Nem dobál, de még rángat

Kuplungcsere a fekvőlámpán

  2009. május 24. - Csikós Zsolt Címkék: yamaha mercedes totalcar flotta panda szereles w123 fekvolampas

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve


Jó néhány hónap eltelt, amióta utoljára piszkáltam Erát, de mint korábban is írtam, a szerelése még korántsem fejeződött be. Célom persze nem a tökéletes, muzeális állapot elérése, hiszen az kisebb anyagi Taigetoszt jelentene számomra, de mindenképpen kellemesen használható, Mercedes-szerű járművet szeretnék kapni a végére.

Era egyébként köszöni, teszi a dolgát, megy ide-oda, már a fogyasztását is tudom, vegyes, jórészt városi üzemben 10,2 liter. Ez a típus ismeretében barátinak mondható. A dízel Mercik közül ugyanis a négyhengeresek az igazán takarékosak, azok eljárnak olyan 7,8-9 literrel (országúton kevesebbel is), ám ezek a háromliteresek tipikusan 10,5-11,5 között kajálnak, még a kisebb kasznikkal is. Era viszont kombi, a saját tömege kis híján 1,6 tonna, ezért én speciel abszolút elégedett vagyok a takarékosságával. Úgy tűnik, jól is sikerült az adagolóbeállítás, az új porlasztócsúcsok is szuperálnak, mert füst állandó menetben egyáltalán nincs (más nézettem másokkal, hátulról, menet közben), csak nagyon nagy gáznál jelenik meg, de olyankor ezeknél kötelező elfogynia az oxigénfeleslegnek, ha nem, rosszul vannak belőve. Ja, hadd tegyem hozzá a fogyasztáshoz, nem száguldozok, de nem is simogatom a gázt.

Persze történtek változások az autón. Kicsivel korábban kicseréltem az első üléseit, erről az aktusról már megemlékeztem. Sőt, egy napja lett medvehéj is az első két ülésre, egyenesen Németországból. Ennek is külön története van, majd remélem lesz időm megírni. Mindenesetre elöl most echt deutsch a hangulat.

Azóta Csereklyei Marci barátom szerzett potom 5000 forintért egy szett gyönyörű, mintában és színben pont passzoló hátsó üléspadot is a szörnyűségesen büdös, brokátmintásra áthúzott eredeti helyett.

A csere nem volt túl nehéz. Az ülőlapot eleve úgy tervezték Benzék, hogy két kallantyú oldása után kivehető legyen, a háttámla pedig két-két csavar és némi birkózás után kijött.

Fordított sorrendben ment is vissza azonnal, most már tökéletes Mercedes-környezetben utaznak csemetéim. És milyen irgalmatlanul jól néz ki – lassan ideje lesz megpucolni az ajtókárpitokat...

Akadtak azonban az ülésnél sokkal-sokkal idegesítőbb hibák is. Például a kuplungdobálás a pedál felengedésekor, ami egyre rosszabb lett. Vele együtt pedig előjött egy csörgés is, amit először a céges mélygarázsban hallottam, aztán májusra már olykor a járókelők arcán is elkaptam a páni rémületet, ahogy elzúgtam mellettük. Valami szét akar esni.

No meg a legzavaróbb dolog, a szörnyű morgás, negyedik fokozatban, ötven és hatvanöt között, folyamatos velejárójaként a használatnak. Valami a hajtásláncban vibrál. Már elég sokat nézegettük ezt a korábbi nagyszerviznél, kutakodtunk a kardán, a féltengelyek, a gumielemek körül, az egyetlen gyanús dolgot, a kardánközép-csapágyat ki is cseréltük. A kardánon különben tökéletes a rezgéscsillapító súly is, most már a Hardyk is. Ennél sokkal-sokkal ótvarabb állólámpásaim voltak már, szétszakadt alkatrészekkel, leesett segédkeretekkel, oszt’ azok mégsem vibráltak. Nem értem.

Elmélet körvonalazódott a fejemben. Egyfelől, ugye, dobál a kuplung. Meg már csörög is. Másfelől ott a vibráció, ami mintha egyre erősebb lenne. Szétestek tehát a kuplungtárcsa csillapítórugói, tudják, amik arra vannak, hogy a vibrációk kevésbé jussanak át motorról váltóra, és vica verza. Meg hogy a falábú autósok ellen legyen némi védelem, amikor leugranak a bal pedálról, de az 1585 kiló csak nem akar egy sáska ruganyosságával nekiindulni.

Ez lesz mindennek az oka. És ha sokat halogatom a cserét, a rugók kirepülnek, szétverik a szerkezetet, kuplungharangot, összekarcolják a lendkereket. Kicsit tehát nem használtam Erát, szívtam magam fel a műtéthez. Mellesleg így nyár eljöttével úgyis a pompásan megjavított Yamahámmal akartam járni, meg akadtak tesztmotorok, illetve amikor szállítanom kellett valamit, vagy nagyon esett az eső, megtornáztattam kicsi Pandám állásban elgémberedett tagjait. És ilyenkor egyébként megint rájöttem – imádom, mert irgalmatlanul jó városban közlekedni egy tágas (bentről nézve tényleg az), nulla súlyú, önmagához képest viszonylag erős, mérges, öreg, olasz törpével (Ciri, itt vagy? :-)).

Aztán híre jött, hogy Prokee-éknál nagy kuplungszett-leértékelés van, lépnem kellett. Szuper minőségű Luk (azaz a tárcsa végül Valeo lett, sajnos, Luk már nem volt) készlettel lettem gazdagabb igen jutányos áron. Amit aztán múlt szombaton Erával együtt levittem a Kareszhoz. „Pár óra alatt megvagyunk vele, elég, ha délelőtt jössz, nem kell reggel” - mondta Karesz, miközben ízes pöffenéseket hallottam a vonal túlsó végéről. Valami számítógépes program szerint, ami pár hete fut a gépén, a mai nappal le is szokott a blázolásról. Legalábbis ezt újságolta, miközben vadul szívta a cigit.

Kuplungot cserélni nem leányálom. Az egész miskulancia a váltó és a motorblokk között lakik, a kettőt szét kell szedni egymástól, hogy hozzá lehessen férni. Pontosabban a váltót kell hátrahúzni, hogy lejöjjön, amihez viszont az egész kardántengelyt le kell bontani. Mindehhez pedig akna kell, ami nekem nincs, Karesznek meg van. És egyébként is – barátkozásiból is jó a Kareszhez menni, mindig.

Nem szóltam még a nyolc, eldugott, szemétláda csavarról, ami a váltót a motorblokkhoz rögzíti- Mind tizensok éve bontatlanul, a hátrább nyúló, hosszú, öthengeres motor miatt alig hozzáférhetően. Ezt a melót azért ketten tényleg jobb csinálni.

A Mercedes a fekvőlámpánál – érthetetlen módon – imbuszcsavarral rögzítette az önindítót (miért nem volt jó az állólámpás-féle, hatlapfejes szisztéma, arról sem esett le soha az indítómotor). Meg a kuplungmunkahengert is le kell szedni, no és a három váltórudat, a sebmérőspirált, a kipufogórögzítő-konzolt, a váltótartó konzolt (ilyenkor egy aknadeszkára tett kis olajemelővel már illik alátámasztani a váltót), és – naná – az egész első kardánfelet is- Nem kis szívás, higgyék el, elbíbelődtünk vele ketten. És szólt az MR2.

Mindegy, sok pepecselés után lerántottuk a váltót, megláttuk a kuplungot. Hű de csúnya a szerkezet közepe! Szépen megrágta a kinyomócsapágy.

Elő a kis imbuszkulccsal, le a szerkezettel. Helyet cseréltünk, én innentől már kicsit előrébb voltam, a motor alatt, így nem láttam bele a kuplungharangba, ezért Karesz arcát figyeltem.

Semmi döbbenet, inkább, csak csodálkozás. „Ez itt eléggé egyben van” - jegyezte meg. „És hol vannak a porrá tört rugók? A szétgörbült agyrész? Mi az, hogy egyben van?” - sipákoltam, mint egy vénasszony, aki a kredencbe ütötte keresztcsontját.

De ekkor már a kezemben volt a tárcsa. Tényleg egyben maradt, ott voltak benne a rugók, nem is lógtak. Néztem az újat, teljesen más a közepe, egyébként a tisztaságot leszámítva nem tűnt jobbnak. Aztán élből is megvizsgáltam őket. Aha, nyílik szét a szegecselés a régin, talán ezért dobált. Csereérett.

Meg a szétkopott közepű kuplungszerkezet is, mindenképpen.

No és a kinyomócsapágy... Édes istenem. Különb matéria hullik ki a rinocérosz seggén egy kiadós romlottdatolya-tivornya után. Berágódva, szétlötyögősödve, elgörbülve, megkopva egyszerre. Csont nélkül dobtam vele félpályáról a hárompontost.

Miközben a go-go csajok eksztázisban sikoltoztak, és vadul rázták a pomponjaikat, mi a rajongók sorfala között behatoltunk az illatok felé. Paradicsomleves, csúcsszuper chilis bab, majd kétféle kekszgolyó – ki Margó konyhájába belépsz, élve nem távozol onnan. Vagy ha mégis, a szétszakadt hasfaladon át kiomlott beleidet szorongatod jajveszékelve, majd elterülsz a hűs garázspadlón, Karesz pedig feladja rád az utolsó kenetet. Gépzsírból, miből másból.

Képzelhetik. 30/60-as vérnyomással letámolyogtunk az aknába. Hörögve kapkodtuk a levegőt, sem lapjával, sem széltében nem fértünk el, az akna minden kétséget kizáróan összement. Ezek a mai aknák sem olyanok már, mint a régiek, nem formatartók. Persze ez itt éppen egy régi akna – mindegy. Helyére ment a kuplungszerkezet (még jó, hogy a Karesznek van Mercihez való központosítója), rá az új kinyomó a váltón fityegő kiemelővillára, mehet fel a cucc. Ezen a ponton új olimpiai versenyszámot találtunk fel, az olajiszapban birkózást, szumóelemekkel vegyítve. Fáradó izomerőnket ízes káromkodással pótoltuk, bár effajta sportágban kár indulnia bárkinek drága Karesz barátom ellenében. Azért próbálkoztam.

Kis híján eljött a dicsőség pillanata nekem is. Akkor már többféle verzióban kipróbáltuk az én-elöl-emelek-Karesz-a-végénél-tol metódust, de egy ponton mindig elakadtunk. Karesz hátraküldött, onnantól ő gépészkedett elöl, én nyomtam a váltót a kardán flansnijánál. Aztán felkiáltott – Csiki, Csiki, gyere gyorsan előre, itt tartsad! – mivel a vérerek pukkanásának zaja zavaróvá vált, rohantam. Volna.

Csakhogy kifelejtettem a számításból a váltó három rúdját, mind az olajemelő alá tett deszkára feltámaszkodva, ferdén, lefelé lógott. Egy dopping OD-s zimbabwei sprintelő sebességével zúztam bele a rúdcsokorba, a rudak a vállamnál hatoltak be, és különféle nemes, illetve nemtelen szerveket áttörve az alsó tüdőcsúcsomban landoltak. Óriásit hörögtem, majd a háziakra gondolva, letekert volumével üvöltöttem, majd előredőltem az akna alján lévő olajlébe, és pillanatra fölénybe kerültem Karesszel szemben. Sokkal cifrábban káromkodtam, mint ő. De az én kis rivaldafényem hamar véget ért, kifogyott a szuflám, felálltam, átvettem a váltót, helyére döccentettük ketten. Csavarok vissza, rudak, sebmérőspirál, konzolok szintén.

A vibráció okára tehát nem kaptunk magyarázatot, mert a kivett kuplungszerkezetben közel tökéletesek voltak a csillapítórugók. Karesz továbbra is a kardánra gyanakszik, szerinte középen, ahol összecsúszik a két fél, túlságosan sok kilátszik a ricniből, és az a baj, hogy csak kis felületen hajt. Sebtében hoz a kertből egy másikat. Próbáljuk feltenni, de vagy két centi hiányzik, hogy beférjen. Ennél rövidebb kellene. Egymás mellé teszem a két kardán elsőrészt. Az enyém 51, a kertben nőtt darab 58 centi hosszú a flansni végétől a tengely másik végéig. Tehát nekem egy 55 centis, fekvőlámpáshoz való, első kardánrészre lenne szükségem, legalább egyszer próbálkozni. Nincs véletlenül valakinek kölcsönben? Ha jó, meg is veszem...

Aztán azóta beszéltem Pintér Zoli barátommal is, vázoltam a helyzetet, szerinte nem is a kardán a ludas (mert akkor meglenne valamilyen formában mindig a rezgés), hanem a váltó. Csapágyak, esetleg egy félig letört fog, ami átviszi még az erőt, de már rosszul kapnak össze a fogak… És lehet, hogy igaza van, mert ő egyrészt gépészmérnök, és benne volt pl. a Szöcske tervezésében, tehát tud egyet, s mást, másrészt pedig tényleg van egy nagyon enyhe rángatás negyedikben. Hűha, egy új aspektus.

Mindegy, egy dupla adag Omnia után összepakoljuk az autót. Még megtakarítom a biztosítéktáblát (hurrá, megint megy a ködlámpa!), leszedem az erre a fekvőlámpásra már egyáltalán nem illő, a tetőnyílásból pedig óriási darabot elvevő, lilás légterelőt (hiszen az enyémen már felnyílós, belső terelő van, mint a W124-eseken, igaz, az törött és rugóhiányos), szorosra húzom az eddig lötyögősen összefogott első és hátsó kipufogófeleket. Aztán még azt a kis első kotyogást is terítékre vesszük Karesszel, amit a múltkor sehogy nem tudtunk megtalálni. Sághi Iván barátomtól kaptam nem túl rég a tippet: a W123 első futóművében úgy lehet kinyomozni, mi kopog, ha valaki a kocsi fenekét lökdösi oldalról, méghozzá oldalirányban, ide-oda. Működik a módszer, mert két percet taszigálom, és egyértelműen kiderül – a kerékcsapágy laza. Karesz utánahúz, ez is készen. A gázrudazatra visszatolja még a két kis benzincső-darabot, ami a gyári (mállékony) műanyagbetétek helyett van fent, sasszeggel rögzíti, így már nem fognak lejönni.

Már csak valahogy a rákövült sziloplasztot kellene eltávolítanom a tetőről, a bácsi ugyanis biztosra ment, és a légterelő pereménél alaposan körbetaknyalta a kartusból. A köröm nem viszi, a schnitzer túl éles, sehogy nem bírok alányúlni, jó régen rajta lehet. Nincs ennek valami oldószere, ami nem viszi magával a festéket?

Közben megjött a családom is, a jól végzett munka jutalmaként pedig végre – ehettünk ismét. Nem mintha az ebéd után egy hétig szükségem lett volna bárminemű ételre, de hát, ha már ilyen szépen összejöttünk… Húsleves először, majd megtudtam, mi rotyogott abban a lavór méretű bográcsban, amióta itt vagyok. Vaddisznó-pörkölt. Ismét repedésig jóllakom, a fánkot a végén jobb híján már a fülembe tömöm, az eperlekvár a könnycsatornáimban landol, a mákos kalácsot meg nem is tudom, talán egyenesen a köldökömbe tömöm – olyan ételsokkot kaptam, hogy nem emlékszem már semmire.

