Buszos hiéna: Süssön buszt buszért

  2014. március 25. - Nyegleo Címkék: busz credo hiéna optinell

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Heti merítés
2015-07-26 07:24:02

Újra itt a Digó Limó, az egész estés, színes, szélesvásznú népítélet Kicseréltük a tömítéseket

Heti merítés
2015-07-19 07:41:54

Olajkályha kirakat managereknek Az összkerékhajtás tényleg fantasztikus dolog télen!!Na de akinek van egy

Heti merítés
2015-07-12 10:39:01

A Jószág Az autóról: Megbízható, kényelmes, dinamikus, tágas. Persze azért teherautós szemmel nézve.

Heti merítés
2015-07-05 07:13:42

Kis rohadék Szóval kabriót akartunk de nem keletit, mai agyammal lehet hogy egy Escortba nyúlnék,vagy

Bár a jelenlegi kormányzati álláspont szerint a Rába a magyar buszgyártó, de az igazság az, hogy számtalan kisebb-nagyobb buszgyár létezik még, akik viszont tényleg gyártanak buszt, nem csak matricáznak. Mellesleg Rába futóművel. Az egyik ilyen a Credo család. Az egyik legújabb a modell az Optinell névre hallgató intercity busz.

opti12gal004.1348652019.492.295.png

Most az olvasók még a Volán társaságok előtt rátehetik a kezüket egy példányra, igaz 1:87 arányban, bónuszként hozzácsapva egy thermobélésű kabátot (XL-es méret) is.

credo optinell makett 6

Ehhez csak annyit kell tenni, hogy elkészítik az Optinell minél pontosabb mását ehető változatban. Hogy miből (kenyértészta, marcipán, piskóta, akármi), azt az olvasókra bízzuk, csak ehető legyen. A pályaműről tölts fel egy képet és a linkjét kommenteld be, alá beírva a receptet is! A legjobb mű kiválasztása a Totalcar szerkesztőségének dolga, neked pedig sütni-főzni, fényképezni, feltölteni, bekommentelni. A verseny 2014. március 26-ig, 21:00-ig tart.

IMG 1753 v1

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr55876956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SAttila75 2014.03.25. 14:56:12

Ha belegebedek akkor se ertem, mit tokolodik a Magyar kormany mas idegen buszok utan, a helyett ,hogy felkarolna a hazai busz gyartast az altal ,hogy csak is magyar gyartmanyut allitsanak forgalomban az idegenek helyett. Az orszag sokalta jobban jarna minden szempontbol.

virgulino 2014.03.25. 18:24:06

Magyar busz? Az a vonat már elment! :(

Trau_es_Nyul 2014.03.25. 18:36:06

@SAttila75: Ha EU-s forrásból történik a buszvétel, akkor pályázni kell. Ha saját pénzből (magyar költségvetés), akkor azt veszünk, amit akarunk - ha jól tudom. De. Ha hitelből vásárolunk, akkor a hitelező is beleszól, milyen (később akár könnyen értékesíthető) típusra ad pénzt.

ifj.Dtomesz 2014.03.25. 19:31:44

@Trau_es_Nyul: Rosszul tudod. Ha bármilyen közpénzből történik a beszerzés (azaz Volán, vagy BKV, vagy más állami/önkormányzati cég vesz buszt), függetlenül, hogy az EU-s, magyar, vagy akár bokorban talált pénz, EU közbeszerzési eljárást (pályázat) KELL lefolytatni, mese nincs.

1kutya 2014.03.25. 19:42:47

süssön buszt a szélesgábor!

bervas · http://mt10.blog.hu 2014.03.25. 20:58:01

A félreértések elkerülése végett:

- A buszgyártás drága üzlet. Magyarország kicsi piac. Egy esetleges magyar busz nemzetközi versenyképességéhez, piacra betöréséhez irdatlan mennyiségű (több stadion ára) pénz kellene. Nem EU-s forrás, saját magyar tőke.

- Önálló magyar buszgyártás egyedül a szocialista időkben létezett. Akkor is azért, mert az állam beletette a tőkét és az embert, a magyar piac zárt volt, és kezdetben bármennyi buszt felszívott. Külföldi gyártmány vásárlására nem volt dollár.

- Utána megnyílt a szovjet és néhány KGST országbeli piac. Oda irgalmatlan mennyiségben mehettek a buszok, gazdaságos volt a gyártás.

- Hiába a nagy gyártott volumen, a 80-as évek közepére a rendszer válsága megette a hasznot, nem adtak pénzt fejlesztésre.

