Az elsőbbség nem tesz sérthetetlenné

  2014. január 11. - kőbájker Címkék: biztonság közlekedés baleset elsőbbség omg videó

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Az álom filmesautó egy CGI-mentes korból
2015-03-10 11:38:19

  Van egy örökérvényű igazság Hollywoodban: semmi sem igazi. Éppen arről beszélgettem egy amerikai

A versenyautó replikájának replikája
2015-01-27 10:25:16

  A nyolcvanas évek közepén nem volt rossz gyereknek lenni még akkor sem, ha éppen csak átszűrődni

Lőhetek a hetes BMW-ből!
2014-12-30 16:11:11

  Azt mondja Boboly haverom, hogy el akarja adni az E 32-es 750 IL BMW-jét. Na, ezzel az autóval kapcsolatban

Beszívtam a Ferrarival!
2014-12-05 17:50:14

Olaszországban volt dolgom, arrafelé meg van mindenféle piros autó lovacskával - bár nem túl gyakori

Az új-zélandi kormány közlekedésbiztonsági kisfilmje olyan, mint egy horrorfilm, amiben egy ponton reménykedsz, hogy elkerülhető a vég. De a pont nem ott van, ahol gondoljuk. Akkor már késő. Elképesztő, hogy hogyan vezetnek az emberek. Kétféleképpen osztályozom a dolgot magamban.

speed2

 

Az első a homályökör metódus, amikor fel sem fogják, hogy a többi közlekedő is létezik. Látnak valami hangyákat talán az úton, de fogalmuk sincs. Nyilvánvalóan ezek az emberek, akiket az autó technikai kezelése annyira leköt, hogy a közlekedés többi résztvevőjére nem marad szellemi kapacitásuk. Skodás papa, középkorú női sofőr, mindannyian láttunk ilyen sztereotípiákat tápláló vezetőt. Nekik általában önbizalmuk sincs, lelkük mélyén tudják, hogy ez nekik nem való, igyekeznek a közlekedés időtartamán túlesni. Mégsem ők a veszélyesebbek.

Sokkal rosszabbak azok, akik azt hiszik, tudnak vezetni. Nem is a tudásukkal van gond, hanem annak megértésével, hogy nem ők vannak egyedül az utakon, nem az övék az út és a többi közlekedő nem alsóbbrendű lény, aki köteles meghúzódni, eltakarodni, szublimálni. Rengetegszer látom, hogy gyakorlatilag figyelmen kívül hagyják a többi közlekedőt. Tipikus, hogy azt hiszik, ha elsőbbségük van, az alsóbbrendű úton közlekedő személy nem is létezik. Rá már nem kell figyelni. Ő nem hibázhat. Nem dughatja ki az autó orrát. Nem nézheti be a távolságot.

Apróság, hogy ha tévedünk abban, hogy a másik köteles tévedhetetlennek lenni, mert azt hisszük, elsőbbséggel rendelkező istenek vagyunk, akkor esetleg meg is halhatunk. Erről szól a filmecske. És amit mondani akar, az az, aminek alapvetően bele kellett volna verődnie mindenkinek a fejébe, mielőtt autóba ül. Az elsőbbség nem halhatatlanság. A te autód nem felsőbbrendű. Nem halsz bele, ha akár az elsőbbséged tudatában is odafigyelsz. Igen, lehet ún. óvatossággal közlekedni még országúton is, gondolni arra, hogy esetleg kihajtanak eléd, így egy elképesztő varázslatos trükköt alkalmazni.

speed

Ez az ún. fék-készenléti állapot. Tanítják az autósiskolában, csak úgy látszik, nem eléggé. Mész az országúton, látod az autót és elveszed a gázt. Sőt, átteszed a lábad a fékre. Valamennyire lelassulsz, veszítesz a menetidődből rettenetes pár másodpercet azzal, hogy odafigyelsz, és nem teli gázzal közelíted meg. De ha kihajt eléd, életben maradtok. Tudom, hogy nagy fáradságnak tűnik, de nem az.

Ehhez képest már az átlagos városi közlekedésben sem veszik el a gázt, amikor a mami szeretne átmenni az úton. A sofőr-terminátor halálos pontossággal kiszámítja, hogy az adott sebességgel pont elmegy az úton botorkáló nyugdíjas előtt/mögött két centire. Ha megbotlik, meghal, nem gond. Ha benéztük, szintén. Autókkal ugyanez a játék, aztán ha csattanás van, akkor az lesz a baj, hogy miért fékezett a köcsög, hogy volt pofája nem adni elsőbbséget hátrafelé, miért dugta ki az orrát, biztos túl gyorsan jött a jobbkezesben.

Csak oda kéne figyelni. Csak el kéne venni a gázt, ha kell, és az elvárható minimális óvatossággal közeledni. Nincs még az autókban olyan számítógép, amely a többi közlekedő pozícióját kiértékelve jelez, ha veszélyhelyzet van. Jelenleg az autót vezető személy ez a számítógép. Alkalmasnak kellene lennie erre, ezért van engedélye, hogy autót vezessen. Nem a szerencsén kellene hogy múljon, hogy hazaérünk, hanem azon, hogy kontroll alatt tartottuk az autót és a közlekedési szituációkat. Akkor nem lenne gond, ha véletlenül valaki hibázik. Mellesleg ha valaki hibázik, az általában legalább nem szándékos, szemben azzal, aki a többi közlekedőt semmibe veszi és azt hiszi, övé az út.

Az elsőbbség senkit sem tesz sérthetetlenné. Se téged, se azt, akit odafigyelés hiányában megölhetsz. És hogy a KRESZ szerint ki volt a hibás, az nem fog nagyon vigasztalni.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr755753095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2014.01.11. 18:22:10

Jason Stathamet elgázolja egy irodista köcsög?
Ez a Szállitó befejező része? :]

uarempty 2014.01.11. 18:22:19

értem mit akarsz mondani bájker, és van olyan nézőpont, (objektív is), ahol azt mondanám, hogy jogos a dolog (mindenki hibázhat).Az én szempontomból is jogos lehet/ne, de már tele a f*szom, hogy ennyiszer hibáznak, és minden parasztra nekem kell figyelnem és nekem kell korrigálni (többször durván is), mert hibázik ( miattam, jó ha kb 2x ha korrigáltak, amióta vezetek), mert hülye, mert csicsikál, mert a tökét veri, kisgyerekkel labdázik, elpilledtelfáradt,sorozatotnéz vezetésközben,nemismeriakreszt,smsezik, hétvégisofförkalaposmárazautólátványátólismegriad, istennyilát csinál, és még vezetni se tanította meg a gyökér annak idején.

Ami jogos ebből, hogy figyelj a másikra bizonyos szinten (ezt én is mindig mondom).De, ha mindig úgy közlekedsz, h bárki bármikor bármit csinálhat, és ezzel számolj és mindig kerüld el, akkor inkább el sem indulj.Nem akarom elemezni a reklámot, de amúgy kevés ennél nagyobb gyökérség van, mint ilyen csigatempóval ráfordulni (gyerekkel együtt), egy olyan útra, ahol 90-100zal jöhetnek és úgy, hogy látja is a paraszt, hogy jön nem messze.Megértem, hogy segítsük a hülyéket, de miért kell mindig segíteni őket?(ja..mert nekem is bajom lesz)
És egyáltalán, az ilyen hülyék miért kapnak JOGOSÍTVÁNYT?Ez az eredendő probléma, hogy kapják.Az oktatási és a vizsgáztatási rendszerről csináljanak videót, hogy sok kretént neveltek ki, és vigyázzatok már rájuk!Köszönjük!

Thanathos 2014.01.11. 18:28:08

"Mellesleg ha valaki hibázik, az általában legalább nem szándékos, szemben azzal, aki a többi közlekedőt semmibe veszi és azt hiszi, övé az út."

Országúton a 90km/h nagyon kevés. Nem is tartom be. 130-150-nel megyek amit abszolút nem tartok soknak.
Nem gondolom, hogy enyém az út, csak szeretek haladni.
A nagy átlag 100-110-zel hajt. Ők sem tartják be a sebességet.
Szóval az a lényeg, hogy lehetőleg nem szabad hibázni, főleg nem egy kihalt kereszteződésben, ahol egy autó jön!
Persze én sem vagyok a saját magam ellensége, így a kereszteződésekben mindig lassítok, ha látok ott állni, vagy oda tartani a mellékútról egy járművet és baj esetén a menekülő utat is keresem, de azért egy gyérebb forgalmú úton azért elvárhatom, hogy a másik lásson is ne csak nézzen.
Az meg külön szánalmas, hogy a cikk író szinte a figyelmetlen pártján áll.
Egyébként tanulságos és elgondolkodtató a reklám, de nem kell átesni a ló másik oldalára. Ne ész nélkül "száguldozzunk" ez itt a lényeg nem több!

mildi 2014.01.11. 18:31:54

@uarempty: tökéletesen megértem a lelkiállapotod. néha szívem szerint én is előadnám az Összeomlást... de ezzel együtt figyelek tovább, a hülye helyett is, mert semmi kedvem pl.kerekesszékben tölteni a maradék életem, neaggyisten, jövő héten névre szóló urnába kerülni egy hülye miatt.
és te is így vagy vele :)

bajan 2014.01.11. 18:31:55

@Thanathos:
Nagyon nem értünk egyet. Csak nézd meg a fékút hosszát 90-nél és 150-nél és látni fogod, hogy már bőven az ész nélkül száguldók között vagy órszágúton.

Choossie 2014.01.11. 18:35:26

Az összes ilyen videónál, és egyéb propagandánál a súlypontot a sebességre helyezik. Persze szép dolog a lassú mennet, belenevelni mindenkibe, hogy ha ez a hapsi is lassabban ment volna akkor mindenki örülne...

A videóban adott egy ember aki figyelmetlen, és egy másik aki pedig egy kicsit gyorsabban megy a kelleténél. (igen kicsit, mert 110 mutat az óra, és ezen az úton kb 80-90 lehet a megengedett.
Szóval a figyelmetlen kihajt az útra, és mégis a videó üzenetéből jól kivehetően, (és eme poszt is azt sugalja), hogy mindez elkerülhető lett volna, ha emberünk lassabban megy.

Szerintem akkor is elkerülhető lett volna, ha a videó azt sugallja, hogy figyelj jobban egy kereszteződésben, pláne ha gyerek van mögötted!

Ráadásul nem a "pözsós csapatás az M7-en" forgatása ez, hanem csak egy kissebb fokó gyorshajtás, ERGO mégcsak nem is igazi gyorshajtókról beszél, akik lefűrészeltkipufogós hondával csapatnak egy lakótelep sétálóutcáján üveghangon.

Az a baj, hogy az embereknek rohadtul a könyökén jön ki, hogy a közlekedésbiztonság megáll a sebbesség elleni demonstrációban, holott ezernyi más ok is van, lásd a videón, a figyelmetlenség, ami a fáradtság, vagy egyéb KRESZ szerint járművezetésre alkalmatlan állapot miatt bekövetkezhet.

mildi 2014.01.11. 18:36:48

@bajan:
+ belegondolok előzésnél, mki 110-120 jön, majd csattanás, mert valaki a szembesávban 150-nel...
vagy útszéli buszmeg, a gyalogos is 110-120-ra számít...
150 sok!

Galván_Tivadar 2014.01.11. 18:40:51

@Thanathos:
Ez egy neked való oldal, ha már a fizikaórán mással foglalkoztál:

www.kisdoboz.hu/fekut/

Neked kiválóak a reflexeid, jó a gumid, lássuk mi történik 90 helyett 150-nél:

"150 km/h sebességnél a féktávolság nagyjából 110.83 méter, ebből a reakcióidő alatt megtett út 20.83, a fékút 90 méter.
90 km/h sebességnél a féktávolság nagyjából 44.9 méter, ebből a reakcióidő alatt megtett út 12.5, a fékút 32.4 méter.

Ha egy hirtelen eléd kerülő akadálynál 90 km/h sebességgel épp megtudtál volna állni, 150 km/h sebességgel haladva 44.9 méter megtétele után 128 km/h sebességgel ütközöl vele.
Ez az akadály szempontjából nézve körülbelül olyan, mintha egy emeletes lakóház 21. emeletéről esett volna le (64 méterről). "

Ésszel...

tt_tt 2014.01.11. 18:41:40

Nagyapám mondta annak idején: "elsőbbsége annak van, akinek megadják." Nagyon igaza volt

2014.01.11. 18:45:28

A legszebb fajta a hétvégi autós. Évente 40-50.000 Km-t vezetek, főleg Pécs és Budapest között. Hétvégenként is sokat megyek. Gondoltam már arra, hogy autókamerás filmet forgatok a hétvégi autósokról. Ma pl. az M1-en találkoztam minősített esetekkel. Az alap, hogy nem ismerik a jobbra tarts szabályt. A másik, hogy nem tartják az egyenletes sebességet - hol lelassulnak, hol felgyorsulnak, teljességgel kiszámíthatatlanok, ezért baromi veszélyesek. Plusz a haladási sebességüket sem igazítják a forgalom ritmusához, így jókora meglepit okozhatnak a többieknek. Harmadrészt soha nem engednek el, és ha előzni kezded őket, felgyorsítanak. Negyedszer nem ismerik a követési távolság fogalmát. Az általuk elvégzett előzésekről ne is beszéljünk. Emlékszem feleségem néhai nagyapjára, béke poraira. Ő, ha a Trabantjába ült néha-néha, városban felgyorsított 70-80-ra, hogy minél gyorsabban áthaladjon a veszélyzónán, majd kiérve a nyugis országútra lelassított 40-re.

mtk001 2014.01.11. 18:47:17

Most ellenpéldát mondanék, úgy rongyol ki a mellékutcáról, hogy majdnem fellök és még neki áll feljebb : hogyan mert arra járni valaki ? Neki mindig elsőbbsége van !!!
Na azokat is gyomlálni kellene ...

attila633 2014.01.11. 18:47:27

Thanathos!
"Sokkal rosszabbak azok, akik azt hiszik, tudnak vezetni. Nem is a tudásukkal van gond, hanem annak megértésével, hogy nem ők vannak egyedül az utakon..."
Ez a rész pont Rólad szól!

Béza Dániel 2014.01.11. 18:49:43

@Choossie: Azért helyezik a hangsúlyt a sebességre, mert a mi univerzumunkban olyan a fizika, hogy a mozgási energia a sebesség fügvényében exponenciálisan növekszik, ezáltal a fékút is, és az autó romboló ereje.

uarempty 2014.01.11. 18:51:00

@mildi: Igen, sajnos én is így vagyok vele :D pontosan..nameg, az állam, nem támogatja az ilyenek után az autóban keletkezett káromat :( :D

Béza Dániel 2014.01.11. 18:54:53

@noob johnson: De ha a hétvégiautós ekkora mazsola, te meg ekkora spíler vagy igazán lehetsz annyira nagyvonalú, hogy vigyázo. helyettük is. Tudod, nem a gyerek vigyáz a felnőttre, hanem fordítva.

hardw 2014.01.11. 18:57:21

azzal értek egyet, aki azt írta, hogy az oktatásban és a vizsgáztatásban van a hiba. súlyos hiba.

az autóvezetés egy veszélyes üzem, mégis mindenki, hangsúlyozom MINDENKI kaphat jogsit. mindenki, csak lehet, hogy sokszor kell próbálkozni, többet kell fizetni, lefizetni, hisztizni, megsajnáltatni magát, vagy bármi. de előbb vagy utóbb meglesz, és az útra kerül.

vicces lenne, ha sok szakmát egyszerűen bárki elvégezhetne.

mellesleg a nagyarcú "közúton 150-el megyek mert van vadriasztó síp a thalián" típusra ráférne egy vezetéstechnikai tréning rántópados vezetéssel, 40-es sebességgel. azonnal rájönne, hogy nem tud vezetni, és ha 1 tonna irányíthatatlanul megindul, akkor az arc kevés. de még az ima is.

A sokadik Zoli 2014.01.11. 18:57:28

@Galván_Tivadar:

Abszolút igazad van.

128 km/h sebességgel ütközöl vele.
Ez az akadály szempontjából nézve körülbelül olyan, mintha egy emeletes lakóház 21. emeletéről esett volna le (64 méterről).

Ez olyan mintha az akadály gyalogos lenne. De ha az az akadály egy teherautó megpakolva akkor hány m alatt fog 0-ra lassulni a 128 km/h-val közlekedő autó? Az hány G és kinek a belső szervei bírják ki leszakadás nélkül? Vagy el lehet gondolkozni, hogy hány kiló egy szarvas és kinek a szélvédője, utána az arca bírja ki az agancsát. Tőle aztán lehet KRESZ tudást meg jogsit számonkérni...

uarempty 2014.01.11. 18:58:47

@Thanathos: Ja, bájker azon mondata kissé kétértelmű...és jobban tereli azokra a felelősséget, akik tudnak vezetni.

Holott, ez egy közös "játszma", és a kreténnek is ugyanúgy koncentrálni,figyelni és segítenie kellene...

Nancsi 2014.01.11. 18:59:36

@tt_tt: "Nagyapám mondta annak idején: "elsőbbsége annak van, akinek megadják." Nagyon igaza volt"
Apám is mindig ezt mondta. 750ezer km-et levezetett baleset nélkül hivatásosként, utána elment nyugdíjba. A "közúton 150-el megyek, mert szeretek haladni" gyerekből meg kiváló vesedonor lesz.

2014.01.11. 19:02:01

@Béza Dániel: hát sajnos egyre inkább kezdek rájönni, hogy nagyon nem vagyok spíler. Csikó koromban még hatalmas király drájvernek gondoltam magamat, de így 41 évesen már képben vagyok, mennyit lehetne/kellene tanulnom e téren (is).

Nancsi 2014.01.11. 19:02:53

@hardw: Ha csak te, és a hozzád hasonló ászok kaphatnának jogsit, vajon fizetnéd e a literenként 400 EZER forintos benzin árat? Mert az utakat akkor is karban kellene tartani valamiből, ha egy nap 8-an mennétek az M3-ason, mert ennyi menne át azon a vizsgán, amit te elképzelsz.

A sokadik Zoli 2014.01.11. 19:03:16

@Nancsi:
Az a baj, hogy visz magával még párat. Láttam rá példát. Sőt csak az felelőtlen tetű úszta meg karcolásokkal amelyik vezetett.

A sokadik Zoli 2014.01.11. 19:05:52

@A sokadik Zoli:
Azt elfelejtettem írni, hogy nem a lámpaoszlop hajtott gyorsan, és nem is az utasok.

uarempty 2014.01.11. 19:09:55

@Nancsi: Az úthálozatra költendő pénzekbe ne menjünk már bele!Ha rá költenék normálisan egyáltalán...a vizsgákon kevesebben mennének át, valóban, de vszínű nem lenne drasztikusabb a szám, és az oktatáson is reformálnak, akkor felelősség teljesebb emberek jönnének ki végtermékként.
De jó, ahogy mondod, így legalább karban tartják a pályát még mutyi mellett is, igaz, hogy több ezer halott bánja, dehát, kit érdekel, nem?Csak egy ember :D Meg amúgyis, túl sokan vagyunk a Földön, jó népesség szabályzó.

Tombolda · http://tombolda.fw.hu 2014.01.11. 19:14:12

@Nancsi: " A "közúton 150-el megyek, mert szeretek haladni" gyerekből meg kiváló vesedonor lesz. "

és / vagy gyilkos.

hardw 2014.01.11. 19:15:14

@Nancsi: én nem mondtam arányokat, te viszont rengeteg baromságot.

a tipikus alkalmatlan vezetők aránya nem magas. mivel félnek a vezetéstől, nem vezetnek sokat, így nem is fogyasztanak annyi üzemanyagot.

az utakat nem a személyautók, hanem a teherautók teszik tönkre. guglizd le.