Hazafelé végre nagyra nyílhat a tető, ha köd lenne, úgy is tudnék világítani. Nem kotyog már ott jobb elöl semmi, jóval kevésbé dobál a kuplung, a helyre tett gázrudazat, betét miatt pedig visszakaptam legalább harminc lóerőt, suhan a százharminc, ha kell, van bő tartalék is. Nyugi, bambulunk a hátsó ülésen csücsülő Bálint fiammal, egy öreg Mercedesben béke van. Áááállat.

Persze a kardán remeg. 50-65 között. Továbbra is. Becsszó, mingyá’ beteszek előre egy Wartburg-blokkot, kompletten. Akkor legalább elöl maradna minden zörej. Vagy nem járok vele városban, még odakint sem, azt úgyse szeretik senkik.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr341135676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karlmann 2009.05.25. 10:33:18

Csikós a tetőre rohadt szilikont próbáld lemosni ecettel. A szilikonok legnagyobb részében van ecetsav, lehet, hogy leszedi. Előtte esetleg próbáld melegíteni hajszárítóval, de semmi hőpisztoly! A rángatással kapcsolatban egy kérdés: minden motor-váltó tartóbak és gumibaba jó? Nincs esetleg elgörbülve valamelyik? Láttam már olyat, hogy a tartóbakokat a motor/váltó/szervó olaj tönkretette, és csak bizonyos tartományban, ahol olyan freki van rázott, mint az istennyila. Öreg vas ez és kicsit le is lakták, előfordulhat ilyen.

Ratnet 2009.05.25. 10:40:46

@Bambano:

"...de az újabb autók csomó dolgot tudnak, amit a régiekben nem nagyon lehet megcsinálni..."
-nos ez a csomó dolog (muhaha!) engem mind hidegen hagy. Nagyrészt a bamba fogyasztói társadalomnak szánt csali-csilivilik.:-)

"És nem hiszem, hogy az új autó ne lehetne tartós."

Nemcsak, hogy nem tartósak de elképesztően gazdaságtalan pl. egy nagyjavítás egy 'modern' autó esetében. Nem véletlenül van ez így...

Egy saját példám(a sok közül): A tizenéves Saab900(NG) a cipőjét nem kötheti be a huszon-harmincéves 244-es Volvónak. Pedig a Saab kívül-belül khm... 'szebb', 'modernebb', 'felszereltebb'.

Kovbandi 2009.05.25. 11:18:46

@Bambano: Bocsi a félreértésért
@Csikós Zsolt: 507 ropi egy autóért nem sok, csak sztem ez a gép a felét éri, igy pedig már nagyon is sok. De ha bejön, akkor veled vagyok. Inkább erre költsd a pénzedet, mint kocsmára. Amugy meg csak azt szeretném megkérdezni, ha nem lenne alattad minden héten másik tesztautó, akkor sem vennél egy fiatalat magadnak? Akkor is ezekkel foglalkoznál? Mert ha nékem minden héten vagy hónapban alámvágnának egy-egy zsírúj fullos gépet, mert gondolom a fapadot nem adják tesztre, akkor én is bütykölgetnék valami vasat otthon.
@hungarianbetyár: Ja, a totalcar főleg autós hírekről szól. Nem 'tom mit szólnál, ha a mai híradóban a mohácsi vészről tudósítanának. Neked öreg a bontó, meg a 20 éves Autó-motor való.
Mert ha szétnézel itt, főleg az ujautó hírekről olvasshatsz.
Ja, mert egy 88 paripás 3000 cm3 diesel gyors? Bazz, ezres suzuki lealázza, háát még ha streetracing matricával :-)
A nagyzene? Háát, nem tudom hány éves vagy, de én nem is oly rég fejeztem be a csajozást, és megállapodtam. A nagyzenével lehet, bocs.
Amugy a 3000d-nek mi a gyorsulása, ha már itt tartasz?
Biztos az arcod eltorzul a gyorsulástól. Kemény lehet, tiszta feeling. Látlak magam előtt, amint kifelyted, hogy téligumi sem kell, mert nem volt 10 éve.
háát...inkább ülök a klímás kétévesben a dugóban, mint egy 25 éves C*gnymerciben

Az ujautó tartósságról meg annyit, hogy ha gondozod, nem ütöd vágod, kibirnak annyit, mint egy ilyen, vagy akármi.

Csikós Zsolt 2009.05.25. 12:24:08

@Kovbandi:

Nem tudom, szerintem nem sok 507 ezer. Még ha a 700-at elérem, az sem. Kábé annyiért lehet venni jót, de arra is rá kell költeni még. Kint is drágák már ezek, ott már oldtimerek. És lassan megy bele a pénz, így az elején több, de később, amikor már rendbetettem a nagy részét, amit elhanyagoltak rajta, már jóval olcsóbb a fenntartás, olyan 100-150 ezer évente, ami bármilyen autónál tipikus. Persze ha karbantartod, és idegesít, ha valami nem stimmel rajta. Ha hagyod, ezzel is lehet 0 költséggel járkálni, de engem zavarnak a zörejek, a vibrációk. Más elvan velük évekig.

Nincs hetente tesztautó már, sőt, inkább havonta 1-2, pár napra. Az útjaim 95 százalékát már saját járművel teszem meg. Tehát a teszautóhiány csak cikktéma-hiányt jelentene, közlekedési könnyítést nem. Igazából nem számít se ide, se oda. Azért tudok bütykölgetni, mert van szervizautó (Panda), feleséges autó (190D), meg motor (XJ900). Így fér bele. Csak elhatározás kérdése, meg hogy mi szól a fejedben, hogy mit szeretsz. De aláírom, a tipikus nem ez az életmód, azért írok róla, hogy aki mégis így él, az ne érezze magát egyedül a bénázásban :-)

A gyorsulás asszem olyan 16s, most nincs itt bent könyvem. A 200D-é 31s, azt tudom fejből. De milyen 31s...

Egyébként van téligumim is.

De persze, tényleg nem mindenkinek való.

Rob164Q4 2009.05.25. 13:34:57

Absz. nemtok hozzászólni a berregő németekhez, de azért becsülöm ezt az odaadást:DD

zöldi 2009.05.25. 13:40:35

Igazából nekem egytlenegy ok volt, amiért nem mertem fekvőlámpást venni, mikor autóigényem támadt, ez pedig az oxigén. Végigolvastam 6 évfolyam VAM-ot, ahol egyik kedvenc cikkem az olvasóink restaurálták volt. Ott is rendre leírták a tulajok, hogy kisebb illetve nagyobb pénzhalmok fényezésre és lakatolásra elköltése után 2 évvel megint jött elő a csipa. Láttam, hogy ismerősök milyen összegeket hagynak ott lakatolásra, fényezésre. És azokon is ugyanúgy kiütött újra. Természetesen tudom, hogy meg lehet csinálni olyan minőségűre, mint a gyári volt- nyilván Zsolt borsómercije is ilyen- de annak ára van, és ilyen szakembert nem ismerek. Úgyhogy maradt a nóném rétegautó, szinte újan. Egyszer ez is oldtimer lesz, igaz műanyag sárvédős. :))) Megvárom.

Ubul1 2009.05.25. 14:12:36

@Kovbandi:
Ebben az állapotában el lehet passzolni 330kiló körül, mert lassan minden lényeges cserélve. A maradékot le kell nyelni, hát ez az ára hogy kocsija van az embernek. Kb ennyit ott lehet hagyni egy fordulóban egy 5-6 éves minimálautó szervízében is. Lásd Polo 120e-ért és akkor még semmi lényegeset nem is cseréltek, abszolút általános szintentartásért.
@Csikós Zsolt:
Akartam kérdezni, mi az a rettenet olajfolt és csöpögés a kuplungház alján? Azon a képen ami főoldalcím képnek van kitéve?
@zöldi:
Te kollega, szerintem aki MZ-t Simsont használ az év nagyobb részében mint akár mi, annak valami rendesebb kocsi kell, hogy legyen tartalék járgány.
Mint pl most is nekem, a rohadék berregőben valamelyik csapágy megint kicsit nemjól érzi magát, ütemesen szorul ahogy tekerem kézzel a lendkereket a főtengő jobboldalán. Persze üresben is műveli, de így is mindjárt 4 csapágy is esélyes a nagybeteg címre, a főtengőnél meg a kuplung tengelynél. Szóval még jó h most kicsit leállás van, nem kell mindennap kocsival dekkolnom a dugóban, csak megejtek egy kört egy közeli géplakatoshoz, ha már úgyis bele kell kukkantani, felújíttatom a évek óta hentergő NDK-s főtengőmet aztán azt rakom vissza, mert az lesz a következő ami bedobja a törülközőt.
Szóval megvan a különszám erre vagy a jövő hétre, de már félvállról veszem az egészet, rájöttem h ezekkel nem érdemes máshogy ezzel és enélkül is beszarik ;)

Csikós Zsolt 2009.05.25. 14:15:02

@Ubul1:
A Burman szivárog a főtengelynél. Nagyon lassan, de amikor megbontod, egyben az egészet kiborítja. Különben nincs olajtócsa az autó alatt, még csepp sem, vagy csak nagyon ritkán.

Cserélték már burmant? Motor ki, szétfűz, főtengely ki, helye beköszörül, tökölődés a méretre szabással, elsőre szinte sose jó, motor újra ki, szétfűz, főtengely megint, irgalmatlan szopás.

zöldi 2009.05.25. 14:21:15

@Csikós Zsolt: Mester!
http://www.hasznaltauto.hu/2330583_mercedes-benz_w115_1969

ez tényleg gyári?

Csikós Zsolt 2009.05.25. 14:51:34

@zöldi:
Persze. Abszolút. Csak a kipufogóvég hiányzik róla, ami ennél egyenes lenne, de valamikor lehagyták róla. A kivitel döbbenet, magyar autó, tehát 200D-nek kellene lennie benőtt tetővel, MB-tex ülésekkel, manuális váltóval, valami érdekesebb színben, hiszen mindenki így hozta be. Ezzel szemben ez benzines, automatás(!), tolótetős(!!), szövet üléses (!!!), az akkori legvisszafogottabb szín, azaz vaj, ráadásul azért a magyar kosztól való félelem megvan, mert gumiszőnyeges, amit a német nem is tud, hogy létezett ilyen. Sokkal többet érne kint.

lacza87 (törölt) 2009.05.25. 14:55:51

@zöldi: "Menetteljesítménye az új autókat megszégyeníti." hát nem ez jut tipikusan eszembe szempontként egy veterán Merciről:)
Gyönyörűszép!

karlmann 2009.05.25. 15:15:02

@Csikós Zsolt:

"A Burman szivárog a főtengelynél." Az meg mi a jó ...? Valami Merci sajátosság?

Ubul1 2009.05.25. 15:30:20

@Csikós Zsolt:
Pittmann után megint egy elmebeteg hülyeség a sváboktól. Rosseb a nyavalyás elvont cuccaikat, mindegyik gépükbe találnék tökéletesíteni valót.
Kivéve a Trabant. Az a megtestesült puritánság...

Ubul1 2009.05.25. 15:31:29

gyanítom h neked már volt szerencséd egy előző példányon baszogatni egy kicsit ezt a cuccot?!

Kovbandi 2009.05.25. 15:31:49

@Ubul1: Csak akkor hagy az ember ennyit szervizben, ha béna, és bepalizzák. Nekem nem kerül többe egy olajcsere, mint ha 10 éves gépem lenne, mert odafigyelek.
Olajok, szűrők, stb a netről, szervizmunkadíj max egy órát fizetek, mert ennyi a "szintidő". És ha a szervizes pampog, mert én viszek mindent? Bazz, megtehetem, ha gyári az alkatrész.
És a minimálautókkal felszerelkezve évek óta olajcserén kivül nincs más gondom.
Amugy igazad van, van aki ész nélkül kifizet mindent a szervizeseknek, azok meg a markukba röhögnek.
@Csikós Zsolt: Nem bénázol, hanem szerelsz. Bénázni a Jóska bácsi szokott, amikor teszkó-olajjal tölti a gépet, és nem cserél szűrőz csak ötévente, mert nincs annak baja.
Te egy komoly és nagytudású szakember vagy, és komolyan, amint megtehetem, lehet, hogy én is kipróbálom.
Vannak, akik átkeresztelkednek, nem igaz, ha érted, miről beszélek.
További sok sikert a géphez

Kovbandi 2009.05.25. 16:00:11

Ja, és ami kimaradt. Azért nem rohanok youngtimert venni azonnal, megvárom, hogy 3-4 autót fenn birjak tartani. Egyikkel éppen közlekedek, a másik hármat meg bütykölöm, hogy amint az első lerohad, azonnal át tudjak valamelyikbe ülni.
Nem egyszerűbb egy autó mégiscsak?
Hmm..kétségek közt hánykódok...
Amugy ha kiszámoljuk a fogyasztás-biztosítás különbözetet, ami egy 3000cm3 11 lityós Merga, meg pl..egy 1.3 cdti Opel Astra Caravan között van, akkor kb egálra állunk, mert amennyibe több a szervize, annyival kevesebbet eszik. És akinek van lóvé 3 autót fenntartani(biztosítás nem lehet kevés), annak arra is van, hogy 5 évenként lecserélje, amikor még nincs komoly költenivaló rá. Vesz egy egyéves gépet, amelyet az új árához képest majdnem feléért megkap, van egy év gari rá, ugyhogy no para, és elcseélgeti otthon az olajat benne, max elviszi a servicébe 3 ropiért a hibakódot kiüttetni. De mondok jobbat, a netről lehúzza a szervizprogit, igaz, illegálisan, de ingyé, aukciós oldalon lecsap egy kábelre, vagy bebizniszeli egy szervizessel, és a laptopjával kiüti a hibakódot.
Meg ha baja van esetleg a géppel, akkor kiolvassa a hibát, és nem kell szórakozni a keresgéléssel.
Ezek után, ha grandiózus a hiba, akkor elmegy az első szervizbe, és benyögi, hogy ez a baj. Átbaszni nem birják, mert tényleg az a baj. Esetleg viszi a beépítendő, gyári alkatrészt is.
Hmm..a 21. században, aki képes kihasználni, és alkalmazni a technikát,annak ez gyerekjáték, higgye el mindenki.
sajnos az elektronika és a számitógép mindenhová bejutott, a mosógépemet elektronika vezérli. Ezt el kell fogadni, és haladni kell a korral, mert különben mi leszünk pár év múlva a Józsi bá, aki lovaskocsival szaladgál, és jókat derülünk rajta, amikor elmondja, hogy ő még kinti budit használ.
És akár hiszitek, akár nem, én örülök a klímának, az elektromos ablaknak, és a központi zárnak, sőt, a légzsáknak is.
Ez olyan széria egy autóban, mint a kormány.
Végül is Nektek is igazatok van, nagyanyám petróleumlámpával világított, és megvolt ugy is.
Én maradok a villanykörténél

Ubul1 2009.05.25. 18:50:52

@Kovbandi:
A biztosítás ha régi motoros lennél ezen a blogon tudnád, hogy bagóért van, márcsak azért is mert feltehetően ezek a kocsik alig fiatalabbak nálad, így ezzel és a minimális éves futás miatt nemigen jelent kockázatot. A Mercire a brutál 3 literes 88 lovas motorjával éves 15kilóban lehet meg.
Ha jól emlékszem. Az egész kocsipark kb éves 55e ft-ban van.

