Lecsót a gépbe!

  2009. július 23. - Csikós Zsolt Címkék: totalcar flotta szereles

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve


Jelen kis borongásom csak laza szálakkal kapcsolódik az autózáshoz, ezért előre is elnézést kérek. Viszont van benne szerelés, igaz, minimális mennyiségű olajjal, de ez, remélem, kevéssé azért kárpótolja azt a néhány olvasót, aki ide kattint.

Évek óta használok egy kis kézi számítógépet, ismertebb nevén PDA-t. Lényegében belenőtt az életem, mivel saját memóriám nincs, ezért ez a készülék az agyam. Régóta gyűrök ilyeneket, még 1993-ban kezdtem egy HP 95LX-szel, aztán volt egy 200-asom, utána egy Psion 5-ösöm (azt szerettem a legkevésbé, mert állandóan melléütöttem rajta cikkíráskor), majd egy Jornada 680-asom, azt követően pedig ez, ami egy iPAQ hx2110-es.

Régi, nem tud wifizni (ez a legnagyobb bajom vele évek óta), dagad már az akkuja, de mindent ezen csinálok, még mindig napokat bír egy feltöltéssel. Hűséges társ. A költségeimet itt tartom naprakészen (nélküle porrá költekezném magam kábé egy hét alatt), a restaurálás alatt levő autóimról és motorjaimról ezen vezetem a kiadásokat, a napi járműveim üzemanyag-kalkulációja, olajcseréje, vizsgáinak lejárta itt van (látják, van itt autós vonal). A körülbelül 1000 darab DVD-mről, a Zoli barátoméknál eltett, és a penész miatt címkéjüket vesztett boraimról, a régi Autó-Motorjaimról (melyik van meg, melyik nincs) e kis gépen van a lista, ha börzére megyek, csak előkapom, és tudom, melyiket érdemes megvennem. Zenét hallgatok, már filmet is néztem rajta párszor, a leendő egyik veteránautómban ez lesz majd az MP3-játszó. Mivel kitűnő a hangja a fejhallgató-csatlakozón át, egy eldugott erősítőn át szólal majd meg. És egy csomó cikket, legalább harmincat is ezen írtam már meg, olyanokat is, amelyeket itt, a Totalcaron olvashattak. Nagyon jó, amikor az ember a repülőn, a tranzitban, a vonaton, az önkormányzaton várakozva tud dolgozni, annyival több marad a családnak, a hobbinak. Mondom, az agyam ez a gép.

Mivel a korábbi készülékeim rendre akkor omlottak össze, amikor már teli voltak adatokkal, és iszonyatos kínszenvedéssel tudtam azokat visszaszerezni, ezért ennél biztosra mentem. Szándékosan kétkártyás készüléket vettem anno, az SD-n tartom a változó dolgokat (filmek, zenék), a CF-en pedig a számomra oly lényeges adatbázisokat. Nem akármilyen CF ez, az első digigépemmel vettem még, az akkori Kingstonok híresek voltak az elpusztíthatatlanságukról, páncélszekrény-biztonságukról. És a 256 MB bőven elég is erre a célra.

Együttélésünk harmonikus, felhők nélküli, már szinte végtagomnak tekintem a kis kütyüt. Erre most mi történt?

A feleségem pár hete óriási mennyiségű lecsót készített vasárnap – az egész család imádja, jobban örülünk neki ilyentájt, mint a legfinomabb rántott húsnak, kaviáros palacsintának, helyettesítsék be a kedvenc ételüket. Annyi lett, hogy maradt hétfőre is, én pedig úgy éreztem, egy hétig el tudnék lenni vele még. Az én drágám csomagolt nekem belőle. Kicsi, lezárható, ügyes ételdobozba. Én meg motorral jöttem dolgozni. A motoron lévő dobozba pedig elég sok mindent be kellett pakolnom, lecsukáskor erőltettem kicsit a fedelét, kár lenne szépíteni a dolgot.

Megérkeztem munkába. Kivettem a hátizsákomat. Kezembe akadt a forgalmi. Vizes volt. Furcsán hagymaszagú. Mi ez? Kapcsoltam. Értekezlet helyett a vécébe rohantam, és kiborítottam a táska tartalmát. Minden úszott a lében. A sűreje bennmaradt, de a kajásdoboz fedele egy sarkon felpattant, és lassan ürülő pufferként ontotta a lecsólevet a táska beltartalmára. Káromkodtam, de úgy…

Forgalmikat téptem ki tokjaikból, óvatosan mosogattam. Brifkó tartalmát pucoltam. A motoros esőruhámnak csak a tokja lett lecsós. A Classic and Sports Car majdnem megúszta, a címlap sarka, meg az első két oldal alja lett kissé magyarosch-goulaschosch, azaz letschosch. Mosogattam, mint Ágnes asszony, lassan minden tiszta lett. Végül előkerült a HP.

ÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!!! Zokogtam, mint akinek a hozzátartozóját elütötte a vonat, és épp a daru emeli le róla a másodosztályú nemdohányzót. Tudtam, hogy ebből baj lesz. Még jó, hogy CF-kártyán van minden, a készülék úgyis megérett a cserére, már nézegettem sokat a Vaterát, hogy mit vegyek, ami wifizik. Ezt dobta a gép, hű barátom, a kutyák is elpusztulnak, meg kicsivel később mi is, ez a világ rendje. De az adatok megvannak, azokat majd áttöltöm az újba, még jó, hogy ennyi eszem volt korábban, még jóval azelőtt, hogy olyan hülye lettem volna, hogy együtt szállítsam szegényt a lecsóval.

Nem is vészes, épp csak megkóstolta a lé. Bekapcsoltam, működött, bár kicsit furcsán. Mindegy, megesett már, hogy negyvenfokos lázzal feküdtem otthon, három napig írtam egy giga-autófeltörős cikket a taknyon és a kamillagőzön át, és amikor lapzárta napján bevonszoltam magamat a szerkesztőségbe, hogy leadjam a cikket (még internet előtti időkről van szó), a forró teás termosz eltört a táskában, s a Compaq Aero 4/25 ázott a forró Earl Greyben, mint isiászos néni a hévízi súlyfürdőben. Akkor is megmentettem az életbevágóan fontos cikket, aztán amikor a gépet szétszedés után kiszárítottam, még vagy két évig használtam hiba nélkül. Ezzel is remélem így lesz, majd otthon nekiállok, értekezletre kell menni, munka van.

Este aztán kiderült, nagy a baj. A gép működött, a CF-kártya nem. Kiegyeztem volna fordított eredménnyel. Kivettem a kártyát a PDA-ból, megpróbáltam a leolvasóban, az mégiscsak tisztább helyzet. Se kép, se hang. Se adat.

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!!!!! - üvöltöttem még hangosabban, mire a szomszédék kihívták a rendőrséget, majd a mentőket, majd biztonságból a tűzoltókat is, ebben a sorrendben. Talán még a Lipótról szalasztott ápolók is felbukkantak, már nem emlékszem tisztán, a kétségbeeséstől elhomályosult a látásom. Csak a DVD-listát újraépíteni egy év, de egy csomó mindent, például a zöld Merci restaurálását teljesen elvesztettem. Tudom, menteni kellett volna, mentettem is, szorgalmasan, éveken át, de egy éve kicsit elhanyagoltam ezt a dolgot, annyira megbízhatóan tette dolgát a kicsi szívem.

Miután fél órát buzeráltam a kártyát, beláttam, vesztettem. Kínomban beütöttem a Gugliba: CF „take apart” open – nekiálltam volna magamtól is, de féltem, hogy megpattintok valami felszín közeli IC-t, lekarcolom a vezérlőcsip lábát, jobb tapasztaltabbakra hallgatni ilyenkor. Gyönyörű kis leírást kaptam, talán első találatra. Itt szúrod be a tűt, ott feszíted, így néz ki belül. Hát, lássuk.

