Adózzon anyátok!

  2011. november 15. - papptibi

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

A XI. Blitz Weekend képekben
2015-07-27 19:29:36

Gabi, akit az udvari dohányzóhelyen csak Mantás Gabesz néven szólítanak, az idén újabb fejlesztéseket hajtott

Itt sem Ferrariból van a kerítés...
2015-07-16 17:43:31

Az autósport a hőskorban még a városokban zajlott, de idővel száműződött onnan. Aztán az autósport gondolt

A legkirályabb ötlet, amit gumin láttam
2015-06-06 14:02:50

A minap gumibemutatón jártam, bár ilyesmiről nem szoktunk írni, egyszerű megfontolásból. Marha nehéz

Kéne egy Tesla?
2015-05-15 18:19:48

Vagy beérnéd egy villany-Golffal is? Netán utálod a villanyautókat, mert az autó benzinnel megy? Az sem baj. A

Az adózás önmagában egy bosszantó valami. De ennél is bosszantóbb, hogy mindenféle kreatív államhivatal – köztük az NKH – és minisztérium sápokat talál ki. Aztán megnézik a következő évi költségvetést, ahol persze mindig akad egy új lyuk, - mit lyuk, lék! – aminek a befoltozását rajtam akarják behajtani.

Persze, adót nem emelhetnek.

csekkk-3

Inkább kitalálnak mindig valami újat. Hát kérem, 2012-re a baleseti adót dobta nekünk a gép. A névből persze mindenki azt a következtetést szűrte le, hogy aki balesetet okoz, az fizet. Hát egy nagy lószőrt. Az fizet, aki balesetet okozhat, mert él, mozog és kötelezőt fizet. Azaz: mindenki. Igazán nem lesz sok, csak 30 százalék. A 27 százalékos áfához képest persze nem, ami 25-ről valahogy csak felkúszott. Biztos azt mondták, hogy 25-ről 27-re az nem emelés. Miféle matekot oktatnak a Közgázon?!

Talán ezért mondják a Műegyetemen, hogy aki nem tud három pontból kört szerkeszteni, annak van a Duna túloldalán egy másik intézmény.

Szóval, kicsit felszívtam magam. Aztán megláttam a jövő évi kötelező díjait, és jót röhögtem. Ekkora pofára esést szerintem már rég láttunk a Pénzügyminisztérium előadásában. Ezek a szemét biztosítók ugyanis lenyomták a biztosítási díjakat. Úgy 30 százalékkal. Vagyis az adóbevétel harmada is ugrott.

Gyorsan neki is álltam, hogy családunk überexkluzív, tizenéves autókból álló flottájára kiszámoljam, mit is lehet spórolni. Mit lehet?! Kell! Sőt: kötelező!

Nem tagadom, erősen vidéki vagyok. És mint ilyen, jó díjakkal kötök biztosítást. Ez persze a legkevesebb annyi szívás után, ami nekem a vidékiség miatt kijárt Budapesten. Nagy károkozó nem vagyok, igazából az egyetlen butaságot akkor követtem el, amikor azt hittem, a feleségem boldogul a Toyota Avensissel. Elvitte hát gyakorolni.

avensis1699 09

Ez a döntésem a bónusz-málusz játékban két mezőnyi visszalépést jelentett. Továbbá megszületett a gondolat, hogy netán mégsem az Avensist kéne akkurátusan körbetöretni Hajnival, hanem valami mást. Így lett családunkban egy második autó, egy rendkívüli értéket képviselő Suzuki Baleno, 1,6-os motorral, amire én olcsóbban kötök kötelezőt, mint a feleségem egy 1100 köbcentis vacakra, budapestiként. A vicc az, hogy ezzel együtt bő másfélszerese a Baleno biztosítási díja, mint a kellemes bónuszú Avensisé, hisz új autó, új élet, A0-ról indul a játék.

SBaleno3a03

Gyorsan elvégeztem a kalkulációt. Az Avensis cirka bő 16 ezres éves díja hipp-hopp lement 11500-ra, és ha majd január végén bekövetkezik a Baleno évfordulója, hirtelen 25824 forint helyett csak 18500-at fogunk fizetni. Azt a fene! Még baleseti adóval együtt is kevesebbet fogok fizetni, mint tavaly. Persze jobb lenne, ha a zsebemben maradna a lé, de a tudat így is megnyugtató.

Kezdek vérszemet kapni. Itt van még a motorom. Nem nagy, 250 köbcentis. Az sem baj, ha nem kaphatok rá chopper/túramotor kedvezményt. (Tudták, hogy a K&H-nál ilyen is van, amit minden Harley automatikusan megkap? Íme a bizonyíték, hogy a többség tréleren viszi a motorját a nagy Harley-találkozóra.)

HXelvis 03

Szóval nézzük! Tavalyelőtt 1026-volt a negyedéves díj. Az idén, a kedvezőbb bónuszom révén lement 1023-ra. Tessék mondani, nincs véletlenül rollerkedvezmény is, a lányom járgánya után? Mert sajnos elfelejtettem mezőőrnek állni, közalkalmazottnak menni, vagy netán lájkolni a Fácsén a Postát. De tudják mit? Hagyom a fenébe, nem számolgatok a kalkulátorral. Lemenne tán 1020-ra? Fogtam eleget az autókon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr203383573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaCS_70 2011.11.15. 17:41:18

Halihó!

A benzin adótartalmából származó bevételek ugye csökkennek -- vacak gazdasági helyzet, a növekvő adótartalom nem kompenzálja a csökkenő forgalom okozta kiesést.
A KFB összege viszont nem csökkenhet tartósan tovább, az erre kivetett adó stabil bevétel.

Logikus...

Üdv: MaCS

Cnere 2011.11.15. 18:03:35

Állítólag ez volt az utolsó év, amikor csökkentek a KGFB díjak. Ebben azért nem vagyok annyira biztos.

lobster thermidor 2011.11.15. 18:30:17

@Cnere:
Akár még csökkenhetnének is, csak a megmaradó különbözetet majd bevételként jól megadóztatják, mert mire mer nyerészkedni az a szemét autótulajdonos.

Atesz1987 2011.11.15. 18:34:07

Számomra megdöbbentő, hogy az emberek világszerte mennyire buták. A görögök az utcára vonulnak a nyilvánvalóan szükséges megszorító intézkedések ellen. Mire számítanak? Hogy az államcsőd sokkal faszább megoldás?

Magyar ember sem különb. Híradó, origo, minden fórum arról kiabál, hogy világválság van, bedőlnek a görögök, veszélyben az olaszok, stb stb... Mit mondd, mikor adót emel a kormány? "Biztos kell nekik a pénz, hogy ellopják." Tényleg elhiszitek, hogy adót emelni kellemes elfoglaltság? Fizikailag fáj, mikor ilyen buta beszédet kell hallgatnom.

Inkább a magasabb adók, mint az államcsőd szerintem.

messi-asz 2011.11.15. 18:41:06

@Atesz1987: agyatlan fides zombi vagy...

1. nem erről volt szó... 2008őszén köszöntött be a válság... és ennek elelnszereként adócsökkentést ígértek...

2. a hiány csökkentéssel egyetértek, de a költségvetés másik oldalán lenne mit keresni... adózással nem fog menni... KEVESEBBET KELL LOPNI... és kisebb takarékosabb állam kell.. egyértelmű... ezt hívják a fides öszödének...

messi-asz 2011.11.15. 18:42:16

@Atesz1987: egyébként jogod van adózni... még többet is. mint kellene...

az unortodox gazdaságpolitikára (kiszámíthatatlanság stb) az adózók többsége unortodox választ ad...

MaCS_70 2011.11.15. 18:43:27

@Atesz1987:

Halihó!

Igen, inkább adók, mint összeomlás.
Nem is ezzel van itt gond.

Én azt tartom disznóságnak, ahogy ezt lenyomják a torkunkon.
Pl. magát a "baleseti adó" elnevezést, amikor nyilvánvalóan biztosítási adóról van szó.

Álljanak ki a választók elé azzal, hogy bocs, kell a pénz, az autósoktól tudunk még beszedni egy keveset.

Üdv: MaCS

fotengelyszimering 2011.11.15. 18:48:35

Régen azt mondták, hogy a Balkán a Lajtán túl kezdődik, igazuk volt!

