Hat éve megvan, most 500 ezret mutat

  2012. április 15. - Csikós Zsolt Címkék: mercedes totalcar flotta 190

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve


Hát ezt is megértük. Családunk mindenkori biztos tartóoszlopa, a feleségem 190-es Mercije, máshogyan mondva - az „újautónk” is megérte a félmillió kilométert. 432 ezerrel vettük 2006 márciusában, tehát mi tettük bele a gyűjtemény közel egyhatodát.

Így nézett ki vételkor a Fehér úton, hóeltakarítás után. Gyári fény, nyomott orr

Nem kevés kilométer ez egy huszonsok éves kocsinak, hiszen pontosan a válság előtti magyar átlagos autóhasználatnak, évi 12 ezer kilométernek felel meg. Úgy ment ennyit, hogy mellette mindig fut még napi használatban egy másik autó (az enyém), mellesleg Kati jár motorral is (dolgozni pedig BKV-val), hétvégén pedig tesztautózunk, veteránautózunk, amikor lehet. Tehát ha megy, intenzíven megy.

Parancsnok úr: az ötéves Bálint

Efy túlélt már egy szomszédos helyen parkoló 124-es kombit, Mazda 626-ost, Alfa 75-öst, Fiat Pandát, életének szála párhuzamosan futott a hétvégenként befogott Bazegével közel két évig, sokat konkurált Erával, végignézte a zöld állólámpás megújulását, most meg még a Pontonét is aktívan figyeli. Hű társa a Bianchi, aki nagyjából azóta van újra forgalomban, amióta ő nálunk van. Lakott garázsban, kényszerből kicsit utcán, most meg ismét az utcán, mert odabent megint kevés a hely.

Ez a díszléc egyszerűen elvesztette a gumiját

Nem mintha hinnék a napi használatú autó langymeleg garázsban tartásában – a vízzel, sárral, sós latyakkal telihordott autókarosszérián csak katalizálja (értsd: gyorsítja) a kémiai reakciókat a hő. A népesség azon elenyésző hányadát leszámítva, amelyik hazaérés után minden este alaposan átmossa tiszta, langyos vízzel az összes üreget, hajlatot az autón, majd hajszárítóval páramentesít mindent, mielőtt beállna a garázsba, a többség autójában feltehetőleg inkább kárt tesz a meleg.

Hülyeség, mert kiszárad bent magától is? Lol. Bontottak már meg autókarosszériát több napnyi fűtött garázsban állás után? Az összes eresztékben ott lesz a vizes sár, ne áltassák magukat. Az, hogy a kocsi felszíne hamar megszárad, semmit nem számít. A garázs igazából arra való, hogy a nap ne égesse a gumi és műanyag alkatrészeket, a fényezést. No meg, hogy a gazdi nyáron hűvös, télen meleg autóba szállhasson be, és ne kelljen kaparnia a jeget. Napi használatú autó esetében a garázs a tulajdonosért van, nem az autóért, ami rendben is van így, csak senki ne magyarázza, hogy ez az életmód az autónak jót tesz.

Ravennában ránk esteledett, Norbit a csomagtartóban tette tisztába Kati

Efy tehát kissé ridegtartásban él. Maga a tulajdonos, Kati is szeretett volna egy posztot írni a kocsiról, de amikor én ennek az írásnak nekiláttam, ő még csak ott tartott, hogy a mentegetőzéseket fogalmazta, miért néz ki úgy a 190-es belseje, mint a szeméttelep. A női autók már csak ilyenek, többet ülnek bennük gyerekek, akik morzsáznak, csokiznak, banánt kennek, kinderfigurák törmelékeit szórják szerteszéjjel, sáros a cipőjük, pisis a bugyijuk, büdös a szájuk.

Tehát a női autó csak koszolódik, és soha nem tisztul, mert amikor apa a hétvégén (saját) autót pucol, anya inkább főz, tulipánt egyel a kertben, tudomisén. Kati még a jobbfajta csajok közül való, mert havonta egyszer legalább elmegy az Imóba, és egy vakszos takarítást rádob a Mercire, szól, ha valami rendellenességet hall, és a műszerfalat is át szokta törölgetni impregnált kendővel. Nem is várnék többet.

Vásárlás óta megvan ez az oxid, rosszabb lett, de nem sokkal

Tehát Efy kapja valamennyi autónk közül a legkevesebb gondoskodást. Rajta mindig jó, és viszonylag pontosan a szezont követő gumi van, alázattal megkapja a kötelező olajcserét, fék- és futóműellenőrzést évente. Aztán mást nagyjából semmit, csak ha kéri.

Nem tartottam valami nagyra a típust, amikor megvettük (Kati se), de Karesz barátunk, mint stabil mercis háttér, az állólámpásból származó kallantyúval nyitható tolótető, a szerény fogyasztás ígérete, valamint a gyári állapot és a szinte végig egytulajos előélet logikussá tette, hogy őt vegyük, még a sok kilométer ellenére is. Az legalább annyi volt, amennyi, jobb szembenézni az ellenséggel, mint rettegni tőle, mikor csap le az árnyékból.

A hülyearcok-konteszt nyertese, család, síbeda, fanta

Sokadszor is szeretném revideálni a 190-esről alkotott korai nézeteimet. Hat év után, teszem hozzá – tehát ez nem egy „megvettem, beleültem, jajdejó”-típusú Népítélet. Mert ezzel az autóval, ráadásul úgy, hogy annyi kilométerrel vette a Kati, amikor a többit már ki szokták dobni – nos, ezzel az autóval nagyon kevés a baj. Vásárlás után egyszer sokba került, de rendbe tettük, mechanikailag azóta szinte semmi nem volt vele.

Így esett szét a gyári bolygómű valahol 470 ezernél

Egyszer letört a segédberendezésszíj-feszítő görgő a fedélről (a mai napig nem értem, hogyan), azt Karesznél egy óra leforgása alatt megbütyköltük. Bekrepált az indítómotor gyorsító bolygóműve is valamikor 470 ezer kilométernél. Naná, hiszen a ház belseje és a fogaskerekek valami danamid-szerű műanyagból készültek. Vettem kisipari magyart, tiszta fémből. Örök élet plusz egy nap, gondoltam. Nos, az majdnem bírt három évet, aztán egy februári délutánon Kati lerohadt az autóval a budakalászi Cora parkolójában.

Felhívtam Kemény Attilát (tudják, övé a Matra 530LX és az Opel Olympia Rekord, amikről már írtunk), hogy tudna-e segíteni, hiszen ott lakik. Mire kábé fél óra múlva utána szóltam, hogy megadjam a Merci-bontó számát Ürömön, már el is vitte Katit dolgozni, az autó pedig ott állt szétszedve a garázsában. Másnapra készen volt, felújított elektromossággal, kicserélt, gyári bolygóművel. Azóta az van benne. Soha többé kisiparit, még akkor se, ha örökéletű.

Találják ki, melyik a kiégett izzítógyertya, és melyik az új

Egy izzítógyertya tönkrement az idők során, egy garnitúra hátsó féktárcsa elkopott, azt a Bálint cserélte ki. A hűtő is szivárogni kezdett a fölső, műanyag csőnél, egyszerűen szétmállott az anyag. A napi számláló, amióta megvan, nem megy, az ablakmosószint-visszajelző sem jó, de lekötöttem, hogy legalább a lámpa ne világítson állandóan. Majd ha túl leszünk minden veteránon (lol), veszek bele úszót. A jobb hátsó ajtónál folyton leesik a központi zár vákuumcsöve, ezért a harmadik szét-össze után lekötöttem az egészet a francba. Egy bal első ablakemelő szerkezet is ropogni kezdett, kicseréltem egy Sághi Iván barátomtól fillérekért kapott, szinte újra. Négy kar van benne, plusz mindenféle csúszósínek – hogy minek kellett ezt így túlkomplikálni… Az állólámpásé fele ennyivel is csodásan működik.

Látképek

Efy megjárta velünk Olaszországot, Horvátországot, szállított alkatrészeket a zöld Merci, a Ponton, a Puch felújításához. Vele húztuk haza a Morinit az eladott régi garázsomból, ő vitte le a motor elemeit fényeződni Kareszhoz, az ő csomagtartójában tette meg az utat szétszedve Dunaszerdahelyre, Gyurihoz, összerakásra. Bálint élete kétharmadát, Norbi közel az egészet ebben az autóban töltötte, egyikük most kilenc, másikuk hatéves. A család mindig háttérben maradó, de annál oszloposabb tagja a 190-es, láthatják.

Amikor a Morinit hazavontatta a Báróczy utcai garázs eladása után

Ha kell, megy 165-öt, kvázi újautós csendben utazik 145 táján, pályán alig hatot eszik. A fogyasztása csak télen, dugóban, kétszer öt kilométeres használatban szokott bedurvulni – olyankor megüti a hetet. Kati szorgalmasan vezeti a listát, látjuk a hullámzást: nyáron hatkettő, télen hétegy, nyáron megint hathárom, télen hét…

Régóta szivárog a motorjából az olaj (Kemény Attila egyszer cserélt egy első szimeringet, akkor jobb lett, de azért maradt némi csöpögés), Karesz nem akarja piszkálni, mert amikor elviszem hozzá, és lemossuk a blokkot, hogy lássuk, hol jön, soha nem látunk semmit, a koszos motoron pedig egyenletesen vékony még a réteg. Végül is, nem sok, ritkán pár csepp az aszfalton, ennyit kibírnak a fókabébik.

Egyszer kellett belenyúlni. Természetesen alapméretes!

A futómű, a váltó, a fék most is szenzációs, a 190-es tudja azt a fura kombinációt, hogy terhelten és terheletlenül is nagyjából semlegesen kanyarodik, mellesleg kiválóan rugózik. És mivel könnyebb, mint sok mai kiskocsi (1,2 tonna), ezért a 72 lóerős szívódízele egészen jól viszi, simán lehet vele tartani a forgalom ritmusát, még ha az hektikus is. Csak húzatni kell, mint egy benzinest. Naja, a szívódé más világ, mint a turbó.

A legtöbb probléma a karosszériával kezd lenni. Ugyan a 190-esen kiváló a korrózióvédelem, hiszen azok a rügyek, amik bő hat éve megvannak rajta, még ma sem fajultak lyukká, de mi teszünk érte, hogy elfogyjon. No meg – ez az autó már 26 éves, mindjárt veterán. A megvétele után egy hónappal egy Y-ban szabálytalanul megforduló furgonos beletolatott a bal első ajtóba a Keresztúri úton, s csak a szemtanúk együttes nyomására volt hajlandó betétlapot adni a Katinak. Akkor kijavíttattuk ezt is, és a vásárláskor a kocsival együtt kapott jobb első sárvédőnyomást is, sőt, a szintén a kézhez kapása óta nyomott motorházfedelet is kiegyengette kicsit a lakatos. Én meg feltettem akkor egy szép, új maszkot.

A furgonos, aki beletolatott és neki állt feljebb

Egy nappal azután, hogy elkészült, rúgásnyomot fedeztünk fel reggel a frissen elkészült bal első ajtón, Katinak el is ment a kedve az egésztől, azóta úgy van, horpadtan. Este még semmi baja nem volt, az utcánkban lélek se jár. Bosszú volt? Most már mindegy. Aztán én egyszer kicsit nekiparkoltam a jobb első sárvédőjének a Mazdámmal (az alig látszik), majd magával a Mercivel húztam le a önnön bal hátsó sárvédőjéről a glazúrt a kertkapu oszlopán.

Itt én húztam meg a kapubejárón

Nemrég egy Clióval jöttek bele hátulról a Mexikói úton – a renault-s helyből elkezdett kioktatni, hogy nincs semmi baja a kocsinak, hiszen látszik. Laza csávó volt, egyfolytában széles, ideges mozdulatokkal gesztikulált, totál hülyének nézett. Hát – ott ordítottam, pedig mélységesen hiszek az emberek közötti, békés ügyintézésben. De néha elfogy a cérna. Aztán amikor kihívtam a rendőröket, kiderült, hogy már a harmadik autótöréses ügye egy hónapon belül, a jogsija meg még nincs fél éves.. Mondjuk a Renault eleje elég csúnyán szétment, a Mercinek pedig tényleg csak a lökhárítója karcolódott össze.

Szegény, nemsokára lakatolni kell

Sok baja akkor nem lett, ellenben valamivel később, amikor leesett a hó, a Kati ment neki hátulról egy szerencsétlen kiás csajnak az Erzsébet királyné úton. Klasszikus, túl kis követési távolságos, hirtelen fékezős szitu volt, elintézték kis riadalommal, bocsánatkéréssel, betétlappal. A biztosítós számla szerint a Kia Cee’den valami horror kár keletkezett, a Mercin kicseréltem az egyik fényszóróüveget, Torjay Laci vett nekem új maszkbetétet, magát a krómkeretet kézzel simára görbítgettem (olyan vékony anyagból van, mint a sörös doboz). Most legalább nem néz ki teljesen roncsnak, de az ütköző borzasztó randán áll – sajnos a hossztartó vége kicsit elgörbült, azért. Valamikor meg kell csináltatni ezt is, remélem egy éven belül megtaláljuk a módját. Szegény, mielőtt ez történt, távolról még egészen mutatós kis 190-es volt. Mindegy, ami késik, nem múlik.

Ez a legrosszabb ajtó: jobb egy

De van már rozsda is. A jobb első ajtón, például, meg a bal első doblemez tetején, a motortérben. Semmi halálos, de ha megtartjuk, egy-két év, és muszáj lesz masszívan költeni a lemezekre. A régóta betegeskedő hátsó sárvédőíveknek megvettem már az utódját, de félek – ha szétszedjük a bódét, találunk már foltozni valót rendesen. Mindegy, egy évet bírnia kell, mert sokan állnak előtte a sorban. Ilyen egy új autó élete, ha a fő mánia a családban a veteránozás. Nem könnyű neki.

Szállásunk Horvátországban
Viszont pár dolog jól leszűrhető Efy kapcsán.
1) Ha az ember rászánja az időt, sok-sok nézés után vesz használt autót, akkor megbízható társ tud az lenni sok-sok százezer kilométerrel is.
2) Egy huszonéves autót is csak egyszer, legfeljebb kétszer matat évente az ember, még ha sokat használja is, elsősorban városban, ami a legdurvább nyúzás.
3) Irgalmatlanul olcsó fenntartani egy ilyet.
4) Érdemes megnézni a galériát - egy ez hiteles 500 ezret futott autó. Egy kereskedésben kicsi lakat és takarítás után simán visszatekernék az óráját kettőötvenre - tudom, mert amiket 300 ezerrel árultak, azok valójában egymilliót futhattak. Tehát ha ennél láthatóan rosszabb, vagy ilyen, amit épp megnéztek, akkor nem kétszázat futott.
 

Most pedig jöjjön a bizonyítvány. Mert vannak emberek, akik vezetik, hogy mit költenek - nekik sokszor úgy tűnik, drága az autófenntartás. És vannak, akik nem, ők csak a nagyobb tételekre emlékeznek (esetleg) és van valami homályos érzetük az általános költségekről – nekik általában olcsón fut az autójuk. Pedig csodák nincsenek, valójában mindenkinek nagyjából ugyanannyiba kerül az autózás, csak annak nem, aki fillérekért kihúzza a néni alól a karban tartott öreg Golf dízelt, nullát költ rá, vizsgát csak levelezőn végeztet, és sütőolajjal jár. Mi azért írjuk az összes kocsit, és annyit biztosan ki merek jelenteni: a 190-es mind közül a legsekélyebb pénznyelő kutunk. Íme, hat év és 68 ezer kilométer főbb költségei:


- vételár: 590 000 Ft (2006.03.)
- vásárláskori háromhengerezés megszüntetése, új lánc, olajok, termosztát, fékbetét, hengerfej-javítás, egyebek: 175 000 Ft (2006.04.)
- segédberendezésszíj-feszítő, első dekni: 25 000 Ft (2006.10.)
- adagolóba hidegindító patron: 12 000 Ft (2007.03.)
- 8 új hidrotőke, kürtjavítás: 30 000 Ft (2007.09.)
- indítómotor bolygóműve: 11 000 Ft (2008.04.)
- gázolajfolyás megszüntetése, kardánközép-csapágy: 10 000 Ft (2008.06.)
- akku: 25 000 Ft (2008.08.)
- 1 db izzítógyertya, hűtőcsere, első keresztstabi szilentjei, ablaktörlő-lapát: 62 000 Ft (2009.02.)
- kormánymű cseréje (szivárgott az olaj), ablakemelő-szerkezet: 53 300 Ft (2009.12.)
- első fékbetétek: 6200 Ft (2010.03.)
- indítómotor felújítás, bontott bolygómű: 25 000 Ft (2011.01.)
- ablakemelő: 3000 Ft (2011.08.)
- fényszóróüveg, maszkbetét: 10 000 Ft (2012.01.)


És a nyers gazdasági mutatók:

Összes kiadás (gumikkal, vizsgáztatásokkal): 666 630 Ft
Összes üzemanyag: 1 353 000 Ft
Összes költség (mínusz vételár, átírás): 2 019 630 Ft
Összes költség (vételárral, átírással): 2 679 630 Ft

Kilométerenkénti összköltség üzemanyaggal (mínusz vételár, átírás): 29,7 Ft
Átlagfogyasztás: 6,75 l/100 km


És ha eladnánk ma, mondjuk 340 ezerért, amennyit nagyjából ér is, a következőképpen nézne ki a számolás – figyeljenek, ez a legérdekesebb rész:

Az összköltség hat évre: 2 329 630 Ft
Havi fenntartási költség üzemanyaggal: 31 913 Ft
Üzemanyag nélkül számolt fenntartás hat évre: 976 630 Ft
Havi fenntartási költség üzemanyag nélkül: 13 379 Ft


Egy kicsit szoftosan is összefoglalom. Ez az autó, ütve-vágva, nyúzva, külföldre repesztve nem lassan, télen-nyáron használva alig 13 ezer forinttal terheli meg a pénztárcánkat. A legfájóbb költsége a gázolaj, amit megeszik, az hatéves távlatban közel egy húszasra jött ki havonta, és félek, az elmúlt egy év üzemanyagárai mellett most már megvan 25 ezer is.

Ha 2006 márciusában 600 ezer forint beugróval veszünk egy kétmilliós új Swiftet a Katinak, az most érne talán kilencszázezret. Megevett volna nagyjából ugyanannyi üzemanyagot, mint a Merci – lehet, hogy literre hangyányival kevesebbet, de sokáig jóval olcsóbb volt a gázolaj, ezért a számolást nem borítja fel nagyon, ha egálnak vesszük. Az 1,4 milliós hitel biztosan belekerült volna 2,6-ba hatéves futamidővel, tehát összesen 3,3 milliót költöttünk volna el.

Ha azt a Suzukit most eladnánk, már így is kijönne 2,3 misi költség. Annak is belekerült volna a fenntartása ez alatt olyan 300 ezer forintba, az már 2,6 millió. Cascót is fizettünk volna rá, mert nem vagyunk teljesen hülyék, jóindulattal az is kijött volna 600 ezerre hat év alatt, azaz 3,2 mihálynál tartunk. Feltételezve persze, hogy hat év alatt nem romlik el az a 2006-ban még új, de most már azért szintén használtaska Swift. Osszuk el ezt a 73 hónappal, amiről a posztban végig szó volt: 43 800 forint havonta. Ennyibe került volna, és akkor nagyon szűken számoltam a hitelt, a cascót.

Itt nem lett sok változás, kicsit talán fényesebb a váltógomb

És látják (hogy egy alternatívát nyújtsak), ebből lehet fenntartani a sok kedves veteránautót: két új Swift helyett két öreg, napi autóval kell kibékülni, s ez 60 ezer forintos nettó megtakarítást jelent havonta. Oké, csak ötvenet, mert az én járós autóim általában többet esznek (Alfa, Era, Mazda), és/vagy többet is költünk rájuk (Mercik), mint a Katiéra. De itt semmi sem ördöngösség – van, akit a négy légzsák, a pukimentes vezetőülés és a biztos garancia (egy ideig legalábbis) dob fel, mást pedig a veteránozás - a számológép a végén ugyanazt a számot dobja ki. Hál’istennek sokfélék vagyunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr994416996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

robian 2012.04.15. 07:36:26

sajnos ez már az én ízlésemnek túl új, de napi használatú női autónak tényleg komfortosabb mint a 220D.
A kormánya meglepő állapotban van 5 kiló után

rognork 2012.04.15. 07:36:51

Jó kis vasárnapi poszt, kösz

dol86 2012.04.15. 07:50:57

Tiszta matematika a vége, de jó így. A Suzukiba még azt is be kellene számolni, hogy mi maradt volna belőlük a balesetek után, vagy pontosabban mennyivel több költség merült volna fel amit nem fizet a biztosító, hogy az utánajárás szépségeiről ne is beszéljek. Na de ez már a kákán is csomót keresek megállapítás :)

szabi76 2012.04.15. 07:57:52

Üdv mindenkinek!
Korrekt kis poszt Csikós Úr!

protézisesh 2012.04.15. 07:59:50

Elso?
A vegen levo szamolasert volt erdemes elolvasni, illetve hozzatennem, h mekkora sirasrivas lenne, ha az uj swiftedbe tolatnak bele, nem az amugy is utnivagni vett oregbe...

Ironpen 2012.04.15. 08:05:44

A számolásból kifelejtetted a szakértelmedet, ami sok megtakarítást jelent a megvételnél és a karbantartásnál. A legtöbb autótulaj, egy cseppet sem ért az autókhoz, csak közlekedik vele. Nekik egy ilyen autó rémálom lenne, és a végösszeg szerintem kb. a duplájára jönne ki (későn viszi a szerelőhöz, átvágják, stb.). Szóval nekik új, vagy max. 5 éves autó kell, egy huszonéves autó üzemeltetéséhez már kell a gondoskodó és hozzáértő gazdi is.

