Nem kérsz kávét g..i?

  2010. március 03. - Csikós Zsolt Címkék: dezső ponton domsjo svedorszag ponton

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve


Puttgardenbe már elég megkínzottan érkeztünk. Még Hamburg után találtunk egy Burger Kinget, ott kajáltunk, majd megírtam még egy esti posztot, és ott ledobta az agyam a gépszíjat, Tibby látta is, hogy nem vagyok már nagyon jelen, ezért átvette a vezetést. Ő se volt az a hamvas szűz, hihetik, kevés földi halandó csókolta volna őt ott szájon abban az állapotban.

Puttgarden az utolsó civilizált település a vad vikingek és egyéb trollok, meg miegymások (Winkler most mondana negyven másik, minden minimálisan művelt ember által jól tudott skandináv törzset, nekem ennyire futja) előtt, Németország búcsúkarlendítése irányunkban, fáj is a szívünk, bizonytalan területre lépünk. Ráadásul komppal. Tibby már előre hány, Karesz tömi magába a pánikgyógyszert, Sipos nem szól, de furcsán villog a szemüvege. Még gyorsan fotózok egyet a komp előtt, majd jegesedő bőrfelülettel, kicsit repedezve bedőlök a hátsó ülésre. Pedig skandinávkompozni jó, csak ezek még nem tudják.

P1230270

Beállunk a hajógyomorba, finom remegés, a vonatszerelvénnyi főtengely pörögni kezd, eredemény: egy zöld Tibby és egy sárgás árnyalatú Karesz. Sipos elvesztette az övtáskáját, rajta egészen másfajta pánik tör ki. felforgatja az Insignia belsejét, tucatjával röpködnek kifele a csomagok, végül valahol a középső kipufogódob, az utastérpadló-gumidugók és a zajszigetelés közé szorulva megtalálja. Ő már boldog, minden relatív.

Lépcsőzünk egy sort, aztán a második emelettől inkább a liftet választjuk. Tibby szeme felcsillan, a falra függesztett, két csikket tartalmazó hamutartóra, majd Kareszra néz – baszki, egy lift, amiben dohányozni lehet! Nincs nála cigi, boioioiong. Karesz, aki a tüdőrákosnak is szívesen ad egy dobozzal a halálos ágyán, most mégsem nyújtja a dobozt, szívatja. Szerencsére mielőtt Tibby bealázná magát a sárga földbe, és kivenné valamelyik nikotintól sárgálló dán csikket, felér velünk a lift. A padlóról enni lehet, minden elvágólag, barátságos színek plusz króm, ez már Skandinávia.

P1230274

Egy ideig eltart, mire a pneumatikus ajtót sikerül kinyitnunk, majd kitámolygunk a jeges fedélzetre. Hű, itt baromi hideg van. Baromi. A zöld, illetve sárga árnyalatú arcbőrt viselő kartársak távolról szemlélik a korlátot, itt már egyre erősebben valami kihalófélben lévő ausztráliai papagájfajtához hasonlítanak, legalábbis a színük alapján. Sipos azonban rohan fotózni, végignézzük, amint kis híján átlendül a jeges korláton a tengerbe. A csobbanás elmarad, a kép elkészül, majd még sok. Át a túlsó dekkre, amerről a hold süt. Hátborzongatóan szép látvány, újabb adag nagy mennyiségű elektronikus zaj keletkezik a memóriakártyákon. Őrjöngünk, annyira jól érezzük magunkat, mindenki felébred a kómából, már bent, a „very seventies” plüssborítású kagylószékeken ülve megváltjuk a világot.

Vége a tripnek, ki a hajógyomorból, Tibby eltűnik az Insignia-ülésben, csak abból tudom, hogy él, hogy néha azért bevesz egy kanyart, meg lassít a sebességkorlátozásoknál. Itt már hó van, nem sok, de egyértelműen más a klíma. Harap a hideg, holott csak öt a mínusz. Felhívjuk az embert a Dragor Fort hotelben, hogy késünk az éjfélhez képest – olyan másfél órát. Barátságosan veszi hírt, hogy aznap éjjel gyakorlatilag nem alszik.

Igazán azt sem tudjuk, milyen földrészen vagyunk, amikor megérkezünk Koppenhágába. A navi konokul visz a marsbéli sötétben, ilyenkor már nem beszélget az ember, hiszen nincs már agya. Egyszer csak partra húzott jachtok tűnnek fel állványokon, a sötétből valami fagyott felület sejlik fel. A vitorlások között egy keskeny, hepehupás földút, az Igo csak visz tovább. Valami földszintes, fura épülethez érünk. Megérkeztünk. Fél kettő van, megvolt majdnem az 1600 kilométer.

P1230297

A tulaj szimpatikus, szakállas, ötvenes manus. Hamar összehaverkodunk. Mesél a helyről. 2002-ig erőd volt, akkor építették át szállodává. Most hét szoba van, teli a ház, nekünk épp oda tudja adni az utolsó kettőt. Kérdezi, hova megyünk, mondjuk fel, északnak, 1250 kilométerre innen, egy 48 éves Mercedesért. Mosolyog, nem lepődik meg, van erre is elég hülye. Bevisz az irodába. Évente kétszer nála, a szálloda előtt tartanak veterán-összeröffenést a koppenhágai oldtimeresek. Peregnek a gépek, illetve a képek a monitoron, háromnegyed kettő van, mi a világvégén, imént még beszélni sem tudtunk, olyan fáradtak voltunk, most vitázunk az autókról, melyik, micsoda. Az autóbuzéria internacionalizmusa összeköt, serkent, élénkít.