A tű persze elgörbült, nem nóném kártya ez, hanem Kingston. Elő a műszercsavarhúzót, feszít, nyit, feszít, nyit, feszít nyit – milliméterenként haladtam. Egy ilyen kütyüt nem pattint szét csak úgy senki.

Szaggattam, erőltettem, izzadtam, sziszegve anyáztam. Erős fémtok veszi körül az elektronikát, naná, kell is a kóbor elektromos jelenségek ellen. Vagy három helyen csontig vágtam az ujjamat, oda se neki, csak a csipek ne sérüljenek, piros volt minden. Kihajtottam az egyik fedelét, mint a szardíniásdobozt.

Innen is IC-k, onnan is, kétrétegű a NYÁK-lap. Nem érdekelt a vitamin, elhajítottam a héját, kezemben volt a húsa. Kitörölgettem óvatosan, kapott kontaktsprét, törölgettem fültisztítóval, rendben lesz. Hűha. Összevissza görbült a csatlakozó. Nem megy bele az olvasóba. Egyengettem, remegő kézzel, egész tűrhető lett. Néztem, egyik-másik lyuk körül összeszakadt a műanyag, pedig próbáltam nagyon finoman bontani a tokot. Túl erős volt, csak izomból tudtam, ez lett a vége.

Na, mindegy, egy kis tűvel kitágítottam a lyukakat, vagy tízet eltömött a műanyag. Be az olvasóba. Semmi. Érdemes tudni, hogy a CF-kártyát a tok széle pozicionálja az olvasó sínjében, de most nem volt itt semmiféle tok. Mellédugtam. Többször is, mert sehogy nem láttam bele az olvasóba, ahhoz túl kicsi a hely. El lehet téveszteni oldalirányban is a lyukakat (egy sorral feljebb, vagy lejjebb téve, és ilyenkor csak egy sor csusszan be), vagy hosszában, egy lukkal eltévesztve, meg még fejjel lefelé is. Egyik kihúzásnál észrevettem, hogy nagyon forróak a csipek. Most olvasztottam el az autó-motoros adatbázist – suhant át az agyamon, és a szekrényre néztem, amelyen több polcnyi, régi, fekete-fehér újság roskadozott. Ó a fenébe, valamikor az ötvenes évek közepéig megvolt a tartalomlista is, hogy tudjak belőle dolgozni, több hétig pötyögtem azt is, most vége. Nyüszítettem.

Mikor elmúlt, közelről is szemügyre vettem a CF belét. Fekete, égett nyomokat vettem észre az IC-knek a csatlakozóktól legtávolabb eső lábain. Égett lecsólé. Kimentem a mosdóba, langyos víz, körömkefe, Ultra Derm, keresetlen szavak tömkelege. A családom fent reszketett a gyerekszobában, pisszenés nem hallatszott, magukra zárták az ajtót, és még a villanyt is lekapcsolták. Ők itt sincsenek. Hadd dübörögjön apa odalent kedvére, amíg elő nem kerülnek a bitek, vagy főbe nem lövi magát. Aztán majd eltakarítanak.

Elővettem egy nagyítót. Az Ultra Derm kiváló szer, ha olajat, zsírt, szerelőkoszt szeretnénk eltávolítani a kezünkről, de a vegyészeknek eszébe sem jutott, hogy IC-lábra és égett lecsóra optimalizáljanak. Linkség, ezennel üzenem.

Nekiálltam tehát említett nagyító, két remegő kéz és hegyes tű segítségével megtakarítani a lábakat. Patakokban ömlött rólam a verejték, utoljára akkor reszkettem így, amikor a HP 95LX egyik kijelzővezérlő IC-jének (akkora volt, mint két, szárnyát vesztett muslica) a megrepedt lábát forrasztottam. Nagypákával hát, csak az volt, most is csak az van. Akkor tanultam meg, hogy hegyezni lehet az olvadt cint, és lehet a végével is forrasztani szabad szemmel nem látható tárgyakat. Csak utána forró schnitzerrel el kell választani őket egymástól (akkor sikerült). Ha belegondolok, ahhoz képest ez itt hétvégi szórakozás, bábszínház, állatkert.

Kidolgoztam egy technikát, hogyan tudom lábra passzintani a kártyaolvasóban a CF-et. De melyik oldala van felfelé? Szerencsére eszembe jutott, hátha maradt egy kis lecsónyom a kártyahéj belsején. Maradt. Sima ügy. Bedugtam. Felismerte a gép. Belekattintottam. Ott volt az egész könyvtárstruktúra. Olvashatóan.

OÁOÁOÁÁÁÁÁÁÁÁÓÓÓÓÓÁÁÁÁÁ, Kati!!!!! Megvan, ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!!! – indiántáncot lejtettem, majd eljátszottam a dzsigget, mint Bruce Willys a stadionban.

Szóval így lett meg több tonna pótolhatatlan adatom, köszönöm Kingston, köszönöm tű.

Aztán a PDA kezdett hülyéskedni. Szétszedtem azt is. Lecsó mindenütt. Takarítottam, de nyugodtan, gondolatban már úgyis eltemettem. Szuper tiszta lett, bár szagolgatni nem érdemes, olyan menzai feketemosogató-szaga lett valamiért. Belülről jön.

Mégis kell vennem egy újat, mert a ki-be kapcsoló gombját nem tudtam megmenteni. Folyattam bele a kontaktsprét, itattam vattával, amikor összerakás után nem ment megint, kicsit WD-40-nel is próbáltam, harmadszorra féktisztítóztam is. De ez a gomb bedöglött, most úgy kapcsolom be, hogy kihúzom kicsit a CF-et, és visszatolom. Kikapcsolni kikapcsol magától. Használom, de nem az igazi.

PDA-t nézek, wifist, VGA-st, kétkártyást, hosszú akkust, 20-30 között. Lecsóállót.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr811261424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kalti · http://kalti.blog.hu 2009.07.23. 15:00:05

Sose szerettem a lecsót, itt egy újabb ok, hogy mennyi hátránya van a lecsónak.

Mázlid, hogy meg van midnened, szerintem tudja mindenki mekkora szopás elveszteni a több éves archívumot...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.07.23. 15:02:35

Zavard el hozzám a PDA-t, cserélek rajta gombot szívesen :)

Jó kis szívás amúgy, de ügyesen megoldottad :)

nyelv-ész 2009.07.23. 15:04:40

Felesleges a kétkártyás. Egyszerűen otthon esténként lemented a kártyát az otthoni PC-re, oszt máris van biztonsági mentésed. Maximum az aznapi veszhet el.

Vagy ha parázol, hogy a gyerekek letörlik, akkor told fel egy webes tárhelyre. Ahhoz bárhonnan, bármilyen gépről hozzáférsz.

Inkább vegyél olyat, amiben wifi és gps is van, és akkor egyben a navit is letudtad.

nyelv-ész 2009.07.23. 15:06:21

Ja és a régit itt gatyába rázzák:

pdaszerviz.hu

hottentotta 2009.07.23. 15:09:04

"Hadd dübörögjön apa odalent kedvére, amíg elő nem kerülnek a bitek, vagy főbe nem lövi magát. Aztán majd eltakarítanak." :DDD

Amúgy nekem most kicsit a vicc ugrik be.

"Mondd vadász, Te szopni jársz ide?" :DDD

Nagy vagy, Csiki! :-)

a 3.audimnak romlik el a váltója! 2009.07.23. 15:09:05

Helló Csikós úr! '85-ös '86-os AM esetleg érdekel? Amúgy rokonod az anno abban író Csikós?

