Good vibrations, bad vibrations...

  2010. január 17. - Csikós Zsolt Címkék: mercedes totalcar flotta szerelés era

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve

Jó ideje nem írtam Eráról, a kombi fekvőlámpás Mercimről, mert, ha úgy vesszük, nem is volt mit. Ződcséges Merdzsóként szépen teszi dolgát, indul, megáll, viszi az Ikeát, kilencfelet eszik így télen, városban, fogatlan szájával szépen morzsolgatja a kilométersercliket. Nyilván a karalábét is elbírná, talán a banános láda sem mutatna rosszul a tetején, ezeket a pózokat még nem próbáltam, nem értem még odáig a fekvőlámpás Káma-szutra olvasásában.

Nekem azonban voltak halvány, de messzebbre mutató reményeim, amikor megvettem. Nevezetesen, hogy egyszerű, megbízható krumpliszállítónál azért fontosabb szerepet tölt majd be minálunk. Például megbecsült, hangulatos, öreg Daimler-Benzévé válik ő a családnak. Egy Daimler-Benz pedig nem egyenlő egy Merdzsóval, ez a finom hangulati különbség talán sokaknak lejön. Sok embernek sokat számít a külsőség, de az én autóim ilyenre nemigen alkalmasak, nekem inkább műszaki elvárásaim vannak, én egy ilyen Mercedesben a bunkerszerűséget, a megnyugtató vonulást, a megkérdőjelezhetetlen megbízhatóságot, a külvilágtól való, tespedt elszakadást keresem. Földből előhúzott, lyukas állólámpással már kis matatás után is sikerült a fenti Nirvána elérése, jó állapotú, viszonylag drágán vett 124-es Mercivel irgalmatlan mennyiségű szopás és pénzszórás után sem – hát kíváncsi voltam, hol helyezkedik majd el a 123-as a skálán.

A szép, öreg Mercedes nagyjából másfél-kétmillió forintba kerül, tudják, az olyan, amivel meg is lehet jelenni. Több probléma van az ilyennel. Egyrészt a szép, öreg, másfélmilliós Mercedes három év alatt szétrohad kinti, napi használatban, és lesz belőle öreg, lukas ződcséges. Akkor az ember nagyjából 1,3 millió forintot elbukott. A másik baj: a szép, öreg, másfélmilliós Mercedes egyáltalán nem biztos, hogy jó is. Rendkívül sok ilyen szép, öreg Mercedesben ültem már, és gondolatban mindegyiket elkezdtem javítani. Itt egy morgás, ott egy zörgés, rángat valami, tüsszög a karburátor, gyenge a dízelmotor, leszakadt az ülés – én a kinézetet hellyel-közzel letojom, azaz a balkáni átbuherálást (spoiler, Tesco-dísztárcsa, fakormány, fekete ablak) gyűlölöm, a lyukakat, horpadásokat, szakadásokat elviselem. A mechanikai hibákat azonban nem. És ha tutit akarsz, akkor szép, öreg, és JÓ Mercedest kell venni, ami viszont két, két és fél, hárommillió forint. És – kitalálták – az is szétrohad négy-öt év alatt a ridegtartásban, ami már fájóbb 2,8 millió forint bukó.

Mivel kielégíthetetlen vágy lobog a lelkemben arra, hogy öreg Mercedesszel járjak, viszont egyben sosincs elég pénzem arra, hogy megvegyek egy szépet és drágát, mellesleg arra sem vagyok hajlandó , hogy kidobjak millió forintokat az ablakon latyakban járással, ezért inkább mindig olcsó, öreg Mercedest veszek. És reménykedek.

Hallom a billentyűzetek kopogását, már fogalmazódnak a kommentek. „Mit akar ez a barom ezzel a vén szarral, rég kukába kéne dobni az ilyet, felgyújtani a tulajdonossal együtt, Dunába lökni… ha látok egyet az úton, legázolom…, meg a finomabbak, pl. nem értem, hogy egy jól kereső autós újságíró hogy engedhet meg magának ilyen romot…” – kaptam már ezrével ilyen megjegyzéseket, mi több, magamnak is szoktam mondani hasonlókat. Ne fáradjanak, kár azért a drága tescós klaviatúráért, elkopik még a végén.

Nekem akkor is öreg Mercedesszel kell járnom, ha már a porszívók is hibridhajtásúak lesznek, ezt írták bele az anyakönyvi kivonatomba 1966. december 4-én. Ezért vettem annak idején a Hanst, ezért vettem a Bazeget, és ezért van most Era. Ezért jártam korábban egyszer nyolc évig ugyanazzal az állólámpással (már elporladt, de látják, volt idő, amikor nem cseréltem havonta autót). Említett első három közül eddig egyedül a Bazeg váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Pedig abban hittem a legkevésbé, mert azt szereztem a legolcsóbban, az tényleg egy lukas, több milliót futott hulladék állólámpás volt. Azt kizárólag játékautónak vettem. Úgy látszik, amíg a korrózió miatt szét nem dőlnek, az állólámpások tényleg jobban bírják a strapát.

De egy fekvőlámpás azért még majdnem állólámpás, legalábbis inkább állólámpás, mint W124-es, azaz púpos. A motorja kis híján ugyanaz, a váltója, diffije, hátsó futóműve, egyáltalán, egy rakás lényeges alkatrésze azonos, csak az első futóműve más. Az gyakrabban is tönkremegy, mondjuk.

Erában 516 ezer kilométer volt, amikor megvettem. Igazából nem volt nagyon rossz, a motorja elgyengült a rég beállított adagoló, a kinyúlt vezérműlánc és a csöpögő porlasztócsúcsok miatt, ezek rendberakása nem volt vészes. A motorfelújítás réme egyelőre messze, szépen, öt hengerrel indul hidegben, olajnyomás az egekben, ereje is van, olajat nem eszik, azaz 7500 kilométer alatt fél litert, az szerintem nem sok. A futómű se volt nagyon széthullva, egy kormánysegédirányító-kar persellyel, és egy jobb hátsó csapággyal megúsztam eddig. A szintszabályzó nem működött, Karesz küzdött vele két napot, mire két vállra fektette, de most csodás. Meg a szokásos, évtizedeken át húzódó, tipikus karbantartatlanság emlékei: rossz termokuplung a hűtőventilátoron, bedöglött vákuumrendszer (most sem megy a központi zár és külön húzóval kell leállítani a motort, viszont a fényszórómagasság-állítás már működik). Meg a tyúkól-szag, ami mára nagyjából kiszellőzött, pláne amióta a Karesztól kapott, félelmetesen kényelmes W126-os üléseket betettem. Még a futóműállításnál sem volt anyázás, pedig általában minden autóm első vizitjénél kijut belőle.

Nem funkcionálisan rossz az autó, hanem hangulatilag. Mert a tárcsa, szerkezet és kinyomócsapágy cseréje, valamint a motor olajfolyásának megszüntetése után is dobál a kuplung elinduláskor. Megint, mert egyszer – rövid időre már megszűnt. Mert a kardán középcső csapágyának, valamint a diffinek és a féltengelyeknek a cseréje, a kardán pozícióra való összerakása, és az összes szóba jöhető csapágy (váltó vége, diffi eleje) ellenőrzése után is morog a hajtáslánc terhelés alatt. Harmadikban 30-35 között, negyedikben 47-52 között. Ötödik szerencsére nincs. És nemrég még rettenetesen beremegett a kocsi hátulja is olyan 100 körül (plusz-mínusz húsz).

Utóbbit a tizennyolc éves, ám makulátlan mintázatú gumik messzire hajításával (nem az erőbe, ne aggódjanak, gyűlölök bármiféle szemetelést, a gumisnál maradtak), viszonylag újabb téli gumik felszerelésével nagyjából orvosoltam. Azaz csak majdnem. Az, hogy a jobb hátsó gumi futófelületén már nincs meg az a fél babafejnyi pukli, sokat lendít a dolgon. De maradt valami vibráció. Felpróbáltam Erára a Kati 190-esének makulátlan (novemberben levett, de tényleg tökéletes) nyári gumijait, ott voltak a garázsban. Ugyanúgy vibrált tovább. Kerék, gumi kizárva.

Ahogy haladtunk december felé, a vibrálás egyre rosszabb lett. A kuplung is minden egyes elinduláskor dühödten cincálta a hajtáslánc elemeit, már nem is tudtam kitrükkölni. A morgás valahogy nem volt olyan zavaró – úgy döntöttem, azzal még egy darabig együtt tudok élni. De a többivel nem!

Bookoltam egy időpontot Karesznál. November végén megtudtam, hogy ki kell vennem az összes megmaradt szabadságomat – volt hát időm. Péntek-szombati szerelést beszéltünk meg, délelőtti odaéréssel, kis szíverősítővel (pálesz-kávé), gyors szétkapással, aznapi alkatrész-megrendeléssel a lellei autósboltból, ahol lassan már törzsvásárló leszek. Úgy hallom, mostanában húzzák fel a második emeletet, mert van egy hülye pesti, aki minden pénzét otthagyja náluk.

Aztán majd szombaton bepakoljuk az autóba az új cuccokat, délutánra kimosakszunk, a Kati utánunk jön a gyerekeimmel, a lurkókat bevágjuk a kisszobába autópályázni, mi pedig a konyhában zabálunk, dumálunk, karácsonyozunk – Kareszékból akár két-három óra is nagy felfrissülés.

Két dologra nem készültem. Egy: az ürömi Merci-bontóból kell majd alkatrész. Kettő: szombaton ítéletidő közeleg – ha emlékeznek, ez volt a karácsony előtti hétvége, félméteres hóval, tomboló mínuszokkal, bedöglött közlekedéssel az egész országban…

Tehát időben leértem a Kareszékhoz, és mire a kaposvári országúton robogtam, Era már borzalmas hangokat adott és nagyon vibrált. Kicsit hajtottam is, bevallom, hogy biztosan meglegyen a hiba, mire megmutatom az orvosnak. Gyere Karesz, próbáljuk ki, kipróbáltuk, Era morgott, ahogy kell, már kicsit fémesen is, ez motortartó bak lesz, mondta a mester. Nézzük a garázsban, vasig lenn van a jobb oldal, a bal se sokkal jobb.

Két bak rendel, á 8000 HUF, ha csak ennyi lesz, olcsón megúsztam a vizitet. Persze még a fékszorulást is meg kell oldanunk, néha elenged, néha a fél várost végigszorulja, ez nem mehet így tovább. Meg vele a fékfolyadék-csere - nem tudom, hogy tisztában vannak-e vele, de kétévente illene leereszteni az egészet, négy év után pedig már semmi garancia nincs arra, hogy az agresszívvá vált folyadék nem támadja meg a gumialkatrészeket. És az enyém már biztosan tele van vízzel, mert higroszkopikus. Készültem nyolc fékmunkahengernyi felújítószettre és négy fékcsőre is, mert a biztonság fontos.

Úgy döntöttem, a kuplungdobálást akkor is megoldjuk, ha beledöglünk. Nem vagyok vallásos, de valamiben azért nekem is hinnem kell. Kardán Hardy lecsavar (súly most is rendben van még rajta), váltórudazat leakaszt, sebmérőspirál ki, kipufogórögzítés leszed, félretol, váltóbak lecsavar, már csak a váltót a blokkhoz rögzítő csavarok vannak hátra.

Ezeket gyűlölöm, Karesz pedig már névelőket sem használ, annyira káromkodik, miközben leszedjük őket. Főleg a fölső kettő szemét, négy toldószárat kell rátenni a crovára, meg persze egy csuklót, az kétemberes meló. Régebben én illesztettem a véget a csavarra, Karesz tekert, aztán elkezdte idegesíteni, hogy bénázok, ezért most én tekerek, és ő… Szóval, hogyismondják ezt - bénázik. Na meg ott az önindító, amit a német – mivel mással – olyan hosszú imbuszcsavarokkal tett fel, hogy simán le lehetne fúrni velük Kínáig. Nem is értem, miért tököltek olyan sokat a Csalagúttal, biztos láttak még Merci önindítót.

