Poszt a jobb fotókért - avagy szívok

  2013. május 20. - Csikós Zsolt Címkék: canon belterj objektív nikon autófotózás

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve


Miután a harmadik Nikon-tele döglött be másfél év alatt a cégnél, úgy döntöttem, beadom a derekamat, megnézem, mit lehet kezdeni a saját, ősrégi szettemmel. Van egy Canon 350D-m, egy japán úton vettem valamikor közel nyolc éve, amikor Európában még nem is lehetett ilyet kapni, tehát a legelsők közül való. Benne most a 68 ezer expó, igazából fejben már rég leírtam a hűséges, de erősen kopottas és mállófélben levő kis Canont, ő tényleg megszolgálta az árát.

R1289714
68 ezer expóval a testében most újra munkába áll

Egy Sigma 18-50-esem volt hozzá meg egy szintén Sigma 55-200-asom, illetve a gyári EX430-as rendszervaku, később pedig lett portrémarkolatom is, mert a 350D hosszú távon, felnőtt méretű emberi kézzel egyszerűen használhatatlan, túl picike a markolatnál. A 18-50-esben a nyolc év alatt viszont most másodszor darálódott le az autofókusz motor hitvány fogaskereke. Nem akartam már cseréltetni, a gép sokat futott, az objektív kimúlt, a tele sose volt igazán jó (hiszen egy 30 ezer forintos objektív csak szükségmegoldásnak jó, de a képe garantáltan vatta lesz), nincs tovább.

R1289183
Az alsó sorban látható a Sigma 18-50-esek gyenge pontja, a hitvány átvivő fogaskerék

Feladtam a sokat látott szett használatát, a markolatot el is adtam Papp Tibinek (akkor még nem a mostani D40-nel, hanem egy ugyanilyennel fotózott), pláne, mert a cég onnantól sorra vette a Nikonokat. Először az én ötletemre egy D80-ast 18-135-össel (fő szempont volt a nagy átfogású zoom, hogy ne kelljen objektíveket cserélgetni, mert a TC szerkesztőgárdája még a tükörreflexes géptől is irtózott öt évvel ezelőtt, nemhogy az objektívcseréktől), ami jó pár év használat után egyre életlenebb fotókat csinált, ma pedig már inkább csak f8-f9,5 környékén tesz bármit is.

Lett aztán egy D90-es egy 18-200-assal, ami a Totalcar saját gépparkjának örökre emlékezetes ékköve marad. Sajnos azt a gépet én löktem le egy szűkre méretezett idejű autófotózás során a macskakőre, hosszú lábadozást garantálva neki. A Nikon megjavította ugyan, de egy év múlva megint hülyéskedni kezdett, lefelé tartva, aztán később már vízszintesen sem volt hajlandó autofokuszálni, a behúzottakat is mindig mélyről próbáltam készíteni vele, hogy működjön valamelyest. Megint Nikon, megint hosszú szerelés, sok pénz, de onnantól sose volt jó, tényleg csak hébe-hóba fokuszált, most pedig már nem is működik.

DSC 4782
Ez még akkor készült, amikor a stabi nélküli Nikon 18-135 rajzolni tudott

Sebaj, Papp Tibi talált egy akciós D3100-est 18-105-össel, az még szebb képet adott, mint a 18-200, bár lemondhattunk a szépen elmosott hátterű fotókról – ahhoz túl rövid volt. A D3100 nem sokkal a garancia lejárta után elkezdett csíkokat tenni a képekre, ezért az egyetlen használható sebességű vázon, a D90-en használtuk a 18-105-öst. De mostanában már az is rakoncátlankodott, két hete pedig végképp bedöglött, ERR felirat mellett fennakadt a gépen, leszedni se lehet róla.

DSC 0140
Egy másik tűrhető kép a Nikon 18-105-össel

A Sonyval is lett egy barterünk, abból született egy APS-C érzékelős, de tükör nélküli (tehát picike), zseniális Alpha NEX-5-ösünk, amit mindenki imád, mert a képe csodás, a videója nem különben, de ahhoz csak 18-55-ös obi van, minden más méregdrága hozzá, sose veszünk. Meg ugyanabból a sonys együttműködésből lett egy batár nagy, 24 megapixeles, tükörreflexes SLT valahányasunk, talán 18-55 van azon is – valami egészen döbbenetes képeket csinál, de az is túl rövid, ráadásul a gépnek annyira más a menüje, az egész logikája, mint a Canonnak és a Nikonnak, hogy csak rettentő bénán tudom használni. Ahhoz lenne még egy működő tele is, talán 70-300-as, de az annyira vatta képeket készít, hogy inkább nem használom, feladtam egy B-osztály meglövése (és a képek zokogva elemzése) után.

DSC 6881
Amikor a 18-200 működött, nagyon szépeket lehetett lőni vele

Tehát van egy életlen 18-135-ös Nikonunk. Egy bedöglött 18-200-as Nikonunk. Egy bedöglött 18-105-ös Nikonunk. Egy túl rövid 18-55-ös Sony Alphánk. Egy szintén túl rövid, 18-55-ös tükörreflexesre való Sonynk. Illetve egy vattarajzú 70-300-as Sonynk. Nincs tehát olyan objektívünk, amivel helyes perspektívájú, a környezetből kiemelt tárgyfotókat lehet készíteni, amivel mozgó tárgyakat úgy le lehet lőni, hogy az elejük és hátuljuk egyformán éles legyen, tehát az autófotózás alapkelléke, a hosszú tele hiányzik. Most már vagy másfél éve.

DSC 8421
Ez is még a 18-200-assal készült, de már az első javítás után

Elegem lett. Tavaly tavasszal előhúztam az elpusztíthatatlan, poros kis Canont a szekrényből. Apró, sötét kereső, alig látni benne valamit. Apró, kontraszttalan LCD, a hisztogramon kívül sokat nem tudok meg rajta az imént készített képről. Nem bírom megfogni, mert pici. Ügyetlen az ergonómiája. De működik, szerencsére a rendszervakut sem adtam el, ezt itt én fejlesztem, nem kell a cégre, a belengetett, aztán elúszó barter-partnerekre, a közvéleménynek a levelezési listánkon feldobott végeláthatatlan vitafolyamaira várnom, hogy a végén, a rendszer szűk kloákáján kicsusszanjon végre egy Nikon-tele. Itt, ha akarom, ha tudom, én veszem meg, ami kell.

IMG 0031
Egyik legjobb szettem, amit valaha használtam. Sajnos autofókusz-sebesség dolgában ez is gyenge volt

Óriási mázlival sikerült egy 2,8-4,5/17-70-es Sigmát lőnöm tavaly a Vaterán. Papp Tibi vagy hét éve használ ilyen objektívet, mindig irigyeltem, mert már egy kattintásra a teljes nyílástól gyönyörű képet ad, állítom, hogy szebbet, mint a Canon saját, ugyanilyen átfogású objektívje. A Canon éledezni kezdett. Fogcsikorgatva, de visszaszoktam a borzalmasan rossz használhatóságához, mert a szemem előtt cél lebegett – valahogy, a Ponton brutális, agyonpasszírozó sötét gazdasági árnyékában is, de előteremtek végre egy jó telére pénzt, olyanra, amilyen szintű utoljára a Nikon F801s-emen és a Canon AE-1 Programomon volt, még a filmes hősidőkben. Venni fogok egy 70-200-as, 4-es fényerejű, fehér(!) Canon telét.

canon ef 70 200mm f4 l usm
Nos, egy ilyen Canont keresek gőzerővel

Egy ilyen profi objektív annyira tartós, hogy sokszor 10-15 éveket is ki tud szolgálni profi használatban, az én féle használat pedig valahol félúton van a profi és az amatőr üzem között, tehát nekem még talán többet is. Egyébként ezek az objektível a hivatalos Canon-duma szerint azért fehérek, hogy ha rájuk süt a nap, ne melegedjenek annyira fel, tehát jobban őrizzék az illesztéseiket. Valójában inkább csak azért, hogy a sporteseményeken a meredező fehérobjektív-erdő alapján az amatőröknek is a fejébe vésődjön: a profik fehérrel (Canonnal) lőnek. A 350D váz most csak kiindulási alap, majd nyilván továbblépek valami jobb vázra később, ha összeszedem magam, egy használt 40D nekem is bőségesen megfelelne. De most lencse kell.

R1289722
Balra a profi Mamiya C220, ami Revueflex feliratot hordott. Amikor megvettem, az eladó láttára húztam le róla kézzel, ott, helyben megmásfélszerezve ezzel az értékét. Ezzel együtt így negyedmagával sincs ma értéke

Kevesen tudják, de húsz éve gyűjtöm az öreg fényképezőgépeket, ez a hobbim régebbi keletű, minthogy veteránautózni kezdtem volna. Egy időben mániákusan járkáltam végig a Deák tér-környéki köreimet a Soóstól az Erzsébet téren át a Bajcsyra, onnan szembe Péterhez a Zichy Jenő utcai kis használtboltba, majd vissza a Madách térre a profi fotóhívóhoz, ahol mindig érdekes cetlik voltak a hirdetőfalon, hétvégén meg börzékre, Ecserire, a PeCsába.

R1289720
Kis vitrin a falon, furcsagokkal. Lent, az Argus például az amerikai Pajtás volt az ötvenes években, tíz családi fotóból nyolc ilyennel készült akkor

Lett vagy hetven gépem, de ezt az egészet elfújta az első gyerek érkezése, azóta csak három vitrint vettem, hogy végre ki is tudjam állítani őket. Lakásunk ékkövei ezek az öreg gépek. Elsősorban régi keresős gépeket gyűjtöttem, de felzárkóztak hozzájuk az érdekesebb tükörreflexesek is, majd lettek kétaknások, balgnisok, kreténségek, kiegészítők. Ez egy igazi gyűjtői mércével nem nagy, nem is profi, de nekem mindenképpen nagyon kedves kollekció, minden darabnak megvan a saját sztorija, hogy jutott hozzám, s megvan az is, miért volt érdekes a maga idejében. Még filmet is tartok a hűtőben hozzájuk, a többségükkel fotóztam is.

De most arról van szó, hogy nem tudom végezni a munkámat. Valahonnan elő kellett húznom olyan 115-120 ezer forintot a használt Canon 70-200-asra. Változó fényerejű, nagyobb átfogásút, persze kapni fele-kétharmad ennyiért is, de azok nem csinálnak képet, csak bizonyos állásaikban. És nem emelnek ki, nincs hozzá fényerejük. Nem kell olyan, elég pénzt dobtam már ki szarokra. Nekem dolgoznom kell, nincs kecmec.

