Akár el is égethetném azt a pénzt

  2013. szeptember 16. - papptibi Címkék: átverés selejt autós kiegészítők

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

A XI. Blitz Weekend képekben
2015-07-27 19:29:36

Gabi, akit az udvari dohányzóhelyen csak Mantás Gabesz néven szólítanak, az idén újabb fejlesztéseket hajtott

Itt sem Ferrariból van a kerítés...
2015-07-16 17:43:31

Az autósport a hőskorban még a városokban zajlott, de idővel száműződött onnan. Aztán az autósport gondolt

A legkirályabb ötlet, amit gumin láttam
2015-06-06 14:02:50

A minap gumibemutatón jártam, bár ilyesmiről nem szoktunk írni, egyszerű megfontolásból. Marha nehéz

Kéne egy Tesla?
2015-05-15 18:19:48

Vagy beérnéd egy villany-Golffal is? Netán utálod a villanyautókat, mert az autó benzinnel megy? Az sem baj. A

Azt már megállapítottam az elején, hogy az autós lábpumpa, mint műfaj, szinte teljesen halott. Járkáltam egyik barkácsáruházról a másikra, gyakorlatilag mindenhol ugyanazokat a pár ezer forintos, 12 voltról üzemeltethető kompresszorokat árulták. Nem mintha valamiféle pumparasszista elvek vezetnének, hanem simán arról van szó, hogy nem akarok sok pumpát tartani: egy lábpumpával a biciklit, a motort és végszükség esetén az autó kerekét is felfújom, míg egy elektromos kompresszorral csak a kocsiét. Mellesleg ezen van manométer (nem manómérő, nyomásmérő) is, mert én a bringa kerekét is szeretem adott nyomásértékekre fújni.

Persze ott lennének még a benzinkutak, alternatív megoldásként. Ha esetleg valaki mondana Budapesten egy olyan kutat, ahol az elmúlt tíz évben cserélték a levegőkompresszor csövét, vagy legalább a csatlakozót, az szóljon. Képzeljék, egyszer motorral jártam úgy, hogy annyira vacak volt a cső, hogy rácsatlakoztatva tökre leeresztette a kereket. Azért ez rosszul esett, mert motoron nem olyan könnyen lavíroz el az ember a következő kútig, ha a hátsó tök lapos.

IMG 3644
A Csodapumpa, Amely Sosem Fújt Levegőt

Természetesen ezelőtt is fújtattam a járműveimet, hisz volt lábpumpám. Csak hát tudják, hogy van ez: valaki trombitának nézte és megfújta. Ahhoz, hogy ezt megtehesse, belenézett a feleségem görkorcsolya-tároló táskájába, egy elvileg nem rossz módúakkal teli lakópark sétálós részén, ahová a lányommal lementek bicajozni. Ehhez kellett a pumpa.

Ez a néhai lábpumpa, mi tagadás, jó volt. Sőt, csodálatos. Csak annyit mondok, Michelin. Mert pumpát is gyártanak, nem csak gumit. Úgy hat éve volt meg, akkoriban úgy ötezer volt az új ára, szemben a barkácsáruházas ezer forintos gagyikkal. Gyorsan rákerestem, ma már nyolcezer újonnan. Ennyiből két és fél elektromos kompresszort vehetnék, ha akarnék. De nem akarok.

De minek költsek el ennyit rá, megint? Megéri az árát, de úgyis csak megfújják.

IMG 3649
Az igényesség, na!

Csakhogy nincs alternatívája. Az ember mindenhol ugyanazt a hulladékot találja, igaz olcsón, de pont egy ilyen után csaptam le a Michelinre, mert fél év után tönkrement. Aztán egyszer Romániában, egy Praktikerben vettem egy 1700 forintnak megfelelő leiért kínált lábpumpát, hátha. Na, ezzel nem kellett fél évet várnom, mert már az elején sem fújt levegőt. Meg úgy általában semmit. Szorgos lábmunkával néha elértem, hogy minden harmadik lenyomásra fújjon egyet, csak hát az előző kettőnél meg orra buktam. Javítani nem lehet, roncsolás nélkül nem szétszedhető. Anyátok.

Most vigyem vissza?!

IMG 3647
Magyarul is ráírták. Pedig ez nem pumpa, csak annak látszik

Végül a Lidl mentette meg a helyzetet, egy kétezer-valahányszáz forintos, kéthengeres (!!!!!) pumpával. Azt, hogy minek két henger, nem tudom, tán hogy több helyet foglaljon, de ha így megy tovább, hamarosan nemcsak sorkettes, de V2-es, netán bokszerpumpák is lesznek.

Hát ez sem egy Michelin, nyöszörög és kicsit nyeklik is, de legalább fújja a levegőt.

IMG 3653
És íme a XXI. század csodája, a kéthengeres pumpa.

Úgy látom, hiába van kapitalizmus nálunk, a szocializmus kezd visszagyűrűzni, nem véletlenül Kína irányából. Alapvetően nem halunk éhen 1700 forintnyi veszteségtől, de ha van a kezemben ennyi pénz, nem szoktam lehúzni a klotyón, begyújtani vele, satöbbi. Úgy látszik, sóher vagyok.

És nem ez az egyetlen példa a közelmúltból. A feleségem akart árnyékolót venni az autó oldalablakára, csak hát mellényúlt, és a hátsó ablakra valót vette meg, ráadásul két példányban. Az ő kocsiján ennél kisebb a hátsó üveg, hát elrakta. Aztán valahogy előkerült, amikor később elmesélte a tévedést, gondoltam, az Avensisre még jó lehet. Kibontom, és a következő négy tapadókorong kerül elő a csomagból:

IMG 3656
Egyenletes minőség

Lehet tippelni, hogy a négyből hány képes öt percnél hosszabb ideig odatapadni bármihez, Super Attak nélkül. Elárulom: egy. Kettő semennyire nem tapad, egy meg tán két percet bír. Így a két csomagból sem jön össze a négy tappancs. Klassz, nem?

Úgy tűnik, nem várták meg, míg megszilárdul a tapadókorongok formája, de lehet, hogy csupán a szállítás során torzultak el ennyire szegények. Végül is, mindegy, a végeredmény ugyanaz.

IMG 3654
Villám Mekvín sosem fog kifakulni az ablakban

Az egészben az az aggasztó, hogy egyre több ilyen cucc jön szembe manapság. Pont elég olcsók ahhoz, hogy ne vigye vissza mindenki őket a boltba, a kereskedők meg tesznek rá. Azért nem mindegy, hogy valami csak rossz minőségű, és hamar elromlik, vagy a fennállása során nincs egy olyan pillanat sem, amelynek során betöltené a funkcióját.

Ugye, milyen szépen írtam körbe azt a szót, hogy átkúrás?

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr735516103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

(---Flúgos Buszos---) 2013.09.16. 16:32:07

Ilyen szart hogy vagytok képesek rátenni az ablakra? 15 000 Ft-ból tanusítvánnyal együtt lefóliázzák.

Pumpa? Vedd ki a zsigából, és cseréld ki a gumigyűrűt belül, amivel préseled a levegőt, már lehet olyan tömlőt venni, amit rá tudsz csavarni a nyakra, és nem kell fognod.

Benne vagytok a szakmában, és nincs egy mezei nyomásmérő tollatok? Olyan, amiből egy alumínimum guriga kijön, és mutatja, mennyi BAR van a gumiban.

Amusing 2013.09.16. 16:35:44

a nyomásmérő kimaradt !
kerékbe be, nyomásmérő feje meg elrepül a picsába...

galicius 2013.09.16. 16:39:03

Az egyik Audimban volt egy gyári,szivargyújtóról működő kompresszor,amit kb ugyanannyit ért,mint a posztban szereplők.Viszont fajlagosan drágább volt.

Tizenkettő 2013.09.16. 16:40:37

Hát nem akarok kötözködni de aki ilyenre pénzt ad az meg is érdemli. Ezt ki sem kell bontani a csomagolásából, onnan is látni milyen minőséget képvisel.

Dixhorn 2013.09.16. 16:41:47

A pumpám nekem is beszart. A mostani porszívóm is épphogy ellátja a feladatát. Az új hajvágó gépem is kb ugyanez. Csomó dologgal jártam így mostanában sajnos. Tök gáz hogy ez van. A legszomorúbb, hogy sokszor még a drága termék sem garancia a tökéletes működésre..

karlmann 2013.09.16. 16:42:55

Most őszintén, szerintem aki ennyire hajt egy termékre az ne mondja már, hogy nem pumparasszista, nem mintha számítana bármit is. Egyébként egyetértek abban, hogy egyre több olcsó sz..rt lehet kapni, amit mérgemben először összetaposok és utána már zicher, hogy nem viszem vissza. Másrészt nem tudom merre jársz, de a legtöbb benzinkútnál jó szokott lenni a kompresszor. A legtöbbször az őemvéhez megyek ilyen nyűggel és náluk még nem nagyon láttam rosszat, főleg, hogy rendszerint kettő van nekik és abból egy mindig jó.

szenon 2013.09.16. 16:43:29

Nekem is ez a dupla "szar" van! Annyit is ér! A bicajkereket éppen megfújja, de amikor már nagyobb nyomás kell, akkor azt elengedi! Nem bele, kifele !!!

Vajda László Zoltán (törölt) 2013.09.16. 16:44:32

Lámbpumpa? Nyeheheeeee. ABAC Táska kompreszor. Én ilyennel fújom az utánfutót, a Pajerot, a Terranot, a talicskát... Örök élet +1 nap. :) 20 ezer forint volt ha jól emlékszem. 10 éve megvan. Hibamentes.

Dester 2013.09.16. 16:46:21

Nekem van egy kb. 8-10e Ft-os biciklipumpám, a jobbik fajtából, kétféle szeleppel. Még nyomásmérő is van rajta és csúszkákkal a határértékeket is be lehet állítani rajta, ha netán később elfelejtenénk. A bicikliket pikkpakk felnyomja néhány fújásra, még megizzadni sincs nagyon idő, de egyszer szükség esetén már pumpáltam fel vele a párom ex Renault R4-ének mind a négy, évek óta felnin álló, tök lapos gumiját is. Nem mondom, hogy nem volt melegem a végére (a pumpa meg majdnem vörösen izzott), de pont ez az a fajta végszükség, amikor ki lehet bírni. Jah persze, le kell hajolni a használatához, ez hátránya. Nem cserélném le lábpumpára. :)

Eliot Vance 2013.09.16. 16:47:15

Nekem a gyári autóemelő csigasora görbült el, és fordult ki az autó alól. Ráadásul a hátsó keréknél, ami könnyebb. Egyetlen szerencsém az volt, hogy még benn voltak a csavarok...

vegacs 2013.09.16. 16:47:40

hát igen...
pár liter üzemanyag árából olyan pumpát venni ami évekig megbízhatóan működik...ööö...
van egy javaslatom
www.fehervarkerekpar.hu/termek/Pumpak_es_alkatreszeik_Labpumpa_SKS_Picco_nyomasmerovel_7bar
sks,német,megbízható...
és nézd az árát!
és nem ott dolgozom!

tibidanny 2013.09.16. 16:48:37

Ezektől a napellenzőktől szoktam agyhugykövet kapni...
Vettem sima tapadókorongosat, kb 10 percig marad fent.
Aztán bekentem kis kólával, úgy tartja magát akár egy hétig is...
Később vettem rolósat, de ha lehóztam, akkor az egy darab satnya tapadókorong nem bírta megtartani a fém merevítőt...
Sokszor maradt a "törölközőt becsíp" megoldás...

zeddez 2013.09.16. 16:50:33

turbónyomás-szabályzó:
nem engedi át a vezérlőlevegőt okosan sehogy

két hengerfejtömítés ment miatta a kukába, mert a 2.35bar(!!!) töltőnyomás "kicsit" sok lett a benzines autónak, úgy ki rúgta a hengerfejtömítést a motor, mint a fost, szó szerint begyűrte a víztérbe

először azt hittük véletlenül fordítva kötöttük be, de nem, jól volt benne, ahogy kell
és akárhova állítottuk, min állásban is max állásban is teljesen zárva van, nem jut el a drucklabdához a vezérlőnyomás, hogy kinyisson a wastegate a turbón

a motornak szerencsére nem lett baja, dugattyú nem olvadt le, de ez is csak azért, mert előrelátóan overkill meretű injektor van betéve, biztos ami ziher alapon

költői a kérdés...: de ha lenne más kár is a tömítséen kívül, akkor ki vállalná az anyagi felelősséget a hibásan (nem)működő és amúgy 5 számjegyű forintösszegért kapható szabályzó szelep okozta károkért?

protézisesh 2013.09.16. 16:50:42

nekem is kéthengeres van, én bicikligumi-rasszista vagyok, csak autópumpa-szelepes belsőt veszek. Az enyém bicajhoz oké (kb 4 barig), az előttevolt ajándékba kapott szivarnyújtós az szart se ért...

A villámmekvín tapadókorongjaival az a baj, hogy hidegben próbáltad. Amint 60 fok lesz az üveg mögött, meglágyul, kisimul, működik. :)

A cikkel viszont egyetértek: árulnak elfogadható áron működőképesnek tűnő szart, vagy rendesen megcsináltat horror áron. Pedig a szarba csak 10%kal több anyag és odafigyelés kellene, hogy használható legyen. Nem kell nekem egyedi CNC mart csoda, elég lenne az oroszos robusztusság. De pont az anyagot veszik ki belőle, a 0,3mm falvékonyság (majdnem falvastagságot írtam, höhö...) meg már nem bírja kompenzálni az összeszerelés precizitását. :(

szűkebb pátriárka 2013.09.16. 16:53:17

Ugyanolyan egyhengeres csodám van már vagy hét éve. Szar, szét akar esni, de nem hagyom meghalni, kifacsarom belőle az utolsó szuszt is. Mondjuk jó, ha évente kétszer-háromszor használom. Persze olyankor felverem az egész lakótelepet, mert hátborzongató visító hangot hallat minden egyes lenyomáskor.

Szerintem legközelebb beruházok egy ilyen Michelinbe, kerül, amibe kerül.

sure_shot 2013.09.16. 16:54:55

Nekem orosz 1hengeres lábpumpám van, kb. 20 éve működik, bringát azzal fúvogatom, néha az autót is. Télen nem nagyon akarta tolni a levegőt, gondoltam biztos megdermedt valami benne, mondom meglesem belűlről. Ilyen hasított bőr "dugó" van benne, totál ki volt száradva, meg ugye a hidegtől bekeményedve. Vékony hártyányi zsír rá, rögtön vissza is tért az élet bele. Elpusztíthatatlan.

BaLee 2013.09.16. 16:55:54

Volt ugyanilyen tescos "dual" lábpumpám. Fújni fújta a levegőt, de pár hónap után a nyomásmérő hülyült meg (3-4 bar-ról indult, fejben számolgattam mennyinél tarthatok, meg biciklinél maradt a nyomkodós tesztelés) majd jó 2 év alatt (évi max 2-3 használat) után leugrált róla a tömlő meg ki is szakadt.
Még jó, hogy a lidl-ben mindent TÜV logóval és 3 év garanciával árulnak, pusztán azért mert az ember úgysem teszi el a bevásálás blokkját meg nem veszi a fáradtságot egy ~1700ft-os pumpáért reklamálni: Tényleg, láttatok már Lidl-ben vevőszolgálati pultot vagy a pénztárosnál kell reklamálni ilyen esetben?

Haverom kompresszoros csodát vett, szivargyújtóról működtethetőt, 1x sikerült felfújni vele a kocsi gumiját majd kilehelte a lelkét. De hogy lehet egyáltalán árulni ilyen ipari hulladékokat??

durbintss 2013.09.16. 16:56:46

hasonló tapasztalatok. lassan szétrohadunk. Minden ketyere még
a gari időt se bírja ki. Tényleg elképesztő, hogy a vadkapitalizmus átmegy gagyi szocializmusba. Aki élt akkor, az emlékszik a kgst vackokra. A fogyasztóvédelemnek kellene fellépni, de brutális erővel.
Az is igaz, hogy a minőségi holmi az nem ennyibe kerülne. lehet választani a sok gagyi holmi között vagy a kevesebb, de használhatóbb között, ha lehet még ilyet kapni.

Its_me 2013.09.16. 17:05:52

Igen, ezek azok a tipikus ultragagyi cuccok, amik első ránézésre egész normálisnak tűnnek, mi több: elfogadható áron kínálják, aztán amikor otthon kibontod az originálét és kézbe veszed, kezdesz meginogni, hogy "hűha, ez a boltban azért jobbnak nézett ki", végül használat közben az őrületbe kergetnek.
És nagyon igaz: pont annyira kínálják ezeket jó áron, hogy a francnak sincs kedve visszaindulni vele a boltba, szórakozzon vele a fene..

andand 2013.09.16. 17:06:09

En vettem Carrefour-ban elektromos, tobb atalkitoval, igy mindent lehet fujni. A manometer beszart rajta, csereltek is volna, ha lett volna meg olyan a raktaron, de nem volt. Penzt is visszaadtak volna, ha meglett volna a kasszaszalag, de nem volt meg. :) Szoval azota is megvan, mukodik, csak az erteket nem lehet leolvasni. Amugy atalakitokat lehet kapni kulon is, szoval nem tudom mi a gond az elektromossal.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2013.09.16. 17:06:18

A (gondolom tűszelepes)biciklit is fújnék problémát mondjuk át lehet hidalni, ha veszel egy 2000 forintos kompresszort, meg a bringás boltban a legolcsóbb, klasszikus, krómozott biciklipumpához való csövet gumicsövet ronda textil borítással. A menetes végét szépen levágod, és az a vége gyönyörűen belemegy a kompresszor csövének végére, rácuppantod, és minimális veszteséggel szépen megy bele a levegő. Évekig fújtam így bicikligumit. De ha fetisiszta vagy, és zavar a rossz hatásfok, meg az az eltávozó 10%-nyi levegő, akkor a teflonszalag a barátod.

Illetékbélyeges elvtárs 2013.09.16. 17:06:20

Bauhausban vettem egy drágább (10e), majdnem noname (Unitec Premium) knai autópumpát, egyelőre király: brutálisan erős, és jó értékeket mutat a nyomásmérője is.
www.kompressor-test.com/unitec-10920-kompressor-premium/
Mondjuk csak egyszer használtam, és erősen tartok a második használattól :)

Tizenkettő 2013.09.16. 17:07:58

Kínai szar minden azért tartunk itt. Még ami nem annak tűnik at is. Pont ezek mitt tűnt el az összes közepes minőségű termék. Mindenki csak az árra koncentrált, ők meg meghallgatták az igényeket. Persze mindenki pénzből él, de amikor komplexnek mondható dolgok, vagy olyanok aminek az alapanyagára vetekszik a késztermékével, az nem hiába olcsó. A legszomorúbb dolog, hogy már sokszor a prémium is szar. A kínainak nem érdeke a tartósság. (bár véleményem szerint nem is képes rá) A napokban láttam egy kinglong buszt, talán L-es rendszáma volt.... Hát sok 40 éves Ikarus jobban néz ki. Jó üzlet volt az is. Persze nem annak aki megvette.

Tizenkettő 2013.09.16. 17:09:50

Bocs pár betűt elírtam, telefonon nem mindig könnyű.....

nihill01 2013.09.16. 17:14:23

BaLee 2013.09.16. 16:55:54
Lidl-ben a pénztárnál kell reklamálni garanciális dolgokat. Én is vittem már vissza nekik ott vásárolt sz@rt, hogy sz@r, adják vissza az árát. Szó nélkül visszafizették még csak ki se próbálták hogy tényleg sz@r-e, gondolom tisztában vannak vele hogy mit árulnak, meg hogy 10-ből 1 vásárló megy csak vissza, az meg belefér nekik...

kapiksz 2013.09.16. 17:15:06

Nekem volt egy dupladugattyús Kínai, csak bringára használtam, egyszer akartam az autó kerekét fújni de beszart és visszaengedett, most ugyanilyen egydugós van, de szigorúan bringára ! A régi ladához adtak hosszú löketű kézi pumpát az elnyűhetetlen volt

nb01 2013.09.16. 17:17:30

Nekem a dupla Michelin van, 5 éve bírja, bőven megéri az árát. Motorhoz, autóhoz is kiváló, ez tényleg minőség.
www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=840264

Secnir 2013.09.16. 17:19:19

@(---Flúgos Buszos---):
" Ilyen szart hogy vagytok képesek rátenni az ablakra? 15 000 Ft-ból tanusítvánnyal együtt lefóliázzák. "

szeretném megköszönni elmés, tartalmas és intelligens hozzászólásodat minden apuka nevében. majd ha betöltöd azt a kort, hogy 2-3-4-5 éves fiúgyermeked CSAK Villám McQueen-es árnyékolón keresztül hajlandó bámulni az utat, akkor majd te is megérted...

Lőrincz Arnold 2013.09.16. 17:19:37

Hogy a benzinkutas kérdésre válaszoljak:
A Szentendrei út - Bogdáni út kereszteződésénél levő Agip kúton mindig jó a kompresszor csöve (Északnak tartva a jobb oldali. Itt szoktam mindig fújni az én kocsim kerekeit is.)
:)

rbalint88 2013.09.16. 17:22:23

a lábpumpa az valami sátántól eredő dolog lehet. próbáltam régi szovjet cuccot, új gagyit is, mindegyik instabil szutyok, úgyhogy én a műhelypumpára szavazok. egy jó minőségű, pontos nyomásmérős, 8 bart tudó darab 4-6ezer forint bármelyik bringaboltban. ja és autógumit is fel lehet vele fújni, legalább az edzés is meglesz :)

Shadowbull 2013.09.16. 17:23:41

Most azon csodalkoztok, hogyha filleres szarokat vesztek, akkor azok nem mukodnek, meg szethullanak?

Emberek, ami mukodik az penzbe kerul. Ezt kene mar megtanulni, es nem megvenni a harmadik pumpat 870 forint 50 fillerert.

Szarazinda 2013.09.16. 17:24:03

Elkezdtem olvasni, de bevallom, meguntam. Egy ilyen sztorit minek posztolni? Volt egyzser egy jó pumpám, azt megfújták, ma lehet kapni occsót, vettem egyet nem működött, ebből levonom a következtetést, biztos, hogy nem peches voltam, hanem ez egy borzasztóan fontos korjelenség, amely a pumpák túlnyomó többségét érinti. Bár a Lidlben van valami, ami így-úgy működik.

Én a helyetekben egyből az index címlapjára raktam volna ki, a CNN-nek is elküldeném, szerintem bréking nyúzban fogja hozni.

Ja, de van jobb sztorim. Tegnap lementem az éjjelnappaliba venni kefírt, na annak a sztorija még ennél is izgalmasabb, de nem mesélem el, bibibíííí, majd figyeljétek az emeszenbíszít meg az aldzsazírát.

Stenonis 2013.09.16. 17:25:06

1983-ban gyártott, bolgár lábpumpa. Tuti jó a kocsihoz és a biciklihez is.
Szép cirill betűk vannak rajta és szerintem egy atomtámadást is túlélne :)

másik oldalon 2013.09.16. 17:28:35

A Lidl pumpa jó, nekem a kutya rágta szép az elsőt, de volt annyira jó hogy újból lecsaptam rá :)

Tizenkettő 2013.09.16. 17:29:40

Az a legjobb a dologban, hogy ezt a posztot pont a Papp Tibi írja, aki volt Kínában, és a saját szemével láthatta, hogy ott minden csak a látszatról az első benyomásról szól. Ami elmúlt 2-éves az esik szét, dől össze. Iszonyatosan pörög az élet, mindenből az elsők akarnak lenni. Ott is az ér valamit ami európai ember keze munkája. Az tartós. A többi csak látszat. Láttam olyan plázát aminek az egyik felét még építették (mert persze nekik a legnagyobb kellett 1:1-es diadalívvel meg velencei kanálisokkal olyan gigantikus volt) a másik vége meg már le volt zárva mert életveszélyes volt és repedtek a falak mindenfele. Vagy érdemes megnézni youtube-on a legnagyobb folyami luxushajó sikertörténetet.

___________________________ (törölt) 2013.09.16. 17:31:37

Nekem Bécsben fordított előjelű gondjaim gondjaim vannak: OBI pumpa, szép, jónak néz ki, ötven euró. Na, annyit sokallok érte. Kicsit zavar, hogy itt a filléres tétel fogalma sem létezik, bécsi OBIban fürdőszoba szekrény alá akartunk ilyen egyszerű kis műanyag lábat venni, hogy ne a vízben álljon, aztán nézegettük asszonnyal így fejvakarva, hogy most a 4 darabost 12 euróért vagy 10-est 30-ért hogy még más alá is jó lesz: ilyen kis fröccsöntött vacaknak négy fémpöcökkel nemigen kéne 500 forintnál többe kerülnie, nem? Egyszerűen nincs filléres tétel, minden magasról indul, ami nem sör vagy ilyesmi.

Vitalij 2013.09.16. 17:37:14

Van egy kézipumpánk...
Nagy, fekete, fa markolattal, kihajtható fém lábakkal, tűszelep pótvéggel, egyszóval full-full extra!!! Ja és áramot sem fogyaszt! Kb 20 éves de lehet, vagy még annál is több.

Történt egyszer, hogy meglett a jogsim és elkezdhettem mászkálni anyámék második kocsijával, aminek persze eresztett a jobb hátsó kereke (használt gumi forever!!)
Iskolás voltam még, és a heti ezer forint zsebpénzből, meg persze, hogy NÉGY liter benzint vettem, úgyhogy minden indulás előtt, olyan 100-200 darabot fújtam bele.
Persze van vmi ugyanilyen korú nyomásmérő is itthon... az a classic CCCP-s... Kb két évig jártam így vele.
És hát mit mondjak elég szálkás lettem tőle! :)

files32 · http://www.youtube.com/watch?v=qeCgElxLKaw 2013.09.16. 17:37:30

Valaki közületek ismeri még azt a módszert,amikor a kidobni való háztartási gépeket a"jó lesz még valamire" címszóval jól kibelezzük?
Nos a még működő hűtőgépkompresszor csodákra képes.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2013.09.16. 17:45:53

Ugyanilyem kek szarom van. A merot meg nem lattam jot mutatni. Viszomt fuj, bringara tokeletes. A legkozelebbi kut jo 2 km hegyen volgyon, szal tavasszal jol jon, ha lelaposodtak a bringak.
Egyszer felfujtam vele egy fitnessz labdat is. Na az eltartptt egy darabig. Bringakerek 2-3 perc. Rohadtul nyekereg.
A legjobb szerintem beszerezni egy zsiga pumpat. Az jol fuj,
Lehet cserelni a belsejet, csak kezi ero kell hozza.

Leonard Zelig 2013.09.16. 17:46:12

Annak a kínai kéthengeresnek a két oldalsó rugója kb. tíz lenyomás után tört el.

Viszont a Lidlben időnként kapható böhöm nagy mérős kézinyomós pumpát csak ajánlani tudom. A biciklikereket 10 nyomásból kőkeményre fújja, az autókeréknek sem kell 20-25-nél több (persze nem tök laposról indítva mondom)

Szkenner Üzemeltető Szerver a.k.a. SZÜSZ 2013.09.16. 17:47:44

Hát igen, manapság sok bolt, de főként a barkácsáruházak élé ki lehetne tenni a "MINDEN SZ@r" molinót. :)
Én karos kerti csappal jártam hasonlóan. Az is hasonló árfekvés -1700-2100 Ft. Az elmúlt nyáron sikerült 4x cserélni.
Két csapnak eltört a tengelye, nem lehetett kinyitni (ez még a jobbik eset annál, hogy nem lehet elzárni). Egy (a harmadik) folyton csöpögött. Ekkor kínomban már röhögtem, és felkerestem a VÍZ-GÁZ-FŰTÉS szaküzletet. Mesélem az eladónak, hogyan járok ezekkel a csodákkal...
Azt mondja: Ja, kérem, nem kínait kell venni!
Mondom neki, már bocsesz, "Főnök úr" de a háromból kettőre az volt írva, hogy Made in England, egyre pedig, hogy Made in Germany.
Válasz: Ja, kérem....
Olasz gyártmányt adott (Bugatti :)) ,1800-ért.
Azt mondta ez bírni fogja...
Mondtam: -Remélem is Szaki úr, különben visszahozom...

(---Flúgos Buszos---) 2013.09.16. 17:47:54

@Secnir: Én már csak régi zsigából szemlélhettem a világot, és mégis felnőttem, nem akasztottak az ablakra Lolka és Bolka figurákat.

Azért majd meglátjuk, hogyha majd 18 éves lesz fiú gyermeked, akkor az agyi szintje mennyire fogja megütni a mércét.
Más családban még autó sincs, és értelmesen felnőnek a gyerekek.

Majd emlékezz vissza eme írásomra.

SDave87 2013.09.16. 17:51:41

A kerékpáros ún. műhelypumpa avagy állópumpa szerintem sokkal jobb megoldás. 6-7000 től indulnak a használhatóak 10.000től már elég jó minőségűeket is lehet kapni. Műanyag testűt nem szabad venni, ha gyakran használja az ember akkor a talpa se legyen műanyag. Ami elfogadható az a 9 bart tudja. (országúti bringákba kellhet ennyi, pl 23-asokat max 8.6 ra ajánlott fújni általában)
Ezek autószelepes gumit mind tudnak átalakító nélkül fújni. Presta szelepeset meg van amelyik egyből tud (ezek a jobbakra jellemző és ezek általában tartósabbak is), van amelyiket viszont kell egy kicsit buherálni. Ez kb 10 másodpercet vesz igénybe, egy gumigyűrűt és a tüskét kell csak megfordítani a pumpafejben. Olcsóbbak közül BBB-t érdemes venni, esetleg Acor-t, bár abból sokféle van. 10.000-től Bontragert.