Ha mindezzel megvagy, kis pajszerolás a csavarhúzóval, és ha el nem akad a kardánban (amit alig lehet pár centit hátrahúzni) a váltó a nyakadba omlik. Barátságos kis darab, alig harminc kiló. Mondjuk ahhoz képest, hogy az összes Mercedesben ugyanezt a váltót használták vagy harminc éven át (még az áttételek is ugyanazok voltak, igaz, később asszem aluházas lett), a nagy kézi váltósokban is, nem olyan óriási.

Néztük, kis nedv van a kuplungharang alján, de minimális, maga a kuplung porszáraz. Olajfolyás tehát lényegében nincs. Ettől nem dobál. Le a szerkezettel, ki a szabadba. Már nagyon kellett a szabadulás, az egy méter ötven centis aknában fél órán át felfelé izmozni nem az a vidámparkosságosság.

A fél éve betett új szerkezet csúszófelületén égett, lilás csíkok. Dobál, ezen legalább látszik. A cucc Sachs, nem lehet rossz, meg egyébként is, a korábbi szerkezettel is dobált, tehát nem ő a hiba oka, maximum elszenvedője. A Valeo tárcsa nincs szétesve, minden a helyén, olyan, mint az új.

Ránézek Kareszre, de addigra eltűnik a szájában lifegő atomvillanás füstjében. Füstjel… Az annyit tesz, gondolkodik. Nagy füst = nagyon gondolkodik. Nagy füst volt. De kivételesen nem volt eredménye.

Én közben elkezdtem nézegetni a váltót. „Karesz, a nyeles tengelynek szabad ennyire lógnia?” Nézzük, lóg. Eléggé. Más autóké is szokott, de valahogy nem ugrott be nekem, mennyire. „Nem lóg ez olyan nagyon, mindegyiknek van játéka” – mondta Karesz két slukk között. Elő a 123-szerelő könyv.

Valami felfoghatatlanul kis lógást ír. Lehetetlen. A következő háromnegyed órát telefonálással töltöm. Mindenkit felhívok, akit érek, mennyit lóghat a tengely, csak ez érdekel. Sokat. Keveset. Semmit. Nem tudom. Dömdödöm. Lóghat, de attól nem dobál a kuplung. Mindenféle válasz elhangzik. Közben a Vályi is felhív – „na, hogy álltok?”. Vázolom a lógó nyeles tengelyt. „Tudtam, tudtam, tudtam!” – üvöltésével próbára teszi a Samsung mikrofonját és az én Ericssonom hangszóróját. „Fél éve azt szajkózom, hogy lóg a nyeles tengely! Az lesz a baj, meglásd!” – ordítja tovább. Leforrázva hümmögök, méregetünk, nézzük a könyvet.

A nyeles tengely (amin egyébként a kuplungtárcsa lóg üzemszerűen) csak kicsit lóg bele a váltóba, ami odabent tengelyben bent folytatódik, amire valami reteszes kúppal kapcsolódik. A nyeles tengely tehát csak egy tengelycsonk, a váltóoldali végét a váltó fedelében egy hatalmas golyóscsapágy fogja, a másik végét, ami a főtengelybe csusszan, egy kis tűgörgős csapágy illeszti. És a nagy csapágy ki-be tud mozogni a házban, írja is a könyv, hogy ide hézagolók kellenek, hogy ne mozogjon. Levesszük az enyémről a kuplungharangot, majd a nyelestengely-fedelet. Sehol a hézagoló.

Kint, a mínusz tizenhétben (tényleg annyi) állítólag hever néhány Merci-váltó a tíz centis, fagyott hó alatt. Kimegyünk. Megfagyunk. Turkálunk. Nagy kalandom északon, írta Jack London, haúúúúúú... Karesz valami redvát előhúz a fagyott liánok fogságából. Egy váltó. Bevisszük. Kuplungharang le. Kis fedél szintén. Ott a hézagoló, geccc! Áttesszük az enyémre. Közben a kályha bedöglik, Karesz szájában már ég is a cigi, megy szerelni, anyázik. Összecsavarozom a váltót. Ugyanúgy lóg a tengely.

„Van kinn az utánfutón egy másik is, csak elő kell túrni a vasak alól!” – üvölti Karesz, mert a kompresszor bekapcsol, ugyanis légbefúvásosra alakította át a fűtést egy hónappal ezelőtt. Nem is mondtam – a két nap úgy zajlik, hogy húsz percig tudunk beszélni, aztán ötig egyáltalán nem, Karesz kompresszora ugyanis serény, de zajos jószág.

Kimegyek. A szerelőcipőmben tocsog a jeges víz, a dupla zoknin át is érzem, na ja, régi sportcipő, lyukas a talpa, az én garázsomban szárazság van, el is felejtettem, hogy beázik. A következő két napot vizes cipőben töltöm, a különbségből legalább érzem, hogy fent milyen jó melegem van. Lapozom, rángatom a fagyott vasakat a sötétben. Minden mindennel összefagyva, a kezem is néha egy-egy féktárcsával, váltórúddal. A mélyben sejtek valami doboz formájút. Rángatom, cincálom, Karesz is megjön, üvölt, kihúzza, Karesz-power, yeah. Ez a darab is bejön velünk.

Hiányzik az oldaláról a fedél, áll benne a víz, pontosabban a jég. Emiatt úgy néz ki, mint a kocsonya – a zavarosban ott a hal, a répa, a zeller, a fogaskerék, a szinkrongyűrű.

Nézzük a homályos jégen át a belét. Próbálom tekerni, de most jégtömb ő, nem mozdul. Leveszem a harangot, a fedelet. Ebben is találok egy szem hézagolót. Átteszem. A tengely még mindig lóg, de talán már nem annyira. Sághi Iván barátom visszahív, őt az előbb nem tudtam elérni, de küldtem smst. „Te Zsolt, lóghat, mindegyiké lóg, ne törődj vele, mit mondanak, hagyjad úgy, ahogy van” – mondja. Úgy hagyjuk, úgyis ez esik a legjobban, Vályi meg adja el az elméleteit a BMW-seknek. Minden porcikánk romokban, fáradtak vagyunk, mint állat, bemegyünk, vacsora, degeszzaba, pálinka, kóma, alvás. Én normálisan egy, fél kettőkor alszom el, kicsivel hét után kelek, fura, hogy itt már kilenckor el tudok aludni, de hónapok óta először megvan a nyolc órám, sőt kilenc, mert csak hatkor ébredek.

Amikor ennyire nem tudunk rájönni valamire, Karesz éjjel mindig megálmodja, mi a baj. Nem tudom, hogy álmában teszi-e, vagy tököl rajta órákig, éberen forgolódva, de megszüli. Már vagy hússzor aludtam náluk, félbehagyott rommal a garázsban, hajnalra mindig meglett a megoldás. Most is.

Gyorsan mosakszom, szerelőruha föl, kávé, pálinka – iszonyatos lórúgás a pesti szervezetnek, hiszen én teával és kenyérrel kezdem a napot, kávét csak bent iszom, az első délelőtti kóma legyűrésére, piát kizárólag este. Szívem, szemem tehát kiugrik, hirtelen fél centit nő minden körmöm, a szívem pánik üzemmódba kapcsol, de tény, felébredek. Karesz kinn a garázsban kályhát szerel. Cigizik. Káromkodik. De nem olyan éllel, ahogy akkor szokott, amikor elakad.

„Na, mi a stájsz?” – csupa kérdőjel vagyok, olyan ez, mint az ajándékosztás karácsonykor. Síri csend. Végre beröffen a kályha. Károly feláll a farönkről, ami voltaképpen műhelyfotel. Nem szól, csak odalép a satuhoz, amin a lendkerekem hever hanyatt. Elővesz egy vízszintezőt, ráteszi, kitolja a sublert, mér a felfekvő felületig. Aztán elforgatja, megint mér egyet. Nagy az eltérés. Fél szemöldökét felhúzva felpillant, még mindig nem szól. Látom én is. Féloldalas a lendkeréken a felfekvő felület.

„Rájöttem, hogy ezt meg nem oldjuk egyszerűen, hiszen szinte már mindent kicseréltünk. Elkezdtem gondolkozni hát az autó előéletén. Traktorszervizben dolgozott az előző tulaj, ugye azt mondtad? Na, akkor biztosan Zsigája, Skodája volt előtte. Azokkal meg régen azt csináltuk kuplungcserénél, hogy lekaptuk a lendkereket, és helyből megsíkoltuk, mert mind elment vadászni” – magyarázta két, Somogy megyét elborító pöffentés között, macskával a vállán.

„Én itt a környéken nem ismerek olyan esztergályost, aki rendesen síkolna. A lendkereket ugyanis masszívan, egy arra a célra gyártott közdarabbal, síkra, központosságra iszonyatosan odafigyelve kéne felfogni. De mit csinál a paraszt? Befogja a kúpba, úgy nagyjából, érintőt vesz, állít, megint érintőzik, és amikor körkörösen jó, levesz belőle. Hát így mindig féloldalas lesz” – sújt le Károly ítélete. „És erről a szarról még a jel is hiányzik” – hamuz egyet jelzésképpen a lendkerékre – „márpedig tizenkét csavaros, tehát ennyiféleképpen tudjuk majd feltenni. Viszont csak egyféleképpen szabad. Agyonpucoltam, csiszoltam, de sehol a jel. El sem tudom képzelni, hogyan, miért tüntették el” – dühöng tovább.

Miközben a kinti mínusz ötben életre leheli a 126-os Mercijét, hogy bemenjünk a lellei autósboltba az előző délután megrendelt cuccokért, én őrült telefonálásba kezdek. Szombat reggel van, aranyszombat, ha létezik ilyen egyáltalán, az ürömi bontó nem veszi fel. Már Lelle felé robogunk, egy barátom állítja, hogy nyitva van Üröm, próbálkozzak csak. Igaza van. Felveszik.

„Helló, szükségem lenne egy lendkerékre 300-as 123-ashoz, tudod, a vastag fajta” – hadarom. „Van, mikor jössz érte?” – így a túloldal. „Meddig lehet?” „Fél kettőig”.

Mire Lellén landolunk, félig kimerül a telefonom. Addigra egyrészt felcsörgettem már Balázs Vityát, aki Ürömön lakik, és én nem tudtam, hogy előző éjjel indexes buliban volt, és sok fagyállót töltött utána. Nehezen ébred, de én kitartó vagyok. Próbálja úgy beállítani, mintha ő lenne a hibás, hogy fél kilenckor még alszik, de kevéssé hihető.

„Persze Csiki, megyek, hol van ez a bontó?” Elmagyarázom, de később ő sokkal ügyesebben, a Google alapján talál oda az alsó útról. Én fentről szoktam menni, így három kilométer volt neki, úgy lett volna tíz. Hiába, a XXI. század nagy dolog.

Annyit kér, hogy tárgyaljam le a bontósokkal az igényeimet. Hogy pozíciójelölt lendkerék legyen, meg hogy ne legyen hullámos. Újabb telefon, mindenben segítenek, Czimbuláék jó fejek. Aztán hívom Katit, a feleségemet, aki délután készül hozzánk Viszre a gyerekekkel. Ő még munkában, gyerekek iskolában, oviban, ez volt az a szombat, amikor a 24-i napot dolgozta le a fél ország. Mi Karesszel bezzeg pihentünk az aknában.

„Kati, mielőtt jössz ide, el kéne menned Ürömre, a Balázs Viktorékhoz, lesz nála egy lendkerék ötezer forintért, nagyon fontos” – és már hallom, hogy ezzel fel is borítottam a napját, az én kis feleségem akár telefonon át is finom, nem verbális hangokkal, de nagyon érthetően tudja jelezni, ha valami nem stimmel. De belemegy.

Akkor Visz környékén már három órája szakad a hó, igaz, nincs mínusz tizenhét, mint amiben előző nap jéggé fagytunk, csak mínusz öt. Ez a hóesés a későbbiekben még probléma lesz.

A boltban mindent megkapunk, amit megrendeltünk. Persze még este kiderült, hogy a kuplungmunkahenger is kopott, bepróbálkozunk, Karesz szerint mindig van egy a fiúknak raktáron. Kétféle létezik belőle, a szimmetrikus füles, meg az aszimmetrikus füles. Az aszimmetrikus pótolható szimmetrikussal, de fordítva nem. Az enyém a rossz variáció, naná.

