Nyolc év után vége...

  2014. január 19. - Csikós Zsolt Címkék: mercedes 190 tc flotta Kati 190D adunk-veszünk

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve


2006. március 5-e, szakadó hóesés, végtelenbe nyúló tél, nyakig ülünk egy romos ház felújításában, Norbi három hónapja beteg, inog az Autó Magazinnál a szerkesztői állásom, csupa derű és vidámság az élet. Mit tesz ilyenkor az ember? Naná, autót vesz.

IMG 1591
Törött volt az orra, amikor vettük, törött, amikor eladtuk. Közben volt pár évig szép is

Persze azért ott volt a kés a torkunkon. Kati imádott égszínkék állólámpás Mercije fölött már a hárommal azelőtti tulaj is megkongatta a lélekharangot, tőle egy klubtársam vette meg, de ő is reménytelennek ítélte, viszont rendbe tett rajta egy csomó mindent. Őutána egy másik klubtársam kilakatolta, átmenetileg, majd a feleségem tőle vette meg. Nálunk akkor már négy éve szolgált, és csodával határos módon nem a karosszériája kezdte megadni magát (igazán), hanem a motorja. Ami, a típus ismeretében szinte hihetetlen.

A bugyikék állólámpát azon a télen egyszer a városban mentette vontatás útján egy barátom (én épp vidéken voltam), egyszer meg én húztam haza. A megbízhatatlan állólámpás nem létező fogalom mint tudjuk, de mivel a kifeszült vontatókötél megpillantásának tényét a régi jó magyar szokás szerinti kognitív disszonancia redukcióval (a fejünkben létező hiedelem és a tények súlyos ellentmondása esetén kizárólag az előbbi elfogadása) nem tudtuk semmissé tenni, ezért nem volt más megoldás: el kellett adnunk.

Kati rosszul volt mindentől, amit ajánlottam neki helyette, egy állólámpás után ugyanis minden más, modernebb autó hangulattalan, műanyag, gépszerűtlen tárgynak tűnik. Hurcoltam egyik típustól a másikig, de sajnos olyan nőnek kellett autót találnom, aki már az ismeretségünk előtti időkben is Fiat 500-ra, Bogárra, és – úgyse hiszik el – állólámpás Mercire vágyott, és aki első saját pénzen vett autójaként egy gömbölyű Trabira szavazott.

IMG 1592
Amikor megvettük, vadonatúj volt a váltógomb. A huzat alá sose néztünk be, a kilométer 432 ezer, az árcédulán 649 ezer

Végül óriási körök leírása után, a fent már említett szakadó hóesésben, ugyanazon a telepen, ahol később, egy 2011-es használtautó-tesztben a 154 ezret futott Audi A3-ban megtaláltuk az évekkel korábban már 205 ezres bejegyzést mutató szervizkönyvet – nos, ugyanazon a telepen, bár nem biztos, hogy ugyanabban a kereskedésben láttuk meg EFY-t.

„Nézd, Kati, éppen olyan krómozott tetőnyitó kallantyú van benne, mint az állólámpásban!” – mutattam neki, és ezzel az autó meg volt véve. Elég jó darab volt, aznap reggel esett be a kereskedésbe. Gyári fény, kicsit megnyomott orr, gusztusos belső, a szerető gondoskodás nyomai mindenütt, hiteles horpadások, nagyon is valósnak tűnő 432 ezer kilométer az órában – naja, még nem volt idő visszatekerni. Az ennél sokkal széttaposottabb autók ugyanis kivétel nélkül 300 ezer kilométert tudtak akkoriban, láttunk jó néhányat.

Megvettük 590-ért, ami akkor nem volt kevés egy 190-esért, bár már volt ilyen autó, amit 900 környékén mértek, a derékhad valahol 3-500 ezer között lehetett. Persze előjött hiba, nagyon apró, de rettenetesen bosszantó, ráadásul iszonyúan elbújt, de erről már írtam az okkult hibák sorozatban egy szösszenetet. Ennek a kiküszöbölésétől kezdve EFY-nek igazából sose volt többé egy rossz pillanata. Félévente valamiért mindig kért egy kis vizet (sose tudtunk rájönni, hol megy el), különben csak a szokásos izzócsere, gumikopás, fékbetét és néhány filléres, egyszerű javítás.

P1070458
Csak egy lövegcső kéne rá, hiszen parancsnoki torony már van, irányzék is

Mivel a műanyag ütközős és dísztárcsás modern autók idegenül hatnak a mi életünkben – az ilyenek mindig tesztautók, és a „nem vágyott” kategóriába esnek – kicsit irtóztunk tőle az elején, pláne, hogy EFY a korai időszakban párhuzamban élt nálunk a hasonlóan idegenkedve fogadott, hasonló állapotú, ám tényleg rettenetszar Hansszal, a 124-es kombival.

Igazából EFY-t azért szerettük meg, mert sokkal, sokkal jobbnak bizonyult, mint a nagy kombi, ég és föld volt a két autó. Azóta is meggyőződésem, hogy a 190-es (azaz a W201) jobb konstrukció, mint a nagyobb 124-es széria, ha másért nem, hát mert ugyanazok az alkatrészek (futómű, váltó, motor, diffi, kormánymű) a kisebb tömeg miatt sokkal kisebb terhelésnek vannak kitéve benne. Persze, a belső tere silányabb, szűk is, amúgy viszont igazán jól kitalált kis autó.

IMG 9291
Valahol Firenze mellett egy borászatnál 2007 nyarán

Csodásan rugózik, sokkal jobban, mint a mai kocsik többsége, mégse billeg, az úttartása pedig hibátlan, hiszen ebbe a modellbe találta ki a Mercedes azt az oldalanként ötlengőkaros futóművet, amit azóta a Porsche, a BMW, de a Mercedes is használ. Isteni a zajcsillapítása, alig fogyaszt, a motorja, ha rendesen cserélik benne az olajat és nem járnak pancsolt gázolajjal, egymilliót bír az alusil bevonatos hengerek miatt. Viszonylag nagy a csomagtartója, jól fűt, jól párátlanít, olcsó hozzá az alkatrész is. Ha sokáig együtt kell élni egy kocsival, az sose legyen rosszabb ennél.

Úgy gondoltuk akkor, négy-öt év, aztán nyilván tovább kell lépni róla, mert a korrózió már itt-ott felütötte rajta a fejét, a sok kilométer sem ígért sok jót. De aztán elérte a 450 ezret, majd lassacskán az öt évet is, és még mindig jól szuperált. Igazából akkortájt kezdtük a szívünkbe zárni, a kis 190-es ugyanis félelmetes közönnyel viselte a pusztító budapesti használatot, a kint állást, a napi háromszori hidegindítást, olykor meg a nyúzást autópályán – és mi sose mentünk vele lassan. Elvitt bennünket Olaszországba az összes csomagunkkal, és egyáltalán nem volt szenvedés az út, sőt. Amikor azon a tripen nagyon elcsúsztunk Firenzéből hazaindulvást a Rimini melletti szállásra, és gyorsan haza kellett érnünk, hogy csak két órát csússzunk a gyerekek fektetésével, ezért bizony 160-at toltam neki a pályán, amit pontosan olyan vidáman vitt, mintha a 130-at.

IMG 9582
Az ott a csatorna túlpartján Velence

Közben lett hosszú távú fogyasztási adatunk is, mert minden fillérnyi kiadást vezettünk, ahogy az összes autónknál szoktuk: 6,0-6,9-et kajált, nagyrészt városi, rövid használatban. Akinek ez sok, az tényleg vegyen villanyautót, mellé meg lopott ipari áramot. Három évvel ezelőtt Horvátországba cuccolta a családot, mert a 123-as kombi fogyasztása jobban fájt volna: akkor is hibátlan volt a pörformansza.

Aztán 2013 elején eljött az 500 ezer, majd az év végén a hét év. És a hét esztendő alatt:
– egy kormányművet kellett cserélni, mert szivárgott az olaj,
- egy garnitúra hidrotőke belement a motorba,
- kicseréltem az indítómotort, aztán egy évre rá megint, mert a magyar, fémfogaskerekes utángyártott bolygómű kerek egy évig bírta, most egy bontott, régi, eredeti van benne és kiváló,
- a hűtő szivárgott, ezért amikor felbukkant Torjay Lacinál egy beragadt példány a shopban, olcsón átvettem
- a hátsó tárcsákat és betéteket is lecseréltük,
- kapott egy új kardánközép-csapágyat,
- lett az adagolóra új, vákuumos leállítópatron,
- pótolni kellett a kézifék elrepült gombját,
- a bal ablakemelő szerkezet szétlazult, tettem bele bontottat Czimbuláék ürömi bontójából.

R1271749
Rovinjban 2011-ben

El se hiszem, de a motorhoz, váltóhoz, diffihez nem nyúltunk, a futóműhöz sem, bár az első keresztstabi szilentjei mára eléggé kiszopósodtak. A kipufogó is maradt, miként elektromosan se produkált problémát az autó, a legnagyobb kezelőszervi baja az lett, hogy a jobb oldali fűtéscsap egyszer csak nyitva maradt. Ha jól emlékszem, 20 euróért vettem másikat, igaz, azt már sose szereltem be.

Sajnos külsőleg egyre lelakottabb lett szegény. 2012 májusában két részeg fiatal úgy döntött, hogy éjjel végigrugdalja az összes autót a Czobor utca hosszában, fűszerezve mindezt egy kis sörösüveg-csapkodással. A hátsó ajtó EFY-n és a kint álló Foltos nevű zöld állólámpáson is behorpadt akkor. A csávók olyan részegek voltak, hogy azonnal (még az utca végén) elkapta őket a yard – addigra valami negyven autót rongáltak meg.

R1271751
A tolótető nálunk közszükséglet, a klíma nem. A tolóerő se annyira

Aztán az egyik eltűnt, a másikra ráverték a dolgot, az is gyorsan meglépett külföldre. Jelenleg ott tart az ügy, hogy a csávó ugyan hazajött, de pár autótulajdonos nem vállalja a tanúskodást a saját autója kárát illetően, addig pedig pihentetik az aktákat. Remélem rövidesen elévül az egész, ez még jobban aláhúzná a véleményemet, hogy a magyar rendőrség igazából csak arra jó, hogy törvénytisztelő, ám néha kisebb szabályokat megszegő állampolgárokat fejőstehénnek használjon, míg az igazán káros elemeket futni hagyja.

R1284377
500 ezer kilométernél már eléggé leharcoltuk szegényt

Aztán Kati még az év decemberének elején megtalált egy Almerát hátulról a Merci orrával, amikor épp rohant munkába. Ja és persze, addigra a bal első ajtón is lett egy horpadás valamelyik reggelre. Én magam nagyon ritkán vezettem EFY-t, de amikor egyszer kölcsönkértem, és találtam egy méretes gumituskót a jobb egy lábterében, amiről Kati azt állította, egy hete találta az autó alatt, nos, akkor kicsit alaposabban megnéztem. És nagyon elszomorodtam.

A tuskó a jobb hátsó emelőbak maradványa volt, ami egyszerűen kiesett a karosszériából, mert már nemigen vette körül lemez. A hátsó sárvédőívek is már vagy három éve kiabáltak a cseréért, 2013-ra a szélük kézzel morzsolhatóvá vált.

R1284392
Annyira nem is vészes, tekintve, hogy öt éve tudunk róla

De a jobb első végén is megindult a küszöb, s ugyanezen az oldalon az első ajtó éle is szépen virágzani kezdett, pedig messze volt még a tavasz. Az a rozsdafolt pedig, amit a bal első doblemezen találtam egy-két évvel korábban a motortérben, már rendes, ujjal turkálható porladvánnyá vált, s jobb doblemez széle is csipállani kezdett az ablakmosó-tartály alatt. Vandálok letörték a hátsó csillagot, a vákuumszivattyú membránja alól is dőlni kezdett az olaj, és ahogy várható volt, ezzel párhuzamban a fékhatás is halványodni kezdett.

