Szív és statisztika

Rossz-e a jó autó, jó-e a rossz?

  2009. június 10. - Csikós Zsolt Címkék: vélemény

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve

 

Ebbõl a cikkbõl lényegében egyvalami derül ki. Autóért rajongani sokféle módon lehet, és voltaképpen majdnem mindenkinek igaza van. Autós cikket viszont csak egyféle embernek érdemes írni.

 Vélemények az azonos című írásunkról.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr701174726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2009.06.10. 07:23:33

Nagyon aranyos cikk - nekem tetszik.
Mondjuk szájkarate biztos lesz belőle


Akkor is imádom a 13 éves Lancia Dedrámat, ha sokan furcsán néznek rám...

A legfontosabb jelszó:
Lehet, hogy régi, de ki van fizetve...

qmatch 2009.06.10. 07:24:15

...8 éves wagonR. abszolút a racionalitás jegyében vásárolódott, aztán még meg is szerettem. nem adom el, nem cserélek, mert nincs miből, de főleg nincs mire. talán ( az általam ) sokat emlegetett HondaJazz. de, mint mondtam, nincs miből. és főleg: nincs miért.
aki beszpja az autóséletérzésmaszlagokat, netán hatalmi ágon motivált a választásban, az csalódni fog, amikor az OLCSÓ!!! , de kib..ottul áramvonalas autója rácáfol az image-re. 5..6 millió alatt sztem ne tessék álmokat dédelgetni...vagy 7...8 millió alatt.

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2009.06.10. 07:26:02

én most biciklivel járok....

qmatch 2009.06.10. 07:27:37

@gigabursch: az enyém is kezdettől fogva az "enyém". :)

qmatch 2009.06.10. 07:30:13

persze az alfás esete teljesen más, a FAN az akkor is FAN marad, ha beledöglik. ő az, akit nem a marketing tartja össze az autójával.

Rocko- 2009.06.10. 07:44:05

Az autó vallás, főleg nálunk.

itt a tételmondat.
nap végére meglesz a 300. komment és olyan 100 körül a Suuzki vs. BMW vita. hajrá! :)

rognork 2009.06.10. 07:48:44

szerintem ma az autók többsége jó. bár lehet, hogy az én elvárásaim alacsonyak. sajnos sok ember nem ült (vagy elfelejette) 105s skodában, nem generáloztatott agyba-főbe, nem baszakodott az út szélén gyújtással. ma beülsz, elmész, kiszállsz, aztán kezded elölről.

qmatch 2009.06.10. 07:51:27

@rognork: így van, a használhatósági minimumot mindegyik megüti, kivéve talán a viccesen változatos hibákat produkáló franciák. de amíg el nem romlik, az is használható....amíg....

gnme 2009.06.10. 07:51:35

...paraszt reggel felkel, szájszagú minden. Kávézik, hirtelen felindulásból szarni is kell... papír megint nincs :D .. ordítani kell az ajtó túloldaláról, hozzon valaki, aztán nyisson rá :D

Paraszt kábán nézi a reggeli híradót .. megszűnik a bónusz műlusz rendszer, helyette lesz "valami" más. Részleteket még még nem tudják... kidolgozva még nincs... van határideje a kidolgozásnak, de még nem tudják ... a biztosítók áthárítják-e a plusz kts még nem tudják. Paraszt kérdezi: mit tudnak egyáltalán?

Paraszt néz, mint sülthal .. mi történt mára virradóra? Mára virradóra miért kell roszabbul éreznie magát, mint két héttel ezelőtt? (...)

Paraszt felhívja 1500km-re lévő barátját a dekránál. Mibe kerül a kocsit komplett áthonosítani németté és az mibe kerül hat éven keresztül komplett, számolja meg ajánlja ki. (paraszt jár ki ha kell ha nem .. mibe fáj beállni tizenöt percre egy műszaki vizsgára .. - Csikós - ) Papírmunka eccer van, paraszt leszarja, saját fajtájának rendszere SOHA nem ér fel oda úgyse.

Parasztnak elege van abból, hogy elfingja magát valaki és a saját fajtája semmissé teszi a bónus fokozatát.

Paraszt gondolkodik.. tulajdonképpen mit keres még itthon?

Riasom 2009.06.10. 07:53:58

Vigyorogtam a cikkben felhozott két példán, mert konkrétan van olyan (idősebb) kollégám, aki azért panaszkodik a már nem Japánban összerakott páréves Corollája minőségére, meg úgy általában a nemjapán Toyotákra, mert valami zörgött a műszerfalnál több év használat után :()

qmatch 2009.06.10. 07:58:09

@Rocko-: "...és olyan 100 körül a Suuzki vs. BMW vita." , hááát, elég vicces egy vita lenne az. persze, kérdés, hogy pontosan miről is menne a vita, mert gondolom nem literteljesítményről, vagy gyorsulásról 120-ról 160-ra.
az lenne a jó, ha az AUTÓS a távolságot, a terepet, az időt akarná legyőzni, és nem a másik autóst. persze az se rossz, de csak ha máltó ellenfelet választ - pl. nem az említett BMW-Suzuki párbaj...
és főleg nem autókiállítás-versenyeken kellene indulni a kertvárosban - ld.: "...ezt még a szomszédok előtt is vállalni lehet", meg hogy "...egész jól mutat a lakóparkban a sok céges Passat között", satöbbi.

qmatch 2009.06.10. 08:11:03

@gnme: mondjuk nem tudom, jó helyre kommenteztél-e :) , de igazad van.
Viszont:
az ottani viszonyok előnyei csak innen nézve annyira meghatározóak. magyarul: innen mindenki csak az ottani előnyöket látja, amik persze vannak...
...hogy én is OFFoljak akkor 1 kicsit: orvos ismerősöm az orvos feleségével kimenni készül "nyugatra", mert a több évtizedes irígylésre méltó jó kis klinikusi állásának befellegzett. és most sztk-rendelőben ( igaz, szakrendelő ) írja fel a vérnyomáscsökkentőket. na, mármost: ember ugyanezt fogja csinálni hollandiában, csak az ottani társadalmilag elfogadott átlag jegyében fogant körülmények között. így elsőre biztosan nagy ugrásnak fog tűnni, de szívesen a szemébe néznék úgy egy év múlva - remélem, sikerül is, mert egyébként nagyon kedvelem az embert...

Ubul1 2009.06.10. 08:14:25

Na most ez a szösszenet nem ér, mert ilyen jóskapistákkal dobálódzni, aki megvesz egy szépen becsomagolt de alapjában fos olaszt (Csiki, te is elfogult vagy az Alfával, nem hiába húzzák le, a 75-ös széria meg már rég volt, és te se taxizásra haználtad, 1 év alatt te nem tudsz egy kocsit kiismerni) szóval boldog a szarával, úgy bele van habarodva hogy ha nem lenne kormos tőle a pöcse lehet h megdugná a kipuffon keresztül, és nem veszi észre a konstrukciós cspdákat, amit épeszű tervezőbrigád nem építene egy autóba se.
Aztán a másik alaptípus,
A japcsiautós, na ők az az állatfaj aki nettó hülye az autókhoz, nem is érdekli, meg nem is akar a kocsival foglalkozni, van egy doboz ami télen meleg, nyáron szauna, aztán gurul de különben rá se akar nézni. Kivéve a régi japcsi sportkocsik, Pl Hacsiroku, MX-8 netán Supra, Skyline, ezek igazi szenvedély és azért szeretik őket mert SEMMI más nem tudja visszaadni amit adnak, de az ilyenről vásárlók nem is ömlengnek sehol, mert nincs kinek, ők gumit égetnek a pályán. Az igazi japós alaptípus a jót jó áron figura akitől olyan messzi áll akár egy csavar meghúzása is, mint Terry Blacktől a reggeli pinaszag.
A német autósokat nehéz besorolni, de talán úgy lehetne jellemezni h kraft-mániában szenvednek, meg presztizs-rohamokban, vagy legalábbis az Opellel vagy a kisebb VW-nel kajtatókat tekintve az életük izgalmait valahonnan máshonnan képzelik megkapni mint az autózás, nekik is bőven elég hogy megy és kicsit többet kell foglalkozni velük mint a japcsival, de ezt legalább európai pofák tervezték a többi európai arcnak. És a márkának netán még történelmi értéke is van, utánaolvasva a vadregényes német autógyártásnak, és sokan ezt is pozitívumként értékelik,(mint ahogy én is h ha nincs a Német Birodalmi újraiparosítási program akkor biztos h nem ilyennel kajtatok) hogy nem tegnap kezdte a cég, és már sokféle időszakon átvergődött. talán ez az alapvető 2 különbség a japcsi és a német kocsisok közt.
A francia az megint elmebaj határa típus, nos ők odavannak a más által megvalósíthatatlannak titulált kütyükért aminek pluszban sok használati értéke sincs mert ki lehet váltani egyszerűbb megoldással is ami valszeg nem szarik be hamar, de a farnciák kivagyisága nem enged meg efféle típus-megoldásokat, akkor mitől lenne más mint a többi. valami olyan a mentális motiváció mint az olaszosok csak ők nem képzelik azt h sportkocsiban ülnek csak mert kicsit lendületesebb a formaterv az átlagnál, amitől még a kocsi messzebb lezs a sportkocsitól mint Mekka Jeruzsálemtől, pl a Skyline se épp lendületes formatervű de kétség kívül sportkocsi. De komolyan hobbiautónak valszeg én is valami igazán kuriózumszerű francia vasat vennék, annak ellenére h utálok időt baszni az otthoni bütyköléssel, ha már hivatalból is ostoba hibákat kell megoldanom, otthon ne kelljen de csak azért h néha élvezzem a különlegességet nem lenne jobb mondjuk egy DS-nél, vagy Meharinál, esetleg CX, Visa, Kacsa. Ezeket a gyártást követő 10. évben már hülyeség volt mindennapra nyüstölni, de a mai francia autókat többnyire még újonnan se javasolt.

A cikk legnagyobb baja viszont h épp olyanokra mutat rá, akik rémálmodnak összevissza minden nagyon szubjektív ökörséget, akiknek fingja sincs a járműgépészetről, vagy az elemi szintű több szakaszos tervezésről, és képtelenek reálisan mérlegelni az autójuk használati értékét, az előjött hiba okait, amit a suttyóparaszt magyar használati modor hoz elő általában nem szegény autó alapvető hibája. És emellett többnyire fogalmuk sincs hogy milyen műszaki védelem van a saját kocsijukban, nem tudnák megmondani hogy mekkora műszaki körültekintéssel tervezték az adot modellt, csak azt látják eblőle ami az orruk előtt van.
Ezért vélem úgy hogy egy autót egyenlőre ítéljen meg az aki márkaszervízt vezet és tisztában van nagyon jól egy modell vagy akár egész márka pontos előnyeivel meg hátrányaival, először találkozik a komolyabb hibákkal és netán annak az okát is tudja, és tud mérlegelni h ez mekkora hiba, az meg jobb ha nem tömi a többi fejét a szarsággal akinek az autótartás abból áll hogy tankolom, lemosom, mosót utántöltök, vezetem.
Különben a népítéletek 85%-a tömény baromság, elfogult faszok ömlengése vagy fröcsögése, javarészt csak röhögni járunk oda.:D El kéne kezdeni a volt márkaszervízek szakikat faggatni, akik tudnak mindenféle üzleti érdek nélkül véleményezni egy márkát anélkül h bajuk volna a dologból. Új cikksorozat téma.

hottentotta 2009.06.10. 08:17:31

Zsolti!

Ez nagyon jó írás volt, eee!

Mellesleg kurvára igaz az írás. .

Kiwicake 2009.06.10. 08:18:35

Bazi jó írás, vigyorogva olvastam, minden sorával egyetértek. Csikós, nagy lélekbúvár vagy, ráadásul papírra is tudod vetni a gondolataidat. Ebben szerintem nincs min veszekedni meg "szájkaratézni", ilyenek vagyunk -- mindannyian.

Én '94-ben 8 hónapig bírtam egy jól felszerelt, de ötéves Dedrával, utána ellenpólusként vettem egy full fapad Ford Oriont. Annak meg a kuplungját és a lomhaságát, szervótlanságát utáltam meg három év alatt. Attól fogva szerencsém volt, új (vagy majdnem új) autót tudtam venni (1-es Toledo, Xsara Picasso, Opel Zafira B, most 3-as Toledo). Mindegyikkel van ez-az, de alapvetően megbízatóak, béke van.

Csikós, grat és köszi!

Ubul1 2009.06.10. 08:20:20

@qmatch:
De nem mindegy h mennyiért bohóckodik az ottani sztk-ban és ezért mennyi megbecsülést kap! Talán ideje h megcsömörödjünk az országos szintű kibaszásoktól meg kurvaanyázásoktól. De először a társadalmot kéne gyatyába rázni, ők alakítják az országot nem elsősorban aki döntéseket hoz. Érted, csak azt lehet lenyomni valaki torkán amit enged.

Loncsár szomszéd 2009.06.10. 08:23:15

No ez az írás tetszett, telitalálat. Várom a folytatást!

Leadfoot 2009.06.10. 08:23:26

Ubul és qmatch kollégáknak köszönhetően már el is kezdődött a szájkarate.

Emberek, újra kéne olvasni a cikket, de ezúttal meg is kéne érteni. :-)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.06.10. 08:26:56

Az ember folyamatosan változik. Másrészt, aki használtautót vesz, az sok esetben leginkább a megbízhatóságra utazik, akkor is ha unalmas az autó, mert kevés pénze van úgy általában, nem hogy állandóan befosó járgányt tartson.


Persze ha sok pénzem lenne, akkor én is mit vennék? Vagy új M3 Bömbit, vagy valami jó kis megbízható dízelt, és mellé egy régi kis Bömbit, Alfát, XR3 Escortot, Kispókot.

Most be kell érnem egy nagyon unalmas, viszont elég megbízható, és keveset evő, zörgő, klímátlan, öreg Forddal. De inkább ez, mint valami, ami nagyon kényelmes, csak nem lehet használni.

yeti 2009.06.10. 08:33:58

Szokásos Csikós cikk (nagyon jó).
Micsoda anyázás lesz itt:)

SchEdem 2009.06.10. 08:36:00

Szep volt Csik, nagyon jo kis poszt ez, gratula. Meg alig varom az ujabb ertelmetlen vitakat, amit kirobbant. :-)
Amugy meg egy dologgal nem ertek egyet. Azt irod, hogy akiknek az a lenyeg, hogy A-bol B-be eljussanak, es minden mas hatterbe szorul, azoknak nem lehet autos magazint irni. Szerintem azert ez igy eros altalanositas. Nalam is elso szempont az autovasarlasnal, hogy eljussak A-bol B-be, mivel evi 60.000 km-t megyek. Igy nincs kedvem sz...pni a leallosavban. :-) Csak annyi a hogy a kiskorom ota bennem elo auto-buzeriat felulirja a racionalitas.

Hózentróger 2009.06.10. 08:36:26

@gigabursch:

Lehet, hogy hiteles, de nem szopok vele...

Én igy gondolom :)

ZON 2009.06.10. 08:46:14

És az igaz, hogy az Alfa szervizekben minden ügyfélnek elmesélik a " mi van vadász, te szopni jársz ide ?" csattanóra végződő viccet? :)

SchEdem 2009.06.10. 08:47:29

@Ubul1:
Reszben igazat adok, reszben nem. Nekem nagyon kozeli rokonom dolgozik eleg jo pozicioban markaszervizben, de az o velemenyere sem tudok adni. Es nem azert, mert hulye. :-D
A szerelokkel/markaszervizesekkel NEHA az a gond, hogy ok is nagyreszt a hibas autokkal talalkoznak. Szoval a szep nagy szoras negativ kicsengesu felevel. Es ok sem feltetlenul latjak mindig, hogy konstrukcios hiba (ami amugy a szerelok velemenyevel ellentetben nem mindig a mernokok komplett idiotasaga miatt van), netan a hasznalat mikentje okozta.
Szoval tudnak okossagokat mondani, de az o velemenyuket is fenntartasokkal kell fogadni.
A masik meg az, hogy sokszor talalkoztam olyannal is, hogy nagyon nagy autoszerelo szakik bonyolultabb jarmugepeszeti dolgokat eleg csunyan felreertelmeznek. De persze a hulye mernok szapulasa az megy. :-) De ezzel megint nem akarok mernok-szerelo vitat inditani, ne ertsd felre. :-)

Ciri 2009.06.10. 08:48:01

"(A cikkben szereplő példák a képzelet szüleményei, kizárólag a mondanivalóm aláhúzására találtam ki őket.)"

Még isteni szerencse, mivel az Aurisnak nem igazán a zörgő kesztyűtartó a legnagyobb problémája.

Nyehehe:)))

Dimevo 2009.06.10. 08:49:21

Az alfás példán elkapott a röhögés mert nekem az előző generációs Bravomban, ami egyébként tényleg megbízható pár apró hülyeséget leszámítva, is a Bosch alapjárati léptetőmotor adta meg magát (típushiba), nekem is ez volt a reakcióm: "egyetlen német alkatrész van az autóban (ez valószínűleg nem igaz), az döglik meg. Bezzeg a Marelli befecskendezés...) Pedig ha végiggondolom Torinóban valószínűleg a legolcsóbb alkatrészre bökött a beszerző a Bosch termékpalettán :-)

Tubli 2009.06.10. 08:56:03

Nagyon nincs miről írni, úgy látom. Ez is egy értelmetlen írás, gondolom, azért született, hogy meglegyen a havi vagy heti penzum (nem tudom, milyen gyakran számláz, mert biztosan nem havi fizetést kap a munkájáért).

Egyébként szeretem Csikós Zsolt írásait, mert alapból úgy közelít a témákhoz (többnyire), hogy az adott autó mennyire használható egy család által. Mivel családos vagyok, ez számomra is a legfontosabb. Ezért van koreai kombim, ami azt nyújtja, amit várok tőle. Nem egy puncimágnes, nyilván. Indul, elvisz, lehet pakolni kisbiciklit meg ovistársakat és nem romlik el.

Majd ha olvasatlanul lesz pénzem, nyilván szeretnék olyan autót, ami 5,3 alatt fut százig és ötvenezerbe kerül a negyedéves kötelező és havi nyolcvanba a kaszkó. Igaz, akkor is tudom, hogy ennyi pénzt értelmesebb dolgokra is lehetne költeni. Na szép napot mindenkinek!

Doubledeceker 2009.06.10. 08:57:35


Bírom azért, hogy annyázák az Alfát mindig, ja lehet, hogy egy twin-spark motor vezérlésmódosítóval kicsit érzékenyebb mint egy viszonylag primitív (vagy éppen nagyon opel moci 1.4i 8v 60 Le vagy 1.6 8v 75 Le ) csakhát az egyik élményt is ad, a másik csak elvisz A-B be.

De a legfontosabb tapasztalatom, ha olyan autót akarok venni, ami nem kerül sokba akkor egy kiforrott, valójában inkább műszakilag nem a legtopon lévőbb gép kell, lehetőség szerint nagy motorral, de nem nagy literteljesítménnyel, kerülni kell minden komplikátabb műszaki megoldást. A gépészet legyen minnél egyszerűbb, de annál működőképesebb.

Leginkább meg nem kell hidegen kitaposni a belét, jó olaj kell bele, és érteni kell a kocsihoz szerintem nem kevest.

Aki meg élményre vágyik, annak önteni kell a pénzt a gépbe, de cserébe kap valamit.

Nap, mint nap csodálkozom, hoigy mennyi agyabaszott ember van, akik panaszkodnak, hogy mennyi minden ment tönkre az új kocsijukon, miközben egyszer nem nyították fel a motorháztetőt.

Láttam éán már olyat, hogy egy rosszul felrakott bilincs miatt, egy 5 ezer kilométer futót autó, teljesen gatyára lett főzve, mivel nem volt benn hűtővíz. Persze a tulaj, még arra is baszott, hogy a mutató pirosban van, hiszen ez egy új autó, egy japán autó, az nem mehet tönkre. Ja kérem, a szerviz nem válalta garanciában a javítást, mivel a gépjármű nem volt rendeltetésszerűen használva. Így az 2000 FT-os javításból lett 500.000 Ft-os.

Csikósnak igaza van, Ubulnak méginkább, az emberek irogatank mindenfélét a kocsijukról, kevés szakértelemmel.

notalabb 2009.06.10. 08:59:52

Csikósnak (és Leadfootnak is) igaza van. Vagy legalább is megérti az emberek különbözőségét. Szájkarate....bár csak...ha ilyen Ubul1-eken múlna mindenki "más" ki lenne írtva. És sajnos ez az általános, csak úgy sugárzik az arogancia és az intolerancia, na meg "felsőbbrangúság".
Szegény Csikóst (meg "másokat") "ők" soha nem fogják megérteni.
Éljen a különbözőség és az AUTÓ!(bármilyen)...

2009.06.10. 09:20:32

Marha jó a cikk! Minden sztereotípiájával együtt, tényleg így működünk.
Wartburggal kezdtem, aztán lett egy Matiz, aztán Opel Campo, Suzuki Jimny, Vitara, majd most Pug 307.
Amikor Suzukim volt úgy gondoltam, hogy Jimny után Vitara, aztán Grand Vitara, aztán majd XL7. Amikor Campot hajtottam akkor úgy gondoltam, hogy majd Frontera lesz a következő. Amikor a Matizt hajtottam akkor meg a Tacuma tetszett. És persze végig úgy voltam vele, hogy maradok a márkánál. Most meg a Pug van, holott ha valaki, akkor én voltam az, aki azt mondta, francia autót sosem. Családon belül a hatodik Pug, egyikkel sem volt soha gond, mégis úgy voltam vele, hogy nem fogok én olyan autót venni, aminek egy macska a jelvénye...a fenti gondolatmenetet követve most meg úgy látom, hogy a következő autó is PUG lesz csak újabb. Ennyi, így működik ez. Belülről mindíg másként néz ki minden, mint kívülről.
De ehhez hozzá tartozik az is, hogy a napi "intercity ülés" mellett van mindíg valami másik, amit lehet bütykölni, ápolgatni :))

Adam2101 2009.06.10. 09:22:00

Diesel kadett, 15éves motortartó bakokkal, 368.000km-el,-10fokos reggelen...na az zörög:D

w a s d 2009.06.10. 09:25:55

Nem tudom, de én ha nemzet szerint nézem, szinte mindenben látok valami vonzót, országra jellemző tulajdonságok együttlétét.

BartiS2 2009.06.10. 09:29:59

bocs hogy ilyennel jövök de nem találom azt a lotusos cikket ami tegnap még fent volt.... nem tudja valaki merre kell keresni?

e39624 2009.06.10. 09:33:32

Csikós megint megírta az igazat.Ilyenek vagyunk és kész.

Riasom 2009.06.10. 09:38:58

@F/: akkor tessék, mondok valamit: kínai :)
)

lacivagyok 2009.06.10. 09:39:51

Nagyon jó kis cikk ez :)

Nekem egyébként Aurisom van és zörög a műszerfal, de különösebben nem érdekel.
MIkor vettem, egy rakás autót kipróbáltam és ez jött be a legjobban, ebben éreztem magam a legkomfortosabban.
De ami miatt mégis ezt vettem, az meglepő módon a motorja, ami szerintem az egyik legjobb egyhatos motor, például az alfájénál is erősebb. Persze ettől még nem lesz sportos, de a kényelmes, unalmas, szürke Aurisnak ha odalépek, akkor megindul, mint a meszes.
Néha eám is rámjön egyébként a dögunalom, pláne ha a külsejét nézem az autónak, hát mit mondjak, csajozni nem ezzel kell menni. De belül ülni nagyon jó abban az autóban.

PepeXVI 2009.06.10. 09:45:04

Nekem is tetszett az írás, egyetértek vele. Szeretem ha a totalcar nem csak autókról, hanem néha egy kis háttérről is szól.

Az elvárásainktól sok függ. Alapvetően meghatározza a későbbi elégedettségünket, és erre a cikk nagyon jól rámutat.

Vannak szerelem dolgok, amit nem kell/lehet megmagyarázni. Ha valaki a Zaporozsec-be szeret bele, békén kell hagyni. Őt nem fogja érdekelni hogy mi milyen rossz autónak tartjuk, és ez így van jól.

