Kommunális közlekedés helyett autós kommuna

  2010. június 15. - Stump András Címkék: vélemény

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Egy gondolat a távol-keleti dizájntrendekről
2015-06-09 13:14:30

Ma reggel láttam egy fess Kia Opirust, és ez jutott róla eszembe: Miután kimerengtem magam, találtam az

Lada? BMW? Toyota? Jól megvannak egymással
2015-04-25 14:05:19

Amikor meglátod a hőerőművet, akkor kell figyelni, ott van jobbra a Brezova Gokartland. Nekünk még hajnal van

Olcsón vettem, drága lett
2015-03-15 07:27:33

Úgy ültem neki az első galantos posztomnak , hogy megírom a sztorit az autóvásárlás első pajzán

Lopni megy a Nissan
2015-03-04 18:48:48

Vissza kell szívnom, amit néhány hete, a GT-R LM Nismo, a.k.a. száguldó tacskó bemutatója után írtam a Nissan

kulcs

Hetente kétszer ül autóba? Rühelli a törlesztőrészletet? Lenne megoldás, csak nem biztos, hogy alkalmasak vagyunk rá.

Vélemények az azonos című írásunkról.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr92081123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.06.15. 12:54:54

"No meg ott van még az a furcsa, kelet-európai szokás, amiért lakást sem bérelünk, inkább megvesszük, ha belerokkanunk is. "

Ez a vélemény egy jó nagy baromság, remélem, mindenki látja.

Egyébként ez az autómegosztás nem hülyeség, akinek megéri, használja bátran, csak ne legyen kötelező.....

Gyakorlati oldalról megközelítve a kérdést, számomra frusztráló lenne, hogy semmit nem hagyhatok a kocsiban, ha véletlenül benne marad valami, az gáz.

Másfelől sokszor a garázsig lusta vagyok lesétálni a kocsiért, így az utcán áll, nemhogy még szarakodjak vele az interneten, meg utazhassak a legközelebbi telepig.
A kocsi azért van, hogy ne nekem kelljen gyalogolnom.

Félre ne értsen senki, mozgok én eleget, de sosem azért, hogy autózhassak.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.06.15. 13:01:50

Másfelől a nagyvárosi emberen kívül fogalmam sincs, hogy kinek lehet még előnyös. Bár én nem tudok a belvárosi ember fejével gondolkodni. Véleményem szerint aki oda születik, az szerencsétlen, aki direkt költözik oda, az meg lökött.

Az ezen kívül eső területeken elképzelni nem tudom az ilyen rendszert.
A saját autóban azt (is) szeretem, hogy ha cementet szállítok vele, azt is megtehetem, ha lebaszom a festéket, senkinek nem kell elszámolnom vele, ha nincs kedvem aznap kitakarítani, amikor összekoszoltam, akkor nincs kedvem és kész. Senki nem kérdez semmit és ez jól is van így.
És szerintem kevesebbet költök autóra, mintha szolgáltatókra bíznám magam.

Azt sem tudom elképzelni, hogy egy ilyen megosztott autó olcsóbb legyen, mint egy saját, de régebbi modell. Itt ugyanúgy fizetni kell az üzemanyagot, a biztosítást (benne van a szolgáltatás árában), az amortizációt, PLUSZ még egy pár call centeres alkalmazott fizetését, járulékait, az iroda bérleti díját, a főnök mercijét és annak tankolását, a titkárnő nyaralását... miegymás.

tuner1 2010.06.15. 13:01:51

Baromság..a világ legjobb dolga bérelni és leszarni mindenkit..én magam ezért fejlesztem és kezdem el gyártania saját elektromosautó flottámat, full digitális vezérlésű elektromosautó állomásokat telepítek mindenhol a világban - de nem neked és nem csak úgy...hanem előre tudjuk, hogy ki ül bele majd...azaz bizonyos helyekre nagy darabszámban elegánsan....és nem lehet csak úgy valakinek elvinnie...ja kérem..nyugaton...ez egy roncs hely...

andand 2010.06.15. 13:01:56

Ez foleg nagyvarosokban mukodik, ahol jol szervezett tomegkozlekedes van. Berlinben dolgozo munkatarsaim kozul egynek van autoja, a tobbiek mind tomegkozlekedessel jarnak munkaba, es amikor szukseg van autora, akkor kihasznaljak a carsharinget , taxiznak vagy siman autot berelnek. Egyebken a DB-nak (nemet vasutak) is van carsharing programja.

tuner1 2010.06.15. 13:04:22

Bemész egy diszkontba itt..ott áll egy vagy két biztonsági őr, bemész a nagyáruházba, ott állnak garmadával..kimész a benzinkútra, ott is vannak..elmész a Parlament környékére..ezrével...ha valakinek Budapesten vagy Mo-n eszébe jutna ilyeneket üzembehelyezni, addig verném az agyát, amig rá nem jön, hogy hol van....

Mokele-Mbembe 2010.06.15. 13:05:36

Hááát...

Annak biztos jó, aki egy ilyen állomás közvetlen közelében lakik; valljuk be, ez viszonylag szűk társadalmi réteg.

Heti kétszer ötven kilométerrel kalkulálni csak kisvárosi kisnyugdíjasok esetében reális, valljuk be. Onnantól meg már a gazdaságosság témaköre is kérdéses, főleg, ha akkora burzsuj vagy, hogy évente legalább egyszer elutaznál nyaralni is.

És ami duplán jó - már nem csak az idegesít, ha valahol vagy, hogy ketyeg a parkolóóra, hanem az autó díjszámlálója is... igen, nagyi, mondjad már mert mennék nagyon...

Persze ha volna némi motiváció is (ingyenes parkolás, buszsáv használata pl), akkor belvárosi viszonylatokban működhatne is.

Liquid_Night 2010.06.15. 13:05:50

Ez azoknak alternatíva, és jó választás, akik közlekedni szeretnének.

Akiknek az autó az életstílus, életvitel, önazonosság része, és ettől fogva több mint eszköz, azoknak nem.

Városban futkosni én sem zárnám ki a dolgot, viszont...valami kell, ami az enyém, ami hozzám tartozik:)

exX2A 2010.06.15. 13:09:55

Akkor most Dirk német vagy holland?

"...Felhívtam Dirket, aki Hollandiában fogadja a közösségi autót foglalni vágyók telefonjait"
majd
"...a szolgáltatás létezése egyébként köztudott Németországban"

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.06.15. 13:13:16

@tuner1:
Na várjál csak!

Mi van a korábban megírt technikai megoldással?
Akkor azt írtad, már csak 8 hónap kell az áttöréshez.
Kábé most jár le. Hogy állsz?

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2010.06.15. 13:14:03

Csumpival értek egyet. Én akárhányszor hajtottam kölcsönkocsit, mindig leszakadt rólam a víz, nehogy elbaszódjon rajta valami, vagy meghúzzák stb.

Az enyémet is úgy adom oda, mintha a fogamat húznák, nem azért, mert sajnálom, hanem, mert tudom jól, hogy ha valami baja történik, 101%, hogy megromlik (egy időre) a kapcsolat a barát, családtag és énköztem. Plusz mindenki máshogy vált, máshogy hajt bele a kátyúba, lefotózhatja a yard stb.

Az öregek megmondták: Közös lónak...
És amit ők megmondtak, az úgy is van.

A járulékos költség miatt meg a fent trónoló háromszázakárhány majmot tessék buzerálni.

Régen az úri világban a kutya, ló és a biliárdasztal után kellett adózni, most az autótulajoktól szedik a sápot.

Azt szeretném már egyszer az életben megérni, hogy a sok patkány ne reszetelje az agyát, mikor belép abba a hodályba.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2010.06.15. 13:18:58

Ja, és nem tudom, kit hogyan neveltek, vagy milyen vidéken nőtt fel, de nálunk nagy szégyen (volt) kölcsönkérni bármit is. Szerszámot, munkaeszközt főleg.

A vásárolt ház, bérelt ház viszonylatában egyszer már ment itt eszmecsere, valaki szépen felvázolta a nyugat-kelet ellentétet.

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2010.06.15. 13:20:55

na nem olvastam végig, nincs türelmem, de ebből megmondom mi lenne: mindenki használná ezeket a szutykokat, a kölcsönautókat, de azért titkon otthon is tartanának egyet, mert kell az, kényelmesek vagyunk, meg minden

2010.06.15. 13:21:57

Nem kell ehhez telep, meg utazgatás az autó felvételéhez. Angliában például bérelt parkolóhellyel is be lehet szállni a klubba, majd a központ telepít rá egy autót, és kész. Interneten megnézheted hol vannak szabad autók, lehet épp a házad előtt áll egy. Azt is látod, hol milyen autó van, mert ha bútorért mész, akkor ahhoz kombi kell.

tuner1 2010.06.15. 13:22:19

@Csumpi Hálidéj:
Amit megigértem azt megigértem, egy vadonatúj akkutechnológiával rendelkezünk, a múltkori duma meg a dezinformáció különböző turbinálról egy marhaság volt...menj fel ide...talán még itt van ezen az oldalon egy rövid cikk....
www.vallalkozoinegyed.hu/20100609/brixxon-bontino-caffo-magyar-elektromos-auto-sorozat-gyartas-elott

ommm 2010.06.15. 13:23:56

@Csumpi Hálidéj: Nem, ezzel simán vitatkoznék. Ahol működik a bérlakás-rendszer, ott nincs nyomás rajtad, hogy sajátba költözz.

tuner1 2010.06.15. 13:24:36

Ebben az évben üzembehelyezünk egy osztrák városban 50 db speciális Bontino Caffot....percenként 0,25 Euro és kész..ennyi, szerintem ez verhetetlen ár...

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.06.15. 13:29:56

@ommm:
Én meg ezzel vitatkoznék.
Van különbség OTTHON és BÉRLEMÉNY között.
Másfelől a bérleményt is egész életedben fizeted, az otthonodat is majdnem, viszont ha lesz gyereked, nem biztos, hogy csupasz seggel kerül ki az életbe.

A bérlemény egy fos, nem több annál.
Én mondom ezt neked!

loláb 2010.06.15. 13:30:42

Ez a kalkulált ár (160 euró/hó, havi 400km-es menetre) húzos. De, talán még minden költséggel együtt kb pariban lehet egy pár éves, alsóközepes kocsi fenntartásával. Az amortizációt pedig vegye úgy mindenki, hogy az az a költség, hogy az autó a nap 24 órájában a rendelkezésedre áll, nem kell foglalni, elmenni érte, felvenni, stb...
Mindenki döntse el, megengedheti magának azt a havi 10-20 ezres költséget, vagy használja-e olyan eseti jelleggel a kocsit, hogy ez megéri-e neki ezt állni. Ha nem, akkor viszont tényleg érdemesebb taxizni, mint havi öt autóba ülésért fenntartani egy autót.

És három-négy autót fenntartani mindenképpen nettó marhaság. Egy autó, vagy max mégegy, ami hobbinak, vagy telekre hurcolkodni kell. Nem kell külön kocsi városi furikázásra, másik a balatonra, harmadik, hogy a gyerekeket oviba vigyük, negyedik pedig a szine miatt, ezt a fajta flottát SEMMILYEN racionális érvvel nem lehet alátámasztani. Aki ennyi autót tart fenn, az általában nem is racionális megfontolások miatt teszi ezt, lásd Csikóst.

Garp 2010.06.15. 13:33:41

Kozos autonak turos az ulese. Kizart dolognak tartom, h mukodne. Sajnos, pedig jo otlet.

tuner1 2010.06.15. 13:34:31

@sipike78:
Amikor kint tanultam és dolgoztam Hamburgban 88-92 között, kölcsönkértem a főnököm kereékpárját...3x..az első alkalommal egyhelyben álltam és egyszercsak összecsuklott alattam,ki kellett cserélnem a saját pénzemen a hátsó kereket. Aztán a következőnél elmentem vele, de elhagytam a szerszámtáskáját, harmadszorra pedig feltoltam a pincéből és defektet kaptam..a ház elött..többet nem kaptam meg

tuner1 2010.06.15. 13:37:50

@Csumpi Hálidéj:
Ha bérelsz valamit, akkor flexibilis vagy, odamész ahova kedved tartja..évenként cserélhetsz lakást, vagy házat, stb..jójó nekem is házam van....igaz van is miatta gondom...autóm van..jaja van is miatta gondom..cégeim vannak..jaja..hasonló...én azt mondom a bérlés minden szinten kellemesebb alsó szinten..gazdag szinten nem módi

tuner1 2010.06.15. 13:39:18

@Garp:
Tudod miért pocsék?..mert ezek nem állomásokon vannak, ahol kezelhetik, stb..hanem kidobva az utcára..igazi carsharing...mi van ha egy H1N1-es fószer ült benne..és köhögött?...na..

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2010.06.15. 13:39:30

@Csumpi Hálidéj: Bezonyám, nem véletlenül van két kifejezés erre. Lakás és OTTHON.