Borogy 2013.09.16. 17:53:33

Magyarorszag occo orszag:)

Nincs vasarloero, akkor minek behozni az elso osztalyu minosegi termekeket onnan ahol az eslo osztalyut is gyartsak?

Itt el lehet passzolni a gatyit. Foleg, hogy omlik be Azsia...

Kilencvenes evekben mikor volt egy PlayStation 1-esem, azok is mind masodosztalyu termekek voltak (azokat kuldtek Kelet-Europaba), csak elsokent voltak hirdetve...aki emlekszik meg ra hatul a matrican..5002...7002...a 2es volt a a masodosztaly jelzoje:)

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2013.09.16. 17:54:32

@files32: "Nos a még működő hűtőgépkompresszor csodákra képes."
Ja. Mint a lábpumpa alternatívája...

etwas kultur muss sein 2013.09.16. 17:54:55

Ilyen pumpát én is vettem kb. 6 éve. Hazaviszem, kipróbálom, szar. Visszaviszem, kicserélik, hazaviszem, 10 fújásig működik, aztán beszarik. Kuka. Azóta benzinkúton fújok. :-)

DogTheDog 2013.09.16. 17:55:22

Az az ellenorzes hibaja,hogy a szar szamolatlanul kerul a polcokra.Mi felenk is lehet kapni egyhengeres labpumpat 4.99€-ert,es az mukodik.Nekem is,meg sok masnak is.Itt ellenorzik,hogy mi kerul a vasarlohoz.Persze itt nem szegyen 2-3 euros tetelert reklamalni sem.Persze Mo-n nem szamit a penz,mit szamit egy-ket ezres,nem?

Vitalij 2013.09.16. 17:57:47

@(---Flúgos Buszos---):
Remélem folpakkot, és nem alufóliát tett fel, bár az alufólia kétségkívül menőbb lenne...

kakukk11 2013.09.16. 18:06:15

Pár éve a tescoban vettem 300Ft-ért lábpumpát. Vettem 4db-ot. Kocsiba,sufniba,asszony kocsijába. Úgy vagyok vele, ha egy dologra ritkán van szükségem, és qrva olcsón lehet venni gagyit, inkább veszek belőle 1-2 db-ot, azt jóvan. 1db már tönkremnet, lexarom. Amugy van egy rendes kézi pumpám is a bringákhoz, de autót azzal izmos fújni, a lábpumpát meg egy évben 1x veszem elő.

2013.09.16. 18:06:39

Ha a pénzt elégeti, kevesebb környezeti kár keletkezett volna :))

Emberek.

Ez nem a szocializmus, hanem maga a vágyott fogyasztói társadalom. Ha nem menne tönkre minden max 2 év alatt -van ami rögtön-, de legkésőbb a garanciaidő lejárta után 1 nappal, mert okos mérnökök mindent beleadva jól megtervezik az élettartamot -és javíthatatlanra-, egy csomó ember elveszítené a munkáját.

Szemetet gyárt mindenki, hogy minél nagyobb legyen a GDP, meg a fogyasztás. Szép új világ.

Hova vezet ez? Át kéne gondolni. Nagy időket élünk asszem.

2013.09.16. 18:13:11

@Szkenner Üzemeltető Szerver a.k.a. SZÜSZ: Ne aggódj, az olasz kerti csap is sz*r, csak nem annyira, mint a kínai. Ha normális kell, akkor a magyar MOFÉM-et kell venni, dupla áron, mint az olasz... :)

alfax 2013.09.16. 18:19:01

árnyékoló dettó.
racsniskulcs dettó

alfax 2013.09.16. 18:23:22

@bogyo112: ja a mofém az jó, mert kerámiabetétes. csak már nem magyar mert megvette a beka

CSÖRR-CSI££ 2013.09.16. 18:23:36

@Stenonis:
Nekem is olyan van kb. 25 éve, és a mai napig hibátlanul működ.
A bolgárságában nem vagyok biztos, mert úgy rémlik, hogy volt rajta valami szgyelano v eszeszeszer felirat, a nyomimérő műszer a madein bulgaria.
A színe olyan hokedli -világoszöld ugye? :)

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2013.09.16. 18:25:09

A rohamléptekkel fejlődő kínai gazdasági csoda és a költségkímélő outsourcing nagyszerű eredményei ezek a semmire se jó szarok. Ontják szakmányban, mert eladható. Épp úgy árazzák be, hogy ha elromlik (és elromlik gyorsan) már ne érje meg javítani (többnyire amúgy se lehet), de még a kicserélés is macerásabb, mint újat venni.
Ez pörgeti a gazdaságot. Vedd meg, használd párszor, dobd el, mert tönkrement és vegyél újat.
A pumpával én is hasonlóan jártam, bár én jelenleg Amerikában dolgozom és itt fizetni kell a benzinkúton azért, hogy felfújd a kereket (nem is annyira az az 1 dollár a baj, bár néha macera összevakani a 25 centeseket, mert csak azzal működik, hanem az, hogy néha nem is működik, és egy bedobással 1 percet megy a kompresszor, amivel rohangálhatsz kerékről kerékre, mint a gyalogkakukk), ráadásul egy halálbéna kis kiugró pálcás mérce van beleépítve a fúvófejbe.
Elhatároztam, hogy veszek egy pumpát - persze boltban nyomát se látni, de online van minden, halleluja... végignéztem az Amazont, minden elfogadható árú pumpára kb. 30-40% volt a selejtarány a felhasználói visszajelzések szerint.
Végül kikötöttem egy nem teljesen noname európai cég gyártmánya mellett (naná, hogy ez is kínai azért), aminél nem volt még 10%-nál több negatív visszajelzés (igaz, még kevesen értékelték). A második pumpáláskor a tömlő végén lévő műanyag, amit rá kell csatolni a szelepre, kettétört. Semmi erőhatás nem érte, nem léptem rá, nem ütöttem meg. Egyszerűen széttört. Tömlőt cserélni nem lehet, végét cserélni nem lehet - agyő, pumpa, ennyi volt.
Nyugodjatok bele, a világ most így működik.

Ninjaboy 2013.09.16. 18:25:22

Nem tudom mit izgultok, én mindig felfingom a pontos nyomásra:) Egyébként meg a kutak többsége egyre igénytelenebb, minden téren. Én csak tankolok, fizetek és menekülök...max lemosom az ablakot, esetleg a sisakrostélyt.

@Secnir: hát, már ne haragudj, de lehet hogy én vagyok régi vágású "kölök", de ha nekem azt mondták, hogy nincs, akkor nincs. Max kaptam egy atyai suhintást, ha nagyon nem értettem a szóból. Azóta sem bánom. Mi az, hogy csak azon keresztül hajlandó kinézni??? Akkor nem néz ki b.meg...ne légy már ennyire nyámnyila, neveld meg azt a gyereket rendesen, később még hálás lesz érte. Komolyan ennyi szart amit egyesek hajlandóak összevásárolni. Hiába, amíg szar van, veréb is van!

piszter 2013.09.16. 18:28:17

éppen ez köszön vissza gyerekkoromból. hogy voltak a boltban a dolgok, de mind szar volt. többnyire a kezdetektől fogva. csak akkoriban az volt rájuk írva: made in Hungary. ma meg az hogy China. de mind szar.

az orosz cuccok jobbak voltak. meg a csehszlovákok is - valamivel. a német rokonokkal hozattunk ezt-azt, ha valami minőségi cuccra vágytunk. a vicc az, hogy ez mai napig így van... semmi nem változott.

pickapu 2013.09.16. 18:29:56

Sokáig használtunk egy kézipumpát, amit még nagyapám hozott el valamelyik szolgálati Ziljéről, az is csak azért lett parkolópályára téve, mert egyszer eldőlt a hidegben és eltört a bakelitből készült fogantyúja. Ma is hasonlót használunk, de ezen már érezni, hogy nem fog annyit bírni. Lábpumpánk volt egy pár, de azokkal rendszerint mi is sikeresen belenyúltunk a szarba, pedig volt, amelyiket nem a filléres polcról vettük le.
Jó lenne tudni, ki a picsa engedi ezeket a fosokat kereskedelmi forgalomba. Megérdemelne egy baráti hátbaveregetést.

Lomha 8V 2013.09.16. 18:30:23

A lábpumpa mind a sátán műve! Maximum arra jó, hogy szilánkosra törd a bokád! :D

Lomha 8V 2013.09.16. 18:32:40

@Ninjaboy: Az ablakmosás is veszélyes üzem. Délután már tuti retkesebb lesz az ablak a mosástól, mintha úgy hagynád a 'csába. :)

Itt a busz! · http://ittabusz.hu 2013.09.16. 18:33:36

Nálam pár hónapja van használatban egy lábpumpa, és egyelőre remekül működik. Biciklikerekekhez használom 1-2 heti gyakorisággal, érzéssel taposva:
www.decathlon.co.uk/media/811/8110170/zoom_400PX_asset_17644945.jpg

Algopirin 2013.09.16. 18:36:08

én évekkel ezelőtt vettem egy kék, egyhengeres, taposóst a tescoban, 1000 ft alatt. azóta is vidáman pumpálok vele

Algopirin 2013.09.16. 18:43:57

@MadamSzopole: előfordul évi 3-4 alkalommal, eddig sajnos eredmény nélkül.

Isgyu 2013.09.16. 18:45:41

A Lidl-is szerszámokat én is ajánlom. A szerszámok amikre rá van írva hogy "króm-vanádium"... na azok valóban azok. Valaki egyszer próbálja elfelxelni :) Nehéz lesz :) És jó áron adják! Pl Powerfix. Ráadásul ezek márkás szerszámok "olcsósítása" lidl módra, magyarán ugyanaz csak más néven. Pl az akkutöltőjük a 15.000 Ft-os Ctek másolata, ami ugyanolyan jó, csak töredéke áron (cpu vezérelt töltés)
Amúgy szokott nekik lenni nagy lábpumpa is mérőórával 4000 körül. Néztem, jó minőségűnek tűnik.

etwas kultur muss sein 2013.09.16. 18:47:05

@Algopirin: Mondjuk egy ilyen pumpás mákolás után kb. 10 évre ki is merítetted a szerencseputtonyod. :D

tnt 2013.09.16. 18:49:17

Lúzer-e vagyol-e?

Aki olcsón vesz többször vesz....és akkor ott leszel a 8k-s Michelin-nél...

sagipet 2013.09.16. 18:49:41

Fogadjuk el végre, ezek a pumpák már nem pumpálásra valók! Papírnehezéknek, ajtókitámasztónak, vagy esetleg sörnyitónak még talán. Bár az utóbbit sem hiszem hogy sokáig tudná.

intubátor 2013.09.16. 18:52:14

lada kb 40 eves, 60 centis hagyomanyos kezi, nagy kapaszkodoval. felujitasa öröm, ätfestve, bezsirozva ujabb 40 ev.
fujas: kb 10 perc/kerek.
ha erre nincs idö, nem erdemes elindulni...

Algopirin 2013.09.16. 18:53:26

@MadamSzopole: mikor törtem az autót kollegák aszonták dejónekem. mert mostaztán statisztikailag kurva sokáig nem lesz balesetem. fél év telt el és szétzúztam a jobb elejét egy autós kollegina figyelmetlen sávváltása miatt.
szóval sztem más szórással kell számolni :D

Isgyu 2013.09.16. 18:55:00

@files32:

Így van :) Hűtőgép kompresszor és akváriumcső! Aki tud barkácsolni, simán megcsináljaq otthon! Egy kis szűrő a beszvó oldalra és kész :)
Jah és ha van hely, akkor a hűtőszekrény váza tökéletes polcokkal cuccok tárolására :) Én is csináltam annó, működik azóta is

Visionstar 2013.09.16. 19:06:23

A régi ruszki cuccok voltak a legmegbízhatóbbak, nekem van egy 1977-es elektromos késélezőm és azzal olyan élt tudok csinálni, hogy csak na!

Tippszmix 2013.09.16. 19:14:33

Én piros színben jutottam hozzá eme remek egyhengeres kerek pumpához, az ELSŐ használatkor szét sikerült taposnom úgy, hogy még a henger fala is megmihálylott... Én azt tapasztalom, hogy ártól, gyártási helytől, és használati módtól függetlenül egyre silányabb minőségű áru lep el minket! Én próbálok mindenből elfogadható minőséget venni, de az utóbbi egy évben felkúrt: magyar gyártmányú hiányos(!)csaptelep, okostelefon, DVD-lejátszó, erősítő, beltéri egység, mosógép, fékjavító készlet, láncfűrész, savanyúság( magyar termék ), virsli ( szintén magyar ), visszanézhető tv ("még annyira új rendszer, hogy ez természetes"- hát no comment), egy komplett céges autó, ezt le is fényképeztem, hogy a VW közel tíz millióért milyen minőséget képes nyújtani, műanyag hordó-háromszor arrébbgörgeted, kikopik az alja,most hirtelen ennyi, de biztos van még pár gagyi cuccom! Én egyszerűen nem tudom kiszűrni ezeket a szarokat, mert soxor ami drága, az is szar!

Alhazred 2013.09.16. 19:24:11

az ezüstös napellenzőt természetesen a kocsi napellenzőjével kell rögzíteni, és dél felé néző orral parkolni, ennyi.

Pepejoe 2013.09.16. 19:25:10

Én pont ma jártam ilyen "pumpásan"...akksitöltő. :)
Nem volt drága, de 'stenbizony úgy voltam vele, hogy ha csak 1x feltölti a 44-es akksit és utána ki kell dobni, már megérte megvenni mert nem kell holnap bevinnem motorral a céghez és a színe elé járulni a közel 40 éves szovjet félszekrénnyi akksitöltőnek. (Ami hozzáteszem, hogy v.szeg hibátlanul működik születése óta és mindenki nagy szeretettel és tisztelettel beszél Róla.)
A lényeg, hogy ez a csoda 1x sem töltötte fel, kb. 2 mp.-ig ment, aztán csendben megdöglött. :D Úgyhogy holnap kaja helyett is akksi lesz a táskámban. >:-(

AUTÓNEPPER · http://autonepper.blog.hu 2013.09.16. 19:26:48

Nekem egy régi KGST-piacos orosz öntöttvas-házas lábpumpám van,ami a mai napig jó,de vettem Tesco-s 12V-os elektromos pumpát is,annak az a titka,hogy 5 percnél tovább ne használd,mert felmelegszik.
Ha betartod az 5 perces limitet és hűtöd,akkor nem megy szét.
Azért ez még mindig jobb,mint este 11-kor a Mátrában full lapos pótkerékkel bolyongani...

Sikonya Gyula 2013.09.16. 19:28:00

Én az Auchanban vettem egy egyhengeres lábpumpát. Direkt nyomásmérő nélkül, mert az alapból haszontalan hulladék. Lehet kapni külön csövet vastag műanyag véggel ugyanott, ami ugyan nem csillog olyan szépen, de nem is megy tönkre, nem szopósodik ki a második használat után, mint a gyári lágy műanyag + hártyavékony lemez kombináció. Évek óta megbízhatóan működik, ezt a vastag műanyag végűt érdemes kipróbálni. Persze nem tanulópénz nélküli a tapasztalat...

ikke i drift 2013.09.16. 19:30:23

Bringát csak rendes kézipunepával, az 14 bart is tud. Az egyik kocsihoz meg adtak az elgázosításkor egy ilyen slejmcsomagot, az abban lévő villanycucc legalább kétpálcás, már évek óta használom megelégedéssel légpótlásra, amikor magamnak cserélem ősszel/tavasszal a kereket. Pontos és relatíve jól olvasható a számlapja. Szép nagy hangja is van, hadd hallja mindenki a környéken, hogy éppen punepázom.

Pepejoe 2013.09.16. 19:32:19

@Isgyu:
Azért van lidliéknek "jó" cuccuk is...példa rá az a kalapács, amin van szöghúzó funkció is, a nyele viszont olyan 1 mm.-es krómozott cső...életveszélyes helyzetbe hozott. :D Én tudtam, hogy gagyi, de inkább tartottam a fejről lepattanó szilánkoktól, fel sem merült, hogy nem tömör a nyél. A lustaságom deríttette ki ezt a dolgot, úgyhogy miután elvetemedett a kezemben az első ütésnél, nagy röhögések közepette behorpasztgattuk a járdaszegélyen a nyelet vonalvékonyságúra, bementem a Facomért. Az legalább őszinte szerszám, mert fából nehezebb csövet csinálni kalapácsnyélnek. :D

R.T. Flakfizer 2013.09.16. 19:34:03

mi a baj a kompresszorossal? ugrál, rettenet idétlen a hangja, gyenge, de a bringagumir szépen felfújja. autòt csak benzinkúton. (azoknak a mérőknek jobban hiszek - talán pont az indexen volt pumpateszt pár évvel ezelőtt, ott kiderült, hogy az ott mutatott értékek teljesen véletlenszerűek, a valòsághoz semmi közük)

Mészáros Laci 2013.09.16. 19:34:32

nem, ez nem átkúrás. ez a kínai szar milliomodik reinkarnációja.

a nyugati embernek hiába van pénze: sóher, azt veszi, ami olcsóbb. elég, ha csak formára hasonlít arra, amire szüksége van. így találták fel a kinézerek a lágyvasból készült szerszámokat, amibe még a a CROME (sic) VANADIUM feliratot is sokkal könnyeb beleütni. meg a szintén lágyvas csavarhúzót, aminek feketére festették a hegyét hogy edzett acélnak tűnjék. stb. és mi megvesszük.

mer olcsó.

BTO11 2013.09.16. 19:34:43

@files32:
pl szaratov hütő kompresszorja faxa bicikli fuvó szerkezet ,nyomásmérés makolászok a bicógumit kemény-e.D:))

Vitalij 2013.09.16. 19:35:09

@AUTÓNEPPER: Hopp!! Ott a válasz!

A gagyi cuccok helyett inkább legyen egy normális pótkereked!

Mészáros Laci 2013.09.16. 19:36:19

@Sikonya Gyula:

"Évek óta megbízhatóan működik,"

lottózzál, hátha az is bejön :)

piettro 2013.09.16. 19:39:03

A régi Lada pumpa, az egy csoda volt :) Az autóval együtt kaptuk, sajnos fater el is adta vele együtt :(.
Autóval kapcsolatos: szivargyújtós rádióadó (amire pendrive-ot lehet dugni). 3000 Ft volt, ajándékba kaptam. Tán, ha egy hónapig működött...
Hordozható DVD-lejátszó hosszú útra, autóba, 2 év alatt 3 csere. Az első még noname volt, az bírta legtovább :)
Pumpából csak álló, legalább megvan a bemelegítés :) 5000 Ft-ért vettem 5 éve, biciklis boltban, csak tömlőt kellett cserélni, gyakran használom, autóhoz is. Igaz, nem hordozható annyira, de arra van vész-pumpa a bringán.

EPP · http://eppcobra.blogspot.com/ 2013.09.16. 19:39:32

Egyik oldalról jól látjátok, hogy a rossz minőségű termékek Kínában készültek (nagyrészt), mint ahogy a jó minőségűek is (nagyrészt). ennek az az oka, hogy az az ország az igények kielégítésére rendezkedett be. Ha jót rendelnek tőlük képesek előállítani, ha olcsót rendelnek, az is megy. Ezzel nem védeni akarom őket, de azok a termékek azért ilyenek, mert a megrendelő rendelt ilyent. Pl az OBI megrendeli a lábpumpát.. marketingesek tudják (úgy becslik... whatever), hogy max 5 Eurót ad egy low end termékért a keleteruopai vevő, a standard árrést 50 % levonják, és a kínai partnerek egymás alá kínálva bevállalják tervezéssel (koppintással) gyártással, csomagolással, szállítással tegnapra.
Ha egyszer olyan pozícióba kerülök, hogy hozhatok ilyen törvényt, egyik első dolgom lesz a gagyi betiltása. Brutális bünti a forgalmazónak a gyártónak, importőrnek és mindenkinek, aki csak gondolt rá, hogy a polcokra kerüljön. Különös tekintettel a gagyi gyerekjátékokra! mert ha a Papp Tibi megszívja egy lábpumpával legfeljebb kiröhögöm, de amikor a gyereknek a transzformersz nem jön ki a csomagolásból anélkül, hogy 3 helyen széttörjön, akkor nekem is nagyon kinyílik a bicska a zsebemben! Szerencséje ezeknek a cégeknek, hogy egyenlőre nem vágyok politikai pályára.

Én is itt vagyok 2013.09.16. 19:43:37

Sima kézi autóspumpa sincs. Biciklit is fújnék de mind az ezer pumpa szar lett vagy eleve az volt. Aztán vettem a nagyot tízet-huszat? Melyik elvileg autós pumpa is. Dettó. Műanyag szar, javíthatatlan alkatrészekből. A legdrágább má alulról veri a tízezret.
Aztán valahol a Visegrádi utca környékén egy autós boltban csak úgy rákérdeztem. Autópumpa van? Tudja, amelyik fémből van, a tömlő meg gumi.
1600 volt. Fúj focit, biciklit, kerekes kocsit autókereket. És fából van a T fogó a végén. Olyan békebeli mint régen a zsigulikhoz volt.

Tippszmix 2013.09.16. 19:46:46

Viszont, hogy jót is írjak, pár éve öngyújtókat csomagoltam partneremnek, melyek Kínából származtak, ennek ellenére olyan masszív szépen legyártott kis ketyerék voltak, hogy le a kalappal! Sokkal tartósabbak voltak, mint mások termékei, még a yyyMax-x felirat sem dörzsölődött le róluk, pedig én is nyúztam sokáig egy-egy darabot!

nem kéne... 2013.09.16. 19:50:23

@zeddez:

"nem jut el a drucklabdához a vezérlőnyomás, hogy kinyisson a wastegate a turbón"

az előbb még turbónyomást szabáéyzunk, most meg már kipufogógázmennyiséget.
az remélem megvan, hogy a kettő dolog nagyon nem ugyanaz.

aztán meg nincs egy nyomásmérő órád, amin látod, hogy mit tölt be a turbó és észrevedd, hogy valami kurvára nem frankó?
amúgy meg kettőhármat mibe sikerült betölteni?

jujdejo 2013.09.16. 19:51:10

tapadokorongot megnyalazni, pumpat meg kiprobalni, aztan cikket irni ilyen ostobasagokrol, jo kurva is holtig tanul, ahogy felenk mondjak.

BTO11 2013.09.16. 19:54:59

@AUTÓNEPPER:
igy igaz hogy 5 perces limitet be kell tartani az occo cuccnál,vagy tapogatni mennyire meleg,és szünet.
egyebkent auch vagy még cora airtech kompi 16eft +levegős kiegészitő doboz 6eft és nics gond a pumpálásra ,alvázvédésre,nádszövet vastaglazuros lefujására.D:))
a kis szivaros kompim még 92-be jött labanciábol,és müxik még.

BrianHUN 2013.09.16. 19:57:45

ez strandlabdapumpa gyíkok... :D

Bambano 2013.09.16. 20:01:42

@szenon: a dupla lábpumpával az a gond, hogy ahhoz dupla erő is kell, ahhoz meg rendes testtömeg, nem ilyen nyeszlett 50 kiló :)

@w a s d: p1.vatera.hu/photos/98/18/53a6_1_big.jpg :) nekünk ilyen volt otthon gyerekkoromban.

NBE 2013.09.16. 20:04:05

I. SKS-t elfelejteni (látványos dizájn-hipergagyi, elsőhasználatkortörős minőség)
II. Conrados árakat kettővel osztani- adott terméket annyiért megkeresni
III. 70-es évekből örökölt szovjet hiperrobosztus aluöntvény lábpumpát az Apokalipszisig megelégedéssel használni

504Laci 2013.09.16. 20:08:03

Alu öntvény, halványzöld színű volt valaha CCCP feliratos. Csodálatos darab. Örök élet + 1 nap.

NBE 2013.09.16. 20:13:16

@Bambano: Pontosan ilyenem van - ha ez vmi most is élő aukció képe, akkor vegyétek-vigyétek, mert bombproof a cucc!

w a s d 2013.09.16. 20:13:59

@pickapu: A műanyag fogantyú árulta el, hogy akár ismerős is lehet nekem az a fajta pumpa. Szerencsére azért túl gyakran nem kell használnom.

@Bambano: Ez azért elég vadul néz ki.:D Kép alapján nem egy konzervdoboz, mint a mai olcsó kínai pumpák.

Bambano 2013.09.16. 20:16:57

@w a s d: ifjonc koromban kétkezes volt megemelni :)

323fba 2013.09.16. 20:22:33

Tibi:
Menj el a Fogarasi úton lévő OMV kútra (az OBI-nál) garantált nagyon jó pumpáik vannak. Létezik "feltöltős" és "kábeles" is. Egyetlen hátránya, hogy fizetéskor a szupersopkártyádvane kérdésen túl az összes, a shopban kapható termékre rákérdeznek. :D

n53 (törölt) 2013.09.16. 20:23:19

@Vajda László Zoltán: Na de te kiadtal egyszer huszezret, hogy ne szivjal tobbet az eletben, o meg inkabb kiad minden evben 1700-at :)
Erre mondjak azt, hogy a fillerbaszokat mindig megbunteti a joisten.

@NBE: Azt feltetlenul vegigneznem, ahogy eltorod egy SKS Rennkompressor acelhengeret es ontottvas talpat. Majd ne felejtsd el lefilmezni, hangzatos sztorik helyett.

baupexim1 2013.09.16. 20:37:36

@nb01: plusz a posta és mindjárt több

Schütii 2013.09.16. 20:43:12

@Shenpen: Valamiből ki kell termelni az ottani béreket, nekik sem a legyek hordják össze, de hát tudod te ezt nagyon jól, és inkább örülj hogy nincsenek filléres szarok, mert ha lenne akkor Ausztria is süllyedne velünk, illetve utánunk.

ikke i drift 2013.09.16. 20:44:52

@n53: nem a talpa törik el, hanem a tengelye van valami nagyon puha fémből, és ahogy forog rajta a lábtyű, szépen elreszelgeti magát jó gyorsan. Meg lehet persze preparálni, ha van az embernek kedve.

n53 (törölt) 2013.09.16. 20:45:08

@AUTÓNEPPER: Es a teszkos szar helyett miert nem veszel normalis kompresszort, ahol nem kell stopperral merni az idot, hogy mikor doglik meg?
www.terra-s.net//index.php?option=com_content&task=view&id=56&Itemid=61

misinator 2013.09.16. 20:48:31

@504Laci: Pontosan.
Huszonnégy éve azt használom. A barátok, kollégák úgy keringenek körülötte, mint a dögkeselyűk, hogy mennyiért adom el?
Egy frászt adom el. + még önvédelmi fegyvernek is jó...

n53 (törölt) 2013.09.16. 20:52:58

@ikke i drift: Valamelyik olcsobb modell, esetleg. A Rennkompressor ugyan nem reszelgeti el magat.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.09.16. 20:54:04

en 5e -t vettem minosegi kerekparpumpat, igaz nem labpumpa, viszont autoszelepes :)
na az nem megy tonkre egykonnyen, igaz nem a barkacsboootban vettem hanem szakuzletben
ki kell fizetni a penzt ha jot akar az ember

xfile 2013.09.16. 20:54:14

12 éve multinál dolgozom, barkács osztályvezető helyettesként kezdtem...Jelen pillanatban van a műanyag dugattyús kompresszor 3 féle változatban,jutányos áron,és van egy hengeres lábpumpa szintén jutányos áron,made in china...
Anyósom 15 éves seicento-jában(78000km-t futott)van egy békebeli orosz lábpumpa,ami még a trabijában volt.Súlya van,de lehet vele lábbal pumpálni!!!Abban még volt anyag,változnak az idők.

LabradorMatador 2013.09.16. 20:54:20

Hát én belecsaptam a lecsóba, de nem bántam meg.
Black&Decker akkumulátoros csodapumpa.
i.cdn.nrholding.net/15654446/800/600/

Matracot, medencét, kocsikereket, biciklit, focilabdát... mindent fúj, belső akkuja van. Gyors, hasznos és pedálozni sem kell.

alien576 2013.09.16. 20:56:12

@rbalint88:
+1
volt takonyzöld szinű, szovjet kéthengeres pumpánk, még a ladás időkből maradt faternak, kb. 8 kg öntöttvas, vastagon festve, hogy biztos lecsússzon a lábad róla, visszacsapószelepje sosem volt, de miután raktam bele, hogy a bicókat tudjuk fújni legalább, akkor is ketten ugráltunk rajta, mert a spirálrugója 10-es acélból volt...
jelzem, mosz közel járok a 100-hoz, de még most is fel kellene ugranom a levegőbe, hogy le tudjam nyomni a pumpát...

Oldm4n 2013.09.16. 21:04:57

Nyíregy, ukrán piac. Vettem egy lábpumpát, öntöttvas (!!!) ház, egy dugattyú. Három és fél kiló anyag. Mondeo kerekét HÁROM perc alatt 2+ barra felfújja, ha nagyon fújhatnékom van. A nyomásmérője hamar tönkrement. Igaz, betörtem rajta az üveget, amikor úgy hét méterről csak bedobtam a garázsba. Így kézzel nézem, a jó öreg nyomkodós módszer. Már tizen-X éves. Hibátlan. Volt vagy 300.- forint...

ujpistolpete 2013.09.16. 21:08:58

venni kell egy jó minőségű, nyomásmérős bringás állópumpát, az kb ötezer, és örök élet meg egy nap

1kutya 2013.09.16. 21:34:11

gyakorolni kéne a "tüdős" fújást :DDD

tamáskodó 2013.09.16. 21:35:38

Amíg kis hazánk lakói erősen árérzékenyek (értsd: nagyon keveset keresnek a szépen kifejlődött árakhoz képest) addig mindig is lesz igény az olcsó ratyi szarra.
Azt hiszed, én nem vettem ilyesmit? Dehogynem. Aztán szép lassan rájöttem, hogy nem érdemes az olcsó szirszarokkal játszadozni, egyszer vegyél jót, az sokáig kitart.

