Nem jönnek…

Megadóan várjuk a szigorúbb szabályokat

  2008. október 26. - Autójogász

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Irány az aszfalt?
2009-04-26 09:05:13

  Milyen quadot lehet közútra kivinni, és a szabályoknak megfelelően közlekedni vele?  Vélemények az azonos

Kiszorítás
2008-12-28 00:43:57

  Egységes egészségügyi határérték megállapítása igen bonyolult, mert sok aeroszolképző anyag már

Nem jönnek…
2008-10-26 00:01:00

  Kimutatták, hogy a 20 éven aluli vezetők okozzák a balesetek 10%-át és a 24 éven aluliak a 25%-át. A

Parkolási amnesztia
2008-08-24 09:14:00

  Lehet, hogy az Alkotmánybíróságon valóban elvérzik a jószándékú, tiszta helyzetet teremtő és a

 

Kimutatták, hogy a 20 éven aluli vezetők okozzák a balesetek 10%-át és a 24 éven aluliak a 25%-át. A jogszabály előkészítést megelőző egyeztetések során egyetértés volt, hogy túl fiatalon lehet Magyarországon vezetői engedélyhez jutni.

Vélemények az azonos című cikkünkről.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr72730955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bitfighter 2008.10.26. 22:16:51

vwman 2008.10.26. 16:19:25

Külföldön is sok az idióta, nemcsak MO-n. Múltkor hülye német picsa a 2üléses merciben cigizik, és végigtolta a fél városon index nélkül. Az ilyen nyaljon oszlopot. Plusz a sok kis köcsög esténként a buszmegállókban nyomatja a kocsiból a zenét, meg versenyeznek a többsávosokon. Ott se mennék át a zebrán, tuti kinyírnak.
Egyébként itt még Geisterfahrer is van :) (szemben megy az autópályán a barom...)

Próbajogsi is érdekes: mi számít "nagyteljesítményűnek"? Pl. ha 100ló lesz a határ, a családi kocsi meg 120, akkor beszopta?
A zebrás téma pedig -leszarom, ki mit gondol róla- szerintem jogos. Azért a legtöbb baleset az autósok miatt van. Igenis meg kell állni, és átengedni a gyalogost. De azért a mindenkori 30kmh is baromság.
"Szóba került, hogy a közlekedési szabályok ismeretét rendszeresen ellenőrizni kell": asszem, hamarosan évente-kétévente súlyos pénzekért vizsgáznunk kell. Már megint egy Gyurcsány-adó...

lili1 2008.10.26. 22:19:33

Először a fejekben kellene rendet rakni.Utána a fiatal kezdőket normálisan megtanítani vezetni.Ezt a próbajogsit hülyeségnek tartom.Ha már sikeres vizsgát tett, azt jelenti,hogy a forgalomban részt vehet.Mindenki így kezdte.Rá kellene vezetni a vizsgázót, hogy a vezetés NEM játék.Amig ezt nem értik meg az emberek addig teljesen mindegy milyen szabályokat vezetnek be.A büntetés nem visszatartó erő egyeseknek.Vesz a gyereknek másik jogsit kilóra.Mert lehet kapni!!!!

A kamionokról annyit, hogy rendszeresen járok Angliába, ahol a kamion 96km-val mehet.Bátran kijelenthetem,hogy nincs annyi baleset mint nálunk!!!Azért mert rájöttek, hogy a forgalmat gyorsítani,haladóképessé, és folyamatossá kell tenni.Mi ,meg a németek magtiltjuk az előzést ,tehát a haladást korlátozzuk.Kilóméteres sorok alakulnak így ki.Kész a baleseti forrás!!!!!!A kamionokban beépített tempóstop működik!!Német találmány.Emiatt nem megy 90 fölött.Kénytelen vagyok előzni, mégha hosszan is, mert ha utolérek valakit aki 88km-val megy,és beállok mögé, a következő 86km, a köv 84km-rel,a 10-dikmár csak kb 60km-val fog menni.Tapasztalat.Olyan nagy baj a személykocsinak, hogy 1-2 percig neki is 90km-val kell menni utánam??Hiszen egy kis gázadással behozhatja az elveszett időt.Nekem vezetési időm van amit ha nem tartok be,5perc túllépésért 200.000ft a jutalom.Ha a pihenőidőmből 10 perc hiányzik, akkor 300.000ft a bírság.Tudja ezt mindenki???Hát ilyen egyszerű dolgok miatt szoktam előzni, még úgyis, hogyha fel kell tartanom a szgk-t.Ugyanis én a munkámat végzem.Nyílván nem akarok senkit megbántani.Mikor az előzést befejezem akkor a feltartott személykocsi elémvág és hálából nyom egy satut.Nemegyszer előfordutlt már!!!Sőt!!A leállósávról is vágott elém a türelmetlenje!Elgondolkodtató a dolog!!Ha hirtelen satuzok én is hogy ne törjem össze a türelmetlent, (aki legtöbbször nem suzukis,)akkor a mögöttem levő kamionnak is kell egy satut nyomni.Meg a mögöttelevőnek is.A következő már fékezni sem tud, és kész a csatt.Türelmetlenje meg szépen otthagy, röhögve.Ugyanezt megcsinálják az emelkedőn is.Lehet hogy jobbantenném ha hátulról kicsit megkocolnám!!Tudom hülyeség, de jólesne!!!

lili1 2008.10.26. 22:24:43

Balage 76!

Gratulálok Neked!!Teljesen igazad van.Mindenki így látná a helyzetet minden másképp lenne!!

pety68 2008.10.26. 22:25:24

zalkapone


Bizony profik, aki évekig elterelget egy akkora járművet balesetmentesen az szakember a maga munkájában , biztosan vannak köztük kevésbé jók, és nem oda valók de az úr vezetők közt akik bármennyivel és bármennyi ideig mehetnek százalékosan messze többet találni, na meg a nem oda valók előbb utóbb lemorzsolódnak. Lehet csak szerencsés vagyok de engem nem előzött meg az utolsó pár évben olyan teherautó amin nem működött volna a határoló (biztosan van csak én nem találkoztam vele, hisz hülyék mindenhol vannak). Hetente több alkalommal megyek a 0-son is. ( ehhez az tenném még hozzá hogy a személyautóknak hihetetlenül sokat csal a sebességmérője). Egyébként értelmetlen dolog kikapcsolni az a pár Km amin esetleg gyorsabb tudna lenni nem hoz annyit mint amekkora a rizikó benne. Na meg mint már mondtam amikor nem volt, akkor sem mentünk gyorsabban ( ennyivel még biztonságosan és gazdaságosan jól lehet haladni nem véletlen hogy oda találták ki a határolást is ) értem ezalatt a magamat és az ismerős kollégáimat. Az hogy 2-3 Km/h-val előznek az senkinek nem jó legfőképpen annak aki épp előz. Régebben ha utol értem egy másik kocsit ami mondjuk csak 2-vel ment lassabban mint én megpöcköltem a tempomatot azt beálltam mögé mert teljesen mind 1 hogy 87-el vagy 85-el megyek-e. De mostanság ha utolérem kielőzöm. Mert elegem van az ujjbabnál újabb szabályokból törvénysértő törvényekből, a lehúzós rendőrökből, a börtöntöltelék politikusokból, a szakember úrvezetőkből akik úgy gondolják hogy minden értük van nekik épülnek az utak , sírnak hogy mennyi nagy kocsi van az utakon de a plazaba meg a multikba be megy azt eszébe sem jut hogy ami árú van azt mind nagy kocsi hozta, vagy az utat amiről legszívesebben kitiltana mindenkit de legfőképp a teher autókat. (pedig azt is azzal építették). Azonkívül manapság már az emberek WC-re is kocsival járnak, igen ritkán fordul elő hogy egy teherutó cél nélkül mennyen ellenben a személykocsikkal. Én fontosabbnak érzem hogy egy teherautó közlekedjen az úton vagy elérjen az úti céljához mint teszem azt egy 17 éves friss jogosítványos a discoba vagy a papa nyaralóba vagy bárki hasonló igenfontos helyre. Lassan már bűn lesz teherautót vezetni.


100 Le fölött nem engednék személyautókat forgalomba hozni egyáltalán , teljesen szükségtelen, 70 lóval is lehet 130-al menni sőt sokkal többel is , a többi csak pazarlás és farok helyettesítő.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2008.10.26. 22:26:51

lili1!

Igen, olyan nagy baj a személykocsinak 1-2 percig 90-el menni.

NEM AZ A BAJ, hanem az, hogy hirtelen kell felére csökkenteni a sebességét, Te nagyon kamionos! És az utána jövő és az utána jövő, ahogy írtad!

A felvezetett 88-86-84-es elméleted meg nem érthető számomra. Ha előtted 88-al mennek, neked nem kell lassabban... Csak 88-al. Előbb-utóbb eldurvul majd ez is, aztán majd nem kell koccolnod, mert sörétest tartasz az ülés mellett, mert lelőnek különben az ilyenért...

Tommeeca · http://napimerites.blog.hu 2008.10.26. 22:31:01

AnyádnakPalánkot

A biciklis nyanyákat mint kategóriát kéne betiltani: 4sávos úton, záróvonalon keresztül, a pirosnál álló autósor közül tolta elém a kis bringáját a belső sávba, satufék +duda +elküldés melegebb éghajlatra és még neki állt feljebb, hogy miért nem nézek szét, hát ráhajtogattam volna a biciklijét ha nem álltak volna mögöttem már 3man, még jó, hogy megbírtak állni...

kockásfülűnyúl 2008.10.26. 22:34:15

Az tény, hogy a nyolc általánost be nem fejezők többsége roma. Ebből eredően, ha valóban nem feltétel az általános elvégzése, természetesen többen jelentkeznek tanfolyamra a kisebbségből. Félre ne értsetek, nem velük van bajom. Tudom hogy ez a téma mennyire érzékeny, DE...
Sokat forgolódtam roma körökben, van is néhány barátom, és ők is tudják mi az ábra. Némelyikük szégyelli is, ám ez nem változtat a tényeken.
Amúgy meg tök mindegy roma, vagy sem az illető, ha nem bírta átküzdeni magát az alap sulin, én még azt is fontolóra venném, biciklire ülhet-e. A kerékpár ugyanis szintén jármű, közlekedési eszköz amely a forgalomban vesz részt, balesetet okozhat, ill. szenvedhet, tehát ugyanúgy felelőséggel kell használni, mint bármilyen járművet. Hogyan várhatnánk el valakitől ilyesmit, aki az alapkövetelményeknek sem felel meg. Közben meg beszélünk közlekedési kultúráról, meg hogy hogyan lehetne ezen változtatni.

Gabesz81 2008.10.26. 22:36:44

a nevelés kérdése, nagyon jól leírtátok... a fejekben, de minden másban is itt ebben az országban. a vezetés, a közlekedés csak egy jelensége ami a mélyben, a fejekben van. rohadt egy ország, rohadt emberekkel.

mint ahogy itt többen nem tartják jó 5letnek a teljesítmény alapú jogsit... miért? mert már megint csak a kiskaput keresik? mert az lenne a lényeg, hogy ne választhasson egy m-es bimmert egy friss jogsis... mert fel sem kéne benne merülnie! az megint csak egy részletkérdés, hogy hol lenne meghúzva a határ, de rögtön számok repkednek, hogy jajj mi lesz ha... undorító! a motoroknál működik, de és még így is hullanak a speedracerek..., de talán kevesebb.
a magyar már csak ilyen birka, hogy állandóan szabályozni kell és vannak akik ebben örömüket lelik és hozzák a hülyébbnél-hülyébbeket.

lili1 2008.10.26. 22:36:45

chicken!

Minek kell a felére csökkenteni a sebességét??Ha én irányjelzővel kimegyek előzni, akkor nem kell hirtelen csökkenteni a sebességet, és nem a felére.Te nagy személyautós!!Szivesen kivinnélek egy kis tanulóútra ,akár Angliába, akár Spanyolba.Ég és föld a közlekedésük a miénkhez képest.Más az emberek erkölcsi morálja!!!

PistonHead 2008.10.26. 22:39:28

"100 Le fölött nem engednék személyautókat forgalomba hozni egyáltalán , teljesen szükségtelen, 70 lóval is lehet 130-al menni sőt sokkal többel is , a többi csak pazarlás és farok helyettesítő."