Én a hét egyik felén 4.-en lakom egy egérlyukban, aminek a felét elfoglalják a gépeim, anyukám innen 25 km-re szép nagy kertesben, barátnőm szüleivel további 25 km-re szintén kertes családiban. Mint a töketlen kutya, úgy jojózok a három lakás között, de "otthonom"-nak így egyiket sem tudom nevezni... :/ Néha nagyon frusztráló tud lenni.

(Persze, erre mondaná a jó keresztény, hogy mit sírok, másnak feleennyije sincs...)

xor01 2010.06.15. 13:41:55

svájcban is jól működik, s árban nagyon nem mérhető az ottani autófenntartás költségeihez. érdemes végigolvasgatni, a szolgáltatást.
ami külön szép, hogy a helyi/helyközi bérletekkel kombinálva extra kedvezményeket kaphatsz.

www.mobility.ch/

indapass90210 2010.06.15. 13:42:12

@loláb: szerintem 3 autó még simán kellhet egy embernek. Pl nekem kell egy kis városi fos, amivel olcsón lehet szaladgálni, és könnyű parkolni. Kell egy nagy négykerekes terepes, amivel télen tudok mászkálni, meg lemenni Bp-Bamakóra. Meg kell kell egy v8 300c, mert amikor berúgok, akkor a dugáson kívűl még arra szoktam gondolni. Mondjuk egy igazából csak 2 autó, mert a kis városinak egy régi suzuki is megfelel.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2010.06.15. 13:44:43

32 éves vagyok, eddig i életem során 3x volt komplett átcuccolásom. Egyelőre bőven elegem van a költözgetésből. Max. akkor húznék el, ha valahol min. 2x ennyi fizetést ajánlanának (ami lehetetlen, mert bértábla alapján kapom a pénzt). És még akkor is ott a másik fél, akit csak úgy nem rángathat magával az ember.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2010.06.15. 13:46:22

@Dövan: Régi Suzukival is mehetsz Budapetről Makóra, és az is majdnem V8. Csak felcserélődtek a karakterek, és 8V lett belőle. :)

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2010.06.15. 13:49:34

Sajna itteni létformában az a legnagyobb kincs ami saját tulajdonban van,ezért ez a megoldás még jó ideig nem fog működni.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2010.06.15. 13:53:52

autóügyre visszakanyarodva: azt pl. soha meg nem bírtam érteni, pl. utánfutót miért terhel adófizetési kötelezettség

Shadowbull 2010.06.15. 13:55:58

@tuner1: Bontino Caffo

Megalol, wazzeg, megalol :)

Nem lehetett volna valami jobb nevet kitalalni?

Bontino Kampó Brasszó :)

sb

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.06.15. 13:56:20

@tuner1:
Bérleménnyel flexibilis?
Csak és kizárólag a jelenlegi felfogás által már megtört emberek számára.
Én szeretném 40 év mőlva is látni azt a fát, amit én ültettem el.... stb.
Akar a tököm költözködni állandóan, pláne, hogy életem munkája, amit erre költök halálommal a semmibe vesszen.

Maradjunk a kocsinál. Az igazi szabadságot nekem az adja meg, hogy az enyém és ha meghorpasztom a sárvédőt, vagy ráélvezek a hátsó ülésre, az az én gondom egyedül, és senki felé nem kell elszámolnom semmivel.

Egy kölcsön/bérelt autó esetében egyesek szabadságról beszélnek, de az lófasz, mert ugyan nem magadnak cseréled az olajat, de retteghetsz, hogy találsz rá egy parkolóban, lezúztad-e a festéket a csomagtérben, amikor pakoltál, összekarcolta-e a kulccsomóm a műszerfalat, benne maradt-e a napszemüvegem a kesztyűtartóban...

Jó dolog ez a megosztós-bérlős dolog annak, aki arra vágyik, de az, hogy ezt valami szabadságvággyal magyarázzák, (pláne még a lakásbérlést) az egyszerűen egy vicc. Számomra érthetetlen.

Lakásbérlés.
Ha a szüleim maradtak volna albérletben, ahonnan indultak, akkor nekem jelen anyagi helyzetben soha a büdös életben nem lenne lakásom. Vagy bérelhetnék és akkor arra nem jutna, amit igazán szeretek csinálni, vagy a fasz tudja, hol laknék.
Szüleim életének munkája meg hipphopp elpárolgott volna, én meg kezdhetném újra a gyűjtögetést. Ennek mi értelme van?
Ha meg költözni akarok, eladom és kész. Ha gyorsan kell, akkor olcsóbban, még mindig nem bukik az ember annyit, mintha évekig dobálná be az albérletet.
Hihetetlen, hogy egyesek kitartanak a bérléses álláspont mellett, mikor annak SEMMI előnye nincs a sajáthoz képest. De nem hogy előnye nincs, hanem egy óriási bukta, kivéve annak, aki bérbeadja.

Lehet jönni, hogy így a németek, meg úgy a németek... kit érdekelnek a németek? Náluk minden rendben van, csak mert németek?
Ugyan már! Ott is ugyanaz a szemét megy, mint itt, csak már talán nagyobb tapasztalatuk van az agymosásban és egyeseknek a nyerészkedésben.

titkosgyilkos 2010.06.15. 13:58:56

Röghöz kötött nép vagyunk sokféle szempontból, úgyhogy nálunk ez nem (ez sem) működne. És igen, a 'nem az enyém -> miért ne hajtsam szét' szemlélet is bejátszana. De egyébként az ötlet jó.
A múltkor összeszámoltam, mennyit is költöttem az autóra az elmúlt 1.5-2 évben (üzemanyagköltségen felül), úgy, hogy tulajdonképp nem volt komolyabb probléma vele. Meglepő, de nem mulatságos összeg jött ki.

Shadowbull 2010.06.15. 14:00:56

en nagyvarosban elek, a kocsit meg ritkan hasznaljuk, altalaban a haz elott porosodik.

Nade.

Ha reggel kinezek az ablakon es nagyon esik az eso, akkor elviszem a kolkot vele az oviba, utana meg megyek dolgozni, egyebkent mindenki bringazik.

kicsit nehezen tudnam elkepzelni, hogy egy esos reggelen a netet turjam meg szabad kocsi utan szaladgaljak.

sb

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.06.15. 14:01:57

Nagy buli lenne, nemzeti autóbontó. Van egy kocsid, amivel raliztál, odaverted a kipufogót a szántóföldön, meg a gumik is kopottak, a felnik is ütnek, a kutya megtépte az ülést, a hülye haverod kitépte a kesztyűtartót a helyéről, meg a hátsó lámpát is letolattad valahol. Nem látszik, de műszakin bukó. Nosza, béreljünk egy pont ilyen autót, cseréljünk ki mindent, persze nem egyszerre, csak apránként, úgy nem lesz feltűnő. Muhaha, első héten lenne, aki eljátszaná ezt, az tuti.

Shadowbull 2010.06.15. 14:04:24

@Csumpi Hálidéj: "Lehet jönni, hogy így a németek, meg úgy a németek... "

Megnyugodhatsz, a nemetek is torekednek a sajat ingatlanra.

Csak naluk, foleg a nagyvarosokban, baromi dragak a lakasok/hazak, ugyhogy nem nagyon van valasztasuk.

sb

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.06.15. 14:07:29

@Shadowbull:

Ezt én is épp így gondolom, de ott olyan véleményekbe ütközik az ember, amitől égnek áll a haja. Nem kell ismertetem, gondolom.
Hogy "a bérelt lakás sokkal jobb, mert nézzük meg, hogy a németeknél mennyivel magasabb a bérelt lakások aránya.

Ilyen baromságokat le lehet írni?
Kitiltás miért csak a trágárságért jár?
Azokat miért nem lehet kitiltani, akik bődületes butaságokat beszélnek?

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2010.06.15. 14:16:41

@Csumpi Hálidéj:
'"No meg ott van még az a furcsa, kelet-európai szokás, amiért lakást sem bérelünk, inkább megvesszük, ha belerokkanunk is. "

Ez a vélemény egy jó nagy baromság, remélem, mindenki látja.'

baromság vagy nem, én nem nagyon tudok az ismeretségi körömben olyan embert, aki nem vett/épített lakást házat, vagy ne erre gyúrna.
leszámítva magamat ;)

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2010.06.15. 14:21:14

@Hammer: bocs, pont a fordítottját olvastam ki az első mondatodból, mint amit szándékozták írni - nem láttam, mire mondod, hogy baromság

én, a megtört ember :P

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.06.15. 14:24:04

@Hammer:
Az idióták, hogy építenek....
Pedig bérelhetnének is valamit...

:D

esef 2010.06.15. 14:29:47

@ommm:
Ahol keresnek annyit az emberek, hogy röhögve kifizetik a lakásbérletet és mellette vígan megélnek, el sem gondolkodnak azon, hogy sajátot vegyenek. De amíg havonta kifizetsz bérleti díjat 50-70e Ft-ot, 10 év alatt meg 6-8 millió Ft-ot, akkor elgondolkodsz azon, hogy inkább mégis saját lakásba fektetsz ennyi pénzt.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2010.06.15. 14:29:49

@Csumpi Hálidéj: ilyet hol írtam? vagy miből vontad le ezt a következtetést?

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.06.15. 14:33:34

Most így a cikk kapcsán elgondolkodtam, hogy mi a francnak tartok mosógépet...
Mikor kétnaponta mindössze egy órát megy.
Mennyivel célszerűbb lenne mosodába járnom.
Gyorsan nézek egy szabad autót, belepakolom a mosnivalót, elmegyek egy mosodába, aztán hazaviszem.
A francnak foglalja a helyet az egyébként sem nagy fürdőszobámban.

De az ágyamat is megoszthatnám, hiszen kevesebb, mint 50%-os a kihasználtsága.
Amíg nem vagyok otthon, kialhatná magát rajta valaki. És mindjárt csak a felébe kerülne.

De vécét is luxus fenntartani napi egy szarás miatt.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.06.15. 14:35:21

@Hammer:
Úgy látszik, nem vagy ráhangolódva a nyelvezetemre....

Ez ilyen irónikus izé...
Raktam oda egy ilyen kis szmájlit, nehogy valaki komolyan vegye.

no_holy_shit 2010.06.15. 14:53:49

@tuner1:

"Bemész egy diszkontba itt..ott áll egy vagy két biztonsági őr, bemész a nagyáruházba, ott állnak garmadával..kimész a benzinkútra, ott is vannak..elmész a Parlament környékére..ezrével..."

Magyarorszag tenyleg eleg durva hely lett. 1 hete Mozaikban le lett vizsgaztatva a kocsi (a meghatalmazas tanu nelkul nem volt eleg - de szerencsere ott a tobbiek kozul 2-n alairtak tanukent), de mivel fel lett rakva egy vhorog ezert ocsmanyirodaba kellett menni. mozaikban mondtak, hogy ugyanaz a meghatalmazas jo lesz. Persze nem volt jo.

Persze mozaikban levettek a matricat, de ujat nem raktak fel, es a forgalmit sem ervenyesitettek, mert azt mondtak, hogy azt majd az ocsmanyiroda. (tehat mar nem tudtam hasznalni tovabb a kosit)

amikor mar a ide-oda kocsikazas miatt a 600Ft-nyi adomanyon tul voltam a Centrum reszere, gondoltam nem csak a hatsot, hanem az elso rendszamot is leveszem.

Amire megyek ki (ez mar csak 20-25 perc volt!!) ott volt a polgarorseg vagy mi a faszom, es nezik. Epp hivjak a trelerest...

nagyon sajnalom, mert Magyarorszagon szulettem (8eve nem ott elek), szep orszagnak tartom, de az nap nagyon ugy lattam, hogy lehet hogy meg ritkabban kene odalatogatni...

tlantos 2010.06.15. 14:58:25

@exX2A: Gondolom holland. Szerinted olyan nincs, hogy a buta amerikai felhivja a hotlajnt, mert letort a szamitogeprol a pohartarto, es az tortenetesen pesten csorog?
Akkormeg?

1kutya 2010.06.15. 14:59:14

@Csumpi Hálidéj: kereshetnél már egy rendes csajt, hogy ne legyen kihasználatlan az ágyad fele:-DDD

no_holy_shit 2010.06.15. 15:05:28

@Csumpi Hálidéj:

"Most így a cikk kapcsán elgondolkodtam, hogy mi a francnak tartok mosógépet...
Mikor kétnaponta mindössze egy órát megy.
Mennyivel célszerűbb lenne mosodába járnom.
Gyorsan nézek egy szabad autót, belepakolom a mosnivalót, elmegyek egy mosodába, aztán hazaviszem.
A francnak foglalja a helyet az egyébként sem nagy fürdőszobámban."

Nekem nincs. Elozo helyen(Aachen) volt egy csomo helyen mosoda, mindig odavittem. vmi 2,1€ volt a mosas. (8€/m3 a viz!!). Most a berbeadoval(5-n vannak) es lakotarsammal egyutt hasznalunk 1-t

"De vécét is luxus fenntartani napi egy szarás miatt."
lakotarsam es en ugyanabba a budoba szarunk

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.06.15. 15:12:20

@no_holy_shit:
Igen. Én is szeretnék kűzdeni egy szimpla mosással.