R1287998
Az emelőbak bizony, kiesett, ez csak a maradék

Nagyjából ebben a standban (dunaszerdahelyi barátomtól tanultam) csinálta végig EFY az elmúlt évet, igazából alig romlott valamit, talán mert kevés volt a csapadék. Oké, a tartóelemek nem rohadnak, a padló hibátlan (legalábbis emelőn nézegetve), a filléres vákuumszivattyú-membránt és a már beszerzett, de be nem szerelt fűtéscsapot leszámítva a kocsi műszakilag még mindig igen jó. Keveset eszik, négy hengerrel, azonnal indul a motorja a legnagyobb hidegben is, csendben utazik, szépen fogja az utat, fűt, világít, nem füstöl, nem kér olajat. Hálás kis kocsi, 84 ezret mentünk vele nyolc év alatt (nálunk ugye, van másik autó is, nem egy, plusz sokat motorozunk, Kati is), de ez a szint már aggasztó.

Az anyagiak mindig segítenek a döntéshozatalban. Bérlakatossal, bérfényezővel legalább fél misi lett volna rendbe tenni a kasznit (ha nem a kétszerese), és ilyenkor mindig előjönnek egyéb bajok. És ha a korróziót megfogjuk, akkor is van egy tűrhetően rozsdamentes, ám félmilliót futott autónk.

R1271814
A horvát kempingben

Decemberben, amikor Kareszéknél elő-karácsonyoztunk, de a vacsorához aperitifként azért még lenyomtunk egy olajcserét, odahívtam a Katit az emelő alá. Megmutogattam neki, mi az a sok rozsda, ami miatt EFY előbb-utóbb sokba fog kerülni. Elszörnyedt. De mivel kapott egy kis év végi prémiumot, nálam is beesett némi pénz ugyanakkor, mindez új megvilágításba helyezte a dolgokat.

Óvatosan - csak ahogy szoktam... - elkezdtem megint autókat nézni a neten. Csak 190-eseket, csak dízeleket, kizárólag tolótetővel, mert ez az alapkövetelmény-hármas. Felbukkant egy csodásnak látszó, piros ufó 550 ezerért. Bácsié, sokat járt vele Lengyelországba, állította a kereskedő, az autó egyébként rozsdamentes, hibátlan, gyönyörű az utastere, látni kell. 20-án szombaton, épp egy fél órával lecsúsztam a megnézésről, sebaj, hétfőn, karácsony előtt egy nappal visszamentünk, már családostól.

14
Egy ígéretes piros orr

Képzelhetik, mekkorát nézett a kissé félretaposott, ám szépre glancolt autókat árusító kereskedő, amikor megjelent a Csikós család egy 2014-es modellévi, full bőrös, full üvegtetős, full alufelnis, francia rendszámos 308-as Peugeot-val (COTY tesztautó...), amilyet még az utcán nem látni. Kikászálódtak, odamentek a már a kereskedő által is a törmelék kategóriába sorolt, negyedszázados Mercihez, majd némi hümmögés után továbbálltak. Mit akartak ezek?! - gondolhatta szegény.

Hát, az autó nem volt jó. Frissen rálocsolt piros, a csomagtartó fedelén brutálisan megfolyva, hullámosan aládolgozva, de itt-ott valóban szép volt a lemez és fényes. Kicsit az orrára bukva állt, alul pedig mindenéből dőlt az olaj. A diffit könnyű volt beazonosítani, az olyan volt, mint a Niagara, csak olajból. De a motorból is dőlt valami a lé, végigfolyt a kocsi alján, persze az alsó burkolat is hiányzott az olajteknő alól. A belső tér pedig, olyan hogyismondjam állapotú volt. A fekete ülések szépek, de például a B oszlop burkolatán végig szakadt volt a burkolat, a műszerfalon sem állt minden fickósan, és ami a legnagyobb baj: büdös volt benne, mint egy téli farkasveremben.

12
Közelről csúnya volt ám az a csomagtartó

A motortér meg... A Katiéban még a vákuumszivattyú szivárgása ellenére is egészen tiszta a környezet, azonban a piros színt ennél az autónál fekete réteg borította, akár moha az erdei kövek északi oldalát. Mintha valami felrobbant volna itt, úgy nézett ki, látszott, hogy amit a Brigéciol+Kärcher levitt, azt lemosták, de a rittyó sokkal szívósabbnak bizonyult a vártnál.

Sehogyan nem akart összeállni a kocsi a fejemben, ráadásul az ajtózár kulcsának elfordításával nem jött fel a többi gomb, pedig a 190-esben külön, elektromos vákuumszivattyú van a hátsó ülés alatt, ami akkor is utántermel, ha a központi rendszerből elillan a szívás. Ergo: amíg van kakaó az akksiban, addig mindig nyílik minden központilag – persze, csak ha jó a rendszer.

Nem állt össze ez a kocsi. Itt-ott egészen jó volt, másutt rémesen gyanús, mintha nem egy járműből lett volna mindene, valami nem túl régen megesett, súlyos gépészeti hibát, nagy törést is éreztem a háttérben. Akárhogyan is, de biztosan nem tudott 550-et, még talán a kétharmadát sem. Elhúztunk, be se indítottuk, hiszen szirének dúdolhatták volna a géptető alól az „Első villamost”, akkor se vettük volna meg.

De már bennem volt a vadászláz. Közel egy hónapja figyeltem a 190-eseket a neten, nagyjából képben voltam, mit érnek, mik a jó fogások, az autóvadászt is beállítottam megint, pedig egy ideje leszoktam róla. Lett ugyan egy baráti körben felbukkanó W124-es, háromliteres, hathengeres motorral, kerek félmillióért, de a Kati rám nézett, amikor a valóban szép autó képeit megmutattam neki, és megkérdezte - „tényleg úgy gondolod, hogy a Hans után én még vágyom egy hathengeres Mercire? Ráadásul ennek még tolóteteje sincs...” Oké, értem én...

Észrevettem, hogy van két szépnek látszó, tolótetős 190 D Székesfehérváron, és a mérhetetlenül gyanús, piros autó után nem volt nehéz meggyőznöm a családomat, hogy nekünk december 27-én okvetlenül a régi fővárosba kell kirándulnunk.

IIH hahu
A kecsegtető hirdetés

Különösen az első fogott meg: 1989-es kocsi, már Sacco-deszkás (telioldalas), kékesszürke, kék belsővel, szép vonalakkal, magasan, eredeti kerekeken és dísztárcsákkal, hiteles belső térrel, a hirdetésbe beleírt 360 ezres futással 490-ért. Ausztriába költözik a család egy jobb élet reményében, január 6-ára ott van náluk a költöztető cég, a kocsinak addigra el kell mennie, így is találták ki az árát.

A Merci 11 éve náluk, régen még családi házuk volt, garázsuk, ők vették a német bácsitól, odakint, nem holmi nepperholmi ez. Mindig, minden karban volt rajta tartva, nem spórolták el tőle a falatot. Most egy ideje már a panel a realitás és három hónapja a csillaggarázs, Ausztriában viszont nagyon drága az adója, nem vihetik ki, fáj a szívük, de el kell adniuk. Igen, jön még néhány vevő is rövidesen, délutánra ígérték magukat, itthon vannak egész nap. Hát mentünk.

DSC04022
IIH néz (majdnem) farkasszemet EFY-vel a székesfehérvári parkolóban

Már amikor a parkolóban közelítettünk az autó felé, éreztem, hogy tényleg szeretett darabbal van dolgunk. Félmillió forintos ár alatt persze nem szabad makulátlan, dízel 190-esre számítani, de IIH nagyjából ugyanolyan volt, mint EFY, amikor megvettük: hiteles, kendőzetlen, apró hibák, a kocsi kilométer-mennyiségével összhangban levő utastér, kormány és műszaki állapot.

Feltárult az ajtó, orrunk oly mohón szívta a hamisítatlan Mercedes-kárpit szagát, mintha csak levendulabokrot szaglásznánk a napsütötte tavaszi réten. Isteni, egy 190-esnek ilyen aromájúnak kell lennie, a miénkben is megvan még ez az illat, csak már sokkal gyengébben. Kati beült, elcsodálkozott rajta, milyen magas és ruganyos a vezetőülés, felnézett a tetőre, regisztrálta az állólámpás-féle, krómozott nyitókallantyú meglétét, sóhajtott. Láttam rajta, hogy máris otthon van. Odaintett engem, a fülemhez hajolt, és belesúgta - „csak egy százasnyi foglalót hoztam, szerinted ki tudjuk venni a maradék pénzt, most, péntek délután, Székesfehérváron, ünnepi időszakban?”

DSC04023
IIH-n ennyi az összes jelentős korrózió

Tehát ezt megvettük, konstatáltam, a feleség eldöntötte. Kicsit azért körbejártam az autót, mielőtt az örömhírt az egyébként rendkívül szimpatikus, és a kocsit szemmel láthatóan rajongásig szerető és ismerő tanárnővel közöltem volna, aki egyébként a tulajdonos is volt egyben. A jobb hátsó sárvédőíven korrózió, a bal első ajtó Sacco-deszka fölötti csücskén ecsettel kijavított kis rozsdanyom, a bal hátsó ajtón valószínűleg a sószóró autó megdobálta törmelékkel, mert három helyen lepattant a festék – ezeket nyáron SOS javítani kell, nehogy nagyobb baj legyen belőlük később.

A jobb első ajtó fölött, a tető szélén két kicsi nyomás – talán tetőcsomagtartó, odacsukott valami egyéb (a rosszmájú kollégák szerint taxijelző)? –, az ülések itt-ott zsírosak, de csak a vezetőén látható kopás az ülőlapon. Hiányzik a vezető napellenzőjének a beakasztója, a belső tükör valami érthetetlen oknál fogva szétesett, a középső szellőzőrostély mellett a panel repedt. Ez minden második szériás 190-esen eltörik, amint Sághi Iván barátomtól megtudtam. 1988-tól valami önlebomlós anyagból készítették ezt az elemet, sajnos 17 ezer forint az új, ami elég fájó, nem tudom, még, hogy kicseréljük-e. Egy kis nyomás is akadt a motorházfedélen, egész halványan valami nyomások a bal hátsó ajtón is látszottak pár helyen – isteni, pont ez kell napi használatra, az ilyet már nem sajnálnánk annyira.

DSC04024
Mindene gyári. Rá se néztem az alukerekes, faváltós, fakormányos autókra, olyat nem veszünk

Mert az autó egészen döbbenetesen jó, olyan jó, amilyen, akinek nem volt igazán minőségi kocsija, el se hiszi talán, hogy 360 ezer kilométerrel lehet egy autó. Feszes, zörejmentes, pontos a kormánya, pontos a váltója, finoman kattan benne minden, a motor szinte csak sóhajt az elejében – bár az egyik hidrotőke kicsit sokáig ketyegett beindítás után, erről azért egy kis emlékeztetőt készítettem fejben.

És a próbaúton kiderült, hogy hiányzik belőle az a morgás, ami az EFY-vel való, csodás nyolc évünket kissé beárnyékolta – bár a váltót, diffit ellenőriztük, a kardánközép-csapágyat kicseréltük, minden bak jó volt, mégis ott volt negyedikben a moraj, ami a gázadás erősségétől függően az „alig hallható” és a „kifejezetten kellemetlen” mezsgyéjén táncolt 65-80-ig. Ennél – semmi. Szinte fürödtem az autó csodálatosságában – egy 190-es, ha jó, valami egészen selymesen, minőségien kellemes jármű, még ha alapmodell is.

DSC04020
Alul minden a legnagyobb rendben

Két bank ATM-jeiből külön-külön vadásztuk össze az pénzt, mert a kártyalimitünk csak így engedte, s végül 470-ért hoztuk el IIH-t. Ezt az összeget az eladó magától mondta, nem volt pofám többet alkudni, épp elég szorult helyzetben voltak ők ezzel a külföldre menéssel, láttam.

A múlt hétvégén az így eladósorba került EFY-ről lehántottuk a huzatokat, amik mindig is rajta voltak (komoly szerelés volt leszedni mindent), kiporszívóztuk a belsejét, feltettem végre a csillagot hátra, amit három éve vettem, amikor lefeszegették. Visszacsavaroztam a jobb hátsó kapaszkodót, kipucoltuk az első ajtókárpitokat és a küszöbvédő műanyagokat. Kati még lemosatta az Imónál, letakarította az ablakokat is.

Szegényen a korrózió és a törések csak még láthatóbbá váltak a nagy pucolástól, viszont a belseje olyan gyönyörű lett, hogy elakadt a szavunk – sose hittük volna, hogy ilyen csinos a kárpit a sok réteg alatt. Feladtam a hirdetést szombat este. Törött, rozsdás, karban tartott, műszakilag jó 190 D eladó, valódi 516 000 km, a belseje nagyon szép, 275 ezer HUF.