R1289719
Az alsó polcon laknak a kretén régi cuccok

Mint tébolyult elméjű, véresszektás apa a gyerekeit, úgy mentem a vitrinhez, méregettem, melyiket áldozom fel hó első napján az isteneknek. Először egy nagyon ritka, a Canon legeslegelső tükörreflexes gépéhez (1959, Canonflex, ha érdekes) való, 2/100-as, R-bajonettes objektívra esett a választásom. Ezt még a régi F-1-es Canonomhoz vettem, a bajonett stimmelt, de az R után jött még az FL, majd csak utána az az FD-sorozat, ami az én gépemre jó lett volna. Az F-1-es és a 2/100-as semmilyen formában nem kommunikált egymással, sőt, egyet állásokban akadt is. Nem erőltettem, eltettem.

R1289296
Magyarországon talán nincs is Canon, amire jó lett volna ez az objektív

Ebay-eladói szüzességemet ez az objektív vette el. Epét hánytam, annyira izgultam, hogy az egy euróért feltett, Magyarországon teljesen ismeretlen obi vajon bárkinek megpiszkálja-e a fantáziáját odakint. Megpiszkálta. 9 licittel végül 88 euróért ment el Dániába, nem hittem a szememnek. Éljen-éljen! A csávó egyébként egy közdarabbal éppen egy Sony Alpha NEX gépre tette fel, csak hogy záruljon kicsit a kör…

A tűzkeresztségen átesve szemem vérbe borult. Egy vasárnap délelőttöt eltöltöttem a gépek kézbe vételével, piaci áruk elemzésével (ezzel korábban nem sokat törődtem), elvesztésük feletti fájdalom és a nyereség egyazon grafikonon való feltüntetésével. Kiválasztottam még hármat, ami a) vagy elég ígéretesnek tűnt árban; b) vagy nem fájt annyira.

R1284370
Először az Ikoflex II ment el

Elsőként a Gajdán Mikivel a Ferencvárosi Műv. Házban tartott tizenévvel ezelőtti börzén együtt vett Ikoflex II-t vitték el. Egy eléggé érdekes, Tessar-objektíves, masszív, háború előtti, kétaknás gép volt ez (a fölső aknán át néz az ember, itt egyszerűbb az objektív, az alsó obi előtt van a zár és az készíti a képet), de sose szerettem, mert koszos volt, a bőrje ragasztgatott, a zárja lassú. Őszinte, szívhez szóló, a hibákat jól bemutató ajánlatot írtam, meg is lett az eredmény: egy nyolcas licit végén mindössze 25 eurót kaptam a holland csávótól. Sebaj, legalább lett hely az apósomtól örökölt családi Reflex-Korellének…

R1289263
Lordomat C35, ami nagyon nem Leica, de ugyanott készült

A nemzetközi információs szupersztrádán zajló cserekereskedelem következő áldozata a Lordomat C35 lett. Ez is egy ferencvárosi börzén beszerzett gép, érdekessége, hogy ugyanott gyártották, mint a gyűjtők szent tehenét, a ma is borzalmas pénzeket érő Leicát (nekem olyanom sajnos nincs, az mindig nagyon drága volt). Persze nem komoly cucc, bár az evolúció során a mérnökök által sebtében rátákolt táv- és fénymérőjét hordó homloklebeny-kinövéseivel érdekesen nézett ki. Egy kis horpadás volt az objektív szűrőfoglalatán, a hosszú idők (1/8, 1/4, 1/2, 1 mp) akadtak, de különben egy szép, egészséges gép, szép tokkal. 42 euró, Franciaország, hurrá, kici örö’.

R1289250
Bármilyen gyűjteményben jól mutat

A legfájdalmasabb veszteség a Praktina FX szett volt. Erről tudtam, hogy bőven 100 euró fölött ér majd, annak ellenére is, hogy a gyanús Balkánról származik, láttam az árakat. Ezt a szettet még a Soós egy régi-régi árverésén vettem, senki nem licitált rá, hát én visszakértem a végén és egy szem tárcsafeltartással leütöttem. Ilyen gépe volt ugyanis a fateromnak 1963-ban, két évig spórolt rá. Aztán fél év használatot követően zsebtolvajok levágták a válláról a 6-os villamoson. Naja, az az eszköz már akkor is a belvárosi bűnözés melegágya volt.

Tényleg a faterom miatt vettem csak meg, illetve azért is, mert olcsó volt. Aztán nagyon megtetszett. Bár az NDK-ban készült, Praktina FX a világ egyik legelső, igazi, profin bővíthető tükörreflexe kamerarendszere volt, igazi világklasszis. Létezett hozzá vagy nyolcféle objektív, mindenféle keresők, makróelőtétek, kihúzatok, még motor is. Mindez az ötvenes, hatvanas évek fordulóján.

R1289246
Ez volt a teljes szett eladás előtt

Az én készletem meglehetősen komplett volt: egy gyönyörű, pontos záridejű gépváz, aknás kereső, pentaprizmás kereső, 2.8/35-ös Flektogon nagylátószög eredeti papírdobozban, 2.8/50-es, borotvaéles rajzolatú Tessar, 4/135-ös, legendás Sonnar tele, makrogyűrűk, vakutartó, tökéletesen működő, 10 gyors expót lehetővé tevő rugómotor, egy eredeti, kemény válltáska az egésznek hozzácsapva. Szép szett még egy igazán profi polcán is. Apám azonban már megnézte háromszor, kipipálta, hogy megint látott ilyet, nekem a pici vitrinben nem fért el az egész szett, tehát a nagy része a szekrényben várta a jobb időket, kicsit már elszakadoztam tőle.

R1289244
Praktina FX rugómotorral

Erre tényleg komoly licitálás volt már napokkal az aukció vége előtt, végül 15 licitáló vérontása árán egy német csávóé lett 131 euróért. Vele utóbb nagyon sokat leveleztünk, mert az ebay sokszor kisebb barátságok, eszmecserék terepe is, ami felettébb kellemes.

Mindeközben a Lego-mániás László Péter barátom elvitt néhány régi dobozt tőlem egy kiállításra, ahol az egyik hasonszőrű gyűjtő ráizgult az Outer Space szettre, és jó áron megvette tőlem. Sajnos be kell látnom, hogy a gyerekeim a sok tonna Legójukkal semmit nem kezdenek, változnak az idők – nekem a kedvenc játékom volt, és nem tudtam elképzelni, hogyan lehetne zseniálisabbat előállítani, nekik a Lego csak a wii-n a Lego Star Warst jelenti, szinte sose játszanak mással, csak a régi, dalolós mozdonnyal húzott Duplo-vonattal. Tőlük nem vettem el semmit, én még közelebb jutottam a Canon 70-200-hoz.

Mi több, itthon a vaterán eladtam 16-ért a régi Sigma telémet és háromezerért a bedöglött rövid Sigma alapzoomomat is (persze a hibát jeleztem, le is fotóztam a fogaskereket), és még az ebaynek sápként kifizetendő 25 euróval együtt is kvázi összejött a pénz, ami hiányzik, azt elvesszük a benzinpénzből.

R1289255
Sokat szolgált kis Sigmám

Egy hete komolyan nekiláttam megkeresni életem 70-200-as Canonját. Előtte is figyeltem ezeket az ebay-en, a németeknél mindig van fenn egyszerre vagy tíz, 350-450 euró között ütötték le őket. Oké, a cél a mellalak alsó széle, közepe, 350-370 euró között veszek egyet, ha itthon nem találok. Csakhogy mire mindent eladtam, úgy látszik, felhorgadt az emberekben a vásárlási kedv, most már szinte kivétel nélkül 400 euró fölött mennek ezek, de inkább 430-480-ért, ha ehhez hozzáadod a postát, máris minimum 135 ezer forintról beszélsz. Nekem meg igazából 107 ezer van a sublótban. A Ponton a vége felé jár, mindjárt jön egy másfél havi kiegyenlítendő számla, ráadásul még a cégnek is lógok a legutóbbi kifizetésből, nem nyújtózhatok, a 120 fogcsikorgatva még ment volna, a 130 nem megy. Ez van, ilyen a gazdasági helyzet, nem ugrálhatok.

Sebaj, tele volt itthon is a net ajánlatokkal. Csakhogy a valóságban azok közben elfogytak, vagy nekem kívül esnek a lehetőségeken. A 100 ezrest elvitték, nem jön válasz az emailre. A 115 ezrest hívtam Kecskeméten, hátha jár Pesten, megnézném, de rég elvitték. A 125 ezres Budapesten nem válaszol. A 119 ezres eltűnt. A másik 125 ezres Újpestről eltűnt. Van még egy 140 ezerért, de annyit nincs pofám alkudni, az a tesó a felének a negyedéből stílus lenne, amúgy sem hiszem, hogy sikerülne. Lehetne Debrecenbe mennem meg Nyíregyházára, de üzemanyaggal együtt az már annyi lenne, mint az ebayről venni. Itt van tehát végre a nehezen összekapart pénz a kezemben, de nem tudom elkölteni. Pedig két hónapja tolok magam előtt vagy négy anyagot, amit most már sürgősen tényleg meg kéne lőnöm. Ez képtelenség.

sigma55-200
Sigma 55-200-asom, ami annyit tudott...mint egy tipikus 35 ezer forintos tele

Közben elolvastam ezer tesztet, felbontási görbéket tettem egymás mellé, fórumokat bifláztam, de nem jó más objektív, mert a kis Canon a teljes hosszában (70-200 mm-ig) kvázi tökéletesen tudja a borotvaéles 4-es blendéd, a rajzolata kivételes, mindemellett kicsike és borzasztó tartós, nem véletlen, hogy slágertermék.

A Sigma/Tamron/Tokina-féle azonos árú, kicsit nagyobb fényerejű 2.8/70-200 150 mm-es kihuzaton túl életlenedik, a Tokina autofókusza lassú (pedig behúzotthoz ez elengedhetetlen), ráadásul óriási, nehéz dög is mindjárom. Pillanatokra felvillantak csiszolatlan gyémántok kapirgászásaim közben, tudják, azok a titkos tippek, amelyeket csak bennfentesek ismernek, de nem lettek népszerűek, mert a nevük nem olyan, vagy túl rövid ideig gyártották őket.

Például a Tokina 2.8/50-135, ami nekem már elég hosszú lenne, pláne ilyen bazi fényerővel. Sajnos az autofókusza reménytelenül lassú akciófotózáshoz, mint megtudtam, pedig lenne egy Tatabányán 79 ezerért, és akkor a 350D-m eladásával (ha adnak érte pénzt egyáltalán) még talán egy 40D váz is beleférne. De nem, lassút nem vehetek, eleget kínlódtam.

