Olcon szok, kinai, megeri

  2010. február 06. - Bende Tibor Címkék: gyertya gyár kina borzalom

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Pedig milyen jó kis Bogár volt
2014-09-27 08:52:08

Az előző részek tartalmából: Elkezdtem Volkswagen Bogarat keresni. Vettem egy bogarat, örültem neki.

Én megmondtam előre, hogy baj lesz
2014-08-23 06:50:05

Az előző részek tartalmából: Elkezdtem Volkswagen Bogarat keresni. Vettem egy bogarat, örültem neki.

Bogár saga: Polírozom a bohócot
2014-08-02 12:15:37

Az előző részek tartalmából: Elkezdtem Volkswagen Bogarat keresni. Vettem egy bogarat, örültem neki.

Elment az eszünk: kasznit cseréltünk a Bogáron
2014-06-01 07:10:34

Épp Göbivel ültünk az irodámban, amikor Marci hívott, aki a Velvetnél dolgozik. Autót akart venni, mert a

Csikós küldött egy levelet a szerkesztőségi levelezőlistára a héten. Egy prezentáció csücsült benne. Ritkán szoktam megnyitni az ilyesmit, de tudom, ő se küld naplementés tengerpartot meg kétfejű macskát, így megnyitottam. Megnéztem a képeket, de mielőtt önök is megnézik, elmesélek egy nemrég megesett történet az ismerősi körömből.

Elvitte a hölgy az öt éves, benzines Peugeotját a szervizbe, hogy rángat. Ezeken a motorokon előfordul, hogy kimegy a gyújtótrafó, nekem is volt ilyen problémám a Clióval a pleisztocén korban. Szóval elvitte a szervizbe, közölte a visszatérő igényét, nem először van a jelenség, úgymond megszokott. A szerelő betette az új trafót, de az egyik gyertya odalett, javasolta a cserét, persze az összesét, amúgy is érett már.

Az új gyertyákat betették, a tulajdonos nagy öröm és boldogság közepette elhozta az autót. Pár kilométer múlva iszonyú csörgés lett a motorban, azonnal leállította, visszaurult a mesterhez – vontatva. Az egyik új gyertya eltört, és beesett a hengerbe. Fordulaton. Képzelhetik. Henger, dugó, gyűrű, hengerfej, szelepek, nagyjából minden, ami él és mozog a környéken. A javítás összege többszázezres nagyságrendű, természetesen felvette a kapcsolatot a gyertya márkaképviseletével, hogy ezt így hogy?

2

Mikor megláttam ezeket a képeket, hirtelen megértettem mindent. Fogadják szeretettel a galériát, amiben egy kínai gyertyagyártó üzem mindennapjaiba láthatunk betekintést. Persze lehet, hogy az egész csak vicc, kibérelt valaki Svájcban egy garázst, összekoszolta, bevásárolt egy csomó drága gyertyát, elhozta a múzeumból a gépeket, végül statisztákat szerzett egy ügynökségtől. Lehet. De félek, nem így történt.

Az alábbi videót a Youtubeon találtuk, a Dicovery készítette egy modern gyárról (a második perctől nézzék). Érzik a különbséget? Óvatosan hajtsanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr421733145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shinichi 2010.02.07. 14:12:32

@Csumpi Hálidéj (Mk412):
"De mivel ezt a célt nyomokban sem sikerült elérni, a globális tőkének erre is van eszköze: a hitel.
Mivel kizárólag készpénzes fizetés esetén igen csekély lenne a vásárlórerő a gépkocsikra, plazmatévékre, egyéb cikkekre, így a fizetőképes keresletet is ez a rendszer teremti meg magának. Épp olyan álságos módon, mint a termékeit."

Igen, de a hitel lényegében a saját jövőbeni gazdasági teljesítményedre vállalt garancia. Lekötöd magad 5-10-100 évre. De végül ki kell fizetni. A baj akkor van ha a hitelt hitellel kezdik el fedezni (bármilyen szinten). Ez történt most is. Villámgyorsan ki is pukkant a lufi.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.02.07. 14:16:01

@shinichi:
De nem csak a jövőbeni munkádra vállalt garancia, hanem a jövőbeni munkádért kapott jövedelem előre elköltése.

Itt a baj, hiszen ha én ma elköltöm a fizetésemet 20 évre előre, akkor miből fogok vásárolni ez idő alatt?

Tehát ezek a fogyasztási hitelek igen hedonista módszerek, nem csak annak, aki a hitelt felveszi, hanem az egész rendszernek, ami előre elfogyasztja a majdani fizetőképes keresletet, pusztán a pillanatnyi profit fenntartásának vagy növelésének érdekében.

Ratnet 2010.02.07. 14:23:12

@gnme: Ja. Legyen a nevünk: 'Panaszonik demindegyhogymimer'úgyisbeba..unk baráti kör'.:-)

lacza87 (törölt) 2010.02.07. 14:42:58

@Csumpi Hálidéj (Mk412):
"Itt a baj, hiszen ha én ma elköltöm a fizetésemet 20 évre előre, akkor miből fogok vásárolni ez idő alatt?"
Tegyük fel, hogy egy fiatal emberről beszélünk: várhatóan, a munkatapasztalattal, az esteleges vezetővé válással, vagy egy esetleges saját válalkozással, stb. a reáljövedelme is nőhet, így a későbbi többletjövedelmét költi el előre. Ez természetesen nem garantált, a hitel kockázatot jelent.
A másik dolog, az, hogy aki fogyasztási céllal vesz fel 20 évre hitelt az elmebeteg. Maximum addig amennyi a termék reális élettartama, vagy ameddig a szolgáltatás kitart. Ez azonban a user és nem a hitel intézményének baja. Tudom mi erre a válaszod: akkor miért kínálnak a bankok ilyen hiteleket, az emberek mivel egyszerűbb út (már Dosztojevszkij is megmondta...) ezt fogják választani. A válaszom erre egyrészt megint a fogyasztó felelőssége, másik, hogy a bank is kockázatot vállal vele.

Kifordított kacagány 2010.02.07. 14:44:25

@lacza87: aha, többletjövedelmét. hol élsz te?

csunyadiszno 2010.02.07. 14:48:27

Régóta mondom, addig kellett volna kiirtani ezeket a férgeket, amíg nem voltak atomhatalom. Olyanok, mint a rák, terjednek, burjánzanak mindenfelé és mindent tönkretesznek, amiben benne van a kezük. Abban meg senki se bízzon, hogy ezek valaha is minőséget fognak gyártani vagy erre törekedni. Szemét kis hangyák, egy kurva nagy chemotox bomát kéne rájuk nyomni, attól felfordulna az összes. Egy kurva nagy szargyár az az ország.

shinichi 2010.02.07. 14:49:36

@Csumpi Hálidéj (Mk412): Az még önmagában nem baj hogy előre elköltöd a fizut, és nem tudsz x-évig fogyasztani mert törlesztessz. Ugyanez történik, ha bedobálod egy malacperselybe és megvárod amíg összegyűlik annyi amennyi kell.
Egy autót, amit használsz mondjuk 6-8 évig (már aki), nem gáz 5 éves futamidőre venni. De plazmatévére, gyertyafényes vacsorára, saját korábbi hitelre behitelezni elég gázos szitu.
A legdurvább az, hogy mivel a hitel drága, több lenne a lakosság vásárlóereje, ha nem mindent hitelre vennénk. Ez persze egy bizonyos időtávlatban szemlélve lehetne így. Aki fél évre előre gondolkozik, annak nem számít sajna. Talán lassan kezd leesni az illetékeseknek is hogy nem kéne ezt tovább csinálni. Nem kéne bárkinek bármre hitelt adni.

motorsport77 2010.02.07. 14:51:42

Ez lehetne akár magyarországon is, kicsit ki kell cserélni az arcokat, kitakarítani. A gépek szerintem pedig apszolút vállalhatóak. Meg kell nézni egy kis KFT-t nem biztos hogy jobban fel vannak szerelve. A külömbség a munka és környezetvédelemben van maximum.