De van. Kihozzák. Nézzük a doboz tartalmát – hát ez aszimmetrikus. Mégse jó. Biztos összecserélődtek a dobozok, mondja a tulaj, megy is be, hozza a másikat, de az is asszos. Rossz a csomagolás, ezzel legalább kiderült, igaz, nekem ettől még nem lett munkahengerem. Sebaj, veszünk felújítót, az legalább filléres tétel.

Meg persze beszereztünk fékmunkahenger-felújítókat (Ate vagy Bendix az első nyereg? – nem tudtuk, vittünk mindkettőből), fékcsöveket, mert a viszonylag gyakran szorulóssá váló fékekből kiindulva volt egy halvány gyanúm, hogy Erában meglehetősen rég cserélhettek fékfolyadékot.

Igazam lett. Ismerek én mindenféle fékfolyadékot, pirosat, kéket, átlátszót, mézszínűt – de feketét még sose láttam. A szélén átlátszó, középen fekete sugár jött le. Nem akarok nagyon belemenni, az első fékek még csak-csak elmentek (ott cserélt betéteket Karesz még februárban, és akkor egy megmozgatás erejéig rájuk is nézett), de hátul várt minket egy kisebb tragédia. Volt dugattyú, amiről még a porvédő sapkát is lehagyták, de mind be volt szorulva kisebb-nagyobb mértékben.

Ezeket még a kompresszor se nyomta ki, ezért visszaszereltük őket, és lábi fékezéssel nyomtuk ki őket. Szerencsére maguk a munkahengerek egészen jól megúszták a mutatványt. A fém fékcsöveket is melegíteni kellett, mert a hollanderek nem akartak megmoccanni, de végül minden megmozdult.

Óriási mázlink volt, mert kiderült, hogy Erán Bendix munkahengerek vannak, ez ötezer forint megtakarítást jelentett az Atéhez képest. Valahogy a hátsókkal is megbirkóztunk. Összeállt a fék, a dugattyúkat egyenként megpolíroztuk, gyönyörűek lettek, jó is minden, azóta egyáltalán nem szorul, fog is mint állat, ha kell. Aki nem ismeri, el sem tudja képzelni, milyen jó is tud lenni egy ilyen kocsi fékrendszere. Abszolút egyenértékű az új autókkal, csak ABS nincs.

A kuplungmunkahenger azonban orbitális szívás lett. Van Karesznek egy óriási szobája, amit felesége, Margó csak „csavar-perzsaszőnyegesnek” nevez, mert bokáig jár az ember ott az izében, de ezúttal csak egy aszimmetrikus, meg egy bazira összerohadt szimmetrikus munkahengert fialt.

„Itt van vízpapír, csiszolgasd” – nyomott Karesz a kezembe egy fecni 1000-es csiszolópapírt. Az elkövetkező egy órát a munkahenger ujjazásával töltöttem, mert nagyobb lépcső volt benne, mint az Akropoliszon. A lépcső röhögött rajtam, az ujjam begörcsölt és szétment. Karesz ezalatt a kályhát bűvölte.

Végül elővettük a rozsdás borzalmat, mármint a másik munkahengert. Szétműtöttük. Belül szinte új, csak a külső részén rozsdás. Újabb órányi vízpapírozás, ezúttal több sikerrel. Előállt a bizonyos kultúrákban talán még újnak is eladható Mercedes kuplungmunkahenger. További fél óra, kis motoremelgetés, csavarcélozgatás, és a motortartó bakok is hetykén düllesztettek a helyükön. Most morogj, tinó.

Közben a sztori már egy párhuzamos is szálon fut, valahol Ürömön indul. Vitya a délelőttjét bontózással tölti, állítólag még élvezi is. Czimbuláék előszednek neki egy csomó lendkereket, a legjobbat elkezdik pucolni. Alkatrészmosó, smirglizés, felszerelési jel beazonosítása. Nem kék, nem hullámos, jel is van rajta, szuper. Pár órával később Kati leadja a melót a Mű-Hely Rt-ben, hamar hazamehet, elvégre szombat van, a főnöke közel sem mondható kőszívűnek. Fót felé veszi az irányt, a Corához hajt, átvenni Balázs Vityától a vasdarabot egy körforgalomban. Majd a gyerekekért megy isibe, oviba. Ekkor már Budapesten is két órája szakad a hó, a közlekedés megbénul. Mi, Viszen félóránként söprünk, hogy egyáltalán ki tudjuk nyitni a garázsajtót, nálunk ugyanis már negyven centis. De az én kis feleségem nem adja fel, jól vezet, van téli gumija, van jó fűtése, soha le nem álló Mercije… Azért aggódom kicsit.

Két és fél óra alatt ér ki Budapestről. Másik kettőfél neki Visz, az autópályán is áll a hó, utána még egy fokkal rosszabb az országút. De megbirkózik vele, mint Yves Montand a Corbinnal, a gyerekek is jól viselik a dolgot, mi Karesszel meg készen állunk mobillal, menteni. Persze azt nem tudjuk, hogyan állunk ki a kertből, ha éles lesz a dolog.

Már a hátsó csillagot szerelgetem, és mindennel készen vagyunk (csak a váltó visszatételével nem, az a lendkerék nélkül nem megy), amikor puha vartyogást hallunk kintről. Kati begurul, mintha csak a strand parkolójába hajtana épp.

A gyerekek berohannak a szobába, Gergő keresztfiam már várja őket az autópályával, többet nem is látjuk őket aznap este. Este nyolc van, Kati fél hatra tervezte, hogy megérkezik. Az év legdurvább napjához képest nem is olyan rossz.

Mi Karesszal félkómában megcsiszoljuk a lendkereket – jónak tűnik. Akkora jel van rajta, hogy napszemüveget kell húznunk, mert kiveri a szemünket. Lendkerék megtakarít, feltesz, kuplung is fel (Karesznek spéci központosítója van, ha így rakod össze, elmarad a birkózás a váltóval), váltó is jöhet, persze a kardán leesik a hideg, sötét aknába, megtisztít, rajta is jel megkeres, beforgat, visszatesz, sebmérőspirál, váltórudak, bölcső, kipufogó-rögzítés – elvagyunk. Negyed tizenegy, éjjel van, kint szakad a hó, Kati autója marad Karesznál olajcserére, központi zár javításra, ablakemelő-javításra. Erával kell hazamennünk, ha törik, ha szakad.

Félkómában húzogatjuk a csavarokat, percenként leejtünk valamit az aknába. Még utoljára gyorsan utólégtelenítünk egyet, kicsit rátöltök olajat a motorra (most először olajcsere óta, azért ez nem rossz), ellenőrizzük a hűtővizet.

Indítási próba. Én tekerem a kulcsot. Pöcröff, de egyes a hármas helyén, kettes a négyesén, két pálca összekeveredett. Életemben talán harmadszor megélem azt a pillanatot, amikor Karesznak rágyújtani sincs ereje. Nem lemászik, inkább lefolyik az aknába, nyöszörgés, halk, már-már szalonképes, ernyedt káromkodás, aztán az se. A füst hiánya végképp aggasztó. Meghalt?

Csak-csak összeáll Era. Egy órát pihenünk mi, férfiak is, a csajok addigra szénné dumálták magukat, Kati kijött a sokkból, ránk is fér. Távoztunkban rájövök, milyen jó a sorrend, hogy 190-es marad, a kombival kell hazahajtani. Mert nem mehetünk el üres kézzel. Fél tucat sütőtök, fél mázsányi savanyúság, kolbász, pucolt dió, meg a rosseb tudja még mi – most igazán rászolgál Era a ződccséges névre. A 190-esbe el se férne mindez. Vajon miért gondolják Kareszék, hogy Budapesten nincs mit enni?

Hazafelé megtörténik a csoda. Nem dobál, nem morajlik, kussol. Meg is ütném... Luxusautós kellemben hatolunk a puha hó hátán. Aztán a pályán, amit már kicsit letakarítanak addigra, nekieresztem. Téli gumi van, a futóművet ismerem, szoktam csúszkálni, meg még az üres országúton megrángattam előtte, stabil, a 123-as alatt meglepő, de van futómű. A nagyjából takarított pályán beállunk a mindenki-sebességére, ami olyan 90-105. Megszólal valami. Vibrál. Jobb hátulról jön, legalábbis úgy tűnik. Sokan azt mondanák, hogy a kerék, mások a kardán középső csapágyra gyanakodnának, de egyik sem, tudom, mert azok jók. De mi?

Valamit azért haladtunk - nyugtatom magam. A fék jó, a kuplung nem dobál, egy moraj megszűnt – de a vibrálás, ha tompább is lett, maradt. A péróba, vagy ahogy gimis korunkban mondtuk - ayguh avruk. Nemsokára jön a folytatás.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr411672603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocko- 2010.01.18. 13:01:34

@McK: jól mondja @Csikós Zsolt: Belsőség találkozó, megéri.

misinator 2010.01.18. 13:28:45

malenykij polgar

Eszembe jutott egy kitünő cikk:

totalcar.hu/magazin/kozelet/2tulaj1/

misinator 2010.01.18. 13:37:22

@misinator: sajnos a cikk másidik részét nem találom, pedig ott a többi márka szerepel, valószínű a Tied is.
Szóval TE ezeket hogy is akarod 30 éves korukban üzemben tartani!?

SupaCow · http://magnezia.blog.hu 2010.01.18. 13:37:58

Azta.. végigolvastam. Mély tisztelet a kitartásért, és az alapos cikkért.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2010.01.18. 14:16:47

@misinator: Végigolvastam. Van két youngtimerem, emellett egy céges autót hajtok. Nem értem, hogy miböl vizionálja bárki is azt, hogy a mai autókból nem lesznek oldtimerek. Ennyi, nem több.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2010.01.18. 14:19:17

@misinator: Nyugi, 24 hónapon belül be kívánok spájzolni egy bálnát. Ha majd 25 éves lesz (ami nincs messze), beszélhetünk. Ebben nem a totalcar cikkeinek hiszek, hanem a használtpiacnak és a gyártó alkatrészellátásának. A többit bízd ide.

automániás 2010.01.18. 14:25:02

kellenek az ien régiauto buzik mert különben hogy maradnának meg ezek a tipusok és mivel múlatnánk az időt a szabadságunkon? nekem egy 740-és volvóm van de van mindig rajta valami amit lehet csinálni és nagyon jó érzés egy öreg de jó autóval mászkálni az utakon

zassz 2010.01.18. 14:31:22

Mostmár értem! Én 66. dec 5-én hajnalban születtem, a seggemen állítólag 3 ágú csillag volt, meg nem erősített hírek szerint. Most meg két verda orrán tolom (nyilván nem egyszerre egyidőben). Sajnos egyik sem youngtimer, vagy veterán még. eddig is nagy élvezettel ovastam a cikkeidet, csak - lévén nem vagyok egy szerelő mágus - nem volt mit kommentelni hozzá, de a fent írt időponttal sokminden tisztázódott. További sok sikert, ha ismét, újra lesz veteránom - mert sajnos egyik sincs már meg, újat beszerezni nős emberként...hát ugye tudjuk, írok majd bővebben.

AzHofi 2010.01.18. 14:42:54

Csikósúr, eszem a lelkét, nekünk közös lehet a karmunk, vagy valami. Ugyanakkor van a születésnapunk, ugyanfődvári a nyaralónk, és szeretjük a háromágú csillagosat. Egyszer majd rúgjunk be. Én a kikötőben a matrózkocsmában szoktam melegíteni, aztán reggelig kint a mólón szoktam horg... összehangoltan támadni a májamat. Persze csak tavasztól őszig, koratélig, amíg kitart a tízmázsa tüzifa :-)

Alf (törölt) 2010.01.18. 14:43:07

@misinator: el is ment tőle az életkedvem...

Krisi 2010.01.18. 14:44:00

nem tudom, eddig hányan írták, de az a citromsárga állólámpás valami bitang jól néz ki!

