Zabszem a seggben

  2010. március 02. - ommm Címkék: totalcar dezső ponton csikós svedorszag ponton

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Négyhengeres BMW? Ugyan már...
2015-07-30 16:22:46

...mondták nekem sokan, miután lett egy 136 lóerős E30-am. Persze hülyeség, hiszen a könnyű bódéhoz elég

Hétvége a tóparton? Belsőség-találkozó 2015!
2015-07-29 12:04:49

Öregszünk, öregszünk , más nem is jut nagyon eszembe arról, hogy immáron tizenkettedik (!) alkalommal

A trollkirály V8-cal érkezik
2015-06-22 13:58:43

Leborulok, zokogok és megadom a trollkodás brilliánsokkal díszített aranyfokozatát. Hogyan piszkíts bele egy

Szétszórjuk a VIP-jegyeket! Akár a tiéd is lehet egy!
2015-06-08 15:31:58

Úgy, ahogy az AC/DC-nek is egy igazi énekese volt és ahogy a Black Sabbath is csak Bill Warddal az igazi , úgy

Csikós és társai ma (kedd) reggel elindultak a 48 éves Mercedesért a 2600 kilométerre lévő Domsjőbe. Több ezer olvasónk és mi is drukkolunk nekik, hogy sikerüljön a vállalkozás és nagyobb gond nélkül hazaérjenek. Blogunkban folyamatosan követjük a történéseket, kora hajnalban meg is érkezett az első e-mail Bende Tibitől.

A sztori eddig:

1.rész, 2.rész

Szervusz Pista!
Reggel 4.25 van, a készülődés utolsó percei. Rita álmosan készíti a szendvicseket, és közben Csikós 4.12-kor átküldött leveleit olvasom a notebookon, és nem csapkodom a térdem a gyönyörűségtől. Lito nevű drága olvasónk írt egy jószándékú használati útmutatót a Svéd télhez, íme:

Tárgy: Tippek az útra

Hali,

most olvastam, hogy mégis nekivágsz az útnak. Gondoltam megosztok veled egy pár infót. Én itt élek Svédországban, kb. a közepén, Fagersta mellett.

Bár már március van, kicsit merésznek tartom a vállalkozást. Nem ijeszgetni szertnélek titeket, de ma is esett erre felé vagy 15 cm hó ami nehezíti a haladást. (nekem az indulást is, ma kb 1 órán át ástam a kocsit, mert elásta magát a parkolóból kifelé menet).
Amúgy nem annyira vészes - főleg, ha már voltál erre felé télen -, csak odafigyelést és felkészülést kíván a dolog. A 4x4 jó "választásnak" tűnik, szerintem nem lesz vele gondotok. A hólánc azért nem árt, és esetleg egy emelő, meg valami alátét, ha mégis elásná magát a kocsi. És természetesen vontatókötél.

El lehet mondani, hogy takarítják a havat, de nem mindig azonnal, ez viszont néha sík terepű parkolókba is megnehezíti a be- és kikecmergést, mivel a friss hó alatt valóban összetaposott hó, pontosabban jég van.

Ez nem igaz a fő közlekedési utakra. Azokat megtisztítják egy jó pár óra múlva, de mikor esik a hó, akkor tisztességesen csak egy sáv járható az autópályán, ahonnan a kocsik menetszele elviszi a havat.

A svédországi utak tele vannak sebességmérő kamerákkal. Az autópályákon nincs, csak az alacsonyabb rendű utakon. Jó előre ki vannak táblázva. Nem tudom, van-e már kapcsolat a két ország között az ilyen jellegű túlkapások behajtására, azért érdemes figyelni. Bár most kevés esély van a száguldozásra.
 
