Kamaszkorunk legszebb vasa

Csepel BMX a semmiből

  2009. május 28. - Csikós Zsolt Címkék: bmx bicikli csepel kerekpar

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve


A minap matattam valamit a garázs előtt, és átgurult hozzánk Capris, aki az utcában lakik, és valóban van egy hármas szériás fekete Ford Caprija. De kivételesen nem a Caprival gurult át, hanem ezzel itt:

Egy eredeti Csepel BMX-szel. Akkor készült, amikor a Csepel még egy hatalmas, szockó ipari mamut volt, igaz, már a végét járta, szegény Jancsi bácsi, a nagybátyám, mellesleg a világ legjobb embere ott volt részlegvezető, amíg 1980-ban meg nem halt. De ez a piros canga már azután készült. A Csepel kerékpár akkor még azt jelentette a magyarnak, mint ma Turó Rudiban a Pöttyös. 

Capris a zsír gépet most vette a vaterán.

Amennyire emlékszem késő kamaszkoromból, a legtöbb Csepel-féle BMX szürkemetál volt, ilyen piros alig rémlik, de ez lehet csak szubkulturális jelenség (az én körömben levő BMX-esek apukái ugyanabból a boltból vették pult alatt fiacskáiknak, és az a bolt mindig olyat kapott). Pirosban jól néz ki.

Még a gumik is eredetik rajta, tudják, a kékek, ezt nézzék.

Meg a patkófék, amitől persze nem lehet kormányt pörgetni, amúgy meg szart sem ér, mert hatástalan. Viszont kontrás a hátsó agy (ami épp nincs rajta a képen), lol!

 

Mentem vele egy kört, egyben van a gép, egy egész kicsi kétkerekeset ugrattam is vele (bő 20 éve nem ültem ilyen bringán), már nem megy valami jól. Csak a pedál lötyög, hiába, ez itt a Csepel-Werke terméke, stiftes, parasztbiciklis a hajtókar, nem az összehúzós, mint a nyugati cangákon volt. Meg a váz is kicsit nagy (és mintha nehéz is lenne, bár lehet, hogy csak a korom miatt érzem).

A nyereg meg úgy rémlik, valami műbőrös cucc volt ezeken, de erre nem mernék megesküdni, sokan biztos jobban tudják majd nálam. Szvsz ez nem az eredeti.

Viszont megvan a kormányvédője.

 

Meg rajta még a vázmatrica.

Muramiste, muramiste, micsoda nosztalgia, az ember nem is gondolná, hogy egy semmiből előugró használati tárgy ekkora flash lehet. Kifejezetten állatul mutatott ott, a Czobor utcában. Nyolc rugóért? Vicc. Kifejezetten van stílusa a cuccnak.

Próbáltam utánanézni a neten, de nem találtam róla semmit. Pár kép egy másikról, meg valami 1988-as évszám a gyártásról, egyébként ezen sem saját a nyereg.

 

Meg egy hozzászólás a "Szabadban" fórumon:

"Helló

Én csak ámultam meg lestem a nagyokat a Hősökön mig kijártam...igaz ők is "csak" gyakorlók voltak de jól nyomták)

Nekem még a Régi jó kis Piros csepel BMX em volt anno...

Azt nem lehetett tönkrezúzni, szívós kis masina volt."
 

Meg egy rövidinterjút találtam még a matra local'z oldalon, Tihanyi Gábor BMX-est kérdezték:

"Arany: Hogyan kerültél a BMX közelébe?

Tinci: Páran kivártuk amíg bement az illető a boltba és odalopakodtunk hozzá, na jó nem.
Épp gördeszkás korszakomat éltem hála a Gördeszkás Love Story című nagyszerű alkotásnak.
Majd egy délután egy haverom kitalálta, hogy van egy rámpa, amin legurult valaki Bmx-el.
Lementünk megnézni 5-en, de egyikünk sem mert hosszú percekig legurulni rajta.
Majd egymás után hihetetlen módon mindenkinek sikerült. De ezt is úgy csináltuk, hogy 5-ünk közül csak egy embernek volt Bmx-e. Másnap egyik haverom szerzett egy Bmx-et 1200 Ft-ért. Ezen felbuzdulva, hogy a beguruláson kívül mást is megtanuljak, szereztem én is egyet 1500 Ft-ért.Az 1500 Ft-os szürke Csepel BMX volt a kezdet."


Ezt is megértük, lassan a Csepel BMX is veteránjármű lesz. Mindenesetre már youngtimer, az tuti.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr141149519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a márk 2009.05.28. 23:41:53

hihetetlen mennyi kizárólag pozitív hozzászólás...
a bmx mai napig ilyen politika mentes...

Csikós for prezident!

levelboss 2009.05.28. 23:42:32

@Kopi3.14:
Hát igen, a keménymag, az keménymag! :) Örülök a kedves fogadtatásnak, meg, h kellemes emlékek kiváltásához járulhattam hozzá. Eléggé vicces, h a sok autóbuzinak hogy tetszik egységesen egy régi bicikli. Az egy dolog, h nekem ez a kattanásom lett nemrég... nade, h itt egyből mindenkinek...?!?! :):)

Kopi3.14 2009.05.28. 23:49:44

Nekem a gép otthon porosodik a nyúlól-takarmánytároló egységben őseimnél. Előtte egy vagy hatvan éves kerékpárral, amit egy ismerős család hagyatékából emeltünk ki. :) És van még pár alternatíva arrafelé. :)
Nagoyn kedves időszak volt életemben a rendszerváltás környéke, a belinkelt odlalak, különösen a plastik segített nagyon. Boldog békeidők. :D

salis 2009.05.28. 23:51:53

@don kartács: Bizony-bizony, csak szarabb!!!XD

Ratnet 2009.05.28. 23:53:52

@levelboss: Tudod vannak ilyen khm...hát 'populáris-kult' dolgok amiknek említése 'sebeket' szaggat fel(jó értelemben persze), s főképp ha képek is társulnak hozzá akkor elindul a nosztalgia.:-)

B.GY. 2009.05.28. 23:55:34

Nekem is volt egy pár Csepel bicajom.Ilyen Bmx is volt,csak ezüstben.Aztán ellopták a Brazilok.Utána kaptam Angliából Raleigh Bmx-et,Elöl vastagabb gumi volt rajta,mint hátul.A vázon meg a kormányon voltak ilyen szivacsok.A Vaterán nézegettem én is Csepel bicikliket.Találtam is rajta egy City-t benejlonozva 60 ezerért.1980 óta ki sem csomagolták.Egy szekrény mögött volt:)

vranyek (törölt) 2009.05.29. 00:08:19

ÓÓÓÓjeeeee.....ilyenem volt kékben,de imádtam,és de mekkorát estem vele...:P:P

Csontos Szigfrid 2009.05.29. 00:25:07

Nekem meg 1989-es Csepel versenybiciglim van. Mostanában akarom gyári állapotra hozni. Még dinamó is van rajta.
Különben abban az időben nehezen lehetett ilyenhez jutni. Mi is fél évig szaladgáltunk, mire hozzájutottunk. Még színt se választhattam. Épphogy az orrunk elől nem vitték el. Azok az idők még ilyenek voltak.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2009.05.29. 00:29:52

@Süni25: Mi éppen a Csepel Tacskó kormányát applikáltuk egy Riga (Riga 6 talán) motorkerékpárra, amiben Simson Star blokk dohogott és MZ telók voltak hátul. Ó, drága gyermekkor, de szép is volt borulni hárman vele a domboldalon... Még ma is érzem, ahogy a kipufogó égeti a lábam :)

ON: A nyereg gyári! A szivacsnak pedig emlékeim szerint is a gyomorforgató kék-fehérnek kéne lennie.

