Fura régészeti leleteim

  2011. július 30. - Csikós Zsolt Címkék: veterán belterj szereles

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve


Van egy garázs egy régi házban, a II. kerületben, ami egészen két hónappal ezelőttig – persze a benne parkoló, alig pár ezret futott kombi Fabiától eltekintve – valószerűtlen időkapszula volt. A megboldogult apósom garázsa.

Nini, egy régi tűzoltóflakon

Aurél bácsi – mert bár tegeződtünk, ő olyan családból származott, hogy soha nem voltam képes elhagyni a „bácsi” utótagot – egész életében skodás volt. Nem mondtam volna Skoda-rajongónak, hiszen egyáltalán nem rajongott ő a Skodákért. Egyszerűen csak minden újabb autó vásárlásánál Skodára esett a választása, és nem értette, miért venne bárki mást. Ezt pedig még a Belsőségben is megírta.

Mostanában egy része rám hárul annak, hogy felszámoljam, amit életében felépített. Elmondhatatlanul kellemetlen, és még annál is szomorúbb ügy, de muszáj, mert senki nem viszi tovább azokat a dolgokat, amiket ő egy lavina erejével görgetett maga előtt. Szkennelem a régi képeit, digitalizálom a harmincas-negyvenes-ötvenes-hatvanas évekből származó, családi mozgófilmjeit, próbálom eladni a gyűjteménye egyes darabjait. És persze – mivel anyósom egyedül maradt, a lakás pedig távol esik tőlünk – eladjuk a II. kerületi lakást, hogy legyen közelebb, lehetőleg járóföldnyi távolságra a család. De néha azért akadnak humorosabb epizódok is, mint például a garázs kitakarítása.

Hogy hány kiló, új állapotában porrá öregedett, faros Skoda ékszíjat, motortartó bakot és egyéb gezemicét szórtam ki a hulladékba, nem is merem vázolni. Régi parasztóra-, falióra-, vekker-szerkezetek, -fogaskerekek, lemezek új alkatrészek készítéséhez, mindenféle óraápoló olajak, no meg restaurálásra váró óraszekrények, felismerhetetlen fadarabok – minden volt ott, talán még harcoló német alakulat is. És persze az a fölső polc a garázs hátsó falán.

Kiviláglik az akuvit

Egy 1000MB-től, S100-asokon és 120-asokon át, Favoriton és Felicián keresztül Fabiáig ívelő skodás múlt vegyi kellékei. Ha máshonnan nézem: a megboldogult Jókai utcai Mobil autósbolt hetvenes-nyolcvanas évekbeli készletének színes mintakollekciója, néhány újabb, szemet bántóan csiricsáré, modern flakonnal – csak hogy a kontraszt miatt érezzük az éveket.

Diszkóláz, autófény

Milyen jó designja lehetett egy flakonnak, amikor még nem volt szempont, hogy tonnányi képi és szövegi információt kell közölnie azon a kis felületen. Ott az autoton például, autóápoló. Lila, narancssárga diszkószínek, szinte látom Skála Ágit, ahogy pucsít az autotonos óriásplakáton, tenyérnyi sárga fürdőruhában. Csak annyit tudunk meg a doboz címoldalán, hogy tűzveszélyes, érdekes, ez ma már csak a hátoldalon, apró betűkkel szerepel a termékeken.

Akuvit, színre, tétre, befutóra

Az autoton mellett – mint a SOTE-toronyház árnyékában az Üllői úti panelek - ronda kis szürke műanyag üveg húzódik meg. Akuvit – odébb van belőle még egy, sötétkék üveggel is, sőt, némi turkálásra egy hipermodern, visszazárható kupakos, agyondesignolt, előlapján információdömpinget hordozó, nyolcvanas évekbeli verzió is előbukkan. Így teljes az őrület.

Kakukktojás az új flakon

Akkuregeneráló szer ez, autózásom kezdetén én is lottyintottam jó néhány flakonnal mindenféle gyanús Fiatjaim és Puchjaim még sokkal gyanúsabb, akku mivoltukból nagyrészt kivetkőzött, azt leginkább csak a súlyukban megőrző Perionjaimba. Apósom, aki rendezett, precíz mérnökember volt, nyilván preventíve használta az Akuvitet, valószínűleg ezért is volt neki ily sok belőle a garázsban. Ja, és ott a corinfaros üveg (szívgyógyszer), benne furcsa, fehér kristályokkal. Mi lehet az? Só? Karbid?

Ó, és persze az átlátszó korszak előtti, még nem annyira környezetkímélő, ám egyben még az olajsárra is intenzívebben ható Brigéciol, minden autószerelő kedvenc löttye. 380 forintos cetli van rajta, tehát szinte friss termék a többi között, nem lehet több tízegynéhány évesnél.

És hopp, egy üveg terpentin – használ még ma valaki ilyet? Mivel após mániás alvázvédő volt (a Favoritot télen vette, ezért tréleren szállítatta haza, hogy azon melegében alaposan kikonzerválja), nyilván a kátrányfoltok eltüntetésére használta. Nekem már semmit nem jelentett a terpentin, csak egy jó szag emléke kapcsolódik hozzá, no meg az Indul a bakterházból a rész, amikor megbetegszik a bakter, és a piócás ember azt javasolja neki, kenegesse terpentinnel a talpát.

Schwechat

De ez az üveg itt talán nem is hetvenes, hanem inkább hatvanas évekből származik, olyan aurája van, mint valami fél évszázados Tokaji Aszúnak. Lehangolóan újszerű, áforos lítium- és kálciumbázisú zsírosbödönök egészítik ki a látványt, a csoport így, a terpentines üveggel együtt már erősen a schwechati olajfinomító egyik blokkjára emlékeztet.

