Kálmán és a tahó

  2010. november 28. - ommm Címkék: budapest clio törés ork

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Négyhengeres BMW? Ugyan már...
2015-07-30 16:22:46

...mondták nekem sokan, miután lett egy 136 lóerős E30-am. Persze hülyeség, hiszen a könnyű bódéhoz elég

Hétvége a tóparton? Belsőség-találkozó 2015!
2015-07-29 12:04:49

Öregszünk, öregszünk , más nem is jut nagyon eszembe arról, hogy immáron tizenkettedik (!) alkalommal

A trollkirály V8-cal érkezik
2015-06-22 13:58:43

Leborulok, zokogok és megadom a trollkodás brilliánsokkal díszített aranyfokozatát. Hogyan piszkíts bele egy

Szétszórjuk a VIP-jegyeket! Akár a tiéd is lehet egy!
2015-06-08 15:31:58

Úgy, ahogy az AC/DC-nek is egy igazi énekese volt és ahogy a Black Sabbath is csak Bill Warddal az igazi , úgy

Úgy gondoljuk, több szóra nincs is itt szükség, talán csak egy kis segítségre az olvasók részéről. Kálmán levele azért kicsit mellbevágott minket is.

Szervusztok!

Hétfő este, Kodály körönd. Szinyei Merse u. felől közelítve állok az Andrássy út előtti lámpánál, mellettem egy másik lámpaváltásra várakozó. Piros, hogyne. Valami veszett kürtölés hallatszik hátulról, de tisztes távolságból, megkülönböztető jelzésnek nyoma sincs. Aztán hirtelen (nem tudom hogyan - gyaníthatóan hasonló módszerekkel, amit magam is megtapasztaltam később) mögöttem terem a dudáló. A lámpa még masszívan vörös, előttem 20 centire a zebra, kicsivel odébb a 2x2 sávos főút itt mindig lendületes kétirányú kocsisora. Moccanni alig lehet, ha előrébb megyek, a zebrán vagyok.

Szemből, igen, a két kocsisor között átverekedve magát jött a Clio (balra hátul a szocreál épület a kerületi rendőrkapitányság). A károsult jobbról, a szervizútról kanyarodott a Felsőerdősor utca felé

Várom a megváltó zöldet (eközben látom, véletlenül sem hivatása gyakorlására siető rendőr-tűzoltó-mentőautóról van szó), fokozatválasztó D-ben – de csak nem akar nekem s a türelmetlennek tetsző szín megjelenni. Aztán a piros Renault Clio elindul – nem zavarja, hogy azon a ponton három autónak nincs hely. Csattanást hallok, a fotókon látható nyomok minden bizonnyal egytől egyig a tükrétől erednek. Mivel még ettől is csak tessék-lássék mozdulok, a járgányból kipattan egy alak (az a típus, akivel soha, sehol nem találkozunk szívesen: alacsony, de ugyanolyan széles – a rosszhiszemű hosszú, a napi 14-16 órás gyúráson kívül egyéb aktív tevékenységet nem feltételező szabadságvesztésre gondol láttán), és nem kér a kereszteződésbe behajtásra (megmagyarázva, hogy rokonát viszik szülni, és már elfolyt a magzatvíz), hanem öklével előbb a jobb hátsó, majd a jobb első ajtóüveget sorozza.

Láttam már ilyet - filmeken. De most a garázdaság alatt álló kocsiban ülök, és a konzervatív szemléletű, nyugdíj előtt álló egykori autós oktatóm (1987-ben) nem készített fel ezen helyzet konfliktusmentes kezelésére. Mivel a jobb első ajtó üvegét ütik éppen, csak elindulok (a legcsökönyösebb szamár is megtette volna ilyen ösztökét érezve), szerencsére épp nincs gyalogos, illetve balról már elfogyott a telizöldes kocsifolyam. Ekkor a mackós alak (tipikus öltözete ez a magafajtának) kiront az Andrássy út közepére, és a jobbról még vígan száguldók elé veti magát. Bár abban a pillanatban nem érzek megkönnyebülést, hogy senki nem ütötte el, de sikerül terve: a HZN karakterekkel kezdődő rendszámú Clio átkelhet a keresztetődésen, majd még további két piros lámpán, mire eltűnik a Városligeti fasorban vagy a Lövölde téren. Bár az évszakhoz és az utcai illemhez is alulöltözött izomagy csak kocogva követi (otthagyta a hasonló alkatú sofőr), valahogy nincs kedvem ott a helyszínen meginterjúvolni, vajon hová ilyen sietős a cimboráknak?

Két sérülés a háromból. Nagyon feltűnők, nem könnyen javíthatók

A jobb hátsó sárvédőn, közvetlenül a C oszlop mögött, azon részén, ahol egy lendületesebb, keresztirányből érkező autó is csak komoly gyorshajtással okozhat nagyobb sérülést, most több ronda horpadás. Olyan helyen, ahol eléggé látszik, de nem lehet belülről csak úgy visszadomborítani. Azt hiszem, csak azért nem tört be a jobb első ablak, mert az agresszor elfelejtett szerszámot használni.

Másnap megtettem az illetékes kapitányságon az ismeretlen elkövető ellen a feljelentést, miután elvégeztettem egy hevenyészett kárbecslést: a javítás szakműhelyben lazán meghaladja a százast. Mivel a rendszámból csak egy részletet tudtam elolvasni, így nem kergetek ábrándokat attól, hogy hamarosan egy részletes és elfogadható magyarázatot, vele együtt csinos összegről kiállított csekket és töredelmes bocsánatkérést kapok a bűnbánó elkövetőtől. De segítség lehet a Terézváros ezen részén sűrűn felszerelt térfigyelő rendszer rögzített képanyaga, illetve abban bízok, több tucatnyian látták a piros autó ámokfutását, és esetleg lesz olyan, aki elolvassa ezt az írást. (Sőt, okkal valószínűsíthető, hogy nem egyedül szenvedtem anyagi és lelki károsodást.) Hátha lenne olyan, aki ott volt, kevésbé volt dúlt az idegrendszere a rendszám leolvasásához Totalcart. Az eset 2010. november 22-én, hétfőn, 17:45 környékén történt.

Ez az önsajnálattól csöpögő  része a sztorinak; az érdekesség inkább a hatósági reakcióban rejlik. Végig lehet-e hajtani egy álló kocsisor mellett egy zsúfolt belvárosi útszakaszon, sorozatban áthaladni piros lámpákon, és ahol ezt akadályozza mások jelenléte, erőszakot téve, majd eltűnni a semmiben? Elhiszem, hogy az utasoknak halaszthatatlan dolga volt; azt nem, hogy mindezt csak ezzel a módszerrel lehetett felgyorsítani. Máshogy: ha mégis, akkor szíveskedjenek a következményét is viselni.
Szeretném elmondani, hogy tudom, mi az: sietni. Nagyobbik lányom a mentőben született; akkortájt még a langymeleg Toyoták és Mercedesek helyett Nysák járták a zord teleket. Kint lehetett -10-15 fok, mégsem jutott az eszembe, hogy állat módjára át kéne gázolni másokon. Persze előfordulhat, hogy nem ilyen fennkölt okot (mármint kórházba sietést) kell a történetbe képzelni, egyszerűen a lopott kocsival/szajréval igyekezett a banda egérutat nyerni. Akkor viszont szíveskedjenek a betörő és tolvaj urak olyan útszakaszt választani, ahol nincs permanens dugó a nap nagyobbik részében.

Még két kisautó között sem fér el egy harmadik – főleg ha nem számítanak rá az előbb érkezettek, hogy valaki közéjük akar furakodni. Az is látható, hogy az előreengedő manőverhez rá kell hajtani a zebrára. Mindez esőben-sötétben, a kapucni alá rejtőző gyalogosokra nézve nem veszélytelen művelet

Még egy apró adalék: az előre megírt feljelentés átvételéhez és a vaksötétben, vakuval készített pár hivatalos fotóhoz két és fél órát  ücsörögtem a terézvárosi kapitányságon. Elküldhettem volna e-mailben is, de akkor lemaradok egy érdekes szubkultúra közelről való  tanulmányozásáról...

Ha nem muszáj, akkor ne vigye személyesen a feljelentést személyesen – nincs kapacitás arra, hogy azonnal és türelmesen foglalkozzanak az ilyen apró-cseprő ügyekkel. Az előre megírt beadvány alapvető formai követelményei között szerepelnie kell a hol – mikor - mi történt – hogyan – mivel – miért – kivel? hét szuperkérdésnek, ezzel megkönnyítik a hatóság dolgát.

Jermann Kálmán

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr902476012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaCS_70 2010.11.29. 22:17:10

@Mental Militia:

Nem akarok senki felett erkölcsileg ítélkezni, de ha az, amit leírtál, büntető bíróság előtt bizonyítást nyer, annak bizony marasztaló ítélet a vége.

Üdv: MaCS

keletisarok.hu 2010.11.29. 22:30:15

@MR KESZI: A "tudjuk kik" sajna, igenis értenek a pénzcsinákoláshoz, hiszen mind gennyesre kereste magát. Az, hogy közben a kamu világválság és sorozatos államcsőd elburjánzott mindenütt, csak porhintés.

Az ordenáré különbség köztük és köztünk: mi először azt nézzük, hogyan tudnánk a másikon segíteni, ők meg azt, mi lesz belőle a hasznuk.

De nem ragozom, mert nem akarok egy újabb nicket létrehozni.

keletisarok.hu 2010.11.29. 22:31:29

@McK: "Az a sok faszfej,aki ide jár politizálni,húzzon a gecibe,de villám gyorsan."

Nem tudod, milyen autója van Orbánnak? :)

keletisarok.hu 2010.11.29. 22:33:06

Amúgy melég vékony lett ez az alig 500 hozzászólás. Legközelebb vérnek kell folynia, hogy meglegyen a szükséges klikkolás.

Krisi 2010.11.29. 22:38:01

@dennisthemenace: hát ha anno csak beképzelt libák álltak veled szóba akkor talán nem az országot kellene hibáztatnod hanem esetleg bele kéne nézni egy tükörbe és elgondolkodni.

idehaza meg elég rég járhattál: ha sétálsz egyet a belvárosban vagy bemész egy bevásárlóközpontba akkor előbb találsz kínai, indiai, török, görög, francia, olasz, vietnámi, amerikai meg még faszomtuggyamilyen éttermet mint halászcsárdát vagy szocreál kifőzdét, ahol tikettel lehet fizetni a krumplistésztáért jaffaszörppel.
Fel kéne fognod hogy nem az a világ van már itt amit itthagytál n+1 éve. bár nyugodtan gondold azt hogy idehaza még mindig Zaporozseccel járnak az emberek és az összes nő beképzelt nagypofájú kurva, legalább este jobban alszol :)

keletisarok.hu 2010.11.29. 22:50:45

@Krisi: Ne bántsátok egymást.

Amúgy tökéletesen igazad van. Akármerre járok, persze, akadnak gyönyörű lányok, de itthon egy sétálóutcában 100 olyat össze tudnék kaparni egy órán belül.

Kaja: étteremben ha felsorolnak 20 féle buziságot, majdnem mindig magyaros vagy ahhoz leginkább hasonló kaját rendelek. Egyszerűen attól tudok jóllakni, oszt kész. :)

Krisi 2010.11.29. 23:01:08

@keletisarok.hu: oké anyu, jó fiú leszek :)

de most hogy így mondod énis be tudnÁk tolni egy harcsapaprikást túróscsuszával, hozzá meg valami jóféle száraz etyeki fehérbort elkortyolgatnÁk csendben, az jó is volna!

keletisarok.hu 2010.11.29. 23:03:41

Innye mán, néked is nákod van? :D
Nekem ma borozhatnákom volt, mindjárt aljára is érek az üvegnek.

Azért is lettem ilyen békés tinó. :)

Érdekes 2010.11.30. 00:54:02

1-2-3 fórummotorpróba - vajonbenyelte-e vagy dupláz?

Érdekes 2010.11.30. 00:54:59

@dennisthemenace: na :D ügynök vagy, vagy mi? proszívóügynök :D

SpicLee 2010.11.30. 01:28:14

Hello srácok
Generáltam egy listát a fentebb említett weblap nyilvántartásából, hátha érdekes lehet.

A következő oldalon találjátok meg:
pastebin.com/U4zBUn0U

Tudnivalók:
-Az adatok nyilvános, bárki számára hozzáférhető adatbázisból származnak (rkf.hu/hulladek/publikus.jsp)
-A rendszámokhoz csak ebből az adatbázisból elérhető adatokat listáztam ki: típus, utolsó zöldkártya vizsgálat helye és ideje
-Az adatbázis nem hivatalos, illetve ma már nincs is külön zöldkártya-vizsgálat ezért a lista hiányos lehet
-Az autókról valamivel több adatot meg lehet tudni a szintén bárki számára elérhető ügyfélkapu rendszámlekérdező szolgáltatásával (pl szín illetve, hogy körözött-e az autó)
-Mivel Budapesten történt az eset, én a budapesti clioval kezdeném (a listán mindössze 1 van belőle). Persze lehetett vidéki is az elkövető, illetve az autók között lehet olyan ami azóta BP-re vándorolt

lwl (törölt) 2010.11.30. 21:08:48

@MR KESZI: "a bölsevik millárderek által organizált magánnyugdíj-pénztárak véletlenül eltőzsdéznék vagy eltapsolják a maradék befizetett lóvét"

Mondanal erre par konkret peldat? Akarsz fogadni, hogy neked lesz-e elobb sajat telefonfulked a Deakon, vagy nekem? :)
(Azt mar meg sem kerdem, hogyan lehet egy kapitalista milliardos bolsevik. Valoszinuleg ugyanugy, mint ahogy egy allamosito parazita "konzervativ".)

dennisthemenace 2010.11.30. 21:18:34

@McK: Te meg az enyémet, turbómagyar testvérem..

dennisthemenace 2010.11.30. 21:24:58

@Krisi: Nem csak azok,de ez még nem változtatja meg a véleményemet.
Nyáron jártam ott;igazad van, nem az a világ, amit otthagytam 6 éve. Sokkal szarabb. Csak te nem évente latod, azért nem vesze észre. A krumplistésztát mindig is utáltam.
Nem Zapón járnak.. Vagy hitelre vett autón, vagy visszatekert órájú tákolt tragacsokon.MIK NEVETSÉGES Áron lettek rájuk sózva.

McK (törölt) 2010.11.30. 22:06:35

Ragd azt a birkába,ahová szoktad.
Te meg kintről,ahol egy megtűrt cigány vagy,ne oszd az észt,hogy én itt mekkora szarban éljek.

dennisthemenace 2010.11.30. 22:13:15

@McK: Húzzál vissza a Polidilire, oszt sztárold a felcsútiékat tovább. ÉN egy szabad, demokratikus országban élek; és te? LOL

dennisthemenace 2010.11.30. 22:26:10

@McK: Amúgy rakd, így, ká-val, mélymagyar testvírem..

