Az áldozat is hibázott

  2008. július 27. - Autójogász Címkék: közélet baleset autójogász

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Irány az aszfalt?
2009-04-26 09:05:13

  Milyen quadot lehet közútra kivinni, és a szabályoknak megfelelően közlekedni vele?  Vélemények az azonos

Kiszorítás
2008-12-28 00:43:57

  Egységes egészségügyi határérték megállapítása igen bonyolult, mert sok aeroszolképző anyag már

Nem jönnek…
2008-10-26 00:01:00

  Kimutatták, hogy a 20 éven aluli vezetők okozzák a balesetek 10%-át és a 24 éven aluliak a 25%-át. A

Parkolási amnesztia
2008-08-24 09:14:00

  Lehet, hogy az Alkotmánybíróságon valóban elvérzik a jószándékú, tiszta helyzetet teremtő és a

 

Miért ítélnek el halálos közúti baleset okozásáért, ha az áldozat ma is élne, ha bekötötte volna magát?

Két éve Toller László és hivatali sofőrje Budapestről Pécs felé tartottak. A 61-es úton, Dombóvár közelében egy szabálytalanul előző autóval való ütközést akarták elkerülni. A manőver miatt a politikust szállító autó felborult, Toller és a sofőrje életveszélyes koponyasérüléseket szenvedett.

Vélemények az azonos című cikkről.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr10587403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hensen 2008.07.27. 07:21:30

Lám, csak 280 Ft volt a gázolaj ára

Szeky 2008.07.27. 07:39:16

A kedvenc témámban találtatok meg.

Finom leszek, pedig nem akarok:

Ha kimegyek teherautót előzni országúton, az minimum 100 km/h sebességet feltételez. Ha ehhez hozzáadjuk a szembejövőt, az minimum 190 km/h. Ez ütközés esetén 190 km/h lassulási erőhatás az utasokra, az öv bekaphatja. Ha a szembejövő helyettem letér az útról, vagyis önfeláldozóan, a saját épsége árán elkerüli az ütközést, akkor már ne hivatkozzunk az ő biztonsági övének nem bekapcsolt állapotára.

Véleményem szerint, aki úgy kezd neki az előzésnek, hogy a szembejövő, vagy a megelőzött jármű aktív előzést segítő magatartását beleszámítja a biztonságos kivitelezésbe, az egy tetves bunkó, akit kerékpárra sem engednék felülni!!!!!
Akkor előzzön, ha saját erejéből meg tudja előzni. Ne várja már el a szembejövőtől, hogy az árokban kössön ki.
Volt már, hogy országúton 90-ről 20-ra kellett lassítanom vészfékezéssel, mert valamelyik szembejövő autós elkezdett előzni a kanyarban. Én akkor is igyekszem nem zavarni a szembejövő forgalmat, ha egy álló járművet kell kikerülnöm, pedig azt ki KELL kerülni, egy mozgó jármű előzését el lehet halasztani optimálisabb útszakaszra.
Véleményem szerint, az előzést kezdeményező jármű sofőrje "gyilkos" az adott szituációban. Amikor kiment előzni, fel kellett volna mérni a kockázatokat, gondolom felmérte, és vállalta. Tehát előre megfontolt szándékkal, időmegtakarítás ügyében elkövetett többszörös gyilkossággal vádolom.

Szekeres János

Agyalap 2008.07.27. 07:43:39

Három kérdésem lenne:

1. Gondolja-e valaki, hogy a biztonsági övét be nem csatoló Toller László és gépkocsivezetője a szabálysértésükért ennél súlyosabb büntetést is kaphatott volna?
2. Ha egy ember meghalt a balesetben, miért mérlegelnénk, hogy mi lett volna ha... Legközelebb már arról lesz szó, az áldozat menthetetlen rákos volt, csak napjai voltak hátra - tulajdonképpen megváltás volt neki...
3. Tényleg súlyos büntetésnek vehetjük a felfüggesztettet? Pár év múlva barátunk ismét nekiindul, nem szeretnék vele szembejönni.

Én is akarok kommentelni 2008.07.27. 07:45:04

1, Mennyire elcsépeltnek hangzik amit az oktatóm a fejembe vert, (és hiába mászkálok 200 lovas kocsikkal is), mind a mai napig betartom: "a záróvonal betonfal".

2, Az pedig, hogy ha nem látom azt az útszakaszt ahol előzni szándékozom... el se kezdem: nem vagyok mutáns, nincs se kanyarlátásom, se nem látok át dombokon, jön-e szembe valaki. Egyértelmű volt, hogy hibázott a mercis, aminek köszönhetően valaki meghalt. Az ilyentől elkoboznám a kocsiját, őt meg tarkónlőném... (Britney Spears kisassonytól kölcsönöznék egy idézetet ezzel kapcsolatban):
"A halálbüntetés mellett vagyok. Aki rossz dolgokat csinál, annak megfelelő büntetést kell kapnia, így legközelebb majd jobban meggondolja, hogy mit tesz!"

3, Az, hogy a sértettek nem voltak bekötve az ő bajuk ugye, azt hiszem nem kell részletezni, hogy ki járt jobban: ők vagy a vétkes sofőr.

Zojzi 2008.07.27. 07:46:59

A kiszabott ítélet - mint annyi másik: szégyen. Az elhíresült Császár Előd-féle ámokfutáshoz hasonlóan ennek is az az üzenete, hogy ma Magyarországon nyugodtan lehet embereket autóvezetésnek nem nevezhető felelőtlen, idióta tombolással legyilkolni. Gyakorlatilag következmények nélkül, esetleg pár évre, de semmiképp sem többre úszik a jogsi, van szó valami szabadságvesztésről is, amit úgysem kell leülni, meg pár fillért még ki kell perkálni, oszt' jóvan! Ma ennyit ér Magyarországon az adófizető polgár élete. Az állam, a törvényhozás, és az államot megtestesítő bírák ítéleteikkel ma ezt közvetítik a társadalomnak, és ezek után még képesek a szemünkbe nézni. Nem is várható, hogy javuljon a közlekedési morál, amikor ehhez még jogász-újságíró is asszisztál - vajon ez a saját személyes meggyőződése, vagy mi az oka a szerecsenmosdatásnak? Ilyen baleset okozása után ÖRÖKÖS eltiltás kellene a gépjárművezetéstől!!!!! Minimum. A törvényhozás és a jogalkalmazás szégyene is ez a méltatlan méricskélés. Nem halt meg? Hát akkor enyhítsünk a büntetésen. Még a végén ezért is az áldozat lesz a hibás... Ami Tollerék közrehatását illeti: a tragikus következmények miatt nem minősíteném, hogy nem volt bekötve az öv. De a véleményem erről is megvan. Csakhogy: a baleset bekötött öv mellett is bekövetkezett volna. Nem kéne szerecsent mosdatni, kéne, de nagyon kéne komolyan szigorítani!

cuebler 2008.07.27. 07:52:30

csatlakozom a két előző post-hoz. nevetséges jogi csűrés-csavarás. ezért megy bele az előzésbe a mercedes-es vadbarom, mert az ügyvédje úgyis kihozza, hogy nem ő tehet az egészről. helyszíni főbelövéssel büntetném a halálos baleset okozását. mivel dombóvári vagyok, lassan készülhetek arra, hogy ez a majom ismét záróvonalon fog előzni, velem szemben??? mert akkor eladom a hondát és veszek egy kraz-t... ha mondjuk cégvezetőként elsikkasztok 5 millió forintot - és nem ölök meg senkit, nem veszélyeztetek senkit - öt évig nem lehetek cégvezető. itt meg két év múlva furikázhat valaki.
és igen. luxuria, vagy mi a faxom, de tisztában volt a következményekkel, VÁLLALTA őket, amikor előzni kezdett. mi ez, ha nem előre megfontoltan elkövetett gyilkosság???
csalódtam a tc-ben is. az ilyet nem bátorítani, reklámozni kellene - a la gyorshajtás - hanem felhívni a figyelmet arra, hogy ez nem helyes. felelős újságírás, vagy miffene már nincs?

xerxesz 2008.07.27. 07:55:17

A jelen eset egyértelmű. A Merci sofőrje hibázott. De azért 2 dolgot hozzátennék:

1.) Ne feltételezzük már zsebből mindenkiről, hogy tömeggyilkos, arab terrorista, az ördög maga. Én is rontottam már el előzést úgy, hogy a szembejövő mentette meg az életem, és én is mentem padlófékkel padkán, hogy a szembejövő beférjen. Emberek vagyunk, néha elcseszünk dolgokat.
2.) Habár a jelen ügyben nincs nagy jelentősége, de én problémának érzem, hogy nem számít a biztonsági öv. Az, hogy én hibázok, és balesetet okozok, az probléma. De ugyanúgy a másik fél is a kellő gondosság nélkül jár el, amikor öv nélkül vezet. Itt most nyilván súlyosak lettek volna a sérülések övvel is, de az eset túlélhető (a 190-es példa kissé sánta, mert nem ütköztek direktben szemből, nyilván Toller sofőrje is fékezett, stb.) lett volna.

A rákos példára meg mondhatnám, hasonlóan hülye ellenpéldaként, hogy ha valaki egy ciános üvegcsét tartogat a szájában, és én meglököm, szétharapja és meghal, akkor én öltem meg?

calamites 2008.07.27. 07:57:03

Szeky:

ha Te 100-al előzöl, és szembe jön valaki 90-el, akkor azt feltételezed a 190-es ütközéssel, hogy egyik fél sem lassít egy kicsit sem. ez minimum badarság. ennyit az övről.

Dzsoki 2008.07.27. 07:59:47

Engem meg pont az érdekel, hogy gyermekeket, buszmegállóban várakozókat ittasan halálra gázoló embereket miért nem ítélnek letöltendő börtönbüntetésre? Miért enyhítő körülmény az ha valaki külföldről jött ide ámokfutni?

Én a mindennapokban azt látom, hogy a magyar jogrendszerben nem hisznek az emberek, és bírósággal, rendőrséggel, törvényekkel együtt képtelenek megfelelni a mai kornak. (gyermekbűnözés, cigánybűnözés, közlekedési morál, évekig húzódó bírósági ügyek, minden fokon ellenkező ítéletek, állampolgárok kizárása-> esküdtszék nálunk elképzelhetelen) Szinte minden fontos témában teljes csőd a magyar jogrendszer, inkább az ügyvédek kiszolgálására született nem az állampolgároknak.

2008.07.27. 08:01:29

A cikkben nem esik szó arról, hogy mekkora volt a megengedett sebesség az útszakaszon, csak hogy 110-el haladt a vádlott előzés közben, és Toller autója is 110-el hagyta el az utat. Toller 110-e nyilván már vészfékezés után volt annyi. "A baleset következményeinek súlyosságára komoly hatással volt, hogy Toller László gépkocsija is túllépte a megengedett sebességet..."
Ha a megengedett sebességgel haladtak volna, lehet hogy nem történt volna baleset, vagy csökken a sérülés mértéke, gondolom ezt is beszámolta a bíróság. Lehet hogy a vádlott azt feltételezve előzte a kamiont, hogy Tollerék csak a megengedett sebességgel mennek. Szóval ez az ügy nem fekete-fehér.

Viszont császár előd valóban gyilkos.

Andris 2008.07.27. 08:02:54

xerxesz:
1.a cikkből kiderül, hogy a tehergépjármű sofőrje fékezett, padkára húzódott, Mercis ember ennek ellenére folytatta a manővert - mielőtt vihart kavarnék csak nem "Nekem Mergám van, majd lehúzodik más"-mentalitás volt?
2. igenis számít a biztonsági öv: (esetünkben) a fizikai és nem a jogi értelemben. 1 halott, 1 kómás - mert nem volt bekapcsolva.

a ciános üveghez: ha tudod, hogy a szájában van és úgy lököd meg, akkor szvsz igen ;))

Zojzi 2008.07.27. 08:03:33

Xerxesz! ad 1. Igazad lenne, ha belátható szakaszon, az engedélyezett sebességhatárokon belül történt volna a baleset. ad 2. Abból még, hogy az öv nincs bekötve, nem következik, hogy megsérülsz/meghalsz. Ehhez kell egy barom, aki belédtapos. És ez nem menti a barmot, aki belédtaposott. Más kérdés, hogy abban igazad van, hogy az övet be kell kötni. Nem csupán azért, mert szabály, hanem azért mert ez mindenkinek jól felfogott érdeke, egészséges önvédelmi reflexe - kellene, hogy legyen.

Agyalap 2008.07.27. 08:05:44

Xerxesz:

Hát ez tényleg egy hülye ellenpélda volt.

Már csak azért is, mert úgy látszik nem jöttél rá, mire írtam...

Gabi 2008.07.27. 08:08:39

Függetlenül attól, hogy a vizsgálat szerint a Toller sofőrje nem hibázott, egy 71 éves embernek már jogosítványt sem adnék, nemhogy még sofőrködjön.
Nekem senki ne mondja, hogy egy ilyen embernek van még reflexe.
És ha pl. hamarabb kezd el fékezni, akkor másképp is történhetett volna.
Nem a Mercist akarom védeni, egyértelműen ő volt a hibás.

bagter 2008.07.27. 08:11:01

Valszeg az egyik fél valóban nem fékezett, hiszen nyomta neki, hogy beférjen, mellesleg a leírtak alapján mindkét gk. 110 km/h sebességgel mehetett. Ha ténylegesen feltételezzük, hogy Toller sofőrje nem tér ki, akkor a frontális ütközésben nem 1, hanem 3 halott (esetleg további sérültek - pl.: az előzött teherautó(k) sofőrjei) lett volna.
Vajon mennyivel lenne másabb megítélése a dolognak, ha mondjuk egy család ül a szembejövő autóban, és nem egy politikus?

jacks_colon (törölt) 2008.07.27. 08:14:21

Szerintem teljesen korrekt ítélet, minden körülményt kellően figyelembe véve. Ténylegy csak egyetlen vitás pont van, mégpedig az, hogy mennyire számíthat bele Tollerék biztonsági öve az ítéletbe.
Nehéz ügy. Kapásból azt mondanám, hogy semennyire, mert az nem befolyásolta az elkövető tettét, csak a következményeket, az elkövetőt pedig a tettéért kell elítélni. Csak ez azért nincs egészen így, hiszen a következmények súlyossága is bele kell számítson az ítéletbe.
Ez olyan, mint amikor az egyik kölyök bicskával megszúrja a másikat. Ha a másik csak felületi sérülést szenved, akkor egy év, ha belehal, akkor kilenc. Függetlenül a szándéktól.
Talán pontosan emiatt helyes, hogy az öv (nem) használatát is figyelembe vették, ugyanis ha a következmény lehet súlyosbító körülmény, akkor miért ne lehet ne enyhítő is?

Akik meg halálbüntetést fröcsögnek: azt kívánom, hogy csak egyszer hibázzanak az életben nagyot, és utána kívánják saját magukra ugyanezt. Látod pont ezért nem vagy te sem jogász, sem pedig felelős beosztású. Mert nem az agyaddal gondolkodsz. (Nincs?)

xerxesz 2008.07.27. 08:14:44

@Andris: NYilván nem ismerjük az esetet, résztvevőket, semmi sincs kizárva. Csak az első hozzászólások csak az egyik oldalt világították meg.

@Zojzi: Az övvel nem értek egyet. Én a be nem kötött övet potenciális öngyilkosságnak látom. Persze, nem kell attól még letarolni engem az útról, mert nincs bekötve.

@Agyalap: Akkor tényleg nem értem. 3x újraolvasva is passzol nekem az ellenpélda. De akkor lécci magyarázd meg. Ha gondolod...

penge 2008.07.27. 08:15:14

kár hogy nem én jártam arra kamazal!!!aztán vittatkoznánk hogy a csira mercis be volt e kötva vagy nem!!!

jacks_colon (törölt) 2008.07.27. 08:19:03

Nemrég született egy ítélet angliában. Ahhoz képest ez a cikk gumicsont. Egy kölyök szándékosan elütött egy kislányt biciklivel (még rá is kiabált, hogy menjen félre mert nem fog fékezni, csak amaz nem hallotta), és a lány úgy beverte a fejét a padkába, hogy belehalt. A büntetés mindössze 2000 font pénzbírság.
Na hát ez történik, ha a következmény súlyosságát nem veszik figyelembe.

tipesz 2008.07.27. 08:21:12

minden politikus utazgasson csak biztiöv nélkül és kötelező legyen a szolgálati autókban ciánkapszulát is szopogatni.Sérüléses balesetért letölte endőt!

Zojzi 2008.07.27. 08:22:49

Xerxesz: Pedig egyetértünk. Csak én nem akartam ilyen kereken kimondani, az áldozatok miatti tapintatból. De az utolsó mondatoddal is egyetértek! Fontos, hogy leírtad.

kokosys 2008.07.27. 08:24:50

Üdv mindenkinek
A témához annyit hogy magyarországon nincs közlekedési kultúra
Menni tudnak az emberek de megálni és türelmesen haladni nem.
20 éve vagyok úton sok sok idióta sofőrrel futottam már össze.
eddig megúszam 2 koccanással 2 lesodrással
mindig vétlen voltam
óvatosan kell vezetni és a rendőrnek nem azért megállítani az embert mert városban miért megyek 50-el? nem szokták betartani nem lopott az autó???? azt hittem megütöm...

fxdx 2008.07.27. 08:27:11

"Ha ehhez hozzáadjuk a szembejövőt, az minimum 190 km/h. Ez ütközés esetén 190 km/h lassulási erőhatás az utasokra, az öv bekaphatja."

Nem tanultál fizikát.
Nyugodj meg, ilyen esetben az ütközés annyi, mintha 90-100-zal falnak mennél, és nem 190-nel! Ami szintén súlyos, de mégsem ahogy Te írtad. Negyed akkora energiával történik az ütközés.

jacks_colon (törölt) 2008.07.27. 08:28:34

kokosys: hehe, ezért állítottak meg? Esetleg nem véletlenül Porsche Cabrióval közlekedtél? Az súlyosbító körülmény lehet, nem tudtad?

irgun burgum 2008.07.27. 08:29:40

érdekes ez.
Egyrészt az út tele van hülyékkel és mind nekem akar jönni.
Van valami olyasmi is , hogy mindegy , hogy ki idézi elő a balesetveszélyt , azt mindenki köteles megelőzni, elkerülni.
Aki úton jár az sztem naponta gyakorolja ezt még ha - vérmérséklettől függően- utána anyázkodik is.
Tollerék gondolom mentek vagy ezerrel. (hiszen Toller , lehet , hogy vízen is tud járni)
Amúgy ebben az ABS-es világban hogyan állapítják meg a sebességet amivel haladtak megállás előtt ( gondolom nem nagyon van féknyom)?
Ha például Szabó János sülysápi lakos lenne itt a vétlen fél akkor is ennyit írkálódnánk az esetről?
Persze nagyon sajnálatos eset ,mindenféleképpen tragédia.

asa77sol 2008.07.27. 08:33:34

fxdx

ezt picit részletesebben ha kérhetném...

jacks_colon (törölt) 2008.07.27. 08:35:05

Egyébként ezt az öv nélkül közlekedést tényleg nem értem, pláne felnőtt, értelmesen gondolkodó embereknél. Milliónyi statisztika mutatja, hogy az öv megmentheti az életed. Ezt ráadásul a híradások szinte naponta közlik, így még csak az sem lehetséges, hogy ne tudjanak róla az emberek. Tényleg ennyire megéri nem bekapcsolni?
Vagy csak én lennék lúzer, mert én bekapcsolom? :D

Bubu255 2008.07.27. 08:43:08

irgun burgum:
ABS-nél is lehet szaggatottan féknyom

Fakenál 2008.07.27. 08:43:22

Gabi!
Annak a 71 éves sofőr valszínűleg lényegesen jobb gkvezető, mint a mai huszon-harminc éves fittipaldik, akik 7végén apuci kocsijába beülve elborult aggyal tutisofőrnek képzelik magukat!

belab 2008.07.27. 08:43:33

Az tényleg furcsa hogy hogy lehet valaki 71 éves korában hivatásos söfőr.
gondolom a legutólsó Páv vizsgálat vagy 30 éve volt nála.Valószínüleg későn vette észre az autó és megilyedt azért rántotta félre a kormányt,mert szerintem van olyan széles az útpadka hogy oda lelehessen húzódni időben ha látta volna időben.Az éber kóma meg rosszab a halánlnál mert egy magatehetetlen embert kell gondozni egész nap,és még a járandóságát is elvették.

Agyalap 2008.07.27. 08:45:45

xerxesz: Nem gondolom.

Egyébként meg sajnos ha bekapcsolom, ha nem, potenciálisan hullajelölt vagyok az utakon. Bár övvel nagyobb a túlélési esélyem.
Mivel sem politikus, sem kopasz kigyúrt nem vagyok, nincs hírértékem és igazam is nehezebben van.

asa77sol 2008.07.27. 08:48:21

"Nem tanultál fizikát.
Nyugodj meg, ilyen esetben az ütközés annyi, mintha 90-100-zal falnak mennél, és nem 190-nel! Ami szintén súlyos, de mégsem ahogy Te írtad. Negyed akkora energiával történik az ütközés."

Ez nem csak egy mecha szigorlatra, de egy akadémiai székfoglalóra is elég lesz ha sikerül részletesebben kifejtened véleményed.

közlekedő 2008.07.27. 08:50:19

Alapvetően Szekyvel értek egyet. Az öv ebben az esetben nem változtatott volna, kár ezen filózni. Igazi vadbarom volt a Mercis, most vállalja a felelősséget és ne bújjon ki alóla. Én is szoktam előzni, szoktam gyorsabban menni, mint a KRESZ szerinti, de így előzni... csak egy vadbarom, vagy egy őrült öngyilkos, vagy akinek valami baja van teszi. A lehúzódó kamionos helyében sem lettem volna, aki szuperpáholyból nézhette végig a tragédiát.
Ha ez alól ki lehet bújni, illetve jogi csűréssel mentegetni próbálják a Mercist, az felháborító. Legalább most jöjjön már meg a felelősségérzete az elkövetőnek. Indoka volt az elmebeteg előzésére? Érdekelne mégis mit gondolt, hogy fért volna bele az előzésbe a két kamion??

bladewarp 2008.07.27. 08:50:52

fxdx: Ebben tévedsz!
Ha az egyik autó koordinátarendszerét tekintjük alapnak, akkor a másik autó ehhez képest 190 km/h-val mozog!

dextercapo 2008.07.27. 08:50:53

a merci soforje biztosan hibas ?
hany ilyen mosdatast lattunk eddig ahol a politikus/soforje nem hibas a balesetben ?
a szakertok altal megbecsult sebesseg pedig altalaban erosen khm ... szubjektiv .
ha megkezdek egy elozest , akkor a kamionos hibaba fekez - ezzel csak az elozes befejezeset segiti elo ,a moge visszahuzodast nem .
mennyire eletszeru az hogy a mecis ongyilkos akart lenni - es mennyire valoszinu az hogy mondjuk T allami gepe korlatlan uzemanyagszamlaval es soforrel , karbantartassal annyival ment amennyi a csovon kifert - igy a mercis mar feluton lehetett mire rajott hogy piszokul alamerte a szembejovo tempojat - mert nem a mindenki altal megszokott 90-120 tartomanyban volt hanem mondjuk a duplaja , ami az ut elhagyasara csokkent le egy kicsit ?
ha hasonlo eset van motorossal , akkor mindig mindenki a motor tempojat feszegeti - de soforos gyorshajtasrol , plane politikussal soha senki nem hallott . hat persze . az hogy nem trabantost tapostak el , hanem sikerult arokba ugrani es a masik fel mercis , felkeltette az osztalyharcot .

Voda 2008.07.27. 08:51:49

Márciusban volt autóbalesetem amiben teljesen vétlen voltam.A főútra úgy hajtott ki elém egy barom a STOP táblája ellenére,hogy telibe durrantottam(a helyszinelés is kimondta, hogy esélyem sem volt).Mindez Bács-Kiskunban történt.Nekem teljesen tropára ment a jobb térdem amit a mai napig nem tudok behajlítani.Nagyon úgy fest, hogy 34 évesen rokkantnyugdijjas leszek. A tetű 27 éves gyerek(ott akkor nem is segített hanem egy másik autóból rohantak oda 3-an.A legnagyobb problémája az volt, hogy megsérült a telefonja.A kórházban voltam amikor felhívott és közölte, hogy tönkretettem az életét. Szerintetek? ) Bírósági tárgyalás nélkül 80.000 azaz nyolcvanezer FT pénzbüntivel megúszta.Pár nap múlva Igazságügyi orvosszakértőhöz kell mennem.Ilyenkor mi van? Perujrafelvétel?Na jogász erre válaszolj!Én be voltam kötve és ez sem segített.
A mercis egy szemét és tudta, hogy mit csinál.Kőkemény szigorítás kell ebbe az országba mert ez szégyen!A sok tetű meg akár jogsi nélkül ujra száguld.Letöltendőt minden ilyen szemétnek a 200kg-os köztörvényesek közé szappant dobálni!
Bocs a személyeskedésért de mivel nem vagyok politikus igy az én bajom magasról le van ejtve.A gyerekeimnek mindezt nehezen tudom elmagyarázni.

Uninstall 2008.07.27. 08:52:42

a mercis sofőr tipikus? viselkedése és a közlekedési döntése adta az okot. ergó ha még az elmarasztaló döntésen még fel is háborodik az egyenlő annak elismerésével, hogy nem csupán Ilyen SÚlyos henm ennél sokkal kisebb de a hétköznapokban taplóbbnak számító Vétségeket is elkövethetett, mindezt annak tudatában, hogy Engem ez ne érdekel max a csekket kifizetem.
ergó: örülök a döntésnek és remélem ,hogy az emberi viselkedés kordában tartására Legalább a közlekedési ügyekben történő bírói döntések Legalább ilyen visszatartónak szánt ítéletek születnek . szép szóval nem lehet, akkor majd lehet elmarasztalással..anno..mint gyermekkorban...sajna: ennyi..oszt..jó napot

jacks_colon (törölt) 2008.07.27. 08:53:02

asa77sol: azért negyedakkora, mert a négyzet az nem kerek, és amikor ütközik, akkor csak az egyik oldala sérül. És mivel a négyzetnek négy oldala van, ezt hűtőrács szerint parciálisan deriválva, egyet behelyettesítve 1/4-et kapsz. fxdx

anarch 2008.07.27. 08:53:15

Irgum_burgum:

Az úton maradnak nyomok az ABS-es vészfékezésre. Csak egy spéci fényképező kell hozzá ami persze a helyszínlőknek megvan :-) .

60 fölött ha valaki betonfalnak ütközik, hiába van öv, ekkor lasulásnál már leszakadhatnak a belső szerveink. Nem erre lettek kitalálva.

Nem azzal van a gond, hogy sokan száguldoznak, hanem azzal, hogy nem tanítanaka meg senkit vezetni, az oktatáson. Nincs rutin a veszélyhelyzet megoldására. Alapjaiban van elcseszve az egész. Egy nagypapás oktatás után meg veheti a kis májer gyerek a 400 paripás autóját, aztán bohóckodik az úton.

Kamionsofőr 2008.07.27. 08:54:21

Alap: -Azt engedem meg magamnak másokkal szemben amit Tőlük szó nélkül eltűrnék!
(A közlekedésben még annyit sem, figyelembe véve a tapasztalatot és a gyakorlatot ami a javamra billentheti a mérleget!)
Ami történt Tollerékkel azt elfogadná valaki a maga vagy a szerettei számára?!

bladewarp 2008.07.27. 08:56:50

Voda:

Ilyenkor a balesetet okozó fél biztosítójából jelentős összeget lehet kicsavarni!
Apámat kismotorral elsodorta egy papa, a jobb vállán izomszakadás lett, ami nehezen gyógyult. Szép összeget kapott a papa biztosítójától, miután ügyvéddel kiszámoltatta, hogy mennyi munkaidő kiesés, rehabilitációs kezelési költség, utazási költség a legközelebbi gyógyfürdőbe, fájdalomdíj stb. stb. stb. illeti.
7 számjegyű volt bőven.
Ne legyél szívbajos!

asa77sol 2008.07.27. 08:57:24

Készüljön fel a következő alkalomra fiatalember.

2008.07.27. 08:58:28

Jézusom, húzzatok vissza a középsuliba.
fxdx-nek van igaza, mert:

Két azonos tömegű és sebességű autó frontális ütközése esetén mindketten 0-ra lassulnak le, tehát kb. pont olyan, mintha álló betonfalnak ütköznének. Egyketted m-szer v négyzet energiát nyel el mindkét autó és utasai, ahol v a saját sebessége, m pedig a tömege.

Az elnyelt mozgási energia pedig a sebesség négyzetével arányos, ezért fele akkora sebességnél az energia negyedakkora.

gyurcii@ 2008.07.27. 08:59:10

Tisztelt Egybegyűltek!

Szerintem aki azt írta, hogy a biztonsági öv nem ér semmit 190-nél kicsit téved, tekintve, hogy nem az előre lendülő testet kell megfognia (erre van a légzsák) hanem az autóból való kiesést előzi meg. Az emberek (nem csak az utakon) annyit engednek meg maguknak, amennyit megengednek nekik. Magamat is beleértve. Még nagyon sok ártatlan, vagy kicsit hibás útonjáró fog meghalni, vagy megsérülni amíg a döntéshozók rájönnek, hogy sok helyen ott kell lenniük, és kegyetlenül büntetni azokat akik felelőtlenül veszélyeztetik a többieket és magukat.

Uninstall 2008.07.27. 08:59:40

Voda: egyetértek...így..nem csodálkozok HA esetleg még az ilyen Tiszta helyzetben az ember a csatt után odamegy a félkómás vagy épp kiszálló Vétkes felé és akkorát lekever, hogy a fal adja a másikat..igaz: én..ilyenkor SOHA NEM A JOGSIT ugrasztom: anélkül vezethetsz autót. Az autót koboznám el valamint az okozott kár megtérítését akár a vagyona elárverezésével a bérének folyamatos x%-val történő levonása mellett...
csak a szigorú itéletek azok amelyek Tudatában gondolkodik e, hallja otthon haveroktól bárkitől..milyen esélye van annak, hogy Vétkes lévén..kvázi könnyen akár 80rugóval megússzon egy ilyet...

autós 2008.07.27. 09:02:28

Ha kér autó egymásnak ütközik, akkor mindkét autó elkezd gyűrődni, és az erre fordított energia (mármint, ami összegyűri az autókat) ebben a gyűrődésben elnyelődik. Szerencsés esetben a két autó mozgásának eredő vektora nem esik egy egyenesbe, és ilyenkor megpördülnek. Ebben a pördülésben bedig szintén elnyelődik az energia egy része, vagy eltérítődik. Ezért nem ugyan az, ha két autó egymásnak megy, vagy ha egy nekimegy a betonfalnak. A betonfal esetében csak egy autó gyűrődik, és nincs elmozdulás és eltérítődés. Ez persze nem azt jelenti, hogy autók ütközésénél minden rendben lesz, de a helyzettől függően meglepően kicsi is lehet az utastérre eljutó energia.

A biztonsági öv nagyon fontos akár mekkora sebességnél, mert az utasok teste rengetegszer nekicsapódik a kasztniknak, mire az autó megáll, még egy egészen kicsi ütközésnél is. A biztonsági öv persze erős húzódásokat fog okozni, de az nem halálos. Borulásnál pl. öv nélkül...

Az pedig, hgy szigorítsák a törvényt, nem tudom mennyit segítene. Az európai jogrendszer a megtorláson alapul, nem pedig azon, hogy megértesseaz elkövetővel mit tett, és az önszántából többet ne tegye. Én inkább az utóbbit támogatnám, persze nem azt mondom, dícsérjük meg érte, de hibákat mindenki követ el. Va aki nagy hibákat is.

Manyizga (törölt) 2008.07.27. 09:03:26

1, Törvényes nyugdíjkorhatár fölött nem engednék hivatásos sofőrködni senkit.
2, az övet mindig be kell kötni, (kivéve rendőrt és politikust, mert azokra mások a fizika törvényei)
3, övet nem bekötő, gyorshajtó, lassúreflexű megkapta a büntetését. Így járt.
4, Főbűnösnek kikiáltott Mercis szintén megkapta méltó büntetését. Tovább kell lépni.

+1: magyar bíróságok ennél hülyébb következtetéseket és ítéleteket is kipréselnek magukból. Lásd pl. a móri példákat.

No comment 2008.07.27. 09:05:24

Aha..értem én..vagy még sem??
Tehát,ha én egy egy xxéves warburgba ülök,akkor nyugodtan kinyírhatnak,mert abba nincs hátul öv..inkább kussolt volna..bűnbánóan elmismeri,hogy hibázott!Ja és nem tudhatjuk mi lett volna,ha..ennyi!!!

anarch 2008.07.27. 09:05:55

gyurcii@ : ha nincs légzsákod az öved fog meg. A három pontos övek nem osztják el annyira a terhelést, mint a 4 pontos övek. Nem véletlenül használják azokat a rally autókban. (ott 1 darab légzsákot nem találsz :-) )

Manyizga (törölt) 2008.07.27. 09:07:53

Ja igen: ahogy a motoroknál bevezették, az autóknál is bevezetném a teljesítménykorlátos jogososítványt. Csak hosszabb időszakra. Pl. 100 LE-nél erősebb autót csak 5 éves balesetmentes közlekedés után vezethetne a friss jogsis.

Ha a motoroknál van értelme bevezetni, itt is lenne. :)

in digó 2008.07.27. 09:10:43

Nekem van egy olyan érzésem, hogy a cikk szerzője nem olvasta az ítéletet. Ez nagyon kellemetlen (túl sok a feltételes mód). Így nem lehet véleményt mondani. Nem csak a gondatlanságnak van súlyosabb esete, de a szándékosságnak is van "enyhébb" alakzata. Bennem az is felmerül (éppen a lehetőség miatt, hogy a teherautó lehúzódott), hogy ez miért nem eshetőleges szándékkal elkövetett cselekmény volt? Nem derül ki, hogy az ítéletben mit indokolt a bíró a cselekmény elkövetetésével és mit az eredménnyel.
Egyébként: én azzal nem értek egyet, ahogyan a magyar jogrendszer az ilyen - mondjuk hogy - gondatlan cselekményeket kezeli. Nálam a büntetőjogi szankció megállna ott, hogy a fazonnak tíz évre - minmum elvennék a jogosítványát. Viszont kifizettetnék vele havi legalább 500.000,-Ft-ot Toller élete végéig, utána a gyermekei nagykorúságáig még 200.000,-Ft-ot, és a feleségnek még utána élete végéig 150.000,-Ft-ot. És ha a mergás azt mondja, hogy nincs pénze kifizetni, akkor kényszermunkára ítélném, úgy hogy ne csak ő, de a családja is megemlegesse, hogy a papa mit csinált.

Quattroman 2008.07.27. 09:12:31

Miert vitaztok a sebessegröl?
a foton jol latszik hogy csak erintöleges lehetett az ütközes vagy meg az sem, ezek a serülesek lehetnek a borulas következmenyei is az auton!
a fejserülesek pedig nem törtentek volna meg becsatolt övvel!!!!!!!!!!!!!
Ergo: ha nem csatolsz övet, a sajat eletedet kockaztatod meg akkor is ha teljesen biztos vagy magadban, es nem te okztad a balesetet!
A BECSATOLT ÖV is a Deffenziv balesetmegelözeshez tartozik!
Konkluzio: a serültek tevölegesen hozzajarultak a baleset sulyos kimenetelehez.
azt meg az ovodasoknak is tudni kellene hogy csatolatlan övvel szetüti a pofadat a legzsak!!!!sok jarmü nem tudja meg megkülönböztetni hogy nincs az öv bekapcsolva, de javitottam mar olyan Volvot amiben a vezetö hatamögött volt a becsatolt öv hogy ne jelezzen.
Amugy a szembejövö meg egy BAROM!

Fakenál 2008.07.27. 09:15:16

Manyizga!
Az 1.-2. pontokkal még egyet is értenék, de a 3.-nál ha behelyettesíted faterodat, v. bármely szerettedet, akkor is ezt mondanád?
a 4.-nél biztos, hogy a méltó büntit kapta? Sztem most neki kellene kómában feküdnie!

aerodeck 2008.07.27. 09:16:15

Én azzal kezdeném,hogy nyilván nagyot hibáztak,mert nem voltak bekötve.Az ítélet mértékét meg nevetségesnek tartom.Azt elfogadnám enyhítő körülménynek,ha Tollerék 190-nel részegen autóznak,de nem ez történt.Ez a baleset tipikus példája a magyar közlekedési morálra.Nap mint nap előfordul ilyen probléma.Ennek két oka van az egyik az,hogy sokan azt hiszik,hogy mert drága vagy nagy márkájú kocsijuk van akkor a teljesítmény is akkora.Illetve az utak hihetetlen rossz minősége ezek az utak teljesen alkalmatlanok a közlekedésre.Két év után jöttem haza külföldről és szinte félek vezetni ezeken az utakon.A legnagyobb érdekesség az,hogy kint jobbak az utak és ott meg az emberek nem előzgetnek és furakodnak,mint a magyarok.Érdekes,hogy itt mindig mindenki siet,rohan,ideges amint autóba ül.

davkri 2008.07.27. 09:16:18

"Sérüléses balesetért letöltendőt! "

Ne legyetek naivak . Mindenki hibázik .

Ha holnap kihagy bármelyikőtök egy elsőbbséget , belédronygyol oldalról a "vétlen"... ja és a hátsó ülésen nyakát töri a - tényleg vétlen - kölök aki persze magyar szokás szerint nincs bekötve a gyerekülésbe ...

Ezt is szó nélkül leülnétek ?

