Cukorkát a hőzöngő tömegnek!

A sárga matricás autók kitiltásáról

  2009. március 04. - Csikós Zsolt Címkék: vélemény

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve

 

Érint is a dolog, meg nem is: családomban csak sárga környezetvédelmi plakettes autók vannak, de szinte sose megyünk a Hungária-gyűrűn belülre velük, ha igen, csak azért, mert kicsit talán gyorsabb. De ez a rendelet kiverte a biztosítékot. Utánaeredtem, amatőr módszerrel statisztikát készítettem – vajon mekkora hatása lesz a kitiltásnak?

Vélemények az azonos című cikkünkről.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr17978859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kukaberci (törölt) 2009.03.04. 05:20:16

Nocsak...

Szóval szép munka, Csikós úr, de attól tartok:
a) finoman szólva is szél ellen...,
b) aki illetékes, az magasról (és a fullos adófizetői Audiból) lesz@rja.

Szomorú vagyok, nagyon. Sok benne az igazság, de ez rajtunk kívül senkit nem érdekel.

Ezért tartunk itt, és ezért fogunk egyre lejjebb zuhanni.

kukaberci (törölt) 2009.03.04. 05:23:42

Ja, és nekem is örvénykamrás dízelem van.

Viszont rendkívül érdekes volt pont az Újpesti Erőmű szennyezőanyag-kibocsátása, amikor a gázhiány idején átálltak fűtőolajra. Na, ami akkor kijött a kéményen egy jó ideig, az az én autómból ezer év alatt távozna.

És a múlt héten egyik este fél tíz körül húztak ki az iparvágányukról kb. 10 db négytengelyes tartálykocsit, van remény a pótlásra :-(

ChPh 2009.03.04. 06:22:02

Hát igen, egyetértek bercivel, széllel szemben....

Talán ha többen állnánk mellé... (najó, csak nem lenne mindenki vizes... őő hugyos...)

Jó cikk volt...

isti77 2009.03.04. 06:29:40

"Svájci persze nem lennék, mert a svájci egymást jelentgeti fel gyorshajtás, az alsógatyáknak a külső zsinórra való teregetése és a szelektív papírgyűjtőben véletlenül bennfelejtett nejlonzacskó miatt."

"nem jelentik fel az utca végén levő gyorsmosodát a munkaügynél, a Köjálnál és az APEH-nél, csak mert úgy látják, beindult a bolt."

Most akkor miért is rosszabbak ők, mint mi? Ők akkor jelentik fel egymást, ha valaki szabálytalan, vagy veszélyes dolgot művel, mi meg csak úgy geciségből is. Nekem ebből a két idézetből ez jött le.

Ami a cikk lényegét illeti, nagyjából annyi lesz a hatása, mint a legeslegújabb Gyurcsány-csomag egyéb válságmenedzselő "intézkedésének". Engem igazából azért nem izgat különösebben, mert ősszel lesznek ennél nagyobb gondok is.

Tomica 2009.03.04. 06:57:39

Kedves Zsolt!

Gratulálok!
Milyen kár, hogy a döntéshozók nem fogják elolvasni a cikkedet, pedig igen hasznos lenne!

Ha jól emlékszem, a Totalcar oldalon olvastam, hogy a világ légszennyezettségéböl 1/3 amiért a közlekedés okolható.
Ebböl az 1/3-ból feltehetöen elenyészö hányad az idösebb autók részaránya Europában!

Ha ezeket az autókat roncstelepre kényszerítik, megszünik Ázsia minden ösrégi mobilszerkezete, milliónyi robogója által termelt levegöszennyezés? (Afrika Toyota Hiace örületéröl is oldalakat lehetne mesélni)

Vajon miért Europa akarja megoldani a világ légszennyezettség problémáját?

Nagy valószínüséggel az autógyártók elsörendü érdeke, létkérdése, hogy a drágább Diesel autókat a fogyasztókra eröltessék! Arról hallgat mindenki, hogy mennyivel drágább egy Diesel autó szervízigénye, a javításról, az alkatrészekröl már ne is beszéljünk...

Évekkel ezelött a nagy német autógyártó elsö embere elismeröen nyilatkozta, hogy "a mi törzsvásárlóink három évente cserélik az autóikat, természetesen márkahüen..." Gratulálok! A család kedvenc Bogara akár 20 évig is szogált, mielött könnyes szemmel becserélték...

Aki az idösebb autókat üzemelteti, ápolja, vizsgáztatja: na, ö az aki nem vesz új autót!
Ha önszántából nem, akkor majd kényszerítjük! Kitiltjuk a mindenhonnan a jármüvét!

Milyen szemfényvesztés ez az egész cirkusz! A CO2-t megköti a növényzet, a Diesel-ek összes többi károsanyagkibocsájtásával mi is lesz?`

Apropó, emlékszik valaki, milyen amikor egy ürsikló elindul? Miröl is beszélünk tulajdonképpen? Érdekes egybeesés, hogy pont a CO2 mérö ürszonda pottyant a tengerbe...

Mindenkinek szép napot!

vctor 2009.03.04. 07:01:59

Ez szomorú és jellemző mo-ra.
Amúgy sok zöldmatricás is mélyfekete füstcsík kiséretében gyorsul..
A durván szennyező üzemekhez,ill égetős erőművekhez pedig igenis hozzá kellene nyúlni,ill hatékony szűrő felszerelésére kötelezni őket - ami nehogy már többe kerüljön mint a szennyezéstől asztmás,daganatos stb. betegek kezelése,ill munkából való kiesésük miatti kár - az etikai oldaláról nem is beszélve.

gin74tonic 2009.03.04. 07:10:45

nem lesz abbol baj hogy feltetted a rendszamokat egy nyilvanos website ra? lehet valaki meg beperel..... epp bel budan volt pasztororan es az asszony olvassa a totalcart ... na remelem nem lesz baj belole, kar lenne a ha mr csikos a rabomobilokrol irna eveken at ... :)

amugy en azt hittem min 15-20szazalek a "sargak" aranya, erdekes....

viktor134 2009.03.04. 07:12:00

semmi gond, megtámadjuk alkotmánybíróságon.

Benzoate Ostylezene Bicarbonate · http://fbi.gov 2009.03.04. 07:13:14

Hát kissé szófosós volt :) de abszolút jogos és objektív. Látszatintézkedés ez, nem más. Akár lehetne az is, hogy a 4 évnél idősebb gumiabroncsokat viselő autók vannak kitiltva, mert mittomén azok hangosabbak és jobban porlik a kopóréteg, mint a frisseken.

Egyébként vmelyik napon Népstadion - Vörösvári út bő fél órája alatt cirka ugyanezen arányokat láttam - a vén Fiatomon kívül egy másik Uno, egy öreg Fiesta meg egy 2107 viselt sárga jelet.

kokal 2009.03.04. 07:27:19

Jó cikk!
Persze pártunknak és államunknak miért pont ezt sikerült volna normálisan megcsinálni!
A válság most segít egy picit a környezetvédelemnek, az új autó eladások iszonyatosan visszaestek, itthon is 50% körüli, de mai adatok szerint az USA-ban sem jobb a helyzet, Ford 48,2, GM 53, Chrysler 44%.
Az új autó legyártása sokkal jobban terheli a környezetet, mint amit el tudnak pöfögtetni a sárga matricások.
Tudom a munkahelyek szempontjából egy picit más a helyzet.

bodorján 2009.03.04. 07:28:44


Jó cikk!!!

Az is megérne egy cikket, hogy a következő szmogriadó során a főnököm bemehet a városba a 2 tonnás 3000 köbcentis lexus rx-ével, mivel az hibrid (de fogyaszt vagy 10 litert) én meg az 1.4-es Polomat, amivel 8-at pöfögök el városban be sem indíthatom.

Randy Marsh 2009.03.04. 07:36:47

Teljesen egyetértek a cikk mondanivalójával. Engem sem érint a szabályozás, de sajnálom azt a néhány autóst, aki anyagi kényszerből, vagy hobbiból jár sárga matricás autóval. Az Ő kitiltásuk nyilvánvalóan nem eredményez jobb levegőt. Ugyan még csak most leszek 30, de úgy gondolom, hogy (még akkor is ha megérem a magar férfi átlagot)az én életemben már nem lesz rend ebben az országban.

Rocko- 2009.03.04. 07:37:09

totálisan egyetértek, nagyon jó cikk lett Zsolt!

Rocko- 2009.03.04. 07:39:37

gin74tonic 2009.03.04. 07:10:45
mi történik ha felkerült a rendszáma? javarészt táblázatban rendszám + típus. amit amúgy is láthatsz az utcán, ez nem fizetési papír.

meg kéne már szabadulni ettől a "kurva rejtegetem a rendszámomat" mizériától. ha fosik valaki, szerezzen be külföldi rendszámot vagy szerelje le. de ezt a marhaságot illene már abbahagyni.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.03.04. 07:39:54

Gyerekek, egy pozitívumot hadd mondjak így az elejére. Történt valami.

Aztán itt vége.

Viszont, nem fura hogy Hyundai Pony sárga matricával? Haljak meg ha abból van lambdaszonda nélküli. Persze ha valaki tudja hogy van akkor bocccs.
(NEm lehet valahogy seftelni zöld metricát? Hátha az említett Pandákon is azért az volt... Mondjuk az Escortomon is zöld van de hogy mitől?)

Másik, ha tényleg Pöstön ilyen kevés az öreg autó, akkor igazam van, én is már régóta szidom a hőerőműveket. Pécsett lakom, hát bazzeg olyan szinten porosodik minden 1-2 nap alatt - fekete korommal - hogy iszonyat. 1db. hőerőműtől.
Én is környezettudatos emberke vagyok, pl. nem autózom ha nem kell, de az atomerőmű-hőerőmű vita nálam nem is létezik.

Egyébként pl. sok gyár is van amin tuti nincs megfelelő porleválasztó szűrő. Azokat valahogy nem divat errefelé megvágni.

Persze, a sok autó is ludas amúgy a sok szálló porban, de ez a tiltás akkor is nevetséges.


Egyébként az jutott még eszembe, hogy tulajdonképp ez ugyanaz amit a német kormány kitalált csak peptiában. Ott állami támogatás van az új autót vásárlóknak.
Itt meg szívatják az öreg autóval járókat, hátha lecserélik :/

Negrogo 2009.03.04. 07:46:44

Nagyon jo a post kep: a birkak!

Bikk 2009.03.04. 07:57:19

Arra azért kíváncsi lennék, hogy hány olajtüzelésű erőmű van Magyarországon. Azt tudom, hogy mikor az ukránok viccelődtek a földgázzal, akkor a százhalombattai és budatétényi erőmű átállt olajtüzelésre. Ez is közrejátszhatott a magas szállópor koncentrációhoz.

Amúgy sztem az is gond, h bármilyen fúrást, bontást, építkezést csinálnak, nincs letakarva, elfóliázva. Nyugaton ezt is megoldják. No meg annak se tudom, h mi értelme, mikor kimegy a Főkefe alkalmazottja a körútra és a cirokseprűvel felkavarja az álló port, majd hagyjá máshol újra leülepedni.

bgy_ 2009.03.04. 08:01:58

Mint ahogy fentebb valaki nagyon jól megjegyezte: kát, hogy a döntéshozók nem olvassák a cikket.

Az a legnagyobb baj, hogy szinte minden témában ilyen, és ehhez hasonló döntések születnek, az autózással összefüggő dolgokban pedig különösen. Ez már nem is Abszurdisztán, hanem Dilettantisztán.
Csak azt kérdezem: meddig türjük még?

Lecso (F*ck the Shit) · http://www.youtube.com/watch?v=OyxNgnQ9m30 2009.03.04. 08:05:08

A cikk minden szava a szívemből szólt! Gratulálok!

Amúgy nekem egy 15 éves astram van (zöld matricás), de amint jó idő van, és is egy 50 köbcentis rotyogó nyergébe pattanok, mert az jó.... 8)

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2009.03.04. 08:14:56

Sajnos az a baj, hogy a full-full Audi hátsó üléséről nem nézte senki a plaketteket.

Zsolt, feltettél egy kérdést, hogy mit csinál az, akinek sárga matricás autója van?

Előtte két oldalon keresztül foglalkoztál az itthoni állapotokkal, szerintem tudod a választ.

+5 rugó a zk-s zsebébe, aztán máris zöld matricája van. A törvényalkotók pedig nyugodtan megpihenhetnek, hiszen eltűnnek a sárga matricás autók.

Randy Marsh 2009.03.04. 08:15:31

@bgy_: Hát ne tűrjük tovább! Felőlem indulhatunk is az oligarchák ellen.
Honnan indul a kocsioszlop?

KIZS 2009.03.04. 08:18:01

Kéne koncepció, de nincs. El kéne magyarázni az embereknek, hogy a dízel nem csak keveset fogyaszt és hihetetlenül férfiasan morog, hanem igen durván szennyez is. Akkor is, ha az a dízel történetesen 1.3 és akkor is ha 3 literes. És akkor is ha Audi és akkor is Citroen. (Persze szennyez a benzines is, de ami a legfőbb gondot okozza ahhoz a benzinesnek nem sok köze van.)
És bátornak kéne lenni határozatokat hozni. És persze értelmes határozatokat kell hozni.
Egyébként én gondolkodtam rajta, hogy szmogriadóban a matrica nélküli motorkerékpárommal közlekedhetek? Illetve majd a leendő dugódíjas övezetbe behajthatok? Gyanítom mindkét kérdésre nem a választ. (Hát hogy is képzelem?)
Miért nem próbálják rávezetni/rákényszeríteni a belvárosba rendszeresen járó népet a robogózásra?

ZsZ 2009.03.04. 08:18:36

Mi megpróbáljuk jogilag kicsontozni a dolgot:
www.freeforum.hu/vwt3/topik/31731

Thorodin 2009.03.04. 08:22:24

Már az elején levő politikai összegzés miatt megérte elolvasni a cikket! Hatalmas gratula érte, a tobbiről pedig annyit hogy csak simán magyarosan van megoldva mint minden....no comment.

Csikós Zsolt 2009.03.04. 08:22:28

@gin74tonic:
Közterületen bármit lehet fényképezni, csak a diplomáciai autókból lehet jogilag probléma. A DT-s Trabantnál utánajártam.

Gomulka Béla 2009.03.04. 08:23:04

Mert a hulye magyar, illetve néhány kártevo, még ma sem érti meg az 'elonyos', 'kedvezo', 'sikeres', 'minimum' szavakat, és persze a 'nekem jár' szóosszetételt. Le kell csapni a marketingnek még ellenállni merészelokre, meg kell mutatni nékiek, hogy hol lakik (újabban; hová koltozott) a magyarok istene!
Az atomenergia felhasználásának egyik legnagyobb elvi támogatója (most, hogy Ede bácsi már nincs velunk - igaz, az o hitelességét némileg beárnyékolta az atomfelho meg az a hidrogénbomba-ugy), szóval: James Lovelock. Ismert még a Gaia elméletrol is. Vannak zoldek, és vannak hatvanas IQ-júak is. A két csoport nyilván átfed, de nem szukségszeruen azonos.
A gyurmának pofont dologgal csak az a baj, hogy ezek valahogy mindig úgy intezik, hogy a mi kezunk legyen olyan...

ZsZ 2009.03.04. 08:23:51

@scheerti: szerintem meg nézte, és rájött, hogy nem fog anny emberrel kicseszni, mint amennyire lehet hivatkozni, h a Főpm mindent megtett az európai városért

Taktaszada Bazsi 2009.03.04. 08:24:58

CoIT: ott a pont: "hátha lecserélik". Nem adnak pénzt az autógyártóknak, hanem kvázi kötelezik a lakosság egy részét, hogy vegyen új(abb) autót.

Egyébként a bkv busz nem biztos, hogy jó példa, nekem nem egyértelmû, hogy a sárga matricás kitiltás alól kivételnek számítanak. Szerintem egy hozzáértõnek is el kellene olvasnia a rendeletet. Akkor viszont valóban jobb világ lesz, ha a zónán belül csak zöld matricás buszok közlekedhetnek. Persze ha így is lenne, gondolom egy kivétellel kiegészítik a rendeletet, a bkv buszok önthetik a kormot majd a levegõbe akkor is, nekik nem kell újat venni.

Nekem is sárga matricás van, és bent lakom a zónában. Most nem tudom, hogy merjek-e újabb autót venni, vagy nem, hogy mi lesz õsszel. Lesz-e lehetõségem egyáltalán fenntartani, vagy közlekedni vele, vagy neadjisten a cikk alapján valóban szigorítanak, és csak a jobb kibocsátásúak (a zöld matricások közül is) mehetnek be, akkor a venni szándékozott '95-ös katalizátoros-lambda szondás hazai kisautó is kitiltott lesz, újabbra meg nem telik sajnos, 2 gyerekkel meg nehéz busszal-vonattal közlekedni.

karlmann 2009.03.04. 08:25:31

Nem mintha bajom lenne a régi járgányokkal, sőt magam tervezek beszerezni egyet a nem is oly távoli jövőben, de akkor sem értek valamit. Ha a belváros fent említett részeibe nem mehet be a sárga matricás autó, de a vonalon kívül viszont szabadon mozoghat, akkor a rettenetesen szennyezett levegő majd megáll a vonalnál és nem megy beljebb? Vagy megállítja a rendőr, kér személyit vagy útlevelet? Hol élnek ezek?

bgy_ 2009.03.04. 08:25:44

@Randy Marsh: Kéne valami tökös gyerek, aki a barikád élére áll és vezeti a sok birkát (magamat is beleértve) lemondóanlegyintő-szmájli

Csikós Zsolt 2009.03.04. 08:28:12

@scheerti:
Szerintem nem lehet himi-humi módon egykönnyen átminősíteni az autót. Ahhoz már bele kell túrni a központi adatbázisba.

Aztán ha a rendőr kiszúrja a kocsidat, hogy öreg, és zöld plakett van rajta, feljelent, berendelik kivizsgálásra, és bukik a zöldkártyás műhely. Túl nagy felület a nyilvánvaló bedőlésre. Persze biztosan lesznek kiskapuk, de nem hinném, hogy tömegesen. Meg a százezer forintos zsiguli tulaja nem tudja majd kifizetni, és nem lesznek olyan kapcsolatai, gondolom.

Gomulka Béla 2009.03.04. 08:31:02

@Csikós Zsolt: ezt akkor jó lenne a gyo"ri fakabátok tudomására hozni. Pár hete volt egy poszt az Autózz!-on, ami szerint a tahó csapszerelo meg a rendorség kevés híján lincselo tomeggé egyesult egy undorító, svájcias hajlamú pofa ellen.

bexxter 2009.03.04. 08:31:08

És akkor ugyanúgy előjön, hogy nem csak az ott lakó sárga matricásokkal bsznak ki, hanem azzal is aki nap mint nap a városon belül "teker le" 100kmeket, de épp nem tellett másra, csak öreg sárgamatricásra.

Én pl zónán belül napi szinten biztos megteszem 150km-t ha dolgozom. Egy "öreg" 190d 2.5el... nem kormol, nem füstöl, hidegen sem, de nyilván szennyez, csak nem láthatóan. Nem szívesen, de leteszem, ha adnak helyette zöld plakettest, dolgozni. A cég nem fog adni, behajtási engedélyt úgysem kapok magán autóra, tehát így jártam. De talán nincs is hasonló cipőben sok ember.. majd kiderül. Ettől függetlenül nem tudok új autót venni, hogy a fentieknek megfeleljek. Keressek munkát vidéken? Vagy külvárosban? Jó lenne, de eddig nem sikerült :(

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.03.04. 08:31:53

Látom ,szorul a hurok mindenki nyakán, kivéve a bűnözőkét és az idiótákét... :( Övék a mennyeknek országa.

Nem megyek messzire, mert lehetetlen lenne felsorolni az összes közlekedési visszásságot, meg ti úgyis ismeritek, mi a dörgés. Elég az hozzá, hogy kis szabolcsi városkámban is a30-as korlátozásnál 50-nel haladókat basszák meg, nem pedig azt a hanyag döntéshozót, aki (többszöri lakossági figyelmeztetés ellenére) szarik arra, hogy a vasútállomásra igyekvő gyalogosok rendre ott kelnek át az úttesten, ahol beláthatatlan kanyar van, továbbá egy másik ilyen helyen, ahol kereszteződés is cifrázza a dolgot, azért nem tesznek ki tükröt, mert rontja az ott álló templom képét.
Erre mondtam: ha majd megdöglik ott valaki balesetben, nem kell messze menni a papért. :/

stb.stb.stb.stb.

ZsZ 2009.03.04. 08:32:12

@Csikós Zsolt: az a probléma, hogy jelenleg a hivatalos átminősítés is szinte lehetetlen hónapok óta bombázom a KTI-t és NKH-t ímélekkel, de még nem válaszoltak, hogy mi a menete.
Németeknél lehet venni régi kamrás dízelre katalizátort, amivel euro3-at teljesíti és sárga umweltplakettet kap

chunlee2 (törölt) 2009.03.04. 08:32:21

A szomoru es a vidam a tortenetben, hogy ismet nem az lesz az eredmeny, amit varnanak tole. A zoldkartyasom azt mondta, hogy siman tesznek zold matricat a sargas automra es a zoldkartyaban is bejegyzik. Sot, ha kell meg a forgalmiban is. Persze kicsit tobb penzert...

Ennyi.

bgy_ 2009.03.04. 08:32:45

@Csikós Zsolt: "Aztán ha a rendőr kiszúrja a kocsidat..." Haha, ez a hét vicce. Mikor a pirosnál zebrán 90-nel előző autókat sem szúrják ki? Meg a rokiparkolóban állókat, meg a vészvillogós kiugrottam-egy-dogoz cigiérteket sem? Ugyanmár. Hányszor állt az én autóm a műszeren, miközben egy romot zöldkártyáztattak...

ZsZ 2009.03.04. 08:34:05

@chunlee2: privátban küldj címet! ;)

Matte 2009.03.04. 08:37:39

Látom a szalagcímet a szemem előtt: "Csikós megint nagyot alkotott" :)
Tényleg nagyon igaz a cikk...Speciel én sem vagyok érintett, normális időben motorral járok én is, de az a cinizmus és nemtörődömség, amivel a jogalkotók döntéseket hoznak: - "Ti akartatok minket, akkor most viseljétek is el, tenni úgysem tudtok semmit, mert úgy be vagyunk betonozva a hatalomba, hogy az öreg isten sem mozdít el onnan minket!"- felháborító és arcpirító....A legjobban a tehetetlenség zavar, hogy ha nem akar az ember "törvénysértő huligán" lenni, akkor tényleg, bármit is tesz a fent említett szituációk elkerülése, megváltoztatása végett, az széllel szemben való vizelés....

Mellesleg hogy fogok én a leendő Zsigulimmal közlekedni??!! :)) Mert lehet hülyének nézni, AKAROK egyet venni... :)

tomnemtom 2009.03.04. 08:46:06

@bgy_: kiszúrja. például ötből egy rendőr kiszúrja, ha nem stimmel a matricák színe a rendszámon ( nem érvényes "szín" ).
gyakorlati tapasztalat.
persze, gondolom, csak az olyanok, akik hivatásnak élik meg a szakmájukat, mert a papírok ellenőrzése után, tisztázva a matricafelragasztó bornírtságát, büntetés nélkül elengedtek.

Lowtyo 2009.03.04. 08:46:55

remek zsolti!
kicsit felhúzott, így reggel, munka előtt, de remek.
vajon végeztek ezek hatástanulmányt a rendelet előtt, vagy valami hasonló felmérést, mint te?
lószart. gondolom összehoztak egy bizottságot, elkávézgattak, megvitatták kinek volt meg irénke, az új titkárnő, aztán kitalálták ezt a baromságot, had lássa a nép, hogy volt értelme a munkájuknak, felvették a zsét, oszt joccakát.
és akkor rocko mégsem vette meg a cirka 8 litert fogyasztó santanajat, mert azzal ősztől nem mehet dolgozni, én meg vidáman telepöföghetem a várost a 20 liter fölött fogyasztó autómmal. grat.
cukorkát valakinek?

Randy Marsh 2009.03.04. 08:48:01

@bgy_: Akkor azt hiszem haza is értünk. Vagy esetleg van jelentkező a nyáj élére?

szálka 2009.03.04. 08:48:30

tipikus magyar mentalitás
a tömegközlekedés kritikán aluli és nem csak a fővárosban. mi lesz azzal aki pest megyéből jár be "öreg" autóval, mint pl én. nem tehetek róla, hogy a karbis volvom nem hajlandó megadni magát és amíg megy addig nem szeretnék másikat. kocsival kb 30-45 perc alatt érek be belvárosi munkahelyemre (klinikák környéke) ahol még ingyenes a parkolás de ha tömegközlekedéssel jönnék min 1,5-2 óra és ugyan ez vissza is. ja és arról még nem is beszéltem, hogy családosan olcsóbb kocsival, mint tömegközlekedéssel. P+R parkolók sincsenek. semmi nincs megoldva te hoztak egy rendeletet ami tényleg csak egy pofon a kakinak. magyarországon csak a tüneti kezelést ismerik ez van sajna.

becher 2009.03.04. 08:54:38

Én csak arra lennék kiváncsi, hogy nyáron amikor a belvárosban - ezen a részen, ahonnan mi alsóbb rendű népek ki vagyunk tiltva októbertől-márciusig - szóval abban a 3 hónapban amikor 30°C körüli és feletti az átlag hőmérséklet vajon a dieseleket ki fogják-e tiltani. Mert tanulmányi emlékeim szerint ők azok, akik talaj közeli ózont termelnek - már nem tudom miért is - de lényeg, hogy a sztratoszférában tök jó az ózon a talaj közelében azonban mérgező.
Szóval nagyon várom, hogy hirtelen lecsökken az autó forgalom, hiszen ha télen lehet rinyálni a sárga matricások ellen akkor nyáron is lehetne az összes diesel ellen.

bervas · http://mt10.blog.hu 2009.03.04. 09:02:57

Alapos munka, gratula.
A saját mérésű statisztikáért, táblázatért külön piros pont.

Az a szomorú az egészben, hogy ezt a felmérést nem Csikós Zsoltinak kellene saját pénzen megcsinálni utólag, hanem a t. jogszabály megrendelőnek és elkészítőnek kellett volna előre :-(

Egy dolog, hogy papíron mennyi a sárga plakettes kocsi (a nyilvántartások naprakészségét nem tárgyalom), de a forgalomban levők nagyságára kellett volna előzetes becslés.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.03.04. 09:10:31

Ez ismét egy nagyon jó, tanulságos cikk. Sajnos azonban a sorok között ott van, miért is nem kel a nagyfejűeknek remegniük: 3%. Ennyi embert érint. Nagy valószínűséggel ráadásul ezek a jámborabb fajtából valóak, nem fognak őrjöngő kisebbségként utcára vonulni, kukát borogatni, autót gyújtani. Nem fognak számottevő ellenállást kifejteni, senkinek nem kell, hogy főjön a feje miattuk. És sajnos birka nép vagyunk. Csak és kizárólag politikai tőke kovácsolására alkalmas témákban tudják a magyart megmozgatni, manipulálni, aláírást gyűjteni, tüntetni, sztrájkolni. El tudja azt bárki is képzelni, hogy az érintettek transzparenseket ragadnak, megafont tesznek a szájuk elé, és kultúráltan hangot adnak ellenvéleményüknek, és kitartó munkával érvényesítik vélt vagy valós jogaikat? Pedig az ilyen témák azok, amikkkel kapcsolatosan az emberek elkezdhetnének úgy viselkedni, mintha egy demokráciában élnénk. Persze kell valaki, aki kiáll a megmozdulás élére, tervez, szervez. Lehetőség szerint olyan, aki nem politikai hátsó szándékkal teszi. Hanem mondjuk akár jól megfontolt üzleti szándékkal. Mert mondjuk autós újság, veterános újság, motoros újság. Mint amikor a buszsáv használatáért aláírásgyűjtésbe kezd egy motoros újság. Mert tudja, azoknak kedvez, akik az olvasói és az álmoskönyv szerint az ilyesmi üzletileg jó lépés.
Ja, hogy valami igen sarkosat is mondjak: le az összes dízellel! (Bocs, Csiki, te az autómatát nem szereted, én a dízelt.) Szálló por ügyében a legmodernebb olajégető is több kárt tesz, mint egy megfelelően működő benzines (ne adj isten gázos) autó.

poco 2009.03.04. 09:16:41

Kispolszkim van és Zuglóban lakom szintén. Az autót csak sátoros ünnepeken használom. Nyáron persze robogóval járok, azt kicsit sűrűbben. Ha az M7 felé kell mennem, azt csak a Lágymányosi hídon tehetem majd meg mondjuk télen a Polákkal? Jó hogy nem Pécsen keresztül. Ez nem pazarlás? Ettől jobb lesz a levegő? Hol? Kinek? Nyilván ha tehetném én is zöld matricás benzintemetővel járnék, a Polskit nem hobbiból tartom. Mi ez ha nem diszkrimináció? És már megint a planktonnal lehet mindent megtenni. Elmehet minden okos döntéshozó a sóhivatalba.

2009.03.04. 09:18:53

Kedves Zsolt, karlmann,

Szívemből szóltatok! :)
Pont arra gondoltam, hogy Bp-en az uralkodó szélirány ny-ény-i (gy.k.: Buda felől fúj Pestre. Na jó, néha Csepel felől is.) Ezért tisztelettel javaslom a rendeltalkotóknak, hogy csak a budai oldalon tiltsák meg a sárga matricásokat, nehogy a sok rossz levegő beszambázzon a városba a szelek szárnyán...

Tudjátok nem vagyok az a radikális típus. Soka a büdös életben nem köptem le politikust, nem szedtem fel utcakövet, elég ritkán ostromlok tévészékházakat, de egyre többször gondolok arra, hogy ezeknek az IDIÓTÁKNAK nem lehet a józanparaszti eszükre hatni, mert:
a) eccerűen nincsen nekik olyan,
b) általam nem ismert érdekek mentén mozogva bármit bevállalnak...

Bíztatom Csikós urat, az Autóklubbot, épeszű zöldkártyás cégeket, a Levegő Munkacsoport nem annyira haragoszöld oldalát, a BME Gépészkarának motorikusan elkötelezett tanárait, tudós fejeit, hogy fogjunk össze és BIZONYÍTSUK BE, hogy ez a szíbályozás nem oldja meg a levegőszennyezettség problémáját Budapesten.
TEGYÜK LE a döntéshozók aztalára azt a 10-20 oldalas anyagot, (egyoldalas kivonattal az elején, hogy felfogják, miről szól a maradék 19...), ami TÉNYEKET mutat be a légszennyezettségről.
Okt 20-ig van még egy kis időnk. Szívesen segítek szervezésben, ügyezésben.

PS: Kár, hogy ezt a tanulmányt nekik kellett volna elkészítettniük, mondjuk 3 hónap alatt és utána szabályozni a jogot...

2009.03.04. 09:20:21

szabályozás, bocs. A szívatás járt a fejemben, innen a freudi elírás...

Miszter07 2009.03.04. 09:21:05

Csikós úr!

Tetszik a cikk, és egyet értek vele.

Csak könyörgöm, miért kell az erőművekre kenni a Budapesti légszennyezést? Ez részedről ugyan olyan hozzánemértést sugall nekem, mint amit olyan vehemensen ostorozol a cikkben.

Budapesten gáztüzelésű erőművek vannak. Ezek bár drága üzeműek, de nagyon tiszták. Igen, néha átállítják olajra, de az rendkívüli helyzet, mert az olajüzem egyébént drágább.

Budapesten csak egy "erőműről" tudok, amelyik nem gáztüzelésű, az pedig a szemétégető. De itt meg nem az energetikai hasznosítás a lényeg...

Budapesthez a legközelebbi nem gáztüzelésű erőmű a Mátrai Erőmű, az meg Hatvan után van, nem igazán itt a közelbe.

Szóval, nem értem, hogy miért kellett most az erőműveket belekeverni a dologba.

2009.03.04. 09:21:24

Az IQ fighter zöldeknek szokott lenni "értelmes" húzásuk. Pl. amikor az 1-es (100-as) úton dugót csinált a levegő munkacsoport. A LEVEGŐ MUNKACSOPORT!!! A dugóban ott pöfögött egy helyben egy rakás autó, fajlagosan több károsanyagot kibocsájtva, mintha 70-90-el haladtak volna. Tényleg ennyi eszük van?

A cikk amúgy nekem is tetszik, de azon kívül, hogy néhány (vagy már talán sok) fanatikus TC rajongó olvassa és együtt bosszankodik én sem jósolok túl nagy visszhangot a törvényhozók részéről. Az autógyártók meg ha - tényleg - tenni akarnak, tessék grátisz adni a részecskeszűrőt. De lehetőleg ne olyat, ami csak teszt üzemben működik rendesen. totalcar.hu/magazin/kozelet/emissziokk/

Az meg tényleg bosszantó, hogy nem ismeri fel a világ, az atomenergia sokkal tisztább a foszilisaknál. Szélerőműve -értékelhető mennyiségben - egyenlőre csak Németországnak van. A sógorok is min. 2 nagyságrendel mögöttük kullognak.

Winston Smith 2009.03.04. 09:21:33

Kedves Zsolt!

A hőerőmű-cementgyár gondolatmenethez szeretnék hozzászólni.

Budapesten nincs cementgyár, így erről fölösleges is szót ejteni.

Erőmű viszont van. De olajtüzelésű erőmű nincs. Mind gáztüzelésű, aminek alternatív tüzelőanyaga az olaj. Olajat csak és kizárólag akkor tüzelnek, ha gázhiány van, legfeljebb évente pár napig, amíg az ukránok és a ruszkik szórakoznak egymással. A januári szmog idején is ez volt.

Viszont ezek az erőművek elsősorban nem áramot, hanem hőt és ezzel kapcsoltan áramot termelnek. Ezzel a hővel fűtik az összes távfűtött lakást. Ha leállítanánk az erőműveket, akkor ezeknek a lakásoknak át kellene térni egyedi gázfűtésre, ami azt jelentené, hogy nem egy erőmű bocsátaná ki az égésterméket egy magas kéményen keresztül, a külvárosban, ellenőrzött körülmények között, amennyire lehet a szennyezésektől megtisztítva, hanem ezernyi ház.

Ettől biztos nem lenne jobb a levegő...

Önjáró Talajgyalu 2009.03.04. 09:22:41

Amennyire en tudom, ennek az egesznek semmi koze a kornyezetvedelemhez, sot, meg a dilettantizmushoz sem. Osszeeskuveselmelet on: ezt az egesz mizeriat mar evekkel ezelott elokeszitettek, es un. "Suzuki lobbi" rendeletnek hivjak. Termeszetesen az mogotte az otlet, hogy a sok regi rom tulaja igy majd kenytelen lesz 0Ft-os beugroval uj Suzukit (vagy hasonlo low-end nepautot) venni 20 eves reszlettel, porog a gazdasag, everyone's happy...