Aztán megmutatja még a két stabilmotort az épületben, mindkettő 1951-ben készült, feltehetőleg hajómotornak. Ezek termelték a kaszárnyának az áramot.- A végükön 100 és 380 voltos generátor, egy szobával odébb pedig két-két 380-as villanymotor, amelyek további generátorokat hajtanak, hogy legyen 400 és 500 volt is. Teljesen valószerűtlen ilyet megélni hajnali kettőkor. A motorok gyártmánya Burmeister & Wain, helyi készítésűek, 110 lóerősek és dízelek. Az egyiket javítják épp, de mindkettő működőképes, rendszerint beüzemelik őket, a cég, amelyik gyártotta őket, ma is létezik, az is szereli. Persze a hotelnek ma már saját árama van, de ezek kellenek ide.

Még bedöntünk egy altatósört (Tuborg, mi más), aztán ki-ki párosával szobára... bocsánat, szobába. Karesz egy szemvillantás alatt a vécén terem, már pufog is, állítólag Hamburg óta rohamoz a medve a barlangból. Engem egyetlen ártatlan vizelési inger-levezetés választ el az azonnali alvástól (nem fürdök, basszus, férfiak vagyunk, majd reggel eljátszom a kultúrembert), az viszont nagyon. Vonyítok, kaparom a fürdőszobaajtót, Karesz röhög bentről, hallom, jól szelel a kipufogó. Oké, mindjárt megoldom. Átmegyek Bendéékhez, majd náluk, bérbe. Egy frászt. A mi szárnyunk folyosóját bezárta a barátunk, márpedig egy dán tengerparti erőd folyosójának az ajtaja nem az a dolog, amit az ember csak úgy felpattint vállal. Őrjöngök, vissza a szobába. Feltépem a pontosan száz éves ablaktáblákat, kimászom a hóra, de minden iszonyú rendezett, kivilágított. Itt nem lehet. Átvágok az öböl felé, a süvítő szélben eljátszom az esőistent. Visszamászok, testhőmérsékletem három fok. Még felteszek mindent töltődni, beállítom a mobilt reggel nyolcra, az annyi mint öt és fél óra alvás, a tegnapi másfélnél még mindig sokkal több. Kikapcsolom a telefont, mire Karesz kiröppen a vécéből már alszom.

P1230303

Karesz azonban nem az a fajta, aki kikapcsolja a mobilt. Otthon, Viszen pedig korán kelnek a haverok, és baromi kíváncsiak. Fél nyolcig bírják visszatartani a telefonálhatnékot. Karesznek a hangosabbik fajta mobilja van, és mivel otthon, a kompresszor sivítása mellett is meg kell hallania, ezért maximumon tartja a csengetés hangerejét. Ilyen éktelen üvöltésre utoljára a seregben ébredtem. Ő viszont erre sem. A mobil végigordít egy fél percet két Metallica-koncert teljes hangerejével, Karesz csak addigra eszmél fel, mire elhallgat. Nézem az órát, fél órát próbált valaki elvenni az alvásomból, káromkodok, nem hagyom magam. A falnak fordulok, erőből visszaalszom. Karesznek viszont kiröppent az álom a szeméből. felkel, felfedezi a vízforralót. Feltesz vasszert főni. Próbáltak már ilyen modern vízforraló hangjára aludni? Halkan kezdi, épp csak kicsit zsizseg, de ez már olyan hang, mint a szúnyogé nyáron, az ember tudja, hogy mindjárt rosszabb lesz, egy perc múlva nem ússza meg, hogy talpon legyen. Aztán rákapcsol még, jönnek a kicsi dübörgések, rotyogások, szuszogások, majd a full Monty, amikor egy orbitális, falremegtető crescendóval durran egy óriásit a bimetál vezérelte kapcsológomb, és halj, karattyoló sóhajjal vége az előadásnak. Annyira szerettem volna még egy kicsit aludni, hogy még ezt is túléltem, és visszacsusszantam az álomba.

„Nem kérsz kávét g..i?” - kérdezi Karesz egy perccel később, amikor már biztos benne hogy nyert. Én félálomban hallom, tudják, amikor az ember agyába még csak-csak bemegy az infó, de beszélni nem képes. Alszom tovább. Egy percet. Újabb csillárszaggató csörgés, egy másik fajta dallam, ezt nem úszhattam meg, tudtam jól. Mondtam már, hogy imádom a mobiltelefonokat? Vesztettem, beismerem, felkelek, megtiportan megkezdem a napot. Talán majd ma éjjel alszom.

Mivel most először van internetünk az út során, reggeli után gyorsan nekiállok képeket kicsinyíteni, szelektálni, vágni, feltölteni az ftpre. Tibbyék szobájában, mert a miénkben nem megy a wifi. Ez egy wifi, a pifi. Náluk is akadozik. Hetvenhat darab, parányi képet próbálok felnyomni, tíz perc alatt felcsusszan öt. Kivárjuk, legfeljebb elúszik a Merci Domsjőben.

DSCF7723

Amíg a bitek röpködnek a kaszárnya éterében, mindenki kitódul fotózni. Az erőd egészen fantasztikus. Lényegében egy földtúrásba építették bele, a tenger felől nem is látszik belőle semmi. A tetőről – vagy inkább hegygerincről? - látszik a messzeségben az Öresund-híd, amelyet 1999-ben adtak át, és Európa leghosszabb hídja. Mellesleg kábé fél óra múlva átszeljük, hogy Malmőben legyünk. Csodás építmény, ráadásul – mivel a koppenhágai reptér pont mellettünk van – folyamatosan szállnak le a gépek, amint fotózzuk.