Napokban olvastam A Totalcaron egy szarvas-ütközést megelőző tutorial-t, érdemes észben tartani, különösen a csúszós utak miatt.  A duda hatásos szokott lenni a kisebb vadakra, a nagy jávorszarvas viszont csak áll az úton és néz bambán. A helyszín biztosítása (most maradjunk max. egy defektnél) tényleg nagyon fontos, legyen nálatok háromszög. Ha havazik, vagy fúj, akkor behavazhat a háromszög mire előkerül az emelő és a pótkerék, valaki figyelje, hogy "működik"-e a háromszög fényvisszaverése.

Nekem egy VW T4-esem van, az beindult -25-ben is pöccenésre, szerintem az opellal sem lesz gond. Igaz ez nem -35, de szerintem már ilyen hideg nem lesz, 15-20 viszont lehet. Benzines kanna legyen nálatok, ha nincs, vegyetek egyet és töltsétek meg. Svédország nem Németország, itt nincs minden köpésnél egy benzinkút. (Az "éppen elég"; és az "éppen nem elég" közötti részt át tudja hidalni, főleg, ha valami probléma adódik.)

Jégkaparó (nem hóseprű, bár az is jól jön), napszemüveg ami még hasznos tud lenni.
--
Ha kell internet és drága a roaming, akkor tudtok venni itt egy feltöltős internet modemet valamelyik áruházban ("Comviq Surf Startpaket"-nek hívják), 300 Kr.

Itt a tarifa (napi, heti, havi)
Comviq Dagssurf 29 kr (max 0,5 GB)
Comviq Veckosurf 89 kr (max 1 GB)
Comviq Manadssurf 249 kr (max 5 GB)
--
Téli gumi kötelező Svédroszágban, ha a Mercin nincs, akkor - elvileg - problémázhat a rendőr. Bár ilyen időben még nem láttam rendőrt igazoltatni. Sejtésem szerint viszont a kocsi ki van vonva a forgalomból (ha télen nem használnak ilyet így szoktak tenni, ilyenkor időarányosan visszakapja a tulaj az éves adó egy részét). Viszont így járni vele nem tanácsos, a rendszám alapján pár másodperc alatt kiederíti a mögé keveredett rendőr, hogy ez bizony "e van állítva" (forgalomból kivont). Leállított kocsival egy métert sem lehet menni, nem érdekli a rendőrt, hogy export, vagy veterán. Apropó, veterán! 30 év felett nincs adó, most jutott eszembe. De ugye rendszám az van!??? Rendszám alapján le lehet kérni a kocsi műszaki és tulajdonosi adatait az interneten. 2 korábbi tulajdonos is rajta van ezen a papíron. Ha nincs adó, akkor lehet, hogy nincs is leállítva a kocsi, de kérdezzetek rá, csak egy pár kattintás és máris fogalomban van a kocsi. Tulajdonos váltáskor 2-3 napon belül kell biztosítást kötni, sejtésem szerint ez idő alatt még jogilag él az előző tulaj biztosítása.
Most hirtelen más nem jut eszembe ami hasznos lehet, remélem sikerül a vállalkozásotok!

Az elérhetőségemet megadom biztonság kedvéért. Ha gondba kerültök, hívjatok nyugodtan.

Malmőbe nem hiszem, hogy le tudok "ugrani", de ha itt vagytok a "környéken"; (Stockholm +/- 2-300 Km, akkor oda tudok esetleg menni segíteni, ha kell).


Istenem, ilyen szociális hálóval máris kevésbé aggódom, bár a weather.com szerint ténylg ítéletidő van arrafelé. Pár perc múlva jött egy másik levél, szintén tőle:

Sziasztok,
most nézegetem a híreket, Stockholmban ma este tiszta jegesek voltak az utak, jó sok baleset is volt. A hírek szerint mire megérkeztek Svédországba talán addigra ideér az ítéletidő is, ami Nyugat-Európát megtépázta a napokban.
Szóval úgy tűnik a lehető legjobbkor időzítettetek.

