Így nem lettem Uber-sofőr

  2014. november 19. - Stump András Címkék: taxi sofőr uber

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Egy gondolat a távol-keleti dizájntrendekről
2015-06-09 13:14:30

Ma reggel láttam egy fess Kia Opirust, és ez jutott róla eszembe: Miután kimerengtem magam, találtam az

Lada? BMW? Toyota? Jól megvannak egymással
2015-04-25 14:05:19

Amikor meglátod a hőerőművet, akkor kell figyelni, ott van jobbra a Brezova Gokartland. Nekünk még hajnal van

Olcsón vettem, drága lett
2015-03-15 07:27:33

Úgy ültem neki az első galantos posztomnak , hogy megírom a sztorit az autóvásárlás első pajzán

Lopni megy a Nissan
2015-03-04 18:48:48

Vissza kell szívnom, amit néhány hete, a GT-R LM Nismo, a.k.a. száguldó tacskó bemutatója után írtam a Nissan

Amióta vezetek, mindig is motoszkált a fejemben a gondolat, hogy taxizni kéne. Szeretek vezetni, ismerem a várost, bírom a budapesti éjszaka hangulatát. Ha belegondolok, taxiztam is eleget, hoztam-vittem a rokonokat a reptérről, sofőrködtem a buliból hazafelé nem egyszer, százszor. Főállásban persze hamar az agyamra mennének az utasok, nem lenne nekem való, meg a taxistrükkök se mennének, nem vagyok elég vásott. De hobbiból, mondjuk szilveszterkor, amikor akkora a tolongás, hogy fel se veszik már a telefont a diszpécserek, beugranék egy estére sofőrnek, csak a buli kedvéért.

Amikor meghallottam, hogy itt az Uber, dörzsöltem a tenyerem: ez az, eljött az időm! Autóm van, jogosítványom is, egyszer-egyszer elvállalnék egy fuvart, amikor nincs jobb dolgom. Vagy munkába menet, esetleg hazafelé. Vegyes a megítélése ennek a fénysebességgel terjedő cégnek, de annyi helyen működnek már, csak van benne valami – gondoltam.

uber01

Ahogy hallani, külföldön nem egy sofőrnek bejött a dolog, félnek is tőle a taxisok, mint ördög a tömjénfüsttől. A feltételek kissé zavarosak, de egy próbát megér, gondoltam. Ha már ekkora hype lett körülötte, különben is le kéne tesztelni sofőrszemmel. Már csak brahiból is. Ez még a múlt héten volt, amikor úgy tűnt, nagyon be fog indulni nálunk is.

Hamar felpattantam az oldalukra, ami egyébként első blikkre elég profinak tűnik, a logó legalábbis menő, és a hangvétel is olyan, amit 2014-ben elvárunk egy gigahullámon szörföző start-uptól. Beregisztráltam, megadtam a mobilszámomat, egy percen belül jött is egy üdvözlő sms egy +1-es, vagyis amerikai számról. Ekkor már az adatlappal bíbelődtem.

uber02

Az első kérdés, hogy van-e négyajtós járművem, egyből megakasztott. Főleg, hogy mellette egy Prius képe virít, ami ugye ötajtós. Aztán jöttek olyan fura kifejezések, mint hogy tiszta törzskönyv (nincs sérült jármű), és ex-fordítóként már téptem a hajam. Talán a clean title-t próbálták magyarítani? Egy biztos: lehetne még finomítani a webes felület nyelvezetén.

Az ötlépcsős adatbekérésnél, aminek a második lépése amúgy background check, így, magyarosan, a harmadik a dokumentumfeltöltés, a vége pedig az üdvözlő videó, nem jutottam messzire. Nem szerepelt ugyanis a Peugeot 504 a járművek listáján. Nem kell egyből lehülyézni, én most ezzel járok. És gyilkosozni se ér, mert a megkövetelt kiváló állapot nem egy egzakt definíció. Nem kell aggódni, annyira véresen komolyan nem gondoltam, csak eljátszottam a naiv júzert.

uber03

Ha nincs a jármű a listán, írjak e-mailt, mondja az oldal. Hát írtam. Röviden, tömören, gondoltam, vagy azonnal lebukok, ha olvasnak Totalcart, vagy kapok egy sablonválaszt.

Közben elkezdtem kutakodni, mégis, mi kell ahhoz, hogy Uber-sofőr legyek. Bekamuztam egy autót, vettem egy nagy levegőt, és rákattintottam a folytatásra. Rám zuhant a betűtenger egy kis ablakban. Nagyon dörzsölt, tapinthatóan amerikai típusú háttérvizsgálati feltételeket közöltek, amelyekkel beleegyezek, hogy kikurkásszák az anyósom orrszőrébe ragadt fikagöböt, ha volna ilyen. A Rasier LLC-nél természetesen mindent bizalmasan kezelnek, és bármikor bekérhetem a rám vonatkozó nyomozási adatokat – írásban. Mindezt a benyújtás gombbal elektronikusan aláírom, ami épp annyira kötelező érvényű, mint a tintával írt aláírásom. Kedves szöveg. Nem írtam alá.

uber04

A regisztrációs folyamatnak ezen a pontján fogalmam sincs, miért, mit adnak cserébe, mennyit kereshetek vagy bukhatok, vagy hogy egyáltalán hogy működik az egész. Legalább olyan jó bulinak tűnik, mint egy frankhitel 2006-ban.

Volt időm kicsit körbenézni, amíg vártam a válaszlevelüket. Kilométerdíj 130 forint, ez utasoldalról eléggé rendben van a taxi 280-ához képest, az Uber sápja 20%, vagyis 104 jár a sofőrnek. Ha még adózni is kell, jó, ha kijön az autóm tényleges kilométerre leosztott költsége. Ez egy spórolósabb autónál úgy 70 forint/km. Ha full svarcban nyomom, akkor egy tíz kilométeres fuvaron keresek háromszáz forintot. Nem ebből fogok Hawaii-on nyaralni.

uber05

Elkezdtek szpemmelni. Itt már körvonalazódtak a feltételek: legyek legalább 21 éves, legyen legalább egy éve jogsim, legyek büntetlen előéletű, és az autóm ne legyen öregebb tízévesnél. Az utolsó feltételen elbuktam, de kíváncsiságom nem lankadt. A robotlevelezés profiságára utal, hogy a második azt a tárgyat kapta csupa nagybetűvel, hogy kérjük, hagyd figyelmen kívül a másik, tőlünk kapott e-mailt. Egyébként egy személyes beszélgetésre hívtak, ahová a közlekedési előéleti pontjaimról hozzak igazolást, és akkor tíz rugó bónuszt kapok. Végül három nap után megérkezett egy valódi ember által írt válasz, amelyben leírták, hogy 2004-es vagy fiatalabb autóval regisztrálhatok.

Bukó. Nem fogok kapni bónuszt, és nyilván sofőr sem leszek, hiszen nem tervezem, hogy tízévesnél fiatalabb autót vegyek. De baromi kíváncsi vagyok, mi sül ki ebből az Uberből, miután hétfőn rekordsebességgel jött az NFM-közlemény, amely csírájában próbálja elfojtani a kezdeményezést. Megjegyzem, szeretnék olyan tűzerejű lobbit magam mögött tudni, mint a taxisok.

Rövid, és plátói afférunk után egyébként messze nem kaptam kedvet az uberezéshez (ubereléshez?). Sőt. Nemzetközi fellépésük alapján nem valami szimpatikus társaság, inkább egy arrogáns, mohón növekedő multinak tűnik. A vaktában elfogadni kötelező lenyomozási meghatalmazásuk ezt elég rendesen alátámasztja.

Az NFM reakciójából egyértelmű, hogy tűzzel-vassal megpróbálják majd védeni a taxisokat, és elűzni a gonosz nyugati betolakodót. Az Uber vagy belátja, hogy fölösleges küzdeni egy ekkorka piacért, vagy tesznek az egészre, és illegálban nyomják, amíg lehet. Nem lennék mindenesetre a sofőrök helyében, mert mostantól bármikor megrendelhet két NAV-os próbavásárló egy fuvart, és annak jó vége nem lesz. És nem, nem arra gondolok, hogy tolmácsot kérnek.

uber06

A vihar a biliben mindenesetre megmutatta, hogy rég eljött az alternatív megoldások ideje. Az átlagember szemével ma a pesti taxi rohadt drága. Volna itt igény okosabb megoldásokra. A sofőrszolgálatok, amelyek egyébként legalább olyan szürke zónában kaszálnak, mint az Uber, úgy virágzanak, mint még soha. Amikor pedig egyesével ülnek az emberek az autójukban, zsebükben ott az okosteló, és egyre nyitottabbak mindenféle közösségi kezdeményezésekre, oltári butaság lenne a városvezetés részéről elfojtani minden ilyen kezdeményezést, ami még a dugót is csökkentheti.

Valami jönni fog. Én kicsit remélem, hogy nem az Uber, ami zavaros üzenetével zugtaxizásnak is értelmezhető, hanem valami kevésbé agresszív, kevésbé pénzéhes. Annyira tudnék örülni egy hasonlóan ügyes, de ingyenes okostelefonos megoldásnak, amivel nem is taxiznék, csak felvennék útba eső stopposokat. Valaminek, ami nem 1990, mint az Oszkár, hanem egy 2014-es felület, városon belüli használatra. Kinyírná még az Ubert is, simán.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr306913679

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Besárgul az Uber? 2015.06.26. 17:05:35

A kormányon ma átment új taxisrendelet örömére megint sikerült baromságot írnia az Indexnek Uber-tematikában. Erre az sem mentség, hogy a feldolgozott MTI-cikk, a más portálokon megjelenő tudósítások, illetve maga Fónagy államtitkár bejelentése is félr...

Trackback: Mocskos csapda az Uber szolgáltatói szerződése 2015.04.05. 00:18:39

Így szorítja sarokba a magyar sofőröket az Uber (Mno.hu) Bár általában nem vagyok jó véleménnyel az Mno.hu általános újságírói teljesítményéről, de el kell ismerni, valami nagyon megváltozott, amióta nem a hírhamisító retusőr Élő G...

Trackback: Egy ex-Uber-sofőr valós története 2015.03.26. 00:50:11

Az alábbi írás másodközlés: az eredeti a Hallotaxi.hu portálon jelent meg. Eddig is idéztem onnan cikkeket, topikokat, de általában beértem pár épp témába vágó sorral, inkább csak linkeltem itt-ott az onlájn taxislapot vagy fórumát. Annak, hogy most mé...

Trackback: Egy ex-Uber-sofőr valós története 2015.03.26. 00:46:36

Az alábbi írás másodközlés: az eredeti a Hallotaxi.hu portálon jelent meg. Eddig is idéztem onnan cikkeket, topikokat, de általában beértem pár épp témába vágó sorral, inkább csak linkeltem itt-ott az onlájn taxislapot vagy fórumát. Annak, hogy most mé...

Trackback: Az Uber és az elfolyó idő 2015.01.20. 21:40:52

Megfogadtam, hogy nem írok többet erről a fizetős városi autóstop-alkalmazásról, de nem tudom nem megtenni. Az előző poszt nem titkoltan Uber-fan kommentelői hívták fel rá a figyelmem, hogy számítási hibát vétettem: az Uber mégsem olyan olcsó, mint aho...

Trackback: Még egyszer az Uberről* 2015.01.07. 13:55:27

Amióta utoljára foglalkoztam ezzel a gurulva terjedő vírussal, eltelt vagy három hónap. Utána kellett olvasnom, mit írtam akkor, mert már elfelejtettem, annyira nem érdekelt azóta. De mivel közben kiderült, hogy az okostelefon-vezérelt kontártaxis-alka...

Trackback: Lenin elvtárs beájulna örömében a magyar baloldaltól 2014.11.19. 17:19:08

Hátborzongató a párhuzam az 1917-es oroszországi, és a jelenlegi hazai események között a klasszik bolsevik stratégiát elemezve. Mosolyogjunk, vagy sírjunk azon, hogy baloldali tiltakozók 97 évvel a bolsevista "szovjet" hatalomátvétel után újrajátszot...

Trackback: Hűbérből Uberbe 2014.11.19. 15:30:46

Keserítheti életünket BKK-rendelet, tehet keresztbe kispályás ellenőrkommandó, gerjedhetünk indokolt indulatra a belengetett országos jogszabálytervezet miatt, álmodozhatunk csorgó nyállal kétségbeesett, de határozott – és minden bizonnyal elkésett – f...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balee13 2014.11.19. 11:44:21

Mi bajod az oszkárral?

Stump András 2014.11.19. 11:48:45

@balee13: A kezdeményezést maximálisan támogatom, csak a felület nem valami felhasználóbarát. Nyilván meg lehet tanulni, amire most használják, arra jó is, de városon belüli autómegosztásra alkalmatlan.

stevee 2014.11.19. 11:54:55

Bandi 4 prez!

Amúgy az oszkár felülete nem gáz szerintem, mobilos netezésnél sokkal fontosabb a gyorsaság a dizájnnál (legalábbis az én értékítéletem szerint)

yaffa · http://www.yaffa.blog.hu 2014.11.19. 12:15:19

Aki uganazt a szolgáltatást nyújtja, arra talán vonatkozzanak ugyanazok a szabályok is.
Ha egy UBER-es utas megsérül a sofőr hibájából, ki állja a cechet?
Egy amerikai cég?
A vállalkozás szabadsága nem arról szól, hogy én kitalálok valamit, és azt nekem szabad, és megsértődök, ha nem.
Az NFM azt mondta, helyesen, hogy nyugodtan működhet az UBER, ha betartja a személyszállításra vonatkozó szabályokat. Ennyi.
Ha én holnap kitalálom, hogy srácok jobban tudom csinálni, mint a BKV és beindítom a 7-es busz alternatíváját, akkor majd mehetek a buszsávon, meg jegyet szedhetek? Talán nem...

Bafana 2014.11.19. 12:36:43

Olyan ez a "verseny", hogy az egyik futóra sportcipőt adnak, a másikra ólomcsizmát, aztán rajt! Nem védem a taxisokat, meg van a véleményem róluk, de olyan szabályokat kell teljesíteniük, ami néha durva. Ha rendben betart mindent, és odaáll mellé egy UBER, szerintem joggal megy fel benne az ideg. Nem azért, mert ördög és tömjénfüst, hanem mert nem azonosak a feltételek.
Jogos az elöttem szóló Yaffa kérdése: ha az utas megsérül, ki állja a cechet?

whale 2014.11.19. 12:47:01

@yaffa: +1 A Uber semmi mást nem csinál, mint a lúzer szerencsétlenek pénzén letarolja a taxispiacot. Közben repkednek a buzzwordök, car sharing, sharing economy, web 2.0, meg a többi bullshit. A driver bukik, a user rövidtávon jobban jár, mert megbachat két fillért, az igazi kasza a Uberé. Igazi gusztustalan Il Ferro típusú lehúzkodása a lúzereknek, semmi más... Csak itt nem matricát viszel, hanem embert-amíg ki nem esik alólad az autód, mert a nettó 10-20 Ft/km, ami megmarad ebből a bohóctréfából, még az amortizációt sem fedezi, nemhogy valami kis nyereséget. Gyakorlatilag a Uber driver feléli az autóját, illetve apró darabokban odaadja a Ubernek. Qrva nagy bolt! Kár, hogy nem én találtam ki.
Ha valakinek a GPS alapú, okostelefonos, sofőrértékelős TAXIrendelés kell, évek óta van vagy ÖT MAGYAR app rá...
TaxiLike, Besttaxi, meg a többi. A Főtaxinak, Budapest Taxinak van sajátja pl.
Csak hát az taxi, nem a szomszéd pistike. Jut eszembe, én gázt szerelek hobbiból, érdekel valakit? :D

Pierr Kardán 2014.11.19. 12:50:06

@Bafana: "Jogos az elöttem szóló Yaffa kérdése: ha az utas megsérül, ki állja a cechet? "

Ha magánautósként viszel valakit és megsérül melletted, akkor ki állja a cehet?