Aztán feladjuk a képfeltöltést egy tucat fotó után, mert ha ezzel a szakadozó wifivel akarnánk kivárni, már visszafelé jönnénk, mire elkészülne. Inkább fizetünk, autót tömünk, húzunk. Megyünk ABBA a nevezetes Svédországba, juhé.

11:30-as híradásunkat olvashatták a Budapest-Domsjö Expresszről, Malmö mellől.

(Jelenleg itt tartanak, Uppsala meglehet, Domsjö talán - omm-)

A sztori eddig:

1.rész, 2.rész, 3.rész, 4.rész, 5.rész, 6.rész, 7.rész, 8.rész, 9. rész, 10.rész, 11.rész, 12.rész, 13.rész, 14.rész, 15.rész



(X) akiknek köszönhetjük:

 

 

 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr1001805934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.03.03. 18:12:49

@domi0318: Ne sírjá, örűjjé :)

2010.03.03. 18:14:28

@Fomics: Szegény monitor..az se alszik ma iccaka :)

Figyejjémmá 2010.03.03. 18:15:08

@Balchee74: Továbbá jelen folyamodmányosan támogatom, hogy nemzeti kulturális alap, miszerint is több paragrafus értelmében is hatályosan kijelenthető! Mindazonáltal kultörörökségi értékben nem elhanyagolható! Mindezek tekintetében legyenek szivesek nemzeti kultúrális örökséggé nyilvánitani, ellenkező esetben kénytelenek leszünk az önök lakó és munkahelyének szellőzést és kitekintést nyujtó eszközeinek (u.n.:ablakok) Fél (azaz nem egész, bár kirivó esetben akár egész) Téglával (azaz rendeszeresített vörös szinü épitőanyaggal) vagy utcakővel ( azt biztos tudják mi. Jó nagy és fáj ha fejenb@sz) jelentős felületi sérülést okozni( azaz: beb@szni)
10telettel:
az alulírott fenntemlitettek

Solimo 2010.03.03. 18:16:01

A harminchárom képből 19-en nincs autó!
Cartérítést kérek! 24 órán belül öregmercis képeket! Sokat!
(Egyébként hajrá Csikós Úr & Co! Klassz a kaland!)

2010.03.03. 18:16:44

@The Good Boy: Akartam javallani már, hogy KÖRBE jöjjenek haza (Finnország- Baltikum), de olyan más pöcsével csalánt hegyezni dolog lenne...de Finno-ban tudok egy helyet, ahol szívesen látnák őket.

Kvázi az egész ország.

Ja, és Karesz se szineződne el a kompon :)

domi0318 2010.03.03. 18:16:58

@Balchee74: sírva vigad a magyar :)))

Alf (törölt) 2010.03.03. 18:17:38

@Nesebar: Nem értem mi ezzel a gond.
a legtöbb veteránosnak volt ilyen kalandja ."autóelhozás" Ez egy külön műfaja az utazásoknak, de nem sok írásmű szól róla, és most itt van egy élőben, egy olyan oldalon, amit naponta megnézegetünk, olyan kicsit, mintha ismernéd azokat, akik mennek, Csikós már a fél életét megírta cikkek formájában és elég lúzer néha ahhoz, hogy mindannyian azonosulni tudjunk vele.

Szóval ha te mész, csak a család. De ha Tallinn fele hozod a kocsit, téged is szívesen látunk, így ismeretlenben is

:)

domi0318 2010.03.03. 18:19:09

Kedves Kommenttársak! nem tudom tovább húzni: el kell mennem a napi/holnapi sör+cigi adagért, meg elfogyott, márpedig ez hosszú éjszaka lesz megint! tartsátok a frontot, mingyá gyüvök! :))

albert1 2010.03.03. 18:21:16

@ommm: Omm!
Miért evidens, hogy az Insignia a sajtósé? Most láttam ezt a darabot az egyik újságban tesztelve.
(Tudom, megfogtam a lényeget. :)

HAJRÁ CSIKÓS!

2010.03.03. 18:21:56

@digitális küllő: ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ, eztet most vettem észre :)
Olyan, mint az "khmmm and khmmm" csokigolyó reklámja:

- Piros, te miért akarsz a karácsony hivatalos édessége lenni?
- Hát mert piros a télapó kabátja, a díszek a fán, az emberek orra, a piros a melegség színe, a tűzé, a barátságé.
- Ok, köszönjük, következőt!
...és te sárga, te miért akarsz a karácsony hivatalos édessége lenni?
- Hát mert ilyen színű a hó.
- De hát a hó az fehér.
- Eleinte igen...

Figyejjémmá 2010.03.03. 18:22:29

@Balchee74: Gyere sííírj a vállamoon... Ne ott.. a másikon. Vagy hogy énekelte az a jumbó jimmi. :D
Evvan bazzeeg ( má megint kisért a vén taliga) A csikós kalandozik, mi izgalmunkban beb@szunk, de veszélyesen. Bear Grylls meg a fals túlélőizéi. a tökömet. Csikós Grylls pontontúrája. az a valami! :)
Ezt adlja le a discovery! Ez a bárnembárakármi. :)

2010.03.03. 18:26:33

Na, megyek ESŐISTENEZNI, aztán haza.
Kár, hogy itt már nincs hó...

Látom, hogy holnap se sokat lendítem előre a gdp-t...asszem tisztességes leszek és kiveszem szabinak.

Bis Morgen!

mnandy 2010.03.03. 18:27:23

van valakinek pozíciótippje?