EFY hahu
Nem bírtam keveset írni róla...


Amit nem tettem bele a hirdetésbe: a nálunk megélt nyolc éve alatt a baba Norbiból második osztályos kiscsávó lett, a három éves Bálintból komoly, ötödikes felsős, nekem elfogyott ez idő alatt négy zsebkompakt digigépem, egy tükörreflexes Canonom és két telefonom. Ami a legérdekesebb, EFY a következő autókat látta jönni-menni maga mellett: Hans, a Mazda 626, az Alfa 75, a Fiat Panda, ERA, Bazeg - valamint látta elkészülni a Bianchit, a Szent Zöld Ereklyét és a Pontont, Bende Tibby ez alatt a nyolcadik autóban ül (mondjuk, hét és feledikben), Pista az ötödikben, Sipos úr pedig egy akkora autóparkot épített fel közben, ami az űrből, szabad szemmel is simán látható. Rólam ne is beszéljünk... Egy korszakot élt végig, jó volt, érdekes volt, szükség volt rá, nagyon.

IMG 7992
EFY első nyara nálunk, Bálintnak a negyedik

Vasárnap már jött is négy telefon. Egy mentőssel sokat beszélgettem, mondta, alig van pénze, de hozza a kétszázat, viszi az autót. Ezen a héten 250 alá nem megyek, ne haragudjon, majd jövő héten jöhetnek a 240-es ajánlatok, ha addig el nem megy, így öt hét múlva sorra kerülhet - válaszoltam, mert utálom, ha valaki a telefonban alkudozik. Egy másik illető este tudott volna csak eljönni érte, mert dolgozott éppen, a harmadik csak érdeklődött, piacot mért fel. A negyedik viszont, Nagy Laci, azonnal öreg Asconájába vágta a családot, és Abonyból elautózott hozzánk.

2
Még mindig szép, magasan állt eladáskor

Aláfeküdt, meghallgatta, megmutattam neki, hogy a szíjfeszítő görgő rezgéscsillapító teleszkópja zörög csupán a motoron, különben semmi hang, semmi füst, hibátlanul indul. Apropó, tudja valaki, hol lehet olyan feszítőteleszkópot kapni, ami fél éven belül nem kezdi el ezt a szörnyű zörgést? Az új autón és a Háda Szabi barátom csodás, 120 ezret futott 190-esén is zörög, egyelőre nem tudunk rá megoldást, mindenesetre az utángyártott szar, és ez tény.

4
Mi is meglepődtünk, milyen szép kárpit bukkant elő a huzatok alól

Elmentünk egy barátságos tesztkörre, az egész családnak tetszett, de ők 240-re gondoltak. Ezt már a feleségemmel kell lemeccselniük, mondtam, és tudtam, hogy esélyük nem lesz. Kati lézerprecízen kezeli az anyagiakat, az autó az övé, én csak értékesítési segédmunkás vagyok ebben a szalonban...

3
A belseje nem sokat romlott, persze ehhez az is kellett, hogy nyáron mindig napvédővel álljon a napsütésben
5
Ez is itt 27,5 éves

Végül nagy szkandercsatában kitűnő kompromisszum született: a családom imádja a jó mézet, amiből egyre nehezebb igazán finomat venni, Laci viszont. mint megtudtam, elkezdett komolyan méhészkedni, mert a tavalyi rezsicsökkentés miatt mindenkit kitettek a gázszolgáltatótól, ahol dolgozott addig, ez a mézes dolog pedig egész jól beválik, hiszen a családban régóta művelik. Az autó ára tehát 240 ezer plusz hat kiló minőségi méz lett – ezzel kis híján sikerült betömni azt a 320 ezres mínuszt, amivel az évet kezdtük az IIH megérkezése miatt. De innen februárra már egyenesben leszünk, s közben sikerült upgrade-elni is, ami szuper.

6
A motortérben is elindult a rozsda, de még nem vészes

Két boldog családot látunk a sztori végén: Laci felesége mostantól a takarékos és megbízható EFY-vel jár (a korrózióval majd lassanként elbánunk, mondta a férj), az én Katim szemhéja pedig nem kezd idült rángatózásba minden alkalommal, amikor felhozom a postát és kiterítem elé az újabb csekkeket.

last2
Utoljára látom talán

Siratjuk kicsit az öreglányt, mert jó és hűséges autó volt, de úgy tűnik, szerető gazdákhoz megy - remélem, még sokáig élvezi az életet náluk. Nekünk meg itt lesz IIH, aki kevesebb kilométerrel, jobb állapotban kezdi pályafutását, mint EFY tette nyolc évvel ezelőtt. Remélem, így egy újabb nyolcasra jó lesz ő is.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr625758290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Michel Djerzinski 2014.01.20. 11:11:59

@Szabványok: szerintem te szimplán egy kirekesztő, diszkriminatív ember vagy (és még te beszélsz elkorcsosult emberiségről).... pfúj. Az északi embertípust csak úgy lazán elfelejted említeni. Tudod, ők azok, akik szenvednek a hőségben. Ismerős a szenvedés azért, ugye?

Shadowbull 2014.01.20. 11:13:08

@Szabványok: nem arrol van szo hogy mit birsz vagy mit nem birsz. Hanem arrol hogy mi a kenyelmes es mi nem.

Nalam a klima alapfelszereltseg, anelkul nem veszek autot. Nem rossz a tetoablak sem, de nem potolja a klimat, plane ha tempot autoz az ember.

Michel Djerzinski 2014.01.20. 11:14:57

@Shadowbull: tökéletesen egyetértünk... ostoba és modoros dolog ez a nekem-nem-kell-klíma típusú hülyeség. Főleg a XXI. században. Ha valami nemcsak kényelmes, de ráadásul komoly előnyt jelent a vezetés biztonsága szempontjából (ésszerűen használva persze), akkor miért ne éljünk civilizációs vívmányokkal? Nem fér a fejembe... Autót, klíma nélkül, nem szabadna venni (már).

redriot77 2014.01.20. 11:19:55

@hephaistos: nem igaz hogy a W124 megbízhatatlanabb, rosszabb autó mint a W201. Persze ha rendszeresen túlterhelve, rossz utakon használták akkor annak a futómű látja kárát, és a legfinomabb hathengeresnek sem tesz jót ha gagyi alkatrészekkel, ócsó olajjal "szervízelik". Sajnos mivel nagy, masszív, legendásan jó hírű autóról van szó ezt sokan úgy értelmezik hogy karbantartás nélkül is elmegy az örökkévalóságig. :(

Shadowbull 2014.01.20. 11:21:44

@Michel Djerzinski: ezt a klimaellenesseget azok nyomatjak, akiknek valamilyen egeszsegugyi problemaja van tole. Szabvanyok kollega le is irta, holyaghurut, mandulagyulladas.

Akkor ne is hasznaljak, semmi gond, csak akkor ne kerekitsunk mar egy komplett ideologiat a sajat hianyossagaink elfedesere.

Nekunk nincs tole semmi bajunk, nyaron 23 fokra allitott klimaval kozlekedunk. Nyilvan kibirnank klima nelkul is, de minek?

Csikós Zsolt 2014.01.20. 11:22:30

@hephaistos:
Nem, csak a 260-as motor nem telitalálat, a 320-as sokkal jobb.

@malenykij polgar:
Minden apró fizetendő cuccot írt a feleségem, Vételárral együtt 1,1 misiben volt EFY, amikor eladtuk, vond le a 250-et, amiért elment, marad 850 ezer. 8 év alatt és ebben benne van az értékvesztés. Évi nem egészen 110 ezer forint. Nem egy bontószökevény esetében, amit 50 ezerért megveszel és kidobsz, amikor lejára a vizsgája, hanem megint csak hangsúlyozom, 8 év alatt. Na, ezért lett megint 190-es. Illetve azért, mert nagyon jó kocsi, a maga egyszerűségében minden eleme minőségi.

Michel Djerzinski 2014.01.20. 11:22:41

@Shadowbull: nem áll módomban vitatkozni veled :)

hephaistos · http://www.konyvkoto.com/ 2014.01.20. 11:22:45

@redriot77: azzal én is tisztában vagyok, hogy ha az ember "rabszolgát" tart az is kell etetni és ápolni. Sőt! Sajnos és egyben nem sajnos és alkalmas vagyok túlkapásra és túlzásba vinni bizonyos dolgok gondozását. De hát ha az ember szerelmes lesz... :)

hephaistos · http://www.konyvkoto.com/ 2014.01.20. 11:26:02

@Csikós Zsolt: akkor inkább kérdezek mint laikus: melyik motor az 123-vagy 124-esnél ami jól autózható, nem eszi le a gatyám és megfelelő szeretgetés mellet hálás? Szabad még egyáltalán 123-ast venni vagy most már fel kell hozzá venni a szopó álarcot?

Szabványok 2014.01.20. 11:29:59

@malenykij polgar:
">Elgondolkoztam rajta és egyáltalán nem biztos, hogy rossz vétel anyagilag sem.
De, az öreg autó mindenképp anyagi rizikó."
? A rizikót lehet kezelni. Be lehet árazni, lehet várható értékkel számolni, vagy akár biztosítást kötni rá.

">Ha rendes állapotban van, akkor csak a szokásos fenntartási költségek vannak (4 évente egy akku, stb.)
Affenét. Mindene öreg. A karosszéria, a motor, minden gumi és müanyag, az elektronika (már ami van benne), a króm, a kárpit, stb."
De mindenét lehet cserélni. Az akkut négy évente, a hűtőt 10 évente, a motort 20 évente, a karosszériát 30 évente.
A rendes állapot alatt én azt értettem, hogy a hűtő nem a 10 éve utolsó évében van, a motor nem a 20 éve utolsó évében és a karosszéria nem a 30 éve utolsó évében, mert akkor bizony 1 éven belül mindent ki kell cserélni.

"Még az üveg is."
Az üveg még mindig sokkal hosszabb életű, mint a polikarbonát (vagy mifenét használnak manapság) Az üveget 20 évente kell cserélni, a polikarbonátot 10 évente.

">A 30 éves prémium géppel autózás fél ár, dupla élvezet, mint a mai prémiummal.
De nem. Élvezetnek élvezet, de ha megfelelö állapotban akarod tartani, akkor költeni kell rá rendesen."
Gondolod, ha bemész egy BMW szalonba és veszel egy BMW-t, akkor arra nem kell költeni rendesen? Akkucsere 100eFt.
Egy jobb télikerék garnitúra 0,5M .. 1M. Véletlenül letörsz egy kis műanyag biszbaszt, több tízezer Ft. Egy mai prémiumautóban tízszer annyi vicik-vacak van, és csak ötször lett jobb a minőség. A piezeo befecskendezőszelep, de leginkább a 30 ecu, 10 busz és óriási mennyiségű szoftver életbentartsa nem éppen karbantartásmentes. Mennyi is az éves térképfrissítése a gyári navigációnak?

"A Mercedesnél az a szerencse, hogy sokminden van a régiekhez is."
Igen, szerintem a leginkább a MB-hez van régi alkatrész, aztán a BMW-hez, esetleg még a Toyotához. Sajnos kedvenc Fordomhoz nincs. A szemét geczik (elnézést a durva szóért, de nem tudok másképp elég nyomatékos lenni) pár év után átadják az alkatrészellátást akárkiknek, akik gyengébb minőségben csinálják és 5-8 év után meg egyszerűen megszűnik az alkatrészutánpótlás, csak vigyorognak hülyén az emberre, hogy "nem szállítható".

"Én egy 20 évest és egy 27 évest etetek. Öregszenek és kívánják a törödést, nem is kicsi pénzért."
Én egy 3 évest és egy 23 évest etetek. Többet költök a három évesre.

"Viszont pont az élvezet miatt tartom öket, nem azért mert jobbak lennének egy mai prémiumnál, ne áltassuk magunkat."
Ellentmondás van szavaidban! Ha "élvezed", akkor miért is nem jobb? Persze, nekem is jobb papírom a 3 éves, mint a 23 éves. De ha jobban élvezem a 23 évesben az autózást és az is elvisz bárhová, akkor miért is nem "jobb"? (Mi is a "jobb" definíciója? Nem tudok jobbat, mint az, hogy amiben kellemesebben érzem magamat.)