Az a legnagyobb gond hogy a Tollérék balesetéhez kapcsolódó birói döntés látszatra legalizálja a "nem kell bekötni magad" és a "minek a gyereket bekötni" hozzá állást .

Az hogy a mercis hibázott nem kérdés, de azért mindent az Ő nyakába varrni már túlzás .

User1 2008.07.27. 09:16:51

Nem értek vele egyet. Ez legyen csak a szabálytalankodó kockázata. Ismerem ezt a típust, szerencsére nagyon ritkán fordul elő. Ő előz, a szembejövők a saját sávjukban oldják meg, ahogy tudják.

Az ilyet alapból eleve egy életre eltiltanám a vezetéstől. És természetesen feleljen a másik sofőr gondatlanságáért is. (Rosszul dönt és nekimegy, nem kapcsolta be a biztonsági övet, stb).

IQLight 2008.07.27. 09:17:12

Nem értem, miért ment el a topic "hülye mercis", "hülye politikus", "hülye sofőr" irányba, amikor a kérdés az volt, hogy:
- Miért ítélnek el halálos közúti baleset okozásáért, ha az áldozat ma is élne, ha bekötötte volna magát?

Sztem a válasz: Azért, mert az áldozat meghalt, a Bíróság pedig a tényekre alapoz. Az áldozat akkor is élhetne, ha megálltak volna a benzinkúton inni egy kólát, de nem így történt. Akkor és ott volt, ahol és amikor az eset történt.

Hogy a sofőr 71 éves volt, ez tényleg gond, de nem tartozik a Bíróságra. Hogy a mercis ~40 méter belátható útszakaszon kezdett előzni, ez már igen. Meghalt egy ember, ez is és folytathatnám.

A felfüggesztettel nem értek egyet, letöltendőt adnék, de nem vagyok bíró.

sompetike 2008.07.27. 09:17:26

miért egy 71éves öregember a hivatalos soför????
még johogy betud mászni a passatba....
gondolom eröse komunista volt....

Gomulka Béla · http://Gomesz 2008.07.27. 09:18:04

Manyizgó, az autóipar/marketing sokkal nagyobb ero mint bármelyik kormány. És számos suv-t 100 lóero meg se mozdítana. Kevesebb miatt is buktak meg már rezsimek.

Allin(hun)gary 2008.07.27. 09:19:46

Sziasztok!

Xerxesz: "Én is rontottam már el előzést úgy, hogy a szembejövő mentette meg az életem, és én is mentem padlófékkel padkán, hogy a szembejövő beférjen."
Nem tudom kedves postoló milyen a vezetési stílusa, de ez alapján biztos, nem normál.. Énis vezettem már rohadt szarul ifjú titán koronban, de kb 6 hónpja, megpróbálok minden KRESZ szabályt betartani. falu 50(és soha nem előzők), stb
és igen mikor elindulok munkába,. nyaralni, családlátogatás, stb. ezt belekalkulálom. Mert muszály ilyen fos ez a magyar úthálózat, hogy forgalomlassító táblákkal javítják az utakat...
A véleményem azokról, akik úgy előznek, "hogy tudják nagy valószínűséggel,majd a szembejövő lehúzódik és nem lesz para"- ezeknek tényleg letöltendő járna és minimum 10 év jogsi elvétel. Mi az, hogy 2 emberen okozok halálos(illetve maradandó testi srétés, vagy mit...) és 1 év és 6 hónap fogházra...
komolyan aki ilyen ítéletet hoz, annak az anyját gázolja el a vádlott... biztos, lenne egy-két szava....
Srácok vezessünk óvatosan. Inkább induljunk el előbb..persze az állam, a sok kis köcsög akinek nem elég a 130, 90 és az 50 az meg rohadjon meg valamelyik útmenti fán!

Fakenál 2008.07.27. 09:20:05

sompetike
te nagyon hülye vagy!

empeti 2008.07.27. 09:21:51

Nekem is az ütött szöget először a fejembe, hogy egy 50 éve balesetmentesen vezető, ráadásul hivatali sofőr, miért nem köti be magát, és miért nem figyelmezteti erre az utasát is? Ő valószínűleg még ma is élne, Toller úr pedig ma is írányíthatná Pécset.

Hogy ennyi idősen mennyire alkalmas a vezetésre, az nagyon sok mindentől függ. Ha folyamatosan vezet, akkor nem esik ki annyira a rutinból. Hogy a defenzív vezetés mennyire volt nála alkalmazva, az egy másik kérdés. El tudom képzelni, hogy mint polgármesteri sofőr, nem sokat óvatoskodott. Ugyan ki büntetné meg egy polgármester sofőrjét?
Viszont a szakértők és több szemtanú állítása szerint is az egyetlen jó megoldást választotta. Valamit tehát jól csinált. Megfelelő sebességnél és övvel ehhez képest jól megúszták volna.

A Mercis pedig egy igazi barom. Az igaz, hogy mindenki hibázhat. Én is szoktam, de havi 20ezer kilométerbe "belefér". Viszont ha látom, hogy elb@sztam, akkor nem nyomom tovább mint a barom, mert bírja a Mercim, hanem az első lehetőségnél visszaállok a sávomba. Főleg, ha ebben segítenek is, mint ahogy neki segítettek. Ő viszont állt a gázon. Soha többet nem engedném autóba.

Szeky 2008.07.27. 09:21:59

örülök, hogy ennyi fizikus olvassa és írja a totalcar fórumot. :))

A 190-ről 0-ra lassulás valóban nem pontos, plus gyűrődőzónák, de mivel nem egyforma az autók tömege, ne felezd meg mindig az egymáshoz viszonyított sebességet, valaki nagyon rosszul járhat egy ilyen esetben. Ezt nem magyarátom meg, majd valamelyik okos biztosan megírja, mire gondoltam, ha már fizikaórát tartunk előzés közben.
Betonfalnál már az 50 km/h is halálos.
Egy dolgot viszont fenntartok: Előzni nem kötelező, és a nyereség sosincs arányban a kockázattal.

Üdv

Quattroman 2008.07.27. 09:23:31

Vajon miert becsült sebessegertekröl beszel mindenki?
mindket auto müszerfalabol kiolvashato az ütközeskori sebesseg! Itt nemetorszagban ez egy percig nem tema. + hozzaadodik meg a fekut allatti lassulas es annyi a szamtan.
Ha valoban 190-el erkezik szemböl akkor szinte senki nem tudja felbecsülni jol a manöverhez szükseges tavolsagot.

okoska · http://www.kalandrover.hu/ 2008.07.27. 09:27:58

Quattroman!

"a foton jol latszik hogy csak erintöleges lehetett az ütközes vagy meg az sem, ezek a serülesek lehetnek a borulas következmenyei is az auton!
a fejserülesek pedig nem törtentek volna meg becsatolt övvel!!!!!!!!!!!!!"

Erről van szó: A Mercis visszatért a baleset helyszínére.

Tehát lehet, hogy a két autó össze sem ért.

Erről ennyit, balfasz sofőrök.

User1 2008.07.27. 09:28:45

IQLight-el értek egyet. A többieknek a biztonsági öv bekapcsolására elég elrettentő Toller állapota és a sofőr halála. A mercisnek ez ugyan miért lenne enyhítő körülmény. Kockáztatott és nem nyert. Megölt egy embert és megnyomorított egy másikat. A bíróságnak ennek nyomán kell döntenie.

Ez az itélet viszont nem hiszem, hogy elrettenti a hasonlót.

Borla (törölt) · http://www.mohacsinfo.hu 2008.07.27. 09:30:06

A biztonsági öv be nem kötése aktív közreműködés önnön pusztulásunkhoz. Az áldozat magatartásával közreműködött sérülése súlyosításához.
De mindennek semmi köze nincs az ügy megítléséhez abból a szempontból, hogy a baleset okozója halálos közúti balesetet okozott, mert nincs "mi lett volna ha".
Szabályszegése emberéletet követelt, viselnie kell a felelősséget.
Az, hogy felfüggesztettet kapott, nevetséges. A magyar bíróságok ítélkezési gyakorlata botrányos, minősíthetetlen. Tyúktolvajt, névtelen senkiket pitiáner dologért dutyiba csapnak - akár ennél kevésbé súlyos közúti bűncselekményért is -, ugyanakkor egyeseket semmiképpen. Mercisünk is lehet "valaki", mert ugyan csak (bicskanyitogató módon "csak") felfüggesztettet kapott, de úgy érzi valamiért, hogy még azt is tudja semmíteni.
Mindenki egyenlő, de vannak, akik egyenlőbbek. S pont ez (is) ad nekik bátorságot ahhoz, hogy belekezdjenek ilyen kimenetelű előzésekbe.

fxdx 2008.07.27. 09:31:20

Köszi Zé!
/egyébként sikeres volt a fizika szigorlatom :) /
Manyizga: a te javaslatod szerint én pedig nyugdíj korhatár előtt motorra ülni nem engednék senkit.
Volt akkora "élményem": M3-ason előztem egy kb 100-110-zel haladót, közben beért egy audi...kicsit vártam, hogy elhúzzak az előzöttől, majd jobb sávba visszaindultam, hogy elengedjem az audit. Mikor félig átértem akkor előzött jobbról egy motoros 150-160-nal, 20 centire ment el tőlem. Kibújt az előzött, meg az audi közötti résen! Ez idő alatt kb 30szor néztem a tükörbe, egyszer sem láttam! Egy perc múlva tudtam megszólalni. Ő még 200 méter után is riszálta a seggét, úgy elkapta a kormányt. Két kilométerrel később hatalmas szÍnes világítós tábla: JOBBRÓL ELŐZNI TILOS!

Visszatérve: bármilyen ütközésnél esélyt ad a biztonsági öv. Egy ilyen nem frontális borulásosnál pedig méginkább. Én nem is érzem jól magam, ha nincs bekapcsolva. Ha 40-nel ütköztek volna, akkor is meghalhattak volna öv nélkül.

Voda 2008.07.27. 09:31:28

davkri 2008.07.27. 09:16:18
"Sérüléses balesetért letöltendőt! "

Ne legyetek naivak . Mindenki hibázik .

Ha holnap kihagy bármelyikőtök egy elsőbbséget , belédronygyol oldalról a "vétlen"... ja és a hátsó ülésen nyakát töri a - tényleg vétlen - kölök aki persze magyar szokás szerint nincs bekötve a gyerekülésbe ...

tudod én a gyerekeimnek is több 100 ezerért vettem ülést.Levezettem majd 4 millio km-t európa, amerika szerte.Ilyen gyökerekkel csak Mo-on találkoztam sűrűn.Kíváncsi lennék ha Téged érne hasonló akkor mit tennél?Akkor is így vélekednél?Gondolom neked is van egy fain sok lovas vasad amiben azt hiszed mindent megúszhatsz.A műtéteket és a vele járó anyagi nehészségeket pedig senkinek nem kívánom!Még Neked sem!

gondolatbetyar 2008.07.27. 09:31:32

ennyivel megúszta?
és ha anyukámmal megy szembe, aki nincs 70 éves, de nem olyan gyakorlott sofőr,ezért a sebességkorlátozást is betartja, de tuti bepánikolt volna, és nem megy árokba akkor az anyám tehetett volna róla?
túl sok a ha
szabálytalanul előzött, kinyírt egy embert és még börtönbe sem megy?
adományt ne gyűjtsünk neki?

User1 2008.07.27. 09:32:17

Boria

Ezen én is elgondolkodtam, ha a mercis elmegy egy Gyurcsény ellenes tüntetésre és felborogat három kukát, szinte ügyanennyit kap.

Quattroman 2008.07.27. 09:33:36

Nos vannak ketelyeim.
1, nem biztos hogy szabalytalannak indult az elözes hiszen nincs zarovonal, ez a kepeken is latszik!
2, ki tudja azt bebizonyitani hogy valoban befert volna a ket teherauto köze?
meg nem jartatok ugy ugye hogy egymas segget furkasztak a teherautosok?
ilyenkor pedig mivel lendületben van a jarmü csak elöre fele van a meneküles!

empeti 2008.07.27. 09:36:01

Quattroman!

Írta a cikk, hogy nem a záróvonalon kezdte meg az előzést. De azt is írta, hogy az első kamionos a padkára húzódott le, mert látta, hogy gáz van. Ez az ökör viszont nem lassított. A lendület felemésztésére már kitalálták a féket!

eszgyé 2008.07.27. 09:36:13

Nekem a 280ezer Ft-os pénzbüntetés miatt nyílik ki a bicska a zsebemben! Egy szaros gyorshajtásért többet kell fizetni! A többi kárt, meg a milliós ápolási és egyéb díjakat meg úgyis kifizeti a biztosító! Nembaj, a következő mercijét majd a felesége nevére veszi bónusz 10-el!

Fakenál 2008.07.27. 09:36:23

Ha azt nézzük, hogy a termését villanyárammal védő idős ember még 15 évet is kaphat, pedig a kokerók is tudták, hogy "ráz a kerítés", akkor a mercis csávó igen olcsón megúszta.

User1 2008.07.27. 09:38:05

Quattroman! A teherautó sofőrje észrevette, hogy mi fog történni, fékezett és lehúzódott, írja is a post.

Aki előz, annak kell számításba venni a kockázatokat. Tehát amit leírtál, azt is.

Ez inkább a tipikus eset. Mercis leszarva a viszonyokat előz, majd kitérnek előle, pechjére Tollerék jöttek szemben.

eszgyé 2008.07.27. 09:38:48

Quattroman!

Ha nincsen záróvonal, de nem látod be az előzéshez szükséges útszakaszt, akkor már sz szabálytalan! Nincsen minden kanyarban záróvonal, mégsem illik be nem látható helyen előzni!

Autós 2008.07.27. 09:44:10

Üdv!

Jellemző a magyar igatságszolgáltatásra, hogy a büntetés mértéke nem a cselekmény súlyosságától, hanem az ügyvéd ügyességétől függ. A mercis embert ölt, többszörös vétket követett el, és tulajdonképpen megúszta. Nem akarok túlságosan demagóg lenni, de:
1., Érdekes, hogy a súlyos balesetek nagyobb részében drága, szinte luxus kategóriájú autók mindig benne vannak. Gazdagék megszokták, hogy nekik mindent szabad még az utakon is.
2., Ha nem egy pénzes pali okozta volna a balesetet, nem ússza meg, mert nem lett volna pénze drága ügyvédre.
3., Császár Előd valóban gyilkos, csodálom, hogy van képe médiákban szerepelni!

gyurcii@ 2008.07.27. 09:44:28

Szorgosan olvasom a fenti írásokat. Örömmel látom, hogy csak 1 kedves hozzászóló irt trágárságot, a többiek kultúremberek. Talán nem véletlen, hogy pont az Ő írásában van a legnagyobb tévedés:lehet, hogy a két autó össze sem ért. Lehet, de a bukfencező autó azért ment az árokba, mert ahol máskor szokott menni, ott éppen 1 Merci tartózkodott.

megyakocsi 2008.07.27. 09:45:24

ezért gyűlölöm azt a közkedvelt indokot, hogy azért nem kötöm be magam, mert az én dolgom, hogy vigyázok e vagy sem magamra, másnak semmi köze hozzá...

nos, igenis van köze hozzá. Ha valaki benéz egy jobbkezes utcát vagy egy elsőbbség adás táblát, akkor abból városban az esetek 99%-ban csak betétlap csere lesz. Ha viszont nem volt bekötve a másik, ezért betétlap csere helyett én mehetek a sittre, akkor nekem igenis számít, hogy ő bekötötte e magát vagy sem.

Amúgy halkan jegyzem, hogy az EU területén kötelező a gyárilag felszerelt biztonsági övek használata pont. (tehát nincsenek rögzítve olyan kivételek, amikre idehaza hivatkozunk, hogy városbon belül, meg a hátsó ülésen...).

megyakocsi 2008.07.27. 09:50:06

Egyébként nagy méretű, és biztonság terén az egyik legjobb pedigréjű autóm van légzsákokkal miegymással jól felszerelve.

Ennek ellenére mindig, mindenhol, mindenkivel beköttetem az övet (elől, hátul egyaránt, egy 2 km-es útra is). Miért? Mert még az sem kell, hogy én hibázzak, elég az, ha belém jönnek, sőt! még az is, hogy megpördülök egy olajfolton vagy egyszerűen defektet kapok. Ilyen kvázi bagatel események után nem akarok egy életen át arról álmodni éjszaka, hogy mit kellett volna tennem, hogy elkerüljem az elkerülhetetlent, és ne haljon/nyomorodjon meg valamelyik utasom.

vinyi 2008.07.27. 09:53:25

Szeky: ehhez csak annyit tennék hozzá, ha be lett volna kötve, akkor nem esik ki az autóból.

Lowtyo 2008.07.27. 09:55:34

Pécs és BP közt tán sosem készül el az autópálya. Lehet, hogy ez a baleset sem lett volna, ha van autópálya? Kicsit demagóg, de igaz.
Talán Toller úr lobbizhatott volna érte picit, elvégre ők voltak kormányon.

Kacorka 2008.07.27. 09:57:33

Hello!

Véleményem szerint jogilag nem zárható ki a sértett közrehatásának vizsgálata egyetlen ügyben sem. A ciános üveg extrém példa, de van ennek egy sokkal életszerűbb verzója is. Van genetikailag olyan ember, akinek a koponyacsontja bizonyos helyeken abnormálisan vékony és akár egy nagyon kicsi fizikai bahatástól is beszakadhat a feje és halálos sérülést szenvedhet.

DE!!! Ugyanakkor ez egy olyan szituáció ahol az előzőnek tudnia kellett volna, hogy a veszélyes előzés (bekötött övvel vagy anélkül egyaránt!!!)halálos kimenetelű balsetet is okozhat!!! És ez a lényeg! Valóban az eredmény a minősítő körülmény, de annak létrejöttében való közreműködést ilyen szinten nem szabad mérlegelni (be volt e kapcsolva az öv vagy sem) Ez olyan bírói gyakorlat kialakulásához vezethet hogy legközelebb azt is mérlegeljük, hogy az áldozat egy volvoval vagy eg ytarbanttal közlekedett. Mért nem vett a szerencsétlen egy drágább biztonságosabb autót? Oké tudom ,hogy az öv be nem csatolása maga is szabálysértés ezért dogmatikailag nem stimmel amit mondok, de akkor is azt gondolom, hogy az eset összes körülémyére tekintettel indokolt a minősítő körülméyn figyelembe vétele. Szigor kell a kurvaistenit mert tele vannak az utak elmebeteg ámokfutókkal. Az ítélet viszont enyhe. Halálos közúti baleset: örökös jogosítvány bevonás. pont.

megyakocsi 2008.07.27. 09:57:57

Lowtyo: sőt! ha a kormány minden magyar állampolgár házához közvetlen, és ingyenes mágnesvasút összeköttetést épített volna ki, ami bár 300-al megy, de sosem okoz balesetet, akkor évente több tízezer autóbalesetet lehetne megspórolni...

aranytollu 2008.07.27. 09:59:42

Sziasztok a véleményem a következö. 1.az életé az elsöbbség minden ennek van alárendelve.2 tartsd be a szabályokat mert ez alapján fognak megitélni a biroságon.3. a mercis szabálytalanul elözött/be nem láthato kanyarban+gyorsabb volt a megeng.seb.nél/.4. a passat vezetöje gyorsabb volt a megeng.nél,nem kötötték be az övet,a padkán ahelyett hogy fékezve lent maradt volna,visszarántotta az autot az utra és igazábol ez a sorozat adta ez a tragikus végkifejletet.A mercis megmaradt,ök igy jártak.Nekem is volt régebben hasonlo szituáciom/halálhelyzet/de én tudatosan felkészült voltam ,és abs-nélküli autoval a padkán gurulo jobb kerekekkel motorfékkel lelassulva jöttem vissza az uttestre/abs-estén fékezz bátran de maradj a padkán./.Csak ha van az autoban ESP akkor lehet visszajönni az uttestre a lelassulás elött.Védd magad az uton,légy mindig résen de sohasem a félelem vezéreljen.

Hyundai · http://www.gportal.hu/hyundai 2008.07.27. 10:02:12

A véleményem annyi, hogy nem hiába találták ki a KRESZ-t! A szabály az szabály. Sajnos mi magyarok vagyunk olyanok, hogy a " szabály azért van, hogy áthágjuk...". Ha egyszer kötelező a biztonsági öv, akkor használjuk is! Ha záróvonal van, vagy forgalomtól elzárt terület, akkor meg ne előzzünk! Tegnap egy nagyon laza fiatalember Mosonmagyaróváron a 30as táblánál annyira közel jött mögöttem, hogy nem láttam a kocsija lámpáit...én kb. 35el mentem és ez őt felettéb idegesítette! Mondanom sem kell, hogy félúton leparkolt a családi Renaultban, amit úgy vezetett, hogy bal kéz a kormányon, test jobbra döntve és minimális kilátás a kocsiból...de kemányen nézett ki. Szóval az ilyenek miatt kerül általában az ember bajba, és persze az ilyenek ússzák meg.....Igenis bűntetni kell a biztonsági öv, az index, a gyorshajtás stb szabálysértéseket! Az ember még óvatosan közlekedve is benézhet valamit! Velem is megtörtént, esett, csúszott és nem vettem észre egy keresztbe álló autót(!). Stop táblánál megáltam, balra néztem, kanyarodtam és 15km/h nál már neki csúsztam a szerencsétlennek....pedig csak 15km/h volt!!!! Ennyi is elég a bajhoz!!!!

Quattroman 2008.07.27. 10:02:16

nos azoknak akik megszolitottak.
72ota vezetek hivatasszerüen es közben 15 evet versenyeztem is, par nagyon kenyes szitubol mar menekültm az evek folyaman.
egyaltalan nem biztos hogy a teherauto vezetöje teljesen valost allit hiszen ö is mentheti a hibajat,
ha lassitott lehet meg roszabbat csinalt mintha konstans sebesseget tart,
ha ezt akkor tette mikor mellette haladt a Merci jo,
de ha akkor mikor megjelent a latomezejeben akkor tulajdonkeppen bezarta a kaput a möge besorolasra
Ja igen, az hogy is volt mikor valamelyik politikusunk elöl lehuzodott a padkara a soderszallito es felborult sajat hibajabol?
vagy amikor a közl. miniszter soförje elözte a sort es szettaposta a Trabantban balra fordulo fiatal part?
mi is volt az itelet?
Regi mondas: Minden jarmüvezetönek van egy teglaja Baracskan, senki nem ugy indul utra hogy ma szettaposok valakit.
Örülök hogy mindenki ennyire jol tudja hogy mit hogyan kell csinalni a közlekedesben
de veletek soha nem talalkozom az utakon,
se teherautovezetes se motorozas közben.

egy átlag 2008.07.27. 10:04:21

Egy mercis meg egy politikus (akinek a felesége a férje kómája alatt is felveszi a költségtérítést), no meg egy vén sofőr....ez kódolva volt. A sofőrt sajnálom.

Dottore 2008.07.27. 10:06:11

Kedves Kommentelők!

Nagyon kevesen értették meg a cikk lényegét. (IGLight volt talán az egyetlen kivétel)
Tehát itt nem az a kérdés, hogy megfelelően súlyos-e a büntetés (nem az) hanem hogy jogos-e a vádlottat halálos közúti baleset gondatlan okozásáért elitélni, amikor a szakértői vélemények egybehanzóan állítják, hogy ha a sértettek használják a biztonsági övet, akkor még ma is élnének.

Álláspontom szerint a halálos közúti baleset gondatlan okozása bűncselekményének megállapítása jogos (hiszen mi mást állapíthatna meg, ha egyszer tényleg meghalt valaki, és a balesetet a vádlott okozta)

És itt el is jutottunk a baleset okozáshoz és hogy az szándékos-e avagy gondatlan.
Ez a bűncselekmény - úgy nevezett - vegyes bűnösségű alakzat.
Azaz két részre kell bontani:
egyfelől van a szabályszegés, ami lehet akár szándékos, akár gondatlan. (jelen esetünkben a szabálytalan előzés puszta ténye)
másfelől pedig a baleset okozása, amely csakis gondatlan lehet, mert ha szándékos, akkor már emberölsről beszélünk (amihez eszközül jelen esetben az autót használták volna)
csakhogy azt igen nehéz feltételeznem, hogy a vádlott effektív direkte balesetet akart okozni. Persze előre látta ő, hogy a szabálytalan előzésének baleset lehet a következménye, de könnyelműen bízott annak elmaradásában (luxuria)
tehát a vádlott gondatlan volt, tekintet nélkül arra, hogy a szabálytalanságot (az szabálytalan előzést) szándékosan hajotta végre.

Ha ez nem így lenne - mint arra már fentebb utaltam - nem is ezt a bűncselekményt állapította volna meg a bíróság.
Márpedig azt felteszem, hogy a bíróság legalább a bűncselekményeket jól állapítja meg. (mondjuk láttam már olyat is amikor nem...sajnos)

Teljesen más kérdés - és ezt a cikkírója nem nagyon feszegette, csak egy semleges megjegyzés erejéig - hogy a büntetés, amit a bíróság kiszabott, valóban röhej számba megy, még akkor is, ha enyhítő körülményként vesszük figyelembe, hogy sértettek nem kapcsolták be az övet (és ezt figyelembe is kell venni), mert a BTK enyhébb eredménnyel járó szabályszegésre is súlyosabb büntetést ír elő.
A kolléga, aki a cikket írta csupán - saját véleményének hangoztatása nélkül - annyit írt le, hogy a kiszabott büntetés a kurrens bírói gyakorlatnak megfelel.

Sajnos a magyar bíróságok imádnak enyhígetni (pedig tényleg nem kéne - tessék kiszabni azt ami a törvényben van!), de ezen felül én a bírói ítéletet teljesen megfelőnek érzem.

empeti 2008.07.27. 10:06:28

Quattroman!

Azért gondolom, hogy a teherautós igazat mondhat, mert ezt a vádlott védői sem kérdőjelezték meg a tárgyalás során. Pedig ez a dolguk...

Dottore 2008.07.27. 10:08:28

Ami pedig a ténykérdéseket illeti:
1) nem haltak volna meg ha be vannak kötve - lásd szaértői véleményt
2) be tudott volna sorolni a kamion mögé - ismét szakértői vélemény
3) amikor MEGKEZDTE az előzést, nem volt záróvonal.

ha jól tévedek...

IQLight 2008.07.27. 10:09:07

Quattroman 2008.07.27. 10:02:16
"ha lassitott lehet meg roszabbat csinalt mintha konstans sebesseget tart,"

Ha az orra előtt koccannak, akkor meg lassítás nélkül hajt bele a teherautó a másik két autóba. Ez megint a "lehet", meg a "mi lett volna ha" és egyéb lépcsőházi siránkozások esete.

empeti 2008.07.27. 10:11:03

Így van, Dottore! A helyes magatartás az lett volna a részéről, hogy ha látja, hogy kezdődik a záróvonal + jönnek szembe + segítenek neki visszahúzódni, akkor visszahúzódik. Fékkel, kormánnyal megoldható. :o) De nem, csak a gáz. Ennyit tud. Mert ő a pesti Mercis.

Merenge 2008.07.27. 10:12:42

Hali!

Miért a következmény alapján hozzák az ítéletet?
Ha szimplán a veszélyeztetést néznénk (felelőtlenül előzött, frontális ütközésre vagy árokba húzódásra kényszerítette a szembe jövőt) akkor egyértelmű lenne az ügy, amit én örökös jogosítvány elvétellel büntetnék, az ilyen ember alkalmatlan a közlekedésben való részvételre. PONT. Akár van halál akár nincs.

A halálos, gondatlan veszélyeztetés ténye pusztán indokoltá tenné a jogosítvány bevonását.

A felelőségrevonás második része a következmény (~2 halál), na itt már erősen lehet mérlegelni a sértett közvetett vagy közvetlen hozzájárulását a végkifejlethez.

Itt két tényező lehet: ha nincs személyi sérülés, az anyagi kár megtérítése, intézkedő szervek költségeivel együtt.

Ha van személyi sérülés, a súlyosságtól függően a testi sértés kategória alapján.
Gondolom kéthalálos ügynél simán kapott volna mondjuk késelésért tíz évet...

Afehérkapitánya 2008.07.27. 10:14:39

Ha nem tűnt volna fel nem egy 25 éves kopasz kigyúrt mercis volt (mint pl én) az akit erős előítéletekkel kezel itt sok ember, hanem egy 50éves ember és valszeg nem is egy E55 AMG-vel ámokfutott, hanem 110-el előzött egy C220CDI-vel vagy valami hasonló alacsony teljesítményű középkategóriás autóval.
Valamint azért folytatta az előzést miután már egy teherautón túl volt, mert az előtte lévő, igaz jó szándékkal belelépett a fékbe, így esélye nem lett volna visszamenni.
Ettől függetlenül persze elkúrta és a két ember élete bánta ami katasztrófa, bármennyire is játszott közre a saját magatartásuk és koruk.
Ezen kívül a "szemét mercis" megtette azt amit sokan nem szoktak, hogy bár neki baja nem lett, látva a történteket visszament és vállalta a felelősséget.
Szerintem a bíróság objektíven, minden részletet figyelembe véve előítéletek nélkül döntött.
Az áldozatok a jog nélkül is megbűnhődtek a hülyeségükért, jobban is mint érdemelték volna, és a vétkesnek is jópár évre eltolták az életét az egész bírósági hercehurcával, ami már magában is büntetés.

empeti 2008.07.27. 10:16:31

Egy 55 éves ember nem érezheti magát felsőbbrendűnek egy Merciben? Dehogynem. Érzik is sokan.

Rocko- 2008.07.27. 10:18:47

ilyen amikor hülye hülyével találkozott. így jár, aki nem kötei be magát. én viszont a mercistől elvettem volna a jogsit ezért örökre.

nopara 2008.07.27. 10:20:09

Szerintem: lényegében megúszta a mercis pasi az ügyet. Nevetséges az ítélet; gondoljatok arra, aki elkötötte a miniszterelnök (OV) feleségének (LA) terepjáróját: kilenc letöltendő évet kapott. Ott nem történt sérülés, csak lopás.
Az öv bekötéséről: pont az idősebb hivatásos sofőrök berögzött szokása nem bekötni magukat, nálam volt utas egy ilyen, veszekedni kellett vele, hogy kösse be magát hátul, mert az előtte ülő apámat préseli a műszerfalra egy frontális balesetnél. A gyerekeim beülés után már kötik az övet maguktól, sőt amikor más viszi őket akkor is, mégha mondják is nekik, hogy "minek bekötni".
Lúdbőrözök, amikor a IQ-bajnok szülő nem köti be a gyerekét, na az a gyerek később sem fogja.
Abban mindenki egyetért hogy császárelőd egy betépett gyilkos.

Dottore 2008.07.27. 10:20:32

Kedves Merenge!

gondatlan közúti veszélyeztetés nincs.
van:
1) szándékos közúti veszélyeztetés, amikor a szabályokat is szándékosan szeged meg, és másik közlekedőt is szándékosan veszélyezteted.
2) közúti baleset gondatlan okozása, amikor a szabályt direkt szeged meg, de eszed ágába sincs veszélyeztetni, nemhogy még kárt okozni...

itt tehát azért nincs szó veszélyeztetésről, mert a vádlott nem akart senkit sem veszélyeztetni...máskérdés, hogy gondatlanságból megtette...
de éppen ezért csak a 2es változat állapítható meg.

A súlyos büntetés igényére irányuló nézeteddel egyébként egyet értek...

+ az anyagi kárt így is úgy is meg kell téríteni

Ui: a késelés nagyon más ügy, és nem kapna 10 évet (sajnos)

Merenge 2008.07.27. 10:21:55

Egyébként meg már a (gondolom így jó provokatív) címért is be**phatja a post író!!!

AZ EGYIK ALDOZAT HALOTT!
A MÁSIK FÉLIG HALOTT!

Érdekes-e hogy hibás volt vagy nem?

Érdekes-e hogy az elítélt 1 év hat hónap múlva már jogosítvánnyal a kezében megismételheti kedvenc mutatványát?

Érdekes-e hogy a következő áldozat egy 5 tagú család lehet becsatolt övvel, WagonR-rel, 80-nal? A legkisebb talán a gyerekülésben túléli teljes testi és lelki rokkantként leélve az életét???

Quattroman 2008.07.27. 10:22:35

Szabalysertes vagy nem,
miert varjatok el a szabajok betartasat egy olyan orszagban ahol a "vezetöink" jarnak elöl azok benemtartasaban.
Lasd: biztiöv.
Itt sajna mindenki a törveny felett
allonak erzi magat.
Felreertes ne essek nekem egyaltalan nem volt szandekom vedeni a baleset okozojat,
csak rohadtul piszkalja a csöröm hogy mindenki osztja az eszt a tenyek valos ismerete nelkül.
Vagy valaki latta a periratokat, olvasta az abban leirtakat?
A birosag a szakertök leirasat merlegelve dönt,
par meter tavolsag ide,
par kmh +/-seb. oda
hopp mar mas is az eredmeny.
(most akkor van agysorvadas vagy nincs?)
Az ujsagirok tolla sohasem hiteles masolatot keszit, ez volt mar alkalmam megtapasztalni a sajat börömön.

F6VKWI 2008.07.27. 10:23:11

Az ítélettől függetlenül (mert szerintem is enyhe bűntetést kapott a sofőr, főleg, hogy beleszámították az eltelt időt), aki kocsiba ül és nem köti be a biztonsági övet, és még túl is lépi a megengedett sebességet, az olyan mint aki kiugrik egy repülőből a kezében az ejtőernyővel és bízik abban, hogy zuhanás közben sikerül felvenni a hátára (hát ez most nem sikerült). Nem vitatom, hogy a baleset okozója nem bűnös, de az hogy milyen lett a kimenetele az már nem teljesen csak rajta múlt. És miért van az, hogy nyugati országokból jövők, már a gyújtás ráadása előtt bekötik magukat, míg nálunk abból élnek meg az autószerelők, hogy az új kocsikból kikössék az "idegestő csipogó" hangot! Balesetek pedig ott is történnek, mert figyelmetlen sofőrök ott is vannak, és bizonyára mindannyiunknak voltak már rossz döntéseink (amiért viselni is kell a MEGFELELEŐ következményeket), vagy itt hibátlan istennekkel állok szembe!?

És most nem a vádlott mellett szerettem volna érvelni, hanem az öv fontosságára felhívni a figylemet, mert autószerelő családtag révén, láttam már ennél sokkal rosszabb állapotban összetört autót amiből saját lábukon száltak ki, csupán azért mert volt annyi eszük, hogy bekössék magukat!

Merenge 2008.07.27. 10:27:59

Dottore:

Miért más az, ha én egy szamuráj karddal, M16-ossal rohangálok a Váci utcában, mint ha egy személyautóval száguldozom az utakon felelőtlenül?

Ha úgy használjuk a gépjármű is lehet fegyver...

[] (törölt) 2008.07.27. 10:31:06

"Manyizgó, az autóipar/marketing sokkal nagyobb ero mint bármelyik kormány."

Bela, ezzel a faszsaggal itt mar bebuktal egyszer, ideje volna abbahagyni.

egy pécsi lakos 2008.07.27. 10:32:06

Köztudott, hogy Toller a balesete előtti éveiben is éber kómában volt, a részeg barom... Ez nem enyhítő körülmény a Mercisre nézve? Abból a pénzből, amit meg a köztől lopott el, egy-két kilóméter autópályát fel lehetett volna építeni Pécs-Bp között... Nem a jogon kell itt agyalni, hanem tényleg ki kellene építeni egy normális úthálózatot. Valószínűleg a két kamion, a száguldó Mercis és ez a szánalmas Toller sem lett volna ott a baleset idején ebben az esetben.

Zöldfül · http://zoldful.blog.hu 2008.07.27. 10:32:34

"A vele szemben szabályosan közlekedő Tolleréknek"

Két sorral lejjebb:
"Toller László gépkocsija is túllépte a megengedett sebességet, és sem a politikus, sem sofőrjének biztonsági öve nem volt bekapcsolva, amikor a baleset történt."

Tehát a sebességtúllépés és a biztonsági öv nem használata szabályos közlekedésnek számít.

Merenge 2008.07.27. 10:32:57

Dottore:
"Kedves Merenge!

gondatlan közúti veszélyeztetés nincs.
van:
1) szándékos közúti veszélyeztetés, amikor a szabályokat is szándékosan szeged meg, és másik közlekedőt is szándékosan veszélyezteted.
2) közúti baleset gondatlan okozása, amikor a szabályt direkt szeged meg, de eszed ágába sincs veszélyeztetni, nemhogy még kárt okozni...

itt tehát azért nincs szó veszélyeztetésről, mert a vádlott nem akart senkit sem veszélyeztetni...máskérdés, hogy gondatlanságból megtette..."

2-es pont, a szarvas amelyik kiugrik az útra és a nagymama mellett landol a jobb 1-ben, na az ez az eset...:)

Mi az hogy nem akart veszélyeztetni???
Én sem akarok senkit veszélyeztetni, csak kipróbálom milyen átmenni a piroson...

Nincs tisztában valaki a következményeivel annak, ha beláthatatlan szakaszon előz?