UltimateUbul 2009.07.23. 15:09:37

Én se szeretem a lecsót, pláne motoron. PDA-ra tuti védelem a villanyborotva cipzzáros tokja. De azzal se tökéletes, vízbe ne ess vele így se.
És legfőképp, sose kapcsold be elázottan, lecsósan stb, mert akkor tudod hazabaszni ha zárlatos pár DigiIC láb a kritikus helyen. legelőször akku, töltő, az összes tápfesz megszüntet.Ilyenkor azonnal szétszed, sebbenzinnel fülpiszkával kipucol, hajszárítóval megszárít, nagyítóval ellenőriz.
Remélem most megírtad CD-re az egész baszást, technokrata info-mérnök kollega?! :D

UltimateUbul 2009.07.23. 15:11:47

Te, ezt a PDA-t láttam a nagybanin totálkárra törve, 2 troll lakatolta 3 műszakban! XD

Az Élő Legenda (törölt) 2009.07.23. 15:18:41

Lecsós elektronikai eszközök tisztítása:
1 - tápfesz azonnal megszüntet (akku ki)
2 - cuccot lemos, szennyeződés szerint (zsíros lecsót pl. mosogatószerrel
3 - elöblít vízben
4 - elöblít desztvízben (különben nem most, hanem 2 hét múlva fogja az elektrokémiai korrózió szétenni)
5 - elöblít tiszta alkoholban (ez elviszi a vizet)
6 - megszárít (nem hajszárítóval, hőlégfúvóval, hanem meleg, szellős helyen), esetleg szilikagélel, vagy rizzsel egy lezárt edényben tart pár napig.
7 - bekapcsol, örül.

Másrészről adatokat nem egy hordozóra mentünk, akármilyen márkás is legyen, és a mentéseket nem tartjuk egy helyen, ahol egyszerre borul rájuk a lecsó.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2009.07.23. 15:21:31

hetente, havonta kártya tartalmát gépre felmásolni. az emailek nézegetése gözben megvan. nem nagy kunszt. ha sérül a kártya akkor csak 1 heti/ havi anyag vész kárba, könnyebb pótolni.

TPZ 2009.07.23. 15:22:11

Hehe, a laptoppal, amin ezt írom, a következők történtek eddig:

- ráömlött egy fél pohár sör a billentyűzetre.
- ráömlött egy kisfröccs a billentyűzetre.
- kint maradt éjszakára az udvaron a biciklim kormányán táskástól. az esőben.
- odavertem az ajtófélfához.
- beleborult egy egész pohár hosszúlépés.

Még működik. :)

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.07.23. 15:23:38

@UltimateUbul: Óbasszameg, ez a Prokee reszortja lett volna!:) Sebaj Prokopp, valamit csak tudsz te is az előéletéről.

puff-nyekk 2009.07.23. 15:32:25

koszos körömmel illik fényképezkedni?

tamaska 2009.07.23. 15:37:27

Modcsak Zsolt, te hogy bírsz ilyen idegállapotban még fényképezni is???

kuss 2009.07.23. 15:41:56

bármilyen felületszerelt (telefon, lapos, pda, gps akármi) ázás miatti javitása:

barkácsolóknak:

táp megszüntetése!
- ha azonnal észrevetted és nem volt ideje megfőni
szétszed takarit tiszta denat vizzel ( nem marad utána szennyeződés) fogkefe (+ nagyító ha lehet)
- ha maradt a táp vmi miatt akkor láti lehet kellemes odaégett dolgokat annak a macerás kapirgálását a T. cikkíró rémületesen részletezte, csinálná a tököm :D
- hőlégfúvó akár festékégető is (100-150 celsiuson) + folyasztószer (alkohol plusz tiszta(!!) gyanta pl a csajodtól) és gyönyörűen kitakarodik a slejm max 2 perc alatt utána tiszta alkohollal takarit és semmi nyom nem marad

nem barkácsolóknak táp megszüntet és tipli egy megbizható telefonos szeriveshez aki az előzőleg részletezett dolgot megcsinálja egy randa vagyonért :D

minnél tovább van táp alatt a vacak annál több vacak füstöl el benne. 10 percnél több sósvíz = kuka

zöldi 2009.07.23. 15:43:41

Feleségem esküszik a Tupperware edényekre. Én mindig feleslegesnek tartottam, de Istenem, én meg motorozok, senki se normális :D Akkor kezdtem el a tupper megbecsülését, mikor a húsleves hasonlóan megroggyantott dobozban fejenállva zötykölődött a melóhelyig- méretre szabott belső táskát használok, véletlenül fejjel lefelé tettem bele-, és még csak nem is szivárgott. Szóval Zsolt, szerintem keress egy kontaktot és kérj egy lecsós tupper edényt :D

gig-big 2009.07.23. 15:45:10

Emmeg Mii Zsótitesóóó???
Heee?????
Hun a verda, verem bele!!!
Ebbe a szar csiptronikba meg belefészkeett a cecelégy?? Minek eee???
Méékvóttaaa??? Verdázz BZG ne csippojjá...!!!má..!!!

jaja1981 2009.07.23. 15:46:16

A biztonsági mentések megoldást jelentenek.
A WIFI-s PDA-dat állítsd be úgy, hogy mindig szinkronizáljon a PC-vel.
Így autómatikusan meglesz a biztonsági mentésed és mindig aktuális marad.

pipikirálylány 2009.07.23. 15:46:21

Asszony nikkje. :)

Kontakt WL kell ilyenkor, ez egy spec elektronikához jó lemosó szpré!

pista999 2009.07.23. 15:49:30

hát igen. nem lennék szegedi kocsmáros laptopja. nagyfityója talán. :)

hullamosó 2009.07.23. 15:58:00

Azért kár a fincsi lecsóért...

De ahogy elnézem a berendezést, már valóban megért a cserére. Nagyapámnak már ilyen volt a Don-kanyarban.

hkarcsii 2009.07.23. 16:00:55

Lecsóállót nem tudok, de az ipari vízálló PDA-kal nem leszel kibékülve, azok árban és súlyban is másfél-két kiló között vannak... :(

bacondesign 2009.07.23. 16:01:11

K750nek elég volt egy vécébeejtés. Belehet kapcsolni, de azóta szar...

Tipo16v 2009.07.23. 16:01:50

telefonálni lehet vele?

UltimateUbul 2009.07.23. 16:19:54

@streetsta:
Én törtem össze egy jobbos kereszteződésben mikor egy kopaszodó egyén épp benézte mert nyomogatta menet közben. ;) Ha valaki tudja a címét megadhatná :D

UltimateUbul 2009.07.23. 16:27:14

@Az Élő Legenda:
te én óvatosan bánnék azzal a vizezéssel, még a sört és a benzint is vétek vizezni hát még a PDA-t. Arról nem is beszélve hogy a desztvíz véletlen se tiszta, nem lehet lepárlással elemi szintű szűrést végezni, ezt tapasztaltam vasaló szervízelés közben, mikor a rokonság több tagja is rámtukmált ilyen melókat h csánjam má meg. Tele van kalcium vegyületekkel az is, a legtisztább a 30X-os fizikai filteren nyomással átküldött víz, de ilyet én is csak erőművesektől tok szerezni, mivel ott a turbinákat meghajtó nyomottvizes kört ilyennel töltik meg, olyan fordulaton és erőhatásnál bebasz egy minimális lerakódás is.
Szóval műanyagot nem oldó de maradékanyag nélkül illékony vegyületekkel szabad csak tisztítani.

UltimateUbul 2009.07.23. 16:29:16

@TPZ:
te masszívan alkoholizálsz lap top használat közben kollega! Tudod iszik vagy vezet a 2-őt ne keverd!

no mail, no problem 2009.07.23. 16:30:06

baszics, ha lenne hekker szövetség, aranyozott borítékban, a gyönyörtől sírva postáznák a tagságidat.

valamiért mindig gyanakodtam, hogy a számítógépek és az (öreg) autók és motorok buzerálásáért ugyanazok az agyi becsípődések, vagy netán DNS szakaszok a felelősek, és te most autós oldalról szolgáltattál bizonyítékot.