Szabványok 2014.01.20. 11:33:54

@Michel Djerzinski: :-) Átmegyünk politikába?
OK. Vállalom, hogy ebben az értelemben antiglobalista vagyok, a svéd maradjon Svédországban, ott nem kell klíma, a néger maradjon Afrikában, mert ő bírja azt az éghajlatot. Szerinted az a jövő útja, hogy a svédek költözzönek Afrikába, de ehhez építsenek UV szűrőt az egész földrész fölé, mert a fehér bőrükkel nem bírják az UV-t és szabályozzák a Föld időjárását, mert nem bírják a meleget?

2014.01.20. 11:34:54

@Szabványok: amikor Kína megszállta Tibetet, elindult a menekültáradat India felé. Az indiaiak hirtelenjében nem tudtak mit kezdeni az érkezőkkel. Először Dél-Indiában telepítették le őkett. Ott a korcs tibetiek elkezdtek megbetegedni, elhalálozni. Nem bírták a klímát. Puhány népség.

Ennyit az antropológiai fejtegetésedről, ami az elejétől a végéig totális sületlenség, csak nem ér annyit, hogy most nekiálljak mondatonként megcáfolni.

redriot77 2014.01.20. 11:38:40

@hephaistos: regisztrálj erre az oldalra:
www.w123club.hu/

Fontos hogy regelj mert vannak tartalmak amik csak jelszóval belépve elérhetők. Sok infot találsz itt ezekről az autókról de ha mégsem kérdezz a fórumon, nagyon kedves és segítőkész emberek.

Michel Djerzinski 2014.01.20. 11:43:17

@Szabványok: totálisan mellékvágány ez, amire nem vagyok hajlandó rálépni. Nem erről beszéltünk. Csak azt tudom elismételni, amit mondtam, ill. amit Shadowbull is mondott. A légkondki hatékonyságának, előnyeinek semmi köze ahhoz, hogy ki antiglobalista és ki nem az. (És ne négerezzünk, ha egy mód van rá. Nem olyan "menő".)

Szabványok 2014.01.20. 11:43:56

@Shadowbull: "nem arrol van szo hogy mit birsz vagy mit nem birsz. Hanem arrol hogy mi a kenyelmes es mi nem."
Kinek? Amit én "bírok", az nem azt jelenti, hogy mazochizmusból csinálom. Hanem azt, hogy nekem az a kellemesebb, kényelmesebb.

"Nalam a klima alapfelszereltseg, anelkul nem veszek autot."
Amíg nem volt klímás autóm, addig én is vágytam rá, hogy fú, micsoda királyság a klíma. De 20 éve klímás autóim vannak és tapasztalatból mondom, hogy nem szeretem a klímát. Sőt. A családom sem. Nem mondom, hogy időnként nem kapcsolom be. De nagyon meggondolom és sokszor megbánom.

"Nem rossz a tetoablak sem, de nem potolja a klimat, plane ha tempot autoz az ember."
a) Pont ez a jó a tetőablakban. Anno ezt irigyeltem a tetőablakos autókban, hogy meglepően kis zajjal tud szellőztetni. Ha csak megemelem, akkor alig növeli a zajszintet, ha kinyitom teljesen, akkor jobban növeli,... illetve jobban növelné, de a BMW-nél ilyenkor felemelkedik egy műanyag bigyó és az úgy tereli a levegőt, hogy 10-15dB-vel kisebb a zajszint.
b) Nagy sebességnél az autó normál szellőzőrendszerén is elég rendesen jön a levegő. Nagy sebességnél különben sem kell túl nagy huzat, hiszen akkor az autó jó hűtése miatt úgyis a környező levegő hőmérsékletére hűl le az autó. Ha kinn 35cfok van, akkor a 200-zal robogó autóban sincs lényegesen melegebb. Ha beszállás előtt, kiszállás után elviselem a 35 cfokot, akkor utazás közben miért ne viselném el.

Szabványok 2014.01.20. 11:45:42

@gwr: "Ott a korcs tibetiek elkezdtek megbetegedni, elhalálozni. Nem bírták a klímát. Puhány népség."
Látod? Ők sem bírták a klímát, ahogy én sem.

Szabványok 2014.01.20. 11:55:40

@Michel Djerzinski:
Hogyan definiálod a "hatékonyságot" egy légkondi esetén?

De igazad van, térjünk vissza a fővágányra:
Nagyon örültem, hogy a posztíróban lelki társra találtam, mert tapasztalatom szerint egyesek a médiában, a neten, úgy gondolják, hogy a klíma általános létszükséglet.
Ezzel szemben a való világban én azt látom, hogy emberek boldogan élnek klíma nélkül, vagy ha van is nekik nagyon ritkán kapcsolják be.
(Amúgy én még mindig klímapártibb vagyok, mint a feleségem. Vettünk egy házat, amiben van klíma és van olyan, hogy én bekapcsolnám, de ő nem engedi.)

(Felvállalom, hogy nem vagyok "menő".)

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2014.01.20. 12:14:16

@Szabványok:
>Ha "élvezed", akkor miért is nem jobb?
Mert egy modern autó gazdaságosabban bánik az üzemanyaggal, úgy, hogy közben biztonságosabb.
Söt, kényelmesebb és halkabb.

Teshow 2014.01.20. 12:14:50

De most tényleg itt tartunk, a klímánál, Csík öreg Mercije kapcsán?
Volt több tolótetős Waresz a családban, sőt a Volvómon is az volt. Az asszony mostani Lanciájában meg hátracsúsz az egész üvegtető. A kabriót is imádom. 1998-ban nyitott tetővel autóztuk végig a spanyolokat. Öt év múlva a görögöknél visszaadtuk a tető nélküli Buzuki Samurait.
Közben lett egy klímaváltozás.
Az ország (EZ!!!!) ma már igazoltan többet költ hűtésre mint fűtésre!
Ja, és a nejem még soha nem húzta el a tetőt (5 éve), pedig mondom neki.
Hővédő üveg?
Muhaha!
Fűt mint kandalló!
Pár éve (OK, sok..) a sajátomból elment a gáz. Öltöny, nyakkendő. M3, karambol, 50 perc állás.
Ing háta: csuromvíz.
Ing eleje: biztonsági öv csíkja vízből.

pimpike_ 2014.01.20. 12:15:50

@Csikós Zsolt:
"Apropó, tudja valaki, hol lehet olyan feszítőteleszkópot kapni, ami fél éven belül nem kezdi el ezt a szörnyű zörgést?"

Helló! Nálam is "zabálta" a kistelót, 2 év alatt 3db.
Aztán vettem új himbát+kereket és olasz utángyártott teleszkópot a Merciboltban (Ady Endre)még 2009-ben.
Na ez azóta is jó (5év ~65ezer km).

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2014.01.20. 12:27:18

@Csikós Zsolt:
Én értem, és sok sikert az újhoz.
Bárcsak több törödést kapna, mint az elözö, ami rétestésztává rohadt az autó és álló helyben engedte el az emelöbakot. Tipikus rohadási pont és meg lehetett volna elözni.
Mi ketten más szemmel látjuk a karbantartás fontosságát és minöségét. Te napi használatra veszel ilyeneket és pont elég neked a megy-fékez-világít, bontott-utángyártott alkatrész kombó, így valóban nem kell rá sokat költeni. Nem baj, ha itt-ott rohad, csiricsáré a bele, stb.
Én hobbira tartom öket és pl. az is zavar, hogy 26 év után az ajtókárpit zsugorodik, így meg lesz csináltatva. Vagy hogy fél évet kell várni, míg felbukkan a neten egy krémbézs velúr könyöklö, mert Stuttgartban már csak fekete van.

Még ha meg is sértenélek, akkor is tartom magam ahhoz, hogy sajnálom ezeket az autóidat, több törödést érdemelnének.

Szabványok 2014.01.20. 12:35:43

@malenykij polgar: "Mert egy modern autó gazdaságosabban bánik az üzemanyaggal, úgy, hogy közben biztonságosabb.
Söt, kényelmesebb és halkabb."

+A fenti érveid közül a biztonságosabbat tudom elfogadni. Mert az olyan, hogy nem "élvezi" az ember, de közben vigyáz rá a légzsákhad.

-Az üzemanyagtakarékosságot azért nem, mert az a gazdaságosság része. Ha én 150Ft/km-t költök autózásra, akkor ebből a szempontból (sőt a környezetszennyezés szempontjából is) mindegy, hogy ebből milyen arányban megy amortizációra, javításra és üzemanyagra. Én 150Ft/km-ért a lehető legjobban akarom érezni magamat, lehető legjobban élvezni az autózást. Most nem mindegy, hogy a 150eFt-om egy turbóra megy el, vagy 400l benzinre? Arról nem is beszélve, hogy a mai autók csodálatos fogyasztásadatai részben a mérési metódusoknak köszönhetők.

-Szerény véleményen és tapasztaltaim szerint a régi autók nem kevésbé kényelmesek. Például néhány régi autónak igencsak jól eltalált ülése van, kényelmes, szemben sok mai autóüléssel. A mai autók optimalizációja nem segíti a kényelmet. Kisebb a térérzet, bezártság érzésem van. A csomagtartók is nehezebben pakkolhatók.
A múltkor pakkoltam egy 190-s csomagtartójába. Hihetetlenül jó érzés a mai autók hátfal nélküli alagútcsomagtartójához képest!

+A halkságot nagyrészt el tudom elfogadni, mert régi autók között is vannak igen halkak. (Pl. anno a BMW 520 rekorder volt a csendben. Utaztam Ro80-ban, az is megdöbbentően csendes autó volt.) Másrészt pont a hangszigetelés az, amit nem tartanak karban egy öreg autón. Visszatenni a kilakatolt lemezekre a bitumenes lapokat, filceke? A motortérfal hangszigetelését felújítani? ezek szoktak kimaradni az igénytelen karbantartásból, javításból. Ha megy, akkor már jó! Brrr.

Szabványok 2014.01.20. 12:37:08

@malenykij polgar: "Vagy hogy fél évet kell várni, míg felbukkan a neten egy krémbézs velúr könyöklö, mert Stuttgartban már csak fekete van."
Jól értem, hogy a mercihez sem lehet már minden alkatrész beszerezni?

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2014.01.20. 12:43:51

@Szabványok:
Jól. Pl. a 126-os belsöjéhez is már csak fekete cuccok vannak.
A motor, váltó, futómü, karosszéria cuccok még kaphatóak.
Persze ott van még az MB Classics, meg a gyári bontó Stuttgartban, gyakran garanciális használt darabokkal, ezért maradok én a márkánál.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2014.01.20. 12:45:01

@malenykij polgar:
És akkor még nem is beszéltünk a háttériparról, akik ezekre rátelepültek Németországban.
Vagy az OEM-ek, akik képesek pl. régi váltókat újragyártani, ha összegyülik elég megrendelés.

Szabványok 2014.01.20. 12:47:11

@Teshow: "Pár éve (OK, sok..) a sajátomból elment a gáz. Öltöny, nyakkendő. M3, karambol, 50 perc állás.
Ing háta: csuromvíz.
Ing eleje: biztonsági öv csíkja vízből."
Én 20 évet autóztam (sokszor öltöny nyakkendőben) bizonyítottan klíma nélkül. Régen volt, de nem maradtak bennem rossz emlékek. Ma már öreg vagyok, ezért, ha melegben autózom, akkor leveszem a zakómat és meglazítom vagy leveszem a nyakkendőmet.
Az apósom ma is ing-nyakkendő-zakó kombóban vezet.
Ezért nem értem a mai fiatalokban ezt az "klíma nélkül nem élet az élet" mentalitást. Számomra fontosságban valahol a motoros hátsó roló, állóhelyzeti fűtés fontossági szintjén van.

Szabványok 2014.01.20. 12:48:25

@malenykij polgar: Basszus!
Mi az a "MB Classics"?

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2014.01.20. 12:51:45

@Szabványok:
Ne már.
Bármelyik modern autónak (E-Klasse, A6, 5er) ezerszer kényelmesebb az ülése, mint húsz-harminc évvel ezelött. Be is baszna, ha nem így lenne.
A 190-esben, a 124-esben tényleg nagy a csomagtartó, de hogy teszel bele sílécet, snowboardot, gyerekágyat, hosszú dolgokat?
Az aktuális autókban úgy lehet lehajtani az ülést, hogy merevebb az autó, nem kell már lemez, ami keresztben merevítene.
Mégegyszer: én szeretem a vén szarjaimat, de ne legyünk már elvakultak, azóta eltelt 20-30 év és a mérnököket nem a tökvakarásért fizették.

