Szíváshét, szenteste

  2012. február 12. - Csikós Zsolt Címkék: totalcar flotta merci szereles

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve


Ez hosszú lesz. Csak szóltam.

A cégnél az év végi szabadságolások előtti utolsó rohamot éltük éppen, az Andrássy már teljes díszbe öltözött, az utcákon mindenhonnan a „Last Christmas” zengett, már émelygett a gyomrom. A távolban felderengett a Szenteste, az ajándékok egy része becsomagolva hevert a ruhásszekrényben, a törölközők mögött, a gyerekeim naponta újabb ötletekkel álltak elő, mit hozzon a Jézuska. Ők is év végi hajrában voltak, akárcsak mi, csak kicsit máshogyan.

Ráadásul nálunk idén még egy összetevő befigyelt a december közepi katyvaszba.

„Fuj, Zsolt, ne lehelj rám. Borzalmas szaga van a szádnak” – ébredéskor bő egy héten át szinte minden reggel így fogadott édes, egyetlen, kedves és empatikus feleségem az ágyban, amint megszokásból hitvesi csókra nyújtotta ajkait. „Elviselhetetlen ez a hígítószag” – tudtam meg a leheletbűz okát. Ennyit az értelmiségi feleség és az autószerelés összeegyeztethetetlen ellentétéről.

Nem a lángeszem, hanem a lidles halogén fejlámpa. Mindig rajtam van, ha szerelek

Joggal kérdezik, miért hevertem én nyakig szerelőruhában, felismerhetetlenségig mocskosan a betonporos, zsíros garázspadlón még december 24-e délután is, miközben odakint összekötözve várt rám a fa a garázsajtónak támaszkodva, hogy kettesben felmenjünk a lakásba. A gyerekeim és a feleségem akkor már kipakolták a díszeket a nappali asztalára, javában sült a pulyka, Jézuska pedig a II. kerület táján dobálta a kéményekbe a legósdobozokat.

Nem kéne beszélnem arról a két hétről. Minden estét egy másfél tonnás, koszos vasdarab alatt, gyilkos vegyi gőzökben, elgémberedett tagokkal töltöttem a betonon fekve, miközben rémületes látomások gyötörtek a narkótól. London megöl engem, kicsit Budapestre transzplantálva.

Közel két héten hajnali egy és három között osontam fel a lakásba, és minden alkalommal húsz percet azzal töltöttem, hogy a lehető leghalkabban próbáltam a tüdőmből a fejemben levő nyílásokon át eltávolítani vagy fél kilónyi feketés zöld váladékot, máskor poros nitrohígítót, olykor beszáradt gépzsírt. A családom ilyenkor már rég a dunna alatt pihent, fogalmuk se volt róla, hogy létezem, már álmodni is elfelejtettek rólam. Aki szívvel-lélekkel tart öreg autót, ismeri a hasonló helyzeteket.

Ez egy, úgynevezett, kellemetlen téma.

Beszéljünk róla mégis? Csináljak hülyét magamból? Végül is, megszoktam… Tehát csinálok, mert lesz értelme a végén, mindenki jól figyeljen.

Elméletileg ugyanolyan színű, mint a másik, csak ez kimattult

Fenti szívásrengeteg az újonnan vett negyven éves állólámpás Mercimmel együtt hullott az ölembe. Újautósnak ajándék téligumi-garnitúrát ad a szalon, nekem egy ilyen üzlet két hétnyi beutalót a nitrohígítóba. Mint az autóról szóló legutóbbi posztban leírtam: a 220 D-t napi szinten akarom használni, ami egy olyasfajta, autókat tesztelő, máskor meg sokat motorral járó embernél, mint én, természetesen nem jelenti azt, hogy minden áldott reggel beülök, beizzítom, és a Flórián térre hajtok vele Zuglóból. Hanem heti két oviba menést gyerekkel, heti egy valamihurcolást (Ikea, bevásárlás, Csabihoz Egerbe, Balatonra), havi egy klubot, hétvégén még ezt-azt.

Nem egy brutál-gyilkolós használat, aláírom, de azért az eddigi Mercimbe, Erába is belement évi bő hétezer kilométer ebben az üzemmódban – ami szerintem jóval több, mint amit a legtöbb, velem egy szakmában dolgozó újságíró fel tud mutatni a saját autójával. Már akinek van ilyen, egyáltalán.

De a kint tartás, a heti három-négyszeri járás ugyanolyan terheket ró a karosszéria korrózióvédelmére, mint a napi ötszáz kilométer, sőt, lehet, hogy nagyobbat. És itt arra a korrózióvédelemre méri csapásait a környezet, amire a Mercedes ugyan rettentő büszke volt 1968-ban, a széria megjelenésekor, de a kegyetlen utókor csak azt mondaná rá – szánalmas.

Bent, a padlót is kikezdte a rozsda, mint mindegyiknél

Jegyzem meg, az állólámpások többnyire még így is később kezdtek szerkezetileg rohadni, mint generációkkal később, harminc éves rozsdavédelmi garanciával a pápaszemes és a C-Mercik – kérdezzenek csak meg erről független szakértőket.

Feladatom volt tehát a kevéssé rozsdás, igazából meglepően egészséges alapot a legjobb mai eszközökkel, megbontás nélkül időjárásállóvá tenni. A múltkori blogposztban vázoltam is a terveimet:

- alapos alsó takarítás
- furkálás a megfelelő üregeknél
- elektronikus védelem (hogy legyen egy kis babona is a dologban) beépítése
- alsó passziválás, alapozás, rücsizés
- üregvédelem tudományos Mike Sander's zsírral
- közben apró-cseprő dolgok rendberakása

Eredetileg úgy készültem, hogy kifurkálás után nagynyomású mosóval kitakarítom az összes üreget, de némi tipródás után feladtam. Egyrészt a Mike Sander’s zsír a teszt szerint nagyon jól behatol minden résbe, még a lemezes korrózió rétegei közé is. Így, ha nem is lesz tökéletes a munkám, is sokszorta többet érek el vele, mint ha úgy hagynám. Pedig ez a kaszni még piszkálgatás nélkül is bírna kint vagy négy-öt évet. Másrészt kevés volt az idő.

A garázsomban olyan 15-18 fok van ilyenkor télen, hiszen a ház alatt van. Vajon mennyi idő alatt száradnának ki ott a vízzel telinyomott üregek? Úgy, hogy egy csepp vizet se zárjak be az üregvédelemmel? Egy hét? Másfél? Bandi még napokkal később is literszám talált vizet a BMW-je díszlécei alatt, ezek meg itt zárt üregek… És összesen, ha két hetet terveztem az egész műveletre. Az is segített a döntésben, hogy az autót december elején vittem haza, és az aszály miatt akkor már vagy két hónapja nemigen érte nedvesség, leszámítva a reggeli párásodást. Az üregek tehát szárazak, ami mégis van bennük, az tényleg kiszárad két-három nap alatt a garázs mélyén. Elvetettem a mosás ötletét.

Végre itthon. Mögötte a szép másik

Hiába három beállós a garázs, tele van lomokkal, továbbá benne áll a restaurált zöld Merci, a Bianchi is. Utóbbit elpateroltam az anyósom mélygarázsába, egy hely már lett. Aztán rendezkedtem. Jó munkához hely és nyugalom kell, alapos üregvédelmet nem lehet csinálni, ha nem tudom körbejárni az autót. Végül sikerült mindent betömnöm a zöld Merga helyére, ő pedig – akár féltem, akár nem – pár napra kiköltözött az utcára. Már csak be kellett állni.

Tudják, ezen az új Mercin nincs szervó, viszont kopptól koppig ötöt tekeredik a kormánya. Fent, az utcánál egyautónyi széles a lejáró, onnan meredek lejtő visz a két garázskapuhoz, odabent, a parkolóhelyek L alakú elrendezése miatt átlóban állva már a belső falsarkot éri a kocsi lökhárítója. Így talán nehéz elképzelni a dolgot, mindenesetre jól jött volna valami durva négykerék-kormányzás, egyujjas szervó. Tizenöt centiket előre-hátra mocorogva, a kormányt ütközéstől ütközésig kitekerve valahogy betettem keresztbe az autót. Háromnegyed óra alatt. Egy csomóan nem értették, hogyan került oda. A végére én sem.

Hogy került ez oda?

Kinyitottam az ajtót, és kiestem a földre, addig bírta a testem. Mégsem halhattam meg békében, fel kellett pattannom a földről, mert manőverezés közben a dízelfüst kiszorította az oxigént a garázsból. Nem végezhettem így méltatlanul, feketét hörögve… Pedig talán jobb lett volna, hiszen akkor még nem tudtam, hogy a drága hitvesem lebüdösszájúz majd alig pár nappal később…

Nekiálltam beszerezni a cuccokat. Rozsdavédelemre Göbölyös Zsolti javasolta a Korantot, nekem ugyanis egy ideje elfogytak az ötleteim. A Fertan, amit sokáig szerettem, porrá rohasztott már egy autómat, pedig technológia szerint használtuk. Ahova odakentük, egy év múlva megrozsdásodott a kaszni, pedig később felrúgtuk az előírásokat, és mindenféle semlegesítéssel is próbálkoztunk. Régi kedvencemet, a svájci Noveroxot sehol sem lehet kapni már - anno a megboldogult Marx, ma Nyugati téri Interag-boltban vettem. A Ferropassit komolytalan, ezért már Würthön gondolkoztam. De a Korant a negyedébe kerül a Würthnek, s ugyanúgy működik. Önmagában alapoz, ráadásul vizes bázisú, tehát könnyen hígítható, hogy jobban bemásszon mindenhová, felkenés után pedig csak azt kell megvárni, hogy kiszáradjon. Vettem négy dobozzal, végül alig egyet használtam el.

Vegyszerek bevetésre készen

Rücsit is vettem autófesték-szaküzletben, nem volt olcsó, de legalább minőségi áru. Aztán festékek, fúrószárak (mert mindig kicsorbul, eltörik), Bandi elhozta nekem a tartalék kompresszorát, vettem rücsifújó pisztolyt, hazacűgöltem a ménkű bödön Sander’s zsírt. Ja, és a zseniális Patent Depóban vettem önszigetelő, direkt az üregvédő lyukak betömésére való, ajkas dugókat meg hosszabb patenteket is, ha a bepattanósak esetleg nem működnének. Meg néhány lemezanyát, mert láttam, hogy az autó sárvédőit rögzítő sajátok némelyike törött.

Üregvédés előtt a profik előveszik az autó üregtérképét, és a szerint dolgoznak. Nekem könnyű volt a dolgom, mert legalább öt állólámpást bontottam szét a saját kezemmel. Ráadásul a gyönyörű zöld restaurálásáról részletes képdokumentációm van, tehát ezen a vonalon mindent tudok az állólámpásról. Hol rohad, hova nem lehet beférni, hol van rejtett, zárt rész.

Kereszttartó kifurkálva

Van egy kereszttartó a motor előtt, alul, a hűtőt ívesen veszi körül. Két hossztartó a motortér alja-oldalában, ezek Y alakban szétágaznak a taposó alatt. Az A oszlop dupla lemeze. A motortér oldalfalában (hívhatnánk doblemeznek is, de igazából nem az) a lengéscsillapítók merevítése miatt odatett lemezduplázás köze. A B oszlop. A küszöbök, amelyeknél szerintem elakadok majd az emelőbakoknál, de kis ügyeskedéssel ki tudom tán kerülni őket. Majd alulról úgy fúrom meg középen a küszöböket középen, hogy onnan a Vaupel pisztoly csövét hátrafelé, fel, a B oszlopba, valamint előrefelé is el tudjam vinni. Hátul, keresztben is van egy bazi nagy tartó, meg hosszában is, ezek végén lódnak az ütközők.

És persze a legfontosabb: hátulról, a csomagtartó felől, a csövet a hátsó doblemezek fölött átdugva, a sárvédőív elejéig lenyomva a küszöbtől a hátsó lámpa csücskéig teli kell majd nyomnom a kocsi szélét. És persze az ajtókat is belül, a motorházfedél és a csomagtérfedél merevítéseit, a hátsó kötényt, belülről a sárvédőszéleket, a lemezek összeeresztéseit.

Kibontott rács. Ehhez kell nőgyógyásznak lenni, hogy ott kipucolja valaki

Ja, az állólámpás Mercik legkritikusabb pontjának is el kell látnom a baját: ez a szélvédő tövében levő szellőzőrács alatti tér, ahol összegyűlik a sok szemét, ami nem tud kifolyni a motor mögötti, három, gumiajtócskával ellátott lefolyón. Húsz éven túl a karosszéria-tömítőanyagok repedezni kezdenek, harmincon túl már mállanak. Az ide befolyó víz bemegy a kardánalagút, a taposók és a szellőződoboz összeeresztésében levő hegesztésekbe, szétcincálja azokat, és az autónak a lelke rohad ki. Több tucat ilyen autót láttam már – az első szériások többsége hasonló. Ezt kilakatolni – borzalom. Nota bene: a beázások ezeknél az autóknál leginkább innen származnak, nem a rossz szélvédőgumik alól. Jó sok zsír kell majd a kocsihoz, nyolc kilóval számoltam.

Első a furkálás, hiszen rozsdaátalakítás, rücsizés után már nem akarok friss fémfelületeket nyitni. Utána majd letakarítom a kocsi alját, passziválok (rozsdaátalakítok), alapozok, rücsizek. Majd amikor mindezzel megvagyok, jöhet a zsírzás. Mmmm. Jó lesz.

Tűrhető az utastér

Kiráncigáltam a Merci teljes belét - üléseket, szőnyegeket, ajtókárpitokat. A bal hátsó ajtó talán még sosem volt megbontva, kettőről viszont hiányzott a nejlon, jobb elöl emiatt kicsit meg is rohadt a kárpit papundekli alapja. Még vissza lehet tenni, de megindult. Az egyik legnagyobb barbárság ajtószerelés (hangszóró-beépítés) után nem pótolni a nejlonokat, mert a kárpitok az ajtóba befolyó, az aljáról felfröccsenő víz miatt garantáltan tönkremennek.

Minden szőnyeg gyári, egész jók, de borzasztó koszosak az ülések (bár nem láttam még, mi van a huzatok alatt). A vezetőnél viszont némi matatásra szétmállott az öv, az egyik oldalról hiányzik az ajtózseb, a másikon tákolt. Ez állólámpás-betegség – aki tapasztalatlan, a visszacsukódó ajtót itt tartja meg a lábával, s a kemény műanyag zseb ilyenkor eltörik. Márpedig minimum egy ügyetlen sofőr és utas akadt egy ilyen autó életében a 40 év alatt.

Minden féket elcsomagoltam

Ezzel üres lett az autó bele, bakolhattam fel. Nem is olyan egyszerű ez, mert ha egyik kerék sincs lenn a talajon, nem lehet számítani a rugózásra, tehát a négy bak tetejének pontosan ki kell adnia egy síkot. Vagy egy órát tököltem, mire tűrhetően stabil lett a felállás. Aztán lekaptam az első sárvédőket, máshogy ugyanis nem lehet hozzáférni egy csomó kezelendő részhez. Meg persze a sárvédőket is fel akartam készíteni belülről.

Jobb elöl Gazsi már dolgozott a rozsdán

Gazsi szép munkát végzett a küszöbön, teljesen eredeti formájú, méretű, ízű és szagú a pótlás. A gyári szőnyeget is felszedtem, alatta jó a lemez a csomagtartóban, igaz, azt valami kátrányos, ragadós izével lekenték. Nem baj, úgy marad, hiszen a cél a használhatóság, nem a gyári állapot, a ragadós cucc pedig – úgy látom – kellően véd.

Kirohantam a festékboltba, vettem öt adag festőnejlont. Egy garázst rendesen, mennyezetig kifüggönyözni jó kis meló egy embernek – persze segítséggel egész más lenne. A hártyavékony nejlon ötvenszer összehajtva, összetapadva jön ki a zacsiból, mindig elakad, összecsomózódik, elszakad. A mennyezetre nem akar tapadni a ragasztószalag, a nejlonhoz viszont elég hozzáérnie, és azonnal hatalmas göbbé ragad, amit csak szaggatás útján lehet szétszedni. És az utolsót leszámítva mindegyik darabot keresztben kezdtem felragasztani, erre pedig csak akkor jöttem rá, amikor a harmadik méter után elfogyott a kezem alól az anyag.

Ilyen elcseszések után a nejlon gyártóinak, szülőinek, terjesztőinek összes felmenőjének szájra vétele következett, mindez heves hanghatások kíséretében. Majd szaggatás, verekedés a szájba tapadás útján ölő, zizegő boa constrictorral, legyűrés, bogozás, újabb izgalmas magyar nyelvű szófordulatok, berekedt torok, krákogás, még szaggatás, szaggatások kijavítása ragszalaggal, helyezgetés, vonyítás, mint a fába szorult féreg, szaggatás, javítás, tönkrement nejlonos ragacslabdák kihajítása. Legalább két órám elment, mire csiszoló-, festő- és zsírozóműhellyé alakítottam polgári érzületűnek született garázsomat.

Bálint készül segíteni a maszkolással

Ezt követte kétnapnyi kocsi alatt fekvés. Szememen védőplexi, pofámon szűrő, testemen az emberi faj által ismert, létező legkoszosabb ruha a létező legtöbb rétegben. Hiszen órákon át a betonon feküdni még a 15+ fokban is hideg van. A fúróba tett drótkoronggal annyira akartam eltakarítani a kocsi alját, hogy a széleken, összeeresztéseknél, valamint olyan helyeken, ahol laza a gyári alvázvédő, mindenhol fémig pucoljam. Hiszek a masszívan fent levő, eredeti alvázvédőben, mert a bontott autókon az ilyen részek alatt mindig ép a lemez. De ahol elenged, ott nem szabad fent hagyni, mert a víz beszivárog, és több kárt okoz, mintha semmi sem lenne ott.

Végig kellett szurkálnom a kocsi egész alját csavarhúzóval, mindenhová felkarcoltam, meddig kell pucolni. Aztán nekiálltam. Próbáljanak egyszer lefeküdni, mondjuk a hideg konyhakőre otthon, vegyenek a kezükbe egy kétliteres Fantát, és körözzenek vele a fejük fölött. Közben a csajukat/feleségüket/barátjukat/férjüket/gyereküket kérjék meg, hogy marékszám szórják a homokot a szemükbe. Közben a hifin teljes hangerőre nyomják fel a Metallicát, és nagyjából megkapják egy percét annak, ami egy ilyen fúrós-drótkorongos buli sava-borsa. Azt az egy percet szorozzák meg kábé nyolcezerrel, ilyen ez két napon át. Ízes.

Masszív a gyári alvázvédelem

Mire letakarítottam a dögöt, legszívesebben fel is gyújtottam volna. De az ilyen munkának is megvan a szépsége: világossá vált közben, mennyire jó az autó. Egy normális, tizenöt-húsz éves kocsinak így nekiáll az ember, a sok korongozástól garantáltan kilukad pár helyen a lemez. Itt semmi se történt, azaz a vezetőoldali taposó bal legsarkában találtam egy aspirinnyi lukat, illetve a bal küszöb hátsó végénél, az ajtó sarkában egy még kisebbet. Ezeket régi, bevált módszeremmel, az epoxiba ágyazott, alufóliára kent epoxiba ágyazott alufólia-szendviccsel javítottam. Fontos, hogy ilyen javításnál ne maradjon pőrén alumínium, pláne pedig ne érjen acélhoz, mert akkor kialakul a galvánelem, ami garantálja a gyors korróziót. Hangsúlyozom - egyik rohadás sem volt kiskörömnyi sem.

Kvázi tökéletesek belül az ajtók

Mindenütt máshol gyönyörűek, gyáriak lemezek. Van persze kivétel. A jobb első sarka törött volt a kocsinak, találtam ott egy sárga negyed orrot behegesztve, a jobb első sárvédőt cserélhették valamikor, mert rajta voltak belülről a gyári, Mercedes-címkék. Ezen az oldalon kicsit rossz is az első ajtóhézag, meg a jobb hátsó sárvédőívet és a mögötte folytatódó, csomagtér alsó lemezt is cserélték a múltban – nem túl szépen, de nem is rosszul, ez teljesen rendben van. A többi helyen érintetlen az autó.

Koszos, trutyis, de nem rohad

A drótkorongozást követte egy bő órás, nitrós ronggyal való letakarítás. A porra, zsírra, egyéb idegen cuccokra nem tapad ugyanis a festék, a felületeknek tisztáknak kell lenniük. Kicsit kiszálltam a ringlispílből, hagytam kicsit dolgozni az alkímiát, majd visszatértem az egyre büdösebb, szinte már fullasztó garázsba. Hopp, itt nem takarítottam le eléggé. Na és ezt itt kihagytam… Itt sem fényes a felület… Elő a fúróval, drótkoronggal, megint nekiálltam.

