Robertó megvette. Végre

12 éves Swift a flottában

  2009. június 12. - Csikós Zsolt Címkék: totalcar flotta suzuki swift

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve


Videós kollégánk, barátunk, Robertó érdekes átalakuláson ment keresztül az utóbbi hónapokban. Pontosabban nem ő, hanem a státusza minálunk. Régebben, amikor felcaplatott hozzánk a videórovatból, mindenki köszönt neki, á helló, komesztáj, mi van veled, mikor vágunk, satöbbi. Egy ideje azonban, ha feltűnt az ajtóban, mindenki gyorsan felrántotta a fejhallgatóját, s üveges szemmel a monitorába mélyedt, még talán sebtében kopogtatást is mímelt a klaviatúrán.

Roberto ugyanis idestova kábé fél éve autót vesz, legalábbis annyinak tűnik. Azóta mindenkinek szívta a vérét már kicsit (másnak sokat), érzi is, hogy hidegülünk, ilyen a vámpírlét. Már csak bús szemekkel mered maga elé, ha feltűnik nálunk, kicsit köhécsel néha, hátha megkérdezi tőle valaki, hol tart az ügyben. Ilyenkor mindig nagyon intenzíven folyik a munka a szerkesztőségben.

A dologról bővebben annyit, hogy ellopták a Honda CR-V-jét, amelynek tolvajáról még azt sem tudja megmondani a rendőrség, hogy helikopterrel ereszkedett-e alá, netán trélerrel érkezett, esetleg csak úgy odasétált, beült, és némi barmolás után elhajtott. Pedig térfigyelő kamera alatt állt a kocsi, de mivel a felvétel zavaros volt, állítólag azóta letörölték. Ennyit a rendőrségről, én se hívom már őket, amikor lelopják a kerekeimet, feltörik az Alfámat, minek, csak várhatnék egy csomót, meg rángatnának mindenfelé, elmenne az egésszel egy csomó időm, hasztalan. Tudom jól, ez meg javítja a statisztikákat, hiszen a nem bejelentett bűntény nemfeltárása nulla esetnek minősül, míg ha bejelenteném, és úgy nem találnák meg a bűnözőt, valakinek azért csak faragnának az év végi prémiumából. De köszönöm, nem szívatom magam, ehhez rövid az élet.

Mindenesetre Robertónak minimálautó kellett minimálpénzen, mindegy mi, csak menjen pár évig, amíg újra összespórol valami normálisabbat. Olyan kocsit keresett kényszerből, amivel én mindig járok, háromszázezer forintosat, működőt, ütött-kopottat. Egyetlen probléma az volt, hogy a kilencvenes évek közepénél (na jó, elejénél) nem mert lejjebb ereszkedni a kútba, márpedig tizenéves autóból vagy csak borzalmasan rossz felszereltségűt, vagy papírproblémásat, vagy zacsira töröttet, vagy szétlakottat árulnak olcsón. Esetleg fenti elemek mindegyikéből tartalmaz keveset. Ilyen elvárásokkal óriási mázli kell a jó gép kifogásához, és ha rá is mosolyog az emberfiára a szerencse, azt általában elviszik, mielőtt vihetné a pénzt. Olvassák csak Vályi Pista kiváló cikkét az autóvásárlós canossáról – és azóta egy csomó autót megnéztek még.

Amiről én tudok: azóta terítékre került szétpusztult kárpitozású Nissan Primera kombi, Honda Accord, igen kiváló Toyota Corolla (de annyi pénze végül nem volt), meg millió egyéb. Vályi Pista közben ma reggel elutazott külföldre, bánhatja a ráksaláta, a Moet Chandon pezsgő és a szállodai pornócsatorna mellől, mert lemaradt a Nagy Pillanatról: Robertó végre kicsengette a zsét egy gyönyörűségre. El sem hisszük.

Erre.

Halleluja, juhé, éljen-éljen, meg izé, khm-khm, na ja. Hát ezt mondta előre a Pista, pontosan eztet, hogy ilyen kevés pénzből úgyis suzukissá válik Robertó, máshogy nem tudja jól megoldani a helyzetet. Igaza lett. Mentegessük kicsit a dolgot. Az autó 350 ezerbe fájt.

„Legalább az, aminek látszik, nem matatták, nincs kettőből összetákolva, ha nem is valami dicsőséges, de őszinte. Ennél több autót képtelenség lett volna megnézni, most már dolgoznom kell” – foglalta össze a helyzetet Robertó, és voltaképpen igaza van. Egy Darth Vader-elejű Swifttel az ember relatív révbe ér. Repesni nem fog az örömtől, amikor megpillantja zsír verdáját az utcán, de nem fog kiesni belőle semmi, beindul, megy, megáll, kanyarodik, zörög, morog, teszi, amit egy olcsó autónak tennie kell.

Frocliból megjegyeztem Robertónak, hogy az én Mercim sincs sokkal többe, de nem gondoltam komolyan – egy ellopott Honda CR-V tépte sebre kizárólag japán autó jöhet ragtapaszként.

Érdekes a szervizkönyv, amelyet elméletileg idénig 200-ig töltögettek, és 50 ezer kilométernél van benne a legutóbbi pecsét. Miért nincs több?

Nézem a kormányt, fényesedik a habgumi, itt-ott kis pöttyökben már elkezdődött az a mállás, ami nagy-nagy porladássá válik rövidesen. A váltóbot is lötyög, volt céges Swiftünk, az 250 ezernél kezdte ezt, igaz, az a régi fajta volt, azokat sokan tartósabbaknak mondják. A kapcsolók, ülések, minden olyan 200 ezres (pluszmínusz valami) futásra utal.

A Swift rohadós autó, négy-öt évesen már elindul a barnulás, ilyenkor, tizenkettő táján már kötelező a korrózió. Alámászok a legkönnyebben látható rozsdagócnál, a hátsó hossztartó táján. Felnézek, hát persze, hogy ott az oxid, csámcsog. Jó étvágyat. Jóllakni nem fogsz.

De a futómű rendben lévőnek tűnik, a kipufogó is, igaz, amerre nézek, mindenütt alvázvédőtlen, metáltürkizesen barnuló lemezek. Ez van, még mindig jobb, mint a hasonló autók többsége. És az ár igazán baráti volt.

A motortér szép, a kicsit megfoltosodott alumíniumon kívül nincs sok látnivaló, minden a helyén, patentek fessen feszülnek, feliratok épek.

Csak a jobb első torony mellett ostyásodik a lemez – ennél több is veszett már Mohácsnál. Ja, nem mondtam, egyliteres, háromhengeres. Fogyasztani nem fog, maga a blokk örökéletű, a hangja most szép, minden működik, semmi gyanú. Mechanikailag elég rendben.

A szín meg… Olyan egyedi, legalább nem fehér, vagy ami még szörnyűbb, szürkemetál. Mindenképpen nagyvárosias, vagy hogy is fogalmazzak.

De a gumikban is van még pár kilométer, bár a felnik nem azok az újszerű hamvasságok.

Kiváló tetőcsomagtartó is jár az autóhoz, szemmel láthatóan műszaki antitalentum volt valamelyik korábbi gazda, mert az ajtókédert kicsit megkajáltatta a rögzítéssel.

Most ez lesz egy darabig, végre autó, megy, a Swift korunk Trabija, reméljük, Robertó elégedett lesz vele. Mi már most érezzük a könnyebbséget, megint örülünk Robertónak, ha felbukkan, most délután már köszöntünk is neki például.

Csak azt a kulcstartót, azt cserélje le, mert így nem mutatkozhat bizonyos kultúrkörökben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr701179273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gatsy 2009.06.12. 12:03:23

Az a Vectra nem lett vóna jobb? Csak kérdezem...

evo87 2009.06.12. 12:05:22

@gatsy: Ugyanez a kérdés merült fel bennem is. :)

ZYLO 2009.06.12. 12:06:13

Túl van ez lihegve. Az múltkori cikkben még 500 ezerért kerestek autót, akkor akartam írni, hogy ennyiért vettem egy éve egy 97-es Escortot, 1.6, két légzsák, klíma és minden jó azóta is. Ennyi pénzért egészen jól használható autókat adnak - hibát persze mindegyikben lehet találni.

Rocko- 2009.06.12. 12:06:15

"Roberto ugyanis idestova kábé fél éve autót vesz, legalábbis annyinak tűnik."
hé-hé, az én voltam! :)))
április és június közt alig 2 hónap van, az azért elég gyors.
a színre meg én is akartam mondani, h legalább egyedi.
a kulcstartó, kocsi maradhat, nagyon jó ösztönzô, h az ember igazi autót vegyen. :)))

bigpond 2009.06.12. 12:07:47

huuu...
mit fogtok ti ezert a suzukiert kapni!

:-)

silurus 2009.06.12. 12:08:47

Pár évig problémamentesen használni jó lesz, ellopni meg nemigen fogják.Azért majd pár óra múlva ránézek a kommentekre, addigra az istenek úgyis megmondják a "tuttit".

kariking · http://ralialfa.blogspot.com 2009.06.12. 12:11:26

Csiki most megint beletrafáltál...
Májusban lopták el a Hondát... miért keres akkor idestova fél éve kocsit Roberto?
És szerinted a három kilót érő kocsinak ki a rosseb áll neki tekergetni a szervizkönyvét... akarom mondani a másikat...
A többi csúszós dolog szóra sem érdemes... inkább örülj, hogy Roberto nem szívja a véred a kocsikeresésével, és megoldódott a problémája, ha már annak nem tudsz örülni, hogy ő örül.

motorsport77 2009.06.12. 12:11:35

Igaza van ennyi pénzért ez van, még egész olcsó volt. De azért annak a hossztartónak méég nem így kéne kinéznie, a feleségem 96-os sedán-ja sokkal eészségesebb alulról,a szervizkönyv biztos hogy kamu, de a kormányt a nap is kiszívhatta ha sokat állt a panel előtt a napon, vagy jól megvédték valami műhéjjal.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2009.06.12. 12:20:59

>Csak azt a kulcstartót, azt cserélje le, mert így nem mutatkozhat bizonyos kultúrkörökben.

Csak szeretném jelezni, hogy ez burkolt fikázás! Egyébként ha már itt tartunk, a Merci tipikus brazil autó. A szomszéd utcában is van egy fekete gyereknek, igaz, ő tényleg igazi brazil.

:)

kerokaa 2009.06.12. 12:21:37

Már az elején tudva levő volt a végkifejlet...

Lionking 2009.06.12. 12:23:14

Hát nem irigyellek. Biztosan minden nap sírvafakadnék, hogy ha egy Honda után egy Suzu-ba kellen beülnöm. Bár mondjuk nekem sincs pillanatnyilag autóm, mert pénzhiány miatt el kellett adnom a Lexus GS300 (1993)-amat, és mit mondjak. Most egy elektromos robogónak is örülnék, csak ne BKV legyen. A muszály nagy úr! Kár, hogy sokak, akik nem becsülik meg, sosem kerülnek ilyen helyzetbe, és nem szivatja az élet csak a nyomorúltakat. Drukkolok, hogy mielőbb visszaülhess egy általad kedvelt/kedveltebb autóba. Nem tudok elég árnyaltan fogalmazni ahhoz, hogy a Suzu-sok ne sértődjenek meg. :)

Ex Termesz · http://karvolt.blog.hu 2009.06.12. 12:24:17

már az elején fogadni mertem volna, hogy ebből swift lesz ;)
olcsó autót keresett, megszokta a jó váltót (a vectra itt esett ki), és nem csak olcsó alkatrészű autót, hanem ritkán szerelendőt is keresett (hisz' a szerelés is idő és pénz).

Fahren - Tanken - Fahren!

szegedi_kozlekedes 2009.06.12. 12:28:23

Szerintem baromi jó vásár volt, Öcsém is most vett egy 1.3-as Swift Sedant, 1996-os, elvileg 35000 km-rel (hiszi a piszi). Meglepően tágas, kényelmes és dinamikus. Erről ennyit, ár-érték arányban verhetetlen a Swift.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2009.06.12. 12:29:22

Jó a színe. Még ködlámpa is van, kérem szépen. Jól látom? Villanyablak?
Hát ez egy kész luxushintó.

szaporító 2009.06.12. 12:40:30

A Suzusok nem sértődnek meg, mert nem úgy tekintenek az autójukra, mint a ti.
Én napközben ilyen régi Swift-tel járok, egy szar, de a célnak TÖKÉLETESEN megfelel. Az ajtaját csak akkor zárom, ha bennehagyok valamit 5 percre, egyébként soha. Egyszer nem nyitották még ki, pedig ilyen melegben az ablakokat is 5cm-re leengedem. Jó, nem a 8. kerületben lakok.
Sőt, mostanában már bevásárolni is a Suzuval járok, mert arra is jobb, mint a BMW-m.

Más: az én Swiftjeimben (3 van) 120e körül van a futásteljesítmény. 70e-nél már mindnek ragacsos volt a kormánya, váltógombja. A nap kiszívta, megolvasztotta, gusztustalan. Sima mosószeres vízzel egyébként lejön!

kewcheg 2009.06.12. 12:41:16

Hol vette,kitől?
Csak azért, mert az állapotához képest kicsit sokba volt....

yenoee 2009.06.12. 12:43:13

Amikor Swifttel jártam, állandó visszatérő problémám volt, ha leraktam valahol, hogy alig találtam meg. Konkrétan egy ízben 2x gyalogoltam el mellette, mire rájöttem, hogy ha 500 méteres körzetben NINCS egyetlen parkoló autó sem, akkor az a fehér ott a harmadik keresztutca közepe táján mégiscsak az enyém lesz. Utána megtanultam a rendszámát.
:)
Amúgy meg jó lesz ez arra, amire kitalálták. Csak ne rohadna úgy az összes.

Csikós Zsolt 2009.06.12. 12:43:25

@gatsy:
Nem olvastátok el azt a posztot rendesen. Eladták, mire vitték volna a pénzt.

gnme 2009.06.12. 12:44:32

Robertó gratulálok.

Aljába nyomassá hajóiparban alapozónak használt kétkomponensű magas cinktartalmú festéket.

- Hempel
- Jotun
- International

Amíg te élsz, többet nem fog rozsdát :D

Szép ótó.

Csikós Zsolt 2009.06.12. 12:44:41

@Rocko-:
Rocko, te tíz évig vettél autót :-)

Ilyen helyzetekben az elszenvedő felek időérzékelése erősen szubjektivvá válik...

Csikós Zsolt 2009.06.12. 12:45:42

@kariking:
Túlzás volt, he, nyilvánvalóan. Olvasd legutóbbi kommentet fent :-)

SilverGhost 2009.06.12. 12:45:53

Azért látszik, mivan akkor, ha analfabéta megy autót venni. 50000 km, málló kormány, katasztrofális belső tér...
Gonmdolom a rozsdát is ti mutattátok neki.

Falurossza 2009.06.12. 12:46:09

A vectra szebb meg kényelmesebb, de tuti többe kerülne neki a fenntartása. talán még egy felícia szóba jöhetett volna.

kariking · http://ralialfa.blogspot.com 2009.06.12. 12:47:41

Persze... generáljak még több PI-t mi? ;)
De te nem vagy egyik fél sem, sem az eladó sem a vevő, akkor a te időérzékelésed mitől mászott el?

sfdrake 2009.06.12. 12:49:09

@kariking: Ha jól tudom 99999 nél fordulnak át a Swiftek oráji tekergetni se kell ha pl mutat most 75 ezret az lehet 175 de akár 475 is vagy tényleges 75 ezer sose derül ki.