Wadindián 2009.05.25. 18:53:23

@Kovbandi:

"Átbaszni nem birják, mert tényleg az a baj."
Vagy nem, és tapasztalat nélkül, csak a számítógépeddel soha nem deríted ki a probléma forrását.

Ne akard Csikóst áttéríteni, nem fog menni, és nem szép dolog a véleményét nem tisztelni.

Nem utálom a számítógépet, és nem akarok petróleumlámpával világítani.....

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.05.25. 19:27:10

@Kovbandi:
Látom, Te nem érzed át a lényeget.
Az emberek zöme nem akar kocsi alatt fetrengeni. Vesznek valami kommersz szart, millió forintokért, fizetnek rá kamatot, millió forintokat, meg szervizbe hordják millió forintokért.
És elégedettek.

Ez viszont nem erről szól. Ezt értsd meg, hogy Csikós és a többi hasonló emberke nem csupán eljutni szeretne A-ból B-be, hanem szereti magát az autót is, és szerintem szeretnek szerelni.

Nekem van egy olcsón fenntartható, megbízható műanyaglökhárítós autóm, meg ott egy régi, amit szeretek, és szeretem szerelni is. Jó, szopások vannak néha, de ezeket lekűzdeni nagyobb öröm, mint amikor Te elmész a szervizbe és elhozod az elkészült autódat.

Nekem sértené férfiúi önbecsülésemet, ha egy olajcserét más csinálna meg helyettem, vagy elektronikus eszköz segítene tolatni.
Vasárnaponként sokszor nagyon lelkesen tudok kipattanni az ágyból, mert tudom, hogy mit fogok csinálni a garázsban.
Bár fogalmam nincs, akkor mit fogok csinálni, ha végre elkészül a vas és semmi meló nem lesz vele. Lehet, hogy indul egy újabb projekt.

@Csikós Zsolt:
Nem cinkelni akartalak a medvehéj miatt. Olvastam a korábbi cikkeket, és ismerem az ülésproblémákat. A kárvolt... csak úgy bevillant.
Amúgy nekem műbőr üléseim vannak (35 évesen is hibátlanok), és valóban nyáron át tud melegedni, volt, hogy a tetőt majdnem kifejeltem, mikor behuppantam rövidgatyában. Télen persze odafagy az ember. Fagyna, ha nem lenne beöltözve eleve.
A műszerfalamat nyáron egy törülközővel szoktam letakarni, nem szeretném, hogy megrepedjen. Pláne, hogy talán az egyetlen gyári bordó műszerfal az országban.

Ratnet 2009.05.25. 19:44:46

@Kovbandi: ...hát azért megnézném azt a számítógépet ami a mechanikai hibákat kimutatja neked. Innentől kezdve pedig cseszheted a check-bűvész szervizes elméleteidet.:-)

'Öreg' autót pedig vezetni is élmény, de ezt érezni kell, elmondani nagyon nehéz lenne... Az újabb autók lassan már mind egyformák vezetési élményben. A gyártók túl könnyűre vették a kezelőszerveket, hogy a nők és a kevésbé alkalmasak is tudjanak gépkocsit vezetni. Mindent műanyaggal helyettesítenek amit csak lehet, a futóművek pedig lassan papírból készülnek, hogy a rugózatlan tömeg minél kisebb legyen. Szép dolog a fejlődés csak időközben épp a vezetési élmény halt meg. És nekünk vénautó-fanoknak az 'anyaghiány' nagyon fáj (avagy nevetséges) egy mai, félig műanyag, autó...izé... közlekedési eszközben.

yxcvbnma 2009.05.25. 20:21:01

Vasárnapon még bevásárolra is szakítottál az időt.
Engesztelésképpen elvitted a feleségedet Budaörsre az Ikeába? Ott parkoltam az ERA mellett pár autóval, egyből kiszúrtam a színe miatt. A párom nem igazán értette, hogy miért érdekes az az öreg Mercedes:)

Seca81 2009.05.25. 22:09:30

RX-7 cikk??? Mikor, hol?????

Szendwich 2009.05.25. 22:15:53

@Hrzrasn: Klímás autót kilehet hűteni. Egy öreg autót - amiben nincs klíma - csak egy Kama3nyi jégkocka tudna lehűteni a meleg nyári napokon :)
@Csikós Zsolt: Igen, az ellen is véd ;)

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.05.25. 22:57:36

@Bambano: ez spec itt nem áll, a trakesz 300gd-je ugyanez a motor, mikor a belét is kitapostam 110-120 körül is csak 12,4-et mértem. és akkor még nem volt belőve. az alsó hangon 2 tonna, meg a levegővel is jobban harcol.

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.05.25. 23:18:36

@Kovbandi: "Az ujautó tartósságról meg annyit, hogy ha gondozod, nem ütöd vágod, kibirnak annyit, mint egy ilyen, vagy akármi."

te azért nem most törölgetted meg a zsíros-olajos kezeddel a homlokodat autószerelés után, ahogy nézem. de ha még odáig sem jutottál el, hogy alánézz egy újnak meg egy ilyen öreg szutyoknak, nem teljesen értem mi tesz olyan magabiztossá. írta a katalógus?

sose fogsz olyat (hisz kibírja...), de pár dolog szétszedése-összerakása egy újon meg egy régin érdekes következtetéseket enged levonni a várható élettartamról. mondom, csak nézz aknából alá a tiédnek és egy ótvar mercinek, hasonlítsd össze pár lényegesebb alkatrész méreteit, kialakítását, lemezvastagságokat, ilyesmit.

Bambano 2009.05.25. 23:34:50

@Ratnet: apám astrája fél millió km-nél jár. Eddig egy lambda szonda baja volt, amit magától csinált (meg amit zúztak rajta). Lehet, hogy egy nagyjavítás sokba kerülne rajta, de nem kell nagyjavítani.

És pl. egy galvanizált horganyzott kasztnit nem kell lakatolni. Legalábbis az én astrámon nincs rozsda, pedig 10 éves lesz az idén. Pl. egy mostani autó kasztnija elég merev ahhoz, hogy rendesen tudjon kanyarodni az autó. Ez nem csilivili kategória, hanem menetbiztonság.

@Wadindián: én pl. tisztelem Csikós tudását, meg úgy általában az összes totalcaros hozzáállását meg stílusát, el is szoktam olvasni a cikkeiket, de követni nem akarom őt.

Bambano 2009.05.25. 23:37:01

@lapa: a hullámpapír óta tudjuk, hogy a lemezvastagság nem számít és a forma1 óta tudjuk, hogy a tömeg sem mérvadó a szilárdság és a megbízhatóság terén.

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.05.25. 23:39:41

@Kovbandi: nem izélgetni akarlak ám, de kíváncsi lennék mit csinálsz a szent bithalmazzal, mikor a csillió forintos alkatrészt amit kirulettozott a chip beviszed a szervízbe és bejelentik, hogy bocs, de mégse az.

egyébként informatikus vagyok, mostanra eljutottam odáig, hogy legszívesebben bottal nem piszkálnék semmit, amit nem én kódoltam. amit meg én azt meg pláne nem.

és igen, elkezdtem szépen fű alatt gyűjtögetni a petróleumlámpákat is. kicsivel azért infrastruktúra-függetlenebbek.

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.05.25. 23:54:00

@Bambano: ezt felírtam. majd mikor negyed századosak lesznek a mai járgányok megnézzük hogy futnak, és van-e még bennük bő 10 év egy kis tákolással. persze addig még sok kézzel tekercselt aramid/szénszálas/titáncsavaros suzuki fog legördülni a gyártósorokról.

remélem a hullámpapírt szintén csak valami humornak szántad. ha mégsem, akkor gondolom ez a hullámpapíros trükk megvolt nekik Stuttgartban is már.

de ne fussunk egymásnak. van új, jó de nem annyira tartós, meg van a sokat szenvedett málló tartós. az utóbbi a posztban is olvasható szerelős kategória, ami nem mindenkinek az inge... bár én ültem abban a kocsiban és jelentősen túl van dramatizálva a dolog. simán vinném, csak nagy lenne gazdasszonynak.

Hrzrasn (törölt) 2009.05.26. 00:03:55

@Szendwich: "Klímás autót kilehet hűteni."

Ha hiszed, ha nem, én az automata klíma ellenére is baromi ritkán hûtöm az autót. Inkább árnyékba állok, és letekert ablakkal közlekedek. Az se túl jó, ha a belteret szívja a nap, márcsak ezért is jó egy ilyen napfényvédô.

Bambano 2009.05.26. 00:44:55

@lapa: nézzük. a kasztni sokkal jobban bírja a rozsdát, mint era-é, mivel galvanizált. Tekeredni nehezebben tekeredik, mert a torziós merevsége nagyságrendekkel jobb. A motor precízebben van összerakva, sokkal kisebbek az illesztési pontatlanságok. Ha rendes olajat kap, simán elmegy 500-600 ezer kilométert. Lehet, hogy az ülést hamarabb kiüli a tulaj, nem tudom. Az anyagok rendesebbek a beltérben, mint ezekben az autókban, szerintem nem fognak annyi idő alatt elkopni, mint a régi szekerekben...

Nem értem, ha egy era kibírta 30 évig, miért ne bírnának ki a mostani autók is ennyit. Nyilván a rendesebbjére gondolok, nem egy mezei hulladékra.

Kovbandi 2009.05.26. 01:26:50

@Ubul1: Ja, 55 lepedő. Nem mindenki van b 10-ben. Szerinted pl b2-ben 30 alatt mennyibe fájna, hiszen a kötelezőnél a cm3 számít. nem lenne kevés
@Wadindián: Mechanikai hiba? Ember, 5 éve nem tapasztaltam, ami volt, azt meg kimutatta a gép. Hiszen nékem kommersz szar műanyaglökösöm van
@Mk412: Kommerszről annyit, hogy a Merga ia az, hisz futószalagon készül. Az @Ratnet: árában benne van, hogy az anyag jobb minőségű, de nem egyet láttam már tréleren, vadiujonnan. Szomorú. A nem kommersz gép pl egy bentley. Na, az egyedi, kézzel összerakott. Amugy a zsír új e-merga is elektronikus szar?
Az olajat én cserélem, a fent leirt módszerrel. Vasárnap meg boldogan ugrok ki az ágyból, de nem a garázsba megyek, hanem a két hónapos kisfiamhoz, és amikor meglát, rámnevet, és örül Nekem. Na, ez a program, nem a bütykölés
És mint már mondtam, nem lovaskocsival járunk, igen is ha már van, akkor tolatókamerázok=(kameráznék, mert nincs rá lóvém)

Kovbandi 2009.05.26. 01:40:35

@Ratnet: Háát, néztem. Aki az anyagvastagságban hisz, az vegyen egy UAZ-t.Már nem egy anyag vastagsága, hanem a szakítószilárdsága a lényeg. Amugy talán jártál a jövőben, honnan tudod, mi lesz 30 év mulva?
És hát élmény? Nekem élmény 40 fokban a klímás autóban közlekedni, és élmény a szervót használni. Amugy miért nem jársz lovaskocsival? Az az élmény. Kabrio feeling, egy paci. No airbag-no abs-no para
@Bambano: Igazad van, csak pár ember nem fogja fel. Még el kell jutniuk a szocreálból idáig

Amugy ez az egész lelki okokra vezethető vissza. A 80-as években a kispolszkiból irigykedve nézték a német turistát az ilyen, de akkor zsír új mergában. Most megvették, és örülnek neki. Lehet, hogy én is ilyen leszek 25 év mulva a mostani e-mergával. De akkor is felfogom, hogy a világ fejlődik, és nem szidom a sok hybrid szart.
@lapa: 12 lityó 120-nál? Hát, én nem verném rá magam. Fullon megpakolva, igaz, kb 1,3 tonna összsullyal, Tátrán át 5 lityó átlagot mértem hazatérve, és a hegynek fel mentem 120-at, pályán padlógázzal. Erre varjál gombot.
Tisztelem Csikós urat, de ha nem lenne autós ujságíró, hanem mezei ember, akinek nincsenek milyen kapcsolatai..na akkor kiváncsi lennék, mivel járna

Amugy meg nem is érdekel, holnapra 35 fokot mondanak, hűtöm magam a klímával, tekerem a servot, és aki ugy gondolja, süljön bele a kb 50 fokos, vastag lemezű autójába. Én jobban bizok a staikusok számításában és egy pár légzsákban, mint akármennyi centi elrohadt vasban

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.05.26. 01:52:52

@Bambano: mert szándékosan nem tervezik a várható élettartamon / futáson túlra az alkatrészeket. az meg máshova van belőve az újaknál meg az öreg merciknél ahogy hallom.

tekintsd ezt úgy, mint súlyos mérnöki felelőtlenséget a költséghatékonyság rendszeres felrugása miatt. akkor, ezekbe raktak olyan dolgokat, amiket ma sehova se tennének, mert nem térül meg.

példának okáért: én nagyon kevés elektronyos dolgot láttam eddig, ami 30 évig bírta. ilyen az orion gall tévénk, a hajdu energomat mosogépünk meg az eta porszívónk. a fent említett költséghatékonytalansági tétel ezekre szintén áll. valahogy nem hiszek benne, hogy ezek a mostani elektronikák kibírják. ez a legnagyobb para szerintem, 15 év múlva sehol se lesz pont az a csati, pont az a doboz, pont az a program a falusi ottómesternél, márkaszervíz meg úgy gondolom felejtős lesz az akkori érték fényében.

biszbasz nyákokon biszbasz vezetékek, amik százcsilliószor megremegnek, hát nem tudom. az épp aktuális alaplapomat meg kell nyomni egy helyen miután rádugom a sata csatit, mert kontaktos valami a belsejében és egyébként nem indul el. lehet rossz példa, de ez ilyen hulladék. de ott vannak a limitre tervezett kondik ésatöbbi... úgy gondolom ismerős a dolog, mégha kocsiba nem is a legszarabbat nyomják be.

az elektronikától eltekintve sem nagyon látok olyan dolgokat magam körül, amik csak közelítőleg olyan minőségben lennének előállítva, mint a 30 évvel ezelőtti átlag (mondjuk nem szovjet) bármi. úgy gondolom ez tetten érhető mindenhol, legalábbis valószínűtlen, hogy pont az autóipar lenne kivétel. telítődött piacok, kínai gyerekmunkások, jobbnál jobb manager-bónuszok = jótállás + 1 nap, persze sarkítva. múltkor olyan "china óccó oszlopos fúró állvány"-t vettem, hogy szerintem fenn marad a vízen. persze a forma 1 óta tudom, hogy jó ez is az én hobbi céljaimra, az anyagmennyiség másodlagos. ha dolgoznék vele, akkor még erőteljes vásárlást követő tmk (zsír pl.) ellenére is széthullana 4-6 óra magasságában.

ha meghallgatod akár Erát, akár a vele egykorú trakeszomat, nem nagyon csörög-zörög benne semmilyen berendezési tárgy 25 év után. szerintem a mai autókban túl sok a gyorsanelkészülős pattintós műanyag kötés ehhez, de erről lényegi információim nincsenek, csak általánosítok. mb-tex?

belegondolva komolyan meglepő számomra, hogy egyátalán felmerül benned a lehetősége az azonos élettartamnak, és nem a merciség miatt, hanem általában. lehetséges, hogy túl kevés reklámot nézel? fogyasztasz te egyátalán rendesen?

a korrózióvédelem abszolút kritikus és gyenge pont, vita nincs. viszont nekem például fényezés-lakatolás megvolt, inkább az alkatrészeket kezdi meg. az össszerohadt csavar meg össze van rohadva a galvanizált majdnai öreg ottón is gondolom.

nemtom már hol olvastam, nem biztos, hogy autentik infó, de a Era motorját alapesetben 500-nál nagyszervizelik, aztán 1.000-nél. a tervezett futás 1.500 így, + Albánia. mondom ez urbánlegend, nem tudom honnan van.

