Cascóra mehet?

  2010. október 04. - ommm Címkék: bugatti veyron karambol

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Négyhengeres BMW? Ugyan már...
2015-07-30 16:22:46

...mondták nekem sokan, miután lett egy 136 lóerős E30-am. Persze hülyeség, hiszen a könnyű bódéhoz elég

Hétvége a tóparton? Belsőség-találkozó 2015!
2015-07-29 12:04:49

Öregszünk, öregszünk , más nem is jut nagyon eszembe arról, hogy immáron tizenkettedik (!) alkalommal

A trollkirály V8-cal érkezik
2015-06-22 13:58:43

Leborulok, zokogok és megadom a trollkodás brilliánsokkal díszített aranyfokozatát. Hogyan piszkíts bele egy

Szétszórjuk a VIP-jegyeket! Akár a tiéd is lehet egy!
2015-06-08 15:31:58

Úgy, ahogy az AC/DC-nek is egy igazi énekese volt és ahogy a Black Sabbath is csak Bill Warddal az igazi , úgy


Reggel fővárosunk felé hatoltam éppen, mikor a rádió bemondta a Nap Autóshírét:

Félmilliárdos autót tört össze egy német az autópályán

Berlin, 2010. október 4., hétfő (MTI) - Egy közel félmilliárd forint értékű szupersportkocsit tört össze Németországban egy autós, aki 200 kilométeres sebességgel száguldott vasárnap az A3-as autópályán.
Az egyéni megrendelésre készült Bugatti sofőrje ilyen sebesség mellett már nem tudott időben lefékezni, amikor észrevette, hogy egy másik személyautó előz előtte egy nyergesvontatót. Megpróbált a két jármű között keresztüllavírozni, de nem sikerült, mindkettővel ütközött.
A balesetben szerencsére senki sem sérült meg, ám a tulajdonosa szerint 1,7 millió euróba (466 millió forint) került Bugattiban 400 ezer euró, vagyis 110 millió forintnak megfelelő kár keletkezett.
A rendőrség szerint a másik két járműben keletkezett anyagi kár lényegesen kisebb...

Ej, szerencsétlen flótás - gondoltam magamban - ez azért fájhat. Egyszerűen ennyi pénz még annak is fáj, akinek nagyon sok van. Sajnáltam, mert bár a híradások azt sugallják, szerintem messzemenő következtetéseket nem érdemes levonnunk.

Nekem legalábbis kicsit büdös volt itt a leves. Figyelem! Privát okfejtés következik, első verzió:

Először is szögezzük le, hogy a sebességkorlátozás nélküli német autópályákon a 200 km/órás tempó korántsem ritka. Igaz, ahhoz képest nincsenek sokan, akik e fölött közlekednének, de azért éppen elegen ahhoz, hogy kis jóindulattal megszokottnak nevezzük. Ezért - főleg egy Veyron kormánya mögött - nem ítélném el ezt a jóembert. Bár sosem vezettem Veyront, azért el bírom képzelni, hogy a kétkiló nem különösebben drámai érzés ebben az autóban.

Ahol leginkább kilóg a lóláb, az a: Az egyéni megrendelésre készült Bugatti sofőrje ilyen sebesség mellett már nem tudott időben lefékezni, amikor észrevette, hogy egy másik személyautó előz előtte egy nyergesvontatót. - mondat.

Képzeljük magunkat a helyébe (könnyű) ill. képzeljük helyébe G. József átlagsofőrt, akire ráborult a lottóötös és éppen diszkréten zúz az Autobahnon (Revier: Autobahn. Tempo: Mörderisch). Kétszázat mutat a sebmérő, a Power Reserve-mérőben van még felesleges 800 ló, mondjuk.

Figyel, előre néz, mert másmerre nem érdemes, csak arra, amerre megy. Az ember már csak ilyen, nem bagoly, sem denevér. Ha csak otthon nem felejtette bakancstalp vastagságú szemüvegét, akkor jó eséllyel észrevette a teherautót. Messziről, elég nagy.

Sőt, továbbmegyek (bár érzem, hogy ingoványos a terület, hiszen nagyon sok az ismeretlen), még talán a teherautó mögötti autót is észrevette. Innentől aztán könnyű eljutni odáig: lehet, hogy nem is a szegény Veyronos a hibás (bár ezt a hír sem egyértelműsíti)?

Egyszerűen nem lehet, hogy csak az történt, ami már annyiszor megesett velem, velünk, önökkel? Hogy a külső sávban haladó rosszul, hibásan mérte fel a mögötte érkező távolságát? A Veyron 126 méteren belül fékez állóra kétszázról, ami döbbenetesen jó érték ugyan, de még mindig több, mint egy focipályányi. Az pedig ez esetben nem volt elég. Aztán jött az utolsó menekülési útvonal: be kettő közé. És a 400 ezer eurós kár.

És vigyázat! Az érem másik oldala az, hogy annyira tán nem is kell sajnálni a Bugatti sofőrjét, hiszen igaz ugyan, hogy vannak helyek, ahol lehet kétszázzal döngetni, de az ajánlott sebesség ott is 130 és - javítsanak ki a Németországban élők -, ha nem a forgalmi viszonyoknak megfelelő sebességgel vezetett (márpedig ahol elképzelhető, hogy kikolbászol elénk valaki, ott bizony érdemes résen lenni, lassítani), akkor ő a hunyó? Hiszen egy kétszázzal közelítő, földhöz lapult Veyron sebességét akár még nehéz is lehet megsaccolni, kellő rutin nélkül.

Aki tudja, hogy is van ez, melyik szituációban, milyen feltételek mellett ki a hunyó, az ossza meg velünk. Mert jelen esetben tán egyértelmű a dolog, de vitaindítónak megteszi.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr592343985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

esef 2010.10.04. 16:05:48

Az nem úgy van a németeknél, hogy mehetsz ugyan az ajánlott 130 felett (ahol még lehet), de ha hülye vagy és összetöröd magad, akkor nem fizet a casco? (+ bele se gondoljunk mit lehet kapni ha valaki mást is összetörsz emiatt...)

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2010.10.04. 16:14:36

Bonyolult. Az ajánlott sebesség túllépését beszámítják, de nem jelenti automatikusan azt, hogy nem fizet a biztosító. Inkább azt jelenti, hogy a felelösség megosztását máshogy ítéli meg.

Kevés az infó, ebböl semmit nem lehet megmondani.

Térspecialista 2010.10.04. 16:15:38

Szerintem dobjuk össze neki, én tiszta szívből sajnálom....

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2010.10.04. 16:17:36

Aszondja: Bei einem Unfall kann jedoch eine Mithaftung aufgrund einer erhöhten Betriebsgefahr angerechnet werden.

Magyarul balesetnél a fokozott veszély miatt felelösség terhelHETi az ajánlott sebességet túllépöt.
No, ez aztán jegyzökönyvtöl (szakértötöl) meg biztosítótól függöen tág határokat enged meg a felelösség százalékos megállapítására.

Grifter 2010.10.04. 16:27:26

Vagy csak egyszerűen nem akart lassítani és megpróbált átmenni köztük.

karlmann 2010.10.04. 16:30:50

Ha már ennyire kielemezzük a sztorit, akkor nem lenne hátrány górcső alá venni az alábbi mondatot, mert véleményem eszerint emiatt történhetett a baleset: "Megpróbált a két jármű között keresztüllavírozni, de nem sikerült, mindkettővel ütközött."

Na ezt most hogy? Ha autópályán vagyok, akkor két, vagy három sáv van előttem ahol mehetek, plusz ott a leállósáv menekülni, ha kell. Ha minden sáv foglalt, akkor miért akart 200-as tempóval szlalomozni köztük?! Nooormááális!?

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2010.10.04. 16:33:52

@karlmann: Innen úgy sem lehet megmondani.

Tény, hogy 200+ tempónál kicsit gyorsabban történnek a dolgok. Nyom az ember egy megszokott tatás féket, erre még mindig 160-nal megy a gyösz.

Hurri Kán 2010.10.04. 16:33:53

1. Német autópályán (ahol engedélyezett) lehet tolni.
2. Ha tolom, fel kell készülni rá hogy valaki nem biztos hogy használja a tükröt.
3. Elvileg aki kijött, számítania kell(ett volna) arra, hogy valaki hátulról ilyen tempóval jön.

A húszforintos kérdés: nem tudom, a német Kresz hogyan definiálja a sebesség helyes megválasztását (mindenkori út, látási és forgalmi viszonyoknak megfelelően, ugye.)

Szerintem mindkettő hibás.

Johnny336 2010.10.04. 16:34:18

KRESZ vizsgán van olyan kérdés, hogy egy közeledő autónak melyik tulajdonságát a legnehezebb pontosan felbecsülni - aki a sebességr tippel az bingó, nyert. Tehát belenéz az E Merci tükrébe Jürgen, és látja, hogy hasít felé valami lapos. Áhh, kiférek én bőven, még lenyomom ezt a 815-ös Mercit. Veyronos nem akarta elvenni a gázt, csak villogott, hogy "vigyázz, jövök" - aztán utolérte őket.
Vagy Veyronos haladt 200-al, amikor kiugrott elé Jürgen, a forgalomra fittyet hányva - tükröt nem is nézett, minek azt...
Sok lehetőség van - megállapítani ki a hunyó szinte lehetetlen innen. Majd Semir és Tom megmondják :D

Balu az Alfás 2010.10.04. 16:37:28

Ahhoz képest hogy egy kamion és egy másik autó KÖZÉ ékelődött be, még aránylag enyben is maradt a Veyron.
Gondolom nem már nem volt olyan nagy a tempó.
Az alkatrészárakra tételesen azért kíváncsi lennék...

Hurri Kán 2010.10.04. 16:41:07

@Johnny336: Normális reakció ilyenkor az lenne, hogy hátulról jövő fékez, elöl menő gyorsít. Csak ha mindkettő oktatni akar, tegyük fel, hátulról jövő csak villog, elöl haladó azért se gyorsít, akkor mi van? Elvileg aki hátulról jön, meg kell tudjon állni. Ugyanakkor sávváltásnál a másik sávban érkezőt nem veszélyeztetheted. Namost mindez 200 körüli tempónál zajlik. Tessék igazságot tenni.

nem mondom meg 2010.10.04. 16:43:41

- Egy átlagos kamion 90-100 km/h sebeséggel halad.

- Egy átlagos autó, aki meg akarja előzni a kamiont, 100-130 km/h sebességgel halad.

- Fentiek függvényében 70-100 km/h lassulást kellett (volna) elérni a Veyronnal.

- A Veyron 126 m alatt áll meg 200 km/h-ról.

- A 70-100 km/h lassuláshoz ennél kevesebb távolság szükséges.

- A lassulás nem volt elég, vagyis nagyon rövid idő/távolság állt rendelkezésre.

- Autópályán, kamion mögül nem dugjuk ki az autót, ha kb. 40-50 m-re mögöttünk jön egy másik autó, ráadásul láthatóan gyorsabban.

- Véleményem szerint ez egy figyelmetlen és elbaszott sávváltás volt, ami még akkor is necces, ha a Veyron 130 km/h-val megy, a kamiont előző meg 100 km/h-val.

joccccc 2010.10.04. 16:45:03

Ha jól értem két sáv volt összesen. Ha jól rémlik, ahol csak 2 sáv van irányonként az Autobahnon ott 120-as tábla is szokott lenni... Innentől egyértelmű. Két sávon nem lehet száguldozni, egyszerűen kevés. Itthon meg ugye szinte minden pálya 2sávos... több is a baleset, mint a 'No Limit' Autobahnon.

megint 2010.10.04. 16:50:20

Én most szemét kapitalista leszek, de szerintem inkább a veyronos elé kijövő autós volt a hibás, aki sokat vezet az tudja, hogy vannak emberek akik gond nélkül kivágnak elé egy kétsávoson mert úgy érzik, hogy miután 20 km-en át követték az öreg kamion eljött az idő, hogy tükör használata nélkül kivágják az autójukat, mit sem törődve avval, hogy valaki épp már majdnem mellettük van, ezt néha 100km/h-nál is nehéz kivédeni.

ommm 2010.10.04. 16:52:18

@malenykij polgar: Na ez az, erősen kérdéses a megítélés.

snay 2010.10.04. 16:53:13

Az A3 valoban sokhelyen ketsavos, viszont csak a nagyobb csomopontoknal van 120-as tabla.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2010.10.04. 16:53:38

@joccccc: >Ha jól rémlik, ahol csak 2 sáv van irányonként az Autobahnon ott 120-as tábla is szokott lenni...

Rosszul rémlik.

atabi 2010.10.04. 16:53:57

200 km/h az azért nem olyan nagy sebesség.vagy jóval nagyobb volt a tempó vagy a fickónak kellene lassabban közlekednie ha nem tud ekkora tempónál előre gondolkozni

nem mondom meg 2010.10.04. 16:57:07

@joccccc:

Ahol nincs legalább két sáv és leállósáv, az nem Autobahn, legfeljebb Schnellbahn vagy Schnellstrasse.

A hagyományos két sáv + leállósávos autópályán meg nincs korlátozás, legfeljebb ha a közlekedési- (autópálya csomópont), terep- (éles kanyar), időjárási viszonyok (hirtelen széllökés) indokolják.

s.p. 2010.10.04. 16:57:49

Ehhez még hozzá jön az is, hogy arrafelé simán kijönnek az ember elé, magyarul segíteni kell azt aki előz. Arról szó sincs, hogy bármelyik másik fél hibás lenne, az itt lévő cikk szerint. Inkább az lehetett, hogy rosszul mérte fel a dolgokat a fickó, vagy nem figyelt. Sokat járok az Autobahnon és nem ritka ott sem a vezetésközben smsező, bámészkodó barom.

psico (törölt) 2010.10.04. 17:00:14

Mi a kérdés? MINDIG a hátul jövő figyel. Nincs kivétel, a felelősség azé, aki gyorsan hajt. És mindezt úgy mondom, hogy motorral és autóval is sokat mentem már a cikkben említettnél jóval gyorsabban is, és sokszor jöttek már ki hirtelen. De aki erre nincs MINDIG felkészülve, az menjen lassan. Nekem nem ciki 300le-vel sem 130-al menni, ha ne tudok rendesen koncentrálni bármi miatt. A Veyronos volt a hülye.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2010.10.04. 17:00:31

@nem mondom meg: Te koma, a Schnellbahn az gyorsvasút. (Persze mehet két sávon, de azt sínpályának hívják.)

Phrascarica 2010.10.04. 17:02:35

miért nem kérdezitek meg a két (három) félt hogyan is volt?
Ennek a posztnak kb. semmi értelme, olyan tényen morfondíroztok amiről egy mondat a leírás és az sem biztos hogy úgy volt, csak az újságíró szerint :S

2010.10.04. 17:05:51

en inkabb Grifterre szavazok.. tipikus sportember, nem biztos, hogy annyira meg akart allni. ahogy pl az M7-esen a 3 savos reszen is audisok es bmw-sek szazai toljak a leallosavon 150-el, ha epp csigafutam van az autopalyan, es azt egy szerencsetlen elozi 110-el.

ave 2010.10.04. 17:08:23

Ugye-ugye milyen remek szabaly, hogy nem kell 130-as limit. Azt most lehet agyalni, hogy ki a bunos, ki nem.
A 130-as egyszeru es kesz. Attol meg mehetsz gyorsabban, csak tiszta az ugy, hunyo csak te lehetsz plusz esetleg extra autopalya dijat (buntit) is kell fizetni.

isti77 2010.10.04. 17:08:51

Ez nem történtett a német autópályán. Ott minden autó repül és borul, ha nekimegy valaminek. Ott még a kamion alá sem beszorulni szoktak, hanem átrepülnek felette, ha nekimennek.
Láttam a Cobra 11-ben.