Frick László Emlékzenekar 2012.04.15. 08:09:36

A bolygómű "széteséséből" arra következtetek, hogy több, mint 750ezer van az autóban.
Senkit nem akarok elkeseríteni, de egy "láncos" vasmotoros 1.3as Ford Escortnak meg sem kottyan 500ezer km, ha nem "falábú"-ak vezették , a második kuplungtárcsát nyövi és még az első szerkezetet. Becsűűűűletes magyar kereskedők egy mezei Opel Astra vagy Golf III esetében kétszer is visszacsévélik a km-órát amikor még el lehet adni "286000" km-rel, amit kissé sokall a becsűletesmagyarvevő, akor már 700ezer van benne és kuttyabaja. Se.

A képen látható Mercit jó alaposan össze és körbe is zúzták párszor, talán még Németországban az elsőidejében, ezért rohad ennyire.

Egy NSZK hiedelem szerint az ezüst, a "pezsgő" meg aranymetál színű használtautók vásárlását kerülni kell, mert ezeket cégek vagy évente akár 100-120ezer kmt veztő civilek is kedvelik (nem kel nyit mosni) . Szerintem van i alapja ennek a német népihiedelemnek. (NSZK-ban banális, ha valaki 70-100km-re ingázik autóval naponta)

Valamint a nőiautó (nő által használt) [damenfahrzeug] értékcsökkentő tényező Németországban. Ennek is van némi alapja :D

Frick László Emlékzenekar 2012.04.15. 08:11:34

@dol86: A Suzuki Swift (1991-2003)-ből enyhe koccanás után se sok maradt. Árokjárás: gazdaságitotálkár, hemperedéssel műszaki is.

container 2012.04.15. 08:14:59

Ez nagyon jó volt, a végén a számításokon ledöbbentem. Ez a precizitás... Van hova fejlődni... :)

Cselokapitany 2012.04.15. 08:15:24

Ügyesek vagytok! Így tovább! És csak kevesebb szerelgetést kívánok ezekhez a kedves autóitokhoz!
Ha még kibírná 8 évig, akkor nem csak hogy ezen tanulna meg Bálint tolatni, de legálisan is közlekedhetne vele, hiszem addigra technikai tudása is meglenne, mert addigra mindent úgyis kicserélnétek rajta egyszer, és pont a jogsiai is! Csak HOO generátort ne tegyetek bele ;)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.15. 08:20:10

A végén levő dolgot szoktam mondogatni állandóan! Nekem ugyanez, de mivel olcsóbb volt a gép, és 10 éve vettem, a két totálkárral tartunk egy Swiftnél (és akkor vegyük azt, hogy Swifttel költözni se tudtam volna, meg egy csomó minden mást se).

Különben az ilyen apró hibákat irtom én is folyamatosan az autóból, mint a vége felé említett ablakmosó-visszajelző, stb :) . Az enyémen pl. az első lökös azért áll hülyén, mert az egyik baleset után olyat bírt rendelni a szerelő, ami csak kb. jó a helyére - kínai.

Különben az öreg autóhoz egy valami kell : jó szerelő. Én sajnos nem sok mindent tudok elkövetni rajta, de jó lenne. Legutóbb egy beszart szenzort a 3. villamossági szerelő tudott rajta megtalálni - a többi vagy leszarta, vagy hülye volt hozzá, vagy mindkettő.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.15. 08:22:07

@Ironpen: Én sem különösebben értek az autókhoz (olajat sem tudok cserélni, pedig az eccerű), mégis olcsón üzemeltetem a dögöt, és eddig csak akkor hagyott ott, ha összetörtem...

Ronin_ 2012.04.15. 08:23:20

Szép volt Zsolti a 4.b-ből!
Teljesen korrekt.

zutyi128 2012.04.15. 08:29:01

Hogy kerül ide a Swift?

Ironpen 2012.04.15. 08:32:42

@ColT: Akkor jó emberismerő vagy, sajnos a szerelők hamar megérzik, hogy kit lehet átvágni egy-egy szervizelés alkalmával, és páran meg is teszik. A vásárlás egy laikus számára megint csak lutri...

Begami 2012.04.15. 08:37:51

A garázsos résszel nem teljesen értek egyet kicsit "magyarázom a bizonyítványomat"-nak tűnik de a többi rész nagyon helyes összefüggéseket világít meg:-))

Schütii 2012.04.15. 08:38:26

Az a motorvontatás nagyon tetszik. :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.15. 08:38:45

@Ironpen: Nem, nem vagyok az, ezért vágtak át már jópárszor :D De enek ellenére még mindig nem túl drága az autó, és nem kell rá havi törlesztőt fizetni :)

Hogy nincs benne klíma, elektromosablakközpontizár, leszarom.

zalan.takacs 2012.04.15. 08:43:06

Sziasztok!

Ezt a szépséget én árulom! Nézzetek meg, várom a vevők jelentkezését!

www.hasznaltauto.hu/auto/mercedes-benz/w_124/mercedes-benz_w_124_230e-5569843

csabicsepp 2012.04.15. 08:47:10

Jó cikk, de szerintem se kellett volna a szuszka bele. Vagy akkor már egy nem szerencsésen kifogott használt autót is lehetett volna mellé tenni, mondjuk egy problémás cr dízelt ;)

Azért a Kati verziót is elolvasnám...

Egyetértek ColT-al, ugyanolyan fontos egy jó szerelő, ha nem fontosabb, mint az állapot. Mi is vettünk egy tényleg kiváló állapotú használt autót pár éve, amit aztán szerelők töketlenkedése tett problémássá...majd végül eladósorba...
Most is az egyik az öreg vw-nkbe majd 1 literrel több olajat tett bele cserekor. Tudom, legközelebb szánjam rá magam a cserére, de akkor is szánalmas...És ez még a jobbik szerelő fajta.

velocista (törölt) 2012.04.15. 08:48:49

Na, én ezt az M3-assal nem merném így kiszámolni, az már belekerült annyiba, mintha új fapados Swiftet vettem volna 2,5 éve...:)
Viszont a számítás annyiban nem korrekt, hogy az autón látható (és nem látható) korrozió javítása, fényezés azért érezhetően dobná a költséget, ha valaki olyannál lép fel, akinek nincs 100% megbízható lakatos/szerelő/fényező ismerőse. Engem leginkább ez tart vissza sok szép régi autótól, az M3 is addig lesz meg max, amig el nem kezd rügyezni (17 évesen garázsban tartva ennek még nincs nyoma, igaz, ez mélygarázs, szellőzik, nagy és nem fűtött:))
Az E28-am hasonló korban ezért adtam el: sokkal kevésbé rozsdásodott, de előttem volt, hogyha még egy telet megyek vele, akkor elkezd rohadni, és szétszedik az addig bontatlan autó, elkezdek kendácsolni, fényezni, és onnan indul a jól ismert orális roller...

velocista (törölt) 2012.04.15. 08:51:01

@velocista: www.hasznaltauto.hu/auto/bmw/518/bmw_518-4876803
az m3-as vételekor, 2-3 éve adtam el, még nem rohadt el, csak dupla annyiba kerül. 500ér visszavenném, 450 körül ment el:)

karlmann 2012.04.15. 08:54:10

Jó kis írás, de egy dolgot ne felejtsünk el: Csikós Zsolt (a 4.b-ből) ért az autókhoz. A szerelője Karesz, szintén ért hozzá. Ha ez nem lenne elég, akkor van még néhány ismerőse, akiket bármikor segítségül hívhat, ha nem boldogul egy problémával. Így azért nem gond fenn tartani régi autókat. Az anyagiakat én sose számolom, mert amit rá kell költeni, azt rá kell és kész. Innentől csak az számít, ki mit mer bevállalni. Ilyen háttérrel huszon-harminc éves kocsik napi szinten használva is gond nélkül forgalomban tarthatóak. De akinek nincs hasonló háttere, vagy sok pénze annak csak a rugós nyalóka jut...

dtk74 2012.04.15. 09:01:07

Ezért van nekem egy pöpecül rendberakott Rover 620Ti-m, ünnepnapra és csapatni, mellé meg egy Daewoo Nexia gázos olcsón, feltűnésmentesen közlekedni. Előtte 0-3 év között volt az autópark átlagéletkora, és dőlt ki a pénz az ajtón.

csabicsepp 2012.04.15. 09:07:33

@karlmann: Ez szép volt, és nagyon de nagyon igaz. (Ezért nem vállalok be egy mercit sem, bármennyire is kívánatos tud lenni Csikós cikkei után...mert akkor kereshetnék más foglalkozást is akár, annyit szopnék ;)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.15. 09:12:07

@velocista: Dobná a költséget, de akkor még ott van, hogy sok évig volt autód közben. Meg hogy sokkal nagyobb, mint egy kisautó, amit ezért a pénzért kapsz, és több minden befér (család esetén nem mindegy)...

indapass90210 2012.04.15. 09:18:57

@dol86: @Frick László Emlékzenekar: A posztban az van, hogy "Ha 2006 márciusában 600 ezer forint beugróval veszünk egy kétmilliós új Swiftet". Ez a tájékozottabbaknak új swiftet jelent, amiben a többi ilyen kategóriás, akkori új autóhoz hasonlóak a túlélési esélyek.

Ádán 2012.04.15. 09:21:29

Kedvet kaptam egy ilyenhez. :)

Én csak két dolgot változtatnék.
1. Az üléseket a kárpitok színéhez illőre cserélném (lehet, hogy nem könnyű jót találni)
2. Azt a kapubejárót kiszélesíteném. :-P

haggyadaszt 2012.04.15. 09:40:18

Na, én EZT hoznám eredeti állapotba, nem a régi fost (bocs). Ez megérdemli!

Csikós Zsolt 2012.04.15. 09:42:14

@Begami:

Pedig nehezen tudod megcáfolni, miért rossz a garázsos leírás. Kémiailag megállja a helyét. A magyarázom a bizonyítványom pont a garázsban tartott napi használatú autók tulajainak a szerepe... :-)

Csikós Zsolt 2012.04.15. 09:44:18

@velocista: @Ádán:

Ez csak huzat az üléseken. Nyilván olyan színűek alattuk, mint a belső tér.

Csikós Zsolt 2012.04.15. 09:47:48

@velocista:

Megelőlegezhettem volna a lakatolást is a számításban, de ha mondjuk egy 250-et rászámítok a lemezmunkára, másik 200-at a díszléc alatti körbefényre, hat éves távlatban akkor se megy sokkal odébb a költség, nem éri akkor sem a 20e Ft/hót. És az autó értéke helyből visszamegy legalább 500-550-re, tehát nagy különbség nincs.

kolompar 2012.04.15. 09:50:43

A swiftes hasonlítás nem állja meg a helyét, mert abban az évben én 2db újat is elhoztam a szalonból nulla befizetővel.
Csak az üzemanyagot kellett fizetnem, szervizre nem költöttem, és végig új autóval közlekedtem, sokkal olcsóbban.

Carlov 2012.04.15. 09:53:21

@kolompar: Az autót meg ingyen adták.
Hmm ritka szerencsés ember vagy.

Kirby5 2012.04.15. 09:54:15

Ironpen hozzászólásával maximálisan egyetértek, a kalkulációból teljesen kimaradtak a szervízköltségek, amit egy hozzá nem értő tulajdonosnak keményen ki kell fizetnie. Nem beszélve arról, ha valahol lerohad a kocsi, valakit odahívni, elvontatni, ha nem megy lábon akkor autómentő ilyesmi.
Én újonnan vettem swift sportot, és egyedül azt bántam meg, hogy svájci frankos hitelt vettem fel, mert nem volt akkor pénzem (ez 5 éve volt). Azt, hogy új autót vettem, egyáltalán nem bántam meg, nem egy évre vettem, nem kettőre.... Az meg nekem elég sokat megér, hogy egyrészt tervezhetőek a kiadásaim, másrészt nincs bennem gyomorideg, ha elindulok vidékre, hogy akkor most vagy leérek vagy nem.
5 év alatt ha összeszedem a költségeket biztosan több jönne ki a hitel miatt, viszont eddig az időszakos szervízen kívül (aminek jó részét én is meg tudtam csinálni) nem kellett rá költenem. Azon kívül, hogy lecserélem az olajat, olajszűrőt, levegőszűrőt, mást nem tudok megcsinálni a kocsin, ráadásul sportosabb kiskocsit kerestem, na abból fogjon ki valaki olyat használtan, amivel nem kell foglalkozni.
Az ilyen fórumokon ezeket mindig elfelejtik, mert mindenki megszerel mindent, sokszor van műhely, szerszámok, tudás. Ha nincs, akkor van haver, ismerős, rokon, aki mindent megcsinál. Aztán persze kihozzák hülyének, aki új autót vesz, mert milyen pazarlás... Az, hogy hétvégéket végigszerel és nem tud elindulni a kocsival időben, mert nem indul, vagy a nyaraláson beszarik a kocsi, mindenki jótékonyan elfelejti. Vagy van második vagy harmadik kocsi amivel mennek és éppen működik.

Szóval mindenki mérlegeljen szerintem, mit hajlandó bevállalni (mert most happy endről olvastunk, amikor jó használtautót fogtak ki), hogy olcsón vesz autót, de benne van a pakliban erősen, hogy szerelgetni kell, vagy többet fizet de jó eséllyel nem kell vele foglalkozni.

Polly-pudli-pötty 2012.04.15. 09:56:29

@Csikós Zsolt: Nekem 2.0 190E-m van,első szériás,sportline futóműves. Annyira alacsonyan van,hogy sokan ráhúzzák a kormányt,mert egyszerűen nem veszik észre.
Nem tudod véletlenül,hogy a KE-jetnek melegen gázfröccsel vagy nélküle kell-e indulnia gyárilag? Ismerek olyat aki szinte mindent kicserélt már,ami szóba jöhet,de még mindig csak gázzal indul melegen,mint egy porlasztós.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.15. 10:01:38

@Csikós Zsolt: Az autó értékét nem hiszem, hoyg érdemes ide keverni - én pont azért nem adom el a Fordot, mert nincs értéke, sokkal újabbat meg nem tudnék venni, és azzal is előfordulhatna pár orbitális szopás - hát akkor inkább ezt tartom rendben.

dennisthemenace 2012.04.15. 10:01:43

@Frick László Emlékzenekar: Felénk az ezustmetál a leggyakoribb szín,valszeg pont ezért. Mondjuk, évente kb. háromszor szoktam lemosni az enyémet..

attila7575 2012.04.15. 10:01:52

Mindig bírom mikor megmagyarázzák hogy a garázs direkt káros.

kolompar 2012.04.15. 10:02:24

@Carlov: Fél év után visszaadtam, nem kellett fizetnem érte semmit, mert a forgalmi szerinti tulajdonos Kanadába távozott a kis családjához.

Csabby 2012.04.15. 10:03:32

Ez jólesett így vasárnap délelőtt...köszönjük a nép nevében!
Annyit még hozzátennék hogy a nem említett idegeskedés és a váratlan helyzetek (vmiért lerohad az autó) miatt beálló átszervezés (esetleg programlemondás)nem igazán könnyen forintosítható, de igen sok bosszúságot tud okozni!
Én is ezt untam meg...ezért vettem új autót, persze anyagilag valószínűleg rosszabbul jártam mintha egy használtat vettem volna.

kolompar 2012.04.15. 10:05:00

@attila7575: Naja, főleg azok, akiknek nincs jó kis fűtött garázsuk.

Hurri Kán 2012.04.15. 10:06:11

Jó számolás. És sok kilométert még a 190-essel.

Hurri Kán 2012.04.15. 10:07:24

@haggyadaszt:
Melyik régire gondolsz, ami szerinted fos?

kolompar 2012.04.15. 10:10:03

@ColT: szlovák 220-as CDI-m van jelenleg, ja és tgk az áfa miatt.

kolompar 2012.04.15. 10:16:05

@Kirby5: Nem hozzáértő soha nem vesz óra szerint közel 500000 km-es autót, mint ismeretes, ezért élnek meg az óratekergetők, nepperek, meg én is.
Nem vagyunk egyformák, nekem meg az új autó miatt lenne gyomoridegem a pesti dzsungelben.

Csikós Zsolt 2012.04.15. 10:17:30

@Kirby5:

Dehogyis maradtak ki a szervizköltségek. Az utolsó fillérig ott van benne. Én ezt az autót nem szerelem, szervizbe járt mindig - két alkalmat leszámítva a hat év alatt.

kolompar 2012.04.15. 10:23:39

@ColT: A Tótok nem adták ingyen a verdát, pedig elhiheted, mindent megpróbáltam, csak az áfát tudtam visszaszerezni.

Opelfan 2012.04.15. 10:26:42

Tény, hogy jobban megéri anyagilag az öreg autó, és még élvezetes is tud lenni ha az ember szereti őket. Nekem egy benzines Lancia Kappám van, az eddigi terven felüli szervizelés 26.000Ft-ba került, a szokásos dolgok általában bagóba kerülnek hozzá. Az egyik haveromnak éppen a szóban forgó Swiftje van, nagyjából 2,5-szeres áron vette az enyémhez képest, a két autó között pedig ég és föld a különbség, akár teljesítmény, komfort, váltó pontosság stb hosszasan lehetne sorolni, igaz többet eszik az enyém, de ahogy kiszámoltam a költségek 12 év alatt lesznek egálban évi 10.000km-t számolva.

Kirby5 2012.04.15. 10:27:17

@kolompar: Ebben igazad van, az enyémen is van pár ajtórányitás stb. de ezeket be kell nyelni nincs mese.... pont az óratekergetés egyébként az, ami miatt itthon nagyon rizikós használt autót venni.

vinyi 2012.04.15. 10:29:46

Fura egy figura ez a Csikós. Betegesen vonzódik az ilyen öreg szarokhoz.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.15. 10:32:36

@Csikós Zsolt: Ezen már én is gondolkodtam. Nekem nem fűtött garázsom volt, és amíg ott tartottam az autót, sokkal kevésbé rohadt.
Bár mondjuk amíg garázsom volt, nem is volt összetörve :D

Valószínű ott van a kutya elásva, hogy jól szellőző garázs kell, mert amúgy az nem tesz rosszat az autónak, ha nem esik rá az eső, meg a hó, esetleg télen nem -20 fokra hűl, hanem csak -3-ra.

Kirby5 2012.04.15. 10:32:57

@Csikós Zsolt: Ha a szervízben kifizetett szerelési költségek is benne vannak akkor sorry benéztem. Ha viszont te szerelted mondjuk a fékbetéteket, akkor másnak az plusz költség beletenni, nem csak alkatrészárral kell számolni.

Kirby5 2012.04.15. 10:35:14

@Csikós Zsolt: Ha benne vannak a szervízköltségek is akkor sorry, viszont ha mondjuk te cseréled a fékbetéteket akkor arra másnak még rájön a szerelési költség, nem csak alkatrészár:(

Zsírnak való 2012.04.15. 10:35:40

Nem a garázs káros,hanem a fűtött garázsban gyorsabb a korrózió,mint pl a kinti mínusz 10 ben.

kolompar 2012.04.15. 10:38:35

@Csikós Zsolt: A napi használatos autót, kis légterű fűtött garázsban tartani októbertől májusig felér egy ötszörös korróziós szorzóval. Egy igazi, oxidációt gyorsító klímakamra jön létre, magas páratartalommal és hőmérséklettel és 0 légcserével. Szóval jól beszélsz, a járműnek sokat árt a gazda kényelme.

huleaks2 2012.04.15. 10:43:01

Nem mondod, hogy a költségeket folyamatosan írtad? Nem semmi!!

Csikós Zsolt 2012.04.15. 10:44:44

@Frick László Emlékzenekar:

Tévedsz, az utolsó lemezdarabig körbemértük rétegvastagságmérővel, amikor vettük, gyári rajta a fény. 3 évet élt külföldön, számold ki, utána 1 db magyar tulaja volt.

Ha pedig visszatekerték volna, azt nem 423 ezerre teszik, ami a legnagyobb szám volt akkor magyar 190-országban, hanem 220-ra, mert simán elment volna annyinak. Még kevesebbnek is.

Gondolkozz.

A motor itt se volt fúrva, hengereken nulla a kopás, csak a szelepfészkeket cseréltük a hengerfejben. Kuplungot mi garantáltan nem cseréltünk. Még tárcsát se.

Csikós Zsolt 2012.04.15. 10:46:15

@Kirby5:

Egyszer indítómotort cseréltem (azt muszáj volt nekem), egyszer meg a téli-nyári gumi váltásakor a már megvett hátsó tárcsákat és betéteket lecseréltem a Bálinttal, hogy gyakoroljon kicsit :-)

Opelfan 2012.04.15. 10:48:02

@Kirby5: Csak annak szabad öreg kocsikon gondolkodnia aki hajlandó bevállalni egy kis bosszúságot, koszt meg néhány autó alatt töltött hétvégét, akinek ez nem megy vagy elképzelhetetlen a szakszervizen kívül más megoldás, annak anyagi katasztrófa egy öreg autó.

Csikós Zsolt 2012.04.15. 10:48:12

@vinyi:

Igazából volt egy szakasza az életemnek, amikor rákaptam az értékvesztés-hiteltörlesztés játékra, és eljátszottam az atyai örökségemet. Aztán az orvos mondta, hogy abba kell hagynom, életformát kell változtatnom, különben meghalok.

Azóta kínlódok ezekkel a szarokkal. Gyűlölöm őket, de nem akarok meghalni.