Aztán a másik csodaszer, a háztartási szalmiákszesz, gépelt, Courier-nagybetűs, papírcímkés üvegben. Gyártotta: Vörös Csillag Mgtsz – fiatalabbaknak: mezőgazdasági termelőszövetkezet. Takarításra való cucc, illetve romantikus regényekben ilyet szagoltattak mindenféle hölgyekkel, akik valami inzultus, illetve meglepetés miatt elájulnak mindenféle bálokon. Meg repülősót, de sajnos olyat nem találtam. Ezt se tudtam kipróbálni, mert sehol nem találtam elalélt nőt a környéken – manapság valahogy ritkábban ájulnak az emberek. Mindegy, majd ha készen lesz a Ponton, talán akkor…

NDK-sarok

Hohh, és itt a VEB-esztikus részleg, csupa NDK-cucc. Például hosszú ideje az első gumijavító készlet, aminek a fedelén nincs tip-top embléma. Sokkal jobb név szerepel a spenótzöld, igényesen dombornyomott dobozkán: Vulko-Blitz! Hát, szinte ájuldozom is, mindenesetre már érzem az erőt. Hogy a Karl-Marx Stadt fíling teljes legyen, a háttérben felsejlik két karipolos flakon masszív tömbje – igen, igen, ezekből jó kis 500-as Fiatom is látott magán eleget. De eddig nem is tudtam, hogy Karipolból létezett kenyőcsös krómpucc is. Itt egy félig kinyomott tubus – nem középen, mérnökember volt a gazda! – lehet, hogy egyszer kipróbálom, én csak a folyékonyat használtam anno, az jó is volt.

Dobozdesign by Pininfarina. Majdnem

Polctúránk során most érkezünk a kiállítás egyik legpompásabb darabjához. Globo lakkbalzsam. Ízléses vajszín/korallpiros festés, a vajfehér-túlsúlyt ellentételező, korallpiros esőcseppel a bal féltekén, hipoid fogazású fogaskereket utánzó kupakkal koronadíszként – hiszen autós cucc ez. Apró megjegyzés: az árcédulán kézzel írott 25,- szerepel.

Természetesen ez a már-már nyugati színvonalú termék is Honeckeréktől származik, mint ez kiderül a hátoldalra zománcozott regényből. Egyszerű a használata: az autót lemossuk, bőrrel (gondolom, szarvasbőrrel) kipolírozzuk – nem kis meló – majd spéci polírozóvattára kent Globóval bekenjük, szárítjuk, fényesítjük. Hm. Azért inkább a Turtle.

Képaláírás

Na, végre valami, ami a Skodához illik, több okból is. Egyrészt, mert cseh termék, Spolfixin, Velvary-ban készült, a Spolana Állami Vállalatnál. Másrészt, mert hűtőtömítő adalék, a faros skodások védőangyala. Harmadrészt pedig, mert betöltés után előírás, hogy forrpontig kell melegíteni a vizet, ami az előírásban szereplő természetességgel nem sok autónál volt megvalósítható már a hetvenes években sem. Nem utolsó a leírása.

Jól ki kell öblíteni a hűtőt, majd feltölteni vízzel, eddig oké. A motort addig kell járatni, amíg fel nem forr a víz, ekkor szórandó bele a Spolfixin. Az adagoláshoz elég, ha van nálunk patikamérleg az autóban, ugyanis 6-7 gramm kell egy liter hákettőóhoz. De tényleg, miért nem volt rajta mérőkupak? Öt percet kell még járatni így a motort (miközben forr a víz?!), majd le lehet ereszteni az egész löttyöt, két napra jó a gép megint. Aztán le kell engedni újra, és 48 órán át (tehát két napig) nem szabad használni, csak ezt követően mehet be megint a fagyálló. Hát akkor már jobban szeretem a Kia hétéves garanciáját.

Mit indít ez már? Jugóból jött

Kakukktojás következik – újvidéki termék, idealistáknak, gyártotta az Idol. Szinte nyugati cucc ez, de nem is importáltunk sok mindent Jugóból annak idején, csodálom, hogy após polcán ilyet találok. Bár tény, jártak ők eleget arrafelé nyaralni. Hidegindító, ami nem tipikusan skodás kellék, mert egy Skoda, mint tudjuk, mindig beindul, legfeljebb kicsit melege lesz, mire odaér. Érdekes kérdés – vajon miért nem jön a palackból semmi? Rázogattam, valami lötyögött az alján, ez ilyenkor üres, mert nyomás alól is elpárolgott vajon az alkohol, vagy kiment a hajtógáz, vagy beragadt a fej? Ennek eldöntése meghaladta a régészeti tanulmányokra szánt időkeretemet, továbbléptem.

Monolit, ruszki tömb

Hopp, még egy nemtiptop, méghozzá orosz! Gumiragasztó brutális fekete bakelit dobozban, cirill betűkkel, belül a sztyeppe és a zaporozsecbelső illatával, isteni. Még a befőttes gumi is autentikus, ami egybetartja. Használni persze nem merném, mert félek, nincs akkora keréksúly a gumisnál, amivel utána centrírozni lehetne egy ilyen masszív, szovjet folttal kijavított kereket.

Hetvenes évekbeli slágertermék

Pillantásunk lepkeként röppenjen tova a Ferrokémia Lakk-Polish húszemeletes toronyházán – ez volt a szabvány olcsó fényesítőszer bő húsz évvel ezelőtt – viszont mindenképpen akadjon el egy még sokkal nagyobb ikonon: Autonet sampon, a régi autós Casablancája. Aki az átkosban mosott kocsit a telepi olvadt aszfalton, úgy emlékszik az Autonet illatára, akár a „this is the beginning of a beautiful friendship” szállóigévé vált búcsúzásra a filmből. Egyesült Vegyiművek Budapest - mmm, kimondani is csodás.