én nem képzeltem el, hogy napi 8-an mennének az M3-ason, te képzelted azt, hogy én ezt képzeltem.

a jogosítvány megszerzésének feltételeként kötelező vezetéstechnikai tréningről pedig nyugodtan kérdezd meg akármelyik szakmabelit, helyeselni fognak. egyrészt rutint szerzel, másrészt rájössz, hogy mennyire nem tudsz vezetni. ezért hasznos.

egyébként szeretem az általánosító trollkodó válaszokat, de inkább beszélgess nagyapáddal mielőtt véleményt nyilvánítasz.

alf (törölt) 2014.01.11. 19:15:41

150-nel országúton..?!
Akkor sajnos csak egy jelzőm van, gondoljon bárki bármit.
Baromállat.
De fentebb méter pontossággal leírták, hogy miért.
És sajnos épp az ilyenek miatt van annyi halálos baleset, nem pedig a vasárnapi vezetők miatt. Éppen, hogy nem a bizonytalankodó anyukák, lassú nagypapák okozzák a baleseteket, sokkal inkább szenvedő alanyai azoknak, mert az "országút királyai", akik meg vannak róla győződve, hogy Schumi (szegény) kismiska hozzájuk képest, éppen a filmen látható szituációban döbbennek rá, hogy tehetetlenek. A fizikát ugyanis nem lehet meghágni. Sajnos azonban akkor már késő.
Egy vezetéstechnikai tréning kéne minden ilyen balf@..nak, hogy megdöbbenjen a saját képességein.

1kutya 2014.01.11. 19:16:01

fék készenléti állapooottt???

manapság az egyenes vonalban, egyenletes tempóban való közlekedést sem tanítják meg a tévezetőknek...

CorollaVVTI 2014.01.11. 19:18:25

@noob johnson: "felgyorsít, mikor előzik" - na kérlek, ezt én is szoktam, és ez esetben nagy eséllyel Te vagy a gyökér. Elmondok Neked valamit: ha megyek 130-cla, majd mondjuk egy 1.5 dci Kangooval elkezdesz előzni dobnak felfelé 132-vel, ami előre láthatóan minimum 800 métert fog igénybe venni, és előttem a külsőben van egy kamion, akkor nem fogok azért fékezni, mert nem bírsz menni. Ki fogok elég ugrani gyorsítva, akár egymás után háromszor is.
Ennek két oka van: egyrészt, hogy 130-ról 150-re elég hamar gyorsulok fel. Nem azért nem megyek annyival, mert nem tudok. Másrészt meg nem akarok azért fékezni, mert nem bírsz megelőzni.
A megoldás baromi egyszerű: ha nem tudsz valakit normálisan megelőzni, ne előzd meg! Elvárni, hogy a másik fékezzen azért, mert Te képtelen vagy megfelelő sebességkülönbséget összeszedni (vagy csak lusta vagy rá), bizony jó nagy tahóság.

Évi 20-25k-t megyek én is, zömét autópályán. A 132-re rakott tempomattal közlekedő sügérek, lehetőleg valami 72 lovas fosputtonnyal, hogy akkor se tudjon gyorsítani, ha kéne, legalább olyan idegesítőek, mint a bénázók.

Nem Penny hajója 2014.01.11. 19:24:34

@Thanathos: "Országúton a 90km/h nagyon kevés. Nem is tartom be. 130-150-nel megyek amit abszolút nem tartok soknak."

Az egy dolog, hogy valaki a se istent, se embert nem ismerő pöcsfej tankönyvi példája, de hogy még büszke is rá?

Mondanám, hogy addig vagy nagyra ezzel a "tudásoddal", amíg kerekesszékbe nem kerülsz egy baleset után, de valahogy az az általános tapasztalat, hogy az ilyen férgek mindig megússzák és a vétlen félből lesz rokkant.

Már elnézést mindenkitől a hangnemért, de amióta egy ismerősöm szülei szörnyethaltak egy ilyen barom miatt, azóta valahogy nem tudok toleráns lenni az ilyen "150-nél jobban ura vagyok az autónak, mint a sok kis mazsola 90-nél"-vallást képviselő "emberrel".

Tombolda · http://tombolda.fw.hu 2014.01.11. 19:26:15

@Nem Penny hajója: " valahogy nem tudok toleráns lenni az ilyen "150-nél jobban ura vagyok az autónak, mint a sok kis mazsola 90-nél"-vallást képviselő "emberrel". "

gyilkossal.

Scaleo 2014.01.11. 19:27:19

"Nincs még az autókban olyan számítógép, amely a többi közlekedő pozícióját kiértékelve jelez, ha veszélyhelyzet van."

Van már olyan, amelyikben van. :) BAS PLUS with Cross-Traffic Assist, az új S-osztályban már van.

www.youtube.com/watch?v=zBoZz7YHKVc

Idővel lejutnak majd az alsóbb kategóriákba is ezek a rendszerek. A fejlődés sohasem állhat meg. ;)

Thanathos 2014.01.11. 19:27:26

@Galván_Tivadar:

Talán, ha figyelmesebben olvasol, akkor észre veszed azt, hogy mit írtam a kereszteződésekről.
Egy kihalt országúton vadon kívül (fényes nappal ritkábban lehetséges) nem sok minden kerülhet váratlanul eléd, így az írt sebességet nem tartom abszurdnak.
Rossz látási viszonyok között, szürkületben stb. nyilván sokkal lassabban megyek.
A lényeg azon van, hogy a közlekedésre figyeljünk és ne másokban bízzunk, hogy majd korrigálják a hibáinkat.

hardw 2014.01.11. 19:28:31

@CorollaVVTI: autópályán mennyire kéne tenni a tempomatot nagymester?

ma mentem az érdi emelkedőn felfelé, a 100-as táblát az emelkedő alján oldják fel, ott 105-el mentem a belső sávban, mert a külsőben lassan mentek, és pont akkor ért mögém a hülyegyerek a páréves egyes bömbivel kb 150-el (!). nyomtam egy padlógázt, és 5 mp-en belül már a külső sávban voltam. ő a belsőben az emelkedőn nem tudott megelőzni, én elvettem a gázt, hadd menjen donornak. idén lesz 15 éves a kocsim.

akkor szerinted feltartottam? csak mert a kanyarban még nem is látszott, és a külsőben 80-al mentek, én 105-el a belsőben, 100-as sebességkorlátozásnál.

a lendületből közlekedőket én sem szeretem, de magyarországon nincsenek akkora távolságok, hogy komoly időt spórolj azzal, hogy 130 helyett 160-al mész, főleg, ha csak évi 20e km-t vezetsz (az szinte semennyi, sima rövidtávú ingázás, napi 100 km).

Mészáros Laci 2014.01.11. 19:35:25

Jó írás, tetszik. Tegnap reggel egy iskola előtti zebrán előzött meg egy köcsög. Én meg nyomtam a dudát, nehogy a gyerekek átfussanak. A köcsög ezt talán észre sem vette, mert később még ő próbált keménykedni.

Thanathos 2014.01.11. 19:35:35

@Nem Penny hajója:

Ki volt a hibás a balesetben amire hivatkozol te szerencsétlen?
Én még senkinek nem okoztam semmi gondot több mint 20 év alatt a közlekedésben, mert próbálok körültekintő lenni és vigyázni a hozzád hasonló majomra (esetleg féregre?).

Scaleo 2014.01.11. 19:36:53

Egyébként ezekről a kihajtós barmokról jut eszembe egy nemrég történt eset. Vidékről jöttem hazafelé, jövök át egy kisvároson, elérek a legforgalmasabb kereszteződéshez. Jön a hülye az alsóbbrendű úton, az elsőbbségadás kötelező táblánál megáll, de szép lassan mocorog befelé a kereszteződésbe, én meg jövök 50-nel a védett úton (főút). Eddig semmi probléma. Aztán megcsípi a darázs, vagy tudja a fene, hogy mit kapcsoltak félre az idióta agyában, és ugraszt az autóján egy fél orrhossznyit befelé, kb. 5-10 méterrel előttem. Ha nem reagálok jól, lehet, hogy elviszem az SX4-ese orrát.

Én nem tudom, az ilyennek az élettársa miért nem tudja beleverni a fejét a korlátba a hajánál fogva, vagy felökleltetni egy vak komondorral? Vagy mi van, a település legforgalmasabb kereszteződésében gyakorolja a kuplungkezelést? Elhiszem, hogy nem könnyű megtanulni, de talán ne az én életemet kockáztatva gyakoroljon. Vagy fizesse ki az automata felárát, ha másképp nem megy.

A fékkészenlét valóban hasznos, de ha 50-nel jössz, és 5 méterrel előtted ugrasztja be eléd az autóját teljesen váratlanul a marha, aki egyébként végig lát téged, akkor a fékkészenlét sem sokat segít. (Annál többet segít a légzsák.)

Elvileg tanítják amúgy a fékkészenlétet, meg a bizalmi elvet is, csak nem tanulják meg. Mint ahogy a motorosok, a kerékpárosok és a gyalogosok sem tanulják meg, hogy az elsőbbség nem jelent sérthetetlenséget.

rez 2014.01.11. 19:37:53

@Nem Penny hajója: ugya, ez a csávó egy fasz, s még kérkedik is vele...

Bambano 2014.01.11. 19:39:25

@uarempty: mondhatod, hogy ne hibázzon a másik se, a vége mégis az, hogy a te autód nyaral heteket a karosszérialakatosnál és neked szívás feltakarítani a hoppá után az eredményt.

és ez csak az önző magánérdek, még nem írtam semmit arról, hogy balesetben gyakran személyi sérülés is lehet.

mi a gyorsabb? defenzív vezetéssel elveszíteni 10 percet vagy nyomni és három hetet veszíteni?

a fényezőben pont ugyanannyi idő alatt készül el az autód, akár neked volt elsőbbséged, akár nem.

Mészáros Laci 2014.01.11. 19:40:04

@CorollaVVTI:

Kedves CorollaVVTi, köszönöm, hogy ezt leírtad.
Nagyon tanulságos, segít megértenem a köcsögök gondolkodását.

dibbler 2014.01.11. 19:42:15

Nem fizetsz többet az autopályadíjért, nem jár neked semmilyen gyors haladás.
Már az is problémás (több szempontból is), hogy a kamionok nem előzhetnek.

Semmilyen nemzetgazdasági érdek nem fűződik a 130-150-es haladáshoz.

Csak két érv van:
- státusz szimbólum a száguldás, bátor vagány vagyok
- sok lácsó legénynek annyira fontos a száguldás, hogy a politikusok is kedveznek nekik.

Carada 2014.01.11. 19:44:20

Hatásos a film, de azért az sem életszerű, hogy nulla kormányzással telibe veri a kikanyarodó autót a másik. Ha jól tudom, tanítják is, hogy nem sikítva tapossuk a féket, hanem irányítjuk a kocsit, azzal jobb eséllyel lehet elkerülni a balesetet. Az ABS korában erre még a lehetőség is adott.

csaki-de 2014.01.11. 19:47:01

@Thanathos: Ebben az a jó, hogy neked élből el kellene venni a jogosítványodat. Persze annak is aki 100-110-zel megy 90 helyett.
Fel kéne már fogni, hogy az átokverte szabályok (a Kresz is) azért vannak, hogy betartsuk őket, ne pedig tetszés szerint a saját ízlésünkre formáljuk.

Bambano 2014.01.11. 19:49:45

@hardw: szerintem semmi baj nincs azzal, ha az ilyenek alatt megindul 150-nél az 1 tonna. saját döntése, hogy a genetikai kódját szeretné-e beküldeni az evolúcióba, vagy inkább kiszelektálja.

a gond mindig akkor van, amikor szabályosan közlekedők viszik el a balhét helyettük.

@Thanathos: "Ne ész nélkül "száguldozzunk" ez itt a lényeg nem több!": te mint kívülálló, hogy értékeled ezt a kérdést?

Carada 2014.01.11. 19:52:28

@csaki-de:
"az átokverte szabályok (a Kresz is) azért vannak, hogy betartsuk őket, ne pedig tetszés szerint a saját ízlésünkre formáljuk."

Büntettek meg már kint hagyott 30-as tábla miatt? Nem? Köszönöm, nincs több kérdésem.

Nem Penny hajója 2014.01.11. 19:52:51

@Thanathos: bár sok értelme nincs bármit is magyarázni a te fajtádnak, de akkor elmesélem a balesetet. Volt szerencsém ugyanis végigülni a bírósági tárgyalásokat.

- A vétkes fél az igazságügyi szakértő szerint 150-160 km/h-s tempóval ment országúton.
- Egy enyhe jobb kanyart túl szűken vett, az út széle ott nem volt a legtökéletesebb, ami megdobta egy kicsit az autót, pont annyira, hogy ekkora sebességnél átsodródjon a másik sávba.
- A másik sávban pedig pont jöttek, esélyük sem volt elkerülni a balesetet. Azonnal szörnyet haltak a kis Corsában.

Ennyi. Ja, és a vétkes arra hivatkozott az enyhítő körülmények között, - sok egyéb mellett - hogy évi 30 ezer kilométert vezet és tizenvalahány év alatt egyetlen balesete sem volt.
Pont ugyanazt, amit te is írsz.

Amúgy nem úszta meg a letöltendőt, mert a bíróság szerint alacsonyabb sebességnél elkerülhető lett volna a baleset, de mondjuk ez a végkifejlet szempontjából tök mindegy.

DarthVader 2014.01.11. 19:54:07

Levezetem életemben kb 400 000 km-t. Néhány héttel ezelőtt a házunk előtti T útkereszteződésben, ahol nap mint nap nagyjából 3-4-szer kihajtok minimum, a T szárából kihajtás előtt jobbra kinézek, az út jobb oldalán iskolabusz áll, a bal oldalon a busztól kicsit közelebb egy fehér autó ÁLL. Balra kinézek, senki. Kifordulok balra, és a jobb látómezőmben feltűnik közvetlenül mellettem az a személyautó,amiről azt LÁTTAM, hogy ÁLL. Nem állt. Akkor gyorsitott. Szerencsére én a bal oldalra, ő a sekély árokba, igy elmaradt a keserű végkifejlet.

Úgyhogy nincs olyan, hogy valaki gyakorlott vezető. Illetve van, az különbözteti meg a nem gyakorlottól, hogy ha a nem vétkes fél elkezd anyázni, akkor kurvára elnézést kér, és nem győzi dicsérni a másik reflexeit. És főként ha ő áll a nem vétkes oldalon, akkor nem kezd anyázni hasonló helyzetben.

(Azt meg igen szivesen tarkón nyomnám egy szívlapáttal, aki hibázik, és még neki áll feljebb.)

Aki pedig egy 90-es úton 150-nel közlekedik, az egy idióta gyökér. És ha megpusztul, remélhetőleg csak egyedül.

Never 2014.01.11. 19:56:54

@Thanathos: Rémisztően felelőtlen vagy, kedves fórumtárs. 150 km/h autópályán kívül rendkívül veszélyes, a többi közlekedő nem tudja kiszámítani, hogy mennyi idő alatt is érsz oda egy kereszteződéshez, mivel a megszokotthoz (és megengedetthez) képest jelentősen nagyobb sebességgel közlekedsz.

Volt egy teszt német autópályán egy DTM-sofőrrel még a 90-es években, hogy alátettek egy 911 Turbo-t és csak mennie kellett ami a csövön kifér (ahol szabad volt). Több balesetet is majdnem okozott csak azáltal, hogy az emberek nem számoltak még ott sem azzal a rémisztő sebesség-különbséggel, amit mondjuk 150 km/h delta jelent (és ha te mész 150-nel a főúton vagy mellékúton, akkor az pont annyi különbség a gyalogoshoz, biciklishez vagy az alsóbbrendűről bekanyarodó autóshoz képest).

Ott van aztán még:
- részeg biciklis
- bicikliző / játszó / szaladgáló gyerek
- idióta gyalogos az út szélén
- lovaskocsi, traktor a kanyar / domb mögött
- normális sebességekhez szokott, szabálykövető autós
- keresztbe futó fácán / róka / vaddisznó / szarvas

Ha szerencséd van, te sérülsz meg a balesetnél. Ha nincs szerencséd, akkor megölsz mondjuk egy gyereket és élhetsz ezzel a tudattal életed végéig. Az maga a pokol.

CorollaVVTI 2014.01.11. 19:58:15

@hardw: Rakhatod 132-re is a tempomatot, csak előzésnél legyél kedves a jobb lábadat ráhelyezni arra a nyamvadt gázra, és ne 3 és fél percig előzni. Ha ez nem megy, akkor meg járj vonattal.

Never 2014.01.11. 19:59:22

@DarthVader: Teljesen egyetértek. Szerintem nekem is megvan már a 400-500k vagy több (nem számoltam), de sajnos így is előfordul nagyon hajtós időszakokban, hogy elnézek egy helyzetet. Egy-két évente egyszer, és akkor is általában csak parkolás közben (kisebb lemezkár...), de örülnék neki, ha akkor, ha béna vagyok, a másik nem lenne béna és figyelne.

CorollaVVTI 2014.01.11. 19:59:56

@Mészáros Laci: Előző commentem Rád is vonatkozik. Szerintem az a köcsög, aki három percig előzi a másikat, ezzel beszorítva azt egy kamion mögé. Ha előzől, lépj rá a gázra, ne a másikat szivasd. Ha pedig szivatod (köcsög vagy), ne lepődj meg, ha kivág eléd, mert esetleg háromszor olyan jól gyorsul adott tempónál, mint Te... :)

bajan 2014.01.11. 20:00:37

@Thanathos:

"Egy kihalt országúton vadon kívül (fényes nappal ritkábban lehetséges) nem sok minden kerülhet váratlanul eléd..."

Bármi eléd kerülhet (traktor, állat, gyalogos,biciklis, szemét v. sár v. kő az úton stb.), de nem ez a lényeg. Hanem az hogy mi történik 150-nél és mi 90-nél. Mennyi utat teszel meg másodpercenként (ami az átlagos reakció idő) 150-nél és mennyit 90-nél. 150-nél esélyed sincs bármennyire is körültekintő vagy ha váratlan esemény (érted!!!! váratlan!!!!) történik hogy raegálj és elkerüld vagy megállj.

Amúgy meg nem (csak) neked: a 90 nem az úton előírt kötelező minimális sebesség hanem a maximális sebesség! Azért mert valaki 80-nal megy nem hibázik (sőt valószínű oka van).

HakapesziM 2014.01.11. 20:01:10

Tudomásul kell venni, hogy a közlekedés veszélyes, mindig lesznek áldozatok. Mehetsz 90 - nel is országúton, ha a kereszteződés előtt 5 méterrel jönnek ki eléd, nem fogod tudni elkerülni az ütközést. Minden becsatlakozó út előtt meg nem állhatunk meg az elsőbbség birtokában, mert azzal megerőszakoljuk az egész közlekedést.
Ha a szembejövő kamion a csúszós úton pont előtted bicskázik be nem tehetsz semmit, ott halsz meg. Ezt tudatosítani kell, aki mindenek feletti biztonságot akar, jobb ha otthon marad.

Mészáros Laci 2014.01.11. 20:01:26

@CorollaVVTI:

Nem kell magyarázni, én csak megköszöntem.

Mészáros Laci 2014.01.11. 20:02:28

@CorollaVVTI:

Német autópályán ha bármilyen okból így kivágsz egy másik autós elé, és (sok helyütt) kamera látótávolságán belül vagy, kb 400 euróba fog neked kerülni. Ez nekem segít eligazodni abban, hogy ki a köcsög.

