Hogy van a Ponton?
Sehogy. Pedig küzdök

  2015. január 25. - Csikós Zsolt Címkék: mercedes diy szerelés dezső ponton tc flotta domsjö TC-flotta

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve


csik_matrica_s.jpg
Most nézem, több mint egy év eltelt azóta, hogy Dezsőről írtam e hasábokon. Kérem, ne vessenek meg, ne higgyék, hogy eladtam az autót, begyávultam, kivéreztem, mert még tart az elszántságom, de ez most a két lépés előre, két lépés hátra időszaka, számolatlanul fogynak a napok, hetek a tökölős, aprólékos hibakereséssel. Tavaly év végére megvolt már két oldal a bűvös kockából, ahhoz viszont, hogy kijöjjön mind a hat, el kellett rontanom az egészet.

Most ülök nyakig abban a folyamatban, amit sok veteránautónál egyszerűen elhanyagolnak vagy kihagynak. Ilyenkor szokták azt mondani ezekre a kocsikra a finomítási munkákba belefáradt szakik, illetve a türelmetlen és kimerült gazdik - „jó ez így, mit mást lehet várni tőle, hiszen öreg?”

DSC00376
Dezső Árva Andrásnál. Akinél sok újabb cifraság kiderült a motorról

Ez a hozzáállás viszont engem annyira felbosszant, hogy bevérzik tőle a szemem, egyszer még cikkírásra is ragadtattam magam miatta, ha nem látták volna akkor, itt elolvashatják. Ezek a szemre kész, ám lélek és szakértelem híján csak félig befejezett autók alkotják a gyönyörű, vagyonokért rendbe tett, de pocsék és használhatatlan veteránok népes táborát – tapasztalatom szerint sokkal több az ilyen kocsi, mint a valóban jó. Tulajdonosaik sokszor még el is hiszik a süket dumát, hogy egy ötven éves autónak kötelessége forralnia a vizet, ledadognia gázadásra, folyamatosan a sáv széle felé húznia, hogy egy olyannak a kormányholtjátéka negyedfordulatokban mérendő, hogy a féktáv kilométerekben mérendő, hogy azokban sose működött a fűtés és hatvannál nem lehetett velük többel menni, mert azonnal tönkrementek. Hülyeség, baromság, idiotizmus. Persze, egy oldalt szelepelt Pobjeda tényleg megeszi a szelepeit kilencvennél, még ha jó is, egy 407-es Moszkvics leesik az útról, ha driftelni próbálnak vele, de a nyugati autók azért az elmúlt fél évszázadban megütötték azt a nívót, ami ma is elfogadható. Nem a konstrukció rossz ezeknél, hanem maga a konkrét autó.

Például, van egy borzasztó silány és nem is különösebben illusztris profik által összerakott veteránautóm (én vagyok az egyik összeszerelő ember a csapatban, hogy a leggyengébb láncszemet említsem). Egy farmotoros, félliteres motorral hajtott, ötvenéves Autobianchi, amellyel idén Rómába is elmentünk, családostól. A szinkronizálatlan váltó vitathatatlanul szúrós bájától és a 85-nél már minden szempontból tombolónak nevezhető hangorkántól eltekintve még azzal is lehet tartani a forgalom tempóját, szinte országúton is. Nem melegszik, nem esik le az útról, be lehet vele venni a kanyart gyorsan, meg tud állni, ha kell hamar is, ki lehet vele menni az utcára mínusz ötben, mert a fűtése van annyira jó, hogy szinte kellemessé tegye a klímát az utastérben. Igazából – széles a spektruma az ővele való boldog és örömteli autózás palettájának. Persze, szinte mindent sokkal rosszabbul csinál a maiaknál, de semmit se tragikusan.

DSC00377
"Össze tudom rakni a karburátort" - mondja András - "de csak a Fecske-motorhoz, mert nincs Pontonba való keverőcsövünk"

A Pontonom pedig elvben sokkal-sokkal jobb az Autobianchinál, ha másért nem, hát mert hatszor annyiból készült el. Meg azért is, mert szinte minden új benne, ami kopó-forgó alkatrész létezik benne, illetve mert újkorában egy drága Mercedes volt és nem egy filléres Fiat 500-pótlék, és mert egy olyan mániákusan precíz zseni rakta össze, mint Kis Csabi barátom. Csak hát a motorja, az most is egy förtelem. Nem tudom elfogadni azt, ahogy működik, minden fordulaton, minden terhelés mellett a megboldogult és az utolsó húsz évében már az egész család által bojkottált nagyanyámhoz hasonlítható, elviselhetetlenül kellemetlen jelenség. A nagyanyám viszont annyiból sokkal előnyösebb szereplő volt az életemben, hogy nem lakott a házunkban, nem költöttem rá egy kisebb vagyont és egy percig sem hittem róla egész életében, hogy valami jót is tesz velem. Dezsőről igen.

2013 novemberében úgy hoztam el a karburátor-befecskendezőguru Árva Andrástól, hogy a rendelkezésre álló alkatrészekből összehozta a maximumot. Elértünk egy részfolyamat végére, betájoltunk egy rakás megoldandó problémát. Jobb is lett az autó, valóban.

Ahhoz képest, hogy Andráshoz mentemben háromszor rohadtam le Dezsővel a Zuglótól Újpestig tartó maratoni távon, meg hogy végig bal lábbal fékeztem és kuplungoltam felváltva, mert a gázt állandóan rugdalni kellett, hogy le ne fulladjon a motor, meg hogy tüsszögött, döglődött, melegedett, nos, ezekhez képest óriási volt a fejlődés. Lett alapjárat, lehetett végre (igaz, csak óriási gázzal, kivárás után) gyorsítani (valamennyire), újra be lehetett indítani, amikor kellett. De a ledadogási, tüsszögési hajlam egy része megmaradt, a motor alapjáraton táncolt a bakokon, a kipufogóból előtörő, egész megyék elpusztítására képes elégetlen szénhidrogénfelhő az űrből már tényleg talán nem látszott, de egy utazási magasságban elhaladó Airbusról még bőven. Nem, jó nem lett, legfeljebb működőképes.

DSC00383
Balra a Ponton, jobbra a Fecske keverőcsöve. A karburátor ugyanaz, de a furatok tök máshol vannak. Sajnos a Pontoné agyontákolt

András tehát több ponton elakadt a melóval, de nem volt alkatrész, hogy folytassa a munkát, én meg nem is tudtam volna az ő órabérével megfizetni azt a szinte segédmunkási szintű melót, amit hirtelen el kellett volna végezni a gépezet mélyében. Például a két generációval későbbi állólámpásból (W115) származó gyújtáselosztó helyett hirtelen nem volt másik otthon. A momentán a későbbi Fecskéhez befúvókázott karburátorhoz sem akadt Pontonba való keverőcsövem a stelázsin, hogy Dezső igényeihez illesszhessük az egész fúvóka-garnitúrát.

Elvittem hát haza az autót, s arra gondoltam: egy karburátor/befecskendező gurutól, akinél hegyekben áll a reménytelenül sok finom meló, nem várhatom, hogy könyékig belemásszon a motorba, reszeljen, síkoljon, ritka alkatrészeket vadásszon éjszakába nyúló internetezéssel. Ez a tulaj dolga egy oldtimernél. Sápitozás helyett tehát nem Andrást nyomasztottam tovább, beláttam, hogy rám vár némi alap-szerelés.

Csakhogy a Ponton nem egy G Astra, bár gondolom, ezt néhányan már gyanítják is. Ehhez nincs minden közértben alkatrész. Vagyonokért viszont nem akartam karburátort venni, elég lett volna nekem egy roncs Solex 34 PCIB, aminek a mélyéből kitúrok egy 1-es kódú keverőcsövet (az akkor benne levő 49-es helyett), de mire előkerült épeszű áron az a karbi... Eltelt vagy két hónap, már 2014-et írtunk.

Mercedes W111 W112 Heckflosse 123ignition Zündverteiler
A gyújtáselosztó még keményebb kókusznak bizonyult. Elektronikusat lehet venni alig 130 ezer forintnak megfelelő euróért, tényleg, hülye, aki nem vesz belőle rögtön hármat, tudják, nehezebb időkre. De aki látta volna drága Katim szemöldökének ijesztő rándulását e felvetésre, hozzám hasonlóan ő maga sem mert volna kattintani a tételre, a női kontroll szükséges, de kellemetlen az ilyen döntéseknél. Meg amúgy is – az elektronikusról ordít, hogy nem eredeti. Széljegyzet – ennek kapcsán az is bebizonyosodott, hogy maguk az eladók sincsenek tisztában azzal, mennyire sokféle gyújtással készültek a Pontonok, mert ha a 190 SL-t is ideveszem, akkor összesen öttel. Többnyire csak annyi szerepelt a hirdetésekben, hogy „Zündverteiler, Mercedes Ponton”. De hogy milyen az a cündfertejler, egy BR 22, egy BR 27, avagy egy BR 24T-e... Ha az ember véletlenül lefotózta minden szögből az elosztót, és megvolt rajta a plakett, akkor ki tudtam silabizálni. Ám a nekem kellő BR 28 sose bukkant fel.

Kínomban megkértem Littner Zsolti barátomat, hogy írjon az ornbaui klubnak, keressenek nekem egyet, hátha van nekik. És volt! Ráadásul a klubelnök, Hoerst Stumpfig azt tervezte, hogy májusban meglátogatja a csajával Magyarországot, megígérte, hogy elhozza majd magával. Negyven euró, ez láthatatlanul kevés ebben a szcénában, örültem, mint majom a farkának.

Tehát csak 2014 májusának végére lett meg Dezsőhöz a roncs karbi és a megfelelő gyújtáselosztó. Azaz utóbbi csak majdnem. Stumpfig ugyanis egy BR 27-est hozott nekem, nem BR 28-ast. Basszus. A BR 27-es a régi 180a-ba és a régi 190-be való szerkezet, (ezekkel évekkel korábbi modellek, mint Dezső), nem a 180b, illetve 180c szériába. Például teljesen más mértékben szabályoz benne előgyújtást a röpsúly. Vagy a súlyok kisebbek, vagy a rugók erősebbek benne, itt sok trükk lehet.

DSC00388
Készül a karburátor

Stumpfig azonban váltig állította, hogy jó lesz az én Pontonomba is. A számok ugyan mást mutattak, de butaságnak tűnt vitatkozni egy német Mercedes-klubelnökkel meg amúgy is, ez volt az egyetlen régi elosztó, ami a látókörömbe került. Negyven euróért meg kellett próbálnom.

Mivel tavaly nyáron az Autobianchi római útra való felkészítése volt a mindent felülbíráló szempont, ezért Dezső ügye B - azaz mit B, sokkal inkább F vagy Z - vágányra került. Pedig még Novoth Tibi is felhívott, hogy a műhelyében szabaddá tette nekem az egyik helyet egy hétre, s ideje is lesz arra, hogy nekilássunk, és a mélyig szétszedve felmérjük, mi a hiba azzal a Ponton-motorral. Mivel Tibi mostanában konkrétan belefullad a melóba, a széthullott motoros Miniket egyenesen lapátolni lehet a műhelyében, ez óriási kegy volt részéről, hiszen mint látják, jó ideje nem is ír cikkeket, ami épp elég nagy baj a Totalcarnak.

Mégsem tudtam elfogadni az ajánlatát, mert nyáron, amikor a fél szerkesztőség szabadságon van, a többiek meg emiatt másfélszer többet dolgoznak – hogy máskor meg ők mehessenek hasat süttetni a napon – nem hagyhattam ott az irodát. No meg, nekem meg ott volt mindemellé még a Bianchi-dráma is minden éjjel a garázsban.

Valamikor szeptemberben bírtam csak rávenni magam, hogy nekigyürkőzzek a dolognak. Részben azért tartott soká, hogy felszívjam magam, mert utálok szép autókat szerelni a sok, ügyetlen végtagommal, másrészt mert a felszerelés-park kisebb bővítésre szorult. Vennem például kellett mágneses sárvédőtakarót, hogy össze ne karcoljam a tükörlakkot, illetve frissítettem a szerszámokat, mert kopott villáskulccsal csak rongálja az ember a gyári Kamax-csavarfejeket.

DSC07865
Már csak pár csavar és lent a szívócső

Régóta az volt a véleményem, hogy Dezső motorja falsot szív, erre pedig több minden rámutatott:
- amikor karosszériás Csabi barátom beindította az új karbival a motort még Egerben, s a rossz (vadonatúj) tűszelep miatt ömleni kezdett a benzin fent, ugyanaz a csermely megjelent a szívósor alatt is,
- alapjáraton hangosan sípolt a motor,
- bután ingadozott az alapjárat,
- ha hidegindítóval megfújtam a szívósor tövét, megszaladt a fordulat.

Tehát légszűrőház le, karbi le, kipufogó le... mondom, kipufogó le... mondom le... Hát ez nem volt könnyű. Mert a wurstzabáló kékköpenyes bácsi ott a stuttgarti rajztábla előtt 1959-ben úgy gondolta, ezt az autót egyszer összerakják majd a gyárban, aztán nem kell többé hozzányúlni. Höhö. Höhöhöhö... Ezt mutatja az is, hogy a motorházfedél kábé 30 fokban nyílik, részben emiatt, részben az óriási maszk miatt csak oldalról, a széles és sérülékeny sárvédőre hasalva, a keskeny motortérben turkálva lehet szerelni. Igen ám, de a motort sem lehet kivenni az autóból csak úgy – mivel a blokk mögött kábé fél centi hely van a tűzfalig, ezért a klasszikus, „lekötöm a bakról, megbillentem a hajtásláncot, kihúzom az egészet” stílus teljességgel járhatatlan. Csak lefelé, futóműbölcsővel együtt bír kijönni, sehogy máshogy. Agyrém. Ezek ismeretében hogy gondolhattam én, hogy csak úgy lekötöm majd a szívósorról a kipufogót...

DSC07961
Ezen a helyen kellene akrobatamutatványokat előadni a kipufogóval

Némi rángatás, csavarok meglazítása, s a motortéri fényezés súlyos veszélyeztetését követően beláttam, Dezső csak úgy hagy közeledni magához, ahogy ő szereti (hogy miért nem adtam neki legalább valami női nevet hazafelé Domsjőből, nem tudom, de most kezd tényleg ciki lenni). Tehát a fenekéhez mentem és befeküdtem alá. Ne gondoljanak semmi rosszra, a hátsó dobot kellett ott leoldanom, mert az istenverte kipufogó egy darab, egyenes cső, a végében a keresztben heverő, egy szem dobbal, s az egész semerre nem enged. Ráadásul masszív, csavarozott gumitömbökkel rögzül a karosszériához, nem a laza, egy mozdulattal leakasztható gumikarikákkal, mint például az állólámpáson. El lehet vele molyolni szépen.

DSC07968
Feleslegesen komplikált kipufogótartó, az újabbakon csak leakasztod és kész, itt lehet csavarozgatni, ellentartani az anyát... Agyrém

Prevenciós jelleggel alaposan rongyba tekertem a kipufogót is, a könyököt is, utóbbit azért, mert a motortérben egy lehetetlenül kis ablakon át vezet le a kocsi alá, mely ablakot a doblemez, a tűzfal és egy ott felejtett alvázszerű elem alkotja. Ezek ott Stuttgartban tényleg nem gondolták, hogy valaha ezt majd szerelni kell. Ne kérdezzék, lejött, nem vertem szét mindent menet közben, de kellett vele karatézni.

DSC07868
Ezen a szívó/kipufogóleömlőn szépen látszik minden - kifújás, szökő benzin

Jöhetett le a szívó-kipufogósor – ez a Ponton motorján egybe van fűzve, a szívórész alumíniumból, a kipufogóleömlő öntöttvasból van, s egy kis melegítőrekesz fogja őket össze. Naja, a tömítés nem volt egy eredeti Picasso, tény. Kifújásnyomok a kipufogórésznél, benzines nedvesség a szívórész alján, ugyanilyen nyomok magán az öntvényen – volt ott baj elég.

Vettem szalagban csiszolóvásznat, eltöltöttem egy órát, mire találtam egy kellően egyenes bútorlapot (volt belőle otthon egy szakajtónyi, mindet a gardróbszekrény tükréhez simítottam, de természetesen az utolsó lett csak jó). Erre a bútorlapra ráhúztam a vásznat, majd a szívósornál jól megmarkolva, nekiláttam gyalulni a fémet. Borzasztó sokat kellett leszedni belőle, ráadásul nem is kellemes meló ez: az öntvény nehéz, csak az alumíniumot akarja vinni a smirgli, de a vas nehezen akar fogyni, állandóan cserélgetni kell a szalagot, ami meg állandóan hurkot vet, akárhogy is rögzíted a deszkához. Akkor fejeztem be, amikor a középső kipufogóleömlő csövének a széle körkörösen elkezdett végre fényesedni – nem volt kedvem többhöz, ez már zár.

DSC07923
Jó kis meló ezt a dögöt lecsiszolni

Majd ugyanezt végigcsináltam azzal a felülettel is, amelyikkel a karbi megy rá a szívósorra – az egyik tőcsavar csak pörzsölővel jött ki –, utána pedig, minden eshetőségre készen, megfordítottam a karburátort is, hogy megnézzem a talpát. Bár soha nem volt autóban azelőtt, hogy beépítettem, de attól még az ördög nem alszik...