T-boy (törölt) 2010.02.07. 14:51:53

Kicsi különbség:3 pólusú NGK eredeti(?)kb.
3000ft,USA-ban 2,60!?
Komoly gond lesz,ha a kínaiak valóban
elkezdenek autózni.Örökre elfelejthetjük
a 300ft-os benzint..

Ottopappa 2010.02.07. 14:51:58

Na, megnéztem a videót, és mostmár értem, miért van annyi törött chips a zacskóban... :))

misinator 2010.02.07. 14:52:29

Kaptam a sógornőmtől ajándékba egy kulcstartót, felirata: El a kezekkel, a kocsi lopott! Hibátlan helyesírással, kínai gyártmány jelentéktelen összegért...
Akkor értettem meg benne a rációt, amikor a kislányomnak osztálytársa lett egy kínai fiú. Sokat megtudtunk tőle arról, hogy gyűjtik a gyártani való termékeket, hogy másolják, gyártják, szállítják stb., stb.
Van egy rossz hírem: Ahogy az oroszok legyőzték a rájuk eső német erőket - tudom volt rendesen amerikai cuccuk is - egyszerűen a sokaságánál fogva értéktelen ágyútöltelék emberanyaggal, és technikailag igénytelen sorozat gyártott fegyverekkel, ugyanígy fogja egy más egyensúlyi helyzetbe kényszeríteni pl. az európai ipart a kínai. Hiába vérprofi a BMW, ha az emberek tömege - aki már nem gyárt családi vállalkozásban cipőt, parmezánt olaszhonban, bort Franciaországban stb. de még valamilyen kisebb keresettel autót vesz, az megfogja venni a kínai autót is pár év szemléletalakulása után...
A sárga veszedelem nem fegyverrel érkezik, hanem a kifogyhatatlan és alul fizethetetlen emberanyaggal. Ezzel a Németországban termelő cégek nemhogy török stb. munkaerővel, de még robotokkal se versenyezhetnek. Abba bele se merek gondolni, hogy ők is elkezdenek robotokat alkalmazni, amit a kínai munkaerő gyárt...

motorsport77 2010.02.07. 14:52:50

@csunyadiszno: Ezt milyen billengyűzeten írtad? Nem véletlenül kínain?

Ratnet 2010.02.07. 14:55:10

@csunyadiszno: "Egy kurva nagy szargyár az az ország."
Te meg most is épp nézed, csapkodod meg markolászod a sz.rt amit gyártanak.:-)

De ez már volt téma fentebb...

shinichi 2010.02.07. 14:55:24

@csunyadiszno: Először nem volt tiszta kikről nyilatkozol ilyen ékesszólóan. Nem a kínaiakat szokták ennyire dícsérni mostanában. Köszönjük hogy megosztottad velünk felvilágosult nézeteidet.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.02.07. 14:56:00

@lacza87:
Jó amit mondasz.

Én a 20 évet példaként írtam, a példaként felsorolt 2db terméket kimondottan a fogyasztási cikkek igen tág köréből emeltem ki.
A Dosztojevszkij miatt boldog vagyok, hogy legalább van valaki, aki emlékszik, korábban mit írtam.

Az is való igaz, hogy egy pályakezdő, a első hiteleit éppen csak felvenni készülő ember ideális esetben később magasabb jövedelmet is elérhet, amiben erősen hisz és ezt a többletjövedelmet költi el előre a felvett hitelek formájában.
A valóság azonban ennél komorabb. Sajnos nem lesz minden pályakezdő fiatalból felsővezető. Sőt, sok felsővezető is járhat úgy (ha nem az állami szférában dolgozik), hogy munkakeresővé válhat.
Amit írtál, az logikus lehetne, a valóság ennél viszont könyörtelenebb.

Fenntartom az állításomat, hogy a jelen túltermelési válság termékeire már most sincs meg a felvevőpiac. A túltermelést finanszírozó bankok azonban, hogy a profitjuk megtérüljön, mesterségesen létrehozzák a keresletet is. A kereslet (hitel) ugyanolyan árucikk lett, mint a termék, sőt a fizetőképes vásárlók csökkenése miatt sokszor a hitel kapcsolt áru a termékhez.
Ha elfogynak (végképp eladósodnak) azok az emberek, akik ma még hitelképesek és nem születnek helyettük új eladósodni vágyó fogyasztók, akkor a terméket senki nem fogja megvenni, így a temérdek tőke, amit a nagy mennyiségben, olcsón gyárthatóságra fordítottak, nem fog megtérülni és borult az egész.

Ha holnapra egyszercsak nem lehetne több hitelt felvenni fogyasztási cikkekre, az ilyenfajta kereslet már most a töredékére csökkenne.

Ratnet 2010.02.07. 14:57:19

@T-boy: Inkább legyenek itthon kínai benzinkutak. Óccón!:-)

csunyadiszno 2010.02.07. 15:00:18

Nyilván minden cuccban ott vannak a kínai szar alkatrészek, ettől még nincs igazad.
Ratnet-Én szívem szerint az atomtöltetű interkontinentális rakéta indítógombját markolásznám. Amúgy is túl vagyunk népesedve, ne a selejt szaporodjon.

Ratnet 2010.02.07. 15:03:51

@Csumpi Hálidéj (Mk412): A rendszer (nem)működésének 'szemléltetéséhez' elég végignézni egy-egy külvárosi főutat ill. az annak mentén bezárt, egykor nagy reményekkel induló cégeket, lerakatokat, autókereskedéseket.

Most, (ahol nem leeresztett kerekű autók és mohás raklapok sorakoznak ott) lóg a kapukon a rozsdás lakat, és gyom nő az üres telkeken.

Ratnet 2010.02.07. 15:05:28

@csunyadiszno: ...hááát egy kicsit eltévedtél. Nem hiszem, hogy ők a 'selejt'. Szerintem az észak-amerikai kontinensen él a selejt...

Ratnet 2010.02.07. 15:06:54

@Ratnet: ...és az oroszok markolják az 'indítógombot'. Olvass híreket!

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.02.07. 15:12:10

@Ratnet:

Egyetértek.

A természetes szelekció nem csak az egyénre érvényes, hanem a közösségekre is.

Gyakorlatilag minden olyan társadalom selejtnek számít a természet szempontjából, ahol csökken a népesség.

Szerintem nem az a nép a selejt, amelyik több ezer éven át meg tudta őrizni a SAJÁT kultúráját, és fejlődni képes olyan korban (vagy épp azért), amikor más, magukat felsőbbrendűnek mondó népek elpusztulnak (egyszerűen elfogynak) saját maguktól( vagy némi kis segítséggel).
A fokozódó fogyás végeredményét, azaz a teljes elfogyást a jelenlegi statisztikai adatokból kikövetkeztetni nem nagy feladat. Ennek a ténynek a figyelembe nem vétele igen nagy rövidlátásra utal.