Magyarország görbe tükre a nyugatnak.

Itt ez a baleseti adó. Miért hívják baleseti adónak, mi köze hozzá? Semmi. Miért nem "keveset loptunk még ki a zsebedből" adónak hívják? Ja mert az igaz lenne, bocs.
Miért kell mindig hazudni, pláne ilyen pimaszul?

Kötelező biztosítás:
Van egy Ferrarim, B10-ben vagyok vele, veszek egy Trabantot, A0 kezdő. Miért? Biztosan nem tudom kontrollálni úgy mint a Ferrarit. Nyugaton megy az egy rendszám több autóra, itt bizony nem lehet! 1 pár rendszám, egy autóval közlekedek egyszerre.
Ezt miért nem szájalja a szíjgyártó?
Pedig mindig más országgal jönnek.

Üzemanyag:
400Ft feletti üzemanyagok itt, lehet, hogy ide még nem jutott el Kadhafi halála? Eddig arra fogták az emelést.

Javítás-használtautó:
Itt tilos a karosszériacsere, sebaj magyarkám hegeszd, tákold a szart, jó az neked! Kint normális autót tudnál venni a széjjeladózott pénzedből, de a regadóval megfojtanak, ha becsületesen forgalomba helyeznéd.

Miért ezt kapja a nép a saját "vezetőitől"? Miért nem érdemli meg a magyar azokat a jó dolgokat, amiket a szomszédos országok lakói megkapnak? Nem dolgozunk eleget?

A rendszerváltás óta folyamatosan megy a duma, hogy csak kicsit tartsatok ki, most nehéz, de jobb lesz majd! Mint a középkor, tudjuk jobbágy, hogy éhen fogsz halni, de milyen jó lesz neked a mennyországban! -mondta a dagadt pap, aki a sok hústól reumás volt.

Az adónkból vett, adónkból tankolt autókon jó közlekedni, ugye? Sikkasztó sofőrökkel, no limites benzinkártyára, adóból fizetett lézerblokkolóval?
Tőlem meg elveszitek a benzintérítést? Járjak csak busszal, igaz 2 órával többig tart, meg drágább mint a benzinpénz.

Szemét banda...ha van igazság valahol, akkor nektek is jó lesz odaát!

Atesz1987 2011.11.15. 18:57:55

Miért lennék Fideszes csak azért, mert nem ellenzek minden egyes lépést, mint az agyatlan Orbán gyűlölők?

Fel kellene már fogni, hogy a TV megjelenése óta nincs az EGÉSZ VILÁGON az a politikai erő, amelyik igaz mondással választást tudna nyerni. Elhitted, hogy kolbászból lesz a kerítés? Úgy kell neked! Én azzal a tudattal járultam az urnához, hogy tudtam, hogy kibaszok magammal. Mindezt egy jobb jövő reményében. Ha nem jön, akkor tévedtem. Viszont nem gondolom, hogy a többi 6 millió választásra jogosultnak a Fideszen, Jobbikon, MSZP-n, és LMP-n kívül valakinek volt másik párt is a szavazó lapján... Tehát akkor kell nyervogni, ha tudtuk jobb alternatívát. Nem hülye, vagy agymosott az aki a Fideszre szavazott. Ez volt a legkisebb rossz. Ennyi.

messi-asz 2011.11.15. 18:59:37

"...nagy hitelminősítő intézet általi - leminősítés egyértelműen mutatja: gazdasági fordulatra van szükség. Magyarországot, a magyar gazdaságot újra növekedési pályára kell állítani, ehhez azonban kiszámítható, hiteles és alkalmas gazdaságpolitikára van szükség. Minderre a jelenlegi kormány képtelen, ezért az előrehozott választás immár gazdasági kényszerré vált."

egyetértek a Fidesz nyilatkozattal...
a kormány mondjon le! előrehozott választás kell !

hirszerzo.hu/nyuzsi/2011/11/14/Napi_seggszaj_amikor_a_Fidesz_meg_csungott__VOGLO6

messi-asz 2011.11.15. 19:00:43

@Atesz1987: rohatt tahó vagy

"Fel kellene már fogni, hogy a TV megjelenése óta nincs az egész világon az a politikai erő, amelyik igaz mondással választást tudna nyerni."

Fel kellene már fogni, hogy az INTERNET megjelenése óta nincs az egész világon az a politikai erő, amelyik HAZUG mondással választást tudna nyerni.

MaCS_70 2011.11.15. 19:09:13

@messi-asz:

Halihó!

A legutóbbi két magyar választást mégis hová sorolnád?

Üdv: MaCS

messi-asz 2011.11.15. 19:11:54

@MaCS_70: a katasztrófa kategóriába...

agyatlna zombik mantrázva elballaganak az urnákhoz (vagy elviszik őket) és egy banánért/vagy narancsért cserébe ikszelnek...

ez nem a tvn múlik. nem függ össze... az agyatlan gerinctelen BUTA-LUSTA szavazói és állampolgári magatartáson...

mellesleg a gazdaság sem csak a zorbánnak az "érdeme" bár kétségtelenül nagyon szorgosan ROMBOL mindent. főleg a KÖZBIZALMAT...

Atesz1987 2011.11.15. 19:12:26

@messi-asz:

Na ne röhögtess! :DDDD A média irányítja a tömegeket. Minden úgy történik, ahogy azt a TV-ben sugallják. Nem tűnt még fel?

Atesz1987 2011.11.15. 19:14:54

messi-asz

Úgy veszem ki a szavadból, hogy Te tudsz egy jobb alternatívát. Hallgatunk!

messi-asz 2011.11.15. 19:17:30

@Atesz1987: van egy tuti nagyon jó 500 oldalas kormány programom... de nem mondok semmit nehogy ellopjon ötleteket a fides... majd az államcsőd, polgárháború után nagy igény lesz rá és nagyobb respektje.

Atesz1987 2011.11.15. 19:22:21

Pfehhh, na ez a tipikus reakció. Pusztuljon Orbán, de alternatívák helyett csak ilyen blődségek. Ha tudnád hánytól hallottam a háborút, meg a többi agyament ökörséget... Én sem örülök, hogy szívatnak minket, de belátom, hogy nincs más lehetőség. Szeretnék ingyen autózni, de nem lehet. Akkor most verjem a falba mindennap a fejem, hogy igazságtalan az élet, mert nem tudok ingyen autózni? Nem, inkább teszem a dolgom, és nem másokat okolok a nyomoromért... ;)

És amúgy a polgárháborúdban pontosan kik harcolnának kik ellen? :)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.11.15. 19:24:16

@Atesz1987: Nem az újabb adók kivetése a megoldás, hanem a meglevők hatékony beszedése. No meg az embert tegyük érdekeltté az adó befizetésében.

Jövő héten hozok egy autót kintről. Felhívtam délelőtt a vámhivatalt regadó ügyben.

Amire sikerült egyáltalán addig eljutnom, hogy felvették a telefont, addig szerintem Párkányban szerelve meglett volna a szlovák rendszám teljes ügyintézéssel. És még olcsóbb is.

hallari 2011.11.15. 19:33:53

Tisztelt Papp Tibor! Nemrég váltottam biztosítót (1 hete), 14 e Ft-ról 10-re csökkent az összeg (éves, Bp, bónusz 10, Opel Kadett 1.6D). Azonban a legelső oldalon felhívta a figyelmet a Netrisk, hogy a baleseti adó erre utólag jön még rá!

" A Netrisken mutatott díjak már tartalmazzák az adót?
Nem, a kötelező biztosítás kalkulátoraink által mutatott biztosítási díjak baleseti adó nélküli díjak.

Mivel a törvény még nem került elfogadásra, nem tudunk pontos adóval együtt számított értékeket mutatni.

A jelenlegi helyzet alapján, a kalkulált és megkötött díjakhoz képest, a biztosító által küldött számlán / csekken EGY MAGASABB ÖSSZEG FOG SZEREPELNI."
(kiemelés tőlem)

Reap that ass (törölt) 2011.11.15. 19:55:06

Egyre kellemetlenebb híreket olvasni...

