Vasárnapi rettegés

  2009. május 06. - Bende Tibor Címkék: vélemény

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Pedig milyen jó kis Bogár volt
2014-09-27 08:52:08

Az előző részek tartalmából: Elkezdtem Volkswagen Bogarat keresni. Vettem egy bogarat, örültem neki.

Én megmondtam előre, hogy baj lesz
2014-08-23 06:50:05

Az előző részek tartalmából: Elkezdtem Volkswagen Bogarat keresni. Vettem egy bogarat, örültem neki.

Bogár saga: Polírozom a bohócot
2014-08-02 12:15:37

Az előző részek tartalmából: Elkezdtem Volkswagen Bogarat keresni. Vettem egy bogarat, örültem neki.

Elment az eszünk: kasznit cseréltünk a Bogáron
2014-06-01 07:10:34

Épp Göbivel ültünk az irodámban, amikor Marci hívott, aki a Velvetnél dolgozik. Autót akart venni, mert a

 

A fiatal házaspár, ahol anyu vezet, apu meg magyaráz, még a kormányba is belenyúl neki. Nyúlkálhatna inkább máshová, de ne a közúton tanítgassa. Adjon neki vibrátort inkább.

 Vélemények az azonos című írásunkról.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr981105445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zippofcy6 2009.05.06. 03:51:39

Ma már a 8 általános se követelmény a jogosítvány megszerzéséhez.
Hogy miért nem tudom. Talán a kisebbség sírt a hátrányos megkülönböztetés miatt. :P

augustiener 2009.05.06. 04:16:56

Nem véletlen, hogy nyaranta minden hétvégén meghal 20 ember az utakon. Pedig akkor se kamion, se furgon, se munkába igyekvő, se hazafelé hajtó nincs az úton. Csak a sok balfasz.
De az nem gond, hogy fogalmuk sincs a közlekedésről, mert ők általában nem mennek 50 helyett 70-nel. Csak a harmincas zónában egyenrangú kereszteződésben okoznak balesetet például.

Rétitigris 2009.05.06. 04:33:45

Emlékszem még anno az oktatóm mondta a jobbkezeseknél, hogy "bízzak abban, hogy más is betartja a KRESZT". :D 3 hetet csúszott a vizsgám, mert őt elütötték, mikor motorozás közben nem kapta meg az elsőbbséget.
Ráadásul a "kemény" 1 éves vezetői pályafutásom alatt azt tapasztaltam, hogy jobb ha meg se fordul a fejemben, hogy megadják. Számtalanszor karamboloztam volna már. Pedig szerintem nem egy bonyolult dolog.

aPró 2009.05.06. 04:38:02

basszus ez nagyon igaz...
de valószinű ezután ömleni fognak a gyűlöletlevelek...

DonGatto 2009.05.06. 04:50:49

Gratulálok...

Bende Tibor mondjon le!

Grg76 2009.05.06. 05:01:02

Lehet, hogy ömleni fognak a gyűlöletlevelek, de attól még teljesen igaz és életszagú az írás!
Egy sima hétköznapi csúcsforgalomban nem lehet bosszankodni annyit, mint egynémely hétvégén...

bigpond 2009.05.06. 05:20:34

hu valaki nagyon felpaprikazhatta a szerzot.
:-)

azert egy dolgot enn is szeretnek hozzatenni. nem mindenkinek van szuksege vibratorra aki lassabban halad mint kellene.
csak magambol kiindulva, ahol mar egyszer jartam, vagy pl ahol lakom en is megyek amennyivel csak lehet. DE ha valahova eloszor megyek es keresek valamit (utcat, leagazast, epuletet, stb) akkor en is altalaban lassabban haladok ( nem totyogok) mint a megengedett. es kb marhara nem erdekel ha valaki agygorcsot kap mogottem.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.05.06. 05:48:28

Felénk hónapok óta útépítés folyik. Lemarnak 2 réteg aszfaltot és sorban visszaépítik. Hogy mekkora satuzásokkal állnak meg egyesek akár terepjárókkal is mikor egy 4 centis bukkanóról kell akár csak lefelé menni mert ott fogyott el az előző napi aszfalt. Többször fel akartam borítani valakit. Persze az én hülyeségem is mert megszokhatnám, hogy márt ott is satufékeznek 40-ről nullára ahol már csak más a színe az aszfaltnak. Aztán átmegy rajta és rájön, hogy nem történt semmi. És ha elején van egy hülye nem előzheted meg mert azért veszélyes.

Csütörtökön beüzemelték a körforgalmat ott ahol nem volt még, de azért előjele volt mert hetegik építették a kör alakú szegélyt körbe és középen fel volt vágva egy szép kör alakra az út.
Első nap a 3-al mögöttem haladó érkezett hirtelen mögém mert ő nem vette észre, hogy a forgalmi rend változott.
Szombaton idős új Szuzukis nénik jöttek velem szembe a körforgalomba. Megálltam előttük és addig dudáltam míg nem tolatott ki.

Mert a fene egye meg! Nem megszokásból kell vezetni egy útépítés területén!!!

lacza87 (törölt) 2009.05.06. 05:58:26

A cikk tartalma nagyrészt igaz.
A stílus viszont gusztustalan, igénytelen, harmatgyenge. Tudom h elvileg az ütne, h első felindulásból bla-bla, de ezt nem ártott volna még reszelgetni

Füvész 2009.05.06. 06:14:00

Kolossy tér!

(2 S, Y)

:-(

fajturista 2009.05.06. 06:15:31

Bende Tibor talán kormánykerékkel a kezében született? :) Letakarítaná azt a kétmillió autóst, akik nála rosszabbul vezetnek.. na de mi van azzal a kétmillióval, akik nála ügyesebbek? Akikből ugyanannál a lámpánál mondjuk 15 menne át egy zöldön? Ha közülük valaki azt mondaná: "jó lenne, ha Bende Tibor holnapról BKV-vel közlekedne", akkor vajon másnap leadná az autóját a legközelebbi kereskedésben?

Ezt a vibrátoros dolgot az írás végén nem nagyon értem, valami elfojtott dolog kíván így a felszínre törni? Hogy jön ez a témához?

hogen 2009.05.06. 06:17:34

Ha akarod, nevezd gyűlölet-levélnek: nem értek veled egyet. Ezen az alapon aki megbotlik az utcán, soha többet ne álljon lábra?
Tedd a szívedre a kezed, s tegye a többi kommentelő is: senki, soha életében nem hibázott, és Pallasz Athénéként, készen, többéves vezetői rutinnal a háta mögött, hovatovább tökéletesen pattant ki a gépjárművezetők Zeusza fejéből? NEM HISZEM. Ezeket a "kopaszhibákat" elkövette mindenki, a tanulópénzt (többet-kevesebbet) megfizette mindenki, vagy épp -ha szerencsés volt- megfizettette másokkal (apuval, anyuval, a többi közlekedővel...).
Igenis a rutinos vezetők felelőssége az is, hogy ELŐZÉKENYSÉGGEL, TÜRELEMMEL átsegítsék a kezdő, kevésbé rutinos vezetőket is ezen az időszakon. Attól még senki sem lett okosabb, hogy az oktatója-tanárja egy-egy hibáért nyakonvágta, hacsak annyira nem, hogy azt a hibát többet nem követi el, helyette retteg azon szituáció árnyékától is.

Maradok tisztelettel

cuebler 2009.05.06. 06:21:17

van bende igazság...
vasárnap nálam is volt körforgalom, csak bömös helyett H Astra. Ja és anyuka helyett apuci pici lánya, aki biztosan most kapott jogsit, esetleg mellé autót is. Amikor rádudáltam, majdnem felszaladt a körforgalom közepén lévő "métermagas" dombra. most már biztos, hogy állat vagyok, nah...
az én taktikám hétvégére a túlélés. két gyerekem ül mögöttem, a harmadik még az anyja pocijából figyel. beolvadok a tömegbe, hétvégi vezetővé válok én is. tempóban mindenképp. nem a tizenöt perc plusz autókázásra gondolok, hanem a tizenöt perc plusz élményre, esetleg a megtakarított egy liter üzemanyagból megvehető sörmennyiségre :-P
ahogy halkan suhan alattam az ezervalahányszáz kiló, ebből maximum a kerekek surrogása hallatszik, a cd-be is ilyenkor inkább valami klasszikus operát nyomok be, az is nyugtat.
javaslom ezt a sok "profi" és "félprofi" vezetőnek is. mert egy balesethez akkor is ketten kellenek, ha az egyikük történetesen hétvégi vezető...

Don Vito Corleone 2009.05.06. 06:25:55

@BRandom: Az útépítéses satuzásokra reagálva...

Zámoly felől haladva Környe irányába elég jellemző volt mostanság amit leírtál, minden nap más szakaszokra került friss aszfalt és emiatt máshova került a felmart és új réteg közötti szintkülönbség. Ez nem lenne gond, ha az ember figyel. Azonban hiába megyek én a kitáblázott (és egyúttal biztonságosnak vélt) 40-50 kmh sebességgel, az autóm a 3-4 centis éles peremű bukkanókat nem szereti még ezzel a csekély tempóval sem, így én sem. Ilyenkor "satuzok" az eleve nem túl nagy tempóról, hogy át tudjak vánszorogni a buckán, de a mögöttem érkező nagy gumicsikorgatással és "kurvaanyázással" áll meg... jó esetben. :S

Én vagyok a hibás amiért betartom a Kreszt és emiatt lassan haladok külterületen vagy aki a megszokott (jó esetben csak) 90-100 kmh-val dönget(ne) mögöttem ???

kopaszállat 2009.05.06. 06:37:59

Emberek! Meg tudná nekem valaki mondani, hogy miért nincs statisztika a telefonálós, körömreszelős, mindentőlfélős, 30-al oktató, átlagosnál sokkal gyengébb érzékszervekkel rendelkező hülyék (igen ki merem mondani!)által okozott balesetekről??? Megmondom! Azért mert ők VÁSÁRLÓK, akiknek autót kellett eladni. Szerintetek a felsorolt balesetforrásokat a mi béna rendőrségünk ki tudná szűrni?? Persze. Ehelyett vesznek az idén 600 trafit, hogy az éjjel kirakott 20 km/ó-ás táblánál kaszálhassanak. Bende komám, gratula. Jövök egy sörrel vezetés előtt!

Freechild 2009.05.06. 06:38:46

A vibrátort én sem értem. Nem vagyok prűd pali, de hogy kerül a csizma az asztalra? Lehetne úgy hogy idejön pl. a korábbi cikkben szereplő BMW-s instruktor srác és ő helyezi fel neked személyesen a vibrit az alfeledbe? Merthogy jobban vezet nálad..

Több toleranciával és előrelátó vezetési stilussal lehet hogy nem születnének ilyen irások. Nem kell ez a Darwini faszság, hogy dögöljön meg a gyenge és az erős életben marad. Az erős attól erős hogy viseli a gyengét és óvja.

Miért nem inkább az irást hoztad fel példának Tibi? Hidd el hogy vannak akik jobban irnak nálad, mégsem akarnak eltávolitani a szakmából...

A "szakmai" résszel egyetértek amúgy, tényleg sok a hétvégi sofőr.

Qkac · http://urvezeto.blog.hu 2009.05.06. 06:45:02

@lacza87: Akkor már nem is kell leírnom ugyanezt. :-)

sonance · http://www.sonance.hu 2009.05.06. 06:45:04

Fennhéjázós, bunkó cikk, általánosításokkal. Nagyon sajnállak, hogy elrabolnak tőled perceket. Viszont szarjál sünt, ha nem mobilozol, turkálsz a hátsó ülésen, bambulsz el pirosnál vezetés közben. Ugyan olyan vagy, mint az általad leírtak: csak mások a gyengeségeid.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.05.06. 06:47:59

Nyilván én sem csiem vasárnapi hülyéket, mivel foglalkozásszerűen vezetek nap mint nap. Viszont a nyomulós pöcsöket sem állhatom. Az tca ahol lakom, végig negyvenes, és ha negyvenel végiggurulok rajta, mindig akad valami szerencsétlen, aki nem bir magával.

no_holy_shit 2009.05.06. 06:50:22

kedves Bende Tibor!

kapd be, mert egy marha nagy seggfej vagy. (meg akkor is ha a tenyallas, amit vazoltal az igaz)

van kocsim, van jogsim. Vonat dragabb, lassabb, koszosabb es kevesbe flexibilis. Ezekutan ne mondja meg senki, hogy nekem mivel kell jarnom...

Szerintem neked kene neha elmenni versenypalyara es a kozutakat A->B-be kozlekedesre hasznalni.

VAGY irjam es is azt le, hogy vasarnaponkent joidoben a sok kis buzi kocsog gyalogos a normafa es a janoshegy kozott az uttesten osszevissza setal es bringaval nem lehet 30al menni. Ha meg megis annyival megyek akkor meg sikitoznak es ök tartanak engem bunkonak??? (en inkabb megyek olyankor amikor nincs "ennyi kis kocsog buzi")

El Topo (Sgt. Elias) 2009.05.06. 06:54:17

Azt viszont lehetne csinálni, hogy a jogsi megszerzésétől számitott egy év múlva újra vizsgáztatni. És aki nm tud normális tempóban a forgalomban részt venni, annak pá.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.05.06. 06:59:58

Továbbá, ha már itt vagyok, milyen sztereotipiák vannak mostanában?

Régebben igy volt:
1. kalapos trabantos
2. fiatalasszony zöld skodában három gyerekkel
3. (az igazán haláls keverék) két öregasszony kispolszkiban.

SzaSza0909 2009.05.06. 07:03:18

@Füvész: Ezt benézted, mert Kolosy (egy S). Nézz utána bármelyik útvonaltervezőben vagy térképen.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2009.05.06. 07:08:35

Az, hogy boldog-boldogtalannak kiadják a jogosítványt, nem túl kóser megoldás. Emlékszem, én is ültem már olyan ember mellett, aki úgy vezetett le 130 km-t, hogy közben kb. 15x volt halálfélelmem, és nem azért, mert 200-zal ment...

Persze, én sem vagyok szent életű, velem is előfordult már, hogy rámdudáltak, és egyértelműen velem volt a probléma, de ezekez nem veszem zokon olyan tekintetben, hogy a legközelebbi esetben a hasonló szituációkra külön hangsúlyt fektetek.

Szóval visszatérve. Autót vezetni kb. ugyanaz a fogalom manapság, mint a "számítógépes ismeret". Ez a legtöbb helyen azt jelenti, hogy rá tudsz kattintani az böngésző, meg esetleg a szövegszerkesztő ikonjára, és azokkal elboldogulsz. Ez majdnem olyan, mintha arra adnának jogosítványt, hogy otthonról el tudsz jutni a munkahelyre, a boltba, meg az óvodába és vissza.

De sokszor az az érzésem, hogy tényleg csak erre osztogatnak licenszet.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.05.06. 07:14:03

@Gee Halen:

Nagyon igaz! Egy barátnő most szerzi a jogsit. A műszaki ismeretekre olyan negyed óra van szánva.

oggy71 2009.05.06. 07:17:04

Még kiktől érdemes óvakodni?
Anyu vezet, ülés koppra előrehúzva, a Vezető szinte egybeolvadva a kormánnyal, szélvédőtől tíz centire sasolja a utat.
És csinálják a szokásos hülyeségeiket!!
Rengeteg ilyet láttam már!

El Topo (Sgt. Elias) 2009.05.06. 07:18:52

@oggy71:

Kokakólás erületi képviselő, mobillal a fülén, napszemcsóban?

Dorombolo 2009.05.06. 07:24:40

@no_holy_shit: Elég érdekes kombinációban használod a kis- és nagybetűket. Lehet, miattad kellett a 8 általános elvégzésének követelményét is elengednie a hatóságoknak?
(Nem az ékezeteket kértem számon, csak a nagybetűket, ahol az dukál, tévedés ne essék!)

Rocko- 2009.05.06. 07:26:14

höhö, rám nem szoktak dudálni, ellenben éreztetik az emberrel, hogy milyen márkájú autóban ül. mondjam, vagy kitaláltátok? :D
"Rettegett a néni, aki jobbra indexelés közben balra kanyarodott, de ő csak akkor, amikor az autóm épségét veszélyben érezve rádudáltam."
igen, az h egy szőke nő balra indexel, az nem jelenti azt, h jobbra kanyarodik. :D

egyébként valóban, rühellem én is. persze, lehet mondani minden hülyeséget, h tömegközlekedés blabla, de egyszerűen iszonyat, h hét közben dugó van, hétvégén vaásrnapi sofőr, ergo konstans módon nem lehet közlekedni.
lásd múlt vasárnapi eset, emberünk szüttyög 40-nel, majd amikor látja, h sárga a lámpa, tőle 50 méterre, akkor padló, én meg állhattam meg a lámpánál. komolyan, én ez nem értem, ezeket zavarja a zöld szín, utálnak akkor átmenni?

zippofcy6 2009.05.06. 03:51:39
elég nagy hátránnyal indulsz ha a kérdéseket se tudod elolvasni.

bigpond 2009.05.06. 05:20:34
azért nem hiszem h pont vasárnap keres mindeki utácát. jogos amit mondasz, de nem ekkora mértékben.

fajturista 2009.05.06. 06:15:31
a jogosítványt nem alanyi jogon kapod, hanem azért, mert tudsz kellő magabiztossággal a forgalomban közlekedni. ha nem így van, akkor szar a rendszer. nem Bende a hibás, h ennyi ilyen embert az utakra szabadítanak.

no_holy_shit 2009.05.06. 06:50:22
azért korántsem versenyzés az, ha valaki normális tempóban halad, és nem szüttyög.

Gee Halen · shinyredcars.blog.hu/ 2009.05.06. 07:08:35
jól beszélsz.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.05.06. 07:26:30

1. Bőven volna mit javítani a képzésen.

2. Valóban nem ártana a szürés, továbbképzés, és nem csak kurva nagy balesetek okozóinál, ergo rohadtul kellene sok-sok rendőr (nem trafipax üzemeltető technikus!), aki forgalomból kiemel, figyelmeztet, büntet, stb.

3. Ettől még nem kell ótvar bunkóságokat irkafirkálni (nyugdíjasnak vibrátort kínálgatni, há' baszd meg, Bende, ez aztán színvonal!

4. Aki órák(napok?) múltán még mindig a közlekedés közbeni vélt vagy valós sérelmein puffog, aki képtelen másokhoz alkalmazkodni, legyenek azok a mások éppen mazsolák, bénák, túl óvatosak, stb., az totálisan alkalmatlan olyan magasfoku toleranciát igénylő tevékenységre, mint a közlekedés.

5. Akinek az történet, hogy vasárnap nem kapott meg egy jobbkezet, vagy körforgalmat, és ezért kénytelen volt fékezni, hogy ne rombolja porrá magát és a másikat, az elképesztően gyermeteg és/vagy szánalmasan üres az élete.

Szóval mondom, kellene a képzés, a szűrés.

Háta Más · http://www.artcharacter.hu 2009.05.06. 07:27:31

Bende úr nyilván jogsival és rutinnal született.

Dorombolo 2009.05.06. 07:29:34

@El Topo (Sgt. Elias): Vagy menjen el Frankfurtig meg vissza! és kötelezően csúcsban haladjon át a nürnbergi ringnél...
Még tán azt is megtanulná, hogy a 3 sáv nem azért van az autópályán, hogy a középsőt csak ő, és csakis ő használja!

Amit még nem értek, hogy miért nem tudják (tudjuk) használni a többsávos körforgalmat? Pedig megkönnyíti az életet, ha tudjuk miért is van az a 2-3 párhuzamos sáv.

Hank · http://www.netconcept.hu 2009.05.06. 07:31:40

Miért is volt ez a hétvége négy napos?
Péntek szombat vasárnap?

Lesterx 2009.05.06. 07:33:34

Én általában széles vigyorral mosolygok,ha egy-egy Hölgy hibázik vagy esetleg megmentem a kocsiját-életét.Ilyenkor az elkövető Hölgy arcán látom,hogy megkönnyebül(anyázásra számított) és zavartan elnézést kér,de nem kezd el kétségbe esni és a pokolba kívánni mindenféle jogosítványt-autót amiről a férje azt mondta,hogy ez kell neked asszony.
Nagyobb gondom van a nyomulós-szép-nagy-autós gyökerekkel,akiknek szintén nincs közük a kresz-hez,ill. saját szabályaik vannak.Na nekik vibrátort!

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2009.05.06. 07:33:37

@El Topo (Sgt. Elias):

A legviccesebb az, hogy a 15 perces műszaki oktatás arról szól a 17-18 éves lányoknak, hogy magyarázzák meg a vizsgabiztosnak a különbséget a radiál és a diagonál gumi között. 2009-ben! Persze a csaj beseggeli, hogy a tengelykapcsoló az a kuplung, de nem tudja, hogy mire való, nem tudja, hogy mikor kell használni. Nem tud kereket cserélni, de a fiúk többsége is csak bután bámul, ha kereket kell cserélnie.

Ciki.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.05.06. 07:36:28

@Dorombolo:

Mit vársz zoktól, akik az autópályán se értik?

qmatch 2009.05.06. 07:36:29

Kicsit (?) elöntötte a szar az agyadat, látom. Sikerült is az igazság egyik felét - ami akár az én szívemből is jöhetett volna - iderittyenteni... de ez már megint az evidenciák unásig emlegetett sora, mint egy tévésorozat: má'megin ugyanaz, csak a címe más.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.05.06. 07:39:37

@Lesterx:

Ja, múltkor a Máriássy utcánál álltam a lámpánál, erre egy audis kopaszgyökér megáll vee semben a sávban és dudál, mint az álat. Kihajolok, mondom, neki, ne nehezteljen már, de ez az én sávom.
Mire a gyúrós: vedd tudomásul, te köcsög, minden sáv az enyém!

Több kérdésem nem volt.:)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.05.06. 07:40:40

@scheerti:

Pedig nem árt, ha az ember nagyjából tudja, mitől megy, amit vezet.

ipari_fostalicska 2009.05.06. 07:40:57

Bár a stílus hagy maga után némi kívánnivalót, de a mondanivaló alapvetően igaz. Szerintem a szerző sem állította, hogy bárki kormánykerékkel a kezében született. A vezetés csakúgy, mint bármi más, ami szerzett tulajdonság, tanulható. A tanulás pedig van akinek megy és van akinek nem. Csak sajnos akinek nem, az is részt vesz a forgalomban, mert senki nem tiltja meg neki. Ilyenkor aztán van kormányralapulva vezetés, görcsösen előre szegezett tekintet, belső sáv kisajátítása 45 km/h-val, nem-vagy rosszul használt irányjelző, stb. Az autó értéke, vagy márkája alapján történő KRESZ szabályok figyelmen kívül hagyása. Erre pedig mindre nekünk kell odafigyelni.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.05.06. 07:46:56

Tényleg, gyors kutatás!

Látott már olyat valak, hogy a sandár kpasz nagyautóst fingatott valahol a szélső sávban?

sfdrake 2009.05.06. 07:51:38

Az ilyenekre akik havonta egyszer, de szerintem sokan csak ünnepekkor veszik elő az autóikat mindig azon szoktam gondolkozni miért tartanak fenn autót évente pár alkalomra, szeruintem nem éri meg, továbbá idegesítő mikor nagy ritkán előeszik az autót és tényleg rutin és bármiféle tudás nélkül csak mennek és mindenkit hülyének gondolnak, mert nekik 40 éve van jogsijuk és már 5000 km van a hátuk mögött . . . Szal a cikk írónak nagyon is igaza van.

Steyr-Puch 2009.05.06. 07:51:42

Tisztelt Bende T.!
A cikkről egy régi vicc jut az eszembe,mikor valaki szembe megy a forgalommal az autópáján,és bemondja ezt a rádió.: Vigyázat,1 őrült megy a forgalommal szemben!
Mire a sofőr:Eggy?Mindd!
Nem az utakon kell harcolni,és nem a dudálás száma minősít!Nyugaton ismeretlen hozzáálás ez,főleg autós újságíró tollából.Az én véleményem szerint az ilyen hozzáálású emberek mind"úrvezető"jogosítvánnyal rendelkező,frusztrált emberek,akik a közúton élik ki kissebbségi érzéseiket.
Ebbéli kijelentésemet igazolva látom vibrátorok terén szerzett érezhető tapasztalataiból,lehet ezek tesztelésével kéne inkább foglalkoznia,míg a közútakat a biztonságos,toleráns közlekedés teületének tekinteni!
Tisztelettel:HERCZEGH T.
ui. Csíkós el prezidente!

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2009.05.06. 07:52:06

@scheerti: Emlékszem, amikor nekem kellett a műszaki vizsgát és az azt követő rutinvizsgát csinálni, várván sorunkra, a garázsból előttünk furcsa, gurgulázós, hörgős üvöltéseket hallottunk, mert a vizsgabiztos ki volt akadva a srácra valami jelentéktelen hülyeségen (az irányjelzőt biztos indexnek hívta...), ezért egy jó delejes üvöltözéssel vezette le a dühéz, de már nem is tudták folytatni, mert ezek után mindenkbe belekötött és óbégatott, úgy, hogy a csávó már meg sem mert szólalni, aztán már ki sem gurulhatott a rutinpályára, mert ezzel túllépték az időlimitet... szuper...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.06. 08:04:39

Ehehe

Amikor én szeretem a jogosítvány, volt egy rozzant hetvenesévekbeli lada bent, amin a légszűrőt kellett tekergetni, hogy honnan fúj meg szív hogy meleg van kinn, vagy hideg.
Meg csavarhúzó kellett az izzócseréhez.

A vizsga abból állt, hogy megkérdezte a vizsgáztató, hogy mit csinálok, ha nagyon melegem van, én meg azt válaszoltam, hogy megnyomom az A/C feliratú gombot.

Ez a cikk amúgy teljesen rendben van.

A kommentelők között meg ott van minden hétvégiautós: Az, amelyik a féket nyomja a bukkanón a gáz helyett, a tizenhároméve vezet rutintalanul, amelyik szerint mindenki száguldozós vadbarom, aki őt megelőzi, stb.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2009.05.06. 08:05:24

"Nem kell autózni. Nem kötelesség."

ezt ajánlanám a kedves szerző figyelmébe is.

scsaba1 2009.05.06. 08:06:18

@El Topo (Sgt. Elias):

Pont tegnap, az új M0-s végén ahol belecsatlakozik az M5-be. Újabban heti 2x-3x trafiznak a rendőrök a forgalomtól elzárt területen, ahol megszünik a 3. sáv. Tegnap is így volt, ott volt a 3 lábú állvány, a másik oldalon a leállósávban pedig pont egy x5-ös bömöst fingatott a rendőr.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2009.05.06. 08:06:46

@Gee Halen:

Ezen nem kell csodálkozni, 30 éves könyvekből tanítanak, a félhülye vizsgabiztosok meg egy sajtpapírból vizsgáztatnak.

@El Topo (Sgt. Elias):

Oké, ez igaz, de azért nem egy állati nagy hülyeség régen elavult dolgokat tanítani a fiataloknak?

A normálisabb oktatók legalább egyszer megmutatják nekik, hogy mi az az elakadásjelző háromszög, meg azt is, hogy hogyan kell kirakni, ha esetleg kell.

Azt már nem merném lefogadni, hogy egy friss jogsis srác vagy lány meg tudná mutatni, hogy hova töltené a fékfolyadékot, motorolajat, ablakmosót, hűtővizet. Pedig ennyi talán elvárható lenne.

Hrzrasn (törölt) 2009.05.06. 08:07:14

Ezt a vibrátoros hányadékot nem kéne erôltetni, mert nem vicces, hanem prosztó.

oggy71 2009.05.06. 08:08:37

@El Topo (Sgt. Elias):
Ja, ja + még hidrogénszőke maca is a földről nemkicsit elrugaszkodva, hogy ő most ő így, meg úgy, Ámerikai üditőitalforgalmazó...

scsaba1 2009.05.06. 08:08:53

@Hrzrasn:

Jah, egyszerre modoros és proli...

El Topo (Sgt. Elias) 2009.05.06. 08:12:10

@oggy71:

Negyvenklós pina ML merciben? Mindenki útban van neki, mert siet a fittneszről a velnesszre?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.06. 08:12:36

@El Topo (Sgt. Elias): Az, ami vezet az ember attól megy, hogy nyomják a gázpedált.

csongiaparaszt 2009.05.06. 08:12:49

Tibi, ön egy bunkóparaszt.
Különben is, van még kétmillió, aki önnél jobban vezet, és még kétmillió, aki önnél jobban ír.
Leülhet, egyes.
Vibrátort hová postázzam?

Inner Circle 2009.05.06. 08:12:51

" El Topo (Sgt. Elias
Látott már olyat valak, hogy a sandár kpasz nagyautóst fingatott valahol a szélső sávban? "

Olyat már láttam, hogy este 11-kor egy benzinkúton két rendőr odament egy lesötétített A8-ashoz, és full szétszedték az egészet (csomagtartó, csomagok stb.), mert valamiért gyanús volt.
Ja, Németországban :-)

Steyr-Puch 2009.05.06. 08:13:05

@scsaba1: Itt már csak Csíkos írásai érnek valamit!

scsaba1 2009.05.06. 08:14:26

@kolbászoszsömle:

Átlagos bukkanón a gázt csak a kis hülyegyerekek nyomják, utánna meg csodálékoznak jó nagyokat, hogy apuci autóját megtörték... A rutinos sofőr lendületből megy át rajta, de fékkésszenlétben. Miért? Azért mert 10 esetből 2x a szemközti sávban jön egy fasz, akinek nem számít a záróvonal és ott próbál előzni. Rommá tört kocsinál kurvára nem vigasztal, hogy ő volt a hibás, és a biztosító majd egyszer fizet...

El Topo (Sgt. Elias) 2009.05.06. 08:15:13

@Inner Circle:


Egyáltalán láttatok már rendőrt jókor, jó helyen? Amikor valami kurva ronda dolg történik a özekedésben és a zsandár ott terem?

Steyr-Puch 2009.05.06. 08:19:12

@El Topo (Sgt. Elias): JA,hóvégén mikor már nincs pénzük,aszt 30as táblánál traffiznak!!

scsaba1 2009.05.06. 08:24:19

@El Topo (Sgt. Elias):

Te nem kevered a rendőröket Pókemberrel vagy Batmannal? Nem lehet minden jobbkezes utcához rendőrt állítani...

Egyébként tegnap este Abonyban központjában a régi négyesen volt egy kocc. Amikor odaértem még folyt a hűtővíz a hátsó autóból, és a rendőrök már ott voltak. Mondjuk az is közrejátszhatott, hogy az egyik autós nípes csáládja is odasereglett...

Blog.hu-s nickname 2009.05.06. 08:27:50

A poszthoz!
Igen, sokan vannak, akik rosszabbul vezetnek mint az átlag. Nincs gyakorlatuk, mert nem napi szinten használják az autót. De ezért miért nem mehetnek az útra.
.
Ez egy rendes, 'magyar' mentalitás. (Mármint a posztíróé). Szépen tükrözi, az egymáshoz való hozzáállást, segítőkészséget. (És az én teszek igazságot, mert én vagyok a király hozzáállást. Mert nekem mindig igazam van.)

scsaba1 2009.05.06. 08:28:42

@kolbászoszsömle:

Inkább csak rutin. Tudom, hogy mire számíthatok egy adott szitunál, és nem lepődök meg túlságosan, ha bejön.

Másik ilyen: jobbkezes utcák. Rohadtul nem kell számítani arra, hogy meg is adják. Legjobb példa a madaras teszkó Soroksáron. Ugye jobbkezes az egész parkoló. A hét minden napjára igaz, hogy az autósok talán 10%-a adja meg.

Leadfoot 2009.05.06. 08:30:49

Szerintem sokan félreértitek a lényeget. Itt nem azokról van szó, akik "mazsolák", tehát még nincs rutinjuk.
Inkább azokról, akik nem fogják fel, hogy az autózás "társas" tevékenység, és szimplán szarnak a többi ember fejére.
Nem kéne semmi több, oda kéne figyelni arra, amit csinál, és legalább egy kicsit figyelni a többi marhára. Ez nem olyan rohadt nehéz.
Azt már egy napos jogsival is lehet figyelni, mikor vált zöldre a lámpa, ehhez nem kell gyakorlat...

Bubka 2009.05.06. 08:32:37

Szerintem meg Bende Tibor dugjon fel egy vibrátort az ánuszába, azért ne képzelje, hogy ő egy vérprofi, aki már gyerekkora óta kiválóan tud vezetni. Még ha igaza is van egy-két dologban, azért mégiscsak na....

Leadfoot 2009.05.06. 08:33:09

@scsaba1: Igen, ez érdekes dolog. Mert nem csak ott van meg, hanem kb. az ország összes bevásárlóközpontjának, plázájának parkolójában.
90% úgy közlekedik, hogy annak van elsőbbsége, aki a parkoló "főutcáján" megy, és 10% fogja föl, hogy a KRESZ ott is érvényes, nincs tábla, ergo jobbkéz...

phoenixe 2009.05.06. 08:33:12

Mas orszagokban talan azert van vezetesi kultura, mert kevesebb tesztoszteronban uszo agyu ul a volan moge. A turelem barmikor segithet....

Leadfoot 2009.05.06. 08:35:25

@Hrzrasn: Ez viszont igaz. Meg lehetett volna ezt írni szellemesebben, frappánsabban is, méghozzá úgy, hogy még jobban el is gondolkodtat.
Így csak egy "mindenkinek a k. anyját" típusú írásnak érződik, pedig van benne igazság, még ha csak egy apró részét emlegeti is a problémáknak.

scsaba1 2009.05.06. 08:37:57

@Leadfoot:

Azt nem tudom, nem nagyon járok ilyen helyekre, csak egyedül oda, mert ott szoktam kajálni meg kávézni a büfésoron.
A Metronál hülyebiztos a rendszer, mert ott ki van táblázva.

De itt Soroksáron még a baszom nagy tábla is van a bejáratnél, hogy figyelem, a parkoló egész területén a jobbkézszabály érvényes.

Bakter bakter 2009.05.06. 08:44:17

A végén levezetett gondolattól és a nőkre kihegyezett megkülönböztetéstől eltekintve igaza van. Magyarországon sajnos nagyon sok olyan ember vezet, akinek semmi keresnivalója közúton. Amint kitavaszodik, úgy húsvét magasságában elkezdek rettegni. Ilyenkor jönnek elő azok, akik október óta maximum akkor ültek autóban, amikor taxit hívtak. Idén nagypénteken reggel 7 és 9 között 4 koccanásos balesetet láttam (Kecskeméten!), kis híján az én autóm is majdnem elkaszálták figyelmetlen sávváltás miatt. Később, különösen hosszú hétvégéken állandóan jár a mentő, sokkal több a súlyos baleset, mint hétközben. Ezek jó része szintén az ilyen hétvégi- vagy szezonautósoknak köszönhető.
Ennek az okait lehetne persze boncolgatni, nyilván a gazdasági helyzet miatt sokan tényleg csak akkor ülnek volán mögé, amikor nagyon muszáj. Akiknek kevesebb az önbizalma, azok októbertől-márciusig is leteszik az autót. Ez pedig az amúgy is kevés rutin megkopásához vezet nagyon hamar. Sajnos azonban ehhez nem társul felelősségérzet, azaz ha valaki nem tud vezetni, akkor miért nem éri fel észzel, hogy nem élesben a közúton kell gyakorolni, esetleg jó lenne a KRESZ-t is tanulmányozni. Ráadásul mindezt nem is lehet szankcionálni, kizárólag akkor, ha már bekövetkezett a baj.

NoGun 2009.05.06. 08:45:50

én is rettegek, minden hétvégén, 20 éve, mióta szinte naponta vezetek autót.
Rettegek a villogó féklámpától, a kalaptól, a kóválygó autóktól, a mobilozó és körmöt festő és hajat igazító kislányoktól, a ritmust felvenni nem képes vezetőktől, a középen egyedül uralkodóktól akik félnek sávot váltani, mert megtanulták, h az a legveszélyesebb művelet. Kedves Tibor, szivemből beszéltél!

Leadfoot 2009.05.06. 08:46:25

@phoenixe: Ez azért ennél kicsit összetettebb. Én türelmes avgyok, mint egy birka, de pl. vasárnap utolértem egy sort. Pécs csökevényes elkerülője, lehetne menni 90-nel. Szép nagy sor, elöl piros ... (nem írom le a típust). Óra szerinte nem mentünk hatvannal. Kétoldalt csak a puszta, tehát biztos nem keresett semmit...

Egyre több a dugó, egyre kevésbbé lehet normálisan közlekedni. Nem kéne ott is pöcsölni, ahol egyébként lehetne menni. És nem száguldozásra akarok rávenni senkit, csak óra szerinti 90-re lakott területen kívül, kiváló minőségű burkolaton. Akinek ez a tempó sok (egy viszonylag modern autóban), az tényleg inkább naplót vezessen. Vagy háztartást.