Csikós Zsolt 2009.06.12. 12:51:07

@kariking:
Az én vérem is szívódott, gondolnád, hogy nem :-)

jihad motorsport 2009.06.12. 12:53:04

Én kölcsönbe szoktam járni egy ilyennel! Meglepően jó kocsi! Az enyém erős de annyit kell szerelni......Ez a japcsi meg csak megy!

kariking · http://ralialfa.blogspot.com 2009.06.12. 12:53:32

Igen, van aki vérszívásnak veszi, van aki egy barát segítségkérésének... és ennek megfelelően vagy segít, vagy fikáz.

sfdrake: rosszul tudod. ebben 130-140 között mutat valahol. 50ezer 2004-ben volt benne, ahogy az a szervizkönyv képén is látszik. Csak a képaláírást - több más részlettel együtt - a szerző időérzékelése eltévesztette.

Ambrash 2009.06.12. 13:02:56

de a rendszám ugye majd visszakerül a helyére? :-) Mert ha pont a hűtő elött marad, hamar túlhevül a sorhármas :-)
Amúgy grat, ezek a Swift-ek tényleg őszinték... pont annyit tudnak, amennyit mutatnak, azt viszont sokáig! A-ból B-be eljutni vele megbízhatóan, olcsón... mi kell még? Elvégre válság van, vagy mifene...

Szözsi 2009.06.12. 13:03:30

Roberto régi barátom! Tőlünk vette az autót, sajnos weboldalunk úgyis moderálva lenne. 50 autót megnéztünk mire megszületett a döntés. Az autó előélete tisztázott, egy családtól lett beszámítva ahol jön a 2. baba, emiatt vettek egy nagyobb méretű Astrat. A szervízkönyvben 2004-ben volt az utolsó bejegyzés, azóta az apuka cserélgette az oljat és a szűrőket. Az órája nem volt tekergetve, mert egyrészt nincs értelme ennél a kategóriánál sem, másrészt csoda, h még megvan a szervízkönyve. Ismert utakból jött össze a 140e. Úristen. 10 éve ilyen autóm volt, egy év alatt 70e-et mentem vele. Nem volt soha semmi gondja. Robertoval naponta ebédelünk, hetenként focizunk és horgászunk. Valószínű átverem, h naponta hallgassam az áldásait. Aki ismeri az autókat az tudja, hogy a mitől néz ki így 12 évesen. De nézd meg élőben mielőtt ráordítasz minden szart. Nem Neked szól Csiki, egy-két monitoros autósnak.

Csikós Zsolt 2009.06.12. 13:04:22

@kariking:
Khm, khm. Ez úgyneveszett baráti piszkálódás. Robertó hál'istennek nem értette még félre...

Csikós Zsolt 2009.06.12. 13:07:12

@Szözsi:
Na ja, a 140 lehet, ha sokat volt napon. Az még a kor szerint is elfér. Egy akkuval, két kipufogócserével, három fékbetétcserével meg egy váltórudazat-felújítással meglesz az 500 ezer, ha kell, az a céges valahol ott esett szét, ugyanilyen 1,0-ás volt. Lejtőn tudott 162-t, többször kipróbáltuk. Képzelheted, hogy hajtottuk. Olaszország, többször genfi szalon, Ausztria, a Paulovits állandóan Németországba járt vele. Mondom, 500-ig nagyjából a fentieket kellett cserélni. Ja, meg a lengéscsillapítókat.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2009.06.12. 13:08:57

@Csikós Zsolt:

Pedig Rocko nem is basztatott téged. Gondold el, akkor milyen leveleket kaptál volna, ha véletlenül Mercit akar:)

@sfdrake:

Volt olyan, hogy eladott a kereskedés 175 000 km-rel egy Suzukit, mert ők se tudták mennyi van benne(tényleg nem, az átbaszás máshol volt). Aztán a tulajdonos talált egy számlát a 260 000 km-es szervizről:) Nem volt őszinte a mosolya.

Lowtyo 2009.06.12. 13:09:22

még jó, hogy nem micrat vett

msi3 2009.06.12. 13:12:41

miért suzuki?á-á
Nembaj azárt de a Vectra jobb let volna

békaapu 2009.06.12. 13:14:38

Nem vesztünk el a műszaki részletekben...?

Kommentelők! A "STÍLUS"....!!! Tudjátok...az a néha olyannyira hiányolt Csikósposzt összevigyorgós olajoskezű gépészkacsintása...vagy ti nem a törzsközönség vagytok?
Akkor méricskéljünk inkább a szervízkönyv adatain...vagy dekázzunk heteken-hónapokon..??

300SD 2009.06.12. 13:20:12

Mai világban,magyarországon a legjobb döntés!
Amit meg megspórol az autón,költse magára,piára,bármire!
Ez ugyanolyan,hogy új autóban most ha úgy adódna,csak Dacia Logant vennék.
Szarnák rá,ki mit mondd,racionális döntés válság idején.
Hétvégén azért csak a W111-el ereszkednék,vagy a Puch-al.Már ha egyszer kész lessz:-)

cart 2009.06.12. 13:23:02

Énis A Vectrára voksoltam volna...
Az legalább megy is , igénytelen C20NE motor meg kb ugyanennyire megbizhato.
Mindegy, ő dolga...

DonGatto 2009.06.12. 13:24:05

Már megint ez a 300 ezer. A swift egy kis autó, általában városban használják. KIZÁRT, hogy annyi legyen benne.

F040 2009.06.12. 13:27:37

Van egy kollégám, akinek nyugdíjas édesapja most kezdte el árulni 17 éves 405-ös Peugeot-ját, 200-es, benzines, klímás. Az autó náluk van tizenvalahány éve, alig használták, inkább csak garázsban állt, összesen kb. 150 ezer kilométert futott. Az autó tényleg nagyon szép állapotú, a nyugdíjas tulaj minden apró kis hibát azonnal megjavíttatott. Ennek ellenére alig fog érte valamit kapni, ha egyáltalán el tudja adni. Érdekes ez az autópiac.
Kerestük egyébként a Totalcar oldalán Robertó elérhetőségét, de sehol nem találtuk. Sőt, sehol nem láttunk olyan részt, melyen a szerkesztőség tagjainak elérhetősége szerepelne. Bár Robertó amúgy sem akart ilyen öreg autót venni...

Üdv,

F040

Suttora 2009.06.12. 13:29:59

@Csikós Zsolt: Szerintem abba nem volt benne, hogy eladták már a Vectrát.

A Swift tényleg racionális választás, igazi válságautó...

a8zoli 2009.06.12. 13:32:04

csak gratulálni tudok ezekhez az életveszélyes fostalicska klausztrofóbiás miniautókhoz. betiltanám az összesset.
trabant 2.0 = stift 1. :S

szemeteske 2009.06.12. 13:32:16

Hát ha valamiből akkor Swiftből elég nagy választék van. Ennél valszeg jobb állapotút is lehetett volna találni.
A gond az volt, hogy a keresgélés elején túl nagyok voltak az igények a rendelkezére álló pénzhez képest. Normális Accord, meg Vectra 500-ért... ugyan már! Így elhiszem, hogy belefásult a srác és beleugrott az első rozsdás Suzukiba, csak legyen már vége. Nem így kellett volna.
Rögtön az elején kiskocsit kellett volna nézni, de azt kitartóan. A sógorom egy százassal többért olyan 1.4-es B Corsát vett ami ehhez a Suzukihoz képest álomautó.

b.f. 2009.06.12. 13:38:15

Aztán mikor a barátod Corsájába 70-80 ezer km után már az olajat is tankolni kell, mert szépen az is elkezdi fogyasztani, akkor majd rájön, hogy mekkora baromságot csinált. Ezek a Swiftek elnyűhetetlen motorral rendelkeznek, megbízhatóságban sokkal jobbak, mint az Opelek vagy a francia kisautók. Úgyhogy szerintem városban autózni meg munkába járni ez is megteszi.

Rocko- 2009.06.12. 13:38:41

ZYLO 2009.06.12. 12:06:13
átírással 500-ért.

@Ex Termesz: az a Trabant lesz. :)

Csikós Zsolt 2009.06.12. 12:44:41
igen-igen. :)

scheerti · scheerti.blog.hu 2009.06.12. 13:08:57
naja, én meg a Merci.

X14NZ 2009.06.12. 13:39:52

@Csikós Zsolt:
Nem tudom, az előző postnál a kommentek között (ahol épp azt emlegettük, hogy hiba volt otthagyni, mert el fogják vinni az orra elől) az volt ommm utolsó információja a Vectráról, hogy valószínűleg megveszi Robertó.

Amúgy sok sikert a Swifthez.

X14NZ 2009.06.12. 13:41:56

@b.f.: Ha még a 8 szelepes motor, akkor nem fogja enni az olajat.

Csikós Zsolt 2009.06.12. 13:44:55

@X14NZ:
Akkor én egészítettem ki már fejben azt a poszt, bocs, homokfejre, ilyenek :-)

yerico1 2009.06.12. 13:47:19

Azonos évjáratú kiskocsi ebben a korban már drágább, mint a nagy. Az tény, hogy a B Corsa minőségérzetileg magasan felette van a Swiftnek, de többször is kell szervízbe vinni. A saját Corsámról pl,. tudom, hogy 7. éve hajtom, 45E-rel vettem, most van benne 103E, és 11 éves. A kormánya megkopott, a duda gombja kiszakadt, párszor költöttem rá, egyszer félig újraépítették (Cascora), mindig gondolkodom a cseréjén, de mindig arra jutok, hogy amit érte kapnék, ahol túl sokat kellene hozzátennem, hogy másikat vegyek, ami jobb nála. A másik kocsink egy Accent, 14 éves 90E-rel. Ha meghirdetném eladásra, ki hinné el? A fényezése foltos, inkább rózsaszín, mint piros, de a legnagyobb gondja 2 év alatt csak olajcsere volt. Műszakilag teljesen jó, ezt se tudnám mire lecserélni, csak nagyon sok pluszpénzért. Ilyenkor a végén mindig azzal vigasztalom magam, hogy 2 kocsink is van, de összesen nincs benne 800E forintunk. Mindkettő éjjel a szabadban áll, egyik sem rohad, még bírják.
A szüleim Swiftje ugyanúgy 11 éves, mint a Corsa, Egy nagy fapad, kényelemérzet nulla, de nem is romlik el, csak megy rendületlenül. Olajcserén és kipufogódobon kívül más baja nem volt, pedig az is 7 éve van nálunk.

.lll. 2009.06.12. 13:47:54

ennyi pénzért vehetett volna Mondeót is,az mégse Stift...

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2009.06.12. 13:52:41

hát ja, már az elején lehetett tudni h ez lesz :) mondjuk én csak azon gondolkodtam volna 1 hónapot, h milyen szuzit vegyek, mert abból azért van választék...

X14NZ 2009.06.12. 13:53:27

Ha megint éjszakába nyúló Merci-szerelés okozta a tévedést, akkor meg van bocsájtva. Feltéve ha írsz róla poszt:)

tarkamarha 2009.06.12. 13:53:35

Kényszerből, szükségből én is a swift mellett kötöttem ki. Nem lettem szerelmes belé. Pld. nagyon nem szeretnék vele karambolozni.
De:
- Két gyereküléssel is elboldogul. Igaz, meg kellett nézni az üléseket, de befér. Egy aszkéta típusú felnőtt még bepréselheti magát ezek mellé.
- Be fért a babakocsi is a csomagtartóba.
- Jellemzően városon belül használom, így a kisebb tempó miatt talán a papírkasztni sem olyan nagy baj.
- Alig eszik.
- 3 év alatt SEMMIT nem költöttem a javítására. (Most 7 éves)
Ha veszek is majd másik kocsit, ezt tuti megtartom mellé. Oks, nem egy státus szimbólum, de ez nem igazán hoz lázba. Meghasonultam magammal és azt kell mondjam, hogy ez egy racionális és jó választás. Ha valaki az nem autóbuzi, illetve nem is az önigazolását keresi a vasban, csak pld. el akar jutni problémamentesen A-ból B-be akkor már az a kérdés is felmerül bennem, hogy minek erre ennél több pénzt kiadni?

b.f. 2009.06.12. 13:54:34

@lófő: igaz, vehetett volna, de egy 300 ezer forintos Mondeóra még biztos rákölthetne ugyanennyit, hogy legalább megmozduljon és ne álljon meg kilométerenként.

szaporító 2009.06.12. 13:54:35

@a8zoli: te vagy klausztrofóbiás, nem a stift.

Csikós Zsolt 2009.06.12. 13:56:32

@X14NZ:
Á, semmi. Megint dobál a kuplung. Csak most már 45000-rel többe van.

yenoee 2009.06.12. 13:58:13

@lófő: Mondeoból nem talált volna ennyiért jót, max. véletlenül.

.lll. 2009.06.12. 14:00:14

@b.f.: az igaz,pár évet kibírhat a stifttel is

báró Csekonics 2009.06.12. 14:00:28

gratula az új (relatív :-)) vashoz.
motorikusan tényleg elpusztíthatalan a Szusi - karambolozni persze inkább ne ezzel, bár igazából azt semmivel sem jó...
Darth Vader elejű? Ezt még nem hallottam... Én harcsapofájúnak hívom az ugyanilyen elejű gépemet

Vizet Prédikál 2009.06.12. 14:02:12

Lehet a Suzukit fikázni, de ha 350.000 van autóra, akkor azért hülye, aki rá se néz. Autó az, csak ne azt várja tőle az ember, amit egy bármimástól. Én mondjuk inkább egy Ladát vennék ennyiért, de ez az én személyes genetikai hibám.

SsPL71 (törölt) 2009.06.12. 14:02:16

Ezeknek a swifteknek nem kell tekergetni a kilométer óráját, mert csak 5 jegyet mutatnak, tehát ha 50ezerrel vette akkor az akár lehet 150-250-ezer is :D

Feleségem swiftje is eladó, kicsit sötétebb zöld(metál), de nem a teljesen sötétzöld és gyári sport ülésekkel, 5ajtó, villany ablakok, alufelni, ja és az legalább 1.3-as.

bervas · http://mt10.blog.hu 2009.06.12. 14:02:31

A kocsi állapotához képest kicsit drágán vette.
Tesónak 235e volt a tényleg rozsdamentes 1992-es 1,3-as.

Ezzel ellesz, szét nem esik alatta. Szűrők és szíjak cseréje, oszt hadd menjen.

HondaRR 2009.06.12. 14:04:39

mennyi amatőr....HondaCBRR-t Robertonak!!!!

szemeteske 2009.06.12. 14:09:49

@b.f.: Kutya baja a Corsának. Ellenben nekem volt ilyen motorral szerelt Swiftem abban 13.000-nél dugattyút kellett cserélni, pedig nem volt széthajtva.

báró Csekonics 2009.06.12. 14:09:55

@bervas: pontosan.
Én is elvileg 43 ezerrel vettem - hiszi a piszi - szíjakat (meg a feszítőgörgőt vagy miszart) meg a szűrőket, olajat lecseréltük izibe, azt azóta is megy, gond nélkül.