- A 90-es évek elejére bedőltek az addigi fix piacok. A busz akkorra korlátozottan volt versenyképes az elmaradt fejlesztések miatt. Olcsóbbnak tűnt szétesni hagyni az Ikarust, mint kolosszális pénzt beletenni a túlélésébe. Ami értékes volt, azt kimazsolázták.

- 20 év után valamennyi emberi erőforrás még pislákol a kis buszgyártó próbálkozásokban. Ezeknek egyrészt az a baja, hogy nem tudják úgy kenegetni a döntéshozókat, mint a tőkeerős nyugati cégek. Másrészt a próbálkozás jelleg miatt egyes prototípusok, kisebb szériák tényleg igen pocsékok (minőség, konstrukciós hibák). Már nincs a mindenható állam, hogy éles tesztüzemre kötelezze pl. a BKV-t.

Szomorkodhatunk, de ez van. A magyar állam nem akarja a meglevő buszgyártó kapacitást támogatni.

bervas · http://mt10.blog.hu 2014.03.25. 21:04:56

A Rába buszgyártásával kapcsolatban eszembe jut az 1948-as nehézipari átszervezés.

Az akkori járműinséges időkben leállították a Rába akkori teherautó gyártását (talán Krupp és Austro-Fiat liszensz). Leállították a Láng gépgyár Mercedes-liszensz dízelmotor gyártását. Aztán a WM repülőgépgyárat átnevezték Csepel Autógyárrá, és nekiláttak Steyr liszensz alapján vadonatúj dízelmotor és teherautót gyártani.

Fő a logika, kiszámíthatóság, a meglevő erőforrások optimális kihasználása.

Szilágyi Karcsi 2014.03.25. 21:12:16

Credo Optinell "sütemény"

Hozzávalók:
- 3 db Abonett szelet
- 1 tojásfehérje
- 7 dkg porcukor
- kakaó

Az Abonett szeleteket formára vágjuk.
Mázad készítünk a tojás fehéréből és porcukorból.
A szeleteket összeragasztjuk mázzal majd lefedjük egy mázréteggel.
Kakaóval díszíthetjük.
(Abonett helyett lehet piskótát is sütni) :D

Lehet, hogy nem a legszebb és nem a legfinomabb, de gyors és egyszerű :D
lh3.googleusercontent.com/-zQrQ0mT4qhM/UzHfDx82hTI/AAAAAAAAAi0/dwN-8o8xUFw/s813/busz.jpg

wody21 2014.03.25. 23:18:23

@Szilágyi Karcsi: Nagyon profi, gratula!

Az én eredményem kicsit másabb (=bénább) lett. Nekem is az volt a tervem, hogy egy nagy tömbből faragok ki busz formájú sütit, de csak nagy, széles tepsi volt otthon, nem rendes busz-süti öntőforma' :D

A recept alapját egy általam már régóta ismert, nagyon frankó, igazi kockáknak (=lustácska, de édesszájú fickóknak) kitalált "bögrés brownie" logout-os írás ( logout.hu/cikk/suti_kockaknak/teljes.html ) képezte - egyedül a méretek miatt volt szükség nagyobb tepsire + 4x annyi alapanyagra.

Hozzávalók:
- 16 (púpos) evőkanál liszt
- 8 (lapos) evőkanál keserű kakaópor
- 4 késhegynyi sütőpor (ebből lehet több kellett volna)
- 8 (lapos) evőkanál cukor
- 4 db tojás
~ 3 evőkanál olaj (ebből mindig kevesebbet teszek/kihagyom mert nem szeretem olajosan)
- 8 evőkanál tej

A felsorolt hozzávalókat egy mélyebb tepsiben csomómentesre elkevertem, előmelegített sütőben, 160°C-on 20 percig sütöttem.

Ebből végül egy nagy, lapos, ( :( ) kakaós lepényre hajazó sült tészta lett, és marha nehéz volt kiműteni anélkül, hogy ne töredezzen szét apró darabokra.