DSC07934
Így nézett ki a talp a kvázi szűzúj Solexen

És tényleg nem alszik az a szemét. Durva húzásnyomok tarkították az alját – vajon mit tettek ezzel, valaki marokra fogta, és ezzel kapaszkodott a Matterhorn északi lejtőjének sziklafalának megmászása közben? Egy pillanat alatt fényesre húztam, hiszen az alumínium gyorsan enged. Sajnos egy újabb hibára is fény derült ekkor, ami önmagában elég lett volna ahhoz, hogy falsot szívjon a motor: a szívósor és a benzingyűjtő tálca között, illetve a benzingyűjtő tálca és a karburátor között is van egy-egy bakelit távtartó, hőszigetelés gyanánt. Ezek közül az egyik elrepedt. Keresztben, tehát ott biztos szökött a levegő.

DSC07939
Hoppá, ez a távtartó repedt

Ezzel ki is hullott a kezemből a racsni, elegem lett. A következő napok logisztikával teltek: rendeltem egy sortömítést a Csenteri bácsitól, aki a spécitömítés-gyártó műfaj koronázatlan királya már vagy negyven éve. Aztán ki kellett találnom valamilyen különleges tömítőpasztát is, ami egyszerre áll benzint és hőt (hiszen a szívósort és a kipufogósort is el kell látnia). S valahonnan egy bakelit távtartót is vadásznom kellett volna még a neten. Nos, utóbbiból nem találtam sehol, sehányat, komplett szívósort kellett volna hozzá vennem. Aha, majd mit nem.

DSC07943
Hermosal. Jó pár éve lejárt, de ennél csak annyit jelent - sűrűbb. Denszesszel hígítható is

Akikkel beszéltem, azok mind azt állították, hogy a bakelitet nem ragasztja semmi, ezért repedt darabot elpucoltam féktisztítóval és megragasztottam a hűtőnkben lakó, sima, háztartási Loctite-pillanattal. Majd próbáltam rángatni, görbítgetni, melegíteni, de egyben maradt. Amíg valahonnan fel nem bukkan egy ép példány, ez lesz az autóban. A tömítés-kencére pedig óriási ötletem támadt: még vagy húsz évvel ezelőtt – amikor nálunk már nem lehetett Hermeticet kapni – vettem egy tégely cseh(szlovák) Hermosalt, az ugyanaz, csak más a neve. Egy fura, sűrű lakk, keményre ég a hőtől, régen ezzel ragasztottam össze a Steyr-Puchom blokkfeleit, mindenféle szivárgó izéket, állja az olajat, benzint, egy baja van, hogy szétszedéskor elég nehéz eltávolítani. Ja, és rettentő büdös. Bár a cucc vagy tíz éve lejárt, megnéztem, még folyt, bár tény, hogy besűrűsödött. Egy próbát azért megért.

DSC07951
Új tömítés felragasztva Hermosallal

Visszaraktam a szívó-kipufogósort, mindkét oldalon, illetve a felfekvő felületeken is egyenletesen végigecsetelve mindent Hermosallal. Tettem be a meggyötört régiek helyett néhány új tőcsavart, papírtömítéseket a karbi-szívósor találkozáshoz, lefestettem újra a szerelésben kissé megkopott benzingyűjtő tálcát. Szép autón egy ilyen kis szerelés is soká tart, József Attila simán jöhetett volna segíteni, ő úgyis úgy szeretett dolgozni, ahogy a csillag megy az égen. Hát, itt remélem, a csillag majd a földön is szépen megy majd, de még egyelőre áll.

A gyújtáselosztóval azonban nem volt ilyen egyszerű a képlet. Hiányzott róla a két pattintós fül, ami helyben tartja a fedelet. Hiányzott a kis pozicionáló lemezke is, aminek köszönhetően csak egyféleképpen lehet feltenni a kupakot. No meg, a gázadásra nagyobb előgyújtást adó vákuumdob (a túlsó vége egy csővel a karbi talpához csatlakozik, onnan kapja a vákuumot) csavaros hollanderrel rögzített csöcse se volt meg.

DSC08179
Balra a W115, jobbra a W120 elosztója

Jobb híján a rögzítőfüleket lementettem a Ponton eddigi, amúgy állólámpás Mercibe való elosztójáról, a vákuumcsövet ledugóztam, a megszakítót és a kondenzátort (ami új volt az állólámpás-féle elosztóban) átépítettem, s végre feltettem azt a Ponton-féle elosztóhoz való rotort és elosztófedelet, amit még régen-régen vettem, amikor még azt hittem, van értelme egy Svédországból származó, jó állapotú Mercedeshez motorkód alapján alkatrészt rendelni. Kicsit zavart ugyan, hogy a rotor táncolt a tengelyen, ahogy rápattintottam, finoman meg is görbítgettem benne a rugót, hogy legalább valamennyire feszesen álljon, de sokkal jobb attól sem lett. Pedig ezt tényleg cikkszám szerint is a rá való cucc.

DSC08193
Gyönyörű állapotban van az egész vezérlés

Ha már ott voltam, végigmentem a szelephézagokon is. Ezeket még Karesz állította be 2010 tavaszán, amikor hazahozatal után közvetlenül, lánccserén nála volt Dezső. Mért kompressziót is, legjobb tudomásunk szerint technikailag jó állapotban, sőt, közel tökéletesben volt akkor a motor. Hengerfejet persze nem vett le, mert egy összeállt, jól működő motor (bár a hibás cikkszámú vezérműlánc, amit a svéd beletett, és ami miatt lerohadtunk hazafelé, némi ellenkező gyanúra adott okot) sokszor csak rosszabb lesz a bolygatástól. És ne feledjék – 2010 márciusában eszem ágában sem volt restaurálni a kocsit, csak nagyjából rendbe szerettem volna tenni, beregisztrálni, aztán használni. Sajnos az események eldöntötték helyettem, hogy nem így lesz, Csabi kínos precizitásának áldozatává lett a rózsaszín terv a foltos öreg Mercivel. Vissza a szelepekhez: az egyiknél kellett öt századot nyitnom, a többi stimmelt.

DSC08183
Nem öröm, hogy a hüvelykujjam befér ide

Ami nem tetszett, az a vezérműlánc volt. Lógott, nem is kicsit, egy hüvelykujjat be tudtam dugni a feszítő és a lánc közé. A lánc új, tehát akkor... ööö... nézzük meg a láncfeszítőt. Ez a későbbi Mercikben ugyan hidraulikus-rugós, tehát amikor elindul a motor és megjön az olajnyomás, kinyomja a lazaságot a láncból. A Pontoné azonban csak rugós, egy béna, egyszerű golyóstollbetét-szerű valami. A biztonság kedvéért szétszedtem, hogy megnézzem, nem törött-e, nyúlott-e benne a rugó. Semmiféle baját nem láttam szemi észrevételezés útján. Talán picit gyengének érződött maga a rugó.

DSC08192
Láncfeszítő szétszedve. Nem egy ördöglakat

Mivel hobbiszerelő vagyok, sosem bízok magamban, s mivel nem bízok magamban, sokat telefonálgatok a különféle okos barátaimnak, akik mindig csodás segítségnek bizonyulnak. Először Dombi Andrist, a Fecskék nagy szakértőjét hívtam. Sajnos az általa szerelt autókban már olajos a feszítő, ezért nem is tudta nekem megnézni, milyen erősnek kell lennie a rugónak. Háda Szabi, aki az elmúlt években gyáván felcsapott valami Lipóti pékség-főembernek, holott egykor Budapest, s egyben az ország legjobb és legnagyobb tudású öreg-Merci szerelője volt (azért még szóba állok vele, bár neheztelve), szintén csak az olajosakat ismerte. Karesz is rég fogott a kezében ilyen régi fajta feszítőpatront, mert hosszú-hosszú évekkel ezelőtt szerelt utoljára 190 SL-motort. De végül is, arra a következtetésre jutottunk, hogy a rugó annál sokkal erősebb nem lehet, mint amilyen, máskülönben visszaszereléskor nem tudnám kézzel annyira a blokkra nyomni a feszítő házát, hogy fel tudjam kapatni az anyákat a tőcsavarokra.

DSC08203
Ez a köztes hajtótengely

A lánc meglazulásának egyébként rájöttem a – másoknak biztosan - nyilvánvaló okára. A gyújtáselosztót tekerő kis köztes tengely forgatja az olajszivattyút is. A tengely a közepén kapja a fogaskerék-hajtást a vezérműláncról. A teteje sliccelt, abba akad bele a rotortengelyt hajtó kis bütykös kerék. Az alján pedig a tengely lapított, az csúszik bele a lyuk mélyén, az olajszivattyút tekerő kis kerék nútjába.

DSC08173
Ott, a lyuk mélyén, látják a sliccelést? Az tekeri az elosztó rotortengelyét

Amikor tehát beteszed ezt a köztes tengelyt (amit ívelt fogaskerék hajt, ezért behelyezéskor elfordul, ezzel korántsem könnyítve az összerakás problémáját), annak úgy kell állnia, hogy a végén a gyújtáselosztó is nagyjából jó pozícióban legyen (nekem a svéd úgy tette össze ezt az egészet, hogy az előgyújtásszabályzó vákuumdob folyamatosan nyomta az 1-es henger gyertyapipáját, amikor nagyjából be volt lőve a gyújtás), illetve alul is becsusszanjon a hajtóél az olajszivattyú nútjába.

DSC08205
Ott, a mélyben az a sliccelés az olajszivattú tekerője

A festék leverésétől való félelmemben nem racsnival tekertem a főtengelyt, ahogy szoktam, hanem inkább negyedikbe tettem a váltót, kivettem a gyertyákat (hogy ne legyen kompresszió), s előre-hátra rángattam a kocsit, így forgatva a főtengelyt. Jó móka, simán elmegy konditermi edzésnek.

Tehát a menet: nagyjából kitalálod, hogyan álljon az elosztó, behelyezed a tengelyt kissé elforgatva (mert íves a fogaskerék), hüvelykujjal nyomod lefelé, miközben a kocsi előtt guggolva, a másik kezeddel magad felé rángatod az egész dögöt, hogy bekattanjon a helyére az olajszivattyú hajtása is. És ezt legalább háromszor el fogod ismételni, mire legalább nagyjából jó szögben áll minden... közben olykor visszafelé forog a motor. Nos, ilyenkor lazul meg az erre teljességgel felkészületlen vezérműlánc-transzport.

DSC08186
Feszítő visszacsavarva

De ez az összerakás, basszus. Nem káromkodtam, á nem. Azt a nyelvezetet apácazárdákban is simán tanítják magyarórán, ami fennen hangon, a garázsajtót épp csak kissé megrepesztő volumével elhagyta vérbő ajakaimat. Szavaim hallatán minden kétséget kizáróan Kazinczy is elismerően csettintett volna – lám, még egy irodalmi nagyság, akinek helye lenne mellettem a garázsban a nehéz pillanatok átélése során.

No mindegy, egyedül is megy valamennyire. Próbalámpával belőttem az előgyújtást, aztán elsőre be is indult a motor. Nnnna, legalább nem fogpiszkáló lett, hanem már székláb... Amíg rajta volt a szívató, csodásan duruzsolt, aztán ahogy melegedett és toltam vissza a gombot, úgy kezdett mind jobban pöfögni, miközben a sülőfélben levő Hermosal bűze ködbe borította a tájat és a tüdőm pórusait. „Brrrrrrrrrrrr...pöffpöff...brrrrrrrrrrrr...pöff...brrrrrrrrrrrrrr...
pöff...brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr...pöff-pöff...” mondta kérdő hangsúllyal Dezső, miközben a szíve kéjesen rángatózott a bakjain. Valami itt még mindig nem stimmel, még az a gyomorrontásos békajajveszékelést utánzó sípolás is megvan a karbi felől, igaz, legalább már hidegindító-fújkálásra nem pörgött fel. Tehát csináltam sokáig, sokért, semmit? Nagyon úgy tűnt.

Páran az ismerőseim közül megjegyezték korábban, hogy a régi fajta, megszakítós rendszer nem biztos, hogy jól érzi magát a teljesen más impedanciájú, modern, elektronikus gyújtásokra méretezett, szilikongumi nagyfesz kábelekkel. Oké, erre én is gondoltam, ezért már korábban vettem érintkezőket, méterben régi fajta, rezes közepű kábelt, gumikupakokat. Olyan délután kettő felé járhatott, már javában zajlott 2014 utolsó TC-s Parkoló Parádéja, amikor nekiálltam gyújtáskábeleket ácsolni. Vagy egy órát elbíbelődtem ezzel, mert itt nagyon fontos a hossz – a kábelek fém tokban futnak, emiatt sem nagyon hosszabbak, sem rövidebbek nem lehetnek a szükségesnél. De nem, a régi fajta kábelekkel szemernyit nem javult a helyzet.

Azért tettem két kört a háztömb körül – kicsivel, egész kicsivel talán jobb lett a kocsi. De úgy döntöttem: minden rizikó ellenére bevállalom az öt kilométert, azaz tízet oda-vissza. Kati a lábaimnál, a térdemet átkarolva, arcán sebesen zubogó könnyfolyókkal könyörgött – Zsolt, ne kockáztasd az életed, gondolj a gyerekekre, a hitelre, a boldogságunkra, ne tedd, ne tedd... De megkeményítettem a szívemet, férfiból vagyok. Komor arccal elfordítottam a Neiman kulcsot, egy határozott mutatóujjal benyomtam az indítógombot és hátra se nézve kihajtottam az utcából.

(Mj.: Valójában csak azt mondta a drága, a lakásajtóból röpke pillantást vetve rám: hülye vagyok, ha ezzel a frissen összerakott szarral elindulok. Ahogy ilyenkor megesik: igaza lett.)

DSC08180
Balra az aluházas, állólámpás-féle elosztó, jobbra a Pontoné

Három óra lehetett ekkor. A Parkoló Parádé, azaz annak helyszíne, a BNV tőlünk pesszimistán számolva is legfeljebb tizenkét percnyi autózásra van, de akkor már nagy a dugó. Dezső első 2014-es kiruccanása volt ez, s az intenzív használat is mutatja, mennyire élvezem vezetni. A gyűlölet szó ebben a kontextusban szinte semmit se fejez ki, az utálat már-már barátságosnak hat abban a gondolati körben, amibe ilyenkor kerülök. Az ember nem öl bele annyi energiát és pénzt egy autóba, hogy ilyen legyen.

Mert hát. Már nem tüsszögött akkorákat bemelegedés után, mint 2013 novemberében, az Árva András előtti időszakhoz képest pedig tényleg hiperhajtómű került az elejébe. De csak ha ahhoz képesteket használok. Mert az alapjárat maradt billegős, a motor kicsit jobban megindult lentről, de még mindig túl mélyre kellett nyomni a gázt, hogy megjöjjön valami kraft, a kipufogóból alapjáraton továbbra is rapszodikus tüsszögés (beégett volna valamelyik szelep?) hallatszott, elég büdösen járt – igaz, a lassan sülő Hermetic szaga, ami az egész lakásunkat, sőt, a teljes Czobor utca elejét beterítette egy hétig, ezt elég rendesen elnyomta –, ráadásul valami zajos a szelepek, a lánc tájékán, holott ez a motor olyan gyönyörűen, zsíros duruzsolással jár, amikor jó, hogy az ember elolvad, mint kalács a forró kakaóban.

Aztán persze még tankolnom is kellett. Kis híján végzetesnek bizonyult ez a logisztikai hiba. Ugyanis Dezső a kúttól pár méterre pedig óriásit durrantott még óriásibb valagából, majd leállt. Paff, ennyi.

DSC07970
Karburátor fent

Nézem a kábeleket, minden rendben. Benzin van, a légszűrő fedelét levéve látszik, hogy a karbi gyorsításra spriccel. Le az elosztófedéllel – o-ó, kézzel elforog a rotor... Hívtam is mindjárt Katit, hozzon imbuszkulcsokat, próbalámpát, csavarhúzót, hegyesfogót.

Persze senki nem állt meg segíteni, csak dudáltak nekem, baromnak, hogy miért foglalom el a Miskolci út egyik fél sávjának a felét. Miért, miért? Nyilván le akarom biztosítózni ezt az öreg szart, ennyit nem találtál ki, ökör?

Aztán... Valahogy egyedül is felszenvedtem Dezső dagadt testét a rézsűre. Kati megjött, hozta a cuccokat, kiderült: az elosztót valahogy nem sikerült elég mélyre nyomni a blokkba, azért szűnt meg a kapcsolat a köztes tengely és a rotortengely között.

Kitalálhatják, megint jött az olajszivattyú nútjának helyzetbe forgatása, köztes tengely hüvelykkel nyomása jobb kézzel, miközben ballal az autót rángattam ide-oda negyedikben. Csak mindez kellemes, kissé balkáni jellegű fűszerezéssel: az út szélén, a dühödten (avagy kárörömmel) dudáló autóstársak lelkes vuvuzelázásának kíséretében, utcai ruhában, a sárban fetrengve, ráadásul aznap már vagy hatodszor, tehát a teljes testi erő birtokának, illetve a reggeli zuhanyzást és kávézást követi angyali türelemnek alapos híján. Összeraktam, be is indult, de kevés hiányzott ahhoz, hogy hogy gyufát dobjak a szemétnek a tankjába. Ugyanakkor már azt is tudtam, hogy az állólámpásról való köztes gyújtáselosztó-illesztődarab hosszabb a Ponton sajátjánál, ezért akadt szét a miskulancia. Kell vennem egy komplett elosztót, nincs mese.