Arról nem is szólva, az ilyen ember hogy fogja lereagálni, ha valami szokatlan történik, ne adj' isten, valamilyen vészhelyzet adódik.

lzh6k4 2009.05.06. 08:48:34

Ez szerintem ennek az írásnak helyes a tényfeltáró része, a vége eléggé xar, semmi előre mutató nincs benne. A következtetés is xar, mert nem az a megoldás ha otthon marad, nem vesz autót stb. Biztos jobb lenne, ha Bende Tibi jön, akkor lezárják egész Pestet, hogy zavartalanul mehessen az üres utcákon...

A kutya nem itt van elásva, hanem a csodálatos autós oktatásban.

Nem majmolásként, de amikor vendégségben voltan külföldön egy hapinál, kb 60 éves, precíz és tökölős. Fél óra volt, mire szépen alrakta a kis videókameráját a tatyójában. Úgy adódótt, hogy elvitt minket valahova a városba. Amit az lenyomott, még ma is hihetetlen, egy tökölős tutyimutyi embernél a kocsi 3000 alatt nem pörgött, 50 szigorúan betartva 3.-ban, mégis minden gyalogost elengedett, zöldnél majdhogynem kilőtt. Annyira más volt vezetéskor mint az életben, hogyha mesélik el sem hiszem.

A magyar autósiskolák eleve arra nevelik az embert, hogyha óvatosan, értsd lassan, tiszta pánikban vezetsz, akkor nem eshet bajod. Minél lasabban mész, annál kevesebb km, annál kevesebb benya, az órák >60%-át meg eleve elsunnyogják. Fizesd ki, írd alá. Mehecc.

Valaki írta, hogy romák miatt ment le a színvonal, ehhez két gondolatom van:
- előtte sem volt magasabb színvonal
- láttál már olyan cigányt, amelyiknek jogosítványa van?

provo_cat 2009.05.06. 08:50:54

Kedves Tibor!

Szerintem Neked kellene otthon maradnod a vibrátoroddal (mivel mindenki magából indul ki, Neked biztos van) ha ilyen intoleráns vezető vagy. És az összes többi olyan véleményt megformálónak, aki szerint csak az vezethet aki jobban vezet mint saját maguk. Ha ti mind otthon maradnátok, akkor senkinek nem lenne gondja hétvégenként.

scsaba1 2009.05.06. 08:53:17

@Bakter bakter:

Akkor valami durva fronthatás volt, én is láttam kettőt.

Az elsőt elég közelről. Mondjuk arról két motoros hülyegyerek is tehetett, akik a körforgalomig középen előztek mindenkit, majd közvetlenül a körforgalom előtt bevágtak egy autós elé. Aki ugye fékezett, mint az állat, nehogy fellökje a két idiótát. Az utánna jövő autós meg rászaladt és bumm-reccs... (Mert mi az a követési távolság. Mondjuk körforgalom előtt mindenki a másik seggében autózik.)

Paperdog 2009.05.06. 08:53:31

Ja, és az idősek ne menjenek közértbe, mert sokáig tart, amíg kiszámolják a négyszázhetvenöt forintot, terhes nők ne másszon BKV buszra, mert pont háromszor annyi idő alatt jut fel, mint bármelyikünk, a beszédhibások és a mozgáskorlátozottak vállaljanak minimum önkéntes szobafogságot, mert ők bárhol, bárkit hátráltatnak...Ecsém, hova sietsz te ennyire, mi az a nagy dolgod a világban, amiért a te rohanásod oly nagyon szent dolog? Amint kieszelted a harmadik relativitáselméletet szóljál, és én rakom le elsőnek az autót, még akkor is, ha minimum kettőször annyit vezettem, mint te. Egyszer rádudálnak...megáll az eszem!

okostojgli (törölt) 2009.05.06. 08:54:00

"Onnantól tessenek nyomni a gázt, mert 110-zel lehet menni."

Lófütty az izédbe, tudod, prosztata ügyileg is, ha nekem 80 a biztonságos akkor 80-nal fogok vánszorogni.

Te meg kerülgess. De nem tudsz a sok kamion miatt, mi? Ja, sssszus, hogy hétvégén nem járhatnak a teherautók, szabad a pálya és lehet száguldozni?

lzh6k4 2009.05.06. 08:54:09

@Leadfoot:
Igazad van, hogy alulról is tartsuk a sebességkorlátot, ne csak felülről.
DE:
Nem az a hibás, aki elöl megy, (lehet bármilyen műszaki problémája, amit nem látsz, persze legtöbb esetben csak balfütyi)hanem a második, aki nem meri megelőzni. Ha minden lehetőségnél elmenne a második, nem kényszerítenék előzgetésre a sietősöket, nem nyomnák fel az ideget a másikban.

Ha meg annyi beszari a második, hogy nem meri megelőzni, akkor ugyan ne a seggébe menjen, hanem maradjon le rendesen, hogy beférjenek közéjük, vagyis a második hagyjon annyi helyet, hogy Ő is első legyen (speckó eset két kamionnál, egy tenyér nem férne be közéjük, de tolják a 80-at). Az a 5 másodperc már nem számít neki, ha 90 helyett 60-al megy, ráadásul kitűnő reflexeinek köszönhetően jobban fel tud készülni az esetleges nem várt akadályokra.

Remélem érthető.

grigorij (törölt) 2009.05.06. 08:56:09

T. Bende Tibor!

Egyedülálló középkorú, kétgyermekes, kétszer vált férfiként írnám le véleményemet írásáról!

Ön egy velejéig patkány lény!
Egyszerűen BUNKÓ!

A legegyszerűbb lenne lecsapni a magas labdát, miszerint Ön szerint "A közlekedésre alkalmatlanok maradjanak otthon"

Igen?

És a kulturált, emberi kommunikációra alkalmatlan metroszexuális bunkók pedig ne írjanak újságot, cikkeket vagy blogot!

Szerintem az Ön által általánosan kinyilatkoztatott vélemény gyakorlatilag az emberek 80-90%-át sérti meg, kezeli le!
Mert ezek szerint kizárólag egy szűk réteg alkalmas közlekedésre...

Szerintem a kurucinfon nem írnak a cígányokról sértőbb véleményeket, mint amit Ön ebben az írásbal elkövetett!

De szeretnék élőben találkozni Önnel!

2009.05.06. 08:56:42

Tibi,

Aki neked ajánlgatja vibrátort, az tuti tudja magáról, hogy ő bizony szarul vezet. Ennek ellenére nem lehet kitiltani őket a közutakról, de volna egy javaslatom...
Én 15 éve vezetek, oktatóm, más, rutinos sofőrök szerint is jól, felismerve a forgalmi helyzeteket, "előre gondolkodva", stb.
Ennek ellenére a jogsi megszerzése óta TÖBBSZÖR kértem már meg oktatót, hivatásos sofőrt, hogy üljön be mellém és figyeljen, mit csinálhatnék jobban. Utána megbeszéljük, mik a hibák, mit gondol ő az adott szituról és mit én.

Javaslom, hogy aki ÉRZI magáról, hogy nem rutinos, csinálja utánam. Nem szégyen. Egy-egy ilyen "pótokítás" lehet, hogy két hét múlva megmenti az életét. Vagy másét.

Üdv, és Tibi: nyugi...nem érdemes idegeskedni. Okosabb enged, tudod...

Leadfoot 2009.05.06. 08:57:23

@provo_cat: Te is félreérted az egészet. Szerintem itt nem arról van szó, hogy ki vezet "jobban" vagy "rosszabbul". Nem fogom megint elolvasni a cikket, de szerintem ilyenről nem is volt szó.

Egyszerűen annyi a lényeg, hogy senki ne szarja le a másikat, és fogja föl, hogy nem egyedül van az úton.

Indy_ 2009.05.06. 08:58:17

Az én feleségem (mielőtt az lett) évekig nem vezetett. Mikor az lett, sokszor elvittem egy rutinpályára gyakorolni, hogy nyugodtan adhassam oda neki a slusszkulcsot. Minden mazsolának ezt kellene tennie, a hétvégi vezetőknek havonta egyszer legalább.

eko 2009.05.06. 08:58:47

Amikor elkezdtem olvasni, azt gondoltam, hogy egyet fogok vele érteni.
De annyira lekezelő, és gusztustalan a stílusa, hogy inkább nem.
Az i-re a pontot az utolsó bekezdés tette fel.
Igy egy büdös balkáni paraszt gondolkodik az agyonhajtott, visszapörgetett órájú ML/X5/Touaregben.
Grat!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.06. 09:00:04

@Balchee74: az okos enged? Hehe...

A gyengék menedéke.
Amikor erre rájöttem, az óvodában mindig én játszottam a legmenőbb medzsboxokkal.

Nem az okos enged, hanem a hülye.

dekás dezső 2009.05.06. 09:00:18

Bende, úgy látom sok neked ez a közlekedésnek nevezett izé, inkább ne autózzál. Jobban járunk mindannyian, hidd el;)

Leadfoot 2009.05.06. 09:00:20

@okostojgli: "ha nekem 80 a biztonságos akkor 80-nal fogok vánszorogni."

Ez a tipikus "szarok a másikra, csak nekem legyen jó" típusú magatartás, amiről beszéltem.

JmOS 2009.05.06. 09:01:48

Szerintem is van igazság az írásban, csak ügyelni kell az egyensúlyra.

Itt Tibor két dolgot említett:
1. A szabályok (pl. jobbkézszabály) nem ismeretét - illetve forgalomban fel nem ismerését
2. A páni félelmet

Szerintem az első könnyen, a második rendszeres!!! gyakorlással és határaink _tudatos_ feszegetésével orvosolható.

Tudom, mert az én feleségem 35 évesen tanul motorozni. És retteg, maga sem tudja mitől, de le fogja győzni.
Ezért csak eldugott falvakban igyekszünk gyakorolni ha lehet (mert lássuk be valaghol kell, az udvaron nem lehet forgalmat szimulálni), de volt aki még ott is képes volt ránkdudálni, csak mert kicsit lassabban haladtunk.
(autót jól vezet)

Ja és van még egy nagyobb baj: ha a vezetni nem tudó ráadásul még önkéntes rendőrnek is érzi magát. No az nagy gáz.

JmOS 2009.05.06. 09:05:24

@grigorij:
"Egyedülálló középkorú, kétgyermekes, kétszer vált férfiként írnám le véleményemet írásáról!

Ön egy velejéig patkány lény!
Egyszerűen BUNKÓ!"

Ez azért megadta az alaphangot...
Nem érzed hogy ez gáz?

báró Csekonics 2009.05.06. 09:06:20

"Egyszerűen annyi a lényeg, hogy senki ne szarja le a másikat, és fogja föl, hogy nem egyedül van az úton."
Beleértve a kedves szerzőt is.
Gondolom ő sem kormánnyal a kezében született.
A 'vasárnapi vezetőnek' is kell valahol és valamikor gyakorlatot szereznie - az lenne a gond, ha ezt mondjuk a reggeli dugóban tenné.
Kezdő (v. gyakorlatlan) vezető persze annyit megtehet, hogy ahol lehet megpróbálja elengedni azt, aki láthatóan jobban siet, mint ő. (És persze igyekszik erre figyelni.)

V10B 2009.05.06. 09:06:44

@Hrzrasn: igazad van bár a te esetedben modorról beszélni...Olvastam én már tőled 1-2 szép megnyilvánulást.De aki a "helyibaszájba" annak ugye mindent lehet.

Cook kapitány 2009.05.06. 09:09:06

Ejj, Bende Tibi, te gondolom sosem kezdő mazsola, te már 12 évesen is úgy vezettél, mint egy taxisofőr. Idióta.

A barátnőm most tanulgat vezetni. Jogsit lerakta, de gyakorlata nincs. Ha nem kezd el vezeti soha nem is lesz. Este és vasárnap szokott ő vezetni, amikor nincs annyi autó és nem tartjuk fel annyira a forgalmat, hisz ki lehet kerülni.
Most figyelj Tibi: most még valóban úgy vezet, hogy szerinted a Taigetoszról kéne ledobni, de látványosan fejlődik, még pár hónap, fél év és őt is a megmaradók közé sorolnád. De addig mi a lófaszt csináljon? Ha forgalomban nem vezethet, akkor hogy szerezzen rutint?

Idióta.

ui.: Ugye a te gyereked is vibrátorral és BKV-val fog közlekedni, hisz gyakorlat nélkül, mazsolaként nem engeded ki az utcára?

alvajaro 2009.05.06. 09:10:47

Barátnőm nővére azt hiszi magáról, hogy tud vezetni. Alapvetően mindenütt gyorshajt, és ha rászólnak, akkor még jobban nyomja neki. Mindezt úgy, hogy van mondjuk 10, de max 20 ezer km a háta mögött... Az ilyen is veszélyes, pedig nem tötymörög...

Ottopappa 2009.05.06. 09:12:25

Bende!

Örökölten vagy ilyen paraszt, vagy anyád nevelt annak?

dekás dezső 2009.05.06. 09:16:24

Én. Én öcsém úgy tudok vezetni, de úgy.
Sosem hibázom, sosem töketlenkedek, minden helyzetet rögtön átlátok, mert ugye a rutin. 15 év rutin az 15 év bammeg, meg a 4 csillió kilóméter. Bekötött szemmel, bedugott füllel Bátaszéktől Barcelonáig egy huzamban, 2 nap alatt öcsém. Ja, közben megálltam segíteni egy szerencsétlen mazsolának - hengerfej csere az út mellett 4 perc alatt - mer' ahhoz is értek. Nem probléma. Magasan átlag feletti készség, lehengerlő tudás, hatalmas tapasztalat. R U T I N. Ennyi.

Darren79 · http://www.darren.hu/blog 2009.05.06. 09:16:27

Kétágú sünös vibrátort a szerzőnek, ennyi a véleményem a cikk színvonaláról.

Tipo16v 2009.05.06. 09:18:21

apám is ugyan ezeket mondta mikor mentunk be az örsre:D:D:D
de mien igaza van:D
Tibor mikor mentél pécel-isaszeg között az aszfalt már készvolt, vagy voltak még szintkülömbségek, ahol mindenki satuzott?:D

V10B 2009.05.06. 09:18:46

@Cook kapitány: Nem hiszem,h az összes balfasz kezdő vezető.Oké,h a barátnőd most tanulgat vezetni,ahogy elmondta lesz is belőle valami.De mi van azokkal akik már "megtanultak" mert jó pár éve vezetnek és mégis bénák,balesetveszélyesek.Mondjuk 10 éves jogsival is az lesz a mentsége,h bocsi de kezdő vagyok?Azért egy idő után egyes emberek beláthatnák,h nincs sok keresnivalójuk az utakon hiába sikerült a jogsi megszerzése.Ismerek ilyen embert,belátta,hogy béna,lassú a közlekedésben és inkább tömegközlekedik.

goes 2009.05.06. 09:19:21

Bende car-társ szívemből szólt, csak a fogalmazáson finomíthatott volna egy kicsit. Én is minden hétvégén állandó fék- és dudakészenlétben vezetek. Hétköznap erre miért nincs semmi szükség?

báró Csekonics 2009.05.06. 09:19:33

@blaireau: :-DDDD
Kifelejtetted a '160-nál a pályán levezettem a szülést a hátsó ülésen vajúdó kismamának'-ot...
:-)))))))

dömedee 2009.05.06. 09:19:55

Véleményem szerint a hőbörgőknek azt kéne felfogni, hogy különbözőek vagyunk. Én például hangulatember vagyok. 14 éve vezetek, így már túl vagyok az első pár éves száguldozós hülyegyerek stíluson. Két gyerek van ül mögöttem, így többnyire nyugodtan vezetek a sebességi korlátokat betartva (vagy a még nem büntethetőség határán belül túllépve tempósan), de ha sietek odalépek.

Sokszor zavarnak a városban tötymörgők, akik miatt minden piros lámpánál meg kéne állni, mert a zöldhullám 45-55 km/h-ra van belőve. Ha sietek ezért kielőzöm őket; ha nem, igyekszem türelmesnek lenni.

Egyébként szerintem jobban esik az az embernek, ha egy közlekedő társának a botlását elnézi. Velem is jöttek már szembe egy új bevásárlóközpont parkolójának körforgalmából kivezető egyirányú úton. Az illető elnézte, tudta, hogy béna volt, kiengedtem, letekert ablakkal elnézést kért így mindkét autóban utazók mosolyogva mentek tovább. Ha rögtön felforr az agyam, azzal mindkettőnk napja el lett volna rontva. Így viszont egy hibából kellemes emberi tapasztalat maradt. Persze ehhez fontos, hogy a hibáinkat elismerjük.

De a lényeg, hogy vigyázzunk egymásra!

Tipo16v 2009.05.06. 09:20:52

lemaradt: mi is vasárnap mentunk:D
és viccen kívül minden 2. autos alig ment 40et...mikor előztük akkor természetesen elkezdte nyomni neki...sávot váltott index nélkül..stb...
Ki isaszegi még?:D
Én Rákoscsaba.

redecsiZ 2009.05.06. 09:20:54

Nem értem én ezt...Aki magára ismert és szidja Bendét,annak fáj az igazság? Nem kell mindenkinek jogosítvány!Ott a busz,azzal is el lehet jutni bárhova!Akinek meg alapvető fogalma sincs az autó működéséről és a forgalmi helyzetekről,az minek akar vezetni?? Ajánlom még ezt a cikket a kedves szidalmazó,felháborodott vasárnapi-autósoknak:

totalcar.hu/magazin/velemeny/lamak/

Bár gondolom ettől is mélységesen felháborodnak

Imbolygó Hollander 2009.05.06. 09:24:37

Beszélgetés egy 30 éves férfi sofőr, és 20as leány utasa között egy kereszteződésben:

Utas: -Neked hány éve van jogosítványod?
Sofőr: -6 éve. Miért?
Utas: (Büszkén) -Nekem csak 1 éve van, de én már nem állok meg a STOP-táblánál!

Ugye-ugye, a fenenagy rutin.

dömedee 2009.05.06. 09:24:39

@blaireau: Dzsáááááááááá!!! :) :) :)
"én öcsém úgy..., de úgy..."
LOL

Kanten_vagyok_Montarzsiból 2009.05.06. 09:30:19

Kedves Tibor, -sajnos-teljesen igazad van! Ilyen potenciális gyilkosokat engednek tucatszám az utakra minden héten a profitorientált oktatócégek! Exbnőm tavaly ilyenkor vizsgázott, de az oktatóját többször küldtem a K.annyába!Jó,OK, hogy én 20 éve vezetek-ebből kiindulva a csaj gondol6ta volna, hogy vmit nem csinálok rosszul mert még 1 karcolás sem esett rajtam 20 év alatt és én sem okoztam-és amikor kimentünk gyakorolni folyton azt szajkózta, hogy most nem így tanítják és ne okoskodjak!(itt rendült meg kapcsolatunk)
Pl.:kormányogás:alul...!!!mondom:így hogy fox kikerülni 1 eléd lépő akármit???tolatás: csak azt kértem, hogy arra nézzé amerre mész!Ez a nőknek 1xűen nem megy!Genetikai vagy evolúciós okokból-e azt még nem tom, de lezúzott hátsólámpa mellett álva biztos voltam eme alapvetésemben...És akit láttál Tibor az is 1 ilyen szerencsétlen sorstársunk lehetett és csak azért nyúlt bele a kormányba -amit élete drágaq párja fogott amúgy-hogy az elkövetkező 2hónapot ne biztosítók és karosszériás-műhelyek hűvösében töltse...
Üdv:G

okta 2009.05.06. 09:33:35

Az írás elég gyenge. És nem is a stílusa miatt, hanem mert sok új dolgot nem ír Bende úr, a megoldásra tett javaslat (a rossz vezetők gondolkodjanak el és maradjanak otthon) pedig...inkább no comment.

Esetleg írhatna egy levelet a megfelelő szerveknek olyan véleményt megfogalmazva, hogy a jelenlegi autóvezetőképzés egy nagy nulla, az egész rendszer egy nagy nulla és ezen kellene változtatni. Különben az utak tele lesznek ilyen sofőrökkel, mert az emberek azt hiszik, hogy alanyi jogon jár a jogsi.
Nem a forgalomban sofőrként való részt vételhez van joga minden embernek, hanem hogy az erre feljogosító képzést elvégezze. Viszont ha ez megvan (jogsi a kézben) akkor joggal gondolhatja, hogy ott a helye a közutakon.

majke 2009.05.06. 09:36:38

ez a cikk szar. már alapvetően a mondanivalójával sem értek egyet, de a stílusa...

acsa77 2009.05.06. 09:39:48

@Rétitigris:
Igen, sajnos a jobbkézszabály nem a jobb oldalt hajtó közlekedéshez szolgált eredetileg, hanem 100 évvel ezelőttig a bal oldalihoz. Csak a bolond franciák idióta döntése miatt jobbra tették a közlekedést, csak a szabályokat elfelejtették szintén tükrözni.

Szóval a jobbkézszabály két dolog miatt is veszélyes:

1. a kevésbé veszélyes oldalra fókuszálja a figyelmet (ott kisebb az esély az ütközésre, hiszen távolabb van az a sáv), ezért nagyobb a balesetveszély.
2. a bal oldalról jövők nehezebben láthatók, ezért oda kellene fókuszálni.

Egyébként elvileg tök mindegy, hogy a szabály kit részesítene előnyben, amennyiben betartják a szabályt. De a szabályt eredetileg ezért hozták létre, hogy a FIGYELMETLENSÉG esetén kisebb legyen a veszély.

Ubul1 2009.05.06. 09:43:19

Bende te síkparaszt seggfej! Akkor talán nyiss advance autósiskolát ahol majd te tanítgatod a sügérjeit az általad jónak ítélt vezetésre.

ivivan 2009.05.06. 09:43:29

Abszolút nem értek egyet a cikkel!

Inkább legyen 2 millió tötymörgő, akiktől maximum a vérnyomásommal lesz baj, mint az a 20 ezer, aki Schumachernek képzeli magát és városban 160al megy, mert egy olyan karambolba bele halhat sok-sok ártatlan, míg a 30as tötymörgőtől legfeljebb a fényezés sérül az autón! Sokkal olcsóbb egy új lökhárító, mint egy új tüdő!

Több, mint 15 éve vezetek és éppen az a baj, hogy a legtöbben 1 percért kockáztatják fél tucat ember életét, amikor olyan előzésbe mennek bele, amiből csak úgy jöhetnek ki jól, ha mindenki kockásra fékezi a gumit miatta, mert neki nyomnia kell!

yomsisi 2009.05.06. 09:44:29

A cikk, írott (nem elektronikus) sajtóban nem állná meg a helyét. Ordenáré, gusztustalan.
A mondanivalójával viszont egyetértek.

afideszkapjabe 2009.05.06. 09:44:49

Tibor úrnak úgy látom szüksége van egy jó pszichológusra, aki segít neki. ha dob egy privát mailt, ajánlhatok egy kollégát...

Kanten_vagyok_Montarzsiból 2009.05.06. 09:45:17

Majd elfelejtettem: a gépjármű-vezetői tanfolyamnak manapság nem része a gépkocsi működtetésének megtanítása! Mondjuk exbnőm annyira hüje(!) vót műszaki dolgokhoz,-amúgy meg humándiplomás vót-hogy neki a faék is bonyolult vót, de az ilyen dolgokat, hogy pl. hol van az ablaktörlő vagy a távolsági fény kapcsolója nem tanítják meg!
Vizsgázott a drága és kérdezte a biztos: milyen színű a tolatólámpa?>>>>piros,jött a magabiztos válasz! és akkor hogyan különbözteti meg a féklámpától, kérdi bizosunk?
Féklámpából 3 van (!!!)jött a frappáns megoldás!!!
És átment...és van jogsija és JOGA(!), hogy vezessen...komolyan mondon FÉ-LEL-ME-TES!!!

báró Csekonics 2009.05.06. 09:47:07

"Mikor előztük akkor természetesen elkezdte nyomni neki..."
Na, az ilyet viszont vezetési rutintól függetlenül pofánvágnám.
Ennél nagyobb tahóság (és egysávos úton veszélyesebb dolog _mindenkire_) nincs is talán.

borisz 2009.05.06. 09:48:13

én két évig ültem egy autós iskola irodájában, fogadtam az ügyfeleket, illetve segítettem nekik a computeres vizsgára felkészülni.
akkor bizonyossá vált bennem az érzés, hogy valszeg a jogsival rendelkezők fele (!) mentálisan, pszichésen NEM alkalmas arra, hogy részt vegyen a közlekedésben, mégis mindenki jogsit szerez, mert mert. nagyon gáz, hogy semmilyen felmérés nincs a jelentkezők lelkialkatáról, habitusáról, ha lenne tán ki lehetne szűrni a sok idiótát, akik nem fogják fel, hogy a közlekedés az egy közösségi 'játék', amiben nekik is partnernek kell lenni. a legegyszerűbb példa: figyeljük csak meg, hogy az autósok nagy része kanyarodás KÖZBEN indexel, mintha akkor már nem lenne tökmindegy. na nekik pl egyáltalán nem kellene vezetniük.


(jó példaként magamat szoktam szerényen felhozni, mivel nekem azért nincs jogsim, mert a -8-as szemüvegemmel nem érzem elég magabiztosnak magam az autóvezetéshez)

stellaz1 2009.05.06. 09:48:42

A múltkor budáról mentem Pécel felé, amikor beáll elém az a töketlen Bende Tibor, olyan kibaszott tetünk vánszolrgot, hogy közben szunyókáltam is egyet. Mondatam is magamban, hogy az ilyen seggfej miért nem marad otthon, akkor nem tartaná fel a normális söfőröket.

Üdv:

Alen Prost

acsa77 2009.05.06. 09:49:03

A cikk szerintem fölösleges idegeskedést sugall. Kicsit olyan, mintha személyes sértésnek venné a sok hülyeséget az utakon. De ott úgysem lehet "tanítani", ezért inkább el kell kerülni előrelátással a balesetet. Autópályán is lehet gyakorolni az 1-2km-re előre gondolkodást, és akkor nagy forgalomban is csak alig kell változtatni a célsebességen.
Ha pedig satuzni kell az előtted haladó miatt, akkor valszeg nem volt jó a követési távolság...

Az ügyetlenkedésektől eltekintve az tényleg zavaró, hogy a sebességváltó használatát alig ismerik az emberek (műszaki vizsga?!?!). Ezerrel pörgetik sokan az 1-2 fokozatot városban, és még ők viszonylag sietősnek számítanak. Akkor hogy lehet, hogy akár varrógépmotorú kocsival már rég 5-ben lehet menni, lehagyva őket?

Leadfoot 2009.05.06. 09:49:44

@báró Csekonics: Itt szerintem nem arról van szó, hogy nincs rutinja valakinek.

Mert ott van a cikkben a BMW-s példája is. De nézd meg, miket hoz példának még a szerző (akivel stilisztikailag nem értek egyet, de ez most mindegy)!
A következőket egy kétnapos jogsival rendelkező is meg tudja tenni:
-nem telefonál
-figyel, mikor vált a lámpa
-figyeli a táblákat
-tudja is, ez utóbbiak mit jelentenek (meg úgy egyébként tisztában van legalább a fontosabb szabályokkal)

lzh6k4 2009.05.06. 09:51:52

@ivivan:
Ha 2 milló tökölő lenne, akkor többen lennének pszihiátrián, mint utakon, a biztosítások az egekbe szöknének, a szervizek tele, a bontókban meg nem lenne alkatrész.

lanciabacci 2009.05.06. 09:52:39

A magam részéről megkérném a Tisztelt Szerzőt, hogy kispályás közúti frusztrációira lehetőleg ne a TC blogján keressen kompenzációt. Értem én, hogy még egy autós újságnál sem dolgozhatnak csupán érett, higgadt, bölcs és intelligens emberek, de mégis. Illetve mégse.

Szerintem pedig elsősorban az maradjon otthon, aki a vasárnapi forgalomban (is) offenzíven vezet, és rosszul méri fel a többi vezető képességeit. Aki dudálással ijesztget idős hölgyeket és aki megadott elsőbbséget vár egy BMW-től, az egyfelől alkalmatlan, másfelől egyéb galádságokra is képes. Te vagy az is, aki a pályán fél méterről, villogva követed a kamion mögött torlódó sort, igaz? (ld. tegnapi WR poszt)

tgee85 2009.05.06. 09:55:11

Ez a cikk nekem tetszik. Tipikusan jellemzi a sok idiótát aki az utakon közlekedik autóval. Velem egy szöszi jött egyirányú utcában szembe és nekem integetett hogy tolassak hátra.. Kiszáltam és megmutattam neki a táblát hogy tudja-e mi az. Persze hogy nem tudta, valamit a parkolásról magyarázott. Mondtam neki szépen tolasson hátra mert én nem fogok,erre: de hát én nem tudok tolatni... Kiből szopta a Q7-est azt nem tudom, de gratulálok..

Hiluxos 2009.05.06. 09:56:59

A stíluson lehetne csiszolni -merthogy mégiscsak írott sajtónak minősül a dolog, de tökéletesen igaz.
Hétvégén, de már péntek délután is fokozottan fellelhető az autóvezetésre képtelen emberek tömege.
A szabályokat nem ismerő, a sávok felfestését zavaró tényezőnek tekintő, a táblákat nem figyelő típus, vagy egyszerűen a gépjármű irányítása túlnő a képességein.
Jellemzően a hétközbeni gépjárműmennyiség fele-harmada ugyanakkora dugót képes okozni, és ha végre elindul a sor, akkor sem halad, mert nem jön rá, hogy az oldalt minden kereszteződés után piros körbe kitett 70-es szám, nem a polgármester feleségének születési évét jelöli, hanem az adott 2-3 sávos útra megengedett sebességet. A jogosítjányba írt B betű meg nem a Belső sáv jelölése - és hogy felháborodik, amikor az autópályán 90-el a belsősávban gurulva többen levillogják-ledudálják.
A körforgalom használatát meg hagyjuk, az egyszerű még néha összejön, ha kétsávos, akkor megszűnik minden tudomány - de jó így legalább nyugodtan lehet használni a belső sávot.

-Érdemes lenne a parkolási képességekről is írni, mert az sem tökéletes.

-a gépjárművezetés oktatás meg egy külön téma; néhány oktató a kresz-el sincs tisztába.

Jazzzer 2009.05.06. 09:57:43

Sokan megfeledkeznek arról, hogy Pest tele van vendégautósokkal is, akik annak is örülnek, ha sikerül odatalálniuk, ahova menni akarnak. A város szerkezetéből adódóan egy elvétett kanyarodás akár azt is jelentheti, hogy Budán köt ki az ember, persze, hogy mindenki próbál lassan menni és nem hibázni, ami a rutinos helyieknek érthető, hogy az agyára megy. Ha még jobban elterjed a navigáció, kicsit jobb lesz a helyzet talán.

Én Szegeden tetszőleges nap tetszőleges szakában 5 perc pontossággal meg tudom mondani, hogy mennyi ideig tart odaérni valahova (ami max. 20 perc). Ha autóval kell Pestre mennem, ráhagyok a Pesten belüli részre egy órát a biztonság kedvéért és még az se mindig elég.

Amit ki akarok hozni ebből, hogy Pest szerintem jelenleg élhetetlen és nincs más út, mint a P+R és a tömegközlekedés fejlesztése (vagy az egész város lebontása és újjáépítése). Addig marad az idegeskedés az időveszteség miatt, nem beszélve a környezetszennyezés miatt alacsonyabb átlagéletkorról.

A tömegközlekedés jó is lehet, aki járt már pl. Londonban az tudja. Elővárosokkal együtt 8 millió ember él ott, mégis szinte bárhova oda lehet érni 1 óra alatt a 2-5 percenként közlekedő elővárosi vonatokkal és metrókkal. A belváros levegője tiszta, az emberek nyugodtak és mosolygósak.

Hasonló a helyzet az autópályákkal. Az M5-ös egyelőre nyugis hely, az M3-M7 hozzá képest élethalálharc (M1-et nem nagyon ismerem). Amíg nem építenek még egy sávot, így is marad. De nálunk ugye ez baromi költséges a rengeteg kenőpénz miatt, a horvátok röhögve megépítenek egy kilométer hegyi szakaszt alagúttal ugyanannyiért mint mi egy alföldi kilométert.

Kanten_vagyok_Montarzsiból 2009.05.06. 10:00:51

@lanciabacci:
Tibor nem ijesztgeti nénikét csak felhívja pici,elkalandozó,naftalinszagú figyelmét arra, hogy ha esetleg Tibifiú nem fékez/kitér/kormányelránt akkor őmamika már az intenzíven volna!Mivel nem ugyanabba a hímzőszakkörbe járnak csak így lehet mamival lekommunikálni a kis tévedését, és talán otthon papival kiértékelik a szituációt!Esetleg ekkor jön rá, hogy többé nem ül autóba mert annyi agresszív állat van utakon...Tibornak ezért csak KÖSZÖNET JÁR6!

dani740 2009.05.06. 10:05:24

A mai balfasz sofőr típusok:

1. nő kalapban, Megane-ban
2. Thaliás családapa, hátul 3 gyerkőc, anyuka ordít apukával a jobb 1-ről...
3. Daewoo Kalos-os nyuggerek
4. általában a kalaposok
5. sztrítrészer: szikkadt fülbevalós srácok szájból kilógó deck-kel, üvöltő prolitechnóval
6. Melósok a sz*rrárohadt 20éves füstölő Transit-tal

Na ezek rohadtul nem tudnak vezetni...és marhára életveszélyesek.

randomuser1 2009.05.06. 10:06:30

alapvetően létező problémát boncol a cikk, csak szerintem attól h valaki rutintalan, még nyugodtan kimehet hétvégén gyakorolgatni a forgalomba, inkább csak annak kéne letenni az autót aki nem élvezi a vezetést és valamilyen okból frusztrálja a közlekedés egésze. és nem feltétlen a rutin hiánya miatt...

partyface1973 · http://blog.puruttya.hu/ 2009.05.06. 10:07:01

Na, végre jó cikk a TC-n. BT szinte tökéletesen írja körül a jellemző vasárnapi forgalmat.

redecsiZ 2009.05.06. 10:07:31

Azt sem értem,hogy sokan miért nem fogják fel,hogy egyáltalán nem a tolakodó/furakodó/gyorshajtó/nemindexelő sofőrök mellett akar kiállni a szerző,hanem a tökölődő,másokat ÍGY(és a cikkben említett módokon) veszélybe sodró,fogalmatlan "vezetők"-ről van szó...
Mindenki szálljon magába és gondolkodjon el arról,hogy ő vajon hányszor találkozik egy Y-megfordulásra is képtelen egyeddel hetente,mielőtt baromságokat kezd írni!Ez azokra vonatkozik,akik fel tudják venni a forgalom ritmusát,át is látják azt.Nem azokra,akikről a cikk szól,mert ők most felfedhetik magukat az értelmes/szidalmazó kommentjeikkel....

Leadfoot 2009.05.06. 10:07:49

@lanciabacci:

"Aki dudálással ijesztget idős hölgyeket és aki megadott elsőbbséget vár egy BMW-től"

Ez a LOL kategória. :-)

1. Aki idegbeteg, és összeszarja magát egy dudaszótól, tényleg ne vezessen.
2. Ha autótípus alapján általánosítasz, azzal csak magadat égeted.

Egyébként dudálni - ha jól emlékszem a KRESZ-re - csak vészhelyzet elkerülése érdekében szabad.
Én azért rá szoktam dudálni arra, aki valami nagy, veszélyes hülyeséget csinál. Tudja csak meg, hogy hülyeséget csinált, mert egyébként fogalma sincs róla.

Geza16V 2009.05.06. 10:13:46

@Leadfoot:
"Akinek ez a tempó sok (egy viszonylag modern autóban), az tényleg inkább naplót vezessen. Vagy háztartást."
Vagy inkább áramot...

báró Csekonics 2009.05.06. 10:15:16

@dani740: plusz a magát szupertutinak képzelő, mindenkit mindenhol letoló, de utána csak +5-el továbbhaladó típus...
(Nem személyeskedek, fogalmam sincs hogy vezetsz, csak van egy ilyen típus is.)

bervas · http://mt10.blog.hu 2009.05.06. 10:18:22

Hölgyek, urak. Viszonylag gyakran motorozom hétvégén. Valóban rengeteg gyakorlatlan, önbizalomhiányos ember van az utakon. Meg arrogáns kisteherautós, aki ezt vastagon érezteti velük.

Pici türelem, tolerancia nem ártana.

A telefonálás miatt lassan menőknek kortól, képzettségtől függetlenül videózó rendőrt kívánok.

A gyanúsan garázsporos, vagy látványosan csillogó öreg autó, kalapos néni/bácsi, hétvégi telkes cuccokkal felpakolt autó előtt/után nagy távolságot tartok. Jobb a békesség.

