Nem jönnek…

Megadóan várjuk a szigorúbb szabályokat

  2008. október 26. - Autójogász

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Irány az aszfalt?
2009-04-26 09:05:13

  Milyen quadot lehet közútra kivinni, és a szabályoknak megfelelően közlekedni vele?  Vélemények az azonos

Kiszorítás
2008-12-28 00:43:57

  Egységes egészségügyi határérték megállapítása igen bonyolult, mert sok aeroszolképző anyag már

Nem jönnek…
2008-10-26 00:01:00

  Kimutatták, hogy a 20 éven aluli vezetők okozzák a balesetek 10%-át és a 24 éven aluliak a 25%-át. A

Parkolási amnesztia
2008-08-24 09:14:00

  Lehet, hogy az Alkotmánybíróságon valóban elvérzik a jószándékú, tiszta helyzetet teremtő és a

 

Kimutatták, hogy a 20 éven aluli vezetők okozzák a balesetek 10%-át és a 24 éven aluliak a 25%-át. A jogszabály előkészítést megelőző egyeztetések során egyetértés volt, hogy túl fiatalon lehet Magyarországon vezetői engedélyhez jutni.

Vélemények az azonos című cikkünkről.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr52730955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szpsz 2008.10.26. 09:38:04

Érdekes ez a dolog, de amióta ez a ferturbózott szigor van, én azóta látok piroson áthajtó autókat. Mintha az emberek még türelmetlenebbek és öntörvényűbbek lennének, mint régen. A másik nagy kedvencem a nemindexelés. Mint egy afféle divatirányzat, amit KÖTELEZŐ mindenkinek követni, egymásról lemajmolni. Amúgy én az utakon a közlekedés alkalmazhatóságát, azaz az "élhetőséget" is szigorúan betarttatnám: tehát pl a kinnfelejtett 30-cas tábláért is legalább olyan szigorral büntetnék, mint most azt, aki az indokolatlan korlátozást nem tartja be. Hamár zebra: a gyalogosokat is jól seggberúgnám, hogyha: 1. nem a zebrán megy át, 2. piros jelzéskor megy át a zebrán. A magukat pedig állandóan sajnáltató biciklisekkel is betarttatnám a kreszt: no csangalinga a piroson, járdán, egyirányú utcában szemben, és a zebrán. A zebra nem bicikliút, hanem gyalogátkelőhely, ahol tolni kéne a drótszamarat. Tehát a közlekedés szigorítása az én fogalomtáramban nem azt jelenti, hogy állandóan csak tekerünk a srófon, hogy kizárólag az autósok dolgát nehezítsük, hanem lehetne olyan, eddig ismeretlen fogalmakat is bevezetni, hogy: ésszerűsítés, a forgalom áramlásának gyorsítása nem elb...ott sávfestésekkel. Erre élő példa: Bp XV kerület és Fót között, ahol Pestről kifelé a jobb sáv nő ki a belsőből, (így válik az egysávos út kétsávossá, párszáz méter erejéig)tehát ha normálisan menni akarsz, akkor jobbról kell előznöd, mert mindenki csak bambul a belső sávban. Aki nem járt arra, annak javaslom: egy élmény. ésígytovább...

Leadfoot 2008.10.26. 09:47:00

Vannak értelmes ötletek, csak az a baj, hogy mindig párosul pár akkora ökörség hozzá. Rendszámos trükközés visszaszorítása, gyereküléses dolog, rokkantparkolás pl. nagyon helyes. De:
Pl. itt van ez a jogsiszerzési szigorítás. Nem szigorítani kéne, hanem hatékonyabbá tenni az egész rendszert. Főleg etől a pszichológiai teszt dologtól, meg a 30ezres szabálytól dobtam el az agyamat... Egyébként is a "statisztikák alapján szopassunk meg egy egész korosztályt" nagyon nem szép dolog.

De a legszebb a cikk végén van: 105ezer bírság, ebből 93ezer gyorshajtás miatt. És a többi is nagyrészt tilosban parkolás, illetve 2000 piros lámpa (amiből 1500-nál többet egy helyen, egy veszprémi kereszteződésben kaptak lencsevégre).

Lehet akármilyen szigorú a szabályozás, ha a rendőrök nem figyelnek, hanem csak a traffipaxot kezelik, akkor nincs értelme. Majd ha arról szólnak a statisztikák, hogy mennyi embert büntettek meg pl. szabálytalan előzés miatt, na akkor...

kicsigonzalez 2008.10.26. 09:50:41

Jól beszélsz szpsz911!

Azon gondolkodtam el még a szöveget olvasván, ha tényleg 40.000Ft-ra jön ki a büntetések átlagösszege (ha elosztom nekem 38.905Ft, de legyen mindegy, csak szarrágóskodom:) ), akkor nem a 150.000Ft-os bírságok voltak túlnyomó többségben, hanem a "helyzetjelzővel közlekedett", vagy a "nem csatolta be a biztonsági övet" (ahha, és erre mi a rendőr bizonyítéka),vagy a "minimális sebességátlépésért". Szóval lehet hogy ugyanannyian piálnak vezetés elött, csak kevesebben gázolnak gyalogost, vagy tekerednek fára...:)
Mindenesetre erre jó volt a szigorítás, a piásak is óvastosabban vezetnek, a notórius gyorshajtók pedig vettek lézerblokkolót:)

szpsz911!

A biciklisekre való szigorításokban egyetértek veled!
Bosszantó, hogy át csalinkáznak a piroson, majd ekzöben elgázolják őket, és akkor ők érzik magukat sértettnek, hogy elnyomják őket.

Másik a biciklisekkel:
Normálisak hogy az úttesten kölekednek??
Mondjuk a nagykörúton, Pesten. Életveszélyes. És az Andrássy úton?? Van kerékpársáv b@ssza meg....
Nem az ellen vagyok hogy ne kerékpározzon senki, csak minket autósokat annyi szar szabály köt már, amit muszály betartani (fele elavult, ahogy már a TC-n is olvashattuk egy KRESZ-szel foglalkozó cikkben), a biztonságunk érdekében, akkor ne csak mi tegyünk érte, tegyenek ők is....

Leadfoot 2008.10.26. 09:52:19

No igen, a gyalogosok... a múltkor kikiabáltam egy anyukának, aki a piros lámpán kezdte el áttolni a gyerekkocsit. Ez kb. 150 méterre volt onnan, ahol a nagymamás gázolás volt a nyáron. Akkor az ilyennek is pattintsák oda a 100ezres csekket, rögtön más lenne a leányzó fekvése.

A baj egyébként az is, hogy a KRESZ kezd eléggé idejétmúlt lenni. Nem a mostani autókra, utakra, morálra, közlekedési helyzetekre tervezték.

És szpsz-nek is igaza van, az ilyen "kicsi", de annál idegesítőbb dolgokra is figyelni kéne. Plusz a telefonálásra. Mert nyugodtan ki merem jelenteni, hogy ez utóbbi sokkal veszélyesebb, mint ha valaki 90 helyett 110-zel megy.

Geitenbeffer_ 2008.10.26. 10:06:50

Szép-szép a sok új szabály, de az ellenőrzésen is nagyon sokat kéne javítani. Mindennap percenként látni az utakon a régi szabályokat megszegő autósokat, rendőr meg sehol.

Lolalal 2008.10.26. 10:17:43

huhú milyen comment áradat jön még.... :D egyébként a gyerekülés bekötést nagyon is pártolom!!!!

The Good Boy 2008.10.26. 10:21:16

Talán a jogszabályok átdolgozása közben kellene egy kis pénzmagot elkölteni olyan dolgokra is, mint a rendőrautókba szerelt stabil kamerarendszer (pár 10.000.- Ft/db-ból kijönne). Mert a magyar liberalizmusban (ahol a rendőr szava gyakorlatilag semmit nem ér - más kérdés, hogy vannak nem kevesen olyanok akik tehetnek erről) másként nem igazán lehet bizonyitani a szabálysértést. És ha ez meglesz, akkor majd sorban jönnének a szabálytalan elözések, irányjelzés elmulasztása stb. szabálysértések "észlelése", szankcionálása. Addig a hozzáállás a kicsigonzales féle "...nem csatolta be a biztonsági övet (ahha, és erre mi a rendőr bizonyítéka)..." marad!
A nagy bevételből most már telne a technikai fejlesztésekre is!

Egyébként nekem attól megy fel az agyvizem a "puhatestűek" esetén, amikor megállok a zebránál, mert ott értelmes lényeket észlelek, aztán várok-várok hogy elinduljon, mire kiderül, hogy ő csak 1. bambul, eszében sincs átmenni, 2. vár valakit a másik irányból, aki még sehol sincs, 3. a zebra tövében jutott eszébe, hogy társalogjon az ismerősével.
Szinte minden nap találkozok ilyenekkel vidéki kisvárosban.
A másik, amikor körültekintően (de tényleg!!!) közelitem meg a zebrát, látom gyalogos sehol, majd hirtelen elöttem terem egy drótszamaras.
Szóval nem csak az autósokat kell rendbe tenni, hanem a többi közlekedőt is.
És igen a kamionos ne elözzön pl. a pályákon, max 1-2 rövidebb szakaszon (ha jól emlékszem, az M0-ás "régi" szakaszain is kint van az előzési tilalmat jelző tábla, de nagyon nem zavarja a kamionosokat...
Ja és mégvalami: ha már szigoritva vannak a büntetőpontrendszer, akkor a közigazgatási birságnál is kapjon pontot - ha nem bizonyitja a tényleges sofőr személyét - az üzembentartó. Mert most egy lesből lefotózott, lakott területen 50 helyett 150-el menő, kap egy nagy csekket, de a jogsi elvételétől nem kell tartania, mert a pontjai nem szaporodnak! pedig az lenne a lényeg, hogy az ilyeneket hosszabb rövidebb távon, de kivonják a forgalomból.

kressh 2008.10.26. 10:21:22

Leadfoot 2008.10.26. 09:47:00
Egyébként is a "statisztikák alapján szopassunk meg egy egész korosztályt" nagyon nem szép dolog.

Ezzel egyetértek főleg amiatt, hogy én is ebbe a korosztályba tartozok. A közeljövőben kezdeném a jogsit, de tegyük fel addigra bevezetik a LE-höz kötött próbajogosítványt. A családban egyetlen autó van, 250 lóerős (szerencsésen jutottunk hozzá). Nincs pénz másik vasra, tehát tegyük fel én megszereztem a jogsit, de teljesen fölöslegesen, mert nem vezethetem a család autóját. A későbbiekben meg ha tudok venni egy "gyenge" autót, akkor már lehet a "leporoltak" közé fog tartozni a jogsim, és lehet ezáltal jelentenék nagyobb veszélyt önmagamra és másokra is. Nem pedig amiatt, hogy friss jogsival egy erős autót vezethetek.

kicsigonzalez 2008.10.26. 10:28:51

The Good Boy 2008.10.26. 10:21:16

Félre ne érts, nem azt mondtam, hogy szabálytalankodjunk, mert a rendőr úgysem tudja bizonyítani.

Mindig bekötöm az övet (pl.), anélkül nem indulok el, megszokás, és belső kényszer.
De igazoltatásnál akart már rendőr megbüntetni, mert SZERINTE nem volt bekötve, és csak akkor kapcsoltam be, amikor rámvillogot...
Pedig mint mondtam mindig bekötöm, akkor is be voltam. Szóval, a kamera, amit említesz, tényleg jó ötlet.

Nem a szabályok betartása ellen vagyok, hanem a -sokszor- megkérdőjelezhető rendőri döntések ellen (kizárolag a közlekedésiekre(!) gondolok, nem a készenléti egységekre!!)

válasszmásikat 2008.10.26. 10:29:34

"Kimutatták, hogy a 20 éven aluli vezetők okozzák a balesetek 10%-át és a 24 éven aluliak a 25%-át."

Vagyis a fiatalok a balesetek összesen 35%-át okozzák. A maradék 65%-át az "idősebbek".
Akkor nem az "idősebbek"-től kellene félnünk? :))))))))))))


"...Ennek kiküszöbölése érdekében külföldi példákra hivatkozva táblákkal fogják tiltani a kamionoknak az előzést az autópályákon. Az M1-es és az M3-as autópálya bizonyos szakaszain kísérleti jelleggel már bevezették előzési tilalmat."

Az M0 déli szektorában már régóta tilos teherautóval előzni. Érdekes mód az a teherautósokat nem zavarja. Mint ahogy a 80-as korlátozás sem. Akkor az M1, M3-on miért érdekelné őket?


"A sok tiltás meg szigorítás mellett egy engedményről is hallani, piros lámpánál a motorosok ezentúl jogszerűen előregurulhatnának a sorban a stop-vonalig."

Végre le van írva: a motorosok (most) nem csalinkázhatnak az autósok között. Pont.
Ez az engedmény viszont logikus. Álló autók közt miért ne mehetne előre?
Viszont az továbbra sincs engedélyezve, hogy 2 sávos úton, a MOZGÓ autók közt, azok holtterében bújócskázva, önkényesen egy harmadik sávot nyissanak maguknak.
Remélem ezt mindenki megérti.
Aki ilyet csinál, azt a rendőr nyugodtan kiemelhetné a forgalomból, hogy: "Jónapotkívánok! Háromszázezer!"

PICURINO 2008.10.26. 10:31:59

Engem az engedmény rész is kiakasztott, ami a motorosokra vonatkozik, hogy előremehetnek a STOP vonalig.

Épp a tegnapi nap folyamán majdnem fogtam egy majom robogóst.
Álltam a piros lámpánál az egyenesen és a jobbra kisívbe forduló sávban. A robogós mellém jön balról és mikor zöldre vált a lámpa előttem elfordulva lemegy jobbra. Hát az biztos, hogy nem sok kellett volna hozzá, hogy fellökjem, és akkor még én éreztem volna szarul magam.

Leadfoot 2008.10.26. 10:34:07

The Good Boy

"Ja és mégvalami: ha már szigoritva vannak a büntetőpontrendszer, akkor a közigazgatási birságnál is kapjon pontot - ha nem bizonyitja a tényleges sofőr személyét - az üzembentartó. Mert most egy lesből lefotózott, lakott területen 50 helyett 150-el menő, kap egy nagy csekket, de a jogsi elvételétől nem kell tartania, mert a pontjai nem szaporodnak! pedig az lenne a lényeg, hogy az ilyeneket hosszabb rövidebb távon, de kivonják a forgalomból."

Ez azért nem lenne fair, és tartok tőle, hogy alkotmányos sem.
Cimborám kapott 100ezres csekket abból a bizonyos veszprémi kereskedésből. Pontosabban az édesapja, mert az ő nevén van az autója, de még csak nem is ő vezetett. Vegyék el a faterja jogsiját, mert a fia haverja átment a piroson?

subtotal 2008.10.26. 10:35:43

Nekem nincsenek rossz tapasztalataim rend őreinek munkavégzéséről. Büntettek meg öv be nem kapcsolása miatt, megérdemeltem. 2000.- + 1 pont, nem nevezném inkorrekt itéletnek.
kicsigonzalez: jobb, ha tudod, hogy a minimális sebességátlépés pl 50nél +14km/h, azaz 64km/h a határ, onnantól jár a 30ezres bírság. Ezt én nevezném minimálisnak, inkább korrektnek. Zebra elé fekvőrendőrt, azt már nem. Egyébként is a korlátozó táblákat és eszközöket ki tudják marha gyorsan pakolni, de mondjuk egy iskola előtti 30ast feloldani éjjel az nem divat.

Leadfoot 2008.10.26. 10:36:05

kereskedés = kereszteződés (korán van még :-D)

loláb 2008.10.26. 10:36:30

Vannak értelmes dolgok is a szigorításban, pl jelentősen mérséklődött az átlagsebesség az autópályákon, és a piás sofőröket is nyugodtan szívathatják.
Minden szigorítás (próbajogsi, kamionos előzési tilalom) csak akkor ér bármit is, ha ellenörzik (Budapesten, ha valaki zömében csak nappal vezet, éveken keresztül el tudja kerülni az igazoltatást).
A 35000 km-t hogy fogják nézni? Útnyilvántartást kell vezetni a frissjogsisoknak? Vagy bemondásra? Azért persze remélem a törvényhozók gondolkoznak is, mielőtt törvényt hoznak majd.

The Good Boy 2008.10.26. 10:36:34

kicsigonzalez 2008.10.26. 10:28:51

Általánosságban irtam, hogy ilyen a hozzáállás, nem személyeskedésnek vettem, de mindkettőnk kommentjéből ugyanaz a végeredmény jön le, hogy néhány rendőr tehet arról, hogy ez a hozzáállás uralkodik ebben az országban. Ezért lenne megoldás a kamerős rendszer!
Egyébként én is állandó övbekapcsoló vagyok már sok-sok éve, de én nem kapcsolom ki igazoltatás során sem.

adt 2008.10.26. 10:38:44

Kressh!
Látod én nem értek egyet az okfejtéseddel!Ha van egy 250 lovas autó a családodban,az még nem egyenlő azzal, hogy neked azt kéne használnod.Ugyanis a jogszabályváltozás arra lesz értendő, hogy nagyobb-erősebb autót nem vezethetnek majd,nem pedig idősebb olcsó autót a fiatalok, friss jogsival.Tehát a lehetőség adott, egy kisköbcentis, mondjuk 10-12, vagy akár egy jókarban lévő 15 éves autónak nem nagy, vagy egyáltalán nincs ára, ezt megveheted, és gyakorolhatsz rajta évekig.Aztán ha majd gyűjtöttél mellette pénzt,és a próba időszak lejárt,vehetsz nagyobbat.De mivel nekem is 190 lovas az autóm, tapasztalatból mondhatom(jópár autóm volt már) hogy teljesen máshogy kell vezetni, mint egy kissebb köbcentis, vagy kevesebb lovas autót.Az erős autó sokmindenre képes, és ha nem figyelsz, vagy nem érzed eléggé, "képes elragadni" az embert.Azt meg egyáltalán nem tartom jó ötletnek, hogy vki friss jogsival ilyen kaliberű autón tanuljon meg vezetni.

Leadfoot 2008.10.26. 10:39:41

Ez a zebra előtt 30 dolog, na ennek sincs semmi értelme. A normálisabbja eddig sem cikázott a gyalogok között a zebrán, az olyanokat, akik halálra gázolják az embereket, meg ez a szabály sem fogja megállítani, legföljebb egyel többet szegnek meg.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.10.26. 10:45:04

"Vagyis a fiatalok a balesetek összesen 35%-át okozzák. A maradék 65%-át az "idősebbek"."
Te matek zseni vagy:-))
17-25 ig az csak 8év
25 től fölfele pedig a akár 100 évesek is bennne vannak.
Az hogy a motorra sem lehet egyből 1000 köbkecentissel menni 16 évesen az senkit sem zavar.
AZ FEL SEM MERÜL A GYALOGOSOKBAN HOGY MEGVÁRJÁK AMÍG ELMENNEK AZ AUTÓK??!!!persze ott ahol nem nagy a forgalom ahol nagy oda meg kézivezérlésű lámpát kell rakni.

kicsigonzalez 2008.10.26. 10:46:45

subtotal 2008.10.26. 10:35:43

Tisztában vagyok ezekkel a határokkal.

De 30-as táblánál akkor ez mennyi?? 39, ha jól számolom...

És divat beállni manapság a 30as tábla mögé, ami lehet hogy kint lett felejtve (de ha jogosan van ott, akkor is)?? Divat.

De nem ez volt mondanivalóm lényege, hanem hogy vagy nagyon kicsi a jelentős sebességhatár-túllépők száma, vagy továbbra sem tudják (pl. lézerblokkoló, vagy csak a szerencséjük miatt) lefotózni, "elkapni" őket, hiszen a büntetések átlagából látszik hogy a bírságok közel 85- 90%-a kisebb(!) kihágások végett jött össze. ergo még mindig nem a városban 120-szal cirkálót fotózgatják....


Semmi baj nincs azzal, hogy legalább ilyen 'sikereket' elértek, de a radikális lépésektől, a radikális gyorshajtók nem tűntek el, úgylátszik(legalábbis én látom őket:) )

The Good Boy 2008.10.26. 10:47:23

Leadfoot 2008.10.26. 10:34:07

Benne van a kommentemben: "...kapjon pontot - ha nem bizonyitja a tényleges sofőr személyét - az üzembentartó..."
Tehát ha nem bizonyitja. Ha olyan embernek adom kölcsön a vasamat (nem adom senkinek, még az asszonynak sem, ott van a sajátja:), aki nem vállalja fel a cselekedeteit, akkor vagy: 1. nem adom neki kölcsön, 2. birka módra vállalom a következményeit.
Mert a fenti komment szerint a fizetéssel nincs gond, de a ponttal már lenne???? Az kapja a pontot, aki fizetni fogja az emlitett 100 000.-es csekket.
Szerintem
Ha nem tudom behajtani a tényleges soförön, akkor tanulok belöle és nem adom neki kölcsön többet a vasat, és akkor a tanulópénz mellett kapom a pontot is.
A kezdő jogsisok levezetett fix km-t én sem tudom, hogy fogják ellenőrizni. Pl. én annak idején féléves jogsival már kb. 50 000 km.-nél jártam pedig még iskolába jártam (családi vállalkozásban, iskolán kivül árubeszerzéssel kerestem a szórakozásra valót).
Páv vizsgán meg nézett rám hitetlenül a vizsgáztató, amikor meglátta a levezetett km-ek számát. Tehát nem tudom, hogy tudnák ezt ellenőrizni. Van olyan, aki minen nap kocsival jár dolgozni (mondjuk a szomszéd faluba), évente mégis csak 3000, max. 4000 km-t vezet (10 km oda-vissza). Az 10 évig próbajogsis legyen????

adt 2008.10.26. 10:48:10

Pontosan így van Leadfoot!Már ami a zebra előtt 30-at illeti.Ugyanekkora baromságnak tartom a vasúti átjárón való áthaladási szabályt(lakotton 30, kint 40)mert amióta ezt bevezették, azóta pl országúton nem is azzal foglalkozom, hogy körültekintően, kellő figyelemmel hajtsak át rajta, hanem egészen, amíg le nem lassulok 40-re a km-órát figyelem, és csak aztán figyelgetek körbe,mindezt csak azért, hogy nehogy véletlenül mondjuk 60-al menjek át rajta, mert akkor még a jogsim is ugrik,-mint egyik ismerősnek-3 hónapra.Sokkal jobb volt a régi szabályozás a fokozott óvatossággal történő megközelítés.Aki meg nem figyel, az így is a sínekre hajt majd ezután is.Szerintem attól a szabályozás változástól sem lett kevesebb a vasúti átjáróban történt balesetek száma, és ez nem lesz másként a gyalogátkelőhelyen történetk esetében sem.Arra viszont jó lesz, ha a rendőr észreveszi, hogy nem álltál meg, csak mondjuk épphogy gurlut az autód, akkor "kaszálni tudjon".

Leadfoot 2008.10.26. 10:49:32

"Tehát a lehetőség adott, egy kisköbcentis, mondjuk 10-12, vagy akár egy jókarban lévő 15 éves autónak nem nagy, vagy egyáltalán nincs ára, ezt megveheted, és gyakorolhatsz rajta évekig."

Hát, gyanítom, az "egyáltalán nincs ára" egy kicsit túlzás, én pl. jogsi megszerzése után 3 évig 30ezer forintot sem tudtam volna kocsira fordítani, nemhogy egy rendes, megbízható autó árát+fenntartását előteremteni. És ne felejtsük el, hogy a jogsi megszerzése is 100ezernél kezdődik manapság, ha mindenen elsőre átmegy a delikvens. Nem mindenki van abban az anyagi helyzetben...

Én most vagyok 27, több mint 9 éve vezetek, 5 éve van saját autóm, egyszer sem büntettek meg ez alatt, kárt pedig egyszer okoztam, 50ezer forintot. És eddig még egyik autóm sem volt a saját nevemen, mert a biztosítással is a 27 év alattiakat szivatják. Holott ott is igaz, hogy aki hülye, az tud nagy gázt okozni egy ezres Swifttel is, aki normális, annak meg van ennyi esze, hogy "megtiszteli" az erősebb vasat.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2008.10.26. 10:50:50

NEM IGAZ!!! A probléma gyökere az oktatás minőségében rejlik. Akárcsak a közoktatásban, futószalagon kell nyomatni a tudást a fejekbe, és az sosem fog jóra vezetni, mert nincs idő a gyakorlásra. Nemrég láttam egy rendőrségi bemutatót, aminek során be lehett ülni egy sínekre szerelt ülésbe. Azt demonstrálták, milyen a frontális ütközés kb. 50 km/h-s sebességnél.
Láttátok volna az vállalkozó kedvűek arcát, miután az öv visszanyekkentette volna őket... Többek között ennek az egyszerű szerkezetnek a kipróbálását is kötelezővé tenném.

A mentalitástól is nagyon sok függ. Hiába fiatal valaki, még lehet megfontolt, előrelátó. Persze a hormonok akkor még keményen dolgoznak, de sulykolni kell beléjük a fizikát. Talán két Mónika Show és Celeb vagyok.. közé beférne egy-két normális oktatófilm is.

adt 2008.10.26. 10:52:28

Szerintem a próbajogsit nem km-hez kell kötni, hanem mondjuk évhez.Ha mondjuk ezt 3 évben meghatározzák,az már elegendő idő lenne arra, hogy vki alapvető gyakorlatot szerezzen a forgalomban.

kressh 2008.10.26. 10:54:16

adt 2008.10.26. 10:38:44

Tulajdonképpen igazad van, csak a magam szemszögéből igazságtalannak tartom és folyamatos hiányérzetem lenne. :))
Tehát osztom a véleményed, de amit Leadfoot mondott az akkoris igaz. Ne szopjon pár hülyegyerek miatt egy egész korosztály. Speciel az én elmeállapotomra sosem panaszkodott még senki. :)

Leadfoot 2008.10.26. 10:56:27

Vasúti átjáró jó példa. Hány autó kontra vonat baleset történik? Rengeteg. Pedig egyértelműek a szabályok. És mégis, van akkora marha, aki ráhajt a sínre, mikor piros van, sőt, van aki még a félsorompót is kikerüli!

kressh 2008.10.26. 10:57:28

Leadfoot 2008.10.26. 10:49:32

Én sem tudnék semennyit sem félre tenni, de ha vezetni szeretnék ezek alapján muszáj leszek. Majd suli mellett nyári munka, azt hátha vmi összejön.

kressh 2008.10.26. 10:58:39

Nha ezt hülyén fogalmaztam, nem suli mellett nyári munka :)

adt 2008.10.26. 10:58:40

Hát ezzel sem értek egyet Leadfoot.pl egy 1000-es 88-as évjáratú Fiat Uno-t odaadnak 80000 körül.Aki azt sem teheti meg, hogy egy ilyen autó meg tudjon venni, illetve ennek a fenntartását sem tudja viselni, akkor az szerintem ne is vegyen autót.Ha meg a jogsira volt 100 ezre, akkor autó is lesz majd.Ha meg tényleg nincs olyan helyzetben,az meg majd eztán nem vesz addig autót.Ennyi.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2008.10.26. 10:59:48

Ja, valamelyik videómegosztón fent van a nemrég híradóban is látott felvétel egy félsorompó többszöri letöréséről.

Valaki írta a kommentek között, hogy biztos szegény autós későn vette észre, nem tudott megállni...

Basszus, a végén, mikor a léc a sínre esett, még a vonat is megállt, az pedig nem éppen babazsúrba illő mutatvány.