Pierr Kardán 2014.11.19. 12:55:17

@yaffa: "Az NFM azt mondta, helyesen, hogy nyugodtan működhet az UBER, ha betartja a személyszállításra vonatkozó szabályokat. Ennyi. "

Ez az elvárás olyan, mint ha egy coachsurfing partnertől ugyanazt várnánk el, mint egy szállodától...

sárga zsiguli 2014.11.19. 13:00:32

Alapvetően az a "bajom" vele, hogy nem olyan biztos dolog, mint a taxi például. Jó ott is előfordult már, hogy ha éjjel, kerületen belüli fuvarhoz akartam taxit kérni, akkor "véletlenül" épp nem volt szabad autó, de amúgy szinte bárhol le lehet inteni, vagy bárhonnan bárhová elvisz, persze ennek ára is van. De amúgy a kezdeményezés jó, ha tényleg elterjed és lesz elegendő autós, aki bevállalja, akkor retteghetnek a taxisok :D

Csé 2014.11.19. 13:01:30

@Pierr Kardán: A coachsurfing nem ingyenes, már bocsánat?

"Ha magánautósként viszel valakit és megsérül melletted, akkor ki állja a cehet?" Nem, mivel ott "önszántából" térítésmentesen viszed, míg az uber-nél azért fentáll a fizetés esélye, így jogilag a dolog borul, és másnak minősül. Amúgy meg a rendőrség majd meghatározza ki miért felel ha baleset történik.

whale 2014.11.19. 13:04:55

@Pierr Kardán: Persze, csak a coachsurfingben nincs pénz. Senki nem fizet senkinek semmit, nincs nyereség, ezért elvárások sincsenek. A példád rossz, sajnos.
Ha te a szomszédodat minden reggel eldobod a munkahelyére, ő meg hétvégén elvisz vásárolni, senkinek semmi köze hozzá. Ha ezt iparszerűen kívánod űzni, nyereségért, jó hogy szabályozzák és követelményeket támasztanak. A szomszédod is ezt tenné, ha pénzt kérnél a fuvarért, teljes joggal...

poggY 2014.11.19. 13:14:48

@whale: A cs valoban rossz példa, de az airbnb nagyon is jo, es releváns.

2014.11.19. 13:42:00

Ha valakit viszel a kocsidban, akkor felelősséggel tartozol érte, akkor is ha nem fizet. Tehát, ha a balesetnél a sofőr a hibás és az utas nyomorék lesz, akkor egész életében járadékot kell fizetnie.

whale 2014.11.19. 13:42:46

@poggY: Ott már van is elvárás gazdagon. Minimum egy két csillagos szálló szintjét hozni kell, hogy menjen a bolt...
Ágyneműcsere, külön fürdő, TV, net szabadon, meg a többi.
És ami qrva fontos különbség az airbnb és a uber között, hogy az airbnb nem kényszeríti önköltségi ár alá a szolgáltatóit azért, hogy letarolja a szálláspiacot az ő pénzükön és munkájukon...

whale 2014.11.19. 13:45:37

@roli101: Igen, erre van a taxisoknak kötelezően kötendő felelősségbiztosításuk. A Uber drivernek ez már végképp nem fér bele a 104 -valójában kb. 10-15- forintjába. Ha egyáltalán ilyen tevékenység végzésére köt a biztosító szerződést egy kontárral...

8lazo8 2014.11.19. 13:48:26

1, Az Oszkár mitől 1990? Statikus, csak szöveget tartalmazó oldal olyan extrával mint a hyperlink? Vagy az elképzelésre érted az 1990-et?

2, A hasonlat sehogy sem fekszik mert az Oszkár nem arról szól hogy én valakinek fizetek szolgáltatásért hanem beszállok az útiköltségbe így nekem is olcsóbb az út, az autósnak is kisebb kiadás, ugyanakkor ő nem keres rajta semmit. (Az most mellékes hogy végül az Uberes sem mert legálisan űzve nem éri el az üzemeltetési KM költséget)
Az Oszkáros az üzemanyagról számlát kap, az adó be van fizetve. Kevesebb egy utasos autó szaladgál az utakon, kisebb a környezetszennyezés. Maga az Oszkár ezért egy fillért nem kap. A két téma teljesen más.

8lazo8 2014.11.19. 13:51:56

@roli101: Egy ilyen balesetnél amikor te vagy a hibás és megsérül az utasod, a kötelező biztosításod kiterjed az utasaidra is. Az más kérdés hogy ha beperel akkor hogyan kárpótolod, a biztosítón felül.

Bafana 2014.11.19. 13:54:04

@Pierr Kardán: Tudtommal a taxiscégeknek van olyan kötelező biztosítása, ami fedezi az utas balesetével járó anyagiakat. Végül is ezt az utas fizeti, benne van a fuvardíjban.

Mazzzzu 2014.11.19. 13:56:12

Stein LAjos bácsi áááá :D :D

Tulajdonképpen, mint mai fiatal, üdvözölném az ilyesmit, de nem tudok róla semmit és bizalmatlan is vagyok, a taxisok se angyalok, de hát na.

Soyo Golden 2014.11.19. 14:00:29

Wundercar sofőr hogyan nem lettél? :)

Stump András 2014.11.19. 14:14:21

@Soyo Golden: Úgy, hogy lefagyott az app, miután lehúztam.

Jahno 2014.11.19. 14:20:21

@Pierr Kardán: sofőr a felelős mindenért. Aztán lehet árnyalni, hogy sofőr ivott és J1en ülő adta oda a kolcsot. Rakományért is felel.

pacsmagi 2014.11.19. 14:36:38

Egyébként olvastam valamilyen adóügyi oldalon, hogy 33 %-os adókötelezettség terheli az Uberezni szándékozó sofőrt. Ez szja+ eü hozzájárulás. Tehát abszolút nem éri meg. Hiába, ez itt Abszurdisztán kérem......

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2014.11.19. 14:59:05

@Stump András: Az UBER életképes változatban úgy működne, ha semmilyen, elektronikus pénzmozgás sem lenne mögötte, hanem kölcsönösségi alapon, utazásra jogosító kreditet kapna a részt vevő. Magyarul, ahány km-t sofőrködtél, annyit utazhatnál a rendszerrel. Szerintem erre a Metál Zoltánék sem tudnának mit mondani, és adózásilag sem lehetne fogást találni rajta.

zaphodbeeb 2014.11.19. 15:00:50

már bocs, de a csurfing sem ingyenes, ha a pesti lakásom átengedése fejében lóghatok Párizsban pár napot. A pénzért szállást adóknak ez kiesést okoz.
Más tészta, ha kijelentjük, hogy az effajta viselkedés az emberek magánügye. Akkor valamilyen szintig a jóképű idegen szállítása is magánügy lehet.

tiborc2008 2014.11.19. 15:02:02

Vajon rendben van az, hogy egy ilyen applikációval egy amerikai cég a világ jelentős részén viszi a személyfuvarozó-piac egy részét és szerez jelentős bevételt anélkül, hogy az adott piacon bármilyen befektetést, innovációt végezne.
A 20% jutalék rablás.

Nancsibacsi 2014.11.19. 15:08:32

@Pierr Kardán: "Ha magánautósként viszel valakit és megsérül melletted, akkor ki állja a cehet?"

Azért nem kérek pénzt ha egy ismerőst elviszek valahová, így nincs jogalapja reklamálni. Ezzel se volna semmi baj, ha az utasok ingyen utazhatnának, vagy ha mondjuk elvittél egy utast 50 km-re, akkor másik városban téged is elvinne valaki 50 km-re, szóval amolyan rukkolás könyvcserélde rendszerben működne, csak autóra. Itt viszont semmi másról nincs szó, minthogy egy cég jogsértésre biztat embereket, ehhez nekik segítséget (technikai hátteret) ad, és a jogsértő bevételből komoly részt lenyúl. Ez szimplán bűnsegédlet, semmi más. Be kell őket b.szni börtönbe.

Nancsibacsi 2014.11.19. 15:11:33

@Pierr Kardán: "Ez az elvárás olyan, mint ha egy coachsurfing partnertől ugyanazt várnánk el, mint egy szállodától... "
Ugyanazt elvárhatjuk, mint egy vendégház tulajdonostól, vagyis hogy fizessen IFA-t a vendégek után. Vegyük észre azt, hogy azzal hogy elnevezünk egy tevékenységet valami trendi néven, azzal még nem bújunk ki abból a kategóriából, amik eddig is léteztek, és amibe simán beleférünk. Amit az Uber csinál az egy szimpla taxi szolgáltatás, nem más.

Nancsibacsi 2014.11.19. 15:16:21

@zaphodbeeb: "már bocs, de a csurfing sem ingyenes, ha a pesti lakásom átengedése fejében lóghatok Párizsban pár napot"

De ez cserekereskedelem, ami - szerencsére, egyelőre - nem adóköteles. Ahol pénzmozgás van, az meg igen. Az Uber nem arról szól, hogy ma utas vagy, holnap meg te szállítasz utast. Eleve autódnak se kell lennie ahhoz, hogy igénybe vedd utasként.

Horváth István 2014.11.19. 15:17:08

"Németország szigorú szabályokkal korlátozza az új szereplő belépését a taxi piacra. A sofőröknek utas fuvarozási engedélyt kell szerezniük és a helyhatóságok által megszabott díjtáblázatokat kell alkalmazniuk"

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2014.11.19. 15:23:10

Az UBER-től függetlenül, amivel tényleg több a baj mint a haszon, a legtöbb kormány és jogalkotás nincs felkészülve a közösségi szolgáltatáscserére és a kereskedelmi láncok kiiktatásával történő kiskereskedelemre. Tudomásul kellene venni hogy bizonyos, eddig kizárólagosnak, nélkülözhetetlennek tekintett szolgáltatások egyszerűen elavulnak mint a távirat vagy a telex, és inkább azon kellene eszelni hogy az új, peer-to-peer gazdaságot hogy lehet úgy megadóztatni úgy, hogy az mindenkinek tisztességes legyen.

zaphodbeeb 2014.11.19. 15:44:53

@Karmadealer: pl. sehogy és akkor nincs erőlködés.

Horváth István 2014.11.19. 15:57:51

Nyárra úgy el lesz felejtve az egész,mint Béke úti bankrobbantás.
Most felkapta őket a média,páran talán kíváncsiságból kipróbálják.

Stump András 2014.11.19. 16:01:01

@Karmadealer: Jó meglátás, hasonlóan gondolom én is.

Xlex 2014.11.19. 16:22:29

Megkísérlem más perspektívából megvilágítani a dolgot, egy új nézőpont mindig jól jön. Sőt! Vegyük bele a buliba a Telekocsit (és lineáris transzformációit). Ha valaki nem tudná, itt is élő húst lehet szállítani, csak hosszabb távon és nem fix tarifáért, hanem az utas önkéntes hozzájárulásáért, ami akár természetbeni is lehet (na ebből hogy nyúlná le a 33%-ot a Három Betűs Rém :-) ).
Tehát mindkét esetben:
- több jármű helyett egy jármű, ami alacsonyabb környezetszennyezés, kevesebb behozni való üzemenyag, megmaradó "Karbon Kvóta", kisebb forgalom, kevesebb dugó, 42-es helyett mondjuk, 38-as ökológiai lábnyom
- sofőrnek ó'ccsóbb, utasnak ó'ccsóbb... ( win-win )
- az utasok ÖNKÉNT választják a szolgáltatást és a járműbe is saját jószántukból szállnak be
- minden utasnak módja van minősíteni a sofőrt ( a Telekocsi-ban viszont is ) tehát nem zsákba macska
- a szolgáltatás igénybe vétele előtt mindenki a "saját szintjének" megfelelően "kockázatelemzést" végezhet
- mindkettő csökkenti a tömegközlekedés terheit
- komfortos a háztól-házig
- igaz, hogy kevesebb lesz a taxisoknak a fuvar, de majd vonzóbbá teszik a szolgáltatást (pl. nem húznak le és pallérozza a modorát akinek ez szükséges... ), bár tudom, Nekik sem fenékig teufel, sok teljesen jó fej taxis ismerősöm van... meg nem jó fej is...
- ...no meg aztán ha annyira bejön az UBER vagy más hasonló akkor át lehet váltani a taxiról
- kevesebb fuvar a MÁV-nak, VOLÁN-nak, BKV-nak, kevesebb takarítás, kevesebb kilométer, lassabban avuló géppark, stb...
- az emberek kommunikálnak - sokkal fesztelenebbül mint egy taxiban, buszon, metróban - és számtalan hasznos ismeretség, akár új üzlet születik (tapasztaltam és pár ismerősöm is)
- ...és most jön a Fekete Leves: a fenti szempontok mellett mindebből (közvetlenül és kimutathatóan) nem születik egy büdös buznyák költségbevétési bevétel, ( mert hogy amit megspórolhatna ezzel a költségvetés azt meg sem kíséri kimutatni )! Aztatat meg a Zállam nagyon de nagyon nem szereti! Így lesz várhatóan a 3T-ből (Tilt/Tűt/Támogat) a Tűrt Telekocsiból hamarosan Tiltott (bocs', szigorú feltételekhez kötött és agyonszabályzott, agyonadóztatott) UBER és Telekocsi.
Q.E.D.

Xlex 2014.11.19. 16:26:29

Javítás: Tilt/Tűr/Támogat, ...kísérli kimutatni... Sorry!

Xlex 2014.11.19. 16:58:34

@Theso: Ja, ez korrektnek tűnt. Ez a való világ! :-)

Horváth István 2014.11.19. 17:10:40

Az a réteg aki megteheti,hogy taxizik,nem fog appokkal szenvedni,várni,hogy mikor talál végre oda az Uberes,és pláne nem fog sofőr értékelésekkel kínlódni.
Bevágódik az első kocsiba a droszton vagy leint egyet és jó napot!.
Szarik a néhány száz forintos spórolásra. Az ideje,energiája többet ér.

Aki eddig sem engedhette meg magának a taxit,annak az Uber is drága.

Gabboras 2014.11.19. 17:12:10

Kicsit tegyük helyre a dolgokat. Alapvetően az UBER ahol jelen van, ott virágzik, és az ügyfelek maximálisan meg vannak elégedve a cég kivételes ár-értékarányú szolgáltatásával, szemben a taxikkal. Egy külön téma lenne hogy mit kínálnak a taxik, és ezt milyen módon, hozzáállással teszik. De az biztos hogy valami szülte az UBER fénysebességű térhódítását: az igény, hogy jobb, gyorsabb, olcsóbb, hatékonyabb szolgáltatásra vágynak az utasok mint amit a hagyományos taxik használatával kaptak eddig(eze minden taxisnak el kellene gondolkozni!)
Mivel nem vagyok tisztában azzal hogy Anglián kívül hogy lehet UBER sofőrré válni, így csak arra szorítkozom aminek látom is a reális alapját. Azt viszont pontosan látom hogy Londonban ez hogy működik, és milyen szinteken elérhetőek a cég szolgáltatásai.
Sofőrködni, az egy szakma, és ennek is megvannak a maga szabályai, feltételei. Helytelennek tartom hogy boldog-boldogtalan tud Magyarországon regisztrálni rá, miközben sem a szakmai háttere, sem pedig erkölcsi bizonyítvány nincs is meg. Én is tudok fiókos szekrényt csinálni otthon házilag barkácsolva, de mégis inkább elmegyek az IKEA-ba, és ott veszem meg. Hagyjuk meg mindenkinek hogy a saját szakmáján belül a legjobb lehessen!
Elnézve a cikkben lévő regisztrálásról szóló képeket, a regisztrációt elég gyengén oldották meg. Pont ez az a pillanat amikor közvetlen kapcsolat kellene hogy létesüljön a cég és a regisztrált sofőrök között. Londonban a regisztráció személyesen történik, minden szükséges dokumentummal bemész a céghez, és ott fognak személyesen regisztrálni azt követően, hogy tisztában van a cég szolgáltatásával(videóanyag, kérdőív kitöltése, teszt).
Az UBER elsősorban a taxisok számára szólna, egy olyan alternatív megoldást biztosítva, melyel sokkal jobb feltételek mellett tudnának dolgozni. Teljesen korrekt hogy az autó életkora maximum 10 év lehet, hiszen azért tud a cég kivételes lenni, mert átlagon felüli szolgáltatást nyújt az ügyfelek számára. Ez igenis feltételekkel jár, aminek meg kell felelni(a munka elkezdése után látszódna igazán hogy az eddigiek csak a jéghegy csúcsa....). A jelenlegi taxis szabályok mellett nagyon kicsi esélyt látok arra hogy ez Budapesten ugyanolyan profin tudjon működni mint mondjuk Párizsban vagy Dallasban. A jelenlegi szabályok nagyon elavultak, a jogszabályok teljes betartása mellett lehetetlenné teszik a taxisok felvirágzását. És ez nagyon szomorú.
Ha viszont a közúti személyszállítás magasabb szintjét nézzük, akkor a privát sofőrcégek alkalmazott sofőrjeinek még igenis nagyon jó lehet ez a lehetőség! Pár éves Mercedes E-osztállyal vagy Audi A6-ossal akár még nagyot is lehet gurítani! Ha a cég összedolgozna a hotelekkel, nagy vállalatokkal, multicégekkel, akkor a cég ezen szegmense még lehet nagyon jó! Drukkolok hogy legalább ez összejöjjön otthon!!!!