Nincs itt átkúrás, hacsak azt nem számítjuk annak, hogy te kúrtad át saját magadat, mikor olcsó gagyit vettél, mert azt hitted - tényleg, mit?

Negotiator 2013.09.16. 21:49:05

Lidl biciklis pumpa rulez. évente kb 2x kapható, talán 3 e Ft körül. ha megnyomom a mázsámmal, fúj az rendesen. a konstrukció miatt sokkal jobban bírja az erőatásokat mint a lábpumpa.
viszont az elektormosok nálam is szét-szétmennek, sőt ami még bosszantóbb: nem tud valaki oylat ahol a labdafújó tűből vehetnék 10et? a labdába tört, pedig nem erőltettem (nem a Lidl-ös, azt sajns elhagytam...:( )
Kína azt gyárt, amit kérnek. Sajnos ide csak az jut, amit az európaiak rendelnek: drága és márkás, mert Panasonic stb.gyártat ott, illetve olcsón gyártott, ami valóban sokszor az beszerzési, de nem az itteni eladási árának megfelelő minőség.... Kazasztánban (ami híd akar lenni Európa, Oroszrország és Kína között) Alma Atyban a piacon kínaiak árulnak, van teáskanna 200 Ftért, meg 2000ért, meg 4000ért, meg 8000ért, ennek megfelelő minőséggel. A 8 ezrest veszed megitt Európában 25ért leárazáson....

megint 2013.09.16. 22:08:56

Picit mélyebben kéne a zsebbe nyúlni, persze akkor is lehet csalódás de viszonylag ritkán.

KissGecihuszár 2013.09.16. 22:33:42

@tamáskodó: Így igaz, a sok agymosott kretén idióta azt gondolja, hogy egyrészt a tecsóban és tettestársaiban majd ugyanazt a minőséget fogja pl. szerszámgépben kapni, mint mondjuk a Fairtoolnál, ill egyéb SZAKÜZLETBEN! Másrészt ha valaki eldönti, hogy pontosan mit is vár egy bizonyos terméktől, akkor ugyanmá vegye a fáradságot, hogy a különböző összehasonlító oldalak segítségével lecheckolja a kínálatot, majd ránavigál a nyüves íbéjre, ill a vaterára, merthogy amit az ebay-on nem lehet fellelni, nos az nincs! De ha mégsem, akkor pl az ár összehasonlító oldalakon fel van írva, hogy mely kereskedés árulja azt a legjobbnak kinéző terméket, melyet akár a kereskedés webáruházában is beszerezhet, mint ahogy a "mezítlábas" web shopokban is, amelyek mögött nincs 3D-s bolt, benne bamba-bomba darázsderekú Cyntike, ezért tán még olcsóbbak tudnak lenni, mint a "valódi" boltok és nekik is van számlaadási kötelezettségük! Egyébként, ami engem illet; igyexem mindenből a minőségit -nyilván nem a legdrágábbat, de a közép árfekvésnél feljebbit- megvenni, ezért pl. a '92-ben 55 rugóért megvett Whirlpool grillezős-hőléges mikróm mind a mai napig tökéletesen muzsikál, csak úgy, mint a szintúgy akkor 25rugóért vásárolt Rowenta ipari porszívóm, illetve a dettó akkor 96 rugóért vett Philips 300-as midi HIFI-m. Megérték a pénzüket???

V12 Power 2013.09.16. 22:46:18

@Secnir: Höhö, hát igen!:-) Nekem a gyárilag (Individual 35%) sötétített, eleve hővisszaverős dupla üveghez gyári oldalrolók vannak, és a gyermek az 500forintos Hello Kitty-s/Shrek-es, stb. hasznavehetetlen árnyékolóról álmodozik. Kicsit az az érzése van az embernek, amikor a karácsonyi ajándék doboza a legjobb játék...

KissGecihuszár 2013.09.16. 22:55:27

@V12 Power és @Secnir: A gyerek attól gyerek, hogy álmodozik és ennek megfelelően követelőzik, a felnőtt pedig azért felnőtt, hogy, mint aki előteremti mindenre a dellát, nos ő azt mondja a gyerek bizonyos eltévelyedéseire, hogy lóf@sz a seggedbe, picim és még nagyon meg se kell indokolni, hogy miért nem! Ettől nem lesz kevesebb a felnőtt szülő, csak esetleg már az elején tudatosítja a gyerekben azt, hogy ki a falkavezér, illetve nem fog azért 50 éves korára megrokkanni, mert folyton azért kecscsölt, gürizett látástól mikulásig, hogy a kedves gyereke(i) mindenféle agyament dolgait pénzelje, ellenvetés nélkül! Aztán, majd amikor megrokkan, megöregszik, akkor az addigra már esetleg külföldre távozott "kedves" gyerekek úgy fogják telibe szarni, ahogy azt kell és majd elgondolkodhat, hogy vajh jót tett-e azzal, hogy mindig nyájasan bólintott a büdös kölykének?! Emberek; ésszel ezekben a vérzivataros időkben!

cso zsi 2013.09.16. 23:46:04

@sure_shot: "Nekem orosz 1hengeres lábpumpám van, kb. 20 éve működik,"
Olyat vettem én is anno, évekig szolgált, míg el nem lopták.

Előtte a fenti egyhengeres volt két hétig, a kukában végezte. Nem gondoltam volna, hogy 25-30 év után kiderül, hogy ezt a szart a mai napig árusítják, és akadnak olyanok, akik meg is veszik.

B.GY. 2013.09.16. 23:52:27

A 17.kerületben a Pesti úti kagylós kúton is jó a kompresszor.Cserélik a csövet is meg az órát.Ott szoktam felfújni,vagy otthon vagy a melóhelyen.

MaCS_70 2013.09.16. 23:58:15

@Negotiator:

+1

A Lidl cuccaival általában nagyon elégedett vagyok (különösen a sajátmárkásokkal) -- ha meg mégis gond lenne, példásan jó a panaszkezelésük.

A jelzett, függőleges dugattyús biciklipumpájuk (talán Crivit) nagyon bevált, strapabíró, és tetszik, hogy adapter nélkül lehet vele Schradert és Prestát is fújni -- sőt, még a manométere is pontos.

Üdv: MaCS

UI: A csúcs viszont a LED-es Crivit biciklilámpa. Elképesztő fénye van.

wrstjnethn 2013.09.17. 00:05:02

@rbalint88: Annakidején a zsigulinkban volt régi szovjet "öntöttvas" lábpumpa, na az nem nyeklett, hajlott, de nem is volt kényelmes egy kézzel emelni!

wrstjnethn 2013.09.17. 00:16:22

Érdekes, én is felnőttem Villám McQueen árnyékoló nélkül. Ha értelmesnek tartod a csöppséget, akkor választás elé kell állítani: 1. beül a kocsiba és csöndben van 2. tömegközlekedés és gyaloglás, 3. otthon maradás. Ennyi. Ha nem tartod értelmesnek, kocsiból ki, két pofon, kocsiba be. A pofonok lekötik egy ideig.

fandrew 2013.09.17. 00:49:00

Ahogy NBE kolléga is írta, Conrad árképzése elég durva. "Michelin lábpumpa" keresése a megfelelő árösszehasonlító portálon, és máris megvan 5100Ft-ért, Budapesten ingyen átvehető. Zakatol a kapitalizmus.

GJoco 2013.09.17. 01:05:13

Akkor talán olvasd el a cikket a szétvert 30 miliós MBW selejtről. AT 30 misi volt a tulaja mintha mégis elégedetlen lenne. Amúgy van egy tendencia, mert a fogyasztóvédők csak lapulna a fizujuk felvétele után.

totalcar.hu/magazin/technika/2011/09/20/ketszazezernel_mar_kidobhatjuk/

GJoco 2013.09.17. 01:07:07

Akkor talán olvasd el a cikket a szétvert 30 milliós BMW selejtről. Az 30 misi volt a tulaja mintha mégis elégedetlen lenne. Amúgy van egy tendencia, mert a fogyasztóvédők csak lapulna a fizujuk felvétele után.

totalcar.hu/magazin/technika/2011/09/20/ketszazezernel_mar_kidobhatjuk/

NBE 2013.09.17. 01:24:10

@n53: picit túloztam - szeméyles tapasztalatom a márkával egy bringás minipumpával volt, ami szó szerint a fent leírtakat csinálta (gumibetétet szorító menetes műanyag "tömszelence" falvastagsága a 0-hoz konvergál- karimánál körbeszakad) - pedig kinézet és ár alapján nem ezt vártam volna. A vki által linkelt, SKS-nek felmatricázott, lábpumpának látszó termék sem hiszem, h lényegileg különbözne a posztban citálttól - biztos nem minden termékük ilyen, de nem értem, egy ilyen patinás márkának miért kell ilyen szintekre lemennie.

(Amúgy ha már minipumpa: Blackburn 2 fokozatú - 6e ft, de csak egyszer kell megvenni, darabokra szedhető-szervizelhető- kézzel kinyomsz belőle 6 bart (!) és még jól is néz ki).

Szabo T 2013.09.17. 01:54:52

@Boston2: "A pumpával én is hasonlóan jártam, bár én jelenleg Amerikában dolgozom és itt fizetni kell a benzinkúton azért, hogy felfújd a kereket."

Amerikaban a suritett levego sincs ingyen :) En is meguntam az auto koruli rohangalast a benzinkuton. A kis merceket meg alig lehet leolvasni. Harom eve vettem egy allo labpumpat 35 dollarert egy bicikliboltban, azota is tokeletesen mukodik:

https://www.serfas.com/products/view/513/referer:products|index|pumps|floor-pumps|page:1

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.09.17. 03:17:17

@Szabo T: tevedes. Californiaban KOTELEZO ( ha vettel benzint a kuton ) a kompresszor es ivoviz biztositasa a customernek.. Ki is van irva minden kuton egy tablan. Minden kompresszor - amit en probaltam eddig - tokeletessen mukodott. A vizbol nem ittam :)

Amugy en vettem egy rendes nagy kompresszort mert van egy hely ahova jarok es az az oceanpartonvan es ott mikor lejovok a betonrol leeresztem a lakokocsi gumijait.

Kedves papptibi, neked ki mondta hogy otthon kapitalizmus van? Otthon huberes rendszerben mukodget valami miota kimentek az oroszok, valami ami a teljes szabad rablas es erofolenyre epitesre alapoz, en semmikeppen nem hivnam kapitalizmusnak.

Szabo T 2013.09.17. 03:23:32

@visszakettopadlogaz: Az elso mondatot viccnek szantam...

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.09.17. 03:50:03

@Szabo T: jesszusom, akkor en most az a fajta bunko lettem akit en is nagyon utalok mert nem erti meg a trefat es egybol "beir"!!! Lehet eszrevetlenul troll lettem...bakker.... El is adom a klaviaturat, maradok az olvasasnal!!! :D

Okkkk akkor bocsi:)

Augy merre fele? Keleti part? Vagye "errefele"?

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.09.17. 03:52:25

@Oldm4n: azt tuti made in ussr ha ontottvas es nehez.

Az oroszok ezert nem tudnak torpet se gyartani mert azok is mind kib@szott nagy lesz!!!:D

Grifter 2013.09.17. 03:56:13

Tibor úr rámutatott a lényegre: Ha többe kerül visszavinni, mint a termék ára, akkor az üzleti modell máris tökéletes.
Nekem is volt szerencsém több hasonló szarhoz (elosztó, sátorbizbasz, miegymás) és teljesen egyértelmű, hogy a dolog működik.

Persze ehhez kell a fogyasztó is, aki elhiszi, hogy ezer forintért vehet 32 darabos csavarhúzó készletet ;]

tlantos 2013.09.17. 04:04:00

Nekem ilyen van:
slime.lapunk.hu/

3 eve teszi a dolgat, pumpalok vele autot, bringat gond nelkul.
Amire valo, arra meg nem probaltam :)

DrSzoke 2013.09.17. 04:49:04

@Szkenner Üzemeltető Szerver a.k.a. SZÜSZ: Made in England...haha. Kinai csiszolopapirokat gyarto cegtol rendeltunk mintacsomagot.Kuldtek is vagy 20 fele kulonbozo cuccot.A vizes csiszolojuk szar,a tobbi egeszen jo volt.Nem is ez a lenyeg.Jopar papir hatuljan ott volt,ha jol emlekszem abrasive.uk vagy ilyesmi felirat.Rakerestem.Megtalaltam.Azt hittem bexarok a rohogestol,a kovetkezo volt a fel kepernyot betolto felirat: Itt az eredeti angol gyartmanyu es angol minosegu csiszolopapir!!!! Amit Kinaban gyartottak.....No comment.

Opel P1 · http://www.pbcomputer.hu/ 2013.09.17. 06:49:10

Tibikém, elég hamar rájöttél, hogy micsoda fosokat lehet kapni párezerért :)

Nahoten 2013.09.17. 06:49:33

Magam is számos lábpumpát használtam el. Idegesítően gagyik. Ezután határoztam el, hogy veszek egy normálisat.

SKS Rennkompressor nagyon jó pumpa. Neten és No.-ban _minden_ alkatrész kapható hozzá mindig. Örökre életben lehet tartani.
Ára kb. 16-18 eHUF

Nekem egy Zefal állópumpám van, nem emlékszem a típusára, kb. 16 eHUF-ért vettem. Nagyon jó. Álom vele pumpálni és 16 barig tud.
A pumpán ugyan van nyomásmérő, de vettem egy minőségi digitálisat kb 6,5 eHUF-ért, olyat amilyet a gumisok használnak. Ezzel pontosan beállíthatom a nyomást.

Szumi 2013.09.17. 06:50:30

Vettem a tescoban hatszázért egy remek kéthengeres lábpumpát - nekem semmi bajom vele. a hengerei helyett esztergáltam jobbat, a dugattyúkat bőrből vágtam bele. Az ollós mechanikáját erősebb laposvasból készítettem el és megcsapágyaztam a forgásponton. A fújótömlőt és a csatlakozót minőségire cseréltem, a nyomásmérő óráját egy nagyobb és precízebb darabbal helyettesítettem. Végezetül Swarovski kristályokkal díszítettem. Tescos vagy sem - teljesen jó.

Opel P1 · http://www.pbcomputer.hu/ 2013.09.17. 07:04:15

Nem a Fogyasztóvédelemnek kell fellépni, hanem nekünk kell kevésbé hülyének lenni, és nem vásárolni ilyen szarokat, illetve ha már megvettük, és beszoptunk vele, akkor vissza kell vinni a német multihoz, és cseréltetni, vagy az árát visszafizettetni ahelyett, hogy "nem megyek reklamálni egy 1700Ft-os cuccal, mert hát mit fog gondolni rólam a többi ember?"
Szánalmas.

gigabursch 2013.09.17. 07:28:36

Személy szerint találtam már sok hasznosat a kacatsoron, de sajnos futottam rá hígtakonyra is.

Egyik leghasznosabb a szivargyújtóról működtethető fűtőventillátor volt. Nem nagy teljesítményű, de ahhoz kétszer is jó volt, hogy amíg a gyermekeim a latyakps hóban totál átáztak a lábukkal, addig amíg beültek, kezdje el a lábacskáikat átmelegíteni. Igaz, amikor a motor már ment és a kocsi is bemelegedett, még akkor is kérték, mert jól esett nakik a meleg.

Pumpa:
Nekem is volt egy meg kéthengeres. Aztán a lábaik szanaszét nyaklottak, illetve főleg a szegecsek.
Vettem a vasboltban csavarszárat, anyákat, levágtam megfelelő méretre. A több pumpa összes lábát a két oldalon egybe fogattam, a dugattyúkat szétkaptam, bezsíroztam, összeraktam.
Szóval barkácsoltam vele fél napot, gyermekeim érdeklődve néztek, "segítettek" => enélkül két óra lett volna a művelet :-), és lett jó pumpám három gagyiból.
Árban ott vagyok, ahol egy jó, bár egyet nem én vettem meg, viszont időben és bosszúságban előrébb lettem volna, ha nem trágyát adnak el.

Személy szerint kurvára utálom az erőforrás pazarlást és azt, hogy valamit azért gyártanak, hogy utána eldobják.
S ezt különösen utálom a jelen autógyártásában.
Az a kocsi, ami egy évvel a megvásárlása után a felét éri, az nem autó, hanem egy szardarab, még akkor is, ha mindezt prémiumtermékként aposztrofálják.
Többek közt ezért nem hiszek az új autókban (sem).

gigabursch 2013.09.17. 07:41:09

@Hurri Kán:
... szar a leve

de szart sem ér a hugyozás fingás nélkül

zsebkettő 2013.09.17. 07:41:53

én kézi pumpát használok, mindent hipphopp fel lehet fújni vele, még a kocsi kerekét is

Szkenner Üzemeltető Szerver a.k.a. SZÜSZ 2013.09.17. 07:45:26

@durbintss: A fogyasztóvédelem mással van elfoglalva...
Épp most keresnek egy újabb 23-nak kinéző 17 éves mutyitrafik látogatót :)

Szkenner Üzemeltető Szerver a.k.a. SZÜSZ 2013.09.17. 07:47:43

@bogyo112: Oké, igazat szólsz, csak az a baj, hogy MOFÉM Bolt egy kicsit messze van tőlem, a környékünkön meg nem nagyon árulják :(

gigabursch 2013.09.17. 07:47:59

@Alhazred:
Nem jól mondod.

Akkorát kell venni, hogy be tudd fogni az ablaktörlők alá és rácsukod a két felső csücskénél az ajtót.

Szél nem viszi le, viszont a Nap melege már be sem tud jutni.

gigabursch 2013.09.17. 08:04:30

@Shadowbull:
A méregdrága szar is széthullik. S sokszor semmivel sem lassabban.

Ráadásul az a méregdrága szar, ami megvásárlása után egy évvel a felét éri és rábiggyesztik, hogy ez mekkora prémium, az főleg nem éri meg.
Ugyanis az a termék, amelyen ekkora értékvesztés alakul ki, csak azt igazolja önmagáról, hogy az árcéduláján lévő érték olyan messze van a valóságtól, mint Makó Jeruzsálemtől.
Mert az érték a magyar nyelv szigorú szabályai szerint magában viseli a maradandóságot is.

Mindezt azért írom és azért Neked, mert nagyjából jól ismert ebben a körben, hogy hol és milyen körülmények között és mit dolgozol.

Szóval az a prémimum autó, ami 10 évesen a megvásárlási érték uszkve felét tudná tartani, nos az prémium autó.

Vagy ezek szerint kb. csak a Dácsia Lógané meg a társai azok, amiknek valós az értéke újonnan meg használtan. S ezek szerint - de főleg szerintem -, csak ezek érik meg a pénzüket.
Prémium = Parasztvakítás

n53 (törölt) 2013.09.17. 08:10:26

@gigabursch: "Szóval az a prémimum autó, ami 10 évesen a megvásárlási érték uszkve felét tudná tartani, nos az prémium autó."

Mert te ezt talaltad ki? Ne legyel mar infantilis.

Shadowbull 2013.09.17. 08:18:14

@gigabursch: nem beszeltem semmifele premiumrol, en jo minosegu termekekrol beszeltem. Amik adott esetben tobbszorosebe kerulnek mint a noname kinai ipari hulladekok, viszont hasznalhatoak es tartosak.

Az embereknek azt kene megtanulni, hogy a legolcsobb termekek a piacon egyben a legszarabbak is. Nyilvan a magasabb ar nem garancia arra, hogy valoban minosegi termeket vesz az ember, de a legolcsobb biztosan a legszarabb is.

Hogy a premiumos fejtegetesedre kiterjek: az ertekvesztesnek semmi koze nincs a "valodi ertekhez", mivel valodi ertek nem letezik. Hasznalati ertek van, ami meg mindenkinek mas es mas.

Neked nincs igenyed/penzed/lehetoseged/kedved (helyes valasz alahuzando) premiumot venni, akkor semmi gond, ne vegyel, neked a Dacia valo.

De milyen alapon hatarozod meg azt hogy masnak meg mire lehet igenye? Masnak mast jelent a hasznalati ertek, es aki premiumot vesz az belekalkulalja az ertekvesztest is a koltsegekbe. Neki meger annyit.

"Szóval az a prémimum autó, ami 10 évesen a megvásárlási érték uszkve felét tudná tartani, nos az prémium autó."

ez meg szimplan butasag.

gigabursch 2013.09.17. 08:33:03

@Shadowbull:

Nem szándékom meghatározni, hogy ki kit tartson értékesnek, ahogy egyesek szerint érték Picasso munkája, mások szerint meg nem. Talán a legfrappánsabb megfogalmazása a Krokodil Dundee 3-ban van. :-)

Viszont a szimplán fogyasztói világ szemlélet és ezzel egyidejű nem értékteremtés, hanem tervezett/nem tervezett leromlás gyártás csak azlrt, hogy utána ugyanazt még egyszer el lehessen adni, némi részelgetéssel az olyan tevékenység, amely abszolút kihagyja a hosszú távú gondolkodást és jövőkép nélkül működik.
Sokan szídják a cigányokat, hogy maga a nyelvük sem tartalmaz jövő időt.
A jelek szerint a teljes ipari társadalomra ráhúzott fogyasztó szemlélet sem.
De ha ebből kihozom azt, hogy az egész világ ebben a formában elcigányosodik, azaz jövőkép nélkülivé, másképp értelmezve, hosszú távú iránymutatás és léttudat nélkülivé válik, akkor bizony könnyen válok a mindenféle ilyen-olyan "ista" emberré sok ember szemében.

Magyarán:
Akkor is, ha ma nem ez a trend(i), egy mérnökembernek kutya kötelessége a manágereket leültetni a kispadra, és közölni velük azt, hogy nemzetiség ide, vallás oda, etika amoda, nem asszisztál ahhoz, hogy olyan terméket tervezzen meg, ami túl hamar megy tönkre.
Tisztességesebb időkben egy olyan falusi kovácsot, akinek akinek kaszái egy aratás sem bírtak ki, kidobtak a faluból.
Ma meg "kötelezően" úgy kell tervezni, hogy tönkre is menjen.

S ebből fakad az értékvesztés és ezen kéne felülemelkedni.

Őszintén remélem, hogy megérted amit mondok és amit mondani kívánok.

Üdv.

UFF.

becseit 2013.09.17. 08:33:13

@zsebkettő: Én meg kitolom a lucernásba. A szomszéd tehene is fúvódott fel....

becseit 2013.09.17. 08:38:57

@gigabursch: Nem fogja, szerinte a tervezett elavulás, mint olyan, nem létezik. Itt elakadt a dolog.

KTT 2013.09.17. 08:42:32

Papp Tibi: a feleséged ilyennel michelinnel a táskájában megy le bicajozni a gyerekkel? :D
Nekem is ez van egyébként vagy 6 éve, csak egy régebbi csavaros szeleppel a végén. Hát én nem vagyok azért ennyire elájulva tőle. Nyiszorog, hiába a WD40, viszonylag sokat kell taposni (kevés levegőt nyom) és a dugattyú végére szerelt nyomásmérőt állandóan elcsavarja, úgy hogy közben még bele is akad a pumpa vázába.

papugaja 2013.09.17. 08:46:09

Minek lábpumpát hurcolászni?
Bicikli pumpálására megteszi a teszkós műanyag kézipumpa is. Öccá. Mérős ezeröccá. Autószelephez és hagyományos bicikliszelephez egyaránt használható. Működik. Táskában is jobban elfér, mint bármelyik taposós. Én az enyémet 43 Ft-ért vettem lesárgázva. A haver dekatlonos pumpája tök ugyanaz, csak a felirat volt rajta sokba.

Pic 2013.09.17. 08:53:22

@EPP: Hmmm... sokan kapisgáljátok a lényeget és EPP kolléga is igen jól mondja, hogy mi a gond. De a legnagyobb gond nem ez.

Nos én kereskedelemben dolgozom, nagykereskedelmi importőrök vagyunk, és én vagyok a beszerzési vezető. Megmondom a tutit, de nagyon meg fogtok lepődni.

Tudjátok mi a legnagyobb gond? AZ EMBEREK!

Itt van például a cikk írója, aki a legjobb példa az egész problémára. OTT VAN a jó minőségű, megbízható és bevált Michelin pumpa, ami örök élet meg egy nap, DE NEM VESZI MEG!

Mert drága. Drágaaaa? Háromszor megveszed az egyszer használatos szart és ugyanott vagy árban. Hát mit gondolsz kicsi huszár, majd a te kedvedért szociális alapon gyártanak high tech cuccokat és adják neked ajándékba?

Sajnos a probléma, nálunk kereskedelemben is ugyanez amiről beszéltek. Csak a másik oldalról. Hiába hozom be a jó minőséget. NEM KELL. Mert drága. Mi kell? Az olcsó, meg az olcsó és esetleg még az olcsó. Az nem baj ha szar.
Van olyan minőségi áru, amit behoztunk 3 éve és még mindig van raktáron. Újonnan akkor 15% haszon volt rajta. Az utolsó darabokat most már 30%-al beker ár alatt áruljuk, de még így is dupla annyiba kerül mint a szar vackok, amit sajnos nekünk is muszáj tartani. Megérte behozni a minőséget? Nem!

Van egy termék amit hozunk. Alsó árkategória, nem is egy kiemelkedő minőség, de a célnak megfelel, és jól bevált. A meghibásodás 1% alatt van. Magyarul: Találtunk egy jó gyárat Kínában.
Sajnos az alsó árkategóriában ez a termék egy Mercedes. Mi vagyunk a legdrágábbak. Azt mondja az egyik partner, hogy ha 40%-al olcsóbban tudnám adni (!), akkor 10x ennyit el tudna adni belőle.
Mondom neki: Az beker ár alatt van, nem nekem... a gyárnak! Rontani kellene a minőségen. Válasz: Neki 30% selejt belefér.
Sajnos nekünk meg nem.
Nem lett üzlet.

Végül néhány tévhit:
1. A vacak áru Kínából jön.
Nem igaz! MINDEN áru Kínából jön. :))
A nagyon gagyi is meg a nagyon jó is.

2. A kínai csak vackot tud előállítani. Nem igaz! A kínai előállítja a jó minőséget is, de az nem olcsó. Ha valamibe belerakják rendesen az anyagot, akkor annak ára van. Sajnos a kínainál is.

Shadowbull 2013.09.17. 09:01:23

@gigabursch: ez megint egy zavaros gondolatmenet volt.

Kezdjuk a rendszerkritikaddal: ipari tarsadalom es fogyasztoi szemlelet es fenntarthato fejlodes, jovokep, es hosszu tavu gondolkodas hianya. Valoban. Nyilvan ha teged ez zavar akkor neked rossz. En egyszeru ember vagyok, igyekszem ahhoz alkalmazkodni, ami korulvesz. Opportunizmus? Lehet.

Masodik pont: Megint a tervezett avultatas, programozott tonkremenetel varosi legendaja. Nem hiszem hogy szazadszorra is vegig kene ragnunk.

Az ertekvesztesnek ehhez raadasul semmi koze az egvilagon.

Shadowbull 2013.09.17. 09:02:25

@becseit: ezzel az a gond, hogy a tervezett avultatas lete vagy nemlete az nem velemeny kerdese, hanem erosen szakmai kerdes.

paperboy 2013.09.17. 09:03:06

Vegyel a bringaboltban állópumpát. azzal 16 bar-t is fujhatsz, belekerul vagy 8-10 ezerbe, de orok elet. Alu test, pontos manometer hosszu a csove, es mindenfele fejet fogad. Felejtsd el ezt a szart.

Pic 2013.09.17. 09:04:06

@DrSzoke:

"Azt hittem bexarok a rohogestol,a kovetkezo volt a fel kepernyot betolto felirat: Itt az eredeti angol gyartmanyu es angol minosegu csiszolopapir!!!! Amit Kinaban gyartottak.....No comment."

IGEN. Ez így megy.
A kínai mikor legyártja a cuccot, akkor megkérdezi, hogy milyen feliratot szeretnél rá, milyen minősítés emblémát rakjon rá, stb.
Függetlenül a termék minőségétől. :))

A kínainak nincs véleménye, megcsinálja amit kér a megrendelő. Pénzért BÁRMIT.

Ez van. A kontrollnak, ÖNkontrollnak nálunk kellene meglennie. De nincs. Nyugaton sem, itt meg pláne.

Rocko- 2013.09.17. 09:05:13

@gigabursch: "Ráadásul az a méregdrága szar, ami megvásárlása után egy évvel a felét éri"
gondolom ez nem egy önigazolás, hanem tapasztalati tény, tehát gond nélkül tudod ezt több példával is prezentálni.

DPI 2013.09.17. 09:09:06

Nekem is volt ilyen kék egyhengeres, a második fújás közben elhajlott a keret, szétugrott a forgáspontnál, kuka. Volt szivargyújtós, pár használat után megdöglött, szétnyírta magában a szar bronz (de inkább bronznak kinéző) perselyezést.
Megláttam havernál (9. emeleti panelben) a többször említett ruszki öntöttvas lábpumpát, ez már zöld helyett szürkére volt mázolva. Némi győzködés hatására rájött, hogy ez nála csak a helyet foglalja, úgyhogy ötszázasért megvettem. Valóban elpusztíthatatlan, néha kap egy kis kenőanyagot a forgáspontra hogy ne nyikorogjon, örök élet +1 nap.

gigabursch 2013.09.17. 09:10:03

@Shadowbull:
Márpedig amikor én a szilárdságtant tanultam, majd később a gépészet nem egy apróságát, különösen kiemelt szempont volt, hogy mekkora élettartamra tervezünk ahhoz, hogy jó legyen és mekkora élettartamra tervezünk ahhoz, hogy sose menjen tönkre, illetve mi az az élettartam tervezés, hogy csak kevés helyen, illetve egyszerre sok helyen menjen tönkre.