A lepukkant, széttaposott belű, száguldó furgonok és napszemcsis sofőrök láttán szintén tartom a távolságot. Néha féltem az életemet. Jobb félni, mint az M7 korlátján mandínerben végezni.

dani740 2009.05.06. 10:19:47

@báró Csekonics: Nem ilyen vagyok... Persze tökéletes sem vagyok, de a cikkben említett hibákat nem szoktam elkövetni

bervas · http://mt10.blog.hu 2009.05.06. 10:20:37

Ja. Már láttam körforgalomba balra indexelve balra befordulni akaró embert. Meg más kacifántosat is. Hétvége, élménytúra.

Stock 2009.05.06. 10:23:38

de miért nincs kiírva a rohadt M0-án a sebességkorlát..?? pl ha déli irányból közelíted meg az új szakaszt, akkor van egy 80-as tábla az elején aztán semmi...
én mindig 110-zel megyek, mert tudom hogy annyi (elhangzott sok helyen)
de azért a rendőrnek mégsem magyarázhatom, hogy de 2 sáv..., mert a kresz szerint nem nekem lenne igazam..

chubby checker 2009.05.06. 10:28:09

mivel hogy (a cikkíró sterint se) nem kötelező autóval járni, a tisztelt cikkíró kedves családja is hazamehetett volna MÁV-val, BKV-vel, így tisztelt cikkírónak se kellett volna feleslegesen pazarolni idegsejtjeit

rutinba szerintem beletartozik az is, hogy tisztában vagyok vele, hogy az összes felsorolt típus (kalapos, szőke, anyuka, kopasz, stb) ott van az utakon és úgy vezet ahogy én meg TUDOK hozzá igazodni és higgadt maradni.

személy szerint engem sokkal jobban idegesítenek azok prepotens, saját magukat überautósnak tituláló arcok, akik 100méterenként ráfekszenek a dudára és mindenkinek a seggébe lófaszt (illetve hogy a cikknél maradjunk vibrátort) kívánnak

mohaa 2009.05.06. 10:28:10

"Nem kell autózni. Nem kötelesség. Nem kell" IDEGESKEDNI, "a buszból nyugodtan lehet bámészkodni."

Járj busszal barátom! Egy idegbeteggel kevesebb lesz az utakon.

MAti 2009.05.06. 10:29:49

Szvsz. a közlekedésnek jobbat tenni, ha a cikk szerzőjének megfelelő embertípus maradna a BKV-nál. Jóval kevesebb vannak, mint a mazsolák, de az ilyen ideggyengék néha több gondot okoznak...

mohaa 2009.05.06. 10:31:00

Ja megint elfelejtettem:

Kommentgyár üzemel. Kell az olvasottság.
Kár, hogy már csak ilyen szarokkal lehet tartalmat szolgáltatni a Totalszarnál.
Nincs mit tesztelni srácok?

randomuser1 2009.05.06. 10:31:53

egyébként kb 10 éve vezetgetek de csak az utóbbi időben kezdett elterjedni ez a balkános-dudálgatós vircsaft idehaza, ha vki dudál a közelemben, automatikusan leszarom mert biztos csak köszönni akar vagy mi...

misi107 2009.05.06. 10:34:12

Szeged,Mars tér,hétvége.A kedves faluról-tanyáról beszabadult termelő-nevezzük tahónak-megáll a Cserzy M. utcai bejárat előtt,mert neki ahhoz joga van.Megkérdem,miért nem megy a k...a anyjába egy kanyart,hogy az egyirányú utcát ne zárja el.AZÉRT MERT NEKI JOGA VAN OTT ÁLLNI!Egyébként is,húzzak el,mert megjegyezte a rendszámot és húúú!Közlöm vele,hogy ok,megmutatom a helyet,hogy állok,de ha az autó közelében meglátom 3 tárat kap a fejébe géppisztolyból én meg leírom,hogy mi történt,a többi nem érdekel.Bunkó vagyok?Lehet de másból nem értenek sem ő sem a többi hozzá hasonló falusi suttyó.Ja,fegyver sponzored by BV-Szeged-ez itt a reklám helye.

efT 2009.05.06. 10:35:46

drága Bende,

biztos hallottál a vonzás törvényéről... te vélhetően ki vagy hegyezve az ilyen szituációkra, mert zseni autósnak hiszed magad és örömödet leled mások fikázásában ... lehet, hogy el kellene fogadni mások jogát a közlekedéshez ... lehet, hogy nem csak te létezel az utakon ... hogy miért bújsz a cinizmusod mögé, csak sejtem!

somogg (törölt) 2009.05.06. 10:36:35

Amig Magyarorszagon laktam, en is igy lattam a dolgokat ahogyan a szerzo. Egy ideje angliaban elek, eleg sokat vezetek es mar maskepp gondolom. Itt rengeteg az auto, az otthoni forgalom gyenge vasarnapi pangas ehhez kepest, raadasul a savok kb 70% a magyarnak (szinte mindenhol megengedett a parkolas). Emiatt az emberek turelmesek, nem is tehetnek mast, ha valaki ele bevagsz, nem dudal, hanem fekez, az autopalyan meg soha nem villogtam ram, meg akkor se amikor a sebesseg korlat alatt szerencsetlenkedtem a belso savban. A keresztezodesekben kis varakozas utan elindulsz es a masik lemond az elsobbsegerol, mert kulonben nem lehetne kozlekedni. Ha Magyarorszagon az autosokban kevesebb ontudat es tobb kooperacio lenne, ez a cikk nem szuletett volna meg. A dolog persze valtozik majd, ha nagyobb lesz a forgalom, az majd kikenyszeriti az egyuttmukodest.

Palex 2009.05.06. 10:36:49

Teljes mértékben egyetértek a cikkíróval.
Sajnos nagyon sz@r a vezetési oktatás (is), és a közlekedési morál.
A legjobb az egészben, hogy sokan nem is akarnak megtanulni rendesen vezetni.
A legtöbb dugót amúgy maguk a béna sofőrök okozzák, ez nem vitás. Nem tudnak elindulni, nem látják át a forgalmat, nem tudnak rendesen gyorsítani, ergo nem tudnak vezetni...

downloads 2009.05.06. 10:38:00

udv!

"Szerintem az Ön által általánosan kinyilatkoztatott vélemény gyakorlatilag az emberek 80-90%-át sérti meg, kezeli le!
Mert ezek szerint kizárólag egy szuk réteg alkalmas közlekedésre..."

az a baj hogy ez szazszazalekig igaz, marmint a szuk reteg. sajnos a kocsiba ulok 80-90 szazaleka nem alkalmas a napi kozlekedesben reszt venni, de a mai tarsadalom megkoveteli a resztvetelt, ra vannak "kenyszeritve" az emberek a megnovekedett tavolsagok, a felporgetett eletmod miatt. szerintem a jarmuvezetes nem egy megtanulhato, rutinnal elsajatithato valami, amire mindenki kepes, ugyanugy ahogy egyeb dolgok, szakmak, muveszet, sport, gyerekneveles, es a tobbi sem valo mindenkinek aki embernek szuletik.
a lenyeg igazabol az, hogy aki nem "kormanykerekkel a kezeben szuletett", az akarmennyit levezethet, mindig is veszelyeztetni fogja a tobbi kozlekedesben resztvevot. szerintem erre szuletni kell. persze alapjaiban megtanulhato kezelni a jarmuvet, tudni a kreszt, de amikor igazan szukseg van a jo dontesekre, na akkor hianyzik az a bizonyos vele szuletett tehetseg, halnak meg az utakon, keletkeznek millios karok.
ez nem csak magyarorszagra ervenyes szerintem, ez a problema vilagszintu, mindenhol jelen van, mindenhol talalkozom vele ahol megfordulok a vilagban.
mivel ez ellen tenni lehetetlen (igy rendeztek be a mostani vilagunkat), ezert a lenyeg hogy tuleljem a mindennapokat (sofor vagyok), kezeljem a veszhelyzeteket. ez az igazi tulelo show! =)

megegy gondolat, harom eve keresem a kenyerem autovezetessel egy fejlett orszagban (hat persze hogy angliaban...), es az itteni kozlekedes messze nehezebb mint a magyar utakon. sokkal tobb a csetlo botlo, az arrogans sofor mint otthon. itt sem a rendorok, sem a mentok, buszok, taxisok nem hasznaljak az iranyjelzest, a legtobb autos nem tudja hasznalni a korforgalmat, ha hasznaljak az iranyjelzot, az inkabb csak megteveszto modon tortenik, tenyleg egy komoly kihivas a napi vezetes, minden este halat mondok az egnek hogy tuleltem, es elfaradok mintha otven kilos zsakokat cipeltem volna egesz nap [azt is csinaltam, van osszehasonlitasi alapom =)))]

tehat fel a fejjel ha nem tetszik ne ulj autoba, mert az a 80-90% az akkor is be fog ulni ha agygorcsot kapsz toluk, meg kell tanulni egyutt elni veluk, es felismerni ha kozejuk tartozunk...

Der_rosarote_Panther 2009.05.06. 10:39:40

Hát gratulálok, Bende, nagyon magvas a mondanivalód a vasárnapi mazsolákról, te biztos kormánnyal a kezedben születtél, és már a háromkerekű biciklit hajtva is ledudáltad az ovistársaidat az utadból. Főleg a vibrátoros befejezés volt nagyon stílusos...
Szerinted aki nem rutinos vezető, mikor gyakoroljon? Hétfőn reggel fél 8-kor??? Akkor meg az lenne a baj. Így azért kevesebb autóst zavarnak...
Ugye nem lesz baj, ha ledudállak az útról, ha netán elém kerülsz? Talán még a reflektort is felkapcsolom.

lanciabacci 2009.05.06. 10:41:48

@PEACOCK:
Jó a stílus és korántsem a balfasz néniket védem, de a lényeg mégis az, hogy deffenzív vezetők ritkán kerülnek ehhez hasonló helyzetekbe néhány km alatt ennyiszer.

Rocko- 2009.05.06. 10:42:30

azért illene fejben szintezni, azért mert Bende leszólja ôket, nem jelenti azt, h ô vérporfi. csak képes érzékelni, h egyesek a forgalomhoz szükséges minimális szintet SEM ütik meg. ez a baj.

Alf (törölt) 2009.05.06. 10:43:32

ez mi vót? az autózz blogra se menne el. maradjál otthon te, profikám-prolikám.

lanciabacci 2009.05.06. 10:47:05

@Leadfoot:
Örülök, ha örömet okozhatok :)

szövegértés: 1
rosszindulat: 5

leülhet.

somogg (törölt) 2009.05.06. 10:49:44

Downloads,

erdekes amit az iranyjelzesrol irsz. Tenyleg nem divat itt angliaban es a savokat is eleg rugalmasan kezelik, de nekem valahogy mindig egyertelemu a helyzet. Mondjuk en nem vagyok hivatasos, csak hetvegi sofor (kb1500 miles/ho), ugyhogy nem akarok vitatkozni veled.

henrik77 2009.05.06. 10:50:58

Tisztelt Szerzo Ur, Tisztelt Olvasok!
Vegre-valahara valaki meg merte irni az igazsagot! Oszinten gratulalok ehhez Onnek, nem egy tutyimutyi alak az biztos...
Nem tudom, a tobbi olvaso hogy van ezzel, altalaban reggel, a legfrissebb hirek utan szoktam-kave mellett-feljonni, hatha latok valami jot, szepet, okosat, mielott kezdodik az idegesito nap, a munka, meg a *bolondok* az uton.
Sokan csinaljuk igy, biztos vagyok benne.
Nagyon szeretem a Totalcar vicces cikkeit, mert felviditanak, elgondolkodtatnak, sokszor a velemenyek is erdekesen harcolnak egymassal utana. Fokepp Winklernek az irasait olvasom, de a tobbi is jo szokott lenni, a Porsche muzeumi latogatas nagy volt, latszott benne az iro felkeszultsege.

Ezert is nem ertem, hogy kerulhetett fel erre az oldalra egy ilyen gusztustalan szemet??? Ket-harom hete olvastam Winklert, aki epp egy pesti tortenetet elemzett, bicajos kontra Mercedes es a matrixok az agyban. Aki tudja, vesse ossze a ket irast! Szep Napot!

Dr. Trebitsch 2009.05.06. 10:53:33

Nem kell otthon maradni. Csak el kell dönteni, hogy nagyrészt autós, vagy gyalogos-tömegközlekedős életformát választok. A kezdőkkel nincs baj, bénáznak kicsit de ez belefér, és megjár nekik a türelem. Az igazi veszélyt a tízévente 500 km-t vezetők jelentik, ősrégi jogsival, rég elfelejtett KRESZ-tudással, és sohasem volt rutinnal, akik egy évben egyszer átveszik a volánt, hogy apuka megihasson néhány kupicával a családi ünnepen...

Az ilyenekre igaz, hogy jobb lenne nekik a busz, vagy a vonat.

De a legnagyobb gáz az egyetlen pesti út alatt háromszor dudáló idegbeteg, akinek a szerző tűnik az olvasottak alapján... Nem a lassan óvakodó bizonytalanok, hanem az erőszakos barmok okozzák a balesetek többségét. A mazsolák csak bosszantóak, de ennyi stresszt a közlekedésben el kell viselni. Lehet, hogy a teljesen felesleges KRESZ-oktatás helyett célszerűbb lenne bevezetni a pszichológiai alkalmassági vizsgálatot.

Kacorka 2009.05.06. 10:56:02

Hát sajnos Tibi ez a cikk most szar lett.

Van benne igazság természetesen, de ez a vibris dolog ez gáz.

Egyébként is inkább kicsit a tolerancia irányába kellen az embereket noszogatni, idegbaj van az utakon elég, nem kell ezt még fokozni. A szerencsétlenek nem fognak az útról eltünni, mert mindíg lesz egy ilyen béna réteg, mert túl kezdő, túl öreg, túl szőke stb. Kicsit előremutatóbb hangnem jobban szokott állni a TC-nek. És ez a cikk róluk is szól nem csak tudatosan bunkókról akik szarnak másokra az utakon.

Anulu · http://salgoauto.hu/ 2009.05.06. 10:58:21

Az a baj, hogy a vezetni nem tudók nem is fogják felfogni és belátni soha, hogy ön és közveszélyesek.Még biciklivel is képesek tömegbalesetet okozni egy forgalom elől elzárt útszakaszon.

Kacorka 2009.05.06. 10:58:39

@igazitrebitsch:

Egyébként a vasárnap kényszeresen dudálgatóknak, sietőknek gyomorideges jó étvágyat kívánok az ebédhez. Én is utálom.

a_nick_mar_letezik 2009.05.06. 11:00:10

Pontosan azért van kedves fővárosunkban annyi bunkó paraszt autós, mert így állnak hozzá, mint a posztíró!
"Én vagyok az istenkirály mert zöldnél 3asban még füstöl a gumi, és olyan istenkirály refelxeim vannak, hogy egy 15millás BMW-t is meg tudok fogni"!
Hagyjuk már! Ez a hozzáállás vezet oda, hogy nyomják a dudát a bunkók, ha valaki lassaban indul el, stb!

Gratulálok! Nem hazudtolta meg a magyar hozzáállást!

És ez van az index főoldalán!?

hottentotta 2009.05.06. 11:01:22

Hmm. Gratulálok Bende, cikked színvonala eléri a többi totalcaros surmóét. Basztok ti amúgy eleget? Már hónapokkal ezelőtt megjegyeztem, hogy a TC cikkeiben, címeiben csak úgy dúlnak a nemiséggel kapcsolatos kifejezések. Ez lenne a trendi? Hát kurvára nem, nagyon szánalmas, hogy így próbáljátok felturbózni a magazin színvonalát. Ezt a belsőséget is csak omm, csikós meg baowah tartják életben ( OP, gyere vissza! ). A TC-t meg már nagyon régóta nem olvasom, pedig régen a kedvencem volt.

Szomorú. Magyarország legjobb ( nem egyik legjobb!!! ) autós magazinját idáig juttattátok.

Gratulálok. Jár a SÜN.

v0id 2009.05.06. 11:02:14

Nem csinált valaki fényképet a kecskeméti vízműiroda előtt parkoló Xsararól? (9.30 körül "robbant le" szegény, pont a balrakanyarodó sávban :\)

foolproof 2009.05.06. 11:06:31

Bizony, eme jeles cikkel magam is ugy vagyok, mint Jozsi bacsi `50valahanyban a kolhozositas utan, Recsk elott: Tessek mondani, tanacselnok elvtars, ez mar a kommunizmus vagy lesz meg rosszab is?

Csikos for president, a tobbieknek lapat.

downloads 2009.05.06. 11:07:30

@somogg: udv!

egy kicsit tobbet vezetek nalad, de igazabol a sajat, es kornyezetem tapasztalatait irtam le. nem akarok vitatkozni, en igy latom a dolgot, es semmi kifogasom ha Te szerinted maskepp tortenik a dolog. egyebkent autouton haladva, ott megtenni havi 1500-at szerintem nem mervado. a fo problemak a varosi kozlekedesben vannak itt is. hm, elmenni egy repteri fuvarra autouton szamomra mindig egy kis pihenot jelent... =)

somogg (törölt) 2009.05.06. 11:13:38

@downloads: persze a varos es az autout mas, foleg, hogy 2-3 sav van mindenhol elozni se kell. En nem sokat megyek varosban, ha igen, akkor se idore, ugyhogy van idom megvarni a dolgokat.

s60d5 (törölt) 2009.05.06. 11:15:55

Ennyit a TC-ről, én azt hiszem keresek más oldalt kedvencnek ezek után. A cikkírónak pedig javaslom, próbálja ki azt a vibrátort, amit emleget annyira! Inkább azzal foglalkozna, mint az írással. Mindenki jobban járna, ő is, mi is. Bye bye kirekesztő, intoleráns TC.
Egy elégedett kuncsaft.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2009.05.06. 11:17:47

Bende Tibor, te egy budos nagy hulye kocsog vagy.
Ne ulj autoba te, ha idegesitenek az tobbiek.
Koltozz el egy szigetre, ott autozz ahogy akarsz.

muhi 2009.05.06. 11:17:57

@Paperdog: nem stimmel, Pubi! az autós közlekedés ugyanis kiváltható tömegközlekedéssel, a boltba járás meg a buszozás már kevésbé helyettesíthető.

A posztíró nem azt kérte, hogy csak a kormány felső részét nyújtott bal kézzel, felhúzott vállal markoló, egész testtel a középkonzol felé dőlő, idióta gyerekek száguldozhassanak, hanem azt, hogy akinek a műfaj láthatóan magas, másképp oldja meg a közlekedését.

Humphrey 2009.05.06. 11:19:18

Bende a bögyömben van rég, ritkán ír szerencsére, de akkor akkor nagy baromságokat.
Régen azt gondoltam, csak bunkóságokat ír, kezdem belátni, hogy tévedtem. Ő maga bunkó.
Bende léte új értelmet ad a 'primitív paraszt' kifejezésnek.

i23kovacs 2009.05.06. 11:19:58

Nagyon gáz ez az írás. Inkább az autózz! blog valamelyik posztjára illik.

Tibor, lehet hogy mások meg tőled rettegnek. Nagy bátroságra vallik itt észt osztani ...

2009.05.06. 11:20:16

tényleg ennyire, de ennyire gyenge már ez a portál (már ha a blog a lélek tükre)?

mondok egy off példát: voltunk skóciában tavaly, elég sokat autóztunk olyan utakon, ahol egy-egy sáv volt csak. lehetett előzni, belátható volt, de pár nap után felfigyeltünk rá, hogy egyszerűen nem előznek az autósok. ha 20 km/órával lassabban mentél, mint ő ment volna, akkor sem. volt 10 km-enként egy kis kiálló, meg egy tábla, hogy engedd el a mögötted lévőket. megtettük, onnantól láthattuk, hogy szép lassan eltávolodik tőlünk.

duda, idegeskedés, kinek kéne és nem kéne vezetni okoskodás, nagypofájú autós-újságíróskodás nem volt. sehol, két hét alatt, egyáltalán. és őszintén szólva teljesen abszurd és elképzelhetetlen, ahogy ledudálnak egy öreg nénit (vén nyanyát, ha valakinek frusztrációja van az öreggek kapcsolatban).

valóban pszichológiai teszt kéne a jogsihoz, mert az agresszivitás garantáltan nyomorba dönt. sajnos többnyire másokat.. :-(

belashx 2009.05.06. 11:20:51

Lehet szidni a Bendét a stílusa miatt, de akkor is igaza van. Én nem azt éreztem ki a "cikkből", hogy mekkora surmó ez a gyerek. És azok akik le köcsögmagyarmentalitás-ozzák az ilyet, azok nézzenek mélyen magukba szintén, mert ők sem különbek nála.
Én az esetek 90 %-ában megértő vagyok, mert nekem is vannak rossz pillanataim, hátha épp neki is most van ilyen. Sajnos tényleg kell valahol gyakorolni a kezdőknek is, de a legnagyobb baj mégis a Kresz figyelmen kívül hagyása. És szerintem a cikk is az ilyen fogalmatlanokról szól.
Egyébként idegen helyen én is megyek lassan, ha épp keresek valamit, és egyedül vagyok(nincs GPS).

Szóval a lényeg: Szar, -de nagy általánosságban - igaz.

i23kovacs 2009.05.06. 11:22:25

@i23kovacs: sorry, javítva:

Nagy bátroságra vall itt észt osztani ...

Jazzzer 2009.05.06. 11:23:09

> Ha autótípus alapján általánosítasz, azzal csak magadat égeted.

Ha már kalaposokról vagy Transitos melósokról merünk általánosítani, szerintem nyugodtan kijelenthetjük azt is, hogy az arrogáns, villogó, dudáló, balesetet okozó, elsőbbséget nem adó, árokban fekvő kocsik közt feltűnősen sok a BMW. Főleg arányaiban nézve, ahhoz képest, ahányat eladnak nálunk. Nálam az Audi, majd a Suzuki következik. A Merci, Volvo, Saab érdekes módon nem vonzza annyira ezt a kategóriát.

Nálam természetes, hogy ha BMW logó jelenik meg a visszapillantóban, eggyel nagyobb óvatossági fokozatra kapcsolok és igyekszem elengedni, hogy valaki másnak kelljen megállni elsősegélyt nyújtani. :-)

foolproof 2009.05.06. 11:24:25

@downloads: Hol nyomod, ha nem vagyok indiszkret? Mert ha pl. Central-Londonban, szerintem az altalad vazolt helyzet korantsem mervado. Aki ott autozik, kb. 70-80%-ban pont hogy igencsak rutinosan+temposan nyomja, plusz odafigyel a masikra is. A mazsolak ott hamar elvereznek es/vagy temposabbak /ugyesebbek lesznek, pont azert, mert az egesz forgalom erre kenyszeriti oket. Meg azert is mert altalaban nem csak furikaznak, hanem dolguk is van, kulonben mi a fraszert kinlodnanak abban a rossz levegoben+dugoban+C-Charge-os helyeken?

Mondjuk, aki szerint az autovezetes+kozlekedes nem tanulhato+fejlesztheto, hanem adottsag, szerintem palyat tevesztett, es mar regen Hamiltonekkal kene vedelnie a Mumm-ot a paddockban.

Ja, Londonban azert is masabb kisse a kozlekedes, mert itt letezik un. kozlekedesszervezes, nem csak permanens kaoszelmelet-szimulacio, mint Bp.-n.

downloads 2009.05.06. 11:24:46

@somogg: napi 100-150 merfoldet kocsikazom kimondottan varosi, lakott teruleten. negy eve elek kint, es az elso evben ingaztam egy kozeli kisvarosba autouton, a velemenyem messze kulombozott a jelenlegitol.
mindegy, a lenyeg hogy tehetetlen az ember, amig a jogsi megszerzese kifuj abban hogy balesetmentesen le tudsz vezetni tizenegynehany orat egy oktato mellett... de mint mar irtam ez azert mukodik igy, mert a mai vilag berendezese erre alapult, ugy dontottek a felsobb hatalmak hogy mindenkinek jar alanyi jogon a negykerek. a Te dolgod hogy tuleled vagy nem...

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2009.05.06. 11:27:47

Én vidéken élek és nyugodt vagyok,nem dudálok.

downloads 2009.05.06. 11:31:01

@foolproof: udv!
nem londonban.
termeszetesen az autovezetes tanulhato, fejlesztheto. de ha nincs meg a kello alap intuicio, vele szuletett tehetseg akkor ez egy bizonyos szinten nem jut tovabb.

somogg (törölt) 2009.05.06. 11:31:48

@downloads: 100-150 varosban sok, igy ertem amit irsz. Par alkalommal atszeltem londont, bayswatertol canary warf fele, es amikor mar 1.5 oraja vitt a gps egyik utcabol a masikba, kezdtem egy kicsit unni a korforgalmakat, savokat, rengeteg kocsit.

Bobby Baccala 2009.05.06. 11:33:06

csak nem a sunday driverekre gondolt? :D

faszér közlekedsz vasárnap? balfasz :D

Elektro (törölt) 2009.05.06. 11:34:06

aki vitatkozik ezzel a poszttal az gyanús nekem...

redriot77 2009.05.06. 11:36:05

Bende: úgy tűnik eléggé felidegelted magad a vasárnapi vezetőkön. Ha annyira frusztrálnak, hogy órákkal a hazaérés után is velük foglalkozol, akkor tényleg vegyél ki pár nap szabit és pihenj, mert nagyon ki lehetsz merülve idegileg.

A cikk végi közönségeskedést a vibrátorral szerintem pár nap múlva lehiggadva magad is cikinek fogod érezni.

Az ilyen bizonytalankodó sofőrök többségét már az autó mozgásáról ki lehet szúrni, és ezután már rá tudsz készülni, hogy ne érjen meglepetés. Pl. megy előtted egy hófehér, fényesre suvickolt Alto 40-el, és a vezetőülés támlája mögül egy ősz buksi kandikál ki, akkor többsávos kanyarodáskor nem mégy mellé véletlenül sem. Nagyobb követési távolságot tartasz, mert lehet hogy az utolsó pillanatban jut eszébe befordulni egy mellékutcába.

Ha kanyargós úton érsz utol egy lassabb autót, a lehető legrosszabb amit tehetsz, ha elkezdesz seggezni. A legtöbb embert zavarja, ha a tükörben azt látja hogy vki fél méterre rátapadva idegbetegen követi. Ettől valószínűleg tovább fog lassítani. Maradj le tőle egy kicsit, és mivel te kiváló sofőr vagy, és jobban ismered a szakaszt mint a tenyered, tudod előre, hogy hol lesz lehetőséged megelőzni. Elég akkor gyorsítanod és utolérned. Addig fölösleges húsz centiről követni.

Nem tudsz minden tőled gyengébb képességű vezetőt és lassabb járművet kitiltani a forgalomból. Kénytelen vagy alkalmazkodni hozzájuk.

Nem olyan rossz itt a helyzet. Amerikában sem '69-es Chargerrel driftel mindenki. Ellenben van szép számú nyolcvan év feletti sofőr, 10 perces reakcióidővel, van sok kereszteződés, ahol mind a négy irányból stoptábla van, és mivel sok államban nincs műszaki vizsga, előfordulnak olyan helyzetek, hogy az autópályán szembejön veled egy elhagyott kamionkerék.

A németeknél is vannak nyuggerek, lepattant furgonokkal nyomuló bunkó törökök. Mehetsz bárhová, mindenhol találkozni fogsz irritáló jelenségekkel, amiket kénytelen vagy elviselni. Ez van.

Bobby Baccala 2009.05.06. 11:36:14

ja és miért nem az autozzblogra írtál? elvileg tezsvírszájt vagy nem?

Szőkebácsi 2009.05.06. 11:37:40

Na vannak itt véleménykülönbségek rendesen.De: egyetértve mindazzal amit a cikkíró leírt, azt gondolom, nekünk együtt kéne tennünk azért, hogy a közlekedési morál javuljon. Sok autós elfelejti, hogy ha kiszáll a kocsijából, akkor ő is csak gyalogos, hogy amikor elkezdett vezetni ő sem volt "fittipaldi". És persze az oktatás színvonala....na az hagy maga után kívánni valót. Én bizisten csak annak adnék jogsit, aki egy évet levezetett külföldön, megtudná mi az a vezetési kúltúra. De ez ugye nonszensz. És igen, néha nekem is elönti a szar az agyamat, és legszivesebben kipattannék a kocsiból és a viperával szétverném a másik fejét, de inkább mosolygok és udvariasan elengedem. És örülök, hogy a rutinom megmentett engem és az autómat. Mert én úgy érzem ezzel segítek.

Der_rosarote_Panther 2009.05.06. 11:38:06

A cikkíró nem reagál a hozzászólásokra? Tudom, nem lehet mindenki olyan, mint a példaértékű Csikós Zsolt vagy Vályi Pista, de akkor is megmondhatná a frankót a lapigazgató úr (aki elcsodálkozik, hogy egy SUV rossz gumikkal nem ugyanúgy kanyarodik, mint egy szedán új gumikkal... Nahát.).

pkrt 2009.05.06. 11:40:33

Teljes mértékben egyetértek a cikk írójával!
Ugyanakkor vitatkoznék pár előttem szólóval. Bár jogosítványom nem tekint vissza évtizedekre ( négy éves ), engem mégis úgy tanítottak, hogy "ha tiszta a helyzet nyomjad neki, hogy haladjon a forgalom". Én ezt az elvet vallom a mai napig is. Nem szoktam városban hetvennel menni de az 50 km/h tartom. Illetve csak tartanám...
Sajnos az a helyzet, hogy ötvennel haladva is cikázni kell a sorok között mert mindenki alszik. Nem találják a váltót, permanens negyvennel és egyéb dolgok. Pár gyöngyszemet le is írnék ( egyébként van választék mert szinte naponta találkozni vadbarmokkal )
1. Tata Suzukival ( nem az autó hibája! ) az út széléről index nélkül kivágott, majd balra indexelve jobbra lehúzódott és miközben a jobb egyben ülő mammerrel vitatkozott hátranézés nélkül nekiállt tolatni..
2. Külső sáv az útépítés miatt elfogyott. Én a belső sávban haladtam, mellettem a külsőben egy középkorú hölgy. A nő a sáv elfogyását látva kirakta az indexet és húzta rám a kormányt. Észre se vette, hogy mellette megyek!
3. Szintén középkorú nő úgy kanyarodott a külső sávban, hogy közben nyeste a kanyart és bejött a belső sáv feléig a cuki kis RAV4 városjárójával...
4. Este részeg pickupos csávó megállt elsőbbséget adni. Majd miután nyugtáztam, hogy észrevett féktávon belül kivágott elém... A részegség csak később derült ki miután két utcát "üldöztem", hogy megnézzem magamnak ki volt ekkora suttyó. Egyébként aznap volt a születésnapom. Majdnem az utolsó...
5. Főutat keresztezve próbáltam volna menni. Velem szembe mammer faros Skodával balra nagy ívben kanyarodni. Éreztem, hogy féldisznóért vette a jogsit úgyhogy csak lassan indultam. Nem is hiába! Mammer kilőtt és szedte alá majd amikor észrevette, hogy én is elindultam beleállt a fékbe. És még ő próbált magyarázni! Vazze az ilyen egy négykerekű tömeggyilkos.
6. Csávó Suzukival ( ismét nem az autó hibája! ) a fél városon keresztül ( több lámpán- majd főúton át ) permanens negyvennel ment a napsütésben. Előtte senki. Azon gondolkoztam, hogy vajon nem kéne e szólni a yardnak, hogy egy agyhalott van az utakon...
7. Egyirányú utca végén balra és jobbra kanyarodósáv felfestve. Én a bal oldaliban várakozok, hogy tisztuljon a helyzet. Középkorú ( már megint Suzukis ) nő ezerrel kanyarodik be, majd amint meglát megáll velem szembe és néz rám. Én meg mutatom neki a behajtani tilos táblát. A hülye bement forgalommal szembe az egyirányú utcába. És ha nem állok ott végig is ment volna rajta!
8. Főúton próbálok átjutni keresztbe az egyirányú utcába. Robogós csaj forgalommal szemben haladva jön ki az egyirányú utcából, majd elsőbbséget meg nem adva kikanyarodik keresztül három sávon...

mickeyknox 2009.05.06. 11:41:57

ez szép, meg jó, meg minden, csak az a bökkenő, hogy egy csomó embernek MUSZÁJ autót használnia, akkor is, ha nem szeretné.
+ amíg a rutint meg nem szerzi, tökölni fog és bénázni néha, ez gondolom nem újdonság a tc-n kommentelő és posztoló sumahhereknek sem.

Dete 2009.05.06. 11:43:39

Tisztelt Bende úr!


Magamról annyit,hogy anyukám egyedül nevelt
viszonylagos jó módban,mindig volt autó otthon,már a nyolcvanas években,Opel,VW,Peugeot stb...
Sajnos azt kell mondjam,hogy anyukám azon egyik csoportba tartozott(és tartozik ma is),akiket ön itt emleget.Mindig dudáltak ránk,megelöztek mutogattak stb...
Hát ez nekem már öt évesen nagyon kellemetlen volt.Ez azt eredményezte,hogy felnöttként anyukám másik véglete lettem.
Na én nem nagyon dudálok senkire de az autópályán azon bunkó közé tartozom akik félméterre a másik lökháritója mögött mennek amíg az le nem takarodik elöle.Autópályán sosem megyek 200-nál lassabban,országúton is,ha tehetem 160-180-nal utazom.A városban sem számít semmilyen tábla,semmilyen tiltás.Itthon német rendszámmal,Németországan magyar rendszámmal.Ha valaha találkoztunk biztos,lelöktem az útról Önt is,és ezt teszem eztán is...Szóval szavaimból kicseng,hogy aroganciából van bennem is elég,de hogy azt leírjam,hogy két millió ember menjen BKV-val,MÁV-val stb...Hát ez nekem is vérlázító.Mindenkinél van egy gyorsabb egy jobb,vagy akinek jobb autója
van!Ha a Trabantos vezetné az Ön kocsiját,másképpen nézne ki neki is a világ...Szégyelje magát,mert ilyet még gondolni is halkan kell nem,hogy itt leírni!
Egyébként egyetlen közös dolog van anyukámba és bennem a vezetés terén,az hogy sosem volt balesetünk!Ès Önnek???

Szőkebácsi 2009.05.06. 11:46:07

Szvsz: aki vezet azzal már sok minden megtörtént, nem kell részletezni szerintem. Inkább jobb lenne ha az emberek ismernék az autójukat, és talán némi pszihologiai vizsga sem ártana - olykor. De amíg a saját rendőreink se ismerik a KRESZT-t addig mit várjunk az "úrvezetőktől"? Nem adok pár évet, és lövöldözésektől lesz hangos az ország...

gent 2009.05.06. 11:46:27

Tisztelt cikkiro!
Azt leirni, hogy nem tudsz masokat elviselni az utakon, es inkabb takarodjanak, eleg gaz.
Javaslom ilyen szovegek kozzetetele elott gondolkodj kicsit, hatha lapul benned valami pozitiv gondolat, javaslat.
Ha ilyenre nem futja, szerintem nem kene farasztanod magad irassal.
Udv

Irise 2009.05.06. 11:46:37

Na, ezen most kiakadtam.
Nő vagyok, nem szőke, de nem is jól vezető.
Én szarul vezetek. A férjem szerint. Mindenki más szerint elfogadhatóan. Csak akkor bénázok,ha Ő beül mellém. Mert osztja,mint Bende Tibor is: "ne így, ne úgy, itt gyorsabban, ott lassabban, a jó ég áldjon meg, neked is talyiga való a kezedbe, nem kormány!" Ha 60-nal mehetnék, de én csak 57 km/h-val megyek,már oszt. A sebességhatárokat betartom, még nem karamboloztam, egyszer parkolásnál kb. 4 cm/h-val nekigurultam a falnak, ennyi. A férjem már behorpasztotta a dudu orrát. De már előre rettegek, ha vezetnem kell,mert szinte hallom,hogy a környező kocsikban kismillió apuci ül és anyázik engem, mert urambocsá, nem indultam elég gyorsan (tehát gyorsabban indulok a kelleténél, kerék biza kipörög), háromnál többet villantottam indexelésnél (apa szerint hiba, netán esetleg nem a kanyarodás előtt 1 m-rel jelzek, hanem urambocsá, pár másodperccel, vagy égve hagyom az indexet a piros lámpánál - férjem szerint ezzel kiégetem a mögöttem jövők szemeit, senki nem lát tőlem semmit.)Szóval akkora stressz ez,hogy egyre kevésbé merek autóba ülni. Még az udvarba való beállásnál is üvöltözik velem,hogy ne derékból hátrafordulva tolassak, hanem tükörből, nézve,hogy ő hogy lengeti a kezeit,hogy merre kanyarjam a kormányt. Könyörgöm, nem megy. Én derékból hátra fordulva gyönyörűen beparkolok, de türkörből nem megy, bármilyen szánalmas nő vagyok.
Csak az a baj,hogy így tényleg elfelejtek vezetni, és előbb-utóbb tényleg bajt okozok. Akkor aztán apuci igazolva látja majd,hogy tényleg milyen szar vagyok már.
Pedig valamikor nagyon régen,mikor tanultam vezetni, még nagyon élveztem. (Nem kellett hozzá vibri, kedves B.T., de ha annyira izgat a dolog, próbáld ki.)
És bakker,ha valaki miattam nem ér oda a fontos tárgyalására,mert miattam kellett 3 percet várnia a piros lámpánál, mert nem tolakodom át a sárgán, hát kapja be és máskor induljon korábban.