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.19. 17:14:46

Remélem, a korrupció ellen voltál kint tüntetni :)

Az afféléknek, mint te is vagy, plusz pont jár, ha egyébként feketén akarnak pénzt keresni :)

Laci1982 2014.11.19. 17:15:59

Az uber megjelenésével a taxis mint foglalkozás nagyon kevés éven belül azon szakmák között lesz, mint pl lámpagyújtogató, kuglibábu felállító, emberi ébresztőóra ===> vagyis a megszűnt szakmák között...Nem hiszitek? Ez csak most kezdődött, rohamléptekben terjed. 2 év múlva nézzétek meg, hány uber-taxis lesz itthon, aki sz.rik a nav veszélyre...... :D :D Nem lennék hagyományos taxis jelenleg, mert őket bizony ez el fogja tiporni hamarabb, mint gondolnák......

Laci1982 2014.11.19. 17:20:07

és az uber legnagyobb fegyvere az, hogy mindenkinek tetszik, csak a hagyományos taxisoknak nem :D :D Ezért ér véget szuperhamar a taxizás hagyományos formája....Hány éve vannak okostelefonok? Hát nem sok...Mégis már szinte mindenkinek van...Nem sok év múlva mindenki csak uber (és őket másoló) taxialkalmazásokkal fog utazni. Ha tetszik a sok hiénának, ha nem, a nagy többség lesz.rja és örül neki.........

whale 2014.11.19. 17:21:55

index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Ftech%2F2014%2F11%2F19%2Fbarkit_kovetni_tudnak_az_uber_vezetoi%2F

Aha. A qrva annyukat. Én utasként is bojkottálni fogom és akinek egy csepp esze van, ugyanezt teszi...

whale 2014.11.19. 17:23:37

@Laci1982: Olcsójánoska, ha nincs pénzed taxira, ne játszd az eszed bérkocsival. A gyaloglás egészséges...:D

whale 2014.11.19. 17:28:30

@Stump András: Senki nem akadályozza most sem a szívességi alapú közösségi gazdaságot, feltéve, ha nem engedélyhez kötött tevékenységet akarsz végezni. Azért a nagy hurráoptimizmusban nem szeretném, ha elterjednének az önjelölt orvosok, víz-gáz-fűtésszerelők meg a többi kókler, akik úgy jutnak versenyelőnyhöz, hogy a szakértelmükhöz igazítják az áraikat, és ezzel tönkreteszik az adott szakmát.

Laci1982 2014.11.19. 17:34:25

@whale: gondolom taxis vagy...ha az emberek elé kirakják ugyanazt a kenyeret 100 forintért és 300ért, melyiket fogják választani te szerencsétlen?......mert jelenleg itt az uber a 100 forintos kenyér. S az uber ugyanazt nyújtja mint egy lehúzós taxis. Elvisz a-ból b-be.....

Laci1982 2014.11.19. 17:38:29

s aki meg azon vitatkozik, h mennyi a haszon. Persze, h nem sok. De az uber taxis hobbipénz inkább, ezért fogja leváltani a megélhetésként taxizókat...Mivel az uber taxis ahelyett, hogy otthon megnézne pl egy filmet amíg az autója a garázsban ácsorog, inkább keres vele pár forintot, ha a kedve úgy szottyan....egy szónak is száz a vége, taxispajtik hamarosan véget ér a pofátlan lehúzásotok korszaka végre, aminek csak ti nem fogtok örülni.......én már a helyetekben elkezdenék más állás után nézelődni.......

Arcade Macho 2014.11.19. 17:53:25

ha figyelemmel kiserted volna a hireket tudhattad volna hogy bontoszokevennyel nem lehet uberezni
nem mellesleg a background check az az erkolcsinek megfelelo, csak nem kerul sulyos ezrekbe

whale 2014.11.19. 17:55:09

@Laci1982: Nem vagyok taxis, csak nem szeretem,, ha hülyének néznek. Az Uber szolgáltatása ezen az áron fenntarthatatlan. Csak úgy tud működni, hogy sok szerencsétlen, akik hisznek a csodában és nem tudnak számolni, a saját idejükkel, munkaerejükkel és autójukkal működtetik.
Te pedig röhögsz a markodba és élősködsz ezeken a szerencsétleneken. Gusztustalan az egész.

Horváth István 2014.11.19. 17:56:39

@Laci1982: Ugyan már. Magyarországon egy dolgozó embernek...ne adj Isten családosnak,vagy vállalkozónak hol van arra ideje,energiája,hogy a kis szabadidejében koptassa a kocsiját,szopjon a forgalomban,vad idegeneket furikázzon,hallgassa a nyűgjeiket 1-2ezer forintért.

Arcade Macho 2014.11.19. 17:57:15

@Karmadealer: "Az UBER életképes változatban úgy működne, ha semmilyen, elektronikus pénzmozgás sem lenne mögötte, hanem kölcsönösségi alapon, utazásra jogosító kreditet kapna a részt vevő."

ez hatalmas!!!
remelem a startup ceg errefele fog elmenni...

hozzatennem, hogy ekkor kellene legyen valamennyi taxisa a cegnek, amiket rendesen ki is fizethet viszont ez az alapotlet ez csodalatos!!!
letolok egy felvetelt + 5 kilcsit valamilyen idegennek, erre kapok erte 3 + 5 kreditet, aminek a 20% -at leszedi az uber, es ennekem lesz 6.4 kreditem, amibol osszegyujtve 100 -at oda tudok adni ajandekba a varos masik felen elo rokonom szamara, akit szallitgatni termeszetszeruleg nem tudok mert messze van tolem

whale 2014.11.19. 17:58:05

@Laci1982: "Mivel az uber taxis ahelyett, hogy otthon megnézne pl egy filmet amíg az autója a garázsban ácsorog, inkább keres vele pár forintot, ha a kedve úgy szottyan...."

Ezen az áron egy fillért nem. Sőt, ő finanszírozza ezt a bohóciskolát. Ha tudnál számolni és vennéd a fáradságot, hogy végigszámold, rájönnél te is...

We make the world a better place 2014.11.19. 18:17:45

@Horváth István:
"Magyarországon egy dolgozó embernek...ne adj Isten családosnak,vagy vállalkozónak hol van arra ideje,energiája,hogy a kis szabadidejében koptassa a kocsiját,szopjon a forgalomban,vad idegeneket furikázzon,hallgassa a nyűgjeiket 1-2ezer forintért."

A kérdés az, hogy ha a személy termel/előállít valamit, MIÉRT nincs szabadideje és energiája?
És miért van annak ideje, energiája, pénze aki nem termel, nem állít elő semmi hasznot/pozitívumot?

We make the world a better place 2014.11.19. 18:21:20

Egymás segítéséhez, fuvarozásához minek egyáltalán Uber és bármiféle pénzmozgás?

Horváth István 2014.11.19. 18:34:11

IL-FERRO jut erről az eszembe.Aki azt megkérdőjelezte,nem hitt benne,ugyanúgy lehülyézték mint most akik az Uber-ben kételkednek.
8éve hatalmas reklám matricákat lehetett ragasztani az új autók oldalára és úgy kellett közlekedni. Cserébe a cég fizette az autótörlesztést havi 40ezerig.
Több mint TÍZEZER ember hitte el,hogy a semmiből lehet valami.
Letette a 10ezer ft-os belépési díjat,használt autó esetén 180-330ezret!!!
Az új belépők pénzéből fizették egy ideig a törlesztőket aztán bedőlt az egész piramisjáték.
Csak valahogy ezeket hajlamosak sokan elfelejteni.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.19. 18:36:30

@Arcade Macho:
Vagy ha nem városra vonatkozik a kredit, akkor több száz km-re fuvarozgathatnák a rokonodat.

Vagy kocsmákból fuvarozol embereket, hogy téged is hazavigyen valaki piálás után.

whale 2014.11.19. 18:39:44

@Laci1982: De tudod mit? Ha annyi eszed nincs, hogy ki tudd számolni kockás papíron, hogy mik a költségei ennek a mókának, és mennyit lehet vele reálisan "keresni", hajrá! Regisztrálj, csináld, aztán majd fél-egy év múlva beszélgetünk a szaldóról, ok?:))

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.19. 18:41:16

@Horváth István:
Nekem is vannak kétségeim az Uber-el kapcsolatban, csak a hasonlat nagyon rossz, az Uber-ből nem lesz piramisjáték, mert egyszerűen teljesen más a rendszer.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.19. 18:42:30

@whale:
"Azért a nagy hurráoptimizmusban nem szeretném, ha elterjednének az önjelölt orvosok, víz-gáz-fűtésszerelők meg a többi kókler, akik úgy jutnak versenyelőnyhöz, hogy a szakértelmükhöz igazítják az áraikat, és ezzel tönkreteszik az adott szakmát. "

Azért a taxisokat ne hasonlítsd már a szakemberekhez.

uarempty 2014.11.19. 18:46:33

@Horváth István: semmi köze az il-ferro-hoz, butaság. max annyi probléma lehet, hogy ha valaki ezzel keresné a kenyerét, akkor több lesz a kiadás, mint a bevétel..egy idő után, ahogy elkopik a gép emiatt...ha mindent leadózik utána persze, és nem úgy, ahogy kedves vezetőink és tisztességes cégvezetőink/cégvezetők csinálják offshore/adóparadocsiomos számlákkal...dehát, hogy lenne sok pénzük, ha nem úgy, igaz?

uarempty 2014.11.19. 18:50:25

@whale:"ha elterjednének az önjelölt orvosok"

taxis vagy, vagy van hozzá közöd erősen, ez már biztos :) minden rohadt uberes topiknál ott vagy és válogatott hülyeségekkel próbálod lejáratni az egészet, 0/24..értelmes ember ilyet nem csinál.

De most ez a kedvencem, talán agysebészeket szeretnél a féreg taxisokhoz hasonlítani? :) óriási, mondjál még ilyen okosságokat pls! :D
Egyébként a csöves az, aki taxizik és nincs pénze saját soförre vagy gépre, csaxólok ;)

Horváth István 2014.11.19. 18:51:53

@uarempty: A "Hurrá optimizmus" a közös benne. Az emberekben akik zabálják,beleugranak és nem számolnak utána.

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2014.11.19. 18:56:06

@Laci1982: "S az uber ugyanazt nyújtja mint egy lehúzós taxis. Elvisz a-ból b-be..."
Ennyi erővel a bicikli is ugyanaz, mint a taxi...

Budapesti Szeretkezési Vállalat 2014.11.19. 18:56:14

@whale:
"elterjednének az önjelölt orvosok, víz-gáz-fűtésszerelők meg a többi kókler"

Az a baj a hasonlatoddal, hogy ezek mind SZAKMÁK, amelyekhez érteni kell, és amelyeket iskolákban tanítanak, X vagy Y évig. A taxis meg nem.

A taxisnak elég, ha van egy B kategóriás jogsija.
Ami ugye a legtöbb embernek van.
Ja, meg el kell felejteni az irányjelzőt, az gondolom, alapfeltétel. De a 2. hét végére a KRESZ összes szabályát is. Viszont a pofátlansági és tahósági verseny dobogós helye minimum alapkövetelmény.

Ha mondjuk az orvosod annyi szabályt hágna át, amennyit a taxisok (bármelyi), már rég halott lennél.

whale 2014.11.19. 18:56:28

@uarempty: Olyan értelemben áll a hasonlóság, hogy ott is az ügyfelek hordták be a pénzt a működéshez, meg itt is, csak itt kissé trükkösebb a sztori. De az elv, az üzleti modell ugyanaz. A szerződött partnerek pénze, munkaideje, autója működteti a kócerájt, megtérülés nélkül, miközben a cég mocskosul lehúzza őket. Ez nem egy korrekt üzleti kapcsolat, nem kölcsönös előnyökre alapul. Ennyi ez a történet nem több. Persze a sok ingyenélőnek ez tetszik, akik a balekot keresik, meg az olcsó fuvart...

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.19. 18:57:56

@Horváth István:
Ilyen alapon bármilyen hamis lelkesedéssel összevethetnéd, egyébként meg nagy különbség van egy piramisjátékba hitellel beugrani, meg megpróbálkozni valami olyanból mellékest csinálni, ami aztán kiderül, hogy nem éri meg.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.19. 19:02:09

@whale:
Az a helyzet, hogy minden olyan szakma elértéktelenedik, amihez nem kell komoly szaktudás. A pesti taxisokat átmenetileg az mentette meg, hogy kiharcoltak egy erős hatósági szabályozást, mert egyébként mindig lenne aki lejjebb licitálna. Az Uber megjelenése inkább csak ennek tünete, és nem maga az Uber veszélyezteti a taxis piacot, mert az önmagától is nyomás alatt van és lesz mindig is, csak piacellenes módszerekkel védhető.

whale 2014.11.19. 19:04:47

@uarempty: Szerinted ha taxis lennék, lenne időm erre, okostóbi?:DDD
Pusztán arról van szó, hogy leültem egy kockás papírral és kiszámoltam, hogy mi mennyi, mitől ennyire fasza cég a Uber. Kb. fél perc volt átlátni, hogy arról szól, hogy megetetik a driverekkel az autójukat, tulajdonképpen a szerencsétlen lúzerek finanszírozzák az egészet. Ha vennéd a fáradságot, rájönnél te is. Ennek miért tapsolnék?
Persze egyszerűbb álmodozni és faszságokat beszélni, értem én...:D

whale 2014.11.19. 19:08:47

@Budapesti Szeretkezési Vállalat: Miért nézném hülyének? Azért mert szólok, hogy ne dőljön be senki egy cégnek, amelyik hülyének nézi a partnereit? LOL

whale 2014.11.19. 19:11:32

@Balogh Torrente Tibi de la Omlás: "...kiharcoltak egy erős hatósági szabályozást, mert egyébként mindig lenne aki lejjebb licitálna."

Nem tudom, te milyen taxistól hallottad ezt, én úgy emléxem sugárban hánytak az egésztől tavaly...

randomuser1 2014.11.19. 19:16:07

én csak azt nem értem, a sima mezei sárga városi gurulgatásszolgáltatónak miért nem lehet űbereznie, hamár ez ennyivel izébb meg könnyebb, meg mocskosabb, he?

whale 2014.11.19. 19:29:05

@Budapesti Szeretkezési Vállalat: "Hid el, más is tud számolni.
Illetve pontosítanék: más tud számolni."