Mioporfeszosz (törölt) 2009.06.12. 14:10:55

Tragédia. Már az ismerettséggel, kapcsolatokkal, rutinnal, hozzáértéssel, szervizes haverokkal stb stb rendelkező autósújságíró is ilyen japántrabantot vesz...nemisértem.
Karambolozniiii?
A töréstesztje egy halálfej, konkrétan nem csillagok vannak, hanem halálfejek.

loláb 2009.06.12. 14:11:52

Én speciel örülök, hogy végre valaki átmeneti autó vásárlásánál racionálisan döntött.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2009.06.12. 14:13:22

Mekkora hüje már az, aki a ragacsos kormány miatt picsog! :P
14e -ért bebőrözik (nem kormányhuzat!) és jó lesz. Ja, egy óccó autóhoz az már nagyberuházás, mi? ;)

b.f. 2009.06.12. 14:18:43

@szemeteske: Ilyen előfordul. Én azt nem mondtam, hogy mindegyiknek hibátlan, a tiédet lehet a péntek délutáni műszak rakta össze:)
Nekünk már 3 ilyen Swift is volt, de soha egyikkel sem volt semmilyen probléma. Viszont van az unokatesómnak 1.4-es Astrája és Corsája is - merthát ő ugye Suzukit nem venne semmi pénzért se, az nem autó szerinte - és azok szépen fogyasztják a motorolajat és lökik ki a szép kékes füstöt a kipofogón. A Swift szerintem 400 ezer km után sem fog olajat zabálni. Hiába, a japánok szerintem hibátlanul tudnak motort építeni:)

anyahajókabinajtóhajtogató 2009.06.12. 14:22:17

...miért???
Annyi remek öreg kockavolvo van a piacon:(((
Miért?

ezsoezso 2009.06.12. 14:26:36

Nekem Vectra-m van. 1993-as, gyári fényezéssel és a klímán kívül szinte full extrás és - lehet hogy én vagyok hülye - de sokkal szívesebben beleülök, mint egy 1 éves Sfwit-be. Majd amikor a kollégád rájön, hogy egy kavicsot is megérez a derekán (az úthibákról nem is beszélve)és a lába az ütközőzóna, az alufólia vastagságú kasztniban, bánni fogja még a választást. Ne legyen igazam...... de az lesz.

Mioporfeszosz (törölt) 2009.06.12. 14:26:57

@Csikós Zsolt: Ha minden új, azt kellene nézni nincs-e elferdülve valami, azért tud dobálni.
Nyelestengely görbe, a főtengely végén is lehet ferdén a lendkerék.
Ez szemre nem látszik igazán, már egy tized támolygástól csinálja.
Onnan szokott kezdődni, hogy cserekor nem központosítanak csak szemre és összeerőszakolják, majd úgy használják.
Esetleg valami excentrikus házilag feljavított tárcsát szerelnek be.
Természetesen hamar szétmegy az egész szerkezet és a tárcsa is ilyenkor, de nem csak ezek sínylik meg az akciót.
Csak egy ötlet, lehet teljesen más is, mondjuk akad valami a hajtásláncban elinduláskor, bár gondolom ezt már mind kizártátok.

CSÖRR-CSI££ 2009.06.12. 14:28:31

A szükség tényleg nagy úr, de az 1.0 három henger tényleg nagyon fapad és csak vánszorog az 1.3 -ashoz képest.
Egy barátomnak olyan van (nekem két egyhármasom volt -a második most is megvan:-)))), de amikor azzal megyünk a pincehegyre, hát... én is nyögök, erőlködök, drukkolok neki, hogy végig bírja az utat.
Aztán persze bírja oda-vissza (sok éve), de mindig nagy megkönnyebbülés kiszállni belőle.
Én nem vettem volna 1.0 -t.

Csikós Zsolt 2009.06.12. 14:33:54

@Mioporfeszosz:
Nem autós újságíró. Videós szakember. Mi mást mondtunk, de tudtuk, hogy ez lesz a vége.

Egyébként nem olyan rossz dolog, aki pedig állandóan az ütközésre gondol, az vegyen Volgát, más nem nagyon van ennyiért.

Mellesleg szerinted autós újságíró nem vehet szar autót? Az enyém mind az...

Csikós Zsolt 2009.06.12. 14:35:18

@Mioporfeszosz:
Olaj, rámegy. Burmant kell cserélni. Nem tudok elaludni, amikor este eszembe jut, mekkora szívás lesz.

X14NZ 2009.06.12. 14:35:50

@Csikós Zsolt: De legalább amit kicseréltél, nem lesz gond egy darabig.

Bár, gondolom, ez kevéssé vigasztal.

2009.06.12. 14:37:45

anyahajókabinajtóhajtogató: (elsőre leírtam a nicked, HE!) egyet mutass. Vagy 2xx-akárhanyast, normális áron. NINCS.

Mazdafan 2009.06.12. 14:44:50

Egy a lényeg üdv újra az autótulajdonosok táborában. És grat a kicsikéhez.

300SD 2009.06.12. 14:45:07

@Csikós Zsolt: Te Csík!
Mi az hogy dobál?Kuplung tud csúszni,rángatni,de dobálni?
Amúgy ha rázásról van szó,a kardánon van egy gumi rezgéscsíllapító a 300D-nél,azt már ellenőrízted?A 300D amilyen jó,olyan alattomos is tud lenni,lásd kartergázmentes motor,ami zabálja az olajat,stb,stb
Tomek

bervas · http://mt10.blog.hu 2009.06.12. 14:48:14

@báró Csekonics:

Tesó 55 ezerrel vette. Nagyapa kocsi volt. Az tényleg annyit futott. Túrtam vagy két hétig a netet ilyenért, és megérte.

Escobar888 2009.06.12. 14:51:26

A legjobb ár érték arány autót sikerült megvenni.
Lenézett kis tragacs, de csak tankolni kell meg figyelni az olaj és hasonlók cseréjére.
A szín az jó kérdés. Én a magam részéről előbb vállalnám be ezüstben, de még fehérben is.
Igazából ez lényegtelen.

sowi 2009.06.12. 14:53:40

ilyen swiftet en is neztem, de rengeteg ceges suzukis km-hajsza utan rajottem, hogy nem birok ki 1 oranal tobbet az ulesben, ugyhogy vettem egy zeikszet (nem a nissant, a citroent) ugyanennyi penzert, igaz tobbet fogyaszt es nem megy annyira mint egy suzuki de legalabb nagy es kenyelmes

300SD 2009.06.12. 14:53:47

@bervas: Suzuki Burmann 125-ös rhobogó:-)

Alf (törölt) 2009.06.12. 14:54:57

ja, azt hittem, AUTÓT keres...

hahaha

Csikós Zsolt 2009.06.12. 14:55:21

@w126:
Dobál. Engeded fel, és düb-düb-düb, és rángatja, veri az autót. A legjobb szó rá, hogy dobál.

Nem a főtengely fordulatával, hiszen az 1200-as fordulatnál olyan 25 Hz. Ez meg 5 Hz körül van, tehát minden sokadik fordulatra.

Messze jársz, az a rezgéscsillapító már menet közbenre való. Olaj. A főtengelytől. A kuplungszerkezet beszívja középen, mint valami turbina. Kinyomoztam egy Sachs-leírásból, mutatják képen, pont olyan a tércsa, mint az enyém, amit egészségesen kidobtunk belőle.

Váltó le, motor ki, motor szét, főtengely ki, Burman be, minden vissza. Két nap szopás.

Lajosbácsi 2009.06.12. 14:55:53

Ha jobban körülnéz az ember, feltünhet, hogy mennyire kevés ilyen régi Suzuki fut az utakon.

Nem azt mondom, hogy nincs, de sokat közledekem és nekem is volt 3 ilyen autóm és szerettem mindegyiket a megbízhatóságuk miatt. Csak úgy feltünt hát, hogy régen szinte minden második autó ilyen régi Suzuki volt, ma meg sokkal ritkábban látni.

Az Ignis és új Suzuki már más kategória, azokat nem is szokták ilyen lelkesen leugatni.

Mit fognak ezután fikázni a nagypofájú és arcú trágya német és francia autó tulajdonosok, hogy egyre kevesebb a régi swift az utakon ?

Alf (törölt) 2009.06.12. 14:59:04

@Lajosbácsi: mit, mit, a citroeneket, mint mindig...

Csikós Zsolt 2009.06.12. 14:59:21

@bervas:
Régebbi fajta tömítéstechnika az autóban. Amit én láttam, az egy négyzet keresztmetszetű rúd (gumi, v. filc) félkörbe hajtva. Kettő kell tehát belőle, egy alul, egy fölül, kis ráhagyással (szervizkönyvben mondják) kell levágni, mert ha nincs ráhagyás, összehúzáskor rés lesz a két fél között, ha túl nagy, hullámosodik, és úgy lesz lyuk. A Burman tartós, szuper dolog, de nehezen szervizelhető, és sajnos 519 ezernél még dühös se lehetek az autóra, hogy ilyet produkál. A burman egyébként beleilleszkedik a főtengelyben levő vályúba.

A Suzuki egyébként BurGman. A német faszi meg Bormann :-)

300SD 2009.06.12. 15:03:03

@Csikós Zsolt: Értelek uram!
Megkérdezem a Svédet,ha ő nem tudja,már csak a piócás ember tud segíteni!
Véleményem szerint a 300D motorhoz képest a sorozat többi motorja MTZ-jellegű,és szerelhetőségű,lásd a te példádat is.
Preciziós műszer,szabály nélküli hibákkal.A német sem szerette annyira mint pl a 240D-t.

redriot77 2009.06.12. 15:03:54

Ne felejtsük el, hogy pár hónapra, átmeneti autónak vette a Swiftet. Annak pedig jó választás volt. 350-ért jó ez.

Biztos írtak már itt mindenféle tuti tippet a Volvo 760-tól kezdve a Corolla AE86-on keresztül az Shelby GT500-ig mindent, de ha gyorsan kell autó, kurva olcsón, rövid időre, akkor nem rossz ötlet a rengeteg eladó Swift közül választani egy megfelelő példányt.

laslo71 2009.06.12. 15:07:24

hát a Honda után kissé visszalépés ez az "autó"

tamaska 2009.06.12. 15:09:35

Egyszer olvastam valahol, hogy autó és autó között sokkal kisebb a különbség, mint a van autó és a nincs autó között...

Volt swiftem, volt nap, hogy 200-250 km-t mentem vele, nekem nem fájt. Elhiszem, hogy a hondából nem az a felemelő érzés átülni ebbe, de legalább van újra gépsárkány, és tán nem is fog széthullani...

Hrzrasn (törölt) 2009.06.12. 15:11:31

"Mindenesetre Robertónak minimálautó kellett minimálpénzen, mindegy mi, csak menjen pár évig, amíg újra összespórol valami normálisabbat."

Nem fizetett a biztosító?

AtoszMester 2009.06.12. 15:19:38

Nekem is tetszik a talicska. Jól néz ki, cukor a színe, és a plüss ülésekben még nyáron is fájin dolog belehuppanni. Mellesleg szép a huzat.

A fél évet Én sem értem.

Viszont...

Így ránézésre tekerve volt az órája. Egyrész a felnik tényleg nagyon gány állapotúak, ha már cserélgetve volt a felni-gumi, méghozzá ilyen igénytelen formában, az kellően érdekes dolog. Megnézve a szervízkönyvet, tipikus autókereskedői hamisítvány. Viszont nem most lett meghamisítva, amikor az autó 350-et (sem) ér, hanem már 2004-ben az utolsó bejegyzés alkalmával. Akkor még megérte. Ugyanis egy 30-50.000Km-es garanciális autót nem Botos Xy fütykömfüttyös faszához fogsz hordani második-harmadik garanciális szervízre, hanem mondjuk Suzuki Pesthez.

De amúgy tényleg jó kis kocsi :)

2-More 2009.06.12. 15:20:22

Ha kell egy ajtógumikéder, megnézem megvan e még a roncsomból. Egy váltórudazatom van, ha kell, elvihető a picsbe. Amugy érdekes, hogy a kormány mállik, a kipufogón meg a hőpajzs rajta van, az minden swiftről lerohad bőven 100 ezer előtt még, úgyhogy lehet, hogy inkább kormányt cseréltek benne valami régebbiből azért mállik, mert ebben a vastagabb fajta van, nem a standard cserkészkolbász műanyag, azt szinte mindenki kicseréli benne.

300SD 2009.06.12. 15:21:09

2001-BEN MIKOR ÉPITKEZÉS MIATT eladtam a W210-et,szintén gyorsan kellett autó,simán vettünk egy új Wagon R-t.
Abszolút nem volt derogáló,kissebbségi érzést kiváltó közlekedni vele.
2 év alatt belement 100ezer km gond nélkül,és ami megdöbbentő,rendőr SOHA nem állított meg vele!
Az akkori csajom összetörte,meg még leis lépett.
A szemét dög. Nem aSuzuki:-)

Csikós Zsolt 2009.06.12. 15:24:22

@w126:
Hát. érzékenyebb is, mint a 240D. Az volt a legjobb motor. Ennek meg szép a hangja :-)

bervas · http://mt10.blog.hu 2009.06.12. 15:27:26

@Csikós Zsolt:
Burgmann lesz az :-) A neve ismerős volt a Burgmann zsinórból.

Egyébként nem hiszem, hogy az a baja. Gumi/filc alkatrész súrlódása nem okoz ekkora galibát. A motor végén a torziós lengéscsillapító (ha van) szakadt/kikeményedett gumija, esetleg kotyogó váltócsapágy viszont igen.
Kiderül.

The Good Boy 2009.06.12. 15:31:21

@Lajosbácsi: Ez már nekem is feltünt. pár hónapja az egyik rokonnal éppen erről beszéltünk, hogy már alig lehet látni az utakon ezt a fajta swiftet, de aztán rájöttem, hogy a nagyrésze valamelyik márkakereskedés udvarának hátsó szegletében porosodik (vagy konkrét reptérnyi suzukikereskedések használtutórészlegét elfoglalva), mert a suzuki tulajok nagyrésze már lecserélte óccó hiteles swift2-re.
De nem kell aggódni, mert a válságban nagy keletje lesz ezeknek, úgyhogy szerintem szépen visszaszivárog majd jórészük ismét az utakra.

Egyébként szerintem is racionális döntés volt ennek a megvétele(én is ezt javasoltam, mint ahogy minden olcsó és igénytelen autót kereső ismerősömnek is).

loláb 2009.06.12. 15:31:38

@Lajosbácsi: Na látod, ezt szingalézül is írhattad volna, akkor se tudod letagadni, hogy magyar vagy.

ommm 2009.06.12. 15:33:18

@Lajosbácsi: Na barátom, olvasd vissza magad és értelmezz.
Miből? A napi 14 órai tévés melóból és a spórolásból.
Hitel volt rajta, ez nem tűnt fel eddig?
Használt CR-V volt, szerintem jelentsd azonnal fel.
Istenem, be vagyunk szűkülve, be vagyunk szűkülve...

The Good Boy 2009.06.12. 15:33:22

@The Good Boy: "vagy konkrét reptérnyi suzukikereskedések használtutórészlegét elfoglalva"

helyesen:

vagy konkrétan suzukikereskedések reptérnyi használtutórészlegét elfoglalva

Escobar888 2009.06.12. 15:33:35

@Lajosbácsi: Szerintem pár év alatt simán keres annyit, hogy vegyen magának egyet.
Másrészt ez nagyon rosszindulatú hozzászólás volt.

2-More 2009.06.12. 15:34:26

Régebben jártunk nyaralni külföldi fórumokra, tisztára mint az életben, egy szót se értettünk spanyolul vagy törökül. De ilyenkor, mikor ilyen postokat olvasok mint Lajosunkét, mindig megnyugszom, hogy most azért a magyar internet földjét nem hagytam el.

