Kálmán és a tahó

  2010. november 28. - ommm Címkék: budapest clio törés ork

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Négyhengeres BMW? Ugyan már...
2015-07-30 16:22:46

...mondták nekem sokan, miután lett egy 136 lóerős E30-am. Persze hülyeség, hiszen a könnyű bódéhoz elég

Hétvége a tóparton? Belsőség-találkozó 2015!
2015-07-29 12:04:49

Öregszünk, öregszünk , más nem is jut nagyon eszembe arról, hogy immáron tizenkettedik (!) alkalommal

A trollkirály V8-cal érkezik
2015-06-22 13:58:43

Leborulok, zokogok és megadom a trollkodás brilliánsokkal díszített aranyfokozatát. Hogyan piszkíts bele egy

Szétszórjuk a VIP-jegyeket! Akár a tiéd is lehet egy!
2015-06-08 15:31:58

Úgy, ahogy az AC/DC-nek is egy igazi énekese volt és ahogy a Black Sabbath is csak Bill Warddal az igazi , úgy

Úgy gondoljuk, több szóra nincs is itt szükség, talán csak egy kis segítségre az olvasók részéről. Kálmán levele azért kicsit mellbevágott minket is.

Szervusztok!

Hétfő este, Kodály körönd. Szinyei Merse u. felől közelítve állok az Andrássy út előtti lámpánál, mellettem egy másik lámpaváltásra várakozó. Piros, hogyne. Valami veszett kürtölés hallatszik hátulról, de tisztes távolságból, megkülönböztető jelzésnek nyoma sincs. Aztán hirtelen (nem tudom hogyan - gyaníthatóan hasonló módszerekkel, amit magam is megtapasztaltam később) mögöttem terem a dudáló. A lámpa még masszívan vörös, előttem 20 centire a zebra, kicsivel odébb a 2x2 sávos főút itt mindig lendületes kétirányú kocsisora. Moccanni alig lehet, ha előrébb megyek, a zebrán vagyok.

Szemből, igen, a két kocsisor között átverekedve magát jött a Clio (balra hátul a szocreál épület a kerületi rendőrkapitányság). A károsult jobbról, a szervizútról kanyarodott a Felsőerdősor utca felé

Várom a megváltó zöldet (eközben látom, véletlenül sem hivatása gyakorlására siető rendőr-tűzoltó-mentőautóról van szó), fokozatválasztó D-ben – de csak nem akar nekem s a türelmetlennek tetsző szín megjelenni. Aztán a piros Renault Clio elindul – nem zavarja, hogy azon a ponton három autónak nincs hely. Csattanást hallok, a fotókon látható nyomok minden bizonnyal egytől egyig a tükrétől erednek. Mivel még ettől is csak tessék-lássék mozdulok, a járgányból kipattan egy alak (az a típus, akivel soha, sehol nem találkozunk szívesen: alacsony, de ugyanolyan széles – a rosszhiszemű hosszú, a napi 14-16 órás gyúráson kívül egyéb aktív tevékenységet nem feltételező szabadságvesztésre gondol láttán), és nem kér a kereszteződésbe behajtásra (megmagyarázva, hogy rokonát viszik szülni, és már elfolyt a magzatvíz), hanem öklével előbb a jobb hátsó, majd a jobb első ajtóüveget sorozza.

Láttam már ilyet - filmeken. De most a garázdaság alatt álló kocsiban ülök, és a konzervatív szemléletű, nyugdíj előtt álló egykori autós oktatóm (1987-ben) nem készített fel ezen helyzet konfliktusmentes kezelésére. Mivel a jobb első ajtó üvegét ütik éppen, csak elindulok (a legcsökönyösebb szamár is megtette volna ilyen ösztökét érezve), szerencsére épp nincs gyalogos, illetve balról már elfogyott a telizöldes kocsifolyam. Ekkor a mackós alak (tipikus öltözete ez a magafajtának) kiront az Andrássy út közepére, és a jobbról még vígan száguldók elé veti magát. Bár abban a pillanatban nem érzek megkönnyebülést, hogy senki nem ütötte el, de sikerül terve: a HZN karakterekkel kezdődő rendszámú Clio átkelhet a keresztetődésen, majd még további két piros lámpán, mire eltűnik a Városligeti fasorban vagy a Lövölde téren. Bár az évszakhoz és az utcai illemhez is alulöltözött izomagy csak kocogva követi (otthagyta a hasonló alkatú sofőr), valahogy nincs kedvem ott a helyszínen meginterjúvolni, vajon hová ilyen sietős a cimboráknak?

Két sérülés a háromból. Nagyon feltűnők, nem könnyen javíthatók

A jobb hátsó sárvédőn, közvetlenül a C oszlop mögött, azon részén, ahol egy lendületesebb, keresztirányből érkező autó is csak komoly gyorshajtással okozhat nagyobb sérülést, most több ronda horpadás. Olyan helyen, ahol eléggé látszik, de nem lehet belülről csak úgy visszadomborítani. Azt hiszem, csak azért nem tört be a jobb első ablak, mert az agresszor elfelejtett szerszámot használni.

Másnap megtettem az illetékes kapitányságon az ismeretlen elkövető ellen a feljelentést, miután elvégeztettem egy hevenyészett kárbecslést: a javítás szakműhelyben lazán meghaladja a százast. Mivel a rendszámból csak egy részletet tudtam elolvasni, így nem kergetek ábrándokat attól, hogy hamarosan egy részletes és elfogadható magyarázatot, vele együtt csinos összegről kiállított csekket és töredelmes bocsánatkérést kapok a bűnbánó elkövetőtől. De segítség lehet a Terézváros ezen részén sűrűn felszerelt térfigyelő rendszer rögzített képanyaga, illetve abban bízok, több tucatnyian látták a piros autó ámokfutását, és esetleg lesz olyan, aki elolvassa ezt az írást. (Sőt, okkal valószínűsíthető, hogy nem egyedül szenvedtem anyagi és lelki károsodást.) Hátha lenne olyan, aki ott volt, kevésbé volt dúlt az idegrendszere a rendszám leolvasásához Totalcart. Az eset 2010. november 22-én, hétfőn, 17:45 környékén történt.

Ez az önsajnálattól csöpögő  része a sztorinak; az érdekesség inkább a hatósági reakcióban rejlik. Végig lehet-e hajtani egy álló kocsisor mellett egy zsúfolt belvárosi útszakaszon, sorozatban áthaladni piros lámpákon, és ahol ezt akadályozza mások jelenléte, erőszakot téve, majd eltűnni a semmiben? Elhiszem, hogy az utasoknak halaszthatatlan dolga volt; azt nem, hogy mindezt csak ezzel a módszerrel lehetett felgyorsítani. Máshogy: ha mégis, akkor szíveskedjenek a következményét is viselni.
Szeretném elmondani, hogy tudom, mi az: sietni. Nagyobbik lányom a mentőben született; akkortájt még a langymeleg Toyoták és Mercedesek helyett Nysák járták a zord teleket. Kint lehetett -10-15 fok, mégsem jutott az eszembe, hogy állat módjára át kéne gázolni másokon. Persze előfordulhat, hogy nem ilyen fennkölt okot (mármint kórházba sietést) kell a történetbe képzelni, egyszerűen a lopott kocsival/szajréval igyekezett a banda egérutat nyerni. Akkor viszont szíveskedjenek a betörő és tolvaj urak olyan útszakaszt választani, ahol nincs permanens dugó a nap nagyobbik részében.

Még két kisautó között sem fér el egy harmadik – főleg ha nem számítanak rá az előbb érkezettek, hogy valaki közéjük akar furakodni. Az is látható, hogy az előreengedő manőverhez rá kell hajtani a zebrára. Mindez esőben-sötétben, a kapucni alá rejtőző gyalogosokra nézve nem veszélytelen művelet

Még egy apró adalék: az előre megírt feljelentés átvételéhez és a vaksötétben, vakuval készített pár hivatalos fotóhoz két és fél órát  ücsörögtem a terézvárosi kapitányságon. Elküldhettem volna e-mailben is, de akkor lemaradok egy érdekes szubkultúra közelről való  tanulmányozásáról...

Ha nem muszáj, akkor ne vigye személyesen a feljelentést személyesen – nincs kapacitás arra, hogy azonnal és türelmesen foglalkozzanak az ilyen apró-cseprő ügyekkel. Az előre megírt beadvány alapvető formai követelményei között szerepelnie kell a hol – mikor - mi történt – hogyan – mivel – miért – kivel? hét szuperkérdésnek, ezzel megkönnyítik a hatóság dolgát.

Jermann Kálmán

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr822476012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Autószerető 2010.11.28. 09:30:40

Mindennapi eset Budapesten.

Itt tartunk.

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2010.11.28. 09:38:59

Gyönyörű. Amíg veled nem történik meg egy ilyen el sem hiszed, hogy ilyen létezhet, hogy ennyire semmirekellő, agyatlan emberek léteznek.

Asszem, van is valami blog, ahol csomó hasonló sztori akad, csak nem jut eszembe a neve... ;)

doncarlos 2010.11.28. 09:41:39

Mindenhol vannak barmok, de valahogy nálunk kicsit többen. Vagy csak többet autózunk itthon és jobban szem előtt vannak.
Mindezek ellenére kiszorulóban vannak az ilyen alakok, remélhetőleg.

leaping cat 2010.11.28. 09:41:56

Vannak ilyen speciális horpadásjavító cégek, itt a Totalcaron is volt az egyikről cikk. Kalapálás és fényezés nélkül rendbeteszik.

MitTomÉn 2010.11.28. 09:41:58

Mindig kerültem a tettlegességig fajuló konfliktusokat. Azt gondolom, mindent meg lehet beszélni.

Ennek ellenére nemrég eljutottam oda, hogy egy kézre álló, kb. 30cm-es, jól kézreálló fadarabot tettem az ülésem alá, ha esetleg meg kéne próbálnom megvédeni magam...

Leadfoot 2010.11.28. 09:42:38

Aki IRL ismer, tudja, hogy én vagyok a legbirkább, legkonfliktuskerülőbb (már ha van ilyen szó) ember a világon.

De lassan gondolkozom, hogy kéne valami baseball-ütő vagy vascső a kocsiba.

GYUSZI BACSl · http://special.blog.hu 2010.11.28. 09:46:24

én korábban az esernyő alakú kormányzárat használtam ilyen esetben

elég volt kiszállni és meglobogtatni a kezedben, a másik már szállt is vissza a kocsiba (jóhogy én sem vagyok apró termet)

amíg volt a kocsin tolótető is, addig olyankor is használatban volt, mikor valaki túl közel jött hátulról az autópályán:

1) tolótető kinyit
2) esernyő alakú vas kiemel
3) erős hátra mozdulat, mintha hátradobnád

abban a pillanatban az illető 20 m követési távolságot csinál, utána már jöhet vissza a vas (:

dél van 2010.11.28. 09:46:29

A magzatvízelfolyás és a szülés között órák telhetnek el.A lányom születésénél pl. 10 óra telt el.Tehát ez számomra gyenge indok az állatságra.

Cradle 2010.11.28. 09:47:17

Én meg úgy gondolom hogy ez nem budapest specifikus. Engem ütött el majdnem biciklista Stockholmban (nekem volt zöld neki piros), láttam ugyanott az Operaház mellett a stockholmi dugóban olyat hogy valaki feltépi a vezető oldali kicsiajtót és elkezdi pofozni a sofőt. Olyan is megesett velem hogy autó akart elütni Párizsban a zebrán (szintén nekem volt zöld). Szóval legyen végre elég ebből a "tipikus magyar, tipikus budapest" dologból, legyenek szívesek kicsit körbenézni a világban.

canadacruiser · http://canadacruiser.com/ 2010.11.28. 09:47:52

Igen, jégveréses horpadásokat javítanak.

sunblind 2010.11.28. 09:48:45

... én violensebben reagáltam egy hasonló helyzetben. :) jólmegis vertek.

shineonyou 2010.11.28. 09:49:02

Hát nekem ilyenkor mindig Hofi Géza örökérvényű mondása jut eszembe: "Magyarországon, az egy főre eső bunkó - két fő." Hofi már akkor tudta ...

Ivanhoe 2010.11.28. 09:51:17

Ismerősömnek ezért van baseball ütő a kocsijában, valaki szívózik vele akkor csak odacsap.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.11.28. 09:53:14

@SilentSound: Itt aztán olyan haddelhadd lesz, hogy az említett blog gazdája is belesárgul az anyázások számának látványába:))

littlerock 2010.11.28. 09:55:48

Még a nyáron a rendőrségnek arra nem volt kapacitása, hogy egy baleset bejelentéséhez felvegyék a telefont!!!! és a mentőknek se!!!!!
Ez ugyanis belekerült vagy negyed órába, hogy felvegyék a telefont!!!!
A motoros akit elütöttek, fél órát feküdt a földön, mire kiért a mentő...
hétköznap volt, és a Hungária-Hős utca sarka...

Amúgy meg az ilyen barmot sokkolóval földre kéne küldeni, és ehhez a törvények által biztosítva kellene lennünk...

Magyarország!!! Én így szeretlek!!!

fordfairlane001 2010.11.28. 09:56:42

Sajna az ilyen bunkókon a verés sem segít. (tapasztalat)
Az sem rémítette meg a szerencsétlent hogy 2szer akkora vagyok mint ő.
Na mind 1 nem én húztam a rövidebbet. :)

keletisarok.hu 2010.11.28. 09:58:00

Én néha már csak azért veszek lottót, hogy ha esetleg nyernék, tudjak venni egy terepjárót, amivel az ilyen köcsögöket autóstól az árokba tudnám nyomni, miután kétszer oda-vissza áthajtottam a fejükön.

Sajna, az emberek kénytelenek lesznek átmenni Bronsonba, ha nem akarják, hogy az ilyen rohadékok véglek a fejünkre nőjenek.

Amúgy tippelhetek: eszkimó volt az illető?

Leonce 2010.11.28. 09:59:21

Remélem jelentkezik valaki. Én gyalogos vagyok, már voltam szemtanúja ilyen esetnek, fel is írtam a rendszámot.
Mint megtudtam , a szélvédőt bottal beverőt elkapták, így nem kellett tanúskodnom, de megtettem volna. Ha nem fogjuk , nem fogjátok fel, hogy a szolidaritás az egyetlen védekezési módszer az ilyen köcsögök ellen, akkor tényleg csak a rendőrségben bízhattok. :/
(Cinikus mosoly.)

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2010.11.28. 10:00:54

@dél van: Ez sem feltétlenül törvényszerű, van ismerősöm, akinek a felesége a liftben megszülte a gyereket, amikor indultak a kórházba. :)

whyyy 2010.11.28. 10:02:32

@doncarlos: Carwellnes. Kerdes hogy azert ezek menynire javithatoak! Tul eleg a konturjuk, de dontsek el Ok. Erdemes egy probat megtenni veluk tenyleg.

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2010.11.28. 10:02:37

@streetsta: Dehogyis, itt egyértelmű a helyzet. Vannak azok a sztorik, amik megosztják az embereket. Na ott szoktak lenni a nagy anyázások! :)

Coccotti 2010.11.28. 10:03:45

Mondjuk, ha mögöttem vadul dudálna valaki a pirosnál, én feltételeném, hogy valami rendkívüli ügyben siet és megpróbálnám elengedni. Pl, ha a gyermek fullad valamitől, minden szülő átgázolna a kórházig mindenen.

A sokadik Zoli 2010.11.28. 10:03:55

@MitTomÉn:

Autómosó kefe fa nyéllel. Az csak a hó lesöprése miatt van a kocsiban nem a bunkó pofánvágására. Véletlenül a kezembe akadt...

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2010.11.28. 10:04:24

Nem kell magyar/budapesti élethelyzetre fogni: Ausztriában, ráadásul az egyik legnyugisabb látványúton (ahol miért is sietnél) egy vw phaeton elzsírosodott gazdája játszott el hasonlót (bónuszként némi tettlegességgel).

m.blog.hu/au/autozz/image/phaeton-motor2.jpg

Kell a sokkoló az autóba/motorba: kis helyen elfér, és viszonylag nagy visszatartó ereje van.

Winston Smith 2010.11.28. 10:06:43

Ha jól értelmezem, megvan az autó rendszámából az első három betű, megvan az autó színe és típusa + az időpont és az elkövető személyleírása.

Ha ezt az elkövetőt nem tudja megtalálni a Rendőrség, akkor semmit.

poronyt 2010.11.28. 10:08:07

@Cradle: Sajnos hidd el, hogy ez magyar specialítás.
sokat jártam én is így a világban és sok helyen láttam hasonló dolgokat, de a javas részének ott OKA volt.
SAjnos ez a bunkó országunk sajátossága, hogy ok nékül b..nak fejbe.
MERT EBBEN AZ ORSZÁGBAN SENKI SEM FÉL, MINDENKI NAGYEMBER ÉS MINDENKI MEGTEHET BÁRMIT!
Azon sajnálkozunk, hogy mindenki "lebalkánoz" minket... amíg csinálunk magunkból balkánt, addig kussoljunk...

keletisarok.hu 2010.11.28. 10:08:21

Legutóbbi balesetnél, amiben segédkeztem (2.-ként értem oda):

két szabolcsi kistelepülés között félúton fejreállt egy autó

6-7 perc tűzoltók (helyi önkéntesek), 10 perc orvosi ügyeletről doki, 20 perc KMB

az autóstársak segítségnyújtási szándéka egyébként a 0 felé közelített, akinél pl. volt víz, nem mert odajönni se, úgy kellett visszaszaladni a sor végére hozzá, és még sorolhatnám... nagyon elkeserítő volt az egész

az már csak hab a tortán, hogy utóbb megtudtam, a sofőr is ittasan vezetett

---

Önvédelmi eszköznek nem javaslom azt a párat, ami miatt minket jobban megbaszhatnak, mint a támadót. Jobb a nagy méretű villáskulcs, boltban vásárolt baltanyél, tapétavágó, gázspray stb., szóval nagy, kemény, éles legyen, de mindenképpen legális.

Baseball-ütő, konyhakés, lézerkard, sokkoló stb. erősen felejtős. Az csak a bűnözőnél lehet.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.11.28. 10:08:46

@SilentSound: Kötünk fogadást?:) Ha idetalál egyik-másik törzskommentelőd, lehet kapkodni a fejeket.

keletisarok.hu 2010.11.28. 10:11:20

Legutóbbi balesetnél, amiben segédkeztem (2.-ként értem oda):

két szabolcsi kistelepülés között félúton fejreállt egy autó

6-7 perc tűzoltók (helyi önkéntesek), 10 perc orvosi ügyeletről doki, 20 perc KMB

az autóstársak segítségnyújtási szándéka egyébként a 0 felé közelített, akinél pl. volt víz, nem mert odajönni se, úgy kellett visszaszaladni a sor végére hozzá, és még sorolhatnám... nagyon elkeserítő volt az egész

az már csak hab a tortán, hogy utóbb megtudtam, a sofőr is ittasan vezetett

---

Önvédelmi eszköznek nem javaslom azt a párat, ami miatt minket jobban megbaszhatnak, mint a támadót. Jobb a nagy méretű villáskulcs, boltban vásárolt baltanyél, tapétavágó, gázspray stb., szóval nagy, kemény, éles legyen, de mindenképpen legális.

Baseball-ütő, konyhakés, lézerkard, sokkoló stb. erősen felejtős. Az csak a bűnözőnél lehet.

Csizirájder 2010.11.28. 10:13:23

Az ilyet le kell gépelni a 'cibe nem pedig megfutamodni! :) Harc szempontjából hátrányban van a benn ülő ember, ezt a hátrányt azonban Kutya Úr által ajánlott sokkolóval nagyon jól lehet ellensúlyozni. :) De jó lehet erre a célra még a jó öreg és bevált vipera, boxer, és fa testápoló, csak azokhoz már ki kell szállni a kocsiból és gyorsan kell cselekedni. Minek koptassa az ember a kezét nem? :)

gu-la 2010.11.28. 10:14:35

Sajnos egyre gyakoribb ez a szitu.
Es elofordul kisvarosokban is....
Mindenki turelmetlen. Persze vannak tipikus...
En vagyok a kemenyfiu ...20-eves BMW-vel,
De egy piros clieo val ...na ne mar, itt a veg.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2010.11.28. 10:15:46

Elképesztő, de sajnos van ilyen.

Kb. 2 éve történt meg velem szintén Budapesten: 2 kollégámmal a fővárosban volt dolgunk, én vezettem. Az egyik mellékutcából szerettem volna kikanyarodni az Andrássy-ra. A forglmat lámpa biztosította. Állunk a pirosnál, mögém áll egy Mitsubishi Outlander. A lámpa zöldre váltott, én szép lassan elkezdek balra nagy ívben csorogni, hisz a szemközti utcából jött ki a troli, akit nekem engedni kellett és... és nem hittem el, az Outlander-es nekem jött hátulról és megtolt!!!! Azt hittem szétdifferál az agyam, köpni nyelni nem tudtam. Miután betolt a kereszteződésbe és elég helye lett mellém fordult és mint aki a dolgát jól végezte szélsebesen elment mellettem és otthagyott.

Ilyen van, itt tartunk. Lesz ez még rosszabb is, nincsenek illúzióim.

robian 2010.11.28. 10:16:03

szegény madár nagybátyámnak - aki a légynek se árt - is letörte a tükrét egy közlekedési konfliktusban egy ... külföldi ... neki is fél nap rendőrség, utána bemenni még többször, pert kellett (volna) indítani hogy (talán) megkapja a pénzét, így végül hagyta. fenti cselekmény amúgy egy jó ügyvéddel max rongálás ami ezekben a percekben évül el. úgyhogy amíg ilyenek a törvények, addig ne is várjunk mást. a nép, a plebs birka akit terelni kell.

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2010.11.28. 10:16:07

@streetsta: A végén kilyukadunk oda, hogy miattam lesz az egész. ;P De nem, hülyeség ellen nem fogadok, mert mindig előkerülnek. Csak vannak helyek, ahol koncentráltabb az előfordulásuk. De én nem szoktam bántani az ilyen szellemi fogyatékkal élőket sem, mert a végén még megtalál magának az egyenlő bánásmód hatóság, vagy mi a szösz. :)

indapass90210 2010.11.28. 10:21:54

@Csizirájder: testpoló, vipera miatt cseszegetheti az embert a yard.

De ott van a jó öreg Maglite 6D, ha sikerül vele belevilágítani a szemébe, akkor egy ideig csak egy fekete kört lát az ürge középen, ha meg ütni kell, akkor a 6db góliát elem (D méret) nem hazudik.

Plusz van egy rendes lámpád, ami mindig hasznos lehet.

TUDOD, A CSIBE 2010.11.28. 10:22:23

Velem ilyet nem tudott volna megtenni,mondjuk ha egy BMW vagy Mercedes Audi vagy valami nagyobb kocsi akkor nem száll ki egy ilyen.

Kár hogy ez nem velem történt meg,mert kiszáltam volna a Mergámból ha hozzá mer nyúlni és a fejével a szar Clio ablakát betörtem volna.

Rock me Amadeus 2010.11.28. 10:23:00

Ha jól értem, nő nem is volt a kocsiban?
Biológiai csoda helyszínén jártál.

mi nem foglalt még 2010.11.28. 10:23:11

Lőfegyvert minden rendes embernek.

pioker1933 2010.11.28. 10:23:34

@dél van: Az én születésemkor pedig a magzatvíz elfolyás és a születés között 15-20 perc telt el. SZóval egyes esetekben indokolt a rohanás. Olyan szinten gyorsan születtem, hogy a kiérkező mentő már külön vitt be minket. Ez a második legnagyobb városban történt kb 2 kilométerre a kórháztól.

indapass90210 2010.11.28. 10:24:29

@TUDOD, A CSIBE: azért nem semmi, hogy egy kommentből elsütötted: mergád van és kungfu nagymester vagy.

keletisarok.hu 2010.11.28. 10:24:56

Amúgy a rendőrőrsök "szubkultúrája" tényleg siralmas.

KIs szülővárosomé: ordenáré ezer éves épület, a komcsik anno úgy rekvirálták a helyi górétól, aztán megkapták a rendőrök, szóval a belső terek mindenre jók, csak ügyfélfogadásra nem.

A villamos hálózat kb. 30 éves, villanykályhával fűtenek (gondolom, az optimális 100-szorosát fizeti rezsire). Számítógép egy darab, kőkori oprendszerrel és egy amőba memóriájával. Gépelés szigorúan két ujjal.

Másik: megyei rendőrKAPITÁNYSÁG főbejárata régi típusú hatalmas faajtó, rajta papírral, hogy "Kérjük becsukni, mert fűtünk", közben meg akkora rés van a zsanérnál, hogy három ujjam beleférne.

És az a kócos tekintet mindegyik portásnál, ügyeletesnél, posztosnál...

De ez már más történet, nem célom őket fikázni, mert bizonyára náluk is a sapka alatt a legbüdösebb a keszeg. (Értsd: a fejénél.)

TUDOD, A CSIBE 2010.11.28. 10:25:28

@Dövan: ezt már tudják páran hogy egy Merci,nem vagyok kung fu mester de pár évet sportoltam már.. Kis Fábiásom leülhetsz 1-es! Gondolom te is ilyen emberke lehetsz mint ez az állat.

Egyébként legszívesebben megkeresném ki ez.

keletisarok.hu 2010.11.28. 10:27:05

Amúgy a rendőrőrsök "szubkultúrája" tényleg siralmas.

KIs szülővárosomé: ordenáré ezer éves épület, a komcsik anno úgy rekvirálták a helyi górétól, aztán megkapták a rendőrök, szóval a belső terek mindenre jók, csak ügyfélfogadásra nem.

A villamos hálózat kb. 30 éves, villanykályhával fűtenek (gondolom, az optimális 100-szorosát fizeti rezsire). Számítógép egy darab, kőkori oprendszerrel és egy amőba memóriájával. Gépelés szigorúan két ujjal.

Másik: megyei rendőrKAPITÁNYSÁG főbejárata régi típusú hatalmas faajtó, rajta papírral, hogy "Kérjük becsukni, mert fűtünk", közben meg akkora rés van a zsanérnál, hogy három ujjam beleférne.

És az a kócos tekintet mindegyik portásnál, ügyeletesnél, posztosnál...

De ez már más történet, nem célom őket fikázni, mert bizonyára náluk is a sapka alatt büdösödik a keszeg.

brokesz 2010.11.28. 10:27:16

Kerülni kell a konfliktusokat, mert bár ezek tényleg barmok voltak, de annyi frusztrált ember van az utakon, hogy könnyen pórul járhat az ember.

oliva 2010.11.28. 10:28:48

ha megbántok bárkit, bocsi, de mitől is lennének nem bunkók? Órákon át nézik a hülye filmeket, amikben hasonló bunkók mindent megtehetnek, és még túl is élik, aztán a terembe', meg a kocsmába' jól megbeszélik, hogy rajtuk kívül mindenki más mekkora köcsög, meg mekkora állat...
kimondottan finom lelkű nő vagyok, de az ilyenekkel alapjáratom tahó módon kommunikálok, mert máshogy nem érdemes, én nem ütném meg egyiket sem, de ha valaki megteszi, jót tesz velük.

Ivanhoe 2010.11.28. 10:31:46

@pioker1933: Ha jól értem miután nem tudott elmenni a levélíró mellet kiszállt és komótosan elkezdte ütni a kasztnit, ilyet nem csinál az akinek épp szülni készül a felesége. Bár magamból indultam ki, lehet, hogy néhány IQ bajnoknak még a kávézás is belefér.

karlov 2010.11.28. 10:34:30

Na akkor most mindenki harcolni megy az utakra,hogy ennyi szart pakol az ülés alá?!
Kuuuuuuuuuuuultúra emberek kultúra...Egy két hülye meg mindig lesz...

M.G.M. 2010.11.28. 10:37:49

Én rendszeresen használok baseballütőt, sportolásra :-). a lényeg hogy tudom használni. Ha épp vki neki esik a kocsidnak akkor hiába van nálad az ütő, nem nagyon lesz alkalmad használni. Ahhoz hely kell. ha kinyitod az ajtót rögtön kapsz két taslit és már azt sem tudod hol vagy, és az ellennek már lesz ideje használni a te ütődet. Persze amint van alkalom kipattanni az autóból, neki lehet esni az ő autójának. Szerintem ha home-runt versz a jobb tükrével, akkor elgondolkozik a térdkalácsáról...

indapass90210 2010.11.28. 10:38:07

A "rokonát viszi szülni" szerintem egy példamondat volt Kálmán levelében, ez így nem hangzott el az esetnél.

indapass90210 2010.11.28. 10:40:54

@TUDOD, A CSIBE: hát én tényleg ki vagyok gyúrva, mint állat. Meg alacsony vagyok. Azér' járok fábijával, mert mergában el sem érném a gázpedált :D

gabesz7004 2010.11.28. 10:43:56

Szerintem ne csodálkozzunk sem az eseten, sem a yard hozzáállásán! 45+20 év komcsi, posztkomcsi, liberális morálja keményen rányomta bélyegét az ország illemhez való hozzá(nem)állására! Mindankinek joga van sietni, akár a Kresz, a józan ész ellenében is,de senkinek sem kötelessége vigyázni mások testi s tárgyi épségére, úgye?! S ez csak rosszabbodik napról-napra!
A rendőr kapitányságok helyzete tényleg elszomorító, ennél mindenképp többet s jobbat érdemelnek!
A magzatvíz elfolyás és a szülés között elég változó lehet az eltelt idő, erre nem szabad sem pro sem kontra hivatkozni, mentőt kell hívni, ennyi! Ők jogosan és sikeresen kelnek át egy ilyen szitun!

keletisarok.hu 2010.11.28. 10:45:12

@Dövan: Elérné, csak a kormány küllői közt kéne kinézned. :) De úgy legalább könnyebb lenne céloznod az irányzékkal. :)

=Daniken= 2010.11.28. 10:47:45

és az a legjobb, hogy a mára szépen felduzzasztott magyar rendőrségre nem számíthatsz, mert le sem szarnak és nem védenek meg. z meg milyen vicces már, hogy olyan helyen történik, ahol 20m-re van a rendőrség:-))) botrányos, komolyan.

Balu az Alfás 2010.11.28. 10:47:46

Most rohant az ürge, mert szül az asszony.
Egy hónap múlva is rohan, mert utalták a családi pótlékot.
Következő hónapban is rohan, mert jön valami segély.

Elnézést, ha tévedtem a színekben.

:)

Kardics 2010.11.28. 10:47:59

Rencámot a magzatvízre :))

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.11.28. 10:49:23

Hát, erre nehéz bármi olyat írni, amiben nincs erőszak.

EMU 2010.11.28. 10:52:29

El innen! A magasságos világesze magyar meg maradjon magában a mindennapi bunkóságainak csodálatos, univerzum szerte irigyelt világában, ott rohadjon meg a nemzeti ügyek kormányával, a szemét csaló, tolvaj népségével meg az agyatlan tahó habitusával egyetemben. Már régóta litvánnak hazudom magam külföldön.

karlov 2010.11.28. 10:52:56

@EMU: Akkor húzd ki magad...mert megérdemled.

=Daniken= 2010.11.28. 10:53:22

@gabesz7004: hagyjuk már a politikát, hogy jön ez ide?

Ha egy ilyen fasz elgázolja a szeretteimet és Te elkezdenél egy ilyen "szegény rendőrség, segítsünk rajtuk mert a büdös komcsik..."dumát lenyomni, mentő vinne haza...nézzünk már körbe!!!! mennyivel van több rendőr???mennyivel van több rendőrautó? Mennyi, de mennyi sok milliárdos közbeszerzés volt/van/lesz, amiből fejlesztés van/lesz és ehhez képest védtelen vagy, ugyanúgy szétlopják és semmi nem változik...kamera rendszer...sok-sok milliárdért városszerte és nincs eredménye!!!!!! ez a felháborító.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.11.28. 10:53:49

sajnos városban kell tartani egy romot amiért nem kár,tegnap egy szűk utcában ahol mindképt kocsinak le kéne húzodni egy kicsit egy Volvo terepjáró próbált középen maradni,majd látta a romomat és inkább mégis lejjebb húzódott.Én ezzel a kocsival bármelyik baromnak neki megyek ha bunkóskodik.

Rocko- 2010.11.28. 10:55:27

ehhh

@SilentSound: hát feltehetően azon a blogon a többi közé veszne ez a történet, plusz az első öt kommentben elmagyaráznák, hogy az nem úgy volt, hanem Kálmán volt a hülye és megérdemli. feltehetően ezért nem küldte oda ezt az írást.

wiseguy 2010.11.28. 10:55:35

A magyar rendőrök még rendszám alapján sem tudják megtalálni az elkövetőt. Leadtam a feljelentést rendszámmal, típussal, majd megjött az indoklás, hogy idézem: "sorozatos adásvétel miatt a jármű tulajdonosát nem tudják megállapítani" sic!

Azért az érdekes, hogy az autópálya bírságot, parkolási bírságot, azt simán az utolsó ismert tulajdonos nyakába basszák...

-Gabi- 2010.11.28. 10:57:21

agyonverni,széttépni,feldarabolni az ilyet

Roy 2010.11.28. 10:58:29

Nagy az Isten állatkertje.

memot 2010.11.28. 11:00:29

Oliva:

Ez egy kicsit erős azért...Időnként én is nézem az agyatlan akciófilmeket sőt, még ezeket a lőjük szét a világot játékokat is szoktam játszani a PC-n, hogy aztán néha a kocsmában egy sört mellett megbeszéljük a haverokkal, hogy ki, hogy. De eszembe sem jutna ilyet tenni, nem kell ez a lehúzós, demagóg duma, hogy a filmek tehetnek róla! Csak az IQ tehet róla, meg a jó édes anyja, aki b@szott a kölökre, amikor nevelni kellett volna!

EMU:

Te meg elmehetsz a francba, a hazudott litvánságoddal!!!

-Gabi- 2010.11.28. 11:00:39

@EMU:

Egyébként van benne igazság....

karlov 2010.11.28. 11:02:15

Én meg ha látom,hogy hülye elengedem.Én biztos nem vagyok olyan jellem formáló képességekkel megáldva,hogy jobb belátásra bírjam,egyrészt.Másrészt meg a aki sokat erősködik úgy járhat ,mint az a kamionos aki egy trabissal szőrözött,majd a piros lámpánál kiszállt a trabis és egyszerűen lelőtte.
Szóval Alapvetően közlekedni szoktunk az utakon,meg lehet még csak úgy krúzolni,csajozni,élvezni az autózást a sebességet .Szóval nekem legkevésbé jut eszembe az a verekedés,erőszak ilyesmi.
De hát ki mit szeret...

mi nem foglalt még 2010.11.28. 11:02:46

@EMU: Szerintem az említett barom nem magyar volt.

indapass90210 2010.11.28. 11:05:30

@=Daniken=: de most komolyan, mit tegyen a rendőrség egy ilyen esetben? Állítson fel ellenőrzőpontokat országszerte? Vagy rángasson ki minden piros clios-t az ágyból, még lehetőleg aznap éjjel.

A rendőrség, illetve az előadó fog csinálni egy csoportos lekérdezést a rendszámtöredékre, ebben ha egynél több clio van, akkor bukta. Mivel a sérülés sem olyan, aminek nyoma maradt a másik autón.

Nem kizárt, hogy van ott a yardra bekötött térfigyelő, akkor annak majd megnézik a felvételét, ott esetleg látható az elkövető vagy a másik kocsi rendszáma.

És tegyük fel, hogy a rendőrség megtalálja az elkövetőt, akkor mi fog történni? Ketten voltak, úgyis letagadják, tehát ha nincs kép meg nincsenek tanúk, akkor bukta. Ha lesznek, akkor majd esetleg elsírja magát a verekedő a bíróságon, ahol kap majd egy pénzbüntit, utána Kálmán pedig polgári peres úton követelheti a neki okozott kárt. Ekkor majd az elkövetők tudni fogják, hogy hol kell Kálmánt keresni, ha meg akarják beszélni a történteket.

B45524D N3K1 2010.11.28. 11:05:40

@GYUSZI BACSl: ez tetszik, te egy állat vagy ...
:-DDDDD

Krisi 2010.11.28. 11:06:41

@Dövan: ez kurvanagy ötlet! régóta álmom egy über Mag Lite 6 góliáttal, az az elemlámpák istene! most ennek apropóján be is szerzek egyet mielőbb :)

-Gabi- 2010.11.28. 11:08:18

@GYUSZI BACSl:

aha aha aha.
Az van nekem is,kis "esernyő",jó cucc!:)

pioker1933 2010.11.28. 11:12:05

@Ivanhoe: Ez természetes. A szülés sem menti fel a parasztsága alól.

EMU 2010.11.28. 11:12:52

@memot: Biztatnod nem kell, sőt az a szerencse, hogy nem kell hozzá az engedélyed sem, és senki másé. Egyelőre. Viszont addig kell lépnie az értelmesebbjének. Te meg nézhetsz ki a fejedből, és életed végéig döngetheted a melled, hogy ide születtél. Ugyan tenni ezért semmit nem kellett, de ha más nincs, jó a magyarnak levés is. Csak egyre kínosabb.

k13 2010.11.28. 11:16:46

Már ne haragudjatok, de itt a magzatvízelfolyás, rablás vagy akármi teljesen másodrendű téma. Semmilyen körülmény közt nem csinálhat ilyet....Elvben.
Persze Mo.-on belefér és ha Te hasonlóan reagálsz tuti Te szívod meg.

Viszont ez nem csak a közlekedésre vonatkozik, az egész ország ilyen....rothad.

memot 2010.11.28. 11:17:30

@EMU: Az lépés, h "litvánnak hazudod magad"? És nem a melldöngetésről van szó, de ne offoljunk, mert ez máshová tartozó téma...

indapass90210 2010.11.28. 11:20:00

Hogy valami konstruktív megoldást is írjak: biztos, hogy van itt olyan börtönviselt kolléga, aki szimpatizál Kálmánnal, meg a totalcar.hu-val úgy általában, és elég erőt érez magában ahhoz, hogy ha előkerül az elkövető, akkor elbeszélgessen vele. Így nem csak helyes útra lehetne terelni a clios gorillát, de tudatni lehetne vele, hogy a másoknak okozott kárt illik megtéríteni.

kamikaze5 2010.11.28. 11:21:31

Van egy mondásom rólunk magyarokról:
" Ha rajtunk múlna még mindig a nyereg alatt puhítanánk a húst. " Tahók mindenhol vannak, csak nálunk arányaiban sokkal, de sokkal több. Nyugodtan kövezzetek meg, de néha szégyenlem ( főleg külföldön ), hogy magyar vagyok.

k13 2010.11.28. 11:25:49

@kamikaze5: nos én évek óta dugom külföldön az útlevelem...

Ezért lehet kövezni, de akkor is szégyenlem, h ide születtem.

memot 2010.11.28. 11:27:43

@Dövan: Ezzel csak az a baj, hogy ez esetleg nekünk és Kálmánnak jelentene némi kielégülést. Ez persze szintén nem utolsó szempont, de - mint, ahogy már írta valaki - az ilyen parasztokat nem változtat meg és nem bír jobb belátásra. Max megerősítené benne azt a bizonyos erősebb kutya b@szik mondást, ill. este otthon, a meghitt kis békés családja körében mesélné, hogy milyen bunkók és erőszakosak az emberek a mai világban.... :)

no_holy_shit 2010.11.28. 11:34:38

@GYUSZI BACSl:
"én korábban az esernyő alakú kormányzárat használtam ilyen esetben"

egyetertek, csak nekem ladabonto (hazi szohasznalatban: pajszer) van a kocsiban. 359Ft volt a tescoban

karlov 2010.11.28. 11:36:21

@k13: Lelked legyen rajta...
Én nem szégyenlem ,hogy hová,minek születtem,miért is kéne azt tennem?!
Mi ez itt valami kollektív bűnösség?!
Ez nagyon gáz aki szégyelli származását az nem is méltó rá,hogy olyan helyre tartozzon amire egyáltalán büszke lehetne. de az már nagyon ideológiai kérdés...
Nekem nincs miért szégyenkeznem sem Rómában, sem itthon ,sem Párizsban vagy bárhol a világon.
Nem szégyellni kell,hanem tanulni,dolgozni az visz előre...

oliva 2010.11.28. 11:36:47

@memot: a kommentem eleje, a bocsi... Neked szólt, tényleg nem kéne tahónak lenni attól sem, amiket leírtam, de sajnos némelyek azok lesznek. Van, aki nem aláírom :)

Rocko- 2010.11.28. 11:40:43

@oliva: nézek én is ilyen filmeket, oszt még se. Doktor Házat is nézek, mégse gondolom hogy orvos lennék.

TUDOD, A CSIBE 2010.11.28. 11:42:25

Gratulálok azoknak akik szégyellik hogy magyarok.

lennétek inkább románok.

pickapu 2010.11.28. 11:42:41

@no_holy_shit: Pajszer mindig van nálam is, de kizárólag szeghúzás céljából. Háromféle méret, attól függően, mekkora szeggel kell megbirkózni. :)

Rocko- 2010.11.28. 11:43:06

@oliva: nem. de még doboznak se.

rjanos007 2010.11.28. 11:43:42

Hello!
Csütörtökön a Budakeszi úton belém jött egy BMW. (535D szürke, JXE-987). Kiszálltam, majd kiabált velem, hogy menjek előrébb, mert a lányát viszi szülni. Vagy igaz, vagy nem. Nem hagyott ott semmit, elhajtott. Rendőrséget kihívtam, az intézkedés kritikán aluli. Szerintem 1-2 óra alatt meg lehetett volna oldani az ügyet, most el fog húzódni hónapokig. Az autós valószínű megússza, én meg fizethetem a 240e Forintos fényezést. A végén majd nekem lesz még problémám ebből is.
Nem is csodálom, hogy ott tartunk, ahol tartunk. Sajnálom a rendőrséget, de ezzel az intézkedéssel egy elefántot sem találnának meg a pusztában.
Apropó ismeri valaki az autót?
J.

indapass90210 2010.11.28. 11:45:46

@memot: na jó, de ha megverik a parasztsága miatt, akkor lehet, hogy legközelebb nem csinál ilyet, mert akkor is megverik.

Nekünk úgysem érdekes, hogy lényegében változik-e az ürge, elég, ha nem szarakodik többet. Hogy azért, mert fél, vagy azért, mert megváltozott, ebből a szempontból irreleváns :)

Exploiter 2010.11.28. 11:45:49

Ablak leenged, csóri behúz, ablak rázár, aztán pánik, egyes, padlógáz, amíg van lába az illetőnek.
Utána sajnálkozás, hogy te csak megijedtél. Vagy rükverc, kormány jobbra és nekibaszod a mellett lévő kocsihoz. Egy tonna vas az egy tonna vas, hiába ugrál a sok túlfűtött mikiegér.

De csak akkor, ha egy frusztrált, antiszociális, seggfejektől megcsömörlött barom vagy, mint én.
Egyébként húzódj le, mert ott és akkor egyedül, főleg legálisan sok mindent nem tehetsz, úgyhogy nyeld le és örülj, h nem vertek meg pluszban és hazamehettél a családodhoz is utána.

karlov 2010.11.28. 11:46:23

@rjanos007: Ilyenkor jogos lenne az a közhely"hogy az okozott kárt minden esetben meg kell téríteni"
És ,hogy a rendőr nem e szerint intézkedik az kritikán aluli.
MIÉRT,Mért? Miért?
Ez a valós probléma Nem a "mackó" gatyás kis kopasz...

ugolog 2010.11.28. 11:46:51

ez egy mindennapos eset, és egyre inkább az lesz, rá kell szánni azt a kb. 200 USD-t, tükörhöz felerősíthető kis gps-es kamerára, a gomb megnyomása előtti 30 mp és az utánna következő 60 mp letárolódik az sd kártyára, a gps koordinátákkal együtt, mindenre kiterjedően segít emlékezni a feljelentés megírásakor, hely, idő, rendszámadatok, stb

pickapu 2010.11.28. 11:47:26

@kamikaze5: @k13: Ne szégyelld, hogy magyar vagy, attól még nem válsz külföldivé.

rjanos007 2010.11.28. 11:53:42

@karlov: Hogy mi lenne a jogos, abban már erősen kételkedek. Ha saját kézbe veszed az ügyet az a baj. Ha másokra bízod (gondolok itt a rend őreire), akkor el lesz felejtve. Sehogy sem jó így.
Sosem volt még dolgom rendőrökkel, de ezek után kerülni fogom őket. Ja a BMW-re nem adnak ki körözést, mivel nem történt személyi sérülés :-)
Az ügy látszólag egyszerű. De ha ebből csinálnak egy bürokráciát, akkor nem is csodálom, hogy nem oldanak meg feladatokat. Áááááá.

gu-la 2010.11.28. 11:59:34

@Exploiter: Huuuu...ha sokaig olvasom az itt leirtakat,soha tobbe nem kozlekedek,vagy csak tankkal...T32 -az mar jo.

indapass90210 2010.11.28. 12:00:10

@rjanos007: mondjuk ekkor nyugodtan mondhattad volna a rend őreinek, hogy az eset miatt megrándult a nyakad.