Vagy ott a Sigma 2.8/50-150, ami nagyjából az az objektív, amit keresek. Igen ám, de rettentő sok rá a panasz, háromból két példánynak rossz helyen van a fókusza, ráadásul ez se villámgyors, a vége felé már életlenedik is teljes nyitáson. Nem akarok helyből a Camera Kft-hez rohangászni adjusztálásra, nem akarom megtudni, hogy a nehezen összespórolt objektív igazából nem tehető éles rajzúvá, nem akarok kurválkodni a neten egy olyan obival, amiről tudom, hogy rossz, emiatt rá kell sóznom valami hozzám hasonló hülyére. Nem, Canon kell.

Pillanatokig eljátszottam még a fix 2.8/200-as gondolatával, van ilyen, majdnem jó áron, az még gyorsabb és szebb rajzú is, mint a 70-200. De nem, nekem már nem megy a fix objektív használata. Túlságosan kevés az idő a fotózásra, mindig, gyakran nincs is akkora hely, hogy 300x1,6=320 mm-nyi objektívet használni tudjak (a kis fényérzékelő lapka miatti szorzót alkalmaztam).

Közben barátom, volt kollégám és a világ legzseniálisabb ralifotósa (egyébként általános fotósnak sem kevésbé szenzációs, nézzék meg a Lexus LF-A cikk képeit, ha érdekli önöket), Szabó-Jilek Ádám is nekifeküdt a témának, de csak miután sztoikusan hozzátette – miért veszel ilyen kis fényerejű szart, nem lehet azzal semmit, most adtuk el egy barátom 70-200-as teléjét 120-ért, csakhogy az 2,8-as volt…

DSC 0126
A zseniális Nikon 18-105-tel készült egyik fotó

Persze, de azt eladták, múlt időben, én meg ennyiért most 4-eset se kapok. Ő se talál azóta, egyébként, azaz tudott volna szerezni egy újat, de az természetesen messze kívül esik a target range-en. Álljak neki még eladni cuccokat a vitrinből, mert tavasz van, és az emberek elkezdtek fotózni? Vagy várjam ki, amíg júliusra megint lemegy 110-125 közé a kínálat? De nagyon kellene dolgoznom, nem is gondoltam, hogy ekkora probléma lehet egy tisztán belőtt árú objektívet megvenni.

Kétségbeesésemben azért ütöttem össze sebtében ezt a posztot most vasárnap reggel – a cél érdekében etikátlanul kihasználva a Totalcar olvasottságát –, hogy ha valakinek van otthon egy 4/70-200-as Canonja, nem a világ túlsó végén (vagy jár valamikor Budapest táján), és fontolgatja az eladását, ne várjon vele sokáig, én szívesen megveszem, azonnal. Most, hogy valamennyire nyilván feljebb vertem az ilyen objektívek árát a piacon, kérem az utolsó jó érzésű valakit, akinél feleslegessé gált egy efféle fehér tubus, szóljon. Jó lesz ez mindkettőnknek, még jobb lesz ez az objektívhiányban szenvedő Totalcarnak. mert akkor a fotóminőség legalább a hardveren nem bukik majd el. Részemről.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr375308346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

L.A. · http://blog.fuggoagy.hu 2013.05.20. 17:01:37

"két hónapja tolok magam előtt vagy négy anyagot, amit most már sürgősen tényleg meg kéne lőnöm"

- hogy ezeket ne kelljen tolni tovább tolni, szívesen adok kölcsön egyet (mostanában nem használom, de el nem akarom adni)

arthur877 2013.05.20. 17:05:52

Baszki, ebből annyi jött le, hogy a Csikós tönkretett egy fasza gépet, és most a régi szir-szarjainak eladásából próbál venni másikat...
Egy fasza ponton poszt, vagy Visz-ről beszámoló kisautó ügyben, vagy valami ilyesmi azért jobban érdekelne...

Hurri Kán 2013.05.20. 17:09:11

Szerintem én az első képen lévő Boattail-t láttam ma a belvárosban.

Pampusek Bácsi 2013.05.20. 17:29:13

Javaslom az Index Canon fórumait, ott mindig nagy a sürgés forgás, és van eladó/csere obi is. Egyébként ki lehetne próbálni a 18-270 (!) új stabis Tamront is, jókat hallottam róla, ennél nagyobb átfogás nem kellhet sehova. Netes képekről beszélünk, nem óriásposzterről...

baowah · http://baowah.blog.hu 2013.05.20. 17:31:21

na, végre egy poszt, amiben nincs annyi autó, jó lesz ez! Éljen az f0,95!

ababo 2013.05.20. 17:36:31

Írtam emailt, Hollandiában van abban az árban, csak nem az ebay-t, hanem a helyi marktplaats.nl oldal érdemes nézni.

pixelguru 2013.05.20. 17:40:52

Az Index fórumot miért nem használod? Kézen fekvő lenne :)
Dobj fel ott egy keresek hirdetést.

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9116329

pixelguru 2013.05.20. 17:42:39

Itt van is egy eladó. (108203)

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2013.05.20. 17:47:06

Az a Rollei 35S, az még pénzt is ér. 9 éve vettem egyet 45ezerért, 40mm 2.8 Sonnarral. Aztán egy faszparaszt elhagyta a többi cuccal együtt.

Imádtam, a világ legjobb kisfilmes gépe, pedig én megrögzött Minoltás vagyok

Egyébként arra a NEX5-re egy filléres átalakítóval akármilyen optikát fel tudtok rakni, és a fixek nem drágák. Múltkor lőttem pl. a váci piacon egy Zenit ES fotópuskát 15 pénzért, röhej volt. Valamikor beázhatott a váz, mert a keresőben volt egy rozsdás átfolyás, meg az alsó elsütőgombja, amit a pisztolymarkolat nyom meg, meg volt szorulva a vakrozsdától. Kipucoltam, és működött is hibátlanul. És hogy annak a Tair 300/4.5-nek milyen mocsok jó színei meg képe van, az beszarás!

Peter. · http://enginedesigns.net 2013.05.20. 17:49:35

Nahát, egy cikk a Belsőségen amit teljesen értek. :) Remélem találsz egy ilyen obit!

Van itt egy hiba: "hogy 300x1,6=320 mm-nyi objektívet használni tudjak" (200 helyett 300 lett)

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2013.05.20. 17:49:58

Ja, a NEX-5-höz meg vegyetek egy Big Beercan-t (Minolta 75-300 4.5-5.6 AF), legendásan mocskosul jó képe van, és nem is drága.

Pl:

www.ebay.co.uk/itm/Minolta-AF-75-300mm-f-4-5-5-6-BIG-BEERCAN-Lens-SONY-fit-/181142679635?pt=UK_Lenses_Filters_Lenses&hash=item2a2cf1f053

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2013.05.20. 17:51:07

Vagy a sima kis beercan, a 24 megás SLT vázon odabasz.
70-210 f4 AF, szintén filléres, szintén legenda minolta téren.

www.ebay.co.uk/itm/Minolta-70-210mm-f4-lens-Beercan-Sony-alpha-DSLR-fit-/200923928729?pt=UK_Lenses_Filters_Lenses&hash=item2ec7ffd899

I/I4R[ł 2013.05.20. 17:51:19

A Mamiya C33 nagyon szép, ha annak az eladását is fontolgatod érdekelne az ára. :)

onager73 2013.05.20. 17:53:16

Szia Zsolt! Ment a mail :)

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2013.05.20. 17:54:22

Oszt a Beercaneket egy adapterrel a nex5-ön is tudjátok használni.

I/I4R[ł 2013.05.20. 17:56:30

Úúú, most látom a galériában a Nikon F-eket.
Csikós, nagyot nőttél a szememben (ismét). :)

Z o z ó 2013.05.20. 17:59:56

Zsolt!

Itt nagyon sok 70-200 F4 szokott "megfordulni" a fent említett ársávban:
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9116329&token=5ee7f92088fde317632b06e99e3fa7f5

Adams86 2013.05.20. 18:14:36

A 70-200 f4 L sajnos egy eléggé túlárazott objektív. Amit én ajánlok helyette az kvázi elődje.

Canon EF 70-210mm f 3,5-4,5 USM (90-95mm-ig 3.5 rekeszt tud, 135mm-ig pedig 4-et, utána meg végig 4,5-öt) a képe kb. ugyanaz mint a cikkben emilített obié a különbség az építési minőség és a nem fix zubushossz. Árban pedig kb. a harmada, én mindenképp számolnék vele, nagyon jó kis obi ezért a pénzért.

Ada 2013.05.20. 18:18:57

Zsolt, szoljal az Ommm bacsinak...Szlovakiaban mindig akad nehany elado... peldaul itt:
www.ephoto.sk/bazar/predam/?filter=Canon+70-200

Dr. GGG77 2013.05.20. 18:33:28

Na, csak sikerült olyan témát találni, amihez még kevésbé értek, mint az autókhoz (ha egyáltalán lehet ezt fokozni). :)

AUTÓNEPPER · http://autonepper.blog.hu 2013.05.20. 18:55:03

Hehe,Olympus E-3 Zuiko 14-54 és 50-200 verhetetlen! :)

peti251 2013.05.20. 19:01:40

Nagyanyámtól örököltem egy voigtlander fényképező gépet, talán 1920-as vagy 30-as lehet?

erre hasonlít a legjobban:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ca/JKRUK_20090116_FOTOAPARAT_VOIGTLANDER_IMG_7557.jpg

Mennyi az értéke? (kb) annyi hibája van hogy mikor összecsukja az ember, akkor nem tudja beakasztani, mert letört a fül. asszem.

biker_kolee 2013.05.20. 19:01:53

@Tie: Jaaaaaaaaaaaaaj, egy BigBeercan, de tudnám szeretni.

ss26 2013.05.20. 19:11:20

Miért kell neked egy tele? 50-es vagy 85-ös nagy fényerejűvel is el lehet érni a kívánt hatást.
Ezt egy 50 1.8-al lőttem:
500px.com/photo/34430364
Ha kell bérfotózás szóljatok.

kisvagány 2013.05.20. 19:12:39

Jól látom, hogy nem látok egy Leica-t sem?:(

Nincs még nicked 2013.05.20. 19:15:29

Inkább azt a fos galériát tákolnátok össze, hogy normálisan lehessen használni, a képeket meg csinálhatjátok nyugodtan egy jó közepes mobillal, pont elég oda.
Eszem-faszom megáll.

Csikós Zsolt 2013.05.20. 19:37:11

@arthur877:
Ő, ez kicsit így azért sűrítve volt, aztán meg az igazság is elcsúszott. Igen, régen leejtettem (ha te dolgoznál annyit és annyira lóhalálban ilyenekkel, neked is lennének malőrjeid), aztán még többször tönkrement a használatban, ami tőlem független volt, de úgy látom, ide megint kellett volna valamiféle sárga címke a poszt elejére. Mellesleg most magamnak vennék egyet.