Különben ki tenne el veterán járműnek egy DeLorean-t, Citroen SM-et, Ford Edsel-t, Kispókot, urambocsá' régi Daciát, amik mind az autóipar kevésbé sikerült darabjai voltak. De mondhattam volna bármi mást is, nem akarok senkit megbántani.

Az is igaz, hogy nem mindig a gyár hibája. Sok hozzánemértő szerelő van. Sajnos a mai autókhoz a szervízben dolgozó 40-50+ éves szerelőnek is meg kéne tanulnia a szervíz computert használni, pár szót angolul tudni, esetleg gyári képzésen megismerni a technikát kicsit jobban. Tisztelet a kivételnek, de ezen sok kereskedés spórol, vagy szimplán csak a munkaerőben nincs meg az akarás. A mai autót nem tudod egy kalapáccsal és egy villáskulccsal megszerelni. És az is igaz, hogy egyáltalán nem lehet egyszerű egy agyonextrázott és elektronikázott autóban kitalálni, hogy most melyik vezeték szakadhatott el.

Úgyhogy mindenki higgyen abban, amibe szerelmes, és akkor végre baráti hangulatú, meggyőzni akarás-mentes autós találkozók lehetnének németekkel, olaszokkal, japánokkal, amerikaiakkal.

Uff

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2009.06.10. 09:45:55

@Adam2101: rotfl ....és ez így van

Egyébként igen, RENGETEG múlik azon, hogy hogyan áll hozzá az autó használója. De ez a cikk azon kívül, hogy a népitélet ázsióját rombolja, csak azt magyarázza meg, mitől is olyan vérre menők itt a viták a belsőségen. Amit viszont csak azok értenek meg, akik amúgy nem szoktak véresszájjal vitatkozni. Másképp mondva: kedves zsolti, aki érti, amit mondani akartál, az ezt eddig is tudta, aki nem tudta, az ebből a cikkből sem azt fogja leszűrni, amit te mondani akartál - a falra hányt borsó tipikus esete, sajnos.

Egyébként jó cikk, ügyesen végigvezetve, és nem értem, miért írtad az elején, hogy zavaros lesz a vége, amikor teljesen tiszta és egyértelmű a mondanivaló.

Stupid 2009.06.10. 10:00:36

Matizhoz csatlakozom. Nekem a második 307 SW-m van, az elsőt használtan vettem benzinesben. Apróbb hibák jöttek, de szeretni való volt. Be is vállaltam egy ugyanolyat - 2.0 - HDI-ben. A kötelező visszahíváson túl egy kormányösszekötő rúd adta meg magát. Nem is a PEU hibájának tudom be, inkább a beszállítóénak, vagy az utaknak. A felvarrott 307 abszolút nem rossz, mindent egybevetve kihasználhatóság - és nem utolsósorban motorikus - szempontból az egyik legjobb családi autó. Félre lehet tenni szerintem a francia ellenérzést, mert ma már egyformán nem 20-30 évre gyártják a kocsikat - addig megtartani sem sokan akarják -, a túlszoftverezett világban pedig egyformán is hibásodnak. Én nem nagyon látok különbséget, sem fogyasztásban, sem dizájnban. Szerintem legfeljebb az dönthet kocsivásárlásnál, kinek melyik praktikus, vagy melyik tetszik jobban. Aztán azt kezdi dicsérni, vagy ha belenyúl, akkor szidni. Már a márkahűség sem jellemző ahogy én látom, igyekszik mindenki minél több autót kipróbálni. A mostaninál soha rosszabb autóm ne legyen, jobb alternatívát legfeljebb csak a PEU 3008, vagy 5008-ban látok az újabb technikai fejlesztések miatt. Ha megtehetem, gondolkodás nélkül cserélek, és maradok a Peugeotnál...

Zoltn · http://macipiac.blog.hu 2009.06.10. 10:01:52

Nekem is WagonR-em van, 3. éve. Kapok is érte rendesen a haveroktól, de tény hogy sokkal kevesebbet költök szervízre mint ők, és én is megszerettem ezt a típust. Nem annyira mint annak idején a 205-ös pözsót, de azért megszerettem.

dennisthemenace 2009.06.10. 10:13:38

@gnme: Hat ez az..Mikor az elso automat vettem,sokkolt,hogy nincs atirasi illetek,a biztositast a neten megkotottem es azonnal bekerult a nyilvantartasba,a muszakit barmelyik sarki szerviz megcsinalja egy oran belul..A masik sokk akkor ert,mikor lakokocsit vettem;az elado egy kifliszacskora rairta;"Eladtam az ilyen es ilyen tipusu lakokocsimat ennek az urnak,megtekintett allapotban",dtum,alairas..EZ a lako forgalmija.Nincs ra ado,muszaki,biztositas,a vontato auto biztositasa fedezi, a rendszama is ugyanaz,mint a kocsie.Na,ide nem jut el soha Mo.

gnme 2009.06.10. 10:17:33

@dennisthemenace: néha nagyon elszomorodok hogy mi lett ebből a kuplerájból.

Szegényház lett.

Az árát meg az fizeti, aki reggel felkel, elmegy dolgozni, tisztességesen befizeti a csekkeket.

És ez nem a társadalom hibája ahogy Ubul írta, hanem annak a pár embernek a hibája kik ezt eldöntötték fent pártállástól függetlenül.

A lé mozgatja a döntéseiket. Ez a baj.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.06.10. 10:18:53

@Rocko-: Meg egy hozzászólás, ami arról szól, hogy vegyen mindenki öreg Land Rovert, aztán jóvan. :)

tlantos 2009.06.10. 10:21:26

@gigabursch:
"Lehet, hogy régi, de ki van fizetve... "
ez arrol mi a velemenyet, hogy
UJ de ki van fizetve?

w a s d 2009.06.10. 10:22:25

@Riasom:
Ma pl. még biztos egyedi lehet errefelé az, aki több milliót ad egy kínai kocsiért (nem kell szaladni a műanyagoshoz, hogy tegyen rá hókotrót, ne olyan legyen, mint a többi).:D
De ha valakinek telik rá, akkor eleve mekkora már venni egy olyan autót, ami szinte biztos gagyi, mennyire eszeveszett pénzszórás.:D
(Unatkozó dollármilliárdos lennék, biztos vennék pár kínai szutykot csak poénból.:D)
Vagyis a "végtelenül szar" imázs, hogy a kocsi is lehet olyan, mint a villogó led- es 2kazettás magnó volt a kínaipiacon, valahogy már- már érdekessé teszi a made in PRC kocsikat.

De ott volt a szinte, hogy bármire mondhassam, hogy az pont nem.

Ottopappa 2009.06.10. 10:37:35

Hogy lehet képet rakni a nevem mellé???

sunblind 2009.06.10. 10:43:38

... ezt a lagymatag álmosan pislogó bandát ... vért akarok! hondám van! kilencéves, nullaszáz hétegészhét, nyolcat eszik, állat a futóműve, négy éve hibátlan, ki van fizetve, köccsögbéjemvések! :D

Fiery 2009.06.10. 10:44:48

Az elozo autom (Mazda3) muszerfala tobb helyen zorgott (szinte uj koratol kezdve), rezonalt a kormanyoszlop, nyikorogtak a konyoktamaszok. Parom Yaris II-jeben az MMT valto 2 ev alatt kifekudt, me'g jo hogy volt ra garancia (kulonben 700 ezer Ft + munkadij lett volna). Jo lecke volt, nem hiszem, hogy tobbet japan autot vennenk.

De hogy a nemeteknek is jol odamondjak: a BMW-vel se jartam sokkal jobban, az meg egesz egyszeruen kenyelmetlen es nehany ordito tervezesi hiba is belecsuszott. Furcsamod egy 190E 1.8 Mercedesben jobban erzem magam, mint a csillivilli E90-ben. Talan a W126 valo nekem? :)

Fiery 2009.06.10. 10:46:24

@sunblind: Egyenes vonalban 7.7, kanyargos uton (vagy versenypalyan) viszont egy 318i is lehagyja :) Poen akart lenni, nem flame ;)

BartiS2 2009.06.10. 10:58:37

na jó de azért van ebben egy kis változás az évek alatt, merthogy van amikor az ember azért pártol egy márkához mert jók a tapasztalatai aztán meg persze, hogy nem tetszik neki ha változik a helyzet... 94 ben vettünk egy CRX-et 91est 45000 kmerrel ami nálunk (anyámnál meg nálam) futott jópár évig még 45000 et minden gond nélkül... SEMMI ismétlem SEMMI baja nem volt... ehhez képest két éve vettünk az asszonynak egy uj ES Civicet (török összeszerelés) nahát ennek már a jobb ablaka nem megy fel a helyére a bal is variál a hátsó ajtók egyike sem nyílik belülről, jobb elől a kárpit egy részen ujkora óta elválik és nem passzol... most akkor legyek maradéktalanul boldog?... ok hogy ez még garancia időn belül van de mi lesz így 3 év után?....

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.06.10. 10:58:39

Az a baj szerintem, hogy nálunk a településeink jellege miatt kevesen gondolhatnak arra, hogy szerelemautót tartsanak. Gondoljunk egy panellakón élő emberre, vagy egy belvárosi emberre.
Lakótelepen a tervezők arra sem gondoltak, hogy a prolinak egyszer lesz egy mosógépe, vagy hűtője, amit valahova rakni kell majd.
Egy motorkerékpár tárolása lehetetlen feladat. Kocsi sem fér el.
Járni meg kell valamivel, álmok feladva.
Rengeteg ember él úgy, hogy nincs lehetősége szerelni, stb, pedig lenne kedve hozzá.
Tudom, miről beszélek, panelban lakom. Ha nem sikerült volna garazsat bérelnem, cseszhetném az összes "műszaki érdeklődésemet".

A cikk nagyon jó egyébként.

gyiik0 2009.06.10. 11:00:12

Autót vagy szeretni kell, vagy kihasználni.
Hidrós citroenjeim vannak (régiek). Szerelemből. Egyetlen egyszer hagyott ott az egyik, az is Aut. váltó hiba miatt. És az összes (4) autóm értéke nem haladja meg a millát.

De költeni kell, és ha 2-300 ezret, akkor annyit, nagy dolog. Milliók szidják a citroeneket tapasztalat nélkül. Ha valamihez nem értek, abba nem szólok bele, én egyetlen másik márkát se húzok le, mert nem ismerem ilyen közelről.

Az meg, hogy ha elhanyagolnak egy autót, akkor meddig járóképes, darabja válogatja. Tény, hogy ilyenre ezek érzékenyebbek. Viszont imádom az autóimat, akkor is, ha egyikre jól ráfáztam, én jól érzem magam bennük, élmény használni - nekem.

karlmann 2009.06.10. 11:07:16

Gratulálok Csikós, újabb remek írás. Nem tudom miért írtad, hogy a vége nem lesz egyértelmű? Teljesen világos annak aki tud egy kicsit olvasni a sorok között. A sok szájkaratésnak meg írhatsz amit akarsz akkor sem értik meg. Arról nem is szólva, hogy a mai autók egytől egyig teljesítik azt amit a régiek nem mindig: elvisznek A-ból B-be. Volt 100-as Skodánk, ami nyáron jobban főzte a vizet, mint egy bojler. Egy 400km-es úton minimum 4-szer.

De mindent félretéve, aki csak a benzint meg az ablakmosó folyadékot tölti a kocsiba az ne lepődjön meg ha hirtelen megadja magát a technika. Amikor anyósom Swiftjében szétment a kipufogó 9 év után, és hátsó+középdob csere kellet, teljesen ki volt bukva. Nem értette, hogy mehetett szét ez az alkatrész ő autójában. Az nem zavarta, hogy már másfél éve kifújt, mert jó az még, nincs semmi baja. Aztán nekem kellett a Metro parkolóban kioperálni alóla, mert leszakadt az egész.

Damavend 2009.06.10. 11:18:13

"csak azoknak a statisztikáknak hiszek,melyeket én magam hamisítok"
Sir Winston Churchill.

Az összes barom minden mást néz csak az embert nem ,nincs igazság.
Valahogy úgy kellene autót gyártani,hogy mindenki magának készíthesse el, úgy válogathassa össze a generátortól, a toronycsapágyig.

ZYLO 2009.06.10. 11:23:07

Abszolút jogos poszt, leginkább FEJBEN dől el, hogy valaki jónak tartja-e a kocsiját.

Többször csodálkoztam már én is a Népítéletet olvasván, hogy milyen piszlicsáré dolgokat rónak fel az autóknak egyesek, míg mások jól elvannak a százezres alkatrészcserékkel. Nyilván az elváráson múlik a dolog, ergo egy Trabantot is lehet jobban szeretni, mint egy BMW-t.

Dr Zoidberg 2009.06.10. 11:27:50

@Sámson, a szadista szatir:

Amennyiben hiteles, máris szopsz vele. És fogsz is még. Én meg így gondolom. :)

superbfanatic 2009.06.10. 11:29:12

@Sámson, a szadista szatir: Üdv!Igaz !Lehet, hogy hiteles...de méterekkel elöbb állok meg vele 100-ról stb.

Riasom 2009.06.10. 11:42:08

@Damavend: nem ide tartozik, de Churchill sose mondott ilyet, ez egy széles körben tévesen neki tulajdonított idézet, ahogy "lies, bloody lies, statistics" felosztás is.
en.wikiquote.org/wiki/Winston_Churchill#Disputed_quotations

konti10 (törölt) 2009.06.10. 11:43:29

Ugyanakkora az esélye, hogy Toyotából kifogsz egy szart, mint, hogy Alfából találsz egy jót :)

dennisthemenace 2009.06.10. 11:43:37

@gnme: Ez van..Es meg valami,kicsit off tudom.A fiamat otthon nem vettek fel autoszerelonek,nem voltak vele elegedettek a felvetelin.Itt felvettek,es nem fog tanulni semmi hulyeseget,csak es kizarolag a szakmahoz kello dolgokat.Nem terhelik az agyat tortenelemmel,meg ilyesmivel.Ket nap iskola,harom nap gyakorlat egy szervizben hetente.Ennyi...

hegyilany 2009.06.10. 11:53:23

@Tie: Ippeg ezt akartam mondani. Csikós kihagyta a cikkből az öregterepjáró-rajongót: "Lehet, hogy 80/90/100 a vége, de mindenhova elvisz és egy kalapáccsal meg egy dróttal meg tudom javítani. És olyan gyönyörűűűűű....!"

Az alany lehet Seria II/II Landy, öreg (legalább 25 éves) Land Cruiser, Patrol, Datsun. :)

2009.06.10. 11:55:21

Na gyerekek, engem soroljon be valaki... :)

Kölyökkorom óta Volvo-bu..mániás vagyok, gyárral levelezés, szalonbajárás, addignemdöglökmegamígnemleszegynagyonfaszaVolvom-érzés.
Ehhez képest nyolcszelepes 1.4-es, 12 éves Astával járok. Megkapja a rendszeres szervízt, pecsételve, hivatalos márkaszervízben (ugyan ki hinné el, hogy a szervízkönyv nem hamis? Mindegy...)A büdös életben még sehol nem hagyott ott. Szeretem, na.

Új autóban gondolkodva mostanában viszont ilyenek ötlenek fel bennem mostanában: Hyundai i30 kombi, Octavia, Mazda3...és pofára kifejezetten tetszenek az Alfák, mondjuk egy sokküllős, grandturismos feelinggel, de nem jön be a bömbik felsőbbrendűsége, sem az Audik technokrata mivolta...

Lehet, hogy egy szemét hűtlen vagyok? :)
Vagy csak vezetni szeretek, a kocsi másodlagos...

Nancsi 2009.06.10. 11:58:10

Jó írás, de szerintem a meghibásodási statisztikán kívül van még pár adat, amely alapján azok választanának, akik nem akarnak izgalmakat egy autótól, mert azt megkapják máshonnan. Pl fenntartási költség, valós fogyasztás, pakolhatóság, futómű kényelmessége, stb. Szóval nekik is lehet magazint írni, csak éppen nem az fogja érdekelni őket hogy ha kitaposod a belét akkor 20 litert is fogyaszt, hanem inkább az, hogy ha tojást raksz a pedál alá, akkor mennyivel lehet vele eljárni. Meg hogy hogy néz ki a csomagtartó, ha 2 babakocsi van benne.

Roadkill 2009.06.10. 12:11:02

Nagyon jo cikk Csikos! Leirtad a lenyeget: az auto vallas. A nemet rajongok erosen katolikusok(egy isten, csakis nemet), a japok ateistak, olasz+franciak inkabb romatikusok, az amcsik meg satanistak.

Amugy meg 12 ora es alig 60 komment. Ebreszto!!

sunblind 2009.06.10. 12:17:33

@Fiery:
... nem vagyok még 1100 kiló se, és sportfutóművem is van, akkor is? :D De ebből se lesz vér, mert az egészet elcserélném gondolkodás nélkül egy patika állapotu utolsó e36 28i limitedszlipdiff-es kupéra. Én az a fajta hondás vagyok, aki béemvés is, és abszolút felnéz a lökött alfásokra. Sőt, a swift sport is teszik. Ha rajtam múlik, legyen mindenkinek olyan kocsija, amivel maradéktalanul elégedett. ;)

ocsisajt78 2009.06.10. 12:32:08

Melysegesen tisztelem a MESTER muveit, de ez a cikk egy kicsit szurkecske nekem... :( Biancsival meg a Mergaval minden okes? :D

Jetfighter 2009.06.10. 12:40:32

Vallás, vallás, de van benne egy kis közgáz is :)
Minél olcsóbban jut valaki egy nagyon sokat teljesítő használt géphez (legyen a műfaja szépség, erő, kanyarvadászat vagy kényelem) annál inkább ragaszkodni fog hozzá. Akkor is, amikor már messze nem olyan olcsó. (Ha valaki tényleg írja és összeadja a számlákat, tudja, hogy van ez.) Szóval volt egy vásárláskori, bombasztikus ár/érték arány, ami aztán minden makacs tény ellenére megmarad a tulaj fejében. Egy határig persze.:)
De aki helyi viszonyok közt súlyos pénzeket csenget ki egy közepes autóra, annak nyilván magasabbak az elvárásai, tehát minden apróságtól idegrohamot kap. Nem irigylem őket. Inkább előveszem a szerszámosládát meg az overallt havonta egy-két órára, vagy fizetem a néha valóban horror alkatrészárat. De összeadva még így is, hol van egy új Auris ára, illetve inkább a fele (se)... AZ élményfaktorról nem szólva.

classicmotoring · http://motoring-culture.blogspot.com 2009.06.10. 12:41:58

a Csikosnak igaza van. Maskulomben nem is igazi autobuzi az aki egy markaert (vagy orszagert) rajong, az csak elfogult (elvakult!). Tudni illik meg ugyan-azon modellen belul is vannak NAGY kulombsegek felszerelestol, motorizaciotol stb.-tol fuggoen. Na meg aztan manapsag olyan nem letezik, hogy nemet auto vagy olasz vagy... minden gyarto egy csomo azsiai es kelet-europai beszallitoval dolgozik, mert OLCSO.

Pelda: BOSCH onindito es alternator csapagyak- Romania, hires nemet lengescsillapito - Romania, teljes villanyszereles tobb nemet (es mas) markahoz - Romania, E-Osztaly Mercibe furnir - Romania. Nameg asztan a teljesen Magyarorszagon gyartotot motorok es autok.

Mennyire jok ezek az alkatreszek/autok. Hat amugy megfelelok. A gyarto profit-ert dolgozik nem azert, hogy valkinek TOKELTES autoja legyen.

Suttora 2009.06.10. 12:46:39

Csak az utolsó bekezdéssel nem értek egyet... :D

Rocko- 2009.06.10. 12:47:49

@qmatch: várj még 30 komment, meglátod mi lesz itt. :)

@Tubli: indokolnád, h miért értelmetlen az írás, és miben tér el a valóságtól?

@Tie: elenyészô 1%, de jogos, van ilyen is. :)

_fogtunder_ 2009.06.10. 13:10:42

érdekes dolog ez, pláne ha a népítélet szempontjából nézzük. az ott található vélemények többsége nagyon végletes, nincs igazán arany középút, mert ha a magyar ember ennyi pénzt ad valamiért, akkor vagy bele van zúgva, vagy utálja, realitásra esély sincsen. persze ha tud az ember okosan információt hámozni, akkor azért ki lehet szűrni pár dolgot, de ez meg pont olyan, mint az összes többi fórum, mire megtalálod, amire szükséged van, lehet elmegy a kedved az egésztől.

a cikk egyébként nagyon jól megragadja az autóvásárlás gyökerét. nekem egy 5 éves diesel fiestám van, de baráti körömben több alfás is van. imádják a kocsijukat, én is elismerem, hogy nagyon jó vezetni őket, néha már azon kapom magamat, hogy alfát akarok venni, és ha nem közlekedni vennék autót, tényleg el is gondolkodnék rajta. aztán megyünk néha az én fiestámmal, ami bár nem húz annyira, jobban simítja a budapesti utak felületét az utasfülke felé, keveset fogyaszt, és csöndben teszi a dolgát, évente valami apróságot ki kell rajta cserélni, de nem túl nagyok az igényei. és mivel csóró vagyok, nem tehetem meg, hogy máshogy gondolkodjak. imádok vezetni, imádom a jó kocsikat, a kivételes mérnöki megoldásokat, de úgy vagyok a szerelemautóval, mint zimány lindával: tetszik, de úgyis tudom, hogy nem lenne rá pénzem, hogy elmélyüljön a kapcsolatunk. majd ha lesz pénzem két kocsi fenntartására, na majd akkor leszek szerelmes. lehet a toyotásnak is autós újságot írni, mert álmodozni mindenki szerethet, még ha a megbízható autókat szereti is.

series_one (törölt) 2009.06.10. 13:16:11

@Rocko-:
de azért figyeled, hogy az első mondattal megint sikerült rákanyarodni a frankóra tie barátunknak?
:)))))

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.06.10. 13:19:55

@series_one: Jóvan, akkor beszélgessünk a szexről.

Dugtál már Land Roverben? :)

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.06.10. 13:21:26

@hegyilany: Jól beszélsz, bizony igen jól. Hozzám jössz-e? :)

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.06.10. 13:28:47

@Rocko-: Azé' 1%-nál több szerintem. Ha körülnézünk, ennél biztosan jóval több öreg terepjárót látunk mindennapi használatban Pesten, és persze az is ziher, hogy gyakorlatilag egytől-egyig mindig mindegyiket bütykölik egy kicsit, de aznnak is legalább ekkora a valószínűsége, hogy a tulajdonosuk igazándiból egyáltalán nem köpködi a vasat. Tudatában van, hogy öreg autó, mindig felhoz valami hibát, de a szerkezeti erősségéből adódóan sose fogja otthagyni (én is jöttem már haza Szegedről törött hátsó difivel, meg Sóskútról két féltengellyel, meg egy féltengelycsuklóval, mert a többi elmúlt játék közben), és összességében nem kerül annyiba, mintha egy új autót tartana fent. Arról nem is beszélve, hogy ha még terepen is használja, akkor nyilvánvalóan nincs alternatívája.

Labancz 2009.06.10. 13:39:43

@Balchee74: Nem mondom el a Volvo bosszantó hibáit, mert elmenne a kedved tőle. Nincs sok, de azok bosszantóak. Szerencsére a család másik kocsijáról, egy Citroen Xsaráról sem tudok sok sok rosszat elmondani. Na persze, az értékvesztésen kívül. Ezért megtartom, amíg megy, aztán majd valamikor lecserélem valami roncsbeszámítós akcióban.

Mioporfeszosz (törölt) 2009.06.10. 13:40:58

Lassan a totalcar fogyasztható része az
CsikósZsóti, így egyszemélyben.
Vicces.

Meglepett, hogy a cikk miről szól, mekkora általánosítások vannak, mégis olvastatja magát. Aztán megnéztem a nevet..ja.
Ne írjon az újkocsikról cikkeket Csikós úr, nem az ön világa.
Pont azért, mert feltételezi, hogy minden gépjárművel közlekedő ember Autós is egyben, holott nem.
Nem jár haveri társaságba, vagy ha igen, ott szó sem esik a kocsikról. Lehet, hogy fellelkesülve teleanyázza a népítéletet, de ennyi.
Egy igazi autós ugyanis a papírzsebkendő után (mivel beválik) kicserélné valami másra az ürközőket és voila, a zörömbölés megszünne:D

Pont kapcsolóldik is a történet, ha mindenki igazi autós lenne, nem lehetne a Pug307 szintű szemeteket kitolni a gyárkapun, mert tönkremenne a perekben a gyár 1 év alatt.