Suttora 2010.01.18. 14:48:29

@Krisi: Asszem még nem írta senki, de egyetértek. :) Mintha ebből a Merci reklámból lépett volna elő:

www.youtube.com/watch?v=kybh3ntL33o

CSÖRR-CSI££ 2010.01.18. 15:07:33

@Csikós Zsolt:

Bocs Zsolti, hogy kijavítalak, de nem gyűlölködésből említettem a felgyújtást, hanem azt írtam, hogy szívesen segítenék... Neked
-ha egyszer úgy döntenél.
(persze ez sem igaz szószerint, csak amolyan szófordulat -bár annak egy kicsit durva :).
Anno egy pandás poszt kommentjében írta valaki sok SZMÁJLIVAL, hogy ha egyszer úgy döntenél, ő szívesen segítene. Erre írtam (szintén szmájlival, ha jól emléxem), hogy én is.
Ez inkább csak poénkodás volt. Nem az a fajta vagyok, sőt... én is gyűlölöm a vandalizmust.
Abban az időszakban elég sokat szívtál a Pandával (pld: Pécs felé, mínusz sok fok hideg, full család az autóban stb), de többen valahogy ezt nehezen bocsájtottuk meg a Pandának, mert nem egy oldtimer. Youngtimernek sem egy jellegzetesen karakteres, amolyan igazi egyéniség, hanem az autógyártásnak éppen abból az évtizedéből származik (kockakorszak), amikor az autóiparban sok típus esetében az olcsóság egyúttal borzasztó stílustalansággal és igényteleséggel is párosult.
Annyira viszont nem is legendásan szar, hogy az életben maradása láttán bárki is felkapná a fejét és elégedetten csettintene, hogy: "ejha, ez mán döfi!"
-szóval nem értjük, hogy egy Csikószsolti mi a fenét kínlódik egy ilyennel, amikor állnak ott a garázsban arra sokkal méltóbbak is.

Ha Neked mégis ennyire a szíved csücske, akkor viszont én kérek bocsánatot (a többiek nevében is, akik nem igazán tisztelik) és ígéretet teszek, hogy a továbbiakban Panda -témakörben nagyon körültekintően és tapintatosan fogok eljárni.

Üdv és písz :)

Herman 2010.01.18. 15:08:38

Szerintem minden autógyártónak megvolt a klasszikus aranykora, és SOHA SEM SZABAD leértékelni a jelent!

Az igaz, hogy a mostani, "vedd meg, használd, dobd el" szemlélet terjedt el a világban, de ne feledjétek, hogy ez NEM MEHET SOKÁIG!

maguk a fejlett ipari országok jönnek majd rá, hogy ezzel a szemlélettel a földet és a rajta élőknek az életét teszik tönkre...

A környezetpusztító, káros folyamat sajnos úgy néz ki, visszafordíthatalan,de van még remény.

A tartós, klasszikusan megbízható gépekre lenne igény, de sajnos a lobbisták célja a fogyasztás szintbe tartása. az örök mókuskerék.
Erre találták ki a gyakori modellfrissitéseket!

(régebben 8-11 év, most már 2-3 év)

A nép persze örül ennek, csak arra nem gondol, hogy ezzel a saját jövője is bizonytalanná válhat a túlfogyasztás, környezetpusztítás által!!

tanmedve 2010.01.18. 15:10:56

@misinator:"Szétszerelhetetlen, javíthatatlan műszerfal, motorvezérlő panel, műanyag vízcsövek, hajszálvékony vezetékek, lehetetlenül filigrán csatlakozók, nagyságrendekkel precízebb illesztések, mint 20 éve...soroljam még?" Tegnap egy fél napon át ezekre a megoldásokra próbáltam célozni. Ha valaki tüzetesen megvizsgálná a többségükről kiderülne , hogy nem a biztonság igénye hanem az olcsó gyárthatóság miatt kerültek a gépekbe. A profi marketinges pedig megoldja hogy mindenki bevegye hogy a szerelhetetlen műszerfal pl. biztonsági követelményeket elégít ki

Herman 2010.01.18. 15:11:21

Ém imádom a 70-es, 80-as évek gépeit, azok még őszinték voltak.

Manapság túl sok az egyengyártású, tök egyforma modell, mindenki egymást utánozza, alig van egyéniség, (persze, azért még van, de nem a népautókategóriákban)

Alf (törölt) 2010.01.18. 15:23:06

@Herman: hát amíg profitkényszerben vannak az autógyártók (is), addig ez nem lesz másképp.

:(

Herman 2010.01.18. 15:32:18

@Alf:

Persze...tudom. Nem lehet minden gyár Bristol jellegű kis nonprofit manufaktúra :D:D

Herman 2010.01.18. 15:37:47

De én sajnos előre látom, hogy ELGAGYISODIK itt minden...

Látjátok, Kína mindent felvásárol, lassan, de biztosan.. TÖMEGGYÁRTÁS lesz A TÖMEGKÚLTÚRÁNAK...

Akik pedig konzervatívok, netán kissé bogaras reneszánsz szelemmiségűek, azoknak mi marad a jövőben, mondjuk 10-20 év múlva??

Számos cikket olvastam itt is, máshol is...a Merci se a régi, stb...már a prémium kategóriákban is elkezdődött!

misinator 2010.01.18. 15:52:33

@Alf: köszi, hogy megkerested, egy irgalmatlanul lassú gépnél voltam ekkor. lassabb volt, mint...mint... Benz első háromkerekűje:-)))
Nem akartalak elkedvetleníteni se Téged, se másokat:-((((
Sőt soraim közt arra biztattam, hogy Ezeket a most veteránnak számító AUTÓKAT becsüljük meg.

misinator 2010.01.18. 15:55:48

@malenykij polgar: Lóval imátkozni...:-)
nem foglak győzködni, nem érted a mondanivalóm...:-(

Csikós Zsolt 2010.01.18. 16:00:42

@CSÖRR-CSI££:

Oké, oké, csak agresszióból kijut elég, a gyújtogatásról meg ilyen dolgok jutnak az ember eszébe. Nem akarok dacosat játszani, ezért nem is nagyon kommentelem a Pandát érő vádakat, de én szeretem, kifejezetten, akármilyen kis szar. Tök jó használni, boldog lelke van, nekem nem az a minimálautó, ami mindenki másnak. És igazából, annyira nagyon nem örülök neki ha bántják, csak Magyarországon öreg Mercit lehet dicsérni, mert Merci, Fiat Pandát nem illik, mert olasz, értéktelen és kicsi.

Na, inkább kussolok, mert jön Ciri - szintén Pandát gyújtogatni.

gnme 2010.01.18. 19:29:37

@Alf: sok a léhűtő, azért vannak profitkényszerben. Az ilyen dögöknél (multi, ahol a konszern erő kifejezéssel hülyítik az embert) úgy van, hogy két alkotó fejlesztőre jut körülbelül tizenöt darab léhűtő kommunikáló, termelésirányítási szotvert hülyénpüfölő, és megmondó ember. Szarjankó. Ingyenélő.

A fejlesztőt nem becsülik. Pedig az ő eredményeiből élnek majd az elkövetkezendő évtizedekben.

Na .. megyek hósielni.

www.youtube.com/watch?v=z1fGD_gTxTo&feature=related

mlt3 (törölt) 2010.01.18. 20:20:36

@Alf: Ultem DSben, es C5ben is. A DS a C5hoz kepest egy matchbox, ami honaljban szorit. Nekem a kenyelem meg ott kezdodik, hogy elferek. Viszont baromira nem talalom kenyelmesnek, ha a pudingfutomu miatt a kanyarban megcsokolom a B-oszlopot. Jol tette a Citroen, hogy kemenyitett.

mlt3 (törölt) 2010.01.18. 20:23:29

@tanmedve: "Tegnap egy fél napon át ezekre a megoldásokra próbáltam célozni."

Nem, te tegnap baromsagokat hordtal ossze 1000 darabos tesztszeriakrol, meg olyan tervezesi elvekrol, amikrol halvany fingod nincs.

"Ha valaki tüzetesen megvizsgálná a többségükről kiderülne , hogy nem a biztonság igénye hanem az olcsó gyárthatóság miatt kerültek a gépekbe."

Segitek, Einstein: a legtobb uj anyag azert kerul az autokba, mert korszerubbek, erosebbek, tartosabbak. Persze nyugodtan megvizsgalhatod oket a sok eszeddel, tenyleg kivancsi leszek, mit hozol ki belole :DD

misinator 2010.01.18. 20:30:09

@mlt3: Remélem az én MAI mondanivalómban nem találsz kivetnivalót!:-)

mlt3 (törölt) 2010.01.18. 20:33:34

@misinator: "Na jó, egy két példa: Szétszerelhetetlen, javíthatatlan műszerfal"

Hulyeseg. Javithatoak a mai muszerfalak, vannak hozza specialis anyagok, egy felfurt kihangosito lyukait is siman eltuntetik. Viszont nem fogjak tobb darabbol csinalni, mert szarabbul torik (illetve deformacio helyett torik), kevesbe stabil, es idovel jobban fog nyekeregni.

"motorvezérlő panel"

Aruld mar el, melyik autodban adta meg magat a motorvezerlo.

"műanyag vízcsövek"

Ez miert is baj? Az a baj, hogy fogalmad sincs rola, mire kepesek a mai muanyagok.

"hajszálvékony vezetékek"

Minden vezetek az adott fogyaszto aramfelvetelere van meretezve (plusz biztonsagi tartalek), nem ertem mi bajod.

"lehetetlenül filigrán csatlakozók"

Ez nem igaz. A mai csatlakozok jobban reteszelhetoek es jobban birjak a razkodast, mint a regiek. 1 db erpar kedveert meg senki nem fog egy 40 kamras aljzatot berakni neked, ezt felejtsd el. A csatlakozok mindig akkorak, ahany erre teljes felszereltsegnel szukseg van, illetve bizonyos vezerloegysegnel nehanyat mindig lefoglalnak jovobeli hasznalatra.

"nagyságrendekkel precízebb illesztések, mint 20 éve"

Ez valoban igy van, de miert baj, ha ma mar nem tudod bedugni az ujjad 2 elem kozott?

"soroljam még?"

Nyugodtan.

"Azokat hol fogsz beszerezni 30 év múlva"

Nem akarlak elszomoritani, de pl az 1982es E30asokhoz kapni meg motorvezerlot. Megis mi alapjan feltetelezed, hogy a mai modellekhez nem lesz alkatresz?

mlt3 (törölt) 2010.01.18. 20:36:31

@CSÖRR-CSI££: Most miert, a Panda egy tok jo motorizalt bevasarlokocsi. Csak nem kell azt hinni, hogy tankban ulunk :)

mlt3 (törölt) 2010.01.18. 20:41:08

@gnme: "sok a léhűtő, azért vannak profitkényszerben."