Nyilván nem egy helyre jártunk és nem ugyanazon időpontban.

Ennyit a tervezett avultatás elutasításodról.

Tanítják.
Alkalmazzák.
Akárhogy is tagadod.

pandagyik 2013.09.17. 09:11:45

Ahol én lakom egy putri vidéki megyeszékhelyen aminek vvel kezdőik a neve ott a kutas kompresszorcsövek októberben végén eltűnnek és áprilisban kerülnek elő.
Marad ez:
www.decathlon.co.hu/pumpak/8017150-flp-5000-labpumpa-1.html

6 éve használom bringához, motorhoz, kocsihoz. Ha 10 év alatt tönkrememegy már megérte.

És ezzel a fenti véleménnyel szimpatizálok:

"Itt van például a cikk írója, aki a legjobb példa az egész problémára. OTT VAN a jó minőségű, megbízható és bevált Michelin pumpa, ami örök élet meg egy nap, DE NEM VESZI MEG! "

gigabursch 2013.09.17. 09:12:53

@Shadowbull:
Pontosan az értékvesztés léte ezen a ponton jelenik meg.
Azon, hogy mennyire marad használható, illetve, a magában hozott ár mennyire marad értékálló.

Tudom, itt van egy pont ahol a szavak körkörös hivatkozásba csapnak át, de attól mér értelmezhető. Ha akarják.

Egyébként valóban: Opportunizmus. Sajnos.
Nem lehet mindig a könnyebb utat választani.

Pic 2013.09.17. 09:17:30

@Shadowbull:

Kedves Shadowbull.

Bocsáss meg, de ha választanom kellene közted és Gigabursch kolléga között, akkor őt választanám.

Én ahogy látom a dolgokat már elég régóta meg vagyok győződve arról, hogy totálisan rossz irányba megy a világ.

Ennek egyik oka tényleg az, ahogy Giga kolléga mondja: a FAF menedzserek, akik a profit érdekében szart gyártatnak, tervezetten avultatnak, stb. Meg a politikusok, közgazdászok, stb akik ebben támogatják őket a gazdasági fellendülés érdekében. De ők csak az emberiség max 10%-a.

Gigabursch és az ezzel egyet nem értők is max 10%

A nagyobbik gond viszont az emberiség maradék 80%-ával van. A hozzád hasonlókkal, akik vígan vagy nem vígan, de asszisztálnak ehhez.
Eltűröd, sodródsz az árral, kicsit sem próbálsz ellenállni.
Ezzel te meg is nyugtattad magad.

Szerintem ez nem jó.

Széllel szemben tényleg nehéz pisilni, de egyáltalán megpróbáltad már? Én igen! Tényleg nehéz, mert menet közben mozogni és forogni kell, hogy ne érjen baleset, de több kevesebb sikerrel lehet. :))

Mi a cégnél, lévén kereskedelem szintén benne vagyunk ebben a vacak mókuskerékben, de meghúztunk egy határvonalat és próbálunk nem teljesen "lealjasodni".

Ha többen próbálkoznának ha nem is széllel szemben, de legalább oldalt állva a pisiléssel, jobb lenne a világ.
Nem lenne jó, de ennél biztos jobb lenne.

Shadowbull 2013.09.17. 09:19:34

@gigabursch: szerintem te nagyon kevered a dolgokat. Nem tudom hol tanultal, de amit az iskolaban tanitanak, az csak a felszint karcolgatja.

Belekapaszkodsz kifejezesekbe, es abbol vonsz le nagyivu kovetkezteteseket.

Leirom meg egyszer: Olyan tomeggyartasban eloallitott berendezesnel, aminek a terhelese komplex es felhasznaloi profiltol fuggoen oriasi szorast mutat, nem lehetseges programozott tonkremenetelt tervezni egy alkatreszre sem. Plane lehetetlen azt megvalositani, hogy a garanciaido lejarta utan romoljon el biztosan.

Tokmindegy hogy az egy mosogep vagy hajszarito vagy auto.

Egy darab gepelemet persze meg lehet tervezni ugy, hogy adott terhelest birjon, de a gyakorlat ott is mast szokott mutatni a kulonfele befolyasolo tenyezok oriasi szorasa miatt.

Mondjuk egy csavarnal ki lehet szamolni, hogy mekkora meghuzasi nyomatekot birjon ki, a valosag meg mas lesz.

papptibi 2013.09.17. 09:20:27

@Secnir: Ennél csak egy viccesebb van. Ha a lányod akarja.

ifrance 2013.09.17. 09:20:29

@Shadowbull: az első kommentedhez csak annyit fűznék hozzá, hogy nem az a baj, hogy a jó minőségnek ára van, hanem hogy olyan "terméket" forgalomba lehet hozni európában, ami a gyártás pillanatától fogva soha egyetlen másodpercig sem működött. ez nem a gagyi, hamar tönkremegy kategória.
és az a baj, hogy a véges nyersanyagkészletet ez is apasztja. ennek egyszerűen véget kellene vetni. és nem járna vele rosszabbul a szegény ember sem, mert lehet hogy spórolnia kellene még egy nyüves fúrógépre is, de az onnantól 5-10 évig kiszolgálná.

gigabursch 2013.09.17. 09:26:06

@ifrance:
Erről próbálom én is (többek közt) SB-t meggyőzni, de sajnos nem megy.

Persze ott még nem tartok és nem is tarthatok, mint Jézus a meddő fügefával. Arról döntést nem nekem kell hozni.
De előbb utóbb beáll sokhelyütt ennek egyszerűbb esete, a "megmihálylás".

gigabursch 2013.09.17. 09:27:27

@gigabursch:
bocsi - ez rossz komment volt.
Illetve nem oda való.

zöldi 2013.09.17. 09:31:13

@papptibi: Nem olvastam végig, nekem is ilyen mekvínes van, ilyen tappancsokkal. Tedd bele 90 fok körüli vízbe pár percre, aztán nyomd fel egy tetszőleges ablakra hagyd ott egy napig, aztán vedd le. És jó lesz.
Nekem már fakul

ZYLO 2013.09.17. 09:36:13

Mindenkinek nagyon igaza van a kínai cuccokkal és a vásárlókkal kapcsolatban. Ilyenek vagyunk, pont.

A megoldásra valaki javasolta már a hűtőgép kompresszort. Ezt én is csak ajánlani tudom. Rokonságban előbb-utóbb kidob valaki egy hűtőt, vagy akár gyűjtőhelyen, vastelepen is be lehet szerezni 1-2 ezer forintért. Rá kell tenni a tönrement kínai pumpa csövét, és nulla emberi energiával egy perc alatt kőkeményre fúj autó- és bicikligumit, labdát, bármit. Szerintem tök jó, hogy nem izzadok le, még mielőtt elkezdenék bicajozni. Van róla irodalom a neten, átlagos kézügyességgel egy óra alatt kész. Bárcsak 20 évvel korábban tudtam volna.

Shadowbull 2013.09.17. 09:37:17

@Pic: nem tudom hogyan is kene nekem ellenallnom. En szemely szerint olyan cegnel dolgozom, ami vilagszerte megbecsult es keresett termekeket gyart, igyekszunk olyan termekeket letrehozni, amire a vevok vagynak, es amivel elegedettek lesznek. Nem celunk oket atbaszni, sem lehuzni.

En szemely szerint minden komolyabb beruhazasomat atgondolom, szart nem veszek, kerulom a kinai bovlit.

Hogy az emberek hulyek, es azt hiszik az olcso dolgok pont ugyanolyan jok mint a dragak, meg hogy a markanev meg a magasabb ar csak atveres meg parasztvakitas, arrol en nem tehetek, igazabol nem is erdekel.

Mit kene meg nekem a vilag erdekeben tennem?

Pic 2013.09.17. 09:49:36

@Shadowbull: és gigabursch

Azt hiszem elbeszéltek egymás mellett.

Gigabursch kolléga a fejlett nyugati technológiáról beszél. OTT tényleg van avultatás, meg szándékosan gyenge technológia. Ezért is borzalmasan vackok az európai termékek.

Lásd mosógép.
A 20 éves Hajdú nem rozsdásodik. Miért? Alapozó+2 réteg festék.
a 2 éves Indesit igen. Miért? Zéró felületkezelés, egy réteg festék. Szándékos? igen. ... és olcsó.

Shadobull kolléga leírása a kínaiakra igaz. Én láttam nem egy gyárat. Ott kérem sokszor az 1960-as években gyártott gépekkel állítják elő a csúcs termékeket is. Beszélhetünk itt bármiféle előre eltervezésről? Nem. Ilyen öreg gépeknél szórás van.

A kínai mérnököknél egyébként a fő gond nem a tervezett avultatással van a gond, hanem a félműveltséggel. Amikor a pl Kínai mérnök azt mondja, hogy "Miért van ez az elektronika nagy fémházban, ventilátoros szellőzéssel? Belerakom én azt egy feleakkora műanyag házba passzívan is."
És belerakja. És működik. Tényleg.

Csak a fémházas verziónál 2-3% volt a meghibásodás egy éven belül és a készülékeket 4-5 év után cserélték, és nem azért, mert meghaltak, hanem mert jött az új, jobb.

A műanyag verzió meg csinált 10%-os meghibásodást és a második évben már tömegével haltak az eszközök.

Volt olyan partner, aki ilyenbe ment csődbe. Beterített európát egy olyan kompakt mini termékkel ami nagyon jól nézett ki, de a műanyag házban 6 hónapon belül megfőtt az elektronika és 100% meghibásodást produkáltak. Mindent vissza kellett cserélnie, fizetnie, a gyáron meg nem tudta leverni. Csődbement.

zerge44 2013.09.17. 09:51:27

Volt szerencsém egy kerékpárszerelő üzem raktárában dolgozni. Pl. a tizenpárezres felsőközépkat. váltókból ha évente sikerült 20-25 darabot eladni, már szerencsés évünk volt. Rendeléskor minimum mennyiség a 100db-os egységcsomag amit postáztak a távolkeletről. Évekig pakolgattuk ezeket a váltókat, aztán 0 nyereséggel megszabadultunk a készlettől. A párezres kínai másolatokból szezonban meg naponta ment el 8-10db. Pl. a kereskedő inkább elvitte a 100Ft-os rozsdás"úgy se láccik" indiai hajtóműtengelyt és végigpróbáltatta szereléskor az összeset (mindegyik más méret volt), de nem vette meg a 300Ft-os kínait, ami legalább méretügyileg rendben volt. A boltban 800Ft-os pumpa bekerülési költsége szállítással együtt egy nagykernek 1000db-os tételben kb. 250-300Ft, kb.200Ft a kiskereskedő árrése. Az olcsó kerékpárpumpákból minden 8-10. már a kiadáskor selejt volt, ha volt rá időnk kipróbáltuk árukiadás előtt, ha nem, jött vissza a kereskedő vörös fejjel hogy sz@rt adtunk el neki és többet nálunk nem vásárol dumával, aztán mivel nálunk 25Ft-tal olcsóbb ugyanaz a sz@r mint máshol, másnap már megint állt sorba az ipari hulladékért(természetesen eszébe nem jutott volna 1200-ért jobb pumpát venni).

DrSzoke 2013.09.17. 09:52:03

@Pic: Ja,es a 125mm-es velcro korongnak 4 us cent volt darabja. Erdemes megnezni,mennyiert forgalmazzak.

becseit 2013.09.17. 09:53:19

@KTT: A WD40 9x%-os finom petróleum, nem pedig kenőanyag. Az a dolog ami jó mindenre; az nem jó semmire. Szóval hely/súly takarékosságból, spórolásból, vagy egyéb okoknál fogva teljesen jogos a léte és használata (nekem is van), de ha lehet; cipőt a cipőboltból.

becseit 2013.09.17. 09:54:58

@Shadowbull: Mérnöki, vagy közgazdaságtani?

Aki mérnöknek tartja magát -szerintem- nem tervez ilyesmit, aki meg közgazdásznak/profitmaximalizáló managernek, az meg ilyet fog terveztetni.

Szóval?

Shadowbull 2013.09.17. 09:58:14

@Pic: "fejlett nyugati technológiáról beszél. OTT tényleg van avultatás, meg szándékosan gyenge technológia. Ezért is borzalmasan vackok az európai termékek."

Tevedes. Nincs semmifele avultatas meg szandekosan vacak termek, az europai termekek meg nem szarok, csak nem a legolcsobbat-leggagyibbat kell megvenni.

Mondjuk ne Indesit mosotgepet vegyel, hanem vegyel BOSCH-t, vagy Miele-t. Hogy az dragabb mint az Indesit, mondjuk a duplaja vagy a haromszorosa? Dereng mar valami?

arrol ne is beszeljunk, hogy 20 eve a Hajdu mosogep akkori arakon mondjuk 4x annyiba kerult, mint ma egy Indesit.

Az nem avultatas, amikor a szuk koltsegkeret miatt rosszabb minosegu feluletkezelest alkalmaznak, a ket dolgonak semmi koze egymashoz.

becseit 2013.09.17. 09:59:14

@gigabursch: A miskolci gépészkaron is tanítják. Pontosan úgy, ahogy leírtad és az egyszerre sok helyen tönkremenős tervezés a szakma csúcsa. :))

Tényleg nem egy helyre jártatok, de ezt ne feltétlenül bándd! :))

Shadowbull 2013.09.17. 10:00:14

@becseit: nem fog ilyet terveztetni, mert nem lehetseges. Pont.

becseit 2013.09.17. 10:03:20

@pandagyik: Mert 8-ért adják az egyik helyen. De van 6-ért egy másikon.

Szóval -szerintem- azt akarta kifejezni ezzel, hogy -számára- értékben a 8 rugós pumpa is át*aszás, meg az 1 rugós is. Tehát csak rajtad múlik melyik irányban rakod le a sápot.
Ellenben szemétért pénzt kiadni -tökmindegy mennyit- inkább tűnik ön- és közveszélyesnek, mint a minőségért.

becseit 2013.09.17. 10:05:43

@Shadowbull: Az utolsó mondatod hogyan jött ki? Mitől lehet más a számított nyomaték, mint az ún. "valós"?

A szar anyagminőségtől? Hogy egyszer kibírja az előírt meghúzást, utána cserélni kelljen? Mi van???

Shadowbull 2013.09.17. 10:08:57

@becseit: speciel a miskolci gepeszkarra jartam...

szerintem ti nem tudjatok mirol beszeltek...

Ha valaki meg azt allitana Miskolcon a tanarok kozul, hogy o egy komplex gepben egy tetszoleges gepelemet meg tud ugy tervezni, hogy a garanciaido lejarta utan biztosan elromoljon, az jelentkezzen nalam.

Virtualisan kitalalt tankonyvi peldak szepek ugyan, csak a valosaghoz nincs kozuk.

Majd egyszer azert gondolkodjatok el rajta, miert is alkalmaznak biztonsagi tenyezot a szamitasoknal....

becseit 2013.09.17. 10:11:23

@Shadowbull: Az utolsó mondatodon elgondolkodtam.

Többféleképpen lehet értelmezni, én csak két -egymástól teljesen eltérő értelmezésű - kérdést tennék fel:

Nem tudod, hogy mit tudnál tenni a világ jobbá tételéért?

vagy

Úgy gondolod, az életben csak magadért kell tenned bármit is?

Shadowbull 2013.09.17. 10:13:59

@becseit: ugy ertettem hogy tankonyvi peldakent ki lehet szamolni egy tok egyszeru gepelemnel es egy tok egyszeru terhelesnel a tonkremenetelt.

Aztan amikor az ember fog egy valodi csavart es tenyleg meghuzza akkora nyomatekkal amit kiszamolt, akkor meg konnyen az lehet a vege, hogy nem is megy tonkre megsem, vagy sokkal hamarabb tonkremegy.

randomuser1 2013.09.17. 10:14:12

buzi akinek nincs kompresszora
de legalábbis feminin alkat

becseit 2013.09.17. 10:15:01

@Shadowbull: Puskát tartanak a fejéhez, vagy mitől nem lehetséges?

Pic 2013.09.17. 10:16:19

@Shadowbull:

Sok igazság van abban amit leírtál. De mégis ellent kell mondjak.

Európai és jó? és prémium? és márka? És felelősségteljes multi gyártás? és odafigyelés?

Ugyan már!
Elmentek ti a francba! Amikor a Bosch a hobbi kategóriájú ütvefúrógépbe MŰANYAG fogaskerekeket rak?
Sajnos a többi neves gyártó is ugyanez...

Könyörgöm!
A "HOBBI" nem azt jelenti, hogy kifúrok 10 lyukat és utána eldobhatom a fúrót!?!
Pedig most ez a helyzet.
A hobbi azt jelenti, hogy évente 3x előveszem és fúrok 10 lyukat és utána használom 10 évig a gépet.

gigabursch 2013.09.17. 10:16:46

@Shadowbull:
Nem az a kérdés, hogy a gari lejárta után romoljon el biztosan, hanem az, hogy a gari lejártáig igen-igen nagy valószínűséggel nem.

Két fontos különbség van.

Az egyik a határidő egyik vagy másik oldala.
A másik meg az, hogy biztosan, vagy igen-igen nagy valószínűséggel.

Nos csak ezért kell a szilárdságtani ismeretekkel gondosan megtervezni (időtartamra, futásra, stb.) a méretezést.
Mert drága az anyag.

Persze ennél összességében még drágább a többszöri anyag, de a mai világgazdaság pont ezt a fátylat nem engedi fellebbenteni az emberi szemekről. Tudom innentől kezdve már lassan konteó, de attól még ha csak a tények síkján maradunk, értelmezhető és igazolható.

Egy egyszerű példa.
Azon, hogy egy kocsiban a klímát 3-5 évenként fel kell tölteni, még senki sem sértődik meg, mert a gumialkatrészek diffúziós képességét tudomásul vesszük.
Viszont azt nem, hogy egy turbó 200 ekm alatt széthullik már nem, és különösen nem, ha a TKM betartásra került, ami a szakszervizeknek a kiemelt feladata lenne, de mint egy másik blogposztban kiderült, máshol sincs kolbászból a kerítés.
S főleg, ha ez szinte már kartell-gyanúsan zajlik össz-autógyártás szinten.
Mert akkor a Jóember felteszi a kérdést, hogy akkor a kamionok turbója meg miért bír ki 10 mKm-t?
Mert másképp méretezik.
S ezen a méretezésen múlik minden. Azért a picivel több anyagért és az abból fakadó biztonságért (megbízhatóságért) szívesen fizet picivel többet az ember, mert itt lép vissza ez eredeti kérdés, a termék ÉRTÉKÁLLÓ.

Egy autó tartós fogyasztási cikk.
S akkor is az kell maradjon, ha a jelenlegi gazdasági zsonglőrök ezt nem akarják befogadni.

A kevesebb sokszor több, de aki eladta a lelkét, nagyon nehezen tud fölemelkedni, de szerencsére nem lehetetlen. Ugyanez a probléma nekem is fennáll a saját munkámat illetően és nehogy azt hidd, hogy nem kell naponta azzal küzdenem, hogy mikor lehet széllel szemben pisálni és mekkora erővel kell, vagy hogyan - vitorlás nyelven szólva - kreuzoljak, illetve az hogy döntéshozók tekintetét hogyan lehetne értelmesebb irányba forgatni.
Sokszor beleszaladhat az ember a pofonosládába, de ezt egyrészt ki kell nyitni, másrészt a keletkező pofonhullámot el kell tudni terelni, hogy mégse üssön.

pandagyik 2013.09.17. 10:23:17

@Emmanuel Goldstein: Maximálisan szimpatizálok az elgondolással :)

becseit 2013.09.17. 10:23:38

@Shadowbull: Nem fogtad meg a téma lényegét; a kérdés az, hogy valóban elhangzottak-e ezek a kijelentések az adott oktatási intézményben és jelenleg valóban a szakma csúcsának azt tekintik, aki -majd?- olyan gépeket tud tervezni, amiben minden fődarab közel egyszerre megy tönkre - ergo ebben az esetben a tulaj gondolni sem mer a javíttatásra / a költséghatékonyra tervezett anyag/megmunkálási minőségek miatt extra gazdaságos gyártás, stb.

Mert egy kidobott eszközben, az az alkatrész ami még jó, fölöslegesen lett jóra csinálva - gyártási veszteség.

A járműipar/közlekedés egy speciális ló; veszélyes üzem. Itt meg lehet halni. Az ez nem lenne, hidd el a szitu ugyanaz lenne, mint a lábpumpánál.

gigabursch 2013.09.17. 10:23:55

@Pic:
Amíg a BOSCH nem vallja be hivatalosan is, hogy mi a különbség a "kék" és a "zöld" között, csak az aki tudja, hogy mihez mit keressen, addig nincs miről beszélni.
Főleg amikor a saját kereskedésükben néznek hülyének.

Shadowbull 2013.09.17. 10:26:37

@becseit: "Nem tudod, hogy mit tudnál tenni a világ jobbá tételéért?"

dehogynem. konkretan semmit. a vilag olyan amilyen.

"Úgy gondolod, az életben csak magadért kell tenned bármit is? "

nem. peldaul ott van a csalad.

"Puskát tartanak a fejéhez, vagy mitől nem lehetséges? "

Azert nem lehetseges, amiert a Holdra sem tudsz felugratni egy BMX-biciklivel.

gigabursch 2013.09.17. 10:33:46

@becseit:
Nos amikor ezt a pédát hozták az oktatásunk során feltettem a nagyon egyszerű kérdést.

A ló - ló, az ökör - ökör, de
A szekéren nem ok nélkül volt a különböző része különböző fából, mert:
- így volt tartós
- gyakorlatilag ha más tönkremenetel nem volt, akkor csak a kerékcsapot kellett cserélni (megjegyzendő ez a legegyszerűbb),
Ebből kifolyólag a szekér tartós volt, nagyapáról unokára száll(hatot)t.

Ezt húzta keresztül a tervezett avultatás, amit folyamatosan reszelgetnek még akkor is, ha nem vallják be. Nem ok nélkül oktatják.

De nem fog egyszerre tönkremenni az üveg, a kárpit és a motor meg a futómű. Elég csak a bal első, jobb első ülés viszonyára gondolni.
Emiatt a fillérbaszás tipikus esetei a gerinctelenség és a sarlatánság határán mozognak s emiatt elítélendők, sőt mérnökileg üldözendők is.

becseit 2013.09.17. 10:37:35

@Shadowbull: Köszönöm a válaszokat!

A Microsoftnál dolgozol?

becseit 2013.09.17. 10:39:53

@gigabursch: Ami zöld és jó, azt úgy hívják, hogy Makita. :))

Oszt' megint a japánoknál vagyunk.....

gigabursch 2013.09.17. 11:11:03

@Shadowbull:
Márpedig a tankönyvek, jegyzetek végén van általában mindenféle táblázat.
Az méreteket, tűréseket, terhelhetőségeket tartalmaz.

Ezek a szabványok.

Namost a szabvány azt takarja, hogy igen-igen kis valószínűség kivételével (jellemzően rejtett anyaghiba, de ez tételesen le van vezetve a szabvány kialakításában) az adott terhelésen nem megy tönkre. Efölött van a még előforduló reflexió és utána a végleges tönkremenetel.

Nagyon nehezen hiszem, hogy te nem ilyenből tanultál, és ma nem ilyeneket alkalmazol.

Hozzá kell tenni, hogy a nagy reszelgetések ott kezdődnek, hogy a szabvány "apró betűs" részeit kezdik el vizsgálni, és ez alapján nézik az eggyel kisebb elem terhelhetőségét. legalábbis nálunk ezzel kezdték ennek a résznek az oktatását.

becseit 2013.09.17. 11:23:04

@gigabursch: Fődarabokra gondoltam.

Természetesen nem ugyanakkor fog tönkremenni pl.: a főorsó, mint a vészlekapcsoló.... :))

Gépkocsinál a fődarab kategóriát tovább lehet szűkíteni a motor/hajtáslánc körre, mert -nem erkölcsileg- elavultatni az elektronikán* kívül -szinte- már csak itt lehet.

*Az elektronika erkölcsileg is tervezetten avul. Ennek kiváló példája a szórakoztató elektronika, ahol kőkeményen betartják a technológiai lépcsőket - a műszakilag elvárt színvonaltól függetlenül. Elég például a gyári kazettás magnó - CD játszó - Mp3 játszó - USB/SD meghajtó - stb. témakörre gondolni.

gigabursch 2013.09.17. 11:24:55

@becseit:
Nem. Egyik svábbogárnál...

becseit 2013.09.17. 11:31:48

Különös tekintettel arra a tényre, hogy még akkor is adtak CC autósrádiókat gyárilag, amikor már az Mp3 CD játszók közel kommersz kategóriába tartoztak és itt a lényeg; egy minőségi, többmotoros, teljesen elektronikusan vezérelt, autoreverse kazettás mechanika kopásálló fejjel, önnmagában többe kerül, mint egy MP8 CD-s rádió tokostól-vonóstól.

Tisztelt tervezett elavulás tagadó fórumtársak, például ezt magyarázzátok meg legyetek szívesek!

Légy szíves, ne a "megmaradt raktárról" dumával gyertek!

Shadowbull 2013.09.17. 11:35:43

@becseit: mondom en hogy erosen kevertek fogalmakat meg dolgokat.

Egyebkent meg sokan vannak az oktatok kozott is akik hogy ugy mondjam a valosaggal nem tul szoros kapcsolatot apolnak.

gigabursch 2013.09.17. 11:38:01

@Shadowbull:
"mondom en hogy erosen kevertek fogalmakat meg dolgokat"
úgymint...

Shadowbull 2013.09.17. 11:39:47

@Pic: Nekem speciel zold BOSCH utvefurom van, es mar vagy 13 eve uzemel megbizhatoan. Hogy muanyag fogaskerek van-e benne azt nem tudom, de nem is erdekel.

Shadowbull 2013.09.17. 11:45:04

@gigabursch: "Nem az a kérdés, hogy a gari lejárta után romoljon el biztosan, hanem az, hogy a gari lejártáig igen-igen nagy valószínűséggel nem."

Hoppacska. Na megis tetszik erezni a kulonbseget. Urak, ez pont teljesen mast jelent mint a programozott tonkremenetel, ugyanis ez ket teljesen kulonbozo fejlesztesi cel.

Egyebkent meg az autoiparban a garanciaidovel nem foglalkozik senki, elore definialt MINIMALIS elvart elettartamok vannak definialt hasznalati profil mellett. A garanciaido politikai meg piaci kerdes, nem muszaki.

Namost ha jartatok valami muszaki iskola kornyeken, akkor fel kene fognotok, hogy a minimalis elvart elettartam kurvara nem azonos a tervezett tonkremenetellel meg avultatassal.

"egy turbó 200 ekm alatt széthullik "

Most ugye nem azt fogod itt allitani, hogy minden auto minden turboja szethullik 200e kilometer alatt? Ne viccelj mar, a magyar tulajok nagy tobbsege azt sem tudja hany kilometer van valojaban az autojaban, hogyan tudna barki is megsaccolni, mi a valodi helyzet?

Shadowbull 2013.09.17. 11:50:05

@gigabursch: hajadra kenheted a tablazatokat amikor tervezett tonkremenetelt akarsz elerni.

Mondom, a csavar egy jo pelda, az egy tok egyszeru gepelem (persze nem az, de annak tunik).

Megadom a feladatot: tervezz olyan csavart ami adott meghuzasi nyomatek folott biztosan elszakadjon, alatta meg nem. Huzz le mondjuk 1000 darabot, es szeretnem ha a talalati arany 90% folott lenne.

Egy tervezett avultatas hivo szerint, aki azt gondolja hogy lehet ugy berendezest tervezni, hogy a garanciaido lejarta utan tonkremenjen, annak ez nem feladat, ez ujjgyakorlat.

vazoljatok legyetek jok az elmeleti megoldast.

Shadowbull 2013.09.17. 11:52:22

@becseit: te, ez nem erkolcsi avultatas, ezt hivjak muszaki fejlodesnek....

"kkor is adtak CC autósrádiókat gyárilag, amikor már az Mp3 CD játszók közel kommersz kategóriába tartoztak"

vs.

"Tisztelt tervezett elavulás tagadó fórumtársak"

Ööö, ennek megis mi koze van a tervezett elavulashoz?

Ugye te meg modellciklusokrol, piaci igenyekrol, kereslet-kinalatrol, piaci versenyrol meg nem hallottal?

dondanial 2013.09.17. 11:53:05

Olcsó húsnak híg a leve. Ez a mindig is így volt és lesz is. Aki gagyit vesz (én is csúsztam bele ilyenekbe) tanuljon saját kárából. Kínai szar ide vagy oda, nem kell megvenni a sok vám+áfacsalással behozott szart, egyszer költeni a minőségre ozt jónapot.

Borogy 2013.09.17. 11:53:24

Ez a pumpa olyan mint a rezsicsokkentes, atbaszas az egesz:)

gigabursch 2013.09.17. 12:00:54

@Shadowbull:
A tönkremenetel nem feltétlen jelent szakadást. Elég, ha csak nem tudod oldani a kötést, mert ez ugyebár egy oldható kötés.
Tervezhető.
Épp ezért írtam le a szabvány "apró betűs részeit". Ott van a terhelési értékek meghatározása, értelmezése.

Nem feltétlen kell ehhez ragaszkodnod, csinálhatsz egyedi, belső szabványt magadnak.