Krisi 2010.11.30. 22:46:35

@dennisthemenace: hagyd már ezt a marhaságot hogy nem veszem észre milyen szar itt meg hogy azt se tudom mi van külföldön.
neked a hozzáállásoddal van a baj. bemagyaráztad magadnak, hogy ahol most élsz idegenként az egy jó hely, mert ugyanazért a szar meólóért többet fizetnek, illetve ha az ottani béredet összehasonlítod azzal amit itt kerestél az jobb, de ettől még nem lesz ez szar ország. mindenhol meg lehet látni a jót is meg a rosszat is, de te angliában csak a jót látod, kishazánkban pedig csak a rosszat és nyomod itt a hülyeségeidet aztán csodálkozol hogy a jóérzéső emberek beszólnak a bicskanyitogató Bende szintű fikázó stílusod miatt.

anglia is amúgy biztos jó hely: undorító a kaja, a nők gusztustalanul rondák (kivéve a magyar, lengyel meg egyéb keleteurópai bevándorlókat, akik után havonta egyszer megfordulsz az utcán és azt hiszed, hogy láttál egy szép angol nőt, pedig nem is volt angol), emellett fehér embert is csak ünnepnapokon látsz, az emberek pedig azt hiszik magukról hogy felsőbbrendűek csak mert arra az elbaszott szigetre születtek.

najó, ez csak vicc volt, megpróbáltam lesüllyedni a szintedre és hirtelen ismeretlenül lefikáztam 60millió embert csakis az alapján, amit a tévében látok és neten olvasok, illetve megragad egy emberben aki évente egyszer ott jár.

visszaolvasva beláthatnád hogy neked is ilyen szánalmasak az "érveid" és lerí, hogy azt sem tudod mi folyik idehaza.
meg azt is sejtem hogy csak poénból írkálod a faszságokat, akkor sem hiszem el hogy létezik ember a földön akinek ízlik az angol konyha, oylan egyszerűen nem létezhet, illetve még a hardcore angolok is belátják hogy ott az egy főre eső ronda nők száma kettő (Hofi után szabadon)
de ha mégis, akkor jól tetted hogy kimentél és megértem hogy ott vagy boldog ilyen ízléssel :D

lapomi (törölt) 2010.11.30. 23:01:38

@lwl: Arról nem beszélve, hogy Magyarországon (gondolom máshol is egy jó része)a vagyon 80-90% százaléka kötelezően állampapírban van.

McK (törölt) 2010.11.30. 23:12:36

@dennisthemenace: Akkor oszd az észt ABBAN a szabad országban,te szerencsétlen.
Ha annyi gerinc nem volt benned,hogy maradj,akkor onnan ne ugass,mert megkötlek.

McK (törölt) 2010.11.30. 23:22:53

@Krisi: Külföldre szakadt hazánkfia,aki ott egy megtűrt romagyerek,néhány év alatt fentről néz le oda,ahonnan kiment.

Figyeld meg,egyre kevésbé beszélni magyar..hooogy is kvell maondaniii..what ist das kerek...zsömle,ta barom.

Beszarok ezektől a kintről kurva okosoktól mindíg.
Max 3 napot tölt itthon egy évben,bazabálja karácsonykor a töltöttkáposztát,megsiratja a munkásőrséget,meg a levert csillagot,és megy vissza a kukásautóra angliába,hogy onnan mondja,hogy nekem itthon milyen szar..aha.

Majd szóljon,ha lesz ott SAJÁT háza..
Kakukk.

dennisthemenace 2010.12.01. 13:05:00

@Krisi: Tudod mit? Edd a magyar kaját, dugjad a magyar csajokat, én mást eszem, neked ott jó, nekem itt. Ezen kár veszekedni. DE; ezt a lejárt lemezt a ronda angol lányokról elfeljthetnétek már. Gyere ki egy szombat este, utána mondd ezt a baromságot.

dennisthemenace 2010.12.01. 13:09:28

@McK: Ugatni a te fajtád szokott; az 500 ft-ért bértopikoló FideSS bérenc tahó.
Aki nagy magyar, de írni-olvasni alig tud rendesen.
Nem szoktam káposztát enni, pláne Karácsonykor, de mindegy...
A szaros házaddal villogsz, te szerencsétlen??? Ekkora lúzert...
Jártál már a magyar határon túl? Vagy a házad udvarán nyaralsz? Marha.

McK (törölt) 2010.12.01. 13:17:59

@dennisthemenace:
Ne idegeskdej már,megárt a szépségednek.
Betaláltam mi?
Arra ügyelj,hogy egy bőröndi javadnál több sose keletkezzen,azzal könnyű cipekedni albérlettől albérletig,te hazátlan.
Mert Te ide ugyanúgy nem kellesz,mint ahogy Angliának sem.
És igen. A szaros házam pont nagy dolog NEKEM,mert az enyém.
Neked ott,abban a nagy szabad országban ilyened sosem lesz a kukásautóban ülve.

Krisi 2010.12.01. 13:34:49

@dennisthemenace: akkor talán felfoghatnád hogy a többségnek jó itt, pláne aki nem lúzer és tud boldogulni az életben, valamint sokaknak kinyílik a bicska a zsebében amikor olvassák ahogy teli torokból folyamatosan szidod az országunkat.

ezt a magukat szintén felsőbbrendűnek gondoló angol haverjaiddal beszéld meg, de ha egy magyar oldalon ugatsz be akkor bizony el leszel küldve a k. anyádba.

angol lányok meg biztos szépek egy idő (és sok sör) után, nekem sajnos a magyar lányok már túl magasra tették a mércét :)

Hurri Kán 2010.12.01. 13:38:06

@Krisi: annyi sör nem létezik :DDD

Krisi 2010.12.01. 13:52:37

@gyvy: úgy látszik neked sincs ízlésed, már ketten vagyunk :)

Hurri Kán 2010.12.01. 13:54:05

@Krisi: Valahogy feldolgozom...:DD

MR KESZI 2010.12.01. 15:30:20

@lwl:

"Akarsz fogadni, hogy neked lesz-e elobb sajat telefonfulked a Deakon, vagy nekem? :)"

Hüha!
Nem akarok szájkaratézni de azt hiszem komoly gondok lehetnek az értelmi képességeiddel.Nem így van ha annyira hülyének nézel engem is, hogy akár egy pillanatig feltételezném, hogy a te, valamelyik nyugati országban fizetett járulékod kevésbé kerül biztos kezekbe mint az enyém?! Mi köze a tiédnek a magyarhoz?! Te tényleg komolyan gondoltad ezt vagy csak nem telik többre egy ilyen ócska poénnál?

"Mondanal erre par konkret peldat?"
(Azt mar meg sem kerdem, hogyan lehet egy kapitalista milliardos bolsevik. Valoszinuleg ugyanugy, mint ahogy egy allamosito parazita "konzervativ".)

Te tényleg egy másik világban élsz vagy direkt játszod a hülyét.Mert ennyire naiv még a legelvetemültebb liberálkomcsi sem lehet.
Azt én sem tudom, hogy lesz egy milliárdosból liberálbosevik de azt könnyen megtudom hogy lesz egy liberálbolsevikből milliárdos ha tanulmányozom pl. Gyurcsány,Kapolyi,Kóka,Oszkó, Medgyessy,Bajnai,Veres,Fekete János, Simor,Surányi vagy az Omninvest és a Mal zrt. vezetőinek életútját.
Kik rabolták szét az elmúlt húsz évben az országot? Kik voltak a fő privatizátorok és az állami vagyon széthordói? Kik játszották át az energiaszektort és a magyar ipart fillérekért külföldi kézre? Kik ülnek a sitten? Kik ellen nyomoznak? Kik állnak minden nagy port felverő gazdasági bűnügy mögött? Kik az offshore lovagok?Kik a százmilliókért tanácsot osztogatók?
Vértesi Erőmű,
Sukoró, Dataplex,BKV,autópálya építés, 4-es metró, Budapest Airport, Malév, Máv Cargo,Kulcsár ügy, Hajdu bét, stb,stb,stb.
A posztkommunista/liberális kör milliárdosait, bűnözőit és ügyeiket már felsorolni sem tudom.Itt is akad néhány:
www.korrupedia.hu/index.php/Kezd%C5%91lap
Ha most rögtön nekiállsz tételesen végignézni reggelre talán végzel vele.
Te viszont egy prominens embert mondj alkalomadtán a konzevatív oldalról aki ellen csak a gyanú merült vona fel.

"Államosító parazita"

Hogy sikerült ezt az ostoba szóösszetételt kitalálnod?
A paraziták(MSZP/SZDSZ)élősködni szoktak az állami(köz) vagyonon nem pedig gyarapítani/megvédeni(Fidesz) azt.
Most akkor melyik?

MR KESZI 2010.12.01. 15:44:30

@lapomi:

"Arról nem beszélve, hogy Magyarországon (gondolom máshol is egy jó része)a vagyon 80-90% százaléka kötelezően állampapírban van."

Ha így is van mire a szájtépés? Hja, a maradék 10-20 százalék meg a nyugati pénztárakhoz képest is ötszörös "kezelési költség" borzalmas jövedelem ha ezermilliárdokról van szó.
Ez a csap(is)elzárva,Kedves Elvtársak! :)

MR KESZI 2010.12.01. 15:58:11

@dennisthemenace:

Ne haragudj, megkérdezhetem mivel foglalkozol odakint?Pénzügyi/számítástechnikai yuppie-guru, feltaláló vagy valami sokat foglalkoztatott fiúmodell?(mondjuk az utóbbi fura lenne ha az angol nőkre gerjedsz :)) Csak mert ritka megbecsült tagnak tünsz az angol társadalomban. Komolyan érdekelne, becsszó nem kötekszem.

lapomi (törölt) 2010.12.01. 18:53:08

@MR KESZI:
"Ha így is van mire a szájtépés?" Arra, hogy onnan indult, hogy "eltőzsdézik", erre írtam, hogy ezt a szabályozók miatt nem lehet.
Az egyéb politikai és személyeskedő dolgokba nem megyek bele.

McK (törölt) 2010.12.01. 20:40:47

@MR KESZI: Már mondtam. Áll a kukásautó jobb hátsó sarkán..

dennisthemenace 2010.12.01. 20:48:08

@McK: Miért is nem? Talán nem vehetek egyet, ha akarok?
"Te ide nem kellesz.."
Nem te mondod meg, ha akarok, visszamegyek. (De ne szarj be, nem fogok, nem csípem a vezíredet).

dennisthemenace 2010.12.01. 20:49:30

@Krisi: Érdekes.. Akkor nem nyílik a bicska, mikor a hivatalokban packáznak veled, mikor minden szaros zsaru a bukszádra vadászik, stb.?

McK (törölt) 2010.12.01. 20:58:40

Már hogyne vehetnél.
Mindössze 3-400 év alatt összejön..
Voltam kinnt eleget.
Ott sem fenékig tejfel minden,sőt.
Ezt csak azokkal tudod elhitetni,akik nem voltak kinnt.
Én voltam eleget,köszi.
Még a nagy pénz sem tudta feledtetni velem,hogy ott,ők,pont úgy néznek rád,mint mi a romákra.

dennisthemenace 2010.12.01. 21:28:51

@McK: Gyenege vagy matekból.
Rám nem néz senki sem úgy. Igaz, nem reklámozom, honnét érkeztem.

McK (törölt) 2010.12.01. 21:30:36

Az lennék?
Nem hiszem..
Rád pedíg úgy néznek. Rám is.
Ez alap.

lapomi (törölt) 2010.12.01. 21:30:59

@dennisthemenace: "Talán nem vehetek egyet, ha akarok?"
Ez volt a nap csúcspontja.:D

McK (törölt) 2010.12.01. 21:32:54

Húgomék ma is németországban élnek.
Nagyon jól.
De csak az albérlet több,mint 500 euro.
A ház ára gyakorlatilag megfizethetetlen.

dennisthemenace 2010.12.01. 21:59:13

@lapomi: Miért ne? Otthon is hitelre veszik általában az ingatlanokat, itt meg nem emelgetik a kamatot hetente.

Krisi 2010.12.01. 22:23:01

@dennisthemenace: annyira még nem baszott ki velem egy hivatal sem hogy fogjam magam és kimenjek angliába wc-s néninek.

@MR KESZI: barátom, azért veled is elég komoly gondok vannak agymosás terén. nem gondoltam volna hogy lesz ember akinek elveszi az állam a saját megtakarításait és még tapsolni is fog hozzá.

lapomi (törölt) 2010.12.01. 22:23:40

@dennisthemenace: Mert 150 év alatt sem tudnád kifizetni. Itthon pedig aktív éveid alatt eléggé sok esetben igen.
Ugye a hitelre lakásvásárlás legalább megtakarítás is ám, amellett, hogy a banknak is szép haszna van rajta.

MR KESZI 2010.12.02. 00:49:39

@Krisi:

"barátom, azért veled is elég komoly gondok vannak agymosás terén. nem gondoltam volna hogy lesz ember akinek elveszi az állam a saját megtakarításait és még tapsolni is fog hozzá."

Nem személyeskednék de az igazi gondok veled vannak ha annyira tudatlan vagy és tényleg azt hiszed, hogy az a bizonyos megtakarítás a magánnyugdíjpénztárban a "tiéd".
Egy lószart a tiéd(most még) hisz nem rendelkezel vele, nem férhetsz hozzá csak nyugdíj formájában. Eleddig meg pont azért lehettél biztos benne, hogy meg is kapod mert -huszadjára írom le- az ÁLLAM GARANTÁLTA.(Amúgy meg nagyon megnézném mikor adtad volna a te oda a lóvédat önként és dalolva egy himi-humi magáncégnek hogyha nincs mögötte az a bizonyos állami garancia!)
Az az állam aki most sem tőled hanem a szocialista káderek által menedzselt magánpénztáraktól veszi VISSZA a kényszerűen befizetett járulékokat. Azoktól a magánpéntáraktól akikhez 1997-től KÖTELEZŐ volt belépned ellentétben 2010-zel amikor is szabadon VÁLASZTHATSZ,hogy hova lépsz az államiba vagy a magánba. Az állam pusztán arra kötelez,hogy februárig döntsél mész avagy sem.
Most akkor melyikünk agya is a mosott,Kispofám?

MR KESZI 2010.12.02. 01:00:18

@lapomi:

"Arra, hogy onnan indult, hogy "eltőzsdézik", erre írtam, hogy ezt a szabályozók miatt nem lehet."

Valóban em lehet(ne)ha ténylegesen betartják-anák a szabályozókat. De csak részben tartották be. Mit gondolsz miként keletkezett a magánpénztáraknál az 500milliárdos hiány? Na és ki a faszom fogja ezt a hiányt megint megtéríteni ha nem az állam?! Pont a te érdekedben.

"Az egyéb politikai és személyeskedő dolgokba nem megyek bele."

Helyes. Amúgy hiszed vagy sem engem sem elsősorban politikai megfontolás vezérel hanem az az évtizedes tapasztalat, hogy pénzt vagyont bízni balodali emberekre mindig olyan mint kecskére a káposztát.

Krisi 2010.12.02. 06:45:33

@MR KESZI: csak arra az egy dologra válaszolj, hogy az állami nyugdíj mennyit fizet a hozzátartozóidnak ha elpatkolsz? megsúgom, lófaszt sem. és amit eddig befizettél (bár nem úgy beszélsz mint ha egy fillért is fizettél volna eddig) annak búcsút is lehet inteni.
amúgymeg mindenképp be kéne fizetni azt a pénzt, nyilván úgy fizetem akkor már be hogy abból valamit vissza is kapjak, én leszarom hogy személyesen orbán viktor vagy egy zsidó cég garázdálkodik vele közben. egyik se jobb.

amúgy leszarom az egészet, mire 40 év múlva nyugdíjba megyek még 36-szor változni fog minden. bár addigra már csak történelem lesz ez a cigány, szóval azért reménykedni még lehet.

az viszont aranyos hogy mennyire elhiszed, hogy ő a megváltó. nefélj, amint téged is átbasz te fogod a leghangosabban kurvaanyázni, ebben biztos vagyok. ez is ugyanolyan szar ember mint a többiek, egyszer majd úgyis rájössz.

lapomi (törölt) 2010.12.02. 07:24:19

@MR KESZI: A szigorúbb szabályozás, hatékonyabb ellenőrzés is egy megoldási alternatíva, a világon sok helyen működik vegyes nyugdíjrendszer. Téma lezárva.