Kámfor 2009.05.06. 11:50:30

ez a bende mekkora egy gyökér... ő is volt kezdő, mit szólt volna hozzá, ha neki dugják fel... megérdemelte volna a szöges vibrátort, akkor talán nem lenne ennyire antiszociális gumicsizma.

Szőkebácsi 2009.05.06. 11:50:45

@Irise: Cseréld le aput, jobban jársz:P;)

somogg (törölt) 2009.05.06. 11:54:29

@Irise: miert nem kuldod el aput a francba ilyenkor?

landcruisör 2009.05.06. 11:55:35

Teljesen egyetértek. Szép szóval nem lehet a nőkkel megértetni, hogy alkalmatlanok a vezetésre. Egyrészt arra hivatkoznak, hogy "én még soha nem okoztam balesetet". Hát kérem. És hányszor múlott egy hajszálon az a baleset amit nem okozott? Valószínűleg nem az "egyszersem" a megfelelő válasz. Most félre téve a hímsovinizmust sok férfi sofőr is mélyen elkapálhatja magát. Meg persze aki kitalálta, hogy az autóvezetői engedélyt kiváltó vizsgán mi az elérendő szint. Mert(bár ez már sokszor le lett írva mindenhol még itt is meg meg is lett vitatva) nem azoknak kellene jogosítványt adni aki a kuplung 10 másodpercig tartó felengedésével el tud indulni egy autóval, meg ha pisztolyt szegeznek a fejéhez esetleg 5 méter egyenes tolatás is sikerül,meg nem annak aki az egyes nehézkes megtalálása utáni öröm-mámorban elfelejti, hogy az előtte elhelyezkedő köralakú, kormány elnevezésű szerkezet elforgatása az autó irányváltoztatását okozza, hanem annak aki ténylegesen alkalmazkodni tud a többi, forgalomban részt vevő járműhöz. De szerintem ez egyértelmű mindenki számára, hogy az alapvető hiba nem az emberek vezetési képességeiben gyökerezik hanem abban, hogy nem tanítanak meg vezetni.

redriot77 2009.05.06. 11:55:45

@Irise: részvétem. Én a helyedben hagynám a férjedet vezetni, ha együtt indultok valahová. Mr. Alfahím így tud érvényesülni, te pedig pihenhetsz a J1-en. Az az indexes történet egy pszichopatára vall. Egyedül meg vezess nyugodtan.

Minden backseat-driver mondjon le!!!

Hiluxos 2009.05.06. 11:55:58

@Irise:
Nem veled, és a hozzád hasonlókkal van a gond, mert te a leírtak alapján ismered a határaidat, és talán a környezetedre is figyelsz.
A baj azzal van, akinek fogalma nincs a közlekedési szabályokról, a táblák jelentéséről; akiket teljes mértékben leköt a jármű kezelése, és a táblát, a sáveltolást, vagy a piroslámpát nem látják. A környezetében levő sok más közlekedő pedig nem érdekli.

Irise 2009.05.06. 11:56:03

@stellaz1: :D
Ja,amit elfelejtettem írni: nekem a vasárnapi és éjszakai vezetéssel csak jó tapasztalatom van eddig. Olyankor nyugodtabbak az emberek. Van egy csúf útszakasz,ahol 30-as tábla van és igencsak indokolt: rengeteg biciklissel szűk út, kátyúkkal - és nagy a forgalom. Hétköznap életveszélyes. Senki nem tartja be a 30-at. Vasárnap,noha kevesebb a bicajos áldozat , olyan nyugodtan eltötyögnek az emberek 30-cal, nyugat feelingem volt. A szabályokat betartották és senki nem dudált.

Cs. (törölt) 2009.05.06. 11:56:15

Van igazság abban, amit ez a pacák leírt.
Akkor is, ha ez egyeseknek -felebarátainknak/honfitársainknak/szavazótársainknak(!)- kínos.

Abban viszont nem értek egyet, hogy otthon kell maradniuk.
Az én üzenetem (felebarátaimnak/ honfitársaimnak/szavazótársaimnak), hogy örülünk, hogy vezetsz, csak gondolj arra, hogy körülötted vannak mások is. Ne egyként közlekedj.
Ismerd fel a helyed a rendszerben és akként is viselkedj.

Der_rosarote_Panther 2009.05.06. 11:58:22

Bende "Vibri" Tibor úr figyelmébe ajánlom a saját kollégájának (WR) írását, hátha magára ismer:

"Mentek a barmok egymás seggében, az egyik fékezett, a hátsónak meg későn jutott eszébe, hogy követési távolság is létezik a világon, viszont a koccanást meg kell úszni, és jobbra rántotta a kormányt. (...) Akkor hibázott az autós, amikor rámászott az előtte haladóra, de gondolom, szerinte meg az a hibás, hiszen az anyjának fékezget.
(.. nem lehet nagyon eltéveszteni, mennyi lehetett a tempójuk: olyan 120 körül. Csak ugye a belső sávban ilyenkor erősen felgyűlnek a hülyék, akik azt hiszik, ha levillogják, vagy seggbe mászással leterrorizálják az előttük menőt, a következő 400 autón már csak átverekszik magukat, és hazáig spórolnak két percet. Lehet persze, hogy túlbecsülöm a belső sávos vonatozókat, mert semmi ilyesmin nem gondolkoznak, csak idegesek, hogy nem mehetnek gyorsabban."

indapasssucks 2009.05.06. 11:58:50

rolf, szarjon sünt aki irta a cikket.
Az igaz, hogy nem a jogsi hanem a benzin hajtja, az is igaz, hogy sokan kapnak jogsit, akinek nem kéne.

Na de te paraszt meg dudával hajtod az autót, és azt sem tudod, hogy a zéro tolerancia a piálásra vonatkozik, és nem arra, ahogy te viselkedsz azokkal, akiknek a vezetési stílusa személyes okok miatt nem tetszik..

ja, és a 30/50/..130 nem kötelező, nem ajánlott, hanem a megengedett maximum. Gondolom már te is kisasoltad (én is), hogy X-14.99999-ig nem büntetnek, szóval lehet annyival menni.
Én is kinéztem, mert én is bunkó vagyok...csak én inkább trollozok a forumon, ahova te is való vagy, ahelyett, hogy cikket írnál.

redriot77 2009.05.06. 11:58:59

@Cs.: "Ne egyként közlekedj."

Ez nagyon igaz!!! Én is szívesebben csapatnám az üres Nürburgringen egy Ariel Atommal ahogy nekem tetszik, de sajnos Budapest jutott, egy átlagos kompakt és átlagos csúcsforgalom. Általában nem mehetek úgy ahogy szeretnék, alkalmazkodni kell a többiekhez. Ez társasjáték.

serman 2009.05.06. 11:59:00

Kedves Bende Úr, NULLA PONT NULLA az értékelés!

Ez az írás nulla, színvonal alatti, siralmas és szánalmas is. Aki magát újságírónak tartja (esetleg tényleg az is), nem ír ilyet! A témával nincs baj, de a stílus az minősíthetetlen!

Ha nem újságíró, akkor se publikáljon ilyen stílusban egy internetes oldalon!

A TC szerkesztői meg szintén szálljanak magukba, hogy ilyen förtelmet kiraktak!

Ha Bende T. így folytatja, eddig sem túl színvonalas írásaitól inkább kíméljen meg bennünket! Köszönöm!

rabit 2009.05.06. 12:01:16

Kedves Tibor.

Nagyjaval egyetertek. De nem Te fogod fizetni a 100K HUF-ot, amikor beleszopok a sarga utani pirosba nem is beszelve a javitasrol, ha eppen letorned a kocsim hatuljat mert azt hiszed, hogy azt hiszem hogy atferek a sargan, de valojaban en fekezek. Szoval inkabb kiszamithatova teszem a zoldon valo athaladast ill. fekezest. Itt a problema az a sok idiota aki ilyenkor a seggemben vam mert kurvara siet.

A masik. Ami rohadt nagy baja a kozlekedesi moralnak azon kivul, amit Te emlitesz, hogy baszunk turelemmel lenni a masik irant.
Ez az igazi szar a tobbi csak kellemetlenseg.

rabit

foolproof 2009.05.06. 12:01:17

Modositanam a kommentek felett logo, hegyere allitott sarga negyzet szoveget: Bad writer on board

McK (törölt) 2009.05.06. 12:01:48

A vibris rész kissé nekem is erős,hogy ki,mit,hová dug,az kérem magánügy.
Viszont a kommentek hatalmas száma boritékolható..
Ugyanis a társadalom nagy része magára ismer benne,és senki nem szereti ,ha a hibáit a fejére olvassák.
Amit ír,igaz,létezik,és valós.

Hogy ezért otthon maradjanak-e?
Szuper lenne,de csak egy olyan égbekiáltott vágyálom,mint az ingyen sör.

Az alapgondolatokkal pedíg messzemenően egyetértek,aki tanuló,T BETŰT FÖL,hogy számíthassak rá,hogy ő biza nem az a forgalom ritmusát felvevő,az öregeknek meg nem kell mindnek jogsi..hihetetlen emberek tarthatják meg a jogosítványukat megromlott egészségi állapotuk mellett is,amivel veszélyesebbek,mint a gyorshajtók,mert nem lát,nem hall,arról sincs fogalma hol van.
Aki két nappal előtte izgulni kezd,ha be kell mennie pestre,ne tegye,óvja meg saját,és mások életét,NE TEGYE!
Nem mindenki képes bizonyos dolgokra,DE MINDEN HÜLYE VEZETHET,minden hülye irányíthat egy szágoldfó 1 tonnás valamit..
Noha varrónőnek,vagy lakatosnak sem mindenki alkalmas.
Sofőrnek igen..érdekes.

Art Mooney 2009.05.06. 12:02:12

kedves postiro, bunko-e vagy.

remelem majd ha a gyereked/asszonyod probalkozik a vezetessel, es bizonytalankodik, akkor kiparancsolod a kormany mogul es felulteted az elso retkes vonatra. ugye.

DG 2009.05.06. 12:03:37

a vibratoros veg vicces akart lenni, vagy csak siman bunko?

Mindemellett aki nem tud vezetni, az legalabb rakjon ki egy "T" betut. Az elet folytonos tanulas ugyhogy Mari neni 25 eves jogsival es 0 kozeli tapasztalattal is siman kiragaszthatja...

Ja, ha mar fizetjuk oket, akkor a rendorok is vigyazhatnanak a kozlekedni tudok eppsegere vasarnaponkent. Mi tobb: akkor aztan jo hatekonysaggal hozza is tudnak jarulni a csoport birsag-beveteli tervenek teljesulesehez (ugy tudom plusz penz is jar nekik ha hozzak a tervet)!

kafferbivalybalamber 2009.05.06. 12:04:48

Harminc éve vezetek, évi 25-30 ezer km-t átlagosan.
Hét közben, napközben nyugisabb a közlekedés. Főleg azért, mert a normális többség diktálja a ritmust, és tolerálja az ilyen vibrátoros köcsögöket is, meg a rutintalanotakt is. Hét végén aztán a rutinos többség kisebbség lesz (ha nem muszáj, én se ülök autóba, vezetek én eleget hét közben), és a nagyarcú bendék, meg a rutintalanok nem sok mindent tudnak kezdeni egymással. Ritmus nincs, hektikus idióták és bizonytalan bóklászók vannak. Mindegyiknek joga van ott lenni az úton - annyi a különbség, hogy a rutintalanok nem ilyen tenyérbemászóan ellenszenvesek. Ők csak rutintalanok, az javulhat. A vibrátoros köcsög meg csak romlani fog.

petyo 2009.05.06. 12:12:28

Hova kell annyira sietni vasárnap?

B... 2009.05.06. 12:13:31

Szerintem a probléma lényege ott van, hogy tanfolyamokon nem tanítják meg vezetni a tanulókat. A KRESZ-el tisztában vannak, sokszor (sőt általában) jobban, mint akinek már 10 éve van jogosítványa, de az autó kezelésével sincsenek tisztában. Nem tudják miért van váltó, mi köze annak a motorhoz, stb. Nem mondom, hogy mindenkinek műszaki zseninek kell lennie, de botrány hogy friss jogsival annyit tudnak az autóról, hogy van motorja és négy kereke. Nem tanítják meg, hogy kanyarban nem állunk bele a fékbe, használjuk a tükröt, stb. Katasztrófa. És ez nem az Ő hibájuk, egyszerűen nem tanítják meg nekik. Az autósiskolának persze az az érdeke, hogy minél többen jöjjenek...
A cikkről csak annyit, hogy igaz, de azért túlzás. Főleg az értékes percek elvesztésével nem értek egyet. Még ha az embernek WC-re kell menni akkor világos, de egyébként...

kgonzo 2009.05.06. 12:15:09

Tisztelt Uram!

Minősíthetetlen az írás. Én készséggel elhiszem, hogy Ön már a fogantatás pillanatában tudta, hogyan kell csúsztatni a kuplungot. Jó magam épp forgalmi vizsga előtt állok, középkorúan. Nagyon hálás vagyok a körülöttem autózóknak, hogy figyelnek rám. És remélem majd arra a "T" betűsre is figyelni fognak, aki lesz belőlem néhány hét múlva. Rengeteg Önhöz hasonló autós is van az utakon, csak szánni tudom őket. Azonban megjegyezném, hogy az egyéni közlekedés használata, még nem jelenti azt, hogy nem kell mindenhová időben indulni.
Másrészről, az a mondat, hogy minden hülye kaphat jogosítványt (tudom ezt nem Ön írta, csak az Ön oldalán álló kommentelők), nem állja meg a helyét, mert szerintem sokkal nagyobb botrány, hogy minden hülye nevelhet gyereket. Pedig, ha vizsgálat alá vetnének néhány szülőt, vagy nevelőszülőt, akkor lehet hogy kevesebb ilyen hangnemű írás születne, de legalábbis lehet, hogy nagyobb toleranciára nevelnék a gyerekeket.

Irise 2009.05.06. 12:16:00

@redriot77: Hagynám én, de neki meg az a fixája,hogy vele vezessek.

Hiluxos: hát nem is tudom,mert a történet alapján,amit B.T. írt, én is ott vagyok: ideges nőci, apu belekap a kormányba.

De tényleg, amit írtál: ha mindenki csak annyit tenne meg az utakon (és itt a sebességre, forgalommegválasztásra, útvonalra gondolok) , amit TUD, akkor sokkal kevesebb baleset lenne. És igenis, kezdő és béna nőként is ki tudom kerülni a nagyikat, és nem küldöm őket a temetőbe pihenni,mert -remélhetőleg- én is leszek majd egyszer nagyi. Hát akkor egy ilyen okos és ügyes férfinek, mint B.T. hogy' okozhat ekkora törést egy ilyen szitu?!

Apjukom,ha meglát egy tanulóvezetőt a távolban, vagy egy bénázó, túl szélesen, túl lassan kanyarodó valakit, teljesen transzba esik. Nem is tud róla, de felgyorsít, az áldozat mögé ér, ott hirtelen nagyot fékez,hogy a Béna Állatja is tudjon róla,hogy ő most itt majdnem karambolozott a gyakorlatlan vezető miatt. Hirtelen fékezés: gyerek buksija bevágódik az ülésbe, picit letépi a mellem a biztonsági öv, a kóla megadóan begurul az ülés alá. Apjuk villog, dudál, észt oszt.

Szerintem mindebből a Béna Vezető jó,ha annyit észrevesz,hogy valaki dudál. Szóval messze ő úszta meg jobban. A legnagyobb hülyeség mások miatt dühöngeni. Szvsz.

Nyugodtabban kéne autózni és elnézőbbnek lenni mások hibái iránt.

A6 2.7 TDI - a lomha tehén 2009.05.06. 12:20:37

Kedves Bende Úr!

Csak így tovább!

Bár részben (majdnem teljesen) igaza van, még is az itt tüsszögők prártjára kell állnom, mert kiegészítőket, s tanfolyamot nem javasolt a vibrátor mellé.

A baj ott van szvsz, hogy a stílus miatt a célközönség nagyon könnyen félresöpri a tartalmat is. De fejgőz leeresztésnek jó volt.

üdv.

**ADAM** 2009.05.06. 12:21:15

AKI EZEN A CIKKEN A LEGKISEBB MÉRTÉKBEN IS FELHÁBORODIK, AZ:
- EGY MODOROS, KÉPMUTATÓ BAROM,
VAGY
- RÓLA SZÓL A CIKK.

NINCS KÖZÉPÚT KEDVES BAROM POLGÁRTÁRSAIM. MEG KELLENE TANULNI VEZETNI ÉS FIGYELNI A MÁSIKRA.
A KÖZÚT NEM MAJÁLIS, ÉS ALANYI JOGON SENKINEK SEM JÁR(HATNA) A JOGOSÍTVÁNY.

JA, ÉS ARRA A BESZÓLÁSRA, HOGY "HOL GYAKOROLJON ÉS MIKOR", AZ A VÁLASZOM, HOGY A TANPÁLYÁN!

ÉS HA MÁR TUDSZ VEZETNI, CSAK AKKOR GYERE KI AZ ÚTRA, ÉS JÁTSSZ MÁSOK ÉLETÉVEL.

FJPO 2009.05.06. 12:25:48

Kedves Bende!
1971 óta nyomom a gázt, ma is évi kb. 40e km-t vezetek, minden nap volánnál ülök (ok, majndnem minden nap), és képzeld, akkor is voltak (köztük eleinte én is) bizonytalankodók!
Akkoriban az autósok azonban SEGÍTETTEK egymáson, nem fikázták, vagy "KIOKTATTÁK" a másikat. Az a hangulat, amit közvetítesz ön- és közveszélyes, pláne, ebben a jócskán megnövekedett motorizációban, ahol az úthálózat messze nem követi a járműszám emelkedést. A TÜRELEMRŐL, BELÁTÁSRÓL sose hallottál? A mai könyökháborús világban persze ezek persze nem divatosak, inkább az amorális bevágások, durva előzések (leállósávon!), a belső sávból a 130-al menők lenyomása a jellemző. Akárcsak az emberek (könyöklő-roncsok) viszonyában.

Remélem, azért valaha vissza tudunk térni egy élhető, európai kultúrális szinvonalhoz, ami majd a közlekedésben is megjelenik előbb-utóbb.

Hiluxos 2009.05.06. 12:26:59

@kgonzo:
Nem a kezdőkkel van gond, főleg ha ez látható is (T) és nem azokkal, akik tudják magukról hogy nem jók az utakon, mert ezek még-már figyelnek a környezetre, ill. a környezet figyel rájuk (T-betü)
A legnagyobb gond a figyelmetlenekkel és szabályokat nem ismerőkkel, nomeg a versenyzőkkel van.

A cikk írójának stílusán -sőt akár viselkedésdén is lenne mit finomítani, a leírása viszont rámutat jónéhány alapvető veszélyforrásra.

Bladika 2009.05.06. 12:31:04

@kgonzo:

Tisztelt kgonzo!

Amíg az autóján ott a T betű és úgy bénázik semmi probléma, elnézőek leszünk, de ha 20év múlva is ugyan úgy vezet, mert csak húsvétkor ül autóba, akkor kérem ne vegye azt a T-t. Biztos ciki, de inkább legyen kint.

"Másrészről, az a mondat, hogy minden hülye kaphat jogosítványt (tudom ezt nem Ön írta, csak az Ön oldalán álló kommentelők), nem állja meg a helyét, mert szerintem sokkal nagyobb botrány, hogy minden hülye nevelhet gyereket."

Gondolkozzon el azon, hogy ön szerint normális az, hogy gyakorlatilag ezzel olyanok kezébe adnak fegyvert, akik egy konzerves dobozt sem tudnak kinyitni? Meg kéne végre érteni, ez veszélyes üzem és elég könnyű megölni valakit.

"Én készséggel elhiszem, hogy Ön már a fogantatás pillanatában tudta, hogyan kell csúsztatni a kuplungot. "

Jó magam például, igen mire jogosítványt szereztem, sőt, igen is tudtam kezelni az autót! Talán ennek nem evidensnek kéne lennie? Normális az, hogy a városi forgalomban valaki a forgalom helyett az autó kezelésével van elfoglalva? De, ha mégis, ami felháborító, akkor azt legyen szíves a külső sávban tenni!

De egyet remélek. Eljön az idő amikor talán ön is rutinos sofőr lesz és akkor megérti majd visszamenőleg ezt a cikket! Még egyszer, nem a tanulókkal van gond. Ha ott a T mindenki tudja, hogy miért bénázik!

Hiluxos 2009.05.06. 12:39:01

@Irise:

"hát nem is tudom,mert a történet alapján,amit B.T. írt, én is ott vagyok: ideges nőci, apu belekap a kormányba."

-Apuci belenyúl, akkor szépen megállsz egy alkalmas helyen, és átadod neki a kormányt.

-Ha meg éppen ő vezet, és bénázik, vagy szabálytalankodik, szólj rá!

-vagy nagyonösszevesztek, és elváltok, vagy rájön, hogy nem kell mindenbe beledumálni - ha nincs életveszély jobb otthon nyugodtan megbeszélni a dolgot, mint menet közben idegesíteni a másikat.

Thyby66 2009.05.06. 12:50:17

Látom nem egyformán értékeljük a cikket.
De nem feltevés, hanem tény, hogy sok esetben az anyuci akkor ülhet a kormányhoz, ha az apuci egyéb okból alkalmatlan a vezetésre.
Ezért rutinja kevés, a forgalom küzdelme mellett meg jobbról kapja az instrukciókat szerencsétlen.
Talán ha rendszeresen "engedélye" lenne a "főpilótától" magabiztosabb lenne, és a megfelelő rutin is megmaradna, ami az évek során csak sorvadt.
Ezek a sofőrök többsége, ha nincs mellette az észosztó, sokkal magabiztosabbak, és van esélye hogy egy idő után érezzék a forgalmat maguktól is. A képességek, nem egyformák, a kérdés hogy mi a követendő példa. Nem biztos hogy a jobb 1-en ülő az etalon!
Ha nincs segítség, elismerés, önbizalom/rutin sem lesz. Akkor tényleg maradjon a kétvégű vibrátor.
Több nőt ismerek, akik kiválóan vezetnek, érdekes módon egyik sem a férj mellett jutott el a megfelelő szintre. De nem is csak akkor vezethetett, mikor apuci a vendégségben felöntött a garatra, és csak hazafelé volt érvényes a jogsi.

29 Palms 2009.05.06. 12:54:45

Az a baj, hogy egy ilyen poszt mögé pillanatok alatt felsorakoznak kommentelők százai anyázni, mialatt a mindenkori autógyártás egyik legszebb gyöngyszeme szép lassan kiérdemesül 174 kommenttel... belsoseg.blog.hu/2009/04/28/mercit_csak_tiszta_forrasbol

AntiC4 2009.05.06. 12:57:53

Nagy öröm, hogy itt a tavasz, de sajnos ezzel együtt az idióták is előbújtak. Minden nap megteszem a Csepel-Hűvösvölgy utat oda-vissza. Télvíz idején, amikor esett-fújt-csúszott, lényegesen kevesebb idióta közlekedett. Ellenben tavasszal, előbújtak a nagykörmű, X5, Q7, vagy egyéb nagy kocsijú, mobilozó hölgyek, a reszkető mamák, a családi vasárnapi suvickolt Suzuki Wagonerpozitívval közlekedők. Mindannyiukat felé toleráns próbálok lenni, de a harmadik negyedik ökör barom (a mamáktól elnézést) után elszakad a cérna. Sajnos ezeket a fenti népeket mind ki kellene szedegetni a forgalomból. Azokat a háziorvosokat pedig, akik 85 éves rövidlátó remegő néniknek/bácsiknak meghosszabbítják a jogosítványát, kiküldeném ezek elé a sofőrök elé. Bevállalják? Lehet, hogy demagóg vagyok, de ez már benne volt az ujjamban.

kalandrover 2009.05.06. 13:17:23

Tibor!

Nálunk kellene veteményezni, ha azt megcsinálnád több értelme lenne, mint ez az ámokfutás.
Volt egy olyan baleset, hogy áll a mama a keresztnél, oszt valaki duddantott egyet. Ezt ő parancsnak vette, behaladt a kereszteződésbe, és eltiporta a busz.

Szóval csak így dudálgass! Ha meg más beléd váltana sávot, ne menj a holt terében, elkerülhető!

pxaba 2009.05.06. 13:18:01

@Irise: azt hiszem a te férjed is megérdemelne egy blogpostot:)

- a tanulóvezetőkkel előzékenynek kell lenni, az oktatóknak meg vezetni kellene tanítani, nem vizsgázni

- kanyarodáskor nem hülyeség előre indexelni, mert hátha a hülye mögötted lévő is fel tud készülni rá, esetleg a motoros, bringás nem áll be mögéd, amikro épp kanyarodsz, hanem nyugodtan megelőz

-soha, de soha nem nyúlunk bele senki vezetésébe! a volán az a söfőré!

amúgy meg tényleg bosszantó, hogy a forgalomfeltartó szabálytalanságokat nem veszik komolyan, figyeljétek meg, hogy hányan tudják rendesen használni az irányjelzőt egy körforgalomban
talán ha rendesen át lehetne haladni, és mindenki a megfelelő helyen tenné ki az indexet, akkor a körforlgalmak előtti idegesség miatt később nem akarná az ember behozni a lemaradást, nem később büntetne, mindenki nyugodtabb lenne
én magam lendületesen vezetek, gondolom rengetek szabálysértést követek el
de vannak alapvető dolgok, amiket fontosnak tartok:
irányjelző használata,
nagyforgalmú úton nem forgolódunk, hanem elmegyünk a következő kereszteződésig, még akkor is, ha szabályosan megtehetnénk egy út forgalmának megbénításával
idegesítenek engem a túl agresszív sofőrök is, a feleslegesen sávokat váltók, de legjobban azok, akik nem gondolnak a mögöttük jövők sokaságára, akik nem képesek felfogni, hogy kb olyan magatartást érdemes követni az utakon, amit ha mindeki követ, akkor az összforgalom gyorsabbá válik

Hiluxos 2009.05.06. 13:27:44

@kalandrover:

-dudálással a veszélyre hívjuk fel a figyelmet, mi mást lehet csinálni???
-kiordítasz az ablakon, hogy te ugyan már megálltál az egyirányúban, pedig te mentél be a jó végéről, de ő még mindig csak közeledik feléd

"Ha meg más beléd váltana sávot, ne menj a holt terében, elkerülhető! "

Sávváltásnál alap, hogy körülnéz valaki, mekkora egy személykocsi holttere??? miért nem vesz észre egy teherautót mellette - annyira pici, hogy eltűnik a holttérben, vagy pont az a gond, hogy nem lát mást magamellett, és úgy dönt, hogy odébblöki!

Glover 2009.05.06. 13:32:00

Kedves történetíró!

Csak annyit tudnék végszóba írni, hogy az az autós, aki egynél többször kell rádudáljon valakire az úton, az hagyja otthon az autóját, mert alkalmatlan a közlekedésre.

szeme közé, laposan! 2009.05.06. 13:33:00

Bocs bazmeg, de egy faszság, amit írtál. Legalábbis az elején. Aki nem megy 80-nal Budakeszin a kanyarban, mert fél annyival menni, inkább menjen 40-nel. De ezzel te is egyetértenél, ha egy ilyen gyakorlatlan pöcs kúrná telibe a szembesávban szabályosan közlekedő feleséged/anyukád/lányod, pusztán azért, mert éppen kocsiba ülni támadt kedve, nem? Az ilyen igenis menjen lassabban, max a hozzád hasonló überfasza sofőröket idegesíti, akit a forgalomba szart annak idején az anyja. A maradék kikerüli őket...

SsPL71 (törölt) 2009.05.06. 13:33:28

@mickeyknox: Akkor rakjon ki egy kibaszott nagy T betűt előre hátulra, hogy lássuk a gyakorlatlan balfaszokat.
Régen érdekes módon, nem esett ez nehezére a friss jogsisoknak, most mintha megszűnt volna ez a T betűs módi, csak az oktató kocsikon látom szinte.

Ja, mondjuk hülyén nézne ki a 400LE-s BMW-n a T betű, amit apu vett ballagási ajándéknak a friss jogsihoz. :)

Der_rosarote_Panther 2009.05.06. 13:33:46

Ne kiabálj, Adam, itt senki nem teszi. Ha nem világos: nyomd be a CAPS LOCK-ot! Kösz. A tanpályáan meg még ember nem tanult nmeg közlekedni, legfeljebb vezetni, de azt sem teljes magabiztossággal. Ugyan mutasson nekem valaki egy olyan embert, aki friss jogsival már tudott közlekedni, főleg nagyvárosban. Jó, Schumacherek meg Loeb-ök kivételével. És nem is nálunk a legrosszabb a helyzet, Belgiumban sokáig alanyi jogon járt a jogsi... Valahogy mégis sokkal kevesebb az erőszakos köcsög arrafelé.

akela1978 2009.05.06. 13:34:13

ugyanmár! Havi 1500-1800 km megyek Pesten (hétfőtől vasárnapig, ünnepnap, minden napszakban) és legkevésbe azok zavarnak akiket leírtál. Azoknak kell egy nagylófasz, akik azt hiszik, hogy csakis ők a királyok, ők mident jobban tudnak és csinálnak és az a típus, hogy húú, de leanyázom és mindenhol megírom ha véletlenül tenni kell valamit, hogy elkerüljek egy koccanást...
Ui: ha 30-as táblánál 40-nel megyek a 'kis' 3 ajtós suzukival dudálnak, villognak rám, bezzeg ha ugyanott a lesötített, fekete passattal 30 alatt nincs a mukkanás sem - na

SsPL71 (törölt) 2009.05.06. 13:45:18

@akela1978: "bezzeg ha ugyanott a lesötített, fekete passattal 30 alatt nincs a mukkanás sem - na"

Fúúú, te kemény lehetsz :)
Lúzer!

McK (törölt) 2009.05.06. 13:49:47

@Irise: Mindaddíg semmi gond,míg a Te kis hibáidat a forgalomban résztvevő rutinosabbak képesek megoldani.
A baj akkor van,amikor szemben is "te" jösz.
Amikor nincs meg a rutin,az érzék ahoz,hogy kettőtök közül valaki megoldja a szituációt.
Lehet hörögni Bende Úr írásán,de sajnos értem miről ír,és köze nincs ahoz,amit ítt többen írnak,hogy száguldozó,másik seggébe menős lenne.
Ezt honnan veszik?
Erről egy szó nem esett!
Viszont igenis létezik a kapaszkodósávval ellátott úton,70 -el a belsőben EGYEDÜL felfelé cammogó hölgy,akivel szemben lefelé,több száz méterről a szaggatott vonalat kihasználva előzésbe kezdett egy kisbusz,számítva arra,hogy majd a hölgy szépen jobbra tartási kötelezettségének eleget téve kisorol a kapaszkodósávba.

Ki lehet találni,mi történt.
Várom a tippeket.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.06. 13:51:02

Azé jó megjöttek azok, akikről a cikk szól...

Hosszu 2009.05.06. 13:51:23

Hááát bammmeg.

Ez nem semmi.
Vannak lassú, bizonytalan túlóvatos stb sofőrök?
Vannak.
Idegesít engem is?
Persze!
Állapottól függően kormányt püfölök, vagy csak átkozódok egy sort.
Megosztom mással a "kalandom"
Esetleg. Párom, haverok.
Ilyen alpári, demagóg, orbánviki stílusban?
Nem!!!!
Autós médium ügyvezető?
Ugyan már ne röhögtess!
Inkább monnyá le.

Egyszóval paraszt módon kommunikálsz édes öcsém.

SsPL71 (törölt) 2009.05.06. 13:52:02

@McK: Ööööö, át villant az agyán a kormány?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.06. 13:52:46

@McK: dehát szabályosan közlekedett a hölgy, és benne van a KRESZ-ben, hogy előzés közben nem akadályozhatod a szembejövőt...

lol

Hiluxos 2009.05.06. 13:55:38

@kolbászoszsömle:
A szabályban a lakot területen kívül a jobbratartás is benne van ( értsd több sávos úton a jobb szélső)
-miről is beszélünk???

Thyby66 2009.05.06. 13:57:28

@SsPL71:
Sajnos a "T" betű nem mindenkinek jelent valamit is.
Az oktató kocsikon elég feltűnő helyen van a jelzés, mégis figyelmen kívül hagyják sokan.
Kollégámra a vizsga órájában nyomták a kürtöt és integettek, mert nem tehette meg hogy 50 felett menjen, az X5-nek meg valszeg sietnie kellett.
Szerintem ehhez hasonló esetekről az oktatók tudnának mit mesélni. De azon kívül hogy "visszafogják" a tanítványt, mást nem tudnak tenni. A rosszabbik esetben,a tanonc, vizsga után fog elégtételt venni, mások kárára.
Van tökéletes megoldás?
Egyre kevesebb esélyt látok a javulásra, és egyre jobban utálok közlekedni, pedig valamikor imádtam autózni.

xy158 2009.05.06. 14:03:43

Szerintem a kedves szerző elmehet a sunyiba az ilyen pofátlan beszólásokkal. Hogy a bánatba szerezzen a szerencsétlen rutint a forgalomban?! Hál'istennek nem mindenki használja a kocsit napi 8 órában, és ezáltal nyilván kicsit lassabban reagálnak bizonyos helyzetekre, mint az olyan vérprofi sofőrök, mint a bunkó, aki ezt a posztot írta. Te nem voltál kezdő soha a forgalomban, mi? Egyszer sem keresgélted az egyest, igaz? Egek!
Álljál be egy alacsony szintű, akár csak nbIII-as focimeccsre, aztán ha kétszer kicseleznek, el vagy tiltva örökre a focipályától!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.06. 14:06:53

@Hiluxos: Mindenki a saját dógával kell foglalkozzon.

Nyanya tartson jobbra, de ha mégse, akkor meg ne előzzenek vele szembe.

Az, amelyik szembeelőz, az pont olyan, mint az a faszcimbátor, amelyik "énnemakadályozokme130-atmutatazóra" vagy az, amelyikhez ha szerinte túl közel mennek nekiáll fékezgetni, esetleg szembeelőz...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.06. 14:09:18

@edebacsi: ha valaki keresgéli az egyest, az ne vezessen a forgalomban.

Az gyakorolja az elindulást-megállást valami földúton, és gyakorolja addig, amíg nem megy neki biztonságosan, és gyorsan.

mtk001 2009.05.06. 14:09:18

Nagyon egyetértek !!!!
Végre valaki megírta !!!

Egyébként az M0-nál nagyon egyszerű a dolog : a leágazás az bizony útkereszteződés, tehát feloldó tábla nélkül is 110 onnan kezdve.

SsPL71 (törölt) 2009.05.06. 14:11:41

@Thyby66: Ha, csak dudálni tudott az X5 akkor az sem tud gyorsabban menni.
Ha, tudott volna akkor leelőzi nem?
Vagy egyenesbe le volt hegesztve a kormánya? :)
Taplók mindenhol vannak.
Szinte minden közlekedőnek volt már valamilyen story-ja.

Én a béna, lassú sofőröket, kikerülöm, vagy ha nem sikerül akkor utána viperával addig verem ameddig mozog. :)

Ameddig Bende Tibi dudálgat a nyanyáknak én addig le előzöm őket jobbról, vagy balról a szembejövőt a padkára kényszerítve, miközben az elüti a babakocsis gyalogost :)

Ha, a balfaszkodókkal előzékenykedünk meg türelmesek leszünk akkor megszokják ezt a reagálást és nem fejlődnek.
SZvsz, meg vegyék fel ők a forgalom ritmusát, akik meg nem képesek rá, előbb-utóbb úgy is megelégelik, hogy velük mindenki bunkó, és remélem el megy a kedvük a vezetéstől.
Hulljon a férgese!