Jól sejtem, hogy a te autód csak 100 lovas? ;)

Gabesz81 2008.10.26. 22:43:55

PistonHead: pont ez az a morál, ami miatt kell a teljesítménykorlátozás! mert aki fel mer szólalni a túl erős autók ellen, egyből nyakának esnek! pont egy tűzesvérű machónak kell egy brutál autó, amivel aztán a nyugdíjas otthon kreszpályáján gyakorolhat...

zalkapone 2008.10.26. 22:49:06

Pety68

Tedd a kezed a szívedre! Hány olyan kollégát ismersz magatok között (mert írásod alapján kamionsofőrnek gondolnálak), aki ebből a "munkámat végzem" dumából erőt merítve közlekedik a lakott területen belül is 90-100-110-el? Én ezt könnyen elintézem, mert ha meglátok egyet, aki szemet szúrón szabálytalanul megy, "Kojak-lámpa" ki, forgalmi, jogsi elvesz, és jónapot kívánok! Aztán lehet tüntetni, mint a román sofőrök, hogy a magyar köcsög vámosok zaklatják szegényeket! De amíg nem lehet ezek miatt az ámokfutók miatt kiengedni a gyerekeket, addig nekem ne sírjon egyik se! A velünk párhuzamos utcában (ami az M0-al párhuzamos irányban megy) minden évben bemegy legalább egy kamion valamelyik házba, és lebontja a felét. 50-el mennek biztos. Meg nem látja az út szélén a bicikliseket, azokból is fogy rendesen! És igenis, ha az M0 teljes déli szakaszán tilos előzni kamionnal, akkor leszarom, akármilyen indítékaid is vannak!

zalkapone 2008.10.26. 22:52:55

Persze a magyar sofőrök még mindig istenesek a román, török, albán, ukrán, és legújabban iráni(!) társaikhoz képest! De be kell látnod, hogy nagyon nem mindegy, hogy 1 tonnával játszol, vagy 40-el...

kockásfülűnyúl 2008.10.26. 22:53:44

Ja lili1-el én sem találkoznék egy morcos napján! Oké, csak vicc, biztos nem olyan brutál. Aszonta csak megtenné.
De emlékeztek még, mikor Pesten a trabantos csávó lepuffantotta a TGK sofőrt?
Ha mindenki sörétessel vagy negyvenötössel rohangálna, mi lenne. Mindenki lelőné egymást, oszt probléma megoldva?
Ez ám a kultúrált megoldás. Ha már mások nem tudták megtenni korábban, kiirtjuk mi magunkat, oszt nem lesz közlekedési káosz, meg nem lesz bunkó magyar.

Huhh!!!

kinney 2008.10.26. 22:56:12

kíváncsi lennék azokra az autósokra, akiknek komolyan az a legnagyobb problémájuk, hogy mennyivel mennek, illetve előznek a kamionok.

én vagy 20 éve vezetek személyautót, de eszembe sem jutott, hogy azon akadjak ki, ha egy kamion előz egy másikat. ha előz, hát előz. ki tudom várni azt a pár percet. ált. nem a profi sofőrök hibájából van a baleset.

sokkal jobban idegesítenek az idióta türelmetlen autósok, akik mindenki mást leszarnak, és csak az számít nekik, hogy ők minél előbb érjenek oda a hihetetlenül fontos dolgukra.

mondom ezt úgy, hogy viszonylag erős és gyors kocsival járok.

lili1 2008.10.26. 22:59:57

Pety68!
Nemigazán van értelme indulatosnak lenned.Ha figyeltél volna ,írtam, hogy a seb.határoló minden kamionban benne van.)90 a vége.Lehet hogy van közöttünk száguldozó is de nem hinném hogy ez a jellemző!
Gondolod, hogy Ti személykocsisok olyan szabályosak vagytok?A kamion sebessége többnek tűnik a tömege miatt. Ha a személykocsiban ülök,és elmegy mellettem egy kamion,félelmetesen gyorsnak tűnik, pedig hidd el nem az.Aki teheti próbáljon egy kamionból megítélni egy helyzetet.Meg fog lepődni.

zalkapone 2008.10.26. 23:02:04

Kinney!

Légyszíves menj fel a lánglovagok.hu-ra, és nézd meg a képeket a múlt heti M0-on történt balesetről, amiben egy kisgyerek halt meg, hála egy kibaszottul profi sofőrnek hála!

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2008.10.26. 23:03:48

kinney 2008.10.26. 22:56:12
Jó neked, hogy 20 év alatt egyszer sem kellett füstölve fékezned autópályán előző kamionos miatt.
Mondjuk lehet, hogy 20 éve nem is volt autópálya ennyi.
Meg bizonyára jobb a helyzetfelismerő-képességed, mert nekem néha nem megy az előrelátás. Persze lehetne minden kamionoszlopra potenciális veszélyként tekinteni - teszem is - , de mégis vannak horror helyzetek...

Eonymus 2008.10.26. 23:04:15

Én egészen máshol is változtatnék a jelenlegi rendszeren. Miközben egyes rendőrök zsebre bírságolnak és szolgálatbeosztási díjat fizetnek a jövedelmezőbb szolgálati helyekért / időszakokért, a törvény minden szavukat úgy kezeli, mintha tévedhetetlen isteni kinyilatkoztatás lenne.
Rendőr azt állítja, hogy szabálysértést követtem el.
Nem követtem el. A rendőr téved / rosszul látta / jól látta, de meg akar ijeszteni, hogy fizessek zsebbe / stb.
Ha elismerem a helyszínen, akkor 5000 Ft helyszíni bírság.
Nem ismerem el, ezért feljelent. Még közli is vigyorogva, hogy rosszul teszem, mert sokkal többe fog kerülni és úgyis nekik lesz igazuk.
A következő lépés, hogy kapok egy 30.000 Ft-os bírságot a rendőrségtől.
Miért ugrik fel a bírság a sokszorosára, ha nem ismerem el a szabálysértést? Mit akar üzenni a jogalkotó? Fogjam be számat, ha jót akarok? Ez az alkotmányos rend?
Közben kiváncsi volt bárki arra, hogy vajon miért nem akartam elismerni a szabálysértést a helyszínen? Érdekel bárkit, hogy szerintem hogyan történt az eset? A (rendőr)kutyát se érdekli.
Ha nem tetszik a dolog, akkor fellebbezzem meg a 30 ezres bírságot a bíróságnál.
Bocsánat, hol is tartunk? Én fellebbezzek, én bizonygassam az ártatlanságomat? Miért nem a rendőrök bizonygatják a bűnösségemet? Hol van itt az ártatlanság vélelme és a törvény előtti egyenlőség?
Ha valaki azt hiszi, hogy a fellebbezés után már bárki meghallgatja a bűnös sofőrt és lehetőséget kap arra, hogy bizonyítsa az ártatlanságát (ami már önmagában is vicc, hiszen a bűnösséget kellene bizonyítani) az nagyot téved. A bíróság első körben tárgyalás nélkül hoz ítéletet, csupán azt vizsgálva, hogy a szabálysértésre kirótt büntetés mértéke törvényes-e.
Ezután újabb fellebezés kell és csak ekkor jut el a bűnös polgár, hogy esetleg előadhatja egy bíró előtt is, miként képzeli bizonyítani ártatlanságát.
Vajon megjelenik a rendőr az első idézéskor? Nem. Pedig neki munkaidőben kellene megjelennie, hivatalból, míg a a bűnös polgár a szabadidejéből áldoz, hogy bizonyíthassa ártatlanságát.
Vajon hány eset van évente amikor a sofőr nem ismeri el a szabálysértést a helyszínen, de végül feladja, fel kell adnia, ha nem akar beleőszülni és nem jut el a dolog addig se, hogy egy független fórum előtt elmondhassa a véleményét.
És ez a jogalkotók közül senkit nem zavar. Ez így természetes, mióta világ a világ.
Gratulálok. Jogállam magyarosan.

lili1 2008.10.26. 23:06:59

Bárkinek felajánlom itt és most, hogyha legközelebb indulok útnak, (kedd, szerda)felveszem Pesten, és elviszem Győrig, vagy a határig.Meg fog lepődni, hogy milyen a szgk. után a kamionból figyelni a közlekedést.A 90km-t ugyaúgy nem veszed észre mint a modern kocsikban pl a 15-160-at.Csak a tömege miatt tűnik gyorsnak, meg a por miatt amit magával húz!

PistonHead 2008.10.26. 23:07:51

"PistonHead: pont ez az a morál, ami miatt kell a teljesítménykorlátozás!"

Miért is kell a teljesítménykorlátozás? Fejtsd ki kérlek.

"mert aki fel mer szólalni a túl erős autók ellen, egyből nyakának esnek!"

És alaptalanul? Ne haragudj, de te ne akard megszabni, hogy én mekkora autót vagy házat vehetek magamnak. Próbáld meg levetkôzni a kommunista beidegzôdéseidet.

"pont egy tűzesvérű machónak kell egy brutál autó, amivel aztán a nyugdíjas otthon kreszpályáján gyakorolhat..."

Nem tudom, hogy jönnek ide a nyugdíjasok, de nem szoktam rodeózni az autómmal, ha erre akartál kilyukadni.

zalkapone 2008.10.26. 23:08:44

Hiába mondják a sofőrök, hogy megy nekik, sokat vezetnek balesetmentesen. Persze, biztos sokkal többet mennek 10 év alatt, mint én talán egész életemben fogok. De 40 tonna nem áll meg 80-ról sem 40 méter alatt, mint egy személyautó! És ha csak 30-al érkezik a nyakamba, nos, valszeg azt sem köszönöm meg. Akkora mozgási energiáról van szó, amit nem lehet finggal megállítani. Abban igazuk van kamionoséknak, hogy ők látják el az emberiséget, és nélkülük nem lenne mi a boltban. De! A tranzitforgalmat igenis tessék felrakni a vonatra (persze, picsán kell rúgni a mávot, hogy ne aranyárban mérjék), aztán a városok szélén, ahogy elkezdett kialakulni, rakják át kisebb terítőautókra (7,5t), ami csak jobban megfér a kicsikkel.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2008.10.26. 23:09:28

Van hülye kérdésem sokezer km-es sofőrökhöz:
Hogy van az, hogy mostanában egyre több olyan baleset van, ahol tömegesen tolják meg egymást a kamionok? Sokkal jobb vezetők, mint az autós átlag, miért járnak mégis így? Hígul az állomány, vagy mi? Vagy mégsem olyan vérprofik?

zalkapone 2008.10.26. 23:14:48

Chicken
Ugyanaz a baj velük, mint az öreg autóvezetőkkel! Annyira magabiztosak (tévesen), hogy már mennyi ideje balesetmentesen vezetnek, hogy lanyhul a figyelem, meg a fegyelem. Meg persze a napi 15 óra vezetés is kivesz belőlük...

lili1 2008.10.26. 23:17:31

Chicken!
Azért tolják meg egymást mert felszaporodtak az előzni tilos miatt!!!!!Ha nem volna megtiltva akkor nem szaporodnának fel.


Valóban nehéz megállni 40 tonnával, de mikor a vérprofi személykicsi bevág elé azért csak próbál megállni.Sok autós nem is gondolja hogy az egy 40 tonnás autó!Talán ezt is kellene oktatni.Meg azt is hogy ne autózzon a kamion tükrének a holtterében folyamatosan.

lili1 2008.10.26. 23:19:14

zalkapone!
9 órát lehet vezetni egy nap , és 1 héten 2x 10 órát.

gyerek9.3 2008.10.26. 23:23:14

GABESZ81

1.motor más GYENGE IS KI UGRIK ALÓLAD.
ÉS AKI BÉNA ÉS ELDOB EGY AGYON ELEKTRONIKÁZOTT BMWT(azt hozom fel példának )az eldob egy 1.1. fiesztát is.VÉGEREDMÉNY UGYAN AZ HALÁL.DE EZÉR KÉNE A RING OLCSON ÉS NONSTOP H A BÉNÁK IS BELEJÖJJENEK VEZETSÉBE NAH MEG OTT HA ELDOBJA NEM ÁRT SENKINEK ÉS NAGY ESÉLYEL Ő IS MEG USSZA.Korhatár igen MEGKOMOLYODIK MINDENKI csak hátt mikor?? A legtöbb 20éves még nem komoly( respect a kivételeknek)de ez van 20évesen ált. vége a sullinak jöna melo jöna pénz amiből ERŐSEBB AUTOT TUD FENTARTANI AMIVEL MÉG UGYAN UGY FOG RAJOSKODNI CSAK JOBBAN MERT ERŐSEBB GYORSABB ugyh enyierővel emejük 30 évre a korhatárt mert akkor már télleg benőtt a fejük lágya és nem fognak száguldozni de ha 20évesen kapja a jogsit akkor ugyan az lesz mintha 17 évesen kapná (tudom elég sok 20év körüli spanom van)
2.tudok közlekedni
3.kiváncsi vagyokh mijen lenne a köridőd a lezárt pályán ami viszonylag csuszik saras meg egyebek valószíű kicsit szégyelnéd magad az első fél évben a kör időid miatt:)

Meg ha be is vezetik azth nem lehet erős autot akkor mi lesz? SEMI NAYGRÉSZTA FIATALOKNAK NINCS TUL ERŐS AUTOJUK még is eldobják meg halnak egyebek. És akiknek telik erős verdára akkro anyi leszh nem a srác nevé n lesz hanem apuén vagy apu cégén vagy hasonlo megoldás.

