Kicsi pénz, nagy boldogság

  2014. január 04. - Bende Tibor Címkék: fiat zeta tc flotta ulysse 806 adunk-veszünk

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Pedig milyen jó kis Bogár volt
2014-09-27 08:52:08

Az előző részek tartalmából: Elkezdtem Volkswagen Bogarat keresni. Vettem egy bogarat, örültem neki.

Én megmondtam előre, hogy baj lesz
2014-08-23 06:50:05

Az előző részek tartalmából: Elkezdtem Volkswagen Bogarat keresni. Vettem egy bogarat, örültem neki.

Bogár saga: Polírozom a bohócot
2014-08-02 12:15:37

Az előző részek tartalmából: Elkezdtem Volkswagen Bogarat keresni. Vettem egy bogarat, örültem neki.

Elment az eszünk: kasznit cseréltünk a Bogáron
2014-06-01 07:10:34

Épp Göbivel ültünk az irodámban, amikor Marci hívott, aki a Velvetnél dolgozik. Autót akart venni, mert a

Kíméletlenül fújt az arcunkba a metsző, viharos szél, a szemüvegünkre csapódott fel a vízszintes eső. Az a fajta idő volt, ami ellen a kabát, és a sapka sem véd. Sipossal másodpercekig ki se akartunk szállni az ólmeleg autóból, mert már onnan látszott, hogy a telefonban jónak mondott Peugeot 806 egy romhalmaz. Hát még beülve! A kilométeróra 240-nél, a fordulatszámmérő 9000-nél leakadva, a műszerfal semmit sem mutat. Néhány sárga lámpa pislákol a visszajelzők közül, a négy felnin háromféle gumi. A hátsó ajtó keresztben elrepedve, az ülések olyan mocskosak, hogy rövidnadrágban eszembe se jutna ráülni, szerencsére, most november van, és odakint épp vízszintesen esik az eső. Kár volt eljönni. A kormánykapcsolóval nem lehet balra indexelni, a váltórudazat nem csak a típushoz mérve, hanem abszolút értelemben is fos. Gázadásnál jobbra húz, fékezésnél meg balra. Apró javítások nyomai, hogy legalább a képről ne derüljön ki, hogy teljesen reménytelen. Pedig telefonáltam előtte. Kétszer is. Akkor kellett volna elbizonytalanodnom, amikor a bele fogok-e szeretni kérdésre, a nem tudom volt a válasz.

Pedig autó kellett, mégpedig hamar, mert a 190-es Mercink összetörött, és a BMW-t nem szívesen használom esőben. Igazából máskor se használom szívesen, most is inkább biciklivel jártam, amíg lehetett. De ezért a konkrét autóért kár volt otthagyni a lapindító értekezletet. Bemondom a hirdetési ár felét. Megbeszéljük, hogy hát igen, az autó ennyit se ér, mert szintre hozni egyszerűbb úgy, hogy elbontják, és a pár értékesebb szervét továbbéltetjük, arra érdemesebb példányokban.

fotó-2

Érvényes a becsületesnepperi igazság, a kereskedőnek a saját ideje drága, a potenciális vevőé nem. Megszívtam, de jó lecke volt, legalább láttam egy dízel hullát is a múltkori benzines után.Az ezt megelőző pár nap a lyukrakattogtatással és üregbetelefonálással telt. Ott élt a remény az autóvadászban, a kapott és küldött linkeken, de mindhiába. Megjelent a hirdetés, mire felhívtam, leelőlegezték. A másikat mégse adják el, mert összetört a másik kocsijuk. A harmadikba belementek. Egy negyedik ígéretes példány is azonnal elkelt. Ezek HDI motorosok voltak, 600-800 közötti árral, még külföldi papírokkal. Zugnepperektől.

Hazafelé lehangolva ültünk egymás mellett Sipivel, mert a pocsék idő miatt amúgy is hamarabb sötétedett. Még ebédelni is alig tudtunk. Miután kiröhögcséltük magunkat a Peugeot-on, nyomott hangulatban telt az út, egy pár sztrádás idiótán kívül többnyire eseménytelenül purrogott alattunk az autó, csak az ablaktörlő csiszatolása szakította meg időnként a csendet. Te Sipi, mégiscsak felhívom én ezt a szentendrei benzinest, tudod, a zöldet. De sötét lesz, mire odaérünk. Mindegy, menjünk oda, rászántuk a délutánt.

fotó-1

Ez a szentendrei hirdetés már korábban felkeltette az érdeklődésemet. Olyan kép volt a kocsiról, hogy a lombokon átszüremlő napfény, és a mobilos optika miatt csak világos és sötét foltok váltakoztak, de érdemi információ nem derült ki róluk. A hirdetés úgy szólt, hogy lejárt külföldi okmányokkal, esztétikai hibákkal, 300 ezres irányáron. A korábbi autókat 5-800 ezer között hirdették, nagy elvárásaim nem voltak tehát. Pár napja már felhívtam, de a kocsit hétvégén nem lehetett megnézni, mert egy telepen volt bezárva a kulcsa, ahová nem lehet bemenni, csak hétköznap, napközben.

Most ismét felcsörögtem, hogy jönnék megnézni, lehet-e? Lehet. Jöjjek. Jövök.

A benzines-dízel vita ekkorra már javarészt lejátszódott a fejemben. Egyszerűen nem láttam a dízel példányok esetenként 600 ezres felárát a benzineshez képest (magyar rendszámmal, regadózva stb.), amikor abban ott a kettőstömegű lendkerék, a csillapított ékszíjtárcsa, a nagynyomású szivattyú, a HDI, és az összes alkatrészben a félmillió lefutott kilométer. Sokkal több pénzért rosszabb külső, sokkal több futott kilométer, és az örökös bizonytalanság: mikor szarik be a HDI (JTD) motor valamelyik elektromos vagy mechanikus része 200 ezerért. A benzines tíz litert eszik, a HDI hét literével szemben. És a dízel drágább, most épp harminc forinttal. Durva számolással 100 kilométert 1200 forinttal többért teszek meg. Az az mi évi felülbecsült (bicikli, bkv) 10 000 kilométerünknél pont százhúsz rugó. Tehát öt év alatt autózom ki a különbséget, ha a dízelnek semmi baja se lesz. És ha a benzinesnek lesz baja, hát veszek bele egy komplett motort ötvenért.
Ilyen feltételekkel tényleg csak akkor éri meg a dízel, ha okosba' van a gázolaj.

Sötétedéskor begurultunk a telepre, emberünk már várt. Lerítt róla, hogy teher neki ez az egész. Szert tett egy pár működésképtelen autóra, ez is az volt. Hűtő kellett bele, mert az lyukas volt, meg egy kipufogó, mert az kifújt. Nem volt meg benne minden ülés, de színazonossal pótolta. Kéne még rá egy hátsó ablaktörlő, mert annak beállt a motorja, megpróbálta megcsinálni, de félbemaradt. A bal alsó lengőkar gömbfeje kuka, ezt cserélni kell. A motorból folyik az olaj, a szelepfedél alatt biztosan, de valószínűleg máshonnan is, mert álltában is fogyogatott. A két tolóajtóról cafatokban hámlik le a festék és a gitt. Bezárni nem lehet, sehonnan sem. Repedtek az első indexburák. Egyebet nem tud, ott az autó, nézzük meg, működik. Ez elég őszintének hangzott. Körbenéztük, mentünk vele a telepen egy karikát. Azt lehetett érezni, hogy sokat állt, és mióta a gyárból kijött, az olajcseréken kívül nem sok minden történt vele. Ez így elsőre kicsit durván hangzik, akiknek csak új autóra futja, de az általános összeszedettség érzet ott volt mélyen, az évtizedes olajsár és porrétegek között, alatt.

fotó-3

Az alku elég hamar lezajlott. Megpróbáltam szépen felépített stratégiával érvelésbe kezdeni, de lesújtott rám az évtizedes rutinjával: mondd a számot, és ha jó, vidd, ha nem jó, ne vidd. 250, ha világosban se találunk holnap semmit, amitől kevesebb lehet. Oké, a tied. Ilyen gyorsan még nem alkudtam meg semmire.

Az este az alkatrészkeresgélés lázában égett. A Totalcar áruház minden szegletét feltúrtam lengőkarért, meg amik első blikkre nyilvánvalóan kiderültek. Semmi sem volt ijesztően drága. De nem mertem magam beleélni semmibe. Sok múlt a következő napon, amikor világosban is láthattam a kocsit. Mindenkit, akinek számít a véleménye ilyen ügyekben, felhívtam az összes infóval. Benzines, kétliteres motor, folyik belőle az olaj több helyen, futómű gatya, de ha az értéke 100%-át is elveszti, akkor is csak 250-et bukok rajta. Bontóban van hozzá minden, igazából semmi se drága, mert milliónyi van belőle az utakon. És egy igazi egyéniség. Ja, és ami a legfontosabb, szakadásmentes, vajszínű belseje van.

fotó 4

Másnap ismét odamentünk, ezúttal világosban, egy nagyobb kört sikerült tenni. Az első komolyabb fékezésnél kigyulladt a STOP felirat, és egy olajoskanna-szimbólum. Na, ez is jól kezdődik. Befordultunk az Auchan parkolójába, és elkezdtünk telefonálni. Karesz szerint simán kevés az olaj, ha láthatóan folyik belőle, ha a motornak rendes hangja van, és nem füstöl, akkor oké. A Nepper is ezt mondta. Körbehívtam pár bontóst, mind ezt mondták, azzal, ha esetleg kellene egy motor bele, az ötven, és mindig van raktáron. És a két oldalajtó, zöldben van-e? Van, darabja harmincöt. :(

A próbaút alatt, és általánosságban a napfénynél az derült ki, hogy az autó nem rohad. Sehol. Megy, fékez, kanyarodik. Minden elektromos dolog működik benne. Kivéve a légzsákot, a visszajelző szerint. Csendes. Szépen jár a motorja. A kipufogó kicsit férfias, talán ki is fúj, de inkább az utólagos sportdob lehet a ludas. Iszonyú kemény a kuplung. Szépen futnak az ívei. Kívül zöld, belül világosbarna. A lengéscsillapítói szarok. Nincs benne zene.

fotó 5

Olyan érzésem volt, mint egy menhelyen élő kutyával kapcsolatban, aki már körbeszaglászott, és szimpatikusak voltunk egymásnak. Nem elhozni, nem befogadni, ápolni és óvni a legnagyobb bűn, amiért örökre a pokolra jutok. Csak nézett rám a bamba szemeivel, a béndzsó facelift előtti elejével, hogy Tibi, ments meg! Döntöttem, befogadom, fizettem. Hogy azóta mi minden történt, hogyan és legfőképp hány alkatrész cseréjével lett belőle megbízható autó, ami elvitt bennünket egy másik országba, kiderül egy hét múlva. Viszlát!

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr835729237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Opel P1 · http://www.pbcomputer.hu/ 2014.01.04. 07:46:32

Érdekes váltás a merci után, de te nézted meg, biztos nem döntöttél rosszul. Én is voltam már hasonló helyzetben.

AUTÓNEPPER · http://autonepper.blog.hu 2014.01.04. 07:50:50

"Lejárt külföldi okmányokkal"

Erre a képen meg régi magyartábla van rajta.....
Most akkor hogy?

Matenak · http://csipszerelde.hu 2014.01.04. 07:53:45

Én imádom a félszeg, kicsit a sors és előző tulajok által megvert autókat, de ez azért már nekem is sok... :) Hajrá!

szegnyereg 2014.01.04. 07:56:46

@AUTÓNEPPER: Ez lehet E-betűs rendszám szerintem. Nézd meg az első betű után a "kikockázás" a rendszám közepére összeszűkül.

orángutánfutó 2014.01.04. 08:25:18

valszeg Siposúré :) de mér' a titkolódzás?

AUTÓNEPPER · http://autonepper.blog.hu 2014.01.04. 08:29:29

@triumphator: Tényleg,Sipos Úr Pö táblája lesz az....

pmobilTB 2014.01.04. 08:31:48

Én csak azt nem értem, mi abban a jó, hogy veszünk egy lefingott sz.rt, ahelyett, hogy az eredeti alaptőkéből és a későbbiekben ráfordítanod összegből veszel egy normálisat? Hosszútávon itt nem gondolkozik senki? :)

AUTÓNEPPER · http://autonepper.blog.hu 2014.01.04. 08:34:19

@orángutánfutó: szive joga.

Egyébként az övé azt hiszem 12-es,de ugye mint tudjuk a kiváltás napjától 12 hónapig érvényes,a cikk még 13-ban készült,de már 14 van,ezt megelőzvén inkább kikockázták :)

Elég drága,egy évre azt hiszzem 250e ft biztosítással.Most fejből nem tudom pontosan,tavaly váltottam utoljára.

korzo 2014.01.04. 08:48:03

No, de dízel fronton nem csak HDI van ám, hanem ott az agyonverhetetlen, mindentkibíró kamrás 2,1TD is. Lehet, hogy 1 literrel többet fogyaszt mint a CommonRail-es, de szaré'-hugyé' van hozzá minden, és nincs benne kettős tömegű se. De nem szokott elromlani.

@pmobilTB: Ebben pont az a lényeg, hogy ez nem egy lefingott szar, hanem egy olyan, amin "csak" pótolni kell az elmaradt karbantartásokat. Amúgy meg miért jobb egy 5-600ezres zsákbamacska, mint egy olyan 5-600ezres, ami már rendbe van téve, és tudod, hogy mi van vele?

venturaea 2014.01.04. 08:49:54

apámnak volt egy turbó-benzines a francia nagykövettől vettem minden földi jóval nagyon faxa kocsi volt!

Mondeoman 2014.01.04. 08:51:29

@pmobilTB: "Olyan érzésem volt, mint egy menhelyen élő kutyával kapcsolatban, aki már körbeszaglászott, és szimpatikusak voltunk egymásnak. Nem elhozni, nem befogadni, ápolni és óvni a legnagyobb bűn, amiért örökre a pokolra jutok. Csak nézett rám a bamba szemeivel, a béndzsó facelift előtti elejével, hogy Tibi, ments meg! Döntöttem, befogadom, fizettem."

Ha nem ismered ezt az érzést, akkor nem érted meg az egész bejegyzést...

trainmodeller · http://www.trainmodeller.hu 2014.01.04. 08:52:43

@pmobilTB: Te nem gondolkodsz :)
Sok ember visszariad egy lógó lökhárító vagy egy lelakott beltér láttán vagy elszalad pár csepp olajtól (egyébjóként nem ereszti az olajat, hanem megjelöli a területét haha).

Ha alatta a vas jó, akkor ezek viszonylag kis munkával felhozhatók. Egy takarítás nem kerül semmibe, otthon meg tudod csinálni, csak rá kell szánnod egy kis időt. Egy olajcsere, tömítés vagy szimering, neadjisten lengéscsillapító vagy hátsó dob cseréje szintén nem akkora összeg és munka, mint amekkorát alkudhatsz emiatt. (Eladói oldalról nézve pedig jó ezekre felkészülni, ne adj ingyen alku/támadási lehetőséget a vevődnek :)) )
Veszel 250-ért egy ilyet, ráköltesz 150-et + átírást, vagy veszel 500-ért egy jónak mondottat és maximum fél év alatt PONT UGYANÚGY ráköltöd a 150-et mert megkotlik!

Két különbség van: először is a jónak mondottnál rámegy még 1-2 hét a keresgélésre és lejárod a lábad. A lelakottabbat megvéve rámegy egy hét amíg rendberakod de tudod, hogy azon már ki vannak cserélve a holmik és bűzlik a beltér a Vanish szagától :)
Másodszor a különbségből meg elmész a családdal pihizni valahová egy-két napra az új vassal.

De ne legyünk egyformák ez így van jól. Tényleg van egy fasza Vitarám eladó, nem kő? :))

Tomchy 2014.01.04. 09:03:55

Tibi, használd egészséggel!

Én is újítottam a héten, én is zöldet és majdnem pont ennyiért. :D

megatoner.hu · http://megatoner.hu 2014.01.04. 09:09:45

ezek az autóvásárlós cikkek mindig kicsit "Öngyőzködésnek" hatnak, de most még a szokásosnál is jobban.

"milliónyi van belőle az utakon. És egy igazi egyéniség." - ez így egymás mellett :D

valóban, az ember fia ilyesmikkel győzködi magát: pont ehhez olcsó minden, pont jó konstrukció, stb. :D

Kopasz Szuzukis 2014.01.04. 09:10:10

@pmobilTB: Öccázé' ilyen külső állapotú, üzemképest még a Marson sem fogsz kapni. De még hétszázért sem. Talán csak nepperéknél visszatekert órával. Inkább magam cserélem az alkatrészeket, mint veszek egy eladásra kipolírozottat.

Térspecialista 2014.01.04. 09:11:13

Grat hozzá!
P 806-osom (is) van, bárnem rég óta, de én is ugyanezen okokból vettem benzinest. A két literes nyolc szelepes motorral országúton kényelmesen 7.5 literrel, pályán 8.5 literrel járok. Nem hozza be a dízel a felárát belátható időn belül szerintem sem, mondom ezt úgy, hogy a másik autómban HDI motor van.
Azért benne lesz neked is 6-8-ba mire mindent rendbe raksz, már ha mindent rendbe akarsz rakni... :) Azt mondják ezekről (és én is ezért vettem ilyet), "hogy szaré-hugyé aggyák", de azért amit úgy adnak azok romok, amiket érdemes megvenni azok már 600 körül mennek, még benzinesben is, és akkor még költeni kell rá. Én 6-ért vettem, és olyan 900 és 1 misi közt van most , mondjuk ebbe benne van négy új gumi is ami önmagában 120e.
Azóta viszont baromira megszerettem, nagyon jól használható autó! Nézegettem anno Sharanokat és társait, ár-érték arányban a közelébe nincsenek ezeknek!!! És nem utolsó, hogy kisebbek, nem tolóajtósak (az új igen, de az itt most nem versenyzik), stb...
Ha kell bontós, Csepelen van egy jó, jó árakkal, bár lehet, hogy már megtaláltad.
Na ennyi jött most ki hirtelen.

b-gabee 2014.01.04. 09:14:31

Gratulálok Tibi, józan ésszel vettél autót, nem úgy, mint a magyarok 99%-a, akinek fontosabb az alukerék, meg a hifi, mint egy olajcsere. De könyörgök, áruld már el, mennyiért ment el a merci?

Térspecialista 2014.01.04. 09:15:34

@pmobilTB: Mint írtam az enyém benne van kb 1m-ba, de fél év alatt mentem vele 20e km-t, bejártam fél európát, és semmi baja nem volt, és nincs is. Pár száz ezer forintból ezekből gyakorlatilag új autót lehet csinálni, és nem utolsó sorban ismered, tudod mire számíthatsz, és nem zsákbamacskát veszel szilikonba áztatva hitelre...

lodola 2014.01.04. 09:21:01

ez egy rohadtul eladhatatlan autó,ha kis pénzből feltámasztható és beválik még jó is lehet

ha sokat kell rákölteni és nem jön be akkor jó nagy pénzügyi bukta lesz eladáskor

a gond hogy zabálni fog és ha rendesen használni kell mindennap akkor az fáj

én sosem értettem ha valaki vesz egy kinti autót akkor azt miért itthon teszi?
ott a net,be kell ülni GRAZ v.Bécs ugyanolyan közel van mint bármi itthon

streetsta · http://managertoys.hu/ 2014.01.04. 09:28:20

@AUTÓNEPPER: @orángutánfutó: Hát azé, hogy ne jöjjenek a pérencámozósok:))

Komojtalan 2014.01.04. 09:28:29

@pmobilTB: Mert amennyibe az kijönne azért is szart vesz, amire kell még költeni, amit viszont most rákölt az biztos ki van cserélve. Viszont a dízel érvelés tetszett, erre a sok dízeles nem gondol, ezért vannak elszállva a dízel árak.

Amúgy nekem ez a rész tetszett: "a BMW-t nem szívesen használom esőben. Igazából máskor se használom szívesen,"
Akkor minek vetted? Vagy úgy gondoltad Floridába költözöl ahol évi 365 napig süt a nap?

Térspecialista 2014.01.04. 09:28:37

@lodola: "a gond hogy zabálni fog és ha rendesen használni kell mindennap akkor az fáj"
Annyit iszik mint mondjuk egy 1.6-os astra.

Schütii 2014.01.04. 09:30:49

Na majd ez is végigmegy a gatyábarázódás rögös útján és végül le lesz zúzva. Így kerek a világ.