300SD 2009.06.12. 15:35:09

@Lajosbácsi: De! Egy Maybachra!
Mit kell más zsebében turkászni?
Összelopta,azt kész,pasz!

diablos 2009.06.12. 15:35:11

350-ért Swift jó választás lehet szerintem is, DE NEM 1000-es 3 hengeres varrógépmotorral, NEM 3 ajtósan és főleg NEM rozsdásan!!!

Autopeti 2009.06.12. 15:38:24

Ti itt a TC-n valamit nagyon jól csináltok,mert minden cikket élvezem...
Úristem,ki az,aki még kiad 300 forintot egy Autó-Motorért????

Canga81 2009.06.12. 15:39:55

Na lehet fikázni a Suzukit itt is....

Swift05 2009.06.12. 15:41:41

mindig szánakozással tekintek arra aki swiftezik. igaz mint nevem mutatja most is swiftem van, csak az új 2007-es. de elötte volt régi swiftem is. egy sedan, igazán kényelmes volt. és sose értettem meg azokat akik nem vesznek meg egy atombiztos autót, ami sosem megy tönkre, inkább vesznek annál egy 10évvel öregebb civicet vagy mittoménmit. de arról sosem szól a fáma h azok a 90-es évek eleji japán autók ugyanolyan papírok mint a swift. nevetséges, csak azért h neki ne legyen suzukija mert az jajj jujj meg hujj:)

2-More 2009.06.12. 15:47:53

Ez van, srácok. Mint fentebb megtudtuk, a swiftesnek még személyisége sincsen :D
Az ilyenekre hogy halálfejes a töréstesztje, meg a satöbbi, most linkeljem be a geo metro (amcsiban a swift 1:1) gyári töréstesztjét, hogy milyen az utascella védelme, meg hol van mi pirosban, meg hogy rogy meg mi, de kit érdekelne? Senkit. Akkor meg? Maradjanak csak meg a békés sötétségben, hogy bármi van, őket védi a 8 légzsák meg az erős, a swiftétől 0,1 mm-el vastagabb lemez. Mintha 70 felett nem lenne kurva mindegy hogy trabantban ül az ember vagy hummerben.

Escobar888 2009.06.12. 15:49:53

@Swift05: Ez a nézet majd idővel elkopik.
Az új swift az emberek többségének tetszik.
Az elődben még csak a megbízhatóság volt szerethető. Mára már a forma is vállalható.

Patás 2009.06.12. 15:51:15

Szerintem is racionális döntés volt. Nem rossz verdák, akármennyire is fikázzák. Kollégámnak is ilyen van, 60 ezret ment vele, s 100-at költött. Ráadásul ideiglenesre vette az autót, amíg össze nem gyűjt egy másikat. Valóban, vehetett volna ezt-azt helyette, de ha szervizelni kell, akkor az ist a megspórolt autó árából veszi el. Úgyhogy inkább vett egy szuzkát, ami olyan mint a duracellnyuszi :).
Lajosbácsi, mit kell más zsebébe turkálni? Miért kell irigykedni, ha másnak valami sikerül, elér valamit?

motorsport77 2009.06.12. 15:53:28

@Lajosbácsi: CRV-t már 1M 5-ér is lehet venni szépet, de nem mindenki vesz aveót 2 félér, inkább valami komolyabb cuccot 5-6 évesen, ugyanennyiért.
Swiftet meg azért látni kevesebbet, mert sokból, alkatrész lett, egy része átment második autóba (a feleségemnek is ez van) és nem járnak vele olyan sokat mint pár éve, mikor még újabbak voltak.

evil. 2009.06.12. 15:55:02

@gatsy: nekem is ez volt az első gondolatom:), bár én elfogult vok, mert nekem is A vectrám van:)

robertó 2009.06.12. 15:56:46

@Lajosbácsi: Én nagyon ritkán szoktam fórumozni, de ezt sajnos nem nagyon tudom kihagyni: várlak szeretettel a vágószobában. Egyszer kívánom hogy ülj 36 órán át egy helyben. Nem kívánom, hogy közben gondolkodj is, csak nézd, amit csinálok 36 órán át, alvás nélkül.

300SD 2009.06.12. 16:03:14

@robertó: Csíkos el Presidente,Roberto la Vicepresidente!
Szard le,ez van itten magyarisztánban.
Ahogy Hofi mondta: Magának meg miből tellett akkora üres telekre?
HOL?
Hát a FEJÉBEN!

gatsy 2009.06.12. 16:03:49

@Csikós Zsolt: de elolvastam, csak nem minden sort 2x :)
Nem jött le az utalás, de most már meg van.
Ez esetben nem szóltam.

evil. 2009.06.12. 16:07:55

@ezsoezso: az enyém '92es 1,7 szívódízel, és imádom, pedig nem erőgép:)

Arvedui 2009.06.12. 16:08:04

Én adtam volna neki ennyi pénzért SOKKAL jobb autót is. Miért nem kérdeztetek!

CSÖRR-CSI££ 2009.06.12. 16:09:01

@robertó:

Ez egy ilyen ország, ezt már régóta tudjuk.
Ha csak szar autóra futtya valakinek, akkor azért fikázzák, ha valami jobbra is telik, akkor meg biztosan lopta (rá a pénzt), mert jómagyar ember tisztességes úton nem juthat ilyenhez.
Ha van rajtad sapka az a baj, ha nincs, akkor az...
Csak azt tudnám, mire olyan büszkék pld. a hungaristák?
Erre a gyökér mentalitásra?

leonaprofi (törölt) 2009.06.12. 16:13:14

Lajosbácsi, neked miből telik internet előfizetésre? Gyanús vagy te nekem...

gatsy 2009.06.12. 16:15:55

@Suttora: Ebben van benne, meg találtam. Keress, keress! ;)

b.f. 2009.06.12. 16:20:12

@CSÖRR-CSI££: szerintem a történet szerzője látnok volt, és előre látta ezt a sok buta magyar embert, akik ebben az országban olyan kib@szott okosnak érzik magukat, mindenhez hozzá tudnak szólni valami óriási marhaságot, de közben annyi eszük sincs, mint egy naposcsibének:)

biker_kolee 2009.06.12. 16:24:24

@robertó: Szintén videózom (Szeljak kolléga személyes ismerősöm-egy középsuliban végeztünk), átérzem helyzeted. Tudod, aki azt se tudja, mi az a chroma key, annak magyarázhatod... :)

b.f. 2009.06.12. 16:24:52

Bár az APEH-et én is kiküldeném ellenőrzésekre, de nem Robertóhoz, vagy más becsületesen dolgozóhoz. Inkább ezeket a bodzaszedő-bizniszből élő X5-össel krúzoló emberkéket vetném alá egy alaposabb vizsgálatnak. Ja, meg Lajosbácsit.

biker_kolee 2009.06.12. 16:28:47

@b.f.: Támogatom. Lajosbácsinak egy reptéri anális átvizsgálást javasolok, az offshore cége pénzét oda rejtette el. :)))

invad3r 2009.06.12. 16:46:13

Borzalmas, a képeket elnézve nem bántam meg hogy Ladát vettem Suzuki helyett...

polgarpukkaszto 2009.06.12. 16:55:12

Céges ugyanilyenben 360ekm van most, és semmi baja nem volt eddig még. Pedig van a cégnél, aki forma1 szerűen hajtja.

ipari_fostalicska 2009.06.12. 17:10:00

most először végigolvastam az összes hozzászólást és meglepődve tapasztaltam, hogy egészen kevés a köpködő, fikázó komment. Ami van, még az is egészen normálisan (igaz jellemzően hülyeségeket puffogtatva) van leírva. Mi a fene történt emberek? Irány Európa? Na ne máááá. Nekem, mint Swiftesnek hiányozna a szokásos fujjolás,ami bearanyozza a napjaimat, miközben pici pénzért autózom a halálfejes törtéstesztet felmutató, állítólag erőtlen és kényelmetlen autómban :))))

msadmin 2009.06.12. 17:14:46

lassan kezd észheztérni a nép.
menjél végig pesten az utcán mindenhol eladó cetlis autók. ennyi volt.
ennyiért én is ezt vennék.
rohagálni, dugóban állni, jóárasítva autózni= swift.

Benber 2009.06.12. 17:20:41

Én is a válság miattvettem egyet 400ér tavaj rossz volt a kuplung , 180ezer van benne. Vettem egy új kuplunszerkezetet tárcsát komplett 18ezerért.Röhögtem az árán a citroenemhez 90ezer volt a kuplung szerkezet tárcsával. Ez tényleg egy válság autó.

Báj Gúnár 2009.06.12. 17:26:16


"A váltóbot is lötyög, volt céges Swiftünk, az 250 ezernél kezdte ezt. "

Ez semmit nem jelent nekem 60 ezernél már lötyögött és a kapcsolók is kellemesen sok használatra utaltak.

Néztem visszahozott "billencs" teherautót, szánalmasan kevés km volt benne és a kormánya elképesztően le volt kopva. Nem hittem el, ezért megnéztem számítógéppel és valóban annyi volt benne. És NEM, nem volt visszaállítva, vagy megbütykölve a gép. (képzeld, ez a szakmám)

De az igaz, hogy ennek a gépnek ennyi idősen 50 ezer km eléggé gyanús, nem beszélve a hasonló színű pecsétekről.

SilverGhost 2009.06.12. 17:38:20

@2-More:
"Mintha 70 felett nem lenne kurva mindegy hogy trabantban ül az ember vagy hummerben. "

Na neked is kőkemény műszaki végzetséged van...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.06.12. 17:43:38

Há nem toom...

Háromhenger, ezer köbcenti... vartyogó fíling...

Egy dahatsuval jobban jártál volna, ha tényleg csak pár évre kell...
Szerintem.
Vagy egy egyhármas szuzukival.
Persze te vetted magadnak, a kognitív disszonancia majd úgyis rávezet, hogy ez volt a legjobb választás.

b.f. 2009.06.12. 17:48:22

@SilverGhost: De valószínűleg neked is. Egy autó nem attól biztonságos, hogy milyen nagy. Nagyon sok tényezőtől függ, lehet a Hummerben is kapsz 70-nél egy olyan ütést a nyakadra vagy a fejedre, hogy nem szállsz ki belőle. Sőt a túl merev karosszéria sokkal veszélyesebb, mint amelyik könnyen gyűrődik, mert nem nyeli el az ütközés energiáját, ami így az utascellát is eléri.

SilverGhost 2009.06.12. 17:55:10

@b.f.:
A világon senki nem álította hogy a méret lényeg. (de ajánlom becses figyelmedve az ADAC Fiat 500 kontra Q7 töréstesztjét)
Arról nem is beszélve, hogy a "merev" kaszniknál (pick upok...stb), a másik autó a gyűrődő zóna.

2-More 2009.06.12. 18:00:17

Én meg ajánlom a figyelmedbe az ADAC Nissan Navara kontra betonfal töréstesztjét. Pickupnál valóban a másik autó a gyűrődőzóna. És ha kocsányos tölgy a másik, akkor mi lesz veled?

Műszaki végzettségről asszem ezzel le is zárhatjuk a vitát. Megsúgom, nemcsak műszaki kérdés, hanem egyszerü fizika, meg egyszerü biológia: 70 felett már a mázlifaktor segit csak, hogy ne szakadjon szét benned minden, és nem az autód kasznija.

ipari_fostalicska 2009.06.12. 18:00:39

@SilverGhost: ja. egészen addig, amíg nem két merevkasztnis találkozik. Na akkor ott aztán élő ember nem marad

b.f. 2009.06.12. 18:02:21

De attól még, hogy 70-nel ütközöl egy ilyennel, nincs garancia arra, hogy meg is úszod, hiába a másik autó a gyűrődő zóna. Mert ha két autó frontálisan ütközik, és mindkettő mondjuk 70-nel megy, akkor ott mindenki kap hideget-meleget.

georg 48 2009.06.12. 18:07:28

Én biztos vagyok abban, hogy Robertó nem lesz vele megelégedve. Fapados! Nem, inkább sámlis. Vagy mégrosszabb. Nekem is van egy. Munkaautó. Maga a borzalom. 50 km. után nem haza megyek, hanem a reumadokihoz. Lidocain blokádot injekcióz a gerincem mellé. Az ellenségemnek sem kívánom. De van, mert tönkretenni jó. Viszont az istennek sem akar tönkremenni. Tehát jó. Sok sikert és boldogságot hozzá.

feri38 2009.06.12. 18:07:49

Annyi pénzt megért, 97-es lehet ha jól tippelek a rendszám alapján, vagy 98-as. Pályán 120-as tempónál nagyobb sebesség nem nagyon használ annak a motornak, ez azért negatívum. Mondjuk vehetett volna 1.3-ast is, azt is talált volna szerintem. De 350 körül jobbat meg fiatalabbat nem lehet venni, az biztos. Astrát csak 93 körülit adnak ennyiért normális állapotban, ez meg így jóval fiatalabb. Más típussal meg nem is érdemes foglalkozni ebben az árkategóriában, mert a gatyáját ráköltené az ember.

Hrzrasn (törölt) 2009.06.12. 18:20:37

@F040: "Ennek ellenére alig fog érte valamit kapni"

Miért, te mennyit fizetnél egy 17 éves 405ösért?

Hrzrasn (törölt) 2009.06.12. 18:23:12

@b.f.: "Sőt a túl merev karosszéria sokkal veszélyesebb, mint amelyik könnyen gyűrődik, mert nem nyeli el az ütközés energiáját, ami így az utascellát is eléri."

Így van.

Grifter 2009.06.12. 18:26:19

Elnézést, ha előtörténetből hiányosak az ismereteim, de nem volt biztosítva a CRV? O.o

Urv (törölt) · http://eletkepek.eu 2009.06.12. 18:26:39

Érdekes kérdés ez a Szuzuki-téma, nem rossz vezetni ezt az autót. Vezettem én is már, igaz nekem valahogy fontos, hogy Európai legyen az autó, nem tudom miért. Van egy 20-30 autóból álló lista, amit bármikor szívesen vezetnék, abban max. 4 Japán van, ilyen vagyok, de elismerem, a megbízhatóságukat, alapvetően nem egy elítélendő választás, igaz nem is túl kreatív.

Viszont ebből a pénzből én mást vettem.
Szinte biztos hogy Dedrát, vagy egy idősebb Diesel Mercit vennék ma is, Előbbire esett a választásom és egyáltalán nem bántam meg, nekem fontos az, hogy milyen vezetni, milyen benne utazni, és amikor a busz elvétette a sávváltást, akkor örültem is neki, hogy elég nagy autó védett meg,csak az ajtó és a sárvédő horpadt be, az se nagyon.

Érdekes, hogy azt hittem egy öreg(91-es)Olasz autót nem fognak feltörni, és az autótól nem sokkal fiatalabb kazettás magnóra senkinek se lesz szüksége. Persze tévedtem, több kárt okoztak az üvegtöréssel, mint a rádióval:@ Gratulálok, remélem abba a sörbe fulladt bele amit kaphatott érte, mást nem hiszem hogy sikerült érte kapnia, de nekem elrontotta a napomat, 8 óra várakozás után a 13. kerületi kapitányságtól úgy távoztam hogy semmi se történt, mert 2 kerületre van 1 helyszínelő kocsi... Most olvasom majd a Békés karácsonyt!
Feltörni egy régi Alfát, de minek? című írást, szerintem az is hasonlóról szólhat.

