1513 veszprémi fizet százezret piros lámpáért

Jogos? Nem jogos?

  2008. szeptember 22. - RT76

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Miért nem a ... lett az év autója?
2008-11-17 17:43:00

Szóval az Insignia az. De most miért? Tényleg? Akkor már miért nem a Skoda Superb ? Abban legalább van egy

Harci bálna Amerikából
2008-11-14 11:08:00

Aszongya Zoli nevű olvasónk, hogyaszongya: "Szia, a Mercit vagy egy honapja kaptam le Julian-ban. Vagy 60-70 km-re

Az autóbuzi szemüvege
2008-11-12 01:17:00

  Nem tudom, mihez kötöttem volna a dolgokat az automobilizmus előtt. Talán névről ismertem volna a falu

Családi barátkozás a Mazda6 kombival
2008-10-30 13:00:00

Miután Winkler kissé fanyalogva, minden lelkesedés nélkül számolt be magazinunk hasábjain kalandjairól a


Aszongya az újság: Veszprémben nyár elején felszereltek egy kamerát egy kereszteződésbe, ami azt lesi, hogy ki hajt át a piroson jobbra kis ívben. Szeptember elejéig 1513 autósnak postázták a százezer forintos csekket a zéró tolerancia jegyében. A veszprémiek ezt nagyon sérelmezik, küldöttségeket menesztenek fűhöz-fához, hogy ez azért egy kicsit durva.

A hírt harsány röhögések közepette Papp Tibi kolléga küldte szét a szerkesztőségben, hogy nézzük már, ez milyen. ÉS rögtön vitába is keveredtünk.

Szerintem ugyanis nem mókás. Van egy város, benne emberek, akik éveken, évtizedeken át élnek egy bizonyos életritmusban. És bizony, néha átmenek ezen a jobbra kisívű piroson. Aztán jön egy markáns állami döntés, hogy ez bizony holnaptól másképp lesz. Kihirdetik, hogy mától zéró a tolerancia, ami eddig két-háromezer forintos szabálysértés volt (állítólag, hiszen szinte senkit nem büntettek meg soha érte), mától százezer.

Aztán eltelik egy kis idő, nem változik semmi. A köztudat felfogja, hogy ha sztrádán 260 felett hajt, akkor az 300 ezer forintba kerül - és nagyjából ennyi, mert ezt sulykolja a média. Ugyan, ez rám úgysem vonatkozik, legyint erre az egyszeri veszprémi, nem hogy kétszáz fölött, de autópályán se járok soha. És autózgat tovább jobbra kisívben a jól ismert kereszteződésben, néha továbbra is át a piroson, ahogy eddig tette, éveken, évtizedeken át.

És egyszer csak megjön a csekk, nagyjából akkora összegről, amennyi abban a hónapban a víz-gáz-villany befizetése után nála maradna.

Hát én a kutyámat nem idomítanám így, ha le akarom szoktatni arról, hogy felfeküdjön a kanapéra, ahogy kölyökkora óta eddig szabad volt neki, nem verem rögtön véresre a hátát egy szöges korbáccsal. Előbb megmutatom neki, miről van szó, aztán megszidom, meglegyintem újsággal, de nem akarom rögtön kicsinálni. Ez a módszer, a követelményrendszer hirtelen drasztikus megváltoztatása csak egy dologra jó: tovább rontani a viszonyt állam és polgár, polgár és hatóság között. Szerintem. Én az első fotó mellé nem csekket, csak figyelmeztetést küldtem volna, hogy legközelebb ez száz rugó lesz.

Papp Tibi más véleményen van. Szerinte világosan elmondták, kihirdették, hogy mikortól mivel jár a piros lámpán való áthajtás - ami szerintem is tényleg az egyik legkomolyabb szentség. Felnőtt emberek vagyunk, ezek után - és itt most átadnám a virtuális szót tanult kollégámnak: "tele volt vele a sajtó, most meg sírnak, hogy jajénszegény, megb*sznak? - hát a f*szomat!"

Viszont Tibi kiegészítette sommás véleményét egy vitathatlan tétellel is: az tényleg szivatás, hogy csak a veszprémiek kaptak kamerát. Ha már, akkor ott lenne a helye a kamerának az ország összes piros lámpájánál.

Egy tanulság biztos van: ne menjünk át a piroson, különösen ne az ominózus veszprémi kereszteződésben. Viszont mit gondoltok ti: helyes az ennyire zéró tolerancia, vagy jobb lett volna előbb egy kis visszaszámlálás a nulláig?

(Posztzárta után: kiegyeztünk Papp Tibivel. Ha mi lennénk az állam, akkor a kamerát már május 1, tehát a szigorítás előtt letelepítettük volna, és a párezer forintról szóló csekk mellé küldtük volna a figyelmeztetést, hogy ugyanez hamarosan száz rugóba fáj majd. Papp Tibi és én for prezident!)

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr82675565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.09.23. 00:48:55

Igen, ezzel tisztában is vagyok, de valahol azért megálljt kell parancsolni, mert megint oda lukadunk ki, mint az egy pohár sör eseténél.

de köszi azért :D

Gubo77 2008.09.23. 00:53:27

De ez alkoholmentes lenne, mert egy odahelyezett kiegészítő zölddel gondolták a jobbra besurranást ;)

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.09.23. 01:01:39

Igen, sajnos több helyütt még nem gondolkodtak el a korrupciós csapdában fuldokló (sic!) illetékes elvtársak, hogyan lehetne a egyszerűen és olcsón fejleszteni a kis odabiggyesztett segédlámpákkal. Ahogy azon se rágódnak a két kávészünetük közt (8:00-12:00, majd 12:01-16:00), hogy a kiegészítő kis táblácskák, bár filléres tételek, de olcsóbbak, mint a környezeti károk és balesetek helyreállításának költségei. Példa: a múltkori postban az új, havermentes autópályaszakaszon (sic!) az "esős időben" táblácska kihelyezése az állandó lassítás helyett. Az is kérdés, hogy ilyenkor hol van a műszaki átvevő felelőssége és miért nem lehet seggbekúratni 12 kanmajommal, hintőporos fasszal. Vagy pl.: iskoláknál legyen 30-as tábla, mert ez helyes is, azonban biggyesszék alá ezt is: "06:00-17:00". Értem én ezt. Csak az amcsi, "de hát a piroson kis ívben" kezdetű, majd mindent áthágó gondolatmeneteket zárjuk rövidre. Ellenben ha a fotelrockerkedést megunnánk és levélben basztatnánk, meg telefonon illetékes elvtársékat (mert az igényt fel kell mutatni, helyi szinten), akkor nem itt állnánk, a valóság talajába két kézzel kapaszkodva :D Szerintem...

Gubo77 2008.09.23. 01:09:47

Iszom minden szavad ;)
Az "állami" helyett a személyi felelősséget a közszférában különösen támogatom! Akkor el tudna itt indulni valami, végre.

asandora 2008.09.23. 02:40:05

probald meg felfogni, hogy nem beragadt piroson mentek at, hanem egy olyan helyen, ahol tul kozelre volt festve a megallast jelzo vonal, tul rovid volt a sarga es tul nagy volt a forgalom.
Az orszagban kb. 1600 ilyen buntetes volt adott ido alatt, amibol 1513 Veszpremben. Hidd el, nem a veszpremiek masok, hanem ez egy szerencsetlen beallitas volt, ami nem az eletszeru szituacio szerint mukodott, hanem a piros elejen a mar keresztezodesben eppen bent levo autokat fotozta le.
Mindezert 100eFt-ot kertek el.
Megjegyzem ebben a keresztezodesben tudomasom szerint nem nagyon voltak balesetek, sot, az 1513 nagyon durva autos sem utott el senkit a pirosban erdekes modon...
Ennyi.

Mike36 2008.09.23. 02:48:17

Papp tibi haljon meg

Mike36 2008.09.23. 02:51:17

nem is tudom ki irta, de egytelrtek vele: magyar ember bőszen szidja a bliccelőket, de életében nem vett még jegyet, szapulja a csempészeket, de zárjegymentes cigi lóg a szájában miközben a postot irja

ez a véleméynem rólatok véresszájúakról
mert bizony, ha neked kéne 100k-t kicsengetni, itt sírnál-rínál

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.09.23. 03:02:18

Pont azok sírnak itt, akiknek nem kell fizetni. Ilyen vagy Te is.

Bali85 2008.09.23. 03:38:40

Tegye mindenki a szívére a kezét,h ő soha nem ment át piroson!v lehet tényleg nem ment át piroson m egy évbe megy 500m-ert az autójával!

CH_666 2008.09.23. 06:27:34

Nem elvitatva a tényt, hogy 100eFt elsőre kicsit magas összeg...de a piros lámpa sem kicsit piros ( aka rózsaszín vagy narancs - avagy lopni, rabolni vagy embert ölni sem a "kicsit elnézhető ..." kategóriába tartozik); szóval a piros lámpa áthaladási tilalmat jelez. Nekem legalábbis - bár én jópár éve tanultam.