Este 9-kor hazaérek, bepakolom a motyót, egy óra múlva kiteregetem, másnap berakom a szekrénybe, közben elkortyolok 2 pohár bort.
Szeretnék én is rohangálni inkább. Tényleg célszerű. Le a kalappal!

stellaz1 2010.06.15. 15:19:31

@Csumpi Hálidéj:

máshol működik

Én is használtam mposodát franciaországban és nem volt para

viszont éppen most szart be a mosógépünk, nagy öröm...

Z o z ó 2010.06.15. 15:26:56

@Csumpi Hálidéj:

A németek úgy könnyen bérelgetnek hogy 6szor annyit keresnek mint mi,de a lakás ugyanannyiba van nekik.Bár én akkor is inkább behiteleznék a lakásra,mint hogy dobáljam ki a pénzt az ablakon.(mert a bérlés az,kivéve ha rövid időre teszed,teszem azt pár hónap)

stellaz1 2010.06.15. 15:28:21

Mi is elemeztük autózási szokásainkat és a költségeinekt, és el is adtuk az 5 éves autónkat, és vettünk egy 16 éves corsát 250 ezerért.

Az elmúlt hónapban 90 km-t mentünk vele, a többit bringával. Télen picit többet megyünk, de nem sokkal.

Szóval a ház előtt állni jó az öreg is, és akkor a kopott technika sem amortizálódik annyira nagyon. Így nem fizetek akkora amortizációt, cascót és nem vagyok javítási kényszerben sem, mert ha valami drága beszarik legfeljebb nem csináltatom meg, ami egy nagyobb értékű autónál muszáj lenne.

stellaz1 2010.06.15. 15:31:09

@Z o z ó:

Kis lakásnál ez igaz, de ott már nem, ahol a fizetésedhez igazítod a lakás igényedet.

Pl. most magas a fizetésed, ezért hitelre veszel egy nagy és drága lakást. Aztán munkahelyet váltasz, vagy válság lesz és hirtelen kevesebbet keresel, de a lakásod törlesztője ugyanaz.

Ha bérelsz, akkor meg csak simán odébköltözöl a fele akkora szomszéd lakásba.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.06.15. 15:41:29

Mindkét szemléletmód unszimpatikus számomra.

Veszel egy kisebbet, majd mikor kifizetted, eladod, az árát beletolod egy nagyobba + hitel.

Szerintem.

Nem tudom, mennyivel nőne meg a térigényem, ha háromszorosát keresném a mostaninak.

Béreljen az, akinek két anyja van!

Christine Plymouth Fury 2010.06.15. 15:47:26

@Csumpi Hálidéj: és bérelj ruhát, akkor mosni sem kell, és járj kizárólag étterembe, akkor mosogatni sem, és bérelj nőt, meg gyereket, akkor nevelned sem neked kell...:) (bocs a sarkításért, direkt volt :D)
Egyetértek, a bérleti konstrukció Magyarországon nem működik igazán jól. Egész egyszerűen nem erre vagyunk berendezkedve.
Autóbérlet: a saját kocsimat legalább ismerem, tudom a hibáit, megszoktam.
Lakásbérlet: nem szeretnék úgy élni, hogy megszabják, tarthatok e a lakásban kutyát, macskát, egeret vagy vizilovat, akaszthatok e képet a falra, ha igen, hova és mennyit, vagy egész egyszerűen átfesthetem e a fehér falat hupizöldre...
A saját szemétdombján meg ugye az ember lánya azt csinál, amit akar.:)

isti77 2010.06.15. 15:47:40

Havi 40-50 ezer Ft-ból simán kijön egy saját autó fenntartása alsó-középkategóriáig bezárólag, ha nincs az autón hitel és casco. Havi 1000 km-rel és 8 liter/100 km-rel számolva a benzin alsó hangon 30 ezer, a kötelező biztosítás biztosítótól függően kb. 2,5-4 ezer havi bontásban (már akinek nem hobbija az autótörés, és elmúlt 30), a gépjárműadó 100-120 LE körül kb. 3 ezerre jön ki havonta. Ehhez jön még az éves kötelező szervíz, ami havi bontásban szintén megállhat 5-8 ezer körül. De aki még ennyit sem megy havonta, annak még kevesebb a rezsije.
Egy felsőbb kategóriás autó fenntartása nyilván drágább, de akinek ilyen van, az valószínűleg nem is ülne át egy ilyen napidíjas libakergetőbe.
Tehát tisztán a fenntartást illetően nem éri meg a bérlés. Igaz, a saját autót meg is kell venni.

Meg nálunk más az általános mentalitás, nem tagadom, az enyém is. A saját tulajdon más, mint bérelni valamit, akár lakás, akár autó, vagy bármi más legyen. Arról tudom, hogy az enyém, mindig ott van, ha kell, elvileg nem is veheti el senki (a lopást most hagyjuk, "jogi úton" történő elvételre gondoltam).
A nem is túl régmúlt tapasztalatai az emberek fejébe véste nálunk, hogy a közösködés nem az igazi, ha lehet a sajátod is. Erről nem az emberek tehetnek.

Christine Plymouth Fury 2010.06.15. 15:50:27

@stellaz1: Az előre gondolkodásról, a tudatos tervezésről még nem hallottál?:)
Addig nyújtozkodom, amíg a takaróm ér, és ha nyúlik a takaró, akkor van honnan továbblépni (kicsit eladni, beforgatni, nagyobbat venni...). De csak azért, mert ma jól keresek, holnap meg ki tudja, nincs szükség háromszoros térigényre. Szerintem.

Shadowbull 2010.06.15. 15:50:32

@Z o z ó: "A németek úgy könnyen bérelgetnek hogy 6szor annyit keresnek mint mi,de a lakás ugyanannyiba van nekik."

Hmm, egy mondatban 2 nagy tevedes :)

sb

stellaz1 2010.06.15. 15:51:03

@isti77:

És ehhez még számold hozzá egy új autó 10 éves koráig min 1 - 1,5 millió ft-os amortizációs költségét, és az időszakosan fellépő, akár százezres nagyságrendú javítási költségeket ls a casco-t is.

És akkor már ott tartasz, hogy egy hónapban min. 2 hetet csak azért melózol, hogy kegyen autód.

stellaz1 2010.06.15. 15:54:11

@Christine Plymouth Fury:

Az életből vett tapasztalat nem ezt mutatja.

Volt ismerős aki a budai 200 nm2-es lakást adta el harmad akkoráért, mert a válság kicsit beütött a családi kasszába.

Amúgy az egész világ éppen hitálválságtól retteg...

yeti 2010.06.15. 15:57:14

@scheerti: "nemzeti autóbontó":D

Az ötlet szerintem Magyarországon is működne egy-két autóval,társasházi szinten belvárosban.

Danessz 2010.06.15. 15:58:33

Mivel a Suzukinak nincs külön blogbejegyzés ezért ide írok:
Baszki ezen a képen egy R8-as Audi van!
galeria.totalcar.hu/tesztek/2010/06/14/kenyelmes_swift_a_csaladnak/1520209_f05ebd5407be70670bde167d4590bccc_l.jpg

Z o z ó 2010.06.15. 15:59:29

@Shadowbull: Kint a minimálbér (átszámolva) 300,000ft, (2008ban még ennyi volt),itthon netto 50-60?

w a s d 2010.06.15. 15:59:49

Ez olyan kicsit, mint a kurvázás, nem?:D

Z o z ó 2010.06.15. 16:00:49

@Danessz: biza:)én is kiszúrtam:)de ott a csomagteret kel nézni!

Christine Plymouth Fury 2010.06.15. 16:05:09

@stellaz1: Kérlek, ne csak a hsz-em egyik részét olvasd el. :)
Én vajon miért nem rettegek a hitelválságtól? :) Egyszerű. Azért, mert nem verem akkora költségekbe magam, amekkorába a jelen jövedelmi helyzetem alapján megtehetném, inkább tartalékolok, és nem veszek fel hitelt. Amikor már lesz annyi és olyan jellegű saját tőkém, amit elkölthetek, akkor lecserélem az autóm, a lakásom, vagy akármit. Addig meg nem kell Plymouth Fury, megteszi akár egy mittudomén, egy skoda is. :) (Nem akartam ezzel megsérteni a skodások táborát, de azért a skoda még sem egy PF:), vagy nem kell 280 nm-es kacsalábon forgó palota, elég egy külvárosi garzon is. Meg kellene tanulni a felelősségteljes gondolkodást, a pazarlásmentes életvitelt, és nem lenne hitelválság. (ok, ez is sarkítás, de ekkora biztosan nem lenne.)

Shadowbull 2010.06.15. 16:06:45

@Z o z ó: elmondanam, hogy Nemetorszagban nincsnen altalanos jellegu minimalber.

es inkabb az atlagbert kene venni, bar az meg Magyarorszagon baromira torzit, hogy az alkalmazottak nagy resze zsebbe is kap feketen, ami a statisztikakban nem jelenik meg.

Nemetorszagban ez nem jellemzo.

sb

Christine Plymouth Fury 2010.06.15. 16:09:37

És még valami: sztem teljesen felesleges külföldi fizetéseket hazaiakkal összehasonlítani, mert sosem fogsz reális képet kapni. Feltéve, hogy aki ott keresi meg, annak ott is kell elköltenie, aki meg itt, annak itt. Életszínvonalat lehet hasonlítgatni, de azt meg nem érdemes. :)

stellaz1 2010.06.15. 16:12:08

@Christine Plymouth Fury:

Ha nincs saját lakásod akkor mindenképpen szopó. Ha hitelt veszel fel, akkor 30 évre rabszolga leszel, fizeted a kamatokat, röghöz vagy kötve, stb.

Ha bérelsz, akkor meg más jellegűek a problémáid.

Az autó bérlés pedig különösen ésszerű lenne (megfelelő feltételekkel), mert az autó nem értékálló rövid távon sem, és nagyon sok a kiadás is vele.

Christine Plymouth Fury 2010.06.15. 16:22:38

@stellaz1: Én arról beszélek, hogy AKKORA és OLYAN saját lakásban élek, amit képes vagyok megvenni, vagy a törlesztőrészlete olyan, hogy képes vagyok azt feltehetően akkor is kifizetni, ha a jelenleginek a felére zuhan a jövedelmem. Nem akarom megmutatni a világnak, hogy az én házam csak azért is 10 cm-el magasabb, és 50 nm-el nagyobb, mint a szomszédé, ha belerokkanok is. És főleg nem veszek fel 30 évre hitelt. :) Autóra meg pláne nem (pedig ugye vannak vágyaim).
Szerencsére(?) olyan autókra vágyom,amik hosszú távon értékállóak, és amíg nem érem el, addig járok olyannal, amilyenre telik. Annak viszont számolok az amortizációjával.
Ezen kívül pedig akkor már annak is több értelmét látnám, hogy bizonyos lakóközösségi, vagy munkahelyi "kolóniák" tartsanak fent együtt egy autót, vagyis olyan "rétegközösségek", akik az adott autót együtt is ki tudnák használni, pld munkábajárásra, bevásárlásra, és a többi. Így legalább nem csak 1 ember ülne szinte minden 5 vagy több személyes járgányban, és a dugók is kisebbek lennének, de ez már nem ide tartozik.
Vagy ez hülyeség? :)

Grifter 2010.06.15. 16:28:24

Két okból nem működne nálunk (soha). Az egyik a cikkben foglaltatik, széttaposnák mindet, pikkpakk. A másik, a magyar ember, aki birtokolni akar. Mind1 mit, de az övé legyen. (Ugyan ez igaz az ingatlanokra is, sokszor sokan kimutatták már, hogy mi nemzetközileg rekord szinten szeretünk ingatlant birtokolni és a bérlés nem csak életidegen, de szinte szégyen is.)

A magyar nem a matekot meg az intelligens megoldást szereti, hanem az övének tudni.

Christine Plymouth Fury 2010.06.15. 16:30:34

@stellaz1: Az olyan Plymouth, ami úgy néz ki, mint Christine :D

Z o z ó 2010.06.15. 16:33:32

@Shadowbull: Jó jó de akkor is minimum 2-3-4szerese.

Ott egy betanított munkás kap ennyit amit írtam (viessman gyár),és semmi végzettsége,csak csavarokat húzogat napi 8órába.Ilyenért itthon mennyit kapsz?

gerely89 2010.06.15. 16:34:20

Ez a carsharing Magyarországon tényleg nem működne.
@stellaz1: Az "inkább bérelek egy fizetésemnek megfelelő lakást, minthogy hitel" elgondolással sem értek egyet. Nem gondolsz a jövőre. Amíg a bérleti díj egésze kimegy az ablakon, addig a hiteltörlesztés egy része arra megy, hogy saját tulajdonodat fizeted ki, aminek ráadásul folyamatosan megy fel az értéke (ingatlan). Ha pedig nyugdíjas leszel, számíts rá, hogy messze nem fogsz tudni belőle úgy megélni, mint az előtte kapott fizetésből. Viszont az autós módszered nagyon tetszik. 5 éves helyett 16.