HöZsö 2012.04.15. 10:52:35

Na, ez fasza írás volt. Én is osztom veled az "újautót soha" nézetet. Nem ad semmi pluszt, az értékvesztésből meg simán fenntartható egy régebbi autó akkor is, ha mindig mindent megjavíttatunk rajta. Én abba a kasztba tartozom, akinek mindig van egy napi autója, amire nem költ, és van egy hobbi, ami mindent megkap, amire csak telik. Így 8 év után, a harmadik szakadék napi autó után(mindhárom 150 ezer alatt volt, vételkori javításokkal, átírással együtt, de ez látszik is rajtuk) azt mondom, a következő napi autóra már költeni fogok, és megtartom tovább. Mert érdemi ráköltés nélkül 3 évnél többet nem bír ki egy ilyen szemétdombról szedett kocsi. Jön-megy, de nem kellemes járni vele.

Alhazred 2012.04.15. 10:53:16

hm, még a végén kiderül, hogy a szellős fabódé egészségesebb, mint egy fűtött garázs. csak a macska is bejut sajna, összejárkálja a verdát. :)

ne most 2012.04.15. 10:53:19

A költségek erősen könnyített változatban szerepelnek. Hol lehet fékbetétet cserélni 6200Ft-ért? Anyagköltségként is a minimum. Az ilyen fékbetét vasuti kocsira való, úgy nyikorog.

Nincs még nicked 2012.04.15. 10:58:05

@Csikós Zsolt:
'Valami ellenérvet. '
Fagy.
Azt ne mondd (vagy akár mondhatod is, csak hülyeség), hogy a -5 (-10-15) °C-ra átfagyott kocsi összes alkatrésze (csapágyak, tömítések, stb.) nem kopik-romlik-öregszik sokkal többet indulás után, mint a (nem feltétlenül fűtött, de) fagymentes garázsból indulva. De azt sem lenne haszontalan végiggondolni, mekkora mechanikai pusztítást képes végezni a legkisebb helyekre beszivárgott, aztán megfagyó víz is, hogy mást ne mondjunk, 2-3 nap alatt jobban szétb¤ssza az utakat, mint az egész éves forgalom.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.15. 11:00:02

@Opelfan: Tapasztalatból mondom, hogy nem.
Én szinte semmit nem tudok megcsinálni az autón, mégsem anyagi csőd.

pickapu 2012.04.15. 11:00:06

@Alhazred:
Szellős fabódéban áll a kocsim, de van egy kutyám az udvaron. :)
Zsolt, ez jó volt, köszi.

vwpolo · http://edrink.blog.hu 2012.04.15. 11:00:16

@Csikós Zsolt: hova lett a kommentem? Titok lenne amit írtam?:D

pincze 2012.04.15. 11:02:21

Szivó dízel , hagyományos adagoló , az egyszerű dízelek sajnos lassan kiszorulnak . Jó volt olvasni az újabb lelkes leírást .

Opelfan 2012.04.15. 11:04:14

@ColT: Nagy kérdés, hogy milyen autód van. Ha tucatautó és van hozzáértő ember akkor oké, de ha egy viszonylag ritka kocsi azt a szerelők is csak távolról ugatják.

kridli 2012.04.15. 11:04:32

@Csikós Zsolt: És nincs valami mennyiségi kedvezményed a szerelőnél? :)
Nekem munkadíjjal együtt nagyon kevésnek tűnnek ezek a tételek. Az alkatrészeket sem valami nagyobb kedvezménnyel szerzed? Az utcáról betérve bárki idegennek ennyi lett volna?
Ha igen, akkor engem nagyon átbasznak ahova én járok :)

tlacka 2012.04.15. 11:04:49

@ Kirby5:

Osztom a véleményt.
Igaz én is inkább egy ilyet vennék vagy egy 24-est/most stiftem van :)/.
De 590-ért ezekből most egy leharcoltat kapni.
Egy normális 800 körül kezdődik.
Na meg sok ember fél még a dieseltől meg a köbcentitől.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.15. 11:06:39

@Opelfan: Tucatautó, nyilván. Napi használatra azt érdemes.
De hozzáértő, és normális hozzáállású szakember az ritka.

Süni25 · http://www.eakft.hu 2012.04.15. 11:16:28

Vezérműszíj-feszítő ???????????

Na én még szíjas vezérlésű Mercit sosenem láttam!

kicsidio 2012.04.15. 11:20:02

Mi a túró az a síbeda??????:)Esetleg schiebedach???

Vinsz32 2012.04.15. 11:26:49

Mindig ez a Suzukis "hasonlítgatás".. Már rég nem a legolcsóbb de miért nem lehet-minden bántás nélkül- egy Chevrolettel összehasonlítani. Tipikus, buta magyar hozzá állás. Az autózás relatív és lehet valaki egy vadi újonnan vásárolt Swiftet hajt 10 évig boldogan pedig vehetne néhány éves remek Audit is, viszont nem a "márkákat" helyezi előtérbe.

Ada 2012.04.15. 11:33:24

Nekem az atlagfogyasztas nem stimmel...
Ha 1 353 000 Ft-t koltottettek uzemanyagra, legyen az atlagara 375 Ft/l, akkor az 3608 liter.
3608 l / 68000 km (*100) = 5,3 l/100km

Csikós Zsolt 2012.04.15. 11:35:35

@Alhazred:

Ha ki-be jársz, igen. Ha benne tartod, szárazon, nem.

gyalog_galopp 2012.04.15. 11:36:33

Sikerült bebizonyítani, hogy a hitelnél jobb a kp. Ehez viszont szegény Swiftnek semmi köze, kár volt belekeverni. Ha a Mercit Providenttel vette volna, mindjárt olcsóbb lenne gyakorlatilag bármi.

Csikós Zsolt 2012.04.15. 11:36:46

@kicsidio:

Te se érted a poént.

Egyébként a nepperek hívják így, nézzél autóhirdetéseket.

Csikós Zsolt 2012.04.15. 11:39:01

@Süni25:

Nem vezérmű. Csak segédberendezés-szíj. A kezem vakon ráállt az első helyen a szövegben (túl sokszor írom le, és reflexből kijön), de a végén jól van :-)

Csikós Zsolt 2012.04.15. 11:41:04

@kridli:

Nem, a sufniszerviz ennyivel olcsóbb. Nyilván teszek be bontottat is abból, amiből lehet - fékbetétből, szíjakból, szűrőből persze nem.

Béla, tudod a Béla 2012.04.15. 11:42:12

@Csikós Zsolt: azért volt olyan autód is -pl. HANS- amivel nem lehetne lejátszani ezt a jó kis parasztvakítós számolósdit ;)
Ne feledjük azokat a tényeket sem, hogy nem mindenki megy csak évi 13 ezret az autójával, és nem mindenkinek van hozzáértése és garázsa, több autója, és viszonylagosan központi helyen háza, valamint jó szerelője aki ráadásul ingyen dolgozik, és az szerencse faktor is ér egy ilyen autónál úgy évi 200.000 Ft-ot, lehet forintosítani.

Csikós Zsolt 2012.04.15. 11:42:59

@Nincs még nicked:

Nem, nem végez nagyobb pusztítást. A legnagyobb pusztulás minden autónál a karosszéria, nincs annyi csapágy, gömbcsukló, ami annyiba kerülne, mint egy szétrohadt karosszériát kilakatolni.

Ez olyan, mint a különféle ellenállások: a végsebességnél a légellenállás már olyan iszonyatosan nagy, hogy ahhoz képest a csapágyak, a gumik ellenállása szinte semmit sem számít.

Csikós Zsolt 2012.04.15. 11:45:00

@Béla, tudod a Béla:

Azért ha ideadnád az ingyen dolgozás ellenértékét, amit kifizettem, millióim lennének. Ne viccelj már, nem dolgozik senki ingyen. Nem is fogadnám el, de fel se merül.

A Hans... Ne is emlegesd. Az életem legnagyobb csődje volt. Az a vicc, hogy igazából nem is akartam, a ráció vitt rá, hogy megvegyem :-)

Begami 2012.04.15. 11:45:50

@Csikós Zsolt:

A fagyot akartam írni de egy kolléga megelőzött.De a pára?Reggelre mindig vizes lesz az autó.Télen ráfagy az ablakot kapargatod karcolódik stb.Végül pedig egy övön aluli:Ha beállsz a garázsba a furgonos csóka nem rúgja be az autót...:-)))

roomster 2012.04.15. 11:46:11

A költségszámítás attól pontatlan, hogy nem szerepel benne annak az idő(m)nek a költsége ami a javittatni viszem, érte megyek, közben x napig nincs autóm és addig valami más (BKV, taxi) kell. Az nem alternatíva, hogy van 4 másik autó a garázsban, mert nem ez a jellemző az autósokra. Ha nekem 3-4 ezer Ft. az órabérem akkor a kieső időmet ezzel az árral még hozzá kell adni. Plusz a mentális "terhelés" ára, amit nem tudok forintosítani, de létezik!

Csikós Zsolt 2012.04.15. 11:46:30

@ne most:

Képzeld, nem nyikorog, sőt. Baromi olcsó hozzá az alkatrész. És egy vidéki magánszervizben egy kávé mellett 1500-ért kicserélik húsz perc alatt.

Csikós Zsolt 2012.04.15. 11:47:57

@roomster:

De benne van az üzemanyag-költség, a feleségem ilyenben kíméletlen. Katinak a cége fizeti a BKV-t, úgyis azzal jár, mert a munkahelyénél nem lehet parkolni. A 190-es gyereket hordani, vásárolni van hét közben.

kridli 2012.04.15. 11:56:44

@Csikós Zsolt: amúgy nem értem ilyenekből hogy jön össze ennyi kilóméter. A város másik végére hordjátok a gyereket? :)

Béla, tudod a Béla 2012.04.15. 11:56:59

@Csikós Zsolt: szóval 2010-ben 6000 Ft az első fékbetét csere munkadíjjal együtt? Nekem, nem szakszervizben csak a munkadíj 4500 Ft volt akkoriban.

AtoszMester 2012.04.15. 11:58:06

Hat en a kerekparommal sokkal olcsobban kozelekedem :D Es azon elfer hato:ko:r.

Felek tole en is, hogy sajnos sok lesz a rejtett rohadas, ha szetszeditek :(

Béla, tudod a Béla 2012.04.15. 12:04:13

@kridli: én 5 km-re hordom a gyerekeket iskolába (busszal kb 70 perc lenne mivel egy átszállás kell, és busszal 12 km, már ha jön félóránként), tehát reggel 10 km aztán hazahozni egyesével mert ugye nem ugyanakkor végeznek az még 10+10 km, az napi 30, heti 150, 38 héten át csak ez kb 6000 km.

tonalcar 2012.04.15. 12:06:18

A garázs alap a napi használatú autónak is és szigorúan Fűtetlen! Már ha nem a sofőr kényelme az elsődleges.

Elmés téveszmés 2012.04.15. 12:08:38

@Kirby5:
Bár én nem vagyok veterános,csupán 14éves a szekerem és olasz(Fiat Bravo).
De,soha nem hagyott cserben,minimális összegből fenntartható,és sok probléma megoldható házilag is,ha van az embernek némi műszaki érzéke,és hajlandósága hozzá.Nem kell hétvégéket dekkolni rajta,tegnap pl lengőkart,stabpálcát cseréltem rajta,műhely,garázs nélkül a kert közepén..és közben jól éreztem magam,mert nem a tv,v a pc előtt döglöttem unott pofával.Ez egy olyan dolog,ami összehozhatja az embereket..főleg,ha a tipusnak klubja is van,és nem csak a virtuális térben építhet ki ezen kerestül kapcsolatokat.
Munkatársamnak ford fikusza van,4éves valós 28000-el.Múltkor a garázsból vitték el tréleren,mert nem indult be neki,csak pirosan világított vmi piktogramm(nem tudta elmagyarázni mi,mert sík h hozzá).Szakszervízbe bevitték,másnap foglalkozni akartak vele..és pöccre beröffent.A hiba forrását nem találták meg,kiszámláztak neki 25000-et.3hét múlva vmi sárgán kezdett el világítani,és alig 40-re tudott erőlködve gyorsítani...hazament vele,kihívta a szervízest...és pöccre beindult neki.Garázsban tartja,ápolgatja,de már szidja az anyját is..az öreg Henrynek.Az enyém el van a ház előtt,és gyönyörűen elvisz A-ból-B-be,hűen szolgál,és csak egy helyen rohad,de az is minimálisan,ahol az előző tulaj megtörte.

Csikós Zsolt 2012.04.15. 12:09:36

@kridli:

Nem, járunk vidékre, külföldre is. De írtam.

kridli 2012.04.15. 12:10:15

@Csikós Zsolt: Ja értem, azt hittem azt a flotta más tagjaival.

makmarci 2012.04.15. 12:12:18

Bár maximálisan értem, és ebben az összehasonlításban igazat is adok, de van más alternatíva is annak, aki nem szereti a régi, ebből kifolyólag régies működésű (kissé nyeklik csuklik, közel sem masszív érzetű, vagy legalábbis érzetre precíz,)autókat. Hogy ne menjünk messzire, vegyünk mondjuk egy 2005-től gyártott swiftet. van belőle rengeteg, köztük igazi tatter autók is, de egy átlagos sem lepusztult szar. Kerül mondjuk 800.000-1.000.000 ft-ba, de akkor már klímás is, és valós 100.000 km-es. Ha ezt számolod ki, már közel sem olyan szigmifikáns a különbség, sőt !

-nem rohad rád,
-jó eséllyel ritkábban romlik el, de legalábbis nem sűrűbben, és aki nem pesti, az is talál bontva bármit hozzá
-caso-t nem érdemes kötni rá, és olcsó is hozzá minden
-az értékvesztése sem nagy már
-szinte bár mikor eladható, ha úgy alakul
-ért hozzá "bár melyik" szerelő

És még hosszan sorolhatnám... Persze nincsen akkora csomagtartója mint a mercinek, de vannak ebből a szempontból alkalmasabb alanyok is szép számmal, csak az általad említett példa miatt hoztam fel én is.

Rocko- 2012.04.15. 12:14:16

akkor kezdett mentálisan megbomlani Zsolt, ha ezt akarják eladni. :)

Spanish VVax 2012.04.15. 12:17:23

Azért döbbenet, hogy a környezetszennyezést amit az elavult motor terhelése jelent a környezetre, egyetlen szó erejéig nem merült fel a cikkben, különösen fájó ez a cikk végén, a suzukit lesajnáló számsoroknál. Mert az ökológiai lábnyoma kb akkor a 190-esnek mint az ingolstadti yetinek. Szarjunk rá, kit érdekel a bolygó, ott ragyog a csillag a bömbi elején !

tükörfúró 2012.04.15. 12:18:51

Ez a mercik E32-E34 ese.
A lenézett kocka, ami már olyan "modern autó", hogy csak pár mostanra jólismert "akna" van beépitve, kb soha szét nem esik, a bontókban is járóképes, kulturemberek közt vállaható belterű és fényezésű példányok fekszenek, az autógyártás (autózás) utolsó épeszű pillanatának hívom én ezt.

A biztonság is több mint elfogadható már ezekben, a nagy presztizsmárkáknak ekkoriban mrá voltak házi töréstesztjeik, motorteljesitményben, uttartásban, kezelhetőségben, kényelemben sem tudnak kevesebbet mint hétköznapi használatban akármelyik mai középkategória.

Gyanitom a "rettenetes ablakszerkezet" is részben a biztonsággal függ össze, a korszerűbb könnyebb, vékonyabb acélok miatti tömeget és merevséget "pótolja" az ajtóban, hogy mercis, minőségi érzete legyen az ajtó működésének, a vicces, zsiguli-skoda kategóriás összesen kb 1200kilója ellenére is.

Fitz 2012.04.15. 12:20:22

@Ironpen: Jól mondod. Kb. minden meghibásodásnál azt írta, hogy XY haver segített és fillérekből. Na ez az emberek 90%-ánál nincs. Vagyis én bevittem volna a Mercit egy szervízbe és ha nem húznak le, akkor is 6000/óra, plusz alkatrész + 30% alkatrészfelár.

Béla, tudod a Béla 2012.04.15. 12:27:37

@Fitz: aztán még az autómentő is lett volna 25000 igaz? @Elmés téveszmés

tükörfúró 2012.04.15. 12:32:11

@Spanish VVax: A környeztszennyezés szvsz egy külön téma, van Csikósnak ezekről is pár cikke, egyébként van ugyanez a szerkezet korszerű benzinomotorokkal is, azok aztmondhatnám kb 3x jobbak, mint a jelenlegi "bedieselesedett" nagyvárosi átlag, persze ezt keményen megfizeted a télen 7 helyett akár 10-12 literben.
Ugyanakkor az sem eldönthető, miért is sirjunk épp, most a mikrokormot köpő uj diesel "ökológiai lábnyoma" a jobb, mert csak 5l kőolajszármazékot fogyaszt, tehát több olaj marad, tovább tudunk autózni, vagy a régi benzin-katalizátor, ami ugyan kb illatos levegőt köp ki bármiféle olajkályhához képest, de tizesével issza a drága fosszilis litereket?
A CO2 kérdést meg idevenni sem vagyok hajlandó, mert hanta, egy gazdasági-politikai trükk, az un "globális felmelegedéssel" együtt.

Fitz 2012.04.15. 12:38:53

@zalan.takacs: kár, hogy ez kétszer annyit eszik, minta cikkben szereplő...

yxcvbnma 2012.04.15. 12:39:45

@Spanish VVax:

Meséld el nekem, hogy mennyivel nagyobb az ökológiai lábnyoma egy 20 éves kocsinak, mint egy mai átlagautónak!

Az üzemanyag fogyasztás kb ugyanakkora, katalizátor már akkoriban már elterjedtnek számított, viszont az újnak másfélszer annyi a tömege, amit valahogy le kell gyártani. Egy mai autó meg nem valószínű, hogy 20 évet meg fog élni...

Fitz 2012.04.15. 12:39:56

@Béla, tudod a Béla: Azért egy vontató haver lett volna. :)

Csikós Zsolt 2012.04.15. 12:45:19

@Spanish VVax:

Igen, viszont 1 db autó legyártása felér 7 évnyi használattal. És ez az autó itt minimum másfél Suzuki legyártását tette eddig szükségtelenné. Ezt a faktort vedd bele, mert így egy kissé hatásvadász, amit írsz.

Csikós Zsolt 2012.04.15. 12:48:08

@Fitz:

Pöttyet túlzol ezzel a minden meghibásodánál. Volt egy ablakemelő-szerkezet... Meg egy pár alkatrész, ami kedvezménnyel jött a UNIX-ból klubon belülről... Oszt slussz.

Csikós Zsolt 2012.04.15. 12:49:30

Rájöttem, mi a probléma azzal, hogy az újautót védők itt reklamálnak.

Hogy az újautó-cikkeknél nincs kommentposzt, amelyekben felbukkannak a régiautó-használók trollkodni. A dolog egyirányúsága nagyon zavaró. Ezzel lehet, hogy teszek valamit.

Dr. GGG77 2012.04.15. 12:52:17

@Fitz: "akkor is 6000/óra, plusz alkatrész + 30% alkatrészfelár."

Ez a képlet bizony így néz ki az autósok 90%-ánál, nálunk is. Talán annyi, hogy tavaly még 4500/óra volt a munkadíj a bejáratott műhelyünkben, remélem nem lett belőle 6000...

Dr. GGG77 2012.04.15. 12:55:28

@Spanish VVax: Sötétzöldkém, szerinted egy új autó legyártása, meg az, hogy cseréld le a kocsidat 5 évente, az mekkora ökológiai lábnyomot hagy?
A hibridek kidobott akkujaival mi lesz, hm?

Csikós Zsolt 2012.04.15. 12:57:44

@makmarci:

Persze, költségileg a legjobban egy 1995-2005 között gyártott, egyszerű, kicsi autó megvétele éri meg.

De ez a poszt - bár most nagyon elment erre a kommentelés - nem arról szól, hogy mindenki vegyen régi autót használni, sőt, a végén éppen hogy egyenlítem a mérleget.

Hanem arról, hogy ez az autó 500 ezer kilométernél jár, sokat használtuk, és most olyan, amilyen. Hogy szeretjük, és az általános prekoncepcióval ellentétben nem egy halálos szopás, egy állandó rettegés használni, pénztemetőnek meg pláne nem. Hanem egy megbízható, dolgát csendben tevő, akár városba, akár országokon átívelő nyaralásra tökéletesen alkalmas jármű - mínusz klímaberendezés a hidegfetisisztáknak.

És szerintem jóval kevesebb kárt okozott eddig a nemzetgazdaságnak a reális pénzből megvett öregedő autók mennyisége, mint a hitellel bedőlt sok százezer új autó, ami most a telepeken rohad, mögötte romba döntött költségvetésű családokkal.

Magyarországon ma az ilyen autó a realitás (és ilyen lett volna öt évvel ezelőtt is, csak a hitelpumpa túl erős volt), és aki ide jut, érdemes tudnia, hogy van remény, tud autózni ezen a szinten is.