Apropó: a német autópályán sem szabad jobbról előzni?

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2010.10.04. 17:09:03

@s.p.:
>Ehhez még hozzá jön az is, hogy arrafelé simán kijönnek az ember elé, magyarul segíteni kell azt aki előz.

???

Don Quixote de la Ferko 2010.10.04. 17:11:42

Biztos csak én nem látom, de jól eldugta a fehér botját a vájronos.

Vagy csak én érzem sántának az érvelését? Ha a kettő közé ment be, akkor már nem igazán a "kivágott elém" szindrómát kéne erőltetni.

davez 2010.10.04. 17:12:33

"nem mondom meg"-nél van az igazság. mivel nem állóra kellett fékeznie magát, nem is jön számításba, hogy több mint egy focipálya. nem értek ennyire a fizikához, de nagyon-nagyon leegyszerűsítve akkor vegyük úgy, hogy 200-ról százra kellett lassítania legyen a szüks. féktáv mondjuk 60m.

nomármost ez 3 kamion távolság. ha a külsőben megyek és 3 kamion távolságon belül látok egy autót, akkor nem megyek ki. annyit azért lehet látni, hogy nagyobb tempóval közeledik mint az én saját sebességem.. szerintem. innen kezdve az olcsó autós a hibás

a másik fele viszont. ha a kettő kocsi között 60m volt amikor a külsőből bevágott, akkor 200-as tempóval sec-perc alatt odaért a gazdag Jürgen, tehát leginkább azt tudom elképzelni, hogy a Veyron telibekapja az olcsó János fenekét, ha csak nem próbál a Veyron egy jobbra-rántom-kikerülöm majd vissza-balra-rántom, hogy a kamiont is elkerüljem dolgot csinálni.. így talán elképzhelhető, hogy a kettő közé "szorul".

a nagyon kis távolság miatt inkább olcsó Jancsit nevezném hibásnak, persze azt leszámítva, hogy mennyire okés ilyen forgalomban 200-zal vagy afölött menni..

+ gyanítom nagyon sok infot nem is tudunk és talán 200 felett ment jóval..

hirtelen ennyi :)

magilla 2010.10.04. 17:12:54

egyre jobbak az írások megint,rossz az idő és unatkoztok? esetleg már nem bértolnokok írnak...mindegy is.grat! amúgy nyilván meg van a prekoncepció .ugyan az mintha motorosbaleset lenne,csak a "vejronos" lehet a bűnös.

s.p. 2010.10.04. 17:13:12

@ave: a németeknél simán büntetnek, ha nem tartasz megfelelő követési távolságot. Tök mindegy, hogy 100 vagy 130 a sebesség. Nálunk is vannak olyan szakaszok, ahol lehet méricskélni, hogy tartunk-e megfelelő követési távolságot. Hát nem soknak sikerül...

Globetrotter2014 2010.10.04. 17:17:06

@joccccc: nem ez pont fordítva van. Többnyire a 3 sávos van lekrolátozva 120re, és a kétsávosok korlátlanok. Gondolom azért hogy amikor összemegy, ne özönljön annyi autó a 2 sávra, hogy a pálya magától beálljon...

Globetrotter2014 2010.10.04. 17:19:15

@psico: szerintem akkor igaz ha mindkét jármű egy sűvban van. Ha sávot váltasz elveszted ezen előnyödet.

Ismerve a Bugatti képességeit, nagyon ki kellett eléje vágni.

ziza133 2010.10.04. 17:19:24

@psico:
Egyertelmu: a mazsola volt a hibas aki kivagott csiga tempoban a veyron ele. Rohadjon meg az ilyen!!
@psico: erre nem tudsz keszulni. Mesz belsoben, majd fektavon belul kivagnad eled -100km/h-val. Mi a picsat tudsz csinalni? Semmit.

játékolajtartályhajókajütajtóhajtogató 2010.10.04. 17:19:48

Nem jó a vita. A felelőst a kiválasztott nép tagjainak tulajdonában lévő biztosító majd megtalálja. HANEM MI A TÖKÖM 400000.- OJRÓ EGY TÖRÖTT FÉLTENGELYEN (NÉMI FUTÓMŰ KÁLÓVAL), 2 SÁRVÉDŐN, EGY LÖKŐSÖN ÉS KÉT OLDALI KÖDÖLÉSEN? TÉTELESEN!

sgarde 2010.10.04. 17:20:40

Rozsdásodott a Bugatti eleje és a fazon ezt találta ki, hogy megcsináltassa Casco-ra... ;)
Jó lenne picit többet tudni a véleményezéshez (meg kíváncsiságból is).

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2010.10.04. 17:22:02

És még a Csikós kesereg itten pár százezer forinton a Pobedájára... ;o)

Globetrotter2014 2010.10.04. 17:22:24

Egyébbként 200mk nem egy nagy ördöngősség, de normál autóval a határon van. Mi rendeszresen átvágunk a németeken, és ahol lehet ott megyünk is. De ritkán vezetek gyorsabban 160nál és akkor is inkább azért mert ennyi a belső sáv sebessége. De 190 fölé nem szivesen megyek. És ha pl kamiont érek be ösztönösen is lassítok, mert nem lehet tudni...

BMW /// 2010.10.04. 17:24:16

Sajnos a magyarországi sztrádákon is sok a balfék aki csak úgy kijön és aztan fel van háborodva..

A gyorsabb autót el kell engedni utana lehet 110-el erőlködni a belsőben.

Beaver100 2010.10.04. 17:26:38

A tulaj valoszinuleg sz@rik a Cascora egy nagyott kifizeti zsebbol es halad tovabb

Inner Circle 2010.10.04. 17:30:35

Ommm gondolatmenetét folytatva, a Veyron csak az egzotikumot szolgáltatja, egyébként behelyettesíthető szinte bármilyen autóval, hiszen a végzetesen alulmotorizáltak kivételével az új autók jó része képes 200 km/h körüli tempóra. Viszont bármely más autó valószínűleg nem tudott volna még ennyire sem lefékezni - amely esetben nem egy relatív enyhén sérült Veyronról szóló cikk járná be a világsajtót, hanem a napi X súlyos v. halálos Autobahn-baleset lenne X+1, és nem is érdekelne senkit.

s.p. 2010.10.04. 17:31:57

@malenykij polgar: Mit nem értesz? Mész belül, a másik kirakja az indexet és ha nem vagy féktávon belül, akkor ki is jön. Neked meg lassítani kell, beállni az előírt követési távolságra.

GYUSZI BACSl · http://special.blog.hu 2010.10.04. 17:37:41

nem hiszem, hogy túl sok cég vállal casco-t egy Veyronra

vagy olyan díj mellett, amivel már nem éri meg

pet77 2010.10.04. 17:44:40

Majdnem megsajnáltam szegény veyronost...
Biztos nem volt ideje elolvasni az előtte haladó autó hátulján a feliratot:
"Bocsánat, hogy ilyen közel megyek ön előtt."

dr. trafik nomac 2010.10.04. 17:45:26

Az indexet midnenki elfelejti - tipikus magyar szokas - ? Ha idoben indexel, akkor 200-rol nem lehet prpobelma lassitani, ha nem akkor meg egy hulye, Sajnos elem is jottek ki 200-nal, fekezni sem nagyon votl idom csak elrantani a kormanyt, az autopalya szalagkorlatot eppenhogy nem eritettem, a motortarto bakk elotort, ennyi, mentem tovabb, a hulyekkel nem lehet mit kezdeni, de ha mindenki 30-al megy akkor, ilyen nem lesz, ha meg autonk sem lesz, akkor meg plane nem.

dr. trafik nomac 2010.10.04. 17:47:03

Az indexet midnenki elfelejti - tipikus magyar szokas - ? Ha idoben indexel, akkor 200-rol nem lehet prpobelma lassitani, ha nem akkor meg egy hulye, Sajnos elem is jottek ki 200-nal, fekezni sem nagyon votl idom csak elrantani a kormanyt, az autopalya szalagkorlatot eppenhogy nem eritettem, a motortarto bakk elotort, ennyi, mentem tovabb, a hulyekkel nem lehet mit kezdeni, de ha mindenki 30-al megy akkor, ilyen nem lesz, ha meg autonk sem lesz, akkor meg plane nem.

Hurri Kán 2010.10.04. 17:50:18

@s.p.: a jogsidat te céllövöldében lőtted?
Segítek: sávváltás esetén mindig annak van előnye, aki a haladási irányán nem változtat (egyenesen megy). Tehát a sávváltást végrehajtónak kell körültekintőbbnek lenni.

Térspecialista 2010.10.04. 17:50:22

A vejronosnak igaza van, csak ráb@szott, hogy nem H1-el volt...az ilyen mazsolákra a belső sávban lőni tudnék.
Az meg más kérdés, hogy 110 milláért akár kézzel újra faragom a jobb elejét! (még acélból is...)

Globetrotter2014 2010.10.04. 17:56:17

@s.p.: szerintem is így van hogy akkor vátlhatsz sávot ha nem kényszeríted fékezésre a MELLETTED mögötted haladót. Aki kivág elém és még fel is tart (többnyire kamionok), azt nehezen védi a kressz. Szerintem ez a 130 feletti szabály olyan mint a téligumis, tág értelmezésre ad lehetőséget....

Izomagyu 2010.10.04. 17:56:48

Az a szerencsétlen idegbeteg marha, volt miniszterelnökünk a hibás. Hogy is hívják?

Ubul a vírus:D 2010.10.04. 17:58:28

tóttezsvír, te baromi nagy tévedésben élsz, az hogy korlátozás nélkül lehet gyúrni az autobahnon az egy dolog, de mindenhol 130 a javasolt és aki ezt túllépve okoz balesetet azt kurva keményen megbasszák a krautok, mert akkor már más elbírálás alá esik. És nyugodj meg 200 kurva drámai minden autóban, pláne egy olyanban ahol gyakorlatilag az aszfalttal megegyező magasságon ül a segged.
Különben meg azt mondom basszák meg a szarrátöredezett 60 éves autópályáikat, van nem kevés olyan rész ami kb a csehek vesekődaraboló útjaihoz hasonlít.

A veyron meg egy túlárazott gusztustalan szar átcímkézett foswágen, amit jó sváb szokás szerint tökéletesen sikerült elbaszniuk a nagyokos németeknek a régi önmagához képest. Mert még mindig azt hiszik magukról hoy tudnak autót gyártani.

Globetrotter2014 2010.10.04. 18:01:15

www.verkehrslexikon.de/Module/RichtGeschwindigkeit.php

Eszerint az eset egyedi körülményeitől függően részleges felelősséget állapíthatNAK meg.

Beaver100 2010.10.04. 18:03:47

Ubul a virus:D----ved be a gyogyszeredet mert nagyon beindultal

Globetrotter2014 2010.10.04. 18:03:47

@Ubul a vírus:D: a stílus maga az ember. 200km/h pedig "kurvára" nem drámai hidd el. Legalábbis 190 (GPS szerint) nagyon nem az. Csak jobban kell fogyelni, személy szerint nem is szeretem sokáig tartani, (többnyire az első kiállási lehetőségig) de igyekszem nem feltartani a mögöttem jövőket...

hatesz 2010.10.04. 18:07:41

Srácok, az a baj, hogy magyar szemmel és nulla német autópályás tapaszralattal irkáltok okosakat.
Ugyanis a külsö sávban ha az autó balra indexel és még nem vagy mellette, akkor be kell engedned! És erre mindenki fel van készülve, nincs is levillogás meg egyéb szép magyar szokás, mert azt kegyetlenül büntetik a zsaruk.

Kacorka 2010.10.04. 18:08:02

Túl sok a 200.

Túlzott figyelmet igényel attól is aki hátulról jön, attól is aki a tükörbe nézeget. Hosszú távon, órákon keresztül biztosan.

Jó a dolog a menés, értem én, de vannak dolgok amiről le kéne mondani, vagy nem kell lemondani, de ki kell menni a Nordschleife-ra. Mert leszarom, hogy a csávónak mennyibe kerül, de ha vki ottmarad azt nem tudja senki megfizetni.

Azért az is megér egy gondolatfutamot, hogy ha a biztosító 130 felett, ha jól értem már valamilyen felelősségi közrehatást kalkulál a biztosított részéről a kárban, addig ez a felelősség a szabálysértési részről nem kerül értékelésre. Érdekes kérdés.

Fiziqs (törölt) 2010.10.04. 18:08:50

" földhöz lapult Veyron sebességét akár még nehéz is lehet megsaccolni, kellő rutin nélkül. "

Kedves cikkíró, a sebesség meghatározása mégis miféle kapcsolatban áll egy háromdimenziós tárgy harmadik dimenzióbeli kiterjedésének egy másikhoz való viszonyában, amikor egymáshoz képest -kis egyszerásítéssel- csak egydimenziós vonalon haladnak? Kérem világosítson fel, mert nem értem.

desigo 2010.10.04. 18:09:30

A tulaj nem fog szenvedni javítással.
Vesz egy vadi újat...

Anhidrid 2010.10.04. 18:12:08

Rosszul látom, vagy tényleg ki van emelkedve a hátsó szárny, ami mellesleg 220-nál emelkedik ki?

Térspecialista 2010.10.04. 18:15:47

@ZF2: Tehát most már tudjuk, hogy van GPS-ed, és 190-et megy a vasad...csúcs vagy, istenkirály!

Érdekes 2010.10.04. 18:18:05

@s.p.: Mégis, mi az isten köze van ennek a szituhoz a követési távolságnak???????Kb annyi, mint az OLAJSZINTNEK baz.Ilyen hülyeséget beleszőni...

Egyébként nagyon gyanús, h a mazsola a bűnös, ha nincs konkrét felvétel és adatok az esetről.Ha pedig szkeptikusosat szeretnénk játszani, akkor bármelyik lehet a bűnös.Mazsola mert nem mérte fel, a tükörben közeledő sebességét és kivágott elé.A gazdagpisti meg azért, mert egy 2 sávoson rosszul megválasztott sebesség mellett még, nem is figyelte normálisan a forgalmat, és nem számított a mazsolára, aki ebben az esetben mondjuk még féktávon kívül vágott be a belső sávba.

Jó vitát.A szomszéd nő hajszínét azért ne keverd bele.

tükörfúró 2010.10.04. 18:19:46

Kétszáz? És az sok?
Ez ilyen moszkvában moszkvicsokat jellegű hír kb.

Ommm-al meg én nemtom mi van... sok lett a Corgoň?
1. 200ról nyilván NEM állóra kell fékezni, először is!!!!

