Amikor a csaj nem dísz

  2009. április 13. - Csikós Zsolt Címkék: tuning show 2009 tuning show

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve


Túl a vályii V8-askon és a winkleri kultmánián – bevallom, nekem is ezek jöttek be a legjobban a Tuning Show felhozatalából – egy harmadik vonalat is felfedeztem. Még nem erős, de már létezik, kicsit olyan volt, ahol felbukkant, mint huzat a börtönben.

A csajokról van szó, akik már nem csupán dísz-, terep- és hormonképző tárgyakként voltak jelen a kiállításon, hanem lehetséges alanyként is. Nem akarok az olvasóval kézen fogva eltévedni a magyar nyelvtan gubancos útvesztőiben, maradjuk annyiban: a Nő, mint tuningautó-vevő, -felhasználó és –építtető is felbukkant. Bár konkrét tulajdonosokat nem láttam (vagy ha igen, ez nem volt rájuk írva), némelyik installációtól konkrétan lepetéztem, hogy maradjunk a témánál.

Húsvét hétfő lévén, nagyobbik fiammal, Bálinttal mentünk ki, hogy utána a locsolás oltárán is áldozni tudjunk egyet, ő, a hat évével nagyjából eufóriában töltötte az első órát, kómában a másodikat. És a legérdekesebb dolgokra ő hívta fel a figyelmemet. "Apa, Apa, ez az autó ráment a Micimackóra!" – kiabálta kétségbeesetten, hiszen Micimackó és az agresszió az ő szótárában nem férnek meg egy lapon.

Szóban forgó kocsi – egy bakancs-Micra – A. A. Milne kreációján gyakorolta éppen, milyen lesz, ha majd később egyszer bigfoottá építik át. Addig is csudacsajos gépként kell kihúznia az éveket. Fényezésén a Walt Disney produkció termésének jókora hányada.

Utasterének burkolatai a konyhában sok időt töltő háziasszony legkedvesebb anyagát, a márványutánzatú greslapot utánozzák.

Mellette pedig még így, a harmadik napon is őszinte mosolyú hosztesz, aki – miután a szórólapot szabad kéz híján nem tudtuk elvenni (a Bálint már a nyakamban ült ekkor), kólás gumicukrot vett elő. Nem tudta, hogy ez olyan ritkaság, amit a fiaim imádnak, de irtó ritkán kapnak – a Bálint kis híján levetette magát a nyakamból a hosztesz ölébe, annyira örült.

Kicsit odébb, az East Block standján még valószerűtlenebb jármű ácsorgott. Na nem azért, mert nők nem használnak ilyet – Maruti volt a szóban forgó kocsi – hanem mert soha nem gondoltam volna, hogy EB-ék ilyen autót, ráadásul épp ilyen stílusúra faragnak egyszer.

Cuki banánzöld fény, virágok, méhecskék a fényezésen, esküszöm, még a büdös, indiai kárpitragasztó-szag se volt meg, csak a gőzölgő augusztusi széna illatát éreztem – vagy csak hallucináltam?

Miközben Bálint az ajándék Túró Rudi burkolásával, valamint autónyi értékű, airbush-fényezések összecsokizásával foglalta el magát, én kicsit nekifeküdtem a kocsinak. Kalaptartóján egész budoár, csomagtartójából büdiár a (talán a családod jelképező?) fél pár cipők kollekciójából.

Nem úszta meg az ajtó sem: krómfogantyú, libazöldből banánsárgába áttűnő, otthonos látványú, ám annál kevésbé bőrbarát tapintású, kemény, műanyag burkolat, plusz a tuningautóba kötelező tuninghangszóró.

A Maruti műszerfala sosem volt egy rakétairányító központ, szépnek se mondta volna senki, de EB-ék kihozták belőle, amit az eredeti alakzat nagyjábóli megtartása mellett lehetett. Amit formákkal nem lehetett, azt megpróbálták airbrush-pisztollyal, amikor az is kevésnek bizonyult, jöttek a kenyőcsös tégelyek. Így már kerek. Ha a csajoknak ilyen dolgok készülnek, elgondolkodok rajta, hogy átoperáltatom magam.