Ezután a legnagyobb gondot az okozta, hogy a félbevágott tészta egymás mellé helyezve sem volt elég vastag, így improvizálni kellett, hogy "kiadja" a kecses Credo busz sziluettjét :) A két vékony szelet közé babapiskótát helyeztem, és fogpiszkálókkal merevítettem a busz szerkezetét. A fehér dukkózást sima, "gyári" tejszínhab felkenése tette teljessé. Az első, és hátsó lámpákat kis gabonapehely darabkák, a kerekeket háztartási kekszek adták. Most ennyire voltam képes, a legközelebbi sütős-főzős feladat során valami sóssal próbálkozom :)

Credo Optinell
indafoto.hu/wody21/image/20742167-fb548eb0
indafoto.hu/wody21/image/20742339-c477225e

(Van még pár kép az albumban a busz tákolásának folyamatáról is, de ez a kettő a lényeg :) )

Mazzzzu 2014.03.26. 13:12:40

@wody21:
hehe jó ez a recept, köszi, egyszer kipróbálom :D

Grat mindenkinek aki süt, ha otthon lennék lehet, hogy én is sütnék, de az albi kevésbé felszerelt :D

Szilágyi Karcsi 2014.03.26. 13:20:30

Köszönöm az eddigi véleményeket!

Sajnos idő, alapanyag, kreativitás hiányában ennyit tudtam kihozni. Piskóta tésztával finomabb és szebb lenne de diétásoknak elmegy ez is. Nem nagyon cukros hiszen az egy tojás fehérjéhez kell annyi porcukor hogy meg tudjon száradni a máz és nem is kentem rá az összeset. :)

Szabolcs Volán-os 2014.03.26. 18:46:45

Credo Optinell Mézes sütemény

Hozzávalók
Tésztához:
45 dkg liszt
5 dkg zsír
1 kávéskanál szódabikarbóna /10 g/
2 egész tojás
15 dkg porcukor
3 evőkanál méz
Töltelék:
SárgaBarack lekvár
Vanilia puding
Díszítés:
Csokoládé aroma
Kókuszreszelék
Tortadara

A lisztet a szódabikarbónával, és a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a porcukrot, a mézet és összegyúrjuk. Nekem nem kellett hozzá semmi, de ha olyan a liszt szükséges 1-2 kanál tej, hogy nyújtható tésztát kapjunk. 4 részre osztjuk és 24 cm x 38 cm lapot készítünk, amit zsírozott sütőlapon kb. 10 perc alatt egyesével megsütünk /sütő függvénye/ majd hűlni hagyjuk.
Az elkészült lapok tetejét bekenjük a vanília pudinggal, és a lekvárral. utána összeillesztjük a lapokat.

Ezután én kiformáztam egy busz formát, majd be kentem csokoládé aromával a tetejét, hogy a kókuszreszelék ráragadjon. Az ablakok helyére, valamint a sárvédő elemekre csokis tortadarát szórtam.

Lehet még egyébb dolgokkal díszíteni, de nekem több időm nem volt rá.

Egy tipp: A mézes lapokat készen is megvásárolhatjuk így időt spórolunk ;-)

Optinell Mézes süti egy papír busszal :)
s11.postimg.org/5s4te7toz/DSCF1167.jpg
postimg.org/image/okgohsq33/

M.Danee 2014.03.26. 19:11:28

Az utolsó pillanatban elkészült a mi Credonk is:

Hozzávalók:
Tészta:
1 csomag ostya tortalap (100 g)
4 darab csokis omlós keksz (kerekek)
Krém:
3/4 liter tej
3 db csokis puding
300g margarin
250 g tejszínhab (a busz fehér része)
Előkészületek:
- az ostyalapokat méretre vágjuk (mindegyiket félbevágom)
- megfőzöm a csokis pudingokat, majd forrón belekeverem a margarint.
- előveszem a tejszínhabot.
- kartonból kivágtam az ablakok sablonját.
A tortalapokat egymásra helyezve megtöltöm a krémmel, miután az utolsót is rátettem a maradékkal bevonom, ez adja az ablakok sötét színét. A sablonok segítségével, tejszínhabbal díszítem a tortát. A végén rátesszük a keksz kerekeket. Tejszínhabos ostyalapból készültek a visszapillantók. Finom lett!

drive.google.com/file/d/0BwNvE29qArVOOTc4NlgwY2tsVVE/edit?usp=sharing
drive.google.com/file/d/0BwNvE29qArVORWJmT3B0UERkZ2M/edit?usp=sharing
drive.google.com/file/d/0BwNvE29qArVOTk82a05CX1RzLVU/edit?usp=sharing
drive.google.com/file/d/0BwNvE29qArVOVVloSzlFbWRpTXM/edit?usp=sharing
drive.google.com/file/d/0BwNvE29qArVOZ21hWXVDVDRJRWM/edit?usp=sharing
drive.google.com/file/d/0BwNvE29qArVOcGk5UkNSZlJjMVE/edit?usp=sharing

Szabolcs Volán-os 2014.03.26. 19:38:41

Elismerésem az eddigi művekért mindenkinek :)