Kémütyüm 2010.06.15. 16:35:07

Én Angliában élek viszonylag régen. Londonban van több ezer autó szétszórva. Beírom az aktuális pozíciómat a keresőbe és kidob vagy tizet pár száz méteren belül. Az elmult 3 évben csak ezt használtam. 50 font egy évre a tagság. Egy hétvégi nagybevásárlást olcsóbban kihozuk vele, mint helyijáratú busszal. Szinte hetente kapok emailt tőlük, egy napot kijelölnek a héten, amikor 1fontért adják a kocsikat óránként. Akkorra igazítom , ha el kell valamit intéznem és kész. átlag 8fontos órabérrel számolva vállalható. Az mennyi lenne Magyarországon? 78 forint óránként. Na azt senki nem gazdálkodja ki, mint bérbeadó. Itt ráadásul rendes autók vannak. Néha sétálok egy kicsit, és három utcával arrébbról hozok el autót, mert mondjuk ott egy új egyes BMW van. A házunktól 2 prc sétára egyébként van vagy három négy vadonatúj golf, dízelek, benzinesek vegyesen. Van Polo, Sharon, touran, transporter. Mindenki nagyon vigyáz rá. A kesztyűtartóban van egy könyvecske az esetleges meglévő sérülésekkel, elolvasod, összehasonlítod, ha minden okay mész, ha nem szolsz nekik, hogy találtál valamit. Van egy kártya is a kocsiban. Ha nem elég tiszta az autó az igényeidnek bemész a mosóba, odaadod a kártyát, ráterhelik kész. Ha negyed alatt van a tank, a te dolgod megtankolni, ugyanazzal a kártyával. Havi 12 fontért full biztosítást is köthesz, az összes autójukra érvényes, tehát a sérülések miatt sem kell aggódnod. Jó rendszer ez, csak kell hozzá egy nagyon nagy város, meg tisztességes emberek.

xor01 2010.06.15. 16:40:07

@Csumpi Hálidéj:
szintén svájci példa a közösségi mosógép. szinte minden társasházban a pince megfelelően kialakított részében van(nak) mosógépek amit vagy a fixen kijelölt időben vagy feliratkozás alapján lehet használni.
így a kihasználtságuk sokkal jobb, kisebb az egy főre jutó amortizációs költség etc...

gerely89 2010.06.15. 16:42:22

@Kémütyüm: kicsit OFF: ez kicsit a ppp-s koleszra emlékeztet. A szobát használatba vétel előtt átnézem, h milyen sérülések vannak. Ha sérülést okozok, azt viszont nagyon csúnyán megfizettetik kétszeres, de inkább háromszoros áron.

Kémütyüm 2010.06.15. 16:50:15

Nem kell@gerely89: nem kell semmit fizetned, ha van biztosításod, ami meg szük másfélórás fizetésedből kijön.
Asszem teljesen jó a használónak, ha átnézetik vele mielőtt használja, így nem az én felelősségem, ha már akkor rajta volt mielőtt elkezdtem használni. Én ezt inkább pozitívumként értékelem a saját védelmemben. Soha nem vett még 1 percnél több időt igénybe, de már találtam olyan horpadást ami nem volt a könyvben, szoltam a telefonközpontjukba, így nem az én dolgom onnantól.

Kémütyüm 2010.06.15. 16:51:36

Az első Nem kell nem kell

eml 2010.06.15. 16:53:43

@Shadowbull: Ágazati minimálbér van, mely szakmánként más.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2010.06.15. 17:04:16

@stellaz1:
>Ha hitelt veszel fel, akkor 30 évre rabszolga leszel, fizeted a kamatokat, röghöz vagy kötve, stb.

.. és ha a 30 év alatt egyszer sem veszíted el a munkádat és/vagy nem emelkedik a hiteltörlesztöd olyan mértékben, hogy viszi a bank az egész hóbelebancot. Mert van már olyan is.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.06.15. 17:22:02

@malenykij polgar:
Nem értem, ez miért szól a saját tulajdon ellen?

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2010.06.15. 17:27:21

@Kémütyüm: Hja,angoloknál nem is vennék autót,rossz helyen van a kormány.

Christine Plymouth Fury 2010.06.15. 17:30:41

@malenykij polgar: ...ÉS ha 30 év alatt (mért, csak 30 évre lehet hitelt felvenni???)...
...és ha bérlek egy lakást, és munkanélküli leszek, és nem tudom fizetni a lakás bérleti dját, vagy a rezsit, vagy egyszerűen csak a bérlő "holnap" úgy dönt, hogy költözzek ki 3 napon belül, mert neki kell a lakása...
A világon mindenben van rizikó, de azért vagyunk felnőtt emberek (állítólag), hogy gondolkodjunk, a rizikófaktorokkal számoljunk, azokat mérlegeljük, és megpróbáljuk őket a lehető legcsekélyebb mértékre csökkenteni, nem? :) Vagyis ha keresek ma fél millát, akkor számolok azzal, hogy lehet, hogy ez nem mindig így lesz. :) És ennek fényében veszek/bérlek/lizingelek házat, autót, kutyát, macskát, vizilovat, nem? :)
Vagy tényleg ennyire rosszul gondolkodnék? :O

Christine Plymouth Fury 2010.06.15. 17:32:32

Bocs, nem a bérlő, hanem a tulaj :)
Sorry, fáradok, mea culpa.

Tróger 2010.06.15. 17:37:16

Bocsi, nem volt időm végig olvasni a kommenteket, de a cikk nagyon tetszett, ezért a véleményemet nem tudom magamban tartani!
1. Sajnos magyarisztánban élünk. Eddig csak olyan cégnél dolgoztam, ahol közösen használtuk a cégautókat. Valahogy mindig én lettem előbb utóbb az autófelelős. Minősíthetetlen, ahogy a közösre itthon tekintünk, tisztelet a kivételnek. A mostani helyemen jellemzően Swifteket használunk. Persze a régit. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy 63000 km alatt egy Suzukit hogy lehet ilyen szinten szétb@szni. Nálunk megcsinálták...
2. Legyen már egy kicsit kényelmesebb, meg olcsóbb a dolog. Heti rendszerességgel ingázok Bp. és egy tőle 80 km-re lévő város között. Tudom, hogy rengeteg koleszost, de dolgozót is érint a dolog. Felregisztráltam egy utitárs kereső oldalra. 500 Ft-re tartottam egy háztól-házig utat, amikor a buszjegy akkor 1200valahány Ft volt. Hát ez senkinek se mozgatta meg a fantáziáját, pedig péntekenként mentesítő járatokat indít a volán a hazajárók miatt.
Na a fenti két észrevétel miatt mondom, hogy sztem nekünk még tanulni kell, hogyan kell értelmesen élnünk...

no_holy_shit 2010.06.15. 17:45:46

@Csumpi Hálidéj:

"Este 9-kor hazaérek, bepakolom a motyót, egy óra múlva kiteregetem, másnap berakom a szekrénybe, közben elkortyolok 2 pohár bort."

nekem 2 saroknyira (2-3perc kocsival - ha volt idom bringaval) volt a mosoda, ami elott mindig volt hely. bementem, bedobtam, kiirta hany perc. Ebbol az ertekbol levontam 5-10-t. hozzaadtam az aktualis idohoz es a kapott ertekre beallitottam a mobil ebresztojet. kozben hazamentem es kajaltam. (ez Aachen)

Stuttgart: A varos felem eso reszen 1 mosoda volt, az is dragan. Es legalabb 5-10 percre kocsival. Nem is voltam es akartam egy mosogepet. (most elkoltoztem es van mosogep)

de aacheni peldabol latszik, hogy meg lehet oldani normalisan. (es a varos többi reszen is voltak mosodak!)

no_holy_shit 2010.06.15. 17:58:28

@Christine Plymouth Fury:

"járj kizárólag étterembe, akkor mosogatni sem"
1 szemely eseteben nincs nagy kulonbseg. Altalaban csaladi kiszerelesek vannak. Annak ellenere, hogy megveszem es amig el nem fogy azt zabalom (nagy elvezet 3-4 napig ugyanazt), sokszor ramrohad mondjuk a fele. Akkor mar nagoyn kozel vagyok egy török döneres/pizzas/mindenes araihoz.

"és bérelj nőt"
hat a tapasztaltabbak azt mondjak ez (a lakasberlessel ellentetben) valoban olcsobb!!

Gerardus A. Lodewijk 2010.06.15. 17:59:17

@exX2A: "Akkor most Dirk német vagy holland?"

A Dirk egyaránt lehet német (azon belül is inkább északnémet) és holland név.

Egyébként az átlagos holland anyanyelvű különösebb tanulás nélkül is jó eséllyel ért németül, fordítva ez nem feltétlenül igaz.

Bambano 2010.06.15. 18:05:17

én a v8-at mindenkinek alanyi jogonra klikkeltem...:)

mindig az a vége, hogy a fejekben van kupleráj... lehetne autós kommunát csinálni, lehetne telekocsizni, sok mindent lehetne, mégsincs semmi. ez van srácok.

Bambano 2010.06.15. 18:08:06

@Tróger: láttam már olyat, hogy céges autót addig hajtotta a hölgy gazda, amíg ment. Ezt úgy kell érteni, hogy semmi mást nem csinált vele, csak hajtotta. Se takarítás (kutyaszállítás volt), se olajcsere, se szerviz. Azután eccercsak aszondta a verda, hogy sztoj. Motorcsere. Amikor kézhezkapta a cehhet, a mosoly az arcán nem volt valódi...

megint 2010.06.15. 18:10:25

Azért van annyi bérlakás a németeknél is, mert rohadt drága lenne megvenni(még nekik is), nem is beszélve a családi házakról

Reap that ass (törölt) 2010.06.15. 18:21:41

"No meg ott van még az a furcsa, kelet-európai szokás, amiért lakást sem bérelünk, inkább megvesszük, ha belerokkanunk is. "
EZ EMELETES BAROMSÁG VOLT, kb úgy lehúzta az egyébként érdekes cikket, mintha kiderül a prostiról az ágyban h farka van...Hülye neolibcsi hozzáállás a lakás bérlés...

Ez a fajta közösség közlekedés nekem tetszene, ha városban élnék/bár nem élnék inkább/, valóban egy ilyen jó működő rendszerrel sok nyűgtől szabadulna az emberek zöme...DE egy olyan országban ahol a szemed kilopják, a kisebbség ipari méretekben lopná...stb...de ha mégsem, hát kiváncsi lennék, hány jólelkű magyar honfitársunk vigyázna bármennyire is egy ilyen autóra...

Ahogy apám agyát is elöntötte a szar, h az alkalmazottainak egységesen biztosított octavia kombikkal hogyan bánnak...Mikor feldobta, h talán azokkal akik ütik vágják kifizetteti a kárt, h fel voltak háborodva, h a skoda mekkora szar, stb, stb...és akkor inkább jönnek sajáttal, azóta inkább fizeti nekik a bejárást,akinek meg ez sem tetszett, kereshettek másik helyet...

Ezek fényében igen kétséges, h valaha is lesz ilyen szolgáltatás nálunk...mert mi bestohlozva is schumacherek vagyunk....

Seca81 2010.06.15. 18:23:17

6 éve mentem ki először németbe dolgozni, magyar cég közvetítésével, segédmunka, tisztán kézhez kaptam 1200-1400 Euro-t, úgy h a lakást nem kellett fizetnem, a rezsit szintén nem, egyedül a kaja, meg a hazaút (3-4 havonta) volt fizetős...
Hiszitek vagy nem, a kaja, a benzin, a műszaki cikkek, a bútorok (mert azt is vettem), minden alkalommal olcsóbbak voltak mint itthon mikor hazajöttem.
Megérte kimenni, de nem egy kollégám bérelt magának saját lakást, mert simán fizethető volt.
És ez 6 éve volt...
(a török meg 16 Eurós órabérben verte a faszt... : S )

allnitelong 2010.06.15. 18:26:12

Ha valaki spórolósan közelíti meg az autózás kérdését, akkor a 40-50000 ft autóbérlési havi költség 800 km-es használat mellett sokkal rosszabb, mint egy olcsó saját autó fenntartása.
Egy néhány éve vett 600 ezer Ft-ért vett jó állapotú kisautóra nekem éves szinten ilyen költségek jönnek ki:
- 100.000 ft értékcsökkenés (sacc/kb)
- 24.000 Ft tőkeköltség az autóban fekvő pénz után (4%-os nettó betéti kamattal)
- 80.000 Ft éves javítási, vizsgáztatási költség (felső becslés, jó állapotú, olcsó alkatrész ellátású autó esetén,
- 40.000 Ft kgfb (felső becslés, nekem pl. a fele)
- 10.000 Ft teljesítményadó
- Casco nincs, tizenvalahány év alatt nem is volt rá szükség.
- Plusz a cikkben szereplő havi 8*50 km 340 Ft-os benzinárral számolva.
Ez összesen havi 32 ezer Ft, erősen felfelé becsülve.