Csak egyvalaki állt meg, természetesen az is öreg autós. Egy legeslegelső szériás Swift húzott be elém, a srác kipattant - „segítsek, van nálam szerszám, kanna, minden...” De addigra megoldottam a dolgot, viszont így utólag is köszönöm, apa, ott visszaállítottad a hitemet az emberiségben, még ha nem is tűntem nagyon lelkesnek.

Így történt, hogy negyed öt felé, koszosan, büdösen, leizzadva, lélekben mogyorónyivá zsugorodva értem be a Parkoló Parádéra. Naná, hogy jöttek a szokásos kűrök - „élőben szebb, mint képen”, meg az „ezen látszik, micsoda iszonyatos meló van benne”, illetve a - „hisz ez jobb, mint az új!” megjegyzések, de én csak egy csillogó roncsot láttam feszíteni a lemenő nap fényében. Pocsék volt.

DSC08215
Dezső az utolsó Parkoló Parádén tavaly

Aztán kibontakozott a tömegből Ujlaki Peti barátom, aki mindig, mindenben azonnal segít, szinte kérés nélkül. Pedig az ő hozzájárulása értékesebb, mint szinte bárkié – a Ponton főfékhengerét is ő újította fel (miután senki nem vállalkozott rá), mellesleg harminc éve különleges veteránok különleges problémáit oldja meg. Legutóbb, amikor nála jártam, épp egy hetvenes évek eleji, tizenkét hengeres Maserati Mexico fékrendszerét rázta gatyába vizsgához, tehát nem kispályázik.

Hallgatta a motort, annak az ő káprázatosan egyenetlen járását, majd lekapta az elosztófedelet. „De Zsolt, hiszen ezen lötyög a rotor, hogy vársz egy ilyen gyújtástól bármit is?” Igen, igen, tudom, szabadkoztam, de a gyári cikkszám szerinti rotor van rajta, én sem értem, honnan van ez a lötyögés.

DSC07862
Vettem mágneses sárvédőtakarót is

De igaza volt. A rotor tényleg lötyögött, így a szikra összevissza vert a fedélben. Nekem nem tetszett a szelepzakatolás sem. Aztán eszembe jutott: a karbi átépítéséig sem jutottam el a sok-sok hónapnyi szerelés alatt, pedig az tényleg nem akkora meló. De az is lehet, hogy a gyújtótekercs is rossz. Karesz egyenesen azt állítja, hogy kellene a pozitívja elé egy ellenállás, ennek viszont ellentmond, hogy megnéztem a Ponton kapcsolási rajzát, és azon nem jelölnek ilyet. Csak az állólámpásén... Vagy erről a diagramról lefelejtették? De hiszen gyári, amit nézek. Ólomfejű, teuton bácsik voltak azok, akik a Pontont tervezték, ez tény, de éppen emiatt effajta baklövést el se tudok képzelni róluk. Lehet, hogy kéne megint mérnem egy kompressziót? Éljen, csupa-csupa új feladat, megannyi kínálkozó festékleverési lehetőség.

Sebaj, legyen annyi itt zárásként, hogy – bár hazajutottam az autóval - jött még szívás elég a következő hónapokban. Viszont most abbahagyom, most kifogyott a papír az írógépből.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Megjelent posztok azóta, hogy Dezső a hazánkban állomásozik (időrendben visszafelé):

2013.12.01. Ponton a gyógyulás útján
2013.11.09. Dezső végre magyar lett
2013.10.20. Na, áttoltuk a vizsgán
2013.09.28. Dezső a bírák előtt
2013.07.31. El se hiszem, beindult a honosítás
2013.06.13. Totalcar Pályanap - Hazajött a Ponton!
2013.06.09. Centikre a befejezéstől
2013.03.03. Legközelebb talán már el is hozom
2012.12.23. Már csak papírmunka van vele?
2012.10.30. Te jó ég, a végén még elkészül!
2012.09.30. Alagút vége? Az a mozdony lámpája…
2012.07.22. Dezső keréken!
2012.06.10. Vakul, aki látja
2012.03.29. Breaking, a Ponton fényeződik!
2012.03.18. Ponton - lassan már aranyból
2011.11.26. Puchot mentettem, Bianchit kergettem (részben Dezsőről szól)
2011.09.25. Egyre lassabban, de biztosan előre
2011.07.17. Mi van a Mergákkal? (részben Dezsőről szól)
2011.05.01. Egy isteni sellő, avagy a tökéletes krumpli
2011.03.27. A beszakadt köröm öröme (részben Dezsőről szól)
2011.03.06. Utolsó simítások a testen
2011.01.15. A oszlopom már van
2010.12.19. Pokoli örömtűz az alagútban
2010.11.21. A kút neve Dezső
2010.10.03. Dezső a műtőasztalon
2010.08.21. Mozgásba lendül a Ponton ügye!
2010.04.15. Zaba a Ponton árnyékában
2010.04.01. Ponton Dezső először a klubban
2010:03.17. Ponton Dezső zuglói polgár lett
2010.03.12. Négy hülye és a guruló krumpli esete
2010.03.11. Dezső önerős lett!
2010.03.10. Megint röfög a Dezső. És hogy!
2010.03.10. Ennyivel volt csak hosszabb a lánc
2010.03.09. Megjött a diagnózis a motorról
2010.03.08. Végállomás, nem megy tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr637074113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sopánka76 2015.01.25. 07:54:19

Jóreggelt! kitartást a küzdéshez!
"VIDEÓ IDE"? :) azt is örömmel megnézzük, ha beteszed!

alvázvédelem 2015.01.25. 07:58:15

ez már tényleg túl tesz egy láma türelmén.
Érdekes az ember ,a régi autó nélkülöz minden racionalitást.

yxcvbnma 2015.01.25. 08:06:39

El kell adnod. Még mielőtt dühből felgyújtod :-) Ezt a kocsit már sose fogod szeretni.

Persze eme cikk után a mobile.de-n hirdesd :-)

Faby 2015.01.25. 08:15:24

Eléggé ambivalens érzésekkel olvastam a posztot. Egyfelől rettenetesen örülök annak, hogy végre igazi Csikós írást kaptunk, ráadásul a Pontonról, másrészt ellenségemnek sem kívánom azt a mennyiségű szívást, problémát, amivel szembesülsz folyamatosan. Sokan kérdezték (és fogják még páran), nem akarod-e eladni a küzdős öreg szarjaidat, és venni valami igazán jó, a te fogalmaid szerint is használható járgányt? A választ tudjuk, de ilyen orbitális méretű szívás-sorozat láttán azért újra előjön a kétség: te valójában élvezed ezt az egészet!

Más.
Rajtam is csodálkoztak már párszor, mikor megálltam segíteni egy defekt mellett pingvinező autóstársnak. Szerintem vagyunk még egy páran ilyenek.
Ne veszítsd el az emberiségbe vetett hitedet, attól, hogy csak egy fickó állt meg segíteni. Ígérem, ha egyszer valaha Debrecenben jársz akár a Pontonnal, akár mással, és ne adja Isten, megkotlik a technika, én segítek. Igaz, másra, mint autót tolni, húzni-vonni, üzemanyagot szerezni, esetleg vontatni nem igazán vagyok képes, de ígérem, ott leszek. De ne legyen rám szükség!

Komojtalan 2015.01.25. 08:23:06

Kezdetektől fogva olvasom a Pontont, már az elején voltak kétségeim, de amikor a szerelés kezdetéről szóló írások megjelentek már írtam: Add el, nem neked való. Az ilyen autó egy milliomosnak (Euro) való, beviszi a legjobb műhelybe, pár hónap múlva elhozza tökéletesen és utána élvezi. Azzal nem biztos hogy egyetértek, hogy nem fogod már szeretni, de látok rá én is esélyt, ahogy a fordítottjára is, ami szintén nem jó. Nekem fájt mennyit szopsz vele, pedig nem is ismerjük egymást.

Cockroach 2015.01.25. 08:33:17

Hm. Az én verdám csak 44 éves, de már úgy vettem egy garázs mélyéről, hogy akár FIVA minősítésre is eltolhatom majd tavasszal-nyáron idén....harmadáron sikerült beszerezni, mint amennyibe saccra kerülhetett a talpra állítása, Szemétség, tudom, de valaki jól fog járni EZZEL az autóval is.

NEM kívánom!

De tényleg valakinek már csak annyi dolga lesz, mint nekem - olajat, szűrőket lecseréli, kitakarítja a karburátort, pár esztétikai apróságot megjavít és élvezi a pillantásokat.....

peti251 2015.01.25. 08:45:30

Szomorú... Év valószínűleg már valamilyen fekélyt kaptam volna. Rettenetes szopóroller. Vagyonokért. Nem is csodálom, ha megutáltad volna. De a szerelem nagy úr. Itt is, meg otthon is. Ezt 1500-ból egy nő érti meg.

Nagy respect, ott van már a fény az alagút végén!

bervas · http://mt10.blog.hu 2015.01.25. 08:55:47

Mint gyakorló mazochista, csak együttérzően bólogatok a fenti cikkre.

Itt az út a cél, maga a folyamat, amíg az ember elér a "jó autó" ideájáig. A jó itt nem abszolút értékben értendő, hanem a gyártáskori állapothoz képest.

Van, aki maratonra edz, van, aki hegyet mászik, van, aki bélyeget gyűjt, van, aki autót szerel. Kell az embernek a folyamat megismerés, rendszer megértés, ismeretlen emberekkel kapcsolat építés a szent cél érdekében öröme, aztán a hibakeresés, hiba megszüntetés, végül az erősen olajos és aromás szénhidrogén szagú öröm, 4-5 tf% CO-val.

Régebben mamutot bunkóztak őseink hasonló célból, de azok sajnos mára elfogytak. Maradtak a gépek.

rognork 2015.01.25. 08:56:44

Zsolti, én komolyan nem értelek, néha elképesztően apró dolgokkal szopsz. Pl. soha nem értettem, miért nem gyártatsz le egyszerű alkatrészeket cikkszámvadászat helyett. Ott van az a pici közdarab bakelitből. 3 furat van rajta, textilbakelit is létezik még, viszont eredetit találni nem fogsz. Normális kis szériában gyártó forgácsoló műhely is akad elég. Vagy ott van a szívósor síkba csiszolása, elviszed egy gépműhelybe, szalagos csiszolóval vagy maróval percek alatt rendbe hozzák, ehelyett 2 flekket teleírsz ezzel. Nem látszik pontosan a keverőcső, de gyanítom hogy azt is gyártható. Gondolom ismersz ilyen műhelyeket, ha nem, sokan tudnak segíteni. Nekem elég sokáig tartott ilyet találni.

Juhdzsin 2015.01.25. 09:19:53

Szerintem most lenne csak igazán öntökönszúrás eladni a pontont. Gondoljatok bele, megveszi valami gazdag gyűjtő, akinek nem okoz gondot venni bele egy új gyújtáselosztót meg egy karbit, és utána páváskodna a "gyárinál is jobb állapotú" pontonjával...

Szóval a célegyenesben nem szabad föladni!

bonfred 2015.01.25. 09:24:26

@rognork: Gondolom, az anyagi megfontolás elég fontos szempont...

bonfred 2015.01.25. 09:26:11

Zsolt, fel ne add! Sajnálom, hogy ennyit szívsz vele, de megéri, en meg olvashatom a jó kis Csikós cikkeket a hétvégén.

u2x12h 2015.01.25. 09:29:18

Tudom, hogy nálam sokkal hozzáértőbb emberek tanácsai alapján kerestétek a hibáját, de nekem egy logikai buktató van a történetben: egy alkalommal működött nagyjából jól, amikor hidegen, szivatóval először elindítottad a szívósor összerakása után. Amint bemelegedett, ismét köhögni kezdett. Innentől megint a gyújtás hibáját járod körbe.
Amíg szépen járt, ugyanez a lötyögős rotor volt benne, ugyanezekkel a kábelekkel. Nem lehet, hogy még mindig valami alapvető baja van ennek a karbinak? Fontos a jó keverőcső, de két hasonló motorba való közt ennyire ég és föld lenne a különbség?
Szerintem te nem is utálod ezt csinálni. Pontosan tudod, hogy amikor végre összeáll micsoda megdicsőülésen mehetsz majd keresztül!

Matenak · http://csipszerelde.hu 2015.01.25. 09:30:23

"Add el, add el..." Ehh. Ezért ilyen rosszak nálunk a használt autók, mert ha valami baj van, akkor azt eladással javítják meg errefelé a népek. Egyáltalán nem kell eladni, mindössze felmerült pár probléma, amit meg kell oldani, ez a hobbi erről is szól! :) Ez nem egy taxi, kivét-bevét, hogyérimeg, megérie, hanem egy szenvedélyből szeretett tárgy, amivel néha lehetnek összezördülések, megesik.
Vagy itt mindenki lecseréli a nőjét is iziben, ahogy felmerül pár probléma? :-P

bonfred 2015.01.25. 09:33:12

Arra is gondolj Zsolt, hogy most legalább kilőttél egy csomó tételt a hibalistáról, amivel később mindenképp szívtál volna. Kitartás, menni fog!

rekszem 2015.01.25. 09:43:33

@Matenak:

Pedig azért vagyunk emberek, hogy gondolkodjunk. Pont az ilyen szarj le minden józan megfontolás, mert ez szerelem típusú szövegek csak kibicelni jók,mert annak ugye semmi sem drága.

Szerintem ha a család bevétele X, hobbira raforditható összeg Y, hobbitől elvárt élvezeti érték N, akkor lehet okoskodni, hogy vajon ez a veteránozás ebben a formában együttesen is teljesíti-e az Y és N értékeket. Ha nem, akkor más hobbi után kell nézni.

Szerintem ☺

rognork 2015.01.25. 09:58:01

@bonfred: nehogy azt hidd. folyamatosan követem miket szokott ebayen leütni, hát horror dolgok vannak. ehhez képest bakeltiből egyedileg legyártani azt a közdarabot kb 5-10 euro lenne, ennyiből sokszor a postaköltség sem jön ki ha neted veszed.

Matenak · http://csipszerelde.hu 2015.01.25. 10:04:25

@rekszem: A második bekezdéssel egyetértek, de nyilván nem teljesen sík hülye a Csikós, gondolom kijön a matek. Persze ha nem, az tényleg gond és igazad van. :)
A kibicelést nem veszem magamra, mert nem kedvelem más farkával verni a csalánt, magam is két huszonéves autót tartok fenn, és élvezem az efféle pénzköltést, de ne mondd el senkinek. ;-) Biztos vagyok benne, hogy a Zsolt is, ráadásul hozzám képest nagyságrendekkel kisebb foghézagú vasvellával lapátolja a pénzt, nálam több hullik mellé, még ha kevesebbet is költök.
Engem mindössze tényleg az zavar, amikor pár hibát elolvasván rögtön többek is elkezdik szajkózni az addeladdel rigmust...

gyuri70 2015.01.25. 10:07:25

Pedig nem fogod megúszni a hengerfejlevételt... A szabálytalan durrogás alapjáraton tipikus beégett-szelep szindróma, amit a kompressziómérés sem mutat ki egyértelmuen. A síkolással, szelepbecsiszolással, új hengerfejtomítéssel csak nyerhetsz. Tehát hajrá.

Csikós Zsolt 2015.01.25. 10:09:26

@Faby:
A fogalmaim szerint jó járgány kint áll az utcán, a Foltos. Annyira nincs baja, hogy nincs mit írni róla, ha valami, hát egy ilyen hálás dög tartja az emberben a hitet. No meg a Bianchi - az is 18 éve megvan, 11 éve elméletileg készen, és csak-csak összeállt annyira, hogy a nyáron lenyomott vagy 4000 km-t kis hibákkal. Érdemes küzdeni.

@Komojtalan:
De a milliomosnak se lesz jó. A multimilliárdosnak lesz jó. Ugyanis ha valamit a műhelyre bízol, sose járja végig ezt az utat, valahol félúton elejti. Ezeket a finomításokat a tulajnak magának kell végigszopnia, vagy minimum tízszer visszajárkálnia vele a szakihoz, győzködnie, hogy tényleg rossz, miközben a szaki igényei általában megállnak a finoman köhögő, fél teljesítményű, melegedő autónál.

@bonfred:
Ezzel nyugtatom magam én is :-)

@rekszem:
Ezen én is billegek. A Ponton nem annak indult, ami végül mégis lett, és közben nem tudtam már megállítani a lavinát...

@rognork:
Bakelit lesz, ne aggódj!