Más kérdés, a japánok vajon mit számoltak el a kesztyűtartóban, gyanítom valami nagyarcú európai beszállító magától elszállt mérnöke kellően alultervezett ott mindent, nem járta át a zen nyugalom és meditáció, az autó és a vásárló iránt való alázat.
Pedig csak ennyi és ez a titok, hogy miért tud a kisjapán ugyanabból a hulladékból megbízható, míg az európai csak széteső, lerohadó, vacakoló sőt néha egyszerűen porráégő kocsit tervezni.

Kutyafüle 2009.06.10. 13:50:36

Nagyon jó cikk. (ismét :)
Szerintem a lényeg az lenne, hogy mindenki szeresse a saját autóját, ha valamiért ez mégsem jönne össze, kalandozzon más országban készült autók után...mert ha tapasztalatból mond valaki véleményt, sokkal többet ér mint egy feltételezett, hallomásból szerzett, oda-vissza kiszinezett és ráadásul elvakult -csak azért is- mondanivaló.

"...ez legalább ki van fizetve!" dologról meg csak annyit: Én is hitelre vettem autót,(jaja, tudom sikeres ember már nem lehetek) mert szükségem volt rá,ráadásul újat vettem...és lám úgy alakult az élet 2 év után ki tudom fizetni egyben... és akkor ? Kit érdekel? (Persze a bankot leszámítva, ugye :) )Most ettől olcsóbb lett a tej? Ugye, hogy nem! A maradék pénzemen én is vegyek egy ilyen matricát:"2 éves...de legalább ki van fizetve!" ???
Lehet találni mindig okot a beszólsra vagy a "Ki, ha én nem?!" magatartás mutogatására...csak amikor ki kellene állni egyenes gerinccel vagy összefogásról/egymás segítéséről lenne szó... akkor jön az, hogy,"a Magyarok?" Hehe..viccelsz?

Kutyafüle 2009.06.10. 13:51:12

Nagyon jó cikk. (ismét :)
Szerintem a lényeg az lenne, hogy mindenki szeresse a saját autóját, ha valamiért ez mégsem jönne össze, kalandozzon más országban készült autók után...mert ha tapasztalatból mond valaki véleményt, sokkal többet ér mint egy feltételezett, hallomásból szerzett, oda-vissza kiszinezett és ráadásul elvakult -csak azért is- mondanivaló.

"...ez legalább ki van fizetve!" dologról meg csak annyit: Én is hitelre vettem autót,(jaja, tudom sikeres ember már nem lehetek) mert szükségem volt rá,ráadásul újat vettem...és lám úgy alakult az élet 2 év után ki tudom fizetni egyben... és akkor ? Kit érdekel? (Persze a bankot leszámítva, ugye :) )Most ettől olcsóbb lett a tej? Ugye, hogy nem! A maradék pénzemen én is vegyek egy ilyen matricát:"2 éves...de legalább ki van fizetve!" ???
Lehet találni mindig okot a beszólsra vagy a "Ki, ha én nem?!" magatartás mutogatására...csak amikor ki kellene állni egyenes gerinccel vagy összefogásról/egymás segítéséről lenne szó... akkor jön az, hogy,"a Magyarok?" Hehe..viccelsz?

Kutyafüle 2009.06.10. 14:01:24

Bocs a duplázásért.
"belsoseg.blog.hu could not be found. Please check the name and try again.

The browser could not find the host server for the provided address."
Mondta "tűzróka".

luigi Vercotti 2009.06.10. 14:29:12

Csikós Mester megint jól megaszonta.
Nekem Alfám van. A leírtakhoz képest csak a 149 nem stimmel. 156-osom van. Nekem az autó élvezeti cikk, nem csupán használati tárgy, de megértem a másként gondolkodókat. Nem vagyunk egyformák. Egyébként az öreg vasak mind közel állnak a szívemhez. Mindegy, digó vagy germán esetleg rizsrakéta...

krakéler 2009.06.10. 14:30:52

a cikk utolsó mondatával vitatkoznék:
én A-ból B-be tartó autós vagyok, de olvasom az autós magazinokat
most akkor ez hogy van???

pucitren 2009.06.10. 14:33:33

ha-ha, provokálhatok egy kis vért?
Milyen rendszámot láttok a kezdőképen szereplő Alfán?
he-he

Rocko- 2009.06.10. 14:42:50

series_one 2009.06.10. 13:16:11
veszem a lapot. :)

Tie 2009.06.10. 13:28:47
kommentelôk közt gondoltam a z1%-ot. bár van itt defis (na most nem tudom, h elmeállapotra vagy tulajdonjogra vontakozik) kolléga, szóval javulnak az esélyek.

bigpond 2009.06.10. 14:43:32

jo kis iras Csikos, minden szavaval egyet ertek.
mindig erre a cikkre kell ezentul utalni, ha kirobbanik' a szokasos nemet-francia-olasz "kie a legjobb auto" vita.

lehetne meg egy hasonlo cikk a diesel-benzin, hasznalt-uj vonatkozasban is.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.06.10. 14:50:49

@Rocko-: Ja, hát az úgy igaz. :)
Amúgy a kalandrover is Defis, csak itt ezt a hülye nicket használja.:)

AtoszMester 2009.06.10. 14:56:14

Én inkább nem írok kommentet :)

Zsoli · http://prohardver.hu/tema/a_nagy_volvo_topic/hsz_1-50.html 2009.06.10. 15:31:58

@pucitren: מְדִינַת יִשְׂרָאֵל
Nekem is feltűnt xD

BCS76 2009.06.10. 15:37:00

@Ubul1: én is bmw-vel járok de azt állítani hogy az ALFA ROMEONAK nincs múltja és nem tud sportautót gyártani azt csak autótörténelmileg rendkívül buta ember állíthatja olvass utána és aztán irj vagy ami még jobb gondolkozz.Amúgy pont a szakszerviznek nincs halovány fingja a hibákról fix bérér dolgozó ember le se szarja hogy valóban mi okozza a problémát cseréli amit a számítógép kiír ha akkor sem szűnik a probléma akkor az a válasz huszadszorra is hogy ijen még nem volt

Carfan 2009.06.10. 16:04:58

Nagyon jó kis írás, sok igazság van benne. Bár az utolsó sorral kicsit vitatkoznék:) Az a-bólb-be autósok egy része is szívesen olvas szerintem autós cikkeket.
Egyébként, ha már így felfedeztétek, hogy különbözőek az autók és különbözőek az emberi igények is, akkor ez megjelenhetne némileg nagyobb objektivitás formájában a cikkekben is. Pl nem fikázni egy "unalamas" műszerfalat csak azért mert nincs telibefújva kályhaezüsttel. Van aki attól mászik falra. Nem szidini egy buszlimuzin "dülöngélősebb" futóművet stb. Mindent önmagához és a közvetlen konkurensekhez mérten kell értékelni. És néha ez nem jön össze 100%osan

Ubul1 2009.06.10. 16:36:07

@BCS76:
na most öregem neked 2 alapvető problémád is van, az egyik h kicsit égő ha valaki 18 éves koráig nem jut el az elemi helyesírásig, feltételezem ha már jogosítványt kaptál akkor legalább ennyi elmúltál már, bár az sántít ha valaki 18 évesen a németek elcseszett gt-jével jár, én speciel nem azzal és nem is említettem sehol egy szóval se, de a seggemet a földhöz verném nagy elégedettségemben ha eljutnék oda h kisujjból kirázom egy olyannak a fenntartását akár most akár később.
Aztán folytatásképp a szövegértés óráról is hiányoztál, mutassad már meg nekem azt a sort ahol azt állítottam, h az Alfának nincs történelme?
Elárulom h ilyet nem találsz, beleálmodtad a hülyeséged, arról volt szó h az európai autógyártásnak van a japánnak meg nincs.
Utoljára pedig nem a hülyegyerekre utaltam, akihez a bömösöddel járkálsz és fröcsögve vitatkozol mert megint nem tud mit kezdeni a kiolvasott hibájával, hanem a szervízvezetőre utaltam, akinek ki kell értékelni a hibát, majd be kell jelentenie az eseményeket a gyártónál, mivel tisztességes üzemben próbálnak a hibákból is tanulni h modellváltásnál azok már ne jelentkezzenek.

Alhazred 2009.06.10. 16:36:16

én a szamarából szívesen átülnék 147-es alfába, vagy aurisba, de még 307-esbe is. de inkább kussolok, mert megsértődik, aztán megnézhetem magam.

BCS76 2009.06.10. 16:50:41

@Ubul1: Igen elmúltam 18,tudok írni is,és nem vitatkozom fröcsögve még veled sem.A bömös 2005 évjárat és nem mondtam hogy te azzal jársz.neked vannak problémáid.Amúgy meg "a szervízvezetőre utaltam, akinek ki kell értékelni a hibát, majd be kell jelentenie az eseményeket a gyártónál, mivel tisztességes üzemben próbálnak a hibákból is tanulni h modellváltásnál azok már ne jelentkezzenek." HAHAHA ez vicces gondolom itt te vagy a szervizvezető

gigabursch 2009.06.10. 16:58:37

@tlantos:

csak annyi, hogy mindenki annyit vállaljon, amennyit bír. Nálunk ennyi volt a kassza. Ha neked többre futja akkor vagy becsületesen keresel többet, vagy becstelenül. Az előbbi jó, az utóbbi nem, de ez nyilván nem ide tartozik. Személy szerint új autónak családi célra évi 15-18 e km országútra nem látom értelmét. Nyilván van sok ember aki nem így gondolja, legyen az ő dolgu. Ilyen kérdésben szerintem még a vita is felesleges rángás.

Nincs semmilyen hitelem, elvisz a kocsi A-ból B-be, nejem szereti vezetni, a család szereti. Korához mérten nagyon-nagyon kevés gondom van vele, az is pár ezer forintos tétel, és tudomásul veszem, hogy egy ilyen korú kocsi, bárhol is gyártják, még a legkímélőbb használat mellett is itt-ott de sajna már zörög. Ha több pénzem lesz, lehet hogy másképp fogok gondolkodni erről - de ehhez kell igazodnom. Jelenleg fontosabb az, hogy a lakásra/házra előre félretegyünk, hogy az induló tőke meglegyen. Ez kábé annyi, amennyi egy jó új kocsi törlesztője lenne normál esetben.
JA még valami. Lehet, hogy nincs kisgyereked, de a külcsin tekintetében a legnagypbb értékvesztést akarva akaratlanul a kisgyerekek teszik. Ez egy idős kocsinál már nem oszt nem szoroz, mert ott szigorúan a műszaki szempontok számítanak.


Kicsit olyan ez mint a plazma TV. Három éve az ország jelentős és türelmetlen része ment uzsora hitellel 3-400 kHUF-ért Plazmát venni, pedig a régije is jó lett volna még ennyi időra. ma ugyanaz 80-120 eFt között. Oedig mennyit gyengült azóta a forint...
Szerinted mennyibe került ez nekik? Mennyi pénzt és lehetőséget tagadtak meg a családjuktól a következő 2-5 évre egy tulajdonképpen tök fölösleges luxusért? Ugyanez igaz azokra az új kocsikra amelyek nem futnak legalább évi 25-30 ekm-t vagy többet. Qrvasok a részlet, a törlesztés, stb. Aki meg megteheti hogy vegyen új autót tegyen belátása szerint, viszont ezzel nagyzolni, hogy Te ezt megteheted, más meg nem szerintem némi neveltetésbeli hibára mutat rá, de ez legyen a te gondod, nem az enyém

gigabursch 2009.06.10. 17:00:46

@gigabursch:

kicserélem az elemet a billentyűzetben...
bocsi mindenkitől a helyesírási hibákért...

gigabursch 2009.06.10. 17:07:15

@Mioporfeszosz:

Dehogynem, pl az a Rolls-Royce-os cikke az tök jó volt, pedig új kocsikról szólt... :-)

gigabursch 2009.06.10. 17:10:24

@Zsoli:

Szerintem nem azt nézte hanem az előtte álló "rönó"-n az alfa festést... :-), valld be, hogy te is...

Mondjuk jó beállítású a kép... :-)

BCS76 2009.06.10. 17:13:34

@Ubul1: írd meg légyszíves hogy mi az a csoda márka ami neked is megfelel.előre is köszönöm remélem mindent jól írtam ha nem az sem baj

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.10. 17:39:48

@Ubul1: "na most öregem neked 2 alapvető problémád is van, az egyik h kicsit égő ha valaki 18 éves koráig nem jut el az elemi helyesírásig, feltételezem ha már jogosítványt kaptál akkor legalább ennyi elmúltál már"

Vasárnap egy volt tanítványom 30-as táblánál kirakott sebességmérőn tesztelte, hogy gyorsul a BMW-je. Kb. 150 cm magas (tehát küllő között néz ki), 19 éves cigány gyerek. Egyszer megbuktattam magyarból, mert a nevén kívül mást gyakorlatilag képtelen volt leírni, minden erőfeszítésem ellenére. Aztán csak kijárta a 8.-at... És lőn.

Jelzem: én azóta is suzukival járok. :)

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.10. 17:41:10

u.i. A bodza idén is fasza volt, ahogy láttam.

Mioporfeszosz (törölt) 2009.06.10. 17:42:50

@gigabursch: Az a kivétel, ami újonan is régi.. ;)

Ez a kép viszont istentelen béna, mármár a zsiguliképellopós szánalomszinvonalat űbereli, alulról.
Nem lehetne valamit mégis, egy perccel többet foglalkozni az egy-egy posthoz született "fejléccel"?
Értem én, hogy ez szokatlan, nincs képanyag, hátizé, valamit gyorsan.
Nadeazért nemár.
Az ötlet itt is jó, tetszik. Csajszi, kocsi, minden van, akár tetszetős is lehetne.
A kivitelezés viszont? csillagos egyes.

gnme 2009.06.10. 17:53:38

...hé srácok, a gyilkosokkal mi van?

Tudjátok a bodzásokkal akik meggyilkolták Marian Cosma-t...

Vagy már ki is szabadultak? ... dícséretesen gyorsan telik az idő.

Roadkill 2009.06.10. 18:15:53

@sipike78: Ejnye-bejnye! Irigykedunk a tezsvir beemvejere?
Bodza rulez...

msmester 2009.06.10. 18:17:47

Fiat Mareám van, sokminden zörög benne, a hidrotőkék is klaffognak picit amióta tavaly megadta magát a vezérműszíj és két szelepet ki kellett cserélni.

Jól megy, kívülről szörnyűség, nincs egy ép lemezfelület rajta. Belül még csodásan egyben van. Jók a plüssszékek, klíma nincs (de itt északon nem is kell), van viszont tetőablak, normális lábtér. Fűt, kormányról vezérelhetően zajong, van két villanyablakom elöl.

Elvisz A-ból B-be, itt Dublinban rosszabbak az utak, mint Pesten, de ha véletlenül jó helyre tévedek, meghajtom és kiautózom magam (többnyire egyedül). 3000 felett gyönyörű a hangja és húz, mint a barom.

Egyetlen elektromos gondom van: felkapcsolt fényszórók mellett néha bánatában töröl egyet az ablaktörlő, csak úgy. Mint egy szemét törölgető, csipás ovis.

Szeretem, még akkor is, ha azért ez, mert ez jutott: kategóriájában a legolcsóbb volt.

Ha megválok tőle és hazaköltözöm, tőlem megkapja a jó pontokat a Népíteleten, de őszinte leszek, elmesélek majd minden szívást is.

Csikós: jók a cikkeid papa, így tovább.

csufár 2009.06.10. 18:18:02

nahát, jó kis cikk, megint. én is autóbúzi vagyok, mégis megvettem egy új dízel mazda5-t... :D mondjuk tolóajtaja nincs másnak, sokkal halkabb, mint pl. az altea xl, kevésbé sprőd, mint a merci B (próbáltam őket előtte :D)... asszem fogok venni egy értelmetlen autót, illetve bocsánat, egy régi szart és szénné pimpelem. és akkor boldog leszek... igazából azt hiszem, hogy váltogatni kell. egyszer legyen szép, egyszer megbízható. évi 15-20ezer alatt elég, ha szép... :DDD

csufár 2009.06.10. 18:20:39

mellesleg azon az alfán nem valami közel-keleti rendszám van?

Sayniqua (törölt) 2009.06.10. 18:22:23

@qmatch:

Néha olvasgatom a Subaru fórumot. Ott aztán van anyázás rendesen a Bmw-re. Jobban gyorsul/megy a chippelt sti, mint az M5/6...
Hagyjuk.

Sayniqua (törölt) 2009.06.10. 18:27:29

@csufár:

Én az új Mazda6-ra pályázok. Szigorúan 2.2 diesel automata,+kombi,+sötétbíbor változatban.
Van pár ismerősömnek Mazdája. Semmi, de tényleg semmi bajuk vele.
Ennyi.

muzx 2009.06.10. 18:28:43

Tetszett a cikk.

Én is sokszor tapasztaltam, hogy a népítéletben olyanok írták a saját márkámnál nagyon fikázó ítéleteket, akiknek fogalmuk se volt, milyen autót is vesznek, és egy varázsgarázsos, leharcolt géppel együtt egy nagy halom gyorsan előkerülő problémát is vettek, amiből persze azt az egy következtetést tudták levonni, hogy hű, de baromi szar autó, senki ne vegyen ilyet.
Pedig inkább azt kellett volna, hogy hű, de nagy barom vagyok, hogy előzetes tájékozódás és alapos átviszgálás nélkül megvettem egy kiglancolt, de lestrapált vasat.
Aki meg ismeri, mit várhat, az általában azt is kapja. És ehhez nem kell nagyon gépészkedőnek lenni, nekem a legdurvább szerelésem egy kipufogórögzítő gumi függesztő javítása volt, de amióta eléggé tisztában vagyok a márka tipushibáival, nem ért igazán meglepetés és nagyon elégedett is vagyok.

Jamesblond 2009.06.10. 18:39:59

Évi 10-20ezret megyek, egy 11 éves merci motoros Ssangyong Korando-val. Motor-váltó német (merci), többi koreai! 2900 köbcenti, szívódízel, 96 paripa:) Majdnem 2 tonna, egyébként csendes, lusta mint az alsó malomkő, ami zörög meghúzom, olajozok, zsírozok, stb. a lakótelepen. Nincs vele sok baj, pont annyi, hogy ne unjam halálra magam. Harmad annyiba került mint egy olcsóbb új kisautó, amire ha semmi baja sincs költeni kell a szervizben a gari miatt. De van itt a lakótelepen olyan, aki évi 3ezer kilométer megtételére törleszti az új gépest amit nem a futás, inkább a nap meg a fagy fog tönkre vágni. A "nép" egyre inkább nem ért és nem is akar érteni az autókhoz. Könnyebb benyelni a marketing maszlagot, mint megtanulni hogyan kell lecserélni az olajat a szervizes 40.000 helyett 10ezerért. Ha magadnak feltekersz egy új szűrőt, az ott is van! Ha rávezetik a számlára a szervizben az még akár a polcukon is maradhat! "De ilyen drágáért biztos sokáig megy még a gép... Ha meg nem, esetleg nem megyünk nyaralni, vagy megcsináltatjuk hitelből..." El sem hiszitek hányan gondolkodnak így. Egyik közgazdász haveromnak besült a poloja. Kiderült, 90ezret ment egy olajjal. Mikor kérdeztük mikor cserélt olajat, nézett és megkérdezte hogy azt hol kell?:) Javítás (helyi szerelőnél) 120ezer körül. Ha nyolcszor-kilencszer lecseréltette volna az olajat 30-40ezres szervizdíjért 240 és 360ezer között költött volna el. Ezzel szemben a besült motorra 120ezret költött és ebbe az összegbe egy felújítás is belefért főtengely köszörüléssel, munkadíjjal, új olajjal. Azt mondta gazdaságilag így jobb. Azt is megkérdezte megismételhető-e az ilyen beavatkozás az autójánál és ha igen, akkor hányszor! A kérdésében ott bujdos a szándék: Újra hagyná besülni az autót. Régebben az autósoknak azért tudniuk kellett ezt-azt hogy nyugodtan elindulhassanak a családdal: Skoda, Dacia, Moszkvics, Trabi, stb-stb... Ezen korosztály tagjai ma is ledobják a nem garis gépből az olajat, ezzel pénzt spórolva a családjuknak. De az is fontos, hogy ne tudják az embert úton-útfélen lehúzni. Nem kell lakótelepre hivatkozni! Meg hogy nincs hely! Egy olajcserés alfa főtengely tovább forog mint egy elhanyagolt német, vagy japó. Csodák nincsenek.

ZasTempra 2009.06.10. 18:40:32

Nekem is tetszett a cikk, én ugyanígy voltam a Temprámmal mielőtt lecseréltem volna a 128-as Zastitmat. Végigolvastam az összes népítéletet a Tipo-Tempra vonalon, és mégis belevágtam, mert egyrészt másra nem volt pénzem hogy ilyen kategóriájú autót vegyek, másfelől meg egy szép autónak tartom a Temprát. Viszont én is kellemesen csalódtam benne, megvettem, nagyszervizeltettem és most, 8000 km után csak tankolom, hál'Istennek nem kell sokszor :)

MANszerelő 2009.06.10. 18:41:56

Üdv!
Közszájon forog, hogy az olasz autónak lelke van (és tényleg, Body Computer a neve). Az lehet egy jó érzés, amikor reggel az alfás indul dolgozni, és a sok egérszürke autó között, amiken akár fel is cserélhetnénk az emblémákat, megpillantja az autóját. Illetve AZ AUTÓT! Talán ez kárpótolja a szervizben eltöltött órákat, elköltött forintokat. Aki vezetett már 156-os, netán 159-es Alfát, vagy egy új Bravót (csak a frissebb példányok közül) az nem akar belőle kiszállni. Az Alfa direkt kormányzása, úttartása tökéletes, férfinak érzi magát benne bármilyen puhapöcsű balfék. A Bravo detto, ha a kategória társaihoz hasonlítjuk. Alfa 2.4 JTD M...orgazmus! Ez az érem fényes oldala. De tényleg sötét a másik? Az biztos, hogy nagyobb odafigyelést igényel, mint egy japcsi. Tehát elérkeztünk az alfás legjobb barátjához, a szerelőhöz. Amikor gyerek voltam a jó autószerelőt megbecsülték, talán még lapot is küldtek neki Karácsonyra. Büszke voltam, hogy az én apám szerelő. Ma, ha egy srác véletlenül nem -kommunikációszakosmeginformatikus-nak akar tanulni, az már kész csoda, de ha egy ilyen meleg nyári napon, épp amikor egy turbót köt le gebeszkedve, és a homlokáról elinduló izzadságcsepp összegyűjti az arcán a dízel olajat, majd a pöcsén lecsöppenve a zoknijában landol, biztos elmegy pizzafutárnak. Nos, én egy Fiat márkaszervizben dolgozok (egyelőre, az is lehet, hogy holnap lehúzzák a rolót, és kib.sznak a picsába)és szerintem az olasz autók megbízhatósága gondos odafigyeléssel, nagymértékben növelhető. Sokszor olvasom a népítéletben, hogy egy autón x-szer cseréltek egy alkatrészt, és ugyan olyan szar. Hát igen, a pontos diagnózis egy ügyfélnek százezreket spórolhat meg, szaktudásban pedig egy adott szervizben is óriási eltérések lehetnek. Ezért lehet az, hogy valaki istenít egy szervizt, más meg lehordja ugyan azt.

Jamesblond 2009.06.10. 18:47:01

Ja, cikk pedig valóban jó. Olyan dolgokat hoz felszínre az emberből, amiről nem is gondolná hogy ott van. Én Ssangyong-os vagyok. Na engem aztán lesajnál mindenki:) Az összes koreai közül talán ez a legismeretlenebb. üdv!

Hrzrasn (törölt) 2009.06.10. 18:52:23

@Stupid: "Félre lehet tenni szerintem a francia ellenérzést"

Valóban nem a nemzetiségen múlik az autó minôsége, hanem az adott konstrukción.

"mert ma már egyformán nem 20-30 évre gyártják a kocsikat"

Soha nem is gyártották 20-30 évre az autókat. Honnan veszed ezt a hülyeséget?
(Gondolom azt nem kell elmagyaráznom, hogy a mai autók mennyivel tartósabbak és kevesebb karbantartást igényelnek a régieknél.)