A jeges útról egy tapasztalat ami a napokban hozta rám a frászt. Egy hátsókerekes Ford Sierrával mentem komótosan kb. 80-al, induláskor eső esett. Egy enyhe emelkedőn viszont arra lettem figyelmes, hogy kezd kimenni a kocsi fara, nem kis rémületet okozva bennem, főleg, hogy egysávos úton balról-jobbról is szalagkorlát, pontosabban drótkötél. Teljesen le volt fagyva az út, ott már nem esett eső.
Biztosan gyakorlott vezetők vagytok, inkább csak a figyelmeteket akarom felhívni arra, hogy figyeljetek. (és ha lehet ne hátsó kerékhajtással gyertek).

Ha még vaciláltok, merre menjetek Svédországon belül, akkor szerintem mindenképp az E4-esen, az az "egyenes" út a cél felé és a legszélesebb, legforgalmasabb is (=legjárhatóbb).

Lehet, hogy már 1-1 napot rá is számolhattok az oda és a visszaútra is, csak hogy ne érjen meglepetés.

Jó utat!
üdv

Ne ezt nem mutatom meg a feleségemnek, mert leszedi a fejem. Önöknek további kellemes napot, búcsúzásul megosztanék egy linket, amit Csikós küldött az imént.

4.rész


(X) akiknek köszönhetjük:

 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr931802112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shagy · http://www.konyvkoto.com 2010.03.02. 10:01:57

ááá minden infóra kiváncsiak vagyunk, mikor kimiatt kellett megállni pisilni stb minden :D

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2010.03.02. 10:05:32

Hát, már akartam írni korábban is, hogy ez aztán a meredek vállalkozás, sok sikert hozzá :-D

Én azon a környéken csak nyáron voltam, pontosabban arra pont nem, csak norvégia és finnország ennél is északibb részein, szép. Gondolom ilyenkor is lélegzetelállító, ha van időtök nézelődni :-D

Jó utat!

kormax 2010.03.02. 10:12:12

Sok szerencsét!!!!

shagy · http://www.konyvkoto.com 2010.03.02. 10:12:12

az az utolsó link se semmi...

szemeteske 2010.03.02. 10:19:02

Tudtam, hogy anális asszociáció nélkül nem tudja lehozni ezt a projektet a TC. Fantasztikus a téma, de miért kellett megint ilyen alpári módon kihozni?!

Forrester (törölt) 2010.03.02. 10:19:34

Menni fog ez! Remeljuk idovel az idegesseg is alabbhagy. Addigis kitartast az uraknak :)

ommm 2010.03.02. 10:19:57

@szemeteske: A levél tárgya volt ez. Csak azért.

TayRol 2010.03.02. 10:20:06

Jaja, nagy kalappal! :)

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2010.03.02. 10:26:11

hajrá, hajrá! online nyomkövetőt nem vittek magukkal?

zsüber 2010.03.02. 10:30:05

Egy emberként izgulok értük.
Vajon tettek el benzinkannát? Vajon tettek jégkaparót?

pegaso strada (törölt) 2010.03.02. 10:31:36

Tényleg: "minden infóra kiváncsiak vagyunk, mikor kimiatt kellett megállni pisilni stb, minden"...

Mr.Hodgkin 2010.03.02. 10:33:20

Gumball mintájára kellene csinálni videot :) Szép út lesz, örök emlék

pegaso strada (törölt) 2010.03.02. 10:34:02

Fagyálló ablakmosó van????????????????
És tényleg: "minden infóra kiváncsiak vagyunk, mikor kimiatt kellett megállni pisilni stb, mindenre"

Purci Úr 2010.03.02. 10:45:04

NEVER BACK DOWN!!!
csak ennyit mondok a csapatnak, és hogy legyen képes beszámoló az utazásról!

Sok sikert!