Nocsak. Elárulnád akkor mire jutottál?:) Kíváncsi vagyok, komolyan. (most tekintsünk el az illegális tevékenységért járó bírságtól, meg a többi nyalánkságtól és tegyünk úgy, mintha legális lenne a történet. csak a játék kedvéért:))
Szóval? Volt egy 10 km-es Uber fuvarod, innen folytasd te.

uarempty 2014.11.19. 19:48:07

@whale: okstóbi a taxi nem 0/24 markolja a kormánytot :D simán írkálhat telóról,tábláról,abakuszról,tökömtudjamiről ide-oda, amikor akar...2014-et írunk, ez nem akadályozó tényező.
másrészről, valószínű más is vette a fáradtságot és kiszámolta, JÓL, h mi pottyan le belőle és azért csinálja..különben már úgy megbukott volna az a cég, hogy csak úgy zúg...józan paraszti logika, máté :D nem kell hozzá 65 darab diploma. meg én is mondtam...ha nem jön be, megbukik kész (de eddig nagyon nem úgy fest)
nincs egyébként azzal probléma, hogy elmondod, hogy szerinted ennyi meg ennyi és nem jön ki nálad a matek, szerinted szar, mindenki dobjon el kaszát kapát, szaladjon világgá ez az app a sátántól jött, leírod szépen 1x, ennyi. de nem, te mindenféle idétlen párhuzammal próbálod ezt bizonygatni x száz kommenten keresztül, hogy márpedig 2x2 az 5 és szerencsétlen, taxisokkal most mi lesz, sírjon már mindenki értük, mindenki vegyen egy zsemlét nekik jóravaló embere, :( az uberesek meg a mocskok, de főleg az usákos uber vezérek azok, kihasználják a sátán hordát :( :D viccet félretéve, nem tudom, hogy a cikkben esetleg észre vetted-e a követelményeket? ha ilyenek vannak, akkor a taxikáid elég komolyan szopórollere fognak kerülni..amire azt mondom, hogy megérdemlik.

uarempty 2014.11.19. 19:53:12

@Emmanuel Goldstein: mert azzal nem tudja átqrni a reptérre/ről siető/igyekvő külföldit, vagy akár magyart is, de bármilyen helyszín behelyettesíthető ide ugye, amiből jó kis hasznok jönnek..kedvencem az idiai pénzzel operáló makákó...ja meg kapná szépen utána a értékelést, hogy mi a helyzet ezzel a taxissal és a szolgáltatóval. csókolomkevánok, 2014, a hiénák ideje lejárt....igaz, még rugdalnak párat, de vagy beállnak a sorba vagy buknak.

butschq 2014.11.19. 19:57:34

@Budapesti Szeretkezési Vállalat:
"A taxisnak elég, ha van egy B kategóriás jogsija.
Ami ugye a legtöbb embernek van."

Nem elég a B kategória. Kell még PÁV2 is, na azt nem kap minden sarkon álló egyén.

És nem, nem vagyok taxis, sőt nem is ismerek taxisokat.

butschq 2014.11.19. 20:00:38

Erről az UBER-ről addig nem is hallottam, míg nem volt valamelyik nap a híradóban. Kb. ennyire is érdekel a dolog.

Én maradok a hagyományos utazási formulánál, a B.M.V.-nél :)

whale 2014.11.19. 20:01:43

@uarempty: Csak egyszer írtam le. Minden egyes szerencsétlennek, amelyik azt hiszi, hogy ez egy vállalható dolog és képtelen/lusta/buta utánaszámolni, hogy a 104 forintjából mennyi marad valójában.:)
De akkor téged is megkérdezlek. Te kiszámoltad? Vagy lexarod, hogy mi mennyi, csak jöjjön egy balek és fuvarozzon az önköltsége alatt? :D
Bármennyire is fintorogsz, ez bizony az Il Ferro üzleti modellje, kicsit trükkösebben. De azért nem egy ördöglakat átlátni...:D

Acmee 2014.11.19. 20:53:17

Bár nem olvastam végig, de az autóbuzéria részét nem kihagyva:

- Az 1999-es Volvo V70-em szerintem bármikor komolyabb biztonsági- és komfortfokozatot nyújt, mint egy pl. 2004-es kis- -- ne adj Isten -- törpeautó.
- Faterom 2003-as Passatjával megint ugyanez.

Kíváncsi lennék a szabályok kitalálójának indíttatására.

_ken_ 2014.11.19. 20:54:27

Én csak azt tudom, hogy vasárnap reggel elaludtam és lekéstem volna a haverokkal mozizást, tehát hivtam egy taxit. Odafelé volt 1800 az jattal 2000.
Visszafelé igaz pár háztömbbel közelebbről, de 850ért hazahozott az uber. Odafelé sárga octavia vitt visszafelé meg fekete. Fele pénzért nekem mindegy milyen szinű.

randomuser1 2014.11.19. 21:02:47

@uarempty: valószínűleg ez is benne van, bár szerintem főleg az, h az űberből nem lehet életmódszerűen megélni, csak a szabad kapacitásodat tudod bedobni költségoptimalizáció érdekében- ami nagyjából az emberiség elenyésző taxisféle kisebbségének problémás, a többieknek direkt jó.
dehát ezvan, a történelemben ez ennyiszor megtörtént már....

Mansell 2014.11.19. 21:07:30

Meg tudná valaki magyarázni nekem, hogy egy taxis miért használhatja a buszsávot? Hogy mitől közösségi közlekedés, amikor legtöbbször egyetlen utast visz a füstokádó sárga szarjával?

whale 2014.11.19. 21:08:24

@_ken_: Találtál egy balekot, aki saját pénzén hazavitt. Gratulálok, ügyes vagy...:)

whale 2014.11.19. 21:14:13

@Mansell: Csúnya dolog az irigység.:) Ha ennyire szeretnél a buszsávban vigéckedni, vizsgáztasd taxinak az autódat, fizesd be a drosztdíjat, évente műszakiztass dupla áron, tegyél taxisvizsgát, PÁV II-t és máris "száguldozhatsz" te is a buszsávban. Én mondjuk inkább azt nem értem, hogy a biciklisták és a robogósok mit keresnek ott, a max. 40 km/h engedélyezett sebességükkel.:) Az mire jó, hogy feltartanak 50-100 embert a buszon?:)

randomuser1 2014.11.19. 21:19:16

@whale: ennyi szart a buszsáv használatáért? szlovák rencám, oszt jónapot!

whale 2014.11.19. 21:28:00

@Emmanuel Goldstein: Így is van! Éljen a balkáni mentalitás! Egyébként megsúgom, az sem lesz olcsóbb.:) És már nem is segít a szabálysértésen, nézd csak.

hvg.hu/itthon/20131108_gyorshajtas_kulfoldi_autosok_birsag

Nincs mese, törvénytisztelő polgárrá kell válni, jajaj mi lesz most?:)

veresspal 2014.11.19. 21:30:03

Mielőtt nagyon überkedni támadna kedvetek olvassátok ezt el. Tiszta vadnyugat, a kiszolgáltatott, bármilyen munkát elvállalni kénytelen sofőrök kiszipolyozása.

www.metazin.hu/index.php/item/3011-vadkapitalista-kozossegi-gazdasag

whale 2014.11.19. 21:41:06

@veresspal: Ezt nem is láttam eddig. LOL Ez gyönyörű!

"A szerző több amerikai nagyvárosban készített interjúkat a céggel szerződésben álló gépkocsivezetőkkel. Kiderült, hogy a nem hivatásos sofőrökből verbuválódott szolgálat dolgozói nagyon elégedetlenek. Eleinte ugyan szép pénzt lehetett keresni, ám a közösségi gazdaság elterjedésével megjelent a konkurencia, így az Uber jelentősen csökkentette a fuvardíjakat. A gépkocsivezetők számításai szerint ma már a minimálbérnél is kevesebbet visznek haza. Igaz ugyan, hogy a fuvardíjak 80 százaléka őket illeti, ám minden költséget maguknak kell állniuk: az autó szervizelése és az üzemanyag mellett maguknak kell gondoskodniuk az egészségbiztosításról is.

Mivel a dolgozók jogi értelemben nem állnak alkalmazásban, így az Uberre nem vonatkoznak a munkaadókat korlátozó előírások. A gépkocsivezetők semmilyen módon nem szólhatnak bele a tarifák alakításába. Az Uber bármikor letiltja azon gépkocsivezetőket, akiknek a szolgáltatást igénybe vevők értékeléséből számított elégedettségi indexe 4,7 pont alá süllyed. A sofőrök ezért úgy érzik, hogy a kuncsaftok kénye-kedvének is ki vannak szolgáltatva.

Az elégedetlen Uber-sofőrök már több amerikai nagyvárosban tartottak tiltakozást, és egy másik cég szolgáltatói megalapították az Applikáció Alapú Sofőrök Szövetségét, amin felbuzdulva a Seattle-i Uber-sofőrök szintén elkezdték a szakszervezet megszervezését.

„Valójában semmi innovatív vagy új nincs a sharing economy üzleti modelljében. Az Uber nem más, mint a kapitalizmus a maga csupasz valójában” – vonja le a következtetést Asher-Schapiro."

Hajrá lúzerek, éljen a "közösségi gazdaság"! LOL

randomuser1 2014.11.19. 21:42:12

@whale: ebben az országban? kifejezetten kellemetlen mellékhatásai lennének, gyakorlatilag szembeúsznál az árral :)

whale 2014.11.19. 21:49:31

@Emmanuel Goldstein: Na, pont ezért tartunk ott, ahol... És ebbe a vonulatba gyönyörűen beleillik a Uber.:))

randomuser1 2014.11.19. 21:49:47

@whale:
cuki ahogy így kínlódtok az emberiség fejlődését látva.
adok ingyen egy tanácsot, balházzátok ki a parlamentben, h ezetúl a magánember nem tarthasson szemétgépjárművet és lehet takszizni, mint a dicső hetvenes években...

randomuser1 2014.11.19. 21:52:28

@whale: azér tartunk itt, mert egyesek asziszik, autótvezetni valami szupernagy hozzáadott érték..
hábazmeg, nem, sőt, hovatovább, veszek egy egyes stiftet kétkilóért és dédnagyanynámat is kikergetem az útra a háromhetvenes benzint sütni!

whale 2014.11.19. 21:52:52

@Emmanuel Goldstein: Olvasni tudsz? A cikk az USA-ról szól, a Uber őshazájáról.
Az mitől fejlődés, hogy agyhalott droidokat lehúznak és ebből egy cég qrva jól él? :D

uarempty 2014.11.19. 21:55:28

@whale: ..figy, engem nem kell fuvarozni, ha engem fuvaroznak ott már baj van. saját géppel megyek, oda ahova akarok és akkor amikor akarok. taxiztam párszor anno, elég volt belőlük egy életre....annyi pont elég, hogy kerülgessem őket az úton.

számomra az érthetetlen, h erőszakoskodsz mindenkivel, aki nem fújja ugyanazt, mint te...plusz ferdítesz dolgokkal kapcsolatban. még akkor is, ha egyébként egyetértek pár dologban, amit mondasz, de van amiben nem..ennyi. ha nem is az uber fogja őket padlóra rakni, akkor majd valami más, ezen a vonalon kifejlődött szolgáltatás..ha nem állnak be a sorba. egyelőre a fő amortizációs gond a legkevesebb az uber kapcsán, az majd talán jóval később, de nem biztos, h mindenkinél probléma lesz...és ez csak azokra vonatkozóan, akik ebből akarnak komolyabb összegeket keresni, kocákat még bele se számoljuk, mégkevésbé érinti őket..plusz azt mondom, hogy várjuk ki a végét, de a végén én úgy gondolom, hogy a fejlettebb, újabb dolog jön ki mindig végül győztesen...mert nem a fára akarunk visszamászni szvsz, teljesen logikusan.

whale 2014.11.19. 21:56:17

@Emmanuel Goldstein: A bérkocsis jogsija azoknak hozzáadott érték, akiknek nincs autójuk, jogsijuk. De mondom, ha ennyire fűt a vágy bérkocsizni, előtted a pálya. Most már 104-ért is nyomhatod a gázt...:D

whale 2014.11.19. 21:59:27

@uarempty: Elég lett volna annyit írni, hogy kiszámoltam, igazad van, bocs. Köszi.:))

Mészáros Laci 2014.11.19. 22:00:17

jó írás, köszi. de mi ez a módi, hogy rögtön a cikk alatt lehet kommentelni?

whale 2014.11.19. 22:01:01

@Emmanuel Goldstein: Persze, csak ne hozsannázzunk már, mintha a messiás jött volna el. :)

Somebody2014 2014.11.19. 22:04:41

Komolyan van olyan agyalágyult marha aki képes km-enként 30 Ft-ért vadidegeneket engedni az autójába, rettegni a létező összes hatóság zaklatásaitól és több százezres büntetéseitől miközben az autója is amortizálódik? Megérett a világ a pusztulásra...

randomuser1 2014.11.19. 22:08:23

@whale: nemtom mit kötözköcc, a fejlődés jó, még ha fáj is pár embernek..

whale 2014.11.19. 22:08:24

@Somebody2014: Sokkal kevesebb, mint 30 forint.:) Kb. a fele-harmada maradhat meg reálisan...

whale 2014.11.19. 22:09:58

@Emmanuel Goldstein: A fejlődés jó. A Uber nem az, sima lehúzása a hülyéknek. Il Ferro hupililában.

Somebody2014 2014.11.19. 22:14:49

whale
Ha marad is 30 Ft km-enként akkor is basszus havi 1000 km-t kellene teljesen fölöslegesen kocsikázni, hogy nyamvadt 30.000 Ft-ot keressen vele valaki. De maga az ötlet remek, totálisan nulla befektetéssel (se autók, se telephely, se alkalmazottak stb) lehúzza a számolásra képtelen ökröket. Na az a tiszta haszon.

randomuser1 2014.11.19. 22:15:29

@whale: sztem az ilferró jó poén volt, de ott üvöltött a bizniszmodell lényege.. itt nem látom, ha pár ember félreérti a koncepciót és tényleg takszizni akar vele, az az ő nyomoruk, hogy a taxis, mint szakma erősen átpozícionálódik, az mellékhatás.
ha csak egy modern stopos mozgalomnak fogod fel, simán van előnye minden résztvevő számára, csak elég sokan kell beszálljanak és a kivett nyereség se nagy, inkább költségoptimalizálás...

whale 2014.11.19. 22:17:17

@Somebody2014: Szerintem is zseniális egyébként. Csak a gyomrom fordul ki tőle. De azért kitalálhattam volna én.:D

uarempty 2014.11.19. 22:20:27

@veresspal: hát ez annyit tesz...hogy még az übernél is van cigóbb szolgáltatás, nade mi? mi miatt vitte le az árakat? mert írták, h az elején azért jó volt...

az értékelést nem úgy lenne logikos, hogy ott a kocsiban szépen, ad egy osztályzatot, szemébe nézve oszt cső :D

P1sty 2014.11.19. 22:20:58

Whale egy megkeseredett taxis, csak az ilyeneket a piac idővel kisöpri.

Amúgy nem értem, mi ez a nagy Uber-ellenesség. Senki sem kényszerít senkit az igénybevételére.
Ha magánautósként olyan hülye vagyok, hogy az autómat ilyennel amortizálom, az én dolgom, ugyanúgy, hogy utasként is el tudom dönteni, hogy nekem egy taxi kell, mert fontos a biztonság, a bla-bla, avagy egy Uber-kocsi, mert szimplán eleredt az eső és a fenének sincsen kedve a buszra várni ebben az időben.

whale 2014.11.19. 22:22:39

@Emmanuel Goldstein: Ácsi, ácsi! A modern stoppos mozgalmat úgy hívják, hogy telekocsi és semmi baj sincs vele.
A Uber kifejezetten arról szól, hogy a driverek pénzén, nulla befektetéssel, kockázattal letarolja a taxipiacot, miközben szopatja a funkcionális analfabétákat. Szerintem ez simán gusztustalan és engem abszolút az Il Ferrora emlékeztet, csak itt matrica helyett embert szállítasz...

Somebody2014 2014.11.19. 22:24:42

Emmanuel Goldstein
Taxizáson kívül mire lehet használni? 130 Ft-os tarifával senki sem 100 km-ekre fog vele utazni. Azon a költségen, hogy a belvárosból átugrok 3 utcával arrébb mi a jó fenét kell megosztani? Beülök a kocsiba, a benzinkúton majd kifizetem. Ha pedig nem futja rá megyek gyalog/biciklivel/lóval/roksával ki mivel akar.

whale 2014.11.19. 22:26:40

@P1sty: Már leírtam egy párszor, hogy nem vagyok taxis.:)
Persze, értem én, hogy te is a balekot keresed, aki a saját pénzén hazavisz az esőben, de azért legyünk vele tisztában legalább, hogy aki erre bizniszt alapoz, az nem tisztességes ember.:)

whale 2014.11.19. 22:28:26

@Somebody2014: A "válasz erre" gombot nyomogasd, különben nem kapja meg.:) Ott van minden hozzászólás mellett, amelyikre válaszolsz, ott nyomod.

Hurri Kán 2014.11.19. 22:31:37

Bandika, lehet visszább venni arcból, semmi baj nincs az Oszkár honlapjával, teljesen jól használható, korrektül összeállított honlap, amilyennek lennie kell.

