Ausztriába. Családdal. Totál alkalmatlan járművel

  2012. május 13. - Csikós Zsolt Címkék: túra bianchi autobianchi bianchina tc flotta nsu fiat

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve

 

Igazából minden öreg járművemnél erre vágyok a legjobban. Hogy külföldre mehessek vele. Lehetőleg Nyugatra. Köpjenek le, egy sznob vagyok, nekem még mindig ott a legszabadabb a levegő, ott merek leülni az utcai lépcsőre tiszta farmerben, ott érzem logikusnak a dolgok működését. És a jó kis öreg gépeimen érzem: ők is nagyon szeretik azokat az utakat, azt a forgalmi ritmust.

Lehet, hogy túl sokat éltem az ötvendolláros turistakvóta, és az országban mindenfelé elszórt orosz laktanyák korában, amikor az útlevél még nem világútlevél volt, budira is vízummal kellett járni, és színeket csak odakint lehetett látni, mert nálunk az összes város moszkvicshangú, moszkvicsszagú, moszkvicsszürke volt. Ja, és volt kötelező határpánik, ami még vonzóbbá tette azt, ami Kint volt, ahhoz képest, amit Bent hagytunk. És továbbra is nagyon vágyom Nyugatra.

Merci, te most nem jössz

Sose gondoltam volna, hogy az a lukas, penészes roncs, amit 1997 (vagy 98?) februárjában kihúztam a földből egy leányfalui vegyesbolt melletti udvarból, egyszer még Ausztria-képes lesz. A lelkem mélyén akkor sem hittem benne igazán, amikor betömtem a csomagokat, a családot és a szerszámokat a kocsiba, felpattintottam a tükörre a navit, és mozgásba lendültünk Zuglóban.

Mindenki a fedélzeten, indulhatunk Ausztriának

Olyan hosszan készült ez a kis rom, és amikor meglett, olyan sokáig, olyan minden képzeletet felülmúlóan használhatatlan volt, hogy mélyen beleivódott a tudatomba: ő csak egy háztömb körüli autó. Amikor két kerületnyit először elautóztunk a nagyikhoz, az olybá tűnt, mint egy domsjői túra. Amikor először mentem vele országútra, és megpróbáltam túllépni a hatvanas sebességet, azt hittem, szétesik. És elméletben 95-öt tud…

Aztán Tóth Gabi másodszor is felújította a motort, ránézett a fékekre, én újra rendbe tettem az elektromos rendszert és az üzemanyag-vezetékeket, harmadszorra is átszabtam az ajtókárpitokat a kárpitos után. Így most nem folyik a benzin. 85-öt lehet utazni vele, ha kell, tudja a gyári végsebességét, s meglepően magas fokozatokban, meglepően sok utassal meg bír mászni hegyeket. Dudál, világít, indexel. És be lehet csukni – oké, csapni – az ajtókat. Autó lett belőle.

Centiméterekkel Nyugat előtt

Már három éve tart ez a csodás állapot, bár hibák azért vannak. Két szenes kinyomó után most egy spéci, csapágyas kinyomó van benne, Bandi hegesztett két bazi nagy alátétet a szerkezetre, hogy ki is emeljen, de most megint csikorog elindulásnál. A motorból, pontosabban az AC-pumpa alól is dől az olaj – Tóth Gabi megmondta, hogy fog, a fekvő Fiat 500 blokk állítólag mindig inkontinencia-problémákkal küzd. És valami hülyéskedik az elektromosságban, az egyik biztosítónál nincs áram, ezért most vagy duda van, vagy távfény. De ezek nüanszok.

Tavaly először dobtam be a családnak, hogy az idei, weissenkircheni hegyi felfutóra, a Seiberer Bergpreisre a játékautóval kellene menni. Innen nem volt visszaút, őrjöngve akarták. A baráti motoros körnek el kellett magyarázni, hogy idén más szervezi a túrát, nem mi, és hogy magukra lesznek utalva, csak a szálláson fonódnak össze a programjaink szálai. Ráadásul márciusban megtudtam, hogy az OT Expót is épp április utolsó hétvégéjén tartják. De nem tehettem meg a gyerekekkel, de a Bianchival sem, hogy lefújom a beígért túrát. Elvégre én időben elkezdtem tervezni – a fapados jegy is akkor olcsó, ha előre veszi az ember…

Ráadásul 2011-12 tele volt az első, amikor nem szedtem szét a Bianchit, hogy jelentős szereléseket végezzek rajta. Egy kis olajcsöpögés miatt nem fogom szétborítani, a kuplungcsikorgást pedig feladtam, nem akarom tudni, mitől van. Túl sokat szereltem mindenfélét az elmúlt hónapokban, bevallom, örültem neki, hogy legalább a kicsi Bianchi nem szólongatja Apát.

Természetesen autópályamentes túrát terveztünk, végig a Duna mentén (ahol lehet), át Bécsen (hiszen ott az elmúlt évtizedekben nem láttak ilyen autót), majd Klosterneuburg felé lecsorgunk hátul, Krems irányában. Egész napos útra készültünk, kevés megállással. 370 kilométer egy ilyen pici autóval azért távolság ám.

Sálom

Pomáz, majd Esztergom felé vágtunk át a budai púpokon, majd Komárom, Győr volt az irány. Tűzött a nap, nyitva volt a tető, hátsó ablakok elhúzva, elsők leeresztve, dolce vita, Anita Ekberg a kútban feji a mellét. Antonioni ott, helyben megrendezett volna minket. Aztán Norbi aludni akart. Behúzta az ablakot. Bálint izzadni kezdett. Kati lecsúszott az ülésben, elkérte a Bálint sapkáját, mert égette a nap az arcát. Elbóbiskolt. Norbi felébresztette, zavarta a huzat. Kati feltekerte az ablakot. Bálintról patakzott a verejték. Norbi megint felébredt, rugdalta az anyját az ülésen át, még mindig huzat van, mondta. Nekem is fel kellett húznom az ablakot.

Már kicsit nekem is kezdett melegem lenni – hiába, no, aznap dőlt meg a hőrekord. Egy lukra szűkült a helyi dolce vita, már szinte il duce vitává -fogcsikorgatva próbáltam élvezni. Katinak viszont kiment az álom a szeméből, már nagyon zavarta a nap. Tetőbecsukást indítványozott, amit Norbi el is fogadott. Én tudtam, hogy nincs ellenszavazat, mert abból baj lesz. Lelassítottam (hatvan fölött nem lehet becsukni a tetőt, mert tépi a szél), lekattintottuk. Keresetlen szavak monoton folyamával borítottam el hitvesemet, csak hogy értse: rendes férj vagyok, de ezt azért nem kellett volna.

A gyerekek hamar elalszanak a billegő, morgó dobozkában. A feleségek is. A sofő...

Valami ilyen volt a lényeg – nem azért vettem, majd raktam rendbe tíz éven át egy vászontetős, hatvanas évekbeli, aranyos, olasz autót, hogy utána becsukott tetővel és felhúzott ablakokkal főjek benne az ötven fokban, ilyen erővel fel is gyújthatnánk, satöbbi. Kati nem örült neki. Norbinál kiharcolt nekem egy ablakleeresztési engedélyt. Nnnna, most már legalább eljutottunk a Zaporozsec-szintig.

Tető ki, be, ablak föl, le, hátsóablak ki, vissza – ez a sokféle lehetőség végtelen permutációkat rejtett, ám különböző kombinációk kipróbálásával mind feszültebb lett a légkör a fedélzeten. Igaza van a sok újautós trollnak – külföldre klímás, modern autóval kell menni, és minél közelebbre. Lehetőleg ne is külföldre, hanem Magyarországra. Sőt, legjobb otthon maradni, a házba nem tűz be a nap, rázni is csak akkor ráz, ha jön egy földrengés, az pedig Zuglóban nem gyakori.

Bécs külvárosában jó hosszan együtt mentünk. Előreengedtem, hogy lássam...

Bécs külvárosa valahogy megoldotta a problémáinkat. Addig 80-85-öt utaztunk, de a lassuló forgalomban muszáj volt mind több lukat kinyitni a kocsin, ami már Norbinak sem volt akkora baj, mert ilyen sebességnél nincs huzat. Hopp, piros E-Type bukkant fel a tükörben (a külsőben, mert a belsőben csak a csomagokat láttam), jött hosszan mögöttünk. Egy kétsávos szakaszon rálehelt a gázra, előttünk termett. Hátulról még szebb, kár, hogy ő nem jött velünk tovább Klosterneuburg felé.

Na, azon a kivezető szakaszon volt egy olyan utca, amelyikben majdnem feladta a Bianchi. Volt is az aljában valami németül károgó tábla, de a navi arra vitt, menni kellett. Az itt levők közül páran talán még nem tudják: a Bianchi váltója (mivel ez az autó egy 500-as Fiat) szinkronizálatlan. Felfelé úgy vált az ember, mint más autóval, csak üresben egy gondolatnyit kivár, visszafelé viszont jön a duplakuplungolás.

Ezt sokan összekeverik a gázfröccsel, de a sima gázfröccs nem pörgeti fel a váltó belét, tehát olyan, mintha szénanáthára beveszünk egy adag C vitamint. Nem, ezt úgy kell, hogy kuplung ki, bot üresbe, kuplung fel, gázfröccs (és ez a motor nehezebben pörög fel, mert a karburátorban nincs gyorsítóspricni, tehát várni kell), kuplung be, kar egy gangot visszatol.

Nini, ott vagyunk a tükörben

Erős emelkedőn nagyon fontos az ütemezés. Ha túl hamar kezded a visszakapcsolási folyamatot, nagyobbak a váltóban a fordulatszám-különbségek, ezért reccsenni fog, ráadásul vonyít a motor, amikor bekapcsolod a fokozatot. Ha túl későn indulsz neki, annyi időt elvesz a gépészkedés, hogy már nem bírja el azt a fokozatot se, amibe visszakapcsoltál. És minden alkalommal más az időzítés, hiszen függ a terheléstől, az emelkedő meredekségétől, még talán a széltől is. A lóerők és newtonméterek habjaiban lubickoló újautósok pedig nem értik, miért mászol néha a fenekükbe, nem tudják, hogy te ott nem tudsz annyival felfelé menni, csak vagy sokkal kevesebbel, vagy kicsit gyorsabban.

Nos, Bécs-külsőn volt ez a szörnyű emelkedő, az a fajta, ahol a helyiek éket tesznek a kerék alá, a vendégek pedig nekikormányozzák a kereket a járdának, mert a kézifék-sebesség együttese sem biztos, hogy megtartja az autót. Ezen terjedtünk felfelé, egy villanásnyit negyedikben, rövidet harmadikban, majd következett egy hosszú, kínos, öt másodpercenként százzal visszaeső fordulatú araszolás másodikban. Egyesbe pedig a Bianchi-Fiat váltót nem lehet visszapakolni menet közben még dupla kuplunggal sem, ahhoz meg kell állni. De ha itt megállunk, soha többet nem indulunk már el – tudtam jól. Az utca egyirányú, le se tudunk gurulni visszafelé, ráadásul keskeny is, tehát még ha szabályt szegünk, akkor is tolatni kell. Egy szem tükörből, telipakolt hátsó ablakkal, kanyargós utcában. Megoldódtak a problémáim - ekkor felbukkant mögöttünk egy autó… Csak előre lehetett menni.

Klosterneuburg, ami kicsit olyan, mintha Bécsnek Érden lenne a Rózsadombja

Ha húsz méterrel tovább tart az a kaptató, ott kárhozunk el. Olyan lassan forgott a motor, hogy szinte hallottam, amint a szeleprugók nyekeregve összenyomódnak, és kieresztenek, úgy éreztem magam, mint akit belassítottak egy matrixos karatejelenethez, és már azon gondolkodtam, melyik gyereket hajítom ki a tetőn, hogy csökkenjen a ballaszt. Bár kilóra talán a Katival kellett volna kezdenem… Nem toltam volna így kis senkivel, sétálva utolértek volna.

E kis intermezzót leszámítva Bianchi röfögve falta a sima osztrák aszfaltot. Kettőt pislogtunk, és már a Kremsbe vezető hídon át robogtunk, s amikor a városszéli erdőben, Leo házánál leparkoltunk negyed nyolckor, még azt sem mertem volna állítani, hogy fáradt vagyok. A motorosok, akik fél tízkor, tehát előttünk indultak, és a rövidebb, Szlovákián át vezető úton jöttek, sehol nem látszottak. Csak jó másfél óra múlva jöttek meg, állítólag ebédeltek Velky Mederben. Mi is, az esztergomi Tescóban. Sőt, még korcsolyát is vettünk egy sportboltban. Nahát, nahát…

Kremsi szállásunknál

Másnap reggel tűkön ültem (álltam, rohangásztam), már szinte hallottam, ahogy melegítik a Puchokat, Fiatokat Weissenkirchenben. Betereltem a családot a kocsiba, tiportam a gázt, Bianchi is megkettőzött erővel repesztett, érezte az övéinek közelségét. A motoros szakosztály nehezen lábadozott az előző éjjeli, kissé már tivornyázásba hajló alkalmi buli után, de nekem terveim voltak, ők meg csak bámészkodni jöttek.

Nahát, egy Figaro! És milyen jól illik mellé az Austin-Healey Sprite. De a Figaro sokkal jobb a gyári, kis krómkupakos kerékkel


A sor elején már találok izgalmas autókat. Például egy Nissan Figarót, ami ugyan 1991-es, de gondolom, kategórián kívül indulhat. Meg egy taxijelzéses fekete Volgát. És egy 128-as Rally Fiatot, olyat, amilyen nekem is volt – emez piros, az enyém zöld volt. Hopp, egy eredeti Abarth Fiat, amit a Kőbambit és vesevelőt felböfögő tömegek Zastavának néznének, de mi, autóbuzik tudjuk, hogy ez egy hihetetlen 1000 TC. Ez nem a brutálisan kiszélesített változat, de azért ott az elején a hatalmas olajhűtő, a színes, szagos, sztereó műszer a kormánya mögött, a motortérben a kartercső-anakonda, a hangolt leömlő és az Abarth-tábla. Az ember egy ilyen autó mellett nem vesz levegőt, nem pislog, nem csikordul a talpa alatt a kavics. Ezt csak hangtalanul körbelebegni illik.

Fiat Abarth 1000 TC, ami egy 600 D benne brutál motorral

Akkor térjünk rá a tervekre: Losonczi Csabi megkért, hogy fotózzak részleteket korai Puchokról. Ő az a fényező, akihez most, két másik szakember után az 1957-es Puchom került. Nem az a panaszkodós fajta, ezért harapófogóval szedtem ki belőle, hogy voltak ám problémák az előmunkálatokkal. Nagyjából minden alapozást, kittelést leszedett, ami az elmúlt években felkerült a lemezekre, majd leszedte azokat is, amik az elmúlt 55 év távolabbi részében kerültek rá. Majd – mivel huppogtak - újralakatolta az ajtókat. Aztán a hátsó oldalablak-kereteket, mert repedtek voltak. Majd hosszas kalapálással az ajtók vonalához igazította a küszöböket. De egy csomó luk, rés, hajlítás szerepe tisztázatlan – be kell-e csinálni őket?

Tehát hosszan, elmélyülten képeket készítettem, közben puchosokkal barátkoztam, mutogattam a fotókat az enyémről, gyorsan mélyült a kapcsolat. Megtudtam mindent. A kalaptartó a két szélén nem ér a kasznihoz, ott rés van a motor felé. A motorházfedélben a két kis lyuk a D, vagy a DL felirat helye, de mivel az enyém nem olyan, azokat be kell hegeszteni. És sajnos az ajtószigetelés tényleg az ajtó alá megy, ott résnek kell még lennie… Sokat megtudtam, de addigra a biciklik és a segédmotorok már elstartoltak.

Katinak tetszik. Féltékeny vagyok

Nem rohanhattam, mert megpillantottam egy Bianchit. Ugyanolyan kombit, mint az enyém, talán 1-2 évvel öregebbet, mert ennek még kívülről kilincses a csomagtérfedele. 22 éve járok Weissenkirchenbe, soha nem volt még Bianchina. Erre tessék, most, hogy kihozom a sajátomat, itt van még egy. Szép a kocsi, szebb, mint az enyém, jobban illeszkednek az ajtajai, de látszik, nem is használják annyit. Van benne egy odahenkölt töltésmérő műszer (de nagyon nem tetszik), viszont a kárpitok kicsit jobban közelítik az eredetit, rücskösebb a felületük. És ebből is csöpög az olaj, ugyanott, mint az enyémből – boioioioiooonnnngggg.

Innen terelgeted - lol - a Heinkelt

Lloydok, álmosítóan unalmas BMW 700-ak tucatjai vonulnak el a szemem előtt, nini, itt egy nem-Ulster Austin Seven is. Sietősre vettem a lépteimet, mert nagyon szerettem volna látni, ahogy a nagyobb motorok elstartolnak. De a szemem megálljt parancsolt. Mi ez?! Gázturbinás motor? Dehogy, egy Hercules, amit Sachs-Wankel hajt. Ez az a fajta motor, amiről az igazán mániások azért tudnak képet találni a neten, olyan 240x170 pixeles méretben. Ez viszont nem pixeles, hanem valódi. És mindjárt indítja a tulaj. Váltok ezerrel videó üzemmódba, kamera forog, motor röffen – jé, ennek nagyon kétütemű hangja van, sokkal inkább, mint egy RX-7-esnek, vagy egy NSU Ro 80-asnak. Szenzációs, ahogy elhúz, szinte fel se figyelek a 850-es Guzzira, a 350-es Agustára és a 450-es Ducatira, amelyek utána mennek.

Megjönnek Kareszék, Lacusék, Endréék, lehorgonyoznak a kétszemélyes oldalkocsival tönkretett Yamaha FJ mellett. Fiúk, fiúk, itt van mellette egy oldalkocsis verseny-Norton, inkább ezt nézzétek, milliószor érdekesebb! Átjönnek, nézik, újabb konzílium, odafent, a rajtnál egyre nagyobb motorok bőgését hallom. Nem bírom tovább, fogom a két fiamat (Bálint utoljára másfél évesen, Norbi még sosem járt itt), nem maradhatnak le az indításról.

Margó és Karesz felméri az állományt

Közvetlenül a rajtzászló mellett horgonyzunk le. Senki nem szól ránk, hogy mit keresünk ott, a zene régi és jó, mindenki vigyorog, lazaság van, igazi gépimádat, kultúra. Elképesztő, hogy ehhez képest micsoda görcsök vannak egy magyar rendezvényen. Megnézünk egy rakás motort, amint kilő, szívunk két- és négyütemű füstöt, Kati megjön a sörrel, amit kértem, a harmadik programpont megvalósításába kezdünk.