Miden esetre nekem az eset után nem volt kedvem pótolni a hiányosságot, amikor már nagyon hiányzott akkor is egészen más márkát, formát választottam. Ne is emlékezzek rá.

Remélem Robertónak is mielőbb lehetősége lesz egy élvezetes általa is szerethető autót vennie, ezzel biztos nem lesz akkora öröm közlekedni.

Brady917 2009.06.12. 18:31:19

Gatulálok!

Szóval 350-ért vett egy 150/250 ezret
futott 3 ajtós ,1.0-ás "magyar-japán" autót??!!

én inkább ezt vettem volna:
www.hasznaltauto.hu/2989127_mitsubishi_lancer_1996


vagy:
www.hasznaltauto.hu/3014102_mitsubishi_lancer_1994

De mostmár mindegy,ha megvette legalább legyen boldog vele,és nehogy eztis ellopják,vagy ezt a Swiftet már nem viszik???

Hrzrasn (törölt) 2009.06.12. 18:37:53

@robertó: "amit csinálok 36 órán át, alvás nélkül."

Ezért a bolygó bármelyik munkaügyi bírósága megbassza fasszal a munkaadódat, úgyhogy ezt túl hangosan ne reklámozd. Amúgy értelme sincs, mert azt a munkát, amit az ember 10 óra eltelte után végez, meg lehet baszni.

Hrzrasn (törölt) 2009.06.12. 18:40:46

@Grifter: Én is ezt kérdeztem, már kétszer is.

kultúrpesszimista 2009.06.12. 18:47:14

Ez megagáz. De nem leszek rosszindulatú magyar, hanem őszintén kívánok sok balesetmentes km-t az elkövetkező használathoz, és szerencsét, pénzt a mielőbbi eladáshoz és egy másik autó vételéhez...

Bambano 2009.06.12. 18:50:00

Tisztázzunk valamit, nem autót vett, hanem fél motoros suzukit:PPP

SilverGhost 2009.06.12. 18:51:40

Skoda Felicia nem jött képbe? Én azt vettem volna... Az a5.hu-n volt egy jó kis összehasonlító teszt is róla. (Ellenfele természetesen a Swift)

kultúrpesszimista 2009.06.12. 19:00:26

@SilverGhost:

Na, egy Skoda aztán mindennek a legalja, de tényleg. Csöbörből vödörbe. Skoda... Brrr. A közutak dilettáns rémei, ízléstelen, nyárspolgári minimál.

makmarci 2009.06.12. 19:07:25

Egyszer valakim megsúghatná a pestieknek, hogy vidékről kell autót venni. Az a km, nem ugyan az a km !

Illetve inkább ne is, ha már szétb@sszák az autóikat, vegyék meg ők !!!!

Akkor nem mondtam semmit...

Mr. Fáradtság 2009.06.12. 19:08:54

Höjj.. A váltó nálunk is lötyög, de garantáltan 140et futott az 1 literes suzu. Azért 120nál gyorsabban ne menjetek vele:D.

Bambano 2009.06.12. 19:10:57

@makmarci: majd egyszer megsúgja neked valamelyik pesti, hogy hány pesti viszi a lelakott, összekendácsolt szekerét "le" vidékre eladni... Meg hány vidéki nepper jár Pestre autót venni.

Swift05 2009.06.12. 19:32:09

@The Good Boy: ámbár ne zavarjon hogy a swift drágább pl. a grande puntónál, vagy a twingónál. és nem mindneki veszi hitelre, pl.én. bár most h árat csökkentett a suzuki(ezzel jól kibaszva azzal aki régebben vette) nem tudom h ez megállja-e még a helyét.

cmyk 2009.06.12. 19:33:12

Látom, sokan nem olvasnak, csak értetlenkednek.
Tehát, a hondán nem volt casco.
Ez a suzuki nem 50e km-et futott, azt Zsolt rosszul írta oda (légyszi javítsd ki - köszi). Aki szerezte Robertonak írt ide kommentet és közölte, hogy elég jó ismerősök, együtt rúgják a bőrt. Szóval az autó 140e km-et futott, megbízható helyről van. Ha esztétikailag nem is egy gyönyör, de rendben van.

bobeszedulacika 2009.06.12. 19:39:34

@Csikós Zsolt: hát volgát ennyiért nem adnak az tuti.

Csikós Zsolt 2009.06.12. 19:41:05

@Zstibi:
Így helyes. Hondán nem volt Casco, Robertó használtan vette, itt senki se krőzus minálunk asszem. Az autó (mármint a Suzuki) unalmas, de korrekt. És nagyon szerény benne a lóerőgyűjtemény, de városba bőven elég. Azóta megvan, hogy közel 150e van benne, tehát a 200e pluszmínusz nagyjából jó tipp volt, bár a váltója a futáshoz képest kriminálisan lötyög, valszeg sokat rángatták (vagy a Darth Vader orrú hamarabb kopik). Kár hogy nem vezették 50e után a szervizkönyvet, ez az ejnye.

min 2009.06.12. 19:43:01

@Alf:
Mennyi citroent láttál az út mellett lerobbanva? Én sokat vezetek külföldön, belföldön egyaránt de citroent még sose láttam az út szélén lerobbanva. Ellenben szinte minden mástípust igen. Az alaptól a prérium kategóriáig, némettől-japánig. Akkor most hogy is van ez a franzözisch autókkal? :-))

SilverGhost 2009.06.12. 19:43:17

@kultúrpesszimista: "nyárspolgári minimál."

A suzuki akkor mi?

min 2009.06.12. 19:47:13

Amúgy átmenetileg jó kocsi lesz a suzi mégha utána a lomtelepre viszi is ki.

zalkapone 2009.06.12. 19:50:16

A sokat emlegetett 1,2-es szolgálati Polo előtt ilyen 1,0-ás de öt ajtós swifttel áldott a jóisten. Városban használtuk, nyilván nem üldözőautóként, semmi baja nem volt. Pedig amolyan "mindenki szarja" státuszban élte a mindennapjait. Amíg a rendszeres kötelező karbantartást megkapja, addig soha el nem romlik. Nálunk kiszolgált öt évet, ezalatt belevertünk 75e km-t. Aztán jött jobbról az epilepsziás rohamot kapott kifutófiú... De élek, ellentmondva minden tapasztalatnak.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.06.12. 19:50:32

@Hrzrasn: "értelme sincs, mert azt a munkát, amit az ember 10 óra eltelte után végez, meg lehet baszni."

Te se jártál egyetemre... :D :D :D

Kovbandi 2009.06.12. 19:53:16

Szerintem nem volt rossz választás ez az autó. Nekem egy ugyanilyen volt, csak fehérben. 60 000 km-et raktam bele, olajon kívül semmit nem cseréltem. De az a 60 guriga kemény volt, lévén, hogy ifjú voltam.
A csomagtartóban akkora mélynyomó figyelt, hogy szó szerint nem fért be mellé semmi, és mégis egyben maradt az egész autó, nem esett darabokra tőle, nem úgy mint annak a poloja, aki utánna megvette tőlem.
Persze amilyen igénytelen a motor, olyan a többi része is. Az üléspozíció siralmas, a műszerfal primitív, a kaszni szó szerint olyan vékony, hogy amikor felálltam egy padkára, érezhetően nehezebben csukódott az ajtó. Ha le volt zárva, és úgy nyitottam meg a kilincset, a lemez mozdult egy jó nagyot.
Amikor télen -20 fokban mentem városon kívül, aki hiszi, aki nem, de ne birjak felállni innen, ha nem igaz, visszahűtötte a menetszél a hűtővizet jó félig.
Viszont elnyűhetetlen kis gép volt. a spanok körülöttem a gatyájukat rányomták a mindenféle király gépekre, én meg röhögtem rajtuk. Olajcsere fillérből megúszva, szerelő nem is látta 3 évig, amíg nálam volt.
szerintem nem egy rossz döntés, többet ér vele, mint egy jaj de király német vagy akármilyen autóval.
Sok szerencsét hozzá

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.06.12. 19:55:53

@Csikós Zsolt: Jóvan, akkor látom, nem csak én szopok. :)
Nekem a Szivornyával csak a fagydugókat kell csereberélni, de az is úgy kezdődik, hogy kardánok le, terepváltó le, váltó le, motor ki. :)

Aztán akkor már lehet, hogy lekapjuk a hengerfejeket is, belekukkantani, hogy ne akkor érjen meglepetés, amikor már összeraktuk az egészet, meg akkó má' a kartert is levesszük, és alulról is megvizsgáljuk, hogy mi a helyzet a főtengelynél, csapágyaknál (bár ott nem hiszem, hogy bármi probléma is volna, ahogy felül se nagyon esélyes). :)

www.mlre.hu/wp/?p=298

:)

kultúrpesszimista 2009.06.12. 19:57:12

@SilverGhost:

Dettó. Ezért is írtam: csöbör, vödör. És - teszem hozzá - csömör.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2009.06.12. 20:03:32

amennyiben olyan autót keresett, ami 3l olajjal kimegy a világból, jól döntött

ha a nagypályás index kommentelők előtt akart felvágni, nagyon rosszul

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2009.06.12. 20:12:27

@Csikós Zsolt:

>Kár hogy nem vezették 50e után a szervizkönyvet, ez az ejnye.

Mert ez nem az Egyesült Királyság, vagy Németország, sajnos. Épp az autófíliásokkal beszéltünk a Wheeler Dealers műsorról, amiben két angol vesz autókat, aztán eladja őket némi haszonnal. Valaki megállapította, hogy milyen elbaszott suttyók, hogy egyszer nem cseréltek vezérlést vagy olajat, ami tényleg faszságnak tűnhet, de ott sok autónak van vezetett szervizkönyve, de nhéáányan még az ablaktörlőlapátok számlait is megtartják.

A magyar ember eleve nem kér számlát semmiről, ha bemész az autós boltba kapásból azzal kezdik, hogy kérsz-e számlát. Ha csak annyit mondasz, hogy elég a blokk, akkor el is engedte az áfát. Pláne, ha nem az utcáról esel be, hanem voltál már ott párszor.

Az itthoni szervizkönyv meg egy olyan dolog, hogy vagy elhiszed a benne foglaltakat, vagy nem. Ha gyanúsan sokáig vezették, akkor eleve kételkedik az ember. Például a legritkább esetben cserélnek vezérlést egy 10+ éves autón márkaszervizben.

IQLight 2009.06.12. 20:18:01

Idővel kiderül, hogy mindenkinek van/volt Swiftje, tulajdonképpen még kedvelte is, de legalábbis a célnak megfelelt, soha el nem romlott, nem halt meg benne, stb., csak mióta "nagyautója" van, azóta fikázza a Swiftet és azóta lett tojáshéjból a gerince, hogy már 50 km-t sem bírna ki benne. Vicces.

cmyk 2009.06.12. 20:18:17

@Csikós Zsolt: Köszönöm a helyesbítéseket, ezek szerint figyelmetlenül olvastam én is. Lassan összeáll a kirakó teljesen :)
A váltókar lötyögése érdekes dolog. Nekem is ezres Swiftem van 172e km, oldal irányban van egy kis lötyögése a váltókarnak, de ha sebességben van, már nem kottyan, azaz a rendszer feszülése miatt kopott meg egy kicsit az egyik persely.
Zsolt nektek, ha jól értettem volt egy ilyen Swiftetek a szerkesztőségben, ami 500e km-et futott?

ostván 2009.06.12. 20:18:41

Súlyos tévhit, hogy a Suzuki ülése kényelmetlen. A legtöbb, amit egy ilyen ülésben eltöltöttem az 13 óra volt egyfolytában, és nem volt rosszabb, mint 3 órát vezetni. Ja, és mindezt 52 évesen.
És még valamit: régen rossz, ha arra számítasz, hogy majd az autód megvéd egy balesetben. Sokkal hatékonyabb túlélési technika, ha úgy vezetsz, hogy a balesetet MINDEN ÁRON el kell kerülni.

Hrzrasn (törölt) 2009.06.12. 20:24:27

@ostván: "Súlyos tévhit, hogy a Suzuki ülése kényelmetlen."

Ki mibôl ül át ugye ;)

"Sokkal hatékonyabb túlélési technika, ha úgy vezetsz, hogy a balesetet MINDEN ÁRON el kell kerülni."

Mert mások nyilván nem így vezetnek :)
Baszhatod, hogy te mit akarsz elkerülni, ha belédmennek, nem kérdezik meg elôtte, szeretnél-e csattanni.

Ubul1 2009.06.12. 20:25:24

@Csikós Zsolt:
Te vannak antitálentumok ám bőven errefele. Akarom mondani kb 90%-a az úton ténfergő barmoknak az. És fingja sincs a kímélő hazsnálatról, és a szimpla TMK-ról se. Kb ez a kocsi is annak esett áldozatul. Az a doblemez pl jól sejtem h keréktől befele rohadt ki? És attól van h baszták egyszer is kipucolni a retket a dobból amit felbaszott a kerék oda, és a sárba megült a sólé? Mint kb nekem a betöltőcső és a ob között. Van kb egy tenyérnyi rohadás. Asse tom h mikor kerül sor a foltozásra, de tél előtt be kell iktatni. Érdekes az egész kocsiin CSAK az az egy pont rohad és ettől a kurva sárgombóctól van ami a fasz tudja mióta volt ott. Kb fél órát véstem ki a retked a dobból, mire az összes elfogyott. Fazom ám az ilyen igénytelen barmokba. Szóval ezeket a rohadásokat rendbe kell tenni, mert 2 év múlva kurva randák lesznek és így a fasz se fogja elvinni. Pláne az a doblemez, azon még egy kicsi latyak és át lehet lesni, célzóluk. Komolyan ahhoz képest h az egyém 20 éves sokkal különb az alja. Ez szinte tiszta és mégis tiszta barnuláskezdemény.
Objektíven nézve egyszerűen pofátlanság milyen pénzért fosztogatnak akár ilyen állapotú gépeket is, pl egyik oka ez volt h nem vitt rá a lélek h Swiftet vegyek, pedig párat még a Zsoltnak is mutattam, egyből ki is szúrta az egyiknél ami feltűnt h 93-as darab és Darth Vader orrú :D Aztán kb 10 db 250-300e közti de 95-ösnél egyik se fiatalabb példányt megnézve lett nekem is elegem ebből a Suzuki vadászatból. Sok suttyó címeres tirpák a szarát árulta horrorért, kb fél hektárra való vetőmag beragadva az egész kocsi különböző pontjaiba, pótkerék alatt egy szamár napi szalma adagja, meg a másik véglet a melósszálló szagú és tisztaságú kajtatós darabok, nettó lerúgott beltérrel, kb 3-szor színváltott fényezéssel, és a motort keresnem kellett az olajsár között. Na ilyen indul 250e-től. Hát bassza meg az összes surmó magyarisztánban.

Komolyan ezután megálltam egy pillanatra
"esténként nem tudok aludni mikor belegondolok h mekkora szívás lesz"
Ilyen nem is hinnéd h hány emberrel történik meg, előtörtek a nemkívánt emlékfoszlányok a nem is távoli múltból. Mondtam h durva az az olajfolt a kuplungház alján! De én még bepróbálkoznék azzal a kardánnal először.
És tegyél fel már a TC-re egy vidit erről a jelenségről, szerintem páran használható ötlettel szolgálnának a megoldásra.

