Nesztek, rakenroll!

  2015. július 08. - streetsta Címkék: rockabilly amerikai autó jampec Velencei-tó Lakeside Weekend

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Mégfilléresebb Koszradírok
2015-07-28 17:27:27

A Mágikus Koszradír hihetetlenül sok ember fantáziáját megmozgatta, már-már mikroszálas törlőkendői

Kreatív traffipaxolás
2015-07-21 20:26:01

Én értem, hogy szükség van sebesség ellenőrzésre, ha nem lennének traffipaxok, elkanászodnánk mindannyian.

Nesztek, rakenroll!
2015-07-08 18:16:52

A nyárnak még csak az első felénél járunk, de úgy tűnik, ennél jobb buli már nem lesz. Félre ne értse

Megbűnhődtem
2015-06-29 17:25:09

Ez van, ha az ember felelőtlenül fogyasztja a totalcaros és indexközeli tartalmakat. Kezdődött azzal, hogy

A nyárnak még csak az első felénél járunk, de úgy tűnik, ennél jobb buli már nem lesz. Félre ne értse senki, sok jó találkozó van ilyenkor, klubok bandáznak, versenypályákon a legjobb időre hajtva vagy reptereken driftelve múlatják az időt az autóbuzik, és ez mind őrületes élmény. De amit a Lakeside tud, azt nem tudja semmi. Nap közben sem lehet rossz ez az alapvetően amerikai autós-motoros, de még inkább rockabilly rendezvény, de Winkler régi fotóit nézegetve (amiket akkor csinált, mikor a Cougar tetejének javításához vadászták le Hot Rodos Ricsit), a reggeltől estig tartó időszak „csak” egy amerikai autós találkozó.

IMG 9292
Az ilyen autóktól itthon sikító frászt kapnának az OT-vizsgahelyeken. Pedig ezen a kocsin vagy hat évtized történelme látható, hosszú évek munkája van benne a kaliforniai/texasi napnak, hogy annyira elégesse a fényezést, hogy a rozsda a a lemezek közepén jelenjen meg

Este hat körül, ahogy kezd kevésbé dög meleg lenni, és a fények is ötpercenként változnak, erős nyüzsi kezdődik a sátraknál, bungalóknál. Csattognak a hajsütővasak, meg a vállfák, akik igazán komolyan gondolták a négynapos partit, komoly ruhatárral és tükrös öltözőszekrénnyel készültek. A csajok már pörgős szoknyában festik a pillákat és kenik a pirosítót, a jampecok meg természetesen a kocsi tükrében, esetleg a finoman tükröződő szélvédőben lövik be a sérót. Vannak, akik profikra bízzák a melót: a régi eszközökkel és bútorokkal berendezett fodrász sátorban időt és energiát nem kímélve készülnek a negyvenes-ötvenes évekbeli frizurák. A lelkesedésből és alaposságból látszik, pin-up girl nem pin-up girlnek farkasa, a cél az, hogy mindenki a lehető legjobban nézzen ki.

IMG 9457
Készül az esti frizura a mobil fodrászatban

A színpadhoz közeli standoknál az is vehet magának outfitet, aki nem kellőképpen felkészülten érkezett. Elvis bögre, pöttyös ing, kockás zakó, napszemüveg, volt itt minden. Az itt is jól látszik, az élet igazságtalan: a férfiak szinte akár a teszkóból is tökéletesen fel tudnak öltözni, ha a kisvárosi vagány stílust tolják. Egy sötétkék farmer, szárak nagy lépésekben felhajtva, vászon tornacipó, egy fehér póló, aminek a felhajtott ujjába belefogat egy doboz Lucky-t, már kész is. Mondjuk a hozzám hasonlóan hajmennyiség és -hosszúság tekintetében kihívásokkal küszködők sosem fogják tudni belőni a sérót, de sebaj, egy jó sapka megoldja ezt is.

IMG 9443
Kitelepült a jampiellátó

Na, de még ha ez a farsangi hangulat is az, ami az igazi pluszt nyújtja, nézzük az autókat és motorokat, ha valakit igazán érdekel a téma, napokat is el lehet tölteni a finomságok nyalogatásával. Fagyi színekben pompázó fecskefarkas dögök mindenfelé, de természetesen vannak itt kicsivel öregebb krumplik és sokkal fiatalabb plasztik krúzerek is. Ez utóbbiakat látom az egyik komoly probléma okozójának is. Még a bejáratnál összefutottam a kedvenc hidraulika-tömítés boltosommal, náluk vásárolok minden O-gyűrűt és szimeringet. Panaszkodott, hogy a társaság öregszik, kevés a fiatal. Ez sajnos így van, elég tükörbe néznem, kiszámolni, hogy a haverokat, akikkel összefutottam, hány éve ismerem. Persze, ők is hozzák a saját utódaikat, de azért ezek a srácok még segédmotorra sem ülhetnek fel legálisan, nem a felső tagozatosok vényolc-röfögtetésétől hangos a parkoló. Megjegyzem, senkinek nem kellett dobhártyarepedést kapni a bigblock túráztatástól, ez egy olyan rendezvény, ahol valahogy nincs agyatlan pázsiton pörgés, tiltásig motor forgatás. Éppen ettől van az – ahogy Csikós mondaná – a balzsamosan simogató hangulata az egésznek.