Aki meg friss jogsis az jelezze valamilyen módon (gy.k. "T" betű) azokkal én is és mások is elnézőbbek leszünk.
Mi is voltunk tanulók.

szlan 2009.05.06. 14:12:29

Aki nem tud normális cikket írni, az pedig ne írjon cikket. Aki nem ismeri a helyesírás alapvető szabályait, az ne kommenteljen ide. A világ fehér és fekete, aki nem tökéletes valamiben, az ne is csinálja. Jam.

megszaLott · http://img23.imageshack.us/img23/6862/25ih.jpg 2009.05.06. 14:12:31

Én mint köcsög béjemvés, utálom az ilyen türelmetlen faszokat mint te. Mi van ha félnek, és kezdők? Be kell engedni őket és kész. Te meg vegyél be nyugtatót, nem születik mindenki Fittipaldinak!

pxaba 2009.05.06. 14:12:49

@kolbászoszsömle: nem közlekedett szabályosan, mert jobbratarts van nekimég ott is!

amúgy meg mindenki monnyon le, aki akadályozza a másikat
az is aki a buszsávban pofátlankodik előre, az is aki nem húzódik jobbra, amikor cammog a városban, és a robogós kénytelen ezért szabálytalanul, sőt balesetveszélyesen jobbról előzni, és az is aki nem indul el lendületesen egy pirosnál, mondván a következő lámpa úgyis megfogja, eszébe nem jutva, hogy lehet ő is aziylen balfasz ráérősek miatt szopott már tíz perce a lámpa mögött

Hiluxos 2009.05.06. 14:14:12

@kolbászoszsömle: Te azt írtad, hogy szabályos volt a hölgy! én erre reagáltam!

" Az, amelyik szembeelőz, az pont olyan, mint az a faszcimbátor, amelyik "énnemakadályozokme130-atmutatazóra" vagy az, amelyikhez ha szerinte túl közel mennek nekiáll fékezgetni "

-Ezek szimplán flusztráltak, és itt élik ki magukat. Aki szembeelőz az meg életveszélyes.

szlan 2009.05.06. 14:16:42

A nőkről annyit, hogy lehet, hogy bizonytalanabbak (ez se általános amúgy), de az biztos, hogy nem olyan agresszívek, mint a férfi sofőrök. Engem nő még nem szorított le mikor motoron ültem, nem akart elcsapni, nem mozdult rám direkt. Ezt férfiakról nem mondhatom el.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.06. 14:17:59

@pxaba: @Hiluxos: jóvanna!
Csak olvasgattam már ilyen blogokat, és gondoltam megelőzöm a csürhencset.
Sajnos nem írtam bele azt, hogy a fasznak előz, hiszen, csak 2 perccel fog előbb hazaérni, de mint látszik, így meg soha, stb.

:)

Bende Tibor 2009.05.06. 14:19:26

@hottentotta: Biztos attól van, hogy egy légtérben vagyunk a Velvettel.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.06. 14:21:09

@szlan: Engem viszont csak és kizárólag nő veszélyeztetett eddig.

Azzal, hogy néz, de nem lát, elindul, majd meggondolja magát, hogy országúton kb 5 méterre maga elé néz, azzal, hogy ha szembejövő jön fékez (a rutinosabbja csak a gázról veszi le a lábát), ha kanyart lát fékez, majd nyomja, mint a hülye stb.

pxaba 2009.05.06. 14:24:01

@szlan: engem nő akart megölni robogón, és mikor utánamentem lehetőséget adni, hogy elrebegjen egy bocsot, akkor neki állt feljebb, ha nem egy terhes nő ül a jobbegyen, tutti hogy a tükrét sem kell aznap tovább használnia

ráadásul figyeld csak meg, hányszor engednek be fiatal csajok, hányszor pofátlankodnak ők maguk eléd, és vonjál mérleget!

szerintetek mikor tanítják meg, hogy sávot váltqani gyorsítva, zöldre váltó lámánál lendületesen elindulva, kanyarodni indexelve, körforgalmat elhagyni indexelve, balrakanyarodó besorolósávnál csak a besorolósávban lassítva, autópályán a belső sávot előzésre használva, lassan menni külső sávban, sávot váltani indexelve, kerékpárossávon keresztül kanyarodva a kerékpárosnak elsőbbséget adva kell közlekedni?????

Cs. (törölt) 2009.05.06. 14:26:34

Az autópályák tájékoztató tábláin fel-feltűnik a felirat: "Jobbról előzni veszélyes". (ha ezt írja, elhiszem, mégiscsak nem nekem osztottak ilyen interaktív táblát, amire írkálhatok...)

A kommenteket olvasva viszont teljességgel elbizonytalanodtam.

1. Adjak igazat a kiírásnak és azt figyelem előtt tartva, türelemmel várjam meg, míg az előttem a lehetségesnél lassabban haladó felismeri, hogy neki nem kell a belső sávban menni?

vagy

2. Gondoljam azt, hogy inkább írták volna ki a táblára, hogy jobbra tarts és a fogam között mormogva, csúnyán átnézés közben előzzek jobbról?

Nehéz kérdés.

Én inkább esélyt adok a lassabnak, hátha gyorsan lehúzódik és én kellemesen csalódhatom benne.

McK (törölt) 2009.05.06. 14:27:42

@kolbászoszsömle: biztos,hogy szabályosan közlekedett?

Egészen biztos?

2009.05.06. 14:28:23

:)
Konstans vigyor ül a pofámon.
Tibor, Te nagyon nem vagy hülye. Valamelyik csajod diplomadolgozatához így anyagot gyűjteni...apám, le a kalappal:) Ebből már akármelyik szocio-punci kimutatja, hogy milyen a nagy magyar átlag... :)

Zsöminek, a Kolbászoséktól meg üzenem (nem haraggal), hogy valószínűleg még mindig az oviban megszerzett matchboxokkal jár, vagy tankkal, vagy qva fiatal és nem tapasztalta meg, hogy valaki erősebb nála.
Majd fogja.
Vagy nem elég okos ahhoz, hogy adott szituációban engedjen...de erre gondolni sem szabad :)

Irisnek, illetve a párjának, aki neveli a mazsolákat: ha véletlenül a barátnőm mögé érve követné el a mögérontós-befékezős-rádudálós-rávillogós (népnevelős) figurát, de én is ott ülök a kocsiban, és nem ítélem jogosnak a rendreutasítást, akkor szép nyugodtan, komótosan ki fogok szállni a kocsiból, hátraballagok, letördelem a tükreit és feldugdosom az orrocskájába...Esetleg az antennát is.
Kell ez neked...?

Hiluxos 2009.05.06. 14:30:55

@pxaba:

-Szerinted ezt csak nők csinálják?

Begérke 2009.05.06. 14:32:11

A cikk tartalmával teljesen egyetértek, a stílusával nem.

Szerintem legjobban a másik figyelembevétele hiányzik a magyar közlekedésből és ez legalább 50%-ban a vezetni nem tudás következménye. (A másik 50% meg simán bunkó).

Elvégre hogyan lehetne figyelni a másikra, ha még a 3 pedél is gondot okoz?

Kedvenceim:
- Országúton 75-tel megy, de a forgalmas faluban is, így egymást előzgetjük, ha gyakran vannak falvak.
- Országúton egyenes szakaszon 120-szal megy, kanyarban 70-nel, mert ott nem elég a gáz nyomása.
- Balra kanyarodna ki alárendelt útról, ezért mögötte 15 kocsi, mert nem húzódik a felezóvonal mellé, hogy a jobbra kanyarodók elférjenek. Amikor rádudálok, megsértődik.
- A kétsávos körforgalomban nem mer besorolni a belső sávba, ezért 15 kocsi áll a jobb oldali sávban és 0-1 a belsőben a behajtás előtt (l. Érd, 6-os, 7-es kereszteződése)
- Nem ismeri a jobbkézszabályt.

pxaba 2009.05.06. 14:32:56

@Cs.: szoktam úgy járni, megyek gyorsan az autópályán, a sebességet kivevén szabályosan, mindig visszatérve a külsőbe, igenám, de utolárek egy magányos belsősávost, aki mikor már melléérnék ráhökken, hogy ki kellene jönni...
nehéz ügy
ezért inkább messziről mögémegyek a belsőbe, és messziről előbb az indexszel, majd a reflektorral, utóbb dudával, végül lökhárítóval (na ez tulzás:-) adom tudtára, hogy mogotte vagyok.
Kicsit lassabb megoldás, de kevésbé balesetveszélyes, mint elhaladni mellette.
Amúgy a kedvencem autópályán:
megyek 140-150-el, Lexus 155-el lenyom, pár kilométerrel később 120-al óvatoskodik három kamion mellett, lendületből megelőzöm, és így megy sok tíz kilométeren keresztül.
Sosem értettem, miért jó sokáig menni a kamionok mellett.... inkább gyorsítok, ha előznöm kell, mert annál kevesebb ideig vagyok előzésben.

pxaba 2009.05.06. 14:34:48

@Hiluxos: nem, ezt nemcsak nők csinálják, a robogós storiban ffiak nők egyaránt benne vannak, de az igazán pofátlan tolakodást nők tudják elkövetni

redriot77 2009.05.06. 14:35:40

Bende és elvtársai: eszembe jutott egy régi történet. Vagy öt éve a hétkerben csorogtam egy keskeny egyirányú utcában. Két-három kocsival előttem bordó Mercedes megáll. Az út közepén. Roma nagymama kiszáll, házba be. Kocsiból még két olyan 190 centis, 110-120 kilós roma srác kiszállt, rágyújtott, beszélgetett, mintha . Mögöttük csinos sor képződött olyan 3 perc alatt. Ekkor nagymama visszajött, mindenki beült a szép új Mercedesbe, és angolosan távoztak.

A három percet mindenki úgy ülte végig a kocsijában, mintha a templomban lett volna. Egy anyázás, egy dudálás nem volt. Mindenki ki tudta várni azt az időt.

Aki dudál és villog a suzukisra, aki 60 megengedett helyett csak hetvennel megy, az legközelebb ilyen helyzetben se legyen málé, menjen oda a latinokhoz, emberkedjen velük is!

szlan 2009.05.06. 14:35:42

@pxaba: vonok én mérleget szívesen. Nyilván sokat közlekedünk mindketten és nyilván volt már olyan helyzet mindkettőnk életében, mikor egy női sofőr veszélyeztetett. Ugyanakkor férfi sofőrökkel sokkal többször akadok össze és sokkal de sokkal többször van konfliktusom. Addig nem baj ez, míg valamelyikünk kicsit hibázik és a másik korrigál. De jellemzően a férfiak azok, akik a korábbi sérelmeket megpróbálják megtorolni, akik nyomják a dudát ha épp türelmetlenek ok nélkül is akár, akik DIREKT, SZÁNT SZÁNDÉKKAL teremtenek veszélyhelyzetet (egy nő bemegy az egyirányú utcába szemből, mert figyelmetlen. Egy férfi megteszi, mert úgy gyorsabban eljut oda ahova igyekszik). Az az érzésem, hogy ha csak női vezetők lennének, a forgalom ugyan jóval lassabb lenne, de a legsúlyosabb baleset a koccanás volna. Mondom ezt úgy, hogy jómagam is férfi vagyok és tudom, milyen nehéz szemet hunyni más bénázása fölött időnként, főleg, ha minket veszélyeztet vele.
Ez a poszt viszont egy frusztrált ember kifakadása és teljesen értelmetlen. Az ilyeneken túl kell lépni. Senki nem születik kormánykerékkel a kezében és az, hogy valaki nem tízezer kilométereket vezet le egy évben, még nem jelenti, hogy neki nincs joga autóval közlekedni. Ha nincs hozzá akkora tehetsége mint egyes autós újságíróknak, attól még vezessen ha szeret és akar. Nyilván mindannyian másban vagyunk jók és abban se egyformán.

vallerGPS 2009.05.06. 14:35:57

Kedves Bende "úr"!

Vajon akkor is ilyen ál-felsőbbrendő, arrogáns, és lefitymáló módon közelekedne, ha magassága meghaladná a 165 cm-t?

Netalántán akkor egy normális méretű autó is megtenni, nem kéne SUV-ban ülnie?

Hiluxos 2009.05.06. 14:36:34

@pxaba:
" de az igazán pofátlan tolakodást nők tudják elkövetni "

no ez teljesen igaz - és ha megkérded, hogy ez meg mivolt, akkor elküld melegebb éghajlatra

Thyby66 2009.05.06. 14:39:26

@SsPL71:
"Ha, a balfaszkodókkal előzékenykedünk meg türelmesek leszünk akkor megszokják ezt a reagálást és nem fejlődnek. "

Ezzel tökéletesen egyetértek. Csak veszélytelen módon nehéz őket büntetni, és jogunk sincs hozzá. Pedig sok esetben megteszem a magam módján hátha leesik neki a tantusz. Akinek lenne, a felettese által kijelölt zónában intézkedést foganatosít(ez a mondat nagyon tetszik).
A "T" jelzés sajnos sok esetben nem is a friss jogsisnak kellene, a legtöbb balféknek már be is van sárgulva.
Egy barátom említette egyszer: Kétféle sofőr van, aki vigyáz másokra, és akire állandóan vigyázni kell.
Sajnos az utóbbiból van több, és fel sem tűnik nekik, hogy nem rajtuk múlt hogy épségben hazaértek. Én ezzel a szemlélettel közlekedek, hátha nagyobbak a túlélési esélyeim, pedig nem gazdaságos üzemmódra vagyok behangolva, meg a járgány sem.

pxaba 2009.05.06. 14:45:23

@vallerGPS: szegény bende, amíg bx-e volt az volt a baj, most a suvja miatt csesztetik, szavazzunk bendének valami autót, és vegyük meg neki:)
én beszállok egy ezressel!

Hiluxos 2009.05.06. 14:46:21

@Thyby66:
"Kétféle sofőr van, aki vigyáz másokra, és akire állandóan vigyázni kell."

anno az oktatóm mondta, hogy egy balesethez általában 2 fél kell, és a kresz akárkit hoz ki hibásnak, az esetek zömében nincs kizárolagosan hibás. - és teljesen igaza volt.

Cs. (törölt) 2009.05.06. 14:46:50

@Thyby66:

"Csak veszélytelen módon nehéz őket büntetni, és jogunk sincs hozzá. Pedig sok esetben megteszem a magam módján hátha leesik neki a tantusz"

Ha az alanynak lenne érzéke/tudása a közlekedéshez, nem kerülne olyan szituációba, hogy neked, vagy másnak eszébe jutna, hogy "büntesse".

Azaz az egésszel nem érsz el semmit. (pontosabban azt nem, amit szeretnél elérni)

henrik77 2009.05.06. 14:49:36

Valsagban elunk, egymas utan vesziti mindenki munkajat, kenyeret, foggal korommel ragaszkodik mindenki ahhoz, ami eppen van. A *szerzo*(ujsagirast sohasem tanult) volt a soros, erre a hetre valoszinuleg nem tudott mast, megirta hat egy szep napjat. Barcsak ne tette volna! Stilusa szornyu. Szubjektiv, tragar. A tartalom nem mond semmi ujat, ezeket a dolgokat mindenki tudta eddig is. Valtozas nem ettol lesz a kozlekedesben.
A szerkesztosegben a tobbiek valoszinuleg kisse kabanak ereztek magukat igy unnepek utan, nem neztek meg, biztosan jo lesz. Nagyokos meg a kommentek szama alapjan kapja a fizeteset?!...

szakmernok 2009.05.06. 14:49:37

Dugd te anyád akármelyik nyilásába amire most gondolok. De te egy fasza csávó vagy. Rád biztosan nem dudálnak, mert te tudsz és neked kitűnőek a reflexeid. Rohadj meg ott ahol vagy.

SsPL71 (törölt) 2009.05.06. 14:52:25

Én büntetni nem akarok senkit.
Bünteti majd, szvsz az ilyen autósokat az élet más területe.

pxaba 2009.05.06. 14:52:59

@szakmernok: a te stílusod azért sokkal rosszabb, te személyeskedsz, a bende általában beszél a balfaszokról! Talán érintett vagy?

LFS 2009.05.06. 14:54:16

Véleményem szerint a cikkíró alkalmatlan a közösségi közlekedésre.

SsPL71 (törölt) 2009.05.06. 14:55:29

@Begérke: "- A kétsávos körforgalomban nem mer besorolni a belső sávba, ezért 15 kocsi áll a jobb oldali sávban és 0-1 a belsőben a behajtás előtt (l. Érd, 6-os, 7-es kereszteződése)"

Ezt nem értem, én is ott közlekedek minden nap, mire gondolsz?

Pityorka1 2009.05.06. 14:55:37

A cikkíró hülye, arrogáns seggfej. (Még ha igaza is van pár dologban.)

vallerGPS 2009.05.06. 14:58:20

Ez a vibrátorors lezárás meg borzalmasan alacsony szinvonaló, nem TC címplapra való...

SsPL71 (törölt) 2009.05.06. 14:59:40

@SsPL71: "Ezt nem értem, én is ott közlekedek minden nap, mire gondolsz?"

Közben rájöttem :D

szakmernok 2009.05.06. 15:00:17

Ha ő személyeskedhet más anyjával, feleségével had lehessen már nekem is. Bende azt írja, hogy akire havonta több mint egyszer dudálnak rá az menjen akármi mással csak ne autóval. Milyen jogon mondja ezt. És igen olykor rám is dudálnak az emberek. Miért? Mert ember vagyok és néha tévedek. Bele sem merek gondolni mi lenne ha a cikk írója Rómában vagy Kina valamelyik nagyvárosában vezetne. Beleőrülne.

Carfan 2009.05.06. 15:02:35

A cikk stílusával lehet vitatkozni, de a probléma amit érint igenis valós. Magyarországon a vezetés oktatás színvonala a béka segge alatt van.
Sohasem felejtem el amikor egy kedves 40es nő tanuló társam kb az 50. óránál fékezés nélkül száguldott volna el a stop tábla mellett, amikor is az oktató fékezett és megkérdezte, hogy itt ugyan kinek van elsőbbsége. A nő bátortalanul válaszolt, hogy nekünk. Erre az oktató halál nyugodtan csak ennyit mondtott: nem, nem nekünk stop tábla volt. És másnap sikeres vizsgát tett...
Sok hozzászóló nagyon feketén és fehéren látja a kérdést. Az ilyen antitálentumok nem csak az agresszív dudáló villogó barmokat veszélyeztetik, hanem mindenkit aki csak él és mozog az úton biciklisávon járdán stb.
Az igaz, hogy valahol gyakorlatot kell szerezni, de ezt ne a legforgalmasabb közúton szerezze már meg. Igenis amíg valaki nem tudja magabiztosan kezelni az autót addig a rutinpályáról se engedjék ki. Ha ez valakinél 100 órát vesz igénybe, akkor fizesse meg a bénaságát. A forgalmi vizsgánál szintúgy. Aki alapvető szinten nem tudja kezelni az autót és nem tud reagálni a forgalmi helyzetekre ne kapjon jogosítványt, amíg el nem éri egy bizonyos szintet.

szakmernok 2009.05.06. 15:04:10

@pxaba: Egyébként soha nem példálózok más anyjával. De ez a senkiháza felbosszantott.De ha azt mondjuk hogy sok a baleset a piszmogó, tezse-tosza, indokolatlanul lassan haladó vezetők miatt, akkor mi a helyzet a szabálytalankodó, mások számára életveszélyes helyzeteket teremtő, agresszív vezetőkkel?
Ennek a Bendének a tolerancia ismeretlen szó. Ja és én soha nem dudálok a másik vezetőre.

pxaba 2009.05.06. 15:04:15

@szakmernok: hirdessünk meg egy bendéredudáló mozgalmat, és akko rátszokik a békávéra!

szlan 2009.05.06. 15:06:44

@pxaba:

Neked balfaszok. A cikkírónak balfaszok. Ismerek egy srácot, egykori versenyző, hozzá képest te és a cikk írója is balfaszok vagytok közúton. Nem értem én ezt. Mindannyian hibázunk és mindenkinél van jobb sofőr, miért kell ezt ennyire túllihegni?

pxaba 2009.05.06. 15:14:37

@szlan: az hogy valaki autóversenyző , az csak egy része a vezetáésnek, versenyző lehetsz jogsi nélkül is, versenyző lehetsz sok pénzzel is, azt meg nem tudhatod, hogy én versenyeztem, vagy versenyzek e....
bevallom, én is szoktam hibázni, kb mind a három négyre emléxem, és egy életre megejgyeztem. Most persze azokra gondolok, amikor nem én korrigáltam saját balfékségem.
De ha azt számolom, hogy életemben egyszer nem adtam meg, egy újonnan kitatlált jobbkezet, és nekem hányszor kellett megadni a balkezet, hogy hány olyan kereszteződést tudok, ahová érdemes lenne menni, ha véletlen lerombolnám az autóm bal elejét...
akkor a mérleg még elég jó
újra csak azt tudom mondani, hogy mindenki képzelje magát maga mögé, ha bosszankodna, akkor balfasz, ha feltartaná magát akkor is balfasz, ha mindenki hasonlóan vezetne, és ettől lassabb lenne a forgalom, akkor is balfasz.
Ez nem azon múlik, hogy a Nagyszőlős utca végén 50-el, vagy 70-el kanyarodsz a Budaörsi útra.

Raging_Bull 2009.05.06. 15:25:54

Egyrészt aránylag gyenge nálunk a közösségi szellem. Úgy általában hajlamosak vagyunk szarni azokra a dolgokra amelyek kívül esnek a mikrovilágunkon. Valahogy így lehetnek a közlekedéssel is azok akik nem fogják fel, hogy amikor autóba ülnek akkor egy folyamatosan mozgó és VESZÉLYES rendszer részei. Például mindaddig ügyesnek hiszi magát az összes vezetés közben folyamatosan telefonáló és sms-t író, ostoba picsa és férfi megfelelője, amíg fel nem csavarodik valami kemény és masszív tárgyra. De az se jobb ha ezen okból kifolyólag megy 38 km/h-val a belső sávban. De ha a következő pirosnál kiszállnék és lebasznék neki egy hatalmas fülest, akkor biztos meg lenne sértődve. Neki ahhoz volt kedve, nekem meg ehhez. Lehet, hogy most hüppög néhány "de ha nekem ahhoz van kedvem" ember, csak a lényeg, hogy vezetés közben mindenkinek a vezetéshez legyen kedve elsősorban. Adott estben le lehet zavarni egy 10 mp-es hívást, de bármilyen közlekedési helyzetben bármennyit nem lehet pofázni a telefonba. Ültem már a jobb 1-ben egy ilyen bármikor bármennyit csaj mellett. És azóta tudom, hogy ha jön a masszív tereptárgy, durran a légzsák és égett szagot érzel akkor nem biztos, hogy az autó gyulladt ki. A kirobbanó légzsáknak is nagyon büdi, égett szaga van.
Ha vezetés közben mindenki egy fokkal többet foglalkozna a környezetével és nem csak saját faszságaival, akkor előrébb lennénk. Többen mennénk át egy zöld lámpán, jobban lehetne haladni a belső sávban, legyen szó városról vagy autópályáról. Egy sima jobbkezes kereszteződés problematikájáról és egyéb anomáliákról már nem is beszélve.
Szerintem vezetni nem alanyi jog, az baszna be ha ingyenessé tennék a tanfolyamot.
Abban pedig ne is reménykedjetek, hogy azok akiknek kellene, meg fogják nevelni a parasztokat. A sokat szidott kommunizmusban voltak oktatófilmek, most meg lófasz van. Meg ugye traffipax, melyet sokan összekevernek az Excaliburral. A baj, hogy ők mind rendőri vezetők, szóval baszhatjuk.
De! "Magad uram, ha szolgád nincs"
Létezik az internet, vannak videómegosztó portálok. Fórumozik itt sok ember, van néhány kollégája a szerkesztőségnek akik szintén érintettek a témában. Össze kell gyűjteni azokat a sokat emlegetett szituációkat és emberi balfaszságokat amelyek borzolják az idegeinket. Néhány, a számítógépes animációhoz és a videózáshoz értő ember pedig társadalmi munkában csinál amatőr oktatófilm sorozatot. Nem csilli-villit, hanem célszerűt. És mehet fel a Youtube-ra. Ha fölösleges videókat és azok linkjeit tudjuk másoknak küldözgetni, akkor ezt miért nem? A lényeg, hogy minél többen lássák. Hátha néhányan elgondolkodnának magukon.

Ehhez tényleg annyi kell, hogy néhány ember hajlandó legyen rá némi időt szakítani.

Ez olyan alulról jövő társadalmi kezdeményezés lenne. Olyan európai, meg olyan......mit is szoktak még mondani?

De a lényeg, hogy felülről szinte kizárólag a hülyeség jön 19 éve, szóval onnan hiába vártok megoldások.

Éhesló 2009.05.06. 15:26:40

Teljesen egyetértek a cikkíróval.
Sünt minden szerencsétlenkedő baromnak!

McK (törölt) 2009.05.06. 15:30:10

Nah..a nagy érdeklődésre való tekintettel megmondom a választ...:D

Hölgyemény a BELSŐBEN haladva ÁLLÓRA FÉKEZTE autóját,és rémült szemmel nézte a közeledőket..
Egyetlen kormánymozdulat,no meg a kresz ismerete a jobbratartási kötelezettségről elég lett volna,hogy mindannyian lassítás nélkül haladhassunk tova,ehelyett nekem kellett lehúzodva a szalagkorlátra helyet csinálnom a kisbusznak,aki joggal hihette,hogy a csaj kimegy majd a külsőbe ,szabály szerint.
Én szerelvénnyel csalinkázva kellett elengedjem a padkán a kisbuszt,azaz én kellett kivédjem más hülyeségét.
Erről beszéltem.
Ha történetesen az én autómban is egy ilyen "remek helyzetfelismerő képességű" hegyén ül,mint itt a hölgy..gyászhír rovat van másnap.
Pedíg ő is csak vezetni akar..DE NEM TUD,AZ ISTENÉRT,NEM TUD!

Giggs 2009.05.06. 15:30:56

Gratulálok a szerzőnek!

Ráismerek benne azokra a gyökerekre, akikiket előszeretettel szoktam szivatni. Aki azt hiszi Ő a vezetés csúcsa, mindenki más takarodjon az útról ha Ő valamerre menni akar.
Tudod mekkorákat szoktam röhögni rajtuk, amikor megcsinálom azt a viccet velük, hogy a 20%-os emelkedőn megállok, és aztán nézem a tükörben amint próbál elindulni?
Mit érsz el azzal, hogy a másik seggébe mész? Annyit, hogy ideges lesz, hibázni fog, na akkor fog aztán feltartani. Mindenki máshogy vezet, ez van.
Lassan megy? Na és? Ha olyan nagy spiler vagy be fogod hozni a késést.

ui: Egyébként, ők meg lehet, hogy azért fognak fikázni Téged, mert az Kolosy tér és Kolosi! :-)

McK (törölt) 2009.05.06. 15:36:24

A kuplungcsúsztatósra visszatérve..
Akinek az autó vezetése olyan szinten tart,hogy ez is problémát jelent,annak a forgalomban nincs helye,az elindulást,sebességváltást nem a forgalomban kell tanulgatni,ha ez nem megy,kell venni plusz órákat.
És a legszomorúbb...itthon a jogosítvány megléte nem jelenti azt,hogy valaki legalább alapfokon tud vezetni.
Azt jelenti,hogy betanították neki a vizsgaútvonalat.
Ami botrányos,ugyanis fogalma nincs,minek teszi ki magát,és közlekedő társait.
Egy évig én KÖTELEZŐVÉ tenném a T-betűt az autón,friss jogsival.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.06. 15:36:35

@Giggs: "Tudod mekkorákat szoktam röhögni rajtuk, amikor megcsinálom azt a viccet velük, hogy a 20%-os emelkedőn megállok, és aztán nézem a tükörben amint próbál elindulni?"

Neked meg a kurvaanyád...

McK (törölt) 2009.05.06. 15:38:50

@Giggs: Te..két kérdésem lenne.
Hol láttál a cikkben olyat,hogy bárkinek is a seggébe ment volna?
Biztos viccesnek érzed a mókádat,de nem verték még ki ezért a fogad?
Mert előbb utóbb ki fogják..

kalandrover 2009.05.06. 15:39:44

@pxaba:

"Sosem értettem, miért jó sokáig menni a kamionok mellett.... inkább gyorsítok, ha előznöm kell, mert annál kevesebb ideig vagyok előzésben. "

Megmondom: Öngyi akar lenni. Kamion kerekiben 10 bár túlnyomás van, ha mellette ferobban, akkor biztos halál. Én ezért várom meg még az előttem lévő elmegy a kamion mellett, és csak ezután húzok el mellette én gyorsan.:-)

Dorombolo 2009.05.06. 15:40:34

Nő vagyok, 32 éve vezetek, minimum 500.000 km van mögöttem, pedig nem vagyok sofőr. Tehát régen tanultam ez is tény. Viszont. anno 1 évik kötelező volt a T betűt hordanem! Szegény édesapám - nyugodjék békében - rendőr volt és nem engedett anélkül vezetni. Mit mondja, 1 évig naponta ingáztam a Dombóvár-Pécs útvonalon, hóban, jégben, esőben, és megtanultam a szakmát.
Gyakorolni,gyakorolni,gyakorolni és akkor nincs tipródás.
Ja! Akinek jogsija van, az is vehet ám pót-órákat, ha nem érzi biztonságban magát a vezetőülésben, vagy netán a a többiek a kocsiban, és legfőképp mi, itt körülötte az úton!!!

@El Topo (Sgt. Elias): Németországban. 5 perc alatt. Nem is értettem hogy érhet oda ennyi idő alatt.

szakmernok 2009.05.06. 15:42:34

@pxaba: Itt azon van a hangsúly hogy mind emberek vagyunk és mind mások. Vannak akik a vezetésben, mások pedig másban jók. Ne bántsuk azokat akik nem olyan szinten vannak, mint Bende vagy a többi spíler. Senki nem akar szándékosan balasetet okozni. Képzeljük el azt a helyzetet amikor egy vezető belekerül egy számára ismeretlen helyzetbe.Na ilyen helyzetben mindenki lehet és mindenki tétovázhat.

szakmernok 2009.05.06. 15:43:36

VÁRNÁM MÁR BENDE ÚR HOZZÁSZÓLÁSÁT IS A TÉMÁHOZ.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.06. 15:45:44

@szakmernok: Belekerül egy ismeretlen helyzetbe:

-kanyar;
-előzés;
-sávváltás;
-lámpa.

McK (törölt) 2009.05.06. 15:48:05

Földvár,3 rendőrlámpa egymáson.
Ment elöl egy G astra kis suhancokkal,széles zene hangoskerék,fa hátsószárny,sportkipuff repedtfazék hangal...
Előttem egy S40 Volvo,mögötte én egy szerelvénnyel.
6-os főút,ugye..90-el mentünk,a Volvós előzésbe kezdett,index,mellésorol.
Astra visszavált,go...Volvo vissza mögé.
Ez még kétszer megismétlődött,de a végén már csak 80-al mentünk,vihogtak bennt hátrafelé fordulva a taknyos kölkök.
No de jött a lámpa Földváron..
A lámpánál már állt egy kamion,mindannyian megálltunk mögötte.
Volvoból kiszált egy srác,előrecammogott,no kiabálás,ajtó kinyit,egy óriásit bevert a kisgyereknek,visszacsukta az ajtót és visszült a Volvóba.
Hugyoztam a röhögéstől.
Astra félreállt,ahogy sor elindult kis csávó cseppet sem vigyorogva törölgette vérző orrát..
Azt gondolom,ritkán érzem azt,hogy valahol az élet mégis igazságos..:D
Ez egy ilyen eset volt.

subtotal 2009.05.06. 15:48:17

@kalandrover: most erre mit lehet mondani? Ha szerinted a dudáló volt a hibás, akkor nemcsak a kivasalttal, veled is baj van.

Véé 2009.05.06. 15:49:49

Én létrehoznék egy olyan úthálózatot ahol nincsenek szabályok. Se elsőbbség, se sebesség, se ellenőrzés, semmi. És mentők meg tűzoltók sincsenek. És a posztíróhoz hasonló összes nagyképű saját felelősségre használhatná siettében. Néha kiülnék nézni.

Dorombolo 2009.05.06. 15:52:10

@szakmernok:
Igazad van ez is egy szempont. Pl. Németországban a hét végén a kamionokat felváltják a szuperjárgányokban ülő 70-80 évesek. mennek unokát látogatni. A kamionok tempójával. Még jó, hogy kisebbek s gyorsabban ki lehet kerülni őket, és nem előzik egymást 5 km-es sebességkülönbséggel.

Ettől még jó lenne tényleg megtanulni vezetni, mielőtt kimerészkednek az útra.
Mondom én, aki a 18 éves lányomat is megtanítottam erre, és állítom, friss jogosítvánnyal, határozottan, prímán, óvatosan, ugyanakkor céltudatosan vezet.
(Most éppen jobbkormányos helyen, jobbkormányos autót. Azért azt várom júniousban, ihhon mit ad majd elő...)

McK (törölt) 2009.05.06. 15:52:58

Sznobok vagyunk,az a baj.
Itt mindenki előzékeny,nem megy tartósan a belsőben,senkire nem dudál rá,nem hajt gyorsan..

Akkor ki az a sok fasz,akikkel én találkozok?

Álszentek vagyunk emberek.
Nem kicsit.

Carfan 2009.05.06. 15:53:25

@McK: Ez teljes mértékben így van. Aki nem képes autót vezetni az tényleg inkább adja fel, vagy gyakorolja addig, amíg nem megy egy elvárható alapfokú szinten. Szomorú, hogy alanyi jog ként tekintünk a jogosítványra. Pedig igencsak veszélyes üzem. Akit fusztrál a vezetés menjen pszichológushoz, gyakoroljon vidéki utakon, ha már az oktatás olyan amilyen. De kár felcsattanni, hogy mindenki bunkó aki próbál normálisan közlekedni. Pl én sem közlekedem agresszíven, de attól még az Ignises papa nyugodt szívvel rámhúzta egyszer a kormányt. Amikor dudáltam (a baleset elkerülése érdekében nem taplóságból) még neki állt feljebb. A vezetni nem tudó emberek legalább annyira veszélyesek sőt szerintem veszélyesebbek, mint a nyomulós emberkék. Pl engem BMW-s még nem sodort soha balesetveszélyes helyzet közelébe sem, hiába a sztereotípisa, sőt mivel általában olyan emberek vesznek BMW-t akik tudnak és szeretnek vezetni sokszor előbb elengednek , mint pár fusztrált kisautós. Szóval érdemes kicsit átgondolni ki balesetveszélyes és ki nem.

SsPL71 (törölt) 2009.05.06. 15:54:29

@Véé: Van ilyen, nem is tudom melyik országban, itt olvastam róla valamelyik blog bejegyzésben.
Képzeld megoldják az emberek az ilyen körülményeket is.

kalandrover 2009.05.06. 15:55:01

@subtotal:

Ez igaz lehet, mert 20 év alatt kétszer sikerült megnyomnom a dudát, az egyik véletlen volt, kormánytekerés közben.:-)

Bennem van a hiba, bár még így sem jött nekem senki.

szakmernok 2009.05.06. 15:55:32

@kolbászoszsömle: Jó legyen nektek menjen a francba az összes nálatok lassabb, óvatosabb és igen mondjuk ki gynegébb tudásu vezető. Biciklit nekik.
Bende meg egy fasza csávó.

Dorombolo 2009.05.06. 15:55:44

@Véé: Miért nagyképű? Nem a szabályok betartást kérte számon, hanem az ellenkezőjét, a KRESZ ismeretében.
El lehet olvasni a posztot is és KRESZ-t is ismét.
(Ugye, a forgalmat indokolatlanul nem lehet feltartani pl.)
a befejező szakaszt én is lehagytam volna a cikkből. Még csak nem is jópofa, hanem alpári. De ettől a lényeg - igaz. Szerintem...

subtotal 2009.05.06. 15:56:51

@Balchee74: és neked? ahelyett hogy le sem szarnád?

Neil Blender 2009.05.06. 15:56:51

@McK: =))))

en is lattam egy hasonlo esetet sarga tunying swifttel. De ott epp nem a sofort verte meg a csavo hanem egy egeszsegeset rugott a kocsi oldalaba horpadasig. Meg is erdemelte a kis kancso, 2 sav kozott ment vegig direkt 40ennel a vacin, csak ugy lehetett elozni ha zarovonalon keresztul mentel...

McK (törölt) 2009.05.06. 15:58:28

A másik pedíg a 20 éve vezetek vazz nagyon tudok..aha..
Van szerencsém látni,a többség,aki azt hiszi magáról,hogy naggggggyan jól vezet,mit művel egy próbakörön...botrány.
De én azt mondom..nézd meg az autóját,és tudod kivel van dolgod.
És az igaz a hülye streetracerektől kezdve a kalapos hülyékig mindenkire.
Amikor a légzsákos kormánytól 15 centire van a feje,napszemcsiben,és épp rúzsozva telefonál..áhh,kár is beszélni róla.