és tudom h a mai bajorokat elég nehéz eldobni ha minden be van kapcsolva vezettem már párat tesómnak 745i jét , meg M5(m5 2 napja vezettem) (meg még jó párat) is persze mindben minden elektronika be vol kapcsolva.

valaki írtah 70 meg 100 ovas auto elég hátt mire?:O
autoba 1. sorban azért kel erőőő h ha olyan hejzet van amiből csak ugy tudsz kijutni ha nyomsz egy kövéret és mondjuk azzal el tudom kerülni h oldalba vágjnaka és ott maradjak de ha vanegy 70 lovas liba kergetőm lehet pont elviszik a hásó ülésrőla gyerekem .Meg hátt kezeketa szívre ki nek ha már volt erős autoja nem hazsnálta ki 1 szer sem hátt ilyen embera földön nincs szerintem. aki írta annak gondolom még életébe nem volt 100 lonál erőseb kocsia kezében

lili1 2008.10.26. 23:24:18

Ha ezt a vezetési időt túlléped akár csak 5 perccel is akkor 200.000ft a bírság!!!Csodálkoztok hogy minden perc számít??
Kollégám 400.000ft-ot fizetett, mert nem volt parkoló ahol megálljon.15 percet vezetett túl.Személykocsival mi az a bűn amiért ennyit kérnek???

zalkapone 2008.10.26. 23:27:35

Tudom én azt, hogy mennyit lehetne...
De hidd el, ettől csak többet látok. És abban is megegyezünk, hogy sok kretén autós van, hiszen ebből indulunk ki minden esetben. De nektek is be kell látni (és ha mélyen magadba nézel, akkor tudod), hogy ahol tudjátok, ott szabályt hágtok. És oka mindenkinek van. Neked, hogy időre odaérj, ahol le kell pakolnod, mert ha késel ködbér, stb. Az autós üzletkötő (másik kedvenc kategóriám) pedig termékbemutatóra siet, és esetleg azért vágott be eléd, mert elnézte a kihajtót. Mindkettőtök a munkája, és megélhetése miatt siet. De egyikőtök sem tehetné. Ennyi a történet.

lili1 2008.10.26. 23:33:40

zalkapone!

Köszi, hogy ilyen lojális vagy.A fájó az egészben, hogy teljesen igazad van.Nem is az ilyen "üzletkötőkön "vagyok kiakadva hanem olyanon, aki brahiból, rajoskodva csinálja.Na ő miért nem tudja megvárni míg előzők?Hiszen 1-2 perc.

zalkapone 2008.10.26. 23:35:35

Sok a hülye, kevés a türelem...

zalkapone 2008.10.26. 23:38:49

És esetetekben ugye nagyobb a visszhang, mint egy normál autó kontra autó ütközésnél. Nagyobb kár, több sérült. Mint amit említettem az előbb, a múlt heti baleset.

ze11 2008.10.26. 23:39:02

Mennyi a kamionokra előírt követési távolság? Nem kéne oda minden esetben beférnie egy személyautónak?

Túlvezetett negyed órát. Hol volt az előző parkoló? Saccolom, hogy max. fél órával azelőtt, hogy letelt az ideje...

Objektív felelősség elvén nem lehetne a járművet 1-2-4-sok hétre/hónapra lefoglalni? 100-150-300E Ft nélkül lehet autózni, sőt, a plasztiklap nélkül is, autó/jármű nélkül meg nem nagyon... Ne tessenek azzal takarózni, hogy "mi van, ha nem az övé az autó (objektív felelősség esetén is a tulaj sz..pik alapesetben), ha a lefoglalt jármű megsérül/ellopják(!) vagy a jóég tudja, mi lesz vele" -- így járt, kérem tisztelettel, így járt -- a tulaj majd leveri a sofőrön.

zalkapone 2008.10.26. 23:41:54

Ze11
Ha minden ilyen járművet lefoglalnának, akkor a Kiskunsági Nemzeti Parkot át kéne nevezni...

PistonHead 2008.10.26. 23:41:55

"2.tudok közlekedni"

Nem tudsz közlekedni. Egy zárt pályán körözni, meg a valós forgalomban résztvenni baromira nem ugyanaz. Tudod ott más résztvevôk is vannak, akik sokszor kiszámíthatatlanok. Majd ha megtanultad a defenzív vezetést a forgalomban, akkor tudsz közlekedni.

Maestro 2008.10.26. 23:51:47

Nem vagyok szakember, csak azt mondom amit látok.

Nagyjából este 10 után Budapesten az 50 szépen 70-re vált, annyival megy a sor, Petőfi hídon 90-el is, Hungáriára most nem térek ki, egyetlen trafi állna ki, kb az összes autót fényképezhetné...
M3 bevezető szakasz (Szerencs u.-tól) befelé: végig 80, teljesen indokolatlan, volt már, hogy középső sáv ment 100-al stabilan, nagyjából arra jó, hogy mindenkit frusztráljon, és eleve idegesen érkezzen be a városba...

Nekem 18 évesen lett jogsim (most 21 vagyok), elsőre KRESZ-t bebuktam, másodszorra csont nélkül (0 hibapont) meglett, rutin elsőre, forgalmi harmadikra, szintén 0 hibával.
Tényleg kevés a gyakorlati oktatás, ráadásul az esetek viszonylag kis hányadában vezet az ember oktató mellett forgalmas úton.
Tipikus esete lehetnék a faterautóval gizdázó hülyegyereknek, 1.9-es superb-et hajthatok hálaégnek, hozzáteszem, apámnál is le kellett vizsgáznom (felhívtam oktatót, hogy akkor még egy vizsgát, de most tudom ki ül be hátra, kicsit nézett a fószer de azt mondta oké, onnantól kezdve vihettem egyedül a gépet, de utána is rengeteget jártunk ki parkolóba gyakorolni a finomságokat, meg a sűrű forgalomba is, hogy szokjam), nagyjából egy éve érzem teljes biztonságban magam abból a szempontból, hogy ha valamikor balesetem lesz, nem a saját hibámból történik majd.

Egyébként a 30000 km-es valakivel való vezetés 10-el osztva nem hülyeség, 3000 km pláne viszonylag friss jogsival nem kevés, sőt, az első hosszabb távú utak is irtó fárasztóak, de pont ebben a szakaszban rögződnek be a szokások (indexel-nem indexel, hogy fékez, hogy vált, stb), ha ezt valaki jól elmagyarázza, megmutatja, majd begyakoroltatja, akkor van esély...

cdrom70 2008.10.26. 23:52:04

Sziasztok
Mi marad ki megint a törvénymódosításokból. A táblát kihelyező felelőssége? Miért raktják ki a 30 as táblát pénteken és nem takarják le annak ellenére, hogy csak hétfön lesz aktuális? A törvénytelen táblakihelyezés embereket károsít!! Esetleg tesz tönkre.. Valahogy kimarad a kártérítés megint!!!
Kötelezö legyen 5 évente vezetéstechnikai tréning DE nem aranyárban! /nálunk csak a lehúzás megy!! /
Csak birsággal nem lehet javitani a morálon. Évente fel kellene mérni az autós oktatókat is! Aki nem oda való repüljön!
A teljesítmény korlát.... Háát alapvetően nem lenne hülyeség, csakhogy kevés család engedhet meg magának több autót, így ez elvetendő.
Ha lelopják a rendszámot ne járhass autóval?? Személyes szabadság megsértése, ráadásul aki eddig csalt ezután is fog, nem lehet megtalálni.
A tranzit kamionokat pedig fel a vasútra!! de az olcsóbb legyen mint pályamatrica+üzemanyag. Ha jön az oszták cargo mukodni fog a dolog....
Túl sok az logikátlan szabály!! Nem világos mit tehet a tendör mit nem.
Jelenleg a cél az autósok lehúzása nem pedig a forgalom gyorsitása!!!

Operator 2008.10.26. 23:53:06

A jelentős sebességkülönbség probléma volt, és probléma is lesz a közlekedésben. Nem véletlenül van konfliktus gyalogos és biciklis közt a járdán, biciklis és autós közt az úton, autós és motoros közt lakott területen kívül, és hát nem véletlenül lehet zavaró az autósok számára a 130-as pályán a társát 2 Km/h-s sebesség különbséggel előző kamionos. Ezt nyilván nem lehet egy "nem értem miért nem bírja ki azt a pár percet" vállrándítással elintézni.
Sűrű fogalomban egy-egy ilyen előzéskor brutálisan sok autó torlódik fel. Mire ilyenkor minden autó újra fel tudja venni a korábbi sebességét, és eloszlik a "dugó", az az előzés tényleges idejénél jóval hosszabb idő. Szóval sűrű forgalomban igenis bénítanak az ilyen módon előző kamionosok, a teljes forgalom ütemét gyakorlatilag a sajátjukéra csökkentve. Ezért bizonyos esetekben és bizonyos pontokon indokolt lehet az előzési tilalom, az út áteresztő képességének megóvása érdekében.
Fontos, hogy nem a kamionosokat bántom, szerintem a sebességkülönbség az esetleges konfliktusok forrása.

Bambano 2008.10.26. 23:53:46

Az egy helytelen jogi dolog lenne, ha a bírói joggyakorlatot átültetnék a kreszbe és azért kellene 30-ra lassítani a zebránál, mert aki egyébként gázol, azt 30 felett automatikusan elmeszelték. Szerintem kollektív büntetés nincs, azért, mert voltak, akik 50-nel gázoltak, nem lehet megbüntetni azokat, akik üres zebra felé közelednek.

A másik bajom, hogy a bíró a jog alkalmazója, nem pedig gyártója. A jogot az országgyűlésnek kellene alakítani. Nehogy már minden, amit a bíróknál bevett gyakorlat, átmennyen a törvénykönyvekbe... Majd 5 év múlva csak rizsporos parókával lehet dolgozni menni?

30 ekm rohadt sok, nem furikázhatok egy évig a gyerekkel azért, hogy jogsija legyen, valakinek dolgoznia is kell...

lili1 2008.10.27. 00:01:06

Operátor!
Igazat adok Neked ,de nekünk is haladni kell, hisz köt a vez. idő.

Operator 2008.10.27. 00:08:38

lili1!
Világos, azért is írtam, hogy nem gondolom én "hibásnak" a kamionosokat. Más ritmusban "mozgunk", ennyi. :-)

Gyulimali 2008.10.27. 02:47:15

A munkám miatt sokszor járok Bérelt autóval, Magyarországon is Németországban in, sőt, most éppen Ausztráliában. Magyarországon kívül csak a kocsikulcsot adják a kezembe. És az elég. Most azt sem tudom, mekkora motor van a Corollámban. Itt, Melbourne-ben az egész város keresztbe-hosszába van 2x3 sávos utakkal. ált 60-80 a korlát. Ha iskola, vagy bármi más van, akkor van LED-es korlátozó tábla, ami felülbírálja a hagyományosat. Alig van dugó, és lehet haladni. Az utakon nincs egy repedés sem.Pedig a benzinnek kb 220 HUF az ára.
A Magyar szabályozással kapcsolatban pedig az a véleményem, hogy nem változtatni kellene a szabályokat folyton, ahogy azt nagyon sokan megírták már, hanem BETARTATNI őket. Ezek a (szerintem is vastagon alkotmányellenes objektív felelősség és társai) mostani szabályok is rendben vannak, csak mindenki nagy ívben tesz rájuk.
Az a baj, hogy azt kellene tudatosítani a közlekedés szereplőiben, hogy NEM LEHET MEGÚSZNI a szabályszegést. Ehhez igenis az kellene, hogy a rendőrök MINDENHOL ott legyenek. Meg hogy ne lehessen "elintézni" a büntit.
Ehhez még az sem kellene, hogy sok legyen a bünti. Legyen, mondjuk 5000HUF, de azt meg lehessen kapni 1000x is. Így, ha valaki benéz egy busz-sávot, mert ugye azért azt könnyedén lehet, akkor röppenne neki az 5k, amire azt mondhatja "OK, benéztem, szívás, majd fizetek", de ha valaki tudatosan megy végig a Kossuth Utca-Rákoczi vonalon, az fizessen mondjuk 100k-t, de azt 100%-osan biztosan. És akkor lehet választani. Az az igazság, hogy aki antiszociális, az úgyis az marad, és még, ha ráadásul jól is megy neki, akkor főleg mindegy neki. Most gondoljatok már bele, hogy akinek futja egy 100M-s Ferrarira, annak mennyire számít, ha mondjuk minden nap kap egy 300k-s büntetést?