Alf (törölt) 2010.03.03. 18:30:12

@Balchee74: Én is javasoltam, hogy a baltikumon keresztül jöjjenek, mert így kevesebbet kellene autózni, pihenhetnének egyet a kompon.

Stocholm - Tallinn - Lublin - Presov - Kassa - Miskolc - Bp

Figyejjémmá 2010.03.03. 18:30:14

valaki mondja meg mi legyen az indok, hogy a mára igért grafikák nincsenek készen...
HoltPonton vagyok? vagy mi?

lanciabacci 2010.03.03. 18:32:47

@mnandy:
Na, ha jól látom, még 600km. Ha innentől 60-as átlagot mennek a hóban, akkor még 10 óra. De aludni is akarnak szerintem... szóval azért szoros lesz, az tuti.

Apropó, Középföldén bárhol lehet az út mellett szállást találni, vagy kötve vannak valamilyen helyszínhez?

mnandy 2010.03.03. 18:33:45

@Figyejjémmá: köszi, 1-1! de komolyan, a locality dimenziójában esetleg? :)

mnandy 2010.03.03. 18:36:02

@lanciabacci: 600 az Uppsala, vagy a végcél? ha Uppsala, akkor már most szorosnak tűnik.
"Nagyon aggódom!' (Tuvok, a VOY záró epizód első felében.)

Stölcni 2010.03.03. 18:37:22

@Balchee74:

15°C. Spanyolországban az emberek télikabátot és kesztyűt húznak.

A domsjöiek kifekszenek napozni.

10°C. A franciák hiábavalóan próbálják bekapcsolni a központi fűtést.
A domsjöiek virágokat ültetnek a kertben.

5°C. Az olasz kocsik nem indulnak.
A domsjöiek még kabriókat használnak.

0°C. Megfagy a desztillált víz.
A domsjöi patak vize kicsit sűrűbbé válik, nehezebb benne úszni.

-5°C. A kaliforniaiak a fagyhalál küszöbén állnak.
A domsjöiek még egy utolsó roston sütést rendeznek a szabadban a tél
beállta előtt.

-10°C. A britek fűteni kezdenek.
A domsjöiek hosszú ujjú pólót vesznek.

-20°C. Az ausztrálok elmenekülnek Mallorcáról.
A domsjöiek Szentiván éjjét ünneplik. Beköszönt az ősz.

-30°C. A görögök halálra fagynak, és eltűnnek a Földről.
A domsjöiek elkezdenek házon belül mosni.

-40°C. Párizs összeroppan a hideg súlya alatt.
A domsjöiek sorban állnak a hot-dogos standok előtt.

-50°C. A jegesmedvéket kimenekítik az Északi Sarkról.
A svéd hadsereg elhalasztja a téli túlélő gyakorlatát a gyenge
időjárásra hivatkozva.

-60°C. Korvatunturi (A Télapó otthona) befagy.
A domsjöiek kivesznek egy filmet, és otthon maradnak.

-70°C. A pót-Télapó délre költözik.
A domsjöiek kicsit idegesek lesznek, mert a Koskenkorva vodkájukat már nem
tárolhatják a szabadban. A svéd hadsereg megkezdi a túlélő gyakorlatot.

-183°C. Az ételben található mikróbák elpusztulnak.
A svéd tehenek gazdájuk hideg kezeire panaszkodnak.

-273°C Minden atom alapú molekula mozgása leáll.
A domsjöiek csak ennyit mondanak: "Hideg van ma odakint!"

-300°C Befagy a Pokol.
A domsjöiek rácsodálkoznak az érkező Csikósra és a TC-csapatra...

dr.oid 2010.03.03. 18:38:33

Nem azon az útvonalon süllyedt el a komp a nyitva maradt raktérajtó miatt? Túl kockázatos. Ha újra bekövetkezne hasonló havaria, mindenkit kimentene a parti őrség csak Csikós úszkálna őrjöngve mentőmellényben a jeges Balti-tengerben és ordítva keresné imádott Pontonját...:)

lanciabacci 2010.03.03. 18:42:13

@mnandy: Domsjö, vagyis a végcél. Bende sms-éből tippeltem egyébként, amiben azt írta, hogy Stockholm előtt 100-al vannak épp.

karlmann 2010.03.03. 18:49:43

Ettől a WC sztoritól kész vagyok. Csikós tényleg úgy ír, mint Rejtő. Ezt abból a legkönnyebb megállapítani, hogy az egységnyi időre jutó sírva röhögések száma azonos.

Másrészt azon gondolkoztam, hogy ha az odaút ilyen "eseményekkel" van teli, mi lesz visszafelé?

gnme 2010.03.03. 18:50:32

:-)

Hehh.. esik a színvonal, hamarosan a Balog Tibi fog tanulni Tőlük :D

"..azt mongyad ami oda van ÍRVA bazd meg!.."

Figyejjémmá 2010.03.03. 18:50:50

és közben ki nem sz@rja le a melyik "párt" hol "ünnepel"-t ? Emberek ez kurvajó! Hozzák haza a FRAM-ot ő volt a sarkkutató hajó, oszt jónapot!
Amugy nem lehetne, hogy az NKH élére esetleg neadjisten ilyen hozzáértő emberkéket raknánk? Na jó.. ez utópia.
De én már előre is teszem a piálást. :)

Bambano 2010.03.03. 18:51:06

@karlmann: kevesebbet fog írni, mert vezetni fog.

baloo112 2010.03.03. 18:58:30

Kedves Mindenki!

Tud valaki hiteltérdemlően nyilatkozni arról hogy melyik útvonal jobb?
A szlovák-cseh német, vagy az osztrák-német.
És arról hogy melyik komp éri meg?
Gyorsaságban? és árban?