Dorombolo 2009.05.06. 16:00:31

@McK: Vagy nem. Én maximálisan betartom a szabályokat - ha lehet. (Mert nem mindig lehet.)
Ha néha bennfelejtem magam a belső sávban és kivillognak, bocsánatot kérek, hogy nem figyeltem. Ha beengednek, megköszönöm, ha valakinek sietős, beengedem, elengedem.
nem hajtok túl gyorsan, mert sokba kerülhet, de kihasználom a lehetőségeket, ha lehet menni megyek, nem cammogok.
Ha eltévedtem, nem akadályozom a forgalmat, nem kavarok, továbbmegyek és szabályosan fordulok vissza.

Életemben 1x (!!!!) használtam szándékosan és céllal a dudát. (Jó, volt, hogy véletlenül rányúltam, de álló helyzetben!!!)
Elfogadható vagyok?

Dorombolo 2009.05.06. 16:03:52

@McK: A napszemcsivel mi a bajod? Spec. abban jobban lehet látni nyáron. Vagy ennyire szőke nő lennék, hogy ezt is rosszul tudom?

Véé 2009.05.06. 16:07:25

@SsPL71: Érdekelne, keresd már meg a kedvemért;)

Damavend 2009.05.06. 16:07:39

Budakeszi= délnyugat,Dány=északkelet,pont fordítva,mint ahogy a posztíró írta.
Egyébként az oly' sokat agyondemokráciázott USA-ban ennél sokkal rosszabb a helyzet, ott mindenki úgy vezet állandóan ,mint itt az említett 7végén. Sajna nincs mit tenni,viszont nem csak a gyorshajtókat kellene büntetni,aki lassan megy ugyanúgy balesetveszélyes.

Neil Blender 2009.05.06. 16:07:43

Winkler altal irt motoros balesetes posztban mar leirtam. En pont a Bende altal korulirt emberektol felek.

Ezek az emberek ha veszhelyzetbe kerulnek akkor 99,99% hogy nem a helyes dontest fogjak meghozni. A normal forgalomban nem kepesek boldohulni, teszem azt mit csinalnak orszaguton mondjuk heves esoben? nem is akarom tudni.

Baratnom abszolut nem jo vezeto, van jogsija kb veszhelyzetben hasznalja. Felmerte, hogy nem kepes egyszerre sok helyre figyelni igy nem erolteti a dolgot. Ha veszhelyzet van, muszaj akkor vezet, ha nem akkor public transportation. Ezeknek az embereknek is be kene latni ezt.

Az itt szajalo osszes ultra elozekeny sofornek meg kivanom hogy ragadjon be mondjuk egy 50-60kmre egy forgalmas kozuton egy 40el kozlekedo ember moge. kivancsi lennek hogy az eletben tenylegesen ki mennyire lenne elnezo. A hvgn Szilvasvaradtol Egerig 40 km oraval mentem egy oregur mogott 30 kmt, kb 20-30 autos vonatot csinalt. Na o pl. mi az istennek vezet meg 70 evesen?

Véé 2009.05.06. 16:10:02

@Dorombolo: A forgalom indokolatlan feltartása. Az 50-es sebességkorlát nem azt jelenti hogy 50-55-tel kell menni mindenképp. Ha valaki már azon felb-ssza magát hogy az előtte haladó a Budakeszi úton fékez a kanyarban, nem csoda hogy mire elér a belvárosig már mindenkibe mindent belelát. A másik autóban is emberek ülnek.

SsPL71 (törölt) 2009.05.06. 16:11:26

@Dorombolo: Igazad van ezt már én is akartam tőle kérdezni, hogy mi a gond a napszemüveggel?

toce 2009.05.06. 16:11:49

Ideges ember nincs, csak bolond.

Ha hétvégén nem érsz rá lemondani néhány elsőbbségről, vagy kivárni míg valaki 10 lassan pergő másodpercig keresi az egyest, akkor maradj otthon!

SsPL71 (törölt) 2009.05.06. 16:13:35

@Véé: Ne már, most nincs kedvem ezzel szöszmötölni, de tényleg van ilyen körzet, kerület, Ausztriában vagy a németeknél.

Valaki erősítsen már meg ebben.

SsPL71 (törölt) 2009.05.06. 16:15:53

@Neil Blender: Nem hiszem el, hogy 30km alatt nem lehetett volna megelőzni egy 40-el közlekedőt, mivel mentél bicajjal? :D

subtotal 2009.05.06. 16:19:51

@kalandrover: nekem többször. Biztos egy másik univerzumban vezetünk.
Viszont több éve ma először nyomtam dudát tanulóautóra. Nem jön senki nagyon hosszú ideje a főúton de csak nem megy. Nyomtam egy nagyon rövidet, hogy ideje lenne indulni.
A többiekkel viszont nincs kegyelem. Ha valaki bizonytalan, nem indok arra, hogy feltartsa a forgalmat. A legjobb a 40-el (jó látási viszonyok, száraz út, 50 a megengedett) a zöld jelzés felé haladó, a forgalom ritmusával lépést nem tartók. Ők folyamatost szoktak kapni.
De biztos én vagyok a gyökés béjemvés...

Bende Tibor 2009.05.06. 16:20:24

@Giggs: Nem suoktam az emberek seggében menni, a lehető legnagyobb követési távolságot tartom, ahová be tud valaki sorolni baj vagy sávváltási szándék esetén.

A feleslegesen száguldozókról volt már szó itt a Totalcaron, és minden bizonnyal lesz is még bőven.

A cikk mondanivalója - ahogyan rengeteg olvasó helyesen felismerte az, hogy a közlekedés egy közösségi játék. Van, akinek megy, mert tud úgy közlekedni, hogy a lehető legkevesebbszer kelljen fékezni, sávot váltani, és ugyanakkor dinamikusan haladhasson ő is és a többiek is, van akinek viszont ez nem megy.

Azért nem megy, mert fél, frusztrált - ahogyan a kommentelő hölgy is, akit a férje idegesít minden egyes autóba ülés alkalmával.

Fél a néni, aki csak pirosbetűs ünnepekkor veszi elő az amúgy új autóját, és gőze sincs arról, hogy a forgalom ritmusát felvéve és nem feleslegesen paráztatva magát előbb és olcsóbban odaér, ahová indult.

Sajnos rengeteg olyan vezető van, aki hírből se hallott a zippzár-elvről, a kanyarodási szabályról vagy a kölcsönös udvariasság elvéről, de ha hallott is, az 10-40 év távlatából igencsak megkopott emlék, maximum a terem aurájára emlékszik, ahol hallotta.

Ismét hangsúlyozom, hogy nem száguldozom, nem dudálok feleslegesen, csak ha vészhelyzetet kell elkerülni, akkor is csak figyelem felkeltésből.

A bizonytalanokat legtöbb esetben a saját elsőségemről lemondva elengedem, és soha sem kaptam gyorshajtásért csekket.

A cikk arról szól, hogy feleslegesen lassan, másokat akadályozva, saját és autónk képességeivel nem tisztában levén, ön és közveszélyes módon közlekedni épp akkora majomság, mint más nappalijába hangosan odapukizni.

Ja, és az utakon a hülyeségbe bele lehet halni.

Mondok egy példát, amiről már írtam korábban: olyan helyen járok naponta, ami kanyargós, dimbes-dombos, hat kilométeres út, sok helyen záróvonallal, és ha nem lenne, akkor sem lehetne előzni. Majd minden nap utolér a sor egy újautóst (mindegy milyen, több is van), aki a megengedett 60 és 90 helyett 30-70-nel megy. Szinte mindig megszámolom a sort ilyenkor, hogy 5-6 perc alatt hány embert tartanak fel.

A legtöbb eddig 30 volt.

Tehát egy bizonytalan vezető 30 ember életéből rabol el perceket, okoz felesleges idegeskedést, és a kevésbé türelmeseket ezzel kényszeríti veszélyes manőverekbe. Ugye mindannyian látjuk, hogy ez nem jó. Ha nem merünk tökéletes út- és látási viszonyok mellett pótkocsis IFÁ-knak kitalált 60-as korlátozás mellett 40-nél többel menni, akkor mindenkinek jobb, ha az ilyen vezető otthon marad, vagy buszra száll.

Ezt vagy megértjük, vagy nem.

Neil Blender 2009.05.06. 16:20:36

@SsPL71: ismered a Szilvasvarad - Eger utszakaszt? 2 kocsi is nehezen fer el egymas mellett, szerpentin szeru kanyarok vegig zarovonal.

Ettol fuggetlenul egy 70es tempo siman benne van.

Bringaval meg tudtam volna elozni, a sor kozeperol kocsival csak Egerben...

Raging_Bull 2009.05.06. 16:26:06

@SsPL71:

És ugye mi a lényege a koncepciónak? Hogy figyelsz és gondolkozol, mert rá vagy kényszerítve.
Itt meg mit emlegetnek sokszor? A toleranciát. De a tolerancia nem azt jelenti, hogy mindent a leghülyébbhez igazítunk, mert akkor a többi is elhülyül. Inkább a hülyéket kell magasabb szintre kényszeríteni.

Dorombolo 2009.05.06. 16:30:12

@Véé: Na ez új. És a rendőrök és trafik is tudják? Jó lenne közölini velük is...

Dorombolo 2009.05.06. 16:32:07

@SsPL71: Én egy jeges pályáról tudok Ausztriában. (Személyesen volt hozzá szerencsém 2 alkalommal is.)
Tök jó volt 30-al belehajthattam egy hófalba - mert ahhoz volt kedvem. Aztán már nem annyira volt jókedvem...

konti10 (törölt) 2009.05.06. 16:38:29

Ázsiában mindenki ilyen dudálós, öntörvényű stílusban vezet, és szarik másokra. Talán ez is egy jel, h merre tart országunk.

Steyr-Puch 2009.05.06. 16:40:36

@Bende Tibor: Értelmetlenségről szóló,és érteletlenül indulatkeltő,alpári fogalmazású írás!
Ha sok ilyen lessz,megyek át a konkurenciához.

randomuser1 2009.05.06. 16:51:34

jó cikk volt, most megyek haza, ledudálok mindenkit akinek a fordulatszáma a nyomatékcsúcsa alá esik és nem szublimál előlem fénysebességgel az út porába.

zazooo 2009.05.06. 17:01:04

@XXXXXXX: te is nemérted hogy miről van szó :P

rohadt unalmas hogy minden hasonló blogon van egy csoport hozzászóló aki csak annyit képes csőlátni, hogy aki lassabban megy annak nyilván mindig minden körülmények között igaza van, aki pedig náluk gyorsabban akar menni az automatikusan bunkó meg tömeggyilkos...

timi_hurja 2009.05.06. 17:03:14

Hááát, a cikk jó és igaz is. Nekem kb. egy hónapja van jogsim, minden tiszteletem azoké, akik segítenek engem a forgalomban. Utánaszámoltam, aznap nem voltam forgalomban. Már megijedem, hogy annyira rosszul vezetek, hogy cikkeznek rólam. Én is Apu mellett vezetek, ráadásul kismama vagyok, és bizony előfordul az is, hogy belenyúl a kormányba - szerencsére ritkán. A kérdésem csak annyi lenne, hogy tudtok-e ingyenes rutinpályát, mert a nagyobb parkolókból a biztonságiak kizavarják az embert és lányát. Ha ti sem tudtok, akkor áruljátok el, hogy hol tanultatok meg forgalomban vezetni? Én még pótórákat is vettem, de biztos vagyok benne, hogy nem mindenki születik zseniális sofőrnek. Szeretnék vezetni én is, de nem megyek bele a körforgalomba, ha nem vagyok benne biztos, hogy úgy sikerül "becsusszannom" a másik elé (akinek ugye meg kell adni az elsőbbséget), ahogy szeretném. Kint van a T betű elől-hátul, a BMW-s mégis beelőz a körforgalomra várva? Türelem emberek, segítsük egymást, ez nyugatabbra miért nem okoz problémát?

J.adore 2009.05.06. 17:03:22

A cikknek csak az utolsó néhány mondata alpári és felháborító, de az nagyon.

Aki viszont a többivel nem ért egyet, az valószínűleg a vezetni képtelenek táborába tartozik. Nem hiszem el, hogy van, akinek nem ment még agyára a jelenség, amiről a blogíró ír. És mennyi minden van még ezeken kívül is... Néha őrjöngeni tudnék.

Dorombolo 2009.05.06. 17:06:40

@Cs.: Rossz a felirat: Jobbról előzni TILOS!

Dorombolo 2009.05.06. 17:08:58

@konti10: Ázsiában? Jártál már Rómában?

zazooo 2009.05.06. 17:09:09

@timi_hurja: nem hiszem hogy nagyáruház parkolójából elzavarnak amíg nem törsz össze semmit, egész komoly márkatalálkozókat szoktak teszkóparkolókban tartani ;)

jajapersze, tőlünk nyugatabbra nincsenek hülyék, meg bunkók se, börtönök sincsenek és a wc-t sem ismerik, mert csakúgy elpárolog belőlük a szar :)

Dorombolo 2009.05.06. 17:15:53

@timi_hurja: Én a TESCO parkolójában - Soroksár- gyakoroltam a gyerekkel és nem ugatott meg senki. A parkoló akkora, hogy mire odaérne a biztonsági őr - de szerencsére esze ágában sem volt odajönni - 1 perc előnyünk van.

carryboy 2009.05.06. 17:18:19

A cikk igaz, de az utolsó pár mondat túlzás!!!

Dorombolo 2009.05.06. 17:19:11

@zazooo: "jajapersze, tőlünk nyugatabbra nincsenek hülyék, meg bunkók se, börtönök sincsenek és a wc-t sem ismerik, mert csakúgy elpárolog belőlük a szar :)"
ha ez így teljesen nem is igaz, de megnyugszom, ha átlépem a határt.
és vannak svédországi rokonok,a kik megkérnek, menjek eléjük a határra, mert Magyarországon nem mernek vehetni. ja! És 8 m-es lakókocsival jönnek, a határig, békében!

Dorombolo 2009.05.06. 17:20:42

Bocs a melléütésekért. Na, ez az az állapot amikor autóba sem ülök, mert fáradt és figyelmetlen vagyok.

Cs. (törölt) 2009.05.06. 17:22:21

@Dorombolo:
"Rossz a felirat: Jobbról előzni TILOS!"

Pláne.

FJPO 2009.05.06. 17:28:05

Kedves Bende!
A cikkedre írt kommentárok - tisztelet a kivételeknek - minden képzeletet felülmúlóan túlszárnyalták az indítócikkedet! Most délután visszanézve, beleolvasva elképesztő szélsőségek kaptak hangot. A közlekedési morál - ha csak ezt a blogot nézem - ma Magyarországon gyakorlatilag nem értelmezhető.
Sajnálom. Megyek a BKV-hoz, MÁV-hoz bérletet venni, meg több bicikliutat akarok, mert még szeretnék néhány szép évet élni, egészségesnek maradni, nem ilyen őrültek által megnyomorodni, vagy meghalni.
Talán vissza kellene hozni az úrvezetői PAV-ot, és mindenkinek minden jogsi megújításkor kemény pszichológiai vizsgálaton átmenni.
Ez Magyarország. Ráismerek.

nem nemsiker_s 2009.05.06. 17:30:46

Szigorúbb alkalmassági vizsgákra lenne szükség, amelyeket az orvosi alkalmasságival időnként meg kellene ismételni.
Egyszerűen nem értem, hogy miért kell megengedni embereknek, hogy a saját, és mások életét veszéjeztessék, alkalmatlanságuk okán.
Számtalanszor találkoztam már olyan szituval, hogy kereszteződésben megáll valaki, a forgalom zajlik, és ő el van veszve. Mögötte meg torlódik a sor. Aztán pánikba esik, és rászánja magát hogy kihajt, persze teljesen alkalmatlan pillanatban.
Nem osztom azoknak a véleményét, akik ezt a csak a gyakorlatlanságra fogják. A közúti forgalom veszélyes üzem. Szigorúbban kéne szűrni azokat, akiket beengedünk a forgalomba.

Dorombolo 2009.05.06. 17:36:45

@nemsiker_s:
Egyetértek.
Megint a család: a 18 éves lányom vezet.Jól. A 26 évest nem mertem még tanfolyamra sem küldeni. Olyan szétszórt az egyénisége - pedig diplomás, okos lány - hogy forszírozom.
A 17 éves be van sózva, alig várja, hogy augusztusban elkezdhesse a tanulást. Ő is jó sofőr lesz. Bár ő meg kicsit izgága, őt meg kell fékeznem kicsit mielőtt a forgalomba engedem.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.06. 17:37:56

@timi_hurja: az nem a zseniális sofőr kategóriájába tartozik, aki eltalálja a sávját, és el tud indulni, amikor zöldre vált a lámpa...

A lámpa zöldre váltása előtt ugyanis van egy jelzés, ami kb 3 másodpercig tart (amikor a piros együtt ég a sárgával) Ez a jelzés arra való, hogy elkezdj készülődni. Megtaláld az egyest (vagy ötöst-hatost), kicsit felpörgesd a motort, majd, amikor zöld a lámpa, elindulj.

A Sárga-piros együttes lámpát biztosan követni fogja a zöld, úgyhogy nyugodtan fel lehet rá készülni, hogy mápedig itten indulás lesz.
És ezt meg lehet tenni akkor is, amikor nem te áldigálsz az első helyen.
Mert az nagyban segíti a haladást, hogy ha nem akkor készülsz fel az elindulásra, amikor az előtted lévő már elindult, hanem akkor, amikor a lámpa mondja, hogy készülj.

A sávtartást meg úgy kell gyakorolni, hogy előrefelé nézel, legalább annyi métert, amennyivel mész.
Tehát, ha 40-nel, akkor legalább 40 métert, ha 60-nal, akkor hatvanat.

Nem 12-öt, vagy 5-öt.

Ha ez megy, akkor ha nem is zseniális sofőr vagy, de legalábbis nem fogod akadályozni a többieket.

nyelv-ész 2009.05.06. 17:40:14

Ahelyett, hogy a TC szerzői sorozatosan kirohannának a hétvégi mazsolák ellen, inkább próbálják mg fölös energiáikat abba az irányba terelni, hogy az autós oktatás végre magasabb színvonalú legyen.

Anno még tanultam olyat, hogy defenzív vezetés, ma meg hiába említem, csak néznek rám, hogy mi a bajom.

Aztán lehetne egyszer egy hétvégi baleseti statisztikát is elemezni, hogy vajon hány tötyörgő mazsola okozott halálos balesetet, és hányat a gyorshajtók, a részegek, a kamikáze előzgetők.

Ja, és ami a cikk végét illeti: először talán a cikkíró dugja fel magának, mielőtt ilyen köpködő stílusban kezd el írni.

Dorombolo 2009.05.06. 17:40:52

@kolbászoszsömle: Ez bájos és igazad is van. És még egy kis külföld. Rómában a zöldre egyszerre lódul meg a sor, mindenki aki a lámpánál áll. Aki bújt, aki nem.. :-)
Szóval izgi.

Dorombolo 2009.05.06. 17:49:59

@nyelv-ész: "Aztán lehetne egyszer egy hétvégi baleseti statisztikát is elemezni, hogy vajon hány tötyörgő mazsola okozott halálos balesetet, és hányat a gyorshajtók, a részegek, a kamikáze előzgetők."

És hány tötyögő húzta fel őket annyira, hogy gyorshajtók és kamikazék lettek.?
Jó, őket nem akarom védeni, de velem is előfordult már pl. a 0-on, hogy megelőztem egy 60-al haladót, hogy tartsam a 80-at. Vissza előzött, és beállt 60-ra. Vissza, ugyanez még egyszer. Isoraz.
Nem bírtam tovább, a Szigetszentmiklósi (?) benzinkút előtt villogtam, álljon félre, mondanék valamit. Bementünk.
Jeleztem, nem oké, ahogy csinálja. Mire ő: De itt max 60-al lehet menni és ő nyugalmazott rendőr és majd megmutatja mindenkinek! Nem hittem a fülemnek. Tőlem tudta meg, hogy 80 a megengedett sebesség. Táblát sem látott? Vagy egyáltalán nem látott a szemüvegétől?
UTÁNKÉPZÉST! VIZSGÁT! ELLENŐRZÉST! A LASSÚAKAT IS!
És még valami: Ámerikában az egyenletes tempóban haladó autópályáról a LASSAN haladókat is kiemelik!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.06. 17:50:59

Amúgy egyszerűen nem értem, hogy miért az autós oktatást okolják a legtöbben ezért a helyzetért.

Az autóvezetés-oktatás feladata szerintem elsősorban nem az, hogy fittipaldikat képezzenek, tehát nem kell a frissen kijött tanulónak űberkuvajól vezetnie, hiszen majd megtanulja ha gyakorolja, másrészt a hétvégisofőrökön, nagymamákon, abszolút nem segít az, ha megtanítják határon autózni az embert.

Egyszerűen az, hogy minden problémát az ittas vezetésre és a sebességtúllépésre vezetnek le mind a törvényhozók, mind a média, mind a közvéredény azt a sajnálatos helyzetet indukálja a papper-mammer-bölcsészpicsákban, hogy ha nem ittam, és lassan megyek, nem lesz baj.

Noh, ez a baj.

Dorombolo 2009.05.06. 17:53:36

@kolbászoszsömle: Újfent egyetértek.
Ha jól látom mindenki más elment vacsorázni. Lehet, hogy nekem is kéne? (Főzni...)

redriot77 2009.05.06. 18:02:55

@Neil Blender: "ismered a Szilvasvarad - Eger utszakaszt? 2 kocsi is nehezen fer el egymas mellett, szerpentin szeru kanyarok vegig zarovonal."

B-lapátfalva bevezető szakasz a volt cementüzem mellett? Aztán Bélapát után is van egy viszonylag hosszú, ráadásul lejtős rész. Ha itt nem jönne össze ott, Mónosbélen is végig egyenes és jól belátható az út. Utána Szarvaskőig valóban nincs sok lehetőség az előzésre, de onnan kihajtva megint van egy egyenesebb szakasz. Ezután az egri bevezető egyenesig még van legalább két lehetőség előzésre, bár itt azért nem árt ha jól kihúzatjuk a gépet és a megelőzendő sem gyorsít ránk direkt.

Míg ment a bélapáti cementgyár, volt bőven előzni való cementszállító Liaz, az autók is gyengébbek voltak, mégis ritka volt az, hogy a teherautó mögött értünk volna Egerbe.

nyelv-ész 2009.05.06. 18:06:37

@kolbászoszsömle: Az autóvezetés-oktatás feladata megtanítani az autó használatát, megtanítani a helyzetfelismerést, és az elméletben megtanult KRESZ-t megtanítani a gyakorlatban.

Szóval nem rallyeképző.

Emellett nagyon hiányzik az, amit összefoglaló nevén defenzív vezetésnek hívnak. Ezt nagyon régen egy pár évig oktatták, ma viszont már az autós oktatóknak sem sokat mond.

gonosz1hal 2009.05.06. 18:16:40

Anélkül, hogy gonoszkodnék, nézzük már meg, hányféle hipotetikus oka lehet annak, hogy valaki nem 130-cal nyomja a pályán, csak 60-nal, vagy annak, hogy dezorientáltnak tűnik, esetleg - mért is ne - hülyén viselkedik épp:

1. Kezdő úrvezető. Alázása (az ún, "rádudálás") Bende úr szerint kötelező, dugjon fel vibrátort.

2. Kurva nagy migrént kapott. Alázandó, vibrátor.

3. 42 fokos láza van, influenzás. Dögöljön meg, szedjen, szarjon tüskés vibrátort.

4. Gyermeke épp leesett a mászókáról, csontját törte, az iskola telefonált. Vibrátort az egész családnak.

5. Éppen értesült, hogy meghalt valamelyik családtagja. Dögöljön meg ő is, vibrátorkoszorút neki.

6. Elvesztette az imént az állását, azon mélázik, hogy a pébe fogja ezt közölni otthon a három gyerekkel, az asszonnyal. Fetrengjen az egész család vibrátorolajban.

7. Épp nyert a lottón. Bede úr, mi a fenét csináljon ez?

8. Millió másik ok. Vibrátort nekik.

Most vizsgáljuk meg, miért viselkedik agresszívan egy Bende úrféle úrvezető autós, miért dudál, hisztériázik a gyengébb képességű közlekedő láttán.

1. Először is, mert bele sem képes gondolni, a szűk agyával, hogy a másik is ember, esendő, hibázhat, annak oka lehet, talán jól esik neki, ha nem a kurvaanyjába küldik el rögtön, amiért "perceket vesz el" más autósok életéből.

2. Másodszor pedig minden fenti érv.

Lehet gondolkodni, kit küldesz el és hova vibrátorozni, Bende úr, de szerintem az utak akkor lennének biztonságosak, amikor a gyengébb képességű vezetőknek nem kell majd rettegniük a Bende-féle büntetővibrátoros szigortól, az anyázós rádudálástól.

Annál is inkább, hogy a sok légifost termelő autóutat, autópályát, aszfaltot mindannyiunk pénzéből tartják fent, ergo örüljön az agresszor, ha lyuk van a seggén ahová mindenféle vibrátorokat helyezhet.

Mindenkinek szép napot!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.06. 18:45:27

@gonosz1hal: nem vibrátor, hanema faszm azokba, akik nem tudják teljesíteni hiba nélkül az otthon-tesco távolságot.

Aki 42 fokos lázban ég mindig és nem ápolja az a kurvaanyja, az ne üljön autóba.
Az híjja ki a mentőt.

pl.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.06. 18:46:52

faszm=faszom, csak néha nem műkszik a billenytű..

no_holy_shit 2009.05.06. 18:52:06

@Dorombolo:

1, nem miattam toroltek el, mert en meg anno vettem a piacon
2, kis-/nagybetu... egesz nap nemetul irok. neha nem megy jol a visszavaltas
(3, amikor a piacon vett 8. altalanosi bizivel erettsegizni akartam, akkor valoban megakart baszni a magyartanar a helyesiras miatt, de mivel rancos es tulsulyos volt ezert nem hagytam...)

orulok, hogy te 1-t ertesz bende tibi postjaval

KKZZ 2009.05.06. 19:12:47

A cikk stílusa ízlés kérdése - szerintem kicsit erős - de tartalmilag maximálisan rendben van.
Ma a Bp.-Pétervására-Ózd és vissza úton kb 6-7 olyan balf...al találkoztam , akit én is a sárga buszra küldenék inkább.
Csak 1 pld.:
23-as országúton haladok, balra ~100 m-re benzinkúttól kihajt elém az S betűs japán csodával egy bácsi, majd felgyorsít kb. 55-ig és tartja a
tempót. Mögé érek, fékezek és látom, hogy átfordul az anyósülés felé élete párjához, aki egy falat kaját tesz a szájába. Ekkor nyúltam a fénykürt-duda kombóhoz. Előzés után még ő mutogatott nekem. No komment...
Tudomásul kénne venni, hogy a vezetés veszélyes üzem és alkalmasságot kíván, nem is keveset!
Én szvsz PÁV-hoz kötném a magánjogsi megszerzést is, alanyi jogon Busz, Metro, Villamos.

Lacc079 2009.05.06. 19:18:18

A cikk irója biztos egy Senna tudásával rendelkező "megakirályultraszuper",mindig indexelő,50-es táblánál csukott szemmel 200-al is biztonságosan vezető úriember.Szerintem Istent is Ő tanitotta vezetni.
Egyszer majd emberére akad és remélem a szart is kiverik belöle!

Rumi 2009.05.06. 19:22:30

@gonosz1hal: Kimaradt: ellőték a tökeit...

Volán mögé nem csak arra alkamas állapoba ülünk?

Véé 2009.05.06. 19:26:50

@Dorombolo: Nem, nem új. Az 50 egy maximumot jell, a minimum nincs megadva. Az 50 egy felső határ, az alsó határ pedig "a kzlekedés indokolatlan feltartása".
Én is hegyes-dombos vidéken járok nap mint nap. Van egy hely, faluszél, emelkedő, két sáv, lámpa. Utána 1 km-rel a külső sáv megszűnik és jön egy lejtős, kanyargós rész. Namost a két sávnál mindenki nyomja mintha muszáj lenne, majd egysávosul és jön az első kanyar. Itt meg az addig emberkedők elkezdenek fékezni.
Én kiválóan tudom hogy a kanyargós részen is végig lehet menni 90-100-zal egy kisautóval is, ha nincs senki előttem, úgy is szoktam. És nem hőbörgök meg dudálok, villogok, közlekedésindokolatlanfeltartásázok mikor az első és második kanyar közötti egyenesben (5-600 m) már csak 70-nel megyünk. Pedig lehetne többel is, szabály szerint 20-szal.
Erről beszélek. Hiába 90 a maximum, ha valaki (az autósok döbbenetes többsége) nem érzi magát biztonságban 90-nél csak 70-nél, tegye úgy. Ugyanez vonatkozik azokra akik a Budakeszi úton 50 helyett 30-cal mennek (szerintem 40-45-tel, a 20-30 csak költői túlzás volt a posztíró részéről).

McK (törölt) 2009.05.06. 19:27:23

@gonosz1hal:
1. Kezdő úrvezető. Alázása (az ún, "rádudálás") Bende úr szerint kötelező, dugjon fel vibrátort.

2. Kurva nagy migrént kapott. Alázandó, vibrátor.

3. 42 fokos láza van, influenzás. Dögöljön meg, szedjen, szarjon tüskés vibrátort."

1-es,mi a faszt keres egy Úrvezető 80-al a belsőben,tartósan? Aki bizonytalan,irány a külső.

2-es,3-as.betegen nem vezetünk,bazmeg,mint ahogy Te sem fogadnád el a vakbeledet műtő orvostól,hogy bocs bazeg,bennt hagytam egy rongyot,mert másnapos vagyok,fáj a herém a bőrszíjtől,akármi.

"4. Gyermeke épp leesett a mászókáról, csontját törte, az iskola telefonált. Vibrátort az egész családnak.

5. Éppen értesült, hogy meghalt valamelyik családtagja. Dögöljön meg ő is, vibrátorkoszorút neki.

6. Elvesztette az imént az állását, azon mélázik, hogy a pébe fogja ezt közölni otthon a három gyerekkel, az asszonnyal. Fetrengjen az egész család vibrátorolajban"

Akinek ezek a pontok úgy elvonják a figyelmét a vezetéstől,hogy képtelen ez miatt az engedélyezett 90-el haladni,az inkább maradjon otthon,hisz ő akkor képtelen arra is,hogy a zebrán lelépő kisgyermeket ne üsse el.

Atyaisten...NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOORMÁLIS?!
Ezek érvek?!

Ha a családodat kivasalná egy Kamazos,elfogadnád,hogy bocs,de migrénem volt?!
Ki nem szarja le?
Az autó veszélyes üzem,és 100%-ot kiván,ezért nem ihatsz,nem drogozhatsz vezetés közben,sőt nem is telefonálhatsz.
Más indok sem fogadható el,aki képességeit ez meghaladja,az NE VEZESSEN,mert alkalmatlan rá.
Mint ahogy ezt az orvosodtól is elvárnád.
Az ő hibája ugyanúgy emberéletbe kerülhet,mint a tiéd,ezt fogd fel!

Georg17 2009.05.06. 19:34:39

Budapesten csak a Május 1. ilyen?
Debrecenben az év összes napja így néz ki. Tisztelet a kivételnek, s akinek nem inge ne vegye magára, de "kivételes sofőrből" sajnos itt nagyon kevés van.

spud74 2009.05.06. 19:36:16

Jó a cikk,egyetértek!

plszegy 2009.05.06. 19:38:31

@Dorombolo: Rómában illetve attól délre kicsit másképp állnak a dolgokhoz a taljánok. Az autó is eléggé fogyóeszköz jellegű. Én Budapestet kevésbé biztonságosnak tartom. Rómában, Nápolyban mindenki dudál mindenkinek, csak ha megszokod, akkor meg is érted. Kicsit hülyén hangzik, de itthon azt hallom ki (nem mindig), hogy Dögöljmegteköcsög. Ott információtartalom van benne. Jön a robogós a szerpentinen nápoly mellett, és dudál, az azt jelenti, hogy meg fog előzni. (az autók legalább 30%án nem volt tükör már), ha a parkolóból dudál valaki, akkor tudom, hogy ki fog jönni MOST, kereszteződésnél ugyenez. Szintén szerpentin , busz lefelé, mellette autó a kanyarban nem fér el, a kanyar előtt dudál, hogy ő jön, te ne próbálj. Itthon ilyen kommunikációt nem találtam még, csak a fent említettet. Amúgy indokolatlanul dudára feküdni gyalogosok szempontjából forgalmas úton elég antiszociális. Kifelé fémkaszni nélkül elég hangos. Aúgy, meg nemtom mi értelme van. Attól, hogy tovább nyomja nem lesz okosabb senki.

orbán cigány takarogggyyyyyy 2009.05.06. 19:39:00

A cikkel teljes mértékben egyet értek!
De mit is lehetne az ilyen vezetők ellen tenni,talán jó ötlet lenne elöl-hátul kamerás civil autós rendőröknek bírságolniuk őket,mert ugye a magyart csak a pénztárcájánál lehet megfogni,lehetne olyan reklámokat nyomatni a tv-be,hogy használd az irányjelzőt te marha mert azért rakták bele a gyárban,meg ne mobilozz,de semmi értelme nem lenne,de ha kap egy 100ezres büntetést,akkor legközelebb már odafigyel,és tudni fogja,hogy mikor jön ki a kőrforgalomból akkor használja az irányjelzőt,és a másiknak nem kell 10percet várnia,hogy bemehessen a körforgalomba.

randomuser1 2009.05.06. 19:39:05

monnyuk, a történelmi hűség kedvéért megemlíteném, a hétközbeni vérprofi autósoknál is simán szériatartozék kéne legyen a vibrátor...

McK (törölt) 2009.05.06. 19:46:06

Egy hónapja mentem haza ,előttem egy Újszerű 2-3 éves kisautó,nem a márka a lényeg.
Jobbra szerettünk volna kikanyarodni mellékútról főútra.
Szakadt ez eső,és este volt,az tény.
Megálltunk.
Előttem álló autó álló helyből, jobbra kanyarodva az elsőbbségadás kötelező tábla tövében elegánsan bekanyarodott az árokba az út mellé.
Kiszállok,előremegyek,bekopogok,leengedi az ablakot,közben az autó bőg,és kapar a kerék...
Megsajnáltam.
Papa bennt,szódástalp szemüveg,remeg,mint a nyárfalevél,és fogalma nincs,hol vanb,halálra van rémülve.
Állítsa le papa,vagy legalább a kuplungot nyomja be...megtette,de halálra válva.
Elmagyaráztam,neki,hogy az út mellé fordult,és az árokban van..
Döbbenten bólogatott.
Segítettünk kijönni,mondtam mit csináljon,kívülről tekertem a kormányt.
Ahogy kijött,nagygázzal el,anélkül,hogy kiszállt volna..
Később elgondolkodtam,és bemérgedtem.
Bazeg..és ha ez a családom elé fordul ugyanígy,full vakon,mer ő nem akar buszozni?
Minek vezet az ilyen?
Ugyanígy jön veled szemben ,és semmit nem lát.
Ez rosszabb,mint a gyorshajtó,ezerszer.

Georg17 2009.05.06. 19:49:17

McK nagyon igazad van! És továbbra is az a véleményem, hogy akinek még az 50km/h is sok az alkalmatlan a vezetésre. De még a buszra szállás is meggondolandó, nehogy összehányja magát, meg a buszt. Hiszen a busz néha megy 30-nál többel is és Ő ehhez a nagy sebességhez nem szokott hozzá.

randomuser1 2009.05.06. 19:56:20

meg a vezetnitudás nem abszolút dolog, mindenkinél van jobb, megnézném itt a hétvégi autósokat lesajnáló vérprofik a fenenagy rutinjukkal hány liter fost termelnének maguk alá egy laza hétkoznap mondjuk kolozsváron, bukarestről már nem is beszélve... butapest egy álmos kisváros ahhoz képest :)

Georg17 2009.05.06. 20:06:04

Hogy a rendőrök mit csinálnak azt én sem tudom, pedig nagyon egyszerű kiszúrni azokat a vezetőket, akiktől azonnal és örökre elvenném a jogsit. Ja persze, most biztos nagyot ugrott a népszerűségi indexem. Aki olvasta a tegnapi cikket a motoros balesetről, az tudja miről beszélek, aki meg nem az olvassa el. Engem nagyon felkavart a dolog, pedig nem ismerem a szerencsétlenül járt motorost. S persze ilyen dolog bármikor elő fordulhat. Úgymond benne van a pakliben. De a kockázati tényező jelentősen csökkenne a béna sofőrök nélkül.