És a saját, mindig rendelkezésre álló autó előnyeit nem sorolom.

Seca81 2010.06.15. 18:27:16

Am sztem jó ötletnek tűnik, de ahogy többen is írták kis országunkban ez az a téma off...

Seca81 2010.06.15. 18:29:27

javítás: "ez a téma"

Shadowbull 2010.06.15. 18:51:23

@eml: viszont messze nincs minden szakmara megallapitva.

sb

Shadowbull 2010.06.15. 18:52:37

@xor01: "közösségi mosógép. szinte minden társasházban a pince megfelelően kialakított részében van(nak) mosógépek amit vagy a fixen kijelölt időben vagy feliratkozás alapján lehet használni. "

Laktam ilyen helyen, utaltuk mint a szart.

Sokkal jobb ha a lakasban van a sajat mosogeped, plane kisgyerek mellett.

sb

Shadowbull 2010.06.15. 18:56:08

@Seca81: "a kaja, a benzin, a műszaki cikkek, a bútorok (mert azt is vettem), minden alkalommal olcsóbbak voltak mint itthon mikor hazajöttem. "

A kaja meg a benzin az dragabb. Meg a lakas is. Sokkal.

sb

Shadowbull 2010.06.15. 18:58:01

@Z o z ó: A gyori Audiban havi 250 bruttot megkereshet egy betanitott melos a sor mellett.

Talan meg tobbet is.

sb

Christine Plymouth Fury 2010.06.15. 19:00:23

@no_holy_shit: "1 szemely eseteben nincs nagy kulonbseg. Altalaban csaladi kiszerelesek vannak. "
Öööö...bocs, nem értem. Ki, hol, kivel mi van?:)
Az éttermekben nem egy személyes kiszerelésű adagokat szoktál kapni? Én igen. :D De azokból nem viszek haza semmit, és nincs is annyi, h 3-4 napig azt egyem. :) Lényeg, hogy török dönert szívesen eszem, de hogy sosem egyek házi kosztot? Na azt már nem. :P
"és bérelj nőt"
hat a tapasztaltabbak azt mondjak ez (a lakasberlessel ellentetben) valoban olcsobb!! "
Hagy ne fejtsem ki itt a lényeges különbséget a "saját bejáratú" és a "bérelt" között, jó?:) Sztem te is tisztában vagy azzal, h nem éri meg "bérelni". :) Amúgy meg, sztem nem olcsóbb. :P
Allahdamit:
"DE egy olyan országban ahol a szemed kilopják, a kisebbség ipari méretekben lopná...stb...de ha mégsem, hát kiváncsi lennék, hány jólelkű magyar honfitársunk vigyázna bármennyire is egy ilyen autóra..."
Semennyire? :)
Bambano: Muszáj volt kiemelni "a hölgy gazda"-t? :P Nem minden pasi tud vezetni, mint ahogy nem minden nő gyilkolja a kocsikat sem. :) Kérem kerülni a hímsoviniszta szöveget, köszönöm. :D

no_holy_shit: És ez meg kérem itt szépen Magyarország. Ahol a közösségi szellem, hogy is mondjam csak szépen, még nem működik tökéletesen. Sajnos.

gnme 2010.06.15. 19:08:33

kell egy az országok közötti ugráláshoz
kell egy városközi használathoz
kell egy ótvaros, amivel a telekről a rotációs kapát, kútfejet, szivattyút, locsolótömlőt, zsákokat stb. oda és vissza fuvarozzuk (hordozni kell oda-vissza mindent, mert a nemma lebarnultak ellopnak mindent amit az ember a telkén és annak közelében otthagy)
kell egy furgon, amivel az ember "beszerez" nagydízel motorral, a pályákon való csavargáshoz itthonra
kell egy kismotor
kell egy kerékpár (részegen is tudjak mivel menni)
kell egy pohár bor minen fél órában este :D

swt (törölt) 2010.06.15. 19:25:28

@Shadowbull: Mert nem az allam irja elo a minimalbert, hanem a tarifaszerzodesek. Az allam pedig nem szolhat bele a tarifaszerzodesekbe, mert az alkotmany ertelmeben a munkaber a munkavallalok es a munkaadok kozotti szabad megallapodas targya. Tarifaszerzodesek meg csak ott vannak, ahol eros szakszervezet is van.

khaleeji 2010.06.15. 19:33:08

Nálunk California-ban ez már évtizedek óta működik.

Az állam azzal is ösztönzi a közös autóhasználatot, hogy az autópályák legbelső sávja un. car pool lane, azaz csak olyan autók használhatják ,amelyekben min 2 személy van,a car pool violation büntetése pedig 170 dollár.
Ennek előnye, hogy ez a sáv mindig üres, még a többi 5-6 sáv állandóan tele van, azokban alifóg lehet haladni.
Persze van aki az anyósülésre tett guminővel próbálta ezt kijátszani...

Külön ingyenes telefonszám is van a közös utasok szervezésére, ez az 1 800 COMMUTE.

tónik 2010.06.15. 19:36:29

@gnme: Ótvaros nem kell, csak egy heggesztőtrafó, amivel esténként összevarrod az összes vasad a kerítéssel, meg egy flex, amivel reggel szétvágod. Ezek elférnek a kismotoron is. Ha sokan jönnek, és erősek, akkor csöcs...(A Vízművek találmánya, távollét esetén beheggesztik a vasajtót...)

sgarde 2010.06.15. 19:45:30

@tónik: Hát igen!
Magyarország a behegesztésnél tart ma, nem a autós (akármis) kommunánál...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.06.15. 19:59:24

"ha azokra az alkalmakra egy–két ezer forintért kölcsön vehetnének egy éppen a célnak megfelelő járművet"

Ja. Csak az mikor lenne 1-2 ezer.

Amúgy meg, ne már újautósokat nézzünk folyamatosan!
Neem van egy öreg autóm, ami elvisz bárhová.
Ha nem töröm 2x szarrá, akkor alig költöttem volna rá 10 év alatt.
Úgy kezdődik, hogy ha megyek haza, az 140km. Meg ugyanannyi vissza. Havonta 1-2x.
Na az nem kevésbe' lenne kölcsönautóval.
meg ugye szaladgálok városban is eleget.
Asszony rendszeres melóba hordása, már amikor volt neki melója. (Busz szar is volt, fárasztó is volt, meg néha zaklatták.
Saját magam melóba hordása. 12 óra szaladgálás után a pöcsöm se akar már gyalogolni bocs. :D Nem beszélve arról, hogy busszal 35-40 perc a dolog, és 12 óra meló mellett nem biztos hogy a megállóban akarok megfagyni.

Szóval ja, a kő pestieknek, akik nem járnak "vidékre", tök jó lenne egy ilyen szolgáltatás, az igaz, de Magyarországon BP-n kívül nem sok igény van ilyesmire.
Ott viszont nagyon fasza lenne, villanyautókkal.

fagzal 2010.06.15. 20:21:48

Na a kommentekből is látszik, mennyire röghöz kötött a magyar... nemcsak azért nem megy külföldre (legalább tapasztalatot szerezni, világot látni), mert nem beszéli a nyelvet, hanem mert jaj, hát ott a részlet a garzonon... ami persze hitellel megtolva, stb. lehet, hogy a végén többe kerül, mint bérelni. Hogy "nem az enyém" a bérlemény? És a 25 évre felvett hiteles lakás, amit 15 év után nemfizetés miatt (mert mondjuk kirúgnak) elvesz a bank?

Aztán jön a sírás, hogy jaj, itt "mifelénk" nincs munka... hát ez van! A kommunizmusnak már vége!

A car-sharing IMHO kurvajó, imádom az autómat, de nem vettem volna meg, ha anno ez a lehetőség van nálunk.

Az eszébe jutott valakinek, hogy elmegyek A-ból B-be, berugok, és nem kell sofőrszolgálattal szórakozni? :) Mert inni fontos! :D

Seca81 2010.06.15. 20:27:08

@Shadowbull: Nálatok München (?) környékén lehet h drágább...
Én a holland határ mellett voltam közel 2 évig. És ez volt a tapasztalat... Míg itthon 260-270 volt a 95-ös, ott 240 környékén járt. Hollandoknál 10 Ft-tal olcsóbb... Dajcsland elég nagy ahhoz h régiónként nagy eltérések legyenek, akár benzin, akár lakás ügyben.
Bár ez 6-4 éve volt, azóta nem tudom mennyit változott.
A lakásbérlés sem volt drága, persze nem egy személynek, de egy párnak már megérte ha összedobták. Sokan így csinálták hidd el, nem véletlenül.

tükörfúró 2010.06.15. 20:39:31

Ha lenne európának egy csepp esze, régesrégen központi hatalmi szóval kifejlesztettek és pármillió példányban legyártattak-beüzemeltek volna egy CSAK erre a célra szolgáló városi kisautót, ami kb örök élet+2nap élettartamű, teljesen 21.századi technológiákkal lenne megépítve, stb.

Mondjuk ebben azok a legellenérdekeltebbek, akiknek a kezében a teljes tudás ehhez, maguk az autógyárak...

Christine Plymouth Fury 2010.06.15. 20:40:23

@fagzal: Mivel úgy érzem (talán nem véletlenül) h ezek a sorok igazából nekem jöttek, hagy válaszoljak rá. Hitelmentes a "garzonom" (ami nem garzon, de ez nem fontos), Európa országait nagyjából bejártam már, van autóm (3 db, alsó-középkategóriásak,de hitelmentesek és vannak) és van munkám.
A kommunizmusban jóformán még nem is éltem, nem nagyon van összehasonlítási alapom (örülök, h Neked van), és van munkám (lesz is). Viszont nem iszom alkoholt. :P
És nem bérelnék autót soha, semmilyen körülmények között. Akkor már inkább a tömegközlekedés, vagy a taxi.
De Te bérelj nyugodtan. ;)

dennisthemenace 2010.06.15. 20:42:40

@no_holy_shit: En mindig ugy latom, ha hazamegyek.

conmorientes 2010.06.15. 20:57:20

Hála annak az égnek itten mindenki magánemberként gondolkodik és ez így van jól.

De kérdem én botor, végig gondolta azt valaki esetleg, hogy egy cég hogyan tudja elszámolni ma Magyarországon a gépjármű használattal kapcsolatos kiadásait ?

A cikk sajnos jó, magam évek óta tűnődöm a kérdésen....

nincs_nick 2010.06.15. 21:00:55

@Shadowbull: Ja, de vedd a két fizu nettóját és más lesz a leányzó fekvése. A két legnagyobb német autóipari céges tapasztalatom alapján a hatszoros szorzó (nettóban!) áll (fejlesztési részen), de inkább több. De ezt gondolom nem kell magyaráznom.:) Két személyre (50nm) lakást meg még válság előtt is lehetett találni Ffm-ben vagy Stuttgartban 400-500€ körül, ami olyan tulajdonságokkal bírt, ami itthon megfizethetetlen vagy elérhetetlen (jó tömegközlekedés, svédek hiánya, normális (és ingyenes) parkolási lehetőség, közel a belváros, csendes szomszédok, stb.) Azért röhej, hogy eddigi legcsendesebb lakás amiben laktam az Ffm belvárosában volt.:D

A lakásbérlésről: igen a németek tényleg szeretik bérelni míg fiatalok, de utána valamiért húz ki szinte az összes (aki megteheti és ott ez egy elég nagy réteg) a kertvárosi részbe 35-40 évesen... (Persze ebben erősen benne vannak az anyagiak, no meg a belvárosi részek "elnémettelenedése", bár ugye ilyet ők soha nem mondanának.) Mondjuk ezért is lehet sok helyen olcsón lakást bérelni.:D

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2010.06.15. 21:04:11

nagyon tetszett

Sajnos az összes releváns észrevételemet elsütöttétek - most szomorú vagyok, hogy csak ismételni tudnék

Shadowbull 2010.06.15. 21:47:44

@swt: Messze nem minden teruleten van ervenyes tarifa, raadasul pl. a munkaerokolcsonzo cegeknel nevetseges osszegeket fizetnek.

Szoval annyira azert nincs kolbaszbol a kerites, de neked ezt nyilvan nem kell magyaraznom.

sb

Shadowbull 2010.06.15. 21:50:03

@Seca81: Igy van, vannak joval olcsobb teruletek, nade ott meg nihil van, alig van munka, es azert is szarul fizetnek.

sb

Shadowbull 2010.06.15. 22:00:24

@mauser: "A két legnagyobb német autóipari céges tapasztalatom alapján a hatszoros szorzó (nettóban!) áll (fejlesztési részen)"

Az en tapasztalatom szerint meg nem all, nagyon nem.

Otthon par ev tapasztalattal, jo cegnel beosztottkent meg lehet keresni olyan 5-600 bruttot. Konkretan vannak cimboraim, akik ennyit keresnek.

Itt ha kijosz, kis mernokirodakban evi 45e brutto kornyeken indulsz (ugyanannyi tapasztalattal), aztan a nagyobb cegek tobbet fizetnek, de evi 60e vagy afolott mar nagyon jo penznek szamit.