Somebody2014 2014.11.19. 22:33:25

P1sty
Pont az ilyen okos embereknek találták ki a fene nagy liberalizmust :D
Hogy a példádnál maradjunk, ha mondjuk egy hónapban elered kétszer az eső, és a munkahelyedtől 2 km-re lévő otthonodba egy taxis elvisz 560 Ft-ért, az uberes 260 Ft-ért, akkor havi szinten megspóroltál 600 Ft-ot... Ne vicceljünk már. Arról nem beszélve, hogy bár a taxisok többségét sem kell félteni, mi a garancia arra, hogy a kocataxisod tud normálisan vezetni (mert ugye egy B kategória nem sokat jelent sajnos), nem szeretne kirabolni, megerőszakolni stb.?

Somebody2014 2014.11.19. 22:34:43

@whale: Ha akarja megkeresi és értelmezi :D

randomuser1 2014.11.19. 22:37:07

@whale: hátigen, ez meg egy másik telekocsi jellegű dolog, csak kicsit más feltételekkel,pl a fizetési módszer is kényelmesebb, nincs félreértés, h pl elfogad amekszet, oszt közben terminálja sincs, meg ilyenek.

randomuser1 2014.11.19. 22:40:32

@Somebody2014: pl, minden reggel beviszem az irodaházba a műkörmös kiscsajt a szomszéd uccából, havi tíz ropi bevétel, mínusz a napi 1 km kerülő, amúgy is kocsival járok, ez meg- talált pénz, féltank benya.

whale 2014.11.19. 22:42:01

@Emmanuel Goldstein: Ja, hogy jellegű.:DD Maradjunk abban, hogy taxi jellegű, ok?:D Hívásra házhoz jön, háztól-házig szállít és profitot termel a közvetítőnek. Klasszikus taxicég.:))

uarempty 2014.11.19. 22:42:54

@whale: nem, ez nem hivatalos taxizásra van kitalálva...csak páran keverik...meg pár okostóni hivatásszerűen használná, ami nyomott áron bukó lehet ennyi, de ettől még működhet a dolog, ha megvan az útvonal, van rá vevő, beül haza viszed minimlális kitérővel kész..az, hogy páran hivatásszerűen használják, az gondolom nem az uber problémája????? nyilván ebből fakadóan a hivatalos taxisok is nyígnak...

Somebody2014 2014.11.19. 22:46:44

@Emmanuel Goldstein: Őszintén mennyi annak az esélye, hogy valaki a közeledben lakik és a közeledben is dolgozik? Vagy ha van is ilyen ember, pl ugyanott dolgoztok ezt a menjünk együtt dolgot Uber nélkül is meg lehet beszélni.

Jesus4871 2014.11.19. 22:47:44

Nem kötelező igénybe venni, se csinálni igaz? Mindenki a sajátjával veri a csalánt. Csak neki fog fájni... Ha nem müxik akkor egy pár embernek volt olcsó útja, és egy párnak újabb negatív élettapasztalata. Ha meg bejön, akkor talán élhetőbb lesz ez az ország. Nem kell megvédeni az senkit saját magától. Felnőtt méret van az alsóneműjében, tud dönteni, vagy jól jár vagy rápacsázik. Ennyi.

whale 2014.11.19. 22:50:42

@uarempty: "ha megvan az útvonal, van rá vevő, beül haza viszed minimlális kitérővel kész."

Nem-nem amiről te beszélsz az a telekocsi. Fix útvonalra lehet betársulni önköltségért. Nincs házhoz szállítás, nincs jutalék a közvetítőnek.
A Uber kifejezetten taxi like működik. Ami azt illeti egyáltalán nem lennék meglepődve ha kiderülne, hogy fuvarkényszer van, vagyis a visszadobott fuvarokat a cég szankcionálja...

Somebody2014 2014.11.19. 22:51:07

@Jesus4871: De szép is lenne a világ, ha így működne és mindenki végig tudná gondolni a világ dolgait, sőt felelős és jó döntést hozna. De sajnos ettől sokkal sokkal silányabb az emberiség szürkeállománya.

whale 2014.11.19. 22:54:54

@Jesus4871: Persze, csak a mocskos trükk ott van a dologban, hogy a keresleti oldal mindig meg lesz -hiszen a balekot mindenki keresi:)- és ez a csalóka ábránd mindig behúz majd új lúzereket a csőbe, akik aztán persze rájönnek, hogy bukó a történet, de addig is tejelnek a cégnek.
Olvasd el feljebb az amcsi tapasztalatokat. Nincsenek csodák.

randomuser1 2014.11.19. 23:07:09

@whale: há figyu, nekem volt ojjan áltisk osztáklytársam aki gyors és gépírónőnek tanult.. namost, te is hasonló jelleggel kalapálod a billentyűzetet itt, oszt mégse dobálnak meg az állástalan titkárnők :)
@Somebody2014:
sok/kevés, de csak példának mondtam, legyen életszerübb, reggel békásról járok az árpádhídig melóba, minden reggel van egy vadidegen űberes a lakcsi szélén (laknak ott százezren, a negyede csak melózik már valamit) akinek siethetnékje van és nem gyün a buszt, menne a szentlélketérre/dózsára.. felveszem, egy hónap kicsit kevessebbet költottem benzinre..
ha mégsem, akkor kövhóban nem veszem fel, ázzon ott az esőben!

NonConformista 2014.11.19. 23:09:35

Mi a HitchHyper applikációval pont azon dolgozunk, hogy kitöltsük az autókban a rengeteg üres helyet. Egyelőre egy teljesen ingyenes Béta verziónk van, amivel valós időben lehet stoppolni, elvinni másokat, viszont 2015 elejére tervezzük a rendesen működő HitchHyper feltöltését a store-ba.

A későbbiekben alkalmazáson belüli kreditekért lehet utazni. Krediteket lehet szerezni vezetéssel, jó értékeléssel, ismerősök meghívásával, vagy prémium csomag aktiválásával. A lényeg, hogy mi nem azt támogatjuk, hogy az autósok fölöslegesen körözzenek a városban fuvarokért, hanem realtime felvehetnek HitchHyper stopposokat a közös útvonalak alapján, cserébe pedig legközelebb nekik is elég kreditük lesz, amikor épp rászorulnak egy fuvarra.

Hogyha gondoljátok próbáljátok ki (egyelőre tényleg csak nyomogatni lehet)
play.google.com/store/apps/details?id=hu.hitchhiper.app&hl=hu

Amennyiben később akár autósként, akár utasként kipróbálnátok, írjatok egy üzit a bennevagyok@hitchhyper.com-ra.

Marci
UX designer, HitchHyper

Somebody2014 2014.11.19. 23:16:34

@Emmanuel Goldstein: Nagy városokban nagy szerencsével valamit tényleg hozhat, de pl. ha sokat kell kerülni a kedves utassal már bukó. Másrészt én azért a havi pár ezer Ft-ért tuti nem engednék a kocsiba senkit. Harmadrészt aki 10 évnél fiatalabb autóval jár pláne nincs igazán ráutalva.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2014.11.19. 23:17:50

Azért ne misztifikáljuk túl a taxis szakmát. Volt aki az orvosokhoz hasonlította (ugyanmár.) A taxizás az a vállalkozás, amihez egy közepes állapotban levő járművet leszámítva semmi, de semmi szakértelem nem kell, bejelentett alkalmazott, állandó rezsit generáló bérelt helyiség pláne. Ma a gps-ek korában már helyismeret sem kell. Ennek ellenére valódi jelentőségüknél jóval komolyabb érdekérvényesítő képességük van, ellentétben pl. a fodrászokkal, vagy a villanyszerelőkkel. (Ők bezzeg nem is tudtak egységes hatósági árakat elérni)
Szóval, hadd ne sírjam tele a zsebkendőmet a taxisokért.

whale 2014.11.19. 23:27:14

@Emmanuel Goldstein: És leadózod, nyugtát/számlát adsz (beugrató kérdés:)), vállalod a NAV basztatását, ha karamboloztok és az utas beperel kártérítésért, fizeted? Mindezt mennyiért is? 10 forintért? LOL Ennyire nagy a baj? Küldjek pénzt?:)

randomuser1 2014.11.19. 23:28:50

@Somebody2014: lehet, decemberben mindenki felpakolja az okostelefonjára, beregiz, ráfarag, januárban már nem indítja el, februárban letörli..
márciusban a taxisok kaján vigyorral magyarázzák, bezzegmimegmondtukugye-e!
:)

randomuser1 2014.11.19. 23:35:31

@whale: ne is mondd, szegény takszis, busz kicsit beveri az oldalát és két hétig nincs melóka, egy programozónak a lapijában leég a vinyó és két óráig is eltart míg újra nekiesik a pénzkeresésnek, a monakói aranyifjak, ha meghúzzák a könyöküket golfozás közben járhatnak hetekig a tengerpartra napozni, á, az élet rettentes, és minél lejjebb vagy a szociális létrán, annál kilátástalanabb :)

whale 2014.11.19. 23:36:00

@Emmanuel Goldstein: Nem ez lesz, feljebb már leírtam, miért. Kereslet mindig lesz hülyékre és ameddig lesz kereslet, kínálat is lesz.:) Csak majd a fluktuáció lesz nagy. De ez persze sem a usereket, sem a Ubert nem érdekli majd.

whale 2014.11.19. 23:44:42

@Emmanuel Goldstein: Ja és mintegy mellékesen tönkremegy 1-2000 taxista azért, hogy a Uber zsebre tegye a nagy lóvét, a lúzerek egy kis aprót és az olcsójánosok is játszhassák megint az eszüket bérkocsiban. Még mindig nem látom, hogy kinek jó ez a Uberen kívül...

Arcade Macho 2014.11.19. 23:48:44

@whale: mi van ha valaki maganyos valojaban es telibeszarja hogy penzt keressen, akkor mit tudsz erre mondani?
kepzeld el mas elmegy sorozni hogy beszelhessen emberekkel mig itt ezert fizetnek is :)))

randomuser1 2014.11.19. 23:52:13

@whale: az olcsójánosok hadának, ezek jóval többen vannak, mint a kétezer taxis, aki nyilván eddig sem belőlük éltek.
a külföldi turista továbbra is jó eséllyel taxival hozatja be magát mert az űberesek nem rajzanak lisztferihegy környékén és a hiltoni kurvázójáratot se veszélyezteti az űber. legfeljebb a péntekesti egyetemistahordák fuvarozása esik ki

Arcade Macho 2014.11.19. 23:52:17

@Budapesti Szeretkezési Vállalat: "Ja, meg el kell felejteni az irányjelzőt, az gondolom, alapfeltétel."

ez egy erdekes dolog...
en amikor latom hogy a taxiska direkt indeksz nelkul jonne ki a busz mogul akkor meg kozelebb is megyek az savelvalasztohoz, hogy lassa am en belerakom az automat, nem sajnalom...
ja uberezni nem tudnek :(

whale 2014.11.20. 00:03:14

@Arcade Macho: Gratulálok, pont olyan gyökér vagy, mint a taxis, fel vagy véve.:)

whale 2014.11.20. 00:05:13

@Emmanuel Goldstein: Persze, mondom a ruppótlanok kereslete fogja generálni a lúzerek kínálatát. Tulajdonképpen megérdemlik egymást. Éljen a Uber!

Quattroman 2014.11.20. 00:32:47

kiváncsi lennék ha egy ilyen nagy uber párti balesetbe keveredik utasként mert egy olyan okostojás autójába ül aki azt sem tudja hogy keveredjen ki a többsávos (turbó?) körforgalomból, meddig pereskedne, mert ugye ezekre semmilyen utas vagy vállalkozói biztosítás nincs.
ja és fordítva is, ha Ő vezet és az utasa perli le a gatyáját, házát róla....

Arcade Macho 2014.11.20. 00:33:00

@whale: gondoltam hogy egy egyertelmu elsobbseggel kapcsolatos KRESZ kerdesen is elbuksz...
figyuzzal mar kisfiam, ismered a KRESZt? az elsobbseg fogalmat?

tudod a sajat savjaban haladonak elsobbsege van, ez mar csak ilyen ez a KRESZ

na akkor ma tanultal valami ujat is, legyel magaddal elegedett

Arcade Macho 2014.11.20. 00:35:25

@Quattroman: na tessek en elmondom
2 savos korforgalomban ha kulsoben maracc, akkor te vagy a nyero!!!
elsobbseged is van, es meg be is fingatod a tobbieket

nem mellesleg a zemberek 80% -a igy csinalja, total egysavosnak hiszik :)))

whale 2014.11.20. 00:42:54

@Arcade Macho: És? Ha elsőbbséged van, úgy gondolod ráhúzhatod bárkire a kormányt, büdösbogár? Ez benne van a KRESZ-ben, suttyókám?

dieselrocket524 2014.11.20. 00:57:12

@whale: számolok !

most én nem hivatás szerüen nézem de imádok vezetni péntek ésténként inkáb az autóban ülök mint hogy egy bárban kocsmában vagy othon üldögéljek

most az melékes hogy a régi E34 es diesel BMW nem felel meg a követelményeknek de 0,30 € cent körül kapok 1 km ért viszek valakit 10 km t azert kapok 3 € ha még ezután haza is megyek nem ot hejben várom meg a következő fuvart akor az 3 € 20 km ért tehét ha mindig haza megyek minden egyes 10 km fuvar után 15€ 100 km re az autóm 8 literel vigan elvan ez most hivatalos benzinkuti ár melet ami it 1 liter diesel ért 1,28 € az 10,24 € tehát van 5 € pluszom a dolgon de én egy kisvárosban élek ha ezt pesten csinálom és kivárok közelebi fuvarokat ideális esetben 100 km ből csak 30 üres járat tehét 70x0,30 € az 21 € és a költségem még mindig csak 10,24 ha elrakok 5 € minden 100 km után karbantartásra még vastagon nyerek rajta

gondoljuk továg tehát ideális esetben 100 km ből 70 fuvar 30 üres járat tehét minden 100 km legyen 5 € nyereség és 5 € eltéve az autóra ez tehét 1000 km alat 50 € haszon és 50 € eltéve ez 10 000 km alat 500 € haszon és 500 € eltéve de egy olajcsere szűrőkel együt ritkán töb 50-70 € nál

ez egy 8 litert fogyasztó autó !

akor most jöjön egy 1,9 es TDI octavia

tehét it legyen a fogyasztás 6 liter !

100 km re ez kereken 7,68 €

akor most jöjön az ujab ideális eset hogy 70 km fuvar 30 km üres járat !

tehét 70x0,30 21 € - 8 € az uzemanyag 13 € megmarad

eből eltehetünk 10 € és 3 € marad az autóra ez 10 000 km re vetitve 1000 € a zsebedben és 300 € az autódra !

na most akor én vagyok a hülye vagy a számologép dob ki rosz számokat ????

whale 2014.11.20. 01:03:11

@dieselrocket524: Adózásról hallottál? :) Ráadásul nem tudom hol élsz, én Magyarországról beszélek. Itt kb. 40% az adó. Kezdj újra számolni...:)

nick: 2014.11.20. 01:29:48

@dieselrocket524: és az adók + járulékok?

dieselrocket524 2014.11.20. 01:56:03

@whale:

jaj adoisztánról elfelejtkeztem :D de ha csak személyi jövedelem adót kel utána fizetni az it 20 % ami az octaviás példánál még mindig egész jó

ha szlovák ado terheket nézek
ha alapitok egy céget a hasznomból 20 % az adó
saját magam után 170 € egy hónapban az egéségügyi biztositás és még ki tudja mi van bene
egy évre a kötelező egy 1,8 as audira ami a mi céges autónk 150 € meg 80 € valami út adó aztán csókolom

ha bejön tisztán 1300 € haszon
lejön 260 € adó
le fogunk legyunk reálisak 200 € karbantartásra
egéségügyi biztositás filrenfrancok 200 €

ez 640 € egy honapban tisztán de persze az adóból visza is lehet ám igényelni ha benzinkúton tankolsz és sok sok mindenről visza lehet igényelni szal ...

avagy jó taxis szokás szerint a kutasok szedik neked a számlákat amit jo sokan ot hagynak te meg tankolsz okosba cserérébe havi 1-2 ingyen fuvarért

meg legyunk reálisak bárki akinek esze van átsétál szépen párkányba alapit egy szlovák tetszőleges bankban egy bankszámlát és csókolom az álam le veszi a 20 % aztán nem érdekli hogy honan jöt meg mijert van és az mégse 40 az ubernek meg szerintem tök mindegy hová utal :)

eddie1977 2014.11.20. 02:54:14

Én viszont taxis voltam [2003-2010], aztán hányingerem lett mindentől [utastól és taxistól egyaránt], és abbahagytam. Ráadásul akkoriban találták ki a "bárhonnan-bárhová" fix összegért buziságot, ami a sok szutykos utasnak baromira tetszett, de a taxisnak már önköltség alatt volt a buli. De az utas sem volt hülye. Ha Csepelről ment Békásra, akkor ezt az akciós társaságot hívta, de ha két romkocsma között ténfergett, akkor rögtön a 150 Ft/km-es csapatnál volt "törzsutas".