Veszel 1000 db csavart és vizsgálod megfelelő gép+mérőszeköz párossal a tönkremenetelt. Kijön egy eredménysor, a tönkremeneteli feszültség eloszlása szerintem leginkább a Gauss-görbére fog hasonlítani.
Ezután megkeresed azt a terhelés tartományt, ahol 90% már tönkremegy adott tönkremenetel vizsgálatnál. Innentől valószínűség számítás szerint veszel egy szórásnégyzetet és - ha jól emlékszem - kapsz egy khi-eloszlást.
Tádááám.
Megvan az elvárt 90%-od.

Na ezt használja mindenki.
Illetve ezek szerint Te nem, de a környezetedben elég sokan.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2013.09.17. 12:08:08

Hát, én nehány éve vettem tán tescoban, már nem emlékszem pontosan, egy uszkve 3-5ezer forint közti szivargyújtós kompresszort.
Kicsi, a hengeren a hűtőbordák a burkolat műanyagja, tehát csak design, de működik. Nincs ötperces dolog, relatíve gyakran használom, a terepjáró 235/85R16 kerekét is gond nélkül felfújja tök laposról annyira, hogy lemegyek vele az első kútig (értsd 10-15 perc alatt feltornázza 1 BAR környékére, az meg már elég, még terepre is). Vészmegoldásnak tökéletes, nem ment még tönkre pedig megvan vagy 4-5 éve, és használom is rendszeresen, értsd kéthavonta dolgozik 25 percet.

Pic 2013.09.17. 12:12:00

@Shadowbull:
"Nekem speciel zold BOSCH utvefurom van, es mar vagy 13 eve uzemel megbizhatoan. Hogy muanyag fogaskerek van-e benne azt nem tudom, de nem is erdekel. "

Nem jó a példa.

Amiért most vita van ezen a fórumon is, annak oka az, hogy évről évre vacakabb a helyzet.

A múltkor szervízben voltam és ott éppeg összegyűlt pár Volvo fan és egyetértettek abban, hogy az utolsó jó Volvo-k azok most 18 évesek. :)

Nálunk a családi gépjármű most lépett a 10. évébe és gondoltam lecserélem.

ISTEN MENTS! - szólt a szerelő. Lehet, hogy ez a kocsi nem az igazi, főleg a régebbi modellekhez hasonlítjuk tartósságban, de ez egy jó típus, jó széria, alig van, volt vele gondunk, nehogy eladjuk. Amit most vennénk autót az egy nagy kalap szar mind, kivéve a japánokat.

Sajnos ezt másban is látom. Már a 10 évvel ezelőtti dolgok sem az igaziak, összehasonlítva a "békebeli" darabokkal, de még mindig jobbak, mint a mostaniak.

A te 13 éves fúród, még nem műanyag fogaskerekes.
Tehát jó.

Mostanság a minőségi termékek hihetetlenül drágák, összehasonlítva a kommersz darabokkal.

Például Bosch kék és Zöld sorozat. A kék megfizethetetlenül drága és ipari használat mellett sajnos ugyanúgy tönkremegy.

És igaz ez az általad emlegetett Miele és egyéb prémium háztartási gépekre is. Nem fog kibírni 20-30 évet mint egy Szaratov, de 10 évet sem, de 6-ot igen. Az végülis több, mint a 2 évente cserélt Indesit.

Mikor lakás felújítottunk, akkor Vailant-ot vettem, mondván az "über alles" és a betegeskedő 14 éves spanyol cirkó megérett a cserére. A szerelő rögtön megnyugtatott, hogy "nyugi ez nem fog annyit kibírni"

Shadowbull 2013.09.17. 12:18:51

@gigabursch: nem tetszett megerteni a feladatot. En nem azt akarom, hogy azt hatarozd meg, hol mennek biztosan tonkre a csavarok. En a programozott tonkremenetel analogiajara azt akarom, hogy a csavar mondjuk X Nm nyomatekig biztosan mukodjon, folotte, mondjuk X+1Nm-nel pedig biztosan tonkremenjen. Ugyanis ez a programozott tonkremenetel analogiaja, mert a konteohivok szerint pont ez tortenik: garanciaidoig mukodik, utana meg hirtelen tonkremegy, azaz van egy definialt hatar, amin atbillenve hirtelen megsemmisul a cucc.

Amit te mondtal a Gauss-gorberol meg az eloszlasrol az valoban igy van, csakhogy ha gauss-eloszlasom van akkor baszhatom a definialt hatart. Mert amit leirtal abbol az jon ki, hogy a 90% tenyleg meghibasodik amint elerem a 30Nm-t, de sajnos az is kijon belole, hogy nehany elkezd tonkremenni mar 20-nal, a nagy resze 25-nel. Es ha nekem mondjuk 29Nm a garanciam? Akkor fizethetek egy rakas penzt garancialis cserere.

Kezded mar kapisgalni?

Egyebkent meg marhara nem igy terveznek, legalabbis autoiparban, ugyanis az nem erdekel senkit, hogy mennyi a maximalis elettartam, azt nehany ritka kiveteltol eltekintve soha nem vizsgaljak, es amikor vizsgaljak akkor sem azert amit te feltetelezel.

Egyebkent nyugtass meg: ugye meg soha a kozeleben sem voltal muszaki fejlesztesnek, ahol fogyasztasi cikkeket terveztek. meg ugy altalaban tervezesnek.

Shadowbull 2013.09.17. 12:20:47

@Pic: nyilvan erdemes a kurva okos szerelokre hallgatni, mert ok megmondjak neked a tutit :)

Pic 2013.09.17. 12:22:00

@gigabursch:

és ezt lehet fokozni.

A japán kocsik, híresen megbízhatóak és jók. Valószínűleg ők nem 90%-ra játszanak.

Rálátok 1-2 cég flottájára és milyen érdekes, hogy a japán kocsik simán lefutják a 200 ezer kilométert gond nélkül, majd sorban jönnek a hibák és halnak meg a részegységek és alkatrészek egy 20-30 ezer kilométeres sávon belül.

Kiváló tervezés? Igen! Tervezett? Igen.

Hogy miért nincs bajom vele? Azért mert ezt 200 ezer kilométer után adja elő, ami szerintem mai viszonyok között korrekt. Tény, hogy anno egy "ződséges" Merci lefutott egy milló kilométert is, de mai viszonyok között 200 ezer gond nélkül már nagy szó.

Amikor a 100 ezres Nokia teló meghalt 1 év 2 hét után, akkor viszont pipa voltam. Pláne mikor közölték, hogy 80 a javítás.

Milyen érdekes, hogy az 1996-ban gyártott Nokia telóm viszont a mai napig működik. Sajnos azt ma már csak bosszantásra használom, ha ki akarok tűnni a tömegből. Hihetetlen, hogy egyesek hogy ki tudnak akadni rajta, mások meg ráugranak, hogy "jééé, retró" :))

Shadowbull 2013.09.17. 12:28:57

@Pic: "milyen érdekes, hogy a japán kocsik simán lefutják a 200 ezer kilométert gond nélkül, majd sorban jönnek a hibák és halnak meg a részegységek és alkatrészek egy 20-30 ezer kilométeres sávon belül."

Ez tenyleg nagyon erdekes lenne ha igy lenne :)

Azt meseld mar el nekem legyel olyan jo, hogy hogyan sikerult a fiatal japan mernokoknek azt megoldani, hogy a kulonbozo hasznalati profilok mellett is ugyanugy 200e kilometernel indul a tonkremenetel?

Mert ugye nem gondolod hogy a mindig uveghangon es csikorgo gumikkal kozlekedo 22 eves teruleti kepviselo ugyanolyan terhelest jelent mint a nagypapatempoban kozlekedo 50 eves teruleti igazgato?

Na?

nem tudom, szerintem nem kell kulonosebb muszaki vegzettseg ahhoz,hogy belassa az ember: ez nem lehetseges.

Shadowbull 2013.09.17. 12:30:31

@Pic: "Tény, hogy anno egy "ződséges" Merci lefutott egy milló kilométert is"

Teny a lofaszt :) legenda :) Lefutott ja, kozben meg kicsereltek a fel autot. Nem olvasod Csikos merfoldes szopasainak tortenetet?

Pic 2013.09.17. 12:34:57

@Shadowbull:

Az autóipart hagyjuk. Egyrészt ők nagyon királyak élettartam számításban, másrészt meg a magas biztonsági elvárások miatt, kénytelenek dolgokat úgy tervezni, hogy az biztosan jó legyen, így a maximális élettartam igen magas.

Mondok példát.
Totalcar fórum: Kell-e melegíteni a motort télen indulás előtt? Vagy ha nem, akkor használjuk melegítés nélkül és nyomjuk neki normál módon?

Régen kellett, a mai kocsiknál azt mondják nem kell.
Volt nagy vita....
Mit mondott végül egy mérnök szakember?
Erről nem nyilatkoznak a gyárak, de nagyon érdekes, hogy a motortartósság teszteken dízelt cca 2 ezres fordulatszámon hajtanak, benzinest inkább 2300-2500 környékén.

Tehát szerinte télen nem kell melegíteni a kocsit, de érdemes kímélve hajtani "optimális" fordulatszámon, míg be nem melegszik.

Mégis kérdik, hogy miért mondja a gyártó, meg a szervíz mégis, hogy nem kell melegíteni és vagy odafigyelni rá?

Erre a válasz: Mert a mai motorok az előírások miatt kb 300 ezer kilométeres élettartamúak. Viszont a kocsi addigra simán szétesik alatta, így kit érdekel, hogy ha valaki durva a kocsijával és emiatt a motor élettartama lecsökken 250 ezerre?

gigabursch 2013.09.17. 12:38:32

@Shadowbull:
Marha bonyolult a másik irányba számolni.

Vagy az anyagminőséget rontod/javítod,
Vagy metrikus rendszerben a menethosszat, anyagvastagságot változtatod.
Azért ez nem olyan sok változó.
ugyanez igaz minden anyagra, illesztésre, stb.

Persze sok alkatrésznél s rendszernél már sokszorsok elve érvényesül, de az elv nem változik.
Ugyanis az a kérdéskör, hogy minek fejlesszek én jobbat és termeljek újat, ha a régi nem kopik el adott (gazdasági) környezetet teremt. S ehhez igazodtok. Oppurtinizmus.
Persze, hogy ezen jobbak közül mennyi az, ami tényleg szükséges volt az emberiség számára már vitatható, de lépjünk túl rajta.
El kell kopnia, különben felkopik az állatok. (höhö, ez így vicces). Kell! És nincs másik lehetőség.
Természetesen ezt egyes dolgok részben felülírják. Teszem azt a szélvédő törésállósága túlmutat a futómű kopásán, így a puszta biztonságtechnikai kérdéskör ezt egyszerűen übereli, de ha ismert, hogy közép-európai körülmények között hogyan alakul ki a rozsdásodás és mikor szükséges ajtót, küszöböt, stb cserélni, akkor nem terveznek úgy meg egy kábelsort, hogy még 40 évi bírja. Márpedig ismert, mert nem csak pici japán mérnökök vesézgetnek gépeket a roncstelepeken.
A rozsdásodás tempóját ismerve ennek következményeként - teszem azt - 10 és 20 év között elkezdenek a vezetékek szépen is lassan, de egyre bizonyosabban elöregedni és a nyák-ok sem bírják jobban. Mert nem tesznek bele 0,1 mm-rel vastagabb kábelt és a nyák sem lesz vastagabb és a forrasztása erősebb.
Csak azt ne mond nekem, mikor klímakamrában tesztelik a rendszert azt nézik, hogy a kocsi mikor kezd el rohadni. Ezt betéve tudják.
Az apró szarokat vizsgálják. Ha még túléli ezt, akkor jó.
Következő sorozatban (fészlift) ezeken is egy kicsit vékonyítanak, amit előtte három évi néztek a klímakamrában, hogy még ezt is elbírja, egy rakat előírásnak megfelel, majd bejelentik, hogy faragtunk a gép súlyából 54 kilót. Mindenki örül.
Tartós fogyasztás meg felejthető.

Utolsó bekezdésedre:
Nem nyugtatlak meg.

becseit 2013.09.17. 12:39:27

@Shadowbull: Használtál zőccséges Mercit, vagy csak hallottál olyanról, aki már látott ilyet?

becseit 2013.09.17. 12:43:24

@Shadowbull: Vazze, milyen piaci igény volt a kétezres évek közepén kazettás magnóra? Elmondjam?

Az, hogy 30-ért megvették a legócsóbb nacional panaszkodik mp3 cd-t és rögtön kicsapták a kocsiból a gyári valamit. Amit CD-s kiviteleben (nem empé3!) 100 rugóért akart adni a gépkocsigyártó és empéhármas nem is létezett a repertoárban.

becseit 2013.09.17. 12:46:00

@Pic: A C-20-asok meg még mindig mennek....

Pic 2013.09.17. 12:47:51

@Shadowbull:

Nem értek egyet. A termosztátnak, az autóhifinek, a központi zárnak semmi köze a használati profilokhoz.

A régi cégemnél volt 150 autó a flottában.
Tény, akik durvultak, azok sűrűn jártak szervízben.
Alfával, pözsóval, bömbivel, volvoval. :))

Nissannal, Toyotával, Skodával nem.
Milyen érdekes....

A Skoda érdekes kakukktojás, mert szinte csak a mérnök srácok kaptak Octaviákat ráadásul nem kizárólagos használatra, így nagyon nem kímélték őket. Ennek ellenére, mind nagyon jó véleménnyel voltak róluk.

gigabursch 2013.09.17. 12:48:19

@Shadowbull:
Ott jön be a gauss-görbe meg a khi-eloszlás a szórásnégyzettel.
Az egyik esetben akkor sem bírja, ha a fene fenét eszik, a másik meg elballag 1 mkm-t

@Pic:
Pont ezen merengtem, hogy valahol olvastam egy ilyet, de bőven megelőztél. :-)
Az már egy másik kérdés viszont: arról hallgatnak, hogy a motor kopása egy dolog, de a kipufogó rendszer "savazása" meg egy másik és mekkora galiba annak az összehülyülése illetve tönkremenetele.

gigabursch 2013.09.17. 12:53:09

@Pic:
D-ÉG-et vettél volna, olcsóbb lett volna és még hazai munkahelyet is termeltél volna...
Majd legközelebb (ami legyen távol)...

:-)

Pic 2013.09.17. 12:54:49

@becseit:
Konkrétan a mi 10 éves kocsinkban már CD-s van, de a CD rész behalt. 30-ért kapnék gyári újat, de valahogy nem dob fel az ajánlat.

Aki viszont kicseréltette nem gyárira, azoknak minden gondjuk van. Ez sem megy az sem megy. A szervízben mosolyogva valami CANBUS-t emlegettek. (Nem értek hozzá)

Így nálunk, most a sokat szidott rádiós MP3 lejátszón megy (gond nélkül) a gyereknek a Pál, Kata, Péter :))

Shadowbull 2013.09.17. 13:05:11

@Pic: "a motortartósság teszteken dízelt cca 2 ezres fordulatszámon hajtanak, benzinest inkább 2300-2500 környékén"

ezt a hulyeseget meg honnan vetted?

"Tehát szerinte télen nem kell melegíteni a kocsit, de érdemes kímélve hajtani "optimális" fordulatszámon, míg be nem melegszik."

ez pontosan igy van. Egy helyben melegiteni nemcsak hogy hulyeseg es felesleges kornyezetszennyezes, de van ahol egyenesen tilos.

"miért mondja a gyártó, meg a szervíz mégis, hogy nem kell melegíteni és vagy odafigyelni rá?"

Mert valojaban tenyleg nincs nagy jelentosege.

Shadowbull 2013.09.17. 13:15:15

@gigabursch: lathatoan nem is erted hogy mirol beszelsz. A Gauss-eloszlas mindig ott lesz, minnel tobb parameter befolyasol egy tulajdonsagot, annal szelesebb lesz. Es itt meg is bukott a mutatvany.

Ugyhogy elarulom: nem foglalkozunk a teherbiras felso hataraval, csak azzal foglalkozunk hogy az altalunk definialt terhelest "worst case" eseten is kibirja. Marpedig az altalunk definialt terheles jelentosen magasabb, mint amit az atlagember produkal az autojaval, hogy biztosan lefedje a boyracerek meg a sportosabb vezetok altal produkalt terhelest is.

"hogy minek fejlesszek én jobbat és termeljek újat, ha a régi nem kopik el adott (gazdasági) környezetet teremt. "

Az elkopasnak semmi koze sincs a gazdasagi sikerekhez. Egyebkent is ez egy kurva nagy onellentmondas: ha az ugyfel alatt tonkremegy az auto, akkor gondolod hogy megint hozzank jon ujat venni? A nagy lofaxt kerlek alasan.

"El kell kopnia, különben felkopik az állatok. (höhö, ez így vicces). Kell! És nincs másik lehetőség."

Marhasag. A tipikus ugyfel az autot 4-7 eves koraban lecsereli azert mert van ujabb, szebb, jobb, tobbet tudo. Ha elegedett volt a markaval, azaz nem volt a kocsival gondja, akkor megint ugyanazt valasztja, ha nem volt akkor megy a konkurenciahoz. Ez egy kokemeny verseny, es sajat magunkkal basznank ki ha szandekosan generalnank hibakat.

"A rozsdásodás tempóját ismerve"

A problema az hogy kurvara nem ismered a rozsdasodas tempojat.

"Csak azt ne mond nekem, mikor klímakamrában tesztelik a rendszert azt nézik, hogy a kocsi mikor kezd el rohadni. Ezt betéve tudják."

A korroziot nem klimakamraban tesztelik. Egyebkent meg ha tudnank hogy mikor kezd el rozsdasodni, akkor minek kellene vizsgalni. Amugy meg ha sikerul mindent az eloirt modon legyartani es osszeszerelni, akkor a budos eletben nem fog rozsdasodni semmi, mert olyan a korroziovedelem.

"ezeken is egy kicsit vékonyítanak, amit előtte három évi néztek a klímakamrában, hogy még ezt is elbírja"

Meg ahogy azt Moricka elkepzeli.

Shadowbull 2013.09.17. 13:16:52

@becseit: A 2000es evek kozepen abban a modellben volt kazettas magno, amelyiket a 90es evek vegen terveztek es kezdtek el gyartani... Az autogyar nem az apple, hogy felevente jelentsen be egy "uj" modellt.

gigabursch 2013.09.17. 13:18:06

@Pic:
Addig, amíg a hifit hátsó felülete arról szól, hogy antenna, hangszórók, delej - slussz-passz cserélheted.
Onnantól viszont, ha kormánykapcsolód, stb a történeted, össze kell hangolnod a kocsi vezérlésével.
Erre a célra van a CANBUS (totalcar.hu/magazin/technika/2010/12/02/segitseg_busz_van_az_automban/)

becseit 2013.09.17. 13:19:59

@Pic: Te már egy következő szinten vagy, ahol a gyártók rájöttek, hogy a kedves vevő nem hülye és a fenti módszerrel oldja meg a lehúzási próbálkozásaikat.

Első körben a kijelzőket "vették le" a DIN rádiókról, majd jött a "kormányról irányítható" fícsör; de ezeket még párezer Ft-ból meg lehetett kerülni.

Most már bele van integrálva a motorvezérlés egy része (pl: Yaris), a fedélzeti számítógép egy része, de ha ezek nem, akkor a gépkocsi helyi "netje" nélkül nem mennek a teljesítményerősítők, az aut. hangerőszabályozás, stb.

Végül nem venném ekvivalensnek a "nem gyári" kifejezést a "gagyi autórádióval" vagy a "szakszerűtlen beszereléssel".

Az, meg hogy mire kell a rádió, szintén egyénfüggő, például szinte kizárólag rádiót (AM/FM) hallgató embereknek autórádióban a mai napig a Blaupunkt Digiceiver / Twinceiver készülékei jelentik a non plus ultrát. (már nem gyártják őket)..

Shadowbull 2013.09.17. 13:20:15

@Pic: "A termosztátnak, az autóhifinek, a központi zárnak semmi köze a használati profilokhoz."

Mar hogy a faxba ne lenne koze! MINDENNEK koze van a hasznalati profilhoz.

Csak ha a a termosztatot vesszuk: en mondjuk rovid utakon hasznalom az autot varosban, te meg sokat autopalyazol. Mig ezer kilometer alatt nalam 50-szer nyit meg zar a termosztat, nalad meg 5szor, ez laza 10x terheles, es akkor meg nem is mondtam semmi extremet.

Ugyanezt gondold vegig az osszes alkatreszre.

becseit 2013.09.17. 13:24:33

@Shadowbull: Mi okozott problémát?
Az 1 DIN méret?
A szabvány DIN csatlakozók?
A műszerfalhoz klappoló előlap?

A gyári autórádiók jelentős részét -akkor- a nagyobb német, vagy francia híradástechnikai gyárak szállították be.

Ha már amúgy *osták ki az mp3-as CD-ket, akkor mi akadályozta meg az autógyári megrendelést?

becseit 2013.09.17. 13:25:50

@Shadowbull: Zárt, vagy talajszint alatti buszmegállókban tilos járatni a motort......

becseit 2013.09.17. 13:28:16

@Shadowbull: Új autórádió - új autómodell

Logikus.

Rocko- 2013.09.17. 13:31:13

@gigabursch: ez nagyon érdekes. hogyan csinálják, hogy minden körülmény közt, adott egység (idő, tér, akármi) BIZTOSAN elromoljon valami?

Shadowbull 2013.09.17. 13:32:39

@becseit: en nem tehetek rola hogy teljesen fogalmatlan vagy ebben is. nem kezdem el Adamtol es Evatol magyarazni, hogyan mukodik az autoipar.

becseit 2013.09.17. 13:32:46

@Shadowbull: Egy jól elkészített, minőségi termosztátban -mondjuk Febi fagyállóval, deszt vízzel- mi mehet tönkre 20 évnél hamarabb?

Mert a 80-as évek elején ilyeneket gyártottak.

becseit 2013.09.17. 13:34:44

@Shadowbull: Nem kell, itt mindenki tudja; először is olyan mérnököket kell alkalmazni, akiket a saját kis világán és fizetésén kívül semmi más nem érdekel. :))

becseit 2013.09.17. 13:39:36

@Rocko-: Üzemóra a kulcsszó, csak ezt nehezen tudja kezelni a dógozó', ezért csináltak belőle futás km-t.

Igaz, a kompjuterek világában már ezt a terhet is leveszik a user válláról. Meg is van az eredménye; az autójavítás egy nem jelentéktelen szegmense átlényegül szívószelep keféléssé.. :))

Rocko- 2013.09.17. 13:41:46

@Pic: "Lásd mosógép.
A 20 éves Hajdú nem rozsdásodik. Miért? Alapozó+2 réteg festék.
a 2 éves Indesit igen. Miért? Zéró felületkezelés, egy réteg festék. Szándékos? igen. ... és olcsó."
gondolom semmibe se tarta igazolnod, hogy szándékosan azért alkalmaznak kevesebb festéket, gyengébb technológiát, mert így hamarabb elromlik, nem pedig azért, mert így költséghatékonyabb.

Rocko- 2013.09.17. 13:47:18

@gigabursch: "Nem az a kérdés, hogy a gari lejárta után romoljon el biztosan, hanem az, hogy a gari lejártáig igen-igen nagy valószínűséggel nem."
az előbbi a tervezett avulatatás, a másik pedig a minimális élettartam. az egyik minimum, a másik maximum.
nem ismered a két fogalom közti különbséget, vagy szándékosan kevered?

"Mert akkor a Jóember felteszi a kérdést, hogy akkor a kamionok turbója meg miért bír ki 10 mKm-t?"
hmm, melyik fogyastó fogja kifizetni ezt a felárat?

becseit 2013.09.17. 13:48:27

@Rocko-: Kinek költséghatékonyabb?

Tehát ki profitál?

Hogyan?

Miért?

:)))

Shadowbull 2013.09.17. 13:51:58

@becseit: uzemora, futott kilometer, egyremegy.

"Tehát ki profitál?"

Te, mert tudsz nevetseges aron mosogepet venni, ha szarsz a minosegre.

Azt nem veszed eszre, hogy ez az egesz a te valasztasod: ha 60e forintot szansz mosogepre, akkor kapsz annyiert, ha 300e forintot akkor meg annyiert.

Azt meg csak a hulyebbek hiszik, hogy a 60e forintos mosogep az pont annyi ideig fog tartani es pont olyan jo mint a 300e forintos.

Rocko- 2013.09.17. 13:53:04

@becseit: ez nagyon érdekes. hogyan csinálják, hogy minden körülmény közt, adott ÜZEMÓRA után BIZTOSAN elromoljon valami?

Rocko- 2013.09.17. 13:55:01

@becseit: a gyártó és a vevő.
a vevő kaphat olcsóbb terméket, ha meg nem, akkor a gyártó.
de most ne menjünk bele a rezsidémonba, meg hogy a profit az rossz, mert nagyon hamar kiderül, hogy te is fizetésből és bérből élsz.

gigabursch 2013.09.17. 13:58:10

@Rocko-:
és hamarabb el is romlik, lehet menni az újért.
Több kérdés? Boldog a gyár, gyártja az újabb szart...

Fentebb párral:
Azért küzdenek, hogy a garit túlélje, utána már szabad elromlania és el is romlik, lásd mosógépes példa.
Csak itt több az alkatrész, és így nem olyan egyszerű az egyidejűséget összehangolni. Meg akkor aztán a Konteó hívők véres karddal rohangászhatnának körbe... :-)

Visszatérve.
Mérhetetlen módon utáltam a szocializmust de egy dologra azért megtanított. A hiánygazdaságot kell tudni kezelni, ergo a körülményekhez képest tartós cuccot kell gyártani, lásd Hajdú, Csepel. Persze ellentettje is van és épp a cuculista autóipar, ahol szinte mindent valahogy tákolni kellett.

becseit 2013.09.17. 13:58:16

@Rocko-: Egy gépkocsi árához képest hány%-ot jelent a "jó" és "rossz" turbó árkülönbsége? (egy kamionra való új turbó max. bruttó 250-270.000Ft egy legolcsóbb személyautóra való 115000Ft) Mi van???? Egy Ipod dokkoló árából kijönne az "örök" turbófeltöltő?

Egyébként miért nem bízzák ezt a kérdést a felhasználóra?

Például alap turbóval 195 fabatka, extrás turbóval 197 fabatka.

becseit 2013.09.17. 14:00:43

@Rocko-: Anyagminőség-felületkezelés-előírt kenőanyag-előírt hűtő és kenőanyagok csereperiódusa.

Pontosan ugyan nem, de -túl- jó közelítéssel igen.

Shadowbull 2013.09.17. 14:02:55

@Rocko-: lathatoan nem erti. Csak akkor azt nem ertem minek vitazik rola.

En sem allok neki vitatkozni hogy hogyan is vezetik az oceanjarokat.

Shadowbull 2013.09.17. 14:06:20

@gigabursch: "hamarabb el is romlik, lehet menni az újért.
Több kérdés? Boldog a gyár, gyártja az újabb szart..."

Nem igazan, mert a vasarlok elmennek a konkurenciahoz, a gyar meg csodbemegy...

" a körülményekhez képest tartós cuccot kell gyártani, lásd Hajdú"

Ja a csodaHajdu, ami elment hiba nelkul 20 evig, igaz kozben negyszer kellett benne programkapcsolot, 3x csapagyat, egyszer meg leszakadt dobot cserelni, es 4x annyi aramot meg vizet fogyasztott mint egy mai legszarabb mosogep.

Ja es mai arakon kerult kabe 300-350e forintba, amiert ma azert egy jo Miele mosogepet lehet venni, amihez kepest a Hajdu olyan mint kobalta az urraketahoz kepest, es nagyon sanszos, hogy a Miele tenyleg elmegy hiba nelkul 20 evig.

becseit 2013.09.17. 14:08:05

@Shadowbull: Nem, nem szarok a minőségre. Ez egy általánosítás, amit az egyre butított társadalomba vernek bele.

Végül is mi történik; ugyanazért a pénzért sokkal többféle műszaki terméket tudsz venni, mint régen. Mégsincs semmid; hiszen semmire sem számíthatsz hosszú ideig - a garancia kopásra nem vonatkozik.

A 300 rugós mosógép legjobb esetben is csak kétszer annyit bír, mint a 60-as, hiszen akinek telik 3 kilós mosógépre, az leszarja, hogy meddig működik, meg egy év múlva itt a DVD lejátszós típus 410-ért (tudod; piaci igény) Amúgy meg a bejárónő mos, vagy a mosoda.....

becseit 2013.09.17. 14:09:28

@Shadowbull:

ha mindenki szart gyárt, nehéz vevőt veszíteni

Shadowbull 2013.09.17. 14:17:36

@becseit: "A 300 rugós mosógép legjobb esetben is csak kétszer annyit bír, mint a 60-as"

ezt igy te ulo helyzetben, lazan meg tudod allapitani. LOL baszki.

"akinek telik 3 kilós mosógépre, az leszarja, hogy meddig működik, meg egy év múlva itt a DVD lejátszós típus 410-ért (tudod; piaci igény) Amúgy meg a bejárónő mos, vagy a mosoda..... "

Perszepersze :) Elarulom, nekem telik ilyenre, megse szarom le. (Igaz nem volt 300e, csak kabe 800 euro) Ha megadna magat nehany ev mulva akkor eszembe sem jutna megegyszer attol a markatol venni. Es nem cserelem evente... Igaz van ra 5 ev garancia, 100 euroert adtak hozza a boltban. Miele-re lehet 10 eves garanciat venni...

"ha mindenki szart gyárt, nehéz vevőt veszíteni"

Akkor eleg ha valaki csak egy picit valtoztat a dolgokon, es maris letarolja a piacot....