Bayernwagen 2010.11.28. 12:06:22

Lassan most már ideje lenne Dunába lőni ezeket az agresszív parazitákat!! Nincsenek köztük jó fejek-egyetlenegy sem!! És nem tudsz mit csinálni, még ha Te Bruce Lee is vagy-ők ugyanis nem félnek a rendőrségtől,Neked viszont semmi kedved egy ügybe belekeveredni, amiről "majd megállapítják" három év után, hogy nem Te voltál a hibás...
Jut eszembe még egy érdekesség: Ez az eset a 6. kerületi kapitányságtól 20 méterre történt: NO COMMENT!!! Welcome in magyaristan!

Negrogo 2010.11.28. 12:07:01

@rjanos007: Nem akarok vedeni senkit de az a fenyezes is csak papiron 240e. Ember ennyibol telibe fujnak egy autot.

rjanos007 2010.11.28. 12:11:32

@Dövan: :-) Akkor nem jutott eszembe, de kösz az ötletet :-)

kamikaze5 2010.11.28. 12:13:22

Itt élek Magyarországon nem külföldön, de sokat jártam sokfelé a világban. De tény, hogy jobb magyarnak lenni, mint románnak vagy bolgárnak, de az is tény, hogy rosszabb, mint osztráknak vagy németnek. A kulturális különbségek szembetűnőek. És a sok magasan kvalifikált társadalom tudósnak teljesen igaza van, hogy inkább a Balkánhoz tartozunk, mint nyugat-európához. És lehet döngetni a sok dagadó jobbikos mellett, mert a tényeket megb@szni nem lehet, azok makacs dolgok. Nekem nincsenek illúzióim a magyarságomat illetően. Én nap, mint nap bizonyítom, hogy igenis nyugat-európához tartozónak érzem magam, de sajnos a társadalmunk nagy része inkább érzi jól magát a balkáni közegben. Így elég nehéz...

rjanos007 2010.11.28. 12:13:48

@mennyi?husz!: Ja, ez lehetne egy másik blogtéma. Egyszer már fényezték a lökhárítót, amikor megláttam a számlát, arra gondoltam, hogy biztos plazma tévét építettek bele. Szerintem is irreális az ár, de ennyit kérnek érte :-(

Exploiter 2010.11.28. 12:14:40

@gu-la:
Annak én is örülnék. De a három alapelv:
1- közlekedj úgy, hogy ne adj okot inzultusra
2- ha már kiszálltak és anyáznak, akkor ne pánikolj, félemlítsd meg őket amivel tudod
3- ha már veszélyben a testi épséged is, akkor használj minden eszközt amid van. Egy böhöm nagy fémkasztni pedig elég jó eszköz.

keletisarok.hu 2010.11.28. 12:17:29

@Exploiter: fémkasztni + a szivargyújtó ;)

B3NZiN 2010.11.28. 12:17:59

Milyen hihetetlenül frusztrált itt mindenki. Vagy alig várja, hogy használja a baseball ütőjét, vagy alig várja, hogy beszerezzen egyet. Relax, take it easy.

s.o.v.i.e.t. 2010.11.28. 12:22:31

Kálmán nem volt kicsit figyelmetlen?
Én még azt tanultam a KRESZ-ben, hogy dudát veszély helyzetben, indokolt esetben szabad használni. Azt meg nem Kálmánoknak kell eldönteni, hogy a másik autóban ülő mit tekint ilyen helyzetnek. Kálmán autójában biztos van kormány. Eltekerni, kis gázzal oldal-előrébb gurulni. Már is kikerülte a konfliktust.

Aztán, hogy a Clios ember miért siet ennyire, és hova a nagy lárma, azt majd megállapítja egy arra illetékes járőr, ha épp megállítja.

Ha Kálmánjaink továbbra is trónszéknek érzik a bal egyes ülést, és felülbírálják mások döntéseit, akkor ne remélje a tettleges inzultusok megúszását.
(kicsit nekem zavaros a sztori, hogy ki jött jobbról a szerviz útról. ha onnan jön valaki, akkor, ha jól emlékszem, akkor ott elsőbbség adási kötelezettsége van. aztán meg a fényképen 2 kis autónak is szűknak mondott hely, szerintem 3 nagyobbacskának is gazdagon nyújt elférésre helyet.)

a tahót sem ünneplem, de Kálmánunk úrvezetői habitusához sem gratulálnék.

MP 2010.11.28. 12:22:51

Az a szomorú hogy egy ilyen helyzetben nem merünk semmit sem tenni. Pedig kellene a törvény hogy az ilyet helyben agyon lehet verni le lehet lőni. Azért bátrak mert mint minden ez is következmények nélkül marad ebben az országban.

Mental Militia 2010.11.28. 12:23:15

Jellemző.
Engem többször ért már hasonló atrocitás.
Néhány: robogóval haladva az út szélén(!) leszorítottak, később rám köptek,a mikor használtam a nemzetközi jelzést (fuck..). A lámpánál utolérve jobb ötlet híján (4-en ültek a tragacsban) belevertem a tükörbe, hogy az a házzal együtt millió darabra szakadt. Én majdnem elestem, de aztán az egyensúlyom visszanyerve elinnaltam. Protektoros kesztyű lájk..
Főút, tiszta idő, egyenes útszakasz, enyhe kanyarral a végén (előzni szabad végig). Jógyerek 65 km/h körül halad, sorban előzik meg, villog és dudál, ha elmennek mellette. Ennek mi baja?
Megelőzné az előttem haladó, de ráhúzza a kormányt, majdnem csatt. Én később megelőzöm (az iménti próbálkozó marad, nem mer újra gyorsítani), a fickó mutogat, picit rám is mozdítja a kormányt. Elküldöm az anyjához, testvért csinálni..
Majd piros lámpa, ő kiszáll, jön felém, rázza az öklét. Kiugrom, szó nélkül hasba vagy mellkason rúgom, h elesik. Közlöm vele, h lexarom a dolgait, ha még 1x bármivel próbálkozik, itt rugdalom ki a fogait. Valamit mondani kezdett, de én már ültem is vissza. Ezután már nem erősködött.
Klasszikus 2 sávból 1. Állunk, már senki nem megy a megszűnőben, mert pár méter múlva vége. Ő igen, de nem engedik be. Mellé kerülök, az autója orrával érinti a kerekemet, közben mivan-mivan-oz?
Tájékoztatom, h tuskónak lenni nem szociális vonás. Erre kiugrik, és hozzám vágja az autós illatosítóját (!!!!).
Nagydarab és egyre vehemensebb, ezért előkapom a fejszenyelet és megindulok felé. Innentől az autóból magyaráz csak, de egyre halkabban.
Ezekben az esetekben az zavart leginkább, h felhúztam magam..más hülyesége miatt.
Fejszenyélért nem szólt még a rendőr, pedig látta már-cserélni vettem az eltört nyél helyett.
Ez azóta szükséges, mióta 2006-ban kupacra vertek máig ismeretlen elkövetők, mert szóvá tettem a meg nem adott jobbkezes elsőbbséget..
Az élet nem habostorta..a közlekedés sem!

Negrogo 2010.11.28. 12:23:30

@rjanos007: Nalam ez epp aktualis. Hatso lokosom repedt. Muanyagozas, fenyezes + munkadij es 25e.

Az eset meg erdekes. Beletolattam egy automentobe aminek vaskos hata van. A mentoben semmi kar nem keletkezett, megneztunk, szoban meg is egyeztunk, h neki semmi kara nincs mindenki ment a maga utjan erre 5 nap mulva beallit a faszi, h meg is meg repedt a hatso lampa buraja adjak neki 35 ezret. Vicc. "beszelgettnuk errol" en persze egy fillert nem adtam neki. Megy a rendorsegre o feljelent. Meg is tortent 30 ezret akarnak rolam lehuzni mert allitolag en elhagytam a helyszint es mindtket autoban kar keletkezett. Az enyemben csak. Na szep. Hihetetlen mit meg lehet csinalni. A szabad idomet most ennek a szarsagnak a fellebezesevel fogom majd eltolteni legkozelebb.

Sztávrosz_ (törölt) 2010.11.28. 12:25:13

Az önbíráskodás törvénytelen.

Alf (törölt) 2010.11.28. 12:27:37

Emailben meg se próbálj beljelenteni, nem kapják meg, nem foglalkoznak vele (tapasztalat)

Miközben a cikkben eset történt, engem 3x állított meg 3 különböző rendőr nem messze (Dózsa györgy út váci út felőli része)

hihetetlen.

csatsa 2010.11.28. 12:27:45

De legalább nem volt messze a rendőrség!

Pont ott van a Színyei Merse utca végén a Kodály Köröndnél.

littlerock 2010.11.28. 12:30:52

Egy működőképes rendőrség mellett a garázdaságért stb. vissza kellene állítani a kaloda intézményét... az alany mellé kifüggeszteni az elkövetett bűnt is..

a kis kopaszt kirögzíteni a főtérre, és aki arra jár, a melléklet elolvasása után azt csinál vele amit akar...

ha valami perverz homokos hátulról cserkészi be, akkor azt, ha egy elnyomott aktakukac férj rúgja szét a fejét, akkor azt... nos minden általános iskolában levetíteni az erről készült filmet, és lehet, hogy egy életre elmenne a kedve a kölköknek is az erőszakoskodástól, pénz kizsarolástól... 3-4 éven belül tisztelettudó lenne mindenki az garantálható...

LBL 2010.11.28. 12:32:21

A tahó alighanem rendőr volt. Azok ilyenek, nekik szabad.
Esetleg a Bende kapott kölcsön egy Cliót.

scsaba1 2010.11.28. 12:33:36

@Winston Smith:

Hát ja, én is azon gondolkodtam, egyszerű seggelő-adatbázisos meló. Ha az első három betű megvan, akkor 999 variáció lehet. Ebből ki kell emelni a Cliokat, majd a piros Cliokat. Mennyi lehet, 10-20 db? Még annyi sem... Ha a sértett az évjáratát is be tudja lőni körülbelül (kurvarégi kockakámpás, közepesen régi ovállámpás, új háromszöglámpás), akkor még annyi sem. Mehetnek a rendőrök a picsába...

Jermann Kálmán · http://jermann.blog.hu 2010.11.28. 12:38:51

@SilentSound 2010.11.28. 09:38:59: pardon, bocsánat, elismerem munkásságod, de itt ismerem a gárda többségét. :-)

dukeekud 2010.11.28. 12:41:49

Teljesen nyilvalo valo, hogy egy rendszam nelkuli, az adofizetes barmi fajta formajat ekeppen elkerulo biciklissel van dolgunk. Aki megszokta, hogy lampanal minden korulmenyek kozott elore szlalomozik az autok kozott.Csak most autoval volt.
Mar megint ezek rohadt kerekparosok.

Rock me Amadeus 2010.11.28. 12:42:32

szerintem a gps-es kamera nem jó módszer, nem hiszem, hogy látja azt, hogy verik a C oszlopot

bandika57 2010.11.28. 12:49:34

@Rock me Amadeus: volt ilyen: A rátóti legényanya :-)

keletisarok.hu 2010.11.28. 12:50:22

Amúgy sipike78 néven örökre ki lettem tiltva?

Jermann Kálmán · http://jermann.blog.hu 2010.11.28. 12:51:41

@s.o.v.i.e.t. 2010.11.28. 12:22:31: még elolvasni sem kell kellett volna, elég megnézni a kép helyszíni képet.
A szervizútról érkezve lámpával védett kereszteződésen haladunk át; elsőbbséget emiatt nem kell adni.
Igen, balra húzva a kormányt, kicsit előre lehet menni. Ez nyilván meg is történt, ellenkező esetben nem az autó jobb hátulja, hanem az egész oldala végig lenne szántva.
Továbbá - a piros lámpán kívül - zebrán gyalogosok, az Andrássyn hetvenes átlagtempójú keresztforgalom. Hová kellett volna lekotródni?

s.o.v.i.e.t. 2010.11.28. 12:53:39

@Mental Militia: baltanyél aranyos, de túl humánus. a fa puha. teleszkópszár egyel jobb... azt is vihetem vásárláshoz mintadarabnak. soha senki nem mondja meg, hogy népnevelési célzattal tartom.

flugosmotoros90 2010.11.28. 12:54:05

Hasonló esetem nekem is volt Auchan parkolóban, este sőtétben. Szemből jött egy nő, de nem tudom mért nem akart jönni én gyorsan lehuzódtam, erre az Octaviából kiszállt 2 nagytestű fiatal, hogy mi van ge.. mit csinálsz, mondom semmit, jobb a békesség, kitolatok, erre ők is. Nekem jöttek, a tolatást megkezdtem majd láttam, hogy ők is akkor megálltam. Kiszálltak, és elkezdték tenyérrel ütni a motorháztetőt. Közben kiszállt egy lány is, ő is üvöltözésbe kezdett...épp lezártam a központit, mert az ajtót akarták feltépni. Anyagi kár minimális, de az a baj, hogy ének még ilyen emberek....na ezeknek nem kéne!

Sietéshez: a múltkor be kellet vinnem édesapám a kórházba, mert a mentő nem volt hajlandó kijönni. Nagyon rosszul volt, de betartottam az alapvető szabályokat. Nem mindent, de ami elengedhetetlen azt igen.

Jermann Kálmán · http://jermann.blog.hu 2010.11.28. 12:55:15

@Jermann Kálmán: "Hová kellett volna lekotródni?" - csak mert oldalirányba egyelőre még nem megy az autó.

nyehehe 2010.11.28. 12:57:33

mondjuk ha egy ilyen barom észnélkül dudál, akkor mennyiből tartott volna rámenni a zebrára? Ha egy mentő jön a két kocsisor mögött, akkor is meg szoktuk az ilyet oldani. És azt sem értem, hogy miután megütötte a kocsidat, miért nem mentél nekik? Vagy legalább a mackós csávót elsodorhattad volna. Ez így nagyon birka-szagú történet.
Keménykedsz egy fickóval mert nem használ megkülönböztető jelzést, utána viszont befosva ülsz a volán mögött.. LOL!

Hurri Kán 2010.11.28. 12:58:09

@csatsa: Ennyi erővel lehetett volna ott egy apácazárda is, kb. annyit értél volna azzal is...

Csizirájder 2010.11.28. 13:01:52

@Dövan: a 'csába, tényleg ezt el is felejtettem! Franc egye meg hogy minden önvédelmi eszköz illegális! :) Akkor paprika- vagy gázspray, aztán a jajgató támadó legépelése acélbetétes bakanccsal, puszta kézzel. Bár ezekkel a sprékkel az a baj hogy ha kapsz egy szembeszelet, akkor abba nem lesz köszönet... :) Tehát maradnak a házilag előállított eszközök, mint pl. nyélre erősített Lada vezérműlánc, vagy valami ~30 mm átmérőjű, 50centi hosszú erősáramú kábel, azzal is lehet suhintani szépet, és hasonló egyebek. :)

Fikkentáger 2010.11.28. 13:02:16

A rendőrségi eljárást meg tudom erősíteni. A Lónyai utcában 45 fokban parkoló kocsim sarkát frankón elvitte egy figyelmetlen csákó (nem volt szerencséje egyébként az aláfutás-gátlóm kábé derékmagasságban végigszánthatta a szinte új kocsiját), kiszállt, megnézte, káromkodott, és lazán továbbment.
A feljelentést órákig vette föl a IX.ker. kapitányság.

De van jó hírem is (evolúciós szempontból): az egyik szemtanú mindent fölírt (rendszám, kocsi típusa, színe, sofőr leírása stb.), és másfél órát várt rám a kocsinál, hogy átadja az információt, amikor visszaérek (a parkolócetliből sejthette, hogy nem 5 perc lesz...).

jani_a_hegyről 2010.11.28. 13:02:45

három betű, kocsi színe, tipusa, valószínű évjárata is megsaccolható, elkövető életkora is megsaccolható, személyleírás, mindez egy olyan környéken, ahol minden sarkon van térfigyelő. nos, ha ez kevés, akkor mit kellene még beadni? Az elkövetőt magát bilincsben a kapitánysára vezetni?

Egyébként a szomorú az, hogy valószínű kevés lesz, legalábbis nekem törték már fel úgy a kocsimat, hogy azt a cég CCTV kamerái több szögből is rögzítették, látszott az elkövető arca, ruhája, hogy merről jött, merre ment el és küldtek egy levelet, hogy sajnálják, de nincs elég információjuk.
Persze trafipaxozni, meg fánkozni, szotyizni mindig is lesz eszük...
Jah, meg Mr. zsaru gyurós gyökér versenyre készülni.:D

toronte 2010.11.28. 13:05:52

biztos elütöttem volna a helyedben. gyanítom a rendőrök munkáját is segítette volna. és nyugodtabban alszom :)

Krisi 2010.11.28. 13:05:58

@LBL: "Esetleg a Bende kapott kölcsön egy Cliót."

E! ez mekkkora :D

Fikkentáger 2010.11.28. 13:09:06

@Fikkentáger:

Ja és a szemtanú természetesen hajlandó volt vallomást tenni a rendőrségen.

anyahajókabinajtóhajtogató 2010.11.28. 13:11:02

Közel kell engedni majd egy nyeles borotvával vagy borotva éles késsel 30-50cm-es vágást ejteni a hasfalán jobbról-balra alulról felfelé haladó irányban. Ha késünk van akkor az legyen hegyes, tartsuk magunk előtt és figyeljük az alkalmat, hogy mikor szúrhatunk a támadó arcába.
Remélem segítettem.

flugosmotoros90 2010.11.28. 13:11:24

@s.o.v.i.e.t.: Nem így működik azért ez! Sietni lehet, a megkülönböztető jelzést használóknak, vagy annak is aki anélkül halad, de annak csak megadott szabályok között. Ez nem annak minősül, és az hogy valaki más tulajdonában kárt tesz, az elég nagy bűntett. Mellesleg (tudom, hogy nem) de mi van akkor ha nem hall a feltételezett Kálmán. Ugyanis ők is kaphatnak jogosítványt, mert nem függesztették fel a vezetéshez való jogukat. Te honnan tudod, hogy úrvezető? Látod innen erednek a bajok, mi van ha '87 óta több 100ezer km-t vezetett? Ha ennyire sem tiszteljük egymást, hogy mások jogos igazában is a lehetséges hibáit keressük, akkor nem tudom hova jutunk!

jani_a_hegyről 2010.11.28. 13:12:00

teljesen földtől elrugaszkodott gondolat, hogy majd ilyen esetben kilép a bátor állampolgár és megvédi magát... az ilyen mocskos tahóknál, akikkel a rendőrség nem képes felvenni a harcot bármikor lehet fegyver, hiába száll ki valaki a kocsimosó kefével, meg a kábel darabbal, agyonlövik helyben gondolkodás nélkül. jobb meghunyászkodni és utat engedni, mondjuk óvatosan a zebra szélére gurulni. had menjen a gyökér, mert így keletkezik a legkisebb kár. Faterom erős, nagydarab ember, de azért már nem olyan fiatal, egyszer körforgalomban valamelyik bevásárlóközpontnál valaki szidja, dudál rá, meglöki egy mikrobusszal az autóját mert ő betartja a 30as táblát, gondolta kiszáll felírni a rendszámot, erre kihuppan a fiatal, elzsírosodott patkány, fater visszavágódik kocsiba, bezárja, persze muter, meg hug sikít, a gyökés meg rugja a kocsink oldalát, ami több helyen is behorpadt. Ennyi mit lehet tenni? Feljelentés nem hatott semmit.

Csizirájder 2010.11.28. 13:12:35

@F/:

Aztarohadt! :o Nagyon profi szerkezet! :) Azt hiszem nem véletlen hogy Dél-Afrikában találták ki. :D

fospunpa 2010.11.28. 13:14:02

Gratulálok. Egész Európa legkönnyebben megjegyezhető rendszáma a magyar, hatalmas ló karakterek: 3 betű, 3 szám. És csak az első 3 betű sikerült...

NA, az ilyen meg is érdemli...

s.o.v.i.e.t. 2010.11.28. 13:14:45

@Jermann Kálmán: hát az eset tanulsága szerint bárhova. mert a keletkezett anyagi kár mellett a lélekben keletkezett bizalmatlanság, hogy ez megtörténhet veled/bárkivel, nem ér annyit, hogy...

és akkor néhány felvetés:
- a gyalogosra épp úgy vonatkozik a KRESZ. dudáló autót a gyalogos is elengedi. így te is dudálsz, hogy tudja, hogy előrébb fogsz menni és előre mész.
- ez az előző eset már magában foglalja, hogy te a zebrára állsz és közöd nincs a 70-nal menő Andrássy forgalomhoz, de:
- ha minden kötél szakad, akkor bizony dudálva, óvatosan, még az Andrássyn érkezők elé is kigurulhatsz és ők meg meg kell, hogy álljanak, mert az Andrássy út, akár mennyire is fura, de nem önálló állam, és így rá is vonatkozik az országunkban hatályos KRESZ.

szerintem nem voltál közreműködő a szituban. és most épp egy pitbullba akadtál bele. sajnálatos dolog. nincs alávalóbb sunyi trógerség, mint kocsit rongálni.. dögöljön meg az ilyen. ha szemem láttára történik a dolog, akkor biztos, hogy kiszállok és népi manikűrt rendezek. pici, kigyúrt emberkék orra is szilánkosan törik, illetve a szeme épp úgy kinyomható hüvelyk (lájkoló) ujjal, hogy a szimpátiaszavazást egyértelműen értse....

Jermann Kálmán · http://jermann.blog.hu 2010.11.28. 13:17:15

@nyehehe: "mennyiből tartott volna rámenni a zebrára" - ahol a zuhogó esőben kapucnit/esernyőt nyakába húzva szaporázza a lépteit a gyalogos... De tegyük fel, rámegyek (rámentem), mit gondoltál volna, mi lesz a több tucatnyi autóval a keresztforgalomban?

Félreértés ne essék: nem vitatkozni akarok, csak adok egy esélyt az értelmes eszmecserének.

Camappa 2010.11.28. 13:18:05

Na, most hogy mindenkiből előjött a Cartman és megfogadta, hogy "úúú ha én velem így beszélne egy ringyó, megmondanám neki, hogy kuss, ribanc, irány mosogatni".

Én mindig bezárom a központival a kocsit és bors sprayt tartok a váltó mellett. Bors sprayje a hiedelmekkel ellentétben (jóskát lefújták oszt még dühösebb lett tőle) nincs ellenszer, fél órát fogja nyálát és taknyát köpni-nyelni, miközben semmit sem lát. Hatástalanítod vele az illetőt, nincs dulakodás, csak arra kell ügyelni, hogy ne tántorogjon be vakon a kocsik közé, mert még elütik a picsába.

Persze csak azután kell lefújni, ha elkezdi lebontani az autót, bár akkor sem biztos, hogy kifizetődő konfrontálódni. Inkább röhögsz magadban egyet a majmon, minthogy pár hónapot tölts az intenzíven, mert megkéseltek.

Ha már fetreng, a személyit érdemes elvenni és megtartani. Akkor garantáltan nem fog utána fenyegetőzni.

kopogtató 2010.11.28. 13:18:18

el kellett volna gázolni azt a kigyúrt faszfejet. nem halálosan, csak megpöccintenki a kocsival, aztán jól megrúgdosni.

scsaba1 2010.11.28. 13:19:58

@kopogtató:

Utána meg jól feljelent cserbenhagyásos gázolásért. Ne félj, ő megjegyezte volna mind a hat karaktert...

Macropus Rufus 2010.11.28. 13:23:58

"Tahók mindenhol vannak, csak nálunk arányaiban sokkal, de sokkal több."

Hofi mondta, hogy Magyarországon az egy főre eső hülyék száma kettő. :)

Jermann Kálmán · http://jermann.blog.hu 2010.11.28. 13:27:14

@s.o.v.i.e.t. 2010.11.28. 13:14:45:
- "a gyalogosra épp úgy vonatkozik a KRESZ" - és neki van elsőbbsége. A dudálás meg mindennapos mulatsága egyeseknek a fővárosban. És ha nem tudja, hogy épp őt fenyegeti? A gyalogost esetünkben épp védi a KRESZ, tehát egyedül neki van igaza.
- "ez az előző eset már magában foglalja, hogy te a zebrára állsz és közöd nincs a 70-nal menő Andrássy forgalomhoz" - a gyalogátkelőn épp átkeltek.
- " óvatosan, még az Andrássyn érkezők elé is kigurulhatsz és ők meg meg kell, hogy álljanak" - ezt kérem elmagyarázni. Milyen alapon KELL megállnia a keresztforgalomnak? Egy dudáló vadbarom, és nem egy mentő/tűzoltó/rendőr jött, a megkülönböztető jelzését használva, amikor VALÓBAn érvénybe lép a KRESZ rendelkezésére. Dudálva furakodóra nincs őt védő paragrafus.

Egyébként a rongáló ott kocogott előttem. Elnézést azoktól, akiknek csalódást okoztam: nem jutott az eszembe, hogy keresztülgázoljak rajta. Vagy ha a tudatalatti ezt sugallta, akkor győzött a józan ész: (akkor még nem ismert) anyagi kárért nem fizettetünk embervérrel. Ez a civilizáció "ártalma", gondolom.

henrik77 2010.11.28. 13:27:49

Mit mond a rendor?

Unio van, de nem olyan unio...

Ha a zebrara gurult volna, most konnyebb lenne az elet: gyorsabb eljarasban kapna buntit:)

pizo 2010.11.28. 13:32:27

"2002. november X-án 18.40 és 18.45 közötti időpontban a férjemmel a tulajdonomat képező Citroen AX, XXX-111 frsz. szgk-val az Állatkerti krt.-n haladtunk (a férjem vezetett), és a Széchenyi fürdő előtt kívántunk parkolni. Ezirányú szándékát a férjem szabályosan jelezte. A szembe jövő forgalomban elhaladt mellettünk egy troli, ezért férjemnek erősen le kellett lassítania, ezalatt egy fehér Citroen Xsara érkezett a hátuk mögé. A troli elhaladása után férjem megkezdte a szabályos balra kanyarodást, ekkor észlelte, hogy a hátunk mögötti autó hozzánk közel húzódva megpróbál kiszorítani minket a kanyarodási ívről, ami nem sikerült neki. A parkolóhely torkolatához érve mindkét autó megállt, Cs. Z. és társa ingerülten intettek, hogy menjünk onnan. Férjem nem állt arrébb, erre pár másodperces várakozás után Cs. Z. hirtelen gázt adott, majd gyors kormánymozdulattal beparkolt. Eközben nekiütközött autómnak – ezt Cs. Z. és L. M. egybehangzóan elismerték tanúvallomásaikban – amelyen egy behorpadás, húzási sérülés keletkezett a bal első sárvédőn. Miután Cs. Z. beparkolt és megállt, félig kiszálltam és annyi megjegyzést tettem, hogy „Mi is ide szerettünk volna beállni”, de ekkor már a férfi és a nő is ordítva közeledtek autómhoz, és mivel így egy szervezett és igen fenyegető fellépést észleltem, visszaszálltam az autómba és az ajtót bezártam. Férjem ki sem szállt az autóból, ezt Cs. Z. és L. M. többször, egybehangzóan elismerték. Ezután Cs. Z. megpróbálta kinyitni a bal első ajtót, melynek következtében letörte a kilincset, majd az ablakon benyúlva próbálta megütni a férjemet.

E tette közben Cs. Z. folyamatosan kiabált, majd mikor látta, hogy felírom a rendszámukat, igen ideges lett, összerugdosta a bal első ajtót, majd lerúgta a bal külső tükröt, mely letörve messzire repült. Közben L. M. a jobb külső tükröt próbálta letörni, de ez nem sikerült neki, csak az, hogy ököllel behorpasztotta a jobb tetőkeretet. Én és férjem ezután szálltunk ki az autónkból, hogy rendőrt hívjunk. Vallomásaikban Cs. Z. és L. M. is elismerte, hogy odajöttek autónkhoz, hogy Cs. Z. lerúgta a tükröt, illetve, hogy többször belerúgott az autómba, valamint azt is, hogy L. M. is kiabált és szitkozódott Cs. Z-vel együtt.

Végül úgy éreztük, nincs más lehetőségünk, hívjuk a rendőrséget, ezért kiszálltunk. Az autóm mellett álltam, vártam a férjemet, aki az út túloldalán lévő telefonfülkéből hívta a rendőrséget. Mikor a vádlottak látták, hogy férjem a rendőrséggel beszél, akkor sietve autóba szálltak és gyorsan eltávoztak, a kb. 40 perccel később kiérkező rendőrjárőrt nem várták meg.

A rendőrséget tehát férjem hívta ki, a kiérkező rendőrjárőrnél közúti baleset okozása miatt feljelentést tett azonnal. Az autóm sérüléseit már a rendőrjárőr felvette. A rendőrök tanácsolták, hogy tegyünk feljelentést a rongálás miatt, amit kb. este 9 óra 30 perckor a XIV. Rkp-on meg is tettünk. Itt a bűnügyi technikus helyszíni szemle keretében megvizsgálta az autómat, amelynek sérüléseiről (bal első sárvédő, ajtó, tükör, kilincs, jobb oldali tetőkeret – az autó ugyanis az elmúlt pár nap időjárása miatt sáros volt, ezért a friss cipőnyomok jól látszottak rajta) hivatalos jegyzőkönyvet készített. A jegyzőkönyv másolatát S/1 alatt csatolom. A közlekedési szabálysértési eljárás során, a baleset elemzése közben helyszínrajz készült az ütközésről, mely igazunkat támasztotta alá. A szabálysértési idézésre Cs. Z. nem jelent meg, a szabálysértési eljárásban az ütközésért kizárólagosan őt tették felelőssé és 20.000 Ft. pénzbírságot szabtak ki rá.

Férjem már 2002. 11. 18-án telefonon megrendelte a bal első kilincset és bal külső tükröt a y-i szerződéses Citroen márkakereskedésben, az alkatrészek 2002. 12. 17-én érkeztek meg. A vételről a nevemre számla készült bruttó 29.763 Ft. értékben, melynek másolatát S/2 alatt csatolom. Ugyanekkor autóm fizikai valójában történő szemlézése után javítási költségbecslés is készült annak többi, alperesek által okozott sérüléséről, melynek végösszege bruttó 177.294 Ft. (az Audatex Javítási Kalkuláció másolata S/3 alatt csatolva).

A PKKB. által 13.B XIV.ZZ.ZZZ/2003. számon 2004. 10. Y-én hozott elsőfokú ítéletében elmarasztalta alpereseket a terhükre felrótt összes cselekményben, és a számlával igazolt polgári peres igényemet, 29.763 Ft-ot, annak kamatai nélkül megítélte javamra. Már az ítélet kihirdetésekor rákérdeztem Dr. K. E. bírónőnél, hogy a számlával nem igazolt, csak javítási árajánlattal alátámasztott 177. 294 Ft. kárigényemet hogyan tudom érvényesíteni, mire azt a választ kaptam, hogy polgári pert kell indítanom."

Én a férj vagyok. 4 bírósági per és 6 év után nagyrészt megítélték a kárigényünket, de az elmúlt két év során a károkozók részéről még mindig nem került teljes mértékben kifizetésre. Most végrehajtónál van az ügy. Mindketten járatoak vagyunk a jogi kérdésekben, én a műszakiakban is (ez a szakmám), és még így is rengeteg időt kellett az ügyre fordítanom az ügyvédünkkel együtt.

Üdv. Zoli

Tibike15 2010.11.28. 13:33:36

Ismerősömnek feltölrték a kocsiját és a lezárt csomagtartóhoz így hozzáfértek a hátsó ülések lehajtásával. Az elrabolt csomagban benne volt a mobilja, ami még 2 napig működött, mert kártyás volt és már csak valami 500 forint maradt rajta, úgy hogy nem görcsölt az ismerősöm azon, hogy letiltassa, sőt abban reménykedett, hogy így a rendőrök megtalálják az elkövetőt könnyen, hiszen ott van nála a mobil, amit be tudnak mérni.
Persze, elméletben ez nagyon szép, meg a filmeken is szépen néz ki, de a gyakorlat az, hogy még az ismerősre voltak kiakadva a rendőrök és volt némi kiabálás is, hogy mit képzel, személyiségi jogok, vagy valami hasonló miatt szó sem lehet a mobil bemérésére.
na ennyit a magyar rendőrökről
sokszor hallani azt is, hogy betöréseknél még az ujjlenyomatot sem veszik le, csat csettegtetnek néhányat a fényképezőgéppel oszt jónapot

Jermann Kálmán · http://jermann.blog.hu 2010.11.28. 13:34:38

@Camappa 2010.11.28. 13:18:05: szívemből szóltál. Azon kívül, hogy a helyszínen kell lenni, és átélni a szituációt, továbbá hogy a szocializáció során azt is elsajátítjuk, hogy egyfelől nem keressük a konfliktushelyzetet embertársainkkal, de még nem is süllyedünk az állati ösztönöket hordozók szintjére, ráadásul ott van egy kollégám esete: leszorították a Margit hídon, a következő lámpánál kiszállt udvariasan rákérdezni, hogy ezt a különös bánásmódot minek köszönheti, majd ezek után se szó, se beszéd beverték a fejét (szó szerint: koponyatörés lett belőle) egy üvegpalackkal. Egy életre viseli a nyomait annak, hogy egy állattal hozta össze a balsorsa.

Nem kenyerem a gyáva megfutamodás, ahogy a felesleges hősködés sem. Ez a humanizmus elve? :-)

Krisi 2010.11.28. 13:38:04

kommentek tanulsága alapján holnap énis beszerzek egy fénykardot, egy taktikai láncfűrészt meg egy mobil plazmavágót.
a hátsó ülésre meg beépítek egy páncélöklöt aztán ha valaki beszól vagy mutogat akkor kilövöm rakétával. ha pedig esetleg elvéteném a lövést akkor műholdas lézerfegyverrel szétégetem.

mindezt persze csakis önvédelemből, naná. mindig úgy van, hogy a másik kezdte.

Camappa 2010.11.28. 13:39:15

@pizo: Még több ilyen ember kéne és szép lassan letisztulna az ország. Na meg pár napos elbírálás egy ilyen piti ügyben. Grats!

s.o.v.i.e.t. 2010.11.28. 13:50:19

@Jermann Kálmán: a dudálás a vészhelyzetre, veszélyre való figyelemfelkeltés eszköze. sajnálatos, hogy más a társadalmi konvenció. de ha én az Andrássyn közlekedek és hallom a permanens dudálást és látom, hogy dugja kifelé az orrát valaki, akkor azért csak megállok..

az meg, hogy a gyalogos épp a járdán közlekedet..?? le kell szarni. nem mondtam, hogy burnouttal ugorj a nyakára. szépen lassan gurulj oldalra és a gyalogos is arrébb fog evickélni. nem viaszbábok azok, hanem mozgásképes emberek...

ahogy látom, momentán ott tartasz, hogy áldozat vagy és elkerülhetetlenül utolért a mérhetetlen emberi brutalitás.
nézz szét magadban, és állapítsd meg, hogy mire adott volna lehetőséget a helyzet.

Ha kereszteződésben, piros lámpánál álls és mögötted megkülönböztető jelzéseket használó jármű jön, akkor azt mondja a KRESZ, hogy áthajthatsz a piroson, kellő körültekintéssel(!!!), ha csak ezzel tudod elősegíteni a megkülönböztetett autó haladását.
van egy olyan is, hogy vészhelyzet elkerülése céljából, a forgalomban résztvevőket akadályozhatod, de nem veszélyeztetheted.
na most azért lássuk be, hogy a zebra+szerviz út+járdasziget szélességbe ha belegurultál volna, akkor elfér a Clio és még közel sem vagy az Andrássy út forgalmához. de még ha közel is lettél volna, akkor is bizony, a fenti KRESZ iránymutatások értelmében igen is bő dudálások közepette, óvatosan, körültekintően, kényszerítheted a keresztirányú forgalmat a kikerülésre és a megállásra is. de ehhez neked kell felmérned, hogy akadályozol, vagy veszélyeztetsz. amég a KRESZt sokan csak betartani akarják, inkább alkalmazniuk kellene sok esetben..
de ne haragudj, azt nem fogadom el, hogy egyfelől azt mondod, hogy mindenki dudálgat össze-vissza, másfelől meg zebrán turistáskodó gyalogosok kőbevésett jogrendszeréhez ragaszkodsz. ha az indokolatlan dudálgatás megengedett, bevált szokás, akkor a zebrán a gyalogosokat zavarni az átkelésben miért nem az? pedig számtalan helyen és esetben rendszeres.. (autó jobbra kanyarodik lámpás kereszteződésben és gyalogosok is átkelnek..pl: körút, Király utca sarka Blaha felé..)
te a gyalogosokat azért tekinted most mozdíthatatlannak, mert ez szép fedezék ahhoz, hogy "sajnos" ne tudj utat adni a dudáló, fontos ügyben rohanónak..
be kell látni, hogy ha dudálva, ésszel előrébb gurultál volna, hogy hagy menjen, akkor sem a cikk nem születik meg, sem a kocsidban és benned a kár.

mátyáskirály 2010.11.28. 13:50:44

@EMU: tudtam en, hogy letezik. a jozanesz es a magyar szavak egy mondatban. Menekulj teso amig meg lehet!

Rock me Amadeus 2010.11.28. 13:51:09

@escobar66: zsír, szóval 769 a rendszám vége.

keletisarok.hu 2010.11.28. 13:52:00

@pizo: Nyugodtan kiírhatnád, kit takar a Cs. Z. és az L. M. Csak miheztartás végett.

Camappa 2010.11.28. 13:52:22

@Jermann Kálmán: Pontosan, ezért röhögök az itt vázolt "én úgy pofánvágtam volna" meséken. A legtöbb ember váratlan szituációban blokkol, bepánikol, mert stressz közben a vér az agyból, illetve belső szervekből az izmokba tódul (mert ugye jött a tigris, menekülni kellett).

Párszor át kell élni ilyen szituációkat, hogy valaki tettre kész legyen, de ugye ilyenkor sem kell rambózni, mert ahogy leírtad bármikor rossz vége lehet.

Különben is ez egy következmények nélküli ország. Mutyiland.

Camappa 2010.11.28. 13:55:09

@s.o.v.i.e.t.: Szépen kielemezted a helyzetet, az íróasztal mögül. Amennyiben neked így megy minden az életben, akkor Rommel hozzád képest kismiska :D.

Bambano 2010.11.28. 13:58:27

Nem értem, mi a gondod... valaki lógott nekik nagyobb összeggel, aki vélhetőleg nem tudta megadni, ezért leszaladt a térképről. kaptak egy fülest, hogy hol dekkol a tag, gyorsan oda akartak érni...

frikazojd · http://kocs.ma 2010.11.28. 13:59:55

faszér kell papírból autót csinálni.

jujdejo 2010.11.28. 13:59:57

erre(romania) sem ritkasag az ilyesmi sajnos, legutobb en voltam a "rosszfiu" mivel en is megtamadtam egy autostarsat, csak eppen okom is volt ra, miutan ketszer az arok szelere szoritott a kedves kollega. fegyveremül egy 2 goliatos MAGLITe-ot hasznalok(igen a 3 elemes jobb) ami erre lett tervezbe. mondjuk en nem nyomtam be senki ablakat, csak miutan megelöztem az illetöt, pirosnal kiugrottam es leorditottam a maradek hajat a fejeröl...mondjuk nehez volt megallni hogy ne probaljam ki hogy mennyi kart bir okozni egy zseblampa ebben a helyzetben. van egy ausztral ismerösöm aki egy ottani kisvarosban nött fel, na ott szerinte a balfaszokat kollektive verik, itt(balkanon) is ilyesmit kellene alkalmazni, csak itt ahelyett hogy valaki vallalja hogy mondjuk szemtanuskodjon, inkabb teszi a vakot, ha valakit kirabolnak az utcan, senki nem jatsza a lastactionherot...pedig neha nem artana odafigyelni egymasra. mondjuk jar a szam de en ignoralom a leginkabb a külvilagot, de azok mindd romanok akik valahol megerdemlik a balfaszsagukat...

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2010.11.28. 14:00:18

a Jermann Kálmán név nekem ismerős vhonnan. nem akarom elolvasni az összes kommentet, de honnan lehet ismerős? nem volt ő régen totalcar szerkesztő?

kamikaze5 2010.11.28. 14:02:01

@s.o.v.i.e.t.: Ezt komolyan gondolod? Hogy bárkit bármikor bárki eltaposhat és semmibe vehet. Semmibe veheti a KRESZ-t, az emberi kultúrát az együttélés szabályait. Az ilyen tahókkal szemben az a megoldás, hogy gyáván, szemlesütve félreállunk és csak erősítjük bennük, hogy ŐK ebben az országban mindent megtehetnek? Az eszem megáll.

s.o.v.i.e.t. 2010.11.28. 14:04:07

nem is értem! a kocsik között a Felőserdősor utcában el tudták engedni inzultus nélkül. károsult jön jobbról és bekanyarodik -dacára, hogy egy dudáló tomboló állat érkezik -, hogy nehogy már elengedje. aztán készül kép, ami azt mutatja, hogy nem lehet elférni 3 kocsinak, mert 2 kicsi is alig :)))) bravo! ha a kicsi peugeot nem balra tartana, hanem legalább középre, vagy inkább jobbra, akkor a mellett álló skodának moccannia sem kéne hogy egy Clio elmenjen köztük.
az esőben kapucnyisesernyős walkmannal fejbedugott munkában megfáradt gyalogos meg nyissa ki a csipáját, ha zebrához ér.. mert ugye nekik is az van mondva -by KRESZ-, hogy ha a lámpa zöldet mutat és meggyőződött, hogy biztonsággal át tud jutni, akkor megkezdheti a manővert. na most ha egyetlen autó is a zebra közelében dudál, akkor ezt felejtse el a gyalogos. még esőben is. ennyi.

Kicsit Karcos 2010.11.28. 14:04:11

Én kiszálltam volna, kértem volna tőle egy cigit, utána adok neki egy akkora pofont, hogy elesik, utána felrántottam volna, és hasba rúgtam volna, aztán lefejeltem volna mellbe, majd megragadtam volna, és feldobtam volna 3 méter magasra, aztán amikor leesik, akkor még rá is ugrottam volna, utána szóltam volna a bátyámnak, aki odajött volna a dzsippel, előbb keresztülhajtott volna rajta, utána belenyomta volna a fejét a betonba, aztán eltörte volna a kezét, és utána ketten megfogtuk volna, és behajítottuk volna az autójába, és utána az autóját is megfogtuk volna, és kihajítottuk volna a kereszteződés közepére a kamionok elé. Nem szoktunk viccelni, ha köcsög valaki.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.28. 14:04:11

Ha valaki nagyon akar furakodni, tolakodni, miért nem lehet feltételezni, hogy jó oka van rá??? És egy kicsit előre-oldalra gurulni. Ha lassan rágurul félig a zebrára, előugrik egy rendőr a bokorból és megbassza?

Bambano 2010.11.28. 14:05:15

@pizo: @Tibike15: ez a dolog mostanában változni fog. Apámék mezőgazdasági termeléssel foglalkoznak, eddig nem tudtak mit kezdeni a tolvajokkal. Idén már több embert is börtönbe zártak, mert elkapták őket egy szatyornyi terménnyel. Van annak előnye, hogy egy ál-liberális párt eltűnt a süllyesztőben.

Bambano 2010.11.28. 14:07:18

@s.o.v.i.e.t.: úgy látom, te ültél a clioban. más értelmes indokot nehéz felhozni ennyi orbitális baromságra.

Érdekes 2010.11.28. 14:07:52

@EMU: Akkor az ilyeneknek max a MAJOM származás való.Tagadjátok le, hogy magyarok vagytok és inkább mondjátok, hogy majom v. (bevándorlópatkány) származásúak vagytok, és arra már büszkék is lehettek.

Bírom az ilyen kishitű, bugyuta embereket, akik ez alapján itélnek.Mert divatból, fikázzák a saját fajtáját (ez már eleve deviancia) és akkor még hirdeti is.Ezt szerintem simán kezelni kellene, másrészt pedig köze sincs a cikkhez.SŐT, el kell keserítselek, hogy a magyarok nem épp a leghülyébbek világ viszonylatban, és képzeljétek, hogy más országban is vannak korrupt/féreg emberek, és sokkal rosszabbak mint itt, de aki deviáns és a fejét is a se**ében hordja, az nyilván hülyeségeket beszél.Erről ennyit.