Suttora 2010.03.02. 10:46:32

Ezek a hírek - ha még lehet - csak növelik a vállalkozás és a kaland értékét ;D

csongiaparaszt 2010.03.02. 10:48:23

Hajra, hajra, hajra!
Nyomjatok az infot.

lacker 2010.03.02. 10:49:01

Egyszer régebben kommentben már javasoltam a TCnek, hogy finanszírozzanak meg Csikósnak valami öreg romot, tuti látogatottsági dömping lesz. Ugye, hogy működik!

mbw108 · http://mb-w108.atw.hu/ 2010.03.02. 10:51:36

Jézusom, most olvasom az egész sztorit, ezek tényleg elindultak! Állatok! :)
(A Ponton egy nagyon jó kis öreg veteránautó, már ha hihetünk Tim Slade úrnak. Én hiszek.)

2010.03.02. 10:58:45

@ommm:
Ommm, nem tudom hogyan áll anyagilag most a projekt, de ha még kell zsé, egy ötvenest bele tudok dobni. Aki ennyire állat, az megérdemli...

Majd egyszer valaki valamikor megadja :)

Üdv,
egy másik majdnemfelvidéki hülyegyerek

2010.03.02. 11:00:00

Ja: bnf007@gmail.hu

Seca81 2010.03.02. 11:00:12

A licitálós cikket sajna csak később tudtam elolvasni, mikor már Csik az olvasók által felajánlott "juttatásokat" úriember módjára elutasította ... Én is felajánlottam volna egy kisebb összeget, de látom h mégis él a buli szóval hajrá!!!!

Én is voltam hasonló cipőben, persze nem ekkora tétel volt, és még csak nem is kellett volna több ezer km-t utazni érte, de ritka madárról volt szó, szóval teljesen megértem h Zsolt a kezdetek óta be van zsongva.

Drukkolok ezerrel, csak így tovább!

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.03.02. 11:04:40

Nyomjad Csikós úr, de csak finoman:)

Kabrio_Rentier · http://bit.ly 2010.03.02. 11:08:17

Jó utat! Én is mindjárt utazom - igaz csak belföldön MÁVval -, de az is izgalmas szokott lenni. Kíváncsian várom a fejleményeket!

Teshow 2010.03.02. 11:09:29

Ez a levél nagyon hasznos!
Érdemes lenne begyűjteni az útvonal közelében lakó TC-olvasók elérhetőségeit, biztosan segítenek ha baj van (és ha nincs, akkor is jó tudni, hogy van a közelben vki aki jobban kiismeri magát a helyi terepen).
Úgyhogy "MZ/X jelkezzetek! :D

Garp 2010.03.02. 11:13:49

@ommm: gondolom kulditek ezeket az infokat a sracoknak. Nem lenne hasznos azok elerhetoseget is, akik itt jelentkeztek segiteni es kint laknak?

Akinek eddig nem jutott el a dolog, h arrafele a tel az Tel, es nincs vege februar utolso napjaval, az nem tudja mire buzditotta oket eddig. Viszont tovabbra sem "eletveszelyes", gondolom ha kaki van a palacsintaban, inkabb megallnak plusz egy napra kivarni mig elmulik. Elhozni az autot mentek, nem kirohanni, visszarohanni. A Csillag vezesse oket! :)

taubácsi 2010.03.02. 11:15:57

Most látom csak a térképen, hogy a végcél mennyire északon van. Budapest - Rostock távolságnál is jóval több!!!
hmmm....:)

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2010.03.02. 11:20:45

bár télen nem voltam még ezen az úton, de nyáridőben már mentem rajta végig. komoly emelkedők sehol sincsenek, pláne Stockholm után nem. emlékeim szerint Sundsvallig azért van valamennyi forgalom, utána kezd vészesen megcsappanni.
remélem a hó se okoz galibát, meg a jávorszarvasok sem. fejemet rá, hogy legalább eggyel találkozni fogtok ahogy az út közepén mélázik.
lycka till!

yaffa · http://www.yaffa.blog.hu 2010.03.02. 11:32:17

Most olvastam a Millenium-trilógiát Stieg Larssontól, hihetetlen, hogy ugyanazok a helyszínek, ugyanazok az utak :)
Ebből is könyvet kell írni!!!!