Egyebkent, nekem 25 eves Skodam van, hetente 2x-3x hasznalom, akkor is este, meg hetvegen, Tescoba menni nagybevasarolni, meg ilyesmi. Kb. havonta 4x-5x jarok be vele a gyurun belulre, kb. 10 percre, amikor bemegyunk szorakozni vagy vacsorazni a baratnommel. Amugy 7 literes varosi fogyasztassal, nulla olajfogyasztassal, 25 evesen is elsore, bundazas nelkul teljesitett zoldkartya feltetelekkel. A kocsi amugy olyan allapotban van, hogy kb. masfel nap munka (aprosagok) siman atmenne egy OT-s vizsgan. Tok nyilvanvalo, hogy miattam van a szmog elnezest, hogy letezem!

Marpedig csak reszben van az anyagiak miatt Skodam, a masik resze, hogy en ezt szeretem, es nem fogom eladni, es masikat venni, ujat meg foleg nem, csak mert nehany "kepviselo ur, formerly known as budos komcsi"-nak odafent budos gondolkodni. 5 ropke ev. Aztan ott fogok pofogni OT-s rendszammal a varoshaza elott. Legalisan. Kapjak be.

Winston Smith 2009.03.04. 09:25:29

@LeviT: Nekem a legjobban tetszik, hogy a zöldek évek óta blokkolják pl. a Pilisvörösvári elkerülőt, mert egy olyan réten vezetne át az út, ahol él 12 levelibéka, meg 64 réti pitypang, vagy valami hasonló.

Ehelyett most egy 14 ezres városon megy át az autóforgalom és 14 ezer ember szívja a szmogot.

Fasza.

nyarivihogo 2009.03.04. 09:26:13

Igen!
Ez az!
És még nem is beszéltünk az úgynevezett "zöldek", greenpeace-esek apukáiról, anyukáiról, akik mindezt lehetővé teszik számukra!
Persze, arról nem szól a fáma, hogy ők miből élnek...:)
Pénz beszél, kutyaszar táncol, ilyen világot élünk-építünk!

perko_ · http://perko.hu 2009.03.04. 09:27:42

Gratulálok a cikkhez!
Ami eszembe jutott az üggyel kapcsolatban, hogy mi lesz a hónapokig közterületen parkoló sárga matricás autókkal?

jozsika31 2009.03.04. 09:31:21

Abszurdisztán már csak ilyen,tiltsuk ki inkább az embereket a városból és rögtön meg van oldva minden!!!!!!!Amugy meg inkább az összes hdi-pdtdi,meg hasonló dizel szutykokat kéne kitiltani,nem a régi kocsikat.Ha kicsit utána nézne valaki hogy a levegőben lévő szálló "por" 65% a a korszerü dizel motorokból kerül ki.Nesze neked részecskeszűrő meg hasonló alkotások.Ugye azt senki nem felejti el hogy amikor ezek a szerkezetek eltömödnek akkor ugy rendesen kidolgozzák a kormot magukból "regenerálás"cimszó alatt!Kit zavar az a pár öreg dizel amelyik a levegőnél nehezebb nagy szemcseméretü kormot pöfögi,mely kb 3 perc alatt kiüllepszik a levegőből,mig a szipiszupi dizel után kb 1 hétig vagy a következő esős időig lebeg a finom korom???Vicces ez az egész ugy ahogy van.Megint egy rendelet ami a nesze semmi fogd meg jól kategóriába tartozik.Arról meg ne is beszéljünk hogy a csiptuningolt dizelekből mi jön ki gyorsitáskor.Az annyi finom kormot nyom ki egy gyorsitás alatt mint Csikós ur mercije 2 hét használat alatt.Akkor most melyik is a környezetszennyező????Egy piros lámpától induló sornál kb minden 5-8.-euró x es dizelből dől a finom korom,mig egy régebbi benzinesből max egy kicsi olajfüst jön ki,de olyat is csak elvétve látni.Az euró-x es motorok környezetre gyakorolt hatásáról mélyen halgat a fáma,föleg arról hogy a növényekre milyen hatással van.

forumnick 2009.03.04. 09:38:39

Az egész szmogrendeletes mizéria a januári gázkorlátozás során erősödött fel igazán.
Karácsony előtt volt forgalom a városban, de a két ünnep közötti két hétben szinte semmi. A januári első munkahéten meg is lepődtem, hol vannak az emberek, talán elnéztem a naptárat, üresek voltak az utak. Ekkor zárták el a gázt, ekkor álltak át az erőművek az alternatív fűtésre, ekkor korlátozták „érdekes” módon a közlekedést. Ha jól emlékszem az egyik legszennyezetebb pontja a városnak Nagytétényi út volt, ami már majdnem Érd.
Gyakorlatilag 3 hétig üresek voltak az utak a városban, mikor a közlekedést kezdték okolni a légszennyezésért.
Amerre járok napi szinten a városban, én azt látom, hogy szinte soha ilyen jól nem lehetett átlagosan közlekedni a városban, mint az elmúlt januárban, februárban. A forgalom most kezd erősödni egy kicsit.
Tizensok éves ex-szoci Skodám van, igazi „skodamotoros”, bár már az injektoros, katalizátoros változatból. Ára vetekszik egy jobb bicikli árával. Zöld plecsnis. :-)

masik 2009.03.04. 09:41:33

A cikket kimondottan jónak és ugyanakkor elgondolkodtatónak találom.Zsolti minek is kell régi autót venni?:-))))
De ha már az autóknál,bkv-s buszoknál,hőerőműveknél tartunk,akkor pl. mi a helyzet a repülőgépekkel? Megmosolyogtató ugyan a légiközlekedéssel foglalkozni egy autós oldalon de talán ez sem elhanyagolható.Ferihegyen (úgy tudom) egy -másfél percenként indítanak-fogadnak gépet! Na, az amit kitol magából! És a zajhatás sem piskóta annak, aki a környéken lakik.Katalizátort a repzikre is.(háromutast!)

devisionhun 2009.03.04. 09:44:25

Tudjátok mit?
Ezekután tuti, hogy az OT-s autómmal fogok járni. (azon nulla plaket van) és a "zóna" határán külön meg fogok állni és JÓL elcsavarom a CO csavart a karbin. Aztán PADLÓGÁZON fogok furikázni a "zónában".

Rohaggyanak meg!

Dokibá 2009.03.04. 09:47:48

Mennyire magyar már ez is... Szánalmas, komolyan mondom. Egyébként erről eszembe jutott -bár nem szorosan ide tartozik - mikor egy német orvosprof járt be a munkahelyemre vendégként és az utca végig volt túrva valami közműcsere miatt, de reggel 9-kor még egy árva melós nem volt az egész vonalon és 2 hétig semmi haladás nem látszott. Ő mondta, hogy náluk ha nem végeznek egy ilyen javítással nagyon rövid idő alatt, repülnek a felelősök. Itt meg semmi nem történik és ez vonatkozik a hülye rendeletek és szabályok alkotóira is. Francba az egésszel, megint felment bennem a pumpa.

**ADAM** 2009.03.04. 09:48:34

A SZOMORÚ AZ EGÉSZBEN, AHOGY A CIKKÍRÓ IS FOGALMAZOTT (IGAZ, MÁS SZEMSZÖGBŐL), HOGY "NEKEM NEM KELL BUDAPEST".
NEKEM LASSAN MÁR TÉNYLEG NEM KELL. DE EZ AZ EGÉSZ SZÁNALMAS ORSZÁG SEM, MERT HIÁBA PRÓBÁLOK NORMÁLISAN VISELKEDNI, A SOK TANULATLAN, DEMAGÓG, TAHÓ, ARANYLÁNCOS, MUTYIZÓS, URAM-BÁTYÁM, KORRUPT, KISEBBSÉGI ÉRZÉSES, HATALOMÉHES ÉS ELNYOMOTT SZERENCSÉTLEN ÁLLANDÓAN KÉPES MINDENT TÖNKRE TENNI ÉS EGYRE LEJJEBB LÖKNI A SZÁNKÓT A LEJTŐN.

MEGMONDJAM MI LENNE A LEGJOBB? TÍZ ÉV MÚLVA EGY KELLEMES, TANULT ÉS TOLERÁNS EMBEREKKEL TELI (TÁVOLI) HELYRŐL INTERNETEN OLVASGATNI A TÉLI SÓTÓL MÁR TELJESEN SZÉTMART MAGYARORSZÁGRÓL SZÓLÓ SZÁNALMAS HÍREKET ÉS RÁJÖNNI, HOGY NAGYON JÓL DÖNTÖTTEM, AMIKOR OTTHAGYTAM AZ EGÉSZ SZEMÉTDOMBOT, MERT TÍZ ÉV ALATT SEM VÁLTOZOTT SEMMI.

MUTYILAND, OTT ROHADNA MEG AZ EGÉSZ AHOL VAN.

Somy 2009.03.04. 09:48:46

Tisztelt Zsolt és blog olvasók!


A cikk nagyon jó. Viszont egy ilyen előzetes hatástanulmányt tudtommal mindenkor el kellene végezni, ha lehetséges. Pláne jogalkotás előtt!

Nem a fővárosban lakom -oda csak ritkán járok ügyintézésre, valamint ismerősöket látogatni. A fenti jogszabállyal kapcsolatban van néhány kérdésem, megjegyzésem:

1, ősztől állampolgári kötelességem lesz tudni a "zöld-zóna" határvonalát, vagy erről -a fővárost kevésbé ismerő autósok- kapunk emberi tájékoztatást az igazoltató rendőrön kívül? (Az út nevek mantrázása a vidékről jövőknek nem biztos, hogy elég lesz.)

2, Fentebb említette egy hozzászóló (kukaberci), hogy a örvénykamrás diesel autójának emisszióját utólagos átalakítással javítani lehet. Ilyen esetben hol lehet ezt elismertetni a megfelelő hatósággal? Egyáltalán van erre mód?

/Egy katalizátoros lada motoros gépjárművem van, ami kisebb átalakítással/fejlesztéssel bőven túlteljesíti a rá vonatkozó (1-es környezetvédelmi osztály jelzésű) határértékeket. A jármű érvényes zöldkártya értekei: alapjárat: 0.4 CO%, 216ppm CH; emelt üresjárat: 0.25 CO%. Nem vagyok teljesen tisztában a környezetvédelmi besorolásokkal, de ha jól tudom ezek az értékek magasabb környezetvédelmi osztályba sorolást is teljesíthetnének./

Ha az átsorolásra lenne mód, esetleg jogalkotók részéről nem lehetne hasonló átalakításokat valamilyen módon támogatni, új autó "vétel" mellett/helyett?

4kereken 2009.03.04. 09:49:00

Tisztelt Zsolt!

Én az Ön helyében leszedném a rendszámos táblázatot, mert az illetékes hivatalnokok ahelyett, hogy a valódi problémával foglalkoznának, biztos hogy az adatvédelmi jogokra hivatkozva b@szogatni fogják a leközölt járműazonosítók miatt.

A cikkel kapcsolatban:
Sajnos nem ez az egyetlen hasonló dolog, maximálisan igaza van nem csak "illetékeselvtársak" működésével, de a zöldek tevékenységével kapcsolatban is. Én például Esztergomból Budapestre kb. másfél órás autózással tudok eljutni - 50 kilométer az egész. A 10-es úton gyakorlatilag nem lehet közlekedni, az új út tervei több mint 15 éve készülnek, de a Levegő Munkacsoport sikerrel torpedózza a projektet - Lukács Andrást szívesen költöztetném Pilisvörösvárra, a főutcára...

(Persze, értem a lelkesedését, elvégre a Levegő Munkacsoport szép állami támogatásokat tesz zsebre - több tíz millió forintokat - és a mindenkori kormánynak könnyebb rájuk mutogatni, hogy "lám-lám, miattuk nem tudjuk megépíteni az utat, mint bevallani, hogy erre /sem/ jut zsé.

Teleszkop 2009.03.04. 09:50:48

2 Kadett boldog tulajaként és a zóna kellős közepén lakóként kitörő örömmel üdvözöltem a rendeletet.

Ugyan a hétköznapokban leggyakrabban BKVzom én is, semmi értelme sincs kocsiba ülni, hogy üljek a dugóban, de:

- heti 3x járok edzeni esténként. Ez az út BKVval 40, kocsival 7p. Lemértem. Hidegben még élvezetesebb.

- azért "tartok" öreg autókat, mert szeretem őket. Felejtsem el a hétvégi örömautókázásokat?

- mi van, ha mennem kell valahova, a zónán kívülre? (Kicsit B13-as utánérzésem van) A fiatalabbik öreg teljesen megbízható, és többször is elő fog fordulni, hogy mennem kell vele vidékre.
Sebaj, majd jóóól kilopakodunk lábujjhegyen a Tiltott Zónából és onnan már vígan pöfögve autókázunk tovább.. WTF?

- tavalyelőtt pl. nélkülözhetetlen eszköz volt, a kb. járóképtelen nagymamámat hurcoltam ide-oda, természetesen a Tiltott Zónában.

Szóval tényleg át van ez gondolva. Ráadásul elég masszívan büntethetnek, ha elkapnak engem, a gonosz burzsujt, akinek van képe a belvárosban lakni. Nem baj, van még addig idő, csak lesz valami.. de azért a biztonság kedvéért már elkezdtem okítani a kis Kadetteket a "lapulj" és "álcázz" parancsokra.

SsPL71 (törölt) 2009.03.04. 09:54:57

@becher: A talaj közeli ózont fel kell szállítani a sztratoszférába.

Tehát kell egy ózon gyártó állomás ahol a dízelbül veszik ki a zokxigént... bocsánat, az ózont.

T-boy (törölt) 2009.03.04. 09:55:58

Taxis barátom néhány éve kocsit akart
cserélni.Foglalózott egy 3 éves Merci
dieselt,az ország másik felén.
Kiderült,nem szerepel a motor a taxinak
engedélyezettek listáján!!
Egy 3 éves Mercédesz motor a KPM szerint nem alkalmas taxiba!

jomsisi 2009.03.04. 09:56:59

Kedves Zsolt!

Jártál már Szentpéterváron?
Sehol egy falfirka, sem eldobott szemét. Az a város tiszta mint a patyolat, pedig kelet!

A sárga matricát meg átfilctollazom és szarok a rendeletre. :-)))

Maci_GSXR1000 2009.03.04. 09:57:01

Ezt a cikket TV-ben is le kellene nyomni, mert így féleg csak azok olvassák, akik egyébként is fel vannak háborodva ezen...

Egyébként itt lehet csekkolni, a zöldkártyát: www.rkf.hu/hulladek/publikus.jsp

JmOS 2009.03.04. 09:57:07

Tegyük hozzá, ha mindenképp szivatni akarnak nem lehetett volna fizetőssé tenni a behajtást? Mint az autópályamatrica.
Semmivel nem lenne bonyolultabb ellenőrizni, még nyilvántartás sem okvetlenül kellene hozzá és pénz állna a házhoz...
Ha valakinek évente 1x van dolga, akkor kifizetné, ha naponta akkor nem.

Csak akkor az újautólobbi nem érné el a célját - nálam így sem fogja...

(nem, én nem vagyok pesti, és igen, a feleségem Suzukiját leszámítva szándékosan csak öreg autóim vannak. Ja, és én is motorral járok naponta, de családdal az nehéz ügy...)

zöldi 2009.03.04. 09:57:19


Zsolt, ezt azonnal küldd el az illetékges minisztériumoknak, aztán tényleg fogjatok össze, ahogy az előttem postolók írták.

Amúgy meg Simsonra magyar! Azon nincs plecsni.

zöldi 2009.03.04. 09:59:03

Mindenesetre ha élesbe megy a törvény, akkor bindítom a robogóbizniszt. Asszem lesz kereslet.

Maci_GSXR1000 2009.03.04. 09:59:04

Itt van pl hogy ki adott a cikkben említett w124-nek zöld plakettet:

CYS370 - MERCEDES (124) 230E (1991)
Vizsgálat ideje: M?hely neve: M?hely címe: Meddig érvényes:
2006.09.05. 10:11 Profi Autószerviz Budapest 2007.09.05.
2007.09.05. 15:17 Profi Autószerviz Budapest 2008.09.05.

Hegyjáró Manó · https://hegyimano.hu 2009.03.04. 09:59:15

Csikós, grat, csak én is attól félek, az illetékes helyeken nem hallják meg.

B.Petike 2009.03.04. 10:01:37

nem vagyok pesti engem nem érint a probléma, DE mi van akkor ha dolgom van pest belvárosában, itthon áll egy kadett dízel sárga plakettel 4,5 literes átlagfogyasztással meg egy zöld plakettes merci sprinter 10 liter körül eszik most akkor melyik szennyezi jobban a környezetet?

B.Petike 2009.03.04. 10:05:13

kevesebb gázolajból kevesebb égéstermék lesz nemtom jól látom-e így 20 évesen biztos én vok a hülye... tény hogy a korszerűtlen autó többet bocsájt ki de a mérleg merre billen ilyen fogyasztás különbségnél?

Maci_GSXR1000 2009.03.04. 10:09:07

@B.Petike: ez kicsit OFF, én sem vagyok pesti, ha elindulok pestre, megérkezem az adott címre, nincs nálam apró, akkor a hatályos jogszabályok értelmében nem szállhatok ki az autóból, ki kell mennem ugyanis egy külső kerületbe pénzt váltani, majd vissza a belvárosba és ez nem vicc. Idezem a BOP Levelét:

"Mint már előző levelünkben is írtuk Önnek, hogy a 19/2005. (IV.22.) Fővárosi Kgy. rendeletének 21.§-ának 1. pontja a következőket mondja ki:
A várakozási övezet területén, közúti várakozóhelyen a várakozási díjat
a. az abban a díjövezetben elhelyezett parkolójegy kiadó automatánál, a megállást követően haladéktalanul, külön felhívás nélkül, vagy
b. a mobiltelefonos parkolási díjfizetési rendszer használatának esetén annak megindításával, a megállást követően haladéktalanul, külön felhívás nélkül vagy
c. kézi beszedésű parkolójeggyel kell megfizetni.

***************************
A rendeletben írtak alapján, Önnek nincs módja a megállás után pénzváltásra, mivel haladéktalanul meg kell váltania parkolójegyét.
****************************

Önnek kell gondoskodnia arról, hogy a fizető övezetbe való behajtáskor rendelkezzen elegendő aprópénzzel, vagy parkolókártyával amivel meg tudja váltani parkolójegyét, esetlegesen mobiltelefonos parkolási lehetőséggel, amivel azonnal el tudja indítani parkolását.
"

Maci_GSXR1000 2009.03.04. 10:11:15

@B.Petike: nem akarok butaságot írni de asszem talán tokyoból tiltották ki pár éve a dieseleket...

B.Petike 2009.03.04. 10:15:02

de dízel autóval behajthatok.. csak zöld plakett legyen az autón... de a dízel kadett 4,5 liter gázolát ha szarul égeti el is kevesebb szmog kerül a levegőbe mint a sprinter 10 literjéből még ha az "tisztább autó is" én így látom de mondjátok meg ha rosszul gondolom

inniním 2009.03.04. 10:15:36

ez mókás:

cyw174 - Mercedes-Benz 190 (201) (1986)
Vizsgálat ideje: M?hely neve: M?hely címe: Meddig érvényes:
2006.07.21. 09:20 AUTORING AUTOSZERV TATA sikertelen
2007.06.19. 08:06 AUTORING AUTOSZERV TATA sikertelen


:D:D

lazlo85 2009.03.04. 10:15:49

és miwan ha lekaparják az auto rendszámárol a sárga plecsnit és felrakják a zöld helyére? engem büntetnek meg?

egy atlag 2009.03.04. 10:21:53

Haszonleső, köztörvényes bűnöző az összes politikus. A demszki meg jól láthatóan elmebeteg. Beleőrült szerencsétlen a hatalomba. Mondjuk a komcsik alatt sem volt felelősen gondolkozó egyén.
A legszebb az új rendőrfőkapitány! Világszégyen egy ekkora tudatlan bunkót közszemlére tenni....
Szóval én nem csodálkozok itt már semmin se.

zub_ 2009.03.04. 10:22:14

A Hungária körúton belül kb 1 hónap múlva mindenhol fizetős lesz a parkolás. Már ezért sem érdemes autóval beljebb menni.

Még szerencse, hogy nincs kész a körgyűrű, akkor a tiltás addig tartana.

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2009.03.04. 10:22:52

az, hogy köhögő embereket látsz az utcán, az nem biztos h a szmogtól van... be lehet képzelni ilyen baromságokat, eddig nem láttal köhögő embereket? a határok megváltoztatásával ugyanaz a helyzet, nem szabályoztak semmit, ugyanaz van, mint eddig. érdekes, csak most télen kezdtek köhögni az emberek? vagy ők is beképzelték maguknak a szmogot?

Aldo Moro 2009.03.04. 10:23:53

Én már látom hogy lesz: a vidéki paraszt felmegy Pestre mondjuk egy Cromával. Odafelé leveszi az első rendszámot, hogy ne fotózza le a rendőr, városhatárban megáll, visszarakja, majd leveszi a hátsót, hogy behajthasson.

Aldo Moro 2009.03.04. 10:25:04

Volt olyan, hogy szomszéd faluból jöttünk haza sörözés után, leszedtük mindkét rendszámot, majd visszatettük fordítva. Két hétig úgy jártam. A hátsó volt elől, az első hátul, fejjel lefelé. :-)

inniním 2009.03.04. 10:25:27

és ez milyen?


abc123 - CITROEN 1,9D (2000)
Vizsgálat ideje: M?hely neve: M?hely címe: Meddig érvényes:
2005.09.15. 11:37 Citroen Nagy Kft. Budapest 2005.09.15.
2005.09.15. 11:37 Citroen Nagy Kft. Budapest 2005.09.15.
2005.09.15. 11:37 Citroen Nagy Kft. Budapest 2005.09.15.
2005.09.15. 11:37 Citroen Nagy Kft. Budapest 2005.09.15.
2006.01.04. 12:23 Centrál Autó Kft. Budapest sikertelen
2005.12.20. 17:09 Medla Zoltán Aszód sikertelen
2006.05.19. 09:20 EUROSERVICE PLUS K Debrecen 2007.05.19.
2005.09.10. 12:57 Q-teszt BP sikertelen
2005.09.22. 12:10 Q-teszt BP sikertelen
2005.09.22. 13:34 Q-teszt BP sikertelen
2005.11.25. 13:45 Tisza Volán Szeged Szeged sikertelen
2006.06.08. 14:25 BÁNKI DONÁT MÜSZAK NYÍREGYHÁZA sikertelen
2006.09.14. 16:47 BÁNKI DONÁT MÜSZAK NYÍREGYHÁZA sikertelen
2006.09.15. 13:01 BÁNKI DONÁT MÜSZAK NYÍREGYHÁZA sikertelen
2006.09.29. 08:37 BÁNKI DONÁT MÜSZAK NYÍREGYHÁZA sikertelen
2006.09.29. 09:27 BÁNKI DONÁT MÜSZAK NYÍREGYHÁZA sikertelen
2006.10.06. 08:29 BÁNKI DONÁT MÜSZAK NYÍREGYHÁZA sikertelen
2006.10.06. 09:03 BÁNKI DONÁT MÜSZAK NYÍREGYHÁZA sikertelen
2006.10.06. 09:51 BÁNKI DONÁT MÜSZAK NYÍREGYHÁZA sikertelen
2006.10.06. 10:04 BÁNKI DONÁT MÜSZAK NYÍREGYHÁZA sikertelen
2006.10.06. 13:03 BÁNKI DONÁT MÜSZAK NYÍREGYHÁZA sikertelen
2006.10.06. 13:16 BÁNKI DONÁT MÜSZAK NYÍREGYHÁZA sikertelen
2006.11.13. 12:35 BÁNKI DONÁT MÜSZAK NYÍREGYHÁZA sikertelen
2006.12.01. 13:55 BÁNKI DONÁT MÜSZAK NYÍREGYHÁZA sikertelen
2006.12.08. 08:34 BÁNKI DONÁT MÜSZAK NYÍREGYHÁZA sikertelen
2006.12.08. 13:20 BÁNKI DONÁT MÜSZAK NYÍREGYHÁZA sikertelen
2006.12.08. 13:21 BÁNKI DONÁT MÜSZAK NYÍREGYHÁZA sikertelen
2006.12.08. 13:30 BÁNKI DONÁT MÜSZAK NYÍREGYHÁZA sikertelen
2006.04.24. 18:49 Simon Tibor Becsvölgye 2007.04.24.
2006.10.26. 14:59 MAN Kft Pécs sikertelen
2005.09.06. 12:40 Autó-Szentmihály K Budapest 2007.09.06.
2006.06.21. 15:32 Végh Autóház Kft. Zalaegerszeg 2008.06.21.
2005.12.02. 09:50 CSONKA JÁNOS MSZKI BUDAPEST sikertelen
2005.12.02. 10:11 CSONKA JÁNOS MSZKI BUDAPEST 2005.12.02.
2005.12.14. 10:44 CSONKA JÁNOS MSZKI BUDAPEST 2007.12.14.
2005.12.16. 09:52 CSONKA JÁNOS MSZKI BUDAPEST 2007.12.16.
2006.05.29. 08:09 CSONKA JÁNOS MSZKI BUDAPEST sikertelen
2006.05.29. 08:20 CSONKA JÁNOS MSZKI BUDAPEST sikertelen
2006.03.14. 16:08 Juhász László Tiszakécske sikertelen
2006.11.28. 10:22 Gumi-2004 Bt. Dunakeszi sikertelen
2006.11.28. 10:29 Gumi-2004 Bt. Dunakeszi sikertelen
2006.11.28. 10:50 Gumi-2004 Bt. Dunakeszi sikertelen
2007.02.20. 15:53 GOLD-TRANS 2001 Kf Pápa 2009.02.20.
2006.06.21. 15:32 Végh Autóház Kft. Zalaegerszeg 2008.06.21.
2007.03.23. 12:32 Németh Károly Velence sikertelen
2007.05.09. 16:04 GLEICHAUF JÁNOS SZOMÓD sikertelen
2007.05.09. 15:57 GLEICHAUF JÁNOS SZOMÓD sikertelen
2007.05.09. 16:08 GLEICHAUF JÁNOS SZOMÓD sikertelen
2008.07.02. 10:56 Gajdos Zoltán Nyírábrány sikertelen
2008.09.23. 15:29 Balogh Autó Eurosz Miskolc 2008.09.23.
2007.04.24. 14:27 WALTER AUTÓ KFT SOPRON sikertelen

vajon hányautóhoz adta a "nevét" illetve kipufogóját ez a donor? :D:D:D:D

inniním 2009.03.04. 10:26:47

pontosabban: hány autóhoz

Aldo Moro 2009.03.04. 10:30:26

Olyan ez, mint a dohányzás. Lassan már csak otthon a budiban gyújthatsz rá. Ki akarják tiltani a kocsmákból is. Én nem bagózok, de ha bemegyek a kocsmába, tudom, hogy az azzal jár, nem szólok egy szót sem. Nem kötelező bemenni. Mi a következő? Kitiltják a sört a kocsmákból?

János havert meséltem már? Londonban dolgozott, olyan helyre ment, hogy a kocsmában nem lehetett cigizni, az utcán meg inni. Megállt a küszöbön, egyik kezében a sör, másikban a cigi. Az arra járó Bobby csak nézett. :-)

deak.atti 2009.03.04. 10:31:53

Üdv!

Csepel-Szigetszentmiklós határán lakom, az Egressy úton dolgozom. A Hungárián még szmogriadós télen is gond nélkül be fogok autózni. Sárga plakettes kétütemű Wartburggal ... De ha dugó, netán baleset van, és emiatt a Lágymányosi hídig visszadugul az amúgy 3 sávos út (hetente minimum egy autó berepül az 1-es vili sínjére, ennek minden következményével, vagy pedig lerohad egy ukrán/román kamion a szélső sávban ...), akkor jogilag nem mehetek majd be egy utcával odébb, a Fiumei útra, hogy kimeneküljek a dugóból, vagy bele se menjek! Tehát majd állok a többiek közt, és dinnng-diridinng-dridinnng ... ja, és mellé füstölök. Mert hiába az 1:50, és a szintetikus Castrol olaj (már nincs keverékbenzin sehol, hála az égnek), egyhelyben állva bizony így is füstöl. Na, hát ennyit a szűk látókörről, meg az emberi f@szságról. Pont a Hungárián húzni meg a határvonalat, nagyfokú hozzá nem értésre vall. Pont az, ami Bp leg-neuralgikusabb útja dugó szempontjából. :o( Szívatás ez a javából, semmi több.

Aldo Moro 2009.03.04. 10:32:22

@inniním: Hozzánk eljössz, van egy okos műszer, akkora mint egy kazetta. Simán megvan vele a zöldkártya. És ez nem csak nálunk van igy.

viktor134 2009.03.04. 10:35:48

alkotmánybírósági levél megírva (3 óra) holnap posta. :)

SsPL71 (törölt) 2009.03.04. 10:38:05

Nekem a zöldkártya érvényességét lekérdező rendszer Suziki Liana-t dobott ki, holott Swiftem van. :)

inniním 2009.03.04. 10:39:44

valószínűleg magam és sok ember ellen beszélek, kérlek nézzétek el!

nem tiltani kellene, hanem alternatívákat kínálni:

-normális parkoló "P+R" (bár nincs kultúrája, de lehetne)
-behajtási díj (mert akinek be KELL mennie úgyis bemegy - fizet, akinek NEM KELL az meg úgysem fog...
-"cseppet" olcsóbb "SOKKAL" jobb tömegközlekedés, hogy legyen mire váltani, ha épp nincs más jármű

de bilibe lóg a kezem, megyek is megmosni...

B.Petike 2009.03.04. 10:50:05

@Aldo Moro: potméter meg aksi és kész is, csak rendszám meg forgalmi kell:)
Nemtom miről beszélsz biztos csak nállatok van ilyen:)

gerzson_t3 2009.03.04. 10:50:30

Elolvastam a cikket és nagyon egyetértek vele!
SŐT! Teszünk is a dologért: egy ügyvéd már fogalmazza a beadványt, amit elsőre a fővárosi közgyűlés kap meg, és ha nem reagál az előírt időn belül, akkor alkotmánybíróság a következő lépés.
Hogy miért?
1:Mert a zöldkártya egy évre érvényes, és abból kb 5 hónapot kellene állnia a tiltott városban lakó autójának.
2: Mert miniszteri rendelet szabályozza, milyen autó kaphat zöldkártyát, a fővárosi rendelet pedig alacsonyabb szintű rendszabály és nincs joga felülbírálni a magasabb szintűt.
3: Mert a bentlakónak a teljesítményadó számításánál nem veszik figyelembe a pihentetés időszakát - magyarul akkor is fizetnie kell, ha nem használhatja az autóját.
4: Mert területi hatályon kívül is korlátozza a bentlakó mozgását (mivel még a zónán kívülre sem mehet az autójával)
5: Mert nem nyújt alternatívát a közlekedésre, nem ad lehetőséget a tiltott autó parkoltatására, átalakítására.
6: Mert vészhelyzetben sem ad felmentést: pl. lázas beteg szállítására.
7: a mozgáskorlátozott személynek sem ad felmentést.

Érdemes végigolvasni a rendeletet (69/208 (XII. 10.) főv közgy. redn és módosításai 90/2008 és 4/2009 főv. közgy. rend.). A 3. § írja tiltást és az alól SENKINEK sincs felmentése: se mentő, se taxi, se tűzoltó. Minden felmentés, kivételezés csak a szmoghelyzet kialakulására érvényes a rendelet szerint.

A beadványt hétfőn írom alá a beadványt, amihez mellékelni fogok egy személyes statisztikát is a plakettes autókról a belvárosban: átlag 3 %-ra jött ki reggeli és délutáni csúcsidőben.
Nézzetek át a www.t3-tuning.hu/fórum/szmogrendelet helyre is4
Gerzson

Csontos Szigfrid 2009.03.04. 10:50:39

Az hőerőművekkel van itt a baj. A zldlbbit kéne elcsitítani, mert az atomerőműveknél nincs jobb. A radioaktív hulladék tárolására kitalált módszerekbe kéne fektetni a pénzt.

deak.atti 2009.03.04. 10:53:53

@inniním:

A P+R parkolókkal az a gond, hogy bár az elképzelés elsőrangú, de melegágya az autótolvajoknak. Egészen biztos, hogy nem fog 3-4 percen belül a tulaj visszaérni az autójához. Apám családon belül eladta még pár éve a Ladáját, a rokon, aki megvette, pár hét múlva a Határ úti P+R-ben hagyta, mert metróra szállt, a Belvárosban volt dolga. Mire visszaért, nem volt meg a kocsi ... Szóval, én se biztos, hogy otthagynám az autómat több órára. Ha meg őrzött, akkor fizetős ... szóval, nincs ez megoldva. Ez Nyugaton megoldás, ahol nagyobb az esélyed, hogy pár óra múlva is ott találod a kocsidat, ahol hagytad.

loláb 2009.03.04. 10:54:27

@lazlo85:
A rendszámmal machinálás úgy tudom hatóság jelzés megváltoztatása, büntetőjogi kategória, persze csak ha lebuksz egy ellenőrzésen. Ha viszont nem igazoltatnak, akkor tökmindegy, milyen plecsni van a rendszámon.

Egyébként szerintem ez a megoldás: budapesten, a belvárosban nappal nem szoktak túl gyakran igazoltatni (kivéve szmogriadó idején), tehát simán el lehet vinni a nagyit orvoshoz sárga matricával is téltől őszig, ha muszáj. Persze tudjuk: addig jár a korsó a kútra...szóval a jelzett időben tényleg csak fontos dolgokra érdemes használni az ilyen autókat.
Különben pedig kapja be az összes politikus.

zöldi 2009.03.04. 10:58:04

@gerzson_t3: "SENKINEK sincs felmentése: se mentő, se taxi, se tűzoltó."

Ezekszerint az öreg füstökádó busznak nevezett méhtelepszökevények, amik éjszaka meg pár vonalon nappal is közlekednek szintén a tilalom alá esnek?

Nagyvakond 2009.03.04. 11:04:56

Nagyon-nagyon egyetértek a cikk minden megállapításával (kivéve talán a zöldek IQ-szint-bemérését, bár én is "atompárti" vagyok).