Előre is köszi.

Small Devil 2010.03.03. 19:04:38

@baloo112:

attól függ milyen céllal utazol, és milyen felállásban, mennyi időd van utazni :D

Alf (törölt) 2010.03.03. 19:30:07

@dr.oid: nem, az a tallinn- stockholm útvonalon süllyedt el, és 70 évre titkosítva van, hogy miért, a roncsot tilos kutatni, vagy megközelíteni...

A legtöbb ember szerint volt szovjet haditechnikát vittek a svédeknek, és robbanás okozta a balesetet.

A halottak hozzátartozói hiába kérik, hogy lehessen a roncsot kutatni, a svéd és finn hadsereg őrzi, a kormányok pedig nem engednek.

biztos a raktérajtó miatt...

olyan hirtelen süllyedt el, hogy 700 embernek nem volt ideje kiérni a hajó belsejéből.

852 ember halt meg.

Figyejjémmá 2010.03.03. 19:33:43

@Alf: és még ufó is lehet ott! :D

domi0318 2010.03.03. 19:35:55

@Figyejjémmá: meg különben is: "helsinki, nyugat-e?" :)))

karlmann 2010.03.03. 19:36:30

@Bambano:

Az sajnos valószínű, de én speciel arra gondoltam, hogy egy 48 éves tökismeretlen járgánnyal visszafelé kicsit húzósabb lesz. Mert Csikós eddigi írásaiból úgy vettem ki, hogy távolról sem vezetett annyit Ponton-t, mint állólámpást.

A másik, hogy visszafelé is igyekezniük kell, mert gyanítom hétfőn mindenkinek dolgozni kell(ene). Lehet, hogy az öreg gép jól bírja magát, de ez nem egy szimpla kirándulás lesz visszafelé, ráérősen a tájat csodálva. Ezért mondom, hogy az igazán nehéz a visszaút lesz. Ráadásul akkorra már nagyon fáradtak lesznek.

Alf (törölt) 2010.03.03. 19:37:56

@Alf: de nem akarom elrontani a bulit, ez itt észtországban érzékeny téma, ismerősünk apja is a hajón volt.

MAGADAN 2010.03.03. 19:38:00

CSik!Ne fürgyé le!

Alf (törölt) 2010.03.03. 19:39:10

@karlmann: Dolgozni?
Dehát nekik ez a munkájuk :)

Fomics 2010.03.03. 19:43:52

@Figyejjémmá: Fram Múzeum a hajóval együtt Olsóban van.Ha kell, sok sok képet tudok küldeni.

domi0318 2010.03.03. 19:44:26

@Figyejjémmá: "háááát! momentán, momentán még nyugat... de már komp jár át Leningrádba!" :)))

Bambano 2010.03.03. 19:47:22

@karlmann: ezek egy olyan bolond munkahelyen dolgoznak, hogy nekik most munkaidő van:P

nyilvánvaló, hogy hazafelé sem lesz sétagalopp...

domi0318 2010.03.03. 19:49:09

@karlmann: igazad lehet. azért qrva szívesen beülnék a hétfő reggeli TC stábértekezletre... :))
meg szerintem Karesz a lóbőrt fogja húzni az aknában :))

karlmann 2010.03.03. 19:50:43

@Alf:
Mondjuk Katinak, meg Karesznek nem egészen.
Másrészt a gondolom szerkesztőség sem tudja túl sokáig nélkülözni sem Csikóst sem Bendét.

karlmann 2010.03.03. 19:53:17

@domi0318:
Arra a hétfő reggeli értekezletre én is szívesen beülnék. Sőt, ha el tudnék menni, megnézném az érkezésüket is.

domi0318 2010.03.03. 19:55:01

@karlmann: én lehet, hogy szerzek vhonnan vmi DHL, vagy GLS ruhát, bemegyek, és eljátszom, hogy csomagot hoztam :))) csak nem b#sznak ki :)))

karlmann 2010.03.03. 19:55:12

@Bambano:
Szerintem hazafelé kétszer húzósabb lesz. Viszont azt hiszem az élmények utólag majd bőven kárpótolják őket.

karlmann 2010.03.03. 19:59:11

@domi0318:

Mást mondok, ha beöltözöl takarítónak sokkal tovább bent maradhatsz. De lehet, hogy egyszerűbb, ha még pénteken "viszel csomagot" és előre bepoloskázod a helyiséget.

Pajkos kisdömper 2010.03.03. 20:00:39

@Figyejjémmá: a 2.-ik sörömön és a 3-ik paprikás nemiroff-on tul rájöttem,igazad van:)))És elfogyott minden,el kell kacsázzak a tecsóba utánpótlásért.....:)

Figyejjémmá 2010.03.03. 20:02:55

@Pajkos kisdömper: ÉS erre én is elfogytam, és még melóm is van. de holnapra esküszöm alkotok csikós sarkkutatósat is. Most viszont irány a munka és aztán haza.
További jó nyomkövetést mindenkinek, és Hajrá Csikiék!!!

domi0318 2010.03.03. 20:02:55

@karlmann: esetleg szobanövénynek álcázom magam. vagy színesfénymásolónak! :))
viccet félretéve: menjünk oda sokan, és csináljunk critical mass-t :)))
"még kér a nép..." :))

