1513 veszprémi fizet százezret piros lámpáért

Jogos? Nem jogos?

  2008. szeptember 22. - RT76

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Miért nem a ... lett az év autója?
2008-11-17 17:43:00

Szóval az Insignia az. De most miért? Tényleg? Akkor már miért nem a Skoda Superb ? Abban legalább van egy

Harci bálna Amerikából
2008-11-14 11:08:00

Aszongya Zoli nevű olvasónk, hogyaszongya: "Szia, a Mercit vagy egy honapja kaptam le Julian-ban. Vagy 60-70 km-re

Az autóbuzi szemüvege
2008-11-12 01:17:00

  Nem tudom, mihez kötöttem volna a dolgokat az automobilizmus előtt. Talán névről ismertem volna a falu

Családi barátkozás a Mazda6 kombival
2008-10-30 13:00:00

Miután Winkler kissé fanyalogva, minden lelkesedés nélkül számolt be magazinunk hasábjain kalandjairól a


Aszongya az újság: Veszprémben nyár elején felszereltek egy kamerát egy kereszteződésbe, ami azt lesi, hogy ki hajt át a piroson jobbra kis ívben. Szeptember elejéig 1513 autósnak postázták a százezer forintos csekket a zéró tolerancia jegyében. A veszprémiek ezt nagyon sérelmezik, küldöttségeket menesztenek fűhöz-fához, hogy ez azért egy kicsit durva.

A hírt harsány röhögések közepette Papp Tibi kolléga küldte szét a szerkesztőségben, hogy nézzük már, ez milyen. ÉS rögtön vitába is keveredtünk.

Szerintem ugyanis nem mókás. Van egy város, benne emberek, akik éveken, évtizedeken át élnek egy bizonyos életritmusban. És bizony, néha átmenek ezen a jobbra kisívű piroson. Aztán jön egy markáns állami döntés, hogy ez bizony holnaptól másképp lesz. Kihirdetik, hogy mától zéró a tolerancia, ami eddig két-háromezer forintos szabálysértés volt (állítólag, hiszen szinte senkit nem büntettek meg soha érte), mától százezer.

Aztán eltelik egy kis idő, nem változik semmi. A köztudat felfogja, hogy ha sztrádán 260 felett hajt, akkor az 300 ezer forintba kerül - és nagyjából ennyi, mert ezt sulykolja a média. Ugyan, ez rám úgysem vonatkozik, legyint erre az egyszeri veszprémi, nem hogy kétszáz fölött, de autópályán se járok soha. És autózgat tovább jobbra kisívben a jól ismert kereszteződésben, néha továbbra is át a piroson, ahogy eddig tette, éveken, évtizedeken át.

És egyszer csak megjön a csekk, nagyjából akkora összegről, amennyi abban a hónapban a víz-gáz-villany befizetése után nála maradna.

Hát én a kutyámat nem idomítanám így, ha le akarom szoktatni arról, hogy felfeküdjön a kanapéra, ahogy kölyökkora óta eddig szabad volt neki, nem verem rögtön véresre a hátát egy szöges korbáccsal. Előbb megmutatom neki, miről van szó, aztán megszidom, meglegyintem újsággal, de nem akarom rögtön kicsinálni. Ez a módszer, a követelményrendszer hirtelen drasztikus megváltoztatása csak egy dologra jó: tovább rontani a viszonyt állam és polgár, polgár és hatóság között. Szerintem. Én az első fotó mellé nem csekket, csak figyelmeztetést küldtem volna, hogy legközelebb ez száz rugó lesz.

Papp Tibi más véleményen van. Szerinte világosan elmondták, kihirdették, hogy mikortól mivel jár a piros lámpán való áthajtás - ami szerintem is tényleg az egyik legkomolyabb szentség. Felnőtt emberek vagyunk, ezek után - és itt most átadnám a virtuális szót tanult kollégámnak: "tele volt vele a sajtó, most meg sírnak, hogy jajénszegény, megb*sznak? - hát a f*szomat!"

Viszont Tibi kiegészítette sommás véleményét egy vitathatlan tétellel is: az tényleg szivatás, hogy csak a veszprémiek kaptak kamerát. Ha már, akkor ott lenne a helye a kamerának az ország összes piros lámpájánál.

Egy tanulság biztos van: ne menjünk át a piroson, különösen ne az ominózus veszprémi kereszteződésben. Viszont mit gondoltok ti: helyes az ennyire zéró tolerancia, vagy jobb lett volna előbb egy kis visszaszámlálás a nulláig?

(Posztzárta után: kiegyeztünk Papp Tibivel. Ha mi lennénk az állam, akkor a kamerát már május 1, tehát a szigorítás előtt letelepítettük volna, és a párezer forintról szóló csekk mellé küldtük volna a figyelmeztetést, hogy ugyanez hamarosan száz rugóba fáj majd. Papp Tibi és én for prezident!)

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr38675565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Remol 2008.09.22. 16:06:05

Kérlek, mondjátok már meg hogy melyik kereszteződésben van Vp-ben ez a kamera!

Remol 2008.09.22. 16:08:09

OK, közben cikk mégegyszeri elolvasása után rájöttem :-)
ugyanaz a kereszteződés, amire tippeltem volna látatlanban.

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2008.09.22. 16:17:43

Nahát, milyen érdekes, hogy éppen Rácz Tamás jegyez ismét egy kresz tétellel vitatkozó posztot :-D

Egyébként szerintem ezt jól körüljártátok. Én inkább igazat adok Papp Tibinek, szerintem csak az nem tudta, hogy mi lesz május 1 után, aki tényleg nem figyel semmire, márpedig, az a helyzet, hogy állampolgári kötelességünk odafigyelni arra, amit az állam mond nekünk. Benne van minden törvénykönyvben: a szabály nem ismerése nem mentség. Viszont abban igazat adok neked kedves Tamás, hogy valóban elegáns lett volna először figyelmeztetésül küldeni a fotót, és a legelegánsabb az lett volna, ha ez május 1 előtt fut, mint bevezető kampány :-D (zárójel: tudjuk biztosan, hogy ez nem így történt? Nekem senkim nem él veszprémben....)

Az meg tényleg szivatás, hogy veszprémben ilyet felszereltek, én személy szerint nem ismerek a környékemen olyan kereszteződést, ahol rendszeresen kanyarodnak jobbra piroson, ez valami speckó hely lehet, tehát nyílván pénzgyűjtés címén találták meg a veszprémi illetékesek, amivel nem is lenne bajom, ha nem lennének fogalmaim arról, mi is történik kis hazánkban a beszedett pénzekkel........

Egy biztos: piroson nem hajtunk át. Egy pedig valószínű: az állami statisztikák (és a személyes tapasztalat pl sztrádákon) azt mutatja, van hatása a zéró toleranciának - ami mellesleg jelzi, az emberek, köztük bizonyára a veszprémiek, tudnak róla. Az ember nem kutya, ő joban belátja az ok-okozati összefüggéseket (elvileg), tehát lehet, hogy mégis működik az elrettentés és a durva szigor - lásd bbc balesetmegelőző filmek.

GabstarDeLuxe 2008.09.22. 16:21:10

Könyörgöm minden nap abban a kereszteződésben megyek át és már volt hogy majdnem elbasztak...ott nem néha átmentek a piroson, ott mindíg. hát volt hogy mire átment a busz már villogott a gyalogos-zöld.

Ahoz képest nem sok ez az ezer akárhány. Mostmár nem látni piroson áthajtó kocsist. a célját elérte, az első párezer kísérletező meg beszopta. ennyi. túl van dramatizálva.

SchEdem 2008.09.22. 16:27:30

Ez tipikus magyar hozzaallas. Amig nem tudnak elkapni egy szabalysertesert, addig az nem szabalysertes? Ne vicceljunk mar! A szabalyok egyertelmuek voltak, ki voltak hirdetve, aki nem tudta, hulye. Es ez nem egy autopalyan 135-tel haladas, hanem egy zebras keresztezodesben piroson athaladas. Akit a turelmi ido alatt b...nak el, annak mit mondasz? Miert nem vart meg egy hetet? :-D

Rocko- 2008.09.22. 16:30:32

ehh.
egyetértek a dologgal. a jogis kézhezvételétől ő elfogadta a játékszabályokat. lehet háborögni meg hőbörgni, de ez van. vétett ellene, akkor vállallja a következményeket. megszokták? persze, hoyg megszokták, kutya se szólt rájuk. végülis ruandában is megszokott volt a tömegmészárlás, mégse volt rendjén.
amúgy támogatom, minden lámpában legyen kamera!

és most kivétlesen nem értek egyet Veled RT, elvégre próbálták szépszóval, buksisimogatva elmondani, hogy figyelj fiacskám, itt ap iros lámpa, meg ott a zebra, álj meg, különben nagy baj lesz belőle. megértették? nem! ezek után akkor jogos, hogy bekeményítenek.

ZzzZ 2008.09.22. 16:30:35

Miért meglepő, hogy megbüntetik azt, aki piros jelzésen hajt át?
Vagy eddig ez nem így volt és akár vasúti átjárón is át lehett hajtani a tilos jelzés ellenére? :o

xaraud 2008.09.22. 16:31:14

Piros=tilos. Ez volt az első, amit apám tanított a közlekedéssel kapcsolatban. Meg hogy nézzek szét...
Nos, ha az autós átmegy a piroson, akkor ne sírjon-ríjon, hogy miért jön a csekk. Nézett volna szét...kameraügyileg. Nem hinném, hogy nem lehet kibírni azt a fél percet a pirosnál.

ildottore 2008.09.22. 16:32:07

Aki átmegy a piroson azt basszák meg, aki meg arra hivatkozik hogy tizen' évekig ment át a piroson, azt utólag is basszák meg. Pedig nem gondoltam volna hogy a Papp Tibivel kell egyetértenem ráadásul Rácz kolléga ellenében.

anyam! 2008.09.22. 16:33:28

Rácz Úr hasonlata a kanapéra fekvő ebbel számomra sántít (a piros lámpás büntetéssel párhuzamba állítva). Ugyanis, ha jól emlékszem, a jogosítványaim megszerzésekor ezt mintha tanították, és számon kérték volna, hogy: "A jelző lámpa piros fénye mellett tilos áthaladni!!!" A kutya korábban sem feküdhetett fel oda, ahonnan most újságpapírral az orrát izgatjuk... Ugye? Akkor van még miről beszélni? Kamerát minden kereszteződésbe!

mercurius 2008.09.22. 16:37:41

Piros tilos, várj, ha sárga, mehetsz, ha már zöld a lámpa!

Vagy valami ilyesmi. Valami ősrégi Zebra Zoli diafilmről tanultam. Oviban.

Azóta egyszer már átmentem egy piros lámpán, mert nem láttam a naptól. Szerencsére nem jött semmi.

Ám az az érzés, ami akkor elfogott, mikor rájöttem, hogy piros volt a lámpa...mintha lealábbis kinyírtam volna valakit, pedig az lett volna sanszos, hogy engem csap el egy autó.

Szal én így tanultam meg tisztelni elméletben, és gyakorlatban a piros színt.

És ha már zéró a tolerancia, akkor ne legyen már se pozitív, se negatív diszkrimináció sem! Tegyenek minden lámpás kereszteződésbe kamerát. Minden elhagyatott piszlicsáré kis zugba. De csak egyszerre kapcsolják be az összeset!

Vallom, hogy a szabályok be nem tartása totális káoszhoz vezet. ÉS hosszú boldog és egészséges öregkort tervezek. nem akarok megpusztulni az úton.

Azt AKAROM, hogy azokra is kényszerítsék rá a szabályokat, akik tesznek rá. Ha ez a módszere, akkor legyen!

nawazzeg 2008.09.22. 16:45:44

...en meg minden nap MEGSZOKASBOL osszekaristolom a szomszed kocsijat,megdugom a feleseget,elutom a kutyajat,stb...Akkor nekem minden jogom meg van erre mert a RUTIN kotelez????????????????????????????????
En folakasztanam aki atmegy a piroson.

salamon 5 2008.09.22. 16:53:01

nawazzeg,remélem most olvasta a szomszéd a kommentedet,azt felakaszt.

zöldi 2008.09.22. 16:53:22

Bp-nincs ilyen kamera? Sokat javulna a közlekedés, ha kihirdetnék fennhangon, hova telepítnek, aztán fel is tennék. Azokat is lefotózhatná, akik eszetlenül beszivárognak a kereszteződésbe, majd nem tudják elhagyni. Megkockáztatom, 3 óra alatt bejönne az ára.

Mondjuk tudok olyan helyzetet, belecsúsznék a pirosba: megyek 50-nel, vált a sárga, látom, már nem férek át, satuzni kéne, de tol valaki ott van a seggemben, és 100%, hogy belémjönne. Na, akkor nem állnék meg.

ommm 2008.09.22. 16:53:22

Hmmm...
május elseje előtt nem volt tilos?
Akkor most csodálkozás van?
Na, hja kérem, aki kurvának megy...

salamon 5 2008.09.22. 16:58:17

Nem a tilos,nemtilos dolog itt a vitatéma,hanem a büntetési tétel. Amig nem tudsz normális bérért dolgozni,addig ne is legyen olyan szabály,hogy egy piros lámpa esetén a mindenkori minimálbéredre büntessenek.Ez olyan,mintha egy pl németet 3000 eurora büntetnének egy piros végett.Tiszta nevetséges ami itt folyik.
Mondjuk mit szolnátok,ha én lennék a fönökötök,elrontanátok egy munkát,és abban a honapban,nem adnék fizetést,holott nekem semmi anyagi károm nem származott belöle?

mercurius 2008.09.22. 16:59:18

az ne csodálkozzon...

Vajon a térfigyelő kamerákat egy pc-s progival nem lehetne alkalmassá tenni ilyesmi regisztrálására?

Még az se lenne baj, ha nem folyamatosan a kereszteződést pásztázza, mert senki nem tudja, hogy mikor nem figyel oda.

Pl mint amikor a trafi dobozban vagy van trafi, vagy nincsen

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2008.09.22. 16:59:51

Ha húszforintos, ha több százezer forintos a büntetés, akkor sem megyünk át a piroson. Ez nem fér bele a gavallér-témába, amin fejingatással szemet hunyunk.
Így legalább megtanulják.

Giorgio™ 2008.09.22. 17:03:25

Ott a pont, az a helyes, és etikus út amiben Ti is kiegyeztetek!
Szerintem nem a probléma volumene a kérdéses, hanem a büntetés anyagi mértéke. Ha az ominózus május 1 előtt már dolgozott volna az a kib***** kamera, kapott volna Mr. Átlag János csekket 2-3 ezer Ft-ról, és mellé egy litániát, hogy mennyire meglesz köcsögölve a segge, ha május 1 után is átjaszkarizik a piroson. Véleményem szerint ez lett volna az igazi frankóság a T. Hatóság részéről.

RoM · http://rotm.blog.hu/ 2008.09.22. 17:05:48

Az a különbség, hogy a kutyád tudja hogy felmehet a kanapéra, az mebereknek meg tudnia kell hogy NEM HAJTHATNAK ÁT A PIROS LÁMPÁN!!!!! De ha nem fizetnek, akkor járják ujjra a kressztanfolyamot, vizsgázzanak, mert elég alapvető hogy NEM MEGYÜNK ÁT A PIROS LÁMPÁN...

Bambano 2008.09.22. 17:09:24

Nem, nem helyes ez a szintű tolerancia, lehetnének keményebbek is.

Különösen a veszprémiekkel :)

GiXXXer 2008.09.22. 17:15:05

Simán b@sszák meg a piroson áthajtókat. A sebességhatárokat ha nem is tartom be pedánsan, de a piros az piros. Mindig is az volt.
Én május előtt rendszeresen 110-120-al/60-65-el jártam, és nem büntettek meg sohasem. Most is annyival járok, ha menni kell, persze tudom, hogy kicsit odaverősebbek lettek a díjtételek. De ha lefényképeznének 120-al, mondhatnám azt, hogy bazmeg, évekig gyorshajtottam, akkor most mijé?

Salamon: az egyik emberem hülyesége miatt 500euró károm keletkezett egy hete. Adjak neki fizetést? Ez nem ugyanaz a téma. Viszont ha MONDTAM volna neki, hogy kap 500 euró büntit, ha nem úgí csinálja, akkor jogos lenne. A fenti esetben szóltak...Hónapokon keresztül! Ha leszarta, mert ő a májer, aki átmehet a piroson, akkor a büntit miért nem szarja le?

Jah, és ha elüt egy autó, mert átsétálsz előtte a zöld zebrán, akkor mi van? Nem baj, mert rutinos róka volt.

De nekünk magyaroknak csak sírni lehet mindenért. Ha megbüntetnek, akkor azért, ha nem akkor meg azért mert csak, mert sok, és a sok fasznak sokat kell fizetni, és köcsög állam, abszurdisztán stb. meg egyebek, meg miegymás. Bármi is a téma, a magyar rögtön tud panaszkodni...Fel kéne ébredni, és megpróbálni élni, nem csak hőbörögni, mert azzal jobb úgyse lesz.

Teszem hozzá, nekem se esne jól egy ekkora büntetés, de amíg vannak akik erre is szarnak, addig csinálni kell valakit. Amíg a vasúti átjáróban álló sort 70-80-al előző piroson áthajtó RÉGI,LELAKOTT 190E meg meri tenni, addig van tennivalója a végrehajtó szerveknek. A fenti eset minden tényezője külön-külön 300 ropi, és mégis van, aki leszarja. 3-as vasúti átjáró mellett dolgozik a cégünk, és egy pár hónap alatt betelne egy A4es lap a piroson áthajtók striguláival. Hány millió???

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2008.09.22. 17:15:44

Mi van? Nem is értem, hogy miért vannak felháborodva. A pirosnál, stoptáblánál, fénysorompónál nem megyünk tovább, ez ilyen qrva egyszerű, nem??? Sajnálatos, hogy ők beszopták a kamerával, I.J. Még mindig jobb mondjuk 100.000pézt befizetni, mint rohadni másfél évet Vácon, mert kivasalta a pirosnál a gyalogost. Megszokásból. Érdekes, nálunk nincs kamera, oszt' mégse vágtatunk át a piros lámpánál...máshogy szoktuk meg.

biohazard 2008.09.22. 17:20:26

salamon 5 Te vagy tipikus ügyeskedő magyar kisember. Az ugye eszedbe sem jutott, hogy nem kéne piroson áthajtani? Még el sem követted a szabálytalanságot, de már keresed a kifogásokat.

BruteForce 2008.09.22. 17:22:14

Teljesen jogos, hogy aki áthajt a piroson az komoly büntetést kap. Gond itt csak kettő van. Rengetegen azzal szívták meg, hogy a sárga jelzés utolsó tizedmásodperceiben hajtottak a kereszteződésbe. A kamera hátulról fényképezi az autókat, így lehet, hogy amikor behajtottál te még a sárgát láttad magad felett, az autó feneke már a pirosban volt, és ez van a fényképen is. Itt tehát nem olyan esetekről van szó, hogy másodpercek óta piros volt a lámpa, hanem inkább arról, hogy sokan még megpróbálnak áthajtani a sárga utolsó pillanataiban. Ki nem tett még ilyet?
A másik gond az aránytalan büntetés. 100 ezer ft, gondolkodjatok, van aki egy hónapban nem keres ennyit. Ráadásul az első büntetésekről szóló csekkeket csak hetek múlva küldték ki, addig a delikvensek még esetleg belefutottak 1-2 ilyen szabálysértésbe, ami még 1-2 százezer ft-os csekket von maga után. Most megkapták az első csekket és összeszorult gyomorral várhatják a többit, pedig ha időben megkapják az első büntetést biztos, hogy már a következő alkalommal fokozottan figyelnek. Ennek az akciónak sztem nem a balesetvédelem, hanem a kaszálás a célja. Ja, én egyébként nem vagyok érintett, de ismerősöm, aki mindig óvatosan vezet, igen. Most fizethet a havi 90E-s fizujából.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2008.09.22. 17:22:44

Szerintem: az rendben van, sőt, helyes, hogy a szabálytalanságokat ilyen következetesen büntetik. Sok más helyen volna rá szükség...
Viszont a 100 lepedő azért szerintem durva. Egy 20-30 ezres tételt ugyanúgy nem vállalna be senki poénból, de mégse döntené azért be a családi költségvetést.

ShwartzWazul 2008.09.22. 17:25:17

Nem értem a felháborodást.
1. Amióta létezik a forgalomirányító jelzőlámpa, azóta tilos a piros jelzésen áthaladni.
2. Hónapokig sulykolták a médiában az un. zéró toleranciát. Piros lámpa, gyorshajtás = kemény seggberúgás.
3. Mi a különbség a fixen telepített kamera és az ideiglenes között? Lehet hogy az ideiglenes jobban feltűnik? Lehet. És akkor ha nincs ott újra átmegy a delikvens?
4. Ha az autópályán a nem fix radar kap el akkor szerintük csak figyelmeztetni lehetne?
Ne csináljuk már!

virnw 2008.09.22. 17:25:27

Jogos hogy a piros az tilos -- DE
Tőlünk jóval nyugatabbra például az egyesült államok területén ha piros van akkor jobbra lehet kanyarodni - egyszerűen csak stop táblának minősül akkor a lámpa. (!!!)

Azt én is büntetném ha piroson zebrás kereszteződésen egyenesen átrobog valaki - ráadásul nagy sebességgel, de az azért szerintem más eset ha semmi forgalom nincs az égvilágon és az ember jól körbenéz és jobbra kanyarodik.
Büntessék, de azért szerintem itthon 100.000Ft nagyon sok.

frityesz46 2008.09.22. 17:27:44

Én veszprémi vagyok és nyáron pizzafutár voltam ami napi 150 - 200 km-t jelentett egy ilyen kisebb méretű városban! (a kamera a jutasi és a budapesti út kereszteződésénél van a zöldház mellett és azokaz kapja el akik a hotel fele kanyarodnak)!
Papp Tibi te gondolom hatalmas király vagy mert megjegyezted hány másodpercenként vált egy lámpa és te ezért nem mennék át soha a sárgán! Igen sárgát mondtam mivel itt úgy van hogy ha közel vagy már a lámpához és zöld még akkor nyomsz egy kövéret még és pont átslisszansz sőt még a mögötted lévő is akár! De itt nyomtál egy kövéret sárga lett és ahogy pirosra váltott a lámpa azonnal kattantak a fotók meg jöttek a százezres csekkek! Az a nagypapa aki 40éve vezeti a wareszt és a mamával mennek a boltba egy pillanatra nem figyel oda és átmegy a sárgán jön a 100000-es csekk és infartussal viszik el mert mondjuk 2en kapnak 120000Ft nyugdíjat és akkor mi a faxomat csinál szerinted Tibi? meg kedves kommentelők? Én egyszer sem mentem át a piroson mert odafigyeltem és úgy közelítettem meg a lámpát hogy bárcsak már piros lenne mert akkor tuti hogy nem büntetnek meg! Az emberek kerékcsikorgatva áltak meg ha már sárga lett a lámpa a mögötte lévő majdnem belement kérdem ez tanítja meg az embereket szabályosan közlekedni! Nem hiszem hogy az tesz jót a vezetési morálnak és a balesetek megelőzésének ha valaki félelemben vezet hátha letrafiznak a fehér tökig lesötéttett Astrából egy 30as táblánál 35-el vagy hogy ha véletlenűl átmegyek egy sárgán a fizetésem rámegy! Ezzel azt érték el a rend kedves őrei hogy úgy lekúrták a kamerát mint a szart vehir.hu/helyi_hirek/2008-09-20/megrongaltak+a+kamerat.html amit a befolyó csekély összegből ismét feltettek! Szóval gratulálok a kamerához meg mindenkinek aki ennyire marhára jól vezet hogy soha életében nem ment még át egy sárgán se!

prokee · http://blog.prokee.hu 2008.09.22. 17:29:18

Normális közlekedési (és szociális) kapcsolatokkal rendelkező országban valóban illene figyelmeztetni, aztán büntetni. Itt ez sajnos nem megoldás, mert ha a KRESZ összes paragrafusával egyenként eljátszuk, akkor mire rend és fegyelem lesz, kipusztulnak a belsőégésűek.
Lóf*szt, én még a saját életemben szeretnék úgy közlekedni, hogy a T. Autóstársak ne tekintsék kihívásnak a tyúxaros életem eltörlését.
Büntetni, büntetni, büntetni. Roppant szigorúan, alaposan, kibúvók nélkül.
Aztán, ha globálisan rend van, akkor lehet kicsit enyhíteni.

BruteForce 2008.09.22. 17:33:31

A másik dolog, hogy iszonyat rövid ideig sárga a lámpa abban a kereszteződésben. Simán előfordul, hogy ha valaki még zöldnél kezd kanyarodni, a zebra közepére érve már piros a lámpa és kapja is a büntetést. Ez különösen igaz a csuklósbuszokra, amik közül sok már inkább megáll a zöldnél(!), ha tudja, hogy nemsokára jön a piros.

bed!ke 2008.09.22. 17:35:58

helyes, szedjék be a pénzt, oszt építsenek belőle körforgalmat, ha már a lámpára senki sem kiváncsi...
vagy falazzák fel a kereszteződést, azt talán megállítja őket...
ha meg 1513 színvak autós él veszprémben, akkor azoknak építsenek akadálymentesített kanyarodósávot...
(amúgy pedig a détári lali a pisont pistával legyen az elnök, a baumgartner zsótti meg a szóvivőjük)

Cimpus 2008.09.22. 17:37:35

Hali!
A 4 éves unokaöcsém megtanulta, hogy ami PIROS AZ TILOS!!!! Az okos más kárán a hülye még a sajátján sem tanul. Én nem 100.000Ft-ra büntetném, hanem elvenném a jogsiját és a büdös életbe nem adnám vissza. Ha ennek ellenére is vezetne, rögtönítélő bíróság egy hokedlivel a hónukalatt =>>> Fejbelövés!!!
Figyelmeztetni??? Minek? A paraszt tudja,hogy nem szabad, mert balesetveszélyes!!! Sajnos aki sza..ik rá az egy önző disznó és semmi keresnivalója nincs egy modern, kulturált társadalomban. Pont az ilyen parasztok miatt ilyen ez az ország!
Én 10 éve vezetek,évi 50-60.000km/év. Eddig sem gyorshajtás,sem piros lámpa. Egy büdös büntetést nem kellett kifizetnem! Na vajon miért????

night 2008.09.22. 17:38:42

En is egyetertek azzal, hogy a Piroson athaladot buntetni kell, de figyelmebe kellene venni, hogy van olyan helyzet (pl: 7-es BMW 5cm-re van a seggedtol, mert a 70-es uton te csak 70-75-tel messz es o szeretne 200-zal menni), ahol veszelyesebb a sarga lampanal satuzni, mint athajtani rajta, ami adott esetben a fenykepen mar azt mutatja, hogy az illeto piroson ment at...
Az ilyen helyzeteket merlegelni kell, de minden mas helyzetben szigoruan buntetni kell!

A kamerakrol meg annyit, hogy ha minden kereszezodesben lenne, akkor szerintem sokkal kevesebb balaest lenne, es igenis azokat is szigoruan buntetni kellene, akik ugy mennek be a keresztezodesbe, hogy egyertelmuen nem tudnak vegigmenni rajta! Ugye ez a kreszben is le van irva, hogy nem szabad! En biztos vagyok abban, hogy a dugok fele az ilyenek miatt alakul ki!

Rocko- 2008.09.22. 17:39:29

mercurius 2008.09.22. 16:59:18
"Pl mint amikor a trafi dobozban vagy van trafi, vagy nincsen"
képzelem mennyivel jobb az autópálya belső sávjában állva traffipaxot cserélni, mint ugyanott 180-nal száguldani.

bed!ke 2008.09.22. 17:39:35

cimpus!

mert rendőr vagy? esetleg te vagy a betmen... :)

gentry 2008.09.22. 17:39:40

Nem értem a méltatlankodást. Ha ugyanis piros a lámpa, akkor tilos áthajtani, teljesen jogos a 100.000.- HUF-os büntetés.

HaCS 2008.09.22. 17:40:11

"Hát én a kutyámat nem idomítanám így, ha le akarom szoktatni arról, hogy felfeküdjön a kanapéra, ahogy kölyökkora óta eddig szabad volt neki"

Na látod itt van elcseszve. Mi az, hogy eddig szabad volt neki? Azért mert úgyse kapnak el még nem lopok csokit a Tescoból! A szabályokat nem azért kell betartani, mert félünk a megtorlástól. Ja, hogy eddig nem nézték, aki ehhez a mentalitáshoz szokott hozzá, az meg is érdemli. Valahogy meg kell tanulni.

ShwartzWazul 2008.09.22. 17:40:36

BruteForce:
Ha kevés a fizetésem (márpedig kevés), akkor pláne igyekszem betartani a szabályokat, mert ugye másra kell a lóvé.
Az pedig csak duma, hogy épp becsúszott sárgán. Háromszor, négyszer?
Megint csak a fix traffipaxra utalnék. Attól, hogy nem kaptad meg a csekket másnapra, attól az még le fog kapni minden egyes napon, ha gyorsabban mész a megengedettnél.
A csekk meg majd megjön mert ha jól tudom, hat hónapon belül kell kiküldeni.

frityesz46 2008.09.22. 17:40:52

gratulálok szerintetek az imádott rendőreitek mire költötték el a pénzüket???????? Arra hogy még1 kereszteződést felszereltek már HÁROM ilyen kamerával! Körforgalmat hehh mi értelme abba nem lehet kamerát tenni!!!!!! Majd ha ti is csengetnétek a 100ezreket egy lámpa miatt ebben a dübörgő országban asszem máshogy állnátok hozzá! Jah és nyugi úgy hallottam minden megyeszékhelyen bevezetik ezt így legalább lesz miből "körforgalmat" építeni ugye?!

Adi82 2008.09.22. 17:41:02

Szerintem csak a büntetés mértékével van a baj. Egy veszprémi átlagfizetésből élő ember, ami kb. nettó 85ezer ahhoz képest sok. Büntessenek, de 15-20ezer forintos bírság is elég lett volna. Egyébként próbapert indítottak a rendőrség ellen. Várjuk a fejleményeket.

HaCS 2008.09.22. 17:44:24

Ja és aki olyan k*rva okos annak azt is üzenem, hogy nem sárgán sem megyünk már át! Olyan rég volt a KRESZ vizsga?

BruteForce 2008.09.22. 17:44:29

ShwartzWazul:
"Az pedig csak duma, hogy épp becsúszott sárgán. Háromszor, négyszer?" Nem háromszor, négyszer. Egyszer. Százezer ft-ért. Sosem hajt bele a pirosba, most sem tette. Áthúzott a sárgán. Legközelebb majd fékez egy jókorát és hátulról beleszállnak. Jobb lesz az úgy.

frityesz46 2008.09.22. 17:45:10

Adi legalább valamennyit ért hozzá! És nem mások kárán akar fegyelmet a vezetésben!
Cimpus király ember vagy esküszöm tisztellek és büszke vagyok Magyaro.-ra hogy ilyen jó sofőrökkel büszkélkedhetünk!!!!

mercurius 2008.09.22. 17:46:41

Azám 1etértek pl prokeeval is.

És persze jogosan fáj a helyieknek, hogy őket elővették, de hát az élet ilyen. És a cikkben, amit frityesz46 belinkelt világosan látszik, hogy az emberek nem tudnak mit kezdeni a dologgal. Egyszerűen fel sem fogják, hogy itt nem változott az égvilágon semmi, csak most megnézik, hogy jól csinálják-e azt, amit.

Minden településen van valami hasonló kicseszés. És az a gyanúm, egyre több ilyen lesz. Azért látszik a dolog folyománya:
1.: lassan a jelzőtáblák, és forgalomirányító jelzések nem csak tájékoztató jellegűek lesznek, kezdik őket komolyan venni EZ JÓÓÓÓÓÓÓ
2.: ahogy a fent említett cikkben egy bácsika el is mondta:"Én már akkor is megállok, ha két másodpercet jelez a visszaszámláló. A minap hátulról kis híján belém jött egy hölgy emiatt" -lesznek azok a közlekedők, akik nincsenek tisztában a szabályokkal, és egyre több balesetveszélyes szituációt fognak okozni. EZ VISZONT NEM JÓÓÓÓ.

Nos, ahogyan eddig ezután is csak azt tom mondani, hogy a zéró tolerancia lehet, hogy túl erőteljes, ám mindenképpen hasznos (eredményes) eszköz a közlekedés rendbetételére. És van is pár évtizednyi elmaradásunk, amit be lehetne most hozni hozzáállás terén is: emeljék 50szeresére a büntetési tételeket!!!!! Mitől kell félni? ha szabályosan közlekedsz annyit fizetsz, mint eddig: semmit.

BruteForce 2008.09.22. 17:47:06

HaCS. Tudod a KRESZ-ben úgy van, hogy nem megyünk át a sárgán, ha biztonsággal (értsd nem satufékkel, nem egy bmw-vel a seggünkben) meg tudunk állni előtte.

frityesz46 2008.09.22. 17:47:38

igen nem lehet átmenni a sárgán! de ha a 100ezer ezért jogos Akkor az ember aki kidönt egy villanyoszlopot tök részegen autóval és elsunnyog 50ezer forinttal meg jogsi elvétellel az akkor micsoda??????

TGV 2008.09.22. 17:48:00

blablabla!
nagyon sokan teli pirosban hajtanak at!
multkor Budapesten alltam a piros lampanal egy villamosmegalloban, amelyiknek mindket vegen lampas gyalogatkelo van. Alltam a megallo vegenel a lampanal a tulso vegen egy csaladi egyteru megallta a pirosnal, majd kb. 10 masodperc varakozas utan latva, hogy nincs gyalogos, egyszeruen elindult, at a piroson. Nem "atcsuszott a narancssargan", hanem a teli piros kozepen atment.
Azt hiszem, hogy az ilyen mentalitas eluzesere nem rossz megoldas a 100 k-s csekk.

Cimpus 2008.09.22. 17:50:51

A fényképezgetés helyett kamera kellene. 1 képből nem lehet megállapítani,hogy az ember feje felett váltott-e át pirosra vagy még előtte és a kuncsaftunk direkt szegte meg a közlekedési szabályokat.

