Hogyan építs 600 lóerős motort?

Így készül a Nissan GT-R motorja

  2013. november 25. - Stump András Címkék: motor nissan godzilla tokió yokohama motorépítés gt-r tokió 2013 VR38DETT tokyo 2013

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Egy gondolat a távol-keleti dizájntrendekről
2015-06-09 13:14:30

Ma reggel láttam egy fess Kia Opirust, és ez jutott róla eszembe: Miután kimerengtem magam, találtam az

Lada? BMW? Toyota? Jól megvannak egymással
2015-04-25 14:05:19

Amikor meglátod a hőerőművet, akkor kell figyelni, ott van jobbra a Brezova Gokartland. Nekünk még hajnal van

Olcsón vettem, drága lett
2015-03-15 07:27:33

Úgy ültem neki az első galantos posztomnak , hogy megírom a sztorit az autóvásárlás első pajzán

Lopni megy a Nissan
2015-03-04 18:48:48

Vissza kell szívnom, amit néhány hete, a GT-R LM Nismo, a.k.a. száguldó tacskó bemutatója után írtam a Nissan

A suttogás határán egyensúlyozó lágy, alázatos hangon beszél hozzánk a tolmács, miközben Weiss Manfréd egykori birodalmába, a Csepel Művekbe hatolunk be. A régi vágású ipartelepen nagy vasdarabok között keresi útját a busz, rozsdás hullámlemezből épült csarnokok mellett sorakoznak a raklapok és rácsos ládák. Valahol az üzem gyomrában vörösen izzik az acél, érezni az égett vas szagát. Nem hiszem el, hogy itt készül a Nissan GT-R motorja, pedig azt ígérték, oda visznek.

IMG 7386
Úton Tokyóból Yokohamába

Amikor Európában áhítatosan kiejtjük a japán gyártmány varázslatos szókapcsolatot, nem ezek a képek pörögnek szemeink előtt. Tényleg csak annyi a különbség egy tetszőleges hazai fél évszázados gyártelep és a Nissan yokohamai üzeme között, hogy ez valamivel zsúfoltabb és kicsit nagyobb a rend. Rettentően sajnálom, hogy tilos a fotózás.

A legnagyobb japán erény talán a tisztesség. Amikor mifelénk virágos zöld mezőkről, alpesi tájakról svenkel át a kamera az autóipar legújabb parádés találmányára, hangos csengetéssel azonnal bekapcsol a bullshit-riasztó, érezzük, hogy valami ordas kamut próbálnak megetetni velünk. És többnyire így is van. Amikor egy japán beszél arról, hogy hány gramm szén-dioxidot tudnak megtakarítani a legújabb generációs, három mikronnal karcsúbb csapággyal, azt valahogy sokkal szívesebben elhiszem. Érezni rajtuk, hogy komolyan gondolják, elhivatottak és büszkék a munkájukra.

Valószínűleg ezért is kellett nekik egy olyan hírhedt zsivány, mint Carlos Ghosn, aki a tönk szélére sodródott Nissant újra fel tudta virágoztatni. Nagy spíler az öreg, és tényleg csodát tett az elmúlt tizenvalahány évben, ezért most úgy tisztelik itt, mint egy félistent. A gyárlátogatáson egy leselejtezett robottal az arcképét rajzoltatták meg.

IMG 7498
Csak egy klasszikus, láncos vezérlésű, 24 szelepes V6-osnak látszik, pedig korunk egyik legjobb konstrukciója

A tolmácsolt szöveg helyenként végzetesen komikus. Kétszer, háromszor ismétli meg a legjelentéktelenebb részleteket, olyan áhítattal, mintha egy eltűntnek hitt szent szoborról beszélne, nem a GT-R motorjáról. Ismerjük, szeretjük, tiszteljük, de nem ez hozza el nekünk a világbékét, az örök életet és az ingyen sört együtt.

Egy közönséges ipari hodályba vezetnek be, jobbra merev hátsó hidak, balra félig szerelt dízelmotorok raklapon. Egyszer csak tényleg ott terem egy 2007-es GT-R, majd egy tisztességes nappali méretű szobában vár ránk a négy takumi, akik a híres V6-osokat rakják össze. Hosszas kiválasztási procedúra után kaphatják meg a takumi rangot: először szemi-takumi aspiránsokat gyűjtenek a motorösszeszerelő üzemekben, ezek közül a legjobbak lesznek szemi-takumik, és a piramis csúcsán trónolnak az igazi takumik. Európában valószínűleg csak annyit mondanánk, hogy a legjobb embereinket választjuk ki a feladatra.

A négy takumi kézzel szereli össze a GT-R-motorokat, ezt legalább ötször meg kell hallgatnunk. Ez igen fasza, én is szeretek motort összeszerelni, de kisszériás cuccoknál egyáltalán nem ritka dolog. Egyszerűen nem éri meg felszerszámozni egy gyártósort, és kétségtelen, hogy jobb minőségű termék szokott keletkezni, ha egy ember rakja össze. A Porschénél is így működött ez a Cayenne V8-asánál, amikor bevezették, bár lehet, hogy azóta változtattak a módszeren. Az AMG mindenesetre ugyanolyan mítoszt próbál teremteni ekörül, mint a Nissan, még a kis névtábla is nagyon hasonlít, amit ráragasztanak a motorra.

IMG 7499
A beömlők méretéből azért lehet már sejteni valamit

Három-három és fél óra alatt készül el egy-egy V6-os, ebből két műveletet mutattak be nekünk sűrű tömjénfüst közepette: a szelephézag-állítást és a szívósor illesztését. Jó választás, ezekhez tényleg kell a kézügyesség, és sokkal művészibb feladat, mint mondjuk egy kalibrált nyomatékkulccsal lehúzni a csapágyakat. A srácon, elnézést, takumin tényleg látszik, hogy teljes átéléssel végzi a feladatát, ez az élete. Kell hozzá egy jó adag monotóniatűrés, hogy nap mint nap huszonnégy szelepnél húzogassuk a hézagmérőt - kétségtelen, hogy ő rendelkezik ezzel a képességgel.

IMG 7515
Csak semmi bizalmaskodás, ez komoly munka

Minimum háromszor suttogja a fülünkbe a női hang, hogy egy század különbséget kell megéreznie a becses kezeknek. Így van, valószínűleg ez is egy nyomós ok volt a szelephézagot automatikusan állító hidrotőkék bevezetésére, szép dolog, hogy a VR38DETT-nél megmaradtak a hagyományos hézagállításnál. Versenymotor-féleség ez, és ennek megfelelő körültekintéssel is rakják össze őket. A bemutatótermünk mellett egy tiszta szobának hívott helyiségben történik az összeszerelés - ide sem szabad befotózni.

IMG 7521
Öröm nézni

Miután kellőképpen körül lett járva a szelephézag-állítás, nekilátunk a szívócsatorna hengerfejekhez csatlakozó részének felillesztéséhez. Itt három öntvény találkozik, ezért van némi szórás az alkatrészek méreteiben, és egy GT-R motornál nem lenne jó, ha a levegő útját megzavarná akár csak egy milliméteres perem. A hatlyukú beömlőt ezért pár milliméterrel el lehet tologatni a szükségesnél nagyobb rögzítő furatoknak köszönhetően. Nincs mit szépíteni, ujjazós módszerrel illeszti a takumi a lyukakat, és a legjobb kompromisszumnál húzza le az anyákat. Ezzel a szöveg szerint 3-5 Nm nyomatékot lehet nyerni vagy veszíteni a teljesítménymérésnél.

IMG 7497
Egyenként száz lóerő megy át rajtuk

Egyébként viszonylag nagy, plusz-mínusz 5% a megengedett teljesítmény-szórás, vagyis akár 30 lóerővel gyengébb is lehet egy 600 lóerősnek mondott Nismo-változat, de megnyugtatnak minket, hogy a takumik 1%-nál kisebb szórást tűztek ki célnak. Kérdésemre, hogy miért nem simítják el a beömlő versenymotorhoz méltatlanul érdes öntvényét, azt válaszolták, hogy nincs hatással a teljesítményre. A kanyarodó ívet, ahol ráfordul a levegő a szívócsatornára, felpolírozzák, de itt nincs szükség erre.

IMG 7495
Jobbos, balos turbófeltöltő és első diffi, ami ugye a motorra van ránövesztve

És elhiszem neki. Megint a tisztesség jut eszembe, és a négy büszke munkást elnézve kezd világos lenni, hogyan emelkedett a vallásosság szintjére a japán minőség fogalma. Lehet, hogy ugyanolyan maszatos gyárakban dolgoznak, mint nálunk, és lássuk be, nincs semmi varázslat a VR38DETT összeszerelésénél sem, egyszerűen csak egy piszok jó konstrukció. De más a hozzáállás.

IMG 7524
Én megvettem: innen nem megy ki selejt

A takumi hihetetlenül büszke a munkájára, az ilyesmit nem lehet színlelni. Szerintem nagyobb lendülettel emelte meg a szakés poharat, amikor kinevezték a GT-R motorok összeszerelésére, mint első fia születésénél. Fanatikus precizitással dolgozik, mert neki ez a feladata az életben. Ezt mi soha nem fogjuk utána csinálni, nekünk marad az ISO-szabvány meg a minőségbiztosítási auditok. Keserűen hangzik, de úgy érzem, mifelénk kihalóban van az igény, hogy büszke legyen az ember a munkájára. Pedig nem érdemes sopánkodni, örüljünk, hogy létezik egy ilyen furcsa sziget, ahol veszett jó motorokat építenek nekünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr425649490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ada 2013.11.25. 16:26:01

Az ilyen irasokat vartam!!! Meg tobbet! Remelem, meg nem kozeledik a kuldetesetek vege...

Luighi 2013.11.25. 16:33:44

"létezik egy ilyen furcsa sziget, ahol veszett jó motorokat építenek nekünk"

Ámen

Ad Dio 2013.11.25. 17:00:58

"Keserűen hangzik, de úgy érzem, mifelénk kihalóban van az igény, hogy büszke legyen az ember a munkájára."

Mindig lesz olyan aki büszke a munkájára.

Béza Dániel 2013.11.25. 17:15:57

@Ad Dio: Igen lesz, csak az nem mindegy, hogy egy társadalomban az ilyen ember valamiféle fura csodabogárnak számít, lenézett strébernek, akit a munkahelyén utálnak és kiközösítenek a munkatársai, mert javítja a normát, és így tőlük is jobb munkát várnak, vagy pedig ő az etalon, a norma akit megbecsülnek, és akihez mindenki igazodni akar.

Na a mi társadalmunk az előbbi.

nick: 2013.11.25. 17:25:44

"Keserűen hangzik, de úgy érzem, mifelénk kihalóban van az igény, hogy büszke legyen az ember a munkájára."

...uhhh, nem akarok szemét lenni, de ez akár egyes ún. újságíróknál is megfigyelhető! ;-)

(nyugi-nyugi, a jelenlévők - és persze Csikós - mindig kivételek :-P)

1kutya 2013.11.25. 17:27:09

és ez csak a jéghegy csúcsa!

ahogy - egyébként autószerelő - sógorom mondta volt, mikor anno megvettem a nissant és benézett a motortérbe: "Bazz... ilyen motorokat motorkerékpárokba építenek!"

és ez csak egy sima szívó, 1.6-os, 117 lovas benzinmotor...

tudnak valamit yokohamában.

GiXXXer 2013.11.25. 17:30:50

@Béza Dániel: Ez nem csak mo-n van így. Nyugat európában is épp ilyen a helyzet.
Az ember azért dolgozik, hogy élhessen, a japán azért él, hogy dolgozhasson.

Minden tiszteletem a japánoké!

nick: 2013.11.25. 17:33:42

@nick:: egyébként tényleg, mióta Bandi is egyre jobban mer a saját hangján, a saját - egyeseknek néha talán kicsit fura - gondolatvilága alapján írni, egyre jobban tetszenek a cikkei!
már csak azért is, mert mást és máshogy lát meg, mint pl. én

ugyanez van Omm-mal is - csak az ő cikkeiből (és főleg kommentjeiből) még kicsit túl sokszor érezni az - egyébként fölösleges - arroganciát
amikor arról elfeledkezik (vagy már nem érzi szükségét), akkor nagyon-nagyon kellemes stílusban ír
videókon a tájszólása pedig külön bónusz!

mindenesetre nagyon pozitív jel, hogy mindkettőjük egyre gyakrabban kerül egyre közelebb a Csikósi Parnasszushoz :-)

...lehet, hogy az évvégi szokásos fotózáson már lepedőben, borostyánnal a fejükön lesznek ábrázolva?! ;-)

(miközben Karotta és Winkler szelleme lebeg a háttérben - és oldalt egy falfirka látszik szegény Orosz mesterről is :-P)

nick: 2013.11.25. 17:37:30

...ahogy látom, az egyik mestert simán Mesternek is hívják :-)
(Takumi Kurosawa)

bár azért turbós motort én leginkább olyat szeretnék, amit Tsunemi úr szerelt össze :-)

lanciabacci 2013.11.25. 17:42:02

Bandi, ez egy tisztességes japán írás, köszi! :)

Gubo77 2013.11.25. 17:52:04

Én a főtengelyes képen hidrotőkéket vélek felfedezni...

1kutya 2013.11.25. 17:54:24

@nick:: +1

de Bandi azért hozhatott volna a hátán egy ilyen motort Karottának! :-DDD

Stump András 2013.11.25. 17:54:49

@Gubo77: Csak úgy néz ki. Közönséges szelepemelő csésze, csak alatta van a hézagolóelem, amit sapkaként húzol a szelepszárra.

nick: 2013.11.25. 18:02:10

@1kutya: sztem sokkal bámulatosabb, hogy Karotta maga sz@pja végig azt az utat, amíg vki motort tud fabrikál(tat)ni

nagy összegben mernék fogadni, hogy lesz még körülötte világhírű kis magyar sportkocsi manufaktúra... :-)

Gubo77 2013.11.25. 18:11:44

@Stump András: Sajnos nem látszik jól a mélysége, meg ami benne van, de tény, hogy az olajjárat hiányát felfedezhettem volna ;)

Stump András 2013.11.25. 18:11:45

@1kutya: Megpróbáltam kicsempészni egyet az üzemből, de nyakon csíptek, és csak úgy engedtek el, hogy megígértem, írok róluk egy hízelgő cikket.

nick: 2013.11.25. 18:14:45

@Stump András: hát ha tényleg, akkor már úgy kellett volna, mint a régiek a "traktorgyárból": egyesével a tankalkatrészeket :-P

...nagyobb élmény is lett volna hazafelé a gépen összelegózni
"manufactured by Stump András" :-)

Ad Dio 2013.11.25. 18:15:49

@Béza Dániel:

"Na a mi társadalmunk az előbbi."

A Ti (mikro)társadalmatok lehet hogy ilyen, de a kudarcaidból ne általánosíts :-).

Csinálni kell. Megszállottan, elhivatottan, komolyan... és menni fog. Sőt: hasítani. Persze akinek a munka csak szükséges rossz a céljai eléréséhez, annak sose lesz része ebben az érzésben.

nick: 2013.11.25. 18:16:14

@nick:: ja, vagyis "handbuilt by ..."

rapchee 2013.11.25. 18:30:02

@Ad Dio: csak olyan nincs aki megbecsüli

Ad Dio 2013.11.25. 18:31:48

@rapchee:

Mit jelent az hogy "megbecsüli"?