1, folyamatosan azzal érvelnek a politikusok, h a multiknak azért adnak horror adókedvezményt, h ne mind Budapest és Győr köré települjön, rendben van, kell a melóhely, etc...DE akkor mi a kopasz póniért ilyen drága az üzemanyag...sok helyen 50-60km-es körzetből fognak szakképzett munkaerőt...az irdatlan bejárási költséget ki fizeti ki, a 9ft/km amortizáció édes kevés...ezt 20 éve nem emelték...MIÉRT?

2, esetleg nem úgy kellene gazdaságot élénkíteni, h adót és áfát csökkentünk...miért nem próbáljuk ki, h Ukrajnán kívül nálunk lenne a legolcsóbb a benzin, és nem mi, hanem más országokból jönnek át tankolni...nem beszélve a magyar és külföldi fuvarozókról akik ha nem feltétlen szükséges nem fognak itt tankolni...16ft kompenzáció...hehehe, anyátok...kúrva nagy öngól...MIÉRT?

3, rájöttek, h nincs sáp az új autón, majd lesz a használton, érdekes, már nem retteg egyik gerincmentes bérenc sem, h elárasztják az országot a nyugati levetett szemét autók? jah, most vagy nem számít ennyire az ember, vagy hazudtak megint?...MIÉRT?

4, ismét egy politikai párt amelyik az adócsökkentést tűzte zászlajára, mikor másnál volt a kormány, nem védem az MSZP-SZDSZ koalíciót, minimum ekkora tróger banda volt, talán még nagyobb és pofátlanabb...de akkor most mi a kopasz póni bal heréje van? Amnéziás minden gerinctelen papucsállatka = politikus? Senki nem kér számon senkin semmit? Rohadt hazug minden magyar politikus, aki nem az behódol vagy kiesik...

5, Az elmúlt 20 éve politikai söpredéke, FELELŐSSÉG mentesen garázdálkodott és garázdálkodik, egy politikust nem vágtak börtönbe mert mutyizott. Akit igen, az is csak azért mert kiesett a körből, mert kellett a helye, vagy telhetetlen volt...esetleg személyi konfliktus volt...

6, Lenne egy értelmes népszavazás ötletem, legyen az ALKOTMÁNYBAN, h mint minden egyes munkavállaló (politikus is az egy VALÓDI demokráciában)...viselje a tetteiért a felelősséget, mind anyagi mind személyi szabadság terén...kollektíven megszüntetni a képviselői mentelmi jogot...aki nem a legjobb tudása szerint látja el a feladatát, minimum bármikor kirúgható legyen és ha visszamenőleg valami kiderül, a mandátuma alatt keresett összeget szolgáltassa vissza az államkasszába...ilyen egyszerű, ha az üzemi dolgozó sok selejtet csinál, idővel kirúgják, ha szándékosan kárt okoz kifizettetik vele...miért csak ő és a többi ember köteles felelősséget vállalni a tetteiért...jah ha nem tetszik, nem kell politikusnak lenni...lehet szakmát is tanulni...

7, Ne legyen senki megértő egyik kormánnyal, párttal sem...Senki nem fog életed végén piros pontot adni vagy megsimogatni a bucid, h ügyes vagy, jó rabszolga voltál te birka. Aki teheti, húzzon oda ahol meg is fizetik/normális nem nélkülöző életet tud élni, és nem, nem csak cselédnek lehet menni külföldre, ez is egy jó nagy hazugság...sajnos ma ott tartunk, h az anyaföld védelme és tisztelete megnyomorít egy egész nemzetet...

UFFF :D

messi-asz 2011.11.15. 19:57:54

@Reap that ass: minden szavaddal egyetértek... bár az uff egy kicsit erős ;)

Reap that ass (törölt) 2011.11.15. 20:10:43

@messi-asz:

Elnézést, ez inkább csak egy kiszusszanás volt...
Sokat körmöltem...tele vagyok indulattal...

Szerencsém van, igencsak jól élek, de teljesen fel vagyok háborodva, h ma az emelés előtt a kutaknál 2-5e között tankoltak az emberek az autóikba, 3-6 milliós autókba is...kellemetlen egyrészről, mert nézték ahogy az enyémbe belecsorog 72l benzin, kellemtelen, mert sejtem, h a lakás és kocsi törlesztő+megélhetés elvisz minden lóvét...nem is kellemetlen, inkább szomorú...nekem is ezt látni...

Ezek után a felelős magyar kormány azt mondja:

1, 500 milliárd forint maradt az embereknél és a sok szemét geciláda magyar basszátok meg nem költ...hát igen, ilyen szemét a csóri magyar, h ha levegőt kap akkor nem szórja a pénzt, próbál egyenesbe jönni...

2, Matolcsy Úr pedig ezt még megtámasztja azzal, h " a magyar adórendszernek nem kötelessége szolidárisnak lenni"...

de itt meg is állok, mert nem ér ez az egész 5ft-t sem...ezek a fórumok arra jók, h kidühöngjék magukat az emberek...

Szeretném egyszer látni az Andrássy úton a kandellábereken hullamereven lógó politikusainkat (mindet)...jó példa lenne a jövő nemzedékének, mindenki így jár aki közösből lop...

Fizetném a bronz cipőiket a dunaparton...

trey82 2011.11.15. 20:24:32

"Talán ezért mondják a Műegyetemen, hogy aki nem tud három pontból kört szerkeszteni, annak van a Duna túloldalán egy másik intézmény."

wow, a kozgazt ennyire lenezed?

nem tom amit en matekbol ott tanultam... maradjunk annyiban nem felnek az osszehasonlitastol a szerinted felsobbrendu muszaki egyetem matekjaval, igen durva es mely mar amit nekunk leadtak anno 2001-2006.

es akkor ien aprosagok mint pl. a mikrookonomia matematikai hattere ... de ez egy parttalan vita lenne, en egyebkent is egy racionalis beallitottsagu ember vagyok, szivesen mentem volna mernoknek is akar...

mindig elcsodalkozom az ien feminim "mi vagyunk a jobbak eee" nyaladzasoktol magukat tokos macso muszaki ertelmisegnek lattatni probalok izzadsagszagu onigazolasain...

V12 Power 2011.11.15. 21:03:00

@magpet: Én azt nem értem, hogy ha én balesetet okozok, akkor milyen költsége merül fel ezzel kapcsolatban az államnak, amit a biztosító - amit ugye eddig is elvben ezért fizettem - nem térít meg? Röviden, mi a jogalapja ennek az adónemnek??? Nem mintha nagyon felborítaná a költségvetésemet, csak a pofátlanság b@ssza a csőröm. Meg ha picit lehet, akkor jövőre majd vérszemet kapnak. Tudod, ha hagyod, hogy a fejedre szarjanak, odaszoknak...

V12 Power 2011.11.15. 21:08:01

@Reap that ass: Basszus, mennyire igazad van. A 7. pontot épp most léptem meg. Sajnálom, de a gyermekeim jövőjéről van szó. És igen, a gyermekeimet jobban szeretem. Hullhatnak a kövek.

2011.11.15. 21:08:02

Az átlag az bizony átlag, sivár statisztikai adat, és ő bizony menthetetlenül le van szarva . Mint az átlag magyar ember és vagy az átlag magyar autós ....40-en túl minden híradó egyforma... Fizess és kuss ... :(

papa33 2011.11.15. 21:11:34

Az adózás önmagában egy bosszantó valami. De ennél is bosszantóbb, hogy mindenféle kreatív államhivatal – köztük az NKH

Mért is? az NKH-nak semmi köze sem az adóhoz, sem egyebekhez, semmit nem talál ki: JOGALKALMAZÓ.
Már nyilatkoztak, de tudtuk: nem lesz olcsóbb az autó a regadóváltozással (még meg sem lépték).
Hogy mért a változókat részesíti előnyben a biztosító a megbízható törzstagok helyett, hát sosem fogom megérteni.

V12 Power 2011.11.15. 21:12:02

@trey82: Bocsi, nem akarok belevau-vau, az oké, hogy nincs ékezet a billentyűzeteden, de hogy elipszilonosjé sincs...
:-))

átlátó 2011.11.15. 21:15:28

Nekem tele a faszom. A babámmal fogom megbeszéltetni ezt.

MaCS_70 2011.11.15. 21:42:58

@V12 Power:

Nomégegyszer: az adók nem egy meghatározott költséget fedeznek, azok a járulékok. Adók esetén az, hogy mi után szedik be, teljesen lényegtelen -- költségvetési bevétel lesz belőlük.