Az se tudja az ember, hogy a hardver miatt ámuljon, vagy az állapot miatt. Hercules Wankel

Elindulunk a pálya mellett, felfelé, a szokásos hajtűkanyarhoz. Régebben a start táján mindig gond volt, mert itt két, magas kőfal között vezet az út, és a gyors versenyzők nem egyszer csúszva, egy kerékre állva az egész útszélességet kihasználják. De most egy keskeny sávot elkerítettek bójákkal, lehet gyalogolni. Mindenre gondolnak, Weissenkirchen évről-évre nagyobb és jobb.

Bő negyedóra a caplatás, Szorongatom Norbi kicsi kezét az én nagy markomban, csodás érzés a legkisebb fiúval egy ilyen verseny mellett gyalogolni, meg-megállni, amint egy-egy zajosabb régi szörny eltép az ember mellett. Fárad a kölök, ő még nem tudja felmérni, mit jelent az: sok gyaloglás. De magyarázom neki, hogy jönnek a kanyarok, mesélek a motorokról, amik eltépnek, hősiesen bírja, pedig rólam is szakad a veríték. Apával van, zajos gépek között, ez neki most, ebben a korban sokat jelent, minden percét a fejembe vésem ennek a sétának, nekem sokkal jobb nem lehet a világon.

Végre feltűnik a hajtűkanyar, csúcsában a szokásos tűzoltóautóval. Bálint már rég ott van, az ő kondija az egész családunkénál jobb. Felmegyünk a szőlőtőkék közé, megiszom a sört, most neki magyarázok. Norbi anyjával marad, az árnyékban – ők ketten, szőkék nem bírják jól a napot. Mi lassan pecsenyévé égünk, a bevállalósabb autósoknak integetve szurkolunk, ők veszik a lapot, még rálépnek a gázra, dudálnak, integetnek. Ennél családiasabban gépet buzulni legfeljebb Bokorban lehet, a Traktormajálison. Apropó, az is jön még, 19-én…

Fityó előz Goliath teherautót

A vékony hangon sivító normál Puchok után 700-as BMW jönnek, Fiatok, Fordok, Austin-Healey Sprite-ok húznak el, no meg kétütemű Goggomobilok, jön a rajtnál látott, erősen Trabant-szerű Lloyd, majd két igazi Trabant is – egy szedett-vedett, utolsó szériás szlovák, meg egy egészen szép, szürke, szintén kései bécsi 601-es. Aztán Bogarak, egyéb lassabb járművek jönnek, legyalogolunk hát a család másik feléhez, a kanyar csúcsához. Felbukkan az a zöld Alfa Giulia 1300 TI is, ami húsz éve szinte mindig itt csapat, most is kitesz magáért. Bömbölve érkezik, óriásit kapar a kanyarból kifele, minden váltás után ágaskodik. Az olasz autó – ünnep.

És még érkeznek. Például egy Lancia Fulvia Coupé – módjával hajtva. Követi egy Triumph Spitfire, de abból is hiányzik a spiritusz. Aztán… Jön a 128-as Fiat. Messziről bömböl, vadul visszakapcsolgat, akkorát fékez, hogy a fara becsóvál a kanyar előtt. Előttem húsz centivel fordul, szinte horpad alatta az aszfalt, jobb első sarkával majdnem lekoccolja a falat, kivág a Spiti mellé, húzat hétezerháromig, Kínáig beleveri a földbe a Triumphot, fent, az ívnél tovább gangol. A hangját még fél percen át hallom, a füstje is itt van az orromban, ekkor tűnik fel, hogy a gyerekeim sivítoznak, nekik is tetszett. Nekem volt egy pont ilyen autóm, eladtam vagy húsz éve, és emiatt nem tudom megautóztatni őket, a rossebbe is.

Mivel szoftos társasággal, csajokkal, gyerekekkel jöttünk, esélyem sincs megnézni a délutáni futamot, pedig az gyorsabb és izgalmasabb szokott lenni. Nyugisabb időtöltés jön ebéd után – Greinbe tartunk. Kareszék elhúznak haza, marad két motor, Endréék és Lacusék. Hősiesen kibírnak vagy húsz kilométert mögöttem, de aztán kevés lesz nekik a nyolcvan, eltépnek mellettem.

Bianchival néhány dög erős motort felvezetni elég vicces

Ausztria, pláne a Wachau csodás. Magyarországon nem is lehet ilyen hosszan a Duna mellett autózni, és ott nincsenek is ekkora dombok kétoldalt. Ámulunk és bámulunk, az út üres, kicsit kanyarog, olyan romantikus a túra, mint valami rettenetesen poros, ötvenes évekbeli amerikai film. A többség mosolyog a kisautó láttán, de azért az osztrákok között is akad barom. Egy horpadt Seat Ibiza ér utol vagy száztízzel. Kicsit jobbra húzódok, nem tudom hova siet egy ilyen gyönyörű szombat délután, de menjen, üres az út. Nem megy. Helyette két centire beleáll a seggembe. Kis verejtékcsepp buggyan ki egy izgatott pórusból a halántékomon, megindul lefelé a csermely. Miért nem megy?

Lassan kúszik fel a pumpám, mellette félek is – egy ekkora autóban, családdal nem vicces, ha az ember kifog egy ilyen ökröt maga mögé. Indexelek jobbra, nem megy. Nyolcvanöt, kilencven, sivít a léghűtés, mint egy 727-es turbinája, már nem bírok sokkal gyorsabban menni. Spielberg első filmje jut eszembe, ezért próbából megvillantom a féklámpát. Vad dudálás következik, de még mindig nem előz. Elkezdem visszavenni a tempót, ha már belém jön, legalább ne 90-nel pörögjünk bele a szembejövőbe, no meg, egyszer csak majd megunja. Már 60-nal araszolunk, amikor végre kiteszi az indexet.

Húzatja a béna konzummotort, mint az állat, közben hosszan dudál, és ízesen belenget egy közepest, még az után is, hogy lehagyott. Képtelen vagyok felfogni az indítékát, nem tartottam fel, előzékeny voltam, nem csináltam semmit, csak kicsit létezni mertem. Zavarta a magyar rendszám? Neki is ilyen autója van, de az csak egy háztömb körülit bír, és irigy lett? Zavarja a szemét a világoskék? Sose tudom meg.

Az ybbs-i gátnál. Itt már jártam százéves Opellel is

Elhaladunk az ybbs-i gát mellett, a parkolóban lefotózom a Bianchit. Tavaly ugyanitt jöttünk a két vénséges vén Opellel, nem sokkal kisebb tempóban, pedig az én autóm egy űrjármű azokhoz képest. Greinbe érünk. Az gyönyörű, igaz, tíz emberből kilenc magyar turista, mind biciklizik. A fellegvár megnézése után fagyizunk a parton, és a gazda jóleső megnyugvásával nézem, ahogy körülállják a Bianchit. Na ja, az ilyen pici és öreg autókkal általában csapatban szokás külföldre indulni, és akkor sem családdal – egy ilyen magányos, idegen rendszámos példány elég szürreális, ahogy kilóg a halott színű, hatalmas műanyagbuborékok közül. Szarnak szar, de azért jópofa, és ez, úgy látszik, pozitív üzenet.

Egyetlen színfolt van a greini parkolóban

Hazafelé a Duna túlpartján tépünk, és szerelnem is kell – nem működik a bal első fényszóró. Úgy látszik, nem pucoltam el eléggé a foglalatot… Eleje nyílik, kis mozgatás, most már jó. Már sötétedik, én az utat figyelem, Norbi szokás szerint magába fordul és valami fejben zajlót játszik, Kati félálomban. A Pontont az egyetlen információkat befogadni tudó ember, Bálint szúrja ki az út jobb szélén. Nagyot fékezünk, odaállok mögé, a lámpáim fényében végignézem. Nagy Ponton (ma S-Mercinek mondanánk), hosszú orral, hat hengerrel, sok díszléccel, nem olyan kicsi, egyszerű, mint az enyém. Kissé elállnak az ajtajai, sok helyütt a rozsda is kivirágzott rajta, de látszik, hogy használatban van, autó ez, nem dísztárgy. Nagyon tetszik, és még szerencse, hogy nem bukkan fel a tulaja, mert soha nem érnénk haza.

Bálint fedezte fel elsuhantunkban az út szélén álló Pontont

Végül így is előbb futunk be a szállásra, mint a motorosok. Ezek mindig lassabbak nálunk? Ők se értik a dolgot – egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Melk után elfelejtettek lekanyarodni a kis útra. Többet ésszel, mint erővel.

Utolsó nap jön. Nehezen rávesszük Lacusékat – akik húztak volna haza – hogy tartsanak velünk Mariazellbe Kalte Kuchl érintésével. Felprogramozom a navit, 110 kilométer, aztán mehetnek Pestre. St. Pöltenben csúnya dugót araszolunk végig, csikorgatjuk a kuplungot, a motorosokról szakad a víz, de utána már gyönyörű, kanyargós úton nyomulunk, Bianchi szárnyal az emelkedőkön, simán viszi a nyolcvanat, pedig neki ez nagy szó. A navi egyszer csak levisz az útról egy kis házcsoporthoz, az egyik épület mögé, az erdő szélére, egy sitthalom mellé. Köztes pont elérve, mondja. És tényleg, az egyik ház mellett ott volt a tábla: Kalte Kuchl. Nem is lehet tovább menni, zsákfalu.

1100 méter fölött már hógolyózni lehetett

De hiszen Kalte Kuchl a hegyekben van, egy T-elágnál, mellette a helységnévtábla, ott egy hatalmas fogadó is, ezrével parkolnak a motorok, és isteni az Apfelstrudel mit Sahne… Ez itt akkor micsoda?! Hát, ennyit a térképprogramozásról, biztosan ezt is annak hívják. Lett azért előnye a kis kitérőnek – a navi egy sokkal magasabbra vivő, kanyargósabb úton vezetett minket Mariazellbe, mint amilyen a szokásos főút. Csodás volt, tucatjával a hajtűkanyarok, néhol megint előkerült a kettes, a navin bekapcsoltam a magasságmérőt, akadt pont, ahol 1200 méter fölött jártunk.

A gyerekeimnek is maradandó lett az élmény, hiszen sose láttak még harmincfokos nyárban havat. Meg is álltunk egy helyen, ki jót hógolyózott, ki mást, de volt hangulata, az biztos.

Hát igen, csöpög

Mariazell előtt tankolnom kellett, mert már régóta pirosan világított a lámpa a benzinórában. 20,3 liter ment a tankba, ami amúgy 21 literes. Ideje volt. Itt következett szerelés no. 2: a benzinjeladó alól elkezdett ömleni a benzin. Tavaly cseréltem, elfelejtettem utána húzni, nyilván a tömítés lapult össze, most folytk. Hetes kulcs elő, egy perc alatt megvoltam, ismét dichtek lettünk.

Mariazell giccses, mégis, valahogy nagyon jó ott lenni

Alig pár perccel a két motoros után estünk be Mariazellbe. Nem megyek bele, eltöltöttünk ott vagy egy fél napot, jó volt, ez egy zseniális hely, minden giccsessége ellenére is. A hazautat a normál főúton abszolváltuk, közben Kati kiszámolta, mennyit kajál a Bianchi: 5,55 liter/100 km. És közel maximális fordulaton pörög (95-nél forogná ki magát, mi végig 80-85-öt toltunk), tehát nem rossz az eredmény.

A hazaút? Eseménytelen volt. A gyerekek veszekedtek, aludtak, volt tető ki, tető be, ablak le, ablak fel, melegem van, fázok, de azért csak annyi, hogy szép legyen az út. Bécsben sütiztünk, kávéztunk, együtt autóztunk hosszan egy Fecske-Mercivel, Móváron nem túl ünnepélyesen a Macben ebédeltünk. Este fél hétre értünk haza, pedig 11-kor indultunk, az se olyan rossz.

Újra itthon

Most van a garázsban egy nagyon bogaras Autobianchim 1150 kilométerrel több futással az órájában, egy nagy olajfoltom a garázspadlón, és egy vastagra tömött mappám a számítógépen, tele képekkel.

Soha rosszabbat.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr214502855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akos74 2012.05.13. 07:27:25

Nagyon bátor vagy, hogy el mertél indúlni, evvel a lélekvesztővel én nem mertem volna. Magam is régi autós vagyok ismerem az érzést.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2012.05.13. 07:33:50

Szép kis túra. És örömmel láttam a Vespákat is. Kár, hogy az én harmincévesem pont harmincévesnek néz ki, nem olyan csili-vili mint a videón láthatóak. :)

calamites 2012.05.13. 07:35:39

Ó te szent őrült köszönjük neked a csodás képeket, és az élménybeszámolót.

Nesebar 2012.05.13. 07:41:48

Jó poszt, gratula érte.
Az E-Type segge láttán lehidaltam, ilyet nem nagyon láttam, pedig nem ma kezdtem...

Pityubácsi 2012.05.13. 07:42:21

jeee, bébi!
sajnos én puhapöcs vagyok, ezért nem merek ilyen túrára vállalkozni, pedig még jármű is lenne hozzá (egy bogár).

jó, hogy vagy, csikós zsolti. :)

Pityubácsi 2012.05.13. 07:43:46

meg még egy kérdés.
ezzel a hosszú rendszámmal elég bután néz ki a hátulja.
kocka- vagy motorrendszámot nem lehet rá kérni?

sultan65 2012.05.13. 08:01:50

Végig élvezettel olvastam és nézegettem!
Köszi, és gratula!

Quadanium 2012.05.13. 08:04:16

Jó írás, mint mindig, szint ott van veletek az ember.

Mégis, ebben volt egy olyan gyönyörű sor, amit csak olyan tud átérezni, akinek fia van:

"De magyarázom neki, hogy jönnek a kanyarok, mesélek a motorokról, amik eltépnek, hősiesen bírja, pedig rólam is szakad a veríték. Apával van, zajos gépek között, ez neki most, ebben a korban sokat jelent, minden percét a fejembe vésem ennek a sétának, nekem sokkal jobb nem lehet a világon."

Köszönet érte.

Make Valamit · http://make.blog.hu 2012.05.13. 08:05:47

Aztamindenit, de gyönyörű GÉPhangja van annak a 128-as fityónak :)

zeugma 2012.05.13. 08:13:37

Szép fiaid vannak. És szerencsések is.

Zsolt.hatkilenc (törölt) 2012.05.13. 08:13:57

A legjobb bekezdés a "Bő negyedóra..."

ha csak eddig tartott volna, akkor is ötös

canadacruiser · http://canadacruiser.com/ 2012.05.13. 08:16:42

Nagyon vartam mar ezt a beszamolot. Gratulalok Csik, nagy elmeny lehetett!

dekás dezső 2012.05.13. 08:19:50

váááá, és akkor milyet mehet az az 1000 TC?
keménység.

Háta Más · http://www.artcharacter.hu 2012.05.13. 08:31:00

Bazz, és elcsesztem a linkeket (sorry, meg minden) Tehát az előző akár törölhető is.

Herr Csikós, Te a Moszkvicsszagú keletről írsz, én meg a múlt pénteken ezt lőttem Ausztriában:
www.artcharacter.hu/egyeb/006_PICT5377.jpg
:DDD
Nekik nyilván kaland, nekem meg gyerekkoromban minden második autó ilyen volt. Max más színben. Már amennyiben színnek lehet nevezni ezeket.

De valahogy ennek az MG-nek jobban tudtam örülni:
www.artcharacter.hu/egyeb/009_PICT5383.jpg
www.artcharacter.hu/egyeb/008_PICT5382.jpg

Chainer 2012.05.13. 08:33:54

Néha nagyon tudom utálni az írásaidat!
Látom a Csepelt, a Faros Ikaruszt, a dupla kuplungos Skoda teherautót amikkel jártam aztán elkeserít, hogy hol van az már!
Mutatom a fiamnak a cikket aki nem érti miért vagyok teljesen felkavarva, melyik járgány van ilyen hatással rám. Nem tudja, hogy egy időutazásból jöttem vissza amikor felálltam a géptől!
Utállak amiért megtalálsz mindent ami érzékeny, legalább ne tudnád így megírni!

protézisesh 2012.05.13. 08:34:32

Szokasosan jo iras, koszonjuk. Egy fikat nem birok megallni: ahogy Pozsony SEM Bratislava, ugy Velky Meder is batran hivhato a magyar neven: Nagymegyer. Szinmagyar hatarfalu, itt van a Duna tulpartjan, Vamosszabadival pont szemben.

repecs 2012.05.13. 08:39:58

Szép képek jó írás. De a mátrixban az kung-fu leginkább nem karate ez olyan mint a balettre néptáncot írnál vagy fordítva.

Ádán 2012.05.13. 08:40:07

Néztem a hátsó rendszámtáblát. Az ugye nem normál méretű, hanem dupla? :-P

Csokis · http://csokis.blog.hu 2012.05.13. 08:43:50

Odaadtam nejemnek a cikket, hátha megjön a kedve, hogy elmenjünk Wachauba a Gentryvel. Maradjunk annyiban, hogy a cikk tetszett neki. :-)

Guzzista 2012.05.13. 08:43:53

Én is jártam hasonló cipőben mint te.Egyszer Kielben voltam Fiat 500-as találkozón (oda-vissza 2400 Km.) Máskor pedig Garlendában, Olaszországban, szintén Fiat találkozón. Hatalmas élmény volt mindkettő.

venator 2012.05.13. 08:47:17

Szeretem Csikós írásait, a régi autókat meg pláne, de ezekből pont nem hiányozna az fajta indexes tufaság, amit mindig sikerül belecsempészni.

Zsoltot pont azért szerettem olvasni, mert messze jobb volt a helyi átlagnál, ehhez képest kezd lebutulni a szintjükre, kár.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.05.13. 08:51:30

Jó túra lehetett, grat.

A fanyalgóknak, akik szerint ez lélekvesztő.Basszus, mi annó 93-körül biciklivel nyomtunk végig egy hasonló túrát Rajkától Linzig a Duna partján.Frankó bringasztráda volt, csodálatos emlékek.Akkor a bicikli még 100x inkább lélekvesztő, nem? :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.05.13. 08:54:32

@Dexter68: Az a Moskwitch, az bécsi rendszámú, ugye? :D

yeti 2012.05.13. 08:58:28

Menjetek gyorsan még egy kört,mert a gyereken nemsokára kinövik ezt a kis dobozt.
A kezében kisautóval alvó kisfiad nem semmi.:)

Ronin_ 2012.05.13. 09:08:48

Zsóti, király vót!
Legközelebb is kérjük!
Egyszer már csak odaérek én is az addigra elkészülő Petrocelli-motorommal!
(Tegnap a benzincsapokat próbáltam tömítetté varázsolni...)