CorollaVVTI 2014.01.11. 20:03:53

@Mészáros Laci: Ott nem kell kivágni, mert ha kirakod az indexet, kiengednek, nem beszorítanak szándékosan. :) Pech, voltam arra párszor, nem nyert.

hardw 2014.01.11. 20:04:45

@Bambano: abszolút...

múltkor jöttem ki érdről az m7-re, gyorsítottam a gyorsítósávon, kimentem egyet, erre a 30 éves skodás a gyorsítósávon előbb de jóval lassabban elémvágott, mondom jó. kimentem mégegyet, erre megint, és ezt játszotta velem a belső sávig, de gyorsulni nem tudott. megvártam amíg lehúzódik (ekkor értük el az m0 lehajtót, azaz a tetőt), én tempomat be 135-re, ő meg a lejtőn szépen lassan felgyorsult, és elkezdett levillogtatni.

hát nem engedtem el, gondoltam addig vagyok biztonságban, amíg mögöttem van. jobbról nem tudott megelőzni, belém úgyse mert jönni, jó fél tonna volt a két autó között. elém érve meg tartottam tőle, hogy fékezne egyet, mert elgurulhatott a gyógyszere. legalábbis a közös szakaszra érve amikor jobbról megelőzött nagyon integetett.

de azt hiszem mindenkinek minden héten van ilyen sztorija. aki azt írta feljebb, hogy az ilyen típusok a fő ludasok, igazuk van, de kiegészíteném azzal, hogy a másik oldal (töketlenek) is legalább annyira hibás. a ferihegyin hajnalban pl. miért kell 60-al menni, miközben a szalagkorláton túl mindenki gyorsabb?

szerintem egyszerű amúgy. ha valaki lassan akar menni, menjen a külső sávban, vagy mellékúton, vagy ne vezessen autót. ha meg időben akar valaki odaérni, menjen autópályán, vagy keljen korábban. én egyébként azt támogatom, hogy a megengedett sebességet tartsák be felülről és alulról is.

Mészáros Laci 2014.01.11. 20:05:00

@HakapesziM:

Maki, olvasd el még egyszer figyelmesen a cikket.
Senki nem várta el, hogy állj meg minden elágazás előtt.
Persze, az is lehet, hogy elolvastad, de szándékosan eltorzítottad a cikkben megfogalmazott kijelentést.

hardw 2014.01.11. 20:10:14

@CorollaVVTI: autópályán 135-re rakom a tempomatot egyébként, és előzés előtt belenézek a tükörbe, és akkor előzök, ha nem tartok fel senkit, egyébként várok. ha mégis épp utolérnek, akkor sem gyorsítok 140 fölé, mert valaki 180-al akar menni. ha 150-160-al megy, nem fog neki gondot okozni egy 140-el történő előzés.

gondolj már bele, 130 a megengedett sebesség. ha lényegesen többel akarsz menni, nyugodtan tedd, de azt ne várd el, hogy mások ehhez asszisztáljanak.

Nem Penny hajója 2014.01.11. 20:12:53

@DarthVader: jó, hogy írod ezt, mert tök igaz.
Pár éve, már rutinos vezetőként behajtottam egy körforgalomba. Annak köszönhetem, hogy nem csattantam, hogy a másik fél jobban észnél volt, a körforgalom pedig széles és a kormányt félrerántva kikerült.

Azóta sem értem, de ott abban a pillanatban egyszerűen nem voltam 100%-osan koncentrált. Nyár volt, meleg volt, a mellettem ülő pont magyarázott valamit, benéztem, nincs mit szépíteni. Kurvára szégyelltem magam.

Viszont próbáltam belőle tanulni. Azóta volt már olyan, hogy fáradtan inkább nem indultam el autóval.

Never 2014.01.11. 20:13:46

@HakapesziM: "Tudomásul kell venni, hogy a közlekedés veszélyes, mindig lesznek áldozatok. Mehetsz 90 - nel is országúton, ha a kereszteződés előtt 5 méterrel jönnek ki eléd"

Ha 90-nel megyek és 40 m-re előttem jön ki, lazán megállok. Ha ugyanakkor 120-al megyek, akkor elcsapom, mint a tekebábut, vagy elkapom a kormányt balra és felkenődök a szemközti kamionra, vagy jobbra, és akkor felszántom az árokpartot.

Az sem mindegy, hogy milyen energiával pusztítom a másikat vagy magamat. Az autóm elején van kb 1 m gyűrődőzóna, mielőtt én következem. A kikanyarodó traktor oldala is enged 50 cm-t. Innentől kezdve 1,5 m-em van, hogy lelassuljak nullára. Nem mindegy, hogy hány G-t kénytelen a szívem-vesém-májam-tüdőm kiállni. Akármilyen tuti váz lehet az autóban, a legjobb 9 légzsák és sokpontos biztonsági öv - ha a végén úgy nézek ki belülről, mint amit disznőölésen kevergetni szoktak az üstben az abálé főzésekor, és csak a bőröm tartja össze, akkor nem vagyok előrébb.

Mészáros Laci 2014.01.11. 20:19:43

@CorollaVVTI:

"Ott nem kell kivágni, mert ha kirakod az indexet, kiengednek, nem beszorítanak szándékosan. :)"

Így van, ugyanis a németek többsége nem köcsög. Mem szorítanak be téged egy kamion mögé, és nem is vágnak ki kamion mögül. te vagy az, aki kivág, ezért te vagy a köcsög. Nem kérem, hogy ezt elismerd, egészen nyilvánvaló, ez egy durva sértés, nincs ember, aki ettől magába szállna és megtérne. régebben próbáltam beszélgetni a köcsögökkel, elmesélni nekik a kooperáció fontosságát, stb de rá kellett jönnöm, hogy ez így nem működik.

A sértő jelzőt lehámozva ez egy meglepően komplex dolog. A személyiségfejlődés során kb óvodás kor végére juthatnak el a gyerekek odáig, hogy szinte mindig képesek a másik játékát tiszteletben tartva úgy játszani. A következő nagy ugrás a kamaszkor kezdetén van, amikor 4-5-6. osztályos gyerekek csoportba tudnak szerveződni, és képesek a csoport érdekében közvetlen személyes előnyökről is lemondani (a csoporthoz tartozás hosszabb távú előnyei fontosabbak). Fiatal felnőttkorra érhet meg az ember addig, hogy nem csak a szűkebb csoport (osztály, focicsapat, stb) hanem egy sokkal szélesebb közösség részeként látja magát, tudja, hogy személyes jólétének feltétele a közösség egészének hatékony működésétől függ.

Sajnos ez a fejlődés sokszor megakadhat - leginkább elnyomó, agresszív, következetlen szülői magatartás, "poroszos" iskolarendszer, merev hierarchia a felnőttkor kezdetén. Aki ebben a fejlődésen megállt (nem saját hibájából), nem érti azoknak a motivációit, akik továbbléptek, és viszont, a német autós nem érti, hogy a magyarok miért tolakodnak értelmetlenül.

HakapesziM 2014.01.11. 20:19:52

@Never: Igen de ilyen alapon 60 - nál még kisebb a fékút/mozgási energia és így tovább. Persze adott a szabály, és azt vallom, aki tilosban jár legalább kétszer úgy figyeljen. Csak nem szeretem ha mindent a sebességre fognak.

Mumia 2014.01.11. 20:20:13

Országúton 150-hez csak annyit, hogy nem a vezetői tudás a kérdés, lehet, hogy te tökéletesen ura vagy az autónak 200-al is, de a többi közlekedő a bizalmi elv alapján nem fog rá és nem is kell arra számítania, hogy valaki ennyivel közlekedik. Ez előzésnél és mellékútról kikanyarodásnál is veszélyes.

Pl szemből valaki előzni szeretne egy kamiont, és látja hogy te jössz,de ha 100-110-el jönnél akkor simán beférne 150-el viszont neked megy. Ha túléled, akkor neked állna feljebb pedig te voltál a hülye.

De a legjobban akkor is azokat utálom akik szándékosan gyorsítanak hogy nehogy besorolhass eléjük gyorsító sávból, akkor is ha előtte 50m-el piros lámpa van.

Az hogy autópályán gyorsít valaki amikor előzik az egy dolog, de országúton ugyanez szándékos veszélyeztetés. A gyorshajtás ehhez képest kismiska. Az ilyen férgeket kéne kigyomlálni. Nem az a probléma aki 180-al megy autópályán, hanem aki 130-al 20 centire tol hátulról.

De a másik fele is elmehet a fenébe, akik nem húzódnak ki jobbra ha nem megyek a seggébe, vagy nem óriási sebességkülönbséggel érkezem mögé. A jobbratartás nem opcionális, akkor is kötelező ha senki sem jön mögötted.

De legjobb aki elkezdi nyomni a dudát a lerobbant autóra. Mégis mit vársz, hogy elpárolog előled? Inkább szállj ki és segíts eltolni az útból.

20agh 2014.01.11. 20:21:30

Ez a cikk megint annyira kellett kb mint egy zacskó sz@r

karlmann 2014.01.11. 20:25:11

Kevesen tudják de az ilyen baleseteknek van olyan oka, ami egy ismert emberi fogyatékosság. Ez a tér és mélységlátás hiánya. Száz emberből kb. 20-nak nincsen és ez velünk született képesség, amit továbbfejleszteni lehet, de akinek nincs, annak nem is lesz soha. Sokan nem értik és teszik fel a kérdést "miért hajtott be a kereszteződésbe, nem látta, hogy nem fog beférni"? Nos nem, tényleg nem látta. Az a vicc, hogy pl. a gépkezelői vizsgánál kötelező, ez a vizsgálat, így akinek nincs, soha nem kaphat gépkezelői igazolványt. Ráadásul, úgy is kell orvosi vizsgálat, amiért fizetni is kell, igazán nem lenne nagy ügy ezt hozzátenni. Egyből kevesebben hajtanának be kereszteződésekbe, nem kezdenének olyan előzésekbe ahol nincs elég hely, de sorolhatnánk a parkolási koccanásokat és így tovább.

Ebből a szempontból tökéletesen értelmetlen arról vitázni, hogy az egyik gyorsan hajtott, a másik meg mazsola volt. A probléma ott van, hogy az egyik eleve nem alkalmas a gépjárművezetésre és jó eséllyel ő maga sem tud róla. A balesetek elleni küzdelem első lépcsőfokának az alkalmasság vizsgálata kellene legyen. Ezzel szemben gyakorlatilag ma bárki kaphat jogosítványt és vezethet ameddig akar, némi csúszópénzért cserébe akár súlyos betegen, vagy nagyon idős korban is. Ehhez csak a KRESZ nevű döbbenetesen elavult jogszabályt kellene csak felülvizsgálni. Na innen kéne kezdeni.

Moleman 2014.01.11. 20:26:55

@noob johnson:
Nem biztos, hogy kiszámíthatatlan, aki ingadozó sebességgel halad. Fogyasztási szempontból előnyös, ha valaki felgyorsít, aztán üresben gurul - aki szerint veszélyes, annak nyilván nem való, de megfelelő tapasztalattal teljességgel veszélytelen és 20-30% fogyasztáscsökkenést jelent.
Én évi 20-25 ezret megyek, bár autópályán keveset. Alkalmazkodok a domborzathoz és a többi közlekedőhöz, mikor kiveszem üresbe. De ha pont egy gyorsítási szakasz közben kezdesz előzni, ne várd, hogy elvegyem. Országúton 95 és 120 között ingázok, majdnem szinuszgörbén, a 105-110-nél lassabban haladók nem érnek utol, akinek meg ez az átlagsebesség nem felel meg, előzzön meg, de akkor haladjon is tovább 110 fölött, különben zavarni fog. Rengeteg autós van, aki ezt nem látja át, ezért járok inkább a 10 km-rel hosszabb, de néptelen útvonalon munkába, mert még így is jobban jövök ki anyagilag.

gusson 2014.01.11. 20:30:12

@Thanathos: Egy hozzád hasonló agynélküli száguldozó seggarc ölte meg egyik kollégámat, néhány pillanat alatt árvát csinálva a két kisgyerekéből. A boncolási jegyzőkönyv szerint szanaszét szakadt minden szerve, gyakorlatilag darált hús lett belőle. Az özvegyét és az árváit nem vigasztalta a tudat, hogy a seggarc is péppé vált.

Bambano 2014.01.11. 20:35:32

@HakapesziM: ez önmagában igaz, csak a közlekedés és a baleset egy bazi nagy valószínűségi változókból összerakott képlet. benne van a szembejövő közlekedők vezetési képességeinek a szórásától kezdve az esélyig, hogy szög miatt durrdefekted lesz, minden.

és ez a képlet azt mutatja, hogy minél kevésbé edzed a védőangyalodat, annál kisebb lesz a kár várható értéke. tehát kétségtelen tény, hogy a legóvatosabbakat is érheti/éri baleset, és az ellenkezője is igaz, mégis nagy átlagot, sok mintát tekintve az a valószínűbb, hogy az összkár várható értéke csökken, ha próbálod a kreszt betartani.

Bambano 2014.01.11. 20:39:04

@Moleman: ez az úgynevezett "jesszus" kategória.

CorollaVVTI 2014.01.11. 20:39:39

@hardw: Jóember, tök másról beszélsz. Én azt mondom, hogy ha 130-cal megyek, és mégis megelőzöl, akkor azt tedd belátható távon belül, tehát vagy gyorsíts fel 140-re, vagy ne előzz meg. Ha 132-vel előzöl, akkor nagy eséllyel be fogsz szorítani egy lassabban haladó mögé, és satuzhatok azért, mert lusta vagy gázra lépni. Nem satuzni fogok, hanem gyorsítani. :)

CorollaVVTI 2014.01.11. 20:43:45

@Mészáros Laci: Van igazság abban, amit írsz. Még kamasz korban sem jutunk el oda, hogy tekintettel legyünk másokra, és az általad említett módon bizony elég sokan megakadnak itt, vagy ez előtt. Ezt sajnos minden nap tapasztaljuk is. Pedig baromi egyszerű a dolog autópályán pl., csak annyira van szükség, hogy:
-ne szorítsunk be másokat kamionok mögé,
-esős időben ne vágjunk vissza eléjük fél méterrel, ha befejeztük az előzést,
-ne villogjunk rájuk, ha nincs miért,
-kapcsoljuk le azt a nyomorék ködlámpát és ködzárót, ha olyan idő van, hogy a csajszi a jobb egyből a napfénytetőn át kémleli a csillagokat.

Nem sok, szerintem nem kell hozzá Mensa tagság, csak némi gondolkodás. Ha a fentebb leírtak mennek, akkor szólj, beszélhetünk sok minden másról, ami kicsit komplexebb. :)

RichardM 2014.01.11. 20:47:18

@Mészáros Laci: @CorollaVVTI: Előbb nem akartam beszállni a kettőtök vitájába, de aztán láttam a németekről szóló hozzászólásaitokat... Egy évben többször szoktam 900 km-t vezetni Németo. és Magyaro. között. Nem egyszer vágnak ki elém és nem egyszer szorítanak be (de nem vágok ki eléjük, mert nincs Nascar versenyautóm)úgy, hogy kint van az index már ős idők óta, sőt nem egyszer akarnak letolni az útról úgy, hogy az előtt még messziről is kb. nem vagy alig lehet látni a mögöttem levőt Én meg előzőm 140-150 körül a román, bolgár kamionsort... És ezek között többször tudjátok kik vannak, nem fogjátok elhinni: a NÉMETEK! Persze azért az ukrán terepjáró meg a szlovák bmw se marad ki ebből. Mindenhol fellelhetők barom sofőrök...

Speedman 2014.01.11. 20:49:11

@hardw: "szerintem egyszerű amúgy. ha valaki lassan akar menni, menjen a külső sávban, vagy mellékúton, vagy ne vezessen autót..."

Ebből levezetve, akkor azokat a biciklizőket is letiltanám az utakról, akik lassan tekernek (adják le a MÉH-be a bringájukat), az úszni kevésbé tudókat meg a medence közelébe sem engedném...

Eldrastico 2014.01.11. 20:52:00

Elovigyázatosnak kell lenni de aki volán mogé ul az potenciális áldozat és elkoveto.
Sokszor nem segít az elovigýzatoság sem és sokszor azok fizetnek rá akik nem is tehetnek róla.

hardw 2014.01.11. 20:53:09

@CorollaVVTI: nézd, sebességtől függetlenül, ha utolérlek, gyorsabb vagyok. ha mindketten előzékenyek vagyunk, te kinyomod a tempomatot 130-ról 5 egész másodpercre hogy 120-ig lassulj, én pedig rálépek a gázra 140-ig, és az előzés pillanatok alatt befejeződik. majd mindkettőnk tempomatja visszaáll, és szépen eltávolodok tőled, előtted.

a gond ott van, ha vagy én nem gyorsítok, vagy te nem lassítasz, vagy mindkettő, ilyenkor tart 1 percig tart az előzés.

de sajnos én inkább azt tapasztalom, hogy utolérem a delikvenst 135-el, majd felgyorsít ő is, pedig nincs kamion, és vagy visszamegyek mögé és megint lelassít, vagy 160-al kell megelőznöm. a másik meg, amikor megyek tempomattal, a lejtőn utolér és megelőz, az emelkedőn meg feltart. pedig ott indultunk, hogy utolértem, tehát én vagyok a gyorsabb.

a közlekedésben tetszik vagy sem, vannak más résztvevők, és aki elvárja hogy neki semmit ne kelljen másokért tennie, az tévúton jár.

DrSzoke 2014.01.11. 20:59:00

@Choossie: Eleg "kockak" a szabalyok errefele,lakott terulet 50, bizonyos helyeken 70-es zonakkal tarkitva,orszagut mindenhol 100. A kormany az elmult par evben sok otletes filmet keszitett az utak biztonsagosabba tetele erdekeben,pl az ittas vezetes eleg nagy gond.Nekem ez a kedvencem:
www.youtube.com/watch?v=CtWirGxV7Q8

hardw 2014.01.11. 21:00:04

@Speedman: a biciklist elég könnyű megelőzni, autósokról beszéltünk.

1kutya 2014.01.11. 21:00:38

@karlmann: no de a jogosítvány nem állampolgári jog (bár sokan azt hiszik)! aki nem tud megtanulni vezetni, az ne vezessen (akkor sem, ha a vizsgabiztosnak át tudta nyújtani a fél desznyót). a jogosítvány autóval kombinálva egy halálos fegyver...

Scaleo 2014.01.11. 21:03:16

@HakapesziM: Az úgynevezett bizalmi elv értelmében számíthatsz rá, hogy ha betartod a szabályokat, más is betartja azokat. Éppen ezért nem kell 20-szal megközelíteni a kereszteződést, hogy hátha lesz olyan barom, aki féktávon belül kivág elénk.

A bizalmi elv a közlekedés alapja. Viszont csak úgy működik, ha te is betartod a szabályokat, azaz országúton pl. nem mész a megengedettnél lényegesen gyorsabban, mert a másik meg erre számít.

Egyébként az országúti gyorshajtás azért veszélyes, mert itt bizony van szembeforgalom és keresztirányú forgalom is. Ha 90-nél hirtelen valaki átjön a sávodba, és fékezel, jó eséllyel be tudod vinni a tempót 70 km/h alá, mire csattantok, ott meg már egy mai, Euro NCAP szerint legalább 4 csillagos autó jó eséllyel megvéd a haláltól.

Mondjuk 100 km/h éppenséggel lehetne az országúti megengedett, a németeknél is annyi, de ennél gyorsabban nem érdemes menni (legfeljebb előzésnél, de utána vissza is kell lassulni tüstént).

ropile 2014.01.11. 21:03:27

@Thanathos: egyet ertunk abban, hogy a 90 keves, mert lassu.
Ellenben gondolj arra, hogy senkiben nem fordul meg, hogy Te 130+ -al mesz. Es ha meglat, akkor mire feldolgozza, hogy Te gyprsabb vagy, mar regen keso.

Phteven 2014.01.11. 21:06:32

@Thanathos: Látom, kedves barátom, te házhoz jöttél ma a lófaszért. :-) Ez egyébként egyáltalán nem baj, a hozzád hasonló evolúciós zsákutcák mást nem is igen érdemelnek. Szépen kérlek, Heves megyét messzire kerüld el, mert a családom és én ezen a területen autózunk a leggyakrabban! Csendben megjegyzem, igen nagy szívességet tennél a társadalomnak (nem csak te, hanem a fajtatársaid is), ha normális emberek veszélyeztetése helyett egy félreeső erdős területen, egy stukival pontot tennél annak a szánalomnak a végére, amit te életnek hívsz. Érted nem kár, a rókák is jóllaknának és ki tudja, hány lelket és autót mentenél meg vele?