És megint minden poros lett. Megint nitrózhattam. De már szinte élveztem – kezdek rászokni? Úgy érezte, szabadon él? Még egyszer nitróztam, hogy biztosan megtapadjon majd, ami jön rá. Rémületes mennyországot láttam, már a karácsonytól is rettegtem. Éjjel egy, fél kettő lehetett, álmos is voltam, fáradt is voltam – és elkezdett hatni a nitró. Forgott velem a világ, nem bírtam kimászni az autó alól. Vártam, hogy elmúljon, de a gőz beszorult a kocsi alatti szűk térbe, elég pocsékul lettem. Iszonyat erővel kimásztam, felrohantam, kimosakodtam, már fél kettőkor ágyban voltam.

Nagyjából letakarítva

Másnap a korantos rozsdaátalakító-kúra elég gyorsan ment volna – vettem hajlított, radiátorfestő ecsetet, azzal mindenhová be tudtam nyúlni, a Korant pedig kedves anyag, nem büdös, és csak kicsit marja a szemet, amikor belefreccsen az ecsetről. Csak a kézről nem jön le egykönnyen, az fekete marad utána. Ám korantozás közben észrevettem, hogy kihagytam részeket – hiába, a karcos, koszos védőszemüvegen át korántsem látok olyan jól, mint szabad szemmel.

Ezért legalább kétszer végigmentem az autón, kis drótkefe itt, csiszolópapírozás ott, na, akkor jöjjön a nitró, megint a Korant… Iszonyatosan időrabló dolog ez, a Mercinek pedig nagy a felülete. És fogyott a szabadságom, be kellett mennem megint három napot dolgozni. A cégnél azt se tudtam, hol vagyok, amikor szipus-oxidos Gulágom után visszatértem.

Dolgozik a Korant

Újabb rozsdavédelmi fogás – ezen a ponton építettem be az elektronikus korrózióblokkolót. Ilyeneket a rendszerváltás után árultak mindenféle kis cégek itthon is, az emberek még a Daciáikhoz, Ladáikhoz vették a hosszú élet reményében – mármint az autókra gondolok ezzel. Annyira nem lett nagy sláger, egy akkori autót sem tudok, amiben ilyen működött volna sokáig. De nemrégiben egy barátomnak volt egy Toyota Model F autója, amiben valami hasonló cucc lehetett, mert a figyelmeztető matricáját megtaláltuk. Hogy a kütyüt hova dugták, arra nem tudtunk rájönni, de hát a Model F középmotoros, komplikált autó, pláne az ilyen dupla klímás, amerikai kivitel.

Borsi Miki makulátlan Toyota Model F-je

A 80-as, 90-es évek fordulóján készült japán autók irtózatosan rohadtak. Pláne a haszonjárművek meg a furgonok. A korrózióvédelem, mint olyan, azoknak az autóknak tündérmese volt. Technikailag az örök élet plusz egy nap, rozsdaállásilag a Zaporozsec. Ennek ellenére azon a Model F-en egy szem korrózió nem volt. Pedig kint állt, hét évig használta ez a barátom, előtte valaki más még közel tizenötöt. És még ott se lehetett rajta tisztességes korróziót találni, ahol valamiért hiányzott a festék. Egyszerűen nem hittem el, de Borsi Miki – a tulaj – sem.

Mielőtt eladta volna, lefényképeztem a kocsit, itt meg is nézhetik. Akkor kezdtem vágyni az elektronikus(mos?) rozsdavédelemre. De most már nem lehet olyat kapni, nemhogy Magyarországon, de Európában sem. Csak Amerikában. Ott még mindig divatja van.

Itt a védelmet igazoló cetli

Az elv ugyanaz, mint a tengerjáró hajóknál (ahol kötelezően alkalmazzák): a fémtest elektródpotenciálját annyira megnövelik a földhöz, pontosabban a vízhez képest – elektromosan -, hogy ne tudjon beindulni az elektrokémiai korrózió. Igen ám, de egy autó nem ér a földhöz. Azaz ér, de négy szigetelőn, más néven, gumiabroncson át. Ha télen hozzáérünk, megráz, mert más potenciálon van, mint mi, és kisül a töltés. Hogy a francba gondolták ezt?

Most majd meglátjuk. Ugyanis a klubban elmeséltem pár embernek ezt a tervemet, mármint, hogy ilyen kütyüt készülök venni. Madlovits Peti rám nézett, és így szólt – „adok én neked egyet”. Ő ugyanis vett két garnitúrát Amerikából, egyet be is épített az Alfájába, a másik viszont kihasználatlanul áll a polcán, nem akart vele vesződni. Így lett ajcsiba egy vadiúj, bedobozolt Corrosion Predator-öm.

A kocsi legtávolabbi pontján is a sarokba kötöttem be a védelmet

A belőle kijövő négy vezetéket sorrendben a kocsi lehető legtávolabbi négy sarkába kell vinni (én mindenhol elrejtettem), ott a mellékelt csavarokkal lecsavarozni – festék nem lehet az érintkezők alatt. Aztán a kütyüt rá kell kötni az akkura, és csá. Kigyullad a négy led, mutatva, hogy van kapcsolat. Műszaki leírás semmi, higgyél benne, alapítsunk vallást.

Szóval a Merci megkapta a cuccot. Fura egy négy, világító, piros leddel pislákoló dobozt látni egy olyan motor mellett, amelyik akkor is működik, ha az egész autóban nincs áram, aminek az olajnyomását a műszerfalba vezetett csövön át mechanikus manométer méri, és amelyiknek a hőmérsékletről szintén – egy alkohollal töltött kapilláris - csövön át tájékozódik egy másik manométer. Az állólámpás igazi dinoszaurusz, a Corrosion Predator pedig az modern elektrokémia rosszul dokumentált hókuszpókusza.

Majdnem jó. A kardánalagutat békén hagytam. Egyrészt nagyon sokat kellett volna bontani, másrészt ott soha nem rohad el a 115-ös

Esténként persze folytattam. A Korant második menete is kiszáradt, lehetett festeni. Igen ám, de hiába tettem fel a rücsis dobozt a pisztolyra, kapcsoltam be a Bandi kompresszorát, nem fújt szinte semmit. Vagy hússzor szétszedtem a pisztolyt, kimostam (a kúpot is benne), de nem ment. Aztán a kompresszor büdös lett, lassulni kezdett. Leállítottam. Megnéztem az elektromos dobozát, hátha valami kosz van ott, kicsit kitakarítottam, hopp, megint beindult. Félgőzzel. Aztán még büdösebb lett, és nyekk. Vége volt.

Éjjel fél tizenegykor vettem át Sipos úrtól a V2-es, rendes, olajos kenésű, nagyobb kompresszort. Nahát, azzal azonnal működött a pisztoly. Eufória, lehet melózni! Mellesleg már december tizensokadika volt, karácsonyig ki kellett hajtanom a garázsból a kész autóval.

A szép autó napokon át ázott kint, az esőben

Egyrészt, mert a gyönyörű, esőbe előtte soha ki nem vitt másik állólámpás ott ázott napok óta a garázsfeljárón – mert persze épp addig tartott a több hónapos szárazság, amíg a Szent Járművet ki nem csaptam a rögvalóba. Az időjárás is már milyen – hogy rohadna meg.

Tehát a szép zöldet vissza akartam hozni, a Katinak szánt, karácsonyi ajándék Vespát viszont úgy eltettem a sok izé mögé, hogy csak a garázs teljes kipakolása után volt esélyem elővenni. Sietnem kellett, nem késhettem. Ezért is történt, hogy hajnali fél háromig rücsiztem azon az éjjelen, amikor először felsírt a rücsipisztoly.

Hoppá, ott kimaradt egy csík...

Jó pisztollyal, jó kompresszorral, jó rücsivel dolgozni finom dolog. Amíg meg nem telik a levegő oldószerrel, amíg függőlegesen tartott pisztollyal tudod művelni. De a kocsi alatt fekve, a beszorult, fekete, hígítós ködben beszipuzva, LSD-s rémlátomások közepette, sikító klausztrofóbiában, úgy, hogy a megdöntött pisztoly búvárcsöve bele sem ér mindig a festékbe, – az borzalom. Néha kimentem a garázs elé, hogy valami oxigént kapjon azért néha az agyam, és megdöbbenve néztem, amint a feketés hígítófelhő kifele gomolyog az ajtón át. Az ott bent maga volt a pokol, én meg épp a Styx folyó partján álltam. És vissza kellett mennem.

Rücsi mindenütt

Értik már, miért leheltem hígítót, ugye?

Ez még tartott pár napig. Közben – valahogy szombat lett bájdövé – elfogyott a rücsi. Kirohantam kedvenc autósboltomba, a polc hátuljából halászták elő az utolsó két dobozt, kedvezménnyel kaptam, mert lejárt. Élet-halál kérdése volt, hogy legyen még. Másfél dobozzal befejeztem a kocsi alját. Majd lefotóztam, hogy szülessen dokumentum is. A szemgolyóm is hígítószagú volt.

Nem kellett volna elővennem a tükröt

Csak magamat okolhatom. Mert nem kellett volna nekiállnom teleszkópos tükörrel a nézegetésnek. Mert így észrevettem a foltokat a lemezek visszahajtásánál, amiket kihagytam. Szombat este megint a kocsi alatt hevertem, pisztollyal a kezemben, de ez alkalommal extra precízen próbáltam az utolsó zugba is benézni, nehogy valami pőrén maradjon. Akkor már szívből gyűlöltem az autót. A rücsit. A garázst. A Mercedest. Karl Benzet pőre kézzel fojtogattam volna. Igen, ha akkor elengedem az indulataimat, ma nincs automobil.

Rücsi rajta

Ekkor döbbentem rá, hogy a zöld fényezést is javítgatnom kell majd itt-ott. Elmentem hát egy jó kis zuglói céghez színt kevertetni. Már keverednek a fejemben az idősíkok, ez konkrétan pénteken történt. És elég érdekesen zajlott.

A boltnál (mindenki kint cigizik a bejárat előtt, vevő sehol):

- Helló, van egy színkódom, tudtok hozzá szprében festéket keverni?
- Persze.

(mondom a kódot)

- Ja, ez valami régi dolog? Hát, ilyenhez nem megy, hozzál mintát.
- Oké, hazaugrom érte.

(Oda-vissza húsz perc az út, aznap nem voltam szabadságon, tehát épp lógtam melóból, hétvégén viszont csinálnám megint az autót, minden perc aranyat ér. Otthon kihámoztam a festőnejlonok rabságából a színkeveréshez alkalmas, két leszedett két elemet, ami Erába befér, irány a festékbolt. Fél óra elteltével ismét ott vagyok, megint kint cigiznek.)

- Sziasztok, itt a szellőzőrács, de ha nem elég homogén a felület, akkor elhoztam a köténylemezt is.
- Nem jó, hozzál valami mást, ami legalább tenyérnyi, például a tanksapka-fedelet.
- Azt hadd ne szedjem le, ilyen rugós izé van rajta, gyűlöletes visszatenni, meg egyébként is, nincs még fél órám…
- Ez akkor se jó.

(Oké, hazamentem, fogtam az egyik első sárvédőt, furgonná alakítottam az Erát, betettem, megint festékbolt. Kivételesen csak egyvalaki cigizett kint. Kicsit fent volt már a pumpám, de felvettem a pléhpofát, kedves próbáltam lenni.)

- Szia, itt a sárvédő, ehhez kellene szín.
- Ne ide tedd, átesnek rajta, oda, a fűbe pakold.
- De vigyük be, nézzük meg, mi a keverék, nem hagyom itt.
- Márpedig itt kell hagynod, majd érte jössz délután.
- Az nem jó, most is lógok a munkahelyemről, este be kell fejeznem a melómat, nem érek vissza. Majd hétfőn elviszem.
- Érte kell jönnöd ma, mert ezt a nagy vasat be nem viszem hétvégére a boltba.
- Nem? Akkor kösz.

Nem vágtam pofán. Még csak nem is káromkodtam, hiszen nincs értelme. Akinek nincs agya, annak úgyse megy át, két unott cigi között épp milyen orbitális módon szopat egy embert, aki fizeti a tébét, mellesleg ügyfél lenne ezekben a zavaros időkben. Remélem, a történelem fogaskerekei bedarálják az ilyeneket – én nem piszkítom a kezemet velük. Sarkon fordultam, fogtam a sárvédőt, betettem a kombiba, és elmentem az ICI-os bácsihoz, akivel mindig kevertetek.

Régen is kicsit színvak volt az öreg, de amióta nem találkoztunk, romolhatott a szemi állapota, mert épp nem volt nála szemüveg, ezért a színkártyákról velem olvastatta le, mi van rájuk írva. Egy-két reklamáció után azonban mindig jó lett a szín, még ha nehézkesen is. A szolgáltató szektorban a segítőkészség minden hibára gyógyír, de ezt kevesen tudják.

Ahol látszik, ráfújtam zöldet, mert gyárilag az egésznek olyannak kellene lennie

Szombat délelőttre meglett a három flakon festék, hajszálpontosan a jó szín, mert meglett a régi RAL-kódkártya. Vasárnap éjfél és hétfő hajnali kettő között javítottam ki a zöld felületeket. Addigra a sárvédőket is eltakarítottam belül, kaptak rozsdagátlást, szép, új rücsiréteget, nem is kentem össze semmit. Persze vasárnap reggelre kifogytam rücsiből, de – micsoda szerencse – találtam egy egészen másfajta dobozzal, azt még 1995-ben a drapp állólámpásomhoz vettem. Nem száradt be… Csodásan ráfújtam a pőre felületekre, épp kitartott az utolsó kis foltig.

A vasárnap délelőtt azzal telt, hogy Bálint fiammal kimaszkoltuk az autó oldalát, hogy feleslegesen ne legyen rücsi ott, ahol rücsinek nincs helye. Naná, hogy a kocsi jobb hátsó sarkára elfogyott a maszkoló szalag, oda Tesa ragszalag került. Te jó ég, milyen nehéz volt leszedni utána a ragacsot… Sose tegyenek ilyet, inkább az éjjel-nappal nyitva tartó Tescóban vegyenek még maszkoló szalagot. Vagy várjanak másnapig, és akkor.

Maszkos bitang

Délután a küszöböket és minden mást körbefújtam rücsivel, aztán nekiálltam furkálni. 3-as, 6-os, 10-es lépcsőkben dolgoztam, a vége a fúrótokmányba fogható legnagyobb szár volt. A kerékjárati, és fentről koszt kapó lyukakba dugókat szántam, de amit lefelé nyitottam a kocsin, abba nem akartam semmit tenni, hadd folyjon ki a rittyó, ami bemegy. A régi karosszériák egyik legnagyobb hibája az volt, hogy nagyon bezárták az üregeket. Hát én nem fogom.

Szerda lett, mire mindent körbefújtam zölddel (a festéssel végeznem kellett a zsír előtt, mert utána nincs tapadás), még a doblemezek alját is zöldítettem, hogy legalább kicsit olyan legyen, mint gyárilag. Jöhetett a Nagy Csoda.

A Vaupel pisztoly

Még korábban felhoztam Balatonról a régi elektromos platnit, Katitól pedig kaptam egy lábost. A Mike Sander’s-re azt írja a Bedienungsanleitung, hogy 120 fokra kell hevíteni, akkor fújható jól. A karosszériából kicsöpögő felesleget fogjuk fel nejlonnal, mert ha visszatesszük főni, újra hasznosítható. Tehát ahol fújtam, mindenütt volt a megfelelő üreg alatt festőnejlon, annak a rétegeiből hámozgattam a zsírt.

Mindjárt kész a melegítés

Az elején még tudományosan álltam neki, volt például forró víz egy lábosban, hogy abba tegyem a Vaupel-pisztolyt, nehogy beledermedjen a zsír. Gumikesztyűt húztam. Maszkot is. A rotyogó csirkepaprikás – bocsánat, üregvédő zsír – hőmérsékletét a céges infraeszközzel mértem, eleinte tizedre. Aztán ötfokos pontossággal. A végén volt már, hogy 145 fokra is felhevítettem. Úgy tűnik, a zsírnak ez abszolút nem számít. Akkor már gumikesztyűt se húztam, és minden úszott a trutyiban – autó, kéz, arc, padló, mennyezet. Az ember kellő nyomásra alább ad az elveiből, a biztonságból.

Mmm, készül az ebéd. És milyen büdös!

Végül is, egyszerű dolgozni a matériával. Bedugod a 86 centi hosszú katétert a lyukba, ameddig bírod, a negyed állásba leszabályzott pisztoly ravaszát meghúzod, s egyenletes sebességgel kifelé mozgatod az egészet. Egy fél üreg megvan tíz másodperc alatt, az időd a kifolyó, majd megdermedő zsírdarabok felszedegetésével, az újabb zsíradagok bödönből való kikanalazásával és főzésével, a katéter számára rosszul sikerült furatok átfazonírozásával, a festőnejlon stratégiai áthelyezésével megy el.

Most így néz ki minden üreg

Kábé négy óra alatt megvolt körben az autó. Aztán fogtam a hajlított csöves, markolatos fejet, és nekiláttam kifújni az ajtókat, a kitakarított, rozsdavédett szellőzővályút. Sajnos ez a markolat állandóan leugrott a csőről, ezért végül ezeket az elemeket is a 360 fokos fejjel szerelt csővel csináltam – közben rommá égettem a kezem, az arcomról is folyt az üregvédő, mert azért a spriccelő 120 fokos Mike Sander’s, az nagyon vicces. Végül csak hét litert használtam el, de ha most állnék neki, meglenne az autó hatból is.

A nyílászárók merevítői mögé is befújtam

Az autó így most kicsivel az övvonal felettig ki van nyomva zsírral. Mindenütt. Az alja rozsdátlanított, friss rücsis. A motortérben világít a négy led, jelzi, hogy az elektronok is teszik okkult rituáléjukat.

Kiporszívózva az ülés. Kár azért az egy lyukért

Még egy fél napig tartott, mire a szétmállott, polifoamos belső részű huzatokat kipucoltam, az ülésekből kiporszívóztam, kimorzsoltam a szürke, ragadós törmeléket. A vezetőülésen van egy kis kopásos szakadás a szöveten, a hátsó háttámla tetején egy szúrt seb, máskülönben igazán szép minden kárpit, egyáltalán nincsenek leülve az ülőlapok.

Mindenhová tettem nejlont. Klasszikus szemeteszsákból vágtam, ahogy illik

Aztán fóliákat vágtam az ajtókra, hogy a befolyó víz ne fröccsenjen többé a papundekli alapú kárpitokra. Összeválogattam két egyforma biztonsági övet előre, rendbe hoztam az automatáikat, elpucoltam őket. Feltettem egy normális váltógombot, váltószoknyát, beszereltem egy régi, de jó és korhű Blaupunkt rádiót, amit Bakos Ricsi barátomtól kaptam. Most csinosan néz ki a műszerfal.

Bent az új, átnézett, eltakarított, megkent övek

Littner Zsolti egy állólámpás-féle hátsóöv-garnitúrát adott kölcsön addig, amíg el nem adom az autót (remélem, jó sokáig hiányzik majd neki). Majd túrtam két, az autóra évjáratban stimmelő, szép, sima hátsó lámpát, mert borzasztóan zavartak a bordás, második szériára való burák. Sajnos a csomagtér fogantyúja is újabbikra való, széles, de ott máshol vannak a lyukak, és nem akarok furkálni, az marad. Túrtam egy jó indexrelét is, ezt-azt fújkáltam, kicseréltem a tankjeladót. Ettől még továbbra is folyamatosan telét mutat a műszer, ami pszichológiailag kellemes ugyan, de csak annyira fedi a valóságot, mint a minisztériumok jóléti jelentései. Ja, és betettem egy használt, de emlékeim szerint jó hátsó lengéscsillapítót a jobb hátsó helyett, ami a vizsgáról hazafelé tartva teljesen elhagyta magát.

Kipucolva az ajtókárpitok

Sajnos a bal hátsó féket is szerelnem kellett. A műveletekkel addigra még csak kicsit csúsztam meg, és tarthatónak tűnt a karácsonyi béke, de ez a javítás kifogott rajtam. Berohadt féknyereg, oké, megmozdítottam a dugattyúkat, szétszedtem, kitakarítottam, tettem be új karmantyúkat. De továbbra sem mentek vissza a dugattyúk. Tehát bedagadt a fékcső. És persze totálisan összerohadt a fém fékvezetékkel. Sem szerszámmal, sem melegítésre nem jött szét, csak a fékfolyadék gyulladt be, és lángolt, mint valami tábortűz Csillebércen. Oxigén volt a szaga ahhoz képest, ami addigra a garázsban volt több napnyi ottlétem után.