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.05.26. 02:26:33

@Kovbandi: bár kezd kicsit kényelmetlenné válni a stílus, erre reagálok még:

"12 lityó 120-nál? Hát, én nem verném rá magam."

nem verem erre magam. ha figyelmesen elolvasod az előzményeket látni fogod mi volt a téma. meg ez az enyém nem olyan jármű, hogy Tátrán keresztül megpakolva menős, ez csak olyan laposos úton bír menni, meg tetőcsomagtartóm sincs.

hinni a templomban kell, én részemről tudom melyik darab vas mennyire rohadt és nyugodtan alszom.

btw nálunk a faluban az igazán gazdagok lovon krúzolnak, mikor úri kedvük úgy tartja, és irígykedem is rájuk. sajnos se pénz, se hely, se idő nincs most ilyenekre, de határozott elképzelésem, hogy a következő járművem ló lesz. de addig még pár uaznyi kis szakítószilárdságú öntöttvasdarab kirohad alólam.

félre ne érts, nem akarlak megtéríteni. csak szeretnék rávilágítani pár dologra, ami árnyalhatja ezekről az autókról alkotott képed. ez nem feltétlenül a technológia teljes tagadásáról szól, személy szerint én is szívesen ülnék klímában. nekem az nem jutott, nekem télen meleg a kocsi, mikor beszállok. azt viszont például túlzásnak tartom, hogy a múltkori posztok után már valami prolinak éreztem magam a kézi ablak miatt. azt annyira nem tartom vészesnek, még klíma nélkül se.

ízlések és pofonok, de ennek nem sok köze van az öreg mercikhez. tán annyi, hogy a többi gyártó anno azokról jegyzetelte össze miket lehetne esetleg majd az ő kocsijukba is berakni. jóéjt, megyek szunyálni.

zöldi 2009.05.26. 07:44:37

Spanom egy fékgyártónál dolgozik. Reggeltől estig mit csinál? Új beszállítókat keres, hogy hogyan lehet költésget csökkenteni és pénzt megtakarítani.
A múltkor volt itt egy arc, aki mesélt ezt azt a Suzukiról például. Annak alapján valóban nincs tervezett tönkremenetel, csak végletekig "optimalizát" technika.

Kovbandi 2009.05.26. 07:51:33

Szeretnék kiragadni pár érdekes mondatot a kommentekből azok részére, akik kétkednek a mai autók várható élettartamáról, és nem autóknak, hanem műanyag közlekedési eszköznek hívják őket:
1.:"enyém nem olyan jármű, hogy Tátrán keresztül megpakolva menős, ez csak olyan laposos úton bír menni, meg tetőcsomagtartóm sincs".
2.:"A Burman szivárog a főtengelynél." Az meg mi a jó ...? "
3.:"Láttam, hogy ismerősök milyen összegeket hagynak ott lakatolásra, fényezésre. És azokon is ugyanúgy kiütött újra".
4.:"üléscsere és -pucolás elöl (3x1,5 óra este, amikor már aludtak a gyerekek), egy hátsóülés-csere"
5.:"Ebben az állapotában el lehet passzolni 330kiló körül, mert lassan minden lényeges cserélve"

Nos haladjunk sorban:
1. az akkori autók eléggé hiányában voltak a nyomatéknak. A mai autók kb 1000 cm3-vel, és egy hengerrel kevesebbel erősebbek, nyomatékosabbak, mint azok. Tehát 25-30 éves korukra is simán megugorják a Tátrát.
2. Az egyenautók világában nincs külömbség a motorfelépítésnél. Vagyis nem lesz érthetetlen alkatrésznév
3. Mivelhogy ugyebár a műanyag nem rohad, nem kell párévente lakatolni.És mivelhogy az utasbiztonságot nem az anyagvastagságra, hanem a modern biztonságtechnikai bizták, védelme majdnem ugyanolyan marad, mint ujkorában
4. Ülést cserélni én is tudok majd, az nem bizonyít semmit a tartósság terén
5. És a legfontosabb mondat. Hát ha majd ezekben is kicserélek minden fontos alkatrészt, akkor ezek is gurulnak, Meghal a vezérlőelektronika? Zu bele a bontottat, vagy bármit. Ezeket is karban lehet tartani ugyanugy, mint erát, nemde?
Hiszen era testvérei közül is enyésztek már el, valamelyik 15 év után. 15 éves műanyagok(lásd f astra)pedig vígan gurulnak félmillió km-el.
Amugy ezekbe a gépekbe gyakran pár év alatt megy bele annyi, mint amazokba 15 év alatt. Ma már máshogy használjuk az autókat. És, amit használnak az elromlik.
Vagy esetleg nincs igazam?

hungarianbetyár 2009.05.26. 08:04:43

@Kovbandi: fogd már fel, hogy az általad felsorolt extrák mind rendelhetők voltak a 123-as mercibe is! a klíma (manuális és automata is), az abs, a légzsák, a motoros tetőablak, az elektromos ablakok, ülésfűtés stb. + még kb 100 extra (nem vicc) amiről más autóknál nem is álmodnak, még ma sem...ennyit erről.

Csikós Zsolt 2009.05.26. 08:07:59

@Kovbandi:
Szóval azt, hogy egymás magánéletében turkálunk, ráadásul vádaskodunk, nem szeretem. Konkrétan eztet itt:

"Tisztelem Csikós urat, de ha nem lenne autós ujságíró, hanem mezei ember, akinek nincsenek milyen kapcsolatai..na akkor kiváncsi lennék, mivel járna"

1. Nincsenek úgynevezett "kapcsolataim". Boltban veszem pénzért az alkatrészt, kútnál a gázolajat, nem járok sütőolajjal sem, soha, ahogy ezt rendkívül nagy spórolásból sokan teszik. És gyűlölöm a korrupció bármely formáját, a legcsekélyebb ilyen összekacsintós haverkodást is. Fizetek, mindenért, illetve, mint látod, magam melózók rajta. Kapcsolatok a picsába, most azért kurva ideges lettem, 15 éve ez az, amit gőzerővel kerülök, erre jön egy jöttment, és a semmiből ítéletet hirdet, már bocsánat, ez túlmegy a határon.
2. Miért kellenek ehhez kapcsolatok? Szerelés, javítás, használat, üzemanyag, micsoda?
3. Ha esetleg a tesztautóra gondolsz, akkor nem olvastad el a válaszomat tegnap - havi egy-két nap, akkor is csak pianóban. Nézd meg, mennyit írok új autóról. És ha van, akkor is vissza szoktam vinni rövid idő után, hadd járjanak vele a többiek, több vélemény ugyanis többet ér.

Ezek a rossz gombok, amiket megnyomsz, egyrészt valami alaptalan irigykedést vélek felfedezni mögötte, ami a rosszindulatú vádaskodás és a személyeskedés határát súrolja - épp annyira, hogy nagyot nyelve még szalonképes maradjon. Ez ne.

Kovbandi 2009.05.26. 08:18:12

@Csikós Zsolt: Akkor elnézést a félreértésért, ugy látszik, van még becsületes ember. Amugy meg elhiheti, nem vagyok irigy. Elégedett vagyok az életemmel
@hungarianbetyár: Tudom, hogy lehetett, én csak arra akarok rávilágítani, hogy semmivel sem jobbak, mint a mai autók

Steyr-Puch 2009.05.26. 08:35:16

@Csikós Zsolt: Relax Csík!
Ahogy felénk mondják,minden falunak kell saját pap,kurva,meg bolond!
Bandika megfelel az utóbbinak:-))
Csíkos el presidente!!!!!!!!!!

hungarianbetyár 2009.05.26. 08:37:04

@Kovbandi: Nekünk ez szerelem, nem racionális döntés, ezt sokan sosem fogják megérteni mint te minket. És ugyanígy én téged. De ez így van rendjén, így változatos az élet.

Steyr-Puch 2009.05.26. 08:39:54

@hungarianbetyár: Az extra listán mindég szerepelt a 147-es extra,ha jól tudom:A típus szám csomtértetőn!
A német autókon,merciken nincs is rajta!
Vajon miért??

Hrzrasn (törölt) 2009.05.26. 09:00:38

@lapa: "mert szándékosan nem tervezik a várható élettartamon / futáson túlra az alkatrészeket. az meg máshova van belőve az újaknál meg az öreg merciknél ahogy hallom."

Ez egy faszság, te még a büdös életben nem láttál autógyárat belülrôl.

"akkor, ezekbe raktak olyan dolgokat, amiket ma sehova se tennének, mert nem térül meg."

Ne zavarjon, hogy a régi modellek mûszaki megoldásai annak ellenére voltak szarabbak, hogy drágábbak voltak.

"példának okáért: én nagyon kevés elektronyos dolgot láttam eddig, ami 30 évig bírta."

De te sajnos lófaszt nem láttál az autógyártásból. Egyébként nem az évek számítanak, hanem az üzemórák, professzor úr. A szilícium nem befôtt, hogy megromoljon. Viszont az elektronikus komponensek ugyanúgy elhasználódnak, mint bármi más. Mutathatnál pl egy olyan vízpumpát vagy lengéscsillapítót, ami kibír 15 évet.

"valahogy nem hiszek benne, hogy ezek a mostani elektronikák kibírják."

Szerencsére a mérnökök nem hit alapján dolgoznak, hinni a templomban kell.

"ez a legnagyobb para szerintem, 15 év múlva sehol se lesz pont az a csati, pont az a doboz, pont az a program a falusi ottómesternél"

A felusi ottómester is ugyanúgy megvásárolhatja a gyártótól az alkatrészt, a mai napig lehet kapni zsír új DMEt még egy 1983as E30hoz is. Szóval hogy te mit hiszel, az irreleváns. Bontott szarokat meg ugyan ne hasonlítgassunk az új alkatrészhez.

"biszbasz nyákokon biszbasz vezetékek, amik százcsilliószor megremegnek, hát nem tudom."

Nincsenek azon vezetékek, te barom. Felületszerelt technikával készül mind:
http://i60.photobucket.com/albums/h11/Reaper_M3/e36dme.jpg

"az épp aktuális alaplapomat meg kell nyomni egy helyen miután rádugom a sata csatit, mert kontaktos valami a belsejében és egyébként nem indul el."

Az már megfordult a pici agyadban, hogy egy autóban egy pöttyet komolyabb technika van, mint a te szar PC-alaplapod?

"az elektronikától eltekintve sem nagyon látok olyan dolgokat magam körül, amik csak közelítőleg olyan minőségben lennének előállítva, mint a 30 évvel ezelőtti átlag"

Kívánom neked, hogy csakis és kizárólag 30 évvel ezelôtti fosokat használj. A folyton elállítódó karburátorok, a puding futómûvek, a karambolnál tangóharmonika módjára összecsukló karosszériák, az volt ám az igazi minôség!

"valószínűtlen, hogy pont az autóipar lenne kivétel. telítődött piacok, kínai gyerekmunkások"

Gyerekmunkások? Az autóiparban? Kínában?
Te olyan hülye vagy, mint a valagam.

Hrzrasn (törölt) 2009.05.26. 09:02:42

@Steyr-Puch: "A német autókon,merciken nincs is rajta! Vajon miért??"

Nem divat, én se rendeltem rá soha. Minek?

Hrzrasn (törölt) 2009.05.26. 09:25:55

@zöldi: "Spanom egy fékgyártónál dolgozik. Reggeltől estig mit csinál? Új beszállítókat keres, hogy hogyan lehet költésget csökkenteni és pénzt megtakarítani."

És mi ebben a különleges?

zöldi 2009.05.26. 09:41:10

@Hrzrasn: Semmi. Csak időközben egyre több reklamáció.
Amúgy, ha van időd igazán eloszlathatnád a ködöt az autógyártás rejtelmeiről. Ha akkorát fejlődött a technológia, a minőségellenőrzés, az anyagok, akkor miért nem megbízhatóbbak,rozsdamentesek és soha el nem romlóak a mai kocsik. Ez nem kötözködés, komolyan érdekel.

ijn566 2009.05.26. 09:44:54

Nekem volt öreg autóm vagy 15 (német, olasz, francia, japán meg keleti), egy sem hagyott az út szélén, igaz külföldre egyikkel sem mentem, de nem is mertem volna. Most van egy 6 éves autóm, és nem sírom vissza az öreg autókat. Azok sosem voltak jók valami miatt, vagy a szervó, vagy normális zene, de valami mindig hiányzott, a klímárol ne is beszéljek. Ebben meg minden benne van gyárilag, nincs kókány, nincs gagyi. Ha nagyon kellene egy öreg, akkor egy 1108 ccm-is Fiat Tipo-t bevállalnék, mert az volt az öregek közül a leghállásabb.

hungarianbetyár 2009.05.26. 09:44:57

@Steyr-Puch: feláras extra volt, hogy ne legyen típusjelölés a csomagtartón, ahogy mondod.

valószínűsítem, hogy a lopások megelőzése végett volt ez így, hogy a delikvens ha rendelésre ment a lopásnál egy bizonyos motorral rendelkezőt kellett hoznia, ennek elkerülése végett. Inkább keresett egy olyat a banda amiről 100%-ra tudta, hogy olyan motor van benne, én erre tudok gondolni. + hogy ne legyen kifúrva a csomid :)

Humphrey 2009.05.26. 10:23:38

@Kovbandi: többen leírták már, hogy a régiautó-ujautó (modernautó)annyira különböző életszemlélet, hogy nem lehet és ezért felesleges 'áttérítéssel' meggyőzéssel próbálkozni. Az autóbuzéria pont arról szól, hogy az autó, autózás a logikusnál, a praktikus életben játszottnál sokkal fontosabb szerepet játszik a fertőzöttek életében. Csiki -és még nagyon sokan- egyszerűen _szeretik_ ezeket a 25-35 éves autókat, szeretnek velük foglalkozni. Néha szívni: a hegymászás, vagy a maratonfutás sem arról szól hogy hű de kényelmesen elvagyok. Sőt, a szex is izzasztó, meg fárasztó...
És mindenkinél máshol húzódik ez a határ ezt illene tiszteletben tartani (én pl szeretem a youngtimereket, de egy olyan rollsal amit a Csik nemrég bemutatott, nem tudnék mit kezdeni, csak nézegetném aztán megunnám)

Hadd mondjak egy példát> vitorlázás (mert az autó annyira a mindennapok része): a mostani hajók -verseny vagy hobbi, tökmindegy- a legmodermebb anyagokból, kompozitokból közel-űrtechnikával készülnek. Menj el egy nagyobb kikötőbe (marinába), látsz majd néhány múzeális értékű régi fahajót: egész más arányúak, sokkal több törődést igényelnek, egész más velük hajózni, őket bütykölni. Vannak akik mégis erre esküsznek-próbáld őket meggyőzni, hogy az uj, borulásbiztos, gps-es tágaskajütös bióvécés yachtok mennyivel praktikusabbak... azt mondják: ühümmm, és mennek vissza fahajót ápolni.