Imperialista import

Újabb megdöbbentő lelet. Az elképesztő hányavetiséggel rátaknyolt, magyar leírásból tudható, hogy kétségkívül hazai import, nem az akkumulátor fölött hazacsempészett áru. Berner gyártmányú, Kobra típusú autóvakszoló szer, a romlott nyugatról, annak is egy valószerűtlen pontjáról származik, Finnországból. A gyártási, lejárati időket mutató stempliknek sajnos már nyoma sincs, de saccra olyan hetvenes-nyolcvanas évek fordulójára tenném a rég elillant dátumot. Mellette újabb Karipol-termék mutat fityiszt az iménti kapitalista formatervnek: rozsdagátló szpré, egy olyan NDK-s cucc, ami, ha jól emlékszem, kivételesen nem is volt túl olcsó.

És most! - két óriásceleb következik a sorban.

Papírcímkés palackok polcrésze

Ott a Valma-pasztás doboz, a régi idők legjobb fényesítőszere, remélem érzik az áhítatot. Illetve az Autonet félig-meddig utódja, a fújható, elegáns szarbarna színű palackba bújtatott Fobizán, biz’ ám, rajta egy erősen torzított autó képével – Zsiguli az, vagy Daf 66? Mindegy is. Akkoriban jogosítványt sem kaphatott, aki álmából felketve, korrektül használni nem tudta ezeket a szereket.

És ilyenkor derül ki, milyen zöldfülű vagyok is én a 25 éves autós múltammal, mert mi ez a papírcímkés csavarlazító? Jó neve van, Srof-ol, és igen, ott van rajta lent a jel, melynek megpillantására a Magyar Népköztársaság állampolgára garantáltan balzsamos biztonságérzetet érzett a szíve táján. A Kiváló Áruk Fóruma háromszög ez, ami privát véleményem szerinte egy gombolyag fonal stilizált ábrázolásának indulhatott, de módosítani kellett, mert a döntéshozók közül valaki nem szerette a nagymamát. És igen! Már-már szinte kollektori szintre emelkedik a kis csoport flakon, hiszen egész sorozat Dupli-Color áll itt, legalábbis minimum két tételből álló széria: jobbra ott a tökéletesen szürreálisan hangzó Folyékony Hóláncok szpré, azaz az akkori helyesírással: spray. De nem merném megnyomni a szórófejet ezen… Mi jön belőle, ragadós acélszemek vajon? Mindenesetre érdekes az ár: 8 forint 30 fillér... Ha jól tudom, nagyjából százötven-kétszázszoros volt a forintromlás a hetvenes évek eleje óta - így mondjuk nem is volt olyan olcsó.

Mit fossak fessek le vele?

A polc végén már csupa unalmas, új cucc, meg egy bödön Neptun lakk, illetve egy minden feliratát elvesztett valami. Ezzel zárom is e hosszú, fárasztó, de rendkívül izgalmas túrát. Már csak egyvalamit szeretnék megmutatni, amit két polccal lejjebb találtam: a pumpás fényezőpisztolyt.

Ezt egyszer még ki kell próbálnom…

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr223104942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

robian 2011.07.30. 09:19:53

bőr autóskesztyű, hűtőventi kapcsoló

no_holy_shit 2011.07.30. 09:23:19

a pumpalos fenyezopisztoly azert üt :-)

Hurri Kán 2011.07.30. 09:31:27

Bexarás, micsoda kincsek :)

dennisthemenace 2011.07.30. 09:35:22

Csík, vazze: a Lakatos Csabi azért keresi degeszre magát, mert nem Fobizán Korroziógátló Autósampont használtok!..DD

Pajkos kisdömper 2011.07.30. 09:37:50

Valaki emlékszik még az NDK-s kéztisztitóra?Valami 3x2 vagy mi volt a neve,és 100x jobb volt mint az ultraderm.
:)

robian 2011.07.30. 09:41:20

@dennisthemenace: "senki sem szereti, ha a rozsda megeszi az autóját"
www.youtube.com/watch?v=4nVvZvw4Ao8

dennisthemenace 2011.07.30. 09:48:42

@Pajkos kisdömper: Én emlékszem, a krómtisztítójuk is sokkal jobb volt.

apamacko 2011.07.30. 09:50:53

Kedves Zsolt !

Rakd el szépen ezeket, és megvan mivel jön a TC a következő OT Expo-ra.

Olyan szocreál garázsműhelyt tudnátok rittyenteni ilyen díszletekkel, hogy mindenkinek megindulna a nyálelválasztása a nosztalgiától!

(Apámék jó 15 éve váltak el. Az öregem készletei azóta is anyámnál vannak, bár az inkább 80-as évekbeli cucchalmaz, de így is meglepő miket tlálok néha :-))

2011.07.30. 10:04:45

Ha Fobizan, akkor nekem ez jut eszembe: www.youtube.com/watch?v=4nVvZvw4Ao8
Kb. 3 éves lehettem, mikor ment, és rohantam mindig megnézni a rozsdát, amint megeszi az autót. Mág évekkel később is, ha azt mondták, megesz valamit a rozsda, ez villant be. :-)

2011.07.30. 10:11:34

@Pajkos kisdömper: én a pvc-tubusos ultradermre emlékszem. Nem menetes, csak rádugós volt a kupakja. Nem lehetett rendesen kinyomni belőle. A végét úgy szedtük ki, hogy vizet engedtünk bele és összeráztuk. Utána meg játék lett belőle. Rádugtam a kupakját, céloztam és ököllel ráütöttem. A kupak jó messzire repült. :-)

AtoszMester 2011.07.30. 10:15:32

Azert a legszebbeket en is megtartanam, de a nagy resze kuka.