Ratnet 2010.02.07. 15:18:38

@Csumpi Hálidéj (Mk412): Ez az egyik oldala a dolognak.
A másik pedig az, hogy 'kapitalizmus' és 'társadalom' összeférhetetlenek. Vagy ez van, vagy az.

lacza87 (törölt) 2010.02.07. 15:21:07

@Csumpi Hálidéj (Mk412): "Sajnos nem lesz minden pályakezdő fiatalból felsővezető...."
Így van, írtam is, hogy van kockázat a dologban. (A banknak is.) De hasonló helyzet lehet még a pályakezdéshez, ha mondjuk egy 50-60 közötti házaspár, ahol már kezdenek kirepülni a gyerekek, a további aktív éveire vesz fel hitelt. Vagy más példák. Termékből példa: ugye szinte mindenkinek van mobiltelefonja, előfizetéses.
"Ha elfogynak (végképp eladósodnak) azok az emberek, akik ma még hitelképesek és nem születnek helyettük új eladósodni vágyó fogyasztók, akkor a terméket senki nem fogja megvenni"
Az emberekbe viszont bele van kódolva a többre vágyás szóval amíg meglesz erre a hitel lehetősége addig élni is fognak vele.

@Kifordított kacagány:
Nézd tisztában vagyok vele, h gályázásból még nem sokan gazdagodtak meg. Azonban az a tapasztalat, hogy egy pályakezdő reálbére, azért néhány év alatt érezhető mértékben emelkedhet. Nyilván nem a fizetésünk 120%-át kitevő törlesztőjű Mercedes hitelre gondoltam, hogy majd lehet, hogy egyszer berobbanunk az elitbe és akkor csak a 80%- megy majd rá. De azért normális önrésszel, a fentebb leírt feltételekkel(termék élettartamára max eladósodni) igenis elfogadhatónak tartom a fogyasztási hitelt is. Kérem szépen, hogy kicsit próbáljunk jóindulattal tekinteni a másik emberre, rákérdezni dolgokra, ha nem értünk egyet akkor érvekkel kultúráltan megtámogatva, pláne ilyen összetett kérdésben. Továbbra sem érzem azt, hogy totális baromságot írtam, ha szerinted igen, akkor bővebben fejtsd ki kérlek.

csunyadiszno 2010.02.07. 15:25:18

@Csumpi Hálidéj (Mk412): Tévedsz. A mértéktelen szaporulat hosszútávon pont olyan végeredménnyel jár, mint a rák a testben. Felfalja a gazdatesetet, mert öncélúan, kizárólag a saját szabályai szerint működik, így végül kiirtja magát.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.02.07. 15:26:18

@Ratnet:

Tehát feláldozzuk a társadalmat egyes emberek egyéni profitja érdekében.
Ez több, mint emberiség elleni bűntett.

Kínát nem tudták megfertőzni a liberális eszmékkel, így nekik nem kell a kipusztulástól tartaniuk, még akkor sem, ha kézzel szerelik össze a gyertyákat.

Aki a kínai kutyaevési szokásokat firtatja, annak ott a megoldás:
Tessék hatalmi pozícióba kerülni és elérni, hogy Magyaro. először saját magát, majd export útján több millió kínait is tudjon élelmezni.
Ahány kínai ember rágcsál magyar répát vagy cukkínit, annyival kevesebb fog kutyát enni.

lacza87 (törölt) 2010.02.07. 15:27:59

@Csumpi Hálidéj (Mk412): "Gyakorlatilag minden olyan társadalom selejtnek számít a természet szempontjából, ahol csökken a népesség."
A kommunista/volt kommunista rendszerekben is csökken/csökkent a népesség.

csunyadiszno 2010.02.07. 15:28:26

@Ratnet: Senki sem markol itt semmiféle indítógombot, ezt komolyan mondani értelmetlen. Én személy szerint az arabokon (szegény arabokon) kívül senkiből sem nézném ki, hogy megkockáztatja a saját pusztulását ideológiai okokból. Ráadásul akik idíthanának ilyen jellegű rakétákat, azok pont olyan társadalmi helyzetben vannak, ami a luxus csúcsa, onnan nehezebben kívánkozik az ember a paradicsomba.

shinichi 2010.02.07. 15:28:37

@Csumpi Hálidéj (Mk412):
"Gyakorlatilag minden olyan társadalom selejtnek számít a természet szempontjából, ahol csökken a népesség."
Bruhahahaah...
Fordítva. Nézd meg, hogy néznek ki azok, ahol csökken a népesség és azok ahol nő. Nem is kell országokat vagy kontinenseket összehasonlítani. Két utca távolságában látható a különbség.
A Kínai történelem meg nem annyira az egyenletes fejlődésről és virágzásról szó. Igaz hogy a kíaniak négyezer éve feltalálták a puskaport, meg az iránytűt, meg a papírt, de azóta maguktól nem sokmindent.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.02.07. 15:32:25

@csunyadiszno:
Tévedés!

A természet mindenkor az egyensúlyra törekszik. Ha egy életforma aránytalanul elszaporodik valahol, ott a természet rendet vág. De biztosíthatlak, hogy egy darabbal nem fog több ember élni a bolygón vagy az adott területen, mint amennyit a föld etetni tud.

A kínaiak elébe mentek ennek a katasztrofális végeredménynek és nem átallottak mélyen belegázolni a személyes jogokba és kőkemény születésszabályzást vezettek be. Tették ezt azért, hogy ne a természetnek kelljen jóval drasztikusabb módon rendet tenni.
A "jóléti demokráciákban" nyoma sincs a túlszaporodás miatti problémáknak, mégis fogynak ezek a társadalmak.

A rákos sejt hasonlatod itt nem áll meg, mert míg a rákos daganat végül az őt éltető szervezetet is elpusztítja, addig az ember sosem lesz képes elpusztítani az életet a földön. A természet mindenkor utat tör és ha kell, az ember nélkül folytatja, de ez meg olyan, mintha csak maga a rákos daganat pusztulna el, megszabadítva magától a gazdatestet.

misinator 2010.02.07. 15:33:04

@shinichi: De mivel ott is egyre több a mérnök, stb. egyéb kiművelt emberfő, a nagy számok törvénye alapján előbb-utóbb feltalálni is fognak:-(

lacza87 (törölt) 2010.02.07. 15:34:12

@shinichi: "Igaz hogy a kíaniak négyezer éve feltalálták a puskaport, meg az iránytűt, meg a papírt, de azóta maguktól nem sokmindent. " Uh hányszor írtam már itt ezt le, csak én az iránytű helyett, porcelánt szoktam írni, úgy jobban alliterál:). Jól esik az embernek a megerősítés.

csunyadiszno 2010.02.07. 15:35:15

@Csumpi Hálidéj (Mk412): "Tették ezt azért, hogy ne a természetnek kelljen jóval drasztikusabb módon rendet tenni.
" Ezt ugye nem gondolod komolyan. A kínai vezetés a természettel összhangban isteni magasságból szemlélve a dolgokat bevezette a születésszabályozást. Ne komolytalankodj, mert így még vitázni sem lehet érdemben.

gnme 2010.02.07. 15:35:35

Az első nagy felbukás a németeket fenyegeti.

A gazdaság az exportra van berendezkedve a következő módon:

- ők a górék és hajtják a kelet európai gyártókat bagómunkabérrel

- a gyártott termékre azt mondják: made in germany és nagy haszonnal továbbpasszolják

- mivel ezek a termékek mára túl drágák lettek, a vevők megrendelik indiából és kínából a másoltat, ami gyakorta ugyanolyan jó az adott funkcióra

Ja meg a németek el is vannak öregedve. Hiába .. ilyen a kapitalizmus.

misinator 2010.02.07. 15:36:57

@shinichi: Most olvastam egy másik fórumon, hogy Te még Nagypolák tulaj vagy:-)
Rendkívül!!! sárga irigység:-(:-)

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.02.07. 15:36:59

@lacza87:
"A kommunista/volt kommunista rendszerekben is csökken/csökkent a népesség."