Van egyébként középút: veszel egy olyan autót ami a mostani technikát hordozza, vigyázol rá és együtt öregszel vele...
A fiad/lányod imádni fogja : )

Make Valamit · http://make.blog.hu 2009.05.26. 11:03:39

SZVSZ!

"Lehet, hogy én is ilyen leszek 25 év mulva a mostani e-mergával."
25 év múlva nem fogsz még a mostani saját kocsidból sem találni egy darabot sem. Lehet fejet csóváni.

"Szerencsére a mérnökök nem hit alapján dolgoznak, hinni a templomban kell."

Ha a mérnökök szava egy hangyafasznyit számítana, nem a VHS rendszer terjedt volna el hanem a Beta. Fejcsóva 2.

Nem jártam még autógyárban, nincs újautóm, kurvára felidegesít ha valaki arról próbál meggyőzni hogy a fröccsöntött 1.2-es versenygépe jobban megérte három millióért mint az én 15 éves talicskám 450 ezerért. Három nyelvet beszélek de az összes autóval dicsekvő pöcs érti ha azt mondom: 'Az anyád p---áját fogyaszt annyit.' Büszkén gondolok Galamb Józsefre, Colin Chapmanre és Preston Tuckerre. Itt élek Ady kompországában, gyűlölködésben igenis mi vagyunk a császárok és csak nálunk lehet BMW-t 1.6-os motorral eladni. Magyarország, én kezdek kiszeretni belőled.

dr.oid 2009.05.26. 11:13:37

Csikós Úr! Felesleges volt legutolsó kirohanása. Ön jól ír, kifejezetten szórakoztató és olvasmányos stílusban. Lelkiismeretes, tényszerű, korrekt, konkrét. És legfőképpen nincs semmiféle Szent Küldetéstudata mint Nagy Havas Heinrich Királynak, vagy Ősturulsámán Világmegváltó Prof. Dr. Papp Lajosnak. Önnek felesleges bármiféle támadásra reagálnia mert a tények Önt igazolják. Irigyek és vádaskodó pitipalkók mindig lesznek ebben a kurvaországban. Fentebb leírt véleményem saját tapasztalataimra alapozom, régóta "követem" pályafutását az írott és elektronikus sajtóban. Semmiképp nem kívánok hozzászólásommal puncsolni vagy benyalni a hatodik fingváltóig, egyszerűen megírtam amit gondolok.

Ratnet 2009.05.26. 11:51:59

Szerintem a mai autókból nem lesz klasszikus értelemben vett 'veterán'. Gyártásuk ugyanis csupán az olcsó előállíthatóság, nyersanyagspórolás és az ehhez képest mért praktikum/kényelem mentén sasszézik, míg a régi (akár tucat)autók némelyike szinte már iparművészet volt, bőséges anyaghasználattal.

A műanyag elemekkel pedig az a baj, hogy az évek folyamán előbb-utóbb elöregednek, pattannak törnek repedeznek, és nem lesz belőlük a bontókban sem. Ugyanis míg egy 30 éves Lada pl. lökhárítója (bár a régi autók lökös nélkül is autóformájuak maradnak ugyebár) a bontó kukájából elővarázsolva, lecsiszolva-újrakrómozva használatra kész, addig egy 'modern' autó műanyagjai szétrepednek, elmállanak, vagy eldeformálódnak a napon. Elektronikájuk pedig eloxidál. Alkatrész utángyártás pedig ezekhez az autókhoz nem lesz... Végül pedig: formájuk sem időtálló. Eleve egykaptafa mindegyik, s hiába szereti ma a gazdája például az Astráját, lássuk be unalmas a külseje. Az is volt és az is marad.

A töréstesztekkel kapcsolatban sajnos sokan azt hiszik, hogy a régi autók azért gyűrődnek úgy ahogy, mert nem elég merev a kaszni. Nos épp ellenkezőleg: bizonyos pontokon túl merev a kaszni, így lényegében az első(hátsó) nyúlványok ütközéskor betolódnak a tűzfalba stb... Ezért kellett 'elgyengíteni' a 'modern' járművek orrát-farát, és az utascellákat tojásdadra tervezni. Ennyi a nagy trükk (plusz bruttó légzsák).

Ja és: szervókormányos, klímás, stb. autót(egyébként nekem is van ilyen -szerintem már nem sokáig-, tudom mit beszélek) kényelmes vezetni de NEM JÓ. Sok embernek nincs összehasonlítási alapja, és a régi autót a kisPolskiban/Dacia-ban véli felfedezni. Ráadásul a fentieket az asszony is 'aláírja' aki mellettem kipróbálhatott már szinte mindenféle járművet. Szerinte (és hát szerintem is) vezetni minden útburkolaton (vagy akár úttalan utakon) a Lada a legjobb. Nyers, strapabíró, és élvezetesen közvetlen mechanika.

Megemlítenék még -csak úgy pélának okáért- egy nagyon rossz kényszervállalkozói évemet, amit egy 'modern' kisárúszállítónak köszönhetek 'aki' az egy éves bevételemet egy az egyben elvitte az állandó szervizelnivalóival. (És még klíma sem volt benne!) Azóta öreg Transporterekkel dolgozom, és hát marad pénzem kajára/gyerekre/üzemanyagra, mellesleg reggelente nyugodtan nyúlok az indítókulcshoz.:-)

Ratnet 2009.05.26. 11:59:44

@Make Valamit:

Minden mondatoddal egyetértek.

Ja és:
"Ha a mérnökök szava egy hangyafasznyit számítana, nem a VHS rendszer terjedt volna el hanem a Beta. Fejcsóva 2."

Ez jó!:-) Láttad esetleg A Rém rendes családban AlBundy ezirányú kirohanását?:-)

Wadindián 2009.05.26. 12:11:34

@Bambano:
Nem kell követni. El kell fogadni, hogy Neki más a preferenciarendszere mint Neked. Sokan vagyunk sokfélék. Ennyi

@Kovbandi:
Nem én példálóztam a mechanikai hibával, és nem szaroztam le a müanyaglökössel szerelt autódat.
Lehet a lambda-szonda hibás az elektronika szerint(és ez így is van), de ha ez a befecskendezés miatt romlott el(túl dús keverék, de még határértéken belüli), amit nem cseréltetsz ki(mert az a laptopod szerint jó), akkor megint mehetsz szondát cseréltetni.

Fogadd el, nem mindenkinek egyformán fontosak a Te mérlegelési szempontjaid, vagy másnak teljesen mások.
Nem kell régi autóval járnod. Senki nem kér rá. Viszont senki sem kéri, hogy lehülyézd.

Make Valamit · http://make.blog.hu 2009.05.26. 15:05:19

@Ratnet: Pár részt láttam, abban sok dologgal egyet lehet ám érteni.

Én még akkor kezdtem el autókkal foglalkozni, amikor még megérte a Virágra vagy a Nagykőrösire kimenni, az öreg csattogó fosvágen dízeleken nőttem fel, és nagyon nem tartom motornak ezeket a most menő tdchdvzripöcstuggya 'dieseleket' Az nem diesel, amit pörgetni kell. Nekem. Az alacsonyabb fogyasztást kivéve ezek benzinmotorok karakterisztikájával rendelkeznek.

Kovbandi 2009.05.26. 16:20:30

@Steyr-Puch: Egy, nem Bandika a nevem, kurvára nem vagy tisztába a rövidítésemmel, drága barátom. Most mondjam, hogy Te meg egy kukásautó vagy, mert nálunk Steyr kocsik vannak a városgazdálkodásnál?Meg ha én bolond vagyok, te vagy a kurva.Mennyi egy szpás?
@ijn566: Igazad van, de ezek a besült agyúak soha nem értik meg, hogy az autózásban ez a lényeg. Hogy nem romlik el valami minden nap, hogy nincs kókány.
---------------------------------------
Alkatrész meg lesz ezekhez a gépekhez, ahogy most is van mindenhez.Vagy esetleg az intézi globálisan az alkatrészellátást, aki ezt irta. Olyan 1982-es Hondához szereztem alkatrészt, amiből alig találni az országban bazz.
A műanyagok meg hogy repedeznének már el. Ezek erre vannak tervezve.
-----------------------------------------
@Ratnet: Ember, időtálló??? A Lada, a kettes Golf stb, időtálló? Holsz élsz te?
Ez a Merga időtálló? Akkor lenne az, ha holnap ujra gyártaná a Merga, az emberek meg hasra esnének tőle.
tudod mit, maradj a 70-es években, oda való vagy. gondolom otthon csak a szalagos magnó, meg a kukoricás teakészlet figyel.

Csikós Zsolt 2009.05.26. 17:10:12

@Kovbandi:
Khm, meg talán némi kultúra, egy-két könyv a polcon, benne betűkkel, a gyerekszoba emléke... Bár asszem kár lenne magyaráznom, a barlangban is jól elálldogál a Passat PDTDITDCSD. A csomagtartóból pedig gyorsan és ízlésesen ki lehet foggal marcangolni az elejtett bölényt.

Te ősember.

Wadindián 2009.05.26. 17:30:28

@Kovbandi:
Mire jó, hogy mindenkinek beszólsz és hajtogatod a mondókádat?
Már mindenki ÉRTI, te nem fogsz régi autóval járni.

Steyr-Puch 2009.05.26. 17:39:15

@Kovbandi: Ha nem tudnád,a kukásautó és a legénysége a legnagyobb királyok a világon!
Tudom,főiskolásként nyáron dolgoztam ilyenen,igaz az jobbkormányos Bedford volt...
Az egész legénység diplomás ember volt,hülyére kerestük magunkat.Ami stílust te itt képviselssz,csak téged minősít,nyílván a családod tudna sok szépet mesélni rólad!
Hogy mennyi a szo...s?
Nincs a családodban nőnemű lény aki megmondaná???
Béke veled!!!!!!

Kovbandi 2009.05.26. 18:05:16

@Csikós Zsolt: Gyerekszoba? Igyekeztem véleményemet kultúráltan kifejezni. De mindenféle emberek lebunkóztak, lehülyéztek, stb. Ezek után kinek ne szakadna el a cérna?
Vagy azok az emberek, akik Ön mellé állnak, azok megtehtik a botrányos irományokat? Azokra miért nem szól rá?
Ha megfigyeli, azok után kezdtem el bunkó lenni, amint a kedves Követői azok lettek.
Aki nem ért egyet Önnel, azt azonnal lebunkózza Ön is, és tsai is.
És mielőtt ismét ellentmondana, kérem, olvasson utánna, és utánna irjon valamit, de ne csak Ön, hanem bárki más.
egy ilyen blogban az ellenvéleménynek is helye van. Amint felsoroltam pár igazságot(pl akármi gurul akármeddig, ha karbantartják) egyből bunkó, bolond ember lettem.
kinek is nem volt gyerekszobája?

Tamás123 2009.05.26. 18:11:47

Én az eredeti témához, az ERA rángatásához szeretnék hozzászólni.
Sajnos a megoldás nem tudom, csak egy saját esetet írok le.
Volt egy 20 éves Nissanom, amelyet szinte csak én szervizeltem (egy kis baráti segítséggel) és annak ellenére, hogy nem vagyok szakember (inkább csak lelkes) soha nem hagyott cserben. Aztán az életem úgy alakult, hogy már nem marad idő a szerelgetésre és egyik esős őszi napról a másikra, elkezdet akadozni a kormány, nem forgott vissza rendesen. Érdekes módon mintha csak bal irányban szorult volna, jobbra nem lehetett észrevenni. Mivel nekem nem volt időm aláfeküdni, ilyen öreg autót szakszervizben már nem szerelnek szívesen, elvittem egy közeli kis műhelybe. Az ottani szaki egy rövid próbakör után megállapította, hogy ez sajnos kormánymű. El van kopva, ilyen idős autóknál ez természetes. Kérdeztem, hogy mit lehet tenni, hát Ők nem tudják javítani, ki kell szedni, vannak szakműhelyek, ahol felújítják. Kérdeztem, hogy esetleg bontóból, szerinte az is lehet ugyan ilyen rossz. Megköszöntem, mondtam, hogy alszom még rá egyet. Nem győzött meg a szerelő diagnózisa, az, hogy szinte egyik napról a másikra és csak egy oldalt, nem úgy tűnt mintha kopás miatt lenne az akadozás. Kaptam kölcsön egy barátomtól német nyelvű Nissan szerelési könyvet, bár egy szót sem beszélek németül, a robbantott ábrákból próbáltam valamit kitalálni. Sajnos semmire nem jutottam. Érdeklődtem ismerősöknél telefonon, szerintük akár kormánymű is lehet, de más is, igazából látniuk kellene, ha pontosat akarok tudni. Megnéztem interneten a felújítási árakat, khm…. Utolsó kétségbe esett kísérletként vettem egy WD40-t, és mindenféle műszaki megalapozottság nélkül befújtam a kormányoszlop alsó kardáncsuklóját, amelyik alul a motortérben van. Azóta tökéletesen működik a kormány, nem szorul, nem akadozik, nincs elkopva.
Szóval csak azért írtam le ezt az esetet, mert lehet, hogy az ERA-nál is csak valami apróság van és egy kis szerencse kell, hogy az ember megtalálja.

Csikós Zsolt 2009.05.26. 18:14:50

@Kovbandi:
Na ja, elég nagy a nyomás az így, névtelenül hadakozók miatt. Ezért nagyon veszélyes felvenni azt a stílust, inkább csomagolni kell. Nekem viszont az az elvem, hogy szabadság van, és nagyon-nagyon nehezen vagyok rávehető moderálásra, még ha fáj is. Még ha nekem rossz, akkor is, vagy pláne.

Én ebben élek, reggel kinyitom a gépet, és negyvenen vájkálnak a magánéletemben, a zsebemben, családomban, annyi helyre elküldtek már, hogy turisztikai irodát nyithatnék belőle, bár főleg az édesanyámhoz járnának a buszok...

Nehéz ez, remélem lassan, legalább ezen a fórumon összekopik a gépezet. Ezért kell Belsőség-találkozókra járni. Ott a névtelen arcok mögül előjönnek az emberek, kiderül, hogy jellemzően értékes fazonok. És aki oda járkál, ezeken a fórumokon sem úgy nyilatkozik utána...

písz

Telperien 2009.05.26. 18:45:23

Kedves Kovbandi!