Egyre több a kocsog. Pont.

kicsigonzalez 2008.10.26. 11:03:04

kressh 2008.10.26. 10:21:22

Pedig nem rossz ötlet.

Könnyen beszélek, másfél éve van jogsim (szerintem hasonló koruak vagyunk), sikeresen levezettem 27ezer km-t baleset nélkül,nagyrészt pesten.
Ezt mind egy 53lovas swifttel. de volt szerencsém bravo hgt-hez -150LE-, vagy vadonatuj (2008-as) TTS audihoz -272LE- (jókor jó helyen), S3-hoz -280Le- és óriási különbség van.(Ugyanezen a rendezvényen, az RS6-ba nem akartam beülni,mert sok az 580Le, és nem mertem vezetni, fura, de az erőt tisztelni kell) Még a bravo-t is soknak érezném magamnak, mert tudom hogy nem vagyok elég tapasztalt hozzá, de ha vagyok is, nincs bennem akkora(!) felelősségtudat hogy egy 150lovas (0-100: 8,1s) autót megfelelően kezeljek. ezért maradtam a swiftnél...:) (nem a swiftes duma jön,hanem h elég a gyenge autó az első pár évben)

Szóval nem rossz ötlet az 'erőfüggő' jogsi.

Pszichológiai alkalmassági teszt??

Mégjobb.
Jóbarátom, 17évesen megszerezte a jogsit, (idén), majd kapott az apjától egy szép állapotú, 1.6-os VW Borát (a biztonság végett.) 1 hónap alatt több helyen meg volt húzva, koptató letörve, gyorshajtásról csekk....Egy ideje nem vezet, elvették a jogsiját.
Nem is baj.

Ültem mellette, de nem szívesen ülnék megint.

Ő csak egy példa, de hogy kevesebb legyen az ily módon meggondolatlan vezető, kéne a pszich.alk. teszt

Úgyhogy, szerintem gyüjtögess, dolgozgass, addig, amig nem lesz 200ezred (tudom sok idő) egy régibb, olcsóbb, gyengébb, 'tanulóautóra'.

De talán Te is meg fogod látni, amikor vezeted az autót amin tanulsz, hogy az az erő, tapasztalat nélkül, ami a családi autótokban van, az még 'veszélyes' lehet neked.

Leadfoot 2008.10.26. 11:03:13

"Szerintem a próbajogsit nem km-hez kell kötni, hanem mondjuk évhez.Ha mondjuk ezt 3 évben meghatározzák,az már elegendő idő lenne arra, hogy vki alapvető gyakorlatot szerezzen a forgalomban."

Ez most is így van, 2 év azt hiszem, nekem 1999-ben már így adták. Bár arról fogalmam sincs, mit takar ez a korlátozás, asszem külföldön nem lehet vezetni, meg egyéb apróságok.

Szerintem a jó rendszer az lenne, ha valamilyen formában intézményesítenénk a "szülő tanítsa vezetni a gyerkőcöt" rendszert. Persze nem péntek délután a Hungária körúton, nem "élesben", de jó lenne, hogy mire városi vezetésre kerül a sor, már biztosan kezelné a tanuló a kocsit, és akkor lehetne magára a közlekedésben való részvételre fókuszálni. Mert most az a baj, hogy talán vannak, aki eddig is (illegálisan) tanítgatták a gyereküket vezetni, de aki teljesen kezdőként elmegy megtanulni vezeti, az a pár óra rutin után még úgy kerül ki a forgalomba, hogy nem ura az autónak, és a városban is még a kuplungolást tanulja, nem a forgalmat szokja.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2008.10.26. 11:04:24

ELég gyakran videózok a kocsiból, este megnézegetem a felvételt, elgondolkodom, igen ritkán fikázom az autóstársakat, de azért lett volna egy szép kis gyűjtemény, ha nem törölgetném le utána a cuccot.

Legutóbb pont ilyesmi volt: elment jobbról a vonat, az előttem álló Ford egészen addig előregurult, hogy a sorompó már a szélvédőjénél volt, ergo: a motorház már jócskán alatta. Nézem: mit akar ez a hülye?! Kicsit billegtette a kocsit, aztán úgy maradt. Én meghagytam a helyét, de nem gurult vissza.

Aztán elsuhant balról is egy szerelvény.
Felnyílt a sorompó, kedves autóstársunk, azon nyomban elindult, pedig még vagy 6-7 mp-ig piros volt a lámpa. Igaz, nem is láthatta onnan, szegénykém...

(egy fiatal srác és egy hölgy ült az autóban)

Leadfoot 2008.10.26. 11:05:32

adt, és ha valaki a szülei autóját vezeti? Én is 3 évig csak azzal jöttem-mentem (ha odaadták... :-] ). Magyarországon szerintem inkább ez a jellemző. Nincs az az irgalmatlan nagy jólét, hogy 18 évesen mindenki egyből autót tudjon venni.

Zöli 2008.10.26. 11:07:29

...és azt nem teszik kötelezővé hogy a gyalogos ne az égbe nézve, bambulva rohanjon át a zebrán???nekem nincs bajom ezzel a jövőbeli rendelettel, de azért a gyalogosok sem teljesen fair-ek ebben a helyzetben...

adt 2008.10.26. 11:07:37

Persze, egyébként én nem akartam senkit megbántani az előbb írtakkal, de az autót nem csak megvenni nehéz(szinte az a könnyebb), hanem fenntartani nehéz(kötelezőbizt.+teljesítményadó+2 évente műszaki+évente zöldkártya+minde ami elromlik azt meg kell csináltatni rajta, ez kerül pénzbe.)Így akinek nincs elegendő autó vásárlásra, az ne is gondoljon az autó fenntartásra.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2008.10.26. 11:11:05

Továbbra is azt mondhatom: "jómódjában" azt sem tudja már az emberiség, mihez kezdjen.

Ott a szuperliberális USA. A jogsiszerzés és alkoholfogyasztás szigorúbb, mint itthon, a lőfegyverhez jutás jóvel enyhébb.
De ahány ország, annyiféle szokás. Hogy bevált-e vagy sem... Csak az ott lakók tudják megítélni.

Náluk évente 40 ezren halnak meg közúti balesetben. Igaz, egy picivel nagyobb is az ország. :)

Mocskosul bonyolult dolgok ezek, ráadásul az EMBERI tényező mindig ott lesz, akárhogy állítják össze a kockafejűek az egyenletet.

Ha jól tudom, Ausztriában, Németországban az fogyasztható alkohol mennyisége is függ attól, mióta van jogsid... Nálunk meg 0 ezrelék a megengedett... Akkor a németek (osztrákok) jobban vezetnek zusammen, mint a magyarok?

adt 2008.10.26. 11:12:27

Leadfoot!Mondjuk bevehetnék a szabályozásba, hogy a 3év a saját tulajdonú autó után értendő.Így akkor ha mondjuk a szüleid autóját vezeted 3 évig+majd ezekután veszel egy kocsit, akkor onnan indul a 3 év próba.Tehát összesen 6 év.Ja és mindezek mellett ha a szüleidnek 300 lovas autója van, akkor azt nem vezetheted.Én mondjuk meghatároznám a felső határt úgy 90 lóerőben.

Csizirájder 2008.10.26. 11:20:49

Szigorítás ide vagy oda, túl nagy változást nem vettem észre a közlekedésben idáig. Igazából az emberek fejében kéne hogy rend legyen először, azaz ne úgy közlekedjünk mintha csak egyedül lennénk az úton, hanem figyeljünk a többiekre is, ill. ne csak a saját érvényesülésünket tartsuk előtérben, hanem segítsük a többi közlekedőt is (pl. zippzár elv, ami sajnos nálunk nem működik). Meg el kéne felejteni ezt a kivagyiságot, hogy "majd én megmutatom milyen faszagyerek vagyok, mert nekem ilyenolyan szuper kocsim van". Pl. amikor még Ladám volt, egyszerűen csípte az emberek szemét hogy egy Lada megy előttük, és mindenáron meg akartak előzni, vagy amikor utólértem őket, akkor meg úgy voltak vele "nehogymá' egy szar Lada megelőzzön", és beletapostak a gázba.
A másik probléma, hogy egy kalap túrót sem ér a gépjárművezető-képzés. Mert ugye senkinek nem érdeke hogy rendesen meg legyenek tanítva az emberek, a lényeg hogy a lóvé minél gyorsabban be legyen söpörve, meg a vizsgán jól le lehessen húzni a tanulót, azt csókolom, majd az életben megtanulja (vagy nem) a dolgokat, de hát ez kit érdekel. Például pár óra keretében lehetne tanítani a motorosoknak olyan alap dolgokat (kanyarodás, fékezés, stb) amit csak vezetéstechnikai tréningen oktatnak, autósiskolában nem. Egy profi motoros tanítaná a nebulókat az okosságokra, mert az autósiskolában semmit nem mondanak/mutatnak ezekről a dolgokról. Vagy pl. az autóvezetőknek is lehetne pár óra keretében kipróbálni egy zárt pályán, hogy milyen is a vizes, csúszós út, hogy ne az életben kelljen először ezekkel találkozni. Mindjárt jobb lenne.
A harmadik dolog pedig, hogy megszigorítanám a jogosítvány megszerzésének feltételeit. Manapság minden jött-ment szerezhet jogosítványt. Egy PÁV vizsgálathoz hasonló vizsgálat alá vetném a jelentkezőket, ahol egy minimális szintet meg kéne ütni. Rengeteg olyan ember van, akinek a képességei eléggé alacsony szinten vannak, és szerintem semmi keresnivalója nincsen a közlekedésben, mert csak potenciális veszélyforrás a többiekre. Ismerek olyan embert, aki nem vezet sötétben, esőben, hóban, nagyvárosi forgalomban. Az ilyen ember jobb ha nem ül a volán mögé még szép napos időben sem... Az ilyen gjművezetők csinálják azt, hogy feljönnek az autópályára, és a 80-as 90-es tempójukkal (de nem azért mert nem képes az autójuk a nagyobb sebességre, hanem mert félnek a gyorsabb tempótól) akadályozzák a forgalmat, és ha eléjük keveredik egy teherautó, akkor beragadnak mögé hosszú percekig (ott megy a teharutó seggében kb 4 méterre), és ha nagy nehezen ráveszi magát az előzésre, akkor ötödik fokozatban nyom neki egy padlógázt, és vagy fél percen keresztül előzi a teherautót. De vannak még ilyen sehall-selát figurák, akik úgy ki tudnak vágódni az ember elé (és észre sem veszik hogy besatuzott mögöttük egy autó), hogy ihaj meg csuhaj. 65 év felett pedig sűrűbben (mondjuk évente) küldeném el orvosi vizsgálatra a gjművezetőket, mostanában rengeteg balesetet okoznak. Sokszor látok olyat télen, papka-mamka ül a Suzukiban, sál, sapka, kesztyű, nagykabát, kalap, az összes ablak full bepárásodva (ugye nem értenek a szellőztetéshez), azt mennek mint a vakok. Vagy volt rá példa amikor a Mátrában motoroztam, öregúr a volánnál, és az anyósülésen ülő fickónak magyarázott, lehetett látni hogy szépen gesztikulált, mutogatott, nem az útra figyelt, ha jött a kanyar, folyamatosan átment a szembesávba. Hát nem is tudtam mit csináljak, megelőzzem e vagy mi legyen, ki tudja mikor húzza rám a kormányt. Ami meg a fiatalok baleseti statisztikáját illeti, nos, ők meg azt hiszik hogy a Nintendo-ban ülnek, csak a tudásuk az egy nagy nulla. Augusztus-szeptember hónapban 2 alkalommal kellett huszonéves holttestét kivágnunk az autóból... Hát igen, mennek mint ökrök, de nincsenek tisztában mire képes az adott körülmények között az autójuk. Persze ez nem csak a fiatalokra érvényes, az emberek többsége csak az egyenesben tudja nyomni neki, aztán ha jön a kanyar, akkor jönnek a gondok is. És nem hinném hogy ennyi kezdő vezető lenne az utakon, mint amennyi ilyen balfékkel találkozom. Jó, motoros lévén nem álszenteskedem, én sem azért vettem motort hogy 90-nel tötyögjek az úton, de megvan a gyorsan menésnek a maga helye és ideje, lehet azt ésszel is csinálni, és abból ritkán van baj. Sajna az agresszív vezetőkre nincsen receptem, őket csak tettenéréssel lehetnek lekapcsolni, amikor kanyarodósávban, zárovonalon, stb-n áthaladva előznek és tolják el a másikat az útról. Tehát legelőször az emberek viselkedésének kellene megváltoznia, aztán a gépjárművezető-képzést valami magasabb szintre hozni, és az úrvezetőknek is valami komolyabb pszichológiai vizsgán átesni, akkor tuti kevesebb baleset lenne, mert a szigorítások nem igazán oldják meg a gondokat.

kressh 2008.10.26. 11:33:28

sipike78 · www.szabolcsswift.fw.hu 2008.10.26. 11:11:05

"Ott a szuperliberális USA. A jogsiszerzés és alkoholfogyasztás szigorúbb, mint itthon,"

Ezzel nem értek egyet. Legalábbis a látottak alapján abszolút nem. Eszméletlen sok szerencsétlent lehet ott az utakon látni, ráadásul nem egy kint élő ismerősöm is panaszkodott, hogy mindenkinek megadják a jogsit.
Az alkoholfogyasztást viszont valóban sokkal szigorúbban veszik. Már azért is megbüntetnek, ha egyáltalán egy doboz sör van az utastérben. Legalábbis így hallottam nem egy történetet. :)

kressh 2008.10.26. 11:37:33

kicsigonzalez 2008.10.26. 11:03:04

Neked is teljesen igazad van tulajdonképpen. Én viszont a mi kocsinkat az USA-ban vezettem, igaz nem sokat, csak egy keveset, de nem éreztem olyan vadállatnak. :)
Ettől függetlenül igazad van, ha ez bevezetésre kerül, biztos javulni fognak az arányok, de ha nem vezetnék be, akkor sem fakadnék sírva. :)

Adt:
Ha egy Uno tényleg csak 80k akkor azt fogok venni.

Buckó 2008.10.26. 11:42:46

Az oké, hogy szigorítanak, de! Mi a helyzet azzal akinek már megvan a jogosítványa és ebbe a korosztályba tartozik? Attól elveszik és kap próba jogsit meg hiába vezetett le x tízezer km-ert újra igazolnia kell, hogy levezetett 35 ezret? Meg ha idő közbe vett egy erős autót akkor azt adja el és vegyen egy gyenge kis autót amibe az első karambolba ott marad? Én is látok idióta 10-en, 20-on éves vezetőket, de nagyon sok a normális is közöttük aki jobban vezet mint mondjuk egy 30 éves!És akkor mi a helyzet az öreg vezetőkkel? Láttam nem egyszer olyat, hogy úgy kell ki meg besegíteni az öreg bácsit a kocsiba de azért vezet, az nem jelent veszélyt??? A pszichologiai vizsgálat az oké! De azt is nézni kéne, hogy ki hányszor vizsgázik és aki mondjuk a KRESZ-en megbukik 3-szor azzal abbahagyatni és majd 1 év múlva megpróbálhatja újra! Ugyan így a forgalmi és rutin vizsgákon is! Úgy, hogy itt is kiüt az ész, Magyarországon ennyit tudnak statisztikák alapján szivatni mindenkit! Kicsit el kellene gondolkodni a törvényhozóknak és kidugni a fejüket a statisztikai mutatók mögül!

Wizardus86 2008.10.26. 11:43:52

"Azért persze remélem a törvényhozók gondolkoznak is, mielőtt törvényt hoznak majd."

Nem szoktak, mert íróasztal mögül rendet vizionáló seggfej mindegyik.
Perse én vagyok a hülye, hogy miért most kezdek el jogsit csinálni, amikor már a meló miatt kell..

zalkapone 2008.10.26. 12:03:17

Bezony, bezony. Akárki akármit mond, nem csak a fiatalokat kell szívatni! Látom, hogy apósom hogyan vezet, tehát tuti 60 év felett kötelezővé tenném a PÁV-vizsgát, és az egész jogsi-ceremóniát is újracsináltatnám velük! Mert a bamba rövidlátó, elmeszesedett agyú, 2 perces reakcióidejű vén hülyék nagyobb, és sűrűbben előforduló kockázati tényező, legalábbis mifelénk.

zalkapone 2008.10.26. 12:06:35

Nyáron sikerült végignéznem, ahogy egy 65 éves bácsi letarolta a ráckevei penny-parkolót, a (persze, mi más?) suzukijával. Összetört 4 autót, meg elsodort 3 gyalogost. Kiérkező rendőr kérdezte, hogy mi történt. Válasz: véletlenül a gázra léptem a fék helyett. Sucks...

Vágási Matyi 2008.10.26. 12:07:46

M0-án jövőre felkerülnek a fix trafik, úgyhogy ott valószínűleg emiatt kevesebb lesz a kamionos előzés. Remélhetőleg az időbeli kiesésüket nem valamelyik főútvonal útjain kívánják behozni. Sajnos elég gyakran látok olyat is... Kanyar előtt, of korsz :)

subtotal 2008.10.26. 12:12:54

Mindenki abban látja a lényeget, hogy szigorítsunk a szabályokon. Én azt gondolom, hogy a baleseti statisztikákon az is sokat javítana, ha a közlekedési infrastruktúra folyamatosan és nem kampányszerűen lenne karbantartva. Mire gondolok: jó minőségű útburkolat, TARTÓS és félreérthetetlen felfestés, kanyarodósávok, gyalogátkelők megfelelő kivilágítása, bicikliutak (falvakban és nem közötte).

ivcsi 2008.10.26. 12:18:01

Világos,hogy a gyalogosokra vigyázni kell,DE!!! Belegondolt már valaki abba,hogy mennyi 1 gyalogos féktávja és mennyi 1 autóé? Szinte bármi van az autós a hibás! A gyalogos mehet mint a birka a kresz őt védi! Oké súlyos,komoly "bulinál" az élete a tét a járókelőnek,azért szerintem indokolatlanul kerül a gyalogos ekkora védettségbe!

Leadfoot 2008.10.26. 13:23:20

"Mindenki abban látja a lényeget, hogy szigorítsunk a szabályokon."

Hát ez az, a meglévőket kéne racionalizálni, és főleg betartatni, és nem csak a sebességhatárokat, ahogy most csinálják.

Ha bevezetnék ezt a pszichológiai teszt dolgot, az szerintem kb. olyan vicc lenne, mint sorozáson. 50 kérdés, amiből minden 3. az, hogy "ideges ember-e ön?" csak átfogalmazva.

A lóerő-korlátozással meg még mindig nem értek egyet, mert ez a normálisakat is sújtó kollektív büntetés lenne, holott nagy galibát gyenge autóval is lehet okozni.

Én inkább azt csinálnám, hogy oké, vezethessen bármit a friss jogsis, de legyen 2 évig olyan próbajogsi, hogy ha valami főbenjárót követ el, akkor jogsi visszavonva, mintha meg se szerezte volna. Utána ha akar még egyszer jogosítványt, akkor nosza, tessék végigcsinálni újra az egész folyamatot.

Agr3ssor 2008.10.26. 13:54:25

Ez azért egy vicc...
Azt viszont ki mondta, hogy a fiatalabb sofőrök erősebb autókkal okozzák a baleseteket? (Kijavítva az egyik korábbi hozzászólót: nem 35%, mert a 25 év alattiakba beletartozik a 20 év alatti sofőt is... Tehát nem 10+25%. Részhalmaz téma, tökmind1)
A 68 lóerős Suzuki is képes 140-150-et menni (és mennek is rend szerint, hogy rohadjanak meg) Pl. A Blaha Lujza tértől kábé a Nyugatiig el is éri ezt a tempót a hajnali órákban... Úgyhogy Senki, és imsétlem senki nem lesz biztonságban, attól, hogy pl. 100 ló feletti autót nem vezethetnek fiatalok. Ettöl mi lesz jobb?
Másképp kellene az alkalmasságot vizsgálni... Talán IQ-hoz kötni, vagy nem is tudom. Én például 3 hónapos jogsival (17 évesen) felváltva közlekedtem, egy 115 lóerős Escorttal, meg egy 150 lovas Mitsubishivel. És nemhogy nem okoztam balesetet, hanem rendszerint más faszságát védtem ki. De tudnék egy-pár 30-as embert mondani, aki ha rajtam múlna elöbb vezetne áramot, mint autót...
Gyalogátkelő: Ismételten vicces. Az hogy mi számít, meg mi nem számít áthaladási szándék jelzésének, az egy elég kényes téma... Ez rendszerint olyan igazságtalanságokra ad majd lehetőséget, amivel rendszerint visszaél majd jópár rendőr (aki ép ma tudta meg, hogy dugják a feleségét stb.) Rákapnak a témára, majd ezzel szívatják a népet... A 30-as tempó a gyalogátkelőnél bőven sok is, ha kibaszásból a hülye autóst akarják szívatni... Én például már vagy 5x világosítottam fel a Qreen Peace-es, meg környezettudatos kerékpáros formákat (akikkel összehozott az élet a zebrán), hogy csak akkor van elsőbbségük, ha tolják a biciklit. De ezt ők honnan is tudnák? Ők azt gondolják, hogy 30-as tempóval keresztülbaszódnak az úton, és ha a nagy hirtelenkedésükben valaki véletlenül elüti őket, akkor is nekik lesz igazuk. Ebböl még sok probléma lesz! Az zebra mellett bevásárlószatyorral beszélgető örgeg mamikák, meg a hülyegyerek miatt, akinek hirtelen eszébe jut, hogy mégis át akar menni, plusz az említett übertájékozatlan bringások miatt. Hogy külföldön miért megy ez másképp? Mert ott tudják, hogy a biciklis, meg a gyalogos is a közeledés része.
De az biztos, ha engem megbüntetnek egyszer ilyen "pedig ő jelezte az átkelési szándékát" című történet miatt, akkor az tuti, hogy onnantól elbaszom az összes piroson átsétáló, a nem gyalogátkelőn átsétáló, meg a biciklivel átszáguldó pöcsöt az úton. (szigorúan vicc)
Amúgy az "enyhítéssel" nincs gond... Ez így van rendjén. Aki tud, az haladjon.

Hogy miért jön be a gyorshajtából a legtöbb büntetés/pénz?? Mert ez a legkézfekvőbb, és a legkönnyebben bizonyítható szabálysértés... Ilyen egyszerü. Érdkes... Nem látom a "baszokajobbkézszabályra" meg a "nemindexeleknagyfiúvagyok", nem is beszélve a "követési távolság be nem tartása" típúsú szabálysértéseket. Pedig én ezekkel nap, mint nap találkozom. Úgyhogy ne etessen senki azzal, hogy 10-ből 8-9 szabálytalankodó szimpla gyorshajtó!! Ez a legtettenérhetőbb szabálysértés... Semmi más! Ott a fotó!

A legnagyobb probléma Magyarisztánban: Mindíg csak akkor tesznek lépésket, ha megtörtént a baj. Lásd: Tüzijáték 2006-ban... A tűzoltóság felszerelése a Műegyetemi tragédia után... Jópár elgázolt forma a zebrán... Miért mindíg utólag jövünk rá a hiányosságokra???

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.10.26. 14:00:32

..ezt a legkönnyebb, sebességet mérni.

The Good Boy 2008.10.26. 14:06:20

800 cm3 (51 Le), idős ember:

www.nyugat.hu/tartalom/cikk/zebran_utottek_el_a_diaklanyt

Teljesen mindegy a korosztály, és az autó teljesitménye, ha valaki nem figyel...

Itt meg a figyelmetlen vezetés + gyorshajtás(?):

A képek önmagukról beszélnek.
Mindenkinek azon kell lennie, hogy őt és mást is hazavárnak...

The Good Boy 2008.10.26. 14:07:40

Itt meg a figyelmetlen vezetés + gyorshajtás(?):

www.nyugat.hu/tartalom/cikk/erdoben_tarolt_a_mazdampv

A képek önmagukról beszélnek.
Mindenkinek azon kell lennie, hogy őt és mást is hazavárnak...
Bocs a link lemaradt az elöbb!

Sheff Bácsi 2008.10.26. 14:10:47

Üdv.

Látom a statisztika dologra sokan felkapták a fejüket. Én is többek közt, az ilyen statisztikából kreált szarságok nálam is kibasszák a biztositékot. Ezen az elven bármit lehet bizonyitani, pl monjduk azt is hogy suzuki, meg az opel a legrosszab törésmutatojú autó, mert abból törnek össze a legtöbbett ( mivel ebből van a legtöbb, ) és a catterham, vagy az Atom a legbiztonságosabb hiszen abbol 10évente ha egy rongyámegy, persze tudjuk hogy ez baromság. na kb a jogsi dolog is ennyire igaz. Meg a másik hogy ha nekem meg kell a kurva zebra előtt álni akkor a gyalogosra is basszanak büntetést ha átmegy a piroson, mert ez nap mint nap megtörténik és mindenki leszarja, holott ha gond történik akkor ugyis a "mocskos autós" a hibás.

jó autózást mindenkinek!

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.10.26. 14:19:45

Megoldás: el kell kerülni nagyfalut, amennyire lehet.
Vidéken még él a szokás, hogy nem ugrunk ki az autó elé ólmos esőben.

zoltano 2008.10.26. 14:32:34

Na szóval, én azzal értek egyet hogy 16.5 évesen ne lehessen már csinálni azt a kurva jogsit, gondoljatok már bele!!!!! Az még annyira gyerek, föleg ebbe a mai világba, a felnövekvö nemzedék általánosan egyre hülyébb, most Pistike, akinek fingja sincs a felelösség tudatról, és Otthon nyomta a Need For Speed-be a Porsche 911-el 300zal sokan azt hiszik hogy ez a közuton is igy megy, 16 éves !!! GYEREK !!! "kezébe" egy autó! ÉN ezt inkább ugy nevezném hogy KÖZBIZTONSÁGRA FOKOZOTTAN VESZÉLYES FEGYVER-ek gurulnak fel alá a városban.. Tisztelet a kivételnek ami mindig van, de 16 18 évesen a gyerek még tanul, nem kell autó neki sehova se a munkához, meg eddig eljutott ahova tud ezután is el tud, vegyenek olyan Axiam-ot azt vezessenek. Sok ismerősöm élne még 20 év alatti ha ezek a szabályok már lennének. DEE!!!!
Ha már télleg 17 évesen odaadják a jogsit, akkor legalább legyen már rá annyi korlátozás 2 évig, hogy ha gyerek már ferdén áll be a parkolóba 2 felfestett vonal közé, akkor szevasz jogsi el, vizsgázz ujra.

Kicsit Radikális voltam, de szerintem itt télleg ez segit! :) Szerintetek????

Imbolygó Hollander 2008.10.26. 14:49:29

Itt semmit se kellene szigorítani, egyszerűen be kellene tartatni azt ami van. A gyalognak már eleve elsöbbsége van a zebrán, a próbajogsi már évek óta be van vezetve, a jogsi korhatár se újdonság, a gyerekülés se. Csak a ezeknek az ellenőrzéséhez rendőr kell, nem elég egy kamera, ami ugye a gyorshajtáshoz elég.

A korhatár meg azért is érdekes kérdés, mert amíg a 14éves gyerekek 125-ös motorokkal rohangálnak, meg nagytelljesítményű 50ccm-es robogókkal, amik gyakran megfutják a 90-100at, addig nem értem hol itt a gond. De itt se szigorítani kellene, hanem betartatni.