Namost a 600 brutto meg a 60e kozott nincs 2,5x szorzo.

Es elhiheted, nehezebb itt olyan allast talalni, ami fizet evi 60e-ret, mint otthon egy 600e forintosat.

Persze az adozasi kerdesek nagyon belekavarhatnak a netto alakulasaba.

"Két személyre (50nm) lakást meg még válság előtt is lehetett találni Ffm-ben vagy Stuttgartban 400-500€ körül"

Tenyleg? En egy 86 negyzetmeteresert fizetek havi 1100-at...

sb

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2010.06.15. 22:15:59

@Shadowbull: Párod dolgozik? Már ha nem intim a kérdés.

swt (törölt) 2010.06.15. 22:24:19

@Shadowbull: Van olcsobban, Hasenberglben a panelgettoban. Vagy kint a halal faszan, ahonnan annyit ingazol hogy belezoldulsz, es a jegypenztarnal/benzinkuton fizeted vissza az olcsobb berleti dijat, kamatostul.

Csodak nincsenek.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2010.06.15. 22:27:44

Nálatok akkor is olcsóbb a kaja, mint nálunk Bécsben. Ha a szülöknél vagyunk Landshutban, élelmiszert raktározunk. Cserébe kéjes élvezettel emlegetem nekik, mennyiért tankoltam nálunk.
Ja, meg az autóbiztosítás is olcsóbb Németországban. Meg az autó.
A lakásárak hasonlónak tünnek Bécs-München viszonylatban.

Shadowbull 2010.06.15. 22:33:41

@swt: jaja, tudom.

Es csak a jegyzokonyv kedveert jegyeznem meg, hogy ez egy atlagos kornyeken levo atlagos allapotu 30 eves lakas. Semmi extra.

Amugy meg igazan olcsoert ki kene menni oda, ahova nem jar az S-Bahn.

sb

swt (törölt) 2010.06.15. 22:34:23

@malenykij polgar: Vigasztald magad azzal, hogy nalatok van Germknödel, Kastanienreis, es Hauspfandl. Nekem ezekert autoba kell ulni.

Shadowbull 2010.06.15. 22:36:40

@malenykij polgar: Becset nem ismerem.

Az ingatlanok viszont itt a legdragabbak egesz Nemetorszagban.

sb

nincs_nick 2010.06.15. 22:43:39

@Shadowbull: A fizuk kb. stimmelnek, bár azért a német mehet feljebb (bár tény hogy most nehéz, de cége és fejlesztése válogatja, válság előtt nem volt az olyan kirívó, főleg ha olyan területhez értett az ember, amihez szinte senki (pl. video egy pár éve)), az 500-600eFt meg erősen topp itthon egy egyszeri fejlesztőnek, bár én is ismerek ilyeneket, de jellemzően csak egy cégtől.;-)

Ráadásul, ha nem Bp-i autóipari céget nézel, a fejlesztői fizuk átlagban hármassal kezdődnek még 5-6 év tapasztalattal is és ez már a kiemelt és becsüld meg magad kategória... Ehhez vedd a nettókban meglévő különbségeket és máris megvan az a 6x-os szorzó.:) (Ha asszony nem dolgozik akkor gondolom több, mert még két éve volt olyan kolléga, akinek ezért nem ment az asszonypajti dolgozni, mert nem érte volna meg neki. Természetesen nem tősgyökeres német volt ezzel a morállal.:) )

A lakás: Család miatt gondolom mások voltak a szempontok (óvoda, bölcsi, stb.), de most pl. 750-et fizet utánam a cég egy kb. 60nm-esért, úgy hogy a közvetítő bevallottan 350-et fog rajta... De Ffm-i 50nm-es belvárosi lakás is közvetítőn keresztül volt 800, aztán amikor a kollégák odamentek a fószerhez, hogy ez most nem cégnek lenne és az ár a szempont, akkor hirtelen 500 lett a vége. Meg azért van egy szorzó az 50 és a 80 nm lakások között és természetesen az egyéni preferenciák között is, ami befolyásolja az árat.

1kutya 2010.06.15. 22:45:34

@Shadowbull: Pistám! kell neked flancolni! a mamáék homokkerti házán vehetsz odakint egy jó kis panelt! most már csak azt kéne eldönteni, hogy szabaduljunk meg az öregektől:(

hülyék ezek mind, azt hiszik mindenhol kolbász a kerítés...

swt (törölt) 2010.06.15. 22:47:50

@Shadowbull: Onnan meg ugye draga a bejaras, helyben lofasz munka nincs, vagy ha megis, kevesebbet fizetnek. Evvan.
Ami jarhato ut, hogy olyan melohelyet keresel, ami varos szelen/elovarosban van, es kikoltozol az agglomeracioba, vagy kicsit kijjebb. Persze sajat tulajdonu ingatlannal ez is szopo, mert egy berleti szerzodest joval egyszerubb felmondani, mint egy hitellel terhelt ingatlant eladni es masikat venni.

swt (törölt) 2010.06.15. 22:51:27

@mauser: Nem tudom te hogy vagy vele, de Mainhattanbe akkor se mennek lakni, ha 100 euro lenne a lakas. Azt a dzsuvat ami ott van, meg a ruszki heroinistakat az aluljaroban, nezegesse akinek ket anyja van.

Shadowbull 2010.06.15. 22:55:38

@mauser: Nezd, aki otthon nem keres meg havi 500 bruttot, az itt se fog 60-at. A sajat szinteden szerintem nem tudsz 6x szorzot elerni. Nyilvan vannak speialis szakmak meg esetek, ahol osszejohet, de en ugy altalanossagban beszelek.

A csaladi adozas valoban kedvezo.

sb

Shadowbull 2010.06.15. 22:57:02

@1kutya: Namost ez a lakas, (30 eves, atlagos, 3 szobas, nix extra) 200.000 ojro. Osszal, szorozzal :)

sb

Shadowbull 2010.06.15. 22:58:44

@swt: Mostanaban viszont a beka segge alatt vannak a hitelkamatok, erdemes utanaszamolni, hogy hogyan jossz ki jobban.

Itt Münchenben meg altalaban porognek az ingatlanok, ha megszorulsz, akkor gyorsan el tudod adni.

sb

nincs_nick 2010.06.15. 23:00:05

@swt: Hát erre csak azt tudom mondani kinek a pap, kinek a papné. Én ugyan nem láttam arra ruszki heroinistákat, igaz nem is ott laktam. De arra járva, azért az egy New York-nak tűnt a Moszkva térhez képest... Mondjuk a piros lámpás negyed környékére tény, hogy nem mennék lakni, de a külsőbb részek már teljesen normálisak, igaz ne ott akarjon németül tanulni az ember.:) (Btw, mit értesz pontosan Mainhetten-en? A belvárosi négy-ötemeletes lakóházi részekre gondolsz? Ha valami másra, akkor tekintsd semmisnek a kommentem.)

nincs_nick 2010.06.15. 23:05:36

@Shadowbull: Ebben van valami (sőt), de vidéki cégtől kimenve simán meglehet/megvan. A baj inkább az itthon, hogy legtöbbször nem is tudja az ember mekkora szórások vannak fizetésekben, hacsak nincs a kinézett cégnél ismerős, aki erről tudna tájékoztatni. Így sokszor egyszerűbb külföldre kimenni, ismerve a kapott fizut, mint itt meglelni a saját szintedhez tartozó maximális elérhető fizetést.

Egyszer talán bekerülnek a hirdetésekbe a kínált fizetések is, de nagyon messze van az még itthon szvsz...

swt (törölt) 2010.06.15. 23:13:27

@mauser: Valoban egy New York, a mocsokkal es a patkanyokkal egyutt. A ruszkikat a fopalyaudvar aluljarojaban talalod, az egesz orszagban itt a legmagasabb kabitoszertuladagolasos halalesetek surusege. Hanau-ban nezz korul, nem talalsz-e valamit, az joval elhetobb.
(Mainhattan = Ffm belvarosa)

Ha kulvarosban laksz, te is tekintsd semmisnek amit en irtam.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2010.06.15. 23:14:45

@mauser: Azt érti, hogy Frankfurt (és környéke: Offenbach, Hanau, stb.) a banknegyedet, Roßmarktot leszámítva elég gettó Münchenhez képest. Khm, nem mélyülnék bele jobban, segítek asszociálni: Anatólia.

swt (törölt) 2010.06.15. 23:15:31

@mauser: En sem tennem bele, mert egyentol fugg. Itt sem irjak bele, megkerdezik mennyit szeretnel, utana megmondjak, mennyit ajanlanak.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2010.06.15. 23:16:15

@swt: Jaj, Hanau. Ott a központunk, két-háromhetente van jelenésem. Na, az igazán súlyos. Egy kertvárosi rész van, ami civilizált, a többi része viszont igen-igen durva.

swt (törölt) 2010.06.15. 23:23:06

@malenykij polgar: Ott nem voltam a belvarosban. Ffm belvarosahoz viszont volt sajnos elegszer szerencsem, nem szivderito latvany.

nincs_nick 2010.06.15. 23:24:00

@swt: Nem a külvárosban lakom, nem is Ffm-ben, csak ott éltem egy darabig. Elég közel a belvároshoz (15 perc séta), de az a rész már teljesen rendben volt. A főpályaudvar (talán pont a piros lámpás negyed miatt valóban gáz, emlékszem amikor navi-t követve ott akartam átvágni, na az volt egy Moszkva tér meg Köki együtt:D), de kicsit távolabb teljesen jó volt lakni. A magyar panelekhez képest fényévnyi különbség tisztaságban, kulturáltságban, stb. pedig vidéki gyerekként nem vagyok egy nagy lakótelep imádó és a szomszédok sem sokat beszéltek németül.

Itteni külvárosi lakás majd egyszer talán, de még szeretett kishazám politikusai kapnak egy esélyt (és addig is sok adót...), hogy meggyőzzenek hogy érdemes otthon maradni, mert bármennyire is jól érzem magam itt és szimpatikus a német mentalitás (tényleg, nem röhög, csak német cégnél dolgoztam eddig az elmúlt jó pár évben és nem is akarnék váltani), de szívem szerint otthon élnék.

nincs_nick 2010.06.15. 23:30:28

@swt: Igen, de itt legalább vannak sávok amit tudhatsz (persze csak miután felvettek:) ), otthon meg még a sávokat sem mondják meg, csak megtudod, ha projektet kell tervezned és pislogsz sokat.:D (Szigorúan szvsz, de nekem az angol, hollad, stb. rendszer jobban tetszik, ahol tudod a fizetést, amikor jelentkezel, persze ettől még attól eltérhetnek alku során, de legalább van valami kiindulópont.)

Itthon, ha jelentkezik az ember a Kukutyin Bt.-hez zabot helyezni, ha megkérdezné az elején, hogy mennyi az annyi az idő pazarlását elkerülendő még ők lennének megsértődve, pedig a versenyképes fizu 70-600eFt-ig itt jelent mindent a cégeknek.

swt (törölt) 2010.06.15. 23:38:49

@mauser: Lehet, hogy en is elbucsuznek egy olyan embertol, aki a mennyi az annyival kezdi, mert az a penzert jott, nem a feladatert. Amugy a vilag minden tajan, munkaadokent es munkavallalokent is kikerulhetetlen eleme a munkaeropiacnak, hogy vannak komolytalan bohocok, akik csak az idodet pazaroljak. Fapofa, szeles mosoly, utikoltseg-elszamolas benyujtasa, es megkeresed az ajtot.

Garp 2010.06.15. 23:46:01

"Amikor munkára használtam az autómat, gyakorlatilag az volt az otthonom. Jó, aludni följártam a bérház első emeletére, de voltak napok, amikor több időt töltöttem a retkes pléhdobozban, mint a négy fal között. Ha lett volna rajta postaláda, beírathattam volna a rendszámot a lakcímkártyára állandó tartózkodási helynek. " - hajajj. Amikor a kutas lyánykát többet látom, mint az asszonyt! Imádok vezetni, na de így...

Virago_1000 2010.06.16. 00:07:54

@Z o z ó: "A németek úgy könnyen bérelgetnek hogy 6szor annyit keresnek mint mi,de a lakás ugyanannyiba van nekik"

- lovesed sincs, hogy mit beszelsz, se a magyar, se a nemet arakat illetoen, de majd kiigazitanak a nemetes kollegak.

Virago_1000 2010.06.16. 00:11:56

@Csumpi Hálidéj: "Ezt én is épp így gondolom, de ott olyan véleményekbe ütközik az ember, amitől égnek áll a haja. Nem kell ismertetem, gondolom.
Hogy "a bérelt lakás sokkal jobb, mert nézzük meg, hogy a németeknél mennyivel magasabb a bérelt lakások aránya.