Hogy ON is legyek, elég gáz ami történt, mondjuk télleg, h ommm arrébb megy akkor nincs tré...dehát nah, nehogymá :D barmok mindenhol vannak, nem lehet ellenük védekezni, csak egyel : okos enged szamár szenved.Én általában így vagyok az utakon, persze, ilyen szituációval még nem volt dolgom..de inkább elengedtem volna.

jujdejo 2010.11.28. 14:08:11

@atpijkamo: azert nem mert 2 nap alatt szokna ra a fel lakossag, hogy ezt is lehet, es meg 2 napo es teljes anarchia lenne. ajanlom tégy egy autos kirandulast del romaniaban es meglatod miert nem jo ötlet elengedni mindenkit akik dudal es tolakodik.

Krisi 2010.11.28. 14:08:18

@s.o.v.i.e.t.: ember, ha te ezt komolyan gondolod akkor nem vagy normális.
ha én mennék át egy zebrán, zöld lámpánál és dudálva közelítene felém egy autós akkor úgy elküldeném a jó kurva anyjába ahogy kell.

meg különbenis, miért kéne lehúzódni egy dudáló autónak? vagy ha rád dudál valaki akkor rögtön segíted mindenben, és megszeged az összes szabályt, kockáztatva a jogsidat csak hogy a tolakodó bunkó fasz elmehessen? na nemár!

pizo 2010.11.28. 14:13:05

@keletisarok.hu:
Szia,

Nem akarom, hogy bepereljenek. Mert személyiségi jogok megsértése miatt megtehetik. Ők - ha olvassák - úgyis magukra ismernek. Amúgy két átlagember.

Zoli

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.28. 14:14:05

@jujdejo: Éppen azért mondom, mert egyedi eset. Nem szoktak ilyet csinálni.

Mikor állunk egy százméteres sorban, és előre jön egy autó a buszsávban, és sem engedem be. Mert percenként jön három, és nem hiszem el, hogy ennyien mennek szülni.

Finnországban egy fehér kendővel integetnek ki az ablakon sürgős esetben, akkor elengedik. Mentünk ki így a repülőtérre.

pop38 2010.11.28. 14:16:39

@k13: Miért csak külföldön dugod az útleveledet? :-)
Egyébként a rendszámodból nem derül ki a szervízben, hogy magyar vagy?

MaCS_70 2010.11.28. 14:17:14

@Mental Militia:

Te szimplán egy köztörvényes bűnöző vagy.

MaCS

Krisi 2010.11.28. 14:18:04

@pizo: nem, ezek nem átlagemberek. átlag ember nem viselkedik úgy mint egy állat.

amúgy riszpekt, páran biztos azt mondják majd hogy gyáva voltál mert magatokra zártad a kocsit, de szerintem a lehető legjobban cselekedtél.
nem az a bátorság, hogy egy kábelköteggel vagy fejszenyéllel bevered a másik fejét, hanem hogy gondolsz a melletted ülő feleségedre és mérlegeled a következményeket. én is ezt csináltam volna. közben meg miután magamra zártam a kocsit előveszem a mobilomat, bekapcsolom rajta a kamerát megkérem hogy mosolyogjon, mert felvétel készül a rendőrségnek :)

s.o.v.i.e.t. 2010.11.28. 14:18:31

@kamikaze5: te nagyon gyengén bútorozott vagy apám! olvastál már KRESZ nevű e-bookot? kigúgliztad már a duda használatának körülményeit? nem Isten ellen való dolog a sietség. bár úri emeber nem siet, de az kiderült, hogy a kis gyurma messze áll az angol királyi etikától. ő siet. és ezt dudával jelzi. nem meghunyászodás, ha félrehúzod a kormányt, hogy elengedd (esetünkben nem kanyarodsz elé, hanem megállsz, hagy menjen), hanem racionális közreműködés. ne legyél már gyep! ha valaki siet, akkor te az a fajta mazsola vagy, hogy dafke kapja be és te feltartod? és még dörzsölöd is a tenyeredet, hogy most aztán megreguláztad? menj már.

Camappa 2010.11.28. 13:55:09
hát de most mi a baj? nem kellett volna szerviz útról bekanyarodni a dudáló elé.
ha mégis, akkor ahogy előre tudott jutni a Felsőerdősor kocsijai között, mert azok el tudták engedni pofon nélkül (és ott sem szélesebb az úttest, sőt), akkor a károsult miért nem tudta.
és végképp miféle ócska kifogás ez az esős gyalogos kamper?
be kell vállalni:
hallotta, hogy valaki dudál. látta, hogy furakszik. beállt elé, hogy lassan a testtel apám, mert Kálmán majd megtanít. és ez lett a vége, hogy lakatoltatni kell. by the way, ne lássam többet a tengert, ha ezt a C oszlopot/hátsó sárvédőt nem lehet egy 50-70-ből gyárira pimpelni. egy elem telibe fújva 15. (max 20, de akkor lerántottak) 2 árkot kirejszolni (mert azt el ne hidd, hogy ezt szétkapják és belülről kiütik/melegítik. bár úgy sem több) 15-15. ez így 45-50. de ha valaki nyüzüge és márkaszervííííz majom, akkor persze, hogy sima 120. na de akkor veréb.

mátyáskirály 2010.11.28. 14:18:36

@TUDOD, A CSIBE: mar bocs de az elmult 8-10 evben egobb lett magyarnak lenni, mint romannak. 2010 van hallo. A magyar a legalja, egyutt haitivel, a moldavokkal es 1-2 kozepafrikai orszaggal. Ezt a legtobb helyen igy gondoljak az euban. Szegenykeim, ti meg mindig azt gondoljatok, hogy jovan, jo kis nep ez a magyar, csak most pont valami kozbejott. De majd a rafkos, 'egyedi eszjarasu' magyar titanok, majd ok jonnek! Legyszi, ne rohogtess. Itt szopas van, es lesz is addig, amig egy alkalmasabb nemzet ide nem jon egy 20-30 evre rendet tenni. Addig is a tavolbol drukkolok hozza

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.28. 14:18:39

@Tibike15: "a rendőrök megtalálják az elkövetőt könnyen"

A Várban a levéltár előtt folyamatosan mobilozott egy ürge. 5 perc múlva egyszerre több irányból rendőrök érkeztek, és lerohanták.

Érdekes 2010.11.28. 14:19:21

"@kamikaze5: Ezt komolyan gondolod? Hogy bárkit bármikor bárki eltaposhat és semmibe vehet"

Szerintem nem közlekedik mindig így a cliós és jó oka lehetett rá, még ha debil is volt szegény.Az, hogy egy dudáló őrültet elengedsz (mert még az is lehet, hogy tényleg vészhelyzet-e van, te honnan és miből tudod, hogy nem?) az nem jelent megalázkodást vagy bármi mást, akár fel is hívhatod utána és bemondhatod a rendőrségnek a számát, és hogy merre hajtott és ők megállítják, de te is a másik véglet vagy, hogy márpedig senkinek se lehet semmi olyan fontos, hogy a te segged egy félméterrel arrébb told a kocsidban, hogy el tudjon menni...

jujdejo 2010.11.28. 14:20:49

@atpijkamo: itt(ro)/Mo-n csak az a baj hogy mindenkinek akadna hirtelen elintezni valoja amiert siet, itt akar az is indok lenne "feherkendözni" hogy idöpont a fodraszhoz, vagy ebedidö vagy fosni kell(pedig nem is) es 3 nap mulva minden kocsin ott figyelne az antennan a feher kendö. Finneknel lehet müködik, balkanon nem, mas kulturkör. nagyon sajnos.

Érdekes 2010.11.28. 14:21:02

lalalalala kocsog fórummotor yeah :D

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.28. 14:21:03

@pop38: "szervízben"

Oda nem vinném az autót, mert hamar berozsdál. Én szervizbe járok.

pop38 2010.11.28. 14:23:10

@ugolog: Kb. 2 perc alatt lopnák le a tükörről, vagy azzal együtt.

Érdekes 2010.11.28. 14:24:47

@mátyáskirály: neked van ilyen, kimennyireégő-métered?Te mennyire vagy égő a kimennyireégő-métereden? :D:D:D:D:D:D vagy nálad már beütött az übermencsfless mert kivándorolt román lettél :D

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.28. 14:25:03

@pizo: "A szembe jövő forgalomban"

Megvakult, mert belement a szemébe a forgalom.

Elképesztő, egyesek mit írnak!

jujdejo 2010.11.28. 14:26:34

@mátyáskirály: Istenem, mennyire nincs most igazad... Volt szerencsem 6 evet Mo.-n elni, most meg itt poshadok megint romaniaban, azert erzem a különbseget, es nem ugy ahogy te gondolok, megis milyen emger az aki azt mondja hogy idezlek " a magyar a legalja"... te megis minel vallod magad??? hallod, en svabkent erzem szarul magam az olyanok miatt mint te.

Krisi 2010.11.28. 14:27:18

@mátyáskirály: szerintem mindenki jobban járt hogy kiköltöztél.
már csak azt nem értem, hogy ha ennyire szar ez az ország, akkor miért egy magyar autós oldalt olvasol? abban a remek országban ahol élsz nincs rendes autós médium amit olvashatnál és okoskodhatnál?
ez itt jó nagy ellentmondás kéremalásan.

trocadero 2010.11.28. 14:27:42

Rengetegen szidják a rendőröket meg a traffipaxolást, de kérem szépen, mi lenne itt, ha még ennyi rendőr és traffipax sem lenne az utakon.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.28. 14:28:03

@pop38: Köszi! Eggyel kevesebb, én meg eggyel boldogabb. A mindigekből kéne még kiirtanom a hosszú ít, és akkor boldogan halnék meg.

pizo 2010.11.28. 14:28:38

@Krisi:

Szia,

Féltem, de amikor már kopogott a bódé az ökölcsapások alatt, mondtam a feleségemnek, kiszállok, mert nem tudok mást tenni (mobiltel. otthon maradt, ez még 202-ben volt. Azóta mindig nálam van). Kiszállás után CS. Z. kissé magához tért (187 cm és akkor 87 kg voltam, ő kisebb), és nem mert megütni, csak tovább ordítozott. Ha tényleg v-mi bűnöző lett volna, ott helyben jól összever.

Zoli

-imike- 2010.11.28. 14:30:27

mocskos cig@ny ez is, nem esett róla szó, de a nyakamat rátenném, hogy nem magyar volt... ezek élősködnek itt, egyre többen vannak.. és ne legyünk rasszisták? Mondjuk jelenleg a miniszterelnök is az, egy ilyen országban elég kellemetlen élni. Nekem is volt hasonló példám, mert átengedtem a zebrán a gyalogosokat. Miután átengedtem a gyalogosokat, a mögöttem jövő, előzőleg perces dudaszóval érkező vectrás kisebbségi kiszállt, öklét emelgette, de végül csak az ablakomon tolta be indiai nyálából gyúrt slejmét, majd elégtételként szétrúgta az első lökhárítómat. Tessék... mindez fényes nappal egy kisvárosban történt, ahol mindenki ismer mindenkit... fertő ez kérem...

s.o.v.i.e.t. 2010.11.28. 14:30:39

@Bambano:
Krisi 2010.11.28. 14:08:18

gyerekeeek! élvezi a károsut a szimpátiámat. de ha te gyalogos vagy és valaki odahajt eléd a zebrára, és látod, hogy ezt azért teszi, mert valaki más mocskosul haladni volt kényszerű, akkor gyönyörűen befogod a pofádat és nem kurvaanyázod azt, aki közétek gurult szépen lassan, körültekintően.. mert ha ez mégsem jönne össze, de az emberben némi jóérzés is van, akkor kiszáll, és miközben elmagyarázza, hogy kinek kurva az anyja és hogy bizony a közlekedés az egy bitang összetett társasjáték, és te gyalogosként épp részese vagy és hogy bizony az erősebb kutya baszik elve is gazdagon érvényesül, és kutya kötelességed az együttélést segítve megállni, ha valaki más (KRESZ szerint gondosan szabályozott duda használat mellet) közlekedik, naked nem dölyfös, gyalogosi érdekeidet érvényesíteni kell, hanem szépen megállni; néhány pedagógiai jelleggel elhelyezett szájonverést is átnyújt. ekkor már semmi tennivalód, hiszen épp csak hegyezni tudod a füledet, hogy legközelebb ne kerülj ilyen szituba. mert mondanivalód már nem lesz, illetve a kurvaanyázás óta felduzzadt, vérző ajkaid nem is adnak módot a megszólalásra.

tömören: nem a gyalogos a sérthetetlen király. közlekedési part of package, de legfeljebb udvaribolond, akit szeretünk és nem bántunk. figyelünk rá. barát. elvárjuk tőle a közreműködést épp úgy mint a közlekedés összes résztvevőjétől.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.28. 14:30:43

@trocadero: Minden sebességkorlátozó táblára 10-el kevesebbet írnak. Helyre kéne állítani, és kőkeményen betartatni. Agresszivitás-adó. Mindjárt pluszban lenne a költségvetés. Persze nem rendőrökkel, hanem vizsgázott közmunkásokkal kéne csináltatni.

TUDOD, A CSIBE 2010.11.28. 14:31:00

@mátyáskirály:

Nem mondtam hogy magyar az olyan nagyon kurva jó nemzet. Sajnos rengeteg állat van ebben az országban. Viszont azt letagadni hogy magyar vagyok és itt születtem ezt a nyelvet beszélem.....Én meg nem szívesen lennék román és azt az országot is kerülöm,pedig lehet jó.

MaCS_70 2010.11.28. 14:35:27

@s.o.v.i.e.t.:

Érfdekes fogalmaid vannak a KRESZ-ről.
Melyik paragrafusa szerint is biztosít elsőbbséget a dudálás?

Üdv: MaCS

pizo 2010.11.28. 14:35:39

@atpijkamo:

Örülök, hogy felfogtad a hozzászólásom lényegét.

Üdv. Zoli

Rocko- 2010.11.28. 14:36:31

@s.o.v.i.e.t.: tehát te most itt konkrétan azt próbálod levezetni, hogyan segítsük a szabálytalankodó parasztot?
lakáskulcsot is lábtörlő alá teszed?

Krisi 2010.11.28. 14:40:44

@s.o.v.i.e.t.: az a baj, hogy pont a gyalogos az, akinek majdnem mindig elsőbbsége van, de soha nem kapja meg.
ha 10 autóból 10 átengedne a zebrán, akkor lehet hogy amikor évente kétszer ilyen fordul elő akkor elnézőbb lennék.
de a nagy büdös lófaszt!
valójában mindenki a gyalogost szarja le, "ő a gyengébb, vigyázzon magára" jeligével szokták veszélyeztetni őket nap mint nap, ők vannak a képzeletbeli közlekedési tápláléklánc alján. nem véletlenül van benne a gyalogosok 90%-ában, hogy ha jön egy autó dudálva át a piroson akkor az egy utolsó gyökér. és senki sem fog arra gondolni hogy szegénynek biztos sürgős dolga van.

azt meg leszarom hogy miért siet, cserébe ha majd egyszer talán nekem is sietnem kell akkor én sem másokat fogok hibáztatni hogy miért áll meg a pirosnál.

2010.11.28. 14:42:22

Egy tanácsot tudok adni.
Ha látszólag erőszakkal közelítenek az autód felé, akkor fordítsd el a kormányt teljesen abba az irányba, ahonnan az illető jön. Ha a motorháztetőre akar ugrani ne tégy semmit.
A kocsi legyen 1-esben és a kuplung kinyomva.
Ha rád akarják nyitni az ajtót vagy rongálni kezdik az autót, indulj el és állj meg kb. 1 métert tégy a kocsival, tedd ezt tempósan. Lehet gyakorolni is.
Ha az egy tonnás pofon nem hatásos, menekülj a helyszínről....

2010.11.28. 14:46:23

@s.o.v.i.e.t.:

Kálmán nem volt kicsit figyelmetlen?

Azt nem tudjuk, de úgy tűnik a dudálás és sietés ok nélküli volt.
Ha ugyanis valóban siet, akkor nem szál ki a kocsiból.
De mivel kiszállt, azért az egyetlen ok megdőlt.

s.o.v.i.e.t. 2010.11.28. 14:46:26

@MaCS_70:
Rocko- · autofilia.blog.hu 2010.11.28. 14:36:31

na most akkor kezdjük csak a lényegnél. valamelyikőtök volt KRESZ tanfolyamon valaha? odafigyelt?

nem elsőbbséget jelent a dudálás hülyegyerekek! 50 alkalommal leírtam, hogy a dudálás vészheéyzetre hívja fel a figyelmet!!!!!!! kárpis?? vagy direkt vagytok hülyék??

duda = vész helyzet! (nem a sorozat!!)

vészhelyzetben mit teszel logikusan?? odafigyelsz.
ha a vészhelyzetet épp az okozza, aki dudál, akkor elengeded, hogy te magad biztonságban legyél.

helyzetünkben:
a károsult dudával jelezve, a zebrára hajtással.
te gyalogosként: az ő veszély jelzését magadra értve fogod magad és egyszerűen nem jelent veszélyt.
Clio elmegy. megszűnt a veszély. mindenki folytatja útját.
károsult megköszöni neked, gyalogosnak a közreműködést, te bólintasz, hogy szívesen. és a Clios meg baszik magával, amit akar..

e helyett:
mindenki kakaskodik.

és még ráadásul hülyeséget is kérdezget..

Kérdésem:

Ki a mákos faszom írta, hogy a dudálónak elsőbbsége van???
Welcome!

zolcsik76 2010.11.28. 14:49:39

@s.o.v.i.e.t.: Kedves barátom! A képen az is látszik, hogy az út két sávos. A sávok méretétől függetlenül ez két gépjárművet jelent /feltéve ha nem motorkerékpár/. Az úrvezetői habitust alapvetően meghatározza a KRESZ-nek hívott jogtár. Amiben az is benne van hol lehet használni a kürtöt vészjelzés adására. És nem az út megpucolására magunk előtt. Lakott területen kívül. Belül a fénykűrt használható e célból. Eme jogtár egyébként akkor is vonatkozik mindenkire, ha nem látja rendőr. Ha siet az izomagy induljon előbb, vagy menjen gyalog. Mások veszélyeztetése, szabályszegésre kényszerítése nem igazolható a szülő asszonnyal sem. Van mentő. Azon megkülönböztető jelzés. Benne meg szakszemélyzet. De gyanítom itt még erről sincs szó. Egyébként nálunk, hivatásosoknál is ez a helyzet. Bár az ilyen jóképűek miatt be van készítve a gumiszerelő vas az utastérbe. Azt a kigyúrtak is tisztelik.

The_Genius 2010.11.28. 14:49:43

Ne legyetek ilyen lúzerek!

Útálok Bp.-en közlekedni. És a hasonló parasztok miatt tartok kéznél jet pepper gázspray-t. Az lenyugtatja.

Az engedélyes gázpisztoly is ott figyel az övön, ha a spray-ben kevés lenne a hatóanyag, ebben van vegyesen úgy 20x annyi.

Az ilyen tahókkal nem lehet szép szóval bánni. Le kell bombázni őket...

s.o.v.i.e.t. 2010.11.28. 14:51:44

@MikeBoy:
ahogy az olvasható: egy kiszállt büntetni, de a többiek tovább mentek a Clioval és ez meg futott a kocsi után/célállomásra...
öröm a hozzászólásod, de nem lett volna baj, ha olvasgatsz előtte keveset;)

azt nem tudjuk, hogy mi volt a sietség oka, de azt tudjuk, hogy nálad katasztrófálisabb hülye kommentelő kevés lehet a földön

Krisi 2010.11.28. 14:53:15

@s.o.v.i.e.t.: a veszélyhelyzet maga a dudálós Clios volt, ő okozta a veszélyhelyzetet azzal, hogy dudált és furakodott előre.
te kevered a dolgokat.
a duda arra való, hogy ha veszélyhelyzet van akkor megnyomod. de az, hogy előre akarsz tolakodni az nem veszélyhelyzet, ezért nem indokolt a dudahasználat.

Bambano 2010.11.28. 14:53:30

@s.o.v.i.e.t.: tapasztalatom szerint a lámpa a zebra előtt szokott lenni. ahhoz, hogy egy tolakodót elengedjen az ember a zebrára hajtással, át kell mennie a piroson. ezt legfeljebb megkülönböztetett jelzéseit használó jármű kedvéért teszem meg, a többiek kivárják a zöldet. semmiféle indok, szabály, elvárás nem létezhet arra, hogy engem szabálytalanságra kényszerítsen egy tolakodó, majd ő is szabálytalanságot kövessen el.

ezen teljesen felesleges bármit is magyarázni, aki ezt megtette, tahó volt, jöjjön rá a sóderes kamaz.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.28. 14:54:46

@k13: "Már ne haragudjatok, de itt a magzatvízelfolyás, rablás vagy akármi teljesen másodrendű téma. Semmilyen körülmény közt nem csinálhat ilyet"

A tolakodásra vagy a verekedésre gondolsz?

Anyád vagy lányod átesik az üveg konyhaajtón, comberet elvág. Már két liter vért vesztett, haldoklik, mentők messze, kórház közel, kocsi a ház előtt. Mt teszel? Állsz a pirosban, és a kezed között hal meg? Átnyomakszol a két kocsi között, félmillió mínusz, egy élet plusz, van akinek megéri.

Bambano 2010.11.28. 14:55:49

@s.o.v.i.e.t.: büntetni??? mióta van joga egy utazónak büntetni? arra külön hatalmi ágakat tartunk fent demokráciában... és ha ő kiszállt büntetni, akkor nekem is jogom van kiszállni büntetni? és ha beleverik a pattogó klióst az aszfaltba, akkor mi van? mindig jöhet egy erősebb vagy nagyobb stukkeres.

Krisi 2010.11.28. 14:56:27

@Krisi: magyarul ha az utcán jön mögöttem egy tartályhajó ami biztosan nem tud megállni, akkor én is dudálnék, hogy minél előrébb menjek.

de az, hogy köcsög vagyok és előre akarok tolakodni az nem veszélyhelyzet.

Józsi a guminagykeres 2010.11.28. 14:56:52

Hatlövetű gumilövedékes revolvert tartok az ülés alatt. :D
Tarhálók nagyon gyorsan meggondolják magukat ha előveszem. :D
Persze Q7,X6,GL vonalon inkább kussolnék,mert onnan könnyen lehet,hogy rögtön 38-as,44es-ből kapnám a választ. :D
Szerintem az úriembert is megkínáltam volna vele. :D

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.28. 14:57:32

@Dövan: "Vagy rángasson ki minden piros clios-t az ágyból, még lehetőleg aznap éjjel."

Ezer autóból hány piros Clio? Szerintem egy alatt van az átlag.

AK76 2010.11.28. 14:58:47

@mátyáskirály:
Ne általánosíts!
Az hogy TE a legalja vagy,az ez után a komment után nem vitás.
Tapló gyökérnek kell ahhoz lenni hogy valaki a saját népét "legaljázza",ráadásul valahonnan külföldről.
Jobb is hogy eltoltad innen a arcodat,van itt épp elég szemét nincstelen tróger,nem hiányzik még egy,javaslom égesd el a térképet is,nehogy véletlenül visszatalálj.

Rocko- 2010.11.28. 15:03:23

@s.o.v.i.e.t.: "na most akkor kezdjük csak a lényegnél. valamelyikőtök volt KRESZ tanfolyamon valaha? "
hát halovány emlékeim vannak, te minden bizonnyal jobban értesz hozzá.
légy szíves idézd be a paragrafust hogy ha egy megkülönböztető jelzést nem használó dudál mögöttünk, akkor kötelességünk áthajtani zebrán és behajtani a keresztező forgalomba.

s.o.v.i.e.t. 2010.11.28. 15:03:27

@zolcsik76:
Krisi 2010.11.28. 14:53:15
Bambano 2010.11.28. 14:53:30

OK. Én abból indulok ki, hogy még egy kigyúrt baromnak is lehet sürgős dolga. És hogy ez most a szülő felesége, vagy a haldokló testvére, vagy a truppos fulladásos gyereke, azt nincs joga senkinek kétségbe vonni a melegítő, meg a kisportolt testalkat miatt.
sietett.
szabálytalan eszközt használt.
Mi erre a megoldás?
Társadalmi regula?
Elé kel állni és feltartani, hogy ne haladjon a vélt/valós dolgában?
Ti valóban itt tartotok?
Én félrehúzódom, gyalogosként megértem, ha egy kocsi így ad utat egy másiknak, hogy az menjen ahova csak akar. És sem nem idegeskedek, sem nem hergelek kigyúrt alakokat.
Ha nektek ez a megoldási módotok, hogy dafke nem álltok arrébb, várja meg a zöldet, akkor ki fog szállni és pofánver. Most csak a kocsit ütötte. Ez sem helyes.
A probléma megoldás az lett volna, hogy segíteni a barmát a haladásban.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.28. 15:04:44

@pizo: Aki nem tudja az alsótagozatos tananyagot, azt nem engedném szaporodni.

sativum 2010.11.28. 15:04:44

@scsaba1:

Ennyire bonyolult megoldás megértését nem várhatod el a rendőrségtől.

Józsi a guminagykeres 2010.11.28. 15:05:15

@atpijkamo: A pillanatragasztó minden vérzést nagyon gyorsan megállít.

Józsi a guminagykeres 2010.11.28. 15:07:28

@atpijkamo: A pillanatragasztó nagyon erős vérzést is gyorsan megállít.

nyehehe 2010.11.28. 15:08:52

@Jermann Kálmán: az már a fickó dolga, hogy mit akar a kereszteződésben.
Én csak leírtam, hogy én BIZTOS rágurultam volna a zebrára, (ameddig nem veszélyeztetem magam) és a többi már nem az én dolgom.

A posztírónál azt érzem, hogy nevelési szándékkal próbált okos lenni, aztán amikor tényleg lett volna lehetősége nevelni, akkor fülét-farkát behúzva nézte végig, hogy szétverik a kocsiját.
Legalább lett volna következetes, és elsodorja a barmot, vagy nem hagyja elmenni a Cliót.
Az hogy a zebra szent, egy baromság. Igenis rá lehet állni, hisz akkor is meg szoktuk oldani, ha egy mentő jön. A gyalogos meg nem kötöttpályán közlekedik, szóval majd szépen kikerül. Mint ahogy akkor is kikerül, ha a dugó miatt állok a zebrán.

2010.11.28. 15:08:59

@s.o.v.i.e.t.:

most lebuktam, mert ezt valóban nem olvastam, de talán mégis magadra mondtál ítéletet,mert:
ha ő tudott "futni" a célállomásra, akkor a többiek talán tolószékesek?
Még, hogy az-az ember szállt ki a kocsiból, aki nem vezetett a dolog sántít, méghozzá erősen.
Maradjunk abban, hogy hülyeségeket beszélsz.
A duda figyelmeztetésre szolgál. Olyan figyelmeztetés pedig nincs, hogy piros a lámpa, de én menni akarok.
Ha pedig tényleg gáz van, akkor az aki kiszállt rongálni, mehetett volna elől, hogy utat kéjen az autónak, ugye?

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.28. 15:10:00

@Józsi a guminagykeres: Miről beszélsz? Ciánragaszót adjak intravénásan? Hát ha a szíve nem pumpál többet, könnyű elszorítani az artériát, az igaz.

s.o.v.i.e.t. 2010.11.28. 15:13:56

@Rocko-: éd'sfiam te szimpla hülye vagy.
fentebb leírtam az összefüggést duda és dudaszó hallatán ésszerű viselkedésről.

duda = vész helyzet! (nem a sorozat!!)

vészhelyzetben mit teszel logikusan?? odafigyelsz.
ha a vészhelyzetet épp az okozza, aki dudál, akkor elengeded, hogy te magad biztonságban legyél.

a KRESZ a logikus gondolkodást feltételez. ezen felül bizalmat.
Ez azt jelenti, hogy -figyel b+ mert még egyszer nem fogom elmondani:- úgy kell közlekedned, hogy vélelmezed, hogy mindenki betartja a KRESZ szabályait.
sajnos a KRESZ szerint el kell hinnünk, ami zajlik. Nem állhatsz délben a tűzoltó elé, hogy te leszarod a szirénát, mert biztos csak ebédelni siet..
Nézd csak! Embertársad megértette a lényeget:
"atpijkamo · www.deciki.blog.hu/ 2010.11.28. 14:54:46

Anyád vagy lányod átesik az üveg konyhaajtón, comberet elvág. Már két liter vért vesztett, haldoklik, mentők messze, kórház közel, kocsi a ház előtt. Mt teszel? Állsz a pirosban, és a kezed között hal meg? Átnyomakszol a két kocsi között, félmillió mínusz, egy élet plusz, van akinek megéri."

Na és itt neked nincs döntési helyzeted. Dudál, vagy az ablakon kihajolva ugat, hogy takarodjatok, akkor te elhiszed, hogy komoly a szitu és elengeded, ha el tudod. Mert azt kell feltételezned, hogy ő is KRESZ szerint közlekedik -fentebb leírtam-. Tehát ha ő életbevágó fontosnak látja, hogy neki haladnia kell, akkor nincs jogod nem elhinni.

dennisthemenace 2010.11.28. 15:14:45

@Krisi: Te nem érezheted, hogy mennyire,hiszen ott élsz. MAjd ha évente egyszer mész haza, mint én, észre fogd venni azonnal.
Amúgy (Sajnos) van valami igazság benne, amit ír. A magyarok szépen leégették magukat párszor.

nyehehe 2010.11.28. 15:14:51

a kép aláírás meg tiszta vicc:
"...az előreengedő manőverhez rá kell hajtani a zebrára. Mindez esőben-sötétben, a kapucni alá rejtőző gyalogosokra nézve nem veszélytelen művelet"

Jujuj! Szegény gyalogos nekiszalad a kocsi oldalának! Hihető!

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.28. 15:15:28

@nyehehe: "nevelési szándékkal próbált okos lenni, aztán amikor tényleg lett volna lehetősége nevelni, akkor fülét-farkát behúzva"

Jól megfogalmaztad.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.28. 15:20:39

@Rocko-: "KRESZ ... paragrafust ... dudál mögöttünk, akkor kötelességünk áthajtani zebrán"

A KRESZ első paragrafusa: Ha minden kötél szakad, használjuk az eszünkat!

Arra sincs paragrafus, hogy tankolni kell.

(Most a konkrét esetről nincs határozott véleményem, mert a verekedő ürge kétségessé tesz egy valódi vészhelyzettet. Általánosságban beszélek.)

s.o.v.i.e.t. 2010.11.28. 15:21:23

@MikeBoy: te szellemi hajléktalan! neked nem elképzelhető, hogy volt 1 sérült/veszélyes helyzetű a kocsiban, akit vittek? egy ember kiszállt. abban igazad van, hogy végigmehetett volna és mindenkit ékes szóval megkérhetett volna. de addigra a lámpa is zöld. és ezek most jobban siettek.
nem is értem, hogy mi sántít. én annyit tudok, hogy egy kiszállt és terrorizálta a sértettet. de itt csak te tippelgetsz, hogy ki szállt ki és hogy hogy volt és mi.
én tényeket írok. valaki kiszállt. nem mondtam, hogy a sofőr szállt ki, vagy valaki más.

"ha ő tudott "futni" a célállomásra, akkor a többiek talán tolószékesek?"
édes barátom! vágja át anyád a verőerét, vagy fulladjon be a gyereked és utána futtasd meg a kórházig... mert ugye nem tolószékesek..
gyökér!

s.o.v.i.e.t. 2010.11.28. 15:23:41

@atpijkamo:
"A KRESZ első paragrafusa: Ha minden kötél szakad, használjuk az eszünkat!"

optimista a KRESZ!:) itt sokaknak olyanjuk nincs:)) de legalább látom, hogy te átlátod és ennek örülök.

Krisi 2010.11.28. 15:25:54

@s.o.v.i.e.t.: @atpijkamo: egyrészt ha vérző embert látok akkor max amiatt megyek a kocsiba hogy kivegyem az EÜ dobozt és előkeresem az agyamból azokat az emlékeket amiket tanítottak jogsi szerzésnél, hogy mondjuk elszorítom az eret, de néha azért felengedem hogy legyen minimális véráramlás, nyomókötést teszek a sebre és a vérző végtagot leengedem, satöbbi. de amíg kifolyik két liter vér egy sebből azért addig 4szer odaér a mentő, ha a fővárosban történt a baj.

ha meg vérző embert viszek kórházba mert valami csoda folytán gyorsabb lennék egy szirénázó mentőnél és emiat fellöknék valakit akkor max azért szálék ki hogy odaadjak neki egy névjegyet, hogy itt talál meg, a biztosítóm majd úgyis kifizeti a kárát.

viszont jelen esetben nem ez volt, tehát ez is csak erősíti azt, hogy aki siet meg dudál az egy agresszív pöcs. ha becsületes emberek lettek volna vészhelyzetben akkor nem rugdalnak hanem elmagyarázzák, hoyg "bocs, most sürgős, ezen a címen megtalálsz és megbeszéljük a kártérítést"

de ha erre a kopasz melegítős pöcsre azt mondjátok hogy becsületes ember akkor baj van az ítélőképességetekkel.

EMU 2010.11.28. 15:28:29

@Érdekes: Nem kell majmoznod, maradtok itt elegen :)

Export 2010.11.28. 15:28:38

@AK76: A "nyugat-hoz" képest tényleg primitív nép vagyunk. Nekem sem tetszik, de be kell látni. Miért van az, hogy ahányszor bármi közlekedési konfliktus van, az első kérdés midig úgy kezdődik, hogy "Mi a krva anyádér...?" Normális országokban ez nem így működik. ( Mondom ezt huzamosabb német, svéd, angliai tartózkodás után ) Az normális, hogy a kommentelők nagy része erőszakkal oldotta volna meg a problémát? Nekem úgy tűnik, hogy ahányszor az emberek nagy része autóba ül, vadállatokká válnak. Érdekes, hiszen évtizedes BKV-zásom során soha nem tapasztaltam hasonló viselkedést. A probléma egyik forrása a jól ismert rendőrségi eljárásban lehetséges. Ilyen esetekben jogosan várna minden károsult elégtételt de mivel tudja, hogy a állam nem képes/hajlandó ennek eleget tenni, saját kezébe veszi a dolgot. Azt azért lássuk be, hogy ez nem megoldás. Lehet, hogy egy-egy szituációban épp' működik, de mi van, ha az elkövető erősebb/jobban felfegyverzett? Akkor majd mi (normálisan közlekedők) is erősebb fegyverekkel járunk? Ha nekik pisztolyuk van, akkor mi van gépfegyvert tartunk az autóban? Ezt felejtsük el. Szerintem a megoldás a gyors és elrettentő erejű rendőrségi eljárásban van. Ha egyszer tudunk bízni a bennük, akkor nem kell magunkat utcai harcosokká, kommandósokká képezni. Én azért még bízom bennünk, magyarokban.

Szkenner Üzemeltető Szerver a.k.a. SZÜSZ 2010.11.28. 15:30:52

Én csak annyit mondok, b@szhatod a rendőrségi feljelentést! A sünök nagy ívben sz@rnak az ilyenre, ha nem fogod ott az embert a helyszínen, semmi esélyed (eygébként úgy sem sok). Most borítékolom neked, hogy 6 hónap múlva megkapod a papírt, miszerint a közigazgatási eljárást bizonyíték hiányában megszüntetik...
Kívánom ne így legyen

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.28. 15:33:17

@Krisi: "amíg kifolyik két liter vér egy sebből azért addig 4szer odaér a mentő"

Nem láttál még artériás vérzést, ami nem is baj. A baj az, hogy elképzelni se tudod. A hozzáértésed mértékét azért közöld, mikor odaügetsz az EÜ dobozzal, nehogy a sérült közelébe engedjenek.

Józsi a guminagykeres 2010.11.28. 15:34:45

@atpijkamo: Cianoakrilát van benne,ami nem egyenlő a hidrogén-cianiddal.
Nem mérgező,valamint nedvesség hatására azonnal polimerizálódik.
Vietnamban jó volt....

MaCS_70 2010.11.28. 15:35:19

@s.o.v.i.e.t.:

Köszönöm a kedves megszólítást, a hangnemeddel együtt sokat elárul Rólad.

Mondok egy példát a vészhelyzetre: nem működik a fékem, ezért figyelmeztetem a közlekdőket arra, hogy meneküljenek, mert jövök.

Jelen helyzetben ilyesmiről szó sem volt, az hogy sietek, közlekedési szempontból nem vészhelyzet.

Ismételten kérlek, írd meg, hogy a KRESZ melyik paragrafusa alapján kellett volna Kálmánnak máshogy cselekednie!

Üdv: MaCS

s.o.v.i.e.t. 2010.11.28. 15:37:50

@Krisi:
de ember! senki nem mondta, hogy a kopasznak van igaza, aki kiszállt és ütött-vágott. erről nincs szó. ő nyilván kapja be.
de a károsultnak igen is lett volna módja elkerülni a károkat, hogy ha belátja, hogy egy ilyen forma bunkótól bármi kitelik és inkább a lehúzódást választja.

másfelől viszont örülök, hogy te azonnal Hero lennél és életet mentenél házilag. de ez meg csak merő feltételezgetés, amire azonnal jöhetne válaszként, hogy honnan tudod, hogy nem az volt, hogy ellátta addig a szintig amég el lehetett, de további beavatkozáshoz szakember kellett. és a mentők meg bemondtak neki egy 20 percet.
de tudod mit? nekiáll vért hányni valaki? dől a száján a vér?
na arra tegyél nyomó kötést ember? vagy te csak felületi sérülésről hallottál? szoríts már el egy mandulaműtét utáni tályogszakadás vérzését! okos!

2010.11.28. 15:38:29

Ne húzd fel magadat, csak nyugi.

Nem tényeket írsz.
A tény az, hogy valaki rongált és dudált valaki pedig utána kiszállt és tovább rongált.
EZEK a TÉNYEK OK?

Te nem teszel mást, mint ezt próbálod magyarázni.
A valószínűsége nagyon kicsi, de miért ne lehetne?
Mondjuk pl. azért, mert ha haldokló vagy életveszélyes sérült ül az autóban akkor mással nem foglalkozok csak vele.
Ebbe bele is illik a többi autó összetörése és semmi bajom vele.
De aki kiszállt az autóból azt jobban érdekelte a büntetés, mint a mellette levő haldokló akárkije, így magára hagyta.
Nem életszerű....

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.28. 15:40:32

@MaCS_70: "a KRESZ melyik paragrafusa alapján kellett volna Kálmánnak máshogy cselekednie!"

- Nagyon kell szarnom, de itt halok meg, mert erre nem találok KRESZ paragrafust!

Mikorka Kálmán

Józsi a guminagykeres 2010.11.28. 15:43:33

@atpijkamo: Én legalábbis utolsó lehetőségként azt tenném,ha az elszorítás nem használ.
Találtam olyat aki állítólag meg is csinálta magán:
nesztelencsiga.hu/archives/2010/07/06/a_superglue-rol/

s.o.v.i.e.t. 2010.11.28. 15:44:19

@MaCS_70: már beidéztem. ne légy hülye! dudál. ezzel valamit mondani akar. hogy ő pontosan hova sietett azt meg csűrheted-csavarhatod. nyilvánvaló, hogy nem akart megállni. tehát sietett. mi a faszt akarsz még? engedd el az ilyet. Vagy azt szeretnéd, üljön le veled másfé-két órát lelkizni, hogy megértsd, hogy neki a saját dolga most fontos?

KRESZ a gondolkodásra épít. feltételezi, hogy eljut az ostoba agyadig a többiek jelzése és te nem felülbírálni akarod, hanem megérteni és segíteni.
de ha te egy akarnok kis gyökér vagy, akkor veled nem számol a KRESZ. akkor elég annyit tudnod, hogy ha valakinek nem tetszik a gondolkodásmódod és a magatartásod, akkor törvénytelenül bár, de pofán ver. és úgy egyébként, a társadalmi együttélés szabályainak mezsgyéjén, még némileg indokoltan is.

Exploiter 2010.11.28. 15:45:34

@s.o.v.i.e.t.:

Fogd már fel, aki kiszáll a kocsit verni, az vagy nem siet, vagy olyasmi miatt siet, amit kurvára leszar az ember.
Ha meg a kocsit szétveri, akkor tőlem az anyja is elvérezhet mellette, kutyát nem érdekli, majd találkoznak, miután elgázoltam.
Az ember nem tud annyira sietni, hogy emiatt kénytelen legyen kirohanni a kocsiból szétverni valaki más kocsiját. Ha nálam lenne ilyen vészhelyzet, az autóval tolnám szét az előttem állókat, mert nem vesztegetem az időt arra, hogy leálljak balhézni a másikkal.
Ha meg igen, akkor egy szellemi fogyatékos idiótáról van szó, akiért nem kár bármi történik vele.
Viszonthallásra.

Reggie 2010.11.28. 15:46:40

@s.o.v.i.e.t.: Es, ha o meg neki kezd allo helyzetben dudalni, akkor kinek van igaza? Esetleg ki is szalhat pofanvagni a mogotte jovot, mert marpedig o allni akar, es ezt miert nem fogja fel a masik? Csak ugy a tarsadalmi egyutteles szabalyainak mezsgyejen...

Krisi 2010.11.28. 15:48:05

@atpijkamo: mi a jobb, ha odamegyek az EÜ dobozzal és megpróbálom lassítani a vérzést amíg kiérnek a mentők, vagy ha betuszkolom az autómba és agresszíven utat török magamnak az első kórházig, a haverom meg kiszáll és megfejel mindenkit aki nem takarodik félre?

@s.o.v.i.e.t.: ti hoztátok fel a példát, arra reagáltam hogy mi van ha ömlik a vér a karjából. a többi esetnél végképp megvárnám a mentőket ha a városban lennék.

2010.11.28. 15:49:04

@s.o.v.i.e.t.:

Ez a némileg indokoltan azért jó, ezen csak röhögni lehet.

SOVIET! Igazad van.
Ha valaki haldoklót visz törjön zúzzon, ha életet akar menteni valahol törjön zúzzon.
De, ha abból az autóból bárki ki tud szállni büntetni, akkor nem ez az eset állt fenn. ENNYI!

lwl (törölt) 2010.11.28. 15:50:03

@Krisi: "abban a remek országban ahol élsz nincs rendes autós médium amit olvashatnál és okoskodhatnál? ez itt jó nagy ellentmondás kéremalásan."

Nem latok itt ellentmondast, a rikoltozo majmot is elmegy az ember megnezni az allatkertbe, megsem gondolja, hogy az lenne az etalon, es elnoknek sem akarja megvalasztani.

A Totalcar affele autos Jackass, ahol a gyokerek onmagukat es egymast szopatjak idiotabbnal idiotabb modokon, mar csak a "don't try this at home" felirat hianyzik.

MaCS_70 2010.11.28. 15:51:01

@atpijkamo:

Hívom a mentőket. Egy másik blogban már leírtam, hogy szinte mindig az a jobb megoldás, ha a sérültet elsősegélyben részesítem és hívom a segítséget.
A kocsival a kórházba rohanás többszörösen tesz potenciális gyilkossá:
- egyszer, mert életveszélybe sodrom a többi közlekedőt, magamat és a szállított sérültet,
- egyszer pedig azért, mert veszélyeztetem sérültet azzal, hogy nem a mentőt hívtam.

Az önkényes kórházba indulás sokkal nagyobb kockázatot jelent, mint a mentő kihívása.
Nagyon-nagyon ritkán, elvétve fennálló egyéb körülmények (pl. ellátásnyújtási lehetőség a kocsiban) előfordulhat, hogy nem feltétlenül rossz megoldás elindulni. Ebben az esetben viszont:
- szintén hívom a mentőt, hogy félúton találkozhassunk,
- hívom a rendőrséget, hogy intézkedhessenek az előrehaladásom biztosítása érdekében.

Üdv: MaCS

s.o.v.i.e.t. 2010.11.28. 15:51:04

@MikeBoy:

az a tény, hogy a szerviz útról valaki elé kanyarodott, dacára annak, hogy ő sietett. és feltartotta. ennek meg bedurrant az agya és ütött. ez a tény apám.

MikeBoy:
Exploiter 2010.11.28. 15:45:34

alkalmi analfabéták vagytok? minden második sort olvastok?