S2000 2013.11.25. 18:42:01

A Hondahoz is nezzetek mar be, hatha mehettek egy kort az uj NSX-el. :)

Ada 2013.11.25. 18:45:43

Akkor nevezzuk meg oket nevuk szerint. Arigato:

Takumi Kurosawa
Tsunemi Ooyama
Izumi Shioya
Nobumitsu Gozu

Zetor75 2013.11.25. 19:09:54

Ez a Kurosawa nekem gyanús... már filmeket is jókat csinált :-)

Shadowbull 2013.11.25. 19:11:24

mehehe, te beszelsz marketing bullshitrol, aztan meg beszopod tomenyen?

Ugyan... Ugy megetted az ordas kamut, hogy orom volt nezni.

Shadowbull 2013.11.25. 19:14:59

"kétségtelen, hogy jobb minőségű termék szokott keletkezni, ha egy ember rakja össze. "

tetelesen nem igaz. Minel jobban automatizalsz egy muveletsort, annal biztosabb es stabilabb a minoseg. Ez pontosan ugyanigy igaz a Nissan GT-R-re is.

Ugyesek a japok, a szuksegbol is erenyt kovacsolnak.

Kamuzasban meg az elen jarnak, szerintem meg ossze is rohognek maguk kozott miutan elmennek az ujsagirok.

busahaya 1 (törölt) 2013.11.25. 19:33:21

Láttam a Ringen mit tud ez a Godzilla.A motor hangja brutális nem visít, mélyen dübörög és ahogy vált a DSG az elképesztő.Súlypont a tengelyvonal alatt.Nagyon tudnak ezek az Oroszok. :)

Dömijani 2013.11.25. 19:34:05

"A legnagyobb japán erény talán a tisztesség."
És ez is egy tisztességgel megírt cikk. Visszafogott, de nem száraz, lényegretörő és nem fellengzős, van mondanivalója és érdekes a téma. Tényleg jó lenne, ha nem csak véletlenül esne ilyesmi néha a monitoromra! Túl ritkán érek el a végére egy-egy szövegnek.
Vitázni persze mindig mindenen lehet, de ez már lényegtelen.

wajzy 2013.11.25. 19:35:05

Egy hozzáértő meg tudná magyarázni a magam fajta egyszerű mezei autósnak, miért jó az, hogy egy motorban nincsen hidrotőke?

busahaya 1 (törölt) 2013.11.25. 19:39:40

Kit érdekel hogy gép rakja össze vagy emberi kéz.Ez a kocsi 1 etalon a Bugatti Veyron méltó ellenfele.

bervas · http://mt10.blog.hu 2013.11.25. 19:40:57

@Shadowbull:

Automatizálással a minőség lehet stabilabb. Kérdés, milyen szinten stabilizálják.

Szerintem kézi módszerrel jobban lehet kezelni a szórást, ahogy a szerző le is írta a szívócsonk öntvénynél. Emellett persze olcsóbb is lehet.

СubE 2013.11.25. 19:43:09

Nevetséges. A világ legjobb motorjai a BMW-nél készülnek, ezt minden hozzáértő tudja. Ezek a bugyiszagolgató fél-autisták max. tanulni jöhetnének Müntyenbe. Szegények sírva rohannának vissza Japánba és örökre bezárnák a gyárkaput, ha meglátnák, hogyan készül egy M-es BMW motorja. Az M-es BMW motorok szerelőit egymillió jelentkezőből választja ki egy háromtagú zsűri akit szintén egymillió jelentkezőből választottak ki. Vissza ehhez a renault származékhoz. A három rajt után beálló váltóról nem esett szó véletlen? Dacia bajuszkapcsolók mit keresnek benne? Nem gondolják, hogy nevetséges, hogy 2013-ban egyféle motorral árulnak egy autót? Hol a dízelmotor? Így nem lesz valami sikeres Európában.

Pepejoe 2013.11.25. 19:47:51

Órákig lehetne arról beszélni, hogy itt "miért büszkék az emberek egyre ritkábban a munkájukra".
De röviden: javarészt a munkáltatók érik el ezt a hatást akarva-akaratlan.
Általános vélekedés közöttük az, hogy azzal, hogy odaadták-felvetted a fizudat, a te részedről befejeződött az adott meló elméleti és gyakorlati része.
Természetesen vannak itt is ebből a szempontból normális munkahelyek, de 80%-ban nem ez a jellemző. Ha szóváteszed, akkor persze jön az "igen-igen, odaadással és elhivatottsággal kell büszkének lenned a munkádra és a feladatra, amit JÓL végzel el", de a napi rutinban nem ez az érezhető, egyszóval olyan marketingkamu, mint az alpesi tájról a gyártósorra átkúszó videó.
Sok embert ismerek, aki nem csak a fizujáért csinálja/csinálná azt amit csinál, amivel a kenyerét keresi.

Quattroman 2013.11.25. 19:51:28

@wajzy:

a hidrotőke képes "összeomlani" vagy feltámasztani. mindkettő rossz.
a hézagolt pedig állandó értéken marad...

СubE 2013.11.25. 19:52:33

@Stump András: És te jártál már? Én jártam, mint München 15 évvel ezelőtt. A japánok a legnagyobb kamusok.

busahaya 1 (törölt) 2013.11.25. 19:52:42

СubE!!!!
Kár hogy csak képen láttál ilyen autót.

rfc (törölt) 2013.11.25. 19:56:37

"Amikor mifelénk virágos zöld mezőkről, alpesi tájakról svenkel át a kamera az autóipar legújabb parádés találmányára, hangos csengetéssel azonnal bekapcsol a bullshit-riasztó, érezzük, hogy valami ordas kamut próbálnak megetetni velünk."

Ilyesmire gondolsz?
vimeo.com/11794270
Nincs mit, szivesen :)

busahaya 1 (törölt) 2013.11.25. 19:58:11

Ja én is tisztelem a Német márkát.Sőt most szeretnék venni az általad oly nagyra becsült márkából.Csak az bosszant hogy az egyik legdrágább autó alapvető konstrukciós hibával készült éveken keresztül.Lásd 2 szívósor beszippantyúzás:)).Remélem azért sikerül valami jót kifognom.

Béza Dániel 2013.11.25. 20:14:38

@Ad Dio: Heh? Te valamit félreértesz. De nagyon... Az én mikrokörnyezetemmel és az én hozzáállásommal semmi baj, Olyan közegben (értsd szűkebb és tágabb családom, ismettségi köröm) nőttem fel és élek ahol az a norma, hogy egy munkát a lehető legjobban kell elvégezni, akkor is ha nem elvárás, akkor is ha kevesebb is elég lenne, akkor is ha nem fizetik meg, mert erkölcsi kérdés, hogy szar munkát nem adunk ki a kezünkből. Amit csinálok nem a pénzért, és a meggazdagodásért csinálom, hanem az elégedettségért amit a jól elvégzett munka ad, ha látom, hogy az ügyfelem elégedett, mert többet kapott mint várt, szóval, kösz de nem kell kioktatni munka morálból. És ha úgy gondolod hogy amit leírtam az egy igaztalaan általánosítás, akkor azt kell feltételezzem, hogy nem ebben az országban (magyarország, csak hogy egyről beszéljünk) élsz. Nem akarom a többi hozzászólót a személyes életemből vett példákkal untatni, nem irom.le a 4 hónapja taró lakásfelújítás során, a legkülönböző szakmák képviselőitől tapasztaltakat, a határidő be nem tartástól, az ordas átbaszáson át a szarul elvégzett, harmadik javítás után sem tökéletes munkákig, elég ha elmész olvasgatod a tc népítéletet, milyen tapasztalatok vannak a szervizekkel, a használt autóvásárlással. Vagy elolvasod Novoth Tibi cikkeit, a különböző szervizeket megjárt kocsikról, amire százezreket locsolt már a tulaj és szarabb mint votl, mert basztak alaposan megvizgálni. Vagy elég ha kimész az utcára és látod ahogy szakadó esőben kátyúznak, a vïzzel teli kátyúba basszák bele az aszfaltot, mert jó lesz az úgy, a munka el van végezve. Vagy elmész valahova úgyet intézni, és mindenki máshoz küld nehogy neki többet kelljen csinálni mint ami muszáj, lényeg hogy a munkaidő kiteljen.... Nem is értem miért magyarázom, vagy nem itt elsz, vagy pont a te mikrokörnyezeted olyan, hogy ezt tartod normális becsületes munkának...

Stump András 2013.11.25. 20:26:54

@СubE: Dehogy, én is csak a Street View-t nézegetem, el nem hiszed, milyen jó. Látszik, hogy Münchenben fejlesztették. Nem inkább 150 évet akartál írni?

nem kéne... 2013.11.25. 20:28:33

@Stump András:

igaza van.
maguk a japánok is említik a teljesítménybeli szórást, hogy a legelején kezdjük, ugye.

nem kéne... 2013.11.25. 20:31:23

@СubE:

az a váltó azért többet bír picivel a széria teljesítmény mellett.
viszont az igaz hál' istennek, hogy döglenek szépen, amint elkezdik kicsit is bántani őket.
:)))

Ad Dio 2013.11.25. 20:32:07

@Béza Dániel:

Ne kapd fel a vizet.

Ha a Te mikrokörnyezeted olyan milyennek leírod, akkor ne lehúzz, hanem felemelj. Az általánosításod minden alapot nélkülöz. A hazai viszonyok nem jobbak és nem rosszabbak az európai átlagnál. Csak idehaza a pesszimizmus és az azzal kapcsolt lehurrogás (én még csak-csak, de mások...) népsport.

Jó lenne szakítani vele, nem? ;-)

Béza Dániel 2013.11.25. 20:32:27

@GiXXXer: Nyugat. európában csak turistaként jártam, nem tudom ott milyen a munka morál, de valamiért csak jobban mennek ott a dolgok. Ausztriában volt "szerencsém" fél évet eltölteni egészségúgyi intézmény(ek)ben, meg itthon sokkal tóbbet, és alapvetöen más volt a hozzáállás, itthon egy helyen tapasztaltam hasonlót, a többi olyan mintha nem is csak egy másik országban lennék, hanem egy másik valóságban. És a különbséget nem lehet pusztán a bérek közti különbséggel magyarázni, egyszerűen más a morál.

nem kéne... 2013.11.25. 20:33:09

@Quattroman:
ez így ebben a formában nem teljesen igaz.

Béza Dániel 2013.11.25. 20:49:57

@Ad Dio: Mos olvastál ki valami amerikai személyiség fejlesztő könyvet, és még a hatása alatt vagy?:) Dobod a közhelyeket egymás után.

Az hogy a magyarok pesszimisták az igaz, de van az a vicc, hogy attól hogy valaki paranoiás még nem bizos hogy nem üldözik. Nos attól hogy a magyarok pesszimisták, még nem biztoss, hogy nem szar a helyzet... Nem akarom most szociológiai vitával szétoffolni a témát. Maradjunk annyiban, hogy ha te azt tapasztaltad életed folyamán, hogy ebben az országban, nagy becsülete van a munkának, és mindenki igyekszik a maximumot kihozni magából, akkor egy nagyon szerencsés ember vagy, őszintén kívánom neked, hogy soha ne kelljen az ellenkezőjét megtápasztalnod.

PomberMaci 2013.11.25. 20:52:35

Van benne egy súúúlyos kamuzás...

A szívócsonk illesztés ahol "3 öntvény találkozik" az lemunkálható század pontossággal, minden térirányban, elvileg annak olyannak is kéne lennie. Szemmel láthatóan az illesztési síkok úgy vannak megmunkálva ahogy kell. Hogy raknak bele mégis feleslegesen ekkora szórást???

Stump András 2013.11.25. 20:55:13

@rfc: Na, végre egy rendesen elvégzett munka.

nem kéne... 2013.11.25. 20:59:52

@PomberMaci:

az még hagyján.
simán előfordul olyan, hogy két kipufogócsonk szélső felfogató furatai közt van majdnem egy centi különbség aztán kurvajó, hogy hülyére illesztik a szívóoldalt, viszont a kipufogóoldalon akkora a lépcső a két öntvény közt, hogy egy AT-AT is pofára esne benne a csillagok háborújából.
:))))

Béza Dániel 2013.11.25. 21:04:00

@PomberMaci: Szerintem nem a síkokkal van baj, hanem, az öntött szívócsonk nyílásaival, azt nehéz úgy megcsinálni, hogy mint a hat henger beömlőjénél pontosan perem nélkül illeszkedjen. Nyilván lehetne szűkebbre önteni, és cnc-vel utómunkálni, vagy méginkább itb-t használni, azt még pontossabban óssze lehet munkálni, de mivel ez nem szívómotor hanem turbo pumpálja be a levegőt, gondolom itt nincs akkora jelentősége hogy vesződjenek vele.

PomberMaci 2013.11.25. 21:10:58

@Béza Dániel: Ezek eleve CNC munkált cuccok, s valójában 3-4 percbe kerülne mindössze, hogyha már egyszer durva felületű pontatlan öntvény a szívócsonk, akkor a lyukak falát az illesztésnél "passzentosra" marják.
Magyarul itt egy megmunkálási műveletet slamposan terveztek meg, de már lehet, hogy az öntvénynél kezdték és nem akartkák a megmunkálásnál korrigálni.

PomberMaci 2013.11.25. 21:12:58

@nem kéne...: Ugyanaz a gondolatom, valamiféle tervezési beleszarás van mögötte. Ugyanis ha már egyszer gépen van a munkadarab, ugyanakkora munka jól megcsinálni mint rosszul.

nem kéne... 2013.11.25. 21:19:32

@PomberMaci:

várjál kicsit.
nem beleszarás miatt lesz ez, hanem a kisszériás gyártás és a kézi összeszerelés miatt.
az simán előfordul, hogy egy kipufogó illeszkedik egy hengerfejjel, egy másik kipufogó meg egy másik hengerfejjel, de hogy ezeket egymás közt csak úgy átcseréled, az szinte kizárt.

GiXXXer 2013.11.25. 21:24:40

@Béza Dániel: én pontosan úgy értettem, hogy nyugaton is ugyanúgy akadnak kisstílű pancserek, mint itthon. A lakásfelújításos példa annyival jobb kint, hogy mivel meg tudják az emberek fizetni, így nem az a réteg végzi, mint itthon - hanem sok esetben azok a jó szakemberek, akik itthonról kimentek.
A szervizek meg nem javítanak - cserélnek, így könnyen jobbak. Amit itthon egy 10-esből okosba' megmókol egy szerelő, az kint százeuró valahányszoros többszöröse.
Nyugaton is vannak sügerek. Volt egy rajz, amiről én ránézésre levágtam, hogy hibás. Mutatom a projektvezetőnek, nem érti. Hívja az építésvezetőt. Ő se érti. Hívja a kórház (ott dolgoztunk) illetékeseit, akik az építkezésért feleltek - ők se értették. 3 órán át vitatták 4-en, mire rájöttek, hogy tényleg. A magyarok okosabbak, csak hisztisebbek, illetve a sok külföldi cég a nyugatihoz képest sokkal nagyobb munkateljesítményt kíván.

trolipotlo 2013.11.25. 21:26:19

@СubE: Hát én nem tudom, hogy volt-e már BMW-d, én hármat is végigtoltam: a 320d-ben gari lejárta előtt pár nappal robbant fel a turbó - csere. 118d hibátlan, 116i-ben 2x kellett gyújtótekercset cserélni 1 hónapon belül (2 hengerrel zötyögtem még 130km-t, mert a mobilszervizes szerint majd a rendes szervizben megcsinálják).

És nem, nem toltam nekik ész nélkül, tehát "biztos üveghangon nyomtad neki" nem ér!

1x ha lesz 70K EUR-m, tuti veszek egy GT-R-t (vagy Teslát), mert ezek azok a termékek, amiket nem szocialista kartellek készítenek, visszaélve a piaci fölényükkel és nem marketingesek adnak el. Hanem a kettőt helyettesítik egy kibebaszott jó mérnökkel és szorgalmas munkaerő támogatásával.