Ha ennyire nem mennek az összetett mondatok, miért írjak más posztot is? :-)

szabidoki 2013.05.20. 19:38:58

Én nem értek nagyon a fotózáshoz, de az nagyon meglep, hogy a szerkesztőségnek nincs pénze arra, hogy vegyen egy normális vázat meg egy használható objektívet - végülis részben ezzel is menne a termelés, ami a pénzt hozza a konyhára...

ss26 2013.05.20. 19:39:12

Azt teljesen nem értem, hogy miért ez a nagy hajsza, 164-ért már újonnan meglehet venni, én biztos nem venném meg használtan 100 felett.

Tizenkettő 2013.05.20. 19:49:23

Én a mai napig egy VLC-t használok Pancolarral, ha igazán szép képet akarok csinálni. Azért ebben a keletnémetek akkor a legjobbak voltak. Valahogy ennek az analóg világnak nagyon megvan a maga varázsa.

Tizenkettő 2013.05.20. 19:50:30

És a tüköraknás keresője a legnagyobb dolog a világon.

Csikós Zsolt 2013.05.20. 19:54:48

@Pampusek Bácsi:

18-270 sehol nincs a 70-200 L képalkotásához képest, kipróbáltam, pedig gondolkodtam rajta. De ha nem látod a különbséget...igazából akkor elég az is :-) Fórumokat pedig végignéztem hónapokra visszamenőleg, de ezek az objektívek már ki vannak húzva ott, eladva.

@pixelguru:
Csak nem az IS-esre gondolsz 280 ezerért? :-)
A másik az, aki az Expresszen is hirdet, neki írtam, de nem válaszolt. Megismerem a filmes EOS3-asról.

@Tie:
Oké-oké, csak azzal az adaptált Nexxel és a nem hozzá tervezett obival nem csinálsz rendes behúzottat az életben, maximum fixre állított élességgel, huszadikra. Annyi idő meg sosincs. És saját zsebből vegyek obit a cégnek, amit utána 10-en használnak? Az jó vicc lenne...

@I/I4R[ł:
Az csak egy C220-as, eggyel régebbi. Sőt, kettővel. Az objektívpár viszont a C33-asról van, jól látod.

@Ádám Körmendy:
Sajnos nem túlárazott, hanem a képminőségéhez képest nagyon is olcsó, nem véletlen, hogy iszonyatos nagy sláger. Azok a változó fényerejű Canonok a nyomába se érnek sajnos, nézegesd jobban a képeket. Ez van, itt tényleg számít az ár.

@AUTÓNEPPER:
Köszönjük az Olympus-hirdetést.

@ss26:
Írtam a posztban is: mert behúzottnál a rövid obi mossa a kocsi elejét vagy a hátulját, és mert a perspektívája miatt torzítja az autó formáját.

@kisvagány:
Írtam a posztban, hogy Leicára sose volt pénzem. Az három-négyszeres szorzó (vagy esetenként tizenöt) az én gépeimhez képest.

@Nincs még nicked:
Ismét egy ember, akit a kultúra duplacsomós perzsaszőnyegéről küldtek közénk, köszönjük az észrevételt.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.05.20. 19:56:11

"a hivatalos Canon-duma szerint azért fehérek, hogy ha rájuk süt a nap, ne melegedjenek annyira fel"

Apokromát üveg, nem bírja a meleget.

Különben sok sikert a vadászathoz :)

Amúgy úgy tűnik, azzal kell főzni, ami van - nekem is életlen a 75-300, a 18-55 torzít, sötét, CA-zik, de ez van, pénzem meg nincs.

@Csikós Zsolt: Különben D5100 + 55-200 (asszem olyannal van kitben + 18-55)? Hihetetlen jó képe van, meg hihetetlen drága :S

Csikós Zsolt 2013.05.20. 19:56:22

@szabidoki:
Elvileg van, csak mindig belebeg egy lehetséges szponzori partner, akkor mégsincs, vagy meg kell beszélni, hogy mit vegyünk, aztán elúszik. Így, hogy is mondjam, kicsúszik a kezünkből, mint a szappan, csak közben elájult az egész géppark.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.05.20. 19:57:41

@Nincs még nicked: LOOLLLL
Próbálj meg olyan képeket mobilla, mint a TC-n szokott lenni :D

Csikós Zsolt 2013.05.20. 19:57:42

@ss26:
Sajna ennyi az ára. Nehezen kopik, tartós, nagyon jó a képe, profi cucc, egész más az áresése, mint a konzum objektíveké. Ne azzal a mércével mérd, én már nézem jó ideje a hirdetéseket.

tomnemtom 2013.05.20. 20:07:37

najólvanzsolti.
mermivel úgy írsz, hogy olvasnom kell, ezért el fogok rabolni egy napot magamtól, mire megfejtem, mi az a sok szakkifejezés, amit nem értek és akkor újraolvasom.

Adams86 2013.05.20. 20:12:59

@Csikós Zsolt: annó nézegettem sőt hasonlítottam is, bár egy 2.8-al, mert nekem is az f4 L volt tervben még 3 éve, havernak meg L-es 2.8-a volt. képminőségre komolyan mondom meg fogsz lepődni - középen közel hasonló a széleken kicsit rosszabb, de mivel ff-re készültek és crop-on akarod használni igen korrekt eredményt ad mindenhol -, közel van hozzá, nyilván az L-es jobb valamennyivel, de nem 3x mint az árkülönbség.

ahogy észrevettem, neked az a lényeg, hogy a hátteret mossa, hát azt az L-es sem csinálja jobban... a fókusz ugyanolyan gyors, egyedül az építési minőség meg a képminőség rosszabb - bár ez egy 8mp-es régi szenzoron nem tudom mennyire jön ki -, de legalább nem olyan feltűnő.

Z o z ó 2013.05.20. 20:16:10

@ColT: Nem olyan rossz ám az a 75-300, kicsit rekeszelve, 200mmig okés a képe.De sajnos nem alternatívája most a 70-200 F4nek:)

ss26 2013.05.20. 20:17:53

@Csikós Zsolt: Én is csak a profi cuccok olcsósága miatt gondolkodok a Canon-ra váltáson. Ugyanez az obi Nikonban a duplája...

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.05.20. 20:21:13

Kissé elszomorodtam.

Az jutott eszembe, amikor egy nyelviskolában tanítottam, és az egyik katonagyerek egyik nap megajándékozott egy újratölthető filckészlettel, mert már nem bírta elnézni, hogy mit szenvedek az iskola által biztosított "teszkógazdaságos" irónokkall (amit olyan szinten ki kellett használni, hogy folyamatosan a kupakkal lefele állítva kellett tárolni, hogy a legeslegutlsó cseppet is kisajtoljuk belőle).

kzolee 2013.05.20. 20:22:15

Ilyenkor örülök, hogy viszonylag kevés hobbim van :D

apoa 2013.05.20. 20:29:50

@peti251: 8-10000 Ft szerintem.

p.gitar 2013.05.20. 20:30:52

70-200 as obi egy 350d-n nem biztos, hogy olyan jól fog működni. Mindenképp próbáld ki a gépeddel mielőtt megveszed, mert hallottam már olyat, hogy a király az L-es obik gyengébb DSLR-ekkel nem szeret együtt dolgozni, rossz helyre fókuszál stb..

+ Tuti, hogy elég a 4es fényerő képstabilizátor nélkül? vannak szituk amikor életeket ment.

Nincs még nicked 2013.05.20. 20:36:03

@Csikós Zsolt:
1. Rühellem a szőnyegeket, főleg azokat a csiricsáré perzsákat. Ez a rész tehát bukott.
2. Majd lesz kulturált hozzászólás, ha a téma megkívánja. Ez itt nem olyan. Próbálj a megjegyzésem lényegére koncentrálni: ez egy olyan, teljesen jelentéktelen szarságon való görcsölés, mintha a Pontonodon fél éve csak a visszapillantótükör hátlapján levő homályos foltot polírozgatnád, miközben a valódi problémák megoldatlanok maradnak.
X. Egyébként pedig felettébb kontraproduktív - még tőled is - éppen itt a totalcaron a cizellált stílust számonkérni, nem gondolod?

@ColT:
Azokra a 320*240-es levlapokra gondolsz? Simán.

arthur877 2013.05.20. 20:52:24

@Csikós Zsolt: Nem bántani akartalak, félre ne értsd, ott volt egy nem kevés irónia is, de mindentől függetlenül, a szokásos fasza kis veterános szerelgetős szopós posztot várjuk tőled, amivel saját magad is beláthatod, mostanában nem nagyon kényeztetsz minket... :(
Persze kell, a jó gép a melóhoz, ennél nagyobb nyilvánosságot nem is kaphatnál egy frankó vételnek, hidd el, megértelek, de mostanában az év autója munkád miatt hanyagolsz minket egyszerű por néped, és hiányzol mint Csikós Zsolt a 4/B-ből.

totyizselé 2013.05.20. 20:53:47

a 70-200/4 remek obi, és marha jó az ára. ha meg képminőséget akarsz, felejtsd el az utazózoomokat.
egyébként használjátok másra is a képeket, mint a weboldalhoz? mert ekkorában nem lesz akkora a különbség, és egy gyengébb objektív képe is sokat javítható okos átméretezéssel. persze, az idő...

(nem akarok kifejezésnáci lenni, de ezt a "behúzott kép" szavajárásotokat nem akarja bevenni a gyomrom. mondjuk nem tudom, hogy lehetne szépen magyarul mondani, hogy svenk, svenkelt kép... a 150mm kihuzatot meg inkább hagyjuk :)

Shallot 2013.05.20. 21:08:19

http://www.mpbphotographic.co.uk/looking-to-sell-or-part-exchange/?_$ja=kw:photography+equipment+for+sale|cgn:Sell+Used+Photographic+Equipment+-+Broad|cgid:1835916042|tsid:32452|cn:Sell+Photographic+Equipment|cid:54699042|lid:18565202|mt:Broad|nw:search|crid:11235376842|bku:1&gclid=CIuuqNGwpbcCFWbKtAodJXgATw
Velem eddig korrektek voltak.

CSÖRR-CSI££ 2013.05.20. 21:32:22

Csak érdekesség képpen: Baowah posztjánál mit látok?
A fészbúkos Totalcar-kedvelők randomképei között az egyik fickó nem pont ilyen tubussal virít?

imageshack.us/photo/my-images/843/capture20130520212319.png/

Remélem a link műxik

rendszamgyujto.hu · http://rendszamgyujto.blog.hu 2013.05.20. 21:34:30

Ez a poszt nagyon meglepett. A megszokott autós szakmaiság, után egy másik szakma bugyraiba mélyedhettünk bele. Pár év múlva milyen meglepetéssel rukkolsz elő? Egy mélyen szántó főző blog, vagy rég elfeledett bélyeggyűjteményt kapod majd elő nekünk?
Érdekes volt, mert egy kicsit más volt.
Köszönjük.