És főként nem az a probléma, hogy nem mehetek be a behatárolt területre (38 éves FIAT850-esem van, egészen pont a határ mellet lakunk, kívül), mert évente 1-2-szer esetleg "szükséges", és minden nap bringázom, asszony békávézik, hanem a nagy baj a LÁTVÁNYOS DE EREDMÉNYT NEM HOZÓ, OSTOBA DÖNTÉSSEL van. Megint és mindig a látszat!

Aztakutyamindenségit!

Nagyvakond 2009.03.04. 11:18:09

[Ja és
@jomsisi 2009.03.04. 09:56:59
igaza van: én Moszkvában jártam, és bizony nem csak a legszűkebb belváros volt tiszta (nem "patyolattiszta", de kulturált, sokkal inkább, mint itt), hanem kívülebb is, és bizony a vonat is veterán volt, de tiszta, állandóan takarított,sehol egy firka, valami iszonyatos folyásnyom, rágó, köpés stb. És Moszkva ugye tényleg világváros.

Igaz, ott aztán szemmel tartják az embert...

kalandrover 2009.03.04. 11:18:21

@ChPh:

"Talán ha többen állnánk mellé... (najó, csak nem lenne mindenki vizes... őő hugyos...)"

Ne álljatok egymással szembe! :-)

Unter Bahn (törölt) 2009.03.04. 11:20:38

@Maci_GSXR1000: Mac! Szerintem ezt a plakett-ellenőrzőt felejtsük el. Én vagy három hónapja csináltattam zk-t, mégse vagyok benne.

Amúgy nézegettem különféle autók emissziós adatait - mármint a gyári értékeket és fura, hogy pl. a '82-es dízelem esetében az EU-s limit 66 % (smoke opacity), az autó pedig gyári adat szerint 73 %-ot tud.

Ugyanez az EU-s norma - gondolom a direktszűrős modellekre - 73 %, tehát nem szigorúbb, mint amit az én kocsim tudna, mégis én csak a városhatárig mehetek. Nem igazán értem.

Ha én ott laknék Bp-n, kurva ideges lennék egy sárga matricás autó tulajaként, mert ha ilyen elvárásokat támasztanak, akkor tegyék is lehetővé, hogy az anyagi jólét megengedje korszerűbb modell megvételét vagy utólagos katalizátorok, szűrők beépítését.

Arra pl. mit lépnek - még ha irreális is az ötlet - ha valami folyadékon átszűröm a kipufogógázt a vizsgálat során és pl. a víz szinte mindent diffundál??? Ráírják hogy koromtartalom 0, de környezetvédelmileg káros?

A másik: a direktszűrős dízelek mit csinálnak a rengeteg gázolajjal? Hova teszik? Mert a benzines katalizátor lebontja vagy átalakítja, de a szűrő csak megrostálja és csak azt a finom kormot engedi ki a csövön, ami a hírmagyarázatok szerint a legveszélyesebb, mert lebeg a levegőben, nem ülepszik le, mint ami a troszka ami a régi dízelekből kijön???

No és mi lenne, ha pl. a KFF újra takarítani kezdené a várost, mint a régi szép időkben tették: felsöpörték, meg nyáron meglocsolták.

[Walaki]D`Lair · http://ae86levin.blog.hu 2009.03.04. 11:32:48

Vicces módon kb. 150 méterrel lakom beljebb a 'ZÓNA' határánál...ejj csak 1x kapjon el a rendőr, hogy itt a saját házunk előtt parkolok és fizethetem a masszív büntit...

kalandrover 2009.03.04. 11:34:12

Nem kell mellre szívni!

Ősztől a lila matrinya lesz a nyerő, Swejcben a tehenek is lilák lesznek a jó levegőtől, nem lássátok a reklámban?

Majd Kovácspisti elintézi.:-)

bexxter 2009.03.04. 11:39:50

Sajnos nem lesz semmi hatása a beadott leveleknek akárhova is lesz címezve. Tesznek rá egy adag lapáttal és megy a süllyesztőbe.. ne próbálkozzon a paraszt, elnyomjuk. Oszt menjen vegyen hitelre, mert az megéri. Nekik, ott fent.

Szerencsére a zónától "messze" lakom, de a melo miatt sűrűn járok be. Suli miatt is, de oda inkább bkv, nem merem a 6-7-8kerben letenni az autót huzamosabb időre.
Szivesen elfogadok suzukit, matricával rajta, hogy az államtól kaptam, a jobb levegőért. Használnám én éjjel nappal, de ettől a levegő kicsit sem javulna. Sőt :(

[Walaki]D`Lair · http://ae86levin.blog.hu 2009.03.04. 11:42:13

Két megoldás létezhet:

1. Hivatalos katalizátoros átalakíttatás, majd ZK után katalizáztor sima csőre cserélétetése
2. Újra eredetvizsgáztatás, vizsgáztató lefizetése hogy a kocsi zöld plakettes forgalmit kaphasson...

Vagy nem használom az autót fél évig, és ez alatt az idő alatt kifizetek rá 5500Ft teljesítmény adót és 30 ezer Ft kötelező biztosítást FELESLEGESEN....

Pityorka1 2009.03.04. 11:42:24

Én ugyan nem budapesti vagyok, de felháborít, amit ezek a dilettánsok csinálnak. Szó volt róla, hogy hiába csökken a dohányosok száma, folyamatosan nő a tüdőrákosok, és más tüdőbetegek száma. Vajon miért? Tán csak nem a rengeteg zöld plecsnis dízel miatt, amik rommá vannak "csippelve"?Hiába a zöld plecsni, ugyanolyan füstöt okád némelyik VW, vagy Audi, de láttam PSA dízelt is. A haver Maruti-ján is sárga a plecsni, de kérdezem, mit szennyez egy 800 ccm-es jól beállított Suzuki motor? Bezzeg a rengeteg X5 meg Porsche Cayenne friss levegőt bocsát ki ugye, meg nem ver fel egy gramm port sem. Hülye, dilettáns, tolvaj szemét politikus banda.

Pityorka1 2009.03.04. 11:44:06

Egy megoldás van: Autóklub-hoz, jogsegély szervezetekhez fordulni, és mindenekelőtt összefogni ez ellen. Akár diszkrimináció is lehetne ez...

Giorgio™ 2009.03.04. 11:48:40

Gratulálok a komoly tényfeltáró munkához! Érdekes lett a cikk, érdemes volt elolvasni. Sajnos ökölbe szorul a munkában megfáradt kéz, ha újabb és újabb ilyen anomáliákkal találkozik az életben.
Újfent beigazolódni látszik az elméletem, miszerint csak a gondolkodásra alkalmatlan, ingyenélni akaró, józan paraszti észtől teljesen mentes, nagyszájú tahók mennek el politikusnak. Így tőlük aztán épeszű VALÓS megoldásokra nem számíthatunk. Soha, semmilyen téren.

loláb 2009.03.04. 11:58:30

@[Walaki]D`Lair:

Vonasd ki ideiglenesen a forgalomból, 1500 ft. Fél év után automatikusan visszahelyeződik, ha előtte akarod, akkor 1500 ft.

Mondjuk kb két év alatt betelik a forgalmi erre vonatkozó része (elég nagybetüvel írnak az ocsmányirodában), tehát két évente kell egy új forgalmi, ami asszem 6000 ft. De csak a kfb miatt is megéri.
Én régebben csináltam ezt, amikor még 40 ezer felett volt az éves biztosítása a motoromnak, októbertől márciusig amúgyis állt, de mostmár 15 alatt van, már nem éri meg.

Gabesz81 2009.03.04. 12:13:14

szánalmas a helyzet. nyugati példa alapján már rég tele kellett volna pakolni a külvárosokat P+R-ekkel, tömegközlekedési kapcsolatokkal!!! jah, hogy csak a szigorítást behozni a példából, amivel meg a feltételeket kellene megteremteni??? a birkás kép találó valóban.
mert a sok birka eddig is fizetett, de nem lett belőle semmi! bkv viteldíjak, parkolási díjak... hol vannak a P+R-ek!?!?!? erről kéne írni az autós társadalom lehetőségeinek meg nem teremtéséről..., ami aztán szorosan kapcsolódik a tömegközlekedés nem fejlesztésével... szép téma.

Jetfighter 2009.03.04. 12:16:17

Cs. Zs. 4/b, ötös, gratulálok. Tényleg.
Ma már értelmes embernek nincs más választása az (őt is sújtó) ostobaságra, vagy bekapcsolja a capslockot és odadörög vmi fórumon, vagy elmegy fáradságosan tényfeltárni és elemezni. Utóbbi az elegánsabb megoldás, kétségtelen.
Kár, hogy döntéshozóinkból az észérvek és a cáfolhatatlan tények általában csak makacs dacreakciókat váltanak ki (tisztelet a kivételnek!), de mégsincs más járható út. Hátha kiderül, hogy több az értelem az országban, mint gondolnánk. Gerzsonék beadványának jövője is figyelmet érdemel.

MintaMókus 2009.03.04. 12:17:02

Zsolti: azért ezt a légszennyezés témát kicsit jobban körül kellene járni szerintem. Ami biztos: Budapesten és környékén jellemzően nincsenek gyárak, nem szennyezőek sem. Az erőműveken autó méretű füstgázmosó van, ráadásul gázzal üzemelnek, így a szállóporhoz vajmi kevés közük van. Viszont akkor felmerül a kérdés, hogy vajon honnan a magas szállópor koncentráció? És akkor a válasz: jellemzően az autókból. Tehát erre kellene fókuszálni. ÉS valóban: kevés sárgamatricás autó közlekedik Bp-en. De azért ne felejtsük el, hogy a rendeletnek van egy olyan része is, hogy amennyiben a légszennyezés bizonyos mértéket meghalad, úgy korlátozhatják az autóforgalmat. Tudod, páros-páratlan. Na itt lenne izgalmas, ha nem kergetnék ki a sárgamatricás autókat. Mert akkor hirtelen mindenki venne pár tíz-százezerért egy olyan - jellemzően sárgamatricás, mert ilyen árban ez van - autót, aminek a rendszáma páros, ha a családi autó páratlan, és fordítva. Mert sajnos a magyar ember ilyen rafkós. Szóval tény, hogy lehet, és kell is változtatni, finomítani a rendeleten, de első körben - ha másnak nem is - de preventívnek mindenképp nevezhetjük. És ne feledjük, hogy a szálló porhoz nem csak a kipufogó járul hozzá, hanem a gumi, fékbetét, ilyesmi. És ha a fenti példánál maradunk: szerinted ha valaki vesz egy tartalékautót 50ezerért, akkor avval kezdi, hogy lecseréli a nyilván jobban poroló 10 éves gumikat (amik egyébként még nem koptak a határérték alá) újakra másik 50ezerért? Vélemény?

gerzson_t3 2009.03.04. 12:23:13

Igen: a BKV buszok sincsenek felmentve és nem csak éjjel járnak sárga-matricás buszok (ma reggel is láttam 7-es buszt sárgával).

Nem levelet írunk, hanem először egy beadványt, feltárva a jogi visszásságokat, aztán ha nem mozdulnak: alkotmánybíróság. Az nem levél, az nem jogvédő szervezet, hanem jogorvoslat, kvázi bírósági kereset.
Egyébként az autóklub is foglalkozik az üggyel, de mivel a T3 csapatban nincs senki, aki klubtag lenne, nem jutunk infohoz.
Gerzson

Rocko- 2009.03.04. 12:24:25

loláb 2009.03.04. 11:58:30
de miért ô fizesse, járjon, után, stb ennek? nem ô találta ki h így legyen.

MintaMókus 2009.03.04. 12:17:02
vélemény: megettél valami zöld maszlagot, ami nem baj, csak el is hiszed.
Budapest tele van gyárakkal, csak éppen nem a körúton vannak ezek. és vannak hôerômûvek, nem környezetbarát megoldásokkal, amik abban az idôszakban gázzal fûtöttek.

Csikós Zsolt 2009.03.04. 12:26:06

@bervas:
Nem saját pénzből csináltam. Fizette a TC a gázolajomat. Jó cég ez.

Bambano 2009.03.04. 12:26:22

Kedves Csikós kollega, érdekelne engem egy cikk arról, hogy sokszor hallok olyat, hogy beépítették a város tüdejét. Valami olyasmit vélek kibogarászni ezekből, hogy azokat az "útvonalakat", ahol a városban a természetes légmozgás volt, elzárták egy-egy épülettel és azért marad meg a szmog.

Nem akarsz ennek alaposan utánajárni?

zazooo 2009.03.04. 12:30:53

Tökéletes cikk, minden mondatával mélységesen egyetértek..

(csak az Ikarusok egyedüli megbélyegzése fáj kicsit, nehogy azt higyjük hogy a 60milliós veszélyeshulladék volvókból sokkal kevesebb jön, mint a 400as ikarusokból! a hengerfejes, szétkopott, 5hengerező 260-280asok pedig szintén nem fosnák a fekete füstöt ha mondjuk odafigyelnének rájuk)

más: 120as skodám is van, 2 éve utánajártam hogy hogy lehetne belepapírozni az 1.3-as központi injektoros (tehát vezérelt :) ) + katalizátoros felicia motort (ha jól értem, így az zöldplakettes lenne): összesen kb 100 000 forint, és 2-3 hét tömény utánajárást számoltam össze. Ha jól időzítem, akkor a műszakivizsga + zöldkártya nem külön pénz, mert amúgyis lejár, akkor csak ~70... persze ha papír nélkül van bent a sokkal korszerűbb, és kevésbé szennyező motor, és elkapnak, kitudja hányszázezer lenne...

nem erőgépet akarok, nekem az is fontos szempont hogy keveset fogyasszon, és ne legyen fekete füst hátul. megcsinálhatom százezerért. nagyon értenek a motiváláshoz odafent......

zazooo 2009.03.04. 12:35:18

@zazooo: még a buszos témához: természetesen az ikarusmániámmal együtt én is belátom hogy azokkal kellene kezdeni. Régóta filózok azon hogy miért nincsenek új villamosvonalak mondjuk a várost átszelő buszok helyén? Erre megvan a magyarázat, a villamospálya a BKV tulajdona lenne, tehát nekik kéne karbantartani, és hát azt aztán nem. Az úthálózat a fővárosé, ennyit spórol a BKV ha buszokat járat a belvárosban.

Nade a trolik? A világ legnagyszerűbb találmánya, csendes, tiszta, de nem kell neki sínt építeni, csak 2 nyamvadt drótot kihúzni az út fölé. Ilyen miért nem épül a 70es évek óta? Miértmiértmiért?

MintaMókus 2009.03.04. 12:37:01

@Rocko-: semmiféle zöld maszlagot nem ettem, csak kicsit gondolkoztam. Pédául - mert hüjje vagyok - amikor januárban felkapta a sajtó ezt a témát, rögtön kimentem, és megnéztem az autóim rendszámát, és örömmel konstatáltam, hogy lám, az egyik páros, a másik meg páratlan. Aztán mégegyszer kimentem, és szomorúan vettem észre, hogy a páros az bizony sárga. Amivel egyébként eszembe nem jutna bemenni a városba, de ugye a szükség törvényt bont. Tehát szégyen, de a fenti gondolatmenettel magamból indultam ki. És akkor van itt még valami: nem ma kezdtem az autózást, és tisztán emlékszem rá, hogy a zsigámon pl. felraktunk 20 éve valami azbesztmentes fékbetét, amivel aztán nem volt az igazi, úgyhogy vissza a jó kis orosz azbesztes betét, amit aztán 8-10ekm alatt le is gyalultam. Ez gondolom ma sincs nagyon másképp. De azt megtehetnéd, hogy egy pár szerinted környezetszennyező Bp-i, vagy környéki gyárat felsorolnál. Annyit segítek, hogy gázos hőerőműnek nulla a szállóporkibocsájtása, erre tökéletes példa a csepeli erőmű és a tőle párszáz méterre felállított mérőállomás. Szóval akkor melyek ezek a szállóport kibocsájtó gyárak/erőművek? (most a kényszerolajtüzelést hagyjuk, mert senki sem jelentkezett januárban, hogy nála kikapcsolhatják a villanyt addig, amíg nem jön az orosz gáz)

loláb 2009.03.04. 12:40:18

@Rocko-:
Mert senki nem fogja helyette elintézni, mivel csak neki fontos, hogy ne fizessen. Értem én, hogy nem ő kérte ezt (az egyébként idióta) rendeletet, de sajnos ezt meghozták, addíg, amíg el nem törli az (már ha eltörli) AB, addig be kell tartani, sajnos.
Kerülettől függ, de nekem régen pl. szűk egy órás sorbanállásba került mindez, spóroltam bő 20 ezret, ennyit megért. Talált pénz: el lehet borozni.

krampam 2009.03.04. 12:41:08

Én is egyetértek a cikkel.
Nekem egy majd' 40 éves autóm van, de nyilván nem azzal járok minden nap. Egyébként is őrült, aki a városba autóval jár dolgozni (hacsak nem ez a munkája, hogy autóban ül egész nap). Ahogy a cikk írója, én is csak egészen kivételes alkalmakkor megyek a belvárosba autóval (családi összejövetel anyósnál, késő esti tennivaló, stb...). Így viszont ezek kilőve. Szuper. Akinek viszont van egy újabb autója, az nyugodtan pöföghet minden nap a dugókban. Ügyes.
Én bicajjal járok dolgozni, így nagy dózisban kapom a gázt az orrom alá, s fel nem foghatom, hogy a sok idióta miért ül nap mint nap autóba, s araszol a dugóban? Amikor meg buszozok, akkor is ezen filózok (persze szintén a dugóban állva), hogy a sok ostoba - akik általában egyedül ülnek a 1,5 tonnás vasban - ha felszállna a buszra, máris mindenki gyorsabban odaérne... Ha csak húsz ember felszállna az autóból, majd 100m-vel lenne rövidebb a dugó. És 20 embernyi hely mindig van a buszon :)

pink75 2009.03.04. 12:48:57

Velem azért kibasznak.
Amíg pesten laktam, biciklivel jártam, napi 60-70-80km-eket is.
Aztán irány vidék, viszont munka ideköt, abszolút belvárosba járok be M3 felől 2-3 naponta, 2-3 órára. Illetve feleségem családja a Bartókon lakik. Na, most.
A kocsi 24 éves, kombi. Sárga matrica. Nem rozsdatemető. Mivel imádom, meg a feleségem is most szerez jogsit, hogy a gyerekkel tudjon majd tőlem függetlenül is bejárni a családhoz, gondoltam, veszek egy sedan verziót is. Meg is tettem fél éve, a szokásos dolgok (szilent, ilyesmi) csere vár rá. Persze, sárga matrica.
Akkor most hogy? Vegyek valami undorító szappanforma szart, csak mert ződ matrica?
Amúgy személy szerint nem lenne gond, bár télen nem annyira jó bringázni, bedobom hátra, kiveszem, kereket se kell kiszedni. De akkor lássam ezt a szabály megalkotóitól is, hébe-hóba.
Amikor először hallottam ezt az állatságot, kb. ezt a 3%-os matricás arányt tippeltem, mondtam is mindenfelé, hogy inkább a zöld matricásakat kellene kitiltani, ha valóban eredményt szeretnének felmutatni. Amúgy is több retek zöld van, mint sárga, annyi szent.

qualitaet 2009.03.04. 12:50:32

"Hármas hatású katalizátor (a végtelenül egyszerű magyar jogalkotók szerint "szabályzott katalizátor") nélküli benzinmotoros autók, illetve a környezetszennyezőbb, régi konstrukciójú dízelek tartoznak a sárga plakettes táborba, ezekre most rájár majd a rúd."

Én vagyok az utolsó aki megvédje az ostoba hatóságot, de a "szabályozott katalizátor" kifejezés véletlenül sem magyar találmány.

A német Fahrzeugbrief-ben is benne volt már a kezdet kezdetén a "GEREGELTER KATALYSATOR" bejegyzés, sőt a nagyon múmiákban az "UNGEREGELTER" is.
Egyébként a szakma legnagyobbjai is ezt a kifejezést használják világszerte, hisz nem effektív a kipufogóban lévő katalizátorra hanem az egész rendszer működésére utal.
(Szerintem ebbe belekötni kissé szőrszálhasogatáas.)

Ha valaki nem látott még német papírokat az idősebb autók első szélvédőjén figyelő hatszögletű, narancssárga G-KAT matricára nyilván emlékszik.

zazooo 2009.03.04. 12:54:39

@qualitaet: nem lehet hogy csak a tagolásban van a hiba?

így ni:
"szabályozott (vagyis a kipufogógáz összetételének függvényében szabályozott keverékképzés), katalizátoros" :)

Csikós Zsolt 2009.03.04. 12:57:11

@pink75:
Tedd be a biciklit a csomagtartóba...

A határtól nyeregbe!

:-)

Csikós Zsolt 2009.03.04. 12:59:44

@qualitaet:
Pont erre gondoltam, hogy az így akart lenni:

Geregelter, Katalysator, csa a vessző a pontmátrixon még nem volt értelmezhető fogalom, a német meg odagondolta. A magyar zöldkártyán viszont nyomtatva van, tehát akár Dingbatsben is írhatták volna...

pink75 2009.03.04. 12:59:48

jaja, úgy is terveztem, de olyan a perifériás vérkeringésem, hogy télen meg vagyok lőve a legjobb bringás cuccban is :)
Viszont anyának és a 3 éves gyereknek magyarázhatom, hogy, na, innen bicikli!

pink75 2009.03.04. 13:02:14

Mindenesetre októberig, ha bent vagyok, nyomok jópár gonosz gázfröccsöt.

qualitaet 2009.03.04. 13:03:35

"Sőt, legnagyobb meglepetésemre egy korai, még narancssárga indexes, W124-es Mercedesen, illetve ősi Hyundai Ponyn is ződplecsnit találtam!"

Ezen nemigen van mit csodálkozni, hisz már 1984-től lehetett rendelni egyes benzinmotoros BMW-khez háromutas szabályozott katalizátort.
Ugyanezt a '85 szeptemberében a Mercedes is bevezette.

A német felsőbb kategóriás autóknak 70%-a már szabályozott katalizátorral futott '87 elején, 1989-ben már nem is helyezték öket forgalomba e nélkül arrafelé.

Csikós Zsolt 2009.03.04. 13:08:22

@pink75:
4 bicikli?

@qualitaet:
Bizony, lehet h igazad van, hiszen egy 230E, ami K- helyett lehet akár feláras KE-Jetronicos is.

Aldo Moro 2009.03.04. 13:12:31

Tudathasadás. De miért? És mire jó?

pink75 2009.03.04. 13:13:24

Nem 3 gyerek, majd...3 éves! Bár, végülis, természetes szelekció. Biciklizzen 3 évesen Pesten, ha megéri az iskolás kort, akkor nem kell félteni. Pont jó magasságban venné a levegőt is, jó lesz ólomembernek.

Csikós Zsolt 2009.03.04. 13:15:35

@pink75:
bocs, igen. Persze 3 évesen már biciklizhet...

Kemény kötésű, nehéz fejű, kicsit szürke kölök lesz :-)

pink75 2009.03.04. 13:19:04

Nem baj, a lényeg, hogy zöld matricástól legyen az. Akkor nem hápogok.
Jó munkát.

dis 2009.03.04. 13:22:52

a félszívű, gyáva, hozzá nem értő szabály alkotók kapják be, ez rendben van. de a zöldek miért hibásak ebben? ők javasolták volna ezeket? aligha. ha ezek a vallási fanatikus, örök bajkeverők nem verik a tam-tamot akkor az egész légszennyezettség téma is olyan lenne, mint az időjárás: sokan panaszkodnának, de senki nem tenne semmit. az emberek nagy részét addig érdekli a környezetvédelem, amíg nem kell semmiről lemondani, semmin változtatni. vajon a cikk írója (és a vele egyetértők) mit szólnának egy olyan drasztikus, de valódi eredményeket is hozó intézkedéshez amiben érintettek lennének? fröcsögnének a kormányzati audikra, meg a füstölő buszokra, gondolom.

Káposztakukac 2009.03.04. 13:24:42

jézusom, 3 oldalon keresztül szól ez a cikk semmiről...
azért a tisztelt írónak biztos bassza az agyát, hogy az öreg mergáját kitiltják a városból:)
amúgy meg főleg az 5., 7., 8., 9. kerületekben változatlanul sok autót látok sárga matricával. na nem a lakosokét, hanem mindenféle kőművesbrigádok szakadt öreg roncsait. nagyon helyes, hogy kitiltják. előbb utóbb remélhetőleg szigorítanak annyira, hogy részecskeszűrő nélküli mondjuk euro 3-nál gyengébb besorolású autókat is kitiltanak.

zazooo 2009.03.04. 13:32:21

@dis: valóban csúnya dolog általánosítani, de engem is baromira irritálnak azok a fajta zöldek akik az atomerőmű elé odamennek csápolni, a ligniterőmű ellen (2009-ben szénerőmű és örülünk neki... hihetetlen...) meg valahogy meg se szólalnak... és vízlépcső se legyen mert fujj.. áram persze legyen a konnektorban. megkülönböztetésül nálam ők a sötétzöldek, a normálisakkal egyet szoktam érteni :)

Önjáró Talajgyalu 2009.03.04. 13:34:19

@Káposztakukac:
"jézusom, 3 oldalon keresztül szól ez a cikk semmiről..."

Szovegertes: elegtelen. Leulhetsz.

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2009.03.04. 13:35:51

@Káposztakukac:
És majd akkor a kőművesbrigádok zsebből kicsapnak pár millát, és vesznek új autót. Vagy nem csapnak ki 200 ezret sem, mert így is fél lábbal a csőd közelében vannak, és nem lesz ócsó kőművesbrigád. Lesz majd drága, eu kompatibilis, részecskeszűrős vödörrel, euro5-ös kőműveskanállal, de legalább lesz klíma a bakancsban. Mondjuk eddig is volt, lyuknak hívják jobb helyeken.
Képzeld el, hogy épp kőművesbrigád vagy. Uuu, aaa, le kell cserélned a zsigát, jaj, honnan lesz lóvéd rá... Megvan! Majd drágábban dolgozol! Majd fizeti a sok hülye nép az autódat, végülis érted élnek. Ugye, milyen jó érzés kőművesbrigádnak lenni?

zazooo 2009.03.04. 13:37:09

@Káposztakukac: jaja, tiltsák ki a kőműveseket. Meg a csatornázásiműveket, az elműt, kéményseprőket, útkarbantartókat is. fujjfujj sárgamatrica.

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2009.03.04. 13:38:07

(p.s: én még soha nem voltam kőművesbrigád)

qualitaet 2009.03.04. 13:38:07

Nagyon off, sorry...

Csík, a múltkor oda akartam ezt is biggyeszteni a "rákócziutas" video alá, csak elkeveredett a kedvencek közt.

www.youtube.com/watch?v=hCFAwb64wsc&feature=related

Kristálytisztán emlékszem amikor először ment a tv-ben,az első "színes adás"-ok (HÁ-HHHÁÁÁ:)DDDDDDDDDDDDD)idején.

Rocko- 2009.03.04. 13:40:06

loláb 2009.03.04. 12:40:18
csak érted, halálba szopatják, ahelyett h segítenék.

krampam 2009.03.04. 12:41:08
hadd ne meséljem el h mekkora oádék a BKV. nem lekternatív közlekedésre.

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2009.03.04. 13:40:13

@qualitaet:
Ezt a klipet be kéne tiltani, nincs zöld plecsni egyik autón sem :) amúgymeg hatalmas fíling :))) kár h még nem éltem akkor...

inniním 2009.03.04. 13:41:07

káposzta biztosan ért mindenhez, és adózott jövedelméből simán megoldja az autócserét...

nincs ezzel gond, nem kell azért bántani, mert korlátolt a gondolkodása...

inniním 2009.03.04. 13:44:10

"ért mindenhez" alatt arra gondolok, hogy a kőművesek és egyéb általa negatív megkülönböztetésben részesített egyének jelenlétére nincs rászorulva...

krampam 2009.03.04. 13:52:11

@Rocko-: "hadd ne meséljem el h mekkora oádék a BKV. nem lekternatív közlekedésre."

azért néha én is használom, s tulajdonképpen meg vagyok elégedve vele. csak az ára magas (a nyújtott szolgáltatáshoz, meg a pénztárcámhoz képest)

végülis bárhová el lehet jutni vele, a belvárosban gyorsan is (metro, villamos...), arról meg nem ők tehetnek hogy büdös van rajta...

tlantos 2009.03.04. 13:55:35

En is csinaltam egy nemreprezentativ felmerest. Lehel tér - Dózsa között végigsétáltam 3 háztömbnyit.
Több sárga matricás parkolt, mint amennyit a kolléga összesen látott.
2 golf, 2 maruti, 1 tico, 2 lada, két régi (K10) micra, és egy 4 ütemű wartburg volt a felhozatal.

Seca81 2009.03.04. 13:55:41

Üdv! Ez a korlátozás az adott hónapokban éjszaka is érvényes lesz? (mondjuk 22-05 h-ig)

loláb 2009.03.04. 13:56:33

@Rocko-:
Persze, de ez újdonság? Ez az ország sose volt élhető, csak mi mindig ugyaniyen birkák voltunk, hogy elzavarjuk a hatalmon lévőket.

inniním 2009.03.04. 14:01:03

@Seca81:

ha éjjel nem lesz érvényes, azzal csak azt bizonyítják, hogy faszok, mivel valóban NEM a környezetszennyezés okán találta ki valamelyik csicska ezt az egészet...

inniním 2009.03.04. 14:02:16

...hiszen éjjel is "száll a por"...

Seca81 2009.03.04. 14:02:28

@loláb: Birkák is meg nem is. A hatalom kezében van a rendőrség. Ellenük nem igazán bölcs dolog fellépni mert hamar a hűvösön találhatod magad, úgy, hogy el sem követtél semmit. Öcsém oszttársa ellen is eljárás indult anno, pedig csak hazafelé sétált és nem hallott a tüntetésekről... Rosszkor volt rossz helyen. Vicc az egész.

Seca81 2009.03.04. 14:04:45

@inniním: Persze ez érthető. Csak reménykedem.

Csikós Zsolt 2009.03.04. 14:06:52

@dis:
@qualitaet:
Hisz ez a Kenguru! Ha csináljuk majd a W116-odat, szólj rám, kiírom neked dvd-re, megvan a tvből.

inniním 2009.03.04. 14:09:27

azért egy dologra kíváncsi vagyok én is:

ténylegesen hogyan fogják tiltani?
hiszen, ha tiltják, akkor táblát kell kitenni, minden bemenő útra!
ha nem lesz tábla, akkor mi alapján büntet meg? számonkéri, miért nincs tv, rádió, internet, vagy miért nem veszek újságot?
neadj isten kiküldenek minden egyes gépjárműtulajdonosnak egy levelet, amiben közlik mi a tényállás?

"értem, hogy tilos főnök, de honnan kellett volna tudnom?"
kíváncsi leszek, hányszor fog elhangzani ez a mondat...

Brady917 2009.03.04. 14:19:15

Most voltam a Moszkva téren (Zugló-Moszkva tér-Zugló).2 sárga plaketes autót láttam,egy E36-os BMW-t ,meg egy Renault 19-et (LOL).

MintaMókus 2009.03.04. 14:23:06

csak lesem a kommenteket. Rendben, maximálisan egyetértek abban, hogy buktassuk meg az egész bagázst, mert megy a szartologatás és nem normálisak a rendeletek stb.
DE!
Hogy jön ide a kőműves? Egyrészt a poszt nem arról szólt, hogy ne legyen korlátozás, hanem arról, hogy ez így szar. Sőt, Zsolt inkább a szigorítás felé hajlana, hacsak nem értettem félre valamit nagyon. Merugye az a problémája, hogy azért nem ér semmit az egész, mert csak túl kevés autót érint, tehát cukorka.
Aztán a másik: a kőműves nem azért jár valami fostalicskával, mert csak erre fussa, hanem mert a fostalicska is tökéletesen megfelel a célnak. Manapság egy kőműves 8-12ezer pénzt kér el naponta minimum zsebbe. ez havi nettó 2 kiló, tehát jócskán az átlag felett van. Most akkor mi a helyzet? Igenis, vegyen másik autót, ha be akar menni a városba! Amúgy meg télidőben lényegesen kevesebb az építkezés.
Szóval akkor maradva a poszt lényegénél, döntsük be az egész rohadt politikai elitet a sok ingyenélővel együtt, és figyelem, hogy ki miként képzeli el a szigorításokat, mintahogy az a nálunk demokratikusabb demokráciákban már működik. Mert azon nem biztos, hogy érdemes vitatkozni, hogy márpedig korlátozás kell, hogy élhető maradjon Bp. Mondom ezt úgy, hogy 5 éve költöztem ki onnan és ha mostanában bemegyek (ami rendszeresen előfordul), akkor érzem, hogy büdös van. Persze ez lehet, hogy csak a demcki, meg a komenisták szaga, de hát akkor tessék őket kitiltani onnan :).

krampam 2009.03.04. 14:24:39

@inniním: "akkor mi alapján büntet meg?" ez nem szokott akadály lenni.

Tudod, van a klasszikus szabály: "A törvény nem ismerete nem mentesít!" Vagy valami ilyesmi.

krampam 2009.03.04. 14:27:43

a megoldás az lenne - csak ez sokba kerül - hogy bizonyos zónákba való belépéshez fizetni kell, ha autóval mész. így tényleg meggondolja az ember, mikor pöfögjön be. ha meg nagyon kell autóval menni, akkor - üsse kő! - kifizeti az ember azt a párszáz forintot...

inniním 2009.03.04. 14:30:11

@krampam:

"akkor mi alapján büntet meg?" ez nem szokott akadály lenni.

nemá! ok, vannak kötelességek, de jogok is...

világos, de milyen törvény?
amikor a traktorokat tiltották ki, akkor elszaporodtak a "mg járművel behajtani tilos" táblák, mert a kreszben táblával megy a tiltás.
ezért gondoltam, hogy erre milyen tábla lesz? meg hol?
ha csak egy utcát is kihagynak, ott már be "lehet" menni...

tudom, csak szőrszálat hasogatok, elnézést érte, de tényleg gáz az egész...

eightvalve 2009.03.04. 14:32:26

@inniním:
Pont tegnap beszéltem egy rendőrrel a hentesnél mikor ebédeltem, és asszonta, hogy "időben ki lesz táblázva" a határon. Elvileg mindenhol.