IMG 9330
Tóparti csendélet gigantikus Impala-sirályszárnnyal

A társaság öregedéséről igazából az amerikaiak tehetnek. A kilencvenes években konténerszám jöttek a mindenféle kidobásra ítélt, meg értékesebbnek számító cirkálók, az emberek igyekeztek megvalósítani az amerikai álmot a mi kis poros rónánkon. Akkor még a klasszikus, hátsókerekes, V8-as autók egy tekintélyes része épp csak 10-15 éves volt, a jenkik nagyjából egy sixpack áráért utánad dobták őket, hiszen egyszerű, elavult használt autók voltak. De ezeknek a kissé leharcolt dögöknek volt hangulata, még ha Detroit kevésbé fényes korszakából származtak is. Viszonylag kis pénzből megvolt az american way of drive, amit aztán mindenki magának szögelhetett otthon. Ma ugyanebből a 10-15 éves sávból mit válaszon az ember fia, ha nem most rabolta ki valamelyik Vegas-i kaszinót? Valami tipikusan amerikait, amivel szinte mindenki jár. Egy Toyota Camry-t? Jó, ez nem volt szép.

IMG 9363
Tegye fel a kezét, aki ettől a Monte Carlótól kapott amerikai autó-fertőzést

De tényleg, a hétköznapi típusokban kicsi a motor, elöl hajtanak, annyi plasztik van bennük, ami egyesével is kiadja a nyíregyházi LEGO-gyár napi anyagszükségletét. Tessék, itt ez a hatodik generációs Chevrolet Monte Carlo. Eladó, ott a tábla rajta, na de tényleg, ki adna ezért pénzt, csak hogy minden nap megélhesse az amerikai álmot? Pont ezzel? Ha ilyen álmaim lennének, már a második, hideg verejtéktől nedves párnába fúrt fejjel nyüszítős reggel után pszichiáterhez mennék. Nem hogy kifizessek egy olcsó, de jó állapotú kaliforniai példányért vagy kétezer dollárt, hogy aztán újabb súlyos százezrekért hazahajóztassam és kifizessem utána az összes, államnak járó sápot. (Mondjuk, ha innen nézem, ez a konkrét példány már itthon van, kimondottan jó vétel, már ha ilyesmire vágyik valaki.)

IMG 9549
PT Cruiserből is lehet Hot Rodot építeni, az irány már megvan, csak még kicsit bazári

Szóval, nem könnyű, ha valaki ma kezdené el az amerikai autózást, a sok krómos batárok már a 3-4 millás sávban mozognak, azokat már nem a kis pénzből barkácsoló huszonévesek veszik. Ha valaki hajlandó némi kompromisszumra, nézhet magának valami olcsóbbat is, de ahogy elnézem a kínálatot, ezek bizony már plasztik-fantasztik autók, amikben nyöszörögnek a kemény műanyagok, sárgára mattultak a fényszórók. Esetleg, ha a nem fontos a V8, de még a V6 sem, lehet nézni PT Cruisert, az formában adja a hangulatot. Na, mindegy is, azért őszintén remélem, a társaság vérfrissítése folyamatos lesz, mert ez a Lakeside Weekend (amire túlzás nélkül állíthatjuk, hogy nagy múltú, '93-ban volt az első) egy baromi jó rendezvény.

IMG 9550
Öcsi, lődd a sérót!

Ha valaki a koncerteket is megnézné, meg úgy általában jól elmerülne a rakabiliben, de nem akar négy napig lent lenni, annak érdemes a hétvégi jegyet venni, hatezerért a teljes víkend a sok látnivalóval, programmal meg sátorhellyel teljesen rendben van. Csak nézelődni viszont húzós, pár órányi ténfergésre érdemes inkább strand belépőt váltani, ha már ott van az ember, úgy is belemászik a vízbe. De még egyszer mondom, fényes nappal nem ugyanaz a dolog hangulata, mint este, a koncertekkel. A bandák programját meg tényleg nem illik okosba megnézni.