És egy költségszámítás elkerülhetetlen része egy ilyen posztnak. Ám ettől még nem ez a lényege, csak számokban is menti, miért jár néhány kretén ilyen öreg autóval. Máshogy csak üres duma lenne az egész.

rolls 2012.04.15. 12:58:09

Gyűjtemény, régi prospektusokból!
www.philseed.com/mb-69models.html
(tudom,mindenki látta,ismeri,és megvan a padláson kötve, fűzve két példányban!)
: )

Csikós Zsolt 2012.04.15. 13:04:52

@rolls:

Ez baromi jó, nekem nem volt meg, eltettem könyvjelzőbe, köszi!

haggyadaszt 2012.04.15. 13:10:20

@gyvy: a pontonra, de gondolhattam volna az ERÁra is (aki azóta el lett adva)

corpus alienum 2012.04.15. 13:10:38

Van egy, különálló, 42 m2 alapterületű garázsom. 38-as Porotherm téglafalak, hőszigetelő vakolattal. Déli oldalon van egy 4,12 méter széles szekcionált garázsajtó, keleti és nyugati oldalon egy-egy ablak. Gres-lapokkal van lerakva az alja. Vasbeton fördém, felette egy nagyon fasza padlás, Bramac cserép fedi. Télen -1 foknál nincs benne hidegebb, nyáron hűvös. A garázs száraz, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy sűrűn kell eltávolítani a pókokat a sarkokból :))

Két autó áll benne, a régebbi egy 6,5 éves Mercedes, tökéletes műszaki és esztétikai állapotban, rendszeresen karbantartva, mosva, takarítva, szervizelve mindkét autó.

Érdekelne, hogy mikorra várható az autók elporladása. Nyilván rendkívüli mértékben kitolok magammal, hogy nem az utcán rohasztom a technikát télen-nyáron.

Természetesen rohadt nagy lúzer az is, aki új autót vesz. Még nagyobb lúzer, ha nem a leghiperszuperebb technikai vívmányokkal szerelt autót veszi, hiszen, ha már újat vesz, vegye a legüberebbet. Arra nincs is szó, aki márkaszervizbe viszi az autóját, vezeti a szervizkönyvet és nem okosba' javíttat.

Ezzel szemben az a Jani, aki megveszi az 5 éves autót az új ár feléért. A családi kassza őrzője, aki valami őskövület motorral szerelt példányt vesz, hiszen mi romolhatna el egy 8V szívóbenzines motorban. Aki pedig kifog egy elsőtulajdos, vezetett szervizkönyves példányt, az méltán sütkérezhet az elismerő pillantásokban.

Az eladó nézi, ahogy a vevő kigördül az utcára az eladott autóval. Átpörgeti a pénzt az ujjai között, hamar végez vele. Szembesül a realizált értékvesztéssel, egy pillanatra elbizonytalanodik. Aztán beül az újba, megy egy kört és tudja, hogy az eladott autó a leggondosabb karbantartás, odafigyelés ellenére már messze nem ugyanaz a kocsi, mint újkorában volt, köszönhető a nagyszerű szervizmunkának, a még nagyszerűbb úthálózatnak, az anyag öregedésének.

Nem, nem akarok én bántani senkit. Mindenki vegye azt, amit akar és tud, tárolja ott, ahol akarja és tudja.

De errefelé az a hülye, aki újat vesz, aki garázsban tart.

ROY9791 (törölt) 2012.04.15. 13:15:45

Újra BIG LIKE! Jöhetne minden nap valami hasonlóan csíkos! :)))

Elmés téveszmés 2012.04.15. 13:18:54

@Csikós Zsolt:
Na igen logikus lenne,csak sajnos ott van az emberi oldala..
meg kell mutatni a szomszédnak,ismiknek,h tudunk új kocsit venni,meg az emberek úgy érezték itt van amerika,oszt vitték az új kocsikat,mint a cukrot,a fene nagy szabadságvágyukban.
Vhol ez végül is el nem ítélhető,mert az ember szereti érezni,h van értelme,látszatja a munkájának,csak a hitelek kockázatát nem emelték ki...mert hiszen ki gondolt ilyesmire,évtizedek óta nem volt válság.De az a szomorú,h még most is sokan úgy tarveznek,mintha minden hepi volna,a munkatsaim közül többen most cserélnek autót,újra,nagyobbra persze,mert "megtehetik".Miközben itt a válság második fordulója,újra beláthatatlan helyzettel.

Elmés téveszmés 2012.04.15. 13:23:08

@corpus alienum:
Nem az a gond,hanem az,h az átlagos lehetőségük családoknak is lehet reális esélyük egy autó fenntartásához,ha jól választanak,és nem nyújtózkodnak tovább a takarójuknál,többet érve nekik a költséghatékonyság,mint a vélt presztizs.

lrs 2012.04.15. 13:29:50

Először is azt szeretném mondani, hogy nálunk is a családon belül a legfiatalabb autó is 10éves.Ezt engedhetjük meg magunknak ...
Másodjára meg azt, hogy ezt nevezik szegénységnek!
A technikai eszközök fejlődnek, ( hogy jó vagy rossz irányba azt ne boncolgassuk )de remélhetőleg valamilyen irányba pluszt adnak a felhasználóiknak.
Ezért úgy gondolom, hogy a világ fejlettebb részén egy olyan sima használati eszköznél mint az autó az volna normális, ha egy dolgozó embernek, családnak simán meg kellene engedhetnie magának 0-6 éves autót amennyiben ő azt a szükségletei rangsorában az első harmadába helyezi ( nem első helyre!). Tehát azt akarom mondani, hogy a keresethez viszonyított méretű autó, autók fenntartása nem szabadna, hogy a család kiadásaiban evetverő költségeket jelentsen.
Ha a feleségem Corsáját le kellene cserélni akkor azt mindenféle különösebb közgazdasági számítások nélkül úgy kellene megtenni, hogy besétálok a szalonba és...
Én közben meg újítgatom a magam veteránjait és eldöntöm hogy saját magam veteránozok vagy épp én is egy újabb típust helyezek előtérbe "öreg tragacsok" ( ahogy 5 éves fiam mondja) helyett.
( Ilyenkor szoktak jönni azok reagálások: " tetszett volna tanulni... - tehát közlöm tanultunk, de itt élünk és szerintem a nagy többséghez hasonlóan iszonyúan alulfizetettek+agyonadóztatottak vagyunk.)
A szegénység miatti értékítélet torzulása szerintem sokszor észrevehető ma Magyarországon.

Polly-pudli-pötty 2012.04.15. 13:41:39

@makmarci: "Persze nincsen akkora csomagtartója mint a mercinek"
Ezen jót mosolyogtam. A 190-nek kb akkora a csomagtere,mint a II-es swiftnek,de a swift-é legalább variálható a ledönthető ülésekkel,a w201-é nem,mert a tank a hátsó ülések mögött van.
De szvsz nem is kell négy embernek több csomag egy autóban,mint ami ebbe belefér. A mi családunk például nem kezdett el több cuccot pakolni az autóba az elmúlt húsz évben,hiába sugallja azt minden,hogy pakolj az autóba,mint egy lengyel piacos. :)
A sedan autó meg szerintem amúgy is csak négyszemélyes C-osztálytól az S-osztályig. Egyszer volt szerencsém harmad magammal hátul ülni Bp-szeged vonalon I-es A8ban (átlag 1mázsa,180cm),jó lett volna ha csak a vállunk ér össze,de csak úgy fértünk,hogy a középső előredőlt,a két szélső meg felkönyökölt a kalaptartóra.
Autót meg mindenki vegyen meggyőződésének megfelelő összegből,manapság úgyis maximum 30ekm alatt otthagy az ember 1milkát a kúton.

SwedishRunner 2012.04.15. 13:42:48

@Polly-pudli-pötty: Tipikus KE-jet hiba! Injektor.hu-> itt megoldják és nem találgatnak, nem horror összeg!

Nem Penny hajója 2012.04.15. 13:47:37

Tetszett a cikk. Mondjuk a végén megint jött, amit totalcarosok valamiért imádnak: összevetni az almát a körtével.

mallac 2012.04.15. 13:48:01

Mi lett volna ha Ravennában esik szét a bolygómű,nem pedig Budakalászon? Az új suzukiban nem esik szét,nem bizony...

midnignt se - kitiltotta az ommm 2012.04.15. 13:51:05

@zalan.takacs: Van meg olyan poszt, ahova nem tetted be a szepsegedet? Mar kezd "kicsit" unalmas lenni.

@Béla, tudod a Béla: "Ne feledjük azokat a tényeket sem, hogy nem mindenki megy csak évi 13 ezret az autójával, és nem mindenkinek van hozzáértése és garázsa, több autója, és viszonylagosan központi helyen háza, valamint jó szerelője aki ráadásul ingyen dolgozik, és az szerencse faktor is ér egy ilyen autónál úgy évi 200.000 Ft-ot, lehet forintosítani. "

itt van a kutya elasva. Nem rosszindulatbol vagy irigysegbol, de Zsolt autos ujsagiro, tehat ne felejtsuk el am, hogy a 13e/ev az azert csak 13, mert tesztautok is vannak, ingyen, ingyenbenzin, ingyenminden.

En azert ennek ellenere ugyanugy gondolkodok az autokrol, mint Csikos ur, es nem veszek olyat (kb20 evesnel ujabbat) amit otthon ne tudnek megjavitani.

kicsidio 2012.04.15. 13:57:38

@Csikós Zsolt: Zsolt dehogynem értem azért raktam smiley-t .Ne szívd mellre.Én jót nevettem és tudom,hogy így is használják csak mivel sváb volnék odaírtam helyesen is.Hátha valakire ráragad a helyes verzió. Ennyi.További szép vasárnapot.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.15. 14:01:02

@mallac: Mi van, ha Ravennában belemegy valami kamion, és fossá töri az új Suzukit?
Azzal sem jössz haza.

midnignt se - kitiltotta az ommm 2012.04.15. 14:01:11

@Csikós Zsolt: A garazsrol. Az alkatreszeknek elsosorban a hoingadozas art. Minel intenzivebb (minel hamarabb valtozik minel tobbet) annal jobban. A gyarakban az egyik legfontosabb termekteszteles a hokamraban valo teszteles. Pl mi fekekkel foglalkozunk, a sorozatgyartasba kerules elott mindennek ki kell allni a kb 1 honapig tarto hokamraban tesztelest, ami soran 4 orankent valtozik a homerseklet -40-rol +80-ra. Igy van szimulalva a termekelettartam alatt bekovetkezo sokk, ami eri az alkatreszt.
Furcsa dolgok szoktak tortenni a vegere :)

Eppen ezert a futott garazssal en sem ertek egyet, a szellozo garazs a legjobb, de ez sem mindig kivitelezheto. Ha igen, akkor meg befolyik az eso, az meg meg rosszabb. Azonban megis sokkal jobb a garazs, mint az utca, mert -erre magad adtad a valaszt - a fenyezes, lakatolas kerul a legtobbe, es ha amugy hibatlan a festes, az alvazvedelem, akkor a garazs megvedi, valamint megvedi a belsot is a fakulastol, repedezestol. Es pedig egy ilyen 190D eseteben, az ujrafenyezes min. annyi, de inkabb tobbe kerul, mint a kocsi erteke.

Polly-pudli-pötty 2012.04.15. 14:05:10

@SwedishRunner: Köszi.
Olvasgattam az injektor.hu-t,hát vannak olyan mondatok,amin szoktam jókat nevetgélni.
Pl. Ke-jet rángat,diagnózis,hogy a légtömegmérőjének tüskés a jele,tehát csere lesz. Azt mondja a gyári új ára 130eft. Ismerősöm múltkor hibátlan KE-jet fejet vett német donorból nagyjából 10ropiét. Igen tudom,hogy lutri a bontott,de én inkább lutrizom,ha 13/1 az odds. :)

Kovács Vilmos Levente - Simplexion · http://www.simplexion.hu 2012.04.15. 14:10:56

Kedves Zsolt, az autó se kutya, de a 2 srácod, na azok nagyon ott vannak!
Vilmos

GroundHog 2012.04.15. 14:10:59

Ha összevetem a 2005 végén vett fabia kombival, ami egy lélektelen szolga, nagyjából kijönnek a számok, igaz én egyszer sem törtem és nagyjából háromszor ennyit mentem vele, de nekünk akkor éppen semmi pénzünk se volt és a roncsbeszámítással (0 önrész) vett kocsi volt az egyetlen mód, hogy biztosan működő járós kocsink legyen (pont gyerekek születtek és a bogár nem gyerekszállító). Ha le akarnám cserélni, vagy összetörtem volna, vagy csak idegesíteném vele magam mennyivel több a hátralevő tőke, mint a piaci ár, biztos agyhúgykövet kapnék, de mivel csak teszi a dolgát rendületlenül, a részletre meg még mindig jutott pénz, nem panaszkodom. Persze ha pénzért kéne autót vegyek, biztos nem ilyet vennék, de én minimálisan sem értek az autószereléshez, és nálunk élesen elkülönül a hobbijármű az igáslótól... hát így.

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2012.04.15. 14:13:24

"Bontottak már meg autókarosszériát több napnyi fűtött garázsban állás után? Az összes eresztékben ott lesz a vizes sár, ne áltassák magukat"

Ime a golf 4-es első dobbetét hátulja:

kepfeltoltes.hu/120415/vwgolf4_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

tamáskodó 2012.04.15. 14:15:56

A garázsos dologban kételkedek kicsit, mert az egyik kocsi ott van, igaz, azt alig használom, naptól, széltől is óvva. A másik napi szinten használt "játszós" kocsi - rohad és nemsokára lakatolni kell ismét, kb. kétévenkénti tétel. Bár lehet, hogy ez pont alátámasztja Csikóst.

Koccanásról jut eszembe, el kell mondjam: 5 éve télen szembejön nekem egy tag, megálltam, mert szűk volt az utca, de ő nem, végighúzta a kocsit és mivel neki volt tanúja, nekem nem, kénytelen-kelletlen fizettem egy ötöst a szarházinak,(először 40 ezerről meg egész oldal fényezéséről beszélt a tetű) nem akartam elveszíteni a bónusz-besorolást. Illetve tudtam a csókáról, mekkora ordas paraszt, esélyes volt, hogy nekem is lesz rúgásnyom az autón. Sebaj, megúsztam egy kellemetlen procedúrát, a tahó meg úgy érezhette, abszolút nyertesként jött ki az ügyből.

midnignt se - kitiltotta az ommm 2012.04.15. 14:17:46

@makmarci: Swiftnek szerintem nagyobb csomagtere van, mint ennek a mercinek. Eszmeletlen toporodott kicsi auto am a 190-es. Hatul sehogy sem lehet benne elferni, akkora hely van benne, mint egy Opel Astra CC-ben (csak az ulolapok hosszabbak) Csikosek gyerekei sem fogjak szeretni, ha megnonek, de addigra ugysem lesz mar meg.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.15. 14:24:28

@midnignt se - kitiltotta az ommm: Én sem megyek sokat az autómmal, mert egyszerűen nem járok a wc-e is azzal. Ha annyira rengeteget kéne autóznom, biztos nem 20 éves döggel képzelném el a dolgot.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.15. 14:25:56

@midnignt se - kitiltotta az ommm: 275L a Swift csomagtere.
Annál még a 20 éves Escortomnak is nagyobb (380L). A 190-esnek is van szerintem 400.

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2012.04.15. 14:31:35

@Csikós Zsolt:
Ne haragudj, de sztem a trollkodás nem azt jelenti, ahogy itt a TC-n használjátok. ha jön vki, és vminek az ellenkezőjét kezdi szajkózni, ha vki pusztán nem ért egyet, ti arra rámondjátok, h troll. sztem ezek a hsz-ek viták. a trollkodás ott kezdődik, amikor direkt jönnek, és cseszik szét az egészet. a saját vélemény, gondolat leírása ha nem egyezik az itteni eszmékkel, az nem trollkodás. főleg úgy nem, h nincs kint a foszöld színű matrica az elején.
A cikkhez meg: csodállak vazze, h meg mersz venni egy 432e km-t futott verdát. nem is értem, komolyan. 600-ért :D sírva szaladnék el. amúgy meg nyugodtan vegyék csak az új autókat az emberek: neked is akkor lesz munkád, később vmiből használt autónak is lennie kell, stb.

Euscorpius Hungaricus 2012.04.15. 14:33:38

Tulajdonképpen ehhez Neked Csikós Úr még mázlid is van egy ilyen asszonnyal. Nálunk a családi béke ment rá, mikor elleneztem az autócserét. Nem tudom másnál hogy van ez, de nálunk az asszony egy idő után egyre erősödő pszichikai nyomással végül is kierőszakolta az autócserét. Szerintem, ha nem lett volna gyerek, még a házasságunk is ráment volna, mert én végig elleneztem. Persze, mert azt látta, hogy boldog és boldogtalan nálunk jobb autóra cserélt. Nem hitte el, hogy mind hitelből van. Azóta mi is nyögjük a hiteltörlesztőt, de most meg én vágjam mindezt az ő fejéhez?! Most már Ő is látja, hogy hibázott, meg persze azóta több ismerős is bedőlt. Legalább én nem nyúltam mellé az "új" autóval.

papa33 2012.04.15. 14:38:19

Jó a Suzukit a Mercivel összevetni.

Minden normális országban a sajátját veszik, támogatják, itt meg csak a fikázás.

Irigyek vagyunk, hülye aki újat vesz.

Pedig mind megérdemelnénk az újat, vagy bagóért a fiatal,használt jót. De mennyivel jobb hülyézni...

Azt végképp elfelejtve, hogy új autó nélkül nincs használt.

Egyébként sokan vannak, akik a régi rendszerben mindig kénytelenek voltak új és nem új szoci autókkal szinte kivétel nélkül szívni és elegük lett: megvették életük egyetlen új és gondtalan autóját, A Suzukit és nem bánták meg. Megy gond nélkül és ennyi, mindig erre vágytak. Tíz év feletti időre véve meg kit érdekel az értékvesztés, ha megöregszik a tulaj, átveszi az addigra 35 éves gyerek, mert addigra neki is elege lesz az öreg sz@r verdákból, amikről itt sok okosat lehet olvasni.

SwedishRunner 2012.04.15. 14:41:02

@Polly-pudli-pötty: Nem köteleznek senkit rá, hogy megvegye:P Raknak be bontottat is!

papa33 2012.04.15. 14:41:34

Az is jó, hogy kis autót a nagyhoz hasonlítunk.

Azt elárulná valaki, pl a németnek a Dacia, vagy a Suzuki mért jó? Mért vesznek új dákót öreg ódi, stb helyett?
(Mellesleg a Suzuki termelés 95 %-a nyugatra megy, nem mi vesszük, nem a mi autónk.)

Elmés téveszmés 2012.04.15. 14:55:04

@papa33:
Mert ott is érződik a válság?!Meg a Duster viszik vagonszámra,olcsó alternatívája a terepjáróknak,SUV-oknak,mitoménmiknek,mert azért vmennyi presztizs legyen belevíve,olyan kategóriával járjanak,amire semmi szükség.
A suzuki itt mint negatív példa a hitelezés kapcsán belebukottak miatt került elő,mert az volt új autóként leginkább elérhető az alsó árszegmensben.
De a prémiummárkák a legkelendőbbek akkor is mostanság nyugaton,csak mi nem lakunk azon az égtájon..c est la vie

poa ogapo 2012.04.15. 15:02:44

Az összehasonlításban ha egy vásárláskor 6 éves (2005-06) 100 ezret futott Swift-el számoltál volna gyökeresen más az eredmény.

csintapala (törölt) 2012.04.15. 15:06:27

@Euscorpius Hungaricus:

"Legalább én nem nyúltam mellé az "új" autóval. "

A sztorid alapján te mással nyúltál mellé :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.15. 15:18:36

@poa ogapo: Meg az autó használhatósága is (azért egy Swift nem családi autó kategória. Nem a szedánra gondolok.)

ne most 2012.04.15. 15:20:36

Itt egy kicsit reálisabb kép a javítási költségekről pld e39 esetében:
www.e39.hu/viewtopic.php?f=24&t=1434&start=150

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2012.04.15. 15:26:00

@Kovács Vilmos Levente - Simplexion:
A puruttyán van egy olyan blog, h Pedomaci! sztem ott próbálkozzál be kissrácokkal.

klaus Trofóbia: a német szinész · http://suzuki.pvr.hu/ 2012.04.15. 15:28:25

Tök jó az új autó, mert azt hiszi az ember, hogy tudja miben ül, na meg ha gond van akkor ott a garancia. Ez egészen addig így is van amíg teljesítik a garanciát, és azt nem tagadják meg minden alap nélkül. Sikerült suzukinál belefutnom egy ilyenbe sok milliót buktam a történeten.

Az elmúlt 10évben néhány éves vagy új autóim voltak rengeteg pénzt buktam rajtuk. Elegem lett ebből tavaly nyáron vettem egy 18éves td puntót tuti kevés km-el, ha gond van akkor kb 3ft-ból megoldom

mallac 2012.04.15. 15:32:43

@ColT: Kamion nem szerepelt az írásban, szétesett Mercedes bolygómű viszont igen.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.15. 15:40:12

@mallac: Mind a kettő bármikor megtörténhet.
Most akkor mikortól nem bízol egy autóban? 3 év után? 5 év után? 30km után?

Csikós Zsolt 2012.04.15. 15:41:36

@midnignt se - kitiltotta az ommm:

El vagy te tévedve. Nincs ingyenbenzin. Egyáltalán. Tesztautó meg kb. 5-8 napot egy hónapban. Erre varrjál gombot.

Csikós Zsolt 2012.04.15. 15:43:44

@poa ogapo:

Fentebb írtam egy kommentben, nem erről szól a cikk.

És írtam, hogy gazdaságilag mi az ideális. Ugyanabban a kommentben. 12:57 körül keresd.

Ne ismételjünk, mert elmegy a nap.

Csikós Zsolt 2012.04.15. 15:48:20

@papa33:

Nem érted.