Ja és az RTL-en, a Híradóban volt róla szó. Egyszer, sehol máshol:
www.rtlhirek.hu/dock/videogallery/15:40762
És még itt is szarul jelent meg (98 előttiek!!!!) holottt kb a 90-es évek első feléig gyártott régi dízelek, 89 előtt gyártott benzinesek vannak ebben (szabályozatlan katalizátor v. nincs neki ilyen)
Gonczlik Tamásunk meg szép bábúként van odarakva. VICCES IS AHOGY DUMÁL :)))

A szomorú, hogy az emberek zöme még nem is hallott erről.

szilard77 2009.03.04. 14:33:22

én már anno a szmogriadó kapcsán is úgy vélekedtem, hogy:
nekem csak az nem szimpi, hogy a levegő tényleg régebben is kb ugyanilyen piszkos is tudott lenni - ami most (nemrég) változott, az az, hogy lejebb vitték a határértékeket, amit ugye - ha jól tudom - az EU-hoz való konformitással magyaráztak. másegyebet miért nem vettünk át ehhez kapcsolódóan!?

főleg a "szálló por" ketegóriára vonatkozóan? amivel már akkor egyből látszott, hogy problémáink lesznek...

ja, hogy ahhoz előbb a tükörbe kellett volna nézni!? ->>> erőművek? hmm...? meg takarítsák az utakat is! nem csak tavasszal, évente 1-szer.. aztán: DPF-et minden dízelbe. kezdhetnék a buszokkal + teherautókkal. mert a dízel jó dolog - csak piszkos. hagytuk, hogy elterjedjen - de bután! DPF-nélkül...

hiányolom továbbá a fokozatosságot is...puff! szmogriadó egyből. 0 átmenet.

Most hazabeszélek, de ha már kidobok egy csomó plusz pénzt azért, hogy a lehető legkorszerűbb, EURO IV-es benzinmotoros autóval közlekedjek, akkor igenis bosszant, hogy nem érvényesül semmiféle fokozatosság a rendszerben, csak a hülye rendszám-szabály...

Most is kb ugyanannyi ésszerűséget vélek felfedezni a rendszerben.

Tényleg tudatosságra kellene nevelni az embereket. Pl ha dugóban állsz, akkor moci kikapcs. Én ezt teszem, ha látom, hogy 10-15 mp-nél többet fogok állni...

Sokáig én is egyébként BKV-val jártam. De basszus 9,000 a havi bérlet, és ezért megfagyhatok a ritkán járó buszon-villamoson-metrón, vagy homelessek által lehugyozott üléseken ülhetek. Basszus mikor BKV-val jártam, minden reggel, amikor beértem, meg este haza, azzal kezdtem, hogy 2-szer kézmosás...

Aztán elpattant az agyam, és barátnőmmel közösen vettünk egy 7 éves Smart I-et. Most azzal járunk, próbálunk úgy indulni, menni, hogy együtt mehessünk, 2-en minél tovább. 2-en ugye 18e Ft-ot "spórolunk" a BKV bérleten. Havi 1 tank benzinnel járunk - ami a Smart-ba kb 7-7,500 Ft. A törlesztője meg 20e Ft havonta. Inkább "kidobom" ezt a +9,000 Ft-ot havonta, de akkor és oda megyek, amikor és ahova akarok, tisztaságban és kényelemben utazom, a BKV meg bekaphatja.

Viszont a kis Smart is csak EURO 3-as, pedig katalizátoros, lambdaszondás...ezért felettébb kib@$zná a biztosítékot, ha tovább emelnék ezt a kamu-határt. Haveromnak Scirocco II-je van. A lambdaszondája és a károsanyag-kibocsátása is komolyabb pár zöldplakettes autónál - csak nincs benne katalizátor. Ő most nagyon örül.

inniním 2009.03.04. 14:34:02

@krampam:

valóban ez lenne a legkézenfekvőbb megoldás, de ezt már kitalálták másra!

ugyanazt a golyót mégegyszer nem lövik ki...

és, ha jobban meggondoljuk, csak a "kisemberrel" baxnak ki, mert a 5000+köbcentiseknek nem lesz gond ugyanúgy pöfögni...

én sem hobbiból autózom be, hanem dolgozni megyek, a hónom alatt meg nem fogom tudni vinni a 200kg-nyi cuccot...
ha fizetni kell, fizetek...
de NEM TILTHAT KI!

grrrrrr...
wááááá...

loláb 2009.03.04. 14:35:32

@krampam:

Nem a megoldás az LETT VOLNA, ha tudatos közlekedésfejlesztési koncepciót készítenek, és valósítanak meg a városban az elmult 20 évben.
Tömegközlekedés fejlesztése, MO-s, duna hidak, elővárosi vasútvonalak, stb...
Ha eleve nem kényszerítenek mindenkit autóba, aki nem a metrovonalak mentén lakik, akkor nem kéne azon gondolkozni, hogy hogy a fenébe tüntessék el az autókat a belvárosból.

Mert ennyi elb.szott év után már minden csak szartologatás. Eső után köpönyeg.

Csikós Zsolt 2009.03.04. 14:37:30

@Káposztakukac:
jaja, bár nekik is egyre inkább T4-eseik vannak, meg Transitjaik, azok zöld plecsnisek. Még asszem a Gazellának is van olyan változata, bár olyat nem láttam.

Egyébként egyetértek a rendelettel, csak a bentlakókat sajnálom, meg azt is, hogy ennyi kocsi kitiltásával nem érnek el semmit. Ha 25 százalékot kitiltanának, azt hinném, akartak is valamit. És 25 százalékból könnyebben lehet kivételeket tenni mentőautó, nagymamaszállítás, stb irányában.

Lowtyo 2009.03.04. 14:46:36

a fiú feszengve ül a puhának cseppet sem nevezhető széken. ez élete első állásinterjúja. szinte még meg sem száradt a tinta a kőműves vizsgáján és ő máris készül belevetni magát abba a bizonyos nagybetűsbe, amiről már annyit hallotta édesanyjától, hogy nehéz. a szíve a torkában dobog, nincs ő ilyen helyzetekhez szokva. talán az első iskolai napján volt ennyire izgatott, mikor anyja, könnyes szemmel engedte el a kezét az osztályterem előtt.
az igazgató némán olvassa a kezében lévő önéletrajzot, néha-néha felnéz belőle egyenesen a fiú szemébe, majd ismét visszatekint a papírra. kezében a cigaretta már szinte a füstszűrőig égett, a hamu azonban érdekesen módon még mindig rajta van. a fiú idegességében szinte csak azt tudja nézni, nem tud másra figyelni csak az elhamvadt részre, mely diszkréten meggörbülve dacol a gravitációval.
a papírról az igazgató ismét a fiú szemébe néz, most azonban már jóval hosszabban, mint eddig tette, leteszi az asztalra a lapot, kissé előrehajol és megszólal.
mondja csak kovács úr, milyen színű matrica van az autóján?
a fiú arca hirtelen elfehéredik.
tudtam, tudtam, mormolja magában.
egész halk, elcsukló hangon feleli,
sárga.
milyen? kérdi ingerülten az igazgató, és szájához emeli a cigarettát, hogy egy utolsót szívhasson még belőle.
leesett uram, rebegi a fiú.
az igazgató arca hirtelen elvörösödik, mint ha összehúzták volna a nyakán a nyakkendőt, miután az összes vért a fejébe pumpálta szíve, valami fatális véletlen során.
miről beszél? üvölti.
leesett a hamu, uram. a zakójára, feleli a fiú és érződik a hangján, ha még egy szót kell mondani elsírja magát.
az igazgató felugrik a székéből, és megindul a fiú felé.
miről beszél maga szerencsétlen, ordítja eltorzult arccal, miről beszél maga szerencsétlen.
a fiú semmit sem mer válaszolni, semmi sem jut eszébe, de ha meg is születne a válasz a fejébe a kérdésre, a torkában lévő gombóctól biztos nem tudná kimondani.
az igazgató felkapja a csenevész fiút a székről az ingénél fogva és az ajtónak löki.
maga akar nekem, dolgozni, maga? mit képzel, hogyan fog dolgozni járni a sárga rendszámú szarjával? hol él maga? ez itt kérem már európa.
az igazgató idegesen matat a fiú háta mögött, hogy megtalálja a kilincset, közben folyamatosan ordít.
az ilyenek miatt tart itt ez az ország.
végül sikerül kinyitnia az ajtót és azzal a mozdulattal ki is löki a fiút a folyosóra.
takarodjon innét és vissza ne merjen jönni, míg zöld plakettja nincs, üvölti és becsapja az ajtót

lanciabacci 2009.03.04. 14:53:45

Nem nagyon van mit hozzátenni sem a cikk megállapításaihoz, sem a légszennyzettséghez sajnos.

Mégis, mennyivel lelkesítőbb lenne az élet, ha az oszd meg és uralkodj elve, meg a példa statuálása helyett egyszer az életben inkább mutatnák azt, mondjuk a BKV-nál kezdve valóban. Halálra röhögöm magam kínomban, amikor előttem erőlködik 1-gyel a szinte csak a füstjétől hajtott 27-es pöcsibusz hegynek fel, miközben a hátán a koromtól kifakulva és elszíneződve virít a zöld fenyőfácska meg felirat, hogy aszongya "Az európai környezetvédelmi célelőírányzat támogatásával". Ez már egy kabaréban is erőltetett poén lenne.

Ha legalább mondjuk azt látnám, hogy pl. a belvárosi 15-ös busz földgázzal, E85-tel, finggal, naftalinnal vagy bármi egyébbel menne, ahogy már akárhol nyugatra 20 évvel ezelőtt is, akkor úgy érezném, hogy igen, itt történik valami, ha késve is. Ehelyett azonban csak miniszteri luxusautó beszerzésekről olvasni rendszeresen, amit igazán megérthetnék, mert hiszen ők értünk dolgoznak és furikáznak annyit, igaz?

Így viszont semmi mást nem fognak elérni, mint ami már ki is derült a kommentekből, hogyugyanis növelik a be nem tartott törvények amúgy is jelentős számát, ezzel pedig a korrupciót. Vicc vizsga, vicc rendőr, vicc matrica. Ezzel pedig újra csak bebetonozzák mindazt a jó kis káajrópai fílinget, amiből annyira szeretnénk már néhányan végre kikecmeregni.

Csikós Zsolt 2009.03.04. 15:12:33

@Lowtyo:
egyszer tényleg megölsz baszki, ki foglak moderálni örökre, mert meghalok egy váratlan kommented kapcsán. Ez aljasság, tényleg, nem hangosan röhögtem, csak a vonyító gőz pukkantotta el az agyam régiói között a hártyákat, összefolyt a látóközpontom a hallóval, e levelet most a hipotalamuszom íratja velem. És gondolj a halott olvasokra is, örök röhögésbe dermedt szájjal temetik majd mind, micsoda szégyentelen vég. :-)

Lowtyo 2009.03.04. 15:32:15

@Csikós Zsolt: ne moderálj ki, lécci, lécci, lécci! ezt men én akarom írni, a hangok mondatják velem.
nem régóta van ez, csak mióta beütöttem a hipopotámuszomat. azóta kell szednem a két kéket, meg az egy sárgát. aztán a kék néha elfogy. de az még sokkal jobb, mint amikor a sárga, mert akkor politikusnak képzelem magam, folyamatosan hazudok, lopok, csalok és csak azért nem dob ki a fegyveres őr a parlament bejáratánál, mert én ilyenkor keményvonalas politikus vagyok, tehát nem járok be. amúgy is csak összezavarna az a sok gomb.

Zotyó 2009.03.04. 15:36:13

Én is cikis helyzetben vagyok mivel az V. kerben lakok és kispolszkim van... mivel diák vagyok, nem tudok még egy kocsit bevállalni mellé, de ez a rendelethozókat kicsit se érdekli...mivel az A8-as ott a seggük alatt. Ez is egy újabb hülyeség, hogy az igazi gondokról eltereljék a figyelmet, és időt nyerhessenek...

inniním 2009.03.04. 16:11:23

@Lowtyo:

édesjóistenem....

Te (már megbocsáss, hogy tegezlek idegenként) egy állat (nem diszkriminatíve) vagy!

nem mellesleg ez a jövő!
az, hogy alkesz a csóka, nem érdekes, az sem, hogy nem eukomform a rágó a zsebében, szintén figyelmen kívűl hagyandó, hogy többet dohányzik, mint dolgozik, de ződmatrinya kell!!! (nekem is!)

vuki z1 2009.03.04. 16:11:47

Motorral kell menni. Csak az nem mindig elég komfortos.

inniním 2009.03.04. 16:14:49

@misibacsi:

meg nem mindig lehet rárakni azt a 2-300 kg cuccot, ami miatt autóba ül némelyikünk...

yeti 2009.03.04. 16:15:37

Kitiltani a sárgamatricás autókat?A szálló pór magas koncentrációját nem a kocsin találkató matrica színe befolyásolja.Ráadásul a járműpark legidősebb tagjairól van szó így ezeknek az autóknak a futásteljesítménye általában alacsony,számuk is napról napra kevesebb.Ez a mostani 3,8%-os arány szerintem 5 éven belül biztosan 1,5-2% alá csökken,így a rendelet semmiféle távlati megoldással nem kecsegtet,ellenben jó pár ember életét teszi nehezebbé.Reggel amikor olvastam a cikket én is kedvet kaptam egy kis "felméréshez" Miskolcon.Ott bukott meg a project,hogy sárgamatricás autót csak parkolóban láttam,míg beértem az egyetemre:)Tényleg elenyésző számban vannak már forgalomban.Mindenesetre kíváncsian várom a fejleményeket,bár ez a rendelet szerintem nem kerül majd bevezetésre.....

inniním 2009.03.04. 16:22:22

@yeti:

sajnos a rendelet már be van vezetve...
csak ugye a dátum, még odébb van...

egyébként teljesen jól látod a helyzetet!

nincs_nick 2009.03.04. 16:24:51

@MintaMókus: Egyrészt még elég sok gyár van Bp. környékén (hogy mennyire vannak szélirányban azt nem tudom), másrészt a környező településeken az emberek már vagy három éve folyamatosan állnak vissza gázfűtésről szénre/fára. Azt hiszem nem kell magyarázni ezután, hogy honnan jön a por. Nem véletlenül akkor döntött csúcsot a por koncentrációja, amikor hideg volt (ráadásul hétvége, amikor üresek voltak az utcák is). Az csak hab volt a tortán, hogy pont akkor álltak át az erőművek is gázról olajra.

yeti 2009.03.04. 16:26:19

@inniním: Persze úgy értem csak nem bírok normálisan fogalmazni:)

w211 2009.03.04. 16:37:47

@misibacsi: Motorozni a legjobb dolog a világon! Kivéve itthon,mióta 0 forintért kihozák a nagyköbös gépeket minden rutin nélkül,oszt hajrá!
Ez az egész határozat egy nagy semmi,kiváncsi vagyok mennyibe kerül ez nekünk? Úgyis jön a népharag,jön egy új kormány,aszt kitalál mást.Mi meg csak szívunk........

w211 2009.03.04. 16:41:25

@Csikós Zsolt: Zsolti,nem ide vág,de rendezgetve régi Autó-Motorokat,feltűnt a Csikós Gábor név,mint állandó fotós,60-as évek.Ha kérdezhetem,rokon?

Justice RAT 2009.03.04. 16:50:03

@w211:
Jön a népharag mi?
Ez a baj. Hogy nincs olyan választási lehetőség ami MELLETT lehetne dönteni. Ha néphirig lesz, és kimennek az utcára, akkor sem lesz kormányleváltás, mert nincs kit a helyükre rakni.

wega 2009.03.04. 16:51:53

Nekem ződ van. (20 éves w124, de hogy?miért? meddig????) Ám mélységesen egyetértek a cikk szerzőjével, minden lehetőségeimhez mért segítségre számíthat az, aki vagy akik felvállaják a küzdelmet, ennek az irrdatlanbaromságnak a megszüntetéséért. Mostmárelégazidiotizmusból. Uff.

gin74tonic 2009.03.04. 16:52:01

@Rocko-: az utcan latom a katonia laktanyakat is, a rendoroket, megis tilos fenykepezni. szemelyisegi jogok meg ilyenek - biztos hallottal roluk. engem szemely szerint nem zavar ha lefenykepeznek mert nem halaszok a tilosban ( meg engem mr csikos nem hiszem lefenykepez mert californiaban nem jar ) de sok ember van aki ezt zokon veszi. en csak jot akarok a totalcar altalam legnagyobbra becsult szerzojenek. ennyi.

w211 2009.03.04. 16:59:10

@Justice RAT: Csikóst a pártba!!!!!!
Közlekedési és igazságügyi főfőmittudoménmiek!
Vennénk neki egy 1936-os Mercedes 540SSK-t,azzal járnánk Brüsszelbe pénzért.
Én volnék az első számú sofőr,meg aki még akar:-)

wega 2009.03.04. 17:00:11

@Lowtyo: Légyszives még...!
Keresni foglak, de ezt a szintet tartanod kell, márbocsánat, de beh..ztam.

Csikós Zsolt 2009.03.04. 17:01:42

@w211:
Nem, de ma is leveleztem vele. Aranyos ember, sajnos már nem ír az a2-be, ott volt alapító tag. De van zseniális saját blogja: www.szem.tv

gin74tonic 2009.03.04. 17:14:43

csikos4prez xD

en ra allok a reklam polokra, a posztereket csinalja a haverom, de ha megnyeri csikos a valasztast akkor gyarthatom en a zold a haverom meg a sarga matricakat???

w211 2009.03.04. 17:17:55

@gin74tonic: Szorgos népünk győznifog!
El a kezekkel az öreg autóktól!

Wazzup 2009.03.04. 17:22:14

Jézusom, ennyi baromságot összeírni, ilyen hisztit meg rinyát levágni, meg egyáltalán ennyire sírni csak azért, mert hozni mertek egy rendeletet, amivel kibasznak veled? Hány meg hány rendelet jött már ki, ami tömegekkel cseszett ki, ittmeg 1-2 gyökérről van szó akik csakazértis árral szemben úsznak.

Tudod mit? Én az összes dízelt kitiltanám a körből, teherautóstul buszostul, és ha ez megnyugtat, úgy már nem csak te anyáznál. Ez viszont felesleges szájtépés amit levágsz, rajtad kívül kb mindenki lexarja a sárga matricás autók sorsát, főleg ebben a gazdasági helyzetben, amikor azt se tuni kell-e még holnap menni a munkahelyre, hogy megduplázódik-e mégegyszer a törlesztő, hogy lesz-e mit enni...

Hangsúlyoznám, 10 emberből 9 az, aki lexarja ezt az egészet, te meg verd a segged a földhöz a zöldségeseddel együtt.

Wazzup 2009.03.04. 17:27:53

A dízel a sátán üzemanyaga, gázolajos üstben fog a pokol bugyrain elégni az összes felhasználója. Remélem a dízeleket kurvagyorsan megadóztatják súlyos egészségkárosítás okozása miatt, hogy legalább az államnak legyen majd miből kifizetnie a sok TB-t, amit a tüdőgondozóban az unokáink fognak leszedni róluk. Dögöljön meg mind...

gin74tonic 2009.03.04. 17:29:57

en mar nem tudom eldonteni kinek van igaza, kinek nincs, de magyarorszagon BARMILYEN temaban ( baba-mama, fureszaru kereskedelem, szep hazak, vagy autozas ) inditasz egy forumot akkor BIZTOS hogy par komment utan elojon a politika. tulfutott az orszag ellensegeskedessel, a vezetoi pedig el akarjak hitetni hogy nincs mas ut csak ok, tartanak egy ellenzeket aki mindig kinyilvanitja hogy meg alkalmatlanabb a vezetesre mint a kormany ( jelenleg terve, progjamja sincs, lasd www.fidesz.hu, a multkor az ellenzek vezere nyilatkozta: 2006ban nem is akartak gyozni... ) es barmit csinalhatnak, a magyar ember pedig nyel 1et es dolgozik tovabb.

ugyhogy: TETSZETTEK VOLNA FORRADALMAT CSINALNI....

addig meg tessek szenvedni a hulye ertelmetlen torvenyek miatt

gin74tonic 2009.03.04. 17:31:41

van megoldas! a sarga matricasokkal addig kell varni mig veteran nem lesz, akkor elo lehet venni megint!

inniním 2009.03.04. 17:38:47

@Wazzup:

:-)))))

jól van, azt hittem csak én nem vagyok nóóóóóórmális....

"sátán üzemanyaga" ... :-)))))))))

ez jóóóóóóóóóó!!!!!!!!!! :-)))))
MEGALOL

Nyikos János (törölt) 2009.03.04. 17:48:31

No, voltam a városban. M3--->Belgrád rakpart, vagy 500 autó. Láttam sárga matricával egy peu 405, jól karbantartott zsigát, egy óaranymetál, klassz passat kombit. A legjobban füstölgő 3: 1. celica, 2. octavia. 3. a8. Ződ mind.

Más kérdés: Én azt szeretném, ha (statisztikai életkor) 30-40 év múlva is ezzel a járgánnyal temetnének el. Ezalatt, persze, zöldelhetnék, új autók és életciklus szerint, mondjuk 5 évente csere. Mi a megterhelőbb a környezet számára? Egy autóval végig, vagy legyártani 6 újat és járni azokkal?

toncsi64 2009.03.04. 17:55:24

Háááát, végigolvastam. És bár tetszett a hozzászólások zöme, a problémámat mégsem oldotta meg. Bent lakom a VII-ben, van egy 86-os W124 300D-m sárga plakettel :-(( Minthogy én is egy "picit" autóbuzi vagyok a gép kb. 2.5 m pénzembe van. Hála a rendeletnek biztos találnék egy rendes embert aki 500-ért megszabadítana a nyűgtől és lehetővé tenné, hogy kb 10 évre eladósodva megszerezzem álmaim Suzukiját. Persze kiszúrhatok az állambácsival és kiköltözhetek a belvárosból valami lakóparkba ahol nem gond az autóm. Az hogy akkor az unokáim is az én törlesztőimet fogják fizetni, részletkérdés.

Itt most kihagynék kb 4-5 oldalnyi helyet ahol a szabályalkotók elmeállapotát és a különböző családtagokat próbálnám leírni, rendszerezni. (kevés a hely)


A végére azért lenne egy furfangos kérdésem a nálam okosabbakhoz. Mi lenne ha szereznék egy próba rendszámot ?! Valszeg olcsóbb lenne, mint "kidobni" az autómat.

loláb 2009.03.04. 17:55:46

@Wazzup:

Neked sem sikerült megértened, amiről a cikk szól, de nem baj, majd legközelebb.

loláb 2009.03.04. 18:02:03

Egyébként készülhetünk a következő szmogriadóra, már nem látom az erkélyemről a jános hegyi kilátót.

toncsi64 2009.03.04. 18:09:30

Közben eszembe jutott még valami. Van egy osztrák rokonom. Mi lenne, ha exportálnám a gépet és osztrák rendszámmal rontanám :)) a levegőt a jövőben ?

Wazzup 2009.03.04. 18:10:25

toncsi64 2.5 milláért már autót kapsz vazze nem zöldségest! Te vagy az állat hogy annyit ráköltöttél, a fél milliós vételár meg azért enyhén optimista egy 20onéves rozsdahalmazért amin már 3* átfordult az óra, főleg ha a vevőjelöltek is meghallják hogy nyáron át se mehet vele pesten :) Pusztuljon az összes régi kivénhadt szutyadék, főleg a dízeles guruló pöcegödrök!!! (Igényesen rendbetett, szépen karbantartott, neadj isten OT rendszámosok kivételek ofkorz)

Wazzup 2009.03.04. 18:11:32

toncsi64: A határon nem engednének át vele te szerencsétlen! :)

ShwartzWazul 2009.03.04. 18:12:57

Én hasonló helyzetben vagyok mint Csikós Zsolti. 3 autó és mindegyik sárga matricás.
Abban is kb. hasonló a helyzetünk, hogy nagyon ritkán járok az "elzárt" területre és ha majd anyóshoz kell mennem, legfeljebb kikerülöm.
DE!
Ha mégis be kell majd mennem és nem lesz alternatíva a BKV, akkor már előre jelezném a belvárosban lakókat: nem terrortámadás történt, az a böszme nagy füst a Babettámból jön.
Csókoltatom a törvényt előkészítő "nagytudású szakember"-eket.

Wazzup 2009.03.04. 18:19:17

Nem értem minek ez a cikk. Kedves szakujságfőokosíró: A TE AUTÓD VOLT A LEGGYENGÉBB LÁNCSZEM! Fogadd el...

Sárga matrica, 20 év +, 500E km+, és még dízel is.

Mit vársz? Kitüntessenek amiért ilyen szarokkal jársz? megalol

toncsi64 2009.03.04. 18:19:31

@Wazzup:

Bár feleslegesen fáradok, de azért felhomályosítalak.
Az autó azért került ennyibe mert az általad is emlitett "Igényesen rendbetett, szépen karbantartott" kategóriába esik. Ráadásul megkockáztatom, hogy ez még menni fog amikor a Te fostalicskád már régen újrahasznosított alapanyagból gyártott szemétvödörként fok létezni. Talán...

Ami pedig a határon átjutást illeti. Egyrészt olyan már nincs, max a Te kulturális képességeidben, de az is olyan alacsony szinten helyezkedik el, hogy kár is rá szót fecsérelni.
Másrészt odaát igenis megbecsülik az ilyen öreg vasakat, mert ott nem ilyen felvágós idióták élnek mint kishazánkban.
Mindazonáltal együtt érzek a szüleiddel amiért ilyen nehéz életük volt, míg el nem költöztél otthonról :-)

Wazzup 2009.03.04. 18:27:02

toncsi64 addig jó amíg az ilyen zöldségesek nem kaphatnak OT rendszmot, csak azért mert átéltek a világháborút. Az ilyen romhalmazoknak rég Indiában lenne a helyük, vagy a spajzban konzerves dobozként. Minimum a fele csak azért kap zöldkártyát mert haver a vizsgáztató és annyi a mérés hogy messziről megmutatják a légtömegmérőt. Ezeknek a xaroknak az ideje lejárt, éppúgy mint a lovaskocsiké meg a kétüteműeké. Ma már hybrid hajtás, üzemanyagcella, hidrogén tankolás és had ne folytassam a technológia, nem 20onéves ócskavas ami ki ki tündököl a saját koromfelhőjéből. Ideje lenne elfelejteni hogy valaha is készültek ilyen autók, nem még védeni őket...

inniním 2009.03.04. 18:29:03

@Wazzup:

akkor miért az általad "zöldségesnek" nevezett, (egyébként mercedes a neve) xarból van a legtöbb OT-s?

ha jól veszem ki, akkor pár évvel ezelőtt, azok is xarok voltak...

Riasom 2009.03.04. 18:30:25

@loláb: az csak a sötétedés :)

Többekhez hasonlóan engem is csak marginálisan érint ez a barom szabályozás ("sárga" kocsim van, de vidéken lakunk, ha néha kocsival kell bemennem, általában akkor is csak az Övezeten kívülre), egyébként autóval úgy kerülöm várost mint... mint vidéki autós Budapestet :().

Nálam is fennáll egyébként az a probléma, hogy a forgalmi szerint a kocsimban lévő "0" besorolású, katalizátor nélküli motort lecseréltem egy modernebb, lambda-szondás-katalizátoros, elvileg Euro2-t tudó motorra, de természetesen lepapírozás nélkül, hiszen ezt megfizethetetlenné tették. így most ezért akár meg is büntethetnének, pedig csökkentettem a környezetterhelésemet.

toncsi64 2009.03.04. 18:34:41

@Wazzup:

Nézd, ezen elpolemizálhatunk egy darabig, de azt hiszem nem vezetne sehova. Egyetlen apróságot jegyeznék meg. Készült egy tanulmány a németeknél, hogy a "környezetbarát" Hybrid-Lexus előállítása kb. 36 évnyi hagyományos autó könyezetkárosító hatásával egyenértékű kárt okoz. Gondolj csak a majd "kukába" kerülő akkukra mint veszélyes hulladékra például. Mindegy. Te így gondolkodsz, én meg máskép. Nincs ezzel semmi gond, csak arra kérlek próbáld a mondanivalódat kultúráltabban közzétenni. Köszönöm, Toncsi

Káposztakukac 2009.03.04. 18:40:59

@toncsi64: arra a tanulmányra gondolsz, amelyiket a hibrideket nem gyártani képes gyártók készíttettek, vagy arra, amelynél egy prius előállítását egy hummer h3-éval vetették össze, csak elfelejtették az üzemelés folytán fellépő környezetszennyezést beleszámítani a képletbe?:D

wega 2009.03.04. 18:45:05

@Wazzup: Okostojás, nem fordul át az óra, mer' belefér az asokkm, amit le tud futni, és egy tényleg jó állapotú w124 300D-t milla körül kapsz, ha kapsz, te nagyontájékozott. De tudod mit, te ne vegyél ilyet, nem érdemled meg. Én 5 év alatt tettem az enyémbe 200000 km-t most járunk 460000-nál és ráköltöttem 300.000-t a karbantartására (vételár 1,2M). Melyik 2,5 millás új szarral tudod ezt hozni? (nefelejtsd az amortizációt!) Nagyonokos. És 6,5-et fogyaszt (és füstöl is ki). Éljenek a gazdaságos, masszív, kényelmes karbantartott öreg dízelek!

toncsi64 2009.03.04. 18:46:44

@Káposztakukac:

Nem. Sajna már nem tudom hol olvastam, de elsősorban az akkuk előállításához szükséges vegyi anyagok előállításával ill. azok megsemmisítésével kapcsolatos károkkal volt összefüggésben. Én nem vagyok szakember, de ezek bizonyosan nem "környezetbarát" anyagok.

Ezzel nem azt mondom természetesen, hogy nem ez a jövő. de a jelenlegi állapot azért nem annyira rózsaszín mint ahogy azt a PR guruk szajkózzák.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2009.03.04. 18:46:53

@Wazzup:

a fél milliós vételár meg azért enyhén optimista egy 20onéves rozsdahalmazért amin már 3* átfordult az óra, főleg ha a vevőjelöltek is meghallják hogy nyáron át se mehet vele pesten :)

Ülj le, egyes. Ha elolvastad volna a cikket, ahelyett, hogy rögtön idiótaságokat írsz, akkor tudnád, hogy:

"2009. október 20-tól kezdődően a szmoghelyzet kialakulásának megelőzése érdekében a rendszámtáblán sárga színű, hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek forgalma tilos lesz az október 20-tól március 8-ig tartó időszakban az Árpád híd−Róbert Károly körút−Hungária körút−Könyves Kálmán körút−Lágymányosi híd−Dombóvári út−Sárbogárdi út−Hamzsabégi utca−Budaörsi út−Alkotás utca−Krisztina körút−Vérmező út−Margit körút−Bem József utca−Bem rakpart−Árpád fejedelem útja−Lajos utca−Pacsirtamező utca által határolt területen, kivéve a Budai alsó rakpartot. Ez a döntés független a légszennyezettségtől."


És akkor még nem mondtam semmi csúnyát.

Wazzup 2009.03.04. 18:48:20

Minden dízelest egy napra a saját autója után kötnék, hogy nézze már meg mi jön ki belőle, aztán pampogja hogy nincs azzal semmi baj, sőt fele annyit eszik.

inniním 2009.03.04. 18:49:39

@wega:

szerintem hagyd, matekórán hiányzott...

mert a 6,5 liter gázolaj, ugye, mint tudjuk, több károsanyagot bocsát ki, mint a 10 felett evő benzinesek...

(természetesen van olyan is, ami kevesebbet eszik, de a tanult kollégák általánosítanak)

de ez a vita veszett fejsze nyele...
aki érti érti, aki nem, az úgyis csak kötözködik...

toncsi64 2009.03.04. 18:55:09

@Wazzup:

Ebben akár még igazad is lehetne, de ez a cikk NEM erről szól.
Röviden a lényege: néhány száz, viszonylag keveset mozgó autó kitiltásával próbálják megoldani a szmog kérdést. EZT találja mindenki viccesnek. Az érintettek (jómagam is) persze jobban fel vannak háborodva. És ez pusztán azért mindenképpen jogos, mert ettől nem változik semmi. Magyarul, felesleges kib...ás néhány emberrel.

Wazzup 2009.03.04. 19:03:30

Mert az jobb lenne ha az összes dízelt kitiltanák? TE ugyanúgy szopnál, csak nem egyedül hőbörögnél. Nyilván látszat intézkedés, semmi nem változik tőle, csak elő lehet hozakodni vele hogy most oszt zöldek leszünk mi is, DE nincs afelől kétségem, hogyha a cikk írójának zöld plecsni lenne a rendszámán, most nem vitatkoznánk itt... Az egyetlen baj ezzel az uj szabályal, hogy túl kevés autót söpör ki pestről, az hogy ezeket az autókat kitiltja, maximálisan támogatandó.

wega 2009.03.04. 19:06:50

@toncsi64:
Figyelsz, Wazzup? Érted? Van az elején egy cikk, amit ott szavakkal leírtak annak jelentése, értelme van. Na, arra gyúrjál.

toncsi64 2009.03.04. 19:07:39

@Wazzup:

Ennyi.

De azért mint érintettől, Tőlem ne várd, hogy ugráljak örömömben :-))
Hangsúlyozom, leginkább az a bajom az egésszel, HOGY TELJESSÉGGEL HASZTALAN !!

Wazzup 2009.03.04. 19:10:32

Jó valamilyen szinten megértelek azért :)

wega 2009.03.04. 19:11:38

Még annyit, hogy az enyémen ződ van, én bemehetek, és ezzel együtt baromságnak, és látszatmegoldásnak, értelmetlennek tartom a citált rendeletet.

yard (törölt) 2009.03.04. 19:14:01

Cinikusan mondhatnám, hogy lesz@rom, úgysem fogják betartani.
Amúgy meg, egyik páros, másik páratlan, mindkettő zöld.
DE.
Valahol el kell kezdeni, mert a belváros tényleg koszos, bűzös.
Valamikor a Margit-szigeten simán lehetett autózni, szerencsére ma már nem.
A németeknél egy két helyen kell matrica (és nem a rendszámon, ez is tény)
Svájcból annak idején olcsón lehetett katalizátor nélküli kocsikat hozni, mert kitiltották őket -csak úgy.
Nálunk valaha 50% volt az adókedvezmény a katalizátoros kocsikra.
Bécsben gázos buszok járnak..stb.