Alapvetően ott kellene kezdeni, hogyha már úgyis 100-150k egy jogsi, akkor abba férjen bele egy kötelezö 1-2 napos vezetéstechnikai tréning. Aztán, ugye ha spekulálni akarok, és hiszek azoknak az ismerőseimnek, akik most vizsgáznak Rutinból, meg forgalomban, akkor a korrupt vizsgáztatói rendszert kellene fejbelövéssel megszüntetni. Nem egyszer hallottam az elmúlt évben, hogy 20k a vizsgabiztosnak és akkor elsőre sikerül. Ha nem fizet vki, akkor megbuktatják. (persze, mert kell a "statisztika", azért mégis, hogy nézne már ki, hogy mindenki elsőre átmegy???) Aztán összhanga kellene hozni az elméletet a gyakorlattal is. (gyalogos átengedés vs. biztatás).
Mindenesetre én be fogom fizetni a gyerekeimet egy-egy ilyen tréningre, mielőtt megkapják a jogsijukat. A korlátozással teljesen egyet értek. A megvalósítás módja, szerintem a 18-21 között, vagy az első 3 évben figyelni rájuk.
A nagy teljesítményű autókról meg, szerintem már rövid távom is jobban megéri venni egy "szakadék" autót a gyerkőcnek, hogy szokja azzal a vezetést. Tanul önuralmat, ha mégis megzúzza, akkor fillérekből megvan a javítáa, nem esik ki a család egyetlen autója, stb.
A zebra előtti 30: ugyanaz, mint amivel kezdtem. Tudatosítani az autósokban, hogy nem tudja megúszni!
Jogsi 8 általános nélkül: Na, igen, ez gáz, bár szerintem azok, akikre ez eddig vonatkozott, eddig simán jogsi nélkül közlekedtek (azt már csak feltételekkel, hogy általában ott azért már más baj is volt, forgalmi nélkül, szakadék, életveszélyes autóval, ittasan, stb.) Ezzel ki lehetne őket hozni a szürke mezőből, bár az a véleményem, hogy túl sok jóra nem kell ettől számítani, mert pl, egy ilyen ember, ha nem tud olvasni, akkor hogy tudja, hogy éppen hol van, és hogy jut el a céljához???
A pszichológiai ellenőrzés jó ötlet, csak ezzel is a "jó magyar szókás" lenne a baj - korrupció...
Kamionok... Nos, igen, a múltkor elindultam péntek du az M5-ösön, és szerintem nagyon bosszantó, sőt veszélyes volt kb 3 percenként az elém kivágódó kamionok miatt 2 percre lelassítani. Erre igazából TALÁN a 2x3 sáv lenne megoldás ( de sajnos ehhez is kellene a morál, ami sajnos most nincs meg)
leszerelt rendszám: Ez megint csak egy kreált probléma. Ha a tekintetes törvényalkotók normális törvényeket hoznának, akkor erre sem lenne szükség, szerintem. Igenis tessék elkapni a gyorshajtókat, meg a rendszám nélkül autópályázókat, és akkor nem kell szívatni azt, akinek TÉNYLEG véletlenül vész el a rendszáma. Szvsz, szerintem ez felesleges.
Buszsáv/rokkant parkoló: Ebben egyet értek. Nem hiszem, hogy olyan nehéz lenne ezeket betartani. Bár, szerintem az olyan emberek, akik ezeket nem tartják be tipikusan azok, akiknek mindegy, mik is a szabályok.
Mindent egybevéve: Szerintem nem a szabályokkal van a baj, hanem a betartásukkal. Amíg a rendőrség feladata kizárólag a pénzbeszedésre, és a nemzeti ünnepeken való tömegoszlatásra korlátozódik, a helyzet nem fog változni, és rákényszerítik az embereket erre a "kvázi orosz rulettre" ami a mostani magyar közlekedési rendszer.
Ráadásul ez az objektív felelősség rendszer megintcsak egy kiskapu, mert ugye aki eddig is a céges autóval járt, annak most kvázi legalizálták legalább a büntetőpont megúszást. A cég fizet "benyeli a büntetést" és így a személyes felelősség alól már ki is bújt az illető. És itt ez a legnagyobb baj, hogy valszeg, akik az eddig is említett antiszociális egyének, azok már régen így csinálják. És akárhogy is nézem, ez nem az eredeti célok irányába vezet.

pety68 2008.10.27. 06:10:17

Piston Head
A személy autóm 38 Le-ös (Renault4 1980). A hétvégén mentem vele majd 1000 Km-ert. És bőven elég erős volt. Autópályán 130 máshol annyi amennyi de 90 körül. Lili nekem írtad ? már nem sofőr vagyok , de a munkám része az is hogy mentsek hibás vagy sérült járműveket. Előttem még nem satult be senki hogy móresre tanítson mondjuk nem is ajánlom neki mivel tempomattal megyek és egyáltalán nem vagyok fék készenlétben az autópályán mikor gyakorlatilag üres előttem az út, tehát ha bele fékez előttem azt jó eséllyel le gyalulom , egyébként meg szabályosan teszem mivel vészfékezésre senki nem kényszeríthet, na meg nem is érdekel, szívfájdalom nélkül elsikálom ha elém kerül. Azt lehet szidni hogy milyen hülye volt a kamionos már megint. A sebesség korlátozás egy vicc a kint felejtett táblák a lakot terület előtt 2 km rel kitett helységnév táblák , ki megy ilyen helyeken 30-40-50- el? te igen ?

_phu 2008.10.27. 07:13:35

Nem olvastam végig minden kommentet, csak a kerékpáros részeket kerestem. Összefoglalom az eddigi jótanácsokat:
A biciklis ne menjen a járdán, a zebrán, az egyirányú utcában, meg az úttesten sem, mert az veszélyes, meg akadályozza az autókat. De persze "én nem a kerékpárosok ellen vagyok", csak mindezt tartsák be. Meg a létező összes KRESZ szabályt, amit szinte kivétel nélkül úgy találtak ki, hogy senkinek eszébe nem jutott, hogy kerékpár is létezik. Ha mégis, akkor sport, vagy hétvégi kirándulás jutott csak eszükbe a kerékpárról.
Mi lenne, ha senki nem írkálna ilyen hülyeségeket - KRESZ szabályt és kommentet sem - amíg meg nem tapasztalta saját bőrén a városi kerékpározást.
A másik baromság a cikkben: "a kerékpárosokat érintő balesetek nagy része amiatt következik be, hogy nem tudják a rájuk vonatkozó szabályokat."
És ezt így hogy? Nem tudja, hogy piroson nem szabad átmenni? Vagy hogy sötétben lámpa kell? Vagy mit? Honnan veszi ezt? És amikor nem a kerékpáros a hibás, akkor mi az ok?
Egyébként ki ismeri a rá vonatkozó szabályokat? A közlekedők nagy részének már egy egyszerű lámpa nélküli kereszteződés is megoldhatatlan problémát jelent. A legjobb módosítás az lenne, ha 5 évenként újra kéne vizsgázni.

Agr3ssor 2008.10.27. 07:16:08

"hogy ha valamikor balesetem lesz, nem a saját hibámból történik majd."

Hát azért én vigyáznék az ilyen kifejezésekkel, mert rohadtul nem tudhatod... Nekem 4,5 éve van jogsim, és kb. 120000km-en vagyok túl. És a múltkor például fasz voltam... Elismerem. A Sasadi úton befelé, ahol véget ér a buszsáv, ki akartam menni a szélső sávba, indexelek, nézem a tükröt, elkezdem a sávváltást, erre a mögöttem levő 5-ös BMW úgy gondolta, hogy még gyorsan jobbról megkerül... Az én sávom meg hirtelen megállt... Fasza volt, mert nem tudtam kikerülni a sort, mert a hülye pöcs jobbról ott vigyorgott... Úgyhogy satufék... De sajnos gyök 2-vel utolértem az elöttem levő autót... Szerencsére, és a műanyag matt lökösöknek köszönhetően még csak karcolások sem keletkeztek egyik autón sem. De akkoris balesetet okoztam... Ennyi! Ja!! És a legszebb az egészben, hogy azelött fél perccel még el sem hinnéd, hogy veled ez megtörténhet. Annyiféle forgalmi szituáció létezik, hogy az ember egyszerűen nem lehet mindenre felkészülve!!! Senki!!
Szóval: Én kersztülautóztam Lengyelországot, Szlovákiát, Horvátországot, Ukrajnát (éjjel szakadó esőben, ezért megérdemelnék egy díjat), és soha semmi necces szitu nem történt. És mindíg azt hittem, hogy én bizony soha nem fogok balesetet okozni.
Ezzel nem azt akrtam mondani, hogy feltétlenül össze fogsz törni valakit... De azért ez kicsit durva kijelentés. Hát igen! Ha az embernek sokat mondják, hogy "dejó mögéd beülni, meg annyira érzed az autót, meg milyen jól vezetsz", akkor hajlamos elbízni magát.

Gyulimali 2008.10.27. 07:31:26

Szerintem az akármilyen lóerő dologgal az a baj, hogy semeddig nem tart venni egy régi autót, ami papíron 70 LE, és kicsit megtuningolni. Pl. egy 1300-as régi Suzuki Swift is simán 100 ló környékére piszkálható kb 500k HUF befektetéssel. És az már igazán egy másik kategória. És ezt igazából még akkor is nehéz észrevenni, ha kinyitod a motorháztetőt.
Szerintem rossz a gondolatmenet. Megelőzni kell a gondokat, nem kárt menteni. De ez csak az én véleményem...

Agr3ssor 2008.10.27. 07:32:40

"zoltano 2008.10.26. 17:05:36
Stellaz1, elhiszem, DE, mit látsz:

Oktató autó, 1.4 TDI vagy 1.4 MPI Polo, Swift, Fiesta, elég ritka a nagyobb erösebb hátsó kerekes gép, azt akkor egy ónos esős úton a vizsga után a gyerek elkezd az apu bömösével extrémkedni, és nem hiszem hogy lesz annyi rutinja hogy meg birja fogni ha már egyszer kibillent a hátulja... :)"

A tapasztalat azt mutatja, hogy az ónosesőben nem direkt diftelő autókat rendszerint a rutinos gazdi sem fogja meg. Sajnos. Én értem, hogy mit akarsz mondani, meg kihozni az egészből, de nagyon speciális eseteket hozol fel példának! Ha például valami pöcs ónos eső idején odaadja a frissjogsis hülyegyerekének az autót, akkor vigye, aztán baszódjon bele az árokba... Csak ne öljön meg senkit, maximum a pöcsöt, aki odaadta neki a kulcsot! De normális felelős ember ilyenkor otthonmarad...

Agr3ssor 2008.10.27. 07:43:07

Benzines autókat nem szokás nagyon tizenhuszon lóerőkkel megtuningolni. Totalcar régi Swift teszt... A 90 lóra felturbózott Swift fél autót adott a széria 68-nak a reptéren... Ennyi!