Az AFOR zsir hasznalhato meg ilyenkor¿ Engem ez erdekelt a legjobban :)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.07.30. 10:25:51

Zsolti a helyedben inkább én mennék
budára mint az anyóst hoznám pestre.
Gondolom it inkább az árak döntenek,mert a zuglói ingatlanból nem kapni budait.vagy ki tudja..

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.07.30. 10:27:58

Ezért szeretjük Csikóst mert pár tuccat szemétből is ki tud hozni egy írást.A legtöbb ember pl észrevétlen dobná ki ezeket a kukába:-)))

GGG77 2011.07.30. 10:38:02

Tavasszal ürítettük nagymamám lakását. 60-70 éves kávés dobozok, fűszertartók, nagypapám 40-50 éves térképei, műsorfüzetek, a Moulin szórólapjai (fiatalabbaknak: flyer) a 30-as, 40-es évekből. :)

huleaks 2011.07.30. 10:39:46

Inkább szomorú ez az egész. Egy bácsi aki valamiért nem dobta ki a régi, számára már hasznavehetetlen dolgokat. Inkább tovább tárolta még azokat.

Szép.

Hurri Kán 2011.07.30. 10:40:40

@Gyurma73:
Lehet kapni, csak Csikósnak Zuglóban ott a garázs is a ház alatt, a "lomoknak", Budán elég behatárolt a választék olyan ingatlanból, amihez akkora garázs van, h belefér három autó... Illetve van, ha megfizeted :)

No quarter 2011.07.30. 10:46:57

Csinálj egy kis börzét a legközelebbi belsőség találkozón (vagy klubnapon) és a Dezső projekt javára fordítsd. Stílusos lenne...

MantaMann 2011.07.30. 10:52:10

Fimol meg egy csepp se?

tomnemtom 2011.07.30. 10:59:22

szinte érzem orromban a cuccok "illatát".
a Sróf volt a hetvenes évek védénegyvene, bár, ha nem távolítottuk el, egy hét alatt eltűntette az anyagot, amire ráfújtuk.
a Jókai utcai boltba évekig jártam alkatrészért, ennyire öreg lennék ?
lehetett kapni 120-ashoz sárvédőt, valszeg gyárit, mert stimmelt az autóra.

csipy31 2011.07.30. 11:00:43

Na tessék, Csikós úr is gyűjtővé válik, kezdésnek jó ez a mennyiség. Nekem már hetente nem lenne elég:) Majd ha "fobizán" akad a kezedbe azt is rakd fel, megérne egy misét!!!!
Heti szerzemény egy hordó eredeti Lzs 2-es zsír:) természetesen egy hozzá illő hiteka lábpumpás zsírzópréssel:)

lujo22 2011.07.30. 11:05:32

Legutolsó képen lévő permetezővel, NDK darab, ritka darab. Csak később lehetett pumpás ablaktisztító flakont kapni. Szóval anyám virágot permetezett ilyennel, pl. a kaktuszokat, vagy esetleg ha tetves lett vmelyik növénye, akkor a rovarírtószert. Lehet, h brigéciolt permetezett vele, mert nem volt mindenkinek kompresszora.

h4z4rd 2011.07.30. 11:14:28

Csikós: szentimentális hangulatba ringattál ezzel a cikkel. Alig több, mint két éve volt, hogy kirámoltam a csillaghegyi garázsból-pincéből, feltúrva nagyapám és apám kincseit. Abból a pincéből, ahonnan az a borzalmas méretű Zeiss optika is előkerült, amit még te is láttál.
Kicsit azért meglep, hogy a bácsi nem használt molibdén-diszulfidos zsírt/olajat. Akkoriban az mindenre jó volt pedig. :)

h4z4rd 2011.07.30. 11:17:26

@csipy31: Hiteka! hűű...
Én utoljára egy soproni AFIT gyártmányú csábos emelőt lőttem, némi rekreáció után mondjuk használom is.

xelv 2011.07.30. 11:25:38

Nekem is van garázsom és benne sok-sok olyan kacat,kence, kütyü és még magam sem tudom mi minden amik polcokon hevernek háborítatlanul arra várva, hogy egy napon valaki a kezébe vegye és jó esetben felhasználja. A másik eset az ami a cikkben is megesett, hogy "csak" emlék marad utánam.
"Így múlik el a világ dicsősége" vagy talán még sem ha lesznek ilyen cikkek!
Köszönöm!

amatőr 2011.07.30. 11:26:22

Hermetik, hermosal nem volt a polcon? De jó játék is az azzal "felszerelt" hengerfejet levenni :))

Dr. Robin Masters 2011.07.30. 11:52:08

Én kisfiúként egyszer magamra kentem azt a piros dobozos zsírt, vittek is egyből a bőrgyógyászhoz. :-) Fater kenegette vele anno az MZ-t.

atta_troll 2011.07.30. 12:04:20

Részvétem (sexmachine nevében is)

kewcheg 2011.07.30. 12:21:30

Zsolt, arra nem gondoltál, hogy Fábrik úrnak adod a dolgokat? (bár akkor lehet hogy meg kell jelenni a műsorban,mármint az estisóderban)
NDK mindig is világszínvonalon állt a vegyiparban,de hát ez el is várható egy olyan országtól, ahol létezhetett város ilyen névvel, hogy "Schwarzepumpe".:)))

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2011.07.30. 12:23:31

@Pajkos kisdömper: az nagy királyság volt. Azóta sem lehet olyan jó kéztisztítót kapni. Ja, és nagyon olcsó volt. A kilencvenes évek elején lehetett kapni valamilyen kéztisztító sprayt is. Nem kellett hozzá víz sem, de a legolajosabb kezet is meglehetett vele tisztítani.