Csikós Zsolt 2015.01.25. 10:10:43

A "VIDEÓ IDE" megjegyzésért bocs mindenkitől, egészen a hét végéig azt hittem, hogy sikerül elkészülnie, de pénteken végül nem mentem be, és kiment a fejemből. A megjegyzés kihúzása is.

yxcvbnma 2015.01.25. 10:17:14

@Matenak:

Én az addel rigmust nem a konkrét műszaki probléma megjavíthatóság/javíthatatlanság kontextusában kezdtem el.

Csak az írásból nekem az jön le, hogy konkrétan kezdi megutálni a kocsit (vagy már utálja is). Ezt pedig már nincs értelme tovább erőltetni. Te is írod, hogy élvezed a két autódat babrálni, szerelgetni, rákölteni. Csikós írásaiból is ez jött le a bianchinál, és hiányzik teljesen a Mercinél.
Azt egy másodpercig se kétlem, hogy egy totalcaros újságíró minden műszaki problémát meg tud oldani egy autón. Olyan kapcsolati tőke, illetve potenciálja van a totalcar felületének segítségével, amivel egy "földönfutó" nem is álmodhat. Vagy csak sok-sok hónap alatt tud elérni. Csak az a kérdés, hogy megéri e?

Csikós Zsolt 2015.01.25. 10:38:19

@yxcvbnma:
Hát, inkább a klubos kapcsolati tőkémet használom, nem is tudom, hogy a Novoth Tibi felajánlásán (amit nem tudtam elfogadni) és néhány alkatrészen kívül mi jött még ebből a holdudvarból :-) Azokért persze nagy THX!

Schütii 2015.01.25. 10:40:50

Az eddigiek alapján egy dolgot veszek biztosra: Ha eccer beszippantana a veteránozás (a vákuumot már érzékelem) akkor közelébe sem megyek Mercedesnek.

Palladrin 2015.01.25. 10:41:59

Én az asszonyt tisztelem, hogy bírja ... nem mondta még, hogy egy szerető tartása olcsóbb lenne mint a Pontoné? :)

bonfred 2015.01.25. 10:42:39

@yxcvbnma: Megéri-e? Szerintem ennek a kérdésnek nincs értelme ennél a hobbinál SEM. Anyagilag? Biztos nem. Idő? Energia? Biztos nem. Akkor meg minek? Hát ez az! Nem tudom, de szerintem nincs rá racionális magyarázat, legfeljebb amit minden cikk fölött a cédulában olvashatsz, meg amit Csík a cikk elején írt.

bonfred 2015.01.25. 10:44:19

@Csikós Zsolt: Bolond lennél nem használni, szerintem mindenki ezt teszi.

bonfred 2015.01.25. 10:45:42

@Palladrin: Négybébőlné tényleg minden tiszteletet megérdemel, ritka az ilyen zasszony, én tudom! Még cikket is írt ide.

Mikulásik Endre 2015.01.25. 10:49:44

Mindennapi kenyerünk az ilyen lélekerősítő beszámoló, beleértve a sorstársaink kommentjeit is. Kívülről ez érthetetlen, belülről pedig minden mozzanat ismerős, tapasztalatból. Én egy BX-el élek együtt önszántamból, szerelemből, ami sokkal fiatalabb, cserében sokkal "franciább", aki ismeri, tudja miről beszélek. Útszélén soha nem hagyott, de hogy a pokolba jutok a sok káromkodásért (ez a mennyiség már levezekelhetetlen...) azt neki köszönhetem. Érdekes, hogy a NŐ, aki szeret minket, mennyire egyforma mindenhol. Az enyém is végtelen türelemmel kezeli a dolgokat, ha kell, segít és minden nyűge ellenére akkor is képes szeretni ezt az öreg vasat, amikor én már felgyújtanám. Aztán amikor meg jó, annyi de annyi öröm van benne, hogy kimondhatatlan. Szóval, köszönjük a mai "Apostolok cselekedetei"-t, kitartás!

Matenak · http://csipszerelde.hu 2015.01.25. 10:50:06

@yxcvbnma: Értem, de szerintem egy hobbinál sosem kérdés, hogy megéri -e, ha már ez felmerül, akkor kell befejezni egy életre, legyen az tollasozás, szalvétagyűjtés, vagy veteránozás.
Anyagilag szerintem sosem éri meg ez a műfaj, de egyszer kész lesz, jó lesz, és az lesz a jutalom. Reméljük. :-]

Csikós Zsolt 2015.01.25. 10:57:15

@Schütii:
Nem a Mercedes rosszabb vagy jobb a többinél - csak mások nem írnak a cuccaikról ennyit. Winkler Cougarja, Sipi Sierrája, s még sorolhatnám. Ez egy ilyen műfaj.

@Mikulásik Endre:
De hiszen tudod, a káromkodás javítja legalább 20%-ban az autót... :)

Palladrin 2015.01.25. 10:58:47

@Csikós Zsolt: Ha ragasztasz a Pontonra még pár Homasitás boyracer stickert, akkor az is ad még 10%-ot :)

Csikós Zsolt 2015.01.25. 11:01:33

@Palladrin:
Hű, ezt még nem próbáltam, tényleg?

Mérges 1234 2015.01.25. 11:01:43

@Csikós Zsolt:

Te ez a láncfeszítő úgy működik ám, hogy nem a rugó feszít.

Hanem körbe forgatod a motort, akkor a rugó kitolja a feszítőt, és akkor csak is akkor szabad meghúzni az anyát a végén. Az rögzíti ebben a kitolt állapotban a feszítőt. Annak olyan kúpos rögzítése van.

Önmagában a rugó erő nem is elég a feszítéshez. És ha így van beállítva, rögzítve akkor ha visszafelé forgatod sem tud fellazulni.

A lötyögős elósztfedél és a szerszámok nélküli tesztútról pedig, a vadász és a medve esete jut eszembe... :D

Kitartás azért.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2015.01.25. 11:04:17

Ez nem egy G Astra megjegyzéshez szeretnék annyit hozzátenni, mint G Astra tulajdonos, hogy aki azt hiszi, hogy idehaza van szakember a G Astra javításához, az téved. Van egy olyan hibám amit évek óta senki nem tud megjavítani, mert az autószerelés jelenleg nem hibakeresésből, hanem a komputer által kiírt hibakód által jelzett dolog cseréjéből áll. Ha az csak tünete valaminek, akkor rögtön megáll a tudomány. Persze közben meg nagy pénzeket gombol(ná)nak le az emberről..
Minden tiszteletem a régi szakiké..

Csikós Zsolt 2015.01.25. 11:14:35

@Mérges 1234:
4,5 km lett volna :-)

@Sparhelt:
Pedig azt hittem, hogy legalább ahhoz értenek...

bervas · http://mt10.blog.hu 2015.01.25. 11:17:26

@Mérges 1234:

A Lada feszítője is ilyesmi volt. Kilazít, motor körbeforgat, meghúz, ellenőriz.

románc cuvée 2015.01.25. 11:19:53

Cikkszám alapján rendeléssel már én is szopattam be magamat, azóta tolómérővel járok mindenhová. Amit fentebb írtak a szívó-kipuff sor síkolással, közdarab legyártással kapcs, maximálisan egyetértek.
Nem tartok a farzsebemben macis fésűt, de azért egy öregszakis colortest gyertyával megnézném a motort.

Papp Sanyi 2015.01.25. 11:21:13

Nagyon jó volt olvasni! Átélni már nem lehetett annyira jó :)
Ennyi pénzből már lenne egy Alfettád, ugye? :)

bonfred 2015.01.25. 11:24:49

@románc cuvée: "Nem tartok a farzsebemben macis fésűt"
Hahaha, ez nagyon jó! (A műszaki részről nem tudok nyilatkozni, nincs autóm :-( )

eqlessootista 2015.01.25. 11:26:13

Mi a csudának kellett az OT rendszám? Amiatt utálatos, anélkül egy imádni való szerkezet, amit tökéletesíteni, használni és élvezni is lehet. Ennyi.
Tessék elfelejteni a sznob-OT-t! Törölni a szótárból. Kész.

Faby 2015.01.25. 11:27:26

@Csikós Zsolt:
Én ezt tudom, elég régen olvasom a TC-t, Belsőséget ahhoz, hogy lejöjjön. Megaztán ott van Kati 190-ese is. Én csak a későbbi huhogók mantráját akartam előre vetíteni.

Tudom, hogy téged ezek az autók éltetnek, minket meg a cikkeid. Ezekről, vagy másról, mindegy.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2015.01.25. 11:27:43

@Mérges 1234: Nem akarnám szétoffolni a kommenteket, így röviden. Autópályán, állandó 3-4 ezres fordulatnál kigyullad az engine check. Motorfordulat változásra elalszik, illetve periodikusan magától is. Ezt csak egy bizonyos idő után csinálja csak, olyan mintha valaminek be kellene melegednie hozzá. Megállás után, ha lehűl, újra kell némi idő. Nem autópályán, városban, sosem jön elő. A hibakód szerint a lambdaszonda szakadt. (A szonda jó, ráadásul gyári és nem az első.) Cserélve lett az ecu, az egr szelep, ellenőrizve a kábelek, csatlakozások, cserélve a teljes kipufogórendszer, katalizátorostól. A hiba fennáll. Egy érdi motorspecialista letette a nagyesküt arra, hogy nincs elektromos hibája, viszont azt mondta, hogy nem éri meg megkeresni a hibát, így az azóta is fennáll. Nyilván így jó szándékkal eladni se lehet, én meg nem tudhatom, hogy pl ez a hiba nem nyírja-e ki pl az új katalizátort? Ugyanakkor költöttem rá egy halom pénzt és ugyanott tartok vele.

gn 2015.01.25. 11:33:29

Én ezt nem értem. Az, hogy kell e előtétellenállás, az a max primeráramból azonnal látszik, 3-4 amper egy ilyen hagyományos, megszakítós gyuszinál. A karbi működése, beállítása gázelemzővel lehetséges. Egy stroboszkóppal, vagy egy oszciloszkóppal megnézhető, mennyire táncol az a gyújtásjel. Ha jól értem ez a segítsèg föl volt ajánlva. Persze mit is olvasnánk akkor. Így vissza is vonom, jobb ez így.

gn 2015.01.25. 11:49:50

@Mérges 1234: Ott a pont. Ráadásul, ha lötyögős a vezérlés, a gyújtásjel is táncikál, mert az hajtja az elosztót.

C@raVWelle 2015.01.25. 12:10:21

Kedves Zsolt, köszönjük a cikket:) Nagyon, nagyon király volt olvasni ezt így, vasárnap reggel a havazás és a kávé mellett a meleg szobában:D Teljesen átérzem a összes mondatot, és kedves drága barátnőmnek is kötelezővé teszem az elolvasását, hogy lássa másnál is így megy a veteránozás. Szerintem ezekkel a szerelésekkel kerülsz közelebb az autódhoz. Ha elviszed egy szakihoz és fizetsz akkor csak megutálod, de ha a végigszopott napok után végre jó lesz az autó, akkor az nagyon mennyei tud lenni:DDD Bár gondolom ez nem újdonság Neked:D Kitartást jóó lesz ez! :)

Mikulásik Endre 2015.01.25. 12:12:26

@Csikós Zsolt: Ez így van! Általános tapasztalat, hogy miközben ordítok, valamit leverek, az valahová beesik, ahonnan csak célszerszámmal tudom kivenni és közben rájövök a megoldásra. A múltkor pl. így jöttem rá, hogy miként lehet némi csellel kicsalogatni a második henger izzítógyertyáját anélkül, hogy az adagolót le kelljen szerelni. Pont úgy, ahogy a 12-es kulcsot kiszedtem az adagoló mögül :) Csak közben a kutyám a nagy segíteni akarásban leverte a célra applikált stekklámpát, aminek összetört az izzója és egy darabig nagyfeszültség alatt voltunk a BX-el egy áramkört alkotva. Aztán szerencsére kiment a biztosíték....

Csikós Zsolt 2015.01.25. 12:26:16

@Papp Sanyi:
Ne rohadtkodj :-DDDD

@gacsiiiz:
Mert piros index lámpával, elöl nemlétező indexszel, ezzel a dudával, kétpontos övvel és sorolhatnám még a hibákat (ha jó is lenne), nem menne át a normál műszakin, tehát nem tudtam volna honosítani. Megcsinálni meg muszáj volt a kamionos baleset után.

@Faby:
Sajnos ez az új 190-es is csak teszi a dolgát. Eddig volt rajta egy hidrotőke-sor csere, egy ventilátor hőjeladó gomba, két első toronygumi-csere oszt kész - ezt a birtokba vétel utáni első év eredménye, ami mindig viharosabb. Ja, és vettem bele egy használt belső tükröt 4000-ért a törött helyett. Sajna az az autó sem kiált posztírás után. Talán majd a motorok, azokban van posztremény. Meg persze Dezső :-)

@gn:
De hiszen megnéztem a gyújtást strobóval is, emiatt cseréltem is a gyújtáselosztót, eddig megvolnánk. Gázelemzőm nincs, odáig nem tudok eljutni, mert nagyjából közlekedésképtelen a Dezső. De ha valahogy összelövöm, hogy az legyen, akkor is - ebben az időben ki nem hozom. Az megint pár hónap csúszás. A primeráramot nem tudtam, az nagyon köszi, ez az érték egyébként biztos?

csakazértistotalcar 2015.01.25. 12:27:46

@gyuri70: egy sima veszteségmérés sokkal többet elárul, mint egy kompresszió mérés.

tlantos 2015.01.25. 12:29:24

Jol elfelejtettem, hogy mara igerve volt olvasnivalo.
Jo hosszu, de elvezetes. Alljno mar ossze idenre. Csak kamion ele nem menjel vele.

csakazértistotalcar 2015.01.25. 12:34:56

@Sparhelt: Szakértőhöz kell vinni, nem alkatrészcserélgetőhöz, mert az mindig sokba kerül

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2015.01.25. 12:45:04

@csakazértistotalcar: Igyekeztem ezt tenni, de ez mindig csak utólag derül ki, hogy ki az..

Csikós Zsolt 2015.01.25. 12:49:05

@Mikulásik Endre:
Ó, vidám!

@csakazértistotalcar:
Ez így van, már húsz éve is írtam róla cikket az Autópiacban. Csak nincs hozzá berendezésem.

gigabursch 2015.01.25. 12:54:27

1. Kitartás
2. Türelem
3. Bizalom és hit. Önmagadban.
4. Alázat

Mivel ez mind megvan, lesz még ebből vígan futkosó jószág.
El ne add (egyelőre)! Majd ha szupertuti és szükséges - eladhatod.

Amúgy az autóhoz értés nem az autók korához kapcsolódik, hanem ahhoz, hogy az autószerelő esetleg többedik generációs-e a családban és hogy kijárt-e jópár szopóiskolát vagy nem.

Egy érdekesség:
Annó egy Lancia Dedrán az első fék csilingelt. Nem nyitott ki eléggé, de szorulni se szorult.
Szétszedték-összerakták, semmi.
Szerelő fater és fia ott ültek a rendszer felet, mire az öregnek bevillant egy emlék fél nap után amit még Tógjátiban látott, annó, egy képzésen.
Egy négyszög keresztmetszetű gumi, ami az autómata utánállítást végzi, lehet, hogy ott van a gond.
Ott is volt, egyszerűen a gumi megöregedett. Már nem végezte jól a dolgát.
Kis szerelés, 50 Ft alkatrész (meg akkor már a másik oldalra is), és kész. Gond azóta se.
S nem kellett vadiőj féknyerget beszerelni (pedig úgy nézett ki).

Ugyanez van a falslevegőiddel (szerintem van még, enyhén berepedezett gumicső, szar szigetelések, vagy épp vákumra behorpadó csőszakasz miatt máshol fellépő hibás szívás). Ott még érdemes keresgélni egy kört.

HAjrá, várom a folytatást.
Katinak meg sok-sok virágcsokrot. Tőled.

Csikós Zsolt 2015.01.25. 13:08:32

@bervas:
De ez nem az a fajta. Ezt nem lehet lazítani, ez fix, úgy áll, ahogy van.

Csikós Zsolt 2015.01.25. 13:10:10

@gigabursch:
Hm, sok vákuumcső ebben nincs, minden fém, csak egész rövid szakaszok gumik. Azok mind újak. Nézd meg, a hűtőrendszerben is minden cső fém, csak a kapcsolódásoknál iktattak be 1-1 rövid gumiszakaszt :-)

Tommi 2015.01.25. 13:12:48

@gacsiiiz: Legjobb emlékeim szerint olcsóbb volt OT-val forgalomba helyezni, mint mezei rendszámmal. Ha emlékszel, Svédországból jött ez az autó.

gigabursch 2015.01.25. 13:14:40

@Csikós Zsolt:
OK. Hülye kérdés (talán nem). Nincs valamelyik csöveden hajszálrepedés?
A sípoló hang miatt kérdem.
(Ahogy volt a tömítéseden is)

Bandit 1200 2015.01.25. 13:20:50

@gn: Ha a karbi fúvókák meg keverőcső összessége nem passzol egymáshoz. Meg a kocsihoz akkor nem sikerülhet a korrekt beállítás.És ott olt még az elosztó hiba is.

granreserva 2015.01.25. 13:26:36

@u2x12h: Igen. A 49-es cső rövid, az 1-es meg hosszú, golyó nélkül. Még a csőtartójuk is más.
Nem szórakozásból raktak bele másik variánst.

deak.atti 2015.01.25. 13:27:12

@Csikós Zsolt:

Szia!