Facelessbook · www.dont.think.so 2009.07.23. 16:39:00

Ha mindenképpen 2 kártyásat szeretnél, akkor HP iPAQ hx4700. VGA is, wifis is. Nekem volt, nagyon fain kis gép.

Rocko- 2009.07.23. 16:39:08

ehehe, kösz Csik, hatalmas írás. :)
élmény volt.

nekem közeli "adatvesztéses" kalandom.
PDA-zok én is, tud telefonálni, wifizni (sose használom), GPS is van benne, kb. csak nem térdel le és nem fôz kávét. (utóbbit nem is szeressem).
szóval pár hete volt, hogy a PDA stylusát (aki nem ismeri: kis pálca, azzal lehet igazán jól mahinálni az érintôkijelzôt) elhagytam. ôô mondom francba, ez a gép lelke, enélkül nem élet az élet. keresem, de sehol sincs, se táska, se ágyban, se asztalon, se cégnél, se utcán, sehol. fogszorítva, válság van, de miután rájöttem, h gyárilag nem adtak hozzá pótot, az az elôzô PDA-mhoz volt, megrendelem az utángyártott styluskészletet, 3 db, 3 ezer.
használom, nem az igazi, de legalább van. volt ez egy keddi napon. szombaton rakok rendet, megigazítom az ágyat, nézek be alá, hát ott az eredeti. 'nyád. de legalább van.

rá pár napra, keresem a 4G-s, autórádióhoz vett Kingston pendrive-ot. ahol tartom, táskában nincs. újra kör, iroda, asztal, ágy alatt, táska, utca, te józsi, nem adtam kölcsön? és neked gizi? senkinél. 'nyád csipája - part II. ráadásul van rajta adat, pár saját, nem a fentiekhez hasonló adatbázis, de van, 1-2 film, mint pl. az Autóversenyzôk, szóval nem is annyira a fizikai dolog hiányzott, hanem róla az adat, azt se tudom mi volt rajta, nehéz így beszerezni.
tanulva a fentiekbôl mondom richtig nem veszek pendrive-ot, pedig akkor ez meglenne. hát nem lett, nem olyan hamar.
aztán pár nappal késôbb anyám autójával mentem dolgozni, benézek hátra, plüssmajma elcsúszva, no, nem bírja a kanyarokat, visszateszem. nézem, az ötödik övcsat olyan fura. nézem, hát azért fura, mert ez az én fekete usb kulcsom. :))))
közben leesett, h elôtte, amikor egy csütörtöki napon vihar volt, anyám megkért, h ugyan, menjek már érte, tömköz nem igazán akaródzik mûködni, én elvittem az ô kocsiját (nem, majd az enyémmel megyek viharban 5 km-t. oda-vissza, be se melegszik a blokk..), a táskámat meg nem az anyósülésre raktam, mivel ô majd odaül, hanem hátradobtam, onnan meg kicsúszott a kulcs.
szóval elveszett az adatt, de késôbb meglett. :) ez az én autós adatvesztésem. :)

zöldi 2009.07.23. 16:39:44

Amúgy átkozottul szórakoztató volt, mostmár felőlem írhatsz a lovak bőrbetegségeiről is, azt is elolvasom.

altefnegy 2009.07.23. 16:40:39

Kinek a pap...
A Psion 5mx-emnek van a legjobb billentyűzete még mindig, valamennyi zsebgép közül. :)

SsPL71 (törölt) 2009.07.23. 16:41:44

"PDA-t nézek, wifist, VGA-st, kétkártyást, hosszú akkust, 20-30 között."

Sztem ennyiért nem kapsz wifist.

UltimateUbul 2009.07.23. 16:46:29

Most veszem észre, te német menüvel használod ezt a nyavajás gépet?

The Good Boy 2009.07.23. 16:56:21

Zsolt! Te minden témából k*rva jó irást tudsz összehozni, grat érte. A mentést már sokan mondták, igazuk van. háttérben szépen lehet mentegetni. (én a laptopom, céges pc-m, telefonom stb memóját állandóan mentem - régi digit fotók 3!!! külön helyen vannak digitalizálva -. Lehet hogy ez már beteges?)

@bacondesign: nekem egy nokia 6111-esem van (a megjelenése óta, ami már lassan 4 éve megvan), félévesen, este tizkor kiesett a tokból, ahogy a nyári záporban futottam haza. hajnal kettőkor jutott eszembe (dolgozgattam otthon), hogy hiányzik a telefonom. Sehol nem találtam, de a másikkal megcsörgettem, és hála a nyitott ablaknak, meghallottam az ablak alatti füves rész irányából a hangját. Kirohantam érte, egy tócsában pihent a még mindig zuhogó nyári esőben. két napig száritottam, azóta is müködik, ami kisebb csoda szerintem (igaz pár decibellel halkabb a hangszórója, de müködik azóta is. Apám meg a múltkor azért cikizett, hogy nem hiszi el, hogy még mindig ezzel az őskövülettel járok, mikor régebben évente cseréltem az ennél sokkal komolyabb cuccaimat). Pár hete az asszonynak vettünk telefont, és akkor az üzletbe hozott be egy csaj egy valamilyen SE készüléket, hogy a multkor az egyik esős napon a kabátzsebében volt a telefon és két napra rá elromlott, azóta nem kapcsol be (szerelő szerint kukázhatja). Nem akartam idegesiteni az én sztorimmal:)

szaporító 2009.07.23. 16:56:51

Június 22-én miért fotózod a PDA-dat? :-o

KuKori · http://ireland.blog.hu 2009.07.23. 17:03:38

Ejj, ejj Zsolt, hát azt hittem egy kapcsoló nem foghat ki rajtad a memóriakártya után és kivezetékezed szépen egy külsőre! Na még egyszer! ;)

yeti 2009.07.23. 17:09:16

Mennyire ismerős ez a "megjavítjuk",ha nem akkor legalább láttuk mi van benne szemlélet:)

CSÖRR-CSI££ 2009.07.23. 17:10:43

A feleségem barátnőjétől vannak nekünk is olyan Tupperware cuccok, amit Zöldi említett.
Én ált. irtózom az ilyen demo marketinges, meg hálózati marketinges dolgoktól (de lehet, hogy csak a kereskedelem eme formáitól), de ezek a tupper dolgok télleg jók.
Ha olyan kaját viszek a melóba, amivel esélyem lenne, hogy úgy járjak, mint Te a lecsóval (NYAMMM!!!), akkor a zasszony mindig a tupperváriba teszi, és még soha egy csepp nem folyt ki belőle.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2009.07.23. 17:10:59

Amúgy nem tudom, hogy tudtátok-e, de az elektronikai alkatrészek nem árammal, hanem füsttel mennek! Ugyanis ha kiengeded a füstöt belőlük, többet nem működnek.

Mioporfeszosz (törölt) 2009.07.23. 17:12:49

Már épp csodálkozni készültem, mi baja lesz egy memóriachipnek egy kis lecsólétől.
Mint kiderült semmi, a sós zsíros ionos kontent némi átvezetést okoz a cuccban, hétköznapi eset.
Végleg tönkremenni akkor szokott amikor a júzer megpróbálja úgy használni a hardvert, hogy ömlik belőle a szmötyi, hátha működik,... persze nem, de a zárlatoktól garantáltan elájul végleg.