KoGa 2014.01.04. 09:31:22

Nekem tetszik. 250-ert... Kicsit ra kell kolteni, de meg 10 evig kocsi marad.

Dixi. 2014.01.04. 09:31:54

Hogy is volt?????

Ilyen feltételekkel tényleg csak akkor éri meg a dízel, ha okosba' van a gázolaj :-)

Persze nem csak ezen akadt meg a szemem.
jó kis poszt, kíváncsi vagyok mennyi lesz a vége forintban.

@Mondeoman:

Azt hiszem ismerjük sokan ezt az érzést. Aki idejár böngészgetni, olvasgatni.

Térspecialista 2014.01.04. 09:32:16

@lodola: A hasonló korú Espace otthon is ingyen elvihető az Eurovan-hoz képest...

Schütii 2014.01.04. 09:33:04

@Komojtalan: "Akkor minek vetted?"

Mert megteheti.

lodola 2014.01.04. 09:44:23

@Térspecialista:

nem tudom mennyit eszik az astra én benzinesbe ebben az életben már nem ülök,utálom vezetni és tankolni

a 2.5-es w124-em pont annyit eszik mint egy alto,járjon azzal más

ZYLO 2014.01.04. 09:44:47

"Bontóban van hozzá minden, igazából semmi se drága, mert milliónyi van belőle az utakon. És egy igazi egyéniség."

Csak én érzek itt ellentmondást? :)
Nem tudom, láttam-e már valaha ilyen autót élőben... De ha a bontóban van minden, akkor OK.

Viszont továbbra is Assur Escortja az egyetlen a flottában, amit én is megvettem volna.

Térspecialista 2014.01.04. 09:47:44

@lodola: Lényegtelen is, de nem eszik többet mint az átlag benzinesek. Én 7.5-8.5 közt járok egy ilyennel. A HDI-m meg iszik 5.5-öt, de ez bő másfélszerese üresen is.

orángutánfutó 2014.01.04. 09:51:05

pérencám, minekvetted?, vanjobbis, ingyensekéne, hádéí, atédéjobb, csakbenzinestvennék, eszpászkéne, szarfrancia, szopnifogszvele és így tovább... :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.04. 10:05:11

"Gázadásnál jobbra húz, fékezésnél meg balra."
Akkor az átlagban egyenesen megy :D

Jock Ewing 2014.01.04. 10:12:05

A Top Gear-es fasziknak kellene odaadni ezt a kocsit két napra. Azok megmondanák kb. 25 pontban, hogy miért is egy fíg fos ez a verda :-)

Tomchy 2014.01.04. 10:13:24

@orángutánfutó: A "szarfrancia" kicsit erős egy Fiat-ra... :D

ogy 2014.01.04. 10:16:26

Azt hiszem most értettem meg igazán Csikós posztját a trollokról. :)

Jamieson 2014.01.04. 10:17:00

Imerősöm vett ilyet rövid időre, de aztán nem hajlandó eladni, igaz az Citroen, bár mindegy is, ha jól tudom mindegyiket a Peugeot gyártja. Kényelemben és biztonságban lehet szállítani a kutyát és a családi cuccokat - nem hasonlítható a tetőboxos idétlenkedéshez. Magas üléspozíció, jó kilátás, fotelek - nem csak a mercihez viszonyítva kényelmes. A futómű sem rossz - jó döntés.

prokee · http://blog.prokee.hu 2014.01.04. 10:18:44

Jólvan, bevallom, így négyszemközt: Tibby, irigylem az autót. :-)

Tomchy 2014.01.04. 10:26:06

@Jock Ewing: Képben vagyok, de erre akkor is FIAT van írva :)

orángutánfutó 2014.01.04. 10:27:58

Tegnap elment az Pug Expertem, ami ugyanez a platform. Mindíg gondját viseltem, de nem sirattam meg, kicsit sem.

isssti 2014.01.04. 10:33:59

A 3-as számú képet nézve az jutott eszembe, hogy azért így elég problémás lehet vezetni..

Gomulka Béla 2014.01.04. 10:34:49

@Komojtalan: Félreértetted. Egyszeruen nem szereti. Ki nem állhatja. Allergiás a vesékre. Megértem: én se megyek sehova béemvével. (Sot, az én ellenérzésem odáig terjed, hogy nincs is béemvém. A tudatát se bírnám elviselni.)

Bende Tibor 2014.01.04. 10:49:11

@ZYLO: egeszen biztosan lattal, sot az utcadban is biztosan van. Ha mas nem, hat expert, 806, zeta, evasion, scudo, jumpy néven. Mind ugyanaz.

KPali 2014.01.04. 10:57:09

Ez azért jó, mert nagy.
Én vettem kottát, meg biciklit. Ami azért jó, mert jó. :)

Goldenstein 2014.01.04. 11:01:51

@Bende Tibor: amiket felsoroltál tibor, 10 éve még valóban jártak, de mostanában nagyon kihalóban vannak.

Várom az első "Megdöglött a fillérért vett csodaautó cikket"

Seca81 2014.01.04. 11:03:54

Hasonló cipőben járok mostanság én is, igaz egy japán csatahajóval.

Szarból is lehet várat építeni, csak kitartás és idegállapot kérdése az egész...

De ebben az a jó (ha szigorúan a dolog pozitív oldalát nézzük), hogy a gép elkészültekor tudom, hogy tuti jó lesz rajta minden, nyugodt szívvel megyek vele bárhová, hovatovább büszke leszek magamra, hogy kitartóan áteveztem az önszopatás tengerén, révbe értem, és mikor beülök a volán mögé mosolygok mint a vadalma.
Ez az érzés nem ismeretlen, épp ezért mertem belevágni ismét.
Nagyon-nagyon jó dolog :)

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2014.01.04. 11:05:18

@streetsta: Tehettetek volna rá egy román rendszámot. 1000++ komment garantált, plusz jókívánságok minden mennyiségben:)

Egy ilyen Fiat dízelben sem rossz, egy német ismerős kocsijára felpattintottunk egy utánfutót, az autót és a futót is szügyig raktuk szőlővel, simán húzta emelkedőnek, sárban is.

kitiltott, de seráfütty 2014.01.04. 11:10:30

Komolyan nem értem, hogy normális fizetésû emberek miért szállnak fel önként a szopórollerre és vesznek meg ilyen jármûveket, amik még a kilós vas árukat sem érik meg. A különleges, youngtimer, oldtimer autókat megértem, lehet kötôdni, játszik a buzéria, jó érzés életet lehelni beléjük. De egy ilyet?!

Hurri Kán 2014.01.04. 11:18:42

@kitiltott, de seráfütty:
Ha venne egy 2 éves középkategóriás akármit pár éves részletre, arról nem lehetne szopós-szerelős posztokat írni :)

kefete 2014.01.04. 11:19:23

Ha az ember új autót vásárol, akkor pár év nyugalmat vesz magának, hogy nem kell az autóhoz nyúlni a kopó fogyó alkatrészeket kivéve. Ennek viszont rendesen megkérik a felárát a kasszánál.

Egy ilyen filléres használt, ha a kasztnija tényleg jó állapotú, akkor jó vásár is lehet. De. Ellentétben az új autóval, és folyamatos figyelmet igényel a tulaj részéről, hogy mikor melyik része lesz az autónak csere érett. Van aki ezt a folyamatos figyelmet teherként éli meg, viszont van aki szereti figyelni, szerelni az autóját.

Mindkét nézőpont érthető és vállalható. Anyagilag a második esetben jobban lehet járni, és nem egybe kell sok pénzt kifizetni vagy hitelt felvenni, hanem apránként költ rá az ember.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.04. 11:26:37

Amúgy tippet kérek, erre mennyivel fogsz többet költeni, mint a merga rendberakása lett volna? :D

Pufibá 2014.01.04. 11:30:24

Valami versengés lehet a szerkesztőségbe,hogy ki tud jobban alámenni a másiknak állapotra.?

Tizenkettő 2014.01.04. 11:30:59

Az a baj az ilyen autókkal, hogy az először csak sok apróságnak tűnő dolog a végére egy igen tetemes alkatrészrengeteggé és költséggé növi ki magát. És akkor még azok az esetleges tákolások ki sem jöttek amik jelenleg még működnek. Mondjuk a végére legalább lehet belőle egy olyan autó aminek mindenét a tulajdonos szerelte vagy szereltette meg és tudja mi van benne, mikor volt cserélve. Kérdés megéri-e. Ezt meg majd az idő eldönti.

Mérges 1234 2014.01.04. 11:31:07

4 lengéscsillapító kedvezménnyel 80 ezer
kulung cserével 80 ezer
2 ajtó 70 ezer
regadó gondlom 100 ezer
2 lengőkar 30 ezer
átírás 70 ezer
Némi biz-baz mg 50 ezer

Ha jól számolom ez 420 + 250 kb 700-ban áll meg + töménytelen szopás rohangálás halmaz egy ideig.

Remélem beválik. Azzal egyetértek, hogy a szopás halmaz végén lesz egy autó, amiről lehet tudni, hogy egy része már jó.

Én is beleléptem már egy ilyen körbe, mai napig nem tudom eldönteni jó volt-e, anyagilag talán igen, de az ideg szétbaszott, minden egyes újabb széteső apróság útán és úgy tűnt sosem lesz vége a sopás sorozatnak.

Tizenkettő 2014.01.04. 11:37:35

@Mérges 1234: Hehe én is végigjártam, és pont ilyen érzéseim vannak. Irdatlan szopás, pénz és szerelés volt mire tökéletes lett. Kérdés, amit jónak hirdetnek az mennyire jó. Lutri az egész.

Oldm4n 2014.01.04. 11:37:43

@pmobilTB: Én is így gondoltam. Vettem 800-ért egy olyan MK2 Mondeot, amit a haverom kettőötvenért... (Ugye állapot..) Bemutatkozásként fél év múlva motorcsere, futóműcsere, küszöbök cserések, a hitvány javítások-tákolások kezdik megbosszulni magukat. Nem sokkal többért tisztességesen megcsinálhatták volna... de hát neppertől vettem, ő meg két forintért. (Komolyan mondom!) Jobban jártam volna egy láthatóan szar olcsóval, amit NORMÁLISAN megcsinálok, ugyanott lennék pénzben. És nem köpködnék senkit, hogy nem gondolkodik. :/

butschq 2014.01.04. 11:38:23

Hogy nem tőletek fogok tanácsot kérni használtautó vásárlásnál, azt már régóta tudom :)

Ellenben sok örömteli, és reméljük balesetmentes km-t kívánok.

Egyszer ültem valami hasonlóban, az a szembe fordítható ülés hatalmas, mi pókereztünk benne (meg persze ittunk) :)

Térspecialista 2014.01.04. 11:39:10

@Tizenkettő: Így jártam én is, és szerintem meg.

Tizenkettő 2014.01.04. 11:42:02

@Térspecialista: Persze a végeredmény tekintetében nekem is kiváló lett az autó, azt nem tudom eldönteni, hogy pénzben is ez volt-e a legjobb megoldás. Nem mondjuk megvenni a legjobbat.

doominogame · http://www.doominogame.com 2014.01.04. 11:42:27

Röhögséges. Egy 2000-es benzines, hatalmas homlokfelületű kocsi nem fogyaszt 7.5 litert.
Városban 12 felett, átlagban 10 felett. Minek ez az önhülyítés?
Volt pár 2000-es benzines kocsim (Audi100, BMW 520i), mind 10 felettre jött ki, pedig nem vagyok gyorsulóbajnok.
De egy dízel az stabilan hozza a 6.5-et.
Erre alapozva az egész cikk csak magyarázat az önszopatásra.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.04. 11:43:25

@Mérges 1234: Csak az a baj, hogy a hibátlannak mondott 1MFt-s cuccban is lehetnek ilyen taposóaknák.
Tehát ha veszel egy akármit, rendbeteszed, és hosszú távon használod, akkor faszán jöhetsz ki. Ha 1 év múlva eladod, akkor persze nem.

Agr3ssor 2014.01.04. 11:45:34

Azért ezekre az "olcsó az alkatrész" autókra is rá kell költeni egy valag pénzt!

Én 2007-ben vettem a Renault 19-esem, és a múlt héten számoltam ki, hogy 980ezret költöttem rá 6.5 év alatt! Ami egy "olcsó az alkatrész" autónál igen meglepő, mert nem érződik a mindennapokban... Még a fagyállókat is beleszámoltam, szó szerint mindent!
Persze ez rejt magában karosszériázást, hidrotőke-cserét, 2 db vezérműszíj-szett cserét, meg vagy 15 olajcserét, elől 4 betét, és elől 2 tárcsa garnitúrát is...
Basszus, egy autót drága fenntartani!!

De a legjobb, hogy üzemanyagostól, súly/teljesítményadóstól, biztosításostól, átírástól-vételártól és minden mással összevetve 5.5 millióba került nekem az autózás projekt 6.5 év, és 144000km alatt... Jó mi? Egy "olcsón fenntartható" 20 fölötti franciával!!

Térspecialista 2014.01.04. 11:47:05

@Tizenkettő: Anno a legdrágábbakat is megnéztem, és azokon is találtam szöszmötölni valót, és akkor még mindig benne van a pakliban, hogy mik derülnek még ki róla idővel. Pénzben most ott vagyok, ha megvettem volna a legdrágábbakat, ez igaz, de ezt most ismerem, és tudom mire számíthatok. Persze ebben nagy szerepet játszik az is, hogy baromi szívesem molyolok autóval. Egyre jobban élvezem, ha egy hónapja nem kell hozzányúlni egyikhez sem, elvonási tüneteim vannak. :D

Gyurma73 · https://plus.google.com 2014.01.04. 11:47:05

Az a lényeg hogy szép az ülés:-)
Az hogy a motor váltó kuka az nem lényeg:-)

Térspecialista 2014.01.04. 11:50:52

@doominogame: Az Audi meg a BMW lehet, hogy nem jön ki ennyiből, ez ésszel országúton igen. ;) Persze ettől még azt hiszel amit akarsz...

Nick Leeson 2014.01.04. 11:54:12

@pmobilTB: Pl. előfordulhat, hogy az ember nem rendelkezik azzal a 600-800e FT-al. De ha ügyes, akkor mégis meg tudja oldani, hogy idővel ilyen értékű kocsija legyen.
Esetleg létezik egy olyan verziós is, hogy az összeg ugyan rendelkezésre áll, de nem akar teljesen kiganézni maga alól anyagilag az emberke. Ezért ezzel a módszerrel csak fokozatosan költi rá a pénzt.

KPali 2014.01.04. 11:58:08

@doominogame: A cikkben azt irta, 10-et eszik. Kommentben írtak 7-8-at... Spritmonitor.de a megoldás. Egy ilyen 8.5-11 között eszik, 9.5l nagy átlagban!

vernarancs 2014.01.04. 11:59:35

Ebbol a sorozatbol leginkabb a masik "olasz" a nyero. Lancia. Mindegyik (C8, 807, Ulysse, Phedra) a francia pancserok mestermunkaja, de a kasztni es a belso az a gyarto egyedi muve. Es ott a Lancia messze viszi a palmat es az ara is sokkal baratibb mint a francia tesoke. Van ami nem olcso jatek egy ilyen autohoz (foleg ha HDI motoros), de baromi praktikus es kenyelmes. Eszik mint egy cigany koldus, de ekkora utonal ez nem meglepo. En imadom. Phedram van es a hasitott bor karpit azert nem gyenge latvany a kopogos muanyaggal szemben. Nyilvan a pl. a FAP-ot kiszedettem belole :)

Balthazor Hellman 2014.01.04. 12:01:41

@kitiltott, de seráfütty: Mert kb 2 M Huf-ból elmegy vele 3-4 évet minden költségével együtt. Ha nem rohad le alatta, akkor egy másik autó értékvesztéséből meg van oldva a feladat...

Bende Tibor 2014.01.04. 12:02:11

@Gyurma73: miert lenne mar kuka? Mert 3 tomitest ki kell cserelni? De a jovo heten minden kiderul

Rocsford 2014.01.04. 12:03:22

@Gyurma73: ez a tc-s hozzáállás. XD Pedig ők értenek az autókhoz, de az ilyen posztok mindig bizonyítják, hogy mennyire nem.

nem kéne... 2014.01.04. 12:04:58

@Gyurma73:

motorban nem kellett nagy dolgokat cserélni, tulajdonképpen nem kellett megbontani.
váltó belseje se kapott fényt egyelőre, szóval azt is hagyjuk.
tulajdonképpen miről is beszélsz?

nem kéne... 2014.01.04. 12:06:04

@Rocsford:

az ilyen kommentek meg azt, hogy ha valamiről fingunk sincs, attól még tehetünk a dologról úgymond kinyilatkoztatásokat.

nem kéne... 2014.01.04. 12:07:57

@Bende Tibor:

tibibazmeg kimoderáltad a danikát, pedig dejót tudtam volna neki válaszolni.
:))))

hpapagaj 2014.01.04. 12:09:27

Mikor lesz mar, hogy vesztek egy 2000 utani nemet premiumot? Sokkalta szivesebben olvasnam. :D

Agr3ssor 2014.01.04. 12:10:36

@Bende Tibor:

De azzal azért gondolom tisztában vagy, hogy a motort sem feltétlenül megvenni sok??
Mert tényleg jól hangzik az ötvenezer forint, de ott aztán rengeteg a járulékos költség! Kezdjük a jó eséllyel összegyógyult kábelköteggel, ami sok idős autónál addig üzembiztos, amíg meg nem bolygatják kicsit! Aztán lehet többé be sem akar indulni a szekér! Láttam már ilyet, tudom miről beszélek! Azért a 15-20 éves szigetelések már nem tutik!
Egy bontott blokkon illik kicserélni az elérhető szimeringeket, de ha rég járt a motor, akkor a szelepszáraknál tuti felkeményedett az összes. Ami ugyan olcsó, de macerás!
A hűtőrendszer belsejét kikezdhette a korrózió, főleg a fagydugóknál, ezért többször át kell majd mosni! Jó eséllyel nem fossa ki magát a frissen megkapott fagyállótól valami.
És akkor ott a vezérműszíj görgőstől. Sortömítés, kipufogóoldalon mindenképp, szívóoldalon szorgalomból.
Meg ha már szét van kapva, illik megkuplungozni is, mert ki tudja mennyi bír, a szett meg olcsó a Junikszbárdinál!!
És ezekre jönnek a munkadíjak! Sokaknál a motor szállítása is gondot okoz, mert az egy 2 literes blokknál simán 100-120 kiló. És retkes, meg nem illik döntögetni, sérülékenyek rajta a profilok, fém vízcsövek...
Egy motorcsere projektre olcsó szerelővel kalkulálhatsz összesen 150 rugót, ha ennyiért jutsz motorhoz!
A Renault Club-on sok ilyen sztorit láttam!! Volt, aki nem akart 40-ért hengerfejet felújíttatni, mert 80-ért van tuti komplett motor, autóban kipróbálható. És tényleg tuti volt, csak a járulékos költségek miatt közel 170 lett a vége!

Rocsford 2014.01.04. 12:16:41

@nem kéne...: na jólvan, már kiveheted a nyelved a bende hátsójából XD

nem kéne... 2014.01.04. 12:19:28

@Rocsford:

srác, nem hiszem, hogy ennyire jóban vagyunk mi ketten, hogy ezt megengedheted magadnak.

peta33 2014.01.04. 12:19:46

Urak! 1.9 TD kellett volna!!!
6L- eszik,,olcsó karbantartás,,nincs ketöstömegű,meg HDI-JTD nyűgök,befecskendezési-nyomás problémák!!!
Nincs drága alkatrész,100-as bele egy komplett motor..
Csak jó akku kell bele,és jól is megy.
Nagy bódéhoz nagy nyomaték,kényelem,megy is,,,1.9TD!!!
Azért drágább is,,de meg is éri!!!
B.U.É.K.
P.

Seca81 2014.01.04. 12:23:33

@hpapagaj: Óóó, abból még több szopórolleres cikk születne, végül is nem rossz ötlet :)

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2014.01.04. 12:23:57

@Agr3ssor:>Sokaknál a motor szállítása is gondot okoz, mert az egy 2 literes blokknál simán 100-120 kiló. És retkes, meg nem illik döntögetni, sérülékenyek rajta a profilok, fém vízcsövek...