Háta Más · http://www.artcharacter.hu 2012.05.13. 09:08:53

@geegee: Bécsi bizony... alig bírták beindítani, de sztem nem tudták, hogy ennél ez újkorában is természetes volt :D

Leadfoot 2012.05.13. 09:14:00

A Bianchi a valaha volt legsikeresebb Csikós-prodzsekt, mert olyan autó lett az eredmény, ami nincs szoborrá restaurálva, de gyönyörű szép, működik, lehet használni és élvezni.

Altezza 2012.05.13. 09:20:09

Köszi az írást! Nem paráztál, hogy fix tarifára büntetnek a gyerekülés hiánya miatt? Én is 4 üléses veteránt keresek a gyerek miatt, de a vágyott típusban nincs hátul öv. És sajnos a veteránság nem mentesít a KRESZ szerint.

imitv 2012.05.13. 09:20:30

Sziasztok!Biztos én vagyok a hülye,de én is elindulnék bátran akár Finnországba egy motorizált lavórral is,nem értem,sokaknak egyáltalán miért kérdés ez?Emlékszem,mikor a haver íííTrabant kombijával Németbe mentünk annó,és egy szlovák kútnál még odafele tiszta benzint kaptunk,(akkor még nem tudtuk).
Visszafele borzasztó csörgés,csattogásban autózva autószerelő barátom már azt tervezte,hogy ha szétesik az egyik hajtókar,azt majd likvidáljuk,és egy hengerrel megyünk haza...
Hazaértünk...

No quarter 2012.05.13. 09:30:47

Benne volt minden, ami egy veterános túrázás során lehet. Mi mindehová lábon megyünk, nagyon élvezzük, szeretjük. Lassan 100e veterános kilométerrrel a hátunk mögött csak erősödik az érzés, hogy jól tesszük. Már régóta nincs gyomorgörcs az induláskor: előtte egy kis műszaki átvizsgálás, gyújtásállítás, esetleg szelephézagot is megnézni, aztán indulás. Volt már műszaki probléma, ugyan nem jellemző, de mindig sikerült megoldani. Ha nagyon messzire megyünk (nyugati irányban...), akkor Bécsben fel lehet tenni vonatra és egészen Bregenzig (ca. 800km) kiváltható az utazás, ráadásul egy új élménnyel is gazdagabb lesz az ember. Onnan meg jöhetnel a hágók Ausztriában, Svájcban. Kitörülhetetlen, maradandó élmények.

sunblind 2012.05.13. 09:38:22

Az Abarth 1000TC-nél vagányabb autó tulajdonképpen nincs.
Klassz dolgozat! :)

ChPh 2012.05.13. 09:42:28

:)

remek írás :)

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.05.13. 09:44:16

Köszönjük az írást, tényleg olyan, mintha együtt mennénk veletek. Nagyon klassz!

Azt a részt pedig, ami arról szól, h hogy kell megnéznie egy férfi embernek egy Abarth-tot azonnal küldtem tovább egy Fiat 500 fan haveromnak! :-)

ROY9791 (törölt) 2012.05.13. 09:45:57

Szuper cikk Csikós, jó ilyeneket olvasni vasárnap reggel. Nagy kaland lehetett, bár kicsit haragszom rád, mert a pénteki használt autós cikkedben, hülyeségeket írtál e30 és Compact témában. Pont a két kedvenc típusom. :((

magyar_ellenállás 2012.05.13. 09:47:15

Annyira szépek az autók és annyira hangulatos lett a poszt, hogy nem kötök bele a KRESZ gumicsizmával történő sorozatos arcon rúgásába. :)

Szarni bele. Inkább ilyenekkel legyen tele az út, mint pöffeszkedő kék villogós ódikkal.

Csikós Zsolt 2012.05.13. 09:47:44

@Pityubácsi:

Sajna a kocka is túl nagy rá, és amikor lett rá, akkor még mereven elzárkóztak a motorformátumtól.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.13. 09:47:59

Zsír, ügyes, hogy a kis gyösz kibírta :)
Némelyik kis német falu meg olyan szép, hogy már csak azért felgyújtaná az ember :D

Csikós Zsolt 2012.05.13. 09:49:18

@repecs:

Hát látod, ennyire értek hozzá :-)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.13. 09:50:45

@Akos74: A 80-as években meg mondjuk Kispókkal nyomták ezt sokan, meg Trabanttal, amik ugyanez a színvobal. Ez akkor teljesen normális volt.
Ha nem sietnek, mi baj van ezzel a kis dobozzal? :)

Csikós Zsolt 2012.05.13. 09:50:50

@imitv:

Azért írom le, látod, mert sokaknak nagy kaland. Szeretnék minél több embert biztatni arra, hogy nyugodtan menjenek a veteránokkal. Jó buli az.

De hidd el, a Bianchi még csak most jutott el ebbe a készenléti állapotba.

Csikós Zsolt 2012.05.13. 09:52:13

@venator:

Volt a régiekben is tufaság. Csak most veszed észre :-)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2012.05.13. 09:53:03

Most talált valaki fillérekért egy 600 as Zaztavát ami szerintem elég ritka.én nem is tudtam hogy volt 600 is.
karosszeriajavitas.d250.hu/karosszeriajavitas/veteran-zastava/

Csikós Zsolt 2012.05.13. 09:54:23

@Altezza:

Nem féltem a gyerekülés hiánya miatt, hiszen minden országban csak olyan járműben kötelező a gyerekülés, amelyikben van hátsó öv (az én fiaimnak ráadásul csak magasító kell már, ami az övhöz emeli a vállukat, hogy az ne fojtsa meg őket). A Bianchiban nincs öv, bár én beszereltem egy derékgurtnit, hogy adjak a szarnak egy pofont.

Ülésmagasítóval be se férnének... :-)

Különben kint is úgy viszik a gyerekeket a Puchokban, Fityókban, mint mi.

RÁMBÓGECI 2012.05.13. 09:54:40

a horpadt seatos én voltam... :)

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.05.13. 09:59:47

Fantasztikusak ezek az élménybeszámolók, de bevallom, kicsit szomorú vagyok.
Mire elkezdődik a túra taglalása, már legalább háromszor kértél bocsánatot: egyszer a címben, egyszer a "matricán", és az első két bekezdésben talán kétszer is.
Sajnálom, hogy ennek így kell lennie, sajnálom, hogy ez a közhangulat. Mióta Angliában élek, azóta hatványozottan szembetűnő ez a jelenség számomra is.
De azért én bátorítalak, hogy ne törődj ezzel. Nem tartozol felelősséggel mások irigysége iránt.

Ja, a Jaguáros kép üt. Pár hónapja nekem is volt egy pont ugyanilyen élményem. Araszolgattam az A4-es úton a dugóban Bath és Saltford között, amikor egy ugyanilyen kupé E-Type (csak BRG-színű) kifordult elém. Soha nem örültem ennyire még dugónak. Lekapcsoltam a rádiót, lehúztam az ablakokat, benyomtam a fűtést maximumra (mert hideg volt akkor még), aztán csak hallgattam a sor6-ost.

venator 2012.05.13. 10:07:37

@Csikós Zsolt: Látod ez meglehet, bár nekem nem hiányzik. :)

nandras01 2012.05.13. 10:09:02

nagyon jó a poszt. hangulatos, élményt ad - de azért hadd trollkodjak egy picinykét :)
amikor a seggedben idétlenkedő osztrákkal kapcsolatban coppola első filmje jutott az eszedbe, akkor valószínűleg a "párbaj"- ra gondoltál, azonban az nem coppola, hanem spielberg...
(és a filmtörténet egyik legjobb filmje)

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.05.13. 10:09:36

Na de legalább első generációs SEAT Ibiza volt-e az ótó? Az az egyetlen gép tőlük, mely klasszikussá és keresett veterángéppé fog avanzsálni egyszer.

Mer' akkor talán részben megbocsátható :)

NperA 2012.05.13. 10:14:30

Elképesztő járműpark, a táj is csoda. Még sok ilyen posztot!

Mansell 2012.05.13. 10:29:20

Kedves Zsolt!

A cikked parádés, mint mindig.
Három megjegyzés: 1. Velky Meder = Nagymegyer. 2. Ha a Párbaj c. filmre akartál utalni, az nem Coppola, hanem Spielberg első filmje. 3. Moszkvicsszagú kelethez: múlt héten a Fertő tónál,Sásonyban (Winden am See) én egy német (ER) rendszámú 105S-t figyeltem meg. 80 körüli soffőrje épp egy út menti fülkéből telefonált.
Még sok szép túrát kívánok nyárra a Bianchinával!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2012.05.13. 10:32:30

Visegrád felé elég sokat lehet menni a dunaparton.

Csikós Zsolt 2012.05.13. 10:37:27

@nandras01: Ajjaj... Javítom is. Mindig keverem őket, pedig nem illene.

@Mansell: dettó.

Csikós Zsolt 2012.05.13. 10:39:11

@Gyurma73:

Egyszer autózz a Wachauban. Visegrág felé mész talán 10 km-t, az is sokszor beljebb, itt meg hetvenet kint, majdnem (vagy teljesen) a víz szélén. Azaz többet is, csak most nem mentünk tovább. Ez most elég fölösleges volt, lásd be :-)

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2012.05.13. 10:40:42

Világoskék autó:) Aztán beugrott, hogy nekem is volt. Világoskék Moszkwics 412. 6000forintéert vettem 1980-ban:) Még Nyugat-Európa túrán is voltunk vele. Frankfurt után megjártuk a Gotthard hágót, voltunk a Francia Riviérán, Velence, Opatija:)
Ezek a régi gépek lötyögtek, de nem romlottak el könnyen. Kalapács, néhány kulcs, smirgli, és minden javítható volt, akár az út mellett is. Megjegyzem Ventigmilliánál a határon a franciák kinyittaták velem a motorteret. Olyan röhögést én még nem láttam! Mint a kabaréban. Odahívták a többi kollégát is, hogy ezt nézzék meg! Aztán a röhögés közepette intettek, hogy na jó, húzzak innen a p...ba :) Azóta is arra gondolok, hogy vajon tudták e, és igaz volt e, hogy a 412 a hírek szerint /idehaza / úgy terjedt el, hogy a motor Peugeot koppintás? Talán ezért nézték meg?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2012.05.13. 10:46:08

Amúgy régen amikor csak ilyen autók voltak,sokan a tengerpartra is lementek az 500 as fiatokkal.érdekes lehetett mondjuk 70 es átlaggal ,autópálya nélkül.
Lehet hogy az egy jobb korszak volt?
Akkoriban senki nem rohant sehová,még nem voltak értelmetlen BMW terepjárók.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.05.13. 10:46:17

@Dr.Megszívtuk-Waze: Nem, mert a motor BMW M10-koppintás.

Azért nézték meg, mert ugye ugyanaz a motor volt a Brabham BT52-ben. Amiből ugye a valaha létezett legerősebb F1-es motort faragták, kvalifikáión olyan 1500-1600LE-s teljesítménnyel.

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2012.05.13. 10:48:31

@Csikós Zsolt: Bizony! Mikor megyek Salzburgba, direkt letérek az autópályáról, hogy erre tegyek kitérőt. A megtestesült nyugalom, béke, csend, harmónia ami errefelé fogad. Visegrád felé meg legfeljebb a gaz az út mellett és a kidobott/otthagyott szemét :(

Hurri Kán 2012.05.13. 10:51:03

Hú, de nagyon jól esett ez most így reggelire. :)

A Kareszos kép alatt, a szövegben az nem rajTzászló akart lenni? Ha igen, onnan egy bötű kimaradt. :)

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2012.05.13. 10:52:36

@Gee Halen: A mai napig nem tudtam. Alapjában jó konstrukció volt. Könnyen szerelhető és erős is volt. Akkor kölyök fejjel ez volt az elérhető, és abban az időben voltak Moszkvicsok a Dakaron és szép helyezést értek el. Persze akkor még nem tudtam, hogy azoknak nem sok köze lehet a Moszkvicshoz, de ez inspirált. S valóban elnyűhetetlen volt.

captiva22 2012.05.13. 10:52:41

Szép vasárnapi jó reggelt!
Na ez aztán az eggyik legjobb vasárnapi poszt! Nagyon tetszett az, hogy régi kisautóval mentetek kirándulni már ez egy kirándulási élmény már a kirándulás elött! És az uticél is gyönyörü! Már azért is nagyon tetszett mert olyan utom mentettek ahol születtem, felnöttem és ahol most élek! Komáromba, és most pedig Ybbsnél élek és Weissenkirchenben voltunk mink is tavaly kirándulni, tehát ahogy olvastam és a képeket néztem valahogy, veletek gondolatban végutaztam én is az utat! Lehet, hogy hülyén hangzik de így van! Csikos Úr te amiket írsz azokat szivesen olvasom, hogy miért? Talán mert valahogy úgy érzödik a posztjaid, hogy ez igazi írások nem olyan muszályból írások egyszóval nagyon jók! És a vidók a posztokba a Kremsi Wachau-ban is egyszerü nagyon jó!
Nagyon jó volt! További szép vasárnapot kivánok mindenkinek!

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.05.13. 10:56:23

@Dr.Megszívtuk-Waze: ...szóval én a helyedben büszkén kihúznám magam, hogy olyan autóm volt, aminek Forma 1-es motorja volt, nem is akármilyen! :D

egészen kis kukac 2012.05.13. 10:58:02

Csikós Úr... állati klassz a túraleírásod...
egyszer (ha vanna kedvetek, mennyetek' végig
a 21-es úton, a Salza völgye, Wildalpen, meg
ilyenek. Nagyon király ! :-)

Egyébiránt magam is rühellem a rohanást... igaz
(OK, tom', ez dicsekvésnek hat, de nem az :)
190 kW-os a Saab, de 85 km/h fölé sosem viszem,
bármit is mutogatnak mögöttem.

üdvözlet:
egy öreg arc: EKK.

Seca81 2012.05.13. 10:59:02

Hihetlen jo hangulatu elmenybeszamolo! Csik, nem akarsz minden hetvegen nyugatra kirandulgatni a csaladdal? :D Mindenkinek jot tennel vele...

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.05.13. 10:59:14

Köszi a posztot, élvezet volt olvasni. Kedvet csinált az oltimerezéshez és a túrázáshoz. Még sok ilyen posztot kívánok magunknak! Neked meg baleset- és hibamentes utat!

mbtomi 2012.05.13. 11:01:43

Teljes tiszteletem Csikós Úr! Igazán megható írás! Remélem sokan vannak/lesznek még, akik feltámasztják az autós történelem ilyen és hasonló típusait vagy akár egy újabb Pontont! Nagyon klafa lehet nyugaton ezeket az autókat hajtani. Ott sokan értékelik ezeket és nem egy pöfögő tragacsnak titulálják. Hiába a kultúra tényleg ott van! Még sok ilyet!!!!

roomster 2012.05.13. 11:09:39

Anita Egberg és Antonioni együtt miben?

gyula1000 2012.05.13. 11:11:29

Kedves Csikós Úr !

Ismét jól indult a vasárnap reggel.
Köszönöm.

Gratulálok !

Kirchner Gyula

rendszamgyujto.hu · http://rendszamgyujto.blog.hu 2012.05.13. 11:11:45

Köszönjük. El sem tudtam volna képzelni jobb elfoglaltságot vasárnap reggelre ilyen sz*r időben. Egy élmény volt.

AzHofi 2012.05.13. 11:13:05

Csikós úr, annak a horgolt Faberge tojásnak van története? :-)

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2012.05.13. 11:13:14

@Gee Halen: Bazzz! Én hülye meg eladtam :)
Úgy kéne, hogy Csík csinálja. Minden öreg vasat begyűjteni.
Most újra felidézhetném azokat az élményeket. Szerintem ezek életre szóló élmények. Csikósnak is, a gyerekeknek is, meg bárkinek aki ilyenbe belevág.
Kicsit autózni úgy, hogy még én vezettem, nem az elektronika.
Mindenfélével szoktam menni és múltkor 6 napig vezettem egy S320 CDI L Mercit. Igazából nem tetszett. Nem én uraltam a kocsit, hanem az mondta meg, hogy most mi van.....

Csikós Zsolt 2012.05.13. 11:14:52

@Dr.Megszívtuk-Waze:

Nem volt még Dakar akkor, hajjaj. London-Mexikó volt, ami sokkal hosszabb, változatosabb. De összesen hat gyári csapat indult, úgy, hogy a Fordé és a Moszkvicsé volt a legnagyobb. És az már a BMW 1602-koppintás 412-es motor volt :-)

Ja, látom, felettem már előkerült ez...

Csikós Zsolt 2012.05.13. 11:20:10

@AzHofi:

Anyóstól kaptam tavaly, locsoláskor, amikor Bianchival mentünk. A kocsi színéhez választottam. Játék a játékban.

A járós állólámpában most épp három "Fabergé" lóg emiatt :-)

Altezza 2012.05.13. 11:21:58

@Csikós Zsolt:
A neten keresgélve én úgy láttam, hogy ahol nem megoldható a gyerekülés beszerelése, ott nem is lehet gyereket szállítani.
Nem bánnám, ha egyértelműen ki lehetne ezt deríteni.
Írhatnál erről valamit...

Csikós Zsolt 2012.05.13. 11:22:30

@roomster:

Nincs közük egymáshoz, pont van a két mondat között. Csak minél több olasz (és Bianchi-képes) motívumot akartam egy csomódba összerakni.

AzHofi 2012.05.13. 11:24:37

@Csikós Zsolt: ezeket a kedves mama készíti? Belül valódi tojás tartózkodik? :)

Csikós Zsolt 2012.05.13. 11:24:50

@Altezza:

Dehogynem. Hiszen akkor egy régi-régi autóban magadat is tilos lenne szállítani. Ha nincs gyári bekötési pont, nem kötelező az öv (hiszen ha magad fabrikálsz bele valamit, az kiszakad, esetleg több kárt okozva ezzel), ezért csak szakszerű, váznál erősített beépítést fogadnak el. A Pontonban például már ilyen lesz, váznyúlványhoz lakatolt extra lemezzel, benne övszabványos, finommenetes anyával, két ponton. Ponton, érted :-)

Fox888 2012.05.13. 11:34:31

Zseniális, állatira "átjött". Irigyellek! :D

Csikós Zsolt 2012.05.13. 11:37:46

@AzHofi:

Valódi tojás van bent, a horgolás a saját munkája.

Altezza 2012.05.13. 11:39:03

@Csikós Zsolt:
Na, keresgéltem egy kicsit, én erre az írásra emlékeztem:
www.veteran-auto.hu/index.php?menu=7&cikk=43&title=Veteran_autoba_gyerekules?