Levágtam a gumicsövet a fenébe, nekimentem dremellel a csonknak. Fél napomat elvitte a szemét, a végén már csak egy kis göb volt meg a gumicső fém részéből. Hosszában beköszörültem, megpattintottam. Lejött ugyan, de a fém fékcső kúpját nagyjából ötezred milliméteren azért megsértettem. Így raktam össze (nem bírtam kicsavarni a fékelosztóból). Most jó ugyan a fék, nagy taposásra is egyenesen fog, blokkol a kerék, de ott motoszkál bennem a kisördög – csak kicserélem tavasszal…

Első adag brigéciolos pucolás után

Karácsonyra a sógorom egy csodás, kivehető, mágneses csillaggarnitúrával lepett meg – most már van mindkét zöldre és a Pontonra is. Felszereltem az Era téli kerekeit, megjárattam a fűtéscsapokat (most már legalább a bal oldalon meleg van), megkentem minden zárat, ablakemelőt, az ajtógumikat is szilikonnal. Kábé öt órát mosogattam az autót Brigéciollal, mert agyig zsíros volt. Aztán azt is lepucoltam, majd az üvegeket is.

Visszatettem az alaposan kitakarított huzatokat. A negyven éves üléskárpit hónapok alatt szétmegy, ha az ember pőrén használni kezdi az üléseket

Áttakarítottam, kiporszívóztam a belsejét, minden ajtókárpitot, kapaszkodót, hamutartót Vanish Oxy-val, körömkefével elpucoltam, enni lehetett volna belőle. Csak a takarítás elvitte a szombatomat. Igen, az volt a Szenteste napja. És igen, lett balhé belőle. És igen, idén nem hatkor volt ajándékosztás, hanem hétkor, eltalálták. De az autó összeállt egy átmeneti állapotra, használhatóvá. Igaz, még ezer dolog hátra van.

A leragadó, a lábtérbe fékfolyadékot spriccelő kuplung (két új henger, no és a cső). A gázelvételre kék füstöt okádó, sántán járó, hülye hangú, 2500-tól egyáltalán nem húzó motor (olaj, szűrő, gázolaj-szűrő, lánc, csúcsok, adagoló, szelephézag). A bal hátsó fék. A meggyengült rugók, amik miatt lóg az eleje (van egy jó garnitúrám). Bal elöl koppanás. Jobb hátul elfosta magát megint a lengéscsillapító. Jobb elöl klattyanik. Az egész hátsó bölcső dörren. Sok-sok új gumialkatrészt vizionálok…

Mindegy, legalább nem maradnak olvasnivaló nélkül.

Egerben, a Borfesztivál előtt pár órával

A két ünnep között az autó négyünket elvitt Egerbe, a Borfesztiválra, kirándultunk is vele a környéken. Meglepő, mennyire csendes, kisebb benne a zaj, mint az Erában. Ha kinyomom a szemét, 107-et megy, ez nagyon kevés, de lesz jobb is Karesz után. És az autók felét így is leelőztem hazafelé az M3-on. Viszont a motor indul -12-ben, ami szuper.

Végre sima rajta a hátsó lámpa, ahogy kell. A csomagtér-fogantyú nem stimmel, de az egy darabig nem is fog

Januárban már elég sokat használtam, vannak bajai, de alapvetően jó. Hetykék az ülések, finom, határozott a váltó, pontos a kormány, jók az ajtók, ablakok szigetelései, indul a motor, keveset eszik (amennyire ezt sejtem). A Katival mostanában néha odaállunk a gyerekszoba ablakába, és csak nézzük fentről. Mert megint béke van a családban, ismét van állólámpásunk. Nekünk most nagyon jó, még így is, hogy a Merci koránt sincs készen.

Kiparkoltalak, most egy ideig nem vagyok hajlandó hozzád nyúlni

És Karesz, jövök tavasszal! Csik

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr784090748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2012.02.12. 07:01:23

Csikós Zsoltot ( a négy béből) szeretném köztársasági elnöknek. Lehet?

Make Valamit · http://make.blog.hu 2012.02.12. 07:19:51

@immortalis:
- Elnök úr! Elnök úr!
- Hol a köztársasági elnök?
- Nem tudom, de itt a küldöttség, mostmár mindegy.
Közben Csík a garázsban hergeli ki épp a szolgálati Superb kerékcsapágyát, zakó az ülésre dobva :)

csarlee 2012.02.12. 07:47:04

Ez így vasárnap reggelre egyszerűen zseniális!!!!

TmT 2012.02.12. 07:54:23

Nem is tudom, miért, de az a történet jut az eszembe, amikor állítólag egy ember felment egy háztetőre, felgyújtotta és meglőtte, majd a mélybe vetette magát ... és - még mindig állítólag - nem halt meg.

deak.atti 2012.02.12. 07:57:25

Szia!

Lehet, hogy már elcsépelt, de hogy is van az az anekdota a vadásszal, meg a medvével... ? :o)

DA

blaiser 2012.02.12. 08:03:17

Absolutely priceless!! A szamban erzem a rozsdaport, kozben vinnyogva rohogok! Csikos for president!

rendszamgyujto.hu · http://rendszamgyujto.blog.hu 2012.02.12. 08:03:58

Szép munka, hálás lehetsz, hogy ilyen családod van, meg úgy tudsz lógni a melóhelyről, hogy közben nekik dolgozol. Gratula.

humángépész 2012.02.12. 08:04:05

Beszarás,

Kb. 90%ban ugyanezt csináltam az ünnepek alatt, csak még a M. Sanderses záró szo.ás van hátra

kAndrás 2012.02.12. 08:07:22

Csikós úr,ennél profibb,és sokkal többre való komoly szűrőt lehet venni munkvédelmi boltokban,mégiscsak az ember egézsége az első.

mmjr 2012.02.12. 08:08:20

Őszintén csodálom kitartásodat! Ezt a munkát, ilyen körülmények között, decemberben megcsinálni, szent őrültség!
Te tényleg nagyon szereted az állólámpás Mercit!
Maximális tisztelet!

P_Lac 2012.02.12. 08:10:15

@immortalis:

CSIKÓS FOR PRESIDENT! YES!

Már mióta mondom...

Zeee74 2012.02.12. 08:16:51

Kátrányt neki, rücsit meg kukászsákot. Tavasszal meg kivirágzik az egész.Igazi szakember.Ilyenektől érdemes autót venni!

terrorjony 2012.02.12. 08:19:02

Hajrá-hajrá!

Nagyon elfogadnék egy ilyet kupéban... Az a baj, hogy ha sokat olvasom Csikós Úr írásait még a végén rászánom magam :S

stevee 2012.02.12. 08:20:44

@Zeee74: nem kötelező! (sem autót venni tőle, sem olvasni az írásait, sem itt lenni....)

Kivancsi 2012.02.12. 08:20:57

jo lett a gep....
most mar az emberfia konnyu tiszta lelekkel ul be, hogy mindent elkovetett a "jo" erdekeben.

egyet nem talaltam: az alapozo (barna) tipusat "markajat" tudom ez itt nem a reklam helye... csakhat a teljesseg kedveert esetelg meg lehetne emliteni?
:):)

Ez az új Nick 2012.02.12. 08:21:18

Eddig is tudtam, hogy nálad nincs valami rendben, de most már véglegesen tudatosodott bennem... A patent depo meg tőlünk 100 méterre van. Köszönjük, hogy megtisztelted Árpádföldet. :D

AzHofi 2012.02.12. 08:22:25

Mindennapi Csikósunkat add meg nekünk ma... :-)

abc 2012.02.12. 08:26:46

Megszállott!

Ez kétségtelen, az írás jó, leírja a mai magyar viszonyokat, viszont szenteste napján kocsi alatt feküdni... ki kellene vizsgáltatnia magát ;)

pid 2012.02.12. 08:33:09

Jó a cikk! Respect! Én a 25 éves G mercim műszerfalával küzdöttem a múlt héten...most már jó lenne, csak egy apró alkatrész hiányzik ami beesett valahova...ismerős, ugye?
Ha egyszer elfogynának Zsoltnak a Merci-javítós történetei, szívesen látom egy G szeánszra a garázsomban!

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2012.02.12. 08:34:53

Ez jó! Ilyent még nem csináltam. Nálam a csúcs az volt, hogy a frissen összeszerelt Zsiguli nem akart menni. Éjjel kettőkor megálmodtam, hogy biztos az AC nem nyom. Ezért kimentem a januári hidegben az utcára , lehúztam a nyomócsövet. mivel a zseblámpa épp lemerült elemmel volt csak, ezért egy viharlámpát lógattam az AC mellé és megnyomtam a kart....... Aztán a végén azért eloltottuk....
Imádom a megszállottakat :)

Majdénmegmondom 2012.02.12. 08:38:44

Nem értem, miért ejtették az elektronikus korrózióvédelmet a gyártók. Haver 1985-ös Chevy Blazerjében ilyen van, és bár majd' húsz éve gyilkolja a tanyavilág dagonyájában, de csak borsószemnyi felületi rozsdafoltok vannak az alján. Döbbenetes.

kipe · http://www.car-tarsak.blogspot.com/ 2012.02.12. 08:42:40

tényleg hosszú volt, de jó ez így vasárnap (kora) reggelre :)
Apropó, ERA elkelt már ?

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2012.02.12. 08:47:54

@Majdénmegmondom: most hirtelen körbefutottam a netet és kifaggattam villanyos mérnök fiam és pedig úgy néz ki, hogy műxik. még olyant is találtam, hogy. De inkább belinkelem mert még nem értem pontosan de a leírások alapján úgy tűnik ha összekötünk Magnéziummal másik fémet, akkor a magnézium fog fogyni és nem a másik.
Imhol e.
www.rotometals.com/default.asp

www.nonoxvilag.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=38&Itemid=36

bazsimoci 2012.02.12. 08:57:44

Zsolti, ez a Mike Sanders nem rokona a Mike Sanyinak véletlenül...??

pickapu 2012.02.12. 09:03:33

Ez jó volt és örülök, hogy már használós státuszban végzi a dolgát. Ez bizonyára az autónak is így a legjobb.
A nejlonnal történő szívást ismerem, így átéreztem a problémát, de azért dőltem a nevetéstől. :)

Nyanyóka 2012.02.12. 09:03:39

A vasárnap reggeli tökéletes, élvezetes, tanulságos, nagyon-nagyon jó írás!!! Gratula!!!!!

uranus (törölt) 2012.02.12. 09:06:18

A Noverox nekem is nagy kedvencem, az a legjobb rozsdaátalakító.
A Homasítában lehet venni:
www.homasita.hu/product/8475
Mondjuk ekkora felújításra és felületekre drága mulatság, ez a Korant sokkal olcsóbb.
Majd számolj be róla, hogy milyen hatású, ránézésre ugyanúgy dolgozik, mint a Noverox.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.02.12. 09:08:13

Azert remelem az elso kepen levo jegygyuru lekerult az ujjadrol a felujitas kozben.

Poita not Peter! 2012.02.12. 09:09:59

EEzek az öreg Mercik ritka szar kocsik. Az én 20 éves Toyotám meg csak megy és megy. 10.000-ként cserélem az olajat és annyi. Gyári gátlók,lámpák,rugók,féltengelyek,gömbcsuklók,szilentek.
Tudom, hogy az nem olyan puccos de úgy tűnik, hogy jobb minőség...
Annál a pormaszknál csak jobbat lehet kapni. Ha nincs szellőzés a garázsban akkor mindenképp érdemes egy komolyabbat venni...

robian 2012.02.12. 09:11:33

Kedves Csík,

a feleséged egy fantasztikus asszony, nagyon-nagyon szerethet téged, adj hálát érte a Mindenhatónak.
Az iromány fantasztikus volt, ahogy megszoktuk.
Vasárnap amikor reggelente felkelek, első dolgom csekkolni van-e új.

dol86 2012.02.12. 09:17:37

Nagyon sokat lehet tanulni ezekből a jó kis vasárnap reggeli zsíros kenyerekből. Remélem merítesz erőt a hozzászólásokból a folytatásokhoz, mint a sportolók a hazai pálya előnyéből.

Egyébként találtam elektronikus kütyüt a szomszédban, de hogy milyen hatékonyságú háta az ???

viewitem.eim.ebay.hu/Electronic-Metal-Rust-Protection--Corrosion---8--points-/320842771773/item

nyelv-ész 2012.02.12. 09:24:32

@Majdénmegmondom: Szívesen elárulom, miért nem használják az autógyártók. Pont azért, amit írtál a haverod terepjárójáról.

A gyártók érdeke a betervezett avulás, nem pedig az, hogy 30-40 éves verdák hibátlanul menjenek. Az nekik nem üzlet, mert akkor hogy tudnák eladni az újabb és újabb típusokat?

nyelv-ész 2012.02.12. 09:26:26

@Poita not Peter!: Neked valóban sikerült az élet, de ne feledd, hogy a cikkben nem 20, hanem 40 éves autóról van szó.

corpus alienum 2012.02.12. 09:31:53

Előrébb lennénk, ha mindenki ilyen megszállottan végezné a feladatait.

Egy pillanatra azt hittem, hogy a frakcióülésen voltál a Hotel Egerben :)

dennisthemenace 2012.02.12. 09:37:24

@immortalis: NEM! Mert Csikós tud írni,mindenki kedveli, stb, stb..

Hauzer 2012.02.12. 09:37:50

@Poita not Peter!: Az az autó 20 éve az utakat járta,amikor a te foscsomód kigurult a gyárkapun..

protézisesh 2012.02.12. 09:41:14

@bazsimoci: de, meg a kállai-sanders andrásnak is a megasztárból :) (ismered a viccet: Csák Máténak két törvényes és egy törvénytelen gyereke született: Chuchk Berry meg Chuck Norris, illetve Nemcsák Károly)

Csikós úr, nem félted a jeggyűrűdet (ha már a gyűrűsujját nem)? Az kimerítené az üzletszerű kéjelgés fogalmát, ha vennél ilyen ótókat, hasonlóan dokumentálva gatyába ráznád őket, majd vaskos haszonnal azonnal mennének a hahu-ra?

Tomchy 2012.02.12. 09:48:37

Most olvasom, a garázsba fordított autónál járok épp. Döbbenet! :O)
Megállt a kicsifeleségem mögöttem, mutatom a fotót, erre: "Ezt két krokodilemelővel 3 perc alatt meg lehetett volna csinálni..." :O)
Imádom!

Caldera75 2012.02.12. 09:50:57

Zsolti! Ez aztán a kitartás főleg, ha idős autóról van szó. Respect.

samot 2012.02.12. 10:00:19

Nagymelo volt!Azért én fémtisztàra pucoltam volna a karosszériàt!Rozsdafoltokra ràfujni az alvàzvédöt?!Van ahol ezt ugy mondjàk"nesze semmi,fogd meg jol"Habàr,ha neki jo igy,akkor egészségére.

Süni25 · http://www.eakft.hu 2012.02.12. 10:01:25

Rozsdavédelemre Fertan helyett, szintén Svájci:

www.blt-produkt.hu/page.php?modul=products.php&param=6

Még kedvezményt is tudok belőle. ;)

Más.
Régebben volt szó egy 123-as ElCamino építésről. Az hol tart?

Daniel01 2012.02.12. 10:03:25

@robian: Nekem is általéban ez az 1. dolog, bár nyaranta volt már hogy lennt aludtam a garázsban:) Egyébként ez a Mike Sander's es cuccot nem lehet fölhordani sima festékszóróból egy mezei toldószárral és fúvókáával a végén? Nyáron én is alváz/üregvédeni fogok csak nincs kedvem megvenni a gyári pisztolyt mert kicsit sokallom. Amúgy akkor ezzel a kocsival láttalak Benneteket a 2 ünnep között Egerben a színház előtt?Elsőre azt hittem a másik zöld az csak aztán fölhomályosítottak,hogy azon nincs rendszám..:)

ChPh 2012.02.12. 10:05:17

:D, Jó volt,köszönjük, a vezetőségnek üzenem, hogy Csík megérdemli a bónuszt :D

ChPh 2012.02.12. 10:05:17

:D, Jó volt,köszönjük, a vezetőségnek üzenem, hogy Csík megérdemli a bónuszt :D

Rizsaxx 2012.02.12. 10:06:15

Hurrá, éljen! Csikósmerci vasárnap - ünnepnap!

minchiacoaddu 2012.02.12. 10:09:58

Számomra nincs az az autó (ember, isten) ami megérné, hogy ne a családommal töltsem a karácsonyi ünnepeket. Pláne, hogy egy kvázi ugyanolyan autó már ott áll a garázsban, tökéletesen restaurálva. Ráadásul ezt a szarvakarást emelő/akna nélkül, elégtelen védőfelszerelésben, hidegben elvégezni, ez nem öregautó-szeretet, még csak nem is megszállottság, szerintem ez kimeríti a hatökörség fogalmát.
A felesége tényleg egy szent, hogy egyáltalán visszaengedte a lakásba...

Csikós Zsolt 2012.02.12. 10:14:40

@Poita not Peter!:

Khm, ez 40 éves, csak kétszeres a különbség. És ez is megy... Arányaiban viszont elég kevés ennyi idő Toyotát látni az utakon.

Csikós Zsolt 2012.02.12. 10:16:56

@protézisesh:

Pár lyuk fúrásához nem veszem le, különben meg semmi mechanikai munkát nem végeztem akkor, ott. Festéshez sem. Szereléshez veszem le, de az itt napokra volt még (már).

csatamagus 2012.02.12. 10:17:27

a szerencsés egyén akinek Miki eladta a Toyotát én vagyok. jelentem azóta sem rohad abusz, illetve egy icipici foltot találtam a hátsó ablakkeret jobb alsó részén a gumikeret alatt. kb fél éve már garázst bérelek neki mert megérdemli. (a cikk zseniális)

Csikós Zsolt 2012.02.12. 10:20:33

@samot:

Ott, utána még pucoltam, de már nem volt idegem fotózni, az így hullámokban jött rám.

De fémtisztáig nem kell leszedni, ha Korantot használsz, annak pont az a lényege, hogy a megmaradó rozsdát átalakítja. És hiába takarítasz fémtisztára, ha borotválkozni tudsz benne, akkor is van ott rozsda a felületi kráterekben, csak nem látod. Bocs, de ezt elég sokat tanították az egyetemen mászaki fiz-en. Csak az átalakítás ér valamit, és sokkat többet, mint a fémtisztaság. Persze a szemnek kedvesebb a fényes felület.

GroundHog 2012.02.12. 10:20:43

mér' olvasom én ezt? semmi közöm az autószereléshez. semmi közöm, a veteránautókhoz. de ilyenkor kicsit úgy érzem, hogy jó lenne, ha lenne.

ZYLO 2012.02.12. 10:21:19

Amíg nem volt garázsom, egy tetőre vágytam, hogy esőben lehessen szerelni. Most meg egy fűtött garázst akarok, ahol legalább 15 fok van...

Amúgy mi értelme van annak az üregnek a szélvédő előtt? Fiestánál ugyanilyen, egyszer kipucoltam a több évtizedes koszt, falevelet, homokot - attól kezdve brutálisan beázott az utastér. Klassz volt fejen állva szilóval kinyomkodni.

stromfi 2012.02.12. 10:21:52

Gyanus nekem, hogy tegnap a Hiradóban Orbán Viktort láttam kiszálni egy VW Transporterből úgyanott ahol a fényképen a Csikós állólámpása áll , az EGRI Szálloda elött.... :)

Csikós Zsolt 2012.02.12. 10:22:20

@Daniel01:

Nem, mert az üregvédő pisztoly minden alkatrésze jól bírja a hőt (azért itt helyenként akár 150 fok is van nyomás alatt), a tartálya hőtartós, nagyon pontosan, fixre beszabályozható adagolója van, és az a fej a végén valami egész tudományos.

Begami 2012.02.12. 10:23:31

Én is ugyanezt csináltam tavaly novemberben egy fele ennyi idős BMW-vel. Mondjuk én csápost használtam de kint az udvaron..Van olyan seb a kezem ami azóta se gyógyult meg:-)
A Mike Sanders féle zsírt ismerem a németeknél nagy divat szinte lehetetlen rendesen lepucolni ha fényezni szeretnél egy azzal kezelt felületet.

pooh_aki_pooh_volt_a_regiszt_elott 2012.02.12. 10:23:58

ami az autó alatti hideg betonon való fetrengést illeti:

én télen-nyáron néhány a házak hőszigeteléséhez használt polisztirén lapot használok. 3 cm vastag (standard 50x100 cm-es lap), így nem sokat vesz el a szabad magasságból sem.
egyszer történt meg, hogy a 3 cm is sok volt, ezért csupán egy 8 mm vastag rétegelt falapot (a fa is hőszigetel ugyebár) használtam hogy beférjek, de jól meg is fáztam.
azelőtt még vastag kartonlapokat is használtam, a polisztirén mindent visz - akár órákig is kibírom a kocsi alatt ha kell.

csak arra kell ügyelni, hogy ne lépjek rá, meg kicsit óvatosabban rakom arrább, mert könnyen törik. de a mostanit már majd 2 éve használom egyszerű olajcserétől komolyabb, hosszabb ideig tartó javításokig.