Nemtom, nálunk 600ft/óra az utánfutó kölcsönzés, 2000 egy napra. Egy raklapot, amire fel lehet spaniferezni rendesen, azt meg lóbaszás fejében (ingyen) oda szokták adni. Szóval a szállítás megoldható.

Hauzer 2014.01.04. 12:24:33

Hát ez gyönyörű..biztos megérte.

zeddez 2014.01.04. 12:26:48

@Mérges 1234: a 4 lengescsillapitot 30-35k-ert felujitjak 1 ev garral, ha a kupplung tarcsa koporetege va csak oda, az is kulon cserelheto, a kevlárt 8-10k-ert raknak ra vadi ujat
lengokarra biztos van Bardi/Unix kedvezmenye vki ismerosnek, akkor mar csak 9-10k darabja

tailor13 2014.01.04. 12:27:45

Azt az apró tényt tegyük most félre, hogy én inkább megcsináltattam volna a Mercit. :)

De akárhonnan is nézzük, ez a hibalista kicsit azért elrettentő. Tudom én, hogy megy ez, egy év alatt én is beledöntöttem egy nagyon olcsó, relatíve jó állapotú W123-ba 350 rugót (meg 18 ezer km-t), pedig annak töredék ennyi hibája sem volt.

Na meg nekem nem kell a családot beleültetni, ha úgy esik, mert van másik, családi autó, és saját szórakozásomra szívatom magam ilyenekkel.

Az vitán felül áll, hogy ilyen autóból 3 forintért jót nem lehet kapni, ezért legfőképpen türelmet és kitartást kívánok hozzá, hogy utána tudd élvezni a felhőtlen km-eket, Tibby! :)

peta33 2014.01.04. 12:28:00

@Bende Tibor: Tisztelt Tibor!
1.9 TD kellett volna!!! Ok nekem,az van,kellett is rá költeni,(de csak a kora miatt,meg pöc-röf,pipec legyen,ne hagyjon ott,gumi,fék,teló,+apróságok),tehát tapasztalatból mondom!
6L- eszik,,olcsó karbantartás,,nincs ketöstömegű,meg HDI-JTD nyűgök,befecskendezési-nyomás problémák!!!
Nincs drága alkatrész,100-as bele egy komplett motor..
150-200-ból komplett van bontásra,színazonos...
Csak jó akku kell bele,és jól is megy.
JA,TESTKÁBEL BEROHAD,nézesd,meg,és csere,mert nem indul!!!
Nagy bódéhoz nagy nyomaték,kényelem,megy is,,,1.9TD!!!
Azért drágább is,,de meg is éri!!!
B.U.É.K.
P.

Bigali 2014.01.04. 12:29:09

beleférne ebbe egy sportmotor, ha az üléseket kidobáljuk?
vagy azt csak a jumpyba lehetne betuszakolni?:

Dr Dee 2014.01.04. 12:29:40

Érdekes,hogy valaki szereti ha egy autót rendbe kell tenni ahhoz ha használni szeretné biztonságosan!
A 1985-1998igaz autók sokkal több ideig mentek,kevesebb volt a szerviz igényük! Tudom ez már közhely!
Volt öreg olasz autóm.Fiat Regatta,1996-ban került hozzam. Akkor 9évesen. Olaj csere,fékbetét csere, vízpumpa csere...Ja és a karburátor szívatott meg egyszer. Amúgy semmi komolyabb bajom nem volt,
Kozel1,5 év ês kb 40ezer kilométer után! Annyiért adtam el amennyiért vettem!
Ennyi amit az öreg Fiatokhoz tudok mondani:-))

Agr3ssor 2014.01.04. 12:31:19

@scheerti: Hol írtam, hogy nem megoldható??

Én csak soroltam néhány járulékos költséget, amit az ember hajlamos elfelejteni egy jó árú bontott moci esetén!
És ha valakinek nincs vonóhorga? És ha valakinek sokat kell ezért autózni? És a másik két ember, aki segít?
Nem azt állítom, hogy nem megoldható, hanem azt, hogy sok apró velejáró szarság jön mellé!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2014.01.04. 12:42:08

@nem kéne...: várjuk ki a végét:-) a Mercedes is patika volt aztán mégis motort kellett cserélni,ez hol van a patika állapottól?Ez városban úgy megeszi a 12-13 litert mint a fene,tudom mert van egy ismerősnek, az is ilyen szép zöld:-)

guszti 2014.01.04. 12:57:08

Nekem a HDI elmegy 7-7féllel, volt benyásom is, az azért a 10et megitta. (Jójó, én is fiatalabb voltam egy jó tizessel, nehezebb volt a cipőm valamivel.)
Viszont a megbízhatóság és a költséghatékonyság egy rendben tartott autónál értelmezhető fogalmak, az meg esetünkben alulról nyaldossa a millát, akár jót veszel, akár romosat restaurálsz. Ennyiért viszont már egy HDI-t is rendben lehet tartani. Merthogy nem a motor drága, nem nagyon romlik, van hozzá minden, kedves nepperek hozzák trélerszám a donort, ülés, kilincs, meg ilyen kurrens biszbaszok miatt. Szóval motor, váltó, turbó, hp pumpa van bőven, csak pofátlanul kell alkudni. Kettőstömeg meg a 8 szelepes (RHZ) HDI-ben nincs, csak a 16-osban (RHW), ami semmivel se tud többet, csak hogy euro3, de a regadókülönbség is elenyésző már ebben a korban. A belső hardis főtengelytárcsával se az ára volt a baj, hanem hogy "idegen" szerelő cserélte a szíjat, a haver nyilván szólt volna, hogy azt is kéne ha nem akarok hamarosan még egy kört az ügyben.
Szóval egy megkímélt darab fenntartási költsége nagrészt a kopófogyó dolgok, kezdve ott hogy rendes olajat raksz bele 10-15ezrenként, odáig hogy fékpofából se a legolcsóbb a legolcsóbb, lengőkarba sütött szilentek, gumi + átrakás évente 2x, stb. - és ezek ugyanannyiba fájnak egy 3 kilós rom, meg egy rendben tartott vas esetén.
2 év alatt mentünk közel 60ezret, eddig megállt 7-8Ft/km körül a szervízköltség. (Aki sokallja ossza előbb vissza a sajátját:)

DeezL 2014.01.04. 12:58:12

@korzo: az 1.9 XUD sokkal jobb mint a 2.1 TD ... mondjuk a 2.1 TD_nél csak adagoló bajokkal találkoztam anno

DeezL 2014.01.04. 12:59:38

@peta33: egyébként a 2.0 HDI-k a mai napig nagyon jók, a többi HDI nem valami jó

de én a helyében vettem volna egy Galaxy 1.9 TDI-t azt kész... nekem is van egy 7 hónapja teszi a dolgát semmi baja

Agr3ssor 2014.01.04. 13:01:31

@guszti: Nekem 6.8, akkor az nem is annyira szar... Főleg, hogy egy most 22 éves retekre kölöttem...

DeezL 2014.01.04. 13:01:59

@Dr Dee: ha olaszországi import volt,és minden tömítése amire azt mondták orrán száján dől el az olaj normálisan megvolt csinálva,letömítőzve vagy Corteco simeringet használva,nem volt semmi bajuk... jó az elektronika szórakozhatott de nekem volt prisma,regata,tipo stb és nem volt elektronikai problémám ... izzócserék aztán ennyi

Térspecialista 2014.01.04. 13:03:56

@Gyurma73: Az ilyet szeretem, hogy "tudom mert van egy ismerősnek"... Nekem meg van, és 8.6-nál még soha nem fogyasztott többet. :P Az meg a másik kérdés, hogy ezekben is van egy 1.8-as, és három féle 2.0-ás benzines. A turbós benzinessel garantál az a fogyasztás amit írsz...

Dr Dee 2014.01.04. 13:05:09

@hpapagaj: ez meg jó,hogy a te véleményed:-))
A 2000 utáni Nemetekrol nekem is megvan a negatív véleményem:-))

Térspecialista 2014.01.04. 13:08:29

@20agh: De Te egy tökéletes ember lehetsz. :) Mi meg ezt nem érthetjük...

DeezL 2014.01.04. 13:13:23

@doominogame: egy 2.4es Mjet 166os alfa 185lóerős 1535kiló ha 90-100as tempóval mész vele 5,4-5,5 városban 7-8 közt elmész pályán 150el 6,5....

a 2.0 benzinesekről meg annyit hogy volt több 25i BMW-m... az E34 525i is vegyesben kijön 8-9liter közé pedig Vanos 1,5 tonna és 192lóerős Sor6

korzo 2014.01.04. 13:16:27

@peta33: és @DeezL:
Csak az 1.9TD állítólag egy kicsit kevés ebbe a bódéba. Legalábbis az XM fórumon rendszeresen elő szoktak fordulni ilyen problémával érdeklődők (nekem 2.1TD Aut. XM van, azt ismerem)

zeddez 2014.01.04. 13:18:39

@20agh: nem mintha egy mar nem garis 3-4 eves autoval nem lehetne hegyeket szopni, áááá, es ott meg igencsak vastagon fog a ceruza a markaszervizben
vagy akar gari ido alatt is mennyire jo, amikor a kocsi 3 hetente egy hetig a szervizben dekkol, es keresik mi a qrvaanyjaert nem indul mar megint, kiolvaso szerint meg minden fasza, es mar gariban kicsereltek benne a kabelkoteget ECU-stol mindenestol es meg akkor is hol indul, hol nem. Mondjuk annyi elonye van ennek, hogy penzbe nem kerul ugyan, de egy 1 eves autonal kinek hianyzik ez is?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2014.01.04. 13:20:16

@Térspecialista: ok hozd el és kipróbáljuk mit prudukál budapesten a reggeli és esti csúcsforgalomban.

Dr Dee 2014.01.04. 13:21:15

@DeezL: Az unoka testvéremtől vettem, a párja hozta Németországból neki! Tényleg jó állapotban,a karosszéria nem volt szetrohadva.
Engem az elektronika nem szívatott! Fiatt Cromat szerettem volna utána..de nem vettem soha ..
Az autóim kronológiai sorrendje:
2107-es Lada,szerettem
1996-os Fiat Brava 1,4s,nem szerettem
1997-es Mazda 323 TDS,szerettem
2103 1200 Lada, 1883-as,szerettem
Az első új autóm jön,Opel Astra 1,4 Classic 2000-es évjárat,jzerettem
Audi A4 1,6 Avant 2000-es évjárat,szerettem is meg nem is!
Renault 1,6-os 1998-as,szerettem.
Seat Cordoba 1,6,2000-es évjárat ezt 2002-ben vettem,sokáig megvolt 2007-ben adtam el! Rengeteg kilométert tettem meg vele,80-90 ezer körül. Olaj,fék,csere és ami szinte végig szívatott az a kuplung bowden és ha nagy eső volt beázott a gyújtás. Nem idult el,csak egy nagy szárítás után! Mondva két probléma az eladás előtt oldódott meg! Kinyomó csapágy,kuplung és szerkezet csere. És a jel adó ház cseréje,amin egy hajszál repedés volt, megoldotta a beázàs okozta problémát! Tényleg fájó szívvel váltam meg tőle!
Mercédesz Vito 2003-as,108 Cdi,rakás szar,nem szerettem.
És második új autóm, 2007-és Suzuki Swift 1,3-as,szerettem.
A harmadik új autóm 2008-as Suzuki Vitára 1,9 dízel,szerettem ez van most is.
A következő autóm egy amerikai terepjáró benzines nagy gép lesz!,,,

peta33 2014.01.04. 13:25:08

@DeezL: A 2.1TD-re én is csak rosszat hallottam,azért vettem az 1.9TD-t. Nem kér többet mint bármi..
wv-Ford-Seat TDI-n gondolkodtam,de drágán öregszik,elektronikai gondok ott is vannak,meg a belseje is csúnyán öregszik,nagyon kopik a kilincs,fogantyú,stb.....
P.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2014.01.04. 13:26:10

Megint ott tartunk, hogy vannak kommentelők, akik szerint mindenki más hülye, de most éppen leginkább a Bende, mert szarfost vett, drágán, vagy ha olcsón, akkor sokba lesz. Mert hosszú a hibalista, és azt drága mind megcsináltatni. Hosszasan magyarázni nincs értelme, mert minek, de pár dolgot azért megjegyeznék.
Nem vagyok tévedhetetlen, mint ahogy senki sem az, de a vételnél ott voltam, nagyon is kritikus voltam az összes eurovannel szemben, de ez a kocsi teljesen korrekt gépnek tűnik. Tényleg nem vádolhat senki elfogultsággal, ugyanis tőlem a Bende az eurovan-buzisága miatt hallgatott eleget - mert már lassan fél éve motyogja maga elé, hogy egy ilyet szeretne, én meg keresetlen szavakkal mondtam el neki a véleményemet a típuscsalád szépségéről és kívánatosságáról. Más kérdés, hogy azóta változott a véleményem, mert hiába nem egy hódító szépség, de zokszó nélkül nevemre venném.
A felsorolt hibalista a vételár tükrében több, mint elfogadható. A legtöbb apróság, meg a nagyobb hiányosságok is egész olcsón megúszhatók. Ami meg lett csinálva rajta, az javarészt normál karbantartás, minden autón el kell valamikor végezni. Ezen az autón most minden egyszerre lesz megcsinálva, olyan dolgok is, amikkel emberek éveken át együtt élnek.
És akkor itt ragadnám meg az alkalmat, hogy a hangosan huhogókat felhívjam egy játékra. Egy munkanapon találkozzunk egy független műhelyben, és végeztessünk az ő autójukon egy állapotfelmérést. Amiben kipufogó, tömítések, szilentek, fényezés állapota, rozsda, beltér állapota, minden benne van. Van énnekem ugyanis egy fixa ideám: senkinek nincs tökéletes autója, (az egy-két éves autókat, extrém keveset futott fiatal darabokat ne vegyük számításba). És az állapotfelmérés után matekozzunk is egyet, mennyibe is lenne a dolgok gatyába rázása. Lenne meglepődés.

20agh 2014.01.04. 13:27:13

93 óta 29 kocsim volt, volt benne trabant, lada, skoda120, stb, aztán volt nem egyszer szalon autóm, 2-3 éves használt stb, van némi tapasztalatom autó és autó között, az biztos, hogy 9 évnél öregebbet csak mazohista vevők vesznek maguknak.Biztos én vagyok az egyetlen kívétel, aki azokkal szopott a legtöbbet, míg az alig használt és jó kézből ( ismerős ) vásárolt kocsikkal szinte semmit csak a kopó eszközöket. És igen, ha látatlanból vásárolsz, persze hogy belefutsz azokba a 2-3 évesekbe is, amit német pályán meghajtva a benzinkútnál 180-200-as temporól állatanak le megálláskor azonnal, mert pisálni kell a németnek, vastagon szarik rá ha a turbót stb hazavágja, majd 2-3 évesen jó lesz az európai parasztnak... de ha nagy az ismeretségi köröd, és tudsz megbízható korrekt gazdától venni kocsit, és Te is úgy jársz el vele ( pl. nem a végét nézegeted egy 1.6-os motornak a pályán, nem szaggatod, nem 40 ezernél viszed 30 helyett olajcserére hanem 15 nél ) akkor nehogy már bebeszéld nekem, hogy ugyan annyira lesz megbízható, mint egy ilyen 5 tulajos ütöm vágom szökevény. Én kb. 1M km-t vezettem már kint különböző kocsikon, összesen 1.5M-t hajtottam az autóimba, és érdekes még egyik kocsim se hagyott ott bárhová mentem. Vajon miért? Szerencse?

Térspecialista 2014.01.04. 13:27:19

@Gyurma73: Azt írtam, hogy országúton ésszel 7.5, pályán 8.5

Peter Csongradi 2014.01.04. 13:28:44

Gratulálok a kocsihoz! Szerintem ku*vajó kocsi egy ilyen! üdv.

akos696 · www.focusauto.hu 2014.01.04. 13:29:21

@Térspecialista: Az a helyzet, hogy ár-érték arányban egyik egyterű sincs pariban egy Grand Voyagerrel (96-2000 tojás). Áruk nincsen, mert mindenki parázik tőlük, de minden fronton többet nyújt, mint ezek az európai egyterű utánzatú magas tetős kombik.

20agh 2014.01.04. 13:30:53

@streetsta: És igen, nekem gyakran úgy tűnik hogy az ilyen cikkek azért születnek, hogy legyen elég komment alá...Utána meg jön az hogy aki azt írja nem épp az ilyen vevő, az "nagyokos", "irigy" , stb...végül is nekem mind1, nem én sz@opok vele majd hála Istennek

Térspecialista 2014.01.04. 13:30:56

@streetsta: Én benne vagyok! Na nem az eurovan-al, de a másik autóm 12 éves, új kora óta nálam van, de az utolsó csavarig gyári mindene, az állapotát is beleértve. :)

Peter Csongradi 2014.01.04. 13:31:42

Én csak azt nem értem, mi a fa**omért kell ba**tatni mindenkit, és okoskodni.. mindenki azt veszi, azzal jár, ami tetszik neki, amire van pénze, amit akar! A tö*öm tele van a sok megmondóemberrel/okoskodóval! Nemtudok egy normális kommentoldalt végig olvasni, mert mindig jönnek ezek a majmok! Idióták!

akos696 · www.focusauto.hu 2014.01.04. 13:32:58

Szerintem jó vétel az ilyesmi. ha a kaszni ok, akkor minden mást épeszű keretek között rendbe lehet rakni. Amúgy, ha minden összeáll és tényleg jó lesz az autó, akkor szerintem érdemes lenne belerakni egy modern hengerenkénti injektoros gázszettet. Ok, hogy az kb 200e, de utána kevesebbre jön ki az üzemanyagköltség, mint a hdi-jtd büdös kerregőkre és fele annyi lesz a káros anyag kibocsájtása.

Térspecialista 2014.01.04. 13:32:58

@akos696: Cserébe állítólag garantált a szopás... Én sem csak ilyet kerestem, néztem azokat, meg sharan és társait is, de messze ez tűnt a legjobb ár-érték arányúnak.(számomra)

peta33 2014.01.04. 13:35:07

@korzo: Volt diesel-automatám,,a váltó sokat el vesz,,,az 1.9TD-nek jó ,ezekre a rossz utakra Magyarországon max elég!!!kézi váltó kiosztása nagyon jó!!! Kreszt betartva!!!
Persze Svájci hegyekbe,nem járok,ott nehezebb lehet,főleg ha trélerezik vele a sok okos 150-el...:-(
P.

20agh 2014.01.04. 13:35:48

@Peter Csongradi: Jahm, csak aztán sokszor éppen a fordítottja igaz, vesz a "fasza gyerek" egy lefingott BMW-t, ami száz sebből vérzik, utána úgy áll be a Te egyterűd mellé ami teszem azt citroen és van benne 10.000 km, hogy ha a lenézésével ölni tudna már halott lennél :) meg amikor bemész a médiamarkt-ba és pörgeti a merci kulcsot az ujján, meg a nyakába teszi, utána kimész vele, és egy 18 éves tojás lámpás mercivel megy el, na az az igazi über LOL

Térspecialista 2014.01.04. 13:38:58

@akos696: Állítólag garantált szopások. Néztem azokat is mikor kerestem, de ezekről beszéltek le a leg határozottabban.... Szerintem (de már írtam is) a sharan, és társainál is ezek sokkal jobban kihasználhatóak, egyrészt eleve nagyobb, másrészt van két tolóajtaja, stb... és nincsenek túlárazva, mint az előbbiek.

etwas kultur muss sein 2014.01.04. 13:39:39

Inkább a mergát javítottam volna meg.

peta33 2014.01.04. 13:42:16

Haverok fele Bmw-t tart,,rá is megy a gatyájuk,,mindég szerelnek,ez hozza össze őket!,De hát,,ha ez kell,hát ez kell..
Már kinőttem az efféléből,meg nem is futná rá,,elég az öreg 1.9 TD francia apróságai....
P.

grent 2014.01.04. 13:42:37

Ha nem tûnt volna fel, ez a kommentfolyam csak Csikós cikkének illusztrációja a gyakorlatban:
- jobban tudom, dízel kellett volna
- jobban tudom, öreg autóval csak szopni fogsz
- jobban tudom, olcsó rommal csak szopni fogsz
- kretén az egész szerkesztôség, mindenki szarral jár

Viccesek vagytok.
belsoseg.blog.hu/2013/12/26/az_en_trollom_okos_es_eros

Amúgy gratula az új autóhoz, lesz vele tennivaló, de ez benne volt a pakliban.

peta33 2014.01.04. 13:48:03

@Térspecialista: VW-Ford-Seat,drágább,és épp ennyibe vagy többe lenne,mint a franciák. Néztem én is,,kisebb is,,és kevésbé praktikus,,ott is van elektronikai baj,és típushiba is akad.
Na,,meg megtekerik szinte az összes óráját....:-(
Ja,és a franciák,GALVANIZÁLTAK teljesen,mártott a kasztni,ezért nem rohad..
P.