Az enyém ugyan elmúlt 3 (4,5), de még nincs 135 cm. De az megnyugtató, hogy ezen kívül működik.

randomdude4555 2012.05.13. 11:39:19

Én teljesen átérzem a poszt hangulatát: mi ketten a párommal és a faros Skodával sokszor voltunk "túrázni" Ausztriában az elmúlt 5 évben, a legnagyobb ilyen túra Malta volt, reggel 7-kor indultunk, éjfélre értünk vissza, több, mint 900km volt az út oda-vissza. De megjártuk Mariazell-t is többször is, meg a Rax környékét. Teljesen más dolog egy felújított-jó állapotú veterán/youngtimerrel autózni az Alpokban, mint egy új műanyagautóval.

roomster 2012.05.13. 11:40:35

Bocsánat, csak trollkodok: Antonioni nem jön össze a Bianchi-val! Ez a "proli" filing, kis autó, nagy család megyünk külföldre nem ő! Antonioni a gazdag, unott céltalan olasz nagypolgárság rendezője. Ettől az írás a szokott módon remek.

Tiltott Lally 2012.05.13. 11:43:40

Süttőnél jöttetek szembe, már hazafelé. Valószerútlenül kicsi ez a "családi autó".

haggyadaszt 2012.05.13. 11:44:27

Jó volt ezt olvasni, de átélni mégsem szeretném. Imádom a régi autókat, de dögmelegben ragaszkodom a légkondihoz. Annak is megvan az élménye, amikor az ember csak élvezkedik, izzadás nélkül.

AzHofi 2012.05.13. 11:47:01

@Csikós Zsolt: irigylem az anyósáért (is). :) Az enyém csak a hülye macskáival törődik meg azzal, hogy metsszem meg a fáit, nyírjam le a füvét, szereljem meg a pincében a villanyát. :)

deak.atti 2012.05.13. 11:54:10

@Dr.Megszívtuk-Waze:

Szia!

Engem a szlovén-olasz határon röhögött ki a Wartburggal (2002-ben) az olasz határőr. Velencébe mentünk Isztriáról, mert nem volt szép idő aznap, nem tudtunk fürödni az Adriában. Kitaláltuk, hogy akkor irány Velence, csak 220 kilométer, pont egy kényelmes egynapos kirándulás. Tudni kell, hogy Koper után az út felvisz egy kisebb hegyre, majd jössz lefele egy szerpentinen, és a völgyben van az átkelő. Kiadtam a passzportokat (még kellett ...), a szlovén unott pofával intette, hogy "Tovább!", átgurultunk az olaszhoz, az meg nekilátott nyeríteni a fülkében. Mutogatott a kocsira, és kérdezgette, hogy "Ungheria?". Ja, te hülye, hát ez van, mivel jöttünk volna? Mosolygott, "Molto bene!", majd visszadta az útleveleket, és intett. Velencéből hazafelé meg kis kölyökarcok tapadtak a kocsiablakokba az autópályán, hogy te jó ég, ez meg mi a franc? :o) De a rozsdás Pandákkal simán letoltak, én tartottam a 100-110 körüli tempót, azok meg jöttek és villogtak, hogy tán gyorsabban kéne, vagy mi. :o)

DA

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2012.05.13. 11:54:56

Egyszer még számonkérem rajtad, ha megveszek valami szép régi romot, mert "egyszer milyen szép lesz".

poa ogapo 2012.05.13. 12:00:22

Nagyon jó volt olvasni!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2012.05.13. 12:04:55

Mindig csodálkozom ha bi jancit egymagában látom milyen arányosan kicsinyítettek le egyy nagy kocsit.Ha még rendszám is kicsi lenne a képekről fel sem tünne a mérete.Persze egy másik kocsi mellett tűnik fel milyen valószínütlenül kicsi.Amúgy akkoriban a Fiat gyártotta a legtöbb kocsit európában..

pet77 2012.05.13. 12:05:22

Köszi Zsolt!!

Felidézted bennem a 84-es utazásomat (óvodásként) isztambulba skoda 105 S-el...
Skoda 120 L-el Malmöbe 1989-ben, dettó ugyanaz az élmény, bár a 2 világ között nagy volt a különbség...
...Igaz, azok a skodák akkor 2-3 évesek voltak.

1kutya 2012.05.13. 12:10:25

a szokásos jó írás. köszönjük Csík!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2012.05.13. 12:12:41

Volt régen előre kicsi rendszám ami már megszünt.
Ja meg az olaszoknak régen elöl kici rendszám volt.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.05.13. 12:15:13

Ha megtehetném, három autóm lenne:

1. Kurrens amerikai "leszarom" cirkáló, automata váltóval, böhöm nagy fotelekkel - mindennapokra.
2. 60-as vagy 70-es évek beli kicsi, pörgős, olasz autó - hétvégékre.
3. Pályaautó, amit én hegesztek - pályanapokra, nyáron.

Egyebet nem tudok, kérem kaccsojja ki.

montecavallo (törölt) 2012.05.13. 12:17:42

Ha eg a belso elso/hatso lampa, es megnyomod a dudat, nem halvanyul el a belso vilagitas? Lehet hogy a biztositotablad szar, es egy drotkefe csodakat tenne.

Naviba tenyleg nem tudom mit programoztal be, mert egesz Ausztriaban 1 db Kalte Kuchl van, 2663-as iranyitoszammal. Az emlitett fogado a T-elagazasnal szinten ott van:
www.kaltekuchl.at/

Q-match 2012.05.13. 12:18:00

A nyugatozástól feljött egy kis sav, de legyűrtem ( túl sokat hallgattam egy régi barátom hasonló szólamait, világoskék vérű dél-budai srác.. ).
Na, de a többi tetszett!
Utólag visszagondolva az S100 Skodával éreztem hasonlókat, ugyan újabb vas volt, mint a Bianchi, de a korszak/színvonal hasonló. Csak a Skoda sosem romlott el ( S O S E M )...igaz, az elején beígért szerelés sem volt túl komoly aztán.

p.s.: ha belegondolok, hogy engem milyen gyakran tologatnak bojrészerek itt, keleten, akkor megerősíthetem: nyugaton is csak a táj az, ami szebb. Különben is: minden, ami nyugaton IS csúnya/rossz lenne, már rég ide lett exportálva keletre...

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2012.05.13. 12:19:11

Az első videón azt figyeltem meg, hogy a nyitott tető ellenére nem látom, hogy huzat lenne. Eredetileg azt akartam írni, hogy nem lobog Csikós haja, de rájöttem, hogy ennek így nincs információ tartalma. :-) A lényeg, hogy - vagy véletlenül, vagy tudatosan - egészen jól kitalálták annak idején az olaszok.

Zsolt, olyat meg nem írunk, hogy a "súly" miatt inkább Katit kellett volna kidobni. Gondolom kaptál az orcádra emiatt. :-)) Megfigyeltem, hogy bizonyos kor fölött nem szabad a súly, tömeg szavakat egy nővel kapcsolatban megemlíteni. Semmilyen kontextusban. Egy mondatban még a kenyér súlya és a hölgy neve sem említhető.

Megint egy jó cikk, amiért érdemes volt idevergődni.

Rocko- 2012.05.13. 12:19:36

galeria.totalcar.hu/blogok/2012/05/11/a_leglehetetlenebb_autoval_ausztriaba/10
érti valaki hogy miért van két lámpa? (s nem elég egy.)

"Nem Isetta, Trojan"
a forma hasonlít. :))))

"Yamaha FJ kétszemélyes oldalkocsival. De hiszen ez így már egy autó"
kéne!

"Anita Ekberg a kútban feji a mellét."
:DDD

"Bár kilóra talán a Katival kellett volna kezdenem…"
úúúúú. értem én, de akkor is.

ez a Seiberer Bergpreis nagyon nyálcsorgatós esemény.

"Zavarta a magyar rendszám?"
élnek kint is magyarok. ;)

élményteli utazás volt, egészségetekre!

geekthink 2012.05.13. 12:20:50

Hú, remek, átélhető írás lett.
Nem gondoltam volna, hogy lezavarok egy ausztriai túrát így vasárnap reggel.
Köszi a beültetett emlékeket! :)

...::: Flúgos Kamionos :::... 2012.05.13. 12:22:44

Kár volt elolvasnom az írást....
...még a végén én is kedvet kapok a veteránautózáshoz :)))

Csikós Zsolt 2012.05.13. 12:25:23

@montecavallo:

Kalte Kuchlt. És oda vitt. Lacusék hazafelé megtalálták azt is, ahova eredetileg indultunk volna, az délkeletebbre volt.

Rák Attantam 2012.05.13. 12:27:17

Jaguáros kép: "...Előreengedtem, hogy lássam..."
Elefántos-hangyás kép: "...Hallod, hogy dübörgünk?..." :D

Csikós Zsolt 2012.05.13. 12:28:19

@Csák Morritz AKA Alibiman:

Dehogy nem írunk ilyet, nálunk nincs rettegős viszony. Adok-kapok, röhögünk. Nekem nincs görcs a gyomromban a feleségemtől, neki se tőlem, vagy ha mégis van, kiadjuk. Talán ez a titka a 18 évnyi normális kapcsolatunknak, ami még mindig szuper.

A Fiat 500-féle autókban nincs huzat a tetőtől, de az ablakoktól, pláne az eltolt hátsóktól (a kombikban) nagyon is. És ha nyitva vannak az ablakok, akkor már a tető felől is bejön az örvény.

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2012.05.13. 12:28:34

@Q-match: Hasonló érzéseim voltak nekem is. Azért ha Csikós egyszer ellátogatna pl. Sátoraljaújhelyre, vagy Kárpátaljára, ne adj Isten Erdélybe, igencsak meglepődne. És ott is nyugodtan leülhetne pl. egy templom lépcsőjére, és akár nyitva is hagyhatná a kocsit. Az utak minősége persze hagy némi kívánni valót maga után, de azt leszámítva gyönyörű tájakon haladhat az utazó, és kedves, jószívű emberekkel találkozhat.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2012.05.13. 12:30:51

www.hasznaltauto.hu/auto/volkswagen/1600/volkswagen_1600_variant_l-5731937
Csak megtaláltam melyik autó lett lekicsinyítve:-)
Bár most elgondolkodtam melyik volt elöbb...

poiuz429 2012.05.13. 12:31:24

Üdv!

Valaki meg tudná mondani mióta létezik metálfényezés? Láttam egy metálfényezésű oldtimert, 60-as évekbeli és kétségem támadt, hogy ez vajon eredetileg is metálfényű volt-e.

f1feco 2012.05.13. 12:33:29

Mindegy miről írsz,nagyon szívesen olvasom. Sajnos semmilyen négykerekűm sincs,csak 1 robogó,de ennek ellenére imádom az autókat...

Csikós Zsolt 2012.05.13. 12:34:59

@Gyurma73:

A Bianchi! 1957, de 1960 óta gyártják a kombit.

@poiuz429:

Már a harmincas években is volt metálfényezés, igaz, csillagászati áron. A Pontonnak 1953-ban már egy csomó metál árnyalata volt, a szárnyas 300 SL-ek 90 százaléka metálszürkében készült - 1954-1957.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2012.05.13. 12:52:40

www.hasznaltauto.hu/auto/fiat/133/fiat_133-5788306
kispolák ritka nagytesója:-)
Nézem a 80 elötti autókat.
www.hasznaltauto.hu/auto/fiat/500/fiat_500_gardiniera_autobianchi-5721496
A biancinak más volt a lyukosztása a felnin mint az 500 asnak?
Rengeteg 1 passat is előkerült:-)

kikiláltó 2012.05.13. 12:58:39

@Csikós Zsolt: "hiszen minden országban csak olyan járműben kötelező a gyerekülés, amelyikben van hátsó öv" - Ez itt viszont Magyarország, új nevén Lenyúl-Land, ide csak azok az uniós szabályok jutnak be, amelyek alapján növelhető az államkassza sápja...

A cikk hatalmas, nagyon élveztem minden sorát, gratula a srácokhoz! :)

mtk001 2012.05.13. 12:58:44

Ide nekem is el kell mennem !!!
(Mondjuk az lenne az igazi, ha a Vespával mernék elmenni...)

Rocko- 2012.05.13. 12:59:57

@Mansell: "2. Ha a Párbaj c. filmre akartál utalni, az nem Coppola, hanem Spielberg első filmje. "
első ismertebb filmje. volt neki előtte is. ;)

Csikós Zsolt 2012.05.13. 13:01:58

@Gyurma73:

Ez egy átkasznizott 850-es Fiat, afféle régi Audi A4/Seat Exeo. Az osztrákok és asszem még a spanyolok gyártották.

JL 2012.05.13. 13:05:59

B+, Zsolt!:-) A régi 1-esen mentél...csuda emlékeket ébresztettél bennem. 1984-ben S120-assal bő 6000km (Ausztria, Svájc, Franciaország, NSZK:-), Ausztria) és persze, erre csűrtünk kifelé - meg haza is...).
Több olyan rész van a történetedben, amitől megfejeltem a monitort, de amit a kisebb fiaddal való "felfutásodról" írtál (fentebb Quadanium olvtárs is méltatta), attól könnyes lett a szemem...

montecavallo (törölt) 2012.05.13. 13:07:17

@Csikós Zsolt: Tippem sincs, merre jarhattatok, parhuzamos ut csak Türnitz fele van:
g.co/maps/vubd8
Milyen homasitas navi volt ez? :)

herkó 2012.05.13. 13:21:21

@Csák Morritz AKA Alibiman:

Az a baj a pesti népekkel,hogy nekik Gödöllőtől keletre már mordor van!

P12_dCi 2012.05.13. 13:27:49

Nyárra én is tervezek valami autópályamentes kirándulást Szlovákia-Lengyelország-Németország-Ausztria vonalon, mondjuk nem veteránnal, de nyugis tempóban, nem rohanva. :)

butyko 2012.05.13. 13:29:26

Tökéletes írás,fíling,nagy gratula ! De a legirigyelhetőbb: " Kati megjön a sörrel, amit kértem " . Eszméletlen ... :)

Andrew460T 2012.05.13. 13:51:23

Egy élmény volt számunkra is, köszönjük szépen a részletes, képekben gazdag beszámolót!:)

Rocko- 2012.05.13. 13:57:17

@Gyurma73: vicces a 4 pótkerék. :)

kkn 2012.05.13. 14:22:59

14 évesen '88-ban, egy tetőcsomagtartós FIAT 850 SC-ben Jugoszláv tengerpart, az üléseken, lábaknál ( még a sofőrülés előtt is, a láb mögött ), minden létező helyen cucc, akkor is közel 170 felett voltam, hátul görnyedve elég gilisztás élmény volt Makarskáig. Pedig cucc nélkül is szűkös volt.

A tetőcsomi miatt több vizet töltöttünk bele, mint benzint. A tenger előtt meg láttam hátulról, amikor egyszer a túlmelegedett fékfolyadék miatt csak luftot tudott faterom taposni a pedállal, de nem szólt semmit.

Következő évben RAb sziget ugyanez. Előtte is Balaton. Meg ugye mindenhová ezzel mentünk.Vitt az kőművesládát, faanyagot, mindent a hátán.

Igaz, Zsolt már sokszor megírta, hogy nem egy jó autó ez, de nekünk 16 évig ez volt a családi autó, 3 éves korom óta, és nekem ez marad mindig a FIAT. Mint az ő gyerekeinek a Bianchi is örök emlék marad.

kepfeltoltes.hu/120513/ScreenShot002_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/120513/Nyaral_s_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Csikós Zsolt 2012.05.13. 14:30:42

@montecavallo:

Homasitás? Viccelsz? Az ennél sokkal drágább...

St. Pölten után Wilhelmsburg, Traisen, Hohenberg, Kernhof, aztán Mariazell.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.13. 14:30:59

@kkn: Ugyanúgy, mint nekünk a Kispók :) Csak mi nem voltunk vele külföldön :(

poiuz429 2012.05.13. 14:54:12

"Helyette két centire beleáll a seggembe."

Tipikusan rosszul lett lereagálva a szitu. Ilyen esetben tilos gyorsítani, fékezgetni, attól csak vérszemet kap. Ilyen autóval, családdal, szerintem csak egy jó megoldás van: amint észlelem, hogy "tolnak" vészindex vagy jobb villogó folyamatosan + motorfékkel lassítani ameddig meg nem előz. Gyors, stresszmentes megoldás.
Gondolom valami vendégmunkás volt a sofőr...

Önjáró Talajgyalu 2012.05.13. 15:00:34

Remek írás, köszönjük! A magam részéről különösen a régi autóval induljunk meg részt tudom bátorítani, egész más egy ilyen túra, mint modern autóval és persze lehetőleg kerüljünk el minél több autópályát. Persze jó műszaki állapot alapkövetelmény.

Ha pedig a kommentek közt elharapózó ki hol volt sztorikba neveznék, akkor én idén áprilisban már ötödször jártam a Rajnán túl (2500km oda-vissza) az 1984-es teljesen széria Skoda 105S-emmel... :)

redriot77 2012.05.13. 15:06:02

"A többség mosolyog a kisautó láttán, de azért az osztrákok között is akad barom. Egy horpadt Seat Ibiza ér utol vagy száztízzel"

Lehet hogy osztrák de valószínűbb hogy román/szerb/albán/magyar.

montecavallo (törölt) 2012.05.13. 15:23:00

@Csikós Zsolt: Miert nem veszel valami normalisat? Foleg, ha ennyit maszkaltok. Garmin, TomTom, Navigon jobbnal-jobb motyokat csinalnak, 100 euroert mar mindharom markabol kapsz belepo modellt (TomTom XL2, Navigon 42 Easy, Garmin nüvi 1340T).

Mas: nem erne meg a kinyomo egy 20 euros kiserletet, hogy ne nyikorogjon? Tudod hogy a kisipari megoldasok nem vezetnek sehova.
www.fiatclassic.com/HTML500/KATA500D.HTM#Kupplung
Ha jol vettem ki a rajzon, az F-es kell bele, annak nincs olyan vastag fule es rovidebb:
s206301103.websitehome.co.uk/bianchina/Catric.pdf

Avian 2012.05.13. 15:24:32

Kellemes írás, sok kalanddal : )
Wachau-ban a borok sem elhanyagolhatóak.Brutálisan feljöttek a vidék borai-borászai az elmúlt időben. Stabil jó minőséget minden évben hozzák! Csodás vidék...Köszönjük az élménybeszámolót!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2012.05.13. 15:40:02

@KaPé: ez a kocsi pont annyival megy mint 1960ban.Egy ifa pont olyan nehéz mint 1960 ban.motorozni viszont sokkal veszélyesebb.és motorral is lehet vinni 10 éves gyereket.

Dr. Trebitsch 2012.05.13. 15:42:31

@Csák Morritz AKA Alibiman: a "kor" szóra ugyanez vonatkozik, erre nem figyeltél! :)

KaPé 2012.05.13. 15:51:30

@Gyurma73: De a többi kocsi nem annyival megy, mint 1960-ban és nem olyan nehéz, mint 1960-ban.