LyukasBogrács 2009.07.23. 17:15:49

Az uj pda melle vegyel ket jol zarodo uzsonnasdobozt: egyet a lecsonak, egyet a pda-nak. Megeri.

nyelv-ész 2009.07.23. 17:16:24

@no mail, no problem: Azért a Kandón töltött évek adnak az embernek némi magabiztosságot a villannyal működő dolgokkal szemben. Bár én flash memóriát nem szednék szét, de nem lepődtem meg az egy lendülettel Pda-t és mamóriakártyt szétberhelő sztoritól...

nyelv-ész 2009.07.23. 17:19:07

@993bela: Bocsi, de az a kütyü tényleg broáf, még WinMo 2003-mal megy, oszt elég neki egy áramszünet, és mindent elfelejt. Pláne a képernyő, 240x240, egy csomó progi nem használható vele.

nick2005 2009.07.23. 17:20:15

1993-ban volt már palmtop? Ha igen, akkor gondolom aranyáron mérték, emlékszem, hogy akkoriban egy normálisabb laptop (kb. 486-os, majd Pentium I-es) 1 millió környékén mozgott. Csak összehasonlításként az 1992-ben megjelent Opel Astra F hazai ára 998 ezer Ft volt. Én 1993-ban váltottam munkahelyet, és az új helyen 24800 Ft volt a bruttó fizetésem.

Bambano 2009.07.23. 17:20:58

Te Csikós, nincs olyan érzésed, hogy az a lecsó nem véletlenül ömlött ki?:PP

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2009.07.23. 17:26:35

Átéreztük minden percét a szenvedésnek...
(jelentem, a Willis hasonlat mindent vitt :)

+1 - a háttérkép az Passo Pordoi ?

Ocvt 2009.07.23. 17:46:05

minden háztartásban van egy...símítózáras tasak

mobilnak pda-nak, vagy akárminek
pl.: szerelésnél, szállításnál, esőben motoron használva stb...
előnyei:
-vízzáró
-kijelző, gombok ezen keresztül is kezelhetők
-nem foglal helyet

hátrányai:
-plázában kinéznek vele :D

esde 2009.07.23. 18:05:45

Ezz?:D:D:D:D te álllat:D:D:D nagyonjó!!!!

Most hirtelen visszaemlékeztem, és nekem is eltört e HP képernyő hátulján lévő csipsz:P Nekem egy notebookos szaki forrasztotta meg, de utána működött addig egyre inkább nem.

Mennyi ilyen xarral szívtam már...:)

Nem tudom azt tudod-e hogy az IC-k alatt is meg tud állni a víz/lé és nehezen szárad ki, beszívódik oda a viszkozitás vagy mi miatt és nehezen jön ki...

Valami mindent tudó zsebgép nekem is jól jönne. De mivel ilyen nincs, és C4d photoshop nem megy ezeken, így marad az MBP 17" de az legalább jó.

Na én azt cipelem mindenhova, egyrészt az ára miatt, ha nálam van az a biztos... másrészt komolyan kétségbeesek ha nincs ott, rögtön kell...
Mostanában azon agyalok hogy lehetne mindig nálam a több terrabájtra rúgó cuccom... Lehet otthoni netszerver lesz belőle de ott meg a sok okostojás hekker a gond...

De megértelek nagyon is!!!!

És grat az adatbázishoz!!!:) Meg a mentéshez.

Vegyél egy Iphone-t:) vagy egy Ipod Touch-ot (wifi asszem abban is van, és mindent tud), (ne iphone 3Gs-t mert az már lehallgató készülék...)

prokee · http://blog.prokee.hu 2009.07.23. 18:10:22

UltimateUbul:
"Te, ezt a PDA-t láttam a nagybanin totálkárra törve, 2 troll lakatolta 3 műszakban! XD"

Én ma láttam Érden, két suhanc flexelte róla a lecsót két BMW között, reggel 8-tól este 10-ig.

arthur877 2009.07.23. 18:10:36

Akkor én ezért utálom a lecsót? :D
Megérdemled Zsolti, már ne haragudj, de egy ilyen öreg szarra bízni a pótolhatatlan adataidat, amikor úgyis ott ülsz a géped előtt minden nap?
Nekem az igazán fontos dolgaim minimum 2-3 példányban le vannak mentve, csak néha nem lelem őket elsőre meg...

nyelv-ész 2009.07.23. 18:21:33

Ugyan ez autós blog, de ha már a cikkírók offolnak, akkor én is hadd...

Szóval, anno Psionokkal majd Palmokkal kezdtem, némelyik még itt figyel a fiókban.
Aztán feltűntek az első navigációs programok, és hát persze, hogy hazai útvonaltervező csak a mobil windózos cuccokra volt... Ekkor jött egy Hp, ami évekig remekül szolgált, de mikor bejöttek a beépített gps modulok, persze, hogy lecseréltem. Előbb Asus, majd Fujitsu, de végül nagyon elegem lett a májkroszoftos mobilvilágból.

Körülnéztem, és találtam olyan symbianos kütyüket, amelyek már mindent tudtak, amit egy pda-tól elvártam, plusz még telefonálni is lehetett velük. Áttértem hát ezekre, volt köztük érintőképernyős is, és végül egy Nokia E71-nél kötöttem ki.

Ezt használom ma is. Van benne minden fontos cucc, nem fagyogat, több napot kibír az akkuja, van teljes billentyűzete, és fut rajta a Garmin navi is.

Nem kell félnem, hogy otthon hagyom, hiszen telefon nélkül nem indulok el. Nem kell félnem, hogy belefolyik a lecsó, hiszen nem teszem bele a hátizsákomba. Nem kell félnem, hogy elszállnak az adataim, hiszen minden nap szinkronizálom a PC-vel, így legalább két helyen mindig megvan az adat.

Szóval és a cikkíró helyében nem kétkártyás Pda-ra gyűjtenék...

AtoszMester 2009.07.23. 18:24:06

""PDA-t nézek, wifist, VGA-st, kétkártyást, hosszú akkust, 20-30 között. Lecsóállót.""

Reménytelen. Én 60-ért találtam ilyet. De akkor már vegyél GPS+Telefonosat.

szálka 2009.07.23. 18:29:56

nagy szívás ez, tudom. de nézd a jó oldalát! ezek szerint majd' egy hétig volt lecsód, :D

e1 · http://beszoltam.hu 2009.07.23. 18:34:09

Emberek, talán kicsit gondolkodni kellene. Mire megy az ember a kétkártyás PDA-val, ha netán ellopják az egészet. Na az lett volna a szopás, és ott kontaktspré nem segít. Javaslat a jövőbeli hasonló bakik elkerülésére. Venni egy új és modern PDA-t. Abba valamilyen jobb minőségű kártyát (jelenleg a Kingston már nem tartozik azé), pl. Sandisket, esetleg Lexart. Jelenleg ezek tartoznak a legmegbízhatóbb márkák közé. A PDA pedig legyen Wifi-s. Ha van a lakás wifi, meg lehet csinálni, hogy hálózaton keresztül csatlakozik az ember valami otthoni háttértárolóra (egyes routerekbe elég egy USB háttértároló beszúrni), vagy rögtön valahova szerverre menteni, amit meg lehet tenni bárhonnan, ahol van kapcsolat. Ha elromlik, elveszik, ellopják a PDA-t, esetleg leég a ház, minden cucc megvan a szerveren.

Csikós Zsolt 2009.07.23. 18:35:07

@Oliza Triznyák:
Nem, csak névrokon, de jó ismerős, sok úton voltunk együtt, szuper aranyos ember.

Ezek az újabbak asszem megvannak, az 50-es években van némi hiányom, főleg '54-ből :-)

Csikós Zsolt 2009.07.23. 18:36:19

@UltimateUbul:
Te, te, te szemét, és aljas is egyben! Lelőtted a prokee poénját!!!!!!!!!!!