Csikós Zsolt 2012.02.12. 10:25:14

@Daniel01:

Aha, igen.

@ZYLO:

Onnan szívja így a levegőt, nem a büdös motortérből. Kell valami doboz, ami a levegő bejárata, hát itt így alakították ki.

De a sziló nem lesz tartós, aláalgásodik, és utána megint át fog ereszteni, de még tartja is majd jól a vizet. Az nagyon nem autóba való. Oda minimum karosszériatömítő kell, én a rozsdavédelem után fekete Teroson Sikaflexet használtam, rá a zsírt.

Csikós Zsolt 2012.02.12. 10:26:27

@minchiacoaddu:

Az ünnepeket a családommal töltöttem, nagyon is. Bocsánat, de olvasásból ez egy egyes.

IQLight 2012.02.12. 10:27:45

Zsolti, nem tudom, a kukazsák nem bomlik-e biológiailag. Mert akkor tavasszal érdemes lenne cserélni, hogy nyár végére is legyen még védelem.

James009 2012.02.12. 10:29:05

Üdv!

Én arra vagyok kíváncsi,hogy az új autók karosszériája mennyire lesz tartós?! Mert igen igéretesnek tünnek, még 20éve néhány modellből kispórolták az üregvédelmett,addig napjainkba,sőt már a 15éve legyártott autóknál szinte kivétel nélkül kezelik ilye módon is! Gyakori a "belülrőL" is galvanizált karosszéria,így belülről sem tudnak ilyen szinten korrodálni...Sokkal jobb ötvözeteket alkalmatnak...stb stb...Jó eséllyel megússzák szerintem még a 25-30évet is komolyabb korrózió nélkül! Egyébként ezt az érzést ismerem,napkon át szívni az autó alatt,megbódult állapotban a hígító szagától:D

James009 2012.02.12. 10:30:49

Én nem fúni szoktam,hanem kenni pl a bitumenes alvázvédőt,hiába van lefújva akár több rétegben is 1-2éven belül kritikusabb helyeken(kerékjárati ívek) lekopik,kövek stb leveri,jó vastagon lekenve több évig elvan,bár tény hogy sokkal macerásabb munka!

papa33 2012.02.12. 10:34:08

Anno volt hermetikszagú mozizás, esti szétszerelés, de a karácsony azért nem. Motorozás előtt látok koszcseppet a h keréken, lánckerék szimmering csere, telón olajgyűrű, töm. csere (ez kb a 3. alkalom után az általam gyűlölt gumiharmonika - Trabi kormányműre való - felszerelése után megszűnt, többé nem lett olajos a potról megvédte a tömítőélt, nem pedig eltakarta a dzsuvát) Na kinőttük.

Azt mondom, akinek annak idején Trabi/Skoda/Lada volt AZ AUTÓ, az nem ebben akar nosztalgiázni, elég volt.

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2012.02.12. 10:37:06

London megöl engem-hez magyar, esetleg angol feliratot a rockseiaxll@indamail pont hu-ra várok, ha van valakinek esetleg.

gyuri70 2012.02.12. 10:38:46

A "négertárcsa" nagyon jó dolog, de csakis fényezett feluleteken. Dzsuvás cuccra nekem nem vált be, eltomodik és annyi.

subtotal 2012.02.12. 10:39:39

@Csikós Zsolt: van ami nem törik. Polifoam-nak hívják :)

Mc Master 2012.02.12. 10:41:10

Tíz év múlva Csikós Bálint, a TC prominens újságírója a következő visszaemlékezést fogja írni:
"Évtizedekkel ezelőtt apám, aki szintén itt kereste a kenyerét, mindenféle lomot összevásárolt. Nekem gyerekként úgy tűnt, hogy csak egy célja volt: minél többet szívni. És ha lehet, akkor mindezt karácsony környékén. Nem is lett volna ezzel baj, ha megmondta volna, hogy hol találjuk az ajándékokat, de nem. Így mindig újabb és újabb feladatokkal talált meg, mint például a maszkolás, a rücsizés, a korantozás. Az osztálytársaim önfeledten rúgták a bőrt a grundon vagy bringáztak én meg a hígítós bűzben küzdöttem egy egri túra reményében. Meg kell, hogy mondjam, irigyeltem a haverjaimat a gondtalan gyerekkor miatt. Aztán amikor elmeséltem nekik a hígító keltette látomásaimat és a bódulatot, akkor már ők irigyeltek engem."

kitiltott bögre 2012.02.12. 10:43:11

azért arra kíváncsi lennék hogy volt-e egyáltalán-talán az óvodát kívéve-olyan időszak amit nem a "szívás" kifejezés jellemez a legjobban?

Egyallampolgar 2012.02.12. 10:45:10

Drága Csikós úr engedje meg hogy összegezzem.

- Van egy gyönyörű állólámpása, de azzal nem akar közlekedni.
- Van egy pontonja, de azzal most éppen nem akar küzdeni.
- Hibátlanra gyötörték egymást, Erával tehát megunta. S a végén rájött, hogy nem is eléggé állólámpás.
- Vett egy állólámpást, hogy ne egy szép mergát amortizáljon le és most azzal küzd, "Pedig ez a kaszni még piszkálgatás nélkül is bírna kint vagy négy-öt évet."

-Miért nem jelentkezik be egy műhelynél, "csak hajnali és karácsonyi műszakot vállalok" jeligével?

zsoci 2012.02.12. 10:45:43

Tudom, hogy neked nem esik útba de Kispesten van a CarColor frsték áruház. Nekik van egy olasz rozsdaátalakítójuk, ami pont olyan és úgy is működik mint a régi Noverox. Amgy én ott szoktam sokféle segédanyagot venni, mert szinte minden van.

Csikós Zsolt 2012.02.12. 10:46:05

@IQLight:

Én úgy tudom, hogy ez a kék nem bomlik. Ilyenben tartom a rongyokat a garázsban, több zsák is van, azok épek. És itt nem éri nap...

Csikós Zsolt 2012.02.12. 10:51:28

@James009:

Csabinál most volt egy kereken 10 éves Pajero. Két komplett első doblemez (egész felületén rohadt), hátsó doblemezek szélei, küszöbvédek, futóműállványok porrá mállva. És még egy rakás csipa. Ahol bontottam egy Pontont, volt egy E46-os BMW, hétéves autó. Soha nem volt törve, javítva, a sárvédők visszahajtásánál komoly korrózió rajta, de ahogy néztük, másutt is lett volna mit csinálni rajta.

A Mercik pedig... Nyolcévesen borzalom, mi tud lenni velük, és nem egyedi esetekben: totalcar.hu/magazin/kozelet/2tulaj1/ Ezt olvasd.

minchiacoaddu 2012.02.12. 10:51:37

@Csikós Zsolt:
Szerintem tudok olvasni: "Joggal kérdezik, miért hevertem én nyakig szerelőruhában, felismerhetetlenségig mocskosan a betonporos, zsíros garázspadlón még december 24-e délután is..." és nem kötözködni akarok, imádlak az egész TC-s bagázzsal együtt, de ez sztem így, ott, akkor és ennyi ideig hülyeség volt. Egyetlen autó sem éri meg, hogy a feleséged besokalljon, vagy Te kapj egy jó kis COPD-t a sok belélegzett mérgező cucctól. Pont.

Csikós Zsolt 2012.02.12. 11:00:15

@Egyallampolgar:

Drága Csikós úr engedje meg hogy összegezzem.

(Én meg válaszolok egyenként)

- Van egy gyönyörű állólámpása, de azzal nem akar közlekedni.
(Akarok, de csak nagyon keveset. De ez a kötelező útdíj-hír, a rendszámcsere-lebegtetés, és egyéb sarcok mind visszatartanak attól, hogy forgalomba állítsam)

- Van egy pontonja, de azzal most éppen nem akar küzdeni.
(Ez elég súlyos rosszindulat volt. Folyamatosan küzdök a Pontonnal, az itthon levő dolgait állandóan csinálom - ülések, olajteknő, indító, fékalkatrészek -, ahogy a pénzem engedi, egyfolytában szerzem be hozzá a hiányzó cuccokat, háromhetente viszem/utalom a pénzt Egerbe, járok le megnézni, járok a fényezővel, folyamatosan készül, lassan mindenünk abba megy bele. Köszönöm a maró megjegyzést)

- Hibátlanra gyötörték egymást, Erával tehát megunta. S a végén rájött, hogy nem is eléggé állólámpás.
(Nem lett hibátlan Era, közben már nincs akkora szükségünk kombira, raádásul hadd kopizzak ide egy szeletet az Era megvételekor íródott cikkből:
"Eldöntöttem, ha nincs kombi, veszek sima W123-ast, az ma a legolcsóbb Mercedes. Nem vagyok nagy fekvőlámpás-fan, ahhoz túl sokat állólámpásoztam (az elődmodell, egyébként W115-ös kód alatt fut) életemben. A 123-as csúnyán öregszik, lottyadt lesz, támolygós, bizonytalan, ferdére ült, szomorú. De azért még úgy is autó. " Tájékozatlanság és rosszindulat megint)

- Vett egy állólámpást, hogy ne egy szép mergát amortizáljon le és most azzal küzd, "Pedig ez a kaszni még piszkálgatás nélkül is bírna kint vagy négy-öt évet."

-Miért nem jelentkezik be egy műhelynél, "csak hajnali és karácsonyi műszakot vállalok" jeligével?
(Mert nem bírnám megfizetni, ráadásul csak abszolút ismert embereknek merek munkát kiadni a kezemből, túl sokat szereltem már profi szakik után)

Köszönettel
Csikós Zsolt

Ronin_ 2012.02.12. 11:01:43

Zsolti,

Kitartásod az van, gratula!
Nem félted az utcán hagyni az autókat?
Főleg a zöld felújítottat?
Lopnak-e?

NEXUS6 2012.02.12. 11:03:27

Garatula!
A kocsihoz, meg a cikkhez is. Mindkettő jól sikerült.
Ez az elektromagasságos védelem nekem is mocorgatja a fantáziámat. Bár egyre inkább az az érzésem hogy annak a jó, akinek az autójában Elektronika, az újkori kis, izgőmozgó, csipogó, fényes jószágok istennője csak akkor költözik bele a járművébe, ha a kárcóra a csuklóján van.

Na megyek szerelni, már 5 fok van, igaz mínusz.
;)

Csikós Zsolt 2012.02.12. 11:06:26

@minchiacoaddu:

Szerintem meg nem, hiszen ezt írtad:
"Számomra nincs az az autó (ember, isten) ami megérné, hogy ne a családommal töltsem a karácsonyi ünnepeket."

Egész ünnepek alatt (dec 24. du. 5h-tól dec. 27-e délig) a családommal voltam, egy perc kihagyás nélkül.

Nem értem.

Csikós Zsolt 2012.02.12. 11:08:28

@Moka_Miki:

:-)

Szerencsére a Bálintot a bogarak érdeklik meg a földrajz, az autók elég hidegen hagyják. Még inkább a Norbi szereti őket, de ő sem rendszerben, csak úgy, egyiket-másikat. Nem, egyik sem autóbuzi.

Csikós Zsolt 2012.02.12. 11:11:00

@Ronin_:

Á, itt Zuglóban? Dehogy, soha. Nem félek.

2006 óta a mérleg az utcánkban:
- két ablakán be- és feltört Alfa 75 egyik szentestén
- kiszúrt kerekű Mazda 626
- letört hátsó csillag a Kati Mercijéről
- feltört, elgörbített ajtajú és félig kiráncigált számítógépes Suzuki SX4 dízel

:-D

Nincs élet veszély nélkül.

Mc Master 2012.02.12. 11:17:58

@Csikós Zsolt: Majd kialakul náluk. A legtöbbször nem az lesz a gyerekekből, amit gyerekként szeretnek, de még az se, aminek aztán tanulnak (középszinten).

Nem akarok egyallampolgar védelmébe kelni, de szerintem Te félreértetted őt:

"-Miért nem jelentkezik be egy műhelynél, "csak hajnali és karácsonyi műszakot vállalok" jeligével?
(Mert nem bírnám megfizetni, ráadásul csak abszolút ismert embereknek merek munkát kiadni a kezemből, túl sokat szereltem már profi szakik után)"

Ő arra gondolt, hogy Te vállalhatnál munkát szakműhelyben, annyira jól nyomod, de mivel szükségünk van rád itt a TC-n, ezért csak is hajnalban vagy ünnepnapokon dolgozhatnál ott. Ezzel csak a megszállottságodat dicsérte.

Volt ott valami más is, amit Te marásnak véltél, tán a Ponton, ami nem hiszem, hogy bántás lett volna. Én elég sokat olvaslak, ma reggel kifejezetten a Te cikked miatt ültem a géphez, de szégyen vagy nem, én azt sem tudom, mi az a Ponton. Persze ha rágugliznék, akkor meglenne. Inkább csak arról lehet szó, hogy nem vagyunk elég tájékozottak, csak azt látjuk, hogy van egy valag verdád és nem tudjuk, hogy mi velük a célod.

A cikket köszi, tanulságos!

Legyen szép napod!

subtotal 2012.02.12. 11:18:10

@Csikós Zsolt: és ezek az autók mennyit voltak mosva? Mondjuk ilyen időszakában az évnek?
Amúgy egy 7 éves E46-ra még él az átrozsdásodás elleni gari, nem?

poa ogapo 2012.02.12. 11:18:57

Sajnos rövid volt megint.

8001A 2012.02.12. 11:19:55

Ha valakinek Noverox kell:
www.autoteile-shopping.de/default.asp?rt=gf1_02-07-2012&PID=5890223

A porvédő maszk viszont sajnos szart se ér nitrohigító ellen, de erre a jelek szerint már a kopasz is rájött :)

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2012.02.12. 11:20:13

Őrület.

Nagyon jó volt OLVASNI a posztot, tudom milyen ha megcsinálsz valamit az autón, jó érzés, hogy azóta nem csörög-zörög, finomabban működik valamelyik alkatrész. De ez már az öregautós szopásnak az a profi ligája, amiben nem biztos, hogy szívesen játszanék:)

8001A 2012.02.12. 11:22:10

A Toyotán viszont nem fogtok elektronikus kütyüt találni, ha még egyszer elolvassátok a matricát, arra is rájöttök, miért.

Csikós Zsolt 2012.02.12. 11:26:01

@8001A:

Nem hülyegyerekezzük le egymást itt.

Csikós Zsolt 2012.02.12. 11:27:54

@Moka_Miki:

De aki olvassa a Ponton-sztorit, az azért tudja, hidd el, látom a számokat, azt olvassák a legtöbben... :-)

Dionisyus 2012.02.12. 11:28:17

Ez "ZSÍR" volt. :) Köszi!

8001A 2012.02.12. 11:28:43

@Csikós Zsolt: Jó. Milyen jelzőt érdemel akkor az, aki légből kapott ökörségekkel vezet félre másokat, és még ahhoz is hülye, hogy egy angol nyelvű oldalt elolvasson?
Nevezzem okosnak? Áruld el, mit tegyek.

Csikós Zsolt 2012.02.12. 11:28:52

@8001A:

De mi a fene volt az? Cinkspré? Annál azért nagyobb volt a hókuszpókusz rajta.

8001A 2012.02.12. 11:30:54

@nyelv-ész: Vannak benne szép színes képek, külön a te kedvedért. Remélem, azok interpretálása nem haladja meg a képességeidet, ha már az olvasással gondok vannk.

Csikós Zsolt 2012.02.12. 11:31:13

@8001A:

Vond meg a vállad. Én sokkal többet teszek így egy-két kommentre, ki lehet bírni, csak a családod vasárnapja látja a kárát, az olvasók nem. Ha pedig beindul valami anyázás, úgyis moderáljuk az egész threadet, egyre nagyobb a gyakorlatunk benne :-DDDDD

roomster 2012.02.12. 11:32:58

Biztos azért nem értem, mert hál' istennek ez nem az én világom, de ennyi idő és pénz elköltésébe nem fér bele 4 db olajemelő, ami kb. másfél métert emel. Néztem a neten, már 100 ezerből meg lenne a 4 darab. De ennyiből csempézett aknát is lehetne csináltatni, lefedve 8 mm-es lemezzel.

Csikós Zsolt 2012.02.12. 11:33:54

@8001A:

Na, ezt már majdnem. Még egy olyan -40% gunyorosság (mondjuk a teljes második mondat hiánya), és nagyjából megvan...

Írásban az ember keményebben fogalmaz, jobban felhúzza magát, ezért is veszélyes a kommentelés. Válaszoláskor folyamatosan tekerned kell lefelé a potikat az agyadban. Így is sok a lehetőség a félreértésekre.

Csikós Zsolt 2012.02.12. 11:36:41

@roomster:

Magas a talajvíz, akartunk aknát csináltatni, de csövek futnak lent, át kellett volna helyezni egy csomó mindent, rohadt komoly szigetelés kellett volna, 1M-t meghaladó volt a legolcsóbb megoldás. Nagyon ritkán bakolok fel 4 kerékre autót, arra nem fogok ennyi olajemelőt venni. És azt is alá kell bakolni, én alá nem fekszem egy ilyen-olyan hidraulikával tartott szerkezetnek. A Karesz profi oszlopos emelőjén se megyünk az autó alá, amíg be nem akasztjuk a mechanikai reteszt.

mtk001 2012.02.12. 11:40:16

Csík ! Te örült vagy, de ezért szeretünk !!!
Óriási meló volt, én nem csináltam volna végig.
(Doki, ezért nem veszem meg a Bogarat.)

8001A 2012.02.12. 11:40:44

@Csikós Zsolt: Azt írja, hogy "has been treated", vagyis kezelve lett. Az is írja hogy nem fogsz látni dugókat, tehát valami olyan cucc, ami nem tölti ki az üregeket, csak lefújják vele. Hogy mitől elektromos, azt passzolnám - az eljárás során valamilyen formában elektromosságot használtak. Ezt kideríteni ennyi év után kb annyira sanszos, mint hogy egy 1992-es, TV-újságok hátlapján reklámozott "gazdagodj meg"-könyveknek ki volt a valódi éceszgébere. A világ Gyurcsókjainak alkotásai nem szoktak archívumba kerülni. (Lehet egyébként, hogy elvben nem volt hülyeség, csak ugye az a fránya gyakorlat.)

Viszont a Toyota szép.

Csikós Zsolt 2012.02.12. 11:43:11

@8001A:

Iszonyúan érdekelne pedig. Az az autó megdöbbentő volt, és én éveken át láttam vastag sóval az oldalán.

lorincz84 2012.02.12. 11:44:28

Zsolti egy jó tanács.
Az autó mellett,vagy közelébe,ha köszörülsz flexelsz stb.,mindig figyelj,hogy a fényezésre ne pattanjon szikra,mert az apró kis szemmel nem látható fémszilánkok beletapadhatnak a fényezésbe és elkezdenek rozsdásodni(ezeket hívjuk "vakrozsdának").Ezek akár hüvelykujjköröm méretűre is ki tudnak burjánzani.Szerencsére mivel általában csak a fényezés felszínén vannak néhány mozdulattal lecsiszolhatók,de mégis ijesztő,hogy egy kezdetben mikroszkopikus méretű kis rozsdapötty így ki tud terebélyesedni.
Én épp tegnap fújtam át a főnököm Sprinterét,amin kis millió ilyen vakrozsdafolt volt.Néhányat sajna fémig le kellett szedni.(Azt tudom,hogy többet a büdös életbe nem vállalok még egyszer be egy ekkora hodályt egyedül.5 nap ment rá az előkészületekre,és mire kétszer körbefújtam a körbe vakablakos Sprintert már alig bírtam tartani a pisztolyt.)

Csikós Zsolt 2012.02.12. 11:47:26

@lorincz84:

Igaz lehet, amit mondsz, hiszen a flexelt szilánk még forró, amikor közelre repül, akár bele is olvad a festékbe. Mondjuk, én az üvegek miatt amúgy sem szoktam az autó felé flexelni. A dremelből meg nem repül ki semmi, az egy kis ványadt dolog :)

Mc Master 2012.02.12. 11:47:51

@Csikós Zsolt: Én elhiszem, hogy azt olvassák a legtöbben, de például nekem új volt, most már tudom, hogy a Quazi az, a púpos, mivel rákerestem.