2. Nyilvánvaló, csak annyira kell fékezni, hogy ne menjen a mondjuk 130al "csorgó" csodacsapatnak, (kint a kamion sem 80al kúszik) tehát egy laza -70es padlófékes lassítás.

3. Na az nem "focipályányi", és nem abszolut értékben kell mérni(!!!!!), merthogy amig fékezel, nem egy álló akadályhoz közeledsz, hanem mennek százharminccal ők is!!
Püff.

4. Továbbá a kettő között elférek-nél nem egyszerűbb ilyenkor a leállósáv mondjuk? Már ha csak 2sáv lenne.
Ami korlátozás nélküli szakaszokon szerintem nem igy van!!!! (lehet van olyan is, én még nem láttam)

Tehát a kamion életszerűen kint poshad a szélsőben, aki előzi, megy bent középen, a nagyfiuk meg a belsőben haladnak, nem ritkán a műszaki korlát (250) közelében.
Csak akkor húzódva le, ha jön valami igazán komoly, ami röhögve átlépi a 300at is (ha akarja).

Merthogy ott a pálya BIZTONSÁGOSAN alkalmas minderre, ugy van megépítve.
Mindezek után postot csnálni egy ilyen ostoba hanguletkeltő butaságbol..áhh.

Térspecialista 2010.10.04. 18:24:41

@tükörfúró: A pálya alkalmasságáról vitatkoznék, bár tudom ez bántja a németimádókat, de az igazság az, hogy a "komcsik" különb pályát építettek itthon, mint a német pályák állapota manapság...olyanok mint az M7-es régen.

tükörfúró 2010.10.04. 18:31:16

@Térspecialista: Lehet, hogy vannak elhanyagoltabb szakaszok, ahol nagyon időszerű lenne már a teljes felújítás, ezt aláírom.

De a hazai M7hez hasonlítani, ahol a végén már 5-8centis (!!) elmozdulásokkal tarkított lépcsőn kellet volna 130al közlekedni...

áhh..

Phrascarica 2010.10.04. 18:32:03

@játékolajtartályhajókajütajtóhajtogató: "MI A TÖKÖM 400000.- OJRÓ"
szerintem benne van az értékcsökkenés is ami lehet olyan 300000.-OJRO

donphobos 2010.10.04. 18:39:43

Fogalmam sincs hogy az A3 ezen szakasza hány sávos. Ha 2 csak akkor itt bizony felelőtlen száguldás okozta a törést. Ha feloldják a korlátozást egy szakaszon az nem jelenti azt hogy a belső sáv üres lesz. Simán kijönnek (vagy inkább be) a külső sávból. Amikor én autóztam Németországban akkor elég rövid távról is behúzták elém a kocsit a polgárok. Alighanem az volt a vezérfonal hogy az figyeljen nagyon aki gyorsan hajt. Van benne igazság.

Nem lehet tudni hogy mekkora távolságból mentek ki elé, nem lehet tudni elég sok részletet ami döntő lehet. Például a tulaj sofőri képességei is ismeretlenek. Driving god vagy driving dog?

Mondhatnám hogy kár a gépért, de ez is csak egy gépjármű, manapság ez már fogyasztási cikk. Csak úgy köpi ki magából a sor...

karlmann 2010.10.04. 18:44:10

@malenykij polgar:
Persze, ez csak találgatás, de a normális az, hogy ilyenkor fékezel és próbálod elkerülni a bajt. Nem hajtasz közéjük, mert akkor sanszos, hogy mindkettőnek nekimész, ahogy történt. Arról nem szólva, hogy mivel az egyik résztvevő kamion, van rá esély, hogy vagy beletapos az aszfaltba, vagy keresztbe fordul, esetleg felborul.

Wonder Deer Hunter 2010.10.04. 18:49:57

Ennyi pénzből M.O.-n még a Casco is felköhögne egy kis lóvét, hogy oda is kerülhessen a zsebekbe... Az autó viszont így maradna... az tuti...

robian 2010.10.04. 18:50:40

szegény német Kunio, azaz Kurt gyorsba dobjunk össze neki egy ...

min 2010.10.04. 18:52:51

Stuttgarti, müncheni autópályán végig kint van a 130-as tábla ami ugye nem az ajánlottat jelenti hanem a megengedettet.

Humberto (törölt) 2010.10.04. 18:55:04

Kérdés, hogy mennyivel jöttek ki elé. Nem mindegy, hogy 200-ról 150-re vagy 100-ra kell hirtelen lefékezni.
Bár a németekre nem igazán jellemző, hogy tökölődnének a pályán, ott még a kalapos papák is tartják a 130-at...

___chm___ 2010.10.04. 19:04:09

aztán lehet csak anyni volt mint velem multkor: m7 balatonról fel, pálya 3 sáv, fehérvár környéke. 170 körül gurultam belső sávban (tudom dádá) mikoris valami faszparaszt felgurult a felhajtóról 3 sávon keresztül elém kb 10 méter alatt... centiken múlt h nem menetem bele a előttem 3.belső sávban 80nal közlekedő idiótába. mellesleg az sem volt épp indokolt h bevágódjon a belsőbe, mert kint ugyan voltak, de 10 mpet kibírt volna míg elmegyek mellette... duda villogás, mikor lement és mellé értem meg értetlenül nézett h mivan... iylent nem szabadna pályára engedni

BMW /// 2010.10.04. 19:10:17

Én valahogy kötelezővé vagy legalább ajánlottá tenném hogy a tanuló vezetők kicsit mehessenek sztrádán mert amit egy-két ember művel ott az nem normális.Legalább 100-120-al menjen hogy egy kicsit más dolog is érje mint 30-al végigmenni a városban.

Elém is mindig bevágnak vagy folyamatosan megy belül 110-el aztán ha messziről rávillantok egyet akkor meg van sértődve teljesen. Nem értik meg sokan hogy vannak emberek akik tudnak 130-al menni vagy többel és azokat el kell engedni,aztán lehet előzni.

LongJohnHolmes 2010.10.04. 19:10:41

@Térspecialista: Bicaja van, nincs rajta sebességmérő, Mit gondolsz miért áll ki az első pihenőnél? Pihenni :)

Globetrotter2014 2010.10.04. 19:10:43

@s.p.: még egyszer, a követési táv csak azonos sévban közlekedőkre vonatkozik...

EzSemEnVagyok 2010.10.04. 19:11:56

@tükörfúró: A 3-dik pontban nagy igazsag van. Egyenletes lassulast feltetelezve 1.58 masodperc illetve 72 meter kell a 200-rol 130-ra valo lassitashoz. Ezalatt a 130-cal cammogo kollega 56 meterrel jut messzebb. Tehat kb 14 meter kulonbseg eseten mar nem fognak koccanni.

Adjunk ehhez egy masodperc reakcioidot, ami alatt 19 meterrel fogyott a lassu ill. gyors auto kozotti tavolsag (merthogy 55 m/s es 36 m/s). Tehat a 33 meter tavolsagnak kell belegondolni, hogy esetleg ideje fekezni. Mindenki eldontheti, hogy ez sok vagy keves.

(Ha a lassu kollega csak 100-zal elozott, akkor adjunk hozza 9 metert a fent kiszamoltakhoz.)

SolymosD 2010.10.04. 19:13:51

Én úgy emlékszem ahol nincs korlátozás ott legalább oldalanként 3 sáv van... tehát nem áll a sztori...

Vagy az a 200 nem 300 volt inkább? Mert 200-ról nem tudom elképzelni hogy ne bírjon megállni, ha nem pont előtte vágott ki, de 200 nál meg már nem tudnék becélozni egy dömper és egy suzuki közé... ami mondjuk megy 80-al... ha tényleg annyira közel van.

Szóval nem kerek a történet.

Globetrotter2014 2010.10.04. 19:14:49

@tükörfúró: ez a biztonságos dolgo marhaság. A hozzászólásodból az süt hogy életben nem mentél még a németeknél. Speciel néhány helyen bármeiyl európai pálya (beleértve a mgyarokat is) jobb, igaz kb 4-5 éve beehúztak és nagy felújítsokba kezdtek. De semmivel sem jobb utakon, semmivel sem jobb autók sokkal gyorsabban mennek mint máshol. Csak valahogy alkalmasabbak az autósok...

tükörfúró 2010.10.04. 19:16:09

@___chm___: nem tul életszerű, hogy 80alatt mentek mind2 külsőben tehát neki 80al egyenesen oda kellett bevágódni....

Egyébként az ilyen, az nálam a zebra előtt másiksávba átrántom kategória, meg a többi hasonló, ami már nem ejnyebejnye, szabálysértő, dehát ő is ember, satöbbi, hanem a "szándékos közuti veszélyeztetés büncselekménye" cimszó alatt fut.

ZON 2010.10.04. 19:16:33

Motorról ült át a Veyronra, "simán elférek közöttük"

lacza87 (törölt) 2010.10.04. 19:17:11

@gyvy: Villogást, oktatást szerintem kizárhatjuk, régóta konzekvensen és keményen büntetik.

Phrascarica 2010.10.04. 19:20:44

@ZON: igen 400 km/h-nál már eléggé csőszerű a látásmód :)

Bubek 2010.10.04. 19:28:36

Én nem tudom a németeknél hogy is van a KRESZ, de nálunk - és szerintem akkor náluk is - a minket előzőnek elsőbbsége van vellem szemben, ha én is előzni akarok. A belső sáv pedig előzésre van....ha meg nem használom az irányjelzőt, akkoor ne sodálkozzanak, hogy senki sem számít arra, hogy épp kamionnt akarok előzni.
Hasonló ugyanis történt velem is. Előzöm a kamiont követő micrát és a kamiont - elég nagy sebességkülönbséggel :-) - egyszer csak micra, hopp! se index, se semmi, kijön.Na ez volt az első eset, hogy kiderült, a merivában k. jó fék van és a leálló felé húzódva sikerült elkerülni a bajt centikre a kamion vége előtt...de aki nem néz a tükörbe, az indexeljen, aki nem indexel az nézzen tükörbe, mert aki egyiket sem csinálja az megdöglik ! Ezt sokan nem fogják fel.Lehetne már a fékező és egyéb cerkófautómatikák után végre automata irányjelző, arra sokkal nagyobb szükség lenne :-) Főleg kisautók és BMW-k esetében :-D A gázpedált nyomni hosszú órákon át, a kormányt tekergetni sokkal fárasztóbb, mint indexelni, mégis mindíg az irányjelző marad le...

tükörfúró 2010.10.04. 19:32:47

@ZF2: Nem kell a maszlag, többször vezettem odakint, mentem utasként is, rengeteg csodálatos, és néhány egészen a hazaira emlékezetető csapnivaló utat láttunk..

Az tény, nem jártam be keresztbe kasul az egész autobahn-t (picit sok lenne a jóból:))

A sofőr dolog meg fordítva van, nem ott superalkalmasak, nem mindenki sumáááher ott sem, hanem itt van valami elképesztő szintű sötétség-gyökérség-alkalmatlanság.

lwl (törölt) 2010.10.04. 19:41:05

@malenykij polgar: Pontosan meg van szabva, mennyi a plafon tullepett ajanlott sebesseg eseten az onresznel: casco-nal 70%, kgfb-nel pedig 25%. Persze csak akkor, ha a szakertoi velemeny nem tamasztja ala, hogy a baleset 130cal is elkerulhetetlen lett volna.

MIKE 650 2010.10.04. 19:47:43

Szerintem a Veyronos nem tudta fizetni az autó részleteit és gondolták "lebiztosítózzák kaszkóra" a gépsákányt! :-)))

Globetrotter2014 2010.10.04. 19:48:25

@tükörfúró: nekem az alábbi volt a tapasztalatom: franciák, belgák hollandok: aludt tej, nem figyelnek másra, mennek a 120 (B/NL) illetve 130as (F) tempójukkal (mert azt tanulták), akár feloldották a korlátot akár le van korlátozva 100ra. Nem néznek ki fejükből hogy mi történik körülöttük. Télen nyárigumival, NL esetén az egész ház felpakolva egy utánfutóra. Másik rossz véglet K-EU, főleg a románok. Agresszív és szociopata, ha netán egy jobb autója vagy helyismerete van, visszaél vele. Pár éve a 4-es út jó pélűdja volt. A németek ehhez képest a jó kompromisszum. Az emberek többsége jól vezet, odafigyel és tudja hogy vannak gyorsabbak. Kevés manapság az NDK-n szocializált, "nekem jogom van a belső sávban 110zel cammogni" sofőr. A villogás sem gyakori, de nem a villogást büntetik, hanem a rátapadást (féktáv be nem tartása) amivel ki tudják szabni a bírságot a nötigungra. De ugyanígy büntetnek a belső sávban kóválygókra is, a középső sávból ki nem szálló, de másokat nem akadályozót is figyelmeztetik, és ezt TVben is szokták mutatni...

nortonvincent 2010.10.04. 19:50:51

ommmm
en klikkeltem,szoval hoztam a nezetseget,ezzel meg is lennek :-)

A temahoz nem tudok erdemben szolni,meg egy helyszinelo rendornek is legalabb 2 oras munka lenne,megfejteni azt aki kevesbe hibazott

Globetrotter2014 2010.10.04. 19:52:57

Viszont látom, az MTI hírei továbbra is a béka segge alatt, ostoba felszínes és a táméhoz nem értő cikkek. Egy normális íjságíró kicsit utánanéuett volna, mielőtt papírra veti gondoaltati (ill lefordítja a cikket)...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.04. 19:53:48

Valszeg mind a kettő hibás, illetve gondolom, hogy a yard ott kint nem túl elnéző... :S

juliusbond 2010.10.04. 20:03:06

VW Bora 1.9 PDTDI simán viszi a 200-at. Megállni persze nem tudna :)

Luighi 2010.10.04. 20:04:10

A németeknél is ilyen sikeres a BODZÁZÁS? Fussa Veyronra? Adóellenőrzést neki!
És azt is keményen megnézni hol vette a pappppppírt libájér!

Jogsit örökre elvenni! Roncsot elkobozni, árverezni! :)

A többit klasszul megírtátok: pár szir szar 110M!, 200-100(130)-ra fékezés...

lutria 2010.10.04. 20:04:44

Kiváncsi lennék hogy annak a sárga Lamborghinisnek aki tavaly a nagy száguldozás közepette felborított egy másik autót Csepelen,volt-e arca hogy a biztosítóhoz forduljon a saját kára kifizetéséért?Ha igen,a biztosító vajon mit válaszolt?

gmower (törölt) 2010.10.04. 20:05:42

"Továbbá a kettő között elférek-nél nem egyszerűbb ilyenkor a leállósáv mondjuk? Már ha csak 2sáv lenne.
Ami korlátozás nélküli szakaszokon szerintem nem igy van!!!! (lehet van olyan is, én még nem láttam)

Tehát a kamion életszerűen kint poshad a szélsőben, aki előzi, megy bent középen, a nagyfiuk meg a belsőben haladnak, nem ritkán a műszaki korlát (250) közelében.
Csak akkor húzódva le, ha jön valami igazán komoly, ami röhögve átlépi a 300at is (ha akarja).

Merthogy ott a pálya BIZTONSÁGOSAN alkalmas minderre, ugy van megépítve.
Mindezek után postot csnálni egy ilyen ostoba hanguletkeltő butaságbol..áhh."