Speedman 2014.01.11. 21:10:33

@hardw: Látom nem értetted az iróniát.
Ne magadhoz mérd már a közlekedést. Lehet valakinek közúton a 80 a biztonságos (van akinek a 150-sajnos). Miért ne mehetne annyival? Jobb lenne, ha 90-100-al menne és balesetet okozna?
Meg autó és autó között is van különbség sebességérzetben. Egy kis autóban teljesen más érzés a 90, mint egy nagyban.

Gjon 2014.01.11. 21:17:42

@Thanathos: remélem sosem lesz baleseted! Ha mégis, inkább egyedül legyél akkor.

AutosVilli 2014.01.11. 21:25:01

@noob johnson: Nekem meg a te fajtádból van elegem akik azt hiszik hogy ha levezetnek 40-50 ezer km-t akkor ök a királyok.Hát nem! Pont a te fajtád az akivel a legjobban kell vigyázni, a te fajtád tolat ki félslunggal a parkolóból mert tudja hogy úgy se mennek neki,rutinból vezeted az autód .Max az aranyered nagyobb mint a többi autósé.Azaz elbízod magad mint az állat,aztán jön valaki aki teljesen eltérően az évi 50e km alatt mégis csak meglep valamivel, ami miatt összetöröd a vasadat.Intoleráns,dudáló,kurvára sietek,a jellemző rátok.
A futár a másik állat fajta.

hardw 2014.01.11. 21:27:09

@Speedman: elnézést, ha félreérthető voltam, közúton a 80-as tempóval semmi gond, ha neki az a biztonságos, vagy ha fél a trafitól, ahogy autópályán a 120-as sem. meg lehet előzni.

de ha közúton 60-al akar menni vagy autópályán 90-el mert az a biztonságos, akkor menjen busszal vagy vonattal, mert nem alkalmas a forgalomban való közlekedésre, ha a megengedett sebességgel nem tud tartósan biztonsággal haladni. akár kis autója van, akár nem.

Mérges 1234 2014.01.11. 21:29:58

Hát nem tudom mi van ezzal a Tahó sszal, de én országúton a 100 néhol a 110et érzem még biztonságosnak, szarok az útak, vannak kereszteződések, etc.

Többször próbáltam a megszokott útamon, már a 120-130 nál is kurvára figyelni kell és amilyen vackok az utak nem stabil az autó, hamar utolérsz embereket, kikanyarodnak eléd, stb..

Egyszerűen nem oylanok az útjaink, hogy 100-110-nél gyorsabban lehessen azokon menni, sőt sokszor még ez is sok. De a 150-en irreális.

karlmann 2014.01.11. 21:30:41

@1kutya:

Tőlem lehet állampolgári jog is a jogosítvány, ezzel nincs semmi bajom. A szabadság alapvető jog, de ez nem jelenti azt, hogy szabadon lophatok büntetlenül. A gond ott van, hogy az autóvezetés nagyon összetett és bonyolult dolog és egész embert kíván. Főleg manapság, amikor mindenki azt hiszi, hogy tud vezetni, mert egy átlag olcsó autó is tömve van hárombetűs extrákkal, amik megoldják helyette a veszélyes helyzetek egy részét. Csakhogy ez hamis biztonságérzetet teremt és az alkalmatlanok emiatt nagyon veszélyes helyzetbe kerülhetnek.

Nikorene 2014.01.11. 21:34:00

@CorollaVVTI: a KRESZ nem tíltja hogy 3 percig előzzelek az autópályán (kétirányú úton nyilván nem fogok, de ha nem zavarom a szembejövőt, és be tudom fejezni biztonságosan az előzést, akkor akár ott is előzhetek 3 percig). Viszont tíltja azt, hogy rálépjek a gázra, és túllépjem a sebességet, illetve Neked is tíltja hogy akadályozd az előzésemet. Szóval nekem más az álláspontom azzal kapcsolatban, hogy ki a gyökér. Az első ilyen "kigrás" után a következőnél eggyütt gyorsulok veled, a teherautót meg mögöttem fogod előzni 95-tel.

osze 2014.01.11. 21:34:36

Mikor annak idején vezetni tanultam, az oktatóm mondogatta, hogy ahogyan a jó focista "lát a pályán", úgy lát a jó sofőr is az úton.
Tehát együtt él a forgalommal és nemcsak nézi, hanem látja is a többi résztvevőt és képes egy kicsit előre felismerni a veszélyhelyzetet.

Make Valamit · http://make.blog.hu 2014.01.11. 21:35:34

Tele van a temető olyanokkal, akiknek elsőbbsége volt. Ésszel kell vezetni. Én nem ásnám el Thanathos-t csak mert szeret száguldozni; sok pénzbe van ez általában, és nem a traffipaxolásra gondolok.
A gond a fejekben van, Bájker kihagyta a bizonyítási kényszeres kisautóst: pálya, _én_ a 220 (jövőre 295) ló mögött unatkozom a fotelben 140-re akasztott tempomattal, ami gps szerint inkább 128. Elég az.
Hirtelen éles hangot hallok.
Tükör? Piros miautónk jön, mit jön, kúúúúúszik el mellettem kb 5km/h-s sebességkülönbséggel, üveghangon, már a seggében egy ezüstszürke Passat TDI - BMW x530d fogat refivel, szerencsétlen úgy rántja be elém a szekeret hogy majdnem leviszi a lökös sarkát. Hosszú dudaszó. Ki a hülye?

a) én hogy nem lassítottam,
b) a szutyukis mert nincs erőtartaléka v. lendülete előzni
c) a németautósok

Ha bárki azt hiszi hogy itt egy válasz a helyes, téved.

RemekElek 2014.01.11. 21:36:43

Maximálisan egyet értek kőbájker-rel!
Nem az a közlekedés, hogy szabályosan figyelmesen precízen végig tudunk menni egy zárt pályán. Azt ugyanis gépjárművezetésnek hívják!
A közlekedés olyan mint a tánc. Közlekedés közben is figyelni kell a partnerekre és akkor lesz gördülékeny a közlekedés és akkor ér mindenki a lehető leggyorsabban élve haza és nem a hullaházba vagy a dutyiba...
Magam részéről az autóvezetést szórakozásnak tartom és imádom. A közlekedést pedig az élet részének amivel együtt kell élni.
A helyzet az, hogy véleményem szerint sokkal fontosabb lenne ha közlekedésből kellene érettségi vizsgát tenni mint mondjuk irodalomból, mert irodalom nélkül lehet élni. Viszont közlekedési ismeretek nélkül csak a szerencsében bízhatunk.

gerlaip 2014.01.11. 21:39:55

@Thanathos: a nagy átlag azért halyt 100-110-zel, mert ott még van idő korrigálni. Lehet, hogy te egy Schumi vagy, de 130-150-nél te is meghalsz, mert az a kva kocsid 150-ről háromszor akkora úton áll meg, mint az enyém 100-ról. Ja és Schuminak elég volt 10 km/h órás ütközés, hogy kómába essen. Ezen gondolkodsz el, amikor legközelebb beülsz életveszélyt okozni az autódba.

gerlaip 2014.01.11. 21:40:58

@gerlaip: mielőtt elkezdesz szídni az "ly" miatt, én is észrevettem utólag, csak annyira felhúzott ez a hozzáállás, hogy nem néztem át, mielőtt elküldtem...

CorollaVVTI 2014.01.11. 21:41:56

@Nikorene: A KRESZ azt sem tiltja, hogy amikor autópályán megelőzlek esős időben, akkor néhány méterrel előtted vissza is menjek a külső sávba. Te pedig a vízfüggöny mögött azt se fogod látni, hogy fiú vagy-e, vagy lány, az asszony melletted pedig sikítás közben opcionálisan összefossa a bokáját. A KRESZ nem tiltja, de nem teszem meg, mert veszélyeztetnélek vele. Ha Te ennek ellenére 3 percig előzöl, és beszorítasz, ezzel engem veszélyeztetve, akkor ne várd el, hogy jó arc legyek. Ha nem vagy rám tekintettel, én sem leszek, és ki fogod gyorsítani eléd. Vagy ha nem, hát fékezek, de utána meg fogom mutatni, milyen is a dolog fordítva, és majd akkor talán elgondolkodsz. :)

Nem azért nem megyek a pályán GPS szerint 200-zal, mert nem tudok, hanem azért, mert nem akarok. És pont ugyanezért nem csinálok olyan manővereket sem, amivel másokat nem kívánt szituációkba kényszerítek. Ez nem KRESZtől függ, hanem attól, hogy rendelkezünk-e minimális empátival, vagy sem. Ha Te nem, hát nem baj, de ne csodálkozz, ha utána valaki kiszáll egy közlekedési lámpánál, és ad két atyai fülest. Mert más bőrét nem szép dolog vásárra vinni.

igazi hős 2014.01.11. 21:44:19

@Béza Dániel: "mozgási energia a sebesség fügvényében exponenciálisan növekszik" Négyzetesen, b+, négyzetesen!

Mészáros Laci 2014.01.11. 21:44:29

@CorollaVVTI:

Akkor majd megkereslek később, mára én bezárom a gépet.

@RichardsonGT:

Természetesen a németek sem szentek. De az emberek mindenütt nagyon sokfélék, így konkrét példákat mindig lehet találni erre is, arra is. Csak az ÁTLAG mégis más.

eabl (törölt) 2014.01.11. 21:45:00

mennyire ostoba az az ember aki tudja hogy ütközni fog valamivel, de csak azért sem hajlandó fékezni vagy kerülni?

hardw 2014.01.11. 21:46:14

@CorollaVVTI: na, ezzel az üzeneteddel tökéletesen szemléltetted az agresszív, másokat veszélyeztető vezetőket.

empátiáról beszélsz, de a téged szabályosan, sebességhatáron előző, téged utolérő, tehát gyorsabb autóssal szemben annyit nem teszel meg, hogy kicsit lassíts, ezzel segítve az előzését, hanem "ha nem megy neki, majd én megmutatom".

szánalmas.

2014.01.11. 21:48:16

@Thanathos: 130-150km/h országúton? S ezt leírod?! A kurva anyád.

chrystoph 2014.01.11. 21:50:18

@tt_tt: nekem is ezt mondja Apám... aki még fél vakon is tolja 140el...

AutosVilli 2014.01.11. 21:52:01

@CorollaVVTI: Te is egy ritka paraszt sofőr lehetsz. Azt tudtad hogy az előzést segíteni kell, nem pedig hátráltatni ,az tudtad hogy akár fékezned ,lassítanod is kell hogy az előzést segítsed? Simán el kellene venni a jogsidat az a véleményem.

CorollaVVTI 2014.01.11. 21:56:02

@AutosVilli: Nem hátráltatom én senkinek az előzését, de ha fékezésre kényszerít vele, hát akkor az édes anyukáját. Én meg úgy előzök, hogy ne szivassak mást.

De ha ez az igény, én is meg tudom oldani, hogy lelassítsak a Te sebességedre, miközben előzök, aztán majd gondold át, hogy jó-e ez így? :)

XXL 2014.01.11. 21:59:41

Ennyi Münchausent egyrakáson. Ha ennyi profi, soha nem szabálytalankodó, évente a nap-föld távolság 3x levezető ember van az utakon, akkor miért is vannak balesetek? Hmmmmmmmmmm Megint csak egymás torkának estek,tipikus fasz magyarok vagyunk.

Nikorene 2014.01.11. 22:02:51

@CorollaVVTI: ahogy itt többen is utaltak rá, sajnos itt Te vagy a paraszt :) ugyanis ha elkezdelek előzni, és Te rágyorsítasz, ami mégegyszer leírom Neked: SZABÁLYTALAN, akkor Te veszélyeztetsz engem, nem pedig fordítva. Ha meg a piros lámpánál kiugrálsz az autóból, akkor nagy meglepetés is érhet, mondjuk egy csavarkulcs vagy gázpisztoly képében.

A helyes viselkedés egy nálad gyorsabban haladóval szemben, hogy hagyod hogy megelőzzön, bármilyen meglepő is ez most számodra. Ha pontosan látod, hogy sokáig fog tartani neki az előzés, akkor leveszed a kicsi lábad a gázról, és mindjárt gyorsabban megy a dolgog. HA olyan autód van, hogy tudnál 200zal is menni, akkor a 130-ról 120-ra lassulás után kb. 1 másodperc alatt megint 130on vagy.

TH 2014.01.11. 22:08:17

@uarempty: "miattam, jó ha kb 2x ha korrigáltak, amióta vezetek" Vagy nagyon rövid ideje vezetsz, vagy észre sem veszed, hogy mi folyik körülötted...

Atarist 2014.01.11. 22:10:10

Multkor egy rovidke utam alatt a kovetkezokkel talalkoztam:
1. 2 kanyardosavbol az enyembe tantorog, fogalma sincs mit csinal, ha nem figyelek siman ramjon.
2. Lampahoz erkezek, zolden vilagit, o all a lampa elott, diszkreten dudulok egyet hogy menni kellene, nem megy, rank pirult. Kivartam, mentunk utana.
3. utana ugyanez halad elottem, valamit keres vagy nem tudom de nem menne a megengedettel, se le nem indexelne hogy mutassa mit akar, csak siman feltart, utcak elott fekezget...amint ket savos lett az ut otthagytam.
4.Altalaban ugy vagyok vele, hogy kapjon mas infarktust, de volt mar hogy en is elbasztam es orultem, hogy a masik esznel volt. Van ilyen.

Thanathos 2014.01.11. 22:10:39

@saaby.:
A stílus maga az ember.
Lehet, hogy te a többséghez híven óra szerint 100-110-et tartod az országúton, ha van egyáltalán jogosítványod, de attól még egy primitív bunkó vagy.

AutosVilli 2014.01.11. 22:12:26

@CorollaVVTI: Nem tudom hogy vagy vele de engem a következőkre tanítottak. Előzékenység,együttműködés,tolerancia,megértés,okos enged szamár szenved.Ha valaki előz és szenved én vissza lassulok akár 20-30km órával is csak menjen el mellőlem,kb 3-5 pecig tartva ezt a tempót szépen lassan vissza csorgok az utazó sebességemre,és nem érem utol a bénázót,aki ennyi idő múlva már több km-re lesz tőlem.Biztonságosabb neki is a szembejövőnek is,de főleg nekem. Ha valaki kidugja az orrát és nem vagyok biztos abban hogy észrevett még főúton is kiengedem, nem tart semmiből.Ha engem előznek vagy akarnak azt általában már az előzés megkezdése előtt tudom,mert nézem a tükröket,volt már párszor hogy ráhúztam az előzni készülőre a kormányt hogy ne jöjjön ki,mert láttam hogy nem fog tudni megelőzni még ha lefékezek akkor se,idáig mindegyik megköszönte egy indexvillogással,mert annyi esze azért volt hogy rájöjjön mi lett volna ha kijön.

Gyűrött Papír 2014.01.11. 22:15:46

Azt a büdös kurva mindenit! Ez ütött!

amenta 2014.01.11. 22:16:52

Na akkor már ide is, ha már ennyire felkapta a net ezt a videót:

Az egy dolog hogy a videó el van baszva, mert megint a gyorshajtás számlájára akarják írni a dolgot, ami egy kurva nagy baromság, de a másik az, hogy nagyon szépen látszik a videón, aki keresztben jön, mennyire nem látszik, és mennyire nehéz felbecsülni a sebességét, mert NINCS FELKAPCSOLVA A LÁMPÁJA.

Pont a héten idegeltem fel magam sokadjára, mert már vagy ötödik napja van folyamatosan szürkület, és köd, és az emberek 90%-a baszik felkapcsolni a fényszórót. Nincs az ilyenben életösztön? Most nem tudom eldönteni hogy ennyire hülyék és leszarják, vagy csak a "nappal lakott területen belül nem kötelező" tudatában élnek, mert a "korlátozott látási viszonyok" az már nem jut el a fejekbe. Aztán meg megvannak sértődve ha nekikmegy/kihajt eléjük az ember, mert nem látszódtak. Én mindenhol, mindig világítok, (konkrétan úgy van bekötve a lámpa hogy le sem lehet kapcsolni) nyáron, nappal is, mert még olyankor is van olyan fényviszony, mikor a rikító kukásmellényszínű autó is beleolvad a tájba. De ha világít, akkor lehet látni hogy jön, és sokkal könnyebb mind a távolságát mind a sebességét felbecsülni.

A másik véglet meg mikor látható köd van a városban, de igazából nem rosszabbak a látási viszonyok mint egyébként, mert így is úgyis szürkület van, és akkor jön ködlámpával az istenbarma...

butschq 2014.01.11. 22:17:53

Most kapni fogok :)

A hülyén vezetők, és a fotelfizikusok aránya 1:1. Mindkét csoport haszontalan az emberiség fejlődésénél.
:)

amenta 2014.01.11. 22:18:54

@AutosVilli: De kár,hogy kevés olyan ember közlekedik itthon, mint te.

2014.01.11. 22:21:49

@Moleman: Van egy sztorim a 80-as évekből. Apám alkalmazottaival gyakran jártam gimis koromban ebédelni. Az egyik karosszérialakatos srác azt fejtegette egyik alkalommal, hogy valahol olvasta, hogy létezik 100%-nál töményebb alkohol. Ti ketten még a nyútoni fizikának is odavertek. Viszont arra kérlek, hogy ne próbáld megszegni mondjuk a gravitáció törvényét, pl. a 10edikről történő kiugrás próbával.

amenta 2014.01.11. 22:23:15

@RemekElek: Gyááá, ezt de szépen leírtad! Osztom!

2014.01.11. 22:23:22

@CorollaVVTI: Nomen est omen, Corolla. Beláttam, eddig hülye voltam, de most vettem egy 360 fokos fordulatot.

amenta 2014.01.11. 22:24:28

@Moleman: Hogy az istenben kaptál te jogsit?

DarthVader 2014.01.11. 22:25:18

@Nikorene: Na látod, látom, hogy hamarosan előznöm kell, belenézek a tükörbe, ott tötymörögsz nagy erőlködve mögöttem a másik sávban, 5-6 km sebességkülönbséggel. 2-3 másodpercig csodállak, hogy tényleg ennyire repesztesz-e, majd finoman rálépek a gázra, és szanzsén kimegyek eléd, ha 20 méterre vagy is. Erre persze lilul a fejed.

amenta 2014.01.11. 22:26:40

@Nikorene: Most akkor idézzem be a kresz azon részét hogy "az előzést a lehető legrövidebb idő alatt be kell fejezni"?

amenta 2014.01.11. 22:28:16

@AutosVilli: Azért a futárnak engedtessék meg hogy siessen, hiszen ebből él. Persze ez még nem jogosítja fel a bunkó, másokat veszélyeztető magatartásra.

DarthVader 2014.01.11. 22:30:21

@butschq: élete egy-egy pillanatában minden vezető vezet hülyén. És gyakran a többieken múlik, mi lesz az eredmény.

Thanathos 2014.01.11. 22:30:36

Látom a sokaknál kiverte a biztosítékot az átlagnál magasabb sebesség, hiszen nincsenek ott, nem látják a körülményeket és engem sem ismernek. Kívülállóként csak a sebesség lebeg a szemük elött és nem a körülmények.
Valójában érthető.
Nem is vártam sokkal többet.
Azt viszont megjegyezném, hogy amikor az úton vagyok (sokat járok országúton) akkor minden idegszálammal az útra a járművemre és a többi közlekedőre koncentrálok. Nem cseverészek az útitársaimmal, nem telefonálgatok, nem eszem, nem dohányzom stb.
Azt azért egy-két mazsolának fel kéne fogni, hogy csak a szabályok "ész nélküli" betartása nem elég a balesetek elkerüléséhez. Sok minden kell még hozzá ami sokaknak hiányzik: tapasztalat, előre látó képesség, körültekintés, jó reflex, folytonos és maximális figyelem, biztonságos autó, stb.
Mindenkinek balesetmentes közlekedést kívánok!

uarempty 2014.01.11. 22:31:37

@TH: Mondjuk, 15 év pest az rövid idő?nem tudom, kinek mi a rövid.Mondjuk 50 év new yorktól biztos.

apr494 2014.01.11. 22:31:43

Jó atyám, aki vagy 40 évig közlekedési bíró volt, gyakran mondta: Na ez is abban a boldog tudatban halt meg, hogy övé volt az elsőbbség.
Ez most is igaz. Sajnos.