És akkor ezt a képet látom ott: m.blog.hu/be/belsoseg/image/cs_ponton_nemvesz/img589.jpg

ezzel a felirattal: "Ponton és Impala Bagdadban, negyven évvel ezelőtt". És ott e levegőben lóg egy Skoda-logo. :DDDDDDD Lehet, hogy a cseheknek kellett volna a VAG-ot megvenniük? :o

GTPeti 2012.02.12. 11:47:54

Az olvadó MS zsír szaga nekem is eléggé beleivódott a szaglószenzoraimba. B)

Egyébként pedig annál jobb referencia nekem nem kell, minthogy a TC-s fiúk is ezt használják. :))

lorincz84 2012.02.12. 11:50:12

Jah,és a szipuzás élménye is erősen megvolt.
Sőt a szempilláim olyan vastagok és fehérek voltak a fújás végére,hogy a szempillaspirál gyártók sírva könyörögtek volna a receptért,ha látták volna. :D

Csikós Zsolt 2012.02.12. 11:52:36

@Egyallampolgar:

Bocs, az utolsó macskabajuszt félreértettem... :-)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.02.12. 11:54:46

Egész szép lett egyébként, így a végére. Vajon fogják veteránnak nézni? :)

És egy ilyen elektronyos korrózióvédelem nekem sem ártana... egy új akku társaságában :D

kitiltott bögre 2012.02.12. 11:56:02

éskülönbenis mi van azzal a simsonmotoros tákolmánnyal?!!!!

Csikós Zsolt 2012.02.12. 11:57:47

@Moka_Miki:

Hát, ez volt az a sztori, amikor kimentünk négyen a cégtől, és lábon hazahoztuk (majdnem) 2700 kilométerről Svédországból ezt az 1962-es autót. Egy hétig napi három poszt volt róla, amikor mentünk és jöttünk, lefagytak a Belsőség-szerverei, nemzeti Ponton-mentő mozgalom indult, benne voltunk jó néhány rádióműsorban. Azt hiszem, autóról még nem írtak annyi cikket és betűt, mint arról az egy szem öreg Mercedesről. Ezért gondoltam, hogy talán megvan, általában aki látott Totalcart (vagy akár csak indexet) az elmúlt két évben, az belefutott.

Kicsit örülök is, hogy látom, van, aki mégse tud róla, mert kicsit túlzásnak éreztem azt a hype-ot, ami körülvette az ügyet, hiszen csak egy öreg autót importáltunk, innen Európából. :-)

8001A 2012.02.12. 12:00:07

@Csikós Zsolt: Nézd, engem sértegethetnek, kitilthatnak, az se érdekel, ha valaki verekedni akar, kiröhögöm. Ha valaki utánamordít az utcán, még csak oda se nézek.

Egy dolog viszont mérhetetlenül fel tud baszni: ha valaki egy olyan nyilvános felületet, ahonnan mások tájékozódni próbálnak, arra használ fel, hogy nagy arccal ökörségeket terjesszen - miközben ő maga a legalapvetőbb dolgokkal sincs tisztában, és ha kap belinkelve egy kísérleti eredményt, az az ultima ratio, hogy dehát ez hottentottául van.
Ilyenkor legyszívesebben autóba ülnék, egy szívlapáttal a csomagtartóban.

Neked azért remélem nem szegik kedvedet a tények, építsd be a kütyüt bátran, aztán buzgón imádkozz :)

Csikós Zsolt 2012.02.12. 12:00:25

@kitiltott bögre:

Egy tömbbé összerohadt a váltója. Egy korai szériás, háromgangos Renault R4-váltó... Minden ABC-ben kapni olyat, hát persze. És az a lelke a dolognak, az egész mechanikát a köré építették.

Azzal tényleg elakadtam. Két liter tiszta, átlátszó ivóvizet eresztettem le onnan, ahonnan sűrű olajnak kellett volna jönnie. Valószínűleg húsz évig vízben ázott az egész.

Mérges 1234 2012.02.12. 12:02:07

@Csikós Zsolt:

Hi!

Most úgyis megy a Totalcaron ez a tudományos sorozat (fagyálló és egyéb), nem csinálnátok egy kisérletet ezekkel a elektromos rozsdavédő kütyükkel???

Vágtok egyforma méretű lemezeket, a föltől elszigetelten elhelyezitek őket stb....

Kiváncsi lennék egy ilyen tesztre, gondolom máso is.

A most még patent állapotú automat szertném én is megvédeni, tavasszal át is kenem az alját, de szertném hosszabb időre kb 5 év konzerválni.

Remélem belevágtok.

Csináltam már ezt a drotkorongozos munkát én is, rémálom....

Amivel kicsit jobb tud lenni, az flex belevaló drotkorongal, erősebb haladósabb.

Csikós Zsolt 2012.02.12. 12:02:10

@8001A:

Én igazából csak érdeklődésből építettem be. Hiszen minden erőmmel azon voltam anno, és most is, hogy megértsem, hogy működik, és nem sikerült, pedig nem csak magyar oldalakon kutattam.

GTPeti 2012.02.12. 12:03:39

@Csikós: Az ajtók belső falcaiba ecsettel is tökéletesen fel lehet vinni a(z olvadt) zsírt. Onnantól pedig szépen bekúszik nyáron, ahova kell.

A németek legpreferáltabb rozsdátlanítója pedig a Fertran nevű szer. (Ajtó vízzel kimos, száradni hagy, rozsdátlanítót felvisz, dolgozni hagy, kimos, száradni hagy és mehet bele a zsír.)

A Korantot én is használtam. Sajnos valahogy nem mindig működik. Volt már olyan eset, hogy egy hártya lett belőle a felületen. (És galvanizált lemezen is elég furcsán viselkedik. Oda már nem is használom egy jó ideje.) Viszont alapozófestéknek a Brantho Korrux 3-in-1 (illetve a Nitrofest) az remek.

GekTDS 2012.02.12. 12:04:50

Hát ez remek volt. Legyen sok örömed benne.
Nem vagy egyedül ezzel a megszállotsággal. Vagyunk még egy páran akik szeretik ezt az önsanyargatást.

nyelv-ész 2012.02.12. 12:09:22

@8001A: Örülök, hogy én lettem az első számú közellenség.

Kedves, hogy feltételezed rólam az olvasás képességének hiányát. Neked talán nem tűnt fel, de az általad linkelt oldal nem magyar nyelvű. Lehet, hogy szerinted mindenki, aki nem perfekt angol, az egy kőbaltás bunkó, de gondold végig, hátha vannak a weben olyan oldalak, amelyeknek nemcsak a megértésével, hanem már az írásjelek felismerésével is gondod akadhat.

Mégsem hülyézlek le amiatt, hogy nem olvasol folyékonyan koreai vagy japán nyelvű oldalakat.

További jó trollkodást, téma részemről lezárva.

dennisthemenace 2012.02.12. 12:12:49

@stromfi: Akkor remelem, van riasztó a Merciben..)

Hurri Kán 2012.02.12. 12:13:05

Ezt még olvasni is sok volt, nem még végigcsinálni. :)

Inner Circle 2012.02.12. 12:15:47

Csikós Úr, ha te egér lennél, te lennél az egyetlen, aki önként jelentkezik, hogy a macska nyakába akassza a csengőt (miután beadják neki, hogy ez egy nagyon ritka, első szériás, '62-es Mercska és csak most sikerült egy típusazonos csengőt szerezni rá a cheesebay-ről). A többi léhűtő itt megfelel a többi egérnek, akinek a példádat követve és a szívásaidon okulva megjön a bátorsága kisebb projektekhez, vagy legalábbis drukkolnak a következő önkéntes feladatodhoz, ami egy mindennapi használatra tervezett nosztalgia-korú egérfogó restaurálása lesz, belülről :-)

1kutya 2012.02.12. 12:17:36

megint nagyon jó lett! köszi így ebéd előtt:)

determ 2012.02.12. 12:19:07

Egyrészt marhára nem értek egyet Csikós úr projectjeivel, mert én a magam részéről a mérhetetlen, de inkább TELJESEN FELESLEGES környezetszennyezésen kívül mást nem látok bennük (miért is kellett több 1000 km-ról hazahozni azt a sz*rt is?)

Másrészt viszont minden tiszteletem Csikós úré, mivel igen kemény, precíz és emberfeletti munkát végez. Meghajolok előtte, erre én nem lennék képes még a hobbimért sem. És minden tiszteletem a kedves családjáé, aki mindebben segíti és kitart mellette! RESPECT!

Egyébként ilyen alvázvédelmet egyszer én is megcsináltam, nekem pont 2 teljes nap munka volt és ez egy kegyetlen szar meló. Büdös, poros, a szemüvegen nem látsz, a fúró egy idő után irdatlan nehéz, pofádba hullik minden, sötét van a kocsi alatt, kényelmetlen, stb... Ahogy leírta... Aki nem próbálta, javaslom neki egy kis "személyiségfejlesztés" gyanánt...

yoshiie 2012.02.12. 12:19:32

Mivel lehet a fóliát az ajtóra rögzíteni? Gyárilag valami fekete ragacsos gyurmaszerű anyaggal volt körbenyomva, és arra kellett rányomni a fóliát, csak megkeményedett.
Kétoldali ragasztószalag nem tartós.

dennisthemenace 2012.02.12. 12:19:50

@Csikós Zsolt: Dennis01-ék muhelyében sincs akna, mindent krokodilokkal csinálnak. De a krokodiljaik nem sima barkácsboltiak, nagyon profi, magasra emelo krokodilok. Nem vagyok benne biztos, talán a Sealey árulja oket, versenyeken is azt használják.

geri6x6 2012.02.12. 12:23:23

@Csikós Zsolt:
Csak egy ötlet: mi lenne ha a garázsbejáród fölé tennél egy előtetőt? UV, eső kiiktatva, kerítés mögött lenne a használós autó is.

Várjuk a könyvedet!

8001A 2012.02.12. 12:23:39

@Csikós Zsolt: Olvasd el a tesztet amit fent belinkeltem, a szerzője egy kanadai vegyész.
Vagy nézegess fórumokat, ha az könnyebben emészthető, mint a szakszöveg:
www.autos.ca/forum/index.php/topic,47737.0.html
Ha elektrolitban úszna a karosszéria, működhetne.

8001A 2012.02.12. 12:28:46

@Csikós Zsolt: Lehet, hogy valami cinkkel galvanizálós módszer volt, és csak a márkanév nem létezik már.

Kanten_vagyok_Montarzsiból 2012.02.12. 12:32:53

...és áll a Kati az ablaknál és nézi ezt a legújabb romot és arra a tucatnyi csodaszép szalonSUV-ra gondol amit(amiket) eme romokra költött forintok töredékéből már az ablak alá állíthatott volna...és kap karira valami 2kerekű romot de az azért jó mert apjuk lent lehet a garázsban napokat/heteket mire majd felújítja...Kati meg fent teljes nyugalomban hetyeghet a kellemes szájszagú vízszerelővel...a kompresszor hangja mindent elnyom....

kitiltott, de seráfütty 2012.02.12. 12:34:45

Kezdődik :DDD Dezső is így kezdte, ha jól csalnak emlékeim :) Meg ERA is, amit épp akkor adsz el, amikor már egy problémamentes, megszépített, csendes állapot áll be az életében.

Hiába, azért te is olyan vagy mint én, addig nem nyugszok, amíg egy lényegtelen fasz kis hiba van, mert TUDOK róla és nyomaszt. Mindenki más leszarná, de engem megőrjít :)

kitiltott, de seráfütty 2012.02.12. 12:47:38

Ja, és a nejlon, illetve az azt fogó 'ragasztó' fontosságáról csak annyit, hogy a bal hátsó lábtérben nedves volt többször a szőnyeg, sőt vizes. Ez a nejlon (nekem ilyen habszivacs lemez) sérülése és a (vissza)ragasztás pontatlansága miatt történt, szépen átjött a víz és a pára, lecsapódott az ajtókárpit aljában, majd onnan továbbfolyt a küszöbborításra és a lábtérbe a végén. Egy ilyen kis hülyeség miatt.

joypeti 2012.02.12. 12:47:45

Tisztelt Csikós Úr!
Mindig örömmel olvasom cikkeit,mosolyt csalnak az autóbolond emberek arcára.Laikusként(csak szeretem de kuka vagyok hozzá)nagyon sokat dolgoztam egy 108 280se 1970-es merci javítgatásán(rugók felújítása 3x mert nem lett vízszintes,10 munkanap a haverommal alváz lekaparva újra csinálva + üreg,soroksári útra díszlécek +többször le-fel mert nem szép az a króm,neten vett barokk felni pucolása fújása 4x mégsem lett tökély,lökhárítók szétszedése belső felük rozsdamentesítése maszkolása fújása 3x egy hét ...stb finomságok) melynek végén(kis segítséggel) OT vizsgát sikerült tennünk.A motor javítására egy polgári vagyont költöttem,mégsem az igazi.Segítségét itt kérném.Van e jó szakember ismeretségében,aki ért a mechanikus befecskendezőhöz?Úgy tudom ez a szerkezet magában is megér egy külön misét,nem szívesen foglalkozik vele átlag merci szerelő.Nagyon hálás lennék,ha tudna valakit ajánlani.
Köszönettel,Péter.

tomcsibácsi 2012.02.12. 12:49:52

Zsolt!

Azt írod, hogy télen csapkod az autó kkarosszériája a statikus feltöltődés miatt!

Nekem már a tököm kivan, mert hetek óta akkora szikrákat húzok, hogy még világosban is látszi, de rendesen fáj is.
Tökmindegy milyen alsógatyát veszek föl.
Ha el nem felejtem úgy szállok ki a kocsiból, hogy folyamatosan hozzáérek egy festetlen ajtó csavarhoz.

Értem én, hogy mitől van, műszerész lennék, de miért pont télen???
Nyáron tényleg nem emlékszem, hogy ennyire szikráznék.

Csikós Zsolt 2012.02.12. 12:52:15

@GTPeti:

Írtam a posztban, hogy elvakult hittel dolgoztam én is a Fertannal 1997-2002-ig. Minden módszerrel, amit csak el tudsz képzelni. És rohamosan pusztult az autó. Azóta a Fertant sem isteníti már annyira a német sajtó. Ahol a Mike Sander'st tesztelték, ott ki is vették a második körből, mint rendszert...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.02.12. 12:53:11

@Turbék: Hát nem hiszem, hogy egy szalonSUV kijönne abból, amit ezekre költött (mármint a járós autókra).
Én kiszámoltam, 11 éve van nálam az autóm, akkor volt 10 éves, amikor vettem. 2-3 öszetöréssel, alvázjavítással, stb., vagyok most egy új Suzuki áránál.
És akkor nem Suzukim van, és 10 évig volt autóm.

Csikós Zsolt 2012.02.12. 12:54:45

@geri6x6:

Nem szeretném tönkretenni az utcaképet, nagyon szeretem a házunkat, hogy ilyen rendezett. Hiába van öreg autóm, és hiába szerelek, nem szeretek rombolni, és szeretem a rendet - valamennyire.

johnibyg 2012.02.12. 12:54:53

@Csikós Zsolt: jó szívás volt ez megint

Am. nem lehet az oldaldobozok kőzé berakni egy Csikós összes menüpontot?

Dannerson 2012.02.12. 12:57:15

Kedves Csik!
Magasan a te cikkeid a legjobbak és a legélvezetesebbek itt a TC-n.
Köszönjük!

Csikós Zsolt 2012.02.12. 12:57:35

@joypeti:

Privátban írjál kérlek, van tökéletes ember, tökéletes megoldás, nem is drága (csak ha valami gyári alkatrész kell).

Katt a kékre, ami a nevem a cikknél.

GTPeti 2012.02.12. 12:59:50

@Csikós Zsolt: Bocs, efelett átsiklottam. Ezekszerint viszont akkor a Koranttal jobb tapasztalataid vannak. (Számomra már az is egy kisebb csoda, hogy még gyártják. Vagyis, hogy létezik még a cég, aki gyártja...)

Lehetne esetleg egy jó kis rozsdaátalakító tesztet végezni! Mit szólsz ehhez? (Van a Unixnál is egy - állítólag egész jó - passziváló, a Loctite gyártja.)

Csikós Zsolt 2012.02.12. 13:05:22

@8001A:

Én is erről írtam, hogy hajóknál érthető, hogy működik (kívül), mert körülveszi őket az elektrolit, ráadásul egyben még testel is, de autónál?... Mindegy, ha látom, hogy kárt okoz, majd szépen kiszedem belőle.

8001A 2012.02.12. 13:22:09

@Csikós Zsolt: Ez a szép ezekben a csótányokban, bátran kísérletezhetsz, nagy kárt úgysem tudsz okozni :)

Rocko- 2012.02.12. 13:22:50

jöttem morogni, aztán vagy kapok bant, vagy nem.

a garázsért, Katiért, a kitartásért kijár az irigység. na nem sárga, hanem olyan fehér. tetszik érteni.

leírom, hogy én mit csináltam volna, majd valaki elmagyarázza, hogy miért hülyeség.
a beparkolást 4 db kerekeken guruló olajos emelővel oldottam volna meg. kölcsönbe tuti összejönne a 4, plusz egy ember a mozgatáshoz (biztonságként, ha elakadna valahol a kis kerék.)

az új zöld annyira óvva van, de pár napot esőben állt. miért nem került rá festőfólia? nem hiszem hogy annyira bepárásodott volna alatta, szerintem még mindig jobb, mint ha csak úgy, pőrén állna kint.

látok értelmet ebben a Corrosion Predatorban, ha jól értem utólagos galvanizálás. viszont leírás alapján (oldd meg, aztán vagy működik, vagy nem) érdekes fénybe helyezi a Tehénben lévő HHO generátort.
az egyikben hiszünk, a másikban nem?

a festékbótosnak kijár a pofon, de igazad van, az élet megadja.
ICI-s bácsinak értem hogy az a beceneve, de ICI már nem létezik. :)

a végeredményt tekintve pedig asszem Edd China sírva gyalogolna hazáig.

Rocko- 2012.02.12. 13:31:25

@nyelv-ész: akartam válaszolni, de nem, nem etetem a trollt.
hülyeség amit írsz. ennyi, pont.

Ádi F. 2012.02.12. 13:38:12

Mi történt veled Csik, hogy ily atomvillanás sebességgel rakod rendbe a zöldet, Eráról, illetve az eladásáról légyszives majd írj. Most a a tc heti mennyiségének a felét kitermelted. :-)

Hurri Kán 2012.02.12. 13:43:25

@Csikós Zsolt: @8001A:
Bocs, hogy belevau, az autó, attól, hogy nem vízben áll, ugyanúgy érintkezik nedvességgel, párával, vízzel, etc., így miért ne működhetne ez az elektromos "rozsdagátló"? Persze majd az idő úgy is megmutatja. :)

Rocko- 2012.02.12. 13:43:43

@Rocko-: +1: a szélvédő előti szellőző tisztítása nagynyomású vízzel vagy porszívóval.

8001A 2012.02.12. 13:51:16

@gyvy: Neked se lesz bajod, ha vízzel érintkezel, de ha belenyomják a fejedet, mégis megfulladsz. Dereng már, mi a különbség aközött, hogy "vízzel érintkezik", meg aközött, hogy "folyamatosan sós vízben úszik"?
Amúgy az esővíz nem sós.

Hurri Kán 2012.02.12. 13:54:12

@8001A:
Rozsdásodás kialakulása szempontjából sztem mindegy, h sós, vagy nem sós vízzel érintkezik a felület. De nem akarok hülyeséget mondani, most megebédelek, aztán utánaolvasok egy kicsit. Régen volt már, mikor kémiából felvételiztem, na. :)

Rocko- 2012.02.12. 13:55:26

@determ: "Egyrészt marhára nem értek egyet Csikós úr projectjeivel, mert én a magam részéről a mérhetetlen, de inkább TELJESEN FELESLEGES környezetszennyezésen kívül mást nem látok bennük"
mindenkinek a saját szórakozása az más szemében környezetszennyezés. neked Csikós Mercijei, nekem az, hogy használd a gépet és ruhában vagy. menjél nyugodtan barlangba, az nem szennyezi a környzetet.

Rocko- 2012.02.12. 13:59:22

@yoshiie: "Kétoldali ragasztószalag nem tartós."
de. csak attól függ, hogy milyet használsz mihez és hol.
konyhában a szövetes (gyk: szőnyegragasztó) 2 nap után lejött. nem bírta a nedvességet. bútorlaphoz rögzített habkarton úgy össze lett fogva szivacsos kétoldalúval, hogy azt onnan pajszerral se szeded le.