Hrzrasn (törölt) 2009.06.12. 20:26:57

@kolbászoszsömle: "Te se jártál egyetemre..."

Pont a koncentrációt igénylô szellemi munkát lehet megbaszni 10 óra után.

Lapátolni részegen is lehet, míg össze nem esel.

Hrzrasn (törölt) 2009.06.12. 20:30:49

@Escobar888: Budapesten, az autólopás mekkájában hitelre vett autót casco nélkül közterületen hagyni éjszakára?

Ez a kemény, nem a metál.

Ubul1 2009.06.12. 20:31:37

@IQLight:
Lazán, az idősebb korosztályból mérget vehetsz rá h mindenkinek volt Trabantja is! Magyarisztán vazze!
@ostván:
Azért én nem lennék oda az üléseivel, tényleg kicsit fapados, de komolyan a Fabia hátsósora sokkal keményebb ennél.
Nagyfaternak egy 93-as példánya van ótvar piros színben, a legelsők közül, komolyan annak a beltere még a 601-es Trabiét is alulmúlja azon érződött h németek hozták össze, kortársai közt nem volt azzal semmi problema csak hiányzott a dönthető hátsó sor, de ezeknek a legelső magyar GL-eknek valami iszonyat!

Ubul1 2009.06.12. 20:34:06

@Hrzrasn:
Az még durvább h egy ilyen szánalom helyre mint butapest egy ilyen igényes és értékes kocsit vesz mint a CRV. Rabok faszát vágnám haza a jobb kocsikat ott, nemhogy még oda olyat vegyek. Szerintem egy darabig a Swiftre ülj rá, oda az kiváló, szétbaszni nem kár.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.06.12. 20:40:24

@scheerti: Mondjuk ez meg egy olyan dolog, hogy sok márkához nem feltétlenül kell nagy csillivilli márkaszervíz ahhoz, hogy a szerelő jogosult legyen pecsételni a szervizkönyvbe. Amikor opeljeim voltak, akkor ismertem pár opeles maszek szerelőt, akik hivatalosan pecsételhettek, és normális áron is dolgoztak, így hát az opeleket mindig velük csináltattam.

qmatch 2009.06.12. 20:44:27

natessék...
miket olvasok :)
nekem volt sokáig 120 skodám, előtte sokáig s100 skodám
nem volt az olyan rossz, de szeretni "kellett", másképp nem ment...mármint a birtoklás. de tényleg: megbízható autók voltak, és ha eljött az ideje, egy esős délutánon teljes motorgenerált lehetett csinálni rajta.
most meg nekem is suzukim van, hiába, most se tudom egy lakás árát autóra költeni...inkább két átlagos lakás árán vettem egy nem átlagos lakást, meg mindent, ami egy kétgyereks családbaN szem-szájnak ingere....tudom, sokaknak ez úgy is sikerül, hogy közben nemsuzukival járnak. vagy nem sajáttal, ugyebár...
szóval nem olyan borzasztóan rosszak ezek, bár már a wagonR és a régiswift között is történelminek érzem a távolságot.

misitcom 2009.06.12. 20:46:33

Robertó !Gyorsan kezdjél el másik autót keresni,mert pár hónap múlva azt fogod észre venni magadon,hogy nem is tudsz más autóban gondolkodni.Vagy csak én vagyok ilyen hülye ?

Easy Player 2009.06.12. 20:48:36

@Csikós Zsolt: Az a tömítés - amiről írtál -, nos az egy ma is létező, ősrégi gyártó, a Burgmann egyik terméke a csilliónyiból. Aki a tömítéstechnikával kicsit közelebbi kapcsolatba került ezt kapásból vágja, ám a köztudatban ez az általad leírt módon ragadt meg. Pont úgy járt, mint pl. a Flex, Klingerit, stb.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.06.12. 20:50:58

@Hrzrasn: "Lapátolni részegen is lehet, míg össze nem esel."

És még csak nem is lapátoltál soha... :P ;)

Hrzrasn (törölt) 2009.06.12. 20:56:56

@kolbászoszsömle: Fizikai munkával töltöttem a nyarakat 14 éves koromtól. Mi a faszomat akarsz tulajdonképpen?

Bambano 2009.06.12. 21:16:45

@ostván: Nekem is ezt magyarázta egy figura, aki elvitte a kocsim seggét, mert szemből rárontott egy hülye és ő félrerántotta a kormányát.

Én tökre értem, hogy el akarta kerülni a balesetet, azt is tökre értem, hogy jobb egy kis kasztnis munka az én autómon, mint nekik kettőjüknek egy frontális, de ettől még nem lettem boldog. Mindenáron elkerülte, azóta fizetett a biztosítója.

Bambano 2009.06.12. 21:18:22

@scheerti: akkor én vagyok a legritkább büdös paraszt? nemcsak az összes javítás és alkatrész áfás számlája van meg, hanem az összes tankolás blokkja is. Pedig civil autó, nem tudom elszámolni.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.06.12. 21:18:25

@Hrzrasn: Mé mondod, hogy a tíz órán túli koncentrálást igénylő munka szart sem ér?

Te lehet, hogy nem vagy képes arra, hogy tíz óránál többet egy dologgal foglalkozz, de más ettől még elképzelhető, hogy tud képmanipulálni, szakdolgozatot írni, tanulni, pókerozni, WoW-ozni egész rövid szünetek közbeiktatásával 18-20-24 órán keresztül.

Az viszont tutikurvaélet, hogy az a lapátosember, aki végiglapátolt 10 órát, nem lapátol a tizenegyedikben.
Vagy az előző tízben nem lapátolt.

feroka72 2009.06.12. 21:23:10

Bocsi de nekem is suzukim van 14 éves , és nem rohad, nem ugy mint az opel astrák.Keveset eszik és soha nem romlik el.
De igaz az a mondás , hogy kényelmes suzuki és megbízható francia autó nincs.Valószínűleg a km állásból gondolva ezt autópályán használták amit ugye sóznak abban a pillanatban mihánt szállingozik a hó, nem ugy mint a többi utat.Tehát a rozsda az alján érthető,ebben a korban az audi is rohad.

SilverGhost 2009.06.12. 21:32:14

@feroka72:
1984-től galvanizálták az audikat, ha nem törték őket, most se rohadnak.

Bambano 2009.06.12. 21:34:15

@feroka72: mint a *melyik* opel astrák?

gnme 2009.06.12. 21:37:58

@Csikós Zsolt: csigavér .. enyém ugyanilyen szopás volt. Megittam pár pálinkát és megcsináltuk a zöcsémmel, aki 1x0kg-val emelget a zegyetemvárosba derékból... Lekapta a váltót (mint bíró seggéből a lófaszt) már elnézést.
:)

misitcom 2009.06.12. 21:40:05

@Bambano: Mint általában az összes rendőr astra.

Bambano 2009.06.12. 21:47:31

@misitcom: tehát akkor konkretizálhatjuk, hogy az f astrák. Ebben a formában még igazatok is lehet. A g astrák galvanizált kasztnija rendszerint nem rohad, egyetlen kivétel a benzinbetöltő csonk melletti rész.

Csikós Zsolt 2009.06.12. 21:50:33

@Zstibi:

Hű, ennél kicsit komplikáltabb a dolog. Ez még az autó magazinnál volt, vagy tíz éve. Vettünk egy használt Swiftet (a modell akkor volt a csúcson), asszem 140 ezer km-rel. 50-et akartuk megtartani, de aztán hol ez, hol az rászállt, mindig jó volt kéznél egy kisfogyasztású autó, ki külfödre ment vele, ki hurcolkodott, szervizbe hordtuk, mert egy cégnél általában figyelnek az ilyenre, de elég csúnyán kapott szegény. Egyszer összetört elöl, visszahoztuk, egyszer a Paulovits ment majdnem neki egy álló kamionnak német autópályán, de kiszállt, erre hátulról tényleg telibe ütötte egy másik kamion. Akkor derült ki, mennyire el volt már rohadva. Olyan 5 éves lehetett a kocsi, 5a, fehér, 3 hengeres. Valamikor 280-320 ezernél megvette a Paulovits, ő iszonyú sokat járt vele Németországba, én 430 körül mé láttam. Hát a váltóbotnak nem volt sok köze már a fokozatokhoz, meg lengéscsillapító se nagyon volt benne, de a motornak, váltónak (mint szerkezet) semmi baja nem volt. És utána odaadta a barátnőjének, aki szintén rendesen használta, a rühes dolgokat megcsinálta rajta nagyjából, és még évekig láttuk működni, tehát olyan 460-470-ig rajta tartottuk a szemünket. Tényleg sokat bírt, bár akkor már nagyon zörgött. De a korábbi, nem Bosch-elektronikás kocsik mechanikailag is többet bírtak, meg kevesebbet is ettek. Ezekkel a Darth Vaderekkel már több volt a probléma.

Csikós Zsolt 2009.06.12. 21:52:57

@ostván:
Én is voltam vele Genfben, talán kétszer is, egy seggen. Nem mondom, hogy amikor egy 520i BMW-vel mentünk, ne lett volna százzerszer pihentetőbb, de például a Steyr-Puchommal Heidelbergbe kicsit fáradtabban jutottam el. Különben Suzu-ülés és Suzu-ülés között óriási különbségek voltak évjárattól és kiviteltől függően. És mintha éppen a jobban kinéző, külön fejtámlásak lettek volna hosszú úton hátfájdítóbbak, azok az egybeszabott ótvarok egész tűrhetőnek rémlenek. A mienkben is olyan volt. De pl. egy 1,6-os szedánban majdnem megőrültem egy Bp-Bécs-Bp szakaszon, az pocsék volt.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2009.06.12. 21:56:37

@Bambano:

>akkor én vagyok a legritkább büdös paraszt? nemcsak az összes javítás és alkatrész áfás számlája van meg, hanem az összes tankolás blokkja is.

Hát, nem egy általános jelenség, teszem hozzá sietve, hogy SAJNOS. Ha majd el akarod adni az autódat, akkor biztos jól fog jönni a sok számla, nyilván a vevő is értékelni fogja.

A tankolásos számlákat többen gyűjtik, azt viszonylag sokat szeretik tudni, hogy mennyi benzint/gázolajat autóztak el. Ha jól emlékszem, akkor Zsolt is azt írta valahol, hogy gyűjti/félreteszi. Ez megszokás kérdése.

Az egyetlen dolog, amit még ennél is többen gyűjtenek, az az autópályamatrica számlája. Az ÁAK zrt elég pofátlan, azokat érdemes eltenni.

Csikós Zsolt 2009.06.12. 21:58:19

@feroka72:
De, van megbízható francia autó, statisztikák, szerelők, tulajok szerint egybehangzóan. A kései Citroen Xsara Picasso. Egészen meglepő, nem. Már kutatom egy ideje a jelenséget, de még külföldön is állandóan kiemelik. Az első pár év viszont pocsék volt. Nem tudom, hogy jött össze, de képtelen vagyok ellenkező állítást találni rá.

Csikós Zsolt 2009.06.12. 21:59:24

@gnme: De itt motor ki, szét, össze, visszaszerel. A váltót már a múltkor lekaptuk, abba mi se haltunk bele. De ez sokkal rosszabb.

Secnir 2009.06.12. 22:22:43

az öreg Suzuki tudott valamit, amikor elkezdett motorokat gyártani. felfejlődött a cég, vílághír stb.
de ott baszta el, hogy valaki elhitette vele, hogy ha jó motorokat tud gyártani, akkor jó autókat is.
hová fajulna a világ, ha a Yamaha is nekiállna autókat gyártani? vagy a Triumph? vagy az audi rástartol a túramotorok piacára?
ehh, ez a világ már nem olyan, mint régen.
"ha így megy tovább, a nőknek is lesz szavazati joguk"*

*Borat

b.f. 2009.06.12. 22:47:39

@Secnir: ha jól tudom, volt Triumph márkájú autó, de nem vagyok benne teljesen biztos, hogy ez az autó ugyanaz a márka-e, mint a motorkerékpár. Ezt mondják meg a totalcaros autós újságírók, ők azért jobban értenek hozzá, mint én:)

face to face 2009.06.12. 22:57:13

Swift és swift között is hatlmas kükönbségek lehetnek.Szerintem a '97 előtttiek mintha fapadosabbak lennének mint az utánuk, 1998-2000 között gyártottak.A legjobbakat sok-sok vélemény alapján 1998-1999-ben gyártották.

bandika57 2009.06.12. 23:15:08

@Secnir:
A Triumph ösidök óta gyártott autókat (már nem), a Yamaha is beleártotta magát a Volvoba (V8 motorok)
A suzukival meg semmi baj, bár nekem sem kéne.

Hrzrasn (törölt) 2009.06.12. 23:17:39

@anyahajókabinajtóhajtogató: "Annyi remek öreg kockavolvo van a piacon"

Azokat tankold te :)

ommm 2009.06.12. 23:21:40


Secnir 2009.06.12. 22:22:43
Hajaj, öregem, a fél kezed odaadnám egy Triumph TR3-asért vagy ötösért! :)
Na jó, duzzogva egy hatos is jöhet.
www.svbcc.net/svbcc%20images/MembersCars/triumph_TR6_sledge.JPG

2009.06.12. 23:41:00

A Suzuki benzinmotorok karbantartás nélkül is addig mennek amíg van körülöttük autó, de mennének többet is.

vtec 2009.06.12. 23:52:11

én is nemrég vettem egy 2000-es évjáratú 1,3-as 5 ajtós swiftet 76 ezer km-el, 580 ezer km-rel átírással együtt. 6 liter körül járok az azóta eltelt mintegy 1500 km alatt, 500 km-enkent tankolok bele kb 30 litereket. Teljesen meg vagyok vele elégedve, anyámék Yarisa után kicst zajos, alacsonyabb üléspozicioju, de nekem pl kenyelmesebb az ulese, mint annak.

deak.atti 2009.06.13. 00:07:06

Üdv!

Volt nekünk is a családban Swift. Ötajtós, 1.3 GL, sötétkék. Én gondoztam. Mármint azt a keveset, amit kellett. Sógoré volt, 120 ezerrel megvette, 2.5 évvel később 172 ezerrel eladta. Munkaautó volt: ha kellett, melósokat hurcolt, ha kellett, akkor balatoni építkezésekre ment nap-mint-nap BP-ről. Közben olajcsere, meg szűrők ... meg egyszer féktárcsa-fékbetét csere ... ja, kellett még egy kipufogó is, valami 12 ezerért... szóval, vicces volt a karbantartás-igénye. Ment, mint a veszedelem, nem füstölt, olajat nem fogyasztott, benzint se sokat (nekem ugyan a 6 liter/100 km nem jött ki, amit nagyon emlegetnek a Swiftre, inkább 7-8 litereket produkált) a sebességek is jó közelítéssel megvoltak: 172 ezer km-hez képest igenis precíznek volt mondható a váltója. Kényelmetlen volt, fapados priccsek voltak benne ülés helyett (nem a GS sportülései voltak, hanem sima, mezei plüss-kárpitos Swift-ülések),a saját bokám mellől szálltam, pontosabban kászálódtam ki mindig, mikor valamiért megkaptam vagy elkértem, tehát a komfort maximum gyenge közepest érdemel, de a mechanika és a kasztni egy elpusztíthatatlan valaminek bizonyult. Holott abszolút nem volt kímélve, ellenben gyilkolva sem. Az Ignissel, ami a Swift utóda lett a családban, sokkal többet szív a rokon, mint azzal a kis cipősdobozzal ... Vissza is sírja időnként.

