Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!

  2015. június 18. - Csikós Zsolt

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve


Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt már ilyen az Oldtimer Expókon – akik még emlékeznek a TC-standokra – de most nem úgy csináljuk. Összesen ötven körüli autó lesz kint, jelen pillanatban 52 sor van tele az Excel-táblázatomban. Öreg autókról lévén szó, nyilván lesz, amelyik végül nem bizonyul majd mozgásképesnek, ezért 50 hellyel készülünk, épp elég lesz az.

13793381 2981f828f3a125c6e930f49e8b00db8e xl

Ford Taunus TC

Az autókat az olvasóink dobták össze egyetlen blogposztos felhívás és pár levél után. Amikor megtudtam, hogy hány kocsit kéne összeszedni, ráadásul meg kéne kérni őket, hogy engedjenek némi hátsóüléses, anyósüléses autóztatást a Hungexpo területén, hogy a látogatók is kapjanak valami igazán érdekeset, kissé elhűltem. Az „én autóm az én váram” effekt erősen dolgozik az emberekben, illetve az a mondás is, hogy fogkefét, alsógatyát, fényképezőgépet, nőt és autót nem ad kölcsön az ember. Ezek az autók nem véletlenül élték túl társaikat, az ok: vagy nem használták el őket, vagy kínosan sok munkával megcsinálták őket, hogy ilyenek legyenek. Úgy tippeltem, hogy ez az autóztatós feltétel a századára csökkenti majd a jelentkezők számát, és meg is értettem volna őket. A magyar társadalom kultúrája hogyismondjam – rendkívül széles skálán ingadozik.

hanzi ring
Hanzi is jön, egy időben tévében is szerepelt

Ilyenkor lepődik meg az ember, milyen elképesztően jó fej emberek vannak ebben a társaságban. Minden félelmem ellenére csak úgy dőltek a jelentkezések, pedig – amint az egyeztető levelezésekből kiderült később – sokan nagy rizikóval vállalták a dolgot, mert az illető autó még nem volt kész, illetve családi kincseket, véres verejtékkel megcsinált autókat, alig pár példányos különlegességeket írtak be elhozatalra.

IMAG4270
Már összeállt az MG megint

Ott van például Mészáros Mihály, aki terápiaként vette magának a Webasto-tetős MGB GT-t, s évek munkájával hozta, khm, tető alá. Az elsők között írt nekünk, levelét így zárva – „azzal sincs gond, hogy másokat utaztassak vele. Végül is autó, vagy mi. :-)”. Aztán jött a krach, elrepedt a kormánymű háza – mindez egy héttel ezelőtt. Pillanatok alatt rendelt Angliából cseredarabot, nekiállt otthon átrakni, de egy berohadt csavar miatt végül az egész első bölcsőt ki kellett vennie a kocsi alól és darabokra szedni mindent. De két napja már majdnem elkészült, ott lesz ő, ne féljenek.

IMAG4228
Egy kiszedett MGB-futómű

A másik szép ívű sztori az Austin Princess Vanden Plas-é. Amikor a lassan mind inkább veterános őrültté váló fiú visszafertőzi az apját, aki nyugdíjas korát elérve egyszer csak belevág egy alig 200 példányban készült, csoda-fabetétekkel és csúcsbőrrel kibélelt, részben favázas, hatvan éves angol(!) autó restaurálásába. Ez egy kicsit már az én gyomromnak is sok. Persze belefutottak ők is az összes zsákutcába, amibe veterános bele szokott, éppen ez a szép a dologban, s ami még szebb, hogy részletesen le is írták a hányattatásaikat itt.

155757
Austin Princess, ami éppen csak nem Rolls-Royce

A Princess persze azóta elkészült, együtt veteránvizsgázott Veszprémben az én családi Szobrommal, amikor annak a bürokrácia és a budapesti vizsgaállomás bénázása miatt két évvel az első után újra kellett. Ja, a Szobor is ott lesz a Hungexpón, idén először hozom ki. A Princess utastere önmagában olyan értékes, mint egy XIV. Lajos korabeli nappali, teljes bútorzattal, ezért érthető, hogy abban utaztatás nem, csak betekintés lesz, cserében, ha a beszélgetők elengednek, én viszek majd embereket egy-egy körre a Szent Szobor fehér műbőrjein, ami talán nem valami masszív kompenzáció, de annyit azért elmondok: az én öt és fél éves, illetve a nővérem tizennégy éves ülepe törte be konkrétan azt az epedát, amikor az autót 1972-ben megvettük, amire most odaülhetnek. Ez javít a képen? Nem tudom.