Tmába vág kisvárosom rendőrségi szóvivőjének az a nyilatkozata, mely szerint ha a gyalogátkelő hely 20m-es körzetében gyalogos tartózkodik, akkor fokozott óvatossággal kell megközelíteni a helyet, ami 20-30Km/h sebességet feltételez. Na most ez alapján akarnak büntetni? Feltételezett kb sebesség alapján? Vidám lesz.

Agr3ssor 2008.10.26. 14:58:16

"jogsi el, vizsgázz újra!"

Ez bármire is megoldás??? A jogsi sem szól már másról, mint a pénzbeszedésről... A pénzről, nem arról ki hogy vezet!

zoltano 2008.10.26. 15:05:57

Igen arra megoldás, mert akkor a gyerek legközelebb TALÁN elgondolkozik, hogy nem kéne feszengeni, aki meg normális annak meg nincs mitöl tartania fiatalon se...

Imbolygó Hollander 2008.10.26. 15:17:09

zoltano:

A jogsit nem a gyerek fizetni, így a gyereket nem érdekli, hogy elveszik. A szüleit érdekelheti maximum, de ha eddig nem tudták rendes viselkedésre nevelni, akkor ezzel az intézkedéssel Te sem fogod.

Másrészt meg miért nem kezdjük azzal, hogy a sok tesze-tosza vasárnapi sofőrtől, aki mondjuk bevallottan fél az autóban, vagy nem vezet mondjuk évi 10E km-t attól vegyük el a jogosítványt. Nem kell mindjárt elverni az összes fiatalon a port, mert szemet szúr az a pár hülyegyerek.

Egyébként azt se egészen tartom fair-nek, hogy azért szivassuk meg a fiatalokat és a szüleiket, mert egy miniszter gyereke hunyt el nem is olyan régen. Az eset rettenetesen sajnálatos, de ha GipszJakab gyermeke lett volna, a lőtéri kutyát se érdekelné. Ráadásul nem is oldja meg a problémát.

kockásfülűnyúl 2008.10.26. 15:20:48

Nem baj az, ha szigorítják a szabályokat, persze sok részével én sem értek egyet. Én a friss jogsisokat annyira nem szorongatnám meg, van olyan ország Európában, ahol a vizsga abból áll, hogy a delikvens elmegy megírni egy tesztet, és ha sikerült 40 kérdésből 35-öt helyesen "megtippelni", akkor a jogsiával a zsebében mehet haza. Igaz az is próbaidőhöz van kötve (2 év), de olyan röhejes korlátozásokkal, mint pl hogy autópályán nem használható. A helyi kormány most fontolgatja a szigorítást, vagyis már döntött, de nem lehet túl nagy változásra számítani.

Egyébként én sem a tanulóéveimben voltam a legveszélyesebb közúton. 16 éven kersztül még csak egy koccanásom sem volt, aztán jött a gyorsabb kocsi, meg a rutinba vetett bizalom. Egyszer igencsak sietnem kellett melóba, és összeakadtam egy újvarnyúval. Mindketten hibáztunk. Útfelújítás, 40-es táblánál ő hatvannal én 120-al, ő index nélkül akart előzni egy buszt hátratekintés nélkül, én pedig mindkettejüket, persze mindezt ezernyi figyelmeztető jelzés meg előzni tilos tábla után. Személyi sérülés szerencsére nem történt, pedig szegény DDR eleje teljesen hiányzott. Ezek után persze átértékeltem az úton betöltött szerepemet, meg amúgy az egész életemet. Nem mondom, hogy most minden szabályt betartok, de amit csinálok, azt ésszel, kellő körültekintéssel csinálom. Sokakat persze egy ilyen élmény sem változtat meg, és elég sok ilyen van.

Amúgy szerintem nem is a tanfolyamok színvonalával van a gond. A KRESZ nem egy vers, amit fél óra alatt meg lehetne tanulni, bár tanulni és elsajátítani nem ugyanaz. Mindenki volt diák, tudja milyen a vizsgára való felkészülés. Magolás, amit néhány hét, de legfeljebb pár hónap múlva el is felejt. A KRESZt sokkal inkább kisiskolás kortól kéne oktatni, amolyan játékos formában, ami megmarad a gyerek fejében. Tudom hogy ez nem új ötlet, hogy ez már rég működik, de szerintem nem elég intenzíven (persze most nem arra gondolok, hogy az elsős Pistikét rendőri karjelzésekből kéne feleltetni). Továbbá a szülői felelősség ugyebár. Apuci, anyuci meg a pici csemetéik biciklikonvojban az országúton, vagy épp a forgalmas városban. Vagy, anyuci aki a babakocsiban a szeme fényével át akar kelni az úton, a babakocsit persze maga előtt tolja és természetes, hogy kitolja az útra. Persze, tudom én, a kisgyermekes anyák megkülönböztetett figyelemben kell hogy részesüljenek, de senki sem születik kobra reflexekkel. Vagy a babakocsi tolást is vezetői engedélyhez kéne kötni? Hogy a többiről már ne is beszéljek. Gondolom itt mindenki vezet, tudja mi a helyzet odakint.
Szerintem a magyar közlekedési kultúráról fölösleges elmélkedni, elég világos miből ered, és ezt nem lehet megoldani néhány új szabállyal, vagy a meglévők szigorításával.

kicsigonzalez 2008.10.26. 15:41:01

Sokan irjátok, hogy Mo-n is be van vezetve a próbajogsi autóra.
Ezt Ti hol hallottátok????
Másfél éve lett meg a jogsim, senki nem szólt arról hogy csak próba....(nem is az...)
Lehet hogy elméletben sokan akarták,de szó nincs ilyesmiről....

Vagy Ti mit értetek ez alatt??

Leadfoot 2008.10.26. 15:48:04

""jogsi el, vizsgázz újra!"

Ez bármire is megoldás??? A jogsi sem szól már másról, mint a pénzbeszedésről... A pénzről, nem arról ki hogy vezet! "

Azért ez visszatartó erő lehet szerintem. Egy jogsi megszerzése van vagy 100ezer, de 80 biztos, ráadásul a hercehurca, vizsgák, órákat venni, stb.

Egyébként a 17 év nem kevés szerintem. Egy 17 éves gyereknek már van annyi esze, hogy belássa: a közlekedés veszélyes üzem, óvatosnak kell lennie. Akinek meg 17 évesen nincs ennyi esze, annak 30 évesen se lesz.
Az viszont tényleg ijesztő, hogy 14 évesen le lehet tenni az SMKP jogsit, és mellé 230ezerért simán lehet venni 50 köbösnek vizsgáztatott 180-as robogót, ami simán megy 130-at...

Leadfoot 2008.10.26. 15:52:58

kicsigonzalez

Azt hiszem, a kártyajogsira a hátulján van ráírva: van egy olyan oszlop, hogy "korlátozások kódja" (12-es rublika). Talán oda van beírva egy szám, ami azt jelenti.
Nem tudom pontosan, mindenesetre 1999 óta van ilyen, tudom, mert én 99 elején vizsgáztam, és bele volt írva.

Tommeeca · http://napimerites.blog.hu 2008.10.26. 16:00:54

Ez mind szép meg jó, de ki az itt kommentelők közül, aki nem 18 évesen állt sorba jogsijáért, hogy végre vezethessen? Na ugye. Azzal viszont teljesen egyetértek, hogy korlátozni kellene a dolgot. Egy gyengébb autóval sokkal hamarabb megtanulja az ember a lendületből autózást és nem megy bele olyan előzésbe ami nem fog összejönni...

kicsigonzalez
bizony, bizony kártyajogsi korlátozások rublika, ott van a szám ami asszem arra vonatkozik, h 2 évig nem vezethetsz külföldön és nem vontathatsz utánfutót.

The Good Boy 2008.10.26. 16:01:33

kicsigonzalez 2008.10.26. 15:41:01

Elvileg még hatályban van a próbajogsi intézménye, ami ha jól emlékszem abból áll, hogy 2 évig nem vezethetsz utánfutós szerelvényt (mondjuk statisztikát még nem láttam,hány kezdő jogsis okoz utifutóval balesetet), nem vezethet egyedül külföldön (ezt meg nem tudom hogy ellenőrzik külföldön a helyi rendőr, amikor a régi jogsiban magyarul volt benne, hogy próbaidő 200x.xx.xx-ig, az új tipusúban meg benne sincs, max egy kódszám, de a kódszámok jelentését szerintem ember nincs a földön aki tudná). Meg ha jól emlékszem valami olyan volt benne, hogy kiemelt közlekedési szabálysértés (vagy büncselekmény) elkövetésekor utóvizsgázni kellene. Meg volt még egy negyedik is, ha jól emlékszem. Szerintem akik annó ezt kitalálták sem emlékeznek már rá. Ha egyáltalán még érvényben van (szerintem igen).
Szóvakl megcsinálták ezt annó okosan, de vigyázva, nehogy valaki elhasaljon rajta (mint a pontrendszer 1.0-ás verzióját, ahol volt kb. 8-10 szabálysértés, amit 1 ponttal szankciónáltak, de 14 összegyüjtött pontnál meg lehetett "venni" néhányat közülük... Nem is volt egy lúzer sem, aki elbukta emiatt a jogsiját (vagy talán egy:)

Imbolygó Hollander 2008.10.26. 16:04:12

"Ez mind szép meg jó, de ki az itt kommentelők közül, aki nem 18 évesen állt sorba jogsijáért, hogy végre vezethessen? Na ugye."

Ez mire példa?

Agr3ssor 2008.10.26. 16:07:30

Zoltano: Talán elgondolkozik??? Az élet nem ezt igazolja. Ez a fajta nem gondolkiz el.

Operator 2008.10.26. 16:08:12

szpsz911 2008.10.26. 09:38:04
"...én az utakon a közlekedés alkalmazhatóságát, azaz az "élhetőséget" is szigorúan betarttatnám: tehát pl a kinnfelejtett 30-as tábláért is legalább olyan szigorral büntetnék, mint most azt, aki az indokolatlan korlátozást nem tartja be...."

Teljesen igazad van! Nagyon átestünk a ló másik oldalára. Törekszünk a biztonságra baromira, és hogy lehet-e még közlekedni az utakon már senkit nem érdekel.
Mész az országban, az utak tele vannak "kint felejtett" 30-as táblákkal, és senkit nem érdekel. Hogy egy korábban 1.5 óra alatt megtehető út ma már 1.75 óra, mert 3 falu büszke öntudatból kiteszi a 40-es táblát, mert kint hagynak x db 30-as táblát (hisz az úton dolgoztak 3 hónapja picit)... Ez senkit nem érdekel?

Ha már a statisztikák. Bizonyított tény, hogy ha egy gazdasági terület a gazdasági centrumtól (pl. Bp.) 5 perccel rövidebb idő alatt érhető el közúton, az már jelentkezik az az adott terület GDP-jében. De persze ez nem fontos.
Javaslom, hogy minden gyalogátkelőhely előtt meg kelljen állni, ki kelljen szállni, és hangosan megkérdezni, hogy van-e valaki, aki át szeretne kelni. Húú, milyen biztonságos lenne.

Imbolygó Hollander 2008.10.26. 16:11:19

"Javaslom, hogy minden gyalogátkelőhely előtt meg kelljen állni, ki kelljen szállni, és hangosan megkérdezni, hogy van-e valaki, aki át szeretne kelni."

De legalább 3 nyelven, és 2 tanúval aláíratva. Amúgy meg: :D

Krisi 2008.10.26. 16:11:58

Látom páran rákattantak a biciklis témára:
Először is csak annyit, hogy a biciklist ugyanúgy megbassza a rendőr, mint az autóst, szóval nem kivétel.

Az már más kérdés, hogy vannak kiragadott esetek, amikor biciklis átmegy a piroson, de könyörgöm: az autók is átmennek a piroson! Ne legyünk már részrehajlóak. Egyre több biciklis van, nyilván köztük is akadnak idióták, mint az autósoknál is.

A legnagyobb probléma a biciklis közlekedéssel az, hogy itt nálunk (főleg Butapesten) nincs még kultúrája ennek a közlekedésnek.
A másik meg hogy a biciklisekre vonatkozó részt kb. 50 éve találták ki olyan emberek, akik sose bicikliztek még, ez nagyon látszik. Ki kéne dolgozni az egész biciklis részt újra, átgondoltan, és az nem csak a bicikliseknek hanem az autósoknak is jó lenne.

kicsigonzalez:
"Normálisak hogy az úttesten kölekednek??
Mondjuk a nagykörúton, Pesten. Életveszélyes. És az Andrássy úton?? Van kerékpársáv b@ssza meg...."

Na Te is utoljára 4 éves korodban ülhettél biciklin. Az Andrássy úton lévő bicikliútnak csúfolt izé egy nagy rakás szar. Vagy egy kutya fut be elém, vagy egy ajtót nyitnak rám vagy pedig nem is lehet ott menni, mert a sok gyökér odaáll az útra. Ezek után nyilván nem ott fogok menni, hanem az úton, mert ott biztonságosabb, lehet megkövezni.
Nagykörúton meg hol menjek? A járda a gyalogosoké, ott nem megyek, persze hogy az úton fogok menni. Ott csak az a baj, hogy egymás mellett állnak az autók 2 sorban és gyökkettővel haladnak, ezért a két sáv közt megyek, gondolom ez nem teccik neked :)

Szóval autós szemszögből ezek nem jönnek át, de néha bele kéne gondolni a dolgokba a másik fél szemével is.

Azt meg ne feledje senki, hogy sok biciklisnek van jogosítványa is, csak épp nem autóval közlekedik. Nekem is van nagy A meg B jogsim, mégis biciklivel megyek minden hétköznap a városban, nekem így a leggyorsabb :)

zoltano 2008.10.26. 16:14:25

Leadfoot járt a legközelebb ahhoz amit én itt mondani akartam ezzel, mert téleg egy jogsi, benne van 100 130 ezer Ft-ba meg egy rakás hercehurcába, ne monnd nekem hogy a papa mama 3. jogsit is széles vigyorral a száján fizetné a 17-18 éves gyereknek, mert a rendörök elvették, persze vannak olyan aberráltak a szülök között is, hogy hát a rendőr volt a hülye, az én fiam az szent és a többi, de szerintem is, azért ha a gyerek pár hónap alatt végigszopja a tanfolyamot hogy meglegyen a jogsija, elveszik töle, szerintem a másodikra már jobban vigyázna... És persze mielött jöttök hogy hát a gazdagék gyereke le fogja ezt szarni, de szerintem magyarország helyzetében legyen 1000 ből 2 vagy 3 család aki ezt tudná finanszírozni, mert a szabály szép és jó ami ott van a papíron hogy mit szabad és mit nem, a pénztárca jobban diktál szerintem mint a paragrafus, fiataléknál meg föleg, mert még apuciéknál van a kassza

Tommeeca · http://napimerites.blog.hu 2008.10.26. 16:15:07

Imbolygó Hollander

Ezt azért írtam, mert sokan írták, hogy korlátozni kellene, azzal, hogy később felelősebben vezetnének ha pl.: 21 évesen szerezhetnének jogsit. Viszont azt is írtam, hogy én inkább azt tartanám jobbnak ha azt korlátoznák mekkora teljesítményű autót vezethet egy friss jogsis.

Operator 2008.10.26. 16:17:04

Imbolygó Hollander 2008.10.26. 16:11:19

Teljesen igazad van, nem voltam kellően szigorú és biztonságra törekvő :-)) De bízom benne, hogy hamarosan a jogszabály részévé válik majd a megoldás:-)

vwman 2008.10.26. 16:19:25

amíg a 17éves kis csákó azt hiszi az e36-os 316i-be hogy ő szart mindenkit és 70-el megy a lakóövezetbe,annak összetépném a jogsiját kapásból,és max biciklire ültetném.A mai 17 éves srácok nagy része idióta,indexelni minek,anélkül is kanyarodik az autó,a lényeg a tucc-tucc hátul.Amit ma közlekedési morálnak neveznek magyarországon az siralom,sokat gondolkoztam rajta hogy jobb lenne kiköltözni külföldre,mert egyre hülyébbek lesznek itt az emberek.

zoltano 2008.10.26. 16:19:30

jah am meg a korlátozás ott van a jogsi hátoldalán, de nem sok mindent jelent a próba jogsi annyiban kimerül azt hiszem nem vezethetsz 2 évig külföldön (vagy csak 18 éves korodig) meg 2 évig nem huzhatsz utánfutót, de ha balhét csinálsz nem jár érte keményebb szankció mint a nem kezdö jogsiért

Krisi 2008.10.26. 16:20:11

A fiatalokat meg tőlem szekálhatják, én minden esetre örülök, hogy 18 évesen megcsinálhattam a jogosítványt, így is sokat vártam rá :)
De másfelől az is igaz, hogy eleinte csináltam pár baromságot (balesetet sose okoztam, koccanásom se volt), de azóta lenyugodtam.
A baj az, hogy nem mindenki nyugszik le, valaki már tizenévesen higgadtan vezet, más meg 40 felé is egy idióta, szóval ez inkább embertől függ, nem kortól.

zoltano 2008.10.26. 16:22:35

vwman na igen, a 17-18 évesnek mire kell a jogsi, 100ból mondjuk 95nek, a maradék 5 télleg olyan hogy leesett a fater a lábáról és korház hurcolás stb de a többi: Gimibe be a szülök kocsijával, zene fel, keménykedünk, haverokkal teletömjük a hátsó ülést vagy még a csomagtartót és, zene mégjobban fel, aztán a többi gimis elött, vagy utolsó óra után vagánykodni gumit füstölni száguldozni a gimi körül hogy hadd lássák mekkora seggfejek vagyunk... A lányoknál ez ritka, de nem is velük van a baj :) De fiataloknak a jogsi még erröl szól... :)

zoltano 2008.10.26. 16:24:18

Tommeeca én még azt korlátoznám még mellé, hogy nem lehet hátsókerék hajtású, mert az a fiatalnak föleg nem való, és föleg nem a hülyébbik fajtának

stellaz1 2008.10.26. 16:35:36

Én általánosságban egyetértek a szigorítással. Én is 17 évesen szereztem a jogsimat, és az első pár évben csak a jó szerencsének köszönhettem, hogy nem volt az én hibámból komoly balesetem, mert sok hülyeséget csináltam.

A zebrás dolog meg olyan, hogy tényleg barbár dolog ahogyan az autósok ma nem adják meg az elsőbbséget a gyalogosnak, akkor sem ha semmibe nem kerülne. Sokszor a zebra közepán állva kerülgetnek az autók. Emiatt tényleg vadkeletei a közlekedésünk, normális helyen ilyet nem csinálnak.

Meg ez olyan dolog, hogy ha normális lenne a morál, akkor senkinek nem jutna eszébe fekvő rendőrt tenni a zebra elé. Akinek ez nem tetszik az köszönje meg azoknak az autós társainak aki simán elhajt 60-al a gyalogos előtt a zebrán.

Operator 2008.10.26. 16:37:42

Egyébként abban teljesen biztosak vagyunk, hogy a szabályok szigorítása a megoldás, nem pedig - ahogy itt sokan írták - azok betartatása?
vwman írt itt a lakó-pihenő övezetben 70-el száguldozó barátainkról. A balesetet eddig is ő (ők) okozták, nem mi, akik betartjuk a korlátozásokat. Ha 20-ról 10-re csökkentjük a megengedett sebességet... Ettől mit várunk? A mi életünk - akik eddig is szabályosan közlekedtünk - nehezebb lesz, ez tény. Mivel eddig sem okoztunk problémát, ezzel máson nem segítünk, ez is tény. És a 70-el száguldozó barát? Vajon ő mostantól 10-el fog menni? Eddig magasról tett a szabályokra, most be fogja tartani azokat? Hmm...

stellaz1 2008.10.26. 16:37:42

Amúgy bringával is szoktam közlekedni.

Általában megállok a zebrán a gyalogosnak, majd elindulok nemsokára úőgy, hogy a gyalogos még nem ment át, mert az autók mögöttem összefüggő sort alkotva mennek tovább a zebrán.

Erről ennyit.

stellaz1 2008.10.26. 16:39:27

Operator

teljesen igaz, ezért is írtam, hogy azok miatt szopik mindenki, akik rendszresen szabálytalankodnak (lásd zebra)

Tommeeca · http://napimerites.blog.hu 2008.10.26. 16:42:01

zoltano

Én hátsókerekes kisbuszon kerültem be a forgalom 'sűrűjébe' és hidd el télen jó tapasztalatot adott :)

Operator 2008.10.26. 16:42:08

stellaz1
"azok miatt szopik mindenki, akik rendszeresen szabálytalankodnak"
Egyetértek, ez sajnos így van.
(és valahogy úgy érzem, nem abba az irányba igyekszünk, hogy ez megváltozzon)

kicsigonzalez 2008.10.26. 16:50:55

Krisi 2008.10.26. 16:11:58

Hát ha nem is 4évesen, de kb. 4éve:)

Nem, azzal nincs bajom, hogy ha gyökketővel mennek az autok, és köztük mész, tégy úgy, még odébb is húzodom, hogy elférj (és nehogy lekapd a tükröm:) ).
Ha motorost, vagy biciklist látok a tükörben, mindig megpróbálok picit odébb gurulni, hogy elférjen, könnyedén.


Nem erre gondoltam, hanem arra, amikor 40-50km/h val tud haladni a forgalom (a körúton ez elég jó teljesítmény nappal), és a külső sáv külső szélén kerékpározik valaki, a parkoló autóktól mégis olyan távolságra, hogy teljes széltemben sávot keljen váltsak. Minekutánna megelőztem, és a belső sávban haladó autós volt olyan előzékeny, hogy beengedett, majd megköszönvén visszasoroltam a külsőbe, jön a piros, ahol a megelőzött biciklis megint elém kerül.
Majd valószinüleg ugyanazon autóstárs megint beenged a belsőbe, hogy meg tudjam előzni a kerékpárost, majd vissza a külsőbe, és aztán megint piros ahol a biciklis megint elém kerül....

Tudom, tudom, mi mást tehetne ő csak halad... de akkor legyen csak egysávos a körút hogy a kerékpárosok tudjanak nyugodtan közlekedni(a külsőben)????
Csináljuk azt hétfőtől vasárnapig 0-24ig mint amit nyáron, hétévégente a Margit híddal műveltek, hogy lezártak egy sávot??

mi a véleményed??, véleményetek??

zoltano 2008.10.26. 16:59:51

Tommeeca, azt elhiszem, én is vezetek egy Toyota Hiace-t :D:D:D:D

stellaz1 2008.10.26. 17:00:14

Kicsigonzalesz

Körúton parkolósáv helyett brinagsáv és mélygarázs.

És mindenki örül.

stellaz1 2008.10.26. 17:01:53

Én hátsókerekes, 6 hengeres fordon tanultam vezetni.

Sose volt veszélyes helyzetem a hátsó kerekes hajtás miatt.

kicsigonzalez 2008.10.26. 17:04:18

stellaz1 2008.10.26. 17:00:14

Én nagyon örülnék, az biztos. :)

De hadd kukacoskodjam picit...:D

Amíg a mélygarázs épül, hova terelik a forgalmat??

Vagy a nagyrészt 100éves lakóházak alapzata megbolygálható egy pöti mélygarázzsal??

vagy félreértettelek, és nem a körút alá gondoltad a mélygarázst?:D

zoltano 2008.10.26. 17:05:36

Stellaz1, elhiszem, DE, mit látsz:

Oktató autó, 1.4 TDI vagy 1.4 MPI Polo, Swift, Fiesta, elég ritka a nagyobb erösebb hátsó kerekes gép, azt akkor egy ónos esős úton a vizsga után a gyerek elkezd az apu bömösével extrémkedni, és nem hiszem hogy lesz annyi rutinja hogy meg birja fogni ha már egyszer kibillent a hátulja... :)

Krisi 2008.10.26. 17:07:27

" zoltano 2008.10.26. 16:22:35
vwman na igen, a 17-18 évesnek mire kell a jogsi, 100ból mondjuk 95nek"

Ez már inkább filozófiai kérdés, de a belvárosban közlekedő autósok 80%-ának minek autó, amikor kb. 4 megállónyit autóznak egész nap egy darab aktatáskával?

kicsigonzalez:
A megoldás az általad felvetett problémára:
A körút parkoló sávját meg kell szüntetni és helyette kerékpársáv, szerintem ez lenne a megoldás. És hogy az ott lakók ne rinyáljanak, építeni nekik pár mélygarázst, hogy tudjanak hova parkolni. Csak ehez két dolog hiányzik: pénz és tökös városvezetők, akik meg merik lépni.

Tommeeca · http://napimerites.blog.hu 2008.10.26. 17:10:38

zoltano

énis toyota hiacet vezetek :) (sajna már csak néha napján)

zoltano 2008.10.26. 17:11:48

Krisi, én nem pesten élek hanem Békéscsabán, sajnos járok havonta 1x kocsival pesten, ég és föld a morál, az szerintem a pest és környéki közlekedés egy külön világ (negatív irányba), nagyon nem szeretem, és szerintem is pocséklás, pazarolni a drága benzint 2 kmért, fél óra dugóban állásért. :)

zoltano 2008.10.26. 17:13:29

Tommeeca én is csak ritkán, mert a fateré, vendéglátóba szombaton mikor én már unatkozok, elmegyek neki áruért köv hétre, nekem is ennyi, de vagány gép :D

kicsigonzalez 2008.10.26. 17:14:38

Krisi 2008.10.26. 17:07:27

Hasonló a felvetésed, mint Stellaz1 - nek, és mint mondtam jó az ötlet, támogatnám... mondjuk max. egy aláírással:)

de a vicces, hogy pl. a régi Engels téren (asszem Erzsébet tér lett) ugye ki akartak alakítani óriás mélygarázst, nem jött össze, de össze jött a 'Szent István mélygarázs'(nem ez a pontos neve) a bazilikától nem messze, meg az MTV székháznál is a Szabadságtéren, de az igazi kib@szás, hogy bár az ottlakóknak (és ott dolgozóknak) épült, mindenképpen fizetős (miközben minden fizetős zónában lakónak, ad a helyi önkormányzat parkolómatricát, évente ezresért. sőt, ha van egy boltod egy fizetős zónában, akkor is igényelheted a parkolási matricát.). Szóval olyan Mátyáskirályos.:)

Van is hova parkolni meg nincs is, ingyen is van meg nem is....

De az ötletetek szerintem is jó elképzelés....

megint 2008.10.26. 17:20:58

rokkantparkolók elfoglalását tényleg szigorítani kéne, nagyon tapló dolog

kicsigonzalez 2008.10.26. 17:26:23

Utánna olvastam most hogy mit jelentenek a jogsimon a korlátozások (2007.06.15 a kiadás dátuma) a 101 es korlátozás (a B oszlop mellett az érvényességi idő után): I. egészségügyi csoportban alkalmas.

'T' oszlop 185-ös kód: T kategóriába tartozó mezőgazdasági vontató könnyű pótkocsival. magyarul traktor és egyéb kiegészítői....

M,K oszlop 186-os kód: K kategóriában meghatározott járműveken kívül lassú járművet és pótkocsiját is vezetheti

forrás, TC, autójogász

Szóval a "nemzetközi kategóriától eltiltva" a 183-as kód!!!

Ugyhogy mehetek küldföldre kocsival, de traktorral, és pótkocsijával ne jaszkarizzak a tanyán kívül.