"a túlszoftverezett világban pedig egyformán is hibásodnak."

Ez egy baromság. Nemhogy gyártók és modellek között, de még egy adott modellen belüli vezérlôegységek között is hatalmas különbségek vannak a hibastatisztikában.

Hrzrasn (törölt) 2009.06.10. 18:54:38

"A nem német érdekeltségű, más autós lapoknál dolgozó kollégák sokszor megvádoltak bennünket azzal, hogy manipuláltuk az eredményt, csak hogy német autó nyerjen."

Remélem ez sûrûn eszetekbe jut majd, amikor legközelebb elôveszitek azt a faszságot, hogy az ADAC elfogult a német autókkal kapcsolatban.

MANszerelő 2009.06.10. 18:56:21

Ja, resykessetek Fiatosok! Jön a Multi Air motor!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.06.10. 18:58:13

Arról az alfás zsidó lányról nincs több kép?

MANszerelő 2009.06.10. 18:58:35

Mellékes, de megőrít, hogy egy hete feltöltöttem erre a szarra egy képet, és nem rakja ki a nevem mellé. Biztos ezt is mutyival kell elintézni...

Jamesblond 2009.06.10. 19:01:02

@MANszerelő: Ja, igazad van! Az én faterom gumis. Ez is jó meló hóban-sárban-napsütésben... Hordják vissza a drága gumikat széttaposva alacsony nyomás miatt, más meg a kínaira is oda tud figyelni és szépen beletol 70ezret. Ugyanez van a komplett kocsiknál is. Gazdája válogatja. Mikor a Forma-1-ben Még ott volt a Michelin is a Bridgeston mellett, a vasárnapi futamon ha Bridgestonos autó nyert hétfőn a thaliások meg a fabiások, suzukisok (bocs mindenkitől de tényleg) első nekifutásra Tutira a futamgyőztes márkát akarták választani. Valaki inkább csak 2-t vett, de márkásat. Lehet neki is igaza van. Ki tudja? Mostanság már nem az a jóbarát aki felszereli, az a barát ami rá van írva a termékre. A MÁRKETTING.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.06.10. 19:03:00

mondjuk ha az ADAC nem hazudik kis kocsiban jobb a Fiat(panda) mint a BMW (Mini).

MANszerelő 2009.06.10. 19:09:31

Időnként kiülök az erkélyre, a golyóimat markolászom és cigarettázok, vagy a golyóimat markolászom és az orromat túrom. Nos, eközben az tűnt föl, hogy egy-két lerugdosni való szárnytól eltekintve, az olasz autókat nem buzizzák szét mindenféle ,,raj" kiegészítőkkel. Ez miért van?

Hrzrasn (törölt) 2009.06.10. 19:12:51

"Az autó vallás, főleg nálunk."

CSAK nálatok.

"Így kódolták az agyunkat odafent"

Ó nem. Ezt a problémát magatoknak csináltátok.

zalkapone 2009.06.10. 19:14:10

Klasszikus körkép lesz ebből is... :-)
Én Fordos vagyok. Most egy 93-as Orionom van, kis tuninggal a jobb közérzetem miatt. Olcsó volt, azóta sem viszi a pénzt, használható. Épül a ház, nem volt több pénz autóra. Aztán ha jő a gyerek, akkor egy új (és valszeg hiteles) Focus kombi, kétezres, benzines. Aztán van fanatikus olaszhívő barátom, 1,3-as Swifttel a segge alatt. Van egy zsák béemvés cimbim, akik kizökkenthetetlenek. Van egy másik barátom, aki két évig hitelből(!) tankolta az SL500-at... Apám meg nem adná semmi pénzért a Xedos6-át, pedig 335 ezren áll az óra. Ez az autó kérdés olyan, mint a nők. Kész szerencse, hogy nem egyre járunk mindannyian... :-)

Hrzrasn (törölt) 2009.06.10. 19:16:58

@MANszerelő: Szerintem te még nem láttál Puntót. Alfára én se tennék, meg aztán pénz se maradna rá a szerelô mellett :)

Próbálj meg gyári állapotú HGTt vagy Sportingot venni, aztán beszélgetünk. De még az 1.2eseket is szarrá pimpelik sokszor.
(Pedig a 188/199 talán a legpofásabb kisautók.)

MANszerelő 2009.06.10. 19:20:21

@Hrzrasn: Igazad van, most az Alfára gondoltam. Azt ritkábban buzizzák szét.

Hrzrasn (törölt) 2009.06.10. 19:21:33

@Gyurma73: Nem érdeke hazudni, mert a tagdíjakból él, használhatatlan infókért meg senki nem fizet.

Hrzrasn (törölt) 2009.06.10. 19:25:43

@MANszerelő: Áll ez persze az összes kisautóra. Van egy elég széles réteg, amelyik valamilyen, számomra ismeretlen okból kifolyólag képtelen feldolgozni, hogy csak 60-70 ló van a motorháztetô alatt.

totalcarman 2009.06.10. 19:59:48

erdekes cikk.gondolom sokan magukraismerhettek:)
en is a kis zorgeseket figyelok nepes taboraba tartozom.sajnos.mert hat mennyivel jobb ha nem ezen a nulansznyi hulyesegen tori az ember fejet hanem nyugodtan hasznalja az amugy hibatlan autojat.
en azt mondom a legtobb auto jo.csak meg kell talalnia mindenkinek azt a tipust ami hibaival o egyut tud elni sot szeretheti is erte ha azt akarja.Vagy ha csak helyzetvaltoztatasra kell hat arra is megtalalhatja az idealis jarmuvet.Igy belegondolva baromira el vagyunk kenyelmesedve,kenyeztetve!Jo nekunk!!

www.totalcar.hu/nepitelet/?op=itelet&cat_id=83059 2009.06.10. 20:11:47

132 komment, és még csak egy-két csepp vér???

Csirkék vagytok, nagyon csirkék... :-)

Hrzrasn (törölt) 2009.06.10. 20:31:05

@Damavend: "Valahogy úgy kellene autót gyártani,hogy mindenki magának készíthesse el, úgy válogathassa össze a generátortól, a toronycsapágyig."

Nem akadályoz ám meg benne senki, hogy hülyeségek összehordása és szájtépes helyett rendelj bármelyik gyártótól egy nyerskarosszériát (létezik alkatrészként), és magad rakd össze az autódat.

Hrzrasn (törölt) 2009.06.10. 20:40:24

@BCS76: "járok de azt állítani hogy az ALFA ROMEONAK nincs múltja és nem tud sportautót gyártani"

De van múltja, és gyönyörû autókat csinál. Csak épp mûszakilag egy kalap szarok. (Elsôkerekes sportautó meg nem létezik.)

"Amúgy pont a szakszerviznek nincs halovány fingja a hibákról"

Sajnos ezt elbasztad. Hibadokumentációs adatbázishoz (+ szervizdoksihoz + teszterekhez + célszerszámhoz) CSAK a szakszerviz fér hozzá (meg a szerzôdéses szervizek).

"le se szarja hogy valóban mi okozza a problémát cseréli amit a számítógép kiír"

A számítógép SOHA nem írja ki, hogy mit cserélj, ez egy ökörség. A hibatároló tartalma és az elvégzett Prüfplan-ok alapján NEKED kell eldöntened, mi a hiba.
www.lolhome.com/img_big/funny-picture-620770644.jpg

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.10. 20:45:58

Nagypofájú "barátunknak" idézet egy 2005-ös keltezésű levélből, melyet egy pécsi úriember írt az akkor éppen illetékes országgyűlési képviselőjének:

"Autóm építésével egyidejűleg elkezdtem tájékozódni a kit car-okkal kapcsolatos hazai és nemzetközi jogi szabályozást, illetve gyakorlatot illetően. Legnagyobb sajnálatomra azt tapasztaltam, hogy az Európai Unió országai közül egyedül Magyarországon nem engedélyezik a hatóságok az egyedi építésű kit car-ok forgalomba helyezését. A jelenleg hatályos 5/1990-s, és 6/1990-es KöHÉM rendeletek az egyedi építésű gépjárművek forgalomba helyezésének elvi lehetőségét megadják ugyan, a kialakult hatósági jogértelmezés, illetve gyakorlat ezt azonban a gyakorlatban lehetetlenné teszi. (Érdekességként jegyzem meg, hogy az ország egyes megyéiben lényegesen eltér az adott jogszabály értelmezése. Vannak megyék, ahol kategorikus tilalmat "olvasnak ki" a miniszteri rendeletekből, más megyékben "csupán" teljesíthetetlen, vagy megfizethetetlen feltételeket támasztanak.)"

Csupán ennyi az akadály.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.10. 20:52:06

Ja, azt hozzá kell tenni, hogy nem sokkal később őszintébb lett Állam bácsi mosolya, de még mindig kezében a szívlapát:

"A tárgyra vonatkozó jogszabály, a 83/2005(X.11.)GKM rendelet megjelenésével lehetővé vált az egyedi és kis sorozatú járműgyártás engedélyezése. Ez a rendelet a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990(IV.12.)KÖHÉM rendeletet (a továbbiakban : ER.,az Eljárási Rendelet szavak kezdőbetűivel jelölve) módosítja. (Az 1.sz. melléklet tartalmazza az ER. néhány részletét.)

A közlekedési törvény szerint jármű egyedi előállításához (összeépítéséhez), átalakításához, forgalomba helyezéséhez a közlekedési hatóság előzetes engedélye szükséges. (bővebben a 2. sz. mellékletben)

A kérelem mellékleteként benyújtandó műszaki dokumentáció tartalmát az ER. 1.sz. melléklete határozza meg. (lásd 3.sz. melléklet)

A dokumentációt a Magyar Mérnöki Kamara által vezetett szakértői névjegyzékbe a járműtervezés műszaki szakterületen bejegyzett szakértőnek kell készíteni vagy azt ellenjegyezni. (ER.9.§.(19) bek.) A Központi Közlekedési Felügyelet elfogadja ezenkívül a járművizsgálatok elvégzésére feljogosított intézmények akár teljes körű közreműködését is.(ER.21.§(3)bek.)

Ilyen intézmények:
TÜV Nord – KTI Kft.( www.tuev-hannover-kti.hu )
JÁFI-Autókut Mérnöki Kft. ( www.autokut.hu )

Felhívom szíves figyelmét arra, hogy az engedélyezési eljárásban külső szakértő vehető igénybe.(ER. 4.§. (10) bek.)

A járművekre vonatkozó műszaki követelményeket a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990(IV.12.)KÖHÉM rendelet (a továbbiakban MR., a Műszaki Rendelet szavak kezdőbetűivel jelölve) tartalmazza.

Ebben a rendeletben és függelékeiben a járművek minden fontos tulajdonságára és alkatrészére követelményeket támaszt a jogalkotó. Egyszerű példával élve gondolom könnyen belátható, hogy az autó szélvédője nem lehet ablaküvegből, mert az törés esetén sokkal súlyosabb sérüléseket okozhat, mint a biztonsági üvegek. Az ún. "kit-car" –ról szólva megállapítható, hogy az MR. összes előírásának maradéktalan megkövetelése lehetetlenné tenné az ilyen jármű forgalomba helyezésének engedélyezését és használatát. Annak érdekében, hogy ez ne következzen be, a KKF az európai gyakorlat lehetőség szerinti figyelemmel kísérésével ésszerű kompromisszumokat fog tenni az engedélyezés során. Erre az ER.21.§.(6) bek.szerint van lehetősége. (lásd 4.sz. melléklet)

Fentiek alapján javaslom
- a kérelem benyújtását (az eljárás díja 20200Ft, lásd 28/2005(V.5.)GKM rendelet melléklete, az egyedi forgalomba helyezési engedély díjtétele)
- a mellékletek elkészítését és csatolását a kérelemhez.
További részletes felvilágosítással készséggel állunk rendelkezésre.
Budapest, 2006.január"

MANszerelő 2009.06.10. 21:15:20

@Hrzrasn: Azért vitatkoznék egy kicsit. Előfordult, hogy egy autón két lambdaszondát cseréltek, mert ,,azt írta ki a gép" közben meg a jelvezeték volt elkorrodálva. Ja, és a csere után legalább le kellett volna ellenőrizni, hogy működik-e? (feszültségugrás, stb) Másik. Multijet motor EGR mágnesszelep hiba. (szakadás,rövidzár 12v-ra). Két EGR szelepet cseréltek, utána került hozzám az autó. Vezetékek kisípoltat a vezérlőegységig, rendben. Hoppá, mi lehet? Csak nem vezérlőegység csere. Azért támadt egy ötletem, megnéztem a kapcsolási rajzát, és a kis köcsög 5 voltos jelvezetéke egy ármkörben volt az áramlásmódosító csappantyúval. Persze, hogy az volt a zárlatos, mégis az EGR-t írta be állanóan. Mondjuk ezt még a Freeze Frame adatokból sem tudod kiolvasni, csak ha nekiállsz, és végignyálazod az egész szarkupacot.

pickapu 2009.06.10. 21:19:41

@zalkapone: Anyám Yarisos, - szereti, nem kell más.
Apám Renaultos,- szereti, 18 éves, már mindene le lett cserélve, minek eladni, nem kell más.
Bátyám Corollás, a legenda sorra igazolja magát,- nem kell más.
Nekem Pickupom van, régi vágyam volt, tényleg pattog a hátulja, de kit érdekel! - nem kell más.
Erre egy cimborám csak annyit mondana: "ahány ház, annyi szopás" ;)

mürá 2009.06.10. 21:24:17

@MANszerelő: Még szerencse "csak" autó a beteg,a hiba megállapítás a művészet/árban is/ de nemhal bele mint orvos keze alatt a rossz diagnózissal, legfeljbb továbbromlik a járgány ameddig lelkiismeretes szerelőt nem talál!

Hrzrasn (törölt) 2009.06.10. 21:24:36

@Roadkill: Apró különbség, hogy ez errefelé a törpe kisebbség, én pl soha nem láttam autós tetkót senkin. Azt viszont minden nap látom, hogy a VWs, Audis, vagy akár Subarus (nem hülyegyerekmobil, szalonból rendelt dízel Legacy) kollegával is nagyon jól el lehet beszélgetni az autókról, senki nem erôlteti a másikra a faszságait, és mindenki érdeklôdéssel figyeli a más modellekkel szerzett tapasztalatokat.

SirJohn 2009.06.10. 21:28:56


Az érintettség okán én kérek elnézést:

www.youtube.com/watch?v=86LAyAmOMxQ

Ronin_ 2009.06.10. 21:31:04

Nem vagyok egy franciaautó-buzi (5 Ford, 1 Mercedes és 1 Fiat), de kaptam 84 e km-rel egy Pug307 1,6 Presence-t. Most 204 e km-nél járok vele és amellett, hogy a szokásos gyengéit (váltó, index, ablaktörlő, hidrotőke) hozza, teljesen jól használható és jó (jó a kilátás, élvezetes vele előzni) autó.
Lejár az első üléstámlák hátsó borítása és nekem sem mindig záródik elsőre az 5. ajtó, de igazából már észre sem veszem ezeket a gondokat. Teljesen jól használható.
Amúgy van egy 43 éves Ford Taunusom, aminek semmi baja!
Azon kívül, hogy "csak" 70 LE-s és nincs benne klíma meg szervókormány. Dehát ez józan ésszel nem várható el tőle...:-)

qualitaet 2009.06.10. 21:39:50

@www.totalcar.hu/nepitelet/?op=itelet&cat_id=83059:

Megjátszós, übermensch,boujouis, Adócsalókám!
Száguldozol itt a mi pénzünkön?!
Minek az ilyen fellengzős szar?!
Kicsi a pöcsöd,azt próbálod hosszabbítani?!
Az életedben nem dolgoztál egy percet se!
Az ilyen benzinzabálókat be kéne tiltani!
Miattatok lyukad ki az ózon!
Különben is ennyi lóerőt ki se lehet használni! Amúgy meg ha jól tudom, 130 a megengedett!!!!!


Így jó lesz, Papi? :)DDDDDDDDDDDDDDD

qualitaet 2009.06.10. 21:50:44

@qualitaet:

Bocs, a "Gyere le a ököraszalófülöpösi driftpályára, megnézem milyen köridőt futnál a becsövezett faszomtudja milyen gétéim ellen " c. másik prosztó gyöngyszemet és a "hozzád hasonló száguldozókat szokott kivágni a tüzoltó haverom", no meg "ha a te gyerekedet ütné el egy ilyen öltönyös buzi száguldozó" kezdetű örökzöldet kihagytam. ;)

www.totalcar.hu/nepitelet/?op=itelet&cat_id=83059 2009.06.10. 22:06:00

@qualitaet:

Uuu-uuuu, máris vérben forog a szemem :-D

Jól csinálod :-)

www.totalcar.hu/nepitelet/?op=itelet&cat_id=83059 2009.06.10. 22:08:02

@qualitaet:

Én egy Lexus kontra BMW, vagy inkább egy Lexus kontra mindenki más témával próbálkoznék, az nagyon kapós mostanság :-)

lacza87 (törölt) 2009.06.10. 22:20:11

@qualitaet: vagy még inkább bourgeois,-e ( en.wikipedia.org/wiki/Bourgeois_personality )de leginkább csak burzsuj a népnyelvben:)

LAPoska 2009.06.10. 22:26:03

Nekukn egy 2003-as Accordbol kb 180000km-vel kiesett a jobb elso kerek, kikopot a dio... de igy is jobban kene, mint egy akarmilyen francia fos... ;-)
a jappan nem tehat a som-millio katyurol az uton, ze a francia igen a hibas klimarol... :-P

Hrzrasn (törölt) 2009.06.10. 22:49:43

@MANszerelő: "Előfordult, hogy egy autón két lambdaszondát cseréltek, mert ,,azt írta ki a gép" közben meg a jelvezeték volt elkorrodálva."

Még egyszer: a gép SOHA nem ír ki olyat, hogy cseréljél ki bármit is. A gép azt írja ki, hogy lambaszonda hiba. Innen kell elindulni, és magadnak kitalálni a hiba pontos okát. Ilyenkor jön az, hogy fogunk egy szkópot meg egy tankönyvet, kimérjük a szondát, és megnézzük, mi a faszt is kéne látni a képernyôn:
img196.imageshack.us/img196/5623/picture218q.jpg
img411.imageshack.us/img411/971/picture219i.jpg

Ja, hogy mûködik a szonda? Értelemszerûen a kábellel lesz gond, elô a multimétert.

Aki erre a baromi egyszerû mûveletre képtelen, pedálos moszkvicsot javítson, ne autót. Hogy néhány idióta képtelen gondolkodni, az nem a gép hibája.

A GÉP NEM GONDOLKODIK SENKI HELYETT.

Hrzrasn (törölt) 2009.06.10. 22:54:11

@qualitaet: Majdnem :)
Bourgeois és bourgeoisie.

Egyébként franciául a nyárspolgár petit-bourgeois, elég találó :)

qualitaet 2009.06.10. 22:54:20

@lacza87:

Köszi,így igaz, bár szándékosan szlengesítve bourjouis-nak is szokás írni. (Lásd a régi Boucheron parfüm)

signum 2009.06.10. 22:56:16

@www.totalcar.hu/nepitelet/?op=itelet&cat_id=83059:
BMW vs. Ford Focus jöhet? Mai történet, apám ment a Focus-al(első generációs, 2 literes) és egy 3-as BMW(E90) kihívta meccsre :). Nem tudom a BMW-t milyen motor hajtotta, de apám szerint diesel volt, mert eléggé füstölt. Ahogy az lenni szokott ilyenkor, odaléptek a verseny résztvevői a gázpedálnak, de a BMW 180-tól többet nem ment, apám meg simán otthagyta, tanulság: minden BMW szar :D

NINJA 2009.06.10. 23:13:40

@MANszerelő: Nekem egy Alfa 156 2.4 JtdM van. Mióta a gyári alkatrészekkel szervizeltetem (nem olcsó utángyártottal),azóta szinte csak olajcserére meg vezérmű rendszeres cserére költök.Még a futómű is meglepően sokáig birja az utak minőségéhez képest.Az olasz autó-rossz autó sztereotipiát csak cáfolni tudom, az előző autóm Lancia Delta volt, szinte hiba nélkül használtam.

Shadowbull 2009.06.10. 23:17:00

@Jamesblond:

"Ezzel szemben a besült motorra 120ezret költött és ebbe az összegbe egy felújítás is belefért főtengely köszörüléssel, munkadíjjal, új olajjal. Azt mondta gazdaságilag így jobb. Azt is megkérdezte megismételhető-e az ilyen beavatkozás az autójánál és ha igen, akkor hányszor!"

Nem tul jo taktika, nem latott meg eleg besult motort.

Majd ha a szetszakadt hajtorud kiveri a blokk oldalat, a dugattyu meg akkora vajatokat munkal a hengerfalba, mint a Mariana-Arok, utana pedig koromnyi darabokra robban, akkor majd nem 120e lesz a javitas, mert a motorcsere kicsit dragabb :)

sb

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2009.06.10. 23:25:59

jóvan, fszom, nemtudom miért kell állandóan a szar és unalmas opellel jönni, egy fauvé is ugyanolyan uncsi. szerencsétlen opel. mindig lehúzzák itt.

Hrzrasn (törölt) 2009.06.10. 23:30:48

@Jamesblond: "Ha nyolcszor-kilencszer lecseréltette volna az olajat 30-40ezres szervizdíjért 240 és 360ezer között költött volna el."

De 90.000 alatt nem 8-9szer cserélünk olajat, hanem 6szor. VWnél legalábbis 15.000 a csereperiódus a Polónál emlékeim szerint.

A 30-40.000 is hülyeség, sajnos te még sosem láttál márkaszervizt belülrôl:
autocarma.hu/autok/szervizajanlatok_2009_nyar_vw.pdf

Jó lesz az 15-nek is, Castrol 5W40 olajjal.

qualitaet 2009.06.10. 23:44:31

@www.totalcar.hu/nepitelet/?op=itelet&cat_id=83059:

"vagy inkább egy Lexus kontra mindenki más témával próbálkoznék"

Azzal már elkéstél ... :)

A lexusos haverjaimat/ ismerőseimet kéne hallanod.
KB. két mondatig bírják,(kisértetiesen hasonlatosan a neten írkáló Lexus-tulajokhoz!!!) hogy ne herótozzák a BMW/Audi/Mercedeseket és ami a legégőbb, hogy egymástól függetlenül rendre szociogológiai okfejtésekbe bonyolódnak a fenti márkák tulajainak személyiségét illetően.
Ha barátilag is, de gyerekes módon mindig ők szólnak be először akkor is ha éppen nem az autó a téma, dacára annak, hogy többnyire intelligens és tanult emberek.
Nagyon fárasztó tud lenni és már kurvára unalmas is.
Na, ezért vagyok én ilyen brenko Lexus-témában.:)

Csikós Zsolt 2009.06.10. 23:45:16

@tlantos:
Ezt írtad:
""Lehet, hogy régi, de ki van fizetve... "
ez arrol mi a velemenyet, hogy
UJ de ki van fizetve? "

Ejjj, ilyet valahogy nem szokás mondani, leírni még kevésbé, kiírni a kocsira aztán tényleg nem.

Tudod, ez olyan, mint ha elmész valami társaságba, és miközben látod, hogy a haverjaid csak két sört isznak, mert hó vége van, meg válság, te rendelsz magadnak egy dupla 21 éves Lagavulin whiskyt, és megkérdezed - na mi van, ti nem isztok semmi rendeset?

Hogyismondjam, a "de ki van fizetvés" fószerek a velük egy anyagi szinten levőket froclizzák azzal, hogy rosszul döntöttek. Az "új de ki van fizetve" azt ordítja világgá, hogy "nekem van, neked nincs." Ami nem kultúrdolog, ráadásul egyben az is rá van írva ezzel a tulajra, hogy mélyről jött újgazdag.

Csikós Zsolt 2009.06.10. 23:47:52

@Tubli:

Havi fizetésem van, egy petákkal sem több vagy kevesebb, akármennyit írok.

A cikkeket az egy héttel korábbi, hét eleji értekezleten tervezzük meg, mindenki bedobja, mije van, aztán a Balázs Vitya szétszórja tematikailag, ahogy jól hullámoznak át a héten. Ez is saját agymenés volt, rég meg akartam írni. Ha nem tetszett, hát bocs. Gondolj arra, hogy legalább nem kellett pénzt adnod érte.