Tipikus példája ennek az útalap a benzin árában: amíg nevesítve volt, az úthálózatra kellett költeni, de a benzin ADÓtartalma már nem pántlikázott pénz.

Üdv: MaCS

Moan 2011.11.15. 21:44:36

Kérdés:

Ha eladom az autómat és veszek egy másikat, akkor A0-ba kerülök? Most mintha ilyeneket olvasnék. Vagy ez csak a 2. autóra érvényes? Azzal indul nulláról?

A baleseti adót utólag kell fizetni? Majd? Vagy erről még nincs infó?

MaCS_70 2011.11.15. 21:50:21

@Moan:

Egy autót másikra 2 éven belül a BM megtartásával lehet lecserélni.

Üdv: MaCS

Moan 2011.11.15. 21:51:54

Ahogy olvasom a kommenteket lassan kialakul a kép, hogy a hajléktalanság a legjobb választás: Semmid nincs, így elvenni sem tudnak semmit, és ha nem tetszik ahol vagy, a legrosszabb esetben beraknak valami cellába ahol enni és inni adnak. :) Tehát mindenképp nyertes vagy. :)

MaCS_70 2011.11.15. 21:54:15

@Moan:

Jó eséllyel a KFB díjával együtt fizeted majd be.

Üdv: MaCS

lukit 2011.11.15. 21:56:39

Érdekes, a közgázon is mindig azzal dobálóztak, hogy aki ezt nem bírja, annak a Duna másik oldalán van egy szakkör.

Moan 2011.11.15. 21:59:34

@MaCS_70:

Vagyis ha eladom az autómat 10 év után B10-ből és veszek egy másikat, nulláról kezdek mindent? Jól értem?

Ha a kötelezővel együtt kell befizetnem, mi van akkor ha eladom év közben az autót? Visszaadják az adót?

Moan 2011.11.15. 22:06:54

@trey82:

Meg az összes gözgázosnak :)

Szerintem a lényegi különbség ott van, hogy amit a közgázon tanítanak az kamu. :) Amit mondjuk a műszaki egyetemeken az meg konkrét és megfogható tudás. ;) Valahol az előbbinek is van létjogosultsága, mert ugye a pénzt mint vallást is meg kell kicsit támogatni tudománnyal, de amúgy csak a teológia egy fajtája. :)))))

MaCS_70 2011.11.15. 22:14:06

@Moan:

Nem, ha veszel az eladott helyett másikat, megmarad rá az eladott autó bónusza.

Az adó meg vélhetően visszaigényelhető lesz a visszaigényelt KFB-díjjal együtt -- de tudtommal még nincs meg a jogszabály.

Üdv: MaCS

Sebajj Tóbiás 2011.11.15. 22:14:53

Azért az kicsit érdekes, hogy a biztosítási díjak közzététele előtt nem volt parlamenti szavazás a baleseti adó mértékéről.
Mivel a keretszámon gondolom nem kívánnak módosítani, majd módosítanak a 30 %-on. Papptibi szerintem egy kicsit korán örült, hogy az adóbevétel harmada ugrott. Az eb adóra is azt mondták, hogy max. havi 300, aztán 1600 lett. De ne legyen igazam.

Üdv!

Moan 2011.11.15. 22:18:34

@MaCS_70:

Rendes tőled, hogy válaszoltál. Köszi!

MaCS_70 2011.11.15. 22:22:49

@lukit:

Szerintem a közgáz-műegyetem matekját összehasonlítgatni és ebből minőségre vonatkozó következtetéseket levonni nettó surmóság. Eleve diplomákat így összevetni egymással erősen kérdőjeles dolog -- pláne egy igényesnek tartott sajtótermék cikkében.

Mellesleg: anno egy BME-s tanár mondta, hogy a Közgázon másod/szakdiplomázó mérnököknek azért akad gondjuk rendesen a közgázos matekkal, mert annak vannak nehezebb TERÜLETEI, mint a mérnökinek.
És, gondolom, vice versa...

Üdv: MaCS

igazi hős 2011.11.15. 23:07:52

@Moan: Hiába a sok szmájli, attól még nem kisebb ostobaság, mintha egy asztalos mondaná, hogy az ő szakmája az valami, mert annak az eredményét meg lehet fogni, bezzeg a színes vonalak a képernyőn az csak gyerekfirka, olyat az ovis Zolika is tud. Lehet, hogy a pénz is csak egy istenség, de míg Jehova tanúit könnyen lepattintom, addig a pénz hívei olyan hatással vannak a mindennapi életemre, hogy attól koldulok. Pedig április óta nincs CHF hitelem.
Kérdezz meg egy nálad okosabb matematikust: a közgáz nem vallás, hanem kibaszott bonyolult játékelmélet, amiben nem ismerjük az összes szabályt, az összes szereplőt, de még a végcélt sem. Viszont a játékból nem szállhatunk ki.

Reggie 2011.11.15. 23:31:55

Nem szabad lenezni a kozgazosokat, sem a jogaszokat, mert valakiknek kell tologatni a kreativok papirjait.

2011.11.15. 23:43:26

@Moan:" Szerintem a lényegi különbség ott van, hogy amit a közgázon tanítanak az kamu. :) Amit mondjuk a műszaki egyetemeken az meg konkrét és megfogható tudás. ;) Valahol az előbbinek is van létjogosultsága, mert ugye a pénzt mint vallást is meg kell kicsit támogatni tudománnyal, de amúgy csak a teológia egy fajtája. :))))) "

Ilyen zöldséget utoljára a cucilizmusban hallottam:
A lakatos, az igen! Az dolgozik! Mer előállít valamit!
De a mérnök? Csak firkál, oszt semmihez se ért!

2011.11.15. 23:49:31

@Reggie: "Nem szabad lenezni a kozgazosokat, sem a jogaszokat, mert valakiknek kell tologatni a kreativok papirjait. "

Ja, például közgazdászként tologatom a kreatívaknak a papírjaikat. Most épp valami font van rágépelve.
Miután bezártam a magyarországi cégem, kiköltöztem Angliába.
Egy barátom Németországban ad el magyar kreativitást, software formájában. Hülye közgazdász. Igaz, nélküle a sok mérnök mehetne dolgozni a Mercedes-hez!

trey82 2011.11.16. 00:00:37

@Moan:

a kozgadasagtan egyaltalan nem kamu csak vegtelenul bonyolult, hozza kepest egy mernoki problema nevetseges gyerekjatek.

ennek az az oka hogy a mernok elettelen, statikus dolgokkal foglalkozik amik adott feltetelek mellett mindig kiszamithatoan ugyanugy reagalnak. ennek a nehezsegi foka kb. mint bemagolni a telefonkonyvet (persze te johetsz azzal hogy "nade mi van ha 1 milli oldal az mar aztan qrvara nehez beseggelnem" de ez eleg szanalmas valasz volna)

ezzel szemben a kozgazdasagtan szuveren emberi lenyek tomegeinek donteseivel (ill annak eredojevel) foglalkozik emiatt vegtelenul bonyolult, igy a modell alkotashoz kenytelen olyan egyszerusitesekkel elni mint pl. feltetelezi hogy az egyes aktorok racionalis lenyek stb.

en pl. teljesen jol atlatom egy orszag gadasagat es elore latom a makroadatok alakulasat ami a nagy szamok torvenyenek koszonheto, hiaba van mindig fluktuacio azert eleg nagy valoszinuseggel lehet tudni minek mi a varhato kovetkezmenye... talan az idojaras elorejelzeshez hasonlitanam. racionalis okok mozgatjak csak vegtelenul bonyolult, kaoszelmelet.

de nyugodtan nezz le minden kozgazost ha ettol nagyobbnak tunsz a sajat szemedben, arrogancia es a szakmai tudas hianya egyenesen aranyosak a tapasztalataim szerint...

trey82 2011.11.16. 00:24:08

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Ilyen zöldséget utoljára a cucilizmusban hallottam:
A lakatos, az igen! Az dolgozik! Mer előállít valamit!
De a mérnök? Csak firkál, oszt semmihez se ért! "

vajh egy auto eloallitasanal mi er tobber, a felhasznalt nyersanyagok piaci osszerteke vagy a "szellemi termek" ami a nyersanyagokat autova rendezi :-)

Krisi 2011.11.16. 00:44:03

Papptibi: BME-n milyen diplomát szereztél? újságíró-mérnök? megmondóember-mérnök? blogger-mérnök? nem is tudtam, hogy ilyen szakok is vannak :)

Krisi 2011.11.16. 00:49:42

amúgy nem tudom hogy ki az ostobább: aki mérnökként azt gondolja, hogy a közgáz az csak a Fővám-téri szabadidőközpont ahol semmihez sem értenek csak excell tálázatok gyártásához, vagy aki közgazdászként azt hiszi, hogy a mérnök csak arra képes, hogy kiszámolja egy forgó test tetászor omegáját.

ja de, mégis tudom. mindkettő ugyanakkora gyökér...