Na mindegy. A lényeg, hogy azt senki ne felejtse el: a taxizás a városvezetésnek [lezsírozott piac] milliárdos biznisz. És ez nem túlzás. Nem véletlen, hogy a BKK rátette a kezét.

Ma a taxisok úgynevezett fuvarközvetítési díja [tagdíj] havonta átlagosan 80.000 Ft. Egy cégnél van mondjuk 300 taxis. Ez havi bruttó 24.000.000, azaz huszonnégy millió magyar forint. Ez évente bruttó 288.000.000 forint, és ez csak egy taxis cég.

Ebből lejön az adó, plusz egy minimális fenntartási költség [diszpécserek, irodai alkalmazottak, technikai háttér], de a tiszta bevétel még így is hatalmas.

Senki ne csodálkozzon azon, ha a cégvezetők komoly politikai hátszelet kapnak a piacvédelemhez. Olyan összefonódások vannak a háttérben, amit a legtöbben még csak nem is sejtenek. És ezt persze az utas fizeti meg.

De azért ez utóbbi réteget sem kell sajnálni. Mert ha valaki képes egy éjszaka elmulatozni 10 ropit, akkor az ne a taxin akarjon spórolni. Ha az természetes, hogy a vendéglátós a vendégből él [nem is rosszul], akkor legyen az is természetes, hogy a személyszállító pedig az utasból él.

Félreértés ne essék: nem védem a taxisokat. Még egyszer mondom, hogy hányok tőlük. Csak érdemes több szempontból is megvizsgálni egy témát, mielőtt véleményt alkotunk róla.

Ami az Ubert illeti: Dublinban haldoklik, talán nem véletlenül. Tudom, mert itt élek, és vannak helyi taxis és Uberes ismerőseim is.

Hogy Budapesten mire fognak menni, azt nem tudom, de a 400 forintos üzemanyagárak mellett a 130 forintos kilométerdíj [mínusz az Uber 20%-os lehúzása, mínusz adó] szarra se elég.

És akkor még ott van ezer másik kérdés, amit korábban már mások is feltettek: mi történik például egy baleset esetén?

kbalazs · http://www.chinabiz.hu 2014.11.20. 03:53:42

@Pierr Kardán: Ez a példa azért nem jó, mert az Uber sofőr pénzt kap, ezzel szemben a szállásért nem kérhet pénzt a Couchsurfinges. Airbnb jóbb példa lenne, az is fizetős.

CDexter 2014.11.20. 05:19:29

Ámulok és bámulok. Elképesztő. Nem bírom felfogni hogy nem képesek egyesek megérteni, hogy ilyen tarifa mellett nem éri meg uberezni és hogy ez a cég csak kihasználja a hozzájuk hasonlókat.

Azért van egy teóriám, hogy egyszerűen görcsből tiltakoznak valami miatt amint mondjuk a NFM vagy NAV mond. Szerintem törvényt kéne alkotni, hogy tilos mostantól kútba ugrani. Napokon belül érdekes híreket közölne az index.

egysmás 2014.11.20. 07:55:14

A 104 forint egész jó, hiszen a autó üzemanyag-költség + 9 forintért megy. :P

totalpatec 2014.11.20. 08:13:37

Nagy tévedés, hogy a taxisokat védik a szervek! Az általuk kitalált rendszert védik,: legalizált taxióra, autók méretei, vállalkozás után befizetett adók, sárgítás, stb, stb.
A taxisok azok, akik nem kis költségen válalják, hogy megfelelnek mindezeknek a feltételeknek.

augustiener 2014.11.20. 08:20:19

Ez jellemző egyébként manapság. A nép fel van háborodva, mert vasárnap nem kellene nyitva lenni a boltoknak. Le van szarva, hogy a külföldi multi az utolsó zsírig kicsavarja a polgártársainkat, hogy emiatt tönkrement egy halom magyar cég, hogy a multiknak köszönhetően a pénz ahelyett, hogy Magyarországon maradna, megy ki az országból, nagyban hozzájárulva az ország trágya helyzetéhez. A lényeg, hogy én miért nem mehetek vasárnap vásárolni, ha akkor akarok. Érdekes, tizenöt éve ez nem volt gond, meg előtte sem soha. Sőt mai napig nem gond, hogy hétvégén nincs bank, hivatal, orvos stb. Ez valamiért nem gond.

A kurva anyját az orvosoknak, mert normális fizetést akarnak, mivel nem kapják meg, ezért egy része megy külföldre, a másik meg elveszi a paraszttól zsebbe. Nem a mindenkori politikának a kurva anyját, hogy láthatóan milliárdokat lopnak el, nem láthatóan ki tudja mennyit, hanem az orvosnak a kurva anyját, ha mi itt szegények vagyunk, legyetek ti is azok.

Sorolhatnám még tovább, most éppen a kurva anyját a taxisoknak, milyen rohadt drágák. Itt látszik meg újra, hogy mennyire buta egy nép ez, mondjuk a többi is, elég csak a hozzászólásokat megnézni. A taxisoknál ki kellene számolni, hogy abból, amit a taxis elkér, mi marad meg neki.

A lényeg az, hogy az az átlagos gondolkodás, hogy a kurva anyját mindenkinek, aki nekem nem nyújt ingyen szolgáltatást. Persze a sok csóró fasz azon nem gondolkodik el, hogy ha neki minden drága, akkor lehet, hogy ő maga keres keveset. Ennek a miértjén kellene elgondolkodni inkább. Az Uber megint egy külföldi cég, aki a sok majom agyatlanságát kihasználva lapátolja ki a pénzt az országból és tesz tönkre további magyar embereket.

Menjetek inkább tüntetni ma is az internetadó ellen. Mert az internet előtt ülve csak ez jutott el az agyatokig, az elmúlt években bevezetett tömérdek adót úgy látszik észre sem vettétek.

Arcade Macho 2014.11.20. 08:50:58

@whale: na latom kezdesz el ertelmezni is dolgokat a masik szovegeben es ez POZITIV!
a savomban amugy oda megyek ahova akarok, es igen ez is a KRESZ resze

na ez mar a masodik pozitiv napod kisfiam, tanultal ma is valami hasznosat

jet set 2014.11.20. 09:39:29

@CDexter: És ki a faszt érdekel, hogy megéri-e az autósnak uberezni vagy nem? Én leszarom, hogy a péknek megéri-e 180Ft-ért adni a kiló kenyeret vagy a fodrásznak 1500Ft-ért levágni a hajam.

jet set 2014.11.20. 09:58:59

@augustiener: Kapitalizmus van, piacgazdaság. Igen, vissza lehet sírni a szocializmust, ebbe az irányba haladunk a sok értelmetlen szabályozással. Ha egy tevékenységet nem éri meg csinálni, akkor nem kell csinálni. Nem sírni kell, hogy a lófarokfonásból nem lehet megélni és támogasson az állam, hanem akkor mással kell foglalkozni.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.20. 10:28:12

@whale:
Előtte sírtak egy ilyen szabályozásért, utána meg sírtak, mert nem jó.

Egyébként nagyon egyszerű a képlet, vagy nincs piacellenes szabályozás, és akkor minimálisra esnek a taxis jövedelmek, arra a szintre, amennyit az olyan munka ér, amit a lakosság 80%-a betanulás után el tudna látni (szemben az általad említett orvos szakmával, amit a lakosság talán 5%-a lenne képes elsajátítani). Vagy van piacellenes szabályozás, ez esetben pedig privilégiummá válik a taxis munka.

Amúgy olvasgatva a kommentjeidet, teljesen inkonzisztens az álláspontod. Ugyanis ha nem éri meg uberezni, akkor előbb-utóbb alig lesznek, akik ubereznek, ez esetben nem veszélyezteti a taxisok munkáját. Ugyanez igaz arra is, hogy ha komoly szakmai tudás kell a taxi sofőrséghez, akkor az Uber nem veszélyezteti őket, mivel az utasok a taxit fogják választani, hiszen az uberesek sokkal kevesebbet nyújtanak. Ha mégis veszélyezteti a taxisokat, az azt jelenteni, hogy mégsem nyújtanak többet, mint egy utolsó amatőr tud nyújtani. Szóval tele van önellentmondásokkal az álláspontod, egyrészt hangsúlyozod, hogy lófasz az egész, másrészt meg idegesít, mert szerinted tönkretesz embereket. Holott hosszútávon a kettő kizárja egymást.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.20. 10:38:22

@CDexter:
Nekem azzal van a problémám, hogy semmi köze nincsen az államnak ahhoz, hogy ha valaki valamit önköltség alatt árul. Ha emiatt tönkremegy, az az ő dolga, hosszútávon a piac megoldja ezeket a problémákat. Ez ellen az sem érv, hogy a hivatásosokat tönkreteheti, mert bizony ha a hivatásosak olyan hozzáadott értéket biztosítanak, akkor az amatőrök nem jelenthetnek konkurenciát, illetve ha mégis, akkor meg kell találni azt a területet, ahol lehet profitálni. Az open source sem tette tönkre a szoftverfejlesztők megélhetését.

sterimar 2014.11.20. 10:39:33

@Karmadealer: Gyakorlatilag nincs lényegi különbség egy 'hagyományos' taxitársaság és az Uber között. Mindkettő fuvarszervezést végez, az előbbi főleg telefonon (de a legtöbbnek ott is van okostelefonos appja), az utóbbi meg egy applikáción keresztül. Az, hogy az előbbinél direkt a sofőrnek fizetsz és a jutalékot a sofőr fizeti a fuvarszervezőnek, az Ubernél meg közvetlenül a fuvarszervezőnek fizetsz és az osztja vissza a pénzt, nem lényegi különbség. Mint ahogy a taxi rendelés módja se (telefon vs app). Ezek technikai részletkérdések. Lényegében mindkét szolgáltatás fuvart (taxisokat) szervez az utazni vágyóknak, amiért a használó fizet, ezen pedig a fuvarszervező és a taxis osztozkodik.
Attól, mert valamit 'közösséginek' nevezünk, a lényeg nem változik. Az Uber is egy üzleti (taxis) vállalkozás, így teljesen normális, hogy a taxizásra vonatkozó szabályok ott is érvényesek. És ez teljesen független attól, hogy azokat a szabályokat egyébként jónak tartjuk vagy nem.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.20. 10:40:45

@augustiener:
Mert aki az internetadó ellen tüntetett, azt ugye nem háborította fel egy korábbi adó sem, ugye?

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.20. 10:46:49

@augustiener:
"Le van szarva, hogy a külföldi multi az utolsó zsírig kicsavarja a polgártársainkat, hogy emiatt tönkrement egy halom magyar cég, hogy a multiknak köszönhetően a pénz ahelyett, hogy Magyarországon maradna, megy ki az országból, nagyban hozzájárulva az ország trágya helyzetéhez. "

Nem a külföldi multi teszi tönkre az országot, hanem ez a kádárista mentalitás, amit te is képviselsz, meg még jó sok zombi ebben az országban.

@sterimar:
Én két különbséget látok az Uber és a hagyományos taxitársaságok között.

Az egyik az, hogy az Uber kihasználva a modern technika előnyeit, sokkal hatékonyabb működést tesz lehetővé, mint a hagyományos taxitársaságok. Ilyen értelemben az Uber ugyanannak a fejlettebb változata, de ez azért lényeges különbség.

A másik, de lehet hogy csak én értelmezem így, az Uber elvileg arról szólna, hogy mellékesként fuvarozzanak az emberek. Nyilván ehhez például a magyar adórendszeren változtatni kellene, hiszen vállalkozói igazolványt ne kelljen már kiváltani azért, mert valaki havi 10-20 ezernyit uberezik a főállása mellett, és cserébe fizessen több tízezernyi adót és járulékot, hanem legyen olyan vállalkozási forma, ahol nincs fix minimális adózás, csak egyszerűen számlázik, és X%-ot befizet adóként és járulékként.

béemvés csávó 2014.11.20. 10:58:08

Olvasom a kommenteket, es sokan ugy tekintetek ra, hogy ebbol akartok/kellene meggazdagodni...
Ez hulyeseg szerintem...20 eve vezetek, es szinte minden nap egyedul ulok a verdaban otthontol a melohelyig, este meg vissza. Ha ebbe a koltsegbe valaki beszall, akkor az kurva jo dolog. Nem gondolom, hogy a foallasu taxisokat fogja a fold szinerol eltorolni, de ez is egy szakma, amire mar nincs sokaig ilyen mertekben szukseg...mennyit fogtok rinyalni, ha jon a google auto, kerdem?

ZBR 2014.11.20. 11:18:52

hát a dugót azt nem fogja csökkenteni...
1. Az utasok jellemzően más megoldásról állnak át.
2. Az uberesek rezsiben mennek az utasért, ez csak plusz kilométer.

sterimar 2014.11.20. 11:19:42

@dieselrocket524: Szlovák cég nem taxizhat Magyarországon szlovák szabályok szerint adózva...

Mikk^ 2014.11.20. 11:20:34

Taxisok meg a PÁVII :D
Kész vicc. Azt hiszik ők a tuti sofőrök meg faszacsávók.
Csak éppen a KRESZ-t tojják le magasról. Megállanak lazán a szélső sávban mikor 2 méterre ott egy üres hely.
Ugyan úgy megállnak a 3 sávos út középső sávjában (Andrássy).
Rakparton az A38-nál az úton állnak (mindig tökig nyomom a dudát mikor elmegyek mellettük, ez azért is jó mert a szemből érkező talán tudni fogja, hogy jövök és nem lesz frontális ütközés, ugyanis íves az út a másik meg talán némi halláskárosodást szenvednek, lehet beszerzek egy kürtöt).
Bevágnak eléd akkor is mikor nincs megfelelő hely, így vészfékezésre kényszerítenek, veszélyeztetnek és mivel én oldom meg a baleset elkerülését ők a kurva büszkék magukra.

Egyébként a nyáron volt, hogy a Budafoki úton mentünk kifelé és a bejövő oldalon egymás seggében összetörve állt 5 azaz öt taxis. Sírva röhögtünk.

Arcade Macho 2014.11.20. 11:23:55

@Balogh Torrente Tibi de la Omlás: "Ez ellen az sem érv, hogy a hivatásosokat tönkreteheti, mert bizony ha a hivatásosak olyan hozzáadott értéket biztosítanak, akkor az amatőrök nem jelenthetnek konkurenciát, illetve ha mégis, akkor meg kell találni azt a területet, ahol lehet profitálni."

jokat irsz
valojaban erre van egy pelda jelenleg is :)))
lasd: MB Elit Luxury Taxi

na onekik a mostani szabalyozott ar az tul keves, mivel elmozdultak a premium fele, ami ertheto is hiszen aki az 5 csillagos szallodacskat kepes kifizetni, az nem ohajt egy retkes sarga taxiba ulni...
igy a fekete taxi az mar nem taxi :)

es ne feledjunk egy nagyon fontos dolgot, hogy az uberes tarifaval szamitva belvarosban siman elerhetove valik az hogy nem tart autot hiszen van uber...

ja hogy ennek a tarsadalmi hasznossagat ne nezzuk, hanem csak azt nezzuk hogy nehogyman rosszul jarjon 5e taxis...

sterimar 2014.11.20. 11:27:22

@Balogh Torrente Tibi de la Omlás: Milyen modern technika előnyét használja ki? Azt, hogy okostelefonos appal lehet taxit hívni? Ezt számos taxitársaság is alkalmazza, én pl az elmúlt kb egy évben már csak okostelefonos appon keresztül hívtam taxit.
De fenntartom, ez nem lényegi különbség, ez a fuvarszervezés technikai részletkérdése.

jet set 2014.11.20. 11:43:10

@sterimar: Szerintem nem. Én inkább a lakás étteremhez hasonlítanám. Az sem arról szól, hogy valaki abból akarna megélni, bár lehet, hogy van olyan is. Hanem néha hobbiból és/vagy keresetkiegészítésként főz másoknak. Adózni kell az így szerzett jövedelemből, de nem kell teljesíteni ugyanazt a követelményt, mint egy étteremnek.

peter3374 2014.11.20. 11:45:18

@Horváth István: ilfero .... He he Kaposváron a nyáron is láttam egy hülyét akinek fent vannak a matricai :) vagyis kettőt mert szokott lenni egy dacia is...