[] (törölt) 2008.07.27. 10:33:53

egyebkent az ugy margojara megjegyeznem, hogy Toller Laszlo a mai napig kapja a kepviseloi fizeteset. vajon milyen kurva hasznos tevekenyseget vegez egy komaban fekvo ember az allam szamara?

marmint azt leszamitva, hogy nehany dolgot magaval visz a sirba :))

aranytollu 2008.07.27. 10:35:21

Sulyosan szabályt szegett a mercis,rossz helyen elözött. Sulyosan szabályt szegett a passatos mert gyorsan hajtott,és nem kötötték be az övet.A jog igazságtétele nem az élet igazságtétele,majd ha az emberek nem a kresz szabályait viszik zászloként elöre,hanem felkészülten az életüket védik /övet köt,tudatosan vezet,szabályt betart/akkor majd kevesebben halnak meg,és válnak nyomorékká. 3 segitség van mindenki kezében legalább-1 a szabályok és a vezetéstechnika -2 aktiv bizt.rendszerek/ütközés elkerülést segit/.ABS-ASR -ESP-iránytartást segitö az ABS hibáját korrigálo BAS. -3 /ütközéskor védö/passziv rendsz. öv légzsák fejtámasz.

empeti 2008.07.27. 10:36:06

Ha Toller hivatalos úton volt, akkor ez munkahelyi balesetnek számít. Vagyis 100%-os táppénz jár. Nem utálkozni kell, akármilyen ember is volt. Kevés a feddhetetlen politikus.

Zöldfül · http://zoldful.blog.hu 2008.07.27. 10:39:08

Érdekes, hogy arról említés se történik a sértetti közrehatás vizsgálatánál, hogy Tollerék a baleset bekövetkeztekor 110-zel haladtak?
Mellesleg (mivel sajnos magam is voltam már részese balesetnek, szerencsére jóval enyhébb kimenetelűnek) pontosan tudom, hogy a szakértők véleménye igen jelentősen eltérhet, és a bíróság azt fogadja el, ami neki szimpatikus. Szóval lehetett az a 110 jóval több is...

Mindezzel nem vitatom, hogy a Mercis egy felelőtelen barom, amúgy nagyon jól ismerem az útszakaszt, rendszeresen járok arra, és eszembe nem jutna ott előzni.

Csak éppen csodálkozom, hogy azt miért nem vizsgálták, mennyivel enyhébb lett volna a baleset, ha Tollerék betartják a szabályos sebességet, mert kétségtelenül enyhébb lett volna.

Dottore 2008.07.27. 10:41:00

Kedves Merenge!

Ha csak szaladgálsz a szamuráj karddal és "csak" felelőtlenül vezetsz ott valóban nincs nagy különbség...(most megfeledkezem bizonyos igazgatási szabályokról)

ha viszont valakit szándékosan kettévágsz = emberölés
ha gondatlanul balesetet okozol (mert sérülést okozni nem akarsz) az nem emberölés.

nem akarod de megtörténik = gondatlanság
akarod és meg is történik = szándékosság

ezért nem ugyanaz

ha az autóval szándékosan átmész valakin akkor, mert meg akarod ölni, akkor az autó "fegyver", eszköz a tetted végrehajtásában.

nem az a lényeg, hogy autó, M16 vagy szamuráj kard...hanem, hogy mi a pszichikai viszony közted és a tett között...az eszköz lehet egy féltégla is: lényegtelen

belab 2008.07.27. 10:42:55

nopara!
Azért az autólopó egy visszaeső bűnöző volt ráadásul az nem lopás hanem rablás volt !A 9 év jogos ne vegyék már el a kocsim bűnözők.
Ráadásul az épp aktuális miniszter elnők gyerekét veszélyeztették,izraelben vagy az usában kérdés nélkül agyon lőtték volna.
A belesetet okozó meg nem tervezte el előre csak így jött össze.

[] (törölt) 2008.07.27. 10:43:29

"Ha Toller hivatalos úton volt, akkor ez munkahelyi balesetnek számít. Vagyis 100%-os táppénz jár."

kurvara nem jar tappenz, ha veglegesen alkalmatlan lettel a munkad elvegzesere, hanem rokkantnyugdij.

apropo, nem tudja veletlenul valaki, mi lett azzal az illetovel, aki elkezdte ezt feszegetni anno?

Dottore 2008.07.27. 10:44:20

Kedves Merenge!

nagymama és szarvas: nem bűncselekmény.

veszélyeztetés: ismét felhívnám figyelmedet a szándékosság és a gondatlanság közötti különbségre...
gondatlan veszélyeztetés, mint bűncseleknmény nincs...
persze lehet valakit gondatlanságból veszélyeztetni, csak az nem bűncselekmény.

empeti 2008.07.27. 10:45:20

Nevezzük rokkantnyugdíjnak. Ha leszázalékolták. De tökmindegy, itt azért ágaskodtak sokan, mert pénzt kap. Pedig jár neki.

[] (törölt) 2008.07.27. 10:48:40

"De tökmindegy, itt azért ágaskodtak sokan, mert pénzt kap. Pedig jár neki."

tudod, van egy apro kulonbseg a rokkantnyugdij meg a teljes juttatas kozott, az osszes bizottsagi potlekkal, meg miafaszommal. amiert nyilvanvaloan egy budos percet nem dolgozik.

mint ahogy kulonbseg van akozott is, hogy becsuletesen felepited az M6-ot, meg akozott, hogy felepited, de minden mozdithatot ellopsz kozben.

boci 2008.07.27. 10:49:23

végre rend lehetne, ha nem ok okozati összefüggéseket vizsgálnánk a bíróságok, hanem az események sorozatában az első láncszemet büntetnék megfelelően. így nem lehetne mindenféle furfanggal kibújni a bűnösség alól... végre rend lehetne.

empeti 2008.07.27. 10:50:15

Így döntött az önkormányzat. Neked ez miért fáj? Drágább lesz tőle a villany?

gyurcii@ 2008.07.27. 10:50:27

Két órával ezelőtt írtam, hogy nagy-nagy szigor kellene a szabályok betartása és életünk érdekében. Senki sem reagált rá. Lehet, hogy ez csak az én nünükém?

kranführer 2008.07.27. 10:51:10

Mit akarnak a nagyhatalmú urak, ha sem ők, sem a rend (h)éber őrei nem használják a biztonsági övet, illetve nem a megengedett sebességgel közlekednek?

belab 2008.07.27. 10:55:20

meddig jár? a fizetés meg a költséftérítés??

empeti 2008.07.27. 10:55:21

Gyurci!

Tudod, a magyar rendőrök mentalitásával a nagy-nagy szigorból az egyszeri ember zaklatása lenne, mert nem indexelt, amikor befordult a Tesco-hoz. Mint ahogy most sem az igazán veszélyes elemeket veszik ki a sorból.

[] (törölt) 2008.07.27. 10:56:31

"Így döntött az önkormányzat. Neked ez miért fáj? Drágább lesz tőle a villany?"

talan mert kozpenzbol megy, es talan mert kurvara nincs jogalapja, ergo lopas? tenyleg, teged komolyan nem zavar, hogy szetlopjak az orszagodat?

empeti 2008.07.27. 10:58:04

Edelweiss: ha zavar, akkor is szétlopják. Nem tehetek ellene. Nem vagyok olyan helyzetben. Ergo nem zavar. Jogalapot pedig biztos találtak rá. Hidd el.

marosy 2008.07.27. 10:58:09

"Ha ehhez hozzáadjuk a szembejövőt, az minimum 190 km/h. Ez ütközés esetén 190 km/h lassulási erőhatás az utasokra, az öv bekaphatja."

Ja, csak épp nem ütközött a két kocsi, hanem a 71 éves soför megijedt és félrerántotta kormányt. A padkán lett volna hely.

belab 2008.07.27. 10:58:39

mennyi pénz kap az agyhalott toller havonta?

fxdx 2008.07.27. 10:59:01

(Nem ide tartozik, de úgy tom, nem fizetést és hasonlókat kapott, hanem mindenféle költségtérítést folyósítottak továbbra is. Amit az átlag magyar alkalmazott rögtön nem kapna. Bármennyire is szomorú ami vele történt, de ez meg igazságtalan. Az én családom mit kapna hasonló esetben? Kapnák-e tovább a "bérletpénzemet"? Mennyivel különb egy politikus, mint egy mérnök?)

Fakenál 2008.07.27. 10:59:08

Miért kell ide (is) belekeverni a politikát???

Quattroman 2008.07.27. 10:59:20

Szerintem azert kapja a költsegteritest mert szolgalati utra ment es meg nem fejezte be az utazast.

egy pécsi lakos 2008.07.27. 11:01:27


empeti
ne irogassunk hülyeségeket a tények ismerete nélkül. Akkor mond meg miért kapott albérlet támogatást Bp-i tartózkodásaira a balesete után. Mint tudjuk ez azoknak a képviselőknek jár, akik vidékről járnak fel a parlamentbe. Nos, Toller tényleg súlyos koponyasérülést szenvedett, ahol is, mindenféle túlzás és rosszindulat nélkül, agya egy része elhagyta testét. Az, hogy életben van ma, az egy csoda, viszont azt már a helyszínre kiérkező mentők is tudták, hogy ő a mindennapi életbe visszatérni nem fog. Nemhogy dolgozni, az alapvető emberi funkciók sem mennek majd egyedül.
Sajnálom őt, de a képviselői fizetés, a lakhatási támogatás akkor sem járt volna neki (cirka 700 ezer bruttó/hónap)!

belab 2008.07.27. 11:02:12

így van a korából adódóan késön vette észre ezért megilyedt,mikor motorozok akkor simán előznek szemből az én sávomból és nem egyszer a kitűnő reflexem nek köszönhettem az életem.vagyis ha nem húzodok le a padkára most haltt vagyok.

empeti 2008.07.27. 11:03:20

Te ismered a tényeket, átod a havi bankszámlakivonatát, és az önkormányzat költségelszámolását? Ha így van, és tudod bizonyítani, miért nem mész a bíróságra? Vagy a médiához? Vagy Brüsszelbe?

Merenge 2008.07.27. 11:03:41

szarvas vs nagymama
Csak vicces példaként írtam, kb. egy szarvas gondolhatja komolyan, ha megszeg egy szabályt szándékosan (nem marad az erdőben), azzal nem fog senkit sem veszélyeztetni.

Mondj olyan szabályt, amit megszegve bár de másokat nem veszélyeztetve lehet áthágni.


Boci véleményét próbáltam leírni én is.


Szemben megyek a forgalommal, de én nem akarok senkit sem bajba sodorni ezzel.

Ha jól tudom még olyan fogalom is létezik, hogy ráutaló magatartás: tehát ha csak

[] (törölt) 2008.07.27. 11:05:05

"Edelweiss: ha zavar, akkor is szétlopják. Nem tehetek ellene."

tudod, a 70es evekben az egyesult allamokban az emberek hirtelen tomegesen kezdtek el tanuskodni a maffiaperekben. egyreszt tele lett a tokuk a szervezett bunozessel, masreszt mar nem hittek el, hogy a maffia mindenhato. korabban erinthetetlennek hitt emberek kerultek eletfogytig sittre.

amig az olyan birkak, mint te, *elhiszik*, hogy barmit meg lehet tenni - addig barmit meg lehet tenni.

empeti 2008.07.27. 11:07:02

Edelweiss: láttuk, mi van Magyarországon, ha az emberek tiltakozni akarnak. Mások autóit gyújtogatják fel. Inkább vagyok birka, mint csőcselék. De ez a fórum nem erről szól.

Huskie · http://Huskie 2008.07.27. 11:07:27

Szerintem azért elgondolkodtató a soför 71 éves kora. Nekem ne mondja senki, hogy au ilyen idős embernek maximálisan müködnek a reflexei.

Fakenál 2008.07.27. 11:07:57

Kedves"pécsi lakos". Az általad feszegetett problémák az egész magyar parlamentre igaz, nem csak Tollerre. Mindegyik ott lop-csal-hazudik, ahol bír oldalállástól függetlenül. Pl. a bemondáson alapuló adómentes költségtérítés nem zavar?

empeti 2008.07.27. 11:08:14

De tudod mit? Menjünk be a Parlamentbe, és szóljunk nekik, hogy ezt nem szabad!

belab 2008.07.27. 11:08:55

szerintem idén már nem kap annyit mert Tüncike már nem merte aláhamisítani a vagyonbevallást.

egy pécsi lakos 2008.07.27. 11:09:26

empeti
Te most ennyire naiv vagy, vagy a te apád is képviselő. Hihetetlen.

[] (törölt) 2008.07.27. 11:09:29

"Akkor mond meg miért kapott albérlet támogatást Bp-i tartózkodásaira a balesete után."

meglepne, ha feljarna pestre. bar ha ezt valaki nekiall nyilvanosan feszegetni, gondolom bebizonyitjak, hogy tollerlacat igenis feltoljak pestre minden heten a korhazi agyaval egyutt :)

Balnyo 2008.07.27. 11:10:42

Jártatok ti fizika órára? Ez honnan jött ha megy egymással szembe 2 autó és összeütközik akkor 100+90=190-el ütköznek? Ha nekikmegy hátulról egy motor 110-el akkor az 300km/h? Arról nem is beszélve, hogy az ütközéskor nem feltétlen a sebességtől halnak meg az emberek hanem inkább attól, hogy az ütközés energiája a járművek deformálódására forditódik. Egy F1 autóban túl lehet élni a 190-et is.

Fakenál 2008.07.27. 11:10:55

Huskie
Igazad van, de akkor abba is gondolj bele, hogy hány tizenéves szaladgál bőven száz felett motorral-kocsival stb és nulla gyakorlattal! Ők viszont a reflexeiket b@szhatják.

Huskie 2008.07.27. 11:12:27

Okés. De egy 30-35 éves emberre gondolok. Talán-talán máshogy történt volna.

soltvadkert 2008.07.27. 11:13:07

a mentelmi jog nem vonatkozik a fizikára, ha látom, hogy nncs menekülés csak a padka akor ott hagyom az autót kigurulni ABS nél ez nem gond. De egy politikusnak jogai vannak mert Ő egyenlőbb.

empeti 2008.07.27. 11:14:13

Nincs képviselő rokonom, egyszerűen csak szeretem a saját életemet élni, és nem azon gondolkodni, hogy mások mennyit és hogyan. Neked mennyivel lenne jobb az életed, ha Tollerné kisebb lakásban élne? Lehet, hogy ez naivitás. Akkor naiv vagyok. Viszont több időm és energiám van a saját dolgaimmal foglalkozni. Próbáld ki, érdekes! :o) De tényleg nagyon messze kerültünk a témától. Az ugyanis nagyon zavar, hogy nem odavaló emberek is az utakon vannak. Mert én is szinte ott élek.

Dottore 2008.07.27. 11:14:22

Kedves Merenge!

Sok olyan szabály van, amit megszegve nem veszélyeztetsz senkit.
A közlekedési szabályok között természetesen nehéz ilyet találni.
DE ettől még nem bűncselekmény!

gondatlan veszélyeztetés nem bűncselekmény
szándékos veszélyeztetés bűncselekmény

szándékosság és gondatlanság el van határolva és - hidd el - jól van ez így.

a ráutaló magatartás pedig ismeretlen fogalom a büntetőjog számára, mivel az egy magánjogi fogalom...

de nem értem, hogy miért mész bele jogi dolgokba, amikor nyilvánvalóan nem vagy jogász, egyébként meg alapvetően egyetértünk: viccesen enyhék a kiszabott büntetések.

Hogy mely cselekmények számítanak bűncselekménynek: ezt hagyd meg a jogászoknak.
A közlekedési bűncselekmények tekintetében ebbe én sem tudok belekötni. Gazdasági bűncselekmények tekintetében lenne még ötletem, hogy mely tényállásokat kellene még kriminalizálni, de ez most nem tartozik ide...

Zsolesz 2008.07.27. 11:16:13

Én úgy gondolom, hogy óriási probléma az ilyen és az ehhez hasonló szabálytalanságok elkövetése. A rendőrségnek inkább az ilyen agresszív barmokat kellene kiszűrni és büntetni szigorúan, mint azokat akik 40-el mennek át a vasúti síneken. (Mellesleg készült egy tanulmány, a szabály bevezetése óta több a baleset a vasúti átjárókon. A kérdés csak az hogy mi a fenének szükséges a népet idegesíteni az ilyen szabályokkal). Jómagam is gyakran gyorsan haladok a megengedett határok fölött, de sajnos ma a közlekedési táblák és jelzések annyira nem alkalmasak a forgalom szabályozására, irányítására és segítésére (!!) hogy az sofőröknek rendszerint felül kell bírálniuk a jelzéseket. Ne feledjük, hogy minden korlátozást emberek találtak ki és döntöttek róluk. Tehát tévedhetnek. Sajnos sokat vezetek, és gyakran tapasztalom azt, hogy egy-egy útszakaszon MINDENKI felülbírálja a jelzéseket. Pl. vannak olyan útszakaszok lakott területen kívül, ahol az útminőség miatt 60-as táblát raktak ki 20km keresztül. Valóban ilyen rossz az út ha mindenki 100-al halad, minden nap és minden körülmények között?? Mellesleg, miért ne lehetne 100-at megengdeni (vagy 90-et a szabályok szerint) és aki úgy gondolja hogy nem biztonságos akkor menjen lassabban.
Sokan erre azt mondanák, hogy akkor sokan nem ismernék föl a korlátait, de ennek az az ellenpéldája amikor a Dobogókői szakaszon szinte végig 90-es út van de megnézném hogy ki veszi úgy be a kanyarokat. Mindentől függetlenül: Igazi balfasz volt a Mercis, és akár 10 év is lehetett volna a büntetés felfüggesztés időtartalma, biztosan jobban odafigyelne...

kgfb 2008.07.27. 11:16:34

A biztonsagi ovre a megoldas nagyon egyszeru:
A vetkes biztositoja csak addig fedezi a tb szamara toller kezeleset ami bekotott ovvel varhato serulesekig elegndo a tobbit oldja meg maga. A tb sem fizet ilyenkor csak a fentebb emlitett mertekig. Tehat ha nem kotod be magad akkor nem szamithatsz a tobbiek szolidaritasara. Igy kevesebb kotelezzot es kevesebb tb-t kell fizetnunk.

Merenge 2008.07.27. 11:17:12

Aztán: miért csak akkor tud fellépni a jog, a rendőrség pl. egy családon belüli erőszak ügyében, ha már megtörtént a sértett elleni cselekmény?

Miért kell megvárni amíg tragédiába torkollik egy egyébként banális közlekedési vétség? És akkor is gyakorlatilag az a bünti csak, hogy nem vezethet 3 és fél évig?

Ha valakit azon érne a rendőrség, hogy szabálytalanul előz, azért kellene elvenni a jogsit 3 évre, nem ha már kinyírt 2 embert.

Balnyo 2008.07.27. 11:17:32

Ez a reflex meg a másik szuper ötlet. Ha a 10.-ikről kidobnak egy versenyzongorát lehetnek nagyon fasza reflexeid, akkor se kapod el. 90-ről álljál meg nullára 100 méteren úgy hogy kikerülöd a szembejövőt nem mész át az árkon, nem fordulsz keresztbe nem tolod neki a vele párhuzamosan menőnek, és akkor még mindiig nem biztos, hogy a mögötted jövő is autós kaszkadőr.

empeti 2008.07.27. 11:20:09

90-ről nullára száraz aszfalton kb 35 méter.

zajcev 2008.07.27. 11:21:42

-1- Miért kötelező bekapcsolnom az övem?!
kinek ártok én azzal, bár ez az eset félig meddig megválaszolja...
-2- Miért nyílt ki a légzsák mikor nem volt bekötve?!

Dottore 2008.07.27. 11:23:51

Kedves Merenge!

megismétlem immáron sokadszor:
VICCESEN ENYHÉK A BÜNTETÉSEK!!!

érted már, hogy egyetértünk?:)

jog, rendőrség, bíróság stb... nem rokon fogalmak.

és most ne menjünk bele a családon belüli erőszakos ügyekbe, mert egyrészt nem tartozik ide, másrészt igazad van, nem kínál rá a jogszabály megfelelő megoldást...
más kérdés, hogy van-e - a jogon belüli - megfelelő megoldás.

irgun burgum 2008.07.27. 11:24:34

nehezen tudom elképzelni, hogy a Kreszben foglalt minden szabályt mindíg mindenki hibátlanul tudjon.
Régebben olvastam egy érdekes elemzést,mi szerint a fajlagos balesetek , események , miegymások száma az agyonszabályozott , gigainfrastruktúrájú Németországban , és a kicsit másként szabályozott ,kicsit más infrastruktúrájú Egyiptomban ,azon belül Kairóban nagyon közel állnak egymáshoz.
Számomra ez azt jelenti, hogy a közlekedő emberen , nem pedig a mindent
felölelő szabályozáson múlik a dolog.
"Sajnos" emberek vagyunk.
Magunknak is felelősséggel kell tenni amit teszünk, nem várni, hogy majd a Törvény (kvázi egy felsőbb hatalom)
mindent intéz helyettünk.
Defenzív vezetéssel talán javíthatjuk az esélyeinket, hogy haza is érünk.
Valmikor égen tanítottak egy olyasmit, hogy a kötelezőt mindíg ,a tilosat soha, a megengedettet is csak bizonyos esetekben mérlegelés után.
Ez a konkrét eset komoly tragédia , szerintem minden érintettnek.
Nem egyszerű ez.Nem hinném , hogy egy pofon lekenésével lenne megoldható.Ilyen, vagy olyan módon.

keyol 2008.07.27. 11:26:16

Üdv:Én teljesen egyetértek azzal ,hogy a vétkes kapja meg a megfelelő ítéletet pénzbírságot stb..De ti,(Önök) SOHA nem hibáztatok?SOHA nem volt olyan ,hogy esetleg a másik fél odafigyelése és szerencse révén sikerült elkerülni a balesetet?!persze én nem az ámokfutókat védem!!!!!!!!de pl én is egyszer úgy hibáztam ,hogy belementem egy autóba hátulról és persze nem mondom ,hogy nem voltam hibás ,de nem éreztem azt ,hogy engem most porig kell alázni,bár egy enyhe fejfájáson kívül nem volt más személyi sérülés.szóval egy ütközésnél szerintem mérlegelni kell mindent és nem csak azt hogy mi a végeredmény pláne ,hogy nem volt bekötve a sértett sem,AZ SEM MELLÉKES!És nem a mercist akartam védeni, de van olyan eset amikor a vétkest, azért nem ítélném HALÁLRA ÉS VAGYON ELKOBZÁSRA!

domi 2008.07.27. 11:27:07

Hihetetlennek tartom az egész cikket. " Miért büntették ilyen súlyosan a Toller baleset okozóját?"
Súlyosan?? Felfüggesztett börtön és minimális pénzbüntetés, pedig egy ember meghalt, egy pedig kómában... Szerintem ez nem nevezhető súlyos ítéletnek.

Merenge 2008.07.27. 11:27:51

Zsolesz

- a bíráljuk felül a KRESZ-t és a közúti jelzésrendszerét
-valamint a mindenki vétet már valami ellen

nagyon messze és sehova nem vezető kérdések .

Ez van ezt kell szeretni, én szívesen dobálom a követ a vétkesre és amikor én vagyok a vétkes elfogadom, ha rám is dobálnak követ.

A fentiek megléte senkit nem jogosít fel arra, hogy a felülbíráljon egy egyébként 98%-osan jól működő rendszert (KRESZ).

Ez a piros túl hosszú, én átmegyek mert szarul van beállítva a lámpa, meg sietek is.
Hová vezet ez?

A szar utakra meg azért rakják ki a sebességkorlátozó táblát, hogy elhárítsa az út kezelője az egyébként rendeltetés szerű (90 km/ó) eredő károkat, szvsz ha csak 40-nel mehetsz hivatalosan nem mondhatod, hogy itt verte szét a kocsialját az út.

domboroczky sándor 2008.07.27. 11:28:07

Valószínűleg túlélték volna Tollerék a balesetet ha bekötik magukat - a Passátban. De mi van ha egy kicsi öreg autóban ülnek? Akkor a Mercis ezt látva nem kezd előzésbe?
Egyszerűen bűncselekmény olyan helyzetet teremteni amikor már csak a vakszerencsén múlik az emberélet!

empeti 2008.07.27. 11:28:59

Keyol!

Ha elolvasod a cikket, kiderül, hogy a Mercisnek lett volna lehetősége az előzés megszakítására és a saját sávjába visszahúzódásra. De nem tette, hanem folytatta az előzést. Tehát nem is akarta korrigálni a hibáját. Az egyetlen jópont számára az, hogy visszament a helyszínre.

belab 2008.07.27. 11:29:27

Balnyo!
ki akarja elkapni?
inkább félre ugrok kb 3 másodpercem can rá:-))

Merenge 2008.07.27. 11:30:35

Dottore: oké-oké!:)

Dottore 2008.07.27. 11:31:29

Kedves Domi!

félreértetted a cikkszerzőjét...
(remélem) úgy értette, hogy nem kellett volna halálos közúti baleset gondatlan okozásáért elítélni a vádlottat, ha egyszer a halálos eredmény nem miatta állt be.

(remélem) a cikk szerzője nem a büntetés súlyosságát, hanem a tett minősítésének súlyosságát értette.

Bár a cikk címe valóban félrevezető, a tartalma alapján én mégis ezt szűrtem le.

embalu 2008.07.27. 11:32:48

Politika nélül: jogosnak tartom a felfüggesztettet, mert a törvény, és a közvélekedés is veszélyes üzemnek ítéli meg a közuti közlekedést, aminek kockázatát a benne résztvevőknek vállalniuk kell. Az ember a törzsfejlődés során nem nagyon találkozott gépjárművekkel, ezt tudomásul kell venni. Ebből következően képmutatás lenne az esetlegesen mégis bekövetkező szerencsétlenségeket más, "emberközelibb" szituációkkal összemérni.
Nem politika nélkül: a konkrét esetben hiányolom a bűncselekményt :)

Joc 2008.07.27. 11:33:42

Ennek az embernek egyszerűen nincs helye az utakon. Azok közé tartozik, akik azt hiszik, mivel nagy autóban ülnek, akkor nekik mindent szabad. Ez nem véletlen baleset volt, ez szándékos bűncselekmény, és ezt így is kell elbírálni.

Quattroman 2008.07.27. 11:37:14

Zajcev!
azert nyilt ki mert nincs integralva az airbag inditomoduljaba a bekapcsolt öv figyelese.
sok modellnel van igy.

Empeti!
35 meter meg az eszlelestöl-cselekvesig eltelt utszakasz hosszanak is keves.
normalis esetben a haladasi sebesseged pl.90 lenne a köv. tavolsag hossza meterben.
ezt itt Nemetorszagban sokszor jelzik is tablan: (abstand bei tacho)

Dottore 2008.07.27. 11:37:23

Kedves Empalu!

A veszélyes üzem magánjogi fogalom, nem büntetőjogi, ergó csak a saját fogalmi környezetében működik megfelelően.
ne rántsuk be a büntetőjog területére, mert veszélyesen torzíthatja egy objektív elemzés eredményét.

Kedves Joc!

Korábbi hozzászólásaimban már kifejtettem, hogy ez miért nem szándékos bűncselekmény. A szabályszegés szándékos az eredmény okozása azonban csupán gondatlan, ergó a bűncselekmény gondatlan.
részletesebb elemzést lásd fentebb.

Dottore 2008.07.27. 11:38:28

Kedves Merenge!

VÉGRE!:)))

empeti 2008.07.27. 11:40:21

35 méternek én a fékezés megkezdésétől a megállásig eltelt utat értettem, vészfékezés esetén. Bár nem volt így elmagyarázva. A fékút természetesen hosszabb, a sofőr reflexeitől függően.

fxdx 2008.07.27. 11:41:21

kgfb: jó az ötlet. Ha azt ki tudták találni a biztosítók, hogy lopott autót is csak akkor fizetnek ki, ha nem maradt benne a forgalmi, akkor ez is kivitelezhető. (Nincs öv= nincs biztosítás)

empeti 2008.07.27. 11:41:38

Vagy féktávolság...affene, ezeket mindig keverem. :o) De a lényeg ugyanaz. :o)

Balnyo 2008.07.27. 11:41:43

Belab
igen igen sajnos nem jó példát írtam :D az úton nem lehet félreugrani.

empeti
a 100 métert arra mondtam, hogy kb. amikor feltűnik, hogy egy szembejövő meg akar ölni akkor még van kb. 100 métered. Ha simán megállsz a sávodban az még nem segít, 90-el lemenni a padkára se életbiztosítás. És számold bele hogy valaki indul a 100m tulsó feliről is.

Kúrcsány Ferenc 2008.07.27. 11:42:12

Kitüntetést a mercisnek! Két komcsit leszedett!

empeti 2008.07.27. 11:42:50

Jójójó, értem én a métereket! :o)

Hsfc 2008.07.27. 11:46:03

Két dolog ötlött fel bennem az esettel kapcsolatban .
1:Nálunk a biztonsági öv állandó gond akkor miért nem tesszük kötelezővé az újonnan forgalomba helyezett autóknál az
indítás gátlást ha nincs bekapcsolva az öv.(esetleg a régieknél sem lenne egy túl költséges átalakítás , következő műszaki vizsga előtt . Persze nálunk egy ídő múlva ez is "dirrektbe" lenne kötve...
2: Miért van az , hogy miközben engem igazoltatnak melettem a megengedett sebességet átlépve húznak el a Mercik ,Audik , Bmw-k .Itt kéne a közegnek megmutatni milyen tökös gyerekek !!!

domboroczky sándor 2008.07.27. 11:46:27

kúrcsány ferenc
te egy igazi barom vagy

Vinyo 2008.07.27. 11:46:49

Hali!

Nekem csak annyi a véleményem, hogy aki bűnös az bünös. Biztonsági öv ide, biztonsági öv oda, ha az a hülye nincs akkor két ember még él. Az lenne a minimum, hogy a büntetését tudomásul veszi.

Ha én lelövöm a szomszédomat és beledöglik, akkor nem hiszem, hogy enyhítő körülmény lesz, hogy semmi baja nem lett volna, ha van rajta golyóálló mellény....

keyol 2008.07.27. 11:51:56

Vinyo!Bár a mercis megérdemli amit kapott,de azért a kettőt ne keverd össze!!ha az autóba beülsz és elindulsz kötelező bekötni magad.dE arra még nincs törvény ,hogy te ha megszülettél onnantól kezdve golyóálló mellényt kell hordanod és te ezt nem tetted meg ezért te is vétkeztél egy kicsit!!

total 2008.07.27. 11:52:45

Mégtöbbet érdemelne!!!
Miért kell ezeknek az állatoknak beláthatatlan helyeken előzni???Ha versenyezni akar, menjen ralizni, ott mutassa meg, mit tud, de valószínű kiderülne, hogy nem tud lósz*rt se!
Örökre elvenni a jogsiját!!!

karesz2 2008.07.27. 11:53:01

Ha nem rokkant, akkor beteg és táppénz jár(végül is meggyógyulhat).
Lehet a kezelés költségét "övarányosnak" venni, ezután elgondolkodna mindenki...szal ha balesetet okozok és én fizetem a kárt, de ez 100-szoros is lehet mert őkelme nem kötötte be magát...pl öngyilkosnak nem fizetnek életbiztosítást.
Sztem is enyhe mint Elődkének is a bünti.
Ez a cikk mért kellett, azt nem értem.
Hozzátartozóitok lennének, Ti sem örülnétek neki.

Quattroman 2008.07.27. 11:54:43

Ha Merci akkor amokfuto?
NE ITELJ HOGY NE ITELTESSEL!
akkor is igy fujtatna mindenki ha egy suzukis lett volna a merci helyett?
az is megy 110kmh-val, azzal is elöznek szemben sokan.
esetleg annak nekiment volna a Passat leven az kisebb?.
az ok es okozat összefügg. a baleset oka a szabalytalansag
a sulyossaga oka mindket resztvevö szabalytalansaga,
Es mivel a merlegnek is ket serpenyöje van meg JUSTITIA kezeben is, mindkettöben sulya van valaminek!
egyebkent probald ki hogy mit mond a biztosito mikor bemesz kart bejelenteni
es közlöd hogy elrantottad a kormanyt a balesetet elkerülendö.
Ha nem törtent ütközes Te hibaztal

Vinyo 2008.07.27. 11:56:59

keyol
Valóban igazad van, sarkított példa volt, de egyértelmű, hogy mire gondolok. Én csak arra akartam kilyukadni, hogy akármilyen kiskapu, mentésg vagy bármi is lehet, de akkoris Ő okozta a balesetet.

De a biztonsági övről nekem mindíg az jut eszembe, hogy miért kötelező? Már hallottam olyat is, hogy valaki akkor élte volna túl, ha nincs bekötve. Tudom, hogy ennek a valószínűsége elég kicsi, de miért nem döntheti el az egyén, hogy be akarja kapcsolni vagy nem. Bár én mindíg bekapcsolom.

Az is szomorú, hogy ennyire meg van szellőztetve az ügy, minek kell ebből címlapsztorit csinálni?

Kheller 2008.07.27. 11:58:59

Manyizga: "100 LE-nél erősebb autót csak 5 éves balesetmentes közlekedés után vezethetne a friss jogsis."

ennek ugye sokadszorra olvasva sincs értelme? :))
5 éves balesetmentes közledéssel rendelkező frissjogsis? Hát szegényeknek nehéz dolguk lesz, az biztos.

[] (törölt) 2008.07.27. 11:59:13

"Az általad feszegetett problémák az egész magyar parlamentre igaz, nem csak Tollerre. Mindegyik ott lop-csal-hazudik, ahol bír oldalállástól függetlenül. Pl. a bemondáson alapuló adómentes költségtérítés nem zavar?"

a ket jelenseg egy es ugyanaz. a partok egymas nyakat fureszelik a nyilvanossag elott, megy a mocskos fasisztazas meg a budos kommunitazas, majd amikor a kepviseloi juttatasokra terelodik a szo, hirtelen kurva nagy egyetertes lesz.

empeti 2008.07.27. 12:00:25

Vinyo! Az öv kötelezőségéről mondta egyszer valaki egy műsorban:

A balesetek 98%-ában az öv enyhíti a következményeket. Igaz, van kb 2%, amikor nem így van. De inkább arra készülj fel, ami 98%-os valószínűséggel következik be. Amúgy légzsákos autóba aki beül öv nélkül, az tényleg nem normális, és a légzsák fogja kinyírni bizonyos esetekben.

zajcev 2008.07.27. 12:01:08

Quattroman 2008.07.27. 11:54:43
így van! teljesen jól mondod,senki nem volt ott, nem tudja mi is történt ki mennyire kockáztatott vagy volt felelőtlen. a pasas meg bűnhődik így is eleget a tette miatt.. sok okostóni,
el kéne menni egy "utánképzésre" és meghallgatni pár sofőrt aki embert ölt és elhinnéd, hogy kap e börtönt vagy sem az a legkisebb gondja. a téma arról szól továbbra is, figyelembe kell e venni hogy nem volt bekötve!

T-boy (törölt) 2008.07.27. 12:01:35

Szerintem:
1.A 71 éves ember simán vezethet,rutinja,
reflexe miatt A MAGA SZINTJÉN!De nem úgy:
"Jóskám 1,5 óra múlva Pesten kell lennem".
/csak hipotézis/
2.Valószinű,nem kellett volna árokba esni
110/?/-nél.
3.Én legalábbis megszámolom,hány kocsit
kéne megelőzni!Igy ajándék infó a kanyar
pl.
4.2 teherautót előzni/ha már../nem kezdek
90-100-al,hogy majd csak felgyorsulok.
5.Arra senki ne számitson,hogy a szembejövő fékez!30-40% erősen dudál-villogtat,nem tudom miben bizik.
6.A biztonsági övet valószinüleg SOHA
nem kapcsolták be,gondolom elvi okokból.
Figyelembe kellett volna venni!

Kheller 2008.07.27. 12:05:28

A biztonsági öv be nem kötése pedig igenis erősen enyhitő körülmény kéne legyen. Pont ugyanúgy ahogy enyhitő körülmény, ha a részeg bringás az út közepén csámpázik és elcsapod. Nem csaptad volna el, ha a kreszt betartva az út szélén ment volna. De sarkitsuk még kicsit az esetet. Ha toller adott esetben a napfénytetőn kihajolva dúdolászik, majd a sofőrje megijed egy szembejövőtél és beletapos a fékbe egy pillanatra (egyébként semmi nem történik) majd toller kiesik a tetőn és meghal, akkor is börtönbüntetést kéne adni a szembejövőnek? Mert végülis meghalt egy ember miatta... Szerintem az öv be nem kötésével (ami ugyebár kötelező) kb hasonló baromságot követ el, mintha a tetőn kimászva énekelne.

Gábor 2008.07.27. 12:13:38

Szerintem elég lett volna 1 évre elvenni a jogsiját és börtönbüntetés egyáltalán nem kéne.Azért rángatják meg ennyire,mert parlamenti képviselővel találkozott.Ha nem alig kap valamit.Biztonsági öv nem véletlenül van az autóban.A helyszínelés nem az amerikai sorozat alapján történik,honnan tudják,hogy befért volna.Szomorú,hogy meghalt 2 ember,de az igazság az ,hogy nagyban ők is bene vannak.Ja Orbán 1 nap múlva visszakapja a jogsiját.Mo. 1 nagy vicccccccc.

zeneigéniusz 2008.07.27. 12:20:27

arról nem is beszélve, hogy a KRESZ-ban az van, hogy kösd be az övet (hehe, erre bekötik az övet és RÁÜLNEK)
Ezzel semmit nem tud csinálni a rendőr, merthát be van kötve az öv...
Kresz módosítás kell, sok mindenben.

Én pl. remek ötletnek tartom, hogy amerikában minden kanyarnál ki van téve egy tábla, amin a javasolt sebesség rajta van.