Peter Csongradi 2014.01.04. 13:48:38

Nekem volt első generációs HDi motoros Peugeot Expertem..2 000cc/95Le, amit új korától 270.000km-en hajtottam.. padlógázon (céges volt). Pályán megpakolva állandóan 160, minden héten többször Bp-Mosnmagyaróvár, Bp-Miskolc toltam, mint a barmot. Fiatal voltam még akkor. :) 1X ékszíjtárcsa szakadt le (típushiba), 1X turbócső, 230.000-nél kuplung, 1X kuplung kinyomó munkahenger, egyszer nagynyomású pumpa csere (de lehet, hogy csak üzemanyagszűrő és átba**tak), mert pontatlan volt az üzemanyagjelző, és 4X kifogyott a gázolaj, és évente fékbetét + lengőkar csere (a gömbfejeket nem lehetett külön cserélni). Ahhoz fogható jó Diesel motorral én még nem találkoztam! Utána volt PDTDi VW, azzal sem volt semmi gond, igaz 100.000-nél eljöttem a cégtől, úgyhogy az utóéletét nem tudom, csak hangos volt és lomha. Én nagyon szerettem azt a kocsit, Francia(Olasz) volt, de a mechanikája szerintem nagyon erős! Nem tudom mennyire egyezik a Ullyse és a többi társával, szerintem ugyanaz lehet.

etwas kultur muss sein 2014.01.04. 13:51:24

@Agr3ssor: Sokan el sem hiszik, mert sosem számolnak utána, hogy mennyibe kerül egy tök alap kocsi fenntartása mondjuk 5 év vagy 100K km alatt. Pedig ennyi idő alatt elég sok összejöhet csak kopó cuccokból is. Fékek, gumik, vezérlés, olajcserék, szűrők, akksi, értékvesztés, stb. És akkor a kocsi még el sem romlott!
5 év után én is összeszámoltam, és nekem 1 M lett benzin nélkül az eredmény (értékvesztés, szerviz, gumik, átírás, stb). És ez egy igen olcsó fenntartású, filléres tucatkocsi.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.04. 13:51:30

@Agr3ssor: Nekem is volt R19. 140 ezer kmnél vettem, 200-ig szinte semmi, de 200nál 200 e forint...Uhh.Pedig nem volt rom, sose robbant le, mindig indult.Csak hát össze tud gyűlni.De ezzel együtt imádtam, nagyon jó, stabil autó.Az a plüss belső máig hiányzik, sokkal inkább, mint a rühelletes bőr...

Tizenkettő 2014.01.04. 13:52:42

@streetsta: Én sosem javítok semmit műszaki előtt, és mindig átmegy. És NKH-hoz járok.

Tizenkettő 2014.01.04. 13:55:28

@streetsta: És az egyik 9 éves, a másik 12 a harmadik meg 39.

Agr3ssor 2014.01.04. 13:56:48

@akos696: Na, azért ez nem ilyen egyszerű!! Szándékoztam már vásárolni gázüzemű autót, meg ismerek gázautó ex-tulajdonosokat/tulajdonosokat!
Magáról az autógázról is teljesen másképp nyilatkozik, aki épp most szereltette be, aki használja egy ideje napi szinten, aki el akarja adni, vagy aki már eladta a gázos autóját!
Én ott mondtam le róla, mikor speciális gyertyákról, adalékanyagokról kezdtek el mesélni a használók! Az ex-használók meg rengeteg hengerfejproblémáról!
Tehát jó gáz, meg biztosan sokaknak megéri, de attól, hogy valaki beszerelteti, még nem fenékig tejfel az élet!!

dennisthemenace 2014.01.04. 13:57:58

@Jock Ewing: A "Top Geares faszik" angolok, tehát eleve más szemmel nézik a dolgokat. Az én 406-os Peugeot kombim, meg ma is futna Magyarországon, itt ment a bontóba. Beszámoltak kétszázért az új árába és már vontak is ki a forgalomból, nem foglalkoztak vele.

zeddez 2014.01.04. 13:58:56

@Tizenkettő: és ott sincs "embered", mi? hagyjuk már ezt a vetítést, hogy műszakitól-műszakiig semmi nem használódik el az autón évek alatt sem, akkor azt nem is használod b+

Dr Dee 2014.01.04. 13:59:04

Aki autóval közlekedik annak sokba kerül!! Csak nehány adat az elmúlt 5 év költségvetéséről ez egy új 0km-eres autó:
147000km
Üzem anyag fogyasztás átlag kb 8literrel számolva is 11760 liter(4.706.000ft,400ft-os átlag ár.
Autópálya matrica kb 300ezer Ft
Parkolás kb vááá ez nagyon sok napi 300ft átlaggal is 547500 Ft és ebben a bírságok nincsenek benne kb +250ezer Ft összesen:797500ft:-(((
Gumicserék az első teli gumi szettet használom, nyáribol a 2,-át koptatom. Ennek ára 340ezerft a lecserèlések àra is benne van!
Kötelező szervizre és egyebekre kb 650-700ezer Ft ami elment.
Mosás takarításra havi 8-10ezer Ft ,igaz ez átlag,mert amikor terepen használtam akkor ennek a duplája is elment. Tehát 5 év alatt:510ezer Ft
Biztositàs és "súlyadók":350ezer Ft
Összegezem:7.653.500ft
Hajrá,irány a BKV!!!!:-))))

dennisthemenace 2014.01.04. 14:00:55

@Dr Dee: Az már igazi veterán Lada.. 1883-ból..:))))

Agr3ssor 2014.01.04. 14:01:02

@etwas kultur muss sein:

Hát igen! Én sem a saját számításomat sokallom! Sokaknál fennáll ez, csak nem látják egyben az egészet!
Mikor kimondtam az ismerősöknek ezt az 5.5 milliót, )benne a közel 1 karbantartása értéket) egyből jöttek a nagy szövegek, hogy abból mit vehettem volna...
De hát bakker! Azon ugyanúgy lett volna üzemanyag, biztosítás, karbantartás!

GabikA 2014.01.04. 14:02:06

Csak nekem egyertelmu, hogy Bende Ur miert vesz ilyen verdakat? Ha bemenne a szalonba, es kihozna egy uj scenicet, vagy x5-t, vagy barmit, mirol irna cikket 10 evig?

Ez egy munkaauto, minel tobb szivas van vele, annal jobb, gyulnek a sorok a cikkekben, es jon szepen a havi fizu :)))

Tizenkettő 2014.01.04. 14:02:09

@zeddez: Nincs emberem, és de elhasználódik, csak nem baszok rá mint itt sokan mások és halogatom a műszakiig, hanem kicserélem.

GabikA 2014.01.04. 14:03:52

@Agr3ssor: Vettel volna egy cngs verdat inkabb :)

Tizenkettő 2014.01.04. 14:05:14

@zeddez: Nem tudom miért kell csodaként tekinteni erre, és miért kell abból kiindulni amit itt sokan csinálnak. Miért az a természetes, hogy baszik mindenki az autóra és műszakikor meg megy a kapkodás meg a szokásos okosságok.

Dr Dee 2014.01.04. 14:05:51

@dennisthemenace: azaz:-))))
Persze 1983-as:-)))

Agr3ssor 2014.01.04. 14:07:35

@geegee: Én nagyon hozzányomorodtam!! Senkit nem beszélnék rá, hogy vegyen R19-et, meggyőzni sem kívánok senkit milyen jó, de én ezt választottam, és elégedett vagyok!!
Az enyém 1.8 16v sportváltozat, abban a gyári kagylóülés valami mennyei!! Soha, egy másik autóban nem érzem magam ilyen kényelmesen, mint a sajátomban! Szedán, tehát nem kicsi, és az a 137 lóerő tökéletesen elég bele... Meg ezen 4 tárcsafék van szerencsére!
De a plüssülés is nagyon jó, ültem már olyanban is!! Persze egy 2000 után gyártott autóhoz képest ocsmány-igénytelen szar, pláne egy újhoz képest. De élhető kocsi!
Bár kinek mi a lényeges szempont!

Agr3ssor 2014.01.04. 14:09:27

@GabikA: "Vettel volna egy cngs verdat inkabb :)"

Hogy jön ide Sebastian Vettel?? :) :)

Lemondtam róla... Jó időben robogózom, máskor meg kibírom azt a 7-8-9 literes fogyasztást!

peta33 2014.01.04. 14:13:25

@Peter Csongradi: JTD-HDi,ugyanaz,Lancia-Zeta,,,Peugeot 806-Expert,,Fiat Ulissey-Scudo,,,Citroen Evasion-Jumpy...
Volt 1.6--1.8-2.0benzin+2.0.Turbo,,2.1 TD,,1.9TD(ez a legki forottabb,legjobb!).
P.

tobias2 2014.01.04. 14:21:20

Nekem is kéne egy ilyesmi autó, mert a Mercedesemet csak reggel, az Audimat csak este használom, és hát kell egy ebéd utánra, de csak száraz időben, mert esős időben ebéd után a BMW-t hajtom. Ja, és éjszaka éjfélig a Suzukival, utána a Skodával járok.

Tizenkettő 2014.01.04. 14:22:32

@zeddez: És egy szóval nem állítottam, hogy nem megy tönkre, mert tönkremegy. Nem is erről volt szó, hanem hogy senkinek nincs olyan autója amin valami ne lenne szar egy állapotfelmérés után.

miksi 2014.01.04. 14:26:28

Teljesen jó ár-érték arány. Hála az égnek, hogy nem vmi wolfsburgi konszerntermék lett belőle. 2.0 benzinest hajtok én is, szögegyszerű, karbantartása abszolút vállalható. 10 literes átlag, és akkor mi van? ha nem büdös a mozgás, bringával rengeteg szituációban kiváltható, sőt. "Petrolhead" létemre boldog vagyok, hogy a seggem nincs állandóan hozzánőve az autóhoz.

Bandit 1200 2014.01.04. 14:40:24

@Agr3ssor: De azért akkor is van abban valami jó hogy 50 egy blokk.Amikor valakinek ennyiért vettek ki berohadt befecskendezőfejet.

akos696 · www.focusauto.hu 2014.01.04. 14:40:56

@Agr3ssor: Na itt elhangzik a tévhitek nagy százaléka. Én 2 éve rakattam be egy v6 3.0 autóba, azóta csak használom. Nem kell bele gázos gyertya, e egy átverés. Az enyémben sima belevaló NGK van, annyi, hogy nem 30 hanem inkább 20 ezrenként le kell cserélni. Adalékanyag szintén egy fölösleges szopás/pénzkidobás. Ezt egy profi gázműhelyben mondták nekem. A hidrotőkés autóknál nincs semmi feladat, a lapkásoknál 30 ezrenként ellenőrizni kell a szelephézagot, szükség esetén beállítani. Hengerfej vagy szelepprobléma a szegényre állított keverék miatt lehetséges. A modern computer vezérelt hengerenkénti injektoros gázrendszereket nem lehet egy lapon említeni a régi reduktoros rendszerekkel. Itt minden paraméter állítható és csak egyszer kell jól beállítani. És akkor jöjjön, amiről nem hall az ember: egészséges a motornak, egr szelepnek, korom mentsen ég (olaj sárga marad végig), kíméli a katalizátort, és nagyon környezetkímélő. A sok dízelezéssel csak magunk alatt vágjuk a fát. Jelenleg a széles körben elérhető elérhető, legkörnyezetbarátabb üzemanyag az LPG. Nekem maximálisan bejött. Amúgy egyre több a gyári gázos autó.

akos696 · www.focusauto.hu 2014.01.04. 14:47:21

@Térspecialista: Állítólag, mert valakinek a valamije azt mondta. Engem is mindenki próbált lebeszélni (persze csak olyan, akinek nem volt). Én Transportert meg Vitot néztem, de azokközül ebben az árban, amiben egy 2 gazdás törésmentes garantált km-es autót találtam, csak lefingott melósautókat kínáltak. Nekem életem eddigi legjobb autója, 200 e km-nél még teljesen gyári, zsírzópontos gömbfejes futóművel. A benzinesekkel kevés a probléma, az automata váltó lehet fájó pont, de nem sokkal több, mint egy hdi kettőstömegű lendkereke. A dízelek kicsit csótányak az olasz dízelmotorral, de amúgy sem vagyok dízelpárti. De ez igazi 7 személyes teltházzal is méretes csomagtérrel. Ülések nélkül pedig 270 hosszú a raktér.

Agr3ssor 2014.01.04. 14:48:04

@akos696: Én ezt értem, csak a tévhiteket tulajdonosoktól hallom! A volt tulajdonosoktól meg főleg...
Én elhiszem neked, amit mondasz, de attól még csupán annyi változik, hogy 10-ből nem 2 ember mondja nekem, hogy fenékig tejfel, hanem 3...

BallyS16 2014.01.04. 14:49:14

Ez a Peugeot-féle 2.0 XU motor? Ha igen, akkor a motorolaj a HF alól folyik - ez szinte biztos.

akos696 · www.focusauto.hu 2014.01.04. 14:50:25

Igen, csak árnyaltabb a kép, hogy kinek milyen rendszere van milyen autóban. Az én környezetemben 5ből 5 ember maximálisan elégedett, de mindnek modern rendszere van. A húgomék keverőfejes marea 1.6 osa egy tömény szívás volt, sosem volt jó a gáz része.

Oliver Garcha 2014.01.04. 14:50:58

Helló! Ha elkészültél a felújítással/rendbetétellel és az első sarkon meghorpasztod, írj bátran, valszeg vevő leszek rá!

Agr3ssor 2014.01.04. 14:54:56

@Bandit 1200:
Most találtam éppen egy Ford Zetec motort 45ezerért! Kipróbálható, autóban!!
Én magam egy ritka F7P (Williams Clio-(Renault)) motort adtam el fél éve 40-ért.
Faterom kocsijába 55ért garanciás motort kínáltak, bár szerencsére egy jó ideig nem lesz rá szükség!
Ezek ilyen árban mennek!! Nem kell az 50-től hasra esni!

Matenak · http://csipszerelde.hu 2014.01.04. 14:57:36

Most az autótól és a cikktől függetlenül érdeklődöm, mert kíváncsi lettem... Csak az én alapelvem az, hogy nem vennék meg soha olyan autót, amin sportdob van és nem sportautó?

etwas kultur muss sein 2014.01.04. 15:02:37

@Agr3ssor: Ennek a játéknak ez az ára. Talán egy paraméter van, ahol tudtál volna spórolni, a benzinen egy kisebb kocsival. Azt meg neked kell tudni, hogy kell-e 137 ló.

Agr3ssor 2014.01.04. 15:05:35

@Matenak:

Igen!! Ezek a szemét mérnökök a gyárban direkt úgy csinálják meg az autókat, hogy többet fogyasszon, rosszabbul menjen, és sokkal kevesebb ideig éljen!
De hála az égnek vannak olyan emberek, akik "motoroptimalizálással" meg kályhacsővel túljárnak a hülye mérnökök eszén!! És a legjobb, hogy minden autón működik, ugyanaz a doboz! Mindegy, hogy Alto 1.1, vagy 1.9 PDTDI, vagy 1.6 Vti!

Agr3ssor 2014.01.04. 15:12:11

@etwas kultur muss sein: Nem, nem kell!! Mai fejjel már biztos nem venném meg!! De 21-22 évesen az ember egész más hozzáállással vesz autót, mint pl. 28-30 évesen!
Bár átlagban 7-8 körül alakult a fogyasztása a kicsinek, ami lehetett volna 5 is ugyan, de azért eget rengetőnek nem érzem.
Voltak szélsőségek, egyszer a Balcsit 5.12-es átlaggal jártuk meg, de péntek esti krúzoláskor meg volt 14 is... Összességében 7-8...

NBE 2014.01.04. 15:24:53

@Agr3ssor: 39 Ft/km teljesen jó érték, ha az ember használja is az autót, de nem is hagyja, hogy szétmenjen alatta.
Ennek kb. fele üzemanyag, másik fele meg állagmegóvás/karbantartás/amortizáció/felújítás/adminisztratív huncutságok (kortól függő arányban).
(Megjegyzem, az excelezést hamar feladtam, belátva, hogy az autózás luxus, így csak szerelemből érdemes csinálni - amihez persze nem árt egy szerethető autó.)

Üdv. egy másik, hasonló költségű 23 éves franciából :)

@miksi: +1, mint a fentiekből már sejthető - ha úgy élnék, hogy rá legyek utalva az autóra, úgy érezném, valamit elszúrtam - hobbiként azonban imádom :)

Elmés téveszmés 2014.01.04. 15:35:36

@Agr3ssor:
Az ember magának is meg tudja csinálni a motorcserét,nem az Apollo-program ez,h embert küldjünk a holdra.
Nekem is elcsattant a vezszíj az 1,6-os bravomon(megadta magát a feszítő idő előtt)...az ötletelés vége az lett,h hoztam egy donort az osztrák határtól.Karbantartott volt,csak ugye a 13év meglátszódott a kaszni rejtett zugaiban,de nekem ez nem kellett...
De így kuplungot sem kellett cserélnem,csak a kinyomócsapágyat raktam át,mert az enyém már zörgött.Simán,a kert közepén egyedül kicseréltem,és másodikra már be is indult.Semmi hajtépés,szerelő vagy ilyesmi,egy móka az egész,pedig az én szekerem is 15éves.
A maradék cuccot kiárultam a donorból,és szépen bő nyállal plusszos lett a mutatvány.Jó,tudom ez 2k-s blokk,szűkebb motortérrel,de semmi sem a világvége,főleg,ha segítsége van az embernek.
Amúgy grat a szerzőnek a kocsihoz,én is ilyeneket nézegetek családinak..uncsitesómnak is ilyen van sok éve,csak dízel,mert traktoros..;)

srank 2014.01.04. 15:35:55

"milliónyi van belőle az utakon..." :DDD

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.04. 15:42:36

@Agr3ssor: Nézd meg, mit kaptál volna 5,5 millióért (esetleg hitelre). Mg hogy amikor a rönót vetted, volt-e 5,5MFt-od.
Én is tartok már pár milliónál, 13 éve van nálam az autó.
Amúgy én is vettem volna R19-et, csak amilyen hülye vagyok, nem vettem meg az elsőt, amit láttam, mert az jó volt, de á, biztos lesz olcsóbb... nem lett, annál csak rosszabbakat találtam :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.04. 15:44:11

@Agr3ssor: Ja meg hát, veszel egy új autót 5M-ért, arra is kell ám költeni 6,5 év alatt :)

másik oldalon 2014.01.04. 15:44:13

@Bandit 1200: Biztos. A bontóban megvett motornál simán kiderülhet hogy szarabb mint ami benne volt. Ezt sem árt figyelembe venni, azonkívűl hogy az 50 ezres motor legeslegeslegalsó hangon beépítve 100ezer , és akkor max. egy olajcsere fért bele Tescos olajból.
Ingyen meg senki nem épít be egy motort, meg a régi motorral is csinálni kell valamit. És amikor berakod akkor kiderül hogy a kábelkorbács vagy a vízcső is cserés, és lehet hogy meg sem áll 200 alatt, és akkor még hozzájöhet hogy a motor szar.
Én 3 sebességváltót építettem be (bontottat) mire az egyik -sok szódával- elment. Persze a bontós simán csereberélte, de a munkadíj az enyém volt :(

Dr Dee 2014.01.04. 15:49:05

@ColT: Aki autóval közlekedik annak sokba kerül!! Csak nehány adat az elmúlt 5 év költségvetéséről ez egy új 0km-eres autó:
147000km
Üzem anyag fogyasztás átlag kb 8literrel számolva is 11760 liter(4.706.000ft,400ft-os átlag ár.
Autópálya matrica kb 300ezer Ft
Parkolás kb vááá ez nagyon sok napi 300ft átlaggal is 547500 Ft és ebben a bírságok nincsenek benne kb +250ezer Ft összesen:797500ft:-(((
Gumicserék az első teli gumi szettet használom, nyáribol a 2,-át koptatom. Ennek ára 340ezerft a lecserèlések àra is benne van!
Kötelező szervizre és egyebekre kb 650-700ezer Ft ami elment.
Mosás takarításra havi 8-10ezer Ft ,igaz ez átlag,mert amikor terepen használtam akkor ennek a duplája is elment. Tehát 5 év alatt:510ezer Ft
Biztositàs és "súlyadók":350ezer Ft
Összegezem:7.653.500ft
Hajrá,irány a BKV!!!!:-))))

zeddez 2014.01.04. 15:56:29

@Ikukám: lofaszt
faterom Suzukijaban is volt motorcsere, csapagyas motorral vettuk nagyon olcson
Elso bontoban itt a kozelben 58k volt a papiros motor hozza, 25k-ert berakták, az 83k, +olaj +szurok csereje egy Swift-be az mennyi is? 15k-bol rohogve megall meg a gyertyakkal egyutt is. Eredetivizsgara mar ugy ment azzal a motorral, Cs-n vettuk, P delutan meg volt hozza a motor, H este mar azzal volt itthon a szerelotol.