DSC 4756
A Szobor

Most, miközben írom e sorokat, is zajlanak a szerelések a háttérben. Ott van például Csipszer Máté Celicája, aki, amikor múlt héten levelet küldött, még csak egy kamrából tudott néhány frissen lefényezett karosszériáról fotót csatolni, mert az autója épp darabokban volt. Szörnyen szurkolok neki. De Vizkelety Jóska is hozta volna a TC-n már bemutatott Subaru „ufó” XT-t két év teljes szétszedés után, ám most írt levelet: a légrugózást be kéne állítani, az nem két perc, folyik a víz, aztán még vizsgáztatni is kéne, a maradék két és fél nap messze nem lesz elég. Nem tud ott lenni, pedig neki is rettentően szorítottam.

legoza2
Ez itt egy Celica, ami szombatra egyben lesz. Állítólag

Konics Mihály nem egy, hanem rögtön két autót is felajánlott, mondván, a logisztikát megoldja majd, ne féltsük, de így legalább két világot be tud mutatni: a harmincas évek francia életérzését a hihetetlen Renault Celtaquatre-jével, illetve a hetvenes évek biztonságot kereső polgári luxusát a Volvo 144-gyel. De Firnigl Dániel is hasonlóan nagy tettre készül: mindkét világoskék autóját elhozza nekünk, s mindkettő különös élmény lesz: az egyik egy lényegében hájon ringatózó rugózású kocsi, a Renault R4, a másik meg a Mr. Bean filmekből a magyarok számára is ismerős Reliant Robin – csak annyit róla, hogy három kereke van. Az ő kocsijaik mint fogadnak utast – persze fagyi, zsebből kilógó olló és egyéb autóromboló cuccok nélkül, ha lehet.

WP 20150315 009
Reliant, ami Robin

Tátrai Roland Totalcar-közeli egyén, ismert driftes filmkészítő szintén elhozza a földből előtúrt öreg Subarut, Okamoto professzort, illetve a frissen vett, vadonatújan öreg AMC Eagle-t (most jött a hír, a poszt élesedése után, hogy karburátorhibával épp szerelőnél van az autó, a javítás gőzerővel zajlik épp) – ezt inkább nézzék majd meg a saját szemükkel, nem hiszik el. Bervás urunk pedig elrángatja a metálkék, FIVA-vizsgás, Wankel-motoros NSU Ro 80-at – olyat szerintem nem sokan láttak menni még. Annyit fűzött csak hozzá a várható produkciójához: természetesen lehet szó kocsikáztatásról is, ha a motor épp be nem köpi a gyertyákat. Apropó, a meglepő, hogy működik kategória egy másik tagja – egy jó Alfasud Sprint, mozgásban, az már milyen?

IMG 2691
Moszkvics 403

De lesz régi, magas, gömbölyű Moszkvics 403, a Merkur-kínálat ékszere, a Fiat 850 Sport Coupé, nyolchengeres Alfa Montreal, egy rakás Mercedes és BMW, londoni taxi, minden. Herboly Mihály elhozza a súlyos gyerekkori történettel bíró, oszlop nélküli Taunus 26m kupéját, Tompa Gábor Magyarország legöregebb forgalomban levő Zsiguliját, akad majd iszonyú régi Golf I-es olyan újra restaurálva, amilyen újkorában sem volt, illetve nála egy tízessel fiatalabb, ezért még szinte vadonatúj mexikói, befecskendezős Bogár is.

c
Chevelle SS, hogy remegjen a föld

Esseni mindenben-kisegítőnk, Valker Dávid mindenképpen el akart jönni, de egyéb program miatt nem tud, s hogy legalább az autója ott legyen, egy ismerősével elhozatja az 1942-es Willys MB dzsipjét. Ha már dzsip – annak kései kópiája is ott lesz, Simon László Gaz–69-ese formájában, ahogy írta – „a kocsi papíron is nyolcszemélyes, ezért az utasszállítás részemről megoldott”. Maradva a platón utazásnál: Kovács Sándor Izs 2715-ös pickupja egy plusz széket hord a fenekében, ott is lehet majd ülni.

Fototúra.2JPG
Izs pótüléssel

Hadd nem menjek bele az összes autó taglalásába, mert épp csak végigfuttattam a szememet az előttem terjengő Excel-listán, és véletlenszerűen szedtem ki párat. Érdekes dolgok lesznek ott, csőstül: spéci, régi japán verdák, csodával határos módon megmaradt szoci autók, még Mini kombi is felbukkan.

IMG 20150524 125049
Rég láttunk ilyet, most megint lehet: Nissan Bluebird

Jöjjenek sokan, szagolni, nézni, dumálni, s ha lesz elég hely, egy kört utazni a közeli és régi múlt dobozaiban. Annyit azért előre kérek, hogy az esemény nem egy csillagászati árú bérlettel megváltott vidámparki belépő, hanem egy ingyenes program, ahol barátságos emberek a saját legféltettebb vagyontárgyaikat bocsátják közre, ismeretleneknek kipróbálni. Mindenki úgy becsülje tehát ezeket, mintha a sajátja lenne, vagy jobban, ha amúgy nem szokta megbecsülni az autóit.