Peetee 2008.07.27. 12:22:24

Elképzeltem a szituációt Toler sofőrje, a vétkes sofőr és a kamion sofőrje tekintetben is.
Az elől haladó kamionos ugye fékezett és lehúzodott, mikor látta (a tükörben), hogy az előzést nem lehet befejezni. De mikor fékezett? A Mercedes már mellette volt, vagy épp a ket kamion között?
A hétsó mekkora követési távolságot tartott? 3-5-10-50méter? Be lehetett oda férni egyáltalán? A m erci ~110km/h-val haladt. Ha a kamionok szerintem ~70-80al, erre még ráfékezett az első pilóta akkor, mikor a Merci a hátsó kamion fülkéje mellett járt. Az addigi 10-15méteres követési távolság folyamatosan csökkent( a hásó teherautósfőr reakció-ideje miatt)...min. 30-40km/h, folyamatosan csökkenő(mert az első teherautó fékez) sebességkülömséggel kellett volna beférni egy folyamtosan szűkülő helyre....
Nem védeni akarom a Mercis-t, de ha a teherautó sofőrje (akaratlanul) két rossz közül a rosszabbik döntést hozta emg azzal ,hogy fékezett(nemtudjuk mekkorát) belekényszerítette a Mercist abba, hogy mellé kerüljön (mert a lassuló jarmű mögé a szűkölő helyre beférni 110km/h tempónál...megnézem aki elsőre megcsinálja)...ahol 3 jármű már nem fér el egymás mellett....

Ebben a balesetben sok olyan tényező játszott közre, amik egymást hatványozva halálos közúti balesetet okoztak.
Naponta 3 ember hal meg Mo. közútjain...ebből kétnaponta 1 ilyen baleset. Azokkal miért nem foglalkozunk? Mert itt most a nagy pécsi Polgármester ült az autóban, aki sok diplomájával nem köti be a BIZTONSÁGI ÖVET, úgy mint 16 éves "Lada tízezer műszaki nélkül" - hirdetés győztese, és meghal vasárnap hajnalba a diszkóból hazafelé....
Sajnálatos, hogy azért kerül vita alá a bírósági ítélet , mert a Tolleről van szó, és nem azért, mert VITATHATÓ A BÍRÓSÁGI ÍTÉLET.

deneware 2008.07.27. 12:25:23

Nem kellett volna a Toller sofőrjének félrekapni a kormányt. Akkor most nem lenne miről beszélni. Mind 3-an ottmaradtak volna. Ha be lettek volna kötve, akkor is...

empeti 2008.07.27. 12:26:35

Deneware!

Szóval ha valaki szenbejön veled az úton, te ottmaradsz? :o)

empeti 2008.07.27. 12:27:50

szembejön....

vectra 2008.07.27. 12:28:16

Sajnálatos az, hogy nap mint nap történnek ilyen előzések, százszámra. Lásd pl 4-es főút bármelyik kilométere.
Ezeket az embereket nem 3 évre kellene eltiltani a vezetéstől, hanem örökre. Ő volt a hibás, mert 110-el előzött látható záróvonalnál, innentől minden más körülmény(kamionsofőr, biztonsági öv, stb.) lényegtelen. A sebességhatár 90Km/h.

Jogaban all hallgatni 2008.07.27. 12:35:50

1, Büntetőbíróságon gyakrabban megforduló kommentelők véleménye/tapasztalata szerint mit mutat a vádlott hozzáállásáról az, hogy megtagadja a vallomástételt? Tudom,tudom, joga van hozzá, de mégis...
2, A newtoni fizika pont lexarja a diplomáciai mentességet, ahogy a mellékelt ábra mutatja. Azzal, hogy nem kötötték be magukat, felköptek és aláálltak.
3, Egy mákszemnyi politika: Lehet-e a bíróság függetlenségének jelét látni abban, hogy az egyik helyi potentát sérelmére elkövetett eset vádlottja nem 12 év fegyházat kapott?
Bocs a moralizálásért...

BTO11 2008.07.27. 12:37:04

az öv be nem kapcsolása az áldozat részéről méé enyhitő körülmény????
rámlönek és meghalok akkor én vagyok a ludas mert nem hordok golyóállómellényt???és felmentik a gyilkost???

Leslie G. Charteris 2008.07.27. 12:38:46

A témáról elegendő annyit tudni, hogy a mercedeses 1. nem tudta befejezni az előzést, rosszul mérte fel az út és sebességi viszonyokat
2.ezzel a magatartásával a szembejövő járművet az úttest elhagyására kényszerítette, tehát megszegte az előzés összes szabályát.Ami ez után következik, az a kreatív ügyvédi munkáról és a vastag pénztárcáról szól.Miért rendelnek el többször szakértői vizsgálatota amikor a helyzet egyértelmű. Hogyan kerülhet a mentő körülmények közé az, hogy a domborzati viszonyok miatt is nem láthatta a mercedeses a szembe jövő kocsit?Akkor nem szabad előznie! Ennyire egyszerű.Az már csak hab a tortán, hogy Toller sofőrje őt is megmentette, azáltal, hogy félrehúzta a kormányt.A cinizmus (eufémizmus! pofátlanság!! )teteje, hogy a mercedeses úgy aposztrofálta a dolgot, hogy rosszkor volt, rossz időben.Gondolom meggyónta a vasárnapi misén, oszt'jó napot!
P.S.Ügyvédeink, szakértőink és igazságszolgáltatásunk legnagyobb dicsőségére meg lehet vásárolni az agysorvadást, súlyos közlekedési kihágást, stb.Császár Elődke esetében a rendőrhalál és drogozás sem volt akadály a felmentő itélethez.Ebben az esetben is egyértelműen látszik a VW sérüléséből, hogy a biztonsági öv semmit sem jelentett volna a végkimenet szempontjából.Arra volt jó, hogy lehet hivatkozni arra, hogy nem használták.

empeti 2008.07.27. 12:38:52

BTO!

Ezzel már próbálkozott itt valaki. Nem egészen ugyanaz a kategória...

Kheller 2008.07.27. 12:42:22

"rámlönek és meghalok akkor én vagyok a ludas mert nem hordok golyóállómellényt???"

Ha lőtéren rohangálsz önszántadból úgy hogy a melkasodra céloznak és te nem hordassz golyóálló mellényt (ami egyébként kötelező a lőtéren), akkor bizony te nem csak ludas vagy hanem hülye is. Ahogy tollerék is azok voltak.

gnme 2008.07.27. 12:42:45

Nem kéne agyatlanul előzni. Mások is vannak az úton.

1.) V6 turbó volt?
Akkor mi a faszér kell előzgetni? Idióta.

2.) Aki nem köti be magát magára vet.

Béke

Kheller 2008.07.27. 12:45:16

"Aki nem köti be magát magára vet"

vagy ás. a saját sirját. aztán persze lehet okoskodni, hogy a szembejövő volt a hülye, nyilván sokat segit a sirban fekve.

saki01 2008.07.27. 12:46:31

Ha le lennének korlátozva az autók 130km/h ra nyilván sokkal kevesebb baleset történne mert akkor mindenki meggondolná többször is belefog-e az előzésbe.A kamionok nemhiába vannak 90km/h nál lekorlátozva nem azért mennek ennyivel mert ennyit bír a motor vígan lehetne legtöbbel 40tonna mellett 120nál is előzni de így 70nél is meggondolom,hogy belefogjak-e az előzésbe egy közelgő kanyar előtt amikor még műszakilag menne a dolog!
Ezzel most nem azt akarom mondani,h butítsák le az autókat 130nál de ezzel nyilván lehetne csökkenteni a baleseteket jobban elgondolkodna a paraszt előzzön-e!

BTO11 2008.07.27. 12:46:35

hoppá ezt már más is irta,de ennyi kommentet végigolvasni az sok idő.

empeti 2008.07.27. 12:48:28

Na, a kamionok lekorlátozásának eredményét látjuk az autópályákon a mögöttük kialakuló sorok hosszából. Mert ugye kimegy előzni 90-nel, mert előtte csak 89-cel mennek.

T-boy (törölt) 2008.07.27. 12:49:17

A biztonsági övet sztem úgy kellene értékelni,mint a bukósisakon.Pl.15-el
fellöksz egy álló robogóst,beüti a fejét,
meghal.Mennyit kaphatsz?
Kivétel/a Törvény alól is!?/némely motoros
csoport,a kiválló, háborúból visszamaradt
acélsisakja!

BTO11 2008.07.27. 12:51:06

no kérem tegnap én is állora fékeztem a 81-sen mert a hosszu nyujtott kanyarban több autót előztek szembe nekem. jó büdös gumiszag jött be.
és nem az első esetem volt azon a helyen.
az előzés feltételi???
a mercist védő résztvevőktöl kérdem.
ugye a fele sem volt meg.

gnme 2008.07.27. 12:56:51

Szerintem itt a sofőr balfaszságáról van szó.

Nem előzünk ha nincs alattunk erő csak elképzelés...

Béke

saki01 2008.07.27. 12:56:52

empeti
"Na, a kamionok lekorlátozásának eredményét látjuk az autópályákon"

Így van! Hol itt a baj? Németben ez nem gond.És baleset sem volt még belőle legfeljebb ha a paraszt belészáll 200al hátulról ez meg az ő baja.

gnme 2008.07.27. 12:57:52

Szerintem itt a sofőr balfaszságáról van szó.

Nem előzünk ha nincs alattunk erő csak elképzelés...

Béke

BTO11 2008.07.27. 12:59:01

saki01
Te ugye aktatologató agyatlan vagy?
akkor gyártsanak má 5-600ccm-s autókat minden kategoriába,mert fölös a nagyobb motor.
D:))

gnme 2008.07.27. 12:59:10

Szerintem itt a sofőr balfaszságáról van szó.

Nem előzünk ha nincs alattunk erő csak elképzelés...

Béke

gnme 2008.07.27. 13:00:22

Szerintem itt a sofőr balfaszságáról van szó.

Nem előzünk ha nincs alattunk erő csak elképzelés...

Béke

empeti 2008.07.27. 13:00:53

A baj ott van, hogy éppen amikor egy egyhetes útról jövök haza éppen Németo.-ból furgonnal, és az M1-esen az előzni tilos táblánál kijön elém a gyökér, pedig mögöttem nem jön senki. Na, ilyenkor állok be elé, amikor visszament, és lassítok le 60-ra. Persze ez ugyanolyan gyökérség, de ő kezdte... :o)

saki01 2008.07.27. 13:04:17

BT01
Autók elekronikus letiltásáról beszéltem nem pedig kismotoros autókról mert azokkal 100zal nem bírsz menni.Amúgy kamiont vezetek és meggyőződésem,h a sok gyorshajtástól alakul ki a legtöbb kritikus helyzet.

gerasz 2008.07.27. 13:04:32

Máfél év felfüggesztett két ember életéért sok? Befosok.

saki01 2008.07.27. 13:07:21

empeti
Előttem az ilyenek mint te akkor is 90nel mennek ha 2lábbal tapossák a féket :))
Bár én nem előzök tilosban!

gnme 2008.07.27. 13:09:00

Egyszerűen rossz autókkal közlekednek nagyjaink.

Sokat képzelnek az effajta fosvágenm csoportos autókról. Asziszik (szent Ferenc) hogy a húsz évvel ezelőtti német gyártás színvonalán tudnak vezetni.

az eszükbe sem jut, hogy a román / francia turbók a hasonszőrű szirszar beszállítók alkatrészeivel az ember HALÁLÁT okozzó szörnyszülött autók a FOSVÁGEN CÉG TERMÉKEI.

Ideje lenne kilépni az effajta tévhitgyűrűből....

gnme 2008.07.27. 13:10:09

Egyszerűen rossz autókkal közlekednek nagyjaink.

Sokat képzelnek az effajta fosvágenm csoportos autókról. Asziszik (szent Ferenc) hogy a húsz évvel ezelőtti német gyártás színvonalán tudnak vezetni.

az eszükbe sem jut, hogy a román / francia turbók a hasonszőrű szirszar beszállítók alkatrészeivel az ember HALÁLÁT okozzó szörnyszülött autók a FOSVÁGEN CÉG TERMÉKEI.

Ideje lenne kilépni az effajta tévhitgyűrűből....

empeti 2008.07.27. 13:11:30

Ne érts félre saki, tisztelem és becsülöm a kamionosokat, mert nem semmi, amit dolgoznak. De attól, hogy 40 tonnás vasban ül, nagyon soknak elszáll az agya. Én éppen azért járok 3,5 tonnással, mert azon nincs tachográf, és nem tart három napig, hogy Kölnből hazajussak. :o)
De sokszor kerülök olyan helyzetbe, amikor látom, hogy direkt jött ki elém, és még vigyorog is a tükörbe.

zalkapone 2008.07.27. 13:12:46

Egyet azért szögezzünk le ezzel az esettel kapcsolatban! Egy 55 éves vén szar, a szar szemével és az elmeszesedett agyával mi a fasznak száguldozik?!

gnme 2008.07.27. 13:12:51

Egyszerűen rossz autókkal közlekednek nagyjaink.

Sokat képzelnek az effajta fosvágenm csoportos autókról. Asziszik (szent Ferenc) hogy a húsz évvel ezelőtti német gyártás színvonalán tudnak vezetni.

az eszükbe sem jut, hogy a román / francia turbók a hasonszőrű szirszar beszállítók alkatrészeivel az ember HALÁLÁT okozzó szörnyszülött autók a FOSVÁGEN CÉG TERMÉKEI.

Ideje lenne kilépni az effajta tévhitgyűrűből....

gyarfas 2008.07.27. 13:13:03

szerintem nem szabadna elsiklani afölött, hogy a Toller gépkocsi is 110-el halat. ha pálcát törünk az okozó felye felett mert 110-el előzött szerintem számításb kéne venni, ha a Passat is 90-el meg ez a két kocsi sosem találkozik....szerintem, az meg szeriontem ciki, másokat 5-10ezer forintra büntetnek vagy épp lehúznak egy öv miatt egy politikus és amúgy jól vezető gépkocsivezetőtől ezt elnézik.

és hamár mindenfelé ferdítünk szerintem fontos megemlíteni a sofőr az utasáért felel, ha feleőségteljesen jár el akkor beköti magát is és felszólítja erre utasát is....ha már hibásokat keresünk.

Az okozoról nem írnék én is utálom kockásr fékezni a gumit, szerintem már ezzel is már ezelve anyagi kárt okoz aki feleőtlenül előz. ez tényleg sarkítás:D!!!!

xantias 2008.07.27. 13:13:33

Franciáknál pár éve nagyon sok traffit vettek, mindenhol radaroznak. A sok baromarcú külföldi meg fizet. De a gyorshajtásos halálos balesetek drámaian csökkentek. Nekik volt hozzá eszük és merszük. A szabálytalan előzés még ennél durvábban is büntetendő! Mint a záróvonal átlépés és pirosba hajtás. Egy macisajtot, jobbkezet el lehet nézni. A durván szabályszegő előzés, gyorshajtás SZÁNDÉKOS cselekedet. Még ha nem okoz is balesetet keményen büntetni kell!

zalkapone 2008.07.27. 13:16:37

Mifelénk is ültetik a traffikat szépen! Sikerült is a kasszába küldeni 30 forintot...

Én is akarok kommentelni 2008.07.27. 13:17:57

hátt, igen. Ha lenne nálunk 100 méterenként trafi az utak mentén, én örülnék neki. Nem szünnének meg ezek az esetek azonnal, de ha valaki hazasietne mondjuk Pestről Szegedre, majd 2 hét múlva kapna csak 10e HUFos csekket, de vagy 1000et akkor lehet nem szaladgálna többet ennyivel. Hamar megszűnnének ezek az esztelen száguldozások.

agapé 2008.07.27. 13:18:07

Véleményem szerint ez a büntetés nem súlyos. Egyik ismerősöm rendőrökkel került szóváltásba egy igazoltatás során, mert el merte kérni a rendőrigazolványokat. bevitték éjszakára, és ráhúztak egy hatóság elleni erőszakot, és egy bírónő 2 év felfüggesztettre ítélne. erről nem cikkeznek, pedig méységesen felháborító volt az egész eljárás és a büntetés.

Egy ilyen előzésekbe belemenő autós SOHA nem lenne szabad visszakapja a jogosítványát, és akkor tlán másképp viszonyulnának sokan a témához.

Szerintem a minimum lenne, hogy elveszik a jogsiját és az autóját.

LongJohnHolmes 2008.07.27. 13:18:14

Annak sem örülök, hogy soknak van jogosítványa és az utakon találkozom velük, akik ide beírnak mindenféle sületlenséget.
Már az autóvezetés-oktatás is ennyire a padlón van? Persze tudom, hogy igen, de így olvasva szörnyű.

Itt két rutinos sofőr találkozott.
Nem voltam ott az esetnél, de mivel nem ütköztek, így feltételezem, hogy Toller sofőrje megijedt mikor észrevette a szembejővőt, vezetési hibát vétett, felborult és kész. Sima közlekedési baleset. Öv nem volt, kiesett, halál. Ennyi. (Ha lett volna öv, akkor is meghalhattak volna a baleset jellegéből. Itt nem frontálisan ütköztek, hanem oldalt belecsapódtak az árokfalba. Ha beveri a fejét a kasztniba, vagy a földbe, akkor is meghalhat)
A másik sofőrt is megbüntették volna, ha lábra áll.
Ha a szeme az úton van, vagy leveszi a gázt beláthatatlan útkanyarulat előtt, vagy nem kapkod a kormánnyal, akkor ma nincs hír.
Ahogy ma olvastam, a teherautó fékezett, lehúzódott, és a Merci sem sérült. Biztosan volt annyi hely, hogy a 3 kocsi elmenjen egymás mellett.
A másik sofőr megítélésében pillanatnyi zavar keletkezett és a rossz döntést választotta. Az ő 30 levezetett éve alatt több száz ilyen eset volt, de aznap jött csak szembe egy autó, aki épp akkor hibázott.
A kommentezők között többen, és sokkal előbb fognak így rommá törni autót így.

Ez az egész egy tizedmásodpercen múlt, mint sok baleset.
Van pár dolog, amikre figyelni kell. Ezek egytől egyig a többi járgány.
Ha én megyek ennyivel, mindig eszemben van, hogy más ilyen hülye is lehet az utakon, mint én:) És képzeljétek, még a szarvasok is eszembe szoktak jutni.

Ne szídjátok akik nem tudnak vezetni annyira, mint szeretnétek. Legyetek türelmesek vele. Ha pedig tehetitek, veszítsétek el minél előbb.
Autót vezetni egy képesség, ami fejleszthető, de mindenkinél eljön a teljesítőképesség határa. Van akinél megáll a dodgem szinten.

UI: az országmorál annyira padlón van, hogy gyakorlatilag bármilyen kommentben (akár a pillangók színkiosztásáról legyen szó benne) csak a sárdobálás, irigység, anarchia, politika üsd-vágd jön elő a harmadik hozzászólás után. Hogy tudtok így élni? Nincs egy szabad percetek, hogy ezen elgondolkodjatok? Minden ilyen ócsárolással eltöltött időtök az életetekből megy el.

BTO11 2008.07.27. 13:19:04

saki01
emberi hülyeség van ,volt és lesz!
sok estben el lehet felejteni a gyorshajtást.egyébb faszságért is halnak + az utakon az emberek.
kb 8 éve engem is előztek ,vagy legalább is próbáltak ott ahol az előző sztorit emlitettem,és én is fékeztem lehuzódtam ,csak a szarjancsi kicsit később beszart és ő is nyomott 1 satut,és az én qanyámat emlegette .oszt megelőztem és keresztbe álltam az uton hogy szájbaverem a család tiltakozása ellenére.nem mert megállni elsunnyogott a szük helyen.
se sebesség különbség se a beláthatóság nem volt meg az előzéshez.

és ki a fax viselné a költségeit a leszabályozó elektronikának??
ja mi autósok!
más nem kéne még??!! igy is 100 bőr húznak le rólunk.

saki01 2008.07.27. 13:20:10

empeti
Ja biztos,hogy van állat kamionos az tény.DE a 3feles autósokat nem annyira fizetik meg "ahogy hallom" és még menniük is kell éjjel nappal míg a nagyautósokat nem hajszolhatják mert véd az AETR egyébként meg ki melyik autóra esküszik én elvagyok a naggyal.

empeti 2008.07.27. 13:21:03

Igazából nem annyira a gyorshajtással van a gond, hanem azzal, hogy ha olyan a helyzet, sokan akkor sem szállnak le a gázról. Mert valljuk be, fényes nappal egy jó minőségű, megfelelően széles úton, száraz időben nem számít ámokfutásnak a 120 sem. De ha forgalom van, vagy más hasonló szitu, le kell lassítani. Erre nehéz sok embert rávenni.

agapé 2008.07.27. 13:23:51

gnme!

nincs az az autó, amelyikben túlélnél egy frontális ütközést 110el, ha a másik is annyival jön. Nem a francia alkatrészek miatt halnak meg az emberek, hanem a túlzott önbizalom, kivagyiság, türelmetlenség miatt.

Egy Volvo, Saab, Hummer is rommá törik egy ilyen ütközésnél.

de visszatérve a francia alkatrészekre:

youtube.com/watch?v=qBDyeWofcLY

saki01 2008.07.27. 13:26:22

Bt011
teljesen fölösleges lenne az elektronika mert biztos ott lenne a pirító gomb a műszerfal alatt jó magyar szokás szerint ami a száguldás ellehetetlenítőjét lehetetleníti el:)./PL néhány kamion/

empeti 2008.07.27. 13:26:38

Saki!

Ha az a 3 és feles a sajátod, úgy nem olyan rossz ám! :o) De fizetésileg biztos igazad van. Nem fizetek alkalmazottat. :o) Én viszont beleőrülnék ebbe a vezetésiidő-tachográf marhaságba. Meg a 90-es tempóba. És biztos előzgetnék.... :o)

Ati232 2008.07.27. 13:26:53

Ez nevetségesen pici büntetés. De hát mit várunk egy olyan országban, ahol egy gyilkosság 10 év (pontosabban "jó magaviselettel" kb.7)?
Sajnos a "fél országot" le kéne csukni ha rendet szeretnénk minden téren, úgy mint az USA-ban. És nem luxusbörtönökbe tenni őket, hanem régi várbörtönökbe a patkányok közé, ahol visszasírják a szabadságot.

gnme 2008.07.27. 13:28:28

Egyébként nekem is az a véleményem, hogy BRUTÁLIs módon kéne tarfizni és ha kérdezik ha nem, sávkiállálsos ellenőrzéseket kéne tartani!

De nem olyan balfasz móson, hogy még a tévébne is bemondják hol lesz... az nagyjából a nullával felérő ellenőrzés.

Brutális szigor és nagyon komoly büntetések! Jogsi mindenért ugrik...

Így lehetne pár év alatt kikoptatni a hülyéket az utakról.

Béke

Csabi 2008.07.27. 13:29:49

Sziasztok!
Úgy gondolom, itt most mellékes,hogy politikus is volt a balesetben. A lényeg sztem., hogy nem elég,hogy halálos közlekedési balesetet okozott és megtagadta a vallomástételt a bíróságon, ehhez mérten nagyon csekély mértékű a büntetés.
Sztem. ennél komolyabb mértékű büntetéseket kéne kiszabni és nem kell felfüggesztettként megadni, mert az enyhítő részét képezi az ítéletnek. A pénzbüntetés részét is növelném, kell a pénz az új rendőrautókra az ilyen balfaszok ellen. Továbbá kötelezném az elhunyt személy(ek) temetésén a kötelező részvételre, hogy érezze, azt amit csinált, mert azt sem a börtön, sem a pénz nem tudja pótolni és talán legközelebb meggondolja,hogy bevállalja-e.

Még mielőtt letámadnátok a lényeg,hogy szigorítani kell a büntetéseket, mert az autósok egyszerűen szarnak a közlekedési szabályokra és a rendőrség érzésem szerint nincs a helyzet magaslatán, nem beszélve a korrupció érezhető szintjéről.

Itt komoly lépésekre van szükség.

Továbbá a cikk olvasása közben mérhetetlen ferdítést próbáltak csinálni a vádlott (és most figyeljetek) ÜGYVÉDEI, de a bíró átlátott a szitán!!!
Minden elismerésem a bíróé!

Üdv. mindenkinek!

belab 2008.07.27. 13:29:55

agapé!
ezt már kitárgyaltuk.
Ha a volvó teljesen szembe ment volna akkor nem a motor mellett ötközött volna a modusnak meg keresztben van a motor ezért tudta felfogni.
csak te nem tudod felfogni:-))
én inkább egy volvóban ülnék totálisan szemből min egy módusban.
Enyi erővel oldalról is neki mehettek volna a volvónak és azt monani milyen szar.
Kell a reklám a renaultnak ,tudod van az a pénz amiért korpásodik.

T-boy (törölt) 2008.07.27. 13:32:24

A kamion mellett vagy gyorsan,vagy sehogy.
Néha akkor indul meg előzni,mikor épp
mellette vagy.Ha kettő túl közel megy egymás után,gyanús.
Természtesen tisztelet a kivételnek.
Úgy néz ki,az övhasználat meggyőződés
kérdése.Kár vitatkozni.Van aki igy jár,van
aki úgy.Csak azt nem értem,hogyan haltak
meg 10 légzsákos Audiban/és kivül/mikor
kisodródtak a mezőre egy kanyarban.

vwman 2008.07.27. 13:33:42

gnme te nagyon hülye vagy miről beszélsz?örülnél ha olyan autód lenne.
milyen auród van te nyomorék?és abba milyen román beszállítók vitték az a nyagot arról beszélj

gnme 2008.07.27. 13:36:00

Ha ki akarnám sarkítani...

1.) Ha olyan autóval járok, ami játszva felgyorsul kétszázig, az meg is áll játszva, és nullával vagy öttel befordulok az árokpartra, ha a másik hülye nem fékez.

2.) Ha nem olyan autót vezetek, nem előzök azért mert egy hülye a hátsó ülésen siet.
Most lesz ideje a sírban gondokodni, miafaszér kell olyan nagyon sietni. Életbevágó volt..

On

saki01 2008.07.27. 13:36:14

empeti
Hidd el egy 100000km után úgy megszokod a 90et,h sokszor azt veszem észre a kisautómmal,h 80nál nem merek előzni :)
pedig csak gáz és már 120.

csak a szerzonek irom, mas valaszat el sem olvasom, bocsiiiiiiii 2008.07.27. 13:36:18

"Miért ítélnek el halálos közúti baleset okozásáért, ha az áldozat ma is élne, ha bekötötte volna magát?"

HAT AZERT MERT HALALOS KOZLEKEDESI BALESETET OKOZOL.

A "mi lett volna ha" teoriaknak semmi ertelme, mert
1) ilyen korulmenyekbol vegtelen szamut ossze lehet szedni mindket oldalon
2) a szakerto teljes bizonyossaggal csak a korulmenyt magat, es nem annak HATASAT tudja bizonyossaggal megallapitani.
Kispajtas.

(Gondolom az olvasottsagot akartak novelni ezzel az egesz dologgal, csak eppen olyan gondolatokat ultetnek el az emberek fejeben, aminek normalis tarsadalomban nincs helye. Meghogy az o hibaja hogy meghalt, hat nehogyma').

BTO11 2008.07.27. 13:37:34

amugy van még két sztorim a szembeelőzős miatt satufékről.
1 tavaly fehérvárrol hazafelé Gánt előtt,igaz 110röl volt satu de 90röl is satu lett volna,és 1 hónapja KB a 13-son nyomott a lányom 1 satut 1 BMW miatt aki a kanyarig nem felyezte be az előzést és még a kanyarba is előzőtt nekünk szembe.

amugy ha 1 trabis rántotta volna félre a kormyányt és az ment volna az árokba ,az is st.Peter mellett ülne hiába lett volna becsatolva.

tehát szerintem nem enyhitő körülmény a szabálytalanul előzőre nézve a be nem csatolt öv.

empeti 2008.07.27. 13:40:16

Saki!

Erről meg az az eset jutott eszembe, amikor az osztrákoknál hajnalban egy román kamionost konkrétan én ébresztettem a dudálással. :o) Az volt a mákja, hogy viszonylag egyenes szakasz volt, és három sáv. De abból kettőben ő járt oda-vissza. :o) Na jó biztos nem aludt egészen, de nem volt messze tőle. Kicsit nagyon megszokta a tempót, azt hitte, Knight Rider. :o)

csöcsfej 2008.07.27. 13:44:43

Dejó,

71 éves sofőr ne vezessen...bocs de ha ezt mondod, szopjál tapírt, és közlekedj azzal a szádban. 60 fölött ki se' engedjük őket a kóterból, nemde?

A másik, köcsög mercis, ezek ilyenek. Elbaszta, történt már ilyen. Ebben a kurva országban, ha vezetek, fosok mint a guminyúl. Arra keveset szoktam járni, de a líbling a 4-es Debrecen és Tirpákia közt. Szűk, vályús út, folyamatosan 3-an közlekednek egymás mellett.
Nem a sebesség a gond, nem trafikkal kell teleszórni a vidéket, hanem egyszerűen ki kell halnia egy generációnak, aki ekkora paraszt.
Ezen sajnos képtelenség változtatni.

kova 2008.07.27. 13:46:48

mpeti

ugye nem állok messze a valóságtól ha azt gondolom, te egy húszas évei elején járó driver vagy?

empeti 2008.07.27. 13:47:49

Kova!

30-as éveim elején járok. De miből gondoltad?

kova 2008.07.27. 13:49:22

a stílusból, és a felfogásból...

gnme 2008.07.27. 13:50:16

Hallo Gyarfi, was gibt's es neues?

saki01 2008.07.27. 13:50:28

empeti
ő a korongdobálósfajta aki mindenmindegyalapon vezet akarommondani ő az aki 20000kmt vezet havonta.Ezt kéne a BAGnak fejbelőni.Igen előfordul ilyen is.

Dr. Jogerős Pál 2008.07.27. 13:51:22

Ezt a faszságot!
Mit kell itt polemizálgatni?
Két egymástól független ügy fut/futhat. Büntetőjogi és polgári.
A büntetőjogiban a szándék számít, ugyanúgy, mint egy bankrablásnál, nem vizsgálja a jogalkotó, hogy mennyit vitt el vagy hogy mire költötte a pénzt, ne adj Isten a helyszínen elfogják. A lényeg a cselekmény, ami ebben az esetben 110-el, beláthatatlan helyen, záróvonalon át, és amikor tehette volna sem korrigál.
A polgárjogit indíthatja a Toller biztosítója, vagy a család kártérítés ügyében. Itt már lehet vizsgálni olyan körülményeket, hogy be volt-e kötve, autó műszaki állapota, időjárás stb., hiszen ezek nagyban befolyásolhatják a kártérítés összegét (hiszen ha nem volt bekötve értelem szerint ő is részes a saját egészségkárosodásában. De nem a baleset okozásában!) Az már más kérdés, hogy a törvények tele vannak különböző fokozásokkal, hogy maradandó vagy könnyű bla-bla okozása stb. és más-más büntetési tételeket rendel mellé, de az itélet alapja a cselekményt kiváltó magatartás, ami - tekintve a hazai állapotokat, és a mindennapos agresszív viselkedésű sofőröket - szerintem ebben az esetben kifejezetten kis büntetéssel járt. A Császár Előd ügy óta pedig tudjuk, és ez az eset is megerősíthet bennünket abban, hogy Magyarországon gépjárművel elkövetett emberölés tulajdonképpen büntetlenül megúszható.

audigarage 2008.07.27. 13:52:10

Egy tolvaj politikusal kevesebb,és ez a lényeg.Mind igy járjon!

empeti 2008.07.27. 13:52:24

Baj van vele? :o) Igaz, nem szeretek tötymörögni. De ennek (és fiatal korom)ellenére saját számításaim szerint túl vagyok egymillió balesetmentes kilométeren. De legalábbis közel hozzá. Pedig voltam már télen Finnországban. Meg idén április 26.-án a Fekete-erdőben a szerpentineken nyári gumival. Oda kell ám az önuralom! :o)

empeti 2008.07.27. 13:53:41

Saki!

nekem is megvan a havi 20ezer, csak ugye más tempóval, meg korong nélkül. :o)

empeti 2008.07.27. 13:55:04

ja, bocs, a Fekete-erdős sztorihoz nem tettem hozzá, hogy áprilisban 15 centi hó volt!

Ati232 2008.07.27. 13:55:31

Csabinak igaza van. Nem számít, h politikus halt meg.
Ahhoz képest, h valaki szinte szándékosan okoz halálos kimenetelű balesetet (majd lehúzódik ha nem akar frontális balesetet, mert mercim van" - gondolkodásmóddal), a büntetés ha egyátalán nevezhetjük annak nagyon enyhe.

GONOSZTÖRPE 2008.07.27. 13:57:55

Régen és sokat vezetek, sajnos itt két komoly probléma összegződik, és ez olyan mint egy frontális ütközés.
1:probléma, bizonyos márkák tulajdonosai felsöbbrendűnek érzik magukat és azt csinálnak az úton amit akarnak merci audi bmv stb mehetnek egyirányúban forditva, előzhetitnek kanyarban lenyomhatnak az útról ha úgy tetszik.
2:probléma, az őv kérdése .Mit várunk egy olyan országban ahol vannak kivételek rendőrség taxis stb ezek a majom politikusok is azt hiszik, hogy ez egy + juttatás mert azt mondani sem kell a zsaruk el nézőek velük szemben. Talán ezeken kellene változtatni példát mutatni a politikusoknak a rend őreinek és akkor kevesebb halál lenne az utakon.
A telefonáló be nem kötött cigiző barmoktól mentsen minket az isten!

gnme 2008.07.27. 14:01:05

vwman: ukrán alketrészek is vannak a bennük :D

..ugye még amikor aktívan terveztem, kínában gyártott alapanyagból ukrajnában összeállított alkatrész. Pl. Passatba.

Tessék.

kova 2008.07.27. 14:02:48

empeti

Mindenki olyan amilyen, nem kritizállak.
Igaz nem tartoznak a kedvenceim közé a B kategóriás jogsijukkal 3,5-est vezető "rutin rókák", akik egy seggel hazajönnek Európa bármely részéről, és úgy gondolják velünk nagyokkal b@sznak ki ha mondjuk befékeznek előttünk "büntetésből".
De te biztos nem ilyen vagy, csak én olvastam rosszul a soraid:-)

saki01 2008.07.27. 14:05:15

empeti Úgy könnyü 20at menni.Én is reggel 6 tól este 8ig kiérek franciába gond nélkül személyautóval.1480km. de kamionnal ugyanez az út két vezetésből jó ha kijön.

empeti 2008.07.27. 14:07:05

Ó, még egy kamionos! :o) Azért olyat én is csak azzal csinálok, akinél egyértelmű, hogy direkt jött ki elém, vagy nem siet visszamenni. :o)
Amúgy én egyetértenék azzal, hogy legyen mondjuk egy B+ kategória a kisteherre. Mert tényleg nem lehet elvárni valakitől, aki letette a sima B-t, hogy elboldoguljon mondjuk egy hosszú Sprinterrel. Mint ahogy én sem képzelem, hogy csak azért, mert sokat vezetek, oda tudnám tenni a pótot a rámpára. :o) Biztos elmenne vele egy fél korong. :o)

empeti 2008.07.27. 14:09:07

Saki!

Bizony, sok németet megleptem már a belső sávban 160-nal. :o) Pedig nagyon nem szeretik. :o)Valahogy nem bírják a furgonokat... :o)

gnme 2008.07.27. 14:11:33

A németek egy valalmit bírnak:A Feierabend-et. Hogy pénteken lelépnek délben haza.

Minőséget már rég nem tudnak, csak várnak a szegény országoktól, ahol az emberek nélkülöznek. abból akarnak húsz évvel ezelőtti dicsfényt.

A német ifjúság képességei: tegnap éccaka a közeli parkban óbégattak majdnem reggelig, a fákat vécének nézve.

..van utánpótlás vastagon..

Tennéd meg itthon.

LongJohnHolmes 2008.07.27. 14:11:37

Gonosztörpe, mindjárt két hülyeséget is írtál:)
Ne szégyenítsd meg a tapasztalt sofőröket azzal, hogy azt írod amit írsz:)

Én mindig is erős kocsikat vezettem, de nem azért éreztem magam többnek, mert olyan kocsi volt alattam, hanem, hogy én nem veszélyeztetek másokat, mégis én vagyok mindig az első. Akkor sem tudnának nekem jönni, ha akarnának.
És nem azért kötöm be magam, mert ezt egy politikustól, vagy egy rendőrtől láttam, Hanem a józan paraszti ész miatt.

Valami borzalmas hozzászólások:)

Nosziii 2008.07.27. 14:14:26

erre az ítéletre erősen kihat az a tény, hogy ki melyik autóban ült. ha tollerék ültek volna a merciben simán megúszta volna a sofőr egy kis ejnye- bejnyévelfőleg a be nem kötött öv miatt. ( nem is kapott volna ekkora nyilvánosságot) a másik dolog pedig az, hogy a merci 110el előzött, a passat meg 110el csapódott az árokba annak ellenére, hogy előtte satuzott... az autó sérüléseiből meg adódik, hogy bekötött övnél nem következhetett volna be ilyen komoly fejsérülés (tollernek egy darab csont kitört a koponyájából)
valószínűnek tartom, hogy 1-2 hét kórházzal megúszták volna mindketten.
ha már az övnél tartunk, annak a nem bekötése is gondatlanság szerintem, így mindkét fél részéről komoly szabálytalanságok állnak fenn. nem akarom mentesíteni a vádlottat a felelősségre vonás alól, de ebben az esetben csak közúti baleset okozása miatt lenne legitim vádlat emelni ellene.
a végére meg csak annyit, ami minden vezető számára tanulság a történetből: az övet be kell kötni, hiszen egyértelműen jó célt szolgál. ha karambolozol valakivel, és abban a kocsiban nem használják az övet, komolyabban meg fognak sérülni. neked nagy lelki teher lesz ez attól függetlenül, hogy hibáztál-e. másrészt ha te vagy a hibás komolyabb bűntetésre számíthatsz, azt fogják belédsúlykolni, hogy gyilkos vagy. ha másért nem, ezért kösd be magad.
és mielőtt letorkol akárki, mentőtiszt szakos hallgató vagyok, és ilyen mértékben a joggal is tisztában vagyok.