én is elítélem a rongálót. nem kellett volna.
de a későbbiekre nézve egy okos gondolatnak tűnik, hogy ha valaki dudál, akkor azt vélelmezzük róla, hogy siet, és lehetőségeinkhez mérten közreműködő magatartást mutatunk.
mert mi a cél? elkerülni a tettleges inzultust. ezt megpróbálhatjuk úgy is, hogy társadalmi összefogást hívunk és a kopasz kigyúrtakat türelemre neveljük.
de sokkal életszerűbb, hogy hagyjuk egy ilyen helyzetben tovább haladni.

s.o.v.i.e.t. 2010.11.28. 15:53:29

akkor fektessünk le egy aranyszabályt :D

Kigyúrt kopaszt nem heccelünk!

nem fog francia sanzonokból idézett pikírt sorokkal gúnyt űzni belőlünk. :) ahhoz nyúl, amit ért. üt.
átgondolt közlekedést kívánok mindenkinek! :D

Reggie 2010.11.28. 15:54:58

@s.o.v.i.e.t.: Az az eletszeru, ha nem veszel tudomast rola. De az nem, hogyha pofon akarnak vagni akkor onkent oda tartod az arcod.

mátyáskirály 2010.11.28. 15:55:15

@AK76: el kell keseritselek, de nem huzom a sajat nepem. En egy kulturalt, 5ezer eves civilizacio leszarmazottja vagyok, nem valami kazahsztani pusztalako nomad torzs vadhajtasa, buggyos gatyaban es karikasostorral. Es veszely nincs, maximum evi ket hetig rothasztom a szeplotlen szinmagyar levegot.

s.o.v.i.e.t. 2010.11.28. 15:55:48

@MaCS_70: nyilván adminisztratív vénájú gyúrógépek is így csinálják :D na ez most pont nem ilyen volt :D

Cradle 2010.11.28. 15:56:05

@poronyt: Nem értünk egyet. Lehet másfelé jártunk a világban. Én továbbra is azt mondom hogy bunkók mindenhol vannak, nem csak Magyarországon s normális emberek sem csak Mo-n kívül élnek. Az arányok is hasonlóak.

MaCS_70 2010.11.28. 15:56:27

@atpijkamo:

Pedig a pillanatragasztó nagyon jó megoldás és a cianidtartalmától függetlenül nem fogja megölni azt, akinek a sebét azzal ragasztották össze.

Üdv: MaCS

poronyt 2010.11.28. 15:57:21

el kell húzni ebből az országból..
én jövőre ezt teszem...

s.o.v.i.e.t. 2010.11.28. 15:58:04

@Reggie: jól beszélsz. esetünkben a következménye a fényképeken látható. életszerű, bár szerencsére ritka;)

Exploiter 2010.11.28. 15:58:31

@s.o.v.i.e.t.:

Hagyjuk. Aztán ha ilyen ütemben halad, majd csak elüt valakit, halálos balesetet okoz, vagy csak agyonver valakit.
Én is elengedek mindenkit, aki gyorsabban halad nálam. Ha tudom. Ha nem tudom, akkor villoghat, dudálhat, anyázhat, fenyegetőzhet, magam nem kockáztatom azért, mert valakinek sürgős dolga van. Meg másokat sem. Lehúzódsz, csóri kivág a pirosnál, aztán beleszalad egy családba oldalról? Elüt egy gyalogost, aki a szabad jelzésen menne át? Vagy mi?
De legalább jó fej volt mindenki és elengedte...
Ja és ha már összetöri a kocsimat, dafke nem fog menni sehova, amíg állni bírok és ezzel sokan vannak így, sztem természetes reakció.

Krisi 2010.11.28. 15:58:31

@s.o.v.i.e.t.: "de a későbbiekre nézve egy okos gondolatnak tűnik, hogy ha valaki dudál, akkor azt vélelmezzük róla, hogy siet, és lehetőségeinkhez mérten közreműködő magatartást mutatunk."

hát akkor hajrá barátom, engedj magad elé mindenkit mert biztos a kórházba sietnek. gondolom a buszsávból pofátlankodó tulkokat is a te fajtád szokta beengedni.
én itt abba is hagynám, sose foglak meggyőzni hogy mennyire nincs igazad.

Waxolo 2010.11.28. 16:00:31

Most már minden kibaszott fotósorozat végére beraktok egy reklámot? Szemét szarrágók !!!

s.o.v.i.e.t. 2010.11.28. 16:02:44

@Exploiter: előreszaladsz! majd ha elüt valakit, vagy balesetet okoz, akkor jön a hatóság. neked nem reszortod ilyen formában preventíven gondolkodni. bíznod kell benne, hogy tudja, hogy mit csinál és nem okoz balesetet.

Krisi 2010.11.28. 15:58:31
én elég jó ütemben közlekedek. de nagyon segítőkészen is. tőlem aztán jöhet a busz sávban. ha ütemre jön, akkor beengedem. alkalmazom a zippzár elvet. az, hogy ő a busz sávot szabályosan, vagy szabálytalanul használta, az nem az én dolgom. arra ott a rendőr. oldja meg.
te meg, ha mögöttem vagy és fájlalod, hogy nagyvonalú vagyok a többi közlekedővel, az csak neked ciki. idegeskedsz a semmin :D

Jermann Kálmán · http://jermann.blog.hu 2010.11.28. 16:04:19

@s.o.v.i.e.t. 2010.11.28. 13:50:19: nem voltál ott, a szöveged alapján nem ismered sem a környéket (szabályosan, zöld lámpánál fordultam ki a Kodály köröndre érve, a Felsőerdősor felé haladva), sőt, mint látom, nem is tudod elképzelni a szituációt. Én nem akarlak meggyőzni igazamról, te pedig nem tudsz a tiédről. Úgyhogy ennyiben maradunk.

Egyébként az egész nagyjából 20-25 másodperc alatt lezajlott. A zuhogó esőben se nem lehetett látni, miféle alakok ülnek a kocsiban, se valódi szándékuk kifürkészésére nem volt lehetőség. A keresztforgalom (gyalogos és autós) mint tényező letagadása pedig ostobaság.
Majd meglátjuk, hogy a rendőrség talál-e valakit vagy valamit. Nyilván azért ezen a fórumon szerettem volna közölni, hogy az esetleges folytatásról is legyen lehetőség beszámolni.

Mindez nem vitatéma, ha egy szabályosan haladó autós az Andrássyn véletlenül oldalba kapja a Cliót. Én ezt sem akkor, sem utólag nem kívántam. Ha elsikkad az ügy, így történt; ha elkapják az elkövetőt, esetleg kiderül, miért hajtott át sorozatban piros lámpákon, sem embert, sem anyagi javakat nem nézve.

lwl (törölt) 2010.11.28. 16:05:27

@Waxolo: En meg mar csodalkoztam, hogy miert nem latom sose az utolso kepet. Orom az uromben, hogy az IndaVideonal nincs ilyen gond, az olyan tetulassu, hogy mar annak is orulhetsz ha a tartalmat lejatssza, a reklamig mar el sem jut.

MaCS_70 2010.11.28. 16:05:42

@s.o.v.i.e.t.:

Attól, hogy vannak, akik elég primitívek ahhoz, hogy szarjanak a szabályokra és arra a tudásra, ami elvben annak a feltétele, hogy járművet vezessenek, még ez a helyes megoldás.

Mint ahogy az is helyes magatartás, hogy ha tehetjük, nem állunk az idióták útjába -- mondom, ha tehetjük. Az, hogy szabályosan, pláne másokat nem veszélyeztetve (zebrára ráhjtás) nem tehetem, szerintem már éppen elegendő ok a passzivitásra.

De folytassunk le egy gondolatkísérletet!
Éppen a feleségem vérzik a hátsó ülésen, és részemről éppen az a helyes megoldás, hogy jobb, ha én viszem be a kórházba.
Nagyon-nagyon ideges vagyok, menthető felindultságból cselekszem, beszűkült tudatállapotban agresszív vagyok. (Minderre egyébként mind a szabálysértési, mind a büntetőjog tartalmaz felmentő szabályt.)
Miután beérkeztem a kórházba, elmúlt a közvetlen veszélyhelyzet, én pedig tudom, hogy másnak kárt okoztam (amit egyébként a polgári jog megenged), veszem a kis telefonomat és hívom a rendőrséget, hogy rendezni lehessen a
- szabálysértési,
- büntető,
- polgári ügyeimet, amiket a nagy rohanásban menthetően összehoztam.

Üdv: MaCS

Jermann Kálmán · http://jermann.blog.hu 2010.11.28. 16:06:12

@s.o.v.i.e.t. 2010.11.28. 13:50:19: nem voltál ott, a szöveged alapján nem ismered sem a környéket (szabályosan, zöld lámpánál fordultam ki a Kodály köröndre érve, a Felsőerdősor felé haladva), sőt, mint látom, nem is tudod elképzelni a szituációt. Én nem akarlak meggyőzni igazamról, te pedig nem tudsz a tiédről. Úgyhogy ennyiben maradunk.

Egyébként az egész nagyjából 20-25 másodperc alatt lezajlott. A zuhogó esőben se nem lehetett látni, miféle alakok ülnek a kocsiban, se valódi szándékuk kifürkészésére nem volt lehetőség. A keresztforgalom (gyalogos és autós) mint tényező letagadása pedig ostobaság.
Majd meglátjuk, hogy a rendőrség talál-e valakit vagy valamit. Nyilván azért ezen a fórumon szerettem volna közölni, hogy az esetleges folytatásról is legyen lehetőség beszámolni.

Mindez nem vitatéma, ha egy szabályosan haladó autós az Andrássyn véletlenül oldalba kapja a Cliót. Én ezt sem akkor, sem utólag nem kívántam. Ha elsikkad az ügy, így történt; ha elkapják az elkövetőt, esetleg kiderül, miért hajtott át sorozatban piros lámpákon, sem embert, sem anyagi javakat nem nézve.

2010.11.28. 16:06:44

"az a tény, hogy a szerviz útról valaki elé kanyarodott"

A leírásból nekem nem ez derül ki...

De tudod mit? El kellett volna engednie ahogy a képet nézem. Pont úgy, ahogy neked nem kellett volna előszedned az artériás sztorit a leírt infók alapján....

MaCS_70 2010.11.28. 16:07:59

@Waxolo:

OffTopic:

Mi ezzel a gond? Mennyit fizetsz az Indexért, a blogolásért?

Üdv: MaCS

Export 2010.11.28. 16:09:41

@Waxolo: Szemét Totalcar-osok pénzből élnek.
Sőt! Jobban szeretik ha több van belőle, mintha kevesebb! Felháborító! Bezzeg te gondolom fényevő vagy...

Krisi 2010.11.28. 16:09:57

@dennisthemenace: igen, a magyarok leégették már magukat párszor. sőt, elég sokszor. de az általad istenített angolok még nem?
persze nyilván azzal nyugtatod magadat, hogy amikor hazajössz évente egyszer akkor csak a rossz dolgokra fókuszálsz, de attól még nem lesz ez szar hely hidd el. én is kimehetnék évente egyszer Angliába és írhatnék 130 oldalt hoyg mekkora egy trágya hely és a világ seggluka, de nem teszem.

az meg kimondottan gusztustalan, amikor valaki kiköltözik aztán teli torokból üvölti minden fórumon, hogy mekkroa szar ez az ország és hogy kint kolbászból van a kerítés.

Jermann Kálmán · http://jermann.blog.hu 2010.11.28. 16:10:40

@nyehehe 2010.11.28. 15:08:52: adtam esélyt a normális, értelmező jellegű információcserére, helyette indulatból írsz. Így megköszönve az eddigi kommunikácoót, de nem beszélgetünk; ugyanúgy, ahogy azzal a primitívvel sem, aki ököllel akart bejutni az autómba.

Rocko- 2010.11.28. 16:12:05

hát azért megnézném hogy ha minden sarkon kiszáll Józsi1 verekedni amíg Józsi2 dudál, akkor hogyan lesznek gyorsabbak ennél:
www.youtube.com/watch?v=_uHHmyqu1qo&feature=related

MaCS_70 2010.11.28. 16:13:42

@atpijkamo:

Én már láttam.
El kell látni (érszorítás, nyomókötés) és hívni a mentőt.
Különösen Budapest belvárosában mind közlekedési, mint az esetleges sérült sérülése miatt vétkesen rossz megoldás az autóval elindulás.

Üdv: MaCS

Rocko- 2010.11.28. 16:16:24

@Krisi: hát valahol le kell dolgozni a Clio törlesztő okozta indulatokat, ha már Kálmán kocsiján nem sikerült.

Érdekes 2010.11.28. 16:16:32

@lwl: nini egy orángután !!!!! :O

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.28. 16:19:02

@MaCS_70: "Az önkényes kórházba indulás sokkal nagyobb kockázatot jelent, mint a mentő kihívása."

Áltaalában igen. Sajnos ugyanaz a tanács nem minden estben a legjobb tanács.

Ha nem ingem, nem gatyám. akkor én is így járok el.

De mit csinálsz akkor, ha az életedet adnád érte, és mire a mentő kiér, akkorra halott? Két perce még lehet, annyira van a kórház, de öt perce már nincs. Letüdőzött egy kis labdát, se ki, se be, levegőt nem kap, már kékül. Öt perc múlva agyhalál.

Reggie 2010.11.28. 16:19:13

@s.o.v.i.e.t.: Teljesen normalis. Velem is volt mar igy, vegighuzta a kocsit oldalrol. Azaz ott konkretan gyalogosan menekult el a sofor, a kocsija leszoritva ott maradt. Rendorok kijottek helyszinelni, a delikvens biztositoja fizetett+kapott birsagot(30e)+a szakertoi dijat fizetnie kellett(120e).

MaCS_70 2010.11.28. 16:19:29

Halihó!

Azt mondjuk nem értem, hogy Kálmán miért másnap tett feljelentést, amikor ott volt a rendőrség a háta mögött.
Még esély is lett volna arra, hogy elkapják a károkozót.

Üdv: MaCS

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.28. 16:21:57

@MaCS_70: "érszorítás, nyomókötés"

Motorosnak leszakadt tőből a lába. Mit szorítasz el? Másodpercek alatt elvérzik.

Csak arra a hülyeségre írtam, hogy négyszer odaér a mentő, mire valaki elvérzik.

Waxolo 2010.11.28. 16:23:20

@Export:
Ezt pont olyan mintha én arra gondolnék, hogy te meg az anyádat is eladnád jó pénzért. Mert mondjuk Amsterdamban 12 rugót is megkeresnek egy hónapban. Igaz?
Nagyon jól ismerhetjük egymást. Csak azért írom mert te is mintha csak a végletekben tudnál gondolkozni. Az nem jutott még az eszedbe, hogy nem a reklámokkal van úgy általában a probléma, hanem a mennyiséggel?
Ja de biztos fényevő vagyok hozzád képest :)

Reggie 2010.11.28. 16:23:55

@Waxolo: hasznalj adblock-ot. nem latsz belole semmit.

Krisi 2010.11.28. 16:27:10

még egy szösszenet az önjelölt mentősöknek: honnan tudjátok, hogy a legközelebbi kórházban (ahová éppen siettek a vérző feleséggel) van sürgősségi betegellátás? nem véletlen ám néha, hogy nem a 100 méterre lévő kórházból hanem a szomszéd kerületből jön a mentő, mert akkor épp ott tudják fogadni a súlyos sérülteket.

dennisthemenace 2010.11.28. 16:29:19

@Krisi: Nem mondtam, hogy kolbászból van a kerítés. DE; nem szorítanak le az útról, hanem beengednek. A zsaruk értem vannak, nem a pénztárcámért. És még hosszan lehetne folytatni, de minek??
Csak a rossz dolgokat látom? Tényleg? Átérek Hegyesnél és már ott vadásznak a szarháziak a tetves trafipaxukkal; Isten hozta Magyarországon, mi? És ez csak a kezdet..

MaCS_70 2010.11.28. 16:32:29

@atpijkamo:

A leszakadt végtagok általában nem járnak erős artériás vérzéssel, mivel az elszakadt erek összeugranak, felcsavarodnak.
A vágott csonkolás, na az brutális mennyiségű vérrel jár.

Üdv: MaCS

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.28. 16:35:09

@MaCS_70: Ezt a motorosnek kellett volna mondanod, talán akkor nem hal meg ott helyben.

Jegesmaci81 2010.11.28. 16:48:57

Jesszus milyen emberek írnak ide akik ilyen esetben megvédik a szabálytalankodó agresszív idiótát?
Mindenki fogja fel hogy nincs az a helyzet amikor egy idegbeteg dudálónak elsőbbséget kellene adni. Elsőbbséget a kék lámpával rendelkező gépjárműnek kell adnod. Ha nagy baj van kérhetsz rendőri segítséget, hívhatsz mentőt vagy tűzoltót! Ja és a történethez még annyit hogy ha valakinek nagy baja van, az a bajával törődik és nem a vélt sérelem megtorlásával!

Jermann Kálmán · http://jermann.blog.hu 2010.11.28. 16:49:36

@MaCS_70 2010.11.28. 16:19:29: ebben van valami; bár ha bármilyen azonnali intézkedésre számítani lehetett volna, akkor a tülekedő el sem jut az Andrássyig. Este háromnegyed hatkor nem gyerekjáték a Szinyein végigmenni, tehát már a rendőrség épülete előtt is gyaníthatóan nyomta a dudát, és mégsem csődölt oda a hatóság, hogy "mit csinál jóember, ha már mást nem tisztel, legalább a bent melegedő rendőröket ne zaklassa!" :-)

Ha a körülöttem lévő, az esetet vélhetően látó autók nem tűntek volna el másodpercek alatt, akkor meg is teszem, de ha nem maradt tanú, minek álljak órákat egyedül a zuhogó esőben? A kameraképek pedig úgyis vagy megvannak, vagy nincsenek.

misinator 2010.11.28. 16:49:49

Kivételesen csak beleolvastam a kommentekbe, ezért elnézést!
Két dolog jutott eszembe:
1, Sztori: Ismerősöm ismerőse /speciel már találkoztam vele/ kopasz, arrogáns, izomagy megverve nem túl nagy testtel, az ehhez tartozó frusztrációval...
Lehetne hosszabban, részletesebben is leírni, de a lényeg az, hogy odament emberkedni egy Szamaráshoz. Ajtó kitép, jobb kézzel B oszlop megfog, észosztás. Szamarás hallgat /neki volt igaza/, lámpa zöldre vált. Szamarás ajtó becsuk, visszakinyit, hogy hősünk elroppantott ujjait elvehesse, Szamarás el.
Hősünk sokkot kapott - szó szerint, úgy vitte el a mentő.
Utána nem volt szabad a környezetének rákérdezni /barátnő figyelmeztette őket/ miért is van rajta karikatúrányi kötés.
2, Kollégák gyúrnak. Régebben koksszal. nem csak én vettem észre, hogy tiszta dilák voltak a szertől; előbb utóbb maguk is rájöttek, hogy így nem lehet csinálni, előbb-utóbb büntetőügy lesz.
Azóta csak kolbász, szalonna, csípőspaprika doppingot használnak. nem olyan vastagok, de bírnak is.

Jermann Kálmán · http://jermann.blog.hu 2010.11.28. 16:50:41

@Jermann Kálmán: Ja, egy szürke Peugeot 307-es emlékszem, mintha az állt volna a jobb oldali sávban.

Krisi 2010.11.28. 16:51:42

@dennisthemenace: már megint itt tartunk. Angliában is van traffipax, sőt, ott nem három darab van telepítve mint nálunk hanem 300. és ott is vannak olyan autósok akik nem engednek be.

amúgy mit érdekel a traffipax, ha 130-cal mész? ha gyorsabban mész akkor nem a rendőrök hibája. engem is lehet, hogy bemértek pár napja az M1/M7 kivezetőn, de ott magamat szidtam, hogy mi a faszér mentem 70-nel és miért nem néztem meg előző nap a rendőrség oldalán hogy hol fognak aznap mérni.

lwl (törölt) 2010.11.28. 16:53:41

@Waxolo: A mennyiseg csak-csak, engem inkabb a modja irrital. A Google szoveges, a weboldalba illeszkedo, relevans hirdeteseibol tolem akarmennyi lehet. De az animalt szines biszbaszokat kimeletlenul letiltom az AdBlock-ban. My desktop is my castle!

baaz 2010.11.28. 16:59:18

meg ne haragudj Kálmán, de ha nem tudsz fogalmazni érthetően, akkor ne fogalmazz már nyilvánosan.
Amúgy meg mér nem ütötted el a kis gecit?

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.28. 17:00:54

@Jegesmaci81: "megvédik a szabálytalankodó agresszív idiótát?"

Szerintem félreérted.

A verekedést egyébként mindenki elítéli.

Néhányunk szerint az utósnak szabad gondolkodnia, azon túl, hogy egy két lábon járó KRESZ könyv.

akos696 · www.focusauto.hu 2010.11.28. 17:01:06

@EMU: Örülök, ha az alja nép elmegy, talán javul valamicskét az arány. Semmi szükség az olyanokra, aki elhúzza a belét, aztán onnan okoskodik. Itt nem sikerült, aztán onnan ugatsz?! Érdekes, nekem itt is sikerül boldogulnom és eszembe nem jut elhúzni innen, de, akik ismerőseim elmentek, eszükbe nem jut fikázni a saját hazájukat. Szégyelld a mocskos p-dat, és remélem sosem jössz vissza, te magyarság kudarca!

A cikkhez szólva:

Sajnos nyagon meszaporodtak az ilyen esetek. Többnyire a maffiózó kinézetű cigók, vagy bőrfejűek képzelik magukat felsőbbrendűnek. Volt h egy merciben két cigó poroszkált 60-al a belső sávban, országúton. Rájuk villogtam, mutogattak, nem engedtek elmenni. Majd nagy nehezen sikerült, akkor elkezdtek üldözni, meg villogni. 170 nél toltam egy szép féket, ezután nem erőszakoskodtak. Félek, h egyszer elborul az agyam és egy taplót úgy megverek, hogy még én fázok rá.

Izo 2010.11.28. 17:05:17

"nincs kapacitás arra, hogy azonnal és türelmesen foglalkozzanak az ilyen apró-cseprő ügyekkel."
Bocs, hogy politizálok, de nem arról volt szó, hogy ezentúl az apró-cseprő ügyekkel is foglalkoznak?

Export 2010.11.28. 17:09:53

OFF
@Waxolo: Ez az anyukás példa azért nem volt szép. Rosszul esett...Majd ha egyszer
másik weblapot is meglátogatsz, akkor készülj fel, hogy azokon is hasonló mennyiségű reklám van. Sőt! Még zavaróbb felugró ablakok és egyéb szörnyűségek fogják megkeseríteni az életed. Te még mindig megteheted, hogy valamilyen add-block-ot használsz, vagy egyszerűen ignorálod a dolgot. Nekik viszont ebből van pénz. ( Most hogy már sötét van, mesterséges fényforrásból is tudsz jókat lakmározni? )

Jegesmaci81 2010.11.28. 17:15:05

@atpijkamo: Nem értettem félre! Rengeteg hozzászólás arról szól hogy biztos haldoklott, szült, levágta a lábát stb és ezért sietett! Vagyis sokan próbálják megmagyarázni hogy miért is lehet megérteni a randalírozó tetteit. A szabálysértéseket, bűncselekményeket nem lehet semmilyen indokkal legalizálni! Ezt sajnos sokan nem veszik figyelembe. Ha szabályt sértek megbüntetnek. EZ A NORMÁLIS! Ha szabályt akarok sérteni de nem tudok, ezért örjöngök az NEM NORMÁLIS!

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.28. 17:17:31

@Jegesmaci81: "biztos haldoklott"

Nem tudhatjuk. Adassék meg az ártatlanság vélelme.

"megérteni a randalírozó tetteit."

A verekedőt elítéljük egységesen.

Bambano 2010.11.28. 17:18:32

@s.o.v.i.e.t.: "Elé kel állni és feltartani, hogy ne haladjon a vélt/valós dolgában?": te komolyan azt hiszed, hogyha pl. én megállok egy kereszteződésben, akkor előtte jó alaposan szétnézek a *HÁTAM MÖGÖTT* és azzal fogok foglalkozni, hogy hogy is állhatnék meg olyan szarul, hogy a mögöttem feltűnő esetleges tolakodókat minél jobban feltarthassam? Komolyan ennyire hülye vagy? Mert ha nem hiszed, akkor miért gondolod, hogy aki ott állt elöl, az azzal foglalatoskodott, hogy kitoljon a mögötte levőkkel...

pickapu 2010.11.28. 17:23:18

@misinator: Ez így van, ha valaki vizes izmot növeszt, az rámegy az agyára is.
Természetes izomzatot meg nem lehet fél év alatt kidolgozni és ahhoz kitartás is kell.
Olyan ez, mint amikor megvesszük a szteroidos tápon nevelt csirkecombot, telerakjuk a tepsit, amikor megsül akkor meg a felére zsugorodik.

2010.11.28. 17:25:25

Ha szabályt sértek megbüntetnek. EZ A NORMÁLIS!

Ez nem így van.
Ha füstszagot érzel és a lezárt ajtó mögött egy kislány sikoltozik, azért rúgd be az ajtót és ne azt kezd el neki mondani, hogy nem lehet, mert szabályt sértenél ezzel....

Stomi 2010.11.28. 17:25:31

Ennyi kockafejű kommentelőt egy helyen még nem láttam! A KRESZ tételeit emlegetitek, hogy miért nem lehet félre állni? Nem értek egyet az erőszakkal, de az ember viselkedése nem agresszív volt elsősorban, hanem pánik. Külsőségről meg nem kellene ítélkezni. Ha valaki siet miből áll elengedni? Tudom, hogy nem kötelező, de emberek vagyunk nem összegyúrt jogszabályok kupaca! Okoskodó "Nekem jogaim vannak" féle muja banda. Én is el tudok képzelni olyat (mondjuk a gyermekem tényleg komoly vészhívása pl. követi egy férfi és szólongatja), hogy ha nem állsz félre bizony kikaplak a volán mögül és akár megyek tovább a te kocsiddal! Persze utána leülöm, vagy fizetem, ez természetes.

Jegesmaci81 2010.11.28. 17:27:36

@atpijkamo: "Nem tudhatjuk. Adassék meg az ártatlanság vélelme."

Ok legyen így, de mi van ha Kálmán egy nagyobb darab és összetöri szegényt és ártatlan haldokló utasait!

Akkor most azt olvasnánk hogy egy őrült Kálmánt elkaptak a rendőrök és bevittek mert haldokló embereket vert, csak mert szegények dallamkürtel előre szerettek volna kéredzkedni.

Úgy gondolom nincs ártatlanság védelme ebben az esetben hiszen nem lesz ártatlan attól hogy sietett bármilyen okból is!

MaCS_70 2010.11.28. 17:28:47

@Jermann Kálmán:

Igen, ezt is akartam írni: döbbenet, hogy senki sem próbált segíteni. :o(

Pedig az ehhez hasonló (és még "hasonlóbb") esetek nagyrészt azért történhetnek meg, mert az emberi közömbösségre nagy biztonsággal lehet számítani.

Üdv: MaCS

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.28. 17:33:18

@Jegesmaci81: "Úgy gondolom nincs ártatlanság vélelme ebben az esetben"

Már rég nem a konkrét esetről beszélünk.

Őszintén megmondom, ha mögöttem dudál és villog valaki a pirosnál, nem tudom eldönteni kapásból, hogy mennyire magyarázható a cselekedete. Mivel ez nem egy gyakori dolog, hajlandó vagyok a legjobbat feltételezni, és - mások veszélyeztetáse nélkül - elengedem. Egy kockafejű csakazért se áll félre, szabál az szabál, majd ő megmutatja.

Jegesmaci81 2010.11.28. 17:34:31

@Stomi: Én bárkit elengedek villantásra, dudára stb. de egy piroslámpánál komolyan gondolod hogy le kell húzódnom hogy egy idióta átmehessen rajta veszélyeztetve gyalogosokat autósokat és önmagát?

MaCS_70 2010.11.28. 17:36:03

@MikeBoy:

Nem sértenél vele szabályt -- ezt egyébként nemrég le is bátorkodtam írni.

Üdv: MaCS

grmindenyssa 2010.11.28. 17:38:57

@klarky: Engem már 1996-ban megtolt egy szakadt Ladával a szakadt vezetője, mert szerinte nem elég gyorsan kanyarodtam le az útról balra nagy ívben. A szembeforgalom ténye és sűrűsége egyáltalán nem érdekelte.

MaCS_70 2010.11.28. 17:41:49

@grmindenyssa:

Halihó!

Rám még tán 93-ban fogtak pisztolyt, szimplán mert megálltam a pirosnál.
Az illető nem nagyon siethetett, mert szóbeli felvilágosításra is volt ideje.

Üdv: MaCS

özsen 2010.11.28. 17:43:06

@pioker1933:
Egyetértek! Pont az ilyen ne szüljön! Már így is túl sok van belőlük... :)

Jegesmaci81 2010.11.28. 17:43:20

@MaCS_70: De meggyőző érvei voltak nem? :-)

Teshow 2010.11.28. 17:49:51

@Stomi: "Nem értek egyet az erőszakkal, de az ember viselkedése nem agresszív volt elsősorban, hanem pánik."

Nekem ugyanez jött le!
Mert nézzük már kicsit meg jobban ezt az amúgy meglehetősen egyoldalúan felvázolt tényállást:
1. Van egy autó, ami igaz szabálytalanul, de szemmel láthatólag minden áron előre akar haladni. (Ha már előítélet, megjegyzem: cca 8 éves piros Clio nem az a tipikusan erőszakos gengsztermobil fajta.)
2. Van egy ember, aki szemmel láthatólag nem lát az adrenalintól, és semmilyen módszerben nem válogat, hogy a társai haladását elősegítse. Az a tény, hogy élete kockáztatásával belerohan gyalog az Andrássy út forgalmába, számomra szintén inkább kétségbeesés, mint "izmozás".
3. Van ugye pozitív hősünk (?) aki ezt az ember feltétlenül és mindenáron rendre kívánja utasítani. Nem is feltételezi, hogy a másiknak OKA is lehet a zaklatott és szabálytalan viselkedésre, hanem eldönti, hogy susogós mackós kőbunkóval áll szembe.
4. Mivel nem enged jottányit sem, így erre a másik TÉNYLEG kőbunkó módon viselkedik, így levelezőnk máris igazolva látja magát.

Mielőtt tovább megyünk, érdemes megnézni a sérüléseket a kocsi hátulján: láthatóan csak pár centi hiányzott ahhoz, hogy elmehessen a másik kocsi, ahhoz pedig sem a keresztező forgalmat, sem - az ott egyébként nem túl jelentős - gyalogos forgalmat nem zavarta volna. Sőt, ha egy jobbra indexszel jelzi a hátul jövőnek, hogy LÁTLAK és mindjárt elengedlek, gyanítom, nem történt volna meg az eset.

Attól még TERMÉSZETESEN a Cliós szabálytalansága sérti a KRESZ-t, az agresszív úriember viselkedése pedig vélhetően kimeríti a garázdaság tényállását - de azért az u.n. sértetti közrehatást se ugorjuk át teljesen ebben a sztoriban.

Nekem úgy tűnik, hogy Mr.Ideges és a Nagy Tanító egyik (elég gyakori) találkozásának esetével állunk szemben.

Az ügy részleteinek ismerete nélkül óvnék mindenkit, hogy ennél messzemenőbb következtetéseket vonjon le - azzal azonban egyetértek, hogy az eset rendkívül elkeserítő! :((((

GHF2 2010.11.28. 17:51:24

Hát ez kimeríti a garázdaság és a közúti veszélyeztetés cselekményét.
Ha volt térfigyelő és remélem volt, ezért már simán lehet felfüggesztetett kapni.

Egyébként nem a vadnyugaton vagyunk.
Szép is lenne ha mindenki mindent így intézne.

A gumilövedékes pisztolyért is sok sok fincsi évet lehet ám kapni ha lóbálod közterületen.

Egyébként a rendőrök ilyenkor elég gyorsan eljárnak, nekem nem fegyver hanem a mobiljárőr rendszáma van bekészítve ilyen esetekre. És igen jönnek!!!

Rocko- 2010.11.28. 17:52:04

@Jegesmaci81: kezdem azt hinni, h igen. még segíteni is kell, betolni a Kamaz alá. oszt majd többet nem fog csapkodni meg dudálni.

GHF2 2010.11.28. 17:52:54

Bocs, rendszám = telefonszám :)

özsen 2010.11.28. 17:55:49

@GHF2:
A mobiljárőr rendszáma??? Azzal mi a frászt kezdesz? Imaként mormolod?

Ha meg telefonszámra gondolsz, oszd meg velem légy szíves. Hogy adott esetben én is használhassam. Nem az az izomagyú típus vagyok ugyanis. :)

s.o.v.i.e.t. 2010.11.28. 17:56:39

@Jermann Kálmán: sajnos az a Rossz hírem van, hogy épp a szerviz útról szoktam egy olyan heti 3-4 alkalommal 18:00 előtt pár perccel az Andrássyn keresztül a Király utca felé haladni... Elég jól ismerem a környéket. És sajnos akkor is az a véleményem, hogy ha én állok ott a szervizről jobbra kanyarodva akármelyik sávban és a másikban is áll egy kocsi, akkor nem tud olyan méretű autó jönni mögülünk, hogy ne tudjam elengedni, ha el akarom. az elmúlt 7 év alatt engedtem el ott pár kocsit (igaz, az mentő, rendőr volt és teljesen joggal várta el, hogy elengedjem).

Tényleg nem akarok egy fikarcnyit sem kötekedni. Egy agresszív barom jött az utadba és öntörvényűen olyat tett, amit én simán 2-3 év börtönnel honorálnék. Egész biztos vagyok benne, hogy ha valós helyzetben, tényleges, gyors előrehaladásra volt szüksége, akkor nem így cselekszik. Ez agresszorkodni akart. Kétségtelen.
Semmi kétségem, hogy a dolog pillanatok alatt történt.
Egyedül abban vagyok/voltam incselkedő, hogy van e olyan körülmény és ezt mi válthatja ki, hogy az ember (ésszel, körültekintően és senkit nem veszélyeztetve) a zebrára guruljon, hogy utat biztosítson másnak.
Sokan itt olyan dolgokba próbálnak kapaszkodni, ami az érveléstől messze áll és az ésszerűséget hírből sem tiszteli. Egyetlen elvárásom, hogy mindenki logikusan, segítőkészen és higgadtan közlekedjen.
Ha nem így tesz, nem dolgom számon kérni. Eddig 2 alkalmam volt saját bőrömön tapasztalni a közlekedési túlkapások okozta testi konfliktust. Először a Dózsa GYörgy-Podmanickzy sarkán voltam kénytelen összeverni egy felelőtlenül és illetlenül közlekedőt a barátnője visongása és a körnéken (miattunk dugóban állók) őszinte és támogató bólogatása közepette, másodszor meg a Széna téren kellett felelősségre vonnom egy, a parkolási illemre vonatkozóan hiányos ismeretű fiú párost, akik ráadásul gázspray használatával akartak úrrá lenni a helyzeten. megfeleztem a sprayt kettőjük közt és elmondtam közben nekik, hogy ha valaki megkezdi a parkolást tolatva, akkor magas fokú illetlenség hátulról érkezve betenni a kocsijuk orrát. azt gondolom, hogy megértették, bár amelyiknek eltört a keze, az nem figyelt oda a mondandómra teljes terjedelemben.:))
balesetmentes, biztonságos és higgadt közlekedést kívánok! az ünnepek alatt amúgy is nagy a torlódás és csökken az ingerküszöb...

Jermann Kálmán · http://jermann.blog.hu 2010.11.28. 17:57:16

@Stomi 2010.11.28. 17:25:31: "az ember viselkedése nem agresszív volt elsősorban, hanem pánik" - ezt innen, a monitor mögül hogy sikerült leszűrni?
Ez bizony nettó agresszió volt, mert pánikból nem akarom betörni a szomszédos autó oldalablakait, tehetetlen dühből, öntörvényűségből annál inkább.

Ez a különbség az elkövető és a károsult között: az első maga oldotta meg a problémáját, a társadalmi konvenciók figyelembe vétele nélkül, a második pedig a jogállamiság keretei belül akar maradni, és azért nem taposta agyon a mackónadrágos alakot. Pedig nem tűnt másnak, csak egy élősködőnek, a társadalom vérszívójának. De nem prejudikálunk.

Egyébként pedig a félreértések elkerülésére: hogyne, az adott helyszínen elfér három autó egymás mellett. Már akkor, ha az első kettő odaérkező arra számít, hogy a harmadik is el akar férni mellettük.
Ha nem (és ki számít arra, hogy jön egy elmebeteg, akinek nincs akadály), akkor bizony nehezen, már csak a felfestett vonal és a zebra közelsége folytán sem.

özsen 2010.11.28. 17:58:54

@GHF2:
Bocs, közben frissült :)

s.o.v.i.e.t. 2010.11.28. 18:00:31

@Teshow: 100% igazságot olvasok. Grat! Respect! öregem! le a kalappal;)

Jegesmaci81 2010.11.28. 18:00:35

@Teshow: Szerintem még igazad is lehetne de kérdezem én!

Ha te ebben a helyzetben vagy és végre valahára átjutsz az akadályozódon akkor folytatod az utad nem foglalkozva semmivel vagy visszafordulsz megverni Kálmánt?
Nem hiszem hogy Kálmán autójának szétverése segítette a célja elérésében a cliost! Azt gondolom hogy akinek csak 1 dolgon jár az agya (pl anya szül!) az senkivel és semmivel nem foglalkozik csak a kórház leggyorsabb elérésével. Nem iktat be közben egy kis autóverést!

Jermann Kálmán · http://jermann.blog.hu 2010.11.28. 18:06:48

@Teshow 2010.11.28. 17:49:51: "rendre kívánja utasítani" - és ha szabad tudnom, mivel? Ahhoz aktív cselekvés kell, például eléállni a piroson átkelőnek; itt semmi ilyenről nem volt szó. Csak nem volt hová menni: zebrán gyalogosok, behúzott nyakkal, az esőben orrukig sem látva, az Andrássyn pedig a lendületes forgalom.

"nem enged jottányit sem" - de engedett, nyilván azért csak a jobb hátulja sérült az autónak, és nem az egész oldala. Azt, hogy épp mennyi gyalogost kellett volna letiporni, azt pedig én láttam.

" piros Clio nem az a tipikusan erőszakos gengsztermobil fajta" - lehet, épp azt frusztrálta, hogy még csak kezdő bűnöző. :-) Ha láttad volna az autóból kiszállót, nem lenne kétséges, hogy nem a kőművesmunkában gyűlt össze az izomzata.

Egyébként mulatságos az "egyoldalúan előadott történetről" beszélni; én épp azt szeretném, ha előkerülne a surmó, aki ezt csinálta. Ezen a fórumon és a rendőrségen is ezt kezdeményeztem.

Továbbá az otthagyott ablakverő nem kereste az alkalmat, hogy a tette elkövetése után (mialatt a cimborái épp a harmadik pirost is átszelték) megmagyarázza, mi miért történt.

memot 2010.11.28. 18:07:54

Azért van ám abban valami, amiről itt s.o.v.e.i.t beszél! Kresz, bizalmi elv, konfliktuskerülési lehetőségek...csak már mindenki belepörgött a vitába! :)

specialist 2010.11.28. 18:08:43

@nyehehe: Húha, öcsém, te is biztosan a műszerfalról falatozod a szalonnát lila hagymával! Várjál, elmagyarázom, de előbb töröld le a zsírt a bajszodról!
Tudod, az van, hogy amikor egy mentő miatt hajtok a zebrára, akkor a rendőr bácsi nem írja fel az autóm rendszámát, hogy aztán egy jó kövér bírságot küldjön nekem karácsonyra. Viszont egy türelmetlen, szabálytalankodni óhajtó autóstársam (neked faludbélid) pattogása nem elég indok ahhoz, hogy esetleg megússzak egy ilyen bírságot. Nem beszélve arról, hogy vannak, akik nem csak akkor tartják be a szabályokat, amikor a rend őrei látják őket, és nem hiszik, hogy bármennyire is ésszerű lenne egy ilyen suttyó erőszakossága előtt meghajolni, még akkor sem, ha emiatt nincs kedve összeveretnie magát.

lwl (törölt) 2010.11.28. 18:10:53

@akos696: Igazad van, magyarorszag minden letezo vilagok legjobbika. Neha en is arrol almodozom, hogy barcsak allamositanak a nyugdijamat! Mi itt a hanyatlo nyugaton nem is tudjuk, milyen az igazi nemzeti osszetartozas, mikor az ember az utolso fillerjet is onkent felajanlja a Magyar Nep Edesapjanak, hogy az Alcsuti Bolcs Vezer befoltozhassa vele a koltsegvetesi lyukakat.

Stomi 2010.11.28. 18:11:29

@Jermann Kálmán: "Stomi 2010.11.28. 17:25:31: "az ember viselkedése nem agresszív volt elsősorban, hanem pánik" - ezt innen, a monitor mögül hogy sikerült leszűrni?
"
Pontosan. Az a támadás nem a sofőr ellen indult, hanem a rábírására hogy húzzon már a francba az az életképtelen jogom van itt állni. A forgalom megállítása sem agressziót feltételez, hanem pánikot. Ilyen agressziót még nem láttam, hogy leállít egy főútvonal forgalmat csak úgy.....
Kálmán is bizonyára szeret 2 sávos útok a belsőben menni közvetlenül a külsőben haladó mellett úgy, hogy sehol másik autó csak én mögötte. És percekig követi finoman a mellette haladó tempóját és tempó váltását is, nehogy a mögötte utazó sportautó elmenjen ugye. Mert joga van.

Jermann Kálmán · http://jermann.blog.hu 2010.11.28. 18:17:04

@s.o.v.i.e.t. 2010.11.28. 17:56:39: " ha én állok ott a szervizről jobbra kanyarodva akármelyik sávban és a másikban is áll egy kocsi, akkor nem tud olyan méretű autó jönni mögülünk, hogy ne tudjam elengedni, ha el akarom" - de az isten áldjon meg, a szervizútról BALRA kell kanyarodni, ha keresztezni akarjuk az Andrássyt (jobbra a szemben egyirányú, ott kétsávos Szinyei Merse utca); ha ezt is kevered, hogyan feltételezzem, tisztában vagy a szituációval?
Megismétlem: ha az előbb odaállt két autós nem számít arra, hogy el akar köztük menni egy harmadik, akkor ott nem fér három autó. Nem tudom, a jobb oldali sávban álló jármű mit csinált, de nekem be kellett menni a kreszteződésbe, hogy elhiggyem, a cliós már elfér, és nem úgy, hogy szétpasszírozza a közben az ablakot sorozó cimboráját.

Hosszú évek óta nemhogy önhibás, de semmilyen balesetem nem volt (utoljára épp általam vezetett tesztautóknak koccantak neki; mindkét esetben - formálisan is - elismerte bűnös tettét a károkozó, még ha az egyikhez rendőr kellett is), így vagyok annyira nagyképű, hogy magamat a konfliktuskerülő, de nem birka úrvezető kategóriájába soroljam.

Józsi a guminagykeres 2010.11.28. 18:20:57

@GHF2: "A gumilövedékes pisztolyért is sok sok fincsi évet lehet ám kapni ha lóbálod közterületen."
Ha kicsit letekerem az ablakot és ráfogom az mióta közterület?
Vagy kiszállsz megkérdezed mi a gond és ha neked jön akkor durr. Teljesen jogos önvédelem,sőt a vagyontárgyadat is megvédheted "aránytalan" módon jogtalan támadás ellen.
Pont nemrég módosították a BTK-t és kivették belőle ezt az arányosan védekezés faszságot.(Ököl ellen ököllel,ütleg ellen max ütleggel stb.)

Jegesmaci81 2010.11.28. 18:24:47

@Stomi: Fura igazságérzeted van neked hallod-e! Amit kiolvasok hozzászólásaidból az az hogy elítéled azt a közlekedőt aki besorol a belsőbe és feltart téged sietőt (amúgy szerintem is helytelenül persze ha 50 a megengedett és 60-al megy akkor szerintem nem tart fel senkit)! De megvéded azt aki annyira siet hogy összetör egy tükröt majd van ideje kipattanni és megregulázni egy másik autóst!

Kicsit fordítva gondolkozol!

Jermann Kálmán · http://jermann.blog.hu 2010.11.28. 18:30:07

@Stomi 2010.11.28. 18:11:29: "bizonyára szeret 2 sávos útok a belsőben menni közvetlenül a külsőben haladó mellett úgy, hogy sehol másik autó csak én mögötte" - na ne már. Most legyen erre az a válaszom, hogy Stomi pedig ilyen esetben a szembejövőket leszarva a záróvonalon megelőzi az őt visszatartót?

Én nem kértem megértést, mert tudom, hogy a jog kinek az oldalán áll. Ha előkerül a figura, lehet szó az indokok elmeséléséről, addig viszont egy elmebeteg, közveszélyes dühöngőre emlékszem. Közveszélyes, és nem azért, ami velem történt, hanem ahogy szerencsésen megállt a Andrássy keresztforgalma, ugyanúgy oldalba is verhette volna akár a clióst, akár át is hömbörödhetett volna egy autón a mackógatyás.