Shadowbull 2010.12.02. 08:39:08

@MR KESZI: Jo kis politikai szardobalas lett itt, ugyhogy en is beszallok :)

"egy prominens embert mondj alkalomadtán a konzevatív oldalról aki ellen csak a gyanú merült vona fel."

Vagy nagyon fiatal vagy, vagy nagyon szelektiv a memoriad.

Csak ami hirtelen az eszembe jut: Pinter mint belugyminiszter, Simicska mint APEH-elnok (kecskere kaposztat, LOL) Kaya Ibrahim, Josip Tot, Ezusthajo, Varga Tamas, Schlecht Csaba....

Ja es nem artana tisztaban lenni azzal, mi is az hogy konzervativ.

"Amúgy meg nagyon megnézném mikor adtad volna a te oda a lóvédat önként és dalolva egy himi-humi magáncégnek "

Megteszem minden nap, ugyanis a penzemet bankban tartom. Adott esetben pont ugyanabban, ahol a manyup van (volt). Te nyilvan a parnacihaban tartod a lovet.

"Az az állam aki most sem tőled hanem a szocialista káderek által menedzselt magánpénztáraktól veszi VISSZA a kényszerűen befizetett járulékokat."

Ennyire azert nem kene beszopni a Fideszes propagandat. Az OTP-t speciel Csanyi igazgatja. Mond neked valamit a neve? De nezegesd a listat, aztan mond meg, hany himi-humi ceg van kozottuk:

hu.wikipedia.org/wiki/Mag%C3%A1nnyugd%C3%ADjp%C3%A9nzt%C3%A1r#Jelenlegi_magyarorsz.C3.A1gi_MNYP-ak

"is szabadon VÁLASZTHATSZ,hogy hova lépsz az államiba vagy a magánba. Az állam pusztán arra kötelez,hogy februárig döntsél mész avagy sem."

jaja. Csak elotte gyakorlatilag megzsaroltak, hogyha maradsz az MNYP-ben, akkor nem kapsz allami nyugdijjat, azaz a jarulekodat az allam egyszeruen ellopja. Te meg tapsolsz neki.

"Most akkor melyikünk agya is a mosott,Kispofám? "

te biztosan nem, hiszen ugy tunik, agyad sincs.

"Mit gondolsz miként keletkezett a magánpénztáraknál az 500milliárdos hiány?"

Erre gondolsz?

hirszerzo.hu/profit/20101201_magannyugdijpenztar_szazadveg_deficit_hia

A lenyeg a lenyeg: jelenleg a MANYUP-vagyon lenyulasa folyik, meghozza abbol a celbol, hogy a folyo allami koltsegeket finanszirozzak. Hogy mi lesz husz ev mulva, az a loteri kutyat sem erdekli, nemhogy Viktorekat.
Nincs mogotte semmifele ideologia, vagy rendszerjavitasi szandek. Ide a penzt, oszt jovan.

sb

Shadowbull 2010.12.02. 08:41:23

@McK: "De csak az albérlet több,mint 500 euro."

Olcso.

"A ház ára gyakorlatilag megfizethetetlen. "

mar akinek.

sb

Shadowbull 2010.12.02. 08:44:18

@lapomi: "Mert 150 év alatt sem tudnád kifizetni. Itthon pedig aktív éveid alatt eléggé sok esetben igen. "

Szerintem tevedni meltoztatol. Egyszer olvastam egy cikket az Indexen, hogy mennyi ido kell egy atlagkeresetu hazasparnak hogy megvegyen egy atlagos ingatlant Nyugaton es Magyarorszagon.

Magyarorszagon sokkal hosszabb ideig kell sporolni ill. torleszteni.

Hogy Nyugaton nem a sajat ingatlan az elet fo celja, az pusztan gondolkodasmodbeli kulonbseg, de nem anyagi okai vannak.

sb

McK (törölt) 2010.12.02. 16:37:07

@Shadowbull: Az index kifejezetten mérvadó,ha ott azt mondták,akkor az úgy is van..
Segítenél nekem,mibe kerül egy kisvárosi 100 m2-es családi ház Németországban?
Sógorom nem kétezer eurót keres,de azt mondja,egy házat OTT nem engedhet meg magának..
ITTHON VAN HÁZA,ÉS 37 ÉVES.
Jelzem akkor megvolt neki,mielőtt kiment.
Nem a szülei vették neki,ő meg tudta keresni rá.

lapomi (törölt) 2010.12.02. 18:27:52

@Shadowbull: Nem értek veled egyet, és Mck-hoz hasonlóan hazai példákat hoznék: nyáron voltam lakásavatón pár év gyakorlattal rendelkező könyvelő agglomerációban 70 négyzetméteres panelféle hitel; kicsit több gyakorlattal informatikus lakás a feneketlen tónál; multinál minőségügyes egyedül neveli kis gyerekét vidéki nagyvárosban 2 szobás lakást törleszt (itt konkrétan tudom h 15 év a futamidő); államigazgatásban dolgozó 20-as éveik végén járó pár Budaörsön lakás garázzsal. Jó ezek mind hitellel terheltek, de egyiküket sem úgy ismerem, hogy felelőtlen és kisszerű gondolkodásuk miatt adósodtak volna el túlságosan, szvsz belátható hitelekről van szó.
Másrészt igaz, hogy történelmi, szociális és gondolkodásmódbeli különbségek is vannak, ezt kár tagadni. De azért Franciaországban is csak hüledeztek nekem, hogy itthon mennyiért lehet lakást vásárolni. Azonos szintre a bérleti költségek és a vásárlás aránya nagymértékben eltérő, ezért itthon anyagilag sokszor jobban megéri (persze ez már értékelmélet azaz szubjektív) a saját.

Shadowbull 2010.12.02. 21:16:07

@McK: "Segítenél nekem,mibe kerül egy kisvárosi 100 m2-es családi ház Németországban?"

Nagyon szornak az arak. Meg aztan az sem mindegy mekkora telek, uj vagy regi, es igy tovabb.

Annyi viszont biztos, hogy ott dragabbak az ingatlanok, ahol a jovedelmek magasabbak. Itt Münchenben egy 70es evekbeli tarsashazi lakas, normal kornyeken, jo allapotban 3 szobaval es 70-80 negyzetmeterrel olyan 200e euro korul van. Lehet ezert a penzert masutt hazat kapsz.

"Sógorom nem kétezer eurót keres,de azt mondja,egy házat OTT nem engedhet meg magának.."

Sogorod teved. Az emlitett 200e eurot 1az1ben felveheted hitelbe, meg sajat ero sem kell feltetlenul, es a havi torlesztod olyan 7-800 euro korul lesz. Ha most 500 korul fizet alberletet, akkor ez azert nem olyan valosagtol elrugaszkodott osszeg.

Nyilvan nem mindegy az ember milyen nagy labon el, ha szorod, akkor nyilvan az isten penze se eleg.

sb

Shadowbull 2010.12.02. 21:24:09

@lapomi: Ha az ember utanagondol, akkor rajohet, hogy ott tudnak az emberek hamarabb sajat ingatlant venni, ahol magasabbak a lakasarak.

Az ingatlanok arszinvonala pontosan tukrozi az adott telepulesen elok anyagi helyzetet, mivel a kereslet-kinalat szabalyozza.

Nyugaton viszont a jovedelmek annyival magasabbak, hogy az altalanos hetkoznapi megelheteshez aranyaiban kevesebbet kell kolteni, emiatt tobb marad ingatlanra.

En nagyon sok embert ismerek itt, aki sajat ingatlanban lakik, van akinek tobb is van. Egy resze az ismeroseimnek viszont egyaltalan nem torekszik arra, hogy sajat lakast-hazat vegyen: tokeletesen megfelel neki a berlet. Mas a felfogas, masok a prioritasok.

De belemehetnenk egyebkent szamszeruleg is, osszevetve mondjuk a nemet/magyar atlagfizeteseket es atlagnegyzetmeterarakat is, az is alatamasztana amit mondok. Egyebkent az indexes cikk is igy szamolt.

sb

McK (törölt) 2010.12.02. 22:01:44

@Shadowbull: Igen,ebben lehet valami.
Csakhogy.
Hitelt csak állampolgárként kapsz ingatlanra,sztem.
Ha mégsem ,akkor is játszik,hogy az albérletet BÁRMIKOR fel tudod mondani,míg a hitelt nem.
Azért 1000 euro havonta az nem sámli egy lakásért..
Ez kicsit erős.

Bizonyára igazad van,ő máshogy látja.

lapomi (törölt) 2010.12.02. 22:15:47

@Shadowbull: Igazad van, az érvelésed teljesen reális, valahogy mégis bennem is az a tudás volt, mint Mck-ban. Az augusztusi adatok szerint 6,5 szeresét keresik a németek átlagban, arányosan tehát egy hasonló lakás kb. 8,5-9 millió lenne a valóságban mondjuk 12 pl Újpesten.

dennisthemenace 2010.12.02. 22:16:25

@McK: Marhaság. Itt nem emelgetik a kamatokat csak úgy passzióból. Mellesleg lehet olyan élet-és balesetbiztosítást, ahol átvállalják a részletet, ha valami bajod esik. Amúgy egy átlagos kis kégli 120-170 000 font. Nem kifizethetetlen.
És olyan konstrukció is van, ami Magyarországon sosem lesz; felezett tulajdon.
A hitelhez nem kell állampolgárság, rezidensnek kell lenni. Az egy év után jár. Mellette természetesen munkahelyi referencia is kell.

dennisthemenace 2010.12.02. 22:19:36

@lapomi: Inkább itt tudnám kifizetni, mert itt megfizetik a munkámat.

Shadowbull 2010.12.02. 22:23:51

@McK: "Hitelt csak állampolgárként kapsz ingatlanra,sztem."

Nem, barki kaphat, akinek van nemetorszagi bejelentett lakcime, munkahelye es rendszeres jovedelme. Es jelenleg 3% korul van a kamat. A feltetelek egyebkent teljesen masok mint otthon, a futamidok es a torlesztes modja is. Sokkal kedvezobbek, termeszetesen. A burokraciarol (ill. annak hianyarol) mar nem is beszelve.

"Ha mégsem ,akkor is játszik,hogy az albérletet BÁRMIKOR fel tudod mondani,míg a hitelt nem."

Igy van, hitelbol kiugrani kicsit komplikaltabb, de azert a fedezetul szolgalo ingatlan barmikor el lehet adni. Persze ezert nem kell nulla onresszel hazat venni, mert akkor nincs jatektered.

"Azért 1000 euro havonta az nem sámli egy lakásért.."

Naja. En a fent emlitett 3 szobas 80 negyzetmeteres lakasert havi 1100at fizetek (lakber+futes+melegviz) de ev vegen mindig szoktam meg pluszba fizetni a rezsiert parszaz eurot...

"ő máshogy látja. "

Nyilvan ha otthon meg megvan a hazuk, akkor nem tervezik ugy, hogy kint maradnak vegleg. De ha mondjuk eladnak az otthoni hazat, kicsit sporolnanak, siman bele tudnanak ugrani akar uj ingatlanokba is. De az egy masik elethelyzet.

sb

Shadowbull 2010.12.02. 22:28:18

@dennisthemenace: "olyan élet-és balesetbiztosítást, ahol átvállalják a részletet, ha valami bajod esik."

Vagy az ember kot egy eletbiztositast a hitelosszeg erejeig, ha el talalna tavozni hirtelen a foldi siralomvolgybol, akkor a csalad ne keruljon az utcara.

sb

Hurri Kán 2010.12.02. 22:32:48

@Shadowbull:
Na ez az amit itt tízből kilenc és fél ember sajnált.
A havi 60-80.000 forint törlesztő mellé az a plusz 3-4000 már sok lett volna...
Mert kb. annyi volt egy viszonylag átlagos, 12-15 millió forintos hitel mellé köthető biztosítás havi díja.

dennisthemenace 2010.12.02. 22:37:23

@Shadowbull: Nekem nincs hitelem, mégis akarok ilyen biztosítást. A bankom saját biztosítója ígért egy ajánlatot hó végére.

Shadowbull 2010.12.02. 22:42:10

@gyvy: Gyors guglizas es online szamitas utan 200e euros biztositasi osszeg halal eseten havi 12-13 euroba kerul.

De ez csak halalra fizet. Mondjuk havi 700 euros torlesztoreszlet melle azert be lehet vallalni.

sb

Hurri Kán 2010.12.02. 22:45:21

@Shadowbull:
Ilyesmivel foglalkoztam évekig itthon. Be LEHETNE ha lehetne a szomszédnak mutogatni.

Szerinted?

Shadowbull 2010.12.02. 22:56:24

@gyvy: Talalo :)

Nekem is felall a szor a hatamon, ahogy kepesek az emberek kicentizni a havi jovedelmuket meg a hiteleket.

Kulonosen autovasarlasnak. Apu, van havi 60e forint szabd penzunk, vegyunk uj kocsit. Jovan anyu, akkor veszunk egy olyat aminek 70 a torlesztoje, majd jobban sporolnuk....

Aztan amikor hazagurulnak vele kiderul hogy biztositas is kene meg szerviz, meg tankolas....

De asszem mindenki ismeri a helyzetet.

sb

ekutya 2010.12.02. 23:24:28

@Shadowbull: Bár offtopic, de nekem sincs kedvem az eredeti témához hozzászólni.

Nyugdíj:
1. Jelenleg Magyarországon az állami nyugdíjrendszer (1. pillér) felosztó-kivonó finanszírozási rendszerben működik. Azaz abból fizetik a jelenlegi nyugdíjakat, amit jelenleg a mostani fizető tagok befizetnek a kasszába. Ha a bevételi oldalt megnyirbálják a pénztári rendszerű magánmegoldások, akkor az állami nyugdíjfizetéseknél hiány keletkezik, amit jelenleg hitelből és újabb hitelekből finanszíroz az állam. Részletesebben:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Nyugdíj#Finansz.C3.ADroz.C3.A1s

2. Legutóbb hallottam nyilatkozatokból hogy a magánnyugdíjpénztárak reálhozama 1%!!! körül volt. Összesen. Ennél rosszabb befektetési formát nem nagyon lehet találni, még akkor sem, ha a válság nagyban felelős ezért az eredményért.

3. Ne legyenek illúzióink. Annak idején született meg a magánnyugdíjpénztáras rendszer, amikor az országot elkezdték kiárusítani és privatizálgatni. Ez egy kőkemény lobbis pártmutyi volt a kezdetektől. Azaz illegális pártfinanszírozás. Az akkori kormányt nem érdekelte, hogy ezeket a hiányokat majd egyre növekvő hitelekből fogják refinanszíroznigatni a későbbiekben. Itt bizonyos emberek és érdekeltségi körök a saját és érdekeltségeik zsebeit tömködték, ahogyan az szokás volt már az elődpártban is. A rendszerváltás után a Fidesz kormányzása idején stabilizálódott először Magyarországon a gazdasági háttér, lett egyjegyű az infláció, stb. Ez nagyjából jelzi is, hogy milyen viszonyok uralkodtak korábban, és milyen államháztartási "szigor" mellett született meg a jelenlegi magánnyugdíjas rendszer. A mostani kormányt természetesen ez nem menti fel semmi alól, de ezen a rendszeren tényleg változtatni kell, és reméljük ezt a pénzt a hitelállomány csökkentésére fordítják, nem pedig a költségvetést fogják kozmetikázni.