Most őszintén: melyik az a technikai adat, ami miatt bömbit vesz az ember? Kinyitsz egy autósmagazint: az összes német kb. ugyanazt tudja, irreálisan árazva. Ha "szép" autót szeretnék, akkor nem kérdés, hogy i8. De a szépség lélek nélkül nagy csalódásokhoz szokott vezetni...

1kutya 2013.11.25. 21:42:38

@nick:: úgy legyen!

@Stump András: az sikerült! de hol a motor? :)))

@Ada: OSU!!!

@Shadowbull: ugyan István! kérdd már meg a a kollegákat, hogy hadd mehess ki Ötvös-Müller kollegához a ködös albionba tanulni ;)

Shadowbull 2013.11.25. 21:53:04

@Stump András: nem, de nagyon sok japan autot meg motort lattam kozelrol. Semmi kulonleges nincs bennuk az egvilagon.

Raadasul kamuznak is ezerrel, lasd legutobbi GT-R uridot.

Shadowbull 2013.11.25. 21:54:55

@busahaya 1: "a Bugatti Veyron méltó ellenfele."

Na errol beszeltem :) Marketing bullshit. Az egyszeri egysegsugaru kommentelo meg azt hiszi hogy a GT-R Veyron szinten van :)

Shadowbull 2013.11.25. 21:59:13

@bervas: Jol megtervezett es felepitett gyartasnal es termeknel eleve nagyon kicsi a szoras. Egy jo ontveny nem szor millimetereket, hogy kezzel kelljen kisakkozni megis hogyan kell felcsavarozni a motorra, hogy jo legyen.

A pluszminusz 5%-os teljesitmenyszorasi tures azert eleg sokat elarul. Ettol kisebb turesmezok vannak teljesen kommersz motoroknal tomeggyartasban.

SwedishRunner 2013.11.25. 22:05:34

@busahaya 1: A Ring-i Godzillát magyar takumik dobták össze a RedSunServicenél ;)

Ada 2013.11.25. 22:09:51

@1kutya:
Az nem tudom mit jelent, de ha ezekutan engem valaki Japan berencnek nevez majd, azt megtiszteltetesnek veszem!

@shadowbull:
Tulajdonkeppen en egy Japan Porschet hajtok (H6 boxer). Nem eleg kulonos ez? :lol:

Shadowbull 2013.11.25. 22:11:00

@PomberMaci: Nem csak ott szor, hanem ennel a feluletnel az osszes tobbi alkatresz turesei is osszeadodnak. Van a blokkod, annak a ket felfekvo felulete, arra teszik a hengerfejtomitest, arra a hengerfejeket, aztan azokra a tomiteseket, es utana a szivocsonkot. Sok kicsi sokra megy.

Shadowbull 2013.11.25. 22:13:42

@trolipotlo: "ezek azok a termékek, amiket nem szocialista kartellek készítenek, visszaélve a piaci fölényükkel és nem marketingesek adnak el. Hanem a kettőt helyettesítik egy kibebaszott jó mérnökkel és szorgalmas munkaerő támogatásával."

A Tesla? LOL.

SwedishRunner 2013.11.25. 22:14:45

@Shadowbull: "A műszaki gyakorlatban az 5%-nál nagyobb szórást mutató eltérések találgatásra vagy súlyos igénytelenségre utalnak..." modotta volt az egyik jólfelkészült tanárom... én az 5%-ot is erősnek éreztem...

Make Valamit · http://make.blog.hu 2013.11.25. 22:26:10

Az AMG motorokon a matrica semmi más mint egy marketingfogás, egy próbálkozás az amerikaiak felé, hogy erősítsék a márkával kapcsolatos vonzódást. Ott az se ritka hogy kibogarásszák a nevet, és levelet írnak Affalterbachba hogy mennyire meg vannak elégedve a kocsijukkal. (A legolcsóbb AMG ami a matricás motort kapja a C63, húsz milkáért. Én ezt ennyiért elvárnám, nem írogatnék leveleket. Azt majd akkor, amikor elfossa magát a csúcstechnika.)

A Nissan pedig azért képes "olcsón" adni a GT-R-t mert ugyanazon a gyártósoron készül, ahol a V36 Skyline limuzin. A két alkatrész amit kézzel szerelnek a motor és a váltó. Csak tömegtermeléssel lehet az árát a Porsche 911 alá szorítani. Tulajdonképpen okos srác ez a Ghosn :)
Egyébként tudok egy magyar GT-R tulajt, aki újonnan megvette és amíg el nem tudta adni, ott szidta, ahol tudta. Jó, egy Hamann M6-ból ült át...

Shadowbull 2013.11.25. 22:34:02

@Make Valamit: "Csak tömegtermeléssel lehet az árát a Porsche 911 alá szorítani. "

Kizart dolognak tartom, hogy a Nissan akar egy fillert is keresne a GT-R-en. Massziv anyagi bukta ez.

Ada 2013.11.25. 22:34:12

@1kutya:
Kosz... Nem szeretem a sport autokat, mert odaverik az aljukat. A SUV-okat sem szeretem, mert letra kell, hogy a tetorol leemeljem a bringat, sitalpat.
Ugyhogy a ketto kozott (SUW: Sport Utility Wagon)... Outback (2.generacios).
De nem is cserelnem le semmire a vilagon. :-)

SwedishRunner 2013.11.25. 22:35:26

@Make Valamit: Volt egy bordó hatos hamann errefelé, a gyerek leszokott az utcáról mert leért a toldat... amúgy nem lépett, olyat, hogy letegyem a hajam...

PomberMaci 2013.11.25. 22:52:03

@Shadowbull: "Van a blokkod, annak a ket felfekvo felulete, arra teszik a hengerfejtomitest, arra a hengerfejeket, aztan azokra a tomiteseket, es utana a szivocsonkot. Sok kicsi sokra megy."

Azért ilyeneket nem kéne ám leírni! Még valami fiatal idejön, elolvassa és elhiszi...

Miután egy munkafolyamatban síkolják az illeszkedő felületeket és fúrják bele a meneteket, így a tőcsavarok tizeden belüli pontossággal vezetik meg az összes rájuk szerelt alkatrészt, függetlenül attól, hogy mennyi tömítés van köztük. Maga a lemunkálás, a furat pozícionálás az ~5 mikron pontossággal megy, ez alapelvárás ebben az iparban.
A tömítés végső vastagsága is pontosan ismert (az adott nyomatékú meghúzás után), így az sem tartozik a komolyabban korrigálandó tételek közé.

Itt egész egyszerűen egy 100.000 dolláros autónál elkövetnek egy 20 dolláros spórolást és ideológiát gyártanak a slamposság mögé.

Shadowbull 2013.11.25. 23:01:21

@PomberMaci: "gy a tőcsavarok tizeden belüli pontossággal vezetik meg az összes rájuk szerelt alkatrészt"

Hol voltak itt tocsavarok? A blokkon a hengerfejet illesztocsapok pozicionaljak, de ez csak a pozicio, a felfekvo feluletek egymashoz kepes (a blokk ket hengersora) mar jelentosen elterhetnek (tizedekrol beszelunk, es ott vannak meg az alakturesek, parhuzamossag, esatobbi).

Hengerfej felfekvo felulete es a szivocsonk felulete is kiadhat nehany tized szorast, es maga a szivocsonk is turve van.

Ekkora tureslancokbol pikk-pakk kijohet akar 5 tized elteres is. Persze a gyartasi folyamatok stabilitasa miatt ritkan fog ilyesmi kiadodni. Felteve hogy a gyartasi folyamatok stabilak.

Az 5 mikronos pontossagot felejtsd el nyugodtan ilyen jellegu alkatreszeknel. Fotengelycsapokat, csapagyakat turnek be igy, nem hengerfejek kulonfele feluleteit.

gyuvett75 2013.11.25. 23:26:52

európának van még mit tanulnia....

PomberMaci 2013.11.25. 23:44:20

@Shadowbull: Nem azt mondtam, hogy a terven betűrik az 5 mikront hanem azt, hogyha a gépnek azt mondod, hogy fúrjon egy furatot valahova, akkor az 5 mikronnal fog rápozícionálni. A síkmarás meg végképp így megy.
Ha meg nem tőcsavar van hanem brezonokkal illesztesz, akkor ott 5 századon belül lesz az egész összerakás.

A szívócsonknál meg még mindig az a helyzet, hogyha a lyukakra nem tudnak rendesen rápozícionálni, akkor ott eleve az öntvény már slamposan lett tervezve és akkor meg már toligálhatod az egészet...

Munkáltam már meg alu-öntvényt, speciel sebváltóházat, nem mondom, hogy egyszerű feladat a rápozícionálás, de megoldható. Főleg ha kis füleket terveznek rá, ami mind a lefogatását mind pedig a pozícionálást segíti.

Mert megérdemled 2013.11.26. 00:09:55

Shadowbull: Nyolc perc alatt kilenc komment, összesen 11. Ennyire nincs magánéleted? Ha már most ez van, mi lesz veled pár év múlva?

PomberMaci 2013.11.26. 00:18:29

@Mert megérdemled: Miért van szükség személyeskedésre?

Szabo T 2013.11.26. 00:50:34

@Make Valamit: "Az AMG motorokon a matrica... egy marketingfogás, egy próbálkozás az amerikaiak felé, hogy erősítsék a márkával kapcsolatos vonzódást."

Lasd: www.youtube.com/watch?v=Z5gE0t2LC8w&feature=c4-overview-vl&list=PLHa6PXrV-yIjVxqIG9Oj2SbqtYvf8R0f4

A GTR Amerikaban 99.590 dollartol kezdodik, ami azert mar annyira nem olcso. Persze dollar/loero aranyban viszont jo deal.

cukkkorka 2013.11.26. 02:47:49

@Shadowbull: hát pedig ha tényleg láttál volna japán motort akkor tudnád, hogy azok rendesen össze vannak rakva és látszik, hogy minden egyes porcikáján eltöltött egy mérnök egy pár órát, hogy az működjön. Mégsem egy sorhat M3-as motor aminél éppen csak az oldalgyorsulással nem számoltak mert egy M3-assal ki menne gyorsan kanyarban...Olajnyomás meg minek egy motorba... Savanyú a szöllő mert a BMW nem tud egy ilyen autót összerakni.

katasztrófavédelemi rendelhárító rohambrigád · http://bit.ly/2qNoFtr 2013.11.26. 04:43:19

@Mert megérdemled: ő pont azt műveli szóban, amit a japánok a gyakorlatban - szereti a munkáját, büszke hogy a része lehet a folyamatnak; aztán hogy ez miért fordul folyton arrogáns köpködésbe és fikázásba, arra sokféle válasz elképzelhető. Szerintem már ez is a márkaarculat szerves része, aztán lehet hogy csak ilyen rosszindulatú sztereotípia az egész. Annyira találkoznék már egy olyan BMW-ssel, aki rá tud cáfolni az előítéleteimre...

@cukkkorka: Csináltak a bajorok is jó dolgokat, a cápa-korszak idején gyártott gépeik gyönyörűek, a hátulkaparás jó pont volt, minőségben is a topon voltak. Aztán mára a piac bármely szereplőjére jellemző módon megkopott a régi belbecs, a külcsínről nem is beszélve - jött Bangle, ezekkel a roadkill-áldozat külsejű guvadó szemű rémségekkel alulmúltak mindenkit, ami nem volt könnyű feladat, de megoldották. Viszont gépészeti szempontból szerintem nem hanyatlottak jobban, mint bármelyik másik befutott gyártó, egy-két malőr meg becsúszik mindenkinek időnként, na bumm. Attól még lehet jó a BMW, hogy neked más a zsánered. Szóval ne alacsonyodj le az ő szintjére a vitában, nyilvánvaló, hogy SB apukája úgyis erősebb, mint a tied ;)

Stump András 2013.11.26. 05:54:39

@Shadowbull: Nem baj, azért örülök, hogy annyira megszólított a téma, hogy egy félreértelmezett félmondat ennyire megnevettetett.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.11.26. 06:36:10

"mifelénk kihalóban van az igény, hogy büszke legyen az ember a munkájára"
Meg hogy rendesen meg legyen valami csinálva, vagy hogy őszinte legyen a szakember.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.11.26. 06:37:47

@nem kéne...: te honnan tudod hogy AT-AT? Magyarban mindig lepegetonek irjak!

PS : szinten star wars fan vagy?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.11.26. 06:49:21

@Make Valamit: Nem lehet, hogy az valami errefelé megszokott ősbunkó volt?

Benyoo95 2013.11.26. 06:55:42

Long live Bandi! Igaz, hogy inkább az európás motorok kötnek le (igaz, hogy 80-90es évek főleg) de akkor is, ezt élmény volt olvasni így reggel! :) Erről a szívócsatorna-polírozásról én is hallottam már, hogy nem fontos teljesen felpolírozni, a srác a gondolatmenetében a motorkerékpár blokkokból indult ki, amik ugye kis köbcentiből nagy teljesítményűek, lehetne rajta hosszan vitázni.

Shadowbull 2013.11.26. 06:57:16

@PomberMaci: kicsit melyedj el a turestechnikai szamitasokban, erdekes dolgokat fogsz tapasztalni.

Shadowbull 2013.11.26. 06:59:43

@Mert megérdemled: randizni akarsz? Ott az emilcimem, irj egy bemutatkozo levelet, furdoruhas kepekkel*, elerhetoseggel.

*Amennyiben huszoneves csinos leany vagy. Amennyiben nem, ugy ne irj.

Rocko- 2013.11.26. 06:59:46

@PomberMaci: mert más eszköze nincs.

Shadowbull 2013.11.26. 07:07:43

@cukkkorka: hja, hat a BMWnel olyan hulyek dolgoznak, hogy a keresztgyorsulasra egyszeruen nem gondoltak. Letoltak a kiserleti autokkal tobb szazezer kilometert, ebbol sok ezret versenypalyan versenytempoban, de csak egyenesen, a kanyarok elott lealltak, felemeltek az auto segget, iranyba raktak, aztan gyi egyenesen tovabb.

Ha fikazni akarsz, legalabb stilusosan tedd, lehet arra is municiot talalni. De ez sajna csak egy "mondhatta volna szebben, kis lovag" szintu hozzaszolas lett.

"azok rendesen össze vannak rakva és látszik, hogy minden egyes porcikáján eltöltött egy mérnök egy pár órát, hogy az működjön. "

Latod ez az ilyen cikkek hatasa. Legendaepites. Ebben nagyon erosek a japcsik.

"mert a BMW nem tud egy ilyen autót összerakni"

Halistennek. Egne is a pofajuk rendesen, ha ilyet raknanak ossze.

Shadowbull 2013.11.26. 07:23:37

@Stump András: ertem en, hogy japan kultura, meg minden, en is szivesen olvasok rola, na nem olyan melysegig, hogy mi van az autos gagyiboltban. Csak az a baj, hogy megalltal azoknal az informacioknal, amit egy mangabol meg Az utolso szamuraj szeru filmekbol ossze lehet szedni, azon kivul meg kritika nelkul beszopod a japcsik hulyiteset, akik erre a kultura dologra kokemenyen ra is jatszanak az europaiak elott.
Mert azert a tenyekek sem kene elfelejteni: elvittek egy hotegyszeru gyarba, megmutattak neked egy muszakilag hat hogy is mondjam, primitiv szinten allo belsoegesu motort (korunk egyik legjobb konstrukcioja, az hat :)) , meg azt hogy nehany csoka hogyan rakja ossze. Ezt leontottek a szokasos japan szosszal, te meg lelkesedsz utana.

nem tudom emlekszel-e meg a Mercis cikkedre. Ott elvittek egy valoban vilagszinvonalu, hightech fejlesztokozpontba, olyan dolgokat mutogattak neked, amit atlagember nem nagyon lathat, es te olyan tomeny fikazast nyomtal, hogy az sok embernel kivagta a biztositekot.