Georg17 2009.05.06. 20:08:15

XXXXXXXX vezetni tudás vagy közlekedni tudés? Mert nem mindegy, bár nálunk mindkettőből hiány van. Szóval itt mindegy.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.05.06. 20:14:03

"Aki nincs tisztában saját és autója képességével, és a zöldnél a féket nyomja, ezzel autósok tucatjainak életéből rabol el perceket."
Te Bende, komolyan ez a legkurvanagyobb bajod VASÁRNAP? Mennyi időnként vált 1 lámpa? Átlag percenként.
Inkább neked kéne otthon maradnod ha ennyire kis mitugrász vagy. Bár mondjuk valahogy mindig is ilyennek képzeltelek el :D


"Kevesebb autókereskedő kell, kevesebb szerviz, mindenkinek jobb lenne az utakon, ha eltűnne onnan kétmillió vezetésre alkalmatlan."
És több munkanélküli!


"Éppen ezért nem erőltetem rá napi tízezer emberre"
Ha óvatosan vezetsz akkor miért erőlteted rá több 10ezer emberre a késést? Elméletileg a KRESZ mindenkire kötelező.


Persze vannak, aláírom, akik nemóvatoskodából lassúak, hanem tényleg alkalmatlanok, de szerinttm ők vannak kevesebben. Én még azért ilyen meredek eseteket mint amit leírtál, nem nagyon tapasztaltam.


"Az út persze teljesen üres, száraz, a fények jók, az autók újak. "
Tudod, ha valaki tisztában van azzal hogy bizonytalan, és inkább lassan megy hogy ne legyen baj, az nem lenézendő, hanem önnön hibáinak felismerése egyenesen tisztelendő tulajdonság.
Persze ez a képesség belőled hiányzik ahogy elnézlek.


Egyébként kíváncsi lennék, hogy a kedves főszerkesztő bácsi milyen KRESZ szabályokat tartott be útja során. Így vasárnap, amikor rohadtul sietni kell.
És arra is, hogy amikor ő kezdő vezető volt, mekkorákat bénázott.

De a cikkeire inkább ne. Mert amiket mostaában ír, az gázabb mint ahogy egyesek vezetnek...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.05.06. 20:15:25

@McK: Na jó, de ez valahogy EÜ-t is kapott. Vagy nem... na az a gáz.

Georg17 2009.05.06. 20:19:38

XXXXXXX amúgy igazad van. Mindenkinél van jobb. S az is biztos, hogy nem én vagyok a legjobb, de ha nálam mindenki jobb lenne akkor lennék a legboldogabb, mert akkor tuti, hogy nyugodtan lehetne autózni. Azért így sem vagyok szomorú, ha autóba ülök, mert nagyon szeretek vezetni, legfeljebb végig káromkodom az utat. De ehhez jogom van, nem de?

Georg17 2009.05.06. 20:36:57

ColT. Hajnal 5-kor még nem működnek a lámpák. kb. 6 km-re van a munkahelyem. nagyjából 7 perc alatt meg lehet tenni. Tudom, ha utána számol az ember akkor ez több, mint 50km/h-ás átlag. Hát istenem, de legalább 60-on belül vagyok. Napközben ugyanezen az útszakaszon a rekordom 26 perc. Azaz 19 percet állok piros lámpánál egy 6 kilóméteres útszakaszon. S elsősorban nem a lámpák miatt, ha érthető mire gondolok.

vwxyz (törölt) 2009.05.06. 20:41:49

@ColT: ""Aki nincs tisztában saját és autója képességével, és a zöldnél a féket nyomja, ezzel autósok tucatjainak életéből rabol el perceket."
Te Bende, komolyan ez a legkurvanagyobb bajod VASÁRNAP? Mennyi időnként vált 1 lámpa? Átlag percenként.
Inkább neked kéne otthon maradnod ha ennyire kis mitugrász vagy."

Állj be hétfőn reggel vigyorogva egy megállóban a villamos ajtajába, és ne engedd az utasokat le- és felszállni. Amit ott kapsz, arra gondolj vissza akkor, amikor elalszol az autóban a zöld jelzésnél.

Georg17 2009.05.06. 20:46:14

Amúgy kipróbáltam a buszt. Az is a dugóban vesztegel, nem olcsóbb mint kocsival járni, bödös, koszos és kényelmetlen. Kerékpározni életveszélyes, amúgy sincs hol tárolnom. Ígyhát szoktam, igen szoktam gyalogolni, mert nekem az alternatív megoldások közül ez jön be a leginkább. Néha jól is esik, de nem minden nap.

O gyerekem! 2009.05.06. 20:46:21

bende te kis kocsog te tartod magad ujsagironak? TE VAGY A TOTALCAR LAPIGAZGATOJA??????

EZ A LEGNAGYOBB SZEGYEN!!!

Nem akarom ismetelni azt amit a legtobb hozzaszolo elmondott mar. Elegunk van a dilettans "stilusodbol" Hogy kerulhet ki ilyen gyalazkodo, uszito iras a cimlapra??

Az egesz autozz.blog.hu rolad es a magadfajtakrol szol!!!

Bezzeg itt a blogon mar nem mered felvallalni a velt "igazadat" mert ahhoz mar egy gyava gerinctelen fereg vagy!

O gyerekem! 2009.05.06. 20:47:45

@szakmernok: igy van kedves kollega de bende ur - igy kisbetuvel - ennel sokkal jellemtelenebb!!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.06. 20:48:41

@O gyerekem!: Az autozz.blog.hu a lámák menedéke, a biciklisek, gyalogosok rinyahelye.

workoli 2009.05.06. 20:48:44

A cikk írójának:
Nem kell idegeskedni. Időben kell elindulni, és akkor nem baj, ha mások is az úton vannak. Az az elsőbbség, amit megadnak, nem ahol tábla van. Persze vannak szabályok, de azt mindannyian tudjuk, hogy azok a szabályok (KRESZ) kizárólag a 6millió Ft érték alatti autóval furikázókra vonatkoznak.
Tisztelt uram. Maga egy kalapos-dudálós-dilis rém. A KRESZ többek között a dudálás kérdését is szabályozza. Tessék utána nézni...

A többieknek:
Akik egyet értenek a cikk írójával, meg fognak lepődni, mikor vele találkoznak a közúton. (Valami állat ezerrel jön, és ledudálja a fejemet...)
Akik nem értenek egyet vele azok se idegeskedjenek: sajnos kicsiny országunkban nincs morál (nem csak közlekedési...).

És még egyszer a cikk írójának:
25 éve vezetek. Egyszer volt saját-hibás balesetem. Általában megyek én is, mint az állat. De csak ha lehet. Mert nem mazsolázik előttem, mellettem senki. És, ha már itt tartunk: vibrátort beléd is :)

randomuser1 2009.05.06. 20:55:23

@O gyerekem!: Bende Tibor amúgy volt itt pártucat kommenttel feljebb, nem bonyolult megtalálni...

workoli 2009.05.06. 21:03:13

@kolbászoszsömle: Nem érek rá... Ha sietek, mert nem indultam időben, akkor bemegyek a leállósávba, az egyirányú utcába szemből, a buszsávba 100-zal, át a Lágymányosi hídon 145-tel. Ennek ellenére, nem ijesztgetem az embereket, nem nyomulok senki farába, kivédem a balesethelyzeteket, és nem rázom az öklömet, max a fejem csóválom.
Nem megyek busszal, nem azért vettem autót, hogy a garázsban álljon, a vezetői tudományom meg rozsdásodjon.

Tudomásul kell venni, hogy hétvégén azok is kimennek az utakra, akikre vigyázni kell, mint a gyerekekre.

És egy észrevétel minden rettenetesen okos embernek: a közúti vezetést csak közúton, a nagy forgalomban való vezetést sajnos kizárólag nagy forgalomban lehet gyakorolni. Tudom, hogy ez rettenetes, de örüljünk annak, hogy a nagyon rosszul vezetők csak hétvégén lassítják az iramot...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.05.06. 21:06:13

@vwxyz: Bazmeg. Ne már 10 másodperceken múljon az életed...
Amit te írtál annak semmi köze ahhoz ha egy villamosra nem engeded felszállni az embereket.
Ez hisztizés, amit az elkényeztetett és frusztrált emberek szoktak amikor önuralomra lenne inkább szükségük.

@Georg17: Énis járok munkába reggel 6kor. Akkor sem működnek a lámpák. És?
Amikor működnek akkor megállok.
Most ha neked (ez alapján) nem éri meg autóval járni akkor miért jársz? Rajtad kívül napközben kurva sokan vannak az utakon, olyan úgysem lesz hogy ne "akadályozzon" valaki.
Vagy külön sávot akarsz, vagy mi... :)

Egyébként én általában korábban érkezek a munkahelyemre mint kéne, mert vagyok olyan előrelátó hogy a műszakot át is kell venni, hogy fogalmam legyen a napi teendőkről.

@Bende Tibor: Khmm. Közösségi játék. A gyengébbeket viszont ebben a játékban nem legyőzni kell hanem segíteni őket hogy egyenrangú felek legyenek később.
Az agresszvakra meg ráhívni a rendőrt (ha kijön :D )

O gyerekem! 2009.05.06. 21:15:48

@XXXXXXX: Megvan. megtalaltam.

Egyebkent barmennyire igaza is van ennek a bendenek, akkor is hogy jon ehhez a stilushoz???
Egyebkent meg kar ismetelni a szitkokat, mert a topic hozzaszoloi tobbnyire - helyesen - latjak, hogy ez a fajta frocsoges teljesseggel meltatlan egy ujsagirohoz (is).

@kolbászoszsömle: Mindenki lamakent kezdte.

O gyerekem! 2009.05.06. 21:17:36


"
Fél a néni, aki csak pirosbetűs ünnepekkor veszi elő az amúgy új autóját, és gőze sincs arról, hogy a forgalom ritmusát felvéve és nem feleslegesen paráztatva magát előbb és olcsóbban odaér, ahová indult.
"

Es akkor o takarodjon a retkesbe, ha te kozeledsz?
bende?
Kinek kepzeled te magad? Schumachernek? Te meg fenyevekre vagy attol is, hogy Baumgartner Zsolt legyel. De ha Valentino Rossi lennel, akkor sem tied az osszes ut, mas ugyanugy hasznalhatja.

"cikked" ha ezt cikknek lehet nevezni melysegesen felhaborit minden jo erzesu embert, kirekeszto, gyulolkodo, intolerans, agressziv es tuti hogy te is a bunkok szamat szaporitod. Es ilyenek miatt mint te van a sok anyazas az utakon.

Ha meg az a par perc szamit, indulj el hamarabb! Vasarnap pedig ne szamitson!! Ne rontsd el masok hetvegejet!!!

Vibratort meg te hasznalj otthon, de ha nincs neked megteszi a gepzsirral jo bekent gyertyakulcs is!! Asszony gondolom ugyse szexelt veled egy ideje azert vagy ilyen flusztralt!

"A dudaszótól ő is megdermedt, de fogalma sem volt, miért kapta. Biztosan egy állat vagyok, azért. "
- igen, azert, csak hogy tudjad. Ez az egyetlen mondatod a cikkben fedi a valosagot.

geriger 2009.05.06. 21:20:07

A cikk két oldalról is karcos.
Bende Úr egy olyan autókkal és közlekedéssel, közlekedéskultúrával foglalkozó médium dolgozója, amely nem ilyen alpári vibrátorfeldugós stílusáról ismert, legalábbis nem ebben a témában. A cikk stílusa nagyon egyszerű, nyomulós, lenyomós, nagykerék-nagyzene íven fut.
Másrészt a vasárnap pont arra való, hogy a kezdők, elesettek, és egyebek próbálkozzanak a közlekedéssel, aki valamennyire gyakorlott úgyis kiszúrja és elkerüli őket. Primitív dolog erőt demonstrálni a gyengébbnek. Ha a cikk írója siet akkor siessen kerülje ki, ugorja át, vagy oldja meg, nem hiszem, hogy gondot okozhat neki egy mazsola lenyomása. Végezetül megkérdezném, hogy ő vagy felesége hogyan tanult meg forgalomban vezetni, vagy mindjárt ilyen rutinnal volt megáldva mint a fenti cikkből kiderült? Aki nem tud vezetni inkább vasárnap gyakoroljon, olyankor a többiek jobban tolerálják, mint egy hétfő reggeli bedarálós, anyázós, dugós helyzetben.

randomuser1 2009.05.06. 21:20:46

@ColT -- korbely.freeblog.hu/archives/2009/0: szerintem Georg17 arra gondolt h a piros lámpánál ha mindenki egyszerre a lámpa zöldjére indulna, akkor egyfelől több autó érne át, másfelől nem kéne kemény kigyorsításokkal lekűzdeni az egyenkénti elindulás során természetesen bekövetkező 15-20 méteres követési távolságokat a szokásos 0.5-1m-re, ugy pestiesen...

vwxyz (törölt) 2009.05.06. 21:23:45

@ColT: Miért más? Önző, felelőtlen, figyelmetlen viselkedéssel rabolod mások idejét, mert úgy gondolod, hogy bárkit feltarthatsz indokolatlanul.

Hívd segítségül az általános iskolai matematikát: ha egy lámpaváltási ciklust csak egy percnek veszel, ha egy úton csak háromszor nem jutsz át egy lámpán a hasonlók miatt, naponta csak 4 utad van, évente csak 250-szer ülsz autóba, akkor 40 év alatt 2000 órát veszítesz az életedből, mert az előtted álló elfelejtett elindulni. Ez ugyebár majdnem 3 hónap.

Ha szerinted ez semmiség, és ennyit mindenkinek fel kell vállalnia az elalvósok miatt, akkor kérlek hogy mutass pédát, állj ki egy lámpás kereszteződésbe, és július végéig napi 24 órában csak azt figyeld, milyen sokan tökölnek a zöld jelzésnél.

baseldon 2009.05.06. 21:25:24

Meg egy ilyen szar cikket!
Bunkó stílusban szarul megírt.

És sajnos ez egy izé, amit sokan olvasnak.

Csak úgy találomra kiválasztottam egyet a sok sírás közül. "a kevésbé türelmeseket ezzel kényszeríti veszélyes manőverekbe"
A kevésbé türelmesek is otthon maradhatnak tehát nyugodtan, mert nekik sem való a kormány, ha attól türelmüket vesztik, hogy más nem úgy manőverezi a vasat, ahogyan ő, a kevésbé türelmes elvárja.
Menj a pokolba, Bende Tibor. De legalább ne erőlködj a cikkírással.

Amúgy is, be vagyok rágva a TC-re, mert nem válaszol semmire, amikor kérdez az ember.

Ez most nem kérdés, nem várok választ :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.06. 21:27:13

Nem értem ménem lehet elküldeni az anyjába azokat, akik olyat csinálnak, amihez nem értenek, ám a ténykedésükkel alapvetően veszélyeztetnek mindenkit...

randomuser1 2009.05.06. 21:40:19

@O gyerekem!: a stílus maga az ember... én személy szerint nagyon szeretem az olyan habitusú embereket akik a gyengébbekkel keménykednek,pl a teljesen zavart autósnak dudál, hátha balesetbe kergeti,persze nevelő célzattal.

Georg17 2009.05.06. 21:43:09

XXXXXX jól látja. Soha nem késtem még el munkából és át tudom venni a műszakot, mert időben be érek. Nem tudom miből szűrted le, hogy én attól "félek", hogy mások miatt miatt elkések. Lehet, hogy rosszul fogalmaztam? Arról van szó, hogy ugyanazt az utat meg lehet tenni 7 vagy 13 perc alatt is, meg 26 perc alatt is. Amúgy a piros lámpánál én is állni szoktam. A gond mindössze annyi, hogy többnyire zöldnél is. De majd ha egyszer gazdag leszek, akkor építtetek magamnak egy ovál pályát, ahol fékezés nélkül mehetek amíg meg nem unom. Saját céget alapítok és a munkába járással se lesz gondom. Addig pedig írosgatok ide, mert az olyan jó időtöltés.

misir 2009.05.06. 21:44:39

Kedves Bende úr!

"Az M0-n valóban nincs kiírva, honnan nem 80 km/h a korlát. Egyszerűen csak bejön egy sáv, és nincs több korlátozás. Az egyszerűség kedvéért, ahonnan nem aszfalt van, hanem beton. Onnantól tessenek nyomni a gázt, mert 110-zel lehet menni."

TÉVEDÉS!

Az első olyan kijárattól lehet 110-zel menni, amelyik után nincs kirakva a 80-as tábla. Ez pedig 2A-Vác.

workoli 2009.05.06. 21:53:01

@kolbászoszsömle: Miért miért... Hát a gyerekneveléshez sem ért ebben az országban szinte senki, mégsem küldöd őket a picsába...

Persze, akit zavarba hozol a dudálással, az mentálisan gyengébb nálad az adott pillanatban. Eddig se tudta hol van, aztán ha valaki rádudál még a maradék térérzékét is elveszti. Mit csinál??? Hát fékez. Én meg megyek mögötte, az ABS darál a talpam alatt, erősen imádkozom, hogy nehogy belecsússzak, mert akkor persze én leszek, aki fizet (pedig a türelmetlen Bendék, az elrabolt perceik miatt volt az egész). Azért ugye megérted, hogy ilyenkor nem a mazsola anyját szidom, hanem a kedves dudálóét...

vwxyz (törölt) 2009.05.06. 21:54:34

@misir: És vajon a 2/A előtt miért felejtődött kinn a 80-as tábla? Nehogy valaki kicsússzon a Megyeri/Chuck Norris/Stephen Colbert-híd veszélyes kanyarulataiban?

O gyerekem! 2009.05.06. 21:56:16

"A cikk mondanivalója - ahogyan rengeteg olvasó helyesen felismerte az, hogy a közlekedés egy közösségi játék. "

bende, ez eleg komolytalanul hangzik toled. Lehet hogy erre gondoltal, de a cikkbol ennek total az ellenkezoje jon le. Te magad ezt lehet hogy igy gondolod de ellenkezoen viselkedsz. Pap vagy ,aki bort iszik es vizet predikal.

McK (törölt) 2009.05.06. 22:00:15

@O gyerekem!: egyáltalán nem..csak sokaknak nem erőssége az értő olvasás...mint ahogy neked sem.

Hrzrasn (törölt) 2009.05.06. 22:04:28

@V10B: "Olvastam én már tőled 1-2 szép megnyilvánulást."

Kurvára el vagy te tévedve, én soha nem foglalkoztam senkinek a nemi életével.

"De aki a "helyibaszájba" annak ugye mindent lehet."

Ki ne találd, hogy titokban én vagyok a blog adminisztrátora, mert elsírom magam.

szakmernok 2009.05.06. 22:06:24

Bende Úrnak nincs szüksége védelemre, majd megteszi ő maga is.Vagy nem!
Az a baj, hogy tényleg egy bunkó senki házi.

McK (törölt) 2009.05.06. 22:07:56

@Dorombolo: napszemcsivel mi a gond?
Eleve az,ahogy hívja..napszemüveg a neve.
Meg telefon,nem telcsi..
És nappal semmi..de egyesek olyan vagányok,hogy este 9kor is látnak benne..

Külön külön semmi bajom vele,csak valahogy az ifaszélvédőnyi napszemüveges, geci nagy körmű, akkora magassarkúban is tudok vezetni mint az Eifel torony típusú hölgy szokta elfoglalni a rokkant parkolóhelyet,kiállva meg meghúzni a kocsimat...fene se tudja mér..

De téged puszillak,aranyos vagy,tetszett amiket írtál..;)
Ritka az a hölgy,aki felfogja,hogy a vezetés társas dolog,és biza MINDENKINEK vannak hiányosságai.

szakmernok 2009.05.06. 22:10:17

@Bende Tibor: Nehogy te határozd már meg hogy ki hogy menjen az úton. Erre van a rendőrség. A pofád meg fogd meg! És tesztelj autókat az még talán meg neked.

redriot77 2009.05.06. 22:11:44

@Lacc079: "Szerintem Istent is Ő tanitotta vezetni.
Egyszer majd emberére akad és remélem a szart is kiverik belöle!"


Én ezt nem kívánom neki, csak azt hogy egyszer mikor jön le a hegyről bukkanjon fel a tükrében egy 1200 lóerősre tuningolt ikerturbós Skyline GTR, bömbölő kipuffal, olyan lefújó szelephanggal, mintha az ég akarna leszakadni a helyéről, és ez a rettenet nagyon szeretne driftelni, csak hát nem tud haladni az előtte szerencsétlenkedő Tibitől. Nyomná is a légkürtöt és a sportcsarnokok bevilágítására is megfelelő xenont szorgalmasan. :)

szakmernok 2009.05.06. 22:19:38

@Bende Tibor: kölcsönös udvariasság elvéről, de ha hallott is, az 10-40 év távlatából igencsak megkopott emlék, maximum a terem aurájára emlékszik, ahol hallotta.
De te hallottál az udvariasság elvéről. Cikkedből csak az olvasható ki, hogy a dudát azt tudod használni.

workoli 2009.05.06. 22:20:43

Na, jól kiokosítottuk egymást...
Kellően késő is van.
Asszony van az ágyamban, oda megyek én is :)

Mindenkinek kellemes további vibrátorozást.

@O gyerekem!: Ne húzd fel magad, mert elősegíti az agyvérzést.

Raging_Bull 2009.05.06. 22:21:06

A cikk végén a vibrátor erős volt, de azon kívül mi a baj a cikkel? Tények közlése (közlekedési szituációk), őszinte magánvéleménnyel kiegészítve. Persze azoknak nem tetszik akik bambulnak amikor a zöldnél el kellene indulni, vagy 40-el mennek a belső sávban. Ilyeneket csinálni azért faszság, mert lerontja a rendszer hatékonyságát és mindenki több időt tölt a közlekedéssel. A figyelmetlenség, a gondolkodás mellőzése és az egoista hozzáállás miatt pedig több autó törik össze, több néni és bácsi hal meg, több kisgyerek lesz nyomorék. És ha a gyökér képtelen tartani a sávját és csak rajtad múlik, hogy nem töri össze az autódat, és még rá se dudálsz akkor az életben nem fog rájönni, hogy nem volt teljesen fasza amit csinált. A parasztokat nevelni kell. Ha pedig megijed egy dudálástól, akkor tényleg ne üljön autóba. Drága jó édesanyámnak sem javasoltuk soha, hogy szerezzen jogosítványt, mert nem neki való. Sokszor praktikus lett volna ha tud vezetni (mert ő nem iszik, mi viszont szeretünk), de ez önmagában kevés indok.
Ezért hülyül el a társadalom, mert a toleranciára hivatkozva kezdünk a bambákhoz és hülyékhez igazodni. Csak ez rossz tendencia.

SsPL71 (törölt) 2009.05.06. 22:22:46

@gonosz1hal:
"Anélkül, hogy gonoszkodnék, nézzük már meg, hányféle hipotetikus oka lehet annak, hogy valaki nem 130-cal nyomja a pályán, csak 60-nal, vagy annak, hogy dezorientáltnak tűnik, esetleg - mért is ne - hülyén viselkedik épp:

1. Kezdő úrvezető. Alázása (az ún, "rádudálás") Bende úr szerint kötelező, dugjon fel vibrátort."

70km/h a minimális megengedett, hanem zavar.

"2. Kurva nagy migrént kapott. Alázandó, vibrátor."

Álljon félre

"3. 42 fokos láza van, influenzás. Dögöljön meg, szedjen, szarjon tüskés vibrátort."

Ilyen állapotban mások testi épségét is veszélyezteti, otthon ágyban kúrálja magát

"4. Gyermeke épp leesett a mászókáról, csontját törte, az iskola telefonált. Vibrátort az egész családnak."

Agyerekhez mentőt hívtak, gondolom nem apukára/anyukára várnak, hogy begipszelje a törött csontot.
Telefonhoz kihangosító..stb.
Álljon félre ameddig telefonál és összeszedi magát.

"5. Éppen értesült, hogy meghalt valamelyik családtagja. Dögöljön meg ő is, vibrátorkoszorút neki."

Erre nem tudok mit mondani, de veszélyes lehet magára és másokra is, ilyen információk megismerése után

"6. Elvesztette az imént az állását, azon mélázik, hogy a pébe fogja ezt közölni otthon a három gyerekkel, az asszonnyal. Fetrengjen az egész család vibrátorolajban."

Erről mások nem tehetnek, gondolkodhat miután lejutott a pályáról, vagy félreállhat Ő is.

"7. Épp nyert a lottón. Bede úr, mi a fenét csináljon ez?"

Hát ez biztos nem 60-al fog menni a 130 helyett

"8. Millió másik ok. Vibrátort nekik."

A KRESZ szabályait áthágni, bármilyen indokkal, szabályszegés, akármelyik fenti esetet is nézzük, saját és mások életét veszélyeztetheti, és szabálytalan, kimagyarázni mindent lehet, ilyen a magyarok egy nagy része.

A KRESZ-ben is szerepel, ha nem alkalmas valamilyen okból a forgalomban való részvételre akkor vagy ne is üljön autóba, vagy álljon meg.

Egy, kivétel lehet, rosszul lesz vezetés közben, pl.: szívinfarktus, ezt nem lehet kivédeni.

De, például ennek a rizikóját is úgy lehetne csökkenteni, hogy a Bende Tibi által említett emberekkel minél kevesebbet találkozik az ember a forgalomban.

Szigorúbb jogosítvány szerzési feltételeket!!!

randomuser1 2009.05.06. 22:23:08

szakavatott és tanult bölcsészként megemlítem, Bende tud vmit; írt egy igazán ordenáré pamfletet a közlekedés tök kevéssé jellemző rétegéről. a legelesettebb réteget nyilván a legkönnyebb támadni (vagy védeni) és felvett mellé egy azzal szöges ellentétben álló írói alakot -az önmagát vérprofinak tartó arrogáns motorizált átlagproli képét- így a két végpont mentén fel tudta sorakoztatni az összes olvasóját, akarva-akaratlanul mindenki azonosul valamenyik szereppel és természetszerűen a másiknak esik... ezzel az egyszerűségében rendkívűl hatékony expozícióval bezsebelt 400+ kommentet. mi meg hülyék vagyunk h asszisztálunk, én már léptem is, mindenkinek jóéjszakát!

SsPL71 (törölt) 2009.05.06. 22:39:22

@O gyerekem!: "Ha meg az a par perc szamit, indulj el hamarabb! Vasarnap pedig ne szamitson!! Ne rontsd el masok hetvegejet!!!"

Más elronthatja pl. Bende Tibi vasárnapját?

""cikked" ha ezt cikknek lehet nevezni melysegesen felhaborit"

Tévedésben vagy ez nem cikk, hanem a "Vélemény" kategóriába sorolt elektronikus iromány.
Amit lehet kommentezni.

Carfan 2009.05.06. 22:50:54

Komolyan mondom ennyi olvasni nem tudó embert még nem láttam. A cikk nem arról szól, hogy ki kell írtani minden kezdőt és a villogós dudálós stílus a követendő.
Egyszerűen arról szól, hogy aki alkalmatlan a vezetésre az inkább tömegközlekedjen. Ezt szűrné ki az orvosi alkalmassági vizsga ha nem csupán formalitás lenne.
Aki pedig nem elég gyakorlott az gyakoroljon de ne a forgalomban mert ezzel veszélybe sodorja önmagát és ami rosszabb másokat is. Nem igaz, hogy a kedves hőbörgőkbe nem szorult annyi józan ész, hogy egy parkolóban gyakorolgasson és ne a többi közlekedőt tartsa fel és ami fontosabb veszélyeztesse.
Ezek után azért jó kérdés hogy ki az önző veszélyes barom? A Bende vagy aki fel van háborodva? Hm hm...

SsPL71 (törölt) 2009.05.06. 22:53:50

@Carfan: Jaja, egy kis önértékelés, önkritika nem ártana senkinek aki közlekedésben akar részt venni, autóval.

warren buffet 2009.05.06. 22:55:28

100%ig jogos és igaz a cikk.
benne van a lényeg, vezetni NEM kötelező.
opcio és valóban ha valaki a magatartásával/vezetsésével akadályozza a közlekedést az ne tegye.

vwxyz (törölt) 2009.05.06. 23:07:41

Vajon elvárhatunk kulturált közlekedést azoktól, akik még egy blogon sem bírnak kulturáltan kommentelni?

Alternatív 2009.05.06. 23:10:32

Szerintem sokkal rosszabbak az állapotok, mint a hetvenes években. Akkor olcsó volt a benzin, nem nagyon számított, mennyi fogy, ezért mindenki viszonylag sokat vezetett - egy moziért 50 km mindennapos volt. Most viszont mindenki csak annyit vezet, ami minimálisan szükséges, ezért gyakorlatlanok azok, akiknek nem munkaeszköz az autó. Egy normál pesti úton (nálam ez 500 km) nincs annyi veszélyhelyzet, mint a mi kis falunkban 16:00 és 16:30 között az egykilométeres hazaúton. Ezért igazából nem lehet hibáztatni a mazsolákat, nem tehetnek róla. Nem az oktatással van baj (a fiamnak nagyon korrekt oktatója volt, rendesen le is vizsgázott 30 óra után, pedig nem tanítottam vezetni külön), inkább talán felvilágosító kampánnyal lehetne valamit kezdeni. De legtöbbet az számítana, hogyha mindenkinek lenne annyi pénze, hogy legalább hetente egyszer elmenjen egy hosszabb útra, a nagymamához, a Balatonhoz, bárhova, csak szerezzen gyakorlatot.

SsPL71 (törölt) 2009.05.06. 23:17:08

@Alternatív: Na ez a vicc, 30 óra után vizsgázni, jogosítványt adni.

ikarusos 2009.05.06. 23:18:41

Tibikém te valószínű a csattogós lepkét húztad a nappali és a gyerekszoba között, amikor én már Roburral nyomtam a postánál, mégse hiszem, hogy örültél volna ha ilyen megjegyzéseket mormolok az orrom alá, amikor keződkorodban előttem tanultad meg kezelni az autódat és ezért szerencsétlenkedtél. Gyerekek próbáljatok már egymással toleránsak lenni és ha valaki bénázik nem egyből elküldeni az anyjába. Valamikor mindenkinek meg kell tanulni hogy viselekdik a verda, elejite én is féltem a kocsitól is a teherautótól is de legjobban a busztól. Viszont mostmár egy jó ideje busszal nyomom a városba, de mindig igyekszem hogy figyelmesen vezessek. A büdös parasztokat viszont nem szeretem, aki ha meglátja hogy indexelek ki a megállóból ahelyett hogy elvenné a lábát a gázról (mégcsak fékeznie se kellene), inkább rágyorsít nehogy beférjek elé. Tanulságos az előző cikkben az autópályás motoros baleset is, teljesen jól látszik belőle hogy egy balesethez legtöbbször két hülye kell. szakEzer történetet tudnék mesélni de gondolom nem érdekel benneteket tehát inkább higyjétek el!

Ahhoz hogy javuljon a közlekedés az utakon mindenkinek csak egy picit kéne udvariasnak lennie, csak egy picit kellene odafigyelni a másikra és egy picit kellene tiszteletben tartania a másikat. És nem a fogához verni azt a másfél percet, amit egy lámpafázis miatt bukik. És ami a legfontosabb: segítőkésznek úgy kell lenni, hogy közben szívesen tesszük amit teszünk és nem anyázni miközben beengedünk valakit.

A toleráns viselkedésről szól, ez erősíti a mindenki hülye csak én nem hozzáállást, amit sajnos túl sok autós kép visel és ebből rengeteg baleset származik.

Carfan 2009.05.06. 23:23:10

@SsPL71: Van akinek elég van akinek nem. De akinek nem elég a 30 óra annak ne adják már a kezébe a jogsit. Ha valakinek 300 óra kell hát gyakorolgasson. DE OKTATÓ FELÜGYELETE MELLETT. Ha meg nem szán rá annyit marad a busz.

Krisi 2009.05.06. 23:27:21

Na végre jó cikkek vannak itt a TC-n, Winkler autópályás motoros írása is jól sikerült meg ez is.

Ez most persze csak annak szól, aki szokott Butapesten autózni, mert átérzi, hogy bizony nem csak a sztrítrészerek meg a fehér furgonosok a közveszélyesek, hanem a magukat tökéletesen vezetőnek mondó emberek is ("nekem már 40 éve van jogosítványom, levezettem hárommillió kilométert koccanás nélkül, én vagyok itten a legrajabb csávó").

Legveszélyesebb szerintem amúgy a nő + kézbentartott mobil + új autó kombináció, eddig akárhányszor durván balesetveszélyes szituációba kerültem, legalább kettő megvolt ebből a hármasból.

Ez persze szigorúan személyes statisztika, nem reprezentatív :)

Azzal pedig tökéletesen egyet értek, hogy sokan nem alkalmasak a közúti közlekedésre - legyen az autós, motoros, biciklis vagy furgonos.

dadu 2009.05.06. 23:37:00

Nekem SUV-om van. Következésképp büdös bunkó vagyok. Elfogadtam. De! Nekem az arrogáns köcsögnek nem esik nehezemre kisorolnom a külső sávba (aktuális sebességemtől, illetve a megengedett maximális sebességtől függetlenül). Nem esik nehezemre a lámpa jelzésére figyelnem elinduláskor, nem pedig az előttem álló elindulásakor kezdek 1-gyest keresgélni. Nem esik nehezemre 2 sávos körforgalomban a belső sávot használni, amikor nem az első kijáraton kell kimennem. Nem esik nehezemre áthajtani a zöld jelzésen a forgalom ritmusában, nem pedig lassítani a lámpa előtt sárgáig, majd gyorsan áthajtani és ezzel minimum 10-15 autóst indokolatlanul megállásra kényszeríteni. Nem hajtok üres úton teherautó mellett a belső sávban folyamatosan, hanem vagy mögé (még ha hihetetlen is, sűrűn előfordul) vagy elé besorolok. Nem vágok ki valaki elé mellékútról, majd hajtok lassan előtte. Továbbá nem esik nehezemre egyenesen beállni a parkolóban két vonal közé egynél nem több helyet elfoglalva, sőt ha ez elsőre nem megy, nem ciki a SUV-os image ellenére sem addig manőverezni, amíg ez nem sikerül. Nem állok be a bejárat elé fél sávot elfoglalva mélygarázsban (pl. Campona) vagy bevásárló központ előtt. Nem parkolok az IKEA előtti pakolásra rendszeresített helyen. Továbbá kibírom, ha kicsit többet kell gyalogolnom, mint ha a mozgássérülteknek fentartott helyre állnék. Valamiért felfogom, hogy a hátsó ködlámpám valószínűleg elvakíthatja a mögöttem haladó villogós, arrogáns, anyagyilkos szemétládát -ha egyszer a nagy köd átvilágítására méretezték - ezért lekapcsolom, amikor valaki mögöttem halad.
Mindezt azért teszem, mert nem vagyok egyedül az utakon. Tudom, és számításba veszem, hogy attól mert nekem épp ahhoz van kedvem, hogy sétakocsikázzak, vagy épp lusta vagyok, attól még mások talán okkal ültek a volán mögé, és szeretnének eljutni A-ból B-be anélkül, hogy mások rettegése, alkalmatlansága, nemtörődömsége, beleszarása okán a kelleténél sokkal, de sokkal több időt kelljen ezzel tölteniük. A közlekedés nem önmagáért történik. Célja van. Emberek valamilyen rejtélyes okból valahova el akarnak jutni, hogy ott végrehajtsanak valamit. Na ezért érezném magam ütni vágni való szemét tetűnek, ha csak mert én félek, lusta vagyok, leszarom stb. vagy mert b.szná a csőröm és az egóm hogy van aki nálam jobban veszi a kanyarokat, vagy csak úgy minden ok nélkül meggátolnám őket a céljuk elérésében. Azok az emberek akik felháborodnak amikor valaki nem bírja a bénázásukat, nem azért bénáznak, mert vigyáznak a többiekre, vagy magukra, hanem egész egyszerűen le se szarják, hogy mások is vannak rajtuk kívül az utakon. Továbbá amíg a volán mögött ülő személy feladata ill. felelőssége a vas irányítása, joggal elvárható, hogy ehhez rendelkezzen megfelelő tudással. Ha nem rendelkezik ezzel a tudással ne tessék felháborodni másokon, akik viszont bírják ezt. Nem várom, hogy Senna legyen, pusztán a fent vázolt - nem versenyzői képességeket követelő - dolgokat. Szerintem igenis jár az a vibrátor.

megint 2009.05.06. 23:51:11

Biztos én is egy bunkó vagyok, de teljesen igaza van Bende Tibornak, kedvenceim akik leszarják, hogy átérsz-e még a zöldön, aztán akik a kapaszkodón ami üres ragaszkodnak 70-el a belső sávhoz és csak hosszú dudálás alatt esik le nekik , hogy húzzon ki, de egy részüknek fogalmuk nincs mi a gond, ilyenkor előzhetsz a külső sávban, jah és a másik aki egyenes úton fékezget, nem lehet tudni miért, egy alig látható kanyar előtt meg jól bele is tapos az amúgy is hatalmas sebessége mellett, aztán azok akik jobbra(általában nők) úgy fordulnak, hogy 200 meterrel a kanyar előtt már fékeznek folyamatosan, le nem húzódnak , annyi eszük nincs, és gyakorlatilag álló helyzetben abszolválják a befordulást. Az írás utolsó rész nem kellett volna szerintem sem.

ikarusos 2009.05.06. 23:51:18

@dadu: Azért egy két fokozat a büdös paraszt és a bénázó emberek között. Szerintem a nemtörődöm emberek (akik direkt úgy parkolnak ahogy írtad) az első kategóriába tartoznak.