:-DDDDDD

domi0318 2009.07.23. 18:45:01

A Csikós egész egyszerűen nem normális!!!!!!!! Amikor csak tehetem vadászom a cikkeit, hogy érezhessem azt, hogy: ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!!!!!!!! Mint gyakorló újságíró, és, mint gyakorló autóbuzi, az a véleményem, hogy szépen-lassan ez a jó ember el kezdhetné valami lapozható, polcra tehető formába rendszerezni a MŰVEIT. Grat kolléga!

Várnék vmi újabb "merciset"

Herlock Sholmes 2009.07.23. 18:46:08

Elázott elektronikát denaturált szeszbe áztat pár órát, kiszedi, finomszálú ecsettel még egyszer áttaknyol, megvárja míg megszárad, használ, örül.

domi0318 2009.07.23. 18:46:47

el kezdhetné = elkezdhetné

Csikós Zsolt 2009.07.23. 18:47:25

@szaporító:

Akkor történt az eset. Csak közben 2x szabin voltam, közte (meg még szabi alatt is) megjelent néhány cikkem, egy ilyet meg nem 1 perc megírni, képet méretezni, blogrendszerbe betölteni. Hát, így fért, szinte sosem írok meg semmit azonnal, ha úgy lenne, pocsék írások születnének. És el kellene válnom :-)

Csikós Zsolt 2009.07.23. 18:51:22

@kutya_zzr:
Igen, tényleg Willis, és már vagy harmadszor írom el. Most már megjegyzem örökre.

Várjál, mit is jegyzek meg? :-)

Passo Pordoi, Kawa, Kati, tavaly. A legtöbbet nézegetett képfolderem. Imádtam azt a túrát, életem egyik nagy durranása volt. tudod, írtam is róla a Totalbike-ra, valami "csak láncainkat feszíthettük" címmel. Az is kicsit olyan volt, mint a többi énsztori, az őrangyalom állandóan szemét fortélyokat talált ki ellenünk.

Gergow · http://gergow.wordpress.com/ 2009.07.23. 18:51:50

LG KE970 telóm 5 órát ázott, elején jeges esőben aztán csak sima esőben. Behoztam akku, sim ki, teló szétcsúsztat DSL modemre rárak (mert az jó meleg) 24óra száradás. összerak és műxik.

Csak így tovább Csik! XD

GGG77 2009.07.23. 18:51:51

Zsolt, fontos adatok CD-re írása alap! Akkor nincs ez a stressz.

Csikós Zsolt 2009.07.23. 18:52:35

@Ocvt:

Utólag én is mindig kurva okos vagyok. Csak hát előtte... Az nem megy.

Csikós Zsolt 2009.07.23. 18:54:03

@AtoszMester:
Találtam. Nem lecsóálló, vagyis csak remote lecsót áll, nagyjából ha a lecsó a konyhában van, a gép meg a dolgozóban. De a többit tudja. 20 péc.

Csikós Zsolt 2009.07.23. 18:55:28

@e1:
Dehogynem lehet kontaktsprével védekezni a tolvajok ellen. Próbáltad már kifújás közben meggyújtani? Az éteres fajtát :-))))

Csikós Zsolt 2009.07.23. 18:56:43

@Herlock Sholmes:
Igen, javítottam már így is, de ezzel egy a probléma, hogy az LCD és a gumihasáb között, ami átvezeti a rá a jeleket, utána nem áll helyre soha többé rendesen a kapcsolat, és csíkos lesz. Azért nem mertem, csak helyi kezelést alkalmazni.

Csikós Zsolt 2009.07.23. 18:59:48

@tamaska:

Modcsak Zsolt, te hogy bírsz ilyen idegállapotban még fényképezni is???

Amikor érzem, hogy jön a szívás, a kezem reflexből a fgép után nyúl. Nem tehetek róla, Pavlov óta így van.

toncsi64 2009.07.23. 19:02:56

@kuss:

Minthogy a "nembarkácsolós tipus" vagyok (legalábbis elektronikai téren) mikor a telóm (és a nemesebb részeim) forró gulyáslevest kaptak vacsira, akku rögtön ki majd másnap irány a szerelő.
Mondom mi van, emberünk telóba akksi és bekapcs :o , majd közli nagy a baj. Ezután persze már valóban jöhetett a "randa vagyon" :-(((

Unter Bahn (törölt) 2009.07.23. 19:36:48

Mint gyakorló ezermester, csak annyit szeretnék a témához szólni, hogy kontaktspray ügyben óvatosan tessék barkácsolni.

Nekem költözés előtt pár héttel a sótartó borult a színestévé hátuljára, kb. fél kila sóval. Gondoltam, hogy majd a másik házban...

Szóval vagy két hónap múlva néztem rá, addigra a só tette a dolgát, megtámadott mindent ami fém. Gondoltam, hogy ez nem lehet nagy baj, hiszen huszonéves Videoton tévé, az a fajta, amit még kalapáccsal meg kontaktsprével javítanak...

Vettem is két dobozzal, a paneleket hosszasan fújkáltam, eltüntetve a sónyomokat meg oxidokat... kitörölgettem a belsejét, meleg nyári nap volt, vártam vagy 10 percet (az illékony fajta kontaktsprét használtam), aztán próba:

bedugtam a konnektorba, majd bizakodva megnyomtam a bekapcsológombot. A tévé ekkor egy buhanással belsőégésűvé változott...

...szóval ez a kontaktspré nem is annyira illékony, viszont remekül ég...

...a tűz viszonylag gyorsan kialudt, talán 10-15 másodpercig égett, a tévé pedig természetesen tökéletesen működik:-)))

BÁTRAKÉ A SZERENCSE:-DDD

IQLight 2009.07.23. 19:38:05

Nahát! Tizensok éve azt tanították nekem: "Egy biztos csak, az adatvesztés."

Erre most jön Csik és felülírja. :)))

Ocvt 2009.07.23. 19:40:35

jut eszembe!

Megnéztem: 2008.jan.20.-án mentettem utoljára, szóval most...MENTEK és MENTEK és MENTEK... :)

Ciri 2009.07.23. 20:30:40

@Csikós Zsolt:

Asszony hogy csinálja a lecsót?
Tejfölös? Tojásos? Rizses?
Van-e benne kolbász? Van-e benne szalonna?

Hubazzeg, de szeretem, főleg bográcsban.

Akarki lehetek 2009.07.23. 20:46:50

Tupperware edényektényleg jók. De többet vegyél, egyikben a kaja, másikban a PDA, így sokkal biztonságosabb :)

UltimateUbul 2009.07.23. 20:48:38

@Csikós Zsolt:
Csak kíváncsi voltam, hogy színsorra mit tud még rákontrázni az öreg harcos, de azért egész jól kivágta a rezet, nem?

2 suhanc flexelte a lecsót róla 2 BMW között... ROFLOL a fickónak marha morbid humora van ;)

Megírtad már CD-re ezt a tömény hülyeséget róla? Vagy legjobb ha felvágod egy proxi szerverre, azt legalább akárhonnan le tudod húzni ahol net van.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.07.23. 21:00:57

WD40 kurva rossz ötlet a rozsdaoldó adalék miatt, meg az áramot is hajlamos vezetni. Izopropil alkohol nem volt tananyag a Kandón? :]
en.wikipedia.org/wiki/Isopropyl_alcohol

Tû helyett meg bakelit csavarhúzó.

Wendriner Tódor Emánuel 2009.07.23. 21:58:38

Csikós Zsolt a legnagyobb arc az autós szcénában. Egyebet nem tudok elmondani :)

KAMA3 2009.07.23. 22:15:23

Gratulálok! Magam sem csináltam volna másképp. ::))

A megelőzéshez annyit fűznék hozzá gyakorló kajaszállítóként, hogy szóval a megelőzésnek 3 szintje van:

1. Szint: A reggel gondosan kikészített ebédemet felmérem, hogy mennyi szaftot tartalmaz. Ha a mennyiség megüti az általam kockázatosnak ítélt szintet, akkor 3 tekerés folpack, majd keresztbe is 3 tekerés. Nem egy környezetbarát megoldás, de a labirinttömítés garantáltan bent tartja a cuccot. Kerékpárral közlekedem, tehát oda kell a tuti megoldás. Ez a hanyattesést is kibírja, a Tupperwári viszont nem.