- a Swift megfizethetetlenül drága lett három generáció alatt.
- a magyar realitás sajnos nem az új autó, és nem volt az 5 éve sem - lett hát sok hitellel bedőlt gazdasági tragédia, az egész ország romokban.
- a cikk nem arról szólt, hogy Suzukit-e vagy sem, hanem valami ismerttel összehasonlítottam, ami elvileg a skála másik vége: új, olcsó, szupermegbízható. Ha valakinél egy cikknek ez a 3 százaléka kiveri a biztosítékot, akkor nagyon is érintett, mi tagadás.

Suzukit nem nekünk kell venni most, ezt maguk a Suzuki vezetői is látják. Hanem nagyon jó autót kell csinálni, hogy megvegye a Nyugat, hogy legyen sok pénz, hogy utána mi megvehessük azokat az autókat használtan, jó olcsón. Mindenki jól jár.

Szegény az ország, nem volt reális, ami itt ment.

Csikós Zsolt 2012.04.15. 15:49:35

@papa33:

Ja és még valami. Ha azt gondolod, hogy irigy vagyok egy új Suzukira, akkor súlyosan tévedsz. Akkor egy cikket nem olvastál még tőlem. Nem baj, persze, csak fel szerettem volna hívni a figyelmedet erre az apróságra.

dr.oid 2012.04.15. 15:52:43

Nagy dicsőség ötvenhét év, zsizseg a stuttgarti népség,
Ross bá-t Mutti s Dieter hívja, kettős sikernek kis híja,
halál hitvány szerelőre, Norbert sem látthatta előre,
de minden jó ha jó a vége, serleg Niki tar fejére,
fogyott a pezsgő nem kevés, vidám lesz az ünnepelés...

Az örömmámort ő nem érti, kockaszemével csak nézi,
hosszan bámul egy ablakot, ami mögött nyomogatott,
gombot gazdi gondos keze, a másik gazdi: kedves neje,
hat éve őket szolgálja, bár most ujjong óhazája,
távoli a győztes rokon, kit tuningoltak mesterfokon,
motor és egyéb mágusok, és nem nepper-autóárusok.

Sorban négy egyszerű henger, lánccal hajtott szelepekkel,
elpöfögnek dízel módra, kerreg lassú német strófa,
semmi sallang, csekély szépség, egyszerű stuttgarti készség,
vényóc, hájtek, kompjúterek, meg szénszálas bukókeret,
hidropneumatikus vezérlés, a kéziváltóm tiszta égés!
Morfondírozgat ő csendben, pár csepp olaj is még rendben,
a karter alatt gyűlik néha.. a kis pökhendi vakarékja,
száguldozik kinnt a pályán, agyonformázott orcáján,
legyek, bogarak, egyéb rovarok, átkozzák a vasárnapot.

Talán ha más testbe gyártják, talán a gazdák meglátják,
ő nem igavonó ökör, az autópályán sem ő tököl,
lelke húzná mint az álom, a szíved gyenge kisbarátom!
Neked e szerény sors jutott, kinézeted ütött kopott,
gyerkőccsapat nyaggat téged, szidhatod a feleséget,
ridegtartás ez jut neked, nincsenek itt kesztyűs kezek,
versenymérnök, motorteszter, örülhetsz majd, hogy ha egyszer,
életed ér tisztes véget, s kaphatsz szép végtisztességet.

Ábrándozik szépen csendben, talán ha elmúlik negyven,
talán más lesz majd a világ, megbecsülik mint múmiát,
kényeztetik gondos kezek, nem vonszol majd lógó belet,
szépen, tisztán, kiglancolva, nem pesti utcai porba,
talán együtt feszítenek, ő és a kis fenegyerek,
Stuttgartban egy olyan korba, hol nem kell olaj a motorba...

mallac 2012.04.15. 15:52:54

@ColT: Dehogy történhet meg.Az új kocsi nem hagy cserben,nem kell százezreket dugdosni a párnacihában hogy ki tudd fizetni a trélert, ha úgy adódik.Képzelj el el német szervizszámlát.

Csikós Zsolt 2012.04.15. 15:59:50

@Jean-Baptiste Emanuel Zorg:

Igazából - mint írtam - az arányok zavarnak. Tehát ha le merjük írni, hogy egy régi autó használható, mindig kialakul egy olyan, meglehetősen Etna-szerű kitöréssel fenyegető indulatos kommentáradat, mint itt. Nyilván sok ember érintett, de pont ezért kell leírni, hogy ne alakuljon ki még egy ilyen felfújt hitelbuborék, benne sok százezer emberrel, aki úgy gondolta, hogy 150 ezres fizetéssel neki jár az új autó. Nem jár. Nekem se jár, pedig nem 150 ezres a fizetésem. Nem ez a realitás.

És mellesleg az újautó-tesztek után (amelyekből azért sokkal több van), nem alakul ki a használtautó-lobbista kommentcunami.

Ebből csak azt érzem, hogy egy csoport nagyon igazolni akar valamit, ami igazából hamis. Hogy miért kellett és kell új autót venni. Nem kell. Nem is kellett. Ilyen cikk is született már, ami szánt szándékkal erről szólt. Itt meg csak a cikk egy apró része volt, mégis mekkora a viszketés a tenyerekben.

Megszoktuk, hogy az autós sajtó új autókról szól. Holott a használtautók vitték el a forgalom 7/8-át régen, most ez az arány kifejezhetetlenül nagy. Van egy médium - a TC - amelyben néha megemlítik, hogy nem az új autókról szól a világ, legalábbis nekünk, egy kicsi és szegény ország lakóinak nem. Ez persze ellene megy a tipikus emberi gondolkodásnak, mert az ember szeretne feljebb törni, a szomszédjánál többet elérni, vagy minimum annyit, ennek meg nincs jobb kifejezője, mint az autó. Ezért is tudod egy új autó megvásárlásába szinte azonnal belevinni a csajodat (bocs, ha kivételek vagytok), és ezért nem egy öregbe - a nők ezt nagyon érzik. De sajnos, ha baj van, ha nincs zsé, ellene kell menni a tipikus gondolkodásnak, mert elsüllyedünk.

Új autóknál süket csend az egyik oldal részéről - régi autóknál kötelező hörgés a másikéról: ez zavar.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.15. 15:59:59

@mallac: Tehát nem rongyolhat beléd egy másik jármű külföldön? Ezt hogy sikerült kihámoznod abból, amit írtam? :D

Csikós Zsolt 2012.04.15. 16:02:09

@tamáskodó:

Napi használat + fűtött garázs = gyors rohadás.

Nem fűtött, szellőzött garázs, avagy nem napi használat, és borul az egész. Én csak az első képletről beszéltem.

Csikós Zsolt 2012.04.15. 16:03:33

@midnignt se - kitiltotta az ommm:

Nem annyira eszméletlen töpörödött, utaztam benne sokat hátul, de nem is tágas. Lada-méret. A csomagtartója meg majdnem kétszer akkora. Suzukid van? :-)

Csikós Zsolt 2012.04.15. 16:06:08

@mallac:

Az az önindító működött ám az utolsó pillanatig. Csak csúnya hangja volt már egy hete. A Mercedes szól előre, ezt tudják, akiknek volt már.

Egyébként mi lett volna? Betoljuk.

Csikós Zsolt 2012.04.15. 16:07:14

@Polly-pudli-pötty:

Neked is mondom, 440 liter a csomagtartó. Mennyi is a Swift II-é? 280?

mallac 2012.04.15. 16:10:10

@ColT: Mi a túrót akarsz ezzel a belerongyolással,hogy jön ez ide? Én arról beszélek hogy külföldre, nyaralni, autópályára,stb.nyugodtabban megyek a hároméves suzukival mint a húszéves bármi mással.

w a s d 2012.04.15. 16:14:30

Ha úgy nézzük, hogy valakinek az tetszik, hogy sok öreg autója lehet (nem "vén szar", hanem öreg), másnak meg az, hogy kevesebb, de új (nem "pukimentes", hanem új), ugyanannyit költve összesen, akkor nincs sehol sem hiba, legfeljebb, amikor az egyik hülyézi a másikat, vagy akár csak a másik autójára használ (pl. az idézőjelek közti) lenézést sugalló jelzőket.

@Csikós Zsolt: "Rájöttem, mi a probléma azzal, hogy az újautót védők itt reklamálnak.

Hogy az újautó-cikkeknél nincs kommentposzt, amelyekben felbukkannak a régiautó-használók trollkodni."

Ez ugye amolyan ironikus megjegyzés, a fent idézett?:D

Dennis01 2012.04.15. 16:19:30

Jo cikk, jo idegeid vannak Zsolt, irni az osszes kiadast a legkisebb forintra pontosan.. En mar reg megorultem volna, ha igy csinalnam.. :)

Ez a "Gyomoridegem lenne, mikor nem indul a regi auto, vagy odaerek-e az erkezesi pontra vele" erdekes filozofia. Mondjuk Magyarorszagon nem csodalkozok rajta, amilyen tragacsok vannak a hahu-n is..
A kocsim 19 eves iden, de sose felek elindulni vele egy kiados turara, egy honap mulva egy 1750km-es tura lesz a magyarorszagi Mini talalkozora. Miert nem felek? Mert ismerem a kocsimat, rendszeresen karban van tartva, szar alkatreszeket sose veszek bele, inkabb koltok kicsit tobbet, minthogy ketszer kelljen szetszednem barmit is. Plusz pont, hogy Mini garazsban dolgozok, ahol a fonok 42 eve dolgozik Miniken, igy mindenben tud tanacsot adni..
Mikor Doverben lerobbant a nagybatyam lakobusza, beultem a kocsiba a szerszamkeszlettel es egy tartalek generatorral a lakobuszhoz, teletankoltam a paripat, benyomtam a kedvenc zenet a radion, indulas. A kocsi egy kohintest se adott ki a kozel 500km alatt, mondjuk nem is vartam kevesebbet tole..
A masik nagy ok, amiert nincs sok gondom, az evente esedekes muszaki. Ami sulyos hiba, amiatt tuti megbukik, a kevesbe zavaro hibakat meg informacio gyanant kinyomtatjak neked, igy tudod, mire kell odafigyelned a jovore esedekes muszaki elott..

w a s d 2012.04.15. 16:20:46

A csomagtartókra én ezt találtam:

201 liter (ami ugyanannyi összkerékkel is) vs 410 liter (vagy 385, ha 2,5 16v).

Csikós Zsolt 2012.04.15. 16:30:31

@mallac:

Ebben tök igazad van. De ez a nézet elsősorban a sok, rosszul karbantartott idősebb autó miatt alakult ki. Ha karban tartod, nem esik szét - szerintem mentem már jó 400 ezret szerte a világban ilyen és ennél öregebb Mercikkel...

A baj a magyar piacon levő régebbi kocsik szörnyű karbantartottsága - nagyjából ide lyukadunk ki. Nézd a hollandokat, milyen autókkal járják Európát. Vagy a franciákat :-)

SeeTheMatrix · http://seethematrix.blog.hu/2012/03/19/miert_draga_a_benzin_2 2012.04.15. 16:32:46

Nem kell foglalkozni az újautó fetisisztákkal. Ha korlátlan pénzmennyiség állna mindenki részére, mindenki új autóval járna. De ameddig a világ aranyának a kétharmada egy család kezében van, addig nem mindenki engedhet meg magának újautót. Én vehettem volna már újautót készpénzzel, de az maximum Logan lett volna. Inkább vettem annyi pénzért használt BMW-t, és minden utamon vigyorgok. Van aki a Logant, Suzukit választja, mert nem hajlandó szervízre költeni. De van, aki inkább költ többet szervízre, és jó kényelmesen, csöndben, és jóillatú bőrben utazik egy használt Mercedeszben.

Csikós Zsolt 2012.04.15. 16:35:30

@w a s d:

Csak kicsit az, hiszen újautó-vásárlóból nyolcadannyi volt, mint régiautóból - a válság előtt. Most, hogy 70 százalékot visszaesett a piac, és a maradék 25 százalék 90 százaléka flottavásárló, az arány inkább 1:32...

Viszont súlyos hitelválság lett a felfújt újautó-mániából bő három évvel ezelőtt, aminek a következményeit mindenki nyögi - én is, aki nem vettem. Innen nézve van létjogosultsága az olyan hangoknak is, amelyek a régi autókat védik.

Amikor Isten teremtette a világot, nem írta bele a szabályokba, hogy a pár millió év múlvai autóparknak kötelező lesz lecserélődnie 10-12 évente, és aki nem áll be a sorba, már evezhet is lefelé a Styx folyón :-)

Egyébként nem vagyok vallásos, csak ha kicsit madártávlatból nézed azt a "kötelező új autót venni" mozgalmat, ami itt volt, és aminek az utóhullámai ma is vihart vetnek, akkor kicsit ironikus az egész.

vwpolo · http://edrink.blog.hu 2012.04.15. 16:37:31

@Csikós Zsolt: Ez esetben elnézésedet kell kérjem, szóval ne haragudj kérlek:)

mallac 2012.04.15. 16:39:15

@Csikós Zsolt: Egyébként helyi használatra és napi melóra van egy 17 éves astrám,nekem is.Meglepően jól szolgál,pedig még tégla, sőt sóder is szerepelt az utaslistán.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.15. 16:48:35

@mallac: Hát, olvasd el az első reakciómat a szétesős bolygóművedre.
Ráadásul egy 3 éves Stifttel nem mész nyaralni 2 gyerekkel, mert nem fér bele a cuccod.

ne most 2012.04.15. 16:53:12

Az új autó mindig sokkal jobb, mint a régi, ha nem számít az a pár millió értékvesztés.

w a s d 2012.04.15. 16:54:03

@Csikós Zsolt: Csak az a baj, hogy aki pl. egy új alap Suzukit megengedhet magának, és az ugyanannyi ideig használt 5-10, egyszerre több öreg autó helyett azt választja, akár hitelre, azt elég rendesen le szokás a kommentekben hülyézni, mert a "mindenki hülye, aki új autót vesz", meg a "mindenki hülye, aki hitelre vesz" magába foglalja a fent leírt vevőt is, nem csak a hitelkárosultakat.
Az a része a dolognak persze teljesen rendben van, hogy meg kell mondani az embereknek, hogy így is lehet, valamikor meg az "így"- nek is csak a szerényebben előadott verziójában, mert másképp a semmiért kell majd fizetni a bank felé a részleteket. Csak ez az okítás sokaknál a már említett "mindenki hülye..." reakciót váltja ki, a saját igazuk alátámasztásának veszik.
(Amúgy azért kérdeztem, hogy iróni- e az, hogy nincs újautós cikkekhez kommentposzt, és hogy a régiautó- pártiak azt nem trollkodják össze, mert amennyire én látom, a legtöbb újautós tesztnek a totalcarnál megvan a kommentezhetőségi lehetősége a tcomment- en, és elég gyakori azoknál, hogy leírják páran, hogy az ő 15 éves Swiftjük, 25 éves Golf2- jük 10- edébe, 20- adába kerül az új autónak, és az árkülönbözetből milyen sokáig tankolhatnának. És persze milyen hülye, aki ezek után új autót vesz.:D)

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2012.04.15. 16:55:08

@ColT: hát úgy kell járni nyaralni, mint a holland eurotripesek. egyszer mellettünk nyaraltak egész európát bejáró fiatalok, és mindent ott vettek meg, ahol éppen voltak. ruhákat is. és a végén ott is hagyták. így egy lupo is elég :)

mallac 2012.04.15. 17:00:52

@ColT: 515 literes csomagtartója van az SX4 sedannak.

tökki 2012.04.15. 17:01:39

Szia! Egy 124-es 200D tulaj vagyok hét éve....hasonló paraméterek vannak mint a te gépednél. Németből vettem első tulajtól 75 ezer km-el, 1987-es évjárat. Most 203 ezer km van benne, és hibátlan a gép. Ha ingyen adnák sem lenne új autóm.
Előtte volt egy ugyanilyen gépem , csak extaxi, 575 ezerrel vettem és 2 év használat után 705 ezerrel adtam tovább, ezért szeretem bele ebbe a típusba. Gratulálok a géphez, már csak egy jó lakatos kell, ha már meguntad a rozsdapöttyöket.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.15. 17:05:09

@mallac: Csak az nem annyiba kerül, mint egy Swift...

ne most 2012.04.15. 17:12:07

Miért pont mercedes, ha használatautó? Miért nem egy használt Suzuki? Sokkal jobban fenntartható.

Ádi F. 2012.04.15. 17:16:51

@mallac: Igen, ez tökéletesen képviseli a magyar felfogást. Legyeább felismerni a magyart akár görögország legtávolabbi csücskében is...

mallac 2012.04.15. 17:17:07

@ColT: akciós volt akkor.Én voltaképp Mitsu lancert szerettem volna de ez sokkal olcsóbb volt és teljesítményben is csak két lóerő volt a különbség.

Ádi F. 2012.04.15. 17:20:19

@ne most: Hú, ezt eltaláltad. Bár aki megengedheti magának.

zerge44 2012.04.15. 17:23:36

Nem érdekel az autók 'lelkivilága', a bejelentéstől számított 3 napon belül kézhez kapom a javított autóm gyári alkatrésszel, olcsón, itt vidéken is. Nincs kedvem az udvaron behozott pótautó roncsot bámulni és nyakig mászva a redvás kenőanyagba a tragacsból kiszedni az öreg szutyok alkatrészt hogy egy teljesen meghalt darab helyére pakoljam, adva egy pofont a sz@rnak, főleg nem egy szombat délután elcseszésével, egész napos meló után elvéve az időt a családomtól. Nem fogok bontóba rohangálni, vagy a vatera futárjára várni. Nincs idő hogy a szerelőmnél álljon mivel napi használatban van, és nem akarom minden javítás után azt hallani, hogy hamarosan valami másik bizb@szt is cserélni kell a kocsin. Én ezért választottam egy pár éves használt népautót, és ezért nem felel meg az igényeimnek sem az öreg merci, sem a bömös, sem a többi kivénhedt második évtizedét taposó luxusautó, vagy gépkocsiritkaság. Hogy a vezetési élmény egyenlő a nullával? Számomra egy működő dévu matiz is többet ér a szerelőnél vagy a garázsban döglő 'csodánál'. Szeretnivalók ezek a luxusautók, amíg be nem viszi az ember a márkaszervizbe, vagy egy lelkiismeretes -mindent precízen átvizsgáló és a típust jól ismerő- szerelőhöz saját pénzen javíttatni, természetesen gyári alkatrészekkel.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.15. 17:29:51

@zerge44: Érdekes, nekem nincs udvarom, amiben az alkatrészbázis állna, és mégis üzemeltethető az autóm :)

Szervízeket meg tudom tervezni, sosem úgy állt meg a gép, hogy hopp, nem megy tovább.

mallac 2012.04.15. 17:38:56

@ColT: Nem csak akció nincs, de egyébként is elmentek az árak suzukiéknál is.

Mr. Homn 2012.04.15. 17:42:05

21 éves a verda. Megtartanám az idők végezetéig, mert szeretem és sok kedves emlék fűz hozzá. Arról nem is beszélve hogy mindent tud ami nekem kell, ennél jobb autóra nem vágyom. De már látom szomorú végzetét, mert bár mindene pöpec, a karosszéria lassan megadja magát. Már túljutottunk azon a ponton amikor még magam tudtam kezelni a feltünedező rozsdafoltokat, karosszériás kellene, de nagyon. De nincs. Évek óta keresek egy olyan szakit, aki hajlandó lenne hozzányúlni. És amikor kezdtem a keresést, még viszonylag könnyen orvosolható gondok voltak. De nem, nem vállalják. Egyszer elbeszélgettem egy karosszériás sráccal, ő elárulta miért nem. Amíg elpepecsel az én "öreg szarommal" - idézet tőle- addig sokszorosát keresi azzal hogy elemeket cserél újabb autókon. Azt meg már csak én teszem hozzá, látva egypár jól sikerült remekművet, hogy már a szakértelem sem igazán van meg ebben a szakmában, talán jobb is ha nem vállalják.
Lenne helyem és időm, nekiállnék magam - régebben volt már rá precedens. De így csak annyit tehetek, hogy az első igazán napos hétvégén idén is előveszem a szerszámokat, alapozót, festéket, és mentem ami még menthető.

mallac 2012.04.15. 17:42:13

@Ádi F.: Mármint miről ismerni meg a magyarokat görögországban?

lua lua 2012.04.15. 17:47:47

@ColT: ez hatalmas volt!! :D
Figyelj, itt azt kell megértened, hogy Csikóséknak pont annyira volt befolyásuk arra, hogy mikor menjen tönkre a bolygómű, mint egy suzukisnak arra, hogy belemegy-e a kamion avagy sem.

papa33 2012.04.15. 17:50:46

Nem volt mindi autóm, akkor a cuccot felnőtt kézi teherbírása adja. Ezt pedig a legkisebb autó is tudja.
Van egy régi mondás, és innét nincs is min vitázni, szerintem Csikós Úr még nem élt akkor:

"Autó és autó között nincs akkora különbség, mint hogy az embernek van-e autója vagy nincs."

papa33 2012.04.15. 18:02:38

Bírom, mikor mondják, vigyorral az arcomon ülök be az autóba.

Nekem mindig álljon rendelkezésre hiba nélkül, arra kell. Mellesleg ültem csilivili Passatban, öreg merdzsóban, közepesen öreg Bömösben és Audiban és sosem voltam oly módon elalélva, hogy na nekem ez kell, ha nem telik, tizen évesen is. Vigyorogtam persze, mikor szorultam arra a pár másodpercre az ülésbe. És? Vigyorogtam, mikor szálltunk fel a kisrepülővel, mégsincs tervbe repcsivétel.

Nem.

Biztos bennem a hiba, de ha az embernek nincs sok pénze, akkor egy problémássá váló tizenévesért rengeteg amit kérnek, mondjuk milla körüli összeg+javítás, vezérlés, gumi és meglepik sora.
Ezért is ugrottak be újba.