Csikós Zsolt 2009.06.10. 23:49:23

@Roadkill:

"...az auto vallas. A nemet rajongok erosen katolikusok(egy isten, csakis nemet), a japok ateistak, olasz+franciak inkabb romatikusok, az amcsik meg satanistak."

Ez naggggyon jó!

qualitaet 2009.06.10. 23:51:54

@Mioporfeszosz:

"Pedig csak ennyi és ez a titok, hogy miért tud a kisjapán ugyanabból a hulladékból megbízható, míg az európai csak széteső, lerohadó, vacakoló sőt néha egyszerűen porráégő kocsit tervezni."

Pár napja is össze-vissza hadováltál erről a "porráégésről" megfejelve azzal, hogy tele van vele az Internet.
Azóta is várjuk a linket...

Csikós Zsolt 2009.06.10. 23:53:03

@Zsoli:
A titkos Izrael-Budapest-New York tengely, észrevettétek? Már a TC is, pszt :-))))))

Hrzrasn (törölt) 2009.06.10. 23:55:31

@qualitaet: Hadovált már ez a szerencsétlen mekkmester sok mindenrôl.

Feleslegesen próbálsz vitatkozni vele, a tervezett avultatás és az extraprofit szintjén van agyilag. Halvány fingja nincs az autókról.

Csikós Zsolt 2009.06.11. 00:00:03

@Hrzrasn:
Manta, manta? Az nem egy német film volt? Az egyetlen, ami autótípus-vallásról szól? Lol.

Bambano 2009.06.11. 00:54:24

Csikós kolléga, a linuxban még most is vannak bsd beütésre utaló nyomok, bár elvileg semmi köze hozzá. A mac osx meg bsdi kernellel fut. Miért is bántaná az ember a macosx-et? Olyan, mintha a fóccvágen borás lenézné a skoda octaviásat, pedig ugyanaz a kacat mind.

Különben is, opel sose kop el:))

Bambano 2009.06.11. 01:09:24

@Csikós Zsolt: azért van igazság abban, hogy átlag magyar az egész cikket egy szólásba tudja sűríteni: más szemében a szálkát:)) kétségtelen, ebből nem lehet megélni:)

Hrzrasn (törölt) 2009.06.11. 01:23:15

@Csikós Zsolt: Azt hinné az ember, hogy egy felnôtt meg tudja különböztetni a filmet a valóságtól. Lol.

Roadkill 2009.06.11. 01:26:06

@Csikós Zsolt: Kimaradtak azok akik regi, akar haborubeli autokat balvanyoznak. Tudod, azok a bolond szektasok! Blasphemy...

vmaast 2009.06.11. 01:29:51

Egy dolgot tennék hozzá, szerény tudásommal :)
Nem tárgyilagos a TS motorok rossz hírét kelteni a vezérlésmódosító, és úgy általában a vezérlés problémáival kapcsolatban. Ez kizárólag az új, 16 szelepes motorok esetében probléma, a 8v láncosoknál ismeretlen. Azok a motorok kiemelkedtek kortársaik közül fajlagos teljesítményben, rugalmasságban, alacsony fogyasztásban /drága gyertyacserében :)/, és megbízhatóságban. Pár éve valamely japi gyártó /talán a Toyota?/ megpróbálkozott a megoldással, de kb. annyira sikerült, mint a Mazdának a comprex.

qualitaet 2009.06.11. 01:42:07

@Hrzrasn:

"Feleslegesen próbálsz vitatkozni vele, a tervezett avultatás és az extraprofit szintjén van agyilag. Halvány fingja nincs az autókról."

A szarabb anyagok és az általános olcsósodás tekintetében sajnos egyet is értettem vele csak nem akartam beleugatni.
Egyrészt mert ezeken felül elképesztő hülyeségeket hablatyolt, másrészt nem szívesen adok lovat egy olyan alá aki a primitív emberre oly jellemző módon nem azért dühös mert valaki más véleményen van hanem azért mert szemmel láthatóan irritálja és frusztrálja (ezzel itt sajna nincs egyedül) Shadowbull képzettsége és tudása.

vmaast 2009.06.11. 01:45:15

@qualitaet: ez tök jó volt :) Azt viszont nem tudom elhinni, hogy a 40 milliós Audiban nincsen könyöklő. Ennyire még a németek sem szarrágók. Bár...annó a testvérem Omegájában is extra volt a fordulatszámmérő...

qualitaet 2009.06.11. 01:46:18

@qualitaet:

"tekintetében sajnos egyet is KELLETT ÉRTENEM vele..."

Bocs, így helyes.

qualitaet 2009.06.11. 01:59:52

@vmaast:

Az meg csak hab a tortán, hogy ha éppen megdicséred a Lexusukat (félreértés ne essék szerintem is nagyon jó autók, csak hát egy-két olcsó részletükben messze nem annyira mint azt sokan hiszik)akkor is rázendítenek: "Na ugye!! Neked is ideje lenne egy ilyet venned!"
Beszarás :))

"Azt viszont nem tudom elhinni, hogy a 40 milliós Audiban nincsen könyöklő."

Ezt én sem. Sietve meg is kérdezem: Melyik az?

vmaast 2009.06.11. 02:04:49

@qualitaet: a belinkelt népítéletben.

qualitaet 2009.06.11. 02:30:13

@vmaast:

Ja, bocs. Régebben olvastam és elfelejtettem.
Másrészt nincs abban semmi különös,hogy egy sportautoban nincs könyöklő.

megint 2009.06.11. 02:55:52

Sztem a lexusosok olyanok mint a zöldek, azt hiszik jót tettek a világgal amiért ezt a márkát választották, és harsogják az igazukat, mert az övék "csak" 14 litert eszik városban. Érdekes módon egy itteni írásból már kiderült, hogy a gazdag japcsik is európai autóval járnak. Azért csodák nincsenek kamikaze barátaim, igényes autót, igényes anyagokból ők is drágán adják ahogy a németek, nézzük meg avensis-passat, kb ugyanabban az árban. Régen ezen a téren szépen spóroltak, pl civic.

Ciri 2009.06.11. 06:02:04

@qualitaet:

"Azt viszont nem tudom elhinni, hogy a 40 milliós Audiban nincsen könyöklő."

Nem is lesz benne soha, mert az egész beltér úgy van tervezve, hogy zavaró lenne benne egy könyöklő.

A köcsög W12-es adócsaló,burzsuj tulaj meg mán hozzá van szokva a dupla könyöklőhöz, ezérr hiányzik neki . :)))))

Ciri 2009.06.11. 06:16:14

Ja, a könyöklő téma!
Ezt már rég ki akartam "magamból írni" :DD

Annyira szeretjük ugye (többek között) a VW-t fikázni, holott nem sok olyan márka van ezen kívül, ahol az első könyöktámasz nem csak dízájn elem.
Ilyenkor úgy megkérdezném a kurva alapos és elfogulatlan TC-s kollégákat (is), hogy észrevették-e az általuk egekig emelt típusok tesztelésekor ezeket az "apró" hiányosságokat?
Insignia, régi és új Avensis, Új Megane, Új Lancer, Új Laguna,Auris, Corolla, stb stb.
De azt ugye észrevették, hogy egyes Audiknál beleütött a kézifék, és büszkén lovagoltak a hibán, de az, hogy sok márkánál használni sem (!)lehet, még csak említésre sem méltó...

A német prémiumokon és a VW-n kívül nagyon nagyon kevés márka van még 2009-ben is, ahol egyáltalán bármilyen irányban is lehetne állítani a könyöktámaszt és nem csak egy fix csótány,rövid, elcsökevényesedett valami lenne.

De tényleg! Euro milliókat ölnek egy-egy új modell kifejlesztésébe és nincs egy ember, aki beül a kocsiba és ráteszi a könyökét? Vagy azt mondják: jó ez így csak jól nézzen ki?

Rohadjak meg, ha ezt értem.

uglykid 2009.06.11. 07:34:49

@Ciri: KÖNYÖKÖLNI az íróasztalon kell!
Lehet, hogy méretemből /193cm/ fakadóan még nem találtam "tökéletes" megoldást erre a problémára.Én az ilyen helyrabló baromságokat tépném ki a gépemből!
Könyöklő meg masszázsülés pont az olyan ingerszegény, családi német-japán autót hajtó puhabréé tulajoknak való, akik nem élvezik a vezetést hanem "letudják"!
Sportosabb olasz, német, japán autóba nem könyöklő illik, hanem "MOMO, RECARO"!

A lovon sincs könyöklő, ŐSEINK -igaz nem puhapöcsök voltak- mégis ideértek valahogy!

Fentebb idézte v.ki, hogy R8-ban nincs könyöklő!Miért?Mert nem oda való!!!

MANszerelő 2009.06.11. 07:40:40

@Hrzrasn: Sajnos nem tudunk vitatkozni, mert ugyan arról beszélünk. Viszont, ha nálatok minden szerelő jó diagnoszta is, akkor jól dolgozik ,,HR" osztályotok. Nekem nem ez a tapasztalatom.
@NINJA: Az a motor durva! Nagyon nyomatékos, én a 159-ben ismerem. Bár az M verzió az 200 lovas. Az olajcserére kell odafigyelni, a gyári 30000 előírás marhaság. A DPF regenerálás miatt felhígul az olaj, ezt jelzi az olajminőség szenzor is. Másik: elekto-mechanikus EGR van rajta, amit illik 30-40 ezrenként kitakarítani, hogy a turbónyomás ne szökjön el. Ja, van aki leköti, de ne felejtsük el, hogy ezt azért találták ki, hogy részterhelésen csökkentse az égési hőmérsékletet, ezáltal a nitrogén oxid kibocsájtást.
Harmadik: célszerű időnként, főleg évszakváltáskor egy alapos elektromos karbantartást eszközölni. Csatlakozókat vezérlőegységen, és érzékelőkön megtisztítani, befújni kontaktsprével.

Csikós Zsolt 2009.06.11. 07:58:58

@Ciri:
Márkaközeli embernek nem ér... :-)

Csikós Zsolt 2009.06.11. 08:00:58

@Bambano:
Igen, igen, erre a Linux-Mac párhuzamra a webszerkesztő is felhívta a figyelmemet, de olyan jól illett oda a hasonlat a hozzá nem értő köz számára, és tényleg kevesen tudják.

Ciri 2009.06.11. 09:12:52

@uglykid:
Na ezt jól megasszontad barátom!
Gratulálok! :)))

Ciri 2009.06.11. 09:15:34

@Csikós Zsolt:
A neved mától: Dr.Genya :D

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2009.06.11. 09:49:03

@Csikós Zsolt:
Ne ájuljunk el töle. Suzukiról van szó.

www.totalcar.hu/nepitelet/?op=itelet&cat_id=83059 2009.06.11. 09:49:27

@vmaast:

Valóban, nincs benne. Viszont sietve hozzáteszem, ez egy sportkocsi, nem családi autó. Én vagyok csak elkényelmesedve.


@qualitaet: @megint:

Szóról szóra igaz :-)


@Ciri:

"A köcsög W12-es adócsaló,burzsuj tulaj meg mán hozzá van szokva a dupla könyöklőhöz, ezérr hiányzik neki . :)))))"

Igaz :-)


@uglykid:

"Könyöklő meg masszázsülés pont az olyan ingerszegény, családi német-japán autót hajtó puhabréé tulajoknak való, akik nem élvezik a vezetést hanem "letudják"!"

Vagy az olyanoknak, akik szeretnek teljes kényelemben autózni-utazni, nem szeretik a derékfájást, valamint fitten és jókedvűen megérkezni bárhova. Puhapöcsnek meg még nem tartom magam... :-)


"A lovon sincs könyöklő, ŐSEINK -igaz nem puhapöcsök voltak- mégis ideértek valahogy!"

Ültél már lovon, rendes nyeregben? Mert szerintem kissé zavaró lenne, ha mondjuk ügetés közben rendre oldalba vágna egy könyöktámasz, vagy nem tudnád húzni kényed-kedved szerint a kantárt, nem gondolod? Egyébként egy jó nyereg (pl. Continental) kényelmes könyöktámasz nélkül is :-)

www.totalcar.hu/nepitelet/?op=itelet&cat_id=83059 2009.06.11. 09:53:32

"Vagy az olyanoknak, akik szeretnek teljes kényelemben autózni-utazni, nem szeretik a derékfájást, valamint fitten és jókedvűen megérkezni bárhova." - rosszul írtam, bocs.

Szóval: akik szeretnek teljes kényelemben autózni-utazni valamint fitten és jókedvűen megérkezni bárhova, de nem szeretik a derékfájást.
Mert azért egy komoly Recaro sportülésben nem éppen idilli leautózni 1000 kilómért, ami közben azért jól esik az embernek pl. autópályán egy könyöklő. Én így vagyok ezzel :-)

Hrzrasn (törölt) 2009.06.11. 09:58:28

@qualitaet: "A szarabb anyagok és az általános olcsósodás tekintetében"

Azért azt tegyük hozzá, hogy ezek az anyagok tartósabbak és könnyebbek is. Én is csodálkoztam pl a plasztikszerû vékony kéderen (szarabb a tapintása, mint a régieknek), de se szélzaj, se nyiszogás, se téli befagyás. Van egy-két kevésbé szerencsés megoldás, ez tény. A tépôzáras rögzítésû szônyegek sztem szarabbak, mint a régi patentosak (viszont nem törik le semmi, ha csapkodod). Full velúr burkolatokat meg már csak oda raknak, ahol ez valós igény a vásárlók részérôl (baszott drága és nehéz).

"szemmel láthatóan irritálja és frusztrálja (ezzel itt sajna nincs egyedül) Shadowbull képzettsége és tudása."

Nem tehet róla szerencsétlen, hogy ez a szakmája :)
Amúgy ezt sosem értettem, mi a fasznak próbálja valaki játszani a szakértôt, mikor nemhogy szakmai tapasztalattal nem rendelkezik, de még egy könyvet sem nyitott ki soha az adott témában. Én sem megyek be kioktatni az orvosokat a gyógyszeripari összeesküvéselméleteimrôl :)
Nem értek hozzá.

Hrzrasn (törölt) 2009.06.11. 10:03:40

@Bambano: Nemcsak hogy BSD, de online megtekintheted a forráskódját.

www.opensource.apple.com/

Ciri 2009.06.11. 10:09:40

@Hrzrasn:

"Én sem megyek be kioktatni az orvosokat a gyógyszeripari összeesküvéselméleteimrôl :)"

Áhh! Tudtam én, hogy az Algopyrinnel nem stimmel valami! :))

Csikós Zsolt 2009.06.11. 10:18:37

@Ciri:
Várjál, az a kopasz volt? Nem is vagyok kopasz :-(((

:-D

uglykid 2009.06.11. 10:21:16

@www.totalcar.hu/nepitelet/?op=itelet&cat_id=83059: Elnézést a prosztóságért csak első felindulásból írtam!:))

BCS76 2009.06.11. 10:58:47

@MANszerelő: ezeknek mindeggy mit mondasz akkor sem ismerik el hogy a kis hibák ellenére az alfa nagyon jó autó kiváncsi lennék ők mivel járnak ami sosem romlik el. egyet tudok csak mondani: BURAGO az nem romlik el és még élménynek sem rossz ha magaddal viszed a buszra börröghet mellé amíg bírja tüdővel

Ciri 2009.06.11. 11:03:13

@Csikós Zsolt:
"Várjál, az a kopasz volt? Nem is vagyok kopasz :-((( "

Ami késik, nem múlik. :)

Kicsi Én meg ugye nem lehetsz, az marad TéZének. :)

hegyilany 2009.06.11. 11:14:30

@Tie: :)
Bocs, már lecsapott rám egy Patrolos.

dr.oid 2009.06.11. 11:53:26

BSD ide vagy oda egy mac hasít és nem szarja össze magát , tulajának nem kell naponta többször is bekapnia Nagy Bill által felkínált méretes brokit, telepítés, konfigurálás, memóriabővítés, routerbeállítás, archiválás,iPhone szinkronizálás, munka, multitasking gond nélkül mennek kurvaanyázás nélkül, nincs agyvérzésközeli állapot, hogy már megint mi nem stimmel, mit kell állítgatni, hogy végre működjön. Plusz jól néz ki, szuper a képe, kurva jól szól a beépített digitális erősítő. Jónapot kívánok. Toyota detto, de egy biztos nem a kasztniért teccik. Az Alfát érzelmi alapon tudom csak megközelíteni: egyértelműen szeretem:)

Tipo16v 2009.06.11. 12:05:19

hát én nemtudom srácok nekünk csak fiatunk volt egyszer nem hagyta ott apámat sehol sem. A fater karosszérialakatos amúgy..én infó suliba járok de lakatos akarok lenni nemtudtok vmi olyan sulit ahova érettségi után lehet menni?

vmaast 2009.06.11. 12:20:34

A júzer hiányolta a könyöklőt, nekem édesmindegy, milyen extráért mennyit kér az Audi. A helyrablással azért vitatkoznék, mert a két ülés közti helyet nem sok mindenre lehet használni, de főleg nem zavar, ha felhajtható. Persze az egész dolog autófüggő, van ahová be sem férne. Nekem pont élvezetesebb a vezetés attól, hogy nem szakad le sem a hátam, sem a karom, mikor kiszállok az autóból (amúgy olasz, és alsóhangon a legkényelmesebb autóm eddig). Szóval ízlések és pofonok. A Recaro-t meghagyom a kétéves hendikeppeseknek :)

vmaast 2009.06.11. 12:41:46

Szerintem elmúlt már az a korszak, amikor a sportos autónak feltétlen kényelmetlennek kell lennie. MÁR a németeknek sem a mániájuk (sem pl. a Ferrari-nak). A nagyhang-nagyzene-zokniszárító-Recaro és társainak inkább személyiségápoló szerepe van, mint használati értéke.

MANszerelő 2009.06.11. 12:52:07

@Tipo16v: A Csonkában a XVI. (tizenhatodik) kerületben van felnőtt oktatás.
www.csonka-bp.sulinet.hu/

MANszerelő 2009.06.11. 12:53:45

Ja, ha estin akarod csinálni.

Tipo16v 2009.06.11. 13:09:10

@MANszerelő: hát estin estin, mert mellette kéne dolgozni.

Tipo16v 2009.06.11. 13:10:44

@MANszerelő: köszi az infót !
jó mondjuk odébb van még mert csak jövőre érettségizek.

qualitaet 2009.06.11. 14:33:50

@Hrzrasn:

"Azért azt tegyük hozzá, hogy ezek az anyagok tartósabbak és könnyebbek is. Én is csodálkoztam pl a plasztikszerû vékony kéderen (szarabb a tapintása, mint a régieknek), de se szélzaj, se nyiszogás, se téli befagyás."

Bocs, de az utastérben egy megveszekdett patent ill. kapcsoló sics sajna manapság ami tartósabb lenne, sőt.( Bőr, szőnyeg, műanyagok,stb, de hagyjuk is, ezt már százszor-ezerszer elpanaszoltam.)
A kéderekkel sem volt semmi gond a múltban.Nem kellet azon semmit sem javítani.
(Nyilván a Te autóidnál más a helyzet, hisz egy E36 kupénál még lehettek gondok a keret nélküli ablakok miatt tömítéssel amiket az E92-n már kiküszöböltek. Gyanítom ezt sem drágább anyagokkal hanem leleményesebb, időközben kiforrott konstrukcióval érték el).
" Van egy-két kevésbé szerencsés megoldás, ez tény. A tépôzáras rögzítésû szônyegek sztem szarabbak, mint a régi patentosak (viszont nem törik le semmi, ha csapkodod)."

Rátapintottál az egyik legérzékenyebbre!
A gutaütés kerülget attól, hogy a gagyi tépőzár már 60 ezer km körül teljesen elfáradt, emiatt a folyton előre csúszó szőnyeg első sarkai visszahajolva "megszamárfülesednek".
Kurva undorító látvány.
Amiatt szintén dührohamot kapsz, hogy kirázás utáni visszatételkor pontosan kell "célozni", hisz a tépőzár miatt már nincs mód igazgatni.
Vettem én újat is de attól még a padlószönyeg felöli tépőzár-rész ugyanúgy kopott maradt ,két-három hónap után minden kezdődött elölről...
A műnyag szőnyegpatentek valóban törögettek régen. Vettem tíz darabot anno, szorítóalátétestül (asszem kemény, DM 1,40-ért pro stück) oszt'évekre el volt a kérds boronálva.
Itt mint tudjuk a komplett cseréje sem segített - tízezrekért.
Aki ezt a tépőzáras baromságot kitalálta szívesen látnám csüngeni a Vierzylinder előtti zászlótartók egyikén :)DDD
"Full velúr burkolatokat meg már csak oda raknak, ahol ez valós igény a vásárlók részérôl"

"Olyan" velúrt mint régen (E38-ig) már sehova sem.(Egy W 140-esről nem is beszélve.)
Bár ott is már csak az utastérbe jutott, hisz pont az E38-nál kezdték alkalmazni a minősíthetetlenül szemét és semmilyen kisautónál sem igényesebb, préselt filc csomagtér-borítást.( nem csak az 550i-ben, egy 760Li-ben is ez van .Botrány.)

"(baszott drága és nehéz)"

Igen, hisz ez (kéne, hogy legyen) a luxusautó-anyag fő ismérve.
Amit ugyebár úton-útfélen megspórolnak, dacára annak, hogy az árcédula időközben átíródott 1,95-szörös euróra, és a gyártási költségek folyamatosan racionalizálódanak. Röhej:)

(Pontosan tudom és tapasztalom, hogy ezernyi más vitathatalanul oriási, fénysebességű fejlődés és nehézség is volt (és van) az autógyártásban, de az ezeken való spórolást a büdös életben nem fogom tudni megérteni:)

Hrzrasn (törölt) 2009.06.11. 15:30:32

@BCS76: "kiváncsi lennék ők mivel járnak ami sosem romlik el"

Nagyjából bármelyik mai autó képes erre.

Hrzrasn (törölt) 2009.06.11. 16:41:21

Ahogy nézem, kimúlt a jó öreg Balkanschreck, már az épületeket is eladták:
translate.google.com/translate?prev=hp&hl=en&js=n&u=http%3A%2F%2Fwww.aro.ro%2F&sl=ro&tl=en&history_state0=

Az autószerelôk gyászolnak világszerte :)

Sanzistift 2009.06.11. 16:50:13

A kommenteket nem olvastam el, mert épp csak elolvastam a cikket, és kinyílvánítom a véleményem, utána megyek vissza garázst heggeszteni...

A Csikósnak megint sikerült valami, ami másoknak nem nagyon. Sikerült neki szépen leírni az itthoni autós társadalom rákfenéjét, hogy miért mindenki azt nézi, milyen autód van, ahelyett, hogy abból próbálna véleményt alkotni rólad, hogy milyen ember vagy.

Példaként felhoznám a saját esetemet, amit nem vitaindítónak szánok, hanem leírom, csak úgy.

Ugyebár volt nekem 14 keleti autó után a Swift, keleti kényelem után maga a mennyország, olajos hétvégék után a toyotás szindróma beütött.
Mentem, nem szerelgettem, és valahogy több időm jutott más dolgokra, amit azelőtt kocsi alatt fetrengve töltöttem el.
Élveztem én azt az állapotot is, meg a nem fetrengőset is.
Viszont ifjú voltam és bohó.
Kerestem márkatársakat, és ott olyasmiket is olvastam, hogy tud ez a vas többet is.
Tehát aláfeködtem a "megbízhatóságnak", és nekiálltam piszkálgatni, finomítgatni, megszigorúan gyári alkatrészekkel farigcsálni mind optikailag, mind "luxusilag".
Az optikai részről akár prokee is tudna mesélni, nagy része van az akkori boldogságomban.

Így utólag, a swift 2 dolgot biztosra tudott: Megbízhatóság minden körülmények között, és kompromiszummal elfogadható kényelem.
Én mindig hajlok a kompromisszumra.

Miután kinőttem ŐPandaságát, természetesen, és pszichoalapokkal megmagyarázható módon ugrottam az SX-be.

Már nem szerelgetek hétvégén (megenest), más dolgokra is van időm (megenest), és szerintem nemsokára megint fogom törni valami extrán a kocsihoz (megenest).

Annyira jó nekem, hogy már az sem zavar, ha "lesuzukiznak", megyek, és mosolygok az egészen.