Rossz hirem van, egyreszt az autogyartas sosem mukodott jotekonysagi alapon. Henry Ford sem emberbarati szeretetbol keszitett olcso autot, hanem mert kibaszott sokat akart belole eladni. Masreszt az allitasod hulyeseg, minden autogyarto folyamatosan reszel a szemelyzeti koltsegeken, es amit csak lehet, kiszervez. Sajnos olyan helyeken is, ahol nem kene, es bizonyos reszlegeknel mar csak az osztalyvezeto belsos, mindenki mas szerzodeses. Enyhen szolva is vicces az a Moricka-logikaju feltetelezes, hogy a mai gazdasagi viszonyok kozott barmelyik gyartonal malmozna barki is. Ha megprobalnad, 2 percen belul a kapun kivul talalnad magadat.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.01.18. 20:45:15

@mlt3:
Talán vagyunk úgy néhányan, akik azt gondoljuk, hogy a költségtakarékosság jegyében még a komoly autógyártók is követtek el súlyos hibákat. Talán nem volt véletlen a Mercedes bejelentése 2007 évvégén, hogy a jövőben visszatérnek a megbízhatóság hangsúlyozására. Azt gondolom, nem mindig a tartósabb anyag kerül a kocsikba. Egyes gyártók (nem nevezek meg egyet sem, nem szeretnék sértődést) sportot űznek abból, hogy kritikán aluli autókat dobnak piacra.

misinator 2010.01.18. 20:50:18

Belemehetünk tételes polémiázásba:-)
Dec tudod az ördög a részletekben rejlik:-)
Az egyik amire gondoltam, hogy a gyártás optimalizálással /anyag, méret/ az egyszerű pl. bütykölni szerető tulajok nem tudnak mi kezdeni. Pl. Egy 30 éves Grundig rádiósmagnót bármelyik műszerész megtud javítani /mert a tulaj szívéhez nőtt/, de egy pár éves CD játszó már javíthatatlan, de nincs hozzá pl. az én KENWOOD-omhoz lézerdióda:KUKA/.
Tehát vagy technikailag v. anyagilag irracionálissá válik a javítás.
A másik, amire utaltam, hogy a mai autók rendkívül tartósak: km-ben! Érthető, még a modellciklus alatt kiderül, ha valami nem vált be,mert van aki százezreket csavar bele rövid idő alatt. Van rá példa: Pug 307 első két éve/
Viszont a naptári üzemidőben nem érdekeltek a gyártók: legyen megbízható 10-20 évre, de tovább felesleges. Ez is racionális, csak a veteránosoknak nem kedvező.
Az alkatrész beszerzés az úgynevezett prémium márkáknál tényleg nem gond/nem az árra gondoltam/, de a tőlük kisebb presztízsű(?) márkáknál már igen:-(
Na,valami ilyesmi.

mlt3 (törölt) 2010.01.18. 20:51:36

@Herman: "Erre találták ki a gyakori modellfrissitéseket!
(régebben 8-11 év, most már 2-3 év)"

Na, hogyaszongya, 3as limok (E21 csak a neveben volt az):

E21: 1975-1983 (8 ev)
E30: 1982-1990 (8 ev)
E36: 1990-1998 (8 ev)
E46: 1998-2005 (7 ev)

A 2-3 ev baromsag, ilyen gyakran az eletben nem hoz ki senki uj modellt, mert meg a fejlesztesi koltsegeket sem tudna kitermelni. A facelift meg szinten nem mai talalmany, regen is gyurtak az adott modellen, legkesobb a ciklus felenel.

mlt3 (törölt) 2010.01.18. 20:54:13

@Mr Falafel: "Talán vagyunk úgy néhányan, akik azt gondoljuk, hogy a költségtakarékosság jegyében még a komoly autógyártók is követtek el súlyos hibákat."

Sorolj nehanyat. Marmint olyanokat, amiket te a latnoki kepessegeiddel *elore* lattal.

"Egyes gyártók (nem nevezek meg egyet sem, nem szeretnék sértődést) sportot űznek abból, hogy kritikán aluli autókat dobnak piacra."

Igen, bizonyara kedvuket lelik onmaguk szopatasaban. (Oszinten remelem, nem a Suzukira gondoltal, hisz mindenki tudja, hogy az jaPPan, es sose romlik el!)

mlt3 (törölt) 2010.01.18. 21:05:38

@misinator: "Az egyik amire gondoltam, hogy a gyártás optimalizálással /anyag, méret/ az egyszerű pl. bütykölni szerető tulajok nem tudnak mi kezdeni."

Nem ertem ezt a mondatot.

"Pl. Egy 30 éves Grundig rádiósmagnót bármelyik műszerész megtud javítani /mert a tulaj szívéhez nőtt/, de egy pár éves CD játszó már javíthatatlan, de nincs hozzá pl. az én KENWOOD-omhoz lézerdióda:KUKA/."

1) Egyreszt utalom az ilyen jellegu terelest es maszatolast, a szorakoztatoelektronikanak SEMMI koze az autogyartashoz. Nemcsak a minoseg szarabb, de ott egy 2 eves modell mar oregnek szamit.
2) 30 eves Grundig magnot megjavitanak? Na ne akassz mar hasba. Aztan milyen alkatreszbol? Ha felhivod a Grundigot, hogy kene egy kazettamechanika egy 30 evvel ezelotti modellbe, kirohognek. (Mar ha ovek meg egyaltalan a markanev, es nem adtak licencbe masnak.)

"Tehát vagy technikailag v. anyagilag irracionálissá válik a javítás."

Rossz hirem van, szinte minden mai elektronikus berendezesnel nemhogy irracionalis, de lehetetlen a javitas, miota programozhato mikrokontrollereket hasznalnak. Alkatreszt tudsz cserelni legfeljebb - amig van. De nemcsak a gyartok nem torik magukat a cserealkatresz-ellatassal, igyeny sincs ra. Mig 20 eve egy szinesteve vagy VHS lejatszo komoly ertektargy volt, ma a havi fizetesem toredekebol rohogve veszek egy masikat.

"A másik, amire utaltam, hogy a mai autók rendkívül tartósak: km-ben! Érthető, még a modellciklus alatt kiderül, ha valami nem vált be,mert van aki százezreket csavar bele rövid idő alatt."

Ezek szinte soha nem arra vezethetoek vissza, hogy ne lettek volna elore letesztelve, hanem gyartasi hibakra.

"Viszont a naptári üzemidőben nem érdekeltek a gyártók"

Pedig de. Komoly oregedesi teszteknek vetik ki a felhasznalt anyagokat, es a kesz autot is.

"legyen megbízható 10-20 évre, de tovább felesleges."

Ez nem igaz. Mutass ra egy forrast.

"Ez is racionális, csak a veteránosoknak nem kedvező."

Olyannyira "ki akarnak baszni" a veteranosokkal, hogy minden komolyabb gyarto uzemeltet Classic Centert.

"Az alkatrész beszerzés az úgynevezett prémium márkáknál tényleg nem gond/nem az árra gondoltam/, de a tőlük kisebb presztízsű(?) márkáknál már igen:-("

Most oszinten, mutass nekem EGY embert, aki teszem azt KIAval akar majd veteranozni. Vagy Suzukival.

misinator 2010.01.18. 21:29:48

Hogy mennyire különbözünk mi,emberek???
Szerencsére. Ha csak olyanokból állna, mint mlt3, disztópia lenne.
Ha olyanokból, mint én, akkor meg utópia.

Jó éjszakát.

mlt3 (törölt) 2010.01.18. 21:37:56

@misinator: Most, hogy vegre kulturaltan beszelgettunk, itt lett volna az alkalmad, hogy reszletesen is kifejtsd a velemenyedet, vagy pl hogy szerinted miben kulonbozunk.

mlt3 (törölt) 2010.01.18. 22:00:44

@Mr Falafel: Ilyen komoly ellenerv elott muszaj meghajolnom :D

Roadkill 2010.01.18. 22:05:49

@mlt3: "Most oszinten, mutass nekem EGY embert, aki teszem azt KIAval akar majd veteranozni. Vagy Suzukival."

Szerintem ugyanezt mondtak a 60as evekben az Autobianchi Bianchina Panoramicara is: "Ki lesz az, aki ilyen Trabanttal fog veteranozni, he'?"
Oszt' tobb mint 40 ev utan van olyan ember aki veteranozik vele.

En egy Lj szerias Suzukit szivesen bespajzolnek.

gnme 2010.01.18. 22:08:26

@mlt3: á, tapasztalat. Mielőtt megtámadnál, kinti vs. itthoni összevetés kiadós tapasztalata. Két fejlesztő osztály.

Én ezért (is) hagytam ott. Ingyenélőkre nem dolgozom.

Saját magamra IGEN.

Robetta 2010.01.18. 22:10:12

Szerintem pedig élmény olvasni, ahogy Hrzrasn pár pökhendi módon odavetett megdönthetetlen érvvel dugába dönti okosnak látszani akaró emberek begépelés előtti pillanatban kiötölt spekulációit.
Tanulságos és szórakoztató. Szerintem ezen a jól bevált, híres-neves stíluson kár lenne változtatni.
Most, hogy misinator vergődését végleg két vállra fektette, Misike úgy gondolja, hogy ha begépel 2 db idegen szót, elköszön, majd urasan távozik, avval minden el van intézve. Hát nincs :D

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.01.18. 22:10:43

@mlt3:
Nem érveltem, hanem tapsoltam, te meg jó pojácaként hálásan fogadtad.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.01.18. 22:15:04

@Roadkill:
Létezik a Suzuki Swift Cultus. Egyesek milliókat adnak érte. Perverz disznók. :-)

Robetta 2010.01.18. 22:17:01

Kedvenc szófordulatom:
"Rossz hírem van, te még a büdös életben nem láttál autógyárat belülről"

Alf (törölt) 2010.01.18. 22:24:24

@mlt3: szerintem te valamivel kevered, sok rosszat hallottam már a ds-ről, olyanoktól, akik "kipróbálták", de hogy belül kevés lenne a hely, ez eddig a legabszurdabb. Híresen nagyon nagy a lábtér + ráadásul síkpadlós. én 195 centimmel lazán kinyújtózom elöl és beülök magam mögé egy hűtőtáskával a lábaim előtt. A ds eleve hosszabb is, mint a c5, a motor pedig nem előtted van, hanem melletted, a 3.1 méteres tengelytáv miatt pedig nem a sárvédőíven ülsz hátul, le tudod tekerni tökig a hátsó ablakokat.

Szóval ez nekem erősen kamuszagú, sztem vérszemet kaptál, hogy mindenki neked támadt.

Szerintem nem tette jól, hogy keményített, kiveszett az autózásból valami hajókázás jelleg, ami nagyon élvezetes ám.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.18. 22:26:20

Bennem ez a sztori olyan érzéseket kelt, mint az X-akták.
Zűr van, megoldódik a zűr és mikor már mindenki boldog, rájövünk, hogy mégsem oldódott meg, de az oka bármi lehet, a néző képzeletére van bízva.

Már látom is magam előtt megfilmesítve a történetet. Mikor már azt hiszed, hogy hepiend van, Csikós vonul a pályán a zőccségessel, a család örül, egyszer csak megint megjelenik a hang. Utolsó képkockáknak be lehetne vágni egy közeli képet egy remegő féltengelyről, vagy egy épp letekeredő anyáról.

Roadkill 2010.01.18. 22:31:10

@Mr Falafel: Ez mar a perverzen tul van :)
Ezek is, mint mas autok, nehany ev mulva teljes jogu veteranok lesznek, legalabb olyan boldog, es lelkes tulajokkal, mint barmelyik mas veteran rajongo.

Attol meg, hogy valaki nem tud elkepzelni egy bizonyos marka veteran rajongojat, nem jelenti azt, hogy nem letezhet.

mlt3 (törölt) 2010.01.18. 22:51:58

@Alf: Nekem foleg szelessegre volt eleg szukos, de tolem aztan azt hiszel, amit akarsz. A rugozasarol meg nem a "hajo", hanem inkabb a "hinta" szo jut eszembe.

Csikós Zsolt 2010.01.18. 23:02:58

@mlt3:

Dehogynem. Benzintankban...

Csikós Zsolt 2010.01.18. 23:08:49

@Robetta:

Én is bírom Edét. Igazából jó az ellenpontja. Bár én nem szoktam áltatni magamat, lásd matrica, abban is benne van. Ez egy drága hobbi, napi használatnak meg sokszor szenvedés. Olcsón öreg autóval akkor tudsz járni, ha kevésért veszed nagyon jó állapotban (csak marginális típusokat kapsz így), és utána két évig csak elpusztítod, és nem költesz rá. Az a szerelős, legyen-jó fajta veteránozás igazából mánia, vagy valamiféle álomkergetés. Én mondjuk szeretem, nekem benne van a véremben. De ha valaki másnak is tetszik ez a műfaj, jöhet ide.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.18. 23:12:19

@Csikós Zsolt:
Én is bírom.
Akármilyen névvel jön, azonnal ráismerek.
Látszik, hogy ért a dolgokhoz. Csak a frusztrált és vérig sértett emberek utálják, ahelyett, hogy próbálnák megérteni a mondanivalóját.

mlt3 (törölt) 2010.01.18. 23:15:17

@gnme: Meselj, milyen magyar autogyarnal dolgoznak tomegesen felesleges lehutok?