A sárga matricás dieseleket simán kitiltanám, mertha egy is füstöl, kormol a pofádba az épp elég -jogod van a tiszta levegőhöz.
A benzines, elhanyagolt szarokat (rossz gyujtás, olajbűz, olajcsöpögés, kiiktatott katalizátor) szigorúbban ellenőrizném -megszüntetve a "levelezős" vizsga-zöldkártya rendszert. De ez szerintem matrica független.
Persze valahol, valamilyen alapon meg kell húzni a határt. Jelenleg ez a környezetvédelmi besorolás alapján történik -melyet nálunk "zöldebb" helyeken találtak ki.
Végülis nem nagyon érdekel senkit, hogy ki milyen roncsot gyűjtöget, mert szereti. nem kötelező autóval járni.
A "saját " statisztika meg annyit ér amennyire értékeljük, merthát indulat kérdése.
Az meg a pofátlanság teteje, hogy felnyomják ide a rendszámomat, közölve az "illetéktelenekkel" merre is járok.:-)

toncsi64 2009.03.04. 19:14:30

Ja, és még valami :-)

Ahhoz, hogy egy autó veterán vagy múzeális legyen előbb 10, 11, 12, 13, ......30, stb. évesnek kell lennie. Ha az én 23 éves (és a többi hasonszőrű) autómat ócskavassá minősitjük és úgy is bánunk velük, akkor bizony nem lesznek veterán ill, múzeális autók :-((

A nagyit sem dobjuk ki csak mert eljárt a kor felette :-)))

Wazzup 2009.03.04. 19:15:32

Szerintem azért van értelme. Bárki megkérdez minket az EU-ból, hogy tettünk-e valamit azért, hogy tisztább legyen a levegő, madárcsicsergés legyen a baross téren, ne fulladjunk meg, meg ugy egyáltalán környezetbarátok legyünk, nagymellénnyel rávághatjuk hogy az ÖSSZES 1000éves csotrogány dízelt kitiltottuk a belvárosból, miközben össz vissz 3 autóról van szó, és ezzel a lehető legkisebb beavatkozást és szigorítást alkalmazták! JÓL HANGZIK, de semmit nem ér, pont mint az EU-s károsanyag kibocsátási normákról szóló cikk, csak kicsiben.

Csikós Zsolt 2009.03.04. 19:19:10

@Wazzup:

Környezetvédő vagy, és rossz volt a 60-as IQ megbélyegzés? Én sem gondolom komolyan, vannak igen komoly szakemberek abban a szektorban (is), csak a magukat fához kötöző, vallási fanatisták nehezítik meg az életet, a többiek nagyon is kellenek. Vagy villanymozdony-vezető vagy? Esetleg fáj a hitellel terhelt autód? Miért üvöltesz itt, ajtóstul berontva, ahol eddig nyugalom volt, és kulturáltan folyt a beszélgetés? Tényleg azt hiszed, hogy ez a legalja söpredék stílus és a hibrid technika kéz a kézben járnak? Ha így gondolod, pláne ha igazad lesz, szomorú jövő vár ránk. Persze nem a hibrid miatt, azt támogatom.

yard (törölt) 2009.03.04. 19:19:34

Folyt.
Ilyen alapon az is rohadt kib@szás, hogy nálunk 50 emeberből 4 dohányzik, és csak a szabadban, a kijelölt helyen szívhatják.
Délelőtt készült a statisztika, fényképeket nem készítettem, de a neveket megadhatom:-)
Vicces ez az egész műfelháborodás. (ma már gőzmozdonyok sem igen járnak, oszt mégis megvagyunk)

toncsi64 2009.03.04. 19:20:19

@Wazzup:


Nnna, végül csak belejöttél :-)))

Nagyjából ez bosszant mindenkit...

Csikós Zsolt 2009.03.04. 19:21:06

@inniním:
Nem, nem, kicsit tévedsz, csak most OT-ztatták az első zöldségest a múlt héten. Ez még jövő idő :-)

Wazzup 2009.03.04. 19:21:19

yard -al tökéletesen egyetértek, az összes sárga rendszámost ki kell tiltani, de nem BP-i körből, hanem egész magyarországról. lejárt az idejük... Lehet őket szépen restaurálni, és OT-síteni, vagy mehetnek romániába füstölni.

toncsi64 2009.03.04. 19:24:27

@Wazzup:

Ember !

OT-s csak 30 év felett lehet. Addig mi legyen vele ?!?
Olyan nincs, hogy új autó aztán hipp-hopp veterán.

Wazzup 2009.03.04. 19:26:01

Csikós Zsolt nem tudlak sajnálni, amikor vetted is tisztában lehettél vele hogy szart veszel, most meg valaki elédtartott egy tükröt és köpködsz. Mielőtt főfő fejesként kitiltatsz az oldalról inkább befejezem, mert szeretnék még értelmes és hasznos cikkekhez is hozzászólni, nem ilyen "műfelháborodás"-okhoz.

Köszönjük a cikket CS.ZS!

Csikós Zsolt 2009.03.04. 19:26:58

@Wazzup:
Na látod, ez volt a mondanivaló. Nyilván az ír valamiről, aki észrevesz egy problémát, nyilván én vettem észre, a szerkesztőség öreg rommal járója. De mit sem változtat ez azon, hogy nem old meg semmit az új rendelet, nettó diszkrimináció. Akkor lenne hihető, ha mennyiségben történne a kitiltás, de így ez semmi. Csak bosszantó. Nekem kicsit olyan, mintha megtiltanák a kopasz embereknek, hogy valaha eljussana Grönlandra. Sosem volt szándékomban Grönlandra menni, de azért ha szavazni kellene a grönlandi nagykövetségen, hogy tetszik-e a döntés, a nemet ikszelném be :-)

papa33 2009.03.04. 19:27:18

Hosszú évek óta (majdnem zöldkártya születése) mondom, kéne egy rendszer, hogy melyik autó-környezetvédelmi osztály szerint-meddig maradhat forgalomban ,pl lett volna a kétütemű 2012-ig, egyéb kat nélküli 2015-ig. stb, de ezt 1998-tól tudta volna az állampolgár, vele együtt évenként emelkedett volna ezek adója (súly/teljesítmény vegy elvett lóvé a neve mindegy)és vele együtt az újautó vásárlás támogatása, tehát előre tudta volna a gazda meddig érdemes, mikor vált. Mint tavaly, mikor a zöldkártya mizéria volt immáron az utolsó határidő után...de itt előre tervezni. A zöld-sárga határ elcsúszott, de mit erőlködünk mint a kétüteművel, úgyis a kevés ilyen autó évente igen kevés km-t megy, össz km-ben szerintem 1/1000 azaz egy ezrelék, ezért meg kár bántani, menjen, aki minden nap megy legyen a kenyérszállító furgonom meg a BKV busz, az a legjobb legyen és ne a cipőfazonra dobják ki a lóvét, de az új vezér úgyis mindenhez profi.

Pesti ember ne nyűgjön a tömegközlekedés miatt mert egyfelől sok ország fővárosa mind sűrűségben, mind árban irigyel minket, a vidék meg nem egymást érő, hanem 1-2 óránként, városból vidékre még ritkábban..és nincs mindenkinek autója/lóvé dolgozni bejárni. Egy büdös füstös busz 50-80 embert visz, egy büdös füstös autó 1-5-öt...

inniním 2009.03.04. 19:28:36

@toncsi64:

mit nem értesz????

DE VAN!!!!

itt mindenki hülye, és a dízel szar!
MONNYON LE!!!!
Wazzup ügyes, okos, és csak benzinessel jár!
úgy van, tiltsunk ki mindenkit, akinek nem az van, amit Ő akar!

Csikós Zsolt 2009.03.04. 19:29:24

@Wazzup:
Khm, tistában voltam, mit veszek, hiszen ilyn autókat használok közel húsz éve. Őőőőő, izé, a legnagyobb tükröt én szoktam magam elé tartani, ezért nem értem tisztán - úgy gondolod, hogy te tartottál most tükröt elém? Köszönöm, nagyon kedves, akkor most pihenhet kicsit a kezem, már zsibbad tizenhét évnyi mercizés után.

Csikós Zsolt 2009.03.04. 19:30:34

@Wazzup:
Elmész, most, mikor megjöttem? Na mindegy, akkor én is, haza kell hoznom a benzines kicsi autónkat...

inniním 2009.03.04. 19:31:21

@Csikós Zsolt:

jaj, nemáááááá!

most kiderül, mekkora szenya vagyok, mer' hazuttam... brühü...

Csikós Zsolt 2009.03.04. 19:31:44

@Wazzup:
bocs, kicsit kopik már a billentyűzetem, bocsánat: tistában=tisztában, ilyn=ilyen, asszem ennyi elgépelés volt.

Wazzup 2009.03.04. 19:32:08

Nem magamra gondoltam, én csak véleményt írok, az tartotta eléd aki behozta a rendeletet vagy mit.

Csikós Zsolt 2009.03.04. 19:33:18

@inniním:
Ajánlom figyelmedbe a cikk címét. Erre gondoltam, amikor adtam...

Csikós Zsolt 2009.03.04. 19:34:35

@Wazzup:
Ja, értem. Akkor neki köszönöm, hogy pihenhet a kezem. Kedves törvénykezők, fogadják hálámat.

Wazzup 2009.03.04. 19:35:51

Szép dolog öreg autózni, énis szeretnék egy régi alfa spidert vagy alfettát, de egy fiat barchetta is megdobogtatja a szivem, és hiszed nemhiszed az állólámpás mercik is. Szépek a régi autók és vigyázni kell rájuk, dde itt nem ezekről van szó, hanem az ütötkopott zöldkártyán átrugdosott majdnem széteső füstölgő szarokról.

toncsi64 2009.03.04. 19:38:02

@Wazzup:

De sajnos az általad említettek is áldozatául esnek egy átgondolatlan, hasztalan rendeletnek.

Ezért siránkozik CsZs is és persze jómagam is :-((

inniním 2009.03.04. 19:39:30

@Wazzup:

erről beszélünk, azok is öreg szarok...

yard (törölt) 2009.03.04. 19:40:34

@Csikós Zsolt:
Sztem nem egészen így van (kopasz ember).
Tillik a hajatlanság:-), nem szennyezi a környezetet. De hidd el, ha előtted a piros lámpánál pöfög egy akármi, a kocsiban ülő gyereket és engem is köhögési roham fog el. Persze lehetne oxigénmaxban is járni, azt is előírhatnák.
Valamikor laktam az V. kerületben, lényegesen kisebb volt a forgalom (lehetett parkolni pl.), de már akkor undorító volt a bűz, a por, a zaj.
(mondjuk nem kötelező ott lakni, és kocsit tartani, -ez is igaz)
Valamikor nem értettem hogy a nyugatiak miért fintorgtak nálunk, ma ha egy Trabant, Wartburg elém kerül én is azt teszem. Az a baj, hogy mi megszoktuk a sz@rt (mindenben) és nem tudunk kilábalni belőle.
Ha évjárat, vagy rendszám alapján diszkriminálnának az lenne a baj. A magyar márcsak ilyen....
Az hogy ezt a törvényt nehezen tudják betartatni, már látom, legfeljebb büntetési lehetőséget teremt.
Ha Bp-en normális lenne a forgalomszervezés (esetleg lenne Eu szintű tömegkölekedés) lényegesen kisebb lenne a szennyezés mértéke.
Egyébként Grönland érdekes hely, gondold meg:-)

loláb 2009.03.04. 19:41:22

@Riasom: Mióta felújították, ki van világítva. Igazából nem is csak a kilátó a baj, hanem hogy konkrétan az EGÉSZ HEGY szürkés trutyiba burkolózva eltűnt. Mint január elején...

Wazzup 2009.03.04. 19:42:44

NEM BP BELVÁROSÁBAN SZERETNÉK VELÜK KECCSOLNI, hanem visegrád felé, mátrába... Én második autónak szeretnék egy ilyet hétvégére, és nem mindennapi használatra dugóban állni.

inniním 2009.03.04. 19:45:11

@yard:

dehát itt is ez abaj, hogy NEM a matrica SZÍNE miatt környezetszennyező valami!!!!

nézd meg BÁRMELYIK 2.0 tdi passatot, vagy 2.0 tdi mondeot! MIND füstöl, mert tolja neki az isten barma.. pedig az ZŐŐŐŐD!!!!

hát ez a lényeg, hogy nem megfelelő az ellenőrzés! évek óta csak hallani lehet, hogy szigorítani fogják a környezetvédelmi vizsgálatokat, ehelyett, csak donor, vagy az sem jut be a műhelybe...

NEM a szín miatt van szmog, mégis azáltal szelektálnak...

de mindegy, páran ezt tényleg NEM AKARJÁK megérteni...

inniním 2009.03.04. 19:48:23

@Wazzup:

az előbb, még romániába kívántad ezeket az autókat...
a Mátrában lehet velük füstölni, az nem számít...

őszintén azt érzem, hogy csak kötözködsz...
(ezzel nem minősíteni és nem sértegetni akarlak!)

BTO11 2009.03.04. 19:49:45

T! Csikós!

qurvára 1-t értek veled abba hogy sok az aktatologtó tróger ,aki még a szakmájához sem ért.őket nehéz lenne kisöpörni mert ők adják a FOS ötleteiket az éppen hatalmon lévők kezébe.mert csak a vezetőket csereberélik ki az IQ huszárok meg benyalnak és maradnak a helyükön ,és adják a gyagyás ötleteiket az éppen vezető székben ülőknek,akik a témához szintén IQ huszárok.

BTO11 2009.03.04. 19:50:50

@BTO11:

ja de ez az élet többi területén is igy van rendelet hozocskáim.

toncsi64 2009.03.04. 19:51:02

Mindegy...


Száz szónak is egy a vége. Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy ne vesszen kárba több évi munkám és a pénzem, amit az autómba fektettem. Ha ehhez kiskapukat kell keresnem, megteszem. Ettől nem érzem magam jobban hibásnak mint azok akik ezt a rendeletet meghozták. Sajnálom

yard (törölt) 2009.03.04. 19:52:17

@papa33:
"Pesti ember ne nyűgjön a tömegközlekedés miatt mert egyfelől sok ország fővárosa mind sűrűségben, mind árban irigyel minket"
Nem tudom melyik európai, vagy távolkeleti országra gondolsz, de azért a színvonal és minőség..hát.
Az ár pedig az életszinvonalhoz igazodik, át ne számolja már valaki, mert röhely.
Egyébként minket nem irigyelnek, sajnálnak.
Pl. Berlinben qrva ronda az S-bahn, de megoldja, szinte átszállás nélkül az agglomeráció közlekedési gondjait.
Meg utazz egy bécsi és Bp-i buszon, "érzed" a különbséget.

BTO11 2009.03.04. 19:53:21

@BTO11:

ja és még 1 problémám van ezzel !!

az én adómból vannak ezek fizetve!!!

cso zsi 2009.03.04. 19:54:53

@Wazzup: Minden olyan rendelkezéshozót dízel után kötnék, akik a vállalkozásoknak csak dízel-üzemanyagot engedélyeznek elszámolni, mert olcsóbb (volt, amikor a rendelkezést hozták 10-20-30 évvel ezelőtt).
Magyarán: államilag kötelezték a vállalkozókat a dízelüzemű gépjárművek beszerzésére, a "vállalkozóknak" meg ezért érte meg dízel-luxusautót venni...

zalkapone 2009.03.04. 19:59:31

Mindenki járjon sokat szoláriumba. Aztán lehet hivatkozni a halmozottan hátrányos helyzetű kisebbségi mivoltunkra. Így senki nem mer majd megbüntetni. :-)

yard (törölt) 2009.03.04. 20:00:26

@zalkapone:
nem valóóó...ilyet mondani, mertmég...

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.03.04. 20:00:54

@cso zsi:
mátol pont olcsóbb a dízel gázolaj

Csikós Zsolt 2009.03.04. 20:01:24

@yard:
Á, egy időben teljesen kihalt a lakossága. És a nevével ellentétben kopár. Kopár-kopasz- lehet, h mondasz valamit? :-)

yard (törölt) 2009.03.04. 20:04:47

@Gyurma73:
Csak a dizel gázolaj? A másfajta gázolaj nem?

Csikós Zsolt 2009.03.04. 20:04:49

@yard:
Különben a metrót szeretem. Még a Combinót is, meg a hannoverieket is. Csak a buszok szörnyűek. Sajnálom a hajléktalanokat, biztos nehéz helyet találni a városban, de szörnyű néha a helyzet, volt már, hogy az éjszakai járatról leszálltam télen, pedig tudtam, h 40 perc múlva jön a következő. Szar ez így.

zalkapone 2009.03.04. 20:07:32

@yard:

Miért? Szegény Greenpeace-zöldeket lehet emlegetni? Ez negatív diszkrimináció! :-)

Gomulka Béla 2009.03.04. 20:07:58

@yard: Nem tudom, hogy van arrafelé, de ezen a vidéken aki szoláriumbarna (Clarkson szerint narancssárga), az általában az a fajta, akinek nem kell semmilyen hátrányos helyzetre hivatkozni ahhoz, hogy elkeruljék a buntetés. Aki vét a torvény ellen, azt megbuntetik. De akinek sok pénze van ugyvédre, az nem vétett a torvény ellen. Hogy is mondja a kolto? (Tom Waits; hevenyészett fordítás) Kik azok, akiket vezetni megválasztottunk? Gyilkosok, tolvajok és ugyvédek!

cso zsi 2009.03.04. 20:07:59

@loláb: Réges-rég egy messzi-távoli...
na nem galaxisban, csak itt Bp-n, amikor még nemhogy minden második szombat szabad, hanem minden szombat munkanap volt.
Vasárnaponként a szüleimmel felmentünk a János-hegyre, és a kilátóból néztük (volna) a várost.
Épp csak semmi nem látszott belőle a szmogtól.
Aztán egy hétfői munkaszüneti nap (talán március 15) olyan tiszta volt, mint most bármelyik hétköznap.
Nem vicc, a Farkasréti temető környékéről látni a SOTE-t, a csepeli víztornyot, a Westel-tornyot, a Nyugdíjfolyósítót,és azért jópár alacsonyabb épületet is.

zalkapone 2009.03.04. 20:11:16

Természetesen megkövetek mindenkit, akit ez sértett, és elnézést kérek! Csak ha szóba került itt a politika, gondoltam, hogy egy ilyen érintőleges poén még belefér.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2009.03.04. 20:11:28

@Wazzup:

Figyelj már, mesélek neked valamit, ha nagyon figyelsz, akkor megérted.

Van olyan 1990-es autó, ami sárga matricás, legyen mondjuk egy majdnem 800 köbcentis Maruti.

De van olyan 1990-es 2500 köbcentis terepjáró is, ami történetesen tíz éve leszakadt kipufogóval jár, de zöld matricája van.

Ő mehet a vársoban, a Maruti meg nem. Szeritned ez így fair?

Haddel · http://zastava.gportal.hu 2009.03.04. 20:24:35

Engem kb egy éve nem is érintett volna ez a kitiltás,mert egy vidéki nagyvárosban lakom.De fél éve már Pesten dolgozom.Ráadásul a legbelebb-belvárosban.Mondanom sem kell,hogy sárga matricás autóval járok.De ugy látom ,ha még ősszel is itt lesz meló,nincs mit tenni venni kell vmi zöldmatricásat..De mihelyst az első virágok kibujnak,és a szmogriadók veszélye minimalizálódik ujra előveszem a szeretett youngtimeremet! :DD

yard (törölt) 2009.03.04. 20:25:07

@Csikós Zsolt:
Én is ezt mondom, normális tömegközlekedésnél többen nem járnának kocsival. Gondolod, ha "forgalmival" utazhatnál ingyen, akkor kevesebb autó lenn? Egy frászt. A sz@r nem kell senkinek. A közlekedésszervezés pedig nulla. Bécs egy hasonló jellegű város. És működik(jó, ott is van dugó), bátran egyirányúsítottak, (nem azt mondom, hogy a Kőrutat itt is egyirányosítsuk)a parkolásról nem is beszélve (mondjuk ez más téma). A belvárost nem nyomták tele bevásárlóközponttal, stb.
Amikor egy bécsi vendégem megérkezett hozzánk ez volt az első mondata: ilyen közlekedés szervezés lenne náluk, másnap leváltanák a polgármestert. Elvből nem politizálok, de nálunk ami van az egy nagy kalap szar. A világon nincs olyan ország ahol pl. egy kb. 15 fős szervezet meg tud akadályozni majdnem egy évre egy M0 építését. Persze mi fúrkálunk Metrókat, mert az "sikerélmény". Annak az árából olyan felszíni tömegközlekedés lehetne csinálni, hogy a világ ámulna (ezt egy neves közl.szakember mondta, és több nagytudásúnak ez a véleménye).
De beszélhetnék az útfelújításokról, munkamorálról, szervezésről, éjszaki műszakról (persze az nem gazdaságos a "vállalkozónak"), minőségről, a meghatározott "burkolat mintavételi helyekről", stb.
Szóval nem a sárga-zöld lenne a fő téma, de rendeletet hozni egyszerűbb /még én is tudnék:-)/.
Ettől függetlenül valamit tenni kell, lehet, hogy más módszerrel kellen kiszűrni a szennyező autókat.
Naponta látom -és nyáron is, amikor nincs fűtés-, amikor jövök be az M3-on, kb Mogyoród magasságában azt a szmoglencsét a mely Pest felett lebeg. Azt pedig valami okozza.

yard (törölt) 2009.03.04. 20:32:21

@zalkapone:
Jó, de az álló szolárium kivétel:-)

gzsolt99 2009.03.04. 20:43:50

nem azt irja a cikkben, hogy a nyugati városokban szigorubban huzták meg a határt? Itt aztán mekkora lenne a sírás rívás ha kitiltanák a kocsik 20%át?.

Persze ez igy tényleg felesleges volt, jobban örülnék egy szigorúbb rendeletnek

Nünüke524 2009.03.04. 20:46:32

Sziasztok.
Teljesen 1et értek a környezetvédelemmel én is szeretnék egy tisztább egészségesebb világban élni.De sztem nem így kéne ezt végrehajtani.Szerencsére már nem kell bejárnom a belvárosba két évvel ezelőttig hat éven keresztül minden nap kétszer átszeltem a várost,hogy dolgozhassak.Lehet ezen autók kitiltásával némileg tisztul a belváros levegője de nem azért mert kevesebb kipufogott szennyeződés lesz hanem mert nem verik fel az útról a port.Kérdem én ti mikor láttatok a városban utat takarító FKFV-s autót?Mert én vagy 10 éve nem láttam ilyeneket közlekedni az utakon.Sztem ez a fő probléma.Régen lehetett látni azokat a szürke fadobozos söprögető villamosokat is.Minap egy négysávos úton állva robog felém a tűzoltó a villamos síneken olyan volt mintha tornádó elől menekülne,mögötte nem lehetett látni semmit a felvert portól.Talán ezzel kéne foglalkozni és nem azzal,hogy kitiltunk pár százaléknyi autót a tömegből.

loláb 2009.03.04. 20:48:28

@cso zsi:
Lehet, hogy régen sem volt jobb, de tőlem tiszta napokon gyönyörűen, élesen lehet látni az egész hegyoldalt, esténként azt is, ha egy sárga villogós jármű megy valamelyik 12. kerületi utcában.
Eddig télen sose tünt föl hogy gáz lenne, reggelente azt hittem, köd, délutánonként meg jellemzően sötét volt, mikor hazaértem.
Aztán volt ez a szmogriadó (vasárnap) és akkor tünt föl, hogy nappal se látok semmit a hegyből. Ez már nem köd, délutánra az jellemzően felszáll, ez biza a sokat emlegetett szállópor lehet. Azóta figyelem, ha fúj szél, szépen tisztán látszik minden, most két-három napja megint egyre szürkébb a hegyoldal.

Azt viszont már évek óta megfigyeltem, hogyha jössz be az M3-ason, gödöllő után a lejtőről látszik a város, és körülötte egy bazinagy szürke felhő. Mint Szingapúr, meg a hasonló városoknál volt a 70-es években.

zalkapone 2009.03.04. 21:02:22

@loláb:

Sajnos lesz ez rosszabb is! Mikor az "újsuzukis" is azon gondolkodik, hogy visszaviszi a nullára elhozott álomautót, mert a havi törlesztő 26-ról felment 50-re, ami a fele fizetése... Aztán vesz egy lepukkant malacorrú passatot, valami szívódízel borzalom motorral...

Wazzup 2009.03.04. 21:16:21

Tarthatatlan állapot ami Pesten van, és lehet azon nyavajogni hogy huztak egy vonalat, de szerintem is azon kéne inkább sírni, hogy milyen alacsonyra. Részecskeszűrő-nél teszik meg most hány dízeles nyavajogna?? Ezekre a kocsikra (amiket innentől kezdve nyaranta büntetgetnek majd pesten egy 30km körön belűl... mert kitiltani ugyse tudják), szal ezekre rendszámot nem kéne adni, nemhogy bármilyen matricát!

loláb 2009.03.04. 21:16:40

"...az "újsuzukis" is azon gondolkodik, hogy visszaviszi a nullára elhozott álomautót...aztán vesz egy lepukkant malacorrú passatot..."

Na ez lenne a második pénzügyi öngyilkosság a 0%-os kezdővel elhozott autó után.

Egyébként nekem sincs illúzióm a kornyezetszennyezést illetően. Ezt már minimum 20 éve elcsesztük (illetve nem MI, hanem a hatalmon lévők, pártállástól függetlenül). Ebből jól kijönni már nem lehet.

HAWOCK 2009.03.04. 21:16:48

A szabályalkotóknak küldöm egy csendes nyitottablakos kora hajnali reggelre.

Cooool :)

www.youtube.com/watch?v=mU1CycETHKA

oval56 2009.03.04. 21:17:06

@Csikós Zsolt:
Előre bocsátom, hogy két sárga matricás autóm van, igaz, az egyik talán idén kap matricát ... 30 év állás után. A kettő együtt fut évi talán 4000 km-t. Talán...
Az, hogy a napi használatú autóm EU4-es, de a forgalmiba (2000. decemberi) nem a megfelelő környezetvédelmi osztály volt 8 évig (csere) az egy vicc (akkor nem volt megfelelő kategória).
Az már übervicc, hogy jelenleg sem tudsz EU5-ös környezetvédelmi osztályt forgalmiba beírni, mert ilyen kategória meg most nincs. Két év múlva a most forgalomba állított EU5-ös autó nem mehet csak forgalmi cserével (ugye a nyílvántartást anélkül nem módosítják, ergó bünti lesz, ha riadó van) szmogriadónál. Igaz? Utána néznél Te is?
Ha ez igaz (egyébként az), akkor a jogalkotóról a véleményem nem tűri a nyomdafestéket...

Nünüke524 2009.03.04. 21:18:11

@Wazzup:
Szeretnélek arra megkérni,hogy gondolkozz kicsit.Abban igazad van,hogy az öreg autókat cseréljük le fiatal környezetbarát autókra.DE!!!!!Sajnos nem abban a világban élünk amiben ezt meg lehet tenni.Tegyük fel van neked egy súlyos beteg vagy fogyatékos gyermeked akinek a havi gyógyszereire a család fizetésének a fele elmegy és még heti 2-3 alkalommal vinned kell az orvoshoz és nem hívhatod ezért a mentőt.Tehát marad az öreg csotrogány amit muszáj működőképesen tartani mert nem fér a keretbe,hogy lecseréld mert akkor nem eszik a család.Ebbe gondolj bele légyszíves és ezek után lehet fennhéjázva vagdalózni a szavakkal.

Wazzup 2009.03.04. 21:20:44

Az hogy most ezt ujították, pont a lízing autók visszavitelét, és öreg szarokra való cseréjét próbálja rossz iránynak feltűntetni. Azthiszem a legjobbkor hoztak egy ilyen szabályt, csak nem mertek túl durvát.

Wazzup 2009.03.04. 21:25:34

Nünüke524 ne forgasd ki a szavaimat, alapból nagyon sajnálok bárkit akinek ilyen problémái vannak, de ez szerintem ez esetek elég kis százaléka. A többség akiket most kicsit megdorgálnak inkább munkásautóként fut afromagyarokkal a fedélzeten. Így jártak...

yard (törölt) 2009.03.04. 21:29:35

@oval56:
Olyan van a forgalmidban, hogy E XX?

Wazzup 2009.03.04. 21:31:35

Tarthatatlan állapot ami Pesten van, és lehet azon nyavajogni hogy huztak egy vonalat, de szerintem is azon kéne inkább sírni, hogy milyen alacsonyra. Részecskeszűrő-nél teszik meg most hány dízeles nyavajogna?? Ezekre a kocsikra (amiket innentől kezdve nyaranta büntetgetnek majd pesten egy 30km körön belűl... mert kitiltani ugyse tudják), szal ezekre rendszámot nem kéne adni, nemhogy bármilyen matricát!

oval56 2009.03.04. 21:33:37

@yard: Nem. A V9 alatti besorolásról írtam. Ez volt 02, eddig.

Nünüke524 2009.03.04. 21:38:14

@Wazzup:
afromagyar ez tetszik én brazil gépsornak hívom :)))
Visszatérve.Engem az sem zavarna ha nem lehetne behajtani a belvárosba csak akkor csináljanak jó tömegközlekedést és ne ez a sza..... legyen mint most és találjanak ki vmit arra,hogy azok akik munkaeszközként használják kapjanak vmilyen kedvezményt és természetesen kárpótólják az ottani lakosokat.

Wazzup 2009.03.04. 21:42:13

Ez pénzbehajtás, nemhogy kárpótlás bárkinek is. Egy újabb bimbó a magyar autóstársadalom fejőstehének a csöcsém. :)

cso zsi 2009.03.04. 21:42:47

@Wazzup:
Nálunk az eladhatatlan autókészletek mellett árat emelnek.
A kódis nyugaton meg támogatják a cserét.
Tavaly elszállították a műszaki vizsgára készülő 24 éves családi kocsit, mielőtt elkerülhetett volna a vizsgára.
Gazdasági megfontolásból ott maradt a bontóban, pedig sok érték volt benne a márka bolondjainak.
Idén kisfogyasztású új autó vásárlási-kedvezménnyel adhatnám le a tervek szerint.

zalkapone 2009.03.04. 21:43:33

@loláb:

Vicces (már akinek), hogy egy 3,5 millás autó után többet fizetnek (majdnem), mint egy családi ház törlesztőrészletére. Konkrétan ismerek ilyen embert. Bár ő nem Passatot, hanem Audi 80-at szeretne. Dízelt.

zalkapone 2009.03.04. 21:46:33

@yard:

Ja, a kis öröm is öröm. :-)

zalkapone 2009.03.04. 21:53:33

Egy kedves ismerősöm a BKV-nál dolgozik, és ő mesélt pár érdekes sztorit, hogy hogyan is néz ki a pesti forgalomszervezés. Japánban már reggel kilencre harakiri lenne a vége...

nincs_nick 2009.03.04. 22:05:08

@Wazzup: Az afromagyaroknak legtöbbször műszakijuk sincs, nem hogy zöldkártyájuk...
Btw, előbb már írtam, a(z apró) szálló por legnagyobb része nem a kocsik miatt keletkezik, hanem a fatüzelésre történő visszaállás miatt a Bp. környéki településeken. Szóval, ha tisztább levegőt akarsz, hagyd a sárga matricás kocsikat és próbáld meg elintézni, hogy megérje újra gázzal tüzelni. (gyak. ne német, hanem mondjuk ukrán áron kapjuk a gázt.)
Üdv, egy sárga matricás dieseles.:)

Wazzup 2009.03.04. 22:16:00

@mauser: temeg demokratizáld Kubát! :)

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.03.04. 22:17:09

öreg dízelesként csak annyit, hogy elég fellengzős dolog beszólni a "sötétzöldeknek".

olyan emberek teszik, akiknek a környezetvédelemmel kapcsolatos információi erősen hiányosak. olyanok, akik azt hiszik büntetlenül lehet autózni, fűteni, folyóvizet használni. azokból az emberekből (értsd: nyugati típusú civilizációs) lesz sötétzöld, akik képesek őszintén szembenézni saját, egyébként megbocsáthatatlan bűneikkel.

eljön majd az idő, amikor ezek az emberek ráébrednek, miért láncolta oda magát a sok állat az atomvonathoz meg a halászhajóhoz. már nem kell sok.

mondom, öreg, sokat fogyasztó dízelem van. szégyellem, mikor használom. és szégyellem a klozetot is lehúzni. aki kicsit is tanultabb ilyen téren mind szégyelli. szerintem.

Ubul1 2009.03.04. 22:37:27

@Csikós Zsolt:
Te milyen 50-es 4 ütemű robival járkálsz Zsolti? Nem sok ilyen van a piacon.
Valaki nem tud olyat aki Honda Cub-okat hoz be? Volna hely a piacon azoknak a gépeknek! Ha valaki elkezdené akkor első helyen foglalom le az egyiket!

cso zsi 2009.03.04. 22:46:14

@lapa:
Nem élvezetből használom a dízelt. Mint fentebb írtam, állami kényszerből.
De szívesen használnék a munkámhoz rámkényszerített környezetbarát eszközt, ami erős. és az engedélyezett sebességeket is könnyedén tartja.

Csikós Zsolt 2009.03.04. 22:56:04

@Wazzup:
Khm, pont erről szólt a cikk. Nem olvastad végig, most megvagy :-)

Csikós Zsolt 2009.03.04. 22:57:22

@oval56:
Szeptembertől jegyzik be az Euro 5-öt a forgalmiba. hogy mi lesz az addig eladott E5-ös autókkal, nem tudom.

pappito · http://pappito.com 2009.03.04. 23:04:05

a szabályozás pont olyan hülye, mint szokott lenni. biztosan emlékeztek, amikor a közúti kerékpározás feltétele volt, hogy a sárvédő uccsó 20 centije legyen fehérre festve és legyen az első agyra erősitve névtábla...

Itt újzélandon, a zöldmánia fellegvárában a nyüves kreszben (a KRESZBEN!) benne van, hogy ha az autód 10 másodpercnél hosszabb ideig enged fekete füstöt (visible smoke), akkor takarodj az útról, nem vagy alkalmas. És jogositványszerzésnél az elméleti vizsgán van ilyen kérdés!

autós szempontból ez itt kánaán, mondjuk kényszerből is, mert nincs igazán tömegközlekedés itt Aucklandban. Viszont egy autó átiratása NZD9.20.

Ha az autód 6 évnél korábban került a szigetre, akkor évente, ha régebben, akkor félévente vizsga. A sikeres vizsga eredménye egy matrica a szélvédőre, amiről a rendőr egyből látja hogy van-e műszakid vagy nincs. Mert forgalmi az nincs. A vizsga 30-50 dollár, ha nem kell semmit cserélni/javitani. Az egyik autónk egy 18 éves mazda 626 és úgy megy át a vizsgán, hogy nem kell hozzányúlni és senki nem akarja kitiltani, pedig öreg.

A vizsga mellett csak regisztráció van, minden postán megcsinálhatod tetszés szerinti, de minimum 3 hónapos időtartamra. Ha niincs rego megbüntetnek, akkor is, ha közterületen csak parkolsz.