A tömeg lóerő arány, meg azért sem jó, mert kifelejt egy fontos tényzőt, a nyomatékot... De ha így is lenne! A sok BoyRacer, ahogy ki is írják: "Pótolnák a lóerők hiányát bátorsággal", vagy kikönnyítenék a kocsijukat... Esetleg eszeveszett tuningba kezdenének... De a lényeg... Egy egyliteres Swift is viszi a 140-et... Amivel ha oldalbabaszol egy 7-as BMW-t, akkor abból jó eséllyel senki nem száll ki élve!

wiseguy 2008.10.27. 08:14:50

Arról megint semmit nem hallani, hogy az OKTATÓKKAL mit akarnak kezdeni?! Az hogy a fiatalok ennyire bénán vezetnek az leginkább az oktatók és az oktatási rendszer hibája. De ez is egy akkora maffia, hogy nem mernek hozzányúlni. Addig, amíg ilyen ostoba barmok, oktatnak addig nem lesz itt különösebb változás!
Gépjármű vezető oktatást államosítani!

gyerek9.3 2008.10.27. 08:45:56

spyon:
vezettem már nem egyzser forgalomban és éltem már tul pár szerenvcsétlen kedőt:)

gyerek9.3 2008.10.27. 08:48:00

Agr3sor

igaza van egy swift simán meg futja a 150 és azzal ugyan ugy meg ölheted magad és másokat is:)

Gabesz81 2008.10.27. 09:22:56

cocializmus ugyanmár, ne gyertek ezzel gyerekek. egyszerűen szabályozás kell és amikor ez felmerül mindenki elkezd cocializmust kiáltani! közröhej!
pont most beszéltek arról, hogy ne korlátozzanak senkit, amikor a qva nagy szabadpiacot akarják kicsit megszabályozni, akkor a kocsiba ülő, önmaga által választott közlekedési formát használó embert hogyne lehetne. és miért ne pont az autóst ne lehetne... erre vannak úgy kibukva, de mint már írtam és írták mások is a motorosoknál már működik, jajj akkor a kétkerekűeknél már cocializmus van!? szánalmasak vagytok.

sajnos már ma is pont úgy működik, hogy a kis nyikhajok apuci, anyuci, nagypapi nevén futó autókkal ótókáznak ócsón, aki meg becsületesen a nevére irat egy olyan autót, amit fenn is tud tartani, az szív a magas biztosítások miatt, amit a "vezettem már nem egyzser forgalomban" típusúak generáltak... no meg a GFB ügyeskedő maffia, de az egy másik történet

a 30e km-t én is sokkallom, sőt ezzel a jeleggel szinte lehetetlen is az ellenőrzés... de hangoztak már el jó ötletek.

Béke!

Speedman 2008.10.27. 09:57:24

Leadfoot:
Te hol élsz? Magyarországon?
Felvilágosítalak, hogy azoknak akiknek nincs 8 általánosuk 90% cigány. Ez nem cigányozás, ez tény. És tudod mi lesz ennek a következménye, hogy ők is kapnak jogsit? Az, ha eddig jogsi nélkül mentek neked legalább megbüntették, most meg szabálysértést kap legfeljebb. Honnan tudná a szerencsétlen, hogy kinek van elsőbbsége?

"Mert ez a csoport egyébként is tipikusan az, amelyik ki tud csengetni simán legalább 100ezret a jogsira.

Ne nevettesd már ki magadat..."
Meg fogsz lepődni milyen jól meglehet élni segélyből!Egy 4-5 gyermekes család akár 150-200e-et is megkap. És a szocpolból még kertes házra is futja.
Aki nem tudja a 8 ált. elvégezni 16 éves korára (legyen az bárki is), hogyan mernek jogosítványt adni? Majd, ha engedélyezik azt is, hogy kamiont is lehessen vezetni (akarom mondani szerezni rá engedélyt 8 ált. nélkül) az lesz ám a cifra!
Ezzel nem cigányozni akartam, de aki írni, olvasni nem tud(vagy alig), hogyan fogja fel a közlekedési szabályokat? Újabb rizikófaktor az utakon. Ezt a másságot akartam jelezni a szigorítással kapcsolatban.

Kockásfülűnyúl: Sajnos igaz. A parlament elfogadta, hogy 2008. jan 1-től bárki aki betöltötte a 17-ik évét megszerezheti a jogosítványt.

KabalaJeno 2008.10.27. 10:04:51

A balesetveszélyes hajléktalanokat mikor fogjak eltakarítani a kereszteződésekből?

Agr3ssor 2008.10.27. 10:19:48

Gabesz: A motorozás szerintem kicsit más téma... Azért az egy egynyomvonalon haladó "instabil" futású jármű, ami elsősorban nem közlekedő eszköz, hanem élvezeti cikk, vagy hogy is nevezzem... Tudom ez sehova nincs leírva (meg soxor praktikus), de nyilvánvalóan több rátermettséget kíván egy motor megfelelő használata. Ha csak a fizikai részét nézzük, azért meg kell tartani azt a jópár kilós Kawasaki Ninja-t. Persze most nem a pöcsköszörű robogósokra gondolok (nekem is van), hanem a komolyabb motorokra, amit ugye korlátoznak is rendesen... Az ugye megintcsak a rendszer hibája, hogy nem minden asszem 22 feletti ember alkalmas egy akármekkora motor kezelésére. DE ez az életkorhoz kötés, még mindíg helyénvalóbb a motoroknál, mint az autóknál...
A baj nem itt rejlik. Megint csak magamat tudom felhozni. Engem bedobtak a mélyvízbe. Meglett a jogsim, fater beült mellém, mentünk úgy 100km-et, aztán úgy látta, hogy mehetek egyedül is a kocsival.. És mentem is. Másfél hetes jogsival 320km-es balatoni túrát csináltam például... És mentek a kilóméterek, mint az állat... Az ember úgy szerez rutint, ha sokat gyakorol, és csak magára számíthat. Ha végig ott ült volna mellettem valami nagyokos, aki végig belepofázik, biztos nem tanultam volna meg ilyen hamar vezetni. Szóval a baj inkább ott van, hogy a fiatalokban általában semmiféle felelősségérzet nincs. És most nem kifejezetten a vezetésre gondolok, hanem az élet minden területére. Amit a tévébe látnak, az közvetelenül megy az agyukba, anélkül, hogy bármi értelmezné látottakat. És mit látnak? A FASZTENDFÉRIUSZ-os tuning verdákat, meg ezt a rohadt életszínvonalmegszállottságot... Ha a másik autó megver fél autóhosszal, akkor te egy senki vagy, és a csajod is kibasz, mert csak második vagy... Ezért ott a bizonyítási vágy... Az egyik hülyegyerek azért nyomja, mert apu odaadta a BMW-t, és hadd szóljon... A másik hülyegyerek,meg azért nyomja, mert irigy a BMW-sre, és a Suzukijával akarja megváltani a világot... És megmutatni, hogy ő a valaki. És az ő csodaverdájára nedvesednek a bugyik... Ez az értékrend, amiért para dolog ma a fiataloknak jogsit adni.

Gabesz81 2008.10.27. 10:43:49

Agr3ssor: csupa olyat írtál, amivel egyetértek. láthattuk, h a 74éves papa a matizzal is tud gyilkolni... egy alig20 pedig a swifttel vagy akár egy bimmerrel, mint szt.endrén. a komolyság elég szubjektív dolog, nem lehet nagyon mérni... lenne iq teszt? vagy télleg pszichó doki?
nem azzal van bajom, hogy ha valaki mondjuk előttem közlekedik az utakon és legyen mondjuk csak 17 éves, főleg ha látom, hogy rendesen közlekedik, a partnereit figyelembe véve. persze, hogy hüje lehet valaki 40évesen is és közveszélyes... persze a médiából is főleg azok jönnek le elsőnek, ha egy frissjogsis és fiatal (, mert ugye 40évesen is lehet valaki tökzöld!) és nyomult és a haverjaival száguldanak a másvilágba. lehet ellentmondásnak tűnik, de lehet, hogy nem is ezek a legveszélyesebbek... hanem a kicsit többet látott 20-30-as korosztály, akiknek már lehet pengébb verdájuk, akár saját is... és frontálba ütközve csinálnak ki/csonkítanak családokat!
elhangzott már a megoldás és frankó pénzbeszedési lehetőség is lenne a szervek részéről... folyamatos időszakos vizsgákat kéne tenni! fiatalon kapsz egy alap jogsit és hogy lovagoljunk rajta bizonyos teljesítményig korlátozva, aztán a soron következő vizsgán maradhatsz a szinten, de akár tovább is léphetnél... minden vizsga tartalmazna KRESZ-t, mert az folyamatosan változik! és, ha szintet szeretnél ugrani jöhetne be a vezetéstechnikai tanfolyam, ha valaki épp erre esküszik (olvasható volt)... meg lenne a folyamatos kontroll és fejlődés, így már azért más lenne a gondolom a baba fekvése, hisz a rutin megszerzésével több lehetősége nyílna, ha érdemes rá.

Kazimír 2008.10.27. 11:03:31

Nem tudom említette-e már valaki a kerékpárosokat.
Amióta módosították a KRESZ-t, hogy egyirányú utcában forgalommal szemben is haladhassanak a kerékpárosok, HA van felfestve bicajsáv, vagy kerékpárút, azóta rengetegen kerekeznek forgalommal szemben, legtöbbször - sáv nem lévén - szabálytalanul. Ez engem bicajosként is idegesít, hát még autósként. Nem tudom hány gyanútlan autós gázolt már így szabálytalan biciklistát..

Agr3ssor 2008.10.27. 11:03:54

Értem én, nem is hangzik rosszul. Csak a legtöbb szabálysértő tisztában van vele, hogy szabályt sért... Ergó nem az a baj, hogy nem ismerik a szabályokat, hanem hogy vastagon és hígan fosnak rá.
A vizsga alapján: ügyes vagy kisfiam, 1 hibapont gartulálok...
Az élet alapján: Tyűűűű bammeg, ez a Swift még 130-nál sem tilt 3-asban...
De a Kreszt tudja...

toce 2008.10.27. 11:17:30

Egy jogsi kb. 100-150eFt. Kb. 2500-3000Ft-ba kerül 1-1 vezetési óra (bruttó). Ezt nem nagyon lehet olcsóbban, úgy ámblokk a teljes oktatási palettán az autóvezetés oktatás kicsi profitot hoz.

Nem úgy a korrupt vizsgarendszer, ahol kerek perec kijelenti az oktató, hogy 25eFt a vizsga, vagy úgysem mész át.

A gond gyökere ott van, hogy ha egyszer megszerzed a jogsit, soha többet nem leszel az autósiskola ügyfele. Így nem érdekül az ügyfélelégedettség.

Amúgy feleségem mostanság szerzett jogsit. Nem érdeklik az autók, nem vágta már 6 éves korában a közlekedési táblákat, mind minden srác, és nem egy gépészmérnök így technikailag is tök keveset tud az autókról.

Számomra érdekes volt látni, hogy a konkrét oktatók mennyire tökéletesen alkalmatlanok voltak arra, hogy megtanítsanak vezetni valakit, aki nem tud. Egyetlen dologhoz értenek, melletted ülnek, és beavatkoznak ha kell. Így gyakorolhatsz melletük. De hogy bármilyen módszerük lenne...

Mindig megbeszéltük mi történt az órán. Érdekes volt követni azt a rendszertelenséget, ahogyan az oktató hangulata szerint éppen túl kellett követni a szabályokat - azaz max. 40-el menni ott ahol 50-el lehet - vagy éppen előtört belőle a vagány gyerek és nyomni kellett neki. Egy 17 éves srácnál 1× kell előhoznia ezt a mintát, tuti azt foja követni, mellette hiába balettozik a szabályok betartásával.

Hihetetlen hogy milyen surmó népréteg az autóoktató.

Gabesz81 2008.10.27. 11:17:48

Akkor valamiféle felelőtlenség érzékelő és mérő egységet kell feltalálni és azzal radarozni az utak mellett! :-) Bár ez nem is annyira vicces.

Bq 2008.10.27. 11:28:06

A dolgok jelentős része szerintem megoldódna, ha a közlekedésre nevelés elkezdődne már nagyon fiatalon, és a BKV után nem az lenne az első saját közlekedéses élménye a kiscsókának, amikor 17 évesen az oktató mellett először kigördül a tanpályáról. A KRESZt biciklivel, robogóval is ugyanúgy meg lehet ismerni, be kell tartani, a forgalmi helyzeteket is meg lehet ismerni. Persze ehhez éppen az se ártana, hogy a szülő is ismerje/betartsa a szabályokat, és nyakonverje a gyereket, ha nem adja meg a jobbkezet, vagy a macisajtot, esetleg át akar menni a piroson. Ha lenne valami ilyesmi, akkor lehet, hogy a jogsiszerzés se arról szólna, hogy bemagolják a szabályokat, aztán valahogy átevickélnek a rutinon/forgalmin, hanem lehetne több járműkezelés is pl... A

Bq 2008.10.27. 11:30:13

Bocs...
A vezetéstechnikai tréning se hülyeség alapvetően, de olyannak felesleges csúszásokról, ellenkormányzásról oktatást tartani, akinek még nem megy rutinszerűen a fék-gáz-kuplung-váltó kezelése sem.