2010.03.02. 11:36:34

Hajrá fiúk!
Nagyon nagy sztorinak ígérkezik, legyen belőle poszt, könyv, film. Az itthoni Ponton-buherálós dolgokról nem is szólva. Nagyon várom:)

esde 2010.03.02. 11:36:59

jöhet minden!!!

hólácot vegyetek a mercire is!!!

fékezésnél is jól jöhet!!! ha olyan az út!

Tető BOX akkor nem lett? esetleg a határi ha utól ér valaki?

Vagy befértetek?

Mercihez pótalkatrészek lefixálva? :)

EZT NEVEZEM

rákenrólll, ez ám az indulás már úton is vagytok!!!:)

esde 2010.03.02. 11:39:40

Csikós

Take it easy, ez életed eddigi egyik legynagyobb vállakozása, és a leg emlékezetesebb, élvezd minden percét, ez egy második esküvő!!!!

Ha nem olvassa valaki mondja meg neki!!!

Nyugalom hidegvér mosoly!!!!

Semmi gáz... :) Hajrá fiúk:)

skyrangr 2010.03.02. 11:42:23

Szép idő van idekint, süt a nap, nulla fok körül. Északi cimbora mondja, hogy -10fok van, viszont legalább havazás nincs :)
Bár Domsjö a part mellett van, bármilyen időjárás lehet arra.
Jó utat, vigyázzatok, a főutak-autópályák sem életbiztosítás, nem sóznak, csak lekotorják a tetejét, így lehet bitangul csúszós, lefagyott. 2 hete volt is egy cikk indexen, hogy Stockholm előtt az E4-esen tömeges koccanások, a tükörjég miatt. Még a benszülötteket is megtréfálhatja a dolog.
Ha Kalmar közelébe vetődtök, a kávé dolog még áll! :)

Ciri 2010.03.02. 11:46:26

B.sszátok meg, még a teszteket se olvasom két napja a kurva Merci miatt.
Még hozzászólni sem volt időm :)

Szóval, hajrá Mindenki, várjuk az újabb infókat!!

Jamesblond 2010.03.02. 11:47:20

Úúú vazzzzzeeeeeeee!!! Csikós ezt komolyan gondolta! Wow!

skyrangr 2010.03.02. 11:51:36

tettem fel egy videót, 20-án voltam fent Stockholmban, koradélelőtt... előző éjjel esett vagy 20centi friss hó, -15fok volt árnyékban, az út -10fokos volt. Jó móka volt, 50-60-70-el végig! 400km 5,5-6óra. skyrangr.fw.hu/swedishwinter1.avi

Tomchy 2010.03.02. 12:06:37

Kabátot vittetek? Hideg lehet arra.

PfauPeter 2010.03.02. 12:12:24

@skyrangr: Lehet a fiatalságom és a tudatlan vakmerőségem beszél belőlem, de én imádom az ilyen utakat : )

PfauPeter 2010.03.02. 12:17:50

@PfauPeter: Király, csak a lényeget hagytam ki, tehát :

Hajrá srácok, sok sikert és szerencsét, valamint emlékekben gazdag utazást kívánok.

ábrus (törölt) 2010.03.02. 12:19:32

Basszus ez tényleg kib....tt messze van!
És pont ebben az évszakban.
Sok sikert mindenkinek!(valahogy éreztem hogy ezért el fogtok indulni :-))

halby 2010.03.02. 12:28:19

Hajrá Fiúk!!!!
Járjatok szerencsével.

halby 2010.03.02. 12:29:32

Hajrá fiúk!!!
Járjatok szerencsével :-))

halby 2010.03.02. 12:30:32

Bocs, hogy 2x ment el :-((
De mégis: 2x-es a jókívánság

Tomchy 2010.03.02. 12:30:47

Azért nem semmi Csiki, indulás előtt még összedobott egy Auris-tesztet! :O)

Jó utat fiúk, toljátok haza! Ezen a Ponton már nincs visszaút!