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.18. 23:21:08

@mlt3:
Nem tudom, hogy az autógyártóknál hogy megy, de nekem számtalan tapasztalatom van, hogy profitorientált magáncégeknél olyan emberek dolgoznak, akik a legkevésbé sem alkalmasak arra a munkakörre, amit végeznek. Ezek általában valakiknek a valakijei, akiknek akkor is igazuk van, ha nem mondanak semmit. Ha emiatt összevesznek valamelyik kollégával, a munkáját rendesen végző kolléga húzza a rövidebbet akkor is, ha neki van igaza. Ez a gyakorlat elterjedt kis hazánkban sajnos.

mlt3 (törölt) 2010.01.18. 23:27:48

@Robetta: Nem fogom emiatt basztatni, ha erre gondolsz. Csak erdekelt volna nehany konkret erv, magukat hozzaertonek gondolo emberek szajabol. Mert a rendszeres "regebben a szar is kremesebb volt"-jellegu, ures bebofogesek kezdenek unalmassa valni. Annal is inkabb, mert en is szoktam regi autokat szerelni, kicsit olyan, mint muzeumba menni. Racsodalkozik az ember, hogy micsoda primitiv megoldasokat alkalmaztak, es csiraiban felfedezhetoek a kesobbi fejlesztesek. Erdekes es tanulsagos. Az E38hoz pl sajat kezuleg keszitettem bus analyzert, mert erdekelt, hogy hogyan kepzeltek el a fedelzeti komfortberendezesek kommunikaciojat a 90es evek elejen.

mlt3 (törölt) 2010.01.18. 23:33:27

@Csumpi Hálidéj (Mk412): En meg soha nem lattam ilyet. Igaz, en meg sosem dolgoztam magyarorszagon.

Viszont hogy az autogyartoknal barki is lebzselne, netto hulyeseg. Pl telefonkonferencian ha van egy 20 perces timeslotod, es 2 perc alatt vegzel, mert az osszes radbizott feladatot elvegezted, akkor is kitoltik a maradek 18 percet, es elvi sikon megy a vita tovabb, hogy mit lehetne meg javitani. Ismerek jonehany olyan embert, akikbol ha allamelnokot csinalnanak, megszunne a bolygon a munkanelkuliseg, mert mindenkinek talalnanak feladatot, ha kell, ha nem.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.18. 23:35:36

@mlt3:
Na az ilyen emberek kellenek államelnöknek, de most ezek is olyanok, hogy valakinek a valakijei, így mindig igazuk van.

Borzasztóak ezek az állapotok.

Virago_1000 2010.01.18. 23:38:38

@Csikós Zsolt: Koszonom szepen az extensive valaszt. Ezek szerint a merci jo valasztasnak tunik, bar gondolom nem teljesen egzakt dolog hogy mit, mert egy kicsit az is benne van, hogy ki mire, miert van rakattanva. En venni akarok nemsokara valami olyan kocsit, amit foleg telen hasznalnak, es hat lecsen valam iyoungtimer legalabb, mert azok nekem izgalmasak, raadasul nem tartom celszerunek annyit kolteni 1 jarkalos autora, mint amennyibe egy pareves kerul. (biztositasrol nem is beszelve) Olyan kocsi kell tehat aminek jo a futese, ezert gondolkoztam Volvon de annyira nem vonz mint pl egy oregMerci. A Tatrym idealis lenne telen mert 2 db 4 kw-os benzinkalyha tud rendes meleget csinalni, de az o szerepe nalam valami olyasmi mint nalad az allolampas. Nyaron meg motorozok, kesz.

a márk 2010.01.18. 23:48:36

Köszi Csiki, kifejezetten for prezident...,

mlt3 (törölt) 2010.01.18. 23:50:50

@Csumpi Hálidéj (Mk412): Nemtom. Nalunk annak szokott igaza lenni, akinek tobb szabadalma van.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.18. 23:53:33

@mlt3:
Nálunk meg annak, aki közelebbi rokonsági ágban van a főnökkel.
Ezért irigyellek titeket.

Virago_1000 2010.01.18. 23:53:55

@misinator: Ragasztott kotesek: a termekeletciklus vegeig tutira ki fogjak birni.

Virago_1000 2010.01.18. 23:55:26

@mlt3: Nincs fogalmunk hogy milyen minosegben vegzed a munkadat, leven hogy nem arultad meg el, pedig kivancsi itt mindenki. Es mar jo regota. Meselhetnel pl az 1000MPA-s szakitoszilardsagu acelokrol, ami az utopia kategoria lenyegeben, de lehet hogy en vagyok lemaradva.

censor013 2010.01.18. 23:56:44

Miszta Csikós!
Frankó írás volt! Annál is inkább, mert mostanában szinte nap mint nap látom a Bazeget, amikor a gyerkőcöt viszem a bölcsibe. Ott a környéken vették meg valszeg. Működik! Jók ezek az öreg vasak nagyon...

Virago_1000 2010.01.19. 00:13:53

Mlt: igen, sokan veteranoznak suzukival (capuccino, Jimmy Sj a teljesseg igenye nelkul) is, meg ha nem is tudsz rola, a Kia-t meg meg nem tudjuk, hogy mit hoz a jovo. Es hat a vilag nem csak Nemetorszagbol (meg magyarorszagbol) all, ahol a legnepszerubb veteran a Mercedes.

Virago_1000 2010.01.19. 00:22:07

@Csumpi Hálidéj (Mk412): Akar igaza van a fickonak (marmint mlt a tema itt) akar nem, a hangnembol vissza kellene venni. Akarmilyen nagy szakember is, senki nem fogja komolyan venni, pontosan az agressziv vagdalkozasa miatt.
Szemelyes velemenyem szerint nem hulye a gyerek, de jo adag prekoncepcio szorult bele.

mlt3 (törölt) 2010.01.19. 00:24:36

@Virago_1000: Rossz hirem van, te vagy lemaradva. F01ben tobbek kozott a kuszob, B-oszlop es az A-oszlop teteje is konkretan nagyszilardsagu, 1000MPa-s acelbol van. A teljes auto 14%a ilyen minosegu anyagbol keszul.

mlt3 (törölt) 2010.01.19. 00:28:58

@Virago_1000: Az internetes forumok olyanok, mint amikor az ember alsogatyaban, porkolteslabossal a kezeben leul a tv ele meccset nezni. A szakmai elismerest, vagy a komoly eszmefuttatasokat itt baromi rossz helyen keresed.

Bandi_jóválasztás (törölt) 2010.01.19. 00:35:12

@mlt3: Bizony mondom néked a valót, Michael Jackson.

Krisi 2010.01.19. 02:53:07

@Virago_1000: szerintem a legelső kategóriás Ceed-ből simán lehet még youngtimer: büszkén fogják majd lóbálni a kulcsot a tulajok, miközben mondogatják, hogy "ez volt az első elismert KIA"
:)
viszont túl sok mai autót már nehezen tudok veteránként is elképzelni, talán az Audi A5, amire 100%-osan azt mondom, hogy még 30 év múlva is feltűnően jól fog kinézni - már ha addig marad belőlük valami :)

Bandi_jóválasztás (törölt) 2010.01.19. 03:00:03

@Krisi: Szerintem a 2003 előtti swiftek!:) Már-már állólámpás a megbízhatóság azt suttogják:D

Virago_1000 2010.01.19. 06:59:07

@mlt3: Amit az internetes forumokrol irsz azzal egyetertek, de nem is szakmai eszmecsereert jottem ide.
Az 1000Mpa-s acellal kapcsolatban meg: ha le vagyok maradva, elismerem. Egyebkent pedig a folyashatar a lenyeges, nem a szakitoszilardsag.
Azert a gyartotol egy adatlapot ha belinkelsz ide, azt nem vennem zokon.
Koszonom.

Virago_1000 2010.01.19. 07:21:56

@mlt3:
"Rossz hirem van, egyreszt az autogyartas sosem mukodott jotekonysagi alapon. Henry Ford sem emberbarati szeretetbol keszitett olcso autot, hanem mert kibaszott sokat akart belole eladni. Masreszt az allitasod hulyeseg, minden autogyarto folyamatosan reszel a szemelyzeti koltsegeken, es amit csak lehet, kiszervez. "

Egyetertek, nincs mit magyarazni rajta. Sajnos ilyenek is megtortennek, ami ongyilkossag az autogyarto reszerol hosszu tavon:

"Sajnos olyan helyeken is, ahol nem kene, es bizonyos reszlegeknel mar csak az osztalyvezeto belsos, mindenki mas szerzodeses."

De ezzel mar nem tudok egyeterteni:

"Enyhen szolva is vicces az a Moricka-logikaju feltetelezes, hogy a mai gazdasagi viszonyok kozott barmelyik gyartonal malmozna barki is. Ha megprobalnad, 2 percen belul a kapun kivul talalnad magadat."

Bizony nem kevesen vannak akik improduktiv, mondvacsinalt munkat vegeznek, a szuksegtelenul tulbonyolitott adminisztracios dolgok miatt, belso, atlathatatlan vallalati rendszereknek valo megfelelessel, azok karbantartasaval, munkat megbonyolito, embertelen, de legalabb jo draga szofverek hasznalataval (pl. Pro/intralink). Aztan meg a soha normalisan nem mukodo, milliardokba kerulo termelesiranyito rendszerekkel valo kinlodassal.
Csak szemelyes velemeny, de az ilyenek olyan sok energiat le tudnak szivni, hogy meg olyan ceg mint pl GM lassu haldoklasahoz (sok mas tenyezo mellett persze) nagyban hozzajarulnak.
Nem tudom milyen pozicioban vagy, de valaszolj oszinten a kerdesre, hogy pl egy tervezo mernok, pl te (ha az vagy) a munkaidejenek hany %-at tolti valodi tervezessel.

Rocko- 2010.01.19. 07:50:07

@mlt3: naja. te meg számonkéred.

mlt3 (törölt) 2010.01.19. 09:37:11

@Virago_1000: Parancsolj:
www.thyssenkrupp-steel-europe.com/servlet/it.d4cms.custom.std.download.DownloadServlet/005101023654UkE4K0xpTldKQkU4Zm5wQ0VSRlBWMnRoSkVGN1dDZE1iMGdlQ0R0YkkxWmhSVk1jZWxrNlEwTUZaRVZXSVUxS1hEWmpRM0ppRVJKQ0pUSWlJekk3RHlCK0RRVVFUUThRZjNJMEJRPT0=/Martensitphasen_Stahl.pdf?IE55_OR_SP1_BUG=.pdf

Rogton az elso lapon egy attekintessel kezdi. Hogy az 1600MPa-sokat hol hasznaljak, ne kerdezd, de a 900-1000 MPa-sokat mar ma is hasznalja az autoipar.

Itt pedig konkret peldakat is latsz (Audi A6, Opel Signum), hogy a mai autok mely reszei milyen szakitoszilardsagu anyagokbol keszulnek:
www.danubequity.com/dem/de/downloads/events.ContentPar.67096.File.tmp/voestalpineStahlGmbH.pdf

Ez pedig az ULSAB rovid ismertetese, ami 35 acelgyarto kozos, 4 eves kutatasi projektje volt:
www.stahl-info.de/stahl_im_automobil/ultraleicht_stahlkonzepte/ulsab/ulsab-broschuere.pdf

Ezekhez az anyagokhoz es technologiakhoz kepest a 15-20 evvel keszult autok sajnos olyanok, mintha papirbol lennenek. Persze vannak olyan hulyek, akik meg a sajat szemuknek sem hisznek, es az itt rengetegszer belinkelt Youtube-os Volvo/Renault videohoz is csak annyit birnak benyogni, hogy "biztos kamu". Kellemes olvasgatast.

tanmedve 2010.01.19. 11:54:29

@mlt3: Az ötvenöt SZÁZALÉK egy statisztikai adat. Azt merészeltem megkérdezni hogy milyen mérés sorozat hozta ezt az eredményt. Erre kaptam a szakmai alaposságtól átitatott mocskolódást. Az nem tervezési hanem statisztikai alapelv hogy egy mérés nem mérés. Aazon vitatkozhatunk hogy hogyan mérünk, és elfogadom hogy ma már sokkal több a számítógépes szimuláció mint a tényleges mérés. Ezzel együtt az ilyen levegőben lógó statisztikai adat nem más mint csurrantott marketing. Mocskolódhatsz ahogy akarsz akkor is tapasztalati tény, hogy a tömeggyártásban MINDENT alárendelnek az olcsó gyárthatóságnak, és a műanyag legnagyobb előnye az olcsósága. Ezzel együtt a Te dolgot mi mire tartasz.

maczko 2010.01.19. 12:39:10

Csikós Úr, riszpekt. Bizonyos mondatoknál vinnyogva röhögtem.