Ezt a sok baromságot honnan szedi sok ember? Németországban sincs ám kolbászból az autópályakorlát... Először is az autópályák nagy része ugyanúgy kétsávos, mint nálunk, de attól még nincs sebességkorlátozás. Sebességkorlát (sok esetben időkorláttal, csak csúcsidőben) nagyobb városok közelében van, ahol általában több a sáv is, vagy olyan helyeken, ahol rossz az út (a magyar autópályák meglepően jó minőségű aszfalttal rendelkeznek, bár itt a híddilatációk sosem sikerülnek, és a víz is könnyen elviszi...), esetleg szűkebb az ív. Egyébként pont a többsávos autópályákon veszélyesebb nagyobb tempót engedni, a kétsávosokon sokkal kevesebb dologra kell figyelni, ezért biztonságosabb ott gyorsabban menni. Azon se lepődjön meg senki, ha arra jár (mert akik ilyeneket írkáltak, tuti nem voltak még a közelében sem ny-eu autópályának), hogy vannak szakaszok, ahol még leálósáv sincs. Mondjuk a németeknél nem tudom miért hiányzik pár helyen, Svájcban általában a meglehetősen zord földrajzi viszonyok miatt spórolják ki. Aztán még a kihajtók rövidségén tud meglepődni a jó magyar ember, ha 160-al váltasz át a sáv kezdetén, bizony nem biztos, hogy sikerülni fog a hajtűkanyar a végén, ilyen magyar pályán elképzelhetetlen. Elég idegesítő is, hogy többen már a külsőben kezdenek fékezni, mielőtt ráhajtanának a kihatóra... Nálunk valszeg azért több a baleset, mert még mindig nagyon kevés az autópálya, több ezek közül már nagyon túlzsúfolt (főleg Pest környékén, mert ugye ide kell befusson az összes, na meg az M7 szezonban), még a kultúrája sincs igazán kialakulva (nem volt rá idő, az autópark meg hirtelen változott nyugati szintre), valamint a rendőrök sem képesek a sebbességmérésen kívül másra, vagyis nincs balesetmegelőzés.

Hogy a poszthoz is szóljak: figyelmetlen úrvezető + nem éppen defenzíven vezető versenyző = nagy kár. Én egyébéknt 110 milláért szívesen vállalom, hogy atomonként rakom vissza a levált alkatrészeket :)

uff68 2010.10.04. 20:07:24

@davez: Tessenek kiszámítani a reakcióidő alatt megtett távolságot is... egy jó reakcióidő és a döntés ideje legyen együtt mondjuk 1,5 sec. Az hirtelen kb. 80 m. Ha ehhez hozzáadjuk a féktávot, akkor már 150 m körül járunk...

remélemeztbeveszi 2010.10.04. 20:07:38

Azt olvastam itt:www.taxi-heute.de/nachricht/news.php?id=63375 , és máshol is, hogy a 130 feletti viszonylag magas sebesség esetén a "vétlen" fél is részben vétkes féllé válik, nagyjából a bíróság dönt ennek mértékéről. Gondolom fontos, mekkora a kár, és milyen természetű.
A cikket pedig több oldalon is olvasva azt írják, hogy a tulajdonos saccolta a kárt. A nevét persze nem említik, de lehet, hogy valamelyik ősét Baron von Münchausen-nek hívták. A 400 ezer € kissé soknak tűnik.

gnme 2010.10.04. 20:08:58

@ZF2: a kétszáz tényleg nem sebesség annak, aki hozzá van szokva a sebességhez. (és elég mély zsebe van egy olyan autóhoz ami röhögve kiköhögi ezt a tartományt)

Én pl. a magyar M3-on is kétszázzal járok. Hátárátmenetben. Limesz. :-) Egy dobló teherautóval. Nyolcszelepes. :-)

De mikor pl. vittem ki kötélcsévélőket északra, a belső sávban közel kétszázzal mentem a 120-as ducato-val is. Visszafelé üresen meg amit bírt. Nagyjából leszartam mindent, nem lelkiismereti kérdést csináltam abból, hogy három-négy órával előbb érek fel. Lenyomtam a pedált és felvettema pókerarcot.

Lelkizni csak itt szoktak b+ de ezerrel. Mindenen b+. Ha leszarja a légy az abroszt már az ombuucc'man ott figyel, ki csapta le a legyet (!)

Csíkot is végnélkül ba*tatják, hogy adja el a Pontont. Mert a kisnyúl szőrös és nem borotválkozik. Mér adná el b+? Hát ő ezt szeretné (!) .. persze ezt nálunk nehéz megérteni.
Tartottam a nagy követési távot, de semmi más.
Én szeretem a sebességet. Szvsz egy C Klasse-nál nagyob testű autóban a kétszázas "álom" sebesség csak egy érték a skálán.

Globetrotter2014 2010.10.04. 20:10:44

Azért fogja mér fel az össze sszerencsétlen dorid: a NÉMETEKNÉL NEM KÖZLEKEDÉSI KIHÁGÁS A 200 km/h. HA nem agresszívkodott, lehet hogy semmilyen felelősséget nem fognak megállapítani neki. És igen ha van cascoja (amit felételezek), akor fizetni fog. Én is vezettem már új ferkát, volt rajta Casco, alá is iratáák velem, 10000 ajró volt az önrész. És kb ez a lökhárótócsere díja lehet. Nem is öörködtem vele, mentem szépen 100zal roszágítón mint a kisanygal és úgy fostam aparkolóvól kiálláskor mint amikor először ültem be a caládi verda kormánya mögé friss jogsival...

demagofób 2010.10.04. 20:11:48

@gyvy: "Csak ha mindkettő oktatni akar, tegyük fel, hátulról jövő csak villog, elöl haladó azért se gyorsít, akkor mi van? "

Hahó, ez Németországban történt, nem itthon!

s.p. 2010.10.04. 20:16:26

@ZF2: pontosan. viszont, ha bejön a te sávodba, akkor azonos sávban haladtok...

s.p. 2010.10.04. 20:18:26

@Érdekes: te több névvel is kommentelsz? a csaj hajszíne csak akkor számít, ha 200 mész a belsősávban és éppen pipáztatod, miközben valaki előz egy kamiont. ááááá, még akkor sem.

Globetrotter2014 2010.10.04. 20:20:29

@s.p.: amit írsz az eleve nem jöhet(ne) létre: nem az előzendő válthat sávot, mivel azzal lassításra kényszerítene, amit nem szabad neki. A nem előtted lévőre pedig nem kell féktávot tartanod, mivel különben nem előzhentél le senkit...

s.p. 2010.10.04. 20:21:46

@Érdekes: te több névvel is kommentesz itt, igaz? a szomszéd csajszi akkor jön képbe, ha éppen őt pipáztatod, miközben 200-zal mész a belsősávban és bejön eléd valaki...

manamana67 2010.10.04. 20:22:11

@min:
"Stuttgarti, müncheni autópályán végig kint van a 130-as tábla ami ugye nem az ajánlottat jelenti hanem a megengedettet."

Nem tudom mikor jártál arra - talán álmodban - de nincs 130-as tábla végig.

Ulm és Hohenstadt(ott válik ketté az autópálya, egy hegyet kerül jobbról és balról) között kétsávos és forgalomtól függõ korlátozás van. Kevés forgalom meg egyéb normál esetben NINCS korlátozás.

Menjünk tovább Stuttgart felé, ott végig három sáv van eleve, pár kilómetertõl eltekintve itt sincs korlátozás.

"joccccc 2010.10.04. 16:45:03
Ha jól értem két sáv volt összesen. Ha jól rémlik, ahol csak 2 sáv van irányonként az Autobahnon ott 120-as tábla is szokott lenni... Innentől egyértelmű. Két sávon nem lehet száguldozni, egyszerűen kevés. Itthon meg ugye szinte minden pálya 2sávos... több is a baleset, mint a 'No Limit' Autobahnon."

Ilyen nincs, ne terjesszük a h*lyeséget.

"Ahol nincs legalább két sáv és leállósáv, az nem Autobahn, legfeljebb Schnellbahn vagy Schnellstrasse."

Szóértés, szóhasználat???? Schnellbahn??

Kraftfahrstraße (umgangssprachlich auch Schnellstraße oder Schnellverkehrsstraße genannt) - autóút.

Amúgy veyron helyett S-Klasse-t, s régit W126 W116.

s.p. 2010.10.04. 20:27:29

@ZF2: értsd már meg, hogy nem magyarországon történt. más szabályok vannak. tudom, hogy csak azt ismered, hogy ott nincs maximális sebesség az autópályán, de ez nem olyan egyszerű. nem azt írom, hogy kivágódik eléd, hanem azt, hogy a német közl.morálban nem a kamiont utolérőnek kell 80-ra lelassítani és megvárni, amíg vagy 30 autó elmegy mellette, hanem a többieknek is kell figyelni és ha valak például előzni akar, akkor igen még a 911-essel is lelassít. de ez nem azt jelenti, hogy satuztatni kell a másikat. ha majd lesz jogsid, akkor menj el oda autóval és majd megérted, miről írkálnak itt többen is.

s.p. 2010.10.04. 20:30:01

@gyvy: nekem nincs jogsim. ezt a hozzászólást is anyukám írja. én csak diktálom. de mostmár mennem kell aludni, vár a kisautóm az ágyban.

Globetrotter2014 2010.10.04. 20:34:53

@s.p.: én töbnyire nem M.o-on vezetek. Az elmúlt 8 év kb 180e km-éből talán 15-20e-et vezettem le Mo-on, úgy 80-at Németoban (NRW, Saarland, Baden-WB és Bayern), a többit meg vegyesen BE, NL, L, I, AT és CH. Nem tapasztaltam ilyet hogy agyon lassítanának, plána 170ről ,mert valaki beszorult. Párszor beszporultam amikor félreálltam gyorsabb elől, amíg el nem fogytak nem jutottam vissza. Azért is inkább hajtok és is, de úy 170 felett már én sem szeretek közlekedni.

Rocko- 2010.10.04. 20:36:24

@karlmann: csak tippelni lehet, nagyon kevés a leírás.
ha a képen szereplő Veyron szenvedett balesetet, akkor ott 2+1 sáv van. 130 felett meg tudtommal a 3+1 sávos szakaszokon engednek.
hogy miért a kettő közt kellett menni? csak arra látott lehetőséget. pl.

Bambano 2010.10.04. 20:38:17

két kiló egy rendesen összerakott vectrában sem egy nagy truváj...

Bambano 2010.10.04. 20:39:58

@Bambano: úgy értem, amíg nincs gáz:)

Sörkálmán 2010.10.04. 20:40:42

Szerintem meg fizessen a biztosító.
Ha meg sajnálta a zsét a cascora, akkor így járt.

gnme 2010.10.04. 20:45:24

@manamana67: igen, ez így van.

Másrészről viszont én Stuttgart környékén be szoktam tartani amit kérnek. Mert tudom, hogy ott nagyon sok hazánk fia (is) él! Az egy közösség, összetartó. Ismerik egymást névről. Együtt buliznak stb.

..megenne a fene ha pont én okoznék balesetet és kinyírnék egy hazánkfiát, mert ökörködök a magas sebességgel.

Az a környék nagyon keményen keletiekkel benépesült. Pl. akik a szerb-horvát háborús önkénys parancsra teljesített mészárlások elől MENEKÜLTEK(!!) arra a környékre. ex jugók. Stb..

Rocko- 2010.10.04. 20:45:26

@játékolajtartályhajókajütajtóhajtogató: szerinted mennyibe kéne kerülne egy 1250 Nm-t elbíró, 250 darabos autó féltengelyének?

Gina Kolada 2010.10.04. 20:45:32

Toltam 260-nal a német pályán. Alig, alig tudtam elérni ezt a sebességet, mert mindig kijött valami 130-140 es bogár elém két kilométerre és már fékezni kellett. 200-zal csak akkor történhet meg ez a baleset, ha hirtelen kijön eléd egy előző faszkalap, aki nem néz tükörbe.

Hurri Kán 2010.10.04. 20:45:55

@lacza87: @demagofób: igen, tudom hogy kint ez ritka, és autópályán büntetik ha valakinek a nyakára mész.
Legvalószínűbb hogy a Veyron ment talán 200+, aki bevágott figyelmetlen volt, a kikerülő manőver nem sikerült. Versenybaleset.

Devil2 2010.10.04. 20:46:49

1. Hogyan állapították meg hogy 200-zal ment? Bemondásra? Féknyom biztosan nem volt.
2. azért aki előzött az is ment minimum 100-zal tehát nem állóra kellett fékezni, csak az ő tempójára de az se jött össze.
3. a Bugattinak a 200-as tempó az picsafüst, nem azért vesz valaki 1000LE-s autót hogy az autópályán sétagaloppozzon vele.
4. német autópályán a 400km/h is teljesen legális lett volna. (Most vagy a németek a hülyék vagy a világ többi nemzete?)

konti10 (törölt) 2010.10.04. 20:50:33

Hát itt a bugecon kívül más marha nem volt. A kamion 90-el megy, a kocsi előzi 140-el. Mégis, mire számított, mikor kiment a pályára? Zöldhullámra?

gmower (törölt) 2010.10.04. 20:55:20

@Devil2: Hát a németek biztos nem hülyék, hiszen akkor nem az övék lenne Európa legerősebb gazdasága...

Yagry 2010.10.04. 21:01:39

Ilyen alacsony kocsiból rossz a kilátás, ezért nem vette észre az előtte menőt időben.

Térspecialista 2010.10.04. 21:06:38

@Rocko-: Mondjuk ezer euró, plusz a lakatosmunka még egy ezres, ezt szorozzuk kettővek az négyezer, tehát 396ezer eurót akarnak keresni szegény csóringeren.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2010.10.04. 21:07:13

Mi a biztos módszeretek annak megállapítására, hogy az autópályán a melletted lévő sávban jó messze mögötted feltűnő autó 200-zal vagy 130-cal megy?
Az autóvezetői vizsga melyik részén oktatják?

manamana67 2010.10.04. 21:07:28

@lwl:
Jó képgyüjtemény.
A mostani építkezés tervérõl is van valamid?

donphobos 2010.10.04. 21:07:48

Jók a kommentek, írjatok még... :-)

cso zsi 2010.10.04. 21:10:00

@Lamborghini: A lapos, gyors jármű ugyanúgy "láthatatlan", mint a keskeny, gyors jármű (speedemoci).
A sportkocsinál elég egy kisebb bukkanó ahhoz, hogy a "földön" ülő sofőr ne lássa, ami előtte történik, míg a "tiszta" úton előzni kívánó autós sem fogja őt látni.
Ha kb 120 méter volt a fékútja a Bugattisnak, és a két jármű között kívánt elhaladni, akkor a "lassú" autós már vagy 5-6 másodperce megkezdte az előzést, és melléért az előzendőnek.
Kb 300 méter, meg a 120, az kis híján fél kilométer.
Milyen autó tükrében, és ki lát el odáig?

manamana67 2010.10.04. 21:12:05

@gnme:

Igen van magyar vendéglõ valahol Ulmból jövet majdnem Stuttgart-nál.