Megbocsáss, de most kicsit csatlakozom Rognork topictárshoz. Öreg barátunk (Jenő bácsi) nagyjából 20 perc alatt legyártotta volna Neked azt a bakelit talpat. Ráadásul le is munkálta volna csiszolás helyett az öntvényeket, és nem kell bútorlappal meg smirglivel babrálni. Ha ilyen gondod van, fordulj hozzánk bizalommal. A nemes cél érdekében még azt is felajánlom, hogy ha keddi napon hozod be az esztergálni valókat, akkor, mivel aznap 17-től 18 óráig focizom a Vezér úton egy iskolában, saját kezedbe kapod vissza este a cuccot, vissza se kell érte jönnöd. Nem nagy kerülő a Czobor utca felé hazamennem.

DA

csakazértistotalcar 2015.01.25. 13:27:58

@Sparhelt: Segítek, ha írsz egy pü-t. (nem én vagyok, sőt nem is családtag)

Inner Circle 2015.01.25. 13:32:00

@Sparhelt: ezt is százszor leírtam már, de hátha valaki nem ismeri: volt egy 33-as Alfa, ami több tulajdonosnál több tucatszor állt meg minden további életjel nélkül, aztán elvitték szerelőhöz, X összegért (5.000 Ft < X Ft < 20.000 Ft) "megcsinálták" vagy kicseréltek valamit, és ment tovább a következő lerohadásig. Egy idő után kiderült, hogy el se kell vinni szerelőhöz, mert ugyanolyan eséllyel indul újra magától is, mint szerelés után. Végül meglett a hiba: a benzinszivattyút vezérlő relében valaki valamikor felcserélte a testkábelt és a lambda-szonda kábelét. Amint ezt a kettőt visszacseréltük 0 Ft ráfordítással és kb. 10 perc célzatos munkával, természetesen sose jött elő újra a probléma. Ilyen jellegű hibát jó eséllyel soha nem fog észrevenni az, akihez kis értékű autót viszel megjavíttatni, mert kis értékű autó tulajdonosaként sose lesz annyi pénzed, hogy azt a néhány vagy néhányszor tíz órát kifizesd neki, ameddig végigmegy a kapcsolási rajzon és mindent ilyen szinten átnéz.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2015.01.25. 13:34:31

@Inner Circle: A kábelt elvileg leellenőrizték.

Bilok 2015.01.25. 13:36:46

Ahhoz képest, hogy gyújtáselosztóra 197e+ÁFA árajánlatot is kaptam az öreg Mazdámhoz, a 130e tényleg ajándék. Lehet, hogy nekem is Pontonra kéne váltani, ha ilyen olcsó hozzá minden. :)

Doppel 2015.01.25. 13:40:29

@Sparhelt: Csak abban hihetsz, amit magad néztél meg. Alapszabály. Ingyen van, és utána biztosan meg van csinálva az autó, megoldódott a probléma. Amit leírtál, hogy mindent kicseréltek rajta, az tipikusan a magyar alulképzett és kontraszelektált autószerelői szakma ismérve (egyébként mindenhol másutt is ez van, csak ez egy autós topic). Csikóst egyébként tényleg nem értem, mert szerintem itthon a kisipar gond nélkül legyárt neki mindent az eredeti karbihoz, jobb, mint gyári minőségben. Mondjuk lehet, hogy nincsenek meg a méretek.

granreserva 2015.01.25. 13:46:27

@Sparhelt: A kulcsszó az "elvileg". Elvileg motorvezérlőt sem cserélünk úgy, hogy műszeres méréssel előbb nem győződünk meg róla, hogy jogosan írkálja-e be a hibakódot a mért értékek alapján, vagy sem.

bervas · http://mt10.blog.hu 2015.01.25. 13:49:08

@Csikós Zsolt:

Keverék ellenőrzéshez üveggyertya van a garázsban a polcon. Igaz, kínai, és papír szerint 5-10 s üzemideg terhelhető, de van. Bervánál teszteltem, működött. Ha esetleg kelleni fog, megbeszéljük.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2015.01.25. 13:54:14

A csere tényét ellenőriztem, előttem cserélték ki, ráadásul megkaptam a 'rossz' alkatrészt is. Egy Ecu csere felprogramozással nem olyan amit meg tudnék csinálni, ráadásul nincs műszerem se hozzá.

Peter Csongradi 2015.01.25. 13:59:24

Én csodálkozom a saját példámon is, néha egy használt autó motorja hogy a fenében működik... repedt blokkok, hiányzó olajterelők, megnyúlt vezérműlánc, teljesen elállított vezérlés, gyújtás.. kókányolás mindenhol... és működik. Irigylem a kitartását Csikós Úr, köszönjük a nagyszerű írásokat! Üdv!

akos696 · www.focusauto.hu 2015.01.25. 14:08:59

@Sparhelt: Pár hónapja vettem egy 1.4 tdci Fiestát kb fél áron, azzal a címszóval, hogy üzemanyag rendszer hibás. Valamikor megy, valamikor gázadásra leáll. A tulaj elmondása szerint 3-4 szervizt is megjárt, köztük egy márkaszervizt és mindenhol azt mondták neki, hogy fel kell újítani a befecskendezőket, vagy a szivattyút vagy mindent. Több száz ezer forintért. Na ebből lett elege a tulajnak és eladta az autót olcsón. Én, persze a rizikót bevállalva, de némi előkutatást végezve (és nagyjából a komoly hibákat kizárva) megvettem az autót (mire kifizettem, és másnap érte mentem már nem ment önerőből, kicsit meg is ijedtem). Az első ötletem a nyomásszabályzó (vagy hozamszabályzó, ki hogy hívja) csere volt a szivattyún. Persze nem javult meg. Aztán fogtam magam, és egy multiméterrel (meg egy primitív hibakód olvasval, ami pl ír rail nyomást is)nekiálltam méricskélni, csatlakozókat lehúzogatni, hibakódot olvasgatni és kb 1 órás szerelés után kiderítettem, hogy a főtengely jeladó csatlakozóján megsérült szigetelés alá bement kosz miatt volt az egész (addigra már szinte egyáltalán nem indult az autó). Csati tisztítás óta az autó 6 e km-t ment hibátlanul. A javítás gyakorlatilag 0 forint, a tévesen cserélt régi szelepet meg eladtam 5 ezerrel olcsóbban, mint amennyiben nekem az új van (beszer áron). Ennyit a szervizekről. És én nem vagyok szerelő, csak egy műszaki érdeklődésű ember.

Bocs az offért!

Kíváncsian várom a fejleményeket!

lodola 2015.01.25. 14:13:33

gyújtásgond,karburátorgond

öreg merciben csak dízelt vennék,de jónak mondom:)

gn 2015.01.25. 14:14:19

Persze, hagyományos trafóknál. De pl a régi skodáknál volt olyan primer ellenállású trafó, amiban 5-8 ig is fölment. Ez menet közben hamar elégette volna a megszakítót, ezért csak indításkor engedték, járó motornál benne volt a primer körben az előtét ellenállás.

users.atw.hu/simson4ever/cikkek/egyujtas.html

15b ábra,

ill.

zsiguli.hu/files/cikk397_zarasszsogmero.pdf

Jó elméleti áttekintés az 1. oldalon

bexxter 2015.01.25. 14:18:07

Várom a folytatást. A régi ragasztó helyett, ami nem nézett ki túl esztétikusan a kipu-szívósor környékén, én ezt használom:
www.bardiauto.hu/webshop/felszerelesi-cikkek/szerelesi-segedanyagok/tomito-pasztak/-LT1721241

Mr. Fáradtság 2015.01.25. 14:22:26

@Csikós Zsolt:

Van ra esely, hogy ez a Solex 34 karbi volt a regi 1,6-os VW Transporteren (T2) is? Hever egy ilyen a videki hazunk muhelyeben, zsir uj...

T1OK3 2015.01.25. 14:28:36

Én már nagyon vártam cikket Csikóstól(épp tegnap jutott eszembe,tán már nem is itt dolgozik,és lám mára itt egy írás).
Ezt a kocsit nem szabad eladni,jó lesz az!
Nekem a veteránozás ilyen formája tetszik,amit az ember maga meg tud valósítani,azt tegye meg maga.Ha valamit sikerül megcsinálni egy járművön,és az olyan lett amilyenre szerettük volna,az a legnagyszerűbb a veteránozásban.
Az embernek,ha tele töke valami szívással, akkor következő nap újabb erővel,ötlettel ismét neki lehet állni,és egyszer csak jó lesz!
Én minden esetre szurkolok!

alvázvédelem 2015.01.25. 14:32:43

Budapest Bamakóra
még jó lesz

granreserva 2015.01.25. 14:41:04

@Sparhelt: Nem arra céloztam, hogy nem történt meg a vezérlő cseréje, hanem hogy nem győződtek meg róla, van-e értelme, csak találomra kicserélték. Ezek után egy fillért se tennék arra, hogy a lamdaszonda és a motor közötti összes kábelt rendesen megvizsgálták. Legfeljebb szemre.

pcamp 2015.01.25. 14:52:23

@pcamp: az eleje hiányos... lehet ezt törölni?

pcamp 2015.01.25. 14:54:54

@gacsiiiz: Jó néhány helyről hallom, kapom, olvasom ezt a megjegyzést, hogy minek az OT, meg sznob, stb.
Téged nem ismertve nem tudom az ilyen jellegű saját tapasztalataid.
Kicsit az ISO 9001-es minőségirányítási rendszer és a hasonlók (teljesen önkéntes)bevezetése ellen tiltakozó ismerősök és ismeretlenek jutnak eszembe: minek az, attól jobb lesz?
És a válasz egyszerű: igen. De erről nem sikerült a kétkedőket meggyőznöm. A bevezetése rávílágított a folymatokra, amiket csak csináltunk, s mégesem ismertünk. Felszínre hozott hibákat, duplikácókat. Felkészülhettünk a cégünk bemutatására úgy, hogy nem csak a felszínt, hanem a mélységeit is megismertük. És ez még tulajdonosként is okozott nem egyszer meglepetést!
Rendre és fegyelemre, figyelemre ösztönzött, kényszerített. És mindezt önkéntes alapon. S hogy jár-e többletköltséggel, plusz munkával? Igen. De megérte. Mindig. Az, hogy ez is mint annyi más fölhígult, csak az embereket minősíti.

A veterán minősítés amellett, hogy levesz pár terhet az öreg autó körüli adminisztrációból, költségekből nagyjából öt évre, ad egy halom olyan felmentést, ami nélkül forgalomba sem helyezhetnéd, nem használhatnád, csak ezer korlátozással, megszabadít például a regisztrációs adótól - ami lóvét inkább az autódra költhetsz, stb.
Egy ilyen vizsgára fölkészülés, fölkészítés egy próbatétel, egy másik kihívás, a járgány (autó, motor, stb.) felújításán, rendbetételén túl.
Lehet vitatkozni, és kell is, a hazai rendszer bénaságain, hülye kifogásain, a változó szinten fölkészült vizsgáztatókon, vizsgáztató helyeken, de van, működik és többnyire megugorható.
Az gépnek ma már nem kell gyáriállapot*2-nek lenni, a valóságban is elmegy a patinás, ám gondosan rendbetett autó. Ugye itt is megint a "rend" köszön vissza!
Az "elmegy"-et nem úgy kell érteni mint a műszaki vizsgán az alig álló bármi, csak hogy a papírja meglegyen!
A vizsga egy újabb cél, hogy ezt is megcsináltam. Megküzdöttem a műhelyben, a boltban, a vizsgán, a hivatalokban. Egy mérce magának a tulajnak. Még tán jó is, ha a vizsgáztató nem naprakész teljesen, vagy úgy csinál: a tulajdonos fölkészül az autóból kiolvassa az alkatrészkatalógust (ha van neki), cikkeket, könyveket(!), internetet magyarul és esetleg idegen nyelven, megismeri a gépe minden porcikáját, sztorizgat kicsit mivel szívott, stb.
Egy másik hozzászóló véleményével teljesen egyetértve a cél nem föltétlen vagy nem csak megérkezés a vágyott pontba, a cél maga az út, a célig eljutás. S ha ezt valaki végigjárja, miközben ismeretségeket köt kényszerből, szükségből, szimpátiából más, önmagához hasonló elmebetegekkel, tanul, tapasztal, rácsodálkozik apró finomságokra, mint egy zenész a régi kottákban, amit már százszor olvasott, játszott, vagy egy irodalmár egy regényben, vagy amikor a filmrajongó az Üvegtigrist vagy éppen egy Bud Spencer - Terence Hill filmet századszorra megnézve megint újabb poént, csavart fedez föl, akkor valamiben egy magasabb fokra jutott.
És ez tök mindegy milyen hobbi, vagy akármi: eltökélten haladni a cél felé. És közben ez benne a narkó. Bekapod, beszopod és többet nem szabadulsz tőle. És az elvonási tünetek hamar jelentkeznek, és fájnak. Amikor elkészül a mű (persze nem jellemző a 100%-os állapot). És akkor mint kártyajátékos újabb partit akarsz.
Tehát szerintem az OT magadnak egy bizonyosság.

S hogy sznob?? Ugyanannyiba kerül egy 500-as Trabihoz is mint egy '59-es Rolls Royce ezüst lidérchez. Mértéke elenyésző a költségek között. Az autók felkészítésében persze jelentős az árkülönbség.
Valahol Csikós úr is említé: ha nem az itt vázolt lelkesedéssel, elhivatottsággal csinálja valaki, akkor az nem veterános, csak egy sznob villognivágyó, ahogy Zsolt írja a belinkelt 2010-es cikkében: pozőr.
S hogy megéri-e a matek? Önmagában nem. Jó ha féláron fogod az értékét, mint amit rá költesz. Babettára 120-130 ezret? Noooómális? De az eredmény nagyszerű. És maradandó. Otthon és néha msáhol is azt mondom: elkölthettem volna kocsmára meg qrvákra is. És persze gyűjtögethetném a perselybe.
De közben olyan ismereteket szerzek, olyan ismeretségeket kötök, amelyek boldoggá tesznek vagy palléroznak. Pedig én aztán nem vagyok egy lelkizős típus. S van olyan is, akivel ebből már kézzel fogható gazdasági kapcsolat is kialakult. És akkor bizony javul a matek.
Most látom, hogy esszém "bervas" korábbi hozzászólásának mételyesen megnyújtott változata.
Azért kérlek fogadd szeretettel!

Talán érdemes lenne egy éltető s egyben finom kritikát is megfogalmazó cikket írni az OT-ságról (ha még nem lenne - de mintha lenne valami a veteránozásról...).

Tisztelettel,

Mező Péter
Szeged
VAZ 21012
MB W120 180a/b
meg két Babetta (ezzel kezdődött a delírium)
stb.

pcamp 2015.01.25. 15:12:26

@Csikós Zsolt:
Szervusz! A tiedben milyen blokk van?
Az enyémben M121 B.IV (121.923-10).
Leveleztünk már erről, és a föntieken már túl vagyok: láccsere, kompresszíójavító (helyretevő) csereberék - szimering, szelepszárvezetők, hf. tömítés, szívó-kipf. sor tömítés cseréje, komplett kipufogó (képzeld hátul egy kerek GM dob volt!), porlasztó stimmel, de ez a q gyújtás! Az nekem is szívás!
Pedig kipróbálva, hajtva, hidegen a garázsból indulva (épp egy éve) városban, autópályán, minden rendben volt igazán szépen járt. Rögtön trélerre téve. S mióta hazaért, azóta baszakszik. Megsértődött. Kétségen kívül!
Én az említett 123ignitionnal vettem (a német mondta, hogy 123-as elosztó van rajta, gondoltam ámátőrként, hogy a W123-asra gondolt, mit lehet tudni).
Megfelelő VJUR 4 BR28-as elosztó beszerezve, mégsem megyen.
Bizonytalan vagyok a kondi állapotában, hogy a megfelő fedél van-e rajta, hogy a rotor jó-e, ugyanis az utóbbi kettő nélkül kaptam.
Tényleg, a rávaló rotornak és fedélnek mi a cikkszáma, a mai cikkszáma? Mert a gyári katalógus számai alapján nem sikerült mai gyártású terméket találni, pedig biztosan van.
A lényeg, hogy elsőre mélyebb átvizsgálás nélkül tettem föl a régi Bosch-t, tehát lehet hogy jó lenne, csak az maga is javításra(?) szorul. Alig két órát próbálkoztam.
Ja és akkor még ott van a 123ignitionhoz való gyújtótekercs, amint aza képen is látszik. Alkalmas az egyáltalán a rég szerkezethez?

Mező Péter
Szeged

gn 2015.01.25. 15:40:24

@Bandit 1200: Igen, de legalább bizonyítást nyer, hogy ott nem jó valami. Megoldás volt még pl. ladánál egy lambdaszonda installálása a kipu rendszerbe, egy ledes lambda monitorral. ezzel is elég jól be lehetett állítani a karbit.

TaaT 2015.01.25. 15:46:43

@Csikós Zsolt: Ma Magyarországon nagyon sok hozzánemértő ember tartja magát autószerelőnek.

