Békés karácsonyt!

Feltörni egy régi Alfát, de minek?

  2008. január 04. - Csikós Zsolt Címkék: bűnözés alfa romeo totalcar flotta

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve

What’s more chickenshit than fuckin’ with a man’s automobile?
I mean, don’t fuck with another man’s vehicle.
It’s just against the rules.

– John Travolta mint Vincent Vega a Ponyvaregény című filmben

December 25-e reggel. Igazi fehér ünnep, tavaly nem volt ilyen. Béke, nyugalom honol szűk hazámban, Zuglóban. Túl vagyunk a szentestén, még minden játék működik, a gyerekek boldogok, indulunk a Katinagyiékhoz, megnézni mit hozott hozzájuk a Jézuska. Kiállok a feleségem Mercijével a garázsból, kedves 190D-nk egykedvűen rágcsálja a gázolajat a hidegben, a család szivárog kifele a házból. Ránézek a kint ácsorgó Alfára, valami nem stimmel. Résnyire nyitva a csomagtartó.

Alfa Romeo 75 Nord betört hátsó ablaka

Ez azért is furcsa, mert a dög nehéz légterelő és a profin beálított, ám mára kicsit meggyengült zár miatt a csomagtérfedél akkor is lecsukódik magától, ha csak hússzal áthajtok egy bármilyen kis gödrön. És előző nap délután még vígan autózgattam a környéken, lehetetlen, hogy nyitva maradt.

Kiszállok a Merciből, odamegyek, lecsapom a fedelet. Ekkor tűnik fel, hogy a jobb oldalon a hátsó kis háromszög-ablak furcsán zavaros.

Hiszen betörték.

A szent ünnephez méltatlan, mocskos szavak szakadnak fel a torkomból, ám a szitokszavak sebtében sziszegéssé szelídülnek az ajkamon, közelednek az utódok. „Nicht vor dem Kind” – fogom vissza magamat.

Alfa Romeo 75 Nord betört ablakai

Ekkor megpillantom a jobb első oldalablakot is. Szintén törmelékké zúzva. Feladom nevelési elveimet, már üvöltve szitkozódom. Ha a közelben lenne az elkövető, már csak a szavak súlyától megroppanna, harakirit követne el egy százforintos snitzerrel, felmenői évszázadokra visszamenőleg nyom nélkül kipusztulnának. De nincs ott, a vastag hótakaró, mint házistúdió falán a tojástartók, tompa pufogássá csendesíti elborult őrjöngésemet. Mire volt ez jó?

Mint tudják, az Alfámban nincs rádió, a napi kétszer nyolc kilométerhez nem kell bele, amúgy is szeretem a Nord-motor hangját. Mint tudják, az Alfám huszonkét éves, ára még forintban kifejezve sem tartalmaz túl sok nullát. Értékként az egész autóban összesen négy, utólag befaragott (szerintem) kínai hangszórót, két, még felragasztatlan Totalcar-matricát, egy régesrég illatát vesztett Wunderbaum-szagosítót, egy működésképtelen riasztótávirányítót, valamint egy kifényesedett sportkormányt tudok felsorolni.

Alfa Romeo 75 Nord belseje

Mondjuk a jobb hátsó lábtérben már vagy három hónapja ott hever két, mállott fadobozos Videoton Micromax-sugárzó, levágott zsinórral, értékük alulról közelíti a nullát, egy barátomnak ígértem ajándékba őket. Ja és a csomagtartóban van egy emelő, egy fél doboz hidraulikus olaj, egy kiürülőfélben lévő ólompótlós flakon, valamint egy nedves EÜ-készlet. Miért kellett feltörni a kocsit, hiszen, ha szétszórva is, de mindent ottmaradt? És miért rögtön két ablakot?

Káromkodásomat meghallva kijön a szomszéd úr, ő is sajnálkozik, éppen karácsony reggel nem jó dolog, ha ilyesmi történik az emberrel. Majd megkérdezi, nem az enyém-e a következő kapualjban heverő kabát. A rossebbe, a kabát! Amiatt törték fel.

Még gimis koromban örököltem a nálam tíz évvel idősebb sógoromtól, szerintem már újonnan, 1975-ben is égő volt. Zöld ballon kívül, rajta kapucni, belül olcsó műszőrme. Az ördög nem alszik – mivel rendre csak autózáshoz öltözök, azért tartottam az Alfában, hogy ha bekövetkezne a teljességgel valószerűtlen lerohadás, mégse fagyjak meg hazáig a buszúton.

Alfa Romeo 75 Nord oldalról

De miért törtek be rögtön két üveget? Erre a kétórás üvegtörmelék-takarítás alatt jöttem rá. A kis háromszög-ablak üvegtörmeléke belehullott a zárszerkezetbe, azóta az az ajtó nem nyitható. Tehát az aranykezű mester, isten áldja a munkáját, a problémát észlelve előrement, áthatolhatóvá tette az első ablakot, onnan nyitotta a kocsit. Semmi mást nem vitt el, még a drága kis Wunderbaumot is megtaláltam, a vezetőülésen didergett szegény.

Azóta nem zárom az autót. Nyitogassa csak mindenki bátran, üljön be, próbálgassa a rekeszeket, hátha talál bennük valami értékeset, az ablakok talán megússzák. Apropó, ha valaki tud olcsón két Alfa 75 oldalablakot, szóljon, mert az üveg gyanánt beragasztott festőnejlonon át nem látok be valami jól a kereszteződésekbe.

Alfa Romeo 75 Nord oldalról

Bár tény, a motorhang így szebben átjön, minden rosszban van jó is, látják.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr71283960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chirs 2008.01.04. 14:22:45

Elfelejtettem mondani, mindig tegyetek feljelentést az ÁVHnál, mert az ő érdekük az, hogy alacsony legyen a felderítetlen ügyeik száma ergo jó legyen a statisztikájuk, és hamarabb megkapják az előléptetést. Tehát ha feljelentést teszel, annak nem örül (ügyeljetek a jegyzőkönyvre, ha nem hajlandóak foglalkozni az üggyel, akkor írjatok ti jegyzőkönyvet tanúkkal (minden oldal aláírva, sorszámozva), és tegyetek panaszt az eljáró rendőr ellen a felettesénél.
Minél több a felderítetlen ügyük, annál inkább csesztetik őket felülről, hogy lépjenek valamit, ilyenkor kezdik el begyűjteni az általuk amúgy jól ismert elemeket.

gabor 2008.01.04. 14:23:59

scheerti:

ez nagyon jó ötlet!!!
megszervezed?
...esetleg megkérni a t. szervet, hogy vegyen részt, és miután a tolvaj össze-vissza törte magát, mert menekülés közben folyton elesett, vigye már el egy kis bezárásra is

Beerman 2008.01.04. 14:26:00

Undorító, a haverom örökölt az apjától
egy 20 éves amerikai ford escortot, tökbaba, ritkaság. feltörte egy köcsög,
kibaszta a szélvédőt, szétverte a középkonzolt és elvitt egy 7 éves sonyi
cdrádiót. Ugyanennek a haveromnak 2107-ét egyszer el
lopta 3 taknyos, megkerül, szétbarmolták a zárat gyujtáskapcsolót, akksi kuka, stb... Aztán kb egy év mulva leszívtak
belőle kb 3 és fél liter benzint, tanksapka kuka. Körülbelül egy hónapja
feltörték a csomagtartóját, tele van szerszámmal meg mindenféle fasságal. Nem
tünt el semmi csak telebaszták üres ci-
garettásdobozokkal de vagy 200 darabot dobtak bele.
Ja és a ház elöl ahol az ottlakóknak is fizetős a parkoló. Hányingerem van ezektől a mocskoktól. az összesnek kitaposnám a belét. összefogdosnám az összes kis geciputtonyt és autópályát építenék velük. még simagyöröngyösre is sztádán járnán

Gaben 2008.01.04. 14:26:07

Eszembe jutott mégvalami, a jogi háttérrel kapcsolatban.

Szóval úgy volt, hogy feltörték az autót, megpróbálták hatástalanítani a váltózárat, ez nem sikerült, széttúrták a kesztyűtartót, de nem vittek el semmit. Egyértelműen a kocsira utaztak. A rendőrség megindította a nyomozást rongálás ügyben...
Nem a rendőrökkel van bajom, gyorsan jöttek, rendesen dolgoztak, de azért lehetne olyan jogszabályokat hozni, hogy ha véletlenül elkapnak valakit akkor azt meg is lehessen büntetni.
A 'gépjármű önkényes elvételét' ne is említsem... Ha a lakásba törnek be és viszik a TV-t, akkor az lopás, vagy TV önkényes elvétele???

Na mindegy. Azon szerencsések közé tartozom, akik évek óta céges autóval járnak, így ez a mindennapi megvanemégazautóm idegeskedés már nem része az életemnek. (Kivétel a család kettes számú autója...)
A fenti okok miatt a mindenkor Penge verdák szavazásba jelölném a Bármilyen Céges Autó típust.

SsPL71 2008.01.04. 14:28:47

scheerti: benne vagyok én is. A csali kocsi jó ötlet. Gondoltam rá én is csak sajnálom a sajátomat. De, az asszony cégesével lehet, hogy ki próbálom. :-)

gabor: kis bezárástól nem fognak megjavulni, sőtt lehet, hogy még örülni is fog, hogy nem a -8fokban kell kint fagyoskodnia.

a megmondó 2008.01.04. 14:30:09

bármibe lefogadom,hogy cigányok nyomták fel az alfádat.persze most sokan felháborodnak,hogy hogy merem ezt leírni?!mármint a cigányt.ne haragudjatok,de miért kell kerülgetni a forró kását?kissebbségi,sötétbőrű,c,roma,stb helyett mondjuk ki végre,hogy ők cigányok.azok voltak 700 éven keresztül,most is azok!!sajnos manapság kis hazánkban ebben a fenenagy "demokráciában" csak nekik lett könnyebb.20éve még a rendőr eltörte a hátukon a gumibotot,manapság kártérítést követelnek,(100milliót)mert lincselésnek nevezték az újságok, amikor agyonverték azt a szerencsétlen tanárt...
a szemét kereskedelmi adók meg úszítanak azok ellen,akik próbálnak valamit tenni.
miért van az,hogy Mo.-on csak a bűnözők monogrammját teszik közzé?