Nem vagyok rendőr de BATMAN sem:))))

Aki kevesli a 100.000Ft-ot csak gondoljon bele, mivan ha az ő családtagját (babakocsit toló feleségét) gázolják halálra! Akkor talán ő vagy ők is másképp gondolnák a dolgot.

frityesz46 2008.09.22. 17:52:48

soha a kurva életbe nem gázoltam el ott senkit mert akkor ott piros a gyalogosoknak szal csak azt a gyalogost csapják el aki átszalad a piroson hoppááááá 100ezer neki is azonnal fegyelmezni kell emberek!

frityesz46 2008.09.22. 17:54:00

illetve nem én nem gázoltam el senkit hanem mióta én Vp. ben élek 18 éve azóta nem hallottam ott olyan balesetet hogy az autós lett volna a hibás! De mind1 látom mindekinek az az érdeke hogy gazdagabb legyen a rendőrség! Hajrá!!!

BruteForce 2008.09.22. 17:55:47

Tényleg, senki nem lépett még le gyalogosként a zebrára villogó zöldnél? Vagy úgy, hogy lelépett és akkor kezdett villogni?

szigiri 2008.09.22. 17:56:56

Szerintem itt nincs vita, a hozzászólásokból is egyértelműen kiderül, hogy az emberek nagyrésze is elítéli a piroson-sárgán áthajtást és teljesen jogos a zéró tolerancia. A szabály annyiban változott, hogy nem lehet kibújni a fizetés alól és emelték a tételeket.
A mérték - a szabálysértés súlyához viszonyítva - teljesen indokolt: egy lámpás kereszteződésben nem néz szét az akinek zöldje van, így a bizalmi elv fokozott megsértése, aki áthajt a piros lámpán.

Május 1-ig figyelmeztetést küldtek, az más kérdés, hogy valszeg a kamarát nem szerelték fel, de ez oly mértékben magyaros kifogáskeresés, hoyg nem is reagálnék rá. A lényeg, hogy szóltak, és szerintem jön majd a többi város is. Ahogy Ginóék mondták a májálison: "A rosszakat e' kell ítélni! Akik bűnösök szenveggyenek!"

frityesz46: nyugi, nem marad a rendőröknél a pénz, a központi kasszába megy.

Ginya 2008.09.22. 17:57:04

Mindenki olyan okos, biztos senki egy szabályt sem szegett meg eddig. Akkor hogy a fenébe van ilyen közlekedési morálunk? Árulja már el valaki!
Ugyanakkor azt is vegyétek figyelembe, mint pl. ami velem történt:
Szombat délután, Bp. Hungária krt. Sárgára vált a lámpa, és látom, már nem megyek át. FOKOZATOSAN (értsd: nem vészfékezve) lassítok, hogy megálljak. Állóra fékezem a kocsit, majd akkorát repülök, hogy a kereszteződés közepén találom magam. Karambol, a kocsi hátulja tropa, a kedves autóstárs fékezés nélkül jött belém. Mire megkérdezem, most akkor ez hogy is volt, a válasza: Azt hittem, még átmegy...
Amíg ilyen b.fékek vannak (és vagytok), addig sajnos ez az egész egy pénzbeszedés. Kiváncsian várom, a zebra előtti traffipaxos kalandok után majd hogy nyilatkoztok...

night 2008.09.22. 18:01:41

frityesz46... itt a tobseg a szabalyok betartasa mellett kampanyol! Es ez jo! Ha teged megbuntettek, akkor te most duhos vagy... de lasd be, ha mindenki szabalyos, akkor mindenki hapy:)

szigiri 2008.09.22. 18:03:53

BruteForce: szerintem nem általában a közlekedési morállal van baj, nem csak az autósközlekedéssel. Németországban simán megbüntetnek, ha a zebrás piroson mész át, vagy ha a biciklin mobilozol. A rendszerváltás előtt nálunk is büntettek, de gondolom már kevés a rendőr, kamerával meg nem tudsz olyan egyszerűen azonosítani gyalogost.

mercurius 2008.09.22. 18:06:17

Ginya A hit meg a templom ....

követési távolság? ilyesmi? Mondom és, hogy megtanulják!!!!! Egyszer

Van az a hülye mondás: Okos ember a más kárán, a hülye meg a sajátján tanul.

Ginya gondolom a kocsid azóta már rendben van, a vétkes fél biztosítója fizette, ő meg az életben nem tesz ilyet többször

BruteForce 2008.09.22. 18:06:52

szigiri, így kezdtem az első hozzászólásomat:
"Teljesen jogos, hogy aki áthajt a piroson az komoly büntetést kap". Itt azonban rengeteg eset van, amikor az emberünk nem szánt szándékkal durantott a piros lámpás kereszteződésbe, hanem adott esetben a feje fölött váltott pirosra a lámpa.

szigiri 2008.09.22. 18:08:10

frityesz46: kapjon a gyalogos is büntetést, bár ő nyilván nem egy veszélyes üzemet működtet. De ha belegondolsz, miért van neked több jogod átmenni a piroson, mint a gyalogosnak?

mercurius 2008.09.22. 18:10:00

Szerintem meg a rendőrök sem totál idióták. Pontosan tudják, hogyan kell beállítani a kamerát, mikortól regisztráljon.

És én úgy tudom, hogy az átmeneti időszak az a sárga. Tehát ha féktávon belül kapod, átmehetsz (50-nel, nem gyorsabban számolva a féktávot) Ha a fejed felett váltott pirosra, akkor te már régen szabálytalan vagy, mert nem fékeztél, amikor láttad kellő távolságból, hogy sárgára vált a lámpa.

egy atlag 2008.09.22. 18:10:06

Ezzel a zéróval most még jobban beszopatják a népet, kivéve az adócsaló haverjaikat...
Erre csak az bólogat, aki geci gazdag és mszpés, vagy csak otthon ül és a pártkönyvét siratja. Aki élni próbál, gyereket nevel, jön megy, az meg csendben anyázik.
Egy ilyen százezres bírság rendesen tacsra tesz néhány családot biztos. Bár az elvtársak ezt nem is érzik, mivel könnyen jött, könnyen megy alapon élnek.
A legközelebbi választáson valszeg én is zéró toleráns leszek, sok más emberrel egyetemben....
Még egy dolog, elfelejtettem megköszönni a rend éber őreinek a motor és quad gyorsulási pálya létrejöttét itt a lakótelep körül....zéró, zéró, anyátok!

Cimpus 2008.09.22. 18:10:19

Szerintem Vpr-ben az oktatókat kellene felakasztani. Korábban lehetett a piroson kis ívben kanyarodni, de ezt valahogy 1980tol(nem vagyok benne biztos) megszűnt. Lehet,hogy ők nem kapták meg eddig a kressz módosításokat????:)))

mercurius 2008.09.22. 18:11:59

egy atlag valszeg jobbos, és ezúton megfenyegetett minket mindannyiunkat, aki szeretne szabályosan hosszú életkort megérni. Gratulálok, remélem sikeres leszel!

HARholio 2008.09.22. 18:13:22

Egy kívánságom van csak az egész üggyel kapcsolatban: amit beszedtek az 1500 embertől, azonnal forgassák vissza ugyanilyen kamerákba. Ettől kezdene értelmet nyerni az egész zéró tolerancia dolog.. és ettől lenne valódi változás is a közlekedési morálban.

nincs_nick 2008.09.22. 18:13:27

Veszprémben élek több mint hat éve, de a nagy "tájékoztatásból" gyakorlatilag semmi nem igaz sajnos. A legtöbb ismerősöm csak a mostani hírekből értesült a lámpáról. Mellesleg oda tényleg körforgalom kellene, mert a buszok a buszpályaudvar miatt elég nagy dugót okoznak, az említett lámpánnál sokszor csak egy bír átkecmeregni a zöldön, az emelkedőn fölfelé. Az ominózus lámpa ráadásul az utóbbi időben (május óta?) szeret egyből pirosra váltani. Szerencsére már kiraktak egy számlálót oda, de nem egyszer sikerült 11mp-ről és zöldről egyből nullára és pirosra váltania annak is.
Btw tényleg csak gyalogos hibájából elkötvetett balesetről tudok én is annál a kereszteződésben... (Mielőtt valaki megkövezne, én még nem kaptam csekket, de ahogyan ott néha megy a lámpa már csak idő kérdése.)

szigiri 2008.09.22. 18:13:31

BruteForce: A feje fölött csak sárgára válthat. Sárga-piros és sárga lámpán TILOS átmenni, kivéve, ha biztonságosan
nem lehet megállni.
Kresz 9.§ Ha folyamatos sárga fényt mutat a lámpa, akkor - az útkereszteződésnél a kijelölt gyalogos átkelőhely, illetőleg a megállás helyét jelző útburkolati jel előtt meg kell állni.
Ezek hiányában a fényjelző készülék előtt kell megállni.
Ha biztonságosan megállni már nem lehet, az útkeresztezodésen mielőbb át kell haladni.

MP 2008.09.22. 18:14:02

Nem a jogosság a gond hanem az eljárás! Észre kellene venni hogy ez egy újabb adófajta nem a rendet hanem az álamkasszát növeki. Ha ez nem így lenne akkor az ebből befolyt összegeket iskolára vagy iskolai közlekedési oktatásra fordítanák. Akkor még be is fizetné az ember. Ez egy ADÓ semmi más!

egy atlag 2008.09.22. 18:14:21

A sok kis képmutató faxkalapnak: az nem ment át budapesten még piroson, aki nem vezet, de még az is sztem, csak mint utas. Úgyhogy nem kell itt a rizsa, az írjon ide, aki tényleg vezet, vagy ne hazudozzon legalább!

Cimpus 2008.09.22. 18:17:32

A sógoromat egy kerékpáros rendőr fogta meg egy lámpánál Hollandiában. Látta,hogy a sárgán indult el és piroson átcsúszott.

Mit kell ezen csodálkozni?
Egyszerű a dolog! Amit szabad az szabad amit nem azt NEM!

Aki nagyon hőbörög annak azt ajánlom hidegvíz! Volt már Mo-on olyan rdsz. is ,hogy 1 szóért letőttek!

Dani187 2008.09.22. 18:17:35

Sziasztok. Itt alapvetően nem a büntetéssel van a baj, hanem ,hogy kibaszott gyorsan vált a lámpa.Az meberek már a zöldön nem mernek átmenni és ha lefényképeznek csak egy fénykép van arról,hogy te átmentél a "piroson".Így próbálgathatod bizonyítani, hogy a 7-es BMW a seggedben volt és azért mentél át. A helyes megoldás az lenne,ha a kamerában tényleg kamera lenne és nem egy,hanem több,ami figyelné,hogy tényleg jött-e valaki mögötted veszélyeztetve téged és az ilyen felvételek egy bizottsághoz kerülnének, akik eldöntik a büntetés jogosságát.

Ginya 2008.09.22. 18:17:57

=> mercurius
a kocsi elszállt, felvették gazdasági totálkárra, és kaptam kemény 75E forintot, abból gondolhatod, sokra futotta. Egy 20 éves kocsi volt, de nekem 101%-ban megfelelt. Így a bontóban kínkeservesen átvették, ott voltam kocsi nékül egy másik hülye hibájából (azért másik, mert azóta tükörbe nézek sárgánál, és IGEN, átmegyek a piroson, ha a kedves autóstárs mögöttem jóval féktávon belül van).
Vessetek meg érte, de amíg nem tiszteli mindenki a szabályokat (ÉS MINDET), addig engem sem hagytok szabályosan élni, és közlekedni.

mercurius 2008.09.22. 18:19:26

Heti 200-600 km-t vezetek. Megjárom Bp-t és a legtöbb déldunántúli települést időről időre. Írhatok?

Nincs abban semmi képmutatás ám, ha ismerjük a KRESZ-t, és elvárjuk, hogy más is ismerje!

Talán csak annyiban vagyunk mások, hogy nem akarunk kiskaput találni

Cimpus 2008.09.22. 18:20:22

Egy átlag!!!
Akkor én nem egy átlagos vagyok. Mert én nem hazudozok és sokat is kell vezetnem.

egy atlag 2008.09.22. 18:21:05

mercurius, tévedsz, a fideszben úgy tudom jelenleg több volt párttag van, mint bármely másik pártban. Amennyiben megtanultál volna ált. isk-ban szöveget értelmezni, akkor felfogtad volna, h annak amit írtam a mai magyar társadalomhoz, és nem a napi politikához van köze....Ez egy ADÓ, mintha már írta volna valaki. Csak nem a jövedelemtől függ, ezért gázos.

szigiri 2008.09.22. 18:22:01

MP: érdekes, mégis javult a statisztika. mellesleg támogatom az olyan adót, ami felelősségközpontú, mert akkor legalább eldönthetem, hogy akarom-e fizetni, vagy minden szarra hivatkozom, hogy így Budapest, meg úgy. Látjátok, hogy nem csak Budapesten mennek át a piroson, vagy gázolnak a zebrán. Mit csinálnának akkor ezek Bp.-en.

Jonas-R 2008.09.22. 18:22:21

Nos, ehhez azért hozzátennék egy személyes megjegyzést.

Van egy ismerősöm, aki újságolta, hogy kapott egy 100 ropis büntit, úgy hogy tutira nem ment át piroson. Az illető igen komolyan veszi a szabályokat, igazi angol hidegvérű közlekedő, jól és biztosan vezet, és soha semmilyen kockázatot nem vállal. (A legmegdöbbentőbb, hogy az elsőfokú fellebbezés után SEM mutatják meg a fényképet, nem hogy a buntihez mellékeljék, ami viszont dühítő lehet.) Neki elhiszem, hogy nem szabálytalankodott, és most olvasgatva a posztokat, bennem a következő merült fel:

Nem az a probléma, hogy zero tolerancia, és nem is az, ha kameráznak, és büntetnek, és folyik a vér és repül a jogsi, tőlem mehet, mert kell is figyelembe véve a közlekedési morált. Ami viszont nem fasza, azon felül, amit a bejegyzésben is taglalnak, hogy ezt egy kicsit elő lehetett volna készíteni, hogy a kamera elhelyezése kimondottan geci, majdhogynem direkt olyan helyre került ahol a legtöbb _köcsög jobbrakanyarodó fasz benyalja a 3-4 másodperces zöldet_. Majd megtanulják kérem. Fel sem merül, hogy a lámpa nem megfelelően hangolt, hogy át kéne gondolni az ottani szabályokat ( mert gondolom ha hullottak volna a terhes kismamák a kereszteződésben, akkor nagyobb figyelmet kap), vagy neadjisten az első nap odaállítani egy ... RENDŐRT, hogy figyelmeztessen az achtung 100ezres lesifotósra. Szóval a szándékot mögötte nem érzem tisztának, nem azért oda került a kamera, mert "ez tesz legjobbat a közlekedés szinvonalanak emelesehez" és ez viszont nem kifogásolható, maximum facsarja az ember orrát.

mercurius 2008.09.22. 18:22:54

Ginya a verdát sajnálom, polgári peres úton még behajthatod a többit.

Ám itt pont azért érvelgetünk pro és kontra, hogy igenis mindenki szabályosan közlekedjen, és ne kelljen elszenvedned több ilyen balesetet.

Lehet, hogy nem hatalmas platform ez itt, de úgy sejtem, hogy pont sokat autózó emberkék pötyögnek itt kommenteket, szóval pont olyanok, akikre statisztikailag gyakrabban számíthatsz az utakon.

És ahogy olvasom, nő a biztonságunk!
;-)

LouCyber 2008.09.22. 18:23:25

Amerikában piros lámpánál, ha nincs valamilyen "akadályozó" forgalom, lehet kis ívben - a "kanyarodósávból" - jobbra haladni. Jó dolog, soxor éltünk vele, sajnos Mo. ebben sem Amerika.

Az "egyéb pirosozóknak" pedig innen üzenjük: a kórház drága...

mercurius 2008.09.22. 18:24:18

egy atlag
Ez egy igen jó fajta adó, mert nem kell mindenkinek megfizetnie, csak annak, aki akarja.

Nem gond, ha te nem akarod. Tartsd be a szabályokat!

egy atlag 2008.09.22. 18:24:23

mercurius, szerintem ne járasd le magad tovább. Vezetsz, oké, nem hazudsz és nem mentél még életedben át piroson, oké, elhiszem! Akkor te csak kalaposskodás lehetsz vazze! :-)

mercurius 2008.09.22. 18:28:20

hehe kicsit feljebb leírtam, hogy mentem már át piroson. (olvasni kellene, mielőtt írsz...)

Kedves 'egy atlag' én egy jelentéktelen kis pont vagyok. Ne velem foglalkozz, hanem itt ez a sok megoldatlan és fontos kérdés, amivel foglalkozunk. Beszállsz? Mondd el a véleményed, meghallgatunk mindannyian!

Jonas-R 2008.09.22. 18:30:51

Mondjuk azt én sem értem pontosan, hogy mi az adó a büntetésben. Nem azt büntetik, hogy létezel, persze ha valaki így akarja érezni..

fitsport 2008.09.22. 18:31:53

Ma olvastam a Veszprém megyei Naplóban, hogy egy közlekedő vetted a fáradságot és lemérte az ominózus kereszteződésben a sárga időtartamát.
Nincs 3 másodperc!
A reggeli forgalom folymatos. A kb 10 m-re lévő gyalogátkelőt, ha éppen akkor váltott át a lámpa zöldről, amikor elhaladtál mellette, tutti, hogy a gyalogátkelőn piroson mész már át.
A biztonságos kjözlekedés érdekében a sárga idejét kell meghosszabbítani legalább hat-hét másodpercre!

Egyébként az egyenes és balra kanyarodó sávban is ez a helyzet, de azt nem látja a kamera. (Naponta itt közlekedem, s tapasztalatból mondom ez szivatás!)

egy atlag 2008.09.22. 18:32:48

On:Szerintem a konkrét esetben az eljárás: elsőre egy tízes, fotós melléklettel, másodjára jogsi ugrik. Amennyiben nem a veszprémi polgármester pénzbeszedő művelete lenne, így működne.

mercurius 2008.09.22. 18:37:58

fitsport
Mennyivel lehet bevenni azt a kanyart? 30-cal? akkor a 3 másodperc alatt kb24 métert teszel meg. akkor vagy nem ott van a gyalogátkelőhely, vagy sárgán hajtasz be a kereszteződésbe

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2008.09.22. 18:38:33

szokásos index poszt
hangulatkeltő szöveg és gyülölködő kommentek
és a posztból, egyetlen "apróság" maradt ki:
a sárga 0,2 mp-ig van

vagyis kb. így néz ki a helyzet:
zöld-zöld-zöld-zöld-zöld-zöld-zöld-zöld-zöld-zöld-zöld-zöld-zöld-s-piros-piros-piros-piros-piros-piros

menjetek arra nyugodtan...

egy atlag 2008.09.22. 18:39:22

mercurius, akkor miért nem hallgatsz?

mercurius 2008.09.22. 18:39:26

most akkor 3 másodperc, vagy nem 3 másodperc!

Jonas-R 2008.09.22. 18:39:48

egy atlag,

oké, de a büntetési tételeket nem helyi szinten határozzák meg. Ebben az esetben az a gáz, hogy direkt szivatnak, kihasználva a zero toleranciát.

Vagy szóval érted, a zeró toleranciát is lehetne ésszel használni, akár ekkora büntetési tételekkel is.

Mellesleg egyre inkább arra hajlok, hogy a kocsit kell elvenni, és kifizettetni az őrzést.

Ginya 2008.09.22. 18:39:49

=> mercurius
remélem igazad van (vagy legalábbis lesz), mert sajnos nekem rossz tapasztalataim vannak:
1) a közlekedési morál nem javult. Naponta vezetek Pesten (vidékiektől elnézést, havonta max. van egy hosszabb utam), és nem lett jobb és könnyebb a közlekedés. A boyracerek ugyanúgy hasítanak a megengedett sebesség 2x-vel, az index használata luxus (mert én biztos valami mentalista balfék vagyok, és mindenki szándékával tisztában vagyok), és az SL Merci ablakában ott a rokikártya... Nem lett jobb... (várom az ellenvéleményeket, ahol mégis)(+ Sopron nem ér, ott egészen más a légkör => OTT TUDNAK KÖZLEKEDNI!)
2)kedvenc vasprófétánk, Kondorosi úr már melegíti a köv. fordulót: Gyalogosátkelőhely. 30km/h sebességgel KELL megközelíteni. MINDIG! Éjszaka, Parassapuszta külter. is. Biztos lesz 1-2 traffipax is, csak hogy érezzük, értünk csinálják. Nincs is vele bajom, áldatlan állapotok uralkodnak, de mikor megállok, és szemből 5 autó sem engedi el a gyalogost, akkor itt még van mit tanulni. És figyeljétek meg, 30km/h-val is el fognak gázolni pár szerencsétlent.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.09.22. 18:41:05

Valamit nem nagyon értek. A piros lámpán TILOS áthajtani. Nem azért, mert százezer. Hanem azért mert a közlekedési szabályok egyértelműen, kimondottan és konkrétan tiltják. Ez az alapeset. Májusban megmondták, ha átmész, megbaszunk nagyon.
Tehát ott tartunk, hogy:
1, alapból tilos
2, szóltak, hogy gáz lesz
Ehhez képest napi gyakorlat a belehajtás. Aztán meg csodálkozik a sok birkaállat. Meg küldöttséget szervez. Az eszem megáll, baszki.

Sam8888 2008.09.22. 18:41:21

Talán először értelmes szabályt kéne bevezetni, aztán büntetni. Hogy pl. peros lámpánál jobbra kis ívben lehessen kanyarodni, csak olyan legyen, mintha egy naaagy stoptábla lenne ott. (csak a jobbrakanyarodóknak!)

ZRobee 2008.09.22. 18:41:56

Nap, mint nap elég sokat vezetek Debrecenben. Nagy a forgalom mindenki siet, menni kell. Gyakran belecsúszom sárgákba pirosokba...
A 100ezer kurva sok. Különben is egy ilyen jobbra kisívben ha nem jön senki mi a veszélyes?! Aki balesetet okoz azt kellene elővenni, nem az ilyen hülyeségekért baszogatni az embereket. Ha mindenki rögtön megállna a sárgánál kb. 4-5 autóval több gyűlne össze a lámpáknál. Tehát még lassabban menne a forgalom. Ez a zéró tolerancia nem a közlekedési morál javításáról szól, hanem a pénzbehajtásról! Egy kollegám nemrég járt Törökországban és ahogy elmondta, hogy ott hogyan közlekednek az emberek nálunk nagyon nagyon jó a közlekedési morál. Én úgy gondolom, hogy ezek a szabályokat rugalmasabban kellene kezelni, csak jobban oda kell figyelni egymásra.

Jonas-R 2008.09.22. 18:42:55

before olvasgass kommenteket. Ha gyalogos van az átkelőn nem érsz át jobbra kisívben.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.09.22. 18:45:16

a szőnyeg alól mondom, hogy ámerikában lehet pirosnál kis ívben kanyarodni, alapból.

ahol nem lehet ilyet tenni, ott kiírják táblára vagy villogtatják.
"no turn on red"

farm3.static.flickr.com/2035/2173520856_0640f7a5f5_o.jpg

mercurius 2008.09.22. 18:45:19

Ginya
Mi már tettünk lépéseket, hogy jobb legyen. A boyracerek meg majd fizetnek. 100ezret, meg 300 ezret.

Kondorosi meg eddig is sokmindent akart, de csak részben jöttek be a dolgai. Ez sincsen betonba öntve egyenlőre. Reméljük, hogy lesz egy használhat megoldás. Pl a horvát, vagy svájci.Az előbbihez útburkolati jelek kellenek és szabálymódosítás, az utóbbihoz pedig morális, és mentalitás-béli változás...

CsZK 2008.09.22. 18:45:38

Békéscsabára is szereltek fel úgy 1-2 hete kamerákat a Szarvasi-Berényi-Békési-Baross utcai kereszteződéshez. Mindenki nagyon figyeljen, mert a nagy Tesó figyel!

ShwartzWazul 2008.09.22. 18:45:43

egy atlag:
"Amennyiben nem a veszprémi polgármester pénzbeszedő művelete lenne, így működne."

Én elhiszem, hogy egyeseknek baromira nehéz bizonyos egyszerűnek látszó dolgokat felfogni, de hidd el azt amit már többen, máshol is leírtak: ez a pénz nem a polgármester és nem a rendőr zsebébe vándorol.
Másrészt, ha egy vadiúj lámpát kiraknak valahol és ott azonnal fényképeznek is, az is jogos, mert a piros új helyen is piros. És nincs tízezer, meg húszezer, meg mérlegelés. Ezért hívják zéró toleranciának.

joselin 2008.09.22. 18:47:03

szigiri.
Kevés a rendőr? kb.8000-rel van több belőlük, mint az átkosban.Csak most nem dolgoznak.Dunaújvárosban rendezvények kivételével 15 éve nem láttam gyalogzsarut.

Ganger 2008.09.22. 18:47:24

Mercurius:

belém jöttek 1 hónapja, mert megálltam a zebrán (gyalogosátkelőhelyen) átkelő gyerekeknek, pedig a nő aki jött mögöttem közel sem volt, csak nem figyelt. Szinte fékezés nélkül csattant belém. Biztosító felvette a kárt, kért kalkulációt, azt nem fogadta el, ajánlott egyezségre annyit, amennyiből az anyagktsg se lenne meg. Most gtk-ra akarja venni, és várja a kárbecslést. Szerencsére járóképes az autóm, de most húzódik kb. egy hónapja az ügy és még messze nincs vége. Szóval nem jó arra bazírozni, hogy neked úgyis igazad lesz, és a biztosító fizet: ez egy NAGY TÉVEDÉS!

ZRobee 2008.09.22. 18:47:47

A 100ezer nagyon sok! A balesetet okozókat kellene jobban elővenni, nem a jobbra kisívben, meg az éppencsak piroson áthajtókat sarcolni. Kikanyarodtak jobbra kisívben mikor nem jött semmi. Ebben mi a veszélyes?

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.09.22. 18:50:24

Drága Tibor!

Ha Veszprémben élnél tudnád, hogy az a kereszteződés egy jobbra kisíves emelkedőn van, ahol bizony távolsági buszok közlekednek elég sűrűn, mert a buszpályaudvartól nagyjából 500 méterre van. A lámpa egyes mérések szerint 2,8 másodpercig sárga a rövid zöld után. Kedves Tibor, tudja mindenki, hogy a te reflexeid tévedhetetlenek és csak azért nem ülsz most az F1-es McLaren autóban, mert Hamilton jobban tetszik a tinilányoknak, de engedd meg, hogy most vitatkozzak veled. Ha kettő darab kék villám Ikarus teljesen kitakarja előled a kilátást, akkor bizony van esélyed a pirosba belecsusszanni, ugye elismered. Másrészt, ha Veszprémben jártál az elmúlt időben, akkor láthattad, hogy a kis fehér vonalat csak nemrégiben festették fel újra, miután sok embernek elege lett abból, hogy azért kapott büntetést, mert a teljesen elkopott vonalat átlépte, de egyébként megállt a lámpánál. Újabban sok veszprémi autós próbálja ezt a kereszteződést kikerülni, pontosan azért, mert a fent említett esetek döntő többségében az volt a helyzet, hogy a csuklós hetes busz és a távolsági cimborái szépen átcammogtak a kereszteződésen, aki mögötte ment, az pedig jó eséllyel megszívta.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.09.22. 18:51:19

Jonas-R: eolvastam azóta a kommenteket és árnyalódott a helyzet. Azt leszarom, hogy "jajj nem szóltak", meg ilyesmik, de ha a lámpa nem működik szabályosan, akkor valóban problémás a dolog.

mercurius 2008.09.22. 18:52:07

Ganger
Asszem ez egy másik téma. Szerintem mindenkinek van negatív tapasztalata biztosítóval. Ez azonban nem kell, hogy bármire is késztessen.

Ha neked előre elmondják, hogy szívni fogsz a biztosítóval, akkor elütöd a srácot? Ugye nem. És ahogy egyszer már említettem, amit a biztosító nem fizet ki, azt követelheted a vétkes féltől polgári peres úton. Ez sem lesz meg 2 nap alatt, viszont van rá esély, jogy komolyabb mértékig kártalanítsanak.

Jonas-R 2008.09.22. 18:53:01

Zrobee, nem mérlegelsz, mert szabály. Ez a lényeg, és ezért zero tolerancia.

Az azért egy elég erős alapelv, hogy nem hagyjuk mérlegelni a sofőrt, ezért kötelező szabályokat vezetünk be, és megnevezzük azt, ahol mérlegelhet. Leginkább azért, mert aztán hogyan teszünk különbséget, ha mégis valami történne, hogy alkalmas volt-e az aki mérlegelt vagy sem, illetve hogy tudott volna-e egyáltalán helyes döntést hozni.

Vitatkozhatsz egy helyzettel, érvelve, hogy kit veszélyeztetek ezzel, de így csak igazolod, hogy ez alapvetően helyes alapelv...

Jonas-R 2008.09.22. 18:55:12

Jaja before, a probléma az hogy szivatás, nem az, hogy zero toleracnia, vagy hogy szigorú büntetés.

Az, hogy nem érzed a szándékot benne, hogy jobbá akarnak tenni dolgokat. Ott, ők. Mind.

egy atlag 2008.09.22. 18:55:24

Swartz, ezt gondolom viccnek szántad. Most nincs kedvem neked vázolni az összefüggéseket. kondorosi meg társai....az az ember képtelen egy épkézláb mondatot kimondani. Ezt tették a kirakatba, milyen lehet a többi? Szóval rendőrviccnek fele sem tréfa :-)
Ott ahol az állampolgári bizalmat kéne növelni....szopatják az adófizetőket...ész megáll

ShwartzWazul 2008.09.22. 18:57:47

scheerti:
Én elhiszem amit írsz, de ez miért csak most érdekli a kedves lokális autóstársadalmat (pirosban lefotózottakat), amikor már fizetni kéne?

ZRobee 2008.09.22. 18:59:36

Jonas-R
Szerinted helyes alapelv az, hogy egy ember 1 hibájáért (ami személy és vagyonbiztonságot sem veszélyeztet)akár több, mint egy havi fizetését odaadja?

Szerintem Te vagy kurva sokat keresel, vagy nem sokat vezetsz.

egy atlag 2008.09.22. 19:00:09

Látom egyesek nem csak nem vezetnek, de még polgári peres ügyük sem volt! Ennyi ökörséget még nem olvastam!
Peres úton behajtani....mondom, ész megáll, csak valaki el ne higgye!

Jonas-R 2008.09.22. 19:01:21

de aztán, az összeesküvés elmélet kedvelőinek:

fletóek görcsölnek a zero tolreancian, és a fideszes városka szítja az indulatot úgy, hogy faszkalap módon alkalmazza.

Nálam simán belefér. És nem mondom, hogy fordítva szerintem nem lenne eképzelhető ugyanilyen formában. Akár meg is történt, csak nem Veszprémben hanem Pécsett, és nem zérótoleranciával hanem Széchenyi tervvel... én meg nem értem miért van folyamatosan hányingerem.

dropshadovv · http://hartware.tumblr.com 2008.09.22. 19:03:39

itt is az a problema, ami az országban általában. az árakat meg a büntetéseket szabályozásokat az EU-hoz viszonyítják, de arról elfelejtkeznek, hogy a fizetésünk a közelébe se ér semminek....

Leadfoot 2008.09.22. 19:04:12

Papp Tibinek GPS-es ellenőrzőrendszert a kocsijába, és ahányszor gyorsabban megy a megengedettnél, annyiszor 100ezer forint.

Egyébként meg valahol egyet is értek a zéró tolerancia _céljával_, de a traffipaxos, kamerázós dolgok miatt sose lesz jobb közlekedési morál. Majd ha a városokban kiszedik a 40-nel a belsőben araszolókat, meg beállnak 1-2 balhésabb kereszteződésbe, és szépen seggbe rúgják a kereszteződésben bent ragadókat, kanyarodóban sort előzőket, gyalogosokat kicentizőket, városi önjelölt sztrítrészereket...

Egyébiránt meg nagy zéró tolerancia meg csökkentsük a balesetek számát = RIZSA. 1513 X 100000 = az több, mint 150 millió forint. Ez a pénzre megy semmi másra. Aztán meg ezzel is csak a csóringereket szivatják, mert aki 10+ milliós autóval jár, annak a 100ezer is pofabagó.

SchEdem 2008.09.22. 19:04:20

Komolyan lehidalok. Ugyanazok a buta ervek sorakoznak a buntetes jogtalansaga mellett. Az ilyen sok szabalykerulo idiota miatt tart ott az az orszag, ahol tart.
A szabaly akkor is szabaly, ha nem biztos, hogy el tudnak kapni. Csak a magyar eddig meg nem ert el.
A buntetesi tetelrol annyit, hogy Svajcban elek, van nemi ralatasom a jobban mukodo orszagok buntetesi teteleire. Itt egy kis gyorshajtas utan olyan pert (!!!) es buntetest akasztanak a nyakadba, hogy a Magyarorszagrol annyira irigyelt fizetes ellenere is belerokkan az ember.
Akinek nincs penze, ne szabalytalankodjon. Ja, akinek van, az se. :-)
Amugy meg nem art a gyalogost vedeni, meg ha az a kedves wartburgos nagypapa 4-havi nyugdijaba kerul is. Mert azt nem art elfelejteni, hogy annal a keresztezodesnel zebra van, amit lentrol jove nem latsz egyaltalan be. Max bekanyarodsz, mert tegnap sem ment at ovodas csoport. Tudom mirol beszelek, Veszprembe jartam 4 evig gimibe.

ShwartzWazul 2008.09.22. 19:05:54

egy atlag:
Mint már fentebb mások leírták, ez egy olyan adó, amit csak akkor kell befizetni, ha _Te_ akarod.
Ha nem szegsz szabályt, nem kell fizetni. Ennyi.
Ezzel nem azt mondom, hogy én soha nem szegem/szegtem meg, csak annyit, hogy igyekszem betartani, de ha nem tartom be és elkapnak, akkor nem fröcskölök másokra, nem keresek kibúvót, hanem fizetek (ha ki tudom fizetni és nem kell leülnöm), és befogom a pofám, mert a szabály anélkül létezik, hogy tetszik-e vagy sem.

seahawks 2008.09.22. 19:05:59

veszprémiként mondom, hogy jogos a büntetés, veszélyes átmenni ott piroson, több gázolás volt már...

feketenap · http://www.zoldszempont.hu 2008.09.22. 19:06:19

Na kéremszépen, mindenki aki azzal a dedós mondókával vitriolozik, hogy: ami piros, az tilos, az monnyon le! NYugodtan adja vissza a jogsiát!
Ha egy sárga 2 másodpercig ég, a és a pirosnál azonnal kattan a fénykép, akkor az nem fer. Aki szokott vezetni, nem csak néz ki a fejéből a kormányba kapaszkodva, az tudja, hogy egy olyan lámpánál, ahol nem csak előre lehet menni, hanem jobbra is egy adott sávból, az ember nem tartja a szemét folyamatosan a lámpán, hanem figyeli, hogy mit csinál az előtte haladó. Én úgy tanultam, hogy ha a sárga akkor villan fel, ha féktávolságon belül meg tudunk állni, akkor meg kell állni. HA ötvennel mész, akkor másodpercenként 14 métert teszel meg. Ha egy másodpercet leveszünk a sárga idejéből a reakcióidőre és arra a pár pillanatra, amíg nem a lámpát nézted, akkor kb 1 másodperced marad, hogy megállj. Ez kb 14 méter. Pont annyi, amennyi egy tökéletes autó, száraz körülmények közötti fékútja. Ha a rendszerbe valami hiba csúszik, pár pillanattal tovább nem nézed a lámpát, már kapod a csekket.
Tovább kellene a sárgának égnie, és nem ártana egy másodperc számláló a zöld jelzéshez! Ez a barbár, demagóg faszkalap megoldás nem jó.

csiribí 2008.09.22. 19:06:31

"És egyszer csak megjön a csekk, nagyjából akkora összegről, amennyi abban a hónapban a víz-gáz-villany befizetése után nála maradna." OSZT KINEK MARAD ????