Józsi a guminagykeres 2014.01.20. 13:12:36

@Szabványok: A 23éves egy Sierra 2.0i? Nyáron adtuk le a bontóba faterét,mert nagyon nem érte volna meg kilakatolni,mivel egy marék szotyit ér az egész autó. De nagyon bírtuk,jól fordult,megbízható volt nagyon.
190E 2.0 90kw lett az utódja,leinformálható,végig követhető előélettel. Azt még jobban kedveli fater. Az az igazság ,hogy egy mai pár éves alsó-közép kategóriás autóból is alig várod,hogy belehuppanj az epedás ülésekbe és a ruháid átvegyék azt az utánozhatatlan finom kárpitillatot.És ahányszor átmész egy nagyobb úthibán áldod a mérnöki átgondoltságot és precizitást,hogy igen így lehet egy autó egyszerre kényelmes és mégis kemény útfogású,hogy az ülés rugói is pont kényelmes mértékben csillapítanak,nem émelyítően és nem is haszontalanul keményen. Zajok és rezgések mértéke egy mai középkategóriás autóban is simán megállja a helyét. Fék határozott,szerintem nem kell neki 40méter 100-0ra.(sportline futómű).
A szélvédők,ablakok,színezettek,dőlésszögük miatt nem viselkednek hőcsapdaként.A négyhengeres Ke-jet is nagyon kulturáltan,szépen jár, alapjáraton jóformán semmi hangja,megpörgetve jó kis morgós. Szóban forgó darab 9.8mp alatt gyorsul 100ra és 17.04mp alatt futja a negyed mérföldet.Ez század pontosan annyi amennyit tud az egyik rokonom A6 C5 2.4 170lE V6osa az iphone gyorsulásmérője szerint. 27év és 350ekm után. Ó igen és a maga alá forduló első kerék és rwd miatt felfoghatatlanul kis helyen megfordul.
Másik kedvenc motívumom az ajtó csapódás hangja. Azon belül is a csomagtér ajtóé,ahhoz képest az A6 C5 csomagtérajtó csukódása is budiajtó.Tükör elektromosan állítható de csak a jobb oldali,bal oldalit minek,amikor azt kézzel is eléred. Van karter,kiegyenlítő,és ablakmosó!! szintjelző ami ugye néhány éves autóknál alsó és közép kategóriákban sokszor hiányzik,tehát itt nem fordulhat elő,hogy törölnéd az egykaros ablaktörlővel a szélvédőt (ami a látótér 86%át tisztán tartja) és csak a sarat kened szét folyadék hiányában. Tömítések,szimeringek nagyon jól állják az időt,ahhoz képest főleg,hogy mondjuk egy pár éves opelnek is taknya-nyála folyik 100.000km után. Ködlámpák is azt hiszem alapfelszereltség részét képezik,lámpatest belső részében laknak. Nagyjából és hirtelen ennyi dolog jut eszembe amiért kedvelem a típust. De akárhová nyúlok benne mindig ér valami katarzis,hogy itt semmi nem olyan,hogy nesze b+.

tailor13 2014.01.20. 13:14:40

Látom, elszabadultak az indulatok :D

Csak egy dolgot szeretnék megkérdezni? Szabad nekem hülyének lenni?

Alkotmányos jogom. Legyen nekem szabad egy 30 éves Mercedessel járnom egy 15 éves Suzuki helyett, ha úgy tartja kedvem.

Van egy W123 200D-m, millió megtett km-rel, gyakorlatilag zéró felszereltséggel, mégis mentem vele az elmúlt évben 18 ezer km-t,(azért ennyit, mert hét közben bringázom, nyáron meg motorozom) és élveztem minden egyes métert benne, mert rosszul vagyok összerakva.

Senki nem gondolta komolyan a klíma létszükséglet, bár kényelmes dolog, azt meg kell hagyni. Mentem nagyon sokat egy sötétkék Swifttel, klíma nélkül, valahogy mindig túléltem. Lehet, hogy majd nyugdíjas éveimben jól fog jönni egy klímás autó, de egyelőre még bírom.

Most pedig meg fog kövezni minden mercista: A Suzukinak kényelmesebb az ülése, mint a Merci epedás fotele. Utóbbi sem rossz, de ha választani kéne, csak az ülések közül, hát inkább a Suzukiban ülnék napi 8 órát.

@hephaistos: Az én 200D-m gyári áttétellel 90 körül érzi magát jól, városon belül, ha a forgalom tempójában akarsz menni, illetőleg néha kicsit gyorsabban, az gyakorlatilag padlógáz.

A 240D egy fokkal azért élhetőbb, azzal 100 felett egy picivel lehet menni tartósan, ott még nem nagyon zajos, nem eszik sokat(7 liter alatt). 120nál forog ~4000-et, fölé nem illendő menni.

Benzinesből mindegyik erősebb, általában 100 LE felett vannak, azok gyakorlatilag egy mai közepesen motorizált hasonló kategóriás autó dinamikáját tudják.

A 230E 136 LE-vel dinamika szempontjából gyakorlatilag nem követel kompromisszumot egy 5-10 évessel szemben.

A kluboldalt tudom ajánlani én is, bár vannak, akik szerint a 200D hátrafelé éri el a végsebességét, ezt azért én cáfolnám, de nem árt, ha az ember türelmes, és néha szolgai módon visszakapcsol :D

hephaistos · http://www.konyvkoto.com/ 2014.01.20. 13:22:36

@tailor13: köszönöm a reakciót. Tehát egy 123-as alkalmas emberi, napi használatra. vajon egy 230E mennyire eszi le a gatyám? Ugyanis ezzel szimpatizálok én igazán egy ideje már, de félek megemlíteni, mert mindenki elkezd köpködni, hogy öreg szar ami még benzines is.. Ja és hát kombi igényem van, mert tényleg használnám az autót és hát köztudott hogy a csomagtér ajtó szeret lerohadni. Túl problémázom ugye?! :)

Szabványok 2014.01.20. 13:24:42

@malenykij polgar: Az ülésekkel kapcsolatban nem értek egyet és a sógornőm kényes gerince sem ért egyet. Egy nemrégiben Passatot vett ismerősöm állapította meg, hogy mivel nem tudták megcsinálni kényelmesre 11 féleképpen állíthatóra csinálták.
A mai ülésekkel kapcsolatban személy szerint nekem az a bajom, hogy csak egyetlen egyféle pozíciót támogatnak. Amiben - én legalábbis - egykét óra alatt elzsibbadok. Egy régi ülésben ilyenkor egy kicsit másképp ültem és megoldódott.
20 éve volt egy évig egy autóm, amiben (gyárilag!) recaro ülések voltak. Az kényelmes volt. A mostani BMW-m ülése borzalmas.
"A 190-esben, a 124-esben tényleg nagy a csomagtartó, de hogy teszel bele sílécet, snowboardot, gyerekágyat, hosszú dolgokat?"
Ezeket régen is, és a mai autómba is a tetőre teszem. (Amúgy sílécet szoktam vinni utastérban is.)
Amiért szeretem a régi csomagtartókat, hogy felülről hozzáférhetők és van hátfaluk. A mai csomagtartókból kiborul minden, ha kinyitom. Ráadásul a többséghez nem lehet felülről, nagy felületen hozzáférni, csak hátulról és bizony baromi nehéz egy nehezebb tárgyat mélyre betenni.

"Az aktuális autókban úgy lehet lehajtani az ülést, hogy merevebb az autó, nem kell már lemez, ami keresztben merevítene."
Amúgy pl. a E90-s BMW-nek alapból nem lehajtható a hátsó ülése, az 120eFt-os extra.

"Mégegyszer: én szeretem a vén szarjaimat, de ne legyünk már elvakultak, azóta eltelt 20-30 év és a mérnököket nem a tökvakarásért fizették."
Hanem a rezsicsökkentésért. :-)
Most komolyan azért, hogy fícsörhegyek legyenek az autóban, 1l/100km-rel csökkenjen a fogyasztás, biztonságosabb legyen, legyen motoros ablak és puncimasszírozó, gazdaságosabban gyártható, betartsa a környezetvédelmi szabványokat, kövesse a divatirányzatokat, optikailag is, megoldásokban is. Jobb műszaki adatok legyenek végsebesség és 0-100, 100-0 tekintetében.

Szabványok 2014.01.20. 13:34:42

@Józsi a guminagykeres: "A 23éves egy Sierra 2.0i? Nyáron adtuk le a bontóba faterét,mert nagyon nem érte volna meg kilakatolni,mivel egy marék szotyit ér az egész autó. De nagyon bírtuk,jól fordult,megbízható volt nagyon."

:-) Pontosan erről beszélek!
Miért is ért csak egy marék szotyit, ha olyan a kormánya, hogy a BMW E90 elektromos szervója Servotronickal is csak egy harmadosztályú tragédia mellette, minden kanyarban elsírom magam?
Ha fékje csodálatos, jól adagolható, se túl puha, se túl kemény? Hozzá képest az E90 fékje bináris, ha hozzáérek, mindenki nekiesik az ablaknak, de legalábbis bólint egyet.
A váltója olyan, hogy II. IV. és V. között villámgyorsan kapcsolgatok, miközben az utasok észre sem veszik, míg a modern autóknál ez lehetetlen, a nem közvetlen váltók késleltetéséről nem is beszélve.
A gázpedál még bowdenes, ha rálépek mindig és azonnal gyorsít.
A csomagtartója akkora, mint manapság egy fél méterrel hosszabb autónak. Ha a hátsó ülést felhajtom, a háttámlát lehajtom, akkora lapos tér keletkezik, mint manapság kevés autóban.
Egyszerűen minden pont jó abban az autóban!
(Még ABS és klíma is van benne!)
Egyetlen problémája van csak, hogy ami elromlott, elhasználódott, azt meg kéne javítani. Belekerülne 1MFt-be? Na és? Egy E90 meg belekerül 10M-be!
Ha konteo párti lennék, akkor azt mondanám, a Ford szándékosan nem ad tartalékalkatrészt hozzá, mert tudja, hogy ha fenn lehetne tartani, akkor az emberek fenntartanák azt az autót és nem vennék meg a 999cm3-s turbómondeót műanyagból.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2014.01.20. 13:36:58

@Szabványok: Almát hasonlítsunk almával, jó?
Ne VW Passat ülést nézzünk, hanem Audi A6-ot, eleve azt írtam.
Az ülések alapkényelme és beállítási lehetösége a mai felsö középosztálynál remek. Nekem a céges A6-osban olyan volt, hogy sosem kellett utánállítani, kényelmesen ültem és biztonságosan. Ugyanezt tudja a többi is. Megfelelöen hosszú bennük az ülöpárna, és jól támasztja a combot is.
Az elsö szériás 24-esemben 100 kilométer után fészkelödik az ember. Hangulata van, nem komfortja. A harmadik szériás 24-esben már jó ülések vannak, de egy mai akkor is kényelmesebb és kész.

Ha felpakolsz a tetöre, nö a fogyasztásod. Tudom, hogy meg lehet csinálni, de a lehajtható üléstámla akkor is jobb és még retkes sem lesz a cucc, amit odateszel.

Szabványok 2014.01.20. 13:41:54

@tailor13: "Legyen nekem szabad egy 30 éves Mercedessel járnom egy 15 éves Suzuki helyett, ha úgy tartja kedvem."
Én még meg is dicsérlek érte! (Én azt is megdícsérem, aki 15 éves Suzukival jár. Mindenkinek joga eldönteni, hogy mivel jár, neki mi az optimális.

"Senki nem gondolta komolyan a klíma létszükséglet, bár kényelmes dolog, azt meg kell hagyni. Mentem nagyon sokat egy sötétkék Swifttel, klíma nélkül, valahogy mindig túléltem. Lehet, hogy majd nyugdíjas éveimben jól fog jönni egy klímás autó, de egyelőre még bírom."
Tapasztalatom szerint a nuygdíjasok jobban bírják a meleget. A nyugdíjasok nem olyan izgágák, tudnak nyugodtan ülni és nem disszipálni.