Nincs maszatolás, itt van egyértelműen, hogy minek kell meglennie:
www.landtransport.govt.nz/roadcode/about-your-vehicle/car-requirements.html

Csikós Zsolt 2009.03.04. 23:07:51

@Ubul1:
Red Baronban vannak Cubok. Teszteltünk is, valamikor tavaly év végén volt a cikk. De jó drágák. Nekem tavaly őszig egy Suzuki GSX-R 50-em volt (GAG), előtte Honda Chaly, Dax, Suzuki Birdie (az a Suzuki Cubja), most van egy Honda SS50-em, majdnem készen, de az első fék még problémás, mellé a már említett imolai kis-Agusta, meg egy Morinim is, az nagyobb, 98 köbcentis, de darabokban. Ja, és kaptam egy romos Yamaha Town Mate-et (az is pont olyan, mint a Cub, csak kardános) nemrég, szétszedett, de felújított blokkal, már meg is vettem hozzá a kuplungszettet, ami hiányzott, csak kéne túrnom egy szerelőkönyvet (kosárprojekt) és némi időt. Persze mind négyütemű. Utálom a kétüteműeket. De akinek van, azt megértem, és nem döngölöm a földbe mondjuk. Nincs belőlük annyi, hogy ha néha szívnom kell a füstjüket, belehaljak. :-)

Gomulka Béla 2009.03.04. 23:15:18

Azt akarják, hogy vegyél. Az, hogy veszel-e, nem rád tartozik. Négyévente szavazás. Két szavazás kozott kereskedelmi tévécsatornák.

Csikós Zsolt 2009.03.04. 23:25:14

@Gomulka Béla:
Csak halkan: szerintem a szavazás nem old meg semmit. Nincs jó választás, ezek mind debilek, süketek, vakok és némák, öten nyolcfelé húznak, vagy nettó bűnözők. Nem volt itt még jó kormány.

Olyan, mint mondjuk a Masaryk volt, vagy a mostani lett, meg litván. Merthogy lehet Kelet-Európában is. Csak máshol.

arthur877 2009.03.04. 23:25:49

Engem az is zavar, hogy a nejem "szabályzatlan" katalizátorral szerelt autója, simán tudja a zöld plaketnek megfelelő értékeket, mégis sárgát KELL KAPNIA, mert ez a rendelet...

Holzfreiweiss 2009.03.04. 23:33:47

> Nálunk az eladhatatlan autókészletek mellett árat emelnek

Mondjuk a forint bezuhant.. igy reszben erthetö.


Sok jo gondolat van a cikkben szerintem.

A kontraszt kedveert: a németeknél egyre több vàrosban vezetik be a körny.v.-i marticàkat (piros, sarga, zöld). DE: sehol sem hopsz, "fél év mulva tilos behajtani, oszt dögölj meg ha ilyen autod van". Hanem: meghirdetik... felvilàgositàs... hatàridö... ..a leg-legbelvàrosba matrica nelkül nem..

AMIKOR szmog van, AKKOR a problémàsak nem mehetnek.. blabla. szal. FOKOZATOSSAG, s nem kiba.. a lakossàggal.

De pl. ezt az 1972-es éves szöveget lehetne felejteni:
"a svájci egymást jelentgeti fel gyorshajtás, az alsógatyáknak a külső zsinórra való teregetése és a szelektív papírgyűjtőben"
Ezt lehet h pàran igy hiszik - gondolom az ilyen cikkek miatt. ehh (tàjékozodjunk please..)

Igen, le az otvar dizelekkel!

Rocko- 2009.03.05. 00:14:38

MintaMókus 2009.03.04. 12:37:01
"erre tökéletes példa a csepeli erőmű és a tőle párszáz méterre felállított mérőállomás."
csak úgy megközelítőleg naponta 2* megyek el arra, szmogriadókor elég erősen verdeste a plafont a kijelző.
"De azt megtehetnéd, hogy egy pár szerinted környezetszennyező Bp-i, vagy környéki gyárat felsorolnál."
késmárki utcam budafok, csepel gyártelep. mind-mind gyár. szóval baromság az h nincsenek gyárak.
"Tehát szégyen, de a fenti gondolatmenettel magamból indultam ki."
tehát amikor nem közlekedtek az autók évvégén, és szmogriadó lett, akkor azt egyértelműen az autók okozták. nem érzed a logikai buktatót?

krampam 2009.03.04. 13:52:11
semmilyen színvonalat nem üt meg.
már elnézést, de a "jár a busz" az nem színvonal.

loláb 2009.03.04. 13:56:33
persze, nem újdonság. az az újdonság, h mindig tovább tűrjük.

inniním 2009.03.04. 14:09:27
ne félj, nincs mögötte semmilyen infrastuktúra.

Brady917 2009.03.04. 14:19:15
az E36 hogy?

Lowtyo 2009.03.04. 14:46:36
:))))))))))

Csikós Zsolt 2009.03.04. 15:12:33
szerintem amikor a TC egyszerre, akkor Velvettől szólnak át kolleginák, h "na mi van, megint Lowtyo írt?"
azt meséltem már, hogy egyszer... :D

gin74tonic 2009.03.04. 16:52:01
egy autónak milyen személyisége van? ha nem indul, hülye picsa, ha nagyon megy, hű de dugnám? :)
nem kell félteni Csike,t utánajárt biztosan, egyébként meg azokat zavarja leginkább, akinek van oka fosni.

loláb 2009.03.04. 18:02:03
én se. :D

toncsi64 2009.03.04. 19:14:30
ezért ezt a gyereket ki kéne.

na jó, nem reagálok mindre, de ez a Wazzup gyerek kurva idegesítő. nem elég h hülye, még hangoztatja is.

zalkapone 2009.03.04. 19:59:31
:DDD
vagy dízelkormozóba. :D

scheerti · scheerti.blog.hu 2009.03.04. 20:11:28
nem fogja.

yard 2009.03.04. 20:25:07
de épp ez az h nincs normális közlekedés. sehol se. az autó meg a kisebbik rossz.

zalkapone 2009.03.04. 21:53:33
tömegesen.

pink75 2009.03.05. 00:47:18

Ha a többségnek az a vágyása, sőt követelése, hogy a sárga 2,3V6-ot cseréljem ki egy zöld 2,9 cosworthra, akkor finanszírozza meg. A kasztnit nem adom.
Köszönöm.

Wazzup 2009.03.05. 01:05:46

Nem csak magyarországon, mindenhol máshol is nehéz olyan szigorítást bevezetni, amire a többség rábólint. Itt is ez a helyzet, a többség azon nevet hogy nagy pofon a xarnak, és sokkal durvábban kéne szabályozni (elsősorban a dízeleket), a másik fele meg hüppög hogy a 'több kilométert futott mint amennyit ér' autója ovább veszít az értékéből...

Ideje lenne az emberek orrát belenyomni a saját szarjukba, hogy megértsék végre: a korom meg a füst nem a barátunk. Az olyan lepra verdáknak amiknek még katalizátoruk sincs takarodjanak romániába, ukrajnába, vagy akárhova ahol még megtűrik őket, ez már 15 éve i alap felszereltség volt, ma elfogadatatlan a hiánya.

Nem vagyok zöld, sőt... de kapja be mindenki akinek nem lassítja az autóját katalizátor

qualitaet 2009.03.05. 01:06:46

Rocko

"az E36 hogy?"

Pofonegyszerű. Új autóként vásárolták Magyarországon. Kelet-európai piacra jó ideig kérhetted "Ohne Kat." kivitelben.

Csíkós Zsolt

Köszönöm, yampi vagy!:)

Egyébként a BKV-t illetően is igazad van. Messze nem tartom olyan gyalázatosnak mint ahogy azt úton útfélen lefestik.
Néhanapján én is szúrom (persze ha nincs 22 foknál több) vele.(Fogas, villinger, Metro.)
Előbbit mindig is karmoltam.
A villamos kifejezetten gyors és sűrű, többnyire előzékeny és kultúrált vezetőkkel.
A 2-es Metro még hangulatos is,(A 3-as viszont kőproli,szerencsére az is kiesik), arról nem beszélve,hogy jobb csajokkal szemezhet az ember mint a legeslegkomolyabb szórakozóhelyen . (Elképesztő micsoda naturál gyöngyszemek vannak...Már önmagában ezért megéri számtájmsz letámasztani az autót:)))))))
Bussszal szinte sosincs dolgom, de az tényleg kurva undorító , ráadásul egyik sem tud vezetni, össze-vissza rángatnak az agresszív, tapló és idegbajos sofőrök. Felfordul a gyomrod az örökös parkettagáz-satuféktől és valahogy az utasok is gyakrabban mosdatlanok vagy szájszagúak.

(Leülni viszont egyiken sem merek semmilyen körülmények közt sem, mert mindig az jár a fejemben miféle hajléktalan fetrenghetett ott azelőtt. Őszinte megdöbbenéssel szemlélem amikor egy jólöltözött, elegáns madár vagy egy csinos, ápolt csaj (pláne miniben!!!) úgy huppan le mintha odahaza lenne a bőrfotelben! Hihetetlen!)

MintaMókus 2009.03.05. 01:06:56

@Rocko-: jajmáááá, most direkt csinálod? Mondtam, hogy ne abból indulj ki, amikor nem jött a gáz és olajjal ment csepel is, ráadásul vagy 3 hétig nem volt normális szél. Az a mérőállomás nem csak az erőművet méri ám, hanem az arra haladó autókat is!
"késmárki utcam budafok, csepel gyártelep."
Azt tedd már hozzá, hogy ugyan mit is gyártanak ezeken a helyeken, aminek köze van a szálló porhoz?
Lózungokat én is tudok, csak az már uncsi egy kicsit. Tehát, xy cég itt és itt, ezt és ezt gyárt, és nincs füstgázmosója. Ilyet mondj légyszi, egyet legalább, megköszönném.

qualitaet 2009.03.05. 01:13:05

Wazzup

"Az olyan lepra verdáknak amiknek még katalizátoruk sincs takarodjanak romániába, ukrajnába, vagy akárhova ahol még megtűrik őket, ez már 15 éve i alap felszereltség volt, ma elfogadatatlan a hiánya."

"Nem vagyok zöld, ... "

... csak zöldséget beszélve segghülye példát hozol fel.

Az EURO 2 három évvel korábban lett kötelező import autó esetén Romániáaban mint Magyarországon.

pink75 2009.03.05. 01:19:31

wazzup, véleményem szerint kapja be mindenki, aki képes egy újkori csiricsáré, homlokáig felkúszott szemű ordenáré személygépjárműbe (direkt nem autó) elégedett pofával beleülni. Esztétikai környezetszennyezés, ami folyik vagy 20 éve ezen a téren. Jó lenne belenyomni a kedves vevők képét beletolni a saját szarukba, ugye.
Aztán magyarázd el, hol környezetkímélőbb 5 évente legyártatni a seggem alá egy-egy felsőkategóriás ocsmányságot, és ugyanúgy elzabáltatni azokkal 10 litert, mint megtartani ugyanannyi időre egyet, és jóval kevesebb ráfordítással karban tartani, mint ahogy ezeket a csodákat egyáltalán lehet.

Csikós Zsolt 2009.03.05. 01:41:07

@Wazzup:
Akkor megint nem érted: az volt a bajom, hogy nem elég szigorú a rendelet. Fárasztasz, tényleg, látom, hogy az input csatornák nálad bedugultak, csak az output érdekel. Akkor viszont minek olvasol (végetlenül felületesen és a gondolatokat meg nem értve) cikket.

Ha úgy álltál hozzá, hogy itt egy hülye, akinek öreg autója van, és hőzöng, hogy kitiltják, és emiatt nem olvastad el a cikket, csak billentyűzetet ragadtál, és idejöttél osztani az eszet, akkor hibát követsz el. Mert el sem jutottál odáig, mit írtam, párszor magadtól majdnem ugyanoda értél, mint én, próbáltam is helyeselni, hogy igen-igen, szinte ugyanaz a véleményünk, de ilyenkor kiderül, hogy vaktában rohangászol faltól-falig. Miközben mindenkit idiótának gondolsz. Nem baj, magadról állítod ki a bizonyítványt, ez nem az a kultúrkör, ahol otthon mozogsz, hidd el.


Hogy tudjad, mire írtam a választ, és ne kelljen keresgélned:

"Nem csak magyarországon, mindenhol máshol is nehéz olyan szigorítást bevezetni, amire a többség rábólint. Itt is ez a helyzet, a többség azon nevet hogy nagy pofon a xarnak, és sokkal durvábban kéne szabályozni (elsősorban a dízeleket), a másik fele meg hüppög hogy a 'több kilométert futott mint amennyit ér' autója ovább veszít az értékéből...

Ideje lenne az emberek orrát belenyomni a saját szarjukba, hogy megértsék végre: a korom meg a füst nem a barátunk. Az olyan lepra verdáknak amiknek még katalizátoruk sincs takarodjanak romániába, ukrajnába, vagy akárhova ahol még megtűrik őket, ez már 15 éve i alap felszereltség volt, ma elfogadatatlan a hiánya.

Nem vagyok zöld, sőt... de kapja be mindenki akinek nem lassítja az autóját katalizátor"

Mellesleg mániád a dízel, de a HC-kibocsátásban (ami szintén rákkeltő) a benzinesek járnak az élen, ráadásul több hőt is termelnek, ami pedig az üvegházhatást rontja. Szar ez mind, csak nem akarod megérteni, hogy ha szagtalan a benzines, attól még árt. Állj nyáron egy - akár kis - benzines autó mellé, megdöbbensz majd, mennyi hő gomolyog ki alóla. Nem védeni akarom a dízeleket, de az egyoldalú, vallási fanatizmust nem tartom előremutató dolognak.

pink75 2009.03.05. 02:11:27

hehh...lantletétel ideje, akkor nézem, milyen póló volt rajtam egész nap...anyóstól kaptam hajdanában...

kepfeltoltes.hu/090305/DSCF1489_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Rocko- 2009.03.05. 07:34:01

qualitaet 2009.03.05. 01:06:46
akkor durva h a Fritzek ezt meglépték.
"Egyébként a BKV-t illetően is igazad van. Messze nem tartom olyan gyalázatosnak mint ahogy azt úton útfélen lefestik."
ezt azok mondják, akik nem használják napi szinten. :)
"A villamos kifejezetten gyors és sűrű, többnyire előzékeny és kultúrált vezetőkkel.
A 2-es Metro még hangulatos is"
kb. eddig tartanak a pozitívumok.

MintaMókus 2009.03.05. 01:06:56
"Mondtam, hogy ne abból indulj ki, amikor nem jött a gáz és olajjal ment csepel is, ráadásul vagy 3 hétig nem volt normális szél."
hát miből? eddig nem volt olyan durva szennyezettség, riasztástól függetlenül.
"Azt tedd már hozzá, hogy ugyan mit is gyártanak ezeken a helyeken, aminek köze van a szálló porhoz?"
autókat. amik porral üzemelnek. kifejezetten szállóporrá alakítják át az üzemanyagukat, csak és kizárólag autók okoznak szállóport. semmi más. autó.

pink75 2009.03.05. 02:11:27
:D

Gomulka Béla 2009.03.05. 07:51:23

@Csikós Zsolt: Ezt gondoltam én is. Még oda is gépeltem hogy 'És akkor még rosszra-jóra, szavazni jár, dobszóra', de kiszedtem, jómodorból. Hogy mennyire zold egy párt/koalíció/minisztérium, az jól meglátható azon, hogy mennyire gondosan és alaposan alkotnak meg egy torvényt. Ezt, ahogy fest, gányolták, félrészegen, és kozben ment a tévé.

Qualitat, nem is gondoltam volna hogy ilyenre is jó a tomegkozlekedés. Istenkem, mint egy kuplé: a Fogaskerekun szemeztem veled, te Margit! Ha nincs szerencséd, a Lakzilajcsi nekiáll foglalkozni a dologgal...
Én nem vagyok az a típus aki, (hogy is volt?) a legeslegkomolyabb szórakozóhelyekre eljár, illetve (sejtesem szerint) valaha is eljárt. Mik azok? (Nem tudok nem gyonyorkodni a 'szórakozóhely' és a 'komoly' fogalmak eme osszeolelkezésén! Komolyan.) Vénségemre nem fogok szemezni a Margittal, de mint adat érdekel. Természettudományosan.

joco082 2009.03.05. 07:55:00

Mostmár én is hozzá szólok, pedig csak olvasni szoktam.
Azért kíváncsi lennék, hogy a katalizátor nélküli dízelem, aminek 5 liternél többet még nem tudtam lenyomni a torkán és túl van egy 200000-es motorfelújításon,mivel szennyezőbb mint egy 10-15 litert zabáló benzin,gázolajtemető?
Nagyon okosan megjegyzik itt egyesek, hogy olcsó a zöldmatricás és miért ugatunk mi itt! Ja,de nem mindenki vesz most autót, van olyan, akinek,mint nekem, több éve megvan. Mi mi a szart csináljunk vele? Eladni nem érdemes, használni meg fél évig nem tudjuk...kurva jó!

inniním 2009.03.05. 08:00:23

@Wazzup:

már ne haragudj, de tényleg sötét vagy...

minden második hozzászólásod ellentmond az előzőnek...

az pedig, hogy "az összes dízel pusztuljon", már nevetséges...
tényleg képtelen vagy felfogni, hogy ha egymás mellé teszel két azonos hengerűrtartalmú dízelt és benzinest, minden esetben az előbbi(tehát a dízel) fog KEVESEBB károsanyagot kibocsátani?

egy dologgal egyetértek, csak kultúráltabban fogalmaznám meg:

a katalizátor valóban fontos és KELLene...

KIZS 2009.03.05. 08:51:33

inninim:
Tudnál erről valami táblázatot belinkelni? Mert én nem értek hozzá és nem is találok olyan leírást, hogy a dízel kevesebbet szennyezne mint a benzines. Az EURO előírásokat látom és ott az derül ki, hogy picit másképpen, de semmi esetre sem kevesebbet szennyez a dízel.

De kár dízel-benzines vitává alacsonyítani a vitát. A lényeg az, hogy a jelenlegi környezetvédelmi rendszerünk (az autóknál legalábbis) szart sem ér. Picit vissza kéne csöppenni a való világba és olyan rendszert kialakítani, ami a valós problémákat tükrözi. Tehát jól látható legyen, hogy adott típusú légszennyezettség esetén milyen járművek járhatnak. Persze ez sem ér semmit, ha nem tartatják be a korlátozásokat. Azt pedig úgysem fogják...

inniním 2009.03.05. 08:55:08

@KIZS:

lévén, hogy kevesebbet fogyaszt...
amíg egy 2literes benzines megeszik 8-10-et, addig ez gányoljaból kijön 6-8 ból, de semmiképp nem 10-ből...

én sem vitázni szeretnék vele, csak ez a fanatikus "tiltsuk ki a szar dízelt", érthetetlen számomra...

és ugye ott a pont, hogy állambácsi valóban CSAK a dízelt részesíti előnyben, amennyiben cégről beszélünk...

MintaMókus 2009.03.05. 09:43:24

@Rocko-:
MintaMókus 2009.03.05. 01:06:56
"Mondtam, hogy ne abból indulj ki, amikor nem jött a gáz és olajjal ment csepel is, ráadásul vagy 3 hétig nem volt normális szél."
hát miből? eddig nem volt olyan durva szennyezettség, riasztástól függetlenül.
Bocsika: ezt meg hol álmodtad meg? hogyne lett volna, csak nem törődtek vele, mert más volt a riasztási érték, meg a határérték is, ráadásul nem is volt rá semmilyen rendelet. Te szóltál amúgy, hogy nálad ki lehet kapcsolni a villanyt, amíg az ukránok alkudoznak?


"Azt tedd már hozzá, hogy ugyan mit is gyártanak ezeken a helyeken, aminek köze van a szálló porhoz?"
autókat. amik porral üzemelnek. kifejezetten szállóporrá alakítják át az üzemanyagukat, csak és kizárólag autók okoznak szállóport. semmi más. autó.
Tényleg? Csepelen, meg Budafokon autókat gyártanak? Most akkor miért nem tudsz végre egyetlen olyan gyárat mondani, ami növeli a szállópor koncentrációt? Egyáltalán tisztában vagy vele, hogy mit is hívnak Mo-n szállópornak? Most szólok: ha Mariskanéni kirázza a szőnyeget, annak semmi köze a szállóporhoz.

A dízel-benzin vitához:
meg kellene már érteni, hogy a szállópor koncentrációhoz nem csak a kipufogón távozó anyagok járulnak hozzá. Ide tartozik a fék, a kuplung és a gumikopás is. Azért a téli időszakban emelkedik ez az érték, mert olyankor egyrészt nagyobb a forgalom, mint nyáron, ez tény, nem vita tárgya. Ebből egyenesen következik, hogy egységnyi útra több elindulás-megállás jut, ami szintén növeli a porkoncentrációt. Ilyenkor indulnak be a fűtések és az is tény, hogy némileg hozzátesz a külvárosi fafűtés+levélégetés is. A nyárigumi magasabb koromtartalma is ilyenkor jobban érvényesül, a hideg, megkeményedett felületről könnyebben válik le a finom por. És ne hagyjuk figyelmen kívül az időjárást se: a szélcsendes hideg nyirkos idő talajközelben tartja a szállóport, míg melegben könnyebben felszáll, és 50 méter magasan már senki sem lélegzi be.
Aztán még egy kicsit oszlassuk a félreértéseket:
az én autóm 5 litert fogyaszt, a tiéd 10-et, tehát az enyém kevésbé szennyez!
Ez egy iszonyatosan nagy falrengető hülyeség!!!! Csak egy egyszerű, bárki számára felfogható összevetés: az 5 litert fogyasztó autó teljesítménye mondjuk 60 Le. A 10 literes fogyasztás mellé meg társul mondjuk 150 Le. Akkor vajon melyik tudja tökéletesebben elégetni az üzemanyagot??? És ha valami nem világos most szólok: az üzemanyag fogyasztás átlagos fogyasztást jelent. Tehát egy 5 litert fogyasztó autó gyorsításnál 25-30 litert is zabál, lassításnál meg jó esetben nullát. És itt van például egy különbség a korszerű és a régi autó között: motorféknél egy régi autóba ha kis mértékben is, de mászik bele az üzemanyag. Ugyanez egy körszerűbbnél pontosan nulla, mert az elektronika elzárja a benzin/gázolaj útját. És akkor már vegyük ide a dugóbanáldogállást is, ami a városi forgalomra jellemző. Egy régi, nem megfelelő hűtésű autó a kezdetleges mechanikus üzemanyagadagoló rendszerével sokkal több károsanyagot fog kibocsájtani, mint egy korszerűbb darab. Csak gondoljunk a direkthajtásos hűtőventillátorra, ami télen képes a normál üzemi hőmérséklet alá hűteni a motort, és akkor talán ezen sem kellene vitatkozni, hogy az miért nem jó.

Winston Smith 2009.03.05. 09:57:17

@MintaMókus: "És ne hagyjuk figyelmen kívül az időjárást se: a szélcsendes hideg nyirkos idő talajközelben tartja a szállóport, míg melegben könnyebben felszáll, és 50 méter magasan már senki sem lélegzi be."

Ráadásul ősszel a fák lehullatják a leveleiket, így télen nincs amin megtapadjon a por.

inniním 2009.03.05. 09:57:58

az én autóm 5 litert fogyaszt, a tiéd 10-et, tehát az enyém kevésbé szennyez!
Ez egy iszonyatosan nagy falrengető hülyeség!!!!

dehát a számok magukért beszélnek... :-)))

megtett 100km/5 illetve 10 liter.


egy 5 litert fogyasztó autó gyorsításnál 25-30 litert is zabál ????????

ott van, hogy 5!

de hagyjuk... :-))))))

Winston Smith 2009.03.05. 10:03:06

A "mennyit zabál" a CO2 kibocsátásnál mérvadó, de most nem arról van szó.

Simán lehet olyan, hogy egy 5 litert zabáló autó az alacsony fogyasztása és ezáltal alacsony CO2-kibocsátása mellett minden egyéb szarral is terheli a környezetet (CO, szálló por, NOx, és még ki tudja mi minden), a korszerű, ezerszeres katalizátorral ellátott autó pedig szinte csak CO2-t és H2O-t bocsát ki, mert jobb az égés, illetve a katalizátor meg az egyéb vackok kiszűrik a káros "melléktermékeket".

inniním 2009.03.05. 10:12:11

ok... nem akarok vitázni, értem amit mondasz, de az arányok akkor sem stimmelnek... ne akard azt mondani, hogy dupla annyi anyagból kevesebb a károsanyag...
de hagyjuk, máshonnan nézzük.

részemről béke!


a lényeg az lenne, hogy minnél kímélőbbé kellene tenni az összes autót...
de sajnos ezt valamiért (két sör, egy csík, vagy egy köteg pénz) nem engedik...

krampam 2009.03.05. 10:19:12

@yard: valahol feljebb írtál valamit a tömeglözlekedésről...

Na, a gond az, hogy az emberek ostobák és önzőek. Persze, rossza a forgalomszervezés, valóban. Nem is túl kulturált sokszor. De ha az emberek picit tovább látnának az orruknál, nem mennének minden nap autóval a munkahelyükre... (itt most nemm kell azzal jönni, hogy de akkor hogy viszem be a 200kg-os cuccomat a melóba, mert nyilván ez a minoritás). Nekem is van több kollégám, akik reggel beszállnak a kocsiba, átpöfögik 1 óra alatt Budapestet a dugóban, majd du haza. Persze mehetne bkv-val is, de az olyan izé... igaz, hogy gyorsabban beérne, olcsóbb lenne, de olyan sokan vannak, meg büdös van, meg ilyenek... NE LEGYÜNK MÁR ENNYIRE FINNYÁSAK!!!

MintaMókus 2009.03.05. 10:23:36

@Winston Smith: köszi, valóban

Még egy megjegyzés: mi a szar köze van az újautó legyártásával járó környezetszennyezésnek a Bp-i légszennyezéshez? Bp-en jellemzően egy darab autógyár sincs. Ez globális kérdés, és lehet vele foglalkozni, de semmi köze a poszthoz meg a teszetosza apparátushoz. Ilyen alapon mondok jobbat: a Mátrai erőmű minden igyekezet ellenére környezetszennyező. Mert olyan a technológia. Nem árt tudni, hogy az elektromos távvezetékeken cirka 30% a veszteség, ami nagyrészt hő formájában távozik. Tehát ilyen alapon lehetne minden háztartásban egy mini lignites erőmű, mert akkor ez a veszteség nincs. Kérdezem, vajon hogy nézne ki Bp levegője egy ilyen húzás után? Szóval az újautógyártást hagyjuk békén.

Akik meg a múmiákat siratják: persze, tartsunk otthon öregautót, mert az milyen kúl. Én is imádom őket, van is, nagy a szerelem. De nem hisztiznék, ha születne Bp-re, illetve egész Magyarországra egy normális átfogó szabályozás. Egyrészt: évenkénti kötelező vizsga minden autóra, és nem csak a zöldkártya. Ha bukik, akkor kap 1 hónapot, hogy kijavítsa, vagy megy a levesbe. Egy ilyen vizsga várakozással együtt ne tartson tovább 20 percnél, és ne kerüljön többe 10-15ezer forintnál. A vizsgaszempontok nagy vonalakban: fék, futómű, elektromos, károsanyag kibocsájtás mérés, gumik. És ezek alapján pontozzák az autót. Kis károsanyagkibocsájtás+új gumi=jobb besorolás. Mert a régi gumi jobban porlik például. Szereltess be katalizátort, vagy fogadd el, hogy az autóddal bizonyos helyekre nem mehetsz. Diferenciálás az adókban. Vagy valóban: behajtási díj a jobban szennyezőnek. Ezek azok a dolgok, amikben nem lehet patrióta módon gondolkozni, mert a jövőt öljük meg vele. Jön itt valaki a sokgyerek kevés pénz effektussal. Az ilyen pont a gyerekeit öli meg a szar autójával. Tessék elmenni Londonba: a város széle tele van parkolóházakkal nem kivételeznek az ottlakókkal sem. És NE lehessen semmilyen felmentést kérni ezek alól, mert akkor jön a kiskapuzás és hirtelen mindenkinek lesz egy kórházbajáró nagymamája. Viszont türelmi idő kell, illetve a valóban rászorulókat támogatni kell akár kataliztárorbeépítésre, akár új(abb) autó vásárlására, vagy adott esetben ingyenbérlettel, vagy betegszállító taxicsekkel, amivel mehet a nagyi kivizsgálásra és mondjuk a tb az orvos aláírásával fizet neki egy bizonyos összeget (max 10 rugó évente). Egyébként van is erre törekvés, hogy taxi hivatalosan szállíthasson beteget a kórházzal/rendelővel számoljon el a nagyi helyett.
Még valami? :)

MintaMókus 2009.03.05. 10:36:41

@inniním: a számok nem magukért beszélnek, nem figyelsz. És sajnos az autókhoz sincs túl sok közöd, de sebaj :). Míg egy elektronika által vezérelt autóban mindig csak a szükséges mennyiségű üzemanyag kerül az égéstérbe, ugyanez egy mechanikusnál nem igaz, tehát tökéletlen lesz az égés. Azt mond már meg nekem, vajon melyik autó égeti el tökéletesebben az üzemanyagot? Egy 700 kilós suzuki a 7 literes városi fogyasztásával, vagy mondjuk az 1750 kilós volvóm a 9 literes fogyival (dízel)? Tudod, hogy a gázolaj nem robban? Na, akkor fogd meg a wartburgod dísztárcsáját önts bele egy deci gázolajat (azért gázolaj, mert az nem robban, mint a benzin, másrészt a benzin vizuálisan kevésbé szennyez). Gyújtsd meg! És akkor talán rájössz, hogy mi a különbség a tökéletes(ebb) és a tökéletlen égés között.

Wazzup 2009.03.05. 10:52:54

Mint írtam, nem vagyok zöld! Imádok autózni, motorozni, jetsky-zni a fürdőző emberek közt, gokartozni, és kb mindent amiből benzngőz árad. Nem vagyok ellenne a tubesi nátó radarnak, és a jégsapkák olvadása se különösebben érdekel, ugyse tudok vele mit csinálni. Az ilyen embereket viszont ott ahol van fejbe kéne lőni:

www.youtube.com/watch?v=AYaU1v1VIAc

Miszter07 2009.03.05. 10:57:38

@MintaMókus:

"Nem árt tudni, hogy az elektromos távvezetékeken cirka 30% a veszteség, ami nagyrészt hő formájában távozik."

Mondjuk ez igy konkrétan, hmm, mondjuk úgy, pontatlan. Ha a teljes hálózati veszteségre gondoltál, annak is sok. Utána lehetne nézni az MVM közleményekbe, de most lusta vagyok kibogarászni. Én valamivel 10% feletti értékre emlékszem. (Nem a távvezetékeken termelődik a veszteség alapvetően, hanem a transzformátorokon.)

MintaMókus 2009.03.05. 11:28:58

@Miszter07: hmm,nem kicsit pontatlan. Ott rontottam el, hogy egyrészt pongyolán távvezetéknek hívtam mindent, ami az erőműtől a konnektorig megy, másrészt tévedésből hozzácsaptam az erőművi veszteséget is (gázos). Valóban 10-15 % körüli, remélem senkinek nem voltam hivatkozási alap :). A 30%-os veszteség úgy valós, ha mini CHP-t gázmotoros erőműhöz hasonlítunk. Lignitesnél ez nagyobb is lehet, de ezek nem tartoznak ebbe a fórumba.

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.03.05. 11:43:05

@MintaMókus: a vezeték teljes hosszán tudtommal 10% körüli a veszteség, feltételezem a kiemelkedően magas (97%+) hatásfokú oda-vissza transzformációval együtt. csak az erőművi káros anyagokat könnyebb szűrni, gondolom meg is teszik.

a fatüzeléshez még annyit, hogy annak is sok fajtája van. a mediterrán svédeknél / finneknél alig kell fűteni például, semmi tapasztalatuk nincs a témában. tele is vannak ósdi fatüzelésű tömegkályhával. a gazdagabbaknak is csak az egészen öreg, 3 milliárd éves kövekből épített szutykokra telik.

minden technológiával lehet normális hatásfokot elérni (az externáliákat is figyelembe véve), ha szakszerűen és felelősen alkalmazzák.

Safranos-Peti 2009.03.05. 11:50:14

Eddig én is csak olvastam, most irok is.

Kartársak megint a dizel-benzin pártiak harca.

Az egész intézkedés -szerintem- megint a pénzről szól:

- a kiválló remek cikkiró szerint 3,8 % arányu "sárga plakettes" autók Budapesti viszonyban kb: 200 ezer db autót jelent
szerintem

- ha kiterjesztik országosan a tiltást akkor még több jármü kerül a szórásba

- már nem érdemes OLCSÓ de régi autót venni a napi közlekedésre, ingázásra
tehát az OLCSÓ autók kereskedelme meg fog szünni.

- a meglevőket kénytelenek lesznek az emberek lecserélni ( 0% induló 10-15 év futamidő) uj műanyagautókra

VAGYIS: kik járnak jól

- a hivatal (bürokrácia)
- BANKOK
- újautó kereskedések
- Márkaszervizek
- APEH (ÁFA)

ki fog megint szivni:

a törvénytisztelő adófizető kisember

Safranos-Peti 2009.03.05. 11:59:51

Egyébiránt

Kedves Csikós Zsolt

Szerintem is zseniálisak az irásaid, olyan kellemes olvasni, mint annó Surányi Endre Az Autó és én cimü remekét
(amit azóta is vadászok, de sajnos sem a könyvtárakban sem az antikváriumban MÁR NINCS)

Csak keveslem a menyiségüket :(

Zsolti kérlek IRJ többet a régi AUTÓKRÓL, és SZERELJ SOKAT :)

Újabban elkeztem a régi Merciket kutatni a neten, kezdem igen megkedvelni őket - hála az irásaidnak -

Kivánok sok időt az irásra (és a családra is)

antika13 2009.03.05. 12:15:07

Tisztelt Csikós Zsolt!