Ilyen baromságokat le lehet írni?
Kitiltás miért csak a trágárságért jár?
Azokat miért nem lehet kitiltani, akik bődületes butaságokat beszélnek? "

Szia Csumpihalidej!
Egyetertek a szavaiddal, a tobbi pedig csak liberalis agymosas. De nem tudom, miert kell olyan nagy agykapacitas belatni, hogy a sajat a jobb. Mert egyforman fizetsz erte, csak ha berelsz, a (eleted) vegen nincs semmid, ennyi a kulonbseg.

Stump Andras cikkei ritkan olvashatom, alapvetoen pozitiv, es tetszik a stilusa, hangvetele, de most sajnos sikerult neki beszurni egyket ostobasagot.

Virago_1000 2010.06.16. 00:14:05

@Christine Plymouth Fury: "és bérelj ruhát, akkor mosni sem kell, és járj kizárólag étterembe, akkor mosogatni sem, és bérelj nőt, meg gyereket, akkor nevelned sem neked kell...:) (bocs a sarkításért, direkt volt :D)"

- ez nem sarkitas, ez a trend, a jovo. Talan egyesek szeretnek hogy igy legyen.

no_holy_shit 2010.06.16. 00:42:30

@mauser:

"óipari céges tapasztalatom alapján a hatszoros szorzó (nettóban!) áll (fejlesztési részen), de inkább több. De ezt gondolom nem kell magyaráznom.:) Két személyre (50nm) lakást meg még válság előtt is lehetett találni Ffm-ben vagy Stuttgartban 400-500€ körül,"

1, en most sem talaltam!!
(most egy 55nm-sben lakom 620€ WM-mel)
2, 6x fizetes? tudnad forintositani ill eurositani? (es a bruttositani)
(nem tudom, hogy magyarorszagon kerestel keveset vagy nemetben sokat)

en tapasztalatom (2-)3x-s

(persze mondjuk egy br. 225eFt audi motoros kezdofizetes egy 50k € nemettel összehasonlitva mar 4x-s ill talan picit tobb ha asszony miatt mas adocsoportba esel)

swt (törölt) 2010.06.16. 00:47:32

@Virago_1000: "Mert egyforman fizetsz erte, csak ha berelsz, a (eleted) vegen nincs semmid, ennyi a kulonbseg."

Ez speciel hulyeseg. A berlettel sok penzt sporolhatsz. Majd ha lesz sajat ingatlanod, radobbensz, hogy tulajdonoskent egy ingatlanra mindig van mit kolteni. Az "eleted munkajat" is baszhatod, mert melyik orokos akarna egy olyan ingatlanba koltozni, ami egyreszt korszerutlen, masreszt renovalni kell egy csomo penzert, harmadreszt esetleg meg sem felel az igenyeinek, mert a garazst egy Ladara mereteztek anno? Elso dolguk lesz, hogy eladjak, nyugodj meg - mar ha tudjak.

Maradjunk annyiban, hogy mindket modozatnak vannak elonyei es hatranyai, de a berletnek leginkabb pont anyagi elonyei vannak.

Norden 2010.06.16. 00:49:28

Ezzel a sokat hangoztatott albidíj >= törlesztőrészlet dumával azért vigyázni. Van olyan kategória amikor ez igaz volt (ez már önmagában gyanús kellett volna, hogy legyen), általában a kétszobás panelok illetve ennél kisebb újépítésű kategória (vagy magas önrésszel drágább árfekvésű), de például a drágább (havi 100e fölött bérelhető)lakásoknál már egyértelműen olcsóbb a bérlés. (Én nem bérelek ennyiért, mielőtt valaki beszól.)

Általában el kellene gondolkozni mennyi megy a banknak csak egy példa: 25 év/6% kamat = felvett összeg 100%-a. (gyengébbek kedvéért 10misi kölcsönre 20at fizetsz vissza), mellékesen 6%-os kamattal mostanában nem találkozni Magyarhonban.
Ja, még egy két dolog:
25 év alatt még simán elmegy pénz a lakásfelújításra (festés tapétázás, beázás) is.
Az egész végén lesz egy min. 25 éves lakásod. Az hogy az ingatlan ára csak emelkedni tud hülyeség, lásd utóbbi 2-3 év. Mellékesen most tiltják be a devizahiteleket meg a kilakoltatást, úgyhogy a lakáshitelezés mint olyan éppen megszűnik úgyhogy elég kevesen fognak ingatlant venni mostanában.

Persze még én is azt mondom családdal inkább saját, de olyan amiben 25 évig akarsz lakni nem egy garzon, míg egy egyedülálló még könnyebben ugrál.

Bocsi ha hosszú lett.

gigabursch 2010.06.16. 06:01:54

Az a helyzet, hogyha az ember végigtekint a magyar történelmen, főleg az utolsó három évszázadon, rájön arra, hogy gyakorlatilag genetikailag beleívódott a magyar emberbe a (saját) tulajdonba vetett hit, és a tulajdonért megvalósuló akarat.
Nem hisz és nem bízik másban, és 45 (65?) év kommunizmus után semmiféle módon nem hajlandó kollektívában gondolkodni, ami legyünk őszinték - érthető.

Ugyanakkor a cikk írója által levezett "hány autó is kell a családban" kérdés rámutat arra a tényre, hogy képtelenek az emberek (mindenhol a világon) lehetőségeik, igényeik és szükségleteik mentén méretezni.
Családi költségvetést, hitelbírást, stb. Képtelen kimatekozni egy új kontra használt autó esetében a várható költségeket, és közgazdaságilag megtervezni legalább öt évet.

Összegezve:
A cikkben felvázol modell alsó hangon húsz éven keresztül nem fog működni, hacsak nem segítenek rá erőből jogszabályokkal, aminek meg ugyebár az lesz az eredménye, hogy nem mélyből jövő vállalkozó építi fel a saját struktúráját, hanem egy eredeti(?) tőkefelhalmozást végrehajtó egyén a pártkapcsolatain keresztül a saját képére formál(tat) egy jgszabályt.

gigabursch 2010.06.16. 06:07:25

@Norden:

A számításod csak részben helytálló, ugyanis ebből az tűnik ki, hogy reálértéken kétszer annyit fizetsz ki, mint amennyit kaptál. De ugye tudod jól, hogy az infláció a reálértéket jelentősen szétveri, következésképp a fentebb vázolt 6%-os kamat (de jó lenne), évi 4%-os infláció mellett (de jó is lenne), azt eredményezi, hogy hozzávetőlegesn 1,4 szeresét fizeted vissza a banknak a kamatos kamat számítás titkai* alapján. Persze ez is sok, meg mostanában iszonyatos önrészeket követelnek, de ez már egy másik kérdés.

_______
* ami ugyebár érettségi anyag, és segítségül bent van a függvénytáblában - szóval annyira nem is titkos

esef 2010.06.16. 07:14:43

@Norden:
Mi a baj a 25 éves lakásokkal? A mai új építésűekkel mondjuk lesz is ha elérik ezt a kort...

Trash 2010.06.16. 08:28:24

Öt éve lakok 70 kilométerre Budapesttől. Napi szinten járok fel dolgozni. A fél karomat oda adnám ha lennének társaim a feljárásban. De soha senki nem jelentkezett egyetlen hirdetésemre, pedig a buszra mindig az a 4-5-6 ember száll fel. Alkalmatlanok vagyunk ilyesmire. Most az autóm a Népligetnél éjszakázik hétvégén haza jön. Napi szinten 2*20 percet ülök a kocsiban. Annyira bizalmatlanok vagyunk egymással szemben, hogy az már ijesztő.

nincs_nick 2010.06.16. 08:31:53

@no_holy_shit: A 225eFt nettója itthon most 131eFt ez kb. évi 5,6e€ (280-nal számolva). Az 50e€-ből kb. a magyar hatszorosa marad meg házastárs esetén (33e€, III. adóosztály elvileg ha a házastárs nem dolgozik, de ezen még biztos lehet finomítani, pl. krankenkasse, stb., bár ezeket is fizetni kell, szóval inkább nem szórakoztam velük), ha jól számolok (illetve pötyögtem be egy adókalkulátorba). Itt jön be az, hogy honnan tudná egy győri fejlesztő, hogy mondjuk a 225 dupláját (vagy közel dupláját) is megkaphatja Bp-en kezdőfizunak? Ez akkora szorzó, ami fel sem merül. Szóval, ha innen nézem 6x-es, ha onnan (Bp-i fizu alapból) akkor "csak" 2-3x-os. Ráadásul, mint korábban írtam, könnyen kutathatsz egyetem mellett olyan témában, amire Mo-on egyszerűen nincs rá igény és nem is tudod ezt kihasználni, míg itt pont az ilyeneket keresik és nem is találják sokszor országon belül, mert a témaspecifikus terület elszívja őket már alapból. (Video-s példa korábbról, de gondolom most is van ilyen, pl. radartechnológiák, stb. Ha kihasználja az ember az egyetemi/posztgrad lehetőségeket otthon, könnyen belenyúlhat olyan témába, amire itt egyszerűen nincs megfizethető ember.)

Lakáshoz: 650€ már közelít a saját tapasztalatokhoz, de ha van német szomszédod (akár a tömbben) az nem ér.:) Egyébként érdekes tapasztalat kollégáktól, hogy ha beszélsz annyira németül, hogy ne az első mondat után derüljön ki, hogy "bevándorló" vagy és komoly cégnél dolgozol (a második gondolom megvan, az első már nehezebb), akkor szívesen engednek, mert tudják, hogy egyben kapják vissza a lakást, ami egyébként nem mindig biztosított, sőt...

Shadowbull 2010.06.16. 08:43:12

@mauser: Csodalkoznek, ha az Audinal 225e lenne a fejleszto kezdofizetes.

Mar 5 evvel ezelott is tobb volt.

Itt meg nem kapsz 50et kezdonek, maximum nagy cegeknel.

sb

Shadowbull 2010.06.16. 08:53:55

Na, megkerdeztem, 300 korul, vagy egy kicsit folotte van a legalapabb kezdo fejleszto fizu Gyorben.

sb

swt (törölt) 2010.06.16. 10:04:32

@gigabursch: "gyakorlatilag genetikailag beleívódott a magyar emberbe a (saját) tulajdonba vetett hit, és a tulajdonért megvalósuló akarat"

Ott csuszik el ez a vilagkep, hogy senki nem vesz ingatlant mellenyzsebbol. Ha nem tudod fizetni a hitel torlesztojet, ugyanugy kivagnak a "sajat" ingatlanodbol, mint ahogy a berlemenybol is kivagnak ha nem fizeted a lakbert (sot, a tehermentes sajat ingatlanodbol is repulsz, ha nem birod fenntartani). Le kene szokni arrol, hogy esetenkent anyagilag irrealis hulyesegekhez ragaszkodik az ember foggal-korommel, mert nem az ingatlan jelenti a biztonsagot, hanem a folyamatos fix jovedelem.

skip 2010.06.16. 10:35:05

@allnitelong: Igazad van; én azt unom, hogy azt szajkózzák, az autózást nem lehet megúszni havi sokszor tízezer forintból. Régi, megbízható, olcsó alkatrész-árú, olcsó GFB-s autóm van, fenntartása maximum tízezer havonta (de inkább kevesebb). Ehhez jön még a benzinszámla, kábé havi tízes az is.

no_holy_shit 2010.06.16. 10:38:01

@mauser:

"650€ már közelít a saját tapasztalatokhoz, de ha van német szomszédod (akár a tömbben) az nem ér.:) "

csak nemet van, de szerencsere most mar nem csak svabok. A svbaot inkabb lecserelem lengyelre (sokkal elhetobb nepseg)

no_holy_shit 2010.06.16. 10:46:41

"Na, megkerdeztem, 300 korul, vagy egy kicsit folotte van a legalapabb kezdo fejleszto fizu Gyorben."

nekem 3 eve (amikor a gazdasag ment!!) azt mondtak, hogy 225-275eFt a kezdo fizu. a probaido vegen +10%.

Ehhez volt:
- 1 interview
- 1 Assesment Center
(utazast egyikre sem fizettek!!!)

(AVL: alkudozas elott ott sem sokkal több)

FEV:
- kifizettek 30centtel Budapestrol az oda-vissza utat (800€) + szallast
- beszelgettunk 10(-15percet)
- evi br. 42k€ (nem alkudoztam)

no_holy_shit 2010.06.16. 10:48:36

"650€ már közelít a saját tapasztalatokhoz, de ha van német szomszédod (akár a tömbben) az nem ér.:) "

1300m-re lakok a palyaudavartol, csendes zsakutcaban es a stuttgart varos szölöultetvenye mellett kozvetlenul. (de csoda, hogy ilyet talaltam!)

(csak azert irtam, mert az irtad, hogy stuttgartban 400-500-ert olyat kapsz ami nyomaba nem er egy hasonlo aru magyar lakas. 400-500-ert nem tul jót, varoshataron kivul kapsz. kapsz, de nem jo es nem stutthart hanem elöváros)

no_holy_shit 2010.06.16. 10:53:56

@Shadowbull:

"300 korul, vagy egy kicsit folotte van a legalapabb kezdo fejleszto fizu Gyorben

Mar 5 evvel ezelott is tobb volt."

pedig nagyon azt mondtak, hogy sokat szeretnek br. 480eFt-tal

Gerardus A. Lodewijk 2010.06.16. 11:28:11

@swt: "nem az ingatlan jelenti a biztonsagot, hanem a folyamatos fix jovedelem"

Ez pontosan így van.