Dennis01 2012.05.13. 16:32:31

@Gyurma73: Ugy nez ki az a 133-as, mintha egy 126-os es egy 127-es Fiat szeretkeztek volna es ez jott ki 9 honap utan.. :)

@KaPé: Autopalyan nem megy sehova ez a Bianchi, orszaguton amugy is 90 a sebesseghatar. Ha az emberek nem tolnak neki mint az okrok, mindenki biztonsagban kozlekedhetne, akarmilyen autot is vezet.

@teve1977: Igaz, egyre tobb az okor az utakon, akinek tobb a bor a kepen es a tarcaja is vastagabb a kelletenel..

Csikós Zsolt 2012.05.13. 16:41:03

@teve1977:

Ott volt a sárga cetli az elején. Bocs, én szóltam. GooD-bye.

Néha még én is moderálok, tartsuk be a játékszabályokat.

Csikós Zsolt 2012.05.13. 16:42:12

@poiuz429:

De hiszen azt csináltam. A végén. Egy ideig meg reménykedsz.

A lassításra is begorombulnak, nincs igazán eszközöd.

Csikós Zsolt 2012.05.13. 16:46:51

@montecavallo:

Nem olvastad a régebbi posztokat. Ebben a régi fajta, D-motor van, amihez a szenes kinyomó kellene, de már az újabb fajta F-es lendkerékkel, mert 600-as hengerek vannak fent, és a régi kuplung a kisebb átmérő miatt nem bírná a nyomatékot. Szintén azzal a szerkezettel, kuplungtárcsával. Viszont a kuplungharang a régié, mert az fér el, a kombié mindig az is volt. És nincs rá recept, hogy ide mi való, az F-est azért nem tudom feltenni, mert teljesen máshol és máshogy van a kinyomóvilla, más is a felfogatás, azt a kinyomóvillát pedig nem lehet ebbe a váltóharangba betenni.

Nem egyszer futottam neki. Hanem ötvenszer. Nem egyszer 20 euró hiányzik. Hanem a huszadik 20-ast nem tudom, hova kéne tenni. Kicsit sokkal több dimenziójú, sokkal mélyebben, sokkal hathatósabban körüljárt problémakör ez, mint gondolonád, könyvet tudnék írni róla, csak nem akarom vele fárasztani a publikumot. Vagyis fárasztottam őket már eleget korábban, ha pontosan fogalmazok.

dennisthemenace 2012.05.13. 16:48:14

@Csikós Zsolt: Bizony, és el sem hinnéd, mennyi idosebb angollal találkoztam, akik még mindig emlékeznek rá. A gaydoni múzeumban és Beaulieuban is vannak kiállítva gépek arról a raliról.

Csikós Zsolt 2012.05.13. 16:48:56

@KaPé:

Neked is csak azt mondom - ott a cetli a cikk elején. Mivel kulturált a hozzászólás, én is az leszek, a TC szabályaival ellentétben nem moderállak véglegesen (pedig kötelességem lenne), de a kommentet igen, mert nem ide való.

Vannak játékszabályok. Még le is írjuk őket.

Csikós Zsolt 2012.05.13. 16:50:01

@KaPé:

Egyébként ne nyissunk vitát, ezek a posztok az öregautósoknak szólnak.

Kérlek.

Csikós Zsolt 2012.05.13. 16:51:37

@montecavallo:
Garminnal már sokkal többször eltévedtem, mint iGós bármivel, TomTommal is. Ne feledd, sokat tesztelek, minden volt már a kezemben. Én csak az iGóra esküszöm. És akit nem vitt még vakvágányra a navi, az hazudik. Csak most leírtam.

Csikós Zsolt 2012.05.13. 16:53:34

@Dennis01:

Azért olyan, mint egy 126/127-es, mert akkor gyárották, mint a 127-est és a 126-ost, azok a lámpák is vannak rajta. De a technika, a váz, minden egy generációval korábbi. Egy rossz stílusú őskövület. Se nem öregesen aranyos a formája, se nem hetvenes évekbelisen vidám a mechanikája.

Dennis01 2012.05.13. 17:11:40

@Csikós Zsolt: Erdekes kinezete van, az egyszer biztos. Ha 70-es evek es Fiat, akkor inkabb maradok a 127-esnel. Volt egy 73-as 127-esem a 903ccm-es motorral, szegeny szazszor megjarta a hadak utjat a regi tulajoknal, de tobb honapi allas utan is mindig poccre indult, erezni lehetett benne az olasz tuzesseg es vidamsag kevereket. Kar, hogy nem volt erdemes felujitani..

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2012.05.13. 17:16:18

@Csikós Zsolt: Kösz Zsolti. Bocs, nem írtam, hogy 1980-ban történt a dolog.
Igen emlékszem, a mexikóra és hogy huszonvalahány beérkezett autóból 3 Moszkvics volt. De mivel akkor még a Népköztársaság határait védtem, így csak nyolcvanban tudtam valóra váltani "álmom" A határőrség után már kaptunk valutavásárlási engedélyt és a barátommal belevágtunk. Sokan nem tudják itt, hogy anno nem az útlevelet tagadták meg tőlünk, hanem nem kaptunk valutavásárlási engedélyt. Ennek hiányában pedig nem lehetett útlevelet kérni! :)

www.flickr.com/photos/66077463@N02/7188865820/in/photostream
Ebben a parkolóban "laktunk" egy hétig a Riviérán! :)

www.flickr.com/photos/66077463@N02/7188866128/in/photostream
Ebédidő. Ekkora bagettet csak ott lehetett kapni :)

montecavallo (törölt) 2012.05.13. 17:17:46

@Csikós Zsolt: Hat, hogy minden volt a kezedben, azert eleg eros koltoi tulzas. Nem akarok most a StreetPilot-okkal, Tegaron Scout-tal, a CarNavigator-ral, vagy az os-TravelPilot-tal, meg olyan rendszerekkel jonni, amiket ma mar legfeljebb muzeumban latsz. Legyen eleg izelitonek ennyi:
i.auto-bild.de/ir_img/2/7/4/7/5/402dedd83e15e790.jpg

Inkabb lapozd vegig a legnagyobb nemet online aruhaz aktualis eladasi toplistajat cuppantos navikbol, es filozofalj rajta egy kicsit, miert is alakulnak ugy az eladasok, ahogy:
www.amazon.de/gp/bestsellers/ce-de/308230031/ref=pd_zg_hrsr_ce_1_3_last

A Garminrol meg megjegyzeskeppen annyit, hogy mar akkor volt ra magyar terkepanyag, amikor iGo meg nem is letezett, es ugyanugy a TopMap csinalja, mint az iGo magyar anyagat:
garmin.hu/naviguide-magyarorszag-1

Minden banto szandek nelkul, te ebben a kontextusban legfeljebb a jeghegy csucsat latod.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.13. 17:19:44

@KaPé: Egy beledurranó Auditól ez az autó sem véd meg jobban, mint egy Suzuki. Ennyi erővel páncélszekrényben kellene tartani szegény gyerekeket.

@Gyurma73: Nagyon meredek :D:D:D

Háta Más · http://www.artcharacter.hu 2012.05.13. 17:22:25

Bátorkodtam készíteni egy átlátszó hátterű „sárgacetlit” mert csípte a szemem az a fránya fehér téglalap...
www.artcharacter.hu/egyeb/csikmatrica.png
Ha gondolod, használd egészséggel.

Vinsz32 2012.05.13. 17:22:44

Sziasztok! Valaki tudna ajánlani viszonylag olcsó szállást Ausztriában?! A magyar határtól, max. 100 km-es körzetben, ahol a kocsit is le lehet tenni normálisan.

Csikós Zsolt 2012.05.13. 17:24:28

Mindenkinek, aki még egyszer jön a "nembiztonságos az autó, gyilkos apa vagy, igazolni akarod a sárga cetlit" dumával.

1) ott az írás a poszt elején, szépen kértem, udvariasan, ráadásul számtalanszor már a posztok során. Nem moderáltam eddig túl sokat, elfogyott a cérna. Mostantól fogok, örökre, email címmel. Lehet, hogy megéri egy trollkodás miatt visszajönni egy újabb, csinált e-mail cím alatt, nekem viszont megint egy gomb lesz csupán, hogy újabb szenvedés legyen. Kell ez?
2) Nyugaton tízezrével autóznak emberek ilyen, és hasonló, nem biztonságos autókkal, mert van veterános kultúra. Nálunk nem, mert nálunk egy öreg autó zavaró piszok a forgalomban. Európát járva soha nem találkoztam még annyi atrocitással, ami az öreg autókat éri, mint Magyarországon, de a töredékével sem. Minden úton egy-egy alkalom van, ennyi belefér. Egy pár tíz kilométeres magyarországi kiruccanás alatt pedig két tucat. Ez valamit elmond a kultúránkról.
3) A motort is be kell tiltani. A cigit is. A focit és a sportokat is, nézd meg, hány fiatal, egészséges ember hal meg évente sportolás közben, szívinfarktusban. Mellesleg mindent be kell tiltani, ami nekem nem tetszik. Ha nem lehet, addig ordítok, amíg be nem tiltják.

Leben, und leben lassen. Hiába van meg magyarul a mondás, mégis csak azon a nyelven értik, amin leírtam.

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2012.05.13. 17:25:53

@Csikós Zsolt: Ismerős dolgok. mikor ezerszer futottunk már neki és jön az 1001-dik:)
Az öreg Surányi jut eszembe.. 70 évesen még bekurblizta az öreg autóját. Ő írta az Alfa Rómeók és csalfa Júliák könyvet.
Abban volt, hogy kimentek Dobogókőre egy pásztor éjszakára és smaci közben jött rá, hogy mi a baja az autójának. Smaci közben vákum volt a szájukban és néha mikor kapott egy kis rést, pont olyan szörcsögő hangot adott mint az Alfa lent a parkolóban.
Otthagyta a csajt és lement szerelni :D

tibidanny 2012.05.13. 17:26:25

Az ilyen irasok adnak erot ahhoz, hogy ne adjam fel az oreg autokba vetett hitem... Meg mindig kitartok a regi autoim mellett, pedig neha nagyon nagyokat szivok veluk... De amikor ilyet olvasok, kicsit en is reszese vagyok az irasnak, es ott latom magam a Duna parton kocsikazva.
Koszi Zsolt ezekert a sorokert!

Csikós Zsolt 2012.05.13. 17:27:12

Ja, aki akarja, most szórja ide két órán át az aggódásait, kicsit lelépek játszani a gyerekekkel. Majd visszajövök, gyomlálok.

Milyen nyelven fogalmazzam meg, hogy ne jöjjön ide, akit nem érdekel a téma?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2012.05.13. 17:30:50

A román kamion ellen a Q7 ben sem vagy biztonságban.
A motorozás sokkal veszélyesebb.

montecavallo (törölt) 2012.05.13. 17:32:43

...de pl abban is biztos vagyok, hogy ilyet sem latott meg senki a szerkesztosegben, pedig ez az egyik legnepszerubb navigacios szoftver a nemet appstore-ban:
iphone.bosch.com/navigation/de/index.html

KaPé 2012.05.13. 17:32:53

@ColT: A balesetek elenyésző része származik fékezés nélkül 200-zal érkező Auditól. Sokkal gyakoribb az 30-40-50-re fékező és koccanó autó. Ilyen esetben pont megvéd az öv még egy Suzukiban is.

@Csikós Zsolt: nem az volt a baj, hogy öreg autó, hóbort, stb. Ezzel semmi gond, szép hobbi. Gyereket elvinni vele sokszáz km-re autópályán, az egy teljesen más dolog.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2012.05.13. 17:33:25

@Dennis01: a 133 as az nayon ritka évente egy két darab eladó van,gondoltam ezért .

maistro1 2012.05.13. 17:37:10

A szerző elérte a szakmai csúcsot nálam, ami a cikket mint
úti és egyéb beszámolót illeti.
Nagyon tetszett, szépen együtt van a család.
Az élet érzésem hasonló.

"Hogy külföldre mehessek vele. Lehetőleg Nyugatra. Köpjenek le, egy sznob vagyok, nekem még mindig ott a legszabadabb a levegő, ott merek leülni az utcai lépcsőre tiszta farmerben, ott érzem logikusnak a dolgok működését."

Ez így van, kedvet csináltál, el is megyek nyáron 1 hétre kicsit átvenni a rezgést.

Alhazred 2012.05.13. 17:37:14

@KaPé: nem a te gyerekedet vitte, innentől pedig kábé nincs közöd hozzá

Gyurma73 · https://plus.google.com 2012.05.13. 17:37:46

@Csikós Zsolt: azért ez a 850 es motor elég sokáig élt még egyéb tipusokban.Na meg 126 os hoz képest semmivel nem volt elavultabb.
A futóművét nem ismerem,mert tán egyszer láttam 133 ast élőben:-)
Szerintem nincs magyarországon 5 db.

Dr. GGG77 2012.05.13. 17:38:58

Nagyon jó írás, nagyon szép túra lehetett, már vártam róla a poszt.

Akinek meg nem tetszik mehet innen a 'csába.

yenoee 2012.05.13. 17:39:19

@Dr.Megszívtuk-Waze: Eeez mekkora :))))
Sajna pont azt nem olvastam még, viszont Neki köszönhetően érdekelnek felettébb a DS-ek.

yenoee 2012.05.13. 17:40:39

@KaPé: Hol volt szó autópályáról? Olvastad a cikket?

dennisthemenace 2012.05.13. 17:55:52

@Dr.Megszívtuk-Waze: Szegény, hogy milyen neveken hívtam, mikor fiatalon olvastam ezt a részt a konyveben..:-))))))))))))))

dennisthemenace 2012.05.13. 18:00:01

@maistro1: Ami pedig a "határfrászt" illeti, koszonhetoen a penzre vadászó síkhulye bandának, akik egy kedves állatka nevét bitorolják, ma is van...

karlmann 2012.05.13. 18:03:51

Nem semmi túra, szép teljesítmény! A Bécsi emelkedős rész nagyon durva, hasonlót átéltem már, csak teherautóval, csurig rakva. Sok mai autós el se tudja képzelni. Nem is a váltási technika az, ami nehéz, hanem a teljesítmény hiánya ijesztő. Érezni, hallani lehet hogy esik a fordulat, csökken a tempó, felérek, nem érek fel?

Poita not Peter! 2012.05.13. 18:22:48

Nem kell rögtön a torkunknak ugrani ha aggódunk érted egy kicsit...

Dennis01 2012.05.13. 18:33:17

Alig varom mar, hogy indulhassak a magyar Mini talalkozora. Igazi elmeny lesz a 20 eves Minivel nekiindulni az 1800km-es tavnak. Kivancsi leszek, hogyan teljesit, tudomasom szerint ujkora ota nem hagyta el az orszagot.. :)

@Poita not Peter!: Szep dolog az aggodas, de ez mar kicsit sok.
Felnott ember Zsolt, nem kell neki mondani, mi a jo neki, meg mi nem.

erokun 2012.05.13. 18:37:58

hm,ilyen útra ilyen autóval bármikor rá tudnának venni,bár szerelésben annyira nem vagyok (még) jártas :)
Szülőhazájában járt már a kis fityó? Mert akkor oda is lehetne majd egy kirándulás nem?:D

montecavallo (törölt) 2012.05.13. 18:53:00

@erokun: A szulohazajaban szoktak ilyeneket rendezni:
www.500clubitalia.it/images/notizie2/marinadibibbona1.jpg
Gondolom a Bianchisokat sem kuldik haza.

YAN CHI 2012.05.13. 19:01:19

A Bianchi+Ponton képnek olyan hangulata van hogy leesett az állam.

hirtelendi 2012.05.13. 19:02:46

@Csikós Zsolt: Hát irigylem a türelmed. Ne magyarázkodj, ne győzködd, vágd ki a fenébe innen őket szó nélkül. Épp tönkreteszik mindenki más szórakozását. Ostoba trollok.

Doubledeceker 2012.05.13. 19:35:16

@Csikós Zsolt:

AZ első képen látható Merci-t, amin karácsonykor dolgoztál nem jratjátok meg soha, jobban elférne benne a család, vagy az nem járos autó, illetve csak rövidtávra való???

Egyébként ha nem titok most milyen gépekből áll a flotád???

Csodálom, hogy van ennyi időd ezeket nagyjából életben tartani, nem csak anyagilag kemény ez (bár nyilván úgy is, de az a te dolgod), hanem időben, logisztikában, kerék akkumulátor, olajcserék, melyik éppen mi a baja???

Egyszóval jól nyomod és vagy jó sok időd van.

- Szerzet - 2012.05.13. 19:53:17

Én a nyitható tetőablakot a 114-esben utáltam meg, örökre. Ponthogy melegben nem jó, tűz a fejedre a nap, megsülsz a kocsiban, amikor árnyékos huzatban is autózhatnál. Aztán még egyszer kért az asszony a Scénicbe, de hamar belátta ő is, hogy értelmetlen. Amint elmúlt az újdonság varázsa, már többet nem nyitottuk ki.

RRSS2 2012.05.13. 19:57:49

Hát ez tök jó lehetett! :)) Itthon van ilyen hegyi felfutó?

- Szerzet - 2012.05.13. 19:59:58

Ez a fekvő FIAT kéthengeres sajnos valahol mindig ereszt, azt mondják, a vibráció miatt. Szétrázza a tömítéseket. Nem is valami hosszú életű emiatt. Lehet benne valami, mert a Citroen kéthengeres boxere meg elnyűhetelen, állítólag simán elmegy háromszázezret, pedig az is léghűtéses.

RRSS2 2012.05.13. 20:06:54

A verseny eredményeket nézve,volt pár magyar szála is az eseménynek:)

scorpio-grass 2012.05.13. 20:08:14

Nagymegyer

Könyörgöm :(

MilleMiglia 2012.05.13. 20:09:33

Kiváló írás. Köszi!

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.05.13. 20:50:25

Nagyon jó cikk nem csak autóbuziknak. Annyi szeretet van benne, hogy szinte megkívánja az ember az öreg kocsikkal való szenvedést^H^H^H^H^H^Hfoglalkozást.

A videókat szívesen megnéztem volna.

Dennis01 2012.05.13. 20:51:36

Az olajfolyasrol pedig annyit, hogy mi Minisek ket dolog miatt nem aggodunk a kocsi alatt levo olajcseppekert:
1, A kocsi megjeloli a helyet, igy tudjuk, hova kell parkolni.
2, Mig van olajcsepp, addig biztos van benne olaj is.
:DDD

coord 2012.05.13. 21:01:48

Köszi, jól esett olvasni.

A haverokkal régen mennyit mentünk sokfelé, esetenként több ezer km-t is mindenféle csudával, mikor kinek mi volt. A lényeg volt, hogy guruljon. Persze út menti szerelések akadtak bőven. A kispolákot mondjuk gyűlöltem a 185 centimmel, de igazán nagyon :-)
Abban az egyetlen jó dolog volt, amikor végre kiszállhattunk belőle. Brrr...