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.01.04. 14:30:56

gábor! Minket elöbb csuknának be mint a kis buzikat. És az a baj, hogy az önbíráskodás, a súlyos tesi sértés( mert az lenne), és a csoportos garázdaság(ahogy a szaknyelv említi) sajnos nincs egyenértékben egy kocsifeltöréssel. Vagyis mi kapnánk miatta 1,5-2 év felfüggesztettet, a kis csíra meg fizetne 50000 forintot és elsétálna, vagy bicegne. Amerikában viszont lelőném mint a kutyát és senki nem kérdezné meg, hogy miért...

ShwartzWazul 2008.01.04. 14:32:27

Már gondolkoztam rajta, hogy kéne egy doboz redbullt tenni a két ülés közé, nem látható helyre. Úgy, hogy csak akkor vegye észre a kedves betörő úr, ha már bent van a kocsiban. Aztán ha elfutott és jóízűen megitta, hadd dobja fel a talpát az általam beleplántált arzéntól. Egyel kevesebb.

Chris 2008.01.04. 14:34:50

Elfelejtettem mondani, a rendőr hajlamos másként minősíteni a dolgokat. Pl ha feltörik a kocsidat, az sosem szabálysértés, mert dolog elleni erőszak történt, tehát minősítő körülmény, 1 forint kár esetén is bűncselekmény.
A másik hogy próbálják másképp minősíteni. Pl nekem az említett második esetnél rongálás miatt indították az eljárást, mivel nem tűnt el semmi, és mivel be sem szálltak, a lopás kísérlete sem megállapítható.
A harmadik hogy a gépjárműfeltörés mint olyan is gazdasági tevékenység (ötlet jövőre megl ehetne adóztatni ezt is), tehát minimális kockázattal próbálnak maximális hasznot elérni (kivétel 12 éven aluli buckási). Emiatt a labukás esélyét igyekeznek minimalizálni, tehát riasztó nélküli autó lehetőleg elhagyott helyen, lehetőleg szem előtt lévő értéktárgyakkal. Ez az ideális. Még jobb ha tudod hová ment el a tulaj és mikor és mikor tér vissza.
Ezekből láthatjátok, hogy hogyan lehet csökkenteni az esélyét annak, hogy feltörjék a kocsitokat. Ideális: belvárosban hagyott kocsi, üresen, riasztóval ami nem gyári, kormányzárakkal, és egy kerékbilinccsel a bal elsőn :-D

Kegyetlen 2008.01.04. 14:35:18

én kérdés nélkül fejbeverem, ha valaki buzerálja a kocsim és rajtakapom. Szarok a jogaira, arról ő lemondott.

Csé 2008.01.04. 14:36:02

Nekem meg most karácsony előtt lopták el a 33-as alfámat. Elképesztő, hogy mekkora férgeket hord a hátán a föld. Nyelte volna le az anyja az ilyen kis gecit.

P. 2008.01.04. 14:36:57

scheerti, gabor: ha megszervezitek, élvezzéteki ki, nem lehet sokszor eljátszani. Régen, Szeged belvárosában egy ráérős fiatal srác egy trabantban bekapcsolva hagyta a rádiót és lehőzva hagyta az ablakot. Egy kapualjban várta a "vállalkozó szelleműeket". Először egy buckalakó beszállt a trabiba és próbálta kitépni a rádiót. Odalépett, kitessékelte az autóból, és miközben kilépett a buckalakó az autóból a járdára, rácsapta az ajtó a lábára úgy, hogy féllábon ugrálva menekült el. Valamivel később egy suttyó próbálkozott, ő "megúszta" pár ökölcsapással :)
Ez kb 2-3 óra alatt történt. Utána még ott volt pár órát az ismerősöm, de több versenyző nem akadt :)
Ezek után, ki gondolná, 2-3 hónapig nem törtek fel kocsit a környéken.

AP (törölt) 2008.01.04. 14:43:53

ez a szöges párna jó ötlet

ShwartzWazul 2008.01.04. 14:44:13

a megmondó:
Amit írsz, az úgy ahogy van elfogult baromság. Meg lennél lepődve, ha tudnád, hogy az elfogott kocsitolvaj - szétszerelő - alkatrészeladó bandákban hány cigány volt. Megsúgom: töredéke. Kevesebb, mint a cigányság magyarországi részaránya.
A bűnözés nem etnikai kiváltság.

seymourglass 2008.01.04. 14:46:23

Nem kell benthagyni a kabátot.

Attila 2008.01.04. 14:47:16

Szerintem azt kene csinalni, hogy az ilyen vandalokat es barmokat kozmunkara itelni. Okozott mondjuk 50000 forint kart, plusz mondjuk 15000 forintnyi jovedelem kiesest (amig a tulaj maszkal a hatosagokhoz, intezi az ugyeket), akkor szepen ledolgoztatni vele valami uzemben 65000 forintnyi erteket. Mondjuk mai magyar fizeteseket tekintve ez meglenne egy honap. Es valakit melleallitani a korbaccsal, aki jol rahuzna a hatara, ha nem dolgozik elegge.

Gaben 2008.01.04. 14:48:06

A szöges párna jó ötlet, feltéve, hogy rendszerezett, fegyelmezett ember vagy és soha az életben nem felejted el, mielőtt behuppansz az ülésre...

Én kb 2 héten belül ülnék bele :)

Amilyen zizi tudok lenni, egy hónapban egyszer a csalikocsit is kiállítom, ( rendszeresen benne felejtem a tárcámat az ajtózsebben), csak ahelyett, hogy a rosszfiúkat várnám, fennhangon horkolok. Szerencsére még nem volt gond, agglomeráció rulez.

Sanya 2008.01.04. 14:54:31

klarky - "Amúgy, hogy a jóégbe lehet az, hogy ebben a kúrv@ országban már nem csak a lakosok, azaz mi, hanem a rendőrség is beletörődött abba, hogy bármikor, bárhol összetörhetik az autómat és bárhonnan egyesek saját kényük-kedvük szerint autókat lophatnak el"
- hogy "beletörődnek"

a megmondó 2008.01.04. 14:55:24

schwartwazulnak
én nem az autótolvajokról beszéltem.ahoz ugyanis némi inteligencia,műszaki érzék,technikai felszerelés szükséges.ezekkel 1 átlag cigány bűnöző nem rendelkezik.én az autófeltörésről beszélek,amihez elég egy kavics is...

ommm 2008.01.04. 14:58:58

off:
A szégyenek szégyene: lefújták az ez évi Dakar-ralit a Mauretániai zavargások miatt. A szervezők szerint a hatóságok nem tudják garantálni a versenyzők épségét. Őszinte részvétem minden privát versenyzőnek és kis csapatnak, akik pénzt/időt és munkát nem kímélve mindenüket beleadták, hogy ott lehessenek.
1979 óta, amióta van Dakar erre még nem volt példa.

a megmondó 2008.01.04. 15:01:39

egyébként Mo.on abörtönlakók 55-60 százaléka cigány,miközben kb 800k él ki hazánkban...

Attila 2008.01.04. 15:02:16

A kisebbsegi dolgot boncolgatva: van egy ismerosom, aki bizony roma, de ennek ellenere egyetemet vegzett kitunovel, irodaban dolgozik, es nincs egytucat gyereke. Szoval o utalja a legjobban a kevesbe intelligens kisebbsegi tarsait, mert ugymond ok megbelyegzik ot. Ki is akar jonni hamarosan Mo-rol Angliaba mert itt valoszinuleg indiainak neznek es az indiaiakkal senkinek nincs baja itt. Szoval o javasolt egy jonak tuno megoldast, ami egyebkent nem egy ujdonsag, Europa legtobb allamaban igy mukodik: szoval a kulonfele segelyek nem penzosszegek, amiket jelenleg "csak ugy alanyi jogon" kapnak, adokedvezmenyek lennenek. Ugyebar Mo-n nekem is a fizum 46,5 szazalekat elvittek az adok, tehat jelentos osszeg lenne. Ugyanigy gyerekre stb. a kedvezmeny. Aki dolgozik, annak nagyon jo, tobb penzt kapna akar mint most. Aki meg nem dolgozik, az ugye nem kapna semmit, mert semminek semmi az x szazaleke, szoval annak meg sorry - tessek elmenni dolgozni, vagy attelepulni "keletebbre", vagy ehenhalni. Itt most persze nem azokra gondolt, akik elvesztettek az allasukat es meg nem talaltak ujat, hanem azokat akik mar evek ota segelyeken elnek es nem is szandekoznak dolgozni. Persze lenne felzudulas, de hat ha a magyar lenyeli csendben az ujabb es ujabb keseru pirulakat, emelkedo arakat, stagnalo-realertekben csokkeno fizukat stb. stb. akkor eppen a kisebbseg is lenyelheti... Szoval ez megoldana pillanatok alatt a problemat es fair is lenne. Azt meg ne mondjak, hogy hatranyos megkulonboztetes, mert lassan mar a magyarok lesznek hatranyban, lassan mar szolni sem mernek, mig a kisebbseg egybol megy Hagaba vagy Brusszelbe ha valami nem tetszik neki... Es ez egyuttal megoldana a nyugdijas problemat is, ugyanis kevesebb segely fizetese mellett lenne penz normalis nyugdijakat fizetni azoknak, akik becsulettel vegig dolgoztak az eletuket...

Pipi 2008.01.04. 15:05:24

még anno amikor ladánk volt, nagyanyáméknál aludtunk egy este. faternak van egy kis paranoiája, ezért minden este leszedte a gyújtáselosztót, hogy ne legyen túl könnyű megpattintani a kicsikét. Reggel megyünk a gépért. Ajtó nyitva. Az kizárva, hogy mi hagytuk úgy. Géptető is nyitva. Aztán kiderült, hogy a hülye tolvaj nem tudta ellopni az elosztó miatt, de búcsúajándékul elvitte a gyújtáskábelt, hogy akkor már mi se tudjunk menni a saját kocsinkkal. Kedves emberke:)

a megmondó 2008.01.04. 15:07:51

Attila
ez 1 jó ötlet,pont ezért nem lehet belőle semmi!!