Legutóbb pl egy négyesgolf első kerékcsapágyát szedték ki kalapáccsal, a megfelelő szerszám hiányában.

8jk8 2015.01.25. 15:56:27

Hát igen, ezért is vesztették el a háborút, mert mindent fölöslegesen túlbonyolítottak. Normális, egyszerű német autót Kelet Németországban lehet találni, nekik jót tett az orosz behatás.
Add el ezt a túlbonyolított sz@rt, és végy helyette egy púpos wartburg kupét. Az is van ilyen szép, csak az emellett még egyszerű is. :D

Mérges 1234 2015.01.25. 16:07:58

@Csikós Zsolt:

Márpedig ha hiszed ha nem az a láncfeszítő nem jó.

Vagy olajos és nem belevaló, vagy hiányzik belőle valami

Csikós Zsolt 2015.01.25. 16:12:36

@Tommi:
330 ezer plusz papírok helyett 44 ezer plusz papírok. És két és félszer ritkább vizsgáztatás. Nem olyan nagy baj az, pláne, hogy elfelejtették végre az egykörös autók 40 km/h-ra való korlátozását.

@gigabursch:
Sajna nem, ami kevés van, mind végignéztem (és nincs igazából olyan, ami ennyit számítana).

@deak.atti:
Le is fogja :-) Mindent hozzá viszek, de akkor hétvége volt, haladni akartam. Most megint szét van ám szedve Dezső.

@Bilok:
Ahhoz képest tényleg olcsó :-)

@lodola:
Eddig én is így voltam, minden benzines Mercim egy átok volt, de a Pontonnak ez a motorja híresen jó és nagyon nem érzékeny semmire, ezen nem Stromberg, dupla Zenit, D-Jet, K-Jet és KE-Jet van, csak egy szimpla Solex. Úgy látszik, ettől még tud gonosz lenni.

@Mr. Fáradtság:
Valami nagyon hasonló lehetett, de biztos más fúvókakészlettel. Ilyen volt még a DS-eken, egyes Peugeot-kon, BMW-ken, Volvókon is.

@T1OK3:
Írom rogyásig a cikkeket, csak nem azokat olvasod :-)

@pcamp:
Nekem is 121.923-as a motor. Kondenzátor, rotor, elosztófedél fillérekért van cikkszám a Unix-nál, de itt is például (ebay a barátod):
www.ebay.de/itm/1-Beru-Verteilerfinger-Verteilerlaufer-Zundverteilerfinger-Finger-Laufer-/141133001164?pt=DE_Autoteile&fits=Model%3APonton&hash=item20dc2eb1cc

és itt is

www.ebay.de/itm/BERU-Zundverteilerlaufer-/251699056253?pt=DE_Autoteile&fits=Model%3APonton&hash=item3a9a6ece7d

@8jk8:
Ha NDK, akkor csak Trabant, a többi nem érdekel. Annak elnézem, hogy kétütemű :-)

Csikós Zsolt 2015.01.25. 16:13:48

@Mérges 1234:
Nem olajos, olyan csak a Fecskétől volt, nem akarok alkatrészjegyzékeket szkennelni, de ebbe ez való, egész biztos. És nem hiányzik belőle semmi, ez ilyen, azóta már pontosan tudom, sajna.

Csikós Zsolt 2015.01.25. 16:15:09

@8jk8:
Lehet, hogy Donyeck mellett, egy félperces sorozatlövésnél jobb a lötyögős orosz technika, de a civilizációban, ötven évesen, úgy, hogy még használni is szeretnéd, nem csak két percig, a statisztika szerint jobban beválik a német :-DDDD

Bandit 1200 2015.01.25. 16:20:46

@8jk8: Ja persze.Apámnak 3 vadiúj wartburgja is volt.Az utolsót még én is használtam kezdő vezetőként 91 ben.Mind egy nagy szar volt.Ami baja lehet egy autónak az mind volt.Fater rutinból cserélt féltengelyt az árokparton bármikor annyiszor eltört. Hengerfej tömítés mindig a kalaptartón szemrebbenés nélkül csere ha forrni kezdett.Soha sehova nem indultunk el annak a biztos tudatában hogy oda is érünk. Akkoriban a legótvarabb úgymond bonyolult nyugati autó is rakéta volt ezekhez képest és sokkal megbízhatóbb is.

Csikós Zsolt 2015.01.25. 16:28:15

@Bandit 1200:
Nekünk is volt, apám sose káromkodott, úriember volt. De a Wartburg miatt - hallgattam eleget...

Ez a Wartburg-teszt megvolt a Totalcar korai időszakából?

totalcar.hu/tesztek/wartburg1/

Na, hát ez.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.25. 16:28:16

Vannak autók amik kapcsán ott a nosztalgia. De sikerült választani egy kicsit régebbit, kicsit rosszabbat, ami rengeteg szívással kecsegtetett, és hozta is a formáját. 5 év szopás... Vagy több.

Csikós, Csikós... A következő kiszemelt valami új korában is megbízhatatlan, félig fából épült, 0 alkatrész ellátású darab lesz az 1910-es évekből?

Andrzei81 2015.01.25. 16:28:46

Told ki a MÉH telepre és nézd végig kéjesen ahogy összegyúrják. Ez olyan, mint a rossz házasság után a válás. Kurva sok pénzt buksz de utána szabadság édes íze. :) És emellé mennyi pénz marad minden más hasznos dologra...
Persze tudom hogy nem ezt fogod tenni, csak említettem egy lehetőséget. :)

Tommi 2015.01.25. 16:43:41

@Csikós Zsolt: Akkor nem írtam akkora hülyeséget. :-)

bonfred 2015.01.25. 17:01:49

@Csikós Zsolt: Ezt nem is ismertem, köszi, hogy beraktad!

bonfred 2015.01.25. 17:05:04

@Bandit 1200: Nekem is volt egy osztálytársam, neki kb. csak esztergapad nem volt a csomagtartóban. Ő mosóbenzinnel járt, uh az a szag....

Bandit 1200 2015.01.25. 17:18:50

@Csikós Zsolt: Nem ez kimaradt.Most elolvastam.Az utolsó betűig így volt!Persze a cikkben is benne van hogy érzékeny volt a használat módjára.De mi autónak használtuk.100-al mindenhova.A futómű mindent kibír hupli és gödörkerülgetés nincs.Így 1-2 évente motorgenerál.(Fűzött blokk elő a sufniból.Vasárnap reggel kezdés ebédre már kész is volt.)1db blokk mindig volt otthon meg 2 féltengely.Anyagilag nem emlékszem hogy számított volna.
Ma meg kinek lenne pénze 1 millióért tartalékmotort tartani a kocsihoz bár nem is kell.Akinek sok évet (nem kilométert) kibírt azok a kalapos bácsik voltak 1-20 as keverékkel csigatempóban mert biztos ami ziher.És ilyenkor nézet ki úgy a kipufogó vége mint egy őskori bunkó a lerakódott olajtól.Üdv!

Caldera75 2015.01.25. 17:21:59

Zsolt, azt kell mondanom, hogy nem irigyellek, pedig tényleg szép a Ponton. De azért kitartás, egyszer csak összeáll, és akkor hamar ködbe vész ez a sok szopás :

Bandit 1200 2015.01.25. 17:23:48

@bonfred: Ja régi szép idők!De a bankkal se levelezett hogy most mi legyen a kocsival.Meg a következő 15 éves fizum felével.

misinator 2015.01.25. 17:31:31

Tisztelt Zsolt!

Konkrétan TE vagy a hibás, hogy autós témában komformista lettem! :-)
S nem a két évtized KGST autózás saját, s egy évtizedes autózás céges vonalon.
Úgy belefáradok írásaid tartalmába, hogy nem vennék újra - ha meggazdagodnék - Nagypolákot hobbiautónak, pedig jobban ismerem, mint a tenyeremet.
/Őszintén: Ki szokta nézegetni a tenyerét!?/
S nem vennék már nyugati veteránt sem, amik elvileg jobb minőségűek a Nagypoláknál. Kezdhetném elölről az összes hiba megtanulását...
A régi mesterek meg lassan kihalnak:-(

Ma épp az jutott eszembe, hogy ha rám szakadna a Szerencsejáték Zrt., akkor vennék valami - persze új - benzines automatát családi autónak /Még vannak szívómotorok!/
Játszósautónak meg, ami talán emlékeztet a régi autók járáskultúrájára, egy új Pandát a kéthengeres motorral.
Oszt' jónapot.
Nemsokára már a dűlőutakon is traffipax lesz, nesze neked autózás élménye.

Nosztalgiázásnak meg itt vannak a kiváló Írásaid, a net tele videóval, veterántalálkozón meg már az is öröm nekem, hogyha megsimogathatok egy jószágot, érezhetem a benzin és a kipufogógáz illatát, halhatom a motorok működését.
Ha meg még be is ülhetek, meg is van az autószex:-)
A DS vezetése is elég élmény lesz a Cavinton függőségig:-)

Csikós Zsolt 2015.01.25. 17:53:14

Apropó, nem tud valaki Zugló vagy Óbuda környékén egy 18-20 mm között állítható dörzsárat kölcsönbe, két órára (egy napra)? Elakadtam egy pár persellyel besajtolás után és nem tudom elképzelni, hogy tudom őket felhozni 3-4 tizednyit máshogy, bent a helyükön.

Csikós Zsolt 2015.01.25. 17:55:10

@Válasszunk:
Ha nem is 1910-es, de az Austin Sevennel már nagyon szemeztem régebben... :-)

@misinator:
Én se ismerem valami jól a tenyeremet. Most nézem, elég koszos már megint. De ez csak motorkosz, nem autó-.

deak.atti 2015.01.25. 18:02:14

@Csikós Zsolt:

Szia!

Na jó, hát bocsássuk már meg szegény zweitakternek, hogy a W115 után egy más ligában játszott ... Nem is annyiba került újonnan, mint Nektek Zürichben a Szent Szobor. ;-) Ezt a dolgot a helyén kell kezelni. Egy megfáradt 500-as Trabant vagy egy Warszawa után is egy más kategória volt egy új Wartburg, meg a Merci után is. Az előbbinél pluszban, a másiknál meg nem. Ráadásul, szerepel a cikkben, hogy még pont a dobfékes 353-as utolsó darabjaiból az egyiket kaptátok meg ... mi lett volna, ha esetleg egy 353W csúszik be helyette? Talán kevésbé gyűlöletes emlék marad meg róla. Azért az egy fejlettebb (W mint Weiterentwicklung) modell volt, hiába nézett ki ugyanúgy.

DA

BARANY · http://autofilia.blog.hu/tags/w123 2015.01.25. 18:03:24

Valljuk be ezen a PONTON sokan abbahagyták volna, és gyufa a tankba!

deak.atti 2015.01.25. 18:04:08

@Csikós Zsolt:

Holnap megkérdezem ... :o)

DA

eqlessootista 2015.01.25. 18:04:44

@pcamp: Kedves Péter!
Köszönöm a jó hangvételű írást!
Jó volt olvasni és még lelkesítő is!
((Én: 1979-es Peugeot 104, 1948-as Tatra 57B, 1985-ös MB190D - utóbbi kis traktor kiváló közlekedési eszköz, a kis pözsó is az lesz tavasszal, a Tatra pedig eladandó lesz -sajnos, hacsak nem jut el hozzám még néhány lelkesítő gondolat... :) ))
Kösz,

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2015.01.25. 18:42:20

Van egy állapot, amikor jó. Az állapotot, amikor jó, leírja a fordulatszám és a keverék összetétele.

Amikor feljebb megy a fordulatszám és szegényedik a keverék, elmegy az egyensúly. Izolálni kell a kettőt, és megnézni, hogy melyik a hunyó.

...gondolja ezt valaki, aki autót szerelni nem tud, csak paraszti esze vezérli.

misinator 2015.01.25. 18:54:37

@Csikós Zsolt:
Motorkosz vagy Motokrossz? ;-)

misinator 2015.01.25. 19:08:18

Az a gyanúm így laikusan, hogy amíg nem lesz minden TÉNYLEG gyári, hozzávaló a motorperifériában /gyújtás, keverékképzés/, addig hiába is szopsz vele.
Egy primitív példa:
A Nagypolákon karburátorfelújításig /nem kell nagy dologra gondolni, csak fojtószelep tengelyre/ egy másik karburátort kapott a jószág.
Természetesen típus azonost. Beállítottam az úszószintet a már jól bevált értékre /nagyon meglátszott a fogyasztásán egy milliméter is/, meg úgy egyáltalán.
Mégis egy literrel többet evett vele, akármennyit csavargattam, meg cserélgettem a fúvókákat a javítás alatt levő példányból.
Amikor visszakapta a "vele született" karbiját, helyreállt a világbéke.
Amikor meg időnként "letapadt" a röpsúly, akkor csak a véletlenen múlott, hogy végül kiszúrtam a hibát - merthogy megbontva csak nézett rám a rohadék, mint a ma született bárány... /nyilván műszerrel "nó perc" alatt kiderült volna/
Na most ezek gyári, rendszeresen karbantartott alkatrészek voltak egy napi használatú autón.
Amíg ez nem lesz így, 50-es évek egyszerűsége ide, mai benzin oda, esélyed nem lesz normális üzemre.
Szerintem.

deak.atti 2015.01.25. 20:00:08

@Bandit 1200:

Szia!

Hát, hallod, akkor nekem valami különleges szériából származó Wartburgjaim voltak. Én bejártam vele fél Európát Jenától Dubrovnikig, és mindig mindenhonnan hazahozott. Főtengelyt egyszer fogtam a kezemben, mikor egy fennakadt gázbowden miatti motorbőgést egy hirtelen elhallgatás követte ... Tudni kellett, hogy 1000 köbcenti van elöl, és ennek megfelelően kellett vele közlekedni. Aki ütötte-vágta, mint a szamarat, az mit csodálkozik, hogy időnként megreccsent a technika?! Ja, és szigorúan 1:50, városban 1:60 ... Emlékszem, Donovaly-ban voltunk haverokkal télen, és egy -20 fokos éjszaka után akartam tankolni Besztercebányán. Apró gond támadt a kúton: a fejre forditott Slovnaft 2T olajos flakonból nem akart kicsurogni az olaj ... Nem is mint a méz, inkább mint a belekötött faggyú, olyan sűrű volt. Szóval, annyira nem volt a Wartburg annyira rossz. Ahogyan Zsoltnak is mondtam: a helyén kellett kezelni, és akkor kiszolgált. Tudni kellett a korlátait, és nem kellett túllépni.

DA

8jk8 2015.01.25. 20:05:24

@Bandit 1200: Nem azt mondtam, hogy megbízhatóbb, azt mondtam, hogy egyszerűbb. Amit a wartburgon megoldottak 3 alkatrészből, az egy ilyen mercin vagy 20-ból van megoldva.

Schütii 2015.01.25. 20:16:39

@Csikós Zsolt: Nem mondom hogy a Mercedes rossz, se azt hogy jó, de ez a csillió variáció az alkatrészekben egyszerűen elborzaszt. A munka amit beleölsz Dezsőbe az már nem emberi léptékű és ennek nagy része a szerkezetek felesleges túlbonyolítása miatt van. Persze foghatjuk ezt az átkozott svéd ördögre is amelyik csak gányolni volt képes, de ha minden porcikája, ehh, inkább 90%-a eredeti lett volna akkor ezt az autót se soha nem tudtad volna megvenni, mert akkor nem annyit kérnek érte amennyit kértek.

gigabursch 2015.01.25. 20:19:44

@Csikós Zsolt:
Elnézegettem ezt a képet
galeria.totalcar.hu/blogok/2015/01/15/ponton_karburator_gyujtas_szivocso/33

Ha ez a hengersorrendnek megfelel, akkor a kettes-hármas hengered írtó dzsuvássá teszi a gyertyákat.
Nincs ott gond a szelepszár szimmeringgel?

mtk001 2015.01.25. 20:20:39

Végre egy Dezső poszt !!!
Vedd meg azt az elektronikus gyújtást, drága, drága, de az tűnik biztos pontnak.

kewcheg 2015.01.25. 20:35:05

..ha már veterán, akkor csakis olasz..:) kezdeti bemelegítésnek megteszi egy Zastava is...

gn 2015.01.25. 20:43:48

@mtk001: Annak a méregdrága gyújtásnak akkor van értelme, ha már közelítőleg jó minden. Itt viszont közelítőleg se jó semmi. Még ma is teszik a dolgukat régi ladák kispolszkik,... amik köszönik jól vannak megszakítóssal. Itt simán benne van, hogy megveszi és nem lesz jobb. Egy próbát persze megérhetne, de ahhoz nem kell 130k, kb. 10k-ból van közel egyenértékű megoldás. Itt csak a szakértelem, mérések, gondolkodás, ami segíthet, ha nehéz is elfogadni.

mtk001 2015.01.25. 20:48:39

gn:
Nekem úgy tűnik sok, sok alkatrészt meg kell venni még, mire jó lesz
a gyújtás és még a német klub elnöke se pontosan azt hozta, amit Csík kért.

rognork 2015.01.25. 20:51:12

@Csikós Zsolt: holnap megnézem a dörzsárat, újpest akár még útba is eshet, főleg ha a vasútin mész át a flóriánra.