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.20. 12:38:56

@sterimar:
Az Uber az okostelefon appra épül, ami mögött komoly informatikai infrastruktúra van, mindez globálisan. Ebből a szempontból teljesen más kategória, mint hogy tudsz appon keresztül is hívni taxit egy helyi társaságnál. Kb. olyan, mint ha a Google Playt vetnéd össze azzal, hogy a szomszéd számtech boltból már tudsz online is a webshopon keresztül szoftvert venni.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.20. 12:42:51

@Arcade Macho:
Igazából a kritika abból az irányból jogos, hogy a számítások alapján nem nagyon éri meg uberkedni. Ebből vagy az következik, hogy nem lesz elég balek, akkor viszont nincsen veszélyben egy taxis megélhetése sem emiatt, vagy az, hogy lesznek olyanok, akik ilyen feltételek mellett is uberelnek, ebből viszont az következik, hogy a taxisok, akiket kiszorítanak, semmi olyan értéket nem hoznak létre, amit lelkes amatőrök önköltségi alapon össze ne hoznának pusztán lelkesedésből. Innentől kezdve viszont ez olyan szintű hőbörgés, mint ha a profi fotósok sírnának, hogy a kompakt gépek miatt elveszítik a munkájukat.

yaffa · http://www.yaffa.blog.hu 2014.11.20. 13:22:40

@Pierr Kardán: coachsurfing = telekocsi, uber =/= telekocsi
Az uber fuvarszervezést végez, ráadásul a pénzt is ő kezeli. Ezt nem lehet. Oszkáros telekocsizást lehet.

whale 2014.11.20. 13:38:11

@Balogh Torrente Tibi de la Omlás: Leírtam már, de akkor neked mégy egyszer leírom, figyelj.
A dolog úgy működik, hogy kereslet mindig lesz balekokra, akik önköltségi ár alatt fuvaroznak. Nekem is nagyon tetszene, ha valaki a saját pénzén elvinne oda, ahova szeretném. :)
Ez a kereslet pedig mindig behúz majd lúzereket, akik nem tudnak/akarnak/képesek kiszámolni, hogy a saját autójukat élik fel, adják oda darabokban a Ubernek.
Ugye az olcsójánosok ennek örülnek, itt is ezer hang van, hogy magasról leszarják a Uber drivert, ők olcsón akarják játszani az eszüket bérkocsival. Erre a morálisan erősen vitatható hozzáállásra épül a Uber üzleti modellje, ami gyakorlatilag minimális tőkebefektetéssel, kockázat nélkül tarolja le a taxipiacot. Ennyi ez a történet, nem több és nincs itt semmi ellentmondás.:)

whale 2014.11.20. 13:44:52

@Balogh Torrente Tibi de la Omlás: A Uber globális infrastruktúrája a helyi személyszállításban qrvára érdektelen, hacsak nem akarsz Budapestről San Franciscoban taxit rendelni.:) De ezt ők sem biztosítják egyébként...:)
Ebben az értelemben az infrastruktúra teljesen egyenértékű a magyar taxirendelő appokkal, a költségei is kb. ugyanazok. Fillérek, ahhoz képest, mint ha járműparkot, telephelyet kellene fenntartanod.
Minimális befektetéssel maximális kasza, a kockázat teljes áthárításával. Szerinted miért vannak megőrülve a Uberért a befektetők?:)

jet set 2014.11.20. 14:00:01

@whale: És téged ez miért zavar? Ha lesz kereslet a valódi taxira, akkor marad, aki téged fuvarozzon. Akkor téged miért zavar, ha a sofőrök szétbasszák az autójukat, az utasok pedig olcsóbban utazhatnak? Ahogyan megél egymás mellett az airbnb és a hotelek, úgy élhet meg egymás mellett az uber és a taxi is.

augustiener 2014.11.20. 14:01:56

@jet set: jelen esetben épp a szabályozás a gond. Én is azt mondom, ne legyen ennyi szabályozás. De az nem működik, hogy a taxis cégre és a sofőrre egy halom szabályozás, különböző díjak, adók, járulékok vonatkoznak, az uberre pedig semmi. Vagy van szabályozás, és ahhoz mindenkinek tartani kell magát vagy nincs semmilyen szabályozás.

@Balogh Torrente Tibi de la Omlás: valószínűleg nem háborította fel az internetadó ellen tüntetőket a többi adó. Bármilyen más adó ellen tüntetett valaki? Nem, pedig nem egy-kettő lett bevezetve, sőt elégedettek voltak vele, egyébként nem született volna ugyanaz az eredmény a választásokon, mint négy éve.

A külföldi multihoz, tény, hogy a külföldi cégek mindenféle trükkökkel adózatlanul visznek ki évek óta rengeteg pénzt az országból. Az uber pedig egy kifejezetten jellemző példa erre. Megkerülve a törvényt kínál külföldről szolgáltatást, egy forintot nem adózik Magyarországon a jutalékokból amit a sofőröktől kap. Már ezért sem kellene engedélyezni.

Az uber és a taxisok között pedig valóban két különbség van. Az uber a törvényt megkerülve akar szolgáltatást nyújtani, a taxisok pedig a törvény betartásával.

Ha pedig te havi húszezerért taxizol, most ezt nevezhetjük uberezésnek vagy egyszerűen ma is felrakhatsz az autód tetejére egy taxislámpát és megállatsz szombat este a szórakozóhelyek közelében, akkor vagy vállalkozol, vagy alkalmazottja vagy egy taxis cégnek vagy dolgozol feketén. De a feketén dolgozáshoz ma sem kell uber.

Egyébként ma is van lehetőség rá, hogy ilyen telekocsin keresztül beülsz valaki mellé és elmész egyik pontból egy másikra és ez olcsóbb, mint a taxi vagy busz. Sőt te is kereshetsz ezzel pénzt, ha meghirdeted, hogy mondjuk ekkor utazni fogsz innen oda, és lehet akár több utasod, összejöhet havi húszezer. Viszont ebben az esetben nem úgy működsz, mint egy taxis vállalkozás, aki ilyen uber szolgáltatás mögé bújva akarja kikerülni a törvényeket.

whale 2014.11.20. 14:12:03

@jet set: "Ha lesz kereslet a valódi taxira, akkor marad, aki téged fuvarozzon."

Látod, pont ezért zavar.:) Mert szeretném ha maradna, aki engem elvisz, ahogy eddig.

whale 2014.11.20. 14:18:35

@jet set: De egyébként ha téged nem zavar, szívesen látlak a cégemnél, az Átbaszlak Kft-nél. Jöhetsz dolgozni, az eszközt te hozod, az árat én határozom meg, amiből jutalékot kapok. A bevételed garantáltan annyi lesz, hogy az eszközöd amortizációját se fedezze. Ha tönkrement az eszközöd és nem tudsz másikat venni -miből tudnál- kirúglak és jöhet a következő hülye.
Na, érdekel?:)

Arcade Macho 2014.11.20. 15:38:41

@jet set: "Ahogyan megél egymás mellett az airbnb és a hotelek, úgy élhet meg egymás mellett az uber és a taxi is."

pontositsunk...
a nagyon olcso nyomott ar gerjesztett plusz keresletet

aki eddig is kulonb volt az atlagnal es csakis 5 csillagos hoteleket latogatott, az ezentul se fog rokonnal / masik embernel meghuzodni, lasd: rogantoni m.cdn.blog.hu/fi/fideszfigyelo/image/rogan_four_seasons_all.jpg

Arcade Macho 2014.11.20. 15:44:02

@whale: toljad, nehogy abbahagyd!!!

csak legyszives a celcsoportot csereljuk ki, pl. legyenek a bolgarkerteszek a vedendo celcsoport!!!

tehat a sok hulye debil
a sok retardalt azt hiszi hogy kimegy a varosban a friss levegore es ott majmoskodik a keziszerszammal? erteeeeeeeeeeeed a kezi asoval es kapaval amikor a komoly szakmaval rendelkezo kertesz ezt traktorral teszi
szamoljak mar ki mennyibe kerul, es ticcsak be a francba, megis mit kepzelnek ezek

en.wikipedia.org/wiki/Community_gardening

jet set 2014.11.20. 15:49:28

@whale: Mivel te keresletet teremtesz, lesz aki kínálatot. Szóval ne félj attól, hogy nem lesz taxi. Legfeljebb a kisebb kereslethez kevesebb taxis lesz. Hol a gond?
A második kommentedre: én a vásárlói oldalon állok. Tehát leszarom, hogy aki a szolgáltatást nyújtja, annak megéri-e. Ahogy előzőleg is írtam, nem érdekel, hogy a pék meg tud-e élni a 180Ft-os kenyérből. De ha nekem megfelel az a minőségű kenyér, akkor nem fogom megvenni a csak kicsit formásabb, kicsit finomabb kenyeret 300Ft-ért. Viszont van, aki megfizeti a drágább kenyeret is, mert ő úgy érzi, hogy a minőségi különbség megéri az árkülönbséget.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.20. 15:52:19

@whale:
Ha elszámolta magát, akkor majd rájön saját kárán, ennyi.

"A Uber globális infrastruktúrája a helyi személyszállításban qrvára érdektelen, hacsak nem akarsz Budapestről San Franciscoban taxit rendelni.:)"

Kurvára nem érdektelen, mert egy egységes rendszerben tudok Budapesten is és San Franciscoban is taxit rendelni (vagy Budapesten, Pozsonyban, Bécsben, Debrecenben, stb., nem tudom hol van és hol nincs még, ezek csak példák). Ez olyan, hogy az országban bármely városban vagyok, tudok a Netpincérről kaját rendelni, csak mindig a helyi éttermekből, mindezt úgy, hogy előtte nem is feltétlenül kell tájékozódnom a helyi viszonyokról. Ugyanez nem mondható el egy turistáról, aki Budapestre érkezik.

Szóval az elvvel pont semmi baj, inkább arra világít rá az egész, hogy ha taxisokra szükség is van, helyi taxitársaságokra már nem feltétlenül.

jet set 2014.11.20. 15:52:40

@Arcade Macho: Igen, aki emelt szintű szolgáltatást szeretne (azért a mai taxisok kurvára nem azt nyújtanak), az továbbra is taxizni fog. Ahogy én sem fogok airbnb-s szállásra menni, pedig nem az 5*-os célcsoport vagyok.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.20. 15:54:00

@whale:
Egyébként ehhez az elvedhez más területen is tartod magad? Tehát mondjuk ha épp veszteséges egy cég, akkor háborogsz, hogy a vásárlók, ügyfelek, szállítók átbasszák szegény céget, mert az épp a semmiért működik?

jet set 2014.11.20. 15:58:13

@Balogh Torrente Tibi de la Omlás: Igen, az olvtárs nem vásárol az auchanban, mert veszteséges. Hiszen hogy lehet a narancsot 180Ft-ért adni, amikor a nagybanin 150Ft? 30Ft/kg-ból nem jön ki az alkalmazottak bére sem, nemhogy a többi költség.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.20. 16:06:51

@augustiener:
"valószínűleg nem háborította fel az internetadó ellen tüntetőket a többi adó. Bármilyen más adó ellen tüntetett valaki? Nem, pedig nem egy-kettő lett bevezetve, sőt elégedettek voltak vele, egyébként nem született volna ugyanaz az eredmény a választásokon, mint négy éve."

Mondjuk olyat el sem tudsz képzelni, hogy valakit a többi adó is felháborított, de akkor még nem telt be a pohár? Engem például felháborítottak a korábbi adók, ennek ellenére terveztem, hogy el fogok menni a netadó elleni tüntetésre (igaz nem Budapesten, de ez lényegtelen), csak sajnos közbejött valami. Ebből kiindulva el tudom képzelni, hogy mások is így gondolkodtak.

"A külföldi multihoz, tény, hogy a külföldi cégek mindenféle trükkökkel adózatlanul visznek ki évek óta rengeteg pénzt az országból."

Ok, akkor mutass rá példákkal, hogy adózatlanul visznek ki pénzt. A másik, hogy nyilván azért jöttek ide, hogy pénzt keressenek, ezért ruháztak be az országban. Szerinted nem ez a normális, hogy a beruházástól megtérülést vársz el? Másrészt nem tudsz elképzelni olyat, hogy a multi idejön saját érdekből, mert itt olcsó a munkaerő, a munkavállaló meg örül, hogy talál munkát, így végső soron mindkét fél jól jár? Mert erről szól egyébként a gazdaság. Csak a marxista tanok még annyira erősek, hogy a többség képtelen felfogni, hogy nem feltétlenül egymás lehúzásáról van szó, mindkét fél is járhat jól. Még akkor is ha a multi éhbérért dolgoztat, abban az esetben ha nem lenne egyébként más lehetőség.

Az Uber pedig akkor tudja lehúzni a velük szerződőket, ha azok belemennek a feltételekbe. Felnőtt emberekről van szó, saját döntésük.

"Ha pedig te havi húszezerért taxizol, most ezt nevezhetjük uberezésnek vagy egyszerűen ma is felrakhatsz az autód tetejére egy taxislámpát és megállatsz szombat este a szórakozóhelyek közelében, akkor vagy vállalkozol, vagy alkalmazottja vagy egy taxis cégnek vagy dolgozol feketén. De a feketén dolgozáshoz ma sem kell uber."

Na látod, pont ez a lényeg, hogy semmi köze a feketézéshez annak, hogy ezt az Uberen keresztül teszed vagy egy taxitársasággal megegyezve. Más kérdés hogy havi 20-at fehéren sehogy sem tudsz taxizni, hacsak nem a vállalkozásod másodlagos tevékenységeként teszed, mert még másodállású vállalkozóként is ennek többszöröse a fix adó és járulék kötelezettséged.

"De az nem működik, hogy a taxis cégre és a sofőrre egy halom szabályozás, különböző díjak, adók, járulékok vonatkoznak, az uberre pedig semmi. Vagy van szabályozás, és ahhoz mindenkinek tartani kell magát vagy nincs semmilyen szabályozás."

Nem értek a jogi részletekhez, de én úgy látom, a taxizásnak vannak olyan előnyei is, hogy használhatják a buszsávot meg a drosztokat is, szóval nem csak hátrányokkal, hanem előnyökkel is jár, ha valaki hivatalosan taxis. Az adókat, járulékokat meg mindkét esetben fizetni kell, meg mindkét esetben elképzelhető, hogy ezt nem teszik meg.

Latogattto 2014.11.20. 16:07:51

Vicces ez a blogposzt író, egyrészről arról nyavalyog, hogy nem ebből fog meggazdagodni, másfelől pedig olcsó közösségi közlekedést szeretne:)

Arcade Macho 2014.11.20. 16:13:11

@Balogh Torrente Tibi de la Omlás: "nem érdektelen, mert egy egységes rendszerben tudok Budapesten is és San Franciscoban is taxit rendelni (vagy Budapesten, Pozsonyban, Bécsben, Debrecenben, stb.,"

stimmt!!!

amikor elmentem a "balkani" Temesvarra, ott szivoztam a helyi soforrel, hogy elozetesen adjon am nekem koltsegbecslest hogy a celpontig mennyiert is visz el
ugyanis a retek hienakra voltam cocializalodva
vegul kiderult hogy a felelmem alaptalan volt, ugy ertem romaniaban a balkanon, itt tovabbra sem merek beszallni droszton taxiba

Latogattto 2014.11.20. 16:13:17

hja, és mégvalami: jöhet bármilyen ellenőrzés az uberre, a nyugati példák szerint nem tudnak vele nagyon mit kezdeni.

Hogy miért? Nincs számlaadás, nincs kártyás fizetés vagy készpénzmozgás. Megjön az autó, leszállít, mosoly, kezet fogtok, és mindenki megy a dolgára. Ahogy látom, sok embernek szúrja az über a szemét, kicsit olyannak érzem, mint a napstert a 2000-es évek elején..