Látod?
Ilyen egyszerű mérlegre tenni a dolgokat.

@shinichi:
"Fordítva. Nézd meg, hogy néznek ki azok, ahol csökken a népesség és azok ahol nő."

Ez senkit sem érdekel. Kutyát nem érdekli, hogy Te most Armani öltönyben jársz, frissen borotválva, vagy egy gödörben élsz, dzsuvában. Hiába a magasabb kultúrális színvonal és a technikai fejlettség, ha az ilyen jellemzőkkel megáldott népek elvesztik a szaporodásra (fennmaradásra) irányuló vágyukat.
Anélkül meg az egész semmit nem ér, max pár évtizedig.

lacza87 (törölt) 2010.02.07. 15:37:58

@misinator: Igen az MIT-n, a Harvardon meg a CalTech-en kreativitásbeépítő gépek is vannak, azért taníttatják ott a kínaiak a diákjaikat. El ne felejtsem a Semmelweis Egyetemet.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.02.07. 15:38:12

@csunyadiszno:
Magyarázd el kérlek, hogy akkor hogy van ez?

csunyadiszno 2010.02.07. 15:39:43

@Csumpi Hálidéj (Mk412): Az meg a másik, hogy mégis miféle faj az, amely mindent tápláléknak néz, amiben van szerves anyag? Ám ha szerinted annyira jól működik a kínai rendszer és ők harmóniában vannak a természettel, akkor idulj el és dolgozz egy kínai gyárban, mint munkás. Mingyá nem lennél ennyire lelkes. Nem veszed észre, hogy amelyik országba benyomulnak, azt szarba nyomják? Hosszútávon mi lesz az eredménye a sokk hulladékgyártásnak, az olyan termékeknek, amelyek jó ha pár hónapot működnek kínkeservesen. Ez lenne a jövő?

lacza87 (törölt) 2010.02.07. 15:39:51

@Csumpi Hálidéj (Mk412): Mégis elég nagy %-ban az ő ideológiájukat propagálod, nem beszélve a retorika és logika erős hasonlóságáról.

misinator 2010.02.07. 15:44:17

@lacza87: :-)
Nem a máról, meg a holnapról beszélek, hanem a következő évtizedekről.

Suttora 2010.02.07. 15:44:30

@Rocko-: "ugyan, ha a japánok olyan rohadt sokat ülnek bent a gyárban és agyalnak akkor hogy a szarban nem jöttek rá h egy autóra esőelvezető csatorna kell?"

Szerinted a gyárban esik az eső? :D

Ratnet 2010.02.07. 15:45:21

@csunyadiszno: index.hu/kulfold/2010/02/05/oroszorszag_bevetne_atomfegyvereit/

Ez virágnyelven elsőre azt jelenti, hogy fuccs az amcsi rakétapajzsnak Közép-európában.
Második blikkre pedig azt jelenti, hogy újra átrendeződni készülnek a hatalomviszonyok.

Mondom: olvass híreket!

csunyadiszno 2010.02.07. 15:46:11

@Csumpi Hálidéj (Mk412): Kérlak. Úgy van ez a szaporodással, hogy egy szellemileg érettebb ember nem szüli bele a nyomorba a gyereket, mint az állatok. Átgondolja a dolgot és így dönt. Némely ember tudata nem nem teljesen jellemző a saját fajára, a fogamzásgátlás nem érdekli. Viszketett, megvakarta. Aztán jön a gyerek. Amúgy meg mennyél le borsodba pár hétre, azt nézd meg mennyire jó ha valakiben ott a vágy a szaporodásra de a körülmények nem adottak ehhez. Nézd meg a saját szemeddel, hogy mindez hová vezet.

shinichi 2010.02.07. 15:47:25

@misinator: De mivel ott is egyre több a mérnök, stb. egyéb kiművelt emberfő, a nagy számok törvénye alapján előbb-utóbb feltalálni is fognak:-(
Így van, de azzal indult az újkori virágzás, hogy bevezették a kökemény születésszabályozást, több gyerekre több adó, ugye. Kína lakossága majdhogynem stagnál, ak orábbi időkhöz képest hatalmas a változás.
Egyébként a legújabb tanulmányok szerint a föld teljes népességénak növekedése 2050 körül megáll. Akkor mi lesz? mind kihalásra vagyunk ítélve? Nem hinném, az ember nem aranyhörcsög, nem a nagy fészekalja biztosítja a túlélést, hanem az eszünk.

Ja és Csumpi: a természet egyetlen élőlénye ami tudatosan törekszik az egyensúlyra az ember. Az oroszlán ha tehetné felzabálná az összes gnút egy nap alatt, aztán éhendöglene, a gnú meg ha tudna minden esetben elfutna, kihalnának a ragadozók, és túlszaporodás miatt a gnú is végül. A természet erre törekszik, nem egyensúlyra. Az egy véres, kegyetlen, önszabályozó egyensúly.

Ratnet 2010.02.07. 15:48:45

@lacza87: "A kommunista/volt kommunista rendszerekben is csökken/csökkent a népesség."

Mint például Kína?:-)

T-boy (törölt) 2010.02.07. 15:49:34

@Ratnet: Vagy költözzünk ki Dubai-ba?

csunyadiszno 2010.02.07. 15:50:07

@Ratnet: Az imént mondtam öcsém. Aki aranyárban mért kaviárt zabál evőkanállal, luxuskurvákkal körülvéve, az kurvára nem fog atomháborúzni. Nem bonyolult az összefüggés.

lacza87 (törölt) 2010.02.07. 15:52:04

@Ratnet:
1 Csumpi önellentmondására gondoltam
2 de foggadjuk el az axiómáját: igazi sikertörténet is volt a születésszabályozás bevezetéséig.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.02.07. 15:53:48

@csunyadiszno:

Ne szívesen dolgoznék kínában és nem is erről beszéltem. Sokan szívesen dolgoznának akár itthon, ha lenne mit. A kínaiak erre kínált megoldását láthatod a képeken és a beáramló gagyi termékekben.

Ez a folyamat hosszútávon rendkívül káros.

A mondanivalóm lényegét nem szűrted le:
A kínaiak megoldásokat keresnek és találnak a problémáikra. Nálunk ez hiányzik.

@lacza87:
Érdekes dologra világítasz rá:
Valamiért az emberek nagy része nem képes egyedi ötleteket alkotni, de képes arra, hogy felkínált ötletek közül akár nagy arányban jól válasszon.
Ennélfogva viszont sokaknak fel sem merül az igénye egyedi ötletekre, kizárólag valamely kész elgondolás elfogadása jelent nekik megoldást (Dosztojevszkij nyomán).
Ezért furcsának tűnhet, ha valaki a felkínált lehetőségek mindegyikét elutasítja.

Magyarul és tényleg komolyan:
Az ember tragédiája abban gyökerezik, hogy egy a gyakorlatban nem bevált ideológiát mindenestül kukába dobnak, és bevezetnek egy merőben újat. Majd az is megy a kukába. Az eljárás hiányzik, hogy objektíven megvizsgáljuk, hogy miben mi a jó, a hibáiból meg tanuljunk.
Az, hogy egy rendszer mondott valamit, amivel én egyetértek, az nem jelenti azt, hogy mindenben egyetértek és azonosultam vele.