Glover 2011.07.30. 12:39:52

Az, amit pumpás festőszerszámnak gondoltok, a mai kéri permetező őse. Legalábbis nagyapám ezt használta a tetvek ellen a rózsáira. Kétlem, hogy víznél sűrűbb anyagot ki tudna szippantania vákuum.

Ezeket az anyagokat én is ismertem mind. Nagyon jó volt egyik-másik, de azért sok közülük nem ért semmit. Max nosztalgiára jó. Simsonos barátom tartogat pár flakon AROL 2T olajat, a hegesztett végű műanyag flakonban. Na az nosztalgia! Anno a 70-es évek közepén még volt, aztán eltűnt. 76-ban talán...

HVC 2011.07.30. 12:48:24

@h4z4rd: Ott a polcon a fekete Caramba spray. Az MoS2-os.

Sword 2011.07.30. 13:03:33

Van valami különös varázsa annak, hogy régen érteni is kellett az autóhoz és ilyen szempontból kiváltság volt autót tartani.
Valahogy így teljes az élmény. Ma csak beül az ember egy hangszigetelt, kényelmes, biztonságos, ergonómikus, otthonos dobozba és elgurul A-ból B-be. Saját kezűleg lassan izzót sem mer cserélni, midenre ott a márkaszervíz, ahol a szerelők is többet dolgoznak számítógépes diagnosztikával, mint villáskulccsal. Így nehezebb kötődni az autóhoz, egy szimpla használati tárggyá vedlett.

Süni25 · http://www.eakft.hu 2011.07.30. 13:22:24

"...műanyag üveg..."
Fából vaskarika? :D :D

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2011.07.30. 13:29:46

Hermetic tömítőpasztának is kell lennie valahol! Elképzelhetetlen, hogy egy ilyen helyen ne legyen!

Csikós! Remélem, nem dobod ki őket!
Ha mindenáron meg kell valahogy tisztítani a garazsat, tegyétek fel a tételeket hiénára! Szerintem sokan ugranának rá, akik megbecsülnék ezeket az ereklyéket.

Én betároltam egy bontatlan Áfor hajtóműolajat, egy tubus bontatlan Karipol pasztát (papírdobozzal) meg egy fémkanna olajat valamikor a két háború közöttről.

Ennyi még elfér és ennyire viszont szükségem is van, hogy jól érezzem magam.

landcruisör 2011.07.30. 13:34:50

nagyon jó cuccok, szívesen tennék egy kis kirándulást élőben is, csak hogy érezzem a szagokat. Micsoda retro garázsbulit lehetne ott tartani. Csikósnak az sem okozna gondot, hogy szerezzen pár korabeli autót, Kőbányait meg még mindig lehet kapni, egész finom is, csak a címke nem korhű

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2011.07.30. 13:41:17

@kermi:
Valamiért én is imádtam azt a reklámot és rám is hasonlóan hatott.

Ebből látszik, hogy az egy zseniális reklám volt!

tailor13 2011.07.30. 13:42:03

Jó írás, köszönjük.

Egy észrevétel:
A keréksúllyal nem centríroznak, hanem kiegyensúlyoznak. :)

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2011.07.30. 13:42:41

@kermi:
Valamiért én is imádtam azt a reklámot és rám is hasonlóan hatott.

Ebből látszik, hogy az egy zseniális reklám volt!

tailor13 2011.07.30. 13:49:41

Jó írás, köszönjük.

Egy észrevétel:
A keréksúllyal nem centríroznak, hanem kiegyensúlyoznak. :)

Papp Sanyi 2011.07.30. 14:37:03

Ki a rák találta ki ezeket a lehetetlen neveket ezeknek a vegyi cuccoknak? Fobizán, te jó ég!

waffen55 2011.07.30. 15:00:16

Kedves Zsolti! Az órás cuccokat szívesen megvenném különösen az olajakat! Nem vicc! Találjunk már vmi megoldást a dologra! -

Az apósodnak legyen könnyű a föld!

127_sud 2011.07.30. 15:07:16

Tényleg nagyon érdekes látni ezeket a régi dolgokat, én is miket találtam Nagyapámnál a balatoni nyaralóban. Hihetetlen... Főleg akik még emlékszünk régről szinte mindegyikre.

mbw108 · http://mb-w108.atw.hu/ 2011.07.30. 15:09:00

Nagyon jó, felét csak régi AM reklámpkból ismertem. :)

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2011.07.30. 15:21:45

VEB= Volkseigener Betrieb (Népi tulajdonú Vállalat.)

Mobilgumis 2011.07.30. 15:53:13

Hi Csik!
Részvétem!

Hi All!

Valóban, a Hermetic ott lesz valahol, ha más nem, hát valami precízen összerakott dolog között, hogy tartson! :-)

Érdekelne (szakmámból kifolyólag) az a gumijavító készlet. No, eszemben sincs elkunyerálni, csak kezembe venni a múlt egy szoborrá nemesedett darabját!
Mit szólsz, Csik?

Mobilgumis 2011.07.30. 15:54:47

@tailor13:
Off!
De, centríroznak is!
On!

Herr Glatzkopf 2011.07.30. 16:59:52

@fzr1000: Bizony, 2*1 volt az! :) Most Ultraderm néven van utódja, bár csak szerényen közelíti az előd "hatásfokát".

Én az exbarátnőm nagyapjának "sufni"-jában találtam 2 ruhásszekrénnyi őskövület vegyszert, 76-os kiadású autósampont, meg mittoménmiket még. Ja, igen, csavarok, motorblokk, vas és fa, biztosítékok, szerszámok minden mennyiségben. Betárazott rendesen, szerintem a Merkur-szervíz kezdő hobbiműhely lehetett ehhez a budafoki gyűjteményhez képest...