Én naponta átmegyek - ma is;akár többször is - azon a kereszteződésen, de eddig eszembe nem jutott, hogy a piroson menjek át, nem is kaptam büntit. Ennyi.

Lehet panaszkodni, hogy szabálytalan voltam eddig nem büntettek meg, most miért?
Azért, mert előbb - utóbb valamit tenni kell a közúti állatkodások ellen. Pech, hogy nálunk kezdték.

Hozzáteszem: sokat vezetek Európa nyugati felében is - sokszorosan nagyobb forgalomban, kevesebb helyismerettel - és sokkal nyugodtabban közlekedem. Jobb ott vezetni - pedig Veszprém a kifejezetten jobb közlekedési morálú városok közé tartozik.

PS nem vagyok közlekedési rendőr sem...

Redcat 2008.09.23. 06:40:22

Uraim Frankfurtban így van ez már vagy húsz éve. De lehet, hogy több. Ennyivel vagyunk lemaradva.

sq 2008.09.23. 06:51:56

az hogy a büntetési tétel (100eft) sok-e, szerintem érdekes vitatéma... szerintem lehetne akár 14millió ft is. mert függetlenül attól, hogy megszokásból-e vagy sem, épeszű ember nem megy át a piroson, akkor se ha 500ft, akkor se ha 100e. NEM a büntetési tétel nagyságától függ ugyanis, hogy mit szabad, és mit nem.

egyébként ez a kamerás pirosfigyelős dolog felvet számomra egy érdekes kérdést. van itt városunkban egy olyan kereszteződés (illetve több is, de én csak ezt használom), ahol a jobbra kisívbére van egy kiegészítő lámpa, ami bizonyos helyzetekben ugye zöldre vált, hogy lehessen menni. namost itt azért fordult velem elő nem egyszer, hogy pont az orrom előtt tűnt el a kiegészítő zöld, de akkor már késő lett volna megállni, be kellett venni azt a kanyart. namost mi van, ha ilyenkor raknak ide egy kamerát? ugye az csak azt látná, hogy az utolsó szinte kivétel nélkül mindig piroson megy át. jó kis büntiket lehetne kiosztani. miért nem lehet ezeket a kieg. lámpákat is kétszínűre csinálni, szines ledes megoldással? a villogás is jó lenne gyalogátkelő módra, csak akkor megint ott lenne az is, hogy amikor épp a nemégek fázisban van, akkor kattanhat a kamera.

nem feltételezem, hogy kedvenc szervünk (na jó, a második kedvenc) úgy állítaná be a kamerát, hogy mondjuk a kieg zöld kialvása után pár másodperccel aktiválódjon csak.

lor 2008.09.23. 07:23:12

most akkor miert nem batyufasz?
ha ott a pirosert megse nem se legyen a null tolerancia.
akkor ha vki 200-al hasit palyan neki se legyen.

[] (törölt) 2008.09.23. 08:47:04

"Volt is bevágás képekből a tv-ben, hogy 50 éves embereket rángattak ki a volán mellől papír hiányában. Nem okoztak balesetet soha"

ezt a hulyeseget meg honnan veszed?

"Valóban, letehették volna már a jogsit ennyi idő alatt. De lehet, hogy a villamos előnyszabályok alkalmazása már sok volt nekik a vizsgákon."

akkor nem kapnak jogsit, ahogy senki mas sem, aki megbukik a kresz vizsgan.

"Ezzel az erővel kellene a biciklikre is jogsi, nem?"

gondolom az orvosodtol sem varod el, hogy papirja legyen, mert a papir az ugye hulyeseg a hozzad hasonlo nagytudasuak szerint.

[] (törölt) 2008.09.23. 08:51:50

"Tegye mindenki a szívére a kezét,h ő soha nem ment át piroson!v lehet tényleg nem ment át piroson m egy évbe megy 500m-ert az autójával!"

evi 20-25.000 km-t vezetek, 10 ev alatt egyszer sem buntettek meg, pedig itt kurva sok keresztezodes be van kamerazva. nekem mit uzensz?

[] (törölt) 2008.09.23. 08:53:57

"ez a véleméynem rólatok véresszájúakról
mert bizony, ha neked kéne 100k-t kicsengetni, itt sírnál-rínál"

de mi nem vagyunk olyan balfaszok, hogy atmenjunk a piroson, ugyhogy a siras-rivas tovabbra is a te reszortod marad asszem.

fyczek 2008.09.23. 09:02:41

Szenvedő veszprémiként annyit akarok csak hozzászólni, hogy szó sincs piroson áthajtásról, hanem a sárga jelzés alatt kezd fényképezni a készülék, és aki ekkor még nem ért át a kereszteződésen menthetetlenül pengetheti 100ezret.

Prampra 2008.09.23. 09:03:42

Csak annyit a 100e-ről, hogy ha viszont piroson áthajtva elgázolsz valakit, aki mondjuk 8napon belül gyógyul, szabálysértést követsz el és 30-60e-ig tartó csekket kell kifizetned. (Mert amúgy közrendvédelmi bírságot fizetsz, ami fix 100e ebben a nem gázolós piros áthajtásban.) Ez akkor hogy is van?

Pinochet 2008.09.23. 09:05:42

Veszprémi vagyok így tegyük végre rendbe a dolgot...A lámpa mögött van veszprém egyik legforgalmasabb gyalogátkelője!!!!!!!!!Miért olyan hülye szabály?Aki átmegy azon a rohadt piroson ne hisztizzen (főleg ha megnézi a felvételt) hanem fizessen. Aki elcseszi az meg kérjen részletfizetést, ennyi. Ezért tartunk itt, mert senki nem bírja bevallani ha elkúrt valamit...
Ha betartanánk néhány alapvető KRESZ szabályt (amiket nem a mostanik találtak ki) akkor nem itt tartanánk, hogy aki megáll a pirosnál azt balról megelőzi egy gyökér és megy be a gyalogosok közé (ez ebben az említett kereszt-ben történt)
Én láttam néhány felvételt, és nem nagyon tudom sajnálni azokat akik "belecsúsznak", mert nem egy olyan van aki a gyalogosok között kezd lavírozni.
Egyébként a nagy hírverés óta is többen átmennet azon a piroson. Úgyhogy az sem hatja meg az embereket, ha tudnak róla

ccorsa (törölt) 2008.09.23. 09:08:31

Ha valóban trükköznek a lámpával a zsaruk, akkor sorry a hsz-ért.

Pinochet 2008.09.23. 09:09:09

nem lehet trükközni vele!!!!!

Tomi1973Wien 2008.09.23. 09:16:38

hmmm..... vegigolvastam a kommentek javat, es sajna azt vettem eszre, hogy a legtobben az alaprol teljesen elfeledkeztek.... a piros az tilos, akar jar erte buntetes, akar nem... akik atmentek, igy jartak... fizetni kell? nah... talan nem kellene atmenni a piroson! az osszes tobbi komment, ami idekeveri lassacskan mar a trianont is.... nem ide valok.... sztem is kicsit eros a kilos buntetes, de azok, akik megkapjak, megtanuljak, a tobbi meg a fizetok karan!

egy atlag 2008.09.23. 09:16:57

"evi 20-25.000 km-t vezetek, 10 ev alatt egyszer sem buntettek meg, pedig itt kurva sok keresztezodes be van kamerazva. nekem mit uzensz?"

1. keveset vezetsz
2. hazudsz
3. szerencséd van
4. vidéki kalaposskodás vagy, aki a nulláson 80-al megy a belsőben
5. nem vezetsz, mert nem vagy 17

Így hirtelen ezzel tudom magyarázni azt, hogy az elmúlt 10 évben nem kaptál büntit.

vwman 2008.09.23. 09:17:51

"eLaca 2008.09.22. 22:57:56"
jaj kezdjük el már sajnálni szegény ittas vezetőt mert elveszik a jogosítványát,miért szerinted mit kéne tenniük a rendőröknek adni 2felest pluszba
szegény ittas vezetőnek és engedjék tovább,hagy nyírjon ki másokat? másik a hitelekből csődbe kerülő kispolgár,már ne haragudj de a kormány meg senki se kényszerít arra,hogy felvedd a hiteleket.
ismerek olyat aki keres 80ezret és veszi 2évente az új autót 120havi hitelre közbe rinyál,hogy kajára nem telik,azt minek neveznéd,én baromnak,vagy szerencsétlen hülyének.

Jaffar 2008.09.23. 09:24:33

vwman!

Ott a pont, bár az érvelésed teljesen logikus és pont ez az amit a "másik oldal" soha nem fog elfogadni.
Az ö érvelésük a "Csak!" "Mert a politikusok...." "Miért pont én?" "Meg majd ha Ö is, akkor ...." és még sorolhatnánk. Az, hogy esetleg ELISMERJE A SAJÁT FELELÖSSÉGÉT, ugyanmá´!
Ezért tartunk itt :( nem csak a politikusaink miatt.