Csikós Zsolt 2013.05.20. 21:42:37

@p.gitar:
Képstabival majdnem a duplája az ár. Igaz, az egy másik objektív, egész más a lencseszerkezete, por- és nedvességvédett a felépítése is, de az a szabad szemmel láthatatlan távolságba esik.

@arthur877:
De ha nincs. Csabi nem haladt, mert gyógyulgatott, a zöld állólámpa megy (bár arról már írtam egy posztot, majd jövő héten talán kimegy), a szép zöld vanik.

@totyizselé:
Sajna én már 19 éve behúzottnak hívom az egyiket, nyitónak a másikat, követősnek a harmadikat, ez olyan mint tévéseknél a füles, ami mindenkinek mást jelent :-)

@rendszamgyujto.hu:
Csak a próbálkozás, mert ma feladtam a keresést. Amíg levegőt nem gyűjtök.

Jaffar 2013.05.20. 21:45:59

Van egy 70-200 f4 L-em, de nem eladó!!! :). A kedvenc obim, és csak ajánlani tudom mindenkinek. Btw ha már 400€ felett jársz, akkor lehet, hogy jobban jársz egy újjal.
geizhals.at/canon-objektiv-ef-70-200mm-4-0-l-usm-2578a003-2578a009-a44479.html
Igaz, hogy nem IS, de csak 555€.

Csikós Zsolt 2013.05.20. 21:46:06

@Shallot:

Sajna itt is 379 font a legolcsóbb, jellemzően 399, ami még drágább mint a német e-bay. Mondom, egy hónap alatt felment a használt áruk, sokkal lejjebb volt nemrég.

butschq 2013.05.20. 21:48:24

Elolvastam, de egy szót nem értek :D

Régóta szeretnék belemerülni a fényképezés világába, mert nagyon sok (szerintem jó) ötletem lenne, de akárhányszor belevágok, az elején elhasalok :)

Mazzzzu 2013.05.20. 21:51:26

Az a jó, hogy kurvamód nem értek a fotózáshoz, nem is szeretem, mert minden második fotós fiatal istentelen nagy művésznek hiszi magát, de Csikós Zsolti tálalásában ez is élvezetes volt, bár fingom sincs mit olvastam, de jó volt és remélem találsz azt amit keresel :D

Gomulka Béla 2013.05.20. 22:11:21

Aztán, majd húsz év múlva, Csikós elad pár régi autót, álló- és egyéb lámpásokat, és vesz magának egy olyan, de olyan helikoptert/mosógépet/lepkefogó hálót, hogy az hét nyelven beszél.
(Az autofókusz tényleg olyan fontos? Nekem végre van olyan gépem, amin (kvázi) kézi fókusz is van, és azóta jobb nekem lenni.)

p.gitar 2013.05.20. 22:11:22

igen igen az nagyon megdobja az árát. Egyik barátomnak van egy 70-300-asa, nagyon szereti használni, és mondjuk 200ig az is nagyon jó képet lő, sőt ebben van ugye képstabilizátor is. Ennek meg már sokkal barátibb az ára.

70-200ashoz meg szerintem dukál egy monopad is, főleg ha 350dvel akar vele lőni az ember, aminél a fényérzékenységgel sem lehet nagyon tág határok között játszadozni, mondjuk erről nem írtál a posztban, állvánnyal szoktál fotózni, vagy kézből?

Nehéz ügy ez a fotózás, viszont egy dolog biztos, olcsón nem lehet megúszni :D.

Kleroo 2013.05.20. 22:12:46

Kedves Zsolt!
Én nem javasolnám a 70-200/f4 Canon-t. egy etalonjó objektív,de fényerőtlen,és mint ahogy írod is,sajnos nem igazán tudsz szerezni jó áron. És bármennyire jó,csak f4.(ez most buta hasonlat,de pl a nyamvadt Sigma 70-300 APO is elég romlik fényerőben 200-ig. Az már más kérdés,hogy sem árban,sem tudásban nem említhető egy lapon,de azért mégis érdekes gondolat nem? :)) Szóval!
Amit maximálisan ajánlok! Sigma 50-150/2.8,illetve akár a legelső szériás Sigma 70-200/2.8 HSM. Nem is kérdés. AF-ben nagyon jók,képminőségben is nagyon jók. Háttérmosásuk nagyon szép. És hiába olvasható,hogy gyengülnek a végükön(ebben van igazság),de ha kell rekeszeled f4-re,és máris minden rendben. De ezt a gyengülést sem szabad felfújni. A1 méretben megmondható,hogy nem annyira karcolt az üveg. Netes cikkben viszont ember nem mondja meg. Azt viszont igen,hogy jobban/kevésbé mosott a háttér.Egyedüli baj,hogy előfordulhat back-front focusos példány. Annyi energiája meg csak van az embernek,hogy esetleg nem a legelső kiszemeltet veszi meg,sőt a slusszpoén,hogy a Canonnál sem garantálja semmi,hogy az adott példány halálpontos
Plusz kiegészítés: A 350D 8 megapixelét remekül kirajzolja 2.8-on,végállásban is mindkét Sigma.(Sok tesztoldal 16MP aps-c-n és 24MP FF-en tesztel,ami nagyságrendekkel nagyobb kihívás.)
Én egyébként 70-200/2.8at régóta nyúzom,D90-en,majd D700-on. ha gondolod küldhetek vele készült képeket.

A canon mellett a kisebb,könnyebb méretet látom csak.
Mindenképpen segíteni szeretnék! Ne ezt a Canont vadászd,nem jók a Sigmáról kapott infóid.

p.gitar 2013.05.20. 22:16:38

@butschq: ha vannak ötleteid akkor hajrá! én úgy gondolom hogy a dolgok nagy részét amit le lehet fotózni azt már lefotózták, de nekem az is nagy élvezetet jelent, ha nekem is sikerül azt a minőséget reprodukálni. ettől függetlenül el kell kezdeni, és sokat olvasni a témában!

Kleroo 2013.05.20. 22:19:06

Kedves Zsolt!
Én nem javasolnám a 70-200/f4 Canon-t. Egy etalonjó objektív,de fényerőtlen,és mint ahogy írod is,sajnos nem igazán tudsz szerezni jó áron. Tehát bármennyire jó,csak f4.(ez most buta hasonlat,de pl a nyamvadt Sigma 70-300 APO is alig romlik fényerőben 200-ig. Az már más kérdés,hogy sem árban,sem tudásban nem említhető egy lapon,de azért mégis érdekes gondolat nem? :)) Szóval!
Amit maximálisan ajánlok! Sigma 50-150/2.8,illetve akár a legelső szériás Sigma 70-200/2.8 HSM. Nem is kérdés. AF-ben nagyon jók,képminőségben is nagyon jók. Háttérmosásuk nagyon szép(nem csak a 2.8 miatt). És hiába olvasható,hogy gyengülnek a végükön(ez igaz),de ha kell rekeszeled f4-re,és máris minden rendben pixelbuzuló módban is. De ezt a gyengülést sem szabad felfújni. A1 méretben megmondható,hogy nem annyira karcolt az üveg. Netes cikkben viszont ember nem mondja meg. Azt viszont igen,hogy jobban/kevésbé mosott a háttér. Egyedüli baj,hogy előfordulhat back-front focusos példány. Annyi energiája meg csak van az embernek,hogy esetleg nem a legelső kiszemeltet veszi meg,sőt a slusszpoén,hogy a Canonnál sem garantálja semmi,hogy az adott példány halálpontos
Plusz kiegészítés: A 350D 8 megapixelét remekül kirajzolja 2.8-on,végállásban is mindkét Sigma.(Sok tesztoldal 16MP aps-c-n és 24MP FF-en tesztel,ami nagyságrendekkel nagyobb kihívás,és ott már tényleg előjönnek a gyengeségek)
Én egyébként 70-200/2.8at régóta nyúzom,D90-en,majd D700-on. Ha gondolod nagyon szívesen küldök vele készült képeket.

A canon mellett a kisebb,könnyebb méretet látom csak.
Mindenképpen segíteni szeretnék! Ne ezt a Canont vadászd,nem jók a Sigmáról kapott infóid.

-Lektoráltam,törölhető az előző. :)

biker_kolee 2013.05.20. 22:20:08

@Csikós Zsolt: Talált egyet cimborám neked, elvileg úton van a telefonszáma hozzád.

p.gitar 2013.05.20. 22:20:36

Zsolt, ha sikerül a vadászat, mindenképpen várunk arról is egy hasonló részletes cikket :)!

henrik77 2013.05.20. 22:20:57

Hogyan banhatnak ezek a csavok a tesztautokkal, ha a kamerak ezt kapjak???

Csikós Zsolt 2013.05.20. 22:23:55

@Kleroo:
Elfelejted, hogy én fotózok a Veteránba és a Youngtimerbe is... :-)

csiky944 2013.05.20. 22:24:07

Ha már ennyi témánál vagyunk, akkor lenne egy kérdésem. Van egy Agfa Isolette-m, tán 1938-as. Az mit kóstálhat vajon? Nem szeretném eladni(nagyapám végigfotózta vele a világháborút,amikor hazajött meg dédnagyanyám úgy lopta vissza egy ruszkitól)nem azért kérdem.

Csikós Zsolt 2013.05.20. 22:26:05

@henrik77:
Mint a gyilkosok. És a végén felgyújtjuk őket. Casco van rajtuk, nemde?

@csiky944: Keveset. Ami ér, azok a nagyon korai, keresős, nagy Canonok és Nikonok (Made in Occupied Japan), a Leicák, a 2,8-as fényerejű, gyorsfelhúzós Rollik, a régi Hasselblad-szettek, ilyenek. A többi nagyjából törmelék.