IMG 9504
Csak azért, mert törött az ember lába, még rázhatja a csípőjét

Rendes, zúzós rockabillyt nyomtak a fellépők, abszolút színvonalas volt a dolog, odafigyelnek a fellépőruhákra, a mikrofonokra, az egész körítésre, teljesen hiteles az egész. Látszik, hogy ezek az arcok nulla-huszonnégyben élik a rakenrollt, otthon talán még a sört is krómkilincses hűtőből rántják elő. Szombaton este még lánykérés is zajlott a színpadon, aztán a deszkákon a börtöntölteléknek öltözött jampik cipőjének talpa recsegett. Egyszer kicsit túltolták a srácok, elég hülyén vette ki magát a jelenet, amikor a frontember belebúgott a mikrofonba „Hoáóó, remélem mindenki jól érzi magát, és forróak a csajok! Azt nem mondom, hogy remélem, melegek a fiúk, mert az naggyon szhaaar!” Aztán pár perccel később rákezdtek az egyik legnagyobb homó-himnusz, a Tainted love átdolgozására -zavart éreztem az erőben. Ha már homofób az ember, nyomja fullba a dolgot, nem? Oké, ez a verzió és a Soft Cell feldolgozás (mert nem az volt az eredeti, a '64-es verziót Gloria Jones énekelte) nagyon messze volt egymástól, a rockabilly verzióból sosem lett volna félreértett AIDS-nóta. Mondjuk a melegezős benyögést eleve nem értettem, mert egyrészt minek, másrészt meg, ha az ember tesztoszterontól túlfűtött rocksztár, aki az összes színpad előtt sikongó csajt gerincre vágná, ha tehetné, akkor az ég felé fordított arccal rebegjen hálát minden egyes meleg fasziért. Hiszen annyival is kisebb a konkurencia, hát nem? (Benne van a pakliban, hogy csak egy félresikerült poén volt, vagy én értettem félre valamit, ebben az esetben természetesen csak az vegye magára ezt az inget, aki magáénak érzi. Hallottam én már mástól ilyesmit félreérthetetlen formában.)

IMG 9664
Börtöntöltelékek

Talán egy kis közszolgálat is idefér még. Egy ilyen helyen az ember eszik-iszik, egy hétvége alatt jelentős összeget tud a büfékben hagyni. Az sajnos kiderült, nem mindegy, hogy a Park Kemping hat-nyolc büféjéből melyikben próbál enni-inni az ember. Desszertnek a Smile büfében rendeltünk palacsintákat. 280 forint egy palacsintáért inkább a sokhoz áll közelebb, mint a kevéshez, de ezt csak addig gondolja az ember, míg kiderül, az az egy akkora, mint egy sörös tálca, ráadásul mézes-banános, meg túrós-áfonyás is van a választékban. Amíg az asztalnál emeltük a vércukor szintünket, kiderült, hogy a társaság nagy része előző nap eggyel odébb vacsorázott, aminek köszönhetően a szomszéd büfében akkor sem lenne hajlandó vásárolni, ha lefűrészelt csövű sörétest tartana a fejükhöz egy szalmakalapos redneck. Ott ugyanis szemrebbenés nélkül megtették velük, hogy a vacsorához kért csemege uborkáért 600 (igen, hatszáz!) forintot nyögjenek be. Jó, végül is nem is egy darab volt, mert hosszába négyfelé vágták. Aztán mikor szóltak, hogy ez így egy kicsit meredek, vállat vonva mondták, akkor 360. Mert ugye, ha a társaság már esetleg úgyis sokat ivott, minden szart el lehet adni aranyárban. Egy darab uborkáért persze 360 forint is pofátlanság, na de hatszáz?

IMG 9378
Nagy, gonosz, lapos

Ó, a motorokat el ne felejtsem. Amerikai motorokból, márka szinten nem olyan nagy a választék, H-D-n, meg Buellen kívül mást nem láttam, se Indiant, se Victory-t. De azok a Harley-k amik a sátrak mellé voltak támasztva, érdemesek voltak a közelebbi vizsgálatra. A gonosz, földön kúszó acél-alu aligátor egészen lenyűgöző volt, és bármennyire is extrém építés, nem egy trailer queen, láthatóan nem utánfutón érkezett, egy rendes használós motor életének minden nyomát magán viselte. Talán egyetlen amerikai alkatrész sincs a 600-as Fiatból készített trike-on, de ez pont lényegtelen. Akárhogy is kutatok a fejemben, nem emlékszem itthon még egy ilyen jó kiállású trike-ra. Az is igaz, nem valami egyszerű dögös trike-ot építeni, az esetek nagy többségében bőrrojtos, fullkrómos, világítószemű sasos förmedvény a nagy akarásnak a vége. Ezt a gépet vagy 15 éve ismerem, láthatóan kerül bele kilométer rendesen, és a neten fellelhető képek tanúsága szerint folyamatosan épül. Le a kalappal.