Lakás: "Ha az ember utanagondol, akkor rajohet, hogy ott tudnak az emberek hamarabb sajat ingatlant venni, ahol magasabbak a lakasarak."

Ha egy kicsit jobban belegondol, akkor ennek az ellenkezőjére is rájöhet. Illetve nem baj, hogy naiv vagy, és gyakran kívánom, hogy bárcsak neked lenne igazad. Te hallottál már olyan fogalmakról, mint az ingatlanlufi, és spekuláció? Láttad, hogy 2 éve ezeken az általad jobbnak ítélt piacokon mekkorát durrantak az árak, és mekkorát a hazain? Természetesen lehetne igazad, de nem mutattad meg releváns és reprezentatív adatokkal alátámasztani az érveidet, így csak a levegőbe beszélsz. Személy szerint úgy gondolom nincs egészen igazad. Jelenleg Magyarországon a lakók 80-90% körül tulajdonosok. Németországban ez 50% alatt van. Azaz van egy szűkebb, gazdagabb tulajdonosi réteg, akik kiszorítják a piacról a potenciális vásárlókat. Én ezt olvasom belőle ki. Az esetleges magánbefektetőket pedig a spekulatívan felhajtott ingatlanárakkal büntetik. Hihetetlen mekkora csalások voltak például a londoni ingatlanpiacon. Fiktív és mesterségesen generált lakáspiaci árfolyamokkal árultak gyanútlan befektetőknek ingatlanokat. Aztán a válság kirobbanása után gyakran szinte az összes pénzük elúszott a befektetőknek. Az egyik ilyen spekulánst valaki sörétessel akarta kiszedni a McLaren SLR-jéből. Más piac, más körülmények. Nem mondanám, hogy egyértelműen jobb a helyzet. Itthon ha nehezebben is kerítik elő a pénzt, de jobban megéri vásárolni. Nem csak felfogás kérdése.

Krisi 2010.12.02. 23:43:26

@Shadowbull: alt+shift komboval tudsy nzelvet valtoytatni a klaviaturan bar mar keydjuk megsyokni ay ekeyetek nelkuliseget:)

@lapomi: a saját ingatlan szerintem mindenképpen jobb döntés, mint évtizedekig albérletben lakni. ha már fizetek havonta egy fix összeget lakásért akkor mégiscsak jobb érzés saját magamnak kifizetni a hitelt mint a főbérlőnek :)
ráadásul az ingatlan ha jó helyen van akkor nem hogy tartja, de még növeli is az értékét a hosszú évek alatt.
meg persze az sem mindegy hogy a gyerek hogy vág majd neki az életnek amint leérettségizik/diplomázik: hoyg van anyagi háttere vagy nincs, de ez már megint egy újabb téma.
ez a poszt lett most virtuális kocsma ahol mindenki megmondja :)

Shadowbull 2010.12.02. 23:43:41

@ekutya: "Ne legyenek illúzióink. Annak idején született meg a magánnyugdíjpénztáras rendszer, amikor az országot elkezdték kiárusítani és privatizálgatni."

Neked se legyenek illuzioid azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi demografiai trendek mellett a feloszto-kirovo rendszer nem fenntarthato, es a nyugdijkassza hianyat ugyanugy a koltsegvetesbol, attetelesen pedig hitelbol kell finanszirozni.

Teljesen igaz, hogy az atteres a tokefedezeti rendszerre szinten hianyt general az allamhaztartasban, de ez atmeneti. A masik meg nem es evrol-evre novekszik.

Ez egeszen egyszeruen a hosszutavu fenntarthatosagrol szol.

Az mar mas kerdes, hogy ahogyan Magyarorszagon kialakitottak a rendszert, az milyen erdekek menten tortent.

Bar Orbanek az elso ciklusukban jelentosen kihereltek a MNYP rendszert.

"Legutóbb hallottam nyilatkozatokból hogy a magánnyugdíjpénztárak reálhozama 1%!!! körül volt. Összesen."

Hogy ez igy volt vagy nem, az egyreszt kerdeses, masreszt megiscsak megvan a penz, realhozamot is produkalt egy gazdasagi vilagvalsaggal sulyosbitott idoszakban.

Ha pedig a feloszto-kirovo rendszer maradt volna, akkor mar regen elkoltottek volna az utolso fillerig egy ossznepi pilotajatekban. Az jo befektetes?

"ezen a rendszeren tényleg változtatni kell, és reméljük ezt a pénzt a hitelállomány csökkentésére fordítják, nem pedig a költségvetést fogják kozmetikázni."

Lehetett volna javitani rajta, mondjuk lehetett volna egy allami tulajdonu MANYUPot alapitani, vagy a koltsegeket faragni, novelni a magyar allampapirok aranyat a portfoliokban, de itt errol szo sincs. Ami most megy, az a tarsadalom megzsarolasa. Ha nem lepsz vissza, nem kapsz allami nyugdijjat annak ellenere, hogy a jarulekokat tovabbra is fizetni fogod. Maffiamodszer.

Es arrol se legyenek ketsegeid, hogy szo sem lesz adosagcsokkentesrol. Folyo kiadasokat fognak majd finanszirozni vele.

"Láttad, hogy 2 éve ezeken az általad jobbnak ítélt piacokon mekkorát durrantak az árak, és mekkorát a hazain"

Nem egeszen ertem mire gondolsz, itt a kornyeken moderalt aremelkedes volt, Nemetorszagban atlagosan nemi csokkenes.

"nem mutattad meg releváns és reprezentatív adatokkal alátámasztani az érveidet, így csak a levegőbe beszélsz."

Nem beszelek a levegobe. A sajat tapasztalataimrol beszelek. Ismerosi korrol itt es otthon, piaci viszonyokrol, arakrol, jovedelmekrol, hitelezesi lehetosegekrol. Nem arulok el sokat ha azt mondom, pont a kozepeben vagyok egy ingatlanos ugynek, es kabe 3 eve aktivan figyelem a piacot.

"Azaz van egy szűkebb, gazdagabb tulajdonosi réteg, akik kiszorítják a piacról a potenciális vásárlókat. "

Hat nem.

sb

Rocko- 2010.12.03. 00:31:16

@Krisi: http:
egyébként meg kifejezetten rossz lenne, ha ékezettel írna, az tuti nem is ő lenne. :)))

Hurri Kán 2010.12.03. 00:34:25

@Shadowbull:
Ez a nyugdíj-kérdés elég összetett dolog. Maradjunk annyiban hogy jelen formájában jelen piaci viszonyok között fenntarthatatlan és finanszírozhatatlan, muszáj volt lépni.
A téma alaposabb kivesézésére ez a fórum szerintem nem igazán alkalmas.

ekutya 2010.12.03. 02:05:56

OFF
@Shadowbull:

"a jelenlegi demografiai trendek mellett a feloszto-kirovo rendszer nem fenntarthato, es a nyugdijkassza hianyat ugyanugy a koltsegvetesbol, attetelesen pedig hitelbol kell finanszirozni."

Nem egészen tiszta, hogy mire célzol. Szüntessük meg az állami nyugdíjakat? Kétségtelen, hogy vannak hátrányai. A pénztári rendszernek is vannak, nyilván belátták ezt már az összes értelmes országban. Ezért tért át pl. Amerika is a 30-as években a felosztó-kirovó rendszerre. De itt nem is ez a vita tárgya. Volt egy fatálisan rossz döntés, amikor is a magánnyugdíjpénztáras rendszert 2. pillérként beiktatták a nyugdíjrendszerbe, kiváltva ezzel az állami nyugdíj 25%-nyi részét, mikor ezt nem engedhette meg magának az állam. Ráadásul az új belépőknek kötelező jellegű volt, és mindezért az állam vállalt különböző garanciákat. Ma pedig ott tartunk (és nem vagyunk vele Európában egyedül), hogy ezt a nyugdíjkasszás kiesést valahonnan finanszírozni kéne, de nincs mozgástér a költségvetésben, mert ki van fillérre számolva, és csak hitelekből tudjuk fedezni rövid távon, pedig az adósságállomány már így is kurva magas (olyan 22100 milliárd körül). Hosszabb távon pedig próbálnak a kormányok nyugdíjkorhatárt emelni, járulékokat emelni, közszférát leépíteni, stb (Obama is hasonlóra készül most index.hu/gazdasag/magyar/2010/12/01/durva_megszoritast_javasolnak_obamanak/
). Gondolom a kormány a családokat is azért támogatja, mert javítani akar az idősek és a fiatalok arányán (Mondjuk szerintem ettől nem lesz több gyerek, szóval pénzkidobás).

Úgy kell belőni a rendszert, hogy egyensúlyban legyen nagyjából. Csakhát ezt nehéz úgy csinálni, hogy a lakossággal közben el kell hitetni, hogy jól mennek a dolgok. A baj az, ha ezt a nagykeservesen kiizzadt forrást a nyugdíjasok elé vetik a kormányok, és ezzel kampányolnak. Ez nagyban ment az MSZP 8 éve alatt, sőt, már 2001-től. Aztán jött Megyó, és megemelte a közbéreket 50%-al, mindezt hitelből finanszírozta. Ez így ment utána egészen 2008-ig (így könnyű elhitetni az emberekkel, hogy jólét van. A 2006-os választásoknál még nem hitték el az emberek, hogy baj lesz), amikor már tarthatatlan lett a helyzet, és lehet, hogy a válság az államcsődtől mentett meg minket. Ugyanaz a szituáció, mint az általad emlegetett 60ejmf-es megtakarítás, és mellé a 70-es hitel. Mindezt egy olyan rendszer miatt, aminek értelme sincs. Mert a magánnyugdíjas rendszernek nincs, önkéntes pénztár pedig ezután is lesz, sőt, a most esedékes kilépői kifizetéseket adókedvezménnyel egy az egyben be is lehet majd fizetni oda.

Amire a kormány készül jelenleg, az tényleg nem egy reform, hanem kiigazítás. Lehet kritizálni, szerintem sem a legjobb, de a jelenleginél mindenképp jobbnak látom. Ha pedig van rá keret, akkor lehet reformokat megvalósítani, de ennek még szerintem nem jött el az ideje. Jelenleg pedig azért szív az ország, mert korruptak voltak (és még ma is azok) a politikusai, és hülye a lakosság. A baj nem most keletkezett. Akkor kellett volna tiltakozni. Lehetne a jövőben csökkenteni az állam szerepét, de azt átgondoltan és fokozatosan kell tenni. Továbbá a magánnyugdíjpénztáraknak nem lesz értelme és pláne haszna a jövőben sem. Ami neked kell, azt önkéntes pénztárnak hívják.

"Bar Orbanek az elso ciklusukban jelentosen kihereltek a MNYP rendszert."

2004-ig garanciát vállalt az állam arra, hogy eléri a 25%-ot a magánnyugdíj, ha valami gond van a pénztáraddal. Továbbá a mai napig vannak garancia alapok fenntartva. Luxus. Értelme nincs.

"megiscsak megvan a penz, realhozamot is produkalt egy gazdasagi vilagvalsaggal sulyosbitott idoszakban."

Ebben az országban megvan. De pl. Amerikában nagyon sokan vesztették el a megtakarításaikat. Továbbá a hozamot nem a válság alatt sikerült felmutatni. De még ebben az időszakban is le tudta volna körözni Pistike, ha beteszi a bankba és leköti. Teljesen értelmetlen volt oda fizetni a pénzt, miközben az államnak szüksége volt rá, és a magánpénztáraknál meg csökkent az értéke.

"Ami most megy, az a tarsadalom megzsarolasa. Ha nem lepsz vissza, nem kapsz allami nyugdijjat annak ellenere, hogy a jarulekokat tovabbra is fizetni fogod."

Ez tényleg zsarolás. Nem véletlenül alkotmányellenes. Ugyanakkor tudtommal azt a 25%-os részt bukod csak, amit magánpénztárba fizetnél továbbra is, és ez 8 helyett 10% lesz. Plusz e mellé jön még a TB járulék. Egyértelmű üzenetet küldött a kormány, hogy nem akarja tovább finanszírozni a magánpénztárak működését, és garanciát sem vállal a jövőben. Nem szép dolog, de ne vedd be amivel Gyurcsók Feri ijesztget. Szerintem még mindig jobb, mint a megszorítások, vagy az államcsőd.

"Es arrol se legyenek ketsegeid, hogy szo sem lesz adosagcsokkentesrol."

Ha valóban nem lesz, akkor az botrány. Akkor nagy pofonokat kap majd a kormány és sok választót is elveszít majd. De én nem ítélnék előre. Az az igazság, hogy nem rájuk szavaztam, de ettől még remélem, hogy nem csinálnak hülyeséget. Nekik sem érdekük. Egyik Fidesz-es képviselő azt mondta, hogy nyugdíjra költik. Remélem igazat mondott.

Ingatlan:

"A sajat tapasztalataimrol beszelek."

Értem én, de ebből nem tudunk összehasonlítható adatokat generálni a két ország között. Ettől még lehet igazad, csak nem vagyunk benne biztosak. Ami pedig a tulajdonosi kört illeti: A lakók mondjuk fele bérlő, a másik fele tulajdonos. Ebből az következik, hogy a lakáspiac fele a befektetők kezében van (és logikátlan az a feltételezés is, hogy valakinek van lakása, de mégis albérletben lakik máshol). Nekem ez azt jelenti, hogy többen vannak az olyan tulajdonosok, akik több ingatlannal rendelkeznek. A spekuláció főleg olyan szinten befolyásolja a piacot, hogy kevésbé érdemes lakást vásárolni, mert nem a reális árat kérik érte. Ez főleg válság idején gond. Egyrészt lemegy a lakásod értéke (azaz csökken a fedezeted és a vagyonod), közben nő a hitelállomány. Egyébként meg csak egy szó, amivel Magyarországon biztos nem találkoztál. Subprime. Hogy a németeknél mennyire volt ingatlanlufi azt nem tudom pontosan, de a mostani világválság az 2006-07-es ingatlanpiaci válságból indult ki (ami a subprime válságból és a hedge fund-okból), és gyűrűzött át Észak-Amerikából. Angliában elég nagy károkat okozott, és ott szisztematikusan követték el az ingatlancsalásokat. München mondjuk még viszonylag keletre van. Lehet, hogy az ország másik részére már nem igaz a meglátásod.

Shadowbull 2010.12.03. 10:30:02

@ekutya: " Nem egészen tiszta, hogy mire célzol. Szüntessük meg az állami nyugdíjakat?"

Arra celzok, hogy a feloszto-kirovo rendszer csokkeno es folyamatosan oregedo nepessegnel NEM fentarthato. Ez nem politikai szandek kerdese, ez matematika. Ideig-oraig lehet trukkozni a jarulekok emelesevel, a nyugdijkorhatar kitologatasaval, de hosszutavon folyamatosan hianyt termel (egyre tobb nyugdijas jut egyre kevesebb aktiv munkavalalora) es ez a hiany egyre csak novekszik.

A tokefedezeti rendszer viszont mukodik ilyen korulmenyek kozott is. (elvileg. Gyakorlatilag mar nem biztos, de ez messzire vezet)

" . Volt egy fatálisan rossz döntés, amikor is a magánnyugdíjpénztáras rendszert 2. pillérként beiktatták a nyugdíjrendszerbe, kiváltva ezzel az állami nyugdíj 25%-nyi részét, mikor ezt nem engedhette meg magának az állam"

Onmagaban a tokefedezeti rendszerre valo atteres teljesen jo dontes volt. Hogy ezt ilyen formaban valositottak meg, es az jo vagy nem jo, az mar mas kerdes.