SwedishRunner 2014.01.11. 22:32:23

@saaby.: Az a sebesség teljesen rendben van. A fejekben van a baj, akik azt hiszik, hogy a tötymörgés nem veszélyes. Eddig engem csak tötymörgők törtek össze.... Szerencsétlen nyomorékok...

smartdrive 2014.01.11. 22:33:33

krillin, ozirisz

(vajon élnek még egyáltalán?)

uarempty 2014.01.11. 22:38:00

@Bambano: nyilván a defenzív vezetés a kifizetődőbb, akin látom, h bizonytalan ahhoz úgy is közelítek, mozgásából már látja az ember, márha, nem pár ezret megy évente és figyeli a forgalmat és embereket.Csak kissé már unom, hogy mindig te figyelj a másik hülyére.Miért nem lehet az, hogy ő is figyeljen jobban és értelmesen közlekedjen, hm?
Azért szarja telibe a másikat, mert a másiknak ugyanúgy fájna és pénzbe kerülne?ígyhát úgyis el fogja kerülni a balesetet? :D rohadékok én is így fogom tolni mostantól, de mondjuk körbe gallytörőzöm meg páncélozom a kocsit :D

AutosVilli 2014.01.11. 22:41:11

@Thanathos: Az a baj ,hogy te azt nem érted meg,hogy 150 nél hiába vagy biztonságos autóban,még magadnak se sok esélyt adsz, a 150 nem országútra való,autópályán menjél annyival.Igen is felelőtlenség rendszeresen 150 el közlekedni,és ez kurvára nem arról szól hogy te tudsz és odafigyelsz vagy nem!

duduli 2014.01.11. 22:41:58

@DarthVader: ha legalább akkora a sebességgel haladsz a sávomban és nem sávváltás után gyorsítasz, akkor senkit nem zavarsz. Minden más esetben szabálytalan vagy. Teljesen mindegy, hogy 5-tel vagy 50-nel vagyok gyorsabb nálad.

Scaleo 2014.01.11. 22:45:40

Egyébként előzés témakörében felhívnám a figyelmet arra az apróságra, hogy amennyiben bennünket előznek, úgy a KRESZ értelmében nemcsak hogy el kell venni ilyenkor a gázt, de szükség esetén lassítani is kell.

Úgyhogy aki fékez, ha az őt előző szenved, az nem valami csodabogár, hanem ő az, aki betartja a KRESZ-t, az összes többi pedig elmehet a picsába. Aki még rá is gyorsít, ha előzik, az meg pláne.

Thanathos 2014.01.11. 22:50:24

@AutosVilli:

Ha sokat járnál országúton, akkor tudnád, hogy nem lehet "tartósan" 150-nel haladni. Azt kb. maximumként tüntettem fel.
A 8-ason és a 3-ason is vannak olyan nyíl egyenes kihalt szakaszok ahol szinte észre sem veszed a nagy sebességet.
Nehéz olyanról vitatkozni amiről a másiknak fogalma sincs. :)

DarthVader 2014.01.11. 22:51:27

@duduli: én előzni akarok, nem akadályozni. Tehát már előre figyelem, aki mögöttem jön, hogyan jön. Úgyhogy ha látom, hogy lassan jön - de azért persze pont akkor fog mellém érni, amikor ki kell mennem - , akkor persze rágyorsitok, és kimegyek elé.

AutosVilli 2014.01.11. 22:52:49

@Thanathos: nem írtam, hogy tartósan mész,azt írtam rendszeresen...nagy külömbbség.

IQLight 2014.01.11. 23:03:21

Néhány kommentet csendben kezeltetnék az írójuk helyében ahelyett, hogy hangosan hirdetném. :(

Thanathos 2014.01.11. 23:04:37

@AutosVilli:

Valóban, viszont a rendszeresen azt is magában foglalhatja, hogy egy komolyabb előzésnél (3-4 jármű) egy 200 lovas autó pár mp alatt rendszeresen eléri ezt a sebességet és utána pikk-pakk beáll az aránylag elfogadottabb 120-ra.
Szerintem a tartós, folyamatos haladás lenne baleset veszélyesebb, hiszen az előzést érdemes mielőbb letudni. Én legalább is így vagyok vele.

butschq 2014.01.11. 23:07:43

@DarthVader: Ez talán velejárója is a vezetésnek. Csak az adott szituáció nem mindegy.

Tomcy 2014.01.11. 23:12:44

Tényleg nincs értelme száguldani.
Nem tudom ti hogy vagytok vele de én sokszor eljátszom a gondolattal menet közben hogy mennyivel kellene mennem hogy időt sporoljak.
Ugye 1 perc alatt teszek meg 60al 1km-t, nos 120al kell menni hogy a fele legyen azaz fél perc alatt 1km, na akkor számoljatok utána hogy mennyivel kell menni hogy ezt hasonlóan csökkentsd? Ugye megvan 240el! Ebből az következik hogy 120 felett kézzel fogható időt nem lehet megsporolni. Optimális esetben 100km-en 120 kontra 160 kemény 8 és fél perc. De mivel kell lassitani is igy még annyi sem, ez kb 2db dal a rádióban.
Szerintem simán lehetne 180ra korlátozni a kocsik max sebességét mint japánban és a kocsik súlyát 1400kgban. Igy megszünnének az országúti tankok mint az X6 és társai és nem kellene fosni az 1tonnás kiskocsikban és nincs olyan élethelyzet ahol többel kell menni mint 180. Plusz olyan sebességérzetet kellene csinálni a kocsikba mint amilyen egy régi swiftben van, mert ez is kurva nagy probléma, hogy egy mai 5ös bmwben 170nél van olyan érzésed mint egy kisautóban 90el, sőt már a kiskocsikban is egyre nagyobb ez a trend. Nem tudom ki találta ki hogy ez jó és ez kell az embereknek de a faszát le kellett volna vágni!

AutosVilli 2014.01.11. 23:12:52

@Thanathos: Az országút egy nyitott út ,minden keresztezheti,még repülő is!Az autópálya egy zárt út, vadhálóval, árkokkal , korláttal stb levédve,egy irányba haladsz,nincs szembe forgalom,alkalmassá van téve az út a nagysebességre (130km/h),ellenben az országúttal, ahol minden közlekedésben résztvevő megjelenésére számíthatsz.Én országúton 80-90 körül szoktam menni max, ilyenkor fogyaszt az autó a legjobban,és ezzel még nem zavarom a forgalmat,kivéve egy két paprika jancsit akit zavar hogy más is használja azt az utat ahol ő jár, és csak a megengedett sebességel hajlandó menni a másik(mit is képzelünk mi nem igaz? :).
Személygépkocsival, motorkerékpárral, valamint 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival:
- autópályán 130 km/óra
- autóúton 110 km/óra
- lakott területen kívül egyéb úton 90 km/óra
- lakott területen 50 km/óra
ezeket a határokat kb olyan könnyű betartani, mint hogy evés előtt megmosod a kezed.Te döntöd el az agyadban hogy mennyivel mész.

duduli 2014.01.11. 23:24:45

@Thanathos: az a leg jobb amikor vki 85-tel megy és kialakul szépen a sor, mert senki nem mer előzni a gyorshajtás miatt. Előbb utóbb ezt meg unja vmi amatőr és ott kezd el előzni ahol nem lehetne és kész is a tömeg baleset. Na az ilyen esetek miatt bezony én is oda szoktam lépni, hogy ezt a veszélyes szituációt elkerüljem és bezony 4-5 autót is megelőzök egyszerre.
Egészen addig ezt nem fogja megérteni senki amíg az ilyen indokolatlanul lassan haladók miatt kialakuló balesetekben nem lesz szenvedő alany. Én 5x jártam meg árkot azért, hogy kimaradjak a csattból. Azóta inkább előzök ha lehet.
Egyébként jellemzően nem megyek 100-105-nél gyorsabban csak pályán...

egészen kis kukac 2014.01.11. 23:27:20

nnna... hogy' érdemes gyönni' Sukorórul' ?
M7. Autópálya. Hát 85-87 km/h-val. Mé' ?
Hogy a teherautók ne villogjanak le.
Tragacs ? 190 kW. Ki lehet (?) tanáni', mellik' :-)

Azt a 42 km-t olyan 30 perc alatt teszi meg a tragacs.
Ha gyünnék' 170 km/h-es átlagot (!), akkor megtakarítnék
olyaaan 15 perceket. És nem 5,6 l-t eszne, hanem 18-at :-)
Hááát... nem éri meg :-)

Nos, Áldás és Békesség Mindenkinek :-)

Tolnaip 2014.01.11. 23:31:39

Sajnos a hozzászólások jelentős része teljesen tükrözi azt a mentalitást ami az utakon is látható. A legtöbb embernek az autóvezetés valamiféle olyan terep, ahol úgy érzi mindenképpen meg kell mutatni ki is Ő valójában. Pedig nem ez a terep alkalmas arra, hogy keménykedjünk.
Alaphelyzet, hogy az utakat teljesen egyformán, ugyanolyan jogokkal veheti igénybe mindenki, aki jogosítvánnyal rendelkezik és vezetésre alkalmas állapotban van. Tudomásul kellene venni, hogy egy mondjuk 55 éves hölgy aki most döntött úgy, hogy levizsgázik és ez sikerül is neki, semmivel sem alávalóbb, mint egy kétmillió km-t vezetett kamionsofőr aki szabadidejében ráadásul 15 éve ralliversenyző.
Illene már rádöbbenni, hogy a forgalomban résztvevő emberek képességei és tapasztalatai között hatalmas különbségek lehetnek és vannak is, és ehhez még hozzáadódik az általuk vezetett autók szintén tág határok között mozgó tulajdonsága is. Egy minimális intelligenciával nem lenne nehéz felfogni, hogy akik baromi jó pilóták, vagy annak gondolják magukat, nos éppen nekik kellene leginkább példát mutatni és a biztonságos közlekedést segíteni még akár olyan áron is, hogy segítünk a bizonytalanabb "töketlen mazsolák" hibáit is kijavítani. Higgyék el lehetséges. Nekem sosem okoz lelki sérülést, ha segítek egy rutintalanabbnak, pedig 28 év alatt cirka egymillió km-nél tartok, ennek ellenére eszembe se jut, hogy az úton kellene megmutatnom milyen tökös gyerek vagyok, pedig elnézve egy-két idiótát aki fölfedezte a gázpedált asszem nem lenne nehéz.

Speedman 2014.01.11. 23:32:31

@duduli: A 85 neked indokolatlanul lassú?
Hihetetlen vagy. Jártál te egyáltalán tanfolyamra vezetésből?

egészen kis kukac 2014.01.11. 23:36:22

hihi... hogy sok-é a 85 km/h ? Ha a 120 kg-ommaa' (ez a tömegem, mielőtt valaki lefikázna, nem a sújjom :) bringával nekimék 24 (=huszonvalahány) km/h-val... na az több hétig pépeset eszik... már ha egyáltalán :-)

Sok... nagyon sok az a 24 km/h.

Az Úr legyen irgalmatos a száguldozókhoz...

duduli 2014.01.11. 23:38:50

@Speedman: ha mögötted 90-nel jönnek de nem tudnak előzi, de semmi nem akadályoz abban, hogy 90-nnel haladj akkor az bezony indokolatlan. Ha nem segíted a mögötted szabályosan gyorsabban haladót az előzésben, akkor szabálytalan is. Mert feltartod. Az meg megint tilos. Haladj 90-nel és akkor egy szavam nem lesz. Ez elvi kérdés. Ennyi.

Speedman 2014.01.11. 23:46:51

@duduli: 5km/h-n rugózol? Te sem vagy százas.
És mi van, ha az ő kilométeróráján 90-n volt?
Esetleg kalibráljuk az összes k.órát a tiedhez, és hozzunk rá törvényt, hogy aki főúton közlekedik minimum 90-el közlekedjen? Jaj.

fda 2014.01.11. 23:49:54

@Thanathos: "Országúton a 90km/h nagyon kevés. Nem is tartom be. 130-150-nel megyek"

Bölcs ember lehetsz, ha útminőségtől, napszaktól és a többi közlekedőtől függetlenül így közlekedsz. Persze csak a pofád jár, hadd lássa mindenki, milyen nagyfiú vagy te utak királya.

Egyébként ne hidd, hogy a rendőrség nem találna meg a kommented alapján, ha akarna. Egyszer lehet, hogy az eszükbe jut és akkor a beismerő vallomásod alapján járhatsz busszal.

duduli 2014.01.11. 23:53:27

@Speedman: jobban éreznéd magad, ha 80-at írtam volna vagy 75-öt? Ha nem tartja föl a mögöttes, szabályosan haladó forgalmat, akkor tőlem mehet 20-al is. Sőt tolathat is. Engem nem zavar.

Te tudod?! 2014.01.11. 23:54:46

Üdv!
Gratula a posztolónak!!
Helyesen foglata össze a vezetők felelősségét. Sok mindennel ki lehetne még egészíteni mire kell figyelni, és milyen felelősség terheli még a közlekedőket. Nekem manapság két dolog nagyon szúrja a szemem, a zebrán nem adunk elsőbbséget és nem használjuk az indexet.
Az első körnek üzenem, hogy ők is lesznek még gyalogosok, és az ő hozzátartozóik is közlekednek gyalogosan (gyerek, szülő).
A második körnek üzenem, helyes ha spórolnak a lámpával, de ne sikítsanak, ha más is úgy vág be eléjük, hogy nem számítottak rá, aztán puszi a fallal!!
Na Jó vezetést!

duduli 2014.01.11. 23:59:45

@duduli: kivétel a lassú jármű, mezőgazdasági vontató. Az pech ha utoléred és nem tudod leelőzni. Feltartja ő is a mögöttes forgalmat, de nem tehet róla. És mégis mindenki szabályosan megy.

verde66 2014.01.12. 00:08:28

Fura egy video. :-)
Ugyan ember, bárki hibázhat - mondja a kockás inges.
Erre a másik válaszolhatta volna: Pontosan, tehát én is, kicsit gyorsabban jöttem a megengedettnél. :)
Magunk között szólva ebben a szituban a terepjárós volt a nagyobb balfasz.
Tanulság1 STOP táblánál megállva jól körülnézünk, mielőtt kikanyarodunk.
Tanulság2 nem megyünk gyorsabban a megengedettnél.

thinker_ 2014.01.12. 00:18:12

@Thanathos: gratulálok! 150-nel főúton.. remélem soha nem találkozunk.

thinker_ 2014.01.12. 00:26:02

érdemes lenne egy kis közlekedési kultúrát tanulni nyugatról. épp most számoltam össze, hogy 139 ezer km.t vezettem tavaly, ennek kb a 40%-át angliában. ha az autópálya kijelzőn megjelenik, hogy 50 (mérföld/óra) szépen mindenki lassít, és 78-79-cel halad a sor. ott olyankor nincs száguldozás. de nem is azért lassít le, mert fél a büntetéstől, hanem ez neki természetes. ez a szabály, be kell tartani.
amúgy az angol halál türelmes, nem rohan, nem dudál, nem agresszív. élmény ott közlekedni.

250ce 2014.01.12. 00:36:42

nem ertm ezt a filmet. eroşebb kutya başzik. ez torveny.

Józsi a guminagykeres 2014.01.12. 00:46:36

@1kutya:
off Asszem te kerestél egy jó e36 318ti-t. www.hasznaltauto.hu/auto/bmw/318/bmw_318ti_compact_ahosszuelettitka-7481305 láttam, hallottam járni. Újszerű.

venturaea 2014.01.12. 00:49:44

@thinker_: hát persze, nem az átlagsebességkamerák miatt lassítanak...Olyannak meséld aki nem járt még Angliában...

2014.01.12. 00:56:39

@SwedishRunner: A 150km/h rendben van országúton?! Beteg vagy.

@Thanathos: Leszarom, hogy nem tetszik a stílusom. Nincs jogod mások életét kockára tenni! Mi nem érthető ebben?!

Nikorene 2014.01.12. 01:03:42

@amenta: idézd... majd kérlek azt is idézd, ahol az van, hogy autópályán köteles vagyok kiló negyvenre gyorsítani előzés közben, csak hogy szegény corollásnak ne kelljen leszállnia a gázról. Illetve ha ezt megtaláltad, akkor kérlek azt a részt is találd meg, ahol azt írják, hogy annak érdekében, hogy ne kelljen lelépnie a gázról, akadályozhat az előzésemben... köszi.

Nikorene 2014.01.12. 01:07:01

@DarthVader: nem tögymörgök ember. betartom a sebességet... legalább is az én órám szerint. A tied meg pl. csal annyit hogy a kettőnk között lévő sebességkülönbség érzékelhető, ezért megelőznélek... de anélkül, hogy szabálytalankodnék. Te meg baszol az egészre, mert Neked olyanod van, túlléped a sebességet, hogy akadályozhass az előzésemben, és még meg is magyarázod...

Teszt.Elek 2014.01.12. 01:18:33

@Make Valamit:
Mindhárman hibáztatok, de nem igazán értem, hogy ez miért menti bármelyikőtöket is.

Ez nem az a játék, ahol a "de a másik is.." kezdetű indoklás felmentést ad.

Amúgy a reklám szerintem jó lett. Nagyon ütős és ötletes. Sajnos kis hazánkban tényleg túl sokan vannak, akik elmeroggyant idegbeteg módjára közlekednek, mert folyton annyira rohannak, hogy pár másodperc késedelmet is drámaként élnek meg. Ezért centizgeti a zebrán átkelő gyalogost, ezért előzi meg a 90 helyett csak 85-tel menő autóst, ezért szalad a busz/villamos után, ezért teker át piros lámpa esetén gyalogosként a zebrán...

Ezekkel sanszosan nem fogunk tudni mit kezdeni, a hiba ugyanis az élethez való hozzáállásukkal van és nem a közlekedési morállal.

Persze meg lehet próbálni kikényszeríteni a szabálykövető magatartást, lásd: átlagsebesség mérés, követési távolság be nem tartásának büntetése, biciklisek és gyalogosok szigurúbb kezelése közlekedési szempontból, még fontosabb talán, hogy az utóbbi kettőt oktatni és vizsgáztatni is kéne közlekedési szabályokból.

Szerintem amúgy sem ártana mindenkinek, ha megtanulná a KRESZ-t iskolás évei alatt, hiszen talán nincs ember aki ne biciklizne életében legalább egy párszor sportolás gyanánt, ráadásul a KRESZ a gyalogosokra is vonatkozik, de ha nem vonatkozna, az ismerete segít kiszámíthatóbbá tenni az autósok viselkedését. Ha tudom hol milyen szabályok vonatkoznak rá, tudom mire számítsak tőle.

amenta 2014.01.12. 01:27:53

@Nikorene: Nyilván nem az autópályás előzésről beszéltem...

Teszt.Elek 2014.01.12. 01:31:04

@Nikorene: Ez rohadt egyszerű..

(1) Előzni abban az esetben szabad, ha

a) az előzés céljából igénybe venni kívánt forgalmi sáv olyan távolságban szabad, hogy - figyelemmel az előzni kívánó és a megelőzendő jármű sebessége közötti különbségre - az előzés a szembejövő forgalmat nem zavarja;

e) a vezető az előzés befejezése után a járművel a megelőzött jármű elé, annak zavarása nélkül vissza tud térni

(6) Az előzés végrehajtását a sebesség fokozásával, balra húzodással vagy más módon akadályozni nem szabad.