[] (törölt) 2008.07.27. 14:15:02

"Igaz, nem szeretek tötymörögni. De ennek (és fiatal korom)ellenére saját számításaim szerint túl vagyok egymillió balesetmentes kilométeren. De legalábbis közel hozzá. Pedig voltam már télen Finnországban. Meg idén április 26.-án a Fekete-erdőben a szerpentineken nyári gumival. Oda kell ám az önuralom! :o)"

itt a tobbiek vezetesi tudasanak koszonhetoek a balesetmentes kilometerek, nem a tiednek.

nyarigumival a fekete-erdoben? te teljesen segghulye vagy?

Közlekedésmérnök 2008.07.27. 14:16:05

Könyörgöm, végre a jogalkalmazóknak(rendőrség) is el kellene gondolkozniuk azon, h nem felelősek-e a kis hazánkban kialakult közlekedési morálért (aminek ez az eset is példája)! Rövidre fogva egy megoldás, ami nem pénzkérdés : Civil autókban ülő rendőrök , kis beépített kamerákkal(kívülről nem látható), egyszerűen csak autózniuk kellene és tutira nem telne el 5 perc, h másokat veszélyeztető szabályszegőket ne tudnának lekapcsolni! Nem pénz kérdése, hanem SZÁNDÉK! Nem értem miért nem tesznek szinte semmit az arra illetékesek!

empeti 2008.07.27. 14:17:38

Edelweiss!

Ott áll, hogy április 26.-a volt. Itthon hetek óta 15 fok körül. Minek kellett volna téli? Amúgy a hó meglepetésszerűen jött. Onnan 50 kilméterre majdnem nyár volt.
Ezek szerint mindig engem mentettek meg? Ezt jó tudni, eddig azt hittem, én is tudok vezetni. De kösz hogy szóltál....

gnme 2008.07.27. 14:18:55

Azért nem tesznek semmit amiért a cégemben a dolgozók sem. Van elég pénzük.
Nálam munka van annyi, hogy hétvégén is dolgohatnának jó pénzért.

Viszont:

- Főnök, nekünk az asszonnyal van annyi pénzünk, hogy ne túlórázzak, mert kijövünk belőle.

Ez a hozzáállás.

Tessék.

[] (törölt) 2008.07.27. 14:21:44

"Minőséget már rég nem tudnak, csak várnak a szegény országoktól, ahol az emberek nélkülöznek."

megis mi vagyunk a vilag elso szamu exportore, a "szar" minoseg ellenere :)

a lustasag vadja meg kulonosen vicces egy olyan ember szajabol, akinek az orszagaban szivlapattal kell verni a melosok fejet, hogy dolgozzanak visszapofazas helyett :)

gnme 2008.07.27. 14:23:17

Helo :) ez tényleg így van. De tudod hogy van. Vannak dolgok amik felbüfögnek... hiába mi vagyunk a legjobbak.

Béke :)

empeti 2008.07.27. 14:23:34

Közlekedésmérnök!

Ez a módszer egész jól működik a német autópályákon. Civil autó, civil rendszám, amit ráadásul gyakran cserélnek. Nem is virgonckodnak annyian! De a cseheknél is láttam már ilyet RS4-es Audi, tök civil. Nem tudod kiszúrni. És úgy elkap, hogy csak lesel! :o)

René 2008.07.27. 14:25:26

nem értek egyet a cikkel

valaki felelőtlenül balesetet okozott, aminek következtében 1 ember meghalt, 1 meg roncs lett... ezért felfüggesztett büntetés???
ennek semmi visszatartó ereje nincsen, nem csoda, hogy ilyen tragikus a közlekedeés itthon

értem a cikkíró szándékát a biztonsági övvel kapcsolatban (értsd ők is felelőtlenek voltak), de szerintem a manapság jogilag divatos "a két dolog nincs arányban egymással" itt tényleg áll...

legalábbis szerintem
üdv

subtotal 2008.07.27. 14:34:32

Emberek, nem unalmas még ez a Merci/BMW/Audi sofőr mind barom általánosítás? Nekem is BMW-m van, de nem nyomok le senkit, nem előzök veszélyesen, de nem tartom be a sebességhatárokat ha nem érzem szükségesnek. Kezdjem el én is mantrázni, hogy azt a sok idióta, agresszív Suzukist/Fordost, aki azt hiszi azzal lesz több hogy a seggembe mászik mikor előzök mondjuk 110-el 90-es megengedettnél, azt mindet azonnal ki kellene írtani? Addig amíg valaki ki nem mutatja nekem a statisztikából hogy ez a 3 márka aránytalanul több halálos balesetet okoz, mint a többi márka (mert ezt állítjátok adatok nélkül), addig szerintem ez mind kisebbségi komplexusból fakadó pofázás.
A söfőr döntése ebben a szituációban lehet, hogy helyes volt, lehet hogy nem. Az, hogy nem kötötte be magát tuti nem helyes, az sem hogy 110-el ment. A merci 110es előzése sem helyes, de ő előzőtt, nyílván próbálta mihamarabb befejezni. Az előzés pillanatában rosszul döntött és szerencséje sem volt. Nem lehet tudni, hogy be tudta-e volna húzni a két kamion közé. Nyílván ilyen balesetet okozni csak német prémiumautóval lehet okozni.

Béke veletek...

qualitaet 2008.07.27. 14:35:00

Semmi sem áll távolabb tőlem mint Toller László és pártjának eszméje.

Ettől függetlenül helyesnek tartom az ítéletet.
Egyszerűen röhej ,hogy Magyarországon szinte minden halálos baleset okozója quasi mindig "megússza".

A "ha" meg a "volna" című baromságon ugyebár abban az irányban is lehet lovagolni, hogy attól ,hogy Tollerék nem kötik be magukat és flottul mennek, még nem következett volna be a baleset.

Azon is célszerű eltöprengeni ,mi lett volna, ha egy kisikolásokat szállító busz borul az árokba egy ilyen rátarti balfasz miatt.

De nem ez történt hanem a hatóságok által is ismert és mérlegelt események.
Valaki szándékosan és felelőtlenül előzött.
Két halott maradt utánna. Egy valós és egy "élőhalott", aki szerencsétlen tán jobban is jár ha a helyszínen jobblétre szenderül.

Dottore 2008.07.27. 14:36:40

Kedves Dr. Jogerős Pál!

Remélem nem vagy jogász...

A sértetti közrehatás a bűnösség fokában valóban nem, de az eredmény kialakulásában igenis számít.
A büntetés mértékének kiszabásakor a bünösség foka és az eredmény egyaránt meghatározó.

TEHÁT: a büntetés kiszabásánál enyhítő körülmény az, hogy nem kapcsolták be az övet.

Magánjogi szempontból azonban lényegében igazad van.

Ezzel együtt valóban nevetségesen vékonyan fogott a bíróság tolla...

gnme 2008.07.27. 14:37:37

Túlságosan egyoldalú ez a tálalás. Országunk nagyja nyilván nem hibás. Ez a kezdő kör.
Nem szeretm az ilyet. Van azon a kocsin fék is.

saki01 2008.07.27. 14:43:02

Dottore Te vagy az Doki a jogász sofőr?

zacsi 2008.07.27. 14:43:52

elég lett volna egy pár hónap büntetés is neki, ha az letöltendő.
ja és természetesen egy olyan cellában, ahol ózdi vagy zsanai bokszik között múlathatja az idejét.

gnme 2008.07.27. 14:44:52

Namost országunk nagyja mennyivel ment? Épp akkor 110-zel amikor ütközött?
..

kova 2008.07.27. 14:51:11

gnme!

Persze, ők is hibásak voltak a sebesség túllépés, és a biztonsági öv hiánya miatt.
De azért ne cserélődjön már fel itt az áldozat és a bűnös személye. Végtére is nem az ő felelőtlenségük vezetett a balesethez.

Nyomek 2008.07.27. 14:57:06

Üdv.

Egy kis fizika, mert pont az első bejegyzés tartalmaz baromságot:

Van két azonos tömegű jármű, mondjuk két Passat. Ha az egyik áll, másik meg ebbe 100-zal belemegy, akkor az NEM azt jelenti, mintha 100-zal betonfalnak menne! MÉR? Há'azér'mer':
- a betonfal nem gyűrődik, a Passat meg igen,
- a betonfal nem megy hátrébb az ütközés szakaszában, a Passat viszont megyen biza.

Tehát, ha két gép megy, mindkettő 100-zal, akkor frontális ütközésnél kb a "100-zal betonfalnak" eset játszódik le. Ilyenkor a gyűrődési zóna, DE KÜLÖNÖSEN a TÖMEG a mérvadó, már hogy ki ússza meg jobban kettejük közül. Kis tömegű kocsi esetén ugyanis ütközésnél az történik, hogy az ütközés síkja erősen hátrafelé mozdul, magyarul a nehezebb elsodorja a kicsit. Ilyenkor az ütközés a kicsi szempontjából ROSSZABB, mint a betonfal (mivel az áll, nem pedig felé mozog!).

Ilyenkor van az, hogy a motor a váltóval együtt a hátsó csomagtartóból kivehető ütközés után.
Fizikáról ennyit.

Olvasva a sok "okos" hozzászólót: Nem csoda, hogy ilyen a magyar közlekedéskultúra, meg ilyenek a rendőreink. Egyesek (sőt, sokan) legszívesebben a vádlott nyilvános kivégzését, és a jogosítványának a vérébe mártogatását tartanák a minimális ítéletnek. Kíváncsi vagyok ezek a hozzászólók milyenek lehetnek a volán mögött...

Az hírről meg az jut eszembe, ami mindig, amikor bírósági esetről hallok.
Aszongya: "Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, a vádlott és védői pedig felmentésért fellebbeztek"
Ez mindig így van: az ügyész a legsúlyosabb ítéletet akarja, a védő szerint meg az ügyfele "ártatlan". Elég markáns véleménykülönbség. Az igazság középen lehet? Biztosan nem. A sok radikális hozzászólónak kívánom, hogy bíróságon eképpen ítélkezzenek felette.
Vége, uff.

=Daniken= 2008.07.27. 14:57:20

Az egészhez 3 dolgot fűznék hozzá, abszolút a teljesség igénye nélkül:

1.Amikor a MEH PRTKL-1 rendszámú A8-asa Debrecenbe kicsit több mint 1 óra alatt ér le, szerintetek az mennyire szabályos?? ezt tekinthetjük ténynek, elég konkrét forrásom van erről.

2.Azt gondolom, hogy az elsőfokú ítélet helytálló volt, úgy látom, túl lettez egy kicsitlihegve.felelőtlen volt a baleset okozója, de a 'kutya Úristenit neki', mégis Tollerék mi a fészkes fenét képzeltek, amikor ők is padlógázon mentek, jóval a megengedett sebesség felett, pláne, mégis hol a francban hagyták a hülye fejüket, mikor nem kötötték be magukat??? úgy létom, ez a tény azért így, hogy ez lett a vége, már nem annyira fontos...elég szomorú.

3.Az ítélettel mindenki másként rokonszenvez, vagy nem.De egy dolog azért eszembe jutott.Volt egyszer egy Császár Előd, alias Laptop DJ. nem egy balesete volt, hanem több.Nem emlékszem, hogy valaha is hasonló büntetést kapott volna, pedig mégis gondatlanul vezetve egy rendőr halálát okozta, aki a menyasszonyával ült a szolgálati járműben...függetlenül attól, hogy az áldozat egy rendőr volt.Hol van most Császár Előd?
Na ugye...ez is szomorú.
Továbbra is tartom Ügyvéd Úr, hogy nagyon jó olvasni ezeket a magyarázó, okfejtő cikkeket, de sajnos a magyar jogalkalmazás és ezáltal a jogrendszer egy kabaré, nem hiszek benne és tisztában vagyok vele, hogy ha engem, senkiházi kisembert kell majd megvédenie a csúnya nagyemberek ellen, akkor gyorsan és hatásosan elsöpörnek az útból.Miért? Nos, erről Ön és tisztességes* jogszakértő kollégái is tehetnek, akik a jog oldaláról ugyanolyan bűnözők, mint azok, akik a kiskapukat is megteremtik ebben a hézagos, naaagy magyar jogrendszerben és nem átallják semmibe venni azokat, ha azt felsőbb érdekek úgy kívánják.Persze csak a szabályok mentén...

Jónapot!

*tengermély tisztelet a ritka kivételeknek!

subtotal 2008.07.27. 14:57:53

Nekem erről a következő saját élményem ugrik be:
Vagy 10 évvel ezelőtt, mikor még Gyöngyös és Füzesabony között nem volt meg az M3, jöttünk haza Bp-estről, tötymörgő sor, szagatott elválasztás, emelkedő. Kimentem előzni, mentem vagy 90-el, mikor szemből feltűnt egy Ikarus, elkezdtem lassítani, de mivel a sor is fékezett az elöl menő traktor miatt, amit én az előzés elkezdésekor nem láttam, nem tudtam visszamenni a sávomba. Mit volt mit tenni, lekaptam balra a szembepadkára. Az Ikarus söfőrje bőszen ingatta a fejét és lassítás nélkül ment tovább.
Mivan ha nem tudok hova lehúzódni? Biztos, hogy a helyszínelés végén engem hoztak volna ki hibásnak. Na ennyit erről. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az előző nem volt hibás, hanem csak annyit, hogy az egyén által megélt valóság és az utána rekonstruálható szituáció teljesen más is lehet.

Kheller 2008.07.27. 14:59:48

"Végtére is nem az ő felelőtlenségük vezetett a balesethez. "

jól mondod A BALESETHEZ! De a súlyos következményeket már saját maguknak köszönhetik. Ha bekötik magukat és betartják a sebességet, akkor LEGROSSZABB ESETBEN szereznek pár 8 napon belül gyúgyuló karcolást! Egy ilyen mindennapos baleset esetén fel sem merülne a 3 év börtön a szabálytalan előzés miatt!

gnme 2008.07.27. 15:09:21

Valóban... van olyan hogy én is előzök és a szembe jövő gyanúsan gyorsan közeledik... nem is várnám, hogy milyen gyorsan közeledik.
abban én vagyok a hibás, hogy a szembejövő olyan gyorsan közeledik, ahogyan nem várnám?
Nem hinném.

BTO11 2008.07.27. 15:17:13

gnme 2008.07.27. 15:09:21

azé ha van má jogsid akkor illik felbecsülni a közeledő jármű sebességét is.

gnme 2008.07.27. 15:19:24

jah... 17 év alatt illik. De egy gyorsasági motor sebességét pl. lehetetlen felbecsülni. Meg egy gyorsan hajtó országunki nagyjának sebességét sem lehet.
(eteleg az űrgolyhók : elképzelhetetlen sebsség :D)
Bocs, ezt nem tudtam kihagyni :)

BTO11 2008.07.27. 15:24:26

ok ha poen volt.
de holnap a hasonló urak a ti ,te és a családotok testiépségét veszélyeztetik a hasonló meggondolatlan előzgetéseivel.
erre is tessék mán gondololnyi ha mán véleményt mondtok.
nem kivánom hogy lőjék le,de csukják mán bé 1 kicsit,mert 1 be nem fizett csekkér lehet ülni pár napot,akkor ezé mán néhány év nem sok.

gnme 2008.07.27. 15:30:26

nem tudom .. minden előzés megggondolatlan, hogy ki hibájából, ilyenkor már csak fröcsögéssel lehet megállapíttatni..
ugyanígy minden előzés lehet meggondolt is..
az jut eszembe amit tanultam rég: elsőbbség akkor van ha megadják.

kova 2008.07.27. 15:31:30

gnme

De te is azt írod, hogy a "szembejövő gyanúsan gyorsan közeledik". Gondolom akkor megpróbálsz tenni valamit, hogy elkerüld a balesetet. És semmiképpen sem azt, hogy folytatod az előzést. Itt pedig folytatta az előzést. Azt ne írd, hogy azért folytatta mert nem tudott visszatérni a két kamion közé. Biztos hogy próbáltak segíteni a kamionosok is amennyire lehet. Én is az vagyok, és tudom számtalan olyan helyzet van, mikor a kisautósok elszámolják magukat, és nekünk kell segíteni hogy ne legyen baj. Ezt meg is szoktuk tenni.

Grebur 2008.07.27. 15:32:39

Szerintem, meg nem kéne 71 éves söfőrt alkalmazni, akiben már annyi a reflex, mint egy döglött csigában...

gnme 2008.07.27. 15:34:43

én mindig számítok a kamionosokra, azok meg rendesek, meg is szoktam köszönni
nem téma

nemfura 2008.07.27. 15:35:39

Mindig lesznek, akik azt hiszik, rájuk a törvények nem vonatkoznak (a fizikai törvények sem). Őket valahogy kevésbé tudom sajnálni, mint akiket úgy ér baj, hogy ők maguk mindent megtettek annak a csökkentéséért. Ebben az ügyben mindkét fél benne volt vastagon... De aki magát nem köti be, az még annál is hülyébb, mint aki mást veszélyeztet. A mercist csak csukják le, ráfér. Tollernek viszont lehet,hogy nem lesz módja felfogni, hogy ő is puhatestű, még ha benne is van a pléhdobozban.

CsB 2008.07.27. 15:35:44

az ítélet inkább enyhe, a felfüggesztés időtartamának növelése inkább csak jelképes.

egy ember meghalt, egy gyakorlatilag csak vegetatíve létezik, ismerek olyat aki ezért letöltendőt adott volna. és ismerek olyat aki szakmai szabályok megsértésével okozott baleset miatt börtönbe vonult.

gnme 2008.07.27. 15:35:56

én mindig számítok a kamionosokra, azok meg rendesek, meg is szoktam köszönni
nem téma

Kheller 2008.07.27. 15:41:25

"te és a családotok testiépségét veszélyeztetik a hasonló meggondolatlan előzgetéseivel"

ha a családom valamelyik tagja nem kapcsolja be az övét, akkro személyesen fogom pofán verni. Hálistennek ez nálunk nem kérdés, egy bizonyos iq felett felfogja az ember.

subtotal 2008.07.27. 15:42:42

BTO11: Attól én még úgy gondolom, hogy az élet nem fekete-fehér.

Dr. Jogerős Pál 2008.07.27. 16:01:43

Dottore 2008.07.27. 14:36:40
Szerintem tök egy állásponton vagyunk, de a bírósági gyakorlat nem az, amit te írsz, ezt a kiinduló eset is mutatja. Ha jól emlékszem ez is a cikk fő mondanivalója. Idéznék magamtól:
"Az már más kérdés, hogy a törvények tele vannak különböző fokozásokkal, hogy maradandó vagy könnyű bla-bla okozása stb. és más-más büntetési tételeket rendel mellé, de az itélet alapja a cselekményt kiváltó magatartás"

zoliii 2008.07.27. 16:03:24

3 autó pedig elfér egymás mellett az utakon. Főleg ha egy kamion tényleg lehúzódik.
Gondolunk csak arra, mikor jön egy mentő, rendőr, tűzoltó...
Mindenki volt már hasonló szituban. Megmarkolja a kormányt mint az állat, (az idő lelassul) csak az előző autót figyeli és fékez.
A képzeletbeli találkozás pontja előtt mennyivel szállt el a VW?
Idős fejjel más a problémamegoldás, reflexek, gondolkodás... mást jelent a "majdnem". 60éve felett nem adnék jogsit. Még akkor is ha ez sért sok embert, mert ő bizony még rohadt fitt :) Ez van. 17től 60ig...
A kamionokat kivéve mindenki elb.szott valamit. Ha nem ilyenek a sértett oldali következmények, azért oda is járt volna egy vádemelés.

BTO11 2008.07.27. 16:06:10

subtotal 2008.07.27. 15:42:42
persze nem fekete fehér az élet.
DE ha nincs elrettő példa akkor még rosszabb lesz a helyzet.
Kheller 2008.07.27. 15:41:25
lehetsz bekötve pl trabiba kispolákba aminek a töréstesztje 0 ,igaz itt már ekkora sebességnél nem sokat számit,max a zsákok száma lehet döntő hogy mennyire nyomérékon szállsz ki.

Kheller 2008.07.27. 16:14:13

"ekkora sebességnél nem sokat számit,max a zsákok száma lehet döntő hogy mennyire nyomérékon szállsz ki. "

légzsákok száma mikor valaki akkora barom, hogy be sincs kötve egy légzsákos autóban?? Nem lennék meglepődve, ha sofőrt a kinyiló légzsák ölte volna meg. Darwin dij. A szakértői jelentés meg feketén-fehéren leirja, hogy ha be lettek volna kötve, akkor nem lett volna nagy bajuk. Függetlenül attól, hogy satufékkel 110-re lassulva estek az árokba igy el lehet képzelni mennyivel mentek valójában... Azért láttunk már ilyen sebességnél elszálló és pár karcolással kiszálló baleseteket. Igaz, azok be voltak kötve...

BTO11 2008.07.27. 16:14:38

davidzoli 2008.07.27. 16:03:24

ne kérdőjelezd meg az alap állampolgári jogot,a mozgáskorlátozottak is kapnak jogsit,pedig azok reflexei sokszor 1 normál 60 éves emberével se érnek fel.
ha van apád akkor az is adja vissza a jogsiját a TE véleményed alapján.

BTO11 2008.07.27. 16:17:09

Kheller 2008.07.27. 16:14:13

a légzsákot a bekötés mellé gondoltam soraim alapján mivel előtte a bekötésről irtam.
való igaz a bekötetlen embert a légzsák csapja pofán és valszinü ki is töri a nyakát.

Kheller 2008.07.27. 16:22:31

"lehetsz bekötve pl trabiba kispolákba aminek a töréstesztje 0 "

de NEM kispolákban ültek!! Hanem egy légzsákos, korszerű autóban, ami röhögve megvédte volna őket egy ilyen balesetben, ha nem darwin dijasok a bizt. övvel!

Ha bekötve, sebességet betartva, kispolákkal vannak és meghalnak, akkor igen, azt mondom, hogy rohadjon meg a szembejövő, tollerék mindent megtettek, hogy ne legyen bajuk. De egy légzsákos autóban, bizt. öv nélkül, jóval a sebességhatár fölött száguldani egy országúton az bizony darwin dij és nem kell másra mutogatni. Korábban már irtam példát a tetőablakon kibújásról (2008.07.27. 12:05:28) olvasd el, itt kb ugyanaz történt.

duduka 2008.07.27. 16:22:40

Hálistennek politikusaink nem csak lopnak, csalnak és hazudnak, de öv nélkül 160-al közlekednek államilag alájuk tolt álpresztízs autóikkal.

Ennek megfelelően hullanak is mint a legyek.

Mikor a politikus nyírta ki a trabantost, vagy mikor a magát azóta segghülyére alkoholizáló Horn Gyuszika részegen az árokba ment a megnyert választás után és pár hónapig viselnie kellet a "koronát" akkor mi is volt a büntetés?
Ha mindent teleraknak traffipaxxal akkor csak a politikusok, rendőrök, minisztériumi alkalmazottak száguldozhatnak majd.

Én Ferrarit adnék minden politikusnak, elvágott fékcsővel.
Mindenkinek azt ami jár ... kevesebb állatot nem csak az utakra, de egész Agyarországba!

Kheller 2008.07.27. 16:25:13

"a légzsákot a bekötés mellé gondoltam"

hát ne gondold mellé, mert ezen "apróság" hiánya miatt haltak meg...
ha be lettek volna kötve és még igy se menti meg őket a légzsák, akkor lehetne mutogatni másokra. De ezzel igy gyakorlatilag orosz ruletteztek csak valaki bekopogott az ajtón amitől megijedtek és 2x húzták meg a ravaszt...

BTO11 2008.07.27. 16:26:05

Kheller 2008.07.27. 16:22:31

TE nem figyelsz szavaimra !
mellékes hogy mien autóba ültek!
szembe szabálytalanul előztek!
emberek haltak meg!
nem világos???
holnap 1 haragosod közutibalasetnek álcázva megöl és röhögve megussza az emberölést.
igy érthető????

BTO11 2008.07.27. 16:31:46

mint DUDUKA emlité a másik politikus halálos balesetet ott is a halottra kenték a dolgot ha azok akkor nem trabiba ülnek monjuk 1 massziv terepjáróba akkor ott a politikus is otthagyta volna a fogát.

alkopop 2008.07.27. 16:35:45

Nekem nincs jogsim, de ugy tudom a biztonsagi ov kotelezo mar lassan husz eve. A biztonsagi ov azert van, hogy ne halj meg. Aki nem koti be, megerdemli, hogy meghaljon. Magyarorszagon egyfajta ferfias vircsaft nem-bekotni az ovet. Mgegyszer: aki nem koti be az ovet, az megerdemli a halalt.

1984 2008.07.27. 16:37:16

Ez a Mercis tuti meguszhatta volna kevesebbel, ha nem Toller ül az autóban. Iszonyat önbizalma volt, ha így mert közlekedni. Pechje volt, hogy egy nálánál nagyobb hallal találkozott. ..és ez a legszörnyűbb:(

BTO11 2008.07.27. 16:38:47

1984 2008.07.27. 16:37:16

bizony ,bizony.

Kheller 2008.07.27. 16:42:56

"szembe szabálytalanul előztek!
emberek haltak meg"

olvasd el a fent emlitett tetőablakos példát, utána gyere azzal, hogy emberek haltak meg! Emberek sokféleképpen halhatnak meg egy balesetben. Úgyis, hogy konzervdobozzá lapitja a kocsijukat egy kamion (és akkor tényleg mindegy, hogy bekötik-e magukat vagy hogy hány légzsák van a kocsiban) meg úgyis, hogy C4-et dobálnak játékból az utastérben, majd valaki lekoccolja őket hátulról 20-al, de felrobban a bomba. Akkor is gyilkos az aki beléjük ment?

Marton-Simora József 2008.07.27. 16:46:36

Ideje lenne észrevenni, hogy a közút nem játszótér. Hogy lehet az, hogy valaki annak ellenére tilosban előz, hogy ezerszer hallotta, hogy veszéyles és mások meg tudják, hogy jóval nagyobb esélyük van az életbenmaradásra biztonsági övvel és mégsem kapcsolják be?Egy háromévesnek elnézmém, de nem a háromévesek vezetnek.

BTO11 2008.07.27. 16:48:55

Kheller 2008.07.27. 16:42:56

látom kár rád pazarolnom az időmet,Te a telepénztárca 150LE soklégzsákos autós kategoriába tartozol aki ugy gondolja ,hogy védve van.
de majd Te is találkozol erősebb kutyával.

Kheller 2008.07.27. 16:54:21

"aki ugy gondolja ,hogy védve van"

még mindig nem érted, de ennél egyszerűbben nem tudod már elmagyarázni... Én nem azt mondtam, hogy ha bekötöd magad akkor minden ellen védve vagy (sőt épp 3 perce irtam az ellenpéldát rá). Én azt mondom, ez a minimum amit mindenkinek meg kell tegyen, ha nem akar megdögleni. Olyan, mint hogy nem tartunk késeket a kalaptartón, mivel egy apró koccanásban is megölhet! Aztán persze lehet fröcsögni meg legyilkosozni azt aki belé koccant. Mit nem lehet ezen megérteni? Itt mindkét fél hülye volt, de nem biztos, hogy a mercis volt a nagyobb.

foolproof 2008.07.27. 16:57:09

Olvastam a hsz-eket, es hat meg kell mondjam, semmi sem fekete vagy feher.Az, hogy ma Mo-n egy politikus/kozszolga/halljakend` padlogazon kozlekedik mindenhova, alapeset. Pl. Koztarsasagi Orezred 6.0 A8, atlagfogyi:kb. 30l 98-as, atlag seb 230km/h.
Na de kerem, miert tart ott az orszag, ahol, amikor tisztelt kozszolgaink igy sietnek? Hat nem azert rohannak, hogy minden fontos ugy el legyen intezve? Oszt` meeg sincs meg itt Switzerland?

Szerintem a mercis hibazott nagyobbat, egy kis letoltendot megerdemelt volna. Plusz jogsi 10+ evre el, gondolom nem kell ecsetelnem, hogy azert egy sokat autozonak ez is odabasz.

BTO11 2008.07.27. 16:58:42

Kheller 2008.07.27. 16:54:21


"de nem biztos, hogy a mercis volt a nagyobb. "

D:))))

A KRESZ SZABÁLYINAK BE NEM TARTÁSA MAGYARORSZÁGON URI MURI?! 2008.07.27. 16:59:55

Tisztelt Kommentelők!

Jómagam közel 30 éve vezetek gépjárművet.Az a szomorú tapasztalatom, hogy az utóbbi 10-15 évben életveszélyes kimenni a közúti közlekedésbe. Számtalanszor tapasztalom, hogy a felelőtlenül gondolkodó nagyteljesítményűnek hitt gépjárművek vezetői a közúti jelzéseket és közlekedési táblákat nagy ívben letojják.Miért? Mert rohannak ahelyett, hogy pár perccel korábban elindulnának. Zavarja Őket, ha egy szabályosan a megengedett sebességet betartó gépjármű mögött kell haladnia, főleg ha az az autó a lomhább típusok közé tartozik mint pl. az én jó öreg Skodám. Azzal is lehetne gyorsabban menni de én nem sietek a temetőbe, mint szoktam mondani azokra akik szabálytalanul közlekednek. Az ügyből sajnos egyesek megint politikát csinálnak. A politikus is ember, annak is van családja, gyermekei. Az a megállapított tapasztalat hazánkban, hogy az esetek nagy százalékában a szabályokat betartó autó utasai és vezetői húzzák a rövidebbet. Ők halnak meg a közútjainkon. Miért? Mert az Ő idejük kevesebb arra, hogy elkerüljék a balesetet,mert abban bíznak, hogy más is betartja a KRESZT. A szabálytalanságot elkövető helyzeti előnyben van, mivel Ő tudatában van annak, hogy éppen szabálytalankodik, több ideje van elkerülni az ütközést, mint jelen esetben is történt. Gondoljon bárki bármir én attól a gépkocsvezetőtől aki a záróvonalat szabálytalanul átlépi örök életére elvenném a vezetői engedélyét. Biztos, hogy többen maradnának életben a közútjainkon ha ezt a törvény így rendelné el. Aki a saját sávjában gyorsan hajt, ő húzza rövidebbet , ha beleszáll az előtte lévőbe, vagy éppen egy kanyart kiegyenesít. Ennyi. A meghalt sofőr nyugodjon békében, Tollernek gyógyulást kívánok, együtt érzek a családjával, mert én is szülő és férj vagyok. A meggondolatlan kommentelők meg szálljanak magukba és gondolkodjanak el ha ők kerülnének ilyen helyzetbe nekik, hogy esne az általuk leírt vélemény. A végére annyit, hogy több felelősen gondolkodó gépjárművezetőt kívánok a közútjainkra. A gázpedált könnyű nyomni, de tudni kell megállni is. Az ítéletről - ítéletekről- megvan a magam külön véleményem, ami annyi, hogy a szabálytalankodók még élnek és odaálhatnak a törvény elé. De mi van az örök nyugalora tért vagy egy életre megrokkant szabályosan közlekedőkkel. Róluk a családjuknak kell gondoskodni, illetve az Ő családjuk szenved egy egész életre traumát. Lehet tovább mocskolódni, vagy normálisabb hangnemet felvenni. Sok sikert hozzá.

Marton-Simora József 2008.07.27. 17:00:46

Világos, hogy magát a balesetet a mercis okozta. Mivel a halálos kimenetelben Tollerék is sárosak, közepes szintű büntetést kapott.

Marton-Simora József 2008.07.27. 17:03:42

... Úri muri egyet értek, azzal a kiegészítéssel, hogy a felelős gondolkodásba a biztonsági öb bekapcsolása is beletartozik. Élne Toller, olvastuk a szakvéleményt.

Krisi 2008.07.27. 17:06:29

Én csak azt nem értem, hogy sokak miért nem tudják bekötni magukat, plána, ha 110-zel mennek.
Mondjuk én még akkor is bekötöm magam megszokásból, amikor csak az utcára állok ki.

Szóval érthetetlen. Nincs ész érv a biztonsági öv ellen. Nincs.

Marton-Simora József 2008.07.27. 17:08:30

Krisinek igaza van. Nincs észérv az öv ellen. Én addig el sem indulok, amíg minden utasom be nem kötötte magát

Ducky 2008.07.27. 17:11:13

A képlet nagyon egyszerű.

Toller soffőrje megállapíthatóan szabályszegést követett el, de halála miatt nem folytatható le ellene büntetőeljárás. Viszont...
A hivatali! soffőrnek az indulás előtt övet kellet volna kapcsolnia és kapcsoltatnia hiszen Ő felel a gépjárműben utazókért. De ez fordítva is igaz, hiszen a szállított személy felszólíthatta volna a soffőrt a sebességtúllépés tényére, az esetleges szabályszegési cselekedetek befejezésére. Ha nem tette, de tehette volna akkor bűnt pártolt. Ennyi.

Dottore 2008.07.27. 17:18:06

Kedves Dr. Jogerős Pál!

Kérlek fejtsd ki pontosabban számomra, hogy mennyiben tér el a bírói gyakorlat az általam leírtaktól!

Az EREDETI 2008.07.27. 17:34:44

"ezért a bíróság egy év hat hónap fogházbüntetésre és kettőszáznyolcvanezer forint pénzmellékbüntetésre ítélte"
Az érdekelne, hogy milyen gondolatmenet vezet egy ilyen egyértelmű ítéletre... az, hogy felmentik az a másik amit nem értek. (amellet, hogy 51 éves ember ilyen hülye legyen)

A passatos gondolom fékezett is az árok előtt tehát az a 110 sem 110.

ShwartzWazul 2008.07.27. 17:36:37

Szerintem, ez a 'mi lett volna ha?' kérdés teljesen értelmetlen. A mercis szándékosan felelőtlenül vezetett. Pont. Ebbe egy ember meghalt, egy kvázi meghalt. Ezt elintézni egy felfüggesztett büntetéssel, arculcsapás minden jóérzésű ember számára.
Merthát ugye jöhettél volna ott Te is, aki 'én csak ott hajtok gyorsan, ahol nem veszélyeztetek mást' alapon gondolkodsz, jöhetett volna egy motoros, akinek esélye sem lett volna, vagy jöhetett volna egy kamion, bár akkor a szabálysértés azonnali büntetése miatt most ez az egész nem lenne téma.
És nem, Te sem úsztad volna meg kedves barátom, ha csak nincs szerencséd.
Saját tapasztalatom, hiába a megfontoltság, ha jön egy hülye: mehettem volna gyorsabban is, az én irányomban nem volt előttem senki. Aztán egy nyújtott, be nem látható kanyarban kétsávos úton szembejövő két egymás mellett haladó kamion. Ha nincs ott egy buszmegálló öböl, - amin így is egy autóhossznyit túlcsúsztam - akkor most nem írhatnám le mindezt.
Szerencsém volt. Tolleréknak meg nem. De azt állítani, hogy ők voltak a hibásak, minimum vérlázító.

y 2008.07.27. 17:46:43

mennyibe kerül egy ilyen cikk?

Quattroman 2008.07.27. 17:51:10

Vazul!
arrol van szo hogy mindenki szabalyt szegett!
jelen esetben az is aki "vetlen volt"
ha becsatol tehat szabalyosan vesz reszt a közlekedesben most az anyagi kar lenne a vitatema.
hagyjuk ezt a jöhetett volna szöveget! uncsi

A BIZTONSÁGI ÖV IS LEHET VESZÉLYES ÉS OKOZHAT HALÁLT 2008.07.27. 17:53:54

Nem vagyok biztosági öv használat ellenes. Én is használom. De hallottam már olyan esetről amikor a gépkocsiban utazók halálát ép a biztonsági öv okozta. Az sem véd meg mindentől.Igaz hogy csökkenti a kirepülés kockázatát a gépjátműből de okozhat olyan sérülést is ami halálos kimenetelű.Vita ide vita oda , ha a KRESZT ÉS ANNAK ELŐÍRÁSAIT valamennyi közúton közlekedő betartaná kevesebben halnak meg közútjainkon. A sebbességmérők megtöbbszörözése az állampolgárok zsebeit fogja terhelni és az Állam bácsi bevételét növelni. Pofátlan módon a rend őrei mindig ott mérnek ahol biztosra mennek, hogy ebből zsozsó lesz. Fizettem már azért büntetést, sebesség lakott területen töténő túllépéséért, mert előttem, egy autó szabálytalunul megállt,(nem jelezte megállási szándékát, fék és megállt, mert ott vol a bolt ahova árut vitt) ki kellett kerülnöm, hogy ne menjek bele , szemből meg jött egy gépjármű , nyomnom kellett a gázt , hogy én és az utasaim ne sérüljenek, illetve az ütközést elkerüljem. De a poszt határozott volt 62 Km/h -ért öt ezret fizettem, pdig a kikerülés befejezése után már 40 Km/h -val mentem,meg előtte is, mivel tudtam a szembejövők figyelmeztetéséből hogy mérnek. Ilyenkor mi van? Ki vol a hibás? Barátaim voltak Svédországban, ahol szinte minden km kőnél trafipax van az ottani lakosok már ismerik, lassítanak máshol meg döngetnek. Ez lenne nálunk is mert a magyar sem kevébé rafinált mint a Svéd állampolgár. Szerintem a közledési rendőröknek célszerűbb lenne a záróvonalas helyeket előnyben részesíteni, mert a legtöbb halálos baleset ezeken a helyeken történik, mert a szabályosan közlekedő bízik abban, hogy itt nem jöhet senki szemből. De mégis jön az hüje , mert siet a temetőbe, de Ő megússza, aki meg bízott annak az marad az utolsó emlékképe a halála előtt. No ez van, ilyen a közlekedési morálunk.

tevez 2008.07.27. 18:03:03

Mindenki szabályt szegett, és mindenki a megfelelő büntetést kapta.