Ha nagyon utanajarok lehet van 50k alatt is motor bele, de nem volt ido egy hetig szarakodni vele.

Van amibe meg 10-20-30k-ert is kapsz komplett motort (jót!!, vettem mar 2-3-t igy, teljesen jol mukodtek), max nincs azonnal, meg kicsit utana jell jarni a dolognak.

Tripladin 2014.01.04. 16:19:24

Remek ez a volt ismerősnek, nem annyit fogyaszt téma.. 7 évig használtam egy ugyanilyet, életem legjobb autója volt, 9,2 átlaggal megy, a 10- be mindig belefértem. (A legkevesebb, folyamatos országúti tempóval 8,2, egy nap alatt 800 kmes úton ) A futómű teherautóra méretezett, jól rugózik, tartós, a bódé csak a bal hátsó küszöbvégnél szokott kirohadni. Jó lesz ez, kicsi pénzből fenntartható, belefér egy sportmotor hátulra, nincs CAN bus meg egyéb hiba. 1db lambdaszonda, alapjárati motor és passz. Primkó befecskendező rendszer, kellemes motorkarakterisztika, bár a fordulatot nem kívánja. Ahogy azt mondani szoktuk: drágább van, de jobb nem nagyon.

Mérges 1234 2014.01.04. 16:20:24

" a 4 lengescsillapitot 30-35k-ert felujitjak 1 ev garral, ha a kupplung tarcsa koporetege va csak oda, az is kulon cserelheto, a kevlárt 8-10k-ert raknak ra vadi ujat
lengokarra biztos van Bardi/Unix kedvezmenye vki ismerosnek, akkor mar csak 9-10k darabja"

Én újítattam fel egyszer 4 lengéscsillapítót, sosem lett jó, egy darabig visszahordtam mert kgopogott, aztán nem kopogott de istentelenül kemény lett, aztán elfolyt belőle az olaj. Olyan helyen csináltattam, aki itt a totalcaron is hirdetett.

Persze sok mindet ki lehet hozni olcsóbban, de lassan csak megtanulja mindeki, hogy az olcsóbb a drágább.

Lengőkaros téma is hasonló, ezt is probáltam többször, hagyjuk. Nem mondeom, hogy csak a 40 ezer lengőkar a lengőkar, de a 10 ezer Forintos álltalában nem az.

Mondom ezt úgy, hogy korábban én is végigcsináltam ezeket a tákolási stációkat. A beletett időmmel együtt, az alkatrész utáni rohangálással és idegeskedéssel, azért nem egyértelműen pozitív a dolog.

Szóval lehet ez az autó jó vétel is, de akár lehet nagyon szar is, reméljük az első jön ki belőle....

Tizenkettő 2014.01.04. 16:20:33

@ger.mánia: Nemzeti Közlekedési Hatóság.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2014.01.04. 16:33:51

@streetsta: szóval téged fog majd hibáztatni?:-)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.04. 16:45:34

@Dr Dee: Akkor én még jobban jártam a 13 év alatt beletett kb. 3-3,5 millával :D

ger.mánia 2014.01.04. 16:49:13

Tudjátok mit? 48 vagyok, volt már vagy 25 autóm. Most 2 autóm van. Hétvégi hobbira egy 2002-es Impreza WRX, rohangálósnak meg 96-os Audi 2.5 TDI kombi(5 hengeres!)140 ló + chip kb 155 ló most,,fullos, 6 seb.-t használok. Az autót 3 éve vettem kulfoldrol, átszámolva 380e-ért,kituno állapotban,full szervízkonyvel egy idos házaspártól. A futómu eredeti volt ezért tettem bele 4 gázos Bilsteint(65e) de azóta a szervízelésen kívul az auto NEM KERULT EGY FILLÉREMBE SEM. Kényelmes, nagy, repul az úton(utazója 150), MEGBÍZHATÓ, fogyasztás 6.5 most télen 7.5(15perc melegítés szigorúan). Mindenki azt vesz amit akar de nekem ez a legjobb használt autóm amim valaha volt és soha el nem adom amíg ki nem rohad alólam. Ha megszorulok egyszer akkor sajnos a Subarunak kell majd mennie. Amen

Hilux94 2014.01.04. 16:52:01

@streetsta: Mélyen csalódtam Magában, hogy nevére venne egy talján autót - illetve, hogy bűnsegédként részt vett a vásárlásában! Fiatot legfeljebb ellenségemnek!

csongiaparaszt 2014.01.04. 16:54:29

Uram irgalmazz, ez egy betegágy! De hát megmondta a Csík is, hogy mindenkinek meg kell ennie a szaros kenyerét. A Bendéén pedig az áll, hogy Peugeot. Tessék nyugodtan pfújolni, és bizonygatni, hogy egy lefingott tizenéves eurovan busz a használt családi autók netovábbja. Gratulálok p:

csongiaparaszt 2014.01.04. 16:58:44

Igen, tudom, hogy ezen fiat jelvény van, de az első generációs eurovanok jelvénytől függetlenül PSA motorral bírnak

hofi601 2014.01.04. 17:00:52

@streetsta: Nehogymá' meglepődtél. Tökmindegy ki, mit vesz, legyen az autó vagy mosógép, új vagy használt, úgyis hülye. És hiába látta Hosszú az autót - feltételezem szerelte is - neki is megmagyarázzák, hogy szar, meg ő nem is ért hozzá. De hát pont ezért posztoljátok, hogy legyen egy kis pezsgés, nem? Közben meg lehet, hogy jön 3-5 értelmes komment tulajoktól, guruktól, ami hasznos lehet. Mindig ez a forgatókönyv. :)
Látod, hiába takartátok ki a rendszámot is. :)
Én kíváncsian várom a jövő heti posztot, mert én is nézegetem egy ideje ezeket az autókat, és pont a benzineseket, hasonló logika mentén. Majd írjátok már meg a papírmunka költségeit is, mert arra is kíváncsi lennék.
Opel Sintráról van valakinek valami tapasztalata esetleg?

Don Tejbegríz a féllábú matrac · http://konyvespolc.webnode.hu 2014.01.04. 17:05:23

@miksi:
Na várjál, akkor most azt mondod, azért érdemes venni olyan benzinest ami 10 körül fogyaszt, hogy többet kerékpározzon az ember?

Térspecialista 2014.01.04. 17:08:02

@Tripladin: De azt Te is elfelejted, hogy 4 féle benzinmotorral szerelték...

hofi601 2014.01.04. 17:10:42

@streetsta: OFF: Erről beszélj le, légy szíves, mert egyre gyakrabban nézegetem ezt is: www.hasznaltauto.hu/auto/mitsubishi/sigma/mitsubishi_sigma_3.0_v6_12v-7502095

csongiaparaszt 2014.01.04. 17:12:12

@hofi601: ha van valami, ami az eurovannál is selejtebb, az a Sintra. Használt occó buszban Sharan/Galaxy/Alhambra. Ha különcködni akarsz, akkor Voyager, vagy Previa, ha szívni akkor Eurovan, ha nagyot szívni, akkor Sintra. Ha elég öt ülés, akkor Premacy, ha pedig a vezetési élmény és a tér kell, kívülről meg nem nézegetnéd, akkor Multipla.

Bandit 1200 2014.01.04. 17:17:59

@20agh: Honnan tudod nézted mihez megy oda?Lehet hogy a szállító volt fiat ducatoval.Annak is olyan a kulcsa mint a kereklámpás mercié.

redriot77 2014.01.04. 17:24:13

Tényleg nem túl sok pénz 250e egy autóért, de hogy ez a "menhelyi kutya" nagyjából rendben legyen még bele kell borítani legalább mégegyszer ennyit.
Lehet hogy érdemesebb lett volna megmenteni az összetört 190-est, az legalább már rendbe volt hozva, nem lett volna lutri benne.

srank 2014.01.04. 17:46:11

@ger.mánia:
15 perc melegítés ?
mennyi ideig hűtöd a turbót leállítás előtt ? :D

streetsta · http://managertoys.hu/ 2014.01.04. 17:46:45

@Gyurma73: Maj ha hagyom magam. De ezzel a Hyundai Space Starral tarkón vágtál, hallod.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2014.01.04. 17:52:34

@Hilux94: Egy szép Previa nekem is jobban bejönne, de manapság szép és nagyon olcsó Previát találni nem könnyű. Ha ez a kocsi egy ilyen állapotú és árú Previa lett volna, valamivel elvontam volna a Bende figyelmét, amíg én teszem le a pénzt érte.
Egyébként meg Tibby is jobban örült volna, ha chevron lett volna az orrán, mert akkor mégis csak egy Citroenje lehetne, de minden azért neki sem jöhet össze.
Jut eszembe, CN-torony aljában elkövetett virtuális hentelés megvan? Na, mostanában lett digitalizálva a komplett videó. Ha jó leszel, átmásolom neked;)

Dr Dee 2014.01.04. 17:55:21

@srank: én is melegítem annyi ideig a motort! A turbót nem szoktam hűteni sokáig:-(

streetsta · http://managertoys.hu/ 2014.01.04. 17:58:19

@hofi601: Ajjaj, nálam nem szabad a Sigma-gombot megnyomni, órákon át tudok, ismétlés nélkül beszélni róla. De jó szívvel, legalábbis a légrugós 24V-t, ami nekem is van, senkinek nem ajánlanám, mert bele lehet futni gebaszba. Más kérdés, hogy el nem adnám a sajátomat, és a 12V nagyságrendekkel problémamentesebb lehet. Kevesebbet is fogyaszt, a hagyományos futómű is kíméli a ráncokat. Nem véletlen, hogy a mobilén már szinte csak 12V-ket lehet kapni.
Ha valaki talál egy igazán jó állapotút, jó áron, szerintem hálás autót vehet a pénzén. Én nagyon szeretem a Sigmát, a kombi különösen tetszik, ha a kombiból lett volna 24V légrugós, azt vettem volna (mert szeretek szopni:)).

Krisi 2014.01.04. 18:02:05

...és Tibby odáig fajult, hogy az alapján vesz autót, hogy beférjen a bringa. legperverzebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy ilyen is meg fog történni, de mégiscsak! le a kalappal Tibby, őszintén.

ehhez képest a Bibliában a tékozló fiú lónak a fasza :)

(a dízeles okfejtés miatt pedig külön jár a pirospont, ha ezt minden dízel tulaj kiszámolta volna amikor autót vett, akkor tisztább lenne az ország levegője)

streetsta · http://managertoys.hu/ 2014.01.04. 18:02:41

@Térspecialista: @Tizenkettő: De tisztában is vagytok a karbantartásra költött összegekkel. És ha valami elromlik, megjavít(tat)játok, ha megkarcolódik, fényeztetitek. És akkor már nem is lehetetlen dolog, hogy 2-3 év alatt elköltsetek 2-3-4 kilót az autóra, szinte mindegy mi az.

Tizenkettő 2014.01.04. 18:07:47

@streetsta: Ez így van, de én úgy tapasztaltam, hogy hosszútávon még mindig ez a legolcsóbb dolog, ha az ember nem hagyja leromlani az állapotát mert utána nincs visszaút, vagy csak nagyon nehezen nagyon költségesen. Én nem szeretek autókat cserélgetni ezért inkább megóvom amim van.

Térspecialista 2014.01.04. 18:12:38

@streetsta: Azt nem állítottam, hogy nem költök rá, és úgyis patent... :)

Agr3ssor 2014.01.04. 18:14:11

@NBE: Tudom, én ezt nem is az autó számlájára írtam fel!
Csak úgy kimondva elég sokkolóan hat!!

Térspecialista 2014.01.04. 18:16:05

@Tizenkettő: Dettó, és mivel nemrég beleugrottam ebbe a kóborkutyába, és végre rendbe raktam, óvom ezt is, még ha nem is úgy mint ami új kora óta nálam van.

srank 2014.01.04. 18:18:20

@Dr Dee: érdekes, hogy amikor a "hogyan nyomassuk le a párát..." poszt született, ott az összes dízeles koma 5perc és/vagy 5km alatt nyári körülményeket varázsolt az utastérbe, Full HD szélvédővel és ablakokkal, most meg elkezdenek előszivárogni az időmilliomosok, akik negyed órát járatják, a csipptuningos dízeleket, de hűteni meg nem hűtik, pedig ilyenkor télen egy országúti megengedett utazás után is kattog a kipufogó hűlés közben, képzelem milyen folyamatok zajlanak le egy turbo-ban, leállítás követően ...

Agr3ssor 2014.01.04. 18:18:24

@Elmés téveszmés: Oké, de azért abban egyetértünk szerintem, hogy te nem egy "átlagos" autós vagy, "átlagos" tudással, meg "átlagos" rákészültséggel...
Mert azért ritka az a 10+ éves autótulaj, aki motort cserél hátul a kertben!!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.04. 18:18:40

@Tizenkettő: De, egyszerűbb eladni amikor költeni kéne rá, venni egy másikat, és bizonygatni, mennyivel jobban jártál :D

Agr3ssor 2014.01.04. 18:23:51

@ColT: Hát persze!
Tudom, ezt csak a nagyokosok szokták csak mondani, hogy öt-félből mi lehetett volna!
Az R19 különben nem egy akkora betegágy!! Sokak szerint minden idők legmegbízhatóbb francia autója. Én erről annyit tudok mondani, hogy lényegesen több odafigyelést igényel, mint egy német vagy japán gép, de cserébe ha azt megkapja, akkor egy kiszámítható, hálás jószág!
Igazából lecserélhetném, de sajnálnám! Az első teljesen saját autóm, és még 6.5 év távlatából is szeretem... Mondanám, hogy ki fog rohadni alólam, de sajnos a karosszéria is ki lett lakatolva!! :) :)

Dr Dee 2014.01.04. 18:27:39

@srank: Szoktam hűteni! És úgy gondolom az az ember aki nem lopja a pénzt az igyekszik vigyázni az autójára!
Beszéltem Turbó szerelővel erről a hutêsről! A Turbó egyenlő sebbeséggel pörög folyamatosan a sebedégtől fuggetlenűl. Ezek szerint nem csak az autópályás száguldozás után kellene hűteni a turbót!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.04. 18:29:51

@Dr Dee: Asztakurva, ez így ultrabrutál... és ebben nincs benne a vételár, ha jól látom, úgy már inkább 10 milla fölött lehet, mint alatt...Irgalmatlan összeg.Télleg vissza kell szokni a biciklire.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.04. 18:30:21

@Dr Dee: "A Turbó egyenlő sebbeséggel pörög folyamatosan a sebedégtől fuggetlenűl."

? ? ? ? ? ?
Ha így lenne, akkor nem lenne turbólyuk...

Hurri Kán 2014.01.04. 18:33:47

@Dr Dee:
"A Turbó egyenlő sebbeséggel pörög folyamatosan a sebedégtől fuggetlenűl."
Ezt még egy kicsit tükör előtt gyakorold.

Dr Dee 2014.01.04. 18:34:34

@ColT: amúgy ugyanezt mondtak a SZAK szervizben is rá!
Nem vagyok autó szerelő, azt mondom amit többször mondtak nekem szerelők e témában! Ne haragudj,tényleg nem kötekszem:-)
Elnézést kerek mindenkitől!!

Dr Dee 2014.01.04. 18:36:15

@Hurri Kán: előbb írtam nem ismétlem magam:-)

1kutya 2014.01.04. 18:39:34

@Hurri Kán: meg baxd meg a fizikát:-DDD

hofi601 2014.01.04. 18:42:37

@csongiaparaszt: Multipla és vezetési élmény? A külseje nem zavarna, de az az 1.6-os motor nem tűnik valami tüzesnek.
@streetsta: Sigmához létezik alkatrész itthon, nem platina-árban? Futómű, kopó-fogyó, ilyesmi. A motor kompatibilis a Pajero, Eclipse, 3000GT-vel? Bocs, hogy ezzel nyaggatlak, de hirtelen nem tudok más Sigma tulajt. :)

Hurri Kán 2014.01.04. 18:42:47

@Dr Dee:
Te most trollkodsz, vagy tényleg komolyan írtad, amit a turbóról írtál?

@1kutya:
Ja. Főleg a városban :D

motor77sport 2014.01.04. 18:50:32

A turbót a hőterhelés miatt kell hűteni, ami a pályán a hosszú ideig relatív magasabb fordulat miatt jelentősebb mint egy elővárosi lámpától lámpáig huzatgatásnál.
Bende bácsi elvihette volna a santamomat is, igaz az egy kicsit rozsdásabb, de mégis csak koreai nem francia. :)

Elmés téveszmés 2014.01.04. 18:53:32

@Agr3ssor:
jaa,előtte már cseréltem pl pedált a biciklimen..:)
Semmi közöm nem volt az autókhoz,ezen a bravon tanultam meg mindent,ahogy anno a népitéletemben írtam.Ja,és nem azért,mert xarok az olasz kocsik,hanem mert meg akartam ismerni.
Amúgy csak hobbiból szétkaptam egy másik 1,6-ost is,annak a motorját 20k-ért adtam oda egy klubtársnak..

Elmés téveszmés 2014.01.04. 18:55:11

@hofi601:
azt az 1,6-ost nem 1500-2500között kell használni,s akkor kijön,h hol dinamikus..:)

1kutya 2014.01.04. 19:00:00

@Hurri Kán: én arra gondoltam, hogy a turbo mindig ugyanúgy tölt... :)

verde66 2014.01.04. 19:00:49

Tudjátok mit? 18 vagyok, volt már vagy 125 autóm. Most 3 autóm van.
Hétfőre egy Mazda6-om, hogy jól induljon a hét. 160 lóerős, de 6-ot eszik városban. 2006-os, németből hoztam, egy idős, orvos NŐTŐl, aki 500 eurót ADOTT, hogy elvigyem.
Kedd-péntek-re vettem egy vadi új dízel Audit, de mivel sokalltam a 4 lityis fogyasztást, rakattam bele gázt, így megspórolok egy hamburger árát minden héten.
Hétvégéken az amcsi nagybátyámtól ajándékba kapott 911-es Porschéval nyomatom a dizsiben. 300 lóerő, de 7 alatt járok vele, és puncimágnes van az anyósülés alatt.
Sajnos építenem kellett a panel mellé egy háromállásos garázst, és a teljesítményadó évente 400 ezer, de még így is megéri.
Szalemalejkum.

Hurri Kán 2014.01.04. 19:04:30

@Dr Dee:
Turbó működési elve az megvan? Hogy mi hajcsa?

@1kutya:
Igen, kivéve, mikor kicsit jobban :D

hofi601 2014.01.04. 19:04:37

@Elmés téveszmés: Lehet, hogy ki kellene próbálnom egyet. Egy 1,2-es C Corsát hajtok most, az sem szokott nálam 3000 alatt forogni - súly/lóerő arányban hasonló -, dinamikusnak dinamikus, de azért a vezetési élményhez egy kicsit több kellene. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.04. 19:05:55

@Agr3ssor: Na, hát az császár lehet.Nem tudom, a szedán hány kiló, nekem a ferdehátú volt 1.4 8 szelepes, 910 kg; egyedül ülve még az is tűrhető volt a 75 lovával.Nem aláztam, meg büntettem senkit (amúgy se szokásom), de kellemes gép volt.

Agr3ssor 2014.01.04. 19:07:21

@Elmés téveszmés:

De értsd már meg cimbora: Az átlag autós nem akarja megismeri az autóját, nem akar motort cserélni, nem akarja megtanulni! Meg akarja venni valamennyiért, elfordítani a kulcsot, és menni! Ha meg baja van, szerelőhöz vinni, és kifizetni a számlát!