Agr3ssor 2008.10.27. 11:42:05

ja, jó lenne csak ez érzék kérdése is! Nem mindenki született Kimi Raikönnennek, meg Marcus Grönholnak... Lefogadom, hogy a vezetők 70%-a helyből meg sem tudja fogni az autót, ha elindul a segge kifelé... Vagy nagyésszel telibenyomják a féket... :)
Nekem például, ha leeseik az első hó, akkor keresek egy nagy placcot... Kézifék behúz, aztán szokjuk csak azt az ellenkormányt...

zoltano 2008.10.27. 12:15:07

Ag3essor

" Ha például valami pöcs ónos eső idején odaadja a frissjogsis hülyegyerekének az autót, akkor vigye, aztán baszódjon bele az árokba... Csak ne öljön meg senkit, maximum a pöcsöt, aki odaadta neki a kulcsot! De normális felelős ember ilyenkor otthonmarad... "

Ez mind szép és jó, de nem azokkal van a baj, akiknek 16 évesen ennyi eszük van, hogy hu most szar az idö, és nem nyomom neki, hanem akik igen, a hiradóba is benne volt akik sötétbe, esőbe, 1-2 fokba, traktor felhordta a sarat országuton, belement kanyarba 170nel... és halastóba kötöttek ki, mit hitt az ien ember, egy köbö 45 fokos kanyarba, közepesnél rosszabb útminőségbe, 4 embert ölt meg, a másik is itt volt, egy elég kemény S kanyart akart a gyerek bevenni 150nel egy suzuki Ignissel, abba is 3an haltak bele, motorral is csak 110zel merem max, pedig rutinos vok régóta csinálom, és ezt irtam feljebb... Mire kell a hülye fiataloknak a jogsi??? 17 18 évesen? Bemegy a gimibe a papa kocsijával zene fel, agyjátszás ezerrel, autót megtömni a haverokkal aztán gumifüstöléssel padlógázzal ki, és 120szal el a gimi elött oda vissza hadd lássák hogy mekkora "kemények" vagyunk...

És ezt szerintem ha százalékba nézed, 10böl 6 hülye gyerek megcsinálja, ebböl szerintem 1-2 elöbb utóbb fel is kenődik valahova, még ha nem is halálosan meg totálkár de akkor is... Én nekem ne monnd, mindennapos Gimi mellett van a munkahely, meg a benzinkut, uzsonnaszüentbe kimennek forgatni a kocsit a kut elötti placcra, és nem 1-2 gyerek csinálja mindig másmien autó áll ott... Ezért kell nekik az autó??? Ezért veszélyeztessenek engem, vagy az ott parkoló autókba belepukkanjon? Te örülnél neki, hogy megcsuszik és ha senkit nem is, de a te autódba pukkanna bele? mert nagyon sok ilyen van...

És az hogy a korhatárt felemeljük valóban nem biztositék arra hogy ha 20 évesen ül az autóban normálisabb lesz, de legalább lesz rá esély hogy ember legyen belőle, és biztos vagyok benne hogy a baleseti statisztikák javulnának nem is kicsit, a másik meg amit irtam a jogsi elvétel, ismétlem önmagam, hidd el a gyerek nem nagyon hepajkodna ha 2.jára csinálná a tanfolyamot a szülök pénzén, azt már megbecsülné. És itt fentebb irta valaki télleg igaz, magyar parszt télleg csak abból ért, ha jól pofánbasszák, ami le van irva azt leszarják... És ebbe a jó kis országba ahol élünk, szerintem nagyon sokan vigyáznak a pénztárcájukra, és nem nagyon akar 2odjára kicsengetni egy 130 ezer Ft-os jogsit, meg megint szopni 3-4 hónapot... Én nap mint nap ezt látom, ezért gondolom igy ahogy

surgyélán 2008.10.27. 12:22:56

Nem akarom a kamionosokat védeni, de ha beszopnak egy jó magyar IFA-t, aki megy 50-60-al a nulláson, azt se előzhetik majd meg?

zoltano 2008.10.27. 12:26:00

A másik! Én is voltam németországban, tudom hogy milyen ott a közlekedési morál, de miért? ott tekintélye van a hatalomnak a német tiszteli a törvényt, mert egy rendörnek ha visszapofázna az ablakon cibálná ki a kocsiból, és ott is hogy ez lett a morál ott is radikális törvények jöttek létre ami a népet ehhez szoktatta, és mostmár ez ösztönből megy nekik. Meg nem akarnak bajba kerülni a yarddal ezért tisztelik... Mert ha ott is az menne mint itt, hogy nem kell betartani semmit, nem kell itt tisztelni semmit, ugyse kapok érte semmi megrovást szerinted a német betartaná? Oka van annak hogy ök már mért tartanak ott ahol

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.10.27. 12:37:53

zoltano:
"Bemegy a gimibe a papa kocsijával zene fel, agyjátszás ezerrel, autót megtömni a haverokkal aztán gumifüstöléssel padlógázzal ki, és 120szal el a gimi elött oda vissza hadd lássák hogy mekkora "kemények" vagyunk..."

Nálam ez pontosan így zajlott le, egy jókora eséssel a végén. Olyan öt hónap után, amikor már elhittem, hogy tényleg olyan nagyon jó vagyok.
Megoldás viszont nincs erre a dologra, a fiatalok ezt fogják csinálni..

lepratelep 2008.10.27. 13:01:23

Nem olvasom vissza, nincs kedvem, biztos volt mar:
"Egyébként pedig tervezik, hogy általában a biciklis közlekedés szabályait is átírják, ennek pedig örüljünk, hiszen sajnos a kerékpárosokat érintő balesetek nagy része amiatt következik be, hogy nem tudják a rájuk vonatkozó szabályokat."
Es akkor mi a garancia, hogy az ujakat tudni fogjak ?

Leadfoot 2008.10.27. 13:02:21

Speedman!

Sejtem, hogy a 8 általánost el nem végzettek nagy százaléka roma.

De most komlyan gondolod, hogy miattuk rossz a közlekedési morál? Mekkora részét tehetik ki a jogosítvánnyal rendelkező magyar állampolgároknak azok a cigányok, akiknek nincs általánosuk, de mégis van jogsijuk? Biztos, hogy nincs 0,1% sem...

Egyébként szerinted ez év elejétől lett rossz a közlekedési morál? Most, hogy mondod, tényleg. Az előtt minden jó volt, de hirtelen a sok 8 általános nélküli is megszerezte a jogsit, és fuccs az egésznek... LOL

"Meg fogsz lepődni milyen jól meglehet élni segélyből!Egy 4-5 gyermekes család akár 150-200e-et is megkap. És a szocpolból még kertes házra is futja."

Te nagyon el vagy tájolva... Most tényleg nem azt akarom feszegetni, ki/hogy/mikor/mennyi segélyt kap, és még ha ez a 150-200ezer igaz is lenne, szerintem meg kéne próbálnod havi 150-200ezer forintból eltartanod 6-7 embert.

Szóval csak azt akarom mondani, hogy az a réteg, akinek eddig az iskola miatt nem lehetett jogosítványa, és most a könnyítés után rohant letenni, annyira hihetetlenül elenyésző halmaz, hogy erre fogni a közlekedési morál romlását totál nonszensz.

Bq 2008.10.27. 13:20:46

Nem is, az csak a zsebpénz, eltartani majd a kábel-, vas-, és egyéb lopásokból fogja... de ezt itt erősen off lenne folytatni.

kockásfülűnyúl 2008.10.27. 13:22:04

Leadfoot,

valóban nem ront a morálon, annyira nem számottevő, de nem is erről van szó. Miközben a baleseti statisztikák javításán fáradoznak és egyre-másra találnak ki sokszor teljesen abnormális szigorításokat, meg új szabályokat, ilyen felelőtlen döntést hozni, az a nonszensz.

-thev 2008.10.27. 13:32:16

Összefoglalnám tehát főképp azt ami a cikk végén van. Rendőrék kiállnak a kintfelejtett 30-as tábla mögé és onnan trafiznak, majd az objektív felelősség miatt küldik a csekket. Ez így tényleg a legegyszerűbb megoldás arra, hogy jó sok büntit ki lehessen vetni, csak nem megoldás a közlekedés moráljának javítására. Ami macerás, azaz hogy piroson áthajtót, sávok között őrülten cikázót, esetleg ittas vezetőket kivenni a forgalomból az sok meló, úgyhogy azt nem is nagyon csinálják. (lásd összessen mennyi büntetést szabtak ki ilyen okból). Igenis tessék megállítani az autóst, szondát fújatni satöbbi satöbbi. Jaaa, hogy ez macerás, és akkor nem olyan szép a statisztika, mint a kintfelejtett 30-as táblánál 50-el elhaladó kocsioszlopot végigfényképezve? Leszarom a statisztikát, ne azt akarjuk már kozmetikázni!

saivet 2008.10.27. 13:35:37

Szerintem az életkor felemelése nem megoldás.Én most 17 éves vagyok jövö nyáron szeretném kezdeni a jogsit.Akkora már mondjuk 18 leszek.Életkor felemelés ha nagyon akarják azt mondom legyen 18.
Próbajogosítvánnyal azzal eggyet értek 2év balesetmentes közlekedés után kapna rendes jogsit.Teljesítmény korlátozzás:Emberfüggö vagyis akinek a családjában 1 kocsi van mondjuk 105 lóerős(mint nekünk) és azt mondják hogy korlátozom a kezdőjogsisokat 80 lóerőre az nem nyerő.Mert akkor mit csináljon a gyerek ne vezessen mert az ő családjában 105 lóerős autó van.Meg tökmindegy hogy egy 60 lóerős az autó vagy 120 mind a kettővel lehet balesetet okozni.
Nekem ez a véleményem. remélem jövöre elkezdhetem a jogit!

Leadfoot 2008.10.27. 13:37:45

kockásfülünyúl!

Ez így mondjuk ebben a formában igaz... de így meg semmi köze a dolognak a cigókhoz, agyament ötlet, hogy 8 ált. nélkül lehet jogsit szerezni, és ezzel vége is a dolognak.

Csak kicsit vicces/paranoiás dolognak tartom, hogy egyesek azzal hozakodnak elő, hogy bizonyos etnikai kisebbségek miatt szar a közlekedéis morál.

Leadfoot 2008.10.27. 13:51:47

"Összefoglalnám tehát főképp azt ami a cikk végén van. Rendőrék kiállnak a kintfelejtett 30-as tábla mögé és onnan trafiznak, majd az objektív felelősség miatt küldik a csekket. Ez így tényleg a legegyszerűbb megoldás arra, hogy jó sok büntit ki lehessen vetni, csak nem megoldás a közlekedés moráljának javítására. Ami macerás, azaz hogy piroson áthajtót, sávok között őrülten cikázót, esetleg ittas vezetőket kivenni a forgalomból az sok meló"

Bizony, de papíron jól néz ki, és biztos sok hülye van, aki el is hiszi, hogy emiatt most hűdenagy biztonság van.
A piroson áthaladás miatti 2000 büntetés közül is több mint 1500-at egyetlen kamera "leplezett le". Akkor számoljunk kicsit! Objektív felelősség ha jól emlékszem május óta van, az adatok pedig augusztus végi állapotról szólnak. Tehát május-június-július-augusztus, azaz 4 hónap alatt (ha azt a bizonyos veszprémi kamerás kereszteződést nem számítjuk bele) kevesebb mint 500 embert büntettek meg piroson áthajtásért. Ez nekem nem hangzik valami soknak...

qualitaet 2008.10.27. 15:13:01

Zalkapone!
Nem vagyok egy nyalópisztoly, de bárcsak ilyen fakabátok lennének mindenütt mint TE!

Többször arról ábrándoztunk még nálam is idősebb,befutott emberekkel is hogy milyen szívesen felcsapnánk társadalmi munkában önkéntes rendőrnek, abszolút saját költségen, csakis és kizárólag azért ,hogy az agresszív életveszélyes kamionosokat szanaszét szopassuk. Ha az első ellenőrzésnél ha nincs renben a tachográf és elcsalta a kötelező pihenést csak feljelentés. A másodiknál neg EGYSZER ÉS MINDENKORRA kitiltanám a nemzetközi fuvarozásból. Olyan rend lenne, hogy csuhaj. A közúti fuvarozás még véletlenül sem alapvető emberi jog.