De köszönöm többetektől a figyelmeztetést, ennyivel többet tudunk a korlátozásokról

kockásfülűnyúl 2008.10.26. 17:35:06

Érdekes gondolat a szabályok betartatása, ha mondjuk holnaptól 10%-al több adót kéne fizetni, hogy néhány száz ezerrel megdobják a rendőrség létszámát, vagy ugyan e célból sokszorosára emelnék a helyszíni bírságokat, talán megoldaná a helyzetet. De szerintem csak több szabálytalankodó volna, mer' ugye a rend szigorú őrei is előszeretettel teszik. Tisztelet a kivételnek, de engem már ütöttek el majdnem, egyirányú utcában, ahol a police száguldott menetiránnyal szemben megkülönböztető jelzés nélkül.
Szabályok betartatása? Vagy baseball ütő a hátsóülésen, ill. Margit néni hóna alá hogy átjuthasson az út túloldalára? Egyáltalán nem járunk messze ettől. Tavaly előtt engem azért akartak megverni, mert lassítani mertem a vasúti átjáró előtt. Ezért, meg sok minden más miatt döntöttem úgy, hogy lelépek az országból. Ha valaki hasonló elhatározásra jut, jól gondolja meg hova megy. Én a lehető legrosszabbul választottam (a témát illetően persze), Írországban landoltam. Ami itt megy, az számomra megszokhatatlan. Nagyon udvariasak a közlekedők, de elmondhatatlanul dilettánsok. Idegőrlő tud lenni néha. Most boldog vagyok, mert eltörtem a bokám, így nem vezethetek.

Persze ez össze sem hasonlítható azzal ami otthon zajlik. Amikor hazalátogatok, csak az után ülök volán mögé, hogy már "akklimatizálódtam". Ez általában egy-két nap.

stellaz1 2008.10.26. 17:37:20

az oktató autóm 1000-es suzuku volt és után ültem át egyból a hátsókerekes v6-os fordba, tél elején :)

Hóba, meg ónos esőben azért nem volt veszélyes,mert az első gázadásra pörögtem vele,, így 2 perc után nyílvánvalóvá vált, hogy ezzel nem lessz téli száguldozás, az örömködés maradt a parkolóba. Az erdei csapatásra trabim volt :)

Lichtenstein · http://terrormedia.blog.hu 2008.10.26. 17:44:26

Én az összes tetves jogászt matstat képzésre utalnám a parlamentben. Aki megbukik, mehet krumplit kapálni. Már az államadósságnál is sejthettük, hogy nem értenek a számokhoz, de eddig ez a legjobb. Miért hülyék vezetik ezt az országot? Engem nem zavar, lopják szét a halál f*szába az egészet, tényleg, már beletörődtem. De nem lehetne esetleg három számjegyű az IQ-juk? Esetleg? Ehh...

kamionmentés · http://www.kamionmentes.hu/ 2008.10.26. 17:53:53

válasszmásikat:

A két % NEM összeadandó, mert ugye a 24 éven aluliakban benne vannak a 20 éven aluliak is...

------
Kellene kezdeni valamit a lassan haladókkal is, mert ha jól emláéksem, a KRESZ-ben van valami a többi közlekedő indokolatlan feltartásáról is. Nagyon sok előzésbe "belekényszerül" az autós, amikor egy 90-es útszakaszon 60-70-nel mennek előtte.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2008.10.26. 17:55:49

Tele a tököm az Érden a városszélen keresztülvezető úton (körforgalmak között) lévő évek óta kint lévő 30-40-es táblákkal.

Tele a tököm a 6-oson még mindig kint levő 40/60 táblákkal.

Tele a tököm a záróvonallal elválasztott sávba torkolló utcák elején kirakott macisajtokkal. (Pl. Margit hídról lekanyarodva, majd rakpart irányába észak felé a parkolóból a híd alá hajtva, vagy a legjobb: Budaörsi útnak elsőbbséget kell adni a Nagyszőlősnek? Vagy fordítva, de mind1.)!

Full elég a sok retardált felfestésből. (Pl. Bem rakpartról Batthyány-tér előtt balra fordulás a felfestett parkolóhelyen parkoló autókon keresztül.; Reitter F. utcán a zebra elé 1 méterre felfestett parkolóhely, Üllői út az Europark mellett, a külső sáv belevezet a taxisokba)!

Tök elég a lekopott, áthelyezett felfestésekből (amik napsütés esetén megállapíthatatlan irányba visznek)!

Mennyi ilyen van?!? Hányszáz balesetveszélyes szituáció csak a forgalomszervezés miatt?!?

EZEKNEK KI A FELELŐSE, EZEKET KI BÍRSÁGOLJA MEG?!?

Gabesz81 2008.10.26. 18:02:40

Van már valami hír arról is, hogy az EU-s irányelveknek megfelelően végre újra bevezessék a teljesítmény(súly)adóba a környezetvédelmi besorolásnak megfelelő kedvezményeket!?!?
Röhejes, hogy egy szakadt tádé után kevesebbet fizet a tulaja, mint egy új autós, euro3-4-5-tel!!!

Ne mindig már a pénzbeszedés, ezekben is lehetne előrelépni!

Möglich 2008.10.26. 18:03:48

A teherautós 2500 kg-os határt kitolnám a normális országokban lévő 3500 kg-os határig.
( Sprinterrel itthon autópályán 80 ? :)
Osztrákoknál meg legálisan 130-al előzöm a Polizei-t.
Szerintem amit B-s jogsival el szabad vezetni, arra legyenek a személyautós szabályok érvényesek ( behajtás, sebesség ).

Amúgy a környékünkön szerintem valami helyi szabály szerint tilos a bicajokon a világítás. Most, hogy az óraállítás miatt korán van sötét, még nagyobb gond ez.
És valamiért egymás mellett kell cangázni, egymás mögött biztos nem szabad.

Cimbitől kérte a szerv az izzókészletet.
Mondja neki, nincs, mert elöl xenon, hátul led. Aszondja: akkoris köll, mer szabály.
A saját rönómban is csak nőgyógyász előképzettséggel lehet égőt cserélni, biztos nekiállnék sötétben az út szélém :))

Szóval van mit átgondolniuk az illetékeseknek.

Gabesz81 2008.10.26. 18:05:25

Szabályok betartása/betarttatása: miért ott ellenőriznek, ahol lóizé sem történik, ahelyett, hogy kimennének 1-1 egyenes szakaszra fotózni... röhejes, hogy nem lehet nyugodtan 90-100 körül autózni, mert még 110-nél is letolják az embert a főutakon!
És még sorolhatnám mit tehetne a szerv, de csak lóg...

zalkapone 2008.10.26. 18:19:31

Gabesz81
Ellenőriznének szerencsétlenek, hidd el! Csak amíg a helyi vezetőiket a borsodi gettóból vezényelgetik ide, és leszarják (meg nem is ismerik) a helyi viszonyokat, addig oda állítja ki őket (szolgálatszervezés), ahol régen (akár 25 évvel ezelőtt) is álltak. És persze parancsot nem bírálunk...

Möglich 2008.10.26. 18:19:56

Ja, meg a vasúti átjárós 30-40-es baromság is csak pénzbeszedésre jó.

Hetente járok osztrák-német vonalon. Érdekes módon kint sokan, magyar rendszámú autósok nem mennek át a piroson, átengedik a zebrán a gyalogot, elsétálnak a csikkel-papírzsepivel-pille palackkal a következő kukáig, nem úgy, mint itthon. Ha hazaérnek, meghülyülnek, tiszt. a kevés kivételnek.

Operator 2008.10.26. 18:20:13

Gabesz81

Nah, pont vmi hasonlót készültem írni :-)

Magam is úgy vélem, hogy nem kellene 10%-os adóemelés, meg több rendőr, csak a meglévő létszámmal valóban a problémát kellene megoldani. Ha van olyan főút, ahol még 110-nél is tolják le az embert az útról, és veszélyesen előznek, leszorítanak (van ilyen), és 70-el száguldanak át az iskolák előtti gyalogátkelőhelyeknél, akkor oda kellene állnia a rend szigorú őrének, nem pedig ahhoz a vasúti átjáróhoz, ahol sínek már csak az úttesten vannak, az úttesten kívül már fel vannak szedve...
Csak hát persze hiába lenne hasznosabb a jelenlét sok más helyen, egy-egy "értelmetlen" 30-as résznél nagyobb a bevétel...

zoltano 2008.10.26. 18:24:13

Hát igen, ez már nem a ladák skodák korszaka, xenonnal engem is basztatott már a yard, hogy mért nincs izzókészletbe elsö izzó helyére semmi, hát de szabály, azt kaptam egy 2 ezres csekket :D hülyék ezek...

hülegyerek 2008.10.26. 18:26:42

Császtok.Már 3-éve Belga lakos,és autóvezető vagyok.Érdekes,én itt nem láttam még trafizó rendőrt,és nem is állítottak meg egyszer sem.Amitől elájultam az otthoni híreket hallgatva:"azéé hamincezee a minyimumbüntetés,mee mindenhó' annyi európába".HÜLYESÉG.50 eurónál kezdődik a gyorshajtás,de mivel itt a notóriusokra hajtanak,minél többször mész gyorsan,annál magasabb.A negyediknél elveszik a jogsid.Mindenhol telepitett trafik vannak,senki nem megy gyorsan,a rendőrlámpáknál lévő trafi a piroson áthajtókat is fotózza.Szerintem ez a sebesség betartatása,nem pedig az hogy elbújunk a bokorba,a kintfelejtett 30-as táblához.Ja!! az óvodáknál,iskoláknál a 30-as tábla,mátrixtábla,csak akkor 30 amikor kell,egyébként 50.???ahol lehet(van hely)városon belül is 70.Lecke hogyan gyorsítsuk a közlekedést!!Állítólag szokott itt lenni alkoholszondás ellenőrzés,lezárnak egy teljes főutat,mindenkit leterelnek,majd mindenki megfújja a szondát,és TOVÁBBMEGY!!!Nem kérnek papírokat,eü csomagot izzókészletet.....csak szonda,oszt szevasz.Otthon meg a kutyánk törzskönyvét is elkérik,és ha nincs 30000.Tényleg,törvényalkotóbácsik mér nem hozzák törvénybe hogy magunknál kell tartani a kocsi törzskönyvét???Minden hiteles autós,minden ellenőrzésnél fizethetne.Jó hogy nem mentem politikusnak?

Gabesz81 2008.10.26. 18:34:38

Vasúti átjáróban, azok állapotából kifolyólag sem merek 30-40-nél többel menni. Saját autó... ;-)

Gabesz81 2008.10.26. 18:40:17

hülegyerek: Belgium 1x jártam arra. Volt is kis izgulás, mert 80-as táblánál 2-3 km/h-val gyorsabban mehettem és volt gyanús villanás egy hídas telepített felől... de amikor a szélsőben 70 körül "tötymörögtek". Ennek már fél éve...

sh4d0w 2008.10.26. 18:56:30

Szerintem az objektív felelősség marhaság, én éppen most léptem ilyen cipőbe; korábbi autómat a vevő nem íratta át, nekem kijött a 30 rugós bünti (persze, hülye voltam én is, hogy megbíztam benne, de adásvételi van, úgyhogy valsz megoldódik a dolog).

Szerintem az autó forgalmijára kellene ráverni a büntiket, oszt ha nem nullás a forgalmi, akkor addig nincs vizsga.

kockásfülűnyúl 2008.10.26. 18:57:43

Ja, én sem gondoltam komolyan a több rendőrt, de amíg a morál nem változik meg gyökerestül, addig csak a tettenérés meg a kemény szankciók lehetnek elrettentő erejűek. Bár a morál ugyan mitől változna? 91-ben kezdtem vezetni, azóta az emberek teljesen kifordultak önmagukból, jobbára még azok is, akit Ladájukat sem hajtották szarrá korábban, akik tudták mi az elsőbbségadás, nem kényszerítették a árokba a szembejövőt meggondolatlan előzéssel. De persze jöttek a guruló csodák sok-sok lóerővel, aztán má' nehogy csak a szomszéd lássa kik vagyunk, mutassuk meg az úton is. De a közlekedés "védtelenebb" résztvevőiben is végbement valami torzulás, nem hogy óvatosabbak volnának a sok ámokfutó miatt, inkább mintha valami öngyilkossági hajlam hajtaná őket. Kiugranak, átszaladnak, körbenemnéznek, meg hasonlók, akár csak valami elfajzott túlélési verseny.

A médiának is lenne ám mit csinálnia azon kívül, hogy csak a halálos balesetekről számol be a helyszínről a csorgó nyálú helyszíni tudósító, hogy aztán majd átvehesse a lób...szó díjat az év végén. Lehetne nyomatni a tévében ezerrel gyomorforgató, vagy épen könnyeztető rövidfilmeket, ahol a kislány játékmackójával a kezében fekszik a zebrán vérbe borulva, vagy Józsit a tűzoltók szedik ki darabokban a kocsijából, aki csak haza akart érni a felesége születésnapjára. Szóval ilyenek és hasonlók. Ötlet az volna, tudom hogy durva, de nem jut eszembe más. Ha valaki nem képes magától rájönni, mit jelent közlekedni akár autóval, akár gyalog, az terápiára szorul. De minthogy nem lehet minden ilyet összegyűjteni, majd együtt kikezelni, nyilván más megoldás kell.

Rigómező 2008.10.26. 19:00:45

Szerintem a közlekedési szabályok megalkotói az ország legprimitívebb egyénei.Emlékezzünk csak: sárfogó gumi kötelezővé tétele,pótféklámpa betiltása,
autórongáló fekvőrendőrök engedélyezése(javaslata).
Van egy volt rendőr ismerősöm halál bunkó, közlekedéshez pláne műszaki kérdésekben teljesen analfabéta pasas. Miután a Yard megszabadult tőle szakértőként tevékenykedik baleseteknél meg közlekedéssel kapcsolatos beruházásoknál. Jaj nekünk.
Más :ez olyan mint amikor megjelenik egy ürge,hogy Pl orosz, Balkán, NATO,Amerika szakértő.Mitől?

b-gabee 2008.10.26. 19:09:28

Nos, a statisztika nem hazudik. De mondok mást. Van egy 42 éves barom szomszédom, a köv verdákat birtokolja: Buick 3500 cm3 /roncs/, Golf II 1,8 gti /lejárt műszaki/, Golf III vr6. Nekem meg ugat, hogy taknyos 28 vagyok, szar 1,2es fiatom van, ő jobban tud annál vezetni, hogy neki téligumi kelljen. A közel 200 lóerős autóra a haverjai kukáznak gumit, volt, hogy kilátszó kordszálakkal szágulgozott. Amikor seggbevágott egy falunkbelit, megcsinálta az autóját /kasztnis a lelkem/, mert a IIesen nem volt biztosítás. Évek óta vezet tisztázatlan körülmények között üzemben tartott autókkal, lejárt jogsival. De ha a seggembe ér az egysávos mellékúton, villog, mintha német autópályán lenne. Barom.

teabore 2008.10.26. 19:09:58

Most itt vagyok Bonnban, ami 1.5-szer akkora, mint szülővárosom Magyarországon. Tudom, Nyugat-Németország. Nade! Az autó, ha a gyalogos ott van a környéken, már óvatosabban közelíti meg a zebrát (Magyarországon nem ez van a KRESZ-ben?), a kerékpárosnak külön sávja van általában (illetve KÖZÖS a busszal vagy a gyalogosokkal - előző kérdésre válaszolva: A KRESZ-ben az is benne van, hogy ha nem tudsz rendesen haladni a gyalogos-kerékpáros úton illetve veszélyezteted őket, akkor kimehetsz az autók közé), a gyalogátkelő lámpái csak nyomógombosak (ha nincs gyalogos, minek legyen neki zöld?), rendőr meg reggel 7-kor kint áll nemcsak a forgalmas utakon a gyalogátkelőnél (!), hanem a mellékutcákban is - gyakorlatilag a mellékutcákban sokkal több rendőrt láttam. Azt, hogy milyen az általános közlekedési kultúra és ez mennyiben jobb, mint a magyarországi, ebből el tudjátok képzelni. Az is igaz viszont, hogy az emberek sem rohannak sehová, nem stresszelnek annyit, pénteken 2-kor hazamennek, vasárnap meg egyetlen bolt sincs nyitva...szóval: gyökeresen más a mentalitás.

DonGatto 2008.10.26. 19:31:54

A fiatalok jogsiszerzését korlátózó teljesen hülyeség lenne, inkább vezetéstechnikai tanpályát kéne beletenni az oktatásba. Nem attól vezet valaki jobban, hogy öregebb, hanem attól, hogy többet tanult. Ha gond van a tudással, az oktatáshoz kell nyúlni, nem a korlátozáshoz.

Leadfoot 2008.10.26. 19:33:03

vwman 2008.10.26. 16:19:25

"A mai 17 éves srácok nagy része idióta,indexelni minek,anélkül is kanyarodik az autó,a lényeg a tucc-tucc hátul."

Azért ez is elég csúnya általánosítás. Meg persze nem mondom, hogy nincs sok ilyen, de ezzel az erővel senkinek soha ne adjunk jogsit, mert a középkorúak között ott vannak az agresszív kopaszok meg a láma vasárnapi vezető apukák, az öregek között meg a szódásüveg szemüveges suzukisok meg a kalapos skodások... :-)

Leadfoot 2008.10.26. 19:42:39

stellaz1 2008.10.26. 16:35:36

"Én általánosságban egyetértek a szigorítással. Én is 17 évesen szereztem a jogsimat, és az első pár évben csak a jó szerencsének köszönhettem, hogy nem volt az én hibámból komoly balesetem, mert sok hülyeséget csináltam."

Na most várjá' egy kicsit... ez nem a fiatalságból, hanem a rutintalanságból adódik, legalábbis nálam így volt. Tehát ha valaki 40 éves korában tanul meg vezetni, akkor onnantól számítódik az x idő (ami nyilván személyenként változó, több dologtól függ), ami elteltével már nagyjából rutinosnak mondható.

Az mondjuk sokat segít, ha az elején a gyerek mellett ott ül egy szülő, aki gyakorlottabb, és "vigyáz". A jogsi megszerzése után pár hónapig én is csak faterom mellett vezettem a családi Warnyút. Persze sok fiatalnak nem teszi ezt meg az anyja/apja. Nem érnek rá, leszarják, stb.

Szóval ezt a rutinszerzési időt kéne lerövidíteni. Szerintem jó módszer lenne, ha a szülő már mondjuk 16 éves korától tanítgathatná a csemetét (mondjuk félreeső helyeken, vagy külön erre kijelölt placcokon, ez már részletkérdés). Van olyan ismerősöm, aki már 15-16 éves kora óta engedi vezetni a fiát természetesen csak maga mellett és kizárólag elhagyatott utakon. Mondjuk egyszer megállította egy rendőr, de rendes volt, és megértette a szitut, szemet hunyt. Ha nekem lesz egyszer gyerekem, én is meg fogom ezt tenni, jóval biztonságosabb így, mintha az idegen (sokszor hülye barom) oktatótól tanul meg (hellyel közzel) vezetni, és utána kell rutint szereznie.

hülegyerek 2008.10.26. 19:45:42

Még valami.Én úgy tanultam 10 évvel ezelőtt,hogy ha a gyalogos nem lép le a zebrára,hanem a járdán állva várja hogy átengedje valaki,és megállok hogy átengedjem,akkor az gyalogoscsalogatás,amit a stressz bocsi kressz nem enged.Vagyis az oktatóm tájékoztatott arról hogy ha vizsgán átengedem a gyalogost aki a járdán áll,akkor megbukok.Már akkor sem értettem,de ha most pontosítják annak örülök.Csak már látom a lelki szemeim előtt a rendőrt aki kamerával ül egy lesötétített autóban,és mindenkit megbüntet,még ha 5 méterre van a gyalogos az úttesttől akkor is.

Gabesz81 2008.10.26. 19:50:30

Kezdő autós jogsihoz is teljesítménykorlátozást!!!

zalkapone 2008.10.26. 20:01:40

Nagyon rosszindulatúan közelítitek meg a kérdést! Mert a szemét rendőre pont és kizárólag csak rátok, teljesen vétlen, szabályosan közlekedő autósokra vadászik! Nos, képzeljétek el, engem már büntettek meg gyorshajtásért biciklivel! Elsőre én is felkaptam a szart, de a múltkor, mikor az iskola előtt a biciklis halálra gázolt egy kisgyereket, akkor elgondolkodtam! Igen, a járdán nem lehet 40-nel tekerni. Kresz szerint is max 20-al lehetne, feltéve, hogy nem zavarod / akadályozod a gyalogokat. Be kell látni, hogy az átlag magyar bunkót csak pofánveréssel lehet nevelni! Ez a kisebbségnek nem tetszik, de kénytelen lesz elfogadni. B-Gabee írta az előbb, hogy a szomszédja milyen autókkal, milyen morállal közlekedik. És vajon megkérdezte-e tőle, hogy hogyan is gondolja mindezt? Biztos nem. Pedig az utcában csak hárman-négyen szólnának a helyi közegnek, lehet, hogy egy-két napra sátrat vernének a környéken! Nálunk az utcában azóta nem száguldoznak a Simsonos hülyegyerekek, amióta az egyik alól kirúgtam a bicajt. Ennyi.

toce 2008.10.26. 20:05:52

Mondjuk a fenti hozzászólások jórészéből is kitűnik, hogy valójában fogalmunk sincs a közlekedési szabályokról. Így bármennyire is fájdalmas, én 3 évente kötelezővé tenném az újra vizsgázást, valamilyen jól átgondolt formában!

Ehhez persze előtte seggbe kell rugni az egész korrupt oktató/vizsgáztató közeget, tisztelet a kivételnek...

sportos 2008.10.26. 20:15:39

Mi Zürichben élünk. Amikor ideköltöztünk az elsô amit megtanultam az volt, hogy megálljak a zebránál. Itt úgy lép le egy csomó gyalogos (gyerek-felnôtt), hogy nem is néz szét, mert annyira hozzá van szokva ahhoz, hogy az autósok megállnak.

Próba jogsi: igen-igen-igen. nem azért, hogy szivassuk a friss vezetôket, de igenis szükség van rá. 21 óra vezetéssel nem hiszem, hogy valaki tényleg tud vezetni. de ha pl. 2 évig vezet, és nem okoz balesetet, akkor kapjon véglegeset. Amerikában is mûködik a dolog.

kockásfülűnyúl 2008.10.26. 20:16:57

"Be kell látni, Hogy az átlag magyar bunkót csak pofánveréssel lehet nevelni!"

Megpróbáltam, de amikor megláttam hány kiló tornázza ki magát a fekete Audiból, aszontam, elnézést hogy nem hagytam magam leszorítani. Utána meg hálát adtam Buddhának, hogy megmaradtak a fogaim. Jó, azóta kettőt kigyomlált a fogorvos, de azért az mégiscsak más.

Megoldás?

gramercy (törölt) 2008.10.26. 20:22:03

nem életkorhoz kellene kötni a próbajogsit

ennyi erővel magyarországon HAMILTON is csak faterral az anyósülésen vezethetne az első 30.000 kilométerig

WAZZE

Speedman 2008.10.26. 20:24:20

Lehet beszélni arról, hogy legyen phszihológiai vizsga, meg IQ, meg friss jogsival kis teljesítményű autót lehessen vezetni stb.

Akkor emlékeztetnélek titeket, hogy a kormány januártól engedélyezte, hogy nem kell 8 általános a jogosítvány megszerzésére. Amikor a közlekedési tárca egyik fejesét megkérdezték, hogy fognak ezek levizsgázni, amikor még írni, olvasni sem tudnak? Válasz:"Nincs is rá szükség,úgy is csak a táblákat kell felismerni. A vizsgakérdéseket meg fel lehet olvasni."?!!! Arra már nem válaszolt, hogy hogyan fogja megtanulni.

Az egyik ismerősöm most hagyta abba az autóoktatást, mert annyi roma jelentkezett. Azt mondta félt melletük. Na ezek szabadulnak(tak) idén tömegével az utakra.

Másik. Néhány hete volt a tévében ezzel kapcsolatban, hogy megkérdezték az autósokat mennyivel lehet menni országúton, autóúton, autópályán. A fele nem volt tisztában vele. Kiváncsi lettem volna milyen eredmény jött volna ki a táblák esetében. Hogy akarunk mi jobb közlekedési morált így?

hülegyerek 2008.10.26. 20:25:43

gabesz81:ha 80-nál többel mész,akkor is fotózhatnak,de mivel a kamerának van egy tűréshatára,(hőmérsékletingadozás(diletácio) páratartalom...)nem biztos hogy büntetnek.egy kolegát 90-es táblánál 120-szal mértek be,de csak 109-ről kapott csekket.

svdkert 2008.10.26. 20:27:09

Nem a törvénnyel van a baj, hanem a betartásával vagy a be nem tartásával. Mikor mi éri meg.....................

kockásfülűnyúl 2008.10.26. 20:34:56

Szerintem meg a próbajogsi nem haszontalan dolog. Egyébként asszem Olaszországban is úgy van, hogy friss jogsival csak kis köbcentis, alacsony teljesítményű autót lehet vezetni. Hogy hány évig, azt pontosan nem tudom. De az egész nem ér lószart se, ha gyerekkorától csak azt látja mindenki, ami az utakon folyik. Amikor Pistike ül papával az autóban, az meg teli torokból ordít, hogy "a ku#va anyádba mész te büdös köcsög", oszt átrongyol a zebrán két gyalogos közt, nem valószínű hogy a gyerek, ha akármilyen jogsia lesz is, másként vezessen.

Manyizga (törölt) 2008.10.26. 20:38:34

105 ezer büntetésből csak 7000 volt a szabálytalanul várakozó? :) Naponta össze tudnék szedni 15 perc séta alatt 50-60-at Budapesten:
1, járdán
2, menetiránnyal szemben
3, (volt) zöldterületen

várakozók.

Lenne hely a városban, ha végre büntetnék őket.

balance 2008.10.26. 20:39:56

Harminc éve szereztem 17 évesen a jogsimat. Akkor kötelező volt a pályaalkalmassági vizsga. Összetett vizsgálat, mely a mozgáskoordinációt, reflexet, koncentrációt pontozta. Most ilyen nincs? Három gyermekem van, Ők 18. betöltésével kezdtek vezetni. Úgy ülhettek volán mögé, hogy megbizonyosodtam arról hogyan vezetnek. Nekik ez egy eszköz, nekem egy "cél" volt. A diszkóbalesetek mindig elkeserítenek. A szülőket sajnálom.
A zebrával kapcsolatban: régebben az emberek tudtak közlekedni. Nem kellett ahhoz zebra. De: ha már a gyalogos is "ember" akkor legyen kötelessége is mint az autósnak. Például a zebránál a járdán legyen egy rikítóan felfestett rész ahova azon gyalogosok léphessenek akik szándékában áll a lelépés. Harminc év tapasztalatával sokszor előbb tudom mit akar a másik az úton mint Ő maga. Főleg az a baj , hogy sokan bizonytalanok.
Néha Én is "külföldiként" viselkedem, kérem legyünk egymással türelmesek és előzékenyek. A 30eKm egy flúgos ötlet.

kockásfülűnyúl 2008.10.26. 20:40:41

Ne má' Speedman, tényleg nem kell 8 álltalános a jogsihoz?

Akkor miről beszélünk? Ezzel a lendülettel már akár a korhatárt is lejjebb vihetnék, mondjuk 12 évre, nem hogy próbajogsi!