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2008.09.23. 09:29:28

Szerintem a tételek durvák,de lehet itt balkánon csak így lehet beszélni. Ha piros a lámpa, meg kell állni, olyan nincs hogy így szoktam.
A belvárosban 120-szal száguldozó paraszt is úgy szokta. Ha az a kereszteződés olyan, hogy jobbra lehet simán kanyarodni pirosnál is, akkor fel kell szereltetni egy kiegészítő zöldet, ami olcsóbb mint a kamera. Igaz nem is hozna bevételt, "csak" a polgároknak lenne jó. Ez meg mo-on senkit nem érdekel.

Pinochet 2008.09.23. 09:31:30

mégegyszer-az említett kereszt mögött gyalogátkelőhely van ami akkor kap zöldet, mikor ez a lámpa piros lesz.

[] (törölt) 2008.09.23. 09:36:44

"1. keveset vezetsz"

a 20-25 ezer az keves? mi vagy te, kamionsofor?

"2. hazudsz"

szoktam, folyamatosan. meg arroganskodni is, bar ebben SB jobb :)

"3. szerencséd van"

nemtom, meg sose nyertem a lotton.

"4. vidéki kalaposskodás vagy, aki a nulláson 80-al megy a belsőben"

nem, nagyvarosi kalaposBMWs vagyok. bar kalapom az nincs.

"5. nem vezetsz, mert nem vagy 17"

bar 16 lennek :)

nekem van egy sokkal egyszerubb magyarazatom is: nem vagyok olyan balfasz, mint te. egyetlen pontom sincs Flensburgban.

Anti Socialis 2008.09.23. 09:40:26

Bár már eléggé sok a komment, de azért leírom:

A nevezett veszprémi lámpánál NEM volt számláló egész nyáron. A lámpához du.-i csúcsforgalomban a zöld végére egy kb 25-30 km/órára felgyorsuló kocsisor érkezik (kb 2m -es követési távolsággal), így mire az ember észleli, hogy sárga a lámpa, képtelenség megállni. Mivel a sárga kb. 2 másodperc, pontosan elég arra, hogy az ember észleli, hogy sárgára vált az orra előtt a lámpa, a mögötte jövő miatt nem nem tud megállni, de a kamera az autó seggét már a piros lámpa alatt fényképezi le. A helyi volán több tucat sofőrjét büntették meg, mivel a csuklós eleje még zöldben ér a lámpához, a hátulját meg már pirosban fényképezik.
Csak hogy mindenki tudja: Ezen a kereszteződésen SENKI nem hajt át úgy, hogy bár már régen piros van, nem jön senki és kihajtok. SENKI. Nem is lehet, akkora a forgalom, plusz a gyalogosok. Sok olyan embert ismerek, akit megbüntettek, legtöbbjük (és ezt komolyan mondom), rendes, törvénytisztelő családapa. De ha "átnyomják" a sárgán, esélye nincs. Tudják ezt a rendőrök is, azért telepítették ide a kamerát, nem azért mert, annyi lenne a baleset.
Tehát ne legyünk naívak, ez nem a törvénybetartatásról szól, hanem a pénzbehajtásról. Végre lesz jutalom a rendőrségen karácsonykor. Ingyen pénz, ki se kell menni az épületből. Ha a törvényről szólna, akkor már az elmúlt években is figyeltek volna rá, csak hát ugye ott a bevétel elenyésző lett volna a munkához képest.

[] (törölt) 2008.09.23. 09:42:57

"Szerintem a tételek durvák,de lehet itt balkánon csak így lehet beszélni. Ha piros a lámpa, meg kell állni, olyan nincs hogy így szoktam."

egyetertek.

lehet sirni a buntetesi teteleken, meg hogy miert nincs demokracia kinaban, de egyszeruen vannak helyek a foldon, ahol csak ilyen modszerekkel lehet rendet tartani. bar en szemely szerint a pesti csucsforgalomban, a kulso savban veszvillogoval "parkolo" faszparasztoknak osztanam ki az elso 100as csekkeket.

Pinochet 2008.09.23. 09:43:01

Ha ismernéd a lámpa működését nem írnál ekkora baromságokat- a zöldet nem rögzíti, csak az van benne aki már full piroson indul.
egyébként a buszsofőr kb 40 ember életéért felel, úgyhogy nekik figyelnük kéne. aki zöldön kezdi meg a kanyarodást az NINCS benne...

fosdapass 2008.09.23. 09:52:07

Vajon mire jó egy 400-as kommentboxba még egyet beírni? Felesleges. Tehát.
Végtelenül korlátolt álláspont az, ami szerint az ember Isten és ennek megfelelő felelőssége és büntethetősége van.
Mert elfogadhatóbb indok nem lehet az olyan érvekre, hogy
"hö, akár 14 millijóra is lehetne büntetni, mer mindenki megtanulta a kreszt, hogy nemszabad átalmenni apiroson".
Tehát aki nem lát a jövőbe, nem lát a seggében furakodó porsekajennes majom szűk koponyájába, az vezekeljen, hiszen egy istennek ilyeneket tudni kell, nemde?
Kívánom nekik is a kilós csekket, mert ha megszerzik a jogsit, előbb-utóbb kijön majd, törvényszerűen.

Pitzu 2008.09.23. 09:57:39

Itt sokan nem is a piroson áthaladás jogosságával vitatkoznak. Én sem. A piros az tilos, ez egyértelmű.

A kérdést megfogalmazhatjuk úgy is, hogy mi van a sárgával? Én még 5 évvel ezelőtt úgy tanultam a kressztanfolyamon, hogyha sárgánál nem tudsz biztonságosan megállni a kereszteződés előtt, akkor menj át. Sőt olyat is mondtak, hogy óvatosan a pirosnál is - nem átmenni!!!! - csak a lámpa alá, elé lehet csorogni, a kereszteződésbe nem belelógva, ha mentő, tűzoltó jön és így tudod elengedni.

Nem a büntetés jogosságával van itt a baj, hanem azzal, ahogy csinálják. Az autópályás sebességmérésnek miért kerítenek akkora kampányt? Állandóan mutogatják a hiradóban, hogy hova mit fognak felszerelni. Ennek miért nem lehet. Hogy figyeljetek emberek, a kereszteződésekben is kamera van! Aztán a sebességmérés egyértelmű,. Ha 200-al mentél megbasznak, ha 130-al, akkor nem. Ennyi. A piros lámpás kameráknál is egyértelművé kéne tenni a működést. Például azt, hogyha a lámpa vonalánál sárgán mész át, akkor nem lesz semmi, de ha már te is láttad a pirosat akkor jön a bünti. Különben a már büntetett autósok már a sárgától is összeszarják majd magukat és ez is teremthet veszélyhelyzetet, esetleg balesetet.

Pinochet 2008.09.23. 10:01:44

Miért csak akkor kell betartani ilyen alapvető dolgot ha tudjuk, hogy van kamera?

[] (törölt) 2008.09.23. 10:03:49

"A lámpához du.-i csúcsforgalomban a zöld végére egy kb 25-30 km/órára felgyorsuló kocsisor érkezik (kb 2m -es követési távolsággal), így mire az ember észleli, hogy sárga a lámpa, képtelenség megállni."

hat tudod, van aki megtanulja a vezetesi tanfolyamon, hogy mi az a kovetesi tavolsag, es van, akinek egy 100 rugos csekk kell ehhez.

a buszok miatt meg nem aggodnek, a volan mar tuti szolt a kapitanysagon.

Pinochet 2008.09.23. 10:05:49

fizettek ők is, csak behajtják a sofőrökön (ami nekik kellemetlenebb mert így nincs részlet)

[] (törölt) 2008.09.23. 10:06:21

"Kívánom nekik is a kilós csekket, mert ha megszerzik a jogsit, előbb-utóbb kijön majd, törvényszerűen."

en mar 10 eve varok a csekkre, de azert jokivansagaidat koszonom. biztos en vagyok a balfasz, hogy meg egy nyomorult balesetet sem birtam osszehozni ennyi ido alatt.

Anti Socialis 2008.09.23. 10:40:21

Azért örülök, hogy ennyi törvénytisztelő jómunkásember van itt, és élvezettel veszi tudomásul, hogy ezt a sok szemét bűnözőt végre valaki móresre tanítja.

Havasi gyopár:
Kiváncsi lennék, hogy mely város mely lámpás kereszteződésénél tartja be bárki a követési távolságot csúcsforgalomban? Fogalmad nincs, hol és hogyan helyezkedik el ez a kereszteződés, miért ilyen a forgalom, de azért te tudod a tuti megoldást a kreszből, igaz?

Pinochet:
A volán 70-30% arányban átvállalta a sofőrök büntetését. Biztos azért, mert mindegyik a "full piroson" hajtott át, igaz?