Igy keletkeznek a legendak, a japan csodarol, a sok pattanasos kiskamasz meg mar Veyron szinten allo GT-R-rol vizional.

Kepes vagy hotkomolyan leirni hogy a legfobb japan ereny a tisztesseg, amikor a kozelmult legnagyobb autoipari botranyat pont egy japan vallalat evekig tarto hazudozasa okozta, ha meg maradunk a GT-R-nel akkor meg eleg a koridovel kapcsolatos ordas kamura gondolni.

A japan autoipar egy perccel sincs elorebb mint a konkurencia, sot. Valamikor a 70es evekben valoban komoly elonybe kerultek a minosegbiztositasi rendszereikkel, de azt a 90es evek elejere atvette a konkurencia is, es azota eltelt 20 ev.

A japan kulturabol olyan dolgok is kovetkeznek am, mint a feltetel nelkuli behodolas, ami a kreativitas es az uj otletek utjaban all (hany jelentos autoipari talalmany fuzodik a japcsikhoz) az hogy nem mondanak a szemedbe nemet, es nem aruljak el ha fingjuk sincs rola mit kene csinalni, amibol komoly problemak is keletkeznek ha japan beszallitoval akarsz kezdeni, es meg lehetne sorolni.

Nem jobbak ok semmivel, nem is rosszabbak, csak masok.

AUTÓNEPPER · http://autonepper.blog.hu 2013.11.26. 07:39:38

@busahaya 1: Nekem most egy 3 éves X5 40d alatt hullt szét az összkerék kihajtás 60e km-nél,hálisten méltányosságból cserélték és nem lyukadt ki a 8seb. automata váltó oldala,így megúsztam 150e ft önerőből,egyébként lett volna a váltó cseréje 2-3m ft.

Schütii 2013.11.26. 07:41:12

@wajzy: És mert a hidrotőke nem igazán fordulatszámbarát. Pontosabban a nagyobb tömege és az ezáltali tehetetlensége miatt több teljesítményt zabál a le-fel mozgatása, mint egy egyszerű(bb) megoldásé.

Shadowbull 2013.11.26. 07:47:15

@Schütii: valoban igy van, de ebben a fordulatszamtartomanyban amit ez a motor tud, nulla jelentosege van. Ettol jelentosen tobbet forgo motorokban is gond nelkul epitenek hidraulikus szelephezagkiegyenlitest.

Stump András 2013.11.26. 08:13:44

@Shadowbull: Ha nem csak azért járnál ide, hogy mondatrészekbe kapaszkodva bizonygasd, mindent mindenkinél jobban tudsz, könnyebb lenne átsiklani személyeskedő, arrogáns, kioktató stílusodon. Jó dolog, ha az ember hisz abban a cégben, amelynek dolgozik, de nem szégyen elismerni a mások érdemeit. Én most azt hiszem, az újságunk jobb lesz, ha egy hétig nem fog a tollad. Addig legalább zavartalanul foglalkozhatsz azzal a munkaidődben, hogy tettekkel öregbítsd a vállalatod hírnevét.

Schütii 2013.11.26. 08:17:58

@Shadowbull: Nagyon felzaklatott téged ez a japán téma, a GTR meg a személyes vörös posztód. Azért ez is jelent valamit. Ha olyan szar a GTR akkor a legnagyobb lelki békével kellene tudomásul venned, hogy te (meg úgy általában a német autóipar) jobb vagy a japánoknál és nem fennhangon bullshitet kiáltanod. ;)

ZON 2013.11.26. 08:22:00

Csepelen pontosan merre van ez az üzem ? :)
Szerintem a 4 japán színésznek tanul, előadják a nagyhalált, aztán mikor a szájátátiak eltűntek, szétszedik a motort, és a robot összerakja rendesen...

rfc (törölt) 2013.11.26. 08:31:59

@Stump András: Na es te dolgoztal mar japan cegnel/ceggel?
Komolyan gondoltad azt, hogy te turistakent egy PR-esemenyen meg tudod itelni a munkafolyamatokat vagy a minosegbiztositast?
(Ok is csak vizzel foznek es penzbol elnek.)

Make Valamit · http://make.blog.hu 2013.11.26. 09:22:49

@ColT: Hátööö annak éppen nem nevezném (bár tudott úgy viselkedni) inkább annak tudnám be, hogy elhitte azt amit a kocsiról a médiában terjesztettek: mérföldkő, csúcstechnológia, semmi nem gyorsul/tapad/lassul így; azt jótékonyan nem tették mellé (pedig kellett volna) hogy abban az árkategóriában.
Meg - és ez abszolut személyes véleményem - a bajor beltér után a GT-R anyagminősége _egyáltalán_nem_rossz_ de nem olyan szintű, mint amiről váltott a srác.
Ne felejtsük el, hogy rétegmodell, de nagyszériás módszerekkel gyártják, ugyanabból az alkatrészhalomból, amiből a nagy Nissanok is épülnek. SB írta hogy valószínűleg buknak minden egyes darabon így is (én sem írtam hogy nyernének rajtuk, csak azt hogy mivel spórolnak).
Végére: a GT-R olyan, mint Jennifer Morrison; nem dobnám ki az ágyból ha beesne, de nem az esetem, így erőfeszítéseket nem tennék érte. Ahogy 100x inkább vennék egy Boss Mustangot Laguna Seca csomaggal, sokkal közelebb áll az én habitusomhoz egy hangos taplókupé :) (feleannyiért)

rocksarkany 2013.11.26. 09:25:10

@rfc: jó gondolat :). (Egyébként szegény ember vízzel főz, a gazdag meg tűzzel :)).
Továbbá én sem értem ezt a nagy japán buzulást. Az avatarom ellenére elismerem, hogy vannak azért érdekes meg jó dolgaik de jó sok szar is jött már onnan...

Majdénmegmondom 2013.11.26. 09:38:19

Nem értem az esemény hátterét. Eljöttek ide a Csepelhez, hogy egy roadshow keretében mutassák be a szerelési folyamatot?

Ada 2013.11.26. 09:39:23

Bocs, de muszáj volt. :-)
Napi anekdota....
Shadowbull SB és Telós Bandi TB beszélgetnek...

TB: Shadowbull, voltál már Japánban?
SB: Én nem, de a testvérem már majdnem!
TB: Németországban autóalkatrészekkel foglakozol. Láttál már közelről Japánban gyártott motrot?
SB: Naponta annyit látok, amennyit te egy év alatt sem!
TB: Hooool?
SB: Az AutoBild hasábjain...

Ada 2013.11.26. 09:47:54

Nagy kunszt a napi 3 motor! Pcheeee...
17 perc alatt V8at, ezt csinálják utánuk a rizsszeműek...
www.youtube.com/watch?v=OP2t_58OTeg

Stump András 2013.11.26. 09:52:56

@malenykij polgar: Nem azért adunk kommentfelületet, hogy minket sértegessenek.

PomberMaci 2013.11.26. 09:54:14

@Shadowbull: "kicsit melyedj el a turestechnikai szamitasokban, erdekes dolgokat fogsz tapasztalni. "

Mesélj kérlek, érdekel. Két méternél közelebbről láttál már CNC megmunkálást vagy csak ilyen média show (parasztvakítás) keretében okosodtál ki ilyen nagyon eme ügyben?

Scaleo 2013.11.26. 10:20:19

@Stump András: Engem érdekelne, mit tudsz reagálni konkrétan az általa felhozottakra. Már persze a kitiltáson meg a stílus kifogásolásán kívül. A mercis cikkedre speciel én is emlékszem...

Én nagy tisztelője vagyok a japán autógyártásnak, de valahogy engem is irritál, amikor valaki úgy próbál felmagasztalni egy általa kedvelt gyártót/típust, hogy előadja a "többi egy nagy szar" (www.youtube.com/watch?v=GBggdw0uDMk) című számot, még ha burkoltan is. Az ilyesmi _mindig_ komoly ellenérzéseket szül. Ha például kihagytad volna ezt a bullshit-riasztózást, tök jó élménybeszámoló is lehetett volna ez az írás. Így kicsit olyan szaga van, hogy már megint bizonygatni kell a japán felsőbbrendűséget, miközben egy tök átlagos motorszereldét látunk a képeken.

СubE 2013.11.26. 10:37:04

Sokaknak nehéz szembesülni az igazsággal, amit én hozok el ide. Láttam már számtalan japán motort, persze szétszedve, nem úgy ahogy az itt kommentelők 99,99%-a és nyugodtan mondom, semmi különleges nincs bennük. Én ugyanis az itt kommentelők 99,99%-nál többet tudok az autókról, motorokról és az egész autógyártásról. A komplett japánbérenc totalcar stáb együttvéve sem éri el az én tudásom 0.1%-át. Innen München-alsóról, és amikor otthon vagyok, Rákospalotáról rálátok az egész iparágra. Ha a BMW ilyen szart adna ki a kezei közül fel is kötném magam. Hol van ez egy M6-hoz képest? Pláne egy Hamman vagy AC Sniccer által felpiszkált változathoz képest. Azt nem értem, hogy kajálhatja be mindenki azt az időt amit a Nürburgringen futottak vele. Egyértelműen kamu, hiszen gyorsabb, mint bármelyik BMW, ami, mint tudjuk nem lehetséges. Nyilvánvalóan csaltak ezek a kamus japánok, slick gumikkal, felhúzott motorral (ami persze egy kör után széthullott) és hasonlókkal. Érdekes, hogy a videón a másodperc mutató is kettesével számol és szinte biztos, hogy megvágták a felvételt. Nálam már szirénázott a bullshit generátor. Szomorú, hogy ennyien megették ezt az ordas kamut. Mellesleg ismerek egy GT-R tulajt itthon aki BMW M3-ról váltott, de már az első nap megbánta. Jelenleg az eladással szív, az autó féláron sem kell senkinek. Azóta is visszasírja a BMW-jét. Már ott tart, hogy beszámíttatta volna egy új Suzukiba, de a kereskedő kiröhögte.

Pepejoe 2013.11.26. 10:37:28

@Stump András:
Vigyázz, Ödönkével szemben nehéz bizonyítani az igazad. Neki mindig igaza van.
Örülök, hogy végre valakinek időben elfogyott a türelme.

Make Valamit · http://make.blog.hu 2013.11.26. 10:38:38

@СubE: a Dacia-, és Peugeotbérencet kifejeletetted különben jó :)

szabi1983 2013.11.26. 11:05:12

@Shadowbull: Ezt én is így gondolom. A robot pontosabb munkát végez mint az ember csakhát ugye ahhoz pénz is kellene, hogy egy iyen kis szériában gyártott motort robotok szereljenek. Még emlékszem mikor anno a rolls gyárban(még bmw előtt) azt ecsetelték, hogy itt kérem minden kézzel készül és nincs két egyforma, mert mindíg másképp rezdül az ecset és a varrógép a munkások kezében. Namost ezt ha lefordítjuk motor összeszerelésre az elég furcsa. Persze a japó kéz az nem angol kéz..... Szerintem ezért nem merték megadni a rollsok és bentleyk pontos teljesítmény adatát. Egyszerüen nem volt két egyforma teljesítményű motor.

PomberMaci 2013.11.26. 11:06:31

@СubE: örömmel jelzem, hogy visszahoztad a fiatalságom mézédes emlékeit, amikor a HiFi Magazin írói végre revansot vehettek Csabai Dánielen és az újságjaik hasábjairól püfölték egymást lelkesen.

СubE 2013.11.26. 11:26:46

@Make Valamit: Az anyagminőségen nem kell meglepődni. A GT-R műszerfala egy az egyben a Nissan Micraból származik. Az 1.2-es alapverzióból emelték át, csak áthúzták műbőrrel meg alátömtek egy kis szivacsot. Ismerem, sok japán műszerfalat láttam már belülről és az égvilágon semmi különleges nincs bennük. Az üléseket 155 centis japánokra méretezték, a kormány lassan reagál. Nem ritka, hogy balra tekered és jobbra indul el az autó. A váltó 10°C alatt nem működik rendesen és két izmosabb gyorsulás után melegszik a váltóolaj is. Ez a V6-os motor pedig bármelyik német gyártónak ciki lenne, de főleg a BMW-nek. Továbbra is nagy hiba, hogy nincs dízel belőle, bár a japánok úgy sem tudnak jó dízelmotort gyártani. Jó lett volna látni a valódi gyártósort is, mert ugye senki nem gondolja komolyan, hogy tényleg emberek, kézzel szerelik össze ezt az átlagos kommersz autót? Ez nem egy Rolls-Royce. Itt kő kemény gyártósorok vannak, kínából importált leselejtezett szerelőrobotokkal és tokyo nyomornegyedeiből összeverbuvált alkoholista munkáscsapatokkal.

Béza Dániel 2013.11.26. 12:14:04

@GiXXXer: Nem akarom túlragozni, úgyhogy csak tőmondatokban. Szervíz... Nem javítanak cserélnek... pont hogy itt is ez van, próba szerenncse alapon cserélgetnek, csak nem a saját kontójukra hanem az ügyfélére, értsd: Megvetetik a rossznak vélt alkatrész helyett az újat, kifizettetik a munkadíjat, ami nem az oldjuk meg tízezerből kategória, aztán ha mégsem lett jó a gép így jártál, ötletelnek tovább, persze pénzt vissza nem kapsz mert ők berakták az alkatrészt, hogy nem az volt rossz, hát istenem...

Lakásfelújítás.. Ez nem egy fessük ki a panellakást 20 rongyból típusú projekt volt, drága igényes anyagok lettek beépítve, igényes megoldásokkal, ezek az emberek ezzel dolgoznak, nem kevés munkadíjat felszámítva, szóval nem hiszem hogy az alulfizetettség lett vona a gond, a trehányság és lustaság okozta a problémákat, és pont erről van szó, hogy ha valakiben megvan az igény hogy jó munkát végezzen az kis pénzért is a maximumot adja, akiben nincs az meg akkor is baszik rá ha jól megfizetik.

A tervrajzos példád nagyon jó. Iskola példája a különbségnek. Szóltál hogy nem okés. Nem érette, de nem azt mondta, mindegy basszál rá, legyen megcsinálva, jó az úgy, hanem hívott egy másikat, majd egy harmadikat, míg tiszta nem lett. Lehet hogy holt tufa volt, de biztos akart lenni benne hogy jó lesza végeredmény . Itthon látja hogy szar, de baszik rá, jó lesz az úgy.. Így születnek az olyan bicikliutak aminek a közepén ottmaradnak a villanyoszlopok. Hány embert vesz részt egy olyan megszületésében, az ötlettől a kész tervig és senki nem mondja hogy basszátok meg nem lesz ez így jó... Nem mindegyik megcsinlja a maga kis dolgát, mert őt csak azért fizetik, ha szar lesz, hát szar lesz nem az ő gondja..., de ha van is egy lelkiismeretes aki szól, túl sok a kókler a láncban, túl nagy a rendszer tehetetlenséga trehányság irányába, hogy egy ember változtasson...

De egyébként japán vs magyar összevetésről volt szó eredetileg, tehát nyugat eu elég irreláváns ebben az összevetésben

Béza Dániel 2013.11.26. 12:37:36

@PomberMaci: Nem akarok nagyon okos lenni a témában, nem tudom a nissan mivel munkálja meg a gtr szívócsövét, és bár gépi forgácsoló végzettségem van, autógyárat belülről még csak tévében láttam, de nekem úgy tűnt, nagyobb volumenben nem cnc-vel farigcsálják az öntvényeket, hanem fixen beállított célgépekkel. Pl a v motorok blokjain a hengerfejek illesztéseit, két megfelelő szögbe állított bazi nagy marófejekkel, amik egy menetben munkálják meg a blokkokat egymás után, mindenféle állítgatás nélkül. A furatokat is több fejes fúrók egy menetben fúrják stb...