De szerencsere nem igy van, nem gyart mindenki szart.

gigabursch 2013.09.17. 14:18:25

@Rocko-:
Csak azt nem veszed észre vagy nem vagy hajlandó tudomásul venni, hogy azon a ponton, ahol az élettartamot olyan szinten reszelgetik, hogy a garit túlélje, ott az már tervezett avultatás.

gigabursch 2013.09.17. 14:24:47

@Shadowbull:
Ahol ugyanazt a szart gyártják, csak más névvel és promücióval.
@becseit:
Vagy így.

Amúgy mosógép teszt:
index.hu/video/2011/01/05/mosogepteszt/

becseit 2013.09.17. 14:28:28

@Rocko-: Nem, nem a profit a rossz, hanem az, hogy MINDEN a profitmaximalizálás alá van rendelve.

És ahogy egyik tisztelt fórumtársam korábban kifejtette; az egyedüli különbség ott van, hogy melyik cégnél hol húzzák meg azt a bizonyos -etikus-nem etikus- vonalat.

Számomra vannak etikus cégek, akik kiváló terméktámogatást nyújtanak és például garanciális idő után is hajlandóak benyelni egy garanciális cserét, ha a termék értéke és -ne legyünk naívak- a márkanév híre ezt indokolja. Ilyen pozitív tapasztalataim vannak a *ony-val és az *G-vel kapcsolatban.

Vannak kevésbé etikus cégek, akiket csak a pillanatnyi zseton érdekel. Ha "lapot ért", akkor végeztünk.

Végül vannak a komolytalan cégek, akik sokszor azt sem tudják minek/kiknek gyártották a terméküket.

Sajnos utóbbi két kategóriából van több a hazai piacon.

Shadowbull 2013.09.17. 14:28:58

@gigabursch: egyreszt nem, mert ket teljesen kulonbozo gondolkodasmodrol van szo, masreszt meg a fentebb, tobb peldan keresztul agyonmagyarazott dolgok miatt nem lehetseges amit fejtegetsz.

Aki szart gyart az szimplan szart gyart, mert olcso akar lenni, vagy mert komplett hulye hozza. De nem szorakozik tervezett avultatasssal.

Shadowbull 2013.09.17. 14:31:12

@gigabursch: dehogy gyartjak mindehol ugyanazt. Azert egy minimalisan erdeklodo ember kabe 10 perc guglizas utan pontosan tudja hogy ki mit gyart.

BOSCH-Siemens-nel vannak csavarra ugyanolyan gepek mas neven, de azok ugyanannyiba is kerulnek altalaban.

becseit 2013.09.17. 14:35:20

@Shadowbull: Vízkőre, kopásra van garancia?

Gyári garanciát vettél, vagy szervíz biztosítást?

Mert csak az első kapcsolódik a gyári minőségbiztosításhoz, a második spekulatív befektetés.

becseit 2013.09.17. 14:39:56

@Shadowbull: Akkor mi indokolja -a társadalmi osztályokkal teljesen szinkronban lévő- szar és "luxus" minőségi osztályokra tagozódást. (nem, nem a profitmaximalizálás!)

A középosztály és a szimplán "megbízhatóan jó" minőségi kategória eltűnt.

Igaz, ez egy elnagyolt általánosítás, de -szerintem- megállja a helyét.

becseit 2013.09.17. 14:43:50

@Shadowbull:

Egy -vagy több- idézlek szimplán "szar" terméket gyártó cég hogyan maradhat talpon, (profitról még szó sem volt) egy tervezett elavulás nélküli piacon?

Rocko- 2013.09.17. 14:45:33

@Shadowbull: azért én próbálom kizökkenteni, de hát csak nem lehet. :)

@gigabursch: fentebb már leírták, hogy ha megváltoztatod a garancidőt, akkor bukta az egész.

"Nem, nem a profit a rossz, hanem az, hogy MINDEN a profitmaximalizálás alá van rendelve."
dehogyis, ha erről lenen szó, akkor nem fejlődnének a termékek, nem lennének újabb szolgáltatások.

Hellah5 2013.09.17. 14:51:31

@Shadowbull: OFF, de nagyon.
Gondolkozom, hogy csut, vagy pénteken kibérelnek a BMW Welt-ben vagy egy 335xi-t, vagy M3-at. Attol fugg melyik lesz szabad. Milyen utvonalat javasolnal 2-3 oras ´´turara´´? koszi

becseit 2013.09.17. 15:00:16

@Rocko-: Milyen, általános értelemben vett, valós igényre épülő "szolgáltatások" -ra gondolsz?

A gépjárműbiznisz a kisebb CO kibocsájtás és a nagyobb biztonság hullámain lovagol.

Elektromos autók; micsoda környezetbarát technológia!
Ha ilyet veszel 4x áron, megmented a Földet!

Persze! A LiIon akkumulátorok gyártásakor több maradandó egészség- és környezetkárosítás keletkezik, mint egy hagyományos autó egész életciklusa alatt. Csak ott, ahol az akkukat gyártják -jellemzően a legelmaradottabb, emberi jogokra, munkabiztonságra és környezetvédelemre kicsit, vagy egyáltalán nem adó országokban, ahol éhbérért dolgoztatják az embereket.
Az általatok előadott marketingdumára vevő potenciális vásárlóktól ezek a helyek *urva messze vannak...

Nem érzitek, milyen álságos ez az egész!

becseit 2013.09.17. 15:16:09

@Shadowbull: Aki minőséget gyárt, extra profitot tud elkönyvelni. Másképp: a domináns, tömegtermék, "szar" minőségű termékekhez képest az extra árréshez képest 'gazdaságos' járulékos költséggel tud tartós(abb) termékeket gyártani.

Pumpa: tegyük félre a márkajelzésből adódó sajátosságokat:

A fos kínai pumpa bekerülési költsége 18Ft, szállítás másik 10 Ft. Ehelyett adják 1000-ért. 700Ft a tiszta profit.

A misi pumpa bekerülési költsége 400Ft, szállítás másik 500Ft.
Adják 8 rugóért. 5000Ft a tiszta profit.

Vegyen minden 8-ik vevő misit, mert unja a fost. (nem mindenhol elérhető a ruszki import)

De a lényeg: a kínai pumpánál minden befektetett Ft 39Ft-ot fialt, a misnél meg csak 12-t. Profitot maximálni szar termékekkel lehet, csak nem mindenki vevő ezekre.

gigabursch 2013.09.17. 15:27:27

@Rocko-:
No ez a jelek szerint kölcsönösen igaz... :-)
ugyanaz a mantra... :-/

A garancia idő megválasztása megint csak egy dolog a statisztikai képletben és a méretezés kérdésen.
Újra kell mindent számolni.
Máris nem bukta.

Most, hogy Dél-Korea autógyártása kilépett a három éves körből rendesen beletaposott sok autógyár véknyába.
Nem az összesébe, de sokéba.
S ez különösen ott feltűnő, ahol a hazai gyárak ellenében veszi a hazai lakosság a koreait.
Talán ők mégsem akarják ezek szerint ugyanazt a szart gyártani?

Van - erkölcsi, etikai - kiút a "fogyassz, mert mi termelni akarunk" szűklátókörű szemléletéből? Talán.
Ha jól látom, akkor az egész szerviz kérdést is egész másképp akarják kezelni, talán, hogy a szervizkönyv is érjen valamit.
Talán.
Talán hogy legyen értékállóság?

Szóval van aki lecseréli öregecskedő feleségét három évente, van aki meg egy életre szóló kapcsolatot teremt és ha netán el is romlik valami, úgy gondoskodik róla és megjavítja kijavítja a hibát.
Ez utóbbinak a költségei egyébként messze alulmaradnak a feleségcsere költségeinél.
Persze a randioldalak nem járnak jól, de ki nem szarja le őket.
Viszont jól járnak azok az iskolák, akik jól nevelt férfiakat és nőket bocsátanak ki a társadalomban, mert későbbi generációk is hozzájuk fordulnak.
Persze előbb utóbb valaki el fog távozni és menthetetlen, javíthatatlan, orvosolhatatlan lesz a helyzet, de ez bármennyire is fáj, tudomásul vehető.
De akinek nyolc felesége/férje volt, azt egy sem kíséri el a temetésére és ha netán van is gyermeke, az is nagy ívben szarik majd rá.

Következésképp:
Van aki sodródik az árral és részt vesz a konzumidiótaság kérdésében és lelkesen tapsol hozzá, és van aki lehet, hogy lesz két rossz randija, de megtalálja élete párját.
Igaz, egy autó nem nagy eséllyel él meg 50-60 évet, de attól még tartós fogyasztási cikk, akárcsak a mosógép. De csak azért, mert Luxemburg hercegnőjét akarom elvenni (valós prémium) vagy valamilyen luxuskurvát (tömeges "prémium", aminek az értékállósága nulla, pár év után már csak egy leharcolt selejt), nem biztos, hogy helyes döntést hoztok szemben egy Dácsia Lóganéval és kicsit többet tudó, nem elborult áru társaival szemben, ami viszont nem látszik többnek, mint ami, teszi a dolgát, lehet szeretni és tartósan ki lehet vele jönni.
Persze a strici aki futtatja ezeket a fenti luxuskurvákat, nos az jól jár, meg a strici kerítői sem halnak éhen. Talán ennyit a fejlesztésre ölt pénzekről.

Nos, ha ezt sem értitek meg, akkor esélytelenek vagytok arra, hogy az életszemléletetek bármit is javuljon.
S ha ez így marad, akkor arra is esélytelenek vagytok, hogy bármit, de főleg bárkit is fölemeljetek. Nem léptek ki a mókuskerékből, mert képtelen vagytok rá.

Pic 2013.09.17. 15:39:35

@becseit:

A Shadow kolléga abban téved, hogy az, hogy egy márka szar az nem 1-2 nap alatt derül ki, hanem 8-10 év alatt.
Ennyi ideje van meghalni. Ez alatt a tulajok szénné keresik magukat rajtunk.

Az a baj, hogy nagyon sok neves, úgy értem régen neves gyártó feladta az elveit és ma már csak abból él, hogy valamikor jól csengő neve volt.

A gyakorlatban viszont még mindig prémiumként pozicionálja magát a piacon, mert mindenki úgy tudja és úgy hiszi, hogy ő az, DE közben már csak egy fokkal gyárt jobbat a szarnál, nehogy feltűnő legyen mennyire leadta a szintet.

Közben a prémium áron eladott terméken már nem csak a prémium árrése, hanem a jó és a gagyi közötti árrés is az övé.

Ujjé. Ez a legtutibb.

Pic 2013.09.17. 15:46:51

@gigabursch:

A Koreaiak egy érdekes része a piacnak.

Jelen pillanatban az a helyzet, hogy ők még tényleg odafigyalnek a tartósságra és a minőségre.

Anno úgy kezdték, mint a kínaiak, azaz a sok, kicsi, olcsó stílusban, de nem véletlen, hogy mostanra óriásiak lettek.

Most Jó minőséget állítanak elő és odafigyelnek a termékekre. Jobban, mint a Kínaiak és jobb, tartósabb termékeket csinálnak, mint sok Európai vagy Japán gyártó.

Lásd pl Samsung.

Jut eszembe... Lehet szidni a Hajdút, de 4 év alatt két modern EU mosógép elfogyasztása után elővettük a pincéből, szerelő kétezerért rendberakta és utána még 3 évig ment. Akkor már nagyon szégyellte a nejem, így vettem egy Samsungot 5 év garanciával.

becseit 2013.09.17. 19:38:24

@Pic: Úgy nincs köze, hogy nem igazán kellene ennek számítania egy mp-ig sem...

Egy 30 éves verdában hányszor nyitott-zárt a központi zár kompresszora, ajtómechanikái?

Egy 10 éves kocsiban ma már általában összefossa magát valamelyik ajtó zárja.

Profil? Balfaszság? Sóherség? Tervezett elavulás?

Shadowbull 2013.09.17. 21:37:35

@becseit: megmondom neked, fogalmam sincs :) Ha majd beszarik valamelyik cucc, akkor megnezem.

Shadowbull 2013.09.17. 21:39:47

@Hellah5: Szerintem menj el Garmisch-Patenkirchen fele ha nincs jobb otleted, de megmondom neked oszinten, nem szoktam autos turakat tenni a kornyeken.

N53 kollega biztosan tudna valamit javasolni, o jobban kiismeri magat a kornyeken, ha meglatod valahol felbukkani kerdezd meg tole.

Shadowbull 2013.09.17. 21:41:51

@becseit: " A LiIon akkumulátorok gyártásakor több maradandó egészség- és környezetkárosítás keletkezik, mint egy hagyományos autó egész életciklusa alatt."

Erre azert jo lenne valami forras, mert erosen hasonlit a tobbi elmeletedre, azaz jol hangzik de kurvara nincs semmifele valosagalapja :)

Shadowbull 2013.09.17. 21:51:19

@gigabursch: obazmeg, regen olvastam mar ennyire meredek hasonlatot :) oregecskedo feleseg az:)

Figyi, az auto az egy targy, gyartjak, hasznaljak, eldobjak. Nincs lelke, normalis ember nem kerul vele meg csak hasonlo erzelmi kapcsolatba sem mint mas emberekkel, plane csaladtagokkal.

ha neked nincs igenyed jobbra, mint a Dácsia, semmi gond, vegyel azt. De ne kerekits mar egy komplett virtualis vilagot amiben a Dácsia pont ugyanolyan jo mint barmi mas, sot mindenki szart gyart es be akarjak csapni a vasarlot.

Ideje lenne felismerni, hogy mas embereknek mas igenyei es lehetosegei vannak, es ezek az igenyek pont ugyanolyan legitimek, mint a tieid. Semmivel sem ertelmesebb dontes Logant venni, mint mondjuk S-Klasset, csak a ket dontes mas alapokon nyugszik.

Plane ne kezdjuk mar el a musirast a pazarlasrol meg a fenntarthato fejlodesrol, mert a te Dácsiád a Foldon elo sokmmilliard embernek sokkal kevesbe megszerezheto, mint neked az S-Klasse. Az o szemszogukbol te egy pazarlo, masokra nem tekintettel levo onzo alak vagy, aki a konzumidiotasag hullamain tobzodva parazolja a vilag eroforrasait. Nekem meg konkretan kifordul a belem is ettol a hipokrita szemforgatastol.

Shadowbull 2013.09.17. 21:54:54

@Pic: "Jelen pillanatban az a helyzet, hogy ők még tényleg odafigyalnek a tartósságra és a minőségre."

Igen? Aztan ezt mibol allapitottad meg? Mert marketingokokbol nyomatjak a 7 ev garanciat?

"így vettem egy Samsungot 5 év garanciával."

Remeljuk nem raktak bele tervezett avultatast :)

becseit 2013.09.17. 21:57:24

@Shadowbull: Korten: Tőkés társaságok világuralma

Amúgy meg ha meg nem sértelek, k. jól játszod a hülyét. Mintha nem erröl szólna az elektronikai ipar, a ruhagyártás, a nehézfém feldolgozás,veszélyes ipari hulladék elhelyezés, veszélyes vegyianyag gyártás, stb.

Igaz, a méregdrága pólókon, sportcipőkön, laptopokon, mobiltelefonokon nem érződik az ázsiai gyerekek izzadtságának bűze.

Shadowbull 2013.09.17. 22:07:55

@becseit: ahh, az aztan komoly forras :)

nezd, ha te igy akarod latni a vilagot, mint egy gonosz helyet, akkor lasd igy, ez a te ugyed.

Viszont muszaki vitakba ideologiai alapon ne kezdj bele, mert a tenykerdesek nem fuggnek az ideologiatol.

becseit 2013.09.17. 22:10:12

@Shadowbull:
1. Ha nincs érzelem, miért német és miért bajor? A minőséget ma valóban koreában és japánban gyártjàk. Európa már el*urvult.

2.Téged ki és mikor fog lecserélni? Gazdagabbra, fiatalabbra, okosabbra, stb. :)

becseit 2013.09.17. 22:18:49

@Shadowbull: Korten úr szerintem többet tud a világgazdaság dolgairól, mint te a bmw-ről.
Számomra ebben a kérdésben ez a kiindulási alap. Mellesleg -ne vedd sértésnek- őt mindenhol jegyzik, ami itt egyikünkről sem mondható el.........

becseit 2013.09.17. 22:35:56

Egy vezető szereppel együtt egyfajta társadalmi felelősségvállalás is jár.
Ami alapvetően a világ jobbá tételére való törekvés, mind globálisan, mind az egyéneken (beosztottakon) keresztül.
Ha ez nem teljesül, akkor az adott ember nem vezető, csak egy jól fizetett marionette bábu.

Shadowbull 2013.09.17. 22:39:22

@becseit: "Ha nincs érzelem, miért német és miért bajor?"

Nem mondtam hogy nincs erzelem, azt mondtam hogy ez az erzelem nem vetheto ossze azzal, ait az ember mas emberek irant, plane a csaladtagjai irant erezhet.

"A minőséget ma valóban koreában és japánban gyártjàk."

Japanban esetleg, de ott se mindenki. De nehany europai gyarto tultesz rajtuk is.

"Téged ki és mikor fog lecserélni?"

Ki tudja azt elore? Ha megtortenik akkor igyekszem majd feldolgozni es tovabblepni. Egyebkent meg nem vagyok auto, es szerencsere a csaladom sem viszonyul ugy semmilyen targyhoz, mint hozzam.

"Korten úr szerintem többet tud a világgazdaság dolgairól, mint te a bmw-ről. "

Nem vitatom. Korten egyebkent egy globalizaciokritikus iro, enyhen balos-utopista beutessel, o ebbol a szempontbol nezi a vilagot. A tervezett avultatashoz meg az akksigyartashoz viszont semmi koze, ugyhogy ezekben a temakban nem erdemes ra hagyatkozni.

becseit 2013.09.17. 22:52:37

Korten direkt kitér az autóiparban előforduló parasztvakításokra. Ezek közül is kiemeli a környezetbarát technológiák szennyezőanyag átcsoportosítási technológiáját. Az akksikat gyárthatja a johnson, de a bele való nehézfémek előállítása hatalmas környezeti kárral jár.

Ausztráliában is leszarták, hogy nem tudtunk tiszai pontyot enni.

A magánéletedhez semmi közöm, csupán a mérhetetlen cinikusságodra szerettem volna rámutatni.

n53 (törölt) 2013.09.17. 23:05:51

@Pic: "A Shadow kolléga abban téved, hogy az, hogy egy márka szar az nem 1-2 nap alatt derül ki, hanem 8-10 év alatt.
Ennyi ideje van meghalni."

Szep is lenne, ha a legszarabb autok csak 8-10 ev utan kezdenenek tonkremenni. Mindenki, akinek volt mar garancialis ugyintezese, foldhoz verne a segget oromeben.

Shadowbull 2013.09.17. 23:21:20

@becseit: ertem. Szoval elolvastal egy konyvet egy globalizaciokritikus kozgazdasztol, amiben irt az autoiparrol is, es egybol szakerto lettel, es merhetetlen onbizalommal vitazol olyan dolgokrol, amirol konkretan lovesed sincs :)

becseit 2013.09.18. 02:10:01

@n53: Értelmezés; egy, a piacon már elismert márkának 8-10 év kell ahhoz, hogy tudatosuljon az, az emberekben, hogy szarokat gyárt. De ez, így, inkább a rövid gyártási ciklusú termékekre lehet igaz, mint híradástechnika, számítástechnika. Ha a sokadik termék is szar akkor van baj.

Ja, hogy az autó típusokat is így fossák manapság.....

becseit 2013.09.18. 02:24:23

@Shadowbull: Hopp, jobb híján elérkeztünk a személyeskedés/hülyézés színvonalára. Tudod, ahogy megvolt az Ablak-Zsiráf, rögtön elolvastam Surányi Endre Az autó, majd a Gépkocsi üzemzavarai és szükségjavítása című könyveit. Utána jött Korten és itt vagyok...

Ellenben van egy régen látott ismerősöm, aki meg nem olvas, csak portás a Daimler-nél Stuttgartban. Na, ő ért igazán az autóiparhoz!
:)

Shadowbull 2013.09.18. 06:55:02

@becseit: kenytelen vagyunk idaig eljutni, mert nem veszed eszre magad akkor sem, ha elotte mar napokig eszervekkel, reszletes indoklassal, peldakon keresztul mutatjak be hogy nemhogy tevedsz, hanem abszolut kozod sincs ahhoz amirol vitazol.

Ha nem erted meg az eszerveket, egy arva szot sem beloluk, csak nyomod stabilan a hulyeseget, es Kortenre hivatkozol, akkor annak szerinted mi lesz a vege?

n53 (törölt) 2013.09.18. 08:32:40

@becseit: 8-10 evig szar minoseget gyartani a vasarloi tudatlansagra alapozva, az internet koraban? Ezt majd azert gondold at meg egyszer.

Shadowbull 2013.09.18. 08:40:13

@n53: Az sem jut az eszukbe hogy errol az egesz tervezett tonkremenetelrol csak konteos blogokban meg hasonlokban lehet olvasni, de meg soha egy mernok sem allt ki a nyilvanossag ele, vagy irta volna meg akarhol hogy igen ennel es ennel a termeknel szandekosan beterveztuk a hibat.

Sot ellenkezoleg, minden szakmabeli elmondja hogy nincs ilyen, ez marhasag.

Manapsag mar az NSA sem tudja a sajat titkait megorizni, akkor egy sima autogyarnal ez vajon miert mukodik ilyen hatekonyan?

becseit 2013.09.18. 09:20:23

@Shadowbull: Tudom, nem igazán jó, ha egy kontár okoskodik. Az autógyártásban biztosan nem tudok sok mindent -ez nem vita kérdése. Ellenben a szakmán túlnyúló összefüggések fel nem ismerése/ szakbarbarizmus sem túl pozitív dolog.

Ez elmúlt néhány hónapban már többször egymásba botlottunk, a konklúzió mindig ugyanígy lett levonva; te egy "ehhez hülye vagy" mondattal tettél pontot az ügy végére, én meg nagyon sok kérdésemre nem kaptam választ, vagy ha mégis, akkor az egy foghegyről odavetett "még ezt sem tudod" jellegű válasz volt.

Ennek örömére ismét megemlíteném a haszongépjárművek kontra személyautók turbófeltöltőinek élettartamával, illetve árával, ár-érték viszonyával kapcsolatban feltett kérdésemet. Többek között, erre sem reagáltatok, pedig igazán érdekelt volna.

A személyes véleményem az, hogy attól, hogy egy jónak tartott munkahelyen, jóval jobb bérezésért töltöd el a munkaidődet, mint mi, attól még nem lettél gépjárműipari "szellemi vezető". Sőt.

Teljesen igazat adok gigabursch fórumtársamnak, sajnos képtelen voltál még -részlegesen is- felfogni a hozzászólása mondanivalóját, valóban "el vagytok zárva" a világ valódi működésétől és képtelenek vagytok bárki "felemelésére" is.

becseit 2013.09.18. 09:26:03

@n53: Szerinted minden vásárló az internetről szerzi be az információit? Ha ez így lenne, nagyon sok -a régen megszerzett márkanévből élő- gyártó már nem létezne.

Rocko- 2013.09.18. 09:28:32

@Shadowbull: nade tegyük fel, hogy igazuk van, tényleg létezik, az átkozott gyártók rossz terméket csinálnak, és természetesen nem ismerik el, hogy szándékosan csinálnák.
hol vannak a direkt bizonyítékok? eddig egy egyértelmű bizonyítékot sem láthattunk, mind csak rossz végkövetkeztetésből származó indirekt levezetés.

becseit 2013.09.18. 09:30:32

@Shadowbull: "szándékosan nem javíthatóra terveztük" "szándékosan gazdaságosan nem javíthatóra terveztük" "szándékosan nem biztosítunk a törvényben előírt időtartamon tovább terméktámogatást" "szándékosan olyan technológiákat használunk, ami gazdaságosan, vagy egyáltalán nem utángyártható" "stb." "stb." "stb."

n53 (törölt) 2013.09.18. 09:39:31

@becseit: "Szerinted minden vásárló az internetről szerzi be az információit?"

Lehet, hogy szamodra ez ujdonsagnak szamit, de az emberek az interneten kivul is kommunikalnak egymassal. Ma mar az utolso kutyaolban is van internet, es ha egy adott tarsasagbol csak egyvalaki is olvasott cikket vagy tapasztalatot egy szar termekrol, arrol a tobbiek is ertesulnek.

"Ha ez így lenne, nagyon sok -a régen megszerzett márkanévből élő- gyártó már nem létezne."

Az, hogy szar termekekbol vigan meg lehet elni (plane az autoiparban), ugyanolyan baromsag, mint a tervezett avultatas. Az ilyen konteokban csak az ostoba emberek hisznek, akik semmifele ismerettel nem rendelkeznek a vilagrol, amiben elnek. Elo kene jonni a barlangbol.

n53 (törölt) 2013.09.18. 09:46:54

@Shadowbull: Ilyenkor jon a villanykorte meg a tintasugaras nyomtatok :)

becseit 2013.09.18. 09:59:56

@n53: Ne haragudj, hány éves vagy? (nem, nem érdekel, csak költői kérdés volt)

Az a fajta ember vagyok, aki -lehetőség szerint- szereti maga karbantartani, megjavítani a saját háztartásában lévő eszközeit és aki nem sajnálja -házi használatra- abszolút minőségi szerszámokra az anyagiakat.

Ebből a szemszögből nézve, az elmúlt huszon évben egyértelműen azt az irányt látom, hogy egyre kevésbé van támogatva az ún. "hosszú élettartam". A jellemzőbb tüneteket pár hsz-el előbb idézőjelekbe foglalva kifejtettem.

Ez nem konteó, ez nem álom, ezt sk. megélem.

Némi leleményességgel, kreativitással természetesen sok minden korrigálható, de a javíthatóság ma már egyre kevesebb esetben evidens. Itt gondolj a teljes háztartásban előforduló gép repertoárra a sokat emlegetett mosógéptől kezdve a híradástechnikai termékeken és a kerti gépeken át a gépjárművekig.

Szóval úgy gondolom, hogy a téma ezen szemszögből való megközelítése olyan messze esik tőletek, mint Makó Jeruzsálemtől. Mind idő átfogásban, mind munkailag.

Shadowbull 2013.09.18. 10:12:54

@becseit: "Az autógyártásban biztosan nem tudok sok mindent -ez nem vita kérdése"

De akkor meg minek vitazol vegytisztan szakmai temaban? Miert akarod megmagyarazni, hogy hogyan es miert fejlesztenek az autogyarak ugy, ahogy? Nem erzed hogy mi ezzel a problema?

Sajnalom ha sertve erzed magad a minositesektol, de az ember egy ido utan mar nem tud tisztan szakmai alapon maradni, ha a vitapartner lathatoan nem fogja fel hogy marhara nincs kepben es megiscsak koti az ebet a karohoz.

Hogyan tudnal te barmilyen osszefuggest felismerni a "szakman tul" ha egyszer alapveto dolgokkal sem vagy tisztaban? Hogyan tudnal hamis kiindulasi adatokbol helyes kovetkeztetest levonni?

Azzal altatod magad, hogy te aztan latod a nagy osszefuggeseket es erted a vilagot, kozben meg konkretan fogalmad sincs a vilag valodi mukodeserol.

Neked van egy szemelyiseged, van egy vilagkeped, es ugy valogatod ki a hozzad eljuto informaciokat, hogy a te vilagkepedet tamasszak ala, es a nem passzolokat meg ignoralod. Pontosan ugyanugy mint gigabursch.

Es akkor meg en vagyok a szakbarbar, mert nem hiszek a konteokban :)

En nem vagyok semmifele szellemi vezeto, csak veletlenul van nehany konkret ismeretem nehany temaban, amirol szeretek vitatkozni. Hogy masnak nincsennek meg ezek az ismeretek, es megis vitatkozik, az nem engem minosit.

"Ennek örömére ismét megemlíteném a haszongépjárművek kontra személyautók turbófeltöltőinek élettartamával, illetve árával, ár-érték viszonyával kapcsolatban feltett kérdésemet. Többek között, erre sem reagáltatok, pedig igazán érdekelt volna."

Az volt a baj, hogy mar a kiindulasi alapod is hibas volt, amire fel is hivtam a figyelmed, ugymond azt allitottad, hogy miert doglik meg minden szemelyautoban a turbo 200e kilometernel.

Nem doglik meg mindegyikben.

Shadowbull 2013.09.18. 10:15:57

@n53: jaja, az ebben a vitaban a mindent vivo kartya, a Lola-T :) Csodalkozom hogy meg eddig nem jott elo, pedig ez standard hivatkozasi alap, olyan mint a Biblia. Villanykorte-osszeeskuves, meg a Ki olte meg az elektromos autot :)

Aki ezt a ket filmet megnezi, mindent fog tudni!

becseit 2013.09.18. 10:44:52

@Shadowbull:

Figyelj, leülök és megvárom, amíg elmúlik! :)

Amúgy nincsenek illúzióim, hogy komplett idiótának tartassz, ezzel semmi bajom, hiszen ez ebben a formában egy kölcsönösen egyértelmű megfeleltetés, csak ebben az irányban kicsit más a kommunikáció stílusa.

A turbóval kapcsolatos alap állítást nem én fogalmaztam meg, de egyetértek vele; az általánosan vett nehéz haszongépjárművek turbófeltöltője nagyságrendekkel hosszabb élettartalommal bír, mint a személygépkocsik döntő többségében szereltek.

A feltett kérdéseimre adott mellébeszéléseidet meg már k-ra unom!

Shadowbull 2013.09.18. 11:12:08

@becseit: "Ez nem konteó, ez nem álom, ezt sk. megélem."