Amúgy üres úton lehet menni kétszáz környékén nyugodtan.

Igaz egyszer éjfél körül egy háromsávos
pályán (Stuttgart- Heilbronn) elsuhantam egy az út szélén álló õz (szarvas; gnu; bölény) mellet, nem láttam pontosan.

õz - gondoltam
barom - gondolta az õz

Érdekes 2010.10.04. 21:14:17

@Daily Shark: Oktatják a visszapillantó tükör használatát előzéskor (ha esetleg nem tűnt volna fel) és az abban "látható" autó sebességének kb megállapítását.
HA JÓÓÓÓ messze van, akkor ki tudsz menni biztonságosan előzni, mert van a belsőbe közlekedőn is fék.Ha már NINCS JÓÓÓÓ messze, akkor sajnos figyelni kell a tükröt 2-3 másodpercig, hogy lásd mennyit haladt ennyi idő aladt.Nyilván ha nem közeledik túlzottan, akkor lehet előzni, ha gyorsan közeledik akkor nem.Vagyis előzhetsz csak beléd száll.Ehhez kell egy kis rutin, egy bizonyos értelmi szint, és 2 szem.Ez a biztos módszer.

TUDOD, A CSIBE 2010.10.04. 21:15:51

Na ma este is sok az okos itt:D

@gnme: "Én pl. a magyar M3-on is kétszázzal járok. Hátárátmenetben. Limesz. :-) Egy dobló teherautóval. Nyolcszelepes. :-)

De mikor pl. vittem ki kötélcsévélőket északra, a belső sávban közel kétszázzal mentem a 120-as ducato-val is. Visszafelé üresen meg amit bírt. Nagyjából leszartam mindent, nem lelkiismereti kérdést csináltam abból, hogy három-négy órával előbb érek fel. Lenyomtam a pedált és felvettema pókerarcot. "

Na ez kész:D ez valami izé' kékfrankos..

Érdekes 2010.10.04. 21:17:40

@s.p.: "te több névvel is kommentesz itt"
Igen, az összes kommentelő én vagyok.Complex Skizofremiában szenvedek :(.Baj?

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2010.10.04. 21:18:05

@Érdekes:
Tegyük fel, hogy az illetőnek, aki kijött előzni, nem volt nagy gyakorlata.
tegyük fel, hogy eddig nem nagyon találkozott olyan autóval, ami 200-zal közeledik hozzá.
Mekkora eséllyel méri fel helyesen ennek a lapos istennyilának a sebességét a tükörből helyesen?

TUDOD, A CSIBE 2010.10.04. 21:20:08

@Daily Shark: Ha nincs nagy gyakorlata ne is előzzön.
Maradjon ott.

gnme 2010.10.04. 21:20:22

@TUDOD, A CSIBE: azt utálom, most izét iszok, . száraz rose-t, már a fa*om szemes gyógyszert is szesszel szedem be (a szemes tápot..)
a szúrós tápot meg .. beszúúúúrom (szó szerint b+)

sosem csinálok lelkiismereti kérdést a sebességből (kivétel erősíti), ezért nem ül be mellém senki (..)

Mrwolf 2010.10.04. 21:23:18

@GYUSZI BACSl: Konkrétan az emlékezetes top gear-es Veyron challange-ben (amikor szarvasgombát fuvaroztak Provance-ból Londonba) Clarkson unalmában hívogatta a biztosítót ,de nem talált olyat aki biztosította volna.

Érdekes 2010.10.04. 21:27:01

@Daily Shark: Én leírtam a véleményem.De csak luftot ütögetünk, mert sokmindent nem tudunk.Szerintem dojcsba nincs olyan ember (aki rajta van a pályán), hogy ne tudná, szoktak ott 200+szal is menni.Ahhoz valami über bauernek kell lenni traktorral

McK (törölt) 2010.10.04. 21:30:50

@s.p.: Súlyosan sötét vagy,öreg.
Ideje lenne fellapozni egy KRESZ könyvet.
Sajnos nincs olyan szerencsénk,hogy neked ne legyen Jogsink.
Méltó vagy névadó ratyi sztárocskádra.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2010.10.04. 21:31:32

Aki 200-zal vagy gyorsabban dönget, annak kell fokozottan vigyázni.
Egyrészt nála minden cselekvés sokkal korlátozottabb, sokkal hosszabb utat tesz meg már csak a reakcióidő alatt is, sokkal hosszabb a fékútja, kisebb a manőverezési lehetősége.
Másrészt a közlekedők nagy része nem számít ilyen sebességű közelítésre, mivel ez azért nem általános. Nálunk meg nem is szabályos, tehát nálunk nem is KELL, hogy számítson rá.
Azaz aki száguldozik, annak mindenképpen nagyobb a felelőssége, már csak a fizikából kifolyólag is.

Rocko- 2010.10.04. 21:35:06

@Ubul a vírus:D: "de mindenhol 130 a javasolt és aki ezt túllépve okoz balesetet azt kurva keményen megbasszák a krautok"
tudod ubulkám jelenleg úgy áll a dolog, h nem balesetet OKOZOTT, hanem SZENVEDETT. rmelem tudod mi a különbség a kettő közt.
"A veyron meg egy túlárazott gusztustalan szar átcímkézett foswágen"
ahahaha, témánál vagyunk. mert hát gondolom cikkszámra leveztve el tudod mutatogatni, hogy melyik alkatrészek egyeznek meg, holott ugyanaz von másik autóban.
GO!

davez 2010.10.04. 21:39:31

@uff68: hát igen, itt is bukik a dolog. nagyon kevés az info ahhoz, hogy tényleges következtetéseket vonjunk le a dologból na. szerintem. szerintem nem csak 200-zal ment na.. talán 200-zal ért közéjük :D

Ubul a vírus:D 2010.10.04. 21:40:24

@Beaver100:
neked meg javasolok egy nyelvi tanfolyamot, de magyar nyelvből, hülyegyerek.
@Rocko-:
kit érdekel mi egyezik meg haver, épp elég hogy konszerntag. Aztán ezzel el is mondtam mindent.

Alir 2010.10.04. 21:42:41

Hello!

Szerintem is nehéz megítélni, ki a hibás valójában, nincs elég információnk. 200-nál elbambulni sem nehéz, valamint az is benne lehet, hogy az elől menő vágott ki értelmetlenül.

Viszont azoknak a hozzászólóknak, akik azzal példálóznak, hogy Mo-n is szédülnek ki 110-zel a belső sávba kamion mögül üzenem, hogy nem biztos, hogy 110 az... Pl. csak azért mert egy kisautóval megy az illető. Bár aláírom, valóban van ilyen, velem is megesett már. A Suzuki Wagon R+ nem egy tipikus tekintélyparancsoló autó... :).

De az is nagyon idegesít, amikor előzök 3-4-5, akármennyi kamiont, jön a magát gyorsabbnak hívő és villog... Persze... majd lassítsak le 140-ről (általában ennyivel megyek, ha pályázom) 90-re és vágjak be a két kamion közé???

Szal csak annyi: figyeljünk már egymásra kicsit a közlekedésben: egyrészt senki elé ne szédüljünk ki 100-zal, másrészt, ha egy szerencsétlen előttünk 140-nel "szuttyog", egy sornyi kamion mellett, akkor ne villogjuk le. Mert mindkét helyzettől csak mindenki ideges lesz...

davez 2010.10.04. 21:42:47

még annyit, hogyha a biztosítók átvizsgálják a dolgot, akkor gyanítom, hogy egy kisebb értékű autónál, mondjuk egy pár éves fauvé golfnál és monnyuk egy merdzsónál hamarabb állapítják meg a közös felelősséget, mint mondjuk egy 3 milliós vs 500 milliós autó esetén :)

Virago_1000 2010.10.04. 21:43:15

ommm: "Hiszen egy kétszázzal közelítő, földhöz lapult Veyron sebességét akár még nehéz is lehet megsaccolni, kellő rutin nélkül."

Na latod, itt van a kutya elasva!!! A Veyronosnak korultekintonek kellett volna lennie, mert az atlagautos nem ezekhez a sebessegekhez szokott. Egyertelmuen az o hibaja.

Ubul a vírus:D 2010.10.04. 21:43:35

@Rocko-:
rokkókám, hülyébb vagy mint elsőre látszik, úgy kell hajtani a pályán is hogy meg kell tudni állni, és a másiknak nem kötelessége fél km-re hátralátni előzés előtt mert valami ökör 2xx km/h val készül felszállni a szaros bugattijával.
A lényeg változatlan, hoy túllépte jóval a javasolt sebességet. Haver asszem te is húzz vissza elemi alsóba szövegértést nyálazni.

miami vice 2010.10.04. 21:44:58

casco bugi?! viccelsz? en talaltam mar el M7 Ford kisputtonyost,mert fektavon belul jott ki,atloktem a masik oldalra(nem volt korlat,csak soveny,szerencsere nem jott senki szembe,)mert a leallosav foglalt volt,200 felett mentem,tehat en voltam a hibas,es orultem,hogy egy betetlap,meg egy sarvedo javitassal megusztam.
ha fektavon belul jon ki akkor leggyel ugyes sok szajhos!

1kutya 2010.10.04. 21:45:56

@Mrwolf: hehehe:)

éppen a múlt héten volt egy összeröfi, amin a lízinges és a biztosítós kollegák tartottak valami főtágítást. a soksok "milyen szolgáltatást nyújtunk" prezisablon között volt egy amire a következő volt írva: ferrarit nem!
miután halkan kuncogtam és ezt szemöldökráncolással díjazták, kénytelen voltam visszakérdezni: Lamborghinit sem? erre nagy csend volt a válasz, mire csakazértis rákérdeztem: De ugye van az a pénz?
a két kollega összenézett és szinte egyszerre mondták: VAN:-DDD

erről ennyit...

Ubul a vírus:D 2010.10.04. 21:46:28

@Alir:
Nem vagy köteles senkinek se lehúzódni sehonnan pláne 140-nel amivel máris a limit felett vagy, onnantól tövig leszophat minden villogó, olyankor szépen lemész 120-ra aztán marha kényelmesen beelőzöd mind a 4 kamiont.

gnme 2010.10.04. 21:49:30

@Ubul a vírus:D: mióta váltottam a konszern autóra én is ezt tapasztalom. (mármint, hogy "típus" az JÓ) ..persze egy unikum az jobb :-D

Szerintem az az oka, hogy ott még a nagy szervezetben több vén fejlesztő (nyugdíj előtt) búvik meg .. és azok nem *art engednek ki a kezük közül.

Esetleg elküldik a végeselem osztálynak is, hogy matematikailag elemezzék az "ő" számításaikat és adjanak színes képeket is.

És el tudom képzelni, hogy a vének által tervezett alkatrészek .. khm.. izé ... hát EZ IGEN FURCSA.. de J.Ó.K. .. éted tesó? NA dobjál be valamit. Úgy megszokásból. Az az igazi (!) :-)

És jobb olyan autóval közlekedni, amiben jó alkatrészek vannak. (nem döglik meg a turbó télen, hat litéé't fogyasztanak nyáron klímával, nem korrodálnak mint az állat, nem csörögnek a hidrotőkék olaj hiányában minden kiba*ott indításkor ..stb.)

lajafix 2010.10.04. 21:50:17

felhős időben, a szürke aszfalton mögöttem messze feltűnő, fekete lapos autót visszapillantóból észre lehet venni egyáltalán? ha sportkocsi akkorlegyen piros sárga vagy fehér. nem álcázó...

Fideszman 2010.10.04. 21:52:19

BMW-t kellett volna vennie azzal megtudott volna állni, egy M6-os 200-ról 40méteren belül megáll és még tolat is 10 métert vissza mindezt 4,8 mp alatt.

Ubul a vírus:D 2010.10.04. 21:52:35

@gnme:
épp ez az hogy baromira nem jó azóta, majd szólj ha felébredtél, és reálisan tudsz gondolkozni.

lwl (törölt) 2010.10.04. 21:53:16

@manamana67: Ott van az is az oldalon:
www.albaufstieg-aichelberg.de/drackenstein/pix/zeitung_1_380.jpg

Kozos 2x3 savos + vasuti sines szakaszt akarnak, 2 alaguttal. A keleti ag le lesz bontva, a nyugatibol meg Landstraße lesz. De csillagaszati osszegbe fog kerulni, a penzugyi hatter sem biztos meg, ugyhogy nem nagyon haladnak.

Ubul a vírus:D 2010.10.04. 21:54:29

@gnme:
vagy inkább ne, tudodmit, inkább rúgj be szokás szerint, hogy ne tudj feküdni kapaszkodás nélkül, úgy neked is jobb, addig is elhiszed hogy boldog vagy.

lajafix 2010.10.04. 21:56:56

'egy M6-os 200-ról 40méteren belül megáll '

százról kell egy nagyon jó autónak minimum 30 méter. az m6nak 200ról kell 100 méter.

gnme 2010.10.04. 21:58:16

@Ubul a vírus:D: sajátomra én azt tudom mondani, hogy jó. A jtd-hez hasonlítanám :-) Egyszerűen jó.

Persze abban igazad van, hogy veyron típusban (amihez én barkácsoltam az züllésfűtést) ..lehet nem jó. Mittudomén.

Az viszont igaz, hogy minél több fiatal fejlesztő kerül be a konstrukcióra, annál roszabb irányba mozdul el az alkatrészfejlesztés. Rajtunk tesztelnek.

Papíron minden alkatrész jó. ezt ne feledjük.

Sajnos azonban a gyakorlati előállítás szervesen különbözik attól, amit a tervező kopi-pészt beilleszt a rajzaiba (mert az mások is úgy...)

gnme 2010.10.04. 22:00:08

@Ubul a vírus:D: Te.. nemtod miért alakult ki nálam ez a szokás? .. tán nem ismersz. Egyáltalán.

Hurri Kán 2010.10.04. 22:01:55

@lajafix: autópályán elég régóta kötelező a tompított használata. Szóval ha nem te vagy Stevie Wonder, akkor illik észrevenni a hátulról jövőt.

Érdekes 2010.10.04. 22:05:28

@HAJRÁ NÉMETEK: :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D meg még csinál egy fordulókört nem?bár az már úgy hallottam, hogy 6 mp körül van :S XD

BMW /// 2010.10.04. 22:05:43

Hihetetlen mennyi okos ember van itt. Ahogy boncolgatják ezt a történetet. SP barátom is amilyen okos dolgokat mondott, van Min nevezetű társa aki megmondta hogy ott végig 130-al lehet menni. Ember ez nem a romániai autópálya. Sokan elmehetnének tudósnak vagy tanácsadónak

Hurri Kán 2010.10.04. 22:06:34

@Daily Shark: de a németeknél ott, ahol szabályos, ha tetszik, ha nem, KELL rá számítani.