Nem mondja senki, hogy Veszprémben nincsenek állatok, (vagy olyanok, akik direkt hajtottak át) a megbüntettek között, mert biztos vannak, de azért jócskán van a listán áldozat is, aki a helyzet áldozata, nem pedig a saját hülyeségének.
De azért ti oktassátok ki őket, biztos a hasznukra fog válni.

Ez ugyanaz, mint amikor a kint felejtett építkezési tábla mögé, egy olyan helyen, ahol már mindenki tudja, hogy egy éve befejeződött az építkezés, beállnak fényképezni.

Apropó, a múltkor valakit lefényképeztek az autópályán, ha jól emlékszem 240-nel, és kapni fog a hír szerint 130e Ft büntetést. Kb annyit, mint a piros lámpáért, hiszen "ugyanolyan" közveszélyes.

BruteForce 2008.09.23. 10:48:50

Edelweiss:
Sokat érek vele, hogy én betartom a követési távolságot, ha a mögöttem jövő autó ott van a seggemben. Ha megállok és belém jön, az nem az én hibám. Ha továbbmegyek, megvágnak 100k-ra. Szerinted töressem össze a kocsimat, hogy a mögöttem jövő megtanulja, hogy a követési távolságot tartani kell. Sőt, taníttassam ezt meg 10 emberrel és töressem össze 10szer a kocsimat.

oldyan 2008.09.23. 10:53:29

1. Az összes nagyforgalmú telizöld kereszteződésben az elsőbségadásra kötelezett kanyarodó autók csak úgy tudnak átmenni a kereszteződésen, ha a zöldnél begurulnak a kereszteződés közepébe és akkor kanyarodnak, amikor a szembe jövőknek és természetesen nekik is pirosra váltott a lámpa. Ha ezt nem így tennék, egyetlen kanyarodó autó sem tudna átmenni, mert folyamatos a szembe jövő forgalom. Ez is 100 e ft-ot ér?
2. Sokat járok Horvátországban. Ott és akkor mérnek (büntetnek), ahol és amikor komoly baleset veszély van: iskola környéke, útépítés, dugók, stb. Talán nálunk is oda kellene koncentrálni az ellenőrzéseket, ahol jelentősebb eredményt lehetne elérni.

ipari_fostalicska 2008.09.23. 11:02:37

Erre csak annyit, hogy érdekes módon Romániában bármikor lehet jobbra kanyarodni, ha kis kiegészíttirányú lámpa villogó zöld jelzése mutatja, hiába a keresztirányú forgalomnak van zöld. És ami még érdekesebb, működik is ez a rendszer. Ráadásul olyankor a gyalogosnak piros van. Na ennyi...

29 Palms 2008.09.23. 11:14:00

Tehát, majd 400 komment tanulságát levonva a következőket állapíthatjuk meg:

1513 veszprémi átment a piroson, mert:

- túl gyorsan vált a lámpa
- senki nem tartotta be a követési távolságot mögöttük
- még soha senki nem hallott arról hogy ebből baleset lett volna
- meg már amúgy is tök régóta ezt csinálják

A büntetés igazságtalan, mert:

- a rohadt rendőrség csak kaszálni akar
- másokat máshol meg nem kapnak el
- meg mert bazzeg tönkremegy a család

Ki a hibás?

- a pénzéhes rendőrség
- a köcsög kormány
- esetleg az autós aki átmegy a piroson...jajj ez nem lehet, bocsánat, miket is beszélek...reggel van még, kellő mennyiségű koffein nélkül sosem látom át az összeesküvéselméleteket teljes valójukban.

Pinochet 2008.09.23. 11:36:08

Anti szoc láttad a felvételeket??
nagyon sajnálom azokat a buszosokat akik még sehol nincsenek de a pirosra úgy rágyorsítanak, hogy dől balra az egész csukló-rész, és simán átmegy a gyalogos között.
De tök mindegy igaza van az előttem szólónak, aki átmegy a piroson mind szabálytisztelő ember és úgysem lehet hibás, csak az aki oda rakta az a szar kamerát...meg amúgy is minek KRESZ meg közlekedési szabály hiszen mindegyik rossz...

gnme 2008.09.23. 11:55:01

A saját városában mindenkinek ismernie kell hol szoktak mérni / melyik útkereszteződés milyen. Nem is olyan nagy város... én ugyan nem vagyok miskolci, nem is ott élek, mégis tudom miskolcon melyik útkereszteződés milyen és hol szoktak mérni.

Nem értem minek ilyen cikkeket futtani.. kultúra nulla.

Anti Socialis 2008.09.23. 12:00:23

A rendőrség biztosan nem pénzéhes, amikor egy tutibiztos jelentéktelen kereszteződést bekameráz, és egy kamerával és egy számítógéppel 150 millát kaszál, hogy megvédje a többi állampolgárt a semmitől, hiszen ott soha nem történt még semmi.
Bezzeg van Veszprémben egy kereszteződés, ahol kis túlzással 2 havonta meghal valaki, ott én még a környéken se láttam rendőrt soha. Állítólag valaki látott tavaly ott egy traffipaxot, de ne volt benne biztos.

A kormány biztos nem köcsög, ha aláír egy olyan törvényt, hogy mindenkit gondolkodás nélkül 100 rugóra kell büntetni, ahelyett, hogy körbenézne a világban (egy fenti példa szerint elég lenne csak Romániáig menni), máshol hogyan oldják meg pl. a kisívben jobbrakanyarodást lámpás kereszteződésekben, és élhető szabályokat alkotna. Biztos nem járt a fejükben az, hogy az ilyen bevételekkel finanszírozzák meg a rendőrséget.

Nagyszerű, hogy azok ítélkeznek, akik talán még Veszprém környékén se jártak soha. Lehet jót röhögni a köcsögökön, meg leosztani őket, csak tessék, tessék.

Jaffar 2008.09.23. 12:15:24

Ha az a kamera nem lenne, akkor minden rendben lenne. Nemigaz? Akkor minden mehetne ugy ahogy eddig.
Nagy büdös lófaszt. Akinek nem inge ne vegye magára, de ha 100e Ft a tanulópénz akkor annyi. Fizesd be, vagy hanem tartod jogosnak, akkor használd a megfelelö forumokat erre. Biróság pl.
Grrrrrrrrr

Kopi3.14 2008.09.23. 12:24:45

Majd egy evig gyalogoskent, utaskent jartam Veszpremben. Az a keresztezodes es a komplett belvaros elegge rosszul van megszervezve. Ennek ellenere, mivel elotte van meg ket lampa, ezert 50-nel megkozeliteni a kereztezodest siznte lehetetlen. Plane kanyarodo autonak. Es ha mar lassit, akkor boven eleg a sarga hossza, hogy megallhasson. Ha meg dugoban, araszoglatas van? Amikor megmozdul az elottem levo, akkor teszek egy egyest es csak akkor indulok, igy lesz eleg hely kozte es kozottem. Es hogy midnig at kell hajtani a piroson, ha mar sarga megfog? Meg tanulokent 97-ben jartam ugy, hogy egy bekescsabai keresztezodesben elkapott a sarga, a zebran. Eem keresztezodes kiaalkitasa oylan, hogy a balra kanyarodok telezold miatt varakoznak s elofordul, hogy elindulaskor meg midnen rendbenlevonek tunik, de egy elottuk levo jarmu nem fog tudni elfordulni, mert nem azonnal jonnek szembol, hanem kesobb, igy varni kell. Es ilyen esetekben a tenyleges kereszt es a zebra kozott pont elfer egy jarmu. Anno en is ott alltam meg nem pedig athajtottam a keresztezodesen, hogy mar sarga, es izemize. Es azota sem tennek maskent. Ha elottem sargul a lampa, akkor mar nem fogok arra jatszani, hogy atferek, hanem ek, kenyelmesen megallassal. Es50-rol a sarga hossza pont eleg, ha egyenesen megyek, hogy meg aterjek, vagy megalljak normalisan.

oTTo$$ 2008.09.23. 12:41:14

nem normalis hogy ennyien mennek at rajta
lehet egyszerubb lenne egy jobbra zold nyilat felteni csak az nem hoz penzt..

Anti Socialis 2008.09.23. 12:49:01

Kedves kopi,

úgy látom maradok fogadatlan prókátor, de ha figyelemesen olvasod, 25-30-at írtam, nem ötvenet, és ha már itt szőrözünk, (mint mondottam olyanok véleményeznek, akiknek fogalmuk nincs a helyről): Az említett kereszteződésben sokszor előbb van zöld, mint az alatta lévő lámpánál, a buszpályaudvarnál. Így gyakran előfordul, hogy a kamerás lámpánál már elfogy a sor, de az alulról érkező utolsóknak pár száz méteren van helye lendületet venni (mert egyébként meg emelkedőn kell felhajtani), és így lehet a lámpához érkezni egy tömör konvoj tagjaként 25-30-al úgy, hogy az ember mögött hajtó is be akar még férni, és nem hagy követési távolságot. És ha az ember orra előtt sárgára vált, vagy megáll, vagy nem. És valóban vannak, akik úgy gondolják, hogy abba a sárgába még ők is beleférnek.