Na meg persze a VW Beetle. Alapból utálom ezt az autót, retrónak szar, pontatlan és hiteltelen, autónak egy borzalmasan elrontott IV-es Golf, a régi Bogár kedves volt, stílusos és kicsit béna, ez nettó pöffeszkedő, ízléstelen. És nagyon béna. De így azért nagyon más…

Két csajos Beetle-t is találtam, mindkettő tetszett. Ez, a fehér oldalperemes gumikkal, króm dísztárcsákkal, a külső, matt pink fényezéshez hozzápasszintott karimájú kormánnyal és belső elemekkel különösen.

Mindig is gáznak éreztem, hogy a Beetle-hez kis virágvázát lehetett rendelni, ez a fajta extra szerintem már az ötvenes évek Bogaraiban is vércikinek minősült. De esküszöm, ebben a pink cuccban bejött… Látják, így kell másfél tonna, über-ízléstelen gagyit összelapátolni szuper tuningverdává. Ez a művészet, engem arról meggyőzni, hogy egy ilyen kocsi lehet jópofa. De sikerült.

A másik Beetle egy kabrió volt, erősen a nagypénzes német falusi tuningirányzat követelményi szerint, de már lendületben voltam – drukkoltam a flexnek és fújoltam a Beetle-re.

Így szétszabdalva még mindig elviselhetőbb, mint eredetiben. De hogy ki nézi majd a csomagtartó mélyébe eldugott tévét?

Ráadásul rögtön kettőt, hogy tényleg teljes legyen az elmebaj? De a Tigris fasza volt a motortérben, a Bálint nagyon odavolt érte. De ettől még nem lesz Füles az Era gépházában.

Az ízlések és pofonok jegyében, csikósos beütéssel (a valódi lovas emberre gondolok, nem magamra) átalakított Twingónál inkább azért pihentem meg, mert jólesett a színkavalkád után a fekete-fehér.

Pillanatra elgondolkoztam rajta, hogy kéne-e, aztán vetettem egy pillantás a műszerfalára, és döntöttem. De a kerekei azért jók.

Még érdekesebb pszichológiai kérdéseket feszeget, hogy miért áll neki bárki egy Daewoo Nexiát tuningolni, de hát a nők mindig is furcsán álltak az autókhoz.

Ha viszont a kocsi Vikié, és ennyi pénzt borított bele, nem tudom, miért kellett ennyire kriptafekete belteret rittyentenie.

Aztán, hogy a húsvét is eszünkbe jusson, volt morcos Corsa nyuszikkal és kis kosarakkal.

Végül, hogy lássuk, lassan az összes elképzelhető igényt kielégíti a tuningipar - minden szűzleány legszebb álmára is sor került.

Esküvői CL500-as Mercedes, kívánságra Swarovski (vagy valami egyéb) kristályokkal behabarva. Ó, a könnyem is kicsordult, bár lehetnék nyoszolyólány azon az egybekelésen, amikor bevetik ezt a romantikus bálnát. És bár nézhetném végig, hogyan száll be az ara a kötelező, jobb hátsó helyre - mert ugye, ez kétajtós…

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr521062459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

biker_kolee 2009.04.13. 15:31:27

A piros bííítült meg a marutit simán el tudnám képzelni az asszonynak. Már ha lenne. :DDD Mindkettő. :DDD

series_one (törölt) 2009.04.13. 15:40:20

a rózsaszín bogár kívül nagyon jó.

Rocko- 2009.04.13. 15:54:26

ehheh, sejtetem, h Csikós ki fog akadni, hogyan lehet ennyi pénzt ennyire értelmetlenül elkölteni. :)

loláb 2009.04.13. 15:55:05

A maruti beteg nagyon.

A kedvenc csajos tuning autóm viszont egy 3 ajtós fekete előző micra. Az ajtókon fehér körben fekete 8-as szám (mint a biliárdgolyó), a motorháztetőn pedig egy Hello Kitty-s cicafej és alatta két keresztbe vetett lábszárcsont.
Budán van, a Törökvészi környékén szoktam reggelente látni.

tucatnev 2009.04.13. 16:09:31

@biker_kolee: hajrá, apa! Szurkolunk :oD

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2009.04.13. 16:10:53

Azt mondja meg valaki nekem, hogy miért jó az valakinek, hogy bemutatóautót épít?