"Most pedig meg fog kövezni minden mercista: A Suzukinak kényelmesebb az ülése, mint a Merci epedás fotele. Utóbbi sem rossz, de ha választani kéne, csak az ülések közül, hát inkább a Suzukiban ülnék napi 8 órát."
Suzukiban nem sokat ültem, de nekem is az a tapasztalatom, hogy az ülések kényelme nem árfüggő, hanem attól függ mennyire találta el a tervező. Régen még magam is próbáltam faragni a Lada2107 ülését, mert baromi kényelmetlen volt. Nem sikerült javítani rajta. Az eddigi autóink közül legkényelmesebb ülése a Renault R5-nek és a Skoda 120-nak volt. Legrosszabb a Lada2107, utolsó előtti helyezett a BMW E90.

Szabványok 2014.01.20. 13:47:54

@malenykij polgar: :-) Mihez akarod hasonlítani az A6-ot? A Sierrához, az E90-hez, vagy a szóban forgó MB190-hez?
Amúgy egyik kollégámnak van A6-ja rövid utakon azt a megállípítást szűrtem le, hogy iszonyúan felmelegszik, mert mindene fekete. Egyszer mentem vele 200km-t, akkor az automata váltója bosszantott legjobban, mert ultratetű, őszintén szólva az ülésre nem emlékszem, tehát se nagyon jó, se nagyon rossz nem volt. (Amúgy szerintem a francia autóknak van kényelmes ülése. R5, XM, C5, GS mindnek élmény az ülése. (Ebben a sorrendben!)

Síléceket 20 éve boxban hordjuk, mert annyi cuccal megyünk, hogy kell a box is. Egy jó box légellenállása meglepően kevés. Amikor a régi Thulét 10 éve lecseréltem egészen meglepődtem, hogy 160-ig alig van ellenállása, zaja.

tailor13 2014.01.20. 13:48:03

@hephaistos: Két hónapja bontottam el egy 230TE-t :D

Az a 230E motor egyébként nem rossz, de én diesel párti vagyok, meg nekem a W123 szellemiségébe az egysoros vezérműlánc nem fér bele.

Nem eszik törvénytelenül sokat, ha az ember nem siet, 9 alatt el lehet vele lenni, városban inkább 11-12.

A kombival vannak bajok, mert a kritikus alkatrészek ritkák/drágák. A kombiajtó a kisebbik baj, mert ha nincs reménytelenül lukasra rohadva, ki lehet lakatolni, csak munka.

Ami bajosabb, az a szintező, meg a hátsó lámpák, esetleg elhasznált/menthetetlen kombispecifikus kárpitelemek.

Amennyiben nem hordasz hosszú cuccokat nap-mint nap, érdemes elgondolkodni a sedanon, abból több van, és gyakorlatilag semmiféle ritka alkatrésze nincs, mert sokat gyártottak belőle.

Én mindenképpen a kéziváltósra szavaznék, mert az automatától kiütést kapok, pedig a Mercedes automaták elég jók. Kézisből megvan az az előny, hogy későbbi modellek 5ös váltója felmegy, ami egyrészt nem túl nehezen beszerezhető, másrészt nem is nagyon drága, ellentétben a diesellel, amire csak a saját ötöse megy fel, ami drága is, ritka is, cserébe szeret is szétesni.

Amúgy pedig aranyszabály, hogy meg kell nézni többet is, és állapotot venni, nem felszereltséget, színt, stb-t. Egy jó kaszni, egy megkímélt belső nagy érték egy ilyen autónál, motorikus problémákat általában gyorsabban/egyszerűbenn/kevesebb utánajárással lehet orvosolni, mint egy hat helyről összeszedett belsőt, vagy egy porrá rohadt kasznit.

Az a baj, hogy az igazán jó példányok ára erőteljesen konvergál a hét számjegy felé, azaz olcsón jót nagyon nagy szerencsével lehet kifogni, bár nem lehetetlen, nekem sikerült :)

Szabványok 2014.01.20. 13:51:34

@malenykij polgar: A bontókkal nekem rossz tapasztalatom van.
Miért?
Mert a bontóban pont ugyanolyan korú alkatrészek vannak, mint ami az autómban van.
Próbáltam bontóban venni rugót. Node az is épp úgy megült (ha nem jobban), mint az enyém.
Gumi, műanyag alkatrészek? Azok épp annyi időt szenvedtek, mint amennyit az enyémek.
Mitől lenne egy másik autónak kevésbé rozsdás az ugyanannyi idős, ugyanannyit ment, ugyanannyi sóslét kapott ajtaja?

De ez a MB Classic tetszik.

tailor13 2014.01.20. 13:52:31

@Szabványok: Na igen. Volt Pug 406-osunk, 200 km után tört az ülés mindenhol, pedig a tér minden irányába lehetett állítani.

Ültem C5-ben, ami majdnem ugyanaz az autó, és mintha itthon ültem volna a fotelban, olyan kényelmes volt. De jól éreztem magam a 205ös kis mosogatószivacs szerű ülésében is, sőt, az íróasztalom előtt egy BX anyósülésben ülök, mert kényelmesebb, mint a környezetemben megtalálható egyéb ülőalkalmatosságok. :)

zuulululu 2014.01.20. 14:13:39

"a szíjfeszítő görgő rezgéscsillapító teleszkópja zörög csupán a motoron"

Ezt hogy ellenorzod, honnan jottel ra? Szij leszed es megrangat? Vagy... ?

"Apropó, tudja valaki, hol lehet olyan feszítőteleszkópot kapni, ami fél éven belül nem kezdi el ezt a szörnyű zörgést"

Pappas auto, MB ;)

James009 2014.01.20. 14:22:31

Az 1.8as benzines milyen lehet? Fogyasztás,megbízhatóság? Ez nem tűnik rossznak és az ára se az: www.hasznaltauto.hu/auto/mercedes-benz/190/mercedes-benz_190_e_1.8-7257183

E46 vitához(korábban felvetették), unokatestvérem két hónapja vett egy 318ast,ami azért jóval ritkább mint a 316 os ,99es évjárat 800e ft ért és eddig semmi baja nem volt vele! Pedig ez az ár a 46osok legalja,ha valaki valamennyit ért hozzá,alaposan átnézi,szerintem nem annyira lehet mellé nyúlni,belülről is olyan mint az új! Ezt csak azért írom,mert valaki írta,hogy ilyen olyan le...gott állapotúak vannak annyié!

Teshow 2014.01.20. 14:25:54

@Szabványok: "Ezért nem értem a mai fiatalokban ezt az "klíma nélkül nem élet az élet" mentalitást"
Mai fiatal? Ez jól esett, meghívlak egy italra, ha taláxunk! :)))
50 vagyok ...
Egyébként ma már ésszel klímázok én is, nem megy állandóan.
De kell, olyan, mint a téli gumi. Lehet, hogy csak az év 1-2 hónapjában fontos, de akkor nagyon.
Az autó egy "üvegház" ahol simán van 70-80 fok, ha dugóban kell vele állni - az már nagyon nem vicces ám!
De mindenki úgy élvez, ahogyan tud.

Teshow 2014.01.20. 14:38:50

@tailor13: "Ültem C5-ben, ami majdnem ugyanaz az autó, és mintha itthon ültem volna a fotelban, olyan kényelmes volt"
Az egy olyan autó és egy olyan ülés.
4 év / 215eKm-t ültem benne.
Plusz hozzá még a légrugó!
Split (1100 km) vagy a Ligur tengerpart (1350 km) alig megállókkal, fáradság nélkül végigülve, az amúgy egyre pocsékabb gerincemmel, nem volt semmi!

OK! De hogy jön ez egy Mercis bloghoz? :o

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.20. 14:43:57

@grease monkey: Hát persze, nyilván a Volvo-s márkaforumokon is mindenki hülye (többek között képpzett szerelők) akik már be tudtak szerelni egy csomó mindent, szinte csak csatlakoztatással...Meg írja itt Karlmann is, hogy az Ódinál is van sok ilyesmi.
De tudod mit, én rádhagyom, legyen neked igazad.Ezen ne múljék.
A Mergához nem szólok hozzá (eddig se szóltam), még sosem volt olyanom, de még csak ismerősnek sem...

tailor13 2014.01.20. 14:52:12

@Teshow: Hogy jön a BMW és a Sierra? :O

Teshow 2014.01.20. 14:54:24

@tailor13: Azokat nem én emlegettem! ;D

tailor13 2014.01.20. 14:58:12

Mondhattam volna Volvot, és Wareszt is ;D Nem ez a lényeg :)

Szerintem itt elfér különböző emberek véleménye is, esetleg témák összehasonlítása is. Ha mindenki egyforma lenne, elég unalmas lenne a világ, nem?

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2014.01.20. 15:05:23

@zuulululu:
Kerreg/kelepel, mert elfárad benne a szilent. Ha odanyomod csavarhúzóval, nem zörög. Sanyi bácsi mutatta :)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2014.01.20. 15:31:16

@Shadowbull: 2.0 szívó dezsővel nem fognak tempót autózni :-)

Schütii 2014.01.20. 15:37:23

@Szabványok: Van az a fránya dolog, ami a fogyasztói társadalom egyik betegsége, úgy hívják hogy erkölcsi avulás. Amikor valami régebbi használati tárgy értékét az újhoz próbáljuk meg hasonlítani. Ezt az autógyártóknak üzleti érdekük fokozni, sőt valahol a nagy össznépi CO2 hiszti mögött is van egy ilyen felhang. Mi meg közben sajnáljuk a gyártókat, hogy szegények megint valami újabb elmebeteg normával szivatják őket. Hát nem őket, sőt, nekik az egy plusz indok hogy miért fejlesszenek új modelleket.

grease monkey (törölt) 2014.01.20. 15:53:16

@geegee: Bizonyára sok okos dolgot írnak a fórumokon, de engem csak az érdekelne, hogy a fent belinkelt kábelkorbácsot megtaláld egy alap S60-asban. Ha sikerül, azonnal nyitok egy Volvo szervizt, és abból fogok meggazdagodni, hogy felesleges többszáz dolláros optikai kábeleket bányászok ki az ügyfelek autóiból.

Az Audival is leírtam, mi a helyzet, esetleg talán olvasd el.

2014.01.20. 16:00:08

Kis családom hű verdája
Utcán ásít, rozsda marja,
Rozsda marja, nem ragyog,
Én magyar nem es vagyok.

Hurri Kán 2014.01.20. 17:06:01

@Schütii:
"nagy össznépi CO2 hiszti"
Értsd: az idióta, szemellenzős EU-fotelkörnyezetvédő bürökraták által irányított és generált CO2 hiszti. Legalább is ami az autógyártókra gyakorolt nyomást illeti.

Schütii 2014.01.20. 17:18:51

@Hurri Kán: Nem ők generálják, inkább csak meglovagolják, és az autógyártókra sem ők gyakorolnak nyomást, hanem az eladási kényszer. Persze a marketinget meg lehet támogatni némi riogatással is. Mondom ezt én, mint fotel-elemző.

Hurri Kán 2014.01.20. 17:33:50

@Schütii:
Dehogynem ők. Arra gondoltam, sokan fanyalognak, hogy az új euro-sok normás benzinmotorok így, meg úgy. Ezeket a gyártók nem jókedvükben csinálják, hanem a rájuk erőltetett szabályok miatt.

dr.oid 2014.01.20. 17:51:01

Biz többé már nem vakarja
lemezem csúf rozsda karja
még pislognak rám csillagok
én magyar Bébi Benz vagyok.

Megszülettem Erdőhonban
edzőttem Magyar Vadonban
még pislognak rám csillagok
én magyar Bébi Benz vagyok.

Ugrált bennem gyerekhorda
így érkeztem hajlott korba
még pislognak rám csillagok
én magyar Bébi Benz vagyok.

Testem dúlták barbár népek
mégsem hál bennem az élet
még pislognak rám csillagok
én magyar Bébi Benz vagyok.

Méltósággal jól szolgáltam
Mare Nostrumot bejártam
még pislognak rám csillagok
én magyar Bébi Benz vagyok.

Kikeletkor korán keltem
utazásban kedvem leltem
még pislognak rám csillagok
én magyar Bébi Benz vagyok.

Szemtanúi régmúlt kornak
neonszínekben nyomultak
még pislognak rám csillagok
én magyar Bébi Benz vagyok.

Beckeremből Nena tolta
sok lufiról szólt a nóta
még pislognak rám csillagok
én magyar Bébi Benz vagyok.

Dicsőségem rég romokban
méltóságom csak nyomokban
még pislognak rám csillagok
én magyar Bébi Benz vagyok.

Kiszolgáltam de még élek
visszhangozza gyerekének
még pislognak rám csillagok
én magyar Bébi Benz vagyok.