(7) Lakott területen kívül a nagyméretű, valamint lassan haladó jármű vezetőjének az úttest széléra húzódással és a szükséghez képest lassítással is elő kell segítenia azt, hogy járművét más jármű megelőzhesse.

Itt fontos definiálni, hogy a lassan haladó jármű nem az a jármű, amely nem a maximális megengedett sebességgel halad. A lassan haladó jármű definíciója ez: "lassan haladó jármûnek kell tekinteni minden olyan jármûvet, amely ténylegesen 25 km/h, vagy ennél kisebb sebességgel halad."

Szóval ha a Suzuki 90 helyett 80-al megy, semmi nem kötelezi rá, hogy lelassítson csak azért mert meg akarod előzni. Teherautó, vagy busz esetében már más a helyzet. Én mondjuk pusztán józan paraszti ész alapján is megpróbálok segíteni az engem előzni szándékozónak, de valójában ha csak a szabályt nézem, akkor bele sem kezdhetnél az előzésbe, ha azt az ÉN zavarásom nélkül nem tudod elvégezni.

A törvény ugyanis mint általában, itt is az elöl haladót védi.

Egy kis emlékeztető mit is ért a kresz zavarás alatt:
"Olyan magatartás, amellyel valaki másnak a közlekedését nehezíti, a közlekedés más résztvevőit megijeszti, neki kényelmetlenséget vagy kellemetlenséget okoz, magatartásával figyelmét elvonja vagy indokolatlanul leköti."

2014.01.12. 08:19:47

Te jó isten mennyi megveszekedett, ostoba furkó van itt... És még rohadt büszkék is arra, hogy idióta tukkók.

Elkezdik magyarázni sokan, hogy miért nem tartják be a szabályokat és miért fosnak bele a többi emberbe, aki az úton van.

Egy hülye kérdés:
Nem lenne egyszerűbb betartani minden szabályt, tekintet nélkül arra, hogy azt éppen ki mennyire hibásan hozta?
Mégis mi a lósegg történik, ha a véletlenül kirakott 30-s (60, 70, 90, 100, 110...) táblánál lelassítana mindenki 30-ra (60, 70, 90, 100, 110...)?
Mi történik olyankor, amikor 30-al (60, 70, 90, 100, 110...) mentek az eredetileg megengedett helyett idióták?

Elkezd fájni a fejetek és érzitek ahogy el-el pattannak a bordáitok vagy mi történik, hogy ennyien hisztizve magyarázzátok, hogy "a tempomatot 137,5 km/h-ra belököm", meg a sok 100e futott km így, meg a "10-20-30 év vezetés amúgy, én nem lassítok", hogy rohaggyatok meg?

Ennyire fáj, hogy egy átlag Mo.-n futható távolság megtétele között akár 682 másodperc is lehet?

Hát b*sszátok meg azt a 10-11 percet, kockáztatni napi 10 percért a hátralévő 10-20-50-70 évet??? Hát nem tudom...

De az biztos hogy ha egy ilyen p*csfej miatt halok meg, annak rohadt egy élete lesz, mert én itt maradok kísérteni és minden éjjel jól megcápázom az arcát... :)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2014.01.12. 09:13:40

Vonóhorog hátra az segít hogy ne tapadjanak a seggedbe.

Nikorene 2014.01.12. 09:32:24

@amenta: akkor ne write only módban kommentelj, mert Corollával éppen az autópályás előzésről vitáztunk.

Nancsi 2014.01.12. 09:32:43

@hardw: "a tipikus alkalmatlan vezetők aránya nem magas. mivel félnek a vezetéstől"
Tegnapelőtt nem adta meg a macisajtot - nem jobbkezet, macisajtot - egy fehér furgonos. Gondolom letol havonta több km-et, mint én egy évben, mégis én voltam az, aki fékezett, mert látta hogy jön egy balfasz jobbról, és csak jobbra bámul, nem néz ballra. Szóval az alapján amit te írtál bizony be kéne vonni nem csak az összes úrvezető jogsiját - mert olyan nincs, aki nem hibázott, én is rontok forgalmi helyzetben - de kb az összes hivatásosét is, mert amennyivel többet vezetnek, ők is hibáznak 1 évben annyit mint én.
Az most tök lényegtelen, hogy este 7 volt, amikor ő már a 13. munkaórájánál járt, én meg fél órája vezettem...

Nikorene 2014.01.12. 09:34:33

@Teszt.Elek: még egy okos wirte only. Megvan, hogy autópályás előzrésről van szó?
És az megvan, hogy Corollás rágyorsít, miközben én előzöm?

"(6) Az előzés végrehajtását a sebesség fokozásával, balra húzodással vagy más módon akadályozni nem szabad."

Speedman 2014.01.12. 09:34:36

@duduli: Értem. A te problémád maga az előzés. Akkor vegyél egy olyan autót, amely motorikusan van olyan erős, hogy ne legyen gond, mennyivel halad az előtted levő, te akkor is meg tudd előzni.
Azt meg ne várjuk már el az előzendő autóstól, hogy lássa (tudja), hogy a mögötte levő autósnak a motorereje egy szar, ezért minden előzése egy isten kísértés. Akkor nem kell előzni. Sokkal hamarabb úgy sem érsz oda azzal.

XXL 2014.01.12. 09:41:01

@Tomcy: Basszus ne nagyon gondolkozz ilyeneken,mert utána jönne az egyenruha, egyentáska, egyenfrizura, egypártrendszer. Ismerős valahonnét? Hidd el nekem, hogy jó ez így ahogy van, nem lehet az emberek szabadság érzetét korlátozni a mai világban. Tudatosabb emberekre lenne szükség, és inkább a fejekben kellene rendet rakni.

XXL 2014.01.12. 09:47:44

@Teszt.Elek: maximálisan egyetértek veled.

Nancsi 2014.01.12. 09:52:21

@hardw: "a jogosítvány megszerzésének feltételeként kötelező vezetéstechnikai tréningről pedig nyugodtan kérdezd meg akármelyik szakmabelit, helyeselni fognak."
Persze, hisz ebből élnek. A realitás meg az, hogy nem vezetéstechnikai tréning kell annak, aki eddig összesen 600 km-et vezetett 30 óra alatt, hanem további 5000 km gyakorlat. És utána éves szinten újabb és újabb 5000 km minimum. Ez ugye azt jelenti, hogy aki megszerzi a jogsit, az - mondjuk városi környezetben - köteles lenne évi 200 órát venni, ha nem tudja igazolni, hogy megvan az évi 5000 km-e (mert mondjuk nem hivatásos). Ez durván fél millió Ft/év, ha az illetőnek csak jogsija nincs, autója meg van. Reális...

Sajnos az a nagy büdös helyzet, hogy a világ nem a vezetés körül forog. Ha drágítják, akkor az emberek lemondanak róla, vagy ami rosszabb, részlegesen lemondanak róla. Nem vezetnek évi 10 csak 2 ezret, nem vesznek autót csak a már muszáj, és így amikor vezetni kezdenek, akkor rutintalanul mennek a forgalomba. Vagy ott a másik véglet, a hivatásosoké, akik letolnak átlag napi 13-14 órát, de ez úgy jön ki, hogy csúcsban 35-öt egyben, 1 karton energiaitallal. Vagy éppen magukba fordultak már a sok dugótól, veszélyhelyzettől, főnök felől jövő nyomástól, és valójában már nem az utakon, hanem egy idegszanatóriumban lenne a helyük. És nem, ezek a vezetők nem ritkák - velük vannak tele az utak.

Nancsi 2014.01.12. 09:56:50

@Nancsi: "ha az illetőnek csak jogsija nincs, autója meg van"
Fordítva: ha az illetőnek csak jogsija van, autója meg nincs

hatmandu 2014.01.12. 10:03:35

@Thanathos: Találó a neved, te istenverte gyökér.

Teszt.Elek 2014.01.12. 10:10:52

@Nikorene:
Autópálya párhuzamos közlekedés eltérő szabályokkal.
Párhuzamos közlekedés esetén az eltérő forgalmi sávban haladó autók egymás mellett elhaladása nem minősül előzésnek, ennek megfelelően nem is tiltja semmi a külső sávban haladónak, hogy gyorsítson miután te áttértél a belső sávba. Ezzel veszélyhelyzetet amúgy nem teremt, hiszen nem a szembejövő forgalom sávjában haladsz.

Etikátlan, bunkó? Igen. Szabálytalan? Nem.

btw.. ha rajtam múlna, akkor én kötelezővé tenném a KRESZ vizsga legalább 5 évenkénti ismétlését, hiszen ha az autót időről időre vizsgáztatni kell, akkor a vezetőjét miért nem?Emberek láthatóan nincsenek tisztában se fogalmakkal, se konkrét szabályokkal és így nem meglepő, hogy hülységek történnek az utakon.

Thanathos 2014.01.12. 10:29:34

@fda: "Bölcs ember lehetsz, ha útminőségtől, napszaktól és a többi közlekedőtől függetlenül így közlekedsz."

Amennyi eszed van te biztos így tennél. :)

Thanathos 2014.01.12. 10:33:50

@hatmandu:

Olvass körültekintően farok!
A második t után nálam van egy h betű, nem véletlenül.
Te is lehetnél katmandu a hozzád hasonló olvasni képtelenek számára. :)

Nome 2014.01.12. 10:47:10

Elnézést, hogy kezdő vezetőként beleszólok a vitába! Azt hiszem a legnagyobb baj/veszélyforrás az utakon a tolerancia hiánya. Tanulóvezetőként az volt a meglepő, hogy amikor az elején egy "kissé" bénáztam a körforgalomba behajtásnál akkor az eleve a seggemben jövő autó elkezdett dudálni meg villogni stb. Mintha nem látta volna tisztán, hogy előtte egy tanulóautó poroszkál... Tudom, hogy még nincs meg az igazán biztonságos közlekedéshez szükséges pár ezer km rutinom, szóval még a "partvonalról" beszélek, de egyszerűen nem értem, miért kap el annyi embert az idegbaj, ha esetleg előtte egy autóban valaki kicsit lassabban vagy urambocsá' bizonytalanabbul megy? Sok oka lehet pedig ennek: nemrég kezdett vezetni, valami gond van az autójával, nincs elég helyismerete és ezért lassabban megy stb, stb.
Mindenki volt kezdő - csak túl sokan ezt már elfelejtették :( Bár az is lehet, hogy istenadta tehetség volt és amikor megkapta a jogsiját egyből 1 millió km-es rutint is kapott hozzá.

Thanathos 2014.01.12. 11:15:55

@Nome:
Nincs semmi gond, ha ki van rakva a T betű. Azt maximálisan figyelembe veszem és számítok a lassabb körülményesebb mozgásra.
Ha nincs kirakva, akkor viszont én sem igazán tolerálom a töketlenkedést, kivéve ha gond és időveszteség nélkül el tudom kerülni a "problémát".
Természetesen pár mp türelem mindenkinek jár. :)

DarthVader 2014.01.12. 11:20:28

@Nikorene: Mondjuk, ha te betartod a sebességet, akkor ilyen helyzet nem forog fenn, mert akkor nem nagyon fogsz engem előzni :)
Én ugyanis általában GPS 130 +2-3 km (óra szerint kb 140)-nel megyek autópályán.

Gergel 2014.01.12. 11:43:00

Látom itt is sok az iq betyár!
És még büszkék is rá!
Én nem fékezek, nem engedem el, csak 150-el
hajtok főúton stb. .
Örök igazság, de aki részt vesz a forgalomban
annak figyelnie kell a többi közlekedőre.
Mindegy, hogy biciklivel , űrhajóval, vagy T-72-es
tankkal.

A videóról nekem az ugrott be amikor gyerekként
kis híján halálra gázolt egy barom.
Félre ugrottam, a fickó meg vadul kalimpál
"nem látsz te kis hülyegyerek!"
Én meg mutogatok az "elsőbbség adása kötelező táblára".
Az ember 45-50 éves lehetett, én meg kb. 13.
Csodálkozott is,hogy most oktatta ki a "kishülyegyerek" KRESZ-böl. Persze ha megdöglök az anyámat nem vigasztalja, hiába volt igazam.
Ahol élek kertváros szerű részen, én azon lesek nagyokat,hogy a szülök a kölkeiknek azt sem tanítják
meg hogy az út melyik oldalán kellene haladni...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.12. 12:14:42

Nicsak, mi ez a pálfordulás :) Jé, a bájker írta.
Egész eddig azt nyomta az egész TC, hogy a tötymörgők, meg minéltöbbenférjenekátapiroson.
Ez meg a másik oldal.

Az még belefért volna, hogy előzni sem kötelező. Nem, nem kényszeríthet rá senki.

Vu, de ja vu 2014.01.12. 12:17:03

Amióta a Rendőrségből pénzbehajtó céget csináltak, én megfogadtam, hogy tőlem egy vasat nem fognak látni: mindenhol betartom a sebességhatárokat, még a kint felejtett 30-as tábláknál is, és nem érdekel, hogy mögöttem ki hogyan siet, majd ha ő lesz a forgalmimban az üzembentartó, aki csenget a költségvetésbe, akkor szabjon feltételeket, hogy hogyan közlekedjek.

A sebességhatárok kapcsán KÜLÖN KIEMELNÉM, hogy a sebességhatárok néhány kivételtől eltekintve FELSŐ határok, 90-es úton lehet 85-tel haladni, sőt rakott utánfutóval képes voltam 60-nal is menni, ÉN tankolom az autót és NEKEM kell megfogni a fogatot, ha "helyzet" van!!!

Mert helyzet az mindig van, sokszor nem is tudatosul az emberben... Egyszámjegyű főúton csináltam már 90-nél 100+-es kárt magamnak, a remek útminőségnek hála, mintegy 8 méteres szakaszon a felezővonal mellett volt 3 db gödör, 15 centi mély kátyút én ugyanis nem úthibának hívom, hanem gödörnek és elhessentett a közútkezelő, mondván hogy kint a tábla, figyelmesebben kell vezetni. Az utánam jövő Suzukis - látva a villogó rendőrautót - már "csak" ~60 km/ó-val ment bele ugyanebbe, a helyszínelés végeztével, miután otthonról hozattam két nyárigumis kereket, 1 km-rel távolabb még mindig a kocsi körül járkált a vezető, mert "valami nem jó a futóművel":-(((

Azóta én ezen a szakaszon nem ritkán ~60-70 között közlekedem és csodálkozom, hogy mások nagy tempóban húznak el mellettem: ezeknek az úthibák nem mutatják magukat??? Mert vannak, egyre több és több... A céges autókat, buszokat-kamionokat értem, nem ők fizetik a javítást, mit foglalkozik azzal, hogy 3 havonta cserélnek szilenteket és más futóműalkatrészeket a távolsági buszon stb...

Aki hétvégi vezetőnek gondol, vagy a sokat szidott "mazsola" kategóriába sorolna, hát elmondanám, hogy 1985 óta sokféle autóval sok km-t levezettem, vannak egyéni útvonal-csúcsaim, amiket kollégák sosem tudtak megközelíteni, ráadásul kb. 10 éves korom óta motoroztam, az első hivatalos gépem egy 350-es CZ volt, és jó iskolának bizonyult, hogy amikor már bátran kijelentettem, hogy ÉN TUDOK motorozni, azután egy éven belül 3x is zúgtam kisebbet-nagyobbat, az utolsónál ráadásul azt sem tudom, hogy miért történt:-O

Azutén jöttek a nagyobb és nagyobb motorok, 73 lovas, 137 lovas, 12-140 utazótempóval, majd 160-180-as szokott tempóval és csak a motorozás abbahagyása után jöttek elő olyan emlékek, amire utólag azt kellett mondanom, hogy bizony ez is, az is egy-egy születésnap volt, a tragédia a véletlen folytán vagy a másik fél korrekciója miatt maradt el... mostanra ha lenne pénzem, akkor is kérdéses, hogy vennék-e motort, ezekre az utakra... ismerve magamat, bizonyosan a vesztemet okozná. Próbáltam én sport-túrával szabályosan menni, de kb. öt percig bírtam, utána az is nagyobb élmény lett volna, ha csak ülök az árokparton, a motor is és én is a nagy tempó mellett éreztük jól magunkat.

Most vagy 8 éve van meg egy 200+ lovas autó, amit kezdetben előszeretettel hajtottam, Tanathos felhasználó nézetét osztva. Bizonyára van mindenkinek személyes tapasztalata, nekem az egyik egy szilveszteri "hazafutás" volt, olyan lefagyott úton, hogy előzéskor 140-nél a kipörgésgátló dolgozott, lassításnál az ABS, mert a jeges úton 200-210 körül verettem: már csak ezért utólag is járnak a f.szkorbács. Ahogy járnak azért, amikor megnéztem hogy mit tud a motor, ~265 körül került elém 3 autó, semmit nem tudtam felmérni a sebességükből, csak hogy elég messze vannak egymástól ahhoz, hogy 2-3 másodpercen belül ne kezdjenek előzésbe, utólag járna a bocsánatkérés tőlük, miután autóban ülve rám is a frászt hozták a speed-motorosok, megtudtam hogy milyen érzés: két tükörbe pillantás között "még nem látom-már elment" effektus, 160 dB-lel betörve a lehúzott ablakon.
Én is 140-160 között használtam az autót (fele ennyi sem volt még a benzin), és döbbenetes felismerés az, hogy aki fél kilométerrel előttem megy, hamarosan a múltté lesz... nos az a töküres főúton megállt, hogy beengedje szemből a balra kanyarodni akaró autóbuszt:-(((
Én pedig nyomtam a féket, recsegett az ABS, húztam az autót lefelé, ott pár méterrel több hely volt, de gondolatban már láttam, hogy skulóként viszem át a busz csomagterét... és váratlanul megállt az autó, a lekanyarodó sávban, másfél méterre a Suzuki mögött:-\

Nem volt dudálás, anyázás, bármilyen irreális dolog egy üres úton megállni 80-90-ről és lemondani az elsőbbségről, itt a baj okozója 90 %-ban én lettem volna:-(((

Mára lehiggadtam, mindig is körültekintő vezetőnek gondoltam magamat és val'szeg az is voltam, ha ennyi mindent megúsztam... csakhogy ez nem tart örökké, a szerencse-faktor vagy ott lesz, vagy nem... de az első autótörés után még nem esett le, hogy a képességek a korral kopnak el, helyüket átveszi az óvatosság, a helyzeten való lamentálás, az állagmegóvás, a fogyasztással spórolás - miután másodiknak a saját autómat reccsentettem meg, kis tempóval, nagy gázzal, 100 méterre a házunktól, kitört kerékkel az árokban landolva:-(((

Az élet nagy Rendező:-P

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.12. 12:26:41

@Thanathos: Ilyen szar utakon 150-nel? A futóműves jó haverod lehet :D
Gyere el egyszer Somogyba, Baranyába, 2-3 számjegyű utakon, aztán menjél 150-nel, fogadásokat várok, mikor szakad szét a futómű :D

Béza Dániel 2014.01.12. 13:29:01

@igazi hős: Igen négyzetesen, de amennyire matematikai tanulmányaimból emléxem, ez egy exponenciális fügvény.

Béza Dániel 2014.01.12. 13:30:47

@p3p3: Lásd feljebb. De most már utánanézek.

deepdiver 2014.01.12. 13:55:10

@Make Valamit: Egy 1000-es 3 hengeres 20 éves Swift is tud lazán 150-160-at, az 1.3-1.5-ök meg 170-180-at ergo a 135 üveghang úgy lehet hogy nem ismeri a tag az 5-iket max, vagy tényleg abszolulté mazsola, az meg nem márkafüggő.

Béza Dániel 2014.01.12. 14:35:31

@Béza Dániel: utánanéztem, hát a fene tudja, rég volt már az utolsó matekóra.

kovk 2014.01.12. 14:38:40

@Béza Dániel: Hat ha bizonytalan vagy, akkor biztosithatlak, hoy az x^2 az polinomfuggveny a pl. e^x az exponencialis fuggveny. Ahol az alap a valtozo es a kitevo konstans az polinom, ahol meg forditva van az exponencialis.