Kheller 2008.07.27. 18:04:18

" De azt állítani, hogy ők voltak a hibásak, minimum vérlázító. "

nekem meg az vérlázitó, hogy darwin dijas idióták miatt egy esetleges általam okozott apró koccanásért emberöléssel fognak megvádolni, mert az istenbarmai mosolyogva csókolják meg öv nélkül a 300 kmó-val fejükbe csapódó légzsákot, mert ugye az övet csak a nyuszik kötik be. Hát a jqa-kat.

ShwartzWazul 2008.07.27. 18:04:50

Quattroman:
"ha becsatol tehat szabalyosan vesz reszt a közlekedesben most az anyagi kar lenne a vitatema."

Pont erről beszélek, erről a 'ha'-ról.
Mert: ha(!) az a balfasz nem előz felelőtlenül, egyáltalán nem lenne téma.

Nehogy már a farok csóválja a kutyát!

ShwartzWazul 2008.07.27. 18:09:52

Kheller:
"nekem meg az vérlázitó, hogy darwin dijas idióták miatt egy esetleges általam okozott apró koccanásért emberöléssel fognak megvádolni"

Ha a szándékosan megtett, be nem látható kanyarban, záróvonalon előzés naked egyenértékű az apró koccanással, akkor tényleg nincs miről vitázni, csak reménykedni, hogy nem találkozik veled az ember az utakon.

slowmotion 2008.07.27. 18:38:09

szerintem meg azért felfüggesztett, mert hiába a mergás volt a vétkes autóvezető, a másik fél is vastagon sáros volt az ügyben. ennek ellenére nem támogatom a felfüggesztett büntetést, ülje csak le szép nyugodtan a csórikám.

ami gond, az a közlekedési kultúra. munkahelyemnél is állandó gond a gyorshajtás (M5 bevezető), csaphattak volna el engem is, ha nem döntök úgy, hogy a gyalogos lámpa zöldre váltása után nem nézek ki szép lassan balra. vén qrv@ meg akkor rongyolt át minimum 90-nel az Avensis-ében. ezúton üzenném neki, hogy remélem, előbb-utóbb felcsavarodik egy szép méretes fára, én meg megyek, és röhögve lehugyozom a sírkövét.

Quattroman 2008.07.27. 18:38:34

Vazul!
elolvastad egyaltalan?
a 61-es útnak azon a szakaszán, ahol a baleset történt, sem a bukkanót, sem a kanyart, sem az előzési tilalmat - akkor - nem jelezték közlekedési táblák.
a műszaki szakértői vélemény szerint Toller László gépkocsija 110 km/h sebességgel tért le az útról.
Ja es NEM ÜTKÖZTEK!!!!
gondolom elötte mar fekezett!
hogy is van ez????????

j311 2008.07.27. 18:48:38

Quattroman
Az ítéletben kihangsúlyozták, hogy a _záróvonalat látnia kellett_ volna, ez tábla nélkül is tiltja az előzést.

slowmotion
A legtöbb első bűntényes ember felfüggesztett büntetést kap. Nem az a szándék, hogy mindenkit lesiteljenek hanem, hogy "elrettentsék" a további szabály-, törvényszegéstől.


A biztonsági öv kényelmesebb, mint a kerekesszék.

Quattroman 2008.07.27. 18:57:51

j311!
De valoszinü mikor elkezdett elözni nem volt zarovonal, a kamionosok meg hiaba mondjak egyaltalan nem biztos hogy befert volna közejük.
tudvalevö hogy kedvenc jatekuk az egymas seggebe bujas.
valoszinüleg ezert döntött ugy sajnos hibasan ahogy döntött.
nem voltunk ott nem tudhatjuk a valos igazsagot.
ha nem mercedeszröl beszelnenk hanem hyunday pony-rol, fele ennyien lazadnanak.

Gy. Gábor 2008.07.27. 19:02:19

Szerintem egy ilyen esetben egy faszkalap sofürnek, aki azt hiszi hogy amiért Merciben/BMW-ben/Audiban/fasztudjamiben ül, neki már nem kell vigyáznia az utakon, indexelni sem kell, stb.., le kellene ülnie pár évet, fizessen életjáradékot a károsult családjának és örökre eltiltassék a közúti közlekedéstől. Gond letudva. Nem érdekes hogy notórius szabálysértő, vagy 30 év után először csinált bajt... Közúti balesetet sajnos mindenki szenvedhet, nem lehet mindent elkerülni. DE: Közúti baleset okozását igenis el lehet kerülni minden esetben!!! Rutinnal, vagy ha az nincsen, odafigyelni, nem száguldani hanem megtanulni vezetni!
Ha rajtam múlna, minden sarokra rendőrt állítatnék, kegyetlenül büntetnék, aki gyorsan hajt, nem indexel, szabálytalankodik... Mindjárt rend lenne és higyjétek el, ha ez egy normális forgalomirányítottsággal is párosulna (ami mondjuk nincs...), akkor 1. nem lenne baleset (vagy minimális), 2. Mindenki eljutna mindenhova, méghozzá gyorsabban! Ezt határunkon kívül sok helyen tapasztalni...

Nosziii 2008.07.27. 19:06:05

miért csak úgy lehet véleményt nyílvánítani, hogy még véletlenül se legyen kihagyva más ember kurvaanyázása? ettől veszti el érvévnyét a mondandótok.
szerintem

ShwartzWazul 2008.07.27. 19:09:16

Quattroman:
Asszem most idéznem kell:

"Előzés
34. § (1) Előzni abban az esetben szabad, ha

a) az előzés céljából igénybe venni kívánt forgalmi sáv olyan távolságban szabad, hogy - figyelemmel az előzni kívánó és a megelőzendő jármű sebessége közötti különbségre - az előzés a szembejövő forgalmat nem zavarja;

b) az előzni kívánó jármű előzését más jármű nem kezdte meg;

c) az előzni kívánó jármű előtt ugyanabban a forgalmi sávban haladó másik jármű előzési szándékot nem jelzett;

d) az előzés során a megelőzendő jármű mellett megfelelő oldaltávolságot lehet tartani;

e) a vezető az előzés befejezése után a járművel a megelőzött jármű elé, annak zavarása nélkül vissza tud térni."

Ha esetleg ismeretlen volna a szöveg, javaslok egy KRESZ könyv beszerzését, elolvasását, különös tekintettel az idézett paragrafus a) pontjára.

Ja, és azt a mondatodat, hogy "Ja es NEM ÜTKÖZTEK!!!!" ugye nem érvnek szántad? Te ugye biztos direkt belementél volna szembe. Nem kívánom neked (és persze senkinek) hogy így járjanak, mint Tollerék, de egy icipici empátia sokat segítene átértékelni a helyzetet.

Nosziii 2008.07.27. 19:16:24

Kedves Marton- Simora József! jó itt is ismerősökkel találkozni.
kalinics péter

tevez 2008.07.27. 19:19:22

Gy. Gábor korunk jogalkotója. Szeretem az ilyen megmondó embereket, "ragyogó" ötleteik vannak. Csak így tovább !!!!

Quattroman 2008.07.27. 19:19:26

Wazul!
Szerintem ugy mint nevadodnak neked is olmot öntöttek a füledbe, mert csak azt hallod ki mindenki mondandojabol amit akarsz.
Ugy latom TE nagyon nagy oktato vagy,
egyaltalan reszt veszel a közlekedesben vagy csak diskuralsz rola?
En 72 ota vezetek atlagban evi 80-100ezer km-t igaz nagy reszet mar evek ota Nemetorszagban.
Hidd el sok mindent lattam es sokmindent megertem mar.
Nem hinnem hogy a Te kresz felvilagosito oktatasodra lenne szüksegem.

Kheller 2008.07.27. 19:33:11

"Ha a szándékosan megtett, be nem látható kanyarban, záróvonalon előzés naked egyenértékű az apró koccanással"

de még mennyire, hogy egyenértékű, sőt! Amennyiben nem történik semmi baleset csak megelőzök valakit szándékosan záróvonalon, azért bizony nem kapok 3 évet! Ha szembejön valaki és bemegy az árokba, de mivel be van kötve az ég világon semmi baja nem történik, akkor se kapok 3 évet! Kezded már kapizsgálni? És vissza és tértünk a lényegre. Hogy az illető azért kapott 3 évet, mert a darwin dijas volt a szembejövő. Önszántából!

belab 2008.07.27. 19:48:02

prtkl ről mindig a praktiker jut eszembe:-)

ShwartzWazul 2008.07.27. 19:51:44

Quattroman:
"Szerintem ugy mint nevadodnak neked is olmot öntöttek a füledbe, mert csak azt hallod ki mindenki mondandojabol amit akarsz.
Ugy latom TE nagyon nagy oktato vagy,
egyaltalan reszt veszel a közlekedesben vagy csak diskuralsz rola?"

Nem, csak a véleményemet írom le, és ha van rá mód, alátámasztom adatokkal, szabályokkal (jelen esetben a KRESZ-szel).
'80 óta vezetek, néhány évet lehúztam sofőrként is az országot járva és fogalmam sincs mennyit megyek évente, de nem keveset. Viszont azt többnyire itthon, úgyhogy nagyjából tisztában vagyok a helyi közlekedési morállal. Azt mindenképp meg kell jegyeznem, hogy én addig el nem indulok, amíg mindenki be nem csatolta az övet.
Voltam már én is hülye, tehát volt koccanásom (összesen 2, gyökkettő sebességgel), de miattam még nem kellett senkinek hirtelen fékeznie, vagy lehúzódnia (valószínűleg a feljebb leírt eset tapasztalata is segített).
És szeretek gyorsan menni, de ésszel és kizárólag versenypályán.
De mindennek mi köze a témához?

ShwartzWazul 2008.07.27. 19:59:54

Kheller:
Tényleg térjünk a lényegre: tehát nem az a hibás aki balesetet okoz, hanem aki megpróbálja kivédeni? Bájos gondolat.

Mint az állat 2008.07.27. 20:02:34

Eddig szabályosan közlekedtem és féltem, hogy bele futok egy-egy előzéskor gyorshajtásba. Most már tudom, hogy gyilkolhatok is az autómmal a lényeg az, hogy a biztonsági öve a szerencsétlennek ne legyen bekapcsolva. Utána 2 évig az asszony mellett elücsörgök az autóban.

belab 2008.07.27. 20:06:48

A BIZTONSÁGI ÖV IS LEHET VESZÉLYES ÉS OKOZHAT HALÁLT !
ha elötted valaki csak úgy fékes neked akkor is meg kell tudni állni mert ha nem akkor nem tartottad a követési távolságot.

Kheller 2008.07.27. 20:07:15

" tehát nem az a hibás aki balesetet okoz, hanem aki megpróbálja kivédeni? Bájos gondolat."

nem irom le huszadszorra a magyarázó példákat (kések a kalaptartón, napfénytetőn kihajolás, c4 dobálása) aki eddig nem fogta fel ezután se fogja.
Egyébként nem mondtam, hogy a mercis nem hibás, csak azt, hogy az itélete a szembejövő orbitális hülyesége miatt lett 100x súlyosabb. Mert igen, a gyengébbek kedvéért leirom mégegyszer, a záróvonal szándékos átlépéséért nem jár 3 év. (felfüggesztve se) Önmagában baleset okozásáért se. Még akkor se, ha az ártatlan fél szerez néhány karcolást. Az pedig, hogy nem karcolásokkal úszták meg maguknak köszönhetik. Magát a balesetet nem. (leszámitva a saját ámokfutásukat)

b 2008.07.27. 20:08:04

Egyetlen dologra vagyok kíváncsi. A névre. Miért van az hogy a médiában, -itt is- az áldozatról mindenki mindet tud, de a gyanúsítottat személyes adatait az ártatlanság vélelme jogán, hozzáteszem -nagyon helyesen védi a törvény,de ha valakit JOGERŐSEN elítélnek, igenis mutassák az arcát és mondják ki a nevét, mert akkormár lehet! És én erre vagyok kíváncsi. Egyes országokban a távol keleten nem is a bírósági eljárás a nagyobb rossz a bűnelkövetőnek, hanem a nyilvános megszégyenítés. Itt is ezt szeretném látni!

domboroczky sándor 2008.07.27. 20:22:03

Kheller
Ha trabantban ülnek, bekötve is maghalnak. Így a trabanttal közlekedést tekinthetjük orbitális hülyeségnek?
Vajon nem úgy kellene közlekedni hogy léteznek gyengébb autók és rosszabb képességű sofőrök is?
Mi van a kezdő sofőrökkel, hulljon a férgese?
Értem én hogy Tollerék is hibásak, de azt akkor sem fogadom el hogy a Mercis orosz rulettet játszhat mások életével- ha jó autód van és ügyes vagy megúszod, ha nem, nem.

Yani 2008.07.27. 20:30:05

Miért gondoljuk hogy egy olyan párt tagja aki semmi jot nem tesz az országnak csak a bajba sodorja, nagyképüen, az majd az uton példát fog mutatni? Valószinüleg sok elhallgatott dolog van itt Tollerék felelőségét értendöen pont ahogy a pártjának, kormányának viselkedését és cselekedeteit illetöen is.
Ez van nálunk.
Ettöl függetlenül a Mercis is hibás természetesen, de sajnos van néhány barom aki azthiszi neki "mindent lehet"
Sajnos...

ShwartzWazul 2008.07.27. 20:32:08

Kheller:
Az, hogy bekapcsolt övvel megúszták volna, bizonyíthatatlan. Láttál már biztosan olyan roncsot, amiből azt hitted, élő ember nem szállhatott ki és talán olyat is ahol az autó alig sérült és a bekötött vezető/utas meghalt (egy volt kollégám neje egy alig sérült autóban halt meg és be volt kötve) mert olyan fej, nyaki vagy belső sérülést szenvedett.
A véleményem továbbra is az, hogy a (jelen esetben halálos) balesetet elszenvedő vidáman élne ma is, ha a mercis betartja a szabályokat. Mert azzal, hogy az elhunyt nem volt bekötve, még másokra nem volt veszélyes. A szabálytalan előzés meg igen.
Lehet, hogy én vagyok ilyen egyszerű (nevezzetek hülyének, mindegy), de számomra ez tényleg ilyen egyszerű.

ShwartzWazul 2008.07.27. 20:35:52

Bocs, kihagytam valamit. A mondat helyesen:
... amiből azt hitted, élő ember nem szállhatott ki de sérülés nélkül kiszállt és talán ...

a 2008.07.27. 20:36:54

Ez a cikk megint csak porhintés az ostoba nép szemébe, hogy ne azzal foglalkozzon hogy a politikusok gazdagodnak azon hogy a jövedelme 70%-át adó címén ellopják.

Szerintem az objektív felelősség alapján hozni kéne egy törvényt hogy aki autóba ül az minden útja után bizonyítsa be hogy nem szegett meg semmilyen szabályt (záróvonal átlépés, gyorshajtás, tilosban parkolás) vagy különben automatikusan fizessen 10 ezer HUFot az államkasszába. Végtére is a politikusoknak jár az a rózsadombi villa + havi 1 milla költségtérítés + V8as fosvágen.

Az USAban a népet anthraxxal, arabokkal, összedőlő tornyokkal, benzinárral tartják sakkban, a hülye magyarokat meg a közlekedéssel.

nekem volvóm van 2008.07.27. 20:38:02

ne hülyéskedjetek már, egy passatnak kinyílik a légzsákja bekötetlen öveknél?

soha nem értettem a magyarok passat imádatát, de úgy voltam vele ők tudják. most azonban változtatnom kell a véleményemen: aki passatot vesz az komplett idióta!

Balnyo 2008.07.27. 20:45:46

Ha valakit leszúrnak egy kocsmai vitában a gyilkos bűnét nem csökkenti, hogy egyébként az illető alkoholista volt és a májzsugor úgyis elvitte volna 2 hét múlva. Lehet, hogy ha bekötik magukat akkor nem lett volna ennyire szomorú vége, de ha az illető szabályosan előz akkor meg senkinek nem lett volna semmi baja.

peti 2008.07.27. 21:09:18

Emberek!

A mercis bűnét nem enyhíti, de valószínűleg nem úgy indult el reggel, hogy ma direkte súlyos közúti balesetet fogok okozni. Az, hogy e vezető súlyos sérülést okozzon egy rossz döntésével, mindenkinek megadatott. Nekem senki ne jöjjön a több százezer kilomáter levezetéséből adódó golyóállóságával. Tegyük a szívünkre a kezünket, mindenki okozott már olyan szitut, hogy csak a Jóistennek köszönhette, hogy nem haltak meg miatta páran.
Úgyhogy szörnyű ami történt, a mercis súlyosat hibázott, de azért még nem kellene börtönbe vonulnia.
Az övhasználatról meg annyit, hogy én is belátom, évekig milyen hülye voltam, és lezseren használtam. Ha valaki nem köti be magát, az a halállal kockázik. És hagyjuk a hülye sztorikat arról, hogy "a haveromnak az mentette meg az életét, hogy nem volt bekötve." Biztos van ilyen. Az esetek 1 százalékában. Mindenki döntse el, mire fogad. Az 1-re, vagy a 99-re.

Gyurma73 2008.07.27. 21:09:35

hát igen lehet vitatni hogy a légzsák jó e vagy sem őv nélkül,de szerintem nem a légzsáktől haltak meg ,az nem okoz ekkora sérülést.

bence 2008.07.27. 21:12:46

- 60 év felett nincs jogsi:

NEM általánosítunk, ez a legidegesítőbb, legprimitívebb szabályozási forma. Ugyanakkor jogalkotási oldalról a legegyszerűbb, ezt a részét értem. De ha mindenképp képességek szerint akarunk szabályozni, akkor ne az orvosivizsgálat fedőnevű hókuszpókuszhoz kössük az érvényesség meghosszabbítását, hanem egy félórás játékhoz egy vezetéstechnikai tréningpályán. Ha ott megfelel 90 évesen mehet, ha nem felel meg 25 évesen nem. Ilyen egyszerű. Nem az a megoldás, hogy nem szűrjük ki azokat akik tényleg közveszélyesek, hanem keresünk valami könnyen ellenőrizhető kritériumot, belemagyarázzuk az összefüggést oszt csókolom... grrrr...:P

Gyurma73 2008.07.27. 21:13:00

mondjuk a volvónak elég sok motort szállított a vw :-)

Perillustris 2008.07.27. 21:14:07

"A vele szemben szabályosan közlekedő Tolleréknek ezért hirtelen le kellett térniük az útról."

VS

"A baleset következményeinek súlyosságára komoly hatással volt, hogy Toller László gépkocsija is túllépte a megengedett sebességet..."

(Majdnem) egymás melletti mondatok.

SZVSZ amúgy erre az ítéletre sokféle jelzőt lehet mondani, de azt, hogy súlyos, semmiképpen: 0 percet tölt fogházban, e ez talán jó így, talán nem, ezt mindenki vérmérséklete szerint dönti el.

Én ki tudnék egyezni ezzel a döntéssel, ha cserébe ÖRÖKRE* eltiltanák a járművezetéstől, hiszen bizonyította alkalmatlanságát erre, mind testileg, mind lelkileg.

Talán az ilyen döntéseknek előbb-utóbb lenne visszatartó ereje is.

Tudom, most jönnek majd azok a hozzászólások, hogy ezzel megint csak a gazdagok járnának jól, mert ők meg tudják fizetni a sofőrt.

Hát igen. Ők MINDIG jól járnak.

* Oké, min. 10 évre.

bence 2008.07.27. 21:15:15

Kheller 2008.07.27. 16:22:31
"lehetsz bekötve pl trabiba kispolákba aminek a töréstesztje 0 "

keress rá youtube-on trabant töréstesztre, és lepődj meg...

phoebus 2008.07.27. 21:22:00

A közlekedési fegyelem helyreállítása érdekében azt gondolom súlyos szabálysértés esetén nem kéne vizsgálni a sértett kisebb vétségét. Aki gépkocsival közlekedik folyamatosan tapasztalja hogy egyesek bárkit leszorítanak az útról, láthatóan nem befejezhető előzésbe kezdenek és sorolhatnám tovább. A rendőrség csak leben áll, és a gyorshajtót szűri ki, esetleg az ittas vezetőt. Ehhez dolgozni nem kell csak lesből fotózni esetleg egész apparátussal szondáztatni. Tőlünk nyugatabbra nem így működik. tessék azt átvenni.

fxdx 2008.07.27. 21:40:33

Közlekedésmérnök:
Megyek a városomban kb. 50-nel, és egy rendőr furgon megelőzi a sort 70-nel.
Aztán két utcával odébb meg megbüntetik a gyorshajtókat? (Nah ez utóbbi nem volt, csak eszembe jutott, mi lenne, ha....)
RÖHEJ!!!!

Misu76 2008.07.27. 21:46:34

Nem értem igazából a felháborodást. A baleset okozója minden bizonnyal rendes ember, családját szerető és dolgos. Előzött rossz helyen és rosszul, aminek ez lett a vége. Hibázott, ezért felelnie kell. Sajnálom. jártam már én is hasonlóan, de segített a szembejövő és nem lett baj. Persze már fordítva is volt. A lényeg, hogy ha vmit teszel felelsz érte, csak feleljen egyformáb mindenki.egyébként még szép a felfüggesztett ítélet.
Üdv balesetmentest mindenkinek!

Nosziii 2008.07.27. 22:10:19

mindenki példáulozik mindennel, főként külföldi példákat hoz fel. maradjunk annyiban, hogy nálunk sem élnek rosszabb emberek mint máshol, senki sem akar balesetet okozni. ha valaki veszélyesen vezet, az nagyrészt azért van, mert siet valahová, amit egy zsúfolt, nyomvájús, kanyargós magyar főúton nem lehet, viszont sokan kényszerülnek rá, mert más választásuk nincs. a német nyugdíjas mindenféle veszély nélkül kényelmesen elautózik berlinből münchenbe 150es tempóval, mert az útviszonyok megengedik. nálunk meg mindenki lehülyebarmozza azt, akinek olyan munkája van, hogy napi többszáz kilométert kell megtennie autóval rövid idő alatt, és rá van kényszerítve a felelőtlen vezetésre, és neki nincs más választása, meert a családnak enni kell. egyébként biztos vagyok benne, h ez nekik a legrosszabb...

zoliii 2008.07.27. 22:29:15

Nagyfater visszaadta. Innen jött az ötletem.
De 14 évesen már simán vezettem akár milyen autót. 17 évesen úgy tolattam be a forgózsámolyos póttal a kapun, ahogy kellett. Mégsem volt állampolgári jogon jogsim.
Akkor ne a reflexekre fogjuk. Állapodjunk meg, hogy életkor. De ha kötözködünk, hogy 60 felett miért ne lehetne. Akkor 17 alatt mért ne lehetne. Egy szabály kellene ami kimondja.

Riasom 2008.07.27. 22:53:19

Nosziii,
tudom miről beszélsz, én is sokat vagyok úton és van, hogy nagyon számít az idő, meg amúgy is szeretek haladósan menni, de nincs az a kényszer, ami miatt beláthatatlan helyen elkezdenék két kamiont előzni.
Amúgy én is biztos vagyok benne, hogy a mercis nem egy pszichopata gyilkos, de ettől függetlenül halált okozott, amiért én is enyhének tartom, hogy nem letöltendőt adnak. A jogsimegvonás ideje elsőre kevésnek tűnik, de kicsit belegondolva, ha tényleg nem pszichopata, akkor szerintem megváltozott mentalitással fog kocsiba ülni.

bence 2008.07.27. 23:00:19

Sziasztok

Szerintem sincs semmi visszatartó ereje sem ennek a büntetésnek, sem a hasonlóknak...

Ennyi erővel filózhatnánk arról is, hogy mi lett volna, ha 3 peccel később indulnak, vagy ha repülővel mennek...

szerintem igen is fontos, hogy a végkifejletet vegy e figyelembe a bíróság és nem azt, hogy mi történt volna, ha...

egyébként egy trabanttal 4 személlyel én is borultam már, szerencsére sérülés nem volt(kop kop kopppppp) de ha a cikket éppen fordítva olvasnánk, ha a cikkíró keveselné a büntetést, akkor engem is elitélhetnének, mert mi van, ha sújosabb lett volna az eset???

Nosziii 2008.07.27. 23:04:44

persze, ezt nem vitatom, ő hibázott. de a hibájának a megítélésénél figyelembe kellene venni, hogy a másik autó sofőrje mit tett, (110el csapódott az árokba, és előtte még satuzott) illetve, hogy nem voltak bekötve, és a szakértői vélemény kimutatta, hogy biztonsági öv haszálata mellett nem történt volna ekkora baj. valahogy azt érzem, hogy itt mindig, mindenkit sértegetni kell, az emberek nem tudnak meglenni a másik méltóságának sárba tiprása nélkül, csak okot keresnek... elég megnézni néhány kommentet, van itt a nyilvános akasztástól kezdve minden. egyszer végre mindenféle érdek nélkül az igazat kellene mondani emberhez méltó módon, akkor talán több jó megoldás születne, és talán nem halna meg ennyi ember értelmetlenül...

Vik 2008.07.27. 23:14:04

Jogom van elozes kozben azt feltetelezni hogy a szembejovo jarmu szabalyosan (ertsd: nem tulzottan gyorsan) kozlekedik. Velemenyem szerint mindket fel egyforman szabalytalan volt, de csak az egyiket vonjak felelossegre. Az ok okozati osszefugges ugyanis mindket oldalrol levezetheto, ha nem megy a merci szabalytalan elozesbe bele, illetve ha Toller nem megy tul gyorsan a sajat savjaban.
Sajnos egy ABS es autonak nincs ertekelheto feknyoma, nehez utolag sebesseget rekonstrualni, de a sulyosan felelotlen tolleri magatartas egyertelmu kovetkezmenye volt a halal. Foleg hogy itt egyresztevos balesetnek is elkepzelheto az ami tortent, mi van, ha Toller autoja iranyithatatlanna valt (ami eleg valoszinu) es amiatt ment bele az arokba? Szerintem itt nincs ertelme bunbakkeresesnek, es nincs vetlen fel. Csak vetlenebb.

Lefkosia 2008.07.27. 23:15:51

Sziasztok!

Az én véleményem:
elvonatkoztatok attól, hogy a sérült politikus
elvonatkoztatok attól, hogy milyen autóban, milyen sebességgel ment
elvonatkoztatok a Toller sofőrjének életkorától, és további körülményektől(ki kapcsolta be a biztonsági övet, és ki nem, stb.)

- amit viszont rendkívüli fontossággal kiemelnék a véleményemben, a következő:

A járművezetői engedélyt KRESZ oktatás, , sikeres KRESZ,- valamint gyakorlati vizsga után adják ki, melyeknek alapján a gépjárművezetőnek tisztában kell lennie, hogy a gépjárművezetés veszélyes üzem;

Az előzést nem gondatlanul végzik, hanem szándékosan;

Az útszakaszra vonatkozó megengedett legnagyobb sebességet is szándékosan lépí túl a szabálytalan gépjárművezető;

Következésképpen tehát, az én véleményem szerint a balesetveszélyt, majd az esetleges balesetet előidéző járművezetői magatartás minden cselekménymozzanatában világosan és egyértelműen végigvezethető az EGYENES SZÁNDÉK. A gépjárművezetőnek továbbá tisztában kell lennie azzal, hogy veszélyesen magas sebességeknél, előzés közben a látótér beszűkül, fennáll a "csőlátás" veszélye, nehezebb felmérni a szembejövő járművek sebességét,valamint lerövidül az az idő, ami alatt egy adott távolságból észlelt veszélyt esetlegesen el tudna hárítani, és azzal is tisztában kell lennie, hogy nagy sebességnél bekövetkező baleset esetén fennáll a súlyos kimenetel eshetősége, akár halált is okozva. Ezért az én meglátásom szerint a végigkövetett egyenes szándék eshetőleges emberölési szándék, tudván, hogy az esetlegesen vele ütköző, vagy miatta az árokba boruló autó nem csupán egy fémkaszni, hanem abban EMBEREK ülnek.

Meglátásom szerint továbbá, ( jelen esetben e példában, Toller balesetében, de más hasonló baleseteknél) én a büntetést úgy szabnám ki, hogy e cselekmény bűnhalmazat, több emberen elkövetett szándékos - eshetőleges emberölés bűntette, szándékos közúti veszélyeztetés bűntette, és nagy értékre elkövetett szándékos rongálás bűntette.

( mivel a szándékosan szabályt szegő, és ezzel közúti balesetet okozó járművezető kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása is egy más kérdés lenne, hiszen a biztosítónak nem lenne elméletileg kötelessége megtéríteni olyan károkat, amelyeket szándékosan okoznak, ugyanis az nem véletlen elszenvedett kár, és nem biztosítási jogkörbe tartozó esemény, hanem büntetőjogi megítélés alá esik (ezt csak mellékesen jegyeztem meg)

Még egy gondolat, a közútról:
A nevében is benne vagy, hogy KÖZút, tehát "mindenkié", ezért - mondjuk - az enyém is. Joggal várom el tehát minden közlekedésben résztvevőtől hogy engem az én utamon ne sodorjon veszélybe, úgy ahogy azt tőlem ugyanúgy joggal elvárja más is....

...hogy a bizalmi elvről, és a defenzív vezetési taktikáról ne is beszéljek......

execute 2008.07.27. 23:24:07

Tollerék nem használták a biztonsági övet és ezzel veszélyeztették magukat? Hubazzz... Az autó padkára irányításával is magukat veszélyeztették. Azt nem akarja belevenni a kedves elkövető? (vagy a blogíró) Azt kellett volna, hogy bekötve frontálisan karamboloznak. Az olyan szép szabályos lett volna....

De Tollerék lehúzódtak, vagyis ez a paraszt nekik köszönhetően él még. Én a helyében kussolnék és nem fellebbeznék. Örüljön, hogy élhet tovább.

Nosziii 2008.07.27. 23:31:12

kedves Lefkosia!
sztem vérlázító amiről beszélsz. a nyugdíjasok biztosan megválasztanának diktátornak. nem tudom, h mennyit vezetsz, de sofőrként tudnod kell, hogy a közlekedésben senki se okoz szándékosan kárt más egészségében, illetve vagyonában(kivéve ha maga a bűncselekmény a cél) biztos vagyok benne, hogy kerültél olyan helyzetbe, hogy más ébersége előzte meg a balesetet. gondolom ezzel mindeki így van. ha már a joggal jössz, ott a nem szándékosság tényét lehet enyhítő körülményként értékelni, hiszen nem biztos következménye volt a szabálytalanságnak. viszont tényleg rossz a közlekedési morál, de ettől függetlenül egy kisebb személyi sérüléses baleset esetleges okozása miatt nem szeretnék börtönbe kerülni, illetve adósságba verni magamat, és a családomat, hiszen pár guriga kárt hamar össze lehet szedni a mai autóknál....
és amiről te beszélsz társadalmi problémát jelentene, hiszen sok baleset történik nálunk.
nem szigorítani, a szabályokat betartani!

Vik 2008.07.27. 23:33:07

Ha 90-nel mennek es latjak hogy baj van, nem mennek bele az arokba, meg tudjak tartani a kocsit a padkan. Egyebkent meg elfer 3 auto egymas mellett. Velemenyem szerint mindket fel sulyosan gondatlan volt. Hiaba megy valaki a sajat savjaban 160 nal bekotetlenul, semmivel sem szabalykovetobb annal aki 110 zel eloz a nem sajat savjaban. Es a baleset sulyssaga sem irhato kizarolag az egyik fel rovasara. Mindenkitol elvart magatartas hogy kerulje el a veszelyhelyzetet, tehat nyilvanvaloan szabalyt vet az is aki latja hogy jon vki szembe, de nem probalja meg elkerulni a balesetet hanem beleszall a masikba cask azert, mert neki baromira igaza van.

Tony 2008.07.27. 23:40:05

Ez az amit ugy hivhatunk rossz hely rossz ido. A manover vege sajnalatos. A ket oldalt viszont ossze kell hasonlitani. Az elozes tenye felelotlen volt.A sebesseg nyilvanvaloan igen magas, ugyanis lassan nem szoktunk elozni. Az hogy a sofor a ket gepjarmu kooze befert volna e azt valoszinuleg sohasem tudjuk meg. Gyanitom nem , mert az ember ilyen helyzetekben automatikusan felti az eletet. Az auto tipusa semmit sem szamit. En munkam soran az elmult egy honapban kb tiz kulonfele tipusu jarmuvet vezettem a szakadt iveco-tol a luxusmerciig, es valoszinuleg nem lettem se jobb se rosszabb ember.Alapjaraton le**arom hogy kinek milyen autoja van.
A masik oldalon biztosak vagyunk abban hogy a miniszteri sofor csak annyival ment? Ha jol emlekszem 71 eves sofor 50 eve bbaasetmentesen vezetett. Valoszinuleg elfogyott a szerencseje. Ha most nem voltak bekotve, valoszinuleg elozo alkalmakkor sem volt divat. Ez szomoru. eletem eleg jelentos reszet toltom vezetessel, de meg soha sem tapasztaltam hogy max 10 mp-nel tovabb tart egy ovet bekotni, es bekapcsolas utan meg sose fajt az ov viselese. Nyilvan itt a vegeredmeny lett fajdalmas sok ember szamara.
A vetkes sofor buntetesenel mindenkepp enyhito korulmenynek tartom hogy az aldozatok ugyanugy felelotlenek voltak. Nyilvan ha nincs elozes, foleg igy, nincs baleset, de ha be van kotve az ov nincs halal.

Nosziii 2008.07.27. 23:45:00

csak még annyit, hogy mielőtt figyelmen kívül hagyná akárki az öv használatának fontosságát, mert legendák vannak bőven a rommá tört kocsikról, és karcmentes övet nem használó sofőrjeikről. az autógyártók tudják, hogy a személyi sérüléseket úgy lehet a legjobban kivédeni, ha fix helyen maradnak a kocsiban ülők. ezt az öv használatával érik el. ezért az utascellát úgy alakítják ki, hogy az ülések körül bizonyos távolságon belülre semmilyen alkatrész ne hatolhasson be baleset esetén. következésképpen, ha az utas kikerül ebből a védett körből, akkor csak a szerencse segíthet rajta. nyilván ha a kamion átmegy a kocsin, akkor nem véd meg az öv, de ha nem használod akkor is meghalsz, de akkor adsz magadnak esélyt ha nem a rajtad áthaladó kamionra számítasz....

Vik 2008.07.27. 23:47:44

Szamomra az a legfobb tanulsag hogy eleg lett volna az egyik felnek betartani a szabalyokat es elkerulhetoek lettek volna a sulyos kovetkezmenyek. Nyivanvalo hogy vegeredmeny szempontjabol nem mindegy hogy melyik autot tesszuk hirtelen szabalyossa ebben a jatekelmeletben, de honnan tudjatok, hogy Tollerek epp nem 10 hasonlo stilusu elozes utan talalkoztak egy veluk hasonloval? Persze ok a 10 elozest megusszak, de en iszonyatosan csunyan bezelgetnek azokkal a kormanyzati Audis soforokkel akik az ut kozepen mennek 160 nal keklampaval persze hangjelzes nelkul es nem erdekli oket hogy en esetleg nem ferek el. Sajnos a diplomatautlevel es a mentelmi jog csak a buntetotorvenyekre vonatkozik, a newtoni torvenyekre nem.

Perillustris 2008.07.27. 23:59:40

"rá van kényszerítve a felelőtlen vezetésre"

Már látom a Blikk címlapját: Fegyverrel kényszerítették - halálra gázolta az óvodás csoportot

SENKI nincs rákényszerítve. Ha egy út szabályosan X idő alatt tehető meg, akkor min. X időt kell rá szánni. Nem bonyolult, ugye?

Balee87 2008.07.28. 00:04:53

Én övpárti vagyok, qrvára nem nagy dolog becsatolni... aki nem kapcsolja be magát és meg talál halni, az késöbb ne rinyáljon, ott volt a lehetőség... (+a biztosítók helyébe nem fizetnék, ha bizonyíthatóan övvel kevesebb sérülést szenvedett volna el valaki, mivel nem tett meg mindent a sérülések elkerülésére...)
Továbbá No Comment...

emili16 2008.07.28. 00:04:54

Megérdemelte az ítéletet, akkor is, ha nem voltak bekötve, akkor is, ha igen. Az ÖSSZES ilyen vén fütyijetit le kéne csapni az útról, aki kreténként olyan autóba ül, amit nem tud vezetni és amelyről csak azt tudja, hogy mercivazze, most vettem csillivilli.

Ez nem jog kérdése, hanem logikáé. Aki vétkezett, bűnhődjön. Be kell tartani a KRESZT és az sem árt, ha pszicho-alkalmasságink van a jogsihoz.

Vik 2008.07.28. 00:13:14

De van aki ha nem is fegyverrel, de ra van kenyszeritve. Egyszeruen azert, mert a piac diktal. Es persze ez nem jo, es mindig van mas valasztas, masik munkahely, stb, de sokkal konnyebben tudna a polgar nemet mondani egy hulye fonoki utasitasnak ha tudna, hogy BIZTOSAN bekovetkezik a buntetes, mert 2 km enkent automatikus sebessegmero kamera van mindenhova beepitve. a mai HSDPA - s korlatlan internetes korszakban ez nem is olyan draga, szerintem a mai moralon a 100% os ellenorzes segithet csak. Es szerintem mindenki szivesebben is vezetne olyan kornyezetben ahol valoban tiszta lelkiismerettel velelmezheti azt hogy nem csak sajat maga, hanem a tobbi resztvevo is szabalyszeruen kozlekedik. Ez lenne a vegso cel..