IMG 9434
Ez aztán a szabadság: letámasztod a víz mellé a trike-odat, a naplementébe belelógatod a cowboy-csizmád orrát, és csak élvezed a nyarat

Összefoglalva a lényeget: jövőre, aki teheti, menjen le egy teljes hétvégére (lehetőség szerint készüljön a helyhez illő gardróbbal), élvezze ki a hangulatot, csorgassa a nyálát a sok klasszikus vasra, és egyen egy jó palacsintát.

IMG 9603
A színpadon épp lánykérés zajlik. De mit mond a megkért fél?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr137609082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Németautós 2015.07.08. 18:37:42

A Starchief az Pontiac, nem Plymouth.

pelisandor · http://pelisandor.tvn.hu/ 2015.07.08. 20:16:12

LEGO gyár nem Nyíregyházán van? Vagy másra gondoltál Kecskeméten? :)

Németautós 2015.07.08. 20:48:14

@streetsta: Ó, hát igazán nincs mit. Egyébként ennek a Starchief-nek szerintem imádnivaló az állapota, ez tényleg egy darabka történelem, én tutira nem restaurálnám, az OT-ra meg tennék nagy ívben.

red87 2015.07.08. 22:21:31

Sosem voltam feltétlen rajongója ennek a kultúrának sem, meg az autóiknak (persze azért a v8 rotyogásra nekem is feláll), de azért egy valamilyen vén, napszítta pickupot vagy furgont rohadtul elfogadnék, azok jó kis őszinte gépeknek tűnnek :)

Gery87 2015.07.08. 23:01:02

"Egyszer kicsit túltolták a srácok,...Ha már homofób az ember,"

Minek nyafogsz hülyeségeken?
Egy disznó viccen is húzod a szád és szexizmust kiáltasz meg hímsovinisztázol?
Nem kell "túltolni" a PC-t.

"Nem Pannónia, hanem egy White"

Az Pannónia, de amerikai export nem?

totalbike.hu/tesztek/pannoniaca25/

www.youtube.com/watch?v=8eMj_9bcq6Y

streetsta · http://managertoys.hu/ 2015.07.09. 07:21:00

@Gery87: Nem nyafogás ez. Egyrészt, minek buzizni a színpadon, tök felesleges, nem viccelsz, csak sértegetsz másokat, amire semmi szűkség nincs, hiszen nem ettől jó a műsor (mert jó, nagyon frankó show-t nyomtak). Másrészt meg ez után aztán rákezdesz egy a világban (igaz félreértés miatt) meleg himnuszként ismert szám átdolgozására. A kettő együtt azért elég pikáns, nem?
Persze, hogy alapvetően egy Pannonia, ami át lett címkézve. De a forgalmija szerint egy White, igazi amerikai márka:) De abban lehet igazság, hogy aki nem tudja, hogy nem Pannonia, pedig de, annak elfér egy kis info, bele is teszem.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2015.07.09. 07:29:43

@pelisandor: Csak azt tudnám, honnan a francból vettem a Kecskemétet. Olyan nagyon biztos voltam a dolgomban, hogy rá se gugliztam. hiba volt:)

Kopi3.14 2015.07.09. 10:08:53

@streetsta: Mert Kecsón is van szép új legózó gyár.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2015.07.09. 10:13:10

@Kopi3.14: Én nagyon határozottan emlékszem, hogy olvastam valamit, amiben a Kecskemét, a LEGO és a gyár szavak szerepeltek, ezért is írtam, de most semmit nem találok, ami ezt alátámasztaná.

Tsyga 2015.07.09. 12:20:09

@streetsta: forgalmi szerint is Pannonia. 2 éve, mikor megismertem a tulajt ez volt az első kérdésem. :)

Tsyga 2015.07.09. 12:21:46

Ja, és volt Victory, Svájcból jött vele az egyik BJ tag :)

streetsta · http://managertoys.hu/ 2015.07.09. 14:14:10

@Tsyga: Akkor az csalás:) A Victory képét, amit fentebb linkelt @KawaBazsy:, megnéztem közen. Hát, lehet hogy ezt láttam is, de haljak meg, ez még nem túl messziről nézve is szinte bármi lehetne.

hdnctrl 2015.07.09. 14:45:56

"PT Cruiserből is lehet Hot Rodot építeni, az irány már meg van, csak még kicsit bazári" - megvan, egybe kell írni, ált. isk. 5. oszt.