Commandante Jayasuriya 2011.11.16. 07:28:46

@Atesz1987:

Elolvastam a leletedet.
Semmi kétség, sürgősen orvosi segítségre szorulsz!

Rocko- 2011.11.16. 07:29:48

@Krisi: sztem az a leggázabb amikor valaki egy viccet véresen komolyan magára vesz. ;)

közösperonos átszállás 2011.11.16. 07:59:42

@trey82: "a kozgadasagtan egyaltalan nem kamu csak vegtelenul bonyolult, hozza kepest egy mernoki problema nevetseges gyerekjatek.

ennek az az oka hogy a mernok elettelen, statikus dolgokkal foglalkozik amik adott feltetelek mellett mindig kiszamithatoan ugyanugy reagalnak."

Na itt meg a másik szakbarbár. Oszt arról hallottál már, hogy meghaladtuk a newtoni mechanikát? :-) (Nem mintha a newtoni mechanikán belül ne lehetne irgalmatlan sok változó, hogy csak a "melyik számot dobom legközelebb a dobókockával?" kérdésére utaljak.)

És akkor ez még csak a fizika.

Reggie 2011.11.16. 08:00:33

@trey82: Magyarul a mernoki munkarol fogalmad sincsen.

Commandante Jayasuriya 2011.11.16. 08:03:47

@Rocko-:

Az csak egy bölcsész lehet.

Egyébként pedig lehúzás az egész baleseti adó!
Én néhány hét múlva, több hónapra külföldre fogok utazni a családommal. Ez idő alatt az autó a garázsban lesz téli pihenő üzemmódban lezárva.
Kérdem én, miért kell baleseti adót fizetni azután az autó után, ami ki sem mozdul a garázsból, és így feltehetőleg balesetet sem fogok vele okozni a föld másik oldaláról.

Moan 2011.11.16. 08:05:06

@igazi hős:

Ööö...melyik résznél ostobáztam le bárki írását?
Te miért teszed az enyémmel? Az érveidet értem, az ostobázás nélkül is. Vagy ez volt a fő érved? Akkor gratulálok. Igazi hős vagy. :D

Amúgy egy asztalos igenis többet ér mint egy mérnők, mert ő meg legalább meg is csinálja amit esetleg egy mérnök lerajzol. :) Játékelmélet? Van akinek igen. Én amit látok az az, hogy minden benne van ami egy vallásra jellemző. Az életedre meg azért hat annyira, mert szinte mindenki hisz benne. Hamis és ördögtől való ez, én mondom. ;)

Moan 2011.11.16. 08:06:38

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Jaja.. ebben igazad van...Ha a kicsit kibővítjük az összehasonlítást, akkor bizony tényleg többet ér egy lakatos. :)

bölényember 2011.11.16. 08:13:04

Nem értem ezt a hozzállást a közgazdászokkal szemben. Vagyis dehogynem, értem, különbség van, de nem közgazdász meg mérnök között...
Közgazdászként Magyarországon többször is beszéltem mérnökökkel, akik a saját matematikájukkal akarták nekem megmagyarázni a pénzügyi dolgokat. Amikor elmondtam nekik, hogy van az ő matematikájuknak/logikájuknak is értelme, de sajna ez itt nem alkalmazható, akkor annyi volt a megnyilnánulásuk, hogy amit én mondok hülyeség, és ők sose állítanának ilyet.
De mivel annyira rosszul rajzolgattam köröket a Duna másik oldalán, hogy a munkahelyem amerikai irodája átvett, esélyem nyílt többek között japán mérnökökkel együttdolgozni. És érdekes módon amikor velük feljött egy ilyen matematikai kérdés, azt mondták, hogy van értelme annak amit mondok, és csináljuk úgy, mert én értek hozzá. Pedig a japánok nem éppen rosszak matekból. Persze nem olyan jók, mint papptibi. Hát ez a különbség, ezért tart ott az a csodaország ahol... mert mindenki sokkal jobban ért mingenhez, mint bárki más, és le is nézi a másikat...

Reggie 2011.11.16. 08:13:26

@Moan: A mernok nem csak rajzol, nagyon sokan vegigmennek a gyartas egesz folyamatan gyakorlatilag.

Moan 2011.11.16. 08:14:34

@trey82:

Olyan vicces az mikor valaki "arroganciát" meg hasonlókat emleget az írásaimmal kapcsolatban. Meg olyasmiket, hogy "nézz le", "nagyobbnak tűnsz"...
Azt figyeltem meg, hogy mikor valaki így személyeskedve ír, az mindig pont úgy teszi, ahogy önmaga látja a világot, másokat.
Mondanom sem kell, hogy írásod utolsó mondatat jól leírta hogy állsz Te ezzel a kérdéssel.
A többi írásoddal lényegében egyetértek. Jó is volt az utolsó bekezdés nélkül. Azt nem is igen értem miért írtad oda. Támadni akarsz? Engem? Miért? :) Jó az neked? Jó érzést okoz?
De azért amit írtál az ugyanúgy vonatkozik a papokra is. :) Mellesleg sem a közgazdászokat, sem a papokat nem nézem le. Miért is tenném? Tele van a környezetem velük. :) Sőt jogászokkal is. Jó fejek. Csak egy csomó felesleges tudás és tévhit van a fejükben.

Moan 2011.11.16. 08:19:59

@Reggie:

Igen, Tudom. Mérnök barátom is van egy pár. :)
Csak szeretek sarkosan fogalmazni.

Reggie 2011.11.16. 08:20:47

@Moan: Oks, meg nem szoktam meg a fogalmazasod:)

Moan 2011.11.16. 08:21:34

@trey82:

Az autó már eleve felesleges. :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.16. 08:31:24

@Moan: Egyik sem ér kevesebbet vagy többet, mint a másik, amíg jól végzi a munkáját. Megjegyzem, az igazi mérnök (nem az öltönyös senkiházi), az nem riad vissza a kétkezi munkától sem, ha arról van szó.

Moan 2011.11.16. 08:36:24

@ColT:

Nos ezzel egyetértek. Nem is azzal van a baj, hogy van olyan, hogy közgazdász és ezt a szakmát még tanítják is iskolában. Hanem azzal van a baj, hogy aki ott van "fent" közgazdászként, az vagy dilettáns, vagy gonosz. Vagy vak és süket, de az egy másik kategória.

Moan 2011.11.16. 08:38:23

Ja jut eszembe, most láttam egy videót a válságról. Ilyen tipikus amerikai oknyomozó film. Érdekes.

vimeo.com/23116284

Reggie 2011.11.16. 08:46:45

@ColT: Ez igy igaz. Csak apro kulonbseg van: a vilag fejlodeseet a mernokok/kutatot a felelosek. A kozgazdaszok csak olajozni tudjak a gepezetet. Persze ez is fontos, mert igy lesz lenduletes a fejlodes.