Nosziii 2008.07.28. 00:35:00

Perillustris: könnyen beszélsz, biztos nem olyan munkád van, ahol nem érdekli a főnököt hogy érsz oda, az a lényeg, hogy oda kell érni. ezért lenne szükség több gyorsforgalmi útra. nem a hétvégi autósok miatt. hidd el, én is kiszámolom, hogy mennyi idő alatt érhetek oda, de sok ismerősöm van olyan helyzetben, hogy a munkája miatt nincs lehetősége erre. igazából cs annyi a lényeg, hogy nálunk a járműforgalom kinőtte az úthálózatot, tehát utóbbit kellene fejleszteni, aztán ha megvan a biztonságos közlekedési alap, akkor lehet kiszűrni a debileket.

Ocvt 2008.07.28. 00:46:54

Nem olvastam minden kommentet, de
egyértelműen túl gyenge az ítélet.

Ki volt a vétkes fél(milyen és hány balesete volt, ezelőtt, eddigi szabálysértések)? Fékezett egyáltalán, amikor ő is felfogta, hogy reménytelen befejezni az előzést (ha nem, akkor 99%, hogy halálos lett volna úgyis)?

Mert eddig csak a sértettről volt szó... Talán a vétkes sofőr "mégnagyobb ember" mint a sértett?


Nem derül ki a cikkből konkrétan, de úgy tűnik, hogy nem látták egymást, ezért nem is lett volna idő fékezni -mire a fékre lép a sofőr már megtörténik az ütközés, félrerántani gyorsabb.

Ekkora sebességnél csak a szerencsén múlik, ha kirepültek volna a kocsiból -öv híján- lehet, hogy semmi bajuk nem lenne -lehet: ilyen sebességnél minden csak "lehet, hogy" és "attól függ". Ezért erre nem lehet hivatkozni -főleg nem egy ítéletben.


agapé 2008.07.27. 13:23:51

Kíváncsi lennék egy R25 - C70 frontális tesztre. :)

jkhjuklihj 2008.07.28. 00:52:10

kíváncsi volnék a fordított felállásra, vajon mit hoznának ki belőle...

Balnyo 2008.07.28. 00:55:45

Kedes Noszi, ha kiszűrnénk a debileket akik pl. 90-el mennek a 40-es táblánál és 40-el a 90-esnél, akkor egyrészt kb. 1 millióval kevesebben használnánk az utakat másrészt nem lenne a felük lezárva baleset miatt. Azért van itt ilyen anarhia mert soha senkinek nem mondják meg, hogy amit csinál az veszélyes. Nem kell senkit fellógatni az első lámpaoszlopra, még megbüntetni se szükséges. ha minden 100km-en négyszer megállítanak és elmondják, hogy milyen hülye vagy (persze nem te hanem ált.) akkor csak megérti a leghülyébb is. Az kéne ami a forma1-ben aki főúton túllépi a tempót kap egy 10perces büntit mire lemész a balcsira össze lehetne szedni egy jó órás büntit.

Ocvt 2008.07.28. 01:15:05

Ez meg nem a hadsereg vagy valami kiképzőtábor, ha nem kötöd be az övet nem jár halálbüntetés.


Övpártiaknak (avagy: "a vonal az vonal és kész" típusú emberkék):

ha nincs bekötve és nem sérül meg annyira a sofőr, mintha be lett volna kötve, járjon extra térítés a biztosítótól, mert megkímélte az államot az extra kiadásoktól
+ az övfeszítő patron ára az autó biztosítótól

olvastam valamelyik kommentbe, hogy a Volvo nem durran be, ha nincs bekötve az öv...már tudom miért nem veszek Volvót
Ha már van durranjon, lehetőleg amerikai méretű, csak puhább mint a kormányoszlop és lassít a testen amíg a szélvédőig elérsz

:)

biohouse 2008.07.28. 01:17:22

Milliószor enyhébben, de mégis hasonló szituban koccantam. Szintén elgondolkoztam a sértett felelősségén. Neki miért nem kell semmit tenni a baleset elkerülésére? Bénáztam az esőben és átlógtam a szomszéd sávba. A 70 év körüli sofőr meg a felezővonal mellett, teljes sebességgel belémszáguldott, hátralökte a kocsimat, összetört elöl-hátul. Egyértelmű: én vagyok a hibás, mit kerestem a sávjában. Feljelentés, pénzbírság. Malus. De könyörgöm naponta hányan kanyarodnak elém szabálytalanul? Ilyenkor az ember félrehúzódik, fékez, beengedi, ilyesmi. Nem nekimegy fékezés, félrekormányzás nélkül... Én se adnék 70 felett jogsit...

Ocvt 2008.07.28. 01:29:33

Valami hasonló:

egyszer nem adták meg a jobbkezet nekem, erre így szólt az ember:
"...nem voltál elég figyelmes, mert jobbkezes kereszteződésnél biztos-ami-biztos ballra is be kell nézned, és akkor láttad volna, hogy jövök..."

hozzáteszem: láttam, hogy jön, de azt is hogy épp rám néz és meg tud állni erős fékkel...na azért én voltam a hülye

:)

benzingoz 2008.07.28. 01:53:18

Én csak csatlakozni tudok ahhoz a népes táborhoz akik azt állítják, hogy mind a két fél hibás. És árulja el nekem valaki azt is hogy lehetett alkalmazásban egy minisztériumi sofőrként a 65 éves nyugdijkorhatárt betöltő ember? Ő csak ne hepajkodjon, legyen szépen otthon a mamával és ha muszáj valahová sietnie, akkor reggel 7-kor piac, DE azt is busszal közelítse meg.
A Mercisnek meg csak azt tudom mondani, hogy akármennyire is ciki az a 90es tempo a főúton, nyugodtan ráveheti magát, és előzgetni sem kell ész nélkül mert lemerném fogadni hogy most nyugodtabban feküdne le este aludni. Egyetlen hely van ahol nem értek egyet a sebesség korlátozással az pedig az autópálya, a magyar emberek igen is rendelkeznek már olyan autoparkkal, hogy megengedhető legyen az mint a fritzeknél, de ott is ajánlott a 130 csak aki felette elröppen az hibás az ajánlott sebesség átlépése miatt.
Én azt vallom hogyha az autopályákon nem lenne ilyen szigoru korlátozás akkor kevésbbé robbanékonyan közlekednének az emberek a főutakon illetve mellékutakon is, hisz azok eléréséig tudtak haladni rendesen.
Észrevételnek megjegyezném, hogy a Saabom nem sok métert enged megtenni becsatolt öv nélkül, mert leáll a motor mint a huzat, sőt azt is észreveszi ha magam mögött kapcsolom be, VW-ék tanulhatnának a svédektől.
ennyi az észrevétel.

pisti 2008.07.28. 02:32:18

Hát, ez a toller is csak egy gazember volt (?), nyilván amitt van ilyen fokú ítélet. Sokszor csinálnak marhaságokat ezek a kékvillogós kocsik is...

anti 2008.07.28. 05:02:11

Ebben az esetben a biztonságiöv nem gátolta volna meg a fejsérülést!
Az autó teteje szinte rájuknyomódott, így a sérülés szinte biztos volt.
Ami a lényeg záróvonalat nem lépünk át!SOHA!!!
Nem véletlenül van odapingálva!
A felfüggesztett büntetés sz.tem is szolid.Több súlyos szabályt is szándékosan szegett meg, ezután még hibázott is!Ezért több jár!!!

x 2008.07.28. 05:31:32

Tipikus féligazság, félhazugság a cikk. Arról hallgatnak. hogy az első tájékoztatások szerint a gk. vezetőnek a tollerhez képest jelentéktelen sérülései vannak, mégis hagyták meghallni, a tollert meg amikor hiányzik fél agya mégis "életben" tartják, vajon kinek a költségén, a tb.-ét ez az értelmetlen kiadás nem terheli? A biztonságiővről csak annyit, hogy azt nem írják, meg, hogy hányan halltak meg miatta, ha nincsenek bekötve semmi bajuk sem lett volna, egy éven belül 3 kollégám annak köszömhette az életét, hogy nem voltak bekötve, meguszták karcolás nélkül illetve horzsolással a legsúlyossabb lábtörés volt, ha be vannak kötve tepszibe viszik el öket.

kpityu 2008.07.28. 06:07:19

Miért ítélnek el ? Hát mert halállal végződő közúti balesetet okozott. Vagy azt gondolta: Á, nyugodtan előzhetek úgyis be vannak kötve ?

benzingoz 2008.07.28. 06:56:35

Neheragudjatok már, de nevisljetek meg a biztonsági öv, veszélyesebb kezdetű badarságokkal, egyetlen veszélyes mivolta az lehet, mikor a váll felöli pántrész magasságát nem állítja be valaki méreteihez, de azthiszem erre már elég régóta, és minden autóban van lehetőség. A fotókon kivehető hogy az auto jobb elején hajlott le a tető, Toller mint a tisztviselők általában hátul ült. Ha valaki nincs bekötve akkor pedig a légzsáknak is kikéne kapcsolva lenni, hiszen az a nyilása pillanatában BETONKEMÉNYSÉGŰ, és a biztonsági öv feladata megakadályozni hogy ilyen állapotban csapodjon bele az emberi test. ezenfelül a fejsérülést nagyonnem csodálkoznék hogyha a légzsákok okozták volna.

Qss 2008.07.28. 07:31:50

Úgy gondolom, hogy a baleset okozója letöltendőt is megérdemelt volna, hisz "gyilkosságot" követett el, illetve a jogosítványát sem adnám vissza. Persze arról nem szól az eset, hogy milyen büntetést kapnak azok, akik nem kötötték be az övet, pedig Ők is megérdemelték volna.

Kifordított kacagány 2008.07.28. 08:27:05

anti 2008.07.28. 05:02:11
nem lépte át a záróvonalat, olvass figyelmesebben.

abban sem vagyok biztos, hogy a gyorshajtáson és a biztonsági öveken túl "nem beszélhetünk további sértetti közrehatásról". az az út ott elég széles, hogy 3 személyautó elférjen egymás mellett, ha a teherautó lehúzódott a padkára, akkor a tolleréknek is ennyit kellett volna tenniük, ami nem jár ilyen súlyos következményekkel, csak akkor, ha a sofőr hibázik. az 50 éves tapasztalat még nem tesz senkit tévedhetetlenné, főleg 71 éves reflexekkel. természetesen bűnös az, aki mindezt kikényszerítette, de túlzás lenne, ha mindenki hibájáért, meg még a szerencsétlen körülményekért is bűnhődnie kellene.
én a bírói ítélettel maximálisan egyetértek(valójában már az első is megfelelő volt, nagyságrendileg nincs túl nagy különbség). a cél nem a bosszú, vagy az, hogy még egy ember életét tönkretegyék, hanem az, hogy megfelelő büntetést találjanak, aminek letöltése után valamivel felelősségteljesebben fog ezek után autóba ülni az illető. már ha egyáltalán még valaha autóba fog ülni. biztos vagyok benne, hogy a balesetet követően nem a tárgyalás miatt voltak álmatlan éjszakái a mercisnek.

L-Zo 2008.07.28. 08:28:06

Sajnálatos, ami történt. Komolyan sajnálom Tollert, pedig nagyon nem vagyok baloldali. Viszont gusztustalan - és ez azt hiszem független attól, hogy melyik oldalról van szó - hogy amikor nagykutya keveredik a balesetbe, rögtön 10 éves fogházat kap a vétkes. Aki részegen elcsapja a proli (értsd: átlagember...) bringást, mennyit kap? 2 év felfüggesztettet? Undorító...

John 2008.07.28. 08:43:55

Nem volt elég energiám végig olvasni ezt a sok hozzászólást, de a övetkezők jutottak eszembe, ahogy átfutottam rajtuk....

A mi lett volna ha...engem sem nagyon tud érdekelni, de azért meg kérdeznéma tiszelt nagy érdeműt mégiscsak, ha Toller sofőrje pl. épp bele néz a visszapillantóba, igaz be is van kötve és Toller is, de telibe kapják előlrőla a két szuper gép tökig légzsákkal....szerintetek a kb 200-al a falnak teszt hogy sikerűlne? Szerintem senki nem úszta volna meg élve...ha más nem a belső sérülésekbe ugyanúgy bele halsz..a nagy lassulás,a belső szervek sérülését okozzák...igaz akkor már nem lenne ki elítélni, de ha ebből a szemszögből nézzük a dolgokat valahogy egész enyhének tűnik az ítélet.

John 2008.07.28. 08:45:21

Mert ekkor már szerintem tök mind1 lett volna ki van bekötve és hova...

Odon 2008.07.28. 08:49:53

Hát igen, Magyarországon a bűnözőknek áll a világ.
Megölt két embert, és ezért kap 3 év felfüggesztettet meg egy kis pénzbüntetést. Na majd még fellebez és kap egy kis enyhítést.

Könyörgöm !! két ember gyakorlatilag meghalt miatta !

Tönkretett két komplett családot.

Ennyibe kerül nálunk két ember élete!

Nekem lenne, kapna 20 év letöltendőd, vagy kis sem engedném.

John 2008.07.28. 08:54:33

Az meg hogy idősebb volt a sofőr...lehet egy fiatal nem tudott volna reagálni sem....17 évesen nem bíztos hogy egyből az jut eszedbe, hogy irány a padka, lehet csak a dudát nyomná, de az nem tartja vissza a közeledő vasalót...ilyen tesztet senkivel nem csináltatnak, hogy vész helyzetben hogy reagál..."csak" a szabályos közlekedést és a nyugodt helyzetben lévő képességeit ismerheti meg az oktató is a tanoncnak....gondolj bele...bárkit megilyesztenek...egyből elfelejt egy pár dolgot...és ki az aki nem ilyedne meg ha szembe jön vki..én magam is jártam úgy hogy kanyarban az én sávomban közlekedett a szembe jövő...mind két oldalon szalagkorlát...a padka kb 80cm...mázlim volt, még elfértem a padkán és nem csíptem mega korlátot, de senkinek nem kívánom át élni ezt az "élményt".

Kifordított kacagány 2008.07.28. 09:02:38

Odon 2008.07.28. 08:49:53
bűnöző? könyörgöm, hibázott. szerinted direkt akart balesetet okozni, hogy így tegye tönkre az életét? ezt te komolyan így képzeled?

John 2008.07.28. 08:54:33
én a dudát szoktam elsőre elfelejteni:)

yeahhh 2008.07.28. 09:05:00

Egy - általam (is) - mélyen tisztelt kollégám bölcs mondása szerint:
"ha a gépkocsivezető nem rendelkezik a közlekedés során felmerülő vészhelyzetek megoldásához szükséges rutinnal, automatizmusokkal, akkor bizony, adott esetben nincs miből választania, tehát mit tesz? Rögtönöz, kapkod, rossz döntést hoz - és ebben a műfajban nincs visszajátszás...:-((..."

A mai kor embere eljár nyelvtanfolyamra/számítógépes továbbképzésre/csapatépítő tréningre/tenisz,-fitnesz,-golfedzőhöz, stbstb..., mert kötelező/kellemes/hasznos. OK, aláírom - DE: a 2-5-10-20-30 éve megszerzett jogosítvánnyal a zsebében hány ember érzi szükségét annak, hogy LEGALÁBB EGYSZER elmenjen egy vezetéstechnikai tanfolyamra? Ott lehet(ne) ugyanis megszerezni a fentebb említett - sokszor életmentő! - gyakorlatot...persze, nem egy kurzus alatt...

Félreértés ne essék: nem gondolom, hogy minden vészhelyzet megoldható - de nagyon sok IGEN! Az itt (is) vita tárgyát képező baleset kétszámjegyű főútvonalon (61-es) történt, ahol a szembejövő teherautót előző személyautót egy finomabb kormánymozdulattal - az autó jobbos kerekeit "leeresztem" a padkára, autó kigurul, lassul, ésszel vissza az úttestre - is el lehet kerülni...feltéve, hogy már művelt ilyet/hasonlót a sofőr, és helyén van a szíve...meg rendesen be van állítva az üléspozíció, úgy ül a volán mögött, agogy kell, rendesen fogja a kormányt, hogy villámgyorsan reagálhasson vészhelyzet esetén...és BE VAN KÖTVE az a kib@szott öv, ami adott esetben az ülésben tartja, fixálja a sofőrt, aki így ura marad az autónak, s KORMÁNYOZ a kormánykerékkel, nem pedig kapaszkodik bele...stbstb...

A tény az tény: a Mercedes szabálytalanul előzött, ő indította el a láncreakciót - de hány ilyennel/hasonlóval találkozni nap nap után? A kialakult vészhelyzetet viszont legjobb tudásunk szerint MEG KELL(ene) oldani! Utána aztán lehet anyázni, ordítani - én szoktam, de szigorúan magamban, az autóban; megtorolni, elégtételt venni NEM SZABAD, annak sose' lesz jó vége!!! -, aztán tanulni az esetből, és továbbmenni...!

Jimbó 2008.07.28. 09:12:37

Az a gond hogy szegény sofőr is meghalt, ha csak toller murdált volna meg nem igazán érdekelne a dolog, egy tetű politikussal kevesebb.

Csomorkány 2008.07.28. 09:36:20

Hát, lehet azon agyalni, hogy Tollerék szegték-e meg jobban a szabályokat (szerintem nem, bár azért ilyen úton 110-zel biztonsági öv nélkül télleg nem semmi). Azon azonban nem lehet agyalni, hogy ki kapta a nagyobb büntetést. Ők.

A balesetet okozó sofőr is megkapta azt, amit emberektől kaphatott. Ténylegesen fogházba dugni önmagában ezért úgy alapvetően minek? Mit old az meg?

Egyetértek az ítélettel, és örömmel olvasok arról, hogy időnként korrekt ítéletekre is képesek a bíróságaink.

John 2008.07.28. 09:44:59

könyörgöm bármennyire is furcsa a politikus is ember...neki is van családja és ha némely felsőbb rendűnek is érzi magát ilyen esetben mindenki (ha a megelőző események így alkulnak)sajnos így járt volna politikai/nemi/faji/etnikai/vallási hova tartozásától függetlenűl. Szóval aki most ennek örűl, hogy pl egy politikus megsérűlt, akkor legközelebb annak fog örülni, hogy egy rendőr meghal, mert a múlthéten egy másik megbüntetett? ezen az alapon senkiért sem kár, mert több orvos is hibázott már, amiért őt meg is büntették(talán), de ettől a többi is szar alak? Ne általánosítsunk már...azt nézzük csak, hogy emberek vagyunk és az emberi élet mindíg felbecsűlhetetlen.

fm! 2008.07.28. 10:23:00

A legdurvább, hogy ez az ember nemsokára visszakaphatja a jogosítványát és meg börtönbe sem kerül! Megölt 1 embert és megnyomorított egy másikat és mégis nemsokára újra megteheti ezt. Hihetetlen...

stevee 2008.07.28. 10:26:13

Szerintem meg ez is "csak" egy tipikus eset a véletlenek sorozatos -és szerencsétlen- összejátszására. 3 fontos tényező van:
1 Mercis nagyon gyökér módon előzött. (a teherautó is lehúzódott, ő mégis a másik oldali sávban maradt, szerintem ehhez nagyon gyökérnek kell lenni, nem létezik hogy hárman is nem fértek volna el, (mégha csak nagyon nehezen is)
2 Tollerék 110el akkor mentek, mikor a baleset megtörtént (gondolom azért fékezett előtte a sofőr rendesen, de akkor valyon mennyivel mehettek a fékezés megkezdése előtt?)
3 Tollerék nem voltak bekötve

A 3 tényező közül ha csak egyik is hiányzik, valszeg nem lett volna ilyen súlyos a következmény.

Sok balesetre történt már hasonlóképp.

stevee 2008.07.28. 10:29:28

a francba a vajont valyonnak írtam.....(mentségemre legyen mondva, van egy ilyen vezetéknevű ismerősöm, ez zavart meg picit) : ) bocsi...

Mac 2008.07.28. 10:30:13

Az ilyen sofőröknek (márkától függetlenül) akik vadállat módjára előzgetnek, mert azt hiszik sérthetetlenek nem kívánok mást, mint szembe egy csőrös Scaniát, aki nem húzódik le és nem fékez... aztán akkor nem kell bírósági ítélet, hogy bűnös vagy nem... Szent Péter eldönti...
Én is megyek 120-130-al, ha sietek... mégis zsinte rettegek hogy valami barom egyszer belémjön, kihajt elém, stb.
Egy dolgot megtanultam 19 éves jogsim használata közben (több, mint 1 mill km-rel a hátam mögött): olyan helyzetbe nem megyek bele, amiből nem tudom hogy jövök ki... ennyit kell csak megjegyezni és mindenki hazaér... hisz mindenkit hazavárnak...

Mac 2008.07.28. 10:30:16

Az ilyen sofőröknek (márkától függetlenül) akik vadállat módjára előzgetnek, mert azt hiszik sérthetetlenek nem kívánok mást, mint szembe egy csőrös Scaniát, aki nem húzódik le és nem fékez... aztán akkor nem kell bírósági ítélet, hogy bűnös vagy nem... Szent Péter eldönti...
Én is megyek 120-130-al, ha sietek... mégis zsinte rettegek hogy valami barom egyszer belémjön, kihajt elém, stb.
Egy dolgot megtanultam 19 éves jogsim használata közben (több, mint 1 mill km-rel a hátam mögött): olyan helyzetbe nem megyek bele, amiből nem tudom hogy jövök ki... ennyit kell csak megjegyezni és mindenki hazaér... hisz mindenkit hazavárnak...

emzsé 2008.07.28. 10:32:14

Akik itt a mercis és a szabálytalan előzés mellett csapkodják az asztalt, azoknak a morálszinje a sziklás altalaj. Ezzel az erővel az is mondhatnák, hogy Toller még élne, ha otthon maradt volna, ráadásul egy szoci eleve dögöljön meg. Az öv bekötése csak mulasztás, ami a SAJÁT életükbe került. A szándékos záróvonalon előzésért két emberhalál okozásával pedig min. a jogsijával kéne fizetnie a trottyosnak.
A kommetálónak, aki 60 év felett bevonná a jogsit: az orvosi vizsgálat nem azért van, hogy az alanynak mondjuk a manduláját, hanem azért, hogy a LÁTÁSÁT ellenőrizzék. Cseszheted a vezetéstechnikádat, ha nem látsz, öcsém!

csak egy kicsit 2008.07.28. 10:36:06

remek viták alakultak ki, kár, hogy nincs időm végigolvasni mindegyik hozzászólást. nem szeretném szaporítani a szót, nem sok okosat tudnék hozzátenni, viszont egyetértenék azzal aki azt írta, hogy mindenki megkapta a saját büntetését. a soför aki nem kapcsolta be a biztonsági övet és 110el ment, az utasa aki szintén nem csatolta be magát és az aki záróvonalon előzött. nem tudom ilyen, vagy hasonló helyzetben mit tettem volna, az biztos, hogy nem nyomtam volna a gázt ha látom, hogy reménytelen az előzés. úgy gondolom,hogy ilyen helyzetben túlzott önbizalommal töltheti el az autó vezetőjét (ebben az esetben a szabálytalanul előzőt) az, hogy nem egy 40lóerős járműt vezet. ha az ember bizonytalan abban, hogy mi az ami még belefér az előzésbe akkor inkább várjon, vagy induljon el előbb..

Jani 2008.07.28. 10:37:09

Egyet értek az ítélettel.
Ezzel igen, császár elődével nagyon nem!
És rohadtul rühellem, mikor más mércével mérik a hétköznapi embert (engem is), mint a politikusokat, rendőröket, katonákat, stb., az élet minden területén, a közlekedésben, stb., a mindenféle hatóságok. Ez tükröződik az egymásnak homlok egyenest hozott ítéletekben, stb. És itt nem csak a közlekedést értem. Ez Magyarország!

A hozzászólásokhoz:
Nem voltunk ott, szemtanúk sem voltunk és valószínűleg tízféleképpen oldottuk volna meg a közl. szituációt, bármelyik fél helyében. (személyes tapasztalat: a kamionosok nem arról híresek, hogy csak úgy beengedik a szgk-t, motorost, sőt ellenkezőleg, inkább nehezítik az előzést, indokolatlanul kiszélesítik a szerelvényüket, úgy mennek, mint a vonat, oda nehéz besorolni, stb.)
A közlekedési morál országunkban kritikán aluli. Autósként és motorosként is mondhatom (igen, én is hibáztam, két kocc erejéig), de motorral még soha! 34 éves jogsimmal sokmindent átéltem már az utakon, de valóban, a beláthatatlan kanyarból, a velem szemben előzővel/kkel a sávomban nagyon nehéz korrigálni (4 ilyen volt, szerencsém volt, ...)
Nagyon különbözőek vagyunk a volánnál, korban, rutinnal, vérmérséklettel, technikákkal, stb., valóban szükséges lenne a sokkal nagyobb tolerancia egymás iránt. Defenzív vezetés híve vagyok.
A 71 éves sofőrt kéretik nem cikizni! Nem ismertük... Személyes ismerősöm 90 éves, aktív taxis, tele tervekkel, tavaly vett új kocsit (taxi). Sok huszon, harmincéves elbújhat... Nyílván szélső példa.
A kedvec Oktatóm szavai (Szombathely) jutnak eszembe a mai napig is: "vezetni a medve is, a majom is tud (cirkuszban), de közlekedni nem".
Én is szükségesnek tartanám a tíz évenkénti kötelező kresz-vizsgát, a sokkal szigorúbb eü. alk. vizsgálatot, mert hát a legutóbbi az inkább a pénzről szólt.
Végül: a jogegyenlőséget, az egységes jogalkalmazást, hogy biztonságban érezhessük magunkat, ha már megtörtént a baj. Halála után pedig senkit ne lehessen ... , mert már nem tud védekezni pl: Ordacsehi, stb. és hány olyan eset, ami nem is kerül nyílvánosságra.

aranytollu 2008.07.28. 10:44:58

Olvasván a véleményeket mindig az jön le következtetésként nagy a homály az autovezetés egyes területeiröl.A padkán nem fékezek ABS nélkül,de fékezek ABS-s autoval,bár le kell lassulni a visszatéréshez az uttestre,kivéve ha van ESP az automban.A biztonsági öv a légzsákkal egy rendszert képez/öv visszatart piropatronnal,v.rugoval-és jön a légzsák iszonyatos sebességgel,ha az öv nem biztosit a légzsák lesz a gyilkosom./.A relativ gyorshajtás mely adott szituácionál veszélyt jelenthet sok esetben a megengedett sebességet sem éri el,a passat vezetöje ebben a szituácioban,abszolut gyoshajto/a megeng.seb tullépte,ill.relativ gyorshajto is volt. A szembejövö szabály szegését ki tudta volna védeni 71-éves reflexxel is ha ö is szabályos.A jog szerint azonban a szembejövö a hibás,az élet azonban más itéletet hozott.

pet 2008.07.28. 10:50:35

kiforditott k.
kivancsi vagyok mit irtal volna, ha modjuk a te csaladod halt volna meg a kocsiba. biztos addig verted volna az asztalt a birosagon mig nem kap vagy 5 evet az illeto (letoltendot). Elkerulhette volna az utkozest, de meg se brobalta. Ment mint az allat, mert neki mindent lehet mert mercije van.

atomgape 2008.07.28. 10:55:29

Na nehogy már azon rágjuk a szart, hogy be volt-e kötve vagy sem, vagy mi lett volna ha! Lehet, hogy akkor is ugyanez lett volna a kimenetel, ha be vannak kötve, viszont biztosan nem ez lett volna a kimenetel, ha a vétkes nem jön ki előzni.

Egyébként köszönjük az egyértelműen provokatív cikket, semmire se volt jó.

katmandu · http://katmandu 2008.07.28. 10:59:14

Már megint megúszta 1 patkány,mint a
császár előd is.Rohadékok!

pet 2008.07.28. 11:04:18

Toller soforje megprobalta elkerulni az utkozest, a mercis nem . Szart ra.

aranytollu 2008.07.28. 11:04:42

Az a baj hogy a háromfékes auto helyett négyfékes autoval járnak.1 motorfék 2 üzemifék 3 kézifék 4. a BALFÉK. Aki tanul mások hibájábol az hülye,aki nem az hülye marad.A biztonsági övet miért kell bekötni CSAK.és akkor több ember marad meg vagy sérül meg sulyosan.Miért kell bekötni az övet CSAK...

anti 2008.07.28. 11:09:25

mondjuk gondoljunk abba bele, ha egy rokonunkat nullázza le egy ilyen vezető és megússza felfüggesztettel, mit szólnánk????
Talán ha szigorúbbak lennének a büntetések, akkor nem lenne ennyi vadbarom az utakon. és a pénzbüntetés? röhejes. kapjon letöltendő 6 hónapot, és gondolkozzon kicsit. ez így legalizált gyilkosság.

oistván 2008.07.28. 11:15:21

Sajnos a közlekedési morált büntetőjogi és rendőrségi eszközökkel nem lehet megjavítani, illetve még a romlás tempójának a csökkentésére sem elég hatékonyak.
A megoldás az lenne, ha a közlekedők fejében akarnánk szemléletváltást elérni. A fő gond az, hogy erre utaló jelek sincsenek a törvényelőkészítésben. Pedig - szerintem - a dolog viszonylag egyszerűen megoldható lenne. De ha elmondom a javaslatomat, nagyon sokan fognak utálni érte.
Addig is közlekedjünk óvatosan!

Jani 2008.07.28. 11:23:05

De az is lehet, hogy részben, vagy egészben egyet értenénk.

Krisi 2008.07.28. 11:39:42

Már lehet, hogy írtátok, de azon beszarok, amikor azzal jönnek, hogy "volt már olyan eset, hogy amiatt menekült meg, mert nem csatolta be magát"

Hát aki így gondolkodik, az egyszerűen primitív, mint a kurvaélet. Aki jobban bízik a 0,0001%-ban, az hülye, mást nem tudok mondani.

Néha ha valaki nem akarja bekötni magát, akkor mondom, hogy jólvan, tedolgod, majd kb 10 km/óránál satuféket tolok. Gondolom nem kell mondanom, hogy ezután hallom is a kattanást, és többet nem téma.

Meg volt olyan is, hogy folyamatosan kicsatolta magát az utasom, na egyszercsak megálltam egy buszmegállónál, leállítottam a motort, és közöltem vele, hogy beköti magát, vagy BKV.

Azt meg kevesebben tudják, hogy ha a hátul ülő nincs bekötve, akkor ütközésnél az előtte ülőbe belevágódik, és ezzel öli meg. Van pár videó ami szemlélteti, meg lehet keresni, ha valaki nem hiszi.

beluga 2008.07.28. 11:59:18

valaki mondja már meg, hogy milye merci volt ami részese volt ennek a balesetnek.
Gondolom merci és merci között is van különbség.
Én azt is el tudom ám képzelni, hogy ez egy autószerető ember, neaggyisten megdolgozott az autójáért ,míg más ,köztük sok köpködő, a kocsma falára huggyoz akár még többet is mint egy merci ára.
Ilyen is lehet.Ugye?

Boy 2008.07.28. 12:10:47

hát nem tom mert nekünk passatunk van uj szériás anyum naggyon sokat megy volt már olyan h. a megengedett sebesség határ duplájával mentünk de soha nem bonyolodik olyan helyzetbe pl:(előzés leszórítás záró vonal elhagyás) amely másokat az út elhagyására késztetné és nem egyszer volt olyan h. 90-nel előztünk városon kívül és csak az anyukám reflexei mentettek meg minket mert 1 fekete merci kb kétkilóharmincalelkezdett minket is elözni 1 szintetn mindketten híbássak de valoban ha mercis férfi nem érzi ugy hogy ő az utak királya akkor most nem vitatkoznánk (jah és én már lattam olyan töröt volvot amiben a biztonsági öv bekötése nelkül is felfuvodott a légzsák)és szerintem senki nem érdemli meg azt h. az életét elvegye 1 gondatlan sofőr:s

Kifordított kacagány 2008.07.28. 12:13:10

emzsé 2008.07.28. 10:32:14
szerintem senki nem csapkodja az asztalt a mercis előzése mellett, mert büntetést érdemel, csak vannak akik nem akarják rögtön lelőni. és ugye még mindig nem előzött szándékosan záróvonalon, mint ahogy azt a cikk is említi.

csak egy kicsit 2008.07.28. 10:36:06
aki bizonytalan az előzésben, az általában nem szokott belekezdeni. a probléma azokkal van általában akik nem bizonytalanok.

pet 2008.07.28. 10:50:35
nem tudom mennyire verném az asztalt, mert nem éltem át(valószínűleg semennyire, hasonló eset alapján), de a család bármennyire is veri az asztalt, azt azért teszi, mert bosszút akar, a bíróságnak viszont nem az a dolga, hogy a bosszúvágyuk eszköze legyen, hanem az, hogy lehetőség szerint objektív ítéletet hozzon. ezt meg is tették szerintem maradéktalanul. rosszat kívánni embertársainknak(pláne ismeretlenül), még akkor is, ha ilyen súlyos hibát vétett meg nem kultúrlényhez illő viselkedés.
egyébként miután a mercis belement ebbe az előzésbe, azon túl neki volt a legkisebb mozgástere elkerülni a balesetet beszorítva két jármű közé. csodát tenni gondolom te sem tudsz.

Kifordított kacagány 2008.07.28. 12:23:58

pet 2008.07.28. 10:50:35
mellesleg attól, hogy te irigyled a mercijét, még nem következik automatikusan, hogy nem próbált meg tenni valamit. se te se én nem voltunk ott, hogy ezt megítéljük. rögtön szemét alaknak beállítani aki szarik mindenre csak azért mert mercije van még nem kellene. az a tény, hogy nem húzott el reménykeve abban, hogy megússza és nem emlékeznek a rendszámára, hanem rögtön visszafordult segíteni, azért kicsit rácáfol arra, ahogy te igyekszel beállítani az illetőt. én úgy gondolom, az itt mellet döngetők egy része igyekezett volna minél távolabb kerülni és megúszni a felelősségre vonást(abban csak reménykedni merek, hogy nem nagy része).

HoGo 2008.07.28. 12:47:13

Tipikusan az az eset, amikor valaki azért ír cikket, hogy sok legyen a hozzászólás...

Ami a témát illeti felesleges reagálni, egyértelmű.

v 2008.07.28. 13:05:09

Annyi kommentet fűznék hozzá, anélkül hogy elolvastam volna a többi hozzászólót hogy:

A kocsi, ismerőseim szerint legalább 180-200-zal jött.
Toller Úr többször dicsekedett, hogy neki a Pécs Pest távolság alig több mint egy óra!
Személyes véleménye az volt, hogy nem kell M6-os mert ez az út tökéletes Pécs és Pest között a közlekedésre, és aki nem tud vezetni, az haljon meg. (Szó szerint idéztem tőle)

Legatus 2008.07.28. 13:16:02

gyógyegér mergás egy agyilag rokkant béna ember? én enyhének tartom a bűntetést , mert mi van ha egy suzukis jün szembe vagy bármilyen gyengébb autó az tuti,hogy ott helyben szörnyethalnak, nem mintha a koma jobb lenne. ugyhogy szerintem a másikat leszoritom én meg megyek azt lesz valami kéne elfelejteni.a fejekben van gond

Nosziii 2008.07.28. 13:16:49

youtube.com/watch?v=srUv0PG4_RE
öv témában kételkedők figyelmébe ajánlom. ez valós felvétel, utána döntsd el, hogy most kell-e az öv...

Kifordított kacagány 2008.07.28. 13:21:35

HoGo 2008.07.28. 12:47:13
azért sikerült neked is:)

v 2008.07.28. 13:05:09
igaza volt, tökéletes, amennyiben traktorral közlekedsz. van olyan szakasz is, ahol nem kell kátyúkat kerülgetni, mert egyszerűen képtelenség, akár két keréken, akár négy keréken mész.

laca 2008.07.28. 14:52:27

Nem tudom hogy a cikk írója melyik bolygóról jött, de ez a "büntetés" amit ez az ámokfutó kapott 2 ember "haláláért" ez nagyon elszomorító. percet sem kellett érte elzárva töltenie
Az én szememben ő egy többszörös gyilkos, aki 1 percig sem volt becsukva, vidáman éli köztünk életét.
Ha az én családtagom ült volna a passatban a tárgyaláson már nem tudott volna megjelenni az "úr".

Ati 2008.07.28. 14:54:37

Ez egy szabálysértési per volt, ami azt vizsgálta, hogy szabálytalan volt-e a balesetet okozó jármű. A bíróság úgy ítélte meg, hogy igen. A kiszabott büntetés mértékén lehet vitatkozni, de annak is megvannak a maga szabályai.

Az hogy a vétlen áldozatok milyen magatartást tanúsítottak, azaz be volt-e csatolva a biztonsági övük, az nem tárgya a pernek. Ez akkor lenne lényeges, ha valamelyik áldozat a személyi sérülésére hivatkozva kártérítési pert indítana a kárt okozó autóvezetőre.

Megjegyzem: véleményem szerint ennek a hírnek csak azért van "hírértéke" mert politikus az áldozat. Hétköznapi átlagemberek esetében senkit nem érdekelne, hogy ki miért és kinek a hibájából halt meg, stb.

tompi 2008.07.28. 15:29:41

71 évesen miért vezetett?
tiszteletre méltó az 50 év vezetés,de nem hivatalos soförnek!

nabazmeg 2008.07.28. 15:35:30

utólag könnyű okoskodni...
- a mercis egyértelműen egy fasz volt
- kössük be magunkat mindig, mert a légzsák alapvetően parasztvakítás
- 71 évesen már nem feltétlenül kellene hivatásos sofőrködni...