Van egy nagyon nagy igazságod: "akármi gurul akármeddig, ha karbantartják". Ez így van, ehhez viszont kell az a fajta fanatizmus ami az öregautók szerelmeseiben megvan. És ebben különbözünk, van aki megteszi (sokan lenézik őket) van aki nem.
Annyi azonban állítható, ha nem is teljes bizonyossággal, hogy a múlt században készült kocsikat könnyebb lesz fenntartani, mert az egyes alkatrészeiket tartósságuknál fogva tovább lehet majd megtalálni a boltokban, bontókban, mint a maiakét. (Másik kérdés, hogy a mai egyen szappandobozokat ki fogja érdemesnek tartani arra, hogy megőrizze...)
Amivel viszont (többek közt) nem értek egyet: "A műanyagok meg hogy repedeznének már el. Ezek erre vannak tervezve". A műanyagok, ha fejre állsz sem maradnak örökösek, ahogy a vas sem, csak annál kb. 10x hamarabb vágódik haza.
Az időtállóságot meg szerintem az határozza meg, hogy vannak-e öreg járgányok amik rendbe vannak téve, meg lehet-e mutatni az utókornak-e élőben vagy sem (pl. RR cikk alanya, elég időtálló?), ehhez persze megint olyan emberek kellenek akik hajlandóak időt áldozni rá. Akik meg hajlandóak azok nem a maiak közül fognak válogatni ;)
Egyébként mutass akárcsak egy olyan kocsit is amit valaha változtatások nélkül újra kezdtek gyártani! Szóval ez nem mérvadó az időtállóságra.

Ha meg már itt tartunk, vezettem sokféle autót, tetszik az új autók kényelme, (hamis?) biztonságérzete, de az ÉLMÉNY tagadhatatlanul a régi vasakban van. (Félre ne érts, azok meg pláne nem biztonságosak :)

Egyébként csak azt nem értem, hogy ha többen finoman próbálnak rávezetni, hogy fogadd el a mások véleményét is, mert mindannyian különbözünk, akkor ezt miért nem lehet elfogadni és miért kell elkezdeni acsarkodni, saját igazadat mondogatva, amire aztán a többieknél is elszakad a cérna. Azt meg pláne nem értem, hogyha látod, hogy itt csak "sok menthetetlen fanatikus ... van", akiknek úgysem számít a hittérítés, akkor miért nem hagyod rájuk, miért jársz vissza továbbfűzni az anyázást? Van ennek értelme?

Kovbandi 2009.05.26. 19:29:50

@Telperien: "Egyébként mutass akárcsak egy olyan kocsit is amit valaha változtatások nélkül újra kezdtek gyártani!"
http://www.vezess.hu/magazin/kifutott_a_vw_bogar/3547/

Hrzrasn (törölt) 2009.05.26. 23:09:05

@zöldi: "Csak időközben egyre több reklamáció."

Kétlem. Ugyanis minden egyes, az ügyfélnél beszart alkatrészt többszörös szorzóval fizettet meg a gyártó a beszállítóval. Ha tömegesek lennének a reklamációk, már rég csôdbe mentek volna - ezért aztán igyekeznek minôséget szállítani, még ha véreset hugyoznak is közben. Nem véletlenül mérik a hibaarányt ppm-ben.

"Ha akkorát fejlődött a technológia, a minőségellenőrzés, az anyagok, akkor miért nem megbízhatóbbak,rozsdamentesek és soha el nem romlóak a mai kocsik."

Azok. Hibát keresni is könnyebb.
Mi szart be konkrétan?

Hrzrasn (törölt) 2009.05.26. 23:12:22

@Kovbandi: Ez nem igaz, a Bogár életciklusában is számtalan változtatás és facelift volt. Szinte minden évben javítottak rajta valamit:
http://www.kaeferteam-nuernberg.de/geschichte.html

Hrzrasn (törölt) 2009.05.26. 23:17:33

@Telperien: "Annyi azonban állítható, ha nem is teljes bizonyossággal, hogy a múlt században készült kocsikat könnyebb lesz fenntartani, mert az egyes alkatrészeiket tartósságuknál fogva tovább lehet majd megtalálni a boltokban, bontókban, mint a maiakét."

Hülyeség, az alkatrész nem romlik meg a polcon, a mai autók pedig tartósabbak. Próbálj meg egy oldtimert napi szinten használni, csodálkozni fogsz, mennyivel elôbb be fog szarni, mint a legfapadosabb Swift vagy Polo. Hibakeresés is bonyolultabb a régi autókban a hiányzó diagnosztikai rendszer miatt, megdögleni is könnyebb bennük, és még sorolhatnám. Lehet szeretni a veteránokat, de hülyeségeket ne terjesszünk.

Kovbandi 2009.05.27. 02:02:54

@Hrzrasn: Ne fáraszd magad. Én ugyanezt mondom Nekik napok óta, de nem hisznek Nekem. Előbb-utóbb lebunkóznak, majd amikor visszabunkózol, leparasztoznak, hogy lebunkóztad Őket.
Nem hisznek a technika fejlődésében, és minden, ami 20 évnél fiatalabb, az csak ipari hulladék lehet szerintük.
Majd 20 év mulva ismét visszatérhetünk a tárgyra, de szerintem akkor is kitartanak az érvük mellett.

Kovbandi 2009.05.27. 05:33:50

@Hrzrasn: Ne hadakozz Velük, ugysem hisznek Neked, hidd el. Előbb-utóbb lebunkóznak, összefognak Ellened. Itt csak Nekik van igazuk, mindenki más ostoba. És ha visszabunkózol, akkor leparasztoznak, mert lebunkóztad őket.
Viszont hidd el, hosszútávon minket igazol az idő. Miért?
Ezek a 20 éves gépek is egyszer megadják magukat, és akkor ők is átülnek a mostani szerintük ipari hulladékokba. Amint ezt megteszik, azonnal azok lesznek az istenkirály verdák, és ugyanúgy az akkori fiatal, elektromos vagy hybrid gépek a hulladékok, amikbe a mifajtánk fog ülni.
Mert, érvelnek, a robbanómotor, az az igazi. Meg ezek még összevannak rakva, hisz 25 évesen gurulnak. És ezekhez van még alkatrész stb stb
És ez igy meg az idők végezetéig
Egyetértek Veled, lehet szeretni a régi autókat, de annak oka van, hogy továbbfejlesztették azokat.
Egy előttem szóló irta, hogy ezekbe is lehetett abs-t, digit klimát rendelni. Azokat is elektronika vezérelte, és van alkatrész hozzá a mai napig. Kérdem én, akkor ezekhez miért ne lenne? Nagy tömegben gyártják őket, és ezért nagyobb példányszám fog futni belőle 15 év mulva, még ha fele széthullik, vagy totálkárra törik is. Ameddig futnak, addig kopnak is, és ameddig kopnak, lesz alkatrészre kereslet, és ameddig lesz rá kereslet, addig van benne lóvé, és ameddig van lóvé benne, addig valaki gyártja is, és ameddig van gyártó, addig van alkatrész is.
Tisztelt ellentábor, szeretném, amikor 20 év mulva vezérlőelektronikát veszel a 22 éves kombi e mergádba, jussak eszedbe, hogy bazz, akkor de igaza volt a komának.
Csak van alkatrész hozzá. Én akkor is egy két éves nem presztis, de újautóba ülök, és abban leszek boldog, tik meg akkor is a 22 éves gépben, és abban lesztek boldogok. Csak az nem mindeggy, hogy most azokat szidjátok, hulladékozzátok, amit akkor isteniteniteni fogtok.
Volt egy ismerősöm, világ életébe szidta a suzukikat. Egyszer csak megjelent eggyel, és attól fogva isten volt, minden más hulladék. Amint lecserélte, ismét szar volt a suzuki, akkor meg az akkori márkája volt a legjobb, és minden más ócskavas. Vannak ilyen emberek.
És mielőtt újra lebunkóznátok, mindezen gondolkozzatok el, hogy mi ebben az emberben az első gondolatsoromban és bennetek a párhuzam.
Ajánlom magamat, és remélem, 20 év mulva megbeszélhetjük a fejleményeket
Balesetmentes közlekedést mindenkinek

Kovbandi 2009.05.27. 05:36:20

Érdekes, előbb hibát irt, amikor a kommentet elküldtem, nem is jelent meg. Ujrairtam, kicsit bővebben, erre megjelenik mind a kettő, percre pontosan egy időre dátumozva. Bocsánat

mbw108 · http://mb-w108.atw.hu/ 2009.05.27. 09:24:28

@Hrzrasn:
1. Az alkatrész nem romlik meg, már a klasszikus értelemben. Bár a nagy integráltságú elektronikák tartósságáról 30 éves távlatban még nem láttam elemzést.
2. Hibakeresés: mechanikusan - mily meglepő - teljesen megegyezik a maiaké és a régieké, mivel szinte ugyanolyan felépítésű motorokról/futóműről/etc. van szó. Amihez műszer kell, az az elektronika.

Elektronika: általában típusonként, de legalább motoronként különböző karakterisztikák szerint vezérel vagy szabályoz. Egybeöntött, javíthatatlan nyák, egy beégés és kampec, csere. 20 év múlva, mi? Mikor a mai ciklusokkal 5 év múlva megszűnik az alkatrészellátás szinte, 20 év múlva viszont biztosan, legalábbis a speciális dolgoké. A mechanikus dolgok sokszor házilag, de kisipari körülmények között kvázi javíthatók. A nagy integráltságú elektronikák nem. Ki lehet cserélni univerzálisra, valószínűleg, valami módon felprogramozni, persze, lépjünk tovább. Ha tudunk, és lesz még olyan műszer, amivel diagnosztizálni tudjuk. Meg dokumentáció.
No, legalább a kasztni ép, reméljük, nem jár úgy, mint a ma öregedő japó autók például, ahol a galván kb. 15-20 éves korig bírja majd, aztán hirtelem szétkorrodál. Javítóelem? Ugyan, ennyi idős autóhoz? Hegesztés, javítás lemezből? 0,4 -es lemezhez? Hogyan? Neadjisten, megtörik a kocsi? Honnan lesz első fényszóró, ami egybeöntött műanyag, benne a foncsor hidegen gőzölt? Hogyan lesz műszerfal, műanyag kárpit, anyagába integrált rögzítő patentekkel? (A műanyag öregszik, akármilyen stabil is).

Jó esetben lesz egy öregbácsis, 160e -t futott autó, ami veterán lesz - ha megéri, és nem lesz a bontótörvények és a gazdaságtalan fenntartás áldozata.

A mai autók tökélyre fejlesztették az A-ból B -be jutás komfortos és biztonságos módját. Olyanok, mint egy mikrosütő: használjuk, aztán lecseréljük egy korszerűbbre, és kész. Senki nem fogja fájlalni a cserét, nem is emlékszünk rá pár év után. Ahogyan eltűnik az autózás "kőkorszaki romantikája", úgy tűnik el az igény is az autók megőrzésére. Kit érdekelhet ma egy Pentium 2 -es PC?

mbw108 · http://mb-w108.atw.hu/ 2009.05.27. 09:33:57

@Kovbandi:
Úgy látom, műszaki vonalon képzetlen vagy, mindenesetre elektronika és elektronika is különbözhet. ÉS nem, már ma sincsen sokszor SEMMI egy régebbi luxusautóhoz elektronikus téren! A hibrid pedig ugye nem más, mint egy korszerűtlen belső égésű motor és egy villanymotor kombinációja (reális műszaki előnyök nélkül, de ma jól marketingelhetően, de ez már mindegy).

A másik, amit nem veszel figyelembe, hogy évi 10-15e km futás alatt némi kompromisszummal ezek az öreg szarok is megfelelnek, ráadásul a fenntratásuk olcsóbb, mint egy újabb esetében az avulás. Pár éves, nem új(!) használttal összehasonlítva is.
Van, akinek ideje van, van, akinek pénze, van akinek hobbija. Hidd el, lehet racionális választás egy ilyen öreg, a te szemedben "roncs" is. Persze nem területi képviselőként.

Kovbandi 2009.05.27. 15:30:28

@mbw108: Évi 10-15 ezer km azért nem sok, én pl sima hobbisofőrkénz éve 35 ezrt kocsikázok el.
viszont nézzünk egy egyszerű számítást.
Van nékem egy kb 25 éves verdám, veszem mondjuk 5 évre.
Üzemanyagköltségem:25000/évvel számolva 5 év alatt megtennék én 125000km-et, ami átlag 260-as üzemanyagár mellett 3900000 ft-ba kerülne Nekem, 12 literes fogyasztás mellett, amit a fentiekbe irtak, ugyhogy ez is egy racionális szám.
A kötelezőm a mostani feltételekkel erre az autóra évi 51000 lenne, mivelhogy nagy a cm3, maradjunk ennél a számnál 5 évig, ez 255000 guriga.
Nos, irták, hogy idáig kb 400000ft lett rálöltve. Olajcsere 10000km-ként kell, ez évi kb 3.5 db-ot jelent, 10000ft-al számolva 35000ft. Plusz egyébbre kb évi 100000ft.
Az ötödik évre ez összesen 5090000Ft.
Nos, veszek egy fiatal, egyéves gépet, még gyári garival. Tegyük fel, hogy ez egy alsóközépkategóriás kombi, egy pici turbodiesellel, ami eszok hajtva 5-6 litert. Ugyanannyi futásteljesítmény mellett ez csak 1950000Ft. A kötelezőm évi 28000rá, mert kis cm3, 5 évre ez 140000ft. Olajcsere 20000 km-ként, igaz ennek kb 30000ft/db-ja, ez legyen 2 db/év, 60000ft. Egyébbre legyen a második évtől évi 60000, mert a közhiedelemmel ellentétben 5 éves korukig egy átlagosan használt, értem ez alatt nem széthajtott gépre nem kell költeni, a második évtől azért, mert amikor egy évesen megvettem, akkor egy év gyári gari volt rajta.
Összesen ez 2400000Ft
Az avulás egy ilyen autónál(pl Astra, Focus) 6 éves korára kb 1500000 Ft, igy állok 3900000 Ft-ra.
Tegyük hozzá, hogy a másik esetben nem számoltam az autó értékvesztését, de ott egy 300000 ft-os gépről van szó, igy az már minimális.
Vagyis látni, hogy öt év alatt, évi 35000km-el mi mennyibe kerül. Persze lehet kötözködni, hogy mi mennyi. Az adatok eléggé reálisak, a biztosítás összegét kalkuláltattam a neten, a többit pedig tapasztalatból mondom, mert volt már régi-uj gépem is. A fogyasztást pedig itt irták erre a Mercire. Az éves fenntartási költséget is Csikós úr irta, a másik pedig az én tapasztalatom.
Igazából itt a fogyasztás a legsúlyosabb tétel, amennyit megeszik az öreg gép, annyiból avulással kijövök szinte egy alig használtal. Aki évi pár ezerre használja a gépet, annak megéri persze, mert akkor a számok mást mutatnak, és a régi oldalára szavaznék én is, de nekem, és ismétlem urvezetőként, nem üzletkötőként, ennyi futásteljesítmény mellett nem érné meg egy ilyen géppel járni.
Persze 5 év alatt előfordulhatnak problémág, jégtől kezdve akármi, de ezt nem kalkuláltam. A lakásom is kigyulladhat akármikor, mégsem sátrazok.
Persze lehet kötözködni a számokkal, de felesleges, higgye el mindenki, reálisak.
Béke veletek

Kovbandi 2009.05.27. 15:46:07

@mbw108: Ja, a hybrid azért nem rossz megoldás. Városban tisztán elektromos hajtással is képes járni, ami csökkenti a szmogot, óvja a környezetet, és takarékos is. Azért dugóban nem rossz, mert ilyenkor azért megugrik a fogyasztás egy modern dieselnek is.
Egy kedves kommentező irta, hogy a régi gépekkel néha nagyon jó szopások vannak, amikor behal. Ezekkel lesznek jó szopások, amikor elöregszik egy tyúkbél benne, és meg kell keresni.
Aki a szerelés öröméért tart régi gépet, az várja ezek elöregedését, mert élvezni fogja. :-))
Amugy éppen valamelyik nap rendeltek nálam elektronikát egy 1991-es Bömöshöz.
Találtam, újat, igaz, nem gyári, de eléggé nagy nevű cég gyártja. Pedig ez egy 18 éves gép.