Moan 2011.11.16. 08:48:20

@Reggie:

A fejlődésért a mérnökök, a rombolásért meg a közgazdászok. ;)

Reggie 2011.11.16. 09:15:20

@Moan: Hat vagy ahogy ok szoktak mondani: "Mi iranyitjuk a vilagot." En meg hozza szoktam tenni: Legalabbis megprobaljatok. :)
De teny, hogy parhuzamos agakon indulo fejlodesnel a tevekenysegukkel ok dontik el, hogy melyik mehet jobban.

igazi hős 2011.11.16. 09:52:38

@Moan: Értelmezzél, kérlek. Azt írtam, hogy ugyanolyan ostobaság mérnökként lekezelni a közgáz tudást, mint asztalosként a mérnökit. Oké?
Asztalos témához: most épp lakást felújítok. Szerinted a tervező nélkül ugyanolyan jó fűtést csinálna a szerelő az "ahogy esik úgy puffan" vagy "így szoktuk csinálni" módszerekkel? De asztalost is hívtam fel este, hogy a délután összerakott könyvespolc a terheléstől már 5 centit meghajlott. Biztos felesleges lett volna oda egy ember, aki ki tudja számolni a terhelést és az anyag terhelhetőségét? Pláne, ha ez nem egyedi bútor, hanem széria, ahol sokkal többe kerülne utólag javítani a konstrukción. Bizony, azok az emberek, akik miatt te olcsón veszel meg egy terméket, nem a melósok a gép mellett, hanem a mérnökök. Akár anyaghasználatról, akár méretezésről, akár munkafolyamatról van szó.

malpaso 2011.11.16. 10:10:37

@nomac: ebben a világegyetemben. érted, azért írtam fél világot. és nem "a világ"-ot, esetleg "az egész világ"-ot. mert a másik felében nem szájig ér a szar :-)

malpaso 2011.11.16. 10:29:13

@csipy31: nem is az a kérdés, mennyire áll rosszul a szénánk ebben a pillanatban, (bárhogy is áll), hanem hogy milyen lesz 1, 5, 10, stb hónap múlva.

úgy látom, nem megfelelő a hozzáállásod. ahogy kitörő örömednek hangot adsz, mikor beinthetsz azoknak, akik mást favorizálnak mint te, az sajnos azt jelenti, hogy ezen egyéni "szükségleted" miatt örülsz, ha az adminisztráció elbaltáz valamit. ez nem jó. viszonylatokban gondolkozol, beszólsz azoknak, akik mást gondolnak. értem, hogy frusztrált vagy, én is az vagyok, engem se dob fel, ami velem történik, de nem fogok neked esni. már csak azért sem, mert te kábé annyira tehetsz minderről, mint én. vagy a papptibi, ugye. próbálj meg távolságot tartani, és nem érzelmi alapokon, indulatból szemlélni a politikát. mindig azt nézd, ki mit tesz, függetlenül a címerállatától (szegfű, narancs, mittomén, mondjuk elefánt), és az mennyire szolgálja a közösséged, illetve a te erkölcsi, és anyagi javadat. természetesen ez nehéz dolog, mivel nem hagyják, hogy belelássunk a lapokba. de azért próbálkozzunk, így aztán egymást nem kell utálnunk. amúgyis, rossz elképzelés ez kétpólusú (vagy kétpólúsú? nem is tudom hirtelen) a "mi", és "ti". ezzel odaállsz valamelyik mellé. nem kéne, senkinek ne higgy ennyire, hogy a táborába igazolsz. ha már mindenáron, akkor annyi elég: ez jó dobás volt, fiam. vagy: törne le a kezed, ne rontsd tovább a helyzetet! mert mi (te, meg én. meg a papptibi) mi vagyunk az egyik pólus, és a bármilyen címerállatosok a - létszámuktól függően - a kettő, három, akárhány. példa: szegfűsök, narancsosok és mi. ez három pólus. az a kettő küszködik egymással, meg vagyunk mi. érted? úgyhogy gondold át, ezt az üvöltözős tempót, nem konstruktív. és kezdd azzal, hogy nem az itt hozzászólókon akarod elverni a port azért, amit a bármikor bármelyik adminisztrációs banda tett, tesz, és fog tenni.

malpaso 2011.11.16. 10:31:29

@igazi hős: na az a nagyon szomorú, hogy az asztalos nem tudja kiszámolni. nem mintha a mérnököt ezzel meg akarnám kérdőjelezni, de egy jó szakmabelinek az ilyet tudnia kellene. jut eszembe, nem véletlen, hogy a jó mérnökök sokszor egyeztetnek a jó szakikkal

MaCS_70 2011.11.16. 11:03:28

@Commandante Jayasuriya:

Olvass vissza -- ez egy adó. Nem valami ellenértékeként fizeted, az adó alapjául szolgáló tétel nincs összefüggésben az adó felhasználásával. Magyarán: kapsz az adódért semmit -- közvetlenül. Az a költségvetésbe épül be.
A díjaknál, járulékoknál áll fenn az a helyzet, hogy a kivetés alapja azonos területen van a felhasználással. Pl. nyugdíjjárulék, amit a nyugdíjakra kell költeni.

A "baleseti adó" ebben a formában ettől függetlenül szerintem is inkorrekt, de nem azért, amit írsz.

Üdv: MaCS

Samorost · http://samorost.blog.hu 2011.11.16. 11:41:26

"Ezek a szemét biztosítók ugyanis lenyomták a biztosítási díjakat. Úgy 30 százalékkal"
Kétlem, hogy lenyomták. Inkább csak arról van szó, hogy amikor a biztosítük a jövő évi kalapba bedobálták a díjaikat, a kormány még síri csendben hallgatott a baleseti adóról. Aztán majd ha a biztosítók nem lesznek hajlandók benyelni az extra veszteséget és szépen, levélben tájékoztatnak minden kedves ügyfelet, hogy ugyan évi x forintra kötötték a kötelezőjüket, de a számla, avagy díj levonás X+30%-lesz, majd mindenki tüzes vasvillával ront rá a "szemét" biztosítókra, hogy ezt mégis hogy képzelik.
Amúgy meg a kormány még tovább szívatja a biztosítókat azzal, hogy a baleseti adó teljes (az esetek nagy részében még be sem szedett) összegét (éves díj alapján) már év elején, januárban átutaltatja majd a nagy kalapba.
Félreértés ne essék, nem sajnálom én a biztosítókat, de szerintem most az ő helyzetük sem rózsás.

trey82 2011.11.16. 11:44:06

@közösperonos átszállás:

nem erted amit mondtam. akkor maskepp.

mind a kozgazdasagtani mind a mernoki modelleket mind lehet a vegtelensegig bonyolitani. viszont a kozgadsagagi modell azert alapbol sokkal bonyolultabb mert a targyai szabad akarattal rendelkeznek es nem lehet sosem 100% biztonsaggal megmondani hogyan reagalnak egy adott kornyezetre.

majd ha az alapanyagok (tegla, fa stb) amikkel a mernok dolgozik szabadon donthetnek arrol hogyan kivannak viselkedni egy adott kornyezetben (pl. "ah en ma leszarom a fizikat, teljesen uj csak ram jellemzo uj szabalyrendszert kezdek kovetni") akkor valna ugyanolyan nehezseguve a modellezesi problema - ez termeszetesen lehetetlen hiszen a fizika torvenyei azonosak mindenutt az univerzumban, nem lehet nekik ellentmondani. igy erthetobb?

trey82 2011.11.16. 11:54:24

@Moan:

nem szemelyeskedtem, amit rolad irtam az objektiv modon alatamaszthato a korabbi hozzaszolasod alapjan.

esetleg kifelejtettem h "mien nagyszeru humorod van csak nem ert meg senki" ezert erzed szemelyeskedesnek? really sorry

trey82 2011.11.16. 12:02:08

@Moan:

"Azt figyeltem meg, hogy mikor valaki így személyeskedve ír, az mindig pont úgy teszi, ahogy önmaga látja a világot, másokat."

ne haragudj de ennek a mondatnak mi az ertelme?

hogy irhatna vki maskepp mint ahogy o maga latja a vilagot?

Commandante Jayasuriya 2011.11.16. 12:04:28

@MaCS_70:

Azért lehet erről vitatkozni, mert úgy van kitalálva a dolog, hogy oda-vissza lehet értelmezgetni.
Nyilván adó, de kezdetben még nem is annak nevezték.
Viszont össze van kötve a KGFB-vel.
Nem a NAV szedi be, hanem a biztosítókra van kiosztva a behajtás cseppet sem népszerű feladata.
Most ugyebár napi összeghatárok meghatározásán töri pártunk és kormányunk az okos fejecskéjét.

Akkor most hogy ez így...!?

Szóval ez a szokványos katyvaszolásról szól, mint mostanában minden ebben az országban.

trey82 2011.11.16. 12:09:16

@Reggie:

a vilag fejlodeseert a jozan esz a felelos, az elet barmely teruleten jelenjen is meg.

persze lehetsz elfogult a sajat szakmad irant csak nem artana merteket tartani.