(egyébként mely vezetéstechnikai tréningeken volt túl a sofőr elvtárs? ha már hivatásos...)

Jani 2008.07.28. 15:37:21

tompi:
Azért vezetett, mert alkalmas volt, érvényes jogsival, eü alk. rendben volt. A 71 év nem kizáró ok (le lehet szállni róla). Lehet, jobban, rutinosabban vezetett, mint Te.

joerg 2008.07.28. 15:56:51

Én még nem láttam szabályosan közlekedő Merdzsót. Mint a hülye száguldoznak, autópályán leállósávban előznek és bármit megtesznek szemrebbenés nélkül. Ezek egyébként a legtöbb drága német autót vezetőre igazak... Ha nem politikus lett volna az áldozat, talán meg isa ússza.

Fefi 2008.07.28. 16:02:55

Nem értem minek a sok okoskodás.
Tök mindegy be volt-e kötve az áldozat vagy sem, gyorsan ment-e vagy sem.
Egyrészt a merci olyan helyen előzött ahol nem lehetett volna. Ha nem látta be az előzéshez szükséges utat, minek előzött. Ha van záróvonal, ha nincs. Ha meg látta hogy jön szembe a VW, akkor meg barom. Ennyi. Csak józan ész kellene minden jogsi mellé!!!!!
Másrészt az hogy "ha be lett volna kötve, és nem ment volna gyorsan most is élne..." hozzáállás nem mentesíti a baleset okozóját a felelősségvállalás alól.
Pl. egy vadászbalesetben sem mentik fel a vétkest arra hivatkozva, hogy ha az áldozat nem dob be egy felest reggel, nem megy az erdőbe, és van rajta golyóálló mellény, akkor ma is élne.

Fefi 2008.07.28. 16:04:22

ja, és az előbbit autómárkától, sofőrtől, politikától és mindennemű részrehajlás nélkül írtam.

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2008.07.28. 16:10:33

Fefi, ez azért nem korrekt hozzáállás. Igazad van, a bűnöst nem mentesíti a bűne alól, de pl. mit tennél az általad említett vadászbalesetben, ha az áldozat tölti meg a vétkes tudta nélkül a fegyvert?

Fefi 2008.07.28. 16:19:05

Ezt nem teljesen értem.
Nem a sofőr tudta nélkül kezdett előzni a mercije. :) És nem is Toller rántotta el a szembejövő merci kormányát balra azt hiszem.
Egy előzéshez elegendő belátható útszakaszon nem tud úgy feltűnni szemből autó, hogy ne férj be az előzött autó elé, vagy fékezéssel mögé. (én is hibáztam már, és tudom hogy hülye voltam, azt hittem elég az a távolság és nem volt az, szóval nem kell a kommentelni hogy "perszemerttesosemhibáztál..." Szerencsém volt, nem lett baleset belőle, de tanultam a dologból és ELISMEREM hogy én veszélyeztettem másokat, még ha 3 kerekű traktorral 170el közlekedő féllábú részeg medve is volt a szembejövő)

Ati 2008.07.28. 16:38:16

"Én még nem láttam szabályosan közlekedő Merdzsót"

Én pedig még senkit sem láttam szabályosan közlekedni ebben az országban... Sem akármilyen márkájú autóst, sem kerékpárost, sem gyalogost.

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2008.07.28. 16:38:43

a vétkes nem büntethető azért, ha az áldozat önhibájából sérül sokkal jobban, mintha nem hágott volna át szabályokat ő is. Vagyis a felelősség nem tisztán a vétkesé, hanem közös!

Fefi 2008.07.28. 16:44:44

kívánom hogy ne kerülj olyan helyzetbe, aminek következtében Te is másképp látnád a dolgokat.

Ati 2008.07.28. 16:45:38

vicsigabi: igaz, amit írsz, de az is, amit én írtam kicsit fentebb.

Innentől jön az, hogy tulajdonképpen nem ismerjük az ítélet teljes szövegét, az indoklását, hogy mért annyi, amennyi. Innentől kezdve ez megint csak egy hatásvadász, értelmetlen cikk.

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2008.07.28. 16:52:29

Mondok még egy példát, ez is megtörtént, az ítéletet nem tudom:
teherautóról leesett valami, a mögötte lévő autó vezetője elkapta a kormányt, elszállt, mentő, stb... Az egyik utas meghalt, mert annyira szétment már a mája az alkoholtól, hogy nem lehetett műteni (gyakorlatilag a kórházban a műtőasztalon, műtét közben adták föl, amikor össze akarták varrni és nem ment).
Minden egészséges ember műthető lett volna, talán következmények nélkül. Így most ki a hibás?

Fefi 2008.07.28. 16:56:56

Vajon? A baleset okozója.
A májától függetlenül ha nincs baleset, nem kellett volna műteni, ergo nem halt volna meg.
De ezen az elven akkor sehol sem a baleset okozója lenne a hibás, ahol a balesetet szenvedő vétlen 80 éves bácsi olyan ütést kap hogy meghal, de egy fiatal túlélte volna. Akkor ő a hibás mert már öreg????
Hagyjuk már ezeket.

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2008.07.28. 17:02:58

Nem védem a baleset okozóját, eszemben sincs! Csak azt mondom, hogy nem ő egyedül a felelős! Az alkoholista azért, ha hülyére issza magát. A száguldó őrült meg azért. És ha valaki azért hal meg, mert nem volt bekötve, akkor azért!
Mellékesen a példámban meg sem tudod mondani ki okozta a balesetet: a teherautó vezetője, aki nem vette észre, hogy baj van a rakománnyal, a rakodó, aki nem rögzítette az árut, az autó vezetője, aki egyébként a legjobb tudása szerint járt el (és még szabályosan is közlekedett)?
Mindenki, aki felelőtlenül cselekedett, hibás. Érted? MINDENKI!

Feri 2008.07.28. 17:27:28

Sziasztok,

egy-két észrevétel:
- örömmel használjuk a modern személyautók kényelmi- illetve teljesítményfokozó extráit; tök jó dolog az ülésfűtés, meg a kétzónás klíma, a sportfutómű, a mittudoménmilyen spoiler, az esőérzékelős ablaktörlő, az x db pohártartó stb. sorolhatnám a végtelenségig, de vajon mikor jut már el oda a gépkocsit vezető, abban utazó személyek többsége, hogy a biztonsági öv nem választható csili-vili extra, hanem kötelező érvénnyel használandó kiegészítő az autóban?!
- fenti kérdésem ellenére sem gondolom viszont, hogy azért kéne egy halálos balaesetet, plusz egy marandandó sérülést okozó sofőr ítéletét azért enyhíteni, mert az áldozata nem volt bekötve. A mercis tudatosan szegett szabályt, neki valamiért nem volt mindegy 3 és fél perc múlva előzi-e meg azt a két teherautót, tudatosan nyomta a gázpedált, tudatosan nem fejezte be az előzést a záróvonal előtt, tudatosan nem sorolt be a két teherautó közé. Tudatosan szegte meg a szabályt, és nem érdekel, hogy úgy kelt-e fel aznap, hogy tudatosan készült vagy nem készült egy ilyen baleset okozására. Azt tudnia kellett, hogy ha elbaltázza az előzést, abból baleset is lehet. Ő ezt ott mérlegelte, úgy döntött, hogy vállalja, most nincs más "dolga" mint vállalni a következményeket. Ez a baj ebben az egész országban - és ez nem politika, hanem morál kérdése, hogy senki, semmiért nem hajlandó vállalni a felelősséget, sem az egyének a saját életükben ,tetteikben, sem pedig közösen társadalomként nem vagyunk erre képesek. Én ezt az egész cselekvéssorozatot arra, a magyar utakon évek óta hódító és dívó "viselkedéskultúrára" vezetem vissza, aminek a lényege, hogy a szabályok azért vannak, hogy én - következmények nélkül - megszegjem őket. Ha én megyek gyorsan, az sosem balesetveszélyes, nekem mindig van rá legalább egy jó okom. Ha én előzök szabálytalanul, akkor az nekem jár. Bezzeg, ha mellettem húz el valaki a záróvonalon, akkor annak a jó édes anyukáját! Sajnos, nálunk ez a bevett viselkedés-minta: jobbra kanyarodó sávból bevágok az egyenesen továbbhaladók közé vészfékezésre kényszerítve az autóstársakat? - Simán.
Behajtani tilos tábla ellenére forgalommal szemben közlekdni az egyirányú utcában? - Hát, még jó, hogy, hiszen a szabályos útvonalon dugó van! (II: kerület, Hűvösvölgyi út Nyéki út ha vennék rá a rendőrök a fáradtságot betegre kaszálhatnák magukat a Nyéki úton forgalommal szemben TUDATOSAN közlekedő kedves autósokon...)
Ez a vislekedési morál Magyarosrszágon mindenütt megfigyelhető. Az állatkertben apuka lazán előremegy a sorban, szépen félretolja a perecespult előtt szabályosan várakozó gyerekeket, mert, hát az Ő porontya is szeretne perecet és ezzel rendben is van a dolog gondolja. Ma ebben az országban sikk, ha nem fizetsz egy fillér adót sem, ilyen-olyan módszerekkel, pedig van egy olyan megközelítése is a dolognak, hogy egy ország állampolgárának lenni úgy kezdődik, hogy az adott ország játékszabályait pl. adórendszerét magadra nézve elfogadod... Tudom, hogy ez borzasztó nehéz kérdés, mert, ugye a kiskapuk meg azért vannak, hogy használjuk őket. Csak abba is bele érdemes néha gondolni, hogy ha nem lenne az élet minden területén kiskapu, ha nem lehetne az apróbb stikliket mindig, mindenhogyan valahogy megúszni, ha lenne végre felelősségre vonás, egyéni és kollektív, akkor talán kialakulna valamiyen felelősségtudat az emberekben.
Mert ez nagyon hiányzik manapság.
Bocs, hogy messzire kanyarodtam a 61-es úttól, de változatlanul azt gondolom, hogy sok baleset ebből a "mindig mindent megúszni, mindig mindenhol csalni, mindig mindenhol előnyt szerezni és azt akár mindenki más kárára érvényesíteni a mindig a könnyeb utat a kiskaput megtalálni" gondolkodásmódból fakad.

aranytollu 2008.07.28. 20:52:28

Aki vétkes a törvény elött felel,aki a mercivel beelözött az idézte elö a balesetet,aki meg nem kötötte be az övet miatta lett halálos ez a baleset,és okozta a másik ember börtönbüntetését és a saját halálát,ill.a társa a sulyos sérülését.MIÉRT kell bekötni az övet CSAK.Nem védem a mercist de a passatost sem,ketten hozták össze ezt a tragédiát.

Csomorkány 2008.07.28. 21:11:03

Ja, ketten hozták össze, de csak a passatosok haltak meg, úgyhogy valamit csak kell kezdeni a merdzsóssal is, nem?

Kifordított kacagány 2008.07.28. 21:24:29

laca 2008.07.28. 14:52:27
és ha a te családtagod ült volna a merciben? az nem válasz, hogy a te családtagod nem előzgetne így, mert mindannyian legalább egyszer benézünk egy előzést, még ha több szerencsével és következmények nélkül is.

joerg 2008.07.28. 15:56:51
ha te irigy is vagy, attól még nem lesz mindenki olyan, amilyennek elképzeled. amúgy a toller német autója sem volt túl olcsó.

Fefi 2008.07.28. 16:02:55
nem mentesíti, de a felelősség megállapításánál szerepet játszik. pl ha te elmész egy hokimeccsre egy szál alsógatyába és beállsz a kapuba védőnek, akkor ugye nem az lesz a halálod egyedüli felelőse, aki átüti a korongot a fejeden.

Fefi 2008.07.28. 16:19:05
és ha a hibázásodba belehalt volna valaki, akkor téged is életfogytig kellett volna bezárni, mert úgysem tanulsz belőle? vagy te más vagy? mitől?

Fefi 2008.07.28. 16:56:56
logikádat végigkövetve, ha szaladsz az utcán és pofáraesel egy kőben, akkor a kő a hibás, amiért betört az orrod. pedig ha nem szaladtál volna, akkor időben kikerülöd, vagy ha nincs zsebre téve a kezed, akkor tompíthattad volna az ütést és nem lenne utána olyan az ábrázatod később mint egy veterán boxolónak.

Feri 2008.07.28. 17:27:28
bocs, de a tollerék is tudatosan szegték meg a szabályokat. tudatosan mentek gyorsabban a megengedettnél, tudatosan nem kötötték be az övet és még ki tudja mit tettek ott tudatosan. amíg nem feltételezed a mercisről, hogy szándékosan akart balesetet okozni, addig nem lehet ő az egyedüli felelős, ha a baleset többi szereplője is szabálytalankodott.
szeretnétek itt, hogy a mercis kapjon komolyabb büntetést, egy BALESET miatt, olyant ami annak járna, aki szándékosan követ el emberölést, miközben a legtöbb szándékos elkövetőt még csak perbe sem fogják, vagy ha igen, ezer enyhítő körülményt találnak neki(a rossz anyagi helyzettől az ittasságig mindent). nem érzitek ezt egy kicsit erősnek?
lehet, hogy a mercis egy erőszakos szemét, aki megéredemelné, hogy felkössék, de az is lehet, hogy semmivel sem rosszabb, mint itt bárki, aki követett már el hibát(van olyan aki nem?). nem kellene őt magát megítélni(és elítélni) látatlanba itt senkinek.

Kifordított kacagány 2008.07.28. 21:27:53

és ha itt már annyi ember van aki azt szeretné tudatosan, hogy a mercis élete teljesen tönkremenjen, vagy egyenesen a halálát kívánnák, és ha lehetőségük lenne rá, meg is tennék, azokat mire kellene ítélni?

Ocvt 2008.07.28. 21:59:23

Az ítéletnek -nyilvánossága miatt- precedensértékűnek kellett volna lennie.

Azzal az üzenettel: ha kétlábbal tiprod a szabályokat és ezze MÁSOKAT VESZÉLYEZTETSZ, FELELNED KELL érte.

Jelen ítélet üzenete: NYUGODTAN TIPORJ LE az útról MÁSOKAT, úgysem lesz belőle SEMMI BAJOD.

fxdx 2008.07.28. 22:32:17

Ocvt!
precedens értékű ítéletet lehetett volna már hozni a következőkben is:
Posta Bank
Tocsik
Gergényi....stb
De nem lehet, mert bármelyik törvényhozó kerülhet hasonló helyzetbe. (Mikor egy rendőrfőnök részegen összetör 3 kocsit, és lopásnak álcázza?)
KÖVETKEZMÉNYEK NÉLKÜLI ORSZÁG

Zapla 2008.07.28. 22:51:24

Mondjuk egy 5 éves börtönbüntetés(nem fogház), életfogytig felfüggesztve, életfogytig tartó eltiltás mindenféle jármű vezetésétől. Ha vezet és elkapják, mehet a börtönbe.

Zapla 2008.07.28. 22:55:52

Ja, és egy egyébként biztonságos luxusautóban meghalni(nyomorékká válni) be nem kötött öv miatt magas fokú balfékség.

pdjames 2008.07.29. 00:44:54

Itt nagyon felelőtlen emberek (sofőr+utas) találkoztak, de azért van különbség, hogy a saját sávomban száguldok ezerrel, vagy előzök ezerrel. Ma olvastam az autózz blogban egy nagyon okos kommentet 1 gázolással kapcsolatban (a névre sajnos nem emlékszem): ha egy autó féltengelllyel agyonverek valakit, 10-15 év, ha elgázolom ugyanazzal az autóval 1,5 év felfüggeszve. Azért nincs nagyon véleményem, mert a stílusból tekintve akár Tollerék is lehettek volna a gyilkosok, de ebben a helyzetben nem ők voltak, de a tények tények,ha valaki gyilkolt, akkor meg kell büntetni, nincs mi lett volna ha.

Zolo 2008.07.29. 12:44:39

Szerintem ez a "mi lett volna, ha..." kérdéskör eleve nevettséges. Nem volt "ha" és pont. Egy ember meghalt, egy másik kómában. Nem vitatom a felelősségüket, de lássuk be, hogy a "vétkes" sofőr karcolás nélkül megúszta. Tegye fel a kezét, aki bevállalná, hogy meghal vagy kómában fekszik pár évet és ki tujda, hogyan ébred fel belőle azzal szemben, hogy kap egy felfüggesztettet és bevonják a jogsiját pár évre? Nos, amint látom a kezeket, van értelme a vitának... Addig viszont badarság az egész. Egy ember életével és egy másik ember kómájával - ha azzal számolok, hogy ők is hibáztak - SEM ér fel a büntetés. Az, hogy a jogrend szerint arányos... Az más kérdés. A jog, sosem a moralitásról szólt...

Zolo 2008.07.29. 12:46:49

Hm... Mi lett volna, ha mondjuk Rotschildnak születek? B-)))))

Pannon Puma 2008.07.29. 17:24:01

a szolgálati autóból sofőrrel elől meg mentelmi joggal a zsebünkben nagyon nehéz (lehet) józanul, mértéktartóan gondolkodni. sajnos simán el tudom képzelni, hogy a Toller ettől érezte janinak magát, hogy ő aztán lazán vitetheti magát mint a meszes. sajnos. és innentől fogva persze hibázott a másik.

de ugye úgy van ez, hogy a másiknak, az előzősnek nem volt joga ott és úgy menni, bűnhődjön érte (osztom azok kételyeit, akik nem tartják teljesen egyértelműnek, hogy becsusszanhatott volna a két kamion közé - ezt ott és akkor ő tudta eldönteni, vagy nem tudta), és akkor ott a másik, hogy a Tolleréknak nem volt joga száguldozni, pláne biztonsági öv nélkül még elindulni sem lett volna, és ezért bűnhődniük kell, szintén. az a sors fintora, hogy ezt sajnos úgy teszik, ahogy, a másik meg úgy, ahogy.

de ha létezik poszthumusz kitüntetés, akkor akár poszthumusz büntetés is miért ne. nem ő az ártatlan bárány, a másik meg a farkas...

Pannon Puma 2008.07.29. 17:28:41

másrészt én pszichológussal vizsgáltatnám meg az előzőst. néhány órás beszélgetéssel és tesztekkel simán meg lehetne állapítani, hogy kétségbeesett, azért hibázott, vagy egy barom, aki megy mint az ökör. ez mint szakértői vélemény igencsak tág spektrumban árnyalhatná a bírósági ítéletet...

MERT EZ ITT A LÉNYEG, hogy hibázott, vagy nem odavaló (az útra)

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2008.07.29. 17:47:27

1.) Jogsit alkalmassági + pszichológiai vizsgához kötnék, amit 5 évenként kötelezően megismételtetnék. Maradna kb 30% az utakon, jól járna a normálisabbja is meg a környezeti terhelés is jelentősen csökkenne.
Persze az autó és üzemanyag lobbi ezt sosem hagyná...

Ocvt 2008.07.29. 18:00:11

Végül is a törvény az törvény...

Példa:
a gyalogos elindul a zebrán, én messziről látom és lassítok, hogy átengedjem.
Majd ő megáll a felezővonalnál, mert nem engedi át a szembejövö autós.
Ekkor én gázt adok és elütöm...

Magyarázat: nem volt joga a gyalogosnak akkor és úgy ott állni, mert a zebrán folyamatosan kell áthaladni.
Egyértelmű: ő a felelős, de ha túléli, akkor max. perelheti a szembejövő autóst, mert ő miatta került szabálytalan helyzetbe és törte össze a kocsimat. De előtte nekem természetesen ki kell fizetnie az autómon okozott kárt.

Másik példa:
állok a ZIL -el a stop tábla előtt. Látom, hogy jön valaki vagy 70-el az 50 helyett, a főúton.
Megvárom míg közel ér, majd kövér gáz és vagy sikerül megállnia vagy nem...
Szintén egyértelmű: ő a felelős...

Ocvt 2008.07.29. 18:26:23

Úgy tudom viszont az a felelős aki a nagyobb szabálytalanságot követi el.
A Toller balesetben a kb. 20%-os gyorshajtás áll szemben, a kb 20%-os gyorshajtás + előre megfontolt, szándékos, szabálytalan előzéssel.
Úgy is mondhatnánk: előre megfontolt gyilkossági kísérlet (azért kísérlet, mert "lehet, hogy" nem haltak volna meg, ha 90-el mennek Tollerék).

Számomra ez min. 5-év letöltendőt jelent a merci sofőrjének, plusz örök eltiltást a vezetéstől.
Tanulság: menj bele ilyenkor a másikba, az autója csak puhább mint az árok széle.
Motorosokat, bicikliseket számításba se kell venni, mintha ott se lennének.

Az ítélet után én is bátrabban fogok majd előzgetni(ha kisebb autó jön szembe), majd lehúzódik...vagy meghal.

Tavaly jártam a románoknál ott ez tényleg így van. Jófelé haladunk.

Jani 2008.07.29. 20:17:16

Ocvt!

Az első példa igaz (egyről beszélünk?), székesfehérvári ismerősömmel megtörtént, a német autós ügyvédjétől már megérkezett a fizetési felszólítás, hogy az autóban keletkezett kárt térítse meg (milliós nagyságrendben). Az eset két éve történt, az illető fiatalasszonynak a térdei azóta sem jöttek rendbe, valószínűleg már nem is várható javulás.

Perillustris 2008.07.30. 00:48:35

"és ha itt már annyi ember van aki azt szeretné tudatosan, hogy a mercis élete teljesen tönkremenjen, vagy egyenesen a halálát kívánnák, és ha lehetőségük lenne rá, meg is tennék, azokat mire kellene ítélni?"

Ha nem a ma általános bírói gyakorlat lenne érvényben, hanem következetes, valóban visszatartó erejű, ám természetesen a fentebb említetteknél enyhébb büntetések lennének kiszabva, akkor talán az emberek többsége nem jutna el még gondolotban sem addig, hogy az életben maradt bűnös vérét kívánja.

Szóval ezt is ok-okozati összefüggésben kell vizsgálni.

Kifordított kacagány 2008.07.30. 09:13:32

Zolo 2008.07.29. 12:44:39
az élet pedig soha nem az igazságról szól. a sors úgy döntött, hogy az a két ember járjon rosszabbul, te viszont nem vagy sors, neked csak a jog biztosíthat lehetőséget a büntetésre. ha ezt figyelmen kívül akarod hagyni és az egyéni ítélőképességed alapján elkaszálni az EGYIK vétkest, akkor öntörvénykező gyilkos vagy, semmi más. ha jogbiztonságra vágysz, annak alapvető feltétele, hogy be is tartsd a jog alkotta szabályokat, még akkor is ha azok nem mindig tűnnek számodra elégségesnek.

ctc 2008.07.29. 17:28:41
és valószínűleg ilyen vizsgálatot el is rendeltek.

Mao elvtárs · 2008.07.29. 17:47:27
ezzel maximálisan egyetértek. régebben, mikor még néhány úrvezető volt az utakon és azok sem mentek olyan sokat, talán elég volt csak a hivatásos jogsihoz kötni az alkalmassági vizsgát, de manapság mikor ennyien vagyunk és ennyit megyünk, ideje lenne elgondolkodni azon, hogy az úrvezetői vizsgát is alkalmasságihoz kellene kötni.

Ocvt 2008.07.29. 18:00:11
a kresz rendelkezik arról is, hogy köteles vagy mindent elkövetni a baleset elkerülése érdekében, tehát a példáidban te lennél a hibás. pl itt is, ha a teherautó sofőrje nem húzódik le, hanem csak megy tovább, mert neki ahhoz joga van, akkor ő is felelősségre vonható lett volna.

Ocvt 2008.07.29. 18:26:23
nem kellene dobálózni ezzel az előre megfontolt gyilkossági kísérlettel, mert ilyenről szó sincs. a meghatározásod se jogilag, se morálisan nem állja meg a helyét. se indítéka, se szándéka nem volt a mercisnek. előzni akart, felelőtlenül és elszámolta magát, ennyi. tudomásul kell venni, hogy ez egy BALESET, azzal együtt is, hogy idiótaság miatt következett be. méghozzá több ember idiótasága miatt. természetesen ha a tollerék szabályosan közlekednek, egész más lenne a helyzet. akkor igenis súlyosabb büntetést kellene kapni a mercisnek, mint ahogy valószínűleg abban az esetben súlyosabbat is kapott volna. a tollerék viszont azzal, hogy szabálytalankodtak, eljátszották vétlenségüket.

Jani 2008.07.29. 20:17:16
mondjuk kérdéses az esetben az, hogy hol kolbászolt a gyalogos, de ha olyan helyen, ahol volt keresnivalója, akkor nem hiszem, hogy a bíróság megítéli a kártérítést. az ügyvéd meg hiába küldözgeti a fizetési felszólítást, ha nincs bírósági végzés róla.

Perillustris · 2008.07.30. 00:48:35
ne nevettess, az emberek nagy része a szomszédját is megfolytaná egy kanál vízbe a vélt vagy valós(többnyire vélt) sérelmei miatt, ha nem tartanának a következményektől. ne akard már nekem bemesélni, hogy minden kicsinyes rosszindulat és bosszúvágy semmivé válna, ha az ilyen merciseket bevarnák pár évre a börtönbe.

Pannon Puma 2008.07.30. 09:35:40

"ctc 2008.07.29. 17:28:41
és valószínűleg ilyen vizsgálatot el is rendeltek."

na. engem ez az egy mozzanat érdekel az ügyből. erről meg nem olvastam. mert az, hogy megtagadta a vallomástételt, semmit nem mond az okáról. ebben is benne lehet mind a kettő, amit fent írtam.

Kifordított kacagány 2008.07.30. 11:34:51

valószínűleg azért tagadta meg a vallomástételt, hogy ne használhassák fel ellene, azaz ne rontson vele a saját helyzetén. nincs ebben semmi. szerintem ha egy gátlástalan görény lenne, akkor inkább a csillagokat is le kellett volna hazudnia az égről(bár lehet, hogy az ügyvédje megtette helyette). azt viszont valószínűtlennek tartom, hogy a bizonyítási eljárás során valamelyik fél, vagy a bíró ne igényelte volna a tesztet. főleg, hogy "A bíróság vizsgálta, hogy a vádlott akár szándékosan, akár gondatlanul megszegte-e a fenti szabályt."

brummmama 2008.07.30. 17:09:32

Hm, Tollerék 110-nél hagyták el az utat, tehát ennél valószínűleg nagyobb tempóval kellett jönniük, mivel ilyen esetben az egyik jó megoldás a satu ameddig lehet, aztán padka vagy útelhagyás helyzettől függően. Nem zárnám ki azt az esetet, hogy Tollerék jöttek olyan 160-180-al amiről lefékeztek 110-re, valamint a mercis elszámolta magát. A 61-es úton ha valaki 140-nél többel megy, simán életre elvenném a jogsiját. És akkor még finom voltam....

Ocvt 2008.07.30. 20:01:32

hát, úgy látom erről el lehetne vitatkozni még pár komment erejéig

nem ismerem eléggé a részleteket, résztvevőket.

Alapvetően a problémám(ezzel és a többi hasonló esettel), hogy az ítélet után nem fogja egy vaddisznó sofőr sem azt érezni:
itt pórul járhatok én is, legközelebb inkább 2-szer is meggondolom, hogy randalírozok-e az úton, vagy részegen kiirtok egy buszmegállót. Sőt...
280000 Ft. Ennyi.

Szerencsétlen kispolgár(értsd.: becsületes adófizetők, talán kicsit mazsolák) meg nem vesz észre egy kintfelejtett 30-as táblát a prérin, akkor talán még többet is kell fizetnie.

x

Krisztina 2008.07.31. 10:17:18

Nekem volt 'szerencsém' átlni milyen a magyar igazságszolgálatatás és mennyire korrupt az ügyészség! 5 éve túléltem egy olyan balesetet, amelyben a férjem volt a sofőr és életét vesztette, mialatt én terhesen az anyósülésen ültem. Nekünk jött egy teherautó, aminek kidurrant a 20!!! éves kereke! És ráadásul nem fékezett semmit a sofőrje. És végül felmentették őt is, és a teherautó tulajdonosát is, aki ilyen műszaki állapotban engedte forgalomba az autóját. Szinte mi voltunk a hibásak, hogy éppen ott voltunk (szerintük a keréken nem látható az avatatlan szem számára ha az teljesen kopott, használhatatlan...) Ja a helyi dörzsölt védőügyvéd, aki korábban az ügyészségen dolgozott minden bizonnyal teljesen 'korrektül ' kárt el. Mindenestre nagyon ritka ha valakit leültetendő börtönre ítélnek ilyen gaztett miatt - de legalábbis Pécs polgármesterének kell lenni az áldozatnak, mert akkor legalább nem lehet elkorrumpálni az ügyet. Ja, mellesleg nem is biztos, hogy nem volt bekapcsolva a biztonsági övük. Ugyanis ezt ránk is ránk akarták sütni - annak ellenére hogy soha nem indultunk el anélkül és ráadásul szegycsonttörésünk bizonyította is hogy az öv megfogott bennünket...úgyhogy mivel egyikőjük sem tudja megvédeni már magát, és én tudom hogy ment az a mi esetünkben is, én fentartással kezelném még ezt a megállapítást is.

[] (törölt) 2008.07.31. 16:11:58

"Die Auswertung wurde anhand der Daten der Straßenwacht-Einsätze aus dem Kalenderjahr 2007 erstellt. Erfasst wurden
Fahrzeug-Baureihen, die zumindest in einem ihrer Baujahre (Erstzulassungs-Jahre 2002 bis 2007) auf mindestens 10.000
Neuzulassungen in Deutschland gekommen waren und in diesem Zeitraum mindestens drei Jahre weitgehend unverändert
auf dem Markt waren."

ha nincs Mitsu, akkor 2002 es 2007 kozott egyszer sem erte el a tizezres peldanyszamot. tehat mitol lenne torz a statisztika, ha kihagyjak azokat a modelleket, amelyek nem ertek el a kivant statisztikai alapot?

nyihongo 2008.08.01. 12:10:13

Zojzi 2008.07.27. 07:46:59

A kiszabott ítélet - mint annyi másik: szégyen. Az elhíresült Császár Előd-féle ámokfutáshoz hasonlóan ennek is az az üzenete, hogy ma Magyarországon nyugodtan lehet embereket autóvezetésnek nem nevezhető felelőtlen, idióta tombolással legyilkolni. Gyakorlatilag következmények nélkül, esetleg pár évre, de semmiképp sem többre úszik a jogsi, van szó valami szabadságvesztésről is, amit úgysem kell leülni, meg pár fillért még ki kell perkálni, oszt' jóvan! Ma ennyit ér Magyarországon az adófizető polgár élete. Az állam, a törvényhozás, és az államot megtestesítő bírák ítéleteikkel ma ezt közvetítik a társadalomnak, és ezek után még képesek a szemünkbe nézni. Nem is várható, hogy javuljon a közlekedési morál, amikor ehhez még jogász-újságíró is asszisztál - vajon ez a saját személyes meggyőződése, vagy mi az oka a szerecsenmosdatásnak? Ilyen baleset okozása után ÖRÖKÖS eltiltás kellene a gépjárművezetéstől!!!!! Minimum. A törvényhozás és a jogalkalmazás szégyene is ez a méltatlan méricskélés. Nem halt meg? Hát akkor enyhítsünk a büntetésen. Még a végén ezért is az áldozat lesz a hibás... Ami Tollerék közrehatását illeti: a tragikus következmények miatt nem minősíteném, hogy nem volt bekötve az öv. De a véleményem erről is megvan. Csakhogy: a baleset bekötött öv mellett is bekövetkezett volna. Nem kéne szerecsent mosdatni, kéne, de nagyon kéne komolyan szigorítani!


Fantasztikus ez a fenti beírás, tkp.lehetne egy olyan témájú honlap mottója, ahol mindenki beírhatná a hasonló történeteit, nevekkel, adatokkal, stb. aztán hátha lenne egy civil kezdeményezés a dologból, hogy szigorítsák a törvényeket.... meg a bíróságot is kötelezzék, hogy ha halott vagy rokkant marad hátra a baleset után, akkor legyen arányos az ítélet, máramennyire lehet, ha a halálos ítéletet már el kellett törölni....

Mert Császár Előd-ügye csak egy a sok régi közül... 2000 táján volt egy miniszter, aki az Audijával letarolt egy trabantos párt, aztán kissé más kategória az érdi buszmegállós gyilkosság, Toller, a sok zebrán elütött.....

Harlequin 2008.08.04. 09:27:26

"A vele szemben szabályosan közlekedő Tolleréknek ezért hirtelen le kellett térniük az útról. - Toller László gépkocsija is túllépte a megengedett sebességet, és sem a politikus, sem sofőrjének biztonsági öve nem volt bekapcsolva."
Most akkor szabályosan közlekedett vagy nem volt bekapcsolva az öve és gyorshajtottak? A két állítás üti egymást

Dekatlon 2008.08.06. 14:18:30

Nekem ez fura:
Ha be van kötve nem hal meg. De nem volt, viszont ezért a vádlott felel.

Dekatlon 2008.08.06. 14:20:43

Másik fura:
Ha valakit meg akarok ölni, legjobb, ha gépkocsit használok. Kisebbek a büntetési tételek, de sokkal!

Geronimo 2008.08.06. 19:04:42

Akkor kezdjük ott, hogy én a baleset helyszíne mellett(Dombóváron)nőttem fel. Azon az útszakaszon, a jogsim előtt és után is rendszeresen közlekedtem. Rettenetesen becsapós rész, mivel a szóban forgó bukkanó előtt, ha Dombóvár felöl(ahonnan a Mercedes érkezett) jön az ember egész pontosan 5,7 km-es nyílegyenes útszakasz van, amit tökéletesen be lehet látni. A baleset idején semmilyen tábla nem jelezte, hogy ilyen szintü "törés" van az útban, a lejtő előtt kb. 300m-re kint volt egy előzni tilos tábla és ennyi. Tehát, aki nem ismeri az útszakaszt, annak rejtett veszélyeit, könnyelműen bízhatott abban, hogy ez az előzni tilos tábla is egy az olyan sok közül, ami csak azért van kint, mert vagy elfelejtették beszedni, vagy csak simán puszta hozzá nem értésből rakták ki(hány ilyen van az Országban...). Tehát a vétkes sofőr,aki mint tudjuk budapesti, nem ismerte az útat, fogalma sem lehetett arról, mi is következik valójában, bízott a szerencséjében, mint tudjuk két ember életébe került. A szóban forgó időpontban édesanyám Siófok felől ment Dombóvár felé, a politikus autója(mint utóbb kiderült az volt)megelőzte őt a baleset helyszínétől mintegy 5 km-re, a dalmandi elágazás után, kb 160-170 km/h-s sebességgel, és hajtottak tovább az ominózus emelkedőig. Azon az emelkedőn én is szoktam gyorsan hajtani, mert olyan a "terep", de ésszel:pl. az emelkedő tetején már húzodom is le jobbra, mert ezzel el lehet kerülni a komolyabb bajt(kétszer majdnem hasonlóképpen jártam ott én is), ha pedig Dombóvár felöl érkezem ott sosem előznék, utána a lejtőnek lefelé már mehet a játék a következő bukkanó aljáig.

A balesetben mindenki felelős(én elővenném a karbantartó is, miért is nem volt kint tábla eddig), de a BTK egyik magyarázó rendelkezése szerint, aki a főbb vonalon(menetirány szerinti sávban)a megengedettnél lényegesen gyorsabban is halad, akkor sem lehet vétkes, ha a baleset nem következik be, akkor ha lassabban halad.

A büntetés meg szerintem egy vicc, mégis csak két ember életébe került a manőver, még ha ők is "sárosak" annak előidézésében, de azt hiszem, a büntetést megkapták már ők az élettől, talán túlságosan is.

Aki pedig erre járna és nem ismeri az útakat, annak annyit mondanék, óvatosan!Én sem veretek olyan úton, amit nem ismerek...

Harlequin 2008.08.13. 11:10:02

"Tehát, aki nem ismeri az útszakaszt, annak rejtett veszélyeit, könnyelműen bízhatott abban, hogy ez az előzni tilos tábla is egy az olyan sok közül, ami csak azért van kint"

Te ne haragudj már, de a KRESZ-ben ilyen nincs, ellenben olyan van, hogy a táblákat felülbírálni önhatalmúlag nem lehet. Aki erre hivatkozik az valószínűleg maga is rendszeres gyorshajtó-szabálysértő.

zugyege 2008.08.18. 14:33:45

A feleségemet lelökte egy főgyökér az autópályáról, neki egy fának. Több helyen tört el a gerince, bordái, szegycsontja, kulcscsontja, tüdeje sérült. 3 hétig volt az intenzíven. Ha valaki autóba ül, vállalja azt hogy ha hibázik és megöl vagy megnyomorít valakit, akkor az ő élete is tönkremegy. más testi épségével játszani nemhogy nem illik, de igenis súlyosan büntetendő. ennél akár súlyosabban is. én pl. az utakon nem csak magam miatt figyelek, hanem azért, hogy másokat se sodorjak veszélybe. Mert ha másik ember miattam megsérül akkor az az én felelősségem. ÉS EZT MINDENKI VEGYE TUDOMÁSUL!!!!!!!

Gyurics · http://www.i-shop.hu 2008.08.22. 22:46:46

Szerintem, első körben felesleges az öveket vizsgálni, először büntessük meg a baleset okozóját. Ha a vétlen gépkocsi hibázott szabják ki a megfelelő büntetést rájuk is, de ez ne legyen enyhítő körülmény a szándékos baleset okozónak.A jogsit pedig a pszichológusok véleménye alapján akár örökre is megvonhatják. Szerintem.
GYI
süti beállítások módosítása