Érdekes, erről jut eszembe egy tavaszi eset. A nagyon ügyetlen corsás bácsi csak nem indult el Szentkirályi-Baross sarkán, az elsőbbségadás tábla jelentése által megbénítva. Német prémiummárkás autóstársunk erre ráfeküdt a kürtre (a Corsa egyenesen ment, ő jobbra, a körút felé kanyarodott). Erre csak meglódult az öreg (sietős dolgú így elhúzhatott), csakhogy érkezett egy Smart a védett útvonalon, jobbról. Az ütközéstől azonnal megpördült, és háttal, fékezés nélkül vágódott a parkoló autókba. Kis híján a sarki közértet találta el - közben a tülkülő messze járt. Az ő felelőssége valószínűleg soha fel sem merült, noha az okfejtés szerint a corsásnak kutya kötelessége volt elengedni a türelmetlent.
Tudom, erre is van ésszerű magyarázat. :-)

Józsi a guminagykeres 2010.11.28. 18:31:02

@Józsi a guminagykeres: Egyébként én előregurultam volna urambocsá' a zebrára.
2km/h sebességgel a sétáló gyalogosok közé Horribile Visu.

Önkéntes(z) 2010.11.28. 18:34:37

Tisztelt autós társak!

Érdekeseket olvastam.

Engedjétek meg, hogy szóljak pár józan szót:

1. Ahogy a bölcsesség mondja: "Ki kardot ránt, kard által vész".

Tehát ha felfegyverkezünk....akkor előbb-utóbb az is okozza vesztünket.
Írta az elején még vki, hogy: Ha Te spray-t veszel, neki gázpisztolya lesz, ha te gázpisztolyt, akkor neki 38-asa, ha neked 38-asod, akkor neki sorozatlövője?... Hová vezet ez?
Ráadásul a fegyvered ellened is fordíthatják...mert akár visszafelé is elsülhet a dolog. Kiverik, kiütik a kezedből, szemből fúj a szél, stb....

Tehát a "fegyvert" mindig utolsó utáni esetként rántsuk elő. Mert ahogy kezdtem: Ha előrántod, kényszerbe hozhatod a másikat és bizony: El is veszhetsz a fegyver adta önbizalmad visszafelé elsülése okán.

2. Én is szoktam büntetni. Rossz szokásom. De sajnos néha felforr a vérem a primitivizmustól és kicsit odateszem a vállam a kocsival, hogy az ilyen copjon. Vagy ha belső sávban 40-nel araszoló láma végre kikerülhető kintről, akkor elé és szépen lassan 30-20-ig lassítás... Vagy a mindenkit veszélyeztető, bevágó, nukuindex, lefordulóból bevágó törtetőt becopatni és ketten eléállni és cammogni.... vagy ilyesmi.
Hátha megtanulja.
Persze nem fogja. Csak még mérgesebb lesz, esetleg mégnagyobb veszélyhelyzetet okoz...:-/ Ezt már igyekszem megtanulni. De valahogy a deviancia számomra annyira elpusztítandó....:(( Nem vagyok túl humánus lélek, miközben meg a legmélyebb mértékig tudok az is lenni.
Csak a primitivizmus elpusztítandó. Mert veszélyes és önző. (miközben ezzel én is, hiszen megpróbálom a szemléletemet és értékrendemet (nekem mondjuk legalább van) másokra ráerőltetni, ergo magam is hasonlóvá alacsonyodom).

3. Pillanatragasztót sebre. Az ötlet kiváló! Tetszik! Be is dobok a dobozba és csomagba bringára, kocsiba. Sosem lehet tudni. Az életbenmaradás ilyenkor a legfontosabb.
És utánaolvasva: Nem veszélyes a superglue! Nem annyira, mintha kivérzel.

4. Azzal értek egyet, aki írta:
A KRESZ a józanságot veszi alapul.
Oktatóm mondta anno:
Nem offenzíve, hanem defenzíve vezessek.
Tehát ne más fejével gondolkozzak hogy biztos gyorsít, mert...biztos lassít, mert...., biztos így úgy amúgy. Hanem én addig gondolkodjak előre, hogy mit mutat a lámpája (fékez, nem), és ilyesmi. Az, hogy kiszámítom a lépéseit és viselkedését, az csakis addig terjedjen, amíg ezt magamra nézve veszem figyelembe. Ne vezessek úgy, hogy majd biztos ezt fogja tenni, akkor oda beférek még, vagy ki tudok hajtani, vagy ilyesmi. Mert nem biztos, hogy úgy reagál, fel tudja mérni, jól cselekszik, tud egyáltalán úgy cselekedni, vezetni, stb.

Tehát ha ilyenkor kiszáll, OK, qrva anyja, jön oda pofázni. De kérhet seítséget is. Ezt megvárom. De ha elkezdni gyepálni a kocsit, akkor biz' odébbgurulok. Nem várom meg, míg a harmadik ütés is beér, vagy lerúgja a tükröt. Menjen. Pusztuljon az idiótája! És közben persze elátkozom. Vagy csak, ha nagyon magamnál vagyok, lesajnálón nevetek rajta: Szerencsétlen idiótája...menjen. Még megbünteti ezért az élet.

Tehát itt látom a határt.

Nehéz. Magam is megfagynék egy pillanatra.
De nekem esett már nekem öcsémmel kettesben 9 cigány. Mégpedig nem provokálltuk őket. Csak rosszkor rossz helyen.
Egy vállficammal megúsztam. De lehetett volna Kozma-ügy is belőle (csak én por vagyok ahhoz....pedig hányan járnak úgy mint ő...csak nem 'híresek'...)

Nos, azta tudom. amit anno mesterem mondott: Azt a harcot nem tudjuk elveszíteni, amelyiket el tudjuk kerülni. Ott nincs sérülés. Max az önbecsülésed egy darabkája. Mégis te vagy a bölcsebb, ha el tudod kerülni.
Mert a harcban, konfrontációban már csak egyirányú utca van: És sérülsz. Mindenképpen. Tested és lelked is. Ha nyersz is. Szóval igen. Kurva anyáznék, de az első ráutaló magatartás után odébbállnék. Max mg a telefonért nyúlnék odébbállva, hogy meglegyen a rendszám és a fejek. De ennyi.

A rendőrség impotens.
Nem(csak) az ő hibájuk. Kevesen vannak. Alulképzettek. És ugyanúgy a rothadó társadalom rothadó aljáról valók... Mitől lenne akkor itt rend.
Kevesen is vanak hozzá. És valljuk be: Azért tettek róla, hogy ma egy rendőr messze nem olyan respekttel bír, mint egy csendőr ánno. Pedig azok sem voltak világítótornyok. Szóval: Nehéz ez a szitu.

Én köszönöm az okulást és hogy leírtad kedves író. Kaptál hideget-meleget.
Sikerült kicsit joban látni, hogyha ilyen helyzetbe kerülök (mert kerülhetek), avagy valakit vinnem kell SOS segítőhelyre, akkor hogyan viselkedjek. És mire számítsak másoktól.

Legjobbakat Neked! ÉS tudom, hogy ez lelkileg a legrosszabb, mert a horpadás le van tojva az autón...hanem a lelki dolog örökké megmarad, amikor az autónak már se híre, se hamva, ez a dolog veled lesz. Mint ahpgy velem is az a 9 cigu és a vállam fájdalmának fel-felsejlése időnként.

A kommentezőknek pedig ajánlom a fentieket a figyelmébe.

Mindenkinek igaza van, miközben senkinek sincs.

Nincs abszolút igazság: Itt középen kell meghúzni a vonalat. És:
A két dolog amit zárásul ajnlok mindenki figyelmébe:
Aki elkerüli a harcot, az nem veszítheti el, sérülhet meg.
Ha pedig valaki kirí a forgalom írott és íratlan szabályai alól, az nem biztos, hogy deviáns: Lehet, hogy egy élet múlik rajta. Ne féljünk a jobbikat feltételezni egymásról.

Legjobbakat kívánva:
Ypsarion

Behajtó70 2010.11.28. 18:35:39

Mindig mondtam: kigyúrt kopasszal ne szarozzatok, mert elestek a lépcsőn!

Jermann Kálmán · http://jermann.blog.hu 2010.11.28. 18:38:26

@Józsi a guminagykeres: ez meg is történt, de nem kellett a piros Clio megérkezése után az autónak ütközéshez 2-3 másodpercnél több. Mondhatom, lendületből jött nekem. Vagyis preventíve odaállhattam volna a zebrára - amikor még az is elképzelhetetlen volt, hogy a Szinyeiből ki tud jönni bármi szélesebb, mint egy robogó, illetve szerencsés esetben akár el is fordulhatott volna jobbra, a szervizútra a sietős dolgú.

schwarzenéger 2010.11.28. 18:41:08

Sokszor járok arra tele van a környék kamerákkal !! ja és ott a rendőrség is mint azt írta a cikkíró is!

Mondjuk velem biztos nem jászotta volna el ezt a szitut, szeretem a revansot! :)

egy szülő nő vel sem lehet átmenni piroson!!! sok nő szült már kocsiban.

szerintem rendszám alapján úgyis meg lesz ez a gettóparaszt!

Zola_ 2010.11.28. 18:42:27

@Jermann Kálmán:
"az első maga oldotta meg a problémáját, a társadalmi konvenciók figyelembe vétele nélkül, a második pedig a jogállamiság keretei belül akar maradni"

Ez általános probléma, nem csak az autózásban. Viszont van egy olyan igazság is, hogy mindig az erősebb kutya b.szik, ezért nem árt mérlegelni, hogy ki milyen harcba és mikor megy bele. (elismerem, nem könnyű) Azonban tudjuk, hogy mi jár annak, akinek igaza van... első körben a szája, aztán igazának érvényt is kell tudni szerezni. Ami ez esetben talán könnyebb lesz eme belsőség poszt index címlapra kerülésével, a jó kapcsolatoknak köszönhetően. Remélem lesz szemtanú és rendeződik az ügy, de szerintem ebben az esetben a MABISZ kártalanítási számlához is lehet menni, ha nincs meg az elkövető, így az anyagi kár legalább megtérülhet.

isssti 2010.11.28. 18:44:32

Hát, ha valaki ekkora balfék, hogy ezekután még egy rendszámot sem képes megjegyezni a feljelentéshez, az inkább ne botránkozzon és sajnáltassa magát: inkább égjen szép csendben..

akos696 · www.focusauto.hu 2010.11.28. 18:49:25

@lwl: Nem, én nem ezt mondtam, hogy itt minden fasza. Sokan mennek el, mert itthon szűkös lehetőségeik, vagy egyszerűen rá-nem-termettségük okán nem tudnak megélni. Külföldön a sima alkalmazottakat sokkal jobban megfizetik, ezt megértem. Sok itt a szar, de nem attól lesz jobb, hogy az alkalmatlanok elhúznak, és onnan pocskondiázzák a magyarokat, tehát többek között engem, a családom, a szomszédaim, a barátaim. Ez nem tetszik, az ilyen jobb, ha tényleg nincs itt, nem vesztünk vele sokat. Menjetek, dolgozzatok kint, de ne legyetek erre olyan büszkék, mert ez nem erény...

romesz 2010.11.28. 18:50:29

Nem tudhatja az ember, hogy a mogotte levo autos miert dudal es koveteli, hogy elozhessen. Ilyenkor erdemes ragurulni a gyalogatkelo helyre kicsit oldalra es helyet adni neki. Esetleg valakinek az eleterol lehet szo, nem erdemes civodni rajta. Ha mogottem jon valaki dudalva akkor tuti megprobalok neki utat biztositani.

Nem mondom, hogy megerdemelte a posztolo, hogy serult az autoja, de talan legkozelebb belatobb lesz.

pulicka 2010.11.28. 18:51:46

@k13: dugjad anutádat is, mer az is magyar...mint az útleveled

schwarzenéger 2010.11.28. 18:53:45

a három betűből nem hinném hogy sok Clio van terítéken!

Mellesleg velem történt ilyen, el is akart menni de letéptem a rendszámát :)!

Rendőrségi ügy lett belőle és az illetőt garázdaságért 100000.- + a kocsim javítási költsége, engem meg egyedi azonosító önkényes eltávolításáért b@sztak meg 100000.- re.

Kicsit nevetséges volt a bíró döntése!

Jegesmaci81 2010.11.28. 18:55:38

@romesz: Igen persze és ha pénzt kérnek tőled az utcán, jobb adni mert hátha tényleg éhezik az illető és így elkerülöd hogy leszúrjanak az értékeidért! Remélem be vagy lőve és azért írod hogy minden dudálóst el kell engedni mert hátha nemes célért küzd!

Józsi a guminagykeres 2010.11.28. 19:00:04

@Jermann Kálmán: "Mondhatom, lendületből jött nekem."
Ha így volt,ott tényleg nem volt mit tenni.
Csak rosszkor voltál...

dennisthemenace 2010.11.28. 19:00:22

@Krisi: A határnál ki van baszva egy 40-es tábla, szerintem direkt azért, hogy a mihaszna megyei fakabátok tudjanak pénzt beszedni. Hogy ez az országba látogatókban rossz szájízt hagy? Kit érdekel...
~Amúgy az angoloknál tábla jelzi és rajta van a térképeken is. NEM olyan sunyi szemétládák, mint a magyarok. Ennyi.

Józsi a guminagykeres 2010.11.28. 19:01:02

@Jermann Kálmán: "Mondhatom, lendületből jött nekem."
Ha így volt,ott tényleg nem volt mit tenni.
Csak rosszkor voltál...

schwarzenéger 2010.11.28. 19:02:10

Gondolom mindenki ismeri a nagy fekete (stb színű) autót akinek a záróvonal és a piros lámpa vagy a zártpályás villamossín sem számít!
Vagy aki a zebrán elüti a gyalogost!

Remélem egyszer mindegyiket elkapja oldalról egy nála nagyobb :)

kafferbivalybalamber 2010.11.28. 19:04:26

@Jermann Kálmán: A rendőrség épületén van egy jópár kamera. Amit vidáman vissza tudnak nézni.
De szerintem rendőrök voltak. Amiből az következik, hogy "sajnos" nem fogják megtalálni őket.

Jegesmaci81 2010.11.28. 19:04:48

@dennisthemenace: Sunyi szemétláda vagy te! Én meg magyar! Mit képzelsz te magadról????

dennisthemenace 2010.11.28. 19:09:04

@Jegesmaci81: Aki mmondja. "Én meg magyar".. Én is, te ostoba.

saetta26 2010.11.28. 19:11:01

@Cradle:
Jó, de lehet, hogy Te meg TIPIKUS PECHES vagy.... és itthon a nem-pechesekkel is tipikusan előfordulnak ilyen dolgok...
:-)

Jermann Kálmán · http://jermann.blog.hu 2010.11.28. 19:11:42

@kafferbivalybalamber: ez bizony bennem is felötlött. Főleg hogy másnap elücsörögtem 3 órácskát a rendőrségen (ebből két és fél a saját, további fél más ügye volt: még volt merszük a hosszú várokozás után hatósági tanúnak felkérni egy elfogott állampolgár ügyében. :-), és volt alkalmam megfigyelni a ki- és bejárkálókat.

Jegesmaci81 2010.11.28. 19:12:22

@dennisthemenace: "NEM olyan sunyi szemétládák, mint a magyarok."

Ezt te mondtad! Na ki az ostoba?

kafferbivalybalamber 2010.11.28. 19:16:38

@Jermann Kálmán: No, és láttad a tahót is, csak épp egyenruhában? :)
Amúgy amelyik ilyen szokatlanul és gátlástalanul agresszív, az jó eséllyel rendőr, akcióban. Ilyenkor mindent szabad nekik, legalábbis úgy gondolják. Lehet, hogy épp a sarki rendőrségtől indultak.
Másik valószínű lehetőség a kőkemény gengszter, jól belőve, de az meg nem Clioval megy gengszterelni.

megint 2010.11.28. 19:17:04

Tényleg nagy "szerencséje" volt, hogy nem volt nála valami ütő, vagy vipera , képes lett volna szétverni az autót, ha kiszáll a levél írója még őt is félholtra veri. Sajnos sok ilyen barom van, nagyon nem is lehet mit tenni ellenük, persze van gázpisztoly, legálisan is lehet hordani, csak kérdés ha előveszed egy ilyen IQ barom ellen, akkor az nem-e veszi elő a sajátját, ami már nem biztos, hogy gázpisztoly.

lwl (törölt) 2010.11.28. 19:17:18

@akos696: "az alkalmatlanok elhúznak"

Ezt a hulyeseget te el is hiszed? Szomoru hirem van, kepzetlen/tehetetlen emberekbol mindenhol van eleg, senki nem szorul beloluk importra. Mernokbol, orvosbol, matematikusbol, fizikusbol, es egyeb magasan kepzett specialistakbol viszont annal inkabb. Es tudod mi tortenik, ha ilyen szakemberek tomegevel hagynak el egy orszagot? Ez:
www.monde-diplomatique.de/pm/2006/12/15/a0040.text.name,askRjE21P.n,2

"Menjetek, dolgozzatok kint, de ne legyetek erre olyan büszkék, mert ez nem erény..."

De, az. Itt ugyanis nem a rivalis egyetem vegzoseivel kell szkanderozni egy allasert, hanem a vilag legjobbjaival kell megkuzdeni egy-egy adott teruleten, raadasul tobb idegen nyelven (egy mar sehova nem eleg). Es ezek az emberek sokszor olyan referenciakat tudnak prezentalni, hogy az ember csak pislog - ugyhogy ha valaki kulfoldon tartosan meg tudja vetni a labat egy szakterulet specialistajakent, ilyen konkurencia elleneben, amogott bizony kurvasok tanulas, munka, es tapasztalat van.

De tolem aztan nyugodtan etetheted magadat azzal, hogy az alkalmatlanok mennek kulfoldre dolgozni. Nekem aztan nem faj, nekem egy perc magyar munkaviszonyom sem volt soha.

schwarzenéger 2010.11.28. 19:18:20

Maradjunk abban hogy a rendőrség egy nagy rakás sz@r.

még mindig kommunista beütésekkel, soha nem látott negatív hozzáállással és utána negyvenévesen elmennek nyugdíjba!!

Stomi 2010.11.28. 19:19:01

@Jegesmaci81: Akkor félre értesz. Nem védem meg azt az állatot, csak leírtam az első hozzászólásomban, hogy van olyan szitu, amikor én is, talán te is ilyen állat leszel. Ettől még (valós ok ismerete nélkül) félre lehet állni és nem kell szándékosan betartani. Ez dühít, hogy betart csak azért is. És ne takarózzunk a zebrával, a mentőnek is félre lehet állni, sőt kötelező. Én már hely hiányában átmentem többször piroson, hogy elengedjem pl. a koraszülött mentőst. Tehát lehet araszolni, főleg, ha a barom ott dudál, akkor azt a gyalogos is hallja. Még kapucniban is :)

gabesz7004 2010.11.28. 19:19:45

@=Daniken=: Természetesen nem akkor mondanám amikor gázol! Alapból mondom mert ebben is a politika a hibás, hogy a rendőrségből pénzbehajtó hivatalt és nem bűnüldöző szervezetet csináltak!

schwarzenéger 2010.11.28. 19:22:02

"mindenki a maga szerencséjének kovácsa"
kinek itthon kinek kint!

valahol egy kicsit lusták az emberek kilépni megszokott körnezetükből!

én hiszem hog a normális ember mindig meg fog élni!

Jermann Kálmán · http://jermann.blog.hu 2010.11.28. 19:23:28

@kafferbivalybalamber: nem láttam épp úgy öltözöttet, de tengő-lengő egyenruhást annál többet. :-)
Mellékes téma, nem is akarok hosszan értekezni róla, de én a szolgálatban lévő rendőrt inkább látnám az utcán, mint az örsön ténferegni.
Igaz, a rámsütötték már a rendőrállam elkötelezett híve bélyeget. :-)

totalcar.hu/magazin/velemeny/szazkamerat/

schwarzenéger 2010.11.28. 19:26:25

egy polgári kocsinak TILOS!!! átmenni piros jelésen ha csak a rendőr másként nem irányítja!

Egy kopasz varjúnak nincs semmi joga önkényeskednie! vagy dobott volna oda egy cetlit hogy ez vagyok és állom a kárt!

onnantól hogy elment cserbenhagyta a vétlen sofőrt!
és még sorolhtnám miket követett el!

nálam ez min jogsi + 300000.-
+ az egyéb szankciók

pulicka 2010.11.28. 19:27:40

@lwl: "vilag legjobbjaival kell megkuzdeni"-igen,a világ legjobb utcaseprőivel, mosogatóival, és egyéb aljamunkát végző bevándorlóival, mert a többség ezt csinálja, akikről te beszélsz azok igen kevesen vannak...

schwarzenéger 2010.11.28. 19:28:29

Persze a mentő és egyéb megkülönböztető jelzést használó kocsi elől félrehúzódok!

De Clio-n még nem láttam ilyet! :)

Jegesmaci81 2010.11.28. 19:28:57

@Stomi: Ez teljesen igaz!
Én csak azt veszem észre hogy itt a fórumon lassan szegény Kálmán lesz a buta lúzer mert nem állt odébb. Lehet hogy rosszul mérte fel a helyzetet és odébb tudott volna menni, de nem tette és ez nem bűn.

Nekem ez az egész olyan mint amikor egy terhes nő áll a sor végén és én következem! Ha észreveszem előre engedem. De ne verjenek már meg azért mert nem vettem észre hogy ott van. Nem kötelességem előre engedni! (persze mindig engedem sőt szólok neki ha nem kéri akkor is) Persze kerültem kőbunkóval vitába akkor is amikor valakit magamelé engedtem és kőbunkó eggyel hátrébb került emiatt!

lwl (törölt) 2010.11.28. 19:36:13

@pulicka: Aljamunkabol baromira nem tudsz megelni, foleg nem hosszu tavon. Az ilyenekbol nincs tul sok, ha van is, 1-2 ev utan hazamegy.

En meg eletemben nem talalkoztam pl McDonalds-ban magyar pultossal, orvossal viszont annal inkabb. De nyilvan te elsz itt, nem en.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.28. 19:38:01

"De segítség lehet a Terézváros ezen részén sűrűn felszerelt térfigyelő rendszer rögzített képanyaga,"
Valahogy ilyenkor az sosincs meg...
...a yard reakciója meg sajnos nem meglepő.

Jermann Kálmán · http://jermann.blog.hu 2010.11.28. 19:46:10

@Stomi: "átmentem többször piroson, hogy elengedjem pl. a koraszülött mentőst" - és az a mentős piros Clióval volt? És előbb kicsit megkoccintott hátulról, hogy észrevedd?
A példáid súlyosan sántítanak, mert nem erre a szituációra érvényesek.
De ez így volt azzal is, aki a KRESZ-re hivatkozott, mint kiderült, szerinte ha valaki kürtölve közelít, akkor keresztirányból is meg kell állni. Én ezt a passzust nem tanultam.

GGG77 2010.11.28. 19:51:38

Sanszos, hogy a Clio lopott volt sajnos.
Mindenesetre remélem, hogy az illető urak golyói lesznek még egyszer az életben áram alá helyezett krokodilcsipeszek fogságában... :)

Érdekes 2010.11.28. 19:58:04

@lwl: Nyilván jobb érzés jól menő managerek irodáit, A8asait meg nyaralásait támogatni (ráadásul egy kis plusz %ért) mint az államot.

Érdekes 2010.11.28. 19:59:37

@Jermann Kálmán: "De ez így volt azzal is, aki a KRESZ-re hivatkozott, mint kiderült, szerinte ha valaki kürtölve közelít, akkor keresztirányból is meg kell állni. Én ezt a passzust nem tanultam."

Nem, simán telibekaphatod, ha nálad a "józanész" ezt diktálja.

KarbatettKezűZoltán 2010.11.28. 20:04:50

A mentő soha nem ér oda....

Jegesmaci81 2010.11.28. 20:11:49

Nagyon régen, kb 10 éve egy barátomnak tönkrement a riasztója amikor a barátnője használta az autót. Nem tudta kikapcsolni a riasztót így végig a városon kürtel ment haza! Én nem emlékszem hogy mindenütt előre engedték volna a pirosnál.
Kezd nagyon gagyi lenni ez a duma hogy ha kürtöt hallasz számíts rá hogy előre kell engedned valakit (vagy megvernek:-) ).

lwl (törölt) 2010.11.28. 20:13:02

@Érdekes: Valoban jobb erzes olyan embereket tamogatni, akik dolgoznak a penzukert, mintsem olyan parazitakat, akik a masoktol valo elszedesen kivul lofaszhoz sem ertenek. (De az erzesert biztos sok kenyeret lehet majd kapni a piacon.)

De ha te ellentetes velemenyen vagy, a leheto legjobb helyre szulettel. Esetleg majd kerdezd meg a nagyfatert, mennyire volt jo erzes 45 utan a magantulajdonaval tamogatnia az allamot, es mire ment vele.

Halal a magantulajdonra, vilag proletarjai, egyesuljetek!

joemeki 2010.11.28. 20:13:59

@Krisi: Nincs kolbaszbol a kerites,csak mikor az ember kulfuldon el,tud viszonyitani,szerintem errol van szo!Vezetesi moral Magyarorszagon rettenetes,ezt szerintem mindenki elismeri!Turelem,ennyi az egesz!Senkinek se lesz jobb azzal ha felpumpalod magad mikor vezetsz.A vezetes annyi mint a wc-re jaras,szukseg van ra,meg kell oldani valahogy.Szeretsz idegbol sz..ni?Ez most poen volt!

tdammit 2010.11.28. 20:14:05

Nekem is összetörte már a kocsim elejét egy b@szom-terepjáró, miután félórás araszolás után már nem volt kedvem a századik tolakodót is beengedni, ezért "megbüntetett". Mivel a felelősséget természetesen nem ismerte el, ezért a rendőri ügyintézést is sikerült fél év és néhány tucat telefon alatt elintéznem. Ezekkel az egyszerű teremtményekkel nem sok mindent lehet kezdeni, kivéve ha nem vagy valami hasonszőrű sztrítfájter. A rendőrautókon a "Szolgálunk és védünk" felirat is csak szarkazmusból van kint, magukban jót röhögnek rajta. Vigasztaljon az, hogy a másodikat már könnyebben fogod venni...

keletisarok.hu 2010.11.28. 20:16:33

@Józsi a guminagykeres: "Ha kicsit letekerem az ablakot és ráfogom az mióta közterület?
Vagy kiszállsz megkérdezed mi a gond és ha neked jön akkor durr. Teljesen jogos önvédelem,sőt a vagyontárgyadat is megvédheted "aránytalan" módon jogtalan támadás ellen."

Erős az esély rá, hogy egy ilyen akcióért éveket varrhatnak a nyakadba, igaz, 99%, hogy csak felfüggesztve.

Emlékeim szerint ha közterületen áll az autó, nem számít olyan magánterületnek, mint a lakásod.

Másrészt úgy dereng, hogy felgumizott gáz-riasztóval nem szaladgálhatsz. Közterületen ha gumival lövöldözöl, az bizony jogtalan fegyverhasználatnak fog minősülni.

De, lehet, rosszul tudom, lusta vagyok utánanézni.

dennisthemenace 2010.11.28. 20:22:13

@Jegesmaci81: Te vagy az. Mert csak olvasni tudsz, értelmezni nem.. A zsarukrólvolt szó.

Jamci 2010.11.28. 20:26:33

@Teshow:

Te hülye vagy.

Innen akkor már csak egy lépés, hogy a lányod(tegyük fel van egy) miniszoknyában elmegy bulizni és kilátszik valamije azt jól megrakják az utcán.

Majd a bíróságon a vádlott csak pénzbüntetést kap, mert a lányod sértetti közrehatásképp nem zsákba öltözött hanem picsaszoknyába...

Jegesmaci81 2010.11.28. 20:31:52

@dennisthemenace: Te szerencsétlen a közlekedési rendőr a világon mindenhol a törvények betartását ellenőrzi! A 40-es táblát nem a rendőr teszi ki! Sőt a trafi feliratot se a rendőr teszi ki hanem a törvények kötelezik a közútfentartót, a redőr pedig máshova nem állhat ki mérni! Magyarországon is kötelező minden mért pontot közzétenni! Ez meg is történik! Az máskérdés hogy itthon nem írják ki a trafi fölé reklámtáblára hogy vigyázz mérünk!

Ja és mégvalami a magyar rendőr semmivel se rosszabb mint mondjuk az osztrák!

dennisthemenace 2010.11.28. 20:33:19

@lwl: Meg lehet élni abból is, csak nem úgy, ahogy szereten az ember. Az "aljamunka" egy tág fogalom.Ismerek embert, aki mobil wc-k takarításával,szippantásával foglalkozik-szép fizetésért. És akkor mi van? Én láttam magyar pultost a belfasti McDonaldsban amúgy.

joemeki 2010.11.28. 20:34:55

Csak meg annyit szeretnek hozzatenni:en is kanyarodtam ki utcacskabol regen meg fater suzukijaval,mogottem FUSTOLVE fekezett egy Mitsubishi franc tudja mi,de kabrio volt.Akkor tudtam de mara elfelejtettem.Megelozott gyorsan,aztan nullara lassitott.Megalltam,mire kikerultem volna padlogazt adott(ennyire sietett)aztan ment.500 meter mulva megallt megint,ugy gondolta hogy engem megszivat.Nem tudott,mert van nekem egy olomcsovem,ami tomor,az bele van huzva egy sima kerti slagba,ott az ules alatt.Kiszallt volna de nem tudott mert megijedt a 175 cm-emtol...Utolag megtudtam hogy valami pesti faszkalap ujsagiro volt akinek a balatonon van(volt)valamilye aztan okorkodik.Ja a kocsi az bordo volt,es NAGGYON kiraly:-)Szoval rohejes...

dennisthemenace 2010.11.28. 20:37:35

@Jegesmaci81: A világon mindenhol, kivéve a Magyar Banánkztársaságot.
Vagy naiv vagy, vagy fizetett bérkommenter. A magyar zsaruk a nyomába sem léphetnek egyik jogállam zsaruinak sem. Orvul, elbújva, civil kocsikból trafiznak. Mocskos pénzbehajtó bagázs.

Érdekes 2010.11.28. 20:38:47

@lwl: gondolom tisztában vagy vele, h eleve virtuális pénzekről beszélünk, meg ha már a 45-öt felhoztad, azt is tudnod kellene, hogy akkor most mit is próbálnak befoltozni az itteniek.Legalábbis ezt állítják, jövőre megtudjuk, hogy hova is kerül a pénz.

A kis kvzgatós mgred meg bármikor bejelentheti a csődöt, és ez a méreg, olyankor beavatkozik az állam, h a koszos kis pénzed meglegyen.Nagy üzlet igen, valakiknek.

Jegesmaci81 2010.11.28. 20:42:00

@dennisthemenace: Remélem te nem itthon élsz hanem elhagytad már az országot!

joemeki 2010.11.28. 20:44:04

@dennisthemenace: Lattam en nem egy pultost,nem csak mekkencsben,hanem mashol is!El kell kezdeni valahol!Europat jarva csodalkoznek azon ha neha nem magyarul szolnanak hozzam!Es ez nem vicc!WC pucolas,takaritas,az nem alja munka,hanem szolgaltatas amiert eleg sokat ki birnak fizetni!Nem neked irom,hanem a ketelkedoknek...

Rocko- 2010.11.28. 20:48:37

@Jermann Kálmán: na de mit ér a térfigyelő, ha nem nézi senki?
csepel.info/?p=11750
itt se probléma, hogy forgalommal szemben közlekedik. de nem ám! az a baj, hogy szemetet tesz le.

dennisthemenace 2010.11.28. 20:49:29

@Jegesmaci81: Téged olvasva nagyon jól tettem....

lwl (törölt) 2010.11.28. 20:49:54

@Érdekes: Az a penz nagyon is valos (sot: orokolheto), kulonben nem loholna utana az allam. De en ezt oszinten szolva leszarom, amig tolem nem vitatja el senki a jogot, hogy en rendelkezzek a sajat maganvagyonom felett, addig te aztan olyan hulyesegekre tapsolod el a penzed, amire csak akarod (add oda nekik az autodat meg a hazadat is, minek az neked).

Majd ha a kalap szar allami nyugdijad csak arra lesz eleg, hogy valamelyik aluljaro telefonfulkejeben lakjal, csipos teli ejjeleken melegitsen az ERZES, hogy mindez a nemzetert volt. Majd verheted a melledet a tobbi csovesnek, hogy mekkora kibaszott nagy hazafi vagy - kis kitartassal te leszel a placc sztarja, es az index kimegy es lekameraz (szeretik az ilyen temakat).

dennisthemenace 2010.11.28. 20:51:02

@joemeki: Nekem ne is írd, mert én tudom. Segédmunkásként kezdtem egy belfasti építkezésen, falvéséssel, árokásással...

dennisthemenace 2010.11.28. 20:52:03

@lwl: Naná. FideSS rajongók..

Érdekes 2010.11.28. 20:56:03

@dennisthemenace: Azért ma kitettek magukért a sünök, elkaptak végül egy 25 autótolvajt.Meg szarrá lőttek egy bankrablót, szóval most már ki-ki kandikálnak a 30as tábla mögül.De még van mit fejleszteni.

Jegesmaci81 2010.11.28. 20:57:07

Kedves külföldön élő magyar testvéreim! Nem tennétek meg azt a szivességet hogy ott osztjátok az észt ahol laktok? Ahelyett hogy a messzi távolból ide haza jártatjátok a szátokat mindenféle hülyeséggel?

dennisthemenace 2010.11.28. 20:59:56

@Jegesmaci81: Ez egy szabad fórum, bárkinek. És én már akkor itt voltam, mikor te a jogsidért tanultál.

joemeki 2010.11.28. 20:59:57

@dennisthemenace: Hidd el en is tudom!En meg butort pakoltam fel evig szarer-hugyer..A kovetkezo hozzaszoloknak,akik majd megkerdezik:milyen az elet kulfuldon?Szar,ugy ahogy van,mert nem otthon van az ember!Doldozni kell(kurva sokat) aztan lepsz elore,annyi az egesz!!

Reap that ass (törölt) 2010.11.28. 21:01:31

Sajnálom szerencsétlen posztolót...
Szánalom mit csinálnak ma a rendőrök, bezzeg, ha rámész a zebrára, akkor kapod a csekket...Meg 50 helyett 54 20.000, kurva anyátokat...

Leszarom a magyar BTK.-t, baseball ütő van a kocsiban, meg khmm...távolsági személy hatástalanító, meg bozótvágó is, az asszonyéban IS!
Nekem egy koszos cigány+senki se emberkedjen az asszonynak és üsse meg mert nem tudta jobbról megelőzni...

Sajnos a magyaroknak nincs joguk önvédelmi fegyverhez, pedig kidugtad volna az arcába kuss lett volna!

kores77 2010.11.28. 21:01:36

@dennisthemenace:
Miért nem állsz be helyettük és csinálsz rendet?
Mutasd meg nekik, hogy kell ezt csinálni!!!
Vagy csak a szádat koptatod feleslegesen?
Idióta, vagy!!!
Nem mindegy neked, hogy civil kocsiban mérnek elbújva a magyar rendőrök, vagy pl. más országban közlekedve a szalagkorlátba beépített traffi méri meg a gyorshajtásodat, amiről azt hitted, hogy fényvisszaverő?!?!?!
Neked az a lényeg, hogy legyen kit szidni.
Onnan a billentyűzet mögül, névtelenül, arctalanul megbújva.
De ha egyszer ki kellene állni a nagy nyilvánosság elé, akkor bebújnál egy egérlyukba is, te "MOCSKOS BAGÁZS"!!!
Akkora tuskó vagy, hogy ha az őskorban születtél volna veled ütötték volna le a mammutokat!!!!!

dennisthemenace 2010.11.28. 21:01:51

@Érdekes: Kitettek.. Meg végigbírságolták egy karácsonyi vásárban az embereket, majd eldicsekedtek, mennyi pénzt szedtek be..

dennisthemenace 2010.11.28. 21:04:41

@kores77: Te pofázol??? Szar bértollnok..Menj és turbómagyarkodjál.PPP

Érdekes 2010.11.28. 21:04:49

@lwl: Aztán majd integetek neked a szomszédos telefonfülkbe.

A lakást és az autót megtartanám.Az a vöröskatonák mentalitása, h mindenünket oda adjuk az államnak.
Másrészről pedig próbálom úgy intézni, h ne a nyugdíjra szoruljak öreg koromban.Persze ez elég optimista, a jövő jóslatait tekintve.

joemeki 2010.11.28. 21:05:11

@Jegesmaci81: Nem olyan nagy hulyeseg szerintem hogy pelepofazok(engedelmeddel)ebbe a forumba!Nem kulfoldon elo vagyok,hanem kulfoldon dolgozom,az egesz eletem otthon van.Es jartatom a szamat,miert ne?

akos696 · www.focusauto.hu 2010.11.28. 21:05:11

@lwl: Az más, amiről Te írsz, én azokról a fiatalokról beszélek, akik ezrével húznak külföldre, iskola, komoly szaktudás nélkül, hogy majd ott jobb lesz. Persze, mert egy mosogató fiú is több fizetést kap kint, mint itthon, de arra nem gondolnak, hogy az élet is drágább. Nem az orvosokról, mérnökökről beszélek és tulajdonképpen nem is magáról arról a tényről, hogy valaki külföldön dolgozik. Hanem, ha onnan ugatva okoskodik ide, a magyar fórumba, hogy szégyenli a magyarságát és litvánnak hazudja magát. Nekem ez nem tetszett k-ra.

Reap that ass (törölt) 2010.11.28. 21:07:44

Még annyit, h alapvetően birkatürelmű békés ember vagyok, de pont az ilyen izomgolyók verik ki a biztosítékot és az arcátlan stílusuk.

Az ilyen még akkor is ugat, ha 2m 137kg-val áll szemben, ekkor jönnek a segédeszközök...ódákat tudnék zengeni a cigányok, románok, törökök,albánok és köztem létrejött autós finomságokról.

Egy rendes autóban alapfelszerelés az önvédelmi eszköztár!

dennisthemenace 2010.11.28. 21:07:44

@joemeki: Hagyd a fenébe....
Én a Tesconak hordtam házhoz bútort, egy jó évig. Nem volt olyan rossz..

kores77 2010.11.28. 21:08:40

@dennisthemenace:
Tőled nem is számítottam jobb és disztingváltabb válaszra.
Bértollnoknak talán téged neveznélek, ahogy elnézem a hozzászólásaid számát...
Én csak ritkán szólok, és csak az ilyen bunkókhoz mint te.
Én itthon vagyok, de te honnan trollkodsz elbújva???

Jegesmaci81 2010.11.28. 21:08:52

@joemeki: Tisztelet a kivételnek! Nem is neked céloztam bocs!

dennisthemenace 2010.11.28. 21:13:56

@kores77: Egy szabad,demokratikus országból, ahol nem lopják el emberek nyugdíjmegtakarításait nemzetiszín fossal magyarázva a disznóságot.

Érdekes 2010.11.28. 21:14:11

@dennisthemenace: A bujkálós trafizással én sem értek egyet, de nyilván ezek a földi "sün" egységek a főnökeik parancsára masíroznak a bokorba.Mit tudnak tenni ellene?Az egyik múltkor motorbalesetet szenvedett, meghalt.
Nem is néztem, elítélték-e már a felettesét.

joemeki 2010.11.28. 21:15:02

@kores77: Figyelj,a lenyeg nem az,hogy honnan mernek,erted?Meg figyelmeztetnek is elore hogy itt ne menj gyorsan!Nesze neked a bunko rendorok.Magyarorszagon ezt hogy irnak ki,ezen gondolkodtam mar sokat!Lassits te barom,vagy:volt am itt egy 50-es tabla mogotted 100 meterre?Erre mit csinal a parasztja?Gyorsit,mert azt kiirja mennyivel mentem es milyen allat vagyok...

Jegesmaci81 2010.11.28. 21:16:58

Már nincsenek bujkálós trafik! Minden nap lekérheted online hogy éppen aznap hol mérnek! Nem is értem ez hogy jött a témához!

MaCS_70 2010.11.28. 21:20:31

@Jegesmaci81:

Én Kispolszkival, ő 300ZX-szel.
Pisztoly rám fog, figyelmeztetés a következő:
"Ha még egyszer megállsz előttem, meghalsz a kis szarodban."

Hej, azok a régiszép idők...

Üdv: MaCS

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.11.28. 21:22:00

@Krisi:

Természetesn kinn sincs kolbészból a kerítés. De azért az "priceless", ha
1. A kalauz előre köszön, amikor felszállok a vonatra
2. A buszvezető szintén előre köszön
3. A boltban ketten is előre engednek, ha csak egy két dolgot veszek, ők meg egy kosárral
4. A kisgyekerek a környéken "uram"oznak és "legyen szíves" eznek, valamint (más) kisgyerekek a boltban segítenek pakolni
5. Az önkormányzati tisztviselő a nap végén este NYOLCKOR felhív, hogy bocsássak meg, de a holnapi időpont nem aktuális, mert nekik értekezletük van

(stb)

Bunkó külföldön is van, de a tisztességesebbje azért a túlnyomó többség.

dennisthemenace 2010.11.28. 21:22:53

@Érdekes: Persze, én ezt nem is vitattam.
A nagyságos kapitány urak hajtják az embereiket.Tetszik, mikor negyven fokos kánikulában lezárnak egy komplett autópályát(!), majd kiáll a paraszt a csicsás gallérlapjával és dicsekszik, hogy mennyi bírságot szabtak ki.. Hogy ezrek szenvedtek órákon át a melgben, gyerekekkel.. Az nem érdekli a parasztot.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.11.28. 21:24:07

@akos696:

Ha litvánnak hazudja magát, az tényleg elítélendő, és hülyeség is, ugyanis magyar marad egy életen át. ( Sőt : magával tesz jót, ha ezt a tényt elfogadja ).

Külföldi állampolgárságot fel lehet venni, bár ez lehet hogy elitélendő, Ezzel dicsekedni azonban ciki.

titkosgyilkos 2010.11.28. 21:26:46

Lassan újból közeleg a "szeretet ünnepe", úgyhogy az idegbeteg ámokfutók előfordulási gyakoriságának erős emelkedése várható.

dennisthemenace 2010.11.28. 21:27:05

@Scaramella va alla guerra: Miért kellene elítélni, ha valaki állampogárságot vesz fel????

viktor134 2010.11.28. 21:34:38

@GHF2: megosztanád akkor a számát velünk?

esetleg privátban?

nekem az ügyészség (Központi Nyomozó Hivatal) száma van bekészítve, ha köcsögölő rendőrrel állnék szemben. :D

engem gyíkká változtatott 2010.11.28. 22:09:06

bocs, ha már volt, de így elsőre nekem az a szép a sztoriban, hogy ott az első képen a kocka szocreál épület az a kerületi rendőrkapitányság.

Jermann Kálmán · http://jermann.blog.hu 2010.11.28. 22:11:47

@Érdekes 2010.11.28. 19:59:37: hát ez az, a józan ész miatt nem is tette senki, nade a KRESZ-re hivatkoztak. Nem érted a különbséget?

Jermann Kálmán · http://jermann.blog.hu 2010.11.28. 22:16:35

@Rocko- 2010.11.28. 20:48:37: tudod, mit? Én beérném azzal, hogy beismertetik vele az autómnak való nekihajtást, és nagyvonalúan elsiklanak a piroson való áthaladást. :-)

Krisi 2010.11.28. 22:40:10

@dennisthemenace: kár volt belemennem, már akkor elhatároztam hogy veled nem vitatkozok ebben a témában amikor kifejtetted hogy a magyar nők nagyképű picsák és hogy az angol konyha sokkal változatosabb mint a magyar.
ezek után sajnos nem tudlak komolyan venni, bocs. királynőről amúgy kint van a kép a nappaliban bekeretezve?

@Scaramella va alla guerra:
1: a kalauz nekem is köszön, de nem azt mondja hogy "guten tag" vagy "good morning", hanem hogy "jónapot kívánok". nekem ez többet számít.
2: (csipkebokor vessző) a buszvezetőnek nem vetem a szemére hogy amikor felszállok a hátsó ajtón akkor nem sétál hátra hogy odaköszönjön nekem :)
3: fél évig éltem Belgiumban, soha nem volt olyan hogy előreengedtek volna. biztos rosszarcú vagyok :) viszont vidéken nálunk is működik még ez a szokás.
4: minden országban vannak jó szülők, akik megnevelik rendesen a gyereküket és rossz szülők, akik basznak erre. ez nem országtól függ.
5: ha este 8-kor felhívna egy önkormányzati képviselő és ennek még örülnék is, akkor azt hiszem elgondolkodnék azon, hogy mit basztam el az életemben.

ja, és nem vagyok se jobbikos, se gárdatag, sőt, engem is a hányinger kerülget amikor meglátom a tévében a cigánykirályunkat meg a szarházi társaságát, és én is hajamat tépem amikor belegondolok, hogy mit művelnek épp a magánnyugdíjpénztárakkal.
de amikor jönnek a nagyképű kitántorgott honfitársaim és teli pofával szidják az országomat akkor az nekem rosszul esik.

szalai 2010.11.28. 22:43:27

@dennisthemenace: Az emberek nyugdijmegtakarításait nem lopják el, mert nincs mit. Az egyik mny-pénztár vezetője jelentette, ki, hogy kb. 500 milliárd Ft.-nak megfelelő összeg "külföldön" van. Kíváncs leszek, hogy mennyi pénzt fognak átutalni az állami kasszába. Nem sokat.
Illetve figyelgetted az egyenlegértesítődet mostanában? Nézd meg légyszíves. Egyébként meg rohaédk ez az orbán, mert meg akarja valósítani a német példát, ahol állami és önkéntes magánnyugdíj pénztár is müködik. Ha takarékoskodni akarsz fektess be valamibe.

szalai 2010.11.28. 22:45:28

A cikben szereplő tahó magyar volt vagy cigány?