Nem olvastam végig a kommenteket, a cikket viszont igen.
Ez a szabályozás kezdeti, ha nem jön be tovább kell lépni.
Én újpestről járok dolgozni a keleti mellé, cirka 13km. Ez optimális esetben 50perc 10perc séta - 35perc busz - 5 perc séta megosztásban. Kocsival csak kivételes esetben megyek, pedig feleannyi idő alatt teljesíthető.
Véleményem szerint a Hungária krt. vonalán belülre teljesen felesleges kocsval menni. A tömegközlekedés elég jó és használható.
Aki a 6-os 61-es villamos vonalán belül akar menni fizessen, aki a kiskörúton belülre, fizessen sokat. A magyar embert csak ezzel lehet megfogni, évszázados gyakorlatunk van a szabályok kikerülésére.
Tudom ehhez az kellene, hogy legyenek a metró végállomásoknál, buszvégállomásnál parkolóházak.
Persze az is, hogy legyenek metró végállomások a külvárosban.
De ez úgy tűnik, csak nagyon kevesek érdeke.
Marad a tüsszügés, köhögés továbbra is, mi pedig költözünk vidékre.

Wazzup 2009.03.05. 12:16:37

Szerintem az ország 90%a egyetért azzal, hogy ami Pesten van az tarthatatlan állapot. Az egész város olyan mint egy hamutartó. Koszos, büdös, tömeg van, dugó, füst, minden szürke. Ez egy nagyon kis lépés a helyzet javítása felé, mégis több mint a semmi. Örülni kéne az ilyen rendeleteknek, és szorgalmazni hogy országos szinten vezessék be, sőt szigorítsanak rajta. Végre nem azért fog lehúzkodni a rendőr mert lejárt az EÜ dobozod, hanem azért mert okádod a füstöt. Isten hozott európa.

Az autós ujságíróknak kéne leginkább az ilyen kezdeményezések mellé állni, mindegyik mellé amelyik nem csinál viccet a témából, mint a páros-páratlan ötlet is. Bátorítani kéne a törvényhozókat hogy merjenek változtatni, és nem ilyen álszent önsajnáltató műhisztit levágni, mint ez a cikk is. Szerintem nem csak én látom a sorok közt hogy arról szólt, hogy vele most kicsesztek ezért jól odamond, mintahogy a hozzászólások többsége is sírás rívás hogy neki is az van és most jól megszívta. Ideje volt, sőt 10 éve kellett volna. Lehet gazdaságos, környezetkímélőbb 1.6 körüli benzines használtautókat is venni annyi pénzből, amennyiért zöldséges koromgyárat veszel, gondolkozz el.

Ami pedig az ujautó ellenességet illeti, tuti nem tudnának engem sem rábeszélni egy nullás kocsira, szerintem aki uj autót vesz az vagy megnyerte az ötöst, vagy kényszerből teszi mert csak ezt kap részletre. Az viszont hogy megpróbálják lebeszélni az embereket a gazdaságosabb és környezettkímélőbb autók régi ócskavasakra cseréléséről igenis támogatandó. Nem arról szól a dolog, hogy ne vegyél 10 éves kisköbcentis használtautót, hanem arról, hogy ne vegyél 25 éves zöldségest ami a roncstelepre való, mert szar. Vagy ha már az minden vágyad mint cs.zs.-nek, húzzál ki vele a belvárosból. Remélem legalább olyan kemény büntetéseket szabnak ki majd sárga matrica miatt, mint mondjuk egy pirosba csúszásért, 100-150E ft. Akkor van rá esély hogy komolyanvegyék.

Wazzup 2009.03.05. 12:47:29

Mellesleg azt is remélem, hogy nem csak a zónán belűl közlekedő, de az ott parkoló kocsikat is lebümntetik majd, mert ugye az valahogy bejutott oda, valószínűleg (ha nincs terület foglalási engedélye) használják is, így elég ha ott parkol már szabályt sért. Így nemcsak valamivel tisztább lenne a város, de talán parkolni is könyebb lenne. Ócskavasakkal kifelé pestről!

lanciabacci 2009.03.05. 13:39:37

@Safranos-Peti: így van.

Emlékezzünk arra is, hogy szerencsétlen kétüteműeket is hányszor kitiltották már a forgalomból, aztán mégse.

Mellesleg bedobnék néhány új elemet is:
ki, hány vadiúj (értsd: részecskeszűrő, stb) 3.0 TDI Audit látott pl vastag fekete füstöt nyomni két csőből és hány régi Skodát, mondjuk?
Más szavakkal: meddig lesz menő egyből füstokádóvá downgrade-elni (bőven a sárga szint alá) egy új autót a vezérlése felülírásával, azért a pár plusz Nm-ért? És miért lehetséges egyáltalán? Új-Zélandi szabályzás rulez, no lacafaca.
Miért nem szűrik inkább a lefalazott EGR-t, a kivágott katalizátort és az elmebeteg chiptuningot? (lehetséges, van rá példa az EU-ban, csak persze energiát és következetességet igényelne)

Igen, a dízelek kormoz(hat)nak. Nekem is az van jelenleg. Ezesetben miért nincs mondjuk inkább állami program a már meglévők koromszűrésének elősegítésére, miközben mondjuk egyidejűleg lehúzzák az átlagnál jobban szennyező típusokat és motorokat az újautó listákról? Jahogynahogy...

Wazzup 2009.03.05. 14:25:49

Mert ez pénzbehajtás, nem segély...

pink75 2009.03.05. 14:38:44

Az ócskavasakkal kifelé a vidékről!

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.03.05. 14:49:31

Én is leírnám a véleményemet:
Először is: vidéki vagyok (agglomeráció), van egy sárga matricásom 30 év felett és egy zöld matricásom 30 alatt.

Tegnap óta folyamatosan végigolvastam az összes kommentet, és sokakkal egyetértek, sokakkal nem.

Egyetértek azokkal, akik azt mondják, mint a cikkíró is, hogy szabályozás márpedig szükséges, de ez a módja nem jó, mert eredményt nem hoz, embereket viszont szivat rendesen.
Egyetértek azokkal a hangokkal is, akik egy erősen túlterhelt szennyezett városban nem tolerálják a látható füstölést.

Egy adott terület szabályozásakor először az ott lakók érdekeit nézném.
Nem érzem igazságosnak, azt, hogy valaki egy zöld matricás, de min 2 tonnás 5000ccm-es járművel közlekedhet valahol, ahol ez idő alatt az ott ki tudja mióta lakó ember nem közlekedhet. De ami még bosszantóbb, ha közben a korlátozással nem érintett, de nem is ott lakó, viszont ott közlekedő autósok fikázzák a lakóhelyükön kigatyázott embereket.

Kíváncsi vagyok, hogy pl: Wazzup, vagy MintaMókus milyen kapcsolatban áll a területtel, amire a korlátozás vonatkozik. Ott laknak talán, vagy esetleg MintaMókus csak kedvtelésből gurulgat közel 2 tonnás járművével az ott lakók ablaka alatt?

Én elég sokáig Bp-en dolgoztam. Jártam tömegközlekedéssel is, autóval is, motorral is.
A legkevésbé autóval szerettem. Tömegközlekedéssel (vonat/busz+metró+átszállás) tovább tart és többe is kerül. Így aztán amint tehettem, kismotorra ültem. Szerencsére már nem kell Bp-en dolgoznom, ami miatt valószínűleg évekkel tovább fogok majd élni (ha a közelgő háború el nem visz.

Gondolataim és kérdéseim a következőek:
A probléma szerintem egyrészt abból adódik, hogy rengeteg ember jár bp-re dolgozni, aki nem ott lakik. Itt a környező városokban szinte automatikus, hogy egy ember bejár a "városba" dolgozni. Jól van ez így? Miért nem lehet az emberek munkaerejét helyben lekötni? Bp munkaerőigényét pedig az ott lakókból fedezni?

Másik.
Sosem értettem, hogy miért kell több, mint másfél tonna "vasat" megmozgatni ahhoz, hogy egy kb 50 kilós ember eljusson a műkörmöshöz. Vagy más máshova.
Hihetetlenül aránytalan a járművek önsúlya és a hasznos teher viszonya egymáshoz. Ugyanakkor az ilyen járműveket használó emberek lennének a legjobban megsértődve, ha pl. egy bevásárlószatyorba férne 1kg teher, de a szatyor üresen 10kg-ot nyomna.

Aztán:
A tömegközlekedés fejlesztése nem a használóinak az igényeit követi, hanem a beruházókét vagy a megbízókét.
Kérdésem:
Látta-e valaki a Fehérvári-Bocskai úti kereszteződésben a 4-es villamos végállomását? A kereszteződésben véget ér a villamospálya, de jól látható, hogy a Bocskai úton folytatódhatna akármeddig, a két útpálya közti hely megvan rá (rémlik, mintha valamikor járt is volna ott villamos), szóval a lehetőség adott, de a végállomáson az aluljárókba vezető lépcsőket direkt(!) a vágány tengelyébe rakták, hogy soha többet ne lehessen továbbvinni a villamosvonalat arra, pedig, mint tudjuk a villamos gyors, és működtetése a metróhoz képest legalábbis olcsó.
Került-e egyetlen ember is eljárás alá vagy börtönbe, amiért tönkretették a 4-es villamos bővítésének lehetőségét? Pedig szerintem ezek a dolgok nagyon súlyos bűncselekmények, akár emberiségellenesnek is tekinthetők.
És ez csak egy végállomás, amiről azért tudok, mert láttam, de gondolom nem ez az egy ilyen példa van, csak nem tudok róla.
Tehát amíg ilyen módon hiúsítják meg a város közlekedésének rendbetételét, addig nem tudom elfogadni, hogy megint kimondottan a szegényebb emberek kiszopatása az egyetlen módja a megoldásnak.
Gondolkodjunk már!

Rocko- 2009.03.05. 14:55:43

totálisan off lesz, de: az ominózus csepeli héves baleset miatt nem lehet rakni utasvárót a vágányok végébe.
de aluljárót meg lehet? nem ellentmondásos ez?

Wazzup 2009.03.05. 15:01:15

@Mk412:

"Miért nem lehet az emberek munkaerejét helyben lekötni? Bp munkaerőigényét pedig az ott lakókból fedezni?"

Mert rengeteg a csöves meg az indomagyar pesten aki nem is akar dolgozni, és rengeteg a dolgozni akaró, de saját környezetében nemhogy munkát de munkahelyet nem találó vidéki. Mellesleg sokkal környezetkímélőbb egy buszjáratra összegyüjteni 30 vidékit és fölvinni őket pestre dolgozni, mintha az a 30 ember mind saját autóval indulna el dolgozni pest különbözőbb pontjáiról.

"miért kell több mint másfél tonna "vasat" megmozgatni..."
Vegyél kínai autót Emese, és halj meg ha nekedmegy egy biciklis.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.03.05. 15:03:06

@Rocko-:
Ez is érdekes, de amíg egy utasvárót egy 13-as kulccsal el lehet bontani, addig egy aluljáró lejáratát nem lehet odébbrakni.

Ez NEM KERÜLHETTE EL a tervezők figyelmét, tehát az aluljárók odatelepítése mindenképpen szándékos károkozás!!!

A balesetvédelmi okok bennem fel sem merültek. Érdekes, mi?
Ezeknek a dolgoknak nincs felelőse?
Itt felelős egyedül csak én lehetek....?

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.03.05. 15:34:43

@Wazzup:

Ugye a lényegi részben egyetértünk, nem jó ez így.
Nem is azzal van a baj, hogy vannak, akik vidékről bejárnak, hanem azzal, hogy a vidékről bejárásnak nem sok alternatívája van a tömegek számára.
Ez is egy érdekes és nem közvetlen ehhez a fórumhoz tartozó témát vet fel: Mint megállapítottuk, Bp-en nincsenek gyárak, semmi termelő ágazat, vajon mi a francból él az a sok ember, aki gyakorlatilag nem állít elő értéket a munkája során (természetesen nem mindenki, de sokan). Az más, hogy vidéken sem nagyon történik termelő tevékenység.

Wazzup!
Ez az egész autóméretnővelés a "biztonság jegyében" kicsit a háborús harckocsifejlesztéseket juttatja az eszembe. Ahol is ugyanis egyre vastagabb páncél kellett az egyre nagyobb méretű fegyverek ellen, meg egyre nagyobb motorok a nagy tömegek mozgatásához, aztán végül akkora járművek készültek, ami sem a vagonra nem fért fel, se egy híd nem bírta el. Viszont így is, úgy is kilőtték egymást.

Egy városi forgalomra tervezett járműnek más baleseti szituációkkal kell számolnia, mint egy országútinak. Egy városban a legtipikusabb a ráfutásos baleset, esetleg elsőbbségmegnemadás, ilyesmi, ritkán ütköznek a városbann 200-zal frontálisan, vagy repülnek el az útról 180-nal (bár sajnos erre is van példa). Valóban nem érzem magam biztonságban városi kisautómmal a sok 2tonnás vas között, de szerintem erre nem ez a megoldás, mert akkor ennek sosincs vége.

dis 2009.03.05. 15:36:40

@Csikós Zsolt: csak én nem tudom értelmezni a válaszodat?

Wazzup 2009.03.05. 15:41:25

@Mk412: "Bp-en nincsenek gyárak, semmi termelő ágazat"
Ez úgy baromság ahogy leírtad, nemhoggy gyárak, ipari parkok vannak pesten...

"ritkán ütköznek a városbann 200-zal frontálisan, vagy repülnek el az útról 180-nal"
Ezek ellen a 2tonnás autó sem véd meg, a törésteszteket is 65km/h-val végzik, brutális eredményekkel.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.03.05. 15:47:54

@Wazzup:
"Bp-en nincsenek gyárak, semmi termelő ágazat"
Ezt természetesen képletesen értettem. Végigolvastam a hozzászólásokat, ahol valaki "gyárakra" hivatkozott, illetve a szennyezéseire, azt azonnal leoltották, hogy itt nincsenek is gyárak.
Legalábbis szenes erőmű és cementgyár nincs.

dis 2009.03.05. 15:50:19

@zazooo: az erőművekkel hasonló a helyzet, mint a többi témával. biztos lehetsz benne, hogy sem az Energiaklub, sem a Greenpeace (csak hogy két a témában érintett szervezetet említsek) nem a fosszilis energia felhasználását ajánlja a nukleáris helyett (bár az utóbbi elleni tiltakozás fajsúlyosabb, ez érthető a hosszabb távú következmények miatt). a kulcs éppen az, hogy egy valóban környezetbarát, fenntartható életmód az gyökeres változtatásokat igényelne és sokszor - különösen rövid távon - kényelmetlenséget és (igen, le merem írni) életszínvonal csökkenést okozna. ez az, amit csak nagyon kevesek képesek felfogni és elfogadni. pedig enélkül csak megy a maszatolás, ld. a fenti cikk.

Csikós Zsolt 2009.03.05. 15:54:35

@dis:
Ó, látom már, elrontottam véletlenül. qualitaetnek ment :-)

Wazzup 2009.03.05. 15:59:01

@dis: ha nincs pénz (márpedigmost nagyon nincs) akkor nehéz bármit fejleszteni, vagy teljesen áttérni valami másra. Ez a rendelet úgy tesz egy kis lépést, hogy nemhogy pénzbe nem kerül, még hoz is a konyhára. Nem maszatolás ez, csak egy jól hangzó törekvés ami pénzt is hozhat, nulla ft befektetéssel. Az meg hogy mi mennyire káros a környezetre más kérdés. Itt BP centumának a levegő tisztasága a kulcs kérdés, és a jelenlegi állapotok javítása a cél. Én személy szerint az összes katalizátor és lamda szonda nélküli benzinest, az összes részecskeszűrő nélküli dízel személyautót, valamint a nem célforgalomnak számító teher és buszközlekedést betiltatnám a körön belűl. Lehet megoldódna pár probléma...

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.03.05. 16:00:28

@Wazzup: "Ezek ellen a 2tonnás autó sem véd meg, a törésteszteket is 65km/h-val végzik, brutális eredményekkel."

Tehát ezek szerint ezek az ormótlan járművek kimondottan városi autók?
Ugyan az országúton úgyis megdöglik benne, aki elrepül vele, de legalább a Matiz lepattan róla?

Hagyták évekig elszaporodni ezeket a szarokat a városban, most meg a csóró f@aszt próbálják megszopatni. Ez fáj.

Egyébként akkor a városi forgalomhoz képest aránytalan méretű és tömegű autók gazdái kizárólag egy balesettől rettegve nem ülnek kisebb a városba inkább való autóba?

A tömegközlekedés nemcsak, hogy nem fejlesztése, hanem szándékos megakadályozása, és az emiatt nulla darab börtönben ülő ember is fáj.

Wazzup 2009.03.05. 16:05:38

Szerintem az ország 90%a egyetért azzal, hogy ami Pesten van az tarthatatlan állapot. Az egész város olyan mint egy hamutartó. Koszos, büdös, tömeg van, dugó, füst, minden szürke. Lehet azon nyavajogni hogy huztak egy vonalat, de szerintem azon kéne inkább sírni, hogy milyen alacsonyra. Ez egy nagyon kis lépés a helyzet javítása felé, mégis több mint a semmi. Örülni kéne az ilyen rendeleteknek, és szorgalmazni hogy országos szinten vezessék be, sőt szigorítsanak rajta. Végre nem azért fog lehúzkodni a rendőr mert lejárt az EÜ dobozod, hanem azért mert okádod a füstöt. Isten hozott európa.

Az autós ujságíróknak kéne leginkább az ilyen kezdeményezések mellé állni, mindegyik mellé amelyik nem csinál viccet a témából, mint a páros-páratlan ötlet is. Bátorítani kéne a törvényhozókat hogy merjenek változtatni, és nem ilyen álszent önsajnáltató műhisztit levágni, mint ez a cikk is. Szerintem nem csak én látom a sorok közt hogy arról szólt, hogy vele most kicsesztek ezért jól odamond, mintahogy a hozzászólások többsége is sírás rívás hogy neki is az van és most jól megszívta. Ideje volt, sőt 10 éve kellett volna. Lehet gazdaságos, környezetkímélőbb 1.6 körüli benzines használtautókat is venni annyi pénzből, amennyiért zöldséges koromgyárat veszel, gondolkozz el.

Ami pedig az ujautó ellenességet illeti, tuti nem tudnának engem sem rábeszélni egy nullás kocsira, szerintem aki uj autót vesz az vagy megnyerte az ötöst, vagy kényszerből teszi mert csak ezt kap részletre. Az viszont hogy megpróbálják lebeszélni az embereket a gazdaságosabb és környezettkímélőbb autók régi ócskavasakra cseréléséről igenis támogatandó. Nem arról szól a dolog, hogy ne vegyél 10 éves kisköbcentis használtautót, hanem arról, hogy ne vegyél 25 éves zöldségest ami a roncstelepre való, mert szar. Vagy ha már az minden vágyad mint cs.zs.-nek, húzzál ki vele a belvárosból. Remélem legalább olyan kemény büntetéseket szabnak ki majd sárga matrica miatt, mint mondjuk egy pirosba csúszásért, 100-150E ft. Akkor van rá esély hogy komolyanvegyék.

Mellesleg azt is remélem, hogy nem csak a zónán belűl közlekedő, de az ott parkoló kocsikat is lebümntetik majd, mert ugye az valahogy bejutott oda, valószínűleg (ha nincs terület foglalási engedélye) használják is, így elég ha ott parkol már szabályt sért. Így nemcsak valamivel tisztább lenne a város, de talán parkolni is könyebb lenne. Ócskavasakkal kifelé pestről!

toncsi64 2009.03.05. 16:13:31

@Wazzup:

1. Azért parkol a zónán belül. mert nem tudja elhagyni. Megjegyzem elég szép teljesítmény adót fizetek + a lakossági parkolási engedély díja, miközben úgy tünik nem is használhatom az autóm ?!

2. Az általad betiltani kiván autók tulajdonosai pénzt adtak a kocsiért, adóznak és nem mellékesen ugyanolyan jogokkal rendelkező állampolgárok mint Te. Gondolom csak kicsit éreznéd magad sértettnek, ha a Wazzup nicknevű embereket törvényesen kellene szibériába exportálni vagy csak simán kitiltani az addigi lakóhelyéről.

Könnyen szövegelsz ha nem vagy érintett Csakúgy mint akik kitalálták. Nekik a mi pénzünkből vesznek megfelelő környezetvédelmi besorolású autót. Vegyenek nekem is és teljes melszélességgel támogatom az ötletet.

Végűl, ha nem titok oszd már meg velünk hogy milyen autód van és merre laksz, hogy ennyire úgy érzed ezen az intézkedésen múlik a jövőd.

toncsi64 2009.03.05. 16:19:39

Még egy apróság, hogy milyen jól jár az állam majd velem.

Futottam egy kört és a következőkre jutottam
1. Kap az autóm szép szlovák vagy osztrák rendszámot, ott fizetek mindent (a szlovákoknál ráadásul kevesebbet) és itt szennyezem tovább a levegőt, ingyen

2. Veszek egy zöld matricás fostalicskát arra a fél évre és azzal rontom a levegőt
(garantálom, hogy jobban fogja szennyezni a levegőt, mint a mostani)

És jó fiú leszek, mert betartottam egy idióta rendeletet :-)))

Wazzup 2009.03.05. 16:25:31

@toncsi64:

Ha nem közlekedhetnek, ne is parkoljanak ott. Minek foglalja a helyet ha nem mehetsz vele? Rakd le a körön kívülre és buszozz el odáig, vagy add el és válts olyanra, ami nem okád fekete füstöt. Ezeket a kocsikat az országból ki kéne tiltani, nem a belvárosból.

Az általam betiltani kívánt autók súlyos légszennyezést okoznak, ez pedig azon a körön belűl amiről beszélünk mára teljesen elviselhetetlenné vált. Ésszel kéne autót venni...

Mellesleg kertvárosi, vidéki vagyok, busszal járok dolgozni mert sokkal kényelmesebb azon aludni mint vezetni, és sokkal olcsóbb is mint tankolni + az amortizáció. Az autót így csak szabadnapjaimon gurítom ki a garázsból, és ha lehet elkerülöm vele a belvárost, főleg nap közben. Nem azt mondom hogy nem mentem még be hétvégén kocsikázni a 4es - 6os vonalán, imádom pestet mert gyönyörű város, de mindig anyázok amikor egy lepra verda okádja a füstöt az arcomba, legyek gyalog - biciklivel vagy kocsival. Az enyém se tisztítja a levegőt, de mindennek van határa.

cso zsi 2009.03.05. 16:33:50

@Wazzup: "Mellesleg azt is remélem, hogy nem csak a zónán belűl közlekedő, de az ott parkoló kocsikat is lebümntetik majd, mert ugye az valahogy bejutott oda, valószínűleg (ha nincs terület foglalási engedélye) használják is, így elég ha ott parkol már szabályt sért. Így nemcsak valamivel tisztább lenne a város, de talán parkolni is könyebb lenne. Ócskavasakkal kifelé pestről!"
Lécci-lécci, ugye szponzorálod?
A kívánságod részben teljesül, mert a parkolóövezeteket (egyáltalán nem lakossági kérésre) bővítik, és a díjakat emelik.
A párom szüleinek levetett kocsija ezáltal isten tudja, hol fog parkolni, akármilyen színű rajta a matrica. Ha a kocsit a nevemre venném, kiderülne, hogy egy "rohadt burzsuj" vagyok, mert két kocsim van.
A másik autó ugyanis egy kétszemélyes dízel furgon, kell a melóhoz.
Nagy vétkem, hogy a Hungária-gyűrűn belül születtem, és merészelek ott is lakni.
Tegnap írtam, hogy nagyon szívesen járnék környezetkímélő autóval, hiszen nekem is érdekem. Állambácsinak viszont nem érdeke, hogy a vállalkozások hibrid autóval járjanak.
Az, hogy a sárga plakettes dízelt nem használhatom fél évig, nem csak a mozgásban, hanem a munkában is korlátoz. Akkor ugye az adott időszakra se súlyadó, se egyéb díjazás nem kérhető?
Vagy minden csak a kaszálásra megy?
Egy belvárosi utcában látok egy 1310-es Daciát hónapok óta. Lakossági parkolási engedélye van. Október 19-én menjen ki vele a tulaj a városból, és márciusig hagyja ott valahol?
Mi az elképzelésed?

Wazzup 2009.03.05. 16:38:34

@cso zsi: "Az, hogy a sárga plakettes dízelt nem használhatom fél évig..."

A BELVÁROSBAN nem használhatod, mindenhol máshol mehetsz vele. Old meg. (amúgy nem értem miért tól-ig, végleg ki kellett volna őket tiltani ugyan ezzel a lendülettel.)

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.03.05. 16:45:19

Szerintem meg az 1200kg feletti, de 5-nél személy szállítására alkalmatlan kocsikat kellene kitiltani és nem csak a városból!!

Meg az átfogó és valóban hatékony koncepciókat kitalálni nem tudó/akaró embereket kellene kitiltani egy kőfejtőn kívül mindenhonnan!

zazooo 2009.03.05. 16:45:40

@MintaMókus: "Csak gondoljunk a direkthajtásos hűtőventillátorra, ami télen képes a normál üzemi hőmérséklet alá hűteni a motort..."

Ez így hülyeség, a direkthajtásosakban is van termosztát, ami ha jól működik, tökmindegy hogy mit csinálsz a hűtővel, mert max nem megy bele a hűtővíz. Fújhatsz rá -40 fokot is, akkor sem hül túl a motor.

cso zsi 2009.03.05. 16:49:45

Az ügyfeleim jó része a Hungária-gyűrűn belül van.
Ha laptop elég, akkor természetesen tömegközlekedéssel megyek. Ez évi 8-10 alkalom, egyébként létra, szerszámosláda, és pár kilométer vezeték az "oldd meg" tárgya.
Tőlem két sarokkal odébb egy ételfutár lakik. Gondolom, majd neki is megoldódik valahogy. Ez már csak így megy. Hip-hop kinő alattunk egy zöldplakettes autó.

Több helyen is osztják az észt olyanok, akiknek a "munka" egy íróasztal mögötti papírtologatás, aztán kitalálják, hogy másoknak hogy is lenne jobb.
Épp csak fingjuk nincs a való életről.

zazooo 2009.03.05. 16:55:42

@Wazzup:

Egyet is tudnék érteni a harciasságoddal, ha máshogy kategorizálnának. Tudod hogy az én autóm mi alapján kap sárga plakettet? Kinézik egy adatbázisból a gyártmányt-tipust-gyártásiévet, oszt csá. A füstokádó belvárosi bevásárlóautónak használt giccshummer mi alapján kap zöldet? Mert azt dobja ki a gép. Ugyanígy megkapja a csipptuningolt audi is, aminek gázadáskor konkrétan nem látszik se a plakett se a rendszám a koromtól.

Szóval igen, tiltsák ki a környezetszennyező autókat a szennyezett helyekről, de oldják meg hogy egyrészt azokat tényleg tiltsák ki, másrészt másokat meg ne szivassanak indokolatlanul. Ne legyen már belekódolva a rendszerbe ez az anomália.
Alakítsák át úgy, hogy ha az 1970ben gyártott karbis kocsim teljesíti a zöld plakett határértékeit, akkor automatikusan azt kapjon. Ha olyan átalakítást akarok bejegyeztetni az autó papírjaiba ami javít a környezetvédelmi besoroláson, akkor elengedni az illetékeket, nem még azzal is halálraszivatni.

Rendőr mellett álljon egy kis furgon gázelemzővel, ha sok a szmötyi akkor büntetni, kényszervizsgáztatni. Nem plakettszíneket nézegetni. Így talán érne is valamit a dolog.

És soksok trolit meg atomerőművet :)

toncsi64 2009.03.05. 16:57:01

@Wazzup:

Szerinted mennyi esélye van annak, hogy ha fél évre kiviszem a zónán kivülre parkolni az autómat azt ott is találom márciusban ?
Azért az tetszik, hogy engem aki itt lakik a "sulyosan légszennyezett" területen belül, kevésbé zavar a dolog mint téged aki csak látogatni jársz be.

Így könnyű höbörögni. Azt kellene belátnod, hogy nem azért lakunk itt mert ez álmaink netovábbja és az ilyen autók tulajdonosai sem azért járnak ilyen kocsival( ÉS ITT MOST NEM MAGAMRÓL BESZÉLEK ) mert nem bírná a szervezetük egy korszerűbb autó tartós használatát.

De nem érdekes. Simán elbeszélünk egymás mellett. Mindenesetre abban biztos lehetsz, hogy ettől nem lesz jobb a levegő a városban.

toncsi64 2009.03.05. 17:04:57

@zazooo:

Igazad van. Az tuti, hogy Mózes kőbe vésett parancsait egyszerűbb megváltoztatni, mint kis hazánkban egy "hatósági" bejegyzést.
Van egy 126-os Merci is még a nevemen (egy haver vette meg) 1972-es gyártási évvel továbbá a megengedett össztömeg és az önsúly közti különbség 100 kg.

Természetesen elírás. Mondom ezt az ocsmányirodában, mire közlik, hogy ez van az adatbázisban, ez a valóság.

zazooo 2009.03.05. 17:11:20

@toncsi64: és Wazzup kolléga az élő példa arra a jelenségre ami a cikkben is íródik, és talán a legnagyobb probléma az egésszel: ettől a tömeg elhiszi hogy nagyot léptünk előre, és erre hivatkozva megint lehet 10 évig semmitsecsinálni. A levegő meg kb semmivel nem lesz jobb a belvárosban. Ehh.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.03.05. 18:56:34

"a kiválló remek cikkiró szerint 3,8 % arányu "sárga plakettes" autók Budapesti viszonyban kb: 200 ezer db autót jelent
szerintem"
akkor budapesten 5 millió autó van???
a matek nem erősséged:-))

toncsi64 2009.03.05. 20:14:07

Tetszett a Hiradó ! Naná, hogy nem a kijelölt területen belül a legnagyobb a szállópor koncentráció :-))))

Ezek az idióták elfelejtettek szólni a környezetnek, hogy mi van a rendeletben...

magyari 2009.03.05. 20:24:01

Gratulálok a kitartó, részletes és remekül megírt tanulmányhoz. Annyit kopizok be ide a kommentek közül, hogy "Ezek az idióták elfelejtettek szólni a környezetnek, hogy mi van a rendeletben..."
Ezek (mármint a rendelet-csinálók) birkák - Mo-n. Indiában, Osho szerint, tevék. Rém aranyos, ámde rém hülye állat a teve. A 120-as IQ-jú max 20 parancsot bír megjegyezni! És a "magyar birkák"? Szerintem 5-öt. Max. És figyúzzatok! Mi fizetjük az adónkból - ezeket. RÉMES! Meddig még?

maczko 2009.03.05. 21:22:04

Nekem csak az tetszett, hogy van 14 sárga ótó, amit lefejeznek, a több ződ meg vidáman porol meg ont meg minden tovább. Ja én is ződ.

inniním 2009.03.05. 21:55:32

ok, belátom, én vagyok a hülye...

összegezzük:
ma már tudom, hogy csak a sárga ont füstöt,
az összes dízel szar,
kevesebb anyagból többet lehet csinálni
és a 200 kiló cucc az smafu...
jaaaaa, és kőmüvesek sem kellenek, sőt senki, aki kétkezi munkát végez (szerszámokkal, amik elférnek egy csikkzsebben, tehát lehet vinni villamoson is) majd mindenki megtanul beverni 1-2 szöget a falba...(nem egy esetben csak ezért hívnak "melóst")

a szlogen pedig:
old med! ...


:-)))))


az a baj, hogy ezt az egészet ugyanezzel a mentalitással fogalmazták meg...

de majd a seggemre is teszek katalizátort, mert elég szeles vagyok...
vagy nem is, inkább összegyűjtöm, lenne kinek adni, hátha az elfogyasztása után máshogy gondolkozna...
(ma pedig a 450kg áru, amit minden kedves fikázódó is meg fog venni, a bkv-val ment a raktárba, onnan meg a boltokba)

ahogy Zana Zoli mondta:
-"isten hozott nálam öcsém, ez a való világ!"

pink75 2009.03.05. 22:13:17

Jut eszembe, úgyis divatja van a témának: miért nem mindjárt csillag alakú az a hatszögletű, sárga plakett? Rendeletileg kérek egyet a homlokomra.

inniním 2009.03.05. 22:24:50

@pink75:

:-)))

én is (a szeleim miatt)

Wazzup 2009.03.05. 22:54:13

@toncsi64: engem aki itt lakik a "sulyosan légszennyezett" területen belül, kevésbé zavar a dolog mint téged aki csak látogatni jársz be

Szerintem annyira megszoktad már a seggszagot ami odabent van, hogy a frisslevegőtől kezdesz köhögni.

Wazzup 2009.03.05. 22:58:04

Az új szabályozás jó, csak túl kevés autót tilt ki. Azokat amiket most kitilt, már 10 éve ki kellett volna, az hogy idáig most jutottunk el látszik pesten, mint valami háborús filmbe minden szürke.

Én személy szerint az összes katalizátor és lamda szonda nélküli benzinest, az összes részecskeszűrő nélküli dízel személyautót, valamint a nem célforgalomnak számító teher és buszközlekedést betiltatnám a körön belűl.

Wazzup 2009.03.05. 23:06:47

És nem csak télen, egész évbe kéne.

Pasas 2009.03.05. 23:08:19

De jó ez a fekete bárányos kép. Találó.

Pasas 2009.03.05. 23:09:52

@pink75: 50 köbcenti alatt nem kötelező.

pink75 2009.03.05. 23:30:05

@Pasas: nem kötelező, de ha rendelethozó a tulajdonosa, egy zöld jár rá.

bigpond 2009.03.06. 02:24:37

arra senki nem gondol, hogy mennyi uzemallapota van egy katalizatoros autonak amikor epp nem mukodik a szabalyzas?
ugyanakkor egy 20 eves gep is tokeletesen tudja egetni az uzemanyagot?
(jo persze nem minden fordulatszam tartomanyban,terhelesnel es homersekleten)

mindenki csak hajtogatja, hogy a regi szar a katalizatoros meg az uberfasza.

toncsi64 2009.03.06. 02:50:08

@Wazzup:

Te meg annyira el vagy kényeztetve az üde, friss falusi levegőtől, hogy ha a gyermeked pukizik egyet, környezetvédelmi felülvizygálatra küldöd.
Azt ha sárga cimkét kap, kitiltod a konyhából és a hálószobából...:-))

toncsi64 2009.03.06. 03:25:22

Bocsi, ezt nem hagyhattam ki :-)

Persze, hogy sok mindent kellene tenni, de ez a rendelet csak arra jó, hogy néhány szerencsétlent aki a zónán belül lakik szopasson.
Gondolj csak bele. Nem mindenki (nyugdíjasok, fiatal házasok "korrekt" lakástörlesztővel két gyerekkel, stb) tud fél év alatt elővarázsolni annyi pénzt, hogy lecserélje a csotrogányát.
A lakáscserét meg sem említem annyira életszerűtlen. A zónán kívűl parkoltatás sem lehet mindenkinek alternatíva. Egyrészt vagyonvédelmi szempontból, másrészt a "kevésbé mozgásképes" embereknek azzal az erővel akár a holdon is lehetne a kocsija. A rendelet pedig (mint olvashattuk) nem hagy kivételt. Azért mert a társadalom nagy része ügyeskedik és kihasználná azt. Természetesen az, hogy az ellenőrzés hatékonyabb, életszerűbb legyen, az ki van csukva. Inkább kiöntjük a bilivel a gyereket is :-((

Egyszerűen már maga a bevezetés módja is gusztustalan. Tegnap néhány embernek felhívtam a figyelmét rá. Egy sem hallott még róla és elsőre el sem hitték. Jópár ember valszeg majd okt. 21-én szembesűl a problémával, mikor a rendőrők vagy a demszkyhuszárok, kéjes vigyorral levágják még néhány forinttal.
40 éve lakom a körúton. Járt a 12-es busz, csak (a jelenlegi szabályozás szerint) kitiltandó autók pöfögtek erre (nagyobb számban mint manapság), mégsem volt ilyen levegő.
Persze akkor télen a havat elszállították, voltak utcaseprők, a házfelügyelők minden reggel feltakarították a járdát, a kevesebb dohányos is kevesebb csikket dobált el, sorolhatnám.
Összegezve, millió dolgot lehetne tenni aminek valóban lenne látható, érzékelhető hatása, de ez nem az. Ez pusztán csak egy kicsit sem átgondolt PR fogás, ami valóban megkeserítheti néhány ember életét, miközben a gyakorlati haszna ZÉRÓ.

kukaberci (törölt) 2009.03.06. 05:16:51

@toncsi64:

Ott a pont!