Azt még értem, hogy valaki épít egy fasza cult Golfot, ami után az emberek megfordulnak az utcán, de az olyan átépítések, amivel mozdulni sem lehet, mert az első kavics szétbassza a festést, meg rovarok kenődnek a krómra, az miért jó?

series_one (törölt) 2009.04.13. 16:43:26

@scheerti:

az enyémen is kenődnek bogarak a krómra.
oszt leveretem vízzel, heló.
:))))

Bambano 2009.04.13. 16:47:22

Én csak Annából nézem ki, hogy tuningolt autónak örül, de ő már lecövekelt a kocka volvónál, másból nem nagyon.

Na jó, még Angélához el tudok képzelni egy pimpelt An-2-est :)

w211 2009.04.13. 17:21:32

Az én feleségem 1.4 HDI Pezsó 207essel jár,de egy 307!CC-re vágyik.
Mondom neki,semmire való,2személyes,macerás a gyerekülés,meg már nem is gyárcsák,sokat fogyaszt,de neki az kell majd egyszer!Na akkor még várjál,vagy vegyen a Mamád!
Ne is keressünk bennük logikát,ez van.
Ilyesmikre mindég lesz igény,vásárlóerő már nem annyira

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2009.04.13. 17:43:10

@series_one:

Eddig oké, de én még ilyen autókat utcán nem láttam.

Olyanok, mint azok a Harley-Davidsonok, amiket utánfutón visznek el a találkozóra, aztán mikor mindenki motorozni megy, akkor a tulajok söröznek, jellemzően együtt.

miluman · http://autofilia.blog.hu/ 2009.04.13. 17:45:36

a rózsaszín beetle egész pofás lett :)
a másikban csak a szív tetszik :)

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2009.04.13. 19:12:33

Ezekből a Golf az, ami egyedül ér valamit, szerintem.

szike100 2009.04.13. 21:05:39

Ezeket autónak merik nevezni?:) Legalábba motor benne van ,vagy akvárium van a helyén?:)

yenoee 2009.04.13. 22:45:34

@scheerti: azér elég meredek gépállatokat is megülnek, legalábbis amiket én látok itt a fatornyos-20emeletes kis falunkban néha :)
de egy ilyennel lezingetni sokszáz km-re, az azé, na. :)

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.04.14. 12:37:35

@scheerti:
Pont ez a lényeg, hogy ezek bemutatóautók.
Ha megnézed a képeket, láthatsz köztük olyat is, aminek a motorterében reklámok vannak. Ezekben az autókban mutatják meg a különféle cégek a termékeiket, illetve különböző autóépítő, tuningoló, fényező, stb cégek referenciamunkái is ezek.
A csomagtartóba épített tévék sem használati okokból kerültek oda, hanem hogy a kiállításon a bámészkodók észrevegyék, hogy ilyen is van, és ez meg ez a cég be is rak neked ilyesmit, vagy bármit.

nituska 2009.05.11. 20:28:54

Egy észrevételem lenne a cikkel kapcsolatban...
Nem tök mindegy, hogy ki milyen autót tuningol??? Csak azért, mert Daewoo-ja van valakinek, nem kell lenézni....kinek ez, kinek az...leszólni nem kell senkit!!!!!!!!

vipervicky 2009.05.11. 20:33:03

Hello!
Gondoltam mint a Nexia tulajdonosa én is szót emelnék.
Nem értem mi a gáz, hogy Daewoo?
Hát aki ezt gondolja le tom sajnálni,
és köszi, nekem bejön a kriptafekete bőr belső, azért ilyen, hogy nekem tetszen ne másnak ennyi.
Ha akartál volna meg is találhattál volna simán a standon voltam egész nap, meg lehetett volna ott vitatni, ezt a kérdést.
Nem szeretem a nyilvános lehúzásokat főleg, ha a kocsi tipusára épülnek, nő vagyok, s nekem ez tetszik akkor meg?
Ha szakmai kritikád van szívesen veszem, de az nem a kocsim tipusánál kezdődik nekem

vipervicky 2009.05.11. 20:37:08

@scheerti: az enyém napi használatban van.
süti beállítások módosítása