A konteo az, amikor elhatarozod, hogy ezek a dolgok azert vannak, hogy teged mint vasarlot megszopassanak, holott teljesen mas oka van.

Az alkatreszek nagyfoku integraltsaga muszaki fejlodes eredmenyei, az pedig hogy nem tudsz minden egyes kis ellenallast meg egyeb kutyut kulon cserelni, mert nem szerelheto az utolso atomig egy alkatresz, hanem modularisan lehet csak cserelni komplett reszegysegeket az nem azert van, hogy te ne tudj otthon szerelni, hanem azert hogy a gyartasi koltsegek minnel alacsonyabbak legyenek. (raadasul gyakran nem is lehetne sehogyse otthon a konyhaasztalon megforrasztani, amit geoek csinaltak a gyarban)

Ezert tudsz venni ma 60e forintert Samsung mosogepet, ami realertekben kabe otodannyiban kerul mint 30 eve egy Hajdu, amihez kepest a Samu urtechnika.

A haztartasi gepeket ugyanugy lehet ma is javitani mint regen, azaz ha elromlik, akkor tetszes szerint ki lehet cserelni a hibas reszegyseget. (bar te biztosan lattal mar olyan kinai hajszaritot, ahol az egesz egybe volt frocsontve, es szet se lehetett szedni, nem vitatom, de ezert nem kell szart venni).

A gond az, hogy a javitas egy adott kor utan egyszeruen gazdasagilag nem eri meg, foleg a nyugati vegeken. Ez sem osszeeskuves, hanem a muszaki fejlodes egyenes kovetkezmenye.

Amikor meg alberletben laktunk, elromlott a kabe 10 eves mosogatogep. A tulaj azt mondta, hogy inkabb vesz egy ujat, mert bar valoszinuleg javithato, azert a penzert amit egy szerelo elker a kiszallasert + javitasert mar ujat kapsz. Ez annak az eredmenye hogy a munkaero baromi draga lett, a gepek meg relative olcsok.

De te az egesz mogott csak azt latod, hogy ellened biztosan osszeeskudtek.

Es akkor csodalkozol, hogy egy ido utan nincs kedve az embernek mindent kulon a szadba ragni.

"az általánosan vett nehéz haszongépjárművek turbófeltöltője nagyságrendekkel hosszabb élettartalommal bír, mint a személygépkocsik döntő többségében szereltek"

Ez minden bizonnyal igy van, az viszont szerintem tok evidens, hogy a szemelyautokat nem akkora elvart elettartamra tervezik, mint a haszonjarmuveket. ez nem kellene hogy meglepjen, mert szerintem ezt az osszefuggest egy altalanos iskolas gyerek is belatja.

Az atlagos futasteljesitmeny szemelyautoknal meg Nemetorszagban is kevesebb mint evi 20e kilometer, ha jol remlik a dizelek mennek kabe 18e kilometert atlagban, a benzinesek joval kevesebbet.

Ha egy turbofeltolto 200e kilometert birna (de nem annyit bir) akkor az egy atlagembernek tobb mint 10 evig tart elerni, de inkabb tobb.

Ha bir 300e kilometert, ami kozelebb all az atlaghoz, akkor az maris 15 ev.

Miert kene ettol tobbre tervezni? 15 eves korban az auto mar jellemzoen a 3.-4. tulajdonosanal van, lehajtva, lepukkanva. Egyaltalan nem relevans.

n53 (törölt) 2013.09.18. 11:26:20

@Shadowbull: A nyomtatonal sem nagyon szoktak erteni, hogy az oldalszamlalo a maradektintat tarolo tank miatt kell, de ettol azt meg ki lehet cserelni, es a szamlalot is lehet nullazni. Itt reszletesen le van irva, hogyan:
www.druckerchannel.de/artikel.php?ID=1091
Egyreszt a legtobb ember az eletben nem nyomtat annyit, hogy eljusson idaig, masreszt aki szerint megeri egy 100 euros nyomtaton egy ilyen munkat elvegeztetni, annak azt tudom mondani: hajra!

BeeKnight86 2013.09.18. 11:42:58

Szoval az autogyartok csak azert integraljak a dolgokat lehetoleg egy helyre, az informaciokat egy helyen megjelenitve, hogy jol kib@sszanak a kovacspistaval, pedig 10ed akkora osszegbol osszerakhatnanak "meg olyan alkatreszekbol, amikben van kraft" egy muszerfalat, csak ronda lenne, es semmit sem tudna, amire a nepnek szuksege van.
Szoval ok onkagukat szivatjak, hogy a nepet szivathassak... 'eljen' az altalanos szavazati jog, meg aki kitalalta...

BeeKnight86 2013.09.18. 11:47:55

@Shadowbull: Akinek ez igy leirva, szajbaragva, leegyszerusitve, elmagyarazva nem eleg, azzal kar foglalkozni, ilyen esetekben en inkabb nekiallok kitepegetni hajszalankent a maradek hajam.

cso zsi 2013.09.18. 13:54:30

@Shadowbull: "Az sem jut az eszukbe hogy errol az egesz tervezett tonkremenetelrol csak konteos blogokban meg hasonlokban lehet olvasni, de meg soha egy mernok sem allt ki a nyilvanossag ele, vagy irta volna meg akarhol hogy igen ennel es ennel a termeknel szandekosan beterveztuk a hibat.

Sot ellenkezoleg, minden szakmabeli elmondja hogy nincs ilyen, ez marhasag."

Elég csak szétszedni egy-két, az elmúlt 5-6 évben gyártott márkás monitort. De az ennyi idős alaplapok esetében is fennáll a probléma.
A hagyományos kivitelű kondenzátorok olyan helyre vannak beépítve, ahol erős hőhatás éri. Az újabb/drágább alaplapokon melldöngetve hirdetik, hogy már strapabíróbb cucc került a régi típus helyett, és/vagy hűtést is kapott.
Monitorok esetében általános elrendezés, hogy a kondik "véletlenül" szomszédai a tranzisztorok hűtőbordájának, vagy a hűtőbordáról felfelé mozgó hő a kondikat éri.

Shadowbull 2013.09.18. 14:08:57

@cso zsi: majd azert kuldj ide egy mernokot, aki azt tervezte, aztan ismerje el hogy a tervezesnel az volt a szempont, hogy biztosan tonkremenjenek a cuccok.

n53 (törölt) 2013.09.18. 14:10:08

@cso zsi: Ennek semmi koze sem az autogyartashoz, sem a tervezett tonkremenetelhez. Baromi nagy az arharc a szamitastechnikai termekek piacan, viszont gyorsan elavulnak. Ezert a gyartok arra torekednek, hogy minel olcsobb legyen a termek, de megsem annyira szar, hogy ne birja ki azt az eletciklust, amit egy atlagfelhasznalonal ki kell birnia (meg gari is van a vilagon, ugye). Nem mindig sikerul, de ez minosegbiztositasi problema, sokszor a beszallitok szimplan atverik a gyartot es megszunnek.
Lehet persze alapbol Nichicon, Vishay meg Panasonic kondikat is rakni bele, pontosan emiatt dragabbak a markas cuccok.

becseit 2013.09.18. 14:13:05

@Shadowbull:
I. nem hiszek én semmilyen ellenem irányuló összeesküvésben, csak konstatálom az elmúlt pár év változásait

II. Nem "konyhaasztalon forrasztok", igaz nincs beültető gépem sem.

III. Samsung hűtőszekrény elektronikát láttál már? Műanyag habbal kiöntött "fekete doboz" vezetékekkel. Véletlenül sem javítható, csak egyben cserélhető.

IV. Persze, vannak olyan fejlett nyugat európai országok, ahol nem is javíttatnak semmit, mert egyszerűbb -és főleg sokkal olcsóbb addig használni, amíg üzembiztos, vagy szét nem esik és azonnal kidobni -a személyautókat is.
Te valószínűleg ebbe a világba születtél bele, így nem hiszed, hogy lehet másképp is.

V. Nálunk a munkabér kontra gép ár állításod nem feltétlenül állja meg a helyét, de cserébe bőven el vagyunk látva Mekk-mester szintű szerelőkkel.

VI. "nem akkora elvart elettartamra tervezik, mint a haszonjarmuveket" Ezek szerint mégis meg tudják tervezni a várható élettartamat? Mai piaci áron, kevesebb, mint 100000Ft felárért "teherautó élettartalomra" tervezett/anyaghasználattal készített turbóval lehetne rendelni a személygépkocsikat? Mégis, ugyanennyi pénzért az Ipod dokkoló a rendelhető extra?

VII. Jellemzően ma Mo-on nem a német életszínvonal valósul meg. Ezért -szerintem- a 10 éves autókkal nálunk még nagyon is számolni kell. Ezt a társadalmi réteget érinti a 10(-15) évben meghúzott "nem reveláns" élettartam. És nem csak a gépkocsiknál.

VIII. A jellemzően 7-15 éves második+ gazdás gépkocsi tulajdonosoknál így jogosan merülhet fel az a gondolat, hogy az általad vázolt (nem tervezett elavulás)10 (15) éves ciklusú piaci modell nem éppen nekik lett kitalálva.

Ennek a felfogásához egyébként nem feltétlenül mérnöknek kell lenni, hanem némi realitás- és szociális érzékkel kell rendelkezni.

A válaszokat a kérdéseimre -nagyjából- megkaptam.
Mondhatnám, hogy elégedett is vagyok, de nem teszem.

n53 (törölt) 2013.09.18. 14:14:00

en.m.wikipedia.org/wiki/Capacitor_plague

"Many well-known motherboard companies have unknowingly assembled and sold boards with faulty capacitors sourced from other manufacturers."

Akkor ennyit a szandekossagrol.

becseit 2013.09.18. 14:20:42

@BeeKnight86: Sajnálattal konstallálom, hogy nem sikerült maradéktalanul felfognod a mondanivalómat.

Remélem a politikai pártok programjaival kapcsolatban nem lesznek ilyen problémáid és utólag nem fogad bánni kire ikszeltél!

becseit 2013.09.18. 14:22:15

@n53: A NYÁK tervezésnek mi köze van az árharchoz?

n53 (törölt) 2013.09.18. 14:28:25

@becseit: Ez hogy jon ide? Remelem nem arulok el nagy titkot azzal, hogy a kondenzatorokbol kulonbozo hoterhelest kibiro valtozatok vannak, viszont nem rakosgathatod oket akarhova.
Megint olyasmirol szeretnel vitatkozni, amirol lovesed sincs?

becseit 2013.09.18. 14:38:05

@n53: Kedves n53! Józan paraszt ésszel megáldott ember -ha csak egy mód van rá- a legminőségibb 105°C-os elektrolit kondenzátort sem rakja közvetlenül egy intenzív hőforrás mellé.

Mert valami miatt hőtorlódás jöhet létre.
Mert anyaghibás lehet a kondenzátor.
Mert van esze.
Mert az iskolában a hátsó padból is hallotta, hogy ezt így illik.

Shadowbull 2013.09.18. 14:48:56

@Shadowbull: "Ezek szerint mégis meg tudják tervezni a várható élettartamat?"

Lathatoan egy kurva szot sem ertettel meg abbol, amit eddig ebben a vitaban leirtam.

"némi realitás- és szociális érzékkel kell rendelkezni. "

Nyilvan ez egy muszaki jellegu vitaban fontos szempont.

becseit 2013.09.18. 15:01:03

@Shadowbull: Dehogynem:

A gépkocsi turbót [x] km-re tervezik, a teherautó turbót meg 5[x] km-re.

Műszaki jellegű vita: az a társadalmi csoport veszi észre azt, hogy a mostanában gyártott műszaki termékek közel sem annyira tartósak, mint -például- 15 évvel ezelőtt, akiknek -itt a lényeg- NEM TELIK ÚJ MEGVÁSÁRLÁSÁRA. (tudom, szerinted az ilyenek járjanak gyalog)

Ezek a termékek -egy általad is leírt- pillanatnyilag revelánsnak tartott életciklusra vannak tervezve. Ami most -ismét idézlek-: 10 (-15) év.

Ez ennek a társadalmi csoportnak tervezett elavulás, hiszen egy -ismét idézlek- meghatározott -várható erkölcsi elavuláshoz igazított- elhasználódásra vannak tervezve.

Shadowbull 2013.09.18. 15:08:13

@becseit: erosen csurod-csavarod a dolgokat, hogy valami olyasmi jojjon ki belole, amit latni szeretlen, de nem igazan sikerul.

Nincs semmifele tervezett elavulas abban, ha van egy elvart minimalis elettartam, ugyanis az tervezett elavulas elvart maximalis elettartamot jelent. Ket teljesen kulonbozo dolog, es kozuk sincs egymashoz. de ezt is elmondtam mar tucatszor.

Annak a tarsadalmi retegnek az elvarasai, akiknek nem telik uj megvasarlasara sajnos irrelevansak. A gyartok az ugyfeleiknek terveznek, azoknak akik megveszik az uj autokat a szalonbol, nem pedig az ugyfeleik ugyfeleinek az ugyfeleinek.

becseit 2013.09.18. 15:13:53

@Shadowbull:

OK!

Nem tervezett elavulás, hanem "Irreleváns elvárás".

Nekem így is jó.

Csak légy szíves, ezt hangoztasd máshol is; 'Ha csak annyi pénzetek van, amennyi, inkább vegyetek új Daciat, mint ugyanennyiért egy tizenéves -tudod mit.' :)

cso zsi 2013.09.18. 15:20:00

@n53: Értem én, csak azt nem, hogy a monitorok esetében miért nem lehet a panelt 90 fokkal elforgatott alkatrészbeültetéssel tervezni, gyártani?

n53 (törölt) 2013.09.18. 18:56:30

@cso zsi: Konkretan mit szeretnel elforgatni?

becseit 2013.09.18. 20:01:19

@cso zsi: Az egyik leghatékonyabb (főleg költséghatékony) egyenáramú zavarszűrés a mai napig az áteresztőtranzisztoros feszültségszabályozás.

De itt a transzisztoron átfolyik a nafta, ezért melegszik is. A régi tudatlan barlangban lakó mérnökök az ilyen erősen melegedő cuccokat -felhasználási céltól függően- olyan helyre tervezték, hogy a készülék házában -passzív légáramlással- ideálisan egyenletes hőmérséklet legyen. Az eszkimóknak alulra tették, és csak olyan szellőzést vágtak rá, hogy fűtse a cucc belét. A busmanoknak meg a cucc felső, nagyon jól szellőző részéhez, hogy a meleg egyből kimenjen, ezzel a légáramoltatással egyúttal a passzív belső szellőzést is megvalósítva.

Nos, a te kérdésedre válaszolva neked bizonyára Svéd, Norvég, vagy Szibériai piacra szánt monitoraid vannak, amiben ügyelnek arra, nehogy "megfagyjanak" a kondenzátorok. Arra gondolni sem merek, hogy monitor hamisítás áldozata lettél, vagy .... -le sem merem írni. :)

Amúgy meg viccet félretéve, itt egy kis szakirodalom, már ha ilyen szépen érdeklődtél:

193.6.189.120/letoltes/HG0MAT/K%E9sz%FCl%E9k%E9p%EDt%E9s.doc

cso zsi 2013.09.18. 21:11:08

@n53: @becseit: Gondolom, láttatok már belülről ilyesmit, azért a szakértelem.
Ha mégsem, akkor jól tessenek figyelni: www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=02uLSu1Jj5M#t=64

Itt a kályhák kifejezetten alulról fűtik a kondikat:
www.youtube.com/watch?v=jtwhCBpsx24&feature=player_detailpage#t=205

Szoros emberfogás: www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=LOffI7lrKM0#t=23

becseit 2013.09.19. 00:06:52

@cso zsi: Lenin elvtárs mondta -ha jól emlékszem- csak az eredmény szàmít, nem az odavezető út.

Az említett termékek teljes megcsúfolásai a villamosmérnöki szakmának - ezelőtt 10 évvel.
Ma haladó szellemű technológiának hívják, hiszen átlagosan 0.5€ megtakarítás érhető el vele, mintha a régi szemlélet szerint készültek volna.
Manapság ugyanez folyik a gyártás minden szintjén és kategóriájában, valamint úgy látszik, ez csak a hozzám hasonló hátulkullogóknak nem tetszik.

Ezek az elektronikai ipari **arcsimbókok sok esetben még viszonylag könnyen és olcsón korrigálhatóak, de a gépgyártásban már sokszor fel kell tenni mind a két kezet.

Shadowbull 2013.09.19. 07:01:11

@becseit: en nem vagyok villamosmernok, nem tervezek ilyesmit, nem vagyok ebben az iparban benne, nem tudok hozzaszolni erdemben, hogy miert van igy.

Viszont teljesen biztos vagyok benne, hogy nem azert hogy neked lehetoleg minnel hamarabb elromoljon. Sanszos amit irtal, hogy gyartani igy olcsobb. Az viszont egy nagyon eros erv.

becseit 2013.09.19. 07:18:35

@Shadowbull:
-Gyártani olcsóbb, hiszen termékenként megspórolnak legalább 70-80mm vezető réteget és a -szabadon hagyandó- pár cm2 nyomtatott áramköri lapot.

-Az idő haladtával minőségibb alkatrészek elérhetősége lehetővé teszi a szokványos tervezési tradíciók felrúgását, hiszen ezek a kondenzátorok már kibírják a garanciális időt ilyen, számukra abszolút kedvezőtlen körülmények között is.

-Ha ezeket az áramköröket az oldscool rendszerben terveznék, akkor az -ezen áramköri rész- várható élettartama négyzetes arányban növekedne. (0.5€ megtakarításért cserébe)

-Más kérdés az, hogy az LCD panel és annak háttérvilágítása bírná-e követni tápegység és meghajtó áramkör élettartamát, de saját tapasztalatok alapján, jó közelítéssel még 2-3 tápegység javítás után is vígan működnek. Igaz, nem full HD-ben, -a hidegkatódos háttérvilágítás miatt- már fakó fehér színekkel.
A LED-es háttérvilágítás bevezetésével ez a probléma már fokozottan fókuszpontba kerülhet.

becseit 2013.09.19. 07:47:33

@cso zsi: Ez a kondenzátoros dolog nem merül ki a kályha mellé történő beépítésnél.

Kicsit bonyolult egyszerűen megfogalmazni, ezért egy kommersz példával ecsetelem:

Az ideális, nagyon nagy teljesítményű és elsősorban teljesítményre(hangnyomásra) kihegyezett autóhifik teljesítmény részének milyen lenne az ideális felépítése:
Extrém kis belső ellenállású akkumulátor - akku mellett egy 12V - ±50-150V DC-DC konverter - tápkábelek- a hangszóró doboza mögé szerelt jó minőségű D-A konverterrel egybeépített D osztályú teljesítményerősítő - hangszóró.

Ehelyett -többnyire- a következő : akksi - tápkábelek - kondenzátor- egybeépített DC-DC konverter és analóg teljesítményerősítő - hangszóró

Nos, a második esetben a farad nagyságrendű kapacitással rendelkező kondenzátorokra azért van szükség, mert "gyenge a tápellátás" az erősítőnek. Gondolom az világos, hogy ugyanakkora teljesítmény eléréséhez kisebb feszültségen nagyobb áramokat kell áthajkurászni. Innentől a többi megy magától. Vastag tápkábelek (nagy áramoknál a testet is illik kábelen vinni) kontra kondenzátor. Ahol -jelentősen egyszerűsítve- a tápkábelek funkcióját behelyettesítheted az általános tápegység funkcióba.

Szóval, nagyon sok esetben -a fenti analógiára hajazva- inkább egy "számmal kisebb" tápegységet terveznek egy nagyobb kapacitású kondenzátorral, ami kompenzálja a pillanatnyi szusz kiesést, minthogy az összes üzemállapotot fixen árammal ellátó tápot alkalmazzanak.

Ami egyébként teljesen indokolt lehet, de már sokszor átestek a ló másik oldalára.

n53 (törölt) 2013.09.19. 08:54:10

@cso zsi: Az elso videodon ocska szar "Elite" markaju kondik lathatoak - mintha ezt magyaraztam volna idaig. Ezek akkor is felpuposodnak idovel, ha nem futi oket semmi. A ho onmagaban nem gond, nagyon keves olyan konstrukcio van, ahol a hotorlodas a legjobb kondikat is megfozi.
A kondikat nem rakosgathatod akarhova, es a PCB alapteruletenek is minimalisnak kell lennie, szoval ez nem ugy mukodik, hogy eltologatom oket ahogy kedvem tartja. A hazat persze lehet ugy kialakitani, meg a hutobordakat ugy pozicionalni, hogy tudjon tavozni a ho, de hat istenem, nem a legolcsobb szart kell megvenni.

n53 (törölt) 2013.09.19. 09:11:15

@cso zsi: Egyebkent neked nem tunt fel, hogy ezeken a videokon a legocskabb hulladekokat (Compaq, Acer, Hanns-G) szedik szet?

Rocko- 2013.09.19. 09:13:35

@becseit: kérdezném, hogy miért LCD tévékről beszélgettek? hiszen az emberek tartós terméket akarnak venni (mondod, mondjátok), így még mindig a fekete-fehér Orion tévét nézik.

becseit 2013.09.19. 09:19:22

@Rocko-: Mert már megvolt a digitális átállás.

Vazze!

n53 (törölt) 2013.09.19. 09:23:43

@Rocko-: Letezik tartos LCD, ugy hivjak, hogy Sony (vagy Panasonic). Lehet persze fillerekert Technika markaju hulladekot venni a Tescoban, aztan amikor 1-2 ev mulva beszarik, osszeeskuveselmeleteket gyartani az interneten a tervezett avultatasrol.

n53 (törölt) 2013.09.19. 09:27:21

@becseit: Tevedes, barmelyik SCART csatlakozos kepcsoves analog TV-n tudsz digitalis adast nezni egy set-top boxszal, ezt a 20 eves Trinitronom is tudja. Tehat, miert is nem a jo oreg megbizhato kepcsoves TV-n nezed az adast?

becseit 2013.09.19. 09:39:57

@n53: :))) Nem semmi csávó vagy...

Szóval, elárulom, nálam még Trinitronon megy a tévézés, igaz a KV-LS, KV-FX szériákból. Sajnos nem keresek olyan jól, hogy az F1-en kívül legyen időm a TV előtt ülni -az más kérdés, hogy úgy gondolom, nem is igazán kötne le.

A fekete-fehér Orion televízión (Olyanom nincs, de Videoton van 2 is, egy fadobozos, meg egy kempingezős kicsi. Sőt, egy Junoszt is katona koromból) tudomásom szerint még nincs (DIN-es) kompozit video bemenet és igen, nem barkácsolok rá utólag :))))

Rocko- 2013.09.19. 09:41:11

@n53: arra akartam kisarkítani a dolgot, hogy érdekes dolog a kettősmérce.
egyik oldalról hadakoznak, hogy neki nem kell új, fúj, fúj, az az ördögtől való, a másikról pedig kiderül, hogy csak kell nekik.
a különbség a kettő közti árfekvés.

n53 (törölt) 2013.09.19. 09:45:31

@becseit: Akkor meg minek lovagolsz az LCDk allitolagos hibain? Teged nem erint a problema.
Vagy egyszeruen arrol van szo, hogy penz hijan elmeleteket gyartasz arra, hogy a haromszor annyit fogyaszto, ket taviranyitos (set-top), alacsony felbontasu, fel kobmeteres es 30 kilos dinoszaurusz miert volt jobb valasztas egy modern TV-nel?

becseit 2013.09.19. 10:02:30

@n53: Igaz, televíziózás szempontjából nem érint. Igaz, szerintem az én tévémben tíz év alatt sincs annyi üzemóra, mint a tiédben egy év után. Egyébként hidd el, már akkor az LCD technológiából írtam a szakdolgozatomat, amikor még csak szemből volt látható kép rajtuk.

A második összetett mondatodban leírt gondolatod a saját véleményed, én ilyet nem mondtam.

A képminőség és használati élmény javulásával járó egyértelmű és robbanásszerű minőség emelkedést nem kritizáltam egy másodpercig sem.

Itt arról beszélgetünk, amit te -sajnos- nem értesz.

becseit 2013.09.19. 10:19:44

@Rocko-: Te sem érted; nem az új nem kell; a szar nem kell.

Shadowbull 2013.09.19. 10:33:07

@becseit: hat akkor ne vegyel szart. Pont ezt mondjuk :)

becseit 2013.09.19. 10:43:14

@Shadowbull: Vicces egy gyerek vagy, szó se róla, de te még azt sem érted, amit mondtok:

Ti nem azt mondjátok, hogy ne vegyek szart, hanem azt, hogy az ún. tervezett elavulás nem létezik és hogy az a többéves tendencia, ami az ún. javíthatóság/műszaki tartósság irányában tapasztalható a tartós fogyasztási cikkek irányában; a fejlődés egyedüli kulcsa.

Shadowbull 2013.09.19. 10:51:07

@becseit: "Ti nem azt mondjátok, hogy ne vegyek szart"

De. Ugyanis a hamar szethullas a szarok tulajdonsaga. Normalis berendezesek nem hullanak szet. ( ez persze nem azt jelenti hogy SOHA nem hibasodik meg beloluk, de igen. CSak az arany alacsony)

"ún. tervezett elavulás nem létezik "

Nem hat.

"az a többéves tendencia, ami az ún. javíthatóság/műszaki tartósság irányában tapasztalható a tartós fogyasztási cikkek irányában; a fejlődés egyedüli kulcsa"

Nem, ettol azert komplexebben fejtettuk ki, raadasul azt allitjuk, hogy a tartossag nem romlott, sot. A javithatosag egy teljesen mas tortenet.

Shadowbull 2013.09.19. 10:56:03

@becseit: Egyebkent meg ird mar le legyszives a sajat tapasztalataidat a temaban, pontokba szedve, peldakkal, hogy mikor is tapasztaltad meg szemelyesen ezt a szornyu vilagot, amikor is minden muszaki cikk szethullik a garancia lejarta utan, mondjuk igy:

1. X berendes, Y gyartotol, ekkor es ekkor vasarolva, ennyi ido utan ment tonkre.

es igy tovabb. nyilvan van legalabb 3-4 eros peldad.

Mert nekem sajna nincs. Nalam eleg jol tartanak a muszaki dolgok, kiveve nehany gagyi cuccot, de ott azzal szamoltam is.

eros kivetel az autom, az minden evben produkal valamit, de az meg egyszeruen minosegi kerdes, nem tervezesi, es mivel hasznaltan, olcson vettem, az eloelete nem 100%ban atombiztos, igy ez sem meglepo.

becseit 2013.09.19. 11:02:00

@Shadowbull: A garanciális idő alatti/közvetlenül utáni meghibásodás a szarok tulajdonsága -az én értékrendszerem szerint. Ezt pedig bőven rá lehet húzni bármelyik mai ún. prémium márkára. (nem az egyedi esetekről beszélek)

A tervezett elavulást hagyjuk.

Mit fejtettél ki komplexebben? Minek? A téma szemszögéből -itt- van értelme bonyolítani? Nem ez a végkövetkeztetés?

A javíthatóság kérdését hogyan tudod sebészetileg leválasztani a tervezett elavulás / várható életciklus fogalmáról?

becseit 2013.09.19. 11:10:26

@Shadowbull: Nem tudok ilyen statisztikát eléd rakni, csupán nap, mint nap találkozom olyan elektronikai és mechanikai megoldásokkal, amikhez csak pár euro centet tettek volna hozzá, lényegesen tartósabb lehetett volna.

A saját cuccaim nekem is tartják magukat, mert minőséget próbálok vásárolni. Cserébe vigyázok is rájuk - ami miatt általában szintén hülyének néznek. (például egy napi téma a -szintén- fűkasza tulajdonos környezetem nyíltan, kivételesen marhának tart, mert minden használat után elmosom az FS500-at)

Shadowbull 2013.09.19. 11:20:01

@becseit: " Ezt pedig bőven rá lehet húzni bármelyik mai ún. prémium márkára."

Ugyan. Ez pusztan egy feltetelezes a reszedrol, amit semmifele adattal, statisztikaval sot meg sajat tapasztalattal sem tudsz alatamasztani.

"A javíthatóság kérdését hogyan tudod sebészetileg leválasztani a tervezett elavulás / várható életciklus fogalmáról? "

A tervezett elavulashoz a javithatosagnak semmi koze. Raadasul elmondtam azt is, hogy a javithatosag elso korben gazdasagi racionalitas altal vezerelt kerdes.

"nap, mint nap találkozom olyan elektronikai és mechanikai megoldásokkal, amikhez csak pár euro centet tettek volna hozzá, lényegesen tartósabb lehetett volna"

De ha nem tudsz statisztikat mutatni, akkor megis mirol beszelsz? Honnan tudod hogy mondjuk egymillio legyartott darabbol mennyi romlik el es mikor? Mert lattal egy haztartasigep-bontot, es ott bolcselkedtel hogy hat ha ezt igy avgy ugy csinaltak volna akkor mennyivel jobb lett volna? Holott amugy fogalmad sincs mit miert csinaltak ugy ahogy?

"A saját cuccaim nekem is tartják magukat, mert minőséget próbálok vásárolni."

No, akkor megis hogy van ez? Minden szar, de nalad megiscsak minden mukodik?

2108face 2013.09.19. 11:40:05

Én is vettem tescos lábpumpát, kb. 2x tudtam használni.
A taposástól egyszercsak a dugattyú rúdja szétfeszítette a henger testét. :D+

becseit 2013.09.19. 11:42:50

@Shadowbull: Legalább - két úton lehet ilyen információhoz jutni:
-Hoznak javítani
-Alaposan utánanézel, nehogy mellé nyúlj

Emiatt -lehetőség szerint- nem szoktam vásárolni olyan tartós fogyasztási terméket, amivel kapcsolatban nincs legalább 1-2 év fogyasztói tapasztalat. Az eleve rossz konstrukciókat "szívják be" azok, akiknek van erre pénzük/szabadidejük.