504Laci 2015.01.25. 20:56:01

@gacsiiiz: akad még némi alkatrész itthon 104-hez ha érdekel. Új hátsó lámpa, talán ajtózár, ilyesmik.

Én is itt vagyok 2015.01.25. 21:04:20

Zsolti!
Először én is fals levegőre gyanakodtam. mondjuk, még most sem kizárt. De te már túl magas szinten keresed a probléma megoldást. Nagy tudású guruk, stb Egyszer már vitatkoztunk kuplung témában, hogy annyit nem dreháltátok le a lendkerék pereméből, mert nem is gondoltatok rá. szerintem induljunk el a kályhától. Ez a gép olyan egyszerű mint egy faék. Anno /25/éve Toyotára simán felbarkácsoltunk egy Zsiguli elosztót. De tudtuk, hogy mire figyeljünk.Alaphiba ha lötyög és elmozog a rotorpipa, rövidebb-hosszabb a tengely. kis barkács és gond nélkül megy tán még ma is. A Moszkvis 412 megkapta a Skoda karbiját, és hát néha hörgött gyorsuláskor, de hát nem rakette, simán literekkel kevesebbet fogyasztott utána. Ás volt alapjárat, gyorsítás meg minden. kicsit a dűzniken dörzsáraztunk azért a jobb gyorsításért. Ha belegondolsz egy karbi akkor is jó, ezeken a régi vasakon, ha nincsenek benne kütyük. Alap a főfúvóka, alapjárati, és a gyorsító. Ezzel már mennie kell. A féklevegő fúvóka szerintem ha benne van, az már elég. A furatok helyétől, átmérőjétől függetlenül. Ennek bármilyen karbival menni kell, ha nincs benne valami nagyon elkúrva. Hacsak a gyűrűket nem hagyták ki belőle, vagy nem lyukas a dugattyú, akkor technikai /lánc, vezértengely, stb/ nincs.Működni kell. Gondolj bele! A szétesés határán volt de lábon jött eleinte hazafelé!! Ergo, ott basztak el valamit ahol túl okosok belenyúltak. Mivel nem laksz messze, szívesen átmegyek egy napra, hacsak azért is, hogy elejétől átvegyük az egészet. Én még Ikaruson, Skodán Moszkvicson, Warsaván nőttem fel, azokon kalapáltam szét a kezem, ott vertem le a körmeim. Csodák nincsenek.
Üdv.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2015.01.25. 21:11:49

Ha nem a kínálat aljáról választunk, egy csomó szopást meg lehet spórolni.

misinator 2015.01.25. 21:13:37

@gn: "...Annak a méregdrága gyújtásnak akkor van értelme, ha már közelítőleg jó minden..."
Osztom a véleményed.
Megint csak saját eset:
A Nagypolákba CPI-1280-as /hegesztő.../ trafó volt szerelve.
Csak annyit róla, hogy a beszerelése után kikötöttem a mindig vacakoló szívatót...
Az egyik télen a jó égnek nem akart indulni a Jószág.
Egy rövid köszörülés után beindult egy(!) henger, s azzal töfögött 10-20 másodpercig, utána beindult a többi is egyenként úgy egy-két perc alatt. /Használt a 15 éves motornak.../
Természetesen üzem melegen már nem tudtad kinyomozni a jelenség okát.
Mivel akkor már csak hétvégenként jártam vele, így a szombati indításokra már sok jó tanácsot kaptam.../Vasárnap gond nélkül indult.../
A 3. hétvégén véletlenül szúrtam ki a hiba okát:
Mivel ennél a trafónál csak kis 0.15 A erősségű vezérlőáram megy keresztül a megszakítón, így az nem ég be: Emiatt nem kell cserélni évekig.
Aha. Csak a rugója fárad el...
Télen, egy heti állás alatt úgy "megdermedt", hogy amíg be nem melegedtek az "izmai", addig csak először egy, majd apránként a többi henger gyújtásidejére tudott regenerálódni.
Na most az elektronikus gyújtás nélkül az az egy henger sem indult volna be, így rögtön felmerült volna bennem a megszakító cseréje...
Ezzel azt akarom mondani, hogy amíg a periféria nincs rendbe téve, addig járóképes lesz a motor, csak éppen lehet, hogy el fogja fedni a még meglévő hiányosságokat.
Szerintem.

gn 2015.01.25. 21:33:54

@Én is itt vagyok: Lehet, kitámasztanak a szelepek, ahogy melegszik. Persze ez is látszana pl. a több ezres HC értékekről, ha megmérné valaki a kipu. gázt, nem csak szaglászná :-) ki tudja, belevaló szelepeket kendácsoltak a svédek?

T4KK 2015.01.25. 21:37:05

Dobni kell bele egy 2.0d-t, probléma megoldva. Eredeti nem lesz, de legalább járni lehet vele majd :)

Csikós Zsolt 2015.01.25. 21:49:13

@deak.atti:
Kapok már a klubon 504Lacitól :-)

@Schütii:
Jobban is szeretem az állólámpást...

@gigabursch:
Jó helyen tapogatózol, én is ebben az irányban indulok, mihelyt összeraktam a Honda Spacyt. Egyelőre az van szétterítve a garázsban.

@kewcheg:
Van is olasz veterán itthon (Bianchit olvastad már?), no meg volt már körülbelül 30, de lehet, hogy 40. Nem túlzok.

@rognork:
Köszi, de hoz már egyet klubra 504Laci!

@Én is itt vagyok:
Igen, én is mindent így tudok, azért már 1986 óta szerelek, nem keveset, de a Ponton egyelőre ellentmond ennek a tapasztalatnak.

@gn:
Aha-aha, te is ott jársz, ahol én...

@T4KK:
Olyan van már :-)

granreserva 2015.01.25. 21:52:01

@gn: Hozott a helyi klubelnök néhány zsiguli- vagy zastava-szelepet, mondván, az is jó bele :)

misinator 2015.01.25. 21:54:59

@Csikós Zsolt: Na most már nagyon kíváncsi vagyok, hogy, vagy mik okozzák a hibajelenségeket!
Várom a leleplező írást!
Fényes Szakmai Sikereket! ;-)

dr.oid 2015.01.25. 22:10:32

kellett nekem cifra ponton túljutottam már a ponton
mikor őrjöngve kimondom kalapáccsal széjjelbontom
büszke szobrom rommá verem bontóbéli betonverem
s nem garázsom lesz a hona makacskodó gépcimbora
szivassál csak adok neked s ha kilehelted lehelleted
örömtáncot fogok járni nem fogsz velem kibabrálni
vad gyűlölet lángja éget valhallába küldlek téged
nem működöl patent módra elpöföghetsz a pokolba
szívjon veled odin népe légy falánk rozsda elesége
tarack verjen benned tanyát átkozom teuton apád
meg azt az elbaszott napot mikor a komp általhozott
csendesülő duplagarázs elhamvadt a haragparázs
ember célja küzdés maga így írta le madách szava
félútról nem megyünk vissza keserűpoharát kiissza
nagyot harapva kenyérből szála szélén barna tejföl
minden veterános jussa van akinek többre fussa..:D

csudálatos dolgok jönnek mit olvasóid megköszönnek
egy hömpölygő regényfolyam lejegyzé jó csikósuram :D

H_M_CS 2015.01.25. 23:21:49

Milyen szó az "elpucolás"? Hova pucoltad "el"? Elpucolni valahonnan lehet(=lelépni), valamit pedig megpucolni kell. Elnézést a kukacoskodásért, nem vagyok én Grétsy, de ez már évek óta b@ssza a csőrömet Csikós úr cikkeiben. Végre szóvá tettem.

csipoca 2015.01.25. 23:28:35

Nagyon jó olvasgatni ezeket a műveket. Főleg az tetszik ahogy saját magát hülyére szívatja a főhős :)
Kezdjük a leg-elemibbel, legyen az osztófej: Ha bármi gyanú merül fel hogy valami rejtett ok miatt szívat akkor fogom kiveszem, és belerakok egy skodát. Mivel semmi nem drága hozzá, ezt kábelekkel trafóval együtt felépíteni ideiglenesen bő fél óra, és garantáltan jó-beállított gyújtásrendszerem van. Az hogy nem tudja hogy milyen erős rugó kell egy láncfeszítőbe és arra támaszkodik hogy jó az mert éppen-hogy be lehessen rakni, hát ez így nagyon vicces. Satuba kell összenyomni-ráhúzni a zárókupakot, kényelmesen feszülés mentesen beszerelni, és a kupakot meglazítva majd visszahúzva elengedni a feszítő részét mikor bent van a helyén és meg van feszítve a lánc a motor forgatásával. És elég szomorú ha kézzel össze lehet nyomni a feszítőjét. A porlasztó szintén zenész, mivel amikor az készült azért még gondoltak is a mérnökök a javításra kb a 100-as skoda porlasztó technikai színvonalán van. Majd biztos a keverőcső milyensége miatt fuldoklik a motor, főleg alapjáraton? Persze, meg a szomszéd tehene miatt. Na ez már kicsit sok a jóból. Rendkívül bonyolult lehet beállítani, kb mint egy bogárét, bár az bonyolultabb szerkezet. Bohóckodni a keverőcsővel meg hasonlók, hát kicsit sok, én egyszerűen raknék bele olyat amihez van főfúvóka párja, mondjuk valami régebbi Ford-esetleg egytorkú Opel porlasztóból. Ezek beszerezhetőek olcsón. Ha ezzel a kombinációval rendesen működik akkor lehet szépen egyesével visszatenni a merci dolgokat és elég hamar kiderül mi az ami hibádzott a rendszerben. Mondjuk ez a paraszti javítási technika, gondolom ezt a "tudományos" körök nem tartják szalonképesnek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.25. 23:53:09

@dr.oid: Vegye már fel valaki Doktor Oidot a técé hivatalos krónikásának.Utána kiadni könyvbe, és mehet a tc-webshopba.
:-)))))))))))))))))

Csikós Zsolt 2015.01.25. 23:54:57

@dr.oid:
Droid úr, droid úr, ismét fényessé polírozza e matt posztot :-)

@H_M_CS:
Éljen.

@csipoca:
Végre megjött. Egy Okos Csávó, alias szobatudós. Kösz, egy másik életben majd alkalmazom a módszereket, de ezekből ebben a mostaniban sajnos kinőttem 20 éve. Csak félig működtek ugyanis, van, hogy az ember továbblép. Ha felismeri.

Aranyba mártogatott étnyúl (törölt) 2015.01.26. 00:02:42

Add el az egész autót, az összes felgyülemlett alkatrésszel együtt. Ausztráliába..

Bandit 1200 2015.01.26. 01:55:57

@8jk8: Mégis egy ilyen merci elment valahányszázezer km ert.A warbi meg örült a 100 ezernek is és közben volt benne 15 hengerfejtömítés és 10 féltengelycsere.Ma már tetszene egy púpos wartburg nem utálom őket de ez volt.

Én is itt vagyok 2015.01.26. 02:06:26

Zsolti! Bevágtam ide az idézeted.

"@Én is itt vagyok:
Igen, én is mindent így tudok, azért már 1986 óta szerelek, nem keveset, de a Ponton egyelőre ellentmond ennek a tapasztalatnak.
"

Gondolom, az egész ország olvas már, de akkor tán keresni kéne valakit aki ugyan nem tud olvasni de! Csak az tudja, hogy milyen akasztott embernek lenni, aki már volt felakasztva. Sok mindent tanultam én is saját káromon, gondolom a főguru Karesz barátod sem az ujjából szopta ,a tudományát. De ha valaki ilyennel még nem találkozott, az csak találgat mint mi/Ti.

Ergo. találni /keresni kell valakit akit már szétszívatott hasonló porbélmákkal egy ilyen régi autó. Amit én most tennék, az annyi, hogy mindent lebontva, szelepek, kompresszió mérés után kezdeném elölről rárakni a cuccokat. Jut eszembe! Melegen milyen a kompressziója? Hengerfej szívócsatornája nem repedt? Melegen kitágulhat a repedés és akkor a kipufogóból akar majd szívni.Gyujtáselosztó és egyéb karbi? gondok mellett ez engem akkor is fals levegőre emlékeztet, és melegen jön elő, akkor ott sziv falsot ahol később melegszik. Egyszer megjártam Belgiumot egy 207-es merci kisbusszal , trélerrel úgy, hogy először Linznél állt le levegősödés miatt. Onnan, kb úgy haladtam tovább, hogy végig szereltem 100 kilométerenként. minden jó volt, egy idő után mégis levegős lett. már beraktam a kannát magam mellé és onnan szívott, de levegős lett. Aztán az ejtőtartályból is az lett a vége. Egy városban vadi új tömítéseket vettem. Semmi. Aztán belevágtam a csavarhúzóz a gázolajszűrőbe és megjavult, mert az volt szar. mindezt úgy, hogy közben húztam tréleren egy autót, néha már hetvennelis. Csoda, hogy nemzavartak le a pályáról. Ezért iram, hogy amíg nem akasztanak, nem tudod, milyen lehet Mondtam, itt lakom Sipostól egy percre, én vagyok a térdtöréses. Az égvilágon semmi dolgon nincs amíg rendebe

nemjövök, de segíteni tudok, agyban is és fizikailag is. Teló számod is megvan

moltam4300 2015.01.26. 02:47:07

Ha a rugó feszítené a láncot az érdekes lenne, mert fordulat növekedésével nő az olajszivattyú hajtásigénye, a vezérlésé se időben állandó. Táncolna a gyújtás, a vezérlés. Esetleg akkor nem, ha jó erős rugó lenne benne.(vagyis akkor is, csak elhanyagolhatóan) Biztos hogy nem olyan, mint a zsigában? Abban 13as kulccsal meglazít, kurblival megforgat, visszahúz. De ennek nincs a végén csavar, ahogy a képen látom. Érdekes.

moltam4300 2015.01.26. 04:19:31

Szerintem az a golyó egy visszacsapó szelep része, legalább is nagyon úgy tűnik. kepfeltoltes.hu/150126/feszito_www.kepfeltoltes.hu_.jpg És hogy a "ball retainer" hiányzik.

moltam4300 2015.01.26. 04:28:43

www.sl113.org/wiki/Engine/TimingChain Itt is azt írják hogy a lánc felhozza neki az olajat az meg felpumpálja magát :) Nem ponton, de hasonlónak tűnik. Huh, most nézem 4 hsz egymás után úgy látszik nagyon unatkozok így hajnalba... A buszom meg mindjárt indul :)

TrauUSA 2015.01.26. 04:32:50

@Sparhelt: Hasonló hibával hagytam otthon a 10 éves Gastrát. Apám megcsináltatta, ha jól emlékezem, valami spéci generátorprobléma volt (itt DC-ben már éjjel van és az illetékes Skype-kapcsolat vagy három hónapja volt). Játszottak vele a műhelyben három napot, de meglett. Megköszönték, azt mondták, megint tanultak valamit, ilyet még nem láttak. Ha érdekel, utánamegyek.

boom2 2015.01.26. 08:20:57

Hol lehet venni faudi fejet fémből? Úgy nézem olyan kell nekem is, mint a mercin van.

Csikós Zsolt 2015.01.26. 08:30:08

@moltam4300:
Igen, ez a 220-asé, abban olajos van. A másik ábra is a 220-as motoré, az más konstrukció. Sajna.

Rónarider 2015.01.26. 08:55:38

Szép gép.
Egyszer lesz majd jó is.
Talán kiváló is.
Sok kitartást, sikert, egészséget hozzá!
Meg sebtapaszt(csak szükség esetén, de inkább ne kelljen) :)

eqlessootista 2015.01.26. 08:59:03

@504Laci: "alkatrész itthon 104-hez ha érdekel"
Köszi. Most elsősorban a belső: üléskárpitom totál szakadt, kalaptartóm hiányzik. A kárpitozást nem merem teljesen bevállalni, szakemberre kell bíznom.
Más lényegében megvan. (igazán apróság hiányzik: ablakemelő karok rögzítő rúgói, a hátsó ülés támlájának rögzítéséhez az emelőkar műanyag része elrepedt, de ezt egy bilinccsel megoldhatom, szóval apróságok)
Valamikor meg tudnád nézni, hogy mik vannak a p104-hez? (egy kis lista)
Előre is kösz.

pizo 2015.01.26. 09:33:50

Én megnézném azt is, hogy a benzinpumpa eleget nyom-e...

Illetve tudom hogy minden új, de a benzincsöveknél nincs-e repedés... DAF66-nál hasonló hiba volt, ott a tanknál lévő, nagyon eldugott helyen lévő benzincső repedt ki...

Zoli

gigabursch 2015.01.26. 09:38:58

@Csikós Zsolt:
Ha már leveszed a szelepfedelet, lehet hogy benéznék alulról is a motorba.
Mekkora gáz levenni a kartert és utána kihúzni a dugókat?
Fogadnék két sörbe (mert egyedül hülyeség inni nyereményt, bárki is nyer), hogy ott a főtengely-csapágyak-hajtókarok-dugók térségében van még valami "csoda".
A himbilimbi fordulat, a tökéletlen égés, stb.
Egy kikráteresedett dugó, egy meggörbült hajtókat nagy szívás, bárhonnan is nézzük és rohadt hülye parajelenségeket csinál.