IMG 2757
Ami igazából utaztatásra való

A rendezvény este 7-től éjjel 10-ig tart, a látogatók ugyanúgy az Albertirsai út irányából, a IV-es kapu felől elérhető parkolóban tehetik le a saját járműveiket, mint a Parkoló Parádék esetén. Onnan rövid séta a Hungexpo szívében húzódó Passzázs, ott állnak majd az autók, ha máshogy nem, a masszát legalább a TC-rajongók megismerik majd a sor Winkler Cougarjáról. De nem hinném, hogy bárki azt hiszi majd – épp csak ott parkoló kocsikat lát.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr27552250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ixub 2015.06.18. 08:29:34

kicsit OFF: Valaki világosítson már fel, hogy miért van a X-be szigszalagozva elég sok pálya/versenyautó lámpája. Komolyan hülyén halok, meg de eddig nem jöttem rá és már évek óta idegesít. Amúgy fasza lesz a felhozatal.

Csikós Zsolt 2015.06.18. 08:44:21

@ixub:
Ha koccansz, a kieső üvegszilánkok (a nagyok) ne szúrják ki a többiek gumiját.

Mamagaio 2015.06.18. 09:10:21

Ez mind szép de, Vasfog?

Csikós Zsolt 2015.06.18. 10:47:15

@Mamagaio:

Most írtam róla pár napja. De Vasfog nem szép, nem ide való.

bigpond 2015.06.18. 11:40:26

@Csikós Zsolt:

Nem szep?? Szerintem meg baromi joo lett, kivulrol legalabbis. Masreszt meg ez az orszag leghiresebb Volvoja .
Amugy meg ha mar szoba jott , nekem nagyon tetszik a rulettkerek sorozat , mert nagyon eletszeru es talan mert en is imadok kendacsolni ( a legutobbi festeses polirozos posztra gondolok most) .

Lordmotor 2015.06.18. 11:53:49

Dezsőt nem mered kihozni mi? :)

Biztos nagy móka lesz, kár hogy messze van :(

ccvv 2015.06.18. 12:12:25

@Csikós Zsolt: De szép. Apámnak is volt, csak fehér(es), nekem is lett, bár "csak" V70, szóval szép. Ezt egy szakértő mondta!

hdnctrl 2015.06.18. 14:18:10

Kimennék, de főleg az AMC Eagle miatt, kaphatnék mondjuk 20-án update-et arról, hogy kint lesz-e?

Csikós Zsolt 2015.06.18. 20:14:25

@Lordmotor:

Dezsőben nincs mótor... Viszont most látom, hogy meg se írtam, hogy kivettem és már gépműhelyben van :-)

@scuynat:
Szerintem nem lesz ügyeleti rendszer, képtelenség, a tökünket hagyjuk el épp :-) Szombaton meg más dolgunk is van, elméletileg pihenőnap, gyakorlatilag is az a fele...

bervas · http://mt10.blog.hu 2015.06.18. 21:18:16

@Csikós Zsolt:

Ha már dezsőmotor kint van, valami szolid tuning beleférhetne. Nagyszelepes hengerfej, polírozott csatornák, polír főtengely és hajtórudak, könnyített lendkerék, emelt kompresszió, dupla Solex, bármi... :-)

Csikós Zsolt 2015.06.18. 22:17:00

@bervas:
Örülök, ha egészségesen működni fog...

nintaus 2015.06.19. 10:41:40

@Zsolt:

Azt lehet tudni, hogy Vasfog mikor kerül eladásra?
Érdekelne (sőt, feleségem Citroen BX-ét is fel tudom áldozni érte - 1.7-es TZD Turbo '91-ből :) )

Csikós Zsolt 2015.06.19. 13:52:34

@scuynat:
Nnnna, most tudjuk már végre. Nem jön :-(

Nem tud.

EZ Parkolók 2015.06.19. 14:38:19

Sziasztok!
Tudtátok, hogy a Múzeumok Éjszakáján felnőtt karszalaggal, 380 Ft -ért parkolhatunk egész nap az EZ Parkolókban? Jó tudni, mert többeknek jól jöhet ez a lehetőség, ha már fizetsz a parkolásért, válassz egy jó helyet

www.ezpark.hu/parkolo-hirek/varazslatos-szent-ivan-eji-alomparkolas

agobela 2015.06.21. 15:35:16

Zsolt! Köszönjük az estét, a rendezvényt!

veteranlap 2015.06.21. 23:14:46

Szia,

Így utólag lenne egy kérdésem, hogy lehet ilyenekről előre tudni?

nyjozsi16 2015.06.22. 12:48:37

Ott voltunk, végignyálaztuk a kocsikat. Az asszony ki sem akart jönni, nagy nehez rávettem, aztán annyira megtetszett neki, hogy addig nem ndulhattunk haza, míg a fehér MG-vel nem tudott menni egy kört. Az utolsók között sikerült lecsapni egy sörnyitós pendrve-ra is.
Szóval, sok ilyet még, nagyon tetszett!

Csikós Zsolt 2015.06.22. 13:11:29

@veteranlap:
Őőőőőő... Ez a kérdés komoly?

Itt, a Totalcaron. Volt róla jó pár írás.

Csikós Zsolt 2015.06.22. 13:12:39

@EZ Parkolók:
De nálunk speciel ingyen volt a parking. :-)

veteranlap 2015.06.22. 21:35:21

@Csikós Zsolt: Kösz a választ, és komoly volt!
süti beállítások módosítása