Az egész belváros egy tragédia, mert nincs egy elkerülő út sem, amivel az ember kikerülhetné.

De mindegy is az egész, nem védem őket, az elején én csak arra próbáltam rávilágítani, amit itt senki nem vesz, hogy nem nevelési célzatú ez az egész, hogy jobb állampolgárok legyenek (mert azért valljuk be, 30e Ft is ugyanezt a hatást érné el! Mindenki tanulna abból is!), hanem egy szép nagy lehúzás.

És igen, meg kell büntetni a szabálytalankodókat, de ez így kb. olyan, mintha a fiam leverne egy csészét az asztalról én meg eltörném a kezét érte.
Lehetne kultúráltabban is (pl.fokozatosan ugye), le se merem írni, hogy Európa.

-=Ger=- 2008.09.23. 12:51:06

Na ja, ez pont arról szól hogy ha sokan átmennek rajta akkor valószínűleg a zsaruk is tudtak róla évek óta, de basztak kitenni egy jobbra zöld lámpát. Bezzeg kamerát azt tudtak. Nem az cél hogy legyen normális a közlekedés, hanem az hogy szívjanak csak, így most jobb a köcsögöknek.

Humphrey 2008.09.23. 12:52:00

szóval postot írni arról,milyen má' hogy megbüntetnek mert átmész a piroson.
Mintha tízer éve nem a piros az nem kurvára tilos lenne.

eszem-faszom megáll!

misebortól berúgva ne lehessen vezetni?

nincs ostobább dolog mint közlekedési balesetben meghalni.
aki a legkritikusabb szabályokat sem tartja be, azt úgy kell megbaszni, hogy egy életre emlékezzen rá...

welcome to te balkan :(

Pinochet 2008.09.23. 12:52:53

emberek a lámpa mögött GYALOGÁTKELŐ van ami akkor kap zöldet mikor ez a lámpa pirosat. Már elnézést de hogy a f@szban lehetne akkor oda kis ívű zöldet vagy egyéb engedményt a kis ívben fordulásra, megtenni???????????????????????????

Humphrey 2008.09.23. 12:53:19

"Mintha tízer éve nem a piros..."

értelmesen ez igy hangzik:
Mintha tízezer éve a piros ...

:)

-=Ger=- 2008.09.23. 13:10:54

"Ott GYALOGÁTKELŐ van." És ? Nem tudod kikerülni a gyalogosokat ? Te vakon vezetsz vagy nem tanultál meg kormányozni a rutin pályán ? Mindkettő közveszélyes, idegesítő, akadályozó rám nézve és a gyalogosokra egyaránt. Ott kezdődik a bibi, hogy az ilyen embereket is kiengedik az utcára, nekik tényleg ki kell tenni mindenhová 30-as táblákat meg megtiltani a jobbra kanyarodást mert egyszerűen nincs más mód arra, hogy korlátozott képességeik mellett is kevesebb balesetet okozzanak. Sajnos így már érthető a sok tiltás és szigorítás. Csak az gond vele hogy más hülyesége miatt én szívok.

Herr Cegur 2008.09.23. 13:58:21

A kamera barátoknak üzenem, hogy már mindenütt vannak kamerák, nemcsak a kereszteződésekben. Belvárosban, sétálóutcán, és egyéb frekventált helyeken. Ezek dolga az, hogy megvédjenek bennünket. Eközben azért rögzítik, hogy x úr túrja az orrát a főutcán, y kisasszony kihúzza a tangát a seggéből, és z úr x nejével grasszál. A vita egy kereszteződéssel kapcsolatban kiszabott bírság sorzatról szól, de véleményem szerint az igazi lényeg abban van, hogy hol van az a határ, ahol az állam a többség védelmére hivatkozva korlátozhatja az egyén jogait. Megfigyelheti, adatot gyűjthet róla, amit most ugyan nem minden esetben használ fel, de meddig tart ez? Ma még csak a közlekedési lámpák kamerái alapján bírságolnak, de közeleg az idő, amikor az utazási irodákat, bevásárlóközpontokat kamerázza be az állam, és jön az APEH. Az államot kellene már egyszer bekamerázni, egész estés nagy játékfilmek jönnének le belőle. Az egyén védi a személyiségi jogait, a csorda pedig örül, hogy az egyénét korlátozzák. Ez a különbség, még akkor is ha a piroson tilos átmenni, és én sem szoktam.

VP-i_autós 2008.09.23. 14:10:22

Sziasztok,
azt hiszem van egy-két nagyon szélsőséges hozzászólás. Pláne az a rossz, hogy veszprémi is akad aki nem látja be a helyzet jelentőségét....
Előre kijelentem, hogy nem voltam még büntetve, (remélem nem is leszek), pedig minden nap áthaladok esetenként naponta többször is a szóbanforgó lámpánál, de kikérem magamnak a szituációt nem ismerő vagy nagyképűségből a "velem nem fordulhat elő mert egy négykeréken guruló isten vagyok" énképpel rendelkezők hozzászólását. Ez a egyik legforgalmasabb kereszteződés megyeszékhelyünkön, többször sajnos a !!!30km/h-s tempó ellenére sem lehet és nem is biztonságos megállni a sárga jelzésnél. Eddig mondhatni szerencsém volt, hogy nem kaptam büntetést… nem azért mert száguldozok, vagy mert nem érdekel a gyalogos, hanem mert ez egy rossz kereszteződés. A gyalogosokat tényleg csak az kerülgeti aki már bőven piroson megy be, de (aki VP-i az tudja), hogy a gyalogosok lámpája csak kb 3 másodpercel később kapcsol át mint a jobbrakanyarodó sáv piros lámpája. És félreértés ne essék AKI PIROSON MEGY ÁT ÚGY HOGY MEG TUDNA ÁLLNI AZ FIZESSEN, de itt arról van szó hogy a sárgán már nem akar fékezni, mert az is balesetveszélyes, de mire odaér a lámpa alá már pirosra vált és ugrik a 100 ropi.
A cikkben szereplő szám pedig már egy hónapos adat (1500 fő)… és ami a jogosságot illeti arra meg jó példa, hogy az első hónapban büntettek ügyeit felülvizgálják (elvileg legalábbis szó van róla)… mert tényleg valami hihetetlen számot generáltak ezzel a kamerával.
És kérdem én, aki egyszer hibázik, mert nem akar egy satut nyomni (értem én, hogy a kresz szerint hibázott, és nem felmenteni akarom) az fizessen 100?
Mert tegye a szívére mindenki a kezét, és mondja úgy hogy sohasem hibázott, és az ilyenektől meg azt kérem nézzék el, hogy a többiek emberek és hibáznak. (még egyszer ismétlen nem a szándékosan piroson áthajtókról beszélek…)
Üdv…. És kívánom a rendelet kitalálójának, hogy egyszer nézzen erre és közlekedjen az érintett helyen a reggeli a napközbeni és az esti forgalomban is… majd meglátjuk :)
Csak még annyit, ha a rendszer marad legalább ne ezzel az összeggel, mert ez lehet egy új téligumi ára is… a 30 tényleg ugyanúgy büntet és elgondolkodtat, de legalább nem szül ennyi mérges embert (aki tévesen azt hiszi a piros nem is tilos)…
mindenkinek balesetmentes utat és csekkmentes délutánokat....

zlaboncz 2008.09.23. 14:30:46

Érdekes írta:
EZt próbáld elmagyarázni ezeknek a korlátolt okoskáknak.Ha xy józsi ott fent meghatározza, hogy már pedig itt 5km/h-val kell menni, ezek annyira birkalelkü parasztok, h még az alap kérdés sem merül fel bennük, h : MIÉRT.Csak a kötelesség tudat, h ott annyival kell menni :) Miért?Csak.Ez van..

Na itt dobtam el az agyam...
Az ilyen birkákat úgy hívják, hogy törvénytisztelő állampolgár. Ha tetszik, ha nem, a szabályt azt be kell tartani, még ha értelmetlen is. Miért? Nem azért mert csak, hanem azért, mert Te egy állampolgár van, akinek kutya kötelessége betartani a szabályokat. Nincs mérlegeleési lehetőséged, hogy betartsd-e vagy sem. Tetszik vagy sem, Te vagy a farok szopott végén ha elkapnak, hiába magyarázod, hogy értelmetlen a szabály. Te vagy a legmarhább birka (még ha kicsit zavaros is a kép), aki saját maga megy a nyírógép alá...

Miért nem tanultál, furakodtál, nyaltál, tapostál? Akkor most te is ott lehetnél ahol a törvényeket/szabályokat hozzák, és fasza, mindenkire alkalmazható szabályokat csinálhatnál.

Ha meg nem tetszik a szabály, akkor lehet ellene tenni. De nem névtelenül és arctalanul hőbörögve a neten, hanem megvannak a maga törvényes jogaid. Hány helyen jelezted, hogy nemjó a szabályozás? Elmentél a képviselődhöz jelezni a problémákat? Tetszik vagy sem, ezeken a hivatalosan rendelkezésre álló utakon lehet elérni valamit. Hőbörgéssel meg kurvaanyázással nem.