Rocko- 2010.11.28. 22:46:14

@Jermann Kálmán: rövid vagy hosszú távon? utóbbit támogatnám.
már ha lehet mondani azt: szerencse a szerencsétlenségben, hogy a kocsidnak lett baja. ki tudja, legközelebb mikor megy át egy gyalogoson.

GGG77 2010.11.28. 22:57:31

@szalai: Az, hogy milyen nemzetiségű szerinted mennyiben változtat a cselekedetének megítélésén?

GGG77 2010.11.28. 22:59:20

@szalai: Az MNYP témához pedig annyit, hogy nem hiszem, hogy a német kormányfő saját állampolgárait zsarolta meg, ahogy azt OV-ék teszik épp.
Politika OFF.

Érdekes 2010.11.28. 22:59:49

@dennisthemenace: Hát ez no comment kategória, de kb ez a "szervezettség" jellemző az egész vezetésre...ha a rendőrség annyira jól szervezett lenne mint a bűnözés..óóóó

GYUSZI BACSl · http://special.blog.hu 2010.11.28. 23:05:04

@atpijkamo: nehogymár egy bármilyen laikus elkedjen egy leszakadt lábat meggyógyítani a Városligeti fasor sarkán

akár pillanatragasztóval, akár máshogy

térjetek már észre, milyen hülyeségeket írogattok itten össze-vissza

Isten ments, hogy egy hozzá nem értő elkezdje a sérülteket, főleg a súlyos sérülteket a helyszínen javítani

ki kell hívni a mentőt és bemondani a sérülés súlyosságát meg a sérültek számát, hogy tudják, milyen autót/orvost küldjenek

természetesen, ha valaki orvos/mentős/ápoló/akármi más hozzáértő, az kezdjen neki aminek lehet, de egy laikus általában sokkot is kap és el is ájul egy ilyen látványtól, utána lehet még azt kezelni, ahelyett, hogy a sérültekkel foglalkoznának

Érdekes 2010.11.28. 23:05:48

@Jermann Kálmán: de, miért ne érteném?ad1: a tényen nem változtat ad2: mit szeretnél ebből kihozni? Ha csak annyit, h a csávó a kreszre hivatkozott a megállásnál, hát még akár vmelyik általános paragrafusba bele is lehetne magyarázni.De mi is a lényeg?Lehet nem volt magánál :D de legalább nem ment bele...

MR KESZI 2010.11.28. 23:15:15

"Az MNYP témához pedig annyit, hogy nem hiszem, hogy a német kormányfő saját állampolgárait zsarolta meg, ahogy azt OV-ék teszik épp"

Én meg azt nem hiszem, hogy Németországban valaha is megtörténhetett volna az ami Magyarországon 1997-ben. Jelesül, hogy posztkommunista káderek által ellenőrzött magáncégekbe fizessél KÖTELEZŐ jelleggel.

hetivalasz.hu/jegyzet/magannyugdij-ez-volt-a-legaljasabb-trukk-33657

www.mno.hu/portal/747471

RÁMBÓGECI 2010.11.28. 23:29:21

@ommm:

...BOCSI, DE TÉJLEG SIETEMM!!!

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2010.11.28. 23:33:38

@Jegesmaci81: Kedves külföldön élő magyar testvéreim! Nem tennétek meg azt a szivességet hogy ott osztjátok az észt ahol laktok?

Várjál csak...

Nem, nem teszem. ;)

s.o.v.i.e.t. 2010.11.28. 23:53:56

@Jermann Kálmán: elírtam. nyilván, ha a Dózsáról jövök a köröndhöz, akkor balra kanyarodok be.
nem tudom mekkora kocsid van, de, ha egy zebra felfestésnél hosszabb, ami miatt az Andrássyra kellett volna kilógnod, akkor nem megy rosszul..

RÁMBÓGECI 2010.11.28. 23:59:30

AKOR KÁMÁN VAGYMIVAGY

lwl (törölt) 2010.11.29. 00:07:33

@akos696: "Hanem, ha onnan ugatva okoskodik ide, a magyar fórumba, hogy szégyenli a magyarságát és litvánnak hazudja magát. Nekem ez nem tetszett k-ra."

Szerintem szkanderozas helyett inkabb gondolkodj el rajta, hogy vajon mi az oka.

Érdekes 2010.11.29. 00:12:53

@s.o.v.i.e.t.: hosszított ezüst új 7es bimmer :D Bár azzal meg oda áll, ahova akar, nem? :D

lwl (törölt) 2010.11.29. 00:15:54

@Érdekes: "Aztán majd integetek neked a szomszédos telefonfülkbe."

Csalodast kell okozzak, nekem sem a nyugdijjarulekaim, sem a megtakaritasaim, sem a folyoszamlam nincs olyan helyen, ahol a tetves magyar allam hozzafer. Meglehetosen unalmas lesz az oregkorom, neked viszont jo szorakozast az izgalmas kalandokhoz.

Krisi 2010.11.29. 00:19:41

@lwl: ha anno a német főnökeid is úgy álltak volna hozzá hogy "hülye magyar, haggyuk a faszba" akkor most hol lennél?

s.o.v.i.e.t. 2010.11.29. 00:37:00

@Érdekes: főleg, ha mozgássérült :D

MR KESZI 2010.11.29. 00:45:15

@lwl:

"Csalodast kell okozzak, nekem sem a nyugdijjarulekaim, sem a megtakaritasaim, sem a folyoszamlam nincs olyan helyen, ahol a tetves magyar allam hozzafer."

Nem értem.Akkor meg miért itt és nem odahaza osztod az észt nyugdíjjárulék témában?

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.29. 01:00:26

@GYUSZI BACSl: Ha ezt nekem írod, akkor te vagy a hülye. Próbáld újra elolvasni, hátha sokadszorra megérted, amit írok.

Érdekes 2010.11.29. 02:03:44

@MR KESZI: Mert edének is csak addig nagy a szája, amíg be nem üt a krach.
Méghogyunalmasöregkor :D:D:D Nagyon kíváncsian várom, azokat az UNALMAS 2030-as éveket....aham.

ekutya 2010.11.29. 02:22:53

Innen szeretnék gratulálni a s.o.v.i.e.t. nevű felhasználónak, hogy sikerült ennek az esetnek a kapcsán a "feltartást" előhozni.

Kicsit úgy érzem most magam, mint a bácsika a viccben, amikor repülni viszik. Bende cikke után gondoltam, hogy elő fog kerülni az "indokolatlan feltartás" téves fogalma. Azt is gondoltam, hogy ezt ott majd sokan meg is fogják valamilyen szalmabáb érveléssel védeni. De hogy itt előjött a feltartás??? Bazz. :) Ez a bolygó úgy látom nem nekem való. Megszállta valami gonosz idegen faj.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.29. 08:05:49

@ekutya: "Ez a bolygó úgy látom nem nekem való."

Mindjárt te is írsz, mint a hazátlankötsögök, hogy mennyivel jobb neked a Marson. :)

keletisarok.hu 2010.11.29. 08:59:51

Na, egy agyatlan faszkalap miatt sikerült megint egymásra uszulnotok.
Granulálok.

Online traffilekérdezés: talán a fővárosban működik, de erre pl. annyit írnak ki, hogy ezen és ezen a főútvonalon vagy ebben és ebben a városban/faluban.

Bujkálás: épp a tegnapi Taplóban volt, hogy a "zebrakommandó" kolbászolt az úton, egy fiatal gyerek megelőzte őket, megkurelták 20 ropira, a marhája meg nyíltan elkezdett hencegni a százados nagybátyjával.

Abban viszont igaza volt, hogy megkülönböztető jelzés nélkül "pöcsöltek" a szervek, feltartották a forgalmat. Legalábbis hirtelen nekem is úgy tűnt.

Szóval: balkán. Kis b-vel.

Aki meg litvánnak hazudja magát, hazudja inkább lettnek. A nyugati paraszt egyiket sem tudja hova tenni, de a lettek papíron legalább rokonaink. :)

mojszipupi 2010.11.29. 09:16:18

Vipera az ülés alatt és az első autómra mért ütés után úgy térden vágtam volna h az életben nem áll fel

Jegesmaci81 2010.11.29. 09:30:27

@keletisarok.hu: "Online traffilekérdezés: talán a fővárosban működik, de erre pl. annyit írnak ki, hogy ezen és ezen a főútvonalon vagy ebben és ebben a városban/faluban."

Igen, megmondját hogy melyik falu melyik út. Budapesten meg hogy melyik kerület melyik út! Nagyobb városokban megadját az utat!

Neked mi kell még??? Állítson meg egy rendőr és figyelmeztesen hogy 500m múlva mérni fogunk kérlek tartsd be a sebességkorlátot?

rozsdapeti · http://rozsda.blog.hu/ 2010.11.29. 09:49:01

Kedves Kálmán!

rkf.hu/hulladek/publikus.jsp

Ezen az oldalon lehet próbálkozni a rendszámmal, HZN001-HZN999ig.
Talán megéri.
Én próbáltam beírni véletlenszerűen
10-15-öt, akadt is egy Clio.

Ringlósztár 2010.11.29. 10:16:28

@lwl:
Sajnos a fideszes elvtársakat észérvekkel meg nem hatod.
Kb. mindenről ezen a színvonalon képesek megnyilvánulni.

keletisarok.hu 2010.11.29. 10:18:10

@Jegesmaci81: "Neked mi kell még??? Állítson meg egy rendőr és figyelmeztesen hogy 500m múlva mérni fogunk kérlek tartsd be a sebességkorlátot? "

Valaki írta egyszer, hogy pl. ha kitesznek egy új táblát (seb.korlátozás, behajtani tilos) a normális rendőr elé áll, és figyelmeztet rá, a köcsög meg mögé, és megbírságol.

Én már személyesen tapasztaltam ilyet. Macisajt helyett reggelre STOP lett kitéve, nem álltam meg, csak lassítottam, a rendőrök lesben álltak, és szinte látszott az arcukon a kéjes öröm, hogy beszoptam. Még finom megjegyzést is tettek rá, hogy diplomásként nem tudom értelmezni a táblát.

Amúgy igazuk van, csak BUNKÓ PARASZT módon csinálták azt, amit lehetett volna normálisan is.

keletisarok.hu 2010.11.29. 10:30:37

Amúgy ilyen formában szokták megadni:

"08:00 - 20:00: M3 autópálya, 4,36,38,41,49,471,491-es főutak illetve Nyíregyháza belterülete (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)"

"08:00 - 20:00: Vásárosnamény, Kisvárda, Fehérgyarmat, Nyírbátor térsége (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)"

Nem tom, hogy vagy vele, barátom, de ez kb. a XIX. században is behatárolható lett volna ilyen mértékben. :)

pfeilmayer 2010.11.29. 10:38:48

@rozsdapeti: király ez az oldal :D
De remélem lesz előbb-utóbb valaki, aki hozzáfér a nyilvántartáshoz. Pl okmányirodában a szín, a típus és a rendszám eleje alapján egész biztosan meg tudják találni.

schwarzenéger 2010.11.29. 10:50:35

Tehát ki mit csinált volna a cikkíró helyében?

Akár magyar akár nem? :)

Szerintem minden magyar büszke lehet hogy magyar!

Hogy Amerikában nem tudják mi hol is vagyunk vagy mi a fővárosunk, stb. az maradjon az ő szegénységi bizonyítványuk!

Dolgozni mindenütt lehet az viszont nem mindegy mennyiért és milyen körülmények között!

Én személy szerint nem voltam nyaralni, 2 gyermekemet a nagyik vitték és átlagkeresetem van!

Shadow55 2010.11.29. 11:28:21

Ha ki akarod nyomozni a tulajt, akkor ne a rendőrséghezt fordulj, hanem a biztosítos ismerősődhöz: ha magyar a rendszám, nagy valószínűséggel van KGFB-je. Én két éve így találtam meg egy cserbenhagyót (de kellett, hogy valaki odarakja a szélvédőmre a rendszámát).
Pali kicsit megdöbbent, hogy nem egészen 24 órával később jelentkeztem, hogy elfelejtett betétlapot adni...

keletisarok.hu 2010.11.29. 11:37:49

@Shadow55: Egy kolléganőm tavaly pont ugyanígy járt el. Parkolóban csúnyán megnyomták a kocsiját, a közeli boltos látta, ki volt, felírta a rendszámot.

A zsaruk szartak rá, a csaj azonban nem hagyta annyiban, és szépen kinyomozta, kihez is kell bekocogtatni a dióverővel.

pfeilmayer 2010.11.29. 12:27:33

@keletisarok.hu: nekem is meghúzták az autómat a ház előtt. A ház aljában van egy kis kocsma, az ismerős alkoholsiták rögtön felírták a rendszámot. Szerencsére pont akkor érkezett a kocsmáros lány férje (makas, kopasz, 120kg, első ránézésre ijesztő jelenség), és nem engedte a károkozót lelépni :D pedig igyekezett volna menekülni...
mire hazaértem, már készségesen elismerte a dolgot és kitöltöttük a betétlapot :)

keletisarok.hu 2010.11.29. 13:45:57

@keletisarok.hu: Pardon, nem szartak rá a zsaruk, mert értesítették, hogy nincs rá emberük. Gondolom, a májámi helyszínelők vettek volna festékmintát a sérülésből, kiöntötték volna gipsszel a vétkes nyomát stb., és egy hét múlva hozták volna a sofőr fejét tálcán. :)

mortalwombat 2010.11.29. 14:03:24

Lehel piac, napsütéses délután 2 óra: Skoda fabia tolatva be akart állni egy parkolóhelyre, index és tolatólámpa rég kirakva. Mögé ért egy szép nagy feket x5-ös, aki ugyanarra a helyre be akart tolakodni. Köpcös kopasz gyurmagombóc ráfekszik a dudára, fábiás már félig bent volt a helyen, nézett értetlenül. Talpig úriember 3 hasonló méretű és értelmi szintű komájával kipattan a halottaskocsiból, és finom k_a anyád, valamint egyéb pajzán szóösszetételű, emelt hangú diskurzus után ököllel beverte a fabia szélvédőjét. Tömve volt a piac, senki nem ment oda segíteni, senki nem hívott rendőrt. Művelt társaság röhögve visszaszállt, és elhajtott.

Ha az ipse kiszáll a törött szélvédő mögül, megölik. Ha valaki odamegy segíteni, megölik. Amíg a rendőrök is félnek tőlük, nem várható javulás.

Mental Militia 2010.11.29. 14:29:44

Macs70: szimpatikusnak tűnsz a hozzászólásaid alapján, de velem kapcsolatban pöttyet el vagy tévedve.
Én köztörvényes bűnöző?! A megtörtént közlekedési konfliktusok egyikét sem én kezdeményezetem, sőt, ha az illeti elnézést kér, akárcsak egy kézjelzéssel is, fátylat rá! Ha valaki siet, én a lehetőségeimhez mérten segítem-biztosan megvan rá az oka (motorosokat főleg!).
Viszont, ha valaki bunkó, keménykedős faxfej, én nem fogom hagyni, h belém/verdámba rugdaljon.
Ismétlem: ha vki bénázik, elnéz vmit, benne van, megesik bárkivel. De ennek elismerésére ne legyen már.."sznob." És főleg ne kezdjen már el k.rvaanyázni..!!
Velem lehet beszélni, de a gusztustalanságot nem tűröm, akár Swift, akár X5. Kést, fegyvert nem teszek be magam mellé, mert az élet kioltását nem pártolom.
Jogos önvédelemben már nyertem pert, itt, Magyarországon, pedig 1 fog, orrcsont, ujjcsontok és bordák bánták a késvillantást..

kiberneky 2010.11.29. 14:33:29

Szabad fegyverviselést, hogy ne csak a bönöző legyen felvegyverkezve!

Amilyen látványosan például Texasban csökkent a büncselekmények száma miután 1994-ben engedélyezték a szabad fegyverviselést, ugyanolyan mértékben nőtt például Ausztráliában, ahol viszont betiltották 1997-ben.

www.fff.org/freedom/fd0210e.asp

dennisthemenace 2010.11.29. 20:46:38

@Krisi: Ne csúsztass. A magyar luvnyák igenis beképzelt libák, sok sikert hozzájuk.
NEM azt mondtam, hogy az angol konyha változatosabb,hanem azt, hogy itt a világ bármelyik konyháját meg lehet kóstolni.
Nincs kinn a képe, de inkább nézném, mint a smittpalit, vagy a felcsúti gennyládát.

Phrascarica 2010.11.29. 20:51:09

@dennisthemenace: "Nincs kinn a képe, de inkább nézném, mint a smittpalit, vagy a felcsúti gennyládát. "
Az angolok így vannak ezzel, szeretik nézegetni, nálunk meg ugye nem divat. Megnézném hány embernek van kint smittpali vagy a vikátor :)

dennisthemenace 2010.11.29. 20:51:32

@Krisi: Ne csúsztass. A magyar luvnyák igenis beképzelt libák, sok sikert hozzájuk.
NEM azt mondtam, hogy az angol konyha változatosabb,hanem azt, hogy itt a világ bármelyik konyháját meg lehet kóstolni.
Nincs kinn a képe, de inkább nézném, mint a smittpalit, vagy a felcsúti gennyládát.

dennisthemenace 2010.11.29. 20:55:28

@phrascarica: Nevetni fogsz; sok ezer angol család otthonában jártam már, de sehol sem láttam a képét..)

dennisthemenace 2010.11.29. 20:58:01

@szalai: Megnéztem, rendben van.
Fuck Orbán.

Phrascarica 2010.11.29. 21:13:04

@dennisthemenace: ne már, pedig a Mr.Bean-ban mindig ott van :)

dennisthemenace 2010.11.29. 21:26:43

@phrascarica: De csak abban..)
Általában tájkép a megszokott, ill. a hobbi. (Vasút, repcsik, autók, stb).

MR KESZI 2010.11.29. 21:38:40

@lwl:

"Majd ha a kalap szar allami nyugdijad csak arra lesz eleg, hogy valamelyik aluljaro telefonfulkejeben lakjal, csipos teli ejjeleken melegitsen az ERZES, hogy mindez a nemzetert volt."

Majd ha a liberális pénzügyi guruk
(tudod azok a mindenkinél okosabb, felsőbbrendű fajtájúak akik pénzügyi "zsenialitásukkal" egyéb áldásos tevékenységeik mellett egy gazdasági világválságot is összehoztak)
és a bölsevik millárderek által organizált magánnyugdíj-pénztárak véletlenül eltőzsdéznék vagy eltapsolják a maradék befizetett lóvét akkor majd melegítse a bennmaradt tagokat a Népszava azon száma ami tudósít a bírósági tárgyalásról, ahol a tulajdonosok töredelmesen bevallják mint pl. Bajnai a hajdubéteseknek:
"Sajnálom, nem értettünk hozzá".
A gyermeteg dilettánsok körében jópofa dolog az állam jól megszokott, vég nélküli neoliberális cikizése, csakhogy a hozzád hasonló mérhetetlenül tudatlanok azt felejtik el, hogy az eddig meglévő állami garancia nélkül sosem müködhettek volna magánnyugdíjpénztárak egyetlen rohadt percet sem. Mit gondolsz Szakértőkém,szerte a világon ki menti ki mindig a szarból a hiéna bankokat és a veszteséges vállalatokat. Megsúgom: az ÁLLAM. Természetesen mindig az adófizetők és sosem a tolvaj bankár, bolsevik privatizátor vagy szekértoló balos médiaguruk pénzén.
Ugyaniyen komcsi-libsi szájtépés volt a vizitdíjat és egészségügy privatizációját sikeresen meghiúsító népszavazás kapcsán. Mit ad Isten?
A Hospivest csődben, a management nemsokára sitten.

McK (törölt) 2010.11.29. 22:02:35

Az a sok faszfej,aki ide jár politizálni,húzzon a gecibe,de villám gyorsan.

McK (törölt) 2010.11.29. 22:03:43

@dennisthemenace: Te meg nyálazd meg Feri f@szát,mindketten megérdemlitek.

MaCS_70 2010.11.29. 22:17:10

@Mental Militia:

Nem akarok senki felett erkölcsileg ítélkezni, de ha az, amit leírtál, büntető bíróság előtt bizonyítást nyer, annak bizony marasztaló ítélet a vége.

Üdv: MaCS

keletisarok.hu 2010.11.29. 22:30:15

@MR KESZI: A "tudjuk kik" sajna, igenis értenek a pénzcsinákoláshoz, hiszen mind gennyesre kereste magát. Az, hogy közben a kamu világválság és sorozatos államcsőd elburjánzott mindenütt, csak porhintés.

Az ordenáré különbség köztük és köztünk: mi először azt nézzük, hogyan tudnánk a másikon segíteni, ők meg azt, mi lesz belőle a hasznuk.

De nem ragozom, mert nem akarok egy újabb nicket létrehozni.

keletisarok.hu 2010.11.29. 22:31:29

@McK: "Az a sok faszfej,aki ide jár politizálni,húzzon a gecibe,de villám gyorsan."

Nem tudod, milyen autója van Orbánnak? :)

keletisarok.hu 2010.11.29. 22:33:06

Amúgy melég vékony lett ez az alig 500 hozzászólás. Legközelebb vérnek kell folynia, hogy meglegyen a szükséges klikkolás.

Krisi 2010.11.29. 22:38:01

@dennisthemenace: hát ha anno csak beképzelt libák álltak veled szóba akkor talán nem az országot kellene hibáztatnod hanem esetleg bele kéne nézni egy tükörbe és elgondolkodni.

idehaza meg elég rég járhattál: ha sétálsz egyet a belvárosban vagy bemész egy bevásárlóközpontba akkor előbb találsz kínai, indiai, török, görög, francia, olasz, vietnámi, amerikai meg még faszomtuggyamilyen éttermet mint halászcsárdát vagy szocreál kifőzdét, ahol tikettel lehet fizetni a krumplistésztáért jaffaszörppel.
Fel kéne fognod hogy nem az a világ van már itt amit itthagytál n+1 éve. bár nyugodtan gondold azt hogy idehaza még mindig Zaporozseccel járnak az emberek és az összes nő beképzelt nagypofájú kurva, legalább este jobban alszol :)

keletisarok.hu 2010.11.29. 22:50:45

@Krisi: Ne bántsátok egymást.

Amúgy tökéletesen igazad van. Akármerre járok, persze, akadnak gyönyörű lányok, de itthon egy sétálóutcában 100 olyat össze tudnék kaparni egy órán belül.

Kaja: étteremben ha felsorolnak 20 féle buziságot, majdnem mindig magyaros vagy ahhoz leginkább hasonló kaját rendelek. Egyszerűen attól tudok jóllakni, oszt kész. :)

Krisi 2010.11.29. 23:01:08

@keletisarok.hu: oké anyu, jó fiú leszek :)

de most hogy így mondod énis be tudnÁk tolni egy harcsapaprikást túróscsuszával, hozzá meg valami jóféle száraz etyeki fehérbort elkortyolgatnÁk csendben, az jó is volna!

keletisarok.hu 2010.11.29. 23:03:41

Innye mán, néked is nákod van? :D
Nekem ma borozhatnákom volt, mindjárt aljára is érek az üvegnek.

Azért is lettem ilyen békés tinó. :)

Érdekes 2010.11.30. 00:54:02

1-2-3 fórummotorpróba - vajonbenyelte-e vagy dupláz?

Érdekes 2010.11.30. 00:54:59

@dennisthemenace: na :D ügynök vagy, vagy mi? proszívóügynök :D

SpicLee 2010.11.30. 01:28:14

Hello srácok
Generáltam egy listát a fentebb említett weblap nyilvántartásából, hátha érdekes lehet.

A következő oldalon találjátok meg:
pastebin.com/U4zBUn0U

Tudnivalók:
-Az adatok nyilvános, bárki számára hozzáférhető adatbázisból származnak (rkf.hu/hulladek/publikus.jsp)
-A rendszámokhoz csak ebből az adatbázisból elérhető adatokat listáztam ki: típus, utolsó zöldkártya vizsgálat helye és ideje
-Az adatbázis nem hivatalos, illetve ma már nincs is külön zöldkártya-vizsgálat ezért a lista hiányos lehet
-Az autókról valamivel több adatot meg lehet tudni a szintén bárki számára elérhető ügyfélkapu rendszámlekérdező szolgáltatásával (pl szín illetve, hogy körözött-e az autó)
-Mivel Budapesten történt az eset, én a budapesti clioval kezdeném (a listán mindössze 1 van belőle). Persze lehetett vidéki is az elkövető, illetve az autók között lehet olyan ami azóta BP-re vándorolt

lwl (törölt) 2010.11.30. 21:08:48

@MR KESZI: "a bölsevik millárderek által organizált magánnyugdíj-pénztárak véletlenül eltőzsdéznék vagy eltapsolják a maradék befizetett lóvét"

Mondanal erre par konkret peldat? Akarsz fogadni, hogy neked lesz-e elobb sajat telefonfulked a Deakon, vagy nekem? :)
(Azt mar meg sem kerdem, hogyan lehet egy kapitalista milliardos bolsevik. Valoszinuleg ugyanugy, mint ahogy egy allamosito parazita "konzervativ".)

dennisthemenace 2010.11.30. 21:18:34

@McK: Te meg az enyémet, turbómagyar testvérem..

dennisthemenace 2010.11.30. 21:24:58

@Krisi: Nem csak azok,de ez még nem változtatja meg a véleményemet.
Nyáron jártam ott;igazad van, nem az a világ, amit otthagytam 6 éve. Sokkal szarabb. Csak te nem évente latod, azért nem vesze észre. A krumplistésztát mindig is utáltam.
Nem Zapón járnak.. Vagy hitelre vett autón, vagy visszatekert órájú tákolt tragacsokon.MIK NEVETSÉGES Áron lettek rájuk sózva.

McK (törölt) 2010.11.30. 22:06:35

Ragd azt a birkába,ahová szoktad.
Te meg kintről,ahol egy megtűrt cigány vagy,ne oszd az észt,hogy én itt mekkora szarban éljek.

dennisthemenace 2010.11.30. 22:13:15

@McK: Húzzál vissza a Polidilire, oszt sztárold a felcsútiékat tovább. ÉN egy szabad, demokratikus országban élek; és te? LOL

dennisthemenace 2010.11.30. 22:26:10

@McK: Amúgy rakd, így, ká-val, mélymagyar testvírem..

Krisi 2010.11.30. 22:46:35

@dennisthemenace: hagyd már ezt a marhaságot hogy nem veszem észre milyen szar itt meg hogy azt se tudom mi van külföldön.
neked a hozzáállásoddal van a baj. bemagyaráztad magadnak, hogy ahol most élsz idegenként az egy jó hely, mert ugyanazért a szar meólóért többet fizetnek, illetve ha az ottani béredet összehasonlítod azzal amit itt kerestél az jobb, de ettől még nem lesz ez szar ország. mindenhol meg lehet látni a jót is meg a rosszat is, de te angliában csak a jót látod, kishazánkban pedig csak a rosszat és nyomod itt a hülyeségeidet aztán csodálkozol hogy a jóérzéső emberek beszólnak a bicskanyitogató Bende szintű fikázó stílusod miatt.

anglia is amúgy biztos jó hely: undorító a kaja, a nők gusztustalanul rondák (kivéve a magyar, lengyel meg egyéb keleteurópai bevándorlókat, akik után havonta egyszer megfordulsz az utcán és azt hiszed, hogy láttál egy szép angol nőt, pedig nem is volt angol), emellett fehér embert is csak ünnepnapokon látsz, az emberek pedig azt hiszik magukról hogy felsőbbrendűek csak mert arra az elbaszott szigetre születtek.

najó, ez csak vicc volt, megpróbáltam lesüllyedni a szintedre és hirtelen ismeretlenül lefikáztam 60millió embert csakis az alapján, amit a tévében látok és neten olvasok, illetve megragad egy emberben aki évente egyszer ott jár.

visszaolvasva beláthatnád hogy neked is ilyen szánalmasak az "érveid" és lerí, hogy azt sem tudod mi folyik idehaza.
meg azt is sejtem hogy csak poénból írkálod a faszságokat, akkor sem hiszem el hogy létezik ember a földön akinek ízlik az angol konyha, oylan egyszerűen nem létezhet, illetve még a hardcore angolok is belátják hogy ott az egy főre eső ronda nők száma kettő (Hofi után szabadon)
de ha mégis, akkor jól tetted hogy kimentél és megértem hogy ott vagy boldog ilyen ízléssel :D

lapomi (törölt) 2010.11.30. 23:01:38

@lwl: Arról nem beszélve, hogy Magyarországon (gondolom máshol is egy jó része)a vagyon 80-90% százaléka kötelezően állampapírban van.

McK (törölt) 2010.11.30. 23:12:36

@dennisthemenace: Akkor oszd az észt ABBAN a szabad országban,te szerencsétlen.
Ha annyi gerinc nem volt benned,hogy maradj,akkor onnan ne ugass,mert megkötlek.

McK (törölt) 2010.11.30. 23:22:53

@Krisi: Külföldre szakadt hazánkfia,aki ott egy megtűrt romagyerek,néhány év alatt fentről néz le oda,ahonnan kiment.

Figyeld meg,egyre kevésbé beszélni magyar..hooogy is kvell maondaniii..what ist das kerek...zsömle,ta barom.

Beszarok ezektől a kintről kurva okosoktól mindíg.
Max 3 napot tölt itthon egy évben,bazabálja karácsonykor a töltöttkáposztát,megsiratja a munkásőrséget,meg a levert csillagot,és megy vissza a kukásautóra angliába,hogy onnan mondja,hogy nekem itthon milyen szar..aha.

Majd szóljon,ha lesz ott SAJÁT háza..
Kakukk.

dennisthemenace 2010.12.01. 13:05:00

@Krisi: Tudod mit? Edd a magyar kaját, dugjad a magyar csajokat, én mást eszem, neked ott jó, nekem itt. Ezen kár veszekedni. DE; ezt a lejárt lemezt a ronda angol lányokról elfeljthetnétek már. Gyere ki egy szombat este, utána mondd ezt a baromságot.

dennisthemenace 2010.12.01. 13:09:28

@McK: Ugatni a te fajtád szokott; az 500 ft-ért bértopikoló FideSS bérenc tahó.
Aki nagy magyar, de írni-olvasni alig tud rendesen.
Nem szoktam káposztát enni, pláne Karácsonykor, de mindegy...
A szaros házaddal villogsz, te szerencsétlen??? Ekkora lúzert...
Jártál már a magyar határon túl? Vagy a házad udvarán nyaralsz? Marha.

McK (törölt) 2010.12.01. 13:17:59

@dennisthemenace:
Ne idegeskdej már,megárt a szépségednek.
Betaláltam mi?
Arra ügyelj,hogy egy bőröndi javadnál több sose keletkezzen,azzal könnyű cipekedni albérlettől albérletig,te hazátlan.
Mert Te ide ugyanúgy nem kellesz,mint ahogy Angliának sem.
És igen. A szaros házam pont nagy dolog NEKEM,mert az enyém.
Neked ott,abban a nagy szabad országban ilyened sosem lesz a kukásautóban ülve.

Krisi 2010.12.01. 13:34:49

@dennisthemenace: akkor talán felfoghatnád hogy a többségnek jó itt, pláne aki nem lúzer és tud boldogulni az életben, valamint sokaknak kinyílik a bicska a zsebében amikor olvassák ahogy teli torokból folyamatosan szidod az országunkat.

ezt a magukat szintén felsőbbrendűnek gondoló angol haverjaiddal beszéld meg, de ha egy magyar oldalon ugatsz be akkor bizony el leszel küldve a k. anyádba.

angol lányok meg biztos szépek egy idő (és sok sör) után, nekem sajnos a magyar lányok már túl magasra tették a mércét :)

Hurri Kán 2010.12.01. 13:38:06

@Krisi: annyi sör nem létezik :DDD

Krisi 2010.12.01. 13:52:37

@gyvy: úgy látszik neked sincs ízlésed, már ketten vagyunk :)

Hurri Kán 2010.12.01. 13:54:05

@Krisi: Valahogy feldolgozom...:DD

MR KESZI 2010.12.01. 15:30:20

@lwl:

"Akarsz fogadni, hogy neked lesz-e elobb sajat telefonfulked a Deakon, vagy nekem? :)"

Hüha!
Nem akarok szájkaratézni de azt hiszem komoly gondok lehetnek az értelmi képességeiddel.Nem így van ha annyira hülyének nézel engem is, hogy akár egy pillanatig feltételezném, hogy a te, valamelyik nyugati országban fizetett járulékod kevésbé kerül biztos kezekbe mint az enyém?! Mi köze a tiédnek a magyarhoz?! Te tényleg komolyan gondoltad ezt vagy csak nem telik többre egy ilyen ócska poénnál?

"Mondanal erre par konkret peldat?"
(Azt mar meg sem kerdem, hogyan lehet egy kapitalista milliardos bolsevik. Valoszinuleg ugyanugy, mint ahogy egy allamosito parazita "konzervativ".)

Te tényleg egy másik világban élsz vagy direkt játszod a hülyét.Mert ennyire naiv még a legelvetemültebb liberálkomcsi sem lehet.
Azt én sem tudom, hogy lesz egy milliárdosból liberálbosevik de azt könnyen megtudom hogy lesz egy liberálbolsevikből milliárdos ha tanulmányozom pl. Gyurcsány,Kapolyi,Kóka,Oszkó, Medgyessy,Bajnai,Veres,Fekete János, Simor,Surányi vagy az Omninvest és a Mal zrt. vezetőinek életútját.
Kik rabolták szét az elmúlt húsz évben az országot? Kik voltak a fő privatizátorok és az állami vagyon széthordói? Kik játszották át az energiaszektort és a magyar ipart fillérekért külföldi kézre? Kik ülnek a sitten? Kik ellen nyomoznak? Kik állnak minden nagy port felverő gazdasági bűnügy mögött? Kik az offshore lovagok?Kik a százmilliókért tanácsot osztogatók?
Vértesi Erőmű,
Sukoró, Dataplex,BKV,autópálya építés, 4-es metró, Budapest Airport, Malév, Máv Cargo,Kulcsár ügy, Hajdu bét, stb,stb,stb.
A posztkommunista/liberális kör milliárdosait, bűnözőit és ügyeiket már felsorolni sem tudom.Itt is akad néhány:
www.korrupedia.hu/index.php/Kezd%C5%91lap
Ha most rögtön nekiállsz tételesen végignézni reggelre talán végzel vele.
Te viszont egy prominens embert mondj alkalomadtán a konzevatív oldalról aki ellen csak a gyanú merült vona fel.

"Államosító parazita"

Hogy sikerült ezt az ostoba szóösszetételt kitalálnod?
A paraziták(MSZP/SZDSZ)élősködni szoktak az állami(köz) vagyonon nem pedig gyarapítani/megvédeni(Fidesz) azt.
Most akkor melyik?

MR KESZI 2010.12.01. 15:44:30

@lapomi:

"Arról nem beszélve, hogy Magyarországon (gondolom máshol is egy jó része)a vagyon 80-90% százaléka kötelezően állampapírban van."

Ha így is van mire a szájtépés? Hja, a maradék 10-20 százalék meg a nyugati pénztárakhoz képest is ötszörös "kezelési költség" borzalmas jövedelem ha ezermilliárdokról van szó.
Ez a csap(is)elzárva,Kedves Elvtársak! :)

MR KESZI 2010.12.01. 15:58:11

@dennisthemenace:

Ne haragudj, megkérdezhetem mivel foglalkozol odakint?Pénzügyi/számítástechnikai yuppie-guru, feltaláló vagy valami sokat foglalkoztatott fiúmodell?(mondjuk az utóbbi fura lenne ha az angol nőkre gerjedsz :)) Csak mert ritka megbecsült tagnak tünsz az angol társadalomban. Komolyan érdekelne, becsszó nem kötekszem.

lapomi (törölt) 2010.12.01. 18:53:08

@MR KESZI:
"Ha így is van mire a szájtépés?" Arra, hogy onnan indult, hogy "eltőzsdézik", erre írtam, hogy ezt a szabályozók miatt nem lehet.
Az egyéb politikai és személyeskedő dolgokba nem megyek bele.

McK (törölt) 2010.12.01. 20:40:47

@MR KESZI: Már mondtam. Áll a kukásautó jobb hátsó sarkán..

dennisthemenace 2010.12.01. 20:48:08

@McK: Miért is nem? Talán nem vehetek egyet, ha akarok?
"Te ide nem kellesz.."
Nem te mondod meg, ha akarok, visszamegyek. (De ne szarj be, nem fogok, nem csípem a vezíredet).

dennisthemenace 2010.12.01. 20:49:30

@Krisi: Érdekes.. Akkor nem nyílik a bicska, mikor a hivatalokban packáznak veled, mikor minden szaros zsaru a bukszádra vadászik, stb.?

McK (törölt) 2010.12.01. 20:58:40

Már hogyne vehetnél.
Mindössze 3-400 év alatt összejön..
Voltam kinnt eleget.
Ott sem fenékig tejfel minden,sőt.
Ezt csak azokkal tudod elhitetni,akik nem voltak kinnt.
Én voltam eleget,köszi.
Még a nagy pénz sem tudta feledtetni velem,hogy ott,ők,pont úgy néznek rád,mint mi a romákra.

dennisthemenace 2010.12.01. 21:28:51

@McK: Gyenege vagy matekból.
Rám nem néz senki sem úgy. Igaz, nem reklámozom, honnét érkeztem.

McK (törölt) 2010.12.01. 21:30:36

Az lennék?
Nem hiszem..
Rád pedíg úgy néznek. Rám is.
Ez alap.

lapomi (törölt) 2010.12.01. 21:30:59

@dennisthemenace: "Talán nem vehetek egyet, ha akarok?"
Ez volt a nap csúcspontja.:D

McK (törölt) 2010.12.01. 21:32:54

Húgomék ma is németországban élnek.
Nagyon jól.
De csak az albérlet több,mint 500 euro.
A ház ára gyakorlatilag megfizethetetlen.

dennisthemenace 2010.12.01. 21:59:13

@lapomi: Miért ne? Otthon is hitelre veszik általában az ingatlanokat, itt meg nem emelgetik a kamatot hetente.

Krisi 2010.12.01. 22:23:01

@dennisthemenace: annyira még nem baszott ki velem egy hivatal sem hogy fogjam magam és kimenjek angliába wc-s néninek.

@MR KESZI: barátom, azért veled is elég komoly gondok vannak agymosás terén. nem gondoltam volna hogy lesz ember akinek elveszi az állam a saját megtakarításait és még tapsolni is fog hozzá.

lapomi (törölt) 2010.12.01. 22:23:40

@dennisthemenace: Mert 150 év alatt sem tudnád kifizetni. Itthon pedig aktív éveid alatt eléggé sok esetben igen.
Ugye a hitelre lakásvásárlás legalább megtakarítás is ám, amellett, hogy a banknak is szép haszna van rajta.

MR KESZI 2010.12.02. 00:49:39

@Krisi:

"barátom, azért veled is elég komoly gondok vannak agymosás terén. nem gondoltam volna hogy lesz ember akinek elveszi az állam a saját megtakarításait és még tapsolni is fog hozzá."

Nem személyeskednék de az igazi gondok veled vannak ha annyira tudatlan vagy és tényleg azt hiszed, hogy az a bizonyos megtakarítás a magánnyugdíjpénztárban a "tiéd".
Egy lószart a tiéd(most még) hisz nem rendelkezel vele, nem férhetsz hozzá csak nyugdíj formájában. Eleddig meg pont azért lehettél biztos benne, hogy meg is kapod mert -huszadjára írom le- az ÁLLAM GARANTÁLTA.(Amúgy meg nagyon megnézném mikor adtad volna a te oda a lóvédat önként és dalolva egy himi-humi magáncégnek hogyha nincs mögötte az a bizonyos állami garancia!)
Az az állam aki most sem tőled hanem a szocialista káderek által menedzselt magánpénztáraktól veszi VISSZA a kényszerűen befizetett járulékokat. Azoktól a magánpéntáraktól akikhez 1997-től KÖTELEZŐ volt belépned ellentétben 2010-zel amikor is szabadon VÁLASZTHATSZ,hogy hova lépsz az államiba vagy a magánba. Az állam pusztán arra kötelez,hogy februárig döntsél mész avagy sem.
Most akkor melyikünk agya is a mosott,Kispofám?

MR KESZI 2010.12.02. 01:00:18

@lapomi:

"Arra, hogy onnan indult, hogy "eltőzsdézik", erre írtam, hogy ezt a szabályozók miatt nem lehet."

Valóban em lehet(ne)ha ténylegesen betartják-anák a szabályozókat. De csak részben tartották be. Mit gondolsz miként keletkezett a magánpénztáraknál az 500milliárdos hiány? Na és ki a faszom fogja ezt a hiányt megint megtéríteni ha nem az állam?! Pont a te érdekedben.

"Az egyéb politikai és személyeskedő dolgokba nem megyek bele."

Helyes. Amúgy hiszed vagy sem engem sem elsősorban politikai megfontolás vezérel hanem az az évtizedes tapasztalat, hogy pénzt vagyont bízni balodali emberekre mindig olyan mint kecskére a káposztát.

Krisi 2010.12.02. 06:45:33

@MR KESZI: csak arra az egy dologra válaszolj, hogy az állami nyugdíj mennyit fizet a hozzátartozóidnak ha elpatkolsz? megsúgom, lófaszt sem. és amit eddig befizettél (bár nem úgy beszélsz mint ha egy fillért is fizettél volna eddig) annak búcsút is lehet inteni.
amúgymeg mindenképp be kéne fizetni azt a pénzt, nyilván úgy fizetem akkor már be hogy abból valamit vissza is kapjak, én leszarom hogy személyesen orbán viktor vagy egy zsidó cég garázdálkodik vele közben. egyik se jobb.

amúgy leszarom az egészet, mire 40 év múlva nyugdíjba megyek még 36-szor változni fog minden. bár addigra már csak történelem lesz ez a cigány, szóval azért reménykedni még lehet.

az viszont aranyos hogy mennyire elhiszed, hogy ő a megváltó. nefélj, amint téged is átbasz te fogod a leghangosabban kurvaanyázni, ebben biztos vagyok. ez is ugyanolyan szar ember mint a többiek, egyszer majd úgyis rájössz.

lapomi (törölt) 2010.12.02. 07:24:19

@MR KESZI: A szigorúbb szabályozás, hatékonyabb ellenőrzés is egy megoldási alternatíva, a világon sok helyen működik vegyes nyugdíjrendszer. Téma lezárva.

Shadowbull 2010.12.02. 08:39:08

@MR KESZI: Jo kis politikai szardobalas lett itt, ugyhogy en is beszallok :)

"egy prominens embert mondj alkalomadtán a konzevatív oldalról aki ellen csak a gyanú merült vona fel."

Vagy nagyon fiatal vagy, vagy nagyon szelektiv a memoriad.

Csak ami hirtelen az eszembe jut: Pinter mint belugyminiszter, Simicska mint APEH-elnok (kecskere kaposztat, LOL) Kaya Ibrahim, Josip Tot, Ezusthajo, Varga Tamas, Schlecht Csaba....

Ja es nem artana tisztaban lenni azzal, mi is az hogy konzervativ.

"Amúgy meg nagyon megnézném mikor adtad volna a te oda a lóvédat önként és dalolva egy himi-humi magáncégnek "

Megteszem minden nap, ugyanis a penzemet bankban tartom. Adott esetben pont ugyanabban, ahol a manyup van (volt). Te nyilvan a parnacihaban tartod a lovet.

"Az az állam aki most sem tőled hanem a szocialista káderek által menedzselt magánpénztáraktól veszi VISSZA a kényszerűen befizetett járulékokat."

Ennyire azert nem kene beszopni a Fideszes propagandat. Az OTP-t speciel Csanyi igazgatja. Mond neked valamit a neve? De nezegesd a listat, aztan mond meg, hany himi-humi ceg van kozottuk:

hu.wikipedia.org/wiki/Mag%C3%A1nnyugd%C3%ADjp%C3%A9nzt%C3%A1r#Jelenlegi_magyarorsz.C3.A1gi_MNYP-ak

"is szabadon VÁLASZTHATSZ,hogy hova lépsz az államiba vagy a magánba. Az állam pusztán arra kötelez,hogy februárig döntsél mész avagy sem."

jaja. Csak elotte gyakorlatilag megzsaroltak, hogyha maradsz az MNYP-ben, akkor nem kapsz allami nyugdijjat, azaz a jarulekodat az allam egyszeruen ellopja. Te meg tapsolsz neki.