Jonas-R 2008.09.22. 19:07:10

Zrobee, amennyiben megtanulja, hogy ilyen helyzetekben jobb nem hibázni, akkor szerintem simán az.

Mellesleg nem az összegről beszéltem, hanem arról a szösszenetedről, hogy "Kikanyarodtak jobbra kisívben mikor nem jött semmi. Ebben mi a veszélyes?", mert nem mérlegelsz, hogy veszélyes-e ha a szabály mondja meg. De azt megadom, hogy nyugodtan lehetne progresszívebb a dolog, szigorú ellenőrzéssel. Mellesleg érdemes lehet enyhítést kérni, méltányossági alapon. (nincs hibapont és/vagy rossz anyagi körülmények stb.. ezt most csak mondom, de egy próbát megérne, mert érdekes tesztje lenne a rendszernek, illetve fejlődésnek-nemfejlődésnek)

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.09.22. 19:09:26

Shwartzwazul,

Veszprém nem Pest. Eddig itt elfogadott volt, hogy a Budapest úton( ez az utca neve) egyenesen haladók fékeztek egy picit, ha látták, hogy a jobbra kisívesből valaki beszorult a pirosba egy busz vagy teherautó miatt, pont azért, mert 50 méterrel távolabb ismét van egy lámpa, ami nagy valószínűséggel úgyis megfogná őket. Tehát itt nem volt kétkézzel mutogatás meg kurvaanyázás, ha valaki átcsusszant a piroson. Én még nem láttam itt olyat, hogy valaki szánt szándékkal a piroson átment volna, nyélgázzal. Pesten viszont ez a megszokott egyes helyeken, tehát nem értem, hogy miért a veszprémi autósok most a főgonoszok. Ha Budapesten egy nagy forgalmú úton ma este 20 órakor valaki oylan kamerát szerelne, ami a piroson áthajtókat veszi, akkor holnap délig megdőlne a veszprémi "rekord"...

Jonas-R 2008.09.22. 19:10:21

seahowks megmondta a frankót.

Gyanítom ott kevesebb gázolás lesz a közeljövőben.

mercurius 2008.09.22. 19:11:47

feketenap
van számláló

Suzukis 2008.09.22. 19:12:11

Olvastam erről a piroslámpás dologról a helyi heti újságban. A cikk szerzője két dolgot kifogásolt: a kamerát pályázati pénzből vették, alapvetően más célokra, másrészt van még egy ilyen lámpás-kamerás kereszteződés Veszprémben, ami balesetveszélyesebb, ott mégsem ellenőrzik a piroson átosonókat... Amúgy busz mögött tényleg nem lehet látni semmit, és ezen a vonalon közlekedik minden budapesti, fehérvári és siófoki busz, a helyieket nem is említve...

Rocko- 2008.09.22. 19:14:13

naja, amerikában pirosnál lehet jobra fordulni, ha nem jön semmi.
ha bevezetnék, kíváncsi lennék, hány oylan alkalom lenne, h a sofőrt pont telibetalálják. :)
próbálkozni lehet, csak kérdés: megéri-e.

Ginya 2008.09.22. 19:15:27

feketenap, ott a pont. Mert egy fénykép nem árulkodó, egy videófelvétel pontos helymegjelölésekkel lenne az igazi bizonyíték. De ez ott a mélyen tisztelt felelős vezető urakban miért nem fordult meg? Csak nem pénzt akarnak látni mindenáron, a lehető legkevesebb vesződséggel?

Gomulka Béla 2008.09.22. 19:15:46

A buntetés torvényes. A százezres osszeg viszont felháborító! Mi lesz ea kovetkezo lépés? Kiveszik a gyerek veséjét és eladják?!
Ismét felhozom: Európában tobb helyen próbálják azt a módszert, hogy minden táblát és lámpát levesznek(talán még a felfestést is), és a jobbkézszabály meg az a bizonyos kolcsonos udvariasság szabályozza a forgalmat. Eddig beválni tunik a dolog.
Ismert tapasztalat továbbá, hogy a jutalmazás sokkal gyorsabban tanít mint a buntetés. Veszprém civilizált európai város volt amikor utoljára ott jártam.

Miky 2008.09.22. 19:16:00

Csatlakozom frityesz46-hoz.
Itt a legtöbb ember bort iszik és vizet prédikál.

mercurius 2008.09.22. 19:17:15

Gomulka Béla
Ez európa mely részén van?

Dr Kangörény 2008.09.22. 19:18:16

Na kérem, nekem nem lenne bajom a zéró toleranciával, meg az európai mértékű bírságokkal sem (a balkáni bérek ellenére), ha viszonossági alapon én is hasonlóan járhatnék el az állami szervekkel. Pl. Nem lépnek egy ügyben a törvényben előírt határidő alatt? Zéró tolerancia: 100.000.-Ft az ügyfél zsebébe! Téves döntést hoznak? Zéró tolerancia: 300.000.-Ft az ügyfél zsebébe! Rendőrautó áll a tilosban? Zéró tolerancia: 300.000.-Ft az ügyfél zsebébe!És még könnyű lenne sorolni.

mercurius 2008.09.22. 19:18:21

Miky:
ÉN SÖRT ISZOM!!!!!

Jonas-R 2008.09.22. 19:19:22

mercurius, pl parizsban nem egy helyen, nem is lehet közlekedni.

Ja és azt tegyük hozzá, hogy a koccanásos kárra a nem fizet az adott helyeken a biztosító :))) (a Concorde nál van egy ilyen hely meg a diadalívnél)

whiteCat 2008.09.22. 19:19:31

Csak egy idézet Volf Péter, a Veszprémi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetőjétől.

"Azokkal nem is foglalkozunk, akik a sárga jelzésnél hajtanak be, még akkor sem, ha utóbb beragadnak a kereszteződésbe - mondja Volf Péter. - Csak azok számíthatnak büntetésre, akik a felvétel szerint már a piros jelzésnél hajtanak át a záró útburkolati jelen és a közlekedési lámpa vonalán. Kizárólag az egyértelmű szabálysértéseket szankcionáljuk."

Úgyhogy abba lehetne fejezni a még sárgánál, és még zöld jelzésnél indultam hozzászólásokat.

Fáj a 100ezer? Egyszerű csak tartsd be a közlekedési szabályokat!

Amúgy én keveslem a 100ezret bár talán így is hatásos lesz.
Én sokkal jobban szigorítanám pl a pirosban való áthajtást. Mondjuk tizes szorzó gépjármű elkobzás és jogosítvány örökre elvétele.

Nem kéne áthajtani a piroson és akkor most nem kéne amúgy enyhe büntit sem fizetni.

nemondomeg (törölt) 2008.09.22. 19:21:39

egy csomó lámpa van még pesten is amit estére sárgán villogóra kéne kapcsolni. olyan helyen várakozik este az ember ahol ő jár egyedül 10 percekig. főleg éjszaka amikor haza érne már! ezeket kéne átnézni. hogy van az h ha németországban kiirják a sztrádán h max seb 80km/h akkor azt az ember el is hiszi? magyarországon meg láttam olyant, h se terelés se semmi és 60 a pályán. valaki tudja hogy holvannak az egyetemet végzett közlekedésmérnökök ilyenkor??

IPC 2008.09.22. 19:23:00

A bevételből még több kamerát minden lámpához és zebrához! Előbb-utóbb megtanulnak szabályosan közlekedni.

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.09.22. 19:24:57

A piros lámpán valóban nem szép áthajtani...

Node habzó szájú barátaim: ki nem volt még úgy, hogy sárgára váltott a lámpa és akkor fék helyett a gázra lépett "még átférek" csatakiáltással, lehet azért mert jöttek a seggében ugyanezzel a gondolattal, lehet mert csak ez tűnt racionálisnak...

Szóval azt gondolom, hogy lehetnek bizonyos fenntartások, így pl. Bp-n a régi rendszerben a piroson áthaladókról 3 kép készült, és ha nem mindhárom kép a piroslámpát mutatta, hát nem kapott büntit.

A másik gondom, az a mérték: oké hogy zéró tolerancia van, node könyörgöm: "első bűntényesnek" 100 rugóval kezdeni nem túlzás egy olyan országban, ahol 100 eFt fölött garantáltan legfeljebb a diplomások és címeres/fehérnyakkendős urak keresnek?

A GP1-ben néhány motrost megbírságoltak, mert az edzés leintése után rajtpróbákat tartottak. Holott ez tilos. Ezeknek az alacsony jövedelmű embereknek mennyi volt a bírság: 1000 euro.

Nem lenne mégiscsak helyénvaló egy olyan gesztus, hogy aki először hibázik, elsőre csak valami jelképes összeget kelljen fizetnie? Amit megérez ugyan, és ha van esze, tanul is belőle?

Hogy 30-as táblánál 60 km/ó mégse ugyanakkor vétek legyen már, mint autópályán a 260?

Jonas-R 2008.09.22. 19:26:08

WhiteCat, ezt viszont tök nehezen tudom elképzelni.

Mármint számolj utána, 90 nap alatt 1500 bünti, az azt jelentené, hogy naponta 16-17 autó, forgalmas időszakban 3-5 percenként tehát két-három lámpánként egy ember direkt pirosba hajtott bele, sőt a nem forgalmas időszakban is, (mikor aztán meg lehet áltni) félóránként valaki szabálytalankodott. Szóval szar a kölekedési morál, node ez nem valószínű, hogy szándékos, tudatos és veszélyes a közlekedésre :)

Izo 2008.09.22. 19:26:41

Többen hozták fel, még jó, hogy nem ütöttek el valakit. Nekem úgy rémlik, hogy jobbra kis ívben kanyarodásnál egyszerre szokott zöld lenni az autósnak és az érintett gyalogosnak. Ugyanígy egy időben piros. Nem tudom, hogy az érintett kereszteződésben így van-e, mindenesetre jobbra kanyarodásnál még zöld lámpánál IS figyelni kell a gyalogost, a biciklist meg pláne! Azért valószínűleg egy tíz-húszezer forintos csekk is megtette volna a hatását. Off. Szeretném megérni, hogy az igazi bűnözők ellen is ilyen vehemenciával küzdjön a rendőrség.

frityesz46 2008.09.22. 19:29:03

feketenap:
már van visszaszámláló szeptember óta szal 1hónapja jogos ez a dolog de 3 hónapig szoptak az emberek! De nem baj leverik még azt a kamerát párszor :D!!!

ShwartzWazul 2008.09.22. 19:29:04

scheerti:
"Eddig itt elfogadott volt, hogy a Budapest úton( ez az utca neve) egyenesen haladók fékeztek egy picit, ha látták, hogy a jobbra kisívesből valaki beszorult a pirosba egy busz vagy teherautó miatt, pont azért, mert 50 méterrel távolabb ismét van egy lámpa, ami nagy valószínűséggel úgyis megfogná őket. Tehát itt nem volt kétkézzel mutogatás meg kurvaanyázás, ha valaki átcsusszant a piroson."

Hát pont ezt kérdem. Eddig az Vp-i autósok nyugodtan tudomásul vették, hogy simán piroson mennek át, még csak véletlenül sem jelezve a hatóságoknak, hogy ez így nem jó. Ez csak akkor jut az eszükbe, amikor már megbüntették őket. Ergo, ha eleve a szabályt betartva közlekednek, nagyobb lesz a dugó, ami előbb-utóbb a lámpa átállítását vonja maga után, pláne, ha ezt még jelzik is a hatóságok felé. De nem. Inkább áthágjuk a szabályt és utána sírunk.
Amit a Bp-i morálról írsz, azzal 100%-ig egyetértek. Tehát nem azt mondom, hogy a veszprémiek a főgonoszok, csak most épp ott borult a bili.

whiteCat 2008.09.22. 19:30:25

feketenap:

Ki mondta, hogy egy lámpát ötvennel kell megközelíteni?
Eleve ha lámpa közelébe érsz lassítani kell és számítani, hogy bizony a lámpa válthat. Ha pedig számláló is van akkor pedig még tudni is fogod, hogy bizony rögtön sárga lesz, tehát lassítasz és megállsz. Mert a sárgán ugyanúgy nem mehetsz ám át ha meg tudsz állni mint a piroson.

Mint mondtam nem tanmeséket kell gyártani hanem betartani a kreszt.
A büntetések pedig 10000000%-osan jogosak!

Gida_# 2008.09.22. 19:30:35

Rendben is van, hogy zéró tolerancia meg minden,persze büntessük meg a szabálytalankodókat.De kívánom minden kedves "ellendrukkernek", hogy jöjjön el egyszer Veszprémbe, és pont úgy érjen az adott lámpához, hogy mondjuk egy busztól, vagy a szikrázó napsütéstől ne lássa a piros fényt.
És akkor majd neki is fájni fog a 100ezer!
Ugye nem hiszitek, hogy ennyire sötét lenne itt mindenki, hogy direktbe, szánt szándékkal megy át a pirosnál!!!??
Ti sosem szabálytalankodtok!??

Operator 2008.09.22. 19:34:21

A 100 000 HUF-os bírsággal az a baj, mint általában a fix összegű bírságokkal. Mást jelent a Daewoo Tico-s bolti eladónak, és mást az X5-ös BMW-t vezető kopasznak. Na de mi legyen az alternatíva? Jövedelem arányos büntetés? Az X5-ös vállalkozó tuti minimálbérre van bejelentve, a cége meg veszteséges. A jármű értéke? Ebben az esetben mi lenne a helyzet egy több 10 millás kamion vezetőjével, aki szintén nem milliárdos?
Sajnos nem jó a megoldás, de nincs jobb. Sokan hozzá vannak szokva, hogy nekik mindent lehet. Piroson átmenni, záróvonalon előzni, lakott területen 100-al hajtani... Most megtanulják majd, hogy talán mégsem tehetnek meg mindent.

Miky 2008.09.22. 19:34:32

mercurius
Egészségedre!

mercurius 2008.09.22. 19:36:04

El fog jönni az az idő, amikor a kocsik szélvédője előtt ot csücsül majd egy hatóságilag hitelesített kamera, és menet közben rögzíteni fogja a közlekedő autóstársak viselt dolgait. Ezt aztán szépen letölti a rendőrség, és mehet is a bünticsekk.

Ahogy kis hazánkat ismerem, ha felröppenne a hír valamelyik médiában, másnap kb 3500 megkeresés érkezne az önkéntes nagytesóktól, hogy haddőkisegyetaverdába!

Akkor mi lenne a kimagyarázás? azért előztem záróvonalom, mert helyenként lekopott, és nem tűnt folyamatosnak? vagy azért nem indexelem, mert egy gyilkos darázs szállt be éppen a kocsi ablakán?

Sose lesz itt rend Uraim, ha egy ilyen lokális eset ilyen port ver fel, és ennyi embernek fáj a puszta lehetőség is, hogy büntetést kell fizetni.

Megint oda kanyarodok vissza, amit az elején is említettem. Sokaknak egyszerűen nem esik le, hogy a szabályok megvannak, a tételek fixek, és nincs mérlegelés a szabályszegőnek, hogy kicsit, vagy nagyon szegett-e szabályt.

Így a nap végére azonban megint többen vannak, akik ismerik, értik és elfogadják a szabályokat. És egy ilyen kis négykerekű, önerejéből elmozdulni képes kis pontnak, mint én, ez JÓ hír az utakról.

Jó'ccakát mindenkinek!

hacsabika (törölt) 2008.09.22. 19:36:16

Én nem veszprémi vagyok, de a megye egyik városában élek. Aki nem hallott erről a kamerás dologról, az valszeg Győzikét és Mónikát néz a tévében, az újságban pedig a napi horoszkóp érdekli csak. Magyarán szólva egészen addig szarik rá az ember, amíg nem küldik a csekket neki. Aztán elkezd rinyálni....
Aki áthajt a piroson, azt büntessék is meg!! Aki meg azzal jön, hogy rövid ideig sárga a lámpa, az kicsit gondolkodjon el rajta miért. Elárulom, azért hogy hosszabb ideig legyen zöld! Ugyanis a fázisidőtervben ezzel lehet játszani, betartva a minimális előírásokat. És akkor még ott van a visszaszámláló is.....nemcsak dísznek tették fel!
Én az összes nagy és forgalmas lámpás kereszteződésben felszerelnék ilyet, mert a sok marha csak azért is átmegy a piroson! Majd figyeljen a másik, szabályosan haladó, mi???
Sajnos a magyar ember csak a kemény büntetésekből tanul. Szép szóval már nem lehet elérni semmit!!

goreno88 2008.09.22. 19:38:09

egyetértek hogy a teli piroson áthaladókat buntessék keményen de a keményen nem azt jelenti hogy az átlag magyar kb havi fizetése....
20-30ezer forint is igencsak oda tud b@szni a kltsgvetésnek....
a kamerát pedig ugy kéne beállítani hogy aki mondjuk mar nem tud megallni a lampa elott mer beleszállnak, vagy a keresztezodes kozepén tudna csak megallni azt ne büntessék már...pláne nem 100ezerre
ez az egész tényleg csak a pénzről szól.. semmi másrol...

Cimpus 2008.09.22. 19:39:09

Sajnos valahogy szabályozni kell a dolgokat,ha a polgártársak kultúrája nem éri el az eu átlagot.

swonder 2008.09.22. 19:39:55

Kedves Rácz úr !Hol élsz ? Tán egy tuskós szatyorban?Örülök,hogy Te egy igazán jólszituált emberke vagy.Ezzel csak az a baj,hogy fogamad sincs az un.aljanépe problémáiról.Ők az igazi életművészek és én csodálattal adózom nekik,hogy miként tudnak megélni az apróikból.Nekem a beiskolázástól a rezsin,a kutyakaján,az új hacukákon át a lekvárostésztáig 317e-be került ez a hónap.Akkor mi marad...?

Dani187 2008.09.22. 19:41:41

hacsabika

Ennyi erővel a piros is lehetne rövidebb :)

feketenap · http://www.zoldszempont.hu 2008.09.22. 19:41:45

Nem mostanában voltam arra, tény, nem láttam a visszaszámlálót.
De nem értem mi van veletek vazzeg?!
Ha scheerti ötletét megvalósítanák Pesten, miszerint szó nélkül felszerelnének ilyen kamerákat, mondjuk a Bartók Bélára, akkor egy nap alatt csapágyasra kattogná magát a digitális gép is. Akkor mit szólnátok? Le kéne már szállni a magas lóról ott "fennt". A közlekedés nem fekete-fehér. Mindíg vannak körülmények, rosszak és jók. Persze ez a vállaptól megnyomorítva, az őrs íróasztalára feltett masírozós csizmáktól nem látszik. Tisztelet a kivételnek.

gyik680 2008.09.22. 19:42:00

Nagyon helyes.Tartsuk be a szabályokat.Ha ezt ilyen modon lehet elérni,akkor ez kell.Akkor is védenétek ezeket az "ártatlan"lelkeket,ha a piroson áthajtó autos épp a ti családtagotok álltal vezetett autoba durranna bele oldalról és ölné ezzel meg őket?A szabályokat be kell tartani.Bár ez sokaknak nehezükre esik.A lámpát pedig illik úgy megközeliteni,hogy bármikor meg tudjunk előtte állni.Ezért van jo előre kitáblázva,hogy fel lehessen rá készülni.A háturol ütközés ellen,pedig régen föltalálták a követési távolságot.Illik betartani azt is.Bár sokan igazoltan voltak távol,amikor ezeket oktatták a KRESZ tanfolyamon.Ha meg összejött a baj,akkor meg sirnak rinak hogy ök is az események álldozatai stb. stb..Lásd TV2 Naplo, pécsi gázolo.Sirt az is rendesen,de az ügyészt nem fogja meghatni,sulyos évekkel fogja honorálni azt az apro kis hibát,ami 2 élet kioltását okozta.Gondolkodni,és a lehetőségekhez mérten betartani a szabályokat...

2008.09.22. 19:44:01

Azért az nem igaz a cikkben h a 260 km/h 300.000-at ér!
Nálunk a 260 egy majdhogynem gratulációt ér az újságokban, de minyima egy annyit h "Hallottad Laci, új rekord a pályán, 260-nal zúzott egy micsubisi, ez igen, nem semmi, megdönthetetlen rekord!"
Megint szívjon az, aki a templomban megvakarja a seggét, ne az aki az igazán nagy dolgokat csinálja...

whiteCat 2008.09.22. 19:45:05


Szeretném ha már ugyanígy büntetnék a tilosban vagy szabálytalanul parkolókat is. Az is egy kressz szabály amit ugyanígy be kell tartani. Például nem parkolunk menetiránnyal szembe.

Operator 2008.09.22. 19:47:05

Az, hogy "a sok busztól nem lehet látni a lámpát" jellegű "védelemmel" élnek itt sokan, azt jelenti, hogy eddig úgy közelítették meg a lámpás kereszteződést, hogy a busz mögül nem tudtak meggyőződni arról hogy éppen milyen színű a lámpa, csak mentetek a busz mögött, lesz ami lesz? Hmm. Nagyobb szükség van arra a kamerára, mint gondoltam...

feketenap · http://www.zoldszempont.hu 2008.09.22. 19:47:36

Na most felbasztam magam.
Egy senkiházi, hülye iskolázatlan faszfejnek ugyan akkora szavazati joga van a népszavazáson, vagy választáson, mint egy akadémikusnak. A legtöbb hozzászólónak tetszik, hogy a hatóság előre megfontoltan kibaszik a jónéppel. Mit pofázik az, aki sosem járt ott, akinek a lakhelyén nincs ilyen, aki nem használja az autót munkához???
Hihetetlenek vagytok!

2008.09.22. 19:47:46

Fehérmacskának igaza van!
HA a piros miatt öl a magyar rendőrség, akkor ölje le a bmw-t meg a merdzsót meg a kis yariszos kurvát is amikor 2. parkolósávot nyit a körúton, vészvillogóval!

[@Reszeg@] 2008.09.22. 19:51:42

Ehhez a post-hoz egy-két pontosítás...
A kamerát úgy szerelték fel először, hogy nem lehetett pontosan látni, piroson, vagy még sárgán ment át az autós. A lámpa sárgája nem tartott elég ideig.Most a vonalat előrébb hozták, hogy a kamera látószögébe essen, a sárgát meghosszabbították, és a megbüntetett veszprémiek bemehetnek a rendőrkapitányságra és tájékozódhat az ügy elsimítása érdekében. A bizonyos kereszteződés a Budapest út, Jutasi út kereszteződésében van, a hotel felé kanyarodókat nézi.

balogh_gabor 2008.09.22. 19:51:44

Nekem nem azzal van bajom (sztem a veszprémieknek sem) hogy ellenőriznek, hanem az irreális büntetést nem értem.
Ha azt látnám, hogy valóban a polgárokat akarják megvédeni ezzel és nem fasza rendőrbulikat tartani az árából (meg medencét építeni a polgármester testvérének, stb.) egy szavam se lenne. De könyörgöm, valamit valamiért, ne egy bukott kormány hattyúdala legyen ez a szopatás, ami megy itt..

whiteCat 2008.09.22. 19:52:33

Tényleg hülyék vagytok?
Miért kéne előre szólni, hogy kamera lesz X kereszteződésben?
A szabályokat nem a kamera miatt kell betartani.
Aki ezt nem tudja felfogni az adja vissza a jogsiját és végleg szálljon ki a motorizált közlekedésből!!!

Én emelném a büntetési tételeket.
És igenis a kressz fekete fehér.
Pontos, világos szabály van mindenre épp csak be kellene tartani. Ha nem tartod be akkor meg ne sírj hanem lapíts és fizesd szó nélkül a büntetést.

szzoli 2008.09.22. 19:52:46

Ezt a kamerát a gyalogosok védelmében szerelték fel.A kamera 50 méteres körzetében van 5 darab kijelölt gyalogátkelőhely,és egy aluljáró.Ehhez képest a gyalogosok az autók között(nem a zebrán)kamikaze módon szlalomoznak.Őket miért nem büntetik 100000-re?A sok képmutató"Én minden szabályt betartok"autós,aki soha nem hibázik,gondolom nem nagyon autózik évi 200Km-nél többet.

[@Reszeg@] 2008.09.22. 19:55:03

bocsi, kiegészítés: Úgy tudom, hogy az esetek többségében pár tized másodperc volt a pirosra váltás és az áthaladás között....

wastinglobster 2008.09.22. 20:00:11

Veszprémben nem csak ott van kamera, amiről itt 99 százalékban szó van, hanem az Almádi úti és a Füredi úti kereszteződésekben is. Ez a 8-as út elkerülő része, itt zebra egyáltalán nincs, de sokkal több baleset van, mint a Budapest úti kereszteződésben(több halálos is). Ezekkel együtt jött ki az emlegetett számú bünti szerintem. A 100000 lehet, hogy lehetne 50000 pl., de a bevezetése jogos lenne mindenhol, országosan! (kamera+bünti)

whiteCat 2008.09.22. 20:00:55


"bocsi, kiegészítés: Úgy tudom, hogy az esetek többségében pár tized másodperc volt a pirosra váltás és az áthaladás között...."

Ez piszok gyenge kifogás!!!
Ha csak pár pár tized másodperc volt akkor bizony bőven lett volna idelye megállni a sárga alatt vagy még sárgán átérni.
Ezek szerint direkt ment bele, hogy még átférek, nagy fiú vagyok elvéger.

Na akkor mégegyszer beszúroma hivatalos rendörségi közleményt, és utána lehet abba fejezni, a még sárgában ment átokat.

"- Azokkal nem is foglalkozunk, akik a sárga jelzésnél hajtanak be, még akkor sem, ha utóbb beragadnak a kereszteződésbe - mondja Volf Péter. - Csak azok számíthatnak büntetésre, akik a felvétel szerint már a piros jelzésnél hajtanak át a záró útburkolati jelen és a közlekedési lámpa vonalán. Kizárólag az egyértelmű szabálysértéseket szankcionáljuk. "

BRAVO 2008.09.22. 20:01:02

Azért nem minden fehér és fekete ennél a csodálatosan elb@szarintott lámpánál. Talán nem lehet véletlen, hogy a rengeteg csekk kiküldése UTÁN EGY HÓNPPAL nekiálltak faragni a kereszteződésen egy kicsit: Először egyik éjjel közelebb festették fel a lámpához a megállás vonalát jelző fehér csíkot, aztán pár héttel később egy számlálót is kihelyeztek a zúgolódásra való tekintettel. A sok csekk tehát a "módosítások" ELŐTT született. Nem tudom ,hogy ezek után hány felvétel készült, de biztos, hogy kevesebb. Ami nem változott: A jobbra fordulóknak a csomópont kiürülési ideje kevés. A sárga nagyon rövid, nincs három másodperc sem. Ha nem akarja az ember, hogy telibeverjék hátulról és az éppen sárgára váltó lámpára nyom egy kis gázt, akkor máris megvan a 100K, mert olyan hirtelen piros lesz, hogy esélye sincs elhagyni a kereszteződést. Többen úgy kapták a csekkeket, hogy beragadtak a kereszteződésbe a Budapesti úton feltorlódott forgalom miatt. Sokak szerint nem lehet véletlen, hogy ide tették ki ezt a kamerát, itt biztos harácsolásra mentek.

Jonas-R 2008.09.22. 20:04:35

Na jó, számolgattam. Simán nem lehet ennyi embert megbüntetni egy kereszteződésben ott.

Vagy szóval meg lehet, de akkor ott valami szar, és akkor illett volna előbb kijavítani, és utána büntetni, nem pedig fordítva.

Pinochet 2008.09.22. 20:04:43

Azon vitázni h volt-e tájékoztatás felesleges, volt, több forumon is...Május 1-től júni eleje-közepéig teszt üzemmódban működött a kamera.Addig nem büntettek.Érdemes lenne mindenkinek megnézni, hogy azok a szegény ártatlanok akik "belecsúsznak" hogy mennek át azon a lámpán...
Az is milyen szegény ártatlan lehet aki 2 órán belül kétszer belecsúszott... :O)
Egyébként meg ahhoz képest hogy egy tilos parkolásért 30 e-t fizetünk ez nem is olyan sok-ha aveszélyességi fokát nézzük. (azt nem mondom, hogy nekem jól esne egy ilyen csekk)

szzoli 2008.09.22. 20:08:37

Nem tűnt fel senkinek,hogy Kondorosi úrnak csak annyi a célja,hogy aki autóval jár fizessen minimum évi 50000 Ft bírságot évente.Nem kételkedem benne,hogy Magyarországon rossz a közlekedési morál,de nem csak az autósok közlekednek,nem lehet teljes egészében rájuk kenni minden balesetet.

Pinochet 2008.09.22. 20:09:41

egyébkénz miért-is nem működik rendesen az a lámpa???

[@Reszeg@] 2008.09.22. 20:11:50

"Ez piszok gyenge kifogás!!!
Ha csak pár pár tized másodperc volt akkor bizony bőven lett volna idelye megállni a sárga alatt vagy még sárgán átérni.
Ezek szerint direkt ment bele, hogy még átférek, nagy fiú vagyok elvéger. "

Utólag meg lett állapítva, hogy a kereszteződében nem tartott elég ideig a sárga...kimentek, megváltoztatták, és tessék-lássék kevesebb lett e bünti...

Pinochet 2008.09.22. 20:14:21

A számlálót azért rakták ki mert az emberek hisztiznek miatta, hogy nem tudják mikor lesz piros. Baszki ahol nincs számláló miért lehet megállni??????
Azt egyébként nem gondolta senki, hogy egy nap alatt 25-40 autó megy át azon a piroson.Most akkor ki a fasz-aki felrakta a kamerát, vagy aki baszik a szabályokra...
Egyébként a kamera a sárga utolsó másodpercétől kezd rögzítené, hogy ki lehessen szűrni a sárgán átcsúszókat.Csak a nagyon piros van benne a büntetésben.

Pinochet 2008.09.22. 20:16:38

A kamerákról még annyit, hogy a többi kamera (almádi kereszt, füredi kereszt, csatári kereszt, tapolcai kereszt) baleseti kamera, amit a rendőrség a balesetek elbírálásakor használ, nem a piros lámpára.

hensen 2008.09.22. 20:16:40

A kurva anyjukat! Nem csak a kereszteződésekre vonatkozik a kresz! Nem csak a bekamerázott helyekre! Pár hónapja tetű lassan járok mert fosok a bírságtól, de tisztelt autóstársaimnak más a véleménye. Évek óta rendőrt csak helyszínelni látok, vagy ha az Európai unió összefogott ellenőrzést tart az utakon. Ez a nagy gáz! Nincs rendőr, és leginkább Budapesten nincs. Innen kezdve tök jogos a várost ismerő taxisok szlengje, "nem tök mindegy hány forintra nem büntetnek meg?". Állítom a bírságok tizedelése mellett ha rendőrök ismét az utakon lennének helyreállna a rend, nekem legalábbis 2 rongy is sok ahhoz hogy bírságra költsem. Ez olyan mint verébre ágyúval, a szlovák rendszám a megoldás....A veszprémi eset mellesleg erős túlzás a hatóság részéről. Ez nem nevelő céllal működik hanem bevételnövelés céljából. Mennyi is 1513 x 100.000 Ft? Talált pénz, állítom előre el van költve, ha másra nem, a slepp éves jutalmát fedezik belőle! Rohadékok!

feketenap · http://www.zoldszempont.hu 2008.09.22. 20:16:41

Méghogy a közlekedés igenis fekete és fehér?
Hihetetlen!
Akkor te biztosan folyamatosan légüres térben, egyenes vonalú egyenletes mozgást végzel. Másképp viszont remélem, sosem jössz szembe.
Mert véletlenül rosszul méred fel a kanyarsebességedet, átjössz az én sávomba és akkor törvényszerű, hogy össze kell ütköznünk. Ugyanis ez fekete és fehér. Le van írva a kreszben, hogy a szemközti sávba nem lehet menni.
Tudod, miért van esélyünk elkerülni az ütközést mégis? Mert elrántjuk a kormányt, fékezünk, kiutat keresünk a vészhelyzetből. Ja, ez nincs benne a kreszben. Bocs.

ccorsa (törölt) 2008.09.22. 20:19:30

Piros volt? Piros.
Akkor tessék fizetni, mint a katonatiszt!

repecs 2008.09.22. 20:25:45

whiteCat 70-60 -as uton ahol a lámpák 50-100 méterre vnnak mondjuk mennyivel mennél?

Herr Cegur 2008.09.22. 20:28:14

Szép Jó Estét!

Egy szemernyit elvonatkoztatva és tovább vive a témát, már többen is ráhibáztak a lényegre, a zéró tolerancia egy dolog miatt fontos, a pénz behajtására, semmi egyébre. Havi 4-5 ezer km-t közlekedek, és amikor csak lehet igyekszem betartani a szabályokat, de milyenek azok? - kérdem én. Az utak állapota borzalmas, és ha valamelyik már elviselhetetlen akkor nem megcsinálják, hanem kiraknak egy "60-as" táblát, majd ahogy tovább romlik "40-est", és mehetsz a XXI.században 20-30 km-t 40-el, (két számjegyű főúton), mert a szabály az szabály, vagy jön a Kondorosi a zérójával "oszt" jól megmér.
Az, hogy kamera van fölszerelve a kereszteződésbe nagyon pozitív, az, hogy az utcákra is vannak kamerák felszerelve szintén, az, hogy a telefon beszélgetések folyamatosan rögzítve vannak, és akkor vehetők elő amikor csak akarják egyenesen fasza, az internetről nem is beszélve. Törvény van arról, hogy bankszámládról mennyit utalhatsz csak úgy, és mi az az összeg ahol már a gatyádat is le kell tolni az igazoltatáshoz. És a lényeg a törvényesség!!!! Mindenki tartsa be a törvényt, bármekkora baromság is az!!! A lényeg az, hogy szellenteni se tudjál úgy, hogy ne tudjon róla valaki! Vannak itt sokan, akik üneeplik, hogy az ominózus kereszteződésbe kamera került, ők tudják egyáltalán, hogy minek örülnek. Ja és annak aki köszörüli a nyelvét azon, hogy a busztól nem látszik a lámpa, javaslom, hogy életében először üljön gépkocsiba,és próbálja ki városi forgalomban egy kamion, vagy egy busz után. Egyébként ha belegondolok, mégiscsak neki van igaza mert be kell tartani a követési távolságot, és akkor nem fordulhat elő ijesmi, hogy egyébként így egy utcán tíz autó fér el, forgalomban? mellékes a lényeg a SZABÁLY, és, hogy legyen miért a Kondorosiról szobrot készíteni. Javaslom is, hogy foglalják azonnal bronzba. (forróba persze, de csak azért, hogy a kész mű jobban felvegye azt a snájdig alakját.) Bocs de ez már régen gyülik bennem.

repecs 2008.09.22. 20:28:17

Budapesten mennyi BKV-s buszt látni áthajtani a piroson?