1kutya 2014.01.04. 19:12:09

egyébként a cikkhez meg a kommentekhez nagyon jól jön:

van egy daihatsu autónk kb 8 éve, eddig ridegtartásban. most úgy alakult, hogy vagy megy, vagy marad. első gondolat - megy - kb 5-600k-ért el lehet adni adni adott állapotban...
második gondolat - marad - 250-300k-ért felújítjuk és a mama elközlekedik vele...
utóbbira döntöttünk, most itt áll az udvaron egy gyakorlatilag különb autó, mint az én 3 éves nissanom!

közben rokon vett egy ugyanilyen autót (egyező évjárat, hasonló futás) 800k-ért. pöpec (állítólag), de pont ma hívtak, hogy a fenti felújítás kéne ennek is (igaz nem olyan mértékben, de az is lesz egy százas!)

egyik is 900, másik is! ki van előbbre?

Elmés téveszmés 2014.01.04. 19:15:56

@Agr3ssor:
Értem én,értem én!:)
Tudom,tele a világ átlag autósokkal,akik nem viszik el majd a kocsijukat szerelőhöz,mert sokba kerül,meg még bírja...meg a többi átlagautósok,akiknél az ilyen majd tönkre megy,és szidják,híresztelik,h milyen xar ez,meg ez,meg ez a fajta..:)
Mert egyre kevesebb az olyan átlagautós,aki megveszi,és utána szervízelteti is..inkább játsza az orosz rulettet,h hátha nem xarik be semmi.

srank 2014.01.04. 19:19:39

ez van ha nem járassák a turbót 15 percig indulás, előtt, pedig a végén a visszahűtés az meg van :D
www.youtube.com/watch?v=Gq4EFB_c_Eg

Elmés téveszmés 2014.01.04. 19:20:05

@hofi601:
Ha vezetési élményt akarsz,akkor menj el egy pályanapra..:)
Mindennapokban,az utakon felesleges pörgetni...aki szerepelni akar,az menjen színésznek(csak ne úgy,mint Stohl)..:))

Agr3ssor 2014.01.04. 19:27:04

@1kutya:

Szerintem az olcsó autó sem feltétlen szar autó!!
Én például 200-ért szerváltam faternak egy rozsdamentes 97-es Cliot, 4 felnire szerelt télivel, közel két év műszakival! A legtutibb D7F-es motorral! 5 körül kajál az a szar, cserébe olajból semmit!! Kék plakettes. 5 ajtós, fehér, még cd-s magnó is volt hozzá!
Szeptember óta megvan! Egy fékbetétet kért eddig, azt meg az előző tulaj odaadta, mert megvette tarcsiba! A vezérműszíj készlet SKF-ből 9rugó volt hozzá!! :)

A legdurvább az volt, hogy pofátlanul lealkudtam! Hónapok óta árulta a srác, senki nem vitte el tőle, a töke tele volt... Az embereknek nincs pénze, ha meg összekuporgatják nagy nehezen a pár százezret, akkor egyből megnőnek az igények!
Ebbe közel 200k van, meg nincs benne szervó, se villanyablak! A kutyának sem kellett, pedig tuti vétel volt! Nekünk az is lett! A többiek meg szarjanak sünt, tarajosat, tüskével kifelé!
De a lényeg, az olcsó nem feltétlenül szar! A legtöbb 5-600ezerért hirdetett nagyra becsült autót lepipálja állapotban!

Bambano 2014.01.04. 19:29:29

tisztára mint egy közvetítés az anonim alkoholistáktól, kiáll a fószer, és kimondja, hogy alkoholista vagyok vagyishogy a dízel nem éri meg.

A következő lépés majd annak beismerése lesz, hogy a dízel nemcsak a fenti cikkben leírt peremfeltételek esetén nem éri meg, hanem soha.

gratula, elindultál a gyógyulás útján :)

Agr3ssor 2014.01.04. 19:34:18

@geegee: 1080kg... Alázni nem szándékozom vele! Még az elején volt rá példa, beleálltam, de hamar kinő belőle az ember.
Meg igazából a legtöbb jelölt komplexusos kisautó volt. Abban egy idő után semmi kihívás.
A probléma az, hogy nem sunyi autó! Egy egyszerű túlmotorizált kisautón nem látszik, hogy vadállat! (Pl. xr2i, Golf gti) De nekem a gyári spoilereken meg a légbeömlőből a géptetőn egyből kiszúrják, hogy nem egy mezei 1.4-es a gép... Meg hát a gyári magasság... Mindenki lenéz rám...
Ha meg valaki olyan kiszúrja, és ért hozzá, és ezután is odaáll, az le is nyom... :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.04. 19:35:14

@Agr3ssor: Lehet ismerni az autót úgy is, hogy nem tudsz benne motort cserélni.
Én sem tudok, de nem vagyok hülye a saját autómhoz.
Illetve ez a "kulcs és menés" csak a marketingdumákban létezik. Ugyanúgy, ahogy az informatikai eszközök sem olyan egyszerűek, ahogy azt a marketing beállítja.
Aztán jönnek a laptopot ágyon porszívónak használó hülyék, meg akik 5 évig nem cserélnek olajat.

JaxTeller 2014.01.04. 19:39:21

@streetsta: persze nincs tökéletes autó, az enyém most volt vizsgázni, minden rendben van rajta. Nem azt mondom, hogy tökéletes, hiszen egy 14 éves kocsiról van szó, az eleje tele van apró kőfelverődéssel, ami házilag ki van javítva, pöttyös na, de nem rozsdál. A belsejére mindig vigyáztunk, dohányozva nem volt benne, mondhatni abszolút kultúrált. A motorban következő olajcserekor (tavasszal) cserélni kell majd a tömítést az olajdekninél, csöpögni nem csöpög, de látszik hogy nem tökéletes. A következő vizsgáig szerintem az első lengéscsillapítók, toronycsapágyak, első fékek (betét+tárcsa) is cserélve lesznek.
Szóval nem hinném, hogy nagyon meglepődnék, egy esetleges átvizsgáláskor.

Az, hogy mennyire drága az autózás eléggé, de hát ez van. Én szerintem nagyságrendileg 500 ezer forintot költöttem, autózásra 2013ban amiben benne van minden - üzemanyag, biztosítás, karbantartás, büntetés. Mindezt egy olcsón fenntartható, tényleg keveset fogyasztó tucat F Astrával, amivel 15 ezer kilométert mentem.

Az, hogy jó vétel volt-e ez a kocsi a Bende Tibornak, meg a következő 1-2 cikkből úgy is kiderül. Lehet, hogy az volt csak autóhoz jól értő emberekről van szó, ha nem lát benne fantáziát biztos nem vág bele. Ahogy írja is, a kasztni egyben van, ha a többi dolognál (motor pl) nem fut bele valami oltári nagy szívásba, simán rendbe tesz rajta mindent, és használja évekig boldogan. Egyébként sajnálom, hogy össze tört a 190-es Merci, szép darab volt.

srank 2014.01.04. 19:39:42

@Agr3ssor:
ugye ezt a hsz-t most nem a legfrissebb nepperűző bejegyzés miatt írtad ? :D

Agr3ssor 2014.01.04. 19:41:56

@ColT: Ezzel tökéletesen egyetértek, de az autó "ismerése", és a "házi motorcsere a veteményeskert szélén" között azért akad különbség bőven! Én is ismerem az enyémet, talán a megfelelő rákészültséggel össze tudnám hozni a motorcserét! De ha aktuális lenne, neki sem állnék! El sem gondolkoznék rajta!

Bambano 2014.01.04. 19:42:03

@ColT: modernebb autó gyakorlatilag mindenért szól. ha megszokod, hogy hogyan szól, és nem spórolsz rajta, akkor máris jobban kezeled az autódat, mint a sofőrök 95%-a.

@Agr3ssor: az átlag autóst nem fizeti a munkahelye azért, hogy maga cseréljen motort az autóban és erről ötezer szavas posztokat toljon vasárnapi ebédre.

Ha pár belsőségszerző venne egy rendes autót, éhenhalnának :)

hofi601 2014.01.04. 19:42:31

@Elmés téveszmés: Ha nem pörgetem, akkor 30-50 LE, ha pörgetem, akkor 60-75 LE, ez azért még nem csábít könnyelműségre, távol is áll tőlem a felelőtlenség, de amikor egyedül vagyok - az úton is - akkor szeretem kicsit szórakoztatni magam.

Agr3ssor 2014.01.04. 19:43:35

@srank: Nem, azt az előbb szúrtam ki! Röhögtem is egyet az dolog iróniáján!
Na fateré pont olyan, csak fehér, és fekete matt lökösök vannak rajta!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.04. 19:46:24

@Agr3ssor: Én tutui nem tudnám összehozni, de azért ilyeneket, hogy zörög valami, olajcsere kell, milyen gumi, azt azért tudom. Meg a legfontosabb : ha baja van, kifizetem a javítást, vagy esetleg (ritkábban) magam megoldom.
Ha nem tudom megoldani, akkor szerviz.
Az eredmény : anyám szerint sokat költök az autóra, csak éppen még nem robbantam le.
Mondjuk hozzátartozik, hogy ritkán kell autó, de akkor nagyon. Tehát van ideje a szerelőnél hesszelni.

@Bambano: Hát ez nem :D Modern egy 23 éves Escort? :D Meg amúgy olvasd el a Novoth Tibi cikkeit a hibakódokról és a valós hibákról :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.04. 20:01:19

@Agr3ssor: Köszi, olvastam annó, de majd átlapozom megint...

Elmés téveszmés 2014.01.04. 20:09:04

@Bambano:
"modernebb autó gyakorlatilag mindenért szól. ha megszokod, hogy hogyan szól, és nem spórolsz rajta, akkor máris jobban kezeled az autódat, mint a sofőrök 95%-a."

jah...nekem is bexart a generátorom,és szépen akksiról mentem jó darabon.Majd az egyik indításnál se kép-se hang,és bedobta a hibakódot...na köszi..akkor már én is rájöttem...

misinator 2014.01.04. 20:10:24

Utólagos engedelmetekkel csak a hozzászólások első felét olvastam el.

Ami - ezúttal is - lejött belőle, az az, hogy semmiképpen nincs ingyen ebéd:
/Most a háromévente új autót vevőt nem veszem ide; annak nem a költségminimalizálás az elsődleges magánszemélyként/

1, Ha új vagy max. pár éves TÉNYLEG leinformált autót veszel s azt tartod sokáig, akkor - jó eséllyel - kapsz évekre, évtizedre, akár tovább is egy problémamentesen, üzembiztosan működő közlekedési eszközt.
Mellesleg kapsz egy olyan autót, ami nem lógatja az orrát a kanyarban, ellentétben egy tizenéves kitudja milyen úton nyúzták csotrogánnyal.
Merthogy én még az életben nem hallottam olyat, hogy valaki kanyarstabilizátort cserélt volna újra!
/Volt szerencsém kipróbálni azonos típusból egyidős alig futott nagyapásat, meg sok-sok kilométereset, de rendesen karbantartottat: lengéscsillapítók, gólyalábak cseréje etc./
Ég és föld a két autó!

Cserébe ott az első évek brutális értékvesztése + a vásárláskor beleölt pénz se kamatozik...

2, Ha 5-10 éves autót illetve mondjuk 100-150 ezret futottat veszel, s azokat cserélgeted, akkor már ott az ismeretlen előélet miatti kötelezők /teljes szervíz/ + ami hiba, elkopás látszik. /féktárcsák, netán kuplung stb./
Már a hibák gyakrabban kijöhetnek, nagyobb esélyed van lerobbanásra, s nem 10-15 évente költesz átírásra stb., hanem 5-8 évente - merthogy az évek szállnak...

3, Ha meg egy olyan jószágot veszel, mint Bende, akkor megvan szaré'húgyé', de jó eséllyel többet költesz rá, mint a vételára. Után megint, aztán megint. + brutálisan hamar huszonévessé válik /rozsda, netán teherviselő elemek megkotlása/-
Pszichésen megroppansz egy pillanat alatt, mint én a 18 éves, amúgy nálam szinte újkorától 120 ezret futott Nagypolákommal; első futómű felső bekötési pontjai megfáradásának megpillantása + újra kezdődő olajevés, s máris ugrott a "még legalább öt év!" gondolat...

S aztán megint vásárolsz: 5-3-2-1(!) évente.
Átírás, hibák javítása, szenvedés az alkatrészárakkal /akkor aggyad' az olcsóbbat.../, lerobbanás a legalkalmatlanabb pillanatokban, ezután állandó gyomorgörcs, s hosszabb utakra már el se indulsz.
Szóval tiszta szerencsejáték olcsón(!?)

E három scenárió pedig évtizedek alatt gyakorlatilag ugyanannyiba kerül...

Ha meg még nem is, akkor ahogy megyünk végig a három ponton, akkor pedig nem csak a pénzed megy, hanem az az idegsejtjeid is pusztulnak, SŐT az egyszeri és megismételhetetlen, pótolhatatlan értéked is:
Az IDŐD. Az életed,
Vadászat a Vörös Okt.,...akarom mondani a jó vételre, az ezzel járó idővel, kiesett pénzkeresettel, üzemanyaggal(!), a hivatalos procedúrára elment idővel.
Vadászat a hibák okára, a jó szerelőkre, a trélesre. A kóklerek, kontárok, gagyi alkatrészek miatti gyomorgörcs miatt a belgyógyászra, idegorvosra...
Akkor olcsóbb is valamelyik!?

Ugye, hogy nincs ingyenebéd? :-(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.04. 20:19:21

@Agr3ssor: Vigyázz, ami tarajos, az nem süN, hanem süL! :D

streetsta · http://managertoys.hu/ 2014.01.04. 20:24:39

@hofi601: A motorja annyi autóban volt, hogy bele sem kezdek. Egy rakat amerikai kisbuszban, személyautóban voltak ezek a blokkok. A kopó-fogyó alkatrészekkel nem nagyon lehet baj, az egyszerű dolog. A kasztni elemek, biszbaszok a szűk keresztmetszet (de azért megoldható, de nem olyan egyszerű, mint ha Astrád lenne).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.04. 20:25:01

@Agr3ssor: Akkor az elég kellemes súly/LE arány...Nekünk most van 140 lovas autónk, de az 1600 kiló hozzá... :D De avval lassan vonulni kell, nem száguldozni... 8-)
Valami kis Clio-ba kéne belerakni egy ilyen 1.8 16V-t, mint a tied; valahogy hátsókerékre adni a kraftot, isteni játszósautó lenne...

Bambano 2014.01.04. 20:25:42

@Elmés téveszmés: a töltés hiányát már a ladakocsi is jelezte 1972-ben.

@ColT: az tény, hogy az autó dögrovás felé vezető első lépése a gány szerelő. de azt továbbra is fenntartom, hogy az emberek zömének nem kell tudnia, hogy mi a konkrét baj az autóval, annyit elég tudnia, hogy mikor adja szerelő kezére. szerencsésebb esetben azt is jó tudni, hogy megbízhat-e a szerelőben.

az emberek zöme nem valóságshow főszereplő, és nincs mögötte egy újság, ahol pageview-k ezreit hozza, ha karákószörcsögön megállt alatta a verda és népmesébe illő fordulatokkal jutott haza, majd erről posztolt. Ez a legfőbb különbség. Itt ünnepnap egy kiadós lerobbanás, nekem meg szétrúgják érte a seggem.

Elmés téveszmés 2014.01.04. 20:25:49

@misinator:
"Merthogy én még az életben nem hallottam olyat, hogy valaki kanyarstabilizátort cserélt volna újra!"-tanár úr kérem,én jelentkeztem!:D
Nem volt nagy kunszt...feladat,végiggondolni,megcsinálni.Nem sopánkodni,rágódni,pánikolni....kellő mennyiségű sörikével előkészülni,s közben káromkodni folyamatosan,h ne maradjon benne az emberben a feszültség..egy a lényeg,hogy ne gondnak vegyük már az ilyesmiket..
Idő...relatív...lehet hobbi is,amiben képzed magad,megismered amit használsz..s megfelelő fórumokon tapasztalatot cserélsz,segítséget kapsz,majd a felépült tapasztalat alapján segítesz másoknak...és észre sem veszed,de behálózott ez a dolog...és kisüt a nap,nem problémák adódnak,hanem feladatok,amiket megoldasz,s büszkén melengeti majd a kebled,mikor vixagondolsz reá...
Asszem nem kéne többet innom..:D

zséroskenyér 2014.01.04. 20:26:30

szerintem azt nem erti sok kommentelö a szerkesztöseg fostaligai kapcsan, hogy nekik ehhez megvannak a kapcsolataik, azaz a lehetöseg alkatresz- es szervizköltseg csökkentesere. plusz szeretnek ezzel szopni, plusz ha szopnak vele, az meg jo is, mert cikket irnak belöle.

nekem erre sem az idegeim, sem a szabadidöm, se a kapcsolataim nincsenek meg, a szerelö ugy huz le ahogy akar, mindenert full arat fizetek, stb.

ger.mánia 2014.01.04. 20:29:36

@srank: Nem igazán szoktam huteni a turbót, inkább a célbaérés elott 5 percel "pihentetem" az autót, finoman, alacsony fordulaton próbálom lehuteni. Eddig nincs bajom vele. Szerinted?

misinator 2014.01.04. 20:31:45

@Elmés téveszmés: :-)

Én is imádtam szerelni a Nagypolákot /sikerélményfaktor ugye.../

De ma már ez gyakorlatilag kikopik; Hol látsz ma már lakótelepei parkolókban hétvégi komplett autófelújításokat? :-(

Amire én gondoltam az a "Hogyanússzukmegmennélolcsóbbanazautóvárlástüzemeltetést nemzeti sport..

miksi 2014.01.04. 20:33:56

@Don Tejbegríz a féllábú matrac: Kiforgatva így is értelmezhető. Sokak számára egy autó fogyasztása az elsődleges szempont, itt nem az volt. Nekem is többet ér egy finom suhanású, rezgésmentes benzines autó,pedig nem vagyok a saját pénztárcám ellensége. Volt dízelem, hazudnék ha azt mondanám, hogy nem szerettem, mégis visszapártoltam, mert egyszerűen számomra kellemesebb. Azt próbáltam csupán körvonalazni, hogy bizonyos élethelyzetekben, szituációkban tökéletesen helyettesíthető az autó, ha megvan benned hozzá a szándék. Ilyen egyszerű. ;)

Elmés téveszmés 2014.01.04. 20:34:11

@Bambano:
ez is jelezte.Utána már..amint irtam.
Majd a kövi kocsim ilyen superlada lesz akkor,apámnak már úgyse kell a tanyajárója.Fain kis kocsi,küszöböt se kell cserélni,mert már rég lerohadt

peta33 2014.01.04. 20:34:25

@misinator: Sajna igazad van! Mindenki bele esett már ezekbe. De ,,kinek mire fussa :-( ,igaz a végén mind sokba fáj,így is-úgy is. Persze minél fiatalabbat kéne venni,lenyomozhatót,vagy újat. De hát,ma arra keveseknek jut,család,gyerekstb,,,minden más mellett..Így megy ez,,kell az ócsó kocsi is,,,..
Kifogni,persze igen ritkán lehet jót,sajna.
P.

Agr3ssor 2014.01.04. 20:36:47

@geegee: Rakták az egyes Clio-ba az én motoromat, az volt a "Clio 16v"!! 7.2 alatt volt százon! :)
Kép:
katalogus.medija.hu/original/p0003352.jpg

És volt még belőle egy nagyobbra fúrt változat, az volt a Clio Williams 2000-es motorral, 147 lóerővel!

www.pistonheads.com/pics/news/18365/Clio2-L.jpg

Ezen még még szélesítették az első sárvédőket, és egyedi kárpitot meg műszerfalat kapott, kék-fehér színben! Sorszámozottak!!
Más is kitalálta ezt! :)

JaxTeller 2014.01.04. 20:48:52

@Agr3ssor: megmondom őszintén nem is láttam még R19-ben ilyen sport változatot élőben. Amúgy az elmondás alapján tényleg jó gép lehet. Szomszédnak volt sima 1.4 R19, az első kiadás, nekem nagyon bejött, úgy emlékszem elég kényelmes volt.