Utódomat sajnos láttam
borús kedvvel vacsoráltam
még pislognak rám csillagok
én magyar Bébi Benz vagyok.

Keserves utolsó túra
fénykévém az utat túrta
még pislognak rám csillagok
én magyar Bébi Benz vagyok.

Hűtlen lett hozzám családom
ezután már nem szolgálom
még pislognak rám csillagok
egy magyar Bébi Benz vagyok.

Schütii 2014.01.20. 18:26:55

@Hurri Kán: Ne kajáld már be te is! Ez kényszernek látszik, de remek lehetőség is egyben hogy pörögjön a biznisz. Jönnek a modernnél modernebb autók, gyorsabban elértéktelendnek a használtak. A gyártók persze mutogathatnak EU bácsira, hogy őmiatta van ez az egész, de neki széles a válla, elbírja ezt is.

Hurri Kán 2014.01.20. 18:31:24

@Schütii:
Szerintem most hülyeséget írtál :)
Miért lennének abban érdekeltek a gyártók, hogy olyan, roppant költséges motorfejlesztéseket csináljanak, amikre a rájuk erőltetett előírások miatt van csak szükség?

Schütii 2014.01.20. 18:55:16

@Hurri Kán: Nem tudom mi nem ment át abból amit írtam.. Azért az EU-ban olyan tagországok is vannak, ahol nagyon komoly ipar az autógyártás. Miért szivatnák saját magukat ezek az országok?

Hun_Fighter 2014.01.20. 19:00:16

@Csikós Zsolt: Formax KFT Eger. Elküldöd nekik postán a régit. Ha a teleszkópon nem látszik már, akkor leírod, hogy mekkora erővel (hány KN) feszítsen. Visszaküldik legyártva az úja(ka)t, meg a régit is. GARANTÁLTAN minőségi és tartós meló, többször is gyártattam velük a legkülönfélébb teleszkópokat. csak ajánlani tudom őket. Korrektek, gyorsak, minőség orientáltak.

Hun_Fighter 2014.01.20. 19:01:41

Jabocs, reklám... Töröljétek nyugodtan, ha már se szó, se beszéd, töröltétek más kommentemet is. Holott semmi rosszat nem írtam. Szerencse, hogy kitiltva nem lettem...

Hurri Kán 2014.01.20. 19:17:06

@Schütii:
Nem ők szívatják magukat. Egyrészt az EU-ban nem csak német képviselők ülnek (leginkább a német gyártókat érinti ugye ez az EU-s co2 hiszti), továbbá pl. a német eu-s képviselők között is vannak szép számmal autóellenes fanatikus sötétzöldek.
Lásd még: a hazai sötétzöld lobbi nyomására Merkel egy csomó atomerőművet leállított, ezért többek között szénerőműveket kellett csúcsra járatni, ezért az ország nagy részén nőtt a légszennyezettség. Az ország erősödő energiafüggéséről nem beszélve. Van még kérdés? :)

95xf 2014.01.20. 20:58:34

@Csikós Zsolt: Nincs oly messze Tőletek a Bosnyák piac ahol bent a "hajó" szélén a piacfelügyelőség mellett van egy nagyon jó termelői méz. Mi több éve hozzájuk járunk :)

Karácsony előtt Fűrészből láttam a 190est, de fel nem tűnt, hogy lecserélődött.

Szabványok 2014.01.20. 21:14:15

@Teshow: Mondom én, hogy fiatal vagy! Ha az apád nem is lehetnék, de nem egy korosztály vagyunk.

A véleményemet fenntartom, nekem (és nem egy ismerősömnek) nem létszükséglet a klíma.
Mit említettél? Hogy állsz? Akkor kinyitom az ablakot, elhúzom a tetőablakot és szinte kabriófíling. Gondolod, hogy az alatt az évek alatt, amíg klíma nélküli autókban ültem, nem volt meleg, nem álltunk? Csak ismételni tudom magam, tapasztalatból tudom, hogy nem tragédia, ha nincs klíma.

De most már hagyhatjuk ezt a klíma dolgot. Én a modern kor elkényelmesedésének jelképének tartom, Te egy nélkülözhetetlen eszköznek. Maradjunk ennyiben.

Szabványok 2014.01.20. 21:16:18

@Schütii:
Igazad van. De ez nem titkos összeesküvés, hanem mindenkinek ez az érdeke, szépen együttműködik mindenki.

Teshow 2014.01.20. 21:54:03

@Szabványok: "Én a modern kor elkényelmesedésének jelképének tartom, Te egy nélkülözhetetlen eszköznek. Maradjunk ennyiben"

OK! Megegyeztünk! :)))))

Shallot 2014.01.20. 21:59:22

Kiváncsi lennék, hogy "Foltos" rozsdásodása hogy áll. Mike Saunders meg a csoda elektromos rozdagátló hogy állják a sarat. Tudományos szempontból mondjuk nem fogjuk tudni, melyik használ, akkor se ha használ...

venturaea 2014.01.20. 22:25:42

@Csikós Zsolt: mintha azt írtad volna, hogy ezt a 190-es is a feleséged választotta. Olvastuk mindannyian jó pár (kiváló)cikkedet az elmúlt pár évben, általában házhoz mész a pofonért amit aztán szépen megmagyarázol, hogy ez tulajdonképpen neked így jó. Dömsjőben még mindig rajtad röhögnek...

DeezL 2014.01.20. 22:42:48

@mákosi rátyás: okoztak is fejfájást bőven a KE jetronicok....

DeezL 2014.01.20. 22:44:25

@hephaistos: elmegy az 8-10közt vegyesben... városban 11-13max

Prérifarkasz 2014.01.21. 01:02:40

@Szabványok: Bocs, ez nem összeesküvés! Ezt úgy hívják közgazdaságtan! ;)
Akivel nem tudják elhitetni, hogy a régi sz@r, az egy idő után feladja, mert nem tud alkatrészhez jutni...

visszakettopadlogaz (törölt) 2014.01.21. 06:16:25

Napok ota kovetem a kommenteket, elvezetes dolog nezni ahogy osszecsapnak a vilagnezetek. Ez a magyar valosag ami itt zajlik. Vannak akik tudjak hogy miert jo az oreg auto, annak elonyevel/hatranyaval. Vannak akik meg akarnak gyozni masokat a velt/valos igazukrol, mert nem tudjak elfogadni/elhinni/elkepzelni hogy van aki mashogy gondol valamit mint ok. Vannak okoskak, mindententudokjobban szakertok es vannak akik beirjak amit gondolnak es lelepnek. Megvan az egesznek a magyar "ize", a magyaros "bajossaga". Ja es a vermersekletek kozotti kulonbseg is szinezi a dolgokat.

Shadowbull 2014.01.21. 06:56:17

@Schütii: "Ez kényszernek látszik, de remek lehetőség is egyben hogy pörögjön a biznisz"

:)

Pedig baszott nagy kenyszer, agyartok a hatuk kozepere nem kivanjak. Nekik ez veszteseget okoz.

Shadowbull 2014.01.21. 07:19:51

@Schütii: pedig nem viccnek szantam.

Prérifarkasz 2014.01.21. 09:31:04

@malenykij polgar:
Biztonság: biztonságosabb lenne azonos körülmények között használva, de mivel az újabb autók hamis biztonságérzetet adnak, ezért az emberek "sokkal" bátrabban használják őket... vagyis 160-nálnem sokat ér a sok biztonsági kütyü az autódban.
Kényelmesebb, csendesebb: relatív, nem mindegy milyen autóban ülsz. Nekem ugyanazon prémium-márka középkategóriájából van két autóm, a 7 hét évvel fiatalabb a kényelmetlenebb, zajosabb. Továbbá az anyagok minőségében és kidolgozottságában is jelentős a visszaesés az öregebb verzióhoz képest.
Gazdaságosabb: igen, mert az újabbikban kisebb a motor... :) Relatíve már nem igazából jelentős a fogyasztásbeni különbség.
Gazdaságosabb: Nem, mert ha TE 30 (20) év helyett 5 évente új autót vásárolsz, sokkal többe kerül Neked, mint a régi fenntartása, nem 6x többe, de legalább 4x többe...
Hatékonyabb: a környezet szempontjából semmiképp sem, mert minél gyakrabban cserélsz autót, a környezetet az érintett ipar annál többször szennyezi... Na persze, mert hogy az új autók sokkal környezetbarátabb - attól, hogy a 2 mikron alatti szennyeződéseket nem mérik, attól még léteznek... Nem is beszélve arról, hogy az új csodadízelek 2-3év után többnyire már nem teljesítik az új korukban belőlük kipréselt értékeket... Környezetbarát az, ha nem használsz autót!
Gazdaságosabb: ha azt nézed, hogy hogyan fog jobban növekedni a GDP, akkor mindenképpen az új autó a nyertes! De kérdem én meddig tud növekedni a GDP? Hosszútávon mi lesz ennek a hatása??...

Shadowbull 2014.01.21. 09:50:45

@Prérifarkasz: "mivel az újabb autók hamis biztonságérzetet adnak, ezért az emberek "sokkal" bátrabban használják őket"

Ezt sem a tapasztalatok, sem a baleseti statisztikak nem tamasztjak ala.

A halalos balesetek szamanak jelentos csokkenese legnagyobbreszt az autok aktiv es passziv biztonsagi fejleszteseinek koszonheto.

"Gazdaságosabb: igen, mert az újabbikban kisebb a motor... "

Viszont ugyanakkora vagy nagyobb teljesitmenyu mint korabban a nagyobb.

" Környezetbarát az, ha nem használsz autót"

A legkornyezetbaratabb az ha asol egy mely godrot es meztelenul belefekszel majd hagyod magad betemetni.

"kérdem én meddig tud növekedni a GDP? "

Mivel ez csak egy virtualis szam, ezert barmeddig novekedhet.

"Hosszútávon mi lesz ennek a hatása??... "

Hosszu tavon mind meghalunk.

JaxTeller 2014.01.21. 09:54:15

Gratulálok az új autóhoz, élvezet volt olvasni a cikket. Jók ezek az írások, kicsit a Csikós család mindennapjaiba is bepillantást nyerhet az olvasó. Sok boldog évet és baleset mentes kilométert kívánok az új Mercivel!

Prérifarkasz 2014.01.21. 11:53:27

@Shadowbull: "mivel az újabb autók hamis biztonságérzetet adnak, ezért az emberek "sokkal" bátrabban használják őket"

"Ezt sem a tapaszt alatok, sem a baleseti statisztikak nem tamasztjak ala." - biztosan mást tapasztalunk és más statisztikákat olvasunk...

A halalos balesetek szamanak jelentos csokkenese legnagyobbreszt az autok aktiv es passziv biztonsagi fejleszteseinek koszonheto.

"Gazdaságosabb: igen, mert az újabbikban kisebb a motor... "

"Viszont ugyanakkora vagy nagyobb teljesitmenyu mint korabban a nagyobb." - előfordul, de nem jellemző, bár kétségkívül átlagban emelkedik a kisebb motorok teljesítménye, azonban ez többnyire csak egy szűkebb tartományban képes produkálni a kisebb motor...

" Környezetbarát az, ha nem használsz autót"

"A legkornyezetbaratabb az ha asol egy mely godrot es meztelenul belefekszel majd hagyod magad betemetni." - nem gondoltam volna, hogy a fenti kijelentéssel így vérig sértelek... de hát mindenkinek megvan a maga gyenge pontja... :) Amúgy kötve hiszem, hogy túl környezetbarát, márcsak a bomlás során keletkező metángázokat és egyebeket tekintve, nem is beszélve a hónapokon át terjengő bűztől... Másrészről mélységesen elszomorít ez a gondolkodásmód és hozzáállás, amit manapság a konfliktuskezeléssel kapcsolatos "kreatív" módszereket illeti...