Az álszent korlátolt kamionos meg ne magyarázzon itt teljesítménykorlátozásról, sofőri profizmusról, ellátási zavarokról meg végképp ne.
(Nekem vetíthesz, öcsibusz, mert a bátyám jó pár évig volt csendestárs egy németországi spediteur cégben, ismerem a fajtátokat mint a tenyeremet, az autópályákról "áldozat"-ként meg aztán végképp )
Persze,hogy nem okoz mind balesetet, mert az szgk.-k nagy része az életét féltve korrigál ill. kitér az agresszív ,paraszt, mosdatlan és kialvatlan (tiszelet a kivételnek)primitív tahók útjából.
Akik közt a taxis hiénákhoz kísértetiesen hasonló (sajnos azt a söpredéket is kíválóan ismerem, az éjszakás évtizedekből, én meg a vendéglátóiparban voltam érdekelt)gusztustalan hierarchikus szabályrendszer van és a lassabbját, szerencsétlenebbjét egymás közt is kíméletlenül eltapossák.
Ezek ne oktassanak morálról amikor gondolkodás nélkül kijönnek élém 180-200-as tempónál a szinte üres Autobahn-on, fél óráig előzi 83 KM/h-val a 81-gyel menő kollégáját,és ha rá merészelsz villogni akkor jön az életveszélyes "büntetés" egy staufék formájában, mert meg merészelted sérteni a proletár önérzetét egy villogással, de ekkor is baszik lehúzódni, hanem még nekiáll megelőzni még egy román túristabuszt. És amikor végre-valahára letakarodik a mosdatlan zsíroshajú,kéthetes mocsoktól megsárgult farmerében, rothadó fogaitól hullaházként bűzlő pofájával a jobb sávba, akkor sem átallik a tömpe cserzett mancsával a hajódudárjára rátenyerelni, és a nikotintól megsárgult olajos körömággyal díszitett ujjával a többszáz wattos, tetőre szerelt szúrólápájáival (ami ugyebár Európa szerte szigorúan tilos!!)
életveszélyesen nappali fénybe borítani az őt levllantani bátorkodókat.
Azt is lebassza, hogy eközben a szembe jövöknek kifolyik a szeme.
Ő percekig "igazságot tesz" amíg el nem tünsz a horizonton, hisz a "Kings of the Road"-ok valamelyikét egy villantásnyi sérelem érte...
Csak annyi kellett volna, hogy felfüggessze a tempomatot vagy uram bocá' a lábgombától bűzlő, szökkenő szarvasokat mintázó, elrodhadt zokniban hólyagzó patáját egy pillanat erejéig a fépedálra helyezze...
De hát ez nem megy, hisz nem mindegy, hogy két nap alatt, vagy két nap és még egy fél óra alatt ér a célállomásra...

Egyelőre a kamionok ezerszer több kárt tesznek a környezetben és az utakban. Mindenfajta általuk fizetett közteher és autópályadíj arányosan töredéke az autósok költségeihez képest.
Nem azért van árubőség mert sok a kamionos, hanem azért sok a kamion mert nagy és túlzott a fogyasztás.
Most majd ez a szakma is megtisztul.
És a "profizmus"-t pedig ne emlegessük mert a sofőrök 80%-a kényszerből és viszonylag rövid ideje ül a volánnál.
És nem azért mert profi.
Ellenkezőleg. Csupa iskolázatlan ember, hisz ehhez a munkához semmilyen előképzettség nem szükségeltetik.

A teljesítmény korlátozásról meg csak annyit, hogy bizonyos szempontból tényleg jó lenne...
Visszakerülnétek a 100 lóerős Jaffákra, a 190 lóerős Rábákra, és a Mercik, Volvók, Renaultok meg csak a privilegizált öreg rókáknak járna. Mint a régi "szép" HC-s időkben amikor még tudtátok hol a helyetek...

zoltano 2008.10.27. 16:25:27

Kurva élet, most kaptam egy csekket 30 ezerröl mert rossz helyen parkolt a kocsi, rohadt tetvek... :D

Speedman 2008.10.27. 16:53:36

Leatfoot:
Te merre laksz? Jártál már a környéketeken kívül is? Szoktál olvasni is vagy csak a Celeb vagyok-at szoktad nézni a tévében, mert gőzöd sincs miről beszélsz!

Gyere le K.-Magyarországra és nézz szét. Két hónapja írta a HVG( tehát nem légből kapott), hogy K.-Mo.-ban a 0-14 éves koruak közötti lakosság 35% cigány.

"Te nagyon el vagy tájolva... Most tényleg nem azt akarom feszegetni, ki/hogy/mikor/mennyi segélyt kap, és még ha ez a 150-200ezer igaz is lenne, szerintem meg kéne próbálnod havi 150-200ezer forintból eltartanod 6-7 embert."

A barátnőm iskolában dolgozik és látja, hogy a segélyből élők milyen autóval hozzák a gyerekeket. Meglepődnél. Suzukiba be sem ülnek. Étkezési hozzájárulást nem fizet, autóhitelt sem, ha elveszik kihoz egy másikat. Mert ki van ám ő okosítva! Tudja, hogy bírságot, elmaradást segélyből nem lehet levonni. Ennek a népségnek a 90% nincs 8 általánosnál nagyobb végzettsége. Na nem is dolgozik. Jó példa erre amikor megkérdezték a b.nőm kolleganőjét az egyik szülő, hogy hány gyereke van. Mondja kettő. Erre a kérdés: "Akkor maga miből él?" Ezek után szerinted milyen lesz ezeknek a közlekedési moráljuk?

És, ha rendesen elolvastad volna akkor észrevennéd, nem azt írtam, hogy emiatt (a 8 ált. nem végzettek) rossz a közlekedési morál, viszont nem hiszem, hogy az analfabéták javítani fogják a statisztikákat, amikor azt sem tudják kinek van elsőbbsége egy kereszteződésben, vagy hol mennyivel szabad menni! Érted?

Nosziii 2008.10.27. 17:01:08

sok eltérő véleményt olvastam, itt és hallok nap, mint nap. az alapvető probléma a közlekedési morállal van... valahogy eltűnt az előzékenység a gyakorlatból, mindenki azt akarja lenyomni, akit csak tud. a próbajogsiról csak annyit, hogy nagyon átgondolt feltételek alapján lehetne csak bevezetni, azért, mert valamilyen nem kirívó szabálytalanságot követett el a söfőr még nem lenne etikus elvenni, hiszen mások is hibáznak hasonló mértékben...
a jogalkotásról meg annyit, hogy nem nézik meg, hogy az aktuális szabály kihágása, vagy betartása mellett következik be a baj, hanem rögtön szigorítanak, és mo-n bizony az esetek nagyrészében az aktuális szabály be nem tartásával vannak a gondok, r-go először talán a meglévőket kellene betartatni, nem populista módon újakat alkotni, kihasználva a médiát, magunkat a nagymamák és csecsemők megmentőjének beállíttatva. a rendőrség pedig 90%ban pénzbehajtásra szakosodott.

a balfék 2008.10.27. 17:02:24

Meglepödve olvastam hogy milyen változatások elött áll a kresz,bár szerintem nincs mit változtatni rajta csak be kellene tartani a mostanit.A gépjármüvezetö képzés anomáliáit jol látjátok,ami most megy ezen a területen az nem a minöség hanem az ár harca,a maga szemetével együtt,de azért azt tudni kell hogy tiz év alatt egymillio uj vezetö kerül ki ebböl a káoszbol.A vizsgáztatás sem arrol szol hogy ki a jo," az megy át akit átengednek"de ha két nap mulva a vezetö balesetben meghal, senki sem hibáztathato azért,hogy hogyan kapott jogositványt!!!!Az autovezetés készség dolog és nem diploma kérdése,tehát aki irni olvasni tud és jo az érzéke az autozzon,de 6 osztály alatt szoban vizsgázzon,mert tesztelés az neki kinai.Tehát fix minimál árat az oktatásban,uj vizsgáztatási rendszert,egylépcsös vizsgáztatást,és megfelelö tankönyveket késziteni amiböl bérki megérti a kreszt.A rendörség meg folyamatosan ellenörizzen,magasab pontokat adjon a szabálysértésért és sokkal kisebb büntetési összeget szabjon ki de azt sokszor a renitenseknek.

a balfék 2008.10.27. 17:21:19

Változtatási javslatom:piroson áthajtás 5000+5pont gyalogos elsöbbség megnemadása 5000+5pont,stop táblánál nem megállás 5000+5pont gyorshajtás 30% felett 5000+5pont,baleset okozása/személyi sérülés nélküli/5000+5pont.A jogositványt leadhatja három honapra 15.pontnál,és törlödik a pont, ha eléri a 20 pontot akkor jogositvány bevonva 1.évre.A vétség kategoria az maradna a biroságoknál,de ott minimum 9 honap a jogositvány elvétele.

cso zsi 2008.10.27. 20:20:08

Megy a nyavajgás ezerrel...

img2.indafoto.hu/10/9/19729_1fa94bd27600d8fc326e8c9cc285847e/2154213_805492b1139f214456ba0e0e1cc37df2_m.jpg

A képen látható egy elég tűrhető autó.
Ha jól értelmezem, a kis táblácska a rendszám mellett max. 80-at engedélyez neki.

www.smh.com.au/news/national/nsw-left-behind-on-pplate-reforms/2006/12/01/1164777794973.html

en.wikipedia.org/wiki/L-plate#Australia
Van, ahol a 25 éves kor alatt útnyilvántartás is kell, igazolni a vezetett időt/utat.

Itt érdemes megnézni még pár ország tanuló- és próbajogsi korlátozásait is.


Igen, én is a lehetséges legkorábbi időben álltam neki a jogsinak. Első időben szülői felügyelettel, majd különböző intézmények "házijogsiját" is letéve nagyobb teljesítményű gépekkel, teherautókkal.
Ifjan és bohón okoztam balesetet is. Aztán a város megtanított vezetni, úgy igazán.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2008.10.27. 21:02:18

-----------------------------------
Mikor lesz felelőse a közlekedés-szervezésnek?
-----------------------------------

Perillustris 2008.10.28. 01:03:35

"A biciklisekre való szigorításokban egyetértek veled!
Bosszantó, hogy át csalinkáznak a piroson, majd ekzöben elgázolják őket, és akkor ők érzik magukat sértettnek, hogy elnyomják őket."

Erőlködj csak!

Perillustris 2008.10.28. 01:04:57

"a gyalogosokat is jól seggberúgnám, hogyha: 1. nem a zebrán megy át"

Ne oktass, ha nem vagy tisztában a KRESZ-szel! A gyalogos nem csak a zebrán mehet át.

tocibacsi 2008.10.28. 08:20:26

Én az alapoknál kezdeném. Még ott helyben a hátsó ülésen kéne tarkónlőni minden görény vizsgabiztost, aki jattért minden életveszélyes lúzert átenged. Ha ez túl drasztikus, akkor "közúti közlekedés foglalkozáskörében elkövetett gondatlan halálos veszélyeztetése" címen (jogászok, pontosítástok lécci!) kéne eljárást indítani és minimum 20 évre lesittelni...

Próbajogsi: csak nehogy az legyen, hogy a próbajogsisok miatt 40/70/100-ra lassul a forgalom az országban. Legyen durvább inkább a büntetésük, kötelezően hosszabb a képzési idő, vesszen a korrupt vizsgabiztos. X idő/km után legyen revízió

LE korlátozás: baromság, az illetőnek valszeg tényleg 100LE a kocsija... És BOCS fizikus zsenik: a 100 LE-t hova kéritek? Egy kispolszikba és egy bálnamercibe egyformán? LEgalább mondanátok LE/tonna értéket!!! Ugyanakkor ez baromira nem ezen múlik, hanem azon, hogy a sofőrök nagyrésze nincs tisztában a saját és autója képességeivel. Vagy a gyalogosnak segít, ha egy 70 LE verda bassza el 70-nel a zebrán??

Kamion: nagyon helyes, ne is előzzenek, max ahol kapaszkodósáv van. És/vagy verjék le rajtuk a KRESZ által előírt kötelező sebességkülönbséget, talán 10 kmh?

Motoros előrecsorog a stopvonalig: ha ezt megengedjók, akkoris elénk állni, de nagy lesz a pofájuk is hozzá... Könyörgök értsük már meg... lehet, hogy egy motor jobban gyorsul, de bazze ahhoz észre kéne venni, hogy váltott a lámpa... A robogósok meg tán gyakoroljanak kis önkritikát! Álljon MELLÉM, oké, semmi vész, amíg nem húzza meg a kocsimat...

És mégvalami: vezessük be a gyanús lassúhajtás :D fogalmát... ha valaki a főúton éjjel 60-al megy, és 40re fékkez, ha jönnek szembe, olykor a padkára húzódik, azt ugyan kérem szedje már ki a rndőr. Köszönje meg a részvételt, kísérje haza, főzzön neki egy teát, takargassa be, adjon jóéjt puszit, de a jogsiát azonnal vonja be. ÉLETVESZÉLYES, nem pedig megfontolt az ilyen vezető...