Ratnet 2009.05.29. 00:31:13

Az megvan, hogy a Csepel Tacskó-ból volt 'női' vázas is? De vércikinek számított ha egy fiú olyannal jelent meg a téren.:-)

levelboss 2009.05.29. 00:32:11

@Csikós Zsolt:
Süni nem tudja jól. A Caprim '78-as MKIII-as. A krómlökös, meg a hátsó lámpák valók a 2-esről.

Ratnet 2009.05.29. 00:34:41

@KuKori: Nekem Riga 16-ban volt MZ Trophy teló (burkolt, krómozott) és Jawa Mustang blokkal. Ami ugyan 3 sebességes de a Jawa hátsó lánckereke sokkal nagyobb volt így a Rigában baromira nem akart izomból elindulni ezért meglökted és végre kihuzatva ment vagy 60-65 körül. Nagy öröm.:-)

Gordini 2009.05.29. 01:05:28

Dejó nektek :)
Én egy banános,harminckilós rémmel küzdöttem.Román volt a lelkem (két tasak Omnia és egy rúd szalámi árában csempészték át a határon) és a dicső Pegas nevet viselte. Egy technológiai fekete lyuk,súlypontja a hátsó tengely mögött,a gravitációs elmélet tárgyiasulása.Egy tekerés a pedálon-egy hanyattesés.A színéről nem szeretnék beszélni...
Egy sötét éjszakán elsompolygott bodzát szedni és ez így volt rendjén.
Utána egy csehszlovák Favorit állt a házhoz - na,az gép volt.

faterpolo 2009.05.29. 01:29:42

:D:D:D:D:D

Én már kimaradtam a Csepel fénykorából (23 éves vagyok), de én is egy BMX-en tanultam meg bringázni. Először a hátsókertben, aztán irány az utca. Persze azon is csak patkófékek voltak, szülim biztonsági okokból gyorsan rakattak rá kontrásat. Na, onnantól volt nemulass:D! Egy nyár alatt tükörsimára koptattam a hátsó kerekét... Nem tudom, milyen gyártmány lehetett, de metálbordó volt a váz, piros gumiabroncsokkal (höh), az elmaradhtatlan szivacsokkal (fehér alapon bordó BMX felirítokkal és rácsozat-mintával) és persze piros műbőr nyereggel. Szar bringa volt, de imádtam:D:D:D. A csúcs az volt, amikor leestem róla hátrafelé, mert meglazult a nyereg, és csúzsdává alakult. Fájt a valagam eg hétig... De jó is volt bandázni az utcai Többiekkel suli után...

Electric Sheep 2009.05.29. 01:56:32

Én egy kb.másfél órás érműtétet a lábamon és 18 öltést köszönhetek az imádott BMX-nek ( mert kis vagány voltam :) és a kegyetlen fizikai törvényekkel sem foglalkoztam) De most 32 évesen törölgetem a szemem a fránya emlékek miatt. Olyan szép volt.

Süni25 · http://www.eakft.hu 2009.05.29. 06:36:02

Mélyen Tisztelt Csikós kollega !

Ilyet még egyszer ne tegyen ! Nem bírtam aludni ! Másodpercenként tolultak fel az emlékek....

Pl amikor gazdagréten a Törökugrató Utcai Általános Iskola udvarán M. Oszi barátommal tervezgettünk, gyűjtögettük a zsebpénzt, hogy a Sugár Áruház aljában lévő Triál boltban elverjük BMX alkatrészekre, de mire oda jutottunk, kénytelenek voltunk pedál csapszegekre, meg kormánystucnikra költeni, mert ez a kettő heti rendszerességgel megkotlott.

Vagy amikor L. Zsolt barátunk bátyja (sajnos azóta autóbalesetben elhunyt R.I.P.) bemutatta, hogyan kell a camping kormányán ülve hátrafelé kerékpározni...

Esküszöm, könnybe lábadt a szemem...

Süni25 · http://www.eakft.hu 2009.05.29. 06:37:29

@Ratnet: Jaja ! Meg hogy a rohadék Tacskónak mindig elmozdult a láncvédője, és a nagy lánckerék kivágta a szép króm lemezt, surrogó hangot adva....

Süni25 · http://www.eakft.hu 2009.05.29. 06:39:34

@levelboss: Akkor megint túl okos voltam....sorry

nagyroham 2009.05.29. 07:01:20

Príma kis gép volt, a vázba és kormányba való zacsimorzsoláson túl kellett esni, az volt a belépő.

Megvolt hozzá a könyök és térdvédő piros-fehér-kék gumipánttal?

A kék műanyag ülés egyébként gyári, nekem zsír újonnan olyannal lett gépem, vágott is rendesen. Hosszú távra obligát volt összehajtott takarót rátenni, és az felhasználható volt piknik célokra is. 2 az 1-ben.

Steyr-Puch 2009.05.29. 08:18:19

@Riasom: Rákospalotán a piacon a híd alatt van egy autósbolt,ott biztos kapssz matricát!

Ottopappa 2009.05.29. 08:20:26

@Kopi3.14: Hohohhooo, voltam vagy 5 - 6 éves, épp a kórházból kerültem haza (infúziót kaptam, de már nem tom mért) és akkor láttam ezt a filmet. Szinte meggyógyultam tőle!!!! :)

Steyr-Puch 2009.05.29. 08:24:49

@nagyroham: Ja csoda hogy van egy lányom,hivatalosan:-)
Annyiszor belett verve a 'acskó,hogy kész csoda!
87-ben a legnagyobb királyság neve:Csepel
Marathon! Versenybicaj,szorzóváltó,szingó gumi....
A flóriánban vetttük 5300HUF-ért,nem is tudom minek örültem azóta annyira.
Rég volt

gygaabor 2009.05.29. 08:30:25

Én nagyon nagy raj voltam, miután a haramadikos bizim egészen jól sikerült, kaptam egy ezüstszürke BMX Extrát, kockás szivacsvédőkkel és elölhátul patkófékekkel :)

A többiek meg nézték, hogy ööcsém, ez nem is kontrás, hanem "szabadonfutós" :)

A világ legjobb bicaja volt. Aztán amikor nagyobb lettem elcseréltem egy fasza pecabotra...

msadmin 2009.05.29. 08:34:50

Tacskó biciklim nekem is volt. ellenben emlékszik valaki erre a két orosz biciklire? csak fonetikusan emlékszem a nevukre vmi Krezdute8- ez női canga volt- és electronic6 ez férfi versenybicikli orosz klón volt. amikor megkaptam úgy toltam haza a keravillból mintha aranybol lenne.