Tehát simán el tudom képzelni, hogy ez a szívócsonk nem lát cnc-t. Simán kiveszik az öntőformából, megtisztítják, egy maró egy menetben magmarja a két hengerfejhez illeszkedő síkokat, egy cél fúró egy menetben megfúrja a csavarok furatait, és kész, nem szarakodnak a csatornákkal, a cikkben van is erre utalás.

Ad Dio 2013.11.26. 12:41:15

@Béza Dániel:

"Mos olvastál ki valami amerikai személyiség fejlesztő könyvet, és még a hatása alatt vagy?"

Nem élek írott tudatmódosító szerekkel :-D. A pesszimizmus a magyar társadalom legnagyobb baja. Ez egy szép, élhető ország, normális lehetőségekkel. A baj csak az, hogy 10 emberből 9 szerint ég a cukor is keserű.

De azt gondolom, ezen a fórumon erről kár tovább.

Énkérekelnézést.

3lmer 2013.11.26. 12:46:04

Egy sportos bmw-hez ne hasonlítsunk már egy sportautót:) bmw-seknek fáj,hogy nekik csak a fásult formavilág jut évről évre és várják a csodát..nem m3 hanem m4.jajj de jo! A gtr-hez meg annyira értetek,hogy dizeles változatért reklamáltok. Közötök nincs a japán autókhoz és ne is legyen,mert ott európában úgyis csak ez megy:az okoskodás és a másra mutogatás.
Ui.:aki hülye haljon meg és az m6 hamannt dobjátok ki a kukába és olvassatok utánna.

3lmer 2013.11.26. 12:48:59

@СubE: elolvastam az összes kommented és az jött le,hogy neked 5évesen feldugtak egy bmw "mecsboxot" és azóta beleépült a szervezetedbe. Válj meg a salakanyagtól és nézz körbe a világban,de a szemedden ne a seggeddel

Béza Dániel 2013.11.26. 12:58:53

@Ad Dio: " A baj csak az, hogy 10 emberből 9 szerint ég a cukor is keserű."

Ejnye, mi ez pesszimizmus? Most mondtad el hogy itt minden frankó, és én látom rosszul, meg általánosítok... Erre jössz, hogy az emberek 90 százalékának rossz a hozzállása? :)

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.11.26. 13:00:47

@3lmer: Szerintem meg olvasd át a kommentjeit még egyszer, aztán ha még mindig nem esett le, akkor ezt a szócikket: hu.wikipedia.org/wiki/Ir%C3%B3nia

Béza Dániel 2013.11.26. 13:03:55

@3lmer: szerintem te meg nézz utána az iróniának. Cube nagyon szofisztikáltan nyomja, de azért minden hsz-ban el van rejtve pár olyan jel amiből le kéne hogy essen...

négykarika 2013.11.26. 13:03:56

Gyakaran kinyílik a bicska a zsebemben Shadowbull kendőzetlen kommentjeit olvasva. Az újságírótól és admintól ugyanakkor azt várnám, hogy (ha másként nem), stílusban, eleganciában fölébe kerüljön a kommentelőnek.

Bandinak ez ma nem sikerült...

Ad Dio 2013.11.26. 13:04:43

@Béza Dániel:

Ez nem vélekedés, hanem egy sajnálatos tény. Nézz utána a közvélemény kutatóknál, meg a nemzetközi rangsorokban.

PomberMaci 2013.11.26. 13:04:43

@Béza Dániel: "Tehát simán el tudom képzelni, hogy ez a szívócsonk nem lát cnc-t. "

Így igaz amit leírtál és ahogy írtad. A blokkok, hengerfejek is így készülnek, ezért mondom, hogy őrült pontosan lehet__ne__ illeszteni.

Kivéve a szívócsonkot, mert ott már olyan slampos az öntvény, hogy a munkadarab befogásakor illeszteni kéne a lyukakra.

Ezt a lépést váltják ki a kézi szarakodással, ami semmilyen esetben sem fogadható el. A kisszériás gyártásnál (mint ez is) azért, mert a 100.000 dolláros autónál ne spóroljanak egy 20 dolláros megmunkálási lépésen, helyette szarakszik a manus az ujjaival a lyukban, a nagyszériánál megnem fogadható el a milliméteres szórás.

De hozzáteszem, hogyha csak egy szimpla síkmaró és 8 orsós fúrómű alá megy be a szívósor, akkor is egy mezei sablonnal illeszteni lehetne a lemunkálás előtt és CNC nélkül is jó munkadarab születne.

Ez a lépés egy tré, hanyag, slampos megoldás. Olyan messze van a híres-hírhedt japán precizitástól, mint Japán ide...

PomberMaci 2013.11.26. 13:07:54

Háűt itt meg mi történt?

Az előbb írtam egy pár sort a szívósor megmunkálásról és jól eltűnt, pedig a beírás utáni frissítésnél még megvolt.

Béza Dániel 2013.11.26. 13:31:05

@Ad Dio: Ja értem, ez tény, mert a közvélemény kutatók, meg a nemzetközi rangsor... amit meg én írtam, az csak a kudarcaimból és a mikrokörnyezetemből levont téves álltalánosítás :D ... Oké, legyen így...

(nem te tervezed ezeket a "Magyarország jobban teljesít" plakátokat? :D )

butschq 2013.11.26. 14:42:29

Körülöttem rengeteg japán hívő van, a falnak szaladok néha tőlük. De rájöttem, hogy ha meghallgatja az ember őket, és csak annyit mondok, hogy szerintem nem gyártanak rossz cuccokat, de nekem nem jön be, hamarabb végzek velük.

Két hete kellett végighallgatnom egy japánt istenítő, németeket lehordó beszélgetést, akkor világosodtam meg :). De látom itt is jó buli volt :D

Ezen azért húztam a szemöldököm:
"Ezt mi soha nem fogjuk utána csinálni, nekünk marad az ISO-szabvány meg a minőségbiztosítási auditok"

Az ominózus merci cikkre is emlékszem, ott is ment a szemöldök húzogatás.
Pedig elismerem a japókat, mert elég mélyről kellett felállniuk, és ezért dicséret illeti őket.

KTiby 2013.11.26. 15:06:27

SB kollégának elég nyers a stílusa olykor, de semmi durva anyázást, személyeskedést nem nyomott, csak elmondta a (negatív) véleményét a cikkről és annak írójáról. Ezért már bannolás jár?

Ad Dio 2013.11.26. 15:25:14

@Béza Dániel:

"nem te tervezed ezeket a "Magyarország jobban teljesít" plakátokat?"

Nemá'... hogy jön ez ide :-/?

"Ja értem, ez tény, mert a közvélemény kutatók, meg a nemzetközi rangsor... amit meg én írtam, az csak a kudarcaimból és a mikrokörnyezetemből levont téves általánosítás"

Nem érted? Sebaj! Segítek.
Tények:

- Magyarországon tartózkodó külföldiek szinte kivétel nélkül hivatkoznak arra a tapasztalatukra, hogy sajnos a pesszimizmus aránytalanul magas, még olyanok körében is, akik jó körülmények közt élnek.
- öngyik arányában dobogósak vagyunk, vagy nagyon a közelében
- közvélemény kutatásokban és egyéb kimutatásokban rendre a hozzánk hasonló gazdaságoknál sötétebben ítéljük meg a helyzetünket
- hogy mindezt össze tudd vetni a megbecsültség általad kifogásolt szempontjával: a jövedelmi viszonyaink hasonlóak a régió és a hasonló gazdasági adottságú egyéb országok adataival. JA!!! És mielőtt aktuálpolitikává silányítanád a kérdést, leszögezem, hogy ez így volt 5-10-15-20 éve is.

nick: 2013.11.26. 15:38:08

@Stump András: visszavonom, amit írtam...
gáááz :-/

Ada 2013.11.26. 15:57:55

@butschq
"Körülöttem rengeteg japán hívő van, a falnak szaladok néha tőlük."

Hát én ezzel pont fordítva vagyok, tehát 1:1. Az épületben ahol dolgozom van a BMW székház, ha szabad így fogalmazni.
Lent a porta előtt mindig vmi kék propeller modell van kiéllítva (aktuálisan egy 1-es felmatricázva FakeBooke rajongók képeivel). Lent a mélygarázsban vagy 30 BMW, motor is.
Mert a BMW a pesztizs, prémium. Mert a tolvajoknak is a BMW kell. Mert ide celebek jönnek kunyerálni, hadd képviselhessék a BMW-t azzal, hogy a seggüket abban furikázzák. A liftben öltönyös pasik azzal akarnak csajoknak bevágódni, hogy BMW kulcsot lógatnak.
A másik dolog, ami az őrületbe kerget a dízel dicsőítése...

Szóval, undorom van a BMWtől és az olajkályháktól....

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.11.26. 16:05:24

BMW eladas:

Sales of the BMW brand totaled 281,460 vehicles, up 13.5 percent from the 247,907 sold in 2011.

es a nissan:

Nissan Motor
Company
U.S. Sales
( ebben Infity is benne van )

2008
951,350

2009
770,103

2010
908,570

2011
1,042,534

2012
1,141,656

a nissan eladasi atlagar $25.329, a bmw $45.198 (!!!)
szoval kb negyed annyi autot adnak el majd dupla aron. Ehhez tudni kell valamit.

Béza Dániel 2013.11.26. 16:05:46

@Ad Dio: Sőtt elég öreg vagyok hozzá, hogy tudom, hogy már harminc éve is így volt. De attól még te ellentmondásba keveredtél magaddal. Tényleg hagyjuk, rohadtul nem érdekel ez itt senkit rajtunk kívül. Szétszedhetném amiket írtál, de soha nem lenne vége. Zárjuk itt le. További élhető, szép Magyarországot kívánok neked. Őszintén.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.11.26. 16:09:23

@KTiby: igazad va, a stiluson lehet vitatkozni, de SB -n kivul mas nem latott kozelrol autotervezest, ezt szogezzuk le.

rocksarkany 2013.11.26. 16:12:17

@visszakettopadlogaz: Nem tudom mit akartál ebből a hozzászólásból kihozni, de valamit nagyon elírtál vagy rossz forrásból kontrolcézted.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.11.26. 16:27:48

@rocksarkany: adataim hajszalpontossak :)

celom az eladasi adatokkal az volt hogy ravilagitsak a lenyegre: a hokuszpokusz mindegy, a lenyeg az eladas es a profitmarzs; ebben ugy nez ki a bmw jobb, egyszeruen jobban csinalja az "autoeladast" - barmit is jelentsen ez.

a szamokbol kiolvashato tovabbra az is vilagossan hogy ki tomeg gyarto es ki premium.

butschq 2013.11.26. 16:39:17

@Ada: Nem szeretem a döntetlent, szóval:

Olyan helyen dolgozol, ahol a BMW székház is ott van, és csodálkozol, hogy naponta látsz több tucat BMW-t. Én inkább akkor csodálkoznék, ha a BMW székháznál több tucat Mercedes lenne :)

Az, hogy sokszor státusz szimbólumnak használnak bizonyos márkákat, kis hazánk sajátossága, lehetne idekeverni a régi rendszert, az elmúlt 20 évet, a 8 évet, a 4-et, a mentalitást stb.
Azoktól, akik mutogatásból veszik ezeket az autókat, kihaénnem elven közlekednek, mert nekik bmw van, azok a nők akik erre gerjednek stb. szintúgy a falnak szaladok.
Valami oka csak lett, hogy szinte egyedülálló módon egy márka került így a középpontba, és ez a BMW. Mert jóformán mindenki a BMW-hez, és bmwshez hasonlítja magát, oda-vissza.
"Ez jó csávó, mert bmw-je van. Megtehetem mert bmw-m van. Rohadt suzukisok, nekem bmw-m van. Rohadt bmws, biztos bűnöző. Legyorsultam az 1.0-val egy bmw-t. undsoweiter..."

Szóval valamit csak eltettek az asztalra, hogy jóformán minden autósnak képe legyen a BMW-ről, vagy ilyen vagy olyan.

Én se szeretem az olajkályhákat, azoktól is a falnak szaladok, de megértem aki olyat vesz. Ha meg önteni kell bele a pénzt, ne csodálkozzon. Én inkább eljárok a benzines 6-7, 8-10 fogyasztással.

Illetve egy valami nagyon furdalja az oldalam. Már egyszer előjött egy másik kommentelő által. Abban az esetben mennyit változott volna a válaszod tartalma, ha nem egy e30, hanem mondjuk egy Skoda a kis képem? Egészen biztosan akkor is sorokon keresztül a BMW-t hoztad volna elő?

kori18t 2013.11.26. 17:29:52

Tetszik a cikk,de az igazán szomorú,hogy bizonyos emberek arra élveznek,hogy idejönnek és osztják az észt,mint árnyékbika és kocka,ez utóbbi úriembernek teljes szívből gratulálok,nagyon okos hsz-ai vannak,vitatkozni nem érdemes vele,nincs értelme.
Sokaknak savanyú a szőlő,hogy az imádott M3-M5-M6 nevű személygépjárművektől a Nissan egy még komolyabb gépet rakott össze.Ez van,el kellene tudni fogadni a tényt,nem pedig a cikk íróját fröcsögni.

Tirpákium 2013.11.26. 17:56:35

En orulok, hogy csak husz év autózás után lett BMW-m, mert kulonben semmit sem tudnék az autószerelésrol, amit a sok jappán meg digó szaron sikerult elsajátítanom.

Ada 2013.11.26. 17:59:48

@butschq:
Volt Skodam, Octavia 1,9TD. Atlagfogyasztasa 4,7 l/100km.
Ez volt az egyetlen jo tulajdonsaga. Tobbet volt szervizben, mint uton. Utaltam ugy ahogy volt. A csaladunkban az elso auto Skoda 1202-es volt, majd 1-2 ev mulva ezt kovette a Skoda 1203-as. Utobbi univerzalis auto volt, konnyen szerelheto, habar a vegsebessege 80 km/h, de lehetett kedvelni.
Megertem, ha vlaki Skodat vasarol es szereti, nem nezem le a skodasokat. En viszont maradok a japoknal...
Megtehetnem, h Audi-BMW-Merci vonalbol valasszak, de nem fogok...Nem jon be nemet design sem.

NagyG81 2013.11.26. 18:00:02

@Ada: Letörném a kezét ha valaki így rakná össze a motoromat....

bush84 2013.11.26. 18:04:11

@kori18t: He, was? Velem nem erdemes vitatkozni? (Mondjuk ugy nehez is ha törlik a hozzaszolasomat, de mindegy.) Ha figyelmesen olvastad volna amit irtam, talan sikerult volna felfogni hogy nem a GT-R-rol vagy a japan autoiparrol volt szo, hanem a marketing bullshit beszopasarol, annak terjeszteserol, majd az ennek visszassagat firtato kritikara valo rossz reakciorol. Tovabbi szep estet.

kori18t 2013.11.26. 18:18:51

@bush84: Beszélsz angolul?Mióta jelent nálad kockát a bush84??
Elmondom: a bush magyarul bokrot jelent, a kocka pedig cube-ot(ejtsd:kju:b,fonetikusan).
Tehát ebből következik,hogy nem rólad beszéltem. Got it?
Neked is szép estét!

Ada 2013.11.26. 18:34:01

@NagyG81:
Akkor inkabb Ikeas porcelan, mint Herendi vagy Hollohazi?
Mert utobbiakon minden minta egyedi, es aprobb hibakkal...
Ja, es dragabb is, mert nem robotok festik...