"kérdem én meddig tud növekedni a GDP? "

"Mivel ez csak egy virtualis szam, ezert barmeddig novekedhet." - Köszönjük a közgazdaságtani felvilágosítást, amúgy a kérdés csak költői volt

"Hosszútávon mi lesz ennek a hatása??... "

"Hosszu tavon mind meghalunk." - Ez igaz, csak nekem nem mindegy hogyan... De neked további kéjes tobzódást a jólétben és az ál környezetbarátabb/gazdaságosságosabb eszközök használatában... Légy boldog és ne is foglalkozz mások boldogságával... "Éljen" a fogyasztói társadalom!... Uff

eqlessootista 2014.01.21. 12:00:34

@Csikós Zsolt: Tisztelt Csikós Zsolt!
Köszönet a jó írásokért!
Gratula az újabb 190D-hez!
(bizonyos értelemben segítséget kérnék: infót)
Van 4-edik éve egy 1985-ös 190D-m. Nem szép, de jó és nem is rozsdás - erre is figyelek. Automata, két literes, de pl. nincs benne szervo.
Ami érdekes: fogyasztása nyáron a városban 7.4l/100km, de ez 10 fok alatt már 9.8l/100km. Vajon mi lehet ennek az eltérésnek az oka? (cseréltem már benne üzemanyag-termosztátot is, de nem változott) Kerestem -egyelőre magyar -fórom oldalakat, nem sok sikerrel. Tudna esetleg vlakihez irányítani? gacsi55@gmail.com
Előre is köszönet!

Shadowbull 2014.01.21. 12:08:19

@Prérifarkasz: "biztosan mást tapasztalunk és más statisztikákat olvasunk..."

Hogy te mit tapasztalsz azt nem tudom, en lattam nem egy peldat, hogy a modern autoba valo atules nem valtoztatott semmit a vezetesi szokasokon. Mert az inkabb a szemelyes habitussal es komfortzonaval van osszefuggesben.

Nemetorszagban negyven ev alatt durvan 80%-kal csokkent a halalos balesetek szama ugy hogy sokkal nagyobb lett a forgalom es tobb lett az auto. Valoszinuleg vilagszerte is ugyanigy van, mar ahol nem az elmult 10 evben ultek at tomegek biciklirol autoba.

Neked milyen statisztikad van?

"Légy boldog és ne is foglalkozz mások boldogságával... "

Hagyjal mar logva ezzel az alnaiv moralizalos hulye dumaval. A vilag olyan amilyen, sirankozhatunk rajta de az nem oszt nem szoroz. En szemelyesen orulok a technikai vivmanyoknak, es orulok hogy nem 30 evvel ezelotti muszaki szinvonalon allo autokat, gepeket, keszulekeket kell hasznalnom. Orulok a muszaki fejlodesnek mert az viszi elore a vilagot. Ennek persze ara van, amit meg kell fizetni, de vegeredmenyben miert masztunk akkor le a farol?

Az meg kifejezetten bosszant ha valaki pont a neten sirankozik a muszaki fejlodesen, szamitogepet hasznalva. Ez szimpla alszentseg. Azt meg utalom.

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2014.01.21. 19:01:25

@Shadowbull: és szted miért alakult ki pl a fogaszati turizmus? Vagy miert nem szervizeltetik kint az autókat a kulfoldon dolgozok? Jo, vagom, h te is vhol kulfoldon dolgozol, biztos jobban latod, mint en, nem akarok vitatkozni, tenyleg. Fos ez az egesz.

///M_Straight_six 2014.01.21. 19:19:04

@Szabványok: általában egyetértek a hozzászólásaiddal, sőt tulajdonképpen most is, de az, hogy ez a 75 lóerő milyen... nem akarom lehúzni a vasat, egyik barátomnak volt, talán még most is megvan a 190D-je (mellette volt azóta X5 stb is), az egy tip top gyönyörű autó volt, de menetteljesítményről, mint olyan nem beszélhetünk :D 4 sebességes váltó, 1300 kg. És a szívódízel felpörgésre való "hajlama"... Még egy olyan bánatot, mint amikor azzal az autóval meg akarod előzni az országúton a csuklós vilán ikaruszt... :D borzalom az a gyorsulás, és én csodálkoztam, hogy ennek ellenére majdnem 180-at mentünk egyszer vele óra szerint, persze kb 10 kilóméter volt még odáig felküzdötte magát, de akkkoris meglepett. Mindezt leszámítva tényleg kényelmes, szép is szerintem, és egy 250d turbo 126 lóerős változatot, vagy egy 2.0i, 2.3e, vagy hasonlót el tudnék képzelni...

///M_Straight_six 2014.01.21. 20:15:58

@Shadowbull: az összes általam használt kocsiba van klíma, de én is alig használom, én pont attól kapok hülyét, mikor a mellettem ülők attól kárognak, hogy fúj a szél a résnyire, vagy félig leengedett ablakon, én télen is sokszor résnyire engedett ablakkal járok, lehet közben megy a fűtés lábra, de jobban szeretem ha van érezhető légmozgás (nem erős huzat)... én például azt nem értem, hogy a lehúzott ablak miatt károgóknak - 80%-a ilyen aki ült már mellettem - milyen egészségügyi problámája származik a lehúzott ablakból..? Ha azt vesszük, hogy 20-30 éve kénytelenk voltak őkis zsigulikkal, és még szarabb kocsikkal közlekedni, akkor valóban van igazságtartalma itt az elkorcsosulásnak, amit itt valaki emlegetett...

ui.: a klímát még elviselem utasként, de attól megőrülök, mikor kicsit is hűvös van kinnt, és már a pofámba kell fújatni a 40 fokos levegőt, ha kabátba ülünk a kocsiban akkor is, és ha elzárom a szellőzőrostéjt az én oldalamon az ember még rámszól, hogy ne álligassam már el...

Shadowbull 2014.01.22. 06:43:09

@///M_Straight_six: "milyen egészségügyi problámája származik a lehúzott ablakból..? "

Engem kifejezetten idegesit a lehuzott ablak miatt keletkezo zaj. Ha van tetoablak az meg neha olyan lengeseket okoz ami megint marhara zavaro, bubogast, egyeb hulye hangokat. Pedig alapjaban veve szeretem a tetoablakot. De ott peldaul az is zavar, hogy zart allapotban is hangosabb mint egy olyan auto amiben nincs tetoablak.
Az aszony gyerekkoraban egyszer nyaron utazott a Ladajukban hatul, es le volt huzva az ablak mert meleg volt. Az ut vegere a huzattol lebenult a fel arca, hetekig kellett kezelni mire rendbejott.

"Ha azt vesszük, hogy 20-30 éve kénytelenk voltak őkis zsigulikkal, és még szarabb kocsikkal közlekedni, akkor valóban van igazságtartalma itt az elkorcsosulásnak, amit itt valaki emlegetett..."

Az hogy valaki a kenyelemre vagyik meg jelenti azt hogy elkorcsosult. A klima a kenyelmet szolgalja.

Shadowbull 2014.01.22. 06:52:01

@Jean-Baptiste Emanuel Zorg: Manapsag egyre erosodik a magyarok egyes retegeiben a kulfoldon dolgozok irant erzett ellensegesseg.
"Miert pofazol bele a dolgainkba ha nem itt elsz"
"Maradj kint ne vedd igenybe a magyar egeszsegugyet a mi kontonkra"

Es hasonlok. Ez ot evvel ezelott teljesen ismeretlen hozzaallas volt, most meg minden sarkon ilyen veglenyekbe botlasz. Nyilvan Orban virtualis szabadsagharcanak* is koszonheto, hogy az egysegsugaru idiotak azt kepzelik hogy a kulfold meg az EU osszeeskudott a csodalatos orszaguk ellen, es nyilvan ebbol vezetodik le hogy aki kulfoldon el az idegenszivu, sot egyenesen hazaarulo.

Ezert szukseges oket felvilagositani, hogy aki kulfoldon el es ott van biztositva kurvara nem vagyik am vissza a magyar TB ovo szarnyai ala. A fogaszat az teljesen mas tema, az abszolut piaci alapokra helyezett szolgaltatas, nem kulonbozik a fodraszattol vagy a wellness-hoteltol. Aki azt igenybe veszi az eppen a magyarok zsebebe tomogeti a penzet es nem forditva.

Autot szereltetni nagyon maceras lenne Magyarorszagon, szerintem max. csak azok csinalhatjak akik a hatar kozeleben laknak. De ez is piaci szolgaltatas.

*Mi mindig is Eurazsiaval alltunk hadban. Keletazsia a szovetsegesunk.

Csikós Zsolt 2014.01.22. 10:55:15

@venturaea:
Azt hiszem, az összetett mondatok értelmezése meghaladja a képességeidet. Elég keveset rohadok le az autóimmal, én hat és vél itt töltött év alatt hármat tudok, amikor leszakadt a Panda kipufogója, a Ponton, amit előre is tudtunk, hogy teljes rizikó lesz meg tavaly az állólámpás egy gumicső miatt. Csak a Ponton nem tudott tovább menni.

Az, hogy a saját nézetedhez igazítod a sztorikat, kihasználva a diszlexiádból származó előnyöket, nem az én agysejtjeim számáról és minőségéről állít ki bizonyítványt.

Persze vallásos emberekkel nehéz vitatkozni.

Csak zárójelben: a 190-es fenntartása évi 110 ezer forint volt, évi 1,3 szerelét kért, az összeg értékvesztésekkel, vételárakkal, mindennel együtt értendő. Soha nem rohadt le nyolc év alatt. Ezek a tények, aztán magyarázd a többit, de nehéz dolgod lesz. Pláne, hogy egy 430-515 ezer km-t futott autót akarsz sárba döngölni nagy erőkkel. Látod, az már szánalmas is.

Csikós Zsolt 2014.01.22. 10:57:02

@Shallot:
Egész jól áll, most bő két éve van rajta, a Sanderses részeken nem jelent meg rozsda (a kritikus pontokon meg is vakarásztam), de a padlónak csak a festett részein felületi pír van néhány kisebb helyen. Tehát az elektromos kütyü szart se ér, ahogy sejtettem is, amikor beletettem. :-)

ZasTempra 2014.02.01. 13:47:15

@DeezL: Az más világ :)
Kényes, de marha jó futóműve van. Nagyon finomnak tartom a szervokormányt is, élvezet vele kanyarodni :)) A 75 lovas dízellel probléma nincs, az 1.7 D Tiponál jobban megy, de azért nem izomautó :) Bár még az adagolóját át se nézettem, amióta nálam van. Pedig lehet kéne, mert mostanában jobban kormol, és döcögősebben is indul az új izzítógyertyák ellenére. Ahogy én hajtom sok várossal, néha-néha azért kihasználva a teljesítményét, úgy fogyaszt 6-6,5 liter körül. A Tipoból átülve először szokatlan volt az index-és világításkapcsolók helyzete (a Tipohoz képest sokkal magasabban vannak, fel kell nyúlni érte), és hiába állítható a kormány, de legmagasabb állásban is pont ott van mint a fix kormányos Tipon. Aztán ahogy megszokja az ember és néha-néha átül a Tipoba (ha épp a mutter lenyúlja a Mareát.. :D ) akkor a Mareát sokkal ergonomikusabbnak találni :)
A legkirályabb az elektromos deréktámasz :D Marha jó oldaltartása van az ülésnek, jó tág határok között lehet állítani. Fura viszont hogy a motorzaj egy csöppet jobban beszűrődik a Tipohoz képest 100-as tempónál. Ellenben 70-80-nál síri csend van :) Hely hátul is van, de középen nem ülnék sokat mert elég kemény a hátsó kartámasz miatt az üléstámla, és az ülés közepe is magasabb és keskenyebb a párnázása is. 4 személynek nem kell kényelmesebb szerintem.
A csomagtartója meg akkora, hogy a barátnőmmel simán el tudtunk aludni két matracon ledöntött ülésekkel a Volt fesztiválon benne :D

DeezL 2014.02.02. 21:09:05

@ZasTempra: csak mert ez az 1910ccmes TD 75 TD 100as motorból sokat csináltam anno

Peter Csongradi 2014.02.12. 19:17:42

Gratulálok az 'új' kocsihoz! Ezek nagyon jó autók, 33 éves koromra jutottam el oda, hogy több mint 20 saját és rengeteg más 'tesztelt' autó után végre kipróbálhattam egy ilyen 190D-t, és egy hajszálon múlott, hogy az enyém lett. A cimborám másnak adta el sajnos. Egyszer biztosan lesz egy 'öreg' Diesel Mercedesem. Üdv!

Tomchy 2014.03.08. 21:21:25

@Rocko-: Jogos a meglátás, a fotó után épp megálltak becsukni. Először azt hittem, meg akarják érdeklődni tisztelettel, miért fotózom őket az utca közepén... :)

Csikós Zsolt 2014.03.12. 11:19:04

@Tomchy:
Hehe, megismerem a leányzót!
süti beállítások módosítása