2. Szint: Adatmentés. Kb. 5-6 vinyón terpeszkedik az elmúlt 12 év összes fontos adata. CD-re nem mentek már, mert csak elkallódik. Hihhetetlen, hogy évekkel később kerülnek elő elveszettnek hitt adataim, amiket annó csak egyetlen vacak polikarbonát lemezre írtam ki. A NYÁK tervekről, levelezésről, telefonkönyvről, MSN-Gtalk kontaktlistáról még dedikált SD kártyára és pendrive-ra is mentek. Képek, videók csak vinyón.

3. Szint: Adattárolás. Hátizsákom több rekeszre osztható, minden rekesznek meghatározott célja van. Kaja mellé még akkor sem pakolok semmit, ha az első biztonsági szint érvényben van.

censor013 2009.07.23. 22:55:33

A cikk halálos!
Nem akarok századikként ugatni, de kaját, meg elektronikát egymás mellé nem teszünk, mert akkor a neten sírhatunk tele egy 100-as zsepit, hogy nem gondoltam volna, hogy a Palm nem szereti a l'ecsót. Persze be lehetne perelni a gyártót, mert gondolom lecsóról szó sincs a használati utasításban...
Hatalmas szerencse, hogy megvan minden adat, most 3 helyre menteni, aztán azokkal úgysem fog soha semmi érdekes történni, mert aki szeret szívni, az megtalálja a maga répáját máshol.
Persze a mentés nálam is csak huszadrangú dolog, de a fontos fényképek évek szerint DVD-re vannak írva, a többi meg le van tojva. Már csak a külső HDD miatt izgulok, az mikor adja le a szerkót(200GB MP3 katalogizálva, tökéletes rendben).

Füsty 2009.07.23. 22:56:15

Zsolt!

Javaslom köetkező PDA-nak a Fujitsu Siemens Pockel Loox 720-ast. Szerintem mindent tud ami neked kell.

Nagy felbontású és méretű 3,6" VGA kijelző, CF és SD kártya foglalat, infra, Bt és WIFI, USB host funkció (pendriveként is működik), gyors, széria dokkolóval (a dokkolón pótakku töltövel), 1640mAh cserélhető akku, fülessel Voip telefonként is használható, oldalán görgető kerék van.

Most is van a vaterán pár, de a pdamanian (techneten) is mindig van az aprók közt.

Rocko- 2009.07.23. 23:14:21

@kutya_zzr: "a háttérkép az Passo Pordoi ?"
nem, az Kati meg motor. :)

@prokee: hülyék. :D

@Csikós Zsolt: micsoda reflex. :)

@equium 12345: gondolod az bírná?
de legalább drága.

@Ciri: "Hubazzeg, de szeretem, főleg bográcsban."
ő meg PDA-ban. :-)

@Akarki lehetek: áá, mint a rendőr a viccben a termosztáttal.
kérek két fagyit meg egy eszpresszót.

Csikós Zsolt 2009.07.23. 23:21:52

@censor013:
Képeink CD-ken, illetve külső HDD-n egyszerre, ne aggódj.

Csikós Zsolt 2009.07.23. 23:25:39

@Füsty:
Eltaláltad. Elég sok olvasgatás után vettem egy pont ilyet, Fujitsu 720. Egyet nem tudok - mire kell optimalizálni a videókat, hogy filmet tudjak nézni rajta? Próbáltam wmv-t, de valamiért a konverterem mindig kicsivé nyomorítja, ami full screenen is csak a képernyő közepén egy folt. Mp4-et lejátszik az Album nevűvel, de ott meg szaggatott (azaz inkább lassú váltással mennek a kockák) a kép. Pedig a neten írják, milyen szuper. 12 kép/mp-re van állítva a konverter, 640x374-re (azt adta ki az eredeti film aránya), 128 bites samplingre. Tudsz valamit erről?

no_holy_shit 2009.07.23. 23:41:06

-kontaktspray (autos) a legrosszabb, mert egy nyalkas reteg marad utanna.
- picit jobb a fektisztito
- deszitlalt viz nemileg jobb foleg ultrahangos tisztitoban
- ennel mar allitalag csak az Izopropil alkohol jobb ultrahanggal kombinalva

A kapcsolot szet lehet nagy valoszinuseggel szerelni...

Wendriner Tódor Emánuel 2009.07.23. 23:56:51

@Csikós Zsolt: Javaslom az eszközre a TCPMP (The Core Pocket Media Player) programot feltenni, majd sima avi formátumot gyártani a filmekből, kisebb felbontást és bitrátát választva persze, tetszésed szerinti konverterrel (VirtualDub vagy bármi). Nekem bevált.
ui: ma szpottoltam gyereksétáltatás közben amúgy Erát meg Pandácskát, igazán meglepően jól nézett ki a kis piros szörny, nem is gondoltam volna a cikkek után, hogy ilyen tiptop :)

saveloy 2009.07.24. 00:35:56

Üdv!
Tudom ajánlani a Google szolgáltatásait:
GMAIL, naptár, GoogleDocs, stb... Rengeteg cucc, bárhonnan hozzáférhető, gugli úgyis kimeríthetetlen tárhellyel rendelkezik;)

Henry82 2009.07.24. 01:09:30

Mi a Korfu-s nyaralásunk alkalmával a bérelt robogót áztattuk meg, az egyik jóbarátom a kanyart kiegyenesítette, ő ugyan leugrott róla az utolsó pillanatban, de a moci ment egyenesen a csatornába, láttam az esetet a visszapillantóból, még a csobbanást is hallottam:)
Beugrottunk érte, nem tudtuk kiemelni a víz alól, hoztam segítséget, kiszedtük, szárítottuk kicsit a napon, majd visszatoltuk a kölcsönzőbe, hogy kicsit elázott és most nem indul:)
Tudták, hogy kamuzunk, a görög tulaj nagyon kivolt, kiabált a többi melóssal, gondolom nem azt mondta, hogy miért nem vízálló motort adtunk a magyaroknak:)

Kérdés: egy ilyen sósvizes fürdő után van még rá esély, hogy egyszer működjön a motor?

Káposztakukac 2009.07.24. 02:21:28

@Henry82: ha azonnal lemostátok volna édesvízzel(amihez leírásod alapján túl hülyék voltatok), valamint egy olajcsere után biztos használható állapotba lehetett volna hozni.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.07.24. 02:26:22

Nagyon fontos, hogy az ember megfelelő alázattal álljon neki dolgok szétszedésének. Sokszor van, hogy az ember olyan dolgokba nyúl bele, ami gyakorlatilag külön szakma.

Mikor már azt hittem, hogy mindenhez értek, és lemerült az elem a karórámban, elmentem elemet venni az óráshoz. Úgy emlékszem, hogy az elem árában benne volt a csere is, tehát megúszhattam volna annyival, hogy az órát odaadom, pár percet nézelődök az általam szeretett finommechanika világában, gondolom, kérdeztem volna pár dolgot, aztán kezemben az óra új elemmel benne.

De nem.
Ha lemerült, hát ki kell cserélni.
Mindegy, a lényeg, hogy szétszedtem, lementem az óráshoz, vettem egy ugyanolyan elemet, hazaballagtam, és beraktam.....
...volna, ha rájöttem volna, hogy a bal kezemben levő kis tengely hova való, és eddig mi tartotta oda?
Mit tegyek, összepakoltam az egészet egy dobozkába és leballagtam az óráshoz.
Az megnézi, és annyit kérdez:
-Ezt ki szedte szét?
-Én.
-Maga órás?
-Nem.
-Jó, mert sikerült eltörni a tengelyt.