Fideszman 2010.10.04. 22:16:56

Lehet gúnyolódni, nevetni a BMW-n, de mindenki tudja, hogy e mögött irigység áll. A Veyron nem egy nagy dolog műszakilag, még egy M3-as is leveri egy rövidebb kanyargós pályán. Nem beszélve a BMW váltójáról ami kicsit gyorsabban kapcsol annál mint ami ebben az elhízott vw poloban van. Csak annyit mondok, BMW M Technik. Adok egy jó tanácsot az irigykedőknek, ha megtámadnak valahol, pl szórakozóhelyen, csak mond azt hogy BMW-vel jöttél. 99% hogy a kötekedők, úgy betojnak hogy mielőtt fizetnek neked egy italt háromszor bocsánat kérnek amiért meg mertek szólítani. Többek közt ezért is hordok a nyakamban BMW jelvényt, még soha nem kötöttek belém.

K.teknőc · http://www.homlokzatihoszigeteles.hu/ 2010.10.04. 22:18:29

Én is úgy tudom, hogy ahol korlátlan a sebesség, ott háromsávos az út. Az biztos, hogy sok a paraszt minden autópályán. Németo-ban mindenki nagyon gyorsan közlekedik. Mo-n meg sokszor kell lassítani...

lwl (törölt) 2010.10.04. 22:23:36

@Kerti Gábor: "Én is úgy tudom, hogy ahol korlátlan a sebesség, ott háromsávos az út."

Rosszul tudod. Sot, a 2x3 savos szakaszok sokszor kozos/leagazo/osszefolyo szakaszok, ahol kokemeny sebessegkorlatozas van a ki- es besorolo forgalom miatt.

zazozazo 2010.10.04. 22:24:36

Az a link a helyszín környékét mutatja, amit a Bild cikke írt. Jól látszk, hogy két sávos.

@HAJRÁ NÉMETEK: Azért szívesen kipróbálnád azt az "elhízott vw polót", nem? ;-)
Egyébként nem tudom, a BMW váltója milyen gyorsan kapcsol, de a Veyroné 0,08 másodperc alatt.

A BMW-s duma meg a vidéki kocsmában odahaza lehet, hogy elmegy, de Németországban nem hiszem. Meg se értenék. ;-)

RÁMBÓGECI 2010.10.04. 22:25:38

Veyronnal én voltam...
és egy festékcsíkos avensis bénázott elém, amit vmi piros nájki pulcsis köcsög vezetett...

Fideszman 2010.10.04. 22:25:41

@Kerti Gábor: Ez a bajom nekem is. Július 27 szombat. Megyek Siófokra 210-230 között csorgok az M6-al, erre bejön elém valami balfing 130-al.. nem sok hiányzott, hogy kiessen a kezemből a Big Mac. Az ilyennek bicikli való.

donphobos 2010.10.04. 22:26:59

Jók a kommentek, elemezzétek és írjatok. Én most megyek inget vasalni aztán lövik a pizsit is, de az a szorgos agykapacitás ami itt éli ki a kreatív energiákat remélem holnap estére komoly kommentáradatot fog generálni.

Lehetne gondolkodni azon is hogy ha F Astra előzi ki a kamiont, akkor egy hátulról alázó (ez fontos!) fekete limitált szériás WagonR+ Kamikaze (1.3-as Ignis motorral szerelt gépről beszélünk) milyen eséllyel hágja meg hátulról.

Teszt itt: www.vezess.hu/teszt/teszt_suzuki_wagon_r_13/4818/?o=2

És azért azt tudjuk jól elemzőink hozzászólása alapján hogy a Wejron (ez fontos!) szinte VW, tehát mi lenne ha az egyik gépjárművet (nem árul el melyiket) kicseréljük egy Golf I 1.6D szopódízelre. Mi lenne?

Tessék gondolkodni, elemezni és hozzászólni.

Addig is mindenkinek egyenként a jó éjszakát :-)

TUDOD, A CSIBE 2010.10.04. 22:28:08

@BMW ///: Megszólalt a bölcs bagoly!!:D

cso zsi 2010.10.04. 22:29:05

@gyvy: "autópályán elég régóta kötelező a tompított használata."
Németországban? Ahányszor arra jártam, mindig az én autóm volt az egyetlen, ill. más magyaroké, amin ment a világítás.

RÁMBÓGECI 2010.10.04. 22:30:22

z'é megy itt az übermensch duma németfantól... elhízott vw polo...
iq meg szobahőmérséklet...

cso zsi 2010.10.04. 22:31:10

@lwl: Az A3-on több helyen is van hosszú háromsávos szakasz.
De akad jópár 80-as tábla is a kétsávos részeken.

manamana67 2010.10.04. 22:31:22

@Kerti Gábor:

"Én is úgy tudom, hogy ahol korlátlan a sebesség, ott háromsávos az út."

Baromság, hol hallottad??
Ismétlem mégegyszer, ha lehet a félhülyeséget tartsa meg mindenki magának.

RÁMBÓGECI 2010.10.04. 22:32:53

@HAJRÁ NÉMETEK: keress magadnak gyorsan egy szőranyát, mert meg leszel itt b@szva ezzel a dumával...

BMW /// 2010.10.04. 22:37:22

@zazozazo: jaja irigykedek,te nagyon jó vagy!

RÁMBÓGECI 2010.10.04. 22:38:01

@HAJRÁ NÉMETEK: baszki most olvasom, h milyen faszságokat írsz itt össze-vissza... pontosabban nyár óta ugyanazt a hülye dumát nyomod a szórakozóhellyel, meg a bmw m technikkel... egyszer már durván lealáztalak... kussolj már!

lwl (törölt) 2010.10.04. 22:38:45

@cso zsi: "Németországban?"

Ott nem. Magyarorszagon sem az autopalyan kotelezo tudtommal, hanem lakott teruleten kivul mindenhol.

Hurri Kán 2010.10.04. 22:41:15

@lwl: lakott területen belül nem sok autópályáról tudok.

Inline6 2010.10.04. 22:41:50

Először is nem értem a felvetést, hogy a kamiont előző 130-al ment, mert a kamion max 90-el ha mehetett, tehát az azt előző egy picit többel, mivel éppen megkezdte az előzést. Sok helyen bár nincs sebességkorlátozás, gyakorlatilag mégsem lehet menni, mert elég egy ember, aki 100al előzi a 90-el haladó kamionsort és nem kamionról van szó. Az ilyeneket nem lehet levillogni, rámászni stb. általában nem is szokott megtörténni. Ilyenkor nem is szoktam 130-nál nagyon gyorsabban menni, mert nincs értelme. Állandó gyorsítás, lassítás a vége. Sajnos velem is előfordult, hogy 180-190 körül haladva kijött elém a nő 110-el, helyem sem lett volna hová menekülni, szerencsére le tudtam fékezni, de rányomtam a reflektort, meg eléggé megijedtem. Indexelt előtte, de láttam, hogy nem fér be, ezért nem is lassítottam, hát befért. Sajnos a nagy számok törvénye alapján sokkal több az idióta a német autópályán, mert itt van autópálya. Volt már olyan szakasz, hogy egy órán keresztül sikerült haladnom 180-as átlaggal, de nagyon gyér volt a forgalom. Ezért indulok éjszaka, ha hazamegyek, mert akkor jellemzően csak kamionforgalom van és lehet haladni. Itt nem jellemző, hogy két kamion egymást előzi 10 percen keresztül, a hegyre fel, de előfordul néha.

gozos 2010.10.04. 22:41:59

Szokás mondani Freie fahrt für freie Bürger.
Tehát szabad tolni neki alapból német autópályán.

Ám van egy ajánlott sebesség, ami 130 km/h - ha tábla nem korlátozza.

Van egy olyan szabály, hogy ha 130-nál a baleset elkerülhető lett volna, akkor a gyorshajtó is társfelelősséget vállal a balesetért.

Gyakorlatilag ez a baleset volt egy erőteljes fordulópont a német megítélésben: de.wikipedia.org/wiki/Verkehrsunfall_auf_der_Bundesautobahn_5_im_Juli_2003

Ergó német autópályán tolod 130-cal és elédugrik egy barom, akkor a barom a hibás. Ha 150-nel tolod és az elédugró mögött nem tudsz lelassítani és belémégy (pedig 130-cal nem lett volna baj a hatósági vizsgálat szerint), akkor te rögtön a vétkes oldalon találod magad.

Rocko- 2010.10.04. 22:44:30

@Térspecialista: hivatkoznál azokra a számításokra, amik kihozzák ezt az ezer eurót úgy, hogy az tartalmazza az anyag önköltségi árát, és a hozzá tartozó fejlesztéseket?
mert hogy nem a polcról veszik ezt le, hanem meg kell tervezni, tsztelni és legyártani.

Vismajor01 2010.10.04. 22:46:42

Nem tudom, de ha én a külsőben álmodozva a visszapillantóba tekintve vmi ijesztően alacsony dolgot látok, nem is erőlködök...Megéri azt a +5 mpt az életem.

Rocko- 2010.10.04. 22:46:56

@Ubul a vírus:D: "kit érdekel mi egyezik meg haver"
minden épeszű embert.
"épp elég hogy konszerntag"
és? miért böfögöd ide, hogy a porsche csak egy átcímkézett skoda, és a maybach meg egy túlárazott mini? ha már hülyeséget beszélsz, ne add alább ordas nagy baromságoknál.
"Aztán ezzel el is mondtam mindent."
hogy baromi nagy sztereotipiákat tudsz ide dobálni? valóban elmondtál mindent.

TUDOD, A CSIBE 2010.10.04. 22:47:03

Nahhh látom ma komoly front van :D

Hurri Kán 2010.10.04. 22:48:32

@gozos: erről hallottam. Állítólag elég nagy botrány volt belőle, mert a vétkes fél a Merci gyári tesztpilótája volt. Ez az az eset?

lwl (törölt) 2010.10.04. 22:53:00

@gyvy: A Kresz leszarja az autopalyat, ertsd meg. Lakott teruleten kivul mindenhol kotelezo a tompitott, csokolom.

manamana67 2010.10.04. 22:54:07

@gyvy:

Autopálya A73 Nürnberg-nél(a városon) keresztül. Tempo 100(jó pár kilométeren keresztül), 80 és utána éred el
az A3-as keresztezõdést.

Hurri Kán 2010.10.04. 22:54:31

@lwl: erről beszélek. Ha az autópálya lakott területen kívül van, akkor ott is kell.

RÁMBÓGECI 2010.10.04. 22:56:16

@HAJRÁ NÉMETEK: vedd fel a bmw-s láncodat kutya...

Érdekes 2010.10.04. 22:57:54

@gyvy: lwlnek már késő van úgy látszik.. :) Egyébként szerintem, elég jól jön a tompított a pályán is napközben..az is segít felmérni a sebességet..Nem is értem, h miért nem kötelező dojcsba..

Inline6 2010.10.04. 23:02:10

@HAJRÁ NÉMETEK:
"Adok egy jó tanácsot az irigykedőknek, ha megtámadnak valahol, pl szórakozóhelyen, csak mond azt hogy BMW-vel jöttél. 99% hogy a kötekedők, úgy betojnak hogy mielőtt fizetnek neked egy italt háromszor bocsánat kérnek amiért meg mertek szólítani. Többek közt ezért is hordok a nyakamban BMW jelvényt, még soha nem kötöttek belém. "
Az ilyenen annyira jót mulatok :D
A BMW-től talán Superman leszel :D
Egyrészt soha nem kötnek belém, mert nem szolgáltatok rá indokot, másrészt eszembe nem jutna ezt felhozni, hogy BMW-vel jöttem baszod :D:D:D:D
Ilyenek miatt rossz a márka megítélése Magyarországon. Én pl. nem azért vettem BMW-t mert ettől superman lennék, hanem azért mert kiválóan alkalmas nagy távolság leküzdésére gyorsan, kényelmesen, csendben. És fel sem merült bennem, hogy egy 12 éves autóra presztízsként tekintenék. Ha lesz ennél fiatalabb, márpedig lesz, akkor sem jutna eszembe. Egy dologban viszont egyetértünk, hogy a BMW az BMW, a többi csak valami. Peace!

Virago_1000 2010.10.04. 23:05:54

@tükörfúró: Valo igaz. A nemet utak sem tukorsimak, aztan meg mindenki a magyar utakat szidja, nem tudom, mirefol? OK, hogy a mi utaink nem hibatlanok, de sehol a vilagon sem. Az M1, M3, az M6 pedig Europa legjobb minosegu palyai koze tartozik.

A soforok sem sumaherek. Nem keves igazi gyoker taho is akad, es erdekes, hogy ott is a BMW-sek. (Nem az auto hibaja.) Ja es valaki emlitette itt a levillogast, hogy buntetnek erte. Engem ott No.-ban tobb taplo villogott le, mint otthol (nem hinnem hogy a nagy szamok torvenye miatt).

gozos 2010.10.04. 23:06:14

@gyvy: Igen, ez az.

Aki nem ismeri a történetet: 2003. július 14-én egy 21 éves anyuka + 2 éves lánya ment az autópályán 130 körüli tempóval. Egyszercsak mögötte termett a Mercedes gyár tesztpilótája - munkáját végezve, gyorsan hajtva a verdát.

A fiatal anyuka tükörben látva a gyorsan felé száguldó autót megijedt, elrántotta a kormányt és fának csapódott. Meghalt gyerekével együtt.

Per, a tesztpilóta a céges nagymenő ügyvédeket kapta, akik jól megcsavargatták a jogi nyelvezet mondatait, nyerésre is álltak, de látszott, hogy nagyon etikátlan vizekre eveztek.

A bíróság kényes helyzetbe került. Egyrészről a profi jogászok kifacsarták amit csak lehetett, más részről a nép, amely egyértelműen súlyosan etikátlan viselkedést látott a jogi hozzáállás mögött.

A per után igen gyorsan rendezték a KRESZ körül az ilyen jellegű jogi kérdéseket.

Azóta van ajánlott sebesség és felette vétkestárs-jelleg - amennyiben az ajánlott sebességen elkerülhető illetve jelentősen kisebb kár keletkezett volna.

kaszi 2010.10.04. 23:11:23

Par eve lazan 130-al csorogtam az A96-os nemet autopalyan ( 2x2 savos resz volt ) mikor volt szerencsem talalkozni valakivel aki gyorsan ment. 200 km/h biztos megvolt, es mire eszrevettem hogy jon, addigra mar elottem volt.
Tanulsag : ha valaki 200 folott donget autopalyan, ne szamitson arra hogy barki is idejeben kiszurja a visszapillantojaban, ergo ilyen sebesseggel tessek csak ures autopalyan vagy versenypalyan dongetni.
Nem sajnalom a Bugatti tulajat, orulok hogy nem maradt ott, aztan tessek fizetni.

cso zsi 2010.10.04. 23:19:35

@gyvy: Csá Superman.
Egy kamionnak van egy fél négyzetméteres tükre, és abból sem látni mindent. Te egy 12x6-os görbe tükörből nem fél kilométerre nem látsz el, de 100 méterre sem.

@lwl: Na ja. Csak a baleset Németországban történt.
Minálunk minden lakott területen kívüli úton kötelező nappal is a tompított. (talán módosul nappali menetfényre, de az elvileg a gyújtás ráadásától a levételig működik, magyarul mindig, ha közlekedünk)
A projektoros lámpák meg hiába világítanak, mivel kisebb a fényterítésük, mint a hagyományos lámpáknak, csak onnan látni, ahová az világít a koncentráltabb sugárral.
Ilyen szempontból nem több, mint a villogó led a bicikliken.