AGYRÉÉÉÉÉÉÉM!!!!

pety68 2008.10.26. 20:44:11

Már sokszor gondolkodtam hogy hozzá szólok pár cikkhez de most látom elérkezetnek az időt hozzá. Régebb óta vezetek mint itt néhány hozzá szóló kora (23 éve). Vezettem már gyakorlatilag mindent.PL: 5 méter széles 28 méter hosszú szerelvény volt a legnagyobb amit átvittem az országon, Trabantoztam jó pár évig, most is napi szinten hajtok minden féle méretet. Vezettem Európában, Afrikában, Ázsiában is. Ebből gondolom hogy van némi rálátásom a közlekedési helyzetre. Megosztanám veletek észrevételeimet.
Szabályozgatni meg szigorítgatni lehet bármenyit de csak annyit ér amennyit betartanak belőle. Ha nem lennének szabályok, a közlekedők 99% akkor is normálisan menne az 1%-nak meg úgy is mindegy, láttam már példát erre is. Én pl. nem mennék a vonat elé akkor sem ha nem tiltanák nem előznék beláthatatlan vagy veszélyes helyen, nem ütnék el senkit stb. egész egyszerűen azért mert nekem az nem jó. De ettől függetlenül úgy gondolom hogy szabályozásra szükség van. Viszont a Magyar helyzetre jellemző hogy a semmi nem az aminek látszik pl. a rendőrség teljesen a funkcióját vesztette nem az aminek kitalálták anno. Most mondhatjuk hogy eseti adó beszedő céggé vált, manapság már nem is titkolják minden hírükben benne van hogy mennyi pénzt is gyűjtöttek az épp aktuális kormány támogatására de az nem fontos hogy elősegítsék a biztonságos közlekedést. A szabályok egyáltalán nem érdekelnek senkit a lényeg a fizetés, ha fizetsz, szennyezheted a környezett, mehetsz gyorsan, tehetsz bármit, a lényeg, hogy nyomd a zsét. Az új szabályok. Próba jogosítvány alapjában véve nem rossz ötlet. De a kivitelezés nevetséges mind a mostani mind a leendő. A fő probléma a képzés hiányosságai és az alkalmatlanok ki szűrése. Gyermek ülés, alapból így kellet volna megjelennie ennek. Zebra megközelítése, szigorítgathatják de ezután is fognak elütni ott gyalogost, értelmesebb lenne a veszélyesebb helyek átépítése, teljesen jó az eddigi szabály a fokozott figyelem. Kamionok kíméljenek, teljesen nevetséges ami a 3,5 tonna össztömegű járművek szabályosánál van ennél rosszabb már csak a közfelfogás. A kamionok azért előznek így mert valami okos kitalálta a sebesség határolót ha az nem lenne ez a probléma fel sem merülne. Elképzelni nem tudom hogy miért kinek jó a sebesség határoló. Mikor nem volt sem mentünk gyorsabban 80-90 Km/h-nál. Ez most is így van mivel 80-90 körül szabályoznak le. Persze vannak kivételek ahogy régen is voltak. De ezt is a képzéssel és az alkalmatlanok kiszűrésével eredményesebben lehetne megoldani. Nevetséges hogy a jól képzett szakembereket korlátozzák mindenben (vezetés idő, sebesség határolás, egyebek) az amatőrök ne agy isten hozzá nem értők meg csinálnak, amit akarnak. Azonkívül kellene egy csomó ésszerűsítés a közlekedésben. Pl. a közúti teherfuvarozás nagy részét könnyedén át lehetne tenni a vasútra. Én szerveztem fuvarokat Spanyolország délnyugati végébe és kerestem lehetőséget a vasúti szállításra, ne keljen fél Európán át lábon menni. Nem jutottam semmire. A híresztelésekkel ellentétben a vasúti rolla mint olyan teljesen használhatatlan. Minimum 2 szer tovább tart és legalább 3 szor drágább mint lábon menni. Ne gondolja senki hogy ha a legkisebb előnye is lenne nem azon vinnék a kamionokat a speditörök. Leszerelt/elvesztett rendszám, problémás a dolog mivel bárkinek elveszhet a rendszáma ezért egyből megbüntetni nem lehet de a forgalomból azonnal kikéne tiltani ( de pl. egy papírlappal ami valami hasonló formátumú mind az eredeti tovább lehetne engedni, ideglenesen) aki meg direkt leszerelte azt jól meg büntetném na meg kitiltanám a kocsit a forgalomból legalább fél évre de ez nem nagyon bizonyítható. Objektív felelőségre vonás, alkotmány ellenes teljesen nevetséges, a pénz beszedésen kívül semmi értelme. Bukósisak gyereknek, jó dolog támogatom. Én nem látom hogy a szigorúbb szabályozás bármiféle eredményt is hozna. A statisztikák azt mutatják amit a kitalálója akar. A kevesebb halott. baleset és piás jó dolog de kíváncsi lennék rá mennyire befolyásolja ezt a gazdasági helyzet a drága benzin az alacsony autó eladás a drágább pia. Bocs ha hosszú voltam remélem néhányan egyet értenek velem.

gyerek9.3 2008.10.26. 21:02:15

1. Auto ereje felesleges korlátozni
egy Ford Fiesta megy 150 et és mind1 h azzal baszodsz neki a falnak 150 el
vagy egy 745ivel 200 al mind2 esetben meghalsz
2.30E km. Nem lehet ellenőrizni + az kurva sok van olyan aki havi 1E megy akkor a mellet 3 évig üljön valaki?:O

3.proba jogsi,pszhilogigai teszt na ez egy okos dolog:)
4.Korahtár emelés. FELESLEGES MERT 17ÉVESEN FRIS JUGSIVAL SZÁGULD AKKOR HA 20 ÉVESEN KAP JOGSIT AKKOR IS SZÁGULDOZNI FOG.
sztem megoldás auto pályán seb határt emelni 160 ra.Euro-ringet ocso pénzé Non-stop elérhetővé tenni. És akkor akki versenyezgetni meg rajoskodni akar ott a ring. ha meg siet le balcsira bulizni akkor hamar leér

15éves srác vagyok 2 éve amatörben junior rally pilota :)

zalkapone 2008.10.26. 21:03:05

Pety68

Jól látod. Viszont a kamionsofőröket profinak nevezni, nos, azért az túlzás. Pont ez a próbajogsi egyik hiányossága is: hiába vezetsz sokat, ha nem jól! Nekem ne mondd, hogy sebességhatároló nélkül is csak 90-nel mennének, mert így is a kocsik felében ki van iktatva, és 110-el előznek az M0-on! Engem is, nem csak a külsőben araszoló többi kamiont!

gyerek9.3 2008.10.26. 21:03:41

jah a mellet akkor fogja és ne lehet nek ierős autoja akkor lesz apu nevén erős auto:)
valószínű nekem is igy lesz az E60 majd 17 évesen persze nem M-es

Operator 2008.10.26. 21:09:08

Igazából annak is van egy rossz üzenete véleményem szerint, ha eleve olyan szabályokat hoznak, amelyek betartását nem lehet ellenőrizni. Olyan, mint ha valójában be sem akarnák tartatni azokat. Pl. hogyan lehet ellenőrizni azt, hogy valaki levezette-e a 30000 Km-t? Sehogy. Az ilyen szabályok mind az "ügyeskedésre", "kreatívkodásra" ösztönözek. Jó, nyilván csak azokat, akik eleve hajlamosak így cselekedni.

Buckó 2008.10.26. 21:15:26

Nekem is 17 évesen lett meg a jogsim kerek 1 éve!!! És fater addig nem is engedett egyedül vezetni (max helyben, ez egy kisváros ahol élek) amíg meg nem bizonyosodott róla, hogy biztonsággal vezetek, mert szerinte is kevés az a 20 óra arra, hogy megtanuljon valaki vezetni! Én beláttam, hogy igaza van! És úgy gondolom szerencsés is vagyok, hogy mellette tanultam meg vezetni mert ő is egy nyugis vezető, így én is az lettem:) Ja és 18 évesen átengedem a gyalogost a zebrán, és nem pörgök a parkolóban:) Szóval szerintem 18 és 18 éves között is van óriási különbség! Én is látok nap mint kamikaze fiatal vezetőket! Hiába megyek 50-el ha úgy előznek meg, hogy majdnem leszorít mert hűűű de ciki má 50-el menni! De!! Ezt még elmondom! Amikor tanultam vezetni mindenből elsőre át is mentem! De volt egy 40 év körüli ember aki akkor ment 4.-szer rutin vizsgára mikor én először:) Utána mondta is az oktatóm, hogy "tönkre teszi" mert mindig meg padkázza a gépet!:)

pg77 2008.10.26. 21:15:34

Nagyon okos gondolat a zebrák közelében 30-as korlátozás és az autópályákon az előzni tilos kamionnal(M0!!!!)!
Csak ezt be is kellene tartatni!
Nem kell messzire menni példát venni,lásd Ausztria!

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.10.26. 21:29:22

Persze, 30-as korlátozás, hogyne.
Ki ne szálljak tolni?
Nyanyát tanítsák meg arra, hogy kétszer is meggondolja, lelép-e az autó elé.
Az nem megy, hogy engem becsuknak mert ő idióta és 5 méteren belül kiugrik az útra. Hány ilyen volt már, hogy épp csak ki tudtam kerülni, negyvennel..

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.10.26. 21:31:44

..biciklivel (nyáron vettem egyet, a sok ücsörgés után jó tekerni, bár én falun lakom tehát itt lehet is) mentem egy biciklis nyanya után az úton, az egyik pillanatban nyanya még ment egyenesen, a másik pillanatban már szétnézés nélkül 90 fokban lefordult a mellékutcára.
Ha valaki elcsapja, akkor ki a hibás? A hülye köcsög fejőstehén autós? Faszt..

Gabesz81 2008.10.26. 21:59:23

hülegyerek: köszi, nyugaton azért látjuk működnek a dolgok. épp ezért gondoltam, hogy nem 82-83-ért fognak szétbírságolni, de mondjuk ha valaki 88-cal (10%), azt keményen megbüntetik! ;-)

Gabesz81 2008.10.26. 22:03:49

gyerek9.3:
1)érdekes, akkor a motorokon miért vezették be a teljesítménykorlátozásos jogsi rendszert.
2)Attól mert te ennyi idősen rally-zol egy lezárt pályán, egyáltalán nem jelenti, hogy közlekedni is tudsz!
3)korhatár emeléssel jó eséllyel igenis lehet arra számítani, h megkomolyodik az ember! Persze van aki felelőtlen, annak van ott a pszichó teszt, már ha valóban komolyan végzik majd a dolgukat és nem lehet őket lefizetni.

Leadfoot 2008.10.26. 22:05:18

Nem szeretném a gyakorlatban is bebizonyítani, de én a 30 km/h-val közeledő autó elé is ki tudok ugrani annyira közel, hogy elüssön... :-)

Pistiq 2008.10.26. 22:07:14

Itthon 1L-es suzukival szüttyögök országúton 90-95-tel.Általában a közlekedők 70%-a megelőz -általában akkor amikor a szembejövő már elég közelvan- azután vagy ő is 90-nel poroszkál előttem vagy elhúz a francba.
Három hete kint vagyok a franciáknál.Levezettem 2000 km-t, de a két kezemen meg tudom számolni, hogy hányan előztek le az autópályán (130-as tempónál), pedig nem ritka a 3 sáv. Elbaszott ország?

Leadfoot 2008.10.26. 22:08:55

Speedman!

Eddig íródott 150 hozzászólás viszonylag kulturált stílusban. Miért kell elkezdeni cigányozni?

Azt ne mondjad nekem, hogy azért lett hirtelen olyan rossz a közlekedési morál (nem is hirtelen lett ilyen, de mindegy...), mert tömegével kiszabadultak az utakra a 8 általánost sem végzett cigányok. Mert ez a csoport egyébként is tipikusan az, amelyik ki tud csengetni simán legalább 100ezret a jogsira.

Ne nevettesd már ki magadat...

Balage76 2008.10.26. 22:09:56

Az átlagmagyar gondolkodásmódját kellene megváltoztatni, azonban amíg itthon sport a csalás/lopás addig ez nehéz lesz. A kultúrához emberek akarata is kell, nem csak szabályok és büntetések. Ez az ami tőlünk nyugatra sok év alatt kialakult, mert a szülők döntő többsége így nevelte a kölköket. De mit vártok az itthoni vállalkozói és/vagy egyéb, mindenhol kiskapukat kereső emberektől??? Nulla felelős gondolkozás, és már ők vannak többségben...

bitfighter 2008.10.26. 22:16:51

vwman 2008.10.26. 16:19:25

Külföldön is sok az idióta, nemcsak MO-n. Múltkor hülye német picsa a 2üléses merciben cigizik, és végigtolta a fél városon index nélkül. Az ilyen nyaljon oszlopot. Plusz a sok kis köcsög esténként a buszmegállókban nyomatja a kocsiból a zenét, meg versenyeznek a többsávosokon. Ott se mennék át a zebrán, tuti kinyírnak.
Egyébként itt még Geisterfahrer is van :) (szemben megy az autópályán a barom...)

Próbajogsi is érdekes: mi számít "nagyteljesítményűnek"? Pl. ha 100ló lesz a határ, a családi kocsi meg 120, akkor beszopta?
A zebrás téma pedig -leszarom, ki mit gondol róla- szerintem jogos. Azért a legtöbb baleset az autósok miatt van. Igenis meg kell állni, és átengedni a gyalogost. De azért a mindenkori 30kmh is baromság.
"Szóba került, hogy a közlekedési szabályok ismeretét rendszeresen ellenőrizni kell": asszem, hamarosan évente-kétévente súlyos pénzekért vizsgáznunk kell. Már megint egy Gyurcsány-adó...

lili1 2008.10.26. 22:19:33

Először a fejekben kellene rendet rakni.Utána a fiatal kezdőket normálisan megtanítani vezetni.Ezt a próbajogsit hülyeségnek tartom.Ha már sikeres vizsgát tett, azt jelenti,hogy a forgalomban részt vehet.Mindenki így kezdte.Rá kellene vezetni a vizsgázót, hogy a vezetés NEM játék.Amig ezt nem értik meg az emberek addig teljesen mindegy milyen szabályokat vezetnek be.A büntetés nem visszatartó erő egyeseknek.Vesz a gyereknek másik jogsit kilóra.Mert lehet kapni!!!!

A kamionokról annyit, hogy rendszeresen járok Angliába, ahol a kamion 96km-val mehet.Bátran kijelenthetem,hogy nincs annyi baleset mint nálunk!!!Azért mert rájöttek, hogy a forgalmat gyorsítani,haladóképessé, és folyamatossá kell tenni.Mi ,meg a németek magtiltjuk az előzést ,tehát a haladást korlátozzuk.Kilóméteres sorok alakulnak így ki.Kész a baleseti forrás!!!!!!A kamionokban beépített tempóstop működik!!Német találmány.Emiatt nem megy 90 fölött.Kénytelen vagyok előzni, mégha hosszan is, mert ha utolérek valakit aki 88km-val megy,és beállok mögé, a következő 86km, a köv 84km-rel,a 10-dikmár csak kb 60km-val fog menni.Tapasztalat.Olyan nagy baj a személykocsinak, hogy 1-2 percig neki is 90km-val kell menni utánam??Hiszen egy kis gázadással behozhatja az elveszett időt.Nekem vezetési időm van amit ha nem tartok be,5perc túllépésért 200.000ft a jutalom.Ha a pihenőidőmből 10 perc hiányzik, akkor 300.000ft a bírság.Tudja ezt mindenki???Hát ilyen egyszerű dolgok miatt szoktam előzni, még úgyis, hogyha fel kell tartanom a szgk-t.Ugyanis én a munkámat végzem.Nyílván nem akarok senkit megbántani.Mikor az előzést befejezem akkor a feltartott személykocsi elémvág és hálából nyom egy satut.Nemegyszer előfordutlt már!!!Sőt!!A leállósávról is vágott elém a türelmetlenje!Elgondolkodtató a dolog!!Ha hirtelen satuzok én is hogy ne törjem össze a türelmetlent, (aki legtöbbször nem suzukis,)akkor a mögöttem levő kamionnak is kell egy satut nyomni.Meg a mögöttelevőnek is.A következő már fékezni sem tud, és kész a csatt.Türelmetlenje meg szépen otthagy, röhögve.Ugyanezt megcsinálják az emelkedőn is.Lehet hogy jobbantenném ha hátulról kicsit megkocolnám!!Tudom hülyeség, de jólesne!!!

lili1 2008.10.26. 22:24:43

Balage 76!

Gratulálok Neked!!Teljesen igazad van.Mindenki így látná a helyzetet minden másképp lenne!!

pety68 2008.10.26. 22:25:24

zalkapone


Bizony profik, aki évekig elterelget egy akkora járművet balesetmentesen az szakember a maga munkájában , biztosan vannak köztük kevésbé jók, és nem oda valók de az úr vezetők közt akik bármennyivel és bármennyi ideig mehetnek százalékosan messze többet találni, na meg a nem oda valók előbb utóbb lemorzsolódnak. Lehet csak szerencsés vagyok de engem nem előzött meg az utolsó pár évben olyan teherautó amin nem működött volna a határoló (biztosan van csak én nem találkoztam vele, hisz hülyék mindenhol vannak). Hetente több alkalommal megyek a 0-son is. ( ehhez az tenném még hozzá hogy a személyautóknak hihetetlenül sokat csal a sebességmérője). Egyébként értelmetlen dolog kikapcsolni az a pár Km amin esetleg gyorsabb tudna lenni nem hoz annyit mint amekkora a rizikó benne. Na meg mint már mondtam amikor nem volt, akkor sem mentünk gyorsabban ( ennyivel még biztonságosan és gazdaságosan jól lehet haladni nem véletlen hogy oda találták ki a határolást is ) értem ezalatt a magamat és az ismerős kollégáimat. Az hogy 2-3 Km/h-val előznek az senkinek nem jó legfőképpen annak aki épp előz. Régebben ha utol értem egy másik kocsit ami mondjuk csak 2-vel ment lassabban mint én megpöcköltem a tempomatot azt beálltam mögé mert teljesen mind 1 hogy 87-el vagy 85-el megyek-e. De mostanság ha utolérem kielőzöm. Mert elegem van az ujjbabnál újabb szabályokból törvénysértő törvényekből, a lehúzós rendőrökből, a börtöntöltelék politikusokból, a szakember úrvezetőkből akik úgy gondolják hogy minden értük van nekik épülnek az utak , sírnak hogy mennyi nagy kocsi van az utakon de a plazaba meg a multikba be megy azt eszébe sem jut hogy ami árú van azt mind nagy kocsi hozta, vagy az utat amiről legszívesebben kitiltana mindenkit de legfőképp a teher autókat. (pedig azt is azzal építették). Azonkívül manapság már az emberek WC-re is kocsival járnak, igen ritkán fordul elő hogy egy teherutó cél nélkül mennyen ellenben a személykocsikkal. Én fontosabbnak érzem hogy egy teherautó közlekedjen az úton vagy elérjen az úti céljához mint teszem azt egy 17 éves friss jogosítványos a discoba vagy a papa nyaralóba vagy bárki hasonló igenfontos helyre. Lassan már bűn lesz teherautót vezetni.


100 Le fölött nem engednék személyautókat forgalomba hozni egyáltalán , teljesen szükségtelen, 70 lóval is lehet 130-al menni sőt sokkal többel is , a többi csak pazarlás és farok helyettesítő.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2008.10.26. 22:26:51

lili1!

Igen, olyan nagy baj a személykocsinak 1-2 percig 90-el menni.

NEM AZ A BAJ, hanem az, hogy hirtelen kell felére csökkenteni a sebességét, Te nagyon kamionos! És az utána jövő és az utána jövő, ahogy írtad!

A felvezetett 88-86-84-es elméleted meg nem érthető számomra. Ha előtted 88-al mennek, neked nem kell lassabban... Csak 88-al. Előbb-utóbb eldurvul majd ez is, aztán majd nem kell koccolnod, mert sörétest tartasz az ülés mellett, mert lelőnek különben az ilyenért...

Tommeeca · http://napimerites.blog.hu 2008.10.26. 22:31:01

AnyádnakPalánkot

A biciklis nyanyákat mint kategóriát kéne betiltani: 4sávos úton, záróvonalon keresztül, a pirosnál álló autósor közül tolta elém a kis bringáját a belső sávba, satufék +duda +elküldés melegebb éghajlatra és még neki állt feljebb, hogy miért nem nézek szét, hát ráhajtogattam volna a biciklijét ha nem álltak volna mögöttem már 3man, még jó, hogy megbírtak állni...

kockásfülűnyúl 2008.10.26. 22:34:15

Az tény, hogy a nyolc általánost be nem fejezők többsége roma. Ebből eredően, ha valóban nem feltétel az általános elvégzése, természetesen többen jelentkeznek tanfolyamra a kisebbségből. Félre ne értsetek, nem velük van bajom. Tudom hogy ez a téma mennyire érzékeny, DE...
Sokat forgolódtam roma körökben, van is néhány barátom, és ők is tudják mi az ábra. Némelyikük szégyelli is, ám ez nem változtat a tényeken.
Amúgy meg tök mindegy roma, vagy sem az illető, ha nem bírta átküzdeni magát az alap sulin, én még azt is fontolóra venném, biciklire ülhet-e. A kerékpár ugyanis szintén jármű, közlekedési eszköz amely a forgalomban vesz részt, balesetet okozhat, ill. szenvedhet, tehát ugyanúgy felelőséggel kell használni, mint bármilyen járművet. Hogyan várhatnánk el valakitől ilyesmit, aki az alapkövetelményeknek sem felel meg. Közben meg beszélünk közlekedési kultúráról, meg hogy hogyan lehetne ezen változtatni.

Gabesz81 2008.10.26. 22:36:44

a nevelés kérdése, nagyon jól leírtátok... a fejekben, de minden másban is itt ebben az országban. a vezetés, a közlekedés csak egy jelensége ami a mélyben, a fejekben van. rohadt egy ország, rohadt emberekkel.

mint ahogy itt többen nem tartják jó 5letnek a teljesítmény alapú jogsit... miért? mert már megint csak a kiskaput keresik? mert az lenne a lényeg, hogy ne választhasson egy m-es bimmert egy friss jogsis... mert fel sem kéne benne merülnie! az megint csak egy részletkérdés, hogy hol lenne meghúzva a határ, de rögtön számok repkednek, hogy jajj mi lesz ha... undorító! a motoroknál működik, de és még így is hullanak a speedracerek..., de talán kevesebb.
a magyar már csak ilyen birka, hogy állandóan szabályozni kell és vannak akik ebben örömüket lelik és hozzák a hülyébbnél-hülyébbeket.

lili1 2008.10.26. 22:36:45

chicken!

Minek kell a felére csökkenteni a sebességét??Ha én irányjelzővel kimegyek előzni, akkor nem kell hirtelen csökkenteni a sebességet, és nem a felére.Te nagy személyautós!!Szivesen kivinnélek egy kis tanulóútra ,akár Angliába, akár Spanyolba.Ég és föld a közlekedésük a miénkhez képest.Más az emberek erkölcsi morálja!!!

PistonHead 2008.10.26. 22:39:28

"100 Le fölött nem engednék személyautókat forgalomba hozni egyáltalán , teljesen szükségtelen, 70 lóval is lehet 130-al menni sőt sokkal többel is , a többi csak pazarlás és farok helyettesítő."

Jól sejtem, hogy a te autód csak 100 lovas? ;)

Gabesz81 2008.10.26. 22:43:55

PistonHead: pont ez az a morál, ami miatt kell a teljesítménykorlátozás! mert aki fel mer szólalni a túl erős autók ellen, egyből nyakának esnek! pont egy tűzesvérű machónak kell egy brutál autó, amivel aztán a nyugdíjas otthon kreszpályáján gyakorolhat...

zalkapone 2008.10.26. 22:49:06

Pety68

Tedd a kezed a szívedre! Hány olyan kollégát ismersz magatok között (mert írásod alapján kamionsofőrnek gondolnálak), aki ebből a "munkámat végzem" dumából erőt merítve közlekedik a lakott területen belül is 90-100-110-el? Én ezt könnyen elintézem, mert ha meglátok egyet, aki szemet szúrón szabálytalanul megy, "Kojak-lámpa" ki, forgalmi, jogsi elvesz, és jónapot kívánok! Aztán lehet tüntetni, mint a román sofőrök, hogy a magyar köcsög vámosok zaklatják szegényeket! De amíg nem lehet ezek miatt az ámokfutók miatt kiengedni a gyerekeket, addig nekem ne sírjon egyik se! A velünk párhuzamos utcában (ami az M0-al párhuzamos irányban megy) minden évben bemegy legalább egy kamion valamelyik házba, és lebontja a felét. 50-el mennek biztos. Meg nem látja az út szélén a bicikliseket, azokból is fogy rendesen! És igenis, ha az M0 teljes déli szakaszán tilos előzni kamionnal, akkor leszarom, akármilyen indítékaid is vannak!

zalkapone 2008.10.26. 22:52:55

Persze a magyar sofőrök még mindig istenesek a román, török, albán, ukrán, és legújabban iráni(!) társaikhoz képest! De be kell látnod, hogy nagyon nem mindegy, hogy 1 tonnával játszol, vagy 40-el...

kockásfülűnyúl 2008.10.26. 22:53:44

Ja lili1-el én sem találkoznék egy morcos napján! Oké, csak vicc, biztos nem olyan brutál. Aszonta csak megtenné.
De emlékeztek még, mikor Pesten a trabantos csávó lepuffantotta a TGK sofőrt?
Ha mindenki sörétessel vagy negyvenötössel rohangálna, mi lenne. Mindenki lelőné egymást, oszt probléma megoldva?
Ez ám a kultúrált megoldás. Ha már mások nem tudták megtenni korábban, kiirtjuk mi magunkat, oszt nem lesz közlekedési káosz, meg nem lesz bunkó magyar.

Huhh!!!

kinney 2008.10.26. 22:56:12

kíváncsi lennék azokra az autósokra, akiknek komolyan az a legnagyobb problémájuk, hogy mennyivel mennek, illetve előznek a kamionok.

én vagy 20 éve vezetek személyautót, de eszembe sem jutott, hogy azon akadjak ki, ha egy kamion előz egy másikat. ha előz, hát előz. ki tudom várni azt a pár percet. ált. nem a profi sofőrök hibájából van a baleset.

sokkal jobban idegesítenek az idióta türelmetlen autósok, akik mindenki mást leszarnak, és csak az számít nekik, hogy ők minél előbb érjenek oda a hihetetlenül fontos dolgukra.

mondom ezt úgy, hogy viszonylag erős és gyors kocsival járok.

lili1 2008.10.26. 22:59:57

Pety68!
Nemigazán van értelme indulatosnak lenned.Ha figyeltél volna ,írtam, hogy a seb.határoló minden kamionban benne van.)90 a vége.Lehet hogy van közöttünk száguldozó is de nem hinném hogy ez a jellemző!
Gondolod, hogy Ti személykocsisok olyan szabályosak vagytok?A kamion sebessége többnek tűnik a tömege miatt. Ha a személykocsiban ülök,és elmegy mellettem egy kamion,félelmetesen gyorsnak tűnik, pedig hidd el nem az.Aki teheti próbáljon egy kamionból megítélni egy helyzetet.Meg fog lepődni.

zalkapone 2008.10.26. 23:02:04

Kinney!

Légyszíves menj fel a lánglovagok.hu-ra, és nézd meg a képeket a múlt heti M0-on történt balesetről, amiben egy kisgyerek halt meg, hála egy kibaszottul profi sofőrnek hála!

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2008.10.26. 23:03:48

kinney 2008.10.26. 22:56:12
Jó neked, hogy 20 év alatt egyszer sem kellett füstölve fékezned autópályán előző kamionos miatt.
Mondjuk lehet, hogy 20 éve nem is volt autópálya ennyi.
Meg bizonyára jobb a helyzetfelismerő-képességed, mert nekem néha nem megy az előrelátás. Persze lehetne minden kamionoszlopra potenciális veszélyként tekinteni - teszem is - , de mégis vannak horror helyzetek...