Speedman 2013.11.26. 19:20:16

Azért vicces, hogy bannolnak valakit azért, mert lemerte írni a GT-R-ről és annak motorépítéséről a saját véleményét.

Ami külön érdekes, hogy nemrég volt egy M6-os motorhibás cikk, és egy japó (és ezen belül pont egy GT-R)rajongó 2 napos ámokfutást rendezett.
Akkor hol voltál Bandi (még ha nem is a te cikked volt)?!

wajzy 2013.11.26. 19:47:29

Huhh, még épp jókor kérdeztem, így még SB-nek is volt ideje válaszolni :) Szóval mindenkinek köszönöm a véleményét, még ha egyértelműen nem is derült ki számomra, hogy itt konkrétan miért választották ezt a konstrukciós megoldást (volt némi ellentmondás a válaszokban).
SB stílusa sokszor nem éppen finom, de ő mégis azon kevesek egyike a hozzászólók között, akik láttak már belülről autógyárat. A hozzászólásait pedig nem tartom olyan mértékben bárdolatlannak, ami egy ilyen blogon azonnali kitiltásért kiáltana. Ez most butaság volt Bandi.

Sayniqua (törölt) 2013.11.26. 19:50:10

@Stump András:

Éppen kérdezni akartam, hogy mikor akarjátok már ezt beképzelt, okoskodó, idióta barmot bannolni. Én már eléggé untam, úgyhogy respect és köszi. :)

butschq 2013.11.26. 19:51:08

@Ada: Akkor valószínűleg az Octavia utáltatta meg veled a dízelt.
Nekünk benzines van, 8 éve teszi a dolgát, különösebb meghibásodás nélkül. Új kora óta nálunk van, két sofőrrel, két különböző vezetési stílussal, ridegtartásban. Úgy is fogalmazhatnék, egyszerűségéből adódóan nagyszerű.
Én is megértem aki japánt vesz, mindenkinek szíve joga azt venni, ami tetszik. Viszont amikor erőszakosan próbálják meggyőzni a másikat, na az nem tetszik. És sajnos ez oda vissza játék sokszor...

Sayniqua (törölt) 2013.11.26. 19:53:59

@wajzy:

Te sem repesnél az örömtől, ha folyamatosan, gyökér módon kioktatnának nem?

butschq 2013.11.26. 19:58:14

@kori18t: Cube pont ezzel hordja le a BMW-t. Nem leírja, mint mások, hogy így szar, úgy szar, hanem a bmw-s sztereotípiákkal fogalmaz.
SB lehet, hogy néha túlzihálja a dolgot, viszont rálátása van egy olyan témára, amire másoknak nem, és szélmalomharc módjára próbálja elmagyarázni azoknak a dolgokat, akik csak a monitor mögül láttak autótervezést.

kori18t 2013.11.26. 20:05:08

Azért,mert valaki leírja normálisan a saját véleményét,azzal nincs is gond.Akkor kezdődik itt a karate,amikor idejönnek mentális retardációval(F70 kód) küszködő egyének és olyanokat mondanak,hogy pl."Renault származék",stb.,majd jön a többi és lehazugozza a japánokat,meg takumizik itt és kialakul egy értelmetlen komment halmaz.Ki kíváncsi a sárdobálásra?Én nem.Én csak egy jó cikket akartam olvasni,gondoltam megnézem a hsz-okat,de mit látok?Idejön pár félkegyelmű,csak azért,hogy szarozza a GTR-t,meg jön azzal,hogy BMW így-úgy.Én nem csodálkozom a moderáción.

butschq 2013.11.26. 20:14:07

@kori18t: Állj, te összemosol két külön személyt. Cube egy sokszor visszajáró troll, leírja a hülyeségét, lehet rajta röhögni. A baj ott kezdődök, mikor valaki nem ismeri, és leáll vele vitatkozni, mert akkor folytatja. Na így születik a Renault származék kifejezés.
Aki ki lett tiltva meg történetesen ért hozzá annyit, hogy véleményt formáljon, ha tetszik ha nem. Teljesen jogos volt a felvetés, miért kell ezt a gyárat isteníteni, miközben a Merci látogatásból egy lehúzó cikk lett. Holott a két gyár nem egy szinten áll.

De komolyan, miért kell azt a nyamvadt GT-R-t ennyire isteníteni?

injuhasz 2013.11.26. 20:26:47

"nekünk marad az ISO-szabvány meg a minőségbiztosítási auditok"
Mondanám, hogy ez az egész auditosdi japán találmány és ebből kifolyólag valahol a tisztességes európai szakmai önérzetet katanával fejezték le...
...nekik persze lehet precízkedni, nekünk meg marad a japó biorobotokra szabott norma!
Sajnos, testközeli tapasztalataim vannak a dologban!

Ada 2013.11.26. 20:33:36

Teny, hogy Cube tobbet irhatna, van benne poen.
Es az egy Nemet bringa gyar. A francba, nekem van is Cube bringam. Na, azt szeretem...

De SB megfogalmazasa nyers:
"mehehe, te beszelsz marketing bullshitrol, aztan meg beszopod tomenyen?
Ugy megetted az ordas kamut, hogy orom volt nezni. "

Pedig ez csak egy tudositas volt a helyszinrol, Bandi altal.
Nem vitatom SB tudasat, de o nem volt ot...
Kar volt bannolni, mert most nem nyilatkozhat...

Béza Dániel 2013.11.26. 20:46:00

@butschq: A gtr-t még értem, mert az azért eléggé üt, de a nissan, és nismo indokolatlanul felülreprezentált, és hype-olt. Pláne a nismo amiről a tesztekből kb az jön le hogy leginkább egy címke, meg némi csecse extra, de a nismo verziók nem hozzák azt a sportosságot, amit a hype alapján várnánk...

butschq 2013.11.26. 20:54:52

@Béza Dániel: Kicsit elhamarkodottan írtam. Biztos, hogy a GT-R jól megy, öröm vele autókázni, de semmivel sem látok benne több technikai finomságot, mint pl. egy SLS Mercedesben.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.11.26. 21:02:35

@butschq: megszolitva erzem magam sls / gt-r ugyben: azert ne legyunk dilettansok, egy $212ezeres V8-as elo legendat ne hasonlitsunk egy nagyon jo sportautohoz. ( mert a GT-R nem tobb, nem kevesebb )

butschq 2013.11.26. 21:15:49

@visszakettopadlogaz: Én is tudom, hogy nem egy kategória, de ha már tényleg ekkora csoda a GT-R, hogy európai gyártó nem tud hasonlót készíteni, gondoltam bedobok egy európait, mégsem akkora nagy bumm az a Nissan.

TCTKB 2013.11.26. 21:16:07

Figyelem!

A Totalcar Trolljainak Központi Bizottsága a mai események elleni tiltakozásként egy hetes

K O M M E N T E M B A R G Ó T

hirdet minden, a Totalcarhoz köthető blogon, beleértve a TCommentet és a Belsőséget is. A bojkott időtartama:
2013 november 27. 00:00 órától
2013 december 04. 00:00 óráig

Kérjük tagjainkat, hogy legyünk szolidárisak kitiltott trolltársainkkal, és tiltakozzunk közösen egyhetes csenddel a TC blogjain elharapózó cenzúra, putyinizmus és nárcisztikus személyiségzavar ellen!

Baráti üdvözlettel,

TCTKB
Szólásszabadság és Polgári Jogok Tagozat

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.11.26. 21:18:22

@Stump András: ez a kibannolas dolog nem jo. Lehet vitatkozni valakivel, lehet nem figyelembe venni amit ir, ezer dolgot lehet - de egyszeruen elnemitani, szerintem azt nem lehet. Nekem szemely szerint ez a dolog nem tetszik. Itt nem most errol a dologrol es errol kommentelorol van szo hanem a jelensegrol. Kinyilatkoztatas szeruen kibannolni valakit mert nem ertett egyet a cikkben leirtakkal es mert mas nezeten volt; ez rossz szajizt szul. Olyasmit mint az ember a nyolcvanas evekben erzett utoljara Magyarorszagon...

Voltaire azon gondolata, hogy: "Nem értek egyet Önnel, de meghalnék érte, hogy elmondhassa amit akar!" ugy latszik nalatok nem ervenyesul. Kar.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.11.26. 21:19:34

@TCTKB: na ezt egyszerre irtuk, fuggetlenul egymasstol. Erdekes, ugy latszik ez a dolog nemcsak nekem "nem jon be".

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.11.26. 21:28:41

@butschq: fele annyiba kerul mint az SLS, az elonye a nissannak, mas nemigen.

( a rajtprogramot en nem tartom hibanak, normalis ember nem is hasznalja, az ugy mukodik hogy uvolt a gep kb 6-9 masodpercig majd uvegen aztan rab@ssza a kuplungot --- en azon csodalkoztam hogy ketszer kibirta )

kori18t 2013.11.26. 21:34:23

@butschq: Jaaa?! Ha tudtam volna,hogy Cube egy visszajáró troll,akkor nem veszem komolyan a dolgot.Már az első pár mondata elárulta szerencsétlent.
SB kitiltása jogos,arrogáns egyénekre nincs semmi szükség.

butschq 2013.11.26. 21:50:57

@visszakettopadlogaz: bizonyára a japók beletettek anyait-apait, de biztos, hogy nem az autógyártás csúcsa. Akárhogy is próbálják előadni a mérnökei (meg a marketingesei).

butschq 2013.11.26. 21:55:31

@kori18t: Na de ilyen szemszögből még akár szórakoztató is tud lenni. Kicsit görbe tükör az idióta bmw tulajoknak :)

Sb kitiltása szerintem nem volt jogos, itt még elég finom is volt, néhány alkalomhoz képest. És a felvetései jogosak voltak.
Függetlenül attól, hogy szeretem Bandi írásait, és ő sem közömbös azért a témában (autógépész révén), épp ezért nem is értem, mi volt ez a kirohanása.

Ha van türelmed, olvasd el egyszer az elromló M6-hoz kapcsolódó kommenteket, őrület, mi ment ott, ahhoz képest ez semmiség volt.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.11.26. 21:58:36

@butschq: nagyon jo auto a GTr, csak a helyen kell kezelni. Ilyen szinten nincs rossz auto, ilyen szinten nuanszok dontik el hogy a vevo alairja a vasarlasi szerzodest vagy sem.

@kori18t: ha arrogans arrogans, mindenkinel mashol van a limit, valakinek a "barmilyensege" nem lehet bannolasi ok. Amig szemelyes szidalmakig nem mennek el a dolgok addig irhat barki barmit - max az ember magaban mondja hogy "ez egy hulye" vagy " hm, mond valamit". ( megjegyeznem, a demokracia az nem az hogy mindenki mondhat barmit - az az hogy mindenki kulturaltan velemenyt formalhat egy dologrol, es nem kell szamolnia azzal hogy a velemenye utan szankciok erik mert mast gondol ) Ha valaki kitilt valakit akkor a lehetoseget veszi el toled hogy velemenyt formalj, a kitiltas egy cenzura, ami megszuri hogy neked mi jo es mi nem. En, koszonom, nem kernek belole.

butschq 2013.11.26. 22:01:07

@visszakettopadlogaz: "Ilyen szinten nincs rossz auto, ilyen szinten nuanszok dontik el hogy a vevo alairja a vasarlasi szerzodest vagy sem."

Na ezt kellene sok fotelhuszárnak megmagyarázni.

wajzy 2013.11.26. 22:02:02

@Sayniqua: Nem, és nem is támogatom ezt a stílust. Ugyanakkor a cikk szerzője is gyakorolhatna némi önfegyelmet, és megpróbálhatná emberi hangon helyretenni a kommentelőt, vagy szakmai érvekkel alátámasztva megvédeni a véleményét, mielőtt erővel befogná a száját. Ezzel a módszerrel ugyanis az a baj, hogy a fürdővízzel lehúzta a gyereket is. Ha nem maradnak itt olyanok, akik benne élnek a sokunk számára csak távolról csodált, de kevéssé értett világban, akkor nem sok esélyünk marad arra, hogy több forrásból (azaz ne csak az egyes konkrét cégek marketingesei által megálmodott események alapján) tájékozódjunk, ismerjünk meg valamit.

GChar. 2013.11.26. 22:18:30

Üdv mindenkinek. Nem semmi vita keveredett itten. Sokáig, csak olvasgattam a hozzászólásokat, de most muszáj írnom mert, meg kell hogy védjem SB-t. Nem vagyok BMW párti és a japán gépeket se utálom, DE japán cégnél dolgozom és sajnos amit SB mond igaz. A tudásuk, szakértelmük nem több, mint a mienk, ellenben nagyon sok köztük a kétszínű, gerinctelen ember, akik simán meghazudtolják a másikat(azt hittem ez csak magyar cégekre jellemző). Tényleg nagyon megy nekik a mások beetetése, a külvilág felé csak a jó mutogatása. Egy példa cégünktől: rendeltünk új etalon készletet mérőeszközt kalibrálni, persze japánból. Meg is jött, zsír új made in Japan, csak hát nem tudta azt az értéket ami rá volt írva. Ezzel nem is lett volna gond, megreklamálod, hogy nem jó és kicserélteted. Csakhogy a nagy japán főnök közbeszólt, hogy nem reklamálhatjuk meg mert a mienket nem reklamáljuk ha szar akkor sem és kész! Szevasz. A statisztikában ez egy újabb tökéletes japán termék, csak a valóságban nem. Kidobtunk pár százezret és szereztünk máshonnan etalont.
Ennél sokkal durvább dolgok is vannak itt(természetesen sok a pozitív tapasztalat is, de a negatív sokkal több), de az nem ide tartozik.
Szóval, nem jobbak egyáltalán mint mi vagy mások és már egy kicsit tényleg túlzás és vicces ez a nagy japán nyalizás. Ezeket csak az tapasztalja meg és az érez így aki már dolgozott velük, a többiektől nem is várom, hogy megértsék, de jó lenne ha elhinnék hogy van ilyen és a valóságban nem minden olyan velük kapcsolatban mint ami a cikkből lejön.

parasztvakitas 2013.11.26. 22:33:17

@GChar.: semmi ilyen es mas kapcsolatom nincs japokkal de lejott, hogy beteg vilag
nem ebbol, masbol
nem 'hiszek' a minosegben:
a nemetek 60 eve oralisan erre epitik iparukat
szerintem nagyon szorakoztato, legalabbis en jot rohogok

hm.V6...na megyek elkapom az asszonyt

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.11.26. 23:00:43

@GChar.:

a japanok kb mar 20eve nem "japanok".

a rajuk aggatott sztereotipiak mar messze nem igazak. Van egy japan baratom - inkabb jo ismeros - o japankent el itt Californiaban, a hazaban minden japan ( @Rocko-: kollega errol mar latott kepeket ) a haztartasi gepektol kezdve butorok, a wc ig MINDEN> de az autoja AUDI. ( A6 kombi ) Kerdeztem tole: miert nem veszel japan kocsit? - Mert nincs olyan mazda ami tetszik. Azt mondja a mazda ugy keszul mint egy japan auto, a tobbi nem. Hat fene tudja.

1kutya 2013.11.26. 23:02:40

@Stump András: hát asszem a Pistát elveszítettétek!

ezért a ti Pistátoktól (aka Vályi) még fogsz faszolni :)))

1kutya 2013.11.26. 23:06:21

@visszakettopadlogaz: hehe! :) igaz!

már írtam a minap feleségem nagybátyja mondását a nissanomról: "melyik az az autó, amelyik japán, de részben francia, részben német alkatrészekből, az angliai Sunderland-ban raknak össze kis sárga paki munkások?
???
HÁT A TE NISSANOD BZMG!!! :-DDD"

SimonR 2013.11.27. 01:52:54

@katasztrófavédelemi rendelhárító rohambrigád: "Annyira találkoznék már egy olyan BMW-ssel, aki rá tud cáfolni az előítéleteimre..."