"Most akkor melyikünk agya is a mosott,Kispofám? "

te biztosan nem, hiszen ugy tunik, agyad sincs.

"Mit gondolsz miként keletkezett a magánpénztáraknál az 500milliárdos hiány?"

Erre gondolsz?

hirszerzo.hu/profit/20101201_magannyugdijpenztar_szazadveg_deficit_hia

A lenyeg a lenyeg: jelenleg a MANYUP-vagyon lenyulasa folyik, meghozza abbol a celbol, hogy a folyo allami koltsegeket finanszirozzak. Hogy mi lesz husz ev mulva, az a loteri kutyat sem erdekli, nemhogy Viktorekat.
Nincs mogotte semmifele ideologia, vagy rendszerjavitasi szandek. Ide a penzt, oszt jovan.

sb

Shadowbull 2010.12.02. 08:41:23

@McK: "De csak az albérlet több,mint 500 euro."

Olcso.

"A ház ára gyakorlatilag megfizethetetlen. "

mar akinek.

sb

Shadowbull 2010.12.02. 08:44:18

@lapomi: "Mert 150 év alatt sem tudnád kifizetni. Itthon pedig aktív éveid alatt eléggé sok esetben igen. "

Szerintem tevedni meltoztatol. Egyszer olvastam egy cikket az Indexen, hogy mennyi ido kell egy atlagkeresetu hazasparnak hogy megvegyen egy atlagos ingatlant Nyugaton es Magyarorszagon.

Magyarorszagon sokkal hosszabb ideig kell sporolni ill. torleszteni.

Hogy Nyugaton nem a sajat ingatlan az elet fo celja, az pusztan gondolkodasmodbeli kulonbseg, de nem anyagi okai vannak.

sb

McK (törölt) 2010.12.02. 16:37:07

@Shadowbull: Az index kifejezetten mérvadó,ha ott azt mondták,akkor az úgy is van..
Segítenél nekem,mibe kerül egy kisvárosi 100 m2-es családi ház Németországban?
Sógorom nem kétezer eurót keres,de azt mondja,egy házat OTT nem engedhet meg magának..
ITTHON VAN HÁZA,ÉS 37 ÉVES.
Jelzem akkor megvolt neki,mielőtt kiment.
Nem a szülei vették neki,ő meg tudta keresni rá.

lapomi (törölt) 2010.12.02. 18:27:52

@Shadowbull: Nem értek veled egyet, és Mck-hoz hasonlóan hazai példákat hoznék: nyáron voltam lakásavatón pár év gyakorlattal rendelkező könyvelő agglomerációban 70 négyzetméteres panelféle hitel; kicsit több gyakorlattal informatikus lakás a feneketlen tónál; multinál minőségügyes egyedül neveli kis gyerekét vidéki nagyvárosban 2 szobás lakást törleszt (itt konkrétan tudom h 15 év a futamidő); államigazgatásban dolgozó 20-as éveik végén járó pár Budaörsön lakás garázzsal. Jó ezek mind hitellel terheltek, de egyiküket sem úgy ismerem, hogy felelőtlen és kisszerű gondolkodásuk miatt adósodtak volna el túlságosan, szvsz belátható hitelekről van szó.
Másrészt igaz, hogy történelmi, szociális és gondolkodásmódbeli különbségek is vannak, ezt kár tagadni. De azért Franciaországban is csak hüledeztek nekem, hogy itthon mennyiért lehet lakást vásárolni. Azonos szintre a bérleti költségek és a vásárlás aránya nagymértékben eltérő, ezért itthon anyagilag sokszor jobban megéri (persze ez már értékelmélet azaz szubjektív) a saját.

Shadowbull 2010.12.02. 21:16:07

@McK: "Segítenél nekem,mibe kerül egy kisvárosi 100 m2-es családi ház Németországban?"

Nagyon szornak az arak. Meg aztan az sem mindegy mekkora telek, uj vagy regi, es igy tovabb.

Annyi viszont biztos, hogy ott dragabbak az ingatlanok, ahol a jovedelmek magasabbak. Itt Münchenben egy 70es evekbeli tarsashazi lakas, normal kornyeken, jo allapotban 3 szobaval es 70-80 negyzetmeterrel olyan 200e euro korul van. Lehet ezert a penzert masutt hazat kapsz.

"Sógorom nem kétezer eurót keres,de azt mondja,egy házat OTT nem engedhet meg magának.."

Sogorod teved. Az emlitett 200e eurot 1az1ben felveheted hitelbe, meg sajat ero sem kell feltetlenul, es a havi torlesztod olyan 7-800 euro korul lesz. Ha most 500 korul fizet alberletet, akkor ez azert nem olyan valosagtol elrugaszkodott osszeg.

Nyilvan nem mindegy az ember milyen nagy labon el, ha szorod, akkor nyilvan az isten penze se eleg.

sb

Shadowbull 2010.12.02. 21:24:09

@lapomi: Ha az ember utanagondol, akkor rajohet, hogy ott tudnak az emberek hamarabb sajat ingatlant venni, ahol magasabbak a lakasarak.

Az ingatlanok arszinvonala pontosan tukrozi az adott telepulesen elok anyagi helyzetet, mivel a kereslet-kinalat szabalyozza.

Nyugaton viszont a jovedelmek annyival magasabbak, hogy az altalanos hetkoznapi megelheteshez aranyaiban kevesebbet kell kolteni, emiatt tobb marad ingatlanra.

En nagyon sok embert ismerek itt, aki sajat ingatlanban lakik, van akinek tobb is van. Egy resze az ismeroseimnek viszont egyaltalan nem torekszik arra, hogy sajat lakast-hazat vegyen: tokeletesen megfelel neki a berlet. Mas a felfogas, masok a prioritasok.

De belemehetnenk egyebkent szamszeruleg is, osszevetve mondjuk a nemet/magyar atlagfizeteseket es atlagnegyzetmeterarakat is, az is alatamasztana amit mondok. Egyebkent az indexes cikk is igy szamolt.

sb

McK (törölt) 2010.12.02. 22:01:44

@Shadowbull: Igen,ebben lehet valami.
Csakhogy.
Hitelt csak állampolgárként kapsz ingatlanra,sztem.
Ha mégsem ,akkor is játszik,hogy az albérletet BÁRMIKOR fel tudod mondani,míg a hitelt nem.
Azért 1000 euro havonta az nem sámli egy lakásért..
Ez kicsit erős.

Bizonyára igazad van,ő máshogy látja.

lapomi (törölt) 2010.12.02. 22:15:47

@Shadowbull: Igazad van, az érvelésed teljesen reális, valahogy mégis bennem is az a tudás volt, mint Mck-ban. Az augusztusi adatok szerint 6,5 szeresét keresik a németek átlagban, arányosan tehát egy hasonló lakás kb. 8,5-9 millió lenne a valóságban mondjuk 12 pl Újpesten.

dennisthemenace 2010.12.02. 22:16:25

@McK: Marhaság. Itt nem emelgetik a kamatokat csak úgy passzióból. Mellesleg lehet olyan élet-és balesetbiztosítást, ahol átvállalják a részletet, ha valami bajod esik. Amúgy egy átlagos kis kégli 120-170 000 font. Nem kifizethetetlen.
És olyan konstrukció is van, ami Magyarországon sosem lesz; felezett tulajdon.
A hitelhez nem kell állampolgárság, rezidensnek kell lenni. Az egy év után jár. Mellette természetesen munkahelyi referencia is kell.

dennisthemenace 2010.12.02. 22:19:36

@lapomi: Inkább itt tudnám kifizetni, mert itt megfizetik a munkámat.

Shadowbull 2010.12.02. 22:23:51

@McK: "Hitelt csak állampolgárként kapsz ingatlanra,sztem."

Nem, barki kaphat, akinek van nemetorszagi bejelentett lakcime, munkahelye es rendszeres jovedelme. Es jelenleg 3% korul van a kamat. A feltetelek egyebkent teljesen masok mint otthon, a futamidok es a torlesztes modja is. Sokkal kedvezobbek, termeszetesen. A burokraciarol (ill. annak hianyarol) mar nem is beszelve.

"Ha mégsem ,akkor is játszik,hogy az albérletet BÁRMIKOR fel tudod mondani,míg a hitelt nem."

Igy van, hitelbol kiugrani kicsit komplikaltabb, de azert a fedezetul szolgalo ingatlan barmikor el lehet adni. Persze ezert nem kell nulla onresszel hazat venni, mert akkor nincs jatektered.

"Azért 1000 euro havonta az nem sámli egy lakásért.."

Naja. En a fent emlitett 3 szobas 80 negyzetmeteres lakasert havi 1100at fizetek (lakber+futes+melegviz) de ev vegen mindig szoktam meg pluszba fizetni a rezsiert parszaz eurot...

"ő máshogy látja. "

Nyilvan ha otthon meg megvan a hazuk, akkor nem tervezik ugy, hogy kint maradnak vegleg. De ha mondjuk eladnak az otthoni hazat, kicsit sporolnanak, siman bele tudnanak ugrani akar uj ingatlanokba is. De az egy masik elethelyzet.

sb

Shadowbull 2010.12.02. 22:28:18

@dennisthemenace: "olyan élet-és balesetbiztosítást, ahol átvállalják a részletet, ha valami bajod esik."

Vagy az ember kot egy eletbiztositast a hitelosszeg erejeig, ha el talalna tavozni hirtelen a foldi siralomvolgybol, akkor a csalad ne keruljon az utcara.

sb

Hurri Kán 2010.12.02. 22:32:48

@Shadowbull:
Na ez az amit itt tízből kilenc és fél ember sajnált.
A havi 60-80.000 forint törlesztő mellé az a plusz 3-4000 már sok lett volna...
Mert kb. annyi volt egy viszonylag átlagos, 12-15 millió forintos hitel mellé köthető biztosítás havi díja.

dennisthemenace 2010.12.02. 22:37:23

@Shadowbull: Nekem nincs hitelem, mégis akarok ilyen biztosítást. A bankom saját biztosítója ígért egy ajánlatot hó végére.

Shadowbull 2010.12.02. 22:42:10

@gyvy: Gyors guglizas es online szamitas utan 200e euros biztositasi osszeg halal eseten havi 12-13 euroba kerul.

De ez csak halalra fizet. Mondjuk havi 700 euros torlesztoreszlet melle azert be lehet vallalni.

sb

Hurri Kán 2010.12.02. 22:45:21

@Shadowbull:
Ilyesmivel foglalkoztam évekig itthon. Be LEHETNE ha lehetne a szomszédnak mutogatni.

Szerinted?

Shadowbull 2010.12.02. 22:56:24

@gyvy: Talalo :)

Nekem is felall a szor a hatamon, ahogy kepesek az emberek kicentizni a havi jovedelmuket meg a hiteleket.

Kulonosen autovasarlasnak. Apu, van havi 60e forint szabd penzunk, vegyunk uj kocsit. Jovan anyu, akkor veszunk egy olyat aminek 70 a torlesztoje, majd jobban sporolnuk....

Aztan amikor hazagurulnak vele kiderul hogy biztositas is kene meg szerviz, meg tankolas....

De asszem mindenki ismeri a helyzetet.

sb

ekutya 2010.12.02. 23:24:28

@Shadowbull: Bár offtopic, de nekem sincs kedvem az eredeti témához hozzászólni.

Nyugdíj:
1. Jelenleg Magyarországon az állami nyugdíjrendszer (1. pillér) felosztó-kivonó finanszírozási rendszerben működik. Azaz abból fizetik a jelenlegi nyugdíjakat, amit jelenleg a mostani fizető tagok befizetnek a kasszába. Ha a bevételi oldalt megnyirbálják a pénztári rendszerű magánmegoldások, akkor az állami nyugdíjfizetéseknél hiány keletkezik, amit jelenleg hitelből és újabb hitelekből finanszíroz az állam. Részletesebben:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Nyugdíj#Finansz.C3.ADroz.C3.A1s

2. Legutóbb hallottam nyilatkozatokból hogy a magánnyugdíjpénztárak reálhozama 1%!!! körül volt. Összesen. Ennél rosszabb befektetési formát nem nagyon lehet találni, még akkor sem, ha a válság nagyban felelős ezért az eredményért.

3. Ne legyenek illúzióink. Annak idején született meg a magánnyugdíjpénztáras rendszer, amikor az országot elkezdték kiárusítani és privatizálgatni. Ez egy kőkemény lobbis pártmutyi volt a kezdetektől. Azaz illegális pártfinanszírozás. Az akkori kormányt nem érdekelte, hogy ezeket a hiányokat majd egyre növekvő hitelekből fogják refinanszíroznigatni a későbbiekben. Itt bizonyos emberek és érdekeltségi körök a saját és érdekeltségeik zsebeit tömködték, ahogyan az szokás volt már az elődpártban is. A rendszerváltás után a Fidesz kormányzása idején stabilizálódott először Magyarországon a gazdasági háttér, lett egyjegyű az infláció, stb. Ez nagyjából jelzi is, hogy milyen viszonyok uralkodtak korábban, és milyen államháztartási "szigor" mellett született meg a jelenlegi magánnyugdíjas rendszer. A mostani kormányt természetesen ez nem menti fel semmi alól, de ezen a rendszeren tényleg változtatni kell, és reméljük ezt a pénzt a hitelállomány csökkentésére fordítják, nem pedig a költségvetést fogják kozmetikázni.

Lakás: "Ha az ember utanagondol, akkor rajohet, hogy ott tudnak az emberek hamarabb sajat ingatlant venni, ahol magasabbak a lakasarak."

Ha egy kicsit jobban belegondol, akkor ennek az ellenkezőjére is rájöhet. Illetve nem baj, hogy naiv vagy, és gyakran kívánom, hogy bárcsak neked lenne igazad. Te hallottál már olyan fogalmakról, mint az ingatlanlufi, és spekuláció? Láttad, hogy 2 éve ezeken az általad jobbnak ítélt piacokon mekkorát durrantak az árak, és mekkorát a hazain? Természetesen lehetne igazad, de nem mutattad meg releváns és reprezentatív adatokkal alátámasztani az érveidet, így csak a levegőbe beszélsz. Személy szerint úgy gondolom nincs egészen igazad. Jelenleg Magyarországon a lakók 80-90% körül tulajdonosok. Németországban ez 50% alatt van. Azaz van egy szűkebb, gazdagabb tulajdonosi réteg, akik kiszorítják a piacról a potenciális vásárlókat. Én ezt olvasom belőle ki. Az esetleges magánbefektetőket pedig a spekulatívan felhajtott ingatlanárakkal büntetik. Hihetetlen mekkora csalások voltak például a londoni ingatlanpiacon. Fiktív és mesterségesen generált lakáspiaci árfolyamokkal árultak gyanútlan befektetőknek ingatlanokat. Aztán a válság kirobbanása után gyakran szinte az összes pénzük elúszott a befektetőknek. Az egyik ilyen spekulánst valaki sörétessel akarta kiszedni a McLaren SLR-jéből. Más piac, más körülmények. Nem mondanám, hogy egyértelműen jobb a helyzet. Itthon ha nehezebben is kerítik elő a pénzt, de jobban megéri vásárolni. Nem csak felfogás kérdése.

Krisi 2010.12.02. 23:43:26

@Shadowbull: alt+shift komboval tudsy nzelvet valtoytatni a klaviaturan bar mar keydjuk megsyokni ay ekeyetek nelkuliseget:)

@lapomi: a saját ingatlan szerintem mindenképpen jobb döntés, mint évtizedekig albérletben lakni. ha már fizetek havonta egy fix összeget lakásért akkor mégiscsak jobb érzés saját magamnak kifizetni a hitelt mint a főbérlőnek :)
ráadásul az ingatlan ha jó helyen van akkor nem hogy tartja, de még növeli is az értékét a hosszú évek alatt.
meg persze az sem mindegy hogy a gyerek hogy vág majd neki az életnek amint leérettségizik/diplomázik: hoyg van anyagi háttere vagy nincs, de ez már megint egy újabb téma.
ez a poszt lett most virtuális kocsma ahol mindenki megmondja :)

Shadowbull 2010.12.02. 23:43:41

@ekutya: "Ne legyenek illúzióink. Annak idején született meg a magánnyugdíjpénztáras rendszer, amikor az országot elkezdték kiárusítani és privatizálgatni."

Neked se legyenek illuzioid azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi demografiai trendek mellett a feloszto-kirovo rendszer nem fenntarthato, es a nyugdijkassza hianyat ugyanugy a koltsegvetesbol, attetelesen pedig hitelbol kell finanszirozni.

Teljesen igaz, hogy az atteres a tokefedezeti rendszerre szinten hianyt general az allamhaztartasban, de ez atmeneti. A masik meg nem es evrol-evre novekszik.

Ez egeszen egyszeruen a hosszutavu fenntarthatosagrol szol.

Az mar mas kerdes, hogy ahogyan Magyarorszagon kialakitottak a rendszert, az milyen erdekek menten tortent.

Bar Orbanek az elso ciklusukban jelentosen kihereltek a MNYP rendszert.

"Legutóbb hallottam nyilatkozatokból hogy a magánnyugdíjpénztárak reálhozama 1%!!! körül volt. Összesen."

Hogy ez igy volt vagy nem, az egyreszt kerdeses, masreszt megiscsak megvan a penz, realhozamot is produkalt egy gazdasagi vilagvalsaggal sulyosbitott idoszakban.

Ha pedig a feloszto-kirovo rendszer maradt volna, akkor mar regen elkoltottek volna az utolso fillerig egy ossznepi pilotajatekban. Az jo befektetes?

"ezen a rendszeren tényleg változtatni kell, és reméljük ezt a pénzt a hitelállomány csökkentésére fordítják, nem pedig a költségvetést fogják kozmetikázni."

Lehetett volna javitani rajta, mondjuk lehetett volna egy allami tulajdonu MANYUPot alapitani, vagy a koltsegeket faragni, novelni a magyar allampapirok aranyat a portfoliokban, de itt errol szo sincs. Ami most megy, az a tarsadalom megzsarolasa. Ha nem lepsz vissza, nem kapsz allami nyugdijjat annak ellenere, hogy a jarulekokat tovabbra is fizetni fogod. Maffiamodszer.

Es arrol se legyenek ketsegeid, hogy szo sem lesz adosagcsokkentesrol. Folyo kiadasokat fognak majd finanszirozni vele.

"Láttad, hogy 2 éve ezeken az általad jobbnak ítélt piacokon mekkorát durrantak az árak, és mekkorát a hazain"

Nem egeszen ertem mire gondolsz, itt a kornyeken moderalt aremelkedes volt, Nemetorszagban atlagosan nemi csokkenes.

"nem mutattad meg releváns és reprezentatív adatokkal alátámasztani az érveidet, így csak a levegőbe beszélsz."

Nem beszelek a levegobe. A sajat tapasztalataimrol beszelek. Ismerosi korrol itt es otthon, piaci viszonyokrol, arakrol, jovedelmekrol, hitelezesi lehetosegekrol. Nem arulok el sokat ha azt mondom, pont a kozepeben vagyok egy ingatlanos ugynek, es kabe 3 eve aktivan figyelem a piacot.

"Azaz van egy szűkebb, gazdagabb tulajdonosi réteg, akik kiszorítják a piacról a potenciális vásárlókat. "

Hat nem.

sb

Rocko- 2010.12.03. 00:31:16

@Krisi: http:
egyébként meg kifejezetten rossz lenne, ha ékezettel írna, az tuti nem is ő lenne. :)))

Hurri Kán 2010.12.03. 00:34:25

@Shadowbull:
Ez a nyugdíj-kérdés elég összetett dolog. Maradjunk annyiban hogy jelen formájában jelen piaci viszonyok között fenntarthatatlan és finanszírozhatatlan, muszáj volt lépni.
A téma alaposabb kivesézésére ez a fórum szerintem nem igazán alkalmas.

ekutya 2010.12.03. 02:05:56

OFF
@Shadowbull:

"a jelenlegi demografiai trendek mellett a feloszto-kirovo rendszer nem fenntarthato, es a nyugdijkassza hianyat ugyanugy a koltsegvetesbol, attetelesen pedig hitelbol kell finanszirozni."

Nem egészen tiszta, hogy mire célzol. Szüntessük meg az állami nyugdíjakat? Kétségtelen, hogy vannak hátrányai. A pénztári rendszernek is vannak, nyilván belátták ezt már az összes értelmes országban. Ezért tért át pl. Amerika is a 30-as években a felosztó-kirovó rendszerre. De itt nem is ez a vita tárgya. Volt egy fatálisan rossz döntés, amikor is a magánnyugdíjpénztáras rendszert 2. pillérként beiktatták a nyugdíjrendszerbe, kiváltva ezzel az állami nyugdíj 25%-nyi részét, mikor ezt nem engedhette meg magának az állam. Ráadásul az új belépőknek kötelező jellegű volt, és mindezért az állam vállalt különböző garanciákat. Ma pedig ott tartunk (és nem vagyunk vele Európában egyedül), hogy ezt a nyugdíjkasszás kiesést valahonnan finanszírozni kéne, de nincs mozgástér a költségvetésben, mert ki van fillérre számolva, és csak hitelekből tudjuk fedezni rövid távon, pedig az adósságállomány már így is kurva magas (olyan 22100 milliárd körül). Hosszabb távon pedig próbálnak a kormányok nyugdíjkorhatárt emelni, járulékokat emelni, közszférát leépíteni, stb (Obama is hasonlóra készül most index.hu/gazdasag/magyar/2010/12/01/durva_megszoritast_javasolnak_obamanak/
). Gondolom a kormány a családokat is azért támogatja, mert javítani akar az idősek és a fiatalok arányán (Mondjuk szerintem ettől nem lesz több gyerek, szóval pénzkidobás).

Úgy kell belőni a rendszert, hogy egyensúlyban legyen nagyjából. Csakhát ezt nehéz úgy csinálni, hogy a lakossággal közben el kell hitetni, hogy jól mennek a dolgok. A baj az, ha ezt a nagykeservesen kiizzadt forrást a nyugdíjasok elé vetik a kormányok, és ezzel kampányolnak. Ez nagyban ment az MSZP 8 éve alatt, sőt, már 2001-től. Aztán jött Megyó, és megemelte a közbéreket 50%-al, mindezt hitelből finanszírozta. Ez így ment utána egészen 2008-ig (így könnyű elhitetni az emberekkel, hogy jólét van. A 2006-os választásoknál még nem hitték el az emberek, hogy baj lesz), amikor már tarthatatlan lett a helyzet, és lehet, hogy a válság az államcsődtől mentett meg minket. Ugyanaz a szituáció, mint az általad emlegetett 60ejmf-es megtakarítás, és mellé a 70-es hitel. Mindezt egy olyan rendszer miatt, aminek értelme sincs. Mert a magánnyugdíjas rendszernek nincs, önkéntes pénztár pedig ezután is lesz, sőt, a most esedékes kilépői kifizetéseket adókedvezménnyel egy az egyben be is lehet majd fizetni oda.

Amire a kormány készül jelenleg, az tényleg nem egy reform, hanem kiigazítás. Lehet kritizálni, szerintem sem a legjobb, de a jelenleginél mindenképp jobbnak látom. Ha pedig van rá keret, akkor lehet reformokat megvalósítani, de ennek még szerintem nem jött el az ideje. Jelenleg pedig azért szív az ország, mert korruptak voltak (és még ma is azok) a politikusai, és hülye a lakosság. A baj nem most keletkezett. Akkor kellett volna tiltakozni. Lehetne a jövőben csökkenteni az állam szerepét, de azt átgondoltan és fokozatosan kell tenni. Továbbá a magánnyugdíjpénztáraknak nem lesz értelme és pláne haszna a jövőben sem. Ami neked kell, azt önkéntes pénztárnak hívják.

"Bar Orbanek az elso ciklusukban jelentosen kihereltek a MNYP rendszert."

2004-ig garanciát vállalt az állam arra, hogy eléri a 25%-ot a magánnyugdíj, ha valami gond van a pénztáraddal. Továbbá a mai napig vannak garancia alapok fenntartva. Luxus. Értelme nincs.

"megiscsak megvan a penz, realhozamot is produkalt egy gazdasagi vilagvalsaggal sulyosbitott idoszakban."

Ebben az országban megvan. De pl. Amerikában nagyon sokan vesztették el a megtakarításaikat. Továbbá a hozamot nem a válság alatt sikerült felmutatni. De még ebben az időszakban is le tudta volna körözni Pistike, ha beteszi a bankba és leköti. Teljesen értelmetlen volt oda fizetni a pénzt, miközben az államnak szüksége volt rá, és a magánpénztáraknál meg csökkent az értéke.

"Ami most megy, az a tarsadalom megzsarolasa. Ha nem lepsz vissza, nem kapsz allami nyugdijjat annak ellenere, hogy a jarulekokat tovabbra is fizetni fogod."

Ez tényleg zsarolás. Nem véletlenül alkotmányellenes. Ugyanakkor tudtommal azt a 25%-os részt bukod csak, amit magánpénztárba fizetnél továbbra is, és ez 8 helyett 10% lesz. Plusz e mellé jön még a TB járulék. Egyértelmű üzenetet küldött a kormány, hogy nem akarja tovább finanszírozni a magánpénztárak működését, és garanciát sem vállal a jövőben. Nem szép dolog, de ne vedd be amivel Gyurcsók Feri ijesztget. Szerintem még mindig jobb, mint a megszorítások, vagy az államcsőd.

"Es arrol se legyenek ketsegeid, hogy szo sem lesz adosagcsokkentesrol."

Ha valóban nem lesz, akkor az botrány. Akkor nagy pofonokat kap majd a kormány és sok választót is elveszít majd. De én nem ítélnék előre. Az az igazság, hogy nem rájuk szavaztam, de ettől még remélem, hogy nem csinálnak hülyeséget. Nekik sem érdekük. Egyik Fidesz-es képviselő azt mondta, hogy nyugdíjra költik. Remélem igazat mondott.

Ingatlan:

"A sajat tapasztalataimrol beszelek."

Értem én, de ebből nem tudunk összehasonlítható adatokat generálni a két ország között. Ettől még lehet igazad, csak nem vagyunk benne biztosak. Ami pedig a tulajdonosi kört illeti: A lakók mondjuk fele bérlő, a másik fele tulajdonos. Ebből az következik, hogy a lakáspiac fele a befektetők kezében van (és logikátlan az a feltételezés is, hogy valakinek van lakása, de mégis albérletben lakik máshol). Nekem ez azt jelenti, hogy többen vannak az olyan tulajdonosok, akik több ingatlannal rendelkeznek. A spekuláció főleg olyan szinten befolyásolja a piacot, hogy kevésbé érdemes lakást vásárolni, mert nem a reális árat kérik érte. Ez főleg válság idején gond. Egyrészt lemegy a lakásod értéke (azaz csökken a fedezeted és a vagyonod), közben nő a hitelállomány. Egyébként meg csak egy szó, amivel Magyarországon biztos nem találkoztál. Subprime. Hogy a németeknél mennyire volt ingatlanlufi azt nem tudom pontosan, de a mostani világválság az 2006-07-es ingatlanpiaci válságból indult ki (ami a subprime válságból és a hedge fund-okból), és gyűrűzött át Észak-Amerikából. Angliában elég nagy károkat okozott, és ott szisztematikusan követték el az ingatlancsalásokat. München mondjuk még viszonylag keletre van. Lehet, hogy az ország másik részére már nem igaz a meglátásod.

Shadowbull 2010.12.03. 10:30:02

@ekutya: " Nem egészen tiszta, hogy mire célzol. Szüntessük meg az állami nyugdíjakat?"

Arra celzok, hogy a feloszto-kirovo rendszer csokkeno es folyamatosan oregedo nepessegnel NEM fentarthato. Ez nem politikai szandek kerdese, ez matematika. Ideig-oraig lehet trukkozni a jarulekok emelesevel, a nyugdijkorhatar kitologatasaval, de hosszutavon folyamatosan hianyt termel (egyre tobb nyugdijas jut egyre kevesebb aktiv munkavalalora) es ez a hiany egyre csak novekszik.

A tokefedezeti rendszer viszont mukodik ilyen korulmenyek kozott is. (elvileg. Gyakorlatilag mar nem biztos, de ez messzire vezet)

" . Volt egy fatálisan rossz döntés, amikor is a magánnyugdíjpénztáras rendszert 2. pillérként beiktatták a nyugdíjrendszerbe, kiváltva ezzel az állami nyugdíj 25%-nyi részét, mikor ezt nem engedhette meg magának az állam"

Onmagaban a tokefedezeti rendszerre valo atteres teljesen jo dontes volt. Hogy ezt ilyen formaban valositottak meg, es az jo vagy nem jo, az mar mas kerdes.

" Ma pedig ott tartunk (és nem vagyunk vele Európában egyedül), hogy ezt a nyugdíjkasszás kiesést valahonnan finanszírozni kéne, de nincs mozgástér a költségvetésben, mert ki van fillérre számolva, és csak hitelekből tudjuk fedezni rövid távon, pedig az adósságállomány már így is kurva magas"

ha nem terunk at, akkor nem most lenne hiany, hanem 15 ev mulva. Azt nem latod, hogy a tokefedezeti rendszerre valo atteres ATMENETI hianyt okoz. A feloszto-kirovo rendszer fenntartasa pedig ALLANDO es exponencialisan novekvo hianyt.

" Mert a magánnyugdíjas rendszernek nincs, önkéntes pénztár pedig ezután is lesz
Szetvalasztanam a tokefedezeti rendszert es annak az egyik lehetseges megvalositasat, a MANYUPokat. Lehetett volna masfelel tokefedezeti rendszert csinalni, mondjuk allami vagyonkezelessel.

," sőt, a most esedékes kilépői kifizetéseket adókedvezménnyel egy az egyben be is lehet majd fizetni oda."

Nana, nem veheted ki a toket, hanem maximum a hozamot, es azt is le kell adozni majd.

" De még ebben az időszakban is le tudta volna körözni Pistike, ha beteszi a bankba és leköti. Teljesen értelmetlen volt oda fizetni a pénzt, miközben az államnak szüksége volt rá, és a magánpénztáraknál meg csökkent az értéke."

Hat ha realhozamot mutattak ki, akkor nyilvanvaloan nem csokkenhetett az erteke.

De azt hiszem, tokeletesen ramutattal a Fidesz gondolkodasmodjara: az allamnak szuksege van a penz(ed)re.

Namost akkor ne hivjuk nyugdijrendszernek, akkor hivjuk adonak, hivjuk X+1-ik sarcnak.

" Ugyanakkor tudtommal azt a 25%-os részt bukod csak, amit magánpénztárba fizetnél továbbra is, és ez 8 helyett 10% lesz. Plusz e mellé jön még a TB járulék"

Csak 25%-ot bukok? Hat micsoda jo uzlet. nem veletlenul akarjak atkeresztelni nyugdijjarulekrol valami masra. Ugy mar nem buzlik annyira ha a szart mondjuk excrementumnak fogjuk ezentul hivni.

" Szerintem még mindig jobb, mint a megszorítások, vagy az államcsőd."

Ez ugyanolyan megszoritas, csak durvabb formaban. Az allamnak surgosen penz kell, ezert rateszi a kezet a megtakaritasaidra. Jovo honapban majd esetleg a bankszamladat fogjak zarolni? Es annak is tapsolni fogsz?

sb

Shadowbull 2010.12.03. 10:33:37

@ekutya: " Ebből az következik, hogy a lakáspiac fele a befektetők kezében van "

Ezt ne ugy kepzeld el, hogy a berlakasok nagy pohos tokesek kezeben vannak, akik szivaroznak es S-Klasse-val jarnak.

En pl. egy maganembertol vettem a lakast, aki ugyanugy ott lakik a hazban egy masikban mint mi.

Hotegyszeru emberek, szerintem szarabb anyagi korulmenyek kozott elnek mint mi, autojuk sincs.

Nyugi, pontosan tudom, mi volt a subprime valsag.

sb

ekutya 2010.12.03. 12:54:32

@Shadowbull:

"Arra celzok, hogy a feloszto-kirovo rendszer csokkeno es folyamatosan oregedo nepessegnel NEM fentarthato."

Dehogynem. Csak jobban terheli a dolgozó réteget. De a probléma még nem is ilyen egyértelmű, ugyanis attól, hogy több a munkavállaló, még nem feltétlenül fognak többen járulékot fizetni. A dolog nem fix és rengeteg dologtól függ. A járulékelvonásokat és a nyugdíjfeltételeket mindig az adott körülményekhez kell igazítani. Hiány akkor keletkezik, amikor ez a rendszer nincs egyensúlyban. Azaz amikor a befizetések nem érik el a kifizetések összegét. Itt nincs semmiféle törvényszerű fenntarthatatlanság, vagy matematikai akadály. Ha kevés a pénz, akkor többet kell beszedni a járulékokból, vagy csökkenteni kell a nyugdíjakat. Utóbbira volt példa a 13. havi nyugdíj eltörlése (Ezt kapták "minden hónap augusztusában" :), amit annak idején bevezetni se lett volna szabad, mert Megyóék hitelből fizették.

"Onmagaban a tokefedezeti rendszerre valo atteres teljesen jo dontes volt."

Ilyen nem történt, és nincs is ilyen rendszer semelyik nyugati országban sem tudtommal. A pénztári rendszer benne van a nyugdíjrendszerekben több helyen is, de az állami nyugdíj mindenhol jelen van. Itthon a nyugdíjreform után csak a 2. pillér szűnik meg, azaz az állami mellett megmarad még az öngondoskodás is. Te bármikor fizethetsz majd önkéntes pénztárakba ezután is, vagy tehetsz félre későbbre úgy, ahogyan azt jónak látod.

"ha nem terunk at, akkor nem most lenne hiany, hanem 15 ev mulva."

Ez nem igaz. Nem tértünk át, hanem az akkori kormány közreműködésével, a magánnyugdíjpénztárak kiharaptak egy jókora darabot az állami nyugdíjbefizetésekből. A kiesés ellenére az államnak ugyanúgy kellett fizetnie tovább a nyugdíjakat, miközben a kibulizott magánvállalatok profitot termeltek a hozzájuk érkező befizetésekből. Ezt a kiesést később az adófizetőknek kellett volna megtéríteni, de a kormányok görgették tovább a problémát, nyugdíjat emeltek és hiteleket vettek fel. Ráadásul ez a rendszer az új belépőknek kötelező jellegű volt. Neked kötelező volt nem az államnak, hanem ezeknek a magáncégeknek fizetni. Ha valami, akkor ez a maffiamódszer.

"Azt nem latod, hogy a tokefedezeti rendszerre valo atteres ATMENETI hianyt okoz."

Az a bizonyos átmeneti időszak amiről beszélünk, az majd fél évszázados. Évtizedek telnek el mire az első magánnyugdíjpénztár tagok nyugdíjasok lesznek, és még utána is az állam fizeti a garanciális költségeket. Ha ilyen jellegű reformot akarna a jövőben valamelyik kormány, akkor is csak fokozatosan és körültekintően lenne szabad bevezetni, nem pedig a jelenlegi rendszer kárára.

"A feloszto-kirovo rendszer fenntartasa pedig ALLANDO es exponencialisan novekvo hianyt."

Nem nő exponenciálisan a teher. Az infláció nő exponenciálisan. A hitelállomány nő exponenciálisan. A teher nem feltétlen korrelál ezekkel.

"Nana, nem veheted ki a toket, hanem maximum a hozamot, es azt is le kell adozni majd."

Igazad van, elírtam. Viszont a hozamot adókedvezménnyel befektetheted önkéntes nyugdíjpénztárakba.

"Ez ugyanolyan megszoritas, csak durvabb formaban. Az allamnak surgosen penz kell, ezert rateszi a kezet a megtakaritasaidra."

Ez nem igaz. Csúsztatás. Gyurcsány is ezzel próbálkozott. Ez a pénz nem olyan megtakarítás amivel szabadon rendelkezhetsz. Nem vehetnéd fel nyugdíjas korod előtt. Viszont ezt az állam átvállalja ha átlépsz, tehát téged nem feltétlenül ér anyagi kár. Ami pedig a keletkezését és a létjogosultságát illeti, gondold már végig, hogy miből keletkezett ez a pénz. Abból, hogy az adófizetők egy része nem fizette a teljes járulékrészt, hanem magának tette be egy zárolt számlára. Ezt a pénzt akarja most visszaszerezni a kormány, vagy legalább a befizetési hiányt megszüntetni. Részemről nem érzek igazságtalanságot. A magánpénztáras rendszernél éreztem, mert megkárosította az államot, és ezt az adófizetők fizették meg. Mindezt kötelező jelleggel tették. Kíváncsi leszek majd azokra a kifizetésekre is, mert ugyan a PSZÁF-nek még azt mondták, hogy sikerült reálhozamot elérni, de egyesek szerint a kezelési költség a hozam duplája volt.

Értem, hogy sokan nem bíznak meg az államban, vagy sokallják a járulékokat. Viszont ez teljesen független a mostani vita témájától. Én is támogatnám a szociális rendszer zsugorítását, és szerintem is kisebb állami nyugdíj kell a jövőben. A jövőben én is az öngondoskodás növekvő szerepét támogatnám. Viszont a szociális rendszerre szükség van.

"Ezt ne ugy kepzeld el, hogy a berlakasok nagy pohos tokesek..."

Nem így képzeltem. :) Ugyanakkor szerintem nagyobbak a társadalmi különbségek, mint itthon.

"Nyugi, pontosan tudom, mi volt a subprime valsag."

Arra céloztam, hogy az itthoni piacra más jellegzetességek voltak jellemzőek.

lapomi (törölt) 2010.12.03. 19:03:54

@Krisi: Én is a saját lakást/házat preferálom, hasonló megfontolásokból. De nem ez volt a téma.:)

Shadowbull 2010.12.03. 22:22:53

@ekutya: "Dehogynem. Csak jobban terheli a dolgozó réteget."

Na pont ezert nem fenntarthato. A terheket nem tudod minden hataron tul novelni, mert egy ido utan az egesz kontraproduktivva valik. Ahogy a nyugdijjakat sem tudod tetszolegesen csokkenteni, plane annak a fenyeben, hogy a nyugdijjas reteg a 4evenkenti szavazason egy massziv bazis. Csak igerni kell nekik valamit aztan maris huzzak a keresztet. Ertheto modon oket jobban erdekli a havi + X ezer, mint az orszag jovoje.

"Ilyen nem történt, és nincs is ilyen rendszer semelyik nyugati országban sem tudtommal. A pénztári rendszer benne van a nyugdíjrendszerekben több helyen is, de az állami nyugdíj mindenhol jelen van."

Az eredeti elkepzeles szerint lassu de majdnem teljes atteres lett volna a tokefedezetibe. Lett volna nemi kotelezo allamnak fizetendo jarulek, hogy a szolidaritasi alapon fizetett ellatasokat fedezni lehessen, de a tulnyomo resze a befizeteseknek a tokefedezeti rendszerbe ment volna. Viktorek elso dolga volt anno ezt az elkepzelest kiherelni.

"Neked kötelező volt nem az államnak, hanem ezeknek a magáncégeknek fizetni."

Nekem ezzel nem volt problemam. Sot, orultem hogy nem az allami feneketlen kutba megy a befizetesem egy resze. A privat jellegu megtakaritasaimat is bankban tartom, es a bank ezen keres. Ez baj?

"Évtizedek telnek el mire az első magánnyugdíjpénztár tagok nyugdíjasok lesznek, és még utána is az állam fizeti a garanciális költségeket."

Garancialis koltsegek SZVSZ csak akkor merultek volna fel, ha valamelyik penztar becsodol. Es igen, ez egy ilyen hosszu ideju dolog lett volna, de utana mar fenntarthatova valt volna a rendszer.

"Nem nő exponenciálisan a teher. "

Csak nezd meg a korfat. Egyre kevesebb gyerek szuletik, raadasul azok jelentos resze nem a napon barnult, akiktol aligha varhato el, hogy jelentos szamban a nyakukba vegyek az oregek ellatasanak terheit, sot inkabb ok maguk is a szocialis rendszer output oldalara pozicionalodnak.

"Ez a pénz nem olyan megtakarítás amivel szabadon rendelkezhetsz. Nem vehetnéd fel nyugdíjas korod előtt."

Viszont a jovendobeli nyugdijam fedezete lett volna, meghozza olyan aranyban, ahogy en befizettem. Plane hogy orokolheto is. Lett volna.

"Viszont ezt az állam átvállalja ha átlépsz, tehát téged nem feltétlenül ér anyagi kár. "

Az allam nem vallal at semmit. Annyit mond, hogy megigerjuk, hogy lesz majd nyugdijad. Hat ha te ebben hinni akarsz...

"Ami pedig a keletkezését és a létjogosultságát illeti, gondold már végig, hogy miből keletkezett ez a pénz. Abból, hogy az adófizetők egy része nem fizette a teljes járulékrészt, hanem magának tette be egy zárolt számlára. Ezt a pénzt akarja most visszaszerezni a kormány"

Mar bocs, de ez nem visszaszerzes, mert soha a budos eletben nem volt a kormanye. Ez az en penzem, a sajat nyugdijjamra. Amennyivel kevesebbet fizettem be az allami rendszerbe, annyival kevesebb lett volna az allami nyugdijjam. Ugyhogy el a mancsokkal.

"szerintem nagyobbak a társadalmi különbségek, mint itthon."

Fene tudja, nehez megitelni. Nagyon sok nagyon gazdag ember van, viszont nagyon jelentos a valodi kozepreteg. Az igazan szegenyeknek meg ad segitseget az allam.

Egy viszont biztos: sokkal kisebb az irigyseg.

sb

Shadowbull 2010.12.03. 22:26:11

Csak kiegesziteskeppen: tulajdonkeppen leszarom mi lesz. 7 evig fizettem kotelezoen a MANYUP-ba, de negy eve mar nem.

Es valoszinuleg a jovoben sem fogok otthon jarulekot fizetni, ugyhogy tulajdonkeppen kulso szemlelokent pusztan velemenyt nyilvanitok.

sb

Krisi 2010.12.04. 00:16:50

@ekutya: "Ez a pénz nem olyan megtakarítás amivel szabadon rendelkezhetsz. Nem vehetnéd fel nyugdíjas korod előtt"

perszehogy nem, ugyanúgy mint ahogy azt a nyugdíjamat sem vehetem fel amit majd 70 évesen fogok kapni. pedig már mennyi adót befizettem :)

közben amúgy rájöttem a tutira: mi lenne ha mindenkinek magánnyugdíjpénztár helyett a fizetésének azt a %-át ami a nyugdíj lenne államkötvényekbe fektetnék? ugyanúgy ő kapná meg nyugdíjba menetelkor (akkor tudná először kiváltani), de uyganakkor kb. közvetlenül az államnak fizetné.
állam is örülne hogy neki fizetik, ember is örülne, hogy garantáltan lesz pénze nyugdíjas korában, valamint a család sem marad szarban ha a családfő idő előtt meghal.

ellenőrizni persze lehetetlen volna, valamint újabb tízezer hivatalnok kéne mellé, szóval nem szó szerint így, de valami ilyesmiben látom a jövőt hogy államnak fizessük, de legyen ugyanúgy személyre szabott mint a mnyp.
mert az is abszurd hogy kötelező jelleggel egy magáncégnek fizetek és nincs más választásom (kb mint a centrum parkoló kft), meg az is gusztustalan, hogy viktor nagyvezírünk két tollvonással lenullázza emberek több éves megtakarításait egy fincsi zsarolás keretében, aminek még tapsolnak is páran.

@lapomi: szerintem már senki nem emlékszik rá hogy mi volt az alaptéma :)

viszont érdekes hogy még sosem volt politizálás itt a belsőségen, hát ezt is megéltük :)

ekutya 2010.12.04. 02:46:13

@Shadowbull:

Szerintem itt a fenntarthatósággal kapcsolatban fogalomzavar van. A felosztó-kirovó rendszerben a terhelés relatíve magasabb, ha a gazdaság rosszul teljesít, vagy ha kevesebb a járulékfizető foglalkoztatott ember, stb. Szó nincs arról, hogy ez valaha is ellehetetlenítené a rendszert. Legfeljebb nem igazán érzed igazságosnak, ha te egy jól menő gazdaságban fizettél sokat, és amikor te kapod a nyugdíjat, akkor pedig "rosszul" mennek a dolgok. Ez nem fenntarthatatlanság, csak meg kéne tanítani az embereknek, hogy ez így működik. Azért pedig nem tudom kit kéne sajnálni, ha a hülyeségért tanulópénzt kell fizetnünk. Ha a nyugdíjasok (és a többiek is) csak a saját rövidtávú hasznukkal törődnek, akkor annak természetesen szopás a vége, amiért nem lehet sem az államot, sem a kormányokat hibáztatni.