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2009.05.29. 08:38:56

A nyereg pont ilyen volt gyárilag az enyémen, ami egyébként ilyen zöldes aranymetál volt. Viszont erről hiányzik a kormány keresztrúdjáról a szivacs, egyébként zsír :-DDDD

Az milyen, hogy kemping bringáért indultunk a boltba anyámmal, és akkor csomagolták ki ezeket, gondolhatjátok, a kemping szóba sem jöhetett :-D aztán makkhetest a küllőknek :-DDDD

Higany 2009.05.29. 08:41:31

Jó kis gép volt ez, kamaszkoromban 55 perc alatt lenyomtam egyszer vele a Visegrád-Szentendre távot a hegyen keresztül az erdészeti utakon. (Gyorsabban, mint a sárga busz a 11-esen. Persze ilyen hülyeséget csak akkor csinál az ember, ha azon a buszon a szívét megdobogtató hölgy utazik. Volt is nagy csodálkozás :)
A kontra nagyon illik a BMX-hez, valljuk be :) A rövid áttétele miatt jól gyorsult, jól lehetett vele farolgatni, nagy élmény volt vele játszani, A-ból B-be sík úton viszont kínszenvedés volt. A MTB-ról átülve általában az első farolós kanyarban mindig a bokorban kötöttem ki :)
Használtan vettem, metálkék volt. Először bordóra festettem, majd fekete-sárga csíkosra. Egy ideig őrizgettem még, de a végén szüleim garázsában kötött ki, ahonnan egy lomtalanítás alkalmával távozott. Remélhetőleg nem a MÉH-be.

levelboss 2009.05.29. 08:43:28

@Süni25:
Ne tessék egyedül szegény Csikós kollégát hibáztatni a cikk miatt ami kellemetlenül sok szép emléket idézett föl. Én vállalom a felelősséget, én kezdtem. Ő már csak ugyanúgy elszenvedője, mint te is, Süni. Engem tessék sarokba állítani! :)

Higany 2009.05.29. 08:43:50

Az első biciklim egy metálzöld Tacskó Csepel volt, az is egy legendás szerkezet. A könyökömön van néhány sebhely ami örök mementóul szolgál arról, hogy ha leesik a lánc, akkor bizony a kontrafék sem működik... :))

DiliQtya 2009.05.29. 09:00:19

Jah, kérem. Első volt a sötétkék tacsó fehér üléssel(meglovasították), aztán almazöld Csillag-csepel(camping v2.0)4700Ft vót 1987 körül. Emléxem a nővérem az első 30 méter után akkorát zanyált vele, mint ide Verpelét. Éredekes, nekünk sose kellett dedós pótkerék biciklizni tanuláshoz. És az megvan, amikor a campingek hátsó abroncsát kicseréltük motor (riga, szimó) abroncsra? "Krosszoztuk" korabeli nyelven és ledobáltunk minden sárvédő-lámpa-csomagtartó combot, félbe fűrészeltük a hátsó sárvédőt, hogy hadsonlítson a salakmotorokra ésvagy BMX-ekre. Vagy az elöl-hátul más átmérőjű kerekek ésatöbbi. Ja, akinek volt virslikerekes versenycangája, mindíg óva intett a váltástól, mert az kivétel nélkül egyiken se volt jó, és még sorolhatnám:) Sej, a mi lobogónkat...

Pityorka1 2009.05.29. 09:08:25

Nekem 4 sebességes Tourist (Turiszt) orosz vas 28-as, dögnehéz (22 kg), de talán atomtámadást is kibírt volna, egyszer keményen megszívatott, egy biciklis suli kiránduláson szétesett a váltója, na utána eladtam. Mellette egy (már Schwinn) Csepel Novus (Kemping) szolgált, na az amit kibírt, a mai napig megvan, de szét van szedve, mert fel kellene újítani az egészet, ezt soha el nem adom. Első biciklim egy zöld színű női vázas Vairas volt, annak egyszer dombról lefelé rodeózáskor kiakadt a kontrarögzítője, az eredmény hatalmas esés volt. Ismerősömnek BMX-e volt na az a pocsolyás földutas sárdagonyát is bírta zokszó nélkül.

Jamesblond 2009.05.29. 09:23:31

Sziasztok! Az "örökhajtós", tömörgumis ruszki kisbicaj után én is egy tacskót kaptam. Ú hogy suhant az! Éreztem ahogy lesimítja a füleim a szél:) Aztán mikor nagyobb lettem én is BMX-re vágytam. Sokat nyúztam a szüleimet miatta, de anyám szerint "olyan drágán félkész bringát nem veszünk! Még sárvédője sincs, hogy fogsz kinézni ha esik?!" A fater nem akart konfrontálódni a muterral (azóta is cikizem miatta ki viseli a nadrágot) ő látta sok fiú BMX-szel jár suliba és inkább a lányok a Tacskóval. Vett nekem hát egy MINI RIGÁT. Azon volt sárvédő:) Még meg van a számlája. 6.280. Ft volt. Egy BMX is ott körül úgy emlékszem. Ha lesz RIGÁS blog is itt majd mesélek... Üdv!

1000MB 2009.05.29. 09:44:08

@Mókár:

igen!igen!igen!-emlékszem az összes ilyen biciklifaragásra;)..ám a váltós-sztorit kiegészíteném azzal,hogy mivel nem pozicionált váltók voltak,mindíg félreváltottak vele,es belepasszirozták a láncot 2 fogaskerék közé;)

Steyr-Puch 2009.05.29. 09:49:15

AZzért milyen kevés elég ahhoz,hogy mndenki jóérzésű,kcsit szüppögős kommenteket írjon!
Sehol egy anyázás,gyalázkodás!
Csíkos egy igazi pedagógus!
Csíkost a Pártba!!!!!!!!!!!