" Ma pedig ott tartunk (és nem vagyunk vele Európában egyedül), hogy ezt a nyugdíjkasszás kiesést valahonnan finanszírozni kéne, de nincs mozgástér a költségvetésben, mert ki van fillérre számolva, és csak hitelekből tudjuk fedezni rövid távon, pedig az adósságállomány már így is kurva magas"

ha nem terunk at, akkor nem most lenne hiany, hanem 15 ev mulva. Azt nem latod, hogy a tokefedezeti rendszerre valo atteres ATMENETI hianyt okoz. A feloszto-kirovo rendszer fenntartasa pedig ALLANDO es exponencialisan novekvo hianyt.

" Mert a magánnyugdíjas rendszernek nincs, önkéntes pénztár pedig ezután is lesz
Szetvalasztanam a tokefedezeti rendszert es annak az egyik lehetseges megvalositasat, a MANYUPokat. Lehetett volna masfelel tokefedezeti rendszert csinalni, mondjuk allami vagyonkezelessel.

," sőt, a most esedékes kilépői kifizetéseket adókedvezménnyel egy az egyben be is lehet majd fizetni oda."

Nana, nem veheted ki a toket, hanem maximum a hozamot, es azt is le kell adozni majd.

" De még ebben az időszakban is le tudta volna körözni Pistike, ha beteszi a bankba és leköti. Teljesen értelmetlen volt oda fizetni a pénzt, miközben az államnak szüksége volt rá, és a magánpénztáraknál meg csökkent az értéke."

Hat ha realhozamot mutattak ki, akkor nyilvanvaloan nem csokkenhetett az erteke.

De azt hiszem, tokeletesen ramutattal a Fidesz gondolkodasmodjara: az allamnak szuksege van a penz(ed)re.

Namost akkor ne hivjuk nyugdijrendszernek, akkor hivjuk adonak, hivjuk X+1-ik sarcnak.

" Ugyanakkor tudtommal azt a 25%-os részt bukod csak, amit magánpénztárba fizetnél továbbra is, és ez 8 helyett 10% lesz. Plusz e mellé jön még a TB járulék"

Csak 25%-ot bukok? Hat micsoda jo uzlet. nem veletlenul akarjak atkeresztelni nyugdijjarulekrol valami masra. Ugy mar nem buzlik annyira ha a szart mondjuk excrementumnak fogjuk ezentul hivni.

" Szerintem még mindig jobb, mint a megszorítások, vagy az államcsőd."

Ez ugyanolyan megszoritas, csak durvabb formaban. Az allamnak surgosen penz kell, ezert rateszi a kezet a megtakaritasaidra. Jovo honapban majd esetleg a bankszamladat fogjak zarolni? Es annak is tapsolni fogsz?

sb

Shadowbull 2010.12.03. 10:33:37

@ekutya: " Ebből az következik, hogy a lakáspiac fele a befektetők kezében van "

Ezt ne ugy kepzeld el, hogy a berlakasok nagy pohos tokesek kezeben vannak, akik szivaroznak es S-Klasse-val jarnak.

En pl. egy maganembertol vettem a lakast, aki ugyanugy ott lakik a hazban egy masikban mint mi.

Hotegyszeru emberek, szerintem szarabb anyagi korulmenyek kozott elnek mint mi, autojuk sincs.

Nyugi, pontosan tudom, mi volt a subprime valsag.

sb

ekutya 2010.12.03. 12:54:32

@Shadowbull:

"Arra celzok, hogy a feloszto-kirovo rendszer csokkeno es folyamatosan oregedo nepessegnel NEM fentarthato."

Dehogynem. Csak jobban terheli a dolgozó réteget. De a probléma még nem is ilyen egyértelmű, ugyanis attól, hogy több a munkavállaló, még nem feltétlenül fognak többen járulékot fizetni. A dolog nem fix és rengeteg dologtól függ. A járulékelvonásokat és a nyugdíjfeltételeket mindig az adott körülményekhez kell igazítani. Hiány akkor keletkezik, amikor ez a rendszer nincs egyensúlyban. Azaz amikor a befizetések nem érik el a kifizetések összegét. Itt nincs semmiféle törvényszerű fenntarthatatlanság, vagy matematikai akadály. Ha kevés a pénz, akkor többet kell beszedni a járulékokból, vagy csökkenteni kell a nyugdíjakat. Utóbbira volt példa a 13. havi nyugdíj eltörlése (Ezt kapták "minden hónap augusztusában" :), amit annak idején bevezetni se lett volna szabad, mert Megyóék hitelből fizették.

"Onmagaban a tokefedezeti rendszerre valo atteres teljesen jo dontes volt."

Ilyen nem történt, és nincs is ilyen rendszer semelyik nyugati országban sem tudtommal. A pénztári rendszer benne van a nyugdíjrendszerekben több helyen is, de az állami nyugdíj mindenhol jelen van. Itthon a nyugdíjreform után csak a 2. pillér szűnik meg, azaz az állami mellett megmarad még az öngondoskodás is. Te bármikor fizethetsz majd önkéntes pénztárakba ezután is, vagy tehetsz félre későbbre úgy, ahogyan azt jónak látod.

"ha nem terunk at, akkor nem most lenne hiany, hanem 15 ev mulva."

Ez nem igaz. Nem tértünk át, hanem az akkori kormány közreműködésével, a magánnyugdíjpénztárak kiharaptak egy jókora darabot az állami nyugdíjbefizetésekből. A kiesés ellenére az államnak ugyanúgy kellett fizetnie tovább a nyugdíjakat, miközben a kibulizott magánvállalatok profitot termeltek a hozzájuk érkező befizetésekből. Ezt a kiesést később az adófizetőknek kellett volna megtéríteni, de a kormányok görgették tovább a problémát, nyugdíjat emeltek és hiteleket vettek fel. Ráadásul ez a rendszer az új belépőknek kötelező jellegű volt. Neked kötelező volt nem az államnak, hanem ezeknek a magáncégeknek fizetni. Ha valami, akkor ez a maffiamódszer.

"Azt nem latod, hogy a tokefedezeti rendszerre valo atteres ATMENETI hianyt okoz."

Az a bizonyos átmeneti időszak amiről beszélünk, az majd fél évszázados. Évtizedek telnek el mire az első magánnyugdíjpénztár tagok nyugdíjasok lesznek, és még utána is az állam fizeti a garanciális költségeket. Ha ilyen jellegű reformot akarna a jövőben valamelyik kormány, akkor is csak fokozatosan és körültekintően lenne szabad bevezetni, nem pedig a jelenlegi rendszer kárára.

"A feloszto-kirovo rendszer fenntartasa pedig ALLANDO es exponencialisan novekvo hianyt."

Nem nő exponenciálisan a teher. Az infláció nő exponenciálisan. A hitelállomány nő exponenciálisan. A teher nem feltétlen korrelál ezekkel.

"Nana, nem veheted ki a toket, hanem maximum a hozamot, es azt is le kell adozni majd."

Igazad van, elírtam. Viszont a hozamot adókedvezménnyel befektetheted önkéntes nyugdíjpénztárakba.

"Ez ugyanolyan megszoritas, csak durvabb formaban. Az allamnak surgosen penz kell, ezert rateszi a kezet a megtakaritasaidra."

Ez nem igaz. Csúsztatás. Gyurcsány is ezzel próbálkozott. Ez a pénz nem olyan megtakarítás amivel szabadon rendelkezhetsz. Nem vehetnéd fel nyugdíjas korod előtt. Viszont ezt az állam átvállalja ha átlépsz, tehát téged nem feltétlenül ér anyagi kár. Ami pedig a keletkezését és a létjogosultságát illeti, gondold már végig, hogy miből keletkezett ez a pénz. Abból, hogy az adófizetők egy része nem fizette a teljes járulékrészt, hanem magának tette be egy zárolt számlára. Ezt a pénzt akarja most visszaszerezni a kormány, vagy legalább a befizetési hiányt megszüntetni. Részemről nem érzek igazságtalanságot. A magánpénztáras rendszernél éreztem, mert megkárosította az államot, és ezt az adófizetők fizették meg. Mindezt kötelező jelleggel tették. Kíváncsi leszek majd azokra a kifizetésekre is, mert ugyan a PSZÁF-nek még azt mondták, hogy sikerült reálhozamot elérni, de egyesek szerint a kezelési költség a hozam duplája volt.

Értem, hogy sokan nem bíznak meg az államban, vagy sokallják a járulékokat. Viszont ez teljesen független a mostani vita témájától. Én is támogatnám a szociális rendszer zsugorítását, és szerintem is kisebb állami nyugdíj kell a jövőben. A jövőben én is az öngondoskodás növekvő szerepét támogatnám. Viszont a szociális rendszerre szükség van.

"Ezt ne ugy kepzeld el, hogy a berlakasok nagy pohos tokesek..."

Nem így képzeltem. :) Ugyanakkor szerintem nagyobbak a társadalmi különbségek, mint itthon.

"Nyugi, pontosan tudom, mi volt a subprime valsag."

Arra céloztam, hogy az itthoni piacra más jellegzetességek voltak jellemzőek.

lapomi (törölt) 2010.12.03. 19:03:54

@Krisi: Én is a saját lakást/házat preferálom, hasonló megfontolásokból. De nem ez volt a téma.:)

Shadowbull 2010.12.03. 22:22:53

@ekutya: "Dehogynem. Csak jobban terheli a dolgozó réteget."

Na pont ezert nem fenntarthato. A terheket nem tudod minden hataron tul novelni, mert egy ido utan az egesz kontraproduktivva valik. Ahogy a nyugdijjakat sem tudod tetszolegesen csokkenteni, plane annak a fenyeben, hogy a nyugdijjas reteg a 4evenkenti szavazason egy massziv bazis. Csak igerni kell nekik valamit aztan maris huzzak a keresztet. Ertheto modon oket jobban erdekli a havi + X ezer, mint az orszag jovoje.

"Ilyen nem történt, és nincs is ilyen rendszer semelyik nyugati országban sem tudtommal. A pénztári rendszer benne van a nyugdíjrendszerekben több helyen is, de az állami nyugdíj mindenhol jelen van."

Az eredeti elkepzeles szerint lassu de majdnem teljes atteres lett volna a tokefedezetibe. Lett volna nemi kotelezo allamnak fizetendo jarulek, hogy a szolidaritasi alapon fizetett ellatasokat fedezni lehessen, de a tulnyomo resze a befizeteseknek a tokefedezeti rendszerbe ment volna. Viktorek elso dolga volt anno ezt az elkepzelest kiherelni.

"Neked kötelező volt nem az államnak, hanem ezeknek a magáncégeknek fizetni."

Nekem ezzel nem volt problemam. Sot, orultem hogy nem az allami feneketlen kutba megy a befizetesem egy resze. A privat jellegu megtakaritasaimat is bankban tartom, es a bank ezen keres. Ez baj?

"Évtizedek telnek el mire az első magánnyugdíjpénztár tagok nyugdíjasok lesznek, és még utána is az állam fizeti a garanciális költségeket."

Garancialis koltsegek SZVSZ csak akkor merultek volna fel, ha valamelyik penztar becsodol. Es igen, ez egy ilyen hosszu ideju dolog lett volna, de utana mar fenntarthatova valt volna a rendszer.

"Nem nő exponenciálisan a teher. "

Csak nezd meg a korfat. Egyre kevesebb gyerek szuletik, raadasul azok jelentos resze nem a napon barnult, akiktol aligha varhato el, hogy jelentos szamban a nyakukba vegyek az oregek ellatasanak terheit, sot inkabb ok maguk is a szocialis rendszer output oldalara pozicionalodnak.

"Ez a pénz nem olyan megtakarítás amivel szabadon rendelkezhetsz. Nem vehetnéd fel nyugdíjas korod előtt."

Viszont a jovendobeli nyugdijam fedezete lett volna, meghozza olyan aranyban, ahogy en befizettem. Plane hogy orokolheto is. Lett volna.

"Viszont ezt az állam átvállalja ha átlépsz, tehát téged nem feltétlenül ér anyagi kár. "

Az allam nem vallal at semmit. Annyit mond, hogy megigerjuk, hogy lesz majd nyugdijad. Hat ha te ebben hinni akarsz...

"Ami pedig a keletkezését és a létjogosultságát illeti, gondold már végig, hogy miből keletkezett ez a pénz. Abból, hogy az adófizetők egy része nem fizette a teljes járulékrészt, hanem magának tette be egy zárolt számlára. Ezt a pénzt akarja most visszaszerezni a kormány"

Mar bocs, de ez nem visszaszerzes, mert soha a budos eletben nem volt a kormanye. Ez az en penzem, a sajat nyugdijjamra. Amennyivel kevesebbet fizettem be az allami rendszerbe, annyival kevesebb lett volna az allami nyugdijjam. Ugyhogy el a mancsokkal.

"szerintem nagyobbak a társadalmi különbségek, mint itthon."

Fene tudja, nehez megitelni. Nagyon sok nagyon gazdag ember van, viszont nagyon jelentos a valodi kozepreteg. Az igazan szegenyeknek meg ad segitseget az allam.

Egy viszont biztos: sokkal kisebb az irigyseg.

sb

Shadowbull 2010.12.03. 22:26:11

Csak kiegesziteskeppen: tulajdonkeppen leszarom mi lesz. 7 evig fizettem kotelezoen a MANYUP-ba, de negy eve mar nem.

Es valoszinuleg a jovoben sem fogok otthon jarulekot fizetni, ugyhogy tulajdonkeppen kulso szemlelokent pusztan velemenyt nyilvanitok.

sb

Krisi 2010.12.04. 00:16:50

@ekutya: "Ez a pénz nem olyan megtakarítás amivel szabadon rendelkezhetsz. Nem vehetnéd fel nyugdíjas korod előtt"

perszehogy nem, ugyanúgy mint ahogy azt a nyugdíjamat sem vehetem fel amit majd 70 évesen fogok kapni. pedig már mennyi adót befizettem :)

közben amúgy rájöttem a tutira: mi lenne ha mindenkinek magánnyugdíjpénztár helyett a fizetésének azt a %-át ami a nyugdíj lenne államkötvényekbe fektetnék? ugyanúgy ő kapná meg nyugdíjba menetelkor (akkor tudná először kiváltani), de uyganakkor kb. közvetlenül az államnak fizetné.
állam is örülne hogy neki fizetik, ember is örülne, hogy garantáltan lesz pénze nyugdíjas korában, valamint a család sem marad szarban ha a családfő idő előtt meghal.

ellenőrizni persze lehetetlen volna, valamint újabb tízezer hivatalnok kéne mellé, szóval nem szó szerint így, de valami ilyesmiben látom a jövőt hogy államnak fizessük, de legyen ugyanúgy személyre szabott mint a mnyp.
mert az is abszurd hogy kötelező jelleggel egy magáncégnek fizetek és nincs más választásom (kb mint a centrum parkoló kft), meg az is gusztustalan, hogy viktor nagyvezírünk két tollvonással lenullázza emberek több éves megtakarításait egy fincsi zsarolás keretében, aminek még tapsolnak is páran.