Amiket korábban leírtam, azok nehezen kikezdhető gondolatok, de ezeket cáfolni nehezebb, mint skatulyázni.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.02.07. 15:56:09

@Ratnet:
Na tessék, egy kiváló példa!

Kína.
Kínában nem ragaszkodtak mereven a marxista ideológiához, hanem annak előnyeit megtartva rugalmasan kezelték azt.

Erre. mint lehetséges megoldásra gondoltam az előbb. Mindenesetre majd az utókor meglátja.

Ratnet 2010.02.07. 16:00:20

@csunyadiszno: Ember! Te beszélsz összefüggésekről amikor azt sem veszed észre ami kiba..a a szemed?!

Az oroszok épp 'elkergetik' innen az eddigi nagyhatalmakat a p.csába. 'Passzív' eszközökkel. Nem agresszorként, hanem a saját biztonságukra hivatkozva teszik ezt.

Vajon érted-e?!

Akiknek célozták azok értik. Lengyelországban nem lett rakétapajzs és mostmár (jáj!) úgytűnik máshol sem.:-)

csunyadiszno 2010.02.07. 16:02:51

@Csumpi Hálidéj (Mk412): Mégis miféle megoldást találtak és mire? Munkavédelem és személyes jogok nincsenek, a net sem véletlenül cenzúrázott arrafelé, ez is mi a tököm?A levegőjük beszívhatatlan, atomhulladékot nyomatnak tonnaszám Tibetbe. Ha pedig valami katasztrófa miatt megdöglik egy magyarországnyi kínai, másnap senkinek sem fog feltűnni a dolog. Nem, veszed figyelembe, hogy a ténylegesen "dübörgő" gazdaságuk ellenére az átlag kínai polgár nyomorog ha pedig fellázadnak valami miatt (pl mérgező anyatej-pótló) akkor jön a géppuska. Ez aztán nagyszerű így egészében.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.02.07. 16:05:05

@csunyadiszno:
Teljesen igazad van. Ugyanolyan undorítónak találom azt a mocskot és azt a szellemi mélységet, amiben bizonyos emberek élni képesek. Egyetértünk.

Ezek a mocsokban élő emberek a miénknél erősebb immunrendszerrel vannak megáldva, mivel a járványok kisöprik a gyengéket. A túlélés szempontjából ez sokkal fontosabb, mint az egy főre eső színházférőhelyek száma.

Tovább kell gondolni a saját egyéni élettartamunkon. A létezés bármilyenfajta színvonalú megéléséhez első feltétel a létezés maga. Ezután lehet csak gondolkodni a mikéntjén. Mivel az egyed élettartama véges, a létezés csakis szaporodással biztosítható. Az a nép, amelyik nem szaporodik, mindenfajta jogát elveszti a fennmaradásra.

Csak ez az, ami miatt nem érdemes teli torokkal szídni Kínát és a módszereiket.

csunyadiszno 2010.02.07. 16:05:13

@Ratnet: Értem én, hidd el. Ellenben te is értsd meg, hogy senkinek sem az érdeke atomot dobálni sehová. Ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy a napi politika lépései hogyan alakulnak.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.02.07. 16:10:54

@csunyadiszno:
Szerinted hogyan másképp lehetne egymilliárd ember munkáját másképp megszervezni? Az a szerencsétlen bányász, amelyikre ráomlik a bánya, egymilliárd ember fennmaradásáért veszett oda. Szomorú dolog, de az is szomorú lenne, ha elfogyna a szén és éhenhalnának pár millióan. A környezetüket beszennyezik. Pont, mint az angolok, amerikaiak pár évtizeddel ezelőtt. Ha nem oldják meg, elpusztulnak.

Mérgező élelmiszerek nálunk is vannak. Viszont nem hallottam, hogy itthon a felelősöket olyankor felakasztanák. Mert kínában azt tették.

csunyadiszno 2010.02.07. 16:16:18

@Csumpi Hálidéj (Mk412): Ha már filozofálunk akkor válaszolok. Az emberi lét célja egészen biztosan nem az, hogy az egyre igénytelenebb és szellemileg az emberiség alját képviselő fajták szaporodjanak, ez az emberi evolúciónak is ellentmond. Ezen az alapon változzunk baktériumokká. Azon kívül pl. korunk egyik legnagyobb elméje egy tolókocsis totál béna csávó, aki szintén kiszóródott volna ha természetes a szelekció. Mint a Fekete Laci, aki kiröhögte a girhes szabót, mivel a 8 éves gyereke is megeszi reggelire. Annyit felejtett el, hogy ruhára gyakrabban van szükség, mint mázsás kőgolyók felemelésére kézi erővel. Meg közben kitalálta valami girhes a darut is meg a fegyvert, amivel a girhes is lelőheti a benga paréjt. Modok autós dolgot is. Az autóm egy 28 éves terepjáró. Rendesen és igényesen összerakva. Tisztán a mérnöki részét nézve is tökéletes, öröm megvizsgálni, mennyire jó munkát végeztek. Van mellette egy kínai quadom, mert másra nem tellett. Csak a gond volt vele, szívás és idegeskedés. Mondhatod, hogy nem kötelező megvenni, ez igaz. Trudtam, hogy nem lesz örök életű de arra nem számítottam, hogy 2 év alatt kb 15 kilómétert tudok majd menni az új géppel.

csunyadiszno 2010.02.07. 16:19:46

@Csumpi Hálidéj (Mk412): Nagyon naív vagy. Először rákényszerítették az y-x gyár igazgatóját, hogy eladja a mérget, majd amikor bukott a dolog, ő lett a bűnbak. A bányász meg nem a többi emberért hal meg, hanem azért, hogy tudjon zabálni a kibaszott családja, miközben ő nyomorékra dolgozza magát, esetleg meghal. Így könnyű magyarázni neked, hogy ülsz a kényelmes fotelban a gép elött a meleg szobában más emberek halálának az értelméről és tágabb összefüggéseiről.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.02.07. 16:25:20

@csunyadiszno:

Tök igazad van.

Mindenesetre a kínaiaknak mindenképp változtatni kell ezeken a dolgokon. Idővel megoldják a munkavédelmi, környezetvédelmi problémákat (remélhetőleg), viszont mindjárt drágábban fognak termelni. Ha addig még kitartunk, lesz esélyünk kínai import helyett magunknak termelni és itt is fellendülés várható. Remélhetőleg.

Szsrobert 2010.02.07. 16:53:38

Mindegy, mi módon gyártják a gyertyát, ha a minősége, és a minőségellenőrzés megfelelő.

Rocko- 2010.02.07. 17:23:01

@Suttora: jogos. néha ki kéne tolni az orrukat a napra.

Lord heckman 2010.02.07. 17:45:33

8 kiskínai kézzel kb mennyi gyertyát gyárthat le egy nap? és az hány % a a világ szükségletének? :D

Suttora 2010.02.07. 18:46:27

@Rocko-: Most nem azért, de erre a napon sem fognak rájönni, mivel ott szintén nem esik az eső. Legalábbis nem túl gyakran :)

vincent66 2010.02.07. 19:24:57

Tudom ,hogy off,de akkor is.