Mivel kulfoldon elek, ezert nem sok eselyt latok egy szemelyes talalkozora, de ha megismerkednenk, szerintem ugy gondolnad, hogy talakoztal egy az eloiteleteidre racafolo BMWs-sel. Negy BMW-m van, az egyik eppen egy M3, szoval valoszinuleg megfelelek a BMWs kvalifikacionak. Termeszetesen megyek veluk gyorsan is, nemegyszer, de varosi kozlekedesben lampanal jellemzoen legyorsulnak (foleg a nok, azok valahogy szeretnek nagy gazzal indulni), kozuton szerintem soha nem versenyeztem senkivel es kinosan ugyelek mindig az indexelesre, mert utalom es elitelem azt az onzo hozzaallast, hogy csak megyunk a magunk kedvere az uton es mindenkit leszarva, oket semmirol nem tajekoztatva a magunk tetszese szerint kacsazunk amerre eppen eszunkbe jut. Persze nem tartom magam kulonlegesnek, szeintem sok mas BMWs is van meg aki hasonloan kozlekedik.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.11.27. 03:10:35

@Stump András:

"mindent mindenkinél jobban tudsz, könnyebb lenne átsiklani személyeskedő, arrogáns, kioktató stílusodon. "

Ezt ommm Pistankrol is irhattad volna. Semmi bajom Pistankkal, sot, top5 ban van a TC nel, de neki is ilyen a stilusa. Igy kell elfogadni, mint ahogy SB t is. Akit zavar az ne olvassa.

Szerintem a bannolas torlese azonnal SB fele egy kivalo lehetoseg lenne annak bizonyitasara hogy a TC szerkesztosegeben minden rendben, teret adnak az eszmecserere az autok szerelmeseinek, az olvasokat es kommenteloket nem csupan a netes ujsagiras kellemetlen hozadekanak tekintik, a szerzonek van kritikaja mind sajat maga mind a benzingoz lelku olvasok fele, a bannolas - mint egyfajta hatalom - gyakorlasa nem oncelu es nem szemelyes sertettsegbol fakadt. Az azonali feloldas megnyugtatna a ketkedo szimpatizansokat hogy itt nem onkenyes moresre tanitas folyik hanem a legvegso moderalo eszkoz kisse elhamarkodott hasznalata.

Igy is mindenki tanult belole akinek kellett ( ha kellett )

Javaslom sb kolega karantenjanak feloldasat.

szabi1983 2013.11.27. 08:25:33

@GChar.: Én is hittem a japán minőségben, mert nem volt még igazi japán holmim de aztán kapcsolatba kerültem egy nagy japán autógyárral és termékeivel. Háát annyi gagyi holmit én még nem láttam. Első meglepetésem a toyota hilux(tudom nem japánban gyártják de akkor is...) volt. Gyerekek két egyforma autó nem jött belőlük. Ezek ami a kezük ügyébe került azt belerakták oszt csokolom. A kedvencem a 60-as évek amerikáját idéző egybepad volt a két első ülés helyén. Ezt hogyan lehet megmagyarázni átadáskor? Volt olyan is, hogy féléves lexus borult és nem nyiltak a légzsákok. Volt mindenféle szakértői vélemény, hogy csak ilyen meg olyan körülmények között nyílnak meg stb. Tudjátok a bullshit generátor beindult. A valódi ok azonban nagyon prózai volt. Nem volt benne egy légzsák sem. Érdekes. Aztán egyszer elmentem venni egy subaru forestert mert az egy legenda. Háát az. Biztosan az lehet mert ha nem legenda lenne ki a franc adna ennyi pénzt egy nyiszogó, nyeszergő húzatos gagyi tejfölespohárból összeeszkabált valamiért ami nem megy csak morog és fogyaszt mint állat. No itt le is zártuk a japán minőséget. Volt még egy nissan a családban de miután a harmadik kerékcsapágyat(amerikai gyártmány) cseréltük méregdrágán persze kerékaggyal együtt az is továbbált. Ettől függetlenül biztosan vannak nagyon jó japán autók de én már többet nem kisérletezek. Már ha meglátom azokat az idióta - egyébként amerikaiaknak szóló - mindenféle feliratokat a napellenzőtől a motorburkolatig mindenhol tudom, hogy ez nem az én autóm.

rocksarkany 2013.11.27. 09:31:40

@visszakettopadlogaz: bocs, kicsit megkésve de nem tudom napi 24 órát olvasni a blogot :).
Szóval leesett, hogy csak US adatokat nézted :).

Speedmannek pirospont, amiért még emlékszik, amikor a motorhibás M6 blogposztjában valamilyen Zsoltika nevű kamikaze hirdette az igét. Igen, érdekes, hogy az nem volt gond.
Bár lehet azért, mert ő saját magából csinált viccet és nem lehetett komolyan venni, SB pedig lehet valami G-pontra tapintott nem megfelelő módszerrel :)).

2-More 2013.11.27. 10:59:24

Én se értettem ez a telelőtt gatyát a japán módi dicsőitésével, de asszem pont az én möhözésem már ippeg nem hiányzik innen. Azt azért fel kéne fogni, hogy japánban is túlléptek a 90'es éveken, amikor szartak rá mi mennyibe kerül, csak csináljuk. De komolyan, Nissan GT-R űbertuning, csodamobil, öntvény hajtókarral meg főtengóval? Mikor bármelyik komolyabb cégtől 500, de max 800 dollárért kapsz kovácsolt hajtókart, és 1500-2000 dollárért főtengelyt? Turbinaházzal egybeépitett leömlő, és megmisztifikáljuk, hogy azért hogy jobb legyen a súlypont? Véletlenül sem azért mert olcsóbb, mi? Öntény alu blokk, hengerhüvely helyett meg egy 0,15ös bevonat? Mikor jobb helyeken 0,25 egy túlméret, rosszabbakon meg 0,5? Biztos nem lesz olyan az igénybevétel egy ilyen motornál, hogy élete során egyszer dugózni-gyűrűzne kelljen, mi? Nosza dobd ki a blokkot, biztos lesz másik gombokért, ja. Telelőjük a gatyánkat, hogy súlycsökkentés, azt' baszki majd 280 kiló csak a motor, és több mint 1700 az autó? Ez se más, mint egy agyonbonyolitott dinoszaurusz, és nem másból él ez se, mint amiből az összes többi, nem csak japán gyár: abból hogy régen mit tettek le az asztalra. Mondom ezt úgy, hogy 3 japán kocsim van, ha szarnám a pénzt, bizony lenne német, amcsi, de még francia vagy olasz is amibe beülnék, de az is hétszentség, hogy 95' óta nem készült olyan, amire a leghalványabb késztetést érzem hogy kéne.

madbalee 2013.11.27. 11:37:49

Egy dolgot nem ertek. a GT-R nem a Nürburgringgel lett nepszerü, uram bocsa legenda. Miert kell akkor ez a szamhaborus bohockodas neki?

2-More 2013.11.27. 12:31:53

@madbalee: Mert a hazai pályán már nemegyszer odaverték, mint a szél. Eresztették össze Radicallal, azzal ofkorsz nem tudott mit kezdeni, de még egy harmadannyi lóerős Elise, vagy a Take Off szintén harmadannyi lóerős Cappuccinoja is megfogta Suzukában is, meg a tsukubai pályán is.

Meg ugye, az nem akkora hirérték hogy náluk mi van otthon, mert a'öregkontinensen mindenkinek a nürburgringtől lesz fantás a naci.

Béza Dániel 2013.11.27. 12:58:33

@2-More: turbóval egybeépített leömlő... nem tudom van-e külön előnye, de hátrányát sem látom, egy tömítést, és ezáltal egy hibaforrást megspórolunk, szóval miért ne?

öntött hajtókar, főtengely... a széria teljesítményhez bőven elég, a blokk sajnos nem átlátszó így még csak gyönyörködni sem tudsz a kovácsolt cuccokban, akkor meg minek? Aki meg 1000 lóerősre akarja pumpálni, majd bele rakja ezeketa cuccokat.

Bevonatos henger vs hengerhüvely... Nagy teljesítményű sportmotorok blokkjainál már rég elfelejtették a hüvelyt, a bevonatos hengernek jobb a hővezetése, és ha kell azt is lehet fúrni, és újra bevonni.

2-More 2013.11.27. 13:16:45

@Béza Dániel: Ja, meg ha megreped, cserélni kell, stb, kapásból el lehet költeni rá egy halom pénzt, viszont gyártani meg olcsóbb, mint külön leömlőt meg turbinaházat, viszont köszönhetően a kisszériás gyártásnak, meglássuk mennyire lesz könnyű pótolni 10 éves korában. Ja hogy 5 évre van tervezve...

Öntvény főtengely, hajtókar, nem az a gond, az is edzett, meg az is jó, kérdés hogy akkor mire fel a nagy hype a kézi összeszereléssel, ha roppszéria, tömeggyártásból kieső alkatrészekből lapátolod össze, amit amúgy másik 8 autóban is használsz? Mert itt jön ki az, hogy óóó há' ez olyan mint egy porsche, vagy egy ferka, csak kerül a harmadába. Persze. Csak ott alap a szárazkarter, meg másegyéb olyan okosságok, amiről itt szó nincs ugye.

Bevonatos henger, meg a hüvelyezés: Ja, csak nagyteljesitményű sportmotor nem fogja a tizedét se elgurulni annak, mint egy autó, illetve ott se feltétlenül baszódnak a bevonatolással, főleg egy-kéthengeresnél, hanem kidobják a hengert a francba, és raknak fel újat. Mellesleg, mennyi is az újrabevonatolás egy fúrás+hónoláshoz képest? Meg mennyira hajlamosak a különféle bevonatok pusztán az üzemanyagban vagy a beszivott levegőben előforduló korroziv anyagoktól károsodni? Nagyon?

zeddez 2013.11.27. 13:52:19

@2-More: tökmind1, mert a gyárnak az első júzer számít, mert ő tőle kapja a lóvét a szaráért :P

zeddez 2013.11.27. 14:00:25

egyébként 2more-nak igaza van abban, hogy semmi olyan fúdeextra minőségű speckó cucc nincs benne, és ebből is látszik, hogy a turbósítás nem lenne egy űrtechnika sok utcai autóban sem, mert elbírná a széria gyári belső is sok helyen
az meg hogy a szívósort ujjal tapizva illesztik, elég vicces

a szívósort egy a portokba illesztkedő sablonba berakva, a poziciónáló csapoknak úgy elkészített furatokkal mind ugyanott lenne max 0.01mm-n belül
nem hiszem ezt vmi CNC-s megmunkálóakármi ne tudna megoldani egy lépesben, amikor azok 0.001mm-re dolgoznak, ahhoz a 0.001mm-hez képest meg ez az "ujjazás" nem igazán a mindenekfeletti japán precizitásra jó példa

2-More 2013.11.27. 14:03:07

@zeddez: Ja, csak a következő generációt meg úgy fogja tudni eladni, ha lesz olyan, aki az előzőt vette, majd levedlette, és újra olyat akar, csak újabbat, és nem attól hangos a fél világ, hogy 5 évesen széthullott a fél autó, elvégre nem egy smartról beszélünk, meg nem is egy lamboról vagy ferkáról, amiből meg annyira kevés van, annyira drága, hogy nem illik szóba hozni ha elromlik. Márpedig de...

2-More 2013.11.27. 14:15:24

@zeddez: Ja, csak itt szó nincs fullba CNC-zett alkatrészekről. Sima öntvény leömlő, szivócsonk, stb stb, lemunkálják a felesleget, és pá. Szórás meg mindenképpen lesz. CNC-zni azért szar ilyen alaktrészeket, mert konkrétan az anyag 80-90%a megy a hulladékba, és lehet szarozni a kitudja mennyira szennyeződött spén visszaolvasztásával, újra tömbbe öntésével.

Utcai csigázással kapcsolatban, régen ez nem volt nagy trip, csak kevésbé volt infó róla szabadkézen. Kellett egy turbó, elég üzemanyag, egy rendes lambdaszonda meg egy irható ECU, és pá. Utána már csak ész kérdése volt, meddig mész el, és hol fog valami engedni, mert előbb-utóbb fog. És ugye a régen minden jobb volt alapon, akkoriban nem volt grammra-mikronra kidekázva minden, volt tartalék az alkatrészekben, ami most nincs. A saját házam tája környékén, ismerek verdát amiben a 90 lóerős gyári motorra tervezett főtengelyen jelenleg jó 300 ló ébred, és eszébe nincs megmihálylani, az más kérdés hogy kb a főntengó az egyetlen gyári elem a motorban :D

rocksarkany 2013.11.27. 14:16:45

@zeddez: feltehetőleg azért nem "cnc-s megmunkálóakármi" csinálja ezt a folyamatot, mert az még tovább növelné a minden eladott autó utáni veszteséget.
Úgy is mondhatjuk, hogy a négy takumi droid olcsóbb :).

lanciabacci 2013.11.27. 17:05:33

@Stump András:
Nem akarnék belefolyni, de annyit meg kell jegyeznem, hogy valóban lehetnél nagyvonalúbb. Ez a reakció, hogy "mi adjuk" a kommentfelületet - főleg a "nem azért" kitétellel -, nagyon lekezelő és arrogáns, meg is lepődtem hirtelen.

Nagyon jó színvonalú mindegyik japán írásod, élvezet olvasni őket, számomra hitelesek, ahogy az is, amit és ahogy az autóiddal csinálsz. Feljebb már rajongtam is. Ugyanakkor szvsz nem kellene elmenned ebbe a Csikós-Ommm féle paranoid irányba, akiknél a kommentek olvasásakor a(z önbizalomhiányból fakadó?) lekezelés és a rosszindulat a meghatározó. Akik ide járnak, nem a balhét keresik igazából, hanem egymás és a ti társaságotokat. Ezt értékelni kellene, még ha gyakran a trollkodás is a kommunikáció meghatározó formája. Semmi sem tökéletes :)

zeddez 2013.11.27. 17:09:46

@rocksarkany: nem hiszem a 4, sokszázból kiválasztott "takumi" szintű, és kiemelt bérezésű jómunkásember 1-1.5 éves összes bérköltsége olcsóbb lenne egy direkt erre való gépnél
főleg, hogy egy ekkora cégnél akár lehet is vhol egy ennek megfelelő gép már eleve...

ONF 2013.11.27. 18:14:23

SB bannolása kicsit meredek volt. Azért máskor vedd figyelembe , hogy a számodra stílusilag éppen bántó megjegyzés mellett a serpenyőben hány olyan hozzászólás érkezett tőle ami építette egy-egy bejegyzés tartalmát. Kár volt. A mi a adjuk a kommentfelületet hozzáállás pedig a "nem teszik el lehet mennire" emlékeztet. Azt hiszem ez nem egy win-win felállás.

@visszakettopadlogaz: +1

Amúgy meg HetiCube rovatot kérek.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.11.27. 18:42:32

@rocksarkany: azert erdemes csak az amerikai reportokat nezni mert itt nem lehet kamuzni, vagy ha megis akkor a consumer reportban benne van es akkor barmekkora a gyarto abbol nagy balhe van. Az auditor cegek itt fuggetlenek, teljessen, nincs haver koma jobarat kozosvadaszat, itt a piacbol elnek es nincs mellebeszeles. A magyar gepjarmuimportorok szovetsege ( ha jol irtam ) mi van ha "teved"? Semmi. ha a CR teved akkor hiteltelen lesz es aki oda tette a penzet az mehet kapalni.