@Pajkos kisdömper: ismerős sztori! én már túl vagyok a beszerzésen :)

sargarigo 2010.03.03. 20:03:08

Délutánból kifolyólag rommá aludttam magam,majd riadttan ugrottam ki az ágyból:HOL VAGY CSIKÓS!!Előzmények-
Itthon voltam ma,lévén az Alfán fékeket kelett cserélni,menetrend szerint szétvertem az ujjam délig,majd 4-re kész lettem a cserékkel.Szerencse,hogy csak 4 kerekü a talján dög mert nincs több ujjam annál amit kaptam.
Feeling megvan-Beer Grils mászkál a Diskovery-n,szikláról sziklára,Csikósunk a jéggel dacol,én meg az ujjaimmal.
Szóval a feeling:164 -es Alfa,nekivágtam Hollandiának,munka ügyben.Jó magyar szokás szerint munka megszünt mire odaértem,de nem esünk pánikba,beszélem a taljánt,igy arra gondoltam,némi kitérővel,Francia,Svájc,Olasz,elindulok haza és közben melót is keresek.
Mivel a fokhagymaföldiekkel nem lehet szót érteni,svájc pedig kiesett,igy olaszban álltam meg sok-sok-sok helyen.
Lavoró semmi,tudod válság van-gyönyörü helyeken jártam,kocsiban aludttam,ami nem volt nehéz ,lévén ez egy nagy dög.
Aztán tarvisio:Elfogyott a lelkesedés,a zseton is,meg a kaja is.Utolsó egységeimen hazacsörögtem,ugyan töltsenek már a visámra,röpke 30000 bagatell forintot.Szerintem akor fordult meg a fejükben,az otthoniaknak,hogy ott egyen meg a fene ahol vagyok.De azért küldték, másnapra ott volt a kártyámon,tankolás,pizza,irány a határ.
A sógóroknál jártam mikor egyszer csak nm ment a váltás-éjszaka,olyan hideg volt ,hogy a minuszok sem röpködttek,mert fáztak.Hosszú anyázások közepette kideritettem,hogy a váltórud összekötö anyáját elhagytam,egyszerüen leforgott,majd a csavar is kiesett.Mivel készültem anyából,igy találtam is egyet,miközben ezerrel süvitettek el melettem a német vackokkal.Szóval-elemlámpa szájba,világit-kotorászik,megéget.becsavar-indit,van bódottág,tudok váltani.Nem feszitem tovább,nem én vagyok a poszt sztárja,csak elöntött az emlékek hada-hazaértem.

Pajkos kisdömper 2010.03.03. 20:03:29

@Stölcni: jössz egy monitor takaritással...és egy korty sörrel,mert az uccsó a monitoron landolt:)))

Figyejjémmá 2010.03.03. 20:09:50

@Stölcni: marhaállat. :D Ez odabaszta az egész napom.:D Orvoshoz mennyé vissza bazzeeg! :D Te sem leszel már hülye. :D

domi0318 2010.03.03. 20:11:11

@sargarigo: ",csak elöntött az emlékek hada-hazaértem." és ennek örül a Belsőség :))

sargarigo 2010.03.03. 20:12:50

@domi0318: Gondoltam nem feszitem tovább:-)))

harry manback 2010.03.03. 20:14:28

az hogy lehet, hogy a csikós jobban ír félkómában, mint bárki más?

Cortina V6 2010.03.03. 20:18:30

@sargarigo: Talan tobb eselyed lett volna,Hollandiabol atkompolni ide.

sargarigo 2010.03.03. 20:24:31

@Cortina V6: A kompból kicsit elegem lett,rövid leszek,afrikába mentem,Gibraltárnál behajóztam,majd irány a tenger,a karfába kapaszkodva ültem végig az utat,a pincérből hol a fejét-hol a lábát láttam,szerintem a világ legnagyobb vihara engem tisztett meg tombolásával,a Katrina ahoz képest egy ajtót kapargató kiscica volt.
Akkor megfogadttam,hogy soha többet komp-hajó-csónak-kád!Semmi amiben sok viz van.

clubman 2010.03.03. 20:42:28

@Suttora: Mi a rák az az Ezeröcsi? Egy linket lécci.

2,5mach 2010.03.03. 20:51:44

Én egyszer úgy értem haza a fater Wartburgjával hogy a csomgtartóban talált spárgát kötöttem a karbira mert a gázbowden megunta a melót. Kézigáz mint a traktorban. Igaz ez csak 100 km volt. De egyszer megvolt a Szentes-Szolnok táv is harmadikban kuplung nélkül.
Hol járnak már a kelet ejrópaiak?

domi0318 2010.03.03. 20:51:52

@clubman: és lassan történelmi fotó Winklerről: még a melegpornószínész-bajusz nélkül :)))

Garp 2010.03.03. 20:59:34

@Balchee74: nagyonjó:))

@Csikós Zsolt: "Németország búcsúkarlendítése irányunkban" - tudom, hülyevagyok, belemagyarázok, de nagyon elkezdtem vigyorogni, arra gondoltam, fáradt ember sokféle hülyeségre képes. Aztán rájöttem, én pörögtem túl. :D

"Megyünk ABBA a nevezetes Svédországba, juhé." - mondom a fáradt ember....és még azt hittem, nekem vannak szar szóvicceim :)).

Mondtam mér, hogy vigyorogni járok ide? :D

2,5mach 2010.03.03. 21:00:38

Ha valakit érdekel, itt aludtak a vándorok: Prins Knuds Dæmning 4
55.588887, 12.677949 A gugliban nagyon szépen látszik a "szálloda".

Wesszájd Gábor 2010.03.03. 21:02:57

Komolyan mondom, a képek alapján egyedül Karesz legény a gáton. A többiekről lerí, h meggyötört zombik. Csikós meg annyira KO, hogy nem is merik a többiek fotózni :D

vfero 2010.03.03. 21:14:03

Tisztelt Csikós Úr!