Azok, akik azt mondják, hogy ez nem működik, azoknak annyiban lehet igaza, hogy MÉG nehezen működik. És hogy miért? Mert mindenki csak otthonról, fotelből, gép elől anyázik, de hogy tegyen valamit, azt nem. Pedig ha kellően sokan felemelik a seggüket és lépnek az ügyben, működhet a dolog.

Egy példa: Káposztásmegyer, az iskola!óvoda+bölcsde komplexum egy nagy forgalmú utcán van, busz is jár. Egy darab lámpa, és össze-vissza parkolás lehetőség volt. Leginkább a lámpa-zebra előtt parkoltak, úgy hogy nem lehetett látni a lalépő embert (mert ugye a sok állat áthajtott a piroson nagyon csúnyán) Ezt nagyon sokan jelezték, petíció, egyebek, és a nyáron átépítették az utcát, a parkolókat a buszmegállót és marha jó lett. Szigorú parkolóhelyek, buszöböl, kiemelt gyalogátkelő stb. Biztonságos lett az egész. És annyi kellett, hogy ne egymás közt anyázzunk a neten meg a játszótéren, hanem tegyünk is valamit.

Herman 2008.09.23. 14:39:15

na újabb pénzgyárat találtak ki a komcsik maguknak.

De hát a magyart se ejtették a fejére, a poszt kommentjeinek elején valaki írta, hogy 20-án valaki leverte a kamerát....

Polgári engedetlenség.

Persze, én alapból elítélem a piroson áthajtókat, de mindennek meg van a határa! AZ ÁVH LE KÉNE HOGY HŰTSE MAGÁT, MERT EZ MÁR MINDENNEK A TETEJE!

100.000 FT EGY HAVI FIZETÉS, B+!!!!!!!

2008.09.23. 14:42:52

Szerintem mindenkit buntessen meg az allam havi 150ropira es kesz. Ez menjen egy nagy allami bunteteskasszaba, es miutan a politikusok, az o cegeik, majd a holdudvar, az onkormanyzatok eloljaroi, es meg par NevenincsPista jol lefolozte, a maradek legyen egyenlo aranyban szetosztva az osszes letezo dolog kozott amiert penzbuntetesre tudnak itelni egy allampolgart. Akkor vegre szabad orszag leszunk, mindenki pontosan ugyanazt cisnalhatja, amit most.

Vegulis nekem pl. SZOCIALIS alapon jar a gyorshajtas, mert nem tudnam kifizetni a 100-200-300 ropit erte, hat akkor fizesse meg helyettem mas, nem? Masnak meg en fizetek a szocialis alapu pirosonatmenesert. :D

Herman 2008.09.23. 14:43:50

No, és még valami.

Sok esetben pl. zebrás átkelőnél ahol automatikus az átváltás, a fasz fog megállni a pirosnál, ha egy deka gyalogos sincs!

(egyenes, kereszteződésmentes szakaszokon, pesten van jópár ilyen)

2008.09.23. 14:46:31

Igen, a komcsik... Istenem de egy barom vagy... Maradjunk annyiban hogy az ALLAM csinalta meg.

Ne sokat aggodjatok, a MAVtol eltunt 2 milliard mar valakinek szemet szurt "odafenn", nemsokara jon a KGFB "reform" is. Figyi ha nem lopjuk el mi ellopja valami biztosito, hat ez igy nem mehet! :D

Anti Socialis 2008.09.23. 14:49:15

Herman, írhatnál pontos címet is, hogy a rendőröknek ne kelljen keresgélni az első pesti kamera helyét. Hátha olvassák.

Herman 2008.09.23. 14:57:36

Anti, pl. jászberényi út :D

Herman 2008.09.23. 15:01:00

Az állam....ne légy már hülye. Az aktuális párthatalom hozza meg a törvényeket!
Ezt a mostani pénzlehúzós, zéró toleranciást a maszop, és a cionista zsidópárt, a szadesz alkotta meg.

Gubo77 2008.09.23. 15:04:42

Zlaboncz, te fordítva vagy bekötve öregem. Egy-két dedikált esettől eltekintve nem a te dolgod, hogy kezdeményezd (kikényszerítsd stb.) a hülye szabályok megreformálását/eltörlését. Elég jó fizetésű (szak)emberek foglalkoznak (kellenne, hogy foglalkozzanak) ezzel, társadalmi konszenzus alapján. Ne kérdezd, miért nem működik.

Herman 2008.09.23. 15:07:03

Aki tapsol azoknak a törvényeknek, amit a népnyúzó hazaárulók alkotnak, önmaga is részese lesz az összeesküvésnek.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.09.23. 15:21:19

Pinochet 2008.09.23. 12:52:53

Ezt Esztergomban simán megcsinálják... Itt a kereszteződés felülről:

maps.google.com/?ie=UTF8&ll=47.793207,18.741839&spn=0.0048,0.00957&t=h&z=17

Lőrinc utca - Kossuth L. utca irányban, jelen esetben lefelé (azaz jobbra). Ha telezölded van és jobbra kanyarodnál, a gyalogoknak is az van. Van kis jobbrazöld is, akkor át is tud menni autó valójában... De ugyanez van feljebb, csak a túloldalról: Madách I. tér - Bajcsy-Zsilinszky u. jobbra kisívben. A gyalogosnak a főúton ott is zöldje lesz, egyidőben. Jó, mi? :)

feketenap · http://www.zoldszempont.hu 2008.09.23. 15:28:33

Szép kis hozzászólás mennyiség!
Talán OP búcsúztató posztján sem volt ennyi.
Rácz Tomi belenyúlt a lecsóba.
Így a vége felé csak annyit tudok hozzátenni, hogy mindenki a maga szerencséjének a pogácsa.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.09.23. 15:30:15

Ja, csak a második esetnél nincs kis zöld lámpa. Ez van. De mi írtunk a polgármesternek és ezért lett a kis jobbranyíl. Meg az átgondolatlan egyirányúsításról is megmondtuk a véleményünket, mire a vezetés kiküldött egy kérdőívet mindenkinek, hogy akkor szerintük az adott utca új rendje oké, vagy nem, tételesen az újított utcákat felsorolva. Ahol a többség azt mondta, hogy nem oké, azt visszaállították. Így működik ez. Hja, de ezt innen a fotelből hőbörögve nem lehet elintézni...

Gubo77 2008.09.23. 15:37:48

"Meg az átgondolatlan egyirányúsításról is megmondtuk a véleményünket..."
Bár sokkal, de sokkal jobb lett volna elsőre megszülni a népeknek tetsző verziót, azért legalább arrafelé működik valami.

Jaffar 2008.09.23. 15:44:43

A Hemann gyerek túl sok Kuruc.info-t olvas szerintem ^^
No meg ebböl már az IQ hányadosa is kiolvasható :

"Sok esetben pl. zebrás átkelőnél ahol automatikus az átváltás, a fasz fog megállni a pirosnál, ha egy deka gyalogos sincs!"


Remélem eccer összetalálkozol a zebrán a hasonszörü "nemcionista" agyalágyult ideológiai társaddal, csak éppen nem te leszel a soför, hanem a halálra gázolt "áldozat". Tudok 1 mégjobbat. Kiváncsi vagyok, hogy majd ha 1 kedves hozzátartozódat üti el valaki netalán vagy ütközik az autójával csak mert nem tartotta be a cionista Kreszt és áthaladt a piroson, majd akkor mit mondasz te kis.......

Anti Socialis 2008.09.23. 15:50:40

Jobbra nyíl? Itt bőven elég lett volna egy nyomorult számláló. Veszprémben kettővel odébb, a buszpályaudvarnál van egy számlálós lámpa. Soha senki nem hajt át még a sárgán sem. Ehhez a lámpához nem volt pénz számlálóra, csak kamerára. Most a kamera bevételéből már futja számlálóra is, sikerült feltenni. De gazdag lesz a karácsony is a rendőrségen!

zlaboncz 2008.09.23. 15:52:37

Gubo77,

Jól írod, feltételes módban: kellene, kellene, hogy fogalakozzanak, stb. Nem kérdezem, hogy miért, de nem működik, teljesen igazad van. De akkor miaf@szt kellene csinálni? Kellene, kellene, de nem, akkor meg maradjon így? A francokat.

Minden időbe telik. Az is, hogy kialakuljon a közlekedési kultúra, az is, hogy normális szakemberek kerüljenek a felelős pozícióba, minden. De ez magától nem fog megváltozni, ha nincs kényszerítő erő, nem fog elkezdődni a változás.