Arisztogatya 2012.05.13. 21:08:49

Mint lelkes olvaso volna par javaslatom a szinvonalas posztjaidhoz. Mar a motoros turadon nagyon hianyoltam, hogy nincs egy terkep amin nyomon lehet kovetni, merre is mentel. Annyira kerekebb lenne a posztod hogy csuda.
A masik nagy keres pedig az, hogy elsosorban magyarul ird le a kulfodli magyar es ex-magyar telepulesek nevet legyszives. Hidd el, nincs magyar felvideken, aki Velky Meder-nek mondja Nagymegyert.
Nem volt szandekom beleokoskodni, inkabb fogadd epito javaslatnak :) Kofi

coord 2012.05.13. 21:11:16

"hatalmas műanyagbuborékok" Hát igen :D

1kutya 2012.05.13. 21:33:59

@Dennis01: nagybátyám (veterános:) legjobb beszólása: "Onnan folyik, ahol van is!":-DDD

Csikós Zsolt 2012.05.13. 21:39:29

@KaPé:

Oké, ennyi volt, szóltam, nem egyszer.

Csikós Zsolt 2012.05.13. 21:41:46

@- Szerzet -:

Én 2+8 évet röfögve imádtam, mindig nyitva volt, ha egyáltalán szó lehetett róla :)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2012.05.13. 21:59:44

600as hengerrel azért egy kicsit erősebb lett.
Így érthető a sebesség.

djkoxi 2012.05.13. 22:00:13

Nagyon tetszett! Köszönöm!

Ádi F. 2012.05.13. 22:02:58

@Doubledeceker: Szerintem azzal túl egyszerű, de figyeld meg, ha a földet kéne megkerülni szerintem azzal indulnának el és érkeznének is meg. :)

Ádi F. 2012.05.13. 22:16:40

@Gyurma73: tyűűű, ne is mond. Szörnyűek, de szerintem a román személyautósok roszabbak. Szegeden van egy szép nagy körforgó, régen amíg bejött a tranzit, hetente volt karambol...

Csikós Zsolt 2012.05.13. 22:20:30

Jé, ilyeneket kapok privátban:

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

teve1977 üzent neked a blog.hu adatlapodon:

Remelem, hogy egyszer valami igazi auto atmegy a szarodon, es a csaladodbol csak te maradsz eletben - tolokocsihoz kotve persze - hogy utana a szaros eleted vegeig viseld magadon ezt a terhet nap mint nap! Na majd akkor sarga cetlizz te rohadt utolso vegleny!

Itt megnézheted a feladó adatlapját: blog.hu user/723776

Ha visszaüzennél, egyszerűen válaszolj erre az emailre!

Azt hiszem, valamiért frusztrált Ön.

Sajnos a legjobb indulattal sem tudok segíteni ezen, nem ez a szakmám.

Üdvözlettel
Csikós Zsolt

Hurri Kán 2012.05.13. 22:22:41

@Csikós Zsolt:
Sajnos inkább szomorú, mint vicces...

504Laci 2012.05.13. 22:25:56

@Csikós Zsolt: Nocsak, megvan az újabb Ubul?
Szegény, nem elég, hogy egysíkú, még hülye is hozzá.

Csikós Zsolt 2012.05.13. 22:26:47

@gyvy:

Az a döbbenet, hogy a halálomat kívánja azért, mert nem szeretném, hogy beleszóljon, mennyire biztonságosan élek. Ez elég abszurd...

De legalább tudom, kit kell keresni, ha valaki szántszándékkal belém jön, ez is valami :-)

Hurri Kán 2012.05.13. 22:28:24

@Csikós Zsolt:
Irigyellek, hogy mindennek egyből tudod a jó oldalát nézni. :)

YAN CHI 2012.05.13. 22:29:55

@- Szerzet -: Tavasszal, kora ősszel a legnagyobb királyság. Nyárra klima kell, télre meg fütés.

Doubledeceker 2012.05.13. 22:38:42

@Csikós Zsolt:

Döbbenet mennyire hülye az ember, de mitől borította el ennyire a szar az agyát?

Azért mert te kicsit több kockázatott válalsz, ezér neki már joga van a halálod kivánni????

Az ő logikája szerint dögöljön meg minden szuzukis is, ha belepakolja a családját....

butschq 2012.05.13. 22:42:21

Jó írás, biztos szép élmény volt a kirándulás:)

Olvasás közben stabilan megpecsételődött bennem, a mi kis kirándulásunk Erdélybe, Simsonnal. Most már biztos vagyok benne, hogy belevágok:)

Bravooo 2012.05.13. 22:43:40

@Csikós Zsolt:
Az életet élni kell, nem túlélni.
Úgy tűnik, neki csak az utóbbi maradt, és most a saját nyomorát próbálja másokra hárítani egyre elkeseredettebben.
Szomorú és szánalmas, tán kissé tragikus is.
De ez legyen az ő problémája, nem érdemes komolyan venni.

montecavallo (törölt) 2012.05.13. 22:48:48

@Csikós Zsolt: Mit vagy ugy oda, szimpatikusnak tartanak, leveleket irnak, ismerkedni szeretnenek veled :)

Kivancsi 2012.05.13. 22:52:37

ausztria is szep tura.....
de en mar 4000km en vagyok tul jelenleg irorszagban
kedden visszafele UK ba..
az elmult tobb mint 1hetben megvolt
London, Edinburgh, Dublin....
a tura legeszakibb skot varosa volt Skye szigeten: Duntulm
valamint az irek legdelebb resze: Mizen Head

hatra van meg a jovoheten uk: Lands End
majd irany haza... A tura tavja sac-kb 8000km egy 79-es autoval......
remelem komolyabb szereles nelkul kibirja :)...

Csikós Zsolt 2012.05.13. 22:57:18

@butschq:

Egyre vigyázz - ha rendszám nélküli a motor, valami plakettet fabrikálj rá, amin a biztosítási szerződésszámod utolsó számai vannak, mert külföldön nem lehet rendszám nélkül motorozni. Kell egy trükk.

Csikós Zsolt 2012.05.13. 22:58:52

@atpijkamo:

Nem mennek a videók? Nálam futnak.

Megint szarakszik az inda, ebbe tényleg belehülyülünk lassan.

Pityubácsi 2012.05.13. 23:11:12

@Csikós Zsolt: lehet, hogy másik idősíkban élek, de itthon sem tapasztalom azt, hogy el akarnak taposni.
pöcsköszörűvel sem, asszony kisautójával sem, az én böhöm bálnámmal sem és a 62347816 éves vén szarommal sem.

bár az is lehet, hogy stockholm-szindrómám van és nem veszem észre, hogy az életemre törnek :)

montecavallo (törölt) 2012.05.13. 23:11:27

@Csikós Zsolt: Nyugi, az IndaNet es az IndaFon is belealltak a foldbe, ez is bele fog. Nehezen hiszem, hogy ilyen szar minoseggel akar egy filler hasznot is hozott volna eddig. Azert a hirdetok sem dijazzak, ha szakadozik a reklam, a fenntartasa viszont penzbe kerul.

Háta Más · http://www.artcharacter.hu 2012.05.13. 23:11:38

@Csikós Zsolt: Szóval nem kell a szép sárgacetli, amit faragtam? (vagy csak elsikkadt a gyalázkodásban)

butschq 2012.05.13. 23:14:55

@Csikós Zsolt: aham, akkor annak még utánajárok, hogyan tudok ott közlekedni.

rendőr ismerős mondta, hogy van valami nagy igazolómatrica, amit a biztosítótársaságtól kell kérni, és külföldön azzal tudom a kötelezőmet igazolni.

Csikós Zsolt 2012.05.13. 23:19:38

@montecavallo:

Nekünk nem lenne jó, de igazad van, én is tartok tőle. Pedig dolgoznak rajta állandóan, csak valahogy mégse sikerül.

Csikós Zsolt 2012.05.13. 23:22:21

@Dexter68:

De igen, csak azt bent kell eltennem a könyvárba, igazából meg szerettelek volna kérni, hogy holnap küldd el privátban, aztán elszégyelltem magam, hogy ennyit is elfelejtek, ezért inkább kusdsoltam (bocs az elírásokért, de átszúrtam az ujjam cavarhúzóval az imént :-)), ezért a nagy kussban elmaradt a köszaönet.

Csik

- Szerzet - 2012.05.13. 23:28:40

@Csikós Zsolt: Téged folyton valami rohadék akar megelözni. Szerinten a svéd kamionos volt.

Ádi F. 2012.05.13. 23:43:48

@- Szerzet -: A norvég kamionos és a helyi/szellemi örökösei/rokonai/ismerősei...neee

Csikós Zsolt 2012.05.13. 23:50:55

Finn volt a kamionos. A rokonunk, new feledjértek.

Saratoga V6 2012.05.13. 23:55:25

Hatalmas írás köszönöm szépen. Eszembe jutott amikor apum először vitt el Mecsek Rally-ra valamikor '81-'82 körül és bizony nekem is beugrott a "gombóc" a torkomba. A vadparasztoknak meg üzenem, hogy az én "cégesemet" akarják letolni az útról (MAN TGX) ne egy veterán bianchit.

mis 2012.05.13. 23:57:46

Bianchi + macskaköves utca: tömény nosztalgia. Gratula a kisautónak, hogy kibírta az utat.

Saratoga V6 2012.05.14. 00:03:20

@Csikós Zsolt:

Mondjuk szar, hogy az enyémben az elektronika nem enged 89-nél többet de sebaj. Ha legközelebb összeakadsz egy ilyen "marhabaromállattal" majd lezsűrizzük, hogy én nyerek-e 23 tonnával megrakva vagy egy hű de brutál és főleg IGAZI autó :-)))

Abfangjaeger 2012.05.14. 00:03:41

@Pityubácsi: mázlista vagy. Engem még akkor is kerülgetnek, ha 95 körül megyek. Kispókkal is ezért álltam be mindig 83-85 környékére. Kipróbáltam, kilencvennel menve is előzgettek. Egyszer a csávókám valami régebbi PUG-gal, talán 106 lehetett, kormányt 10:10-nél markolva, majdnem harapta úgy ráhajolt és vérbe forgó szemekkel forgatta a járgányt, hogy lassan-lassan megelőzzön. Akkor minek? Ha egy ilyen összetöri magát akkor engem vesznek elő, mint károkozót. :D

Csikós úr, maximális tisztelet a megtett útért. Nekem nem hisznek az ismerősök, ha hosszabb távra -ehhez képest semmi- megyek valami régebbi vasammal, hogy van merszem. A leírásért is maxi riszpekt, csak ráhangolom asszonyt egy osztrák útra kettesben, motorral. :)

dzolee 2012.05.14. 00:27:03

Kedves Csík irigyellek ezért a túrádért!Csodás lehetett!

montecavallo (törölt) 2012.05.14. 00:39:48

@Csikós Zsolt: Nektek szerintem minden szempontbol jobb lenne. Egyreszt megszabadultok egy penznyelotol, masreszt a videoanyagaitok sokkal tobb emberhez jutnanak el, mert nem vagna a tisztelt juzer az egeret a falhoz, ha husz masodpercenkent akadna a felvetel.
Arrol nem beszelve, hogy egy csomo TVben van ma mar YouTube vagy Vimeo kliens, sokkal tobb vegberendezesre jutna el a tartalom. Ezzel a flashes kretenseggel meg a browserhez vagytok lancolva...

zsolti_ 2012.05.14. 00:47:05

Jelentem itt vidéken le lehet ülni tiszta farmerban az utcai lépcsőre. Ha mégse, akkor meg kicsit lesöpröm aztán szevasz. Elvégre olyan a környezet amilyenné az ott élő emberek alakítják. Én nem éltem sokat a régi rendszerben (5 év), de nekem a mostani Magyarország nagyon is bejön. Országon belül nem szoktatok túrázni autóval? Lehet más lenne a közlekedési morálról és a környezetről alkotott képeket, mert a sok TC-n olvasott általánosítást én ritkán tapasztalom.

Gera 2012.05.14. 02:58:59

Király lehetett. Asszem alapvetően megőrülnék egy ilyen lassú autótól, de egy-egy ilyen utat tudnék élvezni. Az ember ezektől a cikkektől kedvet kap a veteránokhoz, az biztos :)

Ami a biztonságot illeti, szerintem nem lehet úgy élni, hogy folyton ezzel fárasztja magát az ember. Az autózás azért nem annyira veszélyes dolog, hogy ne lehetne beiktatni pár ilyen túrát. Átlagosan kb ötvenmillió megtett kilométerre jut egy haláleset, ez azt jelenti, hogy egy ezer kilométeres túrán kb 1:50000 az esélyed egy halálos balesetre, nyilván ha nem baromkodsz, jóval kevesebb. Ez tényleg olyan drámai, hogy rettegni kellene? Szerintem ez beteges.

Tegnap például a szomszédomnak szétvágtam egy combosabb láncos biciklilakatot flexszel, csupasz kézzel tartva, kb 3x szorult meg és ugrott ki, szerintem 10% esélye biztos megvolt, hogy lekapom egy-két ujjamat. Hülye vagyok? Igen :) A lényeg, hogy hasonló hülyeségeket mindenki csinál.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2012.05.14. 03:04:52

@Csikós Zsolt: Remélem nem zavar, ha a vitához vezető kérdésekhez, a kirakott címkéhez egy kicsit más oldalról hozzászólok. Nem csak azért itt, mert a vita, stb. is itt volt. Hanem azért, mert elhangzott, milyen ott a veterános kultúra, milyen a veteránokhoz való hozzáállás. Ennek az alapja a párbeszéd, ahol lehet sok kérdésben pro és kontra érvelni. Egyik oldal sem rekeszti (vagy moderálja) ki a másikat. Nem kívánok a veterán pro vagy kontra témába sokat belepofázni, nem célom téríteni, fikázni, de egy ideje kikívánkozik ez belőlem.

Nem lehet úgy öreg autós cikket, postot írni, hogy ne lenne arról szó, hogy a veterános műfaj jó vagy sem. Mert bemutatod a hobbit, megmutatod mi és miért szórakozás, mi és miért jó a számodra. Mi a vonzó ezekben a kalandokban. Hogyan dolgozol meg a sikerélményért, hogyan szurkolnak ezért mások, és hogyan örül közösen a csapat a sikernek. Ez szép, és én is örülök annak, hogy szépen sikerült a túra, hogy jól szórakoztatok, és hogy a felfutón sok más ember jól szórakozott.

Mindannyian szegényebbek lennének ilyen rendezvények nélkül, amikre minden hobbihoz igény lenne. És szép és jó, hogy megosztod az élményt, így talán többen tudnak hétfőn mosolyogva dolgozni indulni, ennyivel is "élhetőbb" az ország. Valóban minden szép és jó is. A képek is jók, ki ne örülne ezeknek? Nem is lenne szép ezt elrontani. Nem szép a veteránozás leszólásával, beszólásokkal mások örömét rombolni.

Viszont érthető sok szempontból az, hogy ilyenkor mások szeretnék, ha az ellenérvek is elhangzanának, elhangozhatnának valahol. Ha minden öreg autós postnál ott a szép címke akkor joggal panaszkodnak az ellenérvek gazdái, hogy így kicsit egyoldalú a dolog. A címke mellett nincs ott egy link egy témára ahol lehet pro és kontra érvelni. Itt nem igazán működik az, hogy "örülj neki, hogy nem te kirándultál", mert nem a szívásról van szó. Hanem egy útról, kalandról ami sokakat lelkesítene fel.

Értem én, hogy amikor a felújítással szívsz, nincs kedved 5* elmondani, hogy az "5 éves, visszatekert órájú, totálkárból talpra állított BMWvel nincs ennyi baj" komment érdektelen. Mert akit a veteránozás mint hobbi érdekel, az ezzel pontosan tisztában van, és maga is vállalta a veteránozás kockázatát. És ő látja mi a szép a szívásban, mi a szép a közösségben, de akkor és ott még az árat is látják. Ott tökéletesen érthető a címke.

De van olyan téma ahol kicsit kevésbé kerek a történet. Ilyenkor a kirakott címke kicsit zavar. Itt látjuk mi az élmény, de ennek az áráról igazán beszélni sem lehet. Nem csak arról van szó, hogy ezt a maga helyén tegyük meg, nem elrontva mások örömét. Hanem arról, hogy sehol sem tehetjük meg. Mintha nem akarnál teret engedni a másik oldalnak.

A költségek, a biztonság, a közút megosztása (legyünk partnerek a közlekedésben), stb. tipikusan olyan kérdés ahol lehetne értelme pro és kontra érvelni. A biztonság, és a hogyan legyünk partnerek a közlekedésben kérdés olyan ahol fontos is lenne a párbeszéd. Párbeszéd, normális egymás mellet élés nélkül, idegeskedve nem akkora élmény veteránt látni, de szerintem így itthon veteránt vezetni sem olyan mint nyugaton.

Jelenleg pont abban a kérdésben nincs helye sem vitának, sem párbeszédnek, ahol erre a leginkább szükség lenne: Ahol az a kérdés kinek, kihez kellene alkalmazkodnia a közúton. A biztonság pedig nem elsősorban a törésteszttől függ, hanem attól, hogy el tudod-e kerülni a balesetet. Már az országúti tempót sem kezeli a törésteszt. Itt elsősorban azon múlik minden mennyire vagyunk partnerek a közlekedésben.

E kérdésben pedig nem lehet pro- és kontra érveket felsorakoztatni, vagy csak azt hallani / írni, mennyivel kulturáltabb általában e kérdésben a nyugat, kivéve egy-egy valószínű vendégmunkást és várni a moderálást. A kép nem lesz teljes, mert nincs olyan hely ahol lehetne pro és kontra érvelni, csak az élményt látjuk. Ha valaki mégis írna érveket te moderálsz. Ha moderálsz ő visszajön új névről, de már dühöngve és egyre többet kell moderálni, egyre több durva üzenetet kapsz.

Kérlek ahol nem a szívásról, hanem a pozitív élményről van szó, ami meghozhatja sokak lelkesedését, ott legalább egy link legyen egy olyan helyre, ahol lehet érdemben vitatkozni is. Akár a biztonságot, akár a veteránok helyét a forgalomban meg lehessen vitatni. Vagy hagyd el a címkét, ha már itt nem működik az "örülj, hogy nem veled történik" elv. Mert lenne mit megvitatni.

Vannak dolgok amikben hiszek. A KRESZ úgy van kitalálva, hogy bizony a hasonló korú veteránokkal, bringával, gyalog, stb. is lehessen biztonságban közlekedni, mert a közút mindenkié. Nem csak az 5-15 éves német verdában keménykedő embereké. A szabványok, a megengedett legnagyobb sebesség, stb. minden erre van kitalálva, ezért van a bizalmi elv. Nem kellene félni sem öreg autóval, sem bringával, sem mással.