Béza Dániel 2014.01.12. 14:52:36

@kovk: Na valami ilyesmit találtam most a nagy keresésben, csak valahogy úgy élt bennem hogy a függvény grafikonja olyan mint az exponenciálisé... Az a baj hogy matekból sosem voltam penge, szóval nem értem miért erősködtem :)

Van az a vicc, mikor a farkas megállítja a lovat az erdőben.
-Na ló én most megeszlek.
-Lehet egy utolsó kívánságom?
Farkas, nagyképűen: - Na jó, mondd mi az?
- A hátsó parámra van írva, olvasd el!
Farkas nagy lazán hátra megy a ló mögé... -Na mutasd a patád...
Ló erre izomból fejbe rúgja, úgy hogy a farkas elájul, majd elszalad.
Farkas egy idő után magához tér, fogja a fejét, majd megszólal: -Fasznak játszom itt az eszem, mikor nem is tudok olvasni...
:D

cso zsi 2014.01.12. 16:23:40

@Vu, de ja vu: Lájk.
Soha nem fogják megérteni azok, akiknek szólna.
Hasonló korosztály volnék, nekünk még azt is okították, hogy a gázt a hülye is tudja nyomni. (mint ahogy gyereket csinálni is).
De hogy állunk meg, amikor a kormány mögött/motoron már csak utasok vagyunk, mert a fizika másképp döntött, mint mi?

Bret01 2014.01.12. 16:40:23

@Tomcy: 12,5 perc a különbség. Még egy zeneszámot hozzá kell adnod ha már ebben méreted az elmúló időt a példádban. :-)

Nikorene 2014.01.12. 17:17:03

@Teszt.Elek: egen, az 5 évenkénti vizsga, az nem rossz ötlet, neked sem árt, mert keverd a szezont a fazonnal.
Autópálya maga nem párhuzamos közlekedés, hanem olyan út, ahol kialakulhat a párhuzamos közlekedés, ahol a párhuzamos közlekedés szabályait kell alkalmazni. Ilyenkor az elhaladás valóban nem tilos, és nem számít előzésnek. Normál esetben viszont, ha gyorsabban haladva utolérlek indexelek, sávot váltok, majd visszatérek a sávomba, az előzés, amit Te gyorsítással nem akadályozhatsz.

Nikorene 2014.01.12. 17:19:01

@DarthVader: Remek, akkor Téged speciell nem. De a vitaindító nem is Te voltál, hanem a corollás.

Nikorene 2014.01.12. 17:27:50

@Nikorene: no ezt most én is benéztem. Fussunk akkor neki mégeccer.
Tehát Kresz szerint autópályán párhuzamos közlekedés szabályait kell alkalmazni. (§37 (2))
A szablyokat a §36os paragrafus írja le. Az elhaladást a (4) írja le, ami úgy kezdődik, hogy "Lakott területen".
Az (1) és (2) pontok pedig konkrétan az előzésről szólnak. Tehát lakott területen kívül bizony előzés van az autópályán, és innét már lásd az előző hsz.

Rolla 2014.01.12. 17:58:20

@XXL: Egyet kell értsek. Itt mindig mindenki jobban tudja. :)

Vu, de ja vu 2014.01.12. 18:41:38

@cso zsi: szerintem ez részben korosztályi kérdés is, nálunk is volt generációs ellenzék, az autóvezetési stílusom (fiatalkori) illetve a motorozás miatt, én voltam a májer, aki az aggódó anyját lehurrogta:-(

Mára elértem oda, hogy szeretném a gyermekeimnek a jogosítvány szerzést, sőt zárt helyen kifejezetten szeretném, ha a gyerekek az autó és saját képességeik határáig és azon túl is elmennének, menjenek vezetéstechnikai tréningre is, hogy amikor bajba kerülnek, ne behunyt szemmel tapossák az állóra fékezett autót a csattanásig, hanem ha kell, vállalják be az árkot, a szántóföldet, bármit ami jobb a frontálisnál...

Attól meg egyenesen zabszem-effektus lesz, ha valamelyik motorra akar ülni:-(((

Az oktatási rendszer egyik borzasztó hibája, hogy nem mutatja meg a felelős közlekedés módját, negatív példák stb révén. Így a jogsi megszerzése után a gyerek a többiek előtt fel akar vágni - ezen nem kell csodálkozni, fiatalon szinte mind így viselkedtünk -, de ha tudatosan a felelősséget is sulykolnák a képzésnél, talán kevesebb diszkóbaleset lenne, kevesebb agresszív-nyomulós közlekedő... Tudni kell időben elindulni, hogy ne legyen percre kiszámolva megérkezés, ne okozzon gondot pár kilométernyi poroszkálás, figyelje a többi partnert hogy "ott van-e", figyel-e rá viszont, ha hibázik, ne a fa-testápolóért nyúljon vagy teli torokból anyázza a másik közlekedőt. Nekem is időbe telt, mire eddig eljutottam és hihetetlen jó érzés, hogy nem tudnak akármivel felhúzni: ha hibázik és látom hogy ez tudatosult is benne, elegáns és nagyvonalú tudok lenni, ha én hibázok, jelzem, hogy "bocsi" és sokan beérik ennyivel.

Tuskók, erőszakosok ellen van ellenszerem, mert ha valaki nem ura magának, akkor se nézzen a kutyájának, de - kopp-kopp - ilyenre nemigen volt eddig szükség...

Ha egy Corollásnak nem tetszik a tempóm (90-nél GPS szerint 84-86), amennyire lehet lehúzódok, ha nem lehet előzni, de amúgy lehetne haladni, szándékosan nem tartom fel, az előzési lehetőségig 95-100-ra gyorsítok, ennél többre nem vagyok hajlandó.

Autópályán is inkább a 100-110 az utazó, nem sietünk sehova, a Balcsira is végigmentünk a 7-esen, 60-as táblák erdejében, és csodák csodája, fél-egy óra difivel, feleannyi fogyasztással megjártuk az utat.

Minek a sok ló, ha az ember "tötymörög"??? Hát pl. ennyi lóval +1 eszköz van a kezemben, vagyis lehet "előre is menekülni", normál használatnál nem a képességei felső határán gyilkolódik a gép, ami kihat az élettartamra, meghibásodási lehetőségekre, azon át a pénztárcára:-)

A motornál még érdekelt, hogy "mennyi a vége"...
Az autónál elég a tudat, hogy papíron pl. egy Octavia RS-sel pariban van:-)

kocsitomi 2014.01.12. 19:35:19

Véleményem szerint a videó az alázatról, a másik közlekedő iránt mutatott tiszteletről szól.
Lehet, hogy nincs elsőbbsége, de ő is hibázhat.
Te sose hibáztál életed során?
Te tökéletes vagy?
Egyszer se voltál figyelmetlen?
Nem olvastad el az sms-t, vagy vetted fel a telefont, babráltál a rádióval, fedélzeti computerrel?
Sajnos a kommentekből látszik, hogy az emberek hozzáállása a más embertársaikhoz siralmas, egyértelműen látszik a közlekedési 'kultúránkon' az, amit pl. a lakóközösségekben tapasztalhatunk. Nekem mindent lehet, másnak meg semmit...

vau · http://www.holdkomp.hu 2014.01.12. 20:29:59

Nagyon klassz reklám. A kommenteket el sem olvasom, úgyse érnek szart se :)

1kutya 2014.01.12. 21:07:35

@Józsi a guminagykeres: nem, csak a hahu-n. jövő héten még kicsit (nagyon) elfoglalt leszek, de pénteken újraindul a nagy keresés és beszúrom ezt is :)

smikee 2014.01.12. 22:35:42

Nem vezetek, gyalogosként annyit, hogy sokszor van úgy, hogy megáll az autós pl a zebránál, de az utolsó pillanatban, mert ő így szereti, rövid féktávot venni, fasza a verda, széles a gumi, yeah. A gond csak az, hogy ő tudja hogy meg fog állni, én nem, mert nem látok a fejébe. Szóval: nem lépek le a járdáról, mert azt látom, jön és nem áll meg, nem lassít, messziről, hanem jön jön aztán SATU. Kösz... és akkor még bosszús, hogy ej hát miért nem megyek át ha zebra van és ő megállt.
Nem kell a másik helyett gondolkodni (nem kéne, sajnos sokszor kell), egyszerűen csak meg kéne adni az esélyt a másiknak, hogy bízzon. Ilyen egyszerű lenne. Csak ez az ego ellen megy, mint ahogy ezt már vki jól észrevette.

Scaleo 2014.01.12. 23:00:34

@smikee: Na most ehhez meg annyit fűznék hozzá, hogy ha már megállt az autós, akkor MENJÉL.

Rohadtul elegem van már abból, hogy egy csomó gyökér áll a zebra tövében, oly módon, hogy azt nem tudom nem ráutaló magatartásként értelmezni, vagyis meg kell állnom. Aztán amikor megálltam, nem is néz rám, telefonál, beszélget, elmélázik; én meg másodpercekig állok, és egy millimétert nem mozdul a helyéről. Hát ilyenkor persze, hogy felmegy az emberben a pumpa, főleg, ha mögöttem is megáll a sor, vagyis konkrétan fel kell tartanom másokat, és azt látom, hogy értelmetlenül, mert a tisztelt gyalogos konkrétan baszik megmozdulni. Ma is pont volt egy ilyen szituáció, ketten álltak meg még mögöttem, a hülye meg csak állt, mint a cövek.

Ha megállt az autó, esetleg a sofőr intett/villantott is, hogy szabad a pálya (szoktam), akkor miért nem lehet átmenni? Vagy ha nem akar valaki átmenni (mert úgy veszem észre, általában ez a helyzet), akkor miért kell megállni a zebra tövében? Jó szórakozás átverni a szabálykövetésre törekvő autóst? (Mert aki szabálytalan, az úgyse áll meg.)

smikee 2014.01.12. 23:12:15

Scaleo:
Nem erről beszélek, akkor megyekén, persze hogy megyek :) Sőt már jó előre felveszem a szemkontaktust az autóssal, hgoy láása, látom. Azt utálom ha észrevesz, de leszar. És nem int, nem villant, SEMMI. Aztán hopp lefékez és néz csúnyán. Hogy ugorjá öcsém, megálltam ni. Mindezt az utolsó két méteren. Én meg ezt nem szeretem.
Szerintem is ugyanúgy hiba, hülyeség, bambaság, ha a gyalogos bambul a vakvilágba, mert azt hiszi majd megáll mindenki. Vagy amikor egymásnak integetnek hogy menj már, nem te menj, nem én megyek, nem te menj... aztán rendszerint az autós elunja, és igaza van.

Ha látom, hogy nem érnék át a kocsi előtt, aki amúgy észrevett és lassítani kezd, én is lelassítok és nézem, és az esetek többségében észreveszi, miért, elmegy és van hogy int is, megköszöni. Csak úgy nem limbózok át, mert zebra van, és meg is köszönöm ha megáll.

Nem tartozom a mobilozó csicsapicsa, öreg ember, gyökér bicajos stb kategóriába, nem nekem szól a komment szerintem :) a korrektség és kölcsönös odafigyelés pártján vagyok.

smikee 2014.01.12. 23:16:06

az a gyanúm, hogy akiknek a hozzászólás szól azok nem is olvassák ezt a bolgot, sem a kommenteket.
Én ilyen fura lény vagyok, autó és jogsi nélküli ember :) akit érdekelnek az autók, és aki gyalog is meg bicajjal is igyekszik odafigyeléssel és némi józan ésszel közlekedni.
Bármiylen furánakis tűnhet, a tökölődő gyalogosokból gyalogosként elegem van :D mert még ezen a szinten sem tudnak sokan odafigyelni a másikra. Magukra sem, szóval innen kell elindulni, ja :)

Scaleo 2014.01.12. 23:51:07

@smikee: Persze, hogy nem neked szól. :)

Csak ha már említetted a gyalogosokat a zebrán, kikívánkozott már belőlem, mert újabban egyre több ilyen eset fordul elő, és ha valamit utálok, akkor az a közlekedőpartner megtévesztése.

Én elnézem a szabálytalanságok nagy részét is, amennyiben nem kerülök hátrányba általuk, nem vagyok önkéntes rendőr, de a biztonság és a gördülékeny közlekedés érdekében fontos, hogy tudjam, ki mire készül. Felőlem előzzön a záróvonalon is, aki akar, de legalább indexeljen, hogy tudjam.

Ma is ki akarok kanyarodni egy forgalmas útra, jön egy baromállat egy WagonR+ volánja mögött balról, ez az egyetlen autó, ami még akadályoz. Mit gondolsz, mikor kezd el indexelni jobbra (jelezvén, hogy be akar kanyarodni oda, ahonnan én kijövök)? Az utolsó pillanatban, épp a kanyarodás megkezdésekor. Nyilván belehalt volna, ha 40 méterrel korábban megtalálja az indexet, én meg hamarabb és biztonságosabban kikanyarodhatok, pedig látta, hogy ott állok és várok arra, hogy elhaladjon.

Ezt utálom rettenetesen, hogy a legtöbb vezetőben semmi előzékenység nincsen, és ha már ez a helyzet, még a KRESZ-t is lusták betartani, illetve évente átismételni. Mert akkor például ez is tudta volna, hogy már jóval a kanyarodás előtt el kell kezdeni indexelni. (Nem olyan régen van jogosítványom, mégis évente ismétlem a szabályokat, mert tudom magamról, hogy felejtek. És természetesen szó nincs róla, hogy mindent betartanék, de legalább tudom, miben vétek a szabályok ellen, és mi az, aminek megszegésével kevéssé hozom kellemetlen helyzetbe a többieket.)

A legnagyobb parasztok az autósok, efelől kétség sincs. A leghülyébbek a kerékpárosok, a gyalogosok meg valahol a kettő között. :)

Gondoltad volna, hogy a gyalogost a zebrán átengedni nem jószívűség, hanem kutyakötelesség? Naponta közlekedem gyalogosként a városban, és sokszor arra gondolok, hogy ha nem ismerném a KRESZ-t, nehezen hinném el, hogy ez így van, mert a többség egyszerűen nem áll meg a zebránál. :(

Számomra mégis a legmegdöbbentőbb az alapvető védelmi reflex hiánya sokaknál. Ha kivágok valaki elé az autópályán, rákúrhatok --> nem vágok ki. Ha a zebrán kívül lelépek az úttestre és szaladgálok az autók között, elcsaphatnak --> nem ugrálok az autók elé. Ha a kerékpárommal átmegyek a piroson, esetleg halálra gázolnak --> nem megyek át a piroson. Nem kéne ehhez még KRESZ sem, csak alapvető védelmi ösztön, de valahogy ez is kiveszett már sokakból.

smikee 2014.01.12. 23:58:23

ha meg buszon utazom, hát akkor csak annyi hogy kapaszkodni kell de cefetül, mert ugyan nagyobb a busz, de csattanásnál az is megáll, ha nem is mindig olyan hamar.
Ott azt látni, hogy vannak akikben nem merül fel, hogy a busz féktávja esetleg nagyobb. Oké, megáll a 7700-as Volvo meg a 280-as Ikarus, csak akkor repül nyolcvan-száz ember. És tudjátok az a szomorú, hogy állok a buszon, nyomja neki a sofőr, és látom hogy na az a kocsi ki fog jönni a busz elé, hótziher. A buszos vagy nem látja, vagy tudja ő a nagyobb, és nem lassít, és a kocsi kijön, nagy fék, anyázás, majdnem repült nyolcvan-száz ember. És sokszor látom a buszoson, hogy nap vége felé már idegroncs, amit meg is értek.. de akkor minek tolja neki mint az állat? mert idegességében vmit tiporni kell, és a gázpedál van legközelebb? vagy ennyire szoírt a menetrend?

A műszaki dolgokhoz affinitás kell, de azért némi alapvető fizikát meg ennyit: ami sokkal nagyobb, feltehetően nehezebb, és lassabban áll meg.. ezt is kéne oktatni. Nem tudom, ma milyen a fizika oktatás a sulikban, de nekünk pl kísérlet alig volt, általánosban szinte semmi. Mert jól hagzik, hogy tömeg szorozva sebsesség, meg is jegyzi az ember fia, lánya, de nem tudja elképzelni, mire képes.

Az egészből azt akarom kihámozni, hogy az előrelátás tanulható dolog, és semmi sem pótolhatja. Sem évek, sem rutin, sem Brembo, semmi.

Istvan Simon 2014.01.12. 23:59:18

@Teszt.Elek: Bele kukkantottam a kommentedbe és a következő sorok jöttek elő:

1. Itt délvidéken valamikor 5-8-os kromban műszaki órákon tanultuk a KRESZ-t. (Vagy minek hívták). A tanár kiakasztott a táblára egy közlekedési jeleket tartalmazó jókora nyomtatványt és műanyag kör, háromszög, stb. segítségével rajzolgattuk átt egy füzetbe az egészet.

2. Ha valaki a következő órán elszúrt egy-két jelet: pl. én, akkora pofont kapott, hogy azt hitted száz csillagos hotelban vagy.

3. Tesóm még igen én már nem, nyolcadikban megírta a KRESZ teszet és kapott egy jogosítványt amivel vezethetett robogót 49ccm-ig, munkagépet (targonca) és traktort pótkocsi nélkül (mehetett szántani a TSZ-be). Nekem ezt már az autó-iskolában kellett persze külön órák és fizetés nélkül.

4. A fentieket összegezve: úgy 15 éves korára a gyalogos, a biciklis és a többi paraszt is ismerte legalább az út menti jeleket. A pofonokra ma is emlékszem igaz osztályelső voltam.

5. Ilyen egyszerű a megoldás. Egyszer fogadásból a járdán bicikliztem kéz nélkül a rendőrörs épülete előtt. Rendőrbácsi lekapott a bringáról, lepattintotta a bringa kormányát és így szóllt: na öcsi most próbálhatod pedál nélkül is. Ennyi.

smikee 2014.01.13. 00:07:06

@Scaleo: ki hát. Mondjuk szerencsére nem ott vagyunk, mint Japánban, ahol a metróban ki vannak téve plakátok kis rajzolt figurákkal akik éppen mobilozás maitt esnek a metró alá :P

Tudom, hogy kötelessége megállni, de ettől még visszaélni ezzel enm szabad, szóval ha látom, hogy nem tudna megállni, azon vagyok, hogy lássa, mehet, menjen. Jól esett, amikor egy motoros intett, hogy kösz, amikor esős időben jeleztem, hogy menjen csak (zebra), mert könnyebb nekem megállni, mint neki.
Úgy vagyok vele,hogy ha az autós is lesz gyalog, hát nekem is lehet még autóm :D

Túl sokan felejtik el, hogy bánj úgy másokkal ahogy te elvárnád másoktól..

autóban utasként is néha nézek nagyokat, hogy milyen alapvető, és még csak nem is figyelmetlenségből (fáradtság stb) fakadó, hanem kifejezetten bunkó és nemtörődöm hibák vannak. Ugyanezek megvannak két keréken (benzin és bio powerrel is) és két lábon is.

Meg hát előítélet! Gondoltam már rá, hogy ha egy kocsi mondjuk nem enged el és bunkó, de plépp egy ismerős vezetné, valszeg előbb mérgelődnék, és aztánnézném: ja te vagy az? ami persz enem mentesíti őt.. de annyira él a bunkó autós-hülye gyalogos/bicajos életveszélys motoros előítélet, hogy na. Mondjuk táplálják is rendesen elegen..

Scaleo 2014.01.13. 00:15:50

@smikee: Ó, a buszos egy külön állatfaj. Sajnos nem fogják fel, hogy nem mindenki ül a buszon, ezért nem hajthatnak úgy, mint az állat. Rengeteg idegbeteg hülye van a sofőrök között, nyomják neki, ahogy a csövön kifér, meg gorombáskodnak az utasokkal.