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.20. 16:36:40

@Latogattto:
Ez csak abban a hitben erősít meg engem, hogy minél hamarabb át kell térnie a fejlett világnak a 100%-ban elektronikus pénzforgalomra, és akkor elkerülhetőek az adócsalások.

whale 2014.11.20. 17:23:20

@Balogh Torrente Tibi de la Omlás: Aha. Gondoltam, hogy még mindig nem érted a konstrukciót::)
Sem a Uber, sem az Auchan, sem az én fiktív Átbaszlak Kft-m nem veszteséges, sőt! Ultranyereséges mind, a bedolgozók, beszállítók, szerződött partnerek rovására. Gyakorlatilag abból a pénzből nyereségesek, amit ezek az emberek/cégek elbuknak.
Namostan az Auchan esetében ezek cégek, amik valszeg nem csak az Auchannak szállítanak és az ott esetleg képződött veszteséget máshol, mással kompenzálni tudják, mint ahogy egyébként az Auchan, Tesco is megteheti, hogy a zsömlét önköltségi ár alatt adja és ezzel csábítson be a boltba, ahol aztán az egyéb termékeken bőségesen megkaszál. Ugye ezt az üzleti modellt nem most hallod tőlem először?:)
A Ubernél nincs ilyen. Ott a kisembereket húzzák be egy veszteséges pozícióba, amit nem kompenzál semmi. Gusztustalan. Mondom, az Il Ferro hupililában...

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.20. 17:31:49

@whale:
"Aha. Gondoltam, hogy még mindig nem érted a konstrukciót::)
Sem a Uber, sem az Auchan, sem az én fiktív Átbaszlak Kft-m nem veszteséges, sőt! Ultranyereséges mind, a bedolgozók, beszállítók, szerződött partnerek rovására. Gyakorlatilag abból a pénzből nyereségesek, amit ezek az emberek/cégek elbuknak."

Nem én nem értem a konstrukciót, te nem értetted a hasonlatomat. Sehol nem írtam, hogy az Uber veszteséges. Egy hasonlatot írtam, hogy ha te a balfaszokért aggódsz, akkor gondolom minden (ténylegesen) veszteséges vállalatért is ugyanúgy aggódsz, ugye? Mert veszteséges vállalatok szoktak akadni, olyanok is, amelyek csak átmenetileg azok, de olyanok is, akik elszámolták magukat, csődbe is szoktak menni az ilyenek.

Senki sincs rákényszerítve, hogy az Uber-el szerződjön, ha mégis így teszi, elszámolva magát, akkor a saját hülyesége miatt szív. Őszintén szólva én azokat sem tudom sajnálni, akik mondjuk a Zeptertől vesznek valami szart méregdrágán, mert bizony ők voltak a hülyék. Hogy vannak cégek, amelyek a hülyékre szakosodnak? Igen, vannak, mert van rá igény. Hőböröghetsz rajta, csak éppen semmi értelme.

Ami sírást itt előadsz, az alapján joggal feltételezhették sokan, hogy taxis vagy vagy egyéb alkalmazott egy taxitársaságnál. Mert olyan dolgok miatt aggódsz, ami más esetben egyáltalán nem érint téged, amit arról előadtál, hogy nem lesz az Uber miatt taxis, aki elvigyen téged, az nettó marhaság.

whale 2014.11.20. 17:58:42

@Balogh Torrente Tibi de la Omlás: "Egy hasonlatot írtam, hogy ha te a balfaszokért aggódsz, akkor gondolom minden (ténylegesen) veszteséges vállalatért is ugyanúgy aggódsz, ugye?"

Miért aggódnék? Csináltak egy céget, beletolták a pénzüket, volt KORREKT üzleti tervük, KOCKÁZATOT VÁLLALTAK, nem jött be.

Namostan a Uber ahhoz képest, hogy egy globális taxicég milyen tőkeigényű lenne, pontosan nulla forintot tett a dologba. Van egy weboldala, egy appja, és hostol némi szervert? Ugyanmár...
Ellenben a tevékenység végzésének személyi-tárgyi feltételeit, a kockázatot 100%-ban áttolja a partnereire, miközben az ő rovásukra olyan árat kényszerít a piacra, ami kigazdálkodhatatlan.

De akkor neked is mondom, szívesen látlak az Átbaszlak Kft-nél. Jöhetsz dolgozni. Hozod az eszközt -olyat amilyet elfogadok természetesen-, olyan áron dolgozol amit én határozok meg- ez a piaci ár fele-harmada lesz- és jutalékot kapok a bevételedből.
Ha tönkremegy az eszközöd és nem veszel újat -miből vennél?- kirúglak, mert a fogalmatlan hülyék sorban állnak a lófaszért...
Ez a Uber.

jet set 2014.11.20. 18:58:42

@whale: De a vásárlónak nem kurvára mindegy, hogy fogalmatlan idióták saját magukat szúrják tökön és emiatt olcsó a szolgáltatás? Ha te emiatt aggódsz, akkor rendelj egy ubert és figyelmeztesd a sofőrt, hogy faszság, amit csinál. De inkább itt szajkózod a baromságot.
OK, ráfizetés az autósnak, az uber meg szarrá keresi magát más hülyeségén. És? Az fáj neked, hogy nem te keresel 0 munkával rengeteg pénzt?

whale 2014.11.20. 19:07:39

@jet set: Na, ez például tényleg fáj.:)
A vásárlónak azért nem qrvára mindegy, mert hosszútávon saját magával baszik ki.
Következő példa talán érthetőbb lesz.:) Devizahitel. Ismerős?:))
Mindenki két pofára zabálta, mert olcsó volt. Azt, hogy közben minden kockázatot rájuk tolt a bank, csak akkor esett le, amikor már késő volt...

jet set 2014.11.20. 19:22:43

@whale: Hogy jön ide a devizahitel, te okostojás? Mindenki imádná a devizahitelt, ha nem lett volna a válság, sőt a forint még erősödött volna.
Miért baszna ki a vásárló hosszútávon magával? Nem bírod a csökött agyaddal felfogni, hogy nem csak egyfajta vásárló van? Van, akinek megfelel a 10 éves koszos swift is, hogy elvitesse a seggét 5km-rel arrébb, másnak meg csak a fullextrás BMW felel meg egy 18 éves szűzlánnyal a hátsó ülésen. Tönkremegy pár taxis? Így jártak. De amíg lesz olyan, mint te, akik hajlandóak többet fizetni egy szerintük magasabb szintű szolgáltatásért, addig lesz taxi, ha emiatt aggódsz, hülyegyerek!
Döntsd már el, hogy mi fáj neked!

- tönkremennek szegény taxisok
- az uber 0 munkával szarrá keresi magát
- a nálad csóróbbak olcsóbban utazhatnak
- az uberes sofőrök annyit sem keresnek, amennyi az autó fenntartására elég

Én mind a 4 pontot nagyívben leszarom.

whale 2014.11.20. 19:42:00

@jet set: Én azt nagyon jól értem, hogy a hozzád hasonló fillérbaszó, ruppótlan lófaszjóskák a balekot keresik, aki a saját pénzén fuvarozza a seggüket.:)
Erre az ingyenélési vágyra alapul a Uber keresleti oldala, ezen nincs vita. Én arról beszélek, hogy akinek egy csepp esze van, az leül egy kockás papírral, kiszámolja, aztán röhög egy jót az egészen és a magadfajtának azt javasolja, hogy vagy sétáljon, vagy szálljon buszra.:)

Somebody2014 2014.11.20. 21:49:43

@whale: Nem akarok beleszólni, de teljesen fölöslegesen téped a szád. A hozzászólások alapján az tapsikol ennek a marhaságnak aki:
1. Egyszerűen annyira hülye, hogy ki sem tudja számolni, hogy ez neki ráfizetés és a legalapvetőbb ok-okozati viszonyok felismerésének hiányában felfogni sem bírja mit kockáztat. Ő a tipikus "élj a mának" magyar, egyszerűen örül annak, hogy ha péntek este kocsikázik a marhája 200 km-t és keres 5.000 Ft-ot, azt szombaton elihatja/elkurvázhatja stb. Az nem jut el a borsónyi agyáig, hogy nő az autó szervizköltsége, leamortizálja, NAV/Fogyasztóvédelem/KPM és társai úgy cseszi meg több százezer forintra, hogy öröm nézni. Az ő kis szeme előtt az a rongyos párezer Ft lebeg, amit elverhet hülyeségekre.
2. A legalja "kurva anyját mindenkinek" magyar, aki örül, hogy éhen hal a köcsög taxis, nem adózik a köcsög államnak és különben is miért nincs minden ingyen és amúgy kurva anyját mindenkinek. Majd ő megmutatja, igazi szabadságharcosként Uber driverként beint a köcsög taxisnak, a köcsög államnak, mert a kurva anyját mindenkinek...
3. A városi liberális "értelmiség", aki örül, mint majom a farkának, mert 300 Ft-al olcsóbban viszik el a szaros seggét a romkocsmába és annyival is több piát és drogot tud venni, amivel tovább rombolhatja az egyébként is siralmas szürkeállományát.
Nos, tehát hiába téped a szád, mivel az első kategória annyira hülye, hogy úgysem fogja fel, amit felhozol érvként, a második úgy gondolom szóra sem érdemes, hiszen mindennek a legalja, a harmadik pedig úgyis annyira elfogadó és megértő úgy liberálisan, hogy dögöljön meg mindenki aki más véleményen van. Szóval ez innentől szélmalomharc. A fenti díszes társaságon kívül még lesz pár kalandvágyó, aki a különböző autómegosztók alternatívájaként kipróbálja, aztán vagy bejön vagy nem. Inkább nem, de ha pl. megdug egy jó "stoppos" csajt már megérte neki. Kb. ez a történet röviden összefoglalva.

Arcade Macho 2014.11.20. 21:50:59

@whale: engem meggyoztel a kockas lappal!!!

ezentul ha beulok egy uberes melle akkor minden megkezdett 1000 Ft kifizetese utan atadok neki kezbe 200 Ft -ot

remelem elegedett vagy

eddie1977 2014.11.20. 22:02:28

Tök érdekes a primitív emberi reakciókat olvasni.

A guruló koldusokat [taxisokat] mindenki rühelli, mert azok lehúzzák az utasokat [noha ez elég erős általánosítás, hiszen mindössze pár száz hiénáról beszélünk egy több ezres tömegben], használhatják a buszsávot, miközben megszegik a KRESZ-t. És ha ez így van, akkor pusztuljanak, nem kár értük.

Hogy vannak köztük családos emberek, akik napi 10-12 órát dekkolnak a volán mögött, hogy zabálnivalót adjanak a gyerekeiknek, az nem számít. A taxis gyereke nem gyerek, az is nyugodtan megdögölhet.

A magyar nem a szolidaritásáról híres.

De azért azt rohadtul megnézném, hogy azok a hozzászólók, akik eleven égetnék el a személyszállító vállalkozókat, mit szólnának ahhoz, ha holnaptól hirtelen az ő szakmájukat értékelné le egy Uberhez hasonló cég, és az ő kenyérkereseti lehetőségük kerülne veszélybe. Mert a kibicnek semmi sem drága, és más faszával könnyű verni a csalánt. Ugye?

Nem kell szeretni a taxisokat. Nem kell szeretni egymást sem. Lehet rágni a szart, és mindenhol spórolni. De akkor ez legyen igaz mindenkire. Akkor egy kibaszott informatikus se kaszálja halálra magát. Legyen ő is értéktelen. És legyen ez igaz az ügyvédekre, a villanyszerelőkre, a buszvezetőkre, az irodai alkalmazottakra, és mindenkire, aki él és mozog.

Mi alapján mondja ki valaki, hogy a másik kevesebbet ér, mint a többiek? Ez lenne az új világ erkölcsi rendje? Taposni? Ezek az emberek ilyen elvek alapján nevelik a kölykeiket is?

Azok, akik leszarják, hogy például a multik miatt tönkremennek a gazdák, mert nekik az olcsó dinnye kell, megérdemelnék, hogy valaki végre velük is kibasszon. Mert addig nem fogják érteni, hogy miről ugatnak.

Ezenkívül végezzen bárki bármilyen munkát, azt nem kéne lenézni. Inkább értékelni kéne, hogy valamit dolgozik az ember, és nem csak a seggét vakargatja otthon, miközben az állami dotációkat várja.

whale 2014.11.20. 22:19:22

@Somebody2014: Én igazából azon csodálkozom, hogy egy ennyire egyértelműen lehúzós átverés hogy nem esik le mindenkinek? Hogy nem fogja fel, hogy miközben minden kockázat, bírság, költség az övé, a kapott pénz lófaszra nem elég?

Esküszöm megcsinálom az Átbaszlak Kft-t és uberes feltételekkel fogok hülyéket dolgoztatni, ha ez ennyire menő.:D

Somebody2014 2014.11.20. 22:25:17

@whale: Szerinted az első két kategóriának mi esik le? Reménytelen mind.
Társulok :D Az a szomorú, hogy sikeres is lenne...

potstiller 2014.11.21. 09:57:32

Nem tudtam uberelni anyádat.

Arcade Macho 2014.11.21. 09:59:46

@jet set: "Nem bírod a csökött agyaddal felfogni, hogy nem csak egyfajta vásárló van? Van, akinek megfelel a 10 éves koszos swift is, hogy elvitesse a seggét 5km-rel arrébb, másnak meg csak a fullextrás BMW felel"

hasonlatnak tokeletes, ugyanakkor hozza kell tenni hogy 10 evesnel idosebb autoval nem lehet csapatni uberben

viszont az alapproblemat igenis jelzi, hogy nem kell MINDIG egy passzat nagysagu ujonnan 7 milkaba kerulo dog nagy auto amikor egy-ket ember szallitasat egy harmadaba kerulo auto is kepes lenne ellatni

es ez szerintem egy komoly gond a jelenlegi taxisrendelettel, ugyanugy ahogy az is egy hatalmas nagy gond hogy a tudorak dizeleket engedik
(igaz az uber sem ellenkezik a dizel elleneben pedig igazan megtehetnek sok nem mulna rajta)

ele-nor 2015.01.23. 17:12:33

Több dolog is vicces ezzel kapcsolatban.
1. a taxisok annyira büszkék az ő "kiváló" szolgáltatásukra, stb. saját tapasztalatból mondom, alig 21 évesen, nem teljes 2 hónap alatt szereztem érvényes engedélyt Budapestre, mindenféle kenőpénz vagy egyéb nélkül, és autó is volt amivel dolgozzak, sorry, hogy ki kell ábrándítanom titeket, de bármilyen balfasz nyomorékból lehet budapesti taxis, deal with it.... láttam a formákat amikor tarifát mentem állíttatni... sírhatnékom volt.
2. Az Uber nem főállást akar teremteni Budapesten, ennyi, felesleges számolgatni. nézzétek meg, NY-ban taxit, luxus szolgáltatást is rendelhetsz az app-ban, az uberX ott is csak alkalmi sofőröknek van.
3. Másik érv a taxisok mellett: Adóznak, LOL ? :D Ugye ezt SENKI nem gondolta komolyan, hogy minden utazás után szépen adóznak a jómunkás taxisok, igen, az óra mér meg számlát ad, márha az utas megvárja....:D Egy taxis nem fogja nektek bevallani hogy lófaszt se adózik csak amennyit feltétlenül szükséges (értsd NAV ellenőr gyanús utas, céges megrendelés, hasonlók). A város legnagyobb tolvaj bandája a politikusok után (tisztelet a kevés kivételnek köztük, és nekik tlg hatalmas respect).
4. Ha annyira jó lenne a Bp-i taxis szolgáltatás, senki nem utazna Uber-el.... Én használom mindkettőt (taxi ha cégem fizeti, és ha SIETEK / külvárosba nem találok Uber autót, Uber ha nem sietek és/vagy belvárosba vagyok). Uber-el eddig : Skoda Superb, Opel Vectra, 2014-es 1-es BMW, 3-as Mazda, Xara, stb.-ben ültem, semmivel se rosszabb 1-ik se mint a fólia alatt ropiratört közép/felsőközepes taxik többsége, vagy a chevy lacetti kombik...

Arcade Macho 2015.03.30. 16:03:26

most volt egy frontalis a gyorsforgalmin, nem mondtak hogy ki volt a hibas, de valoszinuleg nem az az apuka aki a nyunyugi stiftben volt, megis meghalt...
erre mit mondanak a T. taxisok?
jo meg csak feltetelezes az hogy a taxis elozott, na majd akkor ha lesz valami biztos visszanezek...
süti beállítások módosítása