MaCS_70 2011.11.16. 12:13:30

@Commandante Jayasuriya:

Halihó!

Egyetértek -- ez a mostanában szokásos katyvaszolás sorába illik.

A rendszere viszont nem számít újdonságnak: lásd ÁFA. (Olyannyira, hogy az voltaképpen (alig)burkolt ÁFA.)

A napi összeghatárnak meg éppen örülhetnénk is -- a nagybani fizetők nyilván nem tiltakoznak ellene.

Üdv: MaCS

Commandante Jayasuriya 2011.11.16. 12:35:22

@MaCS_70:

Kézenfekvő, hogy érvként a forgalmi adó beszedését említed.
Nekem is eszembe jutott, de az egy teljesen elkülönített adónem, ezért annak közvetett beszedését nem lehet együtt említeni ezekkel a költségvetési lyukak betömésére szolgáló adókkal.
Nyilván tudod, hogy az ÁFA, polgári nevén a hozzáadott értéktöbblet adó, teljesen más filozófián alakul, ebből ered a rendszer különbözősége is. Ha jobban megkapirgálnánk az adó beszedésének ilyen formáját még az is lehet, hogy nem állná meg a törvényesség próbáját. Bár a 2/3 birtokában manapság ez semmiben nem okoz problémát.

üdv,
C.J

MaCS_70 2011.11.16. 13:01:21

@Commandante Jayasuriya:

Pontosan.
A jelen helyzetben minden törvényes, amit csak kitalálnak.

Tanulmányaim alapján egyébként az ÁFA csak egy, mellesleg a legkézenfekvőbb példája a közvetetten beszedett adóknak.
Ez a "biztosítási adó" pedig nyilván nem ÁFA, legfeljebb a beszedési módja hasonlít rá.

Üdv: MaCS

Moan 2011.11.16. 13:35:34

@trey82:

Amit rólam írtál az szubjektív módon támasztható alá és Te sem objektív módon tetted. Csakis. Miféle objektivitásról beszélsz? Nem is értetted mit írtam aztán belemagyaráztál valami egészen mást. Ezek után ítélkeztél. Ez mi, ha nem szubjektum?

"hogy irhatna vki maskepp mint ahogy o maga latja a vilagot?"
Abból amit írtál nekem az tűnt ki, hogy arrogáns vagy, lenéző és beképzelt. Hiszen kvázi ezekkel a jelzőkkel illettél engem, függetlenül attól, hogy én egyáltalán nem tettem semmiféle személyes megjegyzést és nem minősítettem mondjuk butaságnak amit írtál. :)
...és még él bennem az a gyerekkori dakota közmondás, hogy "Aki mondja másnak, az mondja magának". :)

Most egy kicsit sarkosan fogalmaztam ismét, csak arra szerettem volna immáron sokadjára rávilágítani, hogy én spec igyekszem a kommentjeimben csak a témáról írni és úgy "vitázni", hogy nem a másik álláspontját támadom, hanem egyszerűen a tárgyról írok. Persze néha óhatatlan, hogy belecsusszanok egy kis iróniába, de alapból sosem teszem, csak ha bekóstolnak. ;)
Kicsit másképp látok dolgokat mint mások. Na és? Beesik az eső? Lehet vele vitázni és ha ész érvekkel jönnek, még meg is lehet győzni. Nyitott vagyok a kulturált vitára. Személyeskedésre már kevésbé.

Mellesleg milyen idétlenek vagyunk itt.. Cseszegetjük egymást, miközben pont ugyanazt szívjuk... Így persze könnyű minden kormányka: Megoszt és uralkodik. Régi trükk.
De engem nem szívatnak meg, még az ellenségeimet is szeretem. :)

Moan 2011.11.16. 13:39:49

@trey82:

Ja és abban viszont jókora igazság vagyon, amit legutóbb írtál, miszerint: "a vilag fejlodeseert a jozan esz a felelos, az elet barmely teruleten jelenjen is meg."
...és ez tényleg független attól, hoyg valaki közgazdász, vagy mérnök.
A közgazdászoknak spec. akkora hatalom van a kezükben szerintem, hogy ha akarnák egy boldog planétává tehetnék ezt a golyóbist amin élünk. Csak sajnos még nem akarják. De hátha egyszer...és akkor a mérnökökkel kart karba öltve építenék a szép jövőt az amúgy is szép jelen mellett.

igazi hős 2011.11.16. 13:42:04

@malpaso: Ne viccelj. Egy asztalos vagy egy más laikus ki tudja számolni, hogy egy asztal 4 lábára mennyi terhelés esik, ha a közepére teszel egy lábost. Egy ennél bonyolultabb rendszerben legfeljebb a tapasztalataira hagyatkozhat, hiszen elméleti tudása nincs, a képletek meg nem fán teremnek. Fontos a gyakorlat, volt olyan kőművesem, aki spárgával kijelölte a téglalapot, ehhez nem kell algebra: ha a két átló egyenlő, akkor mind a négy sarok derékszög. Sőt szemre betonozott lejtést és tényleg 8 ezrelék volt. Ez a rutin. De hiába szép és jó a munkája, a terhelést inkább statikus számítsa ki.

közösperonos átszállás 2011.11.16. 13:49:25

@trey82: "nem erted amit mondtam. "

Éppenhogy de. Egyrészt azt mondod, hogy hát a te szakmád szuverén egyének döntéseinek összességéről kéne, hogy mondjon okos dolgokat; másrészt azt, hogy a mérnökök meg azt számolják, mennyi is 2x2.

Közelítsük meg előbb az utóbbi felől. Ha ilyen sokváltozós az egész (itthoni példánál legyen 10millió, tudom, a gyerekek nem, a vállalatok meg igen, csak példaként), akkor hogy van az, hogy te mégis látod az itthoni makrogazdasági tendenciákat? Nohát, csak nem akadnak neked is képleteid, a tízmilliónál lényegesen kevesebb paraméterszámmal? És mégis működnek, aszta. (Tudom, közelítő eredményt adnak csak, de van hibahatáruk is, ha jól sejtem.) Ebből nekem az jön le, hogy a szuverén egyedi döntések azért egy jól leírható eloszlásba illeszkednek, ötvenmillió embernél nem lesz több változód, viszont pontosabb lesz a modelled. (Harry Seldon most hevesen bólogat.)

És akkor most a másik oldalt: a fizikánál maradva, az atomok viselkedését azért nem olyan egyszerű 100%-osan megjósolni (sőt valami Heisenberg óta tudjuk, hogy nem is lehet mindent egyszerre). Az összességük azonban sokkal kiszámíthatóbban tud viselkedni (lásd a fa, tegla stb. példádat -- ami amúgy olyan kábé, mint az egyszeri közgazdászt elképzelni, ahogy naphosszan deriválja a mikroökonómiai kereslet-kínálat görbéket, de ez most mindegy). De itt is eloszlásról van szó amúgy (fizikában meg főleg, hajjaj), és ilyenkor sem tudsz 100%-osan jósolni. Kémikusok például (azok is mérnökök, jól emlékszem, ugye?) azt mondták egyszer, hogy 10-ből egy kísérletük nem szokott sikerülni, gondolom, a kivitelezésen csúszik el valami megjósolhatatlan/befolyásolhatatlan apróságon, hát ez megintcsak nem a megtestesült determinizmusnak tűnik nekem.