Csikós Zsolt 2012.02.12. 14:01:00

@Rocko-:
a beparkolást 4 db kerekeken guruló olajos emelővel oldottam volna meg. kölcsönbe tuti összejönne a 4, plusz egy ember a mozgatáshoz (biztonságként, ha elakadna valahol a kis kerék.)
- gőzöm sincs, honnan szereztem volna, nem tudok 4 embert, akinek összesen lenne 4. És mire összeszedem őket, az egy nap.

az új zöld annyira óvva van, de pár napot esőben állt. miért nem került rá festőfólia? nem hiszem hogy annyira bepárásodott volna alatta, szerintem még mindig jobb, mint ha csak úgy, pőrén állna kint.
- a festőfólia csak rosszabb, mint ha pőrén van, nejlont nem teszünk autóra. Befülled alá, nem szárad ki akkor se, ha vizes lesz, majd kisüt a nap, ráadásul a nedvességet alulról is kapja. Ha meg szárazság van, végképp butaság, mert szépen mattra dörgöli a fényezést, ahol erősen hozzáért. Soha, isten őrizz.

látok értelmet ebben a Corrosion Predatorban, ha jól értem utólagos galvanizálás. viszont leírás alapján (oldd meg, aztán vagy működik, vagy nem) érdekes fénybe helyezi a Tehénben lévő HHO generátort.
- Mostanában szeretjük az okkultizmust, ha lehetne, mindent kipróbálnánk... Ezek sztem egyáltalán nem működnek, igaz, az a Toyota kicsit más színbe helyezte a dolgot. De, mint itt a kollégának az észrevétele volt fennebb, az nem is elektronika volt, csak valamilyen elektroforézises eljárás.
az egyikben hiszünk, a másikban nem?

a festékbótosnak kijár a pofon, de igazad van, az élet megadja.
ICI-s bácsinak értem hogy az a beceneve, de ICI már nem létezik. :)
Így hívom, még mindig kint van nála az ICI-felirat.

a végeredményt tekintve pedig asszem Edd China sírva gyalogolna hazáig.
- Hát gyalogoljon, nem szépészetileg kell, arra van más.

:-)

Rocko- 2012.02.12. 14:01:16

@Turbék: tévedsz.
ami nagyobb baj, hogy meggyőződéssel teszed ezt.

Csikós Zsolt 2012.02.12. 14:03:11

@Rocko-:

Jaja, porszívó volt, de vizet nem akartam, mert azt sose tudod, mikorra szárad ki. Márpedig védelmek felhordása esetén legalább folyadék ne legyen ott, egy csomóan fel se fogják, mekkora időzített bombát tesznek az autóba a mosással. Nem látsz bele a hegesztések réseibe, onnan pedig 20x-os sebességgel szárad ki minden.

Rocko- 2012.02.12. 14:04:25

@Csikós Zsolt: köszi a válaszokat.

bácsinál sztem akkor haláláig kint lesz a felirat. :)

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2012.02.12. 14:04:45

Azt nem értem (persze biztosan lemaradtam valamiről) hogy miért nem a másik zöldet használod? Azt csak vitrinben tartod?

Csikós Zsolt 2012.02.12. 14:04:50

@gyvy:
Igen, a sós víz masszív elektrolit, de sajnos az esővízben is van annyi ion, hogy elektrolitként működjön. Nem annyira jó elektrolit, de működik az is.

Rocko- 2012.02.12. 14:05:51

@Csikós Zsolt: akkor víz + kiszárítás (hőlégfúvó vagy valami) az akkor idő hiányában maradt ki. értem.

Csikós Zsolt 2012.02.12. 14:09:22

@Rocko-:

Akkor remélem még hosszú-hosszú évtizedeken át.

@alibiman:
Egyrészt lebegtetik ezt a rendszámváltósdik, útadót, egyebeket, megvárom, mi lesz vele. Másrészt túl jól sikerült. Amikor valamit erőn felül rendbe teszel ilyen mértékben, belepakolod az évek alatt összevadászott szép alkatrészeket (burákat, foncsorokat, beszerezhetetlen ütközőgumikat, díszléceket), nem pusztítod el napi használatban. Ez a zöld kint áll, ha kell, beleülök, és megyek, ha sóznak, akkor is.

Ezt csak az érti, aki egyszer már rendbe tett egy veteránautót, használta pár évet, látta pár éven át újra pusztulni, majd ülhetett le gondolkozni, most hogy tovább.

Egy hárommilliós és egy félmilliós veterán között nagy a különbség ám.

Csabby 2012.02.12. 14:13:39

Az hogy milyen érzés alvázat takarítani, tudom...ez szép és alapos munkának tűnik, gratula!
Az elektronyos csodadobozt meg sajnálom hogy nem lehet kapni, mert arra én is kíváncsi lennék.
A cikk pedig kell mint a falat kenyér...

hatdugattyús féknyereg 2012.02.12. 14:22:07

@Csikós Zsolt:
"Nem látsz bele a hegesztések réseibe, onnan pedig 20x-os sebességgel szárad ki minden."

talán inkább 1/20 sebességgel

tonalcar 2012.02.12. 14:29:04

@Csikós Zsolt: Köszönet az infóért>múlt héten megkapta a Berlina Mike kezelését. "Sajnos" nem én szívtam a művelettel mert dolgoznom kell és a munkám időben és mikéntjében is nagyon távol esik az autóimtól. Őszinte leszek>ha nem így lenne, veled ellentétben akkor sem állnék neki. :) A szép zöld Mercedes is kap utólag ilyen zsírt, vagy azt már nem "piszkálod"?

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2012.02.12. 14:33:51

@Csikós Zsolt: Én úgy gondolom, nem lesz semmilyen rendszámváltás. De ez itt most is fontos kérdés.

Pontosan átérzem, hogy mit jelent egy kosit rendbe rakni. Kétségtelen, hogy van logika a válaszodban. De mindketten tudjuk, hogy kocsi gatyába rázás inkább olyan kihívás, mint egy jó csata megnyerése, és utána a bónusz, a győzelem feletti vigasság. Ez férfi munka volt.

2x raktam rendbe eddig kocsit. Könyvbe illő lenne a szopáshalom leírása. Mind két szekeret utána napi használatba vettem, mert nem veterán autók voltak, csak rommá lettek használva. Most is van két kocsim, amit nyalogatok. Az egyikkel Sabc is dolgozott. Szerintem a mai napig sírva riad fel éjszakánként, ha ezzel álmodik. Nem szeretem a kompromisszumos megoldásokat, és akkor most mindent értesz.

A napi használat nem is annyira a kocsinak árt, hanem a léleknek. Arra utalok, hogy amíg a szépen felújított kocsi ott áll a garázsban, addig megvan az a varázsa, amit nem is lehet elmondani. Ez kb. 3-12 hónap alatt elvész, ha beveti az ember. És nem akarjuk ezt az érzést elveszíteni, ugye?

Amúgy ideje lenne már nekilátnod egy könyvnek. Igazából mindegy, hogy milyen témában.

fiat125s 2012.02.12. 14:38:59

Mi lett volna ha megvárja a kora tavaszt. A leírt futásteljesítmény alapján semmi nem történt volna az autóval.

Csikós Zsolt 2012.02.12. 14:43:17

@tonalcar:

Abban minden új volt, az másfajtát kapott összerakáskor...

superfrog 2012.02.12. 14:46:41

Tisztelt Csikós Úr!

hát nem bírom megállni, és nyilván nincs elég infóm sem, de segítsen ki a tudatlanságomból. szóval jó nézni hogy van aki egy muzeális gépsárkánnyal megjelenik az utakon. (nyilván nem a lomokra, hanem a szép állapotúakra gondolok) mindenkinek van szerelme, tehát hogy a szeretett gépjármű státusza másnak milyen megítélése alá esik az tök mindegy. simán megértem, hogy a kocka merci az imádat tárgya. azt is ha valaki ilyet télen már nem is használ csak nyáron, mert nagy becsben tartja. ez mind megvan. de mi a bánatnak kell egy 40 éves kocsi helyett venni egy pont ugyanolyat ami 40 éves? a sok hölgytulajdonos, meg garázsban tartott szöveg itt már pont annyira nem érdekes mint a behazudott futásteljesítény. vagyis ebben mi a poén? tényleg gúny meg minden felhang nélkül kérdem !

C@raVWelle 2012.02.12. 14:54:57

Nagyon szuper cikk...:D Kellett ez most így vasárnap reggel. :P
Egyébként a szerelmet nem lehet racionálisan megmagyarázni, de pont ez a szép benne...:D

tonalcar 2012.02.12. 14:56:36

@Csikós Zsolt: Értem és azért kíváncsiskodom, mert nyár elejére készül el a 75 -ös kasznija és a felújítást végző mester eredetileg más üregvédelmet tervezett. Frissen elkészült restaurálás követően is ezt használnád, pl. a Ponton is ilyen anyagot kap majd? Köszi.

Csikós Zsolt 2012.02.12. 15:02:13

@tonalcar:

A Ponton és a másik zöld ilyen átlátszó, igazából észrevehetetlen, spéci üregvédő ragacsot kapott, a Csabi tette bele iszonyatos precizitással. De ne feledd - azt a zöldet alig tervezem használni, a Ponton pedig csak a szokásos, jó félévben (április-október) történő, hétvégi használatnak néz elébe, és idejük java részét garázsban töltik majd. Hosszú életűek lesznek, ha össze nem törnek.

Egész már egy kint tartott, a veterános szempontok közel sem teljes figyelembe vételével összerakott autó. Ilyenbe én jobbnak látom a zsírt, ami csúnya ugyan, de - ha megsüti a nap - újrarendeződik, s különben is mindenhová bemászik. Erre jobb a mike sanders.

tonalcar 2012.02.12. 15:10:12

@Csikós Zsolt: No így világos, mike megy bele. A 75 amint elkészül, újra az lesz mint az eddig legyűrt 700 ezer kilométer alatt volt>minden időjárásban, naponta használt leginkább országúti utazó. Még egyszer köszi! :)

Gyűrött Papír 2012.02.12. 15:11:08

Ezt végig olvasni sem volt rövid. :)
Ha megkérdezhetem, azt a kék szemeteszsákot mivel ragasztotta rá az ajtóra? Nekem is szét kell szednem az ajtómat és már tudom, hogy a gyári nejlont nem fogom tudni visszatenni. Azt hittem ezt csak speckó fóliával lehet javítani.

pet77 2012.02.12. 15:30:44

Ugyanezt végigcsináltam egy feleennyi idős Sunny 2.0 D-vel még ősszel, és egy mosást követően rémülten tapasztaltam, hogy a rücsi a ráfagyott jéggel együtt "lejött" a nagynyomásútól........!!!!!!!
Nem fogok aludni, amíg el nem jő a tavasz!!!!!:(((((((((((

ZsZ 2012.02.12. 15:40:00

Jók ezek a cikkek, ha lenne garázsom nem is nagyon jutna időm olvasgatni... :)
kukászsákhoz: én parketta alá való habszivaccsal (legolcsóbb fehér) pótoltam a fóliát. Szerintem jobb, mert ugyanúgy párazáró, de van tartása, csökkenti a szélzajt is.

ZsZ 2012.02.12. 15:47:43

rozsdafalóhoz: már a múltkori cikk után nézegettem az ebayen a választékot, de megvártam, hogy melyik lesz a kiválasztott.
Én hiszek benne. Az autóknál (és a hajóknál is) a rozsda nem sima oxidáció, hanem kloridos korrózió. Amikor a sóból a kloridionok bekerülnek a fémrácsba és szépen áramolva felbontják a kötést. Ez ellen a potenciálkülönbség hatásos lehet.

Hurri Kán 2012.02.12. 15:52:55

Tessék, ez állólámpás is, dízel is és kombi is. :)
dealer.mobile.eu/MAGO#des_155509956

minchiacoaddu 2012.02.12. 15:53:16

@Csikós Zsolt:
Bocs, így már elfogadhatóbb a dolog, de a címből, ill. a "24.-e délután"-ból nekem az jött át, hogy még du 5-6 körül is a garázsban molyoltál, már pedig az nálunk már javában az Ünnep, amit ugye illik elő is készíteni (fadíszítés, stb.).
Arra meg továbbra sem látok ép ésszel befogadható magyarázatot, hogy miért nem csináltad meg ezt a melót egy emelőn, fűtött műhelyben, úgy, hogy előtte beszerzel egy profi, szénszűrős maszkot. Fele ennyi idő alatt, tizedekkora szívással kész lett volna, és nem kockáztatod az egészségedet. De ez már talán belefér a telivér Csikós-féle szet őrület kategóriába. Peace.

8001A 2012.02.12. 16:06:47

@Csikós Zsolt: Ezt ismered?
kepfeltoltes.hu/view/120212/Screen_Shot_2012-02-12_at_3.56.38_PM_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Kölcsönkérsz valamelyik autókereskedő ismerőstől 4 darabot, és kedvedre tetriszezhetsz az autóiddal a garázsban. A szalonban is ezzel mozgatják az autókat, de autómentők és tűzoltók is használják.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.02.12. 16:24:03

Uhh, hát végigolvastam az egész cikket, meg az eddigi összes (ezen a ponton 170) kommentet.

Amellett, hogy ezek a cikkek brilliánsak, megerősítenek abban, hogy Toyota Hiluxot vegyek - az idők végezetéig szolgálva :D

tomcsibácsi 2012.02.12. 16:26:08

Csak elméletnem:

Ha az akku egyik pólusát egy, az aszfaltra lógó vezetővel "leföldelem", a másik pólust galvanikusan hozzákapcsolom a kasznihoz, akkor az jó lehet?
Vajon milyennek kellene lennie a kaszninak? Negatívnak, vagy pozitívnak?

Esetleg variálhat a csodadoboz a polaritással, vagy a frekvenciával?
Jó lenne megtudni.

Csikós Zsolt 2012.02.12. 16:39:53

@Gyűrött Papír:

Klasszikus Palmatexszel. Még mindig az egyik legjobb szer, a sziloplaszttal ellentétben bírja a nedvességet, a meleget, még a hideget is. Sikaflex talán jobb lett volna, de akkor épp nem volt belőle itthon.

Csikós Zsolt 2012.02.12. 16:42:28

@minchiacoaddu:

Mert azt kiszámított időben, előre letárgyalva kell csinálni. Nekem meg ilyen időmorzsáim vannak - hol itt két óra, hol az éjszakába nyúlóan három, hol rájövök, hogy talán ki tudok venni két nap szabadságot a következő hét elején... Nem tudok számolni az időmmel, elkötelezettséget csak cikkírásban tudok tartani :-)

Csikós Zsolt 2012.02.12. 16:46:51

@Gee Halen:

Tudod, hogy rohad egy huszonöt éves Hilux? És egy 40 éves? Ja, olyan nincs is. Ezzel a korróziós dologgal a japánok is hadilábon állnak. Látnod kéne egyik-másik japán pickupot és terepjárót, ami Csabi és Karesz barátomnál megfordul, mindjárt más lenne a véleményed. Mechanikailag szuperek, de sokszor még az alváz is porrá mállik rajtuk. Tudod, az örökéletű darab...

A korrózióval szemben nagyon nehéz okosnak lenni, és - miközben aláírom, hogy műszaki tartósságban és megbízhatóságban a 10 évvel ezelőtti japán autók előtte voltak az európaiaknak (ma már talán nem annyira, ahogy látom a statokat) - a japánok, pláne ezen a kishaszongép-vonalon nem fényeskednek. Egy Hilux, Mitsz L200 szigetelései, üregstruktúrája meglepően kezdetleges.

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2012.02.12. 17:04:27

Jó, jó, de a 'mágneses csillaggarnitúra', azmiaz?

adrozoo 2012.02.12. 17:17:47

Kedves Zsolt!
Köszi az írást, megint hangulatos volt olvasni.

A határozottan emlékszem a elektr. korrózió védelemre (ahogy a múltkorában is írtam) a BNV területén a '90-es évek elején. Tán pont két W115-s elem volt bemutatva. Kezelt és ne kezelt változatban. Ha hinni lehetett a kiállított daraboknak, jelentős volt a korrózió eltérése.
Úgy rémlik itt a TC-n olvastam, hogy valamelyik "NAGY" európai gk.gyártó beépít a kocsikba ilyen rendszert.
Az alváz (jellegű) elemeket nem lett volna érdemes rákötni az elektr. védelemre?

Tán a kocsi alatti szipus élvezet elmaradhatott volna ha két kerékre oldalra van billentve a "beteg".
üdv.

[Walaki]D`Lair · http://ae86levin.blog.hu 2012.02.12. 17:27:51

ÚÚÚÚÚ Maxi respekt ekkora ősszopó munkáért :))

[Walaki]D`Lair · http://ae86levin.blog.hu 2012.02.12. 17:30:16

@[Walaki]D`Lair: Nekem augusztusban lett kész az autóm, teljesen le lett csupaszítva a kasztni, gyári alvázvédő gumiszerű izé eltávolítva, homokszórva minden. Kíváncsi vagyok meddig fogja bírni az utólagos védelem...Egy biztos, december óta garázsban áll az autó, inkább vettem én is télire egy "csapatós" járművet :))

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2012.02.12. 17:33:46

@Rocko-: Az utolsó mondat megfizethetetlen.:-D

joe1234 2012.02.12. 17:40:45

hello

azt irod hogy nem lehet elektromos elven működő rozsdavédelmi rendszert venni európában sem. erre szeretnék rácáfolni, ilyet találtam "hozzám elég közel": www.rustguardian.co.uk/thankyou.html

minchiacoaddu 2012.02.12. 17:49:38

@Csikós Zsolt: Na ja, így már érthetőbb, kivéve, hogy miért kell erre szabit kivenned, tekintve, hogy a legjobb és legkattintékonyabb cikkeidet pont ezekből a szerelésekből írod, azaz vastagon a munkádat végzed.
A Winkli talán szabit vett ki arra, hogy durranógáz hajtást szereltessen e Tehenébe?

Csikós Zsolt 2012.02.12. 17:52:01

@joe1234:

Ja, azóta küldtek többen is. Amikor tavaly kerestem, nem volt. Meg sok szem többet lát alapon, ha egyvalaki nem talál, de megjelenik a TC-n az igény, mindig lesz...

@minchiacoaddu:

Azt a Bandi szerelte be :-)

Dr. GGG77 2012.02.12. 17:53:33

Nejlonos résznél szakadtam, annyira ismerős. :D

Csikós Zsolt 2012.02.12. 17:54:19

@Lowtyo:

hehehehhüüüühííííheeeehehehehe, hát ez iszonyat jó!

Lettem én már valami nagymagyar oldalon cigány is, a bianchis képpel, amikor egy napon át az alvázvédőt drótkorogoztam le, és tiszta fekete voltam. De ez jobb, itt még a testtartás is stimmel...

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2012.02.12. 18:03:13

@Rocko-: Az utolsó mondat megfizethetetlen.:-D

minchiacoaddu 2012.02.12. 18:09:45

@minchiacoaddu: Pláne! Akkor a Bandinak is szabadságot kellett volna kivennie, mit fusizik itten munkaidőben:)

minchiacoaddu 2012.02.12. 18:12:16

@Csikós Zsolt: Pláne! Akkor a Bandinak is szabadságot kellett volna kivennie, mit fusizik itten munkaidőben:)

Egyallampolgar 2012.02.12. 18:12:34

@Csikós Zsolt:
Tisztelt Csikós Zsolt!

Hozzászólásommal (összegzésemmel) csak arra akartam mutatni, hogy kívülállóként követhetetlen az Ön mericbuzériája. S igen, akár elmehetne autószerelőnek mert rémes időpontokban is lelkiismeretes munkát kapnának a megrendelők.
De addig is posztoljon még sokat, mert az írásait (szerelés, vásárlás, teszt) , annak műszaki tárgyilagosságával kötött személyes és őszinte hangvételét nagyon szeretem!!!

Rocko- 2012.02.12. 18:34:47

@Csikós Zsolt: ámen.

@8001A: sztem iylen az elgé ritka. az olajos emelő:
www.szerszamwebaruhaz.hu/03190_krokodil_emelo_kicsi_2T_elemei/image382.jpg
az gyakrabban fordul elő az emberek garázsában.

Rocko- 2012.02.12. 18:34:47

@Csikós Zsolt: ámen.

@8001A: sztem iylen az elgé ritka. az olajos emelő:
www.szerszamwebaruhaz.hu/03190_krokodil_emelo_kicsi_2T_elemei/image382.jpg
az gyakrabban fordul elő az emberek garázsában.

Ádi F. 2012.02.12. 18:35:54

@Csikós Zsolt: Ez van, az öregautósokat a tátsadalom kiközösíti és kiköpi magából.De tudod, ez többet ér minden szónál...(az autó). Kezd alakulni és a piszkos munkát már elvégezted, már ami téged illet, ezek után a szelepszár szimeringek cseréje már gyerekjáték lessz, de igazából minden más. Izé lökhárítógumit tényleg nem lehet kapni?

Rocko- 2012.02.12. 18:39:17

@Csikós Zsolt: ez van, a hírnévért meg kell fizetni. :)))

Baci85 2012.02.12. 18:40:38

Sziasztok!

Valaki vállal Mo-on (lehetőleg Budapest közlében) üregvédelmet zsírral? Pl az angyagot megvenném én :)

Alapozóból milyent érdemes venni a korant-ra? Láttam cink tartalmút, vörös színű rozsdásodás gátlót. Melyik jó, amit Magyarországon lehet kapni?