Maga a cikk viszont tetszik, jó leírása a rendezvénynek!

Régebben a Soft Cell-féle Tainted Love volt a csengőhang a telefonomon. Most akkor (minimum látens) buzi vagyok? :D

Tsyga 2015.07.09. 15:29:37

@streetsta: Pedig szinte gyári, talán a kormányt leszámítva (?). Még tán' teszt is volt a TB-on. Nem olvasol Totalbike-ot?! :P :D

Gery87 2015.07.09. 16:44:58

@streetsta:

"a kettő együtt azért elég pikáns, nem?"

Hát nézzük csak, "nulla-huszonnégyben élik a rakenrollt," és ez szerinted is jó, meg minden, de ha elkezdenek kicsit csipkelődni, viccelődni, még ha bénán is jött ki, akkor "juj azt nem szabad.." és 13 bekezdésen át hisztizel!
Most akkor én is kérdezhetem, hogy ez a kettő hogy?

streetsta · http://managertoys.hu/ 2015.07.09. 17:38:57

@scuynat: Ötödikben pont hiányoztam. Az meg, hogy csengőhang választás alapján analizáljak valakit, nem a profilom:)

streetsta · http://managertoys.hu/ 2015.07.09. 17:41:03

@Tsyga: Dehonnem. De amit Árpád tesztelt, az nagyon másképp nézett ki: totalbike.hu/tesztek/2010/10/07/victoryhammers/

streetsta · http://managertoys.hu/ 2015.07.09. 17:49:01

@Gery87: Hisztizik az öreganyád térgyekalácsa. Ez az egyik. A másik meg nem az, hogy nem szabad (de legalábbis nem illik), hanem megütötte a fülemet, aztán meg jött a Tainted Love, és a kettő együtt tényleg fura volt. Azt egyébként érdemes hozzátenni a dologhoz, hogy ma beszéltem Mihalik Attilával, a Prison Band frontemberével, aki nem érezte megbántva magát a kommentárom miatt (vagy ha igen, akkor sok PR-os leckét vehetne tőle konfliktuskezelésből). Valószínűleg vagy én értettem félre, vagy neki sikerült rosszul fogalmaznia, amit mondott, de az biztos, nem rosszindulatból mondta, amit mondott.

Tsyga 2015.07.09. 21:30:40

@streetsta: Inkább csak részletekben nézett ki máshogy. :) De igazából tök mindegy. :)

Gery87 2015.07.09. 21:35:38

@streetsta:

"de az biztos, nem rosszindulatból mondta, amit mondott. "

Na látod, akkor meg francért kell egyből "homofóbozni"! Nekem meg ez ütötte meg a fülemet, na!

streetsta · http://managertoys.hu/ 2015.07.09. 22:47:13

@Gery87: Mert úgy hangzott. De még egyszer mondom, ha nincs utána a Tainted Love, egy szót se szólok, de így mókás volt, ezért jegyeztem meg magamnak. Sajnos hallottam én már Schuszter Lórit fröcsögve buzizni. Az mondjuk kevésbé zavart, mert tudom, hogy milyen ember: ennyit várhatok tőle, slussz.

Tsyga 2015.07.10. 07:26:32

Ha egy (rockabilly) koncert hevében valaki nem tökéletesen átgondolt gondolatmenettel áll elő, talán bocsánatos bűn. Ha a zenész azon agyal koncert közben, hogy mikor mit kell mondania, akkor az egészet megette a fene.

Cactus meg aztán nem ma kezdte a szakmát, szóval már rég nem kell gondolkodnia, hogy mikor mit mondjon. Épp azért, mert 0-24-ben éli a rock and rollt. ;)

streetsta · http://managertoys.hu/ 2015.07.10. 08:47:48

@Tsyga: Na, de most már lépjünk túl, ez a posztnak is csak kis része volt, hát még az élménynek, nagy baj lenne, ha többet foglalkoznánk evvel, mint a kocsikkal, motorokkal, meg az arcokkal.:)

Tsyga 2015.07.10. 08:57:33

@streetsta: Dehát', ha a poszt többi része érdektelen?! :D :P

Idén is a Terminator motorral voltál lenn? Egyáltalán megvan még?

streetsta · http://managertoys.hu/ 2015.07.10. 09:10:36

@Tsyga: Megvan, de most az Intruderrel kirándultam.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.07.10. 22:19:29

@Gery87: Ezek ezeknek a heteknek a divatszavai, muszáj volt beleírni :)
süti beállítások módosítása