Bár azért a buszpark sem akármi, nem is olyan rég volt, hogy lefulladt az egyik göthös, szar Ikarus motorja az egyik kereszteződésben. Nem a sofőr hibájából, egyszerűen szar volt már az egész. A motorfék akkorát rántott a kasztnin, hogy többen elestek, én is meghúztam a hátam kapaszkodás közben. Erről nem a sofőr tehet, hanem ez a kibaszott ország, hogy még mindig nem lehetett a kukába hajítani ezeket az öreg szarokat.

De azért a sofőrök is megérik a pénzüket. Mikor legutóbb távolsági buszra szálltam, a sofőr azonnal elindult, nekem meg menet közben kellett jegyet vennem. Kanyargós út, nyomta is neki, egyik kezével telefonált, a másikkal meg szimultán vezetett, illetve jegyet adott nekem. Én meg azt se tudtam, melyik kezemmel fizessek, és melyikkel kapaszkodjak. Hát a kurva anyját az ilyennek, nem tudott volna megállni egy 20 másodpercig, hogy lebonyolítsuk a tranzakciót, inkább törjem össze magam az U alakú visszafordítókban, az éles kanyarokban és körforgókban. :S

Nem véletlenül nem is járok egyébként távolsági busszal, de épp a kocsit vittem szervizbe, onnan jöttem haza, a vonatsíneket meg épp felújították azon a szakaszon, úgyhogy muszáj volt buszoznom. :)

smikee 2014.01.13. 00:27:12

alap hogy bringán, a Batyihoz érve lassítok, mert villamosmegálló, sok ember, ki tudja. Nem csengetek, lassítok, és a féken az ujjam. Ilyenkor van, hogy elhúz mellettem egy-egy "türelmes sporttárs". És persze satu, csengő, anyád, tetszőleges kombóban, mert tuti előkerül egy kóbor turista. sokszor japán, vagy olyan európai ország lakója, ahol nagyon sokan bicajoznak, és nem veszi észre a felfestett, viszonylag egyértelmű bicajt a flaszteren.. persze, mert nem is figyeli, mert ő épp turista üzemmódban van :) ami néha úgy figyelem azzal egyenlő, hogy nézz nagyon, de látni azt ne láss :D
na de bagoly mondja, mert én is szoktam bambulni, pont ez a lényeg, hogy mint lehetőséget látni kell, hogy másik hibázhat. A szar az, amikor nem látni előre, ld. a kanyarodni akaró Wagon R esete. Ilyenkor dönt a gyors reakció, a reflex, a rutin a kézben/lábban. Meg a mázli..

Másik érdekesség, hogy a Margit hídnál ahol lejön az átkelőhöz a bringasáv, a felfestett bicajúton (járdán) vagy egy kis zebra, a gyalogosok keresztezik a bicajutat. Na most ez már csak lélektanilag is azt jelentené, hogy lassítani, esetleg megálni kéne az egy szem bringásnak, és nem a negyven embernek, aki a 86osról száltt le épp a hatoshoz menet... szóval eh :D

smikee 2014.01.13. 00:50:05

@Scaleo:
a buszon egy a jó: ha csatt is van, nem enyém a felelősség, csak aztán ússzam meg végtagtörés stb nélkül. Csak szar érzés amikor te mint utas látod, hogy na ez necces lesz...

hát ja, bár az az érzésem néha nem is lehet másképp vezetni ezeket a buszokat.. a Volvók rángatnak, nemtom hogy azért mert drive by wire a gázpedál, vagy kis fordulaton nincs nyomaték amíg a turbó nem tölt, mindegy, lényeg hogy bináris: padlógáz, nagy fék. Ja és valamelyik nap nem volt rugózás elöl, nem volt levegő a légrugóban (hatvaniksz milliós buszról beszélek). Úgy pattogott mint egy árokásó gép.

az a baj, hogy túl sokszor kapni ki a közlekedésben a negatív példát, lassan már annyira, hogy a pozitívnak alig tudunk örülni, mert elszokunk tőle, pedig szerencsére az is van azért bőven.

egy kérdés: ha megy előtted egy kivilágítatlan kocsi (este), kötelességed rávillogni, hogy jelezd neki? Arra tippelek, hogy nem, hát nem is nagyon szoktak, ahogy elfigyelem..

és még egy megfigyelés: az útfelújítás KRESZ felülíró tényező, úgy értem, anarchiát szül: gyalogos autós tata kismama kuty macska, megy ki merre lát, azt hogy piros zöld kék barna a lámpa, tökmindegy :D ha egy autós pl próbál figyelni a többire, mindig akad aki ledudálja a trébe. Az embernek a saját épsége is jó jutalom, de azért egy kis kölcsönös hála nem ártana :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.13. 09:49:02

@smikee: Minek tolja neki -> mert ha nem tartja a menetrendet, akkor letolják, előbb-utóbb pénztárcája is bánja.

XXL 2014.01.13. 10:10:53

Scaleo: Ez a viselkedés a gyalogos részéről bennem is felbassza a pumpát. Csak állnak mint a vett malac, de ha véletlenül nem engeded el, akkor meg neki áll feljebb. Ebből is látszik, hogy ki vezet, meg ki nem. Én mint gyalogos minden esetben megköszönöm egy intéssel az autósnak, hogy megállt és sietősre is veszem. Na az a másik, jobbra kanyarodnék, zöld a gyalogosnak is és andalognak, de még akkor is andalognak amikor már piros, én meg ott állok szintén a pirosban, mert nem tudtam átmenni. Na ilyenkor aztán végleg elgurul a gyógyszerem, és ekkor szoktam egy kicsit szűk ívre vett kanyarodással elmenni a T.gyalogos mellett, aki remélem veszi a lapot ezek után. Na most lehet rám köpdösni, leszarom. Elvárom a gyalogostól is a maximális partnerséget,mert én is megállok neki a kijelölt gyal.át.hely előtt ha át akar menni ha nem, és akkor is vigyázok rá, ha a négysávos úton a nyugdíjas húzza át a kocsiját előttem a gyal.át.hely előtt 20m-rel, mert az neki messze van. Szóval a legnagyobb problémát abban látom, hogy mindenki csak magára gondol, és leszarja a többit, mondjuk ez tipikus jellemzője a fajtánknak,a magyaroknak. Bevallom, én is vagyok néha önző és az vesse rám az első követ aki nem.

kicsiA6TDI 2014.01.13. 11:00:55

A videó jól sikerült nagyon!

smikee 2014.01.13. 18:49:40

@ColT: de így?? padlógáz hatvannal át a városon?
amúgy meg nézd meg napközben a 86-ost.. ott meg olyan álmos a menetrend hogy na, jó ha harminccal pöfög a busz, szépen hajókázunk... lehet, hogy azért, mert számoltak néni dugóval, deakkor is nagy különbésgek vannak, tépünk vagy szöszmörgünk.. néha mintha direkt arra játszana hogy elkapja a pirosat.

A zebráshoz, jobbra kanyarodóshoz: alap, hogy hátranézek, jön-e kocsi.. hiába zebra, elsőbbség.. a szemkontaktus nagyon sok helyzetet könnyít meg

Scaleo 2014.01.13. 18:59:49

@smikee: "ha megy előtted egy kivilágítatlan kocsi (este), kötelességed rávillogni, hogy jelezd neki?"

Nem. A KRESZ csak azt írja elő, hogy a szabálytalankodótól köteles vagy lehetőségeidhez képest eltávolodni, a szabálytalanságra nem vagy köteles felhívni a másik figyelmét, az nem a te dolgod. Ettől még persze megteheted, nem tilos; és mivel nincs minden sarkon rendőr, így célszerű is lehet adott esetben.

Egyébként szerintem az jár el a leghelyesebben, aki a motor indítása után egyből felkapcsolja a tompítottat, és csak megálláskor kapcsolja le. Ez a biztos, így tutira nem felejtjük el felkapcsolni a lakott terület határánál, országúton meg autópályán, meg szürkületkor se, és mindig láthatóak leszünk. Nem tudom, mit lehet spórolni azzal, ha valaki nem kapcsolja fel, de szerintem nem éri meg.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.01.13. 20:56:00

nem ertem ezt a sok okoskat aki 90 helyett tolja 130 - 150el...
menjen otopalyan, ugyis van egy csomo aztan ott tolhatja annyival amig ele nem jon egy kispunto es jomodorra nem neveli

XXL 2014.01.13. 22:29:58

@Scaleo: Én is úgy vagyok vele, hogy bizony rávillogok, minthogy balesetet okozzon a nyomorultja. Bár megjegyzem, hogy ritka mint a fehér holló, évente ha látok egyet lehet sokat mondok.

///M_Straight_six 2014.01.13. 23:00:08

@XXL: Mert ez egy autós portál, és itt gyülekeznek a fittipaldik, súmahherek...

///M_Straight_six 2014.01.13. 23:12:28

@Nome: Nekem az a bajom, hogy bár úszni a vízben lehet megtanulni, de amíg olyan gondjai vannak a vezetőnek, hogy egy olyan egyszerű manővert nem tud magabiztosan kivitelezni, mint egy elindulás, addig ne a csúcsforgalomban baszakodjon. Ez persze nem a tanuló hibája, hanem a rendszeré.Egyébként képzeld, én is voltam kezdő, de nem sokban különbözött a vezetésem az autó kezelését tekintve, mint most. Persze évek alatt sokmindent láttam, ami arra ösztönzött, hogy jobban figyeljek, mert nem elég ha én jól vezetek ha tele van a környezetem hülyékkel, meg bénákkal. Sose dudálok rá egyébként a tanulóvezetőre, de azért az ideg meg tud b*szni, mikor haladnék, de ők okvetlenül a reggeli csúcsban szerencsétlenkednek, mikor amúgyis mindenki idegbeteg, késésben van, és haladna.

///M_Straight_six 2014.01.13. 23:23:11

@Béza Dániel: hasonlóan néz ki, de az exponenciális függvény: f(x) = e^x. Tágabb értelemben ha az e helyére bármely más számot írsz, azt is exponenciális függvénynek mondják, de az x változó a hatványkitevő, a hatványalap pedig egy állandó szám.
a négyzetes (2.-fokú) függvény meg f(x) = x^2, tehát az x változó a hatványalap, amit mindig négyzetre emelsz. A sebesség és a mozgási energia között utóbbi összefüggés áll fenn...

blackshíp 2014.01.14. 00:39:37

@///M_Straight_six: mondjuk egyszerű oka van, hogy miért a reggeli csúcsban "szerencsétlenkedik": mert napközben, amikor téged nem zavarna, akkor tanul/dolgozik a tanulóvezető is. Nem véletlen, hogy napközbenre kb. bármikor lehet időpontot szerezni, míg reggelre estére alig-alig.

Tomcy 2014.01.14. 12:57:31

@XXL: Nem kell korlátozni, de azért az ésszerűség határait valahogy be kell tartatni az emberekkel.
Én is mentem már 200-al autópályán 3-4 alkalommal egy kis ideig, én sem vagyok szent, megértem ha siet valaki, én is szoktam, de 180 felett akkor sem érdemes menni pláne nem közúton, szóval ez annyira nem nagy korlátozás lenne.
Az már inkább, hogy a kocsiknak kellene egy max súlyt szabni, mert akkor pl nem lennének ilyen Rezeskurvához hasonló esetek, hogy 160-al csett aztán utána kiszáll és röhög a markába.
Nem kellenek 2tonnás személyautók, hülyeség.
Egy régi accordban vagy avensisben vagy carinaban is simán elfért régen egy család, és az emberek nem lettek 2x akkorák mint 15évvel ezelőtt.
Nem kell 30cm vastag páncélajtókat csinálni a kocsikra, meg bunkerszerűen elzárni őket a külvilágtól az autóban, és utána egyből jön a sebességérzet, és jön vele józan ész és a normális tempó.
Fogadni mernék, hogy akik ma új nagy autóval száguldoznak, átülnének egy 15-20éves szintén a maga idejében nagynak számító autóba, nem mernék ugyan azt a tempót megengedni maguknak, és nem azért mert azok a régi autók nem tudnák ugyan ezt, csak ott még érezni bentről, hogy húúú bazdmeg 160-al már tényleg haladós.

XXL 2014.01.14. 14:18:16

@Tomcy: ez igaz, van egy 20 éves 525i-m ami mai szemmel sem egy gyenge kocsi (193 Le), és van egy 3 éves 1.8Tsi Passatom (160 Le) nagyjából egyforma teljesítménnyel rendelkeznek, de a bömöst még tudni kell kordában tartani, míg a Passat olyan steril vezetési "élményt" ad. A sebességet Passatban kevésbé érezni a jobb hangszigetelés miatt. Valóban, a régi nagy autókat még ésszel kellett vezetni.

///M_Straight_six 2014.01.16. 17:21:17

@blackshíp: igazad lehet, de akkor se menjen ki a forgalomba, amíg elindulni sem tud rendesen... meg amég az határozza meg a képességeit, hogy dízel, vagy benzines-e az oktatóautó, mert a benzinest elindítani némelyiknek már szinte olyan nagy kihívás mint felszállni egy MI-24-essel...

blackshíp 2014.01.16. 17:36:27

@///M_Straight_six: láttam én már sok éve vezető embert is lefulladni... És igen, amikor már a 8. féle autót vezetet, akkor már termésetes, hogy percek alatt alkalmazkodsz ahhoz, hogy másképp működik (máshol fog a fék, a kuplung, másképp reagál a gázra), amíg egyetlen autót próbál megtanulni vezetni, addig örül, ha elboldogul. És azért a többség nem a forgalomban kezd, csak azt a típusú mindenre kiterjedő figyelmet nem tudod a tanpályán begyakorolni. Így meg könnyen előfordul, hogy egy kereszteződésben lefullad, amikor még 1000 másik dologra is próbál figyelni. Az meg kb. lehetetlen elvárás, hogy teljesen automatikus legyen az autó keezelése mire kimegy a forgalomba, mert több 100-1000 órát nem fogsz tudni levezettetni az emberekkel előtte.

Emlékszem, én is fulladtam le még tanulóvezetőként elinduláskor, amit a mögöttem álló hosszas dudaszóval jutalmazott. Engem sepec. nagyon nem zavart meg, emrt nem vagyok az a típus, de azért elgondolkodtam rajta, hogy hogy lehet valaki saját magának ennyire az ellensége, hogy miután látja, hogy előtte valaki gyakorlatlan próbál valamit csinálni, ami épp nem sikerült annyira jól, még rá is dudál, hátha még jobban összezavarja és akkor sosem indulnak...

Nome 2014.01.17. 07:17:32

@blackshíp: Teljesen igazad van! Épp erről beszéltem, hogy nagyon hiányzik a tolerancia az utakról és nagyon-nagyon sokan elfelejtik, hogy ők is voltak bénázó kezdők. Persze az itt kommentelők 99%-a amikor megkapta a jogsíját, akkor már F1-es versenyzőket megszégyenítő tudással, rutinnal és reflexekkel rendelkezett. :( És persze annyira fontos ember, hogy teljességgel elfogadhatatlan neki, ha valaki miatt 1-2 perccel később ér oda ahova indult. Amikor meg jön a csatt, akkor csak csodálkozás van és mindig más a hibás.

muerte80 2014.01.17. 13:44:31

Nagyon érdekes kérdés az hogy mennyire és hogyan kell felkészülnie annak, akinek elsőbbsége van..
Addig aláírom, hogy figyelni kell a többi autósra, mert tele az út ökrökkel.
Ellenbentöbbször sodortak veszélyhelyzetkbe azért mert észrevették, hogy lassítok, vagy hogy nem nyomom a gázt. Ezért egy olyan védekező mechanizmus alakult ki ami itt magyarisztánban célravezetőbb. Láthatóan nyomom a gázt, mivel 5méter 1,7tonna van alattam és nem érdekel hogy mi lesz vele ha ki hajt elém.
Tirpákság? Igen. De Pesten máshogy nem lehet.

Denton85 2014.02.17. 15:27:07

Eddig csak végigolvastam a kommenteket, a videót csak most néztem meg és itt most valóban igazat adok annak, hogy ebben a videóban fölösleges volt valóban a sebességre fogni a hibát.

Persze tartsuk be a határokat, ne menjünk 100-al ott ahol 90 a max ez teljesen rendben is van.

Én most tanulok vezetni, és az elején nagyon sokszor le lettem cseszve, hogy ahol elsőbbségem van, ott miért lassítok (keresem azt a kibaszott háromszög vagy stop táblát hátulról igen, röhej). A lényeg az, h nekem azt nyomatja nagyon az oktató (és állítólag vizsgán is elhasalhatok emiatt), hogy az elsőbbséget igen is fel kell ismerni és menni kell. Állítólag azzal okozok balesetveszélyes helyzetet, ha lassítok mert bizonytalan vagyok és a másik nem tudja, hogy most mi is van.

Tehát vagy megyek rendesen, vagy megállok, villogok stb. (csak épp vizsgán szívok ha valakit elengedek így)

Eleinte azért is nagyon le voltam cseszve, hogy jobbos utakon miért nézek balra. Balra max lopva pillanthatok indulás előtt, ha nézelődök, akkor megint szívok a vizsgán, hogy én nem tudok a kreszt.

Volt amikor azért is kaptam, hogy reggel sötétben miért állok meg a kereszteződésben mikor semmi lámpafényt nem látok jobbról, tehát nem jön senki. Mondom oké, de nem bízom abban, hogy mindenki felkapcsolja a lámpát, láttam rá sok példát.

Visszatérve a videóra, ahogy elnézem, ott nulla esély lett volna megállni. Nem tudsz mit csinálni olyanokkal akik az utolsó pillanatban kiugranak eléd. Nem lehet minden kereszteződésben lassítani, akkor semmi értelme nem lenne a főútvonalaknak és tábláknak.

Elméletileg pár évnyi rutin után kialakul valami emberismeret ami alapján meg tudod majd határozni, hogy a másik mire is készül.

Pl.: nemrég volt olyanom, hogy kereszteződésben nem volt elsőbbségem. Jobbról érkezik a kocsi, megáll és villant, hogy menjek. Látom mögötte jön egy másik kocsi, kicsit furcsa volt, hogy nem lassít, de mondom csak észrevette és megáll. Indulnék el, erre az oktatóm lefékez. A másik kocsi pedig index nélkül kikerüli/előzi az engem elengedni szándékozó kocsit és áthajt a kereszteződésben.

Az oktatóm azt magyarázta, hogy attól, hogy az előbbi lemondott az elsőbbségről, még nem jelenti, hogy a mögötte lévő is. (ez mondjuk baromság, meg kéne várnom egy kocsisornál, hogy mindenki villantson egymás után?)
Plusz nem jelezte a kikerülési szándékát se, esetleg lehet, hogy kihúzódott a felezővonalhoz, de azt nem figyeltem megvallom, de nem hiszem, hogy szabályosan tette volna (felezővonalra kihúzódós, utána index, így lenne szabályos)

Szóval az oktatóm előre látta, hogy ez lesz. Majd idővel én is.

Amúgy faszparasztok országa vagyunk. Előzött már ki rendőr forgalomtól elzárt területen, taxis meg audis jobb oldalról, gurult ki elém hirtelen taxis, bringás előzőt balra kanyarodás előtt utolsó pillanatban jobbról, stb. Kész izgalom.

Volt pár pillanatom amikor elegem volt az egészből, de szép lassan kezdem megszokni.

Denton85 2014.02.17. 15:31:41

Jah, múltkor azért is le lettem cseszve mert az Uzsóki kórháznál egy kiguruló (fehér) mentő vagy betegszállítót kiengedtem, villantottam is neki. Nem volt semmi bunkózás, én engedtem el, nemtom én ilyen vagyok. Nem villogott meg semmi. Azt kaptam is, hogy ha nem szirénázik vagy villog a megkülönböztető jelzés akkor ne udvariaskodjak.

Bólogattam, oké, de ha levizsgázom, akkor egy ilyen esetben újra így döntenék, ha nem tartok fel vele sok embert.
süti beállítások módosítása