CSL 2009.05.29. 09:51:05

Nekem metálkék volt, a húgomnak meg ugyan ilyen piros! Az ülés az eredeti az tuti! Az a kék gumi meg rohadt gyorsan kopott, aztán kapott rendes feketét tótországból azt hiszem Barum márkájút.:)

Szódás Lova 2009.05.29. 10:02:29

:D Turiszt! Hétezerért vettük a Metál áruházban, a Csepel Tacskót váltotta le. Négy sebesség, kosszarvkormány, mogyiroppantó üléspozíció, a váltó karja a vázon volt, esküszöm, öntött alumíniumból készült -mármint a váltókar, a bicikli többi része öntöttvas lehetett. A harmadikon laktunk, csak lifttel tudtam felvinni. Csepel Tacskóval csapatás a lakótelepi tömbház pincéjében, ahol a két lift egy aulába nyílik?... :D

ifj. Szurkos András 2009.05.29. 10:07:53

@Kopi3.14: Jah, ismerős: San Andreas-ban is van olyan és szerintem ott kegyetlenjó a BMX-ezés, főleg az esések a viccesek.

axax 2009.05.29. 10:13:56

Helló Mindenkinek!
Nem olvastam végig az összes kommentet, így ha ismételnék v.kit, akkor bocsi.
Szóval: anno v.mikor 1985-86 környékén volt egy szenzációs (gyerekszemmel nézve) mozifilm, a "BMX banditák" (ez volt a magyar címe) Nicol Kidman főszereplésével. Akkor volt 17 éves a csaj... Ebben a filmben láttam életemben először BMX-et, persze a film hatására minden srác ilyen bicajt szeretett volna, de nem volt. V.mi csoda folytán -vagy csak egy jó kereskedőt ültettek véletlenül a Csapel Művek egyik vezetői székébe- a film bemutatása után kb. 1/2 évvel megjelentek a magyar BMX-ek, s "elárasztották" vele az országot -pult alól-. Jó volt a cikk Zsolt! Kellemes emlékeket ébresztett bennem. Egyébként 3-4 hónappal ezelőtt vetítették v.melyik ker. csatornán a filmet.

Cricket57 2009.05.29. 10:26:23

Nekem soha nem volt BMX-em, pedig nagyon vágytam rá:( Viszont az évek múlásával be kellett látnom, szüleimnek volt igaza, amikor egy "tacskó" kerékpárt vásároltak! Soha, semmilyen másik biciglit nem láttam, ami annyit kibírt volna. És soha se nyolcas, se leeső lánc, se rozsda... Megemelem a mai napig azoknak a kerékpároknak a készítői előtt! (csak sajnos nem tudom kik is voltak:))

Csikós Zsolt 2009.05.29. 10:26:43

@Steyr-Puch:
Várjál-várjál, tegnap 600-an anyáztak :-)

Na jó, majdnem 600-an.

Diktaturha 2009.05.29. 10:30:24

Hát ezt megkönnyeztem....vénülök már én is. De szép idők voltak! :)))

baowah · http://baowah.blog.hu 2009.05.29. 10:36:22

nekem csehszlovák Velamos BMX volt - az is milyen egy szar. Mindig egy ismerős olasz Atalájára izgultam.

Pityorka1 2009.05.29. 11:10:05

@Szódás Lova:
Igen így-így. :D
Kényelmetlen volt, kosszarv kormány, amit természetesen felfelé állítottam, hogy kényelmes legye, alu fékfogantyúk, a váltó a vázon, néha magától váltott, ha meglazult a szárnyas anya, azon nem volt műanyag, minden porcikája fém volt. Igazi tajgajáró dög.

zöldi 2009.05.29. 11:29:23

Nem olvatam végig a kommenterdőt, de pont ilyen BMX-em volt, ebben a színben, ilyen kék gumikkal(jó gyorsan lebródszájdoltam őket a Dunaparton, után csak feketét tudtam venni). A nyereg lehet gyári, az enyém is ilyen volt. Akkor jóbarátomnak fehér volt, de az nem kontrás, hanem racsnis. Lövésem nincs mitől, de az enyém jóval lassabb volt, többször cseréltünk. Szép időszak volt, de én már akkor is a krosszmotoros kölköket irigyletem :) zsír poszt!

kunaakos 2009.05.29. 11:32:49

pont ugyanilyenem volt, unokatesómtól örököltem :D az enyém fehér volt kék matricákkal (és sokkal jobban nézett ki, természetesen. mert az enyém volt.). Nyereg ugyanez volt, s az is kopott, de már én is így kaptam, lehet gyárilag sem volt bevonat rajta. A sárga-kék gumi nagyon villantós. Kár, hogy egykettőre lekopott a kék réteg :D

vadaj 2009.05.29. 12:01:42

Én 90-be születtem de még én is ilyennel toltam papámnál. Csak az enyém kék volt és a gumik is kékek voltak. Sztem a padláson még mindig megvan, de ha jól emlékszem a kontrája nem jó. Ja és a küllőkön voltak azok a színes szarok amiket nem tudom hogy hívnak de arra emlékszem hogy rettentő idegesítő hangot adtak ki :)

ÁSÉS gyerek · http://ases.blog.hu 2009.05.29. 12:10:37

óóó... Nekem ezüstszürke volt. Hónapokig gyűjtöttem rá, a Baross utcánál vettük meg vmi bicikliboltban. Az ára 4250 Ft volt, amiből 2250-et én gyűjtöttem össze, ami nem tudom, miért volt nehéz, de 1985-öt írunk kb. Kontrás klassziker. Később, amikor összetörtem és vele együtt egy esni nem tudó kisgyereket is biciklistől, de nagyon, kikalapálták a vázat, sárgára lett fényezve, pár matrica + a sárga-kék kerék akkor került rá, előtte simán kék volt.

Üléscsere többször + a szivacsok tépőzáras borításának, majd időnként a szivacsok levétele külön örömet okozott.

A BMX banditák zenéje és kezdőjelenete szívet dobogtató:
b-oldal.blog.hu/2009/04/19/top5_bringas_szam

ÁSÉS gyerek · http://ases.blog.hu 2009.05.29. 12:14:13

Talán még annyit, hogy a klasszikus tacskó Csepel bringa, még a BMX előttről külön felhang, a Harley Davidsonra hasonlító kormánya miatt nagyon szépen felcigányosítható darab volt, a sárga sima sziréna és a sárga belebeszélős sziréna (eggyel menőbb gyerekeknek) kötelező tartozékkal. Picsa salakosra estem magam azzal is párszor. Ahány éve most nem ültem biciklin, az kb. annyi, mint ahány éves ekkor voltam. A műanyag markolat belső része sorjás volt újkorában, többször feltörte a kezemet. Kösz a képeket, nagy élmény volt rájuk nézni.