Bambano 2014.01.04. 20:49:21

@geegee: clio-ba rakták már a hátsó ülésre a 3 literes v6-os motorjukat is, faragtak hozzá hátsó kihajtást, meg lehetett venni.

sajnálom, hogy sose kergettem meg egy olyat.

misinator 2014.01.04. 20:58:11

@peta33: "...Mindenki bele esett már ezekbe..."

S most belegondolva: Tényleg! Én is így jártam!

Kezdtem a 3. pontommal, egy 14 évesen vett Nagypolszkival.
Nem ment 2 évet, de kalandok voltak vele...

Jött a kettes pont: Ebbe tartozik a KGST minőségű 3 éves Nagypolák kevés kilométerrel, de elhanyagolt állapotban. Ő bírta 18 éves korában.
nepitelet.hu/autok/fso_fsm/125p/nagypolak_-_a_gep/

Jelenleg az első pont: Újonnan vett Albea, hitelre.
Most lesz 8 éves. Mindennap használom. IOlyan hibája még nem volt, ami szóra érdemes. /Izzók égtek ki, illetve télen nem szereti a 100-as benzint, s ez okozott hibajelenségeket/ Még az aksi is gyári...

Ha nem kotlik meg rajta mondjuk az elektronika, vagy nem törik meg, akkor marad ez is 15 évig.
nepitelet.hu/autok/fiat/albea_2003/a_torok_lancia/

Agr3ssor 2014.01.04. 21:11:57

@JaxTeller:

Ezzel sokan vannak így!! A Renault Club-ról ismerek sok tulajt, de máskülönben nem sokat helyeztek újonnan forgalomba Magyarországon, mert megfizethetetlen volt!
Ritka autó nagyon! De mivel összetartó a közösség, ezért bármi olcsón beszerezhető hozzá!

i10.photobucket.com/albums/a106/DBevis/Motors%20of%20Dan/7.jpg

Az enyém ilyen, csak metálszürke! És nekem sajnos nincsenek meg ezek a szép gyári Speegline felnik!
A legnagyobb rákfenéje, hogy alapjaiban más, mint a többi R19! Erősebb bölcső, merevítések, más első-hátsó fék, más hátsó futómű... Ezen dupla optikás lámpák vannak, a ritka H4+H1 kombinációval! Refinél 4 izzó ég!! Más a sárvédőív, a menetszél be van vezetve a fékekhez a lökhárítón keresztül... Lehetne még sorolni az extrákat! :)
És az a jó, hogy semmi utólagos tuningot soha nem adtak hozzájuk, tehát a legtöbb gyárias állapotú!
Én nagyon szeretem!!

ger.mánia 2014.01.04. 21:13:37

@verde66: Hát ez inteligens volt; kicsit irígykedően hangzott válaszod pedig a két autót kevesebb mint 4 gurigából megúsztam. Mások sokkal többet költenek egy autóra. Jó használt autót kell venni jó áron, csak így tudtam álmaimat megvalósítani.

peti.olah 2014.01.04. 21:26:16

@Agr3ssor: Debrecenből Érdre mentem Citroen motorért. És a Citroen hátuljában elfért.
Meg dunántúlról hoztak debrecenbe citroen motort. Egy citroenben.
És a fuvarköltséggel együtt megérte, azóta is hibátlanok.

1kutya 2014.01.04. 21:38:14

@Agr3ssor: nah most pont így vagyok egy e30 kompakttal:-DDD

1kutya 2014.01.04. 21:41:09

@JaxTeller: ahogy @streetsa is írta: "az autózás drága!" akár új pöpec verdád van, akár 20 éves lelakott szutykod...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.04. 21:42:27

@misinator: "E három scenárió pedig évtizedek alatt gyakorlatilag ugyanannyiba kerül..."

Rohadtul így van.Én is mindig morgok, hogy relatíve fiatalon vett kocsink milyen q sokat veszt az értékéből.Aztán meg elgondolkodom, hogy sose hagy cserben, néha 10 e km-t megy egy hónapban, kényelmes, biztonságos...Lehet, hogy mégis inkább az értékvesztést vállalom, ott nem kell az alkatrészekkel, szerelőkkel, időpontegyeztetéssel, másik autóval sz*pni...nincs gyomorgörs semmire.Csak persze egyszerre több pénz áll autóban...de összességében ugyanannyi, mint mikor huszonéves koromban a velem egykorú roncsokat tartottam fenn...

misinator 2014.01.04. 21:46:27

Örülök, hogy eddig még senki nem keresett fogást a hipotézisemen :-)

A kivételekkel ne gyertek /csereberéből, nepperkedésből autószerelésből élés, young/oldtimer mánia/ , mert kivételek erősítik a szabályt:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.04. 21:46:47

@Bambano: Akkor lehet, hogy Papp Tibinek a fizetése is csökkent, mióta megvan az Avensise? :D

Agr3ssor 2014.01.04. 21:48:54

@1kutya: Ki milyen végzetet választ magának!! :)
Hát le a kalappal! Én gyűlölöm az autórasszistákat, akik állandóan sz@rozzák másét!
Nekem ugyanolyan jó érzés látni egy kuriózum BMW-t jó kezekben, mint egy Golf2Gti-t, vagy egy enyémhez hasonló gépet!
Konkrétan egy Skoda Favorit Silverline mellett be tudok sz@rni a gyönyörtől, pláne egy Blackline-tól! :)

hofi601 2014.01.04. 21:52:58

@misinator: Én azért vitatkoznék egy kicsit. Nagyon sokan erőn felül vállalnak autót, vagy csak nem számolnak előre. (Tibby pont nem ilyen szerintem.) Általában aki x Ft-ért vesz autót, annak nincs másik x Ft-ja rá pluszban. Ha van, akkor többnyire elkezdi nézegetni az eleve 2x-be kerülő fiatalabb, fényesebb portékát, és inkább vesz egy olyat és imádkozik. De ha előre számolsz, és van keret a javításra, akkor nem lesz feltétlenül szopás a vége. Állatorvosi lovak persze mindenhol vannak, de ugyanúgy vehetsz vadi új állatorvosi lovat is, mint használtat. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.04. 21:58:16

@Agr3ssor: Igen, ismerem; sőt asszem volt Clio 3.0 is, a hátsó ülések helyén volt a motor.Na az nagyon beteg lehetett... :-)
Legalább kipróbálni jó lenne egy ilyet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.04. 21:59:20

@Bambano: Na az előbbi kommentemnél még nem tartottam itt... :D

Agr3ssor 2014.01.04. 22:00:47

@peti.olah: Debrencen-Érd oda-vissza! Az aztán csekély járulékos költség!! És persze egyedül raktad ki-be!! Legalább nem unatkoztál azon a jelentéktelen 550 kilométeren! Aminek a költsége ugye logikusan nem adódik hozzá a motor vételárához!

Agr3ssor 2014.01.04. 22:03:04

@geegee: Lehet kuponnal kedvezményes tesztvezetésre menni! Ott egyszer láttam Clio V6-ot...
De az már az újabb, 2-es Clio! Az enyém még a régiben volt... bár ugye az elől hajt, és elől van a motor... Nem hátul hajt, és középmotor, mint a V6 :)

JaxTeller 2014.01.04. 22:03:55

@Agr3ssor: hallod gratulálok hozzá, bejövős ez a kocsi nagyon.
Egyébként igen, én is szívesen megnézek bármilyen típusú szép gyári állapotú autót. Nekem az szívem igen csak egy gyári Calibrához húzna, remélem mire oda jutok, hogy megvalósítsam lesznek még olyan autók.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.04. 22:04:02

@Bambano: Egyszer voltam egy ilyen Renault Series by ... már nem tudom mi volt a neve a rendezvénynek, kint a Hungaroringen, vagy 15 éve.Lehetett is ilyen Clio 2.0, Clio 3.0 gépekkel menni, csak rohadt hamar elfogytak az időpontok.. :-( Maradt az 1.6-os Mözsan...de legalább jártam a Hungaroring aszfaltcsíkján.Sima, hétköznapi, kétfülű embernek az is valami... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.04. 22:06:27

@misinator: Egy fiatal Bea az nem utolsó dolog...Mondjuk 8 évesen még eléggé törvénytelen a használata, de mondjuk 20-22 évesen már klassz lehet... :D :D

JaxTeller 2014.01.04. 22:09:51

@misinator: szoktalak látni Miskolcon a forgalomban :) ha jól emlékszem, volt az Albea a heti merítésben is, a króm csíkok miatt ragadt meg bennem a kocsi, amúgy sem gyakori, de így még egyedibb :)

JaxTeller 2014.01.04. 22:13:58

@JaxTeller: na mármint írni se tudok, szóval ha jól emlékszem volt a heti merítésben is? mintha ott olvastam volna róla, úgy rémlik

20agh 2014.01.04. 22:14:11

@Elmés téveszmés: De akkor már, ha hobby, akkor miért nem mondjuk egy tetszőlegesen választott 25-30 éves kocsit állítasz vissza gyári állapotba, nah, azt meg is nézik, de most őszintén, mi nézni való van egy kívülről lepukkant tizenéves egyterűn? Tehát itt jön be a MIÉRT? Ez kb olyan, mint mondjuk bélyeget gyűjteni, de csak az olcsókat, és nem az egész sort. Értelme kb. semmi.Nekem is van egy ilyen általad emlegetett hobby autó, egy 2002-es smart, állapota tűlzás nélkül szalon, megvettem 600-ért, bele tettem 1 millát csak a csinosításba. Csak ez nem ugyan az a kategória. Igen, jó lemenni a garázsba, és "dolgozni" rajta, mert nincs lent net, és nincs telefon, mint ha egy modellen dolgoznék, csak ez nem 1:18-as. Ennyi.Másnak meg ez beteg, megértem. De öröm nézni mire egy 12 éves kocsi elérte a szalon állapotot, kárpit sorolhatnám. Viszont most ez mi? érted? jobban megnéznek egy 30 éves moszkvicsot, vagy trabantot.Ha már hobby

Agr3ssor 2014.01.04. 22:15:51

@JaxTeller: Gyári Claibra!!? Az egy szép álom!!
Sajnos a tulajok többnyire előbb raktak rá Lexus lámpát, minthogy rendesen kipofozzák őket! Én nem is láttam évek óta normális példányt!! Pedig de szép is az...
A dicséretet köszönöm az autó nevében!
Amúgy a rendezvény, amit te mondasz, az a World Series by Renault! Röviden WSR! 2007 óta minden éveben megrendezik! Szoktak kiállítani olyan kocsit, mint az enyém! Sok klasszikus Renault van ott... És patika állapotban!
Clio Williams, R19 Cabrio 1.8 16v, R21 Turbo Quadra! R5 GT, Alpine turbo... Vannak jófélék!
idén is lesz, szeptemberben! Érdemes kimenni!!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.04. 22:20:47

@Agr3ssor: Mostanában is, vagy csak akkoriban? Mert azért ezek az autók manapság már kicsit öregecskedőnek ((c)Fletó apánk...) számítanak...

JaxTeller 2014.01.04. 22:23:35

@Agr3ssor: mobile.de-n szoktam nézegetni van fenn mindig 1-2 olyan példány amiben nincs még 30 ezer kilométer sem, 10 ezer EUR körül, szóval többszörösen álom ez nekem :)
Én szoktam látni egy szürkét Tiszaújvárosban, tényleg gyári még a felni is szép állapotban van. Néha meg is szoktam állni megnézni :)

misinator 2014.01.04. 22:25:31

@hofi601: Nincs is vita köztünk:-)

Egyrészt mert én is úgy írtam, hogy:
"... Ha új vagy max. pár éves TÉNYLEG leinformált autót veszel s azt tartod sokáig, akkor - JÓ ESÉLLYEL - kapsz évekre, évtizedre, akár tovább is egy problémamentesen, üzembiztosan működő közlekedési eszközt..."

Tehát jó eséllyel!
Van nekem is nem egy ismerősöm, akiknek szívtam a vérét az akkor már öreg Nagypolákból, hogy "kellett neked ilyen bonyolult autót venni!", amikor az újonnan vett autó az őrületbe kergette őket;/kiirthatatlan rezonancia utazósebességen az egyiknél, a másiknál vaduló elektronika, a harmadiknál kapituláló turbó, befecskendező dci-nél/ a márkakereskedések meg tettük rájuk nagy ívben...

A hozzászólásod többi része szerintem jórételemben "csak" árnyalja a hozzászólásom.

Én sem véletlenül vettem hitelért; még éppen nincs erőn felül.
/De a részletekbe a pénztárcámba turkálás elkerülése végett nem megyek bele, pedig ugye az ördög a részletekbe rejlik.:-) /

Én a jobban felszerelt kivitelről mondtam le, pedig az arányaiban sokkal jobban "megéri". Így nincs klíma, villanyablak, ABS, stb.

De van egy fizethető törlesztő részletem egy olyan autóra, amit első perctől én vezetek, szervizelek/szervizeltetek.

Ahány ház, annyi szo.ás...

Agr3ssor 2014.01.04. 22:25:53

@geegee: Persze, mostanában is!!

Agr3ssor 2014.01.04. 22:27:40

@JaxTeller: Én fél éve láttam szemből begurulni egy gyárias Calibra-t! Közeledett, megállt... Majd felhajtotta a tulaj a Lambo-ajtót, és kiszállt... Majd mikor mögé értem, kiszúrtam a kristály LED-lámpát is!!! :(

ger.mánia 2014.01.04. 22:30:16

@srank: Nem vagyok idömilliomos, amíg reggelizek vagy készulödök addig melegítem az autót(kertes ház). Nem vagyok chip+tuningbuzi sem, egy jó barátom adta nekem ingyen mert eladta az A6-osát a chip-et meg kivette, akkor meg miért ne?

misinator 2014.01.04. 22:32:45

@JaxTeller: Volt a heti merítésben?
Ha igen, akkor feszítek, mint a decis üveg:-)

"...a króm csíkok miatt ragadt meg bennem a kocsi, amúgy sem gyakori, de így még egyedibb :)..."

Hogy is mondta a tömeg kórusban a Bryan életében?
"Mindannyian egyéniségek vagyunk." :-)

Valld be, mivel jársz, s mely napszakban?
Ugyanis napközben meg folyamatosan járom a belvárost kórházi autókkal, így munkám során gyakran találkozom autósokkal:-)

misinator 2014.01.04. 22:35:09

@geegee: Hová lettek a csak írásjelekből álló hozzászólásaim?
Na meg Damon Hill ugye...

Szóval mosolyogtam!

JaxTeller 2014.01.04. 22:46:18

@misinator: akkor rosszul emlékszem, lehet csak úgy olvasgattam a népítéleteket :)
Leginkább a reggeli órákban 6:30 - 7:30 és az esti 18:30 - 19:30 közlekedem Miskolcon, amúgy nem ott lakom, hanem Ónodon és Zsolca felől járok be dolgozni. Egyébként egy pezsgőmetál/pezsgőbarna F Astram van.

akos696 · www.focusauto.hu 2014.01.04. 22:48:39

@streetsta: Ja nekem is ez a blokk van a Voyageremben (illetve amerikai piacos Dodge Caravan) és bombabiztos. 12v és ebben az autóban csak kb 155-160le, de iszonyú szépen muzsikál és nagyon megbízható.

venturaea 2014.01.04. 22:51:39

@hofi601: nem rossz az csak ne akard gázosítani mert nem fog menni.

JaxTeller 2014.01.04. 22:51:51

@Agr3ssor: a kristály LED karácsonyfa égő lámpákat egyébként egyik autón sem értem. Mondjuk azt legalább még könnyű visszaalakítani :)

akos696 · www.focusauto.hu 2014.01.04. 23:01:34

@streetsta: Ja és nagyon jól tűri a gázosítást, 2 éve mióta bent van a gáz, egyet nem prüszkölt vagy bármit is ellenkezett volna.

hofi601 2014.01.04. 23:02:30

@venturaea: Olvasol a gondolataimban. :) Egyelőre csak gondolatkísérlet. Nem napi használósnak kellene egyébként, szóval lehet, hogy meg sem érné gázosítani.

hofi601 2014.01.04. 23:04:33

@venturaea: @akos696: Ti mindketten a V6-os Mitsubishire gondoltok? Mert van némi eltérés a véleményetek között. :)

verde66 2014.01.04. 23:06:51

@ger.mánia: Kivette a chipet? És chip nélkül adta el? Vagy a te autód chipjét raktátok be? Chipet cseréltetek, és közben énekeltétek a chip-chip chókát? Vagy szóltatok Chip Fhúznak, hogy kéne egy-két chip okosba? :)

misinator 2014.01.04. 23:08:13

@JaxTeller: Nna, átnéztem a heti merítéseket. Nincs benne.
Talán nem is baj, annak tudatában, hogy mindegy, hogy mit ír a júzer, úgyis kiosztják a fotelharcosok:-)
Nekem is van benne egy-két provokatív mondat más típusokra, de azok konkrét ismerősök autói, így azok direkt nekik szóltak:-)

A reggeli időpontok stimmelnek, hiszen kb. 6:20-kor indulok Felsőzsolcáról.
Tőled korábban megyek haza, ha csak nincs valami esti program.

Ha látsz, villants!
Pár perc alatt csak le fog esni a tantusz...:-)

Mindig csesztetnek az ismerőseim, hogy nem veszem észre őket, bezzeg ők láttak engem!

Hja kérem, nekik könnyű kiszúrni a típust /ritka/, a színt /még kettő van ilyen kék Miskolcon, abból az egyik a facelift előtti verzió/, s egyedül az enyém van "krómozva".

Ők meg jönnek az elterjedt, egyedi ismertető jelek nélküli autókkal...

Jó éjt!

akos696 · www.focusauto.hu 2014.01.04. 23:18:04

@hofi601: Igen, nekem ez a 6G72 kódú Mitsu 3.0 v6 blokk van az autómban gázosítva, bár a szívórész és a befecskendezés nem ugyan az, mint az echte Mitsu modelleken, és gyengébb is kb 20 le-vel.

Lökött kamionos 2014.01.04. 23:24:26

@Agr3ssor: Esetleg tudom ajánlani Calibra ügyben a willhaben.at-t. Olcsónak itt sem olcsók de legalább a képek szépek és lehet "álmodozni". :)

Seca81 2014.01.04. 23:28:14

@hofi601: Udv! Sigmad van? Vagy csak tervezed?
Nezd meg az avatarom...

hofi601 2014.01.04. 23:58:17

@Seca81: Egyelőre csak terv, és nem feltétlenül Sigma, csak találtam most egy kombit viccesen olcsón hirdetve, és azóta nem tudom kiverni a fejemből. Fura vonzalmat érzek a kretén (ritka, csúnya, öreg) autók felé, de gondolom ez ebben a körben nem meglepő. :)

Prérifarkasz 2014.01.04. 23:59:22

@misinator: Azért nemrég jelöltelek, hátha mégis bekerülsz... :)

nem kéne... 2014.01.05. 00:14:21

@Agr3ssor:

kicsivel több különbség volt ott, mint csak a furat.

Elmés téveszmés 2014.01.05. 00:15:17

@20agh:
Vki bélyeget gyűjt,vki bélyeget nyal...kinek mi tetszik..Ez a hobbi lényege,h tartalmas kikapcsolódást tud nyújtani,megvalósítod a gondolataid,álmaid..
Miért kellene vmit patikaállapotba hozni?
Miért lehetne csak ez cél,egy autóval kapcsolatban??Vkinek az is öröm(főleg,ha nem szakmabeli),hogy az alkatrészeket cseréli,felújjít,rendbentart..egy mindennapi használatra szánt autón.Nem nézik meg??Hát istenem...nem mkinek ez a célja..
Nekem is (relative)olasz tucatautóm van,csak néhány spojlerrel.Qrvára lexarom,mondhatni,h nem bámulnak meg.Sőt,kifejezetten szeretek olyan mellékutakon járni(itt szerencsére van pár)ahol nincs egy lélek sem.Élvezem a tájat,élvezem az autót.Otthon meg szerelgetem,élvezem a szerelgetést,élvezem a sört..és ez így nekem jó.Az autót használati eszköznek tartom,nem műtárgynak.Nem féltem,de nem is sajnálok tőle semmit.Nekem nem hiányzik egy 30-éves kocsi,h vadásszak alkatrészre,féltsem,óvjam a széltől.
Nekem ha kell,bedobok pár mázsa cementet,ha kell,akkor a családot viszem.Nekem a használati érték a fontos,és,h műszakilag rendben legyen...én ebben élem ki magam,a műtárgyaknak a vitrinben a helyük.Vitrinem meg nincs,mert nincs szükségem műtárgyakra.

nem kéne... 2014.01.05. 00:19:46

@BallyS16:

nem ennyire egyértelmű a dolog.
majd megírja.
most egyelőre úgy néz ki, nem folyik.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.05. 00:27:00

@Agr3ssor: Ja télleg, WSR... majdnem jól emlékeztem... :D

Prérifarkasz 2014.01.05. 00:27:18

@misinator: Nagy igazságok vannak abban, amit írtál... De akárhogy is adom össze a 8 éve az autóra költött pénzt, sajnos sehogy sem jön ki belőle egy új középkategóriás ára (mínusz a 8 éves használt ára, hogy korrekt legyek), de még egy kiskategóriásé sem...:(
Persze értem én, hogy stressz meg gyomorfekély, de egy újnál már rég az idegosztályon pihennék, mivel a kockázat ott a legnagyobb, mert ha nem tudom fizetni a hitelt, akkor bebuktam az egészet... 15-20 évesnél meg, ha felmerül egy kiadási tétel és nincs szabad pénzeszköz, akkor max áll(na) az autó (ilyen még nem volt). Én sem vagyok nagyon eleresztve, ezért a szépséghibákra nem nagyon tudok költeni, de a műszaki (futómű, fék) problémákat haladéktalanul megoldom.