Hrzrasn (törölt) 2009.05.27. 19:50:27

@mbw108: "1. Az alkatrész nem romlik meg, már a klasszikus értelemben."

Egyéb értelemben sem.

"Bár a nagy integráltságú elektronikák tartósságáról 30 éves távlatban még nem láttam elemzést."

Akkor talán nem ártana olvasgatnod, mielôtt hülyeségeket beszélsz. Nemhogy semmi baja nem lesz az ICknek a polcon, de a beflashelt adatot is *legalább* 20 évig megôrzik, de a 100 év sem ritka.

"2. Hibakeresés: mechanikusan - mily meglepő - teljesen megegyezik a maiaké és a régieké, mivel szinte ugyanolyan felépítésű motorokról/futóműről/etc. van szó. Amihez műszer kell, az az elektronika."

Ez egy ökörség, te még a büdös életben nem kezeltél semmiféle tesztert, de modern autószervizt sem láttál. Elektronikus úton rengeteg mechanikus hiba diagnosztizálható.

"Egybeöntött, javíthatatlan nyák"

Hülyeség. Nincs egybeöntve semmi, epoxidgyantából készült PCBn kerülnek beültetésre különbözô felületszerelt elemek. Megfelelô szerszámokkal minden cserélhetô, még a BGA komponensek is - de ez csak hibakeresési céllal történik meg a laborban, mert az erre alkalmas technikusok munkadíja vastagon az ECU ára felett van.

", egy beégés és kampec, csere."

Nagyon helyesen. Azon elgondolkoztál már a pici agyaddal, hogy:
1) az eldurrant komponens más komponensekben is károkat okozott?
2) az eldurrant komponens hirtelen hôképzése hajszálrepedéseket okozott a PCB valamelyik layerjében?
3) ha eldurrant egy komponens, akkor lehet még néhány a PCBn amelyeknek szintén nincs már sok hátra?

A vezérlôegységekben nem véletlenül cserélik a komponenseket *panelenként*.

"20 év múlva, mi? Mikor a mai ciklusokkal 5 év múlva megszűnik az alkatrészellátás"

Pillanatig se zavarjon, hogy 15 évet ír elô a törvény, hordj össze még néhány hülyeséget.

"szinte, 20 év múlva viszont biztosan,"

Baromság. A 1982es E30 320i-hez (ami a BMW egyik legelsô Motronic-os autója volt) a mai napig lehet DMEt kapni, 12 14 1 748 259 a raktári száma. Az pedig 27 éve gurult le a szalagról. (Ha meg veteránozol, a gyártók classic centerei bármit felhajtanak vagy legyártanak neked.) Egy vezetôülésbôl sokkal elôbb hiánycikk lesz egy modell életében, mint bármelyik elektronikus komponensbôl.

A többi faszságodat ne haragudj, de már el sem olvasom, egyszerûen nincs kedvem ahhoz, hogy az idômet kontár okostojások agyrémeire pazaroljam.

Hrzrasn (törölt) 2009.05.27. 19:55:28

@Kovbandi: "Amugy éppen valamelyik nap rendeltek nálam elektronikát egy 1991-es Bömöshöz. Találtam, újat, igaz, nem gyári"

Gyárit is kapsz, nyugodj meg.
Vagy pedig olyan alkatrészrôl van szó, ami nem csak BMWben volt, így a szabad piacon is probléma nélkül kapható. Alvázszámod utolsó 7 számjegyét ha elküldöd privátban, és megmondod melyik komponensrôl van szó, utána tudok nézni.

Ratnet 2009.05.27. 21:20:36

@Kovbandi: Kihagytad a számításaidból az új autó vételárát te matematikus géniusz.:-) Ráadásul elfelejtettél elvonatkoztatni Csikós 3000 ccm-es autójától. Vannak ugyanis 20-25 éves 1.6TD 1.9TD autók is. Dolgozz még a képleten egy kicsit.:-)

Ratnet 2009.05.27. 21:39:35

@Hrzrasn: Most, amikor épp autógyárak szűnnek meg én nem fogadnék még az 5 éves alkatrész ellátásra sem.

Arról nem is beszélve, hogy amíg te layer-búvárkodsz meg cserepanelért rohangálsz sokatmondó szakszavakkal a tarsolyodban, addig más vidáman Ladázik, Skodázik, Wartburgozik vagy teszemazt dízelMercizik.:-)

250ce 2009.05.27. 22:08:26

@Kovbandi:
0: neked volt már valaha valamilyen autód? tényleg??? nem úgy tűnik.
1: 37 éves gépem van(csikitől vettem) egy sima állólámpás, 65PS, sőtt a nyomaték sem nagyon nagy, csak jó időben adja le. csak annyira hogy épitkezésre be kellett fogjam és rendszeresen vontattam vele 3,5-4 tonnát!!!! mivel nem találtan olyan kisteherautót ami ezt a tömeget hosszasan károsodás nélkül elbirja.
Az agyament haverem egy nyerges vontatót húzott be egy ilyennel télen, szólt a soförnek hogy ne kapcsolja le a pótot, meghúzza azzal is. Tedd meg ezt egy mai fröccsöntött iparihulladékkal!!!!
3: én jobban bizok az anyagvastagságban, anyagminöségben meg leginkább Barényi-ban, te meg bizzál nyugodtan a mai teknikában. Amugy a mai "nemprémium" márkák kezdik használni azokat a bkényelmi extrákat ami 2o éve alap volt egy német prémiumban.

Hrzrasn (törölt) 2009.05.27. 23:09:20

@Ratnet: "Most, amikor épp autógyárak szűnnek meg én nem fogadnék még az 5 éves alkatrész ellátásra sem."

És a csôdnek mi a faszom köze van az elektronikához? Más, szintén jármûspecifikus alkatrészeket ugyanúgy nem fogsz kapni. Hogy jön ez ide?

Hrzrasn (törölt) 2009.05.27. 23:17:07

@250ce: "én jobban bizok az anyagvastagságban, anyagminöségben meg leginkább Barényi-ban, te meg bizzál nyugodtan a mai teknikában."

Sajnos ez egy faszság. Nem az anyagvastagság és a minôség számít a legtöbbet, hanem a karosszériageometria, és hogy hol, milyen anyagokat használnak fel. Barényi életmûvét szintén nem sikerült felfognod agyilag, mert pont ô volt az, aki ezeket az összefüggéseket elsôként felismerte.

Mûvelôdj egy picit, rád fér:
http://www.youtube.com/watch?v=86M_fV-1yKY
(Renault Modus vs. Volvo 940 crash test)

Kovbandi 2009.05.27. 23:49:16

@Ratnet: Nem hagytam ki az ujautó vételárát. Azért irtam az értékvesztést bele a képletbe.Mivelhogy én nem a bontóba viszem 5 év használat után az autót, mint te, hanem pénzért eladom. A kapott összeg és az autó vételára az értékvesztés. Viszont az 1.6 td-k ben igazad van. Ott valóban bukom azt a másfél milcsit.
Ja, egy alkatrészt ha reggel megrendelem, du megjön, este beépítem, plug and play módszerrel. Nem nagyon kell rohangálnom
@250ce: Volt, van, lesz. Azért tudok hozzászólni.Jelenleg egy másfél éves gépem van, az asszonynak meg egy 16 éves. Tudom, melyiknek mennyi a fenntartása, és hidd el, a fiatalabbé éves szinten olcsóbb. És azért érzem a külömbséget, mert volt 20 éves is, és szalonautó is. A tapasztalat semmit nem jelent? Neked amugy volt már szalonautód? Mert csak akkor lesz összehasonlítási alapod.
Amugy meg ezzel a nyergesvontatós témával kétségeim vannak. De nem elképzelhetetlen.

Kovbandi 2009.05.28. 00:25:21

@Ratnet: "Arról nem is beszélve, hogy amíg te layer-búvárkodsz meg cserepanelért rohangálsz sokatmondó szakszavakkal a tarsolyodban, addig más vidáman Ladázik, Skodázik, Wartburgozik vagy teszemazt dízelMercizik.:-) "
Én meg addig, ameddig kasztiztatnak kétévenként hetekik, boldogan elautózgatok.
Amugy rossz a példa, mert a lada, warnyú, skoda becuppantja boldogan a 10 lityót, ugyhogy a matekgéniusz képletem megint csak igaz :-)
Meg a fennt felsorolt márkák 125000 km alatt apránlént átestek egy motorcserén.
5 év után egy kasztnicserén
Egy ujabb gépnek meg 125000 km meg se kottyan, gyakran két éves gépekbe van annyi, és olajon meg szervizmunkán kivül hozzájuk de lett nyulva
Amugy igazad van, vannak 19 td, 1.56 td gépek, de azért a 90 % 8 lityó körül cuppog kb. Nehéz nem kihajtottakat fogni bennük, atért ezt el kell ismerned. 2 liter fogyasztáskülömbség 125000km alatt, hogy a képletnél maradjunk, kb 650000 ft külömbséget jelent.
Hamarabb ráköltöd a régi gépre ezt a lóvét. Persze a fiatalabba is beleválaszthatok, de néked azért nagyobb az esélyed rá. És ha igazán sikerül beszopni, a gatyád is rámehet. De ha veszel egy garanciás használt gépet, akkor azon nem is buksz annyit, mert az első évben a legnagyobb az értékvesztés, a gari alatt meg a gyártási hibák általában előjönnek, ha nem is mindig, de ezek 25 éve is voltak, akkor is volt gyártáshibás autó.
Hidd el, előbb leirtam, hogy volt régi és van új gépem. Nem is keveset megyek velük, és tudom, hogy hosszútávon mivel jövök ki olcsóbban.
Lehet szeretni az öreg gépeket, de azért ne istenítsük őket.
Mielőtt irnál valamit, számolj egy kicsit, és gondolkozz el ezeken.
Valaki azt szereti, ha kiszámítható a költsége, amit az autóra fordít.
Azért Neked hamarabb beficcenhet egy párszázezres probléma, mint Nekem.
Pont ezért, mert egypárszor igy jártam, ültem át ezekbe az állítólag hulladékokba.
Ja, egy ilyen számoláshoz elég 6 általános, igaz, annál több van Nekem, mielőtt lebunkóznának.
Béke Veled

Ratnet 2009.05.28. 00:57:59

@Kovbandi: Nem kell azt bontóba vinni 5 év után. Mivel tartós.
A te példádban viszont nagyon sarkítva évente 1 milliót buksz a verdán aminek élvezeti faktora a nullához konvergál, -ráadásul féltve őrzöd nehogy baja essen, el ne lopják- és 5 évesen már kiszolgáltnak számít, valamint 'madár' kell rá aki értékén megveszi, hisz a széria is rég kifutott lesz addigra. Egyáltalán miból veszel megint új autót?:-) Ha mégis megtartod rádöbbensz, hogy a javítása macerás és gazdaságtalan.

S a végén megtérsz te is az 'öreg' autókhoz. Sokan vannak ezzel így.

Ratnet 2009.05.28. 01:27:10

@Kovbandi: Meddő ez. Téged semmi és senki sem győz meg. Én sem erőlködöm tovább. Amiket eddig mondtam azt nem hasraütve találtam ki, hanem eddig kb. 50 különféle régi és újabb gépjárművel a repertoáromban (némelyiket romjaiból építettem fel mint pl. az avataromnál látható 750-est, vagy a 2101-es versenyautómat) tapasztalatból mondtam. Ezzel tőlem lehet ellenkezni napestig de tudod nem ártanak a tapasztalások és a járművek valós (és nem gyári adatok szajkózásában vagy egyéni elképzelésekben kimerülő) ismerete.
A 'modern' autó csak egy drága, lélektelen, eldobandó eszköz a 'fogyasztóknak'. A régieket viszont embereknek tervezték, ezeket vezetni is, birtokolni is élmény. Javításuk -amitől annyira rettegsz- könnyű és olcsó sőt, van akinek szórakoztató.
UFF, beszéltem:-)

Kovbandi 2009.05.28. 03:22:43

@Ratnet: Igazad van, nem lehet meggyőzni, ahogy Téged sem. Valahol mind a kettőnknek igaza van. Melletted az u.n. tartósság, nálam meg a modern technika a nyerő. Ami azonbanh biztos, hogy mind a kettőnk jól érzi magát, amikor beül az autója volánja mögé. Mind a kettőnk azt hiszi, hogy ő csinálja jól. És az is lehet, hogy egyikünknek sincs igaza. Majd az idő megmutatja, hogy ki gondolja jól. Ha 20 év mulva szaladgálnak ezekből az "ipari hulladékokból", akkor Nekem. Ha nem, akkor Neked.
Nem mondom, hogy nem fog megváltozni a véleményem, ahogy Te irtad, de azt kijelenthetem, hogy a mai eszemmel én igy látom jónak.
Azonban azt is kijelentem, hogy ezek az autók nem hulladékok. Nem lehetnek azok, mert a gyártóknak az az érdekük, hogy a vevő elégedett legyen a termékével, hogy legközelebb is azt a márkát válassza.
Remélem, azért nincs harag, és ha egy másik blogban meglátod a nevem, nem köpsz egyet. Lehet, hogy másban egy véleményen vagyunk. Becsülöm a kitartásodat, ahogy érveltél a meggyőződésed mellett.
Amugy csini a gép a fotón. A rendszám külföldi, esetleg nem is itthon laksz?

Hrzrasn (törölt) 2009.05.28. 06:48:10

@Ratnet: "más vidáman Ladázik, Skodázik, Wartburgozik"

Tiszta szerencse, hogy vannak ilyen okos emberek mint te. Akik - bár rettegnek a gyártók csôdjétôl - vidáman szaladgálnak az olyan, mai napig létezô márkákkal, mint a Trabant, vagy a Wartburg. Lada kereskedés is minden sarkon van ;)

Hrzrasn (törölt) 2009.05.28. 06:57:37

@Ratnet: "S a végén megtérsz te is az 'öreg' autókhoz. Sokan vannak ezzel így."