Balt 2011.07.30. 17:05:00

Mibe, hogy a "folyékony hólánc" bizonyos GF kollégától való! :) Sajnos igazolást nem nyerhet a feltételezés... :(( hacsak Kati nem tudja.

Balt 2011.07.30. 17:09:21

Nálunk is van a garázsban ilyen "festőpumpa" - egyébként kézi permetező, legalábbis apám levéltetvekre használta. Mindjárt megyek is lomtalanítani. (Csak előbb elolvasom a cikket.) :)

tailor13 2011.07.30. 17:09:53

@Phas Cal Up: A centrírozás központosítást jelent(centrum szóból ered), amit elég nehéz ólomsúllyal elkövetni...

kilaci73 2011.07.30. 17:30:54

Gyerekek!Rajtunk ugyanilyen jót fognak derülni fiaink,unokáink. A mi garázsaink sem különbek... Én speciel nagyapámtól örököltem eredeti lőcsös-szekér tengelyéhez való kencét,vagyis zsírt.Még ám,az eredeti dizájnos csomagolásban,ami nem más,mit egy jó félcenti vastag kartondoboz!Természetesen a ráillő ,szintén karton fedéllel,kence felirattal... Ehhez hasonlót még a skanzenben sem láttam,igazi kuriózum.Halványvörös színű,és inkább a kemény viaszhoz hasonlít...Használni semmi pénzért nem használnám,de azért ki sem dobtam,ki tudja miért.

Schütii 2011.07.30. 17:45:07

LZS-2, KZS-3, nem ám zsír, oszt jóvan..

h4z4rd 2011.07.30. 17:45:22

@tailor13: a centrírozás véletlenül nem a kerék súlypontjának a forgás középpontjába történő kényszerítését, a forgás kiegyensúlyozását jelenti? Ha nem, hát nem.
Mondjuk a szó-rájding jó sport, belátom.

504Laci 2011.07.30. 17:48:12

@tailor13: Jól írod, központosítást jelent. Igaz, hogy már nem ólom, hanem modern EU konform súllyal, de bizony azzal kell a kereket centrírozni.

tailor13 2011.07.30. 17:52:44

@h4z4rd: Centrírozni én küllőkulccsal szoktam, motor meg biciklikereket. Kiegyensúlyozni meg a gumis, az autó és motorkerekeket, ólomsúllyal, vagy ahogy a kolléga írja, valami modern akármivel.

Centrírozni akkor szoktam, amikor a kerékben nyolcas van.
Kiegyensúlyozni meg akkor szokás, ha ráz, mert valamelyik oldala nehezebb, ezáltal nem egyenletes a mozgása, üti a csapágyat, valamit a járműre is átmegy a mozgás egyenletlensége.

Amennyiben Ti ólomsúllyal centríroztok, ám tegyétek, de azt kiegyensúlyozásnak hívják.

Részemről befejeztem.

Schütii 2011.07.30. 17:58:40

és az a "folyékony hólánc" az hogy?

Csikós Zsolt 2011.07.30. 18:02:47

Írtam sebtében egy verset, jó szar:

Trilli-trolli trollanat
kergeti a bakikat,
de a bakik ügyesek
Trilli-trolli elesett.

hallari 2011.07.30. 18:22:19

Nálunk a garázs pont ilyen, a fehérre meszelt natúr beton, sőt, a durván szőrös deszkák is egy az egybe így néznek ki... A hasonló korú Brigéciolt meg két hete használtam el... :)

tlantos 2011.07.30. 18:33:50

hetvegi retro. jo is az :)

Mobilgumis 2011.07.30. 18:43:55

@tailor13:

tökmindegy hogy hívjuk, egyről beszélünk.
mert lehet pina, punci, vagi, rés, cuna, stb. szeressük asztjóvan.
részemről is eltemetve a kutya lényege.

h4z4rd 2011.07.30. 18:48:09

@tailor13: Hát méltó dolog bemondani a végszót, majd bevágni magad mögött az ajtót?
Eddig csak nőknél tapasztaltam az efféle vitamódszert. ;)

Isteni szerencse, hogy mindketten értjük: attól függetlenül, hogy alaki- vagy súlypontközpontosításról van szó, mindkettőt hívhatjuk centrírozásnak. Sőt, útszéli argóban akár centírozásnak is, bármennyire is vagyunk fogalmazz-szabatosan-nácik.

Mifelénk a küllőbasztatást amúgy "spúrba" rakásnak nevezik, hangozzék bármilyen szarul. Persze vannak emelkedett pillanatok, amikor ez a következőképpen hangzik el:
-kihúzatom ezt a kitácsértosodott felnit. Méghozzá kombinéfogóval ám.
Na, gumis ilyet biztosan nem csinál.

kapujanincs (törölt) 2011.07.30. 18:48:49

nagyapám a motorjába otthon csinálta keveréket olyan áfor olajjal, aminek a flakonján nem volt kupak, le kellett vágni a sarkát. megy ugye a tubusos ultraderm, amiben benne maradt a vége...

Mobilgumis 2011.07.30. 19:14:17

@h4z4rd: Ennél szebben nem lehetett volna leoltani a Szabó gyereket! :D:D:D:D:D

használhatom majd a kifejezéseket?

h4z4rd 2011.07.30. 19:33:18

@Phas Cal Up: Hát hogyne, népies szófordulatokra nincs kopirájt.