Kirándulás · http://www.adventures.hu 2008.09.22. 20:30:59

Nem is értem, miről beszélsz a postodban. Felháborít, hogy egy népszerű - tehát véleményformáló blog - egyáltalán elgondolkozik azon, hogy egy kresz szabály megsértéséért jogos-e a büntetés vagy nem. Én városba 51-nél postáznám a büntetést, mert csak 50-nel szabad közlekedni. Nem 51-el. Piros lámpánál 6 hónapra bevonnám a jogsit, másodiknál 2 évre.
A cikk íróját azonnal utánképzésre küldeném, és mégegyszer: felháborít a cikk gondolatmenete.

karlmann 2008.09.22. 20:34:45

Eszem fa..om megáll! Mitől olyan nagy hír ez? Sok helyen volt eddig is kamera, meg szereltek fel az idén is gazdagon. Mindenki tudja, még az is akinek nincs jogsija, május óta új játékszabályok vannak érvényben. Miért kell ezen úgy meglepődni? Ezek a szabályok nem a közlekedés javítására születtek, hanem az államkassza gazdagítására.

Már bocs, de aki siet és leszarja a szabályokat, legalább vegyen már annyi fáradságot, hogy nézze a lámpákat, hol van kamera! Úgysincs mindenhol és amilyen csóró ország vagyunk, nem is lesz egyhamar. A sok 30-as tábla vajon miért van? Jó ha a 20%-uk van olyan helyen ahol van is értelme.

Ez olyan mint, amikor vki. megfordul a záróvonalon és még kiteszi az irányjelzőt is! Ha szabálytalankodni akar, akkor húzzon el gyorsan a vérbe, ne veszélyeztessen másokat! Nem mondom, hogy én szent vagyok, de ha olyan helyzet adódik - és senki ne mondja azt, hogy olyan nem lehet, mert én mindenre felkészültem - akkor odafigyelek arra is ahogy szabálytalankodok. Ja és k..vára nézem, hogy van-e kamera és áll-e szemben velem kissé ferdén autó, mert akkor rögtön észnél vagyok.

Ez nem azt jelenti, hogy én vagy más nem zuhanhat meg bármelyik sarkon. Ez benne van, mert aki kiáll a sarokra ne lepődjön meg ha k..vának nézik! De legalább ne legyünk már álszentek! A kormány és a tisztelt minisztériumok úgyis azt tesznek, amit akarnak és ebbe a kisembernek vajmi kevés beleszólása van, volt, lesz.

Senki se várja azt, hogy majd kézen fogva végigmennek vele és elmondják, hogy ezt nem szabad, meg azt nem szabad. Mivel pénzbeszedésről van szó, ez lesz a legutolsó, amit tesznek. Aki, olyan naiv, hogy mindez nem vált neki elég világossá májusra, a fél éven át tartó médiakampány végén az nőjön fel!

müszi 2008.09.22. 20:38:42


mit vársz ettől a genya kondorosi ferenctől? a szeméből se néz jól ki! csak a pénzünket vadássza a taknyos nagyorrú banda!fingja nincs az életszerü közlekedéshez.akkor büntessenek ha valakit veszélyeztetek zavarok vagy akadályozok.addig ne baszogassanak bennünket.hagyjanak már stressz nélkül közlekedni!30 50 évvel ezelőtt is tudtunk közlekedni amikor nem voltak ilyen kegyetlenek a zsernyákok.

Ex Termesz · http://karvolt.blog.hu 2008.09.22. 20:40:06

a befolyt pénzből helyben semmit nem látnak, az államkincstárat gyarapítja. ennyit az összeesküvés elméletekről, hogy úszómedencére gyüjtenek :)

Gomulka Béla 2008.09.22. 20:40:39

Mercurius, a nyugatin. Miért?

Hivatásos Beszólómuvész: maximálisan egyetértek. De aki piroson áthajtva gázol, azzal nem kéne finomkodni. Nemrég beszéltem egy georgia-i (Am. Egy. Áll.) arccal, csodálkozott ezen az egész muszaki vizsga-dolgon. És, kérdeztem, ha valakinek nincs fékje és balesetet okoz? Hát az nagyon nagy bajba kerul, mondta a srác. Akkor kéne szigorkodni, amikor ténylegesen kiderul a hibáról hogy hiba. Az elrettento hatás megvolna - mondjuk az árbevétel nem, de másképp is lehet adóztatni.

Fangio 2008.09.22. 20:40:47

Úgy tudom van valami szabvány a sárgajelzés hosszára.Az adott úton megengedett sebesség szabja meg a jelzés hosszát.De ezt sehol nem tanítják,mutogatják a nagyközönség részére.Vajon miért.

egy atlag 2008.09.22. 20:41:15

Swarznak, meg a többi gyengén látónak! Nem az a baj, hogy bünteti a szabálytalanságot, hanem az, milyen mértékben.
Remélem titeket fognak először elkapni, mikor ez a beteg kondorosi a veséteket kéri, mert csúnyán néztetek közterületen, míg ő röhögve szeg meg minden létező szabályt.
Ez az egész egy nagy vicc, nem lennék meglepve, ha a választások után az is kiderülne, h a statisztikát meghamisították a komcsik.
Ez egy dologról szól: pénzről!
Annak a sok birkának, aki azt szajkózza "közlekedési morál", annak azt javaslom menjen kocsival olaszországba vagy romániába nyaralni!

Ex Termesz · http://karvolt.blog.hu 2008.09.22. 20:46:17

annak a sok majomnak aki hőzöng hogy megbüntetik a tilos jelzésen áthaladáskor, javaslom menjen kocsival ausztriába nyaralni :)

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2008.09.22. 20:46:54

Hát nem tudom ... mindenesetre azt tudom, hogy itt haarlemben ( hollandia) is van egy olyan kereszteződés, ahol a lámpák nincsenek szinkronban. És a buszok 4O%a átmegy a "gyenge piroson" vagy sárgán.
Egyébként abban sem lenne semmi rossz, ha p.l. "aki 24Onel zúz a pályán", attól elvennék ( nem a jogsit, hanem ) az autóját. És ugyanakkor abbahagynák azt, hogy minten hülyeségért baszogatják a népet ( L. veszprémi piros lámpa ).

csongiaparaszt 2008.09.22. 20:49:39

Papp Tibi for president!

egy atlag 2008.09.22. 20:50:27

Kíváncsi vagyok, a kúúúrcsány, meg a kondorosi 51 km/órával közlekedik e? Százezres csekket befizeti e? Piros lámpánál megáll e? Számlát kér e? Ja, most jut eszembe, a képviselőknek számla nélkül jár minden.....zéró tolerancia....komolyan, az a hülye aki itt marad.

NYT · http://pergetes.blog.hu/ 2008.09.22. 20:50:44

egy atlag!
Kurvára igazad van, azt kell, hogy mondjam! Elmennek a pics@ba, még hány bőrt szeretnének lehúzni a népről?

Herr Cegur 2008.09.22. 20:52:46

Alapvető probléma, hogy mielőtt valaki a közlekedési morálról leszedné a keresztvizet, nézzen már körül, milyen körülmények között kell itt közlekedni. Hivatkoznak itt Svájra, Usa-ra, meg miegymásra, de könyörgöm ott vannak utak, magyarul lehet közlekedni. Rendszeresen járok Ausztriába, Olaszországba, EMBEREK! ott vannak uatak, nem szakad ki a futómű minden kilométeren a hatalmas kátyukba, és a Rómát, Bécset elerülő út nem olyan széles, hoty két stráfszekér csak úgy fér el, hogy az egyik lehúzódik!!! Nálunk az Mo-on ha baleset van, vagy lerohad egy verda, fél kelet-európa bedugul, mert nincs 1 rohadt leállósáv! És a magyar utak állapotától eltekintve is,a közlekedési morálunk igenis jó! Bár látom, hogy itt sokan abból általánosítanak, hogy néhány agyament tényleg rászabadul az utakra, de a nagy többség igyekszik normálisan közlekedni.

Aki utazott már a 8-as úton (nemzetközi főút), vagy próbált Miskolcról Szegedre uttalan utakon közlekedni az tudja miről beszélek, a többiek meg értesüljenek csak a híradóból, hogy a magyar közlekedők vadállatok és ünnepeljék a zéró toleranciát, mint az egyedül üdvözítő megoldást minden problémára!

Kanten_vagyok_Montarzsiból 2008.09.22. 20:56:26

Ezt a szerencsétlen országot idióták vezetik, és ezek az idóták hoznak idióta szabályokat, törvényeket, rendeleteket. Alapból nem vok radikal de golyó kéne mindnek!!! (meg szar napom is vót)

EÖ (törölt) 2008.09.22. 20:56:59

én igenis kaptam levelet a céges autóra, hogy április 35-én gyorsan mentem az M7-en, és ez jövő hónapban 100.000 lesz majd
szóval nem olyan nagy meglepi ez a piros lámpa dolog

lápi lidérc 2008.09.22. 20:58:35

Nem tudom, mi a fasz ez a picsogás.
Piroson eddig is tilos volt átmenni, mióta KRESZ van ebben az országban. Jobbra kis ívben is.

Emberek, a komenizmusnak vége, amikor mindent lehetett. Szabályok vannak, amiket be kell tartani, különben megbasznak. Ennyi.

boldiii 2008.09.22. 20:59:15

Szerintem a szabályokat be kell tartanani, és ha egy szabály hülye, mert mondjuk nincs kiegészítő jobbra zöld, akkor is be kell tartani.

De! Nem közönyösen áthágni, hanem szólni, hogy ez így nincsittenjól, lesznek szívesek megoldani, hogy máshogy legyen.

De a magyarok másmilyenek. Leszarják, ha a szomszéd cuccait viszik a tolvajok, leszarják, ha kártyú van, két hétig egy ember nem jelenti, ha rossz egy közlekedési lámpa. Közöny. Aztán a büntetésből jön a felháborodás.

Ja kérem, ez büntetés a közönyért! Tetszett volna telefonálni, faxolni, emailezni, tiltakozni, sőt, népszavazást kezdeményezni.

A demokrácia jogokkal jár, aki nem él vele, az marad egy ocsmány diktatúrában. A demokrácia része, hogy a hatóságnak jelezhetünk, hogy a jelzéseinket, akármilyenek is, valaki fogja és azt felhasználja a döntéseihez.

Aki utólag reklamál, az lúzer.

Operator 2008.09.22. 20:59:52

Tetszik ez az "ez csak adó, pénzbehajtás, semmi más" duma. Azért jó, mert mindenre lehet használni, ahol pénzbüntetést vethetnek ki. Parkolj a járdán, várakozz az úttesten vészvillogóval, hajts be menetiránnyal szemben egy egyirányú utcába, vagy száguldj el 70-80-al egy iskola előtt, esetleg lopj el egy köbméter fát. S ha megbüntetnének? Játszd el az áldozatot, mondd, hogy ez csak adó, és szidd a kormányt/ellenzéket, meg az előtted haladó buszt. Vicc
Jó Nektek gyerekek, hogy elhiszitek, nektek nem kell felelősséget vállalnotok semmiért, hisz' mindenért a busz, a szemetekbe sütő nap, meg a hatalom a hibás...

DEGEC 2008.09.22. 21:03:37

értem én hog ybenzin de mi hajcsa??


azé a piros piros...nem mondom hogy sárgán még nem mentem át, esetelg rózsaszinen, da ha jol értem akkor itt előre mogfontolt szándékosságból többször elkövetett szabálysértésről volt szó.

Én meg aszonfom f.szom a veszprémieknek, ne csak én tömjem a pénzt az állam kasszájába és tarcsam el a sok munkanélkülit meg mutyizó söpredéket, aki még csak a piroson se megy át.

Ezt nem hiszem el, és mi van ha én nem veszprémi arra megyek és nem ismerem hogy ott az a divat hogy átmennek a piroson jobbra kisivben..??????

agyam eldobom..

szigiri 2008.09.22. 21:03:38

Herr Cegur: azert en mast latok/hallok az utakon. Ha osszehasonlitjuk az ot evvel ezelottivel, egyertelmu, hogy romlott a kozlekedesi moral, ezen felul nem csak az utakon folyik a kozlekedes.

a katyu tipikusan budapesti problema, azt sztem hagyjuk. Az M0-assal, ami szinten bp-i problema, teljesen egy velemenyen vagyunk. Nagyon fontos a jo elkerulo, naponta jarok keresztul a Hungarian es egy hete lathatoan eltuntek a kamionok.

Pitzu 2008.09.22. 21:04:29

Sok hozzászóló úgy nyilatkozik, mintha nemhogy piroson, de még éppen sárgán sem ment volna át soha... Nem hiszem. Nem akarok a piroson áthaladás mellett kiállni, mert az tényleg tabu, de ezek a megnövelt bírságok tényleg nem sokat javítottak a közlekedés morálon. Talán az M1-es sebbességén lehet érezni valamit, de mást nem. Amolyan kampányszerű akciók amivel lehet hülyíteni azokat, akik nem közlekednek... A közlekedőkben pedig csak ellenségeskedést keltik a hatóság ás az állam felé. Kéne egy gyökeres átalakítás kezdeve az indokolatlan sebességkorlátozások megszüntetésével, a lámpák összehangolásával, stb...Kisebb büntetésekkel és szigorúbb ellenőrzésekkel.Miért csak a sebességet mérik, miért csak a piros lámpán áthaladást nézik? Az igazán veszélyes helyeken miért nincsen soha rendőr? Mert ott kéne egy kicsit dolgozni is? Autóban cirkálni, meg az út mellett méregetni minden hülye tud. Miért nem bírságolják azokat is, akik 5 méteren belül állnak a kereszteződéshez, járdához? Hiszen ez is egy szabály. A Mester utcán naponta több tucatot lehetne bírságolni és akkor ez csak egy Budapest utcái közül.
Egyszer velem is megesett, hogy véletlenül átmentem a piroson. Nem tudom ki ismeri a Leányka utcai felüljáróról leérkezve az Anna utcára forduló kereszteződést. Telizöld lámpa, plusz a jobbra fordulóknak kiegészítő zöld lámpa. Balról nem jöhetnek. Namost, ha teli zöld van fordulhatsz jobbra, de akkor a gyalgosoknak is zöld van. Nem baj. Amikor jobbról kifelé kanyarodnak az Anna utcából, akkor világít a kiegészítő zöld, akkor is fordulhatsz jobbra. A kettő között miért nem? Gyakorlatilag indokolatlanul tiltják a folyamatos jobbra fordulást... Itt néztem be egyszer a kiegészítő zöldet. Mert ugye ott nincsen sárga. 10 méterrel a kerszteződés előtt még zőld volt, de amikor kanyarodtam már nem. De figyeltem a gyalogosokat, nem 100-al akartam bevenni a kanyart... Szóval ha ilyen helyzetben megbüntetnének én is kurvára ki lennék akadva. Kíváncsi lennék, hogy a veszprémi nem-e ilyen kereszteződés.

És még egy dolog ami szerintem elgondolkodtató. Kisebb büntetéssel jár rendőrőket molotov koktéllal megdobálni, mint áthelytani egy piroson... Hol élünk?

Szeltolo 2008.09.22. 21:05:05

Nekem ezzel az eunak való megfelelési kényszerrel,melyet éppen most zéró toleranciának hívunk, az a gondom,hogy jól kezelhető- problémamentes birkákat tenyésztő retro TSZ gazdaság frissen szalmázott meleg alomját kezdjük rakni...
A trendet az élet szinte minden területén már útjára indítottuk...

Herr Cegur 2008.09.22. 21:07:39

Nem parkol mindenki a járdán, várakozik az úttesten vészvillogóval, hajt be menetiránnyal szembe és stb. és stb., aki megteszi azt büntessék is meg. De tudjon már egy felnőtt ivarérett ember különbséget tenni a között ami a "társdalamora veszélyes", illetve a közlekedésben résztvevőkre , illetve amikor csak azért alkalmaznak szabályokat, hogy sarcoljanak, és nem azért, hogy a büntetésnek visszatartó hatása legyen. Ez nem áldozati kérdés. Arról van szó, hogy az állam szolgáltató legyen, - ahogy azt minden kampányban megígérik - és mint ilyen, védje meg a polgárait a közlekedésben résztvevő ámokfutóktól kezdve a fatolvajokon át minden gazembertől, mert azért fizetünk adót. Ezzel ellentétben ne sarcolja a polgárait csak azért mert megteheti, mert erősebb, és mert az akaratát minden körülmények között érvényre tudja juttatni.

zazoo 2008.09.22. 21:10:44

Teljesen igazuk van azoknak, akik azt mondják hogy a szabályokat be kell tartani. _Miután_ nem az lesz a helyzet, hogy a szabályok 40%-a arcpirítóan értelmetlen, idegesítő, és a pénzbehajtáson kívül semmilyen célt nem szolgál. + a favágás után kintfelejtett 30-as táblák. A befejezett, tükörsima utak mellett hagyott 40-esek... a spórolásból programozott (és nem érzékelős) lámpák, amik éjjel 2kor is 5 percekre akadályozzák a haladást a néptelen városi utakon..

Ha azon a kereszteződésen 1513-an átmentek, akkor ott a másik oldalon is valami baj van. Csak egy példa: egy frissen füvesített-macskakövezett parkban, ha az emberek kitaposnak egy ösvényt mondjuk a buszmegálló felé, akkor nem biztos hogy automata géppuskák telepítése a megoldás, lehet oda is macskakövet rakni, és mindenki boldog. Abba a kereszteződésbe lehetne egy kiegészítő-nyilas-zöldes lámpácskát tenni, és nem lenne semmi baj. Talán még olcsóbb is lenne mint a kamera. Igaz hogy nem hozna annyi pénzt...

egy atlag 2008.09.22. 21:10:44

"És még egy dolog ami szerintem elgondolkodtató. Kisebb büntetéssel jár rendőrőket molotov koktéllal megdobálni, mint áthelytani egy piroson... Hol élünk?"

Egyetértek maximálisan.

Érdekes 2008.09.22. 21:11:15

Ajj a sok álparaszt álszent akárki, igen is menjen ennyivel, meg menjen annyival, meg ne menjen át a piroson, meg engedje át a gyalogost rögtön..Istenem, jó hogy ilyen a morál amikor ilyen tahó korlátolt emberek és tahó trógerek összekapnak.Először is, legyenek az utak HASZNÁLHATÓAK, ne félméteres kátyukkal tele mindez FESTÉS NÉLKÜL.Legyen normálisan kitáblázva..Aztán lehet beszélni zéró toleranciáról.De amíg az egyik fél telibeszarja a másikat, addig ne várjanak békességet.Főleg ott fent a politikus urak a mentelmijogukkal együtt.
Ez a morál nem xy féle autósra vonatkozik, hanem majdnem az egész társadalomra és hogy az OKOSKÁKAT TELJESEN ELRIASSZAM, az egész világra vonatkozik, nem csak a balkánra, csak kicsit más arányban.
Nyílván minél bűnözőbb és sunyibb emberek irányítják az országot, annál rosszabb lesz a morál sokmindenben.

Herr Cegur 2008.09.22. 21:13:32

Szigiri: Az, hogy a kátyu Bp-i proléma, nagyon finoman fogalmazok ha azt mondom, hogy bárcsak így lenne. Miskolc, Nyiregyháza, Debrecen, Kecskemét, Szeged, ahol az elmult fél évben megfordultam, és hirtelen az eszembe jut, és felelősségem tudatában kijelenthetem, hogy semmi szégyenkeznivalójuk nincs kátyú dolgában Bp-el szemben. Az pedig, hogy 5 év alatt mennyit változott a közlekedési morál, tényleg szubjektív dolog. Személy szerint úgy gondolom, hogy a jelentősen megnövekedett forgalommal a magyar úthálózat képtelen megbírkózni, és a nagyobb publicitást kapó esetek, és a kirivó szabálytalanságok viszik el a közhangulatot abba az irányba ami miatt a morál ilyen negatív megítélést kap.

VAG 2008.09.22. 21:14:15

Álszent a legtöbb ember aki most itt a szaros lehúzkodós törvények mellett fröcsög! Mikor olvas az ember olyanról hogy "Gipsz Jakab őrmester" és csapata leleplezte a tolvajbandát vagy elkapták az xy banda vezetőit vagy esetleg csak felgöngyölítettek bármit is??? Szart se csinálnak csak arra jók ezek a bér"rendőrők" hogy bírságolják az autósokat mert mást nem tudnak, ha 1 komolyabb bűnöző csak rájuk nézne összeszarnák magukat és hazaszaladnának... gusztustalan ami ebben az országban megy és azért megy már el innen mindenki ... Igazi rendőrök itt már nagyon régóta nincsenek... a parlamentbe járó regnáló tolvajokat kéne elővenni felhúzni a lánchídra és a következőknek akik vállalnák a vezetést például szolgálna hova kerülnek ha ugyanezt a szart csinálják.. akkor végre rend lenne itt ...

Érdekes 2008.09.22. 21:15:29

" zazoo 2008.09.22. 21:10:44 "

"_Miután_ nem az lesz a helyzet, hogy a szabályok 40%-a arcpirítóan értelmetlen, idegesítő, és a pénzbehajtáson kívül semmilyen célt nem szolgál."

EZt próbáld elmagyarázni ezeknek a korlátolt okoskáknak.Ha xy józsi ott fent meghatározza, hogy már pedig itt 5km/h-val kell menni, ezek annyira birkalelkü parasztok, h még az alap kérdés sem merül fel bennük, h : MIÉRT.Csak a kötelesség tudat, h ott annyival kell menni :) Miért?Csak.Ez van..

Egyébként ahhoz, hogy ezeket a szabályokat és határokat magasabb szintre emeljük, kell az infrastrukúra változása, az embereket meg kell tanítani vezetni az oktatóknak, és az oktatókat is szűrni kellene.Túl komplex probléma ahhoz, h bármi legyen belőle.Így hát marad a marakodás.

karlmann 2008.09.22. 21:17:11

Operator, te miről beszélsz? Május előtt ha vki. egy 30-as táblánál 100-al ment, akkor a helyszínen bevonták a jogosítványát, utóképzésen kellet részt vennie és pénzbírságot fizetett.

Most fizet száz-valahány ezer forintot és mehet, amerre lát. Aztán majd legközelebb lehet, hogy téged fog a földbe taposni, vagy engem, vagy valakit.

Aztán majd lehet reklamálni. Lehet, hogy a régi rendszer szar volt, de ne mondjuk már azt, hogy ez a mostani olyan nagyszerű!

zazoo 2008.09.22. 21:21:23

Érdekes 2008.09.22. 21:15:29

Hogy ne csak rosszat mondjak, a főutak egyes szakaszain kitett 110es tábláknak nagyon örülök. Múlt héten pedig olyat láttam amiért évek óta áhítozom: beforgatott táblákat ott ahol munkaidőben fát vágnak :) a szomorú csak az, hogy ez ekkora újságnak számít.

MADve 2008.09.22. 21:24:45

Én is pár napja kaptam meg a "kis" sárga százezres csekket. Nálam szerintem nem volt egyértelmű a felvétel, mivel a lámpa akkor pirult be, amikor a kocsi feneke átment a vonalon. De ezt még a fehérvári kapitányságon lejátszom velük. A sárga valóban csak kb 2.5 másodpercig világít, ami igen nagy szívás, mert tényleg ilyenkor mindenki a gyalogosokat és a cammogó buszokat figyeli, meg esetleg azt, hogy mennyire állt be reggel a sor a Budapesti út irányából, mert a sok marha bennragadt a kereszteződésben (hátha még átférek alapon), te meg hiába hagytad már el a fehér vonalat, nem tudsz rásorolni a másik útra. Így elég sok kétes kép készül.
Szóval szopatják a népet ezerrel, csak tudnám, hogy a rengeteg befolyt pénzt mire költik?! Esetleg e másodperc-visszaszámlálóra is futná belőle? Az sok mindent tisztázna.
Bár meg kell jegyeznem, hogy pár szélsőségesebb szemléletű polgártársunk, a vitatott eljárás iránt érzett nemtetszésük kifejezéseként a napokban sz*rrá verte az említett kamerát az oszlopon. Vajon az én százezremből fogják újra üzembe helyezni....?

minerel 2008.09.22. 21:26:55

A F**om a zéro tolerancia kitalálójába.
A 241-el rendszám nélkül száguldót nem tudják elkapni. A román rendszámú autópályán forgalommal szemben menekülőt szintén nem. Pancser rendőrők. A hídakon bújkálva súnyin fotózzák a 150-el közlekedőket, hogy a 30 rugójukat begyüjtsék. Mintha ezek a "gyorshajtók" okoznák azokat az emlegetett baleseteket. A sima főútakon meg simán szágldozhat bárki...

AAA3 2008.09.22. 21:27:01

Emberek! Azzal nem értek el semmit, ha leveritek onnan azt a kamerát, mert már annyi pénzt beszedtek, hogy ezer kamerát ki tudnak rakni belőle. Betartani a szabályokat sokkal célszerűbb, mint rongálni. Sajnos ebből az látszik csak hogy, nagyon a Balkán felé haladunk...

pitz75 2008.09.22. 21:27:31

Nos, veszprémiként először azt a kérdést teszem fel, hányan jártak ebben a kereszteződésben? Ki ismeri közületek pontosan az összes körülményt, azok közül, aki sarkosan fogalmaztok? Félreértés ne essék, tök igaz, hogy a piroson nem lehet, nem kell átmenni, ez nem kérdés. De a vp-i hozzászólok kommentjeiből kiderül, hogy nem ennyire töksima dolog ez.
1.)Agyon volt hallgatva a kamera, itt születtem, itt lakom, akkor hallottam róla, amikor már vagy 100 millát beszedtek..
2.) Nem az lenne a korrekt, hogy egy baszom nagy táblára kiírják a kamera felszerelésével egy időben, hogy vigyázz, kamerázunk, a taxa 100 rongy...? Biztos vagyok benne, hogy meg lett volna a hatása...
3.)Ahogy mondták, 3 hónap után lett számláló, a sárga rohadt rövid és a vonal sem volt felfestve...
És így tovább...
Szóval, nem élből qrvaanyázni, buziveszprémizni, gondolkodni, utána kommentelni. Akinek nem inge, ne vegye magára. Papp Tibit meg innen csókótatom, vagy inkább ki a pesti f@szagyerek?

Herr Cegur 2008.09.22. 21:29:13

MADve: Látod, látod. Sovány vigasz, tudom, de gondold csak el,milyen jó, hogy a fő és jószágvesztést kivették a törvények közül, mert most a sok álszent törvénytisztelő, a veszprémi főtéren lefejezésedet követelné, mert törvény volna rá! :))

Operator 2008.09.22. 21:29:39

Karlmann:
Nem állítottam azt, hogy nagyszerű. Annyit próbáltam jelezni, hogy tragikusan szánalmas tulajdonság mindig külső tényezőkre vetíteni, megmagyarázni, megideologizálni azt, hogy miért szabálytalankodunk, miért szarunk a másik fejére azzal, hogy veszélyeztetjük (a piroson áthaladás veszélyeztetés).
Olvass vissza picit. Itt emberek azzal magyarázzák, hogy átmennek a piroson, hogy a busztól nem látják a lámpát, hogy szemükbe süt a nap, hogy hülye a politikai vezetés, hogy kátyú van az úton... Ez normális dolog sztd? Az rendben van, hogy egy sörre mindig találni indokot (nekünk is azt kellene inkább innunk most, mint itt tépni a szánkat :-)), de hogy a szabálytalankodásra is...

lápi lidérc 2008.09.22. 21:30:01

virnw 2008.09.22. 17:25:27
"Tőlünk jóval nyugatabbra például az egyesült államok területén ha piros van akkor jobbra lehet kanyarodni - egyszerűen csak stop táblának minősül akkor a lámpa. (!!!)"
Der lófaszt!
Csak Amerikában van ilyen, és ott is csak jobbra kanyarodni lehet, de ha egyenesen átmész vagy balra kanyarodsz, úgy megbasznak (akkor is, ha nem jön senki a másik úton!), hogy még a gyereked is azt nyögi.

csok 2008.09.22. 21:31:33

6 nappal ezelőtt ezen a kereszteződésen akartam áthajtani esős időben, és a jelzőlámpa pont előttem váltott sárgára. A 100.000 ft-tól tartva inkább fékeztem viszont a mögöttem lévő nem tudott ilyen hirtelen megállni. Eredmény: 8 hónapos autóm hátulja leamortizálva. A piroson tényleg nem kell átmenni, de szégyellje magát az az ember aki ezt kitalálta hogy rögtön 100.000 ft. Nyugodtan megnevezhetnék az ötletgazdát hogy gratuláljak(gratuláljunk) a baromságához!!!!! Nagyon remélem Neki is lesz hasonló bosszúsága KÍVÁNOM NEKI!!!

szigiri 2008.09.22. 21:33:00

Van egy olyan mondas, hogy ha a macska raul a forro kalyhalapra, nem fog tobbet forro kalyhalapra ulni, de hideg kalyhalapra sem. Szoval sztem a veszpremiek ezutan vigyazni fognak abban a keresztezodesben. Menniybe kerult ez nekunk? A ket kamera mondjuk 2 millaba ezt kell levonni a 150 milliobol. Szerintem megerte.

Ha valoban szetverte valami allat a kamerat, akkor kivanok a jovo hetre meg ket kamerat Veszpremnek.

Leadfoot 2008.09.22. 21:33:46

Na most akkor mondok még egyet, erre mit léptek?

A büntetést ugye rögtön küldik a tulajnak, ezzel 99%-ig egyetértek, be kellett csukni a kiskaput.
A 100ezer mellé viszont szeretettel küldik a 6 pontot is. Nyilván sok ember családjában többen is vezetik az adott autót.
Na ahhoz mit szólnátok, hogy pár ilyen után úgy ugorhat a jogsitok, hogy ti magatok nem is szabálytalankodtatok. Mert a büntetést 1,5 hónap múlva küldik ki, akkor meg már senki nem emlékszik, ki vezetett. Vagy menetlevelet vezettek a személyautótokhoz?

AAA3 2008.09.22. 21:35:01

Azt azért nézzék meg a kedves áthaladó honfitársak, hogy a gyalogosok hogyan lépnek le ott a járdáról, mikor már zöld nekik a lámpa!!! Balra néz, vár egy kicsit, balra néz, és talán már le is mer lépni.

zazoo 2008.09.22. 21:35:19

A másik dolog hogy talán máshogy kellene szankcionálni: van akinek 100000 Ft az egész életet jelenti a következő fizetésig, van akinek meg se kottyan. Erre nem az a válasz, hogy "piros volt? akkor tessék fizetni", hanem olyat kell kitalálni ami egyformán fáj. Ha már úgyis van fénykép, tessék azonosítani, és jogsit elvenni egy hónapra. Ha nem lehet azonosítani, akkor be lehet vetni az agyonajnározott szent tehenet, az objektív felelősséget, a rendszám azért csak látszik a képeken. Ettől még nem marad éhen a háromgyerekes egyedülálló anyuka hóvégéig, a SUV-os egybenyakú magánvállalkozónak pedig ugyanúgy fáj. Ráadásul ezzel kivonja a másokra veszélyt jelentő autóst a forgalomból. Már ha elhisszük hogy ez a cél :)

Érdekes 2008.09.22. 21:35:58

" AAA3 2008.09.22. 21:27:01 "
"Sajnos ebből az látszik csak hogy, nagyon a Balkán felé haladunk...'

Ami igaz, az igazságszolgáltatásra és a rendőr morálra is.A politikára pedig 100%osan ukrán/balkán ez a szomorú, nem az, h a nagy nép felháborodik a féregségen.(JOGOSAN) Persze van intelligensebb megnyílvánulás is mint a törés-zúzás.Csak sajnos ezek a szélsőséges esetek szélsőséges reakciót váltanak ki...rgo a féreg mód lefótózás a 2.5m ásodperces sárga, ugyanolyan unintelligens és féreg hozzáállás a szerv részéről, mint a kamera leverés a polgár részéről.De először a szerveknek kellene a népet nevelniük, nem pedig fordítva.

karlmann 2008.09.22. 21:36:25

pitz75

Ne haragudj, én debreceni vagyok, de itt még soha senki nem mondta, ha egy újabb kamerát szereltek fel. Azt vagy kiszúrod, vagy nem. Debrecenben van olyan hely ahová május óta raktak kamerát, de én teljesen véletlenül akkor vettem észre az egyiket, amikor, leugrottam a közeli boltba kenyeret venni szombat reggel. Fogalmam sincs mióta van ott. Semmit se tudsz tenni, vagy kiszúrod, vagy megszívod.

frityesz46 2008.09.22. 21:37:29

igen sok helyen volt kamera! DE NEM BÜNTETTEK MEG 1513 EMBERT 2 ÉS FÉL HÓNAP ALATT EGY KERESZTEZŐDÉSBEN A KURVA ÉLETBEN SOHA!!!!!!!!!!!!! Ez helyén való 1513 ember akinek a fele simán 6hónapig nyögi majd a részleteket arra a rohadt kereszteződésre!!!!! 50nél 51-el büntetés igen???? Majd ha leszálltál a bicikliről és beültél egy autóba akkor beszélhetsz okostóni jó? Büntessék meg a jó embert rendben a tolvajnak vágják le a kezét rendben de ne vágják le a lábait is meg a kezét meg adják el a veséit!!!!! Az arányok emberek az arányok remélem jó sok pénzt szednek majd be tőletek és akkor kinek lesz igaza hát be kell tartani a szabályokat jajajajaja! Hagyjuk már a kommentek alapján itt mindenki egy két kivételetől eltekintve hibátlanul és tökéletesen szabályosan vezet hagyjuk már!!!! A földön kéne járni!!!!

szigiri 2008.09.22. 21:38:47

csok: A koccanasnak ezek szerint harom oka lehet

- megemelet birsagok

- hirtelen, az ut- es idojaras visznyokat figyelembe nem vevo fekezes

- az ut- es idojaras visznyoknak meg nem felelo kovetesi tavolsag

A biztosito majd eldonti, hogy melyik az igazi ok, es az fizet, aki okozta.