@lapomi: szerintem már senki nem emlékszik rá hogy mi volt az alaptéma :)

viszont érdekes hogy még sosem volt politizálás itt a belsőségen, hát ezt is megéltük :)

ekutya 2010.12.04. 02:46:13

@Shadowbull:

Szerintem itt a fenntarthatósággal kapcsolatban fogalomzavar van. A felosztó-kirovó rendszerben a terhelés relatíve magasabb, ha a gazdaság rosszul teljesít, vagy ha kevesebb a járulékfizető foglalkoztatott ember, stb. Szó nincs arról, hogy ez valaha is ellehetetlenítené a rendszert. Legfeljebb nem igazán érzed igazságosnak, ha te egy jól menő gazdaságban fizettél sokat, és amikor te kapod a nyugdíjat, akkor pedig "rosszul" mennek a dolgok. Ez nem fenntarthatatlanság, csak meg kéne tanítani az embereknek, hogy ez így működik. Azért pedig nem tudom kit kéne sajnálni, ha a hülyeségért tanulópénzt kell fizetnünk. Ha a nyugdíjasok (és a többiek is) csak a saját rövidtávú hasznukkal törődnek, akkor annak természetesen szopás a vége, amiért nem lehet sem az államot, sem a kormányokat hibáztatni.

"Egyre kevesebb gyerek szuletik, raadasul azok jelentos resze nem a napon barnult"

Itt most csökkenő tendenciákról beszélsz, vagy az alacsony, de stagnáló születési rátáról? Csak mert nem mindegy. Néhány adat jelenleg az országról:

www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/hu.html

15-64 years: 69.3% (male 3,384,961/female 3,475,135)
65 years and over: 15.8% (male 566,067/female 995,768) (2010 est.)

"orultem hogy nem az allami feneketlen kutba megy a befizetesem egy resze."

Hát a nyugdíjrendszer nem éppen feneketlen kút. Normális viszonyok között az utolsó forintig el van számolva a befizetés és a kifizetés. Demokratikus, átlátható jogállamban (azaz normális országban) ez nem jelenthet problémát. A korrupciót és a trükközéseket fel kell számolni. Ez megoldható magánpénztárak nélkül is. Az kampányszöveg kategória, hogy az állam rossz gazda. Főleg azok után amit erre hivatkozva tettek Magyarországban...
Azt pedig még itt említeném meg, hogy a havi rendszerességű pénztári járadékszolgáltatás jogi szabályozása a mai napig nincs kidolgozva. Nem biztos, hogy olyan boldog lesz azoknak a hosszú élet, akik jelenleg részben pénztári rendszerből kapják a nyugdíjat.

"A privat jellegu megtakaritasaimat is bankban tartom, es a bank ezen keres. Ez baj?"

Nem. Ezzel nincs nagyobb baj, amíg jól van a bankrendszer szabályozva.

"Annyit mond, hogy megigerjuk, hogy lesz majd nyugdijad. Hat ha te ebben hinni akarsz..."

Szerintem nem bizonytalanabb, mint annak az alapja, hogy majd félre tudok annyit tenni, hogy kényelmesen megélek belőle idősebb éveimben. Nem tudom mennyire reális elvárás az ma a hazai lakosságtól, hogy gondoljon a jövőre. Ha csak a 120 havis 0-s kezdőrészletű autókból és a frank alapú ilyen-olyan devizahitelekből indulok ki, akkor én nem vennék rá mérget, hogy az emberek képesek felelősen dönteni a megtakarításaikról. Pedig hányan vannak akik ma is remegő kézzel nézik a frank árfolyamot. :)

"soha a budos eletben nem volt a kormanye. Ez az en penzem, a sajat nyugdijjamra."

Nem feledkezel meg valakikről? Mondjuk arról a másfél millió nyugdíjasról (és a közeljövőben azzá válókról) akik korábban nem ebben a rendszerben fizették tisztességgel a járulékokat? Értem, hogy te közvetlenül talán jobban járnál (illetve az itthoni tagok), de most nem ez a valóság, hanem egy másik rendszer. Ennek kiváltása pénzbe kerül, amit nem a magánpénztárak tagjai fizetnének meg közvetlenül. Ugye az pedig nem tetszett, hogy aki marad a magánpénztáraknál, annak is fizetnie kell a járulékokat. Egyáltalán nem igazságtalanabb ez, mint a többieket hátrányba helyezni. A magánpénztári tagságról még szabadon dönthetsz is, ha hátránnyal is jár.

Nekem még mindig az a határozott véleményem, hogy állami nyugdíjra szükség van, és a magánnyugdíjpénztáraknak nincs létjogosultsága. A jövőben inkább az állami nyugdíj + önkéntes pénztári rendszert támogatnám.

"Egy viszont biztos: sokkal kisebb az irigyseg."

Elhiszem és megértem. Te valószínűleg olyan részéről jöttél az országnak, ahol ezt tapasztaltad. Neked valószínűleg sokkal jobban megy, mint azoknak az embereknek akiket ismertél, és ezért kevésbé érzel szolidaritást irántuk. Nem mondom, hogy ők többet érdemelnének. Lehet, hogy ha a "nem napbarnult" generáció felnő, és elterjedtebb lesz a lustaság a társadalomban, akkor majd a kevésbé szociális beállítottságú trendek fognak előre törni. Lehet a támogatásokat szűkíteni, a dolgozókat jobban támogatni. Lehet a nyugdíjakat csökkenteni, az állami nyugdíj szerepét mérsékelni. Ösztönözni az embereket a megtakarításokra és a felelős gondolkodásra, stb. Viszont egyáltalán nem mindegy hogyan és miért teszik. A magánnyugdíjpénztárakból nem kérek semmilyen körülmény között. Hogy egyesek rosszabbul járnak talán a jelenlegi rendszerrel... ilyen a demokrácia.

@Krisi:

A felosztó-kirovó vs. pénztári rendszer vita elvi szinten az kb. olyan lenne mint a tötymörgők gyilkolnak vita. Egy dolgot azért hadd említsek meg. Az USA-ban pénztári alapú volt a nyugdíj egészen a Nagy Világválságig. Akkor rájöttek, hogy megbízhatóbb és igazságosabb a felosztó-kirovó rendszer, és áttértek rá. Szerintem értelmes vitákban legfeljebb ennek a két rendszernek a szerepéről és arányáról lehet szó. Hogy melyik jobb, az csak a szalmabáb pofozása. Hogy van-e értelme? Lehet.

"még sosem volt politizálás itt a belsőségen"

Dehogynem! :D Csak burkoltan és autós témák mögé rejtve, viszont rendszeresen. Egyébként a politika megkerülhetetlen. A politika szabja meg, hogy milyen autót veszünk, hogyan vezetjük, és hogy idős korra mennyire szokunk le róluk. Megkerülhetetlen. :)

MR KESZI 2010.12.04. 04:41:02

@Shadowbull:

" te biztosan nem, hiszen ugy tunik, agyad sincs."

Nagyon nem kenyerem az ilyen hangnem de ha így akarod szálljunk le a te szintedre és társalogjunk a te stílusodban.

"Vagy nagyon fiatal vagy, vagy nagyon szelektiv a memoriad.

Csak ami hirtelen az eszembe jut: Pinter mint belugyminiszter, Simicska mint APEH-elnok (kecskere kaposztat, LOL) Kaya Ibrahim, Josip Tot, Ezusthajo, Varga Tamas, Schlecht Csaba...."

Nem csak,hogy hirtelen nem jut eszedbe több,de tartok tőle, hogy ha beledöglenél sem tudnál többet említeni ezeknél a hajuknál fogva előrángatott szánalmas ügyeknél.
Pintért soha az életben nem vádolták gazdasági bűncselekménnyel(és fel is mentették).Simicska,Kaya Ibrahim Josip Tot hol a fenében prominensek a mai hatalomban?!
Ráadásul sem náluk sem az Ezüsthajó ügyében nem született elmarasztaló ítélet soha, hiába feszült meg a milliószor pofára esett kommunista pitbull Keller László "közpénzügyi államtitkár".
Az egyszerű tanácsadó Varga Tamásnak meg mi köze az állami pénzekehez vagy pozícióhoz? Egy privát életben megbukott adócsaló. Azért mert az Orbán egykori haverja? Ha már a szelektív memóriáról ugatva a múltba révülten a haverokról elmélkedsz akkor a rokoni szálakról se feledkezz meg.
A privatizátor apró klán, az SZDSZ vezérkar ávós felmenői vagy az LMP-s Schiffer András és Szakasits Árpád nevű dédapucikája mond neked valamit?
Bolhát hasonlítasz az elefánthoz.
Ha az általad említettek kívétel nélkül bizonyítást is nyertek volna, hol a fenében lennének azok összemérhetők erkölcsi és anyagi kárérétékben az egy lexikont megtöltő MSZP-SZDSZ-es bűntenegerrel,privatizációkkal,Kulcsár-üggyel, Kopaszi gáttal, Álomszigettel,Alström-tenderrel, 4-es metróval, kiszervezésekkel,tudatos kótyavetyékkel, Kabaikkal, Benedek Fülöppel,Simor-offshore-al,Bábolnával,sikerdíjakkal,kiszervezésekkel, megfigyeklésekkel,százmilliós tanácsadásokkal, korányzati negyededdel, BKV-val, a tucatnyi ügyészségi eljárással, előzetesbe ill. jogerős ítélettel börtönbezárt káderekkel vagy az ezemilliárdos károkat okozó, országkifosztó rombolással?
Vagy ha már a külfödieknél tartunk. Őszintén,szerinted frankón össze lehet hasonlítani kártékonyság tekintetében egy Kaya Ibrahimot egy Joav Blummal, egy Josip Totot egy traubis Salamon Bekovitzzal vagy az OTP részvények ellen spekuláló Soros Györggyel?
Ezek az ellenérveid?!

"Ja es nem artana tisztaban lenni azzal, mi is az hogy konzervativ."

Fúú, de okos csávó vagy! Na meséld már el nekünk sebtiben, mi az! De utánna azt is ha lehet, hogy mi az a "baloldali" meg a "szociáldemokrata". Mert hogy nem a népnyúzó, állami- és közvagyont szanaszéthordó, Gyurcsányék-féle posztkommunista rablókapitalizmus, az biztos.

"Megteszem minden nap, ugyanis a penzemet bankban tartom. Adott esetben pont ugyanabban, ahol a manyup van (volt). Te nyilvan a parnacihaban tartod a lovet."

Bravo.Ha egy valóban állami garancia nélküli, magyarországi "pénzintézet"-ben teszed ezt akkor tényleg ritka nagy hülye vagy. Persze ha meggondolom nem is olyan ritka, hisz a Baumagnál, Globexnél és más hasonlóan csábító "banknál" is voltatok egypáran:)

" Az OTP-t speciel Csanyi igazgatja. Mond neked valamit a neve?"

Igen, mint ahogy a többié is amiket viszont szocialista holdudvarbeli hiénák tulajdonolnak/menedzselnek mint már linkeltem volt.Csányi duplán hülye példa mert általában támogatja a kormány gazdaságpolitikáját és nyugdíjpénztár-ügyben sem igen tiltakozik.

"De nezegesd a listat, aztan mond meg, hany himi-humi ceg van kozottuk"

Legközelebb mielőtt nekiállsz kötözködni olvass figyelmesebben. A himi-humit arra az esetre étettem ha esetleg nem lett volna állami garancia,te szerencsétlen.
Amúgy állami garancia nélkül az OTP is himi-humi lenne minden épeszű ember számára.Persze téged meg a baumaxosokat kivéve...

"jaja. Csak elotte gyakorlatilag megzsaroltak, hogyha maradsz az MNYP-ben, akkor nem kapsz allami nyugdijjat, azaz a jarulekodat az allam egyszeruen ellopja. Te meg tapsolsz neki."

Még szép. Hülyék lesznek állami garanciát vállalni és ezzel mégtovább asszisztálni szocialista érdekeltségű,orbitális pénzlenyúláshoz.
Zsarolás? És az 1997-es kötelezővé tétel számodra micsoda? Féltő gondoskodás a Párt részéről a dolgozó népért?

"Erre gondolsz?"

Mire,bazmeg? Az általad belinkelt 126-od rangú SZDSZ-es hírportál általi cáfolatra?
Én örülnék a legjobban ha neked lenne igazad, és ha nem az államnak kéne ezt az ötszázmilliárdot is kifzetnie.
Amúgy szerintem te, meg csak az a pár ezer kriptokomcsi nem vette még észre, hogy a heves balos cáfolatokból lesznek a legnagyobb és legmocskosabb ügyek.
"Lassan mondom, hogy mindenki megértse: Nem-lesz-gázár-emelés" "Nem kell félni, nem fog fájni!"
"Nincs Cuslág-ügy!"Magyarországon nincs válság! Megállt az ország határainal" "Nincs Hagyó-ügy" stb.

"Hogy mi lesz husz ev mulva, az a loteri kutyat sem erdekli, nemhogy Viktorekat.
Nincs mogotte semmifele ideologia, vagy rendszerjavitasi szandek. Ide a penzt, oszt jovan."

Ja, a mostani kabinet cselekvési tempója és intézkedései kétségkívül dühítőek lehetnek számotokra a nyolcévnyi semmittevés,az üres igérgetés,és az öszödi beszédben tökéletesen körülírt "kormányzás" fasza kis állóvize után.
Iíígazad van, a gyurcsányi jövőkép az mindig bíztató volt! Na meg itt a kedvenc szavatok: Igen,Elvtársak igen! Az IDEOLÓGIA! Na,az fontos! A Medgyessy-féle " Több pénzt az embereknek" "A Pannon-puma", "Száz lépés-program", "Konvergencia program","Kiigazítás","Minket irigyel a nyugat!","Magyarországon soha nem tapasztalt jólét van", "Beindultunk!" "14 milliárd euró EU támogatás vár elköltésre" "Ingyen BKV" Horváth Csaba módra. Így kell ezt csinálni. Ígérgetni, pofázni,lófaszt sem csinálni, adót, áfát emelni, kommunikálni majd megint pofázni és közben jó kis IMF hitelből éldegélni!
Ezt gondolom szereted.
Az igazi favorit számodra nyilván Kádár János.A neve hallatán biztos könnybe lábad a szemed.Az volt ám jövőkép meg az ideológia. Remélem megsimogattad a képét lefekvés előtt!

MR KESZI 2010.12.04. 05:08:15

@Shadowbull:

Itt van neked ideológia:

www.youtube.com/watch?v=Gn-UTwaY_Tc&feature=related

@ekutya:

"Egyébként a politika megkerülhetetlen. A politika szabja meg, hogy milyen autót veszünk, hogyan vezetjük, és hogy idős korra mennyire szokunk le róluk. Megkerülhetetlen. :)"

Sajnos igazad van.;)

romesz 2010.12.04. 06:05:27

@McK: ha te ezt lattad akkor, nem lattal semmit kint

McK (törölt) 2010.12.04. 10:55:21

@romesz: Bocs,de ezt a mondatod nem tudom értelmezni.
Vagy a vessző van rossz helyen,vagy hiányzik a hozzászólás fele.

Ha a vessző volt rossz helyen,akkor pont eleget láttam kint.
A magyar ne lopj felirat sem véletlenül van egyes országok üzletláncaiban kitéve.
Szégyeltem magam.
Pont a Fábryban volt szó róla,hogy eleddig honfitársaink 700db(!) bérbiciklit loptak el Párizsból..

Sajnos az előítéleteknek ebben az esetben is van táptalaja rendesen.