Csikós ezen írása legalább annyira volt objektív, mint nekem ez a kommentem szubjektív.

Manapság tökmindegy, milyen embléma van, az autó gyakorlatilag ugyanaz, de válaszoljon mindeki őszintén.

Érdemes egy párforintos műanyag embléma miatt vicsorogni a másikra, lenézni, meg utálkozni?
Hát emberek vagyunk mi, vagy idióta ösztönlények?

Bazz, itt mindenki autós.

Hrzrasn (törölt) 2009.06.11. 16:57:08

@qualitaet: "A gutaütés kerülget attól, hogy a gagyi tépőzár már 60 ezer km körül teljesen elfáradt, emiatt a folyton előre csúszó szőnyeg első sarkai visszahajolva "megszamárfülesednek"."

Amit egyébként csak a legocsóbb teszkós szônyegek csinálnak :)
De van állítólag egy szônyeg, ami a régi vastag velúr (arról ismered meg, hogy nincs benne préselt szegély), csak senki nem tartja, mert drágább, mint a City.

"Amiatt szintén dührohamot kapsz, hogy kirázás utáni visszatételkor pontosan kell "célozni", hisz a tépőzár miatt már nincs mód igazgatni."

Elôbb elöl kell bepozicionálni a gázpedálnál ;) (Akkor viszont be kell hajtogatni a tépôzáras végét a karok alá, mert mozgatni már nem tudod.)

"Vettem én újat is de attól még a padlószönyeg felöli tépőzár-rész ugyanúgy kopott maradt ,két-három hónap után minden kezdődött elölről..."

Én simán visszavittem, szó nélkül kicserélték. Az új már tartott, és - guess what - 2 plusz tépôzáras tárcsa is volt benne. A kulcstokkal hasonló gáz volt, valami szétmálló fos bôrimitáció volt, amit helyette adtak, már a régi vastag bôr volt. (Az autóhoz sajnos alapból már nem jár, régen azért legalább az egyik kulcshoz adtak.)

"A műnyag szőnyegpatentek valóban törögettek régen. Vettem tíz darabot anno, szorítóalátétestül (asszem kemény, DM 1,40-ért pro stück) oszt'évekre el volt a kérds boronálva."

Nekem is volt egy nejlonzacsiban vagy egy tucat a csomagtartóban :)

vmaast 2009.06.11. 18:40:24

Ezért sem veszek pl. új autót (persze az ára, meg az első perc végén induló értékvesztés miatt sem) Van egy 12 éves szép autóm, rendes kárpittal, rendes bőrrel, rendesen összerakva (nem három évre), olyan állapotban, hogy a benzinen és az ablakmosón kívül nem kell mást beletenni, átlagosan hetente akarják megvenni, és üdvözlök minden új-, illetve divatautó-rajongót :)

Hrzrasn (törölt) 2009.06.11. 21:58:15

@vmaast: Üdvözlök én is mindenkit, aki a prózai pénzügyi okokkal való szembenézés helyett elméleteket gyárt arra, miért jár egy 12 éves rommal :)

vmaast 2009.06.12. 01:09:49

@Hrzrasn: Nincs szükségem elméletekre :) Egyszerűen nem tartom okos dolognak x milliót kiadnom egy autóért. Nem csak azért, mert nem rendelkezem ennyi kp-val, és kizárólag hitellel oldhatnám meg, de azért sem, mert butaság lenne, ugyanis minél újabb, annál nagyobb az évenkénti fajlagos értékvesztése. Nem hiszem hogy atomfizikusnak kell lenni hozzá, hogy beismerd, szinte bármelyik kommersz ótó, mondjuk 10 éves korára eldobja az újkoti árának minimum 90%-át. Vagyis mondjuk 10 millából kilencet. Innentől a sírig veszti el a maradék 1 milliót, és ha csak nem gyilkolták le ezidáig, a fenntartása sem több évente, mint egy újnak. Persze ez is márka-, típus-, és nagyrészt szerencsefüggő, de nekem jobban megéri, mint kétévente lecserélni, és minden alkalommal újabb kétmilliót mellélapátolni. Én nem szégyenlem, hogy erre nincs keretem, de megnézhetnénk azt is, hogy az eladott új autókból mennyi a céges, és mennyi terhel háztartást ;-)

vmaast 2009.06.12. 02:09:24

@Tipo16v: Először arra gondoltam, felesleges megírnom konkrétan, mert egy kiragadott esetből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, meg nagyon villogni sem akarok a 12 éves romommal /:)/, de tudod mit? Leírom, aztán győzzön meg valaki, hogy jobban jártam volna egy újjal. Alfa 164 super TS, 1997, tehát utolsó évjárat, annyi és olyan gyári extrával, ami a legtöbb mai autónál még most is ismeretlen, de a prémium németeknél is ritka. 238 000 km-el vettem törésmentesen, 750 000 Ft-ért, olyan állapotban, hogy a múlt hónapban jöttek le róla a gyári eredeti féktárcsák, nincs rajta rozsdafolt, a belsején egyedül a kormányon és a pedálgumin látszik hogy egyáltalán használva volt, a csomitartó falán ott figyel a gyári szerszámkészlet, a (szükség)pótkerék nem volt még felszerelve, a szervízkönyv pontosan vezetve, egy kht repi autója volt 8 évig, egyszemélyi használattal (előtte 3 év Rómában), és így az utolsó percig költöttek rá, ha kellett. Tudom hogy nagy szerencse volt rábukkannom, mert az itthoni használtautó-piacra inkább az eladásra összetákolt félhalott darabok a jellemzőek, de ha az ember türelmes, és alapos, elkerülhetők. Én kb. hat hónapot keresgéltem, míg megtaláltam. Amúgy az előző autóm is Alfa 164-es volt, csak az egy 92-es. Öt éves korában vettem, 11 évig jártam vele, és ennyi idő alatt a fenntartásán kívül kb 350 000 Ft-ot költöttem a javításokra, alkatrészekre. Ebből sem lehet statisztikát építeni, de azért jelentkezzen, aki még mindig meg akar győzni az új autó előnyeiről.

Csak visszatérve az előző írásomra...Ha 10 év alatt lejárom nullára, akkor is csak azt a 750-et bukta az autó, amit egy új elhajít úgy 1 éves korára.

Más kérdés (csak hogy elméleteket gyártsak) , hogy nekem tényleg nem jönnek be az új autók. Egy-két modelltől eltekintve egy kaptafára készült, egy adott divatot követő jellegtelen darabok. 10 éve a legtöbb gyártó igyekezett egyedi, szép autókat tervezni. Ma valaki feldob egy formát, és mindenki azt utánozza. Nem érzem, hogy lennének olyan modellek, amik 10-15 év múlva is megfogják a tekintetet, mert mind a pillanatnyi divat kiszolgálására készül. Egy Calibra 20 év múlva is szép autó lesz, A H Astra jövőre kit érdekel? A 75-ösnek ma is milliós rajongótábora van, a Mito-t meg alig lehet eladni.
Egy szép E30-as, vagy egy 164-es után most is megfordulnak az emberek, ma meg már lassan követni sem lehet a modellfrissítéseket (meg a visszahívásokat). Ez tök szubjektív. Van akinek csak az a fontos hogy új autója legyen, van akinek más. Van aki a pillanatnyi divat szerint öltözködik, van aki elegánsan. Van aki gyúrni jár meg szolizni, van aki túrázni és evezni. Van aki party-ra jár, van aki rock-koncertre. Ezek az emberek sosem fogják meggyőzni egymást, mert leginkább nem is értik, mit szeret a másik abban, amit szeret. Persze nem is kell meggyőzni senkit. Lehet vitázni, anyázás, lehülyézés nélkül. Aztán van akinek ez megy, és van akinek nem :)

megint 2009.06.12. 09:21:39

vmaast,milyen extrák vannak benne amik állítólag új német prémiummárkákba nincsenek? Amúgy tényleg nem nézett ki ez a széria rosszul, bár ahogy nézegettem pl a 166-as belsőket azért nem nehéz lelakni.

SsPL71 (törölt) 2009.06.12. 09:38:16

Nem olvastam végig a kommenteket.

Az olasz és francia autók méltatlanul alul értékeltek, főként a nem törődöm tulajok legendás -sokszor túldimenzionált- hiba történetei alapján, vagy a nem tisztességes előéletű autókon szerzett tapasztalatok miatt.
A különféle hivatalos statisztikák, erősítik méltatlanul ezt a kialakult hozzáállást egy zárlatos akkumulátor vagy egy rosszul működő benzinmutató miatt.(mint a cikkben is olvasható)

A legendásan megbízható japán márkák, megbízhatósága a távol-keleti kultúrára, társadalmi berendezkedésre vezethető vissza. Az élete és a család jövője múlhat azon, hogy a munkahelyén hogyan teljesít az ürge.

Szemben egy olasz vagy egy amerikai futószalag mellet dolgozó mentalitásával.
Ezért is tudtak a japán típusok az európai és amerikai piacra betörni a megbízható termékeikkel.

Ebből következően ez híresült el a japán típusokról, MEGBÍZHATÓSÁG!

Napjainkban nem csak japánban készülnek japán típusok, tudom Koreában is készülnek chevy-k, hihihi.

A fentiek alapján egy túlértékelt megbízhatósági faktorral bíró japán típus, apróbb meghibásodásai is drámaiak lehetnek a használó számára, mivel nem erre számított a vásárlás előtt.

Ezzel szemben áll egy elhíresülten megbízhatatlan márkával megtapasztalt "pozitív" élményekkel gazdagodott tulaj értékrendszere.

Sokan írták, bármilyen márkában kilehet fogni egy megbízhatónak titulált megbízhatatlan példányt.
Erre én azt mondom, mások tapasztalataira is támaszkodva, hogy ez természetesen fordítva is igaz.

A szerencse faktor valamint a műszaki tudás is közrejátszik egy választás későbbi értékelése során.

diablos 2009.06.12. 10:03:01

@megint: " bár ahogy nézegettem pl a 166-as belsőket azért nem nehéz lelakni."

Mondj egy autót amit "nehéz" lelakni!
Ugrottam ki már undorral full bőr 7-es BMW-ből, mert a gazdája szemetesnek használta...
Embere válogatja!
Viszont nem tévedek szerintem nagyot, ha azt állítom, hogy az olaszok többsége szarik a tisztaságra.Nepper behozza olcsón a lelakottat, kipucerolja látszólag -ami ugyebár nem egyenlő a megkímélttel- aztán piac!

Hrzrasn (törölt) 2009.06.12. 10:39:54

@SsPL71: "A legendásan megbízható japán márkák, megbízhatósága a távol-keleti kultúrára, társadalmi berendezkedésre vezethető vissza. Az élete és a család jövője múlhat azon, hogy a munkahelyén hogyan teljesít az ürge."

Ez egy hülyeség. Ez egyedül a gyártástechnológiára és az egyszerû, konfigurálhatatlan, nagyobb innováicóktól irtózó konstrukciókra vezethetô vissza. (Találni szart bôven ott is, elég ha a Nissan vagy a Mitsubishi háza táján szétnéz az ember.)

Az élete nem múlik semmin, a japán munkaadók nem szamurájkarddal mászkálnak, ilyen ökörségeket ne hordjunk már össze. A családok jövôje meg a bolygón mindenhol a keresôktöl függ, de állásrovat szerencsére minden újságban van.

vmaast 2009.06.12. 12:30:44

@megint: Ismétlem, ritka. Pl a tócsalámpa az ajtó alján. 164-ben 87 óta széria. Pl. beeső fényre automatikusan elsötétedő tükör. Pl. motorosan behajtható külső tükör. Vagy pl. a teljesen automata klímaszabályozás, ami nem csak magát a légkondit vezérli, hanem a keringtetést, és az ablakfűtéseket is. Ma már ezek nem annyira kirívóak, és terjednek, de némelyik igen ritka, és ez egy 97-es autó (!). A 164-es leginkább az USA újbóli meghódítására készült, ennek megfelelő a minősége, a kényelme és a felszereltsége, más kérdés hogy nem annyira jött össze az a hódítás...
A 96 utáni combtámaszos üléseket bármely gyártó megirigyelhetné, és ha még ráadásul a szellőző bőr verzió, akkor kevés jobbat találsz. Nekem szerencsém van, mert nincsenek kiülve, eldeformálódva, vagy kirepedezve, szó szerint újszerűek.

vmaast 2009.06.12. 12:35:54

@diablos: nem tudom... Én időnként előfordulok Olaszországban (igaz közép, és északi régiókban), és inkább az a tapasztalatom, hogy jobban megbecsülik az autójukat, jobban vigyáznak rá, mint a magyarok. Az egész országról viszont nem mondhatok véleményt.

Tipo16v 2009.06.12. 13:05:40

@vmaast: hmm szóval alfa. nekem nem kell megmagyarázni hogy az alfák szarok, tudom hogy NEM igaz. Amúgymeg az olasz és francia autok (bár ezekért nemigazán vagyok oda)sokkal szebbek belülről, mint a többi,de ez is ugye szubjektív pl: új c merci, vagy a bravo kormánya a szebb?
na de Forza Italia

Tipo16v 2009.06.12. 17:05:18

mármint hogy a franciákért nem.!!!!!

Moodshooter (törölt) 2009.06.12. 17:43:38

Én értékesítőként dolgozom és nagyon utálom az olyan kérdéseket, amit a cikk is feszeget, hogy ez ugye biztos nem fog elromlani? Honnan tudjam??? Kérdezzék a raktárosokat, szállítókat, és gyári munkásokat, hogy hányszor esett le a doboz ütődött meg benne a termék. Vagy hány monszunnyi időt állt a raktár udvarán. :)
Egyébként nagyon sok sztereotípia él a mi szakmánkba is és sok az antitalentum a másik oldalon.
Én csak annyit tudok mondani, hogy informálódjon mindenki mielőtt vásárol. Tudom néha fárasztó, de érdemes, ha olyan terméket szeretnénk, hogy abban örömünket leljük.

qualitaet 2009.06.12. 23:33:15

@vmaast:

"Ismétlem, ritka."

Nem ritka, mint ahogy a hozzád hasonló sem, aki úgy nyilatkozik német prémiumautókról, hogy fingjuk sincs hozzájuk.:)

"Pl a tócsalámpa az ajtó alján. 164-ben 87 óta széria."

A W126-os (1979) Mercedesben széria mint ahogy 735i ben is az '86-tól.

" Pl. beeső fényre automatikusan elsötétedő tükör."

'90-től rendelhető a BMW-nél, és sokkal több ilyennel felszerelt 7-est vagy V8-ast 5öst láttam láttam mint olyat amiben nincs...

"Pl. motorosan behajtható külső tükör."

Szinte minden W140-ben, A8 ban vagy '94 utáni 7-es BMW-ben ilyen.

"Vagy pl. a teljesen automata klímaszabályozás, ami nem csak magát a légkondit vezérli, hanem a keringtetést, és az ablakfűtéseket is. Ma már ezek nem annyira kirívóak,"

Már 1978-ban is teljesen átlagos dolog volt az ilyesmi egy W116-os Merciben vagy egy 1979-utáni E23-as 7-es BMW-ben.

Ez az öreg szifon mod. 85-ös de felszereltség tekintetében(a sevice intervall-jelzőt kivéve)simán lehetne 1979-es is.

www.youtube.com/watch?v=vwvt31kMKIc&feature=related

"A 96 utáni combtámaszos üléseket bármely gyártó megirigyelhetné"

Bő másfél évtizeddel korábban volt már ugyanilyen a BMW-nél, de egy W126-os ortopéd vagy coupéülésben ücsörgő polgár sem irigykedett semmilyen Alfa ülésre, erre nyugodtan mérget vehetsz.:)))

vmaast 2009.06.13. 01:36:14

@qualitaet: Hmm... Tök jó, hogy Te viszont így értesz a német prémiumautókhoz. Meg az is, hogy mindegyik példára találsz egy-két ellenpéldát. Mégis! Melyik mai német prémiumautó az, amelyikben mindez benne van alapból? Vagy melyik volt 97-ben (huhh... az akkori 5-ös szériát inkább hagyjuk... és azok a kárpitok...)? Vagy ki volt az, aki 97-ben a teljes karosszériát galvánfürdőzte a korrózió ellen? Igazából mindegy. Mert ettől függetlenül a német átlag alapfelszereltsége akkor is, most is, a spártai és a siralmas közt mozog valahol. Vagy halálra altatnak a megbízhatósággal és az egyszerűséggel, vagy megfojtanak a puszta erővel. A júzer meg fizethet majdnem 90 ezret egy pohártartóért (BMW 2009)...

lacza87 (törölt) 2009.06.13. 07:11:55

@vmaast: "Vagy ki volt az, aki 97-ben a teljes karosszériát galvánfürdőzte a korrózió ellen?"
Nem kötekedés, de az Audi 80-ast 1986-tól. Ezt szokták elég gyakran példának felhozni.

w a s d 2009.06.13. 09:10:47

@lacza87: Ha jóltudom, a "paraszt- Porschék" már a 70es évektől galvanizáltak voltak.

w a s d 2009.06.13. 09:13:54

@vmaast: Amúgy az Alfával az a baj, hogy a 80- as évekre/években eltűnt valami...
Na ezért nem alternatívája a BMW- nek pl.

lacza87 (törölt) 2009.06.13. 15:51:52

@F/: A Porshe ahogy én olvastam 1973-tól de csak réészben!!!, itt meg teljesen galvanizált karosszériáról volt szó. Részben galvanizálta, övvonalig pl. A Porschenél 1986-88-ben építettek új karosszéria és fényező üzemeket , ha jól tudom ekkortól csinálják a merítős-katódos teljes galvanizálást. De tény aezt a galvanizálósdit a Porsche kezdte 73-ban, az én információim alapján.

engineer007 2009.06.14. 21:59:32

Bravó Csikós!
Ez végre egy igazán gondolatébresztő, helyes hozzáállást, szakértelmet, háttér ismereteket és némi tapasztalatot is felvillantó cikk, szemben az elkényeztetett "autós-ujságírók" által ontott, fogalom nélküli, felszínes, szakmaiatlan cikkekkel, melyekből sajnos itt is sok megjelenik.
A cikkről:1. Igaz, tudjuk, hogy autó ügyben a korábbi/vagy remélt élmény, egy tetsző forma/szín, a szomszéd/ok mit szólnak c. mese, az asszony elképzelése, vagy egyebek is DÖNTŐ érvekké vállnak. 2. Igaz, tudjuk, hogy mi magyarok egyfajta "agymosottak" vagyunk--- azt hisszük hogy: " a német, autó", "sose kop el", "ebben benne van az anyag", "BMV-sport,imuzin-hátsókerékhajtás" stb. dolgokkal ami az elmúlt 50-60 év terméke bennünk. De épp itt - "vallás ide vagy oda" - jön az autós szakember és ujságíró felelőssége: meg kell mondani az igazat, rá kell vezetni az embereket a tényekre, el kell ismerni minden márka erényeit, és EBBEN vitatkozom, NEM CSAK "AZOKNAK" LEHET CIKKET/LAPOT ÍRNI!
Lássuk csak: a japán minőség és megbízhatóság mögött a nagy szériák biztosította, fejlesztés (mert van rá pénz!) automatizált gyártás (mert a nagy, sok milliós szériára már rá lehet fejleszteni és robotizált gyártás kiküszöböli az emberi tényező (tegnapi söradag a BM-vi szerelősori munkásnál!), okozta minőségi problémákat), a beszállítói és saját minőségellenőrzés csúscszínvonala ( ami dokumentálttá, és visszakereshetővé tesz minden apró műveletet) áll. (itt egy példa: amikor előző életemben egy japán márkánál voltam, egyszer csak azt vettük észre, hogy cca. három éves korában az idex hátsó izzó (spéci-fémfoglalat nélküli japán izzó volt) kiégett és egy-két héten belül a másik oldali is bevégezte. Emiatt az ügyfelenek az ilyen korú autóknál amikor izzót cseréltünk rögtön mondtuk, hogy inkább most cseréljük ki a másik oldalit is elmesélve az okokat és a tapasztalatunkat,, mire ő nem is értette, nem hitte el hogy ezek olyannyira egyforma csúcs-minőségű gyártásból valók, hogy az előírt üzemórát kibírják, majd cca. egyidőben kiégne. Jó. mondtuk,nálunk az ügyfélnek van igaza, de engedje meg, hogy ha egy-két héten belül ismét jönnie kell, akkor majd emlékezzen erre, és hogy jó érzéssel távozzon akkor,most előre deklaráljuk, hogy ingyen izzó+csere lesz az ajándékunk. Nos, ha ma annyi százezres lapulna a zsebemben ahányszor mosolygó, fejét csóváló, de elégedetten távozó ügyféllel ez megesett- nos akkor gazdag ember lennék. A saját, 13 éves autómon is végigéltem három sorozatot ebből a történetből- no de elég a kitérőkből!!!)
Ezért mernek már a japánok és most már a koreaiak is 3-5 éves garanciát vállalni, és persze nem buknak ezen, ezért lesznek a legkevésbé meghibásodó autók listáin nyertesek, ezért jönnek fel a Dél-koreai gyártól akik régebben a leszerelt japán gyártósorral és modellekkel, és módszerekkel kezdtek!
Vagyis, ha nem jut eszünkbe Nik.. kamera és So.. tv helyett francia fényképezőt és spanyol tévét venni, akkor miért nincs ez így az autóknál, és miért nem veszünk probléma-mentes, megbízható keleti/nagyszériás autókat? És ezt fogta meg jól Csikós! Nagyon mély és komoly kérdés!Élvezetesen kifejtve, A Partagas-os mondat külön csúcs!!!!!
Biztos a kommentek is ezt fogják tükrözni.
Nekem az a véleményem, hogy a jövő a nagy szériákat, a márkák összeolvadását, az igazi high-tec fejlesztés térnyerését (nem úgy mint az USA-ban ahol pl.eddig (a válságig) egy darab környezetkímélő modellt sem voltak képesek kiállítani, és bármikor visszaülnek a böszme 6- 8-hengeres cirkálóikba, ha olcsó lenne a benzin) hozza majd, és ebben a japán gyártók mindig is élen jártak. A gyenge megbízhatóságú. kisszériás, műszakilag fejletlen autógyártókat pedig nem sajnálom. vesszenek. Még akkor is ha stílusosak,extravagánsan dizájnoltak, vagy egyéb nagy és régi tardíciót hordoznak. Ezek legyenek egyedi/spéci/oberklasse gyártók akik egy spéci, de vékony szegmens számára gyártanak, nem meghatározóak.
Az autós ujságíróktól meg azt várnám. hogy nézzenek utána a dolgoknak, kérdezzenek ha kell, és részletes tudás birtokában, visszafogottsággal, részrehajlástól menetesen (amennyire ezt lehet) és önmaguk tudásnak határait szemmel tartva írjanak le bármit is.(pl. tudni kell hogy résnyire nyitot ablak felső pereménél a Bernulli-elv miatt képződő sípoló/fütyülő hang nem szélzaj, hanem FIZIKA, vagy , egy előre beépített időzített bomba az ha egy nagy amerikai gyártó a motorjainak nagy hányadába könnyelműen műanyagból készült vezérmű-fogazott szíj feszítő görgőt épít be, mert a műanyag elöregedhet.kettétörhet és akkor rámegy a motor, vagy az egyik japán gyártó már 20 évvel ezelőtt szériában építette be az esőcseppszámlálós automata sebességfüggő vezérlésű ablaktörlőt, stb.)
Akkor jó irányba megyünk majd és kitisztulnak a fejek, és lassan eltűnnek tévhitek.
Aztán a szervíz szolgáltatás színvonala is egyre magasabb lesz, egyre többet tudnak majd a szerelőink és egyre többen, nem gépiesen szolgáltatnak majd hanem ha kell, képesek lesznek egy kapcsolási rajz alapján logikus következtetéseket levonni és dönteni a hibáról, stb.
Az egésznek a filozófiája a lényeg: a japán gyártók azt vallják: ha lehet vegyünk minél több feladatot a vezető válláról és végezze el azt egy "automata", ami ha kell intelligensen jelezni is tudjon, a vezető pedig koncentrálhasson a vezetés fontos mozzanataira és élvezhesse az autózást. minden ennek van alávetve és ezért nem volt pl. hosszú ideig beépítve a jap kocsikba bordkompjúter mert, hisz mi értelme van annak, hogy pontosan tudjam, hogy a garázsfeljárón felhajtva, abban a 15 másodpercben 29 liter/100 km a fogyasztásom, viszont az életemet heti meg ha a külső hőmérő jele kellő időben figyelmeztet, és ezt ismételgeti 10-15 percenként ha kell, a kezdődő tükörjég/black-ice jelenségre. Szóval No nyomkodós computeres játék a nagyfiúknak, de értelmes jelzések, figyelmeztetések IGEN.
Persze a piac nagy úr, lásd egyes japánok kénytelen kellet elfogadták hogy " nekünk kell" a bordcomputer - és beépítik- ezen a piacon- nesze nektek!