Esetünkben elkezdődött valami a piros lámpával: Átmész, megb@sznak. Majd több lámpa lesz, még több hőbörgés meg büntetés. De meg fogják tanulni a marhák, hogy nem hajtunk át a piroson.
Ugyanez van a zebrával: én is marhaságnak tartom az ok nélkül lassítást, de talán nem fogják elcsapni a gyerekemet. Ott is jól megbüntetnek pár embert (okkal és ok nélkül) és majd ott is megtanulják, hogy zebránál óvatosak vagyunk, vigyázunk a gyalogosokra. Lásd Herman-t. Remélem a rendőrök kapják el, mert ha egy ilyen elmebeteget a kezeim közé kapok, tuti, hogy agyonütöm. (Az említett Újpesti utcában ilyenekre is volt példa bőven...)

Nézd meg a németeket, svájciakat: ott nem kell kényszeríteni az embereket, mert MÁR megtanulták. Van 40 év lemaradásunk...

Reméljük így lesz ez a politikában is... (ebbe most ne itt menjünk bele...)

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.09.23. 15:53:49

Ez a számláló egyébként Debrecenben is tök jól működik, tényleg tervezhető a sebességed.

Gubo: ja, de kissé diktatórikus a mi "Tamásunk", így csak a valós lázadás segít. De az működik!

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2008.09.23. 15:57:06

Ilyenkor mindig a kedvenc hasonlatom jut eszembe: aki vitatja a piros lámpa jelentöségét, nyugodtan megszegheti a vérfertözés írott és iratlan szabályait is. Az eredmény tekintetében hasonló lehet a rizikófaktor.

moli 2008.09.23. 16:03:28

zero tolerancia. a szerzo megnyilvanulasan is latszik, hogy az a kis mindennapos szabalyserto, aki bezzeg ha olvas egy balesetrol egybol ordibal. hat nem.

Gubo77 2008.09.23. 16:16:24

Zlaboncz, KuKori:
Nyilván egy telefont, e-mail-t, levelet meg lehet ereszteni, ezzel abszolút egyet is értek. Komolyan. De a szó elszáll, az e-mail kitörlődik, a levél meg csak szimplán elkallódik - többnyire. Idehaza. Ebben gondolom, egyetértünk. Talán abban is, hogy "hivatali időben" ( mondjuk 8:00-16:00-ig) a polgárnak éppen van jobb dolga is, mint sorszámmal a kezében ácsorogni valahol.
Oppá! Most értettem meg, miért ilyen drága a rosszul időzített, rosszul felfestett kereszteződés "díja". 100eFt-ért már elég sok polgártársunk vesz ki szabit abból a célból, hogy jobbító szándékkal változásokat eszközöljön ki a városa életében. Tiszta sor, be lettek vonva aktívan a döntéshozói mechanizmusba :)
UI: A szmájli görbülésének iránya érintettségtől függően felcserélhető!

kriszkoczi 2008.09.23. 16:43:46

Sziasztok!

Bár lehet, hogy nem vág témába az alábbi netcím, de érdemes rákattintani és végignézni ezt a 6 és fél perces videot. Én levetíteném minden egyes kezdő vezetőnek.
Tényleg érdemes megnézni, egy kicsit "durva", de nagyon elgondolkodtató. Hasonlót próbált a magyar rendőrség reklámokkal, de ez annál sokkal meredekebb.
Szóval ezt meg kell néznetek!!!

patrz.pl/filmy/kierowco-nie-badz-bezmyslny

qualitaet 2008.09.23. 18:14:10

"Felnőtt emberek vagyunk, ezek után - és itt most átadnám a virtuális szót tanult kollégámnak: "tele volt vele a sajtó, most meg sírnak, hogy jajénszegény, megb*sznak? - hát a f*szomat!""

Teljesen igaza van!!!

Én aztán igazán nem vagyok egy Kondorosi-fan, DE e tekintetben (meg az alkohollal kapcsolatban is) teljesen igazat adok nekik.

A PIROS AZ TILOS!
A legszentebb és a Napnál is világosabb szabály. Meg kell állni, akinek meg nem tetszik az fizessen, legközelebb meg jogosítvány - picsába.
Röhej, hogy még valaki a piroson való áthaladást is meg tudja magyarázni.
Óriási, hovatovaább demagóg közhely, de tényleg emiatt ilyen a közlekedési morál, hogy ezen egyáltalán még eszébe jut bárkinek is vitázni.

Pinochet 2008.09.23. 18:33:28

Ez van sajnos mi ide "fejlődünk", érdekes, hogy tőlünk nyugatra mindenki tud szabálytisztelően közlekedni (most maradjunk a pirosnál) pedig ott nagyon durvák a büntetések (hiába jobb a fizetésük, megérzik rendesen)
Mi meg csak szétverünk mindent ha valami nem tetszik, call od duty-t játszunk budapesten, letörjük a kamerát mert nem tetszik...így fejlődünk mi...

Perillustris 2008.09.23. 19:18:31

"Hónapokig sulykolták a médiában az un. zéró toleranciát. Piros lámpa, gyorshajtás = kemény seggberúgás."

Drágaságaim, azzal, hogy állandóan a "zéró toleranciát" emlegetitek a fenti hírrel kapcsolatban, megerősítitek, hogy igazak a felmérések, miszerint Magyarországon a felnőtt népesség 25-30 százaléka funkcionális analfabéta. Igaz, már a cikkben is ez van.

A zéró tolerancia az ittas vezetésre vonatkozik.

Ami május 1-től életbe lépett, az az objektív felelősség elve.

nikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk 2008.09.23. 19:35:59

Néha eszembejut, hogy egy csomag maoamot rágva felmászok a kamerához és a ragaccsal illetem az optikát. Bár, ha belegondolok pl egy jégcsákány is hatékony lehet a problémára.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.09.23. 19:39:43

Az gondolom fel sem merült benned véglényként, hogy egyszerűen nem mész át a piroson?

Érdekes 2008.09.23. 20:08:36

" kriszkoczi 2008.09.23. 16:46:23 "

Ez nem elrettentő, hanem tele van faszsággal.Kapásból, ha valaki 70es táblánál 50nel megy, és megelőzőm, mire 70-80nal megyek az bőven szabályos, de bármi gixer tőrténhet még ilyenkor is, és tökéletesen szabályos voltam...Vagy kamionos szív infarktust kap és elvisz 3kocsit, és csak hullák maradnak..sajnos ez az egyik a sors, a másik a rutin.Több órát vezessenek a tanulók, és keményebb legyen a vizsga.A részegek és nagyon gyorshajtók is okoznak baleseteket, de a nagyobb részt a rutintalanok, figyelmetlenség, műszaki hibák, és eü. problémák jelentik, majd végül az utak rossz állapota.Ezeket lehetne több tanítással, az úthálozat fejlesztésével, egészségesebb/nyugodtabb élettel ellensúlyozni, a részegséget és gyorshajtást pedig jogsi elvétellel jutalmazni.

autosmotoros 2008.09.23. 21:52:32

Az említett kereszteződésben az aszfalt nagyon rossz minőségű, az egyenesen átmenő forgalom bármelyik irányból katasztrófális burkolattal találkozik!Esetleg juthatna ennek felújítására is abból a sok beszedett bírságból általam a legkevésbé sem tisztelt elvtársak?
Esetleg le lehetne csippenteni az M6-os 3.8 milliárd!!!! Ft/km (A Házon kívül műsorában hangzott el az összeg) árból épülő autópályán totálisan feleslegesen építendő alagutak és hidak árából, amit ugyanazok az adófizetők fizetnek ki, mint a 100ezres bírságokat.
Az M6-nál lenyúlt becsült összeg 50 milliárd Ft!!! Felelős nincs, és nem is lesz.Ez biztos!
Csak egyszer látná a halandó, hogy mindkét oldalon egyforma kanállal mérnek....

Perillustris 2008.09.24. 00:11:04

"A másik dolog, hogy iszonyat rövid ideig sárga a lámpa abban a kereszteződésben."

Nagyon helyes. A hosszú sárga a magyar közlekedőnek azt az üzenetet hordozza, hogy "nyomjábazmegegykövéret".

Peetee 2008.09.24. 10:58:48

~1513-an kaptak csekket. Azon a kereszteződésen óránként átmegy ennyi autó.
Tehát az az ~1500 jóember, aki csekket kapott - gondolom én - nem péntek délután, 100 autó között, legnagyobb forgalomban pofátlankodott át azon a piroson, hanem kedden éjjel 2kor, lóf@sz tudja, hány hosszú óra vezetés után, 1-2-3km-re otthontól X perc várakozás után körülnézet és aztmondta:

" Kapja be a f@szom az a birka aki így állította be ezt a lámpát" - és átcsorgott rajta, ami senki sem lűtott, mert 20 percenként jár 1-1 emberke arra.

Vagy mi van akkor, ha átcsorog emberünk a zöld lámpán 4. - 5. - 8. autóként, aztán 30m-el előrébb egy birka tanulóvezető megáll, és megáll a sor, és emberünk pont a kereszteződésben kénytelen megállni, a lámpa már vált, kamera rögzít....fellebezésnek helye ugye nincs, meg egyébként is, ki emlékszik arra a csekk kézhezvételekor, hogy mi volt ott 2-3 hónappal ezelőtt...főleg ha mondjuk naponta/hetente többször jár arra...