További észrevételem:
- a jobbkézszabály betartásást tessék vaszsigorral leverni minden szemellenzős, előrebámulós ámokfutón
- autópályán főleg, de úgy általában is: mért csak a jobbról előzés tilalmát hangoztatja mindenki? És mért van az, hogy ez emberek jelentős részének lövése nincs a JOBBRATARTÁSról? Mért van az, hogy az, hogy rendszerfesen látni 1-1 lózert, aki az M7-en döcög a középsőben, eltép mellette 2 oldalról 2 bajor kilonyolcvannal, és nem esik le neki, hogy tán ő is rossz helyen van, nem csak a másik 2 az őrült? Általános, hogy egy 100zal tötymörgőt érek utol, miközben engem meg tolnak le 160 fölötti tempóval és vagy jobbról előzök, vagy lassíthatok le énis...

Gabesz81 2008.10.28. 08:55:44

jók az észrevételek, de...
-jobbratartás, jogos... ennek elmulasztását is büntetni kéne... ehhez még
-autópálya figyelmeztetések!? röhejes, de ahogy írtad is nem azt írják, 'jobbra tarts!', hanem hogy ne előzz jobbról... másik agyrém, hogy 'a leállósávon tartózkodni veszélyes', b+ nem poénból szok ott parkolni valaki... erre is inkább az kéne: 'leállósávon haladni, fejbelövés!'
Béke!

tocibacsi 2008.10.28. 10:02:53

Gabesz81 2008.10.28. 08:55:44
asszem egyetértünk, de... :)
leállósáv: sokan megállnak hugyozni is pl... tehát azért van kivétel.

tocibacsi 2008.10.28. 10:38:15

lili1 2008.10.26. 22:19:33
Az a baj, tudod, hogy
1) ha 2 sáv van, 2-n előznek (direkt E/3 írtam, ők, azok, akik, akiknek nem inge, stb...), ha 3 akkor 3 sávon. Sokszor. Nem néha. Te utolérsz óránként tudomisén, 10 kaminont, és 100at
2) Te mész szabályosan mondjuk 90-et.
Utoléred a másikat, 88, 86 ... és 80-nál van elég mozgástered feltolni vissza 90-re, és lenyomni töredék idő alatt... De mért kell emelkedőn percekig egymás mellett balanszolni?
3) Mért van az, hogy jövök akár 160-al, mögöttem fényévekre sehol senki, és jusztis bejön elém egy batár. Nem bír ki még 1-2 MÁSODPERCET (nem percet) míg eltépek a bósba...

Tudod elhiszem, hogy a többség normális, de mégis adódik pár külföldi paraszt, amiből csak azt látja az autós, hogy bazinagy izé, kamion. És agresszív és lassú és nagy és és és és...

A helyzet az, hogy ezek szerint van jópár agyrém szabály Felétek is. Hát küzdjetek ellene. A "nem tudok haladni" a mi problémánk, küzdünk ellene. Az "5 percért megbasznak" a Ti problémátok, küzdejetek ellene. Tudomisén, de mondjunk 1 hasalt számot, 8 órát veszetsz. Nekem 1 akataktologató főfaszkalap se mondja, hogy 8 vagy 8.5 óra nem tökmind1. Legyen 8 a kötelező, max félórával indokolhatóan túlléped, akkor ez beleférm ondjuk havonta 1x... most csak hasaltam valamit. 5 percek meg tényleg ne számítsanak. De ezeken a kereteken belül meg tessék tudni beosztani és megbecsülni az időt. Nem jó kompromisszum?

andreas1985 2008.10.28. 11:02:09

18 évesen szerezem meg a jogist,ahogy csak lehetett,és most 23 évesen belátom hogy kicsit korai volt.

Sokszor volt hogy csak úgy mentem autózni és nem törődtem másokkal csak azzal hogy nyomtam a gázpedált padlóig,ami belefér.
mert új volt a jogsi,élt még bennem az autóláz,ki akartam próbálni hol a határ.mit bir az autó,és ezt többször tettem.

de volt egy koccanás is amikor ugyan először megadtam az elsőbséget,de aztán meg elbambultam és csak kihajtottam főutra(szerencsére csak tényleg kics koccanás volt)
ez pedig a figyelmetlenség miatt volt.
aki vezet az az autó beszállásától a kiszállásig végig legyen éber.na hát többször volt hogy nem figyeltem.

Ezeket azért mondom,mert biztos nem vagyok egyedül,más is ugyanigy lehet vele,és ezek is azt támasztják alá hogy nem biztos hogy mindenki érett már arra 17 évesen hogy autót vezessen.
Hisz ilyenkor még nagyon különböző a fiatalok összetétele.valaki korábban megkomolyodik-megérik,valaki pedig még kis dilis szinten van ilyenkor.
Ezt valahogy tényleg ki kellene szűrni,nehogy olyan kapja meg a jogosítványt,aki a vezetést nem tartja komoly felelősségteljes dolognak.

A biciklisek,gyalogosok védelmében pedig:
Hát kiskölyökként mikor bicikliztem nem voltam tisztába a kresz szabályokkal,és ezzel biztos megint csak nem vagyok egyedül.
Itt is előjön az,ami más témáknál is, hogy általános iskolában kellene tanítani azt a részt ami a gyalogost,biciklist érinti.alap táblák,elsőbbség,olyan dolgok amik az ember életét menthetik meg.de sajnos általános iskolákban nem az életre tanitanak,és mire elkerül az ember középiskolába addig már sokszor késő.
(mint ahogy lehetne tanítani táplálkozást is,hogy ne a mcdondald's os szart egyék,stb,de ez most nem is ide tartozik)

De Szerintem az emberek hozzáállásával,mentalitásával is van baj(gondoljunk csak az elsőbbség nem megadására,zebrán áthajtásával)amit gyerekkorba kellene megtanitani nekik,mert felnőttkorban nem igen lehet senkit sem megváltoztatni.


hát ennyi így elsőre
mindenkinek biztonságos vezetést

hát ennyi lenne

Agr3ssor 2008.10.28. 18:17:17

Nem írják ki, hogy jobbra tarts... Hát persze... Lassan azt is ki kellene írni, hogy zöld, akkor mehetsz, piros pedig állj... Ezeket tudni kellene alapból, de lehet én gondolom rosszul...

Valaki feljebb említette, hogy tarkón kell lőni azt a vizsgabiztost, aki felelőtlen hülyegyerekeknek jogsit ad... (kenőanyagért cserébe)
Elmondanám, hogy a Géniusz vezetőpalántának is csak kenőanyagért adja... A lassú, nyugodt sofőrt pedig bármelyik FASZTENDFÉRIUSZ függő hülyegyerek meg tudja játszani, az oktató, a vizsgabiztos, meg apuci elött... Tehát lényegében hülyeség a vizsgáztatót szidni!! Az hogy a 17 éves Schumi-sperma-maradvány visító gumikkal indul el a Gimi elött, kicsit más felelőssége... A, Szülő, hogy hülyegyereket nevelt... B, ez a mocsok társadalom, ahol a hülyegyerek elhiszi, hogy ettöl lesz valaki...
A teljesítménykorlátozós témáról pedig beláthatnátok végre, hogy értelmetlen... A, nehezen ellenőrizhető. B, a hülyegyerek majd nekiáll a lóerők hiányát bátrosággal pótolni... Plusz, amit már százszor elmondtam, de felhozok egy jobb példát! A Daewoo Matix is megy 140-el... ENNNYI!!

Perillustris 2008.10.29. 13:04:02

"Kimutatták, hogy a 20 éven aluli vezetők okozzák a balesetek 10%-át és a 24 éven aluliak a 25%-át."

Na, akkor tiltsuk meg a vezetést a 24 éven felülieknek, és kapásból 1/4-ére csökken a balesetek száma. :P

Rocko- 2008.10.29. 22:16:03

dehogyis, a 20-24 közt kéne, mivel kieséses alapon ott van a maradék 65%. :DDD

cso zsi 2008.10.29. 23:40:11

" qualitaet 2008.10.27. 15:13:01
Egyelőre a kamionok ezerszer több kárt tesznek a környezetben és az utakban. Mindenfajta általuk fizetett közteher és autópályadíj arányosan töredéke az autósok költségeihez képest.
Nem azért van árubőség mert sok a kamionos, hanem azért sok a kamion mert nagy és túlzott a fogyasztás.
Most majd ez a szakma is megtisztul.
És a "profizmus"-t pedig ne emlegessük mert a sofőrök 80%-a kényszerből és viszonylag rövid ideje ül a volánnál.
És nem azért mert profi.
Ellenkezőleg. Csupa iskolázatlan ember, hisz ehhez a munkához semmilyen előképzettség nem szükségeltetik."

Véletlenül sem akarom védeni a kamionosokat, ugyanolyan problémáim vannak velük nekem is, mint neked.
(Ma az M1-en négy kamion jött ki elém, mind román volt)
De elég sok dolog sántít a panaszodban.
A modern kamionok meglepően alacsony fogyasztást produkálnak, 22-25 liter körül százon.
Így akár tankolás nélkül átmegy az országunkon, mert 500 km nem tétel, és ebből az elvárt bevétele nem lesz meg az országnak (itt jön a környezetterhelés, és a nem vonaton utazó kamionok..).

Elvárások a Waberersnél (a honlapjukról):

Elvárások:

* „E” kategóriás jogosítvány
* PÁV I., PÁV II., PÁV III. igazolás
* Belföldi és Nemzetközi árufuvarozói igazolvány
* Érvényes útlevél
* Betöltött 21. életév
* Digitális kártya

Horváth Rudolf kamionoscég:
"Követelmények:
„CE" kategóriás jogosítvány, min. PÁV II alkalmassági vizsgálat, belföldi- és nemzetközi árufuvarozói vizsga, érvényes útlevél, digitális kártya, és lehetőleg ADR küldeménydarabos vizsga."

Az "E" jogsi nem két fillér. (Anno a buszossztrájk idején valaki feldobta, hogy ki kell rúgni a sofőröket, és felvenni helyettük újakat. PÁVII. és "D" kat. kell)
Tokkal-vonóval fölémehet a fél millának is, enni is kell, meg időigényes is a játék.
Plusz az árufuvarozói, ahová némi írni-olvasni tudás szükségeltetik.

budapester 2008.10.30. 13:01:38

graff.blog.hu/2008/10/30/graffiti_rendorszemmel_interju

Interjú egy rendőrrel (kötelező olvasmány). Ajánlom mindenkinek figyelmébe a rendőr szemléletét, amit az interjúban hangoztat. Addig amíg a rendőrök általános személete nem változik lehet itt bármilyen szabályozás annyit fog érni mint szarnak a pofon.

qualitaet 2008.10.30. 23:48:22

"Plusz az árufuvarozói, ahová némi írni-olvasni tudás szükségeltetik."

Magyarul: 8 általános...

cso zsi 2008.10.31. 21:47:08

Mivel rengeteg (több)diplomás idióta is autózik, így ez nem feltétlenül jellemezhet műveltségi fokot.

Az úr gatyában is úr, a sutyerák meg frakkban, és farmerban is sutyerák marad.


Ha a netre-blogokra írogatókat az írásuk alapján minősítenék, akkor jórészük 6-ot sem járt, pedig már huszonévesek. :))

Nem lehet általánosítani a kamionsofőrök között, de mindig akad olyan, aki akkor áll neki előzni, amikor kétszerannyival elsuhantunk volna mellette 4-5 másodperc alatt, ehelyett élvezhetjük a "kamionversenyt" páholyból több mint fél percen át.
Nem ezen a fél percen múlik az odaérés, tudom jól.
De gyengébb idegzetű úrvezetőket a többedik eset egy úton, már szemöldök-összevonásra késztet.

qualitaet 2008.10.31. 22:24:15

"Csupa iskolázatlan ember, hisz ehhez a munkához semmilyen előképzettség nem szükségeltetik."

Én műveltségről egy vak hangot nem írtam.
Természetesen művelt ember is lehet moral insanity. Sőt, rengeteg tetű módon közlekedő van köztük is.
Én az iskolai és szakmai képzetlenségükből fakadó, kényszerűen, egyéb lehetőség híján ezt a megélhetési formát választó sofőrökre, ill. fuvarozást vállaló kisvállalkozókra gondoltam.
Esetükben szakmai elhivatottság, pláne profizmus szóba sem jöhet.
Sajnos e szakmában momentán ők vannak többségben. Meg is látszik a vezetési moráljukon.

qualitaet 2008.10.31. 22:29:17

...szakamai képzetlenségükből fakadó tudatlanságuk, és az elhelyzkedési nehézségekből kényszerűen...

Így kerek a mondat, kapkodtam, bocs!
süti beállítások módosítása