@biker_kolee:
Hűha.

csiky944 2013.05.20. 22:27:38

@Csikós Zsolt: Őőő ez nekem kínai volt,de azért köszönöm :)

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2013.05.20. 22:32:32

@Csikós Zsolt: Akkor vegyen a bende a 24megás Sony SLT-hez. Azzal tökéletesen fog működni a big beercan, és a bokádat le fogod fosni, olyan képeket fognak kijönni belőle.
Amúgy nézted, hogy mennyibe kerül egy bigbeercan? akár 150 fontot is el bírnak érte kérni.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2013.05.20. 22:32:32

@Csikós Zsolt: Akkor vegyen a bende a 24megás Sony SLT-hez. Azzal tökéletesen fog működni a big beercan, és a bokádat le fogod fosni, olyan képeket fognak kijönni belőle.
Amúgy nézted, hogy mennyibe kerül egy bigbeercan? akár 150 fontot is el bírnak érte kérni.

karlmann 2013.05.20. 22:35:26

@Csikós Zsolt:

Meg kell mondjam az írás jó része kínai nekem, de sok sikert kívánok a kereséshez!

mudd 2013.05.20. 22:35:54

tokeletes obi nincs, de ez az f4-es canon jo, sot rohadt jo - egy L jelzesu uveggel nehez mellenyulni. az arat mindenkeppen megeri. is helyett meg ott a tripod (tabori korulmenyek kozt meg a monopod)

papa33 2013.05.20. 22:36:04

Na ez jó cikk és képek.
Ezeknek a gépeknek illatuk van, még a mai napig is. Nekem van egy Prakticam, kb 40 éves, na megnézem a mai gépeket 40 (4) év múlva...
az a filmbefűzés, az a fémredőnyzár...

fandrew 2013.05.20. 22:36:54

Nem vagyok adószakértő, de az új nettó ára 130kHUF. Vonják le a fizudból, és mindenki jól jár. ;-)

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2013.05.20. 22:47:14

@papa33: Itt van a táskában egy Minolta SR T-101, egy rakás MC meg MD primemal. Imádom őket, már csak egy Rokkor PF 58/1.2 hiányzik. :)

Kleroo 2013.05.20. 22:53:55

@Csikós Zsolt:
Nem felejtettem el. Nem tudtam. :)
De a 8MP mindenképpen adott. Azt vígan kirajzolják 2.8-on is.
Ha pedig tényleg borotvát akar az ember,akkor f4. :)
18MP-en(esetleges új váz) nem tudom mi lenne a helyzet.

Szerintem ha már ennyit félretettél rá,akkor próbálj ki egy 50-150/2.8at és 70-200/2.8at is. Az átfogás@fényerő többet érne mint az hogy fehér :)Aztán ha nem tetszik a képe,akkor legalább ezt is tudod. :) Szívesen felajánlanám az enyémet,de Nikon bajonettes a kis huncut.

Szabványok 2013.05.20. 23:00:46

:-)) Ez nagyon jó volt! (Bár egy kicsit OFF.)
Fotóban nem kicsit más az ízlésem.

Pl. a Canont soha nem szerettem. (Pedig van 70-200/4L-em! Nem rossz, éles képeket csinál, de a CZ 80-200/4T* sokkal szebb képket készít. 1n, 5, 5D2 vázakkal.)

Nikonos voltam vagy 10 évig, volt F801s-em is, annak az ergonómiája volt jó. Nikonból végül is az FG(!) tetszett legjobban. (Abszolút első az F6, de sajna olyanra nem volt pénzem.) A Nikon objektívek jobbak, mint a Canonok. Ma már csak egyetlen Nikon objektíven van: Series-E 75-150/3.5. Mert az minden idők legjobb Nikon objektívje.

Régi gépek közül az Asahi Pentax Sptomaticot tartom messze a legjobbnak (bár nem a legmegbízhatóbbnak, kettőt is elhasználtam az évek során.) A régi Super-Takumarok és S-M-C Takumarok minden Canonnál, Nikkornál jobb képet csinálnak.

Analóg korszakból végső kedvencem a Contax + CZ páros. Használtam párhuzamosan Contaxot és Nikont döbbentes különbség! A Nikon (pl. F3, F90x) durva, mint egy tégla. Nagy erővel kell lenyomni a gombot, majd nagy csattanáss, megremeg a gép és elsül. A kész képek nem rosszak, élesek, szebbek, mint a Canon. De a Contax egy finom műszer, meg se rezdül expo közben (kétszer akkora idővel lehet vele fotózni!) és a CZ T* objektívek által rajzolt kép még a régi Takumarokat is otthagyja a fasorban.
Szerencsére az analóg korszak végén már olcsón lehetett szerezni, így (szinte) mindent mindent megvettem Contaxból, CZ T*-ból. Pl. a _minden_objektívvel_még_M42-vel_is_ AF Contax AX-t is. Az ideális gépvázat az RX-et.
A Distagon 21/2.8 egyszerűen a világ legjobb objektívje. A 80-200/4 minden 70-200-t lenyom.
De sajnos a Contax foglalatot váltott, majd elkészítette a világ első FF DSLR-ét és csődbe ment.

Azóta Canon DSLR-ekkel és Lumixokkal bajmolódom és nosztalgiával gondolok vissza azokra az időkre, amikor még Contax RX, 21/2.8, 50/1,4, 80-200/4, stb. volt a fotóstáskamban.
Azokkal élvezet volt a fotózás és gyönyörűek a képek.

Anyádlóháton 2013.05.20. 23:03:25

Nézz körbe itt Zsoltika: www.wexphotographic.com/camera-lenses/c2020
Ha segítség kelj...sikíts.

Csikós Zsolt 2013.05.20. 23:34:05

@Kleroo:
Az 50-150-nél óriási a szórás, extrém sok az elégedetlen ügyfél. És nem is elég gyors az AF...

@Szabványok:
Én is imádom a Nikon objektívjeinek az a finom árnyalatosságát, ami szinte mindben megvan, nem véletlenül szerettem annyira a 4/70-210-emet, de most is van még manuális (ősrégi, fém tekerős) 3.5/20-am, 1.4/50-em és 2.5/105-öm. Ezek mind csodákra képesek.

Csak nekem iparos munkát kell végeznem, nem művészkednem, ahhoz meg kell a gyors AF :-)

@Anyádlóháton:

Hát... Sajna itt is a megemelt, májusi árak vannak. De köszi!

Szabványok 2013.05.20. 23:58:09

@Csikós Zsolt:
Imádod azokat a Nikkorokat? Akkor mit szólnál a Nikkor 180/2.8-hoz, pláne a Nikon 75-150/3.5-höz?
És mit szólnál az ezek felett toronymagasan álló CZ T*-okhoz?

Értem. Tehát Te is beálltál tömegterméket készíteni. Gyors AF, 6fps, nyomjuk a gombot, aztán csak lesz egy használható kép!
Viszont ebben a kategóriában lenyomnak azok, akiknek jobbról-balról egy-egy legújabb 1D, D4 lóg, 400/2.8-s képstabilizátoros objektívvel. A KF gépekkel, digit hátfalakkal, méregdrága számítógépes rendszerekkel nyomuló termékfotósokat nem is említem, mert azokra annyi pénzt költenek, mint a Te több évi jövedelmed.

Akkor már miért nem vállalod fel fotóban is azt, amit sokan autóban, hogy (old)newtimerrel járnak? Nem várja el senki, hogy egy 10-20-30-40 éves masina azt a sebességet tudja, mint a mai, viszont van egy olyan barátságos, emberi kisugárzása, amitől mindenki szereti.

Csééé 2013.05.20. 23:59:08

Ohhh, ugyan ilyen Praktina FX gépem volt, levehető pentaprizmával:)

70-200-as, 4-es fényerejű, fehér(!) Canon tele nem fehér hanem szürke:) A 2.8-as az:)

Csikós Zsolt 2013.05.21. 00:09:36

@Szabványok:
Mert arra nincs idő. És mert drága... :-)

2013.05.21. 01:02:36

Mondok végre egy jó poszt. Egészen a LEGO eladásáig, mert az megbocsájthatatlan. Főleg egy ilyen zebraimitáció fos Canon obiért...

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2013.05.21. 01:07:42

Meglepve olvastam a posztot, mindig is szimpatikus volt a hozzáállásod a régi műszaki dolgokhoz, de nem gondoltam volna, hogy fényképezőgépeket is gyűjtesz. Gratulálok a gyűjteményedhez, szép darabok!

Viszont nem értem a nagyobb gyújtótávolsághoz való ragaszkodásodat. Rendben van, hogy annak kisebb a mélységélessége, meg mindenkinek megvan a kialakult fotós stílusa, munkamódszere, de mivel a mélységélesség 3 tényezőtől függ: blende, tárgytávolság és a gyújtótávolság, még 2 másik tényezővel is tudsz játszani – így kisebb fókuszú zoomokkal is jó eredményeket tudnál elérni.
Ráadásul a teleobjektív is torzít: összenyomja a teret. Persze, ha neked ez tetszik, akkor nem szóltam. ;)

poggY 2013.05.21. 01:33:46

Legot eladni, bármiért? Főleg, ha munkával kapcsolatos?!
Rendben, a te gyereked nem játszik vele. És az övéi?

szigusievich 2013.05.21. 01:37:37

Szívesen adok kölcsön egy Canon mountos Tamron 70-200 F2.8-at. Olyan éles, hogy sírva fakadsz. Szépen is mos. Bár fókuszálni nem egyszerű vele, az tény. :)

KeMa 2013.05.21. 02:16:17

Épp két hónapja vettem egy ilyet, 120-ért, napellenzővel, polárral. Nem eladni szeretném, csak felvágni vele :):)

Viccen kívül, én két hónapig vártam, míg felbukkant. Azonnal le kellett rá csapni, mert nagyon kelendő.

Ha tudok egy eladót, jelzek mindenképp!

qnadam · http://qnadam.hu/blog/ 2013.05.21. 03:59:28

@Tie: volt szerencsém a kis sörösdobozhoz sony a55 vázon (16 mpx) sokszor, azóta sem értem, miért van úgy oda tőle mindenki :)

hatja 2013.05.21. 04:47:12

már vártam egy ilyen fotós posztot :) ha jól értelmezem, magatoknak fotóztok a cikkekhez? nincs külön bejáratú fotósa a TC-nek?

Nadam 2013.05.21. 05:49:19

Remek post, érdekes és hobby fotósként nagyon is érthető. Sajna azomban tavaszal a jó üvegek árai úgy mint az autók v alufelniké szárnyának, de ne csüggedj.
A svenk miatt sztem is hiányozhat az IS, de esetleg később a ponton nyomasabol szabadulva egy kis plussz forrással könnyen lehet majd cserélni. A használt obikat redszerint forintra a beszerzési arom sikerült tovabbadmom, pedig nem vok épp jó kereskedő.
A legot pedig megbocsajtjak fiaid is biztosan mikor Apa olyan képeket készít egy eljegyzeseneskuvon keresztelon v togyogo unokarol amit csak családtag tud ; ) ezek az üvegek addig kitartanak.