„40 éve lakom a körúton. Járt a 12-es busz, csak (a jelenlegi szabályozás szerint) kitiltandó autók pöfögtek erre (nagyobb számban mint manapság), mégsem volt ilyen levegő.
Persze akkor télen a havat elszállították, voltak utcaseprők, a házfelügyelők minden reggel feltakarították a járdát, a kevesebb dohányos is kevesebb csikket dobált el, sorolhatnám.”

A közterületek takarítása sajnos évtizedek óta egyenlő a nullával. Meg lehet nézni, milyen mocsok gyűlik össze a járdaszegélyeknél, a villanyoszlopok körül, a villamospályákon... Az FKF gyakorlatilag semmit nem végez ezen a területen.

És sokkal kevesebb kutya sz@rta össze a járdát, a parkokat (lehet, az orrlógatásunkkal nem is pesszimista nép vagyunk, hanem csak a kutyasz@rkupacokat figyeljük a flaszteron?...), sokkal nagyobb volt a tisztaság. Pedig a ma már szinte belvárosnak számító belső Váci úton méretes vasöntöde és egyéb komoly ipari környezetszennyezők üzemeltek!

Már Lenin is megmondta: takarítani, takarítani, takarítani! (Ubiraty, ubiraty, ubiraty!)

pink75 2009.03.06. 06:21:45

s persze meg lehetne kérdezni, hova lett 40 év alatt a zöld, meg hova lett a huzat

toncsi64 2009.03.06. 06:27:15

@kukaberci:

+ kőbánya Ganz-Mávag. Nna, az sem rózsaszín felhőket eregetett :-) És természetesen nincs olyan messze csepel sem, ahol akkor még nagyban működött a Vas- és Fémművek, vagy a találó elnevezésű Illatos úti gyárak.

toncsi64 2009.03.06. 06:31:02

@pink75:

Háát a szellő. a most rendeletileg természetesen nem érintett budai elvtársakon kérhető számon, a parkok esetében pedig szerintem nincs is gazdája a dolognak. Nem tudom létezik e még pl. a FŐKERT. A Népligetet elnézve, vannak kétségeim...

kukaberci (törölt) 2009.03.06. 07:14:09

Azért az mindenesetre elgondokodtat (engem, nem a „városatyáinkat”...), hogy pl. Londonban valamivel magasabb ingatlanárak mellett sem merészeli senki sem felvetni, hogy a városi parkokat, zöldterületeket a toronyházépítés oltárán feláldozzák. Itt pedig: ügető helyett pláza, Hajógyári-szigetre szórakoztató komplexum, kispesti strand helyén „lakópark” és sorolhatnám, de minek :-(

cso zsi 2009.03.06. 07:44:35

@pink75:
Akkor az mégsem a 40 év, csak az utóbbi 20 bűne.
Azóta adunk el mindent. Bármi, ami eddig zöldterület volt, most lakópark, vagy inkább irodaház.
Ez a kerületeknek "alkalmi" bevétel, aztán az, hogy üresen állnak, mert vagy minőségi problémák vannak, vagy nincs akkora kereslet, az mindegy, már nem az ő problémájuk.
Kell a fejlődés, de amikor az irodaházak egymásba érnek, és az irodabérlők egyikből a másikba költöznek, annak mi értelme van?
A lakókörnyékemen ez történik, 20 éve csak daru van mindenhol. Szerintem a darukat le sem bontják, egyszerűen odébb mennek egy háztömbnyit. :)))
Persze az irodaköltözés az iparosoknak jó üzlet (lenne), hiszen gipszkartonos, festő, villanyász, informatikai hálózatépítő akár hetekre is el van látva munkával.
Mivel mindannyian egy nagy építőipari cég jól fizetett, bejelentett melósai, így nem kell nekik semmit magukkal cipelni, a közlekedésüket vagy állja a tulaj, vagy környezetkímélő busszal hordja 9-16-ig. :)))
Ha ez netán mégsem így lenne, akkor valahogy másképp szokták megoldani.

yard (törölt) 2009.03.06. 08:51:49

Nem lesz ennek vége úgysem......
De élnétek Londonban (ott keményebb a szabályozás), ott kit szidnátok?
Vazze, itt is fizetni kéne, hogy bmenj a belvárosba, a lóvét meg visszaforgatni.

Gomulka Béla 2009.03.06. 09:22:13

@yard: Én nem vagyok ismeros Londonban, de mekkora is a belváros, ahova csak pénzért lehet behajtani? És mekkora hányada a házaknak lakóépulet, és mekkora hányada mindenféle más? Nem feltétlenul az a gond a rendelettel, hogy a sokak által látogatott belváros porszennyezését akarja drasztikusan csokkenteni, hanem az, hogy nem veszi figyelembe a Hungárián belul lakókat - akik Budapest telepulésszerkezete folytán eléggé sokan vannak. Amúgy, aki a városba látogat, szálljon metróra, még akkor is ha hibrid Toyotával utazik fel Bivalybasznádról! Ha ezt elterjedtté teszi a városvezetés, akkor az a néhány helyi lakos a Daciával és a szobafesto a furgonjával simán befér a szmoghatár alá.

lanciabacci 2009.03.06. 11:43:01

@Wazzup:
az, hogy vidéki vagy, már eddig is kiderült.

Wazzup 2009.03.06. 12:25:01

@lanciabacci: Ha bent laknék a város szívében, méginkább helyeselnék. Nem az a lényeg hogy kintebb lakom (szerencsére), hanem az hogy zöld matricás az autóm, nem is emlékszem rá mikor volt utóljára katalizátor nélküli autóm. Biztos megszívta pár ember ezzel a rendelettel, de szerintem jó irányba léptünk, csak túl kicsit. Látszat intézkedés, és sok mindenen biztos nem fog változtatni, de ennél többre nemigen futotta. Ígyis kb az első rendelet vagy törvény, ami az elmúlt 6-7évben értelmesnek mondható.

gerzson_t3 2009.03.06. 13:31:57

Én bent lakom és nekiálltam másokkal együtt lépni a rendelet ellen.
Eddig 9 alkalommal, alkalmanként 10 percig számoltam az arányokat. Az összesen 1800 autóból 54 volt, olyan, ami a korlátozás alá esne, ez 3,04 százalék. Tehét minden 33. autó tűnne el. Az 1800 autóban nincs taxi, BKV, rendőr, mentő, motor, robogó, külföldi, és FKF rt. autója.
Egyébként nem köhögök a friss levegőtől, és a bentit sem a sárga matricások teszik tönkre - mint az az arányokból látszik.
Aki meg kitiltana mégtöbb autót a városból, az még hétvégén se jöjjön be kocsival a belvárosba. Egyáltalán egy autógyűlölőnek miért van autója?
Egyébként nem is tudom mi lenne, ha az idéntől az ingatlanokra is bevezetett zöldkártya kapcsán kitalálnák, hogy nem lehet olyan házban fűteni, ami nincs kívül, alul leszigetelve, nincs 1,0 K-s ablak rajta, és vegyes-tüzelésű kazán, vagy 10 évnél öregebb kazán van benne.

Ja! És a külvárosiakat tiltsák ki a belvárosból. Miért? Csak mert miattuk is jár a BKV, ők is fűtött irodába, üzletbe járnak, ők is szemetelnek, stb.
Gerzson_t3

gerzson_t3 2009.03.06. 13:39:22

@Wazzup: te tudod, hogy az általad értelmesnek nevezett rendelet kitiltja a BKV járműveit is a belvárosból az említett időszakban. Elolvastad Te már a rendeletet. A tiltás a 3. §-ban szerepel, és arra sehol, senki számára nincs felmentés. Se BKV, se rendőr, se mentő, se tűzoltó, senki nem mehet sárga matricával a zónán belül. Ha van pár perced, nézd meg kérlek a BKV zónán belül közlekedő állományát, mennyinek van sárga matricája. Meg fogsz lepődni, milyen soknak (pl. 7-es busznak is - no nem a Volvónak, hanem a 4 sorozatú csuklós Ikarusnak, meg a Szt. István körúton járó buszok felének).
olyan értelmes a rendelet, hogy az alkotója a saját cégét elfelejtette mentesíteni a saját szigora alól.

toncsi64 2009.03.06. 14:09:13

@Wazzup:


Azért mennyivel hasznosabb lenne az az utópisztikus ötlet, hogy mondjuk a pártfinanszírozásra szánt összeget (fixa ideám, hogy ha egy párt nem tud működni a tagok ill. szimpatizánsok támogatásából, akkor arra nincs is valós igény) odaadnák a BKV-nak, hogy rendeljen az Ikarustól (nem megint külföldről levetett szarokat) földgázüzemű buszokat.
Ez az intézkedés népszerű, környezetbarát, gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő lenne egyszerre. Ja, és még egy jelentős része (eléggé el nem itélhető módon) különféle adók és járulékok formájában vissza is kerülne állambácsi zsebébe.

Egy idióta vagyok a hülye ötleteimmel. Tudom...

Wazzup 2009.03.06. 14:22:16

Szerintem meg sokkal egyszerűbb lett volna a sárga matrica beszüntetése, ameddig érvényes addig mehetsz mindenhol, utánna meg rendszám le oszt azt csinálsz vele amit akarsz.

toncsi64 2009.03.06. 14:26:22

@Wazzup:

Esetleg vissza a lovaskocsikat meg az omnibuszt ? Bár Petőfi is gyalog járt fel Pestre. Megjegyzem az ősember meg csak a barlangja környékén kobórolt. De akár ki sem kellett volna a vízből mászni...

toncsi64 2009.03.06. 14:35:15

@Wazzup:

Ezek az járművek az autózás történelmének darabjai bármilyen állapotban vannak is. Nem temetjük be Aquincomot, nem bontjuk le a templomokat, várromokat, nem égetjük el a festményeket, nem vakarjuk le a freskókat, nem dózeróljuk el a Keleti Pályaudvart, a Nyugatit sem, nem olvasszuk be a régi fizető eszközöket, nem égetjük el a régi könyveket, dokumentumokat,...és mint mondtam volt nem dobjuk ki a Nagyit !!

Wazzup 2009.03.06. 17:57:08

Voltál már roncstelepen? Az is tele van az autógyártás történelmének darabjaival! Harcljunk érte hogy most azonnal kerüljenek vissza az utcára, lehetőleg a házad elé rakják az összeset, aztán te gyönyörködhetsz bennük kedvedre. Gyökér...

toncsi64 2009.03.06. 18:45:11

@Wazzup:

Köszönöm ! Értelmes válasz a Tőled megszokott színvonalon, bár az önéletrajzodból idézett utolsó szó nem tudom miként illik a témához. Hacsak nem arra gondoltál, így jobban értjük a hozzászólásaid mondanivalójának "színességét".

Egyébiránt ismét ékes bizonyitékát adtad éleslátásodnak és kellőképpen egysíkú gondolkodásmódodnak. Ha valaha véletlenűl valamelyik (Neked talán túl magas szinvonalú) technikai vagy tudományos csatorna músoraiban találkoznál azzal amit írtál ("Harcljunk érte hogy most azonnal kerüljenek vissza az utcára...") akkor elhiheted, azt nem a Te bosszantásodra forgatták. Szimplán megtették és nem egy esetben jelentős haszonnal (nem Ft-ban) értékesítették. Nem mintha írtam volna ilyet, mindössze a használatban lévőkre gondoltam (számomra értelemszerűen, minthogy erről szól immár több mint 400 komment ).

Mindazonáltal azt hiszem a jövőben nem kívánok a hozzászólásaidra reagálni, mert a színvonal miatt, a Tiedhez hasonló állapotot stimulálva kezd rajtam is erőt venni a "mélységi mámor" :-)
Üdv, Toncsi

cso zsi 2009.03.06. 19:26:45

@gerzson_t3:
"Aki meg kitiltana mégtöbb autót a városból, az még hétvégén se jöjjön be kocsival a belvárosba. Egyáltalán egy autógyűlölőnek miért van autója?"

Napi 80-120 km-t hajtok a városban.
De a hétvégén betántorgóktól az isten óvjon mindenkit.
30-cal töketlenkednek a Nagykörúton, de a 70-es sebességű Hungárián is. Parkolni úgy, mintha tanyán, vagy kertben tennék, ahogy sikerül, +/- 1-2 méter nem számít. Az, hogy két autó helyét foglalják, nekik nem tétel. Olyan helyre, ami csak 1 méterrel hosszabb, mint az autójuk, nem állnak. Bár lehet, hogy ez mindenkinek jobb, mert betétlapozás, vagy "ismeretlen tettes" általi károkozás lenne a vége.
Ez persze a fővárosi, és főváros-környéki garázstól-garázsig autózókra is igaz.

yard (törölt) 2009.03.06. 19:39:19

@toncsi64:
Én is voltam már kocsi-múzeumban (lovaskocsi), de eszembe sem jutott milyen lenne azokkal közlekedni manapság.
A füstölgő roncsokat meg nehogy a múzeumi tárgyak közé soroljuk. Bár sokan azt hiszik, hogy a régi szaruk valamilyen nagy érték. Nyugodjon meg mindenki, a legújabb szar sem érték, csupán használati tárgy. Az autók kitiltása -miután csupán néhány százalék a itteni statisztikusok szerint - számomra jelentéktelen problémának tünik, de ha egy beteg emberrel kevesebb lesz, már megéri -és szerintem ez a lényeg. Jogosan várható a törvényhozóktól-bármenyire hülyék is az itteni tudósok szerint-hogy a lakosság egészségét megvédjék.
Olyan dolog ez mintahogy dudálni tilos, meg kötelező a biztonsági öv, az sem tetszik sokaknak. De senkinek sincs joga más gyermekének az egészségét kockáztatnia.
Tudom én is hülye vagyok mint Wazzup, de ez a véleményem, ami nem változtat semmin, mintahogy másoké sem.

toncsi64 2009.03.06. 20:02:31

@yard:

Igazad van. Használati tárgy és magam sem szeretnék ,mást mint használni. Abban is igazad van, hogy mindössze néhány százalék ami NEKED jelentéktelen áldozat. De vajon az éritetteknek is az. Előre is bocs a példáért, de ha mondjuk egy fontos új erőmű miatt le kell bontani a házad, Te meg old meg hogy ezt követően miképp élj. Ez természetesen mindenki másnak jelentéktelen áldozat. De akár az is érdekelne. hogy ha csak közölnék veled, hogy holnaptól nem használhatod az autódat, rendes áron nem tudod értékesíteni sem hiszen már másnak is értéktelen akkor mennyire tapsikolnál.

Ismét elmondom nem MAGAMRÓL beszélek. Száz százalékig biztos vagyok benne, hogy megoldom az autóm további használatát. De csak érdekességképp miért nincs alternatíva, miért nem lehet átalakíttatni a kocsit a megfelelő előírások teljesítésének képességére, miért nincs erre valami támogatás mint annyi más idióta akcióra, miért nincs erről semmilyen tájékoztatás, miért nem konkrét adatok alapján hozzák a rendeletet és tartatják be azokat. Azt hiszem senki sem kétli azon állitást, hogy a rendelet alapján "megfelelő" járművek jelentős hányada szennyezőbb, mint kitiltani kívántak egy része.
Az a néhány százalék is ugyanolyan állampolgár mint a többi ember. Joggal várhatják el, hogy úgy is bánjanak velük. Szerintem

yard (törölt) 2009.03.06. 20:21:49

@toncsi64:
Mégegyszer: 1 ember egészsége sem mérhető össze 3,8 % érdekével!!!!!
Szerintem.

toncsi64 2009.03.06. 20:28:23

@yard:


Ja és azok az autók amiket Te és (ha van) a gyermeked ámulattal csodálnak esetleg a múzeumban vagy egy veterán találkozón, felvonuláson egykor "füstölgő roncsok" voltak.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a veterán vizsgához 30 évesnek kell lenie. Ahhoz, hogy ezt a tisztes kort megélje bizony át kell "vészelnie" a megelöző éveket is :-)
Én pédául konkrétan kész lennék elvinni veteránvizsgára az autómat (bizonyos vagyok a megfelelőségében), de sajna még fiatal és ha rajtatok múlna sosem érné el a megkívánt kort. Szerencsére ez nem így van :-)

yard (törölt) 2009.03.06. 20:30:37

Érdekes, abban mindenki egyetért, hogy ne épüljön szemétégető, erőmű a határ közelében (gondolom az is érdekekhez fűződik)
Sehol nem írtam, hogy a matrica színe mérvadó, de valahogy el kell kezdeni a dolgot. Az egész blog erről szól, hogy jó-e a tervezett (elfogadott?) megoldás.
Senki sem írt eddig olyat ami egyszerűen megvalósítható lenne. Szerintem a törvényalkotók sem találtak (jobb)megoldást azért döntöttek így, de legalább tettek valamit.
Annak pedig komoly jutalékot adnék aki elintézné hogy erőmű épüljön a házunk helyén:-)

yard (törölt) 2009.03.06. 20:34:16

@toncsi64:
Nincs velük semmi bajom, de nem forgalomba valók. Az hogy valamikor füstöltek....hát lehet, hogy közrejátszottak abban, hogy ide jutottunk. De a mai világban -szerencsére, és nem csak nálunk-komolyan veszik a környezetvédelmet, ami nem lehet szocpol, vagy életszínvonal kérdése.

toncsi64 2009.03.06. 20:42:34

@yard:

"Annak pedig komoly jutalékot adnék aki elintézné hogy erőmű épüljön a házunk helyén:-) "

Félreértettél, nuku kompenzálás. Mi sem kapunk. Így is érdekel a projekt ?

A komoly környezetvédelemnek ehhez mi köze ?! Te sem mondod, hogy ez az a kategória.

Az pedig, hogy forgalomba nem valók, lehet igaz, mégis ezek a járművek az egyetlen kivételek a rendelet alól :-))


És persze továbbra is érdekelnének a válaszok a fenti "miért"-jeimre.

toncsi64 2009.03.06. 20:50:45

@yard:

"Senki sem írt eddig olyat ami egyszerűen megvalósítható lenne"

Dehogynem. Többen is írtuk, hogy egész egyszerüen hatékonyabb és leginkább életszerűbb ellenőrzéssel. Ha nem évjárat, szín, tipus, stb., hanem konkrét számok alapján történne a besorolás csak ellenőrizni kellene az utakon is. Nem akkora művészet, nem sokkal nagyobb mint lézerezni vagy az (egyébként ma már szinte használhatatlan) izzókészletet keresgéltetni.

yard (törölt) 2009.03.06. 20:54:34

@toncsi64:
Az erőműért kapnék, de nem ez a téma:-)
Látod ez érdekes felvetés: ha az állam azt mondaná, hogy áldozok a környezetvédelemért (Ő is, végül is az állam mi vagyunk), és a régi vasat aki leadja kap ennnyit-vagy annyit, azután mindenki eldöntené elissza:), vagy új autót vesz,-ez mint ötlet számomra "kezelhető". Merthát valamit-valamiért.

toncsi64 2009.03.06. 21:01:57

Köszönöm :-)

Az erőmüért a valóságban kapnál, de az én teóriámnak pont az volt a sarkalatos pontja "hogy ha nem" :)))

Én egyébként még mindig (persze nem véletlenül) szívesen élnék akár egy költséges átalakítás lehetőségével is. Persze bizonyosan ez nem mindenkinek érné meg.

toncsi64 2009.03.06. 21:04:16

@yard:

Persze a tutit már fentebb leírtad :-(((((

...de ez a véleményem, ami nem változtat semmin, mintahogy másoké sem."

yard (törölt) 2009.03.06. 21:05:04

@toncsi64:
Most szerinted hülyeség az, hogy legyen valamilyen -legalább alternatív- kompenzálási (támogatási) lehetőség? Persze a mai gazd. helyzetben oda-vissza nem nagyon működne.

toncsi64 2009.03.06. 21:07:33

Természetesen nem, sőt. Valamit rosszul írhattam.
Mint további alternatívát godoltam az átalakítás lehetőségét.

toncsi64 2009.03.06. 21:12:44

Utánanéztem és létezik az én autóm tipusából "megfelelő" változat is és bár én kész lennék a megfelelő átalakításokra, mint tudjuk ez semmilyen hatással nem lenne a járművem elbírálására:-((

yard (törölt) 2009.03.06. 21:18:41

@toncsi64:
Nem tudom, de sztem a "zöld kártya" nem kerül annyiba, mint amennyit fizetünk érte. Ebből (lehet, hogy hülye vagyok) is vissza lehetne valamit forgatni, valamilyen támogatásra, vagy a jövedéki adókból.

toncsi64 2009.03.06. 21:23:05

@yard:

Bocsi, de most tényleg az vagy :))))))
Az már kiadási oldal lenne...

gerzson_t3 2009.03.07. 00:00:46

@Wazzup: Ahogy olvasom, te kb 3 évente cserélsz új autóra. lehet, hogy ezzel tisztább a városban a levegő, de mi lesz az általad "kiszuperált" verdákkal? A sor végén veszélyes hulladék. És ráadásul egy mai autó kb. 200-500 kg-l nehezebb, mint egy 15 évvel korosabb, azonos kategóriájú gép. Nos a te általad kidobott autó ugyan úgy szennyezi a környezetet - ugyan nem a levegőt, de pl. a talajvizet, stb. - mint egy öreg autó a levegőt. És a súlytöbblet miben jelentkezik? Elektromos kütyükben, piropatronokban, műanyagokban, stb. Ezek mind erősen szennyező anyagok és manapság nem éppen arra halad a gazdaság, hogy megérje neki újrahasznosítani. Így marad a tiszta levegőjű város szélén a roncstelep. Te meg szépen ciklikusan újratermeled ezt a roncstelepet. Ha nem vennél több autót, nem lenne mit visszahozni arról a telepről.

gerzson_t3 2009.03.07. 00:11:35

@yard: Azt nem értem, hogy téged miért csak a 3,8 százalék zavar, a fennmaradó 96,2 miért nem. Mi lenne, ha azokat tiltanák ki a városból? Lehet, hogy tisztább lenne a levegő, kevesebb lenne a felvert por, kissebb lenne a forgalom, a zajterhelés, gyorsabban haladhatna a tömegközlekedés és kevésbé lenne veszélyben a kerépkáros, és az úttestre szaladó kisgyerek. És gyorsabban érnél a játszón elesett kissráccal az orvoshoz. Ha eltűnne az utakról 96,2 százalék zöldmatricás, az kánaán lenne, nem igaz?
Egyébként nem értem, hogy milyen alapon formál a 96,2 százalék jogot arra, hogy a 3,8 százalék felett pálcát törjön, mikor ők is ugyan azt teszik, mint a kissebbség. Hogy az ő autójuk kevesebb károsanyagot bocsát ki? Az lehet! De állítólag abban a kevesebben vannak sokkalta veszélyesebb anyagok is, mint az öregek füstjében.
Szerintem a 96,2 százalék lényegesen több negatív hatással van a városra és a gyerekeinkre, mint a 3,8 százalék, legyen szó bármiről! Még ha igaz is, amit a KTI állít egy felmérésben, hogy a "sárgák" 10szer több szennyet okádnak, mint a zöldek, akkor is fennmarad 6,2 százalék többletszennyezés a zöldek oldalán.

gerzson_t3 2009.03.07. 00:28:41

És még egy: többen írják, hogy valahol el kell kezdeni.
Hát tudatom velük, hogy rendelet nélkül is elkezdődött. 3,8 százalék maradt csak és egyre fogyni fog rendelet nélkül is. Szépen le fog csökkeni a számuk viszonylag hamar talán 1 százalék alá is. Végül is fogyasztói társadalomban élünk - ha éppen össze is akar dőlni.
De lehetne kezdeni másként is: pl. nem kellene eladni a parkolótársaságoknak a semmiért beszedhető parkolási díj jelentős részét (ha nem a teljes összeget...) és abból a pénzből lehetne fejleszteni a BKV-t, hogy érdemes legyen átülni - a zöld matricásoknak főleg, mert ők sokan vannak -, lehetne gyorsvasút-hálózatot kiépíteni az agglomerációba - mert ők is nagyon sokan vannak, és sokuk autóval jár be és így oda piszkítanak, ahonnan elmenekültek -, lehetne elektromos hajtású járműveket telepíteni a belvárosba - pl. trolit, mert az csak közvetve szennyez és azt is a városon kívül, az erőműnél-, és lehetne normálisan metrót építeni - mert az még csak nem is látszik-, stb.
De nem. Itt húznak egy vonalat, olyat, ami nem sok embert érint, így népszerű, és kényelmesen hátradőlnek, hogy: lám-lám, mi tettünk valamit a városért. Igen! 3,8 százalékos teljesítményt (vagy talán jóval kevesebbet, tartva a nullához) nyújtottak a 10, 20, netán 50 százalékos helyett. Gratulálok!

pink75 2009.03.07. 00:50:04

azon izgulok, hogy az új x5M meg x6m az 550LE-s motorra nehogy sárga matricát kapjon

yard (törölt) 2009.03.07. 11:27:25

Tisztelt Csikós Úr!

"Cukorkát a hőzöngő tömegnek"

A mai gazdasági viszonyok között meggondolandó a cukorka osztogatás! És mégis, milyet: savanyút, gumit, negrót?
Erre nem kaptam választ! Volt itt minden (talán a szokásos Suzuki nem), de a lényeg elsikkadt. Én cukorkából a töltöttet preferálom: Kérem ezt a szavazáskor figyelembe venni!
A címlapfotó pedig felháborító: csak a fekete birkáknak van sárga matricájuk? Öntöl nem ezt vártam!
:D :D :D :D :D

BTO11 2009.03.07. 14:29:52

fentebb valaki irt a befalazott EGR szelepröl.

márkaszerviz falazza be mert szar a konstrukcio és nincs csere gari szavatosság bogárkám.

ld 2000 után gyártott 1.6 8szelepes opel moci,ami oil zabálo is.

Gomulka Béla 2009.03.07. 22:05:54

Nehogy már ne legyen meg az 500!
Szóval:

Minden BMW SUV!

Izibe!

toncsi64 2009.03.08. 12:46:00

Bár úgy tünik itt már nincs nagy mozgás mégis ideírom még.
A E-bay-en az én autómhoz (egyébként több más öreg vashoz is) kb. 3-400 €-ért lehet kapni Oxy-Katalizátorral ellátott kipufogót, amivel teljesíti a gép az EU2-es normákat. Ezt Németországban elfogadják, bejegyzik és ezt követően erre tekintettel szabják ki az adót is. Simán meglépném, de ahogy a magyar bürokráciát ismerem (ezt a rugalmasságot "véletlenül" elfelejtettük átvenni az EU-ból), esélyem sincs rá, hogy átminősítsék a kocsit :-((
Pedig ez is egy alternatíva lehetne, ha valóban CSAK a környezetvédelem lenne a cél.

inniním 2009.03.08. 13:07:44

pedig ez a megoldás!

át kell építeni, és ragaszkodni ahhoz, hogy minősítsék át!

aminek nem sikerül teljesítenie, valóban jogos a kitiltás...

EZ lenne a lényeg! LEHETŐSÉGET adni arra, hogy MINDENKI jól járjon!

Gabor tm 2009.03.08. 14:07:46

Nekem van egy régi dízel 626-osom és persze bent lakom a tiltott területen. Én motorcserén gondolkodtam eleinte, azt engedik is, csak hát regadót kérnének rá...
Egyébként az autó nem füstöl és műszakilag hibátlan, fényezése is gyári, és majdnem hibátlan. A kezdetek óta a családban van és nem hiszem, hogyha akár egy fiatalabbra ki tudnám cserélni, akkor azzal jobban járnék mint ezzel, még ha azzal elvileg közlekedhetnék télen is. Persze azt sem tudom honnan szereznék most hirtelen annyi pénzt, hogy kicseréljem...

inniním 2009.03.08. 14:53:45

hát ezaz....

pár tudatlan, meg leszarozza, pedig fogalma sincs, ki mivel jár...
gondolok a törvényhozókra és pár kommentelőre...

igazából nem kell motorcsere, csak a kipufogórendszert kell átépíteni/cserélni, hogy a megfelelő kibocsátási értéket produkálja... lévén, hogy nagyon sok autónál megvolt a katalizátorral szerelt "extrás" modell is, nem hiszem, hogy gond lenne...
természetesen, ha nem produkálja, nincs miről beszélni...


ezt kellene megérteni, hogy nem a TILTÁS a megfelelő, hanem arra kellene KÖTELEZNI MINDENKIT (a zöldeket is), hogy tényleges vizsgálat legyen, ne csak megírt papír, és a füstölgők kénytelenek legyenek tenni valamit. és ez nem a matrica színén múlik...

Péter 2 2009.03.08. 22:29:01

Autóséletben most volt cikk erről, 18-20 százalék körül van Budapesten a sárga plakettes autók aránya (gondolom, ők a Közlekedési Felügyelettől vagy más, egyéni autózásos felmérésnél jóval megbízhatóbb forrásból tudják). Az azért sok.

gerzson_t3 2009.03.09. 20:01:26

@Péter 2: Lehet, hogy a papírok ezt mutetják, de a forgalomban nem ez mutatkozik. Én 12 alkalommal, egyenként tíz percig, 10 különböző helyen, hétközben és hétvégén, napközben és a reggeli és délutáni csúcs idején kiálltam számolni. Az eredmény:összesen 2313 autóból 75 volt sárga, ez 3,24 százalék. Sajnos az én számolásom nem hivatalos, de attól még tényszerű. Ebben nincs benne taxi, BKV, kukásautó, mentő, rendőr, motor, robogó, postás, külföldi. szóval csak olyanok, akikre vonatkozik a 3. §. De ha kell, megkeressük a felmérés hivatalos módját is. Minden esetre holnap megy egy beadvány a fővárosi jegyzőhöz, amiben alkotmányos visszásságok sorakoznak, és mellette lesz a fenti felmérés részletes táblázata.
Egyébként nem tudom, honnan van a 18-20 százalék, de a KSH oldalán pl. nem találtuk. Talán a főváros megadja a forrást, mivel kértük, ha történt felmérés a sárgák arányáról, megtekinthessük.
gerzson_T3

gerzson_t3 2009.03.09. 20:06:10

@inniním:
Felvettük a kapcsolatot a KTI-vel és az NKH-val. Egyenlőre nincs lehetőség az utólagosan beépített katalizátor automatikus elfogadtatására. Ezt csak a KTI által végzett mérés után kaphatja meg az autó tulajdonosa, feltéve, hogy az NKH elfogadja az eredményt és megfelelőnek találja. A mérés ára 6 számjegyű és minden katalizátor/motorkód variációra külön-külön kellene megcsinálni.
Ez valóban nem egyezik az európai gyakorlattal és igen komoly lobbi-érdekeket sejtet a háttérben. Kinek lenne érdeke "öreg" autók "feljavítását" engedélyezni, hiszen akkor azok helyett nem vesznek újat.
Gerzson_T3

pink75 2009.03.10. 03:08:34

@gerzson_t3: mondjam azt, hogy ezt vártam, és hogy undorító?
Keresek a faluban egy ótvar zöld matricásat, ami füstöl és a halálán van, megveszem 20e-ért. A mexikói útig megyek a járgányommal, ott beülök majd ebbe, amit mindig ott parkolok, és végigpöfögöm a belvárost, aztán hazafelé csere megint. Mindjárt jobb.

Rii 2009.05.26. 15:06:43

én most hallotam erről az egészről, aztem ez csak egy tervezett hogy ha szmogriadó van akkor van érvényben.
Komolyan gondolták ezt odafent az iqbeteg vezetők?!
Barátnöm este dolgozik egy szórakozó helyen, nem szívesen engedem el tömegközlekedve az estében, és az esti közlekedésel meg haza, pláne hogy a külvárosban lakunk és igy bő 20km a munka helye, kocsival megvan 30-45 perc(dogó esetén ami max befelé van ha korábban megy) max 1h, bkv 1,5 ora befele, északaival ugyan 45 perc, de ügye csak oránként jár a busz, és ha épp zárnak be akkor 1h szobrozon kint mig jön a busz(és ügye nem fognak hozzá igazodni a zárással), persze mikor, télen.. hóban fagyban esőben.
nem hiszem hogy a mi 1991 es toyota starlet 1.0 gépkocsink miatt van smog, vagy elvétve a pár lada vagy opel kadett fiat panda miatt.. lényegében amire mi használjuk az autót, arra oktobertől nem hazsnálhatyuk igy teljesen feleslegesé váli számunka.Pont most lett fris müszaki és zöld kártya csináltatva, hiba nélkül átment mind2ön semmit sem kellet cserélni javítani állítani. ennek ellenére mégse mehetek vele bárhová korlátlanul?! eddig is elégé reményvesztett lettem ebben az országban, és most ujra azokba rugnak bele akiknek nem áll otthon halmokban a Deák Feri hogy becsatogjunk egy autó szalonba és vegyünk egy uj kisautot...

Rii 2009.05.26. 15:13:18

mellesleg ergo szerintem sokkal jobban szmogkeltő az hogy egymást érik a nagy terepjárok divat suvok 2-3 literes motorjaikkal és ugyan ugy álnak a dugóban, mint egy a mi 1 literes toyotánk..
süti beállítások módosítása