DA

mwolf (törölt) 2009.06.13. 00:50:50

Nem az autó szervízigényes, hanem a szerelő, hogy jól levegyen. Nem a verdát nézi, hanem aki behozta,(hölgyek alapból verve).És ez márkafüggetlen.

kismandala 2009.06.13. 01:23:13

5 kilóért már vehetett volna autót is..

faterpolo 2009.06.13. 01:47:40

@Csikós Zsolt: Csikós, mikor jártál Heidelbergben? Itt vagyok Erasmus-hallgató március óta (augusztus végéig maradok). Téged is megdöbbentett, hogy mennyi Porsche 911 ácsorog az utcákon?
Én sajnos EuroCity+DB Regionalbahn kombóval jöttem (szeretek vonatozni, de egy szemeszterre jobb lett volna egy w124 kombi csomagtartójában hozni a cuccot, mint bőrőndben...), nem Steyr-Puch-hal:). Ha tetszett itt, és szeretnél újabb keletű tájképeket a városról, akkor szólj, már küldöm is:). Van pl. egy gyönyörű fotóm a Jesuitenkirche mellett parkoló zsír új Dodge Challengerről...:D. Meg egy iszonyat régi Toyota Celicáról (az a Vater Rhein közelében állt). Ja, és a múltkor a Plöck-ön levillantottam egy Mercit, amitől infarktust kapnál: 124-es kupé, rikító narancssárgában...
Úgyhogy szólj,ha bármi kell:D
Üdv!

P.S.: Szerintem sincs semmi baj azzal a Swifttel. Legjobb barátomék vettek egyet anno újonnan, de nem a Darth Vadert, hanem az elődöt. 1.3 Sport, tudjátok, az a fekete színű a röhejes ződ csíkkal és sárga betűkkel az oldalán:). Na, amit az az autó túlélt... Kétszer szarrá tört, a srác apja alapvetően még a cipőjére se tud vigyázni, nemhogy egy kocsira. AZ a kocsi kívülről egy széttaposott romhalmaz volt, de beindult 360 000 km után is, pöccre. És ment, ment és ment. Ha jól emlékszem, akkor kb. 11-12 évesen, valahol 400 és 500 ezer km között lehelte ki végleg a lelkét. Egy kicsit olyan volt az az autó, mint a Toyota Hilux, amit Jeremy Clarksonék megpróbáltak sikertelenül szétbarmolni anno...

kanalas ottokár 2009.06.13. 01:57:16

Miért nem néztetek egy Primerát, vagy Almerát? Azokba nég nem szót bele a rönyó.
Vidéken van törésmentes, örök élet meg egy nap:-D
Csikós, ha gondolod, csinálhatsz használttesztet, van egy szinte gyári P10 SRi-m.

nedudáljparaszt 2009.06.13. 02:16:39

Nekem is volt swiftem. Megszeretni nem tudtam, de működött rendben, megbízható volt. Csak egyszer nem indult el, a szerelő azt mondta, valami gumitömlőt lerágtak benne a nyestek.

Most Kia Pride-om van. Ezt már megszeretni is sikerült. Ez alólam fog kirohadni.

Én a Nagypapa trabantjában nőttem föl. Talán ezért vagyok ilyen állatfaj, vonzódom az olcsó autókhoz. Vezettem már Ford Focust és Mondeo-t is, de azok nekem idegenek maradtak.

Swift05 2009.06.13. 02:49:53

@Secnir: a szóban forgó swiftet nem egymaga a suzuki hanem közösen a gm-el tervezték. és anno egy honda se volt vastagabb anyagból mint a swift.
a mai swiftek pedig a kiskategóriában igencsak az élvonalban vannak, ülj bele egy grande puntóba fogdosd meg az ülés anyagát meg az indexkart, majd ülj át egy swiftbe. két külön világ. a swift javára. a suzukinak igenis van létjogosultsága az autópiacon, ha ez egyeseknek fáj is...

Ubul1 2009.06.13. 06:49:12

@Swift05:
ez a III-as verzió tényleg faszányosan meg lett csinálva, csak az nem tteszik h a zajszigetelése gyenge, motor behallatszik, és alulról nem húz. Pl alapjáraton azzal nemigen lehet elindulni.

Bandika_SSS 2009.06.13. 07:11:50

Gratula Roberto! A lényeg,hogy van már biciklid amivel járhatsz! Vigyázzatok egymásra! :)

vasember 2009.06.13. 07:31:26

Szerintem nagyon rozsdás ,inkább megnéztem volna ezt a mk1 golfot.www.hasznaltauto.hu/3041933_volkswagen_golf_1983

2-More 2009.06.13. 08:29:51

@Ubul1:

Rossebet nem lehet vele elindulni alapjáraton, csak falábú a user.
Mellesleg, az autólopás mekkája pest, de a hozzátartozó bermuda-háromszög meg a szentendre-dunabogdány-pomáz térségben terül el.

Swiftkérdésben úgylátom az okostojások eltakarodtak végre, úgylátszik végetért a pénteki számtechóra otthon meg nincsen internet.

Jahh: ajtókédert nem találtam meg, valszeg odaadtam már valakinek, de a váltórudazat kompletten itt van, ha kell vihető.

T.Janika 2009.06.13. 09:02:27

Sziasztok!
Gratula a verdához Roberto!
A szerkesztőséggel együtt én is megkönnyebbültem,hogy megszerezted.:-)
(remélem te is)

Bodzaszedő Manager (törölt) 2009.06.13. 09:04:43

ennyi pénzért megint csak egy örgecske w124es esetleg w123as merct tudtam volna ajánlani. azon legalább van elől csillag, célkereszt gyanánt. és nem drágább fenntartani mint a szuzsuki fostalicskát.
autót akart venni, nem?

ostván 2009.06.13. 09:06:01

@Csikós Zsolt: Az 1,6-os régi motornak volt valami rezonanciája, ami rossz közérzetet eredményezett. Egy barátom emiatt adta el - jelentős veszteséggel - az 1,6-os Swiftjét.

Csikós Zsolt 2009.06.13. 09:57:34

@b.f.:
Volt, persze, de a motor- és az autómárka 1933-ban szétvált. A Triumphot egy Angliába települt német iparos alapította, de később egy ideig volt külön német Triumph is, mármint motorkerékpár. Az angol motorrészleget az Ariel vette meg.
A Triumph autógyár pedig később a Standarddel olvadt össze, a Standard-Triumph a Jaguarral, ezt az egészet meg bekebelezte a BMC, ami akkortól kezdve BLMC lett. Utoljára Hondák (Ballade) készültek Triumph logóval, meg volt talán még az Austin Maestrónak is Triumph-emblémás változata, de ennek utána kéne néznem. Nagyon külön cégek voltak a mi tudatunk korában végig, még ha a nagyapákat is vesszük.

Csikós Zsolt 2009.06.13. 10:00:24

@faterpolo:
1990-ben :-) Meg aztán valamikor a Passat bemutatóján is, pár éve egy fél napra. Tényleg döbbenet a Porsche-mennyiség, de azért engem a nagy-BMW, nagy-Mercedes is mellbevág. Na ja, a nyugati civilizáció végnapjai, de azért szépek ezek.

Csikós Zsolt 2009.06.13. 10:03:31

@ostván:
Én is nagyon utáltam azt az 1,6-os szedánt. Nem volt rajta (vadiúj tesztautó volt, pár ezer km-rel, tehát már beült betétekkel) fék, csúnya volt a hangja, sokkal többet evett, mint az 1,3-as, viszont nem ment sokkal jobban.

Az igazi halálgép a Suzu 1,3 16V volt. Ahoz a teljesítményhez már tényleg nem volt fék és futómű. Viszont az úgy ment, de úgy...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.06.13. 10:07:23

@Csikós Zsolt: Ez tök érdekes.

Nekem a kisköbcentis autóim mindig többet fogyasztottak, mint a nagyok.

Hogy csináljátok, hogy kismotorral nem fogyaszt sokat?

Rocko- 2009.06.13. 10:13:33

Robert miért nem vett olyan autót, ami nekem tetszik?

zeneovi 2009.06.13. 10:35:09

Klassz gép, nekem ilyen 3 ajtós volt, a lila színű "Mural" nevű változat. Az 1.3 literes volt, nagyon ment, szerintem sokkal jobban járt volna az erősebbel, nem fogyaszt az sem sokat, bármennyire taposod, városban lehetetlen 6 liter fölé vinni a fogyasztást. Nagyon szerettem, csak jött a gyerek, a 3 ajtós modell kicsi lett sajnos, de a mai napig szép emlékeket ébreszt, ha látunk egy-egy lila Swiftet az utcán, megmosolyogjuk - nem gúnyból - és emlékezünk, milyen szuperül ment a Tátra szerpentinjein.

loláb 2009.06.13. 11:27:16

@Secnir: Az egyáltalán ne zavarja meg az okfejtésedet, hogy az öreg Suzuki előbb készített autó prototípust, mint motorkerékpárt.

AZP-23 2009.06.13. 11:40:08

ócsó megoldás kényelmesítésre, az ülőlap alatt a rugók finom megnyújtása. ettől mélyebbre kerül az ember segge és jobban tartja a gerincét a támla, de közben próbálgatni kell és persze méretfüggő az elérhető hatás. nekem több csigolyám is beteg, de előfordult, hogy 26 órát nyomtam vele és még magam ki tudtam szállni.
1.3-ba 300.000 felett raktam. sok ismerősöm elment és vett egyet, amikor látta, hogy szervizbe nem járok és mit művelek vele (pl. 5 személy, 200+, nagy lejtő...). jó érzés, hogy már nem az van, de beteg aki cikizi. a válság is, a tolvajok is józanítólag hatnak. van más, amire jobban megéri költeni!

Bambano 2009.06.13. 12:18:09

@Csikós Zsolt: Apám f astrája már 500k km fölött jár és egy lambdaszonda cseréje volt, amit nem az öregem alakított rajta. Az én vekimbe a múlt héten került bele a 200k km, és még mindig nem tudtak meggyőzni, hogy cseréljem le, pedig pedáloznak páran.

A sok "megy mint a veszedelem" suzukis mesélje már el, hogy pl. az m3-ason Pest felé a gödöllői dombságban partnak fel miért nem megy, mint a veszedelem a suzuki? Sokszor van, hogy lejtőn vagy sík úton megelőznek, mert én benyomott tempomattal jövök, az emelkedőn meg lemaradnak, mint a sicc. Az emelkedőn nem kell menni, mint a "veszedelem", vagy valójában ez csak a városi legendárium része, hogy egy fél motoros suzuki nagyon megy?

Árpád82 2009.06.13. 12:21:56

@kolbászoszsömle: gondolom tojás van a gázpedál alatt...kis motor csak kínlódik, ha azt akarod, hogy ne 1000 éy alatt juss el A-ból B-be akkor forgatni kell az egekig, ami közben szépen fogy a benzin...
De ezt legalább nem lopják el mint a Hondát....

papa33 2009.06.13. 12:30:12

Nos, sokan elfelejtik hogy Trabi-105-120 Skoda, 126 Kispolák is volt valamikor. Na ezekből átülni a csoda, és bármely márka a megbízhatóságát megirigyelheti, manapság egyre inkább... szóval ne egy 3* súlyú, ház árú autóval hasonkítgassuk már.
Aki meg annyira fiatal hogy nem volt neki ezekből, az örüljön hogy jut ennél "jobbra", akinek apuka a segge alá tette, az meg becsülje meg a MÁSÉT és ne fikázza a Suzukit. Különben írtam már, a Suzukinak akkora pont a csomija mint a Ladának, ugyanis ott a tartalék alkatrészek és szerszámok helyfoglalása... és anno korabeli társak ütközésbiztonsága sem volt jobb, pl AX Citroen, Őspanda, stb. (Mondjuk a Pandát jó sokáig gyártották...), és valóban, minden milliomodik Suzukinak tört le egy darab a dugóból, meg minden százezredik 1.0-ás katatott picit (nagy német minden tizedik), más hiba nem is szokott, ja tíz év után melyik autón is nem volt felületi rozsda anno...

Ex Termesz · http://karvolt.blog.hu 2009.06.13. 12:33:29

@Csikós Zsolt:
"Én is nagyon utáltam azt az 1,6-os [swift] szedánt. Nem volt rajta (vadiúj tesztautó volt, pár ezer km-rel, tehát már beült betétekkel) fék, csúnya volt a hangja, sokkal többet evett, mint az 1,3-as, viszont nem ment sokkal jobban."

ez érdekes... elvileg sokkal jobb a fékje mint az 1,3-asnak, és érezhetően jobban megy. vagy én tudom rosszul, vagy valami nagyon letaposott tesztautó volt (na de párezer km-el?).

Isgyu 2009.06.13. 13:12:07

@Swift05:
Swift05 nem vagy egy kicsit elfogult suzukis? Ekkora baromságot csak az mondhat aki ilyen fanatikus már ne haragudj! Annyira nem lennék büszke egy lámpát takaró szélvédőbe, egy hátsó ajtó felnyitásakor kalaptartót nem felnyitós, csomagtartóban rohadós és kumplungját kis úton fogó nulla csomagtartójú autóra amit már 6x hívtak vissza mindenféle probléma miatt már ne haragudj! Az meg röhej, hogy pont a Grande Puntóval hasonlítod össze és húzod le azt ami fényévekkel jobb!

Mioporfeszosz (törölt) 2009.06.13. 13:48:39

@kolbászoszsömle: Úgy, hogy én ahhoz vagyok "poroszkálásnak" szokva, ami Csiki szerint húdemegy. Úgy is taposok mindent, akkor meg 15liter, és még szét is akar hullani:)
Merugye mindíg kérdés mihezképest hudemegy, mondjuk egy majd 2tonnás 3,5lityis sorhatos automata bömös otthagyja a francba, csak abba nincs versenyautó fíling, ezért sokkal lomhábbnak érzed.

RoFä 2009.06.13. 15:42:37

@Hrzrasn:
Szerintem vallalkozokent vag, szerintem lehet hogy tud 36 orat vagni, es szerintem egyebkent is semmi kozod hozza...mar elnezest.

Ubul1 2009.06.13. 15:48:31

@2-More:
Az könnyen lehet h falábú volt a user, mert egy hülye ripacs picsa volt én csak utaztam benne, de direkt lestem a rev mérőt, 2500 alatt nem tudott a hülye elindulni. Ellenben amikor panaszkodnak itt a 1.0 motor rugalmatlanságára nem tom hova tenni, mert én kb 8-at próbáltam az elmúlt hónapok vadászata alatt és mindegyikkel sikerült elindulni alapon. Aztán lehet h magasabb seb-ben már pörgetni kell mint a kávédarálót.

@vasember:
Baz+, ezt miért kellett megmutatni, komolyan a gatyámba élveztem :DD
Most le kell cserélnem a falra kitett csajos fotókat a garázsban erre!

Ubul1 2009.06.13. 15:50:32

Jahh és ráadásul ez az 1.1-es verzió, ami nagyon ügyes kis gép volt, ez is mart dugós, a szelepeket nem tudja elverni, bár lánccal is megoldhatták volna csak az zajosabb.
Mi a fasznak van tele a fél alföld ilyen csemegékkel amíg ezen a qrva nyugati oldalon csak az unalmas fosputtonyok vannak?!