A gyermekem (1évesen) a mellkasomon aludt, amíg a poszt olvasásával nem értem az esti kipufogós sztoriig. Ekkor a röhögésem nem tudtam vissza fojtani, ezért felébredt, de nem bánom.
Köszönöm ezt az élvezetet, szenzációs!
Remélem több alkalommal is hasonló állapotban fog írni!

clubman 2010.03.03. 21:14:05

@Pajkos kisdömper: Lecserélted a Sportot Kacsára? :-))

clubman 2010.03.03. 21:19:08

@sargarigo: Ha ugyanannál a banknál töltötték volna, mint ahol a kártyád van, akkor rögtön rajta lett volna a pénz. Szerintem.

sargarigo 2010.03.03. 21:22:29

@clubman: Ott töltötték,csak kellet egy nap mire megszerzik,sajnos nincs pénzfa a kertbe ültetve,de már tervezem:-)

Fomics 2010.03.03. 21:33:38

@sargarigo: Azért arról a viharról mások is írtak volna, nem gondolod?De legalább a pánik az saját.

sargarigo 2010.03.03. 21:35:45

@Fomics: Na nem tegnap történt ám,de a kételkedés a tied az emlék az enyém.

Gomulka Béla 2010.03.03. 21:42:06

@Stölcni: Mínusz 16: a hollandok befu"tenek a kemencébe. (Ma mondta a gyerek, eddig nem tudtam hogy mi az a Dutch oven, mert annyira ártatlan vagyok, hogy na!)

domi0318 2010.03.03. 21:52:25

@Fomics: ez mondjuk az én fejembe is csavart hajtott! vihar egy pohár vízben :))
de béke urak, bééééke!!! :))

Katchikan 2010.03.03. 21:57:26

Csikós mester!

Népi motívumokkal tűzdelt elebeszélésed volt számomra a nap csúcspontja!
A belsőségek megszemélyesítésén, a mélyből fakadó ösztönlény zabolázatlan kitörésein még mingig röhögök! Csak így tovább, ne hagyd hogy az újságírók kezét gúzsba kötő sablonok korlátozzanak! :)

helyzetjelentés a céltól kissé északról:
Ma alig esett a hó, a gondot leginkább az erős szél okozta, mindenfelé hóbuckákat épített a szél. Délebbre is hasonló helyzet volt, de az utakat legalább majdnem aszfaltig takarította.

@geegee: igen, autókat tesztelünk :), most 9-en vagyunk Magyarhonból. A tesztpályákra sajnos civil nem mehet, de a környékben mindig lehet találkozni elvetemült fotósokkal, akik a legújabb verdákra vadásznak.

Garp 2010.03.03. 22:06:29

@Secnir: 2500km 2 komppal leggyorsabban 36 óra végig autópálya, csak Mo-n autóút. Főként 160-170-el, minimum 130. Ők még aludni is megálltak és Szlovákián cseheken keresztül szigorúan sebességkorlátot tartva. Miről beszélsz? 7 óra alatt olyan utakon 850km - nagyon tudsz, vagy nagy mákod volt.

Fomics 2010.03.03. 22:11:19

Ök utaznak, mi parázunk.Röhej.Mint a focimeccsen.Ök játszanak, mi ordítunk
Mindenki ök szeretne lenni.
Szerintem meg bizzunk bennük, hogy a megszállottak szerintünk is azt csinálják amit mi is szerettünk volna.
Oszt, lófasz , lehet ábrándozni, hogy én mit csináltam volna.De nem csináltam.Oszt ök meg csinálták.Vazze!Bezzeg!Bazzeg!

misinator 2010.03.03. 22:14:46

@sargarigo: Rövid út: /Miskolc-Nyiregyháza-Miskolc/ éjszakai kaszinótúra. NAGYPOLÁK. Haverral középső dob feltöltetve üveggyapot csőhéjjal. A mondás az, hogy képezzen fémpálcákból tartókeretet. Ő - utólag döbbenve - betesz kettő(!) pálcát. Eredmény: eldugult dob. Szerszámkészlet valamiért otthon. A mindenkor vitt szerelőruha otthon /szárad/, G.ci hideg idő, dzsuva. Öltöny. Odafele csak lassul /max. 60km/h. Üzemanyagnyelés Nyiregyházáig, mint máskor oda-vissza... Hazafelé nehéz beindulás. Teljes dugulás, áramlási keresztmetszet: csőösszetételnél két 2mmm-es lyuk...Öblös Polák-hang helyett: Sziszegés
Alapjárat 2500, max ford. 3000. Ja, stabilmotor. Max. sebességfokozat második. Motor nagggggyon csendes, víz melegszik, fűtés naggggggyon szuper. Előttem IFA lassan. Nagyon lassan. Előzni NEM BÍROM. Gesztelynél végre elkanyarodik: Másik IFA vontatta. Hazaérkezés reggelre. Éjféltől. Majd egy tank benzin.
Haver alvás után picit meglincselve...