(És akkor még ejtsünk szót azokról a mérnökökről is, akiknek a produktuma embereken kell, hogy működjön (teszemazt beszédfelismerő, írásfelismerő cuccok), akik ilyenek is, meg olyanok is. Ezek már csak a saját logikád alapján se lehetnek determinisztikusak.)

igazi hős 2011.11.16. 13:54:55

@Moan: Ez finoman fogalmazva is túlzás. A közgazdászok sem tudnak semmit tenni az egyén önzése ellen. Amíg én olyan módszereket, technológiákat, gyártókat támogatok a saját lehetőségeimmel, amik az én javamat szolgálják a többségével szemben (például autózok), addig lesz aki ezt kiszolgálja, akármennyire mutatják ki a közgazdászok, hogy a közösségnek más lenne a jó. Tipikus példa az Elmű meg a zöld áram: a lakosság egy része talán elhiszi, hogy a befizetett felár tényleg megújuló fejlesztésre megy, és még meg is engedheti magának a különbözetet, ennek ellenére alig lesz olyan, aki saját érdeke helyett a következő generációk (értsd: mások gyereke) érdekében tenne.

igazi hős 2011.11.16. 14:01:28

@közösperonos átszállás: Egy dolgot kihagysz a számításodból: azt, hogy 50 millió mezei vásárló hogyan "működik", azt egész jól lehet modellezni. Azt, hogy egy szem Kína, hogyan működik, azt nem. Azért hivatkoztam a játékelméletre: nem tudjuk egyes befolyásoló játékosok stratégiáját, csak azt, hogy egyes helyzetekben hogyan reagáltak a múltban és megpróbálunk belőle következtetni arra, hogy más eseményekre hogyan fognak reagálni.

igazi hős 2011.11.16. 14:03:07

@igazi hős: Ja, Harry Seldon sem számolt egyénekkel. Kína a jelen gazdaság Öszvére. :-D

Moan 2011.11.16. 14:09:02

@igazi hős:

Abban igazad van, és ezt már más fórumokon én is többször kijelentettem, hogy az egyén a megoldás minden problémára. De a jelenlegi gazdasági válságot az egyénen túl vagy az emberi gyarlóságot intézményesítve (lehet kövezni) de a közgazdászok okozták és a helyzet megoldása is az ő kezükben van. Ez akkor is így van, ha ők kvázi eszközök voltak.
Jó...itt persze jönnek a politikusok, meg újra visszakanyarodunk az egyénhez.
Persze jócskán leegyszerűsítettem a dolgot, de mégis azt mondom, hogy elég tudás és elég hatalom van közgazdászok kezében ahhoz, hogy élhetőbbé tegyék a világot.

Moan 2011.11.16. 14:12:50

@igazi hős:

Azért a fene tudja...Szerintem azért elég egzakt tudomány a közgazdaságtan. Azért az ember elég kiszámítható. Egy társadalom is. Elég sokat kutatják az egyént és a társadalmat is, főleg az utóbbi időben.
Olyan ez mint a póker. Ugyan elvileg a lapok véletlenül jönnek, de mégis az nyer aki tud játszani.

közösperonos átszállás 2011.11.16. 15:51:08

@igazi hős: nemhogy kihagyom a számításból, hanem egyenesen ezt mondom. :-) Tehát hogy 10millió ember viselkedését szimulálni nem jelent 10millió változót, sőt ha 50millió embert veszünk 10~ helyett, azzal semmivel nem lesz nekünk rosszabb, más szempontból viszont jobb lesz.

trey82 2011.11.16. 15:53:31

@közösperonos átszállás:

A hesienbergi bizonytalansagi relaciot az emberek kiszamithatalan viselkedesehez hasonlitani eleg meredek szerintem. Persze mindketto bizonytalan, de a Feyman altal kidolgozott kvantumfizika ha jol tudom a legpontosabb gyakorlati elorejelzessel biro elmelet a vilagon(nem emlexem hany tizedesjegyig, de vmi irdatlan pontos) tehat az inherens “bizonytalansag” csak az elmeleti fizikusok szamara erdekes, gyakorlati problemat egyaltalan nem okoz. Ezzel szemben az emberi hulyesegnek szo szerint vegtelen dimenzioja van, tehat nem hogy nem tudom elorejelezni hogy A vagy B felekepp fog reagalni hanem siman elofordulhat hogy egy teljesen varatlan, eddig meg sosem latott vadiuj lepessel reagal…az atomok viselkedese meg gyakorlatilag tokeletesen elorejelezheto (Schrodinger cicusa senkit nem erdekel, hullam vagy reszecske az attol fugg hogy megfigyeljuk-e vagy sem, pont).

Igen egyebkent jol latod, amint azt korabban leirtam a nagy szamok torvenyenek hala eleg nagy aggregatumoknal (pl. egy nemzetgazdasag makrookonomiai alapvaltozoi azaz inflacio-munkanelkuliseg-gdp(+per fo+novekedes)-kamat-ff merleg) mar eleg jo elorejelzeseket lehet adni hiszen az eloszlasfuggveny kisimul/kiatlagolodik illetve a korabbi hosszabtavu adatok extrapolalasaval (szezonalis ingadozasok stb)

De az inherens bizonytalansagi faktor sajnos sokkal durvabb mint az elettelen vilag vizsgalatakor (legyen az kemia vagy fizika) ezert sokkal nehezebb elorejelzeseket adni. Emiatt konnyen elofordulhat hogy szakmailag teljesen korrekt elorejezesek totalisan mellelonek mert nini megint jott egy nem vart/megjosolhatatlan faktor (technologiai paradigmavaltas, terrorista merenylo, ujabb orult diktator stb) ami teljesen megvaltoztatta a gazdasagot.

Azt irod kemikusok 10-bol 1, namost kozgazdasznal sokkal rosszabb az arany de nem azert mert szakmailag kevesbe felkeszult.

PS: Latom egyesek itten (nem Te) keverik a politikaval, erre had mondjak annyit hogy pl. a magyar kozgazdasz szakma ajanlasait sosem tartotta be egyetlen kormany sem es ez nyugaton is igy megy, a politikusoknak nem erdeke hogy a sajat orszaguknak eros gazdasaga legyen (csak hosszu tavon volna az de arra nem akar varni egyikuk sem)

igazi hős 2011.11.16. 16:29:13

@Moan: A póker nagyon jó példa: ha jó vagy és leülsz sok mazsolával játszani, akkor biztos a nyereséged. Ha jó játékossal játszol elég sokat, akkor is a tudáskülönbség fog kijönni. Azonban ha nem azonosak a céljaitok, akkor nem biztosan nyerő a stratégiád. Például, ha nem téged akarlak megverni, hanem befektetés a veled való játék, hogy eléggé megismerjelek, hogy azoktól nyerhessek, akitől eddig te nyertél. (Persze ezt sokkal olcsóbban megoldhatom, ha megnézem online, hogy mit játszol, de ez csak egy példa.)

igazi hős 2011.11.16. 16:40:14

@közösperonos átszállás: Mégsem érted: egyetlen piaci szereplő "unortodox" (ez most olyan hatásos szó) piaci logikáját nem tudod szimulálni. Csak feltételezed, hogy ő is úgy "működik", mint a többiek. Ha ez egy kis szereplő, akkor a tévedésed is elhanyagolható. Ha nagy, akkor nem hanyagolható el. Ha pedig a piac egyeduralkodója, akkor a hiba végzetes.

malpaso 2011.11.16. 17:43:47

@igazi hős: hősöm, nyitott kaput döngetsz :-) nem azt mondtam, hogy az asztalos versenyképes a mérnökkel, hanem hogy milyen asztalos az, bmeg, aki egy sima könyvespolcba (terhelés, szilárdság, anyagismeret, vagy ezek híján legalább a tapasztalat) belebukik. csak finomabban mondtam. ja, hogy a másik mondatot is félreértetted? talán ebben a kontextusban félreérthető voltam, most hadd pontosítsak: egy jó mérnök pontosan tudja, hogy a mester tudhat olyat, amit neki nem tanítottak az isiben, és jó olykor megkérdezni erről-arról. láttam már nagy mérnökkoponyákat, akik elismeréssel és tisztelettel szóltak mesterekről. átjárás oda-vissza van, de nem felcserélhetőek. a mesterrel nem terveztetném meg a házam, a mérnökkel meg nem építettném meg :-)

igazi hős 2011.11.16. 20:48:10

@malpaso: A "sima könyvespolc" az ugyanaz az eset, mint az asztal. Jelen esetben nem a függőleges terheléssel volt a gond (az tényleg elég alap hiba lenne), hanem a nyíró erőkkel, mert nem "sima könyvespolc", hanem hiányzik a közepe-alja. Persze tapasztalatból ilyet is lehet tudni, bár elég ritka forma. Meg eleve túl lehet tervezni, ami egyedi bútornál nem akkora gáz, hisz maga a munkadíj is magas. A végső mondatoddal egyetértek, meg így megfogalmazva az előtte levőkkel is: egy jó szaki tudja hogyan csinálja meg legjobban azt, amit a mérnök megtervez. De ekkor a szakiban már félig-meddig benne van egy kaizen mérnök tudása.
süti beállítások módosítása