misinator 2010.01.19. 13:27:45

@Robetta: Szia Robettácska.
Ha nem ismersz két közismert idegen szót - aminek nincs frappáns egyszavas magyar megfelelője - az a te szegénységi bizonyítványod.
Mivel reggel korán kelek, ezért zártam rövidre a diskurzust, tudod; avval.
mlt3 szakmai hozzáértésével nekem nincs, s nem is lehet problémám.Ő mérnök, gondolom új fejlesztésekkel foglalkozik . Én csak húsz éve vezetek - is -kórházban, mindenféle állapotú, korú /1-25 év/ és korszerűségű autót és találkozok az azokon fellépő problémákkal. Számára az új v. pár éves autó a való világ, számomra az, hogy szerelhetetlenek ill. azokká válnak. Pl. a kortalan műanyag életciklus ellenére...
Nem kétlem a fejlesztéseket, azok szempontrendszerét, csak csendesen jegyzem meg, hogy bizonyos szempontokat vagy háttérbe szorítanak, vagy azok alkalmazása kifejezetten ellenjavallt: Ez pedig a szerelhetőség, holott a gyártásoptimalizálás nem törvényszerűen zárja ki. Az akarat annál inkább. Egyszerű példa: Megane, Golf IV bal első izzó csere. Szíjcsere lassan bármin. Tudok olyan motortípust, aminél /sima egy vezérműtengelyes motor vezérműszíjcseréhez 4(!) célszerszám kell(???).
Az ma a számítógépes tervezés korában megoldhatatlan, hogy ezeket az egyszerű műveleteket felhasználóbarátan oldják meg?
Bénák, nem előrelátóak, vagy direkt tervezik ilyenre? /A BMW-vel nincs tapasztalatom/.
A másik észrevételem a megütött hangnem.
Jellemzője eddigi "társalgásaink"alapján bizonyos személyeknek a valós vagy vélt fölényes tudás és ész birtoklásának tudata, az ebben való megrendíthetetlen hit , az ezekből formált jog az arrogáns hozzászólásokra, mások leugatására.
Sajnos ezzel az előbb említett tudatállapottal nem jár közel se hasonló mértékű szerénység, jeleként mondjuk a bölcsességnek.
Ezek a személyek úgy élnek közöttünk, mintha szívességet tennének jelenlétükkel, megkérdőjelezhetetlen(?) tudásuk(?) közzétételével a nép számára. Ahogy a hírös regös is megénekelte: Nincs egy jó fej a vidéken. Én is csak épp benéztem ide...
A magamfajta idealista, kevésbé racionális gondolkodású ember pedig dühödt, zsigeri fölényeskedést vált ki bennük. Még részben se hajlandók elfogadni a másik álláspontját, tapasztalatát, véleményét.
Pedig csak azt kéne látniuk, netán belátniuk, hogy az ő értékrendjük, igazságuk se Abszolút.
De ezt az előbb említettek miatt nem is fogják elismerni.
SOHA.

Robettácska: A Veled való diskurzust befejezettnek tekintem.

Alf (törölt) 2010.01.19. 13:53:35

@mlt3: a "belül akkora mint egy matchbox" is szakmai kifejezés? Innen kell megtudnom, hogy az 1,79 szélességű autó az szűk hónaljban, és a felfüggesztés, ami neked nem tetszik az kényelmetlen, a mai pedig kényelmes.

Ez kb ugyanolyan szakmai érv, mint az, hogy nekem nem szűk, sőt, igen tágas és kényelmes, és a mai, általam "kipróbált" autók 100%-a fapad fíling hozzá képest,

szóval nem vagyok még meggyőzve szakmailag, hogy a mai autók kényelmesebbek, mint a régiek.

igen, vitathatatlanul biztonságosabbak, erősebbek, jobban szigeteltek, több a kütyü, műanyag, drót, lámpa, pittyegő, lufi, okosság, de nekem kényelem szempontjából többet jelent autók terén teljesen elfogulatlan és érdeklődésmentes anyám véleménye, aki 500 km erdélyi kanyargózás után úgy szállt ki hátulról, mint aki épp tévézett volna egész délután a kanapéban otthon, pedig máskor, másban nagyon megviseli az autózás.

primatus 2010.01.19. 21:33:19

Mindig kiderül, hogy valami bágerolás következménye a sok szívás. (kinyúlt vezérműlánc, karamellizálódott fékolaj, hiányzó nyeles tengely hézagolók, ferdén szabályozott lendítőkerék, kiegyensúlyozatlan kardán stb.) Nem ERA a hunyó! A 123-as bizony még nagyon is strapa és megbízható szerkezet. A futóműve is! Sohasem volt vele bajom. A BAZEG azért lehetett jó, mert nem nyúlkáltak bele sokszor. Rohadt, de az nem gond egy szerkezetileg problémamentes kocsinál. Jobb egy kopott, de gyári motor, mint felújítva egy rosszul sikerült PÁL dugattyús megoldással.
Teljesen mindegy, hogy öreg, vagy fiatal kocsi, ha illetéktelen kezek nyúlnak bele, akkor lehet évekig szívni mindenféle aknákban. Én is rendszeresen így járok, mert újonnan még nem sikerült autót vennem. Nem is várható a jövőben sem sajnos.... így megmarad számomra is, a hibakeresés kétségtelenül izgalmas terepe. :-)

Virago_1000 2010.01.19. 21:40:34

@mlt3: koszi.
IRtam mar az elobb, hogy lehet, hogy en nem vagyok naprakesz. Hat majd az leszek most. Kar hogy csak angolul tudok, igy nem sokat erek a mellekelt pdf-ekkel, de ra fogok keresni igerem.

@tanmedve:
"tapasztalati tény, hogy a tömeggyártásban MINDENT alárendelnek az olcsó gyárthatóságnak, "
- ennel helytallobb megallapitast meg nem olvastam itt ezen a forumon, annyit javitanek rajta, hogy a mindent szot kiemelnem vastaggal, kihuznam pirossal.

Hiszen ez igy mukodik, ahogy mlt is megmondta, hogy:
"Rossz hirem van, egyreszt az autogyartas sosem mukodott jotekonysagi alapon. "

Ez a megallapitas mar a multban is, mindig is igaz volt, de sokkalsokkal igazabb ma mint barmikor.

Virago_1000 2010.01.19. 21:58:42

@mlt3: koszi. Amint emlekszel irtam a masodik opciot is, hat az jott be.
Nagy kar, hogy csak angolul tudok, de ha van nemet, akkor angol is. Igerem utana fogok nezni, nem hagy nyugodni a dolog.
Persze mint mondtam, a folyashatar szamit 1 acelnal nem pedig a szakitoszilardsag, a gyakorlati eletben. Majd kibogaraszom, biztos nagyon jo acelok vannak mar, talan mar kereskedelmi forgalomban is.

"Ezekhez az anyagokhoz es technologiakhoz kepest a 15-20 evvel keszult autok sajnos olyanok, mintha papirbol lennenek"

Persze, lehet, de nem (csak) az acel minosege, inkabb a tervezesi szempontok, az alakitott darabok profilja befolyasolta 20 eve. Mindezzel egyutt, az itt kommenteloknek sem kedvuk, sem anyagilag lehetoseguk sincs vadi uj autot venni. A hozzad hasonlo felfogasuak vannak elenyeszo kisebbsegben, mi elvagyunk a regi gepekben, ami oromet ad nap mint nap.

". Persze vannak olyan hulyek, akik meg a sajat szemuknek sem hisznek, es az itt rengetegszer belinkelt Youtube-os Volvo/Renault videohoz is csak annyit birnak benyogni, hogy "biztos kamu"."

Tudod, "ledaralja" a Volvot a Renault, de te is felnottel olyan autoban, aminek a merevsege meg a Volvohoz kepest is nudli volt. Ittvagy? Itt. Mi is, a mi gyerekeink is fel fognak noni, meg az altalad emlegetett "papirautokban" is. Nekem,nekunk nem er meg annyi extra koltseget az, hogy par evvel fiatalabb autonk legyen, amit javitani sem nagyon lehet. Ilyenkor szoktak jonni aztan a marketinges maszlagok, hogy nem er meg ennyit az eleted, a csaladod, stb stb, Persze mind csak ures hablaty, mert hat elunk, en is, te is, pedig szuleinknek csak "papirautoja" volt.

Mindenesetre mellem senki be nem ulhet ugy, hogy nem hasznalja az ovet, elol-hatul. 90%-ban ugyis ez ved meg, s nem a legzsak meg a tobbi kutyu.

Virago_1000 2010.01.19. 21:59:44

bocs, azt hittem elveszett elsore, aztan ujrairtam....

mlt3 (törölt) 2010.01.19. 22:13:57

@Alf: "Innen kell megtudnom, hogy az 1,79 szélességű autó az szűk hónaljban"

Te vagy csusztatni probalsz, vagy legfeljebb autoskartyan lattal eddig DSt. Mindenki aki ult benne, tudja, hogy baromi keskeny az utascellaja a karosszeriajahoz kepest, jo lesz az 1.3-nak is. Gyere, apu segit:
carblueprints.narod.ru/images/citroen/citroen-ds.gif

A szelesseget meg a leszelesebb ponton merik, ami az elso sarhanyoknal van. Just for the record. (A futomu meg nem kenyelmetlen, csak egy szivacsos hintazo szar, ahogy eddig is irtam.)

Csikós Zsolt 2010.01.19. 22:45:02

@primatus:

Bazeg nem volt piszkálva? Lol. Én még 220 D állólámpa motorral, kormányváltóval ismertem meg 1994 táján, aztán volt benne Fecske 200 D-motor is, utána ez az állólámpa 200 D, de már padlóváltóval. A hűtő asszem 123-asé volt, a kocsi alvázszáma 1975-ös, de a jelekből ítélve olyan 1971-72 körüli, a belső tere viszont 0,5. széria... Nem volt bágerolva, hihi.

Nem, az állólámpa kicsit jobban tolerálja az abúzust. De Erában tény, hogy a tákolások rosszak, mind, neki, magának, a német gyártásból maradó alkatrészeinek nincs baja, sőt, egy csomó minden tökéletes benne, amihez nem nyúltak - kormánymű, váltó, diffi (is az volt, csak lecseréltem a berregés miatt), motor (mínusz a kopó-fogyó dolgok, de pl. a hengerfej még nem volt lenn, a csapágycsészék bontatlanok, az olajnyomás a legnagyobb melegben, autópálya után is 2,4 körül van alapjáraton, ami kisebb csoda). Igen, igazad van.

Alf (törölt) 2010.01.19. 23:16:36

@mlt3: az ábrád erősen téves, de azért kösz az oktatást, így már értem, miért tűnik neked szűknek, szigorúan szakmailag, "kipróbálva".

Segítek akkor, apu egy normális rajzzal:

indafoto.hu/alfax/image/6594997-078f7790/details/xl

szakmailag biztos észreveszed az apró eltéréseket, pl ülés méret, stb.

hogy a ds futóműve szakmailag szar, azt meg nem kommentálnám, te biztos jobban tudod, én nem vagyok szakember, csak egy sima júzer, és a kényelemről beszéltem.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.20. 00:42:58

@Alf:

Nekem az egyik legkényelmesebb autóm a kocka wartburgom volt. Elfértem benne rendesen, jól rugózott, az akkor még macskaköves Bartókon 80-nál nem urott a cédé.....
Szerettem, hogy az első üléseknél semmi nem nyúlik be középre, simán áthuppanhattam az anyósra. A mai túlméretezett műszerfallal, középkonzollal készült autókban zavar az, hogy az autó minden irányból betolakodik a privát zónámba. Bármerre moccanok, valamibe ütközök. Csak akkor kényelmesek, ha nem ficánkolok, abban a pózban maradok, amihez az üléseket, belső teret tervezték. Itt a szabadságomon esik csorba.

Persze a waresz futómű is pusztán kényelmes, meg krosszra is jó, e nem ad egy stabil úttartást.
Legmelegebb, mikor félnapos gokártozás után indultam haza a waresszal. Voltak meleg pillanatok....

mlt3 (törölt) 2010.01.20. 08:59:31

@tanmedve:

"Az ötvenöt SZÁZALÉK egy statisztikai adat."