Baly-München 2010.10.04. 23:22:45

Én Münchenben élek, és elég gyakran átjárok munkaügyben Ingolstadtba.
Nincs messze, elég rövid autopályaszakasz. De ahogy ott Jürgenék mennek..... Amint megszünik a korlátozás, azonnal padlogázt tolnak mág az egyszerü diesel astrának is....èn is mentem nem egyszer 200 al kényszerböl. Igen, belekényszeritettek.... Szokásos sztori.
Vagy nyomod neki te is, vagy sorolhatsz vissza 120 ra a külsöbe.
Az ember persze siet munkaügyben...bla,bla
Nekem egy 4.2 es A8 am van. gyerekjáték vele a 200 as tempo. De bárhogy is suhan,
bármilyen könnyedén, csöndesen teszi a dolgát, azért leizzad az ember tenyere...
Tehát az ajánlott sebeség létjogosultságával egyetértek!

McK (törölt) 2010.10.04. 23:24:16

@HAJRÁ NÉMETEK: Jujj..
Hozzád képest a fekete lyuk világít.

Bambano 2010.10.04. 23:25:34

@HAJRÁ NÉMETEK: sokáig azt hittem, hogy komolyan beszélsz, de rájöttem, hogy paródia, amit csinálsz. úgyhogy csatlakozom.

szerintem jó technika az m3, m5, m6, csak olyan szégyen, amikor egy opc vectra kivillogja a belső sávból... az a beépített 250-es korlátozás olyan nevetséges...

Hurri Kán 2010.10.04. 23:26:21

@cso zsi: nem baj a szépségboltban úgyis csak a sminktükröt kell figyelned hogy nem támadnak -e hátulról...

RÁMBÓGECI 2010.10.04. 23:26:54

@HAJRÁ NÉMETEK: tudod ha bemejek a sarki kocsmába és ott szivózni akarnak velem, csak annyit mondok, h egy MANSORY ROLLS PHANTOM-mal gyüttem... oszt minden ckurva rögtön rám nedvedzik... ill nedvezne, ha tudnák, h mi az...
ezéhá mindig tartok magamná egy béjemwés láncot...

special.blog.hu/2010/04/07/rolls_royce_ghost_mansory#comment-form

McK (törölt) 2010.10.04. 23:28:10

A 200 nagyon nagy sebesség..
Mindennel.
Mihelyst hemperegni kezdesz,megérted.

RÁMBÓGECI 2010.10.04. 23:29:18

@gyvy: késő...

má úton vajok...

de szép halála lesz a kis kötsögnek, mer két bmw-vesét fog utoljára vizualizálni...

McK (törölt) 2010.10.04. 23:30:13

@Bambano: Egy pillanatra én is azt hittem,hogy komolyan beszélsz.
OPC vectra levillogja az M6-OT..:D

De aztán rájöttem,hogy viccelsz..:D

cso zsi 2010.10.04. 23:31:16

@Baly-München: Akkor azért találkoztál az ellenkezőjével is? Nekem párszor sikerült belefutnom a mindhárom sávban 110-zel haladó bolyba. Hálistennek 15-20 kilométer alatt elfogytak, de mentem volna hazai tempóval.

mafos 2010.10.04. 23:32:02

Áh. Blamázs az egész. Szerintem egy Gallardo árából bőven megússza a tag. Vagyis a biztosító. Kérdés addig mit használ :)
Amúgy eléggé kinn kellett lennie annak az előző autónak a sáv közepén(tehát nem félúton az előzésben), ha már csak azt látta reális megoldásnak, hogy a nyerges vontató és az előző autó közé gondolta betolni a vasat. Szóval a biztosító biztos 3szor is át fogja gondolni mit lép.

RÁMBÓGECI 2010.10.04. 23:35:48

@gyvy: sajnos csak későn vettem észre a nyakában lógó "bmw jelvényt..." pedig akk bizti én is megijedek tőle és fizetek neki egy kört...

cso zsi 2010.10.04. 23:36:43

@gyvy: Tartanak? Szerintem sminkelésre való tükör itthon sincs, bár egy kettétörtet tartok a műszerész-táskámban, mert jobb képet ad, mint egy cd-lemez írható oldala, egy szekrény mögötti csatlakozó felderítésekor.

De elmesélhetnéd, hogy te mekkora autó melyik tükréből milyen messzire látsz. Nem utasként ráérősen, hanem 1200 kilóstól 7,5 tonnásig bármit vezetve.

Baly-München 2010.10.04. 23:38:02

@cso zsi: Akor lehet, hogy velem találkoztál... :)Igen van, hogy összeakad pár belassult Bayer. :)
Öszintém megmondom, hogy alapvetöen kulturáltabbnak találom az itteni közlekedést. De nagy az isten állatkertje ugye... :)
Részemröl 150-160 tempomattal.

cso zsi 2010.10.04. 23:41:26

@Baly-München: Mivel már rég volt nálam a padlólemetkinyomós gázpedál használat, így az ausztrál 110 csak az első néhány napban volt idegölő. De akkor nagyon. Aztán kiderült, hogy böhöm 3 literes autókkal kényelmesen be lehetett járni a keleti partot annyival is.

Bambano 2010.10.04. 23:43:45

@McK: az opc vectrában nincs benne a németeknél szokásos 250km/h-s tiltás, az m-es bmw-kben meg igen. Emiatt az opc vectra végsebessége vagy 30-cal több, mint a bmw-ké.

erkanada (törölt) 2010.10.04. 23:43:58

a következöképp müködik: mivel a pasas volt a hibás, nem más, hanem az ö biztositása fizet (ha van neki). minden autóbiztositás más, és valszeg egy 1 misis bugattira nem az alap biztositása van, de ha az akkor 130 felett megosztott a felelösség. ez azt jelenti, hogyha 200zal törsz, biztos nem fizeti ki az egész kárt a biztosito, mivel a 130as ajanlott tempo felett mentel. szoval pld a kár 50%át téritik. de minden biztositas egyedi, ki tudja milyen volt neki...

Hurri Kán 2010.10.04. 23:44:56

@cso zsi: amennyit kell annyit látok. Amennyi alatt azt érte hogy még senkit nem kényszerítettem hirtelen fékezésre. Ha meg kimegyek előzni, előttem üres az út, és látom hogy valaki nagyon jön, akkor kicsit megküldöm hogy minél hamarabb befejezzem az előzést és egyúttal indexelek jobbra, ebből (tisztelet a kivételnek) észre szokták venni hogy látom hogy ott van, befejezem az előzést és lehúzódok vissza.

Érdekes 2010.10.04. 23:45:55

@cso zsi: azért nem teljesen így van..ugye a projektor tükrözi a képet, egy pár fokban elvágott lemezről van szó a lámpatest előtt..legalábbis amiket én láttam :) Megmondom őszintén, steril körülmnyek között, vagy lejtőnek lefelé, lehet, hogy nem lehet látni a projektoros lámpát NAPPAL, de én nem találkoztam még ilyennel....Este meg egyértelműen jól lehet látni, és nem világítja szét az ember szemét xenonnal, mint a sok kócsag a telibevetítősfoncsoros xarjával.Bár a héten találkoztam egy xarul beállított porjektorossal..hát nem köszöntem meg.

105tc 2010.10.04. 23:45:56

@HAJRÁ NÉMETEK
en egyszer elkalapaltam egy gyereket
majd kicsit kabultan annyit tudott mondani
Majd jonnek a BMW-s haverjaim te halott ember vagy
na hat nem tudom hova valosiak de kurva regota jonnek mar

ommm 2010.10.04. 23:48:38

@hatesz: Megnyugtatlak. Van. Amit azonban az indexelésről írtál, az nagy általánosságban igaz, bár a hétvégén ott is kirajzanak a kétnapos sofőrök. És akkor a német is káromkodik, sokat.

ommm 2010.10.04. 23:51:35

@tükörfúró: A hír az MIT-ből van, nem én találtam ki. A féktávot értelemszerűen viszonyítási alapként tüntettem fel.
A "200 sok"-ot nem értem.

GYUSZI BACSl · http://special.blog.hu 2010.10.04. 23:56:23

szerintem vissza kell vinni a boltba a Veyront, hogy cseréljék ki, mert karcos

ha nálunk lehet ilyet, ott is biztos lehet hehe

ommm 2010.10.04. 23:57:33

@lwl: Na, így már kezd kialakulni. Érdekes.

laccci 2010.10.04. 23:58:54

Áhh gyerekek, nem nagy etvasz! Van a spanja, a Jürgen, az nagyon vágja az ilyen karosszéria bizniszt, múltkor is meghúzták és simán megkalapálta meg lefújta, bár azóta kicsit fakult a festék színe. A Hans meg nagyon tudja a futómű-témát, a Ladája alá is ő tette be a bontott F Astrából kukázott dolgokat és simán veszi a 120-at, utána kezd csak kicsit kúszni. Megflexelik neki, van úgyis egy totálos Poloja, az is fauvé, német technika szóval stimmel; ami cserés simán átmegy belőle, a többit leíbéjezi az M3 tükörrel együtt, csak adaptert kell hozzá berhelni. Ha már bont akkor ülteti is kicsit, a gyári rugógyászra úgyis ráfér a fűrész, és már csak a baumaxban kell keresni színt a kocsihoz. A felniket már úgyis unta, tetet rá jó kis ledest (www.m-99.co.uk/Car_Neon_LED_Lighting/LED_Valve_Cap_Covers/led_valve_cap_covers.html), az úgyis rajabb, mint a gyári. Bagóér' megvan, nem kell itt túlspirázni!

cso zsi 2010.10.05. 00:04:41

@laccci: Az csak világító szelepsapka "raj" csávóknak.

lwl (törölt) 2010.10.05. 00:07:11

@Bambano: Remelem arrol hallottal mar, hogy nem a vegsebesseg hatarozza meg, hogy egy auto milyen gyors. Amugy az jo lesz 10km/h-nak is:
www.sportauto-online.de/markenbaum/opel-vectra-opc-994581.html
Foleg, hogy az M-modelleknel lehet kerni a korlatozas feloldasat, az OPCnel meg marad a 260, ha fejed tetejere allsz, akkor is.

Szoval szeretnem en latni azt a levillogast.

Rommel6600 2010.10.05. 00:14:11

Ha jól látom a képen akkor két sávos az autópálya. Na mármost még németben sem mindenütt van feloldva az Autobahnon a sebességkorlát, aki sokat autózik arra felé az tudja, hogy telis-teli van sebességkorláttal (ha mással nem akkor 130al) sok szakasz. (Mivel rengeteg km autópályájuk van így annak a sok km-nek még a kevés százaléka ahol nincs seb.korlát is elég sok, csak sokan szeretik ezt túlmisztifikálni és úgy beállítani mintha a sebességkorlát mint fogalom nem is létezne arrafelé autópályán...)
Nekem gyanús, hogy azon a szakaszon volt sebességkorlát, innentől kezdve pedig szerintem (ennyi infó alapján) a Veyronos a hunyó...

Hurri Kán 2010.10.05. 00:19:31

@ommm: egyébként ennél a Porschés esetnél lehet tudni hogy miért történt a baleset?

Mondjuk a Panamerás kolléga se lehetett amatőr ha volt reflexe kikerülni őket...

mátyáskirály 2010.10.05. 00:49:07

@HAJRÁ NÉMETEK: Uristen. 13 eveseket is beengednek manapsag? Oregszem

dr. trafik nomac 2010.10.05. 00:57:56

@kaszi: Te mi a tokrol beszlesz, akkor orszagutra, hogy hajatsz fel sehogy ?!
200 a 130-hoz keppest egyaltalan nem sok, ha meg valaki nem tud vezetni, es vak, akkor haladjon a kulso savban ennyi...

Bambano 2010.10.05. 02:36:32

@lwl: ugye itt most nem általában beszélünk a gyorsaságról, hanem egy konkrét helyzetben, autópályán a belső sávban. Ott meg csak a végsebesség számít.
nepitelet.hu/autok/opel/vectra_2002/a_vectra/
nepitelet.hu/autok/opel/vectra_2002/kezes_csodor/

afelől meg erős kétségeim vannak, hogy az opc 260-nat menne csak. de az indoklást inkább megtartom magamnak.

Sayeed 2010.10.05. 02:43:47

HAJRÁ NÉMETEK: Te szellemi fogyatékos korlátolt sz@ar! Remélem egyszer véletlenül talizunk vhol, esetleg majd nekem villogsz. Átteszem a menő emblémádat a végbeledbe.

Rocko- 2010.10.05. 07:38:57

@fougyesz: "mivel a pasas volt a hibás, nem más"
kedves főügyész úr, miből jutott erre a velős megállapításra.
melyik pasas a pasas?

lwl (törölt) 2010.10.05. 07:55:36

@Bambano: Nepitelet? Koszonom, jot rohogtem.

"afelől meg erős kétségeim vannak, hogy az opc 260-nat menne csak."

Tolem nyugodtan almodj tovabb.

"de az indoklást inkább megtartom magamnak."

Pedig engem rettentoen erdekelne. Hazudik az Opel a muszaki adatoknal? Ilyen szerenyek lennenek a marketingesek Rüsselsheimben? Vagy ekkora hihetetlen rejtett tartalekok lennenek az Opel legendas sportmotorjaiban?

Szorakoztass, kerlek.

2010.10.05. 08:00:34

@joccccc: ez hulyeseg :) attol h 2 sav van meg nem feltetlen van korlatozas. stuttgart ulm kozott jarok naponta, tudon :) ahol 2 sav van. maradjunk annyiban h altalaban a forgalom fuggvenyeben vetitenek az arcodba tablakat, 120-100 extrem esetben 80... de szo sincs rola h 2 savos palyan az alap ertek 120 lenne, ha ures a terep nincs forgalom akkor minek is lenne korlatozas :) nem hulyek ezek :)

Worm- 2010.10.05. 08:28:06

@Sayeed: :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

lwl (törölt) 2010.10.05. 08:34:28

@Bambano: "autópályán a belső sávban. Ott meg csak a végsebesség számít."

...ahogy azt moricka elkepzeli az autoskartyas tapasztalatai alapjan. Meg ha egyszerre indulnak sem tudod kiautozni a 10km/h-s elonyt, a szarabb futomu, lassabb valto, az elsokerekhajtas, es a lassabb teljesitmenyleadas miatt. Azt meg, hogy barkit is utolersz es levillogsz egy M-modellt az OPC-vel, nagy ivben elfelejtheted, mert eselyed sincs ra. Az elso ilyennel elverzel, papa:
i41.tinypic.com/5wji4w.jpg
Es akkor meg mindig nem beszeltunk arrol, hogy magy egy M3-ban kerheto a tiltas felemelese 280km/h-ra - az sem a vege, ott tilt le.