Eonymus 2008.10.26. 23:04:15

Én egészen máshol is változtatnék a jelenlegi rendszeren. Miközben egyes rendőrök zsebre bírságolnak és szolgálatbeosztási díjat fizetnek a jövedelmezőbb szolgálati helyekért / időszakokért, a törvény minden szavukat úgy kezeli, mintha tévedhetetlen isteni kinyilatkoztatás lenne.
Rendőr azt állítja, hogy szabálysértést követtem el.
Nem követtem el. A rendőr téved / rosszul látta / jól látta, de meg akar ijeszteni, hogy fizessek zsebbe / stb.
Ha elismerem a helyszínen, akkor 5000 Ft helyszíni bírság.
Nem ismerem el, ezért feljelent. Még közli is vigyorogva, hogy rosszul teszem, mert sokkal többe fog kerülni és úgyis nekik lesz igazuk.
A következő lépés, hogy kapok egy 30.000 Ft-os bírságot a rendőrségtől.
Miért ugrik fel a bírság a sokszorosára, ha nem ismerem el a szabálysértést? Mit akar üzenni a jogalkotó? Fogjam be számat, ha jót akarok? Ez az alkotmányos rend?
Közben kiváncsi volt bárki arra, hogy vajon miért nem akartam elismerni a szabálysértést a helyszínen? Érdekel bárkit, hogy szerintem hogyan történt az eset? A (rendőr)kutyát se érdekli.
Ha nem tetszik a dolog, akkor fellebbezzem meg a 30 ezres bírságot a bíróságnál.
Bocsánat, hol is tartunk? Én fellebbezzek, én bizonygassam az ártatlanságomat? Miért nem a rendőrök bizonygatják a bűnösségemet? Hol van itt az ártatlanság vélelme és a törvény előtti egyenlőség?
Ha valaki azt hiszi, hogy a fellebbezés után már bárki meghallgatja a bűnös sofőrt és lehetőséget kap arra, hogy bizonyítsa az ártatlanságát (ami már önmagában is vicc, hiszen a bűnösséget kellene bizonyítani) az nagyot téved. A bíróság első körben tárgyalás nélkül hoz ítéletet, csupán azt vizsgálva, hogy a szabálysértésre kirótt büntetés mértéke törvényes-e.
Ezután újabb fellebezés kell és csak ekkor jut el a bűnös polgár, hogy esetleg előadhatja egy bíró előtt is, miként képzeli bizonyítani ártatlanságát.
Vajon megjelenik a rendőr az első idézéskor? Nem. Pedig neki munkaidőben kellene megjelennie, hivatalból, míg a a bűnös polgár a szabadidejéből áldoz, hogy bizonyíthassa ártatlanságát.
Vajon hány eset van évente amikor a sofőr nem ismeri el a szabálysértést a helyszínen, de végül feladja, fel kell adnia, ha nem akar beleőszülni és nem jut el a dolog addig se, hogy egy független fórum előtt elmondhassa a véleményét.
És ez a jogalkotók közül senkit nem zavar. Ez így természetes, mióta világ a világ.
Gratulálok. Jogállam magyarosan.

lili1 2008.10.26. 23:06:59

Bárkinek felajánlom itt és most, hogyha legközelebb indulok útnak, (kedd, szerda)felveszem Pesten, és elviszem Győrig, vagy a határig.Meg fog lepődni, hogy milyen a szgk. után a kamionból figyelni a közlekedést.A 90km-t ugyaúgy nem veszed észre mint a modern kocsikban pl a 15-160-at.Csak a tömege miatt tűnik gyorsnak, meg a por miatt amit magával húz!

PistonHead 2008.10.26. 23:07:51

"PistonHead: pont ez az a morál, ami miatt kell a teljesítménykorlátozás!"

Miért is kell a teljesítménykorlátozás? Fejtsd ki kérlek.

"mert aki fel mer szólalni a túl erős autók ellen, egyből nyakának esnek!"

És alaptalanul? Ne haragudj, de te ne akard megszabni, hogy én mekkora autót vagy házat vehetek magamnak. Próbáld meg levetkôzni a kommunista beidegzôdéseidet.

"pont egy tűzesvérű machónak kell egy brutál autó, amivel aztán a nyugdíjas otthon kreszpályáján gyakorolhat..."

Nem tudom, hogy jönnek ide a nyugdíjasok, de nem szoktam rodeózni az autómmal, ha erre akartál kilyukadni.

zalkapone 2008.10.26. 23:08:44

Hiába mondják a sofőrök, hogy megy nekik, sokat vezetnek balesetmentesen. Persze, biztos sokkal többet mennek 10 év alatt, mint én talán egész életemben fogok. De 40 tonna nem áll meg 80-ról sem 40 méter alatt, mint egy személyautó! És ha csak 30-al érkezik a nyakamba, nos, valszeg azt sem köszönöm meg. Akkora mozgási energiáról van szó, amit nem lehet finggal megállítani. Abban igazuk van kamionoséknak, hogy ők látják el az emberiséget, és nélkülük nem lenne mi a boltban. De! A tranzitforgalmat igenis tessék felrakni a vonatra (persze, picsán kell rúgni a mávot, hogy ne aranyárban mérjék), aztán a városok szélén, ahogy elkezdett kialakulni, rakják át kisebb terítőautókra (7,5t), ami csak jobban megfér a kicsikkel.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2008.10.26. 23:09:28

Van hülye kérdésem sokezer km-es sofőrökhöz:
Hogy van az, hogy mostanában egyre több olyan baleset van, ahol tömegesen tolják meg egymást a kamionok? Sokkal jobb vezetők, mint az autós átlag, miért járnak mégis így? Hígul az állomány, vagy mi? Vagy mégsem olyan vérprofik?

zalkapone 2008.10.26. 23:14:48

Chicken
Ugyanaz a baj velük, mint az öreg autóvezetőkkel! Annyira magabiztosak (tévesen), hogy már mennyi ideje balesetmentesen vezetnek, hogy lanyhul a figyelem, meg a fegyelem. Meg persze a napi 15 óra vezetés is kivesz belőlük...

lili1 2008.10.26. 23:17:31

Chicken!
Azért tolják meg egymást mert felszaporodtak az előzni tilos miatt!!!!!Ha nem volna megtiltva akkor nem szaporodnának fel.


Valóban nehéz megállni 40 tonnával, de mikor a vérprofi személykicsi bevág elé azért csak próbál megállni.Sok autós nem is gondolja hogy az egy 40 tonnás autó!Talán ezt is kellene oktatni.Meg azt is hogy ne autózzon a kamion tükrének a holtterében folyamatosan.

lili1 2008.10.26. 23:19:14

zalkapone!
9 órát lehet vezetni egy nap , és 1 héten 2x 10 órát.

gyerek9.3 2008.10.26. 23:23:14

GABESZ81

1.motor más GYENGE IS KI UGRIK ALÓLAD.
ÉS AKI BÉNA ÉS ELDOB EGY AGYON ELEKTRONIKÁZOTT BMWT(azt hozom fel példának )az eldob egy 1.1. fiesztát is.VÉGEREDMÉNY UGYAN AZ HALÁL.DE EZÉR KÉNE A RING OLCSON ÉS NONSTOP H A BÉNÁK IS BELEJÖJJENEK VEZETSÉBE NAH MEG OTT HA ELDOBJA NEM ÁRT SENKINEK ÉS NAGY ESÉLYEL Ő IS MEG USSZA.Korhatár igen MEGKOMOLYODIK MINDENKI csak hátt mikor?? A legtöbb 20éves még nem komoly( respect a kivételeknek)de ez van 20évesen ált. vége a sullinak jöna melo jöna pénz amiből ERŐSEBB AUTOT TUD FENTARTANI AMIVEL MÉG UGYAN UGY FOG RAJOSKODNI CSAK JOBBAN MERT ERŐSEBB GYORSABB ugyh enyierővel emejük 30 évre a korhatárt mert akkor már télleg benőtt a fejük lágya és nem fognak száguldozni de ha 20évesen kapja a jogsit akkor ugyan az lesz mintha 17 évesen kapná (tudom elég sok 20év körüli spanom van)
2.tudok közlekedni
3.kiváncsi vagyokh mijen lenne a köridőd a lezárt pályán ami viszonylag csuszik saras meg egyebek valószíű kicsit szégyelnéd magad az első fél évben a kör időid miatt:)

Meg ha be is vezetik azth nem lehet erős autot akkor mi lesz? SEMI NAYGRÉSZTA FIATALOKNAK NINCS TUL ERŐS AUTOJUK még is eldobják meg halnak egyebek. És akiknek telik erős verdára akkro anyi leszh nem a srác nevé n lesz hanem apuén vagy apu cégén vagy hasonlo megoldás.

és tudom h a mai bajorokat elég nehéz eldobni ha minden be van kapcsolva vezettem már párat tesómnak 745i jét , meg M5(m5 2 napja vezettem) (meg még jó párat) is persze mindben minden elektronika be vol kapcsolva.

valaki írtah 70 meg 100 ovas auto elég hátt mire?:O
autoba 1. sorban azért kel erőőő h ha olyan hejzet van amiből csak ugy tudsz kijutni ha nyomsz egy kövéret és mondjuk azzal el tudom kerülni h oldalba vágjnaka és ott maradjak de ha vanegy 70 lovas liba kergetőm lehet pont elviszik a hásó ülésrőla gyerekem .Meg hátt kezeketa szívre ki nek ha már volt erős autoja nem hazsnálta ki 1 szer sem hátt ilyen embera földön nincs szerintem. aki írta annak gondolom még életébe nem volt 100 lonál erőseb kocsia kezében

lili1 2008.10.26. 23:24:18

Ha ezt a vezetési időt túlléped akár csak 5 perccel is akkor 200.000ft a bírság!!!Csodálkoztok hogy minden perc számít??
Kollégám 400.000ft-ot fizetett, mert nem volt parkoló ahol megálljon.15 percet vezetett túl.Személykocsival mi az a bűn amiért ennyit kérnek???

zalkapone 2008.10.26. 23:27:35

Tudom én azt, hogy mennyit lehetne...
De hidd el, ettől csak többet látok. És abban is megegyezünk, hogy sok kretén autós van, hiszen ebből indulunk ki minden esetben. De nektek is be kell látni (és ha mélyen magadba nézel, akkor tudod), hogy ahol tudjátok, ott szabályt hágtok. És oka mindenkinek van. Neked, hogy időre odaérj, ahol le kell pakolnod, mert ha késel ködbér, stb. Az autós üzletkötő (másik kedvenc kategóriám) pedig termékbemutatóra siet, és esetleg azért vágott be eléd, mert elnézte a kihajtót. Mindkettőtök a munkája, és megélhetése miatt siet. De egyikőtök sem tehetné. Ennyi a történet.

lili1 2008.10.26. 23:33:40

zalkapone!

Köszi, hogy ilyen lojális vagy.A fájó az egészben, hogy teljesen igazad van.Nem is az ilyen "üzletkötőkön "vagyok kiakadva hanem olyanon, aki brahiból, rajoskodva csinálja.Na ő miért nem tudja megvárni míg előzők?Hiszen 1-2 perc.

zalkapone 2008.10.26. 23:35:35

Sok a hülye, kevés a türelem...

zalkapone 2008.10.26. 23:38:49

És esetetekben ugye nagyobb a visszhang, mint egy normál autó kontra autó ütközésnél. Nagyobb kár, több sérült. Mint amit említettem az előbb, a múlt heti baleset.

ze11 2008.10.26. 23:39:02

Mennyi a kamionokra előírt követési távolság? Nem kéne oda minden esetben beférnie egy személyautónak?

Túlvezetett negyed órát. Hol volt az előző parkoló? Saccolom, hogy max. fél órával azelőtt, hogy letelt az ideje...

Objektív felelősség elvén nem lehetne a járművet 1-2-4-sok hétre/hónapra lefoglalni? 100-150-300E Ft nélkül lehet autózni, sőt, a plasztiklap nélkül is, autó/jármű nélkül meg nem nagyon... Ne tessenek azzal takarózni, hogy "mi van, ha nem az övé az autó (objektív felelősség esetén is a tulaj sz..pik alapesetben), ha a lefoglalt jármű megsérül/ellopják(!) vagy a jóég tudja, mi lesz vele" -- így járt, kérem tisztelettel, így járt -- a tulaj majd leveri a sofőrön.

zalkapone 2008.10.26. 23:41:54

Ze11
Ha minden ilyen járművet lefoglalnának, akkor a Kiskunsági Nemzeti Parkot át kéne nevezni...

PistonHead 2008.10.26. 23:41:55

"2.tudok közlekedni"

Nem tudsz közlekedni. Egy zárt pályán körözni, meg a valós forgalomban résztvenni baromira nem ugyanaz. Tudod ott más résztvevôk is vannak, akik sokszor kiszámíthatatlanok. Majd ha megtanultad a defenzív vezetést a forgalomban, akkor tudsz közlekedni.

Maestro 2008.10.26. 23:51:47

Nem vagyok szakember, csak azt mondom amit látok.

Nagyjából este 10 után Budapesten az 50 szépen 70-re vált, annyival megy a sor, Petőfi hídon 90-el is, Hungáriára most nem térek ki, egyetlen trafi állna ki, kb az összes autót fényképezhetné...
M3 bevezető szakasz (Szerencs u.-tól) befelé: végig 80, teljesen indokolatlan, volt már, hogy középső sáv ment 100-al stabilan, nagyjából arra jó, hogy mindenkit frusztráljon, és eleve idegesen érkezzen be a városba...

Nekem 18 évesen lett jogsim (most 21 vagyok), elsőre KRESZ-t bebuktam, másodszorra csont nélkül (0 hibapont) meglett, rutin elsőre, forgalmi harmadikra, szintén 0 hibával.
Tényleg kevés a gyakorlati oktatás, ráadásul az esetek viszonylag kis hányadában vezet az ember oktató mellett forgalmas úton.
Tipikus esete lehetnék a faterautóval gizdázó hülyegyereknek, 1.9-es superb-et hajthatok hálaégnek, hozzáteszem, apámnál is le kellett vizsgáznom (felhívtam oktatót, hogy akkor még egy vizsgát, de most tudom ki ül be hátra, kicsit nézett a fószer de azt mondta oké, onnantól kezdve vihettem egyedül a gépet, de utána is rengeteget jártunk ki parkolóba gyakorolni a finomságokat, meg a sűrű forgalomba is, hogy szokjam), nagyjából egy éve érzem teljes biztonságban magam abból a szempontból, hogy ha valamikor balesetem lesz, nem a saját hibámból történik majd.

Egyébként a 30000 km-es valakivel való vezetés 10-el osztva nem hülyeség, 3000 km pláne viszonylag friss jogsival nem kevés, sőt, az első hosszabb távú utak is irtó fárasztóak, de pont ebben a szakaszban rögződnek be a szokások (indexel-nem indexel, hogy fékez, hogy vált, stb), ha ezt valaki jól elmagyarázza, megmutatja, majd begyakoroltatja, akkor van esély...

cdrom70 2008.10.26. 23:52:04

Sziasztok
Mi marad ki megint a törvénymódosításokból. A táblát kihelyező felelőssége? Miért raktják ki a 30 as táblát pénteken és nem takarják le annak ellenére, hogy csak hétfön lesz aktuális? A törvénytelen táblakihelyezés embereket károsít!! Esetleg tesz tönkre.. Valahogy kimarad a kártérítés megint!!!
Kötelezö legyen 5 évente vezetéstechnikai tréning DE nem aranyárban! /nálunk csak a lehúzás megy!! /
Csak birsággal nem lehet javitani a morálon. Évente fel kellene mérni az autós oktatókat is! Aki nem oda való repüljön!
A teljesítmény korlát.... Háát alapvetően nem lenne hülyeség, csakhogy kevés család engedhet meg magának több autót, így ez elvetendő.
Ha lelopják a rendszámot ne járhass autóval?? Személyes szabadság megsértése, ráadásul aki eddig csalt ezután is fog, nem lehet megtalálni.
A tranzit kamionokat pedig fel a vasútra!! de az olcsóbb legyen mint pályamatrica+üzemanyag. Ha jön az oszták cargo mukodni fog a dolog....
Túl sok az logikátlan szabály!! Nem világos mit tehet a tendör mit nem.
Jelenleg a cél az autósok lehúzása nem pedig a forgalom gyorsitása!!!

Operator 2008.10.26. 23:53:06

A jelentős sebességkülönbség probléma volt, és probléma is lesz a közlekedésben. Nem véletlenül van konfliktus gyalogos és biciklis közt a járdán, biciklis és autós közt az úton, autós és motoros közt lakott területen kívül, és hát nem véletlenül lehet zavaró az autósok számára a 130-as pályán a társát 2 Km/h-s sebesség különbséggel előző kamionos. Ezt nyilván nem lehet egy "nem értem miért nem bírja ki azt a pár percet" vállrándítással elintézni.
Sűrű fogalomban egy-egy ilyen előzéskor brutálisan sok autó torlódik fel. Mire ilyenkor minden autó újra fel tudja venni a korábbi sebességét, és eloszlik a "dugó", az az előzés tényleges idejénél jóval hosszabb idő. Szóval sűrű forgalomban igenis bénítanak az ilyen módon előző kamionosok, a teljes forgalom ütemét gyakorlatilag a sajátjukéra csökkentve. Ezért bizonyos esetekben és bizonyos pontokon indokolt lehet az előzési tilalom, az út áteresztő képességének megóvása érdekében.
Fontos, hogy nem a kamionosokat bántom, szerintem a sebességkülönbség az esetleges konfliktusok forrása.

Bambano 2008.10.26. 23:53:46

Az egy helytelen jogi dolog lenne, ha a bírói joggyakorlatot átültetnék a kreszbe és azért kellene 30-ra lassítani a zebránál, mert aki egyébként gázol, azt 30 felett automatikusan elmeszelték. Szerintem kollektív büntetés nincs, azért, mert voltak, akik 50-nel gázoltak, nem lehet megbüntetni azokat, akik üres zebra felé közelednek.

A másik bajom, hogy a bíró a jog alkalmazója, nem pedig gyártója. A jogot az országgyűlésnek kellene alakítani. Nehogy már minden, amit a bíróknál bevett gyakorlat, átmennyen a törvénykönyvekbe... Majd 5 év múlva csak rizsporos parókával lehet dolgozni menni?

30 ekm rohadt sok, nem furikázhatok egy évig a gyerekkel azért, hogy jogsija legyen, valakinek dolgoznia is kell...

lili1 2008.10.27. 00:01:06

Operátor!
Igazat adok Neked ,de nekünk is haladni kell, hisz köt a vez. idő.

Operator 2008.10.27. 00:08:38

lili1!
Világos, azért is írtam, hogy nem gondolom én "hibásnak" a kamionosokat. Más ritmusban "mozgunk", ennyi. :-)

Gyulimali 2008.10.27. 02:47:15

A munkám miatt sokszor járok Bérelt autóval, Magyarországon is Németországban in, sőt, most éppen Ausztráliában. Magyarországon kívül csak a kocsikulcsot adják a kezembe. És az elég. Most azt sem tudom, mekkora motor van a Corollámban. Itt, Melbourne-ben az egész város keresztbe-hosszába van 2x3 sávos utakkal. ált 60-80 a korlát. Ha iskola, vagy bármi más van, akkor van LED-es korlátozó tábla, ami felülbírálja a hagyományosat. Alig van dugó, és lehet haladni. Az utakon nincs egy repedés sem.Pedig a benzinnek kb 220 HUF az ára.
A Magyar szabályozással kapcsolatban pedig az a véleményem, hogy nem változtatni kellene a szabályokat folyton, ahogy azt nagyon sokan megírták már, hanem BETARTATNI őket. Ezek a (szerintem is vastagon alkotmányellenes objektív felelősség és társai) mostani szabályok is rendben vannak, csak mindenki nagy ívben tesz rájuk.
Az a baj, hogy azt kellene tudatosítani a közlekedés szereplőiben, hogy NEM LEHET MEGÚSZNI a szabályszegést. Ehhez igenis az kellene, hogy a rendőrök MINDENHOL ott legyenek. Meg hogy ne lehessen "elintézni" a büntit.
Ehhez még az sem kellene, hogy sok legyen a bünti. Legyen, mondjuk 5000HUF, de azt meg lehessen kapni 1000x is. Így, ha valaki benéz egy busz-sávot, mert ugye azért azt könnyedén lehet, akkor röppenne neki az 5k, amire azt mondhatja "OK, benéztem, szívás, majd fizetek", de ha valaki tudatosan megy végig a Kossuth Utca-Rákoczi vonalon, az fizessen mondjuk 100k-t, de azt 100%-osan biztosan. És akkor lehet választani. Az az igazság, hogy aki antiszociális, az úgyis az marad, és még, ha ráadásul jól is megy neki, akkor főleg mindegy neki. Most gondoljatok már bele, hogy akinek futja egy 100M-s Ferrarira, annak mennyire számít, ha mondjuk minden nap kap egy 300k-s büntetést?

Alapvetően ott kellene kezdeni, hogyha már úgyis 100-150k egy jogsi, akkor abba férjen bele egy kötelezö 1-2 napos vezetéstechnikai tréning. Aztán, ugye ha spekulálni akarok, és hiszek azoknak az ismerőseimnek, akik most vizsgáznak Rutinból, meg forgalomban, akkor a korrupt vizsgáztatói rendszert kellene fejbelövéssel megszüntetni. Nem egyszer hallottam az elmúlt évben, hogy 20k a vizsgabiztosnak és akkor elsőre sikerül. Ha nem fizet vki, akkor megbuktatják. (persze, mert kell a "statisztika", azért mégis, hogy nézne már ki, hogy mindenki elsőre átmegy???) Aztán összhanga kellene hozni az elméletet a gyakorlattal is. (gyalogos átengedés vs. biztatás).
Mindenesetre én be fogom fizetni a gyerekeimet egy-egy ilyen tréningre, mielőtt megkapják a jogsijukat. A korlátozással teljesen egyet értek. A megvalósítás módja, szerintem a 18-21 között, vagy az első 3 évben figyelni rájuk.
A nagy teljesítményű autókról meg, szerintem már rövid távom is jobban megéri venni egy "szakadék" autót a gyerkőcnek, hogy szokja azzal a vezetést. Tanul önuralmat, ha mégis megzúzza, akkor fillérekből megvan a javítáa, nem esik ki a család egyetlen autója, stb.
A zebra előtti 30: ugyanaz, mint amivel kezdtem. Tudatosítani az autósokban, hogy nem tudja megúszni!
Jogsi 8 általános nélkül: Na, igen, ez gáz, bár szerintem azok, akikre ez eddig vonatkozott, eddig simán jogsi nélkül közlekedtek (azt már csak feltételekkel, hogy általában ott azért már más baj is volt, forgalmi nélkül, szakadék, életveszélyes autóval, ittasan, stb.) Ezzel ki lehetne őket hozni a szürke mezőből, bár az a véleményem, hogy túl sok jóra nem kell ettől számítani, mert pl, egy ilyen ember, ha nem tud olvasni, akkor hogy tudja, hogy éppen hol van, és hogy jut el a céljához???
A pszichológiai ellenőrzés jó ötlet, csak ezzel is a "jó magyar szókás" lenne a baj - korrupció...
Kamionok... Nos, igen, a múltkor elindultam péntek du az M5-ösön, és szerintem nagyon bosszantó, sőt veszélyes volt kb 3 percenként az elém kivágódó kamionok miatt 2 percre lelassítani. Erre igazából TALÁN a 2x3 sáv lenne megoldás ( de sajnos ehhez is kellene a morál, ami sajnos most nincs meg)
leszerelt rendszám: Ez megint csak egy kreált probléma. Ha a tekintetes törvényalkotók normális törvényeket hoznának, akkor erre sem lenne szükség, szerintem. Igenis tessék elkapni a gyorshajtókat, meg a rendszám nélkül autópályázókat, és akkor nem kell szívatni azt, akinek TÉNYLEG véletlenül vész el a rendszáma. Szvsz, szerintem ez felesleges.
Buszsáv/rokkant parkoló: Ebben egyet értek. Nem hiszem, hogy olyan nehéz lenne ezeket betartani. Bár, szerintem az olyan emberek, akik ezeket nem tartják be tipikusan azok, akiknek mindegy, mik is a szabályok.
Mindent egybevéve: Szerintem nem a szabályokkal van a baj, hanem a betartásukkal. Amíg a rendőrség feladata kizárólag a pénzbeszedésre, és a nemzeti ünnepeken való tömegoszlatásra korlátozódik, a helyzet nem fog változni, és rákényszerítik az embereket erre a "kvázi orosz rulettre" ami a mostani magyar közlekedési rendszer.
Ráadásul ez az objektív felelősség rendszer megintcsak egy kiskapu, mert ugye aki eddig is a céges autóval járt, annak most kvázi legalizálták legalább a büntetőpont megúszást. A cég fizet "benyeli a büntetést" és így a személyes felelősség alól már ki is bújt az illető. És itt ez a legnagyobb baj, hogy valszeg, akik az eddig is említett antiszociális egyének, azok már régen így csinálják. És akárhogy is nézem, ez nem az eredeti célok irányába vezet.

pety68 2008.10.27. 06:10:17

Piston Head
A személy autóm 38 Le-ös (Renault4 1980). A hétvégén mentem vele majd 1000 Km-ert. És bőven elég erős volt. Autópályán 130 máshol annyi amennyi de 90 körül. Lili nekem írtad ? már nem sofőr vagyok , de a munkám része az is hogy mentsek hibás vagy sérült járműveket. Előttem még nem satult be senki hogy móresre tanítson mondjuk nem is ajánlom neki mivel tempomattal megyek és egyáltalán nem vagyok fék készenlétben az autópályán mikor gyakorlatilag üres előttem az út, tehát ha bele fékez előttem azt jó eséllyel le gyalulom , egyébként meg szabályosan teszem mivel vészfékezésre senki nem kényszeríthet, na meg nem is érdekel, szívfájdalom nélkül elsikálom ha elém kerül. Azt lehet szidni hogy milyen hülye volt a kamionos már megint. A sebesség korlátozás egy vicc a kint felejtett táblák a lakot terület előtt 2 km rel kitett helységnév táblák , ki megy ilyen helyeken 30-40-50- el? te igen ?

_phu 2008.10.27. 07:13:35

Nem olvastam végig minden kommentet, csak a kerékpáros részeket kerestem. Összefoglalom az eddigi jótanácsokat:
A biciklis ne menjen a járdán, a zebrán, az egyirányú utcában, meg az úttesten sem, mert az veszélyes, meg akadályozza az autókat. De persze "én nem a kerékpárosok ellen vagyok", csak mindezt tartsák be. Meg a létező összes KRESZ szabályt, amit szinte kivétel nélkül úgy találtak ki, hogy senkinek eszébe nem jutott, hogy kerékpár is létezik. Ha mégis, akkor sport, vagy hétvégi kirándulás jutott csak eszükbe a kerékpárról.
Mi lenne, ha senki nem írkálna ilyen hülyeségeket - KRESZ szabályt és kommentet sem - amíg meg nem tapasztalta saját bőrén a városi kerékpározást.
A másik baromság a cikkben: "a kerékpárosokat érintő balesetek nagy része amiatt következik be, hogy nem tudják a rájuk vonatkozó szabályokat."
És ezt így hogy? Nem tudja, hogy piroson nem szabad átmenni? Vagy hogy sötétben lámpa kell? Vagy mit? Honnan veszi ezt? És amikor nem a kerékpáros a hibás, akkor mi az ok?
Egyébként ki ismeri a rá vonatkozó szabályokat? A közlekedők nagy részének már egy egyszerű lámpa nélküli kereszteződés is megoldhatatlan problémát jelent. A legjobb módosítás az lenne, ha 5 évenként újra kéne vizsgázni.