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2014.01.05. 01:00:17

oké, oké, de szerencsétlen eladó valószínűleg nem ismert fel, vagy nem ismerte a mercis vergődésedet. azt hiszem a legtöbbünk tudja, miről beszélek. Tibor, neked egyáltalán nem kockázatos fostalicskákat venni, mert ha valamit cserélni kell, akkor fenyegetőzéssel még azt is bele lehet alkudni az árba.
Ne haragudjatok, de ez kijött belőlem, mert még mindig bennem él, és előítéletes vagyok azóta is a Tiborral szemben a mercis vásárlós írása óta. Töröljétek, bannoljatok, de ezt akkor is ide kellett írnom.
Mindegy is, légy boldog vele, csak hagyd békén a szerencsétlen eladókat, akik bevallottan szart árulnak, ne kérd rajtuk számon a fost, és ne érezd magad átverve az 1 havi fizud feléért pattintott kőszerszám miatt!
Üdvözletem

másik oldalon 2014.01.05. 01:01:09

@zeddez: Ne keverj össze már egy olyan autót amelyikből több százezer fut magyarországon olyannal mint amelyikből néhány ezer.
Ráadásul ebből a legfiatalabb is 1X éves.Persze lehet minden meg annak az ellenkezője is, de ha most azonnal kell, és általában igen, akkor sohasem annyi, mint amennyiért vett a haverom haverjának a haverja, és 25K-ért normális szerelő rá sem néz a motorodra, nemhogy kicseréli, főleg Pesten, ahol egy sima fékbetétcseréért is elkérnek 5K-t egy olcsó szervizben.
Hahaha motorcsere 25 ezerért :) Egy rendes szervizben ennyiért az időszakos szervíz munkadíja nem jön ki.
Egy motorcsere egy ilyen autón 6-8 óra. Ebből nem fog felfelé kijönni a motor. Bár ilyet még nem láttam, hasonló kisbuszoknál, lökhárító, homlokfal, hűtők, stb ki-be. Így kezdődik, vagy futómű a motorral együtt alulról kihúzható, de akkor sem 1-2 óra+ klímatöltés+fagyálló+ ezmegazt biztosan ki kell rajta cserélni, ha már szétszedték. Szóóval jó lesz az számla nélkül is annyiért amennyit fenn írtam, ha csak nem otthon bénáztok vele, igazi magyar módra.
Persze biztos meg lehet oldani másképp és okosba, de azt később az út mellett a lerohadt autót nézegetve, gumit rugdosva lehet nagyon megbánni ;)

másik oldalon 2014.01.05. 01:50:23

@Krisi:
Az autóm városban 10 litert fogyaszt (kisbusz 2 Tonna), ugyanez benzinesből 17 litert. Jó abban 3.7 literes motor van, de ha a fogyasztást nézzük akkor tökmindegy, ugyanoda visz el, kb ugyanolyan gyorsan, mivel ez nem versenyautó, hanem 7 személyes kisbusz.
Az azalatt megtett 500e Km alatt 30FT/km árral 15.000.000 FT-os spóroltam meg egy benzineshez képest. Akkor?
Mellesleg a tág környezetemben (kb 200 dízelautó) még senkinek nem volt gondja a common rail rendszerrel. A turbóval is csak átlag 4-500ekm-ként. Az enyém pedig automata, tehát kettőstömegű nincs benne.
Nem kell minden baromságot, rémhírt elhinni.

másik oldalon 2014.01.05. 02:04:01

@misinator: "Merthogy én még az életben nem hallottam olyat, hogy valaki kanyarstabilizátort cserélt volna újra!"
Akkor kapaszkodj meg, én cseréltem :)
Letört valami kis pöcök róla és zörgött. Ahhoz képest hogy mekkora a vas (7 személyes Mercedes kisbusz 2t) maga a vas csak 27 ezer Ft volt. Én is meglepődtem. Persze akkor már a silenteket is kellett igy volt munkadíjjal szakszervizben 60 ezer körül.

///M_Straight_six 2014.01.05. 02:27:45

@20agh: szerintem neked üldözési mániád van, ami pedig a mercit illeti, én a suzuki meg az audi kulcsot is ugyanúgy pörgetem, mert kóros mozgáskényszerem van, de nem feszítősen. Ha pedig valaki feszítősen pörgeti a kulcsot, az akkoris gáz ha a legújabb S500-asnak a kulcsa... szerintem...

streetsta · http://managertoys.hu/ 2014.01.05. 02:32:56

@hofi601: Az enyém is gázos. Sok éve. Injektoros rendszer, és viszonhallásra. Bár, manapság már nem nagyon éri meg az átalakítás.

venturaea 2014.01.05. 03:24:10

@hofi601: akkor ne rám hallgass mert én csak a Pajeros haveroktól tudom, hogy a régi V6 nagyon nem szereti a gázosítást állítólag még benzinnel is szelepgondjai lesznek egy idő után. Én ezért is vettem 6G74-es Pajerot mert én is gázinjektort szereltem bele.

Agr3ssor 2014.01.05. 06:07:46

@nem kéne...:
Igaz, vezérműtengely is más volt pl! De nem véletlenül tudod csereberélni az F7P-F7R motorok között a cuccokat! Felépítését tekintve a két motor ugyanolyan!

Krisi 2014.01.05. 09:00:40

@Ikukám: valahogy sejtettem a "komment küldése" gomb megnyomása után, a gyengébbek kedvéért hozzá kellett volna tegyem, hogy nyilván nem a fuvarosokra gondolok, akik évi 500'000km-t tesznek meg.

úgyhogy akkor most hozzáteszem, hogy azokra gondoltam, akik évi párezer km-t mennek csak, de autóvásárlásnál csak azt az egy dolgot nézik, mennyit fog fogyaztani, más számítások elvégzésére pedig képtelenek. úgyhogy vesznek egy dízelt, mer az keveset eszik. na rájuk gondoltam. és ők sokan vannak, itt járnak közöttünk :)

Balthazor Hellman 2014.01.05. 09:30:09

Végigfutottam a kommenteket... valahogy úgy érzem, a hülyékből mindig akad utánpótlás...

Formaggio 2014.01.05. 10:58:18

@Balthazor Hellman: Nem csak a kommentelők között van utőánpótlás, a szerző sem (menhelyi) kutya.

Elmegy megvesz egy elhanyagolt állapotú autót és még az olajszintet sem ellenőrzi le mielőtt elhozza?

Ilyen "autós újságíró" irományát olvassuk, és kommenelünk rá annyian, hogy még végigolvasás nélkül is percekig kell az oldalt lefelé pörgetni, hogy a végére érjünk?

csongiaparaszt 2014.01.05. 11:35:42

@hofi601: 1.9 dízellel érdemes. Egyébként rövid tengelytáv, kerekek a sarkokban, ügyes futómű - érdemes rákeresni a TC-n a tesztekre, úgy emlékszem az első generációsról a TCTV-be is készült anyag.

Seca81 2014.01.05. 11:39:34

@hofi601: A hahu-n 350-ért neppertől? Arra még nyugodtan rászámolhatsz átírással még egyszer ennyit, ha tudsz alkudni talán olcsóbban is megúszod. Csak az átírás (gyors fejszámolással) több mint 100k.
Alkatrész nem igazán van, külföldről egy donor (ha tudod hova tenni) és kész.
Hasonló cipőben járok én is, az a szerencsém, hogy van a közelemben egy neves Mitsubishi-s szerelő, ha ő nincs, meg sem vettem volna...
Sok-sok idő, még több pénz és ennél is több türelem kell egy ilyen autóhoz, de tavasszal remélem összeáll a kép :)

másik oldalon 2014.01.05. 12:12:33

@Krisi: "gyhogy akkor most hozzáteszem, hogy azokra gondoltam, akik évi párezer km-t mennek csak, de autóvásárlásnál csak azt az egy dolgot nézik, mennyit fog fogyaztani, más számítások elvégzésére pedig képtelenek. úgyhogy vesznek egy dízelt, mer az keveset eszik. na rájuk gondoltam. és ők sokan vannak, itt járnak közöttünk :)"
Ugye Te sem gondoltad komolyam hogy évi párezertől tönkremegy az ami évi 50.000-től nem megy gallyra :)
Ez az érvelés elég gyenge lábakon áll. A dízelautó mindig jó, legfeljebb sok típusnál azért nem gazdaságos, ha keveset mennek vele, és drágán vették.
Nekem is van olyan haverom aki évente egyedűl 5.000 km-t megy VW Touran TDI-vel - persze hogy 7 személyes :)

Balthazor Hellman 2014.01.05. 13:07:32

@Formaggio:

Valójában a próbakörön villant fel az olajszint visszajelző lámpa, még nem volt megvéve az írás szerint. Ugyanakkor az olajszint nem bír olyan mennyiségű információval, mint gondoljuk. Hiába nézzük meg a nívópálcát egy idegen autóban. Olyan mint a km óra állása. Mutat valamit... befolyásolható...

Én amikor a Mazda 5-öst vettem, meg se néztem... Az olaj mennyisége a dpf regenerálások miatt növekszik, a porlasztó alátétek átégése miatt csökken... Semmit nem mondó információ az amit épp lát az ember...

Egy 5 éves elvileg garantált 104.000 km-es autóra is ráköltöttem eddig 300-350.000 huf-t csak alkatrészre, a munkát magam csináltam... erre még rájön a 120.000 km-es szerviz.

Jobban megbízom a 270.000 km-t futott Octaviámban, mint ebben a most már 6 éves autóban...
Az asszony újabbat,nagyobbat akart. Mondtam neki,hogy ez egy más anyagi dimenzió lesz, és csak most értette meg,hogy igazam volt...

Ennek ellenére: az elkövetkező kb 9 évben (a tervezett 10-ból eltelt egy) Az autó vételárával együtt kb 3,5-4M huf a tervezett költség, amiből eddig 3M huf elment... Még a kettőstömegű lendkerék, illetve majd abroncsok jelentenek nagyobb kiadást, ha minden jól megy. Eladáskor is visszajön majd valamennyi...

Egy ilyen új autó 6-7 millió huf, ami 10 évesen kb kétszeresét éri majd egy 15 évesnek... az 6-7 M huf-os kiadás a most tervezett 3,5-4 M-hez képest...

A cikk írója várhatóan az utóbbi feléből megy majd ezzel a Kocsival 4-5 évet...

Egy ilyen öregecske autót egyszerűbb megvenni, de költségesebb karbantartani. A motorolajfogyás, meg kb 100.000 huf-ból az ő számára orvosolható, a veszek egyet 50-ért tényleg butaság...

DeezL 2014.01.05. 13:15:47

@Dr Dee: brava 1.4esekkel volt is gond bőven,bár ami csak seléniát látott azokkal nem volt feltétlenül gond...Cromám volt 2db is első és második szériás ...@peta33: nekem van egy 2000es évj. olaszból hoztam 160ezer km volt benne tényleg!!! idáig jó.. 7 hónap alatt nagyon sok km-t kapott.. volt hogy heti 3 olaszországi út stb...

DeezL 2014.01.05. 13:25:50

@Agr3ssor: az R11es is nagyon kényelmes autóm volt

peta33 2014.01.05. 13:32:23

Valós Km-se 500-600 ezret futott 1.9 TD Scudokat ismerek,nagy gondok nélkül,csak a kopó cuccok,meg ami kötelező,azt cserélték!
Ja,,és a LÉNYEG 50-60 ezrenként Komplett vezérlés csere kötelező!!! Szíjszakadós sajna...
P.

peta33 2014.01.05. 13:40:57

FELKÉRÉS!!!
Van valakinek 99-es évi Peugeot 806 bal tolóajtó kilincse???
a Húzós jobbra-balra mozgós fajta,nem a kiemelős 98 előttiek,ami elöl volt,,mert annak más a zárszerkezete!
Elől a kiemelős maradt 98 után is,,de az oldalt tolóajtókon változtattak,a 806-nak,a Lancia Zetának is,az C.Evasiont,és a F.Ulysset nem tudom,hogy oldalt mi maradt.
Aki tud P.806 külső balos kilincset,kérem ide válaszoljon!!!
Előre is köszi..
P.

peta33 2014.01.05. 14:07:55

FELKÉRÉS!!!
Van valakinek 99-es évi Peugeot 806 bal külső tolóajtó kilincse???
a Húzós jobbra-balra mozgós fajta,nem a kiemelős 98 előttiek,ami elöl volt,,mert annak más a zárszerkezete!
Elől a kiemelős maradt 98 után is,,de az oldalt tolóajtókon változtattak,a 806-nak,a Lancia Zetának is,az C.Evasiont,és a F.Ulysset nem tudom,hogy oldalt mi maradt.
Aki tud P.806 külső balos kilincset,kérem ide válaszoljon!!!
Előre is köszi..
P.

BallyS16 2014.01.05. 14:19:55

@nem kéne...:
Persze, nem lehet biztos.
Annyi szent, hogy a 3 XU-mból kettőnél volt folyás és azoknál onnan jött. Persze 2 TU-nál is, de azoknál a hűtőfolyadék jött kifelé.
Azért nem gondoltam, hogy egy bejegyzés alapján gyorsan lekapják a HF-et :-)

Krisi 2014.01.05. 16:20:09

@Ikukám: a dízel autónak összesen 1 darab előnye van, hogy keveset fogyaszt. akármit mondasz, több előnye nincs.

amúgymeg ördögi kör, mert ha keveset mész vele akkor nem hozza be soha azt a különbséget, amivel drágább egy benzinesnél, ha meg sokat mész vele akkor valamelyik fincsi speckó feljebb sokak által említett alkatrésze összefossa magát.

Balthazor Hellman 2014.01.05. 18:02:32

@Krisi: Egy előnye azért van - bár ezt nem mindenki értékeli, igényli - amikor rálépsz a gázra, akkor jelentkezik...

Krisi 2014.01.05. 18:18:58

@Balthazor Hellman: a kijövő koromfelhőre gondolsz? :)

vagy arra, hogy már alacsony fordulaton megjön a nyomaték? ez így van, de aztán hamar el is fogy. ha megnézel egy ugyanolyan erős benzinest az ugyanúgy megindul, de cserébe nem is fogy el a kraft 3000-es fordulatnál, hanem kitart 7-8ezerig.

szóval továbbra is csak az a vitathatatlan előnye a dízelnek, hogy kevesebbet eszik, de ezt nem is vitattam

misinator 2014.01.05. 18:39:47

@Ikukám: Akkor már Te vagy a második itt ezen a fórumon aki megtette:-)
Ha vennék HASZNÁLT autót, s cserélni kéne lengéscsillapítót, egyéb futóműelemeket, akkor már istenbizony kicserélném én is a stabilizátort!

misinator 2014.01.05. 18:55:25

@Prérifarkasz: Hát középkategóriás nem is :-)

De ez csak amiatt van szerintem, hogy az autók ára szinte négyzetesen nő a !tudásával":-(

De mi is a középkategória!?

Amikor a madarasteszkóban parkolok, hiába állok távolabb, hogy ne érezzen senki késztetést arra, hogy rábassza az ajtaját az enyémre, valami rejtélyes késztetés miatt mindig melléáll az Albea mellé valaki.

Na kérem, a G Astra szinte kétharmada nagyságérzetben az Albeának kívülről, belülről pedig igencsak szűkebb /próbáltam már.../
Insignia belülről!? Dettó.
stb. stb.
Vagy zajszint? A 1.6-os benzines Jetta, Altea autópályán bőven hangosabb az enyémtől.

De rövidre fogva: Az autók nőnek, fejlődnek finomodnak generációról generációra, a mai kisautók bőven tudják azt futáskultúrában, zajszintben, felszereltségben amire akárcsak 10 éve is vágytunk- akárcsak egy kategóriában is feljebb /Nyilván nem hasonlítom össze az Albeát egy felső kategóriással/

Ha vágyaink találkoznak az életszerűséggel /minek 200 lóerő, amikor lassan hússzal gyorsabban sem mersz menni a megengedettnél?, biztos fogsz használni minden kütyüt?/, akkor azért az olló nem olyan nagyra nyílik - összességében.
De hozzászólásod teljesen jogos és korrekt, ezen nem fogunk összeveszni:-)

Balthazor Hellman 2014.01.05. 19:26:12

@Krisi: Örülök, hogy humoros srác vagy :)

Sokáig úgy gondoltam hogy a 8 szelepes Octaviám jól megy, A teljesítmény/tömeg aránya (fajlagos teljesítmény)kb a Mazdáéval egyenlő csak a forgatónyomatéka a két és félszerese... 64,9 kW/t kontra 65,6
Majdnem 4000 ig jól húz. Valójában 2000-től terhelem gyorsításkor, az alatt nem.

Az Octavia 9-10 liter gázzalment, a Mazda 6,5-8,5 liter gázolajjal 100 km-n

A Mazda javára az 5 csillagos törésteszt és az 1,6 tonna tömeg írható.

peta33 2014.01.05. 21:56:37

FELKÉRÉS!!!
Van valakinek 99-es évi Peugeot 806 bal külső tolóajtó kilincse???
a Húzós jobbra-balra mozgós fajta,nem a kiemelős 98 előttiek,ami elöl volt,,mert annak más a zárszerkezete!
Elől a kiemelős maradt 98 után is,,de az oldalt tolóajtókon változtattak,a 806-nak,a Lancia Zetának is,az C.Evasiont,és a F.Ulysset nem tudom,hogy oldalt mi maradt.
Aki tud P.806 külső balos kilincset,kérem ide válaszoljon!!!
Előre is köszi..
P.

Krisi 2014.01.05. 22:32:54

@Balthazor Hellman: ez így van, a dízel az alacsony fordulaton leadott nyomaték miatt erősebbnek érződik, és ha ügyesen váltogatsz akkor elhiteti veled, hogy jobban megy, mint egy hasonló teljesítményű benzines. (nyilván pontosan ugyanolyan teljesítményű benzines nincs mint dízel, mert nyomatékban mindig lesz különbség valamelyik javára)

nekem is mondták már 1.6 TDI-ből, hogy az mennyivel jobban megy, mint a szívó 1.8-as DOHC benzinesem. aztán egyszer beült mellém, és hármasban kihúzattam a gépet 7000-ig.
azóta nem mondja :)
(más kérdés, hogy az egyik 6 litert fogyaszt, a másik meg 9-et)

hofi601 2014.01.05. 23:25:11

@Seca81: Nem szeretném szétoffolni a posztot, dobj már rám egy levelet, ha időd engedi: @gmail.com a címem, a nickem mindenhol ez. Köszi!

Lord_Leslie 2014.01.06. 00:58:46

Agressor:
8.6 alatt van százon a 16v, 7,8 a Williams, ha jól emlékszem.
Semmivel nem szélesebb a kasztnija a sima 16v-hez képest csak az _első_ futóműve.
És nem mondanám egyedinek a kárpitját sem.. más a wilié, más a ph1 16v-é, más a ph2-é.. de semmi extra limitált dolog benne :)

És hát, na.. életérzés.. tudja' Hot hatch :)

Seca81 2014.01.06. 13:56:38

@hofi601: Irtam mailt, rlem jol ertelmeztem a cimed...

hofi601 2014.01.06. 14:59:24

@Seca81: Igen, köszi, csak most dolgozni is próbálok még. :)
süti beállítások módosítása