Ez a zéró tolerancia kiterjesztése mindenre, egy akkor f@szság ,hogy csak na.
Aki beb@szva vezet, aki átmegy a piros vasúti átjárón, legyen Zéró tolerancia.
De meg a hülyeség, kiterjesztették mindenre, és akkor majd a legpofátlanabb rendőr be fog menni a Tesco parkolóba trafipaxozni, mert ott 10km/h seb.korlátozás van, tehát, ha 15el megyek 150.000, ha 22-vel megyek az már 300.000 Ft.
Ez lesz, figyeljétek meg.

rettegett 2008.09.24. 12:24:51

EMBEREK!

Evidenciákon vitatkozni?
Mit mond a KRESSZ?
Pirosnál meg KELL állni!

Hol itt a hiba?!!! Ja, hogy nem állnak meg sokan!

Fizessenek vagy nézzék át a kresszkönyvet!

rettegett

palackorrúmalacka 2008.09.24. 17:51:07

A mi kedves városkánkban az az új divat hogy nappal sárgán villognak a lámpák,éjszaka pedig precizen megy minden egész másnap reggelig.

fekete Leon 2008.09.24. 20:48:02

Nem piros lámpa, de azért érdekes:
ma a 4-es úton Pladány környékén két helyen is forgalom számlálást végeztek gyerekek, rendőri segítséggel. Egyeseket meg is állítottak pár kérdés erejéig. Ez nem is lenne érdekes, viszont a kérdezgetés helye előtt (mindkét irányból) 50-es, később 30-as táblát raktak ki.
A főúton, úgy, hogy az úton gyakorlatilag semmi nem akadályozta a közlekedést.
Ami a "legszimpatikusabb" volt az egyik helyen egy traffipax működött! Természetesen a feloldó tábla elmaradt.

T-boy (törölt) 2008.09.24. 22:15:22

Láttam/sajnos/ahogy egy,szabályosan
kis ívben kanyarodó busz maga alá gyűrt
egy srácot.Eső miatt csukja volt
rajta.A hátsó kerék alól került
elő.És még nem is csuklós busz volt.

Azlk 2008.09.24. 23:41:30

Végigolvastam ezt a halom hozzászólást, és úgy látom addig mindenki könnyen ítél, amíg őt nem érinti a helyzet.

Mert ugye a piros az tilos, meg a szabály az szabály, a megengedett sebesség is szent...

Remélem holnaptól kitalálják, hogy a kerékpárosnak túl magas magas a CO2 kibocsátása, ezért nem vehet levegőt, kíváncsi lennék hányan fulladnának meg szabálytiszteletből.

Itt abszolút nem a pénzbehajtásról van szó természetesen, mert mindent megtettek, hogy ezt az 15xx embert érezhetően, de ésszel megbüntessék, figyelmeztessék, neadjisten utóképzésre kötelezzék.

Biztos nem az van, hogy a kocsi tulajának odanyomnak egy 100 rugós csekket, ha ő volt, ha nem.

Persze lehet 8 napon belül száz papírral, meg közjegyző által hitelesítve, meg a bánat tudja mivel igazolni, hogy más vezetett.

Kíváncsi lennék, ha valakit fejbelőnek a saját pisztolyával, az öngyilkosságnak számítana-e, vagy esetleg azért vennék a fáradtságot és megkeresnék a tettest is.

Ma ott tartunk, hogy ezt a bizonyos kamerát is kamera figyeli. :) A kereszteződésben pedig a 30mp-es jobbra zöldnél megáll előttem az autó, amikor a számláló 6-nál tart, és megvárja a következő zöldet, aminél persze késéssel indul. Ha már egyszer olyan nagy a forgalom, akkor legyen gördülékenyebb a közlekedés, ugye?

Pinochet 2008.09.25. 10:40:56

már ne is haragudj de mennyivel lenne olcsóbb az egész ha jogsi el-utánképzés stb?
egyébként ez az egész cirkusz nagyon jót tett a kamera lényegének, mindenki erről beszél és aki ezt olvasta nem fog átmenni a piroson ott, ennyi (bár máshol lehet).
Ennek semmi más célja nem volt.
Pénzbeszedés? hát azt senki nem hitte hogy ennyi barom lesz, főleg azután hogy ekkora hírverése van kb 2 hónapja.
aki ezek után is képes átmenni az igazán megérdemli, vagy mi a faszt vár? mindenki mellé üljön be egy rendőr és szóljon, hogy lassíts barom mert nem lehet hogy vált a lámpa? meg h nézd már öcsém elindultak a gyalogosok?
egyébként még annyit hogy a kamera csak 4 től 22-ig működik, amíg a lámpák is, úgyh éjjel nem rögzít senkit...

gabika318 2008.09.25. 11:58:08

abszolut igazad van Pinochet.....

Az emberek megszokják majd ezt is, mint a trafit is....

Arra leszek kiváncsi hányan fognak hörögni, ha majd a közeljövöben Veszprémben minden lámpát kamera figyel...


Az meg szerintem helyi yard sara, érdektelensége vagy pénz-kapcsolat hiánya, hogy más városban nincs kamera.... Bár úgy hallottam Székesfehérváron is van valahol, nem 100 %.


Amíg a sofőrguruk napi 5-6 kamerát kitermelnek az államnak addig lesz több ilyen beruházás is... szerintem...

Azlk 2008.09.25. 20:55:29

Gratulálok, látom egyből a lényeget láttad meg, még jó hogy a felsorolás végére nem írtam oda a nyilvános akasztást.

Lehetne fokozatosan beleverni a kuncsaft orrát a saját mocskába pl. elsőre 20-30.000+pontozás, visszaesőnél jöhet a többi, de minek, mikor az melós, ahhoz meg kéne keresni a sofőrt.

Eddig ugye volt egy pontrendszer+büntetés, ami nem javított a morálon, mert nem igazán használták.
Erre hozunk egy szigorúbb szabályozást, (ami nem mellesleg jól hoz a konyhára) amit úgy ahogy beharangozunk, aztán jöhet a kamera, a tulaj meg fizet.

Ebből fog tanulni a sofőr, az biztos.
Ha mást nem akkor azt, hogy ezentúl az út helyett a kamerákat lesi, meg a lámpát bámulja remegő térdekkel. Ez aztán nem balesetveszélyes abszolút. Mondjuk majd lehet hogy nem a gyalogosok lesznek veszélyben, csak a kocsik.

Azt meg, hogy ennyien mennek át havonta a piros elején csak az nem hitte, aki nem közlekedik, vagy lusta volt előzetesen felmérni, bár ezt azért kétlem.

Ezek a barmok, akik között polgármestertől a tanárnőig csupa a közre fokozottan veszélyes egyén van, tényleg megérdemlik, kár hogy itt nem lehet őket stadionba gyűjteni, mint anno Chilében, ugye?

Ako5 (törölt) 2008.10.06. 21:07:45

RedCat: Lehet hogy Franfurtban igy van mar 20 eve, de az biztos hogy nem 100ezret kell fizetni, meg ott sem, ahol nyilvanvaloan az ott elok atlagkeresete 5-10x annyi mint itt.

Ako5 (törölt) 2008.10.06. 21:32:11

Retteget: Meg akik ilyen baromságokat írnak...
Nem az a lényeg, hogy a piroson mész át, ennyire hülye nem lehetsz.
Nyilván nem veszélyeztetem a gyerekem testi épségét, hogy vki belém szaladjon hátulról - mert forgalmas kereszteződésben ez van...
Nem lehet padlófékezni basszus, ha a záróvonal 5m-re van a lámpa síkjától, de már beérsz a kereszteződésbe éls a lámpa máris piros, bár te még sárgán mész át -
Kapjál egy csekket te is 100 rugóról ráadásul igazságtalanul - aztán meglátjuk mennyire jár a pofád

Ako5 (törölt) 2008.10.06. 21:35:30

Pinochet, te is egy hülye vagy ne haragudj.
Amikor úgymond élessé váltak a kamerák, akkor nem volt ennek semmilyen hírverése, és a törvény által előírt figyelmeztető felirat sem volt kinnt, hogy camera controll, vagy mi...

BRAVO 2009.02.03. 09:39:10

Tudom, hogy elsüllyedt már a téma,de érdekelne, hogy hányan fizették be szó nélkül és hányan fellebbezték meg a határozatokat. Jó pár hónap után ugyanis azoknak akik fellebbeztek törölték a 100.000- Ft-os büntit. Volt akinek egyből sikerült, de volt akinek bepróbálkoztak a "felezővel", vagyis 50.000-re vették vissza, "baromi méltányosan", megfellebbezhetetlenül. Aztán ezt is sikerült nullára redukálni.
Költői a kérdés: Talán mégsem volt minden rendben az elején a kereszteződésben?
süti beállítások módosítása