Agr3ssor 2008.10.27. 07:16:08

"hogy ha valamikor balesetem lesz, nem a saját hibámból történik majd."

Hát azért én vigyáznék az ilyen kifejezésekkel, mert rohadtul nem tudhatod... Nekem 4,5 éve van jogsim, és kb. 120000km-en vagyok túl. És a múltkor például fasz voltam... Elismerem. A Sasadi úton befelé, ahol véget ér a buszsáv, ki akartam menni a szélső sávba, indexelek, nézem a tükröt, elkezdem a sávváltást, erre a mögöttem levő 5-ös BMW úgy gondolta, hogy még gyorsan jobbról megkerül... Az én sávom meg hirtelen megállt... Fasza volt, mert nem tudtam kikerülni a sort, mert a hülye pöcs jobbról ott vigyorgott... Úgyhogy satufék... De sajnos gyök 2-vel utolértem az elöttem levő autót... Szerencsére, és a műanyag matt lökösöknek köszönhetően még csak karcolások sem keletkeztek egyik autón sem. De akkoris balesetet okoztam... Ennyi! Ja!! És a legszebb az egészben, hogy azelött fél perccel még el sem hinnéd, hogy veled ez megtörténhet. Annyiféle forgalmi szituáció létezik, hogy az ember egyszerűen nem lehet mindenre felkészülve!!! Senki!!
Szóval: Én kersztülautóztam Lengyelországot, Szlovákiát, Horvátországot, Ukrajnát (éjjel szakadó esőben, ezért megérdemelnék egy díjat), és soha semmi necces szitu nem történt. És mindíg azt hittem, hogy én bizony soha nem fogok balesetet okozni.
Ezzel nem azt akrtam mondani, hogy feltétlenül össze fogsz törni valakit... De azért ez kicsit durva kijelentés. Hát igen! Ha az embernek sokat mondják, hogy "dejó mögéd beülni, meg annyira érzed az autót, meg milyen jól vezetsz", akkor hajlamos elbízni magát.

Gyulimali 2008.10.27. 07:31:26

Szerintem az akármilyen lóerő dologgal az a baj, hogy semeddig nem tart venni egy régi autót, ami papíron 70 LE, és kicsit megtuningolni. Pl. egy 1300-as régi Suzuki Swift is simán 100 ló környékére piszkálható kb 500k HUF befektetéssel. És az már igazán egy másik kategória. És ezt igazából még akkor is nehéz észrevenni, ha kinyitod a motorháztetőt.
Szerintem rossz a gondolatmenet. Megelőzni kell a gondokat, nem kárt menteni. De ez csak az én véleményem...

Agr3ssor 2008.10.27. 07:32:40

"zoltano 2008.10.26. 17:05:36
Stellaz1, elhiszem, DE, mit látsz:

Oktató autó, 1.4 TDI vagy 1.4 MPI Polo, Swift, Fiesta, elég ritka a nagyobb erösebb hátsó kerekes gép, azt akkor egy ónos esős úton a vizsga után a gyerek elkezd az apu bömösével extrémkedni, és nem hiszem hogy lesz annyi rutinja hogy meg birja fogni ha már egyszer kibillent a hátulja... :)"

A tapasztalat azt mutatja, hogy az ónosesőben nem direkt diftelő autókat rendszerint a rutinos gazdi sem fogja meg. Sajnos. Én értem, hogy mit akarsz mondani, meg kihozni az egészből, de nagyon speciális eseteket hozol fel példának! Ha például valami pöcs ónos eső idején odaadja a frissjogsis hülyegyerekének az autót, akkor vigye, aztán baszódjon bele az árokba... Csak ne öljön meg senkit, maximum a pöcsöt, aki odaadta neki a kulcsot! De normális felelős ember ilyenkor otthonmarad...

Agr3ssor 2008.10.27. 07:43:07

Benzines autókat nem szokás nagyon tizenhuszon lóerőkkel megtuningolni. Totalcar régi Swift teszt... A 90 lóra felturbózott Swift fél autót adott a széria 68-nak a reptéren... Ennyi!

A tömeg lóerő arány, meg azért sem jó, mert kifelejt egy fontos tényzőt, a nyomatékot... De ha így is lenne! A sok BoyRacer, ahogy ki is írják: "Pótolnák a lóerők hiányát bátorsággal", vagy kikönnyítenék a kocsijukat... Esetleg eszeveszett tuningba kezdenének... De a lényeg... Egy egyliteres Swift is viszi a 140-et... Amivel ha oldalbabaszol egy 7-as BMW-t, akkor abból jó eséllyel senki nem száll ki élve!

wiseguy 2008.10.27. 08:14:50

Arról megint semmit nem hallani, hogy az OKTATÓKKAL mit akarnak kezdeni?! Az hogy a fiatalok ennyire bénán vezetnek az leginkább az oktatók és az oktatási rendszer hibája. De ez is egy akkora maffia, hogy nem mernek hozzányúlni. Addig, amíg ilyen ostoba barmok, oktatnak addig nem lesz itt különösebb változás!
Gépjármű vezető oktatást államosítani!

gyerek9.3 2008.10.27. 08:45:56

spyon:
vezettem már nem egyzser forgalomban és éltem már tul pár szerenvcsétlen kedőt:)

gyerek9.3 2008.10.27. 08:48:00

Agr3sor

igaza van egy swift simán meg futja a 150 és azzal ugyan ugy meg ölheted magad és másokat is:)

Gabesz81 2008.10.27. 09:22:56

cocializmus ugyanmár, ne gyertek ezzel gyerekek. egyszerűen szabályozás kell és amikor ez felmerül mindenki elkezd cocializmust kiáltani! közröhej!
pont most beszéltek arról, hogy ne korlátozzanak senkit, amikor a qva nagy szabadpiacot akarják kicsit megszabályozni, akkor a kocsiba ülő, önmaga által választott közlekedési formát használó embert hogyne lehetne. és miért ne pont az autóst ne lehetne... erre vannak úgy kibukva, de mint már írtam és írták mások is a motorosoknál már működik, jajj akkor a kétkerekűeknél már cocializmus van!? szánalmasak vagytok.

sajnos már ma is pont úgy működik, hogy a kis nyikhajok apuci, anyuci, nagypapi nevén futó autókkal ótókáznak ócsón, aki meg becsületesen a nevére irat egy olyan autót, amit fenn is tud tartani, az szív a magas biztosítások miatt, amit a "vezettem már nem egyzser forgalomban" típusúak generáltak... no meg a GFB ügyeskedő maffia, de az egy másik történet

a 30e km-t én is sokkallom, sőt ezzel a jeleggel szinte lehetetlen is az ellenőrzés... de hangoztak már el jó ötletek.

Béke!

Speedman 2008.10.27. 09:57:24

Leadfoot:
Te hol élsz? Magyarországon?
Felvilágosítalak, hogy azoknak akiknek nincs 8 általánosuk 90% cigány. Ez nem cigányozás, ez tény. És tudod mi lesz ennek a következménye, hogy ők is kapnak jogsit? Az, ha eddig jogsi nélkül mentek neked legalább megbüntették, most meg szabálysértést kap legfeljebb. Honnan tudná a szerencsétlen, hogy kinek van elsőbbsége?

"Mert ez a csoport egyébként is tipikusan az, amelyik ki tud csengetni simán legalább 100ezret a jogsira.

Ne nevettesd már ki magadat..."
Meg fogsz lepődni milyen jól meglehet élni segélyből!Egy 4-5 gyermekes család akár 150-200e-et is megkap. És a szocpolból még kertes házra is futja.
Aki nem tudja a 8 ált. elvégezni 16 éves korára (legyen az bárki is), hogyan mernek jogosítványt adni? Majd, ha engedélyezik azt is, hogy kamiont is lehessen vezetni (akarom mondani szerezni rá engedélyt 8 ált. nélkül) az lesz ám a cifra!
Ezzel nem cigányozni akartam, de aki írni, olvasni nem tud(vagy alig), hogyan fogja fel a közlekedési szabályokat? Újabb rizikófaktor az utakon. Ezt a másságot akartam jelezni a szigorítással kapcsolatban.

Kockásfülűnyúl: Sajnos igaz. A parlament elfogadta, hogy 2008. jan 1-től bárki aki betöltötte a 17-ik évét megszerezheti a jogosítványt.

KabalaJeno 2008.10.27. 10:04:51

A balesetveszélyes hajléktalanokat mikor fogjak eltakarítani a kereszteződésekből?

Agr3ssor 2008.10.27. 10:19:48

Gabesz: A motorozás szerintem kicsit más téma... Azért az egy egynyomvonalon haladó "instabil" futású jármű, ami elsősorban nem közlekedő eszköz, hanem élvezeti cikk, vagy hogy is nevezzem... Tudom ez sehova nincs leírva (meg soxor praktikus), de nyilvánvalóan több rátermettséget kíván egy motor megfelelő használata. Ha csak a fizikai részét nézzük, azért meg kell tartani azt a jópár kilós Kawasaki Ninja-t. Persze most nem a pöcsköszörű robogósokra gondolok (nekem is van), hanem a komolyabb motorokra, amit ugye korlátoznak is rendesen... Az ugye megintcsak a rendszer hibája, hogy nem minden asszem 22 feletti ember alkalmas egy akármekkora motor kezelésére. DE ez az életkorhoz kötés, még mindíg helyénvalóbb a motoroknál, mint az autóknál...
A baj nem itt rejlik. Megint csak magamat tudom felhozni. Engem bedobtak a mélyvízbe. Meglett a jogsim, fater beült mellém, mentünk úgy 100km-et, aztán úgy látta, hogy mehetek egyedül is a kocsival.. És mentem is. Másfél hetes jogsival 320km-es balatoni túrát csináltam például... És mentek a kilóméterek, mint az állat... Az ember úgy szerez rutint, ha sokat gyakorol, és csak magára számíthat. Ha végig ott ült volna mellettem valami nagyokos, aki végig belepofázik, biztos nem tanultam volna meg ilyen hamar vezetni. Szóval a baj inkább ott van, hogy a fiatalokban általában semmiféle felelősségérzet nincs. És most nem kifejezetten a vezetésre gondolok, hanem az élet minden területére. Amit a tévébe látnak, az közvetelenül megy az agyukba, anélkül, hogy bármi értelmezné látottakat. És mit látnak? A FASZTENDFÉRIUSZ-os tuning verdákat, meg ezt a rohadt életszínvonalmegszállottságot... Ha a másik autó megver fél autóhosszal, akkor te egy senki vagy, és a csajod is kibasz, mert csak második vagy... Ezért ott a bizonyítási vágy... Az egyik hülyegyerek azért nyomja, mert apu odaadta a BMW-t, és hadd szóljon... A másik hülyegyerek,meg azért nyomja, mert irigy a BMW-sre, és a Suzukijával akarja megváltani a világot... És megmutatni, hogy ő a valaki. És az ő csodaverdájára nedvesednek a bugyik... Ez az értékrend, amiért para dolog ma a fiataloknak jogsit adni.

Gabesz81 2008.10.27. 10:43:49

Agr3ssor: csupa olyat írtál, amivel egyetértek. láthattuk, h a 74éves papa a matizzal is tud gyilkolni... egy alig20 pedig a swifttel vagy akár egy bimmerrel, mint szt.endrén. a komolyság elég szubjektív dolog, nem lehet nagyon mérni... lenne iq teszt? vagy télleg pszichó doki?
nem azzal van bajom, hogy ha valaki mondjuk előttem közlekedik az utakon és legyen mondjuk csak 17 éves, főleg ha látom, hogy rendesen közlekedik, a partnereit figyelembe véve. persze, hogy hüje lehet valaki 40évesen is és közveszélyes... persze a médiából is főleg azok jönnek le elsőnek, ha egy frissjogsis és fiatal (, mert ugye 40évesen is lehet valaki tökzöld!) és nyomult és a haverjaival száguldanak a másvilágba. lehet ellentmondásnak tűnik, de lehet, hogy nem is ezek a legveszélyesebbek... hanem a kicsit többet látott 20-30-as korosztály, akiknek már lehet pengébb verdájuk, akár saját is... és frontálba ütközve csinálnak ki/csonkítanak családokat!
elhangzott már a megoldás és frankó pénzbeszedési lehetőség is lenne a szervek részéről... folyamatos időszakos vizsgákat kéne tenni! fiatalon kapsz egy alap jogsit és hogy lovagoljunk rajta bizonyos teljesítményig korlátozva, aztán a soron következő vizsgán maradhatsz a szinten, de akár tovább is léphetnél... minden vizsga tartalmazna KRESZ-t, mert az folyamatosan változik! és, ha szintet szeretnél ugrani jöhetne be a vezetéstechnikai tanfolyam, ha valaki épp erre esküszik (olvasható volt)... meg lenne a folyamatos kontroll és fejlődés, így már azért más lenne a gondolom a baba fekvése, hisz a rutin megszerzésével több lehetősége nyílna, ha érdemes rá.

Kazimír 2008.10.27. 11:03:31

Nem tudom említette-e már valaki a kerékpárosokat.
Amióta módosították a KRESZ-t, hogy egyirányú utcában forgalommal szemben is haladhassanak a kerékpárosok, HA van felfestve bicajsáv, vagy kerékpárút, azóta rengetegen kerekeznek forgalommal szemben, legtöbbször - sáv nem lévén - szabálytalanul. Ez engem bicajosként is idegesít, hát még autósként. Nem tudom hány gyanútlan autós gázolt már így szabálytalan biciklistát..

Agr3ssor 2008.10.27. 11:03:54

Értem én, nem is hangzik rosszul. Csak a legtöbb szabálysértő tisztában van vele, hogy szabályt sért... Ergó nem az a baj, hogy nem ismerik a szabályokat, hanem hogy vastagon és hígan fosnak rá.
A vizsga alapján: ügyes vagy kisfiam, 1 hibapont gartulálok...
Az élet alapján: Tyűűűű bammeg, ez a Swift még 130-nál sem tilt 3-asban...
De a Kreszt tudja...

toce 2008.10.27. 11:17:30

Egy jogsi kb. 100-150eFt. Kb. 2500-3000Ft-ba kerül 1-1 vezetési óra (bruttó). Ezt nem nagyon lehet olcsóbban, úgy ámblokk a teljes oktatási palettán az autóvezetés oktatás kicsi profitot hoz.

Nem úgy a korrupt vizsgarendszer, ahol kerek perec kijelenti az oktató, hogy 25eFt a vizsga, vagy úgysem mész át.

A gond gyökere ott van, hogy ha egyszer megszerzed a jogsit, soha többet nem leszel az autósiskola ügyfele. Így nem érdekül az ügyfélelégedettség.

Amúgy feleségem mostanság szerzett jogsit. Nem érdeklik az autók, nem vágta már 6 éves korában a közlekedési táblákat, mind minden srác, és nem egy gépészmérnök így technikailag is tök keveset tud az autókról.

Számomra érdekes volt látni, hogy a konkrét oktatók mennyire tökéletesen alkalmatlanok voltak arra, hogy megtanítsanak vezetni valakit, aki nem tud. Egyetlen dologhoz értenek, melletted ülnek, és beavatkoznak ha kell. Így gyakorolhatsz melletük. De hogy bármilyen módszerük lenne...

Mindig megbeszéltük mi történt az órán. Érdekes volt követni azt a rendszertelenséget, ahogyan az oktató hangulata szerint éppen túl kellett követni a szabályokat - azaz max. 40-el menni ott ahol 50-el lehet - vagy éppen előtört belőle a vagány gyerek és nyomni kellett neki. Egy 17 éves srácnál 1× kell előhoznia ezt a mintát, tuti azt foja követni, mellette hiába balettozik a szabályok betartásával.

Hihetetlen hogy milyen surmó népréteg az autóoktató.

Gabesz81 2008.10.27. 11:17:48

Akkor valamiféle felelőtlenség érzékelő és mérő egységet kell feltalálni és azzal radarozni az utak mellett! :-) Bár ez nem is annyira vicces.

Bq 2008.10.27. 11:28:06

A dolgok jelentős része szerintem megoldódna, ha a közlekedésre nevelés elkezdődne már nagyon fiatalon, és a BKV után nem az lenne az első saját közlekedéses élménye a kiscsókának, amikor 17 évesen az oktató mellett először kigördül a tanpályáról. A KRESZt biciklivel, robogóval is ugyanúgy meg lehet ismerni, be kell tartani, a forgalmi helyzeteket is meg lehet ismerni. Persze ehhez éppen az se ártana, hogy a szülő is ismerje/betartsa a szabályokat, és nyakonverje a gyereket, ha nem adja meg a jobbkezet, vagy a macisajtot, esetleg át akar menni a piroson. Ha lenne valami ilyesmi, akkor lehet, hogy a jogsiszerzés se arról szólna, hogy bemagolják a szabályokat, aztán valahogy átevickélnek a rutinon/forgalmin, hanem lehetne több járműkezelés is pl... A

Bq 2008.10.27. 11:30:13

Bocs...
A vezetéstechnikai tréning se hülyeség alapvetően, de olyannak felesleges csúszásokról, ellenkormányzásról oktatást tartani, akinek még nem megy rutinszerűen a fék-gáz-kuplung-váltó kezelése sem.

Agr3ssor 2008.10.27. 11:42:05

ja, jó lenne csak ez érzék kérdése is! Nem mindenki született Kimi Raikönnennek, meg Marcus Grönholnak... Lefogadom, hogy a vezetők 70%-a helyből meg sem tudja fogni az autót, ha elindul a segge kifelé... Vagy nagyésszel telibenyomják a féket... :)
Nekem például, ha leeseik az első hó, akkor keresek egy nagy placcot... Kézifék behúz, aztán szokjuk csak azt az ellenkormányt...

zoltano 2008.10.27. 12:15:07

Ag3essor

" Ha például valami pöcs ónos eső idején odaadja a frissjogsis hülyegyerekének az autót, akkor vigye, aztán baszódjon bele az árokba... Csak ne öljön meg senkit, maximum a pöcsöt, aki odaadta neki a kulcsot! De normális felelős ember ilyenkor otthonmarad... "

Ez mind szép és jó, de nem azokkal van a baj, akiknek 16 évesen ennyi eszük van, hogy hu most szar az idö, és nem nyomom neki, hanem akik igen, a hiradóba is benne volt akik sötétbe, esőbe, 1-2 fokba, traktor felhordta a sarat országuton, belement kanyarba 170nel... és halastóba kötöttek ki, mit hitt az ien ember, egy köbö 45 fokos kanyarba, közepesnél rosszabb útminőségbe, 4 embert ölt meg, a másik is itt volt, egy elég kemény S kanyart akart a gyerek bevenni 150nel egy suzuki Ignissel, abba is 3an haltak bele, motorral is csak 110zel merem max, pedig rutinos vok régóta csinálom, és ezt irtam feljebb... Mire kell a hülye fiataloknak a jogsi??? 17 18 évesen? Bemegy a gimibe a papa kocsijával zene fel, agyjátszás ezerrel, autót megtömni a haverokkal aztán gumifüstöléssel padlógázzal ki, és 120szal el a gimi elött oda vissza hadd lássák hogy mekkora "kemények" vagyunk...

És ezt szerintem ha százalékba nézed, 10böl 6 hülye gyerek megcsinálja, ebböl szerintem 1-2 elöbb utóbb fel is kenődik valahova, még ha nem is halálosan meg totálkár de akkor is... Én nekem ne monnd, mindennapos Gimi mellett van a munkahely, meg a benzinkut, uzsonnaszüentbe kimennek forgatni a kocsit a kut elötti placcra, és nem 1-2 gyerek csinálja mindig másmien autó áll ott... Ezért kell nekik az autó??? Ezért veszélyeztessenek engem, vagy az ott parkoló autókba belepukkanjon? Te örülnél neki, hogy megcsuszik és ha senkit nem is, de a te autódba pukkanna bele? mert nagyon sok ilyen van...

És az hogy a korhatárt felemeljük valóban nem biztositék arra hogy ha 20 évesen ül az autóban normálisabb lesz, de legalább lesz rá esély hogy ember legyen belőle, és biztos vagyok benne hogy a baleseti statisztikák javulnának nem is kicsit, a másik meg amit irtam a jogsi elvétel, ismétlem önmagam, hidd el a gyerek nem nagyon hepajkodna ha 2.jára csinálná a tanfolyamot a szülök pénzén, azt már megbecsülné. És itt fentebb irta valaki télleg igaz, magyar parszt télleg csak abból ért, ha jól pofánbasszák, ami le van irva azt leszarják... És ebbe a jó kis országba ahol élünk, szerintem nagyon sokan vigyáznak a pénztárcájukra, és nem nagyon akar 2odjára kicsengetni egy 130 ezer Ft-os jogsit, meg megint szopni 3-4 hónapot... Én nap mint nap ezt látom, ezért gondolom igy ahogy

surgyélán 2008.10.27. 12:22:56

Nem akarom a kamionosokat védeni, de ha beszopnak egy jó magyar IFA-t, aki megy 50-60-al a nulláson, azt se előzhetik majd meg?

zoltano 2008.10.27. 12:26:00

A másik! Én is voltam németországban, tudom hogy milyen ott a közlekedési morál, de miért? ott tekintélye van a hatalomnak a német tiszteli a törvényt, mert egy rendörnek ha visszapofázna az ablakon cibálná ki a kocsiból, és ott is hogy ez lett a morál ott is radikális törvények jöttek létre ami a népet ehhez szoktatta, és mostmár ez ösztönből megy nekik. Meg nem akarnak bajba kerülni a yarddal ezért tisztelik... Mert ha ott is az menne mint itt, hogy nem kell betartani semmit, nem kell itt tisztelni semmit, ugyse kapok érte semmi megrovást szerinted a német betartaná? Oka van annak hogy ök már mért tartanak ott ahol

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.10.27. 12:37:53

zoltano:
"Bemegy a gimibe a papa kocsijával zene fel, agyjátszás ezerrel, autót megtömni a haverokkal aztán gumifüstöléssel padlógázzal ki, és 120szal el a gimi elött oda vissza hadd lássák hogy mekkora "kemények" vagyunk..."

Nálam ez pontosan így zajlott le, egy jókora eséssel a végén. Olyan öt hónap után, amikor már elhittem, hogy tényleg olyan nagyon jó vagyok.
Megoldás viszont nincs erre a dologra, a fiatalok ezt fogják csinálni..

lepratelep 2008.10.27. 13:01:23

Nem olvasom vissza, nincs kedvem, biztos volt mar:
"Egyébként pedig tervezik, hogy általában a biciklis közlekedés szabályait is átírják, ennek pedig örüljünk, hiszen sajnos a kerékpárosokat érintő balesetek nagy része amiatt következik be, hogy nem tudják a rájuk vonatkozó szabályokat."
Es akkor mi a garancia, hogy az ujakat tudni fogjak ?

Leadfoot 2008.10.27. 13:02:21

Speedman!

Sejtem, hogy a 8 általánost el nem végzettek nagy százaléka roma.

De most komlyan gondolod, hogy miattuk rossz a közlekedési morál? Mekkora részét tehetik ki a jogosítvánnyal rendelkező magyar állampolgároknak azok a cigányok, akiknek nincs általánosuk, de mégis van jogsijuk? Biztos, hogy nincs 0,1% sem...

Egyébként szerinted ez év elejétől lett rossz a közlekedési morál? Most, hogy mondod, tényleg. Az előtt minden jó volt, de hirtelen a sok 8 általános nélküli is megszerezte a jogsit, és fuccs az egésznek... LOL

"Meg fogsz lepődni milyen jól meglehet élni segélyből!Egy 4-5 gyermekes család akár 150-200e-et is megkap. És a szocpolból még kertes házra is futja."

Te nagyon el vagy tájolva... Most tényleg nem azt akarom feszegetni, ki/hogy/mikor/mennyi segélyt kap, és még ha ez a 150-200ezer igaz is lenne, szerintem meg kéne próbálnod havi 150-200ezer forintból eltartanod 6-7 embert.

Szóval csak azt akarom mondani, hogy az a réteg, akinek eddig az iskola miatt nem lehetett jogosítványa, és most a könnyítés után rohant letenni, annyira hihetetlenül elenyésző halmaz, hogy erre fogni a közlekedési morál romlását totál nonszensz.

Bq 2008.10.27. 13:20:46

Nem is, az csak a zsebpénz, eltartani majd a kábel-, vas-, és egyéb lopásokból fogja... de ezt itt erősen off lenne folytatni.

kockásfülűnyúl 2008.10.27. 13:22:04

Leadfoot,

valóban nem ront a morálon, annyira nem számottevő, de nem is erről van szó. Miközben a baleseti statisztikák javításán fáradoznak és egyre-másra találnak ki sokszor teljesen abnormális szigorításokat, meg új szabályokat, ilyen felelőtlen döntést hozni, az a nonszensz.

-thev 2008.10.27. 13:32:16

Összefoglalnám tehát főképp azt ami a cikk végén van. Rendőrék kiállnak a kintfelejtett 30-as tábla mögé és onnan trafiznak, majd az objektív felelősség miatt küldik a csekket. Ez így tényleg a legegyszerűbb megoldás arra, hogy jó sok büntit ki lehessen vetni, csak nem megoldás a közlekedés moráljának javítására. Ami macerás, azaz hogy piroson áthajtót, sávok között őrülten cikázót, esetleg ittas vezetőket kivenni a forgalomból az sok meló, úgyhogy azt nem is nagyon csinálják. (lásd összessen mennyi büntetést szabtak ki ilyen okból). Igenis tessék megállítani az autóst, szondát fújatni satöbbi satöbbi. Jaaa, hogy ez macerás, és akkor nem olyan szép a statisztika, mint a kintfelejtett 30-as táblánál 50-el elhaladó kocsioszlopot végigfényképezve? Leszarom a statisztikát, ne azt akarjuk már kozmetikázni!

saivet 2008.10.27. 13:35:37

Szerintem az életkor felemelése nem megoldás.Én most 17 éves vagyok jövö nyáron szeretném kezdeni a jogsit.Akkora már mondjuk 18 leszek.Életkor felemelés ha nagyon akarják azt mondom legyen 18.
Próbajogosítvánnyal azzal eggyet értek 2év balesetmentes közlekedés után kapna rendes jogsit.Teljesítmény korlátozzás:Emberfüggö vagyis akinek a családjában 1 kocsi van mondjuk 105 lóerős(mint nekünk) és azt mondják hogy korlátozom a kezdőjogsisokat 80 lóerőre az nem nyerő.Mert akkor mit csináljon a gyerek ne vezessen mert az ő családjában 105 lóerős autó van.Meg tökmindegy hogy egy 60 lóerős az autó vagy 120 mind a kettővel lehet balesetet okozni.
Nekem ez a véleményem. remélem jövöre elkezdhetem a jogit!

Leadfoot 2008.10.27. 13:37:45

kockásfülünyúl!

Ez így mondjuk ebben a formában igaz... de így meg semmi köze a dolognak a cigókhoz, agyament ötlet, hogy 8 ált. nélkül lehet jogsit szerezni, és ezzel vége is a dolognak.

Csak kicsit vicces/paranoiás dolognak tartom, hogy egyesek azzal hozakodnak elő, hogy bizonyos etnikai kisebbségek miatt szar a közlekedéis morál.