Még egy dolog eszembe jutott, ami hiányzik a bácsi repertoárjából: ez pedig a firnisz!
A fosszíliák arra esküdtek még úrfi koromban: Fiam, a tömítés (tömittés)blokkfelőli oldalát mindig firnájsszal kenjed, a másikat meg zsírral, oszt' jó lesz.

Ccö, Hermetik, meg Loktájt Likvid Szílant?! Úri huncutság!

Szelepcsiszoláshoz meg a porított sörösüveg a legjobb trafóolajjal...
Mik jutnak eszembe!

GekTDS 2011.07.30. 20:35:01

Hát Csík ez nagyon jó volt. Hiányzott már a "hülyeséged".
Csodálkozom hogy "Lestyenkát" nem találtál.
Az csehszlovák wax féleség volt.

Tomchy 2011.07.30. 20:59:12

De mi a bánat lehet az a "folyékony hóláncok" spray? Csík, ezt muszáj kipróbálnod, kérlek referálj!

Akos74 2011.07.30. 21:31:14

A farmotoros elöl hűtős Skodáknak a haláluk voltak ezek a hűtőtömítő szerek, amik ott is tömítettek, lerakódtak ahol nem kellett volna, a hűtőhöz vezető csőben aminek a vízkövesedése miatt ezek a Skodák állandóan melegedtek nagyobb terhelés alatt.

PiBá 2011.07.30. 21:37:29

@Pajkos kisdömper:
Picivel kevesebb :) 2x1 volt neve. 2x kellett 1-1 centinyi kenőccsel kezet mosni, ha jól emlékszem.

ZON 2011.07.30. 22:15:14

@h4z4rd: hálózati biztosíték belsejében található por+olaj.Én erre emlékszem, mint szelepcsiszoló-anyagra.A Karipol szépen vitte a vakrozsdát a Verhovina krómozott részeiről.
Amit hiányolok a polcról (vagy figyelmetlen voltam) az a tömény, grafitos Limolard (?) paszta.Lásd: "Niggerszar" Akkor még nem tudtuk, hogy ez sértő.

h4z4rd 2011.07.30. 22:33:11

@ZON: Naja, a szilikonos tömítőmasszák jó ideig a "majomgeci" hívójelre hallgattak.
A mostanában használt formaleválasztót meg prózai egyszerűséggel spermának nevezzük az esztétikus jellege miatt. Hiába, a folk-pornó velünk él.

TSiga · http://alfaamore.hu 2011.07.30. 23:45:41

Csikós Bácsi tegye el ezeket, mert a veterán autókhoz hozzátartoznak azok a dolgok, amivel nagyapáink karban tartották szeretett gépsárkányaikat. Ami olajos, azt szépen le lehetne suvickolni. A fém dobozokról meg leszedni az évek koszát. Mondanám, hogy briéciollal, vagy folyékony súrolószerrel.

B.GY. 2011.07.31. 01:01:00

Kb.az én nagybáttyám garázsa is így néz ki.Semmit nem dob el.Múltkor találtam ilyen karipolos autóápolószettet szép piros táska rajta egy wartburg képe.Száz éves neolux festékek stb.Komármopedes kézikönyvet is találtam meg egyéb régiségeket.Nagy Wartburgos volt az öreg,aztán vett egy Yarist.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2011.07.31. 01:08:31

De jó ez a téma.Nálunk is hever egy két érdekesebb cucc, még a 70-80-as évekből, amik felett elszállt keményen az idő vasfoga. :-) .A kocsievő rozsdareklám nekem is megvolt 4-5 évesen, frankón döbbenten néztem annó, sajnálván a kisautókat.

Adam89 · http://adam89.fw.hu 2011.07.31. 01:11:26

@Pajkos kisdömper: 2x1 volt a neve, 1000x jobb mint bármelyik ultraderm.
Van belőle egy bontott karton (kb. 20db) meg 3-4 bontatlan. Amíg élek elég lesz biztos. :-D
Fobizán reklám meg örök klasszikus. :-)

kephost.hu/kep/2011/07/2x1kep.jpg

DATSUN 2011.07.31. 10:17:13

A szomszéd látván bénázásomat,hogy nem tudok a hóban felmenni a dombra adott nekem folyékony hóláncot. befújtam vele a hajtot kerekeket, ami nagyjából úgy nézett ki mintha technokollal kentem volna be filmrétegben. Tudomásom szerint a technokol nem ragad a hóhoz. a hatása is ehhez mérhető volt. Semmi.

dhrbikes 2011.07.31. 10:24:12

Kedves TC! Azt hiszitek, hogy ennyi elég vasárnapra is?? :)

hozé bubó 2011.07.31. 12:11:58

sokat nem használhatta ezeket, ha 40év alatt nem fogytak el, vagy direkt félretette emlékbe?
5év után szerintem látványértéken kívül a tartalom inkább árt mint használ (ha egyáltalán kijön a tubusból és még nem mászott magától odébb :D )

Suttora 2011.07.31. 12:27:08

A Fabia megvan még?

plasticar2001 2011.07.31. 12:51:00

www.youtube.com/watch?v=4nVvZvw4Ao8

Fobizán autósampon :_))))))
Vannak egyéb retro reklámok is, nem tudom miért de fájó szívvel nézegetem őket időnként.

Ganger 2011.07.31. 14:52:08

Bocs, hogy offolok némileg, de gondoltam nem rossz ötlet itt megkérdezni: nem kell valakinek egy mikrofilmolvasó (Volkswagen AG gyártmányú, szép narancsszínű :)) ). Én autós mikrofilmeket olvastam és fényképeztem ki vele, igazából odaadom némi sörért, ha valakinek kell esetleg, és elég sörgős lenne elvinni. Érdeklődni az itteni emailemen.