És persze ez a nagyságrendi különbség a minőségben, a szervízekben is érvényesül. Amíg egy opel-be a motorvezérlő egység cseréjekor egy asztali pc-ről kell három részletben letöltve áthordani (kvázi vödörrel) a motorvezérlés kilo-bite-jait,és beletölteni egy a motortérben elhelyezett sónak,víznek, hidegnek,részeg gőzborotvás mosónak kitett vcezérlőegységbe, addig egy mitsubishinél, ahol eszükbe nem jutna a védendő vezérlő egységet az utastéren kívülre tenni, ott, egy tenyérnyi multi-use teszterrel az összes típus adata feltölthető,tesztelhető, önellenőrző programok futtathatók, stb.
Nos ez is különbség és nem is kicsi!

Befejezem mert elveszek a részletekben meg a tényeket bizonyító storykban.
Remélem, a mondanivalóm fő vonala azért kiviláglik így is.

lacza87 (törölt) 2009.06.15. 07:40:55

@engineer007: Ha szabadna néhány kérdés:
Mi a véleményed az ADAC, JDPower stb. megbízhatósági ill. minőségi-vevőelégedettségi felméréseiről? Ezek alapján nekem nem úgy tűnik h japánok annyira vernék az európaikat.
Másik a rengeteg japán fejlesztés: Milyen nagy horderejű technikai ill. technológiai újdonságok származnak az autóiparban Japánból?(lean manufacturing, kaizen de több?) És Európából?
Nem gondolod h a nagy szériákon belül az azonos műszaki alapokon túl egyre fontosabbá a variálhatóság, testreszabhatóság amiben a japánok szintén nem jeleskednek.

engineer007 2009.06.15. 13:29:23

@lacza87: Az ADAC felmérés profi hisz nagy-számú autóra vetítve adja meg az adatokat, ebből hosszú ideje a japánok dominanciája olvasható ki. Gondoljunk csak arra, hogy a Toyota hány éven át vezette a kategóriáját, vagy hogy az opel omega többször elnyerte az "év legmeghibásodóbb autója címet"
Mostanában eu gyártmányok is bekerültek az élbolyba ami kedvező hír, de na felejtsd, hogy aki (és ezek zömmel eu-gyártók!) nem mer még 3 év garanciát, sem ,adni az autójára, az ,ezt azért teszi mert nem kívánja megkockáztatni, hogy a garanciális időben előjövő problémák jelentős költségeket eredményezzenek.
Japán technikai újdonságok az utóbbi időben: GDI-motor, hibrid hajtás nagy szériában, elektronikus vezérlésű középdifferenciál a 4x4-es modelleken, fokozatmentes transzmisszót lehetővé tevő fémláncos hajtás, stb.
A nagy szériákról beszélve egyet értek veled, hogy fontos a variálhatóság, testre szabhatóság, de az meg is van és volt. amit én sugalltam az az, hogy ha valaki generátorokat gyárt, akkor a Toyota 2 mill+Mazda1.5 mill+nissan 1.2 Mill+ Mitsubishi 1,7 Mill már olyan darabszám hogy egy high tec robotizált gyártósor ráállítható és akkor ott teljesül bármely gyár/megrendelő igénye, de a minőségi színvonal is nagyon magas marad. Elég ha megnézed az össz eu-i felhasználást pl. generátorból ugyanarra Mitsubishire, ez néhány darab, és azok is, pl. véletlenül savval lelocsolt tekercs, vagy külső hőhatás, stb okokból és nem gyártási hiba miatti meghibásodás (mert az szinte 0! Ugyanezt Bosch-generátorra ha megnézed, pl. az opelnél, magas számot látsz, persze tudom mit mondsz erre!..........

engineer007 2009.06.15. 13:37:34

@lacza87: még egy, a Japánok otthon gyártva+3 hónapig tengeren lebegve+kikötőkben rakodgatva, jutnak el a kereskedőkhöz/vevőikhez a termékkel.Azaz cca 6-hónap az átfutás, de ugye gyártást is kell tervezni!!!!! A piacaik akár EU, akár USA, messze vannak és ez időtényezőt jelent. Tehát, ezért nem lehet modul rendszerűen rendelni náluk.
Illetve lehet, hisz a gyári opciókból az importőr maga szemezgethet. -de a fenti idő-tényező okán ő is csomagokat tud csak összeállítani, így lesznek felszereltségi szintek és azok épp egybe eshetnek a többségi vevő-csoport igényeivel vagy NEM, de nem tudsz felirat nélküli 3.0 literest rendelni mint a BMW-nél, ahol egybként, ez egy feláras tétel, viszont lehet hogy kapsz egy napfénytetőt akkor is ha azt egyébként soha nem fogod haszn, mert nem is igényelnéd.

qualitaet 2009.06.15. 14:35:58

@vmaast:

" Melyik mai német prémiumautó az, amelyikben mindez benne van alapból?"

Ölég hosszú a lista... Guglizz egy kicsit bátran. Ahogy elnézem rád fér :)

" Vagy melyik volt 97-ben"

Az, hogy a német autókat nem ismered egy dolog, ellenben az ,hogy a sajátodhoz is hülye vagy az már több mint ciki.:)
Jelesül, hogy pl. ebben a ('97-es modell), 2 literes,alapkivitelű 164-es Alfában semmivel sincs több szériaextra mint egy vele egyidős 520i-ben.
Klimaautomatikának és el. behajtható tükörnek sajna nyoma nincs. (Nyugi,a "pocsolyalámpa" is széria volt az ötösben amitől úgy hasraestél:)

suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDetails.html?id=99503014&__lp=2&scopeId=C&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&sortOption.sortOrder=ASCENDING&makeModelVariant1.makeId=900&makeModelVariant1.modelId=11&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&vehicleCategory=Car&segment=Car&minFirstRegistrationDate=1995-01-01&siteId=GERMANY&negativeFeatures=EXPORT&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&export=NO_EXPORT&customerIdsAsString=&lang=de&pageNumber=1

qualitaet 2009.06.15. 14:54:26

@vmaast:

"Vagy melyik volt 97-ben (huhh... az akkori 5-ös szériát inkább hagyjuk... és azok a kárpitok...)?

Az Alfa-plüss tényleg nagyon barátságos,de ez sajnos kevés,hogy kompenzálja a vasvillával összelpátolt olcsó, nyiszogó belteret és a parittyával helyére lődözött kapcsolókat.
Sőt,ahogy elnézem egy komplett 1998-as modellváltás(166) is csak a (jól megszokott :)) utolsó helyre volt elég a már 1995-ben debütált német ellenfelek által(szintén megszokott módon) uralt prémiummezőnyben.

Vajon miért?

qualitaet 2009.06.15. 15:15:01

@engineer007:

"Mostanában eu gyártmányok is bekerültek az élbolyba "

Mostanában, ja. Ne zavarjon, hogy harmincc éve is az élbolyban voltak vagy nyertek(németek).
Mielőtt hülyeséget írsz tanulmányozd ezt egy picit:

www.adac.de/Auto_Motorrad/pannenstatistik_maengelforum/pannenstatistik_2008/ueber_30_jahre_ADAC_pannenstatistik/default.asp?ComponentID=249540&SourcePageID=250114

qualitaet 2009.06.15. 15:16:06

@engineer007:

Ezt a marhaságot honnnan vetted?

qualitaet 2009.06.15. 15:17:21

@qualitaet:
Mármint ezt :
" de nem tudsz felirat nélküli 3.0 literest rendelni mint a BMW-nél, ahol egybként, ez egy feláras tétel, viszont lehet hogy kapsz egy napfénytetőt akkor is ha azt egyébként soha nem fogod haszn, mert nem is igényelnéd. "

qualitaet 2009.06.15. 15:26:20

@engineer007:

"GDI-motor, hibrid hajtás nagy szériában, elektronikus vezérlésű középdifferenciál a 4x4-es modelleken, fokozatmentes transzmisszót lehetővé tevő fémláncos hajtás, stb."

Ja csak az a bibi,hogy ezek nem olyan világszerte átvett és széles körben alkalmazott újítások,ellentében az európaiakkal.

w a s d 2009.06.15. 15:29:25

@engineer007: Érdekes, ahogy én összeszámoltam az elmúlt elég sok év és összes kategória első helyezettjeit (ADAC), több volt a német, mint a japán...

w a s d 2009.06.15. 15:55:05

@F/: 75 németet (amibe a német Fordokat nem számoltam bele) és 74 japánt számoltam (1978-2008).

Shadowbull 2009.06.15. 18:07:38

@engineer007: "de nem tudsz felirat nélküli 3.0 literest rendelni mint a BMW-nél, ahol egybként, ez egy feláras tétel"

Marhasag.

sb

Shadowbull 2009.06.15. 18:10:46

Ha lesz kedvem, belekotok abba is, hogy az automatizalt gyartas automatikusan jo autokat eredmenyez.

sb

lacza87 (törölt) 2009.06.15. 18:56:38

@engineer007:
Remélem azért vetetd az adást és a felsorolt újítások ellenében megnbézted az Európaiakat is. ( ABS, ESP, a fentebb előkerült galvanizált karosszéria, CR dízelmotor, stb.)
Ami szintén kimaradt h a nagyon fejlesztő japánok pl motorokban hogy le vannak maradva: pl már az összes európai gyártó tudott CR dízelmotort csinálni, mire a japánok belekezdtek. Mostanra jókat csinálnak nem vitatom. Most jönnek a kis lökettérfogatú turbós benzinmotorok. VW csoport, Fiat, a japánok hol is vannak?

vmaast 2009.06.16. 01:43:29

@qualitaet: Nos 87-től 96-ig minden egyes legyártott darabban automata klíma. 96-tól teljes vezérlés, és mot. tükör. A ráncfelvarrás külső jegye pl. a krómcsík pezsgőszínűre váltása, a belső pedig pl. a műszerfali elektronika átszabása, és a támaszos ülés, ami addig kizárólag a háromezresekben, és a tb-ben volt bent. Ezen viszont nem veszünk össze. Mint ahogy egy ismeretlen hirdetésen sem :)
Persze lehet hogy én pakoltam bele az autóba ezeket a cuccokat, de akkor hogy a csudában tér ki rájuk a gyári alkatrészprogram?
Amúgy elbeszélünk egymás mellett. A legtöbb Általad említett tény azt igazolja, hogy vannak ilyen extrák a német autókban is (de azért óvatlanul befigyelt pár 1-2 kategóriával magasabb modell). Én mindössze annyit mondtam, nem sűrűn. Vagy ha ettől jobb a szád íze, akkor finomítok, 97-ben nem sűrűn. A 166 pedig attól függetlenül, hogy frissen került szembe már kiforrott modellekkel, nem egy jó autó. Tulajdonképpen nem is igazi Alfa, bár ezért engem a rajongók biztosan megkergetnek. Az uccsó Alfa, amibe nem pancsolt bele a Fiat, pont a 164-es volt. Ma már a márka valóban nem alternatíva a BMW-vel szemben, de ez nem volt mindig így. Most viszont nulla a koncepció, ezért is egyre szűkebb a célközönségük.
...Na megyek aludni, kell reggel az erő, hogy betoljam az Alfát ;-)

qualitaet 2009.06.16. 04:01:13

@vmaast:

"Persze lehet hogy én pakoltam bele az autóba ezeket a cuccokat, de akkor hogy a csudában tér ki rájuk a gyári alkatrészprogram?"

Tán estleg úgy, hogy az autódat újonnan vásárló polgár/cég anno extraként belerendelte. Ez meg sem fordult a kobakodban? :)
Az pedig hogy az alkatrészprogram kitér a klimaautomatikára a napnál is világosabb dolog, hisz az is az adott típusban létező alkatrészek halmaza, függetlenül attól, hogy az a széria kivitel része avagy csak opció volt.

"Amúgy elbeszélünk egymás mellett. A legtöbb Általad említett tény azt igazolja, hogy vannak ilyen extrák a német autókban is (de azért óvatlanul befigyelt pár 1-2 kategóriával magasabb modell). Én mindössze annyit mondtam, nem sűrűn."

Nem. Te először azt mondtad,hogy ezek ritkák a német "PRÉMIUM MODELLEKBEN" , ami csacsiság, ha 1987-et sőt ha '77-et nézzük akkor is.

"hogy Vagy ha ettől jobb a szád íze, akkor finomítok, 97-ben nem sűrűn."

Az én szám ízét nagy ívben szard le inkább a tényekre szorítkozz, jelesül,hogy vót' ilyen '97-ben is dögivel, a kategóriában is, legfeljebb Uraságod nem látta :)
"
A 166 pedig attól függetlenül, hogy frissen került szembe már kiforrott modellekkel, nem egy jó autó. Tulajdonképpen nem is igazi Alfa, bár ezért engem a rajongók biztosan megkergetnek. Az uccsó Alfa, amibe nem pancsolt bele a Fiat, pont a 164-es volt."

Köszi a kimerítő választ.
" Ma már a márka valóban nem alternatíva a BMW-vel szemben, de ez nem volt mindig így."

A hetvenes évek elejéig a BMW sehol nem volt az Alfa nimbuszhoz , szó se róla.

"...Na megyek aludni, kell reggel az erő, hogy betoljam az Alfát ;-)"

Hú, ezen jóízüt röhögtem, de természetesen csak poén szinten:)

Apám, ritka kultúrált vitapartner vagy, meg kell, hogy emeljem a süvegemet!

Amúgy a Super tényleg sokkal szebb és minőségíbb benyomást kelt a krómcsíkjaival. Pofás autó. Komolyan... Használd egészséggel!

w a s d 2009.06.16. 10:33:52

@vmaast:
Igazából az én szememben a hátsókerékmeghajtás kipusztulása az Alfákból, ami leminősíti a márkát.
Mert ugye próbálják sportos prémiumautókként pozicionálni az Alfákat (ami szerintem a BMW- re is ráillik, ezért az összehasonlítás). De ha már prémium, akkor ne feltétlenül a minél olcsóbb gyártás legyen a cél.

vmaast 2009.06.16. 12:23:28

@qualitaet: Neeem :) Nem általában tér ki a program ezekre az extrákra, hanem alváz, modellkód alapján. Nem sorolja fel a nem-szériákat, csak opciós listából választhatsz (el. tető, állítható futómű, tempomat, stb,) .

Most is azt mondom, de lehet hogy csak értelmezésbeli különbség van a véleményünk közt. Úgy általában a BMW, az Audi, Az MB, ami prémiumautó az emberek szemében (enyémben is), nem kizárólag a hetes, vagy az A8 méret, ami ugye mind más dimenzió, mint egy 164.

Ja... indult :)

engineer007 2009.06.17. 12:51:16

Kedves Blog-társak!
Elmentetek a tangens mentén, és válaszaitokból az látszik, hogy nem is olvasás is elég gyengén megy.
Csak pár dologra válaszolok, mert több, méltatlan lenne:
1. én azt írtam, hogy japánoknál nem lehet feirat nélküli autót rendelni (olvassátok el amondatot!) ill. hogy ha egy 5-ös vagy 3-as bömvi megrendelésekor a megr. lapot úgy töltöd ki akkor gyárilag lehagyják a feliratot és szomszéd filózhat hogy most 5-öst vagy 3-ast vettél, (hihi!) de ez feláras tétel, (nézzétek meg a megrendelő lapon!)
Az ADAC-t nem tanulmányoztam mielőtt NEKTEK erről írtam de a most megadott linkre kattintva csak a példa kedvéért itt vany 4 év:
1989: Colt, Carina, Suzuki a nyerők,
1990: Toyota, Mitsubishi, Toyota, Merci a nyerők
1991 2 japán+5 japán+3japán a nyerők
1991ben is ott van Toyota, Mazda, de már jönnek fel az eu gyártók.
Lehet hogy ti nem tudjátok olvasni a statisztikát?

Soha nem feljetsétek al amit mondtam: Aki mer sokévi garanciát vállalni az jó autót kell hogy csináljon mert különben belebukik!!!!!!!!!!
ÉS. Mennyi garanciát vállal a BMV vagy az OPEL, vagy a Mercedes?????
Diesel fejlesztésről, csak annyit, hogy a japánok (SZINT MIND, HISZ EGYMÁSRA FIGYELNEK!) nem a dízelben látták a jövőt a 90-es évek elején. Akkor a hagyományos majd örvénykamrás dieselek idejében még középjó motorjaik voltak, (lásd az egyik legmegbízhatóbb legendás opel kadett motort ami ISUZU építőgépipari fejlesztésű diesel eredetileg) hanem a GDI-ben+ az elektromos hajtásban látták a jövő útját.
A kis térfogatú nagy teljesítményű motorokról meg ne is beszéljünk, csak annyit hogy
1995-tájékán az össze japán GTI motorokkal szerelt autókat hozott ki nem is említve az aóta is szinte verhetetlen Lancer EVO
2.0 literes turbóst ami előtte már az öreg galant sport 2.0 ban GTI -ben benne vol és ami ma is 200+ 250+ vagy 350+ LE-re kalibrálható ahogy tetszik . Mondom kÉÉT_LITER+TÚÚRBÓÓ, ugye érted, kedves barátom,

Na CSÁ
Na csá,

w a s d 2009.06.17. 14:01:47

@engineer007:
Nem azért, de 4 év 1. helyezettjeit kiválogattad, én meg végigszámoltam a 78- tól 2008- ig, ahogy kb. egálra jött ki. Ezután minek erőlködni, hogy melyik a jobb?

Shadowbull 2009.06.17. 17:54:24

@engineer007: "de ez feláras tétel, (nézzétek meg a megrendelő lapon!) "

De nem felaras tetel. Mi lenne ha megnezned te, mielott baromsagokat mondasz?

"ma is 200+ 250+ vagy 350+ LE-re kalibrálható ahogy tetszik "

Fogalmad sincsen mirol beszelsz.

sb

engineer007 2009.06.17. 23:54:14

@Shadowbull:
Kedves Shadowbull!
Valahogy leragadsz a részleteknél és aszem nem akarsz megérteni.
Dolgoztam a BMW-nél, és németül is elég jól beszélek, a saját szememmel olvastam a felirat opciót és ár is volt mellette. Igaz ez jó néhány éve volt. Megengedem, mára már nem feláras tétel. Lehet hogy Te a bömvinél dolgozol ezért vagy naprakész?
Akárhogyis amit érzékeltetni akartam, hogy agy európában, azaz közel lévő gyártól lehet (modul rendszerűen) azaz saját izlés szerint összeválogatva az extrákat (kormány, xenon, bőr, ilyen-olyan csomagok, stb) mert így is 3-4 hó alatt legyártják és leszállítják a TE testre szabott autókádat, de a japánoknál ez 7-9hónapot igényelne (az egy dolog hogy senki nem vár ennyit!) és közben ezer alkalommal sérülhetne, stb a TE autód, ami nem csereszabatos a többivel,.......hát ezért nem tudsz felirat nélküli Sigma 3.0-t rendelni, VÁGOD MÁR?
Amúgy jártam egy japán gyárban ahol az ember-nélküli működő szerelő szalagon egy Pajero-t egy Space Star, követett amit egy Galant majd egy Sigma és a robot ami odahozta az üléseket nem a space ülését akarta a Sigmába betenni. hanem, azt ami oda való. És persze Japánban a rendelhető extrák száma nagyságrenddel nagyobb mint itt egy eu premium kategóriás sportlimuzinnál! Persze, biztos igazad van, "semmit sem tudnak ezek a sárgák!"
Lancer 2.0 DOHC turbós/ EVO motor változatok: széria Eu-i,széria Rallye-változat, USA széria Lancer, USA sport változat, és a GB Ralliart spec. változatok upto 500 Le-ig. Erről beszélek kishaver! Nézz utána, én , mivel öreg LOCO-DRIVER vagyok egyszerűen tudom. Ez mind ugyanaz az alapmotor, ami különbözik az a motor-vezérlő elektronika programja, a turbónyomás, a verseny változatoknál
a bütyköstegelyek, az alkatrészek finom megmunkálása, esetenként spéci anyagból készült dugattyúk/gyűrűk/tengelyek, leömlők, stb. de alapjában ez nem más mint az 1994-es Galant GTI motor, amiből ha akarsz 150-és 350 LE között könnyen kihozhatsz akármennyit, igaz az élettartam a LE-k számának növelésével csökken. Ugye kezded már érteni?

Szeva, Többet nem válaszolok, ne írj!

Shadowbull 2009.06.18. 08:01:55

"Valahogy leragadsz a részleteknél és aszem nem akarsz megérteni. "

Pontosan ertelek. Te is az a tipus vagy, aki a felinformacioi alapjan azt hiszi magarol, mindent tud az autoiparrol, utana pedig nagy magabiztossaggal osztja az eszt az interneten. Persze ez meg mindig jobb, mintha cikket irnal.

"Megengedem, mára már nem feláras tétel. "

Megengeded? Milyen kegyes hangulatban van reggel az ur.


"így is 3-4 hó alatt legyártják és leszállítják a TE testre szabott autókádat, de a japánoknál ez 7-9hónapot igényelne (az egy dolog hogy senki nem vár ennyit!) és közben ezer alkalommal sérülhetne, stb a TE autód, ami nem csereszabatos a többivel,.......hát ezért nem tudsz felirat nélküli Sigma 3.0-t rendelni, VÁGOD MÁR?"

Ezzel hatalmas nagy ujdonsagot mondtal.

De mondok en is neked egyet: azert sem tudsz a japanoknal szabadon konfiguralni, mert a lehetseges variaciok szamanak novelese nagyon megdobja a gyartasi koltsegeket, marpedig a japcsik sporolnak ahogy tudnak.

"És persze Japánban a rendelhető extrák száma nagyságrenddel nagyobb mint itt egy eu premium kategóriás sportlimuzinnál! "

Perszepersze.

"Persze, biztos igazad van, "semmit sem tudnak ezek a sárgák!"

Ki mondott ilyet?

" Ez mind ugyanaz az alapmotor, ami különbözik az a motor-vezérlő elektronika programja, a turbónyomás, a verseny változatoknál
a bütyköstegelyek, az alkatrészek finom megmunkálása, esetenként spéci anyagból készült dugattyúk/gyűrűk/tengelyek, leömlők"

Ööö, akkor megsem szabadon skalazhato a motor, hanem at kell tervezni a teljesitmenyfokozatoknak megfeleloen a nagy reszet? Erdekes ez Europaban is igy van, mert a fizikat se itt se Japanban nem lehet megbaxni.

" de alapjában ez nem más mint az 1994-es Galant GTI motor"

Alapjaban nem mas? Ja van benne dugattyu meg fotengely.
Eppen most olvastam, hogy az uj EVO-motor egy teljesen uj konstrukcio. De azert alapjaban veve ugyanaz... Latom szeretsz a levegobe beszelni.

"Amúgy jártam egy japán gyárban ahol az ember-nélküli működő szerelő szalagon egy Pajero-t egy Space Star, követett amit egy Galant majd egy Sigma és a robot ami odahozta az üléseket nem a space ülését akarta a Sigmába betenni. hanem, azt ami oda való. "

Huha, le vagyok nyugozve.

De csak hogy okosodjal: Latom teljes mertekben az automatizalas meg a robotok buvkoreben elsz, es azt hiszed, attol lesz jobb minosegu valami, mert robotok szerelik ossze.
No, nem teljesen igy van. Az automatizalt gyartas altalaban (nem mindig) kizarja ugyan a szerelesi hibakat, de a tervezesi-tesztelesi hibak okozta meghibasodasok gyakorisagara semmi befolyasa nincsen. Ha egy alkatreszt szarul mereteztek, akkor az ugyanugy be fog szarni ha robot rakja ossze, meg akkor is ha egy ember. Raadasul nem lehet minden szerelesi muveletet automatizalni, ha valoban jartal japan gyarban, akkor lattad, hogy ott is emberek komplettirozzak nagy reszben az autokat, es csak a jol automatizalhato muveleteket csinaljak robotok.
Az emberi osszeszerelest is lehet ugy tervezni, hogy elegendo ellenorzesi lehetoseg legyen a folyamatban, es minnel kevesebb hibazasai lehetoseg a dolgozonal. Europaban ezt jobb helyeken mar regen mesterfokon uzik.