Canga81 2009.05.29. 12:37:12

Hihííííííííjjjj, na nekem már a 2 gen Csepel BMX-em volt, amin hátul is patkó fék figyelt, természetesen piros, de a szivacsa már kék-fehér kockás volt :).
Emléxem már mindenkinek ilyen volt az utcában, nekem meg még a kis vacak Csepel24 női vázas fostalicskám, amivel ha borultam, a kormánya rendszeresen úgy mellbe vágott, hogy utána egy fél óráig nem kaptam levegőt. De utána megkaptam ezt, hát maga volt a Valhalla!:))) Mennyi km-t beletekertem én abba, és soha nem volt semmi baja! De szép idők is voltak azok!

tanki567 2009.05.29. 12:44:59

@faterpolo: Szerintem úgyanolyan bringánk volt! Emlékszem, mikor megkaptam, életem legnagyobb élménye volt. De legjobb az volt, mikor egyszer a eltört a kormány, miközben épp valami macskaköves úton zúztam, és irányítás nélkül, a kezemben a kormánnyal zúgtam az árokba. (Amúgy szintén 23 vagyok)

Süni25 · http://www.eakft.hu 2009.05.29. 12:48:48

@vadaj: Jaja ! Az azért volt, hogy ne legyen koszos a küllö ! És az megvan, hogy szigszalaggal küllők összeragaszt, hogy "csillagküllös" legyen ? :D:D Meg a stüszivadász facsipesszel a hátsó villára ? :D:D

x 2009.05.29. 12:53:13

A gyárin a nyereg kék műanyag, de talán még ennél is keskenyebb volt, San Marino felirattal,ha valaki még emlékszik rá.
A gyári színek először úgy emlékszem, ezüst,arany,és fehér, csakis racsnis hátsó kerékkel és patkófékkel meg kék sárga Semperittel.
A kormány 10-20 ugratás után tönkre ment, a recék lekoptak és az imbusz csavarokat lehetetlen volt utánahúzni.Ilyenkor raktunk a befogó alumínium és a kormány közé összehajtott többréteg smirglit. kb 10 ugratást az is kibírt.
1985.

bervas · http://mt10.blog.hu 2009.05.29. 12:58:48

@zöldi:

A kontrás gépek valamiért lassabbak.
Havernak valamilyen picit nagyobb kerekű, férfivázas, T kormányos Csepel félverseny gépe volt, patkófékekkel, racsnis hátsóval, de váltó nélkül. Direkt néztem, hogy rövidebb a pedálkarja, tehát nem lehet sokkal gyorsabb, de mindig elhúzott. Hegynek fel is, hegynek le is.

Valószínű, a kontrás agynak nagyobb a belső ellenállása/súrlódása.

Krizsabá 2009.05.29. 13:17:34

@x:

Az a San Marino jó lesz San Marco-nak is. ;)

Lord heckman 2009.05.29. 13:24:43

Pedig az a kék nyereg eredeti ;) nekem is olyan volt. Én speciel ebből láttam többet, és az ezüst volt ritka.

Süni25 · http://www.eakft.hu 2009.05.29. 13:26:41

@x: Én évekig csak kontrással találkoztam, szerintem azok voltak előbb.

Süni25 · http://www.eakft.hu 2009.05.29. 13:43:10

Na kész ! Vettem én is egyet ! :D :D

pyf 2009.05.29. 13:45:07

CSIKÓS FOR PRESIDENT!!!

Az ember nem is hinné, milyen örömet lehet okozni egy ilyen, jelentéktelennek tűnő post-tal. Én imádtam a 80-as éveket, bár akkor voltam kamasz. Épp emiatt a kamaszkorom nyilvánvaló gyötrelmeit egy percig nem sírom vissza, de azokat a boldog békeidőket, a magyarországi lét utolsó romantikus időszakát annál inkább. Márpedig Csikós írásai az öreg verdák beszerzéséről, javítgatásáról, szeretetéről, meg az ehhez hasonló szösszenetek mind olyanok, akár egy pár perces időutazás, épp abba a nagyszerű évtizedbe. Tulajdonképpen nem nagy dolgok ezek, mégis jó érzéseket keltenek azokban, akik éltek már akkor. És igenis kellenek olyan emberek, akik nem hagyják, hogy nyom nélkül letűnjön az a kor.
Zsolt! Akár csak a többi írásodért, ezért is hálás vagyok Neked. Köszönöm, és csak így tovább!

(egy echte 80-as évekbeli BMW büszke tulajdonosa -ha már egyszer TotalCar :o)

Penya666 2009.05.29. 15:53:22

Nekem ilyen bicom volt kn 90 kornyeken. Felturtam a fenykepes fiokot ezert a kepert. Jo szar a minosege.
http://penya.hu/jet707.jpg
Svajci rokon hozta ezt. Szinten bananules volt, elol hatul patkofek, hatso patkofek semmit nem fogott. Semperit sumik voltak rajta es szabadonfutos volt. Az volt a markaja hogy JET 707. Azota se lattam rola semmi infot sehol. Eredetileg metalbordo volt, ezen a kepen mar at van festve. Ja es az ugratas lol.

motyo74 2009.05.29. 16:19:07

@sámuel: Bizony ezen minden gyári! Nekem ugyan ilyenem volt, csak metál bordó színben. Ez a szarabbik, hátul kontrás verzió. A high end kategória racsnis, elöl-hátul patkófékes felszereltségű volt. A kék műanyag ülés pedig gyári, gondolom már más is megállapította, olasz San Marco márkájú. Ultragagyi, kőkemény fröccsöntött nyereg volt. Mint Csík is írja, akkoriban mégis ez volt álmaink netovábbja. 15 éve motorozok, de motorral a mai napig nem sikerült akkorát esnem, mint ezzel a szerkezettel. A stiftes, elég komoly acélból készült hajtótengelyt is sikerült egyszer eltörnöm...
Istenem, de szép idők is voltak! Frissen beindult férfihormonok, csajok, jaszkarizás a téren....

Ratnet 2009.05.29. 16:35:59

@pyf:
"a magyarországi lét utolsó romantikus időszakát"
-Gyönyörű, találó mondat. Köszönöm.:-)
Vártam már, hogy más is így érzi-e.:-)

Nyolcvanasok vége, kilencvenesek eleje...hmmm.:-)
Sajnálom a most felnövőket, hogy ebben az embertelen dzsumbujban, fejetlenségben, és műanyagipari kakofóniában kell a fiatalságukat elpazarolni.