Érdekes 2008.09.22. 21:41:02

" zazoo 2008.09.22. 21:21:23 "

Vannak olyan relative újabb (sajnos kevés) útszakasz/ok ahol ezt a 110-es táblát már
meg lehet játszani.De az 50-ről 60-ra emelés lakott területen belül is még megoldható lenne,
főúton/lak.ter.kívűl meg 100km/h és ez már rögtön dinamikusabb mint a mostani.Cserébe legalább befoltozhatnák (az ellopott adóforintokon/eu pénzeken) az utakat, mert tudom, újra valót már nem hagynak a kasszában és az aszfaltfestést szorgalmazni kellene, h a polgár lássa, egyáltalán, miholmerreágazik el, és merre halad az út.Több rendőrt a matt részegek miatt, és ha lehet a nagyobb romatelepeknél járőrőzzönek, nehogy portyázásból, valaki kiszaladjon az utra elessen, és csak úgy agyonverjék az ártatlan embert.Veszélyes...

Herr Cegur 2008.09.22. 21:41:57

szigiri: Már megbocsáss, de meg kell kérdeznem: vezettél Te már az életben közlekedési dugóban gépkocsit, és ha igen akkor légszives áruld már el a nagy titkot, hogyan tartottad be a követési távolságot?

egy atlag 2008.09.22. 21:42:22

operator, fogadjunk, meg van a nyolc elemid és rendőr vagy?! :-) jogsit meg nem kapsz, mert nem tudod abszolválni a kresz vizsgát! muhaha

AAA3 2008.09.22. 21:42:46

ÉRDEKES

Tele volt vele az újság, hogy ott kamera lesz felszerelve. Az az állat aki egy nap négyszer megy át rajta, meg is érdemli.

lápi lidérc 2008.09.22. 21:42:49

Cimpus 2008.09.22. 18:10:19
"Korábban lehetett a piroson kis ívben kanyarodni, de ezt valahogy 1980tol(nem vagyok benne biztos) megszűnt."

Hmmm... Én először 1977-ben vizsgáztam KRESZ-ből, akkor már nem lehetett. De amikor először kb. 1970-ben volt KRESZ-tankönyv a kezemben, akkor sem. Magyarországon legalábbis.

karlmann 2008.09.22. 21:42:52

Operator

Igen ez igaz is. Ezt írtam én is fentebb. Vagy ne szabálytalankodjon, vagy nem kell meglepődni a következményen. Ja én már fogtam egy sört, te is tedd ezt.

is 2008.09.22. 21:44:08

kétfajta büntetés van:
- egyik emberséges, meg kicsi, emberek leszarják
- másik nagy, nyomorgató, de hat

szerintem a párezer forintos tétel nem kedvetlenítette volna el az autósokat, csak nem százezer, hanem százpárezer forint lenne az összbüntetésük.

pitz75 2008.09.22. 21:45:17

karlmann

Persze, igazad van, sehol nem mondják. Azért írtam, mert ez lenne véleményme szerint a korrekt. Ja, meg azért is, mert nemtom mennyi lét költöttek el az úgynevezett bevezető kampányra, sajtó és egyéb hirdetésekre, amikben a frissen felszerelt kamerákról tájékoztatják a lúzer polgárt.
A polgármester azt tódította, hogy semmi közük az egészhez, 2 hét múlva meg az derül ki, hogy együtt pályázott a város a közlekedésbiztonsági szervvel a kamerákra... Nna, ebben a pályázatban volt egy olyan kitétel is, hogy a lakosság tájékoztatása, nem is kitétel, feltétel...
Na, akkor miről is beszélgetünk mi itt.
A baromi nagy sunnyogás is ugyanolyan vérlázító itt, mint az egész eljárásmód, meg a büntetés mértéke...

DízelBoy (törölt) 2008.09.22. 21:45:19

kirándulás , wájt ket és az összes többi álszent majom szopja ki a faszt...vagy legalábbis ne üljön többet autóba. max csak addig amíg egy nagyon kis aprócska szabálytalankodásotokért ki küldik a 100 rugós csekket.nem tudom h akkor h fog járni a pofátok.undorító egy banda vagytok. hányok az ilyen gusztustalan magamutogató kis köcsögöktől.szívből remélem h záros határidőn belül lenullázátok az autóitokat, jobban félek az ilyen kis geciktől mint azoktól akik száguldoznak jobbra balra.

szigiri 2008.09.22. 21:47:37

Herr: Veszpremben nem vezettem meg dugoban, de dugóban emlékezetem szerint a féktáv jelentősen lerövidül és a sebesség sem olyan, hogy hátulról totálkárosra törnek.

Operator 2008.09.22. 21:48:14

OFF
"egy atlag"
Bár nem fogod elhinni, de két diplomám van, középvezető vagyok egy pénzügyi cégnél, és idáig kb. 500 000 km-t vezettem balesetmentesen, ami nem sok, de legalább 300 000 km óta elmondhatom magamról, hogy tudok vezetni (200 000 alatt az ember még tanul, nem tud).
Ez alapján a hozzászólás alapján viszont a Te névválasztásod nem jó. Nem vagy átlag. Mélyen alatta lehetsz az átlagnak, minden tekintetben ;-)
ON

Operator 2008.09.22. 21:49:19

OFF
Karlmann:

Ez a beszéd, indulok a hűtőhöz. EGÉSZSÉGEDRE!
On

lakberendezo 2008.09.22. 21:50:58

Nálunk Pécsen több kereszteződes is be van kamerázva, az új csomópontok gyakorlatilag szinte mind. Mégsem sír a szája senkinek és nem cikkez róla a sajtó. Miért? Mert nem megyünk át a piroson, és aki meg igen, az nem hisztizik ha megbüntetik, hanem fizet és kussol. Sztem ez így is van jól.

lápi lidérc 2008.09.22. 21:51:43

MP · elgondolkodtam.freeblog.hu 2008.09.22. 18:14:02
Basszál ki velük!
Ne menj át a piroson, és egy fillért nem tudnak rád verni!

Érdekes 2008.09.22. 21:51:48

" AAA3 2008.09.22. 21:42:46 "

"Tele volt vele az újság,"

Ugyanmár AAA, Ki a fakkomat érdekel az újság?a 21. században SZENNYLAPOT kell olvasnom, hogy egy 100.000 forintos büntetés központról tudjak? UGYANMÁR, ekkora butaságot nem vehetsz komolyan, vagy csak egy kis csúszatatós jóska vagy te is.HA valahova kamerát raknak, rakják ki, hogy kamera , ÉS FIGYELJ A PIROSRA.Ne pedig valami lófak újságba hírdessék a szexhírdetések mellett.Ugyanmár.Nevetséges szerv oldalról az ilyen hozzáállás.

Herr Cegur 2008.09.22. 21:54:05

szigiri: Ebben egyetértünk, mármint a féktávról, és a sebességről, csak úgy gonolom, hogy nem veszed figyelembe a pszichés tényzőket. Szépen haladsz egyenes vonalú egyenletes mozgással, mindegy, hogy dugóban, vagy autópályán, amikor az előtted lévő, hopp, észreveszi, hogy fotóznak, vagy éppen emlékszik rá, hogy itt kamera van, és nyom egy satut. Na akkor nem szeretnék én ott lenni! :))

csok 2008.09.22. 21:54:36

Kedves szigiri! Te egyszerűen nem hiszem hogy normális vagy 2 okból:
- ha valaki hátúlról beléd megy akkor a kresz szerint az követési távolság be nem tartása,
- én 42 éves vagyok és életem első új autója amit egy üzletkötő tört össze mert sietett. Kérdezem én milyen idős vagy te ha ilyen könnyelműen ítélkezel dolgokról?! Mióta vezetsz hogy ilyen nagy tapasztalatod van, és hányszor törték már össze az új autódat???? válasz?!

szzoli 2008.09.22. 21:56:04

iphoneblog!
Ha jól emléxem,pont a pécsi gyalogosgázolásnál borult ki a bili.Ritkán járok Pécsen,de nem tűnt fel,hogy nálatok minden autós betartja az összes szabályt!

lápi lidérc 2008.09.22. 21:56:48

denever 2008.09.22. 18:45:16
"a szőnyeg alól mondom, hogy ámerikában lehet pirosnál kis ívben kanyarodni, alapból."

Leszarom, hogy Amerikában mit lehet. Ez Európa. Európában meg sehol nem lehet.

[] (törölt) 2008.09.22. 21:58:21

"Ez piszok gyenge kifogás!!!
Ha csak pár pár tized másodperc volt akkor bizony bőven lett volna idelye megállni a sárga alatt vagy még sárgán átérni."

nem, nem lett volna ideje megallni, meg satufekkel sem. ha szerencsetlen idopontban hajtasz a keresztezodesbe, amikor nehany tizedmasodpercen belul valt a lampa, akkor te csak annyit latsz, hogy a szemed elott valt sargarol pirosra, es mar villan is a vaku. meg a fekpedalra sincs idod ratenni a labadat.

ezert is szamolnak ra 1 masodpercet civilizaltabb helyeken, hogy az ilyen eseteket kiszurjek. magaval a buntetessel egyebkent egyetertek.

szzoli 2008.09.22. 22:01:40

Operator!
Minden világos!Te középvezető vagy egy pénzügyi cégnél.Gondolom,nem annyiból élsz,mint a suzukis nyugdíjas.Próbáld meg más szemével nézni ezt az egészet.

-=Ger=- 2008.09.22. 22:02:53

Az a baj a zéro köcsögséggel, hogy elsősorban pénzbeszerzés másodsorban pedig baleset megelőzés a célja. Na ennek kéne pont fordítva lennie. De ebben az országban ez már csak így van.

szigiri 2008.09.22. 22:04:35

csok: mi a problema? Az elso dologban szerintem felre ertettel: a tul rovid kovetesi tavolsag nyilvan nem rad vonatkozott, hanem az uzletkotore, ez azt gondoltam egyertelmu volt (Herr Cegurnak az volt:). Tehát azt mondtam, hogy a baleset legtobbszor egyik, vagy masik fel hibaja.
A másodikat nem is értem: nem vagyok normalis, mert nem tort ossze a kocsim? fiatal vagyok éps nincs tapasztalatom, mert nem tort ossze a kocsim? Mi van? Valoszinuleg azt gondoltad, hogy teged hibaztatlak, pedig nem. Csak arra celoztam, hogy a megemelt birsag ritkan okoz balesetet, azt altalaban emberek okozzak.

boldiii 2008.09.22. 22:07:14

Amerikában trükkös a dolog. Egyrészt van automata jobbra kanyarodás pirosban, de néhol ki van írva szövegesen, hogy "kivéve ekkor és akkor meg a naphold együttállásakor". Ezt olvasd el a 1,5 másodperced alatt!


Másrészt: Minden sárga 3 másodperc. Csak az itteni hőzöngők miatt, senki nem tiltakozhat, hogy azt hitte hosszabb a sára. 3 másodperc, ha 110-es úton van, ha 30-nál. Logikus, nem?

Harmadrészt, a piros lámpa esetén sok helyen a lámpa hátulján egy kék led ég. Egy rendőr így akár szemből is kiszúrja, ha a piroson mentél át. Csőkolom, cseszheted.

Negyedrészt, ami gáz, hogy a szabályok minden államban mások, mert ne feledjük el, hogy az USA szövetségi állam. Ezért sokan szívnak, mert a másik városban máshogy lehet menni, és vannak trükkös helyzetek. De van olyan szabály is néhol, hogy a traffipaxot tilos elrejteni pl. bokor mögé, látnia kell a sofőrnek. Ez is elég normálisnak tűnő szabály.

Ötödrészt, ha lemeszelnek, három opciót tár eléd a rendőr, helyben. Fizess be x pénzt 30 napon belül. Vagy, és ott helyben elmondja, támadd meg a döntés bíróség előtt, mert erre jogod van!, vagy, vegyél részt utánképzésen és akkor kevesebbet kell fizetned. Hát nem normális ohzzáállás?

Hatodrészt: Kint Amerikában nem állítják meg a trabantot jónapot közúti ellenőrzés címszóval. Akinek viszont nem ég a lámpája, azt kiszúrják 5 percen belül és megállítják, ki se szállhat, húzza le az ablakát, és mesélje el mi is van. Aztán már esetleg kiszállhat, de csakis azért, hogy hátravigyék a kocsi mögé, ahol kamera rögzíti, ahogy mondjuk a rendőr visszaadja a jogsiját és elküldi. Mondjuk pl. hogy ne pénzt gyűjteni menjen a rendőr.

Fényévekre vagyunk ezektől a technikailag semmit nem jelentő dolgoktól....

boldiii 2008.09.22. 22:11:10

Ja és.

Kint a rendőr szava elég, nem kell három felvétel arról, hogy átmentél a piroson.

Illetve: A rendőr szava nem szent, ha bíróságon tényleg meg tudod védeni magad, akkor nem hajtanak el, csak mert rendőr ellen szólsz.

Továbbá: Ha sokat szórakozol a szabályokkal, napon belül meglesz a büntetésed, mert VANNAK rendőrök az utcán.

Emiatt: A többség betartja a szabályokat, ráad 10%-ot és így mindenki egy sebességen hajt, beleértve a kamionost is, mondjuk mindenki 110-el. Szinte nincs hely, ahol gyorsabban! Mégis jobban működik.

És: Kint az is autópálya lehet, ami itthon a Hungária körút, csak kint nem megy villamos, és minden kereszteződés egy felüljáró. Így 90-el végigmehetnél a Hungárián lámpa nélkül.

Szerintetek melyik a gázabb?

Operator 2008.09.22. 22:12:06

szzoli:
Igen, valószínűleg többől, és sokkal kevesebből, mint a BMW-s, Audis, Mercis vállalkozók. Hiába vannak nálam kevesebb pénzből élők, és vannak nálam sokkal sokkal több pénzből élők, igyekszem betartani a szabályokat. Sem a suzukis nyugdíjast, sem a Mercis vállalkozót nem akarom a szabálytalanságommal zavarni, veszélyeztetni. Ja, és ha olykor figyelmetlenségből szabálytalankodom, akkor nem fogom a széljárásra a dolgot.
De biztosan elolvastad a hozzászólásokat, s így tudod, hogy az első hozzászólásomban pont azt jeleztem, hogy az a baj a fix összegű büntetéssel, hogy máshogyan éli meg a minimálbérből élő, és a minimálbérre bejelentett milliárdos, ebben egyetértünk. Jobb lenne, ha a büntetés mindenki számára arányaiban és nem nominálisan jelentene azonos "érvágást". Csak ez a gyakorlatban nehezen kivitelezhető.

Pitzu 2008.09.22. 22:14:31

Még egy dolgot megemlítenék itt .Nem adnék mindenkinek jogosítványt és a jogsi hosszabbítást is szigorúbb követelményekhez kötném. Itt most nagypapámmal példálóznék. Szegényt nem akarom nagyon elásni, de már nagyon messze van attól, hogy biztonságosan vezessen. 80 éves és még mindig van jogosítványa. Vidéken lakik, tehát a forgalom nem hasonlítható Budapesthez. Tavaly mentem vele a telkére. Hát halálfélelem ezerrel... Többször nem rajtunk múlott, hogy nem lett koccanás itt-ott, pedig csak 5 kilométerre mentünk...

Jaffar 2008.09.22. 22:14:54

Lehet hogy kurvára le leszek ezért fikázva de a POST IROJÁNAK KURVÁRA NINCS IGAZA!
Mér kell mindig megmagyarázni, hogy igaza van valakinek mert éppenséggel tiltott dolgot müvelt és nem jogos hogy megbüntetik érte. Talán 1 kicsit durva a 100ezer forint de ha csak 3 rugó akkor mindenki szarna rá!!!!!

fosdapass 2008.09.22. 22:15:24

Itt minden politika. Ha a főelvtársaknak, rendőröknek törvényes kereteken belül szabad erkölcstelennek lennie (adót nem fizetni, vesét lerúgni, míg becsületes állampolgárt cserbenhagyni stb.) addig milyen alapon szed erkölcstelenségre, meg normaszegésre hivatkozva sarcot ugyanez a tetves geng?

Miért ne gondolja így az egyszerű ember?
Persze, hogy nem lehet megideologizálni a polgártársak veszélyeztetését ilyesmivel, de azért egy piroson áthajtás ne legyen már egyenlő egy vese lerúgásával, ennyiért még pont nem kéne az adófizetőt elzavarni ebből a zországból.
Mert egy ilyen sunyi román húzást még eljátszhat a hatalom az alantas táplálóival, de a következő erőskezűsködő szekuritátés ízű ge.izés után békés adófizető utódai elvonulnak adót fizetni oda, ahol megbecsülik őket tisztességes állampolgári mivoltukban, nem orvul, egyenlőtlenül, kettős mércével sújtják, mérik stb, hanem valamelyest felnőttként párbeszélnek vele.
Ahol "jogállamiság" nem csak a szocináci rendőrminiszter elvtársak hazug frázisaiban jelenik meg és a családi költségvetési deficitben.

A következő húzás az lesz, hogy felszerelik a kamerát, hónapokon keresztül gyűjtögetik a rendőr elvtársak a bizonyítékokat a rendszeresen szabálytalankodókról, aztán egy szép napon bekopog a polgárhoz a szocigestapós bétótgáboros végrehajtó, és egy szuszra ledarálja a sablonszöveget:

" kérem ön felhalmozott hatmillió forintnyi buszsávban haladást, lefoglalom a lakását és ingóságait, 10 perce van a legfontosabbakat összecsomagolni."

És ne gondolja senki, hogy a semmittevésből élő közszolgák nem fogják továbbcsavarni ezt a különös adóprést. Eszközökben nem válogatva mindenkiből annyit sajtolnak ki, amennyit lehet és mellé még befenyítenek, hogy jó elvtárs légy. Erről szól a történet, nem a "mások jogainak védelméről", meg "jogállamiságról".
Aki velem vitázik az ostoba.

lápi lidérc 2008.09.22. 22:15:34

pitz75 2008.09.22. 21:27:31
"Nem az lenne a korrekt, hogy egy baszom nagy táblára kiírják a kamera felszerelésével egy időben, hogy vigyázz, kamerázunk, a taxa 100 rongy...? Biztos vagyok benne, hogy meg lett volna a hatása..."

Hát nem. Nem csak ott tilos átmenni a piroson, ahol kamera van.
Az meg, hogy 100 rongy, szerepelt 1000-szer a tévében-rádióban.

szigiri 2008.09.22. 22:16:06

Augusztus 11-ei hír. Amiből kiderül, egy két dolog, ami a sárgán átsuhanókat gyengíti.
A kamera június 5-e óta üzemel, azaz az objektív felelősség május elsejei életbe lépése után még hagytak egy hónap próbaidőt. A felvételek alapján az eltelt két hónapban összesen 1174, az objektív felelősség körébe tartozó közigazgatási bírságot róttak ki, egyenként 100 ezer, összességében 117 millió forinttal sújtva a szabálytalankodókat. (Az adatok szerint naponta átlagosan csaknem húsz autós hajtott át a piroson. A számok még érdekesebbek annak fényében, hogy az érintett kereszteződésben lévő lámpa csak reggel hat és este nyolc között működik.) A megyei főkapitányság auláját péntekenként több tucat felháboródott járművezető lepi el, akik azokat a felvételeket akarják megtekinteni, ami alapján megbüntették őket.
- A kamera úgy van beállítva, hogy csak akkor kap áramot és akkor készít képet, amikor a lámpa pirosra vált - magyarázta Volf Péter százados, a veszprémi kapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője.

Elmondta, hogy a kamera másodpercenként több képet készít, vagyis jól be lehet azonosítani a szabálysértőt. A pályázati pénzből kiépített rendszere már hónapok óta ki van helyezve próbaüzemben. Ennek ellenére volt olyan autós, aki negyven percen belül kétszer, más pedig néhány napon belül pedig négyszer hajtott át a tilos jelzésen.
veszprem.hu-naplo

pitz75 2008.09.22. 22:21:08

lápi lidérc

Amit mondasz, azt nem állította senki, vagy igen?
Amit tőlem idéztél, az nem azt jelenti, amit alatta leírsz, ugye... Se nekem, se másnak, remélem neked sem...

szigiri 2008.09.22. 22:22:33

fosdapass: az utolso mondatoddal egyetertek, a tobbivel nem. ugyhogy ennyiben is maradhatunk.

Másik dolog, a Rendürség sajtóközleménye:
www.biztonsagosveszprem.hu/index.php?menu=news&news_id=38

szzoli 2008.09.22. 22:23:58

Operator!
Igazad van!De már a hozzászólások elején én is feltettem egy kérdést:Ha ez az egész a biztonságról szól,akkor miért csak az autósokkal fizettetik a százezreket?Csak az autós okozza a gyalogosgázolást?Már leírtam,hogy az említett lámpa 50 méteres körzetében van öt zebra,plusz egy aluljáró.Ennek ellenére a gyalogosok mindenhol átszaladnak az úton,vagy ha a zebrán mennek,nekik ingyen van a piros.

egy atlag 2008.09.22. 22:24:48

operator két diplomája: művszervező, és tanárképző fősuli. A szövegértési képességeidből erre gondolok.Szerencsétlen.
Ki a faszt érdekel miből élsz? Az sem érdekel apukád micsoda! Ezt fogd fel!
Amit ide írsz az számít, az meg szart sem ér, csak egy kis hülyegyerek okoskodása, akinek fingja nincs a világról.

lápi lidérc 2008.09.22. 22:25:27

" AAA3 2008.09.22. 21:42:46 "

"HA valahova kamerát raknak, rakják ki, hogy kamera , ÉS FIGYELJ A PIROSRA."

A jogsi megszerzésének feltétele a KRESZ ismerete. Abban meg benne van, hogy piroson nem szabad átmenni. Miért kéne ezt még külön kiírni?
Másrészt miért rakják ki, hogy kamera? Hogy a sok barom ott lassítson, és a többi helyen száguldjon át a piroson?
NEM csak a kamerás piros lámpán nem szabad átmenni.

rswp 2008.09.22. 22:27:15

A legnehezebb a MEGSZOKAS-t eltörölni. Megszoktam, hogy gyorsan megyek, mert megtehetem, megszoktam, hogy atmegyek a piroson mert megtehetem. nem allok meg a gyalogosoknak, inkabb fussanak.

le...rok mindenkit aki nem vezet, aki nem EN vagyok..
a magyar csak ebbol tanul, ha kitapossak a belet. Mert szar nep vagyunk na, Keptelenek arra, hogy odafigyeljunk egymasra.
Jartatok gondolom nehenyan Nemetorszagban, Ausztriaban, ahol kepesek betartani ezeket a dolgokat.

Es senki nem mondja nekem, hogy azert megy szabalyosabban az autoja mert több pent keres, meg hasonlok, ugyan....

lápi lidérc 2008.09.22. 22:27:19

pitz75 2008.09.22. 22:21:08
Nem, te írtál faszságot, én meg a véleményemet róla.

Látom, szövegértésben vannak apróbb nehézségeid.
Ez a "" jel pl. azt jelenti, hogy ami a kettő között van, azt nem én írtam, ami rajta kívül, azt meg én.

Érdekes 2008.09.22. 22:27:48

"fosdapass 2008.09.22. 22:15:24"

Egyetértek.

boldiii 2008.09.22. 22:27:52

fosdapass, csak nagyjából olvastam a commented, de valójában nem ez történik Pesten? Mindaddig van kamerás megfigyelés, amig nem a rendőrök azonosítására kellett? Akkor hirtelen , csak úgy eltűnt? Ez tényleg szégyen, ez nem kétséges.

De akkor is, az én időmben, és annak 15 éve, úgy szólt a mondás, hogy a piros az 120 rugó plusz a jogsid. Ehhez képest a 100 rugó és még a jogsid sem úszott, szinte áldás. A 120 rugó plusz a jogsi azért hat az ember memóriájában. Ha viszont ezután napi 15 autót lát az ember abban az 5 kereszteződésben, ahol áthajt, akinek semmi baja nem lesz a piroson áthajtástól, lankad a figyelem. De pont ezért kell megbaszni néhány barmot 100-ra, és kész. Más kérdés, hogy a rendőrök megint nem azt büntetik, akik a trambulinról hugyoznak a vízba, hanem akiknek a gatyeszban -sajnos már- csöpög a cerka.

_Toto_ 2008.09.22. 22:28:56

A kresz márpedig fekete és fehér, az más kérdés hogy az autósok 80%-a Magyarországon balkáni bunkó beidegződésekkel vezet. Gyorshajtás, index nélkül sávváltás-kanyarodás, vészvillogóval sávban/ rokiparkolóra/sarokra parkolás, indokolatlan sávváltások (cikázás), hja ezt kérem az urak nagy részének mind szabad! Mert abban nevelkedtek itten sokan hogy a szabály azért van hogy ne tartsunk be. Hát most lassan ennek vége, ha azon múlik a balkáni bunkó stílus feladása hogy párszázezerre megbüntetik, akkor ez kell hozzá, büntessék meg! A szabályok ismertek voltak, ne sírjon mint a fürdőskurva senki, ha megb*sszák a nem betartásért!!!
Mint a kiskutya akinek a kakájába nyomják az orrát ha odaszart ahova nem kell.
Tessék uraim betartani a KRESZ-t és nem sipákolni a büntetéseken, vagy adjuk vissza kérem a jogosítványt!

szigiri 2008.09.22. 22:30:29

szzoli: Teljesen jogos, a bringások is igen szabálytalanul közlekednek Magyarországon. En konkrétam láttam egy biciklis-autós "koccanást" pár hete, aminek az volt az oka, hogy a bringás 10 méterrel a bringaúttól leljebb úgy hajtott rá a kanyarodósávra, hogy szét se nézett és aztán felháborodva mondta, hogy miért nem kapott elsőbbséget, amikor a kanyarodó autó joggal feltételezte, hogy nem lesz ott bringás. Sajnos csak az autóst lehet beazonosítani. A biciklis és a gyalogos, sőt emlékeim szerint előlről a motoros sem azonosítható be. Egy posztos rendőr évente 3 millió ft-ba kerül. Egy kamera több évig működik ennyiből. Ilyen prózaiak sztem az okok.

Herr Cegur 2008.09.22. 22:30:39

Peniglen fosdapassnak sajna igaza van, szerintem.

Szép, szép, amit gyűjtöttél szigiri, csak az a bibi, hogy a lényeg maradt figyelmen kívül, nevezetesen, hogy többek egybehangzó véleménye szerint a sárga részint rövid, részint meg szinte azonnal vált. (hozzászólásoktól függően).
Fontos, hogy a büntetésnek visszatartó hatása legyen, és arányban álljon a társadalomra veszélyességgel. Minden más az ellenkező hatást éri el. Slussz, ennyi, és ezt még csak nem is én állítom, hanem nálam sokkal hozzáértőbb emberek. Mindent egybevetve, mégegyszer, az állam erőszakszervezetei révén azt hajtat végre amit akar. A közlekedési bírságok nyugodtan mondhatjuk elenyésző kivétellel az állam és az önkormányzatok financiális céljait szolgálják, és nem a szabálytalanságot szankcionálják. Mást ne mondjak a költségvetésekben a bírság, és a szankció mértéke tervezve van. 1. a tervet végre kell hajtani, sőt túlteljesíteni. 2 a következő évben szintén, csak az előző évi mértéket meghaladóan. Miről beszélünk?

Operator 2008.09.22. 22:31:57

szzoli:
És ez nincs jól így. Sőt! Egy barátom ment az úton az autójával. Egy néni átrohant az úton előtte, hogy még elérje az éppen buszt (a következőre várni kellett volna még vagy 5 percet). A barátom elrántotta a kormányt, hogy el ne üsse a nénit. Fának hajtott, százezer HUF feletti kár az autóban. A néni meg fel volt háborodva, hogy meg kellett várnia a rendőrt.
Szóval igen, nem csak az autósokat kellene büntetni, hanem a közlekedés minden résztvevőjét rá kell szoktatni a szabálykövetésre.

fosdapass 2008.09.22. 22:32:59

Tényleg, a gyalogosokat mikor veszik elő zérótoleranciailag?

" Nem teccett átérni néni a zöldön? Há' teccik tunni mijen veszélyes ez önre nézve?
Csakis a saját érdekében megbüntetem fél éves nyugdíjkerete terhére, aztán meg ne lássam többet a zebrán bohóckodni néni!
Ne monnya nekem, hogy nem nézi a híradót, mer benne volt, hogy az a gyalogos, aki beragad azebrán, vagy úttestre lépés előtt először nem balra, hanem jobbra néz, húsz botütést, meg öccázesze forint pénzbüntetést érdemel.
Köszönnye hát meg, hogy elnéző voltam!"

pitz75 2008.09.22. 22:34:38

lápi lidérc

Ha f@szság, akkor írd oda, hogy "szerintem"...
Olvasd el az első hozzászólásom, a rád vonatkozó gondolataimat ott találod, az utolsó 1-2 mondat.
Egyébként barátom a kommented hangneme megfelelően minősít is, nem engem, hanem TÉGED!
Erről ennyit...

Érdekes 2008.09.22. 22:36:06

" rswp 2008.09.22. 22:27:15 "

"Mert szar nep vagyunk na,"

Jártál már amerikában?Románoknál?Oroszba?Indiában?Venezuela?Cuba?Argentína?Nem láttál még egy balesetet sem ezekből az országokból, igaz?Ezekben az országokban, és a világon mindenhol, mindenki minden szabályt betart, mindenhol mindenki mindenkinél ELŐZÉKENYEBB és midenki kinyalja mindenkinek a seggét..JUj de utálom az ilyen hülyéket..hogy ezek sosem fogynak el baxameg :S ^^

"Jartatok gondolom nehenyan Nemetorszagban"

De te nem, nagyon úgy tűnik..Illetve úgy tudom elképzelni, h végig be volt kötve a szemed..

-=Ger=- 2008.09.22. 22:37:27

Hát szerintem az nagyon nagy hülyeség, hogy Mo.-n általánosságban bunkó módon vezetnének. Aki ilyet mondd először nézzen körül mondjuk olaszban.

gof 2008.09.22. 22:37:52

muhaha, Rácz úr, ez jó volt...:S
tipikus magyar hozzáállás: jogszabályt sértünk, de nem is fogjuk fel igazán, a következményeket meg végképp nem akarjuk vállalni + a jogosan büntettel szimpatizálunk
néha nekem is viszket a talpam egy-egy teljesen kihalt/értelmetlen lámpás kereszteződésnél, de aztán valahogy mégiscsak kibírom, meg eszembe jutnak olyan okosságok, hogy akkor ennyi erővel miért ne mennék el más helyett nyelvvizsgázni (megtehetném), vagy pl. miért ne hoznám haza a teljes céges adatbázist (ezt is megtehetném)...látszólag egyik sem túl nagy ügy... Ja, mert esetleg a társadalom (azaz Ön, én, gyermeke, szomszédom, stb.) érdekében TILOS!
arról meg már ne is beszéljünk, hogy az emberek többsége mennyire van tisztában a járművezetéssel kapcsolatos polgári jogi, büntetőjogi és pl. kártérítési felelősségével

szzoli 2008.09.22. 22:37:52

szigiri!
Nem csak kamerával lehet szabálytalankodókat fogni.Balatonalmádi,és balatonfűzfő között végig kint van a kerékpárral behajtani tilos tábla(teljesen jogosan,mert az út mellet 10 méterre van a kerékpárút)A szemem láttára ment a rendőrautó a biciklis mögött 1,5 kilométert,mert a szembejövő forgalomtól nem tudta kikerülni a kerékpárost.Ilyenkor azért beleférne a bünti kamera nélkül is!

Operator 2008.09.22. 22:40:33

(Másik oldalról persze el kell mondani azt is, hogy a zéró tolerancia kevesebb ellenérzést váltana ki az embereknek, ha a bevezetésével párhuzamosan elvégeztek volna egy nagyon fontos feladatot. Ahogy többen írták, az ország útjai tele vannak tökéletesen értelmetlen lassításokkal, 30-as, 40-es korlátozásokkal, gyengébb forgalomban feleslegesen bekapcsolva hagyott lámpákkal stb. Eddig ezek nem okoztak gondot, mert az emberek többsége "kreatívan" értelmezte a szabályokat, és az értelmetlen szabályokat nem tartotta be.
Tehát egyik oldalról dicséretes, hogy szabálykövetésre ösztönöznek, a másik oldalról viszont joggal várjuk el, hogy ha betartatják a szabályokat, akkor azok legalább értelmes, racionális szabályok legyenek.)

szigiri 2008.09.22. 22:40:53

egy atlag: asszem kicsit tuloz a neved, a hozzaszolasaidat olvasva joval alatta vagy. hagyd mar ezt a szemelyes frocsogest.
Mindenesetre nem lep meg, hogy ebben az országban vannak emberek, akik szerint néha át lehet menni a piroson, a buntetés pedig pénzbehajtás, hiszen itt fordul elo egyedul a vilagon az, hogy emberek képesek amellett érvelni, hogy az jó, ha mozgólépcsőn össze vissza állunk.Én akkor adtam fel, most is megprobaltam, es kivanok azoknak tovabbi kitartast, akik meg nem adtak fel, hogy itt a tömegek valaha is a rovidtávú önös erdekein felül tudnak emelkedni.

lápi lidérc 2008.09.22. 22:46:39

pitz75 2008.09.22. 22:34:38

Már miért írnám odam, hogy szerintem? Te odaírtad, hülyegyerek?
Megsértődtél, cicamica?
Mindegy, ha ennyire hülye vagy, csak sértődj nyugodtan.

Herr Cegur 2008.09.22. 22:48:26

lápi lidérc: Nomen est omen, mondaná a művelt francia. :(

A380 2008.09.22. 22:49:24

Jogosnak jogos. Igazságosnak nem igazságos. 100eFt piros lámpánál jobbra??? Menjetek már!!! 100eFt???

Összehasonlításként: pl Californiában jobbra lehet kanyarodni piros lámpánál is, ha azt tábla nem tiltja.

És miért is ne lehetne jobbra kanyarodni pirosnál? Veszélyes? Mégis miért? Egy irányba kell elsőbbséget adni, aki ezt nem tudja megtenni, azt Budapest belvárosába be sem engedném...