(Nem emlékszem, hogy a motort alulról bontottátok-e)

karlmann 2015.01.26. 09:47:30

Kedve Zsolt, kérdés, ha hidegen szívatóval szépen ment, de utána fokozatosan rosszabb lett, melegen szívatóval milyen? Nem lehet repedés a kipu/szívó közös egységen?

moltam4300 2015.01.26. 10:58:52

@Csikós Zsolt: Furcsa, a manualban azt írják, hogy a 180 ? asban is ilyen van, sima rugósról szó se esik, ábra sincs róla. Amúgy ötletes ez a fajta feszítő, nem az olajnyomás feszíti, hanem a lánc által felhozott olajjal tölti fel magát.

gabos666 2015.01.26. 11:02:25

Tisztelt Zsolt!

Nem tudom, hogy ismeri-e ezt az oldalt, de a cikk elolvasása után rákerestem a Pontonra, itt lyukadtam ki. Úgy látom sok helyről összeszedett info van rajta. Elég megbízhatónak néz ki első blikkre. Hátha segít, vannak rajta láncfeszítő, gyújtás és karbi adatok/tippek is.
www.mbzponton.org/valueadded/maintenance/workshop.htm

Bár biztos vagyok benne, hogy ismeri, de segítség lehet a többi olvasónak is, akik nem ismerik annyira a típust.

Magam is megfertőződtem a veteránozással, többek közt a cikkjei miatt is, amiket mindig nagy szeretettel olvasok. Lesznek olyanok, akik sosem fogják megérteni ezt a "hobbyt". Én egy 1983-as Suzuki GS 550 katanával szívok már jó ideje, pedig nem egy ördöglakat. Mindig is a régi járművek tetszettek, pedig még fiatal vagyok, így nem a nosztalgia az, ami megfogott. Haveri körben sem sokan értik meg ezt. . Egyszer kollégámnak mutattam egy e24-es BMW-ről egy képet(tudom, h nem veterán), és elmondtam neki, mennyire szeretnék egy ilyet. Ezután megkérdezte, hogy miért jó az? Ránéztem és csak annyit mondtam, hogy ha ezt kérdezi, akkor sosem fogja megérteni :)

Én is itt vagyok 2015.01.26. 16:56:22

A láncfeszítőn kár rugózni, az ilyen minden mercinél = a régieknél/ Az vagy jó, vagy nem. Olyan nincs, hogy csak melegen szar. S különben is. Ha meglazítja a csavart és forgat egy kicsit, akkor a rugó feszít egyet, majd meghúzva a csavart, és az fixálja azt a rudat.

Csikós Zsolt 2015.01.26. 17:12:35

@gigabursch:
Levettem, hiszen az olajszivattyút ellenőriztem, a tömítést legyártottam hozzá, cseréltem kartert, ez volt is valamelyik posztban, nem kellett olvasnod, nehogy félreértsd, csak afféle önigazolásként mondom :-)

És most, a helyén megbontani alulról a motort kvázi lehetetlen, közvetlenül alatta van a segédkeret, a kettő között van talán két centi. A motor meg felfelé nem emelhető a kis hely miatt a tűzfal felé, kizárólag lefelé, a komplett futóművel vehető ki. Szerencsére azt talán nem kell.

De ami ott lent történik, az nem hat ki a motor fejére, legalábbis így nem. Zörgés, olajnyomás-vesztés, ilyenek lehetnek, de kihagyó gyújtás nem...

@karlmann:
Morogva meg akar halni. Próbáltam a szívatót, hiszen a kezem ügyében van... :-)

@gabos666:
Persze, az mbzponton.org a pontonos Biblia, de nagyon hullámzó az infóminőség, van, amit csodálatos pontossággal tárgyal (sok), van, amit felületesen, tudni kell használni. A könyvek kicsit egyenletesebbek, van belőlük három.

moltam4300 2015.01.26. 17:33:28

@Én is itt vagyok: A ladában így volt, ez nem olyan fajta feszítő. Zajos a vezérlés, + ha laza a lánc, a fokolás is elmászik, úgyhogy ez is egy megoldandó probléma. Bár én sem hiszem, hogy mindenért ez a felelős.

karlmann 2015.01.26. 19:32:37

@Csikós Zsolt:

Értem. Nem okoskodni akarok, ahogy látom megtették már páran. Nem tudnál esetleg szerezni egy másik leömlőt? Vagy amit látom nagyon el akarsz kerülni és valszeg én is így lennék vele, levenni a hengerfejet...

l_andras 2015.01.26. 20:22:28

@ Csikós Zsolt:
Azt gondolom nyugodtan hívhatod ezt a szeszélyes vénasszonyt Dezsőnének.
Dezsőné Kocsis Marikának, ha nagyon idegesít már. :D

csipoca 2015.01.26. 20:49:43

@Csikós Zsolt: Sajnos nem az általad "szobatudósnak" nevezett csávót szívatja hülyére egy vacak hiba hanem téged. Ha tudni akarod a szobatudós csak annyira buta a kocsikhoz hogy 1987 óta egymaga visz egy olyan kis műhelyt ahova az újságírók nem tehetik be a lábukat, és specialitása a régi gépkocsik legkülönfélébb már-már megoldhatatlannak tűnő hibáinak elhárítása. Mindezt márkafüggetlenül, fél méteres arc nélkül szépen csendbe. Tudjuk hogy a mélyen tisztelt mai veterános társadalom mélyen megveti azokat akik nem nyalnak, de ez van. További sok sikert.

UGA 777 2015.01.26. 20:56:54

@Csikós Zsolt: Szerintem a gyújtás környékén érdemes lenne még vizsgálódni. Ha beállítottad próbalámpával/stroboszkóppal, abból csak annyi következtetést lehet levonni, hogy az előgyújtás nagyjából jó helyen van. Kéne egy oszcilloszkópos mérés ami több szempontból jó: Nem kell hozzá megbontani az ég világon semmit és azonnal megmutat minden hibát a gyújtásrendszerben a lötyögő elosztótengelytől a megszakítón át kondenzátoron keresztül gyertyakábelek állapotáig minden leolvasható róla. Ezen kívül némelyik szkóp hengerteljesítmény különbséget is tud mérni az is tanulságos lehet. Az előtét ellenállásról már mások is írták, hogy nem feltétlenül kell lennie, az csak arra jó hogy az indítózáskor megnövekedett áramfelvétel mellett is fel tudjon épülni a primer áram. Azt hogy te autódban volt-e ilyen gyárilag az egy kapcsolási rajzból kiderül.

gn 2015.01.26. 21:04:16

Lehet, meg kellene nézni egy slendriánabb ( lazább) szelephézag állítást kivitelezni. Ha valamennyit javul, akkor ott lesz a bibi.

gn 2015.01.26. 21:56:34

@UGA 777: Inkább egy multiméterrel mérje meg az ellenállást a trafó 2 kivezetése között. Ha 3-4 ohm akkor nem kell semmi, ha kevesebb, akkor tehet be, de egyelőre nem akkora a futásteljesítménye :-) hogy legyen ideje beégni a megszakítónak.

UGA 777 2015.01.26. 22:42:55

@gn: Azért az nem úgy van hogy tehet bele, kell még oda egy relé is ami indítózáskor rövidre zárja az ellenállást majd a motor beindulása után ismét sorba köti a primer tekerccsel. Igazából ez az egész csak hidegindításkor és magas fordulatszámon okozhat problémát, hiszen a megfelelő primeráram felépülése ennél a két üzemállapotnál van veszélyben indítózáskor az indítómotor áramfelvétele, magas fordulaton pedig a zárásidő miatt. Az hogy be van-e építve ilyen előtét ellenállás az attól függ, hogy gyárilag hogy tervezték meg az adott gyújtásrendszert.

gn 2015.01.26. 23:18:34

@UGA 777: Persze én sem úgy gondoltam, hogy egyszerűen sorba köti, de ha megbizonyosodik róla, hogy kis áramú gy.tekercse van, akkor nem kell semmi, csak erre utaltam volt.

gigabursch 2015.01.27. 10:47:51

@Csikós Zsolt:
Akkor jövök két sörrel.
Majd egyeztetünk időpontot.
:-)

Csikós Zsolt 2015.01.27. 13:27:01

@gigabursch:
Legközelebbi Belsőség-tali? :-)

8jk8 2015.01.27. 16:13:01

@Bandit 1200: Lehet, hogy a wartburgban 100 ezer alatt 15x kellett hengerfejtömítést cserélni, de ha a 15 csere teljes időigényét összeadod, az még mindig kevesebb lesz, mint egy ilyen mercin 1x kicserélni.

Waresznál leveszed az ékszíjat, kitekersz 10 csavart, hengerfej le, tömítés be, mindent vissza. Egy ilyen fölöslegesen túlbonyolított cuccnál meg kis túlzással ott kezdődik a hengerfejtömítés csere, hogy meglazítod a hátsó lökhárító csavarjait, kiveszed a műszerfalat, kitekersz 400 csavart, és már félúton is tartasz a meló szétszerelés részével.

Nem mondom, biztos jó volt egy ilyen merci, amikor 50-valahány éve kigurult a gyárból. Aztán eltelt 5-6 év, és elkezdett szép lassan lefingódni. Ha meg már eléggé lefingódott, és el szeretnéd érni, hogy olyan legyen, mint a gyári új, az rohadt sok szívás, pont azért, mert fölöslegesen túl van bonyolítva. Természetesen minden autón lezajlik ez a folyamat az idő előrehaladtával, de egyeseknél könnyebb és olcsóbb orvosolni a problémákat, mint másoknál (pl. ennél a mercinél). Nem mindegy, hogy egy adott probléma megoldásához 1 drága gyári alkatrészt kell megvenni, vagy 18-at.

Van egy olyan érzésem, hogy a pontont tervező német mérnököknek még nagyon benne volt a tudatalattijukban a "deutschland über alles" metódus, végtelen ipari sovinizmussal fűszerezve (legyőzhetetlen birodalmi technika a csúcs, minden más szar). Pedig valaki szólhatott volna nekik, hogy ez nem DB-605 lesz, csak egy kurva autó.
De az is lehet, hogy a tervezőmérnökök az alapján kapták a fizetésüket, hogy mennyi tinta fogyott el 1-1 terv elkészítésekor. Franc tudja.

Én is itt vagyok 2015.01.27. 16:18:21

@moltam4300: Lehet, hogy nem pont olyan, de úgy müxik. Rugó betol, csavar fixre állít, és ha nincs megnyúlva máshol lánc, akkor úgy is marad. Az, hogy ugrik a lánc, pedig hülyeség, hiszen akkor minden leállás után vissza kéne ugrasztani egy szemet.

Én hajlok a falsra, látván azt az egy szutykos gyertyát, illetve gyújtó trafó/ gyújtásgond.
Nem tudom volt e akkoriban szelepszár szimering, de elképzelhetőnek tartom, hogy labirinttömitéssel zárt a szárakon, akkor ha szoros az illesztés, melegen nyitva maradhat egy szelep. Ólompótló adalék van a benzinben?

Bandit 1200 2015.01.28. 01:53:56

@8jk8: A hengerfejcsere tényleg egyszerü a Wartburgon.De a féltengely már nem.A főtengely tűgörgős csapágyazása is egy szar volt.Mindig hajtókaros lett.1 évesen is.Nem egyszer maradt a váltókar a fater kezében a hátramenet kapcsolásakor.Fater mérnökember volt simán megjavította de egy átlag ember 1 évig se tudta volna üzemben tartani.Nem véletlen hogy a leglenézettebb autók voltak akkor a trabanttal együtt.Az utolsó waresz után lett egy nagypolszkink az egy rolls royce volt ezek után.Nem tudom milyen lehetett annak idején a ponton.De az első 10 évben biztos patent volt!És ne feledd az 50 es évek a ponton ideje!Mi volt itt akkor.

8jk8 2015.01.28. 11:53:31

@Bandit 1200: Szerintem szakadj le a wartburg témáról, és olvasd végig az utolsó hsz-em. ;)

Alfax 2015.01.30. 10:08:15

@Csikós Zsolt: ahogy az amerikai mondja:
"90% of your fuel problems are electrical."

roadmaster 2015.01.30. 10:42:37

Mondjuk sokat elárul a mester úr hozzáállásáról az is, ahogy a fényezett légszűrőházat "elhelyezte" a satupadon....
Co mérőt lehet kapni újonnan 160 Euróért, lehet érdemes lenne.

pizo 2015.01.30. 11:46:02

@Bandit 1200: Van egy 1965-ös, 83000 km-t futott gömbölyű Wartburgom. Szinte hibátlan gyári fény, törés- és korróziómentes. Gyönyörű króm, szép kárpit.
DE! Bácsié volt, 197X-től állt. Ettől függetlenül az öreg amit az első időkben lehetett, azt elrontott rajta: csapvíz a hűtőrendszerben = tönkrement tömszelence, vízpumpafedél, folyó hengerfejtömítés, a kifolyó víz összerohasztotta az alu gyújtásházat a vas blokkal. Fékeknek soha nem állítottak utána (még nem önbeállós), és soha nem cseréltek pofákat sem folyadékot = fék nem volt, és a dobok is szabályzásra szorultak. Sokat rándíthatott, mert az indítómotor fogaskerék sérült volt, szerencsére a lendkerék fogaskoszorúja megúszta.
Fütyült a csomagtérfedél tömítésének a 10 cm-es darabon való elválására, ott befolyt a víz...
DE még így is érezhető, hogy új korában milyen jó lehetett az autó, csak épp a MINIMÁLIS karbantartást sem kapta meg. Szerencsére nem lett tönkrevágva, arra nem volt elég ideje a tulajnak.

Az a helyzet, hogy az átlagpolgár sem akkor, sem most nem tartja karban az autóját, és annyi a különbség a régi és az újabb autók között, hogy az újak kevesebb ideig pusztultak... ezért vannak jobb állapotban. Már amelyik.

Zoli

NekemNemEzKell 2015.02.03. 20:39:51

"....hermetic...." ! Úristen, már évtizedek óta nem hallottam ezt a szót, ami pedig a 70-es években napi használatban volt!

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2015.02.07. 00:15:16

@Bandit 1200: "Nem egyszer maradt a váltókar a fater kezében a hátramenet kapcsolásakor."

Lehetett választani, hogy rükverc legyen, vagy hármas. A kettő együtt sohasem.

martin1120 2015.05.10. 09:44:42

@Bandit 1200: Bocsi kicsit off a téma de volt a Zsoltinak egy olyan cikke amiben több kép is szerepel a legelső állólámpás Mercijéről.Ha annak a linkjét valaki el tudná küldeni nagyon megköszönném.És mégegyszer bocsi az off témáért.

Csikós Zsolt 2015.05.10. 11:42:22

@martin1120:
Az első Mercedesemet még nem írtam meg (az ADY-060-at), te szerintem a családi Szoborra gondolsz, erre:

totalcar.hu/magazin/kozelet/2012/07/15/a_zold_merga_titka/

Ugye?

Szia, Csik

martin1120 2015.05.10. 17:32:54

@Csikós Zsolt: Szia Zsolt.Nem erre gondoltam benne volt ha jól emlékszem a feleséged Mercije is +a Bianchi is.Valami ilyesmi volt a címe:Mercedessel külföldön de sehol nem találom pedig többféleképpen rákerestem már egész jó kis cikk.

Vincenzo6 2016.01.09. 13:43:32

"Durva húzásnyomok tarkították az alját – vajon mit tettek ezzel, valaki marokra fogta, és ezzel kapaszkodott a Matterhorn északi lejtőjének sziklafalának megmászása közben?"

Nem azért, mert ez magyar gyártmány volna, de egy fontos szabályt tarts észben, amit minőségellenőri tapasztalataimra alapozok: SOHA ne vegyél olyan gyártótól, akinek itthon van üzeme. A magyar melós csak nyavajog, sír, hogy nincs pénze, meg szar az élete. Hazavisz 150-et túlóra nélkül, túlórával lazán két kilót is. Más ennyi pénzt úgy keres, hogy évekig tanult, hogy dolgozhasson. Aztán szarik rá, hogy milyen az alkatrész. BMW-khez, Audikhoz ugyanott készül az alkatrész, mint Suzukihoz, Renault-hoz, ugyanazok a munkások szarnak rá magasról. A pénz kell nekik, de ha kiírnak egy 50 ezres bónuszt, akkor sem dolgozik jobban, hogy megkapja, neki az úgy már nem kell, ha dolgozni kell érte. Annyi selejtet gyártunk, hogy az rettenetes és ha nem fogsz ki valami lelkiismeretes hülyét, akkor lazán megeshet, hogy a selejt megy is a csomagolóba. A kínaiak 13% körül produkálnak szemetet, ennek mi töredékét, de lassan ott tartunk, hogy közel ugyanakkora eséllyel kerül be így is a selejt a rendes áru közé. Még egy dolgot ne vegyél soha: Olyat, amit franciák, vagy románok terveztek/szereltek össze. Hacsak nem gondolod, hogy normális, hogy egy fűtés-probléma megoldásához a gyártó szerint sincs más mód, mint kivágni egy darabot a tök új autód kasztnijából. :D
süti beállítások módosítása