@Ordasnagyfarkas: SB szakmabeli - ettol nem lesz tobb vagy kevesebb "joga" masokat megbantani de amit o ir annak tobb erteke van - szamomra legalabbis - mint amit #fotelszakerto1001 ir. Persze ettol be kell tartani az altalanos iratlan ertekezesi formakat, de az mar az a kategoria hogy elolvasom e vagy nem amit ir. Krvaanyazva is lehet irni uj, informativ, okos dolgokat de a mondando lenyeget erodalja a stilus - persze SB nel azert nem volt ilyen rossz a helyzet.

En amellett vagyok hogy a bannolast mint legfobb es legutolso fegyvert hagyjuk meg olyan esetekre amik soha nem fognak eljonni. Igy az elmeleti eselye megvan hogy hasznalja a szerkeszto a kitiltast de ne eljen vele soha.

Cube neha jo, neha nem, olyan mint az elet. Nem lehet mindenki hetfon ongyilkos :)

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.11.27. 18:54:12

@zeddez: ez a "show" resze. Lehet hogy a 4 jomunkasember akkor szerel csak ossze motorokat ha jonnek az ujsagirok - ki tudja?
idezek valakit: " ezek nem emberek, JAPPPANOK!"

ONF 2013.11.27. 19:09:43

@visszakettopadlogaz: Persze, ezzel egyet is értek. Most kicsit jobban feszegette a határokat, Bandinak meg rossz napja volt; nem is akarom túl reagálni a kérdést.

Akkor a bannolás olyan, mint a szabad fegyvertartás? Egy ideális világban mindenkinek lehet de senki nincs rászorulva :)

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.11.27. 19:23:04

@Ordasnagyfarkas: pontossan. Kell hogy valami lebegjen az emberek feje felett, es tudjak hol van a RED LINE :)

puchiburu 2013.11.27. 19:39:16

@visszakettopadlogaz:
SB legalább megbízható információkra alapozva kommentel, szakszerűen. A szerkesztők meg szeretik a hatásvadászatot. Ellentétben azzal, mikor tükröt tartanak eléjük.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.11.27. 19:39:54

@Ordasnagyfarkas: ha mondjuk tenyleg egy hetre kitiltjak akkor meg gondolando a TC latogatasa, ilyen poszt kadarista szellemu oldal nekem nem "fekszik" fajo szivvel de akkor bucsut intek. Komolyan.

Scaleo 2013.11.27. 19:53:49

@lanciabacci: "Ez a reakció, hogy "mi adjuk" a kommentfelületet - főleg a "nem azért" kitétellel -, nagyon lekezelő és arrogáns, meg is lepődtem hirtelen."

Azt én megértem, amit a Bandi írt, hogy nem szeretnék, ha sértegetnék őket a kommentekben. Ez teljesen rendben is van. A gond csak az, hogy SB nem sértegetett senkit. Csak leírta a véleményét a cikkről, illetve rávilágított néhány körülményre a szerző hozzáállásával kapcsolatban. Elhiszem, hogy ez nem tetszett a szerzőnek, de ettől még szó nincs sértegetésről, csak _kritikáról_.

Rendkívül sajnálatosnak tartom, hogy itt ezek szerint összemosódott a kritika és a sértegetés fogalma, mert ez olyanoknál szokott előfordulni, akiknek nagyon alacsony szintű a kritikatűrő képességük. Amivel egyébként önmagában nincs baj, csak akkor pl. nem kell engedélyezni a kommenteket a cikkhez, és máris megoldódik ez a kérdés.

A másik probléma, hogy a stílust első körben jellemzően azok szokták kifogásolni, akiknek nincs érvük. Mert ha lenne, akkor a tartalomra reagálnának, vagy legalábbis arra _is_. Természetesen nem feltételezem, hogy itt ez a helyzet, éppen ezért nagyon szívesen olvastam volna, hogy mit tud konkrétan reagálni a Bandi az SB által felhozottakra.

puchiburu 2013.11.27. 20:30:38

@Scaleo: Pont ezt írtam le, mint te. Ezért aztán ki is vágott árnyékbikával együtt. Úgyhogy szerintem vigyázz :)))

Scaleo 2013.11.27. 20:54:42

@puchiburu: Még itt vagyok. :)

Ha pont ezt írtad, amit én, és ezért kiraktak, az szerintem hirtelen felindulásból történhetett. Majd visszaengednek. :)

Nem lehet egy rossz srác ez a Bandi, csak tegnap kicsit bal lábbal kelt fel. Majd csak kibékültök egymással. :)

mlas45 2013.11.27. 21:28:07

Jajj, de nagy probléma lett ez a kis bannolás (rühellem ezt a szót, legyen inkább kitiltás)
Az indexes fórumokon - főleg a politikaiban - ez napi gyakorlat.
MINDEN üzleti érdek mentén fekszik, egy ilyen fórum is, tehát van gazdája, van bevétele, van érdeke.
És ha valaki ezeket sérti, a tulaj eltakarítja.
Nehogy azt gondoljátok már, attól, hogy itt egy fehér szövegmezőbe írhattok, egyenlő jogotok lesz a cikkíróval...
Ez a felület ad nekünk egy hordót, amire fel lehet állni kiabálni - ha valakinek nem tetszik, hogy lelökhetik, álljon a saját hordójára!
Nekem se tetszik a rendszer, de ezen kár nyavajogni, ha elszalad az oldallal a paci, ne járjatok ide, ennyi. Ha nem lesz minden cikkre 200 komment, majd észbekapnak.

csubakkapákó 2013.11.28. 10:10:55

@СubE: "bugyiszagolgató fél-autisták" ezen felsírva röhögtem!!! Fáj-nem fáj (japánoknak, japán fanoknak) de azért ebben van van igazság rendesen, mégha nyilván nem igaz minden japánra sem. Ami engem illet, én simán vágom Cube humorát :-))
Kevesen tudják, de itthon is készülnek kézzel összeszerelt (ez fontos, ott is csak ezt látjuk!) motorok,kis darabszámban, igaz pont 2x ekkorák és dízelüzeműek; sőt továbbmegyek,: a soron előállított belsőégésű motorok előállításában is rengeteg kézi munka van :-) Shadowbull-t pedig én sem tiltottam volna ki - még bőven a kultúráltság határain belül volt, olyan, mint amikor egy vitában végképp kifogysz az érvekből és odabaszol egyet....nem mondom, néha ez is jólesik :-)

szappangyáros 2013.11.29. 10:36:07

A japcsik droidok!Ha a tehénsz@rból kéne nekik csipesszel a fűmagokat kiszedegetni, azt is ugyan ilyen áhítattal csinálnák.

ebtest 2013.11.29. 14:29:54

Ahogy én olvasom , valaki igenis durván leegyszerűsítette a cikket , és elég durván válaszolt rá, simán személyeskedő részletekkel. Pl:
"Csak az a baj, hogy megalltal azoknal az informacioknal, amit egy mangabol meg Az utolso szamuraj szeru filmekbol ossze lehet szedni, azon kivul meg kritika nelkul beszopod a japcsik hulyiteset, akik erre a kultura dologra kokemenyen ra is jatszanak az europaiak elott." ill:
"Ezt leontottek a szokasos japan szosszal, te meg lelkesedsz utana"

Miközben a cikkben:

"A tolmácsolt szöveg helyenként végzetesen komikus. Kétszer, háromszor ismétli meg a legjelentéktelenebb részleteket, olyan áhítattal, mintha egy eltűntnek hitt szent szoborról beszélne, nem a GT-R motorjáról. Ismerjük, szeretjük, tiszteljük, de nem ez hozza el nekünk a világbékét, az örök életet és az ingyen sört együtt."
"...Európában valószínűleg csak annyit mondanánk, hogy a legjobb embereinket választjuk ki a feladatra.
"
A négy takumi kézzel szereli össze a GT-R-motorokat, ezt legalább ötször meg kell hallgatnunk. Ez igen fasza, én is szeretek motort összeszerelni, de kisszériás cuccoknál egyáltalán nem ritka dolog. Egyszerűen nem éri meg felszerszámozni egy gyártósort, és kétségtelen, hogy jobb minőségű termék szokott keletkezni, ha egy ember rakja össze. ....Az AMG mindenesetre ugyanolyan mítoszt próbál teremteni ekörül, mint a Nissan.."

Az egy vitatható állítást, nevezetesen hogy a kézzel való összeszerelés jobb mint a gépi(itt viszont európai elit példákat is hoz), tök világosan atrról beszél kellő iróniával, hogy kis széria és olcsóbb modell, és ebből próbálják a legjobbat kihozni, pl. mítoszteremtés, stb.

Amit meg irónia nélkül állít, az az hogy mondjuk a japán munkaerő erre(übermonoton überpreciz meló) egy picinykét talán alkalmasabb mint a miénk.
hát, ezt én is elhiszem.
Hogy tisztességesebbek, ki tudja, hogy ott is hazudik a marketinges meg a CEO, miért ne?, de melyik az az ország,
ahol ilyen becsülete van az aprólékos babramunkának,
ahol évtizedekig nyirbálnak nagy gonddal egy bonsai-t,
csilliókba kerül egy kézzel készült kézi kézi gyalu , elcsöppennek egy hónapokig élezett katanától, etc?

emlékszem sok éve olvastam egy interjút a Kürt Kft alapítójával, ahol elmesélte hogy elvitték valami gyárba japánban, és leesett az álla, hogy mekkora ordító különbség van a két ország közt a kézi munka minőségében, hogy az ottani ugyanolyan gyári munkásnak mennyivel jobb a precíziós "termékelőállító" képessége, amit ő nem tudott mással mint kultúrális, szemléletbeli különbséggel magyarázni...

Speedman 2013.11.29. 14:56:09

Mivel a komment felületet elvették a GT-R teszttől ide írom.

Nem vagyok elájulva a GT-R Nismo menetteljesítményétől a videó láttán. Ugye azt írták régebben, hogy 1.8s-os(!)100-ra gyorsulást akartak kihozni Nismoéknál a 600le-ből. Ezt legutóbb már 2,5s módosították. Nem lehet érzékelni ezt a fergeteges gyorsulást, a kigyorsításoknál (vagy csak 100-ig érvényesek ezek a fantasztikus adatok, utána már elfogy az erő?).
Írom ezt úgy, hogy nekem maga az autó bejön, csak a marketing rész..

NagyG81 2013.12.04. 06:44:47

@Ada: Ikeást semmiképp... :)))
De nekem lenne rá 1 nagyobb összegem, hogy amit a videón összehánynak motorokat beraknád 1 autóba max 20000 km alatt összefosná magát.

Shadowbull 2013.12.10. 10:21:25

Nezzuk csak meg, tenyleg lejart-e az egy het helybenjaras.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2013.12.10. 10:56:14

@Shadowbull: Le bizony. Nem bántottak a sitten? Nekem Schönbrunnra néző cellám volt. De ami még fontosabb: jártál már azóta Japánban???

Shadowbull 2013.12.10. 10:58:11

@malenykij polgar: kezdjunk el trollkodni mondvan ugysem figyel mar senki?
De akkor mi ertelme van? :)

Rocko- 2013.12.10. 12:21:11

@Shadowbull: @malenykij polgar: szóljatok, ha hozhatok popcornt.

Refuse/Resist! 2013.12.10. 15:58:04

@Shadowbull: @Rocko-: @malenykij polgar: Gyerünk, gyerünk! :D

Amúgy ha akkora császárok vagytok ott az M-nél a japánokhoz képest, akkor miért nem csináltok egy limitált M3-ast, ami röhögve körbeautózza a GT-R-t?

11880 (törölt) 2013.12.10. 21:05:36

@Refuse/Resist!: Mert felesleges. Eleg megvarni, mig a Nissanon a Launch Control szetveri a valtot :)

Shadowbull 2013.12.11. 06:53:04

@Refuse/Resist!: "ha akkora császárok vagytok ott az M-nél a japánokhoz képest,"

Mondott ilyet valaki?

"miért nem csináltok egy limitált M3-ast, ami röhögve körbeautózza a GT-R-t? "

A GT-R nem az M3 kategoriajaban mozog. Sem arban, sem teljesitmenyben. M-nek ebben a szegmensben az M6 van, az meg inkabb egy gyors GT, nem pedig egy sportkocsi. Lehetne belole azt csinalni, de ertelme nem sok lenne.

Shadowbull 2013.12.11. 06:54:39

@11880: LOL. Bar rossz nyelvek szerint a valto szetveri sajat magat, nem kell hozza launch control. Az az auto leggyengebb pontja, volt belole tan visszahivasuk is, kis tuningnal meg mar egybol szethullik, azt erositeni kell, de ugy sem birja sokaig.

Refuse/Resist! 2013.12.11. 08:58:44

@Shadowbull:"Mondott ilyet valaki?"

""mert a BMW nem tud egy ilyen autót összerakni"
Halistennek. Egne is a pofajuk rendesen, ha ilyet raknanak ossze. "
:D:D:D

Méretben és jellegében azért az M3 elég közel van hozzá :)
Erősebb motor kéne, a szívó V8-ast gondolom, már nem lehetett tovább húzni, de az újat - innen a fotelből - úgy gyanítom, azért lehet majd :D
Az M6-ból valóban értelmetlen lenne, habár annyi talán igen, hogy a tinik akkor erre rántanának rá a GT-R helyett. Márkaimázs meg minden. A Nissannak persze, erre nagyobb szüksége van.

Shadowbull 2013.12.11. 09:05:54

@Refuse/Resist!: ezt a minosegre es megbizhatosagra ertettem elso sorban.

Arban sincs hozza kozel (100e a GT-R, 60e az M3) teljesitmenyben sem (600Le vs. 420Le).

Hogy a tinik mire rantjak az lenyegtelen, az a lenyeg hogy azok a vevok, akik hajlandoak penzt kiadni egy autoert, mire rantjak :)

Refuse/Resist! 2013.12.11. 09:17:18

@Shadowbull:
a nyálcsorgató tinikből lesznek 5-30 év múlva a vevők.
sőt, lehet, hogy valakit 50 évesen is meghat a jó ringi köridő.
/a nissan 545le a wiki szerint/
fotelszakértés:
az új M3-nak felnyomjátok 550 fölé a teljesítményét, aerodinamikai javítások, több karbon, keményebb futómű stb. és adjátok 120-ért.
Valószínű úgy is veszteséges lenne, de minőségi marketing lenne.

Shadowbull 2013.12.11. 09:26:43

@Refuse/Resist!: mire 50 evesek lesznek, akkor majd BMW-t meg Porschet akarnak majd venni, nem Nissant :)

Persze, meg lehetne csinalni, sot meg kamuzhatnank is, feltolnank 600 lo fole (nem baj ha nem birja hosszu tavon) mindent kihajigalnank a kocsibol, feltennenk ra 4 versenyslicket, aztan hajra.

Ertelme nulla lenne. Nezd meg a Nissan hova jutott a GT-R-rel, gyakorlatilag nem latszanak a piacon, olyan alacsony az eladott darabszam.

Ellenben mondjuk a Porscheval aki ellen versenyeznek.

okéAttila 2014.04.26. 13:45:25

1,5 éves 22.000 km futott GT-R hajtókarhibával , garanciás , de nem javítják...1 hónapja vizsgálják a feketedobozt ! Versenypályán nem járt , kötelező szervizen viszont igen.....Vélemények?
youtu.be/cr0rk47DGBo

okéAttila 2014.05.02. 23:22:16

@Shadowbull: 1,5 éves 22.000 km futott GT-R hajtókarhibával , garanciás , de nem javítják...1 hónapja vizsgálják a feketedobozt ! Versenypályán nem járt , kötelező szervizen viszont igen.....Vélemények?
youtu.be/cr0rk47DGBo
süti beállítások módosítása