Na ott elszégyelltem magam...

j311 2009.07.24. 02:30:02

Egyetlen szó kering fejemben: lúzer.
Kajásdobozt még sosem tekertem 3 réteg folpacknál kevesebbe...

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2009.07.24. 04:29:20

@Csikós Zsolt: "Üdv a klubban" - nem jellemző, hogy a saját írásaimat bújjam: de a Dolomitok-Garda kanyart ezerszer újraolvastam/néztem.

motorostura.hu/build.asp?Module=news&ActiveModule=news&ActiveMode=DisplayArticle&ArticleID=322

Jóvala. Ismételni kéne...

Rocko- 2009.07.24. 07:53:43

@saveloy: nem kimeríthetetlen:
index.hu/tech/net/2009/06/02/andrast_elerte_a_gmail_vegzete/
másrészt ha nincs net, nem sokra mész vele.

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.07.24. 08:02:35

miert nem veszel kis laptopot? van olcson olyan amiben vincsi sincs, csak flash usb, azert azon csak jobb irni cikket!

de valamit vegyel, cikkek nelkul nem hagyhatsz minket! :)

*Steve 2009.07.24. 08:31:31

Nem azért aki képes kipucolni a cuccot meg büvölni a pákával annak gondot okoz egy mikró kapcsoló csere ???

nah ne vicceljünk már

Csikós Zsolt 2009.07.24. 08:34:17

@*Steve:

Mivel nem szoktam sokat elektronikát szerelni, ezért nem tudom, hol lehet ilyen felületszerelt kapcsolót venni. Másrészt a nagy dög pákámmal már anno is necces volt az IC-láb forrasztás, kicsit azért tartok én ettől a kétoldalas NYÁK-tól, mit melegítek meg rosszul. Drabálisabb dolgokhoz vagyok én szokva...

Csikós Zsolt 2009.07.24. 08:36:42

@visszakettopadlogaz:
Van, a feleségem most vett egy Asust, nekem megy egy ősrégi, nagyon pici Compaq-om is van még, bár akkuk már rég nincsenek benne, azaz vannak, de csak dísznek. De a PDA az esetek 50-60 százalékában nálam van, és mindenféle rákészülés nélkül órákat bír, a notebook az esetek 1 százalékában. És nem is nagyon akarom sokkal többet hurcolászni, iszonyat mit kapnak a cuccok ilyenkor nyáron a motorom hátsó dobozában vibrációból.

burgenlandi szmörf 2009.07.24. 08:39:01

Egy kerdes Csikostol: PDA-hoz milyen billentyuzetet hasznalsz?
Gondolom nem a virtualis bill.-en keresztul irogatsz.
Koszonom.

tattoo1 2009.07.24. 11:10:52

Ha kajat csomagolok,akkor kulon beteszem egy nejlonzacskoba...asszem ez jo tanacs:)

mercurius 2009.07.24. 11:47:18

Gratula. Naponta egy Csikós cikk garantáltan feledteti az egyéb szívásokat.

Egyrészt jó nézni, ahogy más szív,

Másrészt nagyon tetszik a belső világa.

Harmadrészt mégjobban tetszik az irónia, amivel írni tud.

Negyedrészt még humoros is.

Szal akkor írjunk ki népzavazás-kezdeményezést a napi 1 Csikós cikkre!

Rocko- 2009.07.24. 13:45:53

@burgenlandi szmörf: el lehet lenni azzal is.
cikket nem írnék azon, de a szükség nagy úr, lehet nevelni, okos kis jószág az ilyen.

Karpathy · http://artofmax.com/ 2009.07.24. 15:44:05

Együttérzés a jeges gyomor kapcsán, mikor az ember rájön, hogy elcseszett valamit.
Respect a kitartás miatt, amivel befejezted a restaurálást.
Nekem itt szokott elcsúszni, rengeteg tárgyról azt gondolom, simán szétszedem és összerakom, de valahol az utóbbi közepénél egy jól elkülönített tupperverben :) landol az egész, az "egyszer meglesz"-ek között.
A kocsimat is csak azért szoktam befejezni, met azt muszáj.
Vagy a szerelő :D

Kopi3.14 2009.07.24. 20:35:27

@Csikós Zsolt: egy mélt tudna küldeni milyen kétkártyás, wifi-s pda kapható? ilyet keresbnék egy ideje, jó lenne 3G-vel megspékelve, de műár nagyon kéne.

Cooper911 2009.07.24. 21:23:57

Zsolt, nagyon jó stilusban irsz, végig visitottam az egészet. Persze a sztorin sirni kellett volna, de ebben az előadásmódban nagyon mókás volt.

A drága jó kingstone-t meg bekeretezni és kirakni a falra. Mellétenni egy kiskalapácsot és ráirni: "vésztartalék lecsó esetére" :D

Lenin mondta mindig: "Menteni, menteni, menteni." :D Azt hiszem ezután már nem fogod hanyagolni a backup-ot. :)


TPZ, milyen laptop is az?

Füsty 2009.07.25. 00:15:43

@Csikós Zsolt: Gratula az "új" PDA-hoz, jó választás volt. Nem fogsz benne csalódni, engem már évek óta hűségesen szolgál, bár manapság már csak navira használom, korábban sok mindenre befogtam. Videohoz én is a TCPMP-t használtam (mindenevő). Konvertálgatni nem nagyon konvertálgattam. Nekem egy 3,5"-os winyó volt a kocsiban csatlakoztatva a PDA-hoz, így nem voltam tárhely híján :) Mp3 lejátszáshoz Mortplayert használtam, autós használatra kiváló, jól konfigurálható és a gombok is kényelmesen használhatóak újbeggyel. Készítettem anno egy autós instalációt a PL720 használatával, ennek a leírása található itt: fspl720.uw.hu/index.html Igaz már évek óta nem frissítettem a lapot, és azóta az autós beépítés is szét lett szedve, de ezen az oldalon a PL720-as magyar nyelvű kézikönyve is fenn van, meg a lábkiosztások is. Lehet találsz rajta számodra is érdekes dolgokat.

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.07.25. 00:18:00

bocs ezért, de ha most szakmádban dolgoznál és én lennék a főnököd, akkor nem akarnál új pda-t, mert ki tudja mikor találsz új munkahelyet.

egy évnyi anyagot egy ezeréves flashre bízni. pláne gondolom csak van-volt valami activesync, esetleg eleve adat + töltő dokk az ipaqhoz. miért nem? miért? egy éve? de akár csak egy hónapja? és akkor egy csomó mindent kizárólag azon csináltál az asztali gép / noti helyett?

fizikailag két külön helyen (tűz ésvagy lecsóágyú miatt), nem csak dvd-n (meghalik 5-7 év alatt), rendszeresen (hetente legalább).

a szintén pótolhatatlan fotóidról van redundánsabb agy (a volt-már-hogy-elhullott tc szerver kicsiny verzióin kívül), vagy nem akarom tudni?

mondjuk arra se tettem volna nagyobb összeget, hogy nem sülődik meg a cf a táp / adat lábak felcserélése miatt. nem tudom volt-e ilyen veszély, vagy védett ilyen szempontból. meg asse tudom van-e külön táp / adat láb.

300SD 2009.07.25. 07:55:43

Mindig az a kurva evés,meg ivás,oszt kész a baj:-)

lr 2009.07.25. 12:09:38

@Unter Bahn: Ó igen, ős-videoton FTW!

Csak a hangerőt szabályzó csúszópotméterről rég lekopott szénréteg helyett kellene valami jó megoldás...így kissé macerás szabályozni a volumét.

Kopi3.14 2009.07.25. 13:30:18

@lapa: szakmájában dolgozik most is.
süti beállítások módosítása