Baromsag. Pontos szamitasokon alapul, statisztika a kornyeken nincs. Mar a prototipusok legyartasa elott pontosan tudjak a CAD modell alapjan, hogy milyen tulajdonsagokkal fog rendelkezni a karosszeria (es ezek pontos ertekeit is ismerik). Prototipusokat eszkabalni elegge ido- es penzigenyes, ezert rengeteget modelleznek elotte, nem kezzel allnak neki teljesen atfaragni az autot, utolag.

"Azt merészeltem megkérdezni hogy milyen mérés sorozat hozta ezt az eredményt. Erre kaptam a szakmai alaposságtól átitatott mocskolódást. Az nem tervezési hanem statisztikai alapelv hogy egy mérés nem mérés. Aazon vitatkozhatunk hogy hogyan mérünk, és elfogadom hogy ma már sokkal több a számítógépes szimuláció mint a tényleges mérés. Ezzel együtt az ilyen levegőben lógó statisztikai adat nem más mint csurrantott marketing."

Baromsag. Mi a bus budos tokomet akarsz a statisztikaval, sirva konyorgom? Akar egymillio probadarabot is legyartathatsz, a mai gyartastechnologiak es szinte teljesen robotizalt karosszeriagyartosorok mellett mind szazadmillimeterre ugyanolyan lesz, es egymillioszor ugyanaz az eredmeny fog kijonni. A matekpeldakat is megoldod egymas utan ezerszer, hogy egyszer majd hatha masik eredmeny jon ki? Mert statisztikailag igy hiteles? Ennyire debil nem lehetsz.

"Mocskolódhatsz ahogy akarsz akkor is tapasztalati tény, hogy a tömeggyártásban MINDENT alárendelnek az olcsó gyárthatóságnak"

Baromsag. A biztonsagot pl soha nem irhatja felul az olcsosag. Nem rakhatsz olcsobb, gyengyebb fekeket az autoba, mert elhalalozik a kedves ugyfel. Nem rakhatsz olcsobb, vekonyabb keresztmetszetu kabelezest az autoba, mert kigyullad. A minoseget sem irhatja felul, mert egyreszt a gyarto penzugyileg a halalba szopatja onmagat a garancialis javitasokkal. Masreszt, ha garancian tul hibasodik meg, a vasarlok fogjak halalba szopatni a gyartot azzal, hogy a budos eletben nem vasarolnak tobbet az adott gyarto termekeibol, es ezt az ismeroseiknek is elmondjak, hogy mekkora szar volt a termek. Arrol nem beszelve, hogy az olcsobb megoldas nem feltetlenul jar minosegromlassal, a mai elektronikus tempomatok (amik allnak egy darab bajuszkapcsolobol, meg megfelelo motorvezerlo szoftverbol) sokkal megbizhatobbak es olcsobbak, mint a regi mechanikus, bowdenes szarok. Szerelni is konnyebb oket. Aztan mar csak azert sem rakhatsz filleres szarokat az autoba, mert a kedves ugyfel eszreveszi, ha a kezeben marad a bajuszkapcsolo.

"és a műanyag legnagyobb előnye az olcsósága."

Baromsag. Az autoipar pont az a terulet, ahol nem hasznalhatod a legolcsobb muanyagokat. Egyszer talan majd nezz utana, mibe kerul egy muanyag szoknya vagy muszerfal. Arrol nem beszelve, hogy a muanyagok sok helyen tartosabbak, a muanyag lampabura nem lesz okorszemes a felverodo kavicstol, a muanyag sarhanyo kisebb seruleseknel reverzibilis, nem horpad be, ha nekitoljak a bevasarlokocsit. A muanyag szoknyak is reverzibilisek 4-5km/h utkozesi sebessegig. Az alacsonyabb tomegrol nem beszelve.

Egyszer mar megbeszeltuk a karosszeriamerevseges baromsagod kapcsan, hogy fingod nincs a tervezesi szempontokrol. Fejezd be az okorsegek futoszalagon gyartasat.

mlt3 (törölt) 2010.01.20. 09:03:03

@Alf: Millimeterre ugyanakkora a hatso nyomtav (1316mm), ami az utascella szelessegevel megegyezo. Mi a rossebet akarsz az ulesekkel? Tenyleg ennyire hulye vagy, hogy nem ismersz fel 2 azonos szamot?

De tolem akar eleted vegeig is DSben ulhetsz, azzal a meggyozodessel, hogy az egy S-Klasse. Legfeljebb minden epeszu ember kirohog.

Alf (törölt) 2010.01.20. 12:22:32

@mlt3: Ari vagy, hogy lehülyézel, ahelyett, hogy megnéznéd az ábrát.

Én nem vagyok szakember, de elég rossz lenne, ha a szakemberek így követnék az ábrákat :) Akkor olyan autók születnének, ahol az ülések 20 cm-t kilógnak oldalra az utascellából...a nyomtávot az abroncsok külső oldalától mérnék, stb.

Én szeretnék még sokáig ott ülni, és meggyőződésem, hogy az nem egy S-Klasse. Semmi köze az S-Klasse-hoz, számomra az S-Klasse nem viszonyítási alap, nem is volt egy árkategória soha. Ezekkel volt egy árban utsó gyártási évében:

www.citroenet.org.uk/miscellaneous/car-test/car0773-1.html

Az meg, hogy kiröhögnek az "épeszűek" annyira nem zavar, de megértem, ha neked hiányzik az elismerés és tisztelet, ezért S-Klasséban szeretnél utazni.

Ez olyan, mintha azt mondanám, hogy ülhetsz az S-Klasséban életed végéig, és közben azt gondolod, hogy az kényelmesebb, mint egy 70-es évekbeli Rolls.

Alf (törölt) 2010.01.20. 13:13:11

@Csumpi Hálidéj (Mk412): vsz ma a biztonságosság miatt nem lehet úgy ficánkolni az ülésben, meg az autóban egyáltalán, mint régebben, nem csak a kormányváltósság az oka.
Ha ide-oda fityeghetnél, esetleg nem jól találod el azt a légzsákot, vagy nem jó irányba pattan vissza a fejed :) és kész a baj.

Nekem is az tetszik, hogy folyamatosan változtathatom a testhelyzetet, és nem áll be a hátam egy 2000 km-s úton.

Virago_1000 2010.01.20. 13:59:27

@mlt3:
"Baromsag. Mi a bus budos tokomet akarsz a statisztikaval, sirva konyorgom? Akar egymillio probadarabot is legyartathatsz, a mai gyartastechnologiak es szinte teljesen robotizalt karosszeriagyartosorok mellett mind szazadmillimeterre ugyanolyan lesz, es egymillioszor ugyanaz az eredmeny fog kijonni. A matekpeldakat is megoldod egymas utan ezerszer, hogy egyszer majd hatha masik eredmeny jon ki? Mert statisztikailag igy hiteles? Ennyire debil nem lehetsz.
"

Haha. Hehe.
SPC-rol meg nem hallott a mernok ur.

primatus 2010.01.20. 19:14:32

@Csikós Zsolt: :-)
Bágerolásnak nem szoktam motor-váltó-váltókulissza stb cserét tekinteni. Még azt sem, ha kulcsos adagolót cserél valaki csúzlisra és azt eredeti állapotában lehet használni. (szerintem egyébként jobb a csúzlis 200D-hez) Bágerolás viszont a fogalmaim szerint a nem szakszerűen "javított" hengerfej, ahol mélyen ülő szelepek vannak, síkolást sosem lát és a gátrepedést jól "összeheggelve" így szól a szaki "Jójaz! Használni kell, menni kell vele!" Sajnos ennek levét ittam jó darabig Én is. De volt egy 1977-es (BMJ-077, néha láttuk Soroksár felől Pestre járni nem túl régen) és egy 1979-es (BMZ) 200D-m. A '77-es mechanikus kormányművét nem csíptem, de nagyon jól ment és átlag kijött 7l/100km körül. Ugyanakkor hidegben már nem szeretett indulni. Nem volt pénzem felújítani. :-( Aztán vettem egy 1979-est, amely eredetileg automata 230-as volt zöld üvegekkel, sibedával és beletettek egy 200D motort. 117km/h volt a végsebességem, de jól gyorsult. :-) Műszakilag tökéletes volt. A karosszériát kijavítottuk (alig volt rajta valami, csak a küszöbvégeket kellett cserélni), de sajnos nem volt pénzem a fényezésre és a műszakira sem. A futómű iszonyat stabil volt, a fék példás, soha nem volt törve, így az elemek is nagyon szépen futottak. Szerettem volna a "difit" hosszabbra cserélni, a motort minimum gyűrűzni és 240D hengerfejet rátenni, de nem ment. Éppen munka nélkülivé váltam. Először és eddig utoljára életemben. Borzasztó helyzet volt télvíz közepén. El kellett adnom. Kótyavetyélés lett belőle. 1997-ben a BMZ betűjelű autóm 110ezerért a helyi kereskedő telepére került, ahonnan hamar elvitték. Azóta nem láttam... Annyira (műszakilag)egyben lévő kocsim még soha nem volt. Pedig egy '79-es kocsiról beszélek 2010-ben.... A 124-es is kedvencem, de sajnos nem volt meg. Van a közelemben egy autósboltos hölgy, akinek van egy. Ezer éve használja és tökéletes. Azt szívesen megvenném, de a piacról bármit nagyon veszélyes választani és egy rossz választás után egy egész típusra vagyunk hajlamosak következtetéseket levonni. Remélem kiderül hamarosan az ERA előéletében adódott maradék bágerolás és megnyugtató módon rendeződik az ügy. Utána megvenném, de sajnos a kombi nem tetszik egyik merciben sem... :-)))

Csikós Zsolt 2010.01.20. 20:37:52

@primatus:

Neked nagyon kellett volna a Karesz. Egy 200 D óra szerint 142-t tud menni (ez a valós 130, ami a gyári adat), ha persze nem csal többet már az öreg óra, de általában viszonylag pontosak.

Nálunk a klubban van egy olyan fogalom, hogy Kareszmotor. Ami puhán jár, és erős. Ha nincs szarrá kopva, mindegyiket megcsinálja olyanra. Nincs benne sok trükk, pár apróság, de azokat meg kell lépni. És mindig csodálkozunk, hogy az az ezer szaki, akiknek a munkája (és sok tíz- meg százezer forint elköltése) után hozzákerül a motor, mit csináltak rajta vajon.

És speciel csak a kombit szeretem a 123-asban, a négyajtós borzasztóan nem jön be, a 123-as kicsit feminin. És imádom a mechanikus kormányt, jobban, mint a szervóst, bár ezzel szerintem egyedül vagyok.

Látod, ízlések és pofonok...

primatus 2010.01.20. 21:09:15

@Csikós Zsolt: Karesz jó fej és szívesen tanulok bárkitől, de a családban eddig mindent megoldottunk, ha volt legalább alkatrészre pénz.
Nem a motor volt rossz. Benne hagyták a 230 benzines differenciálművet, azért volt a végsebesség ennyire csekély. :-) (A rendőrök azért megbüntettek így is. A 4-es főúton szolnoki Tisza hídról lefelé mértek be ennyivel anno.... :-)))
Szóval ezért akartam dízelére cserélni. A mechanikus kormánymű nem volt rossz a 77-esben, csak sokat kellett tekerni és parkoláskor főleg a nejem nehezen bírt vele. A 79-es automata, szervós is volt és a gyerekek életükben először azzal vezettek (az ölemben). Könnyedén elnavigálták.... Ahogy visszaemlékszem, az epedás ülését utáltam egyedül, mert ki volt ülve és többek között nem értettem hozzá.

Virago_1000 2010.01.20. 23:29:49

@Csikós Zsolt:
"És imádom a mechanikus kormányt, jobban, mint a szervóst, bár ezzel szerintem egyedül vagyok."
Nem vagy egyedul ezzel, en is imadom a Tatraban, pedig eleinte kuzdottem vele rengeteget. Ennek az autonak am 3 m a tengelytavja. Szerencsere a kerekek eleg nagy szogben fordulnak, es persze a zsirzas a titka mindennek, most mar kituno.
süti beállítások módosítása