Érdekes 2008.09.22. 22:50:13

" szigiri 2008.09.22. 22:40:53 "

"ha mozgólépcsőn össze vissza állunk"

Fú, ez a kedvenc faxságom.Főleg csúcsidőben, amikor 4 lépcsőből csak kettő üzemel...Nyílván MILYEN DOLOG MÁR AZ, hogy 300 ember nem várja meg azt az 5-10 percet (majd szépen így halmozódnak tovább az emberek), h be tudjon állni a másik mögé 1 sorba jobb oldalra rendeződve, az egyetlen működő lépcsőn.Nyílván nem a bkv hibája, hogy nem üzemelteti normálisan a lépcsőkat, hanem az ÜGYFELEKÉ.Nyílván az is az ügyfelek hibája, hogy gec*s xaros csővesek vannak a buszon és villamoson..és nem az ellenőröké meg buflák fejű majom 1iQ-s szekusoké.Nyílván.Persze csúcsidőn kívűl amikor nem tolong deltában a tömeg az 1 működő lépcső előtt akkor, belehet állni normálisan jobb oldalra...De úgyanúgy ahogy békávéjéknél is vannak gyengébb képességüek, úgy az utasok oldalán is vannak gyengébb képességűek..akik egymás mellé állnak, és lexarják, h sietne a másik.Bár sok értelme nincs mert a metró ugysem jön sűrűn ^^

pitz75 2008.09.22. 22:51:42

Hehe, ennyi elég is :)
Jó éjszakát mindenkinek!

fosdapass 2008.09.22. 22:53:08

Viccet félretéve, én úgy látom, hogy sokat javult a közlekedési morál mondjuk a sötét 90-es évekhez képest. Ahhoz képest pláne, hogy mennyire felpörgött életritmusra van kényszerítve a fogyasztó.
Alaptézis, hogy a büntetés az nem szankció elsősorban, hanem költségvetés bevételi oldal.
Pedig a sebességet mutató radarok, a lámpák mellé szerelt visszaszámlálók (á la Miskócz), a papundeklirendőr és egy rakás okos és szellemes ötlet tízezerszer hatékonyabb lenne, mint ez a rablópandúros peda(dendra)gógia.
Most viszont az az érzésem, hogy valakik elfelejtették 1988-ban továbblapozni a naptárukat és ezek a tagok kormánybiztossá válva kádár-rendőrséget farigcsálnak kontraszelektált lúzerekből.

lakberendezo 2008.09.22. 22:53:57

szzoli:
Szó sincs arról hogy Pécsen mindenki betartaná a szabályokat. Nem is ezt írtam. Csak azt hogy több helyen van kamera, és ha valakit lefilmez az fizet és nem a sajtóhoz rohan hisztizni es ez így ok. Amúgy meg az általad említett hírhedt balesetnél pont az a gond, hogy abban a kereszteződesben sok éve nem sikerül oda lámpát kiharcolni, pedig nagyon kéne.

Balage85 2008.09.22. 22:54:56

Angliában is van a lámpákon kamera, de ott sem küldenek ekkora büntetést, pedig ott nem 100 ezer az átlag bér.

HARholio 2008.09.22. 22:55:16

A magyar ember 2 dolgot nem tud a lámpánál:
Pirosnál megállni
Zöldnél (időben) elindulni

2008.09.22. 22:56:15

Kicsit vicces Kirándulás fórumtárs hozzászólása, miszerint ő 51-nél drákói szigorral büntetne, de a totalcar fórumot a saját lapjának SEO-zására használja. Tipikus, az magyaráz a legjobban aki szó nélkül lépi át az íratlan szabályokat.
Egyébként szerintem egyik oldalnak sincs igaza. Az arany középutat a magyar állam nem tudta és nem is fogja megtalálni soha, de egy biztos, hogy egy-két idiótát kivéve minenki jobban oda fog figyelni (többek között én is, pedig nem vagyok túlzottan szabálytisztelő), hogy ne menjen át piroson és akárhogy nézzük, ez mindannyiunk javára válik.

eLaca 2008.09.22. 22:57:56

Nem olvastam vissza mind a 279kommentet, lehet feljött ez már.

Ez a veszprémi kamerás balhé már tényleg undorító. Ezek után nem lenne szabad egy rendőrnek sem nyilatkozni országnak-világnak: mi szólunk előre, hogy hol fogunk ellenőrizni, lefogadom a linkelt levélben is a zsernyákok konklúziója az örsön készült íróasztal mögött és marha egyszerűen ezidáig szinte senki nem tudott erről. Akkor mitől is csökkenne a beidegződött magatartás?

Az egész büntetési stratégia ráadásul ott van elrontva, ahogyan ez a veszprémi lámpa is, hogy marhára nem gondolkodott el senki azon, hány ember lesz máról-holnapra munkanélküli egy jogsi elvételtől (ittas vezetés; ráadásul az ombudsmannak se tetszik) vagy hitelektől csődbe kerülő kispolgár, aki többé adót sem fog fizetni - mert az utcára kerül pikk-pakk. Bp-en szinte mindenhonnan ki vannak tíltva a teherautók, csak épp senki nem tud szállítani - hivatalosan! Nem baj, gondolják jó atyáink, majd megbüntetjük - uniós árakon persze, azt dögöljön éhen a jómunkásember.

Na de egy kicsit továbbszaladtam, bocsánat mindenkitől.
Szumma: nekem sem tetszik az eljárás módja.

gravi_t 2008.09.22. 22:58:05

És mi lett volna, ha tesznek egy kiegészítő lámpát a piros mellé, ami engedi a jobbra kanyarodást? Mert ezek szerint simán lehet jobbra kanyarodni, akkor is, ha piros. Szaal csak meg kéne engedni.

"Szolgálunk és védünk" - aha, persze. Be lehet kapni tövig.

lápi lidérc 2008.09.22. 22:59:56

Herr Cegur 2008.09.22. 22:48:26
Aki láthatóan nem te vagy.

Herr Cegur 2008.09.22. 23:03:45

Úgy látom lápi íly késői órán elfogyott az érvkészlet, és már csak személyeskedésre telik.

vwman 2008.09.22. 23:04:47

Azt nem értem miért kell ezen háborogni,ez nem pénzbehajtás,egyszerűen ha nem mész át a piroson nem büntetnek meg,ennyi.
meg sokan írják,hogy elöbb figyelmeztetni kellene,na de kérem hány éve megy ez az ejnye-bejnye kapsz 2fekete pontot na ez nem jött be,ezért csinál a többség aki szarik a szabályokra bármit az utakon,baleset veszélyesen,én is ugyanezt a lépést tettem volna nem megy szép szóval,tessék ha a havi fizudat beperkálod utána kétszer meggondolod hogyan közlekedj.
Ja és legalább lesz miből az államnak helyre rakni azt a sok kárt amit a barom tüntetők csinálnak.

gravi_t 2008.09.22. 23:11:41

"Ja és legalább lesz miből az államnak helyre rakni azt a sok kárt amit a barom tüntetők csinálnak."
Ezt ugye te sem gondolod komolyan. Mármint hogy bármi értelmesre költenék.

Szerintem aránytalanul nagyot ugrottak a büntetések. Még ha jogos is, nyilvánvaló, hogy a rendőrség nem ott büntet, ahol balesetveszély van, hanem ott, ahol pénzt lehet beszedni. Mert ha az a hely veszélyes lenne, már megoldották volna. Szánalmas.

Nálunk (megyeszékhely) kizárólag nyílegyenes, kilométerre belátható szakaszokon trafiznak, ahol még járda sincs, vagy van, de 5 méterre az úttól, árok túloldalán. Örüljenek neki, ha nem állok meg leköpni őket.

.Walaky 2008.09.22. 23:14:55

Ha tudnád..
Mindössze EGY sofőr, aki a zéró tolerancia és sajtóhadjárata miatt meggondolta magát és mégsem ült ittasan volán mögé, ezzel elkerülte azt a halálos balesetet amiben TE lettél volna áldozat.

Ha tudnád, hogy MOST a családod a temetésed intézné..

akkoris így gondolkodnál a zéró toleranciáról, vagy aztérzed jó hogy engem olvashatsz épp...

lukl 2008.09.22. 23:17:31

Mi lenne ha inkább a forgalomra (a többi közlekedőre) kellene figyelni a szabályok helyett? (Sztem: ktsgvtési hijány)
Teszem azt ez az 1500 valahány szabálytalan közlekedő mennyi balesetet is okozott a videóval rögzített időtartam alatt?
Mit ide egyszerű zéró tolerancia?! Bitóra velük azonnal, abból majd tanulnak ezek!!! :( Mit is? Szabálytiszteletet, értelmes gondolkodást vagy félelmet?
Miért is nincs kamera a körforgalmakban a nem indexelők kiszűrésére, akik szintén szabálytalanul távoznak jobbra kis ívben a pizsamába? Gratula az újabb szabályhoz nagyagy(ar)ak.

eLaca 2008.09.22. 23:18:59

vwman: azért a tüntetéseket ne keverjük ide. Ha már állami elosztásról van szó, nem kéne megfúrni a löszdombokat az M6 pályához és nem kellene a sok plusz bevétel, hogy csak egyet említsek.
Nekem csak az a gondom, hogy nincs megteremtve a szabályozás-büntetés alapja itthon, csak odabasszák a hatszámjegyű csekket..és ezzel el van intézve? Ettől más lesz? Nem hiszem, taníttatni kellene az embereket a kreszre. (és átlagfizetéshez képest büntetni - persze nem a másik véglet, 2ezer ft-ra gondolok)

lukl 2008.09.22. 23:20:16

Pillangót kergettem az úton egyre csak ábrándozva a gondolataimba merülvén.
Megnyugodva nyugtáztam, hogy nem ütöttek el, mert van már nekünk zéró tolerancia.

Operator 2008.09.22. 23:21:15

No, hát a világot ma is megváltottuk! :)

Jó éjt mindenkinek!

.Walaky 2008.09.22. 23:21:17

idevágóbb..

ha nem szerelik fel a kamerát, és legközelebb a piroson áthajtó autóssal karambolozva vesztenéd vétlenül az életed..

akkoris megkérdőjeleznéd a kamerát és a bírság mértékét?

mit gondolsz..
Ér az életed 1513 x 100.000 Forintot?

Gubo77 2008.09.22. 23:22:05

Végigolvastam minden kommentet - lehet, hogy most sem kellett volna. Ennyi szélsőséges, a saját véleményét mindentől független alapigazságnak gondoló kommentezőt kevés más téma tud manapság úgy egybegyűjteni, mint ez a jelenlegi inkvizíció. Elég elkeserítő, hogy 2-3 kivételtől eltekintve még csak nem is finomodtak a zsigerből odavetett "meggyőződések", és maradtak a "piros lámpa = helyszíni főbelövés" szintű gondolatok.
Nos, ezennel bevallom leendő hóhéraimnak, hogy eddig háromszor mentem át szánt-szándékkal piros lámpán: kétszer, mikor a Savoya Parknál a villamos után úgymaradt a jelző (pár perc várakozás után mindannyian átcsorogtunk a töküres kereszteződésen), egyszer pedig a Duna Plaza utáni Váci utas visszafordítón, miután háromszor maradtam ki a körből a 2 kocsi/perces éjjeli forgalom ellenére.
Ha fekete-fehér a KRESZ, akkor elkárhoztam. Jóccakát.

PepeXVI 2008.09.22. 23:22:40

Jaaaa, hogy visszaszámlálós, kijelzős a lámpa???

A veszprémi újság cikkjében olvastam hogy az. Akkor meg csak nevetni tudok, mert az már mérhető, objektív dolog, hogy ha 3 másodperc múlva sárgára vált, akkor 150m-ről odaérek-e még padlógázzal... értitek. Szerintem marhajó találmány a számlálós lámpa, Nyíregyházán láttam először és fel vagyok háborodva, hogy Pesten miért nincs...
És a hatóság részéről is máshogy kezelném az ilyen lámpákat, mondjuk zero toleranciával, mert minden idióta láthatja hogy nem érdemes már nyomni...

Mindenhova számlálós lámpát!!! :)

Uff

.Walaky 2008.09.22. 23:23:01

ne flegmán.. hanem komlyan.. gondolkozz el rajta..

PepeXVI 2008.09.22. 23:23:40

Ja és amikor a barátnőm ül mellettem, akkor a pirosnál is jól jön a számláló...
:D

lukl 2008.09.22. 23:23:51

Érdekes egyébként, hogy zöldön áthajtva kis ívben jobbra.... , hát nem akkor mennek át a gyalogok is a zebrájukat használva egyben utam keresztezve? Szüret!
Figyelem.

eLaca 2008.09.22. 23:23:59

Walaky: igazad van 100%-ban, de ne felejts el egy "apróságot": ha egyszer elveszik a jogsit az út szélén, mert a szonda cukorkától/alkohol mentes sörtől/akármitől véletlenül beszíneződik, lehet hogy ugrik az illető állása is. Ilyen nincs amit rendőri eljárás címszóval csinál az ORFK.

Ez nem a témához kapcsolódott - OFF

.Walaky 2008.09.22. 23:27:25

egy ember állása .. egy ember élete?

.Walaky 2008.09.22. 23:29:07

tegyükfel te vagy mindkétesetben az áldozat.. az állásod veszítenéd el vagy az életed?

eLaca 2008.09.22. 23:31:55

Ne haragudj meg a kérdésért: te rendőr vagy? Ha igen, akkor riszpekt, mert ők csak alkalmazottak, de viszont csak végletekben tudnak válaszolni.
Olvasd el, amit írtam: cukorka/alkohol mentes sör=jogsi hopp ott a flaszteron. Nem az ittas vezetésről beszéltem! Cukorkával meg nincs veszélyben emberélet.

Attiska 2008.09.22. 23:33:10

Szolnokon is ez a helyzet! Van egy kereszteződés ahol van kamera, és figyeli a piroson áthajtást.
Régebben a zöld jelzés mellett volt egy visszaszámláló hogy mennyi ideig lehet még átmenni. De május óta ezt leszerelték, hogy jobban lehessen büntetni.
Nem tudom olyankor mi van ha az ember benragad a kereszteződésbe és közbe érik meg a lámpa???
Szóval szedik a pénz erre is rendesen! (azaz mocskos módon)

lukl 2008.09.22. 23:35:09

A téma illeszkedik az "aktuális" orvosi lovamhoz: Értelmet szeretnék találni dolgokban, nem kapkodás utáni zűrzavart. Ez a 0tolerancia pont egy eléggé értelmetlen dolog.
Az utakon megjelenő izgalom és türelmetlenség visszavezethető egyfajta arctalanságra, az autó mint vértezet és védelem érzete sok embert sarkall önmaga kiélésére: valami legyen, amiben igaza van, ami sikerül: akadályt legyőzni, szándékot keresztülvinni.
Nekem csak egy kérdésem marad ezek után, ha higgadtan akarom átgondolni: Mi nem sikerül az embereknek tömegesen a közúton/életben a napi életben az autó vértezetén kívül? (most költő vagyok?) Vagy csak az egyéb helyeken értelmetlenül elvesztegetett időt szeretnék sietséggel behozni? Vagy csak túl sok időt töltöttek a tv előtt sorozatokat nézve így mások életét élve?

lstar 2008.09.22. 23:36:31

Bocs, lehet hogy valaki mar irta, csak 100 kommentet neztem at.
Azt hiszem, a legtobb kommentezo nem gondolkodott, de jot veszekszik a dolgon.
Aki vezet, nyilvan ment mar at piroson, a kovetkezo modon:
Mesz autoval, latod, hogy sarga, erre vagy megallsz (esetleg satu), vagy a gazra lesz. Utobbi esetben altalaban meg sarga, amikor a vonalon atmesz, de lehet, hogy az auto fara meg bent a keresztezodesben, amikor a lampa pirosra vart.
NA! Ekkor kell a fotot csinalni es egy forgalmas helyen meg is van a havi 1000 gonosz ember, aki befizetni a 100 milliot.
Gratulalunk a kitalalonak!

Rod 2008.09.22. 23:37:24

Nem tudom, hogyan lehet ebből ekkora kérdést csinálni... HA PIROS A LÁMPA, ____TILOS____ ÁTMENNI A KERESZTEZŐDÉSEN. Ezt mindenki megtanulja és elfogadja, mikor megszerzi a jogosítványt. Nincs értelme tovább gondolni az egészet. Aki átmegy a piroson, szabályt szeg, ennyi.
Pont azért olyan hely Magyarország, amilyen, mert mindenki a saját szabályai szerint próbál élni, mert az a kényelmes, és "azt szoktuk meg". Azt a szánalmas dolgot pedig, hogy "a szabályok azért vannak, hogy megszegjük őket", tuti 14-15 éves tinédzserek találták ki, akik valami jó szlogent akartak a lázadásukhoz csapni. A szabály az szabály, ha piros, akkor stop.

blöff 2008.09.22. 23:38:09

Azért ge*i dolog, mert jobbra kisívben a legkevésbé veszélyes. Azért tették oda, mert tudták, hogy leginkább azt nem tartják be. ámerikában pirosnál jobbra kisívben csak akkor nem szabad kanyarodni, ha azt külön tábla tiltja. lennének ennél fontosabb piroslámpák... Szóval megint hülyék vagyunk.

.Walaky 2008.09.22. 23:39:11

bankban dolgozom.. de szeretem sarkítani a dolgokat, hogy szemléletes lehessen.

aki elveszítheti az állását a jogsia miatt az ne egyen diannáscukorkát vezetés előtt.. nem?

lukl 2008.09.22. 23:40:40

Ha piros akkor stop: Szülni vittem a feleségem hajnali 3:30-kor. Nem számoltam meg a piros lámpákat amelyeken átmentem, ellenben veszettül figyeltem és lassítottam ahol jónak láttam. Még élünk, időben odaértünk.

Olyan szabály nincs, hogy a hülye lámpabeállításokat büntetni kell?

[] (törölt) 2008.09.22. 23:41:41

"Nem tudom olyankor mi van ha az ember benragad a kereszteződésbe és közbe érik meg a lámpa?"

majd ha 17 leszel, neked is elmagyarazzak a kreszvizsga elott pubi, hogy nem hajtunk be a keresztezodesbe, ha nem garantalt az athaladas lehetosege.

lukl 2008.09.22. 23:43:36

Azt hiszem már régen nem pont a piros lámpáról van szó, ez elég szemléletes.
Rengetes szemléletes példa van a rosszul beállított közlekedési forgalomra és hibás szabályokra.
Szemléletes példák akadnak arra is, hogy újító és értelmes emberek hogy hágják át a szabályokat a biztonság megtartásával.

.Walaky 2008.09.22. 23:44:24

ha csak annyi autós menne át a piroson amennyi szülni viszi a feledégét, nem született volna ez a kis cikk..

trogger 2008.09.22. 23:46:00

Azért lassan elég lesz ebből a nagytestvér-fílingből, hogy mindent vesz a kamera, és ha nem tetszik nekik, amit csinálsz, akkor rögtön hatszámjegyűre büntetnek.

eLaca 2008.09.22. 23:47:21

Walaky: igazad van, csak nem életszerű amiről beszélsz. Tömören fogalmaztam neked.

Defoe 2008.09.22. 23:49:44

Nekem már sajna volt úgy balesetem, hogy az ember azt hitte még átér a sárgán. És a rendőr homályosította fel: A lámpás kereszteződést úgy kell megközelíteni ha sárgára vált a lámpa nem GÁZT kell adni hogy minnél előbb átérj, hanem a féket taposni mert utánna piros lesz és azon már nem kéne átmenni.

lstar 2008.09.22. 23:50:58

Walaki> az elet nem b&w
Bizony konnyen lehet olyan, hogy sarga amikor belepsz a keresztezodesbe, de piros amikor azt elhagyod. Ha jarsz forgalmas varosban, az konnyen elofordulhat veled.
Ha jol tudom, akkor Veszpremben is az 1500 eset utan a megallas jelzo vonalat mar odebb festettek, hogy tobb ido (hel( legyen a sargaban megallni.
Egyebkent a sarga is baromi rovid volt, mashol a kornyeken meg viszonylag hosszu...

.Walaky 2008.09.22. 23:51:26

ok.. olvasd el az első és második kommentem és gondold végig kicsit komolyabban..

megérne az életed 1513 x 100.000-et?

valahol meg kell húzni a határt..

TicTac · http://www.carstyling.hu/car_shower.php?id=40344 2008.09.22. 23:54:29

"És egyszer csak megjön a csekk, nagyjából akkora összegről, amennyi abban a hónapban a víz-gáz-villany befizetése után nála maradna."


De jó 'neki', hogy ennyi marad még. :)

Abszurd az új rendszer, így ebben a formában. Mint ahogy a KRESZ is.
Tessenek szívesek a szabályalkotók, az állam előbb változni, mutatni, példát, s aztán elvárni, betartatni.

eLaca 2008.09.22. 23:56:11

Arról nem beszélve, hogy már ovódás korban elkezdeném a közlekedés (kresz) szabályainak a tanítását.

.Walaky 2008.09.22. 23:58:00

TicTac:

addig viszont mehet mindenki a piroson 200-al részegen? :))

lstar 2008.09.22. 23:58:03

Defoe: lehet hogy a rendor az elmeletet mondta, de a gyakorlat mas es a lampakat is ugy hangoljak (a gyakorlat szerint) hogy ha veletlenul a pirosba csuszol, meg nem indul a keresztezo sav.
Szerintem is buntetni kell, aki a pirosan megy at, de akinel kozben valt, enyhen szolva pofatlansag 100E-re buntetni.... sot az elso alkalommal...

TicTac · http://www.carstyling.hu/car_shower.php?id=40344 2008.09.23. 00:00:43

eLaca, nekünk végülis elkezdték, normálisan. Csak akkoriban tényleg arról szólt a dolog, hogy tanítsunk. Ne szívatásból, anyagi érdekből... hanem azért, mert a szabályokat figyelték. Tudjátok, a törvényeket, szabályozásokat anno azért találták ki, hogy az embereknek (többségének, a normálisank) jó legyen. Ez volt a kiindulópont. Egyszerűsíteni, jobbátenni az emberek életét azzal, hogy a többség normáját írja elő egy vagy, a többség által megválasztott ember, aki így erre jogot kapott. Hm, ehhez mit szóltok?

lukl 2008.09.23. 00:00:57

Jut eszembe: Olyat láttam Hispániában!
Általános iskola, bitumenes pálya, felfestett útburkolati jelek, kis lábbal hajtott gokartok, ÉS rendőrök segítettek "KRESZ"-t tanulni a gyerekeknek.
Idilli volt.
Szerintem itthon is szeretnék a rendőrök. Közelebb is hozná őket ez a tanóra az emberekhez.
Jujjj, miértisnemlehet?!
Erresincspénz??? Jajjjnekünk szegényeknek... Legalább így miénk a mennyek országa :)

TicTac · http://www.carstyling.hu/car_shower.php?id=40344 2008.09.23. 00:03:04

.Walaky
Ki mondott ilyet? :)
A szabály az szabály. Csak a mód, a hely és az idő, na az nem mindegy.

Dávidkirály 2008.09.23. 00:03:18

Karlmann!

Hol van az a kamera, mert én is debreceni vagyok, de erről a szemétségről nem is hallottam.

A magánvéleményem pedig:

Elegem van ebből az országból. Valaki írta, hogy az autó hátulja volt a vonalon a piros jelzésre, akkor az féktávon belüli sárga jelzés volt, és már ezért küldik a csekket... Mostmár a zöld alatt is izguljon az ember melyik pillanatban vált sárgára a lámpa, és hol van kamera, akkor megint csak a vezető figyelmét veszi el, és ez a baj.

Nem az a típus vagyok, aki lesi a piros és sárgát, hol lehet átszáguldozni még. De nem is akarok úgy járni mint itt valaki. Nézni kell majd mindig a tükröt, ha nem jön senki mögöttem meg fogok állni a sárgára. Ha jön mögöttem egy olyan vezető, aki gyakori sajnos, és nem tartja be a kellő követési távolságot, és akit én csak s*ggbek*rónak nevezek, akkor át kell menni a sárgán, piroson. Mert a kisebbik rosszt kell választani, mert inkább egy százas részletekben, mint egy törés 2-3 száz ezerért, egybe meg a biztosítási eljárás, stb.

Még egy megjegyzés: vezetett már valaki Pesten? Mondjatok egy olyan helyet, ahol nyugodtan be lehet tartani a sárgát, mert itt senki nem tartja be a követési távolságot. Debrecenben legalább ezekből kevesebben vannak.

TicTac · http://www.carstyling.hu/car_shower.php?id=40344 2008.09.23. 00:05:45

elegemvan, nekem deja vu-m van. Ilyet olvastam. Sokan vitatkoztak akkor egy dologról a közlekedéssel kapcsolatban, s parttalan vita volt. Úgy rémlik, nem változott semmi, s én meghaltam. :)

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.09.23. 00:05:49

Edelweiss 2008.09.22. 23:41:41

...és neked se fog érni semmit, de sebaj, majd jön a kilós csekk, az majd talán kicsit észheztérít.

Kis kiegészítés, ha nem haragszik meg, kolléga úr :)

Jaffar 2008.09.23. 00:06:53

Néhány komment nagyon kircsi! pl :

"Jogosnak jogos. Igazságosnak nem igazságos. 100eFt piros lámpánál jobbra??? Menjetek már!!! 100eFt???

Összehasonlításként: pl Californiában jobbra lehet kanyarodni piros lámpánál is, ha azt tábla nem tiltja.

És miért is ne lehetne jobbra kanyarodni pirosnál? Veszélyes? Mégis miért? Egy irányba kell elsőbbséget adni, aki ezt nem tudja megtenni, azt Budapest belvárosába be sem engedném..."

és miért is ne lehetne piroson áthalytásért nyilvánosan kivégezni vkit?
Biztos van olyan ország ahol ez normális. Ergo szerinted itt is müxik, nem?
Asszem érthetö mér volt anny 100ezres büntetés. A kommentelök fele nyugtázza ezt meg más országokkal példálózik holott fingja nincs róla mi van külföldön. Piros az piros bazzeg. A kutyát nem érdekli hogy neked teccik vagy nem, szavazz azokra akik majd megváltoztatják a kedvedért a kreszt és akkor átmehetsz a piros lámpán is, elütheted kedvedre a gyalogosokat is. Mindenkinek kurva nagy a pofája, de csak addig amig a vmelyik közeli hozzátartozója vagy ö nem lesz vétlenül egy ilyen kis köcsög autos "áldozata". Sajnos ez van :(

eLaca 2008.09.23. 00:08:46

TicTac: erre gondoltam, még nekünk is volt pl. kresz pálya a suliban, azon biciklizve nőttünk fel. Mondjuk valamit sikerült a fejembe elmozdítani, mert nem is megyek át piroson - bakker :)

Jaffar 2008.09.23. 00:08:48

Ausztriában a zöld 4et villog mielött sárgára, majd pirosra vált pl ^^

lukl 2008.09.23. 00:12:31

Jaffar: Nem látom okát annak, hogy gyalogos és egyéb forgalom hiánya esetén a piroson ne menjek át jobbra kis ívben.
A szabály és annak fogalma már devalválódott. Túl sok, túl sok értelmetlen van belőle. Végezz ki ezért.

Pitzu 2008.09.23. 00:13:52

A Budafoki úton van egy tréfás lámpa a Tesconál (Újbuda bevásárlóközpon) Éjszaka néha beragad pirosba. Néha csak 10 perc, néha fél óra, közben a környéken nincs egy lélek sem... Kíváncsi lennék ki mit csinálna, ha kamera lenne felszerelve:) Szép tanulmányt lehetne készíteni:)

És megkérdezném: Ki az aki Budafoki úton a kanyar előtt 40-re lassít a Petőfi híd felé? Pedig kint van a tábla...

Nem vagyok ellene a zéró toleranciának, de először a feltételeket kellene megteremteni hozzá. Szerencsére még nem volt büntetésem, de ezek a mostani tételek már az a kategória, ami nem csak elrettent, hanem félelmet kelt az emberekben szerintem. És ez elsülhet fordítva is. Mint ahogy olvashattuk, akár balaesetekhez is vezethet. Ideális esetben hihetetlen szintű óvatoskodáshoz vezet majd...
Jóval átlag felett keresek, de egy ilyen bünti rendesen földhözvágna, de már egy 40.000 forintosnak sem örülnék. És mi lenne utána. Már a zöld lámpánál is be lennék szarva, hogy mikor vált sárgára, átérek-e még...

Legyen zéro tolerancia, de akkor az terjedjen ki mindenhol, mindere, mindenkire. A büntiket meg csökkentsük. Például legyen egy piros lámpa 30 ropi, kisebb gyorshajtás szintén, kereszteződéstől, zebrától 5 méteren belül parkolás szintén. Egy nap alatt így is százezres tételeket lehetne bekapni...

Ez a kapányszerűen néhány köztudottan "lehúzós" helyre telepített berendezés olyan érzetet kelt, hogy a berendezések kiépítésnek a költségét egyrészt az autósokkal akarják megfizettetni és nem feltétlenül a baleseteket akarják csökkenteni. Lehet, hogy ezért kellett emelni a tételeket? Érdekes lenne ezt is körbejárni. Furcsa, hogy nem olyan kereszteződésbe telepítettek kamerát, ahol fél év alatt 1500 baleset történik, és ezzel lehetne esetleg csökkenteni.

Volt május 1 előtt is büntetése a piroson áthaladásnak. Én gyakorlatilag nem ismerek embert, akit ilyen miatt büntettek volna. Miért nem? Nem érte meg? Most már megéri? Ez is kelt némi ellenérzetet. 10.000 forintokért nem érdemes kamerát telepíteni? Százezrekért már igen?

Azzal kellett volna kezdeni, hogy azt a kisebb büntit kőkeményen kivetni mindenkire, akit piros áthaladáson érnek. Akkor lehetett volna mondani, hogy most már 10.000 forint kevés, nincsen elrettentő ereje. Emeljük meg. Most viszont az történik, hogy eddig nem büntettünk szinte senkit - ergo szinte mindenki a szokott módon közlekedik - viszont aki szabálytalankodik, annak durván elkenik a száját.

Gyereket sem úgy nevel az ember, hogyha a szépszó nem segít, akkor mindjárt a korbácshoz nyúl...

lstar 2008.09.23. 00:15:01

Jaffar, el kene olvasni egy par kommentet.
MInt en is leirtam piros es piros kozott baromi nagy kulonbsegek vannak:
1. eset: piros amikor oda ersz es megis atmesz.
2. sarga: ugy dontesz, hogy nem akarsz veszfekezni, mert latod hogy baromi nagy a forgalom es a fenekeden vannak. Atmesz, de nem rohansz, figyelsz, nehogy a sarga alatt vmi gond legyen. Mivel a sarga volt kb. 2mp, ezert fizikailag keptelenseg aterned, es erre lefilmeznek, majd masfel honap mulva kuldik a 100eFt csekket.
3. Szerintem veled is volt mar ilyen, csak nem vetted eszre, mert nem a tukorben nezed, pontosan mikor valtott sargara a lampa.
4. Ha ilyet meg nem lattal, nem csinaltal, akkor nincs is jogsid... es olyan dologrol beszelsz, amirol fogalmad sincs.

.Walaky 2008.09.23. 00:17:44

oké.. 10 perces piros. te döntesz rajta, hogy átmész rajta. Tudod mivel fog járni. Te döntésed. Viseld a kvetkezményét. Vonat piros jelzését miért tudod megvárni leállított motorral ezt meg nem? talán mert itt nem döglesz meg helyben?

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.09.23. 00:18:14

Ezt úgy szeretzem, akik "majd én eldöntöm" címmel közlekednek és majd ők felülbírálják az egyik legalapvetőbb tiltást, majd SÍRNAK! Hát ez de szar...

"Nem látom okát annak, hogy gyalogos és egyéb forgalom hiánya esetén a piroson ne menjek át jobbra kis ívben."

Nem látod? Add le a legközelebbi kapitányságon a jogsidat, vagy rituálisan edd meg. Az az oka, hogy TILOS, basszus. Ha Te mérlegelhetnéd, nem lenne ott lámpa.

Wadindián 2008.09.23. 00:25:07

A kutyás hasonlat nem az igazi, mert a kutya meg az átlag sofőr IQ-ja talán nem egy szinten van.


Miért nem írják ki hogy kamera?
Miért nem figyelmeztetnek előre?

Miért, csak akkor nem szabad átmenni ha van kamera?
Miért, nincs benn a KRESZ-ben, hogy tilos, hogy büntetés szabható ki miatta?

Nem normális, akármennyire is forgalmas a kereszteződés, hogy ennyi idő alatt ilyen sok ember megy át rajta.
Székesfehérváron is szépen szerelgetik fel a kamerákat a forgalmas kereszteződésekbe, de a kis azonosítótáblát a villanyoszlopon(ha nagyon akarja tudni az ember, hogy hol vannak a kamerák) észre lehet venni.

VÉGSZÓ: IRÁNY SÖRÖZNI!!

lápi lidérc 2008.09.23. 00:29:33

Herr Cegur 2008.09.22. 23:03:45
Mivel nem én kezdtem, ezek szerint nálad már kicsit hamarabb elfogyott, ugye?

Ekkora öngólrúgó marha még te sem lehetsz.

Gubo77 2008.09.23. 00:29:36

.Walaki:
"oké.. 10 perces piros. te döntesz rajta, hogy átmész rajta. Tudod mivel fog járni. Te döntésed. Viseld a kvetkezményét. Vonat piros jelzését miért tudod megvárni leállított motorral ezt meg nem? talán mert itt nem döglesz meg helyben?"
Most győztél meg, hogy nincs jogsid. Vagy ittasan fórumozol - más lehetőség nem nagyon maradt. (Az érdeklődőknek azért el kell, hogy áruljam: vasúti átjárónál a 10 perc piros lehet üzemszerű, a vázolt tesco-s eset viszont hiba. Ilyen egyszerű.)

.Walaky 2008.09.23. 00:32:32

van jogsim, már többször körbeautóztam a földet.. autóversenyeztem is..

én csak azt mondom, ha szabályt szegünk viseljük a következményét.

fizettem énis 47km/h óránál gyorshajtásér büntetést, bosszantó, de én hajtottam többel a kelleténél..

Pitzu 2008.09.23. 00:35:20

10 perces, félórás lámpát képes lennél végigvárni éjfélkor, amikor tökre mennél már haza a melóból és a környéken nincsen senki? Nem hiszem. 5 perc után már durván idekes lennél.