B.GY. 2012.02.12. 18:47:43

@Gyűrött Papír:
Én Tesa kétoldalú ragasztószalaggal raktam vissza a gyári nejlont.Ezeket a mozdulatokat én is megcsináltam,csak nem ilyen alaposan.Igaz az én kocsim "csak" 22 éves:)

Opel P1 · http://www.pbcomputer.hu/ 2012.02.12. 19:11:57

ez a Korant pont úgy néz ki munka közben, mint a Würth rozsdaátalakító, csak egy cseppet olcsóbb.

vektorka2.0di 2012.02.12. 19:22:21

Nagyon zsír lett. Gratulálok

Csikós Zsolt 2012.02.12. 19:50:03

@estrella negra:

Az autó orrán levő csillag. Átalakítva kivehetőssé, mágnes tartja bent. És rögtön 3 db a 3 autóra, azért garnitúra :-)

Csikós Zsolt 2012.02.12. 19:51:13

@Egyallampolgar:

És van még a Bianchi és a Puch is, mellette a motorok... Néha én sem látom már át... :-)

Csikós Zsolt 2012.02.12. 19:53:06

@Ádi F.:

Hát, eléggé feláras dolog, mert egy ideje nincs utángyártott. Ilyenkor - amikor az ár elindul felfelé - kezdenek előjönni az emberek tartalékai, azok vannak fent a neten.

Csikós Zsolt 2012.02.12. 19:55:17

@Egyallampolgar:

Mentségemre szóljon, hogy ezeknek a projekteknek egy részét akkor vállaltam be (Bianchi, Puch, BSA, Morini, zöld állólámpás), amikor még elég sokat kerestem szabadúszva, de nem volt időm szerelni, csak álmodozni. És nem volt még gyerek sem, viszont új volt a kétbeállós garázs...

Azóta kicsit alakultak a dolgok.

makmarci 2012.02.12. 20:16:43

Remélem nem biológiailag lebomló szemetes zsákból raktál nejlont az ajtókra, mert akkor 2 év, és pernye lesz belőle ! Én az ajtónkon a levélnyílást tömtem be Tesco-s szatyorral, még fény sem érte, de egyszer csak fehér izék kezdtek előkerülni valahonnét...

Amúgy gratula a művelethez ! Ha jót akarsz magadnak, a rücsiben nem bízol, mert az csak dísznek jó, igazából túl vékony és rideg ahhoz, hogy érjen is valamit. Ha szerencséd van, annyira összekarmolászta drótkorong, hogy tapadjon is, mert a csak tiszta felületről idővel lepörög. Legalább a fontos részekre kenj egy kis ecsetelhető tömítőt (pl a szélvédő előtti rész, és egyéb lemezillesztések), majd a végén fújd/kend be üregvédővel az egész alját, az lepergeti a vizet.

A vizes rozsdaátalakítókról pedig hiába állítja nekem bár ki, hogy az jó, nem tudom elhinni, mivel minddel az a baj, hogy nem lehet pont annyit rákenni, amennyi se nem kevés, se nem sok, és ez a többivel is gond.

Bocs a pesszimizmusért ! Amúgy szinte irigyellek !

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.12. 20:19:04

koszi a cikket, csikos, elvezet volt olvasni

ladarevolution · http://www.ladarevolution.atw.hu 2012.02.12. 20:19:49

@uranus: Én Supralux Konvertet vettem eleinte, nem volt éppen olcsó :) De annak a gyártását megszűntették. A boltban ajánlották helyette a Korrantot és azt vettem.

Állaga, színe, hatása, viselkedése ugyan az. Csak kb harmadába kerül.
Jó cucc. Egyetlen hátránya amit észrevettem, hogy csiszolni szar. Teljesen megszáradva is, ha elkezded csiszolni, ilyen gumiszerűen foszlik.
Mindenesetre olyan felületnél amit nem kell csiszolni ott tökéletes :)

- Szerzet - 2012.02.12. 20:28:24

Ez az egész túl durva ahhoz, hogy igaz legyen.

biturbo s - félázsiai bunkó állat · http://oldfordworks.blog.hu 2012.02.12. 20:31:02

Ez a Sanders Miki féle cucc igen jó anyag lehet, magam eddig viasz alapút használtam (azt is jól felforrósítva, rezsón) de ha ez ennyire jól terül és kúszik az üregekben, akkor mindenképpen érdemes lenne az autóimat ezzel is lekezelni az év folyamán.

Olyan kérdésem lenne, hogy volna -e arra valami lehetőség, hogy másokkal közösen rendeljünk belőle, majd ha megérkezett a cucc, szétosztani a bödön tartalmát a megrendelők között. (Ez utóbbi művelet egyszerű, mivel olyan lehet az állaga, mint a vendéglátásban alkalmazott fritőzolajnak, ami kikeményedett állapotban van, az első melegítésig, tehát csak egy mérleg kell.) Nekem kb. 10-12 kg kellene előreláthatólag.

Csikós Zsolt 2012.02.12. 20:45:07

@makmarci:

Ne hidd, hogy én rózsaszín szemüvegen át nézem ezt a dolgot...

Hívjuk úgy - reménykedem. Ennél többre egyszerűen nem telt sem az időmből, sem az idegrendszeremből, ennél jobban nekimegyek, és egy hónapom megy rá.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2012.02.12. 21:00:01

Vazze, Zsolti, ha garázs kell, mér' nem szólsz. A decemberi tavaszban (is) lusta voltam beállni, befért volna a régi zöld.
Szép odüsszeia, szép poszt. Film mikor lesz belőle? :)

karlmann 2012.02.12. 21:25:21

@Csikós Zsolt:

Minden japán autó rohad, ami 8 évesnél régebbi. A különbség az, hogy a haszongépjárművek a rideg tartás miatt sokkal többet kapnak, ezért azokon hamarabb látszik, mint a személyautókon. Ami a Hiluxon egy tenyérnyi, az egy Avensisen egy pötty, de ott van és kisebb nem lesz, csak nagyobb. Volt már pár a családban.

Mechanikailag tényleg golyóállóak, de az alvázuk tragédia. Láttam olyan Xedos 9-est, aminek a tetőlemeze is rohadni kezdett a napfénytető körül, vagy olyan Camry-t aminek a napellenzője leesett, mert kirohadt a helyéből. Volt egy 323-as GT, amit úgy adtunk le a bontóba, hogy a kocsiért adtak 120 ezret, de a motorját 10 perccel később 150 ezerért adták oda a szemünk láttára.

esef 2012.02.12. 21:26:34

@Csikós Zsolt:
most elképzelem magam előtt ugyanezt a garázst 20 év múlva:
a gyerekek már kirepültek, az unokák totyognak, de a kicsit kopaszabb, kicsit őszebb nagypapával együtt bütykölnek egy múlt évezredbeli n+22. veterán mercit
jó lenne, ugye? ;-)

esef 2012.02.12. 21:28:19

@Csikós Zsolt:
ugye nem az OT-s állt kint az esőben, csak én értettem félre, ugye? ugye???

Rocko- 2012.02.12. 21:30:03

@dennisthemenace: nem konkrétan erre gondoltam, csak ilyesmire.

Dr. Robin Masters 2012.02.12. 21:30:35

Szép, vagyis használható lett. Nem is tudtam, hogy ennyit jársz ide le Egerbe. :-)

makmarci 2012.02.12. 21:51:43

@Csikós Zsolt:

Nekem még ennyire sem lenne idegrendszerem. Talán köze lehet annak hozzá, hogy nap mint nap ezt csinálom... (fényezek)

Viszont a szereléseknek igen nagy hévvel, és kedvel is vágok neki, bár nálam az újszerű állapot van kitűzve, ami nem kevésbé reménytelen küzdelem, még úgy is, hogy alapvetően más a kiindulási állapot. Viszont a tervszerű megelőző karbantartás maga a mennyország nekem, néha azon kapom magam, hogy sokkal hamarabb cserélek az előírtnál dolgokat, csak mert beleéltem magam. A következő tulaj meg majd élvezi...

dol86 2012.02.12. 21:52:52

Igaz nem állólámpás, de Merci.
Csak elrettentésképpen. :)
Bocsi.
www.blocket.se/stockholm/Mercedes_Benz_300_D_Lang_38005768.htm?ca=11&w=1&last=1

Csikós Zsolt 2012.02.12. 21:57:02

@esef:

Pontosan ez a kép van az én fejemben is :-))))))))))))

Sam8888 2012.02.12. 22:00:58

Csikós úr! Rozsdásodás elleni védelemre Wash Primer! Nem a legolcsóbb cucc, de nagyon jó!

kzolee 2012.02.12. 22:00:58

Dekorosoknál van átlátszó öntapadó fólia fillérekért az ajtókhoz...

Amúgy most a családnak grabtulálok, ez már beteg! :)

Semper Fidelis 2012.02.12. 22:18:57

Ezred ennyi bátorságom/tudásom sincs autót szerelni. Respect Csikós Úr! Tényleg.

Isgyu 2012.02.12. 22:25:56

Lehet kapni nagy flakonban üregvédő spray-t ilyen hosszú,vékony,végén csillagfejűcsővel ami vagy 4 irányba spricceli a löttyöt. Ha kifolyik és megköt,nagyon nehéz leszedni. Ez annyira gagyi lenne? Ilyen viaszos alapú, még most is benne van az orromban a szaga, olyan jellegzetes.

Amúgy az első generációs fábiákon lehetett látni ezeket a kifolyt konzerváló szereket az ajtók alján. Kapott pici koszt és egyből megjelent egy folt szerűség képeként az ajtók alján. Meg sok C Corsán is lehetett látni.

Amúgy szerintem a galvanizált karosszériától nincsen jobb... nincs törve sosem rohad.

A Protector felirat angolul meg tényleg érdekes, nem értem most mivan...

Csikós Zsolt 2012.02.12. 22:28:47

@Isgyu:

Igen, de az előző posztban volt, hogy a viasz már több éves autóra közel sem olyan jó, mint a zsír, nem penetrál és tapad annyira, illetve nem rendezi magát újra olyan ügyesen.

A zsírok ilyen esetben szinte mind jobbak a viasznál, amik mind jobbak a festéknél. És a zsírok között a Mike Sander's egy csúcstermék, a kész, fújhatós viaszok meg a viaszok között is lent vannak a teszt szerint. Egy világ választja el őket, igaz, ezt kicsit nagyobb szívás bevinni.

Lomha 8V 2012.02.12. 22:30:16

Megint nagyon jól szórakoztam. Autós berkekben Te vagy nekem a legkedvesebb őrült. :)

Isgyu 2012.02.12. 22:36:32

@Csikós Zsolt:
Világos így már :)
Ellenben tényleg vehettél volna egy komolyabb maszkot is. Pl gázszűrőset.

Csikós Zsolt 2012.02.12. 22:40:55

@Isgyu:

Azt én is sajnálom utólag. De ahogy számolom, hétévente egyszer csinálok ilyet, arra meg nem éri meg.

aeroller 2012.02.12. 22:49:53

Nagyon tetszett az írásod, jókat nevettem, igazán köszönöm.
Írj még sokat, ha meg éppen nem lesz mit javítgatnod, az enyémet elvinném, ha vállalod:)

eszkütyü 2012.02.12. 23:10:14

20 éve szívok szétrohadt autókkal, engedtessék meg két észrevétel:
A drótkorongozás elég fárasztó, de fúrógéppel még inkább az. Lehet kapni flexbe fogható, csavart szálú drótkorongot, azzal haladósabb. Persze kesztyű, szemüveg alap, szedtem már ki a zacsimból is beleállt drótot:-)
A másik dolog, zárt térben hígítózni, rücsizni egy bizonyos mennyiség felett elég veszélyes. Márkától függ, nálam volt már okádás, hasmenés, egyszer ügyelet is légzésproblémákkal. Egy bizonyos fajtájú rücsitől pedig úgy betéptem, hogy órákon át csak idiótán nevetgéltem, a feleségem orvost akart hívni. Úgyhogy vettem egy rendes fényezőmaszkot, ami nem volt olcsó ugyan, de a gyomor- tüdőrák sem az.

barkiga 2012.02.12. 23:18:11

Lehet nem a legjobb megoldás, nem tudom milyen nehéz a Merga: Mi anno úgy "parkoltunk" be egy szűk helyre, hogy a lökhárítónál elkezdtük rugóztatni az autót. Amikor elég magasra pattant, akkor lehetett oldalra tolni kicsit, nem volt akkora súly a gumin, könnyen csúszott - főleg ha még egy darab lemezt is raksz alá. Egy perc alatt kb fél méterrel ment arrébb. Persze ez inkább több emberes munka, és van kockázata is (meghúzod magad), de sok időt és tilitolit lehet vele spórolni.
Kövezz meg, de az a huzat baromi ronda a szép vajszínű ajtóburkolat mellett..:)
Hajrá, szépen alakul!

8001A 2012.02.12. 23:25:54

@Csikós Zsolt: 3M 6200 maszk: 20 EUR
3M 6055 A2, ami jó higító ellen: 10 EUR/pár
Nekem ennyit megérne a tüdőm. Meg aztán te is tudod, hogy nem most feküdtél utoljára valami rozsdás szar alatt :)

Jamesblond 2012.02.13. 00:05:50

Kafa az írás köszi! A bojlerekben van anód ami a bojler helyett korrodál. Kőkeményen működik. Az anódot időnként ki kell cserélni, vagyis újat betenni (kb 3 év) és a bojler lemeze épen marad. Ha az anód elfogy, és nem cserélik időben ki, kirohad a bojler... Az autógyárak között a Ssangyongról tudom hogy használják ezt a dolgot, meg lehet anódos fémkoporsót is venni, ami rettentő sokáig bírja a föld alatt. Pedig az csak egy 1 mm-es lemez...

AnyátoknakPalánot 2012.02.13. 00:11:09

@eszkütyü: máskor ne az afgán rücsit vegyed :)

- Szerzet - 2012.02.13. 01:19:52

Ezek szerint Bájdövé a neve, vagy még csak tudat alatt? (BWY)

- Szerzet - 2012.02.13. 02:38:32

@lorincz84: A vakablakos Sprinter és társai azért rohadnak pöttyszerűen az oldalukon, mert rakodás közben belülről gyakorta megbökik a lemezt valamivel, mire kívül megreped a festék és berozsdásodik.

Így messziről látni némelyiken, hogy kábé mekkora tárgyakat szoktak vele szállítani.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.02.13. 02:38:48

@protézisesh: "@bazsimoci: de, meg a kállai-sanders andrásnak is a megasztárból :) (ismered a viccet: Csák Máténak két törvényes és egy törvénytelen gyereke született: Chuchk Berry meg Chuck Norris, illetve Nemcsák Károly)"

Viccet csak pontosan, vagy sehogy.Három fia volt: Chuck Berry, Chuck Norris és Csák Elemér... + a zabi Nemcsák... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.02.13. 03:53:30

Na, elolvastam kommentestül végig. Ezt bazze még bepötyögni sem vállaltam volna, nem hogy végigcsinálni.De olvasni jó volt, maximális köszönet ezekért a posztokért.Még szerencse, hogy nem velem történik meg... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.02.13. 03:57:15

@dol86: Ez de nagyon komoly...És itt van tőlünk egy köpésnyire, lehet elmászkálok arra nagyobb képeket csinálni... :D

ludens (törölt) 2012.02.13. 06:29:06

Jelentem, a 98-as Transitomon két éve van Corrosion Predator és rohad. Tehát szerintem ez nem az igazi tuti elektronikus rendszer, valami komolyabb cucc kellene.

DrSzoke 2012.02.13. 07:11:08

@makmarci: En kb 12-13 eve jatszottam ilyet vegig "tepsi" audi 100-assal.Komplett belseje,motor-valto kint volt.Komplett lakatolas,alvazvedelem,belseje rendberakva,felujitott motor,uj kuplung,rendberakott fek-futomu.Utana evekig halasan es hibamentesen dolgozott,de majd 3 hetig dolgoztam rajta plussz amit a lakatos.Nem hiszem hogy mostanaban ujra belefognek ilyenbe.

esef 2012.02.13. 07:32:51

@Csikós Zsolt:
nagyapám készült élete utolsó 20 évében arra, hogy majd egyszer az ő fiúunokájával (két lánya volt) fog a garázsban autót bütykölni. szegény meghalt mielőtt én megszülettem... :-(
ő a Wartburgban hitt, igaz azok még más idők voltak

Csikós Zsolt 2012.02.13. 07:43:31

@Jamesblond:

De amiről hitelesen tudjuk, hogy műlödik, az mind rendesen le van testelve (bojler, koporsó). Az autó nincs.

8001A 2012.02.13. 09:09:45

@Jamesblond: "Az autógyárak között a Ssangyongról tudom hogy használják ezt a dolgot"

Egyik modell felszereltségi listájában sem szerepel az elektronikus korrózióvédelem.
Mutass légyszíves néhány képet az eszközről, és hogy konkrétan melyik modellben láttad.

sosemkopel 2012.02.13. 09:47:09

Hajajj Zsolti, megint eszembe juttattad, és nemsokára megyek is szemeteszsákot ragasztani - most ugrott be, mitől van punnyadt nyirkos szag eső után a Kadettben :-)
Üdv, egy rozsdáskocsi-tulaj

Dreamer_hu 2012.02.13. 11:21:43

Az elektronikus jóságos cucchoz:
corrosion-doctors.org/Car/car-electronic-rust.htm

Röviden nem működik, az amerikai hatóságok próbálják megakadályozni a forgalmazását, és ezzel a fogyasztók becsapását.

Inner Circle 2012.02.13. 11:57:37

@Lowtyo: LOL
Amúgy én arra is rájöttem, miből telik Csikósnak erre a sok pénztemetőre. "A két Mercis komikus duójá"-ban lép fel:
imgfrm.index.hu/imgfrm/3/2/0/5/BIG_0009803205.jpg

huleaks2 2012.02.13. 12:00:38

Maximális tisztelet Zsolt! Na végre egy újabb felújítós cikksorozat következik. Mert itt már ne állj meg.

zöldi 2012.02.13. 14:30:54

@Csikós Zsolt: Van egy ötletem. Mondjuk Vályi és Stump kolléga ír egy összehasonlító tesztet a két kocsiról, ha kész a járós :)
Te meg írsz nekünk egy 5 oldalast a szép zöldről végre?
Hm? :)

Csikós Zsolt 2012.02.13. 14:36:17

@Dreamer_hu:

Kösz, pont klappol az elméletemmel. De milyen jól mutat a négy, világító led!

lorincz84 2012.02.13. 15:15:43

@- Szerzet -:

Az oké,a főnökén is volt rengeteg ilyen kidudorodás,de mégsem azok rozsdásodtak inkább,hanem volt rajta egy csomó felszíni rozsda,amit két-három mozdulattal le tudtam csiszolni.
Mondjuk a kaszni fényezéshez annyira nem értek,és nem is szeretem csinálni,legfőképp az oldószeres anyagok miatt.Eddig csak elemeket fújtam,most hirtelen kicsit nagy falatnak is tűnt ez a Sprinter,de sikerült megoldani.
A fő szakterületem,a fa nyílászárók fényezése csak is kizárólag vízbázisú anyagokkal(MILESI).-ebben viszont vérprofi vagyok :)

szeberenyi1 2012.02.13. 15:17:28

Jó hogy ilyen szépen leírtad mit is kell szopnom a TDT-n ha itt a jó idő.De én nem vagyok olyan puhány mint te! A kertben nyomom szabad ég alatt! Holnap például hóban fekvős önindítócsere a terv.Szigorúan este, ha sötét és nagyon hideg van.A mercedesnél csak a tulajok kitartóbbak! :)

dol86 2012.02.13. 18:14:54

@geegee: Remélem a blogodban látok majd képeket róla. Egyébként itt lakom 5 percre "Pripjaty" mellett ahol Karácsonykor jártál. Mi csak szellemvárosnak hívjuk. "Sajnos" már az sem a régi, lassan de kezdik felújítani a menthető panelokat benne és annak már nem olyan a varázsa. Látnád nyáron milyen, még romantikusabb.

Cymantrene 2012.02.13. 18:35:35

@Csikós Zsolt: Nem a testelés a lényeg. Az elektrolitikus folyamatokhoz kétféle vezető kell, egy elektron-vezető (fém) és egy ionvezető (legtöbb esetben vizes oldat, de lehet sóolvadék is pl. az alumínium-gyártásban). Így térbelileg szét lehet választani az oxidációt és a redukciót, és (általában) az elektronvándorlással munkát lehet végeztetni.

A felsorolt működő példákban mind ott van az ionos vezető (elektrolit): hajótestnél a (tenger)víz, bojlerban a víz, koporsónál, gázcsőnél, vízcsőnél a talajnedvesség. Az autódnál remélhetőleg nem lesz egy egybefüggő elektrolitréteg a kütyü végpontjai közt...

Van, ahol autóban is működik ez az elektrolitos védelem: a negatív test miatt a különböző földelési pontoknál, ha netán mégis átnedvesedne a környezete, akkor a kasztni, mint negatívabb fél, kevésbé hajlamos oxidálódni. A pozitívabb fél, az saru meg az elvezető drót az meg úgyis magasabb oxidációs potenciálú fémből van (pl. réz), mint a kasztni vasa, az jobban bírja. Persze ahol az akku negatív sarka van a kasztnihoz kötve, ott pont fordítva, a kasztni rohadna nagyon, ha kialakulna valami elektrolízis, de azt el lehet tenni valami jól védett, száraz helyre.