Képzeljétek el,hogy a gyógyszeriparban,vegyiparban is ilyen a különbség!
Csodálkozunk,ha alacsonyabb az önköltség?
Ezzel lehet versenyezni?
Akarunk egyáltalán

Rocko- 2010.02.07. 19:34:21

@Suttora: ó faszom. én mondjam meg h esőben menjenek ki a napra?
meg h nappal és ne éjszaka, mert akkor nem fognak semmit se látni?
ezért már részesedést kérek.

tlantos 2010.02.07. 19:56:09

@Csumpi Hálidéj (Mk412):
Kicsit vitatkoznek.
Igenis igenytelen egy nepseg.
Viszont minoseget is tudnak gyartani. Csak annak ara lesz. Ha occon is jo, akkor ilyen korulmenyek kozott keszul. MINDEN! es BARMI.

fogash 2010.02.07. 20:02:49

F@szom ebbe a sok "kínábanmindenszar"-rinyálásba... Persze olyan is van, mint a képeken, de akad rendes gyár is, nem kevés.

Meg lóvé is van, rendesen:
virtualfunzone.com/luxury-wedding-in-china.html

Érdemes megnézni, hány új autót adtak el:
USA: 10,4mio db (-21%)
Kína: 13,6mio db (+45%)
Németo: 3,8mio db

Hány km autópályájuk van:
75.000km (csak 2008ban 6433km épült), ezzel 2008ban a világ második leghosszabb hálózatát bírják az USA után

Mennyi gyorsvasút épül arrafelé:
2020-ig 13.000km-re bővítik a 350km/h hálózatot (mostani adatot nem találtam 1 perc alatt)

És merre mennek az autóiparral:
The target is half a million hybrids or electric cars by the end of 2011 (buses count too). This compares to about 1.1 million electric or hybrid vehicles (mostly hybrids, of course) for Japan and South-Korea, and about 267,000 for North-America.

Szóval lehet röhögni a gyertyagyártó sufnin, de attól tartok érdemes lenne lassan lekanyarodni a "kici olco szar" sztereopiáról...

fogash 2010.02.07. 20:08:09

@csunyadiszno: "Nem, veszed figyelembe, hogy a ténylegesen "dübörgő" gazdaságuk ellenére az átlag kínai polgár nyomorog "

Ahol másfélszer annyi autót adnak el, mint az USA-ban, ott nem biztos, hogy ARÁNYAIBAN többen nyomorognak, mint Mo-on...

Nézd meg, hogy mi - Ejropéer nemzet - hogyan karistolunk a 200 eurós minimálbérünkkel, meg a többmillió csórival borsodban-szabolcsban meg az alföldön. Tízmillióra ennyi csóri lehet, hogy ugyanolyan, mint az 1.3milliárdra az ottani csórók létszáma. Persze egyszerűbb fújolni, meg huhogni az emberi jogokról. SZÁZMILLIÓK élnek ott is békében és nagyobb "szabadságban" mint a sok itteni teszkóbajáró droid...

Virago_1000 2010.02.07. 20:31:48

@csiky944: Milyen muhahaha?
Hitler azert vetett szemet Csehorszagra, mert olyan fejlett iparuk volt.
Most sincsenek lemaradasban, csak nez korul es tajekozodj, es most nem kizarolag autoiparra gondoltam.

SunRise Of The Night 2010.02.07. 20:36:09

A nyomorról, meg a szegény család eltartásáról csak annyit, hogy amíg nálunk kommunizmus volt, itt sem volt nyomor.
Vajon ott akkor...?

Eddig is tudvalevő volt, hogy mitől tudják a piaci versenyképes árakat hozni...

DE EZT MÉG MINDIG SOKKOLÓ LÁTNI!!!
P.H.U.H.

Gpety 2010.02.07. 21:03:09

Az egy dolog, hogy Kínában lehet így gyertyát készíteni, az meg egy másik, hogy Magyarországon van olyan szerelő, aki ezeket nyugodt szívvel bele is rakja az ügyfél autójába.
Tehát a gond nem csak Kínában keresendő, mert amíg lesz olyan "fejlett nyugati ország" ahol használják a termékeiket, addig Ők nyomják az ipart...

Pataki84 2010.02.07. 23:00:32

Vannak jóféle kínai téli gumik is,csúsznak mint az állat,tapasztalatból mondom.Kínait inkább ne.

csunyadiszno 2010.02.07. 23:39:56

@fogash: De milyenek azok az autók bazzeg? Az idióta egyformafejű és hajú hangyának persze jó, meg amúgy se reklomálhat, ebből ne idulj ki. Arról meg légyszi ne nyilatkozz, hogy mennyien és hogyan élnek ott, nem hinném, hogy láttad. Persze ha félreértetted és úgy tűnt, hogy magyarországot és az itteni irányt valamint a fejünkön élősködő fajt többre tartom, akkor érthető amit mondasz. Nem tartom többre ezt az országot, sem a birka megvezetett polgárait. Most is ezt olvasom valamelyik ökörtől, hogy a kommunizmus igazából jobb volt. Ehhez nem tudok mit hozzáfűzni.

SunRise Of The Night 2010.02.08. 00:49:14

@csunyadiszno: az átlagot nézve nem éltek jobban az emberek a kommunizmusban haver???

Én is jobban szeretem a szabadságot, és a kapitalizmust, de gyerekkori emlékeim felsejlenek, hogy akkor többet nyaraltak/utaztak az átlagpolgárok, mint ma!
Sokan még a Balatont is csak az emlékeikben őrzik, ezt vedd figyelembe!

Ha nem bűnözöl, vagy vállalkozol manapság(amit nem gyenge szinten tipornak el a mai adóviszonyok), akkor ne akard nekem megmagyarázni, hogy ma jobb az életszínvonal, csak azért, mert ülünk a részletre megvásárolt nyugati szarunkban, amit TE már valószínűsíthetően nem nagyon tudsz hátul a kertben megszerelni egy szerszámosládával, meg a spanoddal!

Arról nem is beszélve, hogy ezek már mind fogyóeszköznek készülnek, a cél, hogy cseréld le 4-5 év után egy másik premier fosra, mert a régire már nincs garancia, csak az elszaródó alkatrészek az állandó...

csunyadiszno 2010.02.08. 02:38:05

@SunRise Of The Night: Ez, amit itt mondasz, egy eléggé általános félreértés, a maga részigazságával együtt. Pont ezért szavaz a nyugdíjasok túlnyomó többsége ezekre a mostaniakra. Tényleg mindenkinek volt melója (ha kell ha nem KMK) és lakása. Ám azt ne felejtsd el, hogy az egész gazdaság arra épült, hogy minden ország termelte a fost és ezt egymás között csereberélték, vásárolgatták. Törvényszerű, hogy egy ilyen típusú kártyavár nagyon rövid idő alatt összedől, mivel a szétosztott javak mögött nincs valós termelés, nincs minőség. Vitted volna vissza gariba a merkúros 9 évig várt autót, jól szájba vertek volna, azt beleült volna a következő csávó. Egyetlen de elég nyomós érvem van az elméletem mellett: Ha minden olyan jól működött és minden szép volt, akkor miért dőlt be 2, azaz kettő darab, a teljes csőd szélén táncoló kommunista ország kivételével az összes? Miért nyomorgott minden komcsi a "nyugathoz" képest? Kubában és északkóreában pedig olyan szintű terror van, ami azért ehhez a vadkapitalizmushoz képest is komoly gáz. Ha itt tényleg ki lett volna söpörve a "váltásnál" egyrészt az előző tetves csürhe, másrészt az akkori rendőrök által vert de komoly luxusban élő, külföldről pézelt szarházi társaság, akkor most kurvára nem ez lenne, ami van.

csunyadiszno 2010.02.08. 02:41:48

@SunRise Of The Night: Amúgy meg nem kötelező túlvállalni magunkat ingatlannal, eltúlzott árú autóval vagy plazmatévével. Én nyaralóban lakom, 28 éves a kocsim és 51cm a képátlóm. Hitelt soha semmire nem vettem fel, azt mégis élek.

fogash 2010.02.08. 07:12:28

@csunyadiszno: Milyen autókat?
Csak 2008as statisztikát találtam, de

középméretben 202ezer Jetta, 175e Buick, 165e Corolla az első 3 helyezett.