Ha Te Angliában,vagy pláne Németországban egyenrangúnak tartod magad velük,az a Te problémád,azt biztosra mondom neked,hogy a nagy többség nem tart annak téged magával..

viktor134 2010.12.04. 15:41:56

mindenhol az mnypo megy? :)

mentse meg az államot a politikusokkal aki akarja. nem kellene mindig többet költeni, mint ami van. ennyi.

én miért csak azt verem el amit megkeresek? :)

Shadowbull 2010.12.04. 21:44:17

@ekutya: "A felosztó-kirovó rendszerben a terhelés relatíve magasabb, ha a gazdaság rosszul teljesít, vagy ha kevesebb a járulékfizető foglalkoztatott ember, stb. Szó nincs arról, hogy ez valaha is ellehetetlenítené a rendszert."

Dehogynincs. Az adokat es jarulekokat nem lehet tetszoleges nagysagura novelni, a nyugdijakat meg nem lehet tetszolegesen lecsokkenteni.

Ha pedig hiany van a nyugdijkasszaban, akkor azt nem lehet teszolegesen koltsegvetesi penzekkel kistafirozni.

"Itt most csökkenő tendenciákról beszélsz, vagy az alacsony, de stagnáló születési rátáról?"

A szuletesi rata nem stagnal, hanem erosen csokken evtizedek ota. 74-75 korul volt a csucs (Ratko-unokak) azota egyertelmuen lefele megyunk.

"Nem tudom mennyire reális elvárás az ma a hazai lakosságtól, hogy gondoljon a jövőre."

Pont ezert volt kotelezo a belepes. En sem gondolom, hogy barkire ra lehetne bizni hogy sporoljon oregkorara, bar valojaban az lenne a legtisztabb rendszer, aki sporol annak lesz nyugdija, aki meg nem az ehenhal. De nyilvan a tarsadalmi szolidaritast nem lehet csak ugy sutba dobni.

". Ennek kiváltása pénzbe kerül, amit nem a magánpénztárak tagjai fizetnének meg közvetlenül."

Nem egeszen, mert a maganpenztarak tagjai is fizettek volna egyreszt egy alacsony hanyadok az allami nyugdijalapba, masreszt az egesz tarsadalom fizette volna az atallas koltseget adok es jarulekok formajaban, aminek egy reszebol a koltsegvetes kipotolta volna a nyugdijkassza hianyat. De ahogy mondtam, ez atmeneti idoszak lett volna.

"Neked valószínűleg sokkal jobban megy, mint azoknak az embereknek akiket ismertél, és ezért kevésbé érzel szolidaritást irántuk."

Ennek rohadtul semmi koze a szolidaritashoz, de egyebkent igazad van, utalom az irigyseget, a rosszindulatot, es aki ilyen azzal nem vagyok szolidaris.

sb

Shadowbull 2010.12.04. 21:55:54

@MR KESZI: Azt hiszem, valoban eros tulzas volt azt irni rolad, hogy nincs agyad.

Van az neked. Az a tipikus egybites Fidesz-droid-agy.

Neha irigyellek benneteket. Nem kell magatokat gondolkodassal, a tenyek tobb oldalrol valo megismeresevel, sajat kovetkeztetesek es velemenyek kialakitasaval farasztani.

A partkozpont kiadja a hivoszavakat, ti letoltitek, aztan kongo femhangon ismetelgetitek.

Aki veletlenul maskepp gondolna, mint a partkozpont, az termeszetesen ellenseg, kriptokommunista kadarjanosfan.

Az sem problema ha a partkozpont egyik heten ezt allitja, a masik heten meg azt, es a ketto teljesen ellentetes, a memoriatok baromi rovid, es termeszetesen szelektiv.

Es egyebkent is: Nalatok tokeletesen mukodik a doublethink.

Oceania mindig is Eurazsiaval allt hadban, Keletazsia a szovetsegesunk.

Vissza kene menned a polidilire, ott van a hozzad hasonlo idiotak jatszotere.

sb

ekutya 2010.12.05. 02:39:12

@Shadowbull:

"Az adokat es jarulekokat nem lehet tetszoleges nagysagura novelni, a nyugdijakat meg nem lehet tetszolegesen lecsokkenteni."

Ezt azért matekozzuk ki kicsit. Ha a társadalom tartósan nem képes a nyugdíjakat finanszírozni, akkor miből tudna a pénztári rendszerben félretenni nagyobb összeget, mint amit a felosztó-kirovó rendszerben? Ehhez gondoljuk még hozzá a menetrendszerűen érkező pénzügyi válságokat, és a mostani állítólagos 1%-os reálhozamot, ami az államkötvényi befektetéstől is jócskán elmarad. Azt pedig garantálom neked, hogy nem érnek el nagyobb hozamot a pénztári befektetések, mint amekkora kamatot kell fizetni a miattuk felvett hitelekért. Szerintem a pénztári rendszernek alternatív költsége van a mostani rendszerhez képest. Az egyetlen előnye a tartalékképzés lenne, de tartalékhoz a mostani rendszerben is lehetne törvényt alkotni (megjegyzem, hogy ez gyakorlatilag relatíve nagyobb hitelállományt vonna maga után, ezért nem lenne kifizetődő). Egyébként te is ahhoz a réteghez tartozol, aki azt hiszi, hogy amikor beteszi a pénzét a bankba, akkor a pénze ott van? Próbáljátok meg egyszerre kivenni. :) Ja, és persze ilyenkor szoktak pont az államhoz fordulni ezek az intézmények segítségért. Amikor már az állam sem győzi tartani a hátát, akkor van államcsőd.

"A szuletesi rata nem stagnal, hanem erosen csokken"

Én úgy tudom, hogy 2 szülőre olyan kb. 1,5 gyerek jut. Ez az arányszám csökken, vagy a gyerekek abszolút száma? Mert egyáltalán nem mindegy. És mivel jelenleg nem pénztári a rendszer, ezért nem is változtat semmit. A mostani nyugdíjasok nem a félretett pénzekből kapják a nyugdíjat. Ha pedig azt hiszed, hogy ebből a bajból kihúzna minket az MNYP, akkor az kb. olyan, mint amikor valaki a nyakánál fogva emeli ki magát a mocsárból. Vagy mint a szélautó, vagy a kocsi elé lógatott mágnes. :)

"az egesz tarsadalom fizette volna az atallas koltseget adok es jarulekok formajaban, aminek egy reszebol a koltsegvetes kipotolta volna a nyugdijkassza hianyat."

Nem te mondtad, hogy az "adokat es jarulekokat nem lehet tetszoleges nagysagura novelni"?

"aki ilyen azzal nem vagyok szolidaris."

A szolidaritás az egy dolog, de itt a társadalmi igazságosságról is szó van. Mennyire igazságos az, hogy azokkal fizetteted meg a magánpénztári rendszer költségeit, akik nem is tagok?

Továbbá van itt egy súlyosabb probléma. Az MNYP tagok aránya folyamatosan nőtt volna a mostani rendszerben, és az átállás időszaka bizony hosszú évtizedekig tartott volna. Ha nincs a mostani nyugdíjreform, akkor évről-évre nagyobb lyukat ütött volna költségvetésen a hiány (az előző évi lyukhoz hozzáadódva), és egyre nagyobb hitelekre és adókivetésre kényszerítve a kormányt, miközben jelenleg a versenyképesség megtartása kulcsfontosságú. Lehet, hogy nyakunkon egy újabb válság, és nagyon lehet, hogy ezen múlik egy komolyabb adóemelés, vagy akár az államcsőd is. A mostani gazdasági körülmények mellett a legnagyobb prioritást az adóságállomány csökkentése kell jelentse. A 2001-től folytatott "hitelből élünk" luxuspolitikát életveszélyes most folytatni. Lehet a mostani kormányt utálni egy csomó intézkedése miatt, de a nyugdíjreform az szerintem egyértelmű kivétel. Erre most szükség van, ha tetszik, ha nem.

ekutya 2010.12.05. 02:45:43

@Shadowbull:

"A partkozpont kiadja a hivoszavakat, ti letoltitek, aztan kongo femhangon ismetelgetitek."

Most őszintén. Melyik párt, vagy nyugati ország a kivétel ez alól? :P

Az a helyzet, hogy a németeknél pár sikeres ember kitalálta ezt már a 30-as években, és a nagy sikerre való tekintettel, átvette az egész nyugati világ. Azóta még a konkrét tudományos, pszichológiai alapját is kidolgozták. Vagy talán azt hiszed, hogy az amerikaiak azért támogatták az iraki háborút, mert annyira megtanultak gondolkodni? :) Ugyanmár!

www.dailymotion.com/video/x96eh3_know-your-enemy_news

Addig nézd amíg el nem távolítják valami mondvacsinált indokkal, mint ahogy a Youtube-ról.

MR KESZI 2010.12.05. 03:29:53

@Shadowbull:

"Vissza kene menned a polidilire, ott van a hozzad hasonlo idiotak jatszotere."

Nocsak!Beszartál, Űberokos? Tegnap 08:39-kor mintha még te örvendeztél volna, mennyire faszányos,hogy idejöhetsz...

" Jo kis politikai szardobalas lett itt, ugyhogy en is beszallok :)"

...most meg te küldesz el engem,mi? Még te ugatsz dáblszinkről, te tipikus köpönyegforgató mintapéldány? Látod, pont így szoktak össze-vissza hazudozni az elvbarát komisszárjaid is a politikában.
Szerintem meg pártközpont is sokkal inkább a ti eszmétek találmánya, te kis munkás-parasztból lett buzgómócsing agitproposba oltott, hirtelen feltört gásztárbájter.
Nem véletlenül emlegeted annyit.
Amúgy meg ne hisztizz. Nem túl férfias dolog ennyire kiborulni,csak azért mert néhány hülyeségeddel szembesítve kicsit megzavartak a kedvenc szemétdombod tetején való kapirgálással egybekötött, vég nélküli észosztásban.

"Neha irigyellek benneteket."

Én viszont cseppet sem titeket. A 2014-es választásokra a lánglelkű példaképed még kedvezménnyel sem igen kerülhetnek majd szabalábra.Nélkülük, és a lopott milliárdoktól megfosztva elég macerás lesz újrakezdeni az operatív munkát:)

Shadowbull 2010.12.05. 18:54:26

@MR KESZI: "mintha még te örvendeztél volna, mennyire faszányos,hogy idejöhetsz.."

Sajnos tevedtem. Azzal a hibas feltetelezessel eltem, hogy a hozzad hasonlo idiotak elkerulik ezt a helyet.

sb

MR KESZI 2010.12.05. 21:17:34

@Shadowbull:

"Azzal a hibas feltetelezessel eltem, hogy a hozzad hasonlo idiotak elkerulik ezt a helyet."

Sebaj, nézd a jó oldalát. Reméljük legközelebb bízvást lesz annyi eszed és ebből okulva tán óvatosbban bánsz majd hazugságok vagy féligazságok beböffentésével.Így biztosan elkerüheted az ezekkel téged szembesítő "idótákat", ők is téged, no meg azt rendkívül kényes szitut, hogy érveid fogytával elkeseredett személyeskedésre kényszerülj.

Shadowbull 2010.12.05. 23:06:46

@ekutya: "Ha a társadalom tartósan nem képes a nyugdíjakat finanszírozni, akkor miből tudna a pénztári rendszerben félretenni nagyobb összeget, mint amit a felosztó-kirovó rendszerben?"

Pusztan azert, mert mindenki sajat maga rakja felre a sajat nyugdija fedezetet. Ekkor teljesen mindegy a korfa meg a demografia.

"Azt pedig garantálom neked, hogy nem érnek el nagyobb hozamot a pénztári befektetések, mint amekkora kamatot kell fizetni a miattuk felvett hitelekért. "

Ezt erosen ketlem, de szamaim persze nincsennek.

"Próbáljátok meg egyszerre kivenni. :)"

Nyilvan nem lehetseges, de a nyugdijasok sem vennek ki egyszerre a penzuket a tokefedezeti rendszerbol.

"Én úgy tudom, hogy 2 szülőre olyan kb. 1,5 gyerek jut. Ez az arányszám csökken, vagy a gyerekek abszolút száma? Mert egyáltalán nem mindegy."

Ez az aranyszam is csokken, de ez nem erdekes, ha igy maradna, a nepesseg akkor is folyamatosan eloregedne es csokkenne. Szintentartashoz kell 2,1 gyerek atlagosan.

"És mivel jelenleg nem pénztári a rendszer, ezért nem is változtat semmit. A mostani nyugdíjasok nem a félretett pénzekből kapják a nyugdíjat. Ha pedig azt hiszed, hogy ebből a bajból kihúzna minket az MNYP, akkor az kb. olyan, mint amikor valaki a nyakánál fogva emeli ki magát a mocsárból. "

Pedig pont ez a lenyege az egesznek. Feloszto-kirovo rendszer csakis folyamatos gazdasagi novekedes es pozitiv demografia eseten tud ertelmes szintu nyugdijjat fizetni, minden egyeb esetben csak vegetalni fog.
Nem az MNYP huzza ki a bajbol a nyugdijrendszert, hanem a tokefedezeti rendszer. A MANYUP az ennek az egyik megjelenesi formaja. Ami Magyarorszagon volt idaig, azaz a vegyes feloszto-kirovo es tokefedezeti egyidejuleg es ebben a formaban befagyasztva, na annak tenyleg semmi ertelme nem volt.

"Ha nincs a mostani nyugdíjreform, akkor évről-évre nagyobb lyukat ütött volna költségvetésen a hiány"

Valahol olvastam ket szamot: a MANYUPokba kabe 350 milliard ment, a kassza folyo hianya meg valami 900 milliard. A hianynak nem a MANYUP az oka, hanem a felelotlen koltekezes.

Elvileg egy normalis nyugdijpolitikaval teljesen kezelheto szinten maradt volna a hiany. Jelenleg viszont a nyugdijjkassza hianya sokszorosa annak ami kimegy a tokefedezeti rendszerbe.

"egyre nagyobb hitelekre és adókivetésre kényszerítve a kormányt, miközben jelenleg a versenyképesség megtartása kulcsfontosságú. "

Nanana :) Mi is tortent az elmult par honapban? Viktorek kitalaltak, hogy el akarjak szamolni a MANYUPokba fizetett penzt mint bevetelt, hogy a masik oldalon elengedhessek a hianyt, es a vegen az EU altal kovetelt hianycelon belul maradjanak. Orban meg meg is monta par honapja: ha ez nem sikerul, el kell gondolkodni az allamositason. Nem sikerult, EU beintett, allamositanak. Miert? Hogy valamibol finaszirozzak az allamot. Es ez a baromi nagy problema.

MEg az izt megertenem, ha elvi kerdesbol valtoztatnak a nyugdijrendszert, de nagyon nem errol van szo. Kell a penz, ennyi.

Azt remelik, hogy ezzel a penzzel beinditjak majd a gazdasagi novekedest, es ez lesz a fedezet a nyugdijakra. Sajnos nem igy fog tortenni, mert a demografiaval nem tudnak ok sem mit kezdeni.

"A 2001-től folytatott "hitelből élünk" luxuspolitikát életveszélyes most folytatni."

Egyetertek. Keves kartekonyabb banda ult az orszag elen mint a szocik az elmult 2 ciklusban, de ez jelen pillanatban irrelevans.

Bar ha jol remlik az elmult par honapban igencsak megugrott a hitelfelvetel. Attol tartok, ebbol a szempontbol Viktorek is ugyanabbol a kottabol jatszanak.

sb

Shadowbull 2010.12.05. 23:12:36

@ekutya: "Melyik párt, vagy nyugati ország a kivétel ez alól?"