Arról mért nem beszélünk, aki becsülettel kifizette a hitelt (tudom hülye), azért sok ilyen is van, nem bukott bele, és megbecsüli, és még egyszer: tíz évnél hosszabb időre tervezve nem olyan bukta az.

Opelfan 2012.04.15. 18:03:21

@ColT: Nem biztos, hogy egy új Swift rosszabb helyzetbe kerül egy kamionos találkozáskor mint egy öreg kis Merci ami már rohad.

pimpike_ 2012.04.15. 18:10:30

"A 190-nek kb akkora a csomagtere,mint a II-es swiftnek.."

"Swiftnek szerintem nagyobb csomagtere van, mint ennek a mercinek."

swift 1: 226 liter
swift 1 sedan: 365 liter
swift 2: 213 liter
ennek a mercinek meg "Minimum volume of trunk 410 l."
Szóval tényleg válság van, mert egyeseknek annyi pénzük sincs, hogy rendesen berúgjanak, csak ilyen félrészeg posztokra futja...

B.GY. 2012.04.15. 18:11:38

@Mr. Homn: Én is valahogy így vagyok vele mint te.Az én autóm 22 éves.Elvittem egy lakatoshoz,de azt tanácsolta vegyeg új Suzukit:)Mondta hogy annyit nem tud a javításért elkérni,mint amennyit dolgozik vele.Mutatta a felborult HR-V-t.2 nap alatt lecseréli a tetőt,és elkér egy tonna pénzt.Így engem elhajtott:)Így megcsináltam magam a javítást,ha már én is karosszériás vagyok,csak nem olyan gyakorlott.Tökéletesen jó lett a körülményekhez képest.

papa33 2012.04.15. 18:16:12

@Csikós Zsolt: hosszú éveket szereléssel eltöltve ( Riga, Mz, Lada, Skoda), többsége használt, eljut az ember odáig, egyszer, hogy felnő: a hátralévő éveket a családjának, kedvtelésének éli, (nincs olyan munkahely, ahol tolerálják a heti 1-2 késést mert a bolygóműve az indítónak..., ez a főnököt nem érdekli), a barátokkal töltött idő stb, a legjobban benzingőzzel megfertőzött emberből is elpárolog és nem ez lesz élete célja és értelme hogy éves verda alatt feküdve töltse hátralévő idejét. Áldott asszony, aki ezt soká bírja.

Megvillantom a kulcsot és megy, évi 1* szerviz és kész.
Dacia 5 év garival és 5-8 évre le van autókérdés tudva. Ahányszor beülök, gondtalan vagyok, akár vigyoroghatok is.

nyugger... 2012.04.15. 18:30:04

Én vettem 4 éve 1 A omegát (1990) és kb most tartok 1300000 ft-nál (ebben benne van a vételár és az átírás költsége is).

Külföldre is elmerek vele indulni (még nem hagyott cserben 1x sem, le is kopogom kop, kop), voltak és lesznek is vele gondok de nem szeretem a kicsi autókat és egy új autó ami ekkora hát arra maradjunk annyiban hogy soha nem lesz pénze a magam fajta fizikai munkásnak.
Én nem fikázok senkit azt sem aki új kocsit vesz!
Szerintem mindenki döntse el mennyit bír el a családi "költségvetés" és a szerint vásároljon kocsit.

Ja és amúgy kurvára nem értek hozzá és mindig szerelőhöz viszem!

Mr. Homn 2012.04.15. 18:31:15

@B.GY.: Mondtam én már olyat is a mestereknek hogy nem érdekel mibe kerül -persze ésszerű keretek közt- csak csinálják. Így sem vállalták. Pedig szerintem max egy heti meló lenne vele, és pöpec lenne minden. Még fényezni sem nagyon kellene, leginkább alváz- és toronyproblémák vannak, meg egy csipetnyi kerékív, de annál simán kibékülnék egy ködöléssel. Na ebből is gondolom hogy hiányzik a hozzáértés. Meg a munkakedv, de az más tészta. (És közben megy mindenfelé a sírás hogy nincs munka...)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.15. 18:31:43

@Opelfan: Nem erről volt szó, hanem arról, hogy Ravennában szétesik az autó. ÉS hogy ez a tulajon kívülálló esemény. Ugyanúgy, mint ha valaki neked megy.

@papa33: Én mondjuk azért szoktam vigyorogni, mert az autómba szállok be, és nem a buszra/vonatra.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.15. 18:32:54

@Mr. Homn: Ezt amúgy nem értem.
Nekem az első kasztnis elvállalta (szintén 21 a kocsi), mondt, hogy drága lesz, és 2 héig fog tartani - hát erre számítottam is, meg lett csinálva.

Mr. Homn 2012.04.15. 18:35:28

@ColT: kérem az elérhetőségét. :)

mallac 2012.04.15. 18:36:38

@lua lua: Ez nem így van. Van befolyásuk arra hogy mikor menjen tönkre a bolygómű.Egyszerűen vesz egy vadonatúj autót és máris elodázta a hibalehetőséget akár évtizedes távolra is.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.15. 18:41:42

@papa33: "ha az embernek nincs sok pénze, akkor egy problémássá váló tizenévesért rengeteg amit kérnek, mondjuk milla körüli összeg+javítás, vezérlés, gumi és meglepik sora."

Ha nincs pénze, akkor hogyan fizet ki több tízezret havonta egy úja autóra?

Hurri Kán 2012.04.15. 18:43:10

@haggyadaszt:
Semmi baj. Kicsit borogasd magad, további szép estét neked is. :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.15. 18:43:47

@Mr. Homn: Pécs, Páfrány u. nemtommennyi (Uránvárosi buszvég felőli vége).

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.15. 18:44:47

@mallac: Pénzt is adsz rá?
Különben ez sem azt jelenti, hogy nem megy tönkre, csak sokkal kisebb a valószínűsége.

Mr. Homn 2012.04.15. 18:54:35

@ColT: Ááá. Kaptam már szegedi címet, meg a keleti határszélnél kis faluban élő aranykezű mesterember címét is. Oké, jó hogy vannak ilyenek. De nekem kicsit közelebb kéne, nagybüdöspest, max környéke. Mert szeretek ránézni amikor barkácsolnak a járgányon. Azt meg nem igazán tudom megtenni ha sokszáz kilométerre csinálgatják tőlem.
(A szervízben is ott állok a közelében, még akkor is ha ezeréve ismerős szerelő csinálja. Mert ha felmerül egy kérdés, egyből meg tudom válaszolni. És mert amíg nem ezt csináltam, raktak be konkrétan életveszélyes alkatrészeket is. Szegény Trebitsch tudna erről mesélni, az egyik ilyet ő bontotta ki, utána percekig nagyon csúnyákat mondott...)
Mindenesetre kösz, elrakom az infót, végszükség esetén jó lesz.

mallac 2012.04.15. 19:00:53

@ColT: Persze hogy adok.De félre a tréfával,az anyagi helyzete mindenkinek olyan amilyen.Egyszer lent, egyszer fent.Alapjában ebből kellene kiindulni,nem pedig utólag elméletet gyártani hozzá,miért is vettem azt amit(hát igazából azért mert nincs pénzem).Persze Csikós (meg mindenféle más autómániákusok)kivétel, neki ezt hivatalból is csinálni kell.

nyugger... 2012.04.15. 19:02:02

Mr. Homn-nak!

Ha kijössz a 21. kerbe akkor tudok 1et.

Bocs hogy beleszólok a beszélgetésetekbe!

Lővenbrau 2012.04.15. 19:03:51

Jól jártatok ezzel az autóval. De a tulipánt nem egyelik :-)))

Mr. Homn 2012.04.15. 19:05:22

@nagyautós: kimegyek. :)
köszönöm hogy beleszóltál.
asszem leveled érkezik hamarosan. :)

Béla, tudod a Béla 2012.04.15. 19:16:42

@Dr. GGG77,@Csikós Zsolt: : "Sötétzöldkém, szerinted egy új autó legyártása, meg az, hogy cseréld le a kocsidat 5 évente, az mekkora ökológiai lábnyomot hagy? "
Ha nincs új autó, akkor használt sem lesz. Egyik autót sem 20 évesként gyártották le, úgyhogy ezekkel az érvekkel ez pont mellément ;)
Emlékszem amikor kb. 1990-ben a Mitsubishi Lancer 1.5 GLXi-röl mondták azt, hogy ez már javíthatatlan, annyira high tech, aztán hozzá érett a varitykolók hada, már mindenkinek van OBD2 olvasója, és majdnem mindenkinek tipus specifikus hibakódolvasója -lopott gyári szoftverekkel.

Ádi F. 2012.04.15. 19:24:26

@mallac: Új autó, ami suzuki, skoda, renault és a többi tömegtermék, nem szidni akartam ezeket a néprétegeket, érthető, hogy nincsen kedvük belevágni az ismeretlen vadkeletbe régi vasakkal. Tehát, nemcsak görög.o.-ban, máshol is felismerni honfitársainkat, a többi nép, valahogy nagyon mással jár, vagy drágább régivel, vagy új középkategóriással, tehát nekünk, van egy salyátos auránk. :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.15. 19:33:26

@Mr. Homn: Hát ugye :)

@mallac: Ezt miért kell magyarázni? Nyilván ha sok pénzem lenne, napi használatra nem veszek öreg autót. Ennyire nem hülyék itthon sem az emberek...

Béla, tudod a Béla 2012.04.15. 19:35:14

@Jean-Baptiste Emanuel Zorg: "mindent ott vettek meg, ahol éppen voltak. ruhákat is"
Mekkora nagy ötlet, egy önkiszolgáló mosoda helyett ;)

Nyiri 2012.04.15. 19:38:58

"Szegény, nemsokára lakatolni kell" - Tehát nemsokára eladod :D

mallac 2012.04.15. 19:40:21

@ColT: Úgy emlékszem te tettél fel kérdést utoljára...

Rocko- 2012.04.15. 19:40:31

@papa33: "Minden normális országban a sajátját veszik, támogatják, itt meg csak a fikázás. "
oké, vegyünk magyar autót! melyik az? ;)

corpus alienum 2012.04.15. 19:41:25

@Csikós Zsolt: "És mellesleg az újautó-tesztek után (amelyekből azért sokkal több van), nem alakul ki a használtautó-lobbista kommentcunami."

Zsolt, amikor megjelentik egy 10+ milliós autó tesztje, a kommentek fele arról szól, hogy ezért a pénzért vesz egy x éves használt mittudoménmit, a különbözetből meg elél száz évig. Legfőképpen azok, akikből egy "milyen kocsit vegyek 300ezerből" jellegű cikknél kitör az őszinteség és kiderül, hogy ilyesmivel járnak. Ami nem baj, nem szégyen, de telehányják a blogot és mindenki más hülye.

Abban, hogy új autót nulla beugróval, vagy minimális önrésszel, havi 100ezer nettóból, tíz évre vásárolni felelőtlenség volt, teljesen igazad van.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.15. 19:45:49

@mallac: Ja meg... Egyszer fent... Sajnos a legtöbbeknek végig lent van, jó reggelt kívánok...

Csikós Zsolt 2012.04.15. 19:46:02

@mallac:

Másik autó, nem értem, hogy kerül ide.

Csikós Zsolt 2012.04.15. 19:48:00

@ne most:

Igazad van, de ezt már fentebb több pontban kiveséztük.

Rocko- 2012.04.15. 19:49:18

@Csikós Zsolt: "Napi használat + fűtött garázs = gyors rohadás."
tegyük fel, megnyered a lottóötöst, még a hatost is. :-)
elkészül Dezső, Puki, Bianchi (elnézést, fejből nem tudom melyik van meg még), rendberakod a 190-est az új állólámpást, a zöld szobor is elkészül, OT-zva, megvannak a motorok, Kati motorjai is.
Zuglóba leszállt a mennyország. milyen garázsod lenne, milyet építtetnél? amiben benne van a flotta. meg mondjuk tudnál szerelgetni is.
ha időd engedi, akkor akár emailben is jöhet a válasz.
köszönöm!

Csikós Zsolt 2012.04.15. 19:49:20

@zerge44:

De itt pont nem erről van szó.

A rémlátás képessége óriási adomány ebben a világban, szerintem légy rá nagyon büszke és óvjad.

Csikós Zsolt 2012.04.15. 19:50:53

@Rocko-:

Ferka 250 SWB. Akárhogy.

De erről dumáljunk belsőség-talin. Persze ott ültünk egy autóban végig Dszerdahelyre, miért nem dobtad fel? Jó téma lett volna.

Csikós Zsolt 2012.04.15. 19:52:15

@papa33:

Ezt írtam a poszt utolsó bekezdésében, remélem, olvastad :-)

Csikós Zsolt 2012.04.15. 19:54:20

@papa33:

Mondom, utolsó bekezdés a posztban.

flamer 2012.04.15. 19:57:04

@Csikós Zsolt: "Hogy az újautó-cikkeknél nincs kommentposzt, amelyekben felbukkannak a régiautó-használók trollkodni."

Hogyne lenne, ott van a tcommenten, olvass bele kb. bármelyik újautóteszthez tartozó kommentekbe, tele vannak használtautós trollokkal.

Csikós Zsolt 2012.04.15. 19:57:27

@mallac:

Csak a nagynyomású szivattyúét nem. Vagy a légtömeg-mérőét. No és az a huncut EGR-szelep. Nézzél statisztikákat, esetleg beszélgess emberekkel. Iszonyatosan sok autó döglik be újonnan (<3 év). Annyi ilyen mellett szoktam elmenni a pályán... Nincs garancia, az autó komplikált eszköz, és hiába megbízhatóbbak a részegységek, sokszorta több van belőlük, mint régen, ezért az általános hibaszint nem csökken. A karbantartásigény igen.

James009 2012.04.15. 20:00:02

Üdv!

Azoknak akik szídják a "régi" sz@rokat...Van egy 94.12havi(2002től miénk),toyota carina e-nk jelenleg 242000km el(99ben szervízkönyv szerint volt bene 99000km,uh nem tudom mennyire hihető),10 év alatt sorolom(akksi,kuplungszett,hátsó dob,lengőkar szilentek+olajak szűrők,vezérlés,gumik),ennyi ment rá! 2008ban bátyám vett egy 92.12havit jelenleg ebben óra szerint 250xxxkm van(3év alatt vezérlés,akksi,gumik,semmi más)! Soha nem voltak törve és lakatolva, otthoni kezdeti hátsó ív belső felületi rozsda volta mind2ő nél,amit otthon szakszerűen eltüntettünk(ha nem mondom senki nem venné észre),aluja,nyúlványok,küszöbök,tornyok sehol egy rozsdapötty! Bármikor bárhová elindulunk velük! Van egy 92.12 havi passatunk,na ez más tészta,kasztnyi itt is rozsdamentes(soha nem volt törve,gyári fény stb),viszont már így óra szerinti 350 000km körül jönn elő ez az amaz(1év alatt ráment vagy 200 000ft,de 200 000ért is lett véve),de semmi olyan javítani való nem volt rajta ami pár óránál többett vett volna igénybe(napi használatban van,minden nap megy)! A lényeg,hogy nem minden régi autó szar, a carináink tényleg olyanok mint a doxa! Van a cégnél picasso(2éves),grande punto(2éves),h astra 7éves,na ezekből is a punto jön csak be(evo felszereltség),picasso gagyi sz@r belül,h astra is! Ezeket sem nézem semmivel többe mint a régi toyotát...Jobban se mennek(1.4,1.6 os motorok,fogyasztásuk még több is)....Amúgy meg van megfelelő álláspont,aki nem hisz a régiekben,tényleg 6-7éves clio,thalia van már 7-800ért,sztem átlag ekeresetű embernek bőven megfelelne,de mindenki maga tudja! Én biztos nem mernék belemenni több éves futamidős hitelekbe még 36hónaposba sem,kitudja...egyszer fent...máskor lent...miven ha pár hónap és elvesztem az állásom(mai világban könnyen megesik)!

Rocko- 2012.04.15. 20:02:22

@Csikós Zsolt: mert most jutott eszembe. :)
vagyis régóta érlelődik, csak most nagyon elszaladt ez a garázstéma, gondoltam megkérdezem, hogy technikailag milyen az álomgarázs. nem mi állna benne, hanem miben állna az a sok-sok autó.
ilyen garázsonánia jelleggel.
de oké, akkor majd legközelebb, Belek talin (vagy ilyesmi) felvetem megint.

ne most 2012.04.15. 20:09:25

@Csikós Zsolt: A vicc az egészben, hogy EGR szelep hibája esetén is vigan elmenne, ha az ecu engedné.

mallac 2012.04.15. 20:11:33

@Csikós Zsolt: na ja, van itt a rokonságban is, aki esküszik a használt németre,legutóbb a határtól húztam haza a 330 D-t az sx4-el.Másodszor van új autóm, egyik esetben sem volt semmi baj velük pedig lesajnált márka mind a kettő, daewoo ill. a suzuki.Garancia pedig van,sőt a suzukinál meghosszabbított garancia is van.

Grifter 2012.04.15. 20:14:11

Aszem ezt inkább holnap fejezem be, de az amúgy 'átcsapazemberfelettahullám' típusú Csikós esszékkel ellentétben, ez nagyon is tetszik ^^

mallac 2012.04.15. 20:16:58

@ColT: Erről én nem tehetek...Jó reggelt kívánok, segíts magadon és az isten is megsegít...Legalább lottózzál ha már máshogy nem jön össze az új suzi.

Suttora 2012.04.15. 20:28:59

Az én számaim, Astra F 1993, nem egész két év, 27.724 km:

Összes költség (vételáron kívül minden, átírás, ablakmosó is): 1.100.582 Ft

Ebből üzemanyag: 691.176 Ft (1.888,3 l), az összes költség 62,8 %-a

Átlagfogyasztás 6,81 l/100 km

1 km-re jutó költség: 39,7 Ft/km

Nagyobb tételek egy vezérlés klt, 2 szett gumi, 2 e. lengéscsillapító, akksi, 2 első ködlámpa, kuplungszett. Eléggé összejöttek tehát azok, amikre várhatóan a következő években nem kell költeni, lakatolás viszont még nem volt, körben gyári a fényezés.

B.GY. 2012.04.15. 20:33:43

@Mr. Homn:

Na csak van olyan lakatos aki akar dolgozni:)Az a baj,hogy a rozsdaboglyákat nem szeretik elvállalni.Inkább egy újabb törött autó,amin csak cserélgetni kell ezt-azt.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.15. 20:36:07

@mallac: Senki nem mondta, hogy te tehetsz róla, cska az a realitás, hogy az átlagembernek nincs annyi pénze, hogy új autót vegyen. Max. sok azt hitte.

mallac 2012.04.15. 21:09:02

@ColT: Hát az nem vitás hogy komoly leckét kapott az ország kapitalizmusból, hitelből,árfolyamokból,bankokból.Ez a pofon alighanem elég lesz a következő ötven évre.Volt néhány biztató esztendő az ezredforduló után, és sokan azt gondolták(tuk) hogy ez így is marad.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.15. 21:12:19

@mallac: Szerintem az emberek nagy részének nincs ennyi esze :S

ne most 2012.04.15. 21:17:15

@mallac: A pofont az államháztartás osztotta, semmi baj nem lett volna, ha nem akkora deficit, államadósság. A óriási deficit, államadósság, válság együtt túl sok volt.

Polly-pudli-pötty 2012.04.15. 21:59:56

@pimpike_:
Nagyon ügyes vagy,hogy ezt mind kigugliztad. Bravó. Taps.

Amúgy elmondanám,hogy variálhatóságról is szó volt,míg a 190-esnek annyi a csomagtere amennyi,addig egy hatch-nél a kalaptartóig számítanak a literek,ha azt kiveszed vagy netán ledöntöd az üléseket máris más lesz a helyzet.
Én elég ritkán szoktam 200-300 liternyi tejeszacskókat egymásra pakolgatni,ennél sűrűbben viszek mondjuk a w201 csomagtartójánál hosszabb dolgokat,amit a papíron sokkal kisebb corsában vagy poloban simán elviszek.

Üdv!
Egy W201 tulaj.

Lajos63 2012.04.15. 22:00:03

Ne veszekedjetek, vegyetek inkább Passatot:
www.hasznaltauto.hu/auto/volkswagen/passat_v/volkswagen_passat_v_1.9_pd_tdi_131_le-5689697

Ez is egy olcsó alternatíva xD Lámpa csere, regadó és mehet is :)

pig' 2012.04.15. 22:13:50

Két ember elment a bölcshöz, tegyen köztük igazságot. Az öreg bölcs meghallgatta az elsőt, és mondotta: neked igazad van. Aztán meghallgatta a másodikat és mondotta: neked igazad van. Ezt már nem bírta az ifjú tanonc, aki bölcsességet tanult a bölcsnél, és kérdezte: de Mester, hát igazat adtál az elsőnek is, meg a másodiknak is, hogy lehet ez? Mire az öreg bölcs: tudod mit fiam, neked is igazad van.

Szóval öreg és új közül én az öreg romokra szavazok. Most 14 éves van, de volt már 20 éves is. Nagy dögök, tényleg élvezetes az autózás. Ár alacsony, áresés kicsi, fenntartás olcsó, alkatrész internetről, vagy bontó, meló saját. Ha valami elromlik, azt minden tragacs előre jelzi, ekkor hibakeresés, rendelés, hétvégén szerelés. Időnként mellényúlok, van pár feleslegesen vett alkatrészem.
Volt új autóm is (több is), egyszerűen untam. Semmi bajuk, ráadásul szervizbe kell járni, még egy nyüves légszűrőt se lehet cserélni.
De az öreg ipari hulladék állandó szívás. Valamije mindig tönkremegy, mindig más, ha még sokat is használod, akkor sűrűn. Aki ezt nem kihívásnak, megoldandó problémának tekinti, hanem az életét megkeserítő szörnyűségnek, annak magánvéleményem szerint új autó való!

vinyi 2012.04.15. 22:31:50

@Csikós Zsolt: nekem feleennyi zörgő csontúhoz se lenne elég bátorságom, mint amennyit eddig láttam itt a belsőségen.