Én a következőt teném: kicsit tolatnék, fel a járdára és átzöttyennék a Tesco parkló részébe, majd kijönnék a beragadt zöld lámpán. Mennyivel jobb megoldás, mi?! Sokkal, de sokkal kevesebb szabálytalanság?
Normál esetben ilyen "baromság" eszembe nem jutna, és szép lassan, körültekintően átmennék a beragadt lámpán kb 5 perc után. Senkinek nem lenne semmi baja. De ha az ember rá van "kényszerítve", akkor sok minden előfordulhat. És jön az, hogy piros-és piros között óriási a különbség...

Lesznek még itt cifra dolgok...

Gubo77 2008.09.23. 00:36:24

Ja, hogy csak szimplán szélsőségesek a megnyilvánulásaid? Az más.

.Walaky 2008.09.23. 00:36:34

Kukori szívemből szólsz.. :D

eddmeg beszólás oltári.. :D

ha ott a lámpa valóban nincs helye mérlegelni.

Mérlegelni esetleg a ködfényszóró szükségességére van lehetőséde az ilyeneknek..

.Walaky 2008.09.23. 00:39:10

1513-MAN NEM A BERAGADT PIROSON MENTEK ÁT!!!

ha csak a beragadt pirosokon mennének át az emberek nem lenne miről beszélnünk itt.. nemgondolod?

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.09.23. 00:44:21

De nyilvánvaló dolgokról vitázni emberekkel valahol nevetséges, nem? Le van írva, azért kaptak jogsit, mert elvileg tudják és alkalmasak (?) a közlekedésre. Aztán jön a szokásos kiskapu keresés, a' la Abszurdisztán ("de én CSAK kisívben" "de én CSAK éppenhogy" "tegnap se jött senki ott" "értelmetlen a lámpa" soroljam még a sztereotip marhaságokat?) .

Emberek! Hát akkor mindent lehet "kicsit", meg "csak"? Csak a végét dugom be egy picit? Aztán meg... tudjuk mi jön.

Gubo77 2008.09.23. 00:44:23

Ezt a beragadt pirosat neked nem sikerült itt egyedül elfogadni, ezért volt a kis kitérő. De nem idézem be újra a szösszeneted (00:17:47), elég volt egyszer.

lstar 2008.09.23. 00:45:53

Walaky: probald meg felfogni, hogy nem beragadt piroson mentek at, hanem egy olyan helyen, ahol tul kozelre volt festve a megallast jelzo vonal, tul rovid volt a sarga es tul nagy volt a forgalom.
Az orszagban kb. 1600 ilyen buntetes volt adott ido alatt, amibol 1513 Veszpremben. Hidd el, nem a veszpremiek masok, hanem ez egy szerencsetlen beallitas volt, ami nem az eletszeru szituacio szerint mukodott, hanem a piros elejen a mar keresztezodesben eppen bent levo autokat fotozta le.
Mindezert 100eFt-ot kertek el.
Megjegyzem ebben a keresztezodesben tudomasom szerint nem nagyon voltak balesetek, sot, az 1513 nagyon durva autos sem utott el senkit a pirosban erdekes modon...
Ennyi.

Gubo77 2008.09.23. 00:46:43

KuKori, amin lovagolsz, a "jobbra kis ívben" csak egy óhaj volt itt többek részéről a konkrét veszprémi esetre, meg a nagyon hasonlókra. Figyelmesebben, ha lehet.

lukl 2008.09.23. 00:48:51

Rituálisan edd meg. Hát erre is van élmény.
Szintén Hispániában, rendőri okoskodás volt, hogy a jogsi nélkül közlekedőket kiszűrjék.
Volt is bevágás képekből a tv-ben, hogy 50 éves embereket rángattak ki a volán mellől papír hiányában. Nem okoztak balesetet soha, ellentétben viszont egy-két tanult kutyabőrös-jogsis izgatott jellemű egyénnel.
Na?
Valóban, letehették volna már a jogsit ennyi idő alatt. De lehet, hogy a villamos előnyszabályok alkalmazása már sok volt nekik a vizsgákon.
Ezzel az erővel kellene a biciklikre is jogsi, nem?

Mondom, olyan szabály kellene, ami a hülye szabályokat megalkotó megátalkodottakat bünteti.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.09.23. 00:48:55

Igen, ezzel tisztában is vagyok, de valahol azért megálljt kell parancsolni, mert megint oda lukadunk ki, mint az egy pohár sör eseténél.

de köszi azért :D

Gubo77 2008.09.23. 00:53:27

De ez alkoholmentes lenne, mert egy odahelyezett kiegészítő zölddel gondolták a jobbra besurranást ;)

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.09.23. 01:01:39

Igen, sajnos több helyütt még nem gondolkodtak el a korrupciós csapdában fuldokló (sic!) illetékes elvtársak, hogyan lehetne a egyszerűen és olcsón fejleszteni a kis odabiggyesztett segédlámpákkal. Ahogy azon se rágódnak a két kávészünetük közt (8:00-12:00, majd 12:01-16:00), hogy a kiegészítő kis táblácskák, bár filléres tételek, de olcsóbbak, mint a környezeti károk és balesetek helyreállításának költségei. Példa: a múltkori postban az új, havermentes autópályaszakaszon (sic!) az "esős időben" táblácska kihelyezése az állandó lassítás helyett. Az is kérdés, hogy ilyenkor hol van a műszaki átvevő felelőssége és miért nem lehet seggbekúratni 12 kanmajommal, hintőporos fasszal. Vagy pl.: iskoláknál legyen 30-as tábla, mert ez helyes is, azonban biggyesszék alá ezt is: "06:00-17:00". Értem én ezt. Csak az amcsi, "de hát a piroson kis ívben" kezdetű, majd mindent áthágó gondolatmeneteket zárjuk rövidre. Ellenben ha a fotelrockerkedést megunnánk és levélben basztatnánk, meg telefonon illetékes elvtársékat (mert az igényt fel kell mutatni, helyi szinten), akkor nem itt állnánk, a valóság talajába két kézzel kapaszkodva :D Szerintem...

Gubo77 2008.09.23. 01:09:47

Iszom minden szavad ;)
Az "állami" helyett a személyi felelősséget a közszférában különösen támogatom! Akkor el tudna itt indulni valami, végre.

asandora 2008.09.23. 02:40:05

probald meg felfogni, hogy nem beragadt piroson mentek at, hanem egy olyan helyen, ahol tul kozelre volt festve a megallast jelzo vonal, tul rovid volt a sarga es tul nagy volt a forgalom.
Az orszagban kb. 1600 ilyen buntetes volt adott ido alatt, amibol 1513 Veszpremben. Hidd el, nem a veszpremiek masok, hanem ez egy szerencsetlen beallitas volt, ami nem az eletszeru szituacio szerint mukodott, hanem a piros elejen a mar keresztezodesben eppen bent levo autokat fotozta le.
Mindezert 100eFt-ot kertek el.
Megjegyzem ebben a keresztezodesben tudomasom szerint nem nagyon voltak balesetek, sot, az 1513 nagyon durva autos sem utott el senkit a pirosban erdekes modon...
Ennyi.

Mike36 2008.09.23. 02:48:17

Papp tibi haljon meg

Mike36 2008.09.23. 02:51:17

nem is tudom ki irta, de egytelrtek vele: magyar ember bőszen szidja a bliccelőket, de életében nem vett még jegyet, szapulja a csempészeket, de zárjegymentes cigi lóg a szájában miközben a postot irja

ez a véleméynem rólatok véresszájúakról
mert bizony, ha neked kéne 100k-t kicsengetni, itt sírnál-rínál

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.09.23. 03:02:18

Pont azok sírnak itt, akiknek nem kell fizetni. Ilyen vagy Te is.

Bali85 2008.09.23. 03:38:40

Tegye mindenki a szívére a kezét,h ő soha nem ment át piroson!v lehet tényleg nem ment át piroson m egy évbe megy 500m-ert az autójával!

CH_666 2008.09.23. 06:27:34

Nem elvitatva a tényt, hogy 100eFt elsőre kicsit magas összeg...de a piros lámpa sem kicsit piros ( aka rózsaszín vagy narancs - avagy lopni, rabolni vagy embert ölni sem a "kicsit elnézhető ..." kategóriába tartozik); szóval a piros lámpa áthaladási tilalmat jelez. Nekem legalábbis - bár én jópár éve tanultam.

Én naponta átmegyek - ma is;akár többször is - azon a kereszteződésen, de eddig eszembe nem jutott, hogy a piroson menjek át, nem is kaptam büntit. Ennyi.

Lehet panaszkodni, hogy szabálytalan voltam eddig nem büntettek meg, most miért?
Azért, mert előbb - utóbb valamit tenni kell a közúti állatkodások ellen. Pech, hogy nálunk kezdték.

Hozzáteszem: sokat vezetek Európa nyugati felében is - sokszorosan nagyobb forgalomban, kevesebb helyismerettel - és sokkal nyugodtabban közlekedem. Jobb ott vezetni - pedig Veszprém a kifejezetten jobb közlekedési morálú városok közé tartozik.

PS nem vagyok közlekedési rendőr sem...

Redcat 2008.09.23. 06:40:22

Uraim Frankfurtban így van ez már vagy húsz éve. De lehet, hogy több. Ennyivel vagyunk lemaradva.

sq 2008.09.23. 06:51:56

az hogy a büntetési tétel (100eft) sok-e, szerintem érdekes vitatéma... szerintem lehetne akár 14millió ft is. mert függetlenül attól, hogy megszokásból-e vagy sem, épeszű ember nem megy át a piroson, akkor se ha 500ft, akkor se ha 100e. NEM a büntetési tétel nagyságától függ ugyanis, hogy mit szabad, és mit nem.

egyébként ez a kamerás pirosfigyelős dolog felvet számomra egy érdekes kérdést. van itt városunkban egy olyan kereszteződés (illetve több is, de én csak ezt használom), ahol a jobbra kisívbére van egy kiegészítő lámpa, ami bizonyos helyzetekben ugye zöldre vált, hogy lehessen menni. namost itt azért fordult velem elő nem egyszer, hogy pont az orrom előtt tűnt el a kiegészítő zöld, de akkor már késő lett volna megállni, be kellett venni azt a kanyart. namost mi van, ha ilyenkor raknak ide egy kamerát? ugye az csak azt látná, hogy az utolsó szinte kivétel nélkül mindig piroson megy át. jó kis büntiket lehetne kiosztani. miért nem lehet ezeket a kieg. lámpákat is kétszínűre csinálni, szines ledes megoldással? a villogás is jó lenne gyalogátkelő módra, csak akkor megint ott lenne az is, hogy amikor épp a nemégek fázisban van, akkor kattanhat a kamera.

nem feltételezem, hogy kedvenc szervünk (na jó, a második kedvenc) úgy állítaná be a kamerát, hogy mondjuk a kieg zöld kialvása után pár másodperccel aktiválódjon csak.

lor 2008.09.23. 07:23:12

most akkor miert nem batyufasz?
ha ott a pirosert megse nem se legyen a null tolerancia.
akkor ha vki 200-al hasit palyan neki se legyen.

[] (törölt) 2008.09.23. 08:47:04

"Volt is bevágás képekből a tv-ben, hogy 50 éves embereket rángattak ki a volán mellől papír hiányában. Nem okoztak balesetet soha"

ezt a hulyeseget meg honnan veszed?

"Valóban, letehették volna már a jogsit ennyi idő alatt. De lehet, hogy a villamos előnyszabályok alkalmazása már sok volt nekik a vizsgákon."

akkor nem kapnak jogsit, ahogy senki mas sem, aki megbukik a kresz vizsgan.

"Ezzel az erővel kellene a biciklikre is jogsi, nem?"

gondolom az orvosodtol sem varod el, hogy papirja legyen, mert a papir az ugye hulyeseg a hozzad hasonlo nagytudasuak szerint.

[] (törölt) 2008.09.23. 08:51:50

"Tegye mindenki a szívére a kezét,h ő soha nem ment át piroson!v lehet tényleg nem ment át piroson m egy évbe megy 500m-ert az autójával!"

evi 20-25.000 km-t vezetek, 10 ev alatt egyszer sem buntettek meg, pedig itt kurva sok keresztezodes be van kamerazva. nekem mit uzensz?

[] (törölt) 2008.09.23. 08:53:57

"ez a véleméynem rólatok véresszájúakról
mert bizony, ha neked kéne 100k-t kicsengetni, itt sírnál-rínál"

de mi nem vagyunk olyan balfaszok, hogy atmenjunk a piroson, ugyhogy a siras-rivas tovabbra is a te reszortod marad asszem.

fyczek 2008.09.23. 09:02:41

Szenvedő veszprémiként annyit akarok csak hozzászólni, hogy szó sincs piroson áthajtásról, hanem a sárga jelzés alatt kezd fényképezni a készülék, és aki ekkor még nem ért át a kereszteződésen menthetetlenül pengetheti 100ezret.

Prampra 2008.09.23. 09:03:42

Csak annyit a 100e-ről, hogy ha viszont piroson áthajtva elgázolsz valakit, aki mondjuk 8napon belül gyógyul, szabálysértést követsz el és 30-60e-ig tartó csekket kell kifizetned. (Mert amúgy közrendvédelmi bírságot fizetsz, ami fix 100e ebben a nem gázolós piros áthajtásban.) Ez akkor hogy is van?

Pinochet 2008.09.23. 09:05:42

Veszprémi vagyok így tegyük végre rendbe a dolgot...A lámpa mögött van veszprém egyik legforgalmasabb gyalogátkelője!!!!!!!!!Miért olyan hülye szabály?Aki átmegy azon a rohadt piroson ne hisztizzen (főleg ha megnézi a felvételt) hanem fizessen. Aki elcseszi az meg kérjen részletfizetést, ennyi. Ezért tartunk itt, mert senki nem bírja bevallani ha elkúrt valamit...
Ha betartanánk néhány alapvető KRESZ szabályt (amiket nem a mostanik találtak ki) akkor nem itt tartanánk, hogy aki megáll a pirosnál azt balról megelőzi egy gyökér és megy be a gyalogosok közé (ez ebben az említett kereszt-ben történt)
Én láttam néhány felvételt, és nem nagyon tudom sajnálni azokat akik "belecsúsznak", mert nem egy olyan van aki a gyalogosok között kezd lavírozni.
Egyébként a nagy hírverés óta is többen átmennet azon a piroson. Úgyhogy az sem hatja meg az embereket, ha tudnak róla

ccorsa (törölt) 2008.09.23. 09:08:31

Ha valóban trükköznek a lámpával a zsaruk, akkor sorry a hsz-ért.

Pinochet 2008.09.23. 09:09:09

nem lehet trükközni vele!!!!!

Tomi1973Wien 2008.09.23. 09:16:38

hmmm..... vegigolvastam a kommentek javat, es sajna azt vettem eszre, hogy a legtobben az alaprol teljesen elfeledkeztek.... a piros az tilos, akar jar erte buntetes, akar nem... akik atmentek, igy jartak... fizetni kell? nah... talan nem kellene atmenni a piroson! az osszes tobbi komment, ami idekeveri lassacskan mar a trianont is.... nem ide valok.... sztem is kicsit eros a kilos buntetes, de azok, akik megkapjak, megtanuljak, a tobbi meg a fizetok karan!

egy atlag 2008.09.23. 09:16:57

"evi 20-25.000 km-t vezetek, 10 ev alatt egyszer sem buntettek meg, pedig itt kurva sok keresztezodes be van kamerazva. nekem mit uzensz?"

1. keveset vezetsz
2. hazudsz
3. szerencséd van
4. vidéki kalaposskodás vagy, aki a nulláson 80-al megy a belsőben
5. nem vezetsz, mert nem vagy 17

Így hirtelen ezzel tudom magyarázni azt, hogy az elmúlt 10 évben nem kaptál büntit.

vwman 2008.09.23. 09:17:51

"eLaca 2008.09.22. 22:57:56"
jaj kezdjük el már sajnálni szegény ittas vezetőt mert elveszik a jogosítványát,miért szerinted mit kéne tenniük a rendőröknek adni 2felest pluszba
szegény ittas vezetőnek és engedjék tovább,hagy nyírjon ki másokat? másik a hitelekből csődbe kerülő kispolgár,már ne haragudj de a kormány meg senki se kényszerít arra,hogy felvedd a hiteleket.
ismerek olyat aki keres 80ezret és veszi 2évente az új autót 120havi hitelre közbe rinyál,hogy kajára nem telik,azt minek neveznéd,én baromnak,vagy szerencsétlen hülyének.

Jaffar 2008.09.23. 09:24:33

vwman!

Ott a pont, bár az érvelésed teljesen logikus és pont ez az amit a "másik oldal" soha nem fog elfogadni.
Az ö érvelésük a "Csak!" "Mert a politikusok...." "Miért pont én?" "Meg majd ha Ö is, akkor ...." és még sorolhatnánk. Az, hogy esetleg ELISMERJE A SAJÁT FELELÖSSÉGÉT, ugyanmá´!
Ezért tartunk itt :( nem csak a politikusaink miatt.

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2008.09.23. 09:29:28

Szerintem a tételek durvák,de lehet itt balkánon csak így lehet beszélni. Ha piros a lámpa, meg kell állni, olyan nincs hogy így szoktam.
A belvárosban 120-szal száguldozó paraszt is úgy szokta. Ha az a kereszteződés olyan, hogy jobbra lehet simán kanyarodni pirosnál is, akkor fel kell szereltetni egy kiegészítő zöldet, ami olcsóbb mint a kamera. Igaz nem is hozna bevételt, "csak" a polgároknak lenne jó. Ez meg mo-on senkit nem érdekel.

Pinochet 2008.09.23. 09:31:30

mégegyszer-az említett kereszt mögött gyalogátkelőhely van ami akkor kap zöldet, mikor ez a lámpa piros lesz.

[] (törölt) 2008.09.23. 09:36:44

"1. keveset vezetsz"

a 20-25 ezer az keves? mi vagy te, kamionsofor?

"2. hazudsz"

szoktam, folyamatosan. meg arroganskodni is, bar ebben SB jobb :)

"3. szerencséd van"

nemtom, meg sose nyertem a lotton.

"4. vidéki kalaposskodás vagy, aki a nulláson 80-al megy a belsőben"

nem, nagyvarosi kalaposBMWs vagyok. bar kalapom az nincs.

"5. nem vezetsz, mert nem vagy 17"

bar 16 lennek :)

nekem van egy sokkal egyszerubb magyarazatom is: nem vagyok olyan balfasz, mint te. egyetlen pontom sincs Flensburgban.

Anti Socialis 2008.09.23. 09:40:26

Bár már eléggé sok a komment, de azért leírom:

A nevezett veszprémi lámpánál NEM volt számláló egész nyáron. A lámpához du.-i csúcsforgalomban a zöld végére egy kb 25-30 km/órára felgyorsuló kocsisor érkezik (kb 2m -es követési távolsággal), így mire az ember észleli, hogy sárga a lámpa, képtelenség megállni. Mivel a sárga kb. 2 másodperc, pontosan elég arra, hogy az ember észleli, hogy sárgára vált az orra előtt a lámpa, a mögötte jövő miatt nem nem tud megállni, de a kamera az autó seggét már a piros lámpa alatt fényképezi le. A helyi volán több tucat sofőrjét büntették meg, mivel a csuklós eleje még zöldben ér a lámpához, a hátulját meg már pirosban fényképezik.
Csak hogy mindenki tudja: Ezen a kereszteződésen SENKI nem hajt át úgy, hogy bár már régen piros van, nem jön senki és kihajtok. SENKI. Nem is lehet, akkora a forgalom, plusz a gyalogosok. Sok olyan embert ismerek, akit megbüntettek, legtöbbjük (és ezt komolyan mondom), rendes, törvénytisztelő családapa. De ha "átnyomják" a sárgán, esélye nincs. Tudják ezt a rendőrök is, azért telepítették ide a kamerát, nem azért mert, annyi lenne a baleset.
Tehát ne legyünk naívak, ez nem a törvénybetartatásról szól, hanem a pénzbehajtásról. Végre lesz jutalom a rendőrségen karácsonykor. Ingyen pénz, ki se kell menni az épületből. Ha a törvényről szólna, akkor már az elmúlt években is figyeltek volna rá, csak hát ugye ott a bevétel elenyésző lett volna a munkához képest.

[] (törölt) 2008.09.23. 09:42:57

"Szerintem a tételek durvák,de lehet itt balkánon csak így lehet beszélni. Ha piros a lámpa, meg kell állni, olyan nincs hogy így szoktam."

egyetertek.

lehet sirni a buntetesi teteleken, meg hogy miert nincs demokracia kinaban, de egyszeruen vannak helyek a foldon, ahol csak ilyen modszerekkel lehet rendet tartani. bar en szemely szerint a pesti csucsforgalomban, a kulso savban veszvillogoval "parkolo" faszparasztoknak osztanam ki az elso 100as csekkeket.

Pinochet 2008.09.23. 09:43:01

Ha ismernéd a lámpa működését nem írnál ekkora baromságokat- a zöldet nem rögzíti, csak az van benne aki már full piroson indul.
egyébként a buszsofőr kb 40 ember életéért felel, úgyhogy nekik figyelnük kéne. aki zöldön kezdi meg a kanyarodást az NINCS benne...

fosdapass 2008.09.23. 09:52:07

Vajon mire jó egy 400-as kommentboxba még egyet beírni? Felesleges. Tehát.
Végtelenül korlátolt álláspont az, ami szerint az ember Isten és ennek megfelelő felelőssége és büntethetősége van.
Mert elfogadhatóbb indok nem lehet az olyan érvekre, hogy
"hö, akár 14 millijóra is lehetne büntetni, mer mindenki megtanulta a kreszt, hogy nemszabad átalmenni apiroson".
Tehát aki nem lát a jövőbe, nem lát a seggében furakodó porsekajennes majom szűk koponyájába, az vezekeljen, hiszen egy istennek ilyeneket tudni kell, nemde?
Kívánom nekik is a kilós csekket, mert ha megszerzik a jogsit, előbb-utóbb kijön majd, törvényszerűen.

Pitzu 2008.09.23. 09:57:39

Itt sokan nem is a piroson áthaladás jogosságával vitatkoznak. Én sem. A piros az tilos, ez egyértelmű.

A kérdést megfogalmazhatjuk úgy is, hogy mi van a sárgával? Én még 5 évvel ezelőtt úgy tanultam a kressztanfolyamon, hogyha sárgánál nem tudsz biztonságosan megállni a kereszteződés előtt, akkor menj át. Sőt olyat is mondtak, hogy óvatosan a pirosnál is - nem átmenni!!!! - csak a lámpa alá, elé lehet csorogni, a kereszteződésbe nem belelógva, ha mentő, tűzoltó jön és így tudod elengedni.

Nem a büntetés jogosságával van itt a baj, hanem azzal, ahogy csinálják. Az autópályás sebességmérésnek miért kerítenek akkora kampányt? Állandóan mutogatják a hiradóban, hogy hova mit fognak felszerelni. Ennek miért nem lehet. Hogy figyeljetek emberek, a kereszteződésekben is kamera van! Aztán a sebességmérés egyértelmű,. Ha 200-al mentél megbasznak, ha 130-al, akkor nem. Ennyi. A piros lámpás kameráknál is egyértelművé kéne tenni a működést. Például azt, hogyha a lámpa vonalánál sárgán mész át, akkor nem lesz semmi, de ha már te is láttad a pirosat akkor jön a bünti. Különben a már büntetett autósok már a sárgától is összeszarják majd magukat és ez is teremthet veszélyhelyzetet, esetleg balesetet.

Pinochet 2008.09.23. 10:01:44

Miért csak akkor kell betartani ilyen alapvető dolgot ha tudjuk, hogy van kamera?

[] (törölt) 2008.09.23. 10:03:49

"A lámpához du.-i csúcsforgalomban a zöld végére egy kb 25-30 km/órára felgyorsuló kocsisor érkezik (kb 2m -es követési távolsággal), így mire az ember észleli, hogy sárga a lámpa, képtelenség megállni."

hat tudod, van aki megtanulja a vezetesi tanfolyamon, hogy mi az a kovetesi tavolsag, es van, akinek egy 100 rugos csekk kell ehhez.

a buszok miatt meg nem aggodnek, a volan mar tuti szolt a kapitanysagon.

Pinochet 2008.09.23. 10:05:49

fizettek ők is, csak behajtják a sofőrökön (ami nekik kellemetlenebb mert így nincs részlet)

[] (törölt) 2008.09.23. 10:06:21

"Kívánom nekik is a kilós csekket, mert ha megszerzik a jogsit, előbb-utóbb kijön majd, törvényszerűen."

en mar 10 eve varok a csekkre, de azert jokivansagaidat koszonom. biztos en vagyok a balfasz, hogy meg egy nyomorult balesetet sem birtam osszehozni ennyi ido alatt.

Anti Socialis 2008.09.23. 10:40:21

Azért örülök, hogy ennyi törvénytisztelő jómunkásember van itt, és élvezettel veszi tudomásul, hogy ezt a sok szemét bűnözőt végre valaki móresre tanítja.

Havasi gyopár:
Kiváncsi lennék, hogy mely város mely lámpás kereszteződésénél tartja be bárki a követési távolságot csúcsforgalomban? Fogalmad nincs, hol és hogyan helyezkedik el ez a kereszteződés, miért ilyen a forgalom, de azért te tudod a tuti megoldást a kreszből, igaz?

Pinochet:
A volán 70-30% arányban átvállalta a sofőrök büntetését. Biztos azért, mert mindegyik a "full piroson" hajtott át, igaz?

Nem mondja senki, hogy Veszprémben nincsenek állatok, (vagy olyanok, akik direkt hajtottak át) a megbüntettek között, mert biztos vannak, de azért jócskán van a listán áldozat is, aki a helyzet áldozata, nem pedig a saját hülyeségének.
De azért ti oktassátok ki őket, biztos a hasznukra fog válni.

Ez ugyanaz, mint amikor a kint felejtett építkezési tábla mögé, egy olyan helyen, ahol már mindenki tudja, hogy egy éve befejeződött az építkezés, beállnak fényképezni.

Apropó, a múltkor valakit lefényképeztek az autópályán, ha jól emlékszem 240-nel, és kapni fog a hír szerint 130e Ft büntetést. Kb annyit, mint a piros lámpáért, hiszen "ugyanolyan" közveszélyes.

BruteForce 2008.09.23. 10:48:50

Edelweiss:
Sokat érek vele, hogy én betartom a követési távolságot, ha a mögöttem jövő autó ott van a seggemben. Ha megállok és belém jön, az nem az én hibám. Ha továbbmegyek, megvágnak 100k-ra. Szerinted töressem össze a kocsimat, hogy a mögöttem jövő megtanulja, hogy a követési távolságot tartani kell. Sőt, taníttassam ezt meg 10 emberrel és töressem össze 10szer a kocsimat.

oldyan 2008.09.23. 10:53:29

1. Az összes nagyforgalmú telizöld kereszteződésben az elsőbségadásra kötelezett kanyarodó autók csak úgy tudnak átmenni a kereszteződésen, ha a zöldnél begurulnak a kereszteződés közepébe és akkor kanyarodnak, amikor a szembe jövőknek és természetesen nekik is pirosra váltott a lámpa. Ha ezt nem így tennék, egyetlen kanyarodó autó sem tudna átmenni, mert folyamatos a szembe jövő forgalom. Ez is 100 e ft-ot ér?
2. Sokat járok Horvátországban. Ott és akkor mérnek (büntetnek), ahol és amikor komoly baleset veszély van: iskola környéke, útépítés, dugók, stb. Talán nálunk is oda kellene koncentrálni az ellenőrzéseket, ahol jelentősebb eredményt lehetne elérni.

ipari_fostalicska 2008.09.23. 11:02:37

Erre csak annyit, hogy érdekes módon Romániában bármikor lehet jobbra kanyarodni, ha kis kiegészíttirányú lámpa villogó zöld jelzése mutatja, hiába a keresztirányú forgalomnak van zöld. És ami még érdekesebb, működik is ez a rendszer. Ráadásul olyankor a gyalogosnak piros van. Na ennyi...

29 Palms 2008.09.23. 11:14:00

Tehát, majd 400 komment tanulságát levonva a következőket állapíthatjuk meg:

1513 veszprémi átment a piroson, mert:

- túl gyorsan vált a lámpa
- senki nem tartotta be a követési távolságot mögöttük
- még soha senki nem hallott arról hogy ebből baleset lett volna
- meg már amúgy is tök régóta ezt csinálják

A büntetés igazságtalan, mert:

- a rohadt rendőrség csak kaszálni akar
- másokat máshol meg nem kapnak el
- meg mert bazzeg tönkremegy a család

Ki a hibás?

- a pénzéhes rendőrség
- a köcsög kormány
- esetleg az autós aki átmegy a piroson...jajj ez nem lehet, bocsánat, miket is beszélek...reggel van még, kellő mennyiségű koffein nélkül sosem látom át az összeesküvéselméleteket teljes valójukban.

Pinochet 2008.09.23. 11:36:08

Anti szoc láttad a felvételeket??
nagyon sajnálom azokat a buszosokat akik még sehol nincsenek de a pirosra úgy rágyorsítanak, hogy dől balra az egész csukló-rész, és simán átmegy a gyalogos között.
De tök mindegy igaza van az előttem szólónak, aki átmegy a piroson mind szabálytisztelő ember és úgysem lehet hibás, csak az aki oda rakta az a szar kamerát...meg amúgy is minek KRESZ meg közlekedési szabály hiszen mindegyik rossz...

gnme 2008.09.23. 11:55:01

A saját városában mindenkinek ismernie kell hol szoktak mérni / melyik útkereszteződés milyen. Nem is olyan nagy város... én ugyan nem vagyok miskolci, nem is ott élek, mégis tudom miskolcon melyik útkereszteződés milyen és hol szoktak mérni.

Nem értem minek ilyen cikkeket futtani.. kultúra nulla.

Anti Socialis 2008.09.23. 12:00:23

A rendőrség biztosan nem pénzéhes, amikor egy tutibiztos jelentéktelen kereszteződést bekameráz, és egy kamerával és egy számítógéppel 150 millát kaszál, hogy megvédje a többi állampolgárt a semmitől, hiszen ott soha nem történt még semmi.
Bezzeg van Veszprémben egy kereszteződés, ahol kis túlzással 2 havonta meghal valaki, ott én még a környéken se láttam rendőrt soha. Állítólag valaki látott tavaly ott egy traffipaxot, de ne volt benne biztos.

A kormány biztos nem köcsög, ha aláír egy olyan törvényt, hogy mindenkit gondolkodás nélkül 100 rugóra kell büntetni, ahelyett, hogy körbenézne a világban (egy fenti példa szerint elég lenne csak Romániáig menni), máshol hogyan oldják meg pl. a kisívben jobbrakanyarodást lámpás kereszteződésekben, és élhető szabályokat alkotna. Biztos nem járt a fejükben az, hogy az ilyen bevételekkel finanszírozzák meg a rendőrséget.

Nagyszerű, hogy azok ítélkeznek, akik talán még Veszprém környékén se jártak soha. Lehet jót röhögni a köcsögökön, meg leosztani őket, csak tessék, tessék.

Jaffar 2008.09.23. 12:15:24

Ha az a kamera nem lenne, akkor minden rendben lenne. Nemigaz? Akkor minden mehetne ugy ahogy eddig.
Nagy büdös lófaszt. Akinek nem inge ne vegye magára, de ha 100e Ft a tanulópénz akkor annyi. Fizesd be, vagy hanem tartod jogosnak, akkor használd a megfelelö forumokat erre. Biróság pl.
Grrrrrrrrr

Kopi3.14 2008.09.23. 12:24:45

Majd egy evig gyalogoskent, utaskent jartam Veszpremben. Az a keresztezodes es a komplett belvaros elegge rosszul van megszervezve. Ennek ellenere, mivel elotte van meg ket lampa, ezert 50-nel megkozeliteni a kereztezodest siznte lehetetlen. Plane kanyarodo autonak. Es ha mar lassit, akkor boven eleg a sarga hossza, hogy megallhasson. Ha meg dugoban, araszoglatas van? Amikor megmozdul az elottem levo, akkor teszek egy egyest es csak akkor indulok, igy lesz eleg hely kozte es kozottem. Es hogy midnig at kell hajtani a piroson, ha mar sarga megfog? Meg tanulokent 97-ben jartam ugy, hogy egy bekescsabai keresztezodesben elkapott a sarga, a zebran. Eem keresztezodes kiaalkitasa oylan, hogy a balra kanyarodok telezold miatt varakoznak s elofordul, hogy elindulaskor meg midnen rendbenlevonek tunik, de egy elottuk levo jarmu nem fog tudni elfordulni, mert nem azonnal jonnek szembol, hanem kesobb, igy varni kell. Es ilyen esetekben a tenyleges kereszt es a zebra kozott pont elfer egy jarmu. Anno en is ott alltam meg nem pedig athajtottam a keresztezodesen, hogy mar sarga, es izemize. Es azota sem tennek maskent. Ha elottem sargul a lampa, akkor mar nem fogok arra jatszani, hogy atferek, hanem ek, kenyelmesen megallassal. Es50-rol a sarga hossza pont eleg, ha egyenesen megyek, hogy meg aterjek, vagy megalljak normalisan.

oTTo$$ 2008.09.23. 12:41:14

nem normalis hogy ennyien mennek at rajta
lehet egyszerubb lenne egy jobbra zold nyilat felteni csak az nem hoz penzt..

Anti Socialis 2008.09.23. 12:49:01

Kedves kopi,

úgy látom maradok fogadatlan prókátor, de ha figyelemesen olvasod, 25-30-at írtam, nem ötvenet, és ha már itt szőrözünk, (mint mondottam olyanok véleményeznek, akiknek fogalmuk nincs a helyről): Az említett kereszteződésben sokszor előbb van zöld, mint az alatta lévő lámpánál, a buszpályaudvarnál. Így gyakran előfordul, hogy a kamerás lámpánál már elfogy a sor, de az alulról érkező utolsóknak pár száz méteren van helye lendületet venni (mert egyébként meg emelkedőn kell felhajtani), és így lehet a lámpához érkezni egy tömör konvoj tagjaként 25-30-al úgy, hogy az ember mögött hajtó is be akar még férni, és nem hagy követési távolságot. És ha az ember orra előtt sárgára vált, vagy megáll, vagy nem. És valóban vannak, akik úgy gondolják, hogy abba a sárgába még ők is beleférnek.

Az egész belváros egy tragédia, mert nincs egy elkerülő út sem, amivel az ember kikerülhetné.

De mindegy is az egész, nem védem őket, az elején én csak arra próbáltam rávilágítani, amit itt senki nem vesz, hogy nem nevelési célzatú ez az egész, hogy jobb állampolgárok legyenek (mert azért valljuk be, 30e Ft is ugyanezt a hatást érné el! Mindenki tanulna abból is!), hanem egy szép nagy lehúzás.