Hat, mindig Nemetorszaggal peldalozok, ugyhogy most is ezt tennem: A politikai kultura messze a magyar folott van. A masodik valasztast kovettem vegig nemreg, attol a populista hazugsagozontol, amit otthon muvelnek a partok, a nemetek eszmeletlenul messze vannak. A valasztasi programokban ervek vannak, egymast nem besarozni akarjak, es az egesz kampany nem az olyan ostoba droidoknak szol, mint akik itt is elobujtak a szarbol. A konzervativ a valoban konzervativ, a liberalis liberalis, a baloldali pedig baloldali.

Es tudod mi a leguditobb: hogy kurvara nem tudod, milyen partra szavaz a kollegad, a szomszedod, az ismerosod. A politika a koznapi erintkezesben egyszeruen nem tema. Es ez baromi jo dolog.

sb

Hurri Kán 2010.12.05. 23:26:48

@Shadowbull:
Nem akarok ebbe a vitába belefolyni mert nem témája a blognak, de csak a tisztánlátás végett egy-két megjegyzés.

1. Az, hogy az ország ebbe a gazdasági helyzetbe került, az a 2X4 évig kormányzó, és most megbukott két pártnak köszönhető, akik persze angolna módjára bújnak ki a felelősség alól.

2. Ők játszották el azt a lehetőséget is, hogy az ország -bármilyen dologra hivatkozva is- eltérhessen az EU felé vállalt hiánycéltól.

3. A kötelezővé tett magánnyugdíjrendszer is nagyban hozzájárul a hiány növekedéséhez ami jelen pillanatban nem igazán finanszírozható.

4. A MANYUP-ok kb. 3000 ezer MRD forint értékű vagyont kezelnek, ez az összeg hiányzik a nyugdíjkasszából, továbbá -mivel hiány- kamatait az államnak évente fizetni kell, ez csak idén kb. 180 milliárd Ft.

Ezek a pénztárak -működésük eddigi ideje alatt- kb. 10%-os működési költséggel dolgoztak ami irreális.

5. Meg lehet kérdőjelezni az eljárás jogosságát amit az állam most csinál, de ez sajnos tipikusan a melyik ujjamat harapjam meg esete. Ha nem teszik, a forint jutott volna a bedőlés határára, tovább emelkedő árfolyam az ország egészét nézve ennél sokkal nagyobb veszteséget okozott volna lévén óriási a hiteleken keresztül az árfolyamváltozások hatása miatti kitettségünk.

Shadowbull 2010.12.05. 23:52:47

@gyvy:

1. Ez egyertelmu. Nem is vitatta senki.
2. Ez nem igaz. A valsag kellos kozepen az EU meg annyira sem engedekeny, amennyire egyebkent. Ott a gorog, a ir, a spanyol, a portugal pelda. Meg a sajatunk is, 2008 oktobereben. Ilyen elozmenyek utan johogy beint az EU.
3. Nyilvanvaloan hozzajarult, es sem kerdes.
4. Az osszvagyont nem tudod osszehazasitani a kassza hianyaval, mert az elobbi az egy kumulalt vagyon, az utobbi pedig egy eves merleg. A hiany pedig egyertelmuen nem csak a kasszak miatt van (hiszen a hiany majd 3x mint amennyi kimegy a kasszakba) hanem a felelotlen koltekezese is.
5. Lehetett volna egyeb modon takarekoskodni is. Persze az fajdalmas dolog: leepites a kozszferaban, rokkantnyugdijazas felulvizsgalata, korrupcio csokkentese, es meg ezer egyeb lehetoseg. A MANYUPpkat einstandolni sokkal egyszerubb.

sb

Bicikliző medve 2010.12.06. 13:37:27

@TUDOD, A CSIBE: te nem csirke72 vagy veletlenul? :)

ekutya 2010.12.06. 20:45:46

@Shadowbull:

Ha autókhoz kéne hasonlítanom a különböző nyugdíjrendszereket, akkor a TB nyugdíj lenne a robbanómotoros, a pénztári az elektromos, a jelenlegi TB + MNYP a hibrid, és a TB + önkéntes rendszer pedig a plugin hibrid. Úgy látom, hogy a hibrideknek szerinted sincs értelme. A kezdeti beruházás talán sosem térülne meg. Plugin hibrid viszont továbbra is lesz, bár egyelőre még a benzinmotor élvezi a prioritást, bár a kormány adókedvezménnyel még támogatja is az akksi többletének áttöltését a régi hibridből.

A demográfiával való érvelésed nem tudom pontosan mennyire helytálló, de szerintem 6% feletti munkanélküliségnél felesleges beszélni róla. Az országos gazdasági teljesítmény sokkal többet számít. Szerintem nem is igazán az aránnyal van a gond, hanem a nyugdíjasok számával, akik ráadásul az államra vannak utalva, és nincsenek saját megtakarításaik. De ezzel mit tudunk kezdeni? Nyírjuk ki őket? :P Vagy legyünk szolidárisak, és tartsuk el őket is.

Továbbá csinálhatnánk azt is, hogy számlaként kezeljük az állami befizetéseket is, de ez megköti valamelyest az állam kezét, aminek többletköltsége van, és szerintem tök felesleges. Ökölszabályként mondhatnánk azt is, hogy a pénztári rendszer a módosabb embereknek kedvez (valamint az adóelkerülőknek természetesen). Az 1997-es törvény arra volt jó, hogy a viszonylag sok pénzt kereső emberek ki tudják menekíteni az államból a vagyonuk, és a többiek pedig emiatt szívjanak kicsit mélyebbet. Illetve az MNYP-s profittermelést és az MSZP mutyi bevételét is ide tehetnénk. Az állami nyugdíjrendszerben egy bizonyos határ felett ugyanis nem érvényesül a többletbefizetés, ami szerintem azért nem igazságtalan, mert a nyugdíj az alapvetően egy szociális természetű juttatásként látott napvilágot, nem pedig befektetésnek van kitalálva. Azaz az időskori megélhetést kell biztosítania. Ha valaki annyira jól élt aktív korában, az pedig maga is félre tudott tenni bőven az időskori jólétéhez. Én ezért nem támogatom az MNYP-ket semmilyen formában. Ha túl erős a szociális rendszer, akkor el kell vékonyítani, nem pedig privatizálni kell. Én az MSZP-SZDSZ-es privatizálós akciókat egytől-egyig kiárusító mutyinak érzem. A korrupció felszámolásához hozzátartozik ezek és következményeik megszüntetése.

"a MANYUPokba kabe 350 milliard ment, a kassza folyo hianya meg valami 900 milliard."

Utánanéztem ezeknek az adatoknak. Hitel és betétadatok.

index.hu/gazdasag/blog/2010/09/30/900_milliarddal_nott_a_lakossagi_hitelallomany/

"a lakossági hitelállomány 902 milliárd forinttal nőtt az első nyolc hónapban"
"A lakossági betétállomány nyolc hónap alatt 350 milliárd forinttal csökkent"

Szerintem ez az átlagos fogyasztási trend változása a pánik elülése után. Inkább ez a durva adat:

index.hu/gazdasag/blog/2009/12/11/tudatosabban_kellene_bannunk_a_penzzel/

"a lakossági hitelállomány eléri a 7000 milliárd forintot, ebből 2500 milliárd a fogyasztási hitelek összege"

De mondjuk erről nem csak az állam tehet.

"Viktorek kitalaltak, hogy el akarjak szamolni a MANYUPokba fizetett penzt mint bevetelt, hogy a masik oldalon elengedhessek a hianyt"

Megnéztem a törvényjavaslatot. Az áll benne, hogy ugyebár a visszalépők kifizetéseit egy alapba fizetik. Továbbá:
2.§ (6) Az Alap eszközei nem vonhatók el, azok kizárólag az e törvényben meghatározott célokra
használhatók fel.
"Az Alap eszközei nem vonhatók el, azok kizárólag törvényben meghatározott célokra használhatók
fel, azaz csak a költségvetési törvényben meghatározott mértékig, az ott meghatározott előirányzat
javára történő befizetésre illetve az államadósság csökkentésére fordítható."
10.§ (2) Az ÁKK honlapján közzé kell tenni
a) az Alap vagyonának összetételét, értékét,
b) a központi költségvetés javára teljesített befizetések összegét,
c) az államadósság csökkentésére fordított összeget

Nem tűnik vészesnek, és a látható lesz, hogy a pénzek melyik irányba indulnak el. Ha jól költik majd el, akkor szerintem nincs ezzel probléma.

"Bar ha jol remlik az elmult par honapban igencsak megugrott a hitelfelvetel. Attol tartok, ebbol a szempontbol Viktorek is ugyanabbol a kottabol jatszanak."

Azért a helyzet nem ugyanaz. Ebből a válságból most mindenki tanult egy kicsit, a devizahitelezés korlátozva van, bankadó van bevezetve. Nem tud olyan könnyen az az eladósodó helyzet létrejönni, hogy a jegybank leviszi a tartalékrátát -2%-ra, a bankok meg közben szórják az ingyenhitelt a plazmatévékre, miközben az Európában korrektül és nagyjából nulla profittal teljesítő anyavállalatok leányai, itthon rekordprofitot realizálnak, és szívatják az ügyfeleket.

"5. Lehetett volna egyeb modon takarekoskodni is. Persze az fajdalmas dolog: leepites a kozszferaban, rokkantnyugdijazas felulvizsgalata, korrupcio csokkentese, es meg ezer egyeb lehetoseg. A MANYUPpkat einstandolni sokkal egyszerubb."

Szerintem az MNYP-k megszorongatása önmagában is megfelel a korrupció csökkentésének. :) A másik oldala, hogy szerintem mostanára kezdi belátni a nagy vezér és udvartartása, hogy nem kéne a hülye németek szigorú fiskális politikáját erőltetni. A megszorításokkal annyit érnénk csak el, hogy a szívás közben nem teszünk lépéseket a javulás irányába. Ezért kéne egy lazább monetáris politika és a gazdaságélénkítés, ami Merkeléknek nem tetszik. Mi viszont sokkal inkább a saját hasznunkat tartjuk most fontosnak. Simornak sem jósolok hosszú karriert. :) Ha a nyugdíjból nem is, majd valahogy eltengődik az offshore megtakarításaiból.

"mindig Nemetorszaggal peldalozok, ugyhogy most is ezt tennem: A politikai kultura messze a magyar folott van."

Szerintem viszont a politika mindenhol egy nagy szar. Csak egyesek nagyon profin és fogyasztható formában tudják szervírozni. Onnan tudhatod biztosra, hogy már megint a néphülyítés és a levegőbe beszélés van napirenden, hogy liberális, konzervatív, baloldali, jobboldali, stb. nézetek megoldásait próbálják népszerűsíteni. Nekem a hazai politika még jobban is tetszik, hiszen van benne valami bájos egyszerűség és közvetlenség. Néha hatalmasat is lehet rajta nevetni. Ehhez képest a német/angol politikában a tökéletesen érdektelen, semmitmondó érveléseket kell végighallgatnia a választópolgárnak, aki annyit sem tud megállapítani magáról, hogy tökéletesen döntésképtelen. Legjobb ha van valami prekoncepciója, és ezzel megmenekül a gondolkodás terhe elől. Bezzeg itthon mekkora öröm már nézni, ahogyan jól befűt a volt kormánypártoknak az aktuális. :)

Szerintem azért szereted az ottani szokásokat jobban, mert az itteniek zavarnak. Itthon viszont csak hátradőlök és élvezem az ingyen cirkuszt. Megoldani az ottani politika sem old meg többet. Németország az emberek miatt vitte többre. Pontosan ez hiányzik itthonról. Gipsz Kálmánt üldöző tahók mindenhol vannak, Németországban is. Csak ott ha valaki ilyet csinál (mint pl. volt az a motorosokat leszorítós eset), akkor ott terem pár honfitárs, aki hajlandó segíteni. A németek okosak. Tanultak a vadlibáktól, akik bevárják és segítik egymást, mert együtt többre lehet vinni. Itthon a tahók érvényesülnek, és az emberek rájöttek, hogy egyszerűbb lehúzni a feltörekvőket maguk közé, minthogy önerőből felemelkedni. A magyarok nem szeretnének jól élni. Nekik az kell, hogy megmondhassák mennyire szar az ő életük. Még örülnek is neki ha másoknak is szar. Én ilyen mentalitás mellett azon lennék meglepődve, ha nem ilyen lenne az ország. Viszont ha a másik oldalát nézem, akkor baromi szórakoztatóak itthon az emberek. Pl. Csikóson jókat lehet nevetni. Ehhez képest a németek élete dögunalom. ;)

Shadowbull 2010.12.06. 22:29:23

@ekutya: Ha beirom a google-ba azt hogy "nyugdijkassza hianya" akkor a 900 milliardot mar az elso par talalatban kidobja, ugyhogy akkora hulyeseget megsem mondtam :)

"A demográfiával való érvelésed nem tudom pontosan mennyire helytálló, de szerintem 6% feletti munkanélküliségnél felesleges beszélni róla. Az országos gazdasági teljesítmény sokkal többet számít. "

Az a baj, hogy az eloregedo tarsadalomban a gazdasag sem fog teljesiteni....

"Az állami nyugdíjrendszerben egy bizonyos határ felett ugyanis nem érvényesül a többletbefizetés"

Adott brutto ber folott mar nem is vonnak nyugdijjarulekot, pont emiatt. Ez meg 10 eve egy korrekt hatar volt, talan meg en is elertem nehany evben. Aztan irrealisan megemeltek :)

"Itthon a tahók érvényesülnek, és az emberek rájöttek, hogy egyszerűbb lehúzni a feltörekvőket maguk közé, minthogy önerőből felemelkedni. A magyarok nem szeretnének jól élni. Nekik az kell, hogy megmondhassák mennyire szar az ő életük. Még örülnek is neki ha másoknak is szar. "

Hat ez az. De ez engem elszomorit, es nem szorakoztat.

sb

ekutya 2010.12.07. 00:33:34

@Shadowbull:

"Az a baj, hogy az eloregedo tarsadalomban a gazdasag sem fog teljesiteni...."

Jelenleg globalizált gazdaságban élünk. Az ország nem tudja eltartani magát önállóan, és nem is áll jól erőforrások, vagy más eladható értékek terén. Magyarországon a világgazdaságban elvégzett munka jelenti a felemelkedést. Azaz az országnak dolgoznia kell, és minél többet eladnia ebből a külföld számára. A hazai belső fogyasztás aligha húzná ki ilyen körülmények között az országot a bajból. Nekünk most Európa Kínájának kell lennünk. Egyik fő termékünk a szakmailag felkészült munkaerő lehetne, de sajnos sokan inkább külföldön kamatoztatják ezt a tudást. Azt hiszem ezt te is meg tudod erősíteni, és azt hiszem inkább ennek van egyfajta káros demográfiai hatása.

Egyébként megértem a német kormányt is, de ez válságkezelő politika naiv volt részükről. Nálunk meg egyenesen nem működne a belső élénkítés, demográfiától függetlenül.

index.hu/gazdasag/penzbeszel/2010/12/03/a_nyul_mar_megint_nem_birta_el_a_vadaszpuskat/

"ez engem elszomorit, es nem szorakoztat."

Szerintem ez csak addig van így, amíg az ember része ennek. Vagy esetleg lehet, hogy még nem dolgoztad fel. Utána már nagyon szórakoztató tud lenni. Borzasztóan ironikus. Egyébként sem tudnál semmit tenni értük, ha ők ezt nem akarják.
süti beállítások módosítása