Csikós Zsolt 2012.04.15. 22:39:14

@vinyi:

Hát, nekem se. Az már legalább 300 autó... :-)

pmobilTB 2012.04.15. 22:47:20

@kolompar: Ott látom bukni a dolgot, hogy ha napi használatos az autó, akkor a ki be állásokkal minimum szellőzik annyit, pláne -10 fokban, hogy ne legyen nedves bent a levegő.

Nekem így volt 10 évig az autóm, semmi baja, rozsdafolt max a kőfelverődések miatt van rajta. Ja 2002-es Toyota Corolla.

kikiláltó 2012.04.15. 22:54:28

@uszilard: Ja, meg valaki átrakhatná a kormányt a bal oldalra! :)

Krisi 2012.04.15. 23:09:36

újautó vs. régiautó témakörhöz a legjobb megoldás: kell egy új autó napi használatra, ami mindegy milyen márkájú, viszont céges (ismerjük az örökzöldet, hogy legjobb autó a céges autó), mellé pedig hétvégére egy rendes youngtimer!

én is ezt teszem, csak nekem a csóró edisön van: munkába vonattal és tömegközlekedve járok, hétvégére pedig ott figyel hű társam, a 20éves "még van benne anyag" élményautó :)

replik4 2012.04.15. 23:25:47

Új autó v. régi:

Volt új, volt régi.
Ma már csak régi van... újra.

Ui.: Ha kigördültél a kapun, akkor neked is csak régi van már.
Ui.: A régi autóim, mint az újak.

az_igazi_trebitsch 2012.04.15. 23:36:26

@ColT:
"Nem erről volt szó, hanem arról, hogy Ravennában szétesik az autó. ÉS hogy ez a tulajon kívülálló esemény. Ugyanúgy, mint ha valaki neked megy."

Ha valaki neked megy, azt elrendezi a biztosító. Ha szétesik az autód, leülhetsz mellé, oszt' vakarhatod ott is, ahol nem viszket.

Amíg a Pityu meg a Józsi megbütyköli a kivénhedt verdát, addig még működik a dolog valahogy, de tegye a szivét a kezére minden roncsderbis: sokkal többe kerül pénzben és időben egy lepusztult járgány, mint a legszerényebb, akár hitelre vett új autó.

SwedishRunner 2012.04.16. 00:02:11

@B.GY.: De ilyenkor ne azt mondja a kasztnis, hogy elhajt, mert nem éri meg neki! Hanem azt, hogy Uram egymillió egyszázezer lesz, és majd te döntessz úgy, hogy köszönöm nem! Egy szolgáltató soha sem mondhat nemet!:P

Csikós Zsolt 2012.04.16. 00:02:25

@az_igazi_trebitsch:

Te tényleg nem olvasol.

Vagy nettó hazugnak gondolsz.

Egyik se jó hír.

pat 2012.04.16. 00:04:05

helló,
nem tudom, hogy általánosítható-e, hogy a régi autókra kevesebbet kell költeni, nyilván nem mindegy a típus, és az se, hogy milyen új autóval vetjük össze stb-stb.

de ami a konkrét esetet illeti, szeretném megerősíteni a cikkírót: a családunkban van egy hasonló 190-es merci, 2,5 literes 5 hengeres szívódízel, 23 éves, 480.000 km-rel, apám újonnan vette 89-ben, tehát első tulajok vagyunk. oké, hogy szinte mindig garázsban állt, és kíméletesen lett használva, de a szokásos kopóalkatrészeken kívül még lényegében nem kellett hozzányúlni semmihez, pláne nem a motorjához! ez nem költői túlzás, szó szerint értendő. kasztnin zéró rozsdásodás (pedig 3-4-szer volt kisebb törése). és minden alkatrész fillérekért beszerezhető hozzá. ha csak egy csavar kell, külön cikkszámon jön 2 euróért, nem kell egy 200 ezres egységet egyben kicserélni. pont úgy megy, mint újkorában, egy csepp olajat nem eszik, röhejes a fogyasztása (autópályán 5,5-6 liter max, ha nincs viharos ellenszél és nem tolod 140-nel). egyetlen hibája, hogy télen szívás a hátsókerék hajtás, főleg ha dombra kell felmenni. és nincs légzsák. és hátul felnőtteknek hosszú távon szűk a lábtér. több nem jut az eszembe.
ezzel együtt használati értékben felülmúlhatatlan, soha nem adnánk el.

Csikós Zsolt 2012.04.16. 00:04:52

@pmobilTB:

2002-es autó nem rohad. Látható helyen. Ha megbontaná egy lakatos, csodálkoznál.

Nem, nem szárad ki egy este alatt. Egy hét alatt talán, ha elég meleg van. Szedd szét, ha mered, csodákat látsz. És ne áltasd magad. A fűtött garázs érted van. A száraz külső lemezek pedig döbbenetesen sós és nedves üregeket rejtenek, a rozsda meg onnan indul.

etwas kultur muss sein 2012.04.16. 00:09:57

@mallac: Ne haragudj, de aki képes megvenni egy SX4 sedant, az meg is érdemli. Rondasága vetekszik a Thalia-éval.

pmobilTB 2012.04.16. 00:19:33

@Csikós Zsolt: Ezt nem is vitatom. :) Én csak arra próbáltam rávilágítani, hogy a kollega azt írta, hogy napi használat + fűtött garázs, és emellett nagy bent a levegő páratartalma.

Na már most ha napi használatban van az autó (értsd ez alatt hogy reggel melóba kiállok, haza jöttem délután/este beállok) akkor az ajtó nyitogatásokkal, pláne mínuszban, kellően áthűl, és átszellőzik a helység, nem hiszem, hogy trópusi pára lenne bent. Plusz ugye egész nap utána kint szellőzik valahol a kocsi, és mi közben közlekedek akkor is szellőzik a kaszni (tudom meg koszolódik is).

Szóval csak a napi használat párás garázs ellentétet szerettem volna csak érzékeltetni.

Toyota most lett a múlt ősszel letakarítgatva, ki alvázvédőzve,a lengőkarokon, és a fékcsöveknél rozsdált kissé. Nem azt mondom hogy egy Toyota örökké tart, de nem is rozsdál úgy mint egy nagypók. :)

Egyébként van öreg autóm is garázsban (Wartburg 353w Tourist), de ő csak a nyári napokon bújik elő.
Illetve van egy másik, őt most hajtottam a télen, igaz amikor hozzám került se volt gyári állapotú, de most a tél igen csak bele harapott a lemezek alatt. :)

kepfeltoltes.hu/120416/402585_241969082557679_100002337677545_531356_201847131_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/120416/431112_241969139224340_100002337677545_531357_832423982_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

midnignt se - kitiltotta az ommm 2012.04.16. 01:01:03

@Euscorpius Hungaricus: ha nekem ilyen lenne az asszony, ropulne.

@Csikós Zsolt: "El vagy te tévedve. Nincs ingyenbenzin. Egyáltalán. Tesztautó meg kb. 5-8 napot egy hónapban"

- bocs ha felreertheto voltam. Ugy ertettem, hogy ingyenbenzin a tesztautokban. Azt meg, hogy tesztauto ki-kisegit, te irtad, de ha nem irtad volna is tudnank, nem egy tesztedben volt a csaladod utazas kozben lefenykepezve.

"Nem annyira eszméletlen töpörödött, utaztam benne sokat hátul, de nem is tágas. Lada-méret. A csomagtartója meg majdnem kétszer akkora. Suzukid van? :-) "
- Ja, utaztal, de a feleseged jol elorehuzhatta az ulest. Volt C-osztalyom, az ennek az utoda, ultem benne hatul (nem utaztam, csak ultem, epp eleg volt), mikor magamnak beallitottam az ulest (178 cm magas vagyok) akkor bizony nemigen volt labter. A csomagtere okes, nekem eleg volt, de egy Suzukie jobb, mert jobban pakolhato. Most van tobbek kozt 1 favoritom amit belulrol tagasabbnak erzek, mint a mercit (mert az is). C Corsa joval(!) tagasabb elol mint a 190-es!

kitiltott, de seráfütty 2012.04.16. 01:07:35

@zalan.takacs: Szép vas, kéne! (nem félreértendő, van most kocsim, csak tetszetős)

midnignt se - kitiltotta az ommm 2012.04.16. 01:28:11

@Csikós Zsolt: "Van egy médium - a TC - amelyben néha megemlítik, hogy nem az új autókról szól a világ, legalábbis nekünk, egy kicsi és szegény ország lakóinak nem."

-sokat kurvult a totalcar, de minimum ez az egy ami miatt erdemes olvasni. Ebben neked nem kis szereped van, koszonet.

@w a s d: 385 literes volt a lada csomagtere is. Tehat ugyanakkora, mint a mercie.

@pmobilTB: Te jo isten, rozsdas a fekcsoved? Hat nem akarok veled talalkozni, aztan inteni neked.

kitiltott, de seráfütty 2012.04.16. 01:43:52

Én az arany középutat járom, se nem túl régi, se nem túl új a gép. Minden van benne, amit kedvelek, és a biztonsági felszereltsége is kielégítő (ABS, lufik, stb.), viszont hengerenkénti befecskendezés és gyújtás van.

Kinek mire futja és abból mit akar kihozni. Én azt, hogy ha elfordítom a kulcsot beinduljon -15 és +40 fokban is. Hogy a tetőablakon keresztül bámulhassam a bárányfelhőket a lámpánál.

Ennyi.

Mindenki vegyen, amit akar, nem kell megtéríteni a másikat.

kitiltott, de seráfütty 2012.04.16. 01:49:02

@kitiltott, de seráfütty: Persze szeretnék abszolút zörej-, nyekergés-, cicergés-mentes belteret is, de azt ennyiből nem tudtam elővarázsolni. Nyilván van olyan megkímélt példány, csak éppen akkor nem találkoztam vele, amikor venni akartam.

Ennyiből hiányzik az új autó.

A régi meg a stílusa miatt.

Kompromisszumokból épül fel a világ.

Frick László Emlékzenekar 2012.04.16. 03:44:38

@Csikós Zsolt: Nem kedvelem a W124-es (stb, 1983 után gyártott) Mercedeseket, de tisztelem őket. Elfogult nem vagyok. Voltszerencsém jónéhányhoz, pl gazdás, elsőtulajdonosnál szolgáló autóhoz, amin elképesztő rohadásokat találtunk, a W124 az első Merci, ami spontán is képes rohadni. Ettől függetlenül egy átlagos letet élő efféle Merci, minmt itt, a képen 2-4 tulajdonossal, családi használatban is (különbözőek vagyink, van, aki 30-40ezer alatt lepusztít egy autóbelsőt) még egy III-as golf belseje is egészen újszerű képet mutat -értékes szakcikk volt ebben a témában a totalcaron. nem látni ugyan huzat nélkül az elsőüléseket, de az átlagos testtömegű vezetők alatt a vezetőülés "vasig szétülése" kb 700ezernél következik be.

Autót nem azért kell Magyarországon mosni, mert piszkosnak látszik, hanem pl tél után a sóhártyát lemossa az ember (párszor!!!) hogy az apró korróziós pöttyecskék ne induljanak így meg. (Végülis mindenkinek alapvető joga úgy leszarni a saját autóját, ahogy akarja, mindenesetre ezért hagytam föl az autónepperkedéssel: Végighallgatni az így kinéző Mercik tulajdonosait, akik előadják, hogy az autó az ő Kis Drágájuk volt mennyi éven át, de képtelen volt arra, hogy egy gombostűfejnyi lakk-megpattanást kezeljen, szemrebbenés nélkül nézte végig négy éven át, amíg diónyi fölhólyagzott rohadás lett belőle...

Más. Az Új Suzuki Swift -ről én is bekajáltam az ötcsillagos töréstesztet, meg azt, hogy "biztonságosabb" mint az elődje, addig, amíg "jelentős műűűűvész" ismerősömnél meg nem láttam egy édes kis nőiautó kategóriás Swiftet, ami parkolóházban a fékrelépés helyett (a nő nem látta sötétben a lábikóját a pedáloknál, ezért lépett a fék helyet a gázra a falnál) kis sebességnél betonnak ütközvén gazdaságitotálkárt szenvedett ((Nyulványok és műszerfalcsere) olyan gyönge az Új Swift is, mint a fos. És ez egy szép, keresett, eufemisztikus kifejezés!!! Persze ő jól járt vele... nadehát ő ezzel a műűvészeti ággal foglalkozik.

Vissza a Mercedes-hez: Amikor ezt a Mercit behozták, akkor minden 10 behozott autóból 8-9 valamennyire törött volt a többségük NSZK mércével gazdaságitotálkáros.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.16. 06:17:58

@az_igazi_trebitsch: Miért kerülne? Csikós bebizonyította, meg én is elmesélhetem, hogy mennyibe van a kétszer szarrátört autóm.

Ha meg neked mennek Ravennában az kb. ugyanakkora szopás, mint ha szétesik az autó - ugyanis az csak a mesében van, hogy a biztosító elrendezi. Ráadásul a biztosító haza sem hoz.
Különben egy szétesett indítómotorral még lazán be lehet indítani egy autót (lejtő).

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.16. 06:20:58

@az_igazi_trebitsch: Meg egyébként, most gondolj bele, akinek 22 éves az autója, az mennyit jár külföldre? (Csikóson kívül?) Mert én vagy 15 éve nem voltam nyaralni még belföldön sem... Ha annyi lóvém lenne, hogy nyaralni járja, lehet, hogy valami fiatalabb autóra is telne.

De akkor tőled is megkérdezem. Hány éves koráig bízol az autóban? 1? 5? 20km? 3000? Hiszen bármikor elromolhat, ami nem új, és mondjuk 50000-nél már nem új...

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2012.04.16. 07:16:10

Szerintem még a laikusok is tisztában vannak vele, hogy az MB egyik legsikeresebb szériája ez volt.

Szívesen olvasnék (nem csak Népítéleten) ilyen cikkeket a széteső 1997 utáni szarkupacokról...

pmobilTB 2012.04.16. 07:28:17

@midnignt se - kitiltotta az ommm:
Nem azt írtam, hogy elporladt a kezedben, hanem hogy felületi korróziós.

Csikós Zsolt 2012.04.16. 07:45:56

@midnignt se - kitiltotta az ommm:

De nincs ingyenbenzin a tesztautókban sem. Nincs, sehol, semennyi. Minden cseppet mi fizetünk, értsd meg. Ha valaki kap tesztre egy Lincoln Navigatort, az anyagi rombadőlés.

Shadowbull 2012.04.16. 07:53:48

@Csikós Zsolt: kersz egy szamlat a tankolasnal az index zrt. nevere, oszt ho vegen meg elszamolod.

ha nem igy lenne, az nagyon meglepne.

Béla, tudod a Béla 2012.04.16. 08:02:30

@Frick László Emlékzenekar: "a W124 az első Merci, ami spontán is képes rohadni."
Hááát nagyon nem, már a W123 is képes volt lyukasra rohadni akár 5 év alatt is, és a többi sem volt jobb sajnos. Most pont ezért nem veszek már Mercit, mert 30 év garancia ide vagy oda, az csak virtuális, mivel 6 éves kor után Magyarországon kb kerekítési hiba aki márkaszervizbe hordja a gépet.

Béla, tudod a Béla 2012.04.16. 08:04:40

@Csikós Zsolt: gondolom egy Ferrarinál Porschénél, esetleg Corvettenél azért akad jelentkező ;)

230e 2012.04.16. 10:07:49

Köszönöm a cikket, megnyugtatott hogy nem vagyok egyedül.
Tegnap mintha láttam is volna a cikk tárgyát élőben, a József Attila lakótelepen.
Részemről bőven megfelel egy ehhez hasonló 124-es.
6 éve vettem, azóta nem sok ment bele, kb. 80-90.000 km. Most 22 éves. A rendberakás óta benzin, és olaj kell bele a szokásos kopódolgokon túl.
Az emberek nagy része egyébként azért vesz ilyen kocsikat, mert nincsen pénze részletre, és horribilis szervizszámlákra, és nem pedig azért mert young-timer rajongó.
Aztán utána a szerencsésebb (nem roncsot vásárló) szomorúan száll ki belőle, és azt várja, hogy következő kocsija is valami ilyen könnyen vezethető, könnyen szerelhető (kivéve KE-Jetronic :-)) legyen.
A legutolsó kis műanyag patentot is meg lehet venni a kocsihoz, fillérekért vannak az alkatrészek, nem kellenek nőgyógyász ujjak egy lámpacseréhez, ha letámasztom valahová nincsen gyomorgörcsöm, hogy ott lesz-e még.
Vannak hátrányai, de számomra az előnyök ezt feledtetik.

midnignt se - kitiltotta az ommm 2012.04.16. 10:15:21

@Csikós Zsolt: "De nincs ingyenbenzin a tesztautókban sem. Nincs, sehol, semennyi. Minden cseppet mi fizetünk, értsd meg. Ha valaki kap tesztre egy Lincoln Navigatort, az anyagi rombadőlés. "

-na ne meseld be nekem, hogy nem a Totalcar kft allja a tesztautokban a benzint, hanem te zsebbol. Nem ma szulettem en sem am. Ennyire ne nezd hulyenek az olvasoidat kerlek. Ez nem esett jol.

230e 2012.04.16. 10:16:22

@ColT: Az autó és nyaralás dolog azért ennyire nem függ össze (szerintem :-)
kb. egyhavi új autó részletből remek hétvégét lehet csapni valahol Európában egy fő részére :-)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.16. 10:28:20

@230e: Ez az. Egy fő. Család meg 2-3-4 fős...

Csikós Zsolt 2012.04.16. 10:35:23

@midnignt se - kitiltotta az ommm:

De nem. Semmit. Soha egy cseppet se, csak, ha indokoltam, minimum két anyagot megyünk csinálni. Ez azért nem valami kulturált, hogy nyílt színen meghazudtolsz.

Egy évig volt egyszer két darab korlátozott benzinkártyánk, annak évek óta vége.

Minden saját zsebből megy, igen a pályamatrica is.

De ez nem volt szép, tényleg. Gondolod, hogy nyílt színen hazudnék?

deak.atti 2012.04.16. 10:37:14

Szia, Zsolt!

"432 ezerrel vettük 2006 márciusában, tehát mi tettük bele a gyűjtemény közel egyhatodát."

Pont egy hónappal vettétek korábban EFY-t, mint mi a Nubirát. Nekünk a lányom születése (2006 március) miatt kellett valami tisztességes autó a Skoda-Wartburg duó mellé. Az gyerek volt még a 190D-hez képest, csak 104 ezret futott 5 éves korára. Mostanra már 211 ezernél járunk, és ahogyan a dolgok állását nézem, egyhamar nem is lesz lecserélve. Pedig ha valaki azt mondja nekem még 2005-ben, hogy egy koreai autót megveszek, hát orvost hívok hozzá. :o)

"A női autók már csak ilyenek, többet ülnek bennük gyerekek, akik morzsáznak, csokiznak, banánt kennek, kinderfigurák törmelékeit szórják szerteszéjjel, sáros a cipőjük, pisis a bugyijuk, büdös a szájuk."

Ez nagyon talált. Na igen, időnként én is fellázadtam otthon, hogy "hogy néz ki ez az autó?!", aztán most az utód (Epica) a gyerekes autó, ezt meg próbálom helyrehozni, már amennyire tudom. Egy kárpit-tisztítás még nagyon ráférne, csak legyen már fixen meleg egy teljes hétvégére. Persze, meg lehet tiltani a csokievést meg az üdítő-ivást a kocsiban, de attól még a sáros cipő és a kismillió játék még fennáll.

DA

Csikós Zsolt 2012.04.16. 10:55:01

@Shadowbull:

De egyáltalán nincs így. Itt mindenki megőrült? Egy fillér benzint se fizetnek, semmibe. Csak akkor hozhatok számlát, ha előre egyeztetek a Bendével, hogy kiemelten fontos cikket megyek csinálni vidékre (ilyen évente vagy háromszor van), és akkor is lehetőleg össze kell kötnünk kettőt.

Honnan veszitek ezt a benzinkánaánt? Már alig van újság, ahol fizetnek, a legjobb helyen ilyen fél tanknyit, de nálunk egyetlenegy évet leszámítva (talán 2009 volt), amikor volt 2 db benzinkártyánk, mindig saját zsebből ment minden.

Shadowbull 2012.04.16. 11:01:58

@Csikós Zsolt: fura egy kicsit, mert azert a Ti esetetekben a benzin megiscsak koltseg. Persze lehet az APEH, vagy a NAV vagy tudja a faszom most eppen hogy hivjak nem igazan toleralna elszamolando koltsegnek, meg nehez is a ceges ill. privat hasznalatot kulonvalasztani.