@Szilágyi Karcsi: Köszönöm

Farkas Bálint94 2014.03.26. 19:47:54

Én remek műven ennyit tudtam kihozni ez a kevés idő alatt belöle :)
ÉN Dr. Oetker TIROLI süteményalapport használtam tészta amit bekevertem és meg sütöttem alapnak külseje nyújtható cukormázzal lett bevonva és a kerekei abból készültek ablakai étcsokoládéból készültek, a lámpái szines dekorcukorból készült szóval szinte minden ehető rajta :)

kepfeltoltes.hu/view/140326/P1030819_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/view/140326/P1030819_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

800-as busz 2014.03.26. 20:21:11

Az én Credo tortám:

Hozzávalók:

-Tortaalap (piskóta)
-Nutella
-Fehér marcipán
-Bon-bon

A matematikai úton kiszámolt arányok alapján megvágjuk a piskótát. Ezután bekenjük Nutellával. Egy tömb marcipánt sodrófával megnyújtunk, majd méretre vágjuk, és a piskótához illesztjük (Nutella a ragasztóanyag). Szintén marcipánból formázzuk meg a visszapillantó tükröt is. Bon-bonból (és szaloncukorból) elkészítjük a busz kerekeit és lámpáit.

A hozzávalókat nézve az íze nem okoz majd nagy gondot (még nem ettem meg).

Az Indafotó nem akarta feltölteni a képet, ezért a Google Drive szolgáltatásaira "kényszerültem".

Link:

drive.google.com/file/d/0B7E6vYtehgVzSURQcVdSMHBvMGs/edit?usp=sharing

Györgyi M. 2014.03.26. 20:49:35

CREDO OPTINELL SÜTI

A díszítéshez
5-6 dkg reszelt tejcsokoládé
A lekenéshez
6-8 evőkanál sárgabaracklekvár
A tepsi kikenéséhez
2 dkg Rama
A tésztához
4 db tojássárgája
20 dkg kristálycukor
1 csomag Dr. Oetker Sütőpor
2 dl tej
30 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt, vagy tönkölyliszt is lehet)
2 evőkanál keserű kakaópor
10 dkg Rama
Elkészítés

1.A tojások sárgáját a cukorral 4-5 perc alatt fehéredésig, habosra keverjük. A puha Ramával tovább dolgozzuk, majd hozzáadjuk a tejet és a sütőporral összeforgatott lisztet. A masszát kettéosztjuk és az egyik felét a kakaóval sötétre színezzük.
2.Egy kb. 30x25 centis peremes tepsit Ramával kikenünk, majd a kétszínű tésztát evőkanállal, felváltva (egy sárga, egy kakaós) beleszaggatjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 25 perc alatt megsütjük. Ha kész, a sütőt a legkisebb lángra (50-60 °C) állítjuk.
3.A tészta tetejét a lekvárral egyenletesen megkenjük. A tojásfehérjét egy kisebb lábasba, vagy habüstbe tesszük, majd kemény habbá verjük. A citromlevet és a cukrot két-három részletben hozzáadjuk, pár percig tovább verve.
www.facebook.com/photo.php?fbid=716747775043609&set=a.716747631710290.1073741834.100001251784951&type=3&theater
www.facebook.com/photo.php?fbid=716747705043616&set=a.716747631710290.1073741834.100001251784951&type=3&theater

Gyulai László 2014.03.26. 20:58:31

Havas Optinell

5 tojásból piskótát sütöttünk, majd ezt fehér-és feketecsoki-krémmel vontuk be, a fehér részeket porcukorral is megszórtuk.

Album: www.dropbox.com/sh/dfetejf9np2ij3y/uehpd2yOMG

Nyegleo 2014.03.27. 11:23:05

Köszönjük az étvágygerjesztő pályaműveket, a szerkesztőség most összeül és megszavazza a nyertest. Addig is jó étvágyat :)

Nyegleo 2014.03.28. 13:05:00

Na, nagy nehezen megszültük az eredményt. Nem volt könnyű a zsűri dolga.
A boldog nyertes pedig @Györgyi M., hamarosan felvesszük vele kapcsolatot.
A többi versenyzőnek köszönjük a fáradozást, igazán kiváló eredmények születtek, reméljük olyan jó ízük is volt.

Györgyi M. 2014.03.28. 14:19:19

Köszönöm szépen!!! :)))) Nagyon boldog vagyok! :))

800-as busz 2014.03.28. 18:14:19

@800-as busz: De jó, hogy ezt se lehet már megnézni (nem szeret az internet). De ezzel már csak magamat idegelem. Gratula a nyertesnek. :)
süti beállítások módosítása