A lakásvásárlás vagy -bérlés kérdésében az a paradox, hogy akinek hitel nélkül is elég pénze van ahhoz, hogy lakást vegyen, az többnyire jobban jár, ha ezt az összeget inkább valami másba, nagyobb hozammal befekteti és közben bérlakásban lakik. Akinek viszont nincs elég pénze egy összegben ilyesmire (és nyilván ez a többség), annak valószínűleg jobban megéri lakást vásárolnia és hiteltörlesztésre fordítania a kevés pénzét, mint lakbérre.

Az autóvásárlás és/vagy -bérlés is ehhez részben hasonló motívumok szerint működik.

Shadowbull 2010.06.16. 12:27:06

@Gerardus A. Lodewijk: en meg azt gondolom, hogy szamolni kell.

A mostani alacsony kamatok mellett hosszu tavon erdemes lehet az ingatlanvasarlas itt Germaniaban is.

Az emlitett lakast, amiben lakunk, meg lehetne venni 200.000 euroert. A havi berleti dij hidegen 840 euro. Ebbol kabe 600 euro a havi haszna a tulajnak.

200.000 eurot most havi 700 euroert megfinansziroznak neked a bankok, amiben a kamatresz, azaz amit kidobsz az ablakon ugyanugy mint a berbeado hasznat, kabe 550 euro.

Ha van nemi megtakaritasod, akkor meg jobb a helyzet, nyilvan akkor meg a elmaradt tokejovedelemmel is szamolnod kell, de ez a mai alacsony betetkamatok mellett nem egy eszveszejto osszeg.

Es attol a pillanattol kezdve, hogy letorlesztetted a hitelt (ami lehet gyakorlatilag 5 evente barmikor) megszunik ez a havi kamatkiadas, es onnantol kezdve sokkal jobban jarsz.

Mindenkeppen szamolni kell.

sb

Rocko- 2010.06.16. 12:27:58

@Shadowbull: majdnem Bontex tuning. :)

a cikkre: az ötlet alapvetően jó, de pont ott ahol van, ott jó. nyugaton. magyarországon élhetetlen.
ennél életképesebbek a telekocsi rendszerek.
németországban talán még én is használnám.

ingatlanra: az az egyetlen amire én hitelt vennék fel. és nincs az a pénz, hogy béreljek. fizessek másnak én pénzt, hogy lakhassak valahol, ami utána nem lesz az enyém? ááááá, sosenem.

GGerg · http://gergoblogja.blog.hu 2010.06.16. 13:52:12

@Shadowbull: Kérdezd már meg, hogy mennyi a nettójuk.

Kösz:)

no_holy_shit 2010.06.16. 14:17:39

@Z o z ó:

"Ott egy betanított munkás kap ennyit amit írtam (viessman gyár),és semmi végzettsége,csak csavarokat húzogat napi 8órába.Ilyenért itthon mennyit kapsz? "

ja csak ilyen munka egyre kevesebb, mert az ilyen "a hulye is meg tudja csinalni" melot kiviszik Magyarorszagra, szlovakiaba, romaniaba, lengyelorszagba

no_holy_shit 2010.06.16. 14:28:56

@Shadowbull:

"Es elhiheted, nehezebb itt olyan allast talalni, ami fizet evi 60e-ret, mint otthon egy 600e forintosat."

"Nezd, aki otthon nem keres meg havi 500 bruttot, az itt se fog 60-at. A sajat szinteden szerintem nem tudsz "

mondjuk egy haver a Bayer-nel gepeszmernokkent (BSc) evi br. 56k€-val kezdett egyetem utan.

DE ugyanezt akartam en is irni! aki magyarhonban 5-600eFt-t nem keres meg, annak az evi 60k€ nem eselyes nemetben. (mondom forditva: ha nemetben el tudsz latni egy 60k€ allast, de akar egy 50k€-st. akkor magyarban is ha megtalalod a szamodra megfelelo allast akkor megkeresed a 5-600eFt-t)

en Bp-n 2-3 eves munkatapasztalattal 450-460eFt-rol hallottam. (egy müncheni fékeket gyarto cegnel)

GGerg · http://gergoblogja.blog.hu 2010.06.16. 15:45:16

@swt: Ez a komment a poszt esszenciája, így van.

GGerg · http://gergoblogja.blog.hu 2010.06.16. 15:49:26

@swt: Ez a hozzászólás az egész poszt/cikk esszenciája, így van.

A valóság az, ami a legutóbbi és egyben utolsó Autó Piacban volt, hogy egyik nap még minden rendben, másnap délelőtt pedig közlik, hogy vége...

nincs_nick 2010.06.16. 19:03:16

@no_holy_shit: ezeket írtam: "400-500€ körül, ami olyan tulajdonságokkal bírt, ami itthon megfizethetetlen vagy elérhetetlen (jó tömegközlekedés, svédek hiánya, normális (és ingyenes) parkolási lehetőség, közel a belváros, csendes szomszédok, stb.)" A svédek miatt itthon eleve hatalmas hátránnyal indulsz (lakótelep gyak. kizárva, faluk fele, stb.), a BKV-t kár is lenne összehasonlítani egy VVS-sel, stb.

A fizuknál pedig ne csak az Audi-t nézzétek, hanem lehet kicsit délkeletebbre is, jó lesz ott is a 250, de már egy éve is nagy volt a mérnöki fluktuáció valami miatt az Audi-nál is, legalább is gyárlátogatásnál ezt mondták.:) Persze itthon is meg lehet találni a 600-as fizut, de még kint tudod mire számíthatsz, itt nem. Még itthon egy doktorival, néhány szabadalommal a hátad mögött szinte esélytelen hogy kihasználják (és megfizessék) a tudásod, azért No-ban ez nem probléma.

swt (törölt) 2010.06.16. 20:50:55

@no_holy_shit: Melyik FEV, a mernoki szolgaltatoceg? Mondjuk a bodyleasing ilyen, valahonnan ki kell termelniuk, hogy olcsobbak a fix foglalkoztatasu munkaeronel.

sauerschönauer 2010.06.16. 21:11:41

Ez nem az az ország. Sőt: ez nem is ország. Ez egy nemtudommiez. Egy európai csikágó, az. De a sötét korszakából.

no_holy_shit 2010.06.16. 21:45:37

@swt:

igen, de FEV nem berdeadja a mernokoket, hanem projektet csinal.
Amugy kurvara nem eri meg a stuttgarti 50-55k€. Ott ha kellett vmi, akkor odaadtak (pl.: treler). Ha be kellett pentek este bementem a csáposra. Ha vmi a szemetbe kerult haza lehetett vinni.

37nm-s lakas 270€(kalt) + futes + villany

no_holy_shit 2010.06.16. 21:46:43

@swt: neeeem a masik :-PP

nekem egy ott dolgozo kozlekedesmernok ezt mondta

swt (törölt) 2010.06.16. 21:52:46

@no_holy_shit: Stuttgartban evi 50-55k? Miert nem eri meg?

swt (törölt) 2010.06.16. 22:19:44

Apropó "élet munkája":
subba.blog.hu/2010/06/16/lomtalanitas_fail_szuleink/fullcommentlist/1#c10185055
Ez a rogvalosag, nem az, hogy epitesz egy hazat es az osszes utodod ott fog majd lakni.

Virago_1000 2010.06.17. 00:14:10

@swt: "Ez speciel hulyeseg. A berlettel sok penzt sporolhatsz. Majd ha lesz sajat ingatlanod, radobbensz, hogy tulajdonoskent egy ingatlanra mindig van mit kolteni. Az "eleted munkajat" is baszhatod, mert melyik orokos akarna egy olyan ingatlanba koltozni, ami egyreszt korszerutlen, masreszt renovalni kell egy csomo penzert, harmadreszt esetleg meg sem felel az igenyeinek, mert a garazst egy Ladara mereteztek anno? Elso dolguk lesz, hogy eladjak, nyugodj meg - mar ha tudjak."

-nem hulyeseg. Tulajdonoskent van mit kolteni az ingatlanra, ez igaz, de az az enyem (lesz). Es ha orokoseimnek nem kell, mert nem tetszik, akkor is el tudjak adni. Ezzel hozzajarulok pl utodom elso lakashoz jutasahoz, nem kis reszben. Viszont, ha sajatom nem lesz mert egesz eletemben berlek, akkor mivel tudok utodokon segiteni? Semmivel.
Na itt dol meg a hulyeseged. Ami nem a te hulyeseged, hanem hallottad valahol, valakiktol, es elhitted, mikor meg akarjak magyarazni, ervekkel alatamasztani egyesek a feherrol, hogy fekete.

Virago_1000 2010.06.17. 00:17:43

@gigabursch: "Képtelen kimatekozni egy új kontra használt autó esetében a várható költségeket, és közgazdaságilag megtervezni legalább öt évet."

- a kozgazdasz sem kepes, amint ekes peldajat lattuk, de az atlagember legalabb nem veri ra magat, hogy o kepes.

swt (törölt) 2010.06.17. 00:21:16

@Virago_1000: "Viszont, ha sajatom nem lesz mert egesz eletemben berlek, akkor mivel tudok utodokon segiteni? Semmivel."

A penzzel, amit megsporoltal a berleten keresztul, te sokeszu. Es azt nem kell renovalni meg eladni, azonnal rendelkezesre all.

"Ami nem a te hulyeseged, hanem hallottad valahol"

Maradjunk annyiban, hogy eddigi eletem soran ingatlanfelujitasra es ingatlanberletre is tobb penzt koltottem, mint te.

Shadowbull 2010.06.17. 20:09:52

@swt: "A penzzel, amit megsporoltal a berleten keresztul, te sokeszu. Es azt nem kell renovalni meg eladni, azonnal rendelkezesre all."

En mostanaban sokat szamolgattam. Itteni viszonyok szerint a legrosszabb esetben is egalban vagy hosszutavon, de inkabb jobban jarsz a sajat ingatlannal, es akkor az ingatlan erteknovekedeset meg nem is szamoltam hozza.

sb

Waldorf Rolandó 2010.06.18. 00:13:41

Itthon nem a bérlemény a szabadság, hanem a saját. Saját ház, visszaszorítva a közművek, napkollektor, búbos kemence, saját kút. Saját autó, buszos ismerős. És akkor a gyereknek is jut valami, nemcsak a "gyerünk, fiam, hajrá!".
Béreljen az ostoba.

eml 2010.06.18. 00:48:05

@Waldorf Rolandó:
Bacchatom a buszos ismerőst, a KingFosból nem jön ki.

no_holy_shit 2010.06.18. 13:49:25

@swt:

mert mondjuk 50k eseten van 9k kulobseg, ami nettoban jo ha megvan 4,5k. leosztva 12-vel 380€. legalabb +(250-)300€ egy ugyanolyan lakas. az a havi 80€ elmegy arra, hogy:
-dragabb a kaja (ha mondjuk elmezs megenni egy pizzat
- a sör
- nem tudsz atmenni a hataron es 48centert LPG-t tankolni

Szalay Művészeti Szalon · http://www.szalayszalon.hu 2010.06.29. 10:04:04

Nyilván azért kerül ennyibe ez, mert a cégnek is kell nyereség. Normál esetben, ha mondjuk összeállna 4-5-6 jóbarát/szomszéd, akkor sokkal olcsóbban kijönne az egész.

Szabványok 2014.02.22. 20:05:09

Nem rossz modell, de nem nekem találták ki.
Én élvezem az autózást, én mindig a saját igényeimre faragtam magamnak az autóimat. Naponta használom az autómat és nagyon szomorú lennék, ha ez kidobott idő lenne, nem élvezném. Nekem az autó ott kezdődik, hogy nagy lökettérfogatú szívóbenzines, hátsókerékhajtással. Legyen csendes, legyen tetőablaka és főleg legyen benne az én ízlésemnek megfelelően szóló hifi. Ergonómiában is vannak igényeim, nem egy autónak vannak számomra nagyon zavaró hibái, kezdve az üléstől, folytatva a kezelőszervekig.
Arról nem is beszélve, hogy a mai autók olyan bonyolultak, hogy hónapokig tart, míg hozzászokik az ember, hogy mikor mit kell vele csinálni, hogy mit csináljon. Pl. hogyan tud a telefonomon zenéket tallózni?

Szerintem ez nem autóbuziknak való, hanem olyanoknak, akik utálnak autózni, tök mindegy mibe ülnek bele, nem foglalkoznak a vezetéssel.
Akkor meg miért nem tömegközlekednek?
Másrészt az ilyen emberek Magyarországon vesznek egy 10 éves Suzukit, mert azzal felére jön ki a km költség. ÉS ha a gyerek lehányja a hátsó ülést, legfeljebb nyitott ablakkal jár egy hétig.
süti beállítások módosítása