Domi65 2010.03.03. 22:21:06

Azért irigylem őket. Lesz mit mesélni az unokáknak. Ez egy soha meg nem ismételhető buli. A szívás része a dolognak két nap múlva már a múlté, a fáradtsággal együtt.
Fogalmazhatunk úgy is, ez az igazi csapatépítő tréning.

sargarigo 2010.03.03. 22:26:20

@misinator: Nem rossz,:-))egyszer wartbival valahol tatabánya közelében k..hideg volt,jeges minden út,természetesen belecsúsztam az árokba,aztán onnét röhögtem ahogy a kulturökör mercisek,és rokkantkártyával mindig rendelkezőterepjárósok is rendre megfekszenek miután melettem elszlalomozva gúnyos vigyorral néztek le rám.Engem kihúzott a haverom,ők szeritem most gyarapitják Ötzi mellett az ingyenes tárlatot.

misinator 2010.03.03. 22:33:49

@sargarigo: :-):-):-)
Ezekért érdemes élni! Utólag.
Haver Wareszával Karácsony reggel tükörjégen, istenháta mögötti ipari - bogárhatú - úton lecsúszás árokba. Lassan. Borulás. Lassan. Gyalog haza. Szilveszter után kicibálva. Semmi horpi: sok volt a hó...
Haver csak akkor ment haza. Apja /Warburg fétis/ kérdésére a válasz: Jó volt a buli.

De most komolyan, azon gondolkozok, hogy ezeket - ahogy az ember eszébe jut - le kéne irkálni Mr. Alzheimer érkezése előtt...

sargarigo 2010.03.03. 22:43:09

@misinator: Még mindig warez:-))
Vettem egyet egyszer 8 kir.huf-ért,rendes csávóként mentem eredetvizsgára,majd szándékoztam átiratni,jött az első pofon eredetvizsgán,mondjaa csávó,hogy ez bizony piszkálva van,kénytelen hivni a rendőröket,-hát hivjad bánom én,Jó idő volt kint ácsorgok,hajam elég kevés,kiköpött 500-as mercis tipúsu,jön a szerv-kérdezi a mercivel van gond? a magáé?-mondom nem a warbi-na ne izéljen má!
Jegyzőkönyv-az egész kapitányság rajtam röhögött.
Hónapok múlva jött az értesitő mehetek érte.Megyek a telepre,mondom az örcsákónak jöttem a warezért de hozzon már nekem valami bikázó akksit mert tuti nem indul.Mig ő elment én persze rápróbáltam,pöccre volt prömmpöm.

misinator 2010.03.03. 22:48:45

@sargarigo: Kollégának tegnap tiltott le az Octavia pdtdipdtdipdtdi: Nem kap áramot a műszerpanel. Ángyélus fórumok szerint vagy relé, vagy komplett panel...
Holnapra tudja meg az összeget...
Szóval nem prömmpöm...

sargarigo 2010.03.03. 22:52:28

@misinator: Jó is az,telibigyóelektromosbizbaz,aztán elfossa magát.
Alfám csinált ilyet,egyszer csak megált,volt gyujtás,zene minden de nem ment,elhuztuk haverhoz,egy napig mókoltunk vele,mire távsegitséggel kiderült,hogy át kell fujkodni a reléket a motortérben,utánna rögtön indult.

misinator 2010.03.03. 22:56:35

Régi szép idők: relék pöcögtetve, bizticsere menetközben/Nagypolák/, feszszabályzó hangolás csavarhúzóval, Nysa alapjáratállítás pirosnál. stb., stb.,
Volt nemrég egy video ITT régi 24 órásról: Bakker, az EGYETLEN elektromos kütyü a gyújtótrafó volt! /Két csavar elérhető helyen/

evil. 2010.03.03. 22:57:02

Na, végre el tudtam olvasni a postot, mert eddig a nyakamon lógtak, meg nem is voltam sokat itthon:) az erőd állat :) meg szépek a képek is, keep goin'! :D

misinator 2010.03.03. 23:00:30

Reggel a gazdasági program helyett a Belsőségre fognak elsőként forogni a merevlemezek!
Az agyam addig csak fel-fel pörög REM fázisban. Agyő!

sargarigo 2010.03.03. 23:00:42

@misinator: Ja,nem volt az rossz,most cserélek motort az egyik alfán,(van itthon 3):-))semmi bizbaz minden átlátható adja magát-már amikor hozzáférek-de tényleg egyszerü.
Mondjuk a warezon könnyebb volt-az megvolt egy délelött alatt.

_John_Doe_ 2010.03.03. 23:29:33

@Nesebar:
Gondolkoztál már nick cserén? :)

Nézd, az olvasók egyik felének a legnagyobb túrát életében az jelentette, ha nyáron Budapestről elautózik a Balatonra (de ilyen hosszú úton már minimum egyszer megállnak kinyújtóztatni a lábukat),
a másik fele meg ennél hosszabb utakon is túl van a haverokkal és azért olvassa, hogy röhögjön azon, más mit ront el, esetleg eszébe jussanak a saját kalandjai.

A tömeg lelkesedése meg ilyen, ezen nem értem mit csodálkozol.

Mr. Soprano 2010.03.03. 23:34:53

Na most haltam meg a nevetéstől és még van két írás amit most fogok olvasni juhééééééé

ommm 2010.03.04. 01:35:43

@Audi Achtzig: Mert tudjuk. Összesen két ilyen kombi van ott. Egyik a fehér.

Garp 2010.03.04. 01:40:17

@ommm: neked nem kéne már elunni? Vagy szolidarítasz? Mert akkor ne is zuhanyozz...:)

Garp 2010.03.04. 01:41:27

@Garp: elunni=aludni ... bahh elnézést

Suttora 2010.03.04. 01:44:31

@Garp: Neked is aludni kéne már :D

Garp 2010.03.04. 01:46:34

@Suttora: ne is mondd, 4 óra múlva kelek, 210km vezetés, 8 óra agymosás, 210km haza. És napközben nem lesz netem. Fasza.

Suttora 2010.03.04. 01:48:12

@Garp: Hát nem irigyellek. A legjobb részről maradsz le ember! :)
süti beállítások módosítása