A kétszeresen hibásan tacolázadásnak nevezett tortillakrízisnek van köze az etanolhoz, de az USA-ban agyontámogatott kukoricatermeléshez és az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményhez (NAFTA) még több.
A NAFTA 1994-es aláírása betett a mexikói kukoricatermelőknek, a Mexikóba szabadon beáramló, államilag támogatott USA-beli kukorica olcsóbb volt. Mexikó felhagyott a saját termelés fejlesztésével, lassan az importtól vált függővé.
Az etanol jelentette az utolsó cseppet a pohárban. A megnövekedett etanoligények következtében emelkedő kukoricaár és a még nagyobb áremelkedésre játszó mexikói kukoricakereskesők készletvisszatartásai fél év alatt, 2006 végére, megduplázták a tortilla árát. A mexikói versenyhivatal vezetője, Eduardo Pérez Mota a szövetkező kukoricakereskedőket és a tortillagyárakat – a Maseca és a Minza – okolta elsősorban a kialakult helyezetért
A tortilla elmaradhatatlan része a mexikói gasztronómiának, egy átlagos, négyfős család naponta egy kiló tortillát fogyaszt el. A kukoricalepény szerepe ott hasonló, mint nálunk a kenyérnek.
2007 januárjában, tüntetések hatására Calderón elnök végül „csak” 30%-os áremelésben állapodott meg a legnagyobb kukoricaforgalmazókkal és tortillagyárakkal.
Mi is az a tortilla?
A mexikói tortilla alapja a fehér kukorica, etanol előállítására a nálunk is ismert, sárga kukoricát használják, így amiből tortilla készül, nem alkalmas etanol előállítására, hiába lehet (szoktak is) mindenből pálinkát főzni. Ami viszont igaz, hogy a fehér ára közvetve a sárga világpiaci árához igazodik.
Tortilla: kukoricalepény, maga a lepény üresen, a fehér, lisztes, és egyáltalán nem édes kukoricából készül. A tortillához a kukorica liszjét elkeverik kálciumporral, formázzák, és forró vaslapokon kisütik. A kálciumtól jobb a lepény szerkezete, és attól olyan ragyogó a mexikóiak foga.
Taco: minden feltekert, akármivel töltött tortilla.
Quesadilla: a queso (sajt) és a tortilla összevonásából: minden félbehajtott tortilla amiben van sajt.
Kedvencem a Tacos al Pastor, itthon is egyszerűen összerakható:
A narancslében, paprikában és felszeletelt hagymával pácolt, sült sertéshúscsíkokat friss ananászkockákkal, sok apróra vágott vöröshagymával és még több friss korianderrel tortillába töltjük és kész. Sok citrommal és csípős szósszal tálaljuk.