"Egyre kevesebb gyerek szuletik, raadasul azok jelentos resze nem a napon barnult"

Itt most csökkenő tendenciákról beszélsz, vagy az alacsony, de stagnáló születési rátáról? Csak mert nem mindegy. Néhány adat jelenleg az országról:

www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/hu.html

15-64 years: 69.3% (male 3,384,961/female 3,475,135)
65 years and over: 15.8% (male 566,067/female 995,768) (2010 est.)

"orultem hogy nem az allami feneketlen kutba megy a befizetesem egy resze."

Hát a nyugdíjrendszer nem éppen feneketlen kút. Normális viszonyok között az utolsó forintig el van számolva a befizetés és a kifizetés. Demokratikus, átlátható jogállamban (azaz normális országban) ez nem jelenthet problémát. A korrupciót és a trükközéseket fel kell számolni. Ez megoldható magánpénztárak nélkül is. Az kampányszöveg kategória, hogy az állam rossz gazda. Főleg azok után amit erre hivatkozva tettek Magyarországban...
Azt pedig még itt említeném meg, hogy a havi rendszerességű pénztári járadékszolgáltatás jogi szabályozása a mai napig nincs kidolgozva. Nem biztos, hogy olyan boldog lesz azoknak a hosszú élet, akik jelenleg részben pénztári rendszerből kapják a nyugdíjat.

"A privat jellegu megtakaritasaimat is bankban tartom, es a bank ezen keres. Ez baj?"

Nem. Ezzel nincs nagyobb baj, amíg jól van a bankrendszer szabályozva.

"Annyit mond, hogy megigerjuk, hogy lesz majd nyugdijad. Hat ha te ebben hinni akarsz..."

Szerintem nem bizonytalanabb, mint annak az alapja, hogy majd félre tudok annyit tenni, hogy kényelmesen megélek belőle idősebb éveimben. Nem tudom mennyire reális elvárás az ma a hazai lakosságtól, hogy gondoljon a jövőre. Ha csak a 120 havis 0-s kezdőrészletű autókból és a frank alapú ilyen-olyan devizahitelekből indulok ki, akkor én nem vennék rá mérget, hogy az emberek képesek felelősen dönteni a megtakarításaikról. Pedig hányan vannak akik ma is remegő kézzel nézik a frank árfolyamot. :)

"soha a budos eletben nem volt a kormanye. Ez az en penzem, a sajat nyugdijjamra."

Nem feledkezel meg valakikről? Mondjuk arról a másfél millió nyugdíjasról (és a közeljövőben azzá válókról) akik korábban nem ebben a rendszerben fizették tisztességgel a járulékokat? Értem, hogy te közvetlenül talán jobban járnál (illetve az itthoni tagok), de most nem ez a valóság, hanem egy másik rendszer. Ennek kiváltása pénzbe kerül, amit nem a magánpénztárak tagjai fizetnének meg közvetlenül. Ugye az pedig nem tetszett, hogy aki marad a magánpénztáraknál, annak is fizetnie kell a járulékokat. Egyáltalán nem igazságtalanabb ez, mint a többieket hátrányba helyezni. A magánpénztári tagságról még szabadon dönthetsz is, ha hátránnyal is jár.

Nekem még mindig az a határozott véleményem, hogy állami nyugdíjra szükség van, és a magánnyugdíjpénztáraknak nincs létjogosultsága. A jövőben inkább az állami nyugdíj + önkéntes pénztári rendszert támogatnám.

"Egy viszont biztos: sokkal kisebb az irigyseg."

Elhiszem és megértem. Te valószínűleg olyan részéről jöttél az országnak, ahol ezt tapasztaltad. Neked valószínűleg sokkal jobban megy, mint azoknak az embereknek akiket ismertél, és ezért kevésbé érzel szolidaritást irántuk. Nem mondom, hogy ők többet érdemelnének. Lehet, hogy ha a "nem napbarnult" generáció felnő, és elterjedtebb lesz a lustaság a társadalomban, akkor majd a kevésbé szociális beállítottságú trendek fognak előre törni. Lehet a támogatásokat szűkíteni, a dolgozókat jobban támogatni. Lehet a nyugdíjakat csökkenteni, az állami nyugdíj szerepét mérsékelni. Ösztönözni az embereket a megtakarításokra és a felelős gondolkodásra, stb. Viszont egyáltalán nem mindegy hogyan és miért teszik. A magánnyugdíjpénztárakból nem kérek semmilyen körülmény között. Hogy egyesek rosszabbul járnak talán a jelenlegi rendszerrel... ilyen a demokrácia.

@Krisi:

A felosztó-kirovó vs. pénztári rendszer vita elvi szinten az kb. olyan lenne mint a tötymörgők gyilkolnak vita. Egy dolgot azért hadd említsek meg. Az USA-ban pénztári alapú volt a nyugdíj egészen a Nagy Világválságig. Akkor rájöttek, hogy megbízhatóbb és igazságosabb a felosztó-kirovó rendszer, és áttértek rá. Szerintem értelmes vitákban legfeljebb ennek a két rendszernek a szerepéről és arányáról lehet szó. Hogy melyik jobb, az csak a szalmabáb pofozása. Hogy van-e értelme? Lehet.

"még sosem volt politizálás itt a belsőségen"

Dehogynem! :D Csak burkoltan és autós témák mögé rejtve, viszont rendszeresen. Egyébként a politika megkerülhetetlen. A politika szabja meg, hogy milyen autót veszünk, hogyan vezetjük, és hogy idős korra mennyire szokunk le róluk. Megkerülhetetlen. :)

MR KESZI 2010.12.04. 04:41:02

@Shadowbull:

" te biztosan nem, hiszen ugy tunik, agyad sincs."

Nagyon nem kenyerem az ilyen hangnem de ha így akarod szálljunk le a te szintedre és társalogjunk a te stílusodban.

"Vagy nagyon fiatal vagy, vagy nagyon szelektiv a memoriad.

Csak ami hirtelen az eszembe jut: Pinter mint belugyminiszter, Simicska mint APEH-elnok (kecskere kaposztat, LOL) Kaya Ibrahim, Josip Tot, Ezusthajo, Varga Tamas, Schlecht Csaba...."

Nem csak,hogy hirtelen nem jut eszedbe több,de tartok tőle, hogy ha beledöglenél sem tudnál többet említeni ezeknél a hajuknál fogva előrángatott szánalmas ügyeknél.
Pintért soha az életben nem vádolták gazdasági bűncselekménnyel(és fel is mentették).Simicska,Kaya Ibrahim Josip Tot hol a fenében prominensek a mai hatalomban?!
Ráadásul sem náluk sem az Ezüsthajó ügyében nem született elmarasztaló ítélet soha, hiába feszült meg a milliószor pofára esett kommunista pitbull Keller László "közpénzügyi államtitkár".
Az egyszerű tanácsadó Varga Tamásnak meg mi köze az állami pénzekehez vagy pozícióhoz? Egy privát életben megbukott adócsaló. Azért mert az Orbán egykori haverja? Ha már a szelektív memóriáról ugatva a múltba révülten a haverokról elmélkedsz akkor a rokoni szálakról se feledkezz meg.
A privatizátor apró klán, az SZDSZ vezérkar ávós felmenői vagy az LMP-s Schiffer András és Szakasits Árpád nevű dédapucikája mond neked valamit?
Bolhát hasonlítasz az elefánthoz.
Ha az általad említettek kívétel nélkül bizonyítást is nyertek volna, hol a fenében lennének azok összemérhetők erkölcsi és anyagi kárérétékben az egy lexikont megtöltő MSZP-SZDSZ-es bűntenegerrel,privatizációkkal,Kulcsár-üggyel, Kopaszi gáttal, Álomszigettel,Alström-tenderrel, 4-es metróval, kiszervezésekkel,tudatos kótyavetyékkel, Kabaikkal, Benedek Fülöppel,Simor-offshore-al,Bábolnával,sikerdíjakkal,kiszervezésekkel, megfigyeklésekkel,százmilliós tanácsadásokkal, korányzati negyededdel, BKV-val, a tucatnyi ügyészségi eljárással, előzetesbe ill. jogerős ítélettel börtönbezárt káderekkel vagy az ezemilliárdos károkat okozó, országkifosztó rombolással?
Vagy ha már a külfödieknél tartunk. Őszintén,szerinted frankón össze lehet hasonlítani kártékonyság tekintetében egy Kaya Ibrahimot egy Joav Blummal, egy Josip Totot egy traubis Salamon Bekovitzzal vagy az OTP részvények ellen spekuláló Soros Györggyel?
Ezek az ellenérveid?!

"Ja es nem artana tisztaban lenni azzal, mi is az hogy konzervativ."

Fúú, de okos csávó vagy! Na meséld már el nekünk sebtiben, mi az! De utánna azt is ha lehet, hogy mi az a "baloldali" meg a "szociáldemokrata". Mert hogy nem a népnyúzó, állami- és közvagyont szanaszéthordó, Gyurcsányék-féle posztkommunista rablókapitalizmus, az biztos.

"Megteszem minden nap, ugyanis a penzemet bankban tartom. Adott esetben pont ugyanabban, ahol a manyup van (volt). Te nyilvan a parnacihaban tartod a lovet."

Bravo.Ha egy valóban állami garancia nélküli, magyarországi "pénzintézet"-ben teszed ezt akkor tényleg ritka nagy hülye vagy. Persze ha meggondolom nem is olyan ritka, hisz a Baumagnál, Globexnél és más hasonlóan csábító "banknál" is voltatok egypáran:)

" Az OTP-t speciel Csanyi igazgatja. Mond neked valamit a neve?"

Igen, mint ahogy a többié is amiket viszont szocialista holdudvarbeli hiénák tulajdonolnak/menedzselnek mint már linkeltem volt.Csányi duplán hülye példa mert általában támogatja a kormány gazdaságpolitikáját és nyugdíjpénztár-ügyben sem igen tiltakozik.

"De nezegesd a listat, aztan mond meg, hany himi-humi ceg van kozottuk"

Legközelebb mielőtt nekiállsz kötözködni olvass figyelmesebben. A himi-humit arra az esetre étettem ha esetleg nem lett volna állami garancia,te szerencsétlen.
Amúgy állami garancia nélkül az OTP is himi-humi lenne minden épeszű ember számára.Persze téged meg a baumaxosokat kivéve...

"jaja. Csak elotte gyakorlatilag megzsaroltak, hogyha maradsz az MNYP-ben, akkor nem kapsz allami nyugdijjat, azaz a jarulekodat az allam egyszeruen ellopja. Te meg tapsolsz neki."

Még szép. Hülyék lesznek állami garanciát vállalni és ezzel mégtovább asszisztálni szocialista érdekeltségű,orbitális pénzlenyúláshoz.
Zsarolás? És az 1997-es kötelezővé tétel számodra micsoda? Féltő gondoskodás a Párt részéről a dolgozó népért?

"Erre gondolsz?"

Mire,bazmeg? Az általad belinkelt 126-od rangú SZDSZ-es hírportál általi cáfolatra?
Én örülnék a legjobban ha neked lenne igazad, és ha nem az államnak kéne ezt az ötszázmilliárdot is kifzetnie.
Amúgy szerintem te, meg csak az a pár ezer kriptokomcsi nem vette még észre, hogy a heves balos cáfolatokból lesznek a legnagyobb és legmocskosabb ügyek.
"Lassan mondom, hogy mindenki megértse: Nem-lesz-gázár-emelés" "Nem kell félni, nem fog fájni!"
"Nincs Cuslág-ügy!"Magyarországon nincs válság! Megállt az ország határainal" "Nincs Hagyó-ügy" stb.

"Hogy mi lesz husz ev mulva, az a loteri kutyat sem erdekli, nemhogy Viktorekat.
Nincs mogotte semmifele ideologia, vagy rendszerjavitasi szandek. Ide a penzt, oszt jovan."

Ja, a mostani kabinet cselekvési tempója és intézkedései kétségkívül dühítőek lehetnek számotokra a nyolcévnyi semmittevés,az üres igérgetés,és az öszödi beszédben tökéletesen körülírt "kormányzás" fasza kis állóvize után.
Iíígazad van, a gyurcsányi jövőkép az mindig bíztató volt! Na meg itt a kedvenc szavatok: Igen,Elvtársak igen! Az IDEOLÓGIA! Na,az fontos! A Medgyessy-féle " Több pénzt az embereknek" "A Pannon-puma", "Száz lépés-program", "Konvergencia program","Kiigazítás","Minket irigyel a nyugat!","Magyarországon soha nem tapasztalt jólét van", "Beindultunk!" "14 milliárd euró EU támogatás vár elköltésre" "Ingyen BKV" Horváth Csaba módra. Így kell ezt csinálni. Ígérgetni, pofázni,lófaszt sem csinálni, adót, áfát emelni, kommunikálni majd megint pofázni és közben jó kis IMF hitelből éldegélni!
Ezt gondolom szereted.
Az igazi favorit számodra nyilván Kádár János.A neve hallatán biztos könnybe lábad a szemed.Az volt ám jövőkép meg az ideológia. Remélem megsimogattad a képét lefekvés előtt!

MR KESZI 2010.12.04. 05:08:15

@Shadowbull:

Itt van neked ideológia:

www.youtube.com/watch?v=Gn-UTwaY_Tc&feature=related

@ekutya:

"Egyébként a politika megkerülhetetlen. A politika szabja meg, hogy milyen autót veszünk, hogyan vezetjük, és hogy idős korra mennyire szokunk le róluk. Megkerülhetetlen. :)"

Sajnos igazad van.;)

romesz 2010.12.04. 06:05:27

@McK: ha te ezt lattad akkor, nem lattal semmit kint

McK (törölt) 2010.12.04. 10:55:21

@romesz: Bocs,de ezt a mondatod nem tudom értelmezni.
Vagy a vessző van rossz helyen,vagy hiányzik a hozzászólás fele.

Ha a vessző volt rossz helyen,akkor pont eleget láttam kint.
A magyar ne lopj felirat sem véletlenül van egyes országok üzletláncaiban kitéve.
Szégyeltem magam.
Pont a Fábryban volt szó róla,hogy eleddig honfitársaink 700db(!) bérbiciklit loptak el Párizsból..

Sajnos az előítéleteknek ebben az esetben is van táptalaja rendesen.

Ha Te Angliában,vagy pláne Németországban egyenrangúnak tartod magad velük,az a Te problémád,azt biztosra mondom neked,hogy a nagy többség nem tart annak téged magával..

viktor134 2010.12.04. 15:41:56

mindenhol az mnypo megy? :)

mentse meg az államot a politikusokkal aki akarja. nem kellene mindig többet költeni, mint ami van. ennyi.

én miért csak azt verem el amit megkeresek? :)

Shadowbull 2010.12.04. 21:44:17

@ekutya: "A felosztó-kirovó rendszerben a terhelés relatíve magasabb, ha a gazdaság rosszul teljesít, vagy ha kevesebb a járulékfizető foglalkoztatott ember, stb. Szó nincs arról, hogy ez valaha is ellehetetlenítené a rendszert."

Dehogynincs. Az adokat es jarulekokat nem lehet tetszoleges nagysagura novelni, a nyugdijakat meg nem lehet tetszolegesen lecsokkenteni.

Ha pedig hiany van a nyugdijkasszaban, akkor azt nem lehet teszolegesen koltsegvetesi penzekkel kistafirozni.

"Itt most csökkenő tendenciákról beszélsz, vagy az alacsony, de stagnáló születési rátáról?"

A szuletesi rata nem stagnal, hanem erosen csokken evtizedek ota. 74-75 korul volt a csucs (Ratko-unokak) azota egyertelmuen lefele megyunk.

"Nem tudom mennyire reális elvárás az ma a hazai lakosságtól, hogy gondoljon a jövőre."

Pont ezert volt kotelezo a belepes. En sem gondolom, hogy barkire ra lehetne bizni hogy sporoljon oregkorara, bar valojaban az lenne a legtisztabb rendszer, aki sporol annak lesz nyugdija, aki meg nem az ehenhal. De nyilvan a tarsadalmi szolidaritast nem lehet csak ugy sutba dobni.

". Ennek kiváltása pénzbe kerül, amit nem a magánpénztárak tagjai fizetnének meg közvetlenül."

Nem egeszen, mert a maganpenztarak tagjai is fizettek volna egyreszt egy alacsony hanyadok az allami nyugdijalapba, masreszt az egesz tarsadalom fizette volna az atallas koltseget adok es jarulekok formajaban, aminek egy reszebol a koltsegvetes kipotolta volna a nyugdijkassza hianyat. De ahogy mondtam, ez atmeneti idoszak lett volna.

"Neked valószínűleg sokkal jobban megy, mint azoknak az embereknek akiket ismertél, és ezért kevésbé érzel szolidaritást irántuk."

Ennek rohadtul semmi koze a szolidaritashoz, de egyebkent igazad van, utalom az irigyseget, a rosszindulatot, es aki ilyen azzal nem vagyok szolidaris.

sb

Shadowbull 2010.12.04. 21:55:54

@MR KESZI: Azt hiszem, valoban eros tulzas volt azt irni rolad, hogy nincs agyad.

Van az neked. Az a tipikus egybites Fidesz-droid-agy.

Neha irigyellek benneteket. Nem kell magatokat gondolkodassal, a tenyek tobb oldalrol valo megismeresevel, sajat kovetkeztetesek es velemenyek kialakitasaval farasztani.

A partkozpont kiadja a hivoszavakat, ti letoltitek, aztan kongo femhangon ismetelgetitek.

Aki veletlenul maskepp gondolna, mint a partkozpont, az termeszetesen ellenseg, kriptokommunista kadarjanosfan.

Az sem problema ha a partkozpont egyik heten ezt allitja, a masik heten meg azt, es a ketto teljesen ellentetes, a memoriatok baromi rovid, es termeszetesen szelektiv.

Es egyebkent is: Nalatok tokeletesen mukodik a doublethink.

Oceania mindig is Eurazsiaval allt hadban, Keletazsia a szovetsegesunk.

Vissza kene menned a polidilire, ott van a hozzad hasonlo idiotak jatszotere.

sb

ekutya 2010.12.05. 02:39:12

@Shadowbull:

"Az adokat es jarulekokat nem lehet tetszoleges nagysagura novelni, a nyugdijakat meg nem lehet tetszolegesen lecsokkenteni."

Ezt azért matekozzuk ki kicsit. Ha a társadalom tartósan nem képes a nyugdíjakat finanszírozni, akkor miből tudna a pénztári rendszerben félretenni nagyobb összeget, mint amit a felosztó-kirovó rendszerben? Ehhez gondoljuk még hozzá a menetrendszerűen érkező pénzügyi válságokat, és a mostani állítólagos 1%-os reálhozamot, ami az államkötvényi befektetéstől is jócskán elmarad. Azt pedig garantálom neked, hogy nem érnek el nagyobb hozamot a pénztári befektetések, mint amekkora kamatot kell fizetni a miattuk felvett hitelekért. Szerintem a pénztári rendszernek alternatív költsége van a mostani rendszerhez képest. Az egyetlen előnye a tartalékképzés lenne, de tartalékhoz a mostani rendszerben is lehetne törvényt alkotni (megjegyzem, hogy ez gyakorlatilag relatíve nagyobb hitelállományt vonna maga után, ezért nem lenne kifizetődő). Egyébként te is ahhoz a réteghez tartozol, aki azt hiszi, hogy amikor beteszi a pénzét a bankba, akkor a pénze ott van? Próbáljátok meg egyszerre kivenni. :) Ja, és persze ilyenkor szoktak pont az államhoz fordulni ezek az intézmények segítségért. Amikor már az állam sem győzi tartani a hátát, akkor van államcsőd.

"A szuletesi rata nem stagnal, hanem erosen csokken"

Én úgy tudom, hogy 2 szülőre olyan kb. 1,5 gyerek jut. Ez az arányszám csökken, vagy a gyerekek abszolút száma? Mert egyáltalán nem mindegy. És mivel jelenleg nem pénztári a rendszer, ezért nem is változtat semmit. A mostani nyugdíjasok nem a félretett pénzekből kapják a nyugdíjat. Ha pedig azt hiszed, hogy ebből a bajból kihúzna minket az MNYP, akkor az kb. olyan, mint amikor valaki a nyakánál fogva emeli ki magát a mocsárból. Vagy mint a szélautó, vagy a kocsi elé lógatott mágnes. :)

"az egesz tarsadalom fizette volna az atallas koltseget adok es jarulekok formajaban, aminek egy reszebol a koltsegvetes kipotolta volna a nyugdijkassza hianyat."

Nem te mondtad, hogy az "adokat es jarulekokat nem lehet tetszoleges nagysagura novelni"?

"aki ilyen azzal nem vagyok szolidaris."

A szolidaritás az egy dolog, de itt a társadalmi igazságosságról is szó van. Mennyire igazságos az, hogy azokkal fizetteted meg a magánpénztári rendszer költségeit, akik nem is tagok?

Továbbá van itt egy súlyosabb probléma. Az MNYP tagok aránya folyamatosan nőtt volna a mostani rendszerben, és az átállás időszaka bizony hosszú évtizedekig tartott volna. Ha nincs a mostani nyugdíjreform, akkor évről-évre nagyobb lyukat ütött volna költségvetésen a hiány (az előző évi lyukhoz hozzáadódva), és egyre nagyobb hitelekre és adókivetésre kényszerítve a kormányt, miközben jelenleg a versenyképesség megtartása kulcsfontosságú. Lehet, hogy nyakunkon egy újabb válság, és nagyon lehet, hogy ezen múlik egy komolyabb adóemelés, vagy akár az államcsőd is. A mostani gazdasági körülmények mellett a legnagyobb prioritást az adóságállomány csökkentése kell jelentse. A 2001-től folytatott "hitelből élünk" luxuspolitikát életveszélyes most folytatni. Lehet a mostani kormányt utálni egy csomó intézkedése miatt, de a nyugdíjreform az szerintem egyértelmű kivétel. Erre most szükség van, ha tetszik, ha nem.

ekutya 2010.12.05. 02:45:43

@Shadowbull:

"A partkozpont kiadja a hivoszavakat, ti letoltitek, aztan kongo femhangon ismetelgetitek."

Most őszintén. Melyik párt, vagy nyugati ország a kivétel ez alól? :P

Az a helyzet, hogy a németeknél pár sikeres ember kitalálta ezt már a 30-as években, és a nagy sikerre való tekintettel, átvette az egész nyugati világ. Azóta még a konkrét tudományos, pszichológiai alapját is kidolgozták. Vagy talán azt hiszed, hogy az amerikaiak azért támogatták az iraki háborút, mert annyira megtanultak gondolkodni? :) Ugyanmár!

www.dailymotion.com/video/x96eh3_know-your-enemy_news

Addig nézd amíg el nem távolítják valami mondvacsinált indokkal, mint ahogy a Youtube-ról.

MR KESZI 2010.12.05. 03:29:53

@Shadowbull:

"Vissza kene menned a polidilire, ott van a hozzad hasonlo idiotak jatszotere."

Nocsak!Beszartál, Űberokos? Tegnap 08:39-kor mintha még te örvendeztél volna, mennyire faszányos,hogy idejöhetsz...

" Jo kis politikai szardobalas lett itt, ugyhogy en is beszallok :)"

...most meg te küldesz el engem,mi? Még te ugatsz dáblszinkről, te tipikus köpönyegforgató mintapéldány? Látod, pont így szoktak össze-vissza hazudozni az elvbarát komisszárjaid is a politikában.
Szerintem meg pártközpont is sokkal inkább a ti eszmétek találmánya, te kis munkás-parasztból lett buzgómócsing agitproposba oltott, hirtelen feltört gásztárbájter.
Nem véletlenül emlegeted annyit.
Amúgy meg ne hisztizz. Nem túl férfias dolog ennyire kiborulni,csak azért mert néhány hülyeségeddel szembesítve kicsit megzavartak a kedvenc szemétdombod tetején való kapirgálással egybekötött, vég nélküli észosztásban.

"Neha irigyellek benneteket."

Én viszont cseppet sem titeket. A 2014-es választásokra a lánglelkű példaképed még kedvezménnyel sem igen kerülhetnek majd szabalábra.Nélkülük, és a lopott milliárdoktól megfosztva elég macerás lesz újrakezdeni az operatív munkát:)

Shadowbull 2010.12.05. 18:54:26

@MR KESZI: "mintha még te örvendeztél volna, mennyire faszányos,hogy idejöhetsz.."

Sajnos tevedtem. Azzal a hibas feltetelezessel eltem, hogy a hozzad hasonlo idiotak elkerulik ezt a helyet.

sb

MR KESZI 2010.12.05. 21:17:34

@Shadowbull:

"Azzal a hibas feltetelezessel eltem, hogy a hozzad hasonlo idiotak elkerulik ezt a helyet."

Sebaj, nézd a jó oldalát. Reméljük legközelebb bízvást lesz annyi eszed és ebből okulva tán óvatosbban bánsz majd hazugságok vagy féligazságok beböffentésével.Így biztosan elkerüheted az ezekkel téged szembesítő "idótákat", ők is téged, no meg azt rendkívül kényes szitut, hogy érveid fogytával elkeseredett személyeskedésre kényszerülj.

Shadowbull 2010.12.05. 23:06:46

@ekutya: "Ha a társadalom tartósan nem képes a nyugdíjakat finanszírozni, akkor miből tudna a pénztári rendszerben félretenni nagyobb összeget, mint amit a felosztó-kirovó rendszerben?"

Pusztan azert, mert mindenki sajat maga rakja felre a sajat nyugdija fedezetet. Ekkor teljesen mindegy a korfa meg a demografia.

"Azt pedig garantálom neked, hogy nem érnek el nagyobb hozamot a pénztári befektetések, mint amekkora kamatot kell fizetni a miattuk felvett hitelekért. "

Ezt erosen ketlem, de szamaim persze nincsennek.

"Próbáljátok meg egyszerre kivenni. :)"

Nyilvan nem lehetseges, de a nyugdijasok sem vennek ki egyszerre a penzuket a tokefedezeti rendszerbol.

"Én úgy tudom, hogy 2 szülőre olyan kb. 1,5 gyerek jut. Ez az arányszám csökken, vagy a gyerekek abszolút száma? Mert egyáltalán nem mindegy."

Ez az aranyszam is csokken, de ez nem erdekes, ha igy maradna, a nepesseg akkor is folyamatosan eloregedne es csokkenne. Szintentartashoz kell 2,1 gyerek atlagosan.

"És mivel jelenleg nem pénztári a rendszer, ezért nem is változtat semmit. A mostani nyugdíjasok nem a félretett pénzekből kapják a nyugdíjat. Ha pedig azt hiszed, hogy ebből a bajból kihúzna minket az MNYP, akkor az kb. olyan, mint amikor valaki a nyakánál fogva emeli ki magát a mocsárból. "

Pedig pont ez a lenyege az egesznek. Feloszto-kirovo rendszer csakis folyamatos gazdasagi novekedes es pozitiv demografia eseten tud ertelmes szintu nyugdijjat fizetni, minden egyeb esetben csak vegetalni fog.
Nem az MNYP huzza ki a bajbol a nyugdijrendszert, hanem a tokefedezeti rendszer. A MANYUP az ennek az egyik megjelenesi formaja. Ami Magyarorszagon volt idaig, azaz a vegyes feloszto-kirovo es tokefedezeti egyidejuleg es ebben a formaban befagyasztva, na annak tenyleg semmi ertelme nem volt.

"Ha nincs a mostani nyugdíjreform, akkor évről-évre nagyobb lyukat ütött volna költségvetésen a hiány"

Valahol olvastam ket szamot: a MANYUPokba kabe 350 milliard ment, a kassza folyo hianya meg valami 900 milliard. A hianynak nem a MANYUP az oka, hanem a felelotlen koltekezes.

Elvileg egy normalis nyugdijpolitikaval teljesen kezelheto szinten maradt volna a hiany. Jelenleg viszont a nyugdijjkassza hianya sokszorosa annak ami kimegy a tokefedezeti rendszerbe.

"egyre nagyobb hitelekre és adókivetésre kényszerítve a kormányt, miközben jelenleg a versenyképesség megtartása kulcsfontosságú. "

Nanana :) Mi is tortent az elmult par honapban? Viktorek kitalaltak, hogy el akarjak szamolni a MANYUPokba fizetett penzt mint bevetelt, hogy a masik oldalon elengedhessek a hianyt, es a vegen az EU altal kovetelt hianycelon belul maradjanak. Orban meg meg is monta par honapja: ha ez nem sikerul, el kell gondolkodni az allamositason. Nem sikerult, EU beintett, allamositanak. Miert? Hogy valamibol finaszirozzak az allamot. Es ez a baromi nagy problema.

MEg az izt megertenem, ha elvi kerdesbol valtoztatnak a nyugdijrendszert, de nagyon nem errol van szo. Kell a penz, ennyi.

Azt remelik, hogy ezzel a penzzel beinditjak majd a gazdasagi novekedest, es ez lesz a fedezet a nyugdijakra. Sajnos nem igy fog tortenni, mert a demografiaval nem tudnak ok sem mit kezdeni.

"A 2001-től folytatott "hitelből élünk" luxuspolitikát életveszélyes most folytatni."

Egyetertek. Keves kartekonyabb banda ult az orszag elen mint a szocik az elmult 2 ciklusban, de ez jelen pillanatban irrelevans.

Bar ha jol remlik az elmult par honapban igencsak megugrott a hitelfelvetel. Attol tartok, ebbol a szempontbol Viktorek is ugyanabbol a kottabol jatszanak.

sb

Shadowbull 2010.12.05. 23:12:36

@ekutya: "Melyik párt, vagy nyugati ország a kivétel ez alól?"

Hat, mindig Nemetorszaggal peldalozok, ugyhogy most is ezt tennem: A politikai kultura messze a magyar folott van. A masodik valasztast kovettem vegig nemreg, attol a populista hazugsagozontol, amit otthon muvelnek a partok, a nemetek eszmeletlenul messze vannak. A valasztasi programokban ervek vannak, egymast nem besarozni akarjak, es az egesz kampany nem az olyan ostoba droidoknak szol, mint akik itt is elobujtak a szarbol. A konzervativ a valoban konzervativ, a liberalis liberalis, a baloldali pedig baloldali.

Es tudod mi a leguditobb: hogy kurvara nem tudod, milyen partra szavaz a kollegad, a szomszedod, az ismerosod. A politika a koznapi erintkezesben egyszeruen nem tema. Es ez baromi jo dolog.

sb

Hurri Kán 2010.12.05. 23:26:48

@Shadowbull:
Nem akarok ebbe a vitába belefolyni mert nem témája a blognak, de csak a tisztánlátás végett egy-két megjegyzés.

1. Az, hogy az ország ebbe a gazdasági helyzetbe került, az a 2X4 évig kormányzó, és most megbukott két pártnak köszönhető, akik persze angolna módjára bújnak ki a felelősség alól.

2. Ők játszották el azt a lehetőséget is, hogy az ország -bármilyen dologra hivatkozva is- eltérhessen az EU felé vállalt hiánycéltól.

3. A kötelezővé tett magánnyugdíjrendszer is nagyban hozzájárul a hiány növekedéséhez ami jelen pillanatban nem igazán finanszírozható.

4. A MANYUP-ok kb. 3000 ezer MRD forint értékű vagyont kezelnek, ez az összeg hiányzik a nyugdíjkasszából, továbbá -mivel hiány- kamatait az államnak évente fizetni kell, ez csak idén kb. 180 milliárd Ft.

Ezek a pénztárak -működésük eddigi ideje alatt- kb. 10%-os működési költséggel dolgoztak ami irreális.

5. Meg lehet kérdőjelezni az eljárás jogosságát amit az állam most csinál, de ez sajnos tipikusan a melyik ujjamat harapjam meg esete. Ha nem teszik, a forint jutott volna a bedőlés határára, tovább emelkedő árfolyam az ország egészét nézve ennél sokkal nagyobb veszteséget okozott volna lévén óriási a hiteleken keresztül az árfolyamváltozások hatása miatti kitettségünk.

Shadowbull 2010.12.05. 23:52:47

@gyvy:

1. Ez egyertelmu. Nem is vitatta senki.
2. Ez nem igaz. A valsag kellos kozepen az EU meg annyira sem engedekeny, amennyire egyebkent. Ott a gorog, a ir, a spanyol, a portugal pelda. Meg a sajatunk is, 2008 oktobereben. Ilyen elozmenyek utan johogy beint az EU.
3. Nyilvanvaloan hozzajarult, es sem kerdes.
4. Az osszvagyont nem tudod osszehazasitani a kassza hianyaval, mert az elobbi az egy kumulalt vagyon, az utobbi pedig egy eves merleg. A hiany pedig egyertelmuen nem csak a kasszak miatt van (hiszen a hiany majd 3x mint amennyi kimegy a kasszakba) hanem a felelotlen koltekezese is.
5. Lehetett volna egyeb modon takarekoskodni is. Persze az fajdalmas dolog: leepites a kozszferaban, rokkantnyugdijazas felulvizsgalata, korrupcio csokkentese, es meg ezer egyeb lehetoseg. A MANYUPpkat einstandolni sokkal egyszerubb.

sb

Bicikliző medve 2010.12.06. 13:37:27

@TUDOD, A CSIBE: te nem csirke72 vagy veletlenul? :)

ekutya 2010.12.06. 20:45:46

@Shadowbull:

Ha autókhoz kéne hasonlítanom a különböző nyugdíjrendszereket, akkor a TB nyugdíj lenne a robbanómotoros, a pénztári az elektromos, a jelenlegi TB + MNYP a hibrid, és a TB + önkéntes rendszer pedig a plugin hibrid. Úgy látom, hogy a hibrideknek szerinted sincs értelme. A kezdeti beruházás talán sosem térülne meg. Plugin hibrid viszont továbbra is lesz, bár egyelőre még a benzinmotor élvezi a prioritást, bár a kormány adókedvezménnyel még támogatja is az akksi többletének áttöltését a régi hibridből.

A demográfiával való érvelésed nem tudom pontosan mennyire helytálló, de szerintem 6% feletti munkanélküliségnél felesleges beszélni róla. Az országos gazdasági teljesítmény sokkal többet számít. Szerintem nem is igazán az aránnyal van a gond, hanem a nyugdíjasok számával, akik ráadásul az államra vannak utalva, és nincsenek saját megtakarításaik. De ezzel mit tudunk kezdeni? Nyírjuk ki őket? :P Vagy legyünk szolidárisak, és tartsuk el őket is.

Továbbá csinálhatnánk azt is, hogy számlaként kezeljük az állami befizetéseket is, de ez megköti valamelyest az állam kezét, aminek többletköltsége van, és szerintem tök felesleges. Ökölszabályként mondhatnánk azt is, hogy a pénztári rendszer a módosabb embereknek kedvez (valamint az adóelkerülőknek természetesen). Az 1997-es törvény arra volt jó, hogy a viszonylag sok pénzt kereső emberek ki tudják menekíteni az államból a vagyonuk, és a többiek pedig emiatt szívjanak kicsit mélyebbet. Illetve az MNYP-s profittermelést és az MSZP mutyi bevételét is ide tehetnénk. Az állami nyugdíjrendszerben egy bizonyos határ felett ugyanis nem érvényesül a többletbefizetés, ami szerintem azért nem igazságtalan, mert a nyugdíj az alapvetően egy szociális természetű juttatásként látott napvilágot, nem pedig befektetésnek van kitalálva. Azaz az időskori megélhetést kell biztosítania. Ha valaki annyira jól élt aktív korában, az pedig maga is félre tudott tenni bőven az időskori jólétéhez. Én ezért nem támogatom az MNYP-ket semmilyen formában. Ha túl erős a szociális rendszer, akkor el kell vékonyítani, nem pedig privatizálni kell. Én az MSZP-SZDSZ-es privatizálós akciókat egytől-egyig kiárusító mutyinak érzem. A korrupció felszámolásához hozzátartozik ezek és következményeik megszüntetése.

"a MANYUPokba kabe 350 milliard ment, a kassza folyo hianya meg valami 900 milliard."

Utánanéztem ezeknek az adatoknak. Hitel és betétadatok.

index.hu/gazdasag/blog/2010/09/30/900_milliarddal_nott_a_lakossagi_hitelallomany/

"a lakossági hitelállomány 902 milliárd forinttal nőtt az első nyolc hónapban"
"A lakossági betétállomány nyolc hónap alatt 350 milliárd forinttal csökkent"

Szerintem ez az átlagos fogyasztási trend változása a pánik elülése után. Inkább ez a durva adat:

index.hu/gazdasag/blog/2009/12/11/tudatosabban_kellene_bannunk_a_penzzel/

"a lakossági hitelállomány eléri a 7000 milliárd forintot, ebből 2500 milliárd a fogyasztási hitelek összege"

De mondjuk erről nem csak az állam tehet.

"Viktorek kitalaltak, hogy el akarjak szamolni a MANYUPokba fizetett penzt mint bevetelt, hogy a masik oldalon elengedhessek a hianyt"

Megnéztem a törvényjavaslatot. Az áll benne, hogy ugyebár a visszalépők kifizetéseit egy alapba fizetik. Továbbá:
2.§ (6) Az Alap eszközei nem vonhatók el, azok kizárólag az e törvényben meghatározott célokra
használhatók fel.
"Az Alap eszközei nem vonhatók el, azok kizárólag törvényben meghatározott célokra használhatók
fel, azaz csak a költségvetési törvényben meghatározott mértékig, az ott meghatározott előirányzat
javára történő befizetésre illetve az államadósság csökkentésére fordítható."
10.§ (2) Az ÁKK honlapján közzé kell tenni
a) az Alap vagyonának összetételét, értékét,
b) a központi költségvetés javára teljesített befizetések összegét,
c) az államadósság csökkentésére fordított összeget

Nem tűnik vészesnek, és a látható lesz, hogy a pénzek melyik irányba indulnak el. Ha jól költik majd el, akkor szerintem nincs ezzel probléma.

"Bar ha jol remlik az elmult par honapban igencsak megugrott a hitelfelvetel. Attol tartok, ebbol a szempontbol Viktorek is ugyanabbol a kottabol jatszanak."

Azért a helyzet nem ugyanaz. Ebből a válságból most mindenki tanult egy kicsit, a devizahitelezés korlátozva van, bankadó van bevezetve. Nem tud olyan könnyen az az eladósodó helyzet létrejönni, hogy a jegybank leviszi a tartalékrátát -2%-ra, a bankok meg közben szórják az ingyenhitelt a plazmatévékre, miközben az Európában korrektül és nagyjából nulla profittal teljesítő anyavállalatok leányai, itthon rekordprofitot realizálnak, és szívatják az ügyfeleket.

"5. Lehetett volna egyeb modon takarekoskodni is. Persze az fajdalmas dolog: leepites a kozszferaban, rokkantnyugdijazas felulvizsgalata, korrupcio csokkentese, es meg ezer egyeb lehetoseg. A MANYUPpkat einstandolni sokkal egyszerubb."

Szerintem az MNYP-k megszorongatása önmagában is megfelel a korrupció csökkentésének. :) A másik oldala, hogy szerintem mostanára kezdi belátni a nagy vezér és udvartartása, hogy nem kéne a hülye németek szigorú fiskális politikáját erőltetni. A megszorításokkal annyit érnénk csak el, hogy a szívás közben nem teszünk lépéseket a javulás irányába. Ezért kéne egy lazább monetáris politika és a gazdaságélénkítés, ami Merkeléknek nem tetszik. Mi viszont sokkal inkább a saját hasznunkat tartjuk most fontosnak. Simornak sem jósolok hosszú karriert. :) Ha a nyugdíjból nem is, majd valahogy eltengődik az offshore megtakarításaiból.

"mindig Nemetorszaggal peldalozok, ugyhogy most is ezt tennem: A politikai kultura messze a magyar folott van."

Szerintem viszont a politika mindenhol egy nagy szar. Csak egyesek nagyon profin és fogyasztható formában tudják szervírozni. Onnan tudhatod biztosra, hogy már megint a néphülyítés és a levegőbe beszélés van napirenden, hogy liberális, konzervatív, baloldali, jobboldali, stb. nézetek megoldásait próbálják népszerűsíteni. Nekem a hazai politika még jobban is tetszik, hiszen van benne valami bájos egyszerűség és közvetlenség. Néha hatalmasat is lehet rajta nevetni. Ehhez képest a német/angol politikában a tökéletesen érdektelen, semmitmondó érveléseket kell végighallgatnia a választópolgárnak, aki annyit sem tud megállapítani magáról, hogy tökéletesen döntésképtelen. Legjobb ha van valami prekoncepciója, és ezzel megmenekül a gondolkodás terhe elől. Bezzeg itthon mekkora öröm már nézni, ahogyan jól befűt a volt kormánypártoknak az aktuális. :)

Szerintem azért szereted az ottani szokásokat jobban, mert az itteniek zavarnak. Itthon viszont csak hátradőlök és élvezem az ingyen cirkuszt. Megoldani az ottani politika sem old meg többet. Németország az emberek miatt vitte többre. Pontosan ez hiányzik itthonról. Gipsz Kálmánt üldöző tahók mindenhol vannak, Németországban is. Csak ott ha valaki ilyet csinál (mint pl. volt az a motorosokat leszorítós eset), akkor ott terem pár honfitárs, aki hajlandó segíteni. A németek okosak. Tanultak a vadlibáktól, akik bevárják és segítik egymást, mert együtt többre lehet vinni. Itthon a tahók érvényesülnek, és az emberek rájöttek, hogy egyszerűbb lehúzni a feltörekvőket maguk közé, minthogy önerőből felemelkedni. A magyarok nem szeretnének jól élni. Nekik az kell, hogy megmondhassák mennyire szar az ő életük. Még örülnek is neki ha másoknak is szar. Én ilyen mentalitás mellett azon lennék meglepődve, ha nem ilyen lenne az ország. Viszont ha a másik oldalát nézem, akkor baromi szórakoztatóak itthon az emberek. Pl. Csikóson jókat lehet nevetni. Ehhez képest a németek élete dögunalom. ;)

Shadowbull 2010.12.06. 22:29:23

@ekutya: Ha beirom a google-ba azt hogy "nyugdijkassza hianya" akkor a 900 milliardot mar az elso par talalatban kidobja, ugyhogy akkora hulyeseget megsem mondtam :)

"A demográfiával való érvelésed nem tudom pontosan mennyire helytálló, de szerintem 6% feletti munkanélküliségnél felesleges beszélni róla. Az országos gazdasági teljesítmény sokkal többet számít. "

Az a baj, hogy az eloregedo tarsadalomban a gazdasag sem fog teljesiteni....

"Az állami nyugdíjrendszerben egy bizonyos határ felett ugyanis nem érvényesül a többletbefizetés"

Adott brutto ber folott mar nem is vonnak nyugdijjarulekot, pont emiatt. Ez meg 10 eve egy korrekt hatar volt, talan meg en is elertem nehany evben. Aztan irrealisan megemeltek :)

"Itthon a tahók érvényesülnek, és az emberek rájöttek, hogy egyszerűbb lehúzni a feltörekvőket maguk közé, minthogy önerőből felemelkedni. A magyarok nem szeretnének jól élni. Nekik az kell, hogy megmondhassák mennyire szar az ő életük. Még örülnek is neki ha másoknak is szar. "

Hat ez az. De ez engem elszomorit, es nem szorakoztat.

sb

ekutya 2010.12.07. 00:33:34

@Shadowbull:

"Az a baj, hogy az eloregedo tarsadalomban a gazdasag sem fog teljesiteni...."

Jelenleg globalizált gazdaságban élünk. Az ország nem tudja eltartani magát önállóan, és nem is áll jól erőforrások, vagy más eladható értékek terén. Magyarországon a világgazdaságban elvégzett munka jelenti a felemelkedést. Azaz az országnak dolgoznia kell, és minél többet eladnia ebből a külföld számára. A hazai belső fogyasztás aligha húzná ki ilyen körülmények között az országot a bajból. Nekünk most Európa Kínájának kell lennünk. Egyik fő termékünk a szakmailag felkészült munkaerő lehetne, de sajnos sokan inkább külföldön kamatoztatják ezt a tudást. Azt hiszem ezt te is meg tudod erősíteni, és azt hiszem inkább ennek van egyfajta káros demográfiai hatása.

Egyébként megértem a német kormányt is, de ez válságkezelő politika naiv volt részükről. Nálunk meg egyenesen nem működne a belső élénkítés, demográfiától függetlenül.

index.hu/gazdasag/penzbeszel/2010/12/03/a_nyul_mar_megint_nem_birta_el_a_vadaszpuskat/

"ez engem elszomorit, es nem szorakoztat."

Szerintem ez csak addig van így, amíg az ember része ennek. Vagy esetleg lehet, hogy még nem dolgoztad fel. Utána már nagyon szórakoztató tud lenni. Borzasztóan ironikus. Egyébként sem tudnál semmit tenni értük, ha ők ezt nem akarják.
süti beállítások módosítása