Minden Áron 2013.05.21. 06:16:21

Akartam már szólni, hogy mióta mobilon olvaslak titeket nagyon megromlottak azok a mélyek meg a színhatár olyan izé, az élekről már nem is beszélve... Figyelek ám...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.05.21. 07:04:16

@Z o z ó: JA, csak olyan sötét, hogy ha még rekeszeled is, akkor meg nem tartod :D Illetve a 15 centis madár sem szokott elég közel lenni ahhoz, hogy csak 200mm-re tekerd ki :D
REndezvényen persze jó, mert ugyan rekeszelni ott sem szoktam tudni fény hiányában, de legalább ott elég nagy a téma, nem kell vágni a képből, elfogadható lesz az eredmény.

totyizselé 2013.05.21. 07:48:06

én dolgoztam 350D Sigma 70-200/2,8-al egyszer-kétszer. amit mondani tudok: 2,8-on vagy talál fókuszt, vagy nem, de ha talál is, nagyon lágy a képe, nem fog tetszeni. 5,6-tól viszont brutál penge. ellenben egy hatalmas, nehéz dög. és mélységélességben az az egy Fé nem a világ ám.
meg: sztem te jól svenkelsz képstabilizátor nélkül is :)

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.05.21. 08:06:53

..erdekes hogy sok kommentben azt sem tudom mirol irnak. En megragadtam a smena symbolnal anno

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2013.05.21. 08:23:45

@totyizselé: a mélységélesség egy dolog. Azt ki lehet számolni, hogy mekkora lesz centiben.
Az viszont hogy az MILYEN lesz, az más kérdés, azt már lencséje válogatja.
Na ezért akarok egy Rokkor PF 58mm 1:1.2 obit. A bokeh királya! :)

Balt 2013.05.21. 08:23:59

Biztos volt már: a vége felé "300x1,6=320" ez nyilván 200x akar lenni.

Jó cikk, köszi!

Schütii 2013.05.21. 08:36:06

Milyen az a "vatta" kép?

speed2006 · https://picasaweb.google.com/figlar2006 2013.05.21. 08:42:04

Jesszus, mennyi vérprofi fotós van itt! :) Profi képet akarunk csinálni, de vegyünk hozzá használt, olcsó, ki tudja milyem előéletű gépet/objektívet.
@Szabványok:
Ott a pont. Régebbi gépekkel is lehet nagyon komoly képeket lőni. Sok múlik ám a fotóson!

bigpond 2013.05.21. 08:44:02

bestpixel:

Autot nem fotozunk kozelrol, szerintem azert kell neki a 200- as objektiv. A melysegelesseg inkabb muveszi dolog, ha viszont az auto egy eltorzult doboz lesz az inkabb feltunik az atlag olvasonak.

Bar eddig sosem neztem fotos szemmel a TC kepeit, szerintem a tulnyomo tobbseg igy van ezzel. Legyenek betuk, egy-ket kep ,hogy el tudjuk kepzelni mirol van szo aztan jo napot !

Mar megint arrol van szo , hogy a Csikos valamit tokeletesen akar csinalni - modjuk ez ertheto is ha ez a volt a hobbija - csak az a kerdes hanyan veszik/vettek ezt eszre.

Balt 2013.05.21. 08:45:54

@totyizselé: >>a "behúzott kép" szavajárásotokat nem akarja bevenni a gyomrom. mondjuk nem tudom, hogy lehetne szépen magyarul mondani, hogy svenk, svenkelt kép...<<

Kö9sz, így legalább megértettem. :) A "kihuzat" viszont megvolt. :) (Nem értem, mi vele a szemantikai probléma.)

Balt 2013.05.21. 08:51:06

@Csikós Zsolt: "nyitónak a másikat, követősnek a harmadikat"

Akkor kérünk ezekhez lábjegyzetet legközelebb, ill. ezekhez most sem késő (mert gyakorlott amatőrfotósként még mindig nem értem). :)

Balt 2013.05.21. 08:55:36

@Gomulka Béla: :)) Naigen, be kell látni, egy plug-in Priusért be lehet áldozni néhány vitrines autót - ha ugyan a világméretben racionális közlekedés az elsődleges (érzelemmentes) szempont.

Balt 2013.05.21. 09:02:25

@Csikós Zsolt: "Made in Occupied Japan"

Ez így van belegravírozva?! Mert akkor muszáj lesz birtokolnom egyet, már csak ezért. :)

bigpond 2013.05.21. 09:07:05

bestpixel:

Autot nem fotozunk kozelrol, szerintem azert kell neki a 200- as objektiv. A melysegelesseg inkabb muveszi dolog, ha viszont az auto egy eltorzult doboz lesz az inkabb feltunik az atlag olvasonak.

Bar eddig sosem neztem fotos szemmel a TC kepeit, szerintem a tulnyomo tobbseg igy van ezzel. Legyenek betuk, egy-ket kep ,hogy el tudjuk kepzelni mirol van szo aztan jo napot !

Mar megint arrol van szo , hogy a Csikos valamit tokeletesen akar csinalni - modjuk ez ertheto is ha ez a volt a hobbija - csak az a kerdes hanyan veszik/vettek ezt eszre.

MC_Pite 2013.05.21. 09:11:58

Nem tudom hogy vagytok vele, de kicsi torzítás és igény szerinti mélységélesség Tamron/Sigma kisebbik (28-7x) FF-es nagyfényerejű alapzoomjával nehéz versenyezni, én D5100ra 2 hónapja vettem 28-75öt, portrézásra is jó (50-75ös tartomány APS-C szenzorral) mert gyakorlatilag nem torzít, viszont már nyitva is szépen rajzol, de 3,5-4en pengébb mint sok fix (főleg canon fronton, de a penge 50mm 1.8G-vel is kb pariban van f4 körül). Pár ismerkedős próbálgatós kép: picasaweb.google.com/116279021830350379135/Tamron2875?authuser=0&feat=directlink Autót ugyan nem próbáltam vele, és fókuszsebességben közepesnél nem jobb, de ha tudtok kölcsönbe szerezni egyet, érdemes rápróbálni szerintem.

Gomulka Béla 2013.05.21. 09:32:26

@Balt: Hol lesz addigra már az elektromosság? Akácfalomb, az kell a lónak!

KeMa 2013.05.21. 09:45:40

Ja, ha az említett anyagok elkészítése életbevágó, akkor szívesen kölcsönadom pár napra a 70-200-as F4 L-emet.

zsooca 2013.05.21. 10:26:14

Nikon vázra Carl Zeiss 2.8/200, jó páros :) tű éles és 150évre tervezték, igaz a puszta kezeddel kell fókuszálni :)

sunblind 2013.05.21. 10:35:53

A 350d fókuszrendszere egy kalap szamóca, meg a jpg konverzió is. Meg az awb is. Az egyetlen vázam volt, amit kifejezetten nem szerettem, előtte a 300, meg utána a 400 is sokkal kedvesebb emlék. A kérdéses obi meg a leghosszabb ideig szerepelt a felszerelésben, mikor már csak fixek voltak, az az egy zoom akkor is megvolt még. Igazi kitűnő ár/érték arányú mindenes.
Igazán felkaphatná valaki a fejét a Canon marketingen, és néhány szirszar logóért átküldhetne egyet, meg egy 6d vázat, remek helyre kerülne, komoly reklámértékkel.

Csikós Zsolt 2013.05.21. 10:37:24

@Balt:
Persze, 200 hát.

@speed2006:
Nem, nem lehet. Azt nem lehet, azaz borzasztó sok a hit and miss, arra meg nincs idő.

@bigpond:
Sajna az olvasottságban látszik, még ha téged nem is érdekel.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2013.05.21. 10:44:59

A cikkben foglaltakból nem sok mindent értek, de LEGO-t eladni? Soha, nemhogy eladni, venni! Még most is, túl a 37-ik életévemen... :-)

És minél régebbi, ritkább annál jobb.

In Motion 2013.05.21. 11:01:01

Ha meglesz a Canon 70-200 F/4, akkor azt a Sony NEX-en is tudod hasznalni F/2.8-al egy adapterrrel (Metabones speed booster). Ugy jobban ki tudnad emelni a temat. Igaz nem olcso ez az adapter, de a ceget ravehetned, hogy vegyetek egy ilyet. :)

Én is itt vagyok 2013.05.21. 11:07:31

Bameg Zsolt, lépten, nyomon az usában jár valaki közületek. Nem kéne onnan hozni? Szépen szatyorban, ahogy kell. elvégre saját tulajdon. Annál olcsóbb nincs. Az összes L-es obim onnan van. Kb idáig másfél millával olcsóbban jöttem ki. Igaz, én nagyüzemben fotózom és van 500-asom is.De ez a kicsi 2.8 as fényerővel, alig valamivel drágábban mint az itthon f4 megvan onnan.

közösperonos átszállás 2013.05.21. 11:09:19

@Csikós Zsolt: "Sajna ennyi az ára. Nehezen kopik, tartós, nagyon jó a képe, profi cucc, egész más az áresése, mint a konzum objektíveké. "

Jó, de ő azt mondta, hogy egy ilyen újonnan mondjuk 175e Ft (és akkor már nem a legolcsóbb netes helyeket néztük, hanem edigital, 220volt). Az 138e + ÁFA. Ha ezek a fogalmak mondanak valamit, akkor annak is kellene, hogy _ehhez_képest_ drága használtan már 120-ért is, 140-ért meg egyértelműen nem éri meg.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2013.05.21. 11:11:39

@Balt: Az, hogy kihuzatnak a harmonikakihuzatot hívjuk, amivel a teljes objektívot távolítjuk el a képsíktól, nem pedig a variót.

totyizselé 2013.05.21. 11:22:20

@Balt:
ő sztem 150mm-es gyújtótávolságra gondolt, a kihuzat egészen más.

anélkül, hogy feleslegesen belemennénk a száraz részletekbe, a kihuzat felfogható az objektív hátsó lencsetagja és a képérzékelő távolságaként. amit ugye fokozatmentesen tudsz változtatni a harmonikakihuzat nevű eszközzel.

de ha érdekel a fotóelmélet (engem annyira nem, legalábbis ilyen mélységben nem, csak ragadt rám valami), akkor itt megtalálod mindenre a a választ:

pixinfo.com/cikkek/fotoelmelet_optika_1

totyizselé 2013.05.21. 11:23:16

@Tie: szép és jó, csak épp Csikós leírta, hogy neki miért tele kell...

hatja 2013.05.21. 11:24:09

@Balt: a követős gondolom amikor azonos sebességgel megy két kocsi (elől a fotós), és a tesztelt kocsi éles a háttér elmosott :)

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2013.05.21. 11:38:20

@totyizselé: Persze, (bár az 58mm 1.6-os apsc-n 92mm), nem is ugyanaz a történet, de ha már van 70-200 2.8, akkor minek az f4?

Nincs még nicked 2013.05.21. 11:41:00

@Rocko-:
1. Közöd?
2. A problémát átérezni sikerült-e?

Rocko- 2013.05.21. 11:46:47

@Nincs még nicked: 1) nyilvános fórumra böfögtél. ráadásul rossz helyre. segítek: a webfejlesztőt itt találod: totalcar.hu/impresszum/
segítek még: Csikós Zsolt újságíró és nem webfejlesztő.
tovább nem segítek.

$raczger · http://php-script.hu 2013.05.21. 11:50:08

Sok sikert a 70-200 beszerzéséhez, én körülbelül egy hónapja vettem a sajátomat, szintén nem volt könnyű menet.