De el kell mindenkinek fogadni hogy nem minden pontosan úgy és olyan gyorsan jön össze ahogy szeretné. Egyszer mentem felfelé a kanyargós Istenhegyi úton a busz tele ezért padlógázon sem megy jobban 40nél. Megláttam a tükörben hogy valami barom elkezdett előzni elvettem a lábam a gázról és csak ennek köszönhette hogy még befért elém külömben frontálisan megkostolja a szembejvőt. Arra persze nem gondol hogy ez nekem egy csomó időmbe kerül mert mire újból felgyorsul 40re a verda addig elmegy egy csomó idő meg gázolaj. DE!!!!! 500 méterrel később pár házzal feljebb láttam hogy megállt és nyitotta ki a garázskaput. Ezért a néhány méterért képes volt élete kockáztatása árán is mindenki másra tojva megelőznie hogy így nyerjen nagyjából fél percet.

Na ez a tipikus büdös paraszt akire sokkal mérgesebb vagyok mint egy sima kezdőre vagy szerencsétlenkedőre, de nem rád értem ezt csak mondom hogy van ilyen.

Carfan 2009.05.06. 23:52:51

@dadu: SUV-os büdös bunkó létedre valamiért nekem intelligensebbnek tűnsz a kommentelők nagy részénél:)

Sir_nyeteg 2009.05.06. 23:53:10

Érdekes módon a defenzív vezetési stílusról egyik autós portálon sem nagyon olvasok. Figyelni kell a környezetünket, a többi autó mozgását, ki vezeti(kislány, kisfiú, idős hölgy, idős úr), bizonytalankodik-e stb....Mindig megdöbbenve hallgatom amikor néhány ismerősöm előadja, hogy mennyi "majdnem balesete" volt szinte minden nap, amikor éves szinten kb 10ezret vezet. Én 3x ennyit de érdekes módon nagyon ritka nálam hogy morciznék autókázás közben. Igyekszem felmérni azokat a helyzeteket ahol számítani kell rá. Ez engem pihentet :) Mondjuk épp tegnap egy körforgalomnál bejött elém egy úriemberke, állóra kellett fékeznem. Figyeltem milyen sebességgel közelíti a körforgót és számítottam rá, hogy esetleg nem áll meg, mert elgondolkozott vagy kitudja miért...(látszott, hogy nem pofátlanságból, aztán ő is satuzott és elengedett) Neki is mehettem volna szidhattam volna az anyját v stb mert az milyen menő... nekem volt igazam...A Bende Úrnak szerintem egy idegszanatóriumi kezelésre lenne szüksége, az talán megnyugtatná...veszélyes ha az ember ilyen idegállapotban vezet, hogy kibe hol tud belekötni:) Béke!

Krisi 2009.05.07. 00:16:34

@ikarusos: Az élete árán is megelőzős, majd a következő utcán lefordulós köcsög az tényleg gyakori, főleg ott a 90-190-es vonalán, jól ismerem azt a környéket. Legjobb a CBA-nál, amikor megelőzi a buszt, aztán rá 6 méterre feltartja, mert balra kanyarodik a parkolóba :)

Amúgy tényleg mindkét fajta idegesítő, de máshogy. Bár a végkifejlet ugyanaz: hogy veszélyhelyzetet teremt.

Ezért én pl. leszarom, hogy valaki azért jön ki elém, mert nem vesz észre (épp esemest ír pl, mint az a kedves hölgy múlt héten, aki majdnem kilapított, miközben főúton mentem, ő meg kanyarodott be elém a mellékútról), vagy azért, mert lát, de leszarja, hogy én is ott vagyok két keréken, és csakazértis kijön.

A végeredmény ugyanaz: hogy majdnem elüt.
Ha véletlenül, akkor nincs helye az utakon, mert lehet, hogy legközelebb a kismamát nem veszi észre a járdán (tudom, demagóg, de akkoris), vagy pedig direkt vág be elém, ezesetben egy bunkó paraszt, akinek két hét tarkónlövés jár.

Darazs442 2009.05.07. 00:18:29

Hát ez nálam kiverte a biztosítékot, Bende úr! Jó lenne, ha az alpári stílust mellőzné, mert úgy tűnik, hogy a grillezésen kívül az autós újságíráshoz sincs fikarcnyi köze sem! Elnézést, nem szeretnék személyeskedni, de ez sok volt!

O gyerekem! 2009.05.07. 00:54:02

@workoli: Nem huzom, ne felts te engem :)
eleg ha bende felhuzta magat mert nem kurt neki az asszony

O gyerekem! 2009.05.07. 01:00:21

"Én például nem tudok steaket csinálni, mert nincs hozzá megfelelő eszközparkom, szaktudásom és gyakorlatom. Éppen ezért nem erőltetem rá napi tízezer emberre: ha elrontom, magamnak rontom el, vagy még inkább egy szolgáltatást veszek igénybe − legyen mondjuk egy étterem."

- DE MINEK EROLKODSZ AZ IRASSAL, HA TEHETSEGTELEN VAGY?

aberwarum 2009.05.07. 02:51:41

Hello Mindenki!
Szerintem a cikkíró tudja mit csinál, és nagyon is ki lehet belőle olvasni mit akar elérni. Én magam a sokat emlegetett vidéki parasz vagyok, évi nem túl sok, de nem is annyira kevés többé kevésbé mindennapi vezetési rutinnal rendelkezem.
Alapvetően nem hajtok lassan, bár már kikopott a tinédzseres hév, a gumifüstölés és kilincsel előre kanyarodás.
Mégis... egy történet, hogy aki nem érti, hátha megérti, hogy én mire gondoltam, amikor elolvastam a poszt:

Elindultam édsapámmal a nagyfaluba... dolgunk volt itt -ott. Elementünk egy 17 kerületi volt évfolyamtársamhoz is egy baráti kávéra stb, de nem indultunk még haza a vadkeletnek, hanem még vissza kellett menni a 5 -ik kerületbe. Mondja a haver, hogy de jó, ő megy arra csajozni, vigyük be, akkor nem megy büdös bkv-val. Keletinél buszmegállóba megálltam (jó szabálytalan, de ez van) kipattan a srác és Goodbye.
Este felhív, kérdi otthon vagyunk? Mondom persze, minden ok. Asztmondja ő 3 percig (cikkíró értékes perceiről van szó) röhögött, mert mindt mondta bénázva nem mertem elindulni a buszstopból, pedig már minden pesti megtette volna.
NA JA! De nem én, aki 10-ed ennyi autó/km3 -hez vagyok szokva. A sokéves jogsi és 100ezer km mind lófütty ilyenkor. És lássuk be, egy többnapos hétvége mágnesként vonza az ilyen embereket csodás fővárosunkba, talán ez lehetett a kiváltó oka a cikknek. Persze nem akarok én sem tutyi mutyizni, csak egyszerűen a processzorom levolt egy kicsit terhelve a rohanó látványtól. És ha először mennék mint (és csak Pesten hétvéginek számító autós) az új m0 szakaszon, hát én se nyomnám 110-ig, mert azon izgulnék, hogy eltaláljam a naplás tavi kijárót, mert ha nem, hát nehezen megyek el a ritkán látogatott ismerősömhöz is akár.
Biztos van olyan, aki nem emiatt bénázik, mondjuk a sávelhagyásos ráhúzást azt azért én kerülöm, de sok esetben én megértem, magam miatt is az ügyetlenkedőket, (mondjuk kocsiba evés miattit nem) és próbálom öket segíteni az én vidéki territóriumomban is, hogy meglegyen a lendület. Na meg persze figyelni kell a másikra, és a KRESZ szerinti KÖLCSÖNÖS BIZALOM -nak megfelelni.

Peace and flowers

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.07. 07:28:21

@ikarusos: lufaszt.

Azé előzött meg, mert a buszból jövő fekete miatt nem látott ki, és nem akart szénmonoxidmérgezésben elpusztulni...

Spiritmonger 2009.05.07. 07:43:51

évi 20000 km alatt senki se vezessen!

anno, amikor én tanultam vezetni, az oktatóm azt mondta, hogy vagy 100e km kell a gépjármű feletti uralom eléréséhez, amikor már nem probléma egyszerre a vezetés, a tájékozódás és az autó kezelése

én 100e km-ig adnék próbajogsit, autóhoz

más, aki mazsola, és nem képes tartósan gyorsan haladni, attól jogsi örökre el

aki fél a forgalomtól, attól is elvenni a jogsit, legalább 2 évre

a valaki által említett úrvezetői páv is jó ötlet, kötelezővé tenném, a jogsiba pedig veztéstechnkai képzést is integrálnék

egyszerűen aki tötymörög, bizonytalan, az a forgalomban ön- és közveszélyes, nem való oda

amúgy egy kedves rokon a közlekedési tanácsnál dolgozik, és ő mondta, hogy nem a gyorshajtás a balesetek legfőbb oka, hanem az ittas vezetés, mit szigorúbban büntetni kellene, illetve, a fő ok, az a járművezeő alkalmatlansága és gyakorlatlansága, illetve a képesség hiánya a tartós vezetésre, a rossz helyzetfelismerő képesség, ami főleg az idősebbekre jellemző, illetve a kellő fizikai képességek, pl reflex hiánya

csak ezek után jön a gyorshajtás, aminek a 80%-a nem abszolút, hanem relatív gyorshajtás

a cikkírónak igaza van, az a vibrátoros mondat a végén nagyon ül!

Kutykuruty 2009.05.07. 08:11:29

A cikk stílusa szerintem alpári és bunkó, a tartalmával pedig nem értek egyet. Én évente kb. 40 ezer km-t vezetek a felét tőlünk nyugatabbra (Svájc, Franciaország).
Egy nap alatt Bp-Párizs (1500km).
Úgy gondolom, ha egy kezdő, gyakorlatlan vetetőre rádudálunk, lenyomjuk az útról, soha nem lesz önbizalma a vezetéshez. Én kint úgy láttam és magam is így érzem, hogy odafigyeléssel, segítséggel egy mosollyal sokkal többet lehet segíteni, talán még az önbizalom is megjön egy kis gyakorlás után. Igaz közben nem hoztam a tudtára, hogy én vagyok a Profi...
Engem sokkal jobban zavarnak azok a "vagány barmok" akik főleg este, a zebrán előznek, a záróvonal nem számít és 140-el száguldanak végig a lakott területen. Ők már biztos király vezetők.
Szóval türelem!

Spiritmonger 2009.05.07. 08:42:57

azt nem értem, hogy aki nem tud forgalomban vezetni, miért erőlteti

illetve, ki tiltja meg neki, hogy elmenjen mindenféle vezetéstechnikai tréningekre?

gyakorolni pedig nem csúcsidőben a pesti belvárosban kell

Kutykuruty 2009.05.07. 09:12:41

A vezetéstechnikai tréninget kötelezővé tenném a jogsihoz, egyébként a cikkben az szerepel, hogy 4 napos munkaszünet volt és a Budakeszi-Pasarét-Szentendrei út-Pécel útszakaszt nem nevezném pesti belvárosnak.
Őszintén szólva, ha majd a lányom el kezd vezetni, valamikor én is hétvégén vinném be gyakorolni és vezetői szemmel megismertetni Budapestet, amellett hogy el fogom vinni hóban, jégen hegyi utakra és nagy parkolókba, hogy ismerje meg a határhelyzeteket is.

AnimalGarden (törölt) 2009.05.07. 09:17:27

Az az érdekes, hogy sok hozzászóló már az anyatejjel szívta magába a vezetni tudást.
sosem kellett neki gyakorolnia egyből úgy közlekedett mint Stevie A. E. Kala.

Amit nem értek posztolóban, hogy reklamál, hogy gyakoroljon meg ne tartson föl másokat a mazsola,ugyanakkor szerintem a forgalomban történő gyakorlásnak mondjuk a vasárnap a legmegfelelőgg időpontja, kicsi a forgalom, senki nem rohan belefér egy kis bénázás is meg lassú indulás a lámpánál, hiszen az isten szerelmére vasárnap van.

Ha a posztoló meg ekkora spíler akkor kezelje a bénázást a maga helyén, kerülje ki a bénázókat, vasárnap lévén törődjön bele, hogy fél órával később ér a családi ebédre.
Az m0-on meg van 2 sáv minimum, ott igazán nem zavarhatja ha valaki 80-an totyog.

vwxyz (törölt) 2009.05.07. 09:36:14

@dadu: :)

@Sir_nyeteg: Konkrétan lehülyézel egy idegent, és egy sorral később közlöd, hogy "Béke!". Hiányzik a belső összhang?

@Spiritmonger: Az évi 20000 érdekes lenne, az átlag alig több mint a fele. A rokonnak amúgy abszolút igaza van abban, amit a balesetek okairól mondott. Most már csak a rendőröket kellene meggyőznie erről, akik beszorultak a gyorshajtás-halál-traffipax szavak fogságába.

pxaba 2009.05.07. 09:46:45

@dadu: Tetszett amiket írtál, talán egyetlenegyet hagytál ki, a körforgalomban kifelé indexelés elmulasztását. Amikor elkezdődött, hogy újra körforgalmakat építenek, még értettem, hogy miért nehéz ki be hajtani, gondoltam egy idő után mindenki rájön hogyan kell közlekedni, ehhez képest ma is látok olyan arcokat, akik befelé indexelnek, kifelé nem.
Nem tudom, hogy aki mér szopott perceket körforgalom előtt, az hogyan nem jön rá, hogy mindenkinek gyorsabb, ha indexel, mikor elhagyja a körforgalmat.
Igenis igaza van a bendének!
Lehet cifrábbak is eszébe jutnak az embernek, mikor éppen meg akarják ölni.
Van egy hely a törökbálinti Cora felé, ahol két sávban kanyarodik az út.
miután minden második arra autózásomnál meg akartak ölni, már figyelek, hogy senkivel ne érjek egyszerre a kanyarba, mindegy volt, hogya külső vagy belső sávot választom, az biztos, hogy a másiknak mindenképpen eszébe jutott átjönni a sávomba.
Az egyetlen hely, ahol ha előttem autót látok, akkor tötymörgőbe váltok, igaz már kétszer kellett a padkát választanom, és egyszer a satuféket.
Az egyik alkalommal sokkal durvábbakat mondtam valakinek, mint itt amit a bende írt. A legszomorúbb az volt, hogy sejtelme nem volt, miért vagyok felháborodva, nem is sejtette. Komoly autója volt, középkorú úr, nem a belváros kellős közepén van, egészen egyszerűen csak a sávtartásra kellett volna figyelni, és hogy ugyanabba a sávba érkezzen, ahol elindult.
maximálisan megértem azokat, akik megpróbálnak többé kevésbé szabályosan, másokra figyelve haladósan, ám mégsem közösségellenesen haladni, és felbosszantják a tötymörgők.
Ha valaki nem indul el rendesen a zöldnél, az éppen annyira közösségellenes, mint aki a buszsávban előzi ki a sort, sőt lehet, hogy nem egy autóval kevesebb halad át miatta a zöldön, hanem sokkal. Amikor valaki úgy tartja fel a forgalmat, hogy neki sem lesz ettől jobb, annak mentsége sem lehet, az nem magyarázhatja a szülő feleséggel, a lekésendő repülővel, semmivel de semmivel a másokkal szembeni közösségellenes magatartását. Tehát én is azt mondom, mindenki gondolkodjon el, hogy mikor dudálnak rá, és miért! Ha kürtszót hallok, sokszor elgondolkodom, hogy én követtem e el valamit, ami miatt rámdudálhattak. Többnyire nem a válasz.
A budakeszi úton sok érdekes dolgot lehet megfigyelni. Ugyanaz az autós, aki a kanyarokat fékezve veszi, nem engedi ki a buszt a buszöbölből, akár mellé is megy, csak előbb legyen egy busznyival.
Akinek a sávtartás gondot okoz, akiknek a vezetés nem rutin, azok hétvégén ne Budapesten kiránduljanak, hanem menjenek ki egy távoli elhagyatott útra, és ott gyakoroljanak elindulást, csúsztatott kuplungot, sávtartást, és egyéb úri huncutságokat.

vwxyz (törölt) 2009.05.07. 09:56:33

@pxaba: Nem csak körforgalomban probléma, egyenes útról letéréskor sem használják sokan. Reggelente az alsó rakpartra próbálok besorolni, álldogálok a lehajtón, várom, hogy a szembejövők között mikor lesz annyi rés, ahol át tudok menni a szemközti besoroló sávba. A szembejövők közül jópáran letérnek a lehajtóra, de nagyon kevesen indexelnek, pedig olyankor remekül be lehetne sorolni.

pxaba 2009.05.07. 10:01:50

@vwxyz: tökéletesen igazad van! csak azt tudnám, a gázpedált hogy találják meg, hogy hol van, azt nem ugyanazon az órán tanították?
Erre az irányjelző című vacakra igazán rászállhatnának a rendőrök, és akkor nem kellene gyorshajtani sem annyit, hoyg időben odaérjünk....

AnimalGarden (törölt) 2009.05.07. 10:01:56

Mondjuk a mazsoláknál én jobban szoktam félni a török kamionostól aki az M3-on rámhúzza a kormányt, vagy attól a fajankótól aki a valamilyen - általam ismeretlen - atrocitáson kíván elégtételt venni OBUDA-4 rendszámmal 140-nél az M3on. szerintem a nem intexelésnél, és a lassan elindulásnál léteznek sokkal súlyosabb problémák is.

pxaba 2009.05.07. 10:09:08

@AnimalGarden: van igazságod, de a fajankókon úgysem tudsz segíteni, az indexet meg legalább a fele nem használja, ami miatt tízperces dugók tudnak kialakulni egy egy körforgalomnál teljességgel érthetetlen módon, nem túl nagy forgalomnál.
És felteszem a nem indexelők között nem csak a fajankók vannak.
Olyannal aki rámhúzza a kormányt kevéssel találkozom, nemindexelő meg naponta feltart vagy 100-szor, sokszor percekig szopok miattuk a dugóban, mert nem tudom időben kikerülni, fékezek én is mint a hülyegyerek, mert ugye honnan tudnám, hogy azért fékez, mert kanyarodik, és nem azért mert akadályt észlelt...

V10B 2009.05.07. 10:16:24

@Hrzrasn: Ki beszélt itt rólad mint adminról?Egyszerűen csak szereted oktatni az embereket és azt hiszed te vagy az atyaúristen,teszed ezt úgy mintha a seggedből rántottad volna elő azt a több mint 6 milliárd embert aki együtt él veled ezen a benga gömbön.A nemi életről pedig szintén nem tettem említést a hozzászólásomban és nem is szeretnék gondolom mint szakorvos is jeleskedsz,s persze ehhez a témához,a vibrátor káros (be)hatásai címen is hozzá tudsz szólni.Úgyhogy kurvára nem vagyok eltévedve,ha már annyira KURVA fontos volt megemlíteni a magyar nyelv ékkövét,azt a csodálatos kurva szót!

hottentotta 2009.05.07. 10:19:20

@Bende Tibor: végülis ennyivel is el lehet intézni...

AnimalGarden (törölt) 2009.05.07. 10:26:23

@pxaba: Mondjuk a körfolgalom szerintem nem magyarnak való,perverz és megfejthetetlen építmény az átlag autósnak a kétsávos fajta meg nagyobb rejtély mint a húsvét szigeti kőtömbök:)

Én a fóti Coránál szoktam dühöngeni emiatt.Ott állunk hosszú sorban az autók meg csak köröznek a külsőben, de eszük ágában sincs elhagyni a helyszínt a következő kihajtónál, se indexelve se anélkül.

Az egésszel csak azt akartam mondani, hogy ezek az emberek akik bénáznak, vagy nem teszik ki az indexet csak szimplán idegesíenek, de nem fogok meghalni miattuk, vagy legalabbis kissebb eséllyel, mint azoktól akik hisznek a saját tévedhetetlen vezetésükben.

kras 2009.05.07. 10:55:28

Én sztem meg ku*vára igaza van a cikk írójának! Megorulok attól hogy vki elottem 30-al meg 20-al megy ott ahol 50-en a megengedett sebesség! Ha úgy érzi h nem tud legalább 40-el haladni mert fél akkor menjen el egy gyakorlópályára és ott egy kicsit gyakoroljon! Nem vagyok egy Schumacher, egy átlagos sofor vagyok, nem szeretem a nagy forgalmat de nem is félek tole! Ha vki fél vezetés kozben akkor az azt jelenti h nem biztos magában! Olyan sofor pedig sztem nem kell az utakra! Persze amikor eloszor mentem Pestre én is gorcsoltem kicsit, de pont ezért nem a csúcsforgalomban indultam el hanem amikor nem volt olyan sok autó az utakon! Aláírom h mindenkinek szokni kell a forgalmat de konyorgom, ezt szép fokozatosan is megteheti! Semmi baja nem lesz ha a lassúsága és bénázása miatt nem fognak 620-an rádudálni!

És h ki okoz nagyobb kárt a kozuton? Hát nem tudom, de sztem a sok elozgetes nem lenne ha mindenki szépen tudna haladni. Nem szoktam hajtani se versenyezni - megtehetném, nem az autómon múlik- de ha vki a 90 helyett 70-el totyorog, akkor azt megelozom, mégha keskeny uton is de megelozom. Ez ugyanolyan veszélyes mintha 220-al hajtanek, sztem...

AnimalGarden (törölt) 2009.05.07. 11:13:08

@kras:
Most nem azért de a cikk pont arról szólt, hogy a sok bénától még VASÁRNAP sem tud közlekedni a szerző:)
Hát mikor szokja a forgalmat a szerencsétlen ha nem vasárnap?:)

Amugy meg ha neki 30-al biztonságos akkor menjen annyival, te meg kerüld ki, normálisan, vagy várd ki, mig ki tudod kerülni.

Nem mintha engem nem zavarna reggeletne ha a nagy sietségben az autópálya felé vezető rohadt kanyargós úton egy lassab corsába futok aki a 80-an autózható utat 40-el teszi meg, de emlékszem még én is arra, hogy amikor odaköltöztünk ahol lakom, nekem sem mindig volt egyértelmű hogy melyik kanyarnak merre lesz a vége.
Mindenki annyival menjen amennyit biztonságosnak vél(nyílván kereteken belül)
Ez inkább társasjáték ha ledudálod, vagy beleállsz a seggébe azzal nem segítessz rajta csak mégjobban beparázik.

TH 2009.05.07. 11:13:54

@lacza87: Pont ezt akartam mondani!!!

McK (törölt) 2009.05.07. 11:21:43

@dadu: Ennyi,uram.
Ehez nincs mit hozzáfűzni.
Pedíg nekem nem SUV-om van,BMW-m,tehát még nagyobb bunkó vagyok..:D

subtotal 2009.05.07. 11:26:47

@AnimalGarden: megfelelő felfestéssel ki lehet kényszeríteni. A debreceni Cora-nál is feladta a leckét az embereknek a 2 sávos körforgó, aztán megváltoztatták a felfestést a külsőt kivezetve. Azóta lényegesen kevesebb a probléma.

Más: én azt hittem, hogy a mai sebességhatárok városi közlekedésben már ma is leggyengébb láncszemekre vannak kitalálva. Van aki még ezeknek sem tud megfelelni optimális körülmények között sem? Akkor ALKALMATLAN. Üljön tanulóautóban addig míg nem megy.

McK (törölt) 2009.05.07. 11:26:49

@O gyerekem!: Te mi a fasznak olvasod,ha nem tetszik?
Fakír vagy?
Vagy vonz a Szado,,szereted,ha fáj?
Akkor a Vibris rész tüskésben pont neked való.
Cipzáras bőrsapit fel,ne feledd az ostort,azt hajrá..

Há' ki a geci vagy Te,hogy Te döntöd el,ki írjon,és ki nem?
Szabad ország..nem tetszik?Tipli..

AnimalGarden (törölt) 2009.05.07. 11:35:06

@subtotal:
Szerintem volt idő mindenki életében, hogy alkalmatlan volt, se gyakrolata, se bátorsága.
A tipikus 90-nél "gyorsan menni már tudunk vezetni még nem" érzés.
Jó esetben elmúlik, rossz esetben megmarad,de ez csak esetek pár %banm esik meg a többiek valamilyen szinten belejönnek.

Ferry 2009.05.07. 11:37:26

Ritka nagy bunkó vagy, Bende.

Ferry 2009.05.07. 11:38:28

És fingod nincs arról, hogy mi az az újságírói felelősség. Remélem, hogy a főnöködnek írt levelem jobb belátásra térít.

McK (törölt) 2009.05.07. 11:43:11

@Ferry: Úúúú de kemény.
Megmontalaaaaaak az óvónénineeeeek,be-be-beeeeeeeeeeeeee..
Dedós hülyegyerek.
Magadra ismertél a cikkben,mi?

pxaba 2009.05.07. 11:45:08

@Ferry: mi olyat mondott a bende, ami miatt árulkodni kellett?
Mire ez a nagy felzúdulás?

}:( (törölt) 2009.05.07. 11:46:30

T betűs vagyok. Új autóm van. Fél éve vezetek pesten. 10 éve van jogsim. Úgy látom figyelnek rám és a segítenek az utakon a T miatt. Nem csak vasárnap vezetek. Viszont hallottam olyat is, hogy vannak akik direkt "utaznak" a T-sekre... Ha látnak egyet, akkor szopatják.. Rutintalan vagyok igaz, de nem tartom fel a forgalmat, nem dudálnak le, nem generálok baleset szituációt. Van mit fejlődnöm tudom. Van olyan ismerősöm aki 20 éve vezet és mégis félnek mellé beülni. Évente töri az autóját.

Thyby66 2009.05.07. 12:05:49

@nyelv-ész:
"defenzív vezetésnek hívnak. Ezt nagyon régen egy pár évig oktatták"

A mai könyvek is ezzel a résszel kezdődnek. Hogyan, mire kell figyelni a forgalomban, stb. Egy éve magolt a kollégám, belenéztem a könyvébe, ki sem volt még ott nyitva. A tanulók arra vannak ösztönözve, hogy a tesztekre gyúrjanak. A tábláknál kezdik a könyvet. Még a fogalmak, és táblák hatályait sem tudták, de már a tesztprogramot nyomták ezerrel. (silány eredménnyel)
Ahogy írtad itt kezdődik a hiba. A könyvek jól vannak megírva. Őt sikerült meggyőznöm a sorrendről, a többivel ki teszi?
Az előadónak kellene szerintem.

Pilgram (törölt) 2009.05.07. 12:53:30

jó írás! Bende Tibi bácsi kicsit indulatos lett? pedig szerdán írta, mit művelt vajon vasárnap este?:)

kras 2009.05.07. 13:16:37

Sztem akkoris igaza van!

És az h a fonokéhez fordultál sztem irtó gyerekes! Ha vmi problémád van akkor miért nem neki mondtad??? Félsz tole, vagy mi??? Utálom ha vki sunyi módon árulkodik...

McK (törölt) 2009.05.07. 13:22:01

@kras: nem kell betojni.
Szted mi történt a levéllel?
Kávézás közben jót röhögtek a hülye íróján,és kész.
Ennyi,semmi más.

pxaba 2009.05.07. 13:28:41

@McK: az függ attól is, hogy mennyire vicces, szokott itt lenni karácsonyra egy jó kis levélgyűjtemény:)

autobahnvignette 2009.05.07. 13:30:57

a cikk es az iroja is egy SZAR :-) ..Szerintem!

kras 2009.05.07. 13:50:24

Nem tojtam be, csak sztem ez akkoris szemétség!

McK (törölt) 2009.05.07. 14:17:58

@kras: nem is úgy értettem.
Inkább úgy,hogy nyugiii..

V10B 2009.05.07. 14:55:14

@Ferry: te vagy a legalja.Legközelebb mi lesz feljelentés izgatás miatt?
@szakmernok: ferry-nek a testvére vagy esetleg?

pxaba 2009.05.07. 15:01:25

@V10B: mehet az apeh feljelentés, hogy miből telik neki suvra, vagy a telefontanúhoz, hogylátta dudálni! :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.07. 15:15:07

@Ferry:

Nagyon helyes!
Ezt így kell csinálni!

Szólni a főszerkesztőnek, ha valami nem tetszik!
Szerintem ez teljesen rendben van, még akkor is, ha az általad inkriminált cikk/vélemény minden szavával egyet is értek.

Szal rá se ránts azokra, akik árulkodást, meg effajta dolgokat kiáltanak.

Az egyetlen dolog, amit hiányolok, az az, hogy azon kívül, hogy lebunkózod Bende sporttársat, semmit nem írsz ide.

Szal egy bunkó vagy.

V10B 2009.05.07. 15:29:01

@kolbászoszsömle: kedves kolbászoszsömi!
Szerinted nem néz rá a cikkekre,bejegyzésekre a főszerkesztő?
Ő már akkor tudta,h itt felháborodás lesz ebből mielőtt az első hozzászólás megérkezett.A levélírogatástól meg mit vártok?régebben agyon ajnároztátok a winkler-bazsó párost néhány hete epedig már a winklert is osztjátok.Mit szeretnétek még jeremy Clarkson tanuljon meg magyarul,költözzön ide és a Ford GT helyett vegyen egy Splasht?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.07. 15:46:49

@V10B: Szerinted én úgy gondolom, hogy a főszerkesztő nem olvassa azt az újságot, ami rája van bízva? :o


Tudod te milyen jó az, amikor kapsz visszajelzést? Még, ha olyan bunkóktól is mint ez a fenti hülye?

Jamci 2009.05.07. 16:01:16

A mondanivaló rendben van, de a cikkíró egy gusztustalan, izléstelen, kultúrálatlan, kisfaszú féreg.

Viszont a céget minősíti, hogy már az utcáról is bárki bemehet cikket írni.

V10B 2009.05.07. 16:11:22

@kolbászoszsömle:"Szerinted én úgy gondolom, hogy a főszerkesztő nem olvassa azt az újságot, ami rája van bízva? :o"
Merem remélni,hogy nem így gondolod:)Igaázból azt akartam csak mondani,hogy akár írsz akár nem,nem változik semmi.De ahogy látom te inkább a kommunikációs élvezetek miatt csinálod:D

V10B 2009.05.07. 17:39:52

@kolbászoszsömle: ennek nagyon örülök,de hogy jön ide a pornó?

V10B 2009.05.07. 17:41:30

@kolbászoszsömle: esetleg számodra az élvezet dolog = a faszveréssel?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.07. 17:44:55

@V10B:

Hogyhogyhogy jön ide?

A gugli mindent tud!

Beírom a gugliba, hogy vibrátor+autó, erre kidobja ezt a cikket...

Ez egy pornóoldal, amiben Bendekoléga megmondja, hogy kik hova dugjanak micsodát.

V10B 2009.05.07. 17:47:22

@kolbászoszsömle: így már értem,azt hittem a "kommunikációs élvezetekre" gondoltál.Már furcsán néztem.Óvatossan nézzétek az oldalt,holnap német szőrporno lesz

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.07. 19:39:56

@V10B: szőrpornó? :o

feszült figyelemmel várom...

Hrzrasn (törölt) 2009.05.07. 20:56:03

@V10B: "Egyszerűen csak szereted oktatni az embereket"

Tévedés. Csakis és kizárólag a nagyarcú, ámde ostoba seggeket osztom ki.

Pista Bácsi 2009.05.07. 21:46:37

Ami az újságírásban Bende úr, az a vasárnapi forgalomban a kalapos bácsi.

Kalapos bácsi ne vezessen, Bende úr meg ne ... (tervezzen inkább vibrátort)!

jelentéktelen alak 2009.05.07. 22:40:17

Van benne némi igazság. Ami nem megy, azt nem kell erőltetni.

De ismerve a magyar közlekedést, feltételezem, hogy nem pusztán erről van szó. Én attól tartok ügyes vezetőnek valakit, hogy tud vigyázni másokra, azok megijesztése, vagy dudálás nélkül. Magam mindig is erre törekedtem és nem arra, hogy a "forgalom ritmusában" 90-100-al zúzzak keresztül egy vidéki falvacskán.
Mára stressz mentesen tudok vezetni és senkire nem kell rádudálnom. Az meg, hogy körülöttem mennyi embernek vörösödik a feje, számomra nem bír jelentőséggel. Igyekszem kihasználni a lehetőségeket, de nem gázolok át másokon.
Valahogy mindenkinek el kell kezdeni. Anno csak 10x-re sikerült nem lefulladva, elindítani az autót. Ha ilyen valaki áll előttem, ez jut eszembe és nem az, hogy milyen halálnemet érdemel.

Nyilván akinek 30éves rutin után összeszalad a rokonság gratulálni, ha nem fullad le, az ne erőltesse a vezetést! De félek, a cikk nem róluk szólt...

ikarusos 2009.05.07. 23:23:53

A mai nap bizonytalankodója:
megyek a Rákóczi úton a keleti felé a busz sávban erre egy fiatal csaj egy 5-ajtós Fabiával a Luther utcából elkezd kicsorogni. Csorog csorog, amíg a buszsáv közepéig ki nem jött, ott állt keresztbe. Még mindig megmenthető lett volna a helyzet egy kövér gázzal akkor nekem sem kellett volna csak levennem egy kicsit a lábam a gázról. De ő meglátta hogy jön a nagy büdös kék (illetve ez piros) busz felé megrémült és besatuzott........ Ez volt a lehető legrosszabb megoldás mert vagy ne jöjjön ki vagy ha már kijön húzzon is el de ne megálljon keresztbe a busz előtt.... Az volt a szerencséje hogy a középsőben senki nem jött ígyhát irányjelző balra és egy kényelmes mozdulattal ki lehetett kerülni

Az ilyenekre egyébként már csak azért sem szoktam dudálni mert lehet hogy annak hatására csinálná meg a hülyeséget.... hogy tele lett a bugyi az nem kérdés az arckifejezésből itélve :-))) Én ezeken már nem idegelem magam inkább viccesre veszem a figurát hogy aki elöl áll és hallja annak legyen egy jó napja :-)

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.05.08. 00:38:46

nem az a baj, hogy lassan megy. az a baj, hogy a cselekedeteiből egyértelműen látszik, hogy nem használ agysejteket a feladat végrehajtásához. ennek szép példája a mér emlegetett körforgalomból-nem-indexelés.

nekem is felmegy néha a pumpa, mert tudom, hogy egy akármilyen vészhelyzetben 0 intelligenciával fog cselekedni. az meg nem jó, mert vele van még egy tonna pléh is, amit nagy sebességgel hajt.

mondjuk így belegondolva ez még sosem csúcsosodott ki abban, hogy vibrátorok használatáról írogassak, de ez valszeg az én szegénységem bizonyítványa.

Koky_ 2009.05.08. 08:19:37

Kedves posztíró! És akire azért dudálnak rá kétszer 1 hónapban, mert átengedi a gyalogost a zebránál? Az szarjon sünt és adja vissza a jogsiját?? Na helló.

imittto 2009.05.08. 09:30:06

@zazooo: közös Twingo - Megane találkozó, gyülekező a gyöngyösi tesco parkolóban. Kb. 10 perce lehettünk ott, mikor a biztonságiak nekiálltak oszlatni hogy ez magánterület...ja, nem a bejárat elé álltunk hanem onnan a legtávolabbi helyre, ahol szerintem még autó nem parkolt, mert ott egymás mellé lehetett rakni a vasakat...szánalmas

donphobos 2009.05.14. 20:40:31

Ez a poszt szánalmasan gyenge volt, alulmúlja a szerző téli gumis vergődését is. Mind stílusában, mind tartalmában minősíthetetlen. Be kellene fejezni ezt az igénytelenséget, ennek így semmi értelme sajnos.

Rendes Totalcar kellene, ez így ebben a formában nem méltó a régi fényhez.

Össze kellene szedni magatokat, mert így csak fröcsögni jár majd ide a nép, de azt meg fogja unni egy idő után mindenki.

dennisthemenace 2009.05.17. 19:15:02

Bende,te ki a faxomnak kepzeled magad? A bunko,intolerans farkak mintapeldanya vagy,irni meg vegkepp nem tudsz..
FUCK OFF

zugyege 2009.05.22. 11:59:16

szerintem is Bende maradjon otthon. aki látja dudálja le!
az ilyenek miatt szar a közlekedés magyarisztánban.
meg hagyja abba az írást is, mert az sem megy neki és önként vonuljon börtönbe!
süti beállítások módosítása