2010.03.02. 12:35:28

Baccameg,

Nincs időm olvasni, nem láttam, h Csikk nagylelkűen eltolt mindenféle magánfelajánlást. De azért jó látni, hogy van összetartás valamilyen szinten ebben a széttúrt országban.

Mindegy, az ötven rugót akkor is utalom, ha pont ez kell :)

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2010.03.02. 12:58:11

Ez a marosvásárhelyi verda sem tűnik nagyon szétcseszettnek és olcsóbb is. Ha ezt Csikós meglátja, lehet, h magához nyúl!

Beeni 2010.03.02. 13:06:34

lol, az öreg ponton nővérem barátjának az unokatesójáé :DD

Mourinho már nem a király 2010.03.02. 13:19:49

@klarky: huhh, ezt láttam élőben pár hete amikor kocsit kerestem. Sajnos a piacon szabad ég alatt van hagyva :(

fabot 2010.03.02. 13:26:26

@Anthony (kick-ass): Igen, én is láttam még tavaly nyáron ;) Azért élőben elég lepattant kinézete volt. Cserepes virágot tartani benne egy faxa kis motoros-panzió előtt jó vásár, de újra járóképesre tuningolni? Ezért már nem érdemes onnan visszafordulnia Csikósnak :)

tc 2010.03.02. 13:30:01

Én nem volnék olyan őrült, hogy egy veterán autóért ilyesmit tegyek. (Csak néhány szép táj és állat fotóért tenném meg :) ) Viszont ez akkor is érdekes sztori és követni fogom.

Hajrá srácok!

(Nincs valami rss amivel a történet bejegyzéseit lehetne követni?)

Vandblog 2010.03.02. 13:47:33

Minden jót az útra!
Saßnitzből nem kompoltok át Malmöbe (Trelleborgba)? Tudnátok egy nagyot aludni a kompon...(4 óra út)

ssl.directferries.com/ferry/secure/1_booking_details.aspx?stdc=DF10E&orid=224-223&rrid=223-224&psgr=1&micr=0&midu=0&curr=2

Zsola777 2010.03.02. 14:28:55

A szarvas ellen hatékony a duda, de le kell kapcsolni a fényszórót! Ha belenéz az állat, ledermed. Még a Jávorszarvas is :)

nikó 78 2010.03.02. 21:58:00

Sierra- Insignia
hátsókerék-4x4 (mindenféle biszbasszal)
25év-zsír új.
Nem igazán összehasonlítási alap,de sok szerencsét.Rájuk fog férni

BUBISBUBLEK 2010.03.02. 22:02:48

na hát ez jó hogy ennyi ember van itt aki így drukkol nekik ;) klasssz :)

hajrá srácok !

Balt 2010.03.02. 22:13:42

Má' bocsi, de nem csoda, ha újratervez a navi: már Levélnél (gyk.: e-mail-nél) elrontottátok. :)

Jó a sztori, jobb mint egy vb-döntő, kár, hogy napközben nem tudom követni! (De legszívesebben én is ott lennék a "kísérő" Trabiban!--- :))

kismajom2 2010.03.03. 02:10:52

...b+... :) így kell ezt csinálni! :)

2010.03.05. 12:07:08

....gondoltam senki nem lesz akkora állat, hogy ide kommentel ötödikén délben... :))

De MOST már tudjuk a kamiont, a lazacot, a lámpát, a repteret, a Katit, a kisöreget, a rendőrcsajt (khm... :)), jó visszaolvasni :)

Csók a Család :)

2010.03.05. 12:08:20

@Oliza Triznyák: "Sál, sapka!"

Ezen beszartam :)))

KELL AZ A KÖNYV MERT MÉG SOKAT AKAROK RÖHÖGNI!!!
süti beállítások módosítása