Ha jól emlékszem, a 60-as években volt reklámszöveg a "negatív testelésű" autó, a 12 voltos rendszer meg a generátor mellett (szemben a pozitív testtel, a 6 volttal meg a dinamóval).

mv3 2012.02.13. 20:44:25

Veled örültem, köszi! Heroikus küzdelem, már-már túlélőtábor hangulatú lehetett, Bear Grylls jegyzetelhet, és mindezt Te elintézted pár négyzetméteren:-))
Azt hiszem, az optimális most az lenne, ha családilag ellibennétek egy Wellness akárhova pár napra. És tüdődileg is remek lenne a regenerálódás :-)

Kugarb 2012.02.13. 21:15:20

Jó írás. Korrózió tekintetében a 190-es hogyan áll? Arról rég nem hallottunk semmit.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.02.13. 21:35:10

@Csikós Zsolt: Igazából én az egész molyolásra értettem, nem kifejezetten a rosdásodásra, de tény, hogy a DeLorean lényén kívül még nem nagyon találták fel az anti-rozsda elixírt.

midnignt se - kitiltotta az ommm 2012.02.13. 22:27:01

@Csikós Zsolt: Szia Zsolt!
MEg csak most olvastam el a posztodat mert hetvegen uton voltam, es tenyleg rekord hosszu. Engedd meg, hogy kerdezzek/kommentaljak en is, (eleg sok lesz) mivel engem is erdeklo temarol van szo. Most allok hasonlo elott en is.

"Közel két héten hajnali egy és három között osontam fel a lakásba, és minden alkalommal húsz percet azzal töltöttem, hogy a lehető leghalkabban próbáltam a tüdőmből a fejemben levő nyílásokon át eltávolítani vagy fél kilónyi feketés zöld váladékot, máskor poros nitrohígítót, olykor beszáradt gépzsírt"

- hajjaj, ezt sok vagyakozo nem erti sose, pedig ha meg akarod normalisan csinalni, elkerulhetetlen. Persze normalis meg igy se lesz, mert a gyarban volt utoljara normalis, de elettartamat kitolhatod.

"Jegyzem meg, az állólámpások többnyire még így is később kezdtek szerkezetileg rohadni, mint generációkkal később, harminc éves rozsdavédelmi garanciával a pápaszemes és a C-Mercik – kérdezzenek csak meg erről független szakértőket."

-sajnos ez igaz, az emlitett tipusoknal jobban mar csak a Sprinterek rohadnak.

"Eredetileg úgy készültem, hogy kifurkálás után nagynyomású mosóval kitakarítom az összes üreget, de némi tipródás után feladtam"

- aldom az eszedet, ennel nagyobb hulyeseget nem lehet csinalni. Zsolt, de jo, hogy nem tetted meg. Kitakaritani ugy se tudod, a pango viz viszont bennmarad.

"Vajon mennyi idő alatt száradnának ki ott a vízzel telinyomott üregek? Úgy, hogy egy csepp vizet se zárjak be az üregvédelemmel?"

- soha, soha. A korrozio mindig a lemezek kozt/atlapolasok menten, korcolasok menten kezdodik (ott, ahol a varrattomitovel attomitik) mert nem tud kiszellozni.

"Az üregek tehát szárazak, ami mégis van bennük, az tényleg kiszárad két-három nap alatt a garázs mélyén"

- tevedes, meg nyaron sem, a lemezek kozt mindig marad valami. Nehez elfogadni de ez igy van. En maximalista vagyok pl a sajat automnal de tudom, hogy 100%-os melot keptelen vagyok csinalni.
100%-os munkat akkor lehetne vegezni ha a hegesztesi varratokat szetvagnank, kidrotkorongoznank, alapoznank, osszehegesztenenk, uregvedoznenk. De ez mar egy Ferrari eseteben sem erne meg anyagilag, masreszt az elet tul rovid.

midnignt se - kitiltotta az ommm 2012.02.13. 22:35:01

@Csikós Zsolt:
"Jó sok zsír kell majd a kocsihoz, nyolc kilóval számoltam."
- hogyan szamoltad ki?

"Aztán lekaptam az első sárvédőket, máshogy ugyanis nem lehet hozzáférni egy csomó kezelendő részhez. Meg persze a sárvédőket is fel akartam készíteni belülről."
- aldottam a merci mernokeit, mikor en a sajatomet csinaltam. Keves autoet lehet leszedni az ajto leszedese nelkul, utana meg az ajtobeallitas milyen szopas.

"Hiszen órákon át a betonon feküdni még a 15+ fokban is hideg van"
- egy rossz polifoam matrac csodakra kepes, de olcson tudtal volna a tescoban venni, ha nincs.

"Közben a hifin teljes hangerőre nyomják fel a Metallicát, "
- nem hasznaltal fuldugot?

"hiába, a karcos, koszos védőszemüvegen át korántsem látok olyan jól, mint szabad szemmel."
- Olyan sokba kerul egy vedoszemuveg, hogy inkabb hunyorogsz? Ne mar.

"Ezért legalább kétszer végigmentem az autón, kis drótkefe itt, csiszolópapírozás ott, na, akkor jöjjön a nitró, megint a Korant…"
- egy reflektor kellett volna az auto ala, vagy legalabb a fejlampa a fejeden, mikor bemaszol.

"Vaupel-pisztolyt"
- ez milyen pisztoly? Esetleg linket tudsz adni?

"Összeválogattam két egyforma biztonsági övet előre, rendbe hoztam az automatáikat"
- mit csinaltal veluk? Erdekel, en is fogok meg szivni az automata ovekkel, mert kocsimhoz eredetileg nem mindben volt es lehetetlen szerezni jo allapotut.

"És az autók felét így is leelőztem hazafelé az M3-on."
- hagytak, hogy leelozd oket, mert latni akartak az egesz autot :)))

midnignt se - kitiltotta az ommm 2012.02.13. 23:12:57

@Csikós Zsolt: "És hiába takarítasz fémtisztára, ha borotválkozni tudsz benne, akkor is van ott rozsda a felületi kráterekben, csak nem látod."
- na pont ezert kell a rozsdaatalakito. De azert en lepucolom femtisztara (latszolag) hogy a rozsdaatalakitonak minel kevesebb maradjon. Mert egyik "rozsdaatalakito" sem olyan hatekony am, mint a reklamokban.

Ja meg valami eszembejutott. Az ajokarpit ala nem tul gyenge a szemeteszsak? Vastagabb nejlon szokott ott lenni, ugy emlekszek.

@James009: Az uj autok karosszeriaja, korroziovedelme talan (TALAN!) jobb (munkahelyi tapasztalataim), (de nem biztos, ezt szamtalan pelda mondatja velem), es a galvanizalas sem segit, ha egyszer torve volt az auto. Masreszt ma mar nem csak acelbol vannak a karosszeriak, hanem nagyszilardsago aceltol az alu elemekig, ontvenyekig minden. Ez pedig remalom a lakatosoknak.

"jó vastagon lekenve több évig elvan,bár tény hogy sokkal macerásabb munka! "
- en is ecsettel hordtam fel, mert egyreszt azert, amit te mondasz, masreszt emg nincsen is pisztolyom :)))

@lorincz84: ez tenyleg jo tanacs. Zsoltnak mondom, dehogynem repulhet ki szikra a dremelbol, sot meg talan intenzivebb is, hiszen a fordulatszama nagyobb.

8001A 2012.02.14. 00:00:44

@esef: ...mindeközben egy párhuzamos univerzumban: a Kopasz agyérgörcsöt kap, és megzakkan. A kiváltó okok a következők lesznek:
- felháborodik szerelés közben, mert már nyolcadszorra szakad a nyakába a hátsó bölcső
- egy arrajáró kukásautó harmonikára töri az utcán parkoló Zöld Szobrot
- az imolai zsibvásáron 15.000 euróért vásárolt, eredeti, elveszettnek hitt Benz Patentwagenről kiderül, hogy egy élelmes olasz mester készítette két bicikliből, egy köztéri padból, és egy rotációs kapa motorjából
- a vagyonokért restaurált ultraritka ősöreg olasz rollerét totálosra pereceli a dolomitokban, mert az aranykezű mester baszott meghúzni a hollandereket a fékrendszeren
- 2031-ben a pincében rejtegetett W123asait megtalálják és hatóságilag bezúzzák, a Kopaszt pedig belsőégésű motor illegális birtoklásáért rezervátumba akarják zárni
A Kopasz ekkor ámokfutásba kezd, de időben ártalmatlanítják egy altatólövedékkel. Az orvos ezek után neurológiai okokból mindenféle járműtől eltiltja, kap egy kerekesszéket, melyben többnyire lekötözve tárolja a család, mert ha autót vagy motort lát, dührohamot kap. Az utcán elektromos robogót pimpelő unokák (szemtelen büdös kölkei, szart se tudnak a világról) pedig szimplán gyépésnek tartják a nagypapit, aki Mercedes-motorhangokat utánoz a kerekesszékében, és magában berreg.

midnignt se - kitiltotta az ommm 2012.02.14. 00:01:19

@Doubledecker: A csavart drotkorong a leghatekonyabb, de merete miatt nemigen fersz vele oda a sarkokhoz. Erre valo a kisebb, minden egyebre pedig a Dremel :)

@dennisthemenace: Nekem is ilyen krokodilom van, aluminium, tehat konnyu is.
www.machinemart.co.uk/shop/product/details/ctj1250a-11-4-tonne-aluminium-trolley-jack
Az viszont azert szegyen ha egy garazsnak nincsen csak ilyenje.

@gyvy: "Rozsdásodás kialakulása szempontjából sztem mindegy, h sós, vagy nem sós vízzel érintkezik a felület."
- a sos viz meggyorsitja a folyamatot, rohadtul.

@Isgyu: "Amúgy szerintem a galvanizált karosszériától nincsen jobb... nincs törve sosem rohad. "
- de jo is lenne....

@eszkütyü: "Persze kesztyű, szemüveg alap, szedtem már ki a zacsimból is beleállt drótot:-)"
- kesztyut aztan ha bekapja a drotkorong, akkor mire leallitod a gepet a maradek 1 kezeddel, addigra a masikrol letepi a bort. KESZTYUBEN TILOS DROTKORONGOZNI!

@Gee Halen: "de tény, hogy a DeLorean lényén kívül még nem nagyon találták fel az anti-rozsda elixírt. "
- annak is csak a feluleti burkolatok rozsdamentesek.

Jamesblond 2012.02.14. 01:52:12

@8001A: Üdv. Egyik autógyár felszereltségi listájában sem szerepel a korrózióvédelem fajtája. Ez inkább gyártástechnológiai kérdés. Arról meg ma már nem tájékoztatnak túl mélyen a gyártók. Sajnos nem tudom megmondani neked melyik típusban láttam, de már annak vagy 10 éve. Talán a Musso, vagy a kacsa csőrű (legutolsó kiadású) Korando. Egy hosszú lemezcsík az autó alján valami sötétszürke anyagból. Mintha beoxidálódott ezüst lett volna (persze nem az). De ott volt és látszott kis kráterekben hogy fogy az anyag.

Jamesblond 2012.02.14. 01:54:37

"annak is csak a feluleti burkolatok rozsdamentesek."
-Pont mint a TRABBANT! :D

dennisthemenace 2012.02.14. 06:00:46

@midnignt se - kitiltotta az ommm: Nem az.

Ez ugyanis nem egy sima garázs, ez egy gyongyszem a múltból.
Eddig még mindent megoldottak akna nélkul, Írorszagból, Franciaorszagból hordanak ide kocsikat, ez azért jelent valamit.

www.mini-bitz.com

8001A 2012.02.14. 08:11:28

@Jamesblond: De, ha valami újat találnak ki, az szerepel, mert reklámértéke van, és a konkurencia orra alá lehet dörgölni. Az autó alján nem tudom milyen csíkot láttál, de elektronikus vezérlőegységeket - érthető okokból - nem raknak a kocsiszekrényen kívülre. Továbbra is várnám a képet. (Egyébként hogy látsz valamit egy autón, nem feltétlen jelenti azt, hogy gyárilag került bele.)

Семёрка 2012.02.14. 13:35:51

Tisztelt Csikós úr!
Kicsit késve olvastam el a cikket, számomra valami nem tiszta, és mivel hasonló dolgot készülök én is végigvinni az autóm alján jó lenne a tiszta sorrend, hogy ne csináljak hülyeséget. Ha jól értettem a munkafázisok sorrendje a következő:

"Első a furkálás, hiszen rozsdaátalakítás, rücsizés után már nem akarok friss fémfelületeket nyitni. Utána majd letakarítom a kocsi alját, passziválok (rozsdaátalakítok), alapozok, rücsizek. Majd amikor mindezzel megvagyok, jöhet a zsírzás. Mmmm. Jó lesz."

Ahogy én értem: furkálás, az autó aljáról a kosz, pergő rozsda letakarítása drótkoronggal, majd zsírtalanítás nitróhígítóval, rozsdaátalakítás, a rozsdamentesített felületre valamilyen alapozófesték felvitele. rücsizés, és ahol látszik, a rücsi az autó színével megegyező színűre festése. Tehát ha jól értem a rücsi alá szükséges valamilyen festék (tanácsol valamilyen típust?), önmagában nem elegendő azt felkenni a megtisztított felületre? Még azt kérdezném meg, hogy a rücsinek van más neve is? vagy így kell kérni a festékboltban? Csak azért, hogy nehogy szemberöhögjenek velem a boltban.
:)

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel,
G. Sándor

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.02.14. 13:39:05

@dol86: Hmm, köszi a válaszod!Be lehet menni a területre mélyebben is vajon?Bár lehet, ezt már inkább privátban kellene folytatni...

Baci85 2012.02.14. 21:37:05

Sziasztok!

Ezt a felmelegített Mike Sanders zsírt mivel lehetne bejuttatni kompresszor nélkül?

Arra gondoltam,hogy egy olcsó hosszú csőrű nyomáspermetezővel be lehetne valahogy porlasztani a küszöbökbe a gyári "lyukon" keresztül?

Erre gondoltam:
szerszam.co.hu/images/92602.jpg

Suttora 2012.02.14. 21:55:22

@Bacy: A posztban is szereplő pisztollyal és kompresszorral lehet bejuttatni. Eszem megáll...

Csikós Zsolt 2012.02.14. 22:36:36

@Семёрка:

Igen, erre a célra a legegyszerűbb Budaprimer, cinkes alapozó, vagy bármi más erre való jó, a rücsik többsége ugyanis átengedi a nedvességet, ha sokat kapnak, ráadásul nem is tapadnak jól pőre fémen. De maga a Korant is vizes bázisú alapozóként működik ott, ahol rozsdát alakít át.

A rücsiről minden boltos tudja, micsoda. De kavicsfelverődés-gátló festéknek is lehet hívni, csak akkor majd mosolyognak titokban...

Baci85 2012.02.14. 22:42:00

@Suttora:

Hiába áll meg az eszed...
Mivel a cikket olvastam, én is tudom,hogy mivel kell bevinni profi módon. Ahogy írtam, "kompresszor nélkül" . Egyszerűbb lett volna azt írni ,hogy mással nem lehet.

Üdv!

Zsepeg 2012.02.14. 23:36:55

Kedves Zsolt!
A posztból nem derült ki, hogy az Alfás ismerősöd mikor szerelte be a kütyüt. Van már valami tapasztalata?
Üdv.

Dennis01 2012.02.15. 00:01:07

@midnignt se - kitiltotta az ommm: Kijavitanam Dennisthemenace-t, van a muhelyunkben egy legcsorol mukodo rampa, de ritkan hasznaljuk, a legtobb melohoz (olajcsere, gumik csereje, egy-egy beeso kipufogo) boven eleg ket krokodil is. Helyet nem foglalnak, konnyu a kezelesuk, plusz van egy apro gond: az epulet, amiben muhelyunk mukodik, egy ketszaz eves darab, favazzal, famennyezettel, igy egy rendes rampa beszerelese a lehetetlenhez kozelit..

Dennis01 2012.02.15. 00:13:20

@Csikós Zsolt: Lenne egy kerdesem: te mit hasznalsz a biztonsagi ovek tisztitasara? Enyemre is nagyon raferne egy kiados tisztitas de nem akarok olyan szert alkalmazni ami karositja a szovetet..

Jamesblond 2012.02.15. 01:45:39

@8001A: Ez nem új. Meg nem kell hozzá vezérlő egység. Meg le sem fényképeztem. Túl gondolod ezt az egyszerű dolgot. A Ssangyong reklámértéke és valódi értéke pedig a Mercedes technológiában van. Ugyanis a Musso, Korando dízelben 2.9-es 5 hengeres Merci motor van, a Benzinesben meg 3.2-es. Láttad már hogy valamelyik gyártó felírja az adatlapjára hogy cinkfürdős, kadmiumos, horganyzott, vagy miféle korrózió védelme van a modellnek az 1000 féléből? Ez nem űrtechnika. Nem csettint senki hogy igen, ez az.

Семёрка 2012.02.15. 08:27:38

Tisztelt Csikós úr!
Köszönöm válaszát, kevés korróziót és sok kilométert kívánok az "új" állólámpával! :)

8001A 2012.02.15. 20:37:14

@Jamesblond: De, kell hozzá. Ez egy elektronikus berendezés, és hiába próbálod idekerverni a különböző vegyi eljárásokat, amik gyártástechnológiai eljárások - ez NEM az.
Egyelőre ott tartunk, hogy még a pontos modellt sem tudod megnevezni, ahol láttad - úgyhogy amíg nincs kép, és nem tudjuk, ki szerelte be az eszközt, azt kell mondjam: lófaszt, papa.

Jamesblond 2012.02.16. 01:15:38

@8001A: Elektronikus vezérlőegység egy szál anódhoz???? MUHAHA!!!

andand 2012.02.16. 10:13:08

Rozsdavédelemről az Audit kéne megkérdezni. :) Persze 40 éves galvanizált Audi még nincs, csak huszonévesek, de azért jól bírják.

Rocko- 2012.02.16. 12:34:15

@andand: nem minden eleme galvanizált, de korabeli máshoz nézve igen csak jól állnak.

mesza88 2012.02.17. 12:27:59

Csík ez kemény én a felétől is agyvérzést kapnék pedig szenvedtem már én is eleget kocsival.....
Csak így tovább!

Csokis · http://csokis.blog.hu 2012.02.19. 12:25:20

Hol az eheti Csikós cikk? Vasárnap van, fő az ebéd, végre ráérnék! :-)

Mike0075 2012.02.20. 00:37:58

Csikós Úr!

Elárulja mennyi pengőt kellet leszurkolnia az állólámpás birtokba vételéhez? Én, ahogy nézem idehaza elég rossz a felhozatal, a vaterás 230-at árulták anno úgy 8 kilóért az jól nézett ki, de a többi vagy aránytalanul drága vagy szét van porladva.

Kiss.Mark 2012.03.26. 14:07:44

Ízlések és pofonok. De szerintem ez a magoldás is jó lehet.
(és a foltos géptető problémáját is azonnal megoldja):
img.izismile.com/img/img2/20091022/rat_bmw_05.jpg
images.bimmers.no/files/txy2c5j2wanamc1oolm5.jpg

didyman 2013.08.18. 11:34:05

Kedves Csikós uram!
Ismét egy egész délelőttöt rontok el, mert a felelőtlenül megnyitott, egyszem írásában lévő linkekre is muszáj kattintani, meg az azokban lévőkre is!
Szegényebb lenne a világ e sorok nélkül.

Sákif za morro? 2013.09.24. 20:19:31

Hát, Zsoltikám, bazzzd meg! Hetek óta próbálom magam rávenni egy ilyen mutatványra, most alaposan kedvem szegted. :-(

Lomha 8V 2013.09.25. 13:27:12

Ezt mindig újra kell olvasnom, hogy frissen tartsam az agyamban ezeket a mesterfogásokat! Hamarosan neki kell állni az autónak, hiszen januárban 30 éves lesz, nem nézhet ki többnek egy nappal sem. :)

És ha netán elolvasod még ezeknek a régi bejegyzéseknek a hozzászólásait, akkor meg tudnád mondani, hogy meglátásod szerint, mennyire vált be ez az elektronikus(mos?) rozsdagátló?

Bence21093 2016.10.15. 16:38:20

@Csikós Zsolt: Csikós Úr!
A képek és az újabb cikkek láttán (Vasfog fújása...stb) felmerült bennem a kérdés, hogy milyen a képen látható sárga kompresszor teljesítménye, illetve ilyen "homemade" otthoni fújkálásokhoz mennyire vált be?
süti beállítások módosítása