Ráadásul akár veteránozol (mert az a hobbid), akár bringázol, akár vasútbuziként ülsz a vonaton, maga az út is a program, a szórakozás része, nem csak egy "felesleges időtöltés" míg eljutsz a programot kínáló célállomásra. Így nem kell fogsz rohanni, ésszel, nyugisan vezetni pedig a Bianchiban is biztonságosabb, mint rohanni egy 5-8 éves prémium verdában. Ja jól tudom ezt a biztosítók is így gondolják.

Mert itt a túra a belefektetett munka miatt siker, meg kell érte dolgozni, meg kell szervezni. Nem arról szól a dolog, hogy "ha jobban nyomom a gázt mást lenyomok kapok egy kis sikerélményt". Megengedheted magadnak, hogy biztonságosan és szabályosan vezess, odafigyelj a verdára. Biztonságosabb veteránozni, mint snowboardozni, síelni, stb. sok más olyan hobbinál, sportnál biztonságosabb amit megannyi család űz.

És bizony ez a túra nagyobb teljesítmény, mint városban való 130ért begyűjteni a bírságot és anyázni, hogy "pénzbehajtás". És az autósok lehúzása. Fura. Aki betartja a jogszabályokat azt nem büntetik meg. Pedig az öregautós is autós. Sőt, itt az autó valóban hobbi és nem csak pöcshosszabbító.

De érvek helyett úgy van moderáció, hogy sehol sincs hely arra, hogy elhangozzon hogyan lehet partner a veterános és a többi közlekedő az utakon. Nincs szó passzív és aktív biztonságról. Amellett, hogy átjön a pozitív élmény azt látni, hogy az ellenérveket inkább erővel, moderálással hallgattatod el, minthogy a megfelelő helyen és időben megválaszolnád őket. Ez szerintem sokmindent elront.

Nyugatra kívánkozol. Mert ott jó veteránozni, van veterános kultúra. De ennek az egyik alapja a párbeszéd. Ahol meg lehet beszélni hogyan férünk el mindannyian a közúton. Itt nincs párbeszéd. Van viszont más.

Olyan autós aki meg van győződve róla, hogy minden bírság csak pénzbehajtás. A szabályok betartatása autós-ellenes. Eszébe sem jut, hogy a szabályosan közlekedő, sőt a veterános is autós. Hogy ehhez is kellene igazítani a forgalom ritmusát.

Nem csak nem jut eszébe ez, de amikor meglát téged lassan haladni, már anyázik magában. Nem csak azért, mert nem mehet gyorsabban, hanem azért mert szerinte a lassabb autó veszélyezteti a gyorshajtót. Hogy az ilyen "bontószökevény" a probléma. Hogy egyre több a probléma, mert sok megosztott élmény meghozta a kedvét a veteránozásra.

És párbeszéd sincs, mert az ilyeneket kedvelő Csikós kimoderálja a hozzászólásokat. Sok ilyen autós nem szólalhatott meg, mert jött a moderáció. Az a Csikós aki szerint itthon bunkók, kint normálisabban kezelik a veteránosok. Aki "leszólt" sok hazai "autóst" és nem is engedte őket válaszolni. Hogy téged nem érdekel a biztonság. Hogy te minimum egy felületet kisajátítanál. Hogy te nem partner vagy (ezért is döcögsz), hanem erőből oldanál meg dolgokat. Már benne van a düh, le akar nyomni.

Az oldal népszerűsége okán sokak szemében te vagy a veteránosok arca. Ha benned nem partnert látnak, akkor az úton a veteránokban sem azt fognak. Gondolj bele, hogy aki a halálodat kívánja milyennek lát. Erre asszociál amikor meglát az úton. Ebből csak kölcsönös idegeskedés lesz.

A kultúrához nem árt példát mutatni. Nem jó az "enyém az út" hozzáállás, sok embertől aki a szabályokra tesz magasról. De ugyanígy furcsa, ha a vitatott kérdések kapcsán népszerű csatornákat az egyik oldal a moderálás eszközével sajátít ki. Hogy a közlekedés kapcsán megannyi kérdés az erőről, a hatalmi pozícióról és nem az együttműködésről, a párbeszédről szól. Akit érdekelne a dolog az sem tud úgy választ kapni, hogy kerek legyen a kép. Mert ez a felület, ez a témakör csak egy szűk köré. Más meg az utat, más felületet sajátítana ki előletek.

Biztos jó ez így?

Örülnék, hogyha az élmény mellett a párbeszéd is helyet kapna. Jelenleg sok "leendő veterános" vagy "potenciális veterános" sem kap teljes képet. Mert nem kaphat. Nem tud úgy dönteni, hogy tudja mi mennyire veszélyes, hogy lesz helye a forgalomban. Miért? Mert a témának sehol nincs hely. A címke kirakása automatikus.

Nehéz úgy osztozni az utakon, megérteni egymást, hogy úgy állsz hozzá, hogy "csak az szólalhat meg a kérdésben, aki egyetért velem".

Egy ideig véd a címke, hogy ne rontsa el a beszólás az örömet. De egy idő után a címke, a moderálás, a párbeszéd hiánya, az e körüli hangulat jobban rombolja a rendezvény és a cikk felett érezhető örömet, mint bármely veteránokat fikázó troll tehetné. Mert sajnos az jut eszembe, hogy a kulturált párbeszéd hiánya, az itteni kultúra is az oka annak, hogy a mi tájainkon nincsenek hasonló rendezvények.

Kérlek adj helyet valahol a párbeszédnek, legyen az belinkelve ilyenkor, hogy tényleg felhőtlenül örüljünk a veterános rendezvényeknek, az ott szerzett és a közösséggel, olvasókkal megosztott élményeknek.

Ha kimegy valaki modern géppel Ausztriába, ha az ottani veteránosokkal beszélget, akkor nem moderációt, erőt, stb. kap, hanem válaszokat, párbeszédet, és a veterános arca ott egy barátságos arc lesz. Az az arc amit ott látsz, ahogy barátkozni lehet, ahogy sok mindenhez oda engednek a veteránosok arca. Ahhoz, hogy itt is olyan jó legyen, mint ott volt, bizony neked is kell változtatni.

Bízom benne, hogy idővel itt is lesz jó veterános kultúra. Bízom benne, hogy egy idő után a mi szebb tájainkon is lesznek színvonalas nemzetközi veterános rendezvények. Hiszek benne, hogy egy sor ilyen rendezvény jobbat tenne a GDPnek mint 3 új stadion. De látom azt is, hogy ehhez normális párbeszéd is kellene.

Gera 2012.05.14. 03:38:49

@TheElf: Nem tudom elképzelni, miről szólna ez a bizonyos párbeszéd. Minden épeszű ember számára teljesen világos, hogy ez egy hobbi, nem az A-ból B-be közlekedésről szól. Teljesen felesleges boncolgatni, hogy biztonságos-e egy 50 éves autó, mert nem az, hogy anyagilag megéri-e, mert nem éri meg, hogy lerobbanhatsz-e bárhol-bármikor, mert le, hogy kényelmes-e 4 embernek egy ilyen cipősdoboz, mert nem az, hogy lehet-e vele tartani a 150-et, mert nem lehet. Erről szól a cetli, hogy ez egy teljesen meddő vita és ezért nem kell rombolni vele a témát. De nem is vita, pont azért kell előre szólni, mert ebből sose vita lesz, csak anyázás. Nem azért, mert itt nincs veterános kultúra, hanem mert nyilvánvaló dolgokról nem lehet vitatkozni. Senkit nem érdekel az ötezredik beszólás arról, hogy egy 10éves dízel corsa kevesebbet fogyaszt, kétszer akkora, gyorsabb, feleannyiba kerül és sosincs vele semmi gond. Az órabuzik, a vasútmodellezők, vagy a bélyeggyűjtők is anyáznak, ha valaki azzal keresi meg őket, hogy mi a faszér költenek milliókat egy ilyen hülyeségre, aminek semmi értelme, csinálnának helyette inkább ezt meg azt. Az extrém sportokat űzőkkel is tök felesleges arról beszélgetni, hogy ez mennyire veszélyes, hisz sokkal inkább tudják, mint a laikusok. Satöbbi.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2012.05.14. 04:44:04

@Gera: Egyfelől nem hiszem, hogy amit evidenciaként mutatsz be, az evidencia lenne.

Nem hiszem, hogy ne érné meg a veteránozás. Egyszerűen azért, mert síelni járni sem olcsó. Nincs olyan hobbi ami ingyen lenne. A kérdés az, hogy 1 óra szórakozásért, némi sikerélményért, stb. mennyit fizetsz. A veteránozás gazdaságosabb, mint a mozifüggés. De ez mindig egyéni mérlegelés kérdése. Ha valakinek nem érné meg, nem csinálná.

Másfelől a biztonság kapcsán veteránozni mint hobbi / sport bizony kevésbé veszélyes mint sok extrém sport. De közlekedés szempontjából is biztonságosabb egy olyan jármű ami nem ad hamis biztonságérzetet. A hamis biztonságérzet miatt megtalált veszélyhelyzetnél gyilkosabb dolog kevés van az utakon. És a biztosítók tudomásom szerint viszonylag kevés kockázatot látnak a veteránokban. A veterán járművek viszonylag ritkán okoznak balesetet.

Ezek mellett is lehet érvelni, csak kontextus kérdése.

De nem ezért javaslom a párbeszédet. Hanem azért, mert ha tetszik, ha nem, a közutakon osztozunk. A veterános, a "gazdaságos" használt autók híve, az új autókat kedvelő, a motoros, a robogós, a kerékpárás, de még a gyalogos is. Olyan is aki hobbiból "cirkál" és aki csak közlekedik.

A biztonsághoz pedig hozzátartozik a fék, a futómű is. De még az is, hogy szükség esetén legyen erő tartalékod. Sőt az is, hogy kerüljük a veszélyhelyzeteket. Hogy tudjuk mire vagyunk képesek mi magunk, mire számíthatunk a másiktól. Hogy az utakon partnerek legyünk és ne lenyomni akarjuk a másikat.

Aki fél a veteránoktól, az nem a légzsákot hiányolja. Hanem attól tart, hogy mivel nem veszed fel a forgalom ritmusát, veszélyhelyzetet okozol. Mert sokan idegesen, figyelmetlenül fognak megelőzni. Hogy nem tudja milyen a féked, futóműved, ezért fél egy balesettől, messzire el akar kerülni, ezzel is veszélyhelyzetet okoz. Ha ez zavarja, akkor addig fog köpködni amíg nem lehet tisztázni pár vitatott kérdést. Ez itt nem gond, de az utakon igen. Sem az előítéletekbe, sem az ezek körül megjelenő indulatokra nincs szükség, mert ezek sajnos veszélyhelyzetekhez vezethetnek.

Ahogy fontos a gyalogos - kerékpáros - motoros - autós párbeszéd, úgy a veterános - nem veterános vonalon is meg kellene ennek indulnia.

Mert enélkül nem lesz itt olyan a helyzet, mint Ausztriában.

orlasa 2012.05.14. 06:57:16

@TheElf:

Ha ez az írás egy Totalcar cikk lenne akkor még igazad is lehetne, de ez egy Belsőség blogbejegyzés. Számtlanszor le lett írva, el lett már magyarázva, hogy mi a különbség és mik a szabályok. Ezeket a szabályokat is be kellene tartani mindenkinek ugyan úgy mint az egyéb szabályokat. Úgy érzem a moderáltakkal együtt te is kicsit eltévedtél.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2012.05.14. 07:21:18

@orlasa: Ezért nem is szándékozok sok dologba nagyon belemenni. A blog gazdái maguk döntik el mit tesznek, mit kezdenek az olvasottság járó lehetőséggel, felelősséggel.

Csak, ha a postban előfordul a különbség az osztrák veterán kultúra és a hazai között témaként, akkor úgy érzem a párbeszéd hiánya bizony része ennek a különbségnek. Részben az oka is.

Az autós - bringás, az autós - motoros viszonylatban is sokszor volt az utakon és fórumokon konfliktus. Ezen is segített a párbeszéd. Azt hiszem a veteránozás körüli közlekedési kultúrára is ráférne.

Sok veterános rendezvény vonzaná az idegenforgalmat, ez pénzt hozna az országba. Jó lenne sok, jó hangulatú rendezvény. Lenne rá sok megfelelő hely. Csak ehhez a hazai közlekedési kultúrának is olyannak kellene lennie.

Csikós Zsolt 2012.05.14. 07:32:05

@TheElf:

Megmondom miért nincs igazad.

Mert a TC-n én moderálok a legkevesebbet, holott elég sokat blogolok, ráadásul igazi, személyes ügyekben. És kötelező lenne számomra mindenkit moderálni, aki a témához nem kapcsolódó, felesleges, unalomig ismételgetett, személyeskedő, rasszista, láthatóan kereskedelmi szándékú, avagy keményen politizáló,esetleg köpködő hsz-eket ír. Ha nem kifejezetten durva a hangvétel, én mindig leülök mindenkivel beszélgetni, holott én nem egy emberrel teszem ezt, mint a hsz-ek túlsó felén levő egyedek, hanem 100-200-zal. Erre rá is szokott menni a fél vasárnapom - ismét egy nagy falat a hétből, amikor nem vagyok a családommal, vagy amikor igen, akkor idegesen. A járműveim biztonságáról és a gyerekeim megöléséről már minimum 500 körüli hsz született, amióta blogolok, olyan, mint amikor leírod, hogy "lopás", és az első 5 kommentben elkezdenek cigányozni - garantálható, unalmas, már fárasztó.

És Magyarországon - tudtommal - én vagyok az egyetlen ember, aki a veterános magánéletről ír, ha úgy veszed, a többiek számára nem sok lehetőség van, hogy ebbe belelássanak. Pedig Magyarországon rendkívül alacsony szinten van az oldtimeres kultúra, legalább úgy le vagyunk maradva ebben, mint GDP-ben. Ha nem moderálok, minden posztom kommentmezője abban végződik, hogy megjönnek az újautósok (egy részük pont az közülük, akik szerintem potenciális oldtimer-lelökők, a másikak pedig a lakóbizottsági ülésen negyvenedszer is a "hova dobják a szórólapokat" topikot másfél órára kinyújtók típusába tartoznak), és szétoffolják a kommenteket, úgy, hogy a többieknek már nincs kedvük oda írni.

Márpedig ez a rész arra van, hogy sokan, sokféle véleményt, kulturáltan kifejthessenek. Sokáig próbáltam szép szóval, ennek komoly története van, ha olvastad a 4-5 évvel ezelőtti hasonló posztjaimat, láthattad mennyi energiát fektettem ebbe. A TC-n akkor már beindult a - nem szervezett - alkalmi moderálás.

Később mindenkinek elege lett, beindult a kötelező, szabályok mentén működő örök kitiltásos moderálás, mondván, hogy aki nem érti meg, hogy ez a mi nappalink, ahová bejön, és ha a földre köpköd, hangoskodik, hosszú monológokkal rabolja mások szórakozásától az időt, kitessékeljük onnan, akkor nem kell vele hosszan foglalkozni. Én akkor is csak alkalmilag moderáltam, egy-egy kommentet.

De egy csomóan a frusztrációjukat kiélni járnak ide. Persze, nem biztonságos a veteránozás (egyébként nem az én, jól karbantartott autóm miatt, hanem azok miatt, akik gyorshajtanak és nem tartják be a követési távolságot velem szemben, aki a megengedett sebességgel autózom), ezt tudom, tudja mindenki - de ez a rész, kivételesen, a hobbistáknak szól, hogy legyen legalább egy nyomorult felület, ahol ilyenről olvashatnak. Az újautós túlerő legalább 1:1000-hez, ha nem moderálok és nem állítok le minden trollkodót a sárga cetlivel, elszállnak az indulatok.

Hát ezért a cetli, ezért a moderálás, mert fentiek miatt ezért szűnik meg a párbeszéd, amikor már harmadszor előveszik egy blogon belül az állandóan visszatérő, unalomig ismételgetett témákat.

Csikós Zsolt 2012.05.14. 07:34:29

@Csikós Zsolt:

Ja, és pocsék a magyar autós kultúra. Az osztrák sem az a tökéletes, de azt az életveszélyes szabálytalankodás-orgiát, ami itt van, talán Szerbiában és Londonban látod még. Borzasztó sokat vezetek külföldön, de amikor hazatérek, a tizedik kilométer után mindig meglep, mennyire durva indulatok, szabálylesajnálások vannak.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2012.05.14. 08:09:40

@Csikós Zsolt: Értem. Mint mondtam a döntés a tiéd, elvégre is a vita sokszor a te bőrödre megy ki, hiszen neked kell moderálni, téged szidnak. És nyilván kérdés, ha a párbeszéd kapna egy külön vita postot, vajon lenne-e ott forgalom? S ha igen, lenne-e valakinek ott fékezni a trollkodást és tényleg az érdemi vitának, párbeszédnek fenntartani a topicot.

A veszélyeket mindketten a notórius szabályszegőkben (gyorshajtás, követési távolság be nem tartása) látjuk, akik bár látszólag túlerőben vannak, szeretném hinni, hogy csak egy hangos kisebbséget alkotnak. Őket meggyőzni nehéz, de örök optimistaként bízom benne, hogy a csendes többségre az érvek jobban hatnak, mint a hangerő, és ezért érdemes lehet egy-egy vitát végigvinni. Természetesen elsősorban külön topicban, nem mást szétoffolva.

Tudod, kis hazánkban mindig fontos volt az idegenforgalom, de egyre rosszabbak a szezonok, egyre nehezebb jó dolgokat kitalálni. De vannak szép tájak, ahol lehetne sok jó veterános rendezvény. A csendes többségben vannak olyan vállalkozók is akik eddig is különböző programok szervezésével próbálták fellendíteni a környéküket. Ha ők, pár szponzor, stb. meggyőzhető lenne, lenne sok szép veterános rendezvény azt hiszem mindannyian boldogabbak lehetnénk.

A veteránautó olyan hobbi amihez rengeteg kitartás kell. Ezért bíztam benne, hogy idővel lesz kitartás a párbeszédhez, az érdemi kulturált vitához is. Tudom, abból nem lesz autó. De talán lesz olyan ember aki szívesen támogatna helyi rendezvényeket.

esef 2012.05.14. 08:18:37

@Csikós Zsolt:
Minden elismerésem az útért és le a kalappal a "kis mütyür" előtt, hogy ilyen szépen bírta.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2012.05.14. 08:18:41

@Csikós Zsolt: A notórius szabályszegés hazai kultúrája engem is irritál. És feltehetően sok dolognak nem tesz jót, de azt inkább más postnál, vagy privátban, mert szerencsére az nem a veterános kultúra része. És az nem is hozna veterános rendezvényt. De igen, ezt a problémát egyformán látjuk :)

visszakettopadlogaz (törölt) 2012.05.14. 08:34:16

@Csikós Zsolt: Nem zavarnam, de errol a wankel motoros motorrol lehet valamit tudni? Valami nyom amin lehet keresni? ( imadom a wankel motorokat, nekem is volt meg 96ban angliaban egy norton, sajnos el kellett adjam :(

A gyenge elmejuekkel ne foglalkozz, energia vampirok = idot es energiat rabolnak. Legnagyobb buntetes nekik a sajat tulajdonsagaik.