Egy osztállyal felette:
198e VW Santana, 170e Accord, 153e Camry, 101e Passat az első 4.

Nagykocsiknál:
86e Audi A6L, 45e Toyota Crown, 21e BMW-5 a dobogó

SUV: 8e Honda CRV, aztán helyiek

Teljes stat itt: www.chinacartimes.com/wp-content/china-car-sales-2008.pdf

k. jó a gugli, mert 5 perc alatt egy csomó elvakult dogmát meg lehet vele cáfolni. :)

hablaty67 2010.02.08. 09:22:39

Nemrég olvastam itt egy cikket, hogy a kínai autógyártás úgy 10 év múlva számottevő eredményekre tud majd felmutatni, szemben a mai minőségi cuccaikkal... Úgy, mint a többi délkelet-ázsiai gyártó, akik ma már tényleg normális kocsikat gyártanak.
A magam részéről nem túl mélyen hiszek benne, hogy a kínaiak a mai hozzáállásukkal 20-30 éven belül elfogadható minőséget gördítenek le bármely hazai autógyártó-szalagukról. Amíg ilyen fél-kapitalista a hozzáállásuk, amíg a mennyiség kizárólagos erejű a minőséggel szemben, addig rőlük csak dísztárgyakat érdemes venni, amiben nincs mozgó rész...

WSzabi 2010.02.08. 12:00:59

@Ratnet: háccc ez menyire nem ugyanaz.
a kutya az ember legjobb barátja. Az indiaiak nem szeretik a taheneket, és fordíva, csak van egy fajta "kattanásuk", azt kerülgetik őket :D pedig kevesebb éhes száj lenne kint is ha rájönnének h milyen finom :D:D

MidlifeCrisis 2010.02.08. 13:15:39

Gyerekek, azért azt megnézném, hogy a megjelenített üzemből kikerülő gyertyákra milyen logót nyomnak... Nem lepődnék meg azon, ha ez a logó véletlenül Bosch lenne, esetleg BERU, vagy bármi egyéb "nagy név". Ezen cégek felelősségét miért nem vitatja senki? Most demagóg leszek, de azok a kínaiak ugyanennyi európai munkáját viszik el, csak azért, hogy a megbízást adó cégek fejesei év végén meg egy pár ezer Euroval, vagy Dollárral többet tehessenek zsebre... Közben ezek a kínaiak kb. olyan körülmények között dolgoznak, mintha rabszolgák lennének, itt Európában pedig lassan megszűnnek a munkahelyek, merthogy itt kérem "alacsony szinten kiképzett, és drága (!!) a munkaerő". És ezt sajnos nemcsak a nagybajszú, szemüveges, karrierista ex-pénzügyminiszterek gondolják így, hanem mindenki, akinek ezen a kontinensen még gyártókapacitása van. Ezt a folyamatot kellene már végre megállítani.
Sokan vontak párhuzamot Kína és Japán közé. Az aprócska különbség talán annyi, hogy Japán messze nem olyan pofátlan szintű tőkekihelyezés miatt vált azzá, ami. És persze akkoriban a tőkés sem volt még ilyen szinten kapzsi, és önpusztító, mint ma...

NGA 2010.02.08. 15:30:28

@Umma Gumma: A pár év az azért nem igy van, a japánok a 70-es évek végére ha nem is mindenben, de elérték az európai szinvonalat, és a 80-as évekre bőven meg is haladták. A 60-as években a japán gyártmány kb azzal volt egyenlő, mint ma a made in china. Azonban a 80-as évekre ez megfordult. Elég volt csak a Discovery-n nézni a Honda és a Ducati gyártósorát. A Honda-nál fehér ruhában, fehér kesztyűben vakitóan tiszta csarnokban szereltek, a digok meg olajos kesztyűben, kalapáccsal, koszos ruhában kendácsoltak.

lacza87 (törölt) 2010.02.08. 16:24:14

@NGA: Szerintem meg a japánok sokmindenben még mindig nem érték el európát: formatervezés, beltér kialakítása, motorok terén állandó lemaradások, (dízel -Isuzu, majd kislökettérfogatú turbósok) szabadon konfigurálhatóság (Ede mozija..., de igaz), luxus és prémiumautók stb. De tény, hogy a hétköznaplós tucatautók között között egyenrangú ellenfelek. Viszont, ahogy a Discoveryn is hallhattad a Honda 400X annyi motort gyárt mint a Ducati, szóval értelmetlen az összehasonlítás, olyan mintha autók között a Hondát mondjuk a Maseratihoz hasonlítanád.

iSkac 2010.02.08. 18:30:55

Már nem azért, de ez hol "Méd in Csájna"? Elég néhány magyar üzemben körbenézni, milyenek a körülmények és milyenek a gyártási módok... Azért ebből is látszik, hogy a kommentelők többsége nem hogy gyertyát, de még gyártóüzemet sem látott... Még távolról sem.

papa33 2010.02.08. 18:58:59

Volt a kmk. Utána jött a gmk-vgmk. Akkor dolgoztunk. Most már lehet, nem annyira (lehet példát, hogy nem éri meg, kocsmában szednének össze melóst de nem). Meg aki dolgozik, baromira ki van szittyózva, igen, T adóhivatal és T vállalkozók, multik.
Ebből levonható hogy volt, ami jobb volt.

De nem tudom, ismerteségi körömben idősek sokan Fideszesek és sok középkorú -40-50-es - bizony, nem tudom mért, maszopos, na őmiattuk állunk itt.

90 körül kezdődött a hazai ipar hanyatlása (annak végjátéka), a Csepel Autógyár, az Ikarus és a Rába nem tudott megegyezni... itt látjuk, nincs munkahely, nem tudunk buszt venni, gyártani, még ilyen országot...

hellsing 2010.02.08. 19:40:22

Ez nem kamu. Egy barátomtól hallottam, aki régebben egy német elektronikai óriásnál dolgozott, hogy a kínaiak hogyan vezették meg őket.

Kamerákat akartak odaát gyártatni. A kinti partner elvitte a német küldöttséget egy csilivili gyárba, mindent megmutatott, az árban megegyeztek, a próbagyártás tökéletes volt. Aztán a mennyiségi gyártás rengeteg gyári hibával érkezett. Egy kis nyomozás után kiderült, hogy az 1000€-s kültéri kamerákat egy olyan sufniban szerelték össze, mint ami a fenti képeken van. A hájteh gyár csak beetetés volt.

RoFä 2010.02.09. 10:04:50

@Rocko-: Maradjunk annyiban, hogy kopi. (CA71804A, arrol beszelunk?)

A Santanak, Jettak nem tudom, mennyit futnak taxikent, de barmelyikben ultem le van utve. Kozepestol a nagyon durvaig.

A Passatok meg nem (gombfedelu Passat).