A valóság kissé más képet mutat, ma már a magyar utakon is elenyészôen ritkák a szocialista szarok, de már a lepukkant 1es Golfok is kiveszôben.

Hobbiautónak oké, csak arról a faszságról akadj le, hogy ezekkel az autónak nem, sokkal inkább szükségmegoldásnak tekinthetô papundekliferrarikkal bárki is önként közlekedik napi szinten. Nem véletlen, hogy a 90es években ívben hajította el mindenki ezeket a szocialista csodákat, és azóta is piacvezetô a Suzuki. Korunk modern Trabantja, azzal az apró különbséggel, hogy nem rohad le minden sarkon, az új Swiftben már meg sem döglesz:
http://www.euroncap.com/tests/suzuki_swift_2005/213.aspx

Persze nyugodtan élj tovább az álomvilágodban, senkit nem zavar.

Kovbandi 2009.05.28. 08:02:37

@Hrzrasn: Hiába magyarázod Nekik. Ezek nem számítanak.Az észérvekre nem halgatnak, hidd el. Azon nem gondolkoztak el, hogy azok a vasak az évtizedek alatt kompletten ki lettek cserélve mind a motor, mint a karosszéria terén.A modern gépek kasztnija szar, igaz, 10 év gari van rájuk. Anno mennyi volt? Ugyan miért nem volt annyi?
Semmit nem bizonyít a létezésük, mert nem hiba nélkül birták ki az évtizedeket, hanem folyamatos alkatrészcserével.
Igy a maiak is meglesznek.
Ők vagy nem akarják, vagy nem tudják ezt megérteni.
Nem mi szajkózzuk a magunként,nálunk a tények beszélnek, amiket fenntebb leirtunk.
Ők csupán egy dolgot ismételgetnek: megbizhatóak,mert 30 éve az utakon vannak. Ennyit birnak felmutatni, többet sem. Csak mennyi fullgenerál volt 30 év alatt.
Őket nem érdekli, hogy a gatyájukat eltankolják, ők ezeket szeretik.
Ne ereszkedj le az ő szintjükre, mert ott erősebbek, és legyőznek.
Amugy nem baj. Majd akkor röhögök a markomba, amikor Pesten szmogriadó alatt BKV-val mennek, vagy fizetik a büntit, ha bemerészkednek, mert kissé büdi és szennyező a megbizható csodagép.

@Ratnet: Amugy a végtelenségig nem tudod használni őket, eljön egy pont, amikor cserélni kell. Az első autómat, ami egy 1978-as 1200-as Lada volt, azért cseréltem le, mert gazdaságtalan lett volna lemüszakiztatni.
Az 1982-es Hondámat azért, mert a gatyám rá ment volna
1989-es Corsámat azért, mert rohadt az egész, és egy normális kasztni meg festés ára fedezte a
1993-as Astrám árát. Na, innentől volt normális gépem. Innentől csak a fiatalabb és jobban felszerelt autók kedvéért cserélgetem a gépeket.
Azért sok szerencsét kivánok az autóidhoz, és sok smart pontot,mert az gondolom hamar szaporodik. Persze, ha használod is, nem csak havi párszáz km-re. Csupán akkor, ismétlem akkor értelek meg, de ha Te is évi 25-35000 km-et megteszel, akkor, és ne haragudj meg, menj el orvoshoz,mert nem vagy 100%-os.
Akkor legalább adj magadnak egy esélyt, hogy ha valami marha belédmegy, ne pusztulj el.
Mert hidd el, az anyagvastagság nem sok szart ér, főleg, ha némileg korrodált.

Ratnet 2009.05.28. 11:12:25

@Hrzrasn: Lada alkatrész például(ha már felhoztad a típust) minden sarkon, minden sufniban van.

@Kovbandi: Semmi gond, harag az nincs. A kisautó a képen Szabadkai rendszámos, (az asszony onnan való).:-)

Úgy látom nem sok autótok volt és az sem a megbízható típusokból. Hiszitek vagy sem nekem és Csikósnak is édesmindegy ha egyszer napi szinten használjuk a 20-25 éves csotrogányainkat. Szerelni is legfeljebb megelőző jelleggel szoktam, ehhez kell egy kis előrelátás. Éves szinten életemben nem költöttem még 50-100ezerbnél többet alkatrészre. Mire is költeném ha egyszer koplett autót adnak annyiért vagy kicsit többért? Gondolkozz!

Legtöbbet (6 évet egyhuzamban) egy 244-es Volvót hajtottam,(vettem '96-ban 60 ezer forintért) ezidő alatt volt egy motorcserém, karburátor-felújításom és egy kardáncsapágycserém. Anyagárban ez összesen kb 40-50 ezer forint volt, én szereltem be. Persze kellett műszaki vizsga, benzin stb. mint minden autóra. A másik tipus amivel gyermekkoromban elkezdtem és a mai napig szívesen használok az a Lada. A mostani Ladám 2004 óta van nálam, azzal jártam napi szinten, kijártam külföldre, sőt amatőr szlalomversenyekre is a széria 1200-assal. Egyszer cseréltem difit mert morgott, egyszer AC-t, és sokszor gumikat-felniket(szlalom). Két éve nekiláttam valódi versenyautót faragni belőle de ez már csak puszta passzió anyagilag extrém.:-) Mindeközben 2001-től egy '91-es DAF teherautóval melóztam. Dízel 2500ccm fogyasztása 9-10 liter, 5 év alatt alkatrészre ráköltöttem kb. 300ezret.

Utána 'modern' autó: kis puttonyos Peugeot Partner 1.9D fogyasztása (muhahaha) 9 liter, egy év alatt ráköltve 600ezer ft. Háromszor hagyott szarban munka közben. Nem vicc. Megvannak a papírok, mert márkaszervízbe hordtam ugye...
Mesélhetnék Mercedes Vito-ról is hasonlókat de megkímélem magam.
Soha többet ilyen fosokat.

A napi szintű közlekedésről: ütött-kopott VW T3 1.7D '91-es évjárat, fogyasztása 6.5-7.5 liter. Munkára használom plusz bevásárlás, néha kirándulás. Az istennek nem akar elromlani.
Ki-e dobjam?:-)

Valamint családi autó: az asszony Saab900-assal hordozza a gyermeket, én a kezdeti lelkesedés elmúltával már nem nagyon szeretem használni mert nincs vezetési élmény (elalszom benne a kényelem-unalomtól). '96-os, 2.0 benzin, fogyasztása 10 liter, sok extrával, drága alkatrészárakkal. Lehet, hogy hamarosan eladjuk és inkább szabadon élünk.:-)

Üdv.

Ratnet 2009.05.28. 11:25:28

@Hrzrasn: Szociautó utáló, szófosó műszaki-sznoboknak is van öreg de megbízható verda amikor majd elfogy a zsé. Pl: Ford Sierra. 'Friss' forma, tartós motor, olcsó alkatrészek, nem égsz vele nagyon a Suzukis, Opelos haverok előtt.:-)

De aki hülye és elvonja a családjától a pénzt mert megszédíti az E-NCAP meg a kopogós müanyag középkonzolba kendácsolt multimédia-navi, vagy erőn felül vállalt hitelekbe akar belerokkanni, esetleg aranyéletű bankárfiú, az vegyen csak új autót és ideológizálja meg, miért éri meg egy-két évente milliókat bukni csupán a kocsi árán, s folyamatosan aggódni a jármű testi épségéért még egy egyszerű teszkóparkoláskor is...röf:-)

mbw108 · http://mb-w108.atw.hu/ 2009.05.28. 14:24:49

kedves @Hrzrasn:

Azon kívül hogy demagóg módon részleteket kiragadva olyan dolgokat bizonygatsz, amivel más is tisztában van, kérlek ne minősítsed a másikat, pláne ismeretlenül. Tudom, nehéz a körülötted forgó univerzumból kitekinteni, de próbáld meg. Néha, kicsit...

Kovbandi 2009.05.28. 18:16:14

@mbw108: Szerintem nem csak Neki, hanem Neked is ki kellene tekinteni a körülötted forgó univerzumból. Te is csak demagóg módon ragadsz ki dolgokat, mint mindenki más, mert a negativ dolgokat nem írod le. Kár mást szidni a meggyőződése miatt.

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.05.28. 18:25:53

ne az én 12 literemet vedd alapul kérlek, nekem nem aszfaltbetyár járművem van, többet fogyaszt. sőt, még a Tátrán is átmenne. ha nagyon erőszakolom akár légvonalban is.

reálisabb a 10-11 liter, ami az épp imént tesztelt középkategóriás kocsik 8 feletti fogyasztásához mérve nem olyan sok.

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.05.28. 19:04:32

@Hrzrasn: úgy vagyok vele, hogy zokszó nélkül eltűröm mások akár módfelett ízléstelen megnyilvánulásait is a béke szellemében, de válaszra azért nem fogom az ilyeneket méltatni.

emellett sajnálom, hogy egy szakmailag egyébként láthatóan nagytudású ember ezzel a stílussal saját értékeit gúnyolja ki szisztematikusan. nem akartam személyes érintettség nélkül nyilatkozni erről, de volt egy söröm rá, hogy egyszer sorra kerülök. mondjuk arra nem gondoltam, hogy még behűteni se lesz időm.

szakmai tudás ide vagy oda, nekem ezekről a szegényes postokról az utcán köpködős emberek jutnak eszembe. és tényleg sajnálom, mert nem látok semmi objektív okot rá, hogy így közöld mondanivalód.

pont a múltkor volt egy hosszabb, teljesen normális hangvételű postod, a háromnegyedénél már rendesen össze voltam zavarodva, vártam mikor bújik elő a kisördög. és mit ad isten az utolsó két mondattal sikerült áthúzni az előtte álló összes normális és hasznos információt. bocsáss meg nekem, de akkor hangosan kiröhögtelek.

ez szerintem az a szituáció, mint a Kis hercegben a török csillagász. csak itt úgy is leverődik a léc, hogy sokkal alacsonyabban van. félreértés ne essék, nem akarlak megváltoztatni. ha rám hallgatsz továbbra is azt csinálsz, ami jólesik. csak érteni szeretném néha, mert nem áll össze a kép. persze az alapján, amit eddig láttam csekély esélyt látok érdemi válaszra, de a reménnyel nem lehet vitatkozni.

én kérek elnézést különbenis, és további sikeres posztolást kívánok.

250ce 2009.05.30. 12:57:14

@lapa: ha jol veszem ki szavaidbol egz G-klasse boldog tulajdonosa vagy?
Orulnek segitenel nehany tanaccsal, linkel. Kicsit tavolabbi jovoben fontolgatom egy G vasarlasat

Ciri 2009.06.01. 06:14:25

@lapa:
"szakmai tudás ide vagy oda, nekem ezekről a szegényes postokról az utcán köpködős emberek jutnak eszembe. és tényleg sajnálom, mert nem látok semmi objektív okot rá, hogy így közöld mondanivalód."

Tudod, néhány éve már írogat ide Ő is.
Viszont amikor napról-napra azzal kell szembesüljön, hogy emberek félinformációkkal, kocsmában hallott "zseniális" megállapításokkal, olcsójánosok nyafogásával mindent elutasítanak, amit nem ismernek, vagy esetleg nincs hozzá meg az anyagi hátterük...
Kinyílik a bicska az ember zsebében..

Lásd a fenti hozzászólásokat.

Én is szintén bármikor vennék pl. egy állólánykát a jelenlegi két autónk mellé, mert imádom. Ha lenne időm bütykölgetném, felújítanám, krúzolnék vele, stb.:)

De eszembe nem jutna első autónak tartani (még csak válságautónak sem), azt meg végképp nem merném állítani, hogy a cipője nyomába érhet bármelyik modern európai vagy japán autónak egy öreg régi rom.
Ez a szerelemről szól, de soha nem szabad összekeverni (pedig sokan igen)egy ilyen öreg mocskot az autókkal.

hauptrichter 2009.07.22. 22:21:51

Lezárásképpen :-) (bocs, csak most olvastam)
Csúnyán leszóltátok Kovbandit, pedig alapvetően igaza van, illetve elbeszéltek egymás mellett.
Amik tények:
- ugyanolyan kategóriájú új autó semmivel nem rosszabb szerkezetileg, tartósságra, mint egy 20 évvel ezelőtti autó (amiben ugye egyesek szerint "még volt anyag"), sőt, igazából sokkal jobb (kár megkérdőjelezni, ezt már a totalcar is megerősítette)
- a régi és az újabb autók között is vannak lepusztultak és jó állapotúak, csak azért az újabbak inkább jobb állapotúak nagy átlagban :-)
- a vadiújak nagyon drágák, de Kovbandi sem vadiúj mellett érvelt, egy 5-7 éves már anyagilag is nagyon jó kompromisszum lehet egy 20-25 évessel szemben, HA jó állapotút vennénk mindkettőből - csak azt szabad venni
- bizonyos márkákhoz bizonyos cuccok (elektronika) az újabb kocsiknál nagyon drága is lehet, de 5-7 évesnél már van ugye bontó is ugyanúgy, mint a 20 évesnél, innentől kezdve nem igen lehet a fenntartásban különbség, ha van, az inkább az újabb javára (alacsonyabb fogyasztás)
SUM: lehet jó vétel egy alacsony árú régi vas, de csak ha eleve jó állapotú volt (tudjátok azért egy összevissza hegesztgetett karosszéria, elfáradt elemek, ... hát, nem tudom), az meg azért ritka - de ekkor Csikósnak és védőinek igaza lehet
Viszont ez az ERA - már megbocsáss Csikós - egy rakás rom, ez a büdös életben nem lesz jó vétel (csodálkoztam is, hogyan vehettél meg egy ilyent, bánod te is már, na :-)). Az meg elég viccess, amikor előadod, hogy nem fogadsz el szívességet senkitől, mert amit a visz-i mester ezen az autón már végzett, az munkadíjban bőven félmillió felett lenne normál esetben és ezt senki másnak nem teszi meg, csak neked (hétvégi gürizés, korán kelés, teljes ellátás :-)). Alkatrészekkel meg a te saját munkáddal és időráfordításoddal együtt az ERÁ-d már bőven az 1 - 1,5 m Ft felett jár, ennyi pénzért pedig nagyon korrekt, ugyanilyen nagy, kényelmes, szinte kifogástalan (újabb) autót is vehettél volna.
Az persze rendben van, hogy ez HOBBI-d, és nagyon jó cikkeket is írsz, én is mindig elolvasom, csak azért - és ezt a többieknek mondom - ez nem ugyanaz, mint hogy "ezekben még volt anyag" és ezek mennyivel jobbak az újabb autóknál.
Szerencsére volt sok józan kommentelő is.
További jó munkásságot és jó cikkeket, üdv.

blogdog 2011.01.23. 09:58:08

@Csikós Zsolt:
Bízom frissül az oldal,és egyetértek !
Nekem is u.ilyen autóm (1983zöld)és gondjaim vannak.Privi ment,remélem válaszolsz.

! Egy jó difi 3.54 es (ft-k) elad vagy csere jó 3.46-ra.

(nincs szebb zene annál mint amikor megszólal az öt henger)
süti beállítások módosítása