És igen, meg kell büntetni a szabálytalankodókat, de ez így kb. olyan, mintha a fiam leverne egy csészét az asztalról én meg eltörném a kezét érte.
Lehetne kultúráltabban is (pl.fokozatosan ugye), le se merem írni, hogy Európa.

-=Ger=- 2008.09.23. 12:51:06

Na ja, ez pont arról szól hogy ha sokan átmennek rajta akkor valószínűleg a zsaruk is tudtak róla évek óta, de basztak kitenni egy jobbra zöld lámpát. Bezzeg kamerát azt tudtak. Nem az cél hogy legyen normális a közlekedés, hanem az hogy szívjanak csak, így most jobb a köcsögöknek.

Humphrey 2008.09.23. 12:52:00

szóval postot írni arról,milyen má' hogy megbüntetnek mert átmész a piroson.
Mintha tízer éve nem a piros az nem kurvára tilos lenne.

eszem-faszom megáll!

misebortól berúgva ne lehessen vezetni?

nincs ostobább dolog mint közlekedési balesetben meghalni.
aki a legkritikusabb szabályokat sem tartja be, azt úgy kell megbaszni, hogy egy életre emlékezzen rá...

welcome to te balkan :(

Pinochet 2008.09.23. 12:52:53

emberek a lámpa mögött GYALOGÁTKELŐ van ami akkor kap zöldet mikor ez a lámpa pirosat. Már elnézést de hogy a f@szban lehetne akkor oda kis ívű zöldet vagy egyéb engedményt a kis ívben fordulásra, megtenni???????????????????????????

Humphrey 2008.09.23. 12:53:19

"Mintha tízer éve nem a piros..."

értelmesen ez igy hangzik:
Mintha tízezer éve a piros ...

:)

-=Ger=- 2008.09.23. 13:10:54

"Ott GYALOGÁTKELŐ van." És ? Nem tudod kikerülni a gyalogosokat ? Te vakon vezetsz vagy nem tanultál meg kormányozni a rutin pályán ? Mindkettő közveszélyes, idegesítő, akadályozó rám nézve és a gyalogosokra egyaránt. Ott kezdődik a bibi, hogy az ilyen embereket is kiengedik az utcára, nekik tényleg ki kell tenni mindenhová 30-as táblákat meg megtiltani a jobbra kanyarodást mert egyszerűen nincs más mód arra, hogy korlátozott képességeik mellett is kevesebb balesetet okozzanak. Sajnos így már érthető a sok tiltás és szigorítás. Csak az gond vele hogy más hülyesége miatt én szívok.

Herr Cegur 2008.09.23. 13:58:21

A kamera barátoknak üzenem, hogy már mindenütt vannak kamerák, nemcsak a kereszteződésekben. Belvárosban, sétálóutcán, és egyéb frekventált helyeken. Ezek dolga az, hogy megvédjenek bennünket. Eközben azért rögzítik, hogy x úr túrja az orrát a főutcán, y kisasszony kihúzza a tangát a seggéből, és z úr x nejével grasszál. A vita egy kereszteződéssel kapcsolatban kiszabott bírság sorzatról szól, de véleményem szerint az igazi lényeg abban van, hogy hol van az a határ, ahol az állam a többség védelmére hivatkozva korlátozhatja az egyén jogait. Megfigyelheti, adatot gyűjthet róla, amit most ugyan nem minden esetben használ fel, de meddig tart ez? Ma még csak a közlekedési lámpák kamerái alapján bírságolnak, de közeleg az idő, amikor az utazási irodákat, bevásárlóközpontokat kamerázza be az állam, és jön az APEH. Az államot kellene már egyszer bekamerázni, egész estés nagy játékfilmek jönnének le belőle. Az egyén védi a személyiségi jogait, a csorda pedig örül, hogy az egyénét korlátozzák. Ez a különbség, még akkor is ha a piroson tilos átmenni, és én sem szoktam.

VP-i_autós 2008.09.23. 14:10:22

Sziasztok,
azt hiszem van egy-két nagyon szélsőséges hozzászólás. Pláne az a rossz, hogy veszprémi is akad aki nem látja be a helyzet jelentőségét....
Előre kijelentem, hogy nem voltam még büntetve, (remélem nem is leszek), pedig minden nap áthaladok esetenként naponta többször is a szóbanforgó lámpánál, de kikérem magamnak a szituációt nem ismerő vagy nagyképűségből a "velem nem fordulhat elő mert egy négykeréken guruló isten vagyok" énképpel rendelkezők hozzászólását. Ez a egyik legforgalmasabb kereszteződés megyeszékhelyünkön, többször sajnos a !!!30km/h-s tempó ellenére sem lehet és nem is biztonságos megállni a sárga jelzésnél. Eddig mondhatni szerencsém volt, hogy nem kaptam büntetést… nem azért mert száguldozok, vagy mert nem érdekel a gyalogos, hanem mert ez egy rossz kereszteződés. A gyalogosokat tényleg csak az kerülgeti aki már bőven piroson megy be, de (aki VP-i az tudja), hogy a gyalogosok lámpája csak kb 3 másodpercel később kapcsol át mint a jobbrakanyarodó sáv piros lámpája. És félreértés ne essék AKI PIROSON MEGY ÁT ÚGY HOGY MEG TUDNA ÁLLNI AZ FIZESSEN, de itt arról van szó hogy a sárgán már nem akar fékezni, mert az is balesetveszélyes, de mire odaér a lámpa alá már pirosra vált és ugrik a 100 ropi.
A cikkben szereplő szám pedig már egy hónapos adat (1500 fő)… és ami a jogosságot illeti arra meg jó példa, hogy az első hónapban büntettek ügyeit felülvizgálják (elvileg legalábbis szó van róla)… mert tényleg valami hihetetlen számot generáltak ezzel a kamerával.
És kérdem én, aki egyszer hibázik, mert nem akar egy satut nyomni (értem én, hogy a kresz szerint hibázott, és nem felmenteni akarom) az fizessen 100?
Mert tegye a szívére mindenki a kezét, és mondja úgy hogy sohasem hibázott, és az ilyenektől meg azt kérem nézzék el, hogy a többiek emberek és hibáznak. (még egyszer ismétlen nem a szándékosan piroson áthajtókról beszélek…)
Üdv…. És kívánom a rendelet kitalálójának, hogy egyszer nézzen erre és közlekedjen az érintett helyen a reggeli a napközbeni és az esti forgalomban is… majd meglátjuk :)
Csak még annyit, ha a rendszer marad legalább ne ezzel az összeggel, mert ez lehet egy új téligumi ára is… a 30 tényleg ugyanúgy büntet és elgondolkodtat, de legalább nem szül ennyi mérges embert (aki tévesen azt hiszi a piros nem is tilos)…
mindenkinek balesetmentes utat és csekkmentes délutánokat....

zlaboncz 2008.09.23. 14:30:46

Érdekes írta:
EZt próbáld elmagyarázni ezeknek a korlátolt okoskáknak.Ha xy józsi ott fent meghatározza, hogy már pedig itt 5km/h-val kell menni, ezek annyira birkalelkü parasztok, h még az alap kérdés sem merül fel bennük, h : MIÉRT.Csak a kötelesség tudat, h ott annyival kell menni :) Miért?Csak.Ez van..

Na itt dobtam el az agyam...
Az ilyen birkákat úgy hívják, hogy törvénytisztelő állampolgár. Ha tetszik, ha nem, a szabályt azt be kell tartani, még ha értelmetlen is. Miért? Nem azért mert csak, hanem azért, mert Te egy állampolgár van, akinek kutya kötelessége betartani a szabályokat. Nincs mérlegeleési lehetőséged, hogy betartsd-e vagy sem. Tetszik vagy sem, Te vagy a farok szopott végén ha elkapnak, hiába magyarázod, hogy értelmetlen a szabály. Te vagy a legmarhább birka (még ha kicsit zavaros is a kép), aki saját maga megy a nyírógép alá...

Miért nem tanultál, furakodtál, nyaltál, tapostál? Akkor most te is ott lehetnél ahol a törvényeket/szabályokat hozzák, és fasza, mindenkire alkalmazható szabályokat csinálhatnál.

Ha meg nem tetszik a szabály, akkor lehet ellene tenni. De nem névtelenül és arctalanul hőbörögve a neten, hanem megvannak a maga törvényes jogaid. Hány helyen jelezted, hogy nemjó a szabályozás? Elmentél a képviselődhöz jelezni a problémákat? Tetszik vagy sem, ezeken a hivatalosan rendelkezésre álló utakon lehet elérni valamit. Hőbörgéssel meg kurvaanyázással nem.

Azok, akik azt mondják, hogy ez nem működik, azoknak annyiban lehet igaza, hogy MÉG nehezen működik. És hogy miért? Mert mindenki csak otthonról, fotelből, gép elől anyázik, de hogy tegyen valamit, azt nem. Pedig ha kellően sokan felemelik a seggüket és lépnek az ügyben, működhet a dolog.

Egy példa: Káposztásmegyer, az iskola!óvoda+bölcsde komplexum egy nagy forgalmú utcán van, busz is jár. Egy darab lámpa, és össze-vissza parkolás lehetőség volt. Leginkább a lámpa-zebra előtt parkoltak, úgy hogy nem lehetett látni a lalépő embert (mert ugye a sok állat áthajtott a piroson nagyon csúnyán) Ezt nagyon sokan jelezték, petíció, egyebek, és a nyáron átépítették az utcát, a parkolókat a buszmegállót és marha jó lett. Szigorú parkolóhelyek, buszöböl, kiemelt gyalogátkelő stb. Biztonságos lett az egész. És annyi kellett, hogy ne egymás közt anyázzunk a neten meg a játszótéren, hanem tegyünk is valamit.

Herman 2008.09.23. 14:39:15

na újabb pénzgyárat találtak ki a komcsik maguknak.

De hát a magyart se ejtették a fejére, a poszt kommentjeinek elején valaki írta, hogy 20-án valaki leverte a kamerát....

Polgári engedetlenség.

Persze, én alapból elítélem a piroson áthajtókat, de mindennek meg van a határa! AZ ÁVH LE KÉNE HOGY HŰTSE MAGÁT, MERT EZ MÁR MINDENNEK A TETEJE!

100.000 FT EGY HAVI FIZETÉS, B+!!!!!!!

2008.09.23. 14:42:52

Szerintem mindenkit buntessen meg az allam havi 150ropira es kesz. Ez menjen egy nagy allami bunteteskasszaba, es miutan a politikusok, az o cegeik, majd a holdudvar, az onkormanyzatok eloljaroi, es meg par NevenincsPista jol lefolozte, a maradek legyen egyenlo aranyban szetosztva az osszes letezo dolog kozott amiert penzbuntetesre tudnak itelni egy allampolgart. Akkor vegre szabad orszag leszunk, mindenki pontosan ugyanazt cisnalhatja, amit most.

Vegulis nekem pl. SZOCIALIS alapon jar a gyorshajtas, mert nem tudnam kifizetni a 100-200-300 ropit erte, hat akkor fizesse meg helyettem mas, nem? Masnak meg en fizetek a szocialis alapu pirosonatmenesert. :D

Herman 2008.09.23. 14:43:50

No, és még valami.

Sok esetben pl. zebrás átkelőnél ahol automatikus az átváltás, a fasz fog megállni a pirosnál, ha egy deka gyalogos sincs!

(egyenes, kereszteződésmentes szakaszokon, pesten van jópár ilyen)

2008.09.23. 14:46:31

Igen, a komcsik... Istenem de egy barom vagy... Maradjunk annyiban hogy az ALLAM csinalta meg.

Ne sokat aggodjatok, a MAVtol eltunt 2 milliard mar valakinek szemet szurt "odafenn", nemsokara jon a KGFB "reform" is. Figyi ha nem lopjuk el mi ellopja valami biztosito, hat ez igy nem mehet! :D

Anti Socialis 2008.09.23. 14:49:15

Herman, írhatnál pontos címet is, hogy a rendőröknek ne kelljen keresgélni az első pesti kamera helyét. Hátha olvassák.

Herman 2008.09.23. 14:57:36

Anti, pl. jászberényi út :D

Herman 2008.09.23. 15:01:00

Az állam....ne légy már hülye. Az aktuális párthatalom hozza meg a törvényeket!
Ezt a mostani pénzlehúzós, zéró toleranciást a maszop, és a cionista zsidópárt, a szadesz alkotta meg.

Gubo77 2008.09.23. 15:04:42

Zlaboncz, te fordítva vagy bekötve öregem. Egy-két dedikált esettől eltekintve nem a te dolgod, hogy kezdeményezd (kikényszerítsd stb.) a hülye szabályok megreformálását/eltörlését. Elég jó fizetésű (szak)emberek foglalkoznak (kellenne, hogy foglalkozzanak) ezzel, társadalmi konszenzus alapján. Ne kérdezd, miért nem működik.

Herman 2008.09.23. 15:07:03

Aki tapsol azoknak a törvényeknek, amit a népnyúzó hazaárulók alkotnak, önmaga is részese lesz az összeesküvésnek.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.09.23. 15:21:19

Pinochet 2008.09.23. 12:52:53

Ezt Esztergomban simán megcsinálják... Itt a kereszteződés felülről:

maps.google.com/?ie=UTF8&ll=47.793207,18.741839&spn=0.0048,0.00957&t=h&z=17

Lőrinc utca - Kossuth L. utca irányban, jelen esetben lefelé (azaz jobbra). Ha telezölded van és jobbra kanyarodnál, a gyalogoknak is az van. Van kis jobbrazöld is, akkor át is tud menni autó valójában... De ugyanez van feljebb, csak a túloldalról: Madách I. tér - Bajcsy-Zsilinszky u. jobbra kisívben. A gyalogosnak a főúton ott is zöldje lesz, egyidőben. Jó, mi? :)

feketenap · http://www.zoldszempont.hu 2008.09.23. 15:28:33

Szép kis hozzászólás mennyiség!
Talán OP búcsúztató posztján sem volt ennyi.
Rácz Tomi belenyúlt a lecsóba.
Így a vége felé csak annyit tudok hozzátenni, hogy mindenki a maga szerencséjének a pogácsa.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.09.23. 15:30:15

Ja, csak a második esetnél nincs kis zöld lámpa. Ez van. De mi írtunk a polgármesternek és ezért lett a kis jobbranyíl. Meg az átgondolatlan egyirányúsításról is megmondtuk a véleményünket, mire a vezetés kiküldött egy kérdőívet mindenkinek, hogy akkor szerintük az adott utca új rendje oké, vagy nem, tételesen az újított utcákat felsorolva. Ahol a többség azt mondta, hogy nem oké, azt visszaállították. Így működik ez. Hja, de ezt innen a fotelből hőbörögve nem lehet elintézni...

Gubo77 2008.09.23. 15:37:48

"Meg az átgondolatlan egyirányúsításról is megmondtuk a véleményünket..."
Bár sokkal, de sokkal jobb lett volna elsőre megszülni a népeknek tetsző verziót, azért legalább arrafelé működik valami.

Jaffar 2008.09.23. 15:44:43

A Hemann gyerek túl sok Kuruc.info-t olvas szerintem ^^
No meg ebböl már az IQ hányadosa is kiolvasható :

"Sok esetben pl. zebrás átkelőnél ahol automatikus az átváltás, a fasz fog megállni a pirosnál, ha egy deka gyalogos sincs!"


Remélem eccer összetalálkozol a zebrán a hasonszörü "nemcionista" agyalágyult ideológiai társaddal, csak éppen nem te leszel a soför, hanem a halálra gázolt "áldozat". Tudok 1 mégjobbat. Kiváncsi vagyok, hogy majd ha 1 kedves hozzátartozódat üti el valaki netalán vagy ütközik az autójával csak mert nem tartotta be a cionista Kreszt és áthaladt a piroson, majd akkor mit mondasz te kis.......

Anti Socialis 2008.09.23. 15:50:40

Jobbra nyíl? Itt bőven elég lett volna egy nyomorult számláló. Veszprémben kettővel odébb, a buszpályaudvarnál van egy számlálós lámpa. Soha senki nem hajt át még a sárgán sem. Ehhez a lámpához nem volt pénz számlálóra, csak kamerára. Most a kamera bevételéből már futja számlálóra is, sikerült feltenni. De gazdag lesz a karácsony is a rendőrségen!

zlaboncz 2008.09.23. 15:52:37

Gubo77,

Jól írod, feltételes módban: kellene, kellene, hogy fogalakozzanak, stb. Nem kérdezem, hogy miért, de nem működik, teljesen igazad van. De akkor miaf@szt kellene csinálni? Kellene, kellene, de nem, akkor meg maradjon így? A francokat.

Minden időbe telik. Az is, hogy kialakuljon a közlekedési kultúra, az is, hogy normális szakemberek kerüljenek a felelős pozícióba, minden. De ez magától nem fog megváltozni, ha nincs kényszerítő erő, nem fog elkezdődni a változás.

Esetünkben elkezdődött valami a piros lámpával: Átmész, megb@sznak. Majd több lámpa lesz, még több hőbörgés meg büntetés. De meg fogják tanulni a marhák, hogy nem hajtunk át a piroson.
Ugyanez van a zebrával: én is marhaságnak tartom az ok nélkül lassítást, de talán nem fogják elcsapni a gyerekemet. Ott is jól megbüntetnek pár embert (okkal és ok nélkül) és majd ott is megtanulják, hogy zebránál óvatosak vagyunk, vigyázunk a gyalogosokra. Lásd Herman-t. Remélem a rendőrök kapják el, mert ha egy ilyen elmebeteget a kezeim közé kapok, tuti, hogy agyonütöm. (Az említett Újpesti utcában ilyenekre is volt példa bőven...)

Nézd meg a németeket, svájciakat: ott nem kell kényszeríteni az embereket, mert MÁR megtanulták. Van 40 év lemaradásunk...

Reméljük így lesz ez a politikában is... (ebbe most ne itt menjünk bele...)

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.09.23. 15:53:49

Ez a számláló egyébként Debrecenben is tök jól működik, tényleg tervezhető a sebességed.

Gubo: ja, de kissé diktatórikus a mi "Tamásunk", így csak a valós lázadás segít. De az működik!

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2008.09.23. 15:57:06

Ilyenkor mindig a kedvenc hasonlatom jut eszembe: aki vitatja a piros lámpa jelentöségét, nyugodtan megszegheti a vérfertözés írott és iratlan szabályait is. Az eredmény tekintetében hasonló lehet a rizikófaktor.

moli 2008.09.23. 16:03:28

zero tolerancia. a szerzo megnyilvanulasan is latszik, hogy az a kis mindennapos szabalyserto, aki bezzeg ha olvas egy balesetrol egybol ordibal. hat nem.

Gubo77 2008.09.23. 16:16:24

Zlaboncz, KuKori:
Nyilván egy telefont, e-mail-t, levelet meg lehet ereszteni, ezzel abszolút egyet is értek. Komolyan. De a szó elszáll, az e-mail kitörlődik, a levél meg csak szimplán elkallódik - többnyire. Idehaza. Ebben gondolom, egyetértünk. Talán abban is, hogy "hivatali időben" ( mondjuk 8:00-16:00-ig) a polgárnak éppen van jobb dolga is, mint sorszámmal a kezében ácsorogni valahol.
Oppá! Most értettem meg, miért ilyen drága a rosszul időzített, rosszul felfestett kereszteződés "díja". 100eFt-ért már elég sok polgártársunk vesz ki szabit abból a célból, hogy jobbító szándékkal változásokat eszközöljön ki a városa életében. Tiszta sor, be lettek vonva aktívan a döntéshozói mechanizmusba :)
UI: A szmájli görbülésének iránya érintettségtől függően felcserélhető!

kriszkoczi 2008.09.23. 16:43:46

Sziasztok!

Bár lehet, hogy nem vág témába az alábbi netcím, de érdemes rákattintani és végignézni ezt a 6 és fél perces videot. Én levetíteném minden egyes kezdő vezetőnek.
Tényleg érdemes megnézni, egy kicsit "durva", de nagyon elgondolkodtató. Hasonlót próbált a magyar rendőrség reklámokkal, de ez annál sokkal meredekebb.
Szóval ezt meg kell néznetek!!!

patrz.pl/filmy/kierowco-nie-badz-bezmyslny

qualitaet 2008.09.23. 18:14:10

"Felnőtt emberek vagyunk, ezek után - és itt most átadnám a virtuális szót tanult kollégámnak: "tele volt vele a sajtó, most meg sírnak, hogy jajénszegény, megb*sznak? - hát a f*szomat!""

Teljesen igaza van!!!

Én aztán igazán nem vagyok egy Kondorosi-fan, DE e tekintetben (meg az alkohollal kapcsolatban is) teljesen igazat adok nekik.

A PIROS AZ TILOS!
A legszentebb és a Napnál is világosabb szabály. Meg kell állni, akinek meg nem tetszik az fizessen, legközelebb meg jogosítvány - picsába.
Röhej, hogy még valaki a piroson való áthaladást is meg tudja magyarázni.
Óriási, hovatovaább demagóg közhely, de tényleg emiatt ilyen a közlekedési morál, hogy ezen egyáltalán még eszébe jut bárkinek is vitázni.

Pinochet 2008.09.23. 18:33:28

Ez van sajnos mi ide "fejlődünk", érdekes, hogy tőlünk nyugatra mindenki tud szabálytisztelően közlekedni (most maradjunk a pirosnál) pedig ott nagyon durvák a büntetések (hiába jobb a fizetésük, megérzik rendesen)
Mi meg csak szétverünk mindent ha valami nem tetszik, call od duty-t játszunk budapesten, letörjük a kamerát mert nem tetszik...így fejlődünk mi...

Perillustris 2008.09.23. 19:18:31

"Hónapokig sulykolták a médiában az un. zéró toleranciát. Piros lámpa, gyorshajtás = kemény seggberúgás."

Drágaságaim, azzal, hogy állandóan a "zéró toleranciát" emlegetitek a fenti hírrel kapcsolatban, megerősítitek, hogy igazak a felmérések, miszerint Magyarországon a felnőtt népesség 25-30 százaléka funkcionális analfabéta. Igaz, már a cikkben is ez van.

A zéró tolerancia az ittas vezetésre vonatkozik.

Ami május 1-től életbe lépett, az az objektív felelősség elve.

nikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk 2008.09.23. 19:35:59

Néha eszembejut, hogy egy csomag maoamot rágva felmászok a kamerához és a ragaccsal illetem az optikát. Bár, ha belegondolok pl egy jégcsákány is hatékony lehet a problémára.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.09.23. 19:39:43

Az gondolom fel sem merült benned véglényként, hogy egyszerűen nem mész át a piroson?

Érdekes 2008.09.23. 20:08:36

" kriszkoczi 2008.09.23. 16:46:23 "

Ez nem elrettentő, hanem tele van faszsággal.Kapásból, ha valaki 70es táblánál 50nel megy, és megelőzőm, mire 70-80nal megyek az bőven szabályos, de bármi gixer tőrténhet még ilyenkor is, és tökéletesen szabályos voltam...Vagy kamionos szív infarktust kap és elvisz 3kocsit, és csak hullák maradnak..sajnos ez az egyik a sors, a másik a rutin.Több órát vezessenek a tanulók, és keményebb legyen a vizsga.A részegek és nagyon gyorshajtók is okoznak baleseteket, de a nagyobb részt a rutintalanok, figyelmetlenség, műszaki hibák, és eü. problémák jelentik, majd végül az utak rossz állapota.Ezeket lehetne több tanítással, az úthálozat fejlesztésével, egészségesebb/nyugodtabb élettel ellensúlyozni, a részegséget és gyorshajtást pedig jogsi elvétellel jutalmazni.

autosmotoros 2008.09.23. 21:52:32

Az említett kereszteződésben az aszfalt nagyon rossz minőségű, az egyenesen átmenő forgalom bármelyik irányból katasztrófális burkolattal találkozik!Esetleg juthatna ennek felújítására is abból a sok beszedett bírságból általam a legkevésbé sem tisztelt elvtársak?
Esetleg le lehetne csippenteni az M6-os 3.8 milliárd!!!! Ft/km (A Házon kívül műsorában hangzott el az összeg) árból épülő autópályán totálisan feleslegesen építendő alagutak és hidak árából, amit ugyanazok az adófizetők fizetnek ki, mint a 100ezres bírságokat.
Az M6-nál lenyúlt becsült összeg 50 milliárd Ft!!! Felelős nincs, és nem is lesz.Ez biztos!
Csak egyszer látná a halandó, hogy mindkét oldalon egyforma kanállal mérnek....

Perillustris 2008.09.24. 00:11:04

"A másik dolog, hogy iszonyat rövid ideig sárga a lámpa abban a kereszteződésben."

Nagyon helyes. A hosszú sárga a magyar közlekedőnek azt az üzenetet hordozza, hogy "nyomjábazmegegykövéret".

Peetee 2008.09.24. 10:58:48

~1513-an kaptak csekket. Azon a kereszteződésen óránként átmegy ennyi autó.
Tehát az az ~1500 jóember, aki csekket kapott - gondolom én - nem péntek délután, 100 autó között, legnagyobb forgalomban pofátlankodott át azon a piroson, hanem kedden éjjel 2kor, lóf@sz tudja, hány hosszú óra vezetés után, 1-2-3km-re otthontól X perc várakozás után körülnézet és aztmondta:

" Kapja be a f@szom az a birka aki így állította be ezt a lámpát" - és átcsorgott rajta, ami senki sem lűtott, mert 20 percenként jár 1-1 emberke arra.

Vagy mi van akkor, ha átcsorog emberünk a zöld lámpán 4. - 5. - 8. autóként, aztán 30m-el előrébb egy birka tanulóvezető megáll, és megáll a sor, és emberünk pont a kereszteződésben kénytelen megállni, a lámpa már vált, kamera rögzít....fellebezésnek helye ugye nincs, meg egyébként is, ki emlékszik arra a csekk kézhezvételekor, hogy mi volt ott 2-3 hónappal ezelőtt...főleg ha mondjuk naponta/hetente többször jár arra...

Ez a zéró tolerancia kiterjesztése mindenre, egy akkor f@szság ,hogy csak na.
Aki beb@szva vezet, aki átmegy a piros vasúti átjárón, legyen Zéró tolerancia.
De meg a hülyeség, kiterjesztették mindenre, és akkor majd a legpofátlanabb rendőr be fog menni a Tesco parkolóba trafipaxozni, mert ott 10km/h seb.korlátozás van, tehát, ha 15el megyek 150.000, ha 22-vel megyek az már 300.000 Ft.
Ez lesz, figyeljétek meg.

rettegett 2008.09.24. 12:24:51

EMBEREK!

Evidenciákon vitatkozni?
Mit mond a KRESSZ?
Pirosnál meg KELL állni!

Hol itt a hiba?!!! Ja, hogy nem állnak meg sokan!

Fizessenek vagy nézzék át a kresszkönyvet!

rettegett

palackorrúmalacka 2008.09.24. 17:51:07

A mi kedves városkánkban az az új divat hogy nappal sárgán villognak a lámpák,éjszaka pedig precizen megy minden egész másnap reggelig.

fekete Leon 2008.09.24. 20:48:02

Nem piros lámpa, de azért érdekes:
ma a 4-es úton Pladány környékén két helyen is forgalom számlálást végeztek gyerekek, rendőri segítséggel. Egyeseket meg is állítottak pár kérdés erejéig. Ez nem is lenne érdekes, viszont a kérdezgetés helye előtt (mindkét irányból) 50-es, később 30-as táblát raktak ki.
A főúton, úgy, hogy az úton gyakorlatilag semmi nem akadályozta a közlekedést.
Ami a "legszimpatikusabb" volt az egyik helyen egy traffipax működött! Természetesen a feloldó tábla elmaradt.

T-boy (törölt) 2008.09.24. 22:15:22

Láttam/sajnos/ahogy egy,szabályosan
kis ívben kanyarodó busz maga alá gyűrt
egy srácot.Eső miatt csukja volt
rajta.A hátsó kerék alól került
elő.És még nem is csuklós busz volt.

Azlk 2008.09.24. 23:41:30

Végigolvastam ezt a halom hozzászólást, és úgy látom addig mindenki könnyen ítél, amíg őt nem érinti a helyzet.

Mert ugye a piros az tilos, meg a szabály az szabály, a megengedett sebesség is szent...

Remélem holnaptól kitalálják, hogy a kerékpárosnak túl magas magas a CO2 kibocsátása, ezért nem vehet levegőt, kíváncsi lennék hányan fulladnának meg szabálytiszteletből.

Itt abszolút nem a pénzbehajtásról van szó természetesen, mert mindent megtettek, hogy ezt az 15xx embert érezhetően, de ésszel megbüntessék, figyelmeztessék, neadjisten utóképzésre kötelezzék.

Biztos nem az van, hogy a kocsi tulajának odanyomnak egy 100 rugós csekket, ha ő volt, ha nem.

Persze lehet 8 napon belül száz papírral, meg közjegyző által hitelesítve, meg a bánat tudja mivel igazolni, hogy más vezetett.

Kíváncsi lennék, ha valakit fejbelőnek a saját pisztolyával, az öngyilkosságnak számítana-e, vagy esetleg azért vennék a fáradtságot és megkeresnék a tettest is.

Ma ott tartunk, hogy ezt a bizonyos kamerát is kamera figyeli. :) A kereszteződésben pedig a 30mp-es jobbra zöldnél megáll előttem az autó, amikor a számláló 6-nál tart, és megvárja a következő zöldet, aminél persze késéssel indul. Ha már egyszer olyan nagy a forgalom, akkor legyen gördülékenyebb a közlekedés, ugye?

Pinochet 2008.09.25. 10:40:56

már ne is haragudj de mennyivel lenne olcsóbb az egész ha jogsi el-utánképzés stb?
egyébként ez az egész cirkusz nagyon jót tett a kamera lényegének, mindenki erről beszél és aki ezt olvasta nem fog átmenni a piroson ott, ennyi (bár máshol lehet).
Ennek semmi más célja nem volt.
Pénzbeszedés? hát azt senki nem hitte hogy ennyi barom lesz, főleg azután hogy ekkora hírverése van kb 2 hónapja.
aki ezek után is képes átmenni az igazán megérdemli, vagy mi a faszt vár? mindenki mellé üljön be egy rendőr és szóljon, hogy lassíts barom mert nem lehet hogy vált a lámpa? meg h nézd már öcsém elindultak a gyalogosok?
egyébként még annyit hogy a kamera csak 4 től 22-ig működik, amíg a lámpák is, úgyh éjjel nem rögzít senkit...

gabika318 2008.09.25. 11:58:08

abszolut igazad van Pinochet.....

Az emberek megszokják majd ezt is, mint a trafit is....

Arra leszek kiváncsi hányan fognak hörögni, ha majd a közeljövöben Veszprémben minden lámpát kamera figyel...


Az meg szerintem helyi yard sara, érdektelensége vagy pénz-kapcsolat hiánya, hogy más városban nincs kamera.... Bár úgy hallottam Székesfehérváron is van valahol, nem 100 %.


Amíg a sofőrguruk napi 5-6 kamerát kitermelnek az államnak addig lesz több ilyen beruházás is... szerintem...

Azlk 2008.09.25. 20:55:29

Gratulálok, látom egyből a lényeget láttad meg, még jó hogy a felsorolás végére nem írtam oda a nyilvános akasztást.

Lehetne fokozatosan beleverni a kuncsaft orrát a saját mocskába pl. elsőre 20-30.000+pontozás, visszaesőnél jöhet a többi, de minek, mikor az melós, ahhoz meg kéne keresni a sofőrt.

Eddig ugye volt egy pontrendszer+büntetés, ami nem javított a morálon, mert nem igazán használták.
Erre hozunk egy szigorúbb szabályozást, (ami nem mellesleg jól hoz a konyhára) amit úgy ahogy beharangozunk, aztán jöhet a kamera, a tulaj meg fizet.

Ebből fog tanulni a sofőr, az biztos.
Ha mást nem akkor azt, hogy ezentúl az út helyett a kamerákat lesi, meg a lámpát bámulja remegő térdekkel. Ez aztán nem balesetveszélyes abszolút. Mondjuk majd lehet hogy nem a gyalogosok lesznek veszélyben, csak a kocsik.

Azt meg, hogy ennyien mennek át havonta a piros elején csak az nem hitte, aki nem közlekedik, vagy lusta volt előzetesen felmérni, bár ezt azért kétlem.

Ezek a barmok, akik között polgármestertől a tanárnőig csupa a közre fokozottan veszélyes egyén van, tényleg megérdemlik, kár hogy itt nem lehet őket stadionba gyűjteni, mint anno Chilében, ugye?

Ako5 (törölt) 2008.10.06. 21:07:45

RedCat: Lehet hogy Franfurtban igy van mar 20 eve, de az biztos hogy nem 100ezret kell fizetni, meg ott sem, ahol nyilvanvaloan az ott elok atlagkeresete 5-10x annyi mint itt.

Ako5 (törölt) 2008.10.06. 21:32:11

Retteget: Meg akik ilyen baromságokat írnak...
Nem az a lényeg, hogy a piroson mész át, ennyire hülye nem lehetsz.
Nyilván nem veszélyeztetem a gyerekem testi épségét, hogy vki belém szaladjon hátulról - mert forgalmas kereszteződésben ez van...
Nem lehet padlófékezni basszus, ha a záróvonal 5m-re van a lámpa síkjától, de már beérsz a kereszteződésbe éls a lámpa máris piros, bár te még sárgán mész át -
Kapjál egy csekket te is 100 rugóról ráadásul igazságtalanul - aztán meglátjuk mennyire jár a pofád

Ako5 (törölt) 2008.10.06. 21:35:30

Pinochet, te is egy hülye vagy ne haragudj.
Amikor úgymond élessé váltak a kamerák, akkor nem volt ennek semmilyen hírverése, és a törvény által előírt figyelmeztető felirat sem volt kinnt, hogy camera controll, vagy mi...

BRAVO 2009.02.03. 09:39:10

Tudom, hogy elsüllyedt már a téma,de érdekelne, hogy hányan fizették be szó nélkül és hányan fellebbezték meg a határozatokat. Jó pár hónap után ugyanis azoknak akik fellebbeztek törölték a 100.000- Ft-os büntit. Volt akinek egyből sikerült, de volt akinek bepróbálkoztak a "felezővel", vagyis 50.000-re vették vissza, "baromi méltányosan", megfellebbezhetetlenül. Aztán ezt is sikerült nullára redukálni.
Költői a kérdés: Talán mégsem volt minden rendben az elején a kereszteződésben?
süti beállítások módosítása