Oláh Karin 2011.07.31. 17:05:44

Korabeli RO-55 vagy Evipass rozsdamaró sehol? Az egy rendes becsületes lepraműhelyből nem hiányozhat.

dr.oid 2011.07.31. 19:02:37

VEB Aerosolfabrik Honecker,
darabokban öreg vekker

paszta, kence, spray és olaj,
gondos gazda volt a tulaj

a KGST sosem viccel,
használd szépen, nem lesz gixer

vegyipari kombinátok,
cuccaival küzd apátok

csodás vállalat volt: ÁFOR,
aztán eltűnt mint a kámfor,
MOL lépett be a helyére,
sok autósunk örömére

atombrutál terméknevek,
rettegett is sok kisgyerek

Pirx kapitány űrhajója,
bip flakonos alapokból,
magyar tévés összerakta,
nyilván merő unalomból,
eleinte letaglózott,
elképesztő képvilága,
kartonból összeollózott,
gyilkos droid lázadása,
az évek fürgén szaladtak,
StarWars tört a köztudatba,
hasát fogta röhögéstől,
matinékor sok ebadta

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2011.07.31. 20:05:04

@dr.oid: Doktor Oid, a munkásságod továbbra is fantasztikus!Abba ne hagyd! :D

tamáskodó 2011.07.31. 20:46:23

Veloapticská - atyaég, micsoda relikviák!!!

Skoda - csoda! (hogy megy)

AzHofi 2011.07.31. 21:06:15

@Csikós Zsolt: elkapott egy feketét, a bloggazda moderélt. :-)

CSÖRR-CSI££ 2011.08.01. 00:49:41

Az eredeti (ős) SROFOL!
Nekem erre dobbant legnagyobbat ott belül :D
Csík! Hogy lehet, hogy ezt nem ismerted?
Nagyjából a nyolcvanas évek közepéig -végéig létezett ebben a formában, aztán valami rövid átmeneti dolog után alakult azzá a "PREVENT" csavarlazítóvá, ami tán máig is létezik, sőt, még úgy is néz ki, mint huszonakárhány évvel ezelőtt.
Viszont ezt az eredetit ezer éve nem láttam már, mert mindenki elhasználta régesrég. Csak a nevében él tovább, mert a csavarlazítót még ma is sokan srofolnak mondják éppúgy, mint a sarokcsiszolót (nem a fürdőszobait :) flexnek, pedig én már lassan harminc éve nem láttam olyan eredeti, valóban "FLEX" (Hergestellt in Österreich) -gyártmányú gépet, akkortájt is csak elvétve.
Ennek ellenére a "flexelni" -szót mindenki érti, de többnyire azt is, hogy: "Fújd be srofollal".

zöldi 2011.08.01. 07:06:39

@h4z4rd: :D
Szülőfalum téeszében így hangzott a tanoncoknak a kardánkereszt szerelés:"Amikó ezt a sz@rt szereljük, vigyázni kő, hogy kis g*cik ki ne essenek, mert akkó b@szhassuk az anyánkat"

amatőr 2011.08.01. 15:17:56

Olvikor alvázvédő és pár darab bontatlan dobozú Isolator gyertya még elfért volna :)

nyelv-ész 2011.08.01. 21:55:29

Féloff:

Olvasgatom a hivatkozott škodás sztorit, meg a többi szoci verdásakat, meg visszagondolok a zsigulis évekre (78-tól 95-ig)... mikor egy 800 km-es útra úgy indultunk el, hogy előtte két napig túrtuk a verdát, és egy fél csomagtartónyi alkatrészt vittünk...

Ma meg csak beülünk, ha nagyon precízek vagyunk, tankolásnál guminyomást is ellenőrzünk, és lenyomunk 800 km-t anélkül, hogy tudnánk, hogy nyílik a motorháztető.

Amikor szóba kerül, hogy a nyolcvanas évek keleti verdái 70-80 ezernél nagygenerál után sikítottak, akkor eszembe jut, hogy a 82-es C-Asconám még mindig szolgálatban van az új tulajnál, túl a 300 ezren... nagygenerál nélkül.

nyelv-ész 2011.08.01. 22:04:33

A 80-as évek közepén lehetett kapni egy NDK krómtisztító pasztát, aminél jobbat azóta se láttam. A nevére nem emlékszem, csak arra, hogy nagyra nőtt fogpasztás tubusban árulták, rózsaszínű krém volt, amit vékony rétegben rá kellett kenni a krómra, majd 10 perc száradás után fényesre polírozni.
Olyan lerohadt lökhárítókat is kifényesítettünk vele, amikről az öregapja se mondta volna meg, hogy valaha látott krómot.

A Nagymező utcai motorosboltban árulták időnként, és olyankor mindig megvettünk egy néhány évre való készletet, ahogy azidő tájt az természetes volt.

Emlékszik valaki a nevére?

nyelv-ész 2011.08.01. 22:06:45

@nyelv-ész: Alumínium motordeklit is lehetett vele faszán polírozni. Ha elég kitartó voltam, a peregyes blokkja olyan volt, mintha lekrómozták volna.

domeq 2011.08.02. 10:17:21

Ha valami nem kell én szívesen elhozom!

2011.08.02. 12:40:20

@Csikós Zsolt: Tisztelt Csikós úr!
Lehet hogy egy kicsit off ,de az autóápoláshoz kapcsolódik: az ,,Egy szar volt de az első'' cikkében az írta hogy az alvázvédő csak megvédi a festéket a kavicsfelverődéstől de a vizet átereszti.És hogy a fémet valójában a festék védi.Tehát ha van egy felület egy autón ami rozsdátlanítva lett és le van kenve alvázvédővel az tovább rozsdásodhat?
A választ előre is köszönöm
süti beállítások módosítása