Ottopappa 2009.05.29. 17:01:12

@Ratnet: Egyetértek. Bár én magam is '83-as vagyok, de pont ez a 80-as évek vége, 90-es évek eleje volt nekem a BMX, Kockalada ésatöbbi korszaka. Azóta is visszasírom... :((

pyf 2009.05.29. 17:51:54

@Ratnet:
Eszerint Te sem vagy már 20 éves :o)
Hát ez van, sajnos a jövő sem tartogat túl sok jót számunkra, legalábbis ebben a tekintetben biztosan nem :o(

Kopi3.14 2009.05.29. 18:47:52

@Ratnet: Nem a műanyagság és kakofónia a baj manapság, hanem a felgyorsult élet, a sokkalt több követelmény. Anno gyerekként mire kellett figyelnünk? Iskolatej, kisdobosság, úttörőség, iskola, foci, bandázás a grundon, csajokon röhögés, stb. Manapság? Sokkal több inger éri a gyereket, tv, számítógép, megnövekedett forgalom- nem csak egy autó kergeti szét a főúton a csirkéket napjában- iskolai plusz követelmények, hatodik nyelv tanulása, sportkurzus, második edzés, ének, tánc, programozás, stb. A gyerekek már élvezni sem tudják a dolgokat. S vágyakozni sem valami után olyan mértékben, mint mi, mert mással lehet az élményt pótolni. Amikor anno a játékbol kirakatában, benn az üzletben évekig tudtuk nézni a terméket, hogy milyen jó lenne, ha azt kapnánk az szerintem jó volt. Most? Ha fél év múlva még ott van, az már baj, újra vágyik mindenki. A régit meg megunja.

lor 2009.05.29. 19:34:50

nyereg eredeti.
szivacsban ketelkedem.
hajtomu ekes megoldas.
napi 20ft-omba kerult a bringazas akkoriban, mert naponta oltem oket.

a srac pedig ugy nez, ki, mint egy regi miskolci skac /pajesz/

Ratnet 2009.05.29. 20:08:18

@pyf: Nem bizony, már rég nem vagyok húszonéves. Azt valahol a kilencvenes években felejtettem.:-)

Ratnet 2009.05.29. 20:16:23

@Kopi3.14: Egyetértek. Hozzá annyit fűznék, hogy a dömping miatt értéküket vesztik a dolgok. Például ott vannak a játékszoftverek. Egymás után töltögetik le a srácok és soha nem fognak egy bizonyos darabnál tartósan kikötni, nemméghogy megvegyék díszdobozban. Ugyankérem. A számítógép és internet miatt pedig az emberi kapcsolatok korcsosultak el. Már nem 'tér' van hanem csetszoba vagy deathmatch.
Ráadásul a társadalmi különbségek is egymás ellen hangolják az egyéneket, és megy a suliban a 'kinek milyen mindenttudó kütyüje van' verseny, amit a gazdag kiskölyök nyer nyilván...később ő kap robogót és autót is hamarabb (ja meg meg nőt is). El van ez baxva.:-)

Kopi3.14 2009.05.29. 20:46:04

@Ratnet: azért a mai játékokat megértem, hogy nem maradnak sokáig egy mellett. hol vannak hangulatra a msotani látványorientált rettenetek a klasszikus gaméktól? Last ninja, prince of Persia, Gobliiins széria, Leisure Suit Larry-től, Piratestől, stb. stb. vag az eredeti Alone in the darktól, ha már horrorvonalat nézünk? Mostanában néha előveszek régi C64, meg Dos gaémkat és azokkal bohóckodok, sokkal élvezetesebbek, mint a maiak.

Ami meg külön mókás, kezdenek elveszni am sélős játékok, s a fantasy, rpg vonal is egyre kevésbé erős, egyre egysíkúbb ha játék, a társas verziók meg mintha szintén kihalóban lennének. Pedig irtó nagy hangulatot tudnak varázsolni, még neten is akár, lásd thrillion kincsei: www.thrillion.hu

LyukasBogrács 2009.05.29. 20:56:49

Ezeket főleg a nyári bizonyítványosztáskor vitték, mint a mondjuk cocom-listás nyugatnémet cuccot.

Ratnet 2009.05.29. 20:57:38

@Kopi3.14: Last ninja!:-) C64....na azelőtt milyen szívesen ültünk haverral egymás ellen mondjuk 'Spy vs. Spy'-ozni,'Artillery duel'-ezni, 'Pit stop'-ozni stb. Mégsem ment a 'tér'-re járás rovására.

Ja, és a C64-es zenéket a mai napig dúdolni lehet olyan 'ragadósak'.:-)

Kopi3.14 2009.05.29. 21:02:41

@Ratnet: jaja, a két patkánykém nagyon ott volt. A szigetet, vagy az épületet toltátok?

kaszacska 2009.05.29. 21:08:15

Nekem egy feher volt, jol nezett ki a kek ulessel es gumikkal. Elso utamon (mielott meghuztuk volna a csavarokat) egykerekezni akartam es kihuztam a kormanyt a helyerol :-) szep zako lett belole.

LyukasBogrács 2009.05.29. 21:13:52

@kaszacska:
Lapra szerelve adták a TRIAL boltban?

chrampus 2009.05.29. 21:39:57

Ez nagyon kemény,hogy mennyi emberben törnek fel az emlékek!Ha jól emlékszem kb. 85-ben vettük 4530 Ft-ért a Blahán a nagyáruházban/talán corvin?/Bmx banditák hatására.Elöl hátul patkófék,metál ezüst szín,kék szivaccsal.A kék műanyag ülés az gyilkos,nekem általában a hátsó fék bowdenét kellet cserélni a leggyakrabban,aztán beleuntam és jött a jobb lábbal a hátsó gumin cipőtalpal fékezés!Kifinomult technika volt ez!Csak a cipőtalp kopott egy kicsit furcsán!Jó volt kicsit nosztalgiázni!Több ilyen régi dolgot dobjatok fel!!!

kaszacska 2009.05.29. 21:54:18

@LyukasBogrács: Nem, egyben volt, csak nem volt meghuzva rajta semmi. A csepeli bringaboltban vettuk. Van ezen kivul meg onnet 2db kb. 15eves monti is, egesz jol birjak ma is, persze ez-az mar lett cserelve rajtuk, de a fobb reszeik eredetiek meg. A BMX eladasi ara lett befektetve a montiba.

Kopi3.14 2009.05.29. 21:57:19

@chrampus: inkább volt az 86-89 között. eleinte amúgy sem voltak még csak kontrások, így a szabadonfutós hátsó aggyal csak második generáció lehetett. Az ár kb stimmt, anno Lentiben láttam nyaraláskor- 88-ban asszem, vagy 89-ben- és akkor volt 4700 az ottani vas-műszakiban.

Kopi3.14 2009.05.29. 22:03:11

@Kopi3.14: Mondjuk a film 83-as, de mire hozzánk elért, s az Ifjúsági házakban egyéb más helyeken közösségi videozások keretében megnéztük, az plusz pár év.