Swift05 2009.06.13. 15:56:47

@Isgyu: kedves Isgyu!

igen van pofám összehasonlítani, hiszen 1hete tértem be egy fiat márkakereskedésbe, mert le akartam cserélni a swiftemet egy grandéra mert már untam h nemlehet vle elindulni, mert annyira szara kuplung. akkor kellett szembesülnöm azzal a gagyi invázióval ami a fiatnál van. én csak tényeket közlök ha fáj fáj.

azt tudnám hol jön egy autó megbízhatóságához vagy bármihez h nem nyílik fel a kalaptartó. a fiat pandában sem nyílik fel példának okáért, nézd meg az aktuális adást 2003-ból a totalcaron.

a csomgtartó mérete szintén nem releváns, ez egy ilyen autó. gondolom akkor a thalia is fényévekkel jobb nála ugye?

a kuplung tényleg katasztrófa, ezért mindneképpen eladom és egy automatába huppanok bele, mert unom a lefulladást stb.

RoFä 2009.06.13. 16:01:38

@Mioporfeszosz:
Ez speciel igaz.

Cimboramnak volt 1.3 stiftje, es akkoriban meg ifju es boho volt a haver, ugy vezetett mindig, mintha Salma Hayek varna egy szopasra, de csak ha pontosan erkezik.

Allando halalfelelmem volt ha beultem melle. Pedig asszem ez a 8v verzio volt, 75 lo talan. Barmennyivel ment, tobbnek tunt...

Don Vito Corleone 2009.06.13. 16:19:03

@Csikós Zsolt: Az 1.3 16V tényleg egy kis vadállat volt, nagyon szerettem anno a sajátomat. :) Emlékszem amikor kijött az új Stift és tesztelhettem egy 1.5-öst, nem éreztem erősebbnek, fürgébbnek, sőt... Így sokáig rajtam is maradt a kisöreg, mert sosem kellett berhelni, csak benzin kellett bele meg alkalmanként egy korrekt olajcsere. Kinyírhatatlan és olcsón fenntartható, de szinte pofátlan módon.

Pont emiatt lesz ideális Robertonak a kis Szuszka. Nem lehet vele ugyan villantani, viszont gond nélkül lehet közlekedni vele fillérekért. Ennél többet meg ennyi pénzért nem is kívánhat az ember fia. Sok szerencsét hát nekik egymáshoz, bár szerencsére ezzel az autóval Robinak nem igen lesz szüksége. :)

Don Vito Corleone 2009.06.13. 16:20:23

@RoFä: Ha 8V, akkor az 68 paci lesz egészen pontosan. :)

w a s d 2009.06.13. 16:43:56

@2-More: Ezt azért el kellene mesélni pl. az új Lagunának is, amit az ADAC 80- nal is összetört, és kb. úgyis akkora védelmet nyújtott, mint az első ENCAP teszteken egy átlag autó 64- nél.

karlmann 2009.06.13. 18:33:24

350-ért ezt a fostalicskát? A fentebb kommentelőktől eltérően, nekem semmi bajom a Suzukival, akinek ez kell vegye, de több mint 200ekm-el ilyen rohadtan? Vagy direkt pályázott az ország leglestrapáltabb Swiftjére? A toronynál az a rohadás maga a halál. Anyósomnak 10 éves fehér 1,0L-es van hasonló futással és ehhez képest a az a kocsi maga az élet. Lötyögős váltó és szivacsos kormány? Mennyit mentek ezzel 500ezret? De komolyan, fél év tökölés és egy fasza Honda után egy ilyen fostalicskát venni? Ez égés, nem is kicsi!

vomit 2009.06.13. 19:18:05

@bobeszedulacika: ja, 1-1 kulturalt allapotu volga siman milla felettbe kerul.

Ubul1 2009.06.13. 20:28:18

@Swift05:
te se vagy normális h Suzuki után egy fiat kereskedésbe szédölögsz be. Talán el kéne vinni egy lelkiismeretes szerelőhöz kuplungozásra, meg megtanulni kuplungolni. Én a szaros 1.3-as kávédarálómmal (véletlen se Suzuki) alapjáraton csorgok a forgalommal.
De ez csak egy vélemény volt... Én tuti h Toyotánál lejjebb ne adnám suzi után. Vagy ha jó kuplungra vágysz ami mögött Kraft is van akkor nézz szét a W210-esek közt. Elérhető áron van, csak ki kell fogni 1 jót.

Ubul1 2009.06.13. 20:29:45

@vomit:
Akkor már miért ne legyen GAZ-13 a ruszkiktól behozva? azzal legalább lehet megjelenni!

Keats · http://pulover.lap.hu 2009.06.13. 21:07:29

Még egy váltózár is kellene. Hogy ne a Swiftet, hanem a mellette álló autót, mondjuk egy Honda CR-V-t vigye el tolvaj...

12csab 2009.06.13. 21:49:24

Jó kis járgány,bár nagyon kicsi.
Kollegámnak van hasonló nincs vele baja, igaz első tulaj 10 evesen 12e kmm-el..
Elgondolkodtam a km-en 200e km?
En 7-8e-nél nem megyek többet egy másik kollegám a 2 éves c-maxa most érte el a 4e km-et..
Amikor vegvettem a kocsimat 5 évesen 64e km-mel már húztam a számat..

Isgyu 2009.06.13. 22:30:31

@Swift05:
Ha annyira megfelel neked a swift akkor miért akarod lecserélni? :)) Kis ellentmondást érzek. Mindenesetre sokkal jobb autónak tartom a Grandét a swiftnél (volt mindkettő pedig) és az előző nem is rohad legalább ha nincs törve! De tudod mit: ne vegyél, nem neked való suzuki fan-nak :))

Hrzrasn (törölt) 2009.06.13. 22:31:23

@RoFä: ...mint ahogy neked sincs közöd hozzá, hogy mihez szólok hozzá. Már elnézést.

Isgyu 2009.06.13. 22:31:45

@Ubul1:
szerintem meg ki kellene próbálni és nem előítélettel ideírkálni. Mondja ezt akinek legalább van tapasztalata mindkettővel... ne zavarjon

Isgyu 2009.06.13. 22:34:09

jah és még valami: a rendszámtáblát tegyétek a helyére, mert most a levegő útjában van és nem igazán egészséges... :)

Rumi 2009.06.13. 22:51:13

Városba jó lesz.
1.3-asom van, olaj,benzin kell csak bele.
A haveromnak astrája, sokat cikiz!
Megvan neki a környék összes bontójának a
telefonszáma is.:)

Swift05 2009.06.14. 00:45:11

@Isgyu: ezzel a volt mindkettő szöveggel eléred h mindneki rájöjjön h egyáltalán autód sincs ha van az pedig vmi csoffadt f astra lehet max.

ha figyelmesen elolvasnád automata swiftet akarok! nem típust váltok, csak váltót.

Árpád82 2009.06.14. 09:48:09

@karlmann: Egyetértek!!Tényleg egy szar ez a Suzuki.Szétrohadt, agyonhajtott fos..De ha szerencséje van 1-2 évet még kihúz nála, aztán eladja valami "hozzáértőnek". Az előző cikkben említett Vectrával jobban járt volna.

Isgyu 2009.06.14. 10:19:10

@Swift05:
jah bocs, nem tudtam hogy automata váltós suzukikat már a Fiat szalonban is árulnak :)) Igen hiteles vagy!

Hose 2009.06.14. 13:29:54

@karlmann: Egyetértek!
Én a 3. stiftet szaggatom, de mindegyik különb volt ennél. Már a fotókról is látszik, hogy ezt bizony elhanyagolták. Az extrém rozsdáról meg annyit, hogy szerintem sosem látott garázst, és a téli sózások után sohasem mosták le az alját. A TC embereitől többet vártam! Egy kis segítséget adhattatok volna szegény Robertónak a kereséshez, mert tele van a net Suzukikkal, 100x jobbat találtatok volna ennyi pénzért.

Lord heckman 2009.06.14. 14:58:46

Na igen, az örök Jolly Joker, a swift :)

Bár én még mindig azt a Vectrát sajnálom.

Zsolt, neked egészen pontosan hány autód is van? Már nem bírom követni :)

Karpathy · http://artofmax.com/ 2009.06.14. 17:24:57

Szuszuki?
Családban volt 1.3-as, a legelső szériából, állítólag még Japánban összerakott motorral. Vagy tíz évig hajkurásztuk, a "hibalista", ha jól emlékszem olajcseréket, egy akksit, fékbetétet meg egy szett lengéscsillapítót jelentett.
Ja és gumikat.
Autóbuzi kategóriában: jól ment, irtó könnyű a kasztni, lehetett vele röpködni rendesen. Gyári gumikon cincergett a kanyarokban, de legalább széles volt a radírozási sebességtartomány. Hülye kemény rugói voltak, ilyen utakon felesleges, viszont a csillapítása szar volt, a második szett teló már okosabban választódott bele.
Kulcs elfordítására télen-nyáron bezizzent, annyiba került, mint egy bicikli (jó, mint két bicikli, elvégre négy kerék).
A saját árkategóriájában (a mi példányunk) világkirály volt. Zsetont virítani, Johannesburgba kocsizni, sör mellett péniszt összemérni, kamiont lefejelni biztos szar, ezeket nem próbáltam vele (volt másik).
Ha többje van az embernek, lehet jobbat venni. Ár/értékben nehéz, de abszolútban persze simán.
Helyiértékén viszont ötös skálán ötös, tízes skálán tízes az autó, nincs miért levonjak.
Nálunk akkor végezte be, mikor gyerekestül beleestem vele az árokba egy gonosz, tükörjeges kanyarban, és a lakatos megvette anyósának. Szerintem azóta is fut.
zárópoén: nem vagyok szuzukis. Ha valami, akkor olaszautó-buzi vagyok, de elismerem a japókat, meg mióta olyanom is volt, a németeket is. Frank gépezetem sose volt.
Legjobbakat a dartvéderhez!

P. biker 2009.06.14. 18:11:35

Az üléssel kapcsolatban, gc feszereltség ölég kényelmetlen volt/2000-es/.A glx sokkal jobb /2002-es/, de csak akkor ha nem vagy 100 kilos emberke.

megint 2009.06.15. 00:40:53

Darasz442, biztos elütött egy kutyát

Tatamester 2009.06.15. 01:19:59

De miért egy trocsok Suzukit?

Meg mi az a szánalom szarrátört Vagonerpozitív?

Mi a baj veletek emberek?

2-More 2009.06.15. 09:21:19

@Swift05:

Ne vegyél automatás swiftet, szopni fogsz vele. Csomó minden más benne mint a simában, és eleve egy fos, őskövület maga a szerkezet is. Alkatrész kb nyista hozzá itthon. Komolyan, a féltengelytől kezdve a lengkőkaron át a csonkaállványig, minden eltér.

Mellesleg, swift 16V. Hát ha az halálautó volt, nemtom a GTI az mi, mert az még erősebb egy 15 lóval. Igaz ott már elől-hátul tárcsa, elől akkora mint a sedanon. Futóműkérdés relativ, egy első-hátsó toronymerevitő, meg egy első-hátsó alsó összekötő csodákat tud tenni vele, nem mellesleg gyárilag volt benne elől-hútul kanyarstabil, nem is valami vékony szar. Nameg, egy rugószett, valami tisztességes se árt, hogy ne tudjon egy komondorcsalád bemászni a kerékjáratokba. Ez ha mindenből gyárit veszel készen, és nem mutyizol, akkor sincs több mint egy kiló. Ha mutyizol, akkor meg a fele se.

feroka72 2009.06.15. 09:21:42

@SilverGhost: Karosszéria lakatos iparban dolgozom , AUDIK ,VW betegség a torony felfüggesztés, ajtó zsanér, csomagtér zár és környéke korróziója,12 évesen

feroka72 2009.06.15. 09:28:02

@Bambano: F-s Astrak sárvédő, küszöb , csomagtér ajtó. G Astráknál letakarták a sárvédő ívet és a küszöböt műanyag elemel , ha 2000-s évjáratnál leveszed ott lesz vastagon a rozsda. Tehát ha nem tudod megoldani a korrózió védelmét takard be olcsó műanyaggal.

feroka72 2009.06.15. 09:34:59

A Suzuki "utálat" azokból fakad akiknek más autójuk van és finoman szólva drága pénzért be szoptak vele. Statisztika szerint lásd "népítélet" ott van a topon.

tgee85 2009.06.15. 09:41:49

Na ismét ittvannak a "suzuki fikázó"
nagyon hozzá értő emberek, akiknek még sose volt swiftjük. A suzuki igenis a legjobb autó azért az árért amit képvisel. Nemhiába van a legtöbb autószerelő ismerősömnek is switje, na miért???

w a s d 2009.06.15. 10:05:34

Azért kíváncsi lennék, valami "Csikós- féle" öreg 123, 124, 201, ami használható, és nem kell rá vagyonokat költeni, mennyiből jönne ki.

dekás dezső 2009.06.15. 11:54:31

miért nem egy ilyet ajánlotok neki rögtön? ez még olcsóbb is, és mennyivel jobb gép.. www.hasznaltauto.hu/3032524_bmw_750i_1989 biztos sokkal jobban járna vele, mint ezzel a kis fos stifttel, amire kb 26 forintot kell majd költeni a következő 3 évben...
úgyis halál olcsó a benzin, az alkatrész, meg az adók nem? kit érdekel a fenntartási költségek, egy úr legyen úr;)
üdv, egy nemstiftes, de nagy böszme, elegáns autóját hamarosan stiftre cserélő lúzer.

Darazs442 2009.06.15. 12:06:56

@Tatamester: Nem az a lényeg, összetörni bármit lehet. Csak az extralista tetszett meg a képek tükrében. De mit csináljak...

29 Palms 2009.06.17. 19:41:58

Kell hogy tudjon valamit ez a kisautó, ha egy autós blogon egymaga több hozzászólást generál mint Le Mans összes szörnye együtt. :)

Tilcsák Bea (törölt) 2009.06.18. 07:24:24

@Mézesmackó: az én 95-ös suzukimat mindenki csodálja.....jobb vételt életemben nem csináltam, mint ez. alig kell rá költeni, sosem hagyott ott sehol.
most van az első eset, amikor a szerelő azt ajánlotta, hogy nézzük át a villamosságot, megelőzésképpen.
úgy ment át csont nélkül a mozaik utcai műszakin, hogy nem volt előtte szerelőnél.
nem is cserélem semmire, nálam fog megöregedni.

Zola001 2014.04.26. 11:23:36

Jó döntés volt az ezres, főleg városba rohangálni. Erre találták ki. Ezzel legalább nem érzel késztetést száguldozásra, ami egy ilyen bódéval háát... Ha egyedül, vagy max 1 fővel használod, még van némi ereje is. Családot, gyerekeket én sem ültetnék bele! Az egyhármas tartogathat meglepit a leszakadó dugattyúpalásttal, főleg a harcsaszájúak, de az ezressel garantáltan nem lesz gond. Nekem is ilyen típus van, de tényleg csak városba ajánlom, kint már fosok benne! Ennek ellenére nagyon jó kis autóképződmény, csak mindent arra kell használni, amire való. Aki meg ezzel a típussal, ilyen kasztnival/fékekkel szeretne racsingolni, helyezzen el konzervnyitót jól látható helyen, hogy ne kelljen tűzoltót hívni erővágóért, ezzel is megnövelve a túlélési esélyt.
Ahogy Puskás mondta: "kis pénz, kis foci"
süti beállítások módosítása