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2008.01.04. 15:14:46

Persze én sem maradtam ki a jóból...
1. 1300-as Lada feltörve rétinégeres területen, nem négereknek való zenei kazetták elvive...
+ lakótelepi benzinleszívások.
2. Opel Ascona lakótelepen, benzin leszívás.
3. Opel Kadett, "balta" kormányzár levágás, gyújtáskapcsoló szétbarmolás, de nem sikerült elvinni az 500 Ft.-os indításgátló miatt (Mexikói út).
4. Új Renault, rendszámok ellopása (Mexikói út).

DavidMolnar · http://www.ford-klub.hu 2008.01.04. 15:23:01

Nos én nem kezet vágnék le - első tettenéréskor, hanem billogot nyomnék a homlokára, sorszámmal. Mindenki lássa a világban, mit tett. Vagy hat rá, vagy maszkot húzva rabol, de akkor már meheta komolyabb retorzió.

Zuglói youngtimeres lévén benne lennék járőrözésben, kelepceállításban is akár..
Sok szép öreg autó van arrafelé, sajnálnám őket, persze minden károsultat is, autó korátol függetlenül.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2008.01.04. 15:26:04

Szvsz. Az elkövetői kör leszűkíthető a réti négerekre és a drogosokra. Néha előfordulnak olyan gerinctelen alakok is, akik a márkatárs autójáról pótolják a hiányzó alkatrészeiket. (Talán ez a leg gusztustalanabb)...

Attila 2008.01.04. 15:30:44

A megmondo: hat igen, sajnos Magyarorszagon a torvenyhozok felnek ertelmes torvenyeket hozni...
Egyebkent mondok egy erdekeset: itt Angliaban mikor megvettem az elso hasznalt kocsimat teljesen ki voltam akadva, hogy osszesen egy (un. V5) formanyomtatvany kis szeletet kaptam meg a penz kifizetese utan, amin az elado neve vagy alairasa nem is szerepelt, csak az enyem! Jo magyar beidegzodes alapjan az elso gondolatom az volt, hogy atyavilag, honnan fogom elokeriteni az eladot ha nem iratja at a kocsit? Azota persze tudom, hogy ilyennel itt nincs visszaeles, hiszen ha nem iratja at a kocsit es en csinalok vele valami balesetet, akkor ot veszik elo, az o felelossege. Nem brilians megoldas? Es a technikai megvalositas: odaadom az eladonak a penzt, o kitolt egy urlapot, egyik felet nekem adja (az en nevem rajta van, tehat latszik, hogy megvettem) a masikat meg kitolti (erre az en nevem es cimem kerul) es elkuldi a DVLA-nak (mint nalunk a Kozlekedes Felugyelet) postan. Semmilyen penzt nem kell fizetni, semmi eredetisegvizsgalat atirataskoltseg es mas abszurdum nincs. Ezt kovetoen a DVLA-tol az elado kap egy papirt, hogy a kocsi mar nem az ove, en meg egy masik papirt, hogy a kocsi az enyem. Ennek a papirnak az egyik felet kuldom el kesobb a DVLA-nak en es adom oda a masik felet a vevonek, amikor eladom a kocsimat kesobb... Nem brillians ez is? Es megsincs tobb autoval kapcsoaltos csalas mint Magyarorszagon. Ja es a muszaki... Szoval a rendor megallit hogyha valami nem stimmel a kocsidon (mondjuk lathatoan ragasztoszalag tartja ossze, dol belole a fust stb.). Persze megnezni a muszakit is (na nem a nalad levo papirt, ugyanis nalad nem kell semmilyen papirnak se lennie a kocsirol, csak a jogsidnak kell nalad lennie, szoval rendszam alapjan kikeresi, hogy a kocsidnak van-e ervenyes biztositasa es muszakija) de ami a lenyeg, hogy odamegy az autohoz es szemrevetelezi. Ha nem tetszik neki, hiv egy mobil muszaki allomast, es ha a kocsi megbukik, mar hivhatod is a trelert mert tovabb nem mehetsz vele. Igy kene Mo-n is, igy nem lehetne meguszni a muszakiztato/zoldkartyaztato szemelyzet lefizetesevel a dolgot, nem lennenek fustokado IFA-k stb. Ja, es a rendorok TENYLEG jaroroznek, nemcsak bamulnak ki bamban a rendorautojukbol. Pontrendszer van, legtobb dolgoert 3 pont jar (van amiert 6) es 12 pontot lehet gyujteni 3 ev alatt, utana ugrik legalbb fel vre a jogsi. Es tenyleg mukodik, ha valaki bevag korforgalomba a masik ele, nem ad meg elsobbseget, atmegy piroson, motoros a felezovonalon eloz mikozben jonnek szembe, mobilozik vezetes kozben a vezeto stb. szoval ilyen dolgokat ha a rendor latja egybol villogot kapcsol, autot felrailit es mar irja is a buntetopontokat. Tobb tizezer (egyes forrasok szerint szazezres nagysagrendu) autos van jogsi nelkul eltiltva a vezetestol emiatt. Nincs is "leszoritom-levillogom-bevagok ele-meg aterek ezen a sargan-egyekerkezek a mocival" dolog mint Mo-n. Ja, es a biztositas. Nekem van 5 ev no claim bonusom (Mo-n ugy tudom evente 5% bonust lehet kapni 10 even keresztul, itt evi 10%-ot 5 even keresztul), 30 elmultam es egy lomha kis oregecske dizel autom van, amire a felesgem is biztositott aki szinten 5 ev no claim bonusus. Erre eves szinten £150 adot fizetek meg £21-et biztositasra (nincs 8000 forint!!!) havonta a teljeskoru (mas altal/en alatalam okozott kar, tores-lopas-feltores-viz-fagy-eges stb. kar, £100 onresszel, tehat mint MO-n a teljes Casco). Na marmost egy 19 eves skac 1-2 balesettel es egy uj £10000+-os puccosabb autoval (kulonosen ha eros is loeroileg) fizet ugy £300-600 evi adot, es ugy £150-500(!!!) adot. Es ez igy van rendben szerintem. Fizessen az aki szaguldozik es balesetezik. Ja, es iden februartol ha jol tudom, aki Londonban 3000 ccm-nel vagy megadott karosanyag kibocsatasnal tobbet eregeto autot tart, tobb eyer(!) extra fontot fizet adoba evente. Ezt kene Bp-n is, megneznem hanyan rohangasznanak balna Mercikkel meg Audi Q7-ekkel a Belvarosban... Aki belvarosban lakik tessek hozzaszokni a Smarthoz meg a kisautohoz. Ha nem tetszik, akkor ott a kulvaros meg a videk... Es akkor nem kell megfulladni a Margit koruton...

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2008.01.04. 15:33:40

Az ilyen büntetéseknek lenne hatásuk ebben a kérdésben, de csak erős idegzetűeknek javaslom a megtekintést:
www.apostatesofislam.com/media/video/handcutting_video_islam_200kbps.wmv

Doki, ha durva nagyon, moderáld ki.

DavidMolnar · http://www.ford-klub.hu 2008.01.04. 15:35:36

Csaliautónak 10e ért Sierra, kirakni környéken, de senki lakcíméhez nem közvetlenül közel. Szerintem.

Zuglói Belsőség Őrjárat :)

luki 2008.01.04. 15:36:01

Nekünk -falusi ház, nyugodt hely- még régebben a zárt tanksapkájú zsiguliból szívták le a benzint kb 10 perc alatt sötétbőrű "emberkék". A kutyaugatásra kimentem a házból, ám azok észrevettek, így el kezdtek menekülni. Persze a lopócsövet a tankban felejtették. Gyorsan felmértem a helyzetet, és mivel földes utca volt akkoriban, gyorsan felkaptam egy jó nagy kavicsot és őrült rohanásba kezdtem(még nem voltam 95 kiló). Nem értem utol őket, de a kővel eltaláltam a kocsi hátulját, nagyot durrant rajta, bár nagy kárt nem okozhatott. Láttam hogy piros zsiga és tudtam a rendszámuk elejét is. Ezután felhívtam a rendőröket, akik kb 1 óra múlva kényelmesen meg is érkeztek. Bevittek!!!!!!!!!!! engem az őrsre, ahol vagy 2 órán keresztül pötyögték a tényállást. Ezután nagyokosan kijelentették, hogy mindegy mit csinálok, én egyedül voltam, nem volt tanum, ráadásul azt sem tudom bizonyítani, hogy az az én benzinem volt. Ismerik az elkövetőket, de csak akkor lehetne tenni valamit, ha tetten érik őket. Meg az a kb 20 liter benzin nem ér annyit (kb 7 éve volt). még viccelődtek is, azt mondták, hogy a csövet meg is tarthatom! Hát köszönöm! Igazából nem is a benzin zavart, hanem a tudat, hogy büdös cig@nyok b@sztatják az autót. Szerencsére kb 2 hónap múlva elkapták őket, mert az autójukon egy Fiat Supermiafiori kereke (csak 1 db) volt rajta. Ezt előzőleg egy szervízből lopták el. Persze azzal védekeztek, hogy a szeméttelepen találták a felnit, biztos a szervizesek véletlenül kidobták. Hogy mi lett az ügy vége azt nem tudom, de az a cig@ny azóta nem ladával közlekedik, sőt többnyire jobb autója van, mint a nagy átlagnak. Rohadjon meg. Kézlevágást támogatom. Bocs, ha hosszú voltam...

Attila 2008.01.04. 15:36:10

Bocsi a £150-500 a havi biztositas akart lenni... Egyebkent az is jo otlet, hogy ha pl. van kb. 6 buntetopontja az illetonek, akkor atlag 50%-al magasabb a biztositas dija, 9 buntetopontnal mar atlag a duplaja mint egyebkent, jogsi bevonas utan (miutan visszakapod) tripla vagy meg tobb ha egyalataln szoba all meg a biztosito (nem vicc, rengeteg olyan biztosito van, aki 6 buntetopont korul mar nem all szoba az illetovel). Ha
Ja es nem lehet meguszni a dolgot mas nevere biztositas kotessel, mert ha mas vezeti a kocsit, mint akire a biztositas kiterjed, es balesetet csinal, akkor MINDENT o fizet (es mondjuk ha a balesetben a vetlen autos kezfejserulest szenved mondjuk, akkor a mutet par millio forintos koltseget is o allja, es be is hajtjak rajta, ha kell a hazat is hatosagilag elarverezik...)

madbalee 2008.01.04. 15:49:44

Olvasom a hozzászólásokat, és végig bólogatok. Elég lehangoló a dolog. Sajnálom Zsolt (ha Tegezhetlek), hogy feltörték az autódat a semmiért, ráadásul épp Karácsonykor. Valahogy nem tudom elképzelni az ilyen ember lelki világát, mit gondol, mit érez ilyenkor. Vagy nagyon kevés van neki a fejében, vagy gyengeelméjű. Három rövid történetet, gondolatot osztanék meg veletek.
Az előbbi mondathoz tartozik ez első:

A nyolcvanas évek végén édesapám, mint olajkályhás vállalkozó dolgozott, és amolyan sérültek otthonában is telepítettek fütőkályhát. Egyik nap amikor épp haza akart indulni, látja, hogy be van törve az autó hátsó ablaka. Már akkor sem tartott semmi értékeset hátul, így elsőre fel sem tűnt mi hiányzik, aztán nagy nehezen észrevette, hogy a hátsó ülésen volt 1 pléd azt vitte el valaki. Az otthonban meg is lett az egyik beteg törte fel érte az autót. Apu mondta az igazgatónak, hogy tartsa meg nyugodtan, de ő példát akart statuálni, és visszakaptuk. El sem kell mondanom, másnap a pléd megint bent volt a kocsiban, és az egyén elkezdte feszegetni megint az ajtót. Ekkor mindenki belátta, hogy a legjobb dolog, ha megkapja a plédet. Körülbelül így tudom elképzelni az autófeltörők egyik felét, meglát valamit, megtetszik neki, és nekiront. Gyenge elméjű, vagy korlátoltnak tartom mindegyiket. Nem képesek a előrébb látni az orruknál.

A régi rendszer biztonságára visszatérve: Én nem sokat éltem abban, illetve épphogy csak megtanultam írni mire már vége is lett. Még óvodás voltam a nyolcvanas évek közepén, amikor feltörték a család 1300-as Zsiguliját, és mit gondoltok mit vittek el belőle 1 db tollat, meg az én Vukkos képeskönyvemet. Kérdem én mi a francnak kellett a tolvajnak 1 Vukkos képeskönyv??? Mit gondolt mire használja?? Hazaviszi, és azt mondja tessék fiam ezt tegnap loptam nézegesd??

Utoljára pedig 1 személyes gondolat: Az utóbbi 2,5 évben kb 11 hónapot éltem Németországban, 1 éve vagyok rendesen itthon. Kint az itthoni autómat használtam, és ezáltal sok „rossz” szokás ragadt rám,amit itthon nagyon nagy odafigyeléssel tudtam csak elhagyni. Ezek a következők voltak:
Nem használtam kormányzárat, egyszerűen a lakásba lett száműzve az egyik szekrény tetejére. (költözéskor amikor a kezem közé akadt, jutott csak eszembe, hogy ilyenem is van)
Az autórádió előlapját nem vettem le sohasem. Nem fordult elő, mint manapság, hogy már bekötve jut eszembe, hol is van a lakásban az a rohadt előlap.(rosszabb esetben 5km után)
GPS-es PDAmat ki szoktam venni, de eszembe se jutott, hogy a tartóját is elpakoljam minden egyes alkalommal a kesztyűtartóba, mert valamelyik barom kimatekolja, hogyha tartó van, akkor GPS is lehet az autóban valahol.

Igazából eme cikk kapcsán gyűlt össze bennem ilyen sok kis apró szösszenet, amik nagyon nyomorúságossá teszik az embert, ha csak 1 pillanatra is belegondol milyen módon vagyunk kénytelenek élni. Sokkal jobban aggasztanak ezek a mindennapi szarságok már már kegyetlenségek, és sokkal jobban elkomorítanak ezek a dolgok, mintha belegondolok mekkora a különbség van a két ország fizetései között.

Kicsit hosszúra sikeredett, de remélem tudtam értelmes dolgokat hozzáfűzni a cikkhez.

a megmondó 2008.01.04. 16:07:18

Attila
Én novemberben jöttem haza Írországból(de minek?),2évet éltem kinnt.Nekem is az a tapasztalato,hogy ott MINDEN gyorsabban,egyszerűbben és humánusabban működik.Én 1 céges verdát hajtottam kinnt,de a 2 év alatt 1x állítottak meg!akkor is szőr voltam és kb 20 másodpercig tartott a dolog.Írországban a szélvédő mögé kell rakni a biztosítás és a műszaki érvényességét jelző papírt
.Így csak akkotr állítanak meg ha szondáztatnak,egyébként meg csak lassítják a forgalmat,és egy pillantással ellenőriznek.
szerintem itthon soha nem fogjuk elérni azt az életszínvonalat,köszönhetöen az elmúlt 17év minden politikusának..

DeWier 2008.01.04. 16:12:38

Helló mindenkinek!

Én azokra a hozzászólásokhoz szeretnék reagálni, amik a fizikai beavatkozással kapcsolatosak.
A nyáron a "játszósautónkat" próbálták feltörni, ami egy erősen nagykorú, de szinte hibátlan gyári állapotban lévő 2107es Lada. No nem a benne lévő hibátlan vörös plüsskárpit érdekelte őket, hanem a benzin, ugyanis fél évvel azelött a gyári tanksapkát lepattintva megrövidítettek minket vagy 10liter benzinnel. Utólag szereztünk rá "körbeforgó" tanksapkát, amit ugye már nem volt olyan egyszerű lepattintani, így a zárat próbálták szétcseszni...szerencsére nem jött össze nekik, ugyanis pont egy pokerpartyról tartottam hazafelé, és rajtakaptam őket. Jól meg is kergettem a két kis rétinigger purdét, a kettő 1üt volt talán olyan idős, mint én, már pont utolértem volna az 1iket, maikor az hirtelen megfordult, és a csavarhúzót, amivel a tanksapkát próbálta feltörni sikeresen a hozzámvágta, mégpedig olyan szerencsésen, hogy felrepedt a szemöldököm. Mondanom sem kell, egyből elment a kedvem az üldözésüktől, de a csavarhúzót azért megtartottam emlékbe, hogy ne felejtsem el, hogy majdnem megvakítottak a kis szarháziak egy tanksapka miatt.
No, ennyit a fizikai beavatkozásról.

További szép napot mindenkinek, és csak óvatosan a rétiniggerekkel! :D

Attila 2008.01.04. 16:12:45

Madbalee: egyetertek. Meg hozzatennem a fiatalsagot. Munkam soran egyik feladatom, hogy az angol es wales-i rendori eroktol kapott adatokbol statisztikakat keszitseg. En csak a nem buncselekmeny incidensekkel foglalkozom, de mindenesetre nagyon sokatmondo, hogy az osszes "hangos, karomkodo, durva, intolerans viselkedes"-esetek tobb mint fele (bizonyos jarasokban ketharmada vagy meg nagyobb resze) fiatalsaggal kapcsolatos. Kivancsisagbol megkerdeztem korabban egyik buncselekmenyekkel foglalkozo kollegamat, hogy milyen a fiatalsag reszveteli aranya a szandekos karokozasban, vandalizmusban (ez magaban foglalja a gepjarmuvek serelmere tortent karokozast vandalizmust is). Azt mondta, hogy legalabb a fele(!) neha
harmonegyede(!) ezeknek ifjusaggal kapcsoaltos. A masodik helyen az uzletel kapcsolatos karokozas szokott lenni (nem fizetett idoben, bosszubol, versenytars elkedvetlenitese stb.) harmadik helyen meg a hirtelen felindulasbol szarmazo karokozas holtversenyben az alkoholos/drogos befolyasoltsaggal kapcsolatos karokozassal. De az egyertelmu orok elso helyezett az ifjusag. Es vannak bizonyos bandak, akik szervezetten vandalkodnak, csak "a hecc kedveert" illetve valamifele versenyt uznek egyamssal, hogy ki kepes a legmereszebb karokozast elkovetni. A pizzerias oreg csotrogany majd' felmilliot futott legelso szerias F-Astrajat peldaul elloptak, egy het mulva pedig a szantofoldon talaltak meg teljesen szethajtott-szetvert allapotban. A kocsiban talaltak tobb 14 even aluli(!) elkovetokre utalo jelet...

Attila 2008.01.04. 16:18:36

A megmondó: Igen, az ado papirt (pontosabban korongot - "tax disc") itt is a szelvedo belsejere felragasztott kis tasakba tesszuk. A muszakit azt nem.
Meg persze az utas oldalara, ami itt a bal oldal, hogy ne zavarjon a vezetesben. (Egyebkent a jobbkormanyossagnak van elonye is, a hasznalt kocsik, foleg 6-7 eves kortol felfele, igen olcsok, gondolom reszben azert mert nem nagyon lehet hova kulfoldre eladni oket, legalabb is esszeru tavolsagon belul, igy csak a helyi piac marad. Szoval 94-es Renault Lagunat es 96-os Rover 100-ast egyarant vettem kevesebb mint 100 eFt-ert atszamolva, mig a mostani Vauxhall (Opel) Astram ami 97-es es turbodizel kb. 250 eFt-be kerult harom honap telejskoru garanciaval, friss muszakival, es minden korabbi hiba kijavitasaval es szervizelessel (olajcsere, vezermuszijcsere, fekbetetek csere, kuplungcsere, torott tukor csereje stb.) egyutt...)

a megmondó 2008.01.04. 16:21:42

a kézlevágással az a baj,hogy utána még annyit sem fog dolgozni mint eddig

Attila 2008.01.04. 16:26:03

Meg meg segelyt is igenyel! :-)

:)muldör 2008.01.04. 16:32:38

Hát ez is a szegényembert sújtja. Egy drágább autót könnyebb megvédeni ilyesmitől. (főleg 7es bímer, bálnamerci) Csak elég egy friss Pravda az ablakba... :-/

PepeXVI 2008.01.04. 16:33:39

Több, mint 10 éves Nissan Bluebird-ünket kétszer törték fel a XVI. kerületben a házunk előtt éjjel. (még jó hogy biztonságos környék) Ők nem cicóztak sokat, rongyba csavartak egy téglát és ablakon be. Kétszer vitték el a kazettás magnót... grat!
Nemrég a 9 éves Honda Accordunkat hajszál híján elvitték a munkahelyünk elől Zuglóból, csak véletlenül pont megzavartuk a tolvajt. Még a csere immobiliser-computert (ami már csak összedugásra várt, a hozzávaló hozott kulcs már az indítózárban volt) meg a zárkicuppantó szerszámot is ott hagyta. Sajna a rendőrök lefoglalták ezeket. Kb 2-3 percen múlt hogy ellopják szivem csücskét.
Ugyanezt az autót Romániában is feltörték az utas táskájáért, ami elő is került.
Jövő karácsonyra pedig gondolatolvasó képességet kérek a Jézuskától, és akkor majd elhívlak titeket, mikor megyünk autótolvajra vadászni! Jó móka lesz...

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2008.01.04. 16:48:46

Persze, lehet álmodozni kézlevágásról, de ez gyerekes hülyeség!
Egyetlen út a megfelelő polgári összefogás (gárda? sic!), bár tudom, hogy ez macerás, de ahol rendszeresen verik az autófeltörőket, onnan eltűnnek.

Prof 2008.01.04. 17:10:46

Sziasztok!

Felvetődött, hogy volt-e már, hogy valaki más autójának inzultálásakor közbelépett.

Jelentem volt. Kétszer is.

Az első eset fényes nappal történt az Egyetem téren, a Ferenciek tere felé menet láttam egy ott álló 5-ös BMW-ben két erősen oda nem illő alakot rendellenesen előredőlt testhelyzetben. 100 métert továbbmentem, majd az első (egyébként nagyon hirtelen) megjelenő rendőrautót leintettem és a bent ülőket visszaküldtem. 2 perc múlva mindkét bmw-s figura bilincsben volt.

A másik a Honvéd utcában volt, még 95-96 környékén. Éjszaka sétáltam haza egy koncertről, a delikvens sima rángatásos módszerrel jutott be az Opelbe, majd amikor elmentem mellette, lekushadt. Akkor a Balaton utcában posztoló katonának szóltam, a végjátékot nem tudom, csak addig, hogy beszólt a tisztjének urh-n.

Azt viszont tudom, hogy közbeavatkozni nem mindig praktikus. A Kárpát utcai lakótelepen a „beavatkozó” állampolgárt elég fájdalmas inzultus érte a „semmiből” előkerülő három figyelő által, miután megpróbálta megakadályozni egy autó feltörését.

Észnél kell lenni és jó tudni, hogy hol van körzeti megbízotti iroda vagy rendőrörs.

Engem kicsit az nyugtat meg, hogy a lakótelepen, amely mellett lakom (és amelyiknek a parkolójában a kocsim rendszeresen áll) a saját autóm mellől is megpróbáltak elkiabálni, amikor rendellenes időpontban küzdöttem a kelleténél többet a zárral. Jó érzés volt tudni, hogy valaki azért figyel.

Prof

G-Burt 2008.01.04. 17:15:27

scheerti és többiek!

Szívesen felajánlok egy csaliautót, és pár "segítő" kezet ha megszervezitek a dolgot!

acer 2008.01.04. 17:19:20

Augusztus elejen vettem egy Unot masodik autonak, hogy ne mindenhova a rendeset vigyem. Lementunk Boglarra a bornapokra, a kikoto melletti parkoloban egy telefon idejere hagytam magara az autot, mire visszaertem, ket reszeg fekudt elotte, es mondtak, hogy vigyaztak az automra. Nem ertettem, majd lattam, hogy nyitva az ajto, es a csomagtarto is. Mi tunt el? A csomagtartoban egy rekesz alatt volt egy mappaban a biztositasi igazolas (csekk hijan), es sajnos az adasveteli is. Ez utobbi banta. Az auto uresben volt, pedig mindig sebessegben hagyom. Kesobb egy ismeros vilagositott fel, hogy ez arra utal, hogy el is akartak vinni.
A lakas-, es sorozatos garazsfeltoresekrol mar ne is beszeljunk, amit az evek alatt szenvedtunk el. Erdekes modon a lakast nehany nappal egy kotekedo reszeg cigany utbaigazitasa utan dobtak szet..

Off: Nem vagyok nagy darab, tobbszor vettek le penzzel az utcan estenkent is; amiota betoltottem a korhatart, autoval jarok, fegyver az autoban es nalam is. Kikerem magamnak, eleg volt.

cirrmurr 2008.01.04. 17:19:45

kápó 2008.01.04. 13:38:24


Őszinte elismerésem az ötletért.

A kert nyitott végén áthaladó bunkó IFÁ sok ellen tudsz valamit? Komoly nyomvályu van a kertem 1/3 ánál a Magánterület tábla ellenére. Kerités sajna egyenlőre nem lesz:

cirrmurr 2008.01.04. 17:34:45

acer

Helyes!

Forgótáras gázpisztoly a zsebbe!


Egyébként én 2x fogtam el rádiótolvajt.

Tudom javasolni a vadász csuzlit 1900- 5000 ft ig. Egy két éjszaka kiül az ember "les"re aztán durr. Mit mond a faszi? Az se tudja mi történik vele. Munkahelyi balesetért feljelent??

cirrmurr 2008.01.04. 17:45:04

Van egy ismerős többször kirabolták az utcán , téren .Ő Engedély nélkül vehető Elöltöltős 6 lövetüt hord.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.01.04. 18:18:02

cirrmurr én tudok megoldást. Fogsz egy fűtéscsövet, és jó éles szögben elvágod felx-el. Az Aljára forrasztasz néhány drótdarabot, hogy ne dőljön el. Ha belemegy a paraszt akkor a "lyukas" csövön keresztül 3 másodperc alatt elmehgy a keréknyomás. Brutálisan hatékony megoldás...

Rák Attantam 2008.01.04. 18:49:27

Őszinte részvétem.
Nekünk még nagyon régen (80-as évek közepe) Szolnokon fújták meg a Skodánkról a hátsó napellenzőt (azt a fekete műanyag szélvédőformájú izét). Itt sem a kár volt a gond, hanem inkább az érzés, hogy megloptak.
Rá pár évre ugyanott (Szolnokon) egy 10 éves forma kissrác (nem buckalakó, hanem szöszi árjaforma) feszegette az Opel Omegánkról az első emblémát. Annyira beleélte magát a "melóba", hogy észre sem vette, amikor apám a háta mögé lépett. Mire felnézett, már egy akkora pofont kapott, hogy még nekem is fájt, pedig 20 méterre álltam. :))) Ilyen vörös fület még életemben nem láttam (azóta sem), szóval gyanítható a maradandó halláskárosodás is. De nem megérdemelte? Jól összebarmolta az embléma körül a festéket a kis hüjjje (piros szín, fehér alapozó, képzelhetitek).

Egyébként mit szóltok ehhez: www.flashfogsecurity.com/

Persze nem 100ezret érő autókba való, de talán bejöhet. A képeket, videókat mindenki látja, de a nem-kattintóknak annyit: ez egy füstgép, amit lakásba, autóba kell szerelni, lehetőleg erős hang és villanófény kíséretében. A füst 2-3 másodperc múlva beterít egy egész nagy szobát. Egy autó utasterét méghamarabb. Esélye sincs a majomnak, hogy akár hozzá is nyúljon bármihez is, azonnal eltakar a füst mindent. Egyébként a füstöt valami nyomot nem hagyó ételfesték vagy adalék izéből állítják elő. Kb. 45 percig megmarad, utána nyom nélkül feloszlik.

De ha ez sem segít, akkor legyen, vágjátok le a kezüket. Nyakból...

Nemkellfélninemfogfájni 2008.01.04. 19:04:57

Együttérzésem, sajnos tudom milyen szar dolog ezt átélni!!!

Rák Attantam 2008.01.04. 19:18:40

Egyébként meg tényleg össze kellene fognunk: nekünk, a rendőrségnek, a biztosítóknak és az önkormányzatoknak.

Így képzelem (bocsi, hosszú):

Az autók ellen elkövetett cselekmények által fertőzött település vagy városrész több pontjára (a legjobban érintett területekre) csaliautókat kellene állítani, ahogy ti is gondoltátok.

Mondjuk ezt finanszírozhatnák a biztosítók (nem kell sokmilliós kocsikat belefeccölni az ügybe, pártíz, párszázezres csodák is megteszik). Gondolom, érdekükben áll a lopással és rongálással kapcsolatos események számának csökkentése.

A kocsikat be kell kamerázni (1 a csomagtartóba, nyitásra indít, 1-1 a műszerfal két végébe, nyitásra, ablaktörésre indít). PC-t a csomagtartóba (kicsi, olcsó, használt is jó!) a kamerák kezeléséhez, adattároláshoz. Pár akku szintén a csomagtartóba, 1 inverter, hogy legyen 220V és kész (bár ha valamilyen régi notebook-ot használunk, akkor elég a pár akksi).
Alapban figyelőállás, nyitásra, törésre indul a csapó és felvétel. Csendben, riasztás nélkül (illetve csak a rendőröket riasztja pl. egy GSM-modulon keresztül egy SMS-sel, amiben szerepel az autó helye, a riasztás ideje stb.).
Természetesen tapadókorongos GPS-tartó a szélvédőre cuppantva, kamu degesz autóstáska, dummy mobiltelefon az ülésen figyel. :)

A rendőrség meg a riasztásra beavatkozik. Csendben vagy hangosan, ezt majd kiérkezve eldöntik ők. A felderítésért kapott vállveregetést és statisztikajavulást meg zsebretehetik. Gürcölni sem kell érte, a tolvaj fogja meg önmagát. :)

Az önkormányzat abban segíthet, hogy területet biztosít ezeknek az autóknak vagy visszatéríti a parkolás költségét. Mindegy, valahogy meg lehetne velük egyezni, hiszen a környék jóhírének javításáért lenne ez az egész. És az nekik sem mindegy.

Nekünk annyi hasznunk lenne, hogy jónéhány felderítés után már egy "Vigyázz! Csaliautó!" -matrica is megtenné riasztó gyanánt a kocsira nyalva... :)

Esetleg lehetne csavarni is a dolgon, pl. csali tárgyak (autórádiók, hangszórók, GPS-ek stb.) csaliautókban való elhelyezésével, melyeket aztán lehetne követni pl. az "átvevőkig". Így a lopott cuccok piacát is lehetne csökkenteni kissé.

Vagy csak álmodok?

Mindenesetre itt elég jól működik (igaz, autólopásos esetekben): www.baitcar.com/

Sebaj, majd ha már nem azt nézik nálunk az emberek, hogy ki a piros, ki a kék és ki a narancssárga, talán majd menni fog ez is. (Ja, bocs, a zöldet kihagytam...) :)

Nemkellfélninemfogfájni 2008.01.04. 19:27:35

A rongálás, jármű önkényes elvétele elég alacsony büntetési tételű jogsértések. Mit ér az egész, ha 2 hét múlva már újra kint van akit fülöncsípsz (közben az előzetesben - ha egyáltalán ezért oda kerül - megtanul pár új szakmai fogást)

Rák Attantam 2008.01.04. 19:35:54

Bocs, most nézem, hogy a FlashFog webszájtján nincsenek videók.
Sebaj, a Youtube a barátunk: www.youtube.com/results?search_query=flashfog

Rák Attantam 2008.01.04. 19:41:07

Ez a legjobb: www.youtube.com/watch?v=9Q1hBbOBoGU&feature=related

Bocs, de nagyon beleestem ebbe a "ködösítésbe". :DDDD

akos696 2008.01.04. 20:10:21

Nekem 2db gyári BMW dísztárcsát loptak el 2 különböző időpontban, azóta a maradékot is leszedtem, azóta nincs. Antennát már nem is számolom.... Ablak az előző autóimon 2x volt betörve 1x 1 tábla csoki tünt el 1x meg csak a cdrádió keretéig jutottak, de a köszöbön belülről hatalmas lyuk, mintha csákánnyal vertékvolna be az ablakot és a lendület az alját is kilukasztotta volna (a müanyagot). Gondolkoztam, hogy az ülés alá valami éles hegyes tárgyat kéne beraknki heggyel felfelé, ha beleül a gyökér haj szúrja valagba, hátha meggondolja magát ha egy 5-10 cm es penge beleáll a végbelébe. Ja és 2 szomszédomnak is kibuherálták a kormánylégzsákot....

+1 szavazat saját vagyon megvédésének jogára
és támogatom a kissebbség kiírtását is! Más úgysem segít rajtuk. Vagy ők lesznek többségben vagy kiírtjuk őket!

Rák Attantam 2008.01.04. 20:38:28

Na, mégegy uccsó videjó a baitcar.com-ról.
Kábé ilyen "finoman" dolgozik egy kocsifeltörő: www.baitcar.com/video/stereo_thief

Hogy rohadjon rá a lakat egy lakatlan szigeten...

dani740 2008.01.04. 21:00:09

Nekem puszta jóindulatból 2006 karácsonyának előestéjén rúgták be a 33-asom bal első elemét, úgy, hogy az index és a lámpabura is betört. ******** ******** ********* ***** ****!!!!!

Csikós Zsolt 2008.01.04. 21:27:44

Rák Attantam: ugye nem gondolod, hogy pont az autófeltörők ne tudnák az összes, akcióban részt vevő autó rendszámát, színét, típusát és telepítési helyét fél nappal azután, hogy kitalálják a projektet? Az ilyen információk garantáltan kiszivárognak, aztán csak a biztosítók ügyfeleire HTK-znák az egész hacacárét. Szerintem ráadásul nem csak nálunk, de máshol is. Az aktív járőrözés mondjuk nem hülyeség, ahol van, hihetetlen, mennyit számít. Nálunk például mindig van két utcával odébb rendőr az M3-as szervizútján. Igaz, azok meg mindig csak traffipaxolnak...

Inner Circle 2008.01.04. 21:57:52

Először is, Zsolt, jól látom, hogy ezek barna ablakok? Ezek főleg az amerikai Milanókban (nem az Americákban) voltak, a jó Ég tudja, hogy kerültek a tiedbe... Nehezebb lesz másikat szerezni, mintha az európai kék/zöld lenne. Ha nem bántja az esztétikai érzékedet, lehet hogy egyszerűbb lenne szerezni egy teljes kék/zöld szettet és kicserélni az egészet, a szélvédődet úgyis kék/zöldnek nézem. Ez így később (ne legyen rá szükség) bármilyen 75 ablakával pótolható. Csak a két ablakot (európaiban) nem túl nehéz szerezni (sajnos nagyon bomlanak a 75-ök), ha nem megy, küldj elérhetőséget.
Másrészt, az "autóból elvitt legabszurdabb dolog" versenyt én csont nélkül megnyerem: vagy 15 éve a Kanári-szigeteken (mert gazdagok voltunk, baze') az utolsó nap, kb. 22 fok lehetett, mindenki a bérautóban hagyta az itthon a reptéren felvenni kívánt, januári -10 fokra méretezett, amúgy viseletes, régi, szocialista mintájú kabátját (mert annyira azért mégse voltunk gazdagok, baze'). Feltörték a verdát és elvitték mindet. Krsna tudja, mit csináltak vele utána egy olyan szigeten, ahol rendszerint januárban is fürdeni lehet a tengerben. Még három új kabáttal se nagyon lehet mit kezdeni, nemhogy három régivel... talán a kutyaólba kellett alomnak. Nem hiszem, hogy találtak még egy olyan hülyét, aki megveszi tőlük, felvenni ugye nem nagyon lehet, az érték/térfogat arányt meg inkább hagyjuk (egy köbméter kabátot zsákmányolt Pedró és az egész nem ért egy pesetát sem). Annyit sikerült elérniük, hogy mi viszont fáztunk itthon.

Sanya 2008.01.04. 21:58:17

Ebben a csaliautós dologban a betört üvegek cseréje drága nem hiszem ,hogy finanszírozná a biztosító. Túl sok a piti és ezek közül sok erre az életre van berendezkedve úgyhogy sokba lenne. Viszont a nyomkövetés az orgazdáig jó ötlet. Bár lszerintem csinál ilyet a rendőrség. (ja, eltudomképzelni)

Rák Attantam 2008.01.04. 21:58:26

Igazad van!
Akkor szenvedjünk tovább. A magyar csak erre jó. :)

:(

Rák Attantam 2008.01.04. 22:01:39

(Az előbbi Zsoltnak ment)

Sanya, az üvegeket nem lehetne esetleg kifizettetni azzal, aki betörte? Seprűnyél faragás, zacsiragasztás? Hmmm?
Vagy már nem divat dógozni a kóterba? (Nemtom, nemvótammmég :))

TelAviv333 2008.01.04. 22:22:10

Kedves Attila! Bár rendkívül izgalmasak és érdekesek a hozzászólásaid a számunkra nyilván egészen elképzelhetetlenül cool nagyhehe britanniáról tudod itt nem erről van szó.Mármint ezúttal nem a hozzád hasonló puhapöcsű vamzer rendőrtmindenhová és dögöljönmegakinekjobbanmegynálam egyének tobzódása zajlik.Legalábbis remélem.Tudod,onnen könnyű okosnak lenni.Elmenekülni a problémák elől? Ez a legegyszerűbb és magánügy.De hogy onnan finoman gyalázod a "szörnyű magyarországi helyzetet" és közben minden második mondatod így kezdődik hogy "bezzeg a csodás briteknél" ,nos ez eléggé gyomorforgató szerintem.Ezért kár irogatnod,mert épkézláb 5leted ugytűnik nincsen.Persze az tény,hogy ez most itt eléggé nehéz pálya itthon.De csak a patkányok hagyják el a süllyedő hajót.. Szánalmas vagy,nem vagy más mint egy gyalázatos csicska.Bejön ha a rendőr bácsik 6 büntető pont mellé feltolják a gumibotjukat neked ugye? Tudod egy igazi férfi maga intézi az ilyeneket.Rendőrt meg a gyáva senkiháziak hívnak,mert fosnak.. Szóval tudod mit? Maradj csak a bűzös-ködös briteknél,a sok jöttment meg buzeráns között de ne játszd az agyad mert te egy szánalmas senki vagy...

munkásember 2008.01.04. 22:27:30

karácsony meg kocsifeltörés, juteszembe:
ugyanilyen történet, de itt végül megfogták a rossz bácsit.

én karácsony előtti éjjel hallottam furcsa zajt (utólag olyan volt, mint amikor bebasznak egy kocsiablakot :)). kinéztem és láttam hogy valaki érdekesen sietve távozik egy autó mellől és visz valamit. az autóban idegbajos sebességgel villogott egy piros LED, úgyhogy lementem megnézni.
be volt csapva a jobb első ablak, üvegdarabok mindenhol.

felhívtam a 112-t, vázoltam mi történt, majd mondtam hogy pörögjenek mert alig 2 perce valósult meg a tényállás.

közben végigsétáltam a ház előtt és észrevettem hogy még egy autóval elbánt a tag, úgyhogy megvártam a kékruhásokat.
a hívástól kb. 10 percen belül ott volt egy autó (és már ment egy kört), megmutattam a másik kocsit aztán otthagytam őket mert rohadt hideg volt.

fentről láttam, hogy kb. még 5 perc múlva jött egy második autó, aztán csörgött is a telefonom. kapitányságról hívtak, kértek hogy menjek le felismerni emberünket (merthogy fogtak valakit). mondtam hogy felejtsék el, nem láttam az arcát, ellenben nem szívesen mutatnám meg neki az enyémet (beszari vagyok, ugye). de ha megsétáltatják a járdán, szívesen elmondom így nézett-e ki.
mókás volt, ahogy hallottam a telefonban az akciózó rendőröket(rádióból a yardra és vissza), ahogy nem túl kedvesen és nem is túl halkan noszogatják hogy "sétájjááá!".
persze hogy ő volt, nem volt nehéz felismerni (én sem a zseniképzőn végeztem, de nemigen húznék FEHÉR sapkát a fejemre mielőtt elmegyek sötét éjjel kocsikat feltörni...).

ja, közben az egyik rendőr kiszúrt még egy feltört kocsit.

ezalatt előkerült az egyik kocsi tulaja, és ahogy hallottam fel is ismerte a cuccait, amiket ennél a profi bűnözőnél találtak.

bocs hogy ilyen hosszan írok, de gondoltam árnyalom a képet egy ilyen sztorival. a rendőrök egyből mozdultak, két autó indult azonnal körbe, és az egyik meg is fogta az ipsét. tanú, bizonyíték, minden együtt (bár kb. hajnali 5-ig csücsültem a yardon mire készen lett minden papír, de valahogy nem bántam akkor).


konklúzió:

-az autók vegyesek (20+ éves öreg olasz, 8-10 éves spanyol és egészen újszerű német. méretre mind a legkisebb);

-a tag összesen 3 kocsit tört fel az utcában, mindegyiknek kirámolta a kesztyűtartóját, és vitte amit ért. hadd ne soroljam hogy miket, ebből az autóból nagyjából 3000 forintnyi értéket (saját sacc);

-a tulaj valszeg semmivel sincs beljebb azzal hogy megkerült a tettes, mert azon a csávón ő egy fillért sem fog tudni behajtani;

-a tettes valszeg semmit nem kap (kivéve ha mondjuk már volt büntetve);

-plusz macera.


mindegy, talán eggyel kevesebb. talán legközelebb máshová megy, vagy áttér a fosztogatásra.

a márk 2008.01.04. 23:01:35

Zuglói Önkéntes Autótolvajelfogó társaságba jelentkeznék....

ottopappa 2008.01.04. 23:04:32

Attila, Tel Aviv333!!!

Igazatok is van, meg nem is... Én is lehúztam írországban másfél évet saját kinti kocsival (Ford Escort). És az biza igaz, hogy a dolgok sokkal egyszerűbbek, nincs az a szar bürökrácia, az átiratás pl valóban egy levélfeladás. Ugyanakkor bűnözést tekintve, hááát... a szomszédnak éjjel ellopták a 3-as BMW-jét, lakótársam öreg, 200 eurós Nissan Micra-ját felgyújtották egy éjjel, haveromék belvárosi, emeleti lakáába felmásztak éjjel és kipakolták, arról nem is beszélve, hogy a Croke Park közelében U2 vagy Metallica koncert után lehetett imádkozni a közelben parkoló autókért... Szóval az élet sehol sem fenékig tejfel, de tény, itthon már érne valami drasztikus változtatás...

Chlor 2008.01.04. 23:06:26

Üdv mindenkinek!

Nekem a következö cucc vált be edig (legalábbis félig :-)
A 80as években voltam katona, és hogy-hogynem maradt egy doboz (25db) kiképzö Chlorpikrin ampullám. Aki nem ismerné (vagy nem volt katona) annak annyit erröl, hogy gézkamra gyakorlaton ezt törik össze az ujoncoknak a gázálarc gyakorlása céljábol. Ez egy rendes orvosi ampullában van, és mint olyan könnyen törik. Na ezt az ampullát szoktam betenni az ülés alá, ugy, hogyha beül valaki akkor tuti összetörje. ezt követő 30mp-en belül tuti elmenekül (és a szögekkel ellentétben nem akar bosszut álni a kocsin mert fontosab neki még vagy 1 órán át a levegő beszívása,és a szemének a kinyitása. Azért irtam hgy csak félig vált be, mert eddig élesben csak 1x lett kipróbálva. Az áldozat akkor én voltam. Sietem mert késésben voltam. :-(
Jobb hijján egy gáz spray is megteszi ha mechanikailag meg tudja valaki oldani, hogy ne csak megnyomodjon, hanem benyomva is maradjon miután az ülés, váltó, kuplung, kormány, tetszöleges valami aktiválta.

Denny 2008.01.04. 23:16:04

TelAviv333 2008.01.04. 22:22:10
nem vedek senkit, nem velemenyezek rajtad kivul senkit, de a hozzaszolasod stilusa kedves TelAviv333, csakis teged jellemez.

Stejn 2008.01.04. 23:23:24

Jónagyot!
Max.együttérzés az értelmetlen feltöréssel kapcsban, plusz hogy kicsit enyhítsem, saját történetem zanzástva:
- C Vectra használtan megvesz
- új társasházban mélygarázs hely kibérel, hogy legyen hol biztonságban aludnia
- 4 (négy) nap múlva hajnali induláskor döbbenet: utasoldali ablak+jobboldali kombiablak=kristálycukor, kb. mindenhol bent.Kesztyűtartó kinyitva, kipakolva, könyöklő felhajtva, kombi roló feltépve, csomagtér összetúrva...
- telefon rendőrök, megvár, elmesél, feljelent (ők rezzenéstelenül papíroznak, közben csomó mindent összeszürkeporoztak kívü-belül)
- gyors kárfelmérés és összeg bediktálás: semmi (!), ja, de az 1000 éves CD tartóm. Érték? 2000 HUF, diktálom lemondóan, hiszen benne mind írott volt...
- Társasház felhív, hogy szívesen megnézném a biztonsági kamera felvételét, mire: Jaaaa, az nincs. Az csak matrica.... (itt pici besírás)
- aznap üvegeshez el, megrendel, berakat (GIMA, Autóüvegcentrum 4eva!!!!) 20+40 e HUF, könnyek ismét elmorzsol
- Társasház biztosítóval kapcsolat felvesz, majd megtud: erre SAJNOS nem terjed ki a biztosítás...
- délután gondnok néni telefonál és ismerős albumcímeket kezd el diktálni (szemem könnybelábad): megtalálták a garázsban eldobva az egészet...
Összefoglalásileg pedig:
azóta is ott vagyok kénytelen (jobb híján) állni, de betegesen felhajtom a könyöklőt, én inkább mindent, de mindent fel-, majd lecipelk, de a csomagtér mindig töküres, roló elhúzva, hogy lássák (csajom tiszta morcos, hogy de úgy olyan csúúúúnya, de nemérdek) és kesergek, hogy hogy jönnek ahhoz, hogy belenyúlnak a máséba a SEMMIÉRT, de legalább nekem fizetős lett a buli...

Remélem nem untattam senkit, aki pedig esetleg mgára ismer, mint elkövető, annak faláb a seggébe!!!

Üdv:

Stejn

LyukasBogrács 2008.01.04. 23:29:10

Nekem a huszonéves szakadt Trabantomból vittek el mindent, ami mozditható: ócska esernyő, papirzsebkendő, plüss egér. Gratulálok!

Nincs is kedvem drága kocsit venni. Csak ideges lennék, mindegy, hogy éppen parkolok, vagy közlekedek a városban.

Marad a BKV.

Wickey 2008.01.05. 00:11:22

Zsolt!
csatlakozom Inner Circle-hez, ha elakadsz, keresd Őt, vagy engem, valamit csak ki tudunk találni, van némi 75ös múltunk...
Úgy nézem igaza van: barna üvegeid vannak, ezesetben a káromkodás repertoár bővülhet, azt tényleg bonyolultabb szerezni. Lehet érdemesebb lenne mind a négy ajtóba EU üveget tenni (zöldet vagy átlátszót).

Adalék: szilveszterkor a soron a II. kerületben is feltörtek minden autónkat ami csak ott parkolt: egy 75TS-t, egy Lancia Lybrát, egy 155öst, a 164es és a 75 America kerítésen belül volt, azokhoz ezért nem fértek hozzá...

F/O 2008.01.05. 00:44:46

Rák Attantam: Hogy tudna rárohadni a lakat, ha a sziget lakatlan? ;)

Matyi 2008.01.05. 07:38:00

Elmesélek egy sztorit, hogy jobb kedvetek legyen.
Még '94-ben történt, hogy egy katonatársammal kimaradásra mentünk. Ő megkérte az öccsét, hogy hozza be a kocsiját- mégiscsak egy"új" 5-ös BMW- ne 'má busszal menjünk csajozni.:)
Öcsi megy a kocsiért, látja, hogy világit a lámpája. Úgy állt meg mögötte, hogy ne tudjanak kiállni tőle. Kiugrik az autóból (már sejtette, hogy mivan), feltépte a bömbi ajtaját, kikapta a köcsögöt, úgy elverte, hogy összeszaladt az utca. (tudni kell öcsiről, hogy vmi, már nem emlékszem milyen küzdősportot űzött jelentősebb ideje).
A rendőröknek ezúton is köszi, hogy a jegyzőkönyvbe úgy került az eset, hogy menekülés közben sérült meg.:)
Ilyen tettenérés kívánok minden olyan rohadéknak aki hozzányúl más tulajdonához.
Ha éhes menjen ki a Margitszigetre legelni.

Rák Attantam 2008.01.05. 09:03:24

F/O 2008.01.05. 00:44:46
"Rák Attantam: Hogy tudna rárohadni a lakat, ha a sziget lakatlan? "

Ná dé há odákérűl á délikvencs, ákkó má Lákátos lész áz á szigét! Neme?

[] (törölt) 2008.01.05. 14:28:27

"A kárt jól belőttük: 25KHUF a tükör, kb. 7k a munkadíj és 2-3k a kellékanyag. Osztok-szorzok és kétségeim vannak, hogy mi a tökért fizetünk havi 8kHUF-t a Cascora."

minek fizetsz tarsadalombiztositast, ha nem vagy beteg?

ne legyel mar ennyire sotet.

[] (törölt) 2008.01.05. 14:56:49

"Én pár nappal karácsony előtt kezdtem egy cégnél területi képviselőként... a második napomon benyomták az anyós felőli ablakot és elvitték a gps-t álvánnyal antennát elszakítva... még jó hogy eddig alig keresetem valamit , de az adósságom már tetemes a cégem felé! :("

mar miert lenne tartozasod? nem te kovetted el a buncselekmenyt, ellenben lezartad a kocsit. semmit nem kovetelhetnek rajtad, es ha megis beprobalkoznak proszto modon, akkor jobb ha mar most otthagyod a helyet, amig probaidos vagy.

szalma 2008.01.05. 15:11:36

Nálunk a Fiesta járt így. Áltt az utcán, árok mellett, hűségesen várakozott. Kimegyek, és nézem, fura akerék. Hiányoztak a piros szelepsapkák (gázzal töltötta gumi, azért pirosat raktak rá). Nézem, vmi csillog az árokban... Mind a 4 darab odavolt dobálva, az autótól 40 centire. Szerintetek?

Laca 2008.01.05. 17:24:14

Tán 96 nyarán egy ismerősöm garázsában dolgozott a mester, amikor megzavarták. A kocsi mögé bújt, hátha nem veszik észre. Pechje volt, mert ismerősöm beült, dugott egy rükit és forgázzal indult.
Másik eset. A kis rétinéger épp feszegette egy csavarhúzóval a zárat amikor a tulaj elkapta. Kikapta a kezéből a szerszámot és a kezét odatüzte vele egy fatörzsre.

stevee 2008.01.05. 19:47:45

Nemrég tesóm kocsijából lopták ki a légzsákokat, mondanom sem kell: többszázezer forintos kárt okozva... Nem akarok reklámozni senkit, de 20,000 Ft+beszerelési költségen lehet kapni olyan kütyüt, ami sms-t küld ajtónyitásra, vagy mozgásérzékelésre, stb... Szerintem nagyon megéri, én is erősen gondolkozok egy ilyenen. Rendőrök tehetetlenek, gyalogosok közönyösek, csak TE tehetsz az értékeid védelmében! Sajnos ma ez van.... : ((

GolfD 2008.01.05. 19:58:18

Nekem az 1988-as Polomról lopták le fényes nappal egy dunántúli kisvárosban (ahol lakom) a hátsó ajtón lévő VW jelet és a Polo feliratot. Polot eladtam, vettem a GolfD-t. Vettem rá új alufelniket. A hozzájuk kapott alu szelepsapkákat (!!!) nyúlták le egyik éjszaka. Másnap a gumisnál 1000 Ft-ért vettem 4 újat...
Amúgy a kerekeket 2 féle kerékőrrel őrzöm...

Ramod 2008.01.05. 20:14:17

Szintén feltörés, szintén télen, de februárban (2 éve lassan), adott az idén 19-ik évébe lépő pözsóm, és a hasonló korú magnósrádióm (blaupunkt).

Engem a rendőrség hívott fel, hogy bejelentés érkezett, hogy be van törve a kocsim ablaka, nézzem meg, majd hívjam őket vissza, hogy kérek-e helyszínelést. Na mondom ez szép lesz, lemegyek, tényleg be van törve a bal első ablak (3 ajtós a kocsi), rádió sehol, más meg nem volt a kocsiban.
Szerencsétlen helyszínelőre 3 órát vártunk, egyedül volt az egész kerületre (kőbánya...), és csak a környékünkön én voltam a 9ik akihez kijött, plusz még kicsit odébb is volt pár hátra.
Most őszintén, mennyit érhetett az a magnó? Szerencsére amíg nem találtunk üveget, beállhattam haveromék garázsába, így nem volt az ég alatt a nyitott kocsi. Este feltúrtam a netet üveg ügyben (hogy egyszerű legyen, gyárilag sötétített az üveg), A peugeot205 klubnak hála egy srácnál volt fölös sötét üveg, csak el kellett menni érte, baráti áron 2500 Ft-ot kért érte, csak éppen oda-vissza majdnem 90 km-t autóztunk emiatt... De ha azt nézem hogy megrendelve 9000 lett volna az üveg, még mindig megérte. Üveg megvéve, haveromék garázsában beszereltük cirka másfél óra alatt, nem kívom senkinek az ablakcserét a -5 fokban..
A másik kedvencem az volt, amikor ellopták a 300 ft-os tescos dísztárcsáimat a bal oldalról. Hogy miért onnan? Mert a jobb oldala volt a házak felé... azóta 3 féle tárcsa van a kocsin, érdekes, így nem kell senkinek :D
Azóta az autórádióm az mp3 lejátszóm, a kocsiba beraktam egy 10w-os számítógéphangfal erősítőjét, rádugom a kütyüt, és szól a zene. Ha meg egy ilyen gyökér benéz, lát egy panelt amin van 3 gomb és semmi más. Én amúgy a lábukat vágnám le, hogy ne tudjon elfutni ha észreveszi valaki :)

cirrmurr 2008.01.05. 20:33:34

A szögekkel kivert falemez az jó ötlet. Könnyen lehet utána azonositani.....
30x30 as lap 2centis szögekkelaz ülésre, csontig hatol, esetleg középen 2db 4cm essel megfüszerezve.

cirrmurr 2008.01.05. 20:44:59

Én két fickót fogtam a yardnak. Az egyik 50 60 körüli, skodából(120 as ) kispolszkiból meg egyébb 25 éves csodákból lopkodta a magnót, illetve bocsánat a rádiót, mert volt olyan wartburg amibe csak rádió volt hát azt szedte ki egy METSZŐOLLÓ segitségével. A rendőrökkel tetten értettem, éppen derékig szerelt egy kispolszkiban. 8 rádió volt nála.

Aztmondta 300 !! ftos sáron szokta eladni őket. Az okozott károk még ezeknél az oldtájmereknél is tetemesek zárak , ajtó festések,ablakok szétbarmolt müszerfalak stb. Pont azoknál akiknek erre rohadtul nincs pénze.
Sajnos elhamarkodtam mert mikor behajolt az autóba a bézból ütőmmel ütni kellett volna mint az ingaóra és aztánhivni a rendőröket.

G-Burt 2008.01.05. 21:08:43

Jó ötlet a szögespárna, csak egy kicsit a kocsit is összevérezheti, nemgondoljátok?

Figlár Géza 2008.01.05. 23:07:14

Őszinte részvétem. Sajnos tapasztalatból tudom hogy ma már sehol nincs biztonságban a jármű. Nekem Svédországban törték fel a gépet (Alfa 155). Éjjel 1:35 és 2:10 között. Éppen pakoltam be, mert indultam reggel haza. GPS, és a DVD lejátszó egység bánta, meg a bal első ablakom. Így vezettem le 1600 km-et. A házunk elött, az erkély alatt történt. Ha már itt is ezt teszik, akkor nem is csodálkozom, hogy Magyarországon mik történnek.

[] (törölt) 2008.01.06. 00:45:35

"ugye nem gondolod, hogy pont az autófeltörők ne tudnák az összes, akcióban részt vevő autó rendszámát, színét, típusát és telepítési helyét fél nappal azután, hogy kitalálják a projektet? Az ilyen információk garantáltan kiszivárognak"

miert is?

cirrmurr 2008.01.06. 01:29:50

G-Bur
Teszel egy nejlont alá..

De hadd follyon a vére...

nekem ennyit megérne egy kárpit tisztitás.

Zsolt 2008.01.06. 05:56:57

Sajnálatos hogy ienek történnek. Egyébként teljes mértékkel egyetértek scheerti-vel. Csak így lehetne leállítani őket:)
Hajrá magyarok!
Ja és a TV adások?????

Gyuri 2008.01.06. 10:25:39

Alfa ablak ügyében itt kutakodj:
www.alfaamore.hu

Üdv

Das 2008.01.07. 15:56:09

Nekem tavaly Húsvét hétfő reggelre törték fel a 15 éves Kadettot. Elvitték a rádiót(amit azóta is nagyon sajnálok mert kb 25000-et ért:() meg a szivargyújtót meg a hamutartót!!! Mire jó az neki AZóta vettem bele egy 1000Ftos rádiót a bontóban hátha azt nem viszik el!

Gyuri 2008.01.08. 17:08:51

lehetséges, hogy ide írt hozzászólásomat, történetemet törölték?

Gyuri 2008.01.08. 17:14:43

bocs az off-ért, nem esett le, hogy csak az utolsó 100 komment van jelen alapértelmezve.

Oscar 2008.01.09. 06:59:21

Nekem a vadiúj passzív bankkártyámat lopták ki a postaládából. Azt hiszik egyesek, h. itt tartom a pénzem? Téboly.

oliver03 2008.01.17. 21:18:02

Nekünk a Megane kerékjárati ivében lévő izzócserére alkalmatos alagút fedelét csórták el...5000 Ft.Megérte?!

Jurij 2008.01.21. 18:07:11

Nekem is feltörték a kocsiomat egyszer.
Kis polski két 3utas ovál a kalaptarton kazis philips fejegység. a havernál ülönk és filmet nézünk egyszercsak egy nagy reccsenés haver felkel oda megy az ablakhoz és kérdezi
-jurij ki kotorászik a kocsidban???
-HáHá marha vicces
-De komolyan!!!!!
Felkelek nézem épp tépi ki egy csávo a kalaptartorol a hangszorokat.
Gyorsan telefon a yardnak mondják hogy 10perc. Na szép mondom azt én nem várom meg. Én mentem előröl a haver hátulrol.
Haver papucsba de meg hallota kis barátunk és probált elszaladni de lerugta a haver de ugy hogy el repült a papucsa. Erre fel kelt és elkezdett ellenkezö irányba szaladni felém.
Ez hiba volt mert éntölem kapta a következöt meg még egy "párat" ameddig ki nem ért a járőr kérdezték mi tőrtént mondtam hogy szaladt én elgáncsoltam azt elesett. Erre a rendőr
-De ennyire???
Na mindegy utánna sokáig jártam a yardra mert hivatalbol engem is feljelentettek.
És honapokon keresztül szembesités utánna vallomás kiegészités meg ilyenek
A végén én nem kaptam semmit mert ki tartottam a vallomásom mellet.

c.vieri 2008.01.24. 17:36:58

Részvétem.
Nekem a kocsimat (20 éves Ford Scorpio, értéke közelít a nullához, de imádom) törték fel Pécsett jan. 9-re virradóan, bal hátsó ajtó üvegét zúzták be egy kővel, a kár egy térkép, egy teherszállításban használt kötöző, meg egy átjátszókazetta... A kötözőnek volt a legnagyobb értéke, az még kellett is volna másnap.
Ja és megpróbálták valszeg elvinni, egy drót!!!! lógott ki a gyújtáskapcsolóból :D (hozzáteszem, van benne immobilizer, egy amatőr mint esetünkben ha beleszakad se indítja el, profi meg egy ilyen korú, értékű autóval nem hiszem hogy foglalkozna)
A rendőrségben pozitívan csalódtam, telefon után 10 perccel helyszinen voltak, fotózás, technikus kihívása, ujjlenyomatkeresés, szagminta a kőről, stb.
Ja és azóta mindenhonnan üvegszilánkokat szedegetek, holnap fogom kiszedni az első üléseket, hogy kitakarítsam alóluk...
Télleg nem az érték miatt (bár az üveg kicsit húzós lett volna, ha nincs egy scorpios klubtárs :)) ,hanem a bosszúság ami a legbosszantóbb.
Ja, és még 2 kocsit törtek fel a környéken aznap éjjel, szintén Fordokat.

c.vieri 2008.01.24. 17:52:49

Ja és hozzáteszem, az előbbi tárgyak egyike se volt szem előtt. Kötöző csomagtartóban, térkép kesztyűtartóban, átjátszókazetta a középső könyöklő alatti tárolórekeszben...
süti beállítások módosítása