Mikor meglett a pénz rá, csak egyetlen helyen találtam 125-ért, 120-ért akartam tőle elvinni, nem adta, akkor nem kell.

Következő kiszemeltet pixinfón találtam. Néhány levélváltás után kiderült, hogy egy közönséges csaló, természetesen csak postán lett volna hajlandó elküldeni a nem létező objektívet...
( Itt részletesebben leírtam, hátha te is összefutottál vele: logout.hu/bejegyzes/raczger/lebukott_a_csalo/hsz_1-50.html#rel_msgs )

Aztán végül szerencsés pillanatban frissítettem rá az index eos adok veszek témára, ott volt egy patika állapotú, mindössze 110k jó magyar forintért, egyből írtam neki, hogy viszem is. Jó arc volt, hozta a gépét is, hogy ki tudjam próbálni, aznap a sajátom pont nem volt nálam.

WTCC-re kivittem a gépet, itthon megnéztem milyen képek születtek, hát alig hittem el!

Emellett nekem is pont egy Sigma 17-70-esem van, illetve még egy fix50-es 1.8-as, amit bátran ajánlok, pengeéles.

Az index fórumot pedig frissítsd amilyen gyakran tudod, ez az objektív perceken belül elmegy.

Szkotti 2013.05.21. 12:09:04

Nem leszek népszerű:
1., Ha az embernek jóbarátja egy híres fotós (akinek nyilván van pár fotós barátja), a sürgős munkához nem tud kölcsönkérni egy megfelelő objektívet? (Persze, tudom, autót, nőt, szerszámot nem adunk kölcsön, de akkor is)
2., Ez igen tipikus: "ha valakinek van otthon...vagy jár valamikor Budapest táján"
Számtalanszor hirdettem alkatrészeket, és mikor kiderült, hogy nem Budapesten vagyok (parsecben mérhető 80km-re lakom a székesfővárostól...) akkor már ugrott is az üzlet...

Balt 2013.05.21. 12:24:30

@Tie: OK, a (harmónika)kihuzatot értem, de a kritikát nem értettem elsőre, de alighanem megvan: "150 mm-es kihuzaton túl életlenedik"

Itt is más zsargonban van használva, alighanem erre gondolsz.

Balt 2013.05.21. 12:28:40

@totyizselé: Ja, neked kellett volna címeznem az előző választ, illetve neked is. :)

Persze, a kihuzatot ismerem, nekem is van 100 éves rollfilmes harmónikás gépem (Kodak-Eastman), bár a profi fotózásban a síkból való eltérítésre és ezáltal a perspektíva-korrekcióra használják talán a mai napig. Szó se róla, a zoom-"kihuzat" nem egészen ezt jelenti. :)

Balt 2013.05.21. 12:32:10

@hatja: Meglehet. Ehhez a hatáshoz (hasonlóhoz) nekem anno a Dynax 7000i-ben volt egy "nemistudommilyen" kreatív kártya, ami tekert egyet a zoomon expozíció közben, ezáltal a kép közepére vezették a szemet a sugár irányú bemozdulások. Remekül lehet vele sebességet érzékeltetni. :)

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2013.05.21. 12:55:32

@Balt: A tilt-shift kihuzat megint egész más történet. A kihuzatok többsége csak kihuzat, és nem tud tilt-shift opciót, az külön extra. Van olyan is, de a leggyakoribbak nem olyanok. A hétköznapi egyszerű kihuzatok makrózásra valók.

totyizselé 2013.05.21. 13:04:53

@Tie: mondjuk mert olcsóbb. meg feleakkora, mint a nagytesó, ami azért nem mindig hátrány, nem :)

Sam8888 2013.05.21. 19:11:52

Ennyi zséből vegyél egy fix 50/1.8-at, meg egy 100-300USM-et. A többit rakd félre a 70-200 2.8 is.re. :)

Sam8888 2013.05.21. 19:40:46

Ja 50/1.8-ból meg a régebbit keresd, az fém bajonettes. :)

schray · http://flickr.com/photos/schrajmund 2013.05.21. 23:42:10

Ha olcsó és remek tele kell, akkor vadássz le egy EF 70-210/3,5-4,5USM-et. Kétféle van belőle, az újabb, nem-tolózoomos a menő, már vagy 15 éve nem gyártják, de a felszorzott változatát (egy lencsét kivéve kb tök ugyanaz 100-300USM) úgy 100e Ft környékén szórják még most is a boltban. Gyönyörű a rajzolata és remek háttérelmosása van, én többek közt portrézásra használtam éveken keresztül egy 350D-n, egy ideje 600D-n is és meglepően tűéles képet tud készíteni teljes rekesznyíláson még 18 megapixelre vetítve is. Fém bajonett, decens polikarbonát tok, nem az új évezred konzumer gagyija, hanem a 90es évek elején tervezett masszív holmi. Állítólag technikailag a 70-200/4L elődje, azt kikorrigálták fix fényerőre, kapott jobb bevonatot meg burkolatot, de pl ugyanaz az USM motor hajtja, emiatt a 70-210 (lévén kisebb lencséi vannak) gyorsabb. És a legjobb: olcsó. Nehéz fellelni, de ha találsz egyet, akkor úgy 35-55e Ft magasságában meg tudod kaparintani. A 100-300at is ajánlanám, de nem fényerős és ennyiért jobb a Tamron 70-300 mert abban legalább van képstab is, 200ig meg elviselhető az élessége.
Pl:
www.ebay.co.uk/itm/Canon-EF-70-210mm-f-3-5-4-5-USM-Lens-/330926976278?pt=Camera_Lenses&hash=item4d0cc8ed16

takacsja 2013.05.22. 01:41:16

a 17-70-es sigam nem nagy eresztés, viszont milliószor jobb mint a canon ef-s 17-85 ami egy retek. a 70-200 f4 pedig mindenképp jó választás. áthidaló megoldásként viszont én vennék egy közdarabot valamelyik régi obihoz és csók.

geegee. · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.05.22. 03:42:31

Elnézést, hogy én is beleugatok.

Nemrég olvastam, hogy a CEMP tulajdonosa valami milliárdos f@szi.A CEMP tulajdonolja az Index.hu-t, az index.hu a totalcart, az pedig tulajdonolná a gépet/objektívet.Ennyire nincs pénz egy ekkora volumenű netes cégbirodalomban?Ráadásul a CEMP-ben az M-betű a médiát jelentené, nem?Vagy akár az is lehetetlen, hogy egy ekkora cégcsoportnak lenne saját, külön fotósa, aki az összes tc/dívány/velvet/stb oldalaknak képeket szállítana...?Esetleg OMG (ó-máj-gád...) Vizuálsztól kölcsönözni?
De nekem ez akkor is fura, na...

zöldi 2013.05.22. 08:47:20

@Csikós Zsolt: Erről beszélünk?
www.exportshop.sk/Canon+EF+70-200mm+f+4+L+USM

Hogy lehet ennek a használt ára 130?

mudd 2013.05.22. 09:47:03

@zöldi: mert a L-es uvegek nem nagyon vesztenek az ertekukbol, igy az arukbol sem nagyon. profi hasznalatra terveztek, birjak a strapat, a hasznalatot, sot az idojaras viszontagsagait is (ha jol tudom, a profi uvegek kozt csak a canon cuccai "vizalloak")

zöldi 2013.05.22. 10:06:34

@mudd: Akkor ez jobb befektetés, mint az arany.
Én biztos nem telefonálgatnék meg mélezgetnék, ha 140 ezerért, házhoz megvan egy új, garanciával.

mudd 2013.05.22. 10:28:31

@zöldi: adoval 170
a profi obik ara nem ugy csokken, mint a vazake. igaz, van par piros csikos, ami nem kellene - pontosabban, nem adnek erte penzt (28-300, 70-300). altalaban az uj ar 2/3-at kerik a hasznalt cuccokert.

közösperonos átszállás 2013.05.22. 10:57:27

@mudd: "adoval 170"

Bár olyan környezetben keresnének ilyet, ahol akad cég, amely visszaigényelheti az ÁFÁ-t!

Oh, wait.

Nincs még nicked 2013.05.22. 12:58:07

@Rocko-:
1. Bizony.
2. Segítek én is: nem kell segíteni, tudom, kinek mi a dolga, és nem is tőle várnám a megoldást.

AutoAudit.hu Állapotfelmérés · http://www.autoaudit.hu 2013.05.22. 19:00:14

@Csikós Zsolt:
Ha jól látom ez a gép 140 + Áfa újonnan garival.

Én nem értek objektívekhez, csak logikusan gondolkodom.

Azért ez részben a Totalcarnak is fontos lenne hogy tudj dolgozni, ők simán megvehetnék neked (minusz áfa, nekik ktg.), azt a maradék 20-at meg igazán kipótolhatnák, ha tényleg ennyit nem tudsz most mellérakni még.

Nekem biztosan megérne 20 ezer Ft-ot akár fogcsikorgatva is. Én ilyen preciziós eszköznél nem kockáztatnék, lehet hogy ilyan apró hibákat észre sem venni, csak jóval később. Használt terméknél szavatosság magánszemélytől kvázi meg nincs, vagyis pontosabban neked kell bizonyítani, ami ilyen terméknél lehetetlen.

Munkaeszköz meg végképp behozza az árát, képzeld el ha belenyúlsz valami bosszantó használt hibába, menyni idődet tudná elvenni.

zöldi 2013.05.22. 19:41:21

@mudd: jó, de nem akkora flash eu adószámos céget találni...

sirT 2013.05.23. 09:26:03

www.pixmania.be/be/nl/1564236/art/canon/objectief-ef-s-18-200-mm.html
www.pixmania.be/be/nl/91629/art/canon/objectief-ef-85mm-f-1-8-u.html
Ezek mér nem jók???
A 85mm-es fix F1,8.
jó-jó hogy fix de evvel olyan hátteret moshatsz, hogy ihaj
ja és van 100mmm-esben is macro is meg sima

torzio-4 2013.05.23. 11:20:07

a harmadik "behúzott kép" meg "meglövöm"-nél abbahagytam az olvasást, de amúgy szimpi :)

hatja 2013.05.23. 11:28:21

@torzio-4: az "abbahagytam az olvasást"-nál abbahagytam az olvasást, de amúgy szimpi komment lett :)

sundorgo123 2013.05.23. 16:59:45

esetleg Tamron SP AF 28-75mm f/2.8 XR Di LD (Canon)?
bótba újonnan 125 ezer...
állítólag jó képe van,bár képstabi nincs rajta,de nem is hiszem hogy kellene neked kintre...

hatja 2013.11.01. 21:07:10

@W_Pooh: csak röpke 5 hónapot késtél ezzel.
süti beállítások módosítása