Az uthoz gratulalok, jo neha autozni orombol, a csaladdal szep videkek meg hab a tortan.

nem mondom meg 2012.05.14. 08:37:28

@Csikós Zsolt:
Pontosítanék annyit, hogy általában olyan -40 km környékén jönnek ezek a problémák. Ha nyugati irányból jövök haza, az "agglomerációs övezetebe" érve (értsd: az ajróért megdöglő rabszolgák által naponta látogatott tájegység), a határ előtt 40-50 km-rel következik az a pont, ahol először megfordul a fejemben, hogy ez is csak egy magyar paraszt külföldi rendszámmal és most kellene visszafordulni.

visszakettopadlogaz (törölt) 2012.05.14. 08:38:53

Na kozben google oztam kicsit de szamottevo info nincs :(

Ez keves:

I only learned of this rare bike a little while ago. It almost looks like a typical 1970's Japanese bike until you get to the motor. It is the only Rotary powered bike I have ever come across and that is good enough to get it on this list. It features a single rotor, air cooled, 294cc rotary engine. Horsepower was only 25 or 27 depending on model year. For 1974 and 1975 engine lubrication was by manually adding oil to the fuel tank, but from 1976-on there was a seperate oil tank with a pump. 

montecavallo (törölt) 2012.05.14. 09:03:03

@TheElf: "De közlekedés szempontjából is biztonságosabb egy olyan jármű ami nem ad hamis biztonságérzetet. A hamis biztonságérzet miatt megtalált veszélyhelyzetnél gyilkosabb dolog kevés van az utakon."

Ez az okorseg rendszerint a modern autok kapcsan kerul elo, tortenelmi pillanat, hogy valaki a veteranok ellen probalja meg felhasznalni. Tekintve, hogy Csikos probalja kerulni az autopalyakat es a forgalmasabb utakat, es velhetoen egy modern anyagokbol keszult karosszeria es a 30-40-50 eves papundeklik kozotti kulonbsegeket is ismeri, nem mernem kijelenteni, hogy hamis biztonsagerzete lenne. A hatso ulesekre beszerelt hazilagos heveder egesz masrol arulkodik.

En szemely szerint nem feltetlenul olnem ilyesmibe a penzemet, es valoszinuleg rosszul ereznem magam egy ilyen konzervdobozban, de egyertek @Gera: hozzaszolasaval, evidenciakrol felesleges vitatkozni.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2012.05.14. 09:17:08

@montecavallo: Szövegértésből elégtelen. A veteránozás veszélyességét cáfolni azzal lehet, ha azt mutatjuk be, nem a veterán a veszélyes, sőt sok szempontból akár biztonságosabb is lehet. Pl. a biztosítók sem véletlenül érzik őket kevésbé kockázatosnak.

A trükk pontosan az, hogy nem a veteránautó a veszélyes, hanem a hamis biztonságérzetet adó nem veterán. Azaz nem igaz, hogy a veteránozás veszélyesebb lenne.

Azért említem a hamis biztonságérzetet, mert az ember többnyire nem direkt okoz balesetet. Sőt, pár csapatást kivéve senki sem keresi direkt a veszélyt. Hanem azért, mert azt hitte, valamit biztonsággal megtehet, de mégsem. Amiről azt hitte, hogy biztonságos az mégsem az. Szerintem ez evidencia.

Mint az is, hogy nem minősítünk mást úgy ökörségnek, hogy meg sem próbáljuk megérteni. Hogy nem tituláljuk a veterán autót (érték) "ilyen konzervdoboznak".

Mert nem arról felesleges vitatkozni, hogy amit te veszélyesnek tartasz, a biztosítók pedig biztonságosabbnak, az biztonságos-e... hanem olyan emberekkel felesleges vitatkozni akik szeretnek minősítgetni, személyeskedni, stb. de érvelni nem annyira. Így hát nem is vitatkozom veled.

montecavallo (törölt) 2012.05.14. 09:41:22

@TheElf: "Mint az is, hogy nem minősítünk mást úgy ökörségnek, hogy meg sem próbáljuk megérteni."

A baj az, hogy te ezt az elmeletet a fotelban ulve dolgoztad ki. Mutass batran par balesetkutatasi tanulmanyt, ami ezt alatamasztja.

"Hogy nem tituláljuk a veterán autót (érték) "ilyen konzervdoboznak"."

A karosszeria anyagat es erosseget tekintve sajnos minden 20-30-40 eves auto konzervdoboz a maiakhoz kepest, ha tetszik, ha nem. De ezzel kar a Csikost basztatni, tisztaban van vele.

utti 2012.05.14. 10:28:04

Gratulálok a jól sikerült túrához. A sok "biztoságosautózásos" kommentelő menjen a p..ba, minden magyar gyereknek ilyen ingergazdag környezetben kéne felnőni és nem lízinges kocsival játszóházba+plázába kujtorogni. Ezek a gyerekek amíg élnek emlékezni fognak a tetőnyitogatos "konfliktusra" és kurva jó lesz nekik ettől! Tudom mit beszélek, apám zsigával vitt ki minket NSZK-ba!!! És nem döglöttünk bele a nagy mercik bmw-k által okozott veszélyes helyzetekbe.

Csak így tovább!

Gera 2012.05.14. 10:34:53

A veteránozás azért nem veszélyes, mert autózni sem veszélyes, bármennyire is sulykolják az ellenkezőjét páran. Sok milliárd megtett km mellett pár száz haláleset nem egy extrém sport. Ezért hajlandók emberek százmilliói autóba ülni nap, mint nap. A biztosító meg azt értékeli, hogy az átlag veteránnal száraz időben, nappal mennek évi ezer kilométert, azt is totál odafigyelve, így kábé egy százalék alatt lehet a baleset okozásának esélye egy normál autóhoz képest.

korzo 2012.05.14. 10:51:00

@Csikós Zsolt:
Én csak azon gondolkodtam el, hogy kimentél egy arra alkalmas autóval a hegyi felfutóra, és nem futottál fel vele. Miért nem? Drága?

zsolti_ 2012.05.14. 12:21:05

@Csikós Zsolt: kössz az olvasnivalót. :)

stevee 2012.05.14. 12:52:55

@TheElf: csak az első baromi hosszú hozzászólásodat olvastam el és teljesen értem amit mondasz, csak épp azt az egy apróságot felejted el, hogy ez a poszt NEM azért készült, ez NEM arról szól, amit Te feszegetsz!

Inenntől számítva én teljesen értelmetlennek látom az okfejtésedet és a károgók hozzászólásait is! (kérlek ezt véletlenül se vedd magadra, de engem mély szánalommal tölt el pl. teve1977 viselkedése, számomra teljesen érthetelen, hogy ilyen mélyre süllyedjen valaki aki a saját hibájából ROSSZ FÓRUMon próbált érvényt szerezni az igazának)

Ezen kívül szeretném még neked mondani, hogy ha régóta olvasnád Csikós posztjait tudnád, hogy ő pont nem az az ember akire rá lehet aggatni az elnyomó, arrogáns, vagy fölényeskedő jelzőket. Én még élénken emlékszem azokra az időkre mikor nem volt sárga cimke a posztok elején, és így arra is emlékszem, hogy milyen türelemmel válaszolgatott, terelgette az "újautós károgókat". 100%-ig biztos vagyok benne, hogy magasan az átlag fölötti kitartással, az újautósok felé irányuló megértéssel kezelte a helyzetet!

Gondoljunk csak bele, Ő a magánéletének jelentős részét teszi ki névvel, címmel mindenki elé az internetre, és mit kap cserébe?!?!?

Én a magam részéről maximálisan tisztelem Csikós Zsoltot és a munkáját is. Mivel szívesen olvasom minden cikkjét és írását, így ez úton szeretném neki megköszönni ezeket a posztokat, amikkel jónéhány óra kellemes időtöltést okozott nekem és remélhetőleg még sok-sok ezer idelátogatónak.

Üdvözlettel:
Tyukodi István

Ipari zen · http://ipari-zen.blog.hu 2012.05.14. 13:23:11

Klassz túra, irigylésreméltó. Írod, hogy ez mindennek a csúcsa, azért remélem meglesz nektek Goodwood is a gyerekekkel meg a Pontonnal. Megérdemlitek.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2012.05.14. 13:44:39

@Csikós Zsolt: "Apával van, zajos gépek között, ez neki most, ebben a korban sokat jelent, minden percét a fejembe vésem ennek a sétának, nekem sokkal jobb nem lehet a világon."

Hát... Ha nem lenne ma már tök mindegy, és az öreg nem szúrta volna ezt el kicsivel több, mint 30 évvel ezelőtt, akkor most beíratnám hozzád apámat apukasági tanfolyamra.

Minden elismerésem a tiéd volt eddig is egy csomó autószexualitási dolog miatt, de ezért megszavazok neked egy pajzson körbehordozást. Remélem alakul majd úgy az életben, hogy vehetek neked valahol egy sört.

bloggen 2012.05.14. 14:21:44

"Ja, és pocsék a magyar autós kultúra. Az osztrák sem az a tökéletes, de azt az életveszélyes szabálytalankodás-orgiát, ami itt van, talán Szerbiában és Londonban látod még. Borzasztó sokat vezetek külföldön, de amikor hazatérek, a tizedik kilométer után mindig meglep, mennyire durva indulatok, szabálylesajnálások vannak. "

Szia Zsolt!

Ebben sajnos nagyon igazad van.
Viszont ami Nemeto.ban es Ausztriaban van...Annak a sokszor szinten ertelmetlen,ertelmezhetetlen,abszolult atgonolatlan,egoista stilusu vezetesnek az oka szerintem az,hogy az emberek egyszerüen nem tanultak meg vezetni.Es ez a nem tudas a nem gondolkodassal talakozva meredek dolgokat tud okozni...

Hely,idö es erdektelenseg hianyaban inkabb nem sorolnam fel hogy napi szinten milyen szabalytalansagokkal futok itt össze Nemetorszagban.

Szoval ugy erzem ez sehogy es sehol se jo...

ZORO 2012.05.14. 14:27:40

@Csikós Zsolt: Gratulalok a cikkhez , és irigy vagyok rád , kedves Csikos Zsolt.
Nyálcsorgatva olvasom vetárános cikkeidet , pedig nem érzem magam oldtimer fan-nak(inkább youngtimer). Mégis egyfajta élt érzést sugároznak írásaid.
Jómagamnak és sok -sok embertársamnak igen is szükségünk van , az ilyen jelegű írásokra . Be nem teljesített vágyaink kielégítésére, saját gyermekkori emlékeink felidézésére.
Remélem sikerült bejegyzésemmel egyfajta ellensúlyt teremtenem , a negatív hangvételű hsz-ekel szemben.
További sokk sikert a munkához (hobbihoz:)
Üdv P. Balázs
P. Balázs

(---Flúgos Buszos---) 2012.05.14. 14:38:54

@ColT: Ebben igazad van!!! Én azért nem aludtam el múltkor a német pályán hajnalban,mert nem bírtam a szemem levenni a hófödte csúcsokról a falvak mellett.

skorpantó 2012.05.14. 15:11:35

"Apával van, zajos gépek között, ez neki most, ebben a korban sokat jelent, minden percét a fejembe vésem ennek a sétának, nekem sokkal jobb nem lehet a világon."
Nagyon-nagyon fontos dolgot cselekedtél és soha nem fogod elfelejteni.Én is hasonló módon vittem a kölykeimet rallye-versenyekre,meg is lett az eredménye az egyikük rallye-bajnok navigátor lett :)

Csikós Zsolt 2012.05.14. 16:19:14

@korzo:

Drága is (uszkve 10 ezer huf), de nem ez volt az ok.

1) jóval előre kell jelentkezni, és későn vettem elő idén a Bianchit, féltem, hogy valami előjön
2) sokkal jobban szeretem mások gépeit nézni, mint ülni bent a dobozban
3) ha befizetem a pénzt, a délutáni versenyen, sőt az esti hepajon is ott kell lennem, ami az én családommal képtelenség, pláne, mert nekik egy kis bergpreis-es, nagy Ausztria-kirándulás volt beígérve.

:-)

montecavallo (törölt) 2012.05.14. 20:47:43

@Csikós Zsolt: A Frankenstein-konstrukcio komplett felszamolasa tipusazonos alkatreszekkel mibe kerulne?

csabicsepp 2012.05.14. 21:51:18

Jók a Csikós cikkek, de egy ilyen cikkre már rég vágytam.
Lehet csak én érzem, hogy valami hiányzik mostanában a cikkekből, az ízük, a zamatuk, valahogy nem az igaziak, egy-kettő meg keserű is majdhogynem, mint nektek az egyszeri új autó...
No de ez a cikk most igazán jól sikerült, tökéletes volt számomra, köszönöm, hogy visszatértél!

I3aldrick 2012.05.15. 00:15:49

Egyszer azt írta valaki egy posztra reagálva, hogy Csikós Zsoltot polgármesternek! Hogy a csudába lehet ilyet leírni, nem is értettem az egészet. De leesett... ennyire emberi ember lehet jobbá tenné a világot.

Dezső befejezése után menni fog a kicsi kocsi, ahogy tervezted?

hirtelendi 2012.05.15. 06:11:57

@TheElf: Nem értem, milyen párbeszédet igényelsz. Miért kéne Csikósnak, vagy nekem, vagy akárkinek, bárkinek is megmagyaráznom a hobbiválasztásom, és elnézést kérnem, vagy kompromisszumokat kötni benne, csak azért mert van pár troll, akit zavar, hogy mások tudnak élni?

Kacorka 2012.05.15. 09:54:01

Csikós Úr!

A cikk csodás, az élményért irigyellek, a trollokat meg le kell szarni.

Egy másik kérdést szeretnék felvetni. Mi a megoldás? Nálam sincs öv a sprintben hátul. Én úgy tudom 150 alatt gyereket nem lehet előre berakni, viszont én szívem szerint inkább oda raknám gyereküléssel bekötve, mint hátra öv nélkül. Mi itt a jó megoldás??? (Azon kívül persze hogy hárta is be lehetne faragni egy övet)

közösperonos átszállás 2012.05.15. 10:21:26

@Csikós Zsolt: "Az osztrák sem az a tökéletes, de azt az életveszélyes szabálytalankodás-orgiát, ami itt van, talán Szerbiában és Londonban látod még."

1) Talán kár lenne Pestből (és az agglomerációból) az egész országra általánosítani.

2) Mikor jártál utoljára Szerbiában vagy Romániában?

(Az osztrák szint alatt vagyunk jóval, de itthon sem egyenletes a dolog, és alattunk is vannak még, jóval...)

Nivta 2012.05.15. 11:00:44

@stevee: "Gondoljunk csak bele, Ő a magánéletének jelentős részét teszi ki névvel, címmel mindenki elé az internetre, és mit kap cserébe?!?!?"

Fizetést az Indextől,tekintve,hogy ebből él.

közösperonos átszállás 2012.05.15. 11:16:29

@Nivta: "Fizetést az Indextől,tekintve,hogy ebből él. "

Ugyan már. Belsőség-posztról beszélünk, a többiek nem írnak ilyen ilyeneket, akkor ők nem kapnak fizetést?

Másfelől viszont, Csikósból egyfajta celeb lett, elsősorban a saját, ilyen dolgai miatt (kisebbrészt meg mert a TC is ráerősített). Nem mondom, hogy celeb akart lenni, sőt szerintem eszében sem volt, a háta közepére nem kívánja a spottingokat (jómúltkor én is mutattam a nejemnek ERÁ-t az Ikea-parkolóban, mondta is, hogy hát ez egy roncs :-) ), a "kinyírod a gyerekeidet"-hozzászólásokról meg, ugye, kár is beszélni. Ennek ellenére szerintem celeb lett (netes autós körökben természetesen), celebnek lenni meg annyit jelent, hogy ami másnál nem hír, nála az is. Például hogy 70-nel menve cikázik egy 50-es úton, és egy hét múlva leanyázzák érte kommentben, gondolj bele. Egy nagyon-nagyon idealizált kép alakul ki róla a neten, amihez képest a valós hibái nagyon szúrják egyesek szemét, és az illetők pocsékul reagálják le. Ezt marha nehéz lehet átélni, én se tudnék vele mit kezdeni szerintem, annál ő sokkal jobban csinálja, mint én csinálnám, de szvsz messze nem tökéletesen.

Áhh, mindegy, már nem is tudom, mit akartam kihozni a dologból. Mindenesetre moderálni szerintem se igazán tud, a TC-s átlagot azért veri, de nem is moderátor szerencsétlen. Gondolj bele, ideugrasz mint eddig az eszmecserében nem résztvevő, benyögsz valamit, ami hülyeség és nyomokban degradáló, de te vagy a háromszázadik, aki előhozza, na TC, most reagáld le ezt korrektül.

mekmaster 2012.05.16. 12:37:35

Most hogy csökken a hozzászólások száma ideírnám a véleményemet /nem vagyok egy "beírogatós" fajta./
(talán megmarad zárszónak)
Tehát: úgy látom nem "jött át" mindenkinek /sokaknak/ a poszt lényegi tanulsága, ami több mint az élvezetes elbeszélés, a találkozó légkörének lefestése.......
Itt egy ember írta le /nem is akárhogy/ ezt a szép hétvégét, mert aki ezeket a sorokat
"Fárad a kölök, ő még nem tudja felmérni, mit jelent az: sok gyaloglás. De magyarázom neki, hogy jönnek a kanyarok, mesélek a motorokról, amik eltépnek, hősiesen bírja, pedig rólam is szakad a veríték. Apával van, zajos gépek között, ez neki most, ebben a korban sokat jelent, minden percét a fejembe vésem ennek a sétának, nekem sokkal jobb nem lehet a világon." idetette az egy EMBER.Ha csak ez "jött volna át"
akkor is jó volt olvasni ,de az egész a szokott színvonalon íródott. KÖSZÖNJÜK.
Huuuuuh kicsit pátoszosra sikeredett de nem írom át mert azért így érzem ,és különben is az első gondolat a jó.
Üdv: mekmaster

apika2001 2013.01.27. 19:04:11

"Apával van, zajos gépek között, ez neki most, ebben a korban sokat jelent, minden percét a fejembe vésem ennek a sétának, nekem sokkal jobb nem lehet a világon."
Nem tudom, írta-e valaki, de ebben a gyönyörű mondatban benne van az élet értelme.
Köszönöm.

apika2001 2013.01.27. 19:07:38

Hmmm... Most látom, mások is leírták amit érzek, de ez nem változat a lényegen: Csík, kösz, hogy vagy nekünk.
süti beállítások módosítása