RoFä 2010.02.09. 10:21:05

@Csumpi Hálidéj (Mk412):

Csumpi, nem bántásból mondom, de eléggé el vagy tévedve. Tudom, hogy a liberális szitokszó, és egyenlő a kokainból húztott krétakör közepén szüzeket lassú tűzön élve pirító sátánista homoszexuálissal... De hogy Kínát nem fertőzte meg a liberalizmus?

Melyik, a gazdasági vagy a másik, a szinglis?

A gazdasági az dehogynem. (BTW a másik is, ne feledjük már hogy 1) itt van a világ legdurvább kalóztanyája, tehát sajnos begyün a nyugati kultttúmoccsok 2) a one child policy miatt szerintem többféle kotont lehet kapni, mint otthon, mondjuk attól még nem használják eléggé, tehát mindennapos a 16 éves kiscsajok kaparása

A gazdasági meg olyan durván, hogy dacára az iránynak (térképen tőlünk jobbra van) ez itt kérem szépen a Vadnyugat.

Annak minden előnyével és hátrányával. Soroljam?

Ha bizniszről van szó, "anything goes". És kurva gyorsan. Éjszakai műszak? Gázos körülmények? Veszélyes meló? Megoldjuk. Akkor is, ha olyan az üzem mint a képen, és akkor is, ha pormentesített csarnokban maszkos emberek precíziós munkát végeznek...

Nincs TB eü ellátás gyakorlatilag, kis túlzással pay or die.

A kínai átlagbér öt vagy tíz százalékos adókulccsal adózik. (Van 45% marginális kulcs, de annyit itt nagyon kevesen keresnek...otthon is...hell, még Münchenben is, szerintem - cirka havi három misiről beszélünk.

A melósok szinte semmit nem tudnak megvenni, vidéken 25k HUFnak megfelelő bér már okénak számít, és persze munkavédelem nuku. Az árak pedig egyáltalán nincsenek olyan messze az európaitól - ha minőséget, életszínvonalat akarsz, és városban laksz - mint hiszik sokan. (Kína. Nem. Olcsó.)

A vidéki parasztot hagjyuk, a melós csak akkor él meg, ha maszekol, háztájizik. A nagyon kevés "jó álláson" kívül (cégek középvezetői pozija és felfele) kétféleképpen lehet exiztenciát teremteni
1. saját biznisz (ennél viszont mi sem egyszerűbb)
2. government és korrupció ezerrel (ebbe viszont illik beleszületni, és néha példát statuálnak, nyilvános kivégzés meg ilyenek). De attól még virágzik.

A hétköznapi életben a jüan gyakorlatilag konvertibilis...

MINDENT lehet kapni. Egy tartományi központban Ferrari szalon van, most nyílik a Bentley. (Jómódú tartomány, de akkor is).

A kibaszott Avatart akkor mutatták be, amikor mindenhol. Ja, hogy egyébként alig jön ki valamilyen nemkínai film, és az "Avandaa" is csak a 3D mozikban megy, a 2Dkből kitiltották pár hét után? Meg hogy diktatúra van és kőkemény cenzúra? Hát istenem, úgyis imádjuk a protekcionizmust meg a rendpártiságot, nem? Na itt van dögivel az is! Itt minden van, wazze :)))

RoFä 2010.02.09. 10:26:45

@MidlifeCrisis: Nem tartom kizártnak, hogy semmilyet. Lehet, hogy a képen látható üzem helyi piacra termel, a végfelhasználói ár az otthoninak töredéke, és a már említett huszonöt éves VW technológiába pakolják, meg az ácskapocs komplexitású régebbi helyi kocsikba, motorokba (ami szintén valami német vagy japó ripoff, esetleg már harmadkezi, mert koreairól másolták, azok meg japánról.)

De az is lehet, hogy nem, és tényleg Bosch logó szitázódik a cuccra, aztán egy csillió tonnás vízkiszorítású teherszállítón zörgölődik két hónapot, és te megveszed kétezerért darabját (itteni önköltségi ár: 63 Ft)

Itt minden lehet, mondom :)

RoFä 2010.02.09. 10:30:28

@T-boy: Már elkezdtek. Idéntől ők a legnagyobb piac. Ahogy kinézek az utcára, szerintem ez csak romlani fog :)

(Egyébként egyre több a vállalható autó. Egy időben azt hittem, hogy ingyen osztogatják a Honda Odissey-ket, aztán kiderült, hogy nem éppen :))

De legalább van ízlésük, ugyanis sok a BMW. Nagyon. (Amit furcsállok, hogy relatíve alig van Merci. Audi persze szügyig, mint mondtam a VW nagyon erős).

RoFä 2010.02.09. 10:36:01

@hellsing: Ez előfordul.

Ezért komolyabb cégek tartanak kint egy embert, aki nagyon ért az áruhoz. (És nem korrupt, legalábbis hosszú távra tervez :) Ezek folyamatosan járják a gyárakat, és rendszeresen a tökére lépnek a derék Changnak, mert különben átbaszódás lesz és az fogaknak csikorgatása. Bónuszként új suppliereket kutatnak, alkusznak, zsarolnak, fenyegetnek és esetenként vesztegetnek.

Ja, hogy ez pénzbe kerül? Hát ja. Fogjuk fel úgy, hogy quality management.

visszakettopadlogaz (törölt) 2010.02.09. 12:21:13

@lacza87: te w209 el nyomod? ha igen lenne egy kerdesem.

klacus 2010.02.09. 17:52:54

@kissandor: Hát szerintem menj ki és szemlélődj.

Az hogy egy adott termék ppm-e mekkora igencsak függ a termék jellegétől. Pár évet lehúztam az autóiparban. A nulla selejt szép álom.

A Toyota éppen most húzza fel a kunkori farkára a Lean rendszert a 4 millás visszahívással...

Nyílván csak a Kínai cégeknél nem beszélnek angolul, mert a japán meg a koreai az beszél mi?

Több nagy céggel álltam onnan kapcsolatban horror volt a kommunikáció.

Rocko- 2010.02.09. 19:59:03

@RoFä: ez hogyan működik erről tervezek írni mostanság.
a kopi az igaz, hogy mennyire, az már egy fogósabb kérdés.
de ha a kettőt egymás mellé teszed, akkor csak laikusnak ugyanaz. (négy kereke van kb.)

lacza87 (törölt) 2010.02.09. 21:05:20

@visszakettopadlogaz: Nem, az csak az álomautóm így 22 évesen, még tanulóként, nem gazdag szülők gyermekeként.

RoFä 2010.02.10. 02:06:55

@Rocko-: Ha van rola anyagod emberi nyelven, el tudod kuldeni? (Lopni nem lopok, nem blogolok, nem vagyok szakiro es teljesen mas teruleten dolgozom...az orszag jelenleg stimmel, de sajnos nem olvasok kinaiul

Rocko- 2010.02.10. 07:23:38

@RoFä: amint kész lesz az anyag, elküldöm. hivatkozásokkal együtt. :)

snipper 2010.02.10. 15:22:30

Nem tudom, hogy írta-e valaki. Én csak a gyertyák menetes részének esztergálását látom, kész terméket nem.

gyeregyereállj 2010.02.13. 10:55:33

Jó isten... Ilyen létezik?

BTO11 2010.02.14. 15:15:48

na ezekből tesztelhetnétek párat tisztelt TC.
bashanmotor.com/Product.asp?CatalogID=20

halló figyel valaki? 2010.02.28. 00:21:06

@Cifu78: Magyarul Tajvan, ezt nem vitatom, csak megemlítem, hogy a Made in Tajvan ritkán látható felirat :)
süti beállítások módosítása