Hogy soha eletedben nem ultel meg csak utaskent sem OPC-ben vagy M-modellben, az vilagos, mint a nap. De van neked jogositvanyod egyaltalan?

lwl (törölt) 2010.10.05. 09:07:49

@lwl: Szerintem ezzel le is zarhatjuk ezt a levillogos baromsagot:
Vectra OPC: 1580/255 = 6.16kg/LE
M3 : 1655/420 = 3.94kg/LE

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2010.10.05. 09:27:14

@ommm: Az MTI komoly cég. Képesek voltak a legnagyobb német szakszervezeti szövetséget cégnek titulálni. Az rendben van, hogy agy nélkül is lehet írni, de legalább valaki átnézné.

dekás dezső 2010.10.05. 09:28:00

hát vannak ezek a tiniknek készült családi igavonóból átalakított játékautók (Golf Gti, Opc, de akár az überkirály Focus Rs), de azt azért nem gondolhatja senki komolyan, hogy egy lapon említhetők egy komoly sporszedánnal, mert az nagyon vicces lenne. Lehet, hogy papíron közelítenek az adatok, de hogy vezetni teljesen más egy M3-mat, vagy egy RS4 et, mint egy gti Golfot, az is biztos;) Mondjuk egy Evo, vagy egy Sti az már más tészta, azok már komoly autók, komoly hajtással-futóművel.

Szaki27 2010.10.05. 09:28:35

Csak azt nem értem, hogy nem tudott 130-140-re lelassítani 200-ról. Gondolom amelyik előzött az sem 0-val tette azt, tehát elég lett volna visszafékeznie.

Ceptor 2010.10.05. 09:43:28

A villogás nem súly/lóerő arány függvénye, hanem az elme- és idegállapot határozza meg.

Globetrotter2014 2010.10.05. 09:52:08

Néha tudom sajnálni a TC-t. A fórumhozzászólásoknál néha lesüt az emberekről az értelem, autóskűrtyás tinik vaze. Még egyszer, a németeknél pont a 3 sávosoknál szokták lekorlátozni, és a 2 sávosoknál engedik el, szerencsére egy ideje a feloldót kombinálják kamion előzni tilossal. TÉny és való, amíg a franciáknál vagy a belgáknál stabil 125/135tel lehet emnni, a németeknál a 180/90 váltakozik nem túl hatékonyan. De szerencsére egyre több a kamion előzni tilos...

Lord heckman 2010.10.05. 09:54:59

Ha egyszeri csóringer magamfajta vesz egy tragacsot 466 ezerért, elcsapja az orrát, és 110 rugós kár keletkezik, mit csinál? Beviszi a szervízbe, kipengeti a 110 ropit, és megy vele tovább? Nem biztos... inkább eladja szemétnek, és vesz egy másikat. Na ez a különbség a 466 ezer forintos és a 466 milliós kocsi között :D

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.10.05. 10:19:39

@Szaki27: "Csak azt nem értem, hogy nem tudott 130-140-re lelassítani 200-ról."

Gondolom már túl közel vágott ki elé a kamiont előző autó. Hiába fékez, ütközés lett volna. Kikormányozta oda, ahol volt hely, a kettő közés, de az előző kocsi nem adott elég helyet. Szerintem az is volt a hunyó.

Hurri Kán 2010.10.05. 10:49:12

@Szaki27: azt se felejtsd el, hogy 200-ról 130-ra fékezni nem ugyanannyi mint 70-ről nullára.

Trabence 2010.10.05. 11:08:11

Május óta németországban vagyok. Elég sok mercivel kocsikáztam azóta itt kinn (céges kocsi). ML, E, A, B klasse. Mindel igen még az A-val is (najó 2000res turbó volt :) )mentem már 200 felett is de azért 140-150 a jellemző ahol nincs lekorlátozva a dolog, és még igy is gyakran előfordul hogy a középső vagy a külső sávban találom magam mert van még gyorsabb ennél is... Mellesleg egyre kevesebb a német pályán is már a "korlátlan" rész. sőt elég sok a Baustelle.. :( Lényeg a lényeg. Felesleges találgatni ki volt a hunyó. Nagyon könnyen összejön pályán a baleset ha ne mérik fel a sebességét a belsőben jövőnek. Velem is előfodult nemrég hogy beváltottam a középső sávba és bár a mögöttem jövő messzinek tünt és mellesleg a belső szabad volt mehetet volna a csávó fékezett egy nagyot, ehelyett hogy beváltott volna a belsőbe majd a 1-2km után mikor megálltam tankolni ő is megállt és szóvátette a kis übermensch kötschög :)... A cikk mellesleg a népnek szól hogy jól örömködhessen hogy a gazdag csávó kocsija jól összetört :)

Trabence 2010.10.05. 11:10:27

"A cikk mellesleg a népnek szól hogy jól örömködhessen hogy a gazdag csávó kocsija jól összetört :) "

ez alatt az eredeti hirt közlőt értem nem az ittenit :)

Tomcat14 2010.10.05. 11:14:53

@HAJRÁ NÉMETEK:
Ismerek 4 db béemvést, ebból 2-t barátomnak nevezek, a másik kettőnek semmi agya nincs. Utóbbi 2 az, aki "nagy béemvé rajongó", arcolnak a szarjukkal, amennyire csak lehet, pedig felesleges. A másik kettő teljesen normális ember, nem hord béemvés nyakláncot, nem ez a fő témája a beszélgetéseiknek, hogy béemvé... Ma egy X-5 udvarias volt velem, nyilván ő sem ilyen nyakláncos volt... Úgy látom pl Te is azok közé tartozol, aki miatt kialakult egy bizonyos kép a bajor márka felhasználóiról.
Ja, és mielőtt legközelebb hülyeségeket beszélsz:
www.youtube.com/watch?v=DRrRfJsj3fk
www.fastestlaps.com/track1.html

Tomcat14 2010.10.05. 11:36:29

@Tomcat14:
Illetve a hivatalos link:
www.bbc.co.uk/topgear/show/powerlaps.shtml
A pálya elég kanyart tartalmaz, és hol is van rajta az M3?
Minek eleve megkísérelni összehasonlítani? Olyannyira különböző a kettő célja, ára mindene, hogy ettől nagyobb kontrasztot nehéz lenne találni. Akkor már mondhatjuk azt is, hogy a Veyron sz@r, mer csak 2 személyes, a gyári M3 meg 5 (vagy 4, nem tudom), vagy hogy az M3 szar, mer a Kispoláknak kisebb a fordulóköre. Sőt, akkor az én autóm is sz@rabb, mint öcsémé, mert az övé 1.6 szívódízel, és kevesebbet eszik, mint az enyém...
A Veyron egy elképesztő autó, hihetetlen képességekkel, és még hihetetlenebb árképzéssel. Ezt nem lehetetlen vitatni, csak felesleges! Szerintem! Most lehet szidalmazni...

mad #47 2010.10.05. 11:46:21

@HAJRÁ NÉMETEK:
Aztán a hozzád hasonló nyakláncos parasztok mennek le a szórakozóhelyre megkéselni a kézilabdás bajnokot...

Bambano 2010.10.05. 12:51:02

@lwl: ha egy ilyen helyzetben, mint a fotód, az opc csattan, ott az m3 is csattan. a két autó fékje között nem az a fő különbség, hogy első satuzásra hogy fognak a fékek, hanem az, hogy sokadikra hogy fognak. Ha döngetsz a pályán, akkor nem melegítetted túl a féket, nem jön elő ez a probléma opc-n sem meg m3-on sem. Az opc lassulását alapvetően nem a fékek határozzák meg, mert elég jó fékek vannak rajta ahhoz, hogy képesek csúszásra fékezni a kerekeket, hanem a gumi. Ne aggódj, meg lehet állni az opc-vel.

Hiába rajtol jobban egy m3 (nem mintha egy veyron nem gyakná meg nagyon), ha elfogy a gyári tiltás, akkor utol lehet érni. Az meg egy dolog, hogy a bmw-ben feljebb lehet emelni a tiltás határát, az opc-t is lehet tovább hekkelni, hogy többet bírjon.

Engem nem zavar, hogy álmodozol és/vagy találgatsz arról, hogy nekem van-e jogsim, meg a többi... jó szórakozást.

erneszt 2010.10.05. 12:57:19

@HAJRÁ NÉMETEK: Úristen,te milyen egy világtalan balfasz vagy...

Swind 2010.10.05. 13:18:24

Mindig van nálad gyorsabb!

ezt kell bemagolni, és minden egyes sávváltásnál körültekintőnek lenni, benézni a holtérbe is.

Történt már meg velem, hogy 220-240 között mentem, távolabbra feltűnt kamion, gondolom kielőzöm, és már vagy negyedórája üres pályán mentem.
Index, holtér benéz, és meglepi mert éppo akkor huzott el mellettem egy 599 gtb, de úgy, hogy állva hagyott.

Palex 2010.10.05. 13:38:40

Tudtommal a korlátozás nélküli szakaszok KIZÁRÓLAG 3 sávosak. Itt a képen meg 2 sáv látható, ergo itt 130 a megengedett.
Vagy rosszul tudom?

Globetrotter2014 2010.10.05. 14:05:47

@Palex: olvass utána a kommentekben mielőtt hülyeséget böfögsz... Már vagy 4 droid elskandálta ezt, mindannyiszor helyretették őket...

vtx18 2010.10.05. 15:14:10

Az A3... fura, 2006-ba ott taknyoltam motorral akkorat, hogy aszittem szetlkenodom (150felett). Siman beriszalt a kormany ami massal is elofordult mar.
Ami viszont erdekes, a rendorok elarultak hogy elottem ket hettel ugyanott egy motoros halt meg! Egy tuti, no mor speeding on A3 for me...

Palex 2010.10.05. 16:22:16

Utána olvastam, de ott csak az derült ki, hogy nem minden 3 sávos korlátlan, - ezt nem is állítottam - viszont olyan 2 sávos szakaszt én még nem láttam Németországban, ahol megengedetten lehetett volna 130-nál többel menni. De csak hangosan gondolkodom.
Shadowbull kéne ide, ő keni vágja ezt a témát :)

eye scream 2010.10.05. 16:28:03

@HAJRÁ NÉMETEK: ha kitaláltad, ha nem ezt a barom dumát, sokan vezetnek így sajna.
Egyébként meg HAJRÁ JAPÁNOK!

Norbergh 2010.10.05. 16:35:07

làtom pàran màr reagàltak azokra a rendkívül értelmes hozzászólásokra, hogy "a háromsávos részeken nincs korlátozás"... ezek a juzerek legfeljebb térképen láttak német autópályát.

ott van korlátozás, ahol kell:
időleges (napszak) korlátozás a forgalom sürűsége miatt,
csomópontok környékén,
"élesebb" kanyarok,
5% vagy azt meghaladó lejtő/emelkedők egy részén,
hidak egy részén stb.

DE A LÉNYEGET senki nem írta le: a korlátozásmentesség a fenti tényezőkén kívül nem a sávok darabszámától függ, hanem a SÁVOK SZÉLESSÉGÉTŐL!!!!!!

Rengeteg helyen, általában nagyobb városok közelében három szűkebb sáv van, leálló sáv nélkül, itt általában 120-as korlátozás van. Az értelme az, hogy inkább 3 sávon haladjon a freie Bürger 120 körül mint 2 sávon álljon.

a cikk alapját adó balesetet fejtegetni meg annyi értelme van, mint mackósajtot a füledhez szorítva a V8-as brummogást várni...

amúgy meg FREI FAHRT FÜR FREIE BÜRGER :)

peace ///M power.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2010.10.05. 16:51:05

@Palex: Bammeg, nincs is messze a határtól. A92 Deggendorftól Landshut Nord-ig. Nyélgázon tolhatod kb. 70 km-en, a forgalom is istenes. Elég lesz?

Globetrotter2014 2010.10.05. 16:52:37

@malenykij polgar: megerősítem, kedvenc időnyerő szakaszom.

Ubul a vírus:D 2010.10.05. 16:59:15

@lwl:
jajj ede tedd takarékra az agyad már, még egy lépés a szakadék felé, aztán kék-fehéret fogsz pisálni a buzi cégfilozófiás maszlagtól ;)
Ez is csak azt bizonyítja hogy semmivel nem különb cég a bmw mint a többi fosfészek sváb droidképző.

lacza87 (törölt) 2010.10.05. 17:31:57

@Bambano: Nem illik ugyan beleszólni, de érzésem szerint nem a fékre, hanem a futóműre, kanyartulajdonságokra vonatkozott a megjegyzés.

megint 2010.10.05. 17:49:58

Bambano, futóműv, váltó...stb nagyon messze van egy M3-tól.
www.youtube.com/watch?v=yy4kPODqv58

Trob 2010.10.05. 23:28:25

Tavaly nyáron, ragyogó napsütés, valahol Berlin környékén. Nyugisan jövök, sehol senki az autópályán. Egyszer elém keveredik egy teherautó. Index ki, gyorsítás. Mire elé kerültem valahol 18 körül mentem. Ekkor valaki villog mögöttem. Kihúztam külsőbe, egy ferrari úgy állva hagyott, hogy még a rendszámát sem láttam. Én feltételezem, hogy az a 200 sem 200 volt. Azért valljuk be őszintén, autópályán a belátható távolság minimum 300 méter. Ezen a 300 méteren nem nullára kell lassítania a veyronnak, csak 100-ra mondjuk. Lehet gondolkozni :)

Érdekes 2010.10.05. 23:32:25

@megint: Árban is messze van :D De bambano biztos az EGYENESRE gondolt, h ott le lehetne túrni vele..ami ha azt nézzük igaz is lehet...Semmiféle kanyarról nem volt szó :D csak veissz füzte bele :P

Norbergh 2010.10.06. 10:22:29

@Palex: te miről beszélsz????

hogy a legegyszerűbb példát mondjam:
A3-as Passau-Nürnberg ca. 220 km, szinte végig kétsávos és jó háromnegyede korlátozás nélküli.

Sorold már fel, hogy hol vezettél, ahol nem láttad a korl.mentes kétsávost?

donphobos 2010.10.06. 19:23:40

Túl kevés a személyeskedés és túlságosan támaszkodtok az érvelésre. Ez nem vall jó vitára. Több fröcsögést szeretnék látni. Esetleg Ubul írhatna valami eposzi hosszúságú anyázást...

Vagy már teljesen befulladt a poszt?

lwl (törölt) 2010.10.06. 23:42:55

@Érdekes: Tudod, hol van egyenes, sik szakasz? A Bonneville Salt Flats-en meg a morickak fantaziaiban. Mindenhol mashol kanyarodni, fekezni, gyorsitani kell. Ezert van az, hogy az M3 a leggyorsabb OPCre is fel percet ver koridoben a Nordschleifen. Gombocbol is sok.

Eleve aki azt allitja, hogy egy 255 lovas autoval fog egy 420 lovas szornyeteget levillogni - ugy, hogy tomegre szinte azonos a ketto - egy kisebbsegi komplexusos szellemi rokkant, vagy egy Need For Speed huszar, aki azt hiszi, hogy az eletben ugyanugy mukodik minden, mint a PCn.

hüle 2010.10.07. 10:20:09

Na ezert nem vettem veyront,mert draga az alkatresz jobb egy 1.2-es +sport kipufogo:)))) es a fektavolsag is rovidebb

www.kisdoboz.hu/fekut/

Amugy ha valki Schumachernek kepzeli magat,mert szemelyisegzavara van es 200 folott megy az ele nem megyunk ki,az gyorsan elillan ugy is es csak azutan es mindenki boldog.
süti beállítások módosítása