Minden évben alig várom az első hideg hétvégét, végre lehet kocsonyát főzni. A kocsonya szempontjából lényegtelen a külső hőmérséklet, mert mindig a hűtőbe rakom megdermedni, de ez már így marad. Az autók hűtősapkájának dísze sem került át a szélvédőre.
Kocsonyából nem lehet keveset főzni, mert minek, ezért a nagy lábos beszerzésével kell kezdeni. Elmentem a kölcsönlábosért, levisszük a kocsihoz, mutatom Irénnek (tőle kaptam a lábost) a nyári gumikkal teli csomagtartót, nézd, ezekkel járok, nincs hova raknom. Dehogynem, mondja, nálunk, a pincében elfér. Remek, gyorsan bele is nyúltam két gumiba és oldalról kiemeltem őket. Nem kellett volna.
Hallottam az üvöltést a gerincem mellől, de nem figyeltem oda, nekem le kell rakni a gumikat, bevásárolni kocsonyához, megfőzni, este szülinap, holnap jönnek az emberek kocsonyát enni, hétfőre a szerkesztőségbe ígértem kocsonyát, haladjunk. A piacot már elég mereven járkáltam végig, mire hazaértem, nagy volt a baj. Nem tudtam kiegyenesedni, és minden mozdulat elviselhetetlen fájdalommal büntetett.
A kaland az ügyeleten ért véget, ahol az ártalmatlan izomhúzódást egy injekcióval ütötték ki.
A kocsonya sokáig fő, a disznó és a hal alapleve is megkíván 6-8 óra csendes gyöngyözést, addig el kell valamivel ütni az időt. A pár óra után kimentett répák, babérlevelek, és a kész kocsonyához vásárolt citrom, petrezselyem kiváló alapanyag a logókészítéshez.
Nati felvonultatta a szocialista blokk autóiparát, én pedig csendesen feltaláltam a Pocket Coffee és az Unicum kézi egyesítésével a Pocket Unicumot, ami nagy mennyiségben, fájdalomcsillapító, izomlazító löketre ráküldve kellemes kis édesség.
Kocsonya (kulákosan)
- 1 10 literes lábos
- 5 sertésköröm
- 5 sertésfül
- 1 nagy marhanyelv
- 1 kiló sertéscomb
- 5 répa
- 2 fehérrépa
- 2 csokor petrezselyem
- 4 fej hagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 szál kolbász
- 1 kiló csont
- babérlevél, egész bors, citrom, erőspaprikakrém, só
Az alapanyagokat 6-8 órán át, gyöngyözve kell főzni, annyi vízben, ami éppen ellepi. Két óra után a répákat és a kolbászt ki kell menteni, a többi mehet tovább.
Amikor megfőtt, a húsok és a répák, esetleg főtt tojás kerülnek a tányérba, a kicsit lehűlt lé tetejéről kanállal teljesen le kell szedni a zsírt (ez hosszadalmas, de ha zsíros marad a kocsonya, az undorító és csúnya) aztán teaszűrőn át a húsokra merni.
A teaszűrővel is csak a baj van, mert az átlényegült hagyma állandóan eltömi, de zavaros kocsonyát majd akkor villantok, amikor térdharisnyát. Zselatint nem illik használni, a kocsonya az időről, a beleoldódó kötőanyagokról szól, aki össze akarja csapni, nem érdemli meg. Egy éjszaka alatt megköt a hűtőben.
Fehér kenyérrel, citrommal, erőspistával és pálinkával a legjobb.
Korábban:
Péter Anna: Fesztiválszusi benzinnel
Winkler Róbert: A tökéletes sütő – benzines V6-os
Az utolsó 100 komment: