Anzix a negyedik daciás hétről

Tartósteszt: Dacia Logan MCV (5. rész)

  2007. augusztus 17. - RT76 Címkék: önök küldték dacia logan dacia logan tartósteszt

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Miért nem a ... lett az év autója?
2008-11-17 17:43:00

Szóval az Insignia az. De most miért? Tényleg? Akkor már miért nem a Skoda Superb ? Abban legalább van egy

Harci bálna Amerikából
2008-11-14 11:08:00

Aszongya Zoli nevű olvasónk, hogyaszongya: "Szia, a Mercit vagy egy honapja kaptam le Julian-ban. Vagy 60-70 km-re

Az autóbuzi szemüvege
2008-11-12 01:17:00

  Nem tudom, mihez kötöttem volna a dolgokat az automobilizmus előtt. Talán névről ismertem volna a falu

Családi barátkozás a Mazda6 kombival
2008-10-30 13:00:00

Miután Winkler kissé fanyalogva, minden lelkesedés nélkül számolt be magazinunk hasábjain kalandjairól a

1. Koccintottunk

A Logan koccanástól megmenekült faraLátnak sérülést? Én se láttam.

Na, végre nekem jöttek. Egy székesfehérvári áruházi parkolóban méghozzá. Gurultam a parkoló sorok között, de nem volt hely közel a bejárathoz, nekem pedig csak annyi időre kellett megállnom, amíg a család beugrik az autóba, a tisztítóba adás és gyerekcipő-vásárlás után (közben én elmentem mást csinálni). Megálltam, és becsörrentettem: itt vagyok. Jönnek, mondták. Kiszálltam, mentem hátra a kocsi mellett, hogy segítek berakni a gyerekeket, és érzem, hogy durván oldalbalök a Dacia.

Na, mondom, akarsz valamit? Nem akart, csak az F-Astra, ami mögött megálltam, az akart kitolatni. A bamba, de kedves, békés hatvan körüli pilóta pedig nem vette észre a mögötte tornyosuló román fenevadat, és nekiment. De velünk volt az Úr. Az Astra fényezetlen lökhárítója a tartós(!) Dacia hátsó lökhárítójának fényezetlen részével találkozott. Semmi nem látszott, kicsit röhögcséltünk, hogy mekkora mák, meg szörnyülködtünk, hogy mi lett volna, ha, és ennyi. Kedves Belsőség-olvasók: kívánom önöknek, hogy ennél durvább közlekedési balesetben sose legyen részük.

2. 5,3

Tankolásról szóló számla

Megvolt a második tankolás, immár magyar földön. A Dacia 824 kilométerre 43,4 liter gázolajat kért, ami 5,3 litert jelent száz kilométerre. Kicsit több, mint az első mérésnél, de gyorsabban is mentünk, több sztrádaszakaszt beiktatva az országúti cammogásba. Egyre jobban szeretem ezt a közlekedési eszközt.

Здрасти, пимп-Логан

Orosz Péter

A Fekete-tenger délnyugati szélén található Burgaszi-öböl déli csücskén, Szozopolban parkol a világ legpengébb Caprija. Az északi csücskön egy félszigeten a tengerbe nyúló Neszebár melletti Napospart (Слънчев бряг) üdülővárosból küldi Zoltán olvasónk ezt a hétszemélyes kabrióvá pimpelt Logan MCV-t, amihez felülmúlhatatlan understatementként csak ennyit fűzött hozzá: „elmondás szerint az átalakítás nem gyári.”

Kabrióvá alakított Dacia Logan MCV a bulgáriai Naposparton. Fotó: H. Zoltán

Azt hiszem, mielőtt visszaadjuk a tesztautót, elő kell kerítenünk Dr. Flexet.

3. Végsebesség

163 km/h-s végsebesség a Dacia sebességmérőjénNagyon szép tőle, hetven ló húz tizenhárom mázsát

Egyszer ezen is túl kell lenni, átadtam egy kormányt egy közeli hozzátartozómnak, akinek személyére nézve nem kívánok terhelő vallomást tenni, és egy hosszú sztrádalejtőt kihasználva megnéztem, mit tud a Dákó. A kigurulás után sík terepen az óra szerinti 163-at bírta tartani a hetven ló, ez olyan 150 körül van a valóságban. A fordulatszámmérő közben négyezret sem mutatott, szóval ugyanezzel a váltóáttétellel a másfél literes dízel erősebb verziója (állítólag ősszel jön a 82 lovas) lehet majd gyorsabb. De minek; a kocsi nem gyorshajtásra készült, a dácsiázás 100-110-es krúzing közben ad igazi élményt.

4. 12345

A Dacia kilométerszámlálója 12345 km-t mutat

Nahát, ezt el is felejtettem, korábbról maradt meg a gépben ez a szép fotó. Majd 22 222-nél újra kattintok.

5. Büdös van

Bibendum és WunderbaumBibendum megmászta a Wunderbaumot

Minden érdemének elismerése mellett nem lehet elhallgatni a tényt, hogy a Dacia sajnos igen büdös autó. Nem egyszerűen újszaga van, de fertelmes, torokkaparó műanyagkipárolgás tölti be a kabint minden melegebb napon. Az ÁNTSZ alighanem bezáratná az autót harminc fok felett.

A szaghatás leküzdésére egy Michelin-ajándékot és egy klasszikus fenyőforma illatosítót alkalmaztunk – előbbit, mert Karotta nekem adta, mivel állítólag így nézek ki, ha beöltözöm motorozáshoz.

Utóbbit, mert kedvesemnek nem tetszett a gumiemberke szaga sem. Így most Bibendum kesernyés, borókaillatú izzadságszaga keveredik a fenyőfa kókuszaromájával, s mindez valami egészen elképesztő vegyipari elegyet képez a Dacia alanyi bűzével. Az illat oly intenzív, hogy a bezárt kocsi előtt egy-két méterrel elhaladva is jól érezhető. Remek, azt hiszem, veszek hozzá még egy olyan kis pörgős-virágosat is!

5+1. Kész a vár!

A kész favár

Na, összeütöttem, amit a múltkor hazavittem. Még le kell kenni lazúrral, és kedvükre potyoghatnak le róla a gyerekek.

Dacia Logan MCV tartósteszt

Dacia logó

2007. júliustól decemberig nálunk van egy hétszemélyes Dacia Logan MCV, Laureate felszereltségben. Minden héten pénteken olvashatnak róla itt a Belsőségen. Az eddig megjelent epizódok:

Befogadtam egy románt (2007. július 19.)
Pezsgés a Dacia körül (2007. július 27.)
Első tankolás a tartós Daciával (2007. augusztus 3.)
Hátamon a váram (2007. augusztus 10.)

Ha nem szeretne lemaradni egy részről sem, tegye el a tartósteszt okos könyvjelzőjét (RSS).

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr13141395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

specko 2007.08.17. 07:39:51

Látom nektek is ez a jófajta hinta van.
Nem tudom miért nem tudták hosszabbra csinálni a szárát.
Ha kiesik a gyerek, akkor essen minél nagyobbat.

Hózentróger 2007.08.17. 07:52:41

Ja, én is észrevettem, hogy minden francia autó tök büdös... Kivéve a bőröseket, de olyanom még nem volt (nem is lesz)(francia se)...

adi 2007.08.17. 07:55:21

az neked fenyőfa bázzzz? :)

Géb 2007.08.17. 07:58:50

Na végre itt vannak az új Dákó élmények. Már vártam!
Az a pimpelt MCV elég erőteljes élmény. Képzelem, hogy nyeklik-nyaklik szegény a tető merevítő képességének hiányában.

A végsebesség szerintem helytálló 163km/h körül nem hinném, hogy sokat csalnának ezek az elektronikus jeladós órák. Szerintem a "túlmérés" inkább a régi spirálosokra jellemző. GPS-el nem mértétek meg???
Egyébként érdekes, nekem ugyanekkora sebességnél hajszálra ennyit forog az 1.3 mjet, pedig az jóval kisebb motor. 170-nél éri el a 4000-es fordulatot.
Tényleg ennyire büdös az autó? Erre nem szoktak panaszkodni a tulajok. Egyébként szerintem az ilyen lógós "illat"csinálók csak rontanak a helyzeten. Sokkal rosszabb velük mint nélkülük. Van olyan ismerősöm akinek minden légbefúvójában van egy. Na ott élő ember meg nem marad.

Viktor · www.vikiszava.blogspot.com 2007.08.17. 08:01:57

Hét éve van jogsim, ez idő alatt háromszor „ütköztem” már másik autóval, és egyiknek sem maradt nyoma. Azt hiszem, nekem is mákom volt eddig.
A legjobb az volt, mikor egy bevásárlóközpont parkolójában álltam, és egy huszonéves szőke nő által vezetett ML Mercedes a velem szemközti helyre kanyarodott be. A nő nagyon nyújtózkodott, hogy lássa az autó elejét, közben görcsösen kapaszkodott a kormányba, és sikerült is az egyeneshez képest minössze 20 foknyi ferdeséggel beállnia. Illetve még nem, mert gurult szép lassan, hogy beférjen a szűk két autónyi helyre. Én a kocsimban ülve, páholyból néztem az egészet, azt is, amikor a nagyfokú koncentrálás ellenére nekem jött. Igaz, hogy kettővel, de mégis. Szegény ettől úgy megzavarodott, hogy ki se tudott szállni az autóból, hanem az anyósülésen helyet foglaló 50 éves úriember (nyilván az édesapja:) jött oda hozzám bocsánatot kérni. Nem baj - mondtam -, csak a kosz ment le egy kis helyen a lökhárítómról.
Fényezetlen lökhárító rulz, remélem divatba jön még egyszer. Nekem bármelyik mai autón is tetszene.

Viktor · www.vikiszava.blogspot.com 2007.08.17. 08:10:39

Ez az ÁNTSZ-es szöveg nagyon tetszett. :) Én egyszer füstölős pálcikát felejtettem az autóban, és tök jól beillatosította az utasteret.

specko 2007.08.17. 08:15:37

Sztem inkább szellőztetni kéne azt a Dáciát éjjel nappal és akkor talán kimenne a bűze.
Nesze neked újautó:)
Egyébként nekem cipőfűzőre felfüggesztett üvegcsében levő illóolajos illatosítóm van és nagyon jó. Újra lehet tölteni és természetes illóolajokat teszek bele olyat amilyet akarok.

Hózentróger 2007.08.17. 08:17:37

Én meg hétvégénként segítek egy barátom vállalkozásában és kaját szállítok ki. Azóta cigánypecsenye és tengergyümölcsei illatosító van a Swiftben...

feri2360 2007.08.17. 08:40:03

RT kolléga kezd ráérezni a kispolgári autózásra és KEZDI SZERETNI. Az ész megáll... Karotta! Kezdhetem embernek érezni magamat az Astrámmal? Ha már Astra: a kezelési könyvében az áll, hogy a végsebességet 4. fokozatban tudja, az 5. kímélő fokozat. A Daciánál is így lehet, mivel észrevehetően nem tudja kiforogni magát. 68 lóval 160-165 között kellene legyen a végsebessége, próbáld meg 4-ben megmérni.

Géb 2007.08.17. 08:43:03

Igen! Igen! Minden városi autóba fényezetlen lökhárítót! Az a 2-3 cm széles koptatócsík amit manapság a fényezettekre tesznek szart se ér. Úgysem az a rész találkozik a másik autóval, ha meg igen akkor a keskenysége miatt alatta-fölötte le lesz húzva a fényezés.

GiXXXer 2007.08.17. 08:45:14

Én múlt hétvégén kárpitoztam le az ajtókat, meg kapott új szőnyeget a kocsi, azóta palmatex illat van. Szinte fel sem tűnt hétfőn, hogy a hétvégi pimpelés után csomagtartóban maradt nitrohígító felborult, a melegtől nyomás keletkezett a flaxiban, és közel egy deci kifolyt. Jó illat volt, különösen vidáman telt az utam, de nem láttam rózsaszín szippantóskocsit, és lila elefántot sem az úton, csak azok a rohadt denevérek, vááááá... :D

Géb 2007.08.17. 08:48:54

ja és a Dákó teljes mértékben bizonyította EU konformitását. Teljesítette azt az előírást, hogy a személygépkocsi lökhárítójának 5km/h alatti ütközést szerkezeti károsodás nélkül kell abszolválnia. Az EU tagság előnyei :) sajnos a bűzre még nincs közösségi direktíva...

ommm 2007.08.17. 08:51:15

Látom Tamás tanulva a múltkori fikaözönből ezúttal óvatosabb voltál. (-megálltam és rájukcsörrentem:))
Kezd alakulni ez a Logan MCV tartósteszt, csak így tovább.

Ja, és mennyivel szebb tető nélkül!

mapo 2007.08.17. 09:09:51

Mi egyszer egy kókuszos és két vaníliás wunderbaummal leptük meg a kollégát, beraktuk a kocsijába a befúvó rostély mögé-alá. Imádta.

bgy 2007.08.17. 09:10:47

A kellemetlen szagok valószínűleg abból adódnak, hogy a műanyag elemeket olcsó újrahasznosított hulladékból csinálták. Lásd kínai bolt.

Ati 2007.08.17. 09:11:59

Végre nem az a hülye szöveg, hogy "németországban persze" :D Ja és a lökös az króm úgy az igazi :D zastava for ever ;)

Hózentróger 2007.08.17. 09:13:48

Szerintem nem jó dolog az illatosító amúgy.. Büdös, mint a dög.

Más részről, kérdezném a véleményeteket: elképzelhetőnek tartanátok azt, hogy egy bármilyen autót odaad valamely importőr egy újságírónak fél évre, és az meg őszintén leírja, hogy szar, és fél évig hetente fikázza. Ugye nem? Szóval, mi az értelme az ilyen tartósteszteknek?

ready_real 2007.08.17. 09:20:33

Én ilyen újautó förtelem szagot eddig csak egyetlen kocsiban éreztem (ültem már új loganban is , abban valahogy nem) , és az pedig egy vadiúj thalia volt. :U

Ottopappa 2007.08.17. 09:21:03

Heee, nekem Lada Szamaram van, fenyezetlen lokharito, alatta orosz vas... Hacsak nem egy Kamaz csokol seggbe, akkor mindig a masik huzza a rovidebbet... :) (egy ismerosom Szamaraba belecuppant egyszer egy Szutyoki Alto - Szamarnak a bal hatso lampabura repedt; Altonak a fel eleje oda...) Szoval eljenek a fenyezetlen lokosok! :)

Kris 2007.08.17. 09:23:05

Tamás, Te egy bátor ember vagy! Nem félsz a "becsületes, minden szabályt betartó" hozzászólók haragjától? Már látom az újabb beszólásokat: egy kézzel vezetve, egyel fényképezve 163-al száguldva veszélyeztetted a többi autóst! Még jó hogy kipróbáltad, ezért teszt egy teszt!
Ja, most látom hogy nem is Te vezettél!:-P

Ottopappa 2007.08.17. 09:24:54

Heee, nekem Lada Szamaram van, fenyezetlen lokharito, alatta orosz vas... Hacsak nem egy Kamaz csokol seggbe, a masiknak eselye sincs... :) (Ismerosom Szamaraba egyszer belecsokolt hatulrol egy Szuzi Alto - Szamarnak bal hatso lambapura repedt, Altonak fel eleje eltunt...) Szoval fenyezetlen lokos forever!... :)

ommm 2007.08.17. 09:25:18

még olyan 10-15 komment és újra eljutunk a szarozáshoz.
ez itt már tradíció

Ottopappa 2007.08.17. 09:28:30

Bocsi, 2X ment...

RoDacia1310 2007.08.17. 09:35:55

Hú!Nagyon tuti a kabrió mcv.Igaz itt romániába van belöle rengeteg de ilyent még itt sem nagyon látni.Ngyon penge verda!!!!!!!!!!

kacorka 2007.08.17. 09:44:57

Az alfákban jól eldugva, az anyós ülés ülőlapja alá oda van csavarozva gyárilag egy kis kartonlap az alfa gyári illatával átitatva, ami több évig árasztja magából a jellegzetes új alfa szagot.

Néha már elgondozkozdtam, hogy nem lehetséges, hogy vmi hormonvegyületet is belekevernek ami súlyos és gyógyíthatatlan alfafüggsőget okoz...

kacorka 2007.08.17. 09:46:11

alfafüggsőget=alfafüggőséget

zöldi 2007.08.17. 09:50:58


Tamás! Megjavult a felső két szegmens az újabb tankolásnál, vagy még mindig nem világítanak?

dred bíró 2007.08.17. 09:56:54

a fénykép szögéből az derül ki, mintha aki vezet az is fotózik. :-) nem nagy kunszt, én mobillal videóztam azt le, hogy a cliommal 220-at megyek 3 fővel, kb. 40 km-en keresztül. az az érdekes, hogy tök kuss volt mialatt videóztam. aztán átadtam a telót a mellettem ülőnek...

y2k 2007.08.17. 10:00:14

ha függőséget akarsz, akkor minek neked "hormonvegyület"? inkább olyat keverj bele, amitől rád másznak a nők.

Géb 2007.08.17. 10:15:42

Manapság 160 körül autózni nem túl vészes dolog. Bár a sok hülye miatt néha 130 is sok. Egyébként a hazai 2sávos autópályákat és a rajtuk közlekedők morálját szemlélve nem is ajánlott 160-nál gyorsabban menni, mert a sok kalapos úgyis kijön eléd, mert nem tudja felmérni a távolságot és a sebességet, a kamionosok meg leszarják, hogy a fékezéstől kirepülnek a szemeid, akkor is kimásznak. Annak meg semmi értelme, hogy 180-92-180-110-200 ingadozásokkal autózzak 500km-et.
Egyébként még mindig semmi érdemlegeset nem lehet tudni a Dákeszről, csak himihumi szarságokat. Nem feltétlenül illatról meg koccanásokról kéne írni, hanem valami hasznavehetőről is ami jól jön majd a leendő vásárlóknak. Végül is ez egy tartósteszt, vagy nem??? Nekem inkább autós családregénynek tűnik... annak viszont elég lapos, bár lehet, hogy a brazilok egyszer megfilmesítik...Persze én is tudom, hogy ajándék lóról nem illik rosszat mondani, mer' aztán a Rönó Hungária megharagszik és nem lesz tesztautó 10 évig, úgyhogy inkább nem mondanak semmit, ha már jót nem tudnak. De akkor se kéne eröltetni ezt a szappanopera stílust...

janek 2007.08.17. 10:37:44

A francia (és román) új autók tényleg elég büdösek. Egyszer egy szalonban lévő Twingóban megfordult a gyomorom a nagyon erős büdös mustárhoz hasonlító szagtól. Romániában 220 ezer db új autó lett eladva tavaly, ebből 150 ezer volt a Dacia. Persze jobb, mint a régi talicska. De én se Skodát, se Dáciát sose vennék, na meg kinai "autót" se...

Skodás 2007.08.17. 10:50:42

Már várom, hogy fikázzátok azt, hogy Tamás veszélyesen autópályán végsebességet fényképezett! :)

Tamás fel a fejjel, nagyon jó ez a teszt, szerintem nagyon sok ember sokkal cifrább dolgokat is művel...

Örülnek a gyerekek a várnak (egyébként)?

Örömmel olvasom, hogy nem vagy közömbös a verdával kapcsolatban. Ha renyó jel lenne az elején, meg kellemesebb újautó "illat" akkor már egész elfogadható lenne.... Igaz? :) Addig is marad az autó helyett a közlekedési eszköz szinoníma... Csak nem tudod levetkőzni a Dacia átkot?

Skodás

Faby 2007.08.17. 10:52:24

Csak egy kérdés:
Most akkor mennyi üzemanygot tankoltál:
45,46 liter (a nyugta képe szerint) vagy
43,4 liter (a szöveg szerint.)

Grafithuszár 2007.08.17. 10:57:20

Szerintem is visszahozhatnák a fényezetlen köhárítókat, vagy legalább lehessen extraként kérni...
Múltkor belénkjöttek hátulról, nézem az autót amelyik nekünk jött: A lökhárító összetörve. Nézem a miénket: sehol egy karcolás (na jó amikor közelről néztem látszott már hogy hol találkozott a két lökhárító, mert egy kicsit be lett nyomva egy helyen, de mivel az egész egy nagy fekete bakelit, ezért alig lehet észrevenni)

Skodás 2007.08.17. 10:57:21

Janek!

Mi bajod a Skodával? Vannak olyan jók, mint a csoportjában lévő autók (Foksz, Sejat). De véleményem szerint kategóriájában is megállják a helyüket.

Egyébként milyen autót vennél/veszel? Milyen autód van most?

Skodás

Gábor 2007.08.17. 11:05:48

Nem kellene fikázni már megint...
A cikksoroztban foglalt gondolatok jók, különben nem érkezne ennyi reagálás. Én személyszerint elhiszem a pártatlanságot is, hiszen, ha annyira rossz lenne nem vezetné és a lóláb is kilógna, ha sokat ajnározná. A tesztelők többsége egyik autóból ül a másikba és az előző ízével, illatával könnyű fals leírást adni az újról.
Igenis tessék merevrészegségig Dáciázni, hogy aztán kiderüljön, hogy macskajajos-e a másnap. :)

szuper · http://www.dacia.hu 2007.08.17. 11:26:57

Ez is csak egy BÜDÖS DÁCIA. :DDD

Valaki más 2007.08.17. 11:33:30

Minden esetre nem szép dolog keresztbe megállni sehol, van mindenkinek lába, tessék arább menni és nem köcsögnek lenni.

janek 2007.08.17. 11:37:07

"Skodásnak": 20 éve van jogsim. Wartburg 353-al kezdtem. Volt Dácia 1300 TX-em és S 110 SL-es Skodám is. A családunkban 1962-óta (Octávia volt apám első kocsija) kb. 25 féle autó volt (Trabant 600-tól, Pontiac Fiero V6-on át a Mitsubishi L200-ig). Vezettem Fábiát is, új Octáviát is és persze az új Dáciát is vezettem már. A legrosszabb "autó" amivel valaha is mentem az a saját S110-es Skodám volt. Féltem és röhögtem benne, mert annyira sz@r volt! A Skodát megvette a VW. Így jobbak, mint régen ez tény. De számomra a Wartburg és Zsiguli korszak megmaradt túlélői. Alapvetően autó középeurópának és a szegényebb rétegeknek, mint a Dacia. Ezért vicces (!), ha vki. egy Skodát az igazi német vagy japán autóhoz, hasonlít ráadásul úgy, hogy szerinte jobbak, mint azok. Ki kell próbálni na persze nem csak 1 teszt erejéig. Hanem legalább több száz km-et kell vezetni minden út viszonyok között. Pl. nevetséges jobbnak tartani egy Fábiát egy Swiftnél. Az Octávát meg Toyota Corrolánál. A Subperbet meg egy Accordnál stb. Vannak Skodások akik (szegényes ismereteik miatt) ezt így gondolják. Jelenleg 2 autóm van egy új fullos (bőr is) Mitsubishi 2.5TD L200 és egy 4WD-s 1.6-os Suzuki SX4. Szóval a fentiek miatt nem vennék cseh Skodát. Másrészről látott már valaki Skodát USA-ban vagy Japánban?? Én sosem! De legalább a Lada Nivából 1 db-ot láttam Japánban. Na persze ott se a Dácia se a Skoda nevet nem ismerik... (USA-ban sem.)

zöldi 2007.08.17. 11:44:00

Janek, milyen S110SL skoda az a 100-as ból készült kupé?

Tum-tum 2007.08.17. 11:44:02

RT mester!
Messze el kell kerülni a bevásárlóközpontok bejárathoz közeli parkolóhelyeit! Nem pusztul bele a család, ha gyalogol 100 métert!
Ha megfigyelted, akkor a bejárathoz közel azok parkolnak, akik tíz lépést megspórolandó akár az anyukra is ráállnának!!! Ráadásul rendszerint ez azzal párosul, hogy parkolni sem tudnak rendesen.

zöldi 2007.08.17. 11:44:29

Janek, az S110SL Skoda az a 100-as ból készült kupé?

ramirez 2007.08.17. 11:57:28

Személy szerint három darab Dacia Kombi MCV üzembentartója vagyok. Jelenleg mint szervízkocsik róják a kilóméterek. Újonnan kezdtek és ma kb 60 és 90 ezer közötti kilóméterrel. Átlagban 3-4 mázsa tömeggel mennek. A kötelezőn kívűl csak a saját állatságból adódó gondok voltak: első szélvédő kidurrant; bal első ajtó lendületből a patkának nyitva; anyósülést egy ottfelejtett forrasztópáka leégette; beesett akanafedelen fennakadt és az olajteknő kinyílt mint a tubarózsa. 6 liter az átlagfogyasztás, és nem egy versenyautó. Persze, hogy nem az. Nem annak való. Igazi igásló.
Szóval javaslom, hogy aki még csak képen látott ÚJ Dacost, az nyugodtan higgyen Rácz Úrnak. Amúgy nem szidni kell, hanem használni, és röhögni a szomszéd PSA cicomás HDI (hú de király...) csodáján, mikor megkapja a 150 ezres kilométernél 200 rugós szervíz-számlát. Én is megkaptam, majd féláron bepecsételtek a könyvbe, és piaci áron eladtam az oroszlánt... Made in Hungary

ommm 2007.08.17. 12:30:20

zöldi: a 110R a Skoda kupé, az SL az Super de Luxe volt

ommm 2007.08.17. 12:31:36

valahová eltűnt az előző kommentem (?)

úgyhogy janek:
ez egy nagyon gyenge és hibás érvelés volt, de pénteken már nincs kedvem vitatkozni ezen

mugen 2007.08.17. 12:53:47

Most nem nagyon akad helye a fikának, ezúttal egy szépen összeszedett, velős kis cikk sikeredett sztem :)

janek 2007.08.17. 13:03:22

\\\"Ramirez\\\"-nek: 60-90ezer Km? Ez ugye elírás volt? (Helyesen: 6-9 ezer Km, szerintem). Idén február közepén repülővel mentem Bukarestbe, akkor láttam ott először új Dácia kombit(MCV). Azóta 6-szor voltam Romániában, ebből 4-szer kocsival. De még ott is nagyon ritka az MCV. Nálunk csak pár hónapja indult meg az eladásuk. Ezért 90 ezer Km-t belehajtani lehetetlen. 2 évvel ezzelőtt 86 ezer Km-t ment egy teljes év alatt... Amúgy a románok is szívesebben vennének Fordot, Opelt, Mazdát vagy más normális autót. Csak a többségnek nincs másra pénze. Sokaknak még a Renault levetett technikájából építkező Dacia is csak egy álom. A történelmi hagyománokból adódóan (pl.Trianonnak és franciáknak rengeteget köszönhetnek: 102 ezer Km2-et kaptak Magyarországból!!!) szeretik a francia autókat (Citroent is) ezért, ha már többre futja, mint a Dácia akkor sokan ezeket választják. De a tehetősek ott is a Mercit,BMWt,Audit vesznek, továbbá Infiniti, Lexus és Toyota a Land Cruiser még a kedvencük.

koenig64 2007.08.17. 14:09:33

Talán nem ártana az ár-érték viszonyok tisztázása. A Dacia nem Toyota, Nem Honda
Aki megveszi nem helyette veszi.
Én párhuzamosan használok egy 307sw HDI-t
(70000 km) és egy új Corolla dieselt (8000 km)
Aki utálja a francia kocsikat, probalja ki egy szusszra a Nyiregyháza-Salzburg utat, és megérti, hogy egy PSA autóban nem megy szarrá a derekad 1000 km után se... Sajna a PUG szervizek miatt én se veszek többet oroszlános autót, de ez NEM az autó hibája!!!

Kisbér 2007.08.17. 14:13:27

Csak annyit tennék hozzá, hogy egy 2.0-s TD is ennyit eszik ha 100-110-el mész vele. Szóval nem értem, hogy ez miért olyan nagy wasistdas...
Sőőt, egy 2.0 TDCI Mondeo-nál (1.5 tonna) láttam már 4,7 literes fogyasztást is...
Szóval nehogymár azért vegyünk ilyen sz@rt, mert keveset fogyaszt :)

hagyma 2007.08.17. 14:16:16

Nem ertem hogy miert kell fikazni valamit ami müködik. A nemet vagy japan szarostalicska is ugyanolyan szarostalicska mint a roman. Kerdes az hogy mennyire teszi jol a dolgat. Nekem egy 20 eves Ford Orionom van, ami alapvetöen egy hasznalhato auto, de mar ezerszer megbantam hogy megvettem, mert nekem szemely szerint nem jön be. Az viszont, hogy olcso volt, nem all meg, 6 liter alatt el tudok vele jarni, belefer egy garzonlakasnyi cucc, es az alkatreszekhez nevetseges aron lehet hozzajutni, vitathatalan tenyek maradnak. A zöldbab bizos hogy nagyon egeszseges, es minden joval ellatja a szervezetet, de nem szeretem. Ennek ellenre nem mondom hogy szar, es nem kezdek el anyazni amikor a csajom azt csinal, neki izlik. Mindennek magvan a maga feladata. Utalom az olyan teszteket, amikor Pl. egy ferrarinal hianyoljak a csomagteret. Bazzeg az egy sportauto, es akinek van egy az szarik ra hogy belfer e a kemping rezso, meg a 10 kilo krumpli gyerekbicilivel, vagy 10 negyzetmeter gipszkarton. A Dacia egy roman dobozos öszver, ahol az olcsosag, tartossag(szerintem) alacsony fogyasztas, helykihasznalas es praktikum volt a vezerelv a tervezesnel. Az hogy roman arrol meg nem tehet. En tudnek vele elni gond nelkül, mert szerintem jo, es nem az auto teszi az embert. Aki paraszt, bunko, buta, balfasz, stb annak mindegy hogy milyen autoval kever. Azok az emberek meg akik az autorol, mobilrol stb(Babylon rulz!!) itelnek meg masokat megerdemlik hogy 15 even keresztül köhögjek a reszletet egy ugyanugy olcso anyagokbol összetakolt autoert mint a dacia, mert nem kepesek merlegelni, es a presztizs fontosabb. Ne felejtsük el hogy mi mire valo. A valasztas lehetösege mindekinel sajat kezben van. Szolasszabadsag joga is mindenkinek meg van adva, de ha semmi konstruktiv hozzafüzni valo nincs a dologban akkor ertelmet veszti. Ha nem tetszik a dacia mondd el, es ne vegyel, en meg nem fogok senkit pofan verni ha melelttem az etteremben zöldbabot rendel, viszont ha megkerdezi hogy szertem e, akkor elmondom hogy nem. Ha nem kerdez semmit, akkor en sem mondok semmit.

Skodás 2007.08.17. 14:23:51

Janek!

600-800 km munkanaponta, még hihető kategória!

Skodás

janek 2007.08.17. 14:26:27

Természetesen a Dácia, csak egy Dácia. Ár-értékben viszonylag jól áll, bár ha nagyon olcsó autót akarnék nagy csomagtérrel akkor inkább Skodát vennék (Fabia Kombi v. Oktávia) pedig azt se tartom igazi autónak... Ezért új az új Skoda árából inkább egy használt Carina v. Corolla kombit vennék. De az L200-asonak hatalmas a raktere a 4WD-s Suzuki SX4-em meg tökéletes választás mellé. Ezekben sem fáradok el hosszú vezetés mellett. SX4-el idén BP-ről 2x is voltam oda vissza Ljubljanában az pedig majdnem 900 km-volt 1 nap alatt. Amúgy a PUG szervizeket a Peugeot gyár felelős szakemberei nevezik ki. A japán kocsik szervizeivel és szervízelésükkel általában nincs gond. Az autók is jók meg a háttér is. Igazi motorkerékpárból is csak a japánok (Honda, Suzuki, Y, K) és BMW tud minőséget és csúcstechnikát előállítani.

Skodás 2007.08.17. 14:47:03

Janek!

Nem vagy Te egy kicsit szemellenzős? Illetve, a kérdés az, hogy az említett két autoból hány MCV telik ki.

Bár tudom, hogy értelmetlen kérdés, de ez mégis csak egy MCV Blog, kapcsolodjunk hát hozzá... Mert ez a két járgány nem egy kategória!

Nekem hét évnyi Fabia-s tapasztalatom van, de csak a hely miatt cserélem, ha lesz lehetőségem (meg a kora miatt...)

Skodás

Easy Player 2007.08.17. 14:48:32

Hurráááá!!!
Végre az MCV-ről is van vélemény!
A fotót elnézve sztem lesz ebből még pick-up is. Úgy mint régen.

Szerintem

Nándika 2007.08.17. 14:55:24

Nagyon jo kis kocsi.en romaniai vagyok es eleg sokat latok.en szemelyszerint meg soha nem tapasztaltam hogy buz lenne a loganban bar lehet hogy a kombi muszerfeenek mas az oszetetele nem tudom az biztos hogy borzasztoan kemeny ami nekem nem igazan tetszik de amugy nagyon jo kis kocsi

Reske 2007.08.17. 15:00:59

Janek!
Bocs ,de jót röhögtem a Skodás érveléseden.A mai Skodáknak csak az emblémájuk Skoda.Teljesen összehasonlitható sőt semmi közük a vmikori KGST névelődjével.Egyébként én 5 évig egy VW kereskedést vezettem és nehéz ügy volt nekünk is a Skoda mivel ua. a technika mint a VW sőt!!!Ja és hidd el nem mindegy hogy egy Fabiavalütközöl vagy egy Suzukival.Nem vagyok egy Skoda fan de többször volt alkalmam oktáviát vezetni azt hiszem hogy csak leemelt kalappal lehet beszélni róla.Nekem anno volt egy 100as skodám az tényleg egy nagy rakás szar!
A suberb pedig egy Passat Skoda emblémával!Aki nem hiszi járjon utána.A Dáciát sem hiszem hogy a neve alapján kellene megitélni.

volante · http://volante.blog.hu 2007.08.17. 15:41:44

A 2.0-ás motorra valszeg nem ugyanannyi a biztosítás meg a teljesítményadó, mint erre a kocsira. Meg az újonnani ára sem. Már megint az almát hasonlítgatjuk a körtével.

janek 2007.08.17. 15:51:51

"Reske": Én meg azokon röhögök akik Skodát vesznek... Kár erről vitázni, csak meg kell nézni a tényeket! Itt kis hazánkban sokan azt hiszik, hogy márka név lett a Skoda. De ki kell menni Európába és a Világba. A Suzukival se keverje senki, hiszen az egy japán autó!!! Japán pedig a legfejletteb ország a világon! Hol vannak hozzá a csehek? A németek persze közelebb, de azt senki se higgye el, hogy a VW valaha is jobb autót csinál a Skodából, mint a VW v. Audi. Lehet, hogy a Seat-ot is hamarosan eladják...
A Suzuki 2,1 millió autót és 2,4 millió motorkerékpárt gyárt évente, hol van ehhez a Skoda 0,5 millió (és a Dacia kb.0,2) millió darabja?? Rettenetesen távol...
Törésteszt: "régi" Fábiának és az mostani Swiftnek is 4 csillagos a tesztje. Akkor mi a baj? A régi Swifté gyengébb volt, na és milyen lenne a Favorité? Másrészről én nem azért veszek autót, hogy összetörjem. Mi van azokkal akik BMW-t vesznek? Fontos az életük úgye? És milyen egy BMW motorkerékpár töréstesztje? Milyen lenne? Ugye gyászos, de mégis megveszik. Senki se akarja összetörni magát. Másrészről nem az autókba beépített anyag számit, hanem a biztonsági cella. Nézd meg mennyi anyag van egy Samarában? Elég sok, de az oroszok törésteszjében az motorháztető átszelte a bábúnak a fejét. Anyag volt benne, csak rossz helyen... Ha vki-nek ez nem elég meggyőző akkor járjon IFÁ-val vagy T-34-el azokban sok az anyag...
Az aktív biztonság (jó gyorsulás, jó fékek és futómű) viszont minden nap kellenek. Az 55-60-70 stb. lóerős Fabiával hogy lehet gyorsulni és megmenekülni egy előzésből? Miközben az Ignisben minimum 93 Le van...
Na persze az rendőr RS Octáviában van elég erő, hála a Győrben készült Audi motornak. De az átlag Skodás csak álmodozik egy ilyen motorrol, neki marad a tetü 1.2-es v. 1.4-es...
A Mercedes, a BMW és az Audi azok igen bizony nagyon jó autók. A VW is jó a Passattól felfelé. De a Polo és a Golf csak loholnak a japánok, sőt néha még a franciák után is! Hát akkor a Skodának mi jut ebből? Legfejebb annyi, hogy lenyomja a Daciát...
Az MCV-ről ismét. Véleményem szerint nem érdemes ennyi pénzt kiadni rá, hiába új. Pláne részletre megvenni badarság. Jobban jár (sokkal jobban) ha vesz ezen az áron egy használt Toyota Corolla kombit, Suzuki Baleno kombit vagy akár egy Golf kombit. Ha 7 személyt is akar vinni akkor is van választék használt japán és francia kisbuszokból.

Skodás 2007.08.17. 16:17:28

Janek!

Motoros körökben köztudott, hogy a Suzuki motorkerékpár szutyuki... :) A húzott szeműek között khm... hogy is mondjam... szóval sok a fikázó!

" Az 55-60-70 stb. lóerős Fabiával hogy lehet gyorsulni és megmenekülni egy előzésből? Miközben az Ignisben minimum 93 Le van..."

Hehe, mire a 93 Le Ignis kipörgi a 93 le, addig régen meghaltál! Ott fordulaton van nyomaték... nagyobb sebességnél meg mindegy, mert a 93 Le fordulatig úgysem pörög ki...

Illetve, szerencsére nagyon kevés az olyan ember aki lóerővel menekül egy előzésből. Elsősorban ésszel kell közlekedni, és akkor nem kell lóerővel menekülni... :)

A használt/új témát már kiveséztük!

Skodás

janek 2007.08.17. 16:41:19

Skodás!
Látszik, hogy egy "igazi" Skodás vagy és nem értesz az autókhoz. A motorokhoz meg pláne!!! Az tény, hogy a Honda a legjobb motor, aztán a Yamaha, majd a Suzuki végül a Kawasaki. De mondd a Skoda milyent tudna gyártani??? Tessék szabad a pálya!!! Bírd rá a cseheket vagy a német fönökeiket... :)))
Biztos felvenné a versenyt a BMW motorokkal is ugye?? :)))

Elmondtam a véleményet és nem vitatkozom tovább olyanokkal pláne akik, csak részletre tudnak mezei Skodát venni és talán még külföldön sem jártak és nem tudnak szinte semmit a világ autóiparáról...

Audi,Mercedes,BMW az összes japán, Volvo és Saab ezek igazi autók! Jól járnak azok akik ilyeneket használnak és vesznek. De a Skoda és a Dacia csak... :))) de nem folytatom tovább...
Ha Te szereted légy boldog vele!
Bye-bye

Lengyel Katalin · http://www.doomino.fw.hu 2007.08.17. 16:42:04

Még hogy nem a kocsi számít?

Ha nálad megjelenik 2 hitelügynök, az egyik egy nem induló, kerregős, rozsdás Zsigulival van, a másik meg egy Mercivel , melyikben bízol jobban?

ReapReap 2007.08.17. 16:55:09

en kulfoldon elek, spanyolorszagban. teny, hogy nem tul sok skoda van, de suzukit meg egyszer sem lattam, eleve nagyon keves japan auto van itt. Viszont daciat mar lattam:) nem is keveset:) nem ertem miert:) mert swift egy darab sincs:)

Skodás 2007.08.17. 17:11:44

Janek!

Picit személyeskedőre sikeredett a dolog! Azt nem tudom, hogy honnan találtad el, hogy a főfőfőfőőőőőnököm német, valóban. Akik ismernek nem éppen szűk látókörömmel szoktak jellemezni... Ehe... Azt visszautasítom, hogy leszólod azért az embereket, mert hitel formájában finanszírozzák az autójukat. Majd ha Te is becsülettel dolgozol 8-10 órát, akkor megnézem, hogy mit fogsz nem részletre venni... Legfeljebb biciklit!
A becsület alatt nem azt értem, hogy az általad elvégzett munka rossz lenne, hanem ki van zárva, hogy dolgozó munkás alkalmazottként tartasz fent ilyen autókat! Általában(!) vállalkozói réteg teheti ezt meg akik nem éppen a becsületességről híresek! (Akinek nem inge...). Ennek ellenére az autóm tehermentes és az is volt. Az új már sajnos nem lesz az, de az nem csak azt nem csak saját magamnak köszönhetem...

"Audi,Mercedes,BMW az összes japán, Volvo és Saab ezek igazi autók!" Nos, jó néhány emberrel összehoz a munkám. Mindenfélével (nem autós témában dolgozom)! Érdekes, hogy a kis munkahelyemen két olyan ember is járt aki nem 5 millás (inkább >20m) Mercedesre is azt mondja, hogy SOHA TÖBBÉ! A japán autókban talán még megegyezik a vélményünk, de a többiben nem!

Szerencsére ma már, nem csak az tud meg többet a "világ autóiparáról" aki gazdag és sokat utazik, hanem azok is akik csórók, de az internet és egy kis érdeklődés mellett nagyon sokat megtudhat. Hm... Janek, ez is megdőlt!

Igazad van, nem vagyok sem autószerelő, sem mérnök! Viszont bennem van érdeklődés, és műszaki véna, hogy utánnanézek dolgoknak, érdeklődjek, figyeljek. Valamint, hogy NE csak hallás után értékeljek dolgokat, hanem SAJÁT tapasztalat alapján.

Szeretem az autóm, mert az árához képest, és sok hozzád hasonló lefikázó vélmény ellenére elvisz ahova kell, nincs vele probléma, megbízható, még 1000 km távlatban is bármikor elindulok vele görcs nélkül. Mindezt úgy, hogy rendszeresen rendben tartom, hozzáértő emberekkel szervizeltetem, vigyázok rá!

Üdv: Skodás


Skodás

ducati 2007.08.17. 17:12:51

Ha lenne is valami köze a Suzukinak a japán minőséghez! Mert inkább veszek Skodát, mint ilyen "tömeg cikk" autót! Suzuki az mindig is csak Suzuki marad!

Paksil 2007.08.17. 17:13:16

Kedves magyarok!

Azt nem bírom bennetek, hogy elfelejtitek, hogy sok ember azért vesz ilyen autót (dacia,akár skoda), mert az otthoni fizetések a béka segge alatt vannak!!
Szerintem addig nyújtózkodj amíg a takaród ér, bár ...(lásd banki visszavett autók odahaza)
Szóval itt SVÉDORSZÁGBAN minden autó megtalálható és képzeljétek aki nagycsaládos az ugyanúgy veszi a toyota avensis kombit mint a skoda octavia kombit!!!! Itt nem presztizskérdés! Lényeg hogy használni lehessen A-tól B-pontba. Mindenki azt vegyen magának ami neki kell.
Ja és ez a teszt a daciáról szól nem a suzuki vs. skodáról.
Szerintem majdnem minden autómárkának van szímpatikus és kevésbé szímpi tagja.

Skodás 2007.08.17. 17:14:10

Még egy post, és húzok haza!

Szerinted az Angol nép, amelyik elég kényes az autóikra (mellesleg meg is becsülik), miért vásárol egyre több Skodát?

Valószinűleg azért, mert megbízhatatlan szemétdomb...

Skodás

Skodás 2007.08.17. 17:19:20

Kati!

Egyikben sem! :)

Üdv!

Skodás

majkulnajt 2007.08.17. 17:20:22

háát..akárki akármit mond..ilyen bagatell összegért,ilyen korrekt családi verdát..egy átlag magyar-fizetésből élö,nem Jeremy Clarksont játszó,a-ból b-be mindig eljutni akaró,autót azért tartó-hogy szolgáljon-embernek..aki nem a szervizeket akarja eltartani-hogy presztizshez jusson,egy olyan tucat-szarral--amiröl azt hiszi,hogy feljebb lépett..ez egy igazi,nagyszerü autó..örülnék neki..ha lehetne nekem is!!

ramirez 2007.08.17. 17:28:38

A 60-90 ezer nem elírás. MUNKAKOCSI. Nem hétvégi mamilátogató. Az autók egész pontosan egy informatikai hálózatokat üzemeltető (tehát 0-24h rendelkezésre állás) céget szolgálnak. 8 munkatárs váltva vezeti őket ÁLLANDÓAN. A szervízben jelenleg már beszédtéma a dolog, hogy mit kapnak a Dacosaink. Nem mondom, kopnak mint a szél, de nem jobban mint egy másik. 13 éve használunk a fent kondíciókkal autókat. Átlag két év eltelte után éppenhogy eladható állapotba romlanak, pedig nem spórolunk a szervízzel. A

Tisztelt Rácz Úrnak javaslom, hogy a kereskedelemben kapható "kárpitillatosítóval ill. kárpitszagmentesítővel" fújja be az űléseket, és akkor az egy nagyjából egált teremt bent. Az illatosító csak ront a helyzeten.

Továbbá várom, hogy mint szakember mi a véleménye a sötét+eső esetén a fényszórókról és a reflektorról. Érdemes próbálni.
A terhelt fékhatás emelkedőn lefelé iletve úgy általában is megérne szerintem egy szakemberi kommentet. Nagyon tetszik, hogy egy nagyon "magyarnak való" autót vettettek ilyen teszt alá. Tanulságos a teszt és a sok "szakmai" komment is:).

majkulnajt 2007.08.17. 17:31:07

mindig utáltam..ha lehuznak egy kocsit..mert nem porsche futómüvel..és subaru motorral készül..meg nem bársonyból van a müszerfal-hanem müanyagból..kéérem..akkor nem is annyiba kerülne,mint az összes fröccsöntött olcsó..de becsületes autó..minek ide feszes futómü??nyilván a családapák 120al veszik a kanyarokat..egy olyan országban..ahol bombakráterek vannak az uton..és meg sem lehet moccanni--csoda ha 40el lehet haladni..a dugótól..pont hogy a billegös,rugózós szarok kellenek ide..hogy ne harapd le a nyelvedet)))..hová sportol mindenki..de..biztos én gondolom rosszul))dacia..pont ide való))

másik SKODÁS 2007.08.17. 17:54:05

A mai Skodák 2000-től értve azért nem mérhetők össze a 80as években gyártott elődeikre.Sőt mondhatnám akár azt is miért van egy Feliciában Audi emblémával felvértezett elektronika?Miért adná a nevét egy Világviszonylatban elismert márka???Nekem volt több japán autóm is most egy Feliciám van de teljesen megvagyok vele elégedve a suzukinál egész biztos sokkal jobb....

Ati 2007.08.17. 18:08:29

Én dolgoztam skoda márka szervizben meg van némi ismeretem a VW kornszernről. Kezdjük ott pl, h a skoda fábiának a hajtáslánca(motor,váltó futómű), padlólemeze, fékrendszere, stb ugyan az mint az A2-es audi-é vagy a VW golf-é csak a dizájn más ugyhogy nem tudom mi bajod van neked a skodákkal. És ha azt nézzük, h skodát vegyek vagy suzukit gondolkodás nélkül skodát vennék, mert 1000x biztonságosabb és sokkal kényelmesebb, jobb anyagok vesznek körül, stb az pedig, h milyen motort gyárt a suzuki az megint más tészta ugyanis az teljesen más tervező brigád dolga a suzuki motorok jók de az "autóik"...

tanyaman 2007.08.17. 18:20:03

Janek lécci ne írkálj ide. Utazz külföldre, vegyél kápéért JAPÁN AUTÓT! Örülünk hogy megteheted. Egy a lényeg az orrod mindíg az ég felé mutasson! Köszi!

Kujcy 2007.08.17. 18:28:33

Gyerekek, kedves Tamás!

Büdös-büdös, de újj. Egyébként én nemtudok büdösebbet elképzelni, mint egy használt autó amiben éjjel-nappal dohányoznak.
Ja egy ismerősöm vett egy X-Trailt, újjonnan (8,5M) ültem benne és nem csak szerintem, de szerinte is nagyon büdi volt. Úgy hogy Tamás kitartás a mi Loganünk 1 éves de már alig érezni. A többieknek meg annyit, hogy hagyjuk már ki az összehasonlításokból a BMW, Merci, Lexus és a többit. Mikor veszitek már észre, hogy amivel össze kellene hasonlítani azokról szó se esik pl.:Kia Rio, Lachetti, Fiat Albea, Skoda Fabia Sedan, és így tovább. Légyszi ezekhez hasonlítsátok, mert pl. egy közúti BMW sem megy úgy, mint a SPYKER FERRARI ugye?
Pedig az az F1 egyik leggyengébb autója.

Calzaghe 2007.08.17. 18:44:28

Az a baj velünk magyarokkal, hogy még mindig hihetetlenül kisstílűek vagyunk. Azt hisszük hogy csak az autónk márkája, meg esetleg a mobiltelefonunk határozza meg mások előtt hogy kik vagyunk valójában.Láttam már rengeteg F Astrás meg hármas Golfos németet magyarárszágon manapság is, és én is elgondolkodtam, hogy ha egy olyan országban lakik ahol a munkanélküli segély jóval magasabb mint itt az átlagkereset, miért nem jár jobb autóval? Aztán rájöttem, ott nem az számít mennyire állat az autó, ha megbízhatónak találja, céljainak megfelel, megtartja...Szerintem

Ati 2007.08.17. 18:55:43

sztem is így van. De én örülök neki, h az autó presztizs kérdés. Habár ha megnézzük azt h mennyi ember vesz suzukit, skodát, opelt akkor tulajdon képpen itt sem akkora presztizs kérdés csak bizonyos körökben. Ez itt a totalcar belsőség 1 ilyen kör, mert mi autó buzik vagyunk :D

nagykari 2007.08.17. 19:11:50

Ati!

Ez elég nagy tévedés:
"A skoda fábiának a hajtáslánca(motor,váltó futómű), padlólemeze, fékrendszere, stb ugyan az mint az A2-es audi-é vagy a VW golf-é"

A fentiek a Polo/Ibiza/Cordoba/Fabiara igazak!!! Szerintem...

csufar 2007.08.17. 19:12:05

tudjátok minek van jó illata? a kocsimba ma a kárpitos betette az áthúzott hátsó ülést és ajtókárpitokat, szürke bőr-szövet kombó. Na ennek fantasztikus illata van. Mintha új lenne, sőt! :D

suzy44 2007.08.17. 19:31:27

Hello!
Skoda vs Suzuki.
Nekem meg nem fordulna a fejemben, hogy Suzuki helyett Skodát vegyek. Nekem egy új Swiftem van. Akárhogy is nézzük és akárhogy is fáj itt (és máshol) sok embernek a Suzuki egy japán autó. Japánban tervezik ott csinálják a motorját a sebességváltóját tehát a főbb alakatrészeit. Ha a Suzuki nem japán mert M.o.-n rakják össze akkor pl a Toyota sem Japán mert azt meg a törökök vagy az angolok rakják össze. Szóval M.o.-n megfizethető árú megbízható és viszonylag ismétlem viszonylag erős motorú autót csak a Suzuki ad.
Skoda ha-ha-ha ugyan már jó pár fábiásnak elkentem már a száját mikor szórakozott velem mert úgyis csak egy Suzuki. Egyébként az én Swiftem 2,5-éves 45000 km van benne. Nem zörög mint a régi és eddig a közismert féknyeregzörgésen kívül (amit gariban szó nélkül kicseréltek és azóta tökéletes) semmi problémám nincs vele. (Ja Suzuki szalonban mosolyogva mondták, hogy a Swift féke Bosh. Szóval ennyit a német technikáról:-))) Olvasgatom az index autós fórumait. Sok sznob f.szfej drágább francia német stb kocsikból fikázza a Suzukikat. De a másik hozzászólásában már a kocsija hibáit sorolja. Ilyenkor szoktam jókat kacagni:-)))
Bocs a hosszért.

Skodás 2007.08.17. 19:46:37

"Skoda ha-ha-ha ugyan már jó pár fábiásnak elkentem már a száját"

Szerinted egy autó jóságát főként ez befolyásolja? Mi van, ha ők nem is versenyezni akartak, csak Te toltad nekik?

Szerintem ez lényegtelen szempont...

Azt el kell ismerni, hogy a Suzuki erőforrások NAGYON jók! Iszonyú strapabíróak. Az anyósom a Wagon-R+ motorjában nagyon sokáig nem cserélt olajat (IQ betyár...). De valami 40-50e km. Amit leengedtek belőle, húh.... de ment a motor, és kompressziómérés alapján a motor állapota nem volt számottevően rosszabb mint egy hasonló km-t futotté.

Amivel nem vagyok kibékülve a szutyuki esetében az az autó körítése. Csekély motorválaszték, kevés "extra" alapáron, további extrák is drágák.

Mivel a Suzuki regisztrációadó mentes, ezért az árért bőven nagyobb felszereltséget is adhatna...

Azért a Swift II seggű Fabia II paramétereit megnézhetnénk (csomatartóméret, belső méretek...), szerintem versenyképesebb a Swifthez képest!

Skodás

tom 2007.08.17. 19:55:54

sziasztok!kamiont vezetek,autógyáraknak fuvarozunk ausztriából(!!!) linz,graz,salzburg környékéről,magyar,német,cseh és szlovák autógyáraknak!ugyan azok a cégek gyártják a meghajtást,a karoszérialemezeket,a belső kárpitot,az üa. tartályt a nívópálcát stb...a merci,a vw-konszern,a landrover,a gm-konszern autóihoz.ugyanígy rengeteg magyar,lengyel,cseh,török stb országból van még beszállítójuk.ERGO:nincs(!)német,cseh,svéd minőség csak dizájn!!!

i(Z)é 2007.08.17. 20:00:52

Szaasztok!
Csak nem lehet megúszni fikázás, meg értelmetlen rivalizálgatás (azaz offtopic) nélkül!

Egyetértek azokkal, akik amikor autót választanak, elsősorban az igények vs. bugyelláris nagysága (kicsisége) alapján döntenek. Az meg aztán végképp nevetséges, hogy v.ki kritizálja a másikat, mert részletre vs. kp.-ért vesz kocsit.
Nekünk / nekem már volt használt, új (többek között Dacia 1310 TLX - 5 sebességes! - a \"rettnetes\" is) kp.-s, részletes; az utóbbi időben egy kicsit szerencsésebb csillagzat alatt új (részletre) de csakis japán... Mégsem fikázom azt, aki nem azt vesz, illetve akinek \"csak\" Skodára, vagy Logan MCV-re \"fussa\".
Egyetértek azokkal Tamás, akik egy kicsit kevesebb szappanoperát és több autós praktikumot, használati tapasztalatot szeretnének!
Ha ennyit szánhatnék autóra, mint amennyibe a Logan kombi kerül, jelenlegi igények mellet (megpróbálva levetkőzni a "szörnyű múlt" előítéleteit), lehet, hogy megfontolnám a vásárlást!

Üdv. mindenkinek:

i(Z)é

Tom 2007.08.17. 20:04:40

Skodás vs. Janek, Skoda vs. Suzuki ...

Francokat.

Régi USA vas, mert már a pincéből húznak, a sok EU és Japán csodát pedig gyűrődőzónának használják.
Főként pedig mert sokat esznek, drága hozzájuk az alkatrész és nehéz velük parkolni.
Na.

Joe 2007.08.17. 20:05:58

Skodás vs. Janek, Skoda vs. Suzuki ...

Francokat.
Régi USA vas, mert már a pincéből húznak, a sok EU és Japán csodát pedig gyűrődőzónának használják.
Főként pedig mert sokat esznek, drága hozzájuk az alkatrész és nehéz velük parkolni.
Na.

Tom 2007.08.17. 20:07:40

A Joe-ként küldött kommentet kéretik törölni, azt hittem Tom-ként nem működik a dolog, mivel nem jelent meg.
Köszönöm.

böri(eddig tom a kamionos) 2007.08.17. 20:15:49

bocs !!!!!nem vettem észre h.vanmá 1 Tom(nagy Tvel)

Galamb 2007.08.17. 20:18:50

Télleg mocskosbüdös műanyagszaga van, de nekem teccik. A renault kisdízel nálam nap mint nap bízonyít. Ezelőtt a 'legkisebb fogyasztás-legnagyobb beltér' kategóriát a Renó Grand Scenic 1.5döci uralta, most ez megdőlt.

Luiggi 2007.08.17. 20:26:46

Ugyan iylen dácsiával én is ennyit mentem egyszer(természetesen lejtőn)...

Szerintem az autó egy tragédia, az index visszajelző hangja a legjobb.... csak a robbanás hiányzik, a visszaszámlálás megvan...

tomee 2007.08.17. 20:43:08

Skodás: \"Mivel a Suzuki regisztrációadó mentes, ezért az árért bőven nagyobb felszereltséget is adhatna...\"

minden mo-n forgalomba helyezett autóra ki kell fizetni a reg adót...

suzy44 2007.08.17. 20:56:15

Ha az neked nem verseny ill. szemétség mikor ő halad 70-körül én kimegyek kényelmesen 4.-ben előzni erre ő visszavált mert akkorát bólint az autó, hogy az eleje majdnem leér és elkezdi nyomni. Na erre én is 4.-ből vissza 2.-ba és a fábia mindjárt a tükörben van a srác meg elképedve néz.
Hát az nem lényegtelen szempont, hogy megfelelő motorizáltságú autókal közlekedjünk. Tudod e, hogy a fabiából melyik motorral adtak el a legtöbbet?? Elárulom, hogy az 1,2-es 63 lovasból. Nevetséges egy ladában több erő van.
Ezt megint nézhetjük onnan, hogy jó pár autót adnak még ABS és légzsákok nélkül a Suzy ezt alapáron adja sőt elektronikus fékerőelosztót + vészfékrásegítőt.
De való igaz, hogy ez a felszereltségi szintű választás nem a legjobb de szinte az összes japán autó ilyen.
Felszereltséget ad a Suzuki is. Pl nem tudom melyik kis autó ad kulcsnélküli indítást, vagy nevigációt 3 milla alatt. De ott van a Sport Swift amiben már ESP is van.
Abban igazad van, hogy az új Fábia nagyobb mind utasterét mind csomiját tekintve. De amire én ill a családom használja a kocsit teljesen megfelelő. 3-an horvát tengerpartra 10 napra simán lementünk vele.
Szvsz + drága az új Fábia olyan mint a grande punto vagy a corsa.

Sozó 2007.08.17. 21:17:02

A suzukit Magyarországon gyártják, az opelt a lengyelek rakják össze, az audiTT szintén a magyarok, a chevrolet-et romániába stb. Milyen Japán(keleti) és német autók háborujáról beszéltek????!!!!!

Viktor · http://www.vikiszava.blogspot.com 2007.08.17. 21:41:10

Szeretnék Skodás mellé állni a vitában, csak hogy érezze, hogy nincs egyedül. Én nem bizonygatnám, hogy jó autó, mert nyilván örökölte a VW termékek előnyeit és hátrányait is. Nekem a Skoda a stílusa miatt tetszik. Mert tárgyilagos és józan, és egy kicsit még elegáns is. Általában japán autókat tartom a legjobbnak, de amennyiben ez nem számít, hanem csak magát az autót, mint alkotást nézzük, akkor két márka van, amelyik igazán szimpatikus: a Skoda és a Volvo.

jan · http://janlogan 2007.08.17. 22:00:49

Sziasztok!

A mai nap is szepszamban verodtunk ossze megbeszelni a dolgokat a Daciarol. Figyelemmel olvastam el a velemenyeket , orulok hogy mar nincs annyi fikazas mint az elmult hetekben - orvendek hogy mindannyian jol vagytok es azt javasolom ,hogy beszeljunk egy jo hideg sor mellet mert biztosan kellemesebb lenne
Udvozlettel - megegy Loganos Erdelybol

hebi 2007.08.17. 22:14:43

Egy konkrét autót alapvetően kétféle módon vehet az ember "szerelemből" és ésszel. Persze ezek általában keverednek.
Ésszel egy régi Swift és egy új Dacia is jó választás lehet, jobban mondva egy ilyen tesztből ezt szeretném megtudni.
A skoda, suzuki, stb. szintén ésszel kategória. Tisztán "szerelemből" csak olasz autót lehet venni. Ennyi.

suzy44 2007.08.17. 22:19:20

Én nem német vs Japán háborúról bezsélnék mert akkor szó lenne más ilyen gyártmányú autókról. Hanem már megint egyesek elkezdték fikázni a Suzukit mint márkát és ezzel nekem már nagyon tele van a t.köm. Ezért szóltam bele a vitába.
"Tárgyilagos és józan." Kifejthetnéd bővebben, hogy mire is gondolsz pontosan. Ez a mostani fábia egy kész nevetség formáját nézve. Mint egy felfújt Swift. Az A és a C oszlopa teljesen Swifté. A háta is nagyon hasonló sőt a kerékjárati ív kkiképzése is egyezik. A Swiftre is lehet mondani, hogy hasonlít a Minire. De azért az nem ilyen látványos.

suzy44 2007.08.17. 22:21:45

Én nem német vs Japán háborúról bezsélnék mert akkor szó lenne más ilyen gyártmányú autókról. Hanem már megint egyesek elkezdték fikázni a Suzukit mint márkát és ezzel nekem már nagyon tele van a t.köm. Ezért szóltam bele a vitába.
"Tárgyilagos és józan." Kifejthetnéd bővebben, hogy mire is gondolsz pontosan. Ez a mostani fábia egy kész nevetség formáját nézve. Mint egy felfújt Swift. Az A és a C oszlopa teljesen Swifté. A háta is nagyon hasonló sőt a kerékjárati ív kkiképzése is egyezik. A Swiftre is lehet mondani, hogy hasonlít a Minire. De azért az nem ilyen látványos.

hebi 2007.08.17. 22:36:57

Az MCV-val kapcsolatban még egy dolog. Szeretném kérni az összes 2-3 millió forintért új autót vásárló honfitársamat, hogy gondolkodjanak el azon ennyiért milyen használt autót kaptak volna. Egy dízel MCV árán meg főleg.

CrazyKid 2007.08.17. 22:40:21

Nos én csak annyit tennék hozzá, hogy tényleg szép az 5,3-as fogyi egy 1,5-ös mocitól, csakhogy az én 1,9-es TDI Leonom 110 paripával városon kívül 110-120-as tempóval 5, 130-150-es tempóval 5,3-at kajol. Vegyes használatban (50km vidék 40km város) 5,4-5,8. És ebben még kakaó is van, és nem 163 a vége ;)
Ja és sztem még jobban is néz ki, és nem büdös, de nem is új. :D
Amúgy meg én már suzukikkal fabiákkal nem foglalkozok, nem ellenfelek! :D
Szóval írhatjátok hogy a suzi így a suzi úgy, használtan kapsz egy piszok jól felszerelt Leon pl., vagy mást! Nagyobb tágasabb igaz van némi rizikó, de az árra számoljatok rá 2-300e-t az esetleges javításokra és ennyi! 3 milláért már 1,8T-t kapsz! Az meg ugye nem 92Ló! :)

Na de annak aki új autót akar venni, teljesen jó a dacia, a suzuki, a skoda. Az ember ugyis megnézi, összehasonlítja őket és azt veszi meg amelyik a legközelebb áll a "hmm, ez tetszik"-hez.

Ja és amúgy meg igaza van annak aki azt írta, hogy honnan tudod hogy a másik versenyezni akart! A múltkor lámpánál mellém állt egy Mazda 3, én meg gondoltam kicsit jobban odalépek indulásnál, erre ő
is odalépett, a köv lámpánál odaállt mellém rámvigyorgott, innentől tudtam, hogy még1x gyorsulunk! Úgy is lett! EZ verseny!

Zsanreno 2007.08.17. 23:25:42

Az ilyen "Janek" féléknek!

Már okádok tőletek, húzzatok a "Német autó pártiság" rovatba. Ott vitatkozzanak a német meg japán autóbuzik!

A gyökér bebeszéli magának, hogy a Skoda nem VW, bár nem tudom miért, munkahelyemen a Fabia-t egy klasszissal és is jobbnak érzem a szervo nélküli ótvar Polo-nál(a Wartburgunknak messze jobb futóműve és kormánya volt!)

Még egy adalék: legújabb ADAC statisztika, a Renault már japán és német autókat nyom le, pl a Laguna még most futó verziója jobb az Avensisnél.

Ennyi.

Attt 2007.08.18. 00:04:10

Most olvastam végig az eddigi összes hozzászólást. Tény és való, hogy ez már nem az MCV-ről szól... Kicsit javítok a helyzeten: Ez a Dacia egy praktikus családi autó. Szerintem szebb, mint a Logan sedan. Én soha nem simogatom az autó műszerfalát, sőt, nem is kopogtatom, így nekem ez nem lenne az egyik legfontosabb szempontom. Ez az 1,5-ös dízel fogasztásilag és menetteljesítményileg itthon elfogadható. És most egy kis okoskodás:
Olvastam a hozzászólásokban olyat, hogy Suzuki motorválaszték hiány... 1,3 B -1,5 B -1,6 B és 1,9TD...nagyjából ez a választék. Ezek elegek a Suzukiba, nem lomhák velük, de nem is csinálnak belőle versenyautót. A Loganra is ezt mondanám, az olcsóság "jelszóval" tehetnének bele 1,2-est is. Ellenben a Skodánál nagy a választék, de van lomha 1,2-es Fabia kombi és 1,4-es Octavia. Nem utálom egyik márkát se, tetszenek a Skodák: elegáns, jó megjelenésű, de szolid autók. Kivétel az új Fabia...hagyjuk. :)

merga 2007.08.18. 00:09:32

sziasztok!

kedves suzy44!
méghogy a suzuki olcsó???heeeee???
3+milláért kapsz olyat amire már rá lehet fogni hogy autó a 21. században.a többi olyan, mit olyan, olyan sincs mint egy trabi a maga korában. az legalább kibaszott jó terepen. a keyless go-ról meg annyit hogy mindenki a mercitől lopta
abban már vagy 10 éve lehet kapni. egyébként is a merci az autó a többiek meg másolják! pl a ma divatos tükörindex vagy a külső peremen futó km mutató+ még kibaszott sok minden amit a mercitől lopott mindenki(toyota auris,volvo s80+ még lesznek páran km óra ügyben pl).hiába a daimler-benz építette az első autót:))) a többiek már onnan is csak másoltak! merci forever!!!! yaya tom hogy suzukit mercivel blabla. akkor is a suzuki egy szar és inkább veszek egy 124-es 95-ös uccsóévjáratos dízel mergát mint egy szar szviftet! jah+ ez a versenyeztem skodával 70-nél 2-es hehehe!! 140-nél parkettázd a suzidat akko kiderül hogy megy! sehogy:) jah meg mennyit megy 3000-nél ötödikben 100-at:):):)))))))hagyá má! enyimé 170-et jó dízel de akkor is!

Lally 2007.08.18. 00:24:48

Hát Merga,sok marhaságot írtál.

Egyébként 95-öt megy a suzi 2.-ban "hehehe"

Lally 2007.08.18. 00:30:27

Hát Merga,sok marhaságot írtál.

A Suzi 2.-ban 95-öt megy."hehehe"

merga 2007.08.18. 00:38:19

jah hogy a skodához szóljak vmit: Londonban ültem egy superb taxiban. most mercit nyúzok előtte audim volt így mondom azt hogy egy hangyafasznyival nem rosszabb autó ezeknél!!! nincs érdemi különbség egy hétköznapi autós szemével. egy autóbuzi (én is az vok) szemszögéből már akadnak lehelletnyi finomságok amivel egy prémiumnémet "több" mint a skoda nagyverdája, de az meg kit zavar. amúgy meg a taxisok is egyre több superbet vesznek merga helyett, biztos szarabb azé....!na persze. jó gép! télleg. a suzuki meg balekoknak van 3 milláér hihi:):):)ezt meg megint tartom!

merga 2007.08.18. 00:49:02

lally!

mi volt a marhaság ezek közül?
sztem ezek tények de mind1.
amúgy meg kit érdekel, hogy 2-esben 95-öt megy. mennyit forog akkor 7-8 ezret?? de fasza:)) mennyi a vége 250???míg te kihúzatod addigra én má régen otthagytalak, meg mondom 140-nél hogy gyorsul??? azér nem kell hinteni mingyá hogy a suzuki a legjobb gép az autópiacon. inkább yarispolocorsa207!

Ottopappa 2007.08.18. 01:12:07

Janek!

Nezz csak korul... Szerinted a skoda sehol nincs Europaban... Ehemm, ezert lett par eve Angliaban(!) az Octavia az ev legmegbizhatobb autoja... Ja, masfel evet meloztam Irorszagban, es a szo szoros ertelmeben hemzsegtek a Fabiak, Oktavok es Superbek. Suzukit ellenben 1 azaz egy(!) darabot SEM lattam (ezt megkonnyebbulve meg is jegyezte egy baratom), meg Ladabol is lattam par regebbi kockat. Szoval ugy latom, te abbol az igazi bigott szemellenzos papagaj tipusbol pottyantal ide.
Es hogy kapcsolodjunk a temahoz, ugy tudom, a Brit szigetvilagba is most tervezik bevezetni a Logant. De januarba megyek ki ujra, majd ugyis meglatom...
(Ja, az elobb nem mondtam igazat, lattam kinn 1 Swiftet, MAGYAR rendszammal!!! Egett is a pofamon a bor...)

Ottopappa 2007.08.18. 01:18:23

Viktor! (vikiszava.blogspot)
A 21:41-kor irt beszolasod minden szavat mintha en irtam volna, elejetol vegeig detto ugyanezt gondolom! Respect!

Ati 2007.08.18. 08:09:28

nagykari
bocs valóban nem a golf hanem a poló de az A2-é is az A2 annyiban külömbözik h az 1 aluminium karosszériát kapott, h kisebb legyen a fogyasztása meg jobban gyorsuljon meg amik még ezzel járnak :) de ha megnézed valamelyik alkatrész kereskedésnél a féktárcsát, kerékagyat, rugót, toronycsapágyat vagy akármit akkor azt fogja irni, h: Audi a2, skoda fabia (én a bárdi autónál néztem) de nem csak innen veszem, h így van hanem elég nagy forrásanyagom van az A2-ről is meg a fabia-ról is meg még sok másról is de ez most nem számít.

Ati 2007.08.18. 08:33:20

Merga az én emberem ;)
Annyit füznék csak hozzá, h nem ugyan az a kategória így felesleges hasonlítgatni a suzukihoz meg a skodához de for ever mercedes!

Sancy 2007.08.18. 08:47:28

Egy valami kimaradt a cikkből: a gázolajszint-jelző megjavult?

foward 2007.08.18. 09:45:29

Sziasztok! Nem tudom miért kell más kocsiját fikázni. Egyszerűen nem értem, nekem pl. egy 1 éves VW polom van, és megnéztem egy csomó alkatrészén rajta van az audi jel is (ami számomra nem jelent semmit, és akkor mi van...). Főként az elektromos cuccokon. Nekem személy szerint a suzukival semmi bajom sincsen, a motorja aranyat ér valóban nagyon strapabíró kis autó 6 évig használtam szóval tudom milyen hibája előnye van. VW azért vettem, mert biztonságosabb autónak tartom mint a suzukit, pusztán ezért döntöttem a VW mellett. Ja és részletre vettem, most lehet majd mondani rám hogy na a hülye sznob. De hát én is azon a véleményen vagyok hogy nagyon kevés tisztességesen kereső ember tudja megvenni egy összegben az új autóját. A többség mint én is csak nagyon nehezen, több év alatt tudja kinyögni a részleteket. Az a baj ebben az országban hogy sokan a közutat veresnypályának tartják, és mennek rajta mint az állat. Pedig gondolom én a legtöbben csak normálisan elszeretnének jutni A-ból B-be. Az ismerőseim között szinte minden fajta autó van (japán, német, olasz, francia), és mint én is normálisan használjuk, nem nyomjuk neki eszetlenűl, hanem szépen érzéssel közlekedünk. Senki sem panaszkodik a kocsijára hogy ez vagy az lenne baja. Az én véleményem az hogy ha az ember NORMÁLISAN használja az autóját arra amire az a gyár legyártotta (családi autót nem versenyzésre) (teherautót nem túlterhelve) akkor az hosszú ideig ki fog szolgálni minket. Persze vannak gyártási hibák, dehát erre van 2-3 év garancia. A használt autó az egy más kategória, ez most új autókra értettem.

Tatu 2007.08.18. 10:13:57

Kedves mindenki!

Mindenki vegyen olyan autót ami neki megfelel. Ez úgyis mindig kompromisszum kérdése. Egyébként a Skodát szvsz botorság suzukihoz, vagy dácsiához hasonlítgatni. Már réges régen túllépett ezeken a Skoda. Elég megnézni az árukat, elég beleülni egy bármilyen típusú új Skodába, elég megtapintani az anyagokat, megnézni a technikai hátteret. Ha valaki akarja, akkor vitathatja ezt, de ezzel csak saját magát csapja be.

Nem értem, ha valakinek suzukija van, akkor miért azzal akarja az ázsióját növelni, hogy a skodát fikázza. Attól jobb lesz az ő szuzija? Akkor mivel nekem Skodám van, ezért mától minden mercédes egy rakás kaka és ettől az én Skodám máris jobb autó és jobb, mint a merci. Ez hülyeség.

Én nem haragszom egy suzisra sem. Nekem nem kellene suzi, sose adnám érte oda a skodámat, de elismerem, hogy megbízható jó autók a suzik. Az én skodám jóságát ez semmiben sem befolyásolja, de nyilván nem egy kategória a két kocsi, hisz ahol az egyik befejeződik, a másik ott kezdődik.

És ugyanez áll a dácsiára is. Az MCV kifejezetten szimpatikus jószág, de nekem sosem lesz. Elsősorban érzelmi okok miatt, de ez legyen az én bajom. Ha valaki ezt váasztja, őt nem fogom lenézni emiatt.

Ja és végül: Aki vitatja a Skoda európai presztizsét az legyen szíves mostantól ne higgye már magáról, hogy ért bármit is az autókhoz, ill. az autópiachoz. Mert nem ért.

Hajrá Skoda! Hajrá Szuzuki! Hajrá Dácsia! De legfőképp Hajrá Magyarország és Hajrá Loki!

majkulnajt 2007.08.18. 11:20:33

Tatu--->remek volt..pacsi neked))))hajrá Magyarorszááág...ismertem olyat,aki suzukival járt,sedannal...és volt vagy 65millioja a bankban..de olyat is..aki lepukkant bmw-vel..mert a presztízs,ugye..de a törlesztöt nem tudta fizetni)))ez aztán a presztízs,nemde..persze nem ért el semmit vele-mivel egy Moszkvicsot jobban megnéztek az utcán..mint azt a 30szor levetett kehes,problematikus szart..amibe egy csavar 20ezer)))gratula neki.

AP (törölt) 2007.08.18. 12:37:41

Ez a merga nevű izé egy létező személy?

Most arra van oda, hogy kettesben megy a skoda 70-et? A ladám kettesben leforog százig.:)

Bandi · http://masszafilm.uw.hu 2007.08.18. 12:44:35

Szerintem tekinsük a kérdést egy pillanatra tárgyilagosan: Vérből-fizetésből élő emberek írnak kommenteket ide többségében, ennek megfelelő az autóparkunk. Megtehetnénk hogy tepsiméretű V8-as amerikai szörnyekkel járjunk, mert valahogy kiizzadnánk az őrületes benzinszámlát és a beszerezhetetlen alkatrészek árát. Akár azt is, hogy egy roncstelepi szökevény keleti vagy nyugati országból való rozsdahalomból veteránvizsgás szépséget építsünk. De sokunkban nincs eltökéltség hogy végigjátsszuk ezt; házassággal gyerekkel súlyosbítva még inkább. Ezért marad fenn a garázs falán a Miura poszter a Skoda/Suzuki/Toyotával szemben. Mert bármennyire szeretnénk izgalmas, eredeti, egyedi autóval járni, nos anyagi (vagy az apróhirdetésekben) családi okokból nem tehetjük meg. Jobb esetben csak egyelőre. Ezek után olyan autót választunk, mint például a Dacia. Persze akit nagyon zavar a jelvény az vesz másabbat, de alapvetően ugyanazért veszünk Daciát mint Octaviát vagy Swiftet. Vagy használtan valami jobb állapotú nagyobb kocsit.

Itt azonban mi mind főállású \"autóbuzik\" vagyunk, miénk a leggyorsabb-legszebb-legnagyobb, pedig csak vágyunk egy olyanra. Ha jól körülnézünk, azt láthatjuk, kábé mindannyiunknak ugyanolyan kocsija van, ugyanazért vettük. Jó lenne, ha vehetnénk izgalmasabbat vagy tarthatnánk a Swift mellett egy hobbiautót, ami tényleg a szerelemről szól.

Kérem most készítsék elő hányózacskóikat, nagy levegő:

Most vagy nyáladzunk Lambókra tovább (ez is jó:)), vagy megpróbálhatjuk megtalálni a jó dolgokat a tények mellett saját vagy a kollégák autóiban. Nem muszáj rögtön Jeremy Clarksonként hozzáállni az autókhoz, azt majd megtehetjük, ha a második F355-ösünket hirdetjük eladásra, és tesszük le az előleget az éjfekete Gallardóra. Nagyon szeretem a volt keleti blokk autóit, úgy általában az összeset és nem feltétlenül a biztonság, a kényelem vagy a megbízhatóság miatt, hanem mert élmények kötődnek hozzá. Van néhány autó amit nem szeretek, mint pl. a Datsun/Nissan Cherry, és biztosan tudom, hogy van legalább tíz ember aki ezen felháborodik, mert nekik meg ez a kedvencük. Szeretem az AUTÓKAT. Szinte mindegy milyen jelvénnyel, mert ezek nem csak néhány tonna fém és műanyag gépek, egyszerű használati tárgyak. Lehet hozzájuk érzelmileg is viszonyulni. A merev kasztni mögött pedig biztos hogy lakozik lélek, amelyet mi adunk autóinknak.

Elnézést a hossz miatt...

pít 2007.08.18. 13:01:38

Megy itt a fikázás, a hasonlítgatás, arcozás meg a dilettáns szánalmaskodás, de idáig még senki sem írta le, hogy ennyi pénzért, ilyen felszereltségű, ilyen méretű dízeles családi ÚJ autónak melyik másik gyártmány jelent alternatívát!
Én inkább erre lennék kíváncsi.

A MCV Dákót fullosan 3.8-ért lehet megkapni. Várom azt a 3 márkát, amely dízeles, klímás, 7 személyes, hasonlóan tágas, és hasonló árfekvésben van. És természetesen új!

Szerintem senki sem venne Dákót, ha annyi pénze lenne, hogy bármely márka közül választhatna.
De az MCV nem is az ilyen embereknek készült. Ezért kár ide sorolni akár a Suzyt, akár a Fábiát, mert a fenti kritériumoknak egyik sem felel meg. Persze, az ízléseknek megfelelően egyik-másik jobban néz ki, gyorsabb, erősebb, stb.

De kérdem alássan, AZ MCV esetében erről va szó?

Üdv

higgins 2007.08.18. 13:54:34

Én azért se'(!) vettem meg annak idején az MCV-t. 3,8-ért tényleg nem kapsz új, klímás, dízel, 7személyes autót, de mennyi is a felára a szedánhoz képest a kombinak? Kb 600 000 forint!!! Az igazság az kedves barátaim, hogy ennek az autónak fullosan 3,3 M a reális ára. A maradék fél millát a Rönó Hungária egyszerűen le akarja venni rólad mert nincs alternatívája az MCV-nek. Ezt persze meg is teheti veled ha nem veszed észre a kipróbáláskor, hogy ez egy igazi minimálautó. Úgy szar ahogy van. Minden részlet el van kúrva. Nincs egy szerethető porcikája sem. Még a Laura szint is fapados, semmi sincs benne. Nem jó vezetni, felháborítóan hangos, döbbenetesen gyenge és instabil. Ami a biztonsági felszereltségét illeti a Renault üzenete ez: te és a gyerekeid csak szar kis keleteurópai darab-darab emberek vagytok akik nem érdemlik meg azt a kis ráfordítást a túlélésért, úgysem lesz annyi pénzetek soha, hogy még egy új autót vegyetek, pláne tőlünk!
Megvettem volna, de nem így légzsák nélkül! Leszartam és vettem egy százassal olcsóbban egy hatéves E 270 CDI kombit. Had' ne részletezzem...

Kujáni Gábor 2007.08.18. 14:14:39

Kedves Tatu!

Az előző cikknél vitáztunk egy picit,
de most teljesen egyetértek veled.
Csak azt szeretném, ha a Dákónak is
lenne esélye a bizonyításra. Én emlékszem,
még arra, amikor megjelentek az
"új feliciák". Mindenki szidta azt aki
ilyet vett. Azt mondták hiába VW
konszren mégis csak szar skoda. Aztán
a Skoda bizonyított. Ha jól tudom
az első "VW" Octavia olyan jól sikerült,
hogy pl. a tűzfalat el kellet vékonyítani, mert halkabb volt mint a
Passat. Úgyhogy csak azt mondom mindenkinek, hogy az új Dákónak (Logan,
MCV) adjanak időt, hogy bizonyíthasson.

pít!

Megnyuktatlak nincs nem 3, de 1 se.
Pont azért, mert amivel összekellene
hasonlítani azzal nem hasonlítják.
Pl.: Thalia,Kia Rio,Fabia és így tovább.
A Logant és az MCV pont a méretei miatt
nem hasonlítják ezekhez. Úgyhogy ha
épp autóvásárlás előtt vagy nézz körül,
de ha hasonlítod ezekhez hsonlítsd.

pít 2007.08.18. 14:49:39

\"Megvettem volna, de nem így légzsák nélkül!\"

A legmagasabb felszereltségben 4 db légzsák van!
Igaz, nem olyan, mint a Szputnyik leszállókabinja, amit körbevesznek a légpárnák, és nem is Mercedes, amiben 10 van, de a mai átlag utókban, különösen ebben a kategóriában ugyanennyi van.

\"Még a Laura szint is fapados, semmi sincs benne. Nem jó vezetni, felháborítóan hangos, döbbenetesen gyenge és instabil\"

Az tény, hogy kispóroltak belőle elég sok mindent, főleg az anyagok minőségét tekintve. A fullos felszereltség egyébként szerintem megfelelő, persze itt is hiba lenne a \"fullos\" kifejezést Mercedes kategóriában értelmezni.
Itt a fullos azt jelenti, hogy metálfény, alufelni, mp3-as rádió, klíma,elektromos ablakok és tükrök, számítógép, könyöktámasz, deréktámasz, rengeteg tárolórekesz. Pont azt, emire egy olyan családnak van szüksége, aki ilyen autót vesz. (a metálfényen és az alufelnin lehet vitázni)

A vezetéssel sincs semmi baj, ismételten, annak, aki ilyen autót vesz, tökéletesen megfelel. 100-110 ig nagyon kényelmesen, relatíve dinamikudan lehet vele közlekedni. Való igaz, hogy 120-130 nál már hallható a motorzaj, sőt, nem is a motorzaj, hanem a menetszél. Ez van.
Az 1.5 dci valóban nem versenymotor, de ahogy az előbb említettem, a 100-110es tempót gond nélkül tartja, és 110-ről 130ra gyorsítást sem kell \"naptárral mérni\".

Nem tudom, hogy vezetted-e az autót valaha is, de nekem egyáltalán nem túnt instabilnak. Persze, egy Mercedes 270 Cdi -hez képest biztos.


\"Úgyhogy ha
épp autóvásárlás előtt vagy nézz körül,
de ha hasonlítod ezekhez hsonlítsd\"

Autóvásárlás után vagyok. És összehasonlítottam. Nincs alternatíva.
Pontosabban van, de nem ezen az áron. 2x ennyiért. Igaz, ott már német autót is kapsz, kényelmesebbet, szebbet, talán jobbat is. Talán.

Megvettük, használjuk. Jó.
Belement már 5000 Km. Semmi baja nincs, persze, szép is lenne, ha lenne.
Az, hogy jó választás volt-e, nyilván csak évek múlva fog kiderülni. De mivel az összes jelentős alkatrész Rönó (motor-clio 2, első futó clio 2, hátsó futó erősített mégane 2, váltó laguna), ezért nem gondolom, hogy rosszabbul fog teljesíteni, mint egy Rönó. Innentől pedig már a vita tárgy az lehet, hogy szar-e a Rönó vagy nem.

Én megértem azokat is, akik nem vennének ilyet, mert aki imád vezetni, és szereti a vezetés élményét, az nem vesz ilyet. Nem arra való.
Nekünk is volt egy Alfa Romeo 164-es, 3.0 V6 motorral. Tudom mi az a vezetési élmény. 8 évesen vettük, fillérekért, tip-top állapotban, fullosan. 3 év után megváltunk tőle, mert annyi baj volt vele, hogy ha leírnám ide, akkor megtelne a totalcar szervere.
De imádtuk, és élmény volt vele autózni.
És volt egyéb használt autónk is. Többet soha.

Nem vagyunk olyan gazdagok, hogy megengedhessük magunknak azt, hogy szart vegyünk.

majkulnajt 2007.08.18. 15:01:13

mégegyszer egy ilyen kopasz,toha-zsiros-gyökér bebassza magát elém..mint ma...duplaráncotvetö-tokával,csöves psa-gyártmányú,szervizenélö-szarral...esküszöm kirángatom a szarjából----és széttaposom a gigáját---a paraszt kurvaanyját....menjem el kreszre.,..a fuxos köcsög toha-gyökér---a felnijeit a nyakára huzom--és megfojtom vele eggyütt---paraszt gyökér-senkit nem tisztelö....amőba...dögölj meg a szaroddal eggyütt---te csöves gyökér paraszt---csak találkozzunk ujra--annyi neked meg a szarodnak is..csók a tisztességes vezetöknek!!!!

suzy44 2007.08.18. 15:11:22

Crazykid
Ezt az összehasonlítást ott rontottad el, hogy amit megveszel autót még fenn is kéne tartani.
Tehát 1,8-as leon vagy 1,3 Swift.
A leonra jóval nagyobb a kötelező és a casco többet fogyaszt és egy használt autónál eleve nagyobb a meghibásodási lehetőség és a loen alkatrészárai is messze a Suzuki felett vannak.

suzy44 2007.08.18. 15:16:11

Zsanreno
Légyszi olvasd az index Francia autós fórumait. Meg fogsz lepődni a sok-sok hibán.
Csak egy pár példa: Kigyulladó renault, autópályán 140-nél hirtelen leálló 307-es, kanyarban eltűnő szervós cietroen.
Ennyi ezek nekem elég elrettentő példák ahoz, hogy francia rom közelébe se kerüljek.

suzy44 2007.08.18. 15:28:06

merga
Tipikus suzukit fikázó sznob emberke:-))
Először is nem mercihez kéne hasonlítani egy kiskategóriás autót. De ha mégis ám nézzük.
Van fenn a youtoben egy video amin megnézheted, hogy hogyan gyorsul a Swift. Elárulom, hogy nagyon jó a maga kategóriájában. (1,3-as szívó motorral 34 mp alatt van 180-on)
Egyébként az ilyen régi dízel mergák is már úgy okádják a füstött mint egy ikarus. HA ilyen megy előttem egyből kapcsolok át belső keringetésre. Egyébként a totalcar tesztet megnézve ugyan annyi a gyorsulása a Swiftnek mint a te általad említett mercinek.
Ja, hogy te mindig otthagyod a Suzukikat főleg a zöldségesmercivel mi amit a toatlcar is tesztelt. A 30 mp alatti 40-re gyorsulaáson még most is röhögök ha-ha-ha

Zsanreno 2007.08.18. 16:56:12

suzy44

Te szerencsétlen!

Annyit se tudsz, hogy a Renault nem PSA (azok a Citroen meg a Peugeot!)?
Egyébként én az utóbbi 3-4 évben gyártott gépekről beszéltem. Eddig semmit se szóltam a Suzukiról, de nehogy má itt vergődjél vele. Volt a cégnél Suzuki, halálfélelmünk volt benne. 800 kg-val meg könnyű keveset fogyasztani.

suzy44 2007.08.18. 17:04:55

Zsanreno
Ki beszélt itt a PSA-ról. Én azt írtam, hogy francia romokat én rühellem. A Renault is francia nem?? De!!!
Olvass fórumokat!!! 90%-k tömeges hibák leírása.
Te is hülye vagy a Suzukikból mert az új Swift vagy SX4 már jóval több mint 1 tonna.
Én utálok attól rettegni mikor rohad le alattam a kocsim. Ezér nem veszek én soha franciát!!!!!

KuKori 2007.08.18. 17:12:40

Sok proletár, magamutogató, fellengző tahó!

Nektek nincs jogotok megkérdőjelezni bárki autóválasztását sem. Nyilvánvalóan oka van annak, hogy valaki milyen gépet birtokol. Ez lehet anyagi, érzelmi, vagy ésszerűségi ok. Nincs olyan, hogy jobb vagy rosszabb autó, kinek mire kell és tellik, de SAJÁT DÖNTÉS. Senki nem kíváncsi az ilyen tahó véleményekre.

Egyébként, Suzuki vs. Skoda

1. mindekettő jó gépkocsi, alkalmazásának módjától függően. Valakinek a nagyobb csomagtartó és puhább anyagú beltér a fontos, valakinek a külső megjelenés és a kis fitos pörgős motor.

2. Egyik sem rossz, megbízhatóak.

3. Idiótaság meddő vitát kreálni itt, egy DACIA topikban erről. Hadd döntse már el magának mindenki, melyiket veszi.

4. A Skoda rég nem Skoda már, mióta 1993-ban teljesen átvette az irányítást a Volkswagen csoport. ÉS: a fabia a Polo padlólemezére épül, az Octavia a Golf hátul megtoldott lemezére, a Superb pedig az előző Passat nyújtott lemezére.

5. A Swiftet is magyarok, románok és szlovákok építik össze itt, Esztergomban.
A minősége messze a legjobb a Suzuki jelenlegi palettájáról (az itt gyártottakról van szó)

Ennyi.

GGG77 2007.08.18. 17:47:13

Zsír új 207-es Peugeot-ban a Thököly
-Hungária sarkától, az Állatkertig
majdnem megfulladtam. Francia betegség

majkulnajt 2007.08.18. 17:48:36

lényeg--a 25millás kategória--nem a 3millás kategoria.....dee...mégis a problemamentes évek...a 3millásoknak dolgoznak--nem a seggkitörlös,fütött-indexkapcsolós "teljesen-felesleges csudaszaroknak"..amikben egy olyan funkcio nincs...amit ne az Idegenektöl loptunk volna...)))))

GGG77 2007.08.18. 17:49:44

Hagyd KuKori. Céges, matricázott Seat Incaval gizdázó, 18 éves kölykök...

majkulnajt 2007.08.18. 17:55:03

a két kategória---25-és 3millás....nem versenyképes...de a 3millásnak több az esélye a veteránkort megérni....mert egyszerübb--bár nem törli ki a seggemet szarás után..mint a merga..vagy a bömbi...de nem is kényszerit a szervizbe háromkilós számlával egy olajcseréért...meg mikor elszarodnak benne..azok a dolgok..amiket az Ufóktol loptak...a mérnökök))))csillagközi-tudás...csillagközi számlááák)))))

merga 2007.08.18. 17:56:42

Kedves anyádnakpalánkot!

azthogy a skoda 70-et megy kettesben én nem írtam. nemtom honnan szoptad??? arra válaszoltam amit suzy44 írt hogy ő 70- nél visszalöki a suzukit 2-esbe és otthagyja a fabiát. szal előbb legalább olvas figyelmesen és utánna válaszolj ha már ezt teszed! köszi!

amúgy suzy44-nek meg annyit hogy egyáltalán nem vok sznob! azért mert van 1 mercim még nem vok az csak szeretem a merciket ennyi. van trabantom is 1.1 kombi és legalább annyira imádom, és azt is jobb autónak tartom a swiftednél! majd amikor a te suzikád 17 éves lesz mint az én trabim vagy elmegy 1 millió km-t mint egy öreg dízel merga akkor szóljál kispofám addig meg pissz!!
egyébként az általad fikázott mercim e320cdi azér azt meg nemá hogy otthagyd az 1.3-as suzukiddal:) meg ha kisautó akkor mondom ezerszer yarispolocorsa207 mint suzuki. 17-év múlva vagizz a mostani suziddal egy polo akkor is (17 évesen) jobb lesz mint a te szarod. polo tdi yaris d4d ezek autók!!!

merga 2007.08.18. 17:59:42

utána 1n olvass 2s bocsi:)

Kukori 2007.08.18. 18:05:49

Térjünk rá végre a lényegre:

A DÁKÓ.

Egy dolog érdekel amúgy, mégpedig, hogy itt is jelentkezik-e a szokásos Rönó 1.5 dCi betegség, azaz, hogy bezabálja a porlasztócsúcsokat (darabja 1 kHuf!!!), mint a Rönókban. A Rönó Hungária persze bújik ki a felelősség alól, pedig (szerelőjük mondta) tisztában vannak a TÍPUSHIBÁVAL, csak pengetni nem akarnak, meg kijelneteni : \"elkúrtuk\", nincs normális szűrés az üzemanyag rendszerben. A hiba akár 40 eKm-nél is jelentkezhet már.

A Dákó (kövezzetek meg) MCV külsőleg igenis tetszik. A lámpák, a hátsó ajtók, a hosszú arányos test (nem az az idióta egyterűsödés) pédául. A belseje, meg olyan amilyen. Ne csak a legjobban felszereltek árát nézzük, hanem a fapadosabbakét is, ennyiért igaz, hogy lehetne benne puhább, ergonómikusabb belső, de a mocskos franciák nem akarnak a táliának meg a (asszem lesz) klió kombinak egyértelmű házon belüli konkurenst. És igen, leszarnak minket, kelet európaiakat. Még mindig azt hiszik, Magyarország a Balkánon (!) van... Ez komoly.

majkulnajt 2007.08.18. 18:13:30

suzuki?hmm...majd 15éve gyártjuk,zörög nyiszog,nem Bentley..de nem is annyiba kerül..és szinte unalmasan problémamentes egy kocsi...semmi..idegesitö,poltergeist-szervizsehallottróla probléma...kis fogyasztás..megy mint a veszett..akkor??hol itt a baj?nem ez kell az embereknek??az uj--meg nyilván még jobb--azonkivül-hogy bajnokul néz ki)))nemtudom-miért rossz valami--ha jó..?!

Offroad MCV 2007.08.18. 18:40:38

www.youtube.com/watch?v=asGulgrlgoQ DAcia MCV farolgatós, dagonyás teszt erdőben ! Szerintem elég jó kocsi lazább erdei kirándulásokhoz. Nem akad föl stb.

suzy44 2007.08.18. 19:03:51

Merga
Abból látszik, hogy csak a Suzukit akarod fikázni, hogy még a trabit (ami egyébként tényleg jó volt a maga idejében)is jobbnak tartod mint a Suzukit. Képzelt van jópár Suzukis ismerősom akinek még mindig 1992-es GA felszereltségű Swiftje van. 15 éves nem rohad és már több mint 500 ezer km van benne. De kérdezz meg jópár Suzukis taxist, hogy mennyi km van a kocsiukban. Meg fogsz lepődni.
És légyszi ne ferdítsél!!!!!!
Te a legelső hozzászóláodba még a 124-es merciről beszéltél. A tiéd sokkal újjabb. Én a régire írtam hogy a gyorsulása egyezik az új Swiftével és, hogy ontják magukból a kormos füstöt.
Egyébként a népítéletbe van jópár érdekes élmény és probléma a csillagos márka modelljeivel.

Kukori 2007.08.18. 19:32:04

Offoljatok már légyszíves máshol, oké. Unalmas.

Kukori 2007.08.18. 19:37:15

Meggyőzni úgysem tudjátok egymást, vonyítani meg a Holdat is lehet akár :) Nem nyom?! Jó Reggelt.

pít 2007.08.18. 19:55:02

én nem is értem!
hogy lehet egy dácsiához hasonlítgatni egy mercit!
Meg kit érdekel, hogy az 1.2 fabia vagy az 1.3 szuzuki a jobb!
Nem ide tartozik. Meg egyébként is szánalmas ezen vitatkozni. Meg azon is, hogy melyik szar 2 millás kocsi a jobb.
Nyilvánvaló szar az összes. A dákóval együtt.

Csakhogy vannak emberek, akinek erre van pénze. Az pedig meg fogja becsülni, legyen az roggyant dákó,szartalicska szuzuki vagy foskupac skoda.

Arra fogja használni, amire való. És úgy, ahogy azt kell. Kímélve. Mert akkor az összes fent felsorolt fostalicska meg fogja hálálni, és évekig szolgálni fogja.

A dákó se rosszabb, mint az összes többi. Ha az ember nem tapossa, nem arcozik a lámpánál, nem kúxja vissza 4esből 2esbe, akkor ki fogja bírni.

majkulnajt 2007.08.18. 20:11:18

fostalicska...hmm...ebben egyetértek..a gyökér-magyarnak nem is kell más---mert addig menözik a drága szarjával--amig meg nem kapja az árajánlatot a szerviztöl---ezért van lepukkanva az összes itthoni drágább autó...mert kihasználni jóó...de kifizetni az büdös a parasztnak...rák a belüket..nem prémium kell ezeknek-hanem bkv..könnyü arcoskodni a multivállalat cégautojával...ingyen élni a legkönnyebb..nemde?bezzeg a sajátodból kéne fenntartani-ugy hogy az a kocsi megérdemelje...ech...3havi fizetésed...legegyszerübb leköpni az olcsó,de jó kocsit..amiért más dolgozik..mint a veszett..köpnöm kell az ilyenekre..üljél pedálos moszkvicsba..az való neked...fikázós paraszt--mindnek szol--meg annak--akinek nem kell dolgozni..hogy gurulhasson..bármivel.

Ati 2007.08.18. 20:40:01

Nekem zastavám van és nekem is van olyan videom mint a felicia a betonon :) majd felteszem netre és belinkelem, legalább annyira kapcsolodni fog a dákóhoz mint ezek :). én annak adok 4-ből 2-be és bírja így 20 évesen is bírja. Más úgy fest az anyagi helyzetem, h év vége felé ha minden jól megy másik autót vehetek de valahogy eszembe se jut új autót venni. Igaz autószerelő vagyok apám is az így megengedhetem azt a luxust, h használt autót vegyek. Vehetnék mercit, BMW-t, Audit de valahogy mágis kisebb autó felé hajlok. Miért? Azért mert az imént emlitett autók leennék a fejemet városban és én biza itt használom. Így alakul az a helyzet, h nagy mercis létemre a lehetőség ellenére be fogok ülni 1 citröen saxo VTS-be vagy 1 honda vti-be mert ez a realitás.

boci 2007.08.18. 20:42:05

Kedves Janek!

Sikerült beválasztanod a jóba az L200-asoddal meg a Suzukiddal. Az új L200 amióta tajvanban készül egy nagy rakás...tudod jól, hogy mi. Csak kopogtasd végig a lemezeket kb. Wartburg sziten állnak. A Suzuki nagyon jó autókat gyárt, ha a kategóriájánál marad. A Swift egy nagyon megbízható olcsó autó volt mindig aki ezt Mo.-on jobban tudja az hazudik. Kategóriájában a legjobb autó volt mindig. Nem a legszebb, legtrendibb vagy legbiztonságosabb, hanem alegjobb. A Baleno-Liana-SX4 nem a Suzuki asztala, majd rájössz, ha használtan akarod eladni. A Skoda egészen mostanáig csak mostohagyereke volt a VW konszernnek, most már teljes jogú tagja. Egyébként Nyugaton nem veszik az L200-at mert gagyi, inkább az új Nissant és ott adnak az újságírók véleményére. A német autók minőségben és megbízhatóságban a nyomába sem érnek a japánoknak de ez csak a japánban gyártott japán autókra igaz.

b 2007.08.18. 22:22:07

suzy44,

gondolom nagyon sok francia autód volt, hogy ezt így kijelented, hogy mekkora szarok. nekem eddig csak azok voltak, mindegyik sportmodell volt. a mostani is az. kb swift kategória, de a felébe kerül, kb 2x úgy megy és a méreteihez képest kényelmes. igaz, 5 éves.

swift egy jó autó, megbízható, aránylag jól megy, viszont sokaknak nem tetszik se az autó, se a jel az elején. én is közéjük tartozok...

shadow 2007.08.18. 22:25:43

Kukori!

A befecskendező probléma, ahogy hallottam, minden modern közös csövest érinti, személy szerint Mondeo-ból vagyok informáltabb és ott sem ritka sajnos, de ahogy hallom a PD-TDI-k is küzdenek vele és a francia HDI és tsa-i is. Mivel a Dácsia is közös csöves így gondolom ő is érintett a témában. De a helyzet azért árnyaltabb. Ugye a tankolásra érdems odafigyelni, mert ezek a motorok érzékenyek az üzemanyagra. Nyilván nem érdemes beléjük mindenféle román mek ukrán szemetet beleönteni, pláne, ha azt a cuccot egy busz, vagy kamion tankjából szipákolták össze. A Mondeoknál nagyjából az is látszik, hogy aki normális helyen tankol és cserélgeti a szűrőt becsületesen (gyárira) annál nem - vagy sokkal később - fordul elő.
Én spec ezért vettem inkább Galaxy-t a régi TD Mondeom helyett. mert ez még TDi, így még nem annyira ü.a. érzékeny. Mire meg újra cserélek, remélem megoldódik az ü.a. gond.
Üdv Shadow

Ottopappa 2007.08.18. 22:49:53

Suzy44!

Az új diesel Mergák és az összes VW PD TDI moci is már újonnan okádja a füstöt. Imádom a dieseleket, de az csak japán, vagy olasz lehet majd...

merga 2007.08.18. 23:16:29

Kedves suzy44!

1. a trabi az király ebben egyetértünk:)
2.nem ferdítek, a 124est arra mondtam, ha lenne 3 millám kocsira egy 95-ös limo 300-as dieselt vennék nem egy suzukit,mint te de ne érts félre ez egyáltalán nem baj! csak véleményem van ennyi. nem akartalak sértegetni:)jah az enyimé újabb én mondjuk 3 évesen vettem mer amennyibe egy új kerül hát azér az túlzás meg úgyis elbukom 3év alatt a felét:) szal motorja ennek is kircsi! elektronika hááát azzal ja vannak NÉHA gondok NÉHA!!! de azért te is elismered hogy mivel több minden van benne mint egy 3 millás verdában nyílván nagyobb a meghibásodási lehetőség. csakhát ezek nélkül az extrák nélkül meg nem lehetne eladni ez van. szal nem fikázom a suzukit csak nekem nem tetszik- azt nem mondtam hogy a motorja szar.

Atinak meg annyit: mér nem veszel egy 124-es diesel mercit az nem eszi le a gatyádat azt nem mondhatod:)ha meg konyizol is hozzá télleg nem értem mér nem??? meghát szereted a mercit!

suzy44 2007.08.18. 23:42:14

b
Nem volt és nem is lesz francia autóm soha. Elég volt cietroen bx-szívódízelen tanulni. pfujjjjjj Tudod az okos az más hibáján, baján tanul nem a magáéból?-)))
Az, hogy valakinek nem tetszik a formája az a szive joga. Az lenne a baj ha mindenkinek ugyan az tetszene. Ebben nincs vita.
Az, hogy a jel nem tetszik az már kérdésesebb.
Én kifejtettem, hogy én nem bíron a francia kocsikat elmondtam, hogy miért. De ha a Suzukiról van szó mindenki csak a sok közhelyet pufogtatja pl fapados, törik, zörög stb. Ennek a fele sem igaz, mert akiknek van (volt) a 90%-a meg van (volt) vele elégedve. Ez már a franciákról inkább fordítottan igaz.

suzy44 2007.08.18. 23:51:10

merga
Trabi forever:-)) Igaz nekem 2 ütemű volt de király volt nagyon 15 évesen 140 ezer km-el adtam el.
Akkor félreértettük egymást.
De én úgy voltam vagyok vele, hogy minek nekem nagy autó ha úgysem tudom kihasználni. Amire nekem kell a kocsi arra a Swift tökéletes. Nem járok minden nap pályán, 3-nál többen ritkán ülünk benne stb. Így nagyobb kocsiban nem is gondolkoztam. Az előző Suzi is megbízhatóan szolgált 8 évig így gondoltam ha újonan veszem 6-8 évig megint gondtalanul autózhatok vele. Eddig (kopp-kopp-kopp) így is van.
Az egyértelmű, hogy amiben több az elektronika az többször elromolhat. Ezért nem kellenek nekem ilyen "parasztvakítások" mint amik a merckben bmw-ben és a francia kocsikban vannak. Nekem feleslegesek az autómata (folyamatosan meghülyülő) ablaktörlők, az autómata fényszórók, a seggemet maszírozó ülések, az olyan fedélzeti szgépek amiben 50 gombnyomás joystic tolás, húzás, hogy hangosabbra vegyem a hifit. De van akiknek ez kell. Nekem nem!

licsa 2007.08.19. 07:19:28

Döbbenetes a hozzászólások színvonala. 80 %-a arról szól, hogy mindenki hülye akinek más autó jön be mint nekem. Mindenki olyan gépet vegyen, amilyet akar, tud, stb. Fikázni meg akkor kell, ha megvette, de csalódott benne valamiért. Az meg a baromság teteje, hogy egy új autót egy használthoz hasonlítunk (főleg ár/érték arányban).

higgins 2007.08.19. 07:41:52

Kedves Pit!

Hülyeség egy Mercedessel összehasonlítani a Dákót, a hozzászólásomban én sem tettem. Amiket a Dákóról írtam a korábbi autóm, egy 2002-es dci Clio Privilege-hez képest éreztem. Óriási visszalépés lett volna már ahhoz képest is. Persze nem a csomagtartóra gondolok.
Egyébként az MCV-hez szériában 1! légzsák jár, a másodikat 50e-ért adják (kijöhetsz 0-ra ha kirendeled az ABS-t), oldallégzsákot év elején még nem tudtak volna adni. Mostmár talán igen. Összességében lehúzó az ár, ennyiért csak a 82 lovas dízellel, 4 légzsákkal, 4 tárcsafékkel érné meg. Ha jól emlékszem a téli számításaimra 3,8-ba alufelni és metálfény már nem is fér bele!!! Nem tudom ki az az agyoniskolázott árpolitikus a Rönónál aki elintézte, hogy alig lássunk MCV-t az utakon, de jól hajtja a vizet a Skoda malmára.

Ati 2007.08.19. 08:07:49

Merga!
vehetnék 1 öreg diesel Mercit de én szeretek száguldozni azt meg ügye nem arra találták ki. Tehát nekem benzines autó kell Merciből azok meg mind nagy köbcentisek és bizony leennék a fejem sajnos ez van. Hidd el lejátszottam én ezt a meccset töbször is magamban. Egyedül az első generációs C180 csalogat mert az pont fogyi határon van de nem valószinű, az A Mercit meg nem tartom Mercinek miellött ilyen tanácsokat kapnék ;). Talán majd legközelebb hosszú még az élet.

Ati 2007.08.19. 08:16:33

Suzy44!
Nem értek eggyet azzal, h ami elektromos az elromlik meg meghülyül. Az egész csak gondoskodás kérdése. Apám szolgálati Audi A4-esében 300 ezer kilóméter van és bizony minden elektronika, ablakemelő, klíma, központi zár, gyári hifi szóval minden tökéletesen működik anélkül, h egyszer is hozzá kellett volna nyulni. Más példa. Most Merci szervizben dolgozok igaz h csak árú szállitókat javitok (vito, sprinter) de nagyon ritka, h elektronikai probléma lenne velük persze előfordul különben nem lenne munkám de nem az a jellemző ja és természetesen ezek az autók sokszor 500 ezer felett vannak.

suzy44 2007.08.19. 14:11:45

Ati
Én nem azt mondtam, hogy minden ami elektromos az meghülyül. VAlamilyen szinten persze, hogy szükséges. Ha nem így gondolnám akkor még nekem tekerős ablakom lenne + manuális zár (nem központi).
Én a túlzott elektronikát nem szeretem. Amik a 10-20 millás kocsikban vannak. pl a BMW I-drive rendszere.
De ott van a Pug 307-es Can-Bus rendszere. Annyi mindent az elktronoka vezérel, hogy pl késik a dud vagy ha túl sok infót kap a szgép akkor reset-el. Ami azzal jár hogy 2-3 mp-re minden elmegy a kosciból. Na ilyenekre nekem nincs szükségem.

Szteffordsírterrierbélszínroló izű fagylaltport készítő kisiparos 2007.08.19. 16:13:19

Azért a beírások is jól tükrözik azt, hogy az autóvásárlás (mint minden más is) szubjektív műfaj, egyéni igények, tapasztalat stb. alapján döntenénk, ha tehetnénk. Mert persze az a vicc, hogy legtöbben először megveszünk valami kényszerből vagy véletlenségből egy márkát, és utólag gyártunk hozzá egy mesét, hogy miért is van ez, meg miért is jobb, mint a többi.
Minden kocsinak meg van az előnye és hátránya, amit mindenkinek magának kell mérlegelni az egyéni elvárásainak megfelelően. De ami a Daciat illeti, ha közel azonos pénzért közel azonos minőséget kapok akkor inkább pl. Skoda, az én pénzemen nem fogom a román ipart előre tolni az biztos. Innentől kezdve logikus, hogy 1000 érvet fel tudnék hozni ellene, de az alap ellenérzésem miatt már nem lenne hiteles, még ha igazam is lenne.

Ati 2007.08.19. 18:43:51

A peugeot-okat nem ismerem de ha ez így van akkor értem h miért iszonyadsz az ilyesmitől. Mervcinél nem tapasztaltam soha can hibát az I-drive-t meg abszolult nem ismerem mert ezt nem szerelik sprinterbe és ,vitóban sem volt még hozzá szerencsém.

Ati 2007.08.19. 18:45:35

Ja a Mercinél máshogy hívják az I drive-t de mind1. Egyikhez se volt szerencsém.

nu 2007.08.19. 19:01:24

sa ma pish pe ea de cashcarabeta! zici ca e coshtiug!

licsa 2007.08.19. 20:02:26

Igazad van nu.

Posseidon 2007.08.19. 20:14:44

Öcsém!!!!!!!!!!! Figyeljétek azt is, hogy ez egy tartós teszt a Logan MCV-ről és nem a Skoda Suzuki párbajról (ha van ilyen egyáltalán de szerintem nincs).
Nekem speciel egy 330i áll a garázsomban és nem érdekel, hogy mennyit megy kettőben. Én is megjelentem e topicban de ha bömösöm van attól még nem fikázom a suzukikat, ahogy te tetted Merga.
Neked k.rva nagy a pofád, mert van egy csillagos autód és lenézed a többi autóst a forgalomban, és ha valamit pofázol rólam, hogy mit papolok itt neked arról, hogy mit akarok én a "szerencsétlen meccsboxommal (BMW 330i)" akkor elimered (ha nem is tudatosan) azt, hogy igazam van az arcod méretével kapcsolatban.

Most elkalandoztam a Logan MCV-től, pedig szerintem elég jó autó az árához képest. Ha én akarnék egy vállalkozást indítani, mit tudom én vegyes bolt vagy valamilyen szaküzlet, árubeszerző autónak elég jó eséllyel a Logan MCVre esne a választásom. Egyrészt mert nem kellene az autóra áldozzak mint mondjuk egy Citroen Jumpy vagy mittudomén. Vagy egyszerűen céges autónak. Vagy turistákat körbekocsikáztatni a Budavárban. A hétszemélyessel szerintem már egészen jól lehetne (én is levágnám a tetejét, mint azok a pihentagyúak:))
Sztem egy kisembereknek is megfizethető népautó a Logan, a Logan MCV pedig egy kisiparos igázló. Tökéletes egy vállatkozás elindítására.

Köszönöm,
Posseidon

crazy 2007.08.19. 21:10:05

Az autóvásárlás tényleg szubjektív dolog. Mindenki azt veszi, ami tetszik neki, amit megengedhet magának. Abban sem hiszek, hogy egyik vagy másik típus jobb - rosszabb lenne. Mindenből ki lehet fogni jót és rosszat is. Pénteken kérdeztem egy ismerősöm, mennyire elégedett a Picassojával. 2000-res évjárat újonnan vette, most kb. 200 ezer van bennt. Azt mondta, hogy kiváló, pedig egy fillért nem költ rá, kétévente elviszi műszakira, amit akkor kell azt megcsinálják és ennyi. Ráadásul ő egy kollégájával egyszerre vett kocsit, két tök egyforma Picasso egymás mellett álltak. A kollégának pedig egy csomó gondja volt már vele, váltó, fékek, stb... Szóval ki kell fogni :)
Mindenesetre én továbbra is azt mondom Dáciát nem vennék, mert ránézek és nem tetszik. Lehet, hogy jó, lehet, hogy megfelelő lenne arra amire kell. De ha már milliókat kiadok, akkor legalább tetszen, amit kapok érte. Valaki írta, hogy meg kéne nézni kzelebbről, meg belülről, meg ki kellene próbálni. De ha egyszer nem tetszik.... Ha egy nő nem tetszik, akkor valószínűleg nem fogok odamenni hozzá ismerkedni, pedig lehet, hogy nagyon rendes, esetleg még jól is főz... :)

crazy 2007.08.19. 21:10:59

Az autóvásárlás tényleg szubjektív dolog. Mindenki azt veszi, ami tetszik neki, amit megengedhet magának. Abban sem hiszek, hogy egyik vagy másik típus jobb - rosszabb lenne. Mindenből ki lehet fogni jót és rosszat is. Pénteken kérdeztem egy ismerősöm, mennyire elégedett a Picassojával. 2000-res évjárat újonnan vette, most kb. 200 ezer van bennt. Azt mondta, hogy kiváló, pedig egy fillért nem költ rá, kétévente elviszi műszakira, amit akkor kell azt megcsinálják és ennyi. Ráadásul ő egy kollégájával egyszerre vett kocsit, két tök egyforma Picasso egymás mellett álltak. A kollégának pedig egy csomó gondja volt már vele, váltó, fékek, stb... Szóval ki kell fogni :)
Mindenesetre én továbbra is azt mondom Dáciát nem vennék, mert ránézek és nem tetszik. Lehet, hogy jó, lehet, hogy megfelelő lenne arra amire kell. De ha már milliókat kiadok, akkor legalább tetszen, amit kapok érte. Valaki írta, hogy meg kéne nézni kzelebbről, meg belülről, meg ki kellene próbálni. De ha egyszer nem tetszik.... Ha egy nő nem tetszik, akkor valószínűleg nem fogok odamenni hozzá ismerkedni, pedig lehet, hogy nagyon rendes, esetleg még jól is főz... :)

merga 2007.08.19. 23:10:38

Kedves Posseidon!

tényleg nem tudom kezelni a hozzászólásodat!:) én suzy44-gyel "vitatkoztam" egy kicsit elmentünk egymás mellett,de ezt már megbeszéltem vele barátibb hangnemben nem ilyen ne pofázz +ilyesmi. nem nézek le senkit trabantom is van és esetenként jobbnak tartom a mercinél és legalább annyit törődök vele+ megyek vele.szal nem hiszem hogy a trabantomból lenéznék bárkit is. mondjuk azért te nem vmi kultúrált hangnemben nyomtad velem.
mind1 csak gondolom suzy44 nem retardált hogy gyámra(rád)van szüksége. vele azért közös nevezőre jutottunk a végére, de veled??? mondjuk te sem tétlenkedtél egyből benyomtad hogy 330i hogy lássák hogy bmw-d van szal...

zako1 · http://zako1.buzz.hu 2007.08.19. 23:43:22

Oké, értem én, hogy a Logan keveset fogyaszt, occsóé' adják, van benne sok-sok hely, meg ilyenek (ráadásul még büdös is), de ha egyszer nem lehet ránézni, olyan ocsmány. Baltával faragott, ormótlan, vizuális környezetszennyezés. Minap a Tescó parkolójában mellémállt egy echte kispolgári család (apukán fehérzokni szandállal, boka fölött lebegő nadrág és nyloning, anyuka valami leírhatatlan kínai tiritarka cuccban, bunkó, neveletlen kölykök, csupa teszkógazdaságos élelmiszeripari termék, stb.) - nem ezzel a böszme busszal, hanem a Logan "klasszikkal". Egyszerre volt visszataszító és mélységesen szomorú látvány, mintha cirka húsz évet repültem volna vissza az időben a nyúlós-ragadós nyolcvanas évek KGST-Magyarországára... Megfordult a fejemben, hogy arrébbállok, annyira depi lettem a látványtól, még szerencse, hogy nem lettem öngyi... :-)
Egyszóval hiába racionális döntés ide, meg kiváló ár-érték arány oda, én bottal nem nyúlnék hozzá, nemhogy beleüljek. Volt annak idején két Daciánk is, de azoknak autó formájuk volt, meg akkoriban a seggünket vertük a földhöz, hogy egyáltalán évtizedek alatt össze tudtunk spórolni egy autóra valót. Ha már "szegények autója" kategória, akkor inkább a Suzukira szavazok, az sem szép, de legalább olyan semmilyen, nem bántja az ember szépérzékét.

licsa 2007.08.20. 07:45:46

zako1 vigyázz, ne nagyon nézegesd tágabb környezeted (az embereket, az országot, a valóságot), mert a végén még jön a depi, aztán meg az öngyi!

Ati 2007.08.20. 09:19:07

Zako1! Lehet h az a család most is évekig spórolt az autójára és nem akart 1 swift-ben nyomorogni (eszem ágában sincs lehúzni csak kissebb mint a logan!!!) amugy nekem sem tetszik a logan de volt nálunk 1 kb 1 hónapig (apám kapta oktatás céljából) vezettem, ültem benne puritán de kényelmes és jó autó. Ha benne ülsz nem látod milyen ronda :D pontos váltó, viszonylag jól húzó motor, nagy hely nem kell más 1 ilyen autóba.

Zsanreno 2007.08.20. 11:05:39

Zako1, te kis újgazdag g...i palánta!!!

Itt vered a nyálad, mer az apád a segged alá tolt valami puccos szart, fogadjunk életedben nem végeztél igazi munkát, csak lenézed a magyar egyszerű embereket.

Az ilyeneknek kellene újra megnyitni Recsket, tetű...

baubau 2007.08.20. 12:27:50

fuck hungary

Zsanreno 2007.08.20. 12:36:52

baubau!

Te mit akarsz itt, tapló?

merga 2007.08.20. 13:17:18

suzy44!

jaja ebben igazollak mármint esőérzékelős faszság:( vazze ráesik 2 csepp nem csinál semmit de mondjuk ráesik 3 akkor meg azt csinálja mint a normálatlan majdnem elszáll. szar télleg tehát nem csak az van hogy elromlik hanem szarul működik szárazra karistol 2mp alatt aztán meg le kell állítanom mer félek hogy összekarcolja a szélvédőmet, faszság. automata lámpa még hibátlan még... masszázsom nincsen hál...
tod mi a legdúrvább van rajta tetőablak és ha lemosom a kocsit beázik(nyílván becsukva nem vok hülye:):)) de kinyitja(felbuktatja) meg minden csak becsukni például nem a szokott gombbal lefelé nyomva a gombot hanem ahogy elhúznád azzal csukja be:) ha kiszárad megjavul:) vicc! meg van olyan hogy vmi nem jól műkszik leállítom újraindítom és megint működik:) de a motorja kényelme dinamikája nagyon szupi! a többi + szopi:) volt 89-es w124/300d-m áhh össze sem lehet ezeket hasonlítani már. abban kurblis ablak no klíma szal fapad, de hibátlan volt 400 ezerrel adtam el:) kár volt!

merga 2007.08.20. 13:28:51

baubau

taps. most elélveztél mi??
vazze áhhhh... inkább nem írok erre semmit.

crazy 2007.08.20. 14:39:12

zako1-gyel azért sok mindenben egyetértek. Jó, lehet, hogy nem kell így leszólni szegény családot. De sok ilyen család van. Ha én mindenből a Tesco gazdaságost venném, akkor biztos nem engedhetek meg magamnak új kocsit. Ha meg valaki azért veszi a kínai ruhát, meg az említett Tesco termékeket, hogy összejöjjön az új Daciara való, azt csak sajnálni tudom. Nekem is volt olyan munkatársam, aki 30 éves ruhákban járt, sőt ha a wc kefe nyele eltörött megcsináltatta, de mindig új kocsit vett.
Az említett család valószínű egy olyan faluban lakik, hogy ha odamennél pl. egy 3 éves Passattal, amit épp most vettél, a szomszédok azt mondanák, hogy a Dácia akkor is ÚJ autó.

suzy44 2007.08.20. 15:02:54

merga
Mikor eldönttötem, hogy lecserélem a régi Swiftet akkor kezdtem el olvasni több autó indexes topikait. Köztük volt a 307-esé is. Na ott ment el a kedvem az elektronikával teletömött autóktól. Hát amiket ott írtak(nak) a tulajok...
Ha utánnam hajítanák se kéne.
Nényhány ismerősöm mikor megvettem az új Swiftet azt mondták:\\\"Már megint csak egy Suzukit vettél\\\"
Én jót mosolyogtam ezen a megjegyzésen. Aztán mikor legközelebb beszélgettünk tele voltak panasszal a kocsijukat illatően. Volt akinek a központi szgép szállt el, volt akinek a sebváltója szarakodott, volt akinek 3000 fordulat felett rángatott.Pedig azek is max 3 éves kocsik. Én + csöndben ültem és csak mosolyogtam...

suzy44 2007.08.20. 15:14:02

De, hogy egy kicsit On is legyek.
Szóval Dacia.
Én meg tudom érteni azokat az embereket akik ilyet vesznek. Ez sajnos nem az ő hibájuk, hogy csak ilyenre telik. Én is bérből és fizetésből élek. Szóval tudom, hogy milyen nehéz.
De ha csak magát az autót nézem mint egyet a sok közül és nem az árát akkor:
Ez egy ocsmány kinézetű jármű. Kb. a 80-as években elment volna a kinézete és a tudása is. A szedán típus csomitartó rúgóján nem tudom sírjak vagy nevessek. A csomitartóban nincfs alul semmi ami síkká tenné. Tehát ahol van a pótkerék besüpped. Aztán a beltérben nincs semmi ergónómia. Nem lehet normálisan kezelni a fűtés kezelőszerveit. Az alaptípusban még zárható kesztyűtartó sincs.
A futóműve nekem nagyon billegős az alap motor gyenge.
De ismétlem: SAJNOS MA M.O.-N EGY BÉRBŐL ÉS FIEZETÉSBŐL ÉLŐ CSALÁDNAK MÉG EZ IS DRÁGA. MEGÉRTEM AKI ILYET VESZ!!!

Skodás 2007.08.20. 15:40:05

Majd akkor nevess, ha a Suzi csomagtartófedelének a gázrugója elpukkan és jónéhány ezer forintos lesz a megoldása. Ezek a rugók sosem romlanak el! Becsukva ki nem szarja le, hogy mi van bent, egyedüli negatívum, hogy pakolásnál számolni kell a helyére.

Suzy44 tényleg vezettél már Talicskát? Tényleg kezdem azt hinni, hogy kisebbségi érzésed van! Nem?

Nekem az MCV tetszik. Nem szeretem az űberkafának kinéző hiperautókat. Az pl. új Honda, a Peu 307, túl futurisztikus.

Egyébként csak a felső tízezer teheti meg, hogy olyan autóval villogjon, amivel a pórnép nem.
Sajnos itt kezdődik a sznobság.

Ha arról az oldalról nézzük, hogy kevésbé kell aggódnom, hogy lenyulják, vagy megkarcolják. Akkor bőven megéri az árát, nem? :)

Skodás

Ati 2007.08.20. 15:50:29

Hát nekem semmi panaszom nem volt a futóművére sztem elég eltalált darab motor is jó (1.4-es benzines) kapcsolókkal sem volt bajom csomi tartó alja valóban vicces rugók hát rugók ez van így oldották meg nem foglalkoztatott.

suzy44 2007.08.20. 16:46:43

Skodás
Az előző swiften 8 év alatt egyszer csaréltem gázrúgót. Van egy autóversenyzős haverom aki Swiftel nyomja és ő vette nekem. A párért 2500ft fizettem. Szóval én 8 évenként inkább kifizetek 2500 ft-t minthogy ilyen rúgos csomitartóm legyen. Egyébként egy másik topikon írtam, hogy mikor mellettem állt egy logan és nyitotta a csávó a csomit olyan nyikorgó hangot adott mint a nyagymuterék budiajtaja. Szóval ha nem akarod hogy nyikorogjon veheted és fújhatod rá a WD40-t.
Igen vezettem már. Nekem nem jött be. Tudod francia a drága. Nekem túl lágy volt a felfüggesztés. A fék sem volt az igazi. Nekem a motor is gyenge volt. A váltó az pedig tipikusan franciásan kelletlenül ocsmány.
Én ezt magáról az autóról írtam. De semmi bajom sőt mélységesen megértem azokat akik ilyet vesznek.

Ati
Elég érdekesen lehet a fűtés kezelőszerveit kapcsolni ha a váltó 1-3-5 sebb. fokozatokba van.

zako1 · http://zako1.buzz.hu 2007.08.20. 16:48:33

"Zako1, te kis újgazdag g...i palánta!!!

Itt vered a nyálad, mer az apád a segged alá tolt valami puccos szart, fogadjunk életedben nem végeztél igazi munkát, csak lenézed a magyar egyszerű embereket.

Az ilyeneknek kellene újra megnyitni Recsket, tetű..."

Szép jó napot neked is, kedves zsanreno! :-) Évek óta dolgozom, saját autóm van, amit a saját keresetemből vettem. Újgazdag nem vagyok, sőt, annyira gazdag sem vagyok, hogy új autót vegyek. Használtam vettem egy Toyota Carinát, amit a legnagyobb megelégedésemre használok. Abból az árból, amibe egy ilyen Logan kerül újonnan, kettőt is vehettem volna... Egyszerűen nem értem meg a sok csóringert: zsíroskenyeret eszik már hónap közepétől, meg egymás levetett gönceiben járatja a gyerekeit, de neki új autó kell ám! Ami után évtizedekig nyögi a törlesztőrészleteket - kivéve ha elszámolja magát, munkanélküli lesz vagy megbetegszik. Akkor jön a bank és szépen elviszi az autót. Se pénz, se autó. Az én autóm tehermentes, most is tudnék venni készpénzért egy ugyanilyet. És nehogy megmagyarázd nekem, hogy egy új Dacia Logan jobb meg szebb, mint egy tízéves Toyota.

reske 2007.08.20. 16:56:52

JAnek!Ne harizz de olyan érzésem van mintha Suzukiban érdekelt lennél!Különben sem kell a suzukinak reklám mert rendesen viszik ettől még biztosan nem jó autó sőtz nagyon nem az.Nem akarok az új suzukik meg a toyoták megbizhatóságáról beszélni de nézz meg gyorsan egy megbizhatósági tesztet a toyota pl már sehol nincsen az első helyen semmilyen friss kutatásokban!
Valóban nem akarunk ütközni az autóval de amit mondtál hogy a régi suzuki töréstesztje kicsit rosszabb:)))inkább azt mondanám hogy élő ember nemigazán szállt még ki komolyabb ütközés után suzukiból.A 93 le pedig kurvára nevetséges gyerekek hiába 93 ha nyomaték alig száz Nm!!!:)).Ezek csak reklámlóerők!1,3-as motor az csak egyhármas!A másik pedig a régi skoda egy nagy kalap szar volt!A mostanihoz semmi köze szerencsére a cseh mérnököknek márha egyáltalán van ilyen!De sztem mindenki járjon olyan autóval amilyet ki tud fizetni de sztem egy corolla pl kurvára nem ér megy 4,5Mft-ot mikor ebben az árban pl Golf ot is lehet venni.

Ati 2007.08.20. 17:13:34

suzy44!
Most h részletezed már dereng tényleg igazad van! Csak az autó már kb 1 éve volt nálunk és elfelejtettem annyi maradt meg h alapvetően pozitívan csalódtam az autóban vezetni sokkal jobb volt mint ránézni:D
Zako1!
Ebben neked igazad van és előre mondom h foggalmam sincsa hitelekről de nem tartom kizártnak h 1 10 éves autó nem hitelképes persze lehet h tévedek nem tudom csak próbálom megérteni azt aki ilyen autót vesz. Az se kizárt h azért vett ilyen autót mert neki új kellett mert fél az öreg autóktól.

ottopappa 2007.08.20. 18:19:24

reske!

Nem tetszik az új Szuzi, de be kell látni, hogy az a 93 ló ott van... Úgy húzott el a múltkor is egy mellőllem, mint a huzat, pedig én is nyomtam a 75 lovat tökig...
"de sztem egy corolla pl kurvára nem ér megy 4,5Mft-ot mikor ebben az árban pl Golf ot is lehet venni."
1000X inkább egy megbízható Corolla, mint egy Golf... A Golf tudniillik a 3-as szériáig jó, megbízhatóautó volt,de a 4-es meg 5-ös... pfff.. borzasztó... 1 millióval kevesebbért TALÁN már közelítene a realitáshoz...

suzy44 2007.08.20. 19:47:51

reske
A Suzukik ill Toyoták ill más JApán autók megbízhatóságáról tényleg nem érdemes beszélni mert ezen kár vitázni. A JAPÁN technika az JAPÁN technika. Hiába igyekeznek az Európaiak, hogy utólérjék őket ebbe nem sikerül nekik.
És ne az ADAC megbízhatósági statsiztikákkal gyere amit köztudottan olyan szervetzet ami német kezekben van. Már nem tudom hanyadszor írom le, hogy fórumokat olvassan aki valamilyen autót meg akar ismerni. Ott a tulajok leírnak mindent.
A régi Suzuki Swift biztonságát pedig kéretik a 80-as évek végén gyártott autóihoz mérni. Pl a 95-ben év autójának választott I Punto-nak 2 azaz 2 csillagos volt a töréstesztje. Pedig az 95-ös nem 88-as mint a Swift.
Hát az álltalad leszólt 93 ló és 1300 ccm 34 mp rántja 170-re a Swiftet. 10,5 alatt van 100-on. Szvsz egy 1300-as motortól ez nagyon jó. Hasonlítgasd a kiskategóriában bármelyik új fejlesztésű autóhoz ilyen motorral. KÍváncsi vagyok tudsz e mondani olyan modellt ami jobb ezekben az értékekben.
Bizonyítékul itt egy videólink:
www.videoplayer.hu/videos/play/40747

ottopappa 2007.08.20. 19:54:18

Suzy!

Jol latom, hogy azon a videon az illeto nem is kapcsol fel otodikbe?

crazy 2007.08.20. 19:59:41

Én is azt az elvet vallom, mint zako1. Szóval az hogy "a seggünk kilóg a gatyából, de új autót veszünk" nekem sem tetszik. Azon is csodálkozom, mikor valaki albérletben, vagy minigarzonban lakik, ahol alig férnek el, de új kocsit vesz.
Én ugy vagyok vele, hogy első a lakhatás, aztán a megélhetés, aztán talán utána a kocsi. Pl. azt sem tudom elképzelni, hogy azért ne menjek nyaralni, mert új kocsit veszünk.
Ha most hozzámvágnának 2,7 milliót, biztos, hogy nem egy új Daciat vennék, hanem mondjuk egy 4 éves G-s Astrát 1,4-1,7 millióért, a többit meg hasznosabbra fordítanám. De ez csak az én véleményem, van akinek az számít, hogy a szomszéd azt mondja, hogy "új autót vettek".

suzy44 2007.08.21. 01:33:12

ottopapa
Igen jól látod nem kapcsol fel 5.-be.
Olyan 190-195 körül van a vége óra szerint. Az 1,5-ös viszont simán kiakasztja az órát.
A végsebességek a fokozatokba:
1-55 km/h
2-100Km/h
3-145Km/h
4-185Km/h
5-195Km/h
Persze a végét csak 1-szer próbáltam ki kíváncsiságból.
Viszont a gyorsulását sokszor kamatoztattam már mikor "ezcsakegyhüyleszuzukisúgyeengedemel" felfogású embereket előznöm.

maszületett 2007.08.21. 10:03:58

Hello mindenki!

Nem tudjátok hol lehet MCV-ről szóló kommenteket olvasni?
Érdekelne, mert a Loganomat lassan lecserélném rá, amíg mér garanciális, de itt csak skodákról suzukikról és mercedesekről olvasok állandóan, és a teljes használtautópisi kínálatról.
Ha tudtok valami fórumot, blogot, ami az MCV-ről szól, légszi értesítsetek.
Köszönöm!

pepe 2007.08.21. 16:36:41

Komoly a kérésem: légyszi mondjon már nekem valaki egy-két olyan használtautó tipust (évjárattal), ami:

- semmilyen méretében nem kisebb, mint egy "sima" Dacia Lau (hátul 2 gyerekülés + még egy nagyobbacska gyerek + kell a min. fél köbméter csomagtartó is)
- nem kerül többe 2MFt-tól
- az üzemben tartási költsége nem több látványosan, mint ezé
- lehetőleg autóra hasonlít (lásd fej, tor, potroh :-) )és nem szappanra, bár nem ez a legfontosabb szempontom
- nyugodtan meg lehet vele állni a nyóckerben is egy bevásárlás idejére
- amivel bármikor aggodalom és szerszám- és olajkészlet nélkül azonnal el lehet indulni az ország túlsó végébe is
- kellő biztonságot ad 3 gyereknek balesetnél
- még legalább 10 évig (kb. 150-200 ekm) használható max. átlag évi kb. 50eFt szervizráfordítással, ide értve a vizsgafelkészítést is
- amire az ajánló vállalja, hogy ő választja ki nekem vásárlásra úgy, hogy 10 évig minden, az autó előéletéből adódó és vásárláskor ki nem derült dologra visszavezethető szervizköltséget ő áll.

Szóval mielőtt másfél éve megvettem a Daciát, én is (már negyedszerre) használtban gondolkodtam (Volvo 850 kombi a szerelmem). Ehhez nem találtam hozzáértő, megbízható, lelkiismeretesen segítőkész partnert. Így lett új. És amire kell, arra tökéletesen meg is felel, lényegesen olcsóbban, mint a kisebb, hasonlóan felszerelt Fabia, vagy Swift. És kövezzetek meg, de a hűtőrácsot kivéve nekem semmi bajom a megjelenésével. (Az MCV-vel meg különösen semmi.) Mielőtt valaki azt mondja, hogy mindez csak utólagos önigazolás: hosszas keresgélés, összehasonlítás után KP vettem, és nem is kell emiatt Tecsó gazdaságost étkezni a családnak. (És aki megszólja a gyerekről-gyerekre ruházkodást, azt így 3 gyerekkel visszakézből őszintén sajnálom, mert tuti, hogy még nem látott gyereket közelről.)
(Ja, és nem vagyok turbómagyar, így engem már jó ideje nem zavar a "Románia" szó. Ami, ha így haladunk (nagyban is ilyen mentalitással, mint itt), akkor hamarosan előttünk fog világítani és nem mögöttünk... Más környező országokhoz hasonlóan.)

Ati 2007.08.21. 16:37:03

Amiért nem szeretnék suzukit venni:
www.langlovagok.hu/html/galeria/1021.shtml
:(

Ati 2007.08.21. 16:46:08

www.hasznaltauto.hu/kereso1.auto?hirdeteskod=1013586&command=ugras&screenwidth=1280
vagy ha félsz a cdi-től:
www.hasznaltauto.hu/kereso1.auto?hirdeteskod=1413027&command=ugras&screenwidth=1280
És biztos, h ha nem lennék elfogult Mercis találnék ilyen BMW-ket is. Igaz h erre drágább a biztositás meg a teljesitmény adó viszont kevesebbet fogyaszt és kis körültekintéssel találsz olcsó gázolajat amit mondjuk a cdi-be már nem ajánlanék.

Ati 2007.08.21. 16:55:08

Számomra za utolsó pont zavaros azt talán nem tenném

suzy44 2007.08.21. 17:36:31

Ati
Én meg ezért nem vennék Audit:
www.langlovagok.hu/html/hirek/6129.shtml
Ezért nem vennék BMW:
www.langlovagok.hu/html/galeria/53.shtml
Ezért + Alfát nem vennék:
www.langlovagok.hu/html/galeria/1011.shtml
Linkeljek még??
Bármilyen autóról lehet ilyet találni. Így szvsz felesleges ilyennel példálózni.

Ottopappa 2007.08.21. 18:30:38

Pepe!

Ilyen autó nincs - a Dacia sem az! (biztonság, megbízhatóság, kellő védelem)

Ottopappa 2007.08.21. 18:36:07

Pepe!

Ilyen autó nincs! A Dacia sem az! (megbízhatóság, biztonság - muhaha!)

crazy 2007.08.21. 21:10:24

pepe !

Tudnék neked egy tökéletes állást. Olyan helyen kellene dolgoznod, ahol a közbeszerzéseket kiírják, de úgy, hogy csak egy típus nyerhesse meg. (de általában valamit mindig hibáznak, és vagy egyáltalán senki nem felel meg a feltételeknek, vagy mégis van egy másik potenciális nyertes is :)
Viccet félretéve, kb. fél perc alatt találsz pl. Ford Focust, ami biztos megfelel a feltételeknek. Igaz én nem mértem meg vonalzóval, de kb. az a kategória.
Szóval egy 2004-es 1,4-es sedan 60 ezer km-rel, jól felszerelve:
www.hasznaltauto.hu/kereso1.auto?hirdeteskod=1209621&command=ugras&screenwidth=1024
Vagy ha nagyobb kell, egy szintén 2004-es Focus, de kombi és 1,6-os 81 ezer km-rel, szintén elég jól felszerelt (ráadásul a győri Vanos elég megbízható hely, ha jól tudom ennek az új ára így felszerelve kb. 3,7-3,8 millió volt):
www.hasznaltauto.hu/kereso1.auto?hirdeteskod=1209621&command=ugras&screenwidth=1024

Hirtelen ennyi, nem vagyok Fordos, csak ez jutott eszembe (a Ford elég elől van az ABC-ben :)
Hát, hogy ezekhez előbb nyúlnék, mint a Loganhoz az tuti, és 2 év múlva az én kocsim érne többet :)

Első! 2007.08.21. 21:38:34

Ennyi ordasfasz gyökeret :DDD
Gratulálok balfaszok, szépek vagytok így együtt :D

pepe 2007.08.22. 01:30:33

\\\"Számomra za utolsó pont zavaros azt talán nem tenném\\\"
Pedig éppen ez a lényeg. Ahogy írtam is:
\\\"Ehhez nem találtam hozzáértő, megbízható, lelkiismeretesen segítőkész partnert.\\\" Itt részben szerelőre, részben az autó előéletének megbízható ismeretére gondolok. Használt autót (különösen drágábbat) hosszabb távra enélkül több, mint kockázatos venni. Én már nem szeretnék 2 évente autót cserélni, különösen használtat (ezért sem zavar, ha crazy autója 2 év múlva esetleg többet ér :-) ).
A küldött Mercik valóban szépek, gondolkoztam ebben is annak idején, meg is néztem néhányat. Akkoriban itt csak pocsék állapotú autók voltak, ettől drágábban. Meg errefelé a használt merci és bmw főként 2 olyan réteg autója, amelyek egyikéhez sem szeretnék véletlenül sem hasonlítani...
A Focus-ok is jó alternatívák lehetnek valóban - megbízható forrásból.

\\\"Ilyen autó nincs - a Dacia sem az!\\\"
Persze, hogy naivitás így autót keresni. És a Dacia sem az. De azért: Megbízhatóság muhaha? Az eddig tapasztalt és a várható megbízhatóságáról már több olyan szerelő (független is) véleményét is hallottam személyesen, aki ismeri, szervizeli ezt az autót is és semmi érdeke nem fűződik ahhoz, hogy ne az igazat mondja. Összességében kb. 90% volt eddig a pozitív értékelésük aránya. Biztonság? Lehet hogy ez is muhaha, de megint csak nem csupán az én véleményem, hogy talán nem ebből az autóból spórolták ki a legtöbb vasat.
A használtautó.hu-n 2db 2006-os Logan van, Fabia 19db, Swift 69db. Az eladásokhoz viszonyítva talán nem rossz arány ez.

De természetesen, ha pl. holnap a 20 éve ismert kollégám potom pénzért meg akarna válni az Avensis-étől, akkor azonnal eladóvá válna a Daciam :-D, mert pontosan tudnám, hogy mit kapnék tőle a pénzemért. Nekem ez is fontos szempont, ez van.

Szóval egyáltalán nem biztos, hogy a következő autóm is Dacia lesz, ezt majd a piac úgyis megmutatja a következő 2-3 évben.

maszületett 2007.08.22. 09:56:56

crazy!

Mit nem értetek azon, hogy aki vett egy új Logant, az a hazai autószalonok kínálatát böngészte és nem belgiumban a posta gépjárműparkjának árveréseit?
Én nem értem, még hány ilyen hozzászólás fog jönni tök értelmetlenül. Ezt nem azért írom, mert énnekem Loganom van, hanem azért mert pontosan tudom, hogy amikor autót kerestem, használtautó-telepek felé nem is néztem, mert nem akartam haznált autót!

Nemtudom, ki nem érti a fenti okfejtésemet, de aki ezt nem képes felfogni, az ne akarjon észt osztani másoknak úgy, hogy nem tudja:
-mekkora család
-mekkora a család költségvetés
-mire és mennyit haználnak egy kocsit
-mennyire fontos az adott személynek az autó használati értéke
-mennyire fontos aza adott személynek egy autó presztizse
-mennyire érdekli mások véleménye
-mennyire szereti a kockázatos beruházásokat

és még sorolhatnám...

crazy, elhiszem, hogy neked jobban megfelelne egy használt 60.000 km-t futott Ford Focus.
De, fogadd ell, hogy nekem meg az új logan flelt meg jobban, ezért vettem azt.
Hogy mindenki értse:

Ha Nekem egy használt, 60.000 km-t futott Ford Focus-ra lett volna szükségem, akkor ma egy használt, 135.000 km-t futott Ford Focus-om lenne...

Ma sem cserélném el a még 1 év / 25.000 km garanciális használt Loganomat rá...

üdv,

maszületett

crazy 2007.08.22. 11:09:06

Elfogadom, hogy neked jobban megfelelt egy új Logan. Valakinek meg kell vennie az új kocsikat, hogy aztán lehessen használtat venni.
2 éve vettünk a feleségemnek egy Cliot, 2 éves volt 17 ezer km-rel, Renault szalonból vettük, úgy hogy a régi kocsit (amit mi nem tudtunk eladni) jó áron beszámolták. Még új szaga volt, és pontoson 1 millióval volt olcsóbb, mint az azonos felszereltségű új. Azóta csak olajcsere volt (lekopogom). Lehet megengedhettük volna magunknak az újat is, de nekünk azért elég sok 1 millió Ft, sok minden másra fel tudjuk használni.

borka 2007.08.22. 14:50:33

Zako 1-nek, és mindazoknak, akik nem értik, miért vesz valaki MCV-t:

Szerencsésnek mondhatom magam, mert megengedtettünk volna egy új Corolla Versot is magunknak, de fölösleges pénzkidobásnak tartanánk.
Minket a legkevésbé sem érdekel a dizájn, életemben nem fordultam meg egy autó után sem, nem érdekel, hogy mennyit megy, megy 3 gyerek plusz nagymamával én inkább a biztonságra hajtok, és agyébként is barkóbázni szeretünk út közben, nem pedig fehéredő ujjbegyekkel markolni a karfát kanyarban.
Minek duplaannyit kiadni egy autóért, ha a külcsín valóban nem számít? Én biztos nem fogok szívbajt kapni, ha a gyerekek sáros lábbal, maszatosan másznak be az autóba.
Én nem egy menő autóra vágytam, hanem egy használható közlekedési eszközre a következő 10 évre.

A trendekre pedig - átkozottul rossz fogyasztó lévén - magasról tojok.

Szóval nem feltétlenül a "csórók" autója a Dacia.

Ottopappa 2007.08.22. 20:49:03

Borka!

Teljesen megértelek, te a józan eszed, és a saját igénytelenséged alapján döntöttél...

zako1 · http://zako1.buzz.hu 2007.08.22. 21:14:31

Dorka: azért egy Toyota nem csupán a dizájnban és presztízsben több mint egy Dacia... Egy Daciával kapcsolatban nekem a legutolsó helyen jutna eszembe a "biztonság" szó, de te tudod. Ahogy Crazy írta: valakinek új autót is kell vennie, hogy mi később jó áron vehessünk használtat! :-)
Sok sikert és balesetmentes közlekedést kívánok neked és családodnak, használjátok egészséggel a Logant!

borka 2007.08.22. 22:36:24

Ottopappa: úgy van, ahogy mondod. (Azzal együtt, hogy valószínűleg teljesen mást gondolunk "igénytelenségnek" .)

borka 2007.08.22. 22:42:20

Zako1: A biztonságról nekem az a véleményem, hogy nagyrészt rajtam múlik.
Ha óvatos vagyok, az többet ér egy 5 csillagos teszteredménynél, mert jó eséllyel el fogom kerülni a bajt. Ha viszont pont én fogom ki azt az állatot, aki százzal belémrohan, akkor úgyis ezrével számolgathatom a csillagokat odaföntről. : )
Köszönöm a jókívánságokat, hasonlókat neked is!

Mazdás 2007.08.22. 23:19:17

Helló mindenkinek!

Szerintem a Dácia egy trágya, ráadásul az MCV-be mégtöbb belefér.:))
A Dácia olyan, mint a Skoda meg a Lada őskövületek egy másik korszakból. Közülük, már a Skoda áll a domb tetején (szemétdomb). Vegyék csak a csehek meg a románok és néhány eltévedt külföldi. Aki ért a kocsikhoz az csak japánt (Suzuki is OK!) vagy németet vesz!!! Nem pedig Renault vagy VW által a maradék alkatrészekből és pénzből összetákolt "autóra" költi a pénzét.

maszületett 2007.08.23. 10:18:51

crazy! (;-))

2006. októbere óta létezik két éves Logan a hazai piacon, ráadásul ekkor még 1 sem volt eladó.
Ezt a dátumot 1,5 ével megelőzően vettem az új Loganomat.

Most már valóban vannak használt Loganok, én is eljátszanák a gondolatával, de abban az időben ez a lehetőség nem áll fenn, + ez a blog egy új MCV ár/érték arányát boncolgatja.

Nyithatunk egy új blogot arról, hogy az én 2 éves és két hónapos full fapados, de még garanciális Loganom 75.000 km-el megér-e valakinek itt Magyarországon 1 M Huf-ot, de biztosan többféle vélemény érkezne erre is...

üdv,

maszületett

specko 2007.08.23. 12:40:46

Lagon fanoknak! maszületett:)

Ha már az a lényeg, hogy olcsó legyen és garanciális, akkor miért nem Kia c'eed?

Géza 2007.08.23. 12:51:06

Itt romániában százezrével szaladgálnak a Loganok, nem azért, mert a románok annyira szegények lennének. Az átlagfizetés kb. egyezik a magyarral, a költségek meg ugyanazok. Azért vesz az ember Daciát, mert olcsó és a jelek szerint megbízható.

Ültem már olyan taxiban, ami a 160 ezredik kilométerét taposta, a sofőr szerint eddig problémamentesen.

Mazdás! A szemellenződön túl is van élet.

crazy 2007.08.23. 14:37:13

Géza !

A haverom pénteken jött haza Romániából. 3 hónapig dolgozott kint egy olyan cégnél, amelyiknek Magyarországon és Romániában is van gyára. A haverom egyszerű szalagmunkás, a románokat tanították be egy új szalagra. A haverom kb. nettó 100 ezer Ft-ot keres itthon (kint napidíjjal, stb. kb. nettó 250 ezret keresett). Azt mondta, hogy a románok ugyan azért a munkáért 35-40 ezer forintnak megfelelő lejt kapnak. Szóval azért az átlagfizetés jóval kevesebb kint.

specko !
Igazad van a Kia Ceed tényleg elég jónak tűnik, és 7 év rá a garancia, továbbá a Daciaval ellentétben meg jól is néz ki. Igaz, hogy az ára kicsit magasabb, de annyit talán megér. Állítólag szeptemberben jön belőle az SW változat.
Majd 2 év múlva egy használt, még 5 év garanciával :)))))))))))))))))

licsa 2007.08.24. 06:25:41

Érdekes, hogy egy Daciáról szóló oldalt egy maroknyi Daciát gyűlölő csoportnak sikerült így kisajátítania. Gratulálok az összetartáshoz, alázzátok, döngöljétek a földbe az alsóbbrendű (Daciás) fajt!

pepe 2007.08.24. 09:13:51

Licsa! Nincs ezen mit csodálkozni. A dolog nem kevés mentális vonatkozásán túl, ők többnyire csak a hitük szerint beszélnek valamiről, amiről mi a tapasztalatunk alapján tudunk is. Nem szabad ezt az egészet komolyabban venni, mint amennyit megérdemel.

Jön a hétvége, szerintem inkább üljön be mindenki a maga ilyen-olyan autójába, menjen ki a zöldbe, vegyen néhány mély levegőt és próbálja meglátni, hogy a fák ugyanolyan zöldek a bmwsnek, mercisnek, suzukisnak, skodásnak, daciásnak. Akinek ez nem megy, az meg úgyis menthetetlen. :-D

subkeyer 2007.08.24. 11:08:01

janek, mazdás

pár érdekes adat:
- Németországban a privát vásárlók között a Fabia és az Octavia is az első 10 legjobban fogyó autó között van
- a németországi AutoBild összehasonlító tesztjeiben az Octavia többször győzött, már a régi is megtette ezt ,akiket legyőzött: Mercedes C180K (a most bemutatott modell), illetve A4 1.8T (ezt a most Tour néven futó modell alázta le)

Szerintem a trágyadomb tetején olyan autók állnak, melyeket 15 évig gyártanak és olcsón eladnak olyanoknak, akiknek a gépjárműipar előrehaladásának részleteiről nincs fogalmuk (ilyen pl az előző Swift és sajnos lassan az előző Octavia is) vagy azok, melyek a 21 században 3-4 évesen rohadnak (Mazda6). Tájékozódni kellene esetleg külföldi lapokból is, sok olyan dologra fény derülne, ami itt KK-Európában rejtve marad. Itt ki lehet mosni az emberek agyát azzal, hogymer' japán vagy német.
Miért nincs Mo-n szinte soha visszahívás pl?

Üdv

janek 2007.08.24. 15:45:51

subkeyer!

Nem értem miért kell védeni a Skodát? Nekem nem kéne akkor sem, ha 1 lenne a németeknél. Nálunk a Suzuki az első, Te meg azt nem szereted. A Twingó az az autó amit már több, mint 15 éve gyártanak. Szóval akkor ez a legrosszabb?? A legjobban rohadó autó meg mindig is a Dácia volt!! Nekünk is volt ilyen kb. 1985-ben. Újként vettük, de fél év múlva már kezdett rohadni a Dácia. Én egyenlőre maradok az L200-asomál és az SX4-nél. Te meg vegyél nyugodtan Dákót v. Rúmszart, ha akarsz! :)

janek 2007.08.24. 15:56:45

subkeyer!

Miért kell védeni a Skodát? Nekem nem kéne akkor se ha 1. lenne a németeknél. Nálunk a Suzuki az első, azt meg Te nem szereted. Amúgy a Twingót már kb. 15 éve gyártják. Akkor ez a legszarabb autó??
A legjobban rothadó pedig mindig is a Dácia volt. Mi újként vettük 1985-ben, de fél év múlva már kezdett rohadni. Szerintem a svéd kocsik is jók még, no meg a RR és Bentley.:) Én egyenlőre maradok az L200-asomnál és az SX4-nél. Te meg vegyél nyugodtan Dákót v. Rúmszart, ha akarsz! :)

Reske 2007.08.24. 16:40:24

GÉZA!!!
Ne hülyéskedj már!!!A román átlagkereset a béka segge alatt van és én bányászbékáról beszéltem.Azért nincs romániában metró hogy nehogy összeütközzön az életszinvonallal.Egyébként nemrég kiküldetésben Romániában voltam pontosabban Bukarestben hát ne tudjátok meg ...Először is koldus-koldus hátán kb 1millió kóbor kutya de valami olyan keverékek hogy dobnátok egy hátast:)A semmihez képest tényleg lehet gazdasági növekedést produkálni.De ne felejtsétek el hogy Románia adja európa és ebben benne van magyarhon is az összes koldust is!Pl miskolcon nem is tudnak a kolduló gyerekek csak románul!
Janek!
Védi a kári a skodát vegyetek japán autót én nem bánom de inkább a sárga angyal jöjjön értem mint a fekete kombi.
Menj el egy karosszériáshoz nézz meg szétszedve egy vacak európai akrmilyet meg egy japán autót.Soha nem ültem utána japánba miutám megnéztem erről ennyit.Nekem egyébként egy 2000 szept kiadású Mondeom van első perctől az enyém mert vállallatiként kaptam majd megvettem 255000km-nél az a sokat szidott 1,8TD motorral soha semmilyen probléma nem volt vele igaz mindig mindent megkapott szerencsér ausztriában mert a cégem ott szervizeltette.Nem voltam egy ford fan sohasem se skoda énmellettem is elhuznak a suzukik de csak mosolygok és ülök a biztonságban a nagy vas mögött fele annyi fogyasztással ..egyébként egyik kollégám zsir új megánjának és nem sokrta tartom a kocsiját jelzem beleszealadt egy ilyen nagyon biztonságos suzuki ő állt a suzi meg nekiment a megánnak elrepedt a lökháritója meg leesett a rendszáma a suzi totálkáros a kiscsávó meg most tanul újra beszélni a suzukis!erről ennyités ez nem rönó reklám volt!

Ottopappa 2007.08.24. 18:13:23

Reske!
"inkább a sárga angyal jöjjön értem mint a fekete kombi."
Ez tetszett, és milyen igaz! Én családos emberként biztos nem vennék Suzukit, hiába jó a motorja, akkoris meghalnának benne a gyerekeim ha elütnék vele egy verebet...
100X inkább a Skoda, szebb, tágasabb, biztonságosabb. Ja, és igen megbízható.

Reske 2007.08.24. 18:48:43

JA meg egy kis adalék ami szerintem abszulut lehetelen hogy a japán veteránautók találkozóját megzavarja a rendőrök érettségi találkozója.
Ja és Janek láttál már veterán japán autót???mert én még nem nagyon.Ezzel együtt ha vki olcsó megbizható 2.harmadik autót keres érdemes japánt venni persze csak akkor ha méretei 185cm alattiak mert még a haver lexusában is IS 200 legszivesebben a fejem kidugnám a tetőn .Gondolom egy koccanáskor úgy törném ki a nyakam a z 5 csillagos autóban mint a pinty!!!

janek 2007.08.24. 19:38:26


Sok kommentet olvastam és röhelyesnek tartom, hogy a japán autókat (különösen a Suzukit) néhányan lefikázzák és egy skodrit vagy Dáciát jobb autónak tartanak.
20 éve vezetek. Volt Dácia 1300 TX-em és S 110 SL-es Skodám is. A családunkban 1962-óta kb. 25-30 féle autó volt (Trabant 600-tól, a Volgán, Ford Escorton, Pontiac Fiero V6-on át a Mitsubishi L200-ig).
Alapvetően én 2 japán márkáról írnék most, mert jelenleg ez van a családunkban. De volt nekem 1998-ban 2 évig kint japánban egy Nissan Exa 1.6-os Targa tetős sportkocsim is. Szuper volt, de itthon nem ismerik (Európában Nissan Pulsar néven forgalmazták 1988 körül). 2 év alatt nem láttam 1 db Skodát sem Japánban, USA-ban is éltem, ott sem láttam, na persze Dáciát sem.)
Mivel leginkább a Suzukit fikázták egyesek, ezért erről kicsit részletesebben írok, hogy több infóhoz jussanak azok, akik azt hiszik, hogy csak a régi Swift-ből és az újból (meg WR+ és Ignis) áll a márka.

A Dácia csak kb. 0,25 millió autót gyárt egy évben, a Skoda 0,5 milliót, a Suzuki 2,1 millió autót és 2,4 millió motorkerékpárt gyárt. A Dácia szegény európaiaknak készül, a Skoda is főleg Európába.

A Suzuki viszont világmárka! Azaz mind az 5 kontinensen jelen van. (Persze a kisebb autógyártók közé tartozik – mint pl.Mazda, Subaru-, de önnálló, nem ette meg a VW v. a Renault!) Többféle autót és rengeteg féle (kb.50) motorkerékpárt gyárt. A Dácia csak 1 modellt gyárt 2 változatban (Logan 4 ajtós és kombi). A Skoda eredetileg csak a Favoritot gyártotta (hogy az előtte lévő nagy szarokról ne beszéljünk). Ma már 4 félét gyárt: Fábia, Octávia, Superb és Roomster. Ezzel szemben a Suzukinak (közel 10 modellje van) nálunk ebből 5 féle kapható. Tehát a “Suzuki” nem = Swift-tel !! Van Ignis is, SX4, Grand Vitara és Jimny. (Korábban: Samurai, Baleno, Wagon R+, Carry, Liana, X90 stb.)
Például a Lianát nálunk csak 1.3-as és 1.6-os motorral forgalmazták, de pl. Ausztráliában és Új-Zélandon 1.8-al, az USA-ban pedig 2.3-as benzinessel. .J
Suzuki autókat gyártanak nálunk, spanyoloknál, Kanadában, Ausztráliában, Indiában és persze a legtöbbet Japánban.

JAPÁNBAN az új Swiftet az év autójának választották ott megelőzte a Yarist is! Ennyire, süsük lennének a japánok? Vajon hányadik lett volna ott a high-tech hazájában a Dácia és a Skoda???

USA-ban az XL7-es Grand Vitara 7 személyes és 3.5-ös V6-os motorral, full extrával (bőr,napfényt.GPS,tempomat,stb) kapható. Hol vannak tehát a Suzuki gyárakhoz a Skoda gyár és Dácia gyár(ak) és a termékeik??


Ráadásul motorkerékpárokat is gyárt a Suzuki. Pl. GSX-R 600-750-1000 (185Le!!! 300km/h) Hayabusha 1300, VZR-1800, VL1500 Intruder, DRZ 400E, RM 125, DL 650 V-strom, DL1000,SV 1000 S, Bandit 1250 S, GSR 600, AN 650 Burgman, LT-A 700 KingQuad, GSX 1400 stb. soroljam még?! Tehát ismétlem nem érdemes lenézni a Suzukit a Dáciát pedig többre becsülni. Aki ezt teszi az bizony buta, nem ismeri se az autókat, se az autóipari hátteret.
(Ja, a Skoda még gyárt biciklit is, a Dácia még azt sem…)

Nyilvánvalóan a Toyota, a Ford, az Opel, a Renault, a VW, a Honda stb. jóval több és többnyire nagyobb autókat gyárt, mint a Suzuki. De, kérem álljon már meg a Skodás és Dáciás menet!!! S tessék már elhelyezni a hátul kullogó helyre a cseh és román eredetű márkákat!!!

De a Mitsubishi-t is röhelyes Skodás-Dáciás háttérrel fikázni. Az új L200-as mellett az 1982-es öreg Colt is jól szolgál a családunkban. A Colt 25 éves és még nem rohadt szét. (Kedves japán kocsit utálok!)

Ja, és láttam japánban 1950 körül gyártott japán veteran autót! 1960-asból többet. Magam is majdnem vettem gyönyörű állapotú kb.1967-es Toyota Corollát! De inkább a sportos Nissan Exa mellett döntöttem 10 évvel ezelőtt amikor kint dolgoztam.

A töréstesztről: mostani Swiftnek is 4 csillagos a tesztje. Akkor mi a baj? A régi Swifté gyengébb volt, na és milyen lenne a Favorité v. a régi Dákóé? Másrészről én nem azért veszek autót, hogy összetörjem. Mi van azokkal akik BMW-t vesznek? Fontos az életük ugye? És milyen egy BMW motorkerékpár töréstesztje? Milyen lenne? Ugye gyászos, de mégis megveszik. Senki se akarja összetörni magát. Másrészről nem az autókba beépített anyag számit, hanem a biztonsági cella. Nézd meg mennyi anyag van egy Samarában? Elég sok, de az oroszok törésteszjében az motorháztető átszelte a bábúnak a fejét. Anyag volt benne, csak rossz helyen... Ha vki-nek ez nem elég meggyőző akkor járjon IFÁ-val abban sok az anyag...

Megjegyezném, hogy apám 1997-ben elaludt az akkori 1.3-as Swiftben és kb. 70 km/h-ás tempóval 2 db közepes méretű fának ütközött. Az autó totál káros lett, de ő szerencsére megúszta karcolásokkal! Több hasonló Suzukis esetről hallottam, ahol jól védett az utascella. Merciben is meg lehet halni, lásd szegény Diana esetét. Persze, nyilvánvalóan sokkal jobb egy Merci, de kevés embernek van rá pénze…

Hogy melyik szebb? A Logan, Fábia vagy egy Swift. Nekem persze, hogy a Swift tetszik jobban, bár SX4-em van. Az Ignis-t például megjelenésekor Olaszországban autós szakmai zsűri megválasztotta a világ legszebb autójának! Ez szerintem is túlzás volt, de azért tényleg jó ránézni. Az új Grand Vitara pedig nagyon-nagyon szép!

Végül megjegyezném (bár már lehet, hogy korábban írtam), hogy az Audi, az Opel és a Suzuki, sőt a Ford is sok-sok munkahelyet hozott létre hazánkban. Ez megélhetést ad az ott dolgozoknak és közvetve az egész országnak. Ezért különösen érdemes becsülni ezeket a gyárakat, beszállítókat és autókat. Legyünk büszkék az Audi TT-re, az Audi és Opel motorokra, a Swiftre, az Ignisre, az SX4-re és a Fordra (alkatészek készülnek hozzá)!!!

Japánban 126 millió ember lakik. Az autóik 98%-a japán gyártású. A legjobban szeretett külföldi persze a Merci és a BMW. Jártam Dél-Koreában is, ott 99%-a hazai auto! A legjobban szeretett külföldi kocsi ott a Volvó. (Skodát és Dáciát, itt sem láttam sőt semmilyen francia v. olasz autót sem.)
A magyar gazdaságot is az segítené, ha itt is leginkább hazai autót vennénk! Ezért szúrkolok különösen a Ford-nak, hogy tartós 3-ik (v. akár első) legyen az itthoni eladásokban. Persze jó lenne, ha Audi is feljönne az élre, csak sajnos lakosság többségének túl drága.

reske 2007.08.24. 20:26:50

Kedves JAnek autóstársam!
Egyáltalán nem útálom a japcsi kocsikat és nagyon utáltam mindig is a dákót meg most is!Mindig is utáltam a skodát de milyen román és milyen cseh autók?Szerinted a móc kecskepásztor román fejlesztette ki a dáciát?Ne viccelj már!Vagy Vaculka kitalálta a Feliciát?Ne vicceljünk már!Ez a globalizáció gyümölcse.Pont olyan mint hogy a paraszt feszit a DAewoo-seggruletjében.Persze chevy 800-as motorral ezt nálunki beveszik mert ilyen tesco gazdaságos ország ez!Állitom ha egy kupac szarra ráirnék egy menő brandet tuti megvennénk.Én is!Ilyen hülye a magyar.A másik hogy ha voltál japánban akkor láttad hogy élnek te élnél úgy ?Egy kapszulában?A tvk (TISZAI VEGYI KOMBINÁT)dolgoztam ifjabb koromban és akkor a japán technika tényleg jobb volt,de könyörgoöm mit nehezebb feltalálni a kanálba a mélyedést vagy a kanál cicomázását?A divat meg minden európából érkezik és én is büszke vagyok európaiságomra üljenek ők a saját vackaikba!De azért a bömösre rejszolnak ugye?

Mofli 2007.08.24. 20:33:50

No, hát nekem van egy ilyen csodasuzukim. Régi swift. Szalonból vettem, vadi újonnan.
Az első meglepetés az volt, amikor elkezdett kb 1 hónapos korában lepattogzani egyes helyeken a festék. A beltér egyre zajosabb lett, mára szinte minden zörög benne. Az igazi meglepetés akkor ért, amikor jól látható módon intenzív rozsdásodásnak indult a kaszni. Természetesen nem sérülés miatt, először felhólyagosodott, majd le is pergett a festék. Amikor a szervízben (6 és fél éves volt akkor) reklamáltam, közölték, hogy már fél éve lejárt a garancia, nem tehetnek semmit. Aztán jöttek az elektromos hibák, nem sorolom tovább.
Már szinte hallom a további hozzászólásokat, hogy "ilyesmi minden gyártónál előfordul", meg hogy "ezt jól kifogta" stb, de azt hiszem érthető, hogy suzukit soha többé, de talán még japánt sem vennék.
A Logan nekem bejön, de inkább a sedan verzió. Ja, és Skodáék már vagy száz éve gyártanak autókat, amikor a Japánban még javában a szamurájkardokat kovácsolgatták. Mindenki kedvére dönthet, hogy kiben bízik meg jobban.

Ottopappa 2007.08.24. 20:37:11

Janek! Reménytelen vagy... Összevissza belemagyarázol, de inkább félre... Ki nem szarja le a régi Skodákat??? Én a maiakról vartyogok... És semelyikünk sem mondta, hogy szarok a japán gépek, én is szeretem őket, mert precízek, megbízhatóak, stb... Itt mosz konkrétan a Szuziról beszéltem, amibe biza félteném beleültetni a családomat.

Kobi 2007.08.24. 21:07:45

Kedves Janek, Skodás meg a többi "csíra".

Olyan szinten gyerekek vagytok, hogy az szégyen. Buta és gyermeteg viták, borzasztó a gondolataitok megfogalmazása és csapnivaló a helyesírásotok. Nektek autótok csak a polcon és az álmaitokban van. Ha tévedek, a korotokat illetően, akkor viszont a 4 elemit sikerült elvégezni és az ott megtanultak tartósak maradtak.
Ja csak érdekesség, Honda Civic 1,5 benzines 4 fő + csomagok (full tele), Olasz-Osztrák pálya non-stop, 4,8 liter. Nagy kaland. A japán az meg japán és kész.
Szép álmokat.

Mofli 2007.08.24. 21:10:58

Még annyit hozzátennék, hogy érdemes böngészni, hogy a japcsik mit árulnak Suzukiként az USA-ban:

www.suzukiauto.com/sr_07/

A Forenza és a Reno fantázianevű autók bizony koreai Chevyk(Daewoo)Suzuki emblémával.

Lally 2007.08.24. 22:36:07

És az nem tűnik fel senkinek,hogy közel annyi anyag van Skodában,Dákóban,Suziban?
A törésteszt ia stimmel.
Hagyjátok már azt a régi Swiftet békén!

janek 2007.08.25. 23:46:53

Igazán örülök, hogy a legutóbb nyilatkozóknak nincs különösebb bajuk a japán kocsikkal. A fenti írásomból kimaradt, hogy motorcsónakhoz motorokat is gyárt a Suzuki 4-től 300 Le-ig. Persze a Honda és a Yamaha is gyárt.
Igen Japánban kicsik a lakások, általában. De azért tudnak élni is: majdnem minden nap étteremben esznek, 2 évente új autót vesznek, és 2-3 napra bármikor át tudnak ugrani Honoluluba 5*-os hotelbe vagy bárhová máshová. Az éjszakai élet is nagyon magas szinten áll az összes városban. Tény, hogy a koppintásban nagy mesterek, de már rengeteget fordítanak az alapkutatásra is. Amerikából és a világ minden országából járnak tanulni hozzájuk kutatók, fejlesztők és professzorok. Az utóbbi évtizedekben nagyon sok japán Nóbel-díjat is kapott.

Ottopappa 2007.08.26. 00:32:28

Janek!

Te valami kib*szott japán védő vagy? Vagy nindzsának tanultál? Vagy fizetnek neked ezért?
Elhisszük, hogy okos vagy, meg hogy a japánok tanították meg Einsteint is valagat törölni, merhogy ők a legtudósabbak a világegyetemben, sőt, a spanyolviasz is tuti japán... De ennek ellenére már kibaszottukl unjuk a hittérítésedet... Pihenj!

Tatu 2007.08.26. 10:20:00

Helló Mindenkinek!

Hát szánalmas ami itt folyik még mindig. Mint az óvodások. - Az én autóm a szebb, bibi.- Nem, mert az enyém a jobb, bebe! Mi meg nem szarunk a perem alá bübűű!

Ennyi hülyét!

Amúgy mostanában autópályáztam egy kicsit. Az 1,2-es fábiák úgy húztak el mellettem, hogy nem akartam elhinni. Az 1,4-es oktávikák úgy mentek, hogy azt hittem rosszúl látok. Az enyém is úgy ment mint egy álom. Ku.vára meg vagyok elégedve. És eszméletlenül elégedett vagyok, hogy befért egy nagy peg-perego babakocsi, egy heti cucc két felnőttnek (1 közepes bőrőndben) 1 heti cucc két kicsinek (1 nagyon nagy bőröndben) napernyő, strandsátor, hűtőtáska, autópumpa, esernyő, cipősszatyor, strandszivacsok, és még sorolhatnám. És mindez a csomitartóban, kalaptartó visszintben maradt. Ha lesz még egy gyerek nem MCV-t veszek, hanem egy tetőboxot. A Skoda oktávia I. 1,4 16 v pedig marad és fikázhatja bárki kedvére, mert sz.rom le és nekem úgyis nagyon jó bebebeeee!

De láttam pár logant és azok is jó kocsik lehetnek ha románból azokkal járnak a Balatonra. MCV-t sajnos nem láttam.

crazy 2007.08.26. 11:00:04

Tényleg nagy téma ez a japán, német, francia, olasz vagy román, török, kóreai vita. Az igazság az, hogy a legtöbb autó nemzetközi kooperációban készül. Nemrég olvastam egy cikket egy gazdasági magazinban az autógyárak tulajdoni viszonyairól, na ott van ám kesze-kusza világ. Asszem valahol már írtam is ezt, a Nissan a Renault-é, a Mazda a Fordé (most akkor japán kocsik?), a Fiat és a GM egymás cégeiben tulajdonosok. És még sok ilyen van, ne is beszéljünk a közös fejlesztésről gyártásról. Pl. PSA csoport. VW csoport. A Fiat adja pl. a Suzukikban a diesel JTD motorokat, ezért cserébe a Suzuki SX4-et az olaszoknál FIAT Sedici néven forgalmazzák. Jópár ilyen kamiont láttam már, tele Suzukival, és ráírva, hogy Fiat. Jópáran fikázzák a Dáciát, mert román (én nem azért, hanem mert nem tetszik), elképzelem, hogy a németek éppen így beszélnek a Suzukiról, mert magyar.
Szóval az autóvásárlásnál a döntő szempont, az, hogy melyik tetszik, az, hogy mire van pénzed, és az, hogy mire kell (csajozni, családot szállítani, reprezentálni).
Engem pl. biztos, hogy nem lehet meggyőzni, hogy új kocsit vegyek, sokkal jobban járok egy 2-4 éves használttal (anyagilag biztosan). Az egyik szomszédom 1990 óta Ausztriában dolgozik, 92-ben megvette az első Astrát, aztán 3 évente cserélgette, két F-es volt neki, két G-s, most meg egy H-s. Multkor beszélgettem vele, milyen a kocsi? Azt mondkja a kocsival semmi gond, de "gyerekek! nem éri meg, akkorákat buktam velük, komolyan mondom nem éri meg újat venni...nekem még belefért, mert kint dolgozok, de nem éri meg" ezt mondta, akinek 5 új kocsija volt.

Tatu 2007.08.26. 21:17:48

Crazy!

Szerintem új autót leginkább úgy éri meg vásárolni, ha azt használni akarod méghozzá hosszú távon, minimum 5, de inkább 5-10 évig. Egyszerűen nem értem miért jó 2-3 évente cserélgetni az autókat, ráadásul szalonból. Jó értem, hogy állandóan a legújabb modell van az illető feneke alatt és ráadásul garis, de tulkép 2-3 évente lehet milliókat bukni. Ráadásul ugye szinte mindenki hitelből veszi a kocsit.

Itt az én példám. Az autóm újonnan volt mondjuk 3,5 milla. Most ugyanez szalonból kb 4,2 milla. Közben azonban az enyém már jó ha 2,5 millát ér három éves korára. Tehát ha újat akarok, akkor be kell fektetnem közel 2 milliót, miközben most van egy hibátlan, garantáltan jó, három éves, tulképp "új" autóm. Ha hitelre veszem meg még ott a kamat is. Közben meg mindenki azzal jön nekem, hogy lassan becserélhetném egy újra. Majd akkor cserélem, ha már tényleg több bajom lesz vele, mint amennyi hasznot hajt. Addig meg jó lesz ez.

Janek 2007.08.27. 00:00:46

Ottopapa!

Nem vagyok "japán" védő, csak a tényekre alapozom a társalgást. Tény az is, hogy én nem illettelek durva szavakkal. Te viszont igen. De ennek nincs értelme. Próbáljuk tiszelni egymást!

TiX · http://totalcar.hu/magazin/hirek/?main:2007.07.16.&320526 2007.08.27. 01:40:09

Sziasztok mindenkinek!

Kedves japánautófanatikusok ennek biztos örültök majd japán "Logan".
totalcar.hu/magazin/hirek/?main:2007.07.16.&320526
1ébként tessék nyitott szemmel járni. Itt már semmi sem az aminek látszik... Inkább csak próbál annak látszódni....
Crazynek teljesen igazat tudnék adni... Nagy a keszekuszaság de így a legköltséghatékonyabb, ami nekünk is jó. Jó ez így...

Kobi 2007.08.27. 15:10:19

Mindenki.

Na akkor tisztázzunk dolgokat. A skoda VW termék, cseh gyártásban, akárcsak a Seat, Audi, Lambó és még egynéhány. A Ford tulajdona a Mazda, Volvó, meg a jó isten tudja mi. A Renault-é a Nissan, a Dacia. Asszondja, hogy a GM-é az Opel, Mitsubishi, Saab, meg mittudom még mi. Ez van, közös platform stratégia (A'la VW). Amelyek önállóak Toyota, Honda, Subaru, Mercedes, BMW, meg a fent említett nagy konszernek fejei.

Tán teljes a lista.

Kobi 2007.08.27. 15:38:16

Ja.

Aztán meg ott vannak a közösködések motorok terén, pl: Honda-Isuzu, Opel-Isuzu, Volvo-Renault, VW-Mitsubishi, PSA-Ford és a többi...

Reske 2007.08.27. 17:38:13

Egyébként ez felénk tipikus betegség hogy kinek milyen autója van!Engem pl olyanok cikiznek hogy 7éves autóval járok akik 0 ismétlem nulla százalékra hoztak ki szutyukit meg opelt.Az átirásra meg hozzám jöttek egy 100ast kölcsönkérni!Elég durva nem???Örülök neki hogy jó a kocsim a házam még nincs kifizetve perszte mindegyik panelban lakik de azújkocsi ottfigyel a parkolóban:))Nem akarok pálcát törni senki felett de ha én szeretek a magam pénzén autót venni akkor engem se nevessen ki egyik se nem igaz?

janek 2007.08.27. 18:22:54

A legtöbb csóró 0 százalékos a Fabiások között van, nem a "szutyukisok" között. A legtöbb akciós kedvezményt is a Skoda adja, most is 600 eFt-os beszámítást hírdetnek. Erre megy a legkisebb pénzű "nép" és viszik az öreg Trabikat, Skodát meg egyéb roncsokat.

Ottopappa 2007.08.28. 09:08:28

Janek!

A suzukitol meg 0%-tól el lehet hozni a gépet. De amúgy is, mindenki kínál már jó kedvezménnyel autót. Én meg továbbra is azt vallom, hogy egy 20-30 ezret futott, 1-2 évest vennék, mert az is majdhogynem olyan, mint az új, csak legalább 1 milkával kevesebb.

Kobi!
A Jaguar is a Fordé, de már mondjuk nem sokáig.... ABMW meg ugyan önálló, de ott van neki a Mini.

subkeyer 2007.08.28. 13:12:47

Kedves Janek!

Amire próbáltam rávilágítani az előző kommentemben, hogy egy 15 éve gyártásban lévő autót értékesíteni nem lenne szabad, függetlenül attól, hogy japán, cseh vagy éppen francia olyanoknak, akik nincsenek képben az autóiparban és jóár-szépszín kombóban választanak. Sajnos Mo. nagy része még itt jár. A németek meg ott, hogy megnézik a műszaki tartalmat, fenntartási költséget, értékcsökkenést is. A Twingo: a klasszikus Mini koncepciója is megállja a helyét a mai napig, de a koncepció egy dolog a részletekben rejlő kisördög meg a másik: gondolom a kifutó Twingo ütközésbiztonsága, gyalogosvédelme már nem volt a Renault számára vállalható, a főelemek nagyrésze pedig már más autókban nem voltak használatban.

Értem én, hogy szerinted mindenki csak a magáét védi, de nálam pl nem igazán ez a helyzet:
jelenlegi autóm egy '01-es 525dT, előtte pedig egy '93-as 520iT volt. Viszont vezettem már jópár más autót is tartósan, úgymint Opel Vectra A 1.8i (1991), Peugeot 405 1.6 (1991), Suzuki Swift 1.3 GLX (2002) és Skoda Octavia 1.6 Elegance (2002). Ezek mind a közvetlen családban volt vagy jelenleg is megtalálható autók. Előtte persze voltak egyebek is mint Trabi (2 és 4 ütem is), Dacia 1310TX, Golf I 1.5 '82-ből meg Wartburg 1.3. Tehát összehasonlítási alapom elég nagy horizonton van. A Suzuki és az Octavia újonnan került hozzánk. Az utca ahol lakozom meglehetősen leharcolt állapotban leledzik, és ami elsőre feltűnt, hogy a Swift amiben volt akkor 100km úgy zörög, mint a k-németek amik ezelőtt voltak. Azt elismerem, hogy megbízható mechanikusan az autó, de hogy egy kőfelverődés a tetőn rózsaként nyíljon ki? Lehet, hogy japánban porszívozzák a tükörsima utcákat, de ezt az autót Európában gyártották európai vevőnek, ergó az itteni viszonyokat is tudnia kellene kezelni. Lehet, hogy én vagyok erre hiperérzékeny, de rettenetesen idegesít a zörgő autó és kényes vagyok a külsejére is. Nekem ezt is jelenti a minőség és tökmindegy, hogy kisautó vagy utazólimuzin.
A Skoda viszont nem zörög, max a TikTak-os doboz a hamuzóban és a kőfelverődéseknél nem kezd sunyi rohadásba. Nem hibátlan ez sem, viszont ami baja volt az mind konszerneredetű: ablakemelő, vízpumpa, kp-i zár. Tehát nem lehet a csehek számlájára írni, ugyanúgy mennek ezek a dolgok tönkre a Golf IV-ben és a Toledo II-ben is.
Meghalni viszont mindkettőben meglehet...és megúszni is, fizika kérdése az egész (sebesség, beesési szög, lassulás, ütközésben résztvevő egyéb tárgyak, etc)
A Logan-ról nem tudok nyilatkozni, viszont a régi Dacia-nk nem volt annyira sz@r, mint itt mindenki írja, franciásan kényelmes volt, nem volt több hibája a MIENKnek, mint a többi EastBlock-os nyugati licensz-verdáknak, pedig apám műhelykocsinak használta.

Mint említettem, én BMW-t használok nap, mint nap, de se a péniszméretem nem nőtt meg, se menőbb nem lettem. Imádom a hátsókerékhajtású nagy autókat, amelyek stabilak és sportosan közvetlenek. Bevallom tetszik az is, hogy ki van nyalva a seggem ha kell, annyi benne az extra, de őszintén szólva a legtöbbjét nagyon ritkán használom (pl menet közben működő TV nekem nem ér semmit, de benne van). Örülök, hogy megtehetem, de nem hiszem, hogy depressziós lennék egy Octavia napi használatától, valószínűleg egy új Swift-étől sem. Nem azért vettem, hogy irigykedő pillantások össztüzében sütkérezzek, a belső értékeit élvezem minden nap. Ami azt illeti, az Octavia-t sokkal jobban megnézték, mikor új volt.

A japánok és az alapkutatás: meg kell nézni, hol tartottak alapkutatást: a '08-as évjáratú amerikai Accord limuzin eleje a mostani 3-as, a hátsó lámpa erősen mostani 5-ös, oldalnézet klasszikus BMW (szerintem), a hokiütőt formázó hátsó ablak kialakítást mostanában már mindenki (még a Lexus és az Opel is a Vectra utódján) másolja. München-be költöztették a kutatási központot? :)


A lényeg szerintemaz, hogy az optimális döntés mindenkinek egyéni és ezer dolog befolyásolja: lehet optimális valakinek a Logan, a Fabia vagy L200 is. Meg van aki nem racionálisan dönt autóügyben, mert ha mindenki racionálisan döntene, ez a weblap pl nem is létezne, mert senkit nem érdekelne mit gagyognak ezek itt össze :).

Üdv

janek 2007.08.28. 19:09:10

Örömmel olvastam "ottopapa" és "subkeyer" legutóbbi írását! Gyakorlatilag teljesen azonos a véleményem veletek. Csak annyit korrigálnék, hogy normális, hogy jobb egy 1.6-os 2002-es Octávia, mint egy 1.3-as 2002-es Swift. Nyilvánvalóan az előbbi drágább is volt. Az akkori 1.3 Swifthez, akkori 1.2-es v. 1.4-es Fábiát kellene hasonlítani. Ebben viszont a Swift lenne jobb. (Na, persze tudjátok, már előre, hogy ezt írom. Hiszen én alapvetően japcsi (és német) autó párti vagyok...)
Akinek nincs elég pénze új autóra, az sokat kockáztat a hitellel. Inkább venne garázst, telket v. földet annak 5-10 év múlva magasabb ára lesz. Az új autó csak ráfizetés. Nem érdemes a szomszédot nézni, hogy milyen van neki. Lehet, hogy sokkal többet dolgozik (!) v. céges v. rokoné v. persze a "Banké", de az is lehet, hogy lopta!!
Sok szegény ember nem tud számolni és 0%-al megvesz vmit, aztán évekig nyögi. A végén meg alig ér vmit az autója. Az SX4-et is, és a Mitsubishi L200-at is kp-re vettem. Szerencsére megtehetem. Ha csak 1 millióm lenne nem vennék újat, hanem használt Escortot, Astrát v. Suzuki Balenót vennék...
Mindenki "addig nyújtózkodjon ameddig a takarója ér". Ellenkező eseteben a BANK lehet, hogy elviszi a maradék takaróját is!!

janek 2007.08.28. 19:21:23

Subkeyer!

Még annyit, hogy az "alapkutatást" a tudományos kutatás teljes spektrumára értettem, nem az autóipari formatervezésre. Az más terület. Ott az olaszok és a franciák a menők. A legtöbb jól kinéző japán autót az olaszok tervezték és tervezik.

Reske 2007.08.28. 20:25:07

JAnek melyik az a legtöbb jól kinéző japán autó??

Reske 2007.08.28. 20:27:35

Remélem nem a Honda.Nem is tudom meddig süllyed ez a vmikor általam becsült autómárka.Ma láttam egy Honda City-t gyerekek ez után meg az új Civic után már giccsadót kellene szedni.
süti beállítások módosítása