Hogy egy gyar mennyi garanciaidot vallal, annak semmi koze a gyartmanyai minosegehez, hanem egy szimpla uzletpolitikai dontes, amit foleg a piac elvarasa es a versenytarsak viselkedese befolyasol.

Na ennyit az elmeleteidrol.

sb

engineer007 2009.06.18. 11:35:36

@Shadowbull: Nics ennek értelme! Én tényeket írok, Te meg vagdalkozol!
Lehet hogy félinfókkal operálok, de már vagy 30 éve gyűjtögetem ezeket, és amit megtapasztaltam, felszeleteltem, láttam azt igaznak gondolom (legyen szó motorról, gyártásról, vagy bőrburkolatról.
Te tényleg nem tudod hogy a "megengedemet" itt nem szószerint kell érteni? Itt egy példa, hogy "okosodj egy kicsit".
Én nem tudtam semmit okosodni azokből amiket írsz.

"A kissé mesterkélt nyelvhasználatban a megengedô mellékmondatot be lehet vezetni magával a Megengedem... szóval is: Megengedem, (hogy) a lakás zajos, de mi szeretjük."
Valamint: "ne mondj egyet" SE, mert nem így van!
Nem élek a robot/automatizálás .......bűvkörében, épp ellenkezőleg, viszont azt mondogatom már régen, meg itt is, hogy : A japán gyártók nem csúsznak el az anyaghibákon, fejlesztésen, a beszállítói minőségellenőrzésen, tesztelésen, és ehhez még hozzávéve a robotizált gyártást a hibalehetőségek maximálisan ki vannak szűrve, így a végtermék is extra magas minőségű és megbízható. Nem csak az autó de a kamera, telefon, vagy technikai ruházat is.
Gari idővel kapcsolatban: nem azt mondtam, hogy mennyit "vállal" hanem azt hogy mennyit "nem vállal" !

Ennyivel, ennyi,

Shadowbull 2009.06.18. 12:11:34

Vagdalkozom? konketumokat irtam, papa.

Fogalmad sincsen az europai gyartok minosegbiztositasi rendszererol, olyan marhasagot irogattal fentebb is, hogy a minoseg attol fugg, Jürgen hany sort ivott meg az este.

No, nem attol fugg.

Olyan elonyoket irsz a japanoknak, ami europaban is pontosan ugyanugy mukodik, (leven az europai gyartok ugyanugy bevezettek ugyanazokat a modszereket, amit a japcsik, mar legalabb 20 eve, ill. csinaltak maguknak sajat rendszereket) a kovetkezteteseid meg eroteljesen egyoldaluak, hianyosak, vagy komplett hulyesegek.
Raadasul jonnek a vakhit altal diktalt kinyilatkoztatasok, ugymind:

"A japán gyártók nem csúsznak el az anyaghibákon, fejlesztésen, a beszállítói minőségellenőrzésen, tesztelésen"

Ez igy, kerlek alasan egy oltari nagy baromsag. Olvasgasd egy kicsit a japan tipusokrol a nepiteleteket, latni fogsz egy-ket meredek hibat. Nem fog megartani.

30 eves tapasztalatod ide vagy oda.

sb

engineer007 2009.06.18. 13:26:02

Mindenkinek, aki ért belőle!

Felhívtam a BMV-t és rákérdeztem, hogy létezik-e a megrendeléskori típusszám nélküli megr.-i opció?
A válaszuk: "igen", és ennek felára ma már 0 forint, korábban feláras tétel volt.
Tehát ismét tanultam/tunk valamit! "Egy tízmilka feletti autóhoz ingyé van a tipusszám lekaparás"

Ölelek mindenkit, aki itt írt, képezzük magunkat mindannyian, mert érdemtelen lealmázást kapunk különben, meg egyesktől persze-- így is!

Üdv, "loco-driver007"

Shadowbull 2009.06.18. 13:58:02

@engineer007: Nezd, az internetes irkalas mar csak ilyen mufaj.

Teljesen ertheto, hogy vannak gondosan nevelgetett, szeretett elmeleteid a vilagrol, de ha leirod oket, akkor konnyen elofordul, hogy olyan valaki is olvassa, akinek naladnal tobb fogalma van a temarol.

Aztan ilyenkor jon a keseru koppanas.

Mindenesetre sikerult egy elegans "el is ismerem hogy valamiben tevedtem, de fel is huzom az orrom" irassal bucsuznod :)

sb

Sword 2009.06.18. 22:47:17

Én egyet nem értek, hosszú ideje gondolkodom rajta, de lehet butaság.
A japánokról az a hír járja mióta világ a világ (pontosabban jó 40-50 éve), hogy technikailag a legfejlettebb nemzet, élen járnak rengeteg dologban. De ha ez így van, akkor nekik kéne gyártaniuk a világ legjobb autóit is, nem? Rozsdásodás, kopogós műanyagok? nem is létezhetne ilyen.
Átlagban semmivel sem jobbak, megbízhatóbbak, értéktartóbbak, mint egy európai. Azért ez picit érdekes.

engineer007 2009.06.19. 10:14:16

Shadowbull-nak:
Nincsenek nevelgetett, szeretett elméleteim a világról, amiket Neked kéne porrá zúznod, hanem egy egyszerű autógépész vagyok aki megnéz, megtapasztal, megtanul dolgokat /esetleg elméleti hátteret tanulmányoz és utána képes következtetéseket levonni. Aztán, ha ezek egy része még helyesnek is bizonyul, akkor bizony ott a smile a bajuszom alatt. Talán nem is tévedtem semmiben? ! ?
Az avatarodat elnézve azt ajánlanám hogy, a hét végén menj el a PECSÁ-ba, ott most (a félinfóm szerint 20-án, Tarja zúzza a gitárt" Talákozhatsz velem is, csak mondasd be a nevem a hangosbemondóba és meghívlak egy krigli sörre, meg eldumálgatunk.
SWORD-nak:
Hogy ajapánok techn. fejlettebbek az részben igaz. (pl. már tizenöt évvel ezelőtt jártam ott olyan próbapályán ahol egy terepjáró teszt-model rótta a köröket vezető nélkül, 120-160 km/h val. a pályába épített vezérlők és a kocsiba épített érzékelőkkel megvalósízva az egészet.) A japán gyártók tényleg nagy-szériákat gyártanak autóból, de az öt piacuk: USA, Ausztrália, Ázsia, EU, Öböl-térség, mind más-más, mást igényel, mások a mindenféle (klíma, vásárlóerő, stb) körülmények - és ők mindig az adott körülményekre szabják az autóikat, azaz csak annyit tesznek bele, amennyi azon a piacon KELL. Ebben az egyben van igaza Shadowbullnak, amikor azt mondta, hogy a japánok spórolnak ahol tudnak. (Pl. egy kaliforniai piacra gyártott sport-kocsiba is relatíve kisméretű fékbetétek és vékony húsú féktárcsa kerül ,mart ot a 60 mérföld/mindenki betartja/nem kopik el hamarabb, stb) ami itthon az M7-en három extrém, ráfutásos, fékezés után túlhevül és alultervezettnek nyilványítjuk, pedig nem is az. Amiből ,hibás következtetést von le s-bull, hogy a lehetséges variációk száma megdobja a gyártási kölstéget - ez eddig igaz, de öt "kontinens ötféle modellcsaládjainak soktucatnyi varációi egyetlen gombnyomással programozhatók, tehát szinte minden lehetséges lenne, de
bármihez egy-egy minimum darabszám tartozik , amit a helyi (kontitnens-importőr nem emr bevállalni) Ugyanez van kopogós műanyag, rozsdásodás címszó alatt is. Amit a piac igényel annyi benne van, az átrozsd garanciát megadják 5-7 vagy több évre de az adott pl. Mao-i téli sózás, porterhelés, sáros utak okozta hatásra nincsenek felkészítve az itt landoló modellek, persze Scájcban, vagy Dél-Spanyolországban nincs semmi is korróziós probléma még a régi autóiknál sem. A nagy széria meg a fentemlített dolgok miatt a megbízhatóságot hozza is.
Tehát:
Jó és élegjobb autóról nincs értelme beszélni,
Bebízhatónak valóban megbízhatóak,
Értéktartónak, valóban nem értéktartóak ami egyrészt az eu-i agymosottságunknak/meg persze a piacnak köszönhető, de én pl. azt vallom, nekem az is pénzt ér, hogy egy olyan autóm volt x évig amivel nem volt zsebbevágó baj, nem maradtam soha ott a leállósávban és ezzel a fenntartási költségek is relatíve alacsonyan maradtak.
Jóváírtam magam számára.
Üdv, engineer007

Shadowbull 2009.06.19. 11:05:01

@engineer007: "Az avatarodat elnézve azt ajánlanám hogy, a hét végén menj el a PECSÁ-ba, ott most (a félinfóm szerint 20-án, Tarja zúzza a gitárt" Talákozhatsz velem is, csak mondasd be a nevem a hangosbemondóba és meghívlak egy krigli sörre, meg eldumálgatunk. "

Viszonylag ritkan vagyok Magyarorszagon, Budapesten meg szinte soha. Koncertugyileg azert nem vagyunk errefele sem elarvulva, a jegyem mar megvan a julius 8.-i Gary Moore koncertre...

"már tizenöt évvel ezelőtt jártam ott olyan próbapályán ahol egy terepjáró teszt-model rótta a köröket vezető nélkül, 120-160 km/h val. a pályába épített vezérlők és a kocsiba épített érzékelőkkel megvalósízva az egészet"

Ez mind szep es jo, de ket dolgot elfelejtesz: egyreszt azt feltetelezed, hogy az europai gyartoknak ilyen kiserleti autojuk nem volt, pedig volt/van nekik is, masreszt szeriaban megvasarolhato felszerelesek tekinteteben a japanok semmivel sem jarnak az europaiak elott.

" egy kaliforniai piacra gyártott sport-kocsiba is relatíve kisméretű fékbetétek és vékony húsú féktárcsa kerül ,mart ot a 60 mérföld/mindenki betartja/nem kopik el hamarabb"

Ugye nem gondolod komolyan, hogy ez ep esszel indokolhato es elfogadhato? Ez a vasarlok egyertelmu becsapasa. Kaliforniaban sem azert veszek sportkocsit, hogy allandoan 60-nal menjenek, ott is vannak versenypalyak, nyilt napok, es van gyorshajtas is. Bele van irva a sportkocsi hasznalati utasitasaba, hogy gyorsan menni tilos? Nonszensz.

"ami itthon az M7-en három extrém, ráfutásos, fékezés után túlhevül és alultervezettnek nyilványítjuk, pedig nem is az."

De az.

"Amiből ,hibás következtetést von le s-bull, hogy a lehetséges variációk száma megdobja a gyártási kölstéget - ez eddig igaz, de öt "kontinens ötféle modellcsaládjainak soktucatnyi varációi egyetlen gombnyomással programozhatók"

A gyartasi koltsegekben benne van a kulonbozo alkatreszvariansok nyilvantartasa, kovetese, tarolasa, a gyartosor logisztikai ellatasa, a hibas beszereles lehetosege, az ugyfelszolgalat alkatreszellatasa is. Ezen nem segit a gombnyomas. Es ezt a japanok minden erovel probaljak csokkenteni.

Csak nezd meg a Lexust, hany motort lehet hozza rendelni.

Es hanyat mondjuk a BMW/Mercedes/Audi triohoz? Persze ha bemesz a Lexus-szalonba, ott az elado el fogja neked magyarazni, hogy tulajdonkeppen nincs is szukseg ennyi variaciora, se dizelmotorokra :)


"de az adott pl. Mao-i téli sózás, porterhelés, sáros utak okozta hatásra nincsenek felkészítve az itt landoló modellek"

Ezt megint nem kommentalnam. Europa jelentos reszeben van ilyen idojaras mint nalunk. Az europai gyartok nagyon komoly korrozioellenes tervezest es tesztelest vegeznek.

" A nagy széria meg a fentemlített dolgok miatt a megbízhatóságot hozza is."

Egyreszt mar fentebb probaltam utalni ra, hogy a nagy szeria onmagaban semmire sem garancia, sot bizonyos esetekben az eros koltsegcsokkentesi nyomas miatt meg minosegromlast is okozhat.

Masreszt azert meg kene nezni, hogy hogyan is allunk valoban ezekkel a darabszamokkal?

Mert Europaban is vannak am tomeggyartok, akik osszemerheto nagysagrendet gyartanak le egy-egy tipusbol. Kulonosen ervenyes ez mondjuk olyan japan gyartokkal valo osszevetesre, amik eladott darabszamban bizony alulmaradhatnak az europai konkurensekkel szemben.

sb

engineer007 2009.06.19. 12:51:12

@Shadowbull: Miért nem mondtad rögtön, hogy "a münkeni magányodból írogatsz", akkor rögtön, és abszolút pozitív értelemben véve, "egy-kicsit-elnémetesedett-agyúként" kezeltelek volna és sokkal többet megbocsátottam volna Neked. Fordítsuk meg, én megyek a Fesztiválra, a G. Moore koncertre, én mondatom be a Te neved és Te hívsz meg jó kis Fest-bier-re? :)

Sok mindenben igazad van. Én meg túl körülményesen írok és kevesen gondolják tovább a mondanivalómat ezért tűnik el a lényeg.
-Tudom, hogy sok eu-gyártó réges-régen teszpályával rendelkezik, ok. és kimagasló eredményeket ér el- én csak egy fejlettségi példá-nak hoztam fel,
-kis fékbetét-kis féktárcsa, nos ez így van, ahány kontinens annyi szabály, amit betartanak vagy tartatnak és ezért más az autó, NE hozd át az ami autót európába, vegyél itteni specójút amiben böszme fékbetét és vastag husú tárcsa van mert ide, az kell, ez nem becsapás!!!! Meg az is igaz hogy ha körülötted minden autónak kisfékje, adott lassulást produkáló, fékrendszere van akkor nem baleset veszélyes -e ha Te egy bika fékkel nagy lassulással bíró autóval furikázol közöttük. Előtted is mennek meg mögötted is jönnek- bele a z autód v-ba.
(túl fiatal vagy de itthon még néhány éve is mozogtak az utakon teherautók a hátsójukon "VIGYÁZZ LÉGFÉK!" felirattal. Rád bízom, hogy miért? mire ? kellett vigyázni. hihi! Vagy --- Gondolj csak bele a Dubaiban való üzemeletetésre gyártott pajero-ba extra nagy hűtő (motorhoz) + extra nagy légkondi és szinte 0 fűtés jár, de ha ezt az autót elhozod Magyarországa akkor annak a motorja mindig túlhűtött azaz hideg lesz és ettől hamarabb elkopik, a légkondija megfagyaszt még alsó hangon is, és megfagysz benne télen.(ismerek olyan ,marhát aki hazahozott egyet!) Erről beszélek. gondolkodj már végre globálisan!
Nézd meg mi lesz a világ autógyáraiból 3-4 év múlva. lesz max 4-5 gyártócsoport, azonos bázison, nagy szériákkal, unifikálva ahol lehet, stb és eltűnnek a náhány százeszres darabszámú, mégoly patinás márkák is (lásd. SAAB most folyó kálváriája)
Te, gyártási-logisztika, technológiáből kiművelt vagy tehát a sózást ne kommentáld!
Tudod, hogy mivel "sóznak Nyugat-Európában"? Na látod!
Én meg ott ültem egy sereg japánnal akik azt vágták az arcomba, hogy az átrozsdásodás elleni garit ugyan adják, mert az, időszakos ellenőrzéssel és a kezdődő korr. megfogásával jár, de az általános gari feltételeket a mao-i útállapotok és a téli sózás miatt nem biztos hogy meg lehet adni. aztán persze végül sikerült!

Még egy: a MI "MOCSOK NAGY" EURÓPÁNK a világ más részeiből nézve csak egy KIS PIAC, kis db-szám, mindenesetre nem AMERIKA, ami nagy piac, és aki az USA piacot tartja fő piacának az ott akar érvényesülni, arra fejleszt, és ez még látszhat is mint pl. a MAZDA egy bizonyos korszakában volt.
Igazad van a rendelhető motor-variánsokat illetően, devalójában nem elég egy felső-közép kat-ás autóhoz egy kisebb, egy nagyobb benzines, meg egy diesel ha mind kiforrott és korszerű motor?
Három év múlva látni fogod, hogy amit a nagy szériáról mondtam - igaz.
A nagy széria= nagy pénz (viele Kleine Fische in Total), ami lehetővé teszi a nagyfejlesztést, nagy minőségbizt-t,nagyon high -tec összeszerelést, és ez nagy megbízhatóságú autót eredményez! A kicsik meg szétpergő, vacakokat fognak gyártani, mint most és nemigen maradnak talpon!
Az én fogalmaim szerint a tömeggyártó az min. 1 millió inkább 1.5 mill autót gyárt évente és persze ezt el is adja,
valahol, nem feltétlenül Európában.
Ennyit. :)

Shadowbull 2009.06.19. 19:54:41

"Miért nem mondtad rögtön, hogy "a münkeni magányodból írogatsz"

Azert mert teljesen lenyegtelen. Ne a szemelyemmel foglalkozz, hanem azzal amit irok.

"Fordítsuk meg, én megyek a Fesztiválra, a G. Moore koncertre, én mondatom be a Te neved és Te hívsz meg jó kis Fest-bier-re?"

Benne vagyok :)

"NE hozd át az ami autót európába, vegyél itteni specójút amiben böszme fékbetét és vastag husú tárcsa van mert ide, az kell, ez nem becsapás!!!!"

Az osszes europai sportkocsi ugyanolyan konfiguracioval megy az USAban, mint barhol masutt a vilagon. Kulonbseg maximum a torvenyi eloirasok betartasa miatt van (ULEV vs EU5). Egy M3-ast az USAban is ugyanugy kiviheted a versenypalyara, semmi baja nem lesz tole. En ezt erosen atvagas szagunak erzem, de nyilvan maskeppen ertekelunk dolgokat.

"ondolj csak bele a Dubaiban való üzemeletetésre gyártott pajero-ba extra nagy hűtő (motorhoz) + extra nagy légkondi és szinte 0 fűtés jár, de ha ezt az autót elhozod Magyarországa akkor annak a motorja mindig túlhűtött azaz hideg lesz és ettől hamarabb elkopik, a légkondija megfagyaszt még alsó hangon is, és megfagysz benne télen."

Ez teljesen mas tema. Europaban is lehet kulonbseg az Olaszorszagba es a skandinav orszagokba szant tipusok kozott (nem mindig van). Ezek az elteresek muszakilag indokoltak.

"Tudod, hogy mivel "sóznak Nyugat-Európában"? "

Sóval. Az autopalyakat mindenkeppen.

"nem elég egy felső-közép kat-ás autóhoz egy kisebb, egy nagyobb benzines, meg egy diesel ha mind kiforrott és korszerű motor? "

A vasarlok szerint nem.

"ami lehetővé teszi a nagyfejlesztést, nagy minőségbizt-t,nagyon high -tec összeszerelést, és ez nagy megbízhatóságú autót eredményez!"

Irtam mar hogy ezzel nem ertek egyet, de az indoklas nagyon messzire vezetne :)

sb

engineer007 2009.06.19. 23:07:49

NAAAAAAA! Végre jó uton vagyunk. ketten szépen összerakjuk a képet: nagy gyár , nagy db-szám (1.5 Mill felett) öt kontinensen, ötször homologizálva, azaz ottani követelmények szerint, + a piaci igények szerint testre szabva- ez bizony nagyon sok pénz! de van rá zsetonja, mert tavaly is nagy volt az eladott db-szám, és a gari-problémás autók se vitték el a hasznot, mert a minőség kifogástalan volt, minden kontinens piacon, és persze spórolt is amin lehetett (pl. amikor a három gyémántos nem jött ki az új galant eu-i változatával, azaz beszüntette a forgalmazást, és csak a maradék 4 kontinens piaci változatot kellett kifejleszteni /homologizáltatni, akkor megspórolt cca. 150 Mill. USD-t, és mégis meghozta ezt a döntést mert a minimum darabszám nélkül nem éri meg a befektetés! és nincs is, ez az autó az
eu -piacon CSAk oroszországban!)) , és a profit jelentős részét ismét fejlesztésbe forgatja, und so weiter,.....
Némely eu gyártó meg jócskán le van maradva, még mindig beázó, 4henger+8szelep benzin-motorokat gyárt, merev hátsóhidat szerel a szgk-jaiba,stb,
szóval nagyon nagy a a szakadék und die Vorsprung wird immer Grösser! ....

Hogy jön ide az M3???????????? ----hisz széria autókról beszélgetünk, nem EVO-k ról.!!!!!
A BMW- szerintem nem gyárt nagy szériákat, ez egy "kisszériás" gyártás.
en.wikipedia.org/wiki/BMW_M3 nézz csak bele mit ír a canadai specifikációju autókról!
Meg a db-számok is tanulságosak, Az eclpiset is kiviheted a versenypályára.... nem erről van szó, hanem arról, hogy egy USA speckójú és fékű, mondjuk Mitsu-spider, ami ott elmegy 50-60.000 km-t egy fékbetéttel itthon cca húszezrenként igényli a betétcserét, mert a több és intenzívebb fékterhelés miatt nagyobb a hőhatás, tárcsa acélanyag felkeményedés, kopás. Nem lesz semmi baja, de ez nem ide való és fordítva! (a sokszori csere nagyobb költséget jelent. )
Sózni meg, bizony, nem sóval sóznak, hanem egyéb vegyszerekkel, vagy murvával, kövekkel, vagy egyáltalán semmivel, de szöges gumit írnak elő, szóval az ami itthon van az ugyan olcsó de nagy károkat okoz, a természetben, hidakban, autókban, stb.

Egyszer majd egyet fogsz érteni velem!

Üdv, Elmentem a Miskolci Fröccsfesztiválra!

Shadowbull 2009.06.19. 23:52:56

"még mindig beázó, 4henger+8szelep benzin-motorokat gyárt, merev hátsóhidat szerel a szgk-jaiba,stb,"

Pelda?

Egyebkent meg nem azt mondtam, hogy europaban nem gyartanak szarokat. Dehogynem.

De nagyon sok helyen megtalalhato a komoly gyartasi-minosegbiztositasi kultura, ami teljesen egyenerteku a japannal. Plane a nemet tomeggyartoknal.

"hisz széria autókról beszélgetünk, nem EVO-k ról.!!!!!"

Az M3 teljesen szeria. Evi 15-20e darab asszem mar nyugodtan nevezheto egy kozepesen nagy szerianak.

"A BMW- szerintem nem gyárt nagy szériákat, ez egy "kisszériás" gyártás. "

Evi masfel millio auto. Volt tavaly. Az iden jo ha lesz 1,2 millio.

A Mitsu mennyit gyart? 1 milliot?

A VW-Konszern meg kicsit tobb mint 6 milliot....

"sózni meg, bizony, nem sóval sóznak, hanem egyéb vegyszerekkel, "

Nemetorszagban szerintem soznak. A foutakon, autopalyakon mindenkeppen. Nem veletlenul csinalunk a fejlesztes alatt un. Salznebel-teszteket. Az egesz autot kivulrol befujjak nagyon korroziv sooldattal, motorteret, mindet, ahova csak sos viz csapodni tud. Sot, meg oda is, ahova egyebkent nem jut. Aztan melegitik, es jo sok ora utan szetszedik az egeszet darabokra (a karosszeriat szetvagjak), utana minden alkatreszt kiertekelnek, ahol korrozio lep fel, az nem megy szeriaba. Tobb eves utcai terhelest szimulalnak igy.

"Elmentem a Miskolci Fröccsfesztiválra! "

Jo neked. Miskolcra jartam egyetemre, meg el a nosztalgia :)

sb

vmaast 2009.06.21. 12:05:13

Nem sóznak.
Mondjuk nem az autók miatt, azt pont letojják.
A környezeti terhelés miatt.
Itthon meg azt is letojják...
Amíg az EU-szabályozást ebben is be nem kell tartanunk :)
süti beállítások módosítása