Ja, az mekkora volt, apám volt az ifiház igazgatója pár évig, ekkoriban volt számítógépes foglalkozás a gyerekeknek, Primokon- eszméletlen játékokal, programírással- videozás, Bruce Lee összes Chuck"arcmimika" Norris bestof, stb. filmekkel. Jó volt. Ja, meg néhány mesét is kaptunk, pl a bátor lovacskát- nem tudom valaki emlékszik-e rá. De a poén, a tizenévesek, még a helyi cigányok is midnig ott voltak, nézték a filmeket, a számítógépekkel foglalkoztak. Megvolt a közösségi élmény, és nem egymást baxtatása volt a menő.

maczko 2009.05.29. 22:08:13

Olyan fiatalok vagytok.... De csók nektek, meg riszpekt meg amit akartok, nekem egy Kalkhoff (nyugat)német kempingbicaj volt az első értékelhető bringám még a hetvenes évek közepe után.
Középen szét lehetett csavarni és teljesen kettéjött. Büszkesége volt a Shimano kontrája, ami orvosi műszer volt a Csepel Gránátjához képest. Nagyon finoman lehetett vele fékezni, de ha beletapostál akkor blokkoklt. Mennyit faroltam vele... Az eredeti Metzeler fehérbetétes gumikat persze nagyon gyorsan szétkoptattam, jöttek a magyar gumik. Aztán persze össze kellet hegeszteni a két külön kerékpárrészt, mert ez volt a gyenge pontja. Sok mindene keresztülmentem vele, pl egyszer ugratás közben fejre estünk de a bringa és én bírtuk, csak a a Rakéta órám ment tönkre meg két ujjamról lejött a bőr. Frankón megtapsoltak a lőrinci gödörben anno.
Isten éltesse a posztot.

maczko 2009.05.29. 22:10:31

@maczko: kelleTT

késő is van ittam is már nesze neked hejjesírrásch :-DD

Ratnet 2009.05.29. 22:13:01

Ezennel felterjesztem indítványomat:
szavazzuk meg ezt a BMX-et a 'Belsőség blog kabalaállata' titulusra!:-)

maczko 2009.05.29. 22:19:04

Átolvastam a posztot megint (függő lettem???) és felröhögtem: hatástalan patkófék :-D Na az én '92-es évjáratú Scott Montana MTB-men, ha óvatlanul rántod be az első féket, akkor, bukfenc XDD

Ratnet 2009.05.29. 22:40:51

@maczko: De azért szeretnivalók voltak a Csepel bicajok. Nekem a mai napig megvan a 80-as évek közepén 'locsolópénzből' a Keletinél a Keravillban 3200 forintért vásárolt 'Sprint' típusú, metálbordó 'félverseny'(gyárilag nem volt rajta váltó) kerékpárom. Hű de büszke voltam rá.:-)

maczko 2009.05.30. 00:08:17

@Ratnet: Nem a Csepel bicajok ellen írtam, volt nekem 28-as bronzmetál Csepelem is, amit a spórolt pénzemből vettem egy furcsa pillanatomban Fonyódon a vasboltban 1980-ban,csak visszaemlékezés volt ez az egész a régi idökre.
Később készítettem egy versenybringaszrűséget egy '71-es orosz Fecske vázból, Pannonia/Csepel ráfokkal,
Favorit váltóval, Altenburger fékekkel (eh ez sincs már meg rég, pedig ekkor tanultam meg kereket fűzni)

maczko 2009.05.30. 00:14:57

Talán csak puszta véletlen lehet, hogy mostanában jutott az eszembe a "Kamaszkorom legszebb nyara" és a "Hosszú forró nyár"
című filmek...

Csikós Zsolt 2009.05.30. 00:55:18

@maczko:
Érdekes, a pepperonimon nekem is a kontra volt a legnagyobb különbség a magyar bicajokhoz képest. Amikor kivették a nagyobb fiúk alólam a kertben, és megkaptam az ő magyar bringáikat, sose tudtam megállni, amíg meg nem tanultam, hogy a magyar kontrát "be kell vágni", hogy fogjon. Az enyémen csak finoman nyomni kellett hátra a pedált, bevágásra azonnal blokkolt.

Csikós Zsolt 2009.05.30. 00:57:17

@maczko:
Na ja, csak te a Scott Montanáról beszélsz. Ez meg itt a Csepel patkófék. Ezt már lerágtuk egy korábbi kommentben, a konkrét, tárgyi BMX-éről volt szó, nem általában a patkófékről. Csak azon röhöghetsz, hogy valamit félreértettél, de egészségedre!

Süni25 · http://www.eakft.hu 2009.05.30. 08:31:22

Na ! Megbeszéltük Marcival (alis Capris, alias Levelboss), a következő nagyobb autós talira visszük mindkettőnkét. :D :D

Tipo16v 2009.05.30. 11:45:44

nekem jugoszláv fehér bmxem volt...:D a szomszéd gyereknek meg ilyen csepel:D még meg is van neki úgyhiszem.

deak.atti 2009.05.30. 12:19:35

Üdv!

Nekem annó kezdésnek egy HVZ orosz versenybringám volt. Na, az egy külön történet lehetne valamikor, mert megbecsültségben és presztízsben a Csepel versenybringa és a cseh Favorit mögött messze leszakadva következett ... holott azért olyan rossz nem volt. Mondjuk, mikor mindkét riválist kipróbálhattam (volt mindkettőből 1-1 unokatesómnak), akkor bizony lehetett érezni a technikai különbséget. Na, de hogy a BMX-hez kanyarodjunk: egy gyerekkori barátomnak volt egy kis zöld Skolnyik gyerekbringája. Mikor a Skolnyik elhervadt, akkor hosszas spórolás után a Flórián téri üzletközpont Keravill-jában vett egy ilyen, csak kék (!) BMX-et. Húúúú ... nagy királyság volt az akkoriban (1986-87 környékén) ... Basszus, a srác úgy tekert a BMX-szel, hogy az 5-sebességes HVZ-vel nehezen tudtam vele a lépést tartani! Végigtekertünk két nyarat mindenfelé, majd a HVZ elhervadt (a hülye ember szatyrot visz a szarvkormányon, hogy be tudjon akadni a küllők közé, persze a villa mögé, és nem elé, mert úgy érdekesebb ... vázcsere kellett volna, így inkább elajándékoztam törötten), majd a BMX is egyre ócskább lett ... majd 1990-ben jogsi, nekem megjött az első Wartburg, a barátom meg vett egy Trabantot ... onnantól füstzászlót vontattunk magunk mögött ... de azért most jó volt kicsit visszaemlékezni. Köszi, Csikós Zs. "a negyedik béből"! :o)

DA

deak.atti 2009.05.30. 18:25:42

@maczko:

"csak a a Rakéta órám ment tönkre "

Vazz' ... ezt se fogják tudni már a gyerekeim, hogy milyen is volt az a Rakéta ("PAKETA") óra ... Szerintem kifejezetten gusztusos, pontosabban ízléses külseje volt. Legalábbis ami nekem volt, az olyan volt. Kékesszürke óralap, nikkelezett mutatók, fémház, dátum-kijelző ... Újonnan származott, szintén a Flórián téri, de OREX-boltból. Először kiröhögtek a Casio- meg egyéb, Bécsből becsempészett kvarcórák tulajdonosai a suliban, de aztán, mivel nem ment tönkre pár hónap alatt, lecsengett az újdonság varázsa, és nem volt már tréfa tárgya az orosz karóra. Emlékeim szerint felettébb pontos óra volt, talán pár mp-et sietett éves szinten. Na, nosztalgia befejezve! ;-)