Most vagy annyira jol kerestek, hogy igazabol nem szamit, vagy az autos ujsagirok megsem teljesen az elet csaszarai :)

csongiaparaszt 2012.04.16. 11:22:34

Nagyon jó poszt, köszönöm. Épp valami öregebb család-, és sofőrbarát batárt keresek napi használatra, így számomra igazán hasznos olvasmány volt. Több ilyenre lenne szükség, mert mégiscsak más, mint a népítéletet böngészni.

kultúrpesszimista 2012.04.16. 11:22:36

Tökéletesen egyetértek a poszt "üzenetével". Nemcsak olcsóbb egy korrekt használt autót fenntartani, de még sokaknak élvezetesebb vezetést is nyújt egy 20+ éves autó használata. (Arról nem beszélve, hogy azok még autóformájú autók voltak, nem génkezelt, magasépítésű, elbaszott plasztik szappantartók...) A sok agyatlan konzumidióta meg csak vegye az újat és rontsa a városképet... Ennyi.

Még további 26 évet a 190-es Mercinek!!!

CsGergo 2012.04.16. 11:48:45

Ez a cikk is erősíti bennem azt, hogy maradjak a használt autónál.Jó cikk volt, szeretem mindegyiket olvasni.:) Vitába most kár szállni a Swift témakörben, ki lett már tárgyalva kismilliószor.

Vakul a drakula (törölt) 2012.04.16. 11:55:31

Egyszer szívesen olvasnék egy ilyen öregautó posztot, egy Toyota Carináról is. Hasonló szürkeeminenciás, mindent kibírós, nagyon jól használható autó. És ha jól emlékszem, a totalcar flottában van ilyen. Ebben a mai használtautós világban rendkívül jó ár/érték arányú alternatíva.

scs_ 2012.04.16. 12:09:02

a 2,5 ös is rendben van? Az öt sebesség miatt gondolkodom a 2,5ösön, mert hosszabbakat megyek vele, mint városban araszolás...

James009 2012.04.16. 12:19:50

Vakul a drakula: van róla a tc-n teszt: totalcar.hu/tesztek/2011/07/23/paraszt-tetris_egy_megbizhato_autoban/ bár ez egy eléggé lestrapált jármű:D

Jawarider 2012.04.16. 12:53:05

Autótól függetlenül az "Összes üzemanyag: 1 353 000 Ft" rész nekem sokkoló így leírva. Ennyi elment benzinre pár év alatt...

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.04.16. 13:24:23

Nem izgatnak fel az autók, csak arra valók, hogy elvigyeneak A-ból B-be. A szuzuki és a merci között csak méretben látok különbséget, De ha ettől eltekintek, és lenne egy olyan megbízható szerelő, aki a cikkben említett problémákat pont ugyanígy megoldja, akkor a merci kéne.

vinyi 2012.04.16. 14:07:28

@Csikós Zsolt: a Csikós-félékre gondoltam.:)

közösperonos átszállás 2012.04.16. 14:08:32

Ha 432e-vel vettétek, és most lett benne 500e, akkor nem a majdnem hatodát, hanem a majdnem hetedét tettétek bele ti. :-) (500-432=68, 500/7=71,42)

A swiftes példa meg nem volt a legszerencsésebb, ez van.

uranus (törölt) 2012.04.16. 14:52:30

Minden ember érzelmi alapon hozza meg az összes döntését.
Ergo: jóérzés/rosszérzés alapon, nincs is ezzel semmi baj.
A problémák akkor kezdődnek, amikor a döntéseinket utólag elkezdjük egy vélt racionalitás és ún. logikus gondolkodás mentén magyarázgatni.

kultúrpesszimista 2012.04.16. 15:17:28

@uranus: "A problémák akkor kezdődnek, amikor a döntéseinket utólag elkezdjük egy vélt racionalitás és ún. logikus gondolkodás mentén magyarázgatni."

Nincs ezzel semmi probléma; érzelmi alapon hozott döntések utólagos racionális megmagyarázása egyáltalán nem zárják ki egymást.

JeeDay · http://etelkep.blog.hu 2012.04.16. 15:20:43

Annyira jó olvasni ilyen cikkeket, már majdnem öregebb használt autóban gondolkodtam, de szerencsére sikerült meggyőzni, hogy véletlenül se tegyem!

"aztán egy februári délutánon Kati lerohadt az autóval a budakalászi Cora parkolójában.

A jobb hátsó ajtónál folyton leesik a központi zár vákuumcsöve, ezért a harmadik szét-össze után lekötöttem az egészet a francba.

Régóta szivárog a motorjából az olaj

De van már rozsda is."

Remek választásnak tűnik... :D

kultúrpesszimista 2012.04.16. 15:21:56

@JeeDay: pont nem értetted meg a cikket... ugorj neki még kétszer, és hátha még te is megérted.

JeeDay · http://etelkep.blog.hu 2012.04.16. 15:32:30

@kultúrpesszimista: de értem, meg akart győzni, hogy ez milyen olcsó és milyen nagyszerű. Valóban az ha lerohad, lerobban, szétesik a kocsi? Csikósnak lehet, hogy ezek nem okoznak akkora gondot, mert a felesége is szereti a régi kocsikat, illetve egy kazal mercedes szerelő ismerőse van. De egy átlag embernek nehogy már ez egy jó buli legyen ilyen kapocsolati tőke nélkül... Fele ennyi hibáért az emberek 90%-a őrjöng, hogy mekkora fostalicskát vett. Engem egy ismerősöm arról akart meggyőzni, hogy a 124-es merci a világból kimegy, soha nincsen semmi baja, nézzem meg a z övét is, egyszer ráköltötte a full generált, nyugdíjba együtt mennek... majd vittük nekik a váltás (új) Astrát a horvát hattára, mert kikönyökölt a motor a kocsiból. Nem mondom, hogy ez általános, de hogy 20+ éves kocsival rohangászni _racionális_ lenne azt ne mondjuk már...

kultúrpesszimista 2012.04.16. 15:35:54

@JeeDay: teljesen tévúton vagy. Menj el hivatalos márkaszervizekbe, konzultálj profi autószerelőkkel és essen le az állad, mennyire hajlamosak lerohadozni az új autók is ám!

"Nem mondom, hogy ez általános, de hogy 20+ éves kocsival rohangászni _racionális_ lenne azt ne mondjuk már... "

De, én mondom. Persze nem mindegy, milyen autóról van erre esélyed. Egy 20+ éves Fiattal, Alfával, Citroennel nem valószínű. (Sőt.) Egy némettel, svéddel, japánnal, esetleg jobban karbantartott franciával simán lehet esélyed erre!

JeeDay · http://etelkep.blog.hu 2012.04.16. 15:42:05

@kultúrpesszimista: "lehet esélyed erre" nekem ez a bajom csak ezzel. A szerencse-faktor. Nem akarok belemenni egy újautó-használautó flame-be, hagyjuk is, csak ezt írtam le, hogy a cikk összképe azt sugallja, hogy ez milyen remek, napsütéses dolog, közben meg konkrétan hullik szét a kocsi...

közösperonos átszállás 2012.04.16. 15:46:10

@kultúrpesszimista: hátpedig de, megértette, csak más következtetésre jutott belőle. Ez baj? :-)

Ha nálam akadna el a Zasszony az autóval valahol, akkor ugranék autóba, hoznám haza (a Zasszonyt), telefonálnék valami havernak, vissza a kocsihoz, elvontatni a szerelőkhöz, stb. A többségnél nyilván valami hasonló lenne. Aztán hogy ez pénzügyileg racionális-e vagy se, az attól függ ugye (a cikkben vezetett dolgokon kívül), hogy mennyi az órabérem (meg hogy a Zasszony mennyire vág jó képet az ilyenekhez).

Azaz, ha csóró vagyok, jó az öreg autó is.

kultúrpesszimista 2012.04.16. 15:54:36

@JeeDay: mondom, hogy nem érted a cikket: éppenséggel pont nem esik szét a kocsi. Olvassad már el újra! A tényből, hogy egyszer-egyszer leáll egy 26 éves autó valami banális hiba miatt, nem következik, hogy 1) használtat tilos lenne venni és/vagy nem olcsóbb a fenntartása, mint egy újnak, 2) egy új autó nem hagy ott az út szélén...

kultúrpesszimista 2012.04.16. 15:55:46

@közösperonos átszállás: nekem egyáltalán nem baj, de a rossz következtetésnek és a fogyatékos szövegértésnek hadd ne tapsoljak...

közösperonos átszállás 2012.04.16. 16:01:30

@kultúrpesszimista: ne tapsolj, csak ne hordd le, ha épp nem azt olvasol. :-)

Mer'ugye ezek benne voltak a cikkben, ezeket az adott autó produkálja/produkálta? Igen. Neki (neki, banyek, nem neked, vagy a szomszéd nagybátyjának) ezek elfogadhatatlanok egy általa vett, általa használt autó esetében? Úgy tűnik, igen. Akkor hát vegyen ilyen autót? Ugye, hogy ne? Vegyen olyan, akinek ez nem baj.

JeeDay · http://etelkep.blog.hu 2012.04.16. 16:04:19

@kultúrpesszimista: na az a meredek, amikor valakinek ezek a hibák elfogadhatók és benne szállítják a családot. Az teljesen normális, ha az autó alatt olajfolt van, ha nem megy a központzi zár, ha körbe van verve, stb... Na jó nem vitázom, csak más az értékrendünk, ennyi.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.16. 16:49:51

@JeeDay: És ezek a hibák miért életveszélyesek?
Apróságok, ennyi.
Mondjuk nekem nm romlik el a központizáram, mert nincs :D

JeeDay · http://etelkep.blog.hu 2012.04.16. 16:54:59

@ColT: "más az értékrendünk, ennyi." Azért az erős kicsit, hogy a feleségem beül a gyerekkel a kocsiba és folyik belőle az olaj, és azt mondom neki, hogy a szerelővel megnéztük, de fogalmunk sincs mi folyik, szóval jó ez így. Ezt nekem nem adja el senki, hogy ez normális. :D

Csikós Zsolt 2012.04.16. 17:07:14

@scs_:

Az a legjobb. Nem sokkal éhesebb, viszont a hangja, az ereje egész más liga. És volt 2.5 D Turbo is!

warp 2012.04.16. 17:08:58

új autónál is előjöhet bármi. Ismerősöm örökéletünek titulált autója is pár ezer km után trélerezett. De ugyanez érvényes lehet régi autóra is. A sok "új autó-régi autó" vita pedig meddő, mert egyik fél sem meggyőzhető. Mondom ezt úgy, hogy jópár autót használtam, új kocsitól kezdve 25 évesig. Ha figyel rá az ember lehet egy régi kocsi is megbízható társ. Én most is egy régi w124/300D-st hajszolok, a hibái elenyészőek a korához képest, és amikor megvettem hezitáltam egy Saab9.5 vagy Ő, de azt hiszem több mint 1 év távlatából jól döntöttem. Persze nem egy versenygép, van rajta pár rozsdafolt amit jobb időben majd kezelek, de szerkezetileg, motorikusan semmi gond vele, pedig átlépte a bűvös 500.000Km határt és évi 40-50000 km fut. Persze ez is csak általánosítás és relatív mint minden a világunkban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.16. 17:28:16

@JeeDay: A feleség, ha csak egyedülálló lenne, még jobban szarna rá. És az olajfolyás mértéke sem egy nagy valami. 2x éves autónál ez már elég apróság.

Azért egy motorkikönyökölés már eléggé feltételezi a karbantartatlanság ot is, és/vagy az állat módjára használást.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2012.04.16. 17:47:06

@Csikós Zsolt: Gondolom a kopott motoros ZIL billencset, (ami hatvanat eszik százon) kalapból húzzátok ki és nem az nyer, aki húzta:)

Az új tesztautókat is üres tankkal adják oda?

Zsírnak való 2012.04.16. 18:05:05

Lehet itt kételkedni meg minden,de jó kis autók ezek még ma is.
Haver is most pont egy ilyet hajt.

Amos 2012.04.16. 18:33:16

Én is egy "klasszikust" hajtok. W124 E220 '94 benzin, automata váltóval. 480e km-nél jár a kicsike. Van benne ABS, sperrdifi, 2.2L 16V motor 150 LE, 4x elektromos ablak, 2x ülésfűtés, motoros roló, vákuumos fejtámla lehajtás, pótféklámpa, 100 l túratank, 4 hangszórós hifi, központi zár, riasztó, tolótető, ködfénylámpa, lámpamosó, tolatóradar, automata fényszóró, esőérzékelős ablaktörlő, elektromos és fűthető tükrök, hátsó szélvédő fűtés, 2x motoros ülés, autómata klíma, katalizátor, fűtött ablakmosótartály, tempomat, stb....Kívül-belül tip-top, nemcsak a korához képest. Kell ettől jobb autó? Autópályán fullra pakolva 4 fővel 9 litert eszik, városban 10-11 l, klímával, automatával. A legutóbbi műszakin egy fényszóróállítás volt és semmi más!!!! Már 2x intettek le utcán, hogy megveszik helyben! Muszáj voltam egy új autó árát mondani, hogy lekopjanak. Szóval még sokáig megmarad és csak menni fog, menni fog, ..... A 2-vel korábbi gazdája rakta rendbe a gépet, örök hálám neki, hogy egy "új" régi autót vezethetek!

mallac 2012.04.16. 20:46:07

@SzélsebesVelorex: Hát lehet hogy a formáját szokni kell egy kicsit, de ár/érték arányban verhetetlen volt pár éve.Fürge és takarékos kocsi.

scs_ 2012.04.16. 21:07:36

@Csikós Zsolt: köszi, de a turbo az olyan, hogy inkább kihagyom... a szívó motorok mindig is jobban tetszettek.

WSZABI 2012.04.16. 22:26:05

@Ádán: @Ádán: De könnyű! Én holnap után megyek az enyémért (bal1) ürömre :D
Tetszetős az avatarod! Hol tart a projekt?

etwas kultur muss sein 2012.04.16. 23:14:01

@mallac: Nem vitatom, hogy jó kocsi. Viszont azt gondolom, hogy a Suzuki legnagyobb hibája, hogy az itt eltöltött 20 év alatt nem volt képes előállni egy autó formájú autóval. Egy olyannal, ami mellé büszkén állhat oda a tulaj, még ha csak egy szürke igavonó is valójában. Pl Oktavia, Golf, Passat, Astra, Vectra, Bora, Corolla, 323, 626 stb, stb... (Audi, BMW, Merga hármast már nem is említem).

Hakapes 2012.04.16. 23:20:43

Hát ez tényleg baráti ár havonta.
Írhatnátok valamilyen kalaúzt is akkor már az ilyen használt Merci vételhez.
Meg az érdekelne, hogy mikor számít egy Merci luxusautó vételnek és fenntartásnak, és mikor gazdaságosnak?
Meg azt a tudást, amit te beleteszel azzal, hogy értesz hozzá, és nem vágnak át, sem vételkor, sem szervízben, azt is jó lenne forintosítani. Hogyha én nem értek hozzá ilyen szinten, akkor mennyit számoljak rá még pluszban.
Köszi!

poiuz429 2012.04.16. 23:33:07

Azért azt, hozzá kell tenni, hogy átlagember szinten a szervizköltségeket fel lehet szorozni tetszőleges összeggel, mert minden szerelő lehúzós, ha lámával áll szemben.
Pár példa saját környezetemből, magánszerelőkkel:
-fojtószeleptisztítás(~3000,-) helyett csere(~60000,-) =20x szorzó (nem volt alapjárat)
-hengerfejjavítás(50000,-) helyett motorgenerál(300000,-) =6x szorzó (füstölt az autó, bontóban hozzáértő kb. 60E-ért vesz egy jó motort)
-elektromos hibánál találgatásos javítás =?x szorzó
-stb...

Tehát aki profin ért az autókhoz annak megéri a régi, de aki nem ért hozzá -és nincs profi szerelő jóbarátja- annak akár anyagi csődhöz is vezethet és -típustól függően- akár egy új Swift árát is ráköltheti.

poiuz429 2012.04.16. 23:42:56

@Csikós Zsolt: szerintem a Suzuki-pálda veri ki a biztosítékot. A Suzuki tulajdonsok agresszivitása már-már BMW-s magasságokban ér.
Legközeleb inkább írj Thaliat vagy Cliot példának.

Krisi 2012.04.16. 23:55:30

@kultúrpesszimista: "Egy 20+ éves Fiattal, Alfával, Citroennel nem valószínű. (Sőt.) Egy némettel, svéddel, japánnal, esetleg jobban karbantartott franciával simán lehet esélyed erre!"

1: a Citroen nem francia? :)
2: csipkebokor vessző
3: egy 20+ éves autónál marhára nem az számít, hogy milyen gyártmányú, hanem hogy hogyan volt karbantartva és szerelve az elmúlt években.
100x nyugodtabban használnék bármilyen huszonéves rendesen karbantartott és szakértő által szervizelt Fiatot, Alfát vagy Citroent, mint egy ismeretlen előéletű svédet, német vagy japánt. hiába volt jó autó 20 éve, ha közben a magyar kisipari kókányolás áldozata lett.

Persze nem panaszkodok, örülök, hogy ennyire a béka segge alatt van pl. az öreg Alfák megítélése, így legalább sikerült egész jó Áron kifognom még anno a 75-ösömet. szóval éljenek az előítéletek :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.04.17. 01:30:04

@Amos: Nem lehet, hogy te vetted meg Hans-ot? :D

Az a kocsi pedig nagyon szép volt kívül belül...nekem nagyon teccett, de akkoriban esélyem se lett volna olyanra...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.04.17. 01:36:50

@poiuz429: nagyon igaz, amit mondasz.Magyarországon muszáj mindenkinek ezermesternek lenni, mert az van megcsinálva jól, amit te csinálsz meg magad.Már persze ha értesz hozzá.
Külföldiában is jó, ha ért az ember ehhez-ahhoz.Nem feltétlenül azért, mert átvernek; hanem mert a szolgáltatási árak 5-10-15 x annyiba kerülnek.És nem, 10x-15x annyit nem keresnek az emberek...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.17. 06:31:38

@geegee: Meg már csak azért is érdemes képben lenni, mert elég egyszerű utánaolvasni a dolgoknak manapság.
Különben az én autómon kb. 5 csavar a légszűrőcsere. Izzócsere csavarhúzó nélkül. Folyadékszinteket a régebbi vasakon 3 perc megnézni. Ezeket bárki meg tudja tenni, ha van agya. Persze ez egyre kevésbé jellemző.

Shadowbull 2012.04.17. 07:32:49

egyebkent most jut eszembe, hogy a kollegam orokolt nehany honapja a nagybatyjatol egy ehhez hasonlo 190-es Mercit. A kulonbseg csak az, hogy abban alig van kilometer, es teljesen patent allapotban van. Az oregur alig hasznalta. Ja es elso tulajdonos volt :)

A srac ugyan nem veteranbuzi, es plane nem gerjed a Mercikre, de megtartja, mert annyira jo allapotban van.

A Csikos szerintem barki fel vesejet odaadna a szerkesztosegbol azert az autoert :)

mallac 2012.04.17. 18:53:02

@SzélsebesVelorex: A suzuki nemigen gyárt hosszabb autókat,jellemzően kiskocsikat készítettek.Ez a profiljuk.Van most ez a Kizashi próbálkozás,ez jó lenne, de ezt meg reménytelenül túlárazták.Formailag egyébként szerintem jól sikerült a swift II.illetve a grand vitara.

ratsche (törölt) 2012.04.17. 19:47:13

@mallac: Dehogy árazták túl. A Kizashi kizárólag teljes felszereltséggel kapható, ebben benne van a xenon, multikormány, tetőablak, elektromosan állítható bőrülések, klíma, 18as alufelnik, tolatóradar, hét légzsák, ESP. 461 literes csomagtartó, dönthető hátsó ülések - azért ez nem kevés. A drágábbik verzió ráadásul összkerekes is.

Akik éveken át pampogtak, hogy "mé nincs minden extra benne az autókban alapból", azok most pofázás helyett kegyeskedjenek a Suzuki kasszájához fáradni.

Ádán 2012.04.17. 21:33:12

@WSZABI: Egyre jobbak. Amikor láttad a kombit, még rossz volt a fűtése. A fűtés dobozt kellett kiszedni, kitisztítani. Azóta bajnok a fűtés, hűtés. Asszem, láttad már: kepfeltoltes.hu/view/110921/IMG_1636_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Én is voltam Ürömön 124-es kormányműért.

Spanish VVax 2012.04.18. 11:49:39

@Dr. GGG77: Anyukád a "sötétzöldkém". Ha nem tudsz tisztelettel megszólitani valakit akkor kussolj paraszt.

mercedesbenz 2012.04.18. 12:15:22

Érdeklődésselm olvastam a MB 190 cikket. nekem 28 éves autóm van 400 e km-el. Most kezdődnek az apróbb "neveletlenségek. Pl. A motortartó gumiharang kiszakadt, kicseréltettem, és ettől nagyon remegni, rezonálni kezdett az autó. Azt ajánlották hogy hidraulikus csillapítású motortartó kellen beleszerelni, de ahhoz másik tip. motortartó nyúlvány kellene. Pappasnál vállukat vonogattaák, néztek a levegőbe. Kérem ha vki tudna segíteni, hollehet ilyen használt motrotarót venni és akár a hozzá tartozó hidraulikus csillapítót jeleez.
Az autó egyébként jó, télen a hegyekbe járok vele síelni, a -20 fokban annyi hogy 2x kell izzítani és elindul.
Ha belepi a hó, finoman leseprem, bejutok az utastérbe, beindítom és max.ra a szellőzőmotort és 10 perc alatt kiolvasztja magát. Városban 7 l színe sötétkék. Hasznos autó.

Áron_1-5-3-6-2-4 2012.05.16. 16:21:43

@mercedesbenz: Én az e-bayen szoktam alkatrészeket vásárolni az én Mercedes-autóimhoz. Az alkatrész számával legtöbbször megtalálom amit keresek. Ráadásul olcsóbb mint itt nálunk Svédországban.
süti beállítások módosítása