Leadfoot 2008.10.27. 13:51:47

"Összefoglalnám tehát főképp azt ami a cikk végén van. Rendőrék kiállnak a kintfelejtett 30-as tábla mögé és onnan trafiznak, majd az objektív felelősség miatt küldik a csekket. Ez így tényleg a legegyszerűbb megoldás arra, hogy jó sok büntit ki lehessen vetni, csak nem megoldás a közlekedés moráljának javítására. Ami macerás, azaz hogy piroson áthajtót, sávok között őrülten cikázót, esetleg ittas vezetőket kivenni a forgalomból az sok meló"

Bizony, de papíron jól néz ki, és biztos sok hülye van, aki el is hiszi, hogy emiatt most hűdenagy biztonság van.
A piroson áthaladás miatti 2000 büntetés közül is több mint 1500-at egyetlen kamera "leplezett le". Akkor számoljunk kicsit! Objektív felelősség ha jól emlékszem május óta van, az adatok pedig augusztus végi állapotról szólnak. Tehát május-június-július-augusztus, azaz 4 hónap alatt (ha azt a bizonyos veszprémi kamerás kereszteződést nem számítjuk bele) kevesebb mint 500 embert büntettek meg piroson áthajtásért. Ez nekem nem hangzik valami soknak...

qualitaet 2008.10.27. 15:13:01

Zalkapone!
Nem vagyok egy nyalópisztoly, de bárcsak ilyen fakabátok lennének mindenütt mint TE!

Többször arról ábrándoztunk még nálam is idősebb,befutott emberekkel is hogy milyen szívesen felcsapnánk társadalmi munkában önkéntes rendőrnek, abszolút saját költségen, csakis és kizárólag azért ,hogy az agresszív életveszélyes kamionosokat szanaszét szopassuk. Ha az első ellenőrzésnél ha nincs renben a tachográf és elcsalta a kötelező pihenést csak feljelentés. A másodiknál neg EGYSZER ÉS MINDENKORRA kitiltanám a nemzetközi fuvarozásból. Olyan rend lenne, hogy csuhaj. A közúti fuvarozás még véletlenül sem alapvető emberi jog.

Az álszent korlátolt kamionos meg ne magyarázzon itt teljesítménykorlátozásról, sofőri profizmusról, ellátási zavarokról meg végképp ne.
(Nekem vetíthesz, öcsibusz, mert a bátyám jó pár évig volt csendestárs egy németországi spediteur cégben, ismerem a fajtátokat mint a tenyeremet, az autópályákról "áldozat"-ként meg aztán végképp )
Persze,hogy nem okoz mind balesetet, mert az szgk.-k nagy része az életét féltve korrigál ill. kitér az agresszív ,paraszt, mosdatlan és kialvatlan (tiszelet a kivételnek)primitív tahók útjából.
Akik közt a taxis hiénákhoz kísértetiesen hasonló (sajnos azt a söpredéket is kíválóan ismerem, az éjszakás évtizedekből, én meg a vendéglátóiparban voltam érdekelt)gusztustalan hierarchikus szabályrendszer van és a lassabbját, szerencsétlenebbjét egymás közt is kíméletlenül eltapossák.
Ezek ne oktassanak morálról amikor gondolkodás nélkül kijönnek élém 180-200-as tempónál a szinte üres Autobahn-on, fél óráig előzi 83 KM/h-val a 81-gyel menő kollégáját,és ha rá merészelsz villogni akkor jön az életveszélyes "büntetés" egy staufék formájában, mert meg merészelted sérteni a proletár önérzetét egy villogással, de ekkor is baszik lehúzódni, hanem még nekiáll megelőzni még egy román túristabuszt. És amikor végre-valahára letakarodik a mosdatlan zsíroshajú,kéthetes mocsoktól megsárgult farmerében, rothadó fogaitól hullaházként bűzlő pofájával a jobb sávba, akkor sem átallik a tömpe cserzett mancsával a hajódudárjára rátenyerelni, és a nikotintól megsárgult olajos körömággyal díszitett ujjával a többszáz wattos, tetőre szerelt szúrólápájáival (ami ugyebár Európa szerte szigorúan tilos!!)
életveszélyesen nappali fénybe borítani az őt levllantani bátorkodókat.
Azt is lebassza, hogy eközben a szembe jövöknek kifolyik a szeme.
Ő percekig "igazságot tesz" amíg el nem tünsz a horizonton, hisz a "Kings of the Road"-ok valamelyikét egy villantásnyi sérelem érte...
Csak annyi kellett volna, hogy felfüggessze a tempomatot vagy uram bocá' a lábgombától bűzlő, szökkenő szarvasokat mintázó, elrodhadt zokniban hólyagzó patáját egy pillanat erejéig a fépedálra helyezze...
De hát ez nem megy, hisz nem mindegy, hogy két nap alatt, vagy két nap és még egy fél óra alatt ér a célállomásra...

Egyelőre a kamionok ezerszer több kárt tesznek a környezetben és az utakban. Mindenfajta általuk fizetett közteher és autópályadíj arányosan töredéke az autósok költségeihez képest.
Nem azért van árubőség mert sok a kamionos, hanem azért sok a kamion mert nagy és túlzott a fogyasztás.
Most majd ez a szakma is megtisztul.
És a "profizmus"-t pedig ne emlegessük mert a sofőrök 80%-a kényszerből és viszonylag rövid ideje ül a volánnál.
És nem azért mert profi.
Ellenkezőleg. Csupa iskolázatlan ember, hisz ehhez a munkához semmilyen előképzettség nem szükségeltetik.

A teljesítmény korlátozásról meg csak annyit, hogy bizonyos szempontból tényleg jó lenne...
Visszakerülnétek a 100 lóerős Jaffákra, a 190 lóerős Rábákra, és a Mercik, Volvók, Renaultok meg csak a privilegizált öreg rókáknak járna. Mint a régi "szép" HC-s időkben amikor még tudtátok hol a helyetek...

zoltano 2008.10.27. 16:25:27

Kurva élet, most kaptam egy csekket 30 ezerröl mert rossz helyen parkolt a kocsi, rohadt tetvek... :D

Speedman 2008.10.27. 16:53:36

Leatfoot:
Te merre laksz? Jártál már a környéketeken kívül is? Szoktál olvasni is vagy csak a Celeb vagyok-at szoktad nézni a tévében, mert gőzöd sincs miről beszélsz!

Gyere le K.-Magyarországra és nézz szét. Két hónapja írta a HVG( tehát nem légből kapott), hogy K.-Mo.-ban a 0-14 éves koruak közötti lakosság 35% cigány.

"Te nagyon el vagy tájolva... Most tényleg nem azt akarom feszegetni, ki/hogy/mikor/mennyi segélyt kap, és még ha ez a 150-200ezer igaz is lenne, szerintem meg kéne próbálnod havi 150-200ezer forintból eltartanod 6-7 embert."

A barátnőm iskolában dolgozik és látja, hogy a segélyből élők milyen autóval hozzák a gyerekeket. Meglepődnél. Suzukiba be sem ülnek. Étkezési hozzájárulást nem fizet, autóhitelt sem, ha elveszik kihoz egy másikat. Mert ki van ám ő okosítva! Tudja, hogy bírságot, elmaradást segélyből nem lehet levonni. Ennek a népségnek a 90% nincs 8 általánosnál nagyobb végzettsége. Na nem is dolgozik. Jó példa erre amikor megkérdezték a b.nőm kolleganőjét az egyik szülő, hogy hány gyereke van. Mondja kettő. Erre a kérdés: "Akkor maga miből él?" Ezek után szerinted milyen lesz ezeknek a közlekedési moráljuk?

És, ha rendesen elolvastad volna akkor észrevennéd, nem azt írtam, hogy emiatt (a 8 ált. nem végzettek) rossz a közlekedési morál, viszont nem hiszem, hogy az analfabéták javítani fogják a statisztikákat, amikor azt sem tudják kinek van elsőbbsége egy kereszteződésben, vagy hol mennyivel szabad menni! Érted?

Nosziii 2008.10.27. 17:01:08

sok eltérő véleményt olvastam, itt és hallok nap, mint nap. az alapvető probléma a közlekedési morállal van... valahogy eltűnt az előzékenység a gyakorlatból, mindenki azt akarja lenyomni, akit csak tud. a próbajogsiról csak annyit, hogy nagyon átgondolt feltételek alapján lehetne csak bevezetni, azért, mert valamilyen nem kirívó szabálytalanságot követett el a söfőr még nem lenne etikus elvenni, hiszen mások is hibáznak hasonló mértékben...
a jogalkotásról meg annyit, hogy nem nézik meg, hogy az aktuális szabály kihágása, vagy betartása mellett következik be a baj, hanem rögtön szigorítanak, és mo-n bizony az esetek nagyrészében az aktuális szabály be nem tartásával vannak a gondok, r-go először talán a meglévőket kellene betartatni, nem populista módon újakat alkotni, kihasználva a médiát, magunkat a nagymamák és csecsemők megmentőjének beállíttatva. a rendőrség pedig 90%ban pénzbehajtásra szakosodott.

a balfék 2008.10.27. 17:02:24

Meglepödve olvastam hogy milyen változatások elött áll a kresz,bár szerintem nincs mit változtatni rajta csak be kellene tartani a mostanit.A gépjármüvezetö képzés anomáliáit jol látjátok,ami most megy ezen a területen az nem a minöség hanem az ár harca,a maga szemetével együtt,de azért azt tudni kell hogy tiz év alatt egymillio uj vezetö kerül ki ebböl a káoszbol.A vizsgáztatás sem arrol szol hogy ki a jo," az megy át akit átengednek"de ha két nap mulva a vezetö balesetben meghal, senki sem hibáztathato azért,hogy hogyan kapott jogositványt!!!!Az autovezetés készség dolog és nem diploma kérdése,tehát aki irni olvasni tud és jo az érzéke az autozzon,de 6 osztály alatt szoban vizsgázzon,mert tesztelés az neki kinai.Tehát fix minimál árat az oktatásban,uj vizsgáztatási rendszert,egylépcsös vizsgáztatást,és megfelelö tankönyveket késziteni amiböl bérki megérti a kreszt.A rendörség meg folyamatosan ellenörizzen,magasab pontokat adjon a szabálysértésért és sokkal kisebb büntetési összeget szabjon ki de azt sokszor a renitenseknek.

a balfék 2008.10.27. 17:21:19

Változtatási javslatom:piroson áthajtás 5000+5pont gyalogos elsöbbség megnemadása 5000+5pont,stop táblánál nem megállás 5000+5pont gyorshajtás 30% felett 5000+5pont,baleset okozása/személyi sérülés nélküli/5000+5pont.A jogositványt leadhatja három honapra 15.pontnál,és törlödik a pont, ha eléri a 20 pontot akkor jogositvány bevonva 1.évre.A vétség kategoria az maradna a biroságoknál,de ott minimum 9 honap a jogositvány elvétele.

cso zsi 2008.10.27. 20:20:08

Megy a nyavajgás ezerrel...

img2.indafoto.hu/10/9/19729_1fa94bd27600d8fc326e8c9cc285847e/2154213_805492b1139f214456ba0e0e1cc37df2_m.jpg

A képen látható egy elég tűrhető autó.
Ha jól értelmezem, a kis táblácska a rendszám mellett max. 80-at engedélyez neki.

www.smh.com.au/news/national/nsw-left-behind-on-pplate-reforms/2006/12/01/1164777794973.html

en.wikipedia.org/wiki/L-plate#Australia
Van, ahol a 25 éves kor alatt útnyilvántartás is kell, igazolni a vezetett időt/utat.

Itt érdemes megnézni még pár ország tanuló- és próbajogsi korlátozásait is.


Igen, én is a lehetséges legkorábbi időben álltam neki a jogsinak. Első időben szülői felügyelettel, majd különböző intézmények "házijogsiját" is letéve nagyobb teljesítményű gépekkel, teherautókkal.
Ifjan és bohón okoztam balesetet is. Aztán a város megtanított vezetni, úgy igazán.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2008.10.27. 21:02:18

-----------------------------------
Mikor lesz felelőse a közlekedés-szervezésnek?
-----------------------------------

Perillustris 2008.10.28. 01:03:35

"A biciklisekre való szigorításokban egyetértek veled!
Bosszantó, hogy át csalinkáznak a piroson, majd ekzöben elgázolják őket, és akkor ők érzik magukat sértettnek, hogy elnyomják őket."

Erőlködj csak!

Perillustris 2008.10.28. 01:04:57

"a gyalogosokat is jól seggberúgnám, hogyha: 1. nem a zebrán megy át"

Ne oktass, ha nem vagy tisztában a KRESZ-szel! A gyalogos nem csak a zebrán mehet át.

tocibacsi 2008.10.28. 08:20:26

Én az alapoknál kezdeném. Még ott helyben a hátsó ülésen kéne tarkónlőni minden görény vizsgabiztost, aki jattért minden életveszélyes lúzert átenged. Ha ez túl drasztikus, akkor "közúti közlekedés foglalkozáskörében elkövetett gondatlan halálos veszélyeztetése" címen (jogászok, pontosítástok lécci!) kéne eljárást indítani és minimum 20 évre lesittelni...

Próbajogsi: csak nehogy az legyen, hogy a próbajogsisok miatt 40/70/100-ra lassul a forgalom az országban. Legyen durvább inkább a büntetésük, kötelezően hosszabb a képzési idő, vesszen a korrupt vizsgabiztos. X idő/km után legyen revízió

LE korlátozás: baromság, az illetőnek valszeg tényleg 100LE a kocsija... És BOCS fizikus zsenik: a 100 LE-t hova kéritek? Egy kispolszikba és egy bálnamercibe egyformán? LEgalább mondanátok LE/tonna értéket!!! Ugyanakkor ez baromira nem ezen múlik, hanem azon, hogy a sofőrök nagyrésze nincs tisztában a saját és autója képességeivel. Vagy a gyalogosnak segít, ha egy 70 LE verda bassza el 70-nel a zebrán??

Kamion: nagyon helyes, ne is előzzenek, max ahol kapaszkodósáv van. És/vagy verjék le rajtuk a KRESZ által előírt kötelező sebességkülönbséget, talán 10 kmh?

Motoros előrecsorog a stopvonalig: ha ezt megengedjók, akkoris elénk állni, de nagy lesz a pofájuk is hozzá... Könyörgök értsük már meg... lehet, hogy egy motor jobban gyorsul, de bazze ahhoz észre kéne venni, hogy váltott a lámpa... A robogósok meg tán gyakoroljanak kis önkritikát! Álljon MELLÉM, oké, semmi vész, amíg nem húzza meg a kocsimat...

És mégvalami: vezessük be a gyanús lassúhajtás :D fogalmát... ha valaki a főúton éjjel 60-al megy, és 40re fékkez, ha jönnek szembe, olykor a padkára húzódik, azt ugyan kérem szedje már ki a rndőr. Köszönje meg a részvételt, kísérje haza, főzzön neki egy teát, takargassa be, adjon jóéjt puszit, de a jogsiát azonnal vonja be. ÉLETVESZÉLYES, nem pedig megfontolt az ilyen vezető...

További észrevételem:
- a jobbkézszabály betartásást tessék vaszsigorral leverni minden szemellenzős, előrebámulós ámokfutón
- autópályán főleg, de úgy általában is: mért csak a jobbról előzés tilalmát hangoztatja mindenki? És mért van az, hogy ez emberek jelentős részének lövése nincs a JOBBRATARTÁSról? Mért van az, hogy az, hogy rendszerfesen látni 1-1 lózert, aki az M7-en döcög a középsőben, eltép mellette 2 oldalról 2 bajor kilonyolcvannal, és nem esik le neki, hogy tán ő is rossz helyen van, nem csak a másik 2 az őrült? Általános, hogy egy 100zal tötymörgőt érek utol, miközben engem meg tolnak le 160 fölötti tempóval és vagy jobbról előzök, vagy lassíthatok le énis...

Gabesz81 2008.10.28. 08:55:44

jók az észrevételek, de...
-jobbratartás, jogos... ennek elmulasztását is büntetni kéne... ehhez még
-autópálya figyelmeztetések!? röhejes, de ahogy írtad is nem azt írják, 'jobbra tarts!', hanem hogy ne előzz jobbról... másik agyrém, hogy 'a leállósávon tartózkodni veszélyes', b+ nem poénból szok ott parkolni valaki... erre is inkább az kéne: 'leállósávon haladni, fejbelövés!'
Béke!

tocibacsi 2008.10.28. 10:02:53

Gabesz81 2008.10.28. 08:55:44
asszem egyetértünk, de... :)
leállósáv: sokan megállnak hugyozni is pl... tehát azért van kivétel.

tocibacsi 2008.10.28. 10:38:15

lili1 2008.10.26. 22:19:33
Az a baj, tudod, hogy
1) ha 2 sáv van, 2-n előznek (direkt E/3 írtam, ők, azok, akik, akiknek nem inge, stb...), ha 3 akkor 3 sávon. Sokszor. Nem néha. Te utolérsz óránként tudomisén, 10 kaminont, és 100at
2) Te mész szabályosan mondjuk 90-et.
Utoléred a másikat, 88, 86 ... és 80-nál van elég mozgástered feltolni vissza 90-re, és lenyomni töredék idő alatt... De mért kell emelkedőn percekig egymás mellett balanszolni?
3) Mért van az, hogy jövök akár 160-al, mögöttem fényévekre sehol senki, és jusztis bejön elém egy batár. Nem bír ki még 1-2 MÁSODPERCET (nem percet) míg eltépek a bósba...

Tudod elhiszem, hogy a többség normális, de mégis adódik pár külföldi paraszt, amiből csak azt látja az autós, hogy bazinagy izé, kamion. És agresszív és lassú és nagy és és és és...

A helyzet az, hogy ezek szerint van jópár agyrém szabály Felétek is. Hát küzdjetek ellene. A "nem tudok haladni" a mi problémánk, küzdünk ellene. Az "5 percért megbasznak" a Ti problémátok, küzdejetek ellene. Tudomisén, de mondjunk 1 hasalt számot, 8 órát veszetsz. Nekem 1 akataktologató főfaszkalap se mondja, hogy 8 vagy 8.5 óra nem tökmind1. Legyen 8 a kötelező, max félórával indokolhatóan túlléped, akkor ez beleférm ondjuk havonta 1x... most csak hasaltam valamit. 5 percek meg tényleg ne számítsanak. De ezeken a kereteken belül meg tessék tudni beosztani és megbecsülni az időt. Nem jó kompromisszum?

andreas1985 2008.10.28. 11:02:09

18 évesen szerezem meg a jogist,ahogy csak lehetett,és most 23 évesen belátom hogy kicsit korai volt.

Sokszor volt hogy csak úgy mentem autózni és nem törődtem másokkal csak azzal hogy nyomtam a gázpedált padlóig,ami belefér.
mert új volt a jogsi,élt még bennem az autóláz,ki akartam próbálni hol a határ.mit bir az autó,és ezt többször tettem.

de volt egy koccanás is amikor ugyan először megadtam az elsőbséget,de aztán meg elbambultam és csak kihajtottam főutra(szerencsére csak tényleg kics koccanás volt)
ez pedig a figyelmetlenség miatt volt.
aki vezet az az autó beszállásától a kiszállásig végig legyen éber.na hát többször volt hogy nem figyeltem.

Ezeket azért mondom,mert biztos nem vagyok egyedül,más is ugyanigy lehet vele,és ezek is azt támasztják alá hogy nem biztos hogy mindenki érett már arra 17 évesen hogy autót vezessen.
Hisz ilyenkor még nagyon különböző a fiatalok összetétele.valaki korábban megkomolyodik-megérik,valaki pedig még kis dilis szinten van ilyenkor.
Ezt valahogy tényleg ki kellene szűrni,nehogy olyan kapja meg a jogosítványt,aki a vezetést nem tartja komoly felelősségteljes dolognak.

A biciklisek,gyalogosok védelmében pedig:
Hát kiskölyökként mikor bicikliztem nem voltam tisztába a kresz szabályokkal,és ezzel biztos megint csak nem vagyok egyedül.
Itt is előjön az,ami más témáknál is, hogy általános iskolában kellene tanítani azt a részt ami a gyalogost,biciklist érinti.alap táblák,elsőbbség,olyan dolgok amik az ember életét menthetik meg.de sajnos általános iskolákban nem az életre tanitanak,és mire elkerül az ember középiskolába addig már sokszor késő.
(mint ahogy lehetne tanítani táplálkozást is,hogy ne a mcdondald's os szart egyék,stb,de ez most nem is ide tartozik)

De Szerintem az emberek hozzáállásával,mentalitásával is van baj(gondoljunk csak az elsőbbség nem megadására,zebrán áthajtásával)amit gyerekkorba kellene megtanitani nekik,mert felnőttkorban nem igen lehet senkit sem megváltoztatni.


hát ennyi így elsőre
mindenkinek biztonságos vezetést

hát ennyi lenne

Agr3ssor 2008.10.28. 18:17:17

Nem írják ki, hogy jobbra tarts... Hát persze... Lassan azt is ki kellene írni, hogy zöld, akkor mehetsz, piros pedig állj... Ezeket tudni kellene alapból, de lehet én gondolom rosszul...

Valaki feljebb említette, hogy tarkón kell lőni azt a vizsgabiztost, aki felelőtlen hülyegyerekeknek jogsit ad... (kenőanyagért cserébe)
Elmondanám, hogy a Géniusz vezetőpalántának is csak kenőanyagért adja... A lassú, nyugodt sofőrt pedig bármelyik FASZTENDFÉRIUSZ függő hülyegyerek meg tudja játszani, az oktató, a vizsgabiztos, meg apuci elött... Tehát lényegében hülyeség a vizsgáztatót szidni!! Az hogy a 17 éves Schumi-sperma-maradvány visító gumikkal indul el a Gimi elött, kicsit más felelőssége... A, Szülő, hogy hülyegyereket nevelt... B, ez a mocsok társadalom, ahol a hülyegyerek elhiszi, hogy ettöl lesz valaki...
A teljesítménykorlátozós témáról pedig beláthatnátok végre, hogy értelmetlen... A, nehezen ellenőrizhető. B, a hülyegyerek majd nekiáll a lóerők hiányát bátrosággal pótolni... Plusz, amit már százszor elmondtam, de felhozok egy jobb példát! A Daewoo Matix is megy 140-el... ENNNYI!!

Perillustris 2008.10.29. 13:04:02

"Kimutatták, hogy a 20 éven aluli vezetők okozzák a balesetek 10%-át és a 24 éven aluliak a 25%-át."

Na, akkor tiltsuk meg a vezetést a 24 éven felülieknek, és kapásból 1/4-ére csökken a balesetek száma. :P

Rocko- 2008.10.29. 22:16:03

dehogyis, a 20-24 közt kéne, mivel kieséses alapon ott van a maradék 65%. :DDD

cso zsi 2008.10.29. 23:40:11

" qualitaet 2008.10.27. 15:13:01
Egyelőre a kamionok ezerszer több kárt tesznek a környezetben és az utakban. Mindenfajta általuk fizetett közteher és autópályadíj arányosan töredéke az autósok költségeihez képest.
Nem azért van árubőség mert sok a kamionos, hanem azért sok a kamion mert nagy és túlzott a fogyasztás.
Most majd ez a szakma is megtisztul.
És a "profizmus"-t pedig ne emlegessük mert a sofőrök 80%-a kényszerből és viszonylag rövid ideje ül a volánnál.
És nem azért mert profi.
Ellenkezőleg. Csupa iskolázatlan ember, hisz ehhez a munkához semmilyen előképzettség nem szükségeltetik."

Véletlenül sem akarom védeni a kamionosokat, ugyanolyan problémáim vannak velük nekem is, mint neked.
(Ma az M1-en négy kamion jött ki elém, mind román volt)
De elég sok dolog sántít a panaszodban.
A modern kamionok meglepően alacsony fogyasztást produkálnak, 22-25 liter körül százon.
Így akár tankolás nélkül átmegy az országunkon, mert 500 km nem tétel, és ebből az elvárt bevétele nem lesz meg az országnak (itt jön a környezetterhelés, és a nem vonaton utazó kamionok..).

Elvárások a Waberersnél (a honlapjukról):

Elvárások:

* „E” kategóriás jogosítvány
* PÁV I., PÁV II., PÁV III. igazolás
* Belföldi és Nemzetközi árufuvarozói igazolvány
* Érvényes útlevél
* Betöltött 21. életév
* Digitális kártya

Horváth Rudolf kamionoscég:
"Követelmények:
„CE" kategóriás jogosítvány, min. PÁV II alkalmassági vizsgálat, belföldi- és nemzetközi árufuvarozói vizsga, érvényes útlevél, digitális kártya, és lehetőleg ADR küldeménydarabos vizsga."

Az "E" jogsi nem két fillér. (Anno a buszossztrájk idején valaki feldobta, hogy ki kell rúgni a sofőröket, és felvenni helyettük újakat. PÁVII. és "D" kat. kell)
Tokkal-vonóval fölémehet a fél millának is, enni is kell, meg időigényes is a játék.
Plusz az árufuvarozói, ahová némi írni-olvasni tudás szükségeltetik.

budapester 2008.10.30. 13:01:38

graff.blog.hu/2008/10/30/graffiti_rendorszemmel_interju

Interjú egy rendőrrel (kötelező olvasmány). Ajánlom mindenkinek figyelmébe a rendőr szemléletét, amit az interjúban hangoztat. Addig amíg a rendőrök általános személete nem változik lehet itt bármilyen szabályozás annyit fog érni mint szarnak a pofon.

qualitaet 2008.10.30. 23:48:22

"Plusz az árufuvarozói, ahová némi írni-olvasni tudás szükségeltetik."

Magyarul: 8 általános...

cso zsi 2008.10.31. 21:47:08

Mivel rengeteg (több)diplomás idióta is autózik, így ez nem feltétlenül jellemezhet műveltségi fokot.

Az úr gatyában is úr, a sutyerák meg frakkban, és farmerban is sutyerák marad.


Ha a netre-blogokra írogatókat az írásuk alapján minősítenék, akkor jórészük 6-ot sem járt, pedig már huszonévesek. :))

Nem lehet általánosítani a kamionsofőrök között, de mindig akad olyan, aki akkor áll neki előzni, amikor kétszerannyival elsuhantunk volna mellette 4-5 másodperc alatt, ehelyett élvezhetjük a "kamionversenyt" páholyból több mint fél percen át.
Nem ezen a fél percen múlik az odaérés, tudom jól.
De gyengébb idegzetű úrvezetőket a többedik eset egy úton, már szemöldök-összevonásra késztet.

qualitaet 2008.10.31. 22:24:15

"Csupa iskolázatlan ember, hisz ehhez a munkához semmilyen előképzettség nem szükségeltetik."

Én műveltségről egy vak hangot nem írtam.
Természetesen művelt ember is lehet moral insanity. Sőt, rengeteg tetű módon közlekedő van köztük is.
Én az iskolai és szakmai képzetlenségükből fakadó, kényszerűen, egyéb lehetőség híján ezt a megélhetési formát választó sofőrökre, ill. fuvarozást vállaló kisvállalkozókra gondoltam.
Esetükben szakmai elhivatottság, pláne profizmus szóba sem jöhet.
Sajnos e szakmában momentán ők vannak többségben. Meg is látszik a vezetési moráljukon.

qualitaet 2008.10.31. 22:29:17

...szakamai képzetlenségükből fakadó tudatlanságuk, és az elhelyzkedési nehézségekből kényszerűen...

Így kerek a mondat, kapkodtam, bocs!
süti beállítások módosítása