DA

deak.atti 2009.05.30. 18:37:22

@Pityorka1:

A váltó nem akadt be sosem a küllők közé? Engem minimum 5-ször megszívatott ezzel. Főleg azt gyűlölte, ha a második sebességből vissza kellett váltani a legnagyobb lánckerékre. Emelkedőn felfelé visszaváltani, erősen megtekerni (ugyebár emlkedik)... és már durrogtak is az elszakadó küllők ... Jó esetben csak a Hajógyári-szigetről kellett hazatolni, rossz esetben a Hármashatár-hegyről. Az utolsó esetnél egy komplett hátsó kereket vettem bele, mert annyi küllőt eltépett, hogy nem forgott el a hátsó kerék, akkora nyolcas lett benne. Egyszerűen be tudott akadni az alsó láncvezető tartója, hiába volt határolója, s onnantól nem volt kegyelem.

DA

kolbász józsi 2009.06.09. 15:18:04

Micsoda emlékek ugranak be! Nekem piros színben volt, szivaccsal a felsőcsőn, a kormányon és a kormányagyon is, piros színű gumikkal, piros színű lyuggatott műanyag nyereggel, de fehér vázzal, és a merevítő sem volt benne, biztos valami import gyártmány lehetett. Aztán egyik meleg nyári éjszaka kint hagytam az udvarunkon, és a 2,3 m kerítés ellenére lenyúlták :( Utána már mountainbike-ot kaptam... lezárult egy korszak.

gye11 2009.06.18. 19:45:03

O te jo eg! Mikor meglattam, tokre elerzekenyultem. Oroksegem volt batyam utan a Csepel BMX, es en is hosszu eveken at gyurtem! Egyetemi evek alatt is siman ezzel jartam be orakra. Jopar idiota ki is rohogott az utcan, mert nem tudtak mi a jo. Teljesen hozzam nott, es meg jol szet is hasznaltam, erre elloptak pedig egy fek se volt jo, a gumi is mar nagyon kopott volt, a lanc is majd leesett olyan rozsdas lett mar, es meg igy is vittek... Pedig mar a 23-dik evet biztos nyomta. Nagyon sajnalom, hogy mar nincs meg! Ja igen Paolonak hivtak:)

gy* 2009.07.14. 14:22:56

@Penya666:
Nekem egy ilyen ugratás hatására, na meg a laza nyeregcsavar miatt átszúrta a nyeregcső a műbőr banánülést... A mai napig megvan a nyoma a combomon, még szerencse, hogy már akkor is nyurga gyerek voltam, így nem pont OTT szúrta át AZT....

Nem is vérzett, csak miután felértem a 4. emeletre (gyalog '82-'83, lift nem volt), vettük észre, hogy dől a vér, és fél diónyi izom a bicajban maradt...

cs!rke 2014.03.08. 07:44:54

Akárki akármit mond, király gép volt ez! :D
4096 Ft-ért vettük szüleimmel, amit én gyűjtögettem össze! Volt egy műanyag teknősöm, ami a tetején lévő gombot megnyomva, lenyelte az elé rakott réz tízest. Szóval egy zacskónyi réz tízes lett a pultra rakva fizetőeszköz gyanánt, de elfogadták.
Talán a 3. voltam a faluban, akinek BMX-e volt, és a 2., akinek Csepel BMX-e volt. Természetesen alapmű volt abban az időben a BMX banditák, csak mi estünk-keltünk a géppel állandóan. :)
Az enyém fehér volt, kék szivacsokkal, üléssel (ami pont olyan, mint a képen látható). Minden szezon úgy kezdődött, hogy véresre törte a hátsó felemet, aztán amikor elmúlott, akkor mehetett az éjjel-nappal biciklizés! Kegyetlen mennyiségű km-t beletekertem. Azóta se volt ilyen emlékeket hagyó biciklim.
Nagyon jó volt a cikk, 40 éves fejjel egy élmény volt végigolvasni!

Antymix 2015.06.29. 11:22:45

Az eredeti nyereg van rajta. A kék műanyag San Marco feliratú nyereg az eredeti.

MIG-31 2018.03.27. 18:48:21

Kilenc éves a poszt, de írok hozzá, mert nekem is volt BMX-em.
A cikkben szereplő annyira azért nem zsír, persze leszólni se akarom, de:
-szerintem a kormánymarkolatok se gyáriak, az enyémen kék volt.
-akárcsak a védőszivacsok, ehhez az összeállításhoz kék járna, a kormányösszekötőn pedig nincs is.

Az ülés pedig eredeti gyári, ugyanis ilyen műanyag ülés volt rajtuk.

A gumi eredeti jugoszláv ha jól emlékszem. Nekem annyira levásott, hogy helyenként már látszott a kék szín alatt a narancssárga, aztán akkor átraktuk előre és amíg használtam az volt az első kerék.
A cikkben szereplőt én sima pirosnak látom. Az enyém bordó-metál volt, az vagy még korábbi volt, mint ez, vagy csak más kivitel.

Nemtudom hányba kaptam, de első volt a faluban, pár napra rá kapott egy srác kék-metált. Akikék még fiatalabb volt, azokat már silányabbnak tartottuk egymás között, egyik havernak fehér kontrafékes volt, az még hagyján, de akié hátul is patkófékes volt azt már nem tartottuk az igazinak.

Eszméletlen strapabíró szerkezet volt, igazi gyerekbicikli, tönkretenni nem lehetett. Mi nem sportoltunk velük, csak simán árkon-bokron sáron-vizen jártunk velük. A ruhánkat kegyetlenül össze lehetett sározni vele, az ember feje teteje is sáros volt.

Dr Dee 2018.09.06. 18:55:21

@MIG-31:

Igen jó érzés hozzászólni egy közel 10éves poszthoz

Reinprecht Roland 2019.01.27. 13:13:01

Helo! Nekem is volt egy fehérbe egy masters babura cseréltem nagyon boldog voltam vele addig mig az eredeti műanyag ülés szet nem roncsolta a seggem .sosem tudtam megszokni .a strapabirastol csak annyit hogy egy fél m ugratorol leérkeztem es azzonnal eltört az első agy .ha rosszul tanultam anyam elvette es lelakatolta de en elloptam amig dolgozott .szép feketére lefujtam neoluxal .utana az udvaron elrozsdasodott amig ki nem dobtuk .még egyszer nem kéne ilyen de azt alairom retronak mutatos
süti beállítások módosítása