Tartós fogyasztási cikknél, garanciális idő utáni fődarab meghibásodás esetén, annak csere nélküli gazdaságos javíthatósága szerinted mennyire gazdasági és mennyire márkához kapcsolódó erkölcsi kérdés?

Mert látom - abban igazad van, hogy csak a piac trilliomod részével van kapcsolatom.

Nem járok -és nem is tudok róla, hogy lenne- háztartási gép bontóba. Ez egy elég durva beszólás volt. Mert te egy német prémium? gyártónál dolgozol, azt hiszed, az egész világ úgy működik ahogy ott?

Általános dologról beszélek -ahol természetesen vannak kivételek. Nem gondolod, hogy a vasárlás előtti többnapos -akár hetes- válogatás szükségessége elég gyalázatos dolog a piacra nézve, főleg úgy, hogy nagyon sokszor még így is bőven kompromisszumokat kell hozni.

n53 (törölt) 2013.09.19. 12:36:02

@becseit: "Nem gondolod, hogy a vasárlás előtti többnapos -akár hetes- válogatás szükségessége elég gyalázatos dolog a piacra nézve"

Tenyleg, mekkora szemetseg, hogy vasarlas elott tajekozodni kell! A cipofuzodet ne kossek be helyetted masok?

becseit 2013.09.19. 12:42:56

@n53: Te már megint benéztél valamit, akikre gondolsz, azok a futballistáink lesznek!

Szerintem a vásárlásnak nem arról kellene szólnia, hogy azt nézegesd előtte; a többi -hozzád hasonló szerencsétlen- tapasztalatai alapján melyik termékkel fognak a legkevésbé átkúrni.

n53 (törölt) 2013.09.19. 13:00:44

@becseit: Szoval eljutottunk odaig, hogy tervezett avultatas nincs, csak szar minoseg. Az is kiderult, hogy normalis minoseget tovabbra is kapni, ha megfizeted. Ezek utan az a problema, hogy tajekozodni kell vasarlas elott?
Geza, pontosan erre valo (lenne) az internet, nem arra, hogy konteokat terjesszel rajta. Ha nincs 10 perced elolvasni nehany ertekelest es tudatos vasarloi dontest hozni, akkor sajnos nem a gyartok hulyek, hanem te.

becseit 2013.09.19. 13:30:01

@n53: Igazán kiléphetnél már végre a forgóajtóból!

Soha nem állítottam azt, hogy nincs tervezett elavulás. Sőt, az általánosan vett -általam*- silánynak tartott minőséget csak és kizárólag ennek a számlájára írom.

Nem Géza vagyok, hanem Dezső.

*Nem vagyunk egyformák, ugyanez számodra lehet kiváló minősítésű is. De egyúttal felhívnám a mélyen tisztelt figyelmedet, hogy a kimagasló felhasználói élmény nem feltétlenül hoz magával tartósságot és fordítva , valamint a két dolog nem ekvivalens egymással.

Hogy ezt biztosan megértsd, két valószínűtlen szélsőséget említve: legyen egy egy éves garis és a 372-ik napon el is romló 4k 3D televíziód, meg egy örök életű hagyományos, 100Hz sarkított képcsöves.
Vásárlói értékítélet szempontjából kinek mit fog jelenteni megelégedettség szempontjából?
Végül ismét felhívnám a figyelmedet; minden vevőnek más a fontos.

becseit 2013.09.19. 18:55:31

@Rocko-: @n53: @Shadowbull:

Most ébredtem fel, ha még erre a cikkre is osztottátok az eszet, akkor ugyan mit is várhat az ember....

www.origo.hu/itthon/20121130-ne-javitsd-dobd-el-a-tervezett-elavulas-a-gyakorlatban.html

Végül egy -számodra- szakmai kérdés -ami mindig is izgatott- Shadowbull:

Milyen -mással gazdaságosan nem helyettesíthető*- előnyök indokolták a kéttömegű lendkerekek használatát a járműiparban?

*Azért a lehetséges helyettesítési technikákat is írd már le, mert biztosan vannak ilyenek (több is) -gondolom nem esik nehezedre; végső soron, magasan képzett autóipari mérnök vagy.

Kérlek, ne vacillálj sokat a szöveg szakmaiságának színvonalán, a legjobbat hozd ki magadból. Van egy -szintén magasan képzett- gépészmérnök öcsém, aki csuklóból lefordítja azt, amit esetleg nem érthetek belőle, vagy rögtön meglátja azt, ha valaki nem ért ahhoz, amit leírt. :)

n53, Rocko, ti is hozzátehetitek a magatokét, mert az önbizalom mögött biztos tudást sejtek. (Egy kicsit azért fogalmazzátok át, mert a Google rögtön megmutatja, honnan másoltok - az idegen nyelvű oldalakat is)

Rocko- 2013.09.19. 19:05:09

@becseit: minek tépjem, tépjük a szánkat, ha úgyse vagy hajlandó megérteni?

becseit 2013.09.19. 20:35:07

@Rocko-: Szerintem meg egyszerűen nem értesz hozzá. Ha ezt írtad volna, néznélek valakinek.

Még két -lehetőleg felnőtt férfihez méltó, tisztességes- választ várok.

Shadowbull 2013.09.20. 07:03:17

@becseit: na mi van baszki vizsgaztatni akarsz?

LOL.

A "magasan kepzett" gepeszmernok ocsedet kerdezd mar meg errol a tervezett avultatas dologrol, erdekelne hogy mit fog neked mondani. Az hogy az egyetemen mit tanitanak azt mar kitargyaltuk.

A fent beidezett cikk tipikus pelda arra, amikor bolcseszkislanyok nekiallnak muszaki temaban okoskodni.

becseit 2013.09.20. 09:29:08

@Shadowbull:

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült abszolválni a felvételi eljárást, ha még azt az nyilvánvaló összefüggést sem sikerült meglátnod, hogy nem -csak- egy bölcsészkislány nyilatkozott a cikkben, hanem különböző embereket szólaltatott meg a kérdésben pro és kontra.

Másrészt ne terelj, légy szíves, hanem válaszolj a kérdésre!

Egy fixen egymáshoz rögzített motor forgattyúsház-nyomatékváltó együttesben, amely egy egységként rezgéscsillapító elemekkel van rögzítve egy segédkerethez, amely segédkeret szintén rezgéscsillapító elemekkel van rögzítve az önhordó karosszériához milyen rezgések átadását gátolja meg a kocsiszekrény felé, a kéttömegű lendkerék?

Nem csak arról van szó, hogy a kurva nagy teljesítményhajhászásban már olyan kivitelű -és tömegű- forgattyúsházakat, nyomatékváltó házat és hajtásláncot kellett építeni, mint egy -hasonló teljesítményosztályú- kisteherautóban. Egy csoportos vízgereblyézés alkalmával felvetette valaki, hogy ez így nem fasza, mert nehezek a verdák, mag nagyon fogy az alumínium is, valamit *aszni kéne ezzel.

Több hét gittrágás után kitaláltátok, hogy a csúcskarftból úgy nem tudtok visszavenni, hogy a paraszt ezt ne vegye észre, ezért kitaláltátok a kéttömegű lendkereket, ami a motorok pillanatnyi dinamikus nyomatékcsúcsait kisimítja és így kevesebb/olcsóbb anyagból, kisebb csúcsnyomatékra méretezett forgattyúsházat, nyomatékváltó házat, stb. tudtok gyártani. A parasztoknak meg bemagyarázzátok, hogy ez milyen ki*aszott jó nekik.

Ne gyere már nekem azzal, hogy egy mai fingláda autóba is kéttömegű lendkerék kell, mert ez érezhető javulást okoz benne!

becseit 2013.09.20. 09:58:23

@Shadowbull: Nem vizsgáztatni akarlak -ehhez egyrészt semmi közöm, másrészt nem érdekel- egy számomra nehezen felfogható létjogosultságú eszköz valódi bevezetési igényére lennék kíváncsi. Az újságíróknak leadott hasbaakasztós szöveget ismerem. Azt is tudom, hogy a nyomatékváltó tengelyére nagyságrendekkel kisebb vibrációnak nevezett /dinamikus nyomaték terhelés jut. (gondolom nem sugárirányban üt a forgattyús tengely) De mi a jó ebből a felhasználónak?

A kéttömegű lendkerék alkalmazása olcsóbb gyártást eredményez, mint a nélküle járulékosan felhasználandó alumínum, acél, fém-gumi és ezek megmunkálásának költsége?

Ami a szkeptikusságomat okozza; -sokadjára- itt konkrétan csak hülyézésből bizonyítottál.

Shadowbull 2013.09.20. 10:00:01

@becseit: kulonbozo emberek szolaltatott meg a bolcseszkislany, akiknek lovesuk sincs a termekfejlesztes modjarol, celjairol.

Jellemzoen szereloket kerdeztek, de nekik a kaptafanal kene maradni, nem nyilatkozgatni olyanrol, amirol fogalmuk sincs.

Egy ember volt, akinek talan van nemi fogalma az egeszrol, a BME-rol. A lenyeges mondatai pedig hangsulytalanul a cikk vegere kerultek, pedig totalisan cafoljak a cikk egesz koncepciojat:

" Az olcsóbb anyagokat - amelyek törvényszerűen gyorsabban tönkremennek, mint a legjobb minőségűek - szerinte főként anyagi szempontok indokolják, vagyis a gyártók mindig olcsóbb és olcsóbb megoldásokra törekednek, hogy versenyt tudjanak tartani. A kicserélhetetlen alkatrészek mögött a gyártás során az összeszerelés megkönnyítésének az igénye is állhat - mondta. A kicsavarhatatlan csavarok pedig sokszor éppen azért olyanok, hogy az otthoni, nem feltétlenül szakszerű buherálást ne tegyék lehetővé."

Persze ez a tema ettol ezerszer osszetetteb, es nyilvan a BMEs faszinak sincs teljes ralatasa az ipari gyakorlatra, de o legalabb nem beszelt hulyeseget.

Shadowbull 2013.09.20. 10:02:28

@becseit: Kettostomegu temaban visszakerdeznek, mert lathatoan megint szarra kivansz varat epiteni: miert nincs a hagyomanyos automatakkal szerelt autokban ZMS?

becseit 2013.09.20. 10:51:24

@Shadowbull:

Mert bolygóműves sebességváltóknál általában hidropneumatikus tengelykapcsolókat alkalmaznak.

becseit 2013.09.20. 10:58:13

@Shadowbull: "A kicsavarhatatlan csavarok pedig sokszor éppen azért olyanok, hogy az otthoni, nem feltétlenül szakszerű buherálást ne tegyék lehetővé."

A minőségi cuccokon nincsenek "kicsavarhatatlan" csavarok.

A gagyikra is azért teszik az ilyen csavarokat, mert ha a paraszt hiba esetén szét tudná szedni őket otthon, menten tökön szúrná magát attól amit ott látna.

Shadowbull 2013.09.20. 11:05:57

@becseit: nyomon vagyunk. akkor talan megsem az a fajta rezgescsillapitas lenne a fo feladat, amire te gondolsz.

A belsoegesu motorok sajatossaga, hogy az egesi folyamatok lefutasa miatt a fotengelyre nem egyenletesen erkezik a nyomatek, hanem egyenetlenul. Elrendezestol, hengerszamtol, gyujtasi sorrendtol fuggoen ez kisebb-nagyobb forgasi egyenetlenseget okoz a fotengelyen, aminek a kovetkezmenyekeppen az egesz hajtaslancban vegig lengesek, rezgesek keletkeznek terhelestol, fordulatszamtol, egyeb motordinamikai jellemzoktol fuggoen. Mivel a komplett hajtaslanc egy nagyon bonyolult rendszer ilyen szempontbol, tulajdonkeppen megjosolhatatlan hogy ezek az egyenetlensegek milyen hatassal jarnanak ha nem csillapitanank oket. Az egyik lehetseges hatas az is amit te irtal: zavaro hangok, brummogas, zugas, kerepeles, ami atadodik a karosszerianak attol fuggetlenul is, hogy milyen csillapitast alkalmazol, masreszt olyan jellegu lengesek is fellephetnek, amik mechanikailag karositjak a fotengelyt, a csapagyazast, vagy a valto tengelyeit, fogaskerekeit. A mechanikai karosodas lehet kulonfele merteku kopas, de akar tores is.

A kettostomegu lendkerek ezeket a lengeseket eliminalja a hajtaslancbol. A lengesek eliminalasanak nincs alternativaja. A mechanikai megerosites, vastagabb fotengely, szelesebb csapagyazas, erosebb fogaskerekek egyreszt nem mindig segitenek, masreszt akar kontraproduktivak is lehetnek.

A lengesek nem azert vannak a hajtaslancban, mert a konstruktorok bunos modon legyengitettek az alkatreszeket, es a ZMS sem azert van mert at akarjak baszni a vasarlot.

A gondolatmeneted tokeletesen felrement. Megint szep pelda arra, amikor az ember tenyleges informaciok nelkul, prekoncepciora alapozva vazol fel altala velt tenyallasokat.

n53 (törölt) 2013.09.20. 11:07:05

@becseit: Nem az volt a kerdes, hogy mit hasznalnak, hanem hogy miert van kulonbseg. Segitsek ertelmezni a kerdest esetleg? :)

becseit 2013.09.20. 11:24:48

@Shadowbull: A választ köszönöm! Tényleg!

Tehát, ha jól értelmezem, a hengerek számának csökkenése (két munkaütem közötti nagyobb forgattyústengely elfordulás ), illetve az egy hengerre jutó -már alacsony fordulaton is jelentkező- megnövekedett fajlagos teljesítmény miatt kellett a lendkerék?

Ezt régebben jobban tudták tervezni, nem volt ekkora a fajlagos literteljesítmény, vagy akkor -és most- is tapasztalati úton határozták ezt meg. Ha az utolsó tényező igen, akkor ez a termék egy motor fejlesztési költségét is jelentősen csökkenti, mert ilyesmivel nem kell szarozni?

Ha például kétütemű Diesel motorokat használnának, akkor -csak ebből a szempontból- lehetne jobb a helyzet?

becseit 2013.09.20. 11:31:17

@Shadowbull: Egy régebbi pl.: M-es BMW-ben, S-klasse Daimlerben, Bentley-ben, Rolls-ban, vagy egyéb kivételesen nagy literteljesítményű motoroknál hogyan oldották meg ezt a problémát kettőstömegű lendkerék nélkül-szinte hibátlanul?

Nem kötekedni akarok, csak még mindig nem értem.
Nem a most-ot, hanem a múltat.

becseit 2013.09.20. 11:34:33

@n53: Őszintén sajnálom, hogy a hidropneumatikus tengelykapcsolók működésének tulajdonságait nem fejtettem ki!

becseit 2013.09.20. 11:41:08

@Shadowbull: Vagy így egy elfogadható határmezsgyére terelgetve a károsnak minősített rezgéseket -keletkezés és tűrés szempontjából- ; szinte bármelyik repertoárban szereplő, -a megadott tűréshatáron belül tervezett- motort, nyomatékváltót és hajtásláncot csuklóból össze tudjátok szerelni egymással mindenféle jelentősebb járulékos költség nélkül.

Ha netán rosszul, vagy érthetetlenül fogalmaztam volna, a moduláris gépkocsi építést támogató technológiára gondolok.

n53 (törölt) 2013.09.20. 12:10:38

@becseit: Nem a kupplung mukodesi elvevel van a gond, hanem hogy teljesen hulye vagy a temahoz, es azt hiszed, hogy a ZMS altal csillapitani hivatott lengesek *kivulrol* jonnek:

"Egy fixen egymáshoz rögzített motor forgattyúsház-nyomatékváltó együttesben, amely egy egységként rezgéscsillapító elemekkel van rögzítve egy segédkerethez, amely segédkeret szintén rezgéscsillapító elemekkel van rögzítve az önhordó karosszériához milyen rezgések átadását gátolja meg a kocsiszekrény felé, a kéttömegű lendkerék?"

Eleve okorsegeket kerdezel, geza.
Aztan amikor ez kiderul, eloldalazol valamerre. Es most kernek egy focistas hasonlatot, vagy valami hasonlo irrelevans hulyeseget :)

becseit 2013.09.20. 13:33:02

@n53: Kedves, n53! A hivatalos, sajtó által terjesztett anyagban az van írva, hogy a hajtásból származó káros rezgéseket csökkenti a prémium vasúti kocsik futásához hasonló szintre. Amire természetesen igény van, mert a gumiabroncs és szélzaj már olyan szinten csökkentve van, hogy ez kifejezetten zavarná az elvtársakat.
Erre tettem fel azt a naív kérdést, hogy mi a *aszomat csillapít a kettős tömegű lendkerék az utas felé, -már ha az egész kóceráj mechanikusan egybe van építve és a segédalváz közbeiktatásával legalább két passzív, vagy aktív rezgéscsillapító "réteggel" kapcsolódik a gépkocsi karosszériához. Érted, az utolsó mondatban ott az irány. Igaz, nem vektorosan, de a kedvedért kiegészítem;

motor ---> karosszéria

Már mondtam, hogy nem Géza, hanem Dezső!

Kérlek, legközelebb mások ökörségét lehetőleg ne a saját értetlenségeddel igazold!

becseit 2013.09.20. 13:39:16

@Shadowbull: Vagy a n az 53-ikon sebességes nyomatékváltók a régebbi technikákhoz képest csökkentett fajlagos fokozat/köbcentije már nem csipázza a dinamikus fogatónyomaték erőket? Ha meg már úgyis megvan a technológia, akkor a beugró modellekben is felére lehet "préselni" az 5-6 sebességes váltókat?

becseit 2013.09.20. 13:45:24

@n53: Abban igazad van, hogy konkréten nem emeltem ki, hogy arra gondolok, hogy az említett kettős tömegű lendkerék az egyik (motor) oldaláról érkező rezgéseket csillapítja, a másik (..,...,...,karosszéria) oldala felé.

Azt azért feltételeztem rólad, hogy a kettős tömegű lendkerékre rezgéscsillapító elemként, nem automatikusan mint "végpontra" -pl.: tőkesúly- tekintesz.

becseit 2013.09.20. 13:54:40

@n53: Amúgy te is a BMW-nél dolgozol?

n53 (törölt) 2013.09.20. 13:54:54

@becseit: Mar megint forditva ulsz a lovon. Honnan veszed, hogy a regi motorok megegyeznek a mai DI motorokkal? Honnan veszed, hogy tokeletesen megoldottak a problemat? Elkepzelted?

becseit 2013.09.20. 14:02:00

@n53: Hát, azok a gépek is mentek, nem volt rángatás, csörgés, kattogás, sőt nem is estek szét maguktól sem alapjáraton, sem 5400-on.

Mást mondok, némelyik ma is megy :))

Kedves n53!

Vázold már fel légy szíves egy, vagy két összetett mondatban, hogy a kettős tömegű lendkerék előtti motorok főtengelyéről levett dinamikus forgatónyomaték változások miben tértek el jelentősen a kettős tömegű lendkerekek utáni motorok hasonló paraméterétől. Például két 300Nm nyomatékú diesel és két darab 200Nm nyomatékú benzines között? (2db összehasonlítás legalább tíz éves és vadonat új motorok között, tüzelőanyag szerinti bontásban)

Segítséged, előre is köszönöm!

Shadowbull 2013.09.20. 14:17:54

@becseit: "Tehát, ha jól értelmezem, a hengerek számának csökkenése (két munkaütem közötti nagyobb forgattyústengely elfordulás ), illetve az egy hengerre jutó -már alacsony fordulaton is jelentkező- megnövekedett fajlagos teljesítmény miatt kellett a lendkerék? "

Nem. Forgasi egyenetlenseg minden dugattyus motornal fellep, a mukodesi elvbol adodoan, legyen az 3-4-6-8-10 hengeres. (Persze most lehet hogy egy V12-es 180 fokos V-motorban pont nincsennek ilyenek, mert kiegyenlitodik a dolog, ennyire azert nem vagyok benne a temaban).

Ilyen egyenetlensegek regen is voltak, es azokat egyreszt a motor elejere szerelt lengescsillapito tarcsaval (forditsa le valaki: Torsionsschwingungsdämpfer) masreszt a lendkerekkel probaltak kiegyenliteni. Ilyen TSD a mai motorokon is van, elol a szijhajtasba integralva. Regen ezzel a kettovel probaltak a karos lengeseket/rezgeseket eliminalni, tobb kevesebb sikerrel. Persze ha pont belenyultak a tutiba, akkor a konstrukcio hosszu eletu es komfortos volt, ha nem talaltak bele, akkor bizony adott uzemallapotokban vibralt, razott, zugott, a csapagyak jobban koptak vagy akar egy ido utan eltort ez-az. Ez anno egyaltalan nem volt szokatlan.
Ezeket a lengeseket annak idejen szamolni csak kezdetleges modszerekkel tudtak, es proba-szerencse alapon alakitottak ki a TSD-t es a lendkereket. Vagy ha tort a fotengely, akkor megerositettek, szoval igy jatszottak.

De a muszaki fejlodessel egyutt jaro fordulatszam ill. fajlagos teljesitmenynovekedes ezt a kaput bezarta, ezek a mechanikai lehetosegek ki lettek meritve.

Ha jol emlekszem valamikor a 80-as evek kozepe tajan jelent meg a ZMS mint szabadalom, de kikerestem neked egy konkret autot amiben mar volt: E34 524 td, 1988-bol. Azt mar ZMS-szel epitettek. Ez azert nem tegnap volt, valami oruletes 115 loerot hoztak ki abbol a motorbol... Mai szemmel harmatgyenge gep volt, de mar ott is elonyokkel jart a ZMS alkalmazasa.

ZMS-t elhagyni ma nagy valoszinuseggel nem tudnank sehogyan sem. De ertelme sem lenne sok.

becseit 2013.09.20. 14:27:33

@Shadowbull: Köszönöm a választ!

A hidrodinamikus tengelykapcsolót hagyományos tengelykapcsolóval (hajtás teljes megszakításához) kombinálva (tudomásom szerint van ilyen) milyen, a kettőstömegű lendkerékkel szembeni hátrányokkal járna?

Shadowbull 2013.09.20. 14:31:42

@becseit: nem tudok ilyenrol, es elso blikkre nem is igazan tudom ertelmezni. Hol lattal konkretan ilyet?

Shadowbull 2013.09.20. 14:33:35

Disclaimer: szeretnem hangsulyozni, hogy ehhez a ZMS-TSD-motorlengesek temahoz nem ertek, csak annyit tudok ami az evek alatt itt-ott ramragadt. Ugyhogy ha van benne valami szakmai hulyeseg, akkor ne essen nekem, aki ezt jobban vagja.

becseit 2013.09.20. 14:42:52

@Shadowbull: Tehát -jó közelítéssel és elnagyolva- egy szerencsésen eltalált régebbi motor lendkerekénél mért dinamikus nyomatékváltozás akár hasonló paraméterekkel bírhat, mint egy mai, kevésbé szerencsés konstrukciójún, kettős tömegű lendkerékkel.

De egy jó konstrukciójú motor, kettős tömegű lendkerékkel verhetetlen.

Ezért árulnak/árulhatnak -csak- bizonyos motortípusokhoz -a gyári kettős tömegű lendkerék helyett- hagyományos lendkereket is?

Shadowbull 2013.09.20. 14:49:08

@becseit: a valasz az hogy nem tudom. Szerintem nem, a konstrukciobol fakadoan azt mondanam hogy nagysagrendi kulonbsegek vannak. de ez lehet hogy nem igy van.

Szerintem gyarilag ZMS-es autohoz nem arulnak gyari hagyomanyos lendkereket. Ezek szerintem mind utangyartottak, es arra a piaci igenyre epulnek, hogy a zms ha tonkremegy akkor marha draga cserelni.

en biztos nem alakittatnam at hagyomanyosra, a motor kozeli es latvanyos halala lebegne a szemem elott.

becseit 2013.09.20. 15:01:26

@Shadowbull: Azért gondolom ezt, mert ültem már olyan autóban, ahol nem tudtam eldönteni, hogy jár-e a motor, vagy nem, (alapjáraton) és abban még biztosan nem volt kettős tömegű lendkerék.

becseit 2013.09.20. 15:03:05

@Shadowbull: Persze, alapjáraton, üresben nincs csillapítandó rezgés, de elindulva és lassan haladva sem változott a képlet számomra érzékelhetően.

Shadowbull 2013.09.20. 15:06:19

@becseit: nem vagyok biztos benne, de szerintem ez a kupplung nem a motor es a nyomatekvalto kozott van, ahol lenne befolyasa a lengesekre, es szemely szerint ertelmet nem latom, hanem a nyomatekvalto es a valtomechanika kozott. Az viszont a hagyomanyos overdrive kupplung es nincs befolyasa a lengesekre, mert azt elotte a nyomatekvalto eliminalta, es csak a fix fokozatban valo haladaskor fellepo slip-et befolyasolna.

Ez ma mar minden automatavaltoban van.

becseit 2013.09.20. 17:46:28

@Shadowbull: Először is, őszintén örülök annk, hogy végre sikerül normális hangnemben kommunikálnunk. Semmi másért, csak a becsület kedvéért.

A linkelt ábra Zinner György: Gépjárművek erőátviteli berendezései című könyvéből való, ahol is ezt írja hozzá:

"...hagyományos mechanikus sebességváltók alkalmazása esetén, a hidrodinamikus tengelykapcsoló turbina tengelyét, egy hagyományos egytárcsás kiegészítő súrlódó kapcsolóval kötik össze, ahogy ez az ábrán látható. A hidrodinamikus tengelykapcsoló turbina gyűrűje és a kiegészítő száraz egy-tárcsás tengelykapcsoló kapcsoló háza egy anyagból van megmunkálva.
Indításkor a száraz egytárcsás tengelykapcsoló zárt állapotban, alaphelyzetben van. A szivattyú fordulatszámának emelkedésével a turbinára jutó nyomaték megnövekszik, a gépkocsi simán, rángatástól mentesen elindul. A hagyományos
mechanikus sebességváltó alkalmazása esetén, a sebességváltáshoz a gyors szét,illetve összekapcsolást a mechanikus, száraz egytárcsás kiegészítő tengelykapcsoló
biztosítja....."

Gondolom, ebben az esetben is érvényesül a hidrosztatikus tengelykapcsoló "áldásos" hatása.

becseit 2013.09.20. 18:11:24

Torsionsschwingungsdämpfer = torziós lengéscsillapító

www.lezo.hu/szerkezettan/hajtas/motor/szerkezet/forgattyustengely/forgattyustengely.html

@shadowbull:

Mivel tud többet a kettős tömegű lendkerék a gumirugós súrlódó tárcsás torziós lengéscsillapítóval ellátott tengely-kapcsoló tárcsánál?

Shadowbull 2013.09.20. 18:14:39

@becseit: nem lattam meg ilyen megoldast utcai autoban. Tudsz ra peldat mondani?

becseit 2013.09.20. 18:22:55

A Bohner-Gscheile-Leyer-Pichler-Saier-Schmidt-Siegmayer-Zwickel: Fachkunde Kraftfahrzeugtechnik könyvében a forgattyústengely kiegyensúlyozásáról azt írja, hogy kiegyenlítőtengelyekkel,a forgattyústengelyen elhelyezett ellensúlyokkal, forgattyúkarok egyenletes elosztásával és gondos kiegyensúlyozással (4 hengeres motorból) bármikor egy 6 hengeres soros motor járáskultúráját tudják varázsolni. (90-es évek eleje)
Amitől nem tudom, hogy mit kell tovább reszelni. (mondjuk a Watrburg és Trabant motorokról nem volt szó)

Shadowbull 2013.09.20. 18:25:13

@becseit: Ezt nem tudtam teljesen dekodolni: "gumirugós súrlódó tárcsás torziós lengéscsillapítóval ellátott tengely-kapcsoló tárcsánál"

Shadowbull 2013.09.20. 18:27:35

@becseit: ketlem. Raadasul a jaraskultura az egy dolog, a forgasi egyenetlenseg meg egy masik.

A sorhatosnak is vannak torzios lengesei...

De mondom, en ebben a temaban ennyire nem vagyok benne. Milyen melyre akarsz meg leasni ? :)

becseit 2013.09.20. 18:34:10

@Shadowbull: Vasúti járművek itt nem játszanak, úgyhogy nem.

becseit 2013.09.20. 18:35:28

@Shadowbull: Rosszul fogalmaztam, a forgattyú tengely torziós lengéseiről volt szó.

z_24 2013.09.20. 19:25:04

függetlenül a rossz minőségű termékek témájától: biciklipumpa? az állós fajták elég masszívak, és olcsóbbak, mint a michelin

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.09.21. 10:29:15

Izé, nem értem a problémát.Én felfújom a focilabdát, kosárlabdát de még a bringát is a sima prosztó elektromos pumpával is, egész jól és könnyen.Pedig nagy darab marha vagyok, nem elég félig fújni a gumikat alám.Meg vettem még egy kézit is, ha épp akármi is előfordul.Na és?Nehéz tárolni egy lakásban?Ne már.A michelin pumpát meg nem kell elölhagyni, felfújom, oszt bezárom valahová.Ha más nem, a kocsiba.
Persze lehet, hogy velem van a baj... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.09.21. 10:33:28

De több mint tény, hogy egyre több szemét minőségű cucc ömlik ránk egyre több helyről, ezt elismerem.Például rádiós egerekkel küzdök, már vagy a hatodikat használom, mert mindegyik szar valamiért.Akadozik, vagy nem jó a drivere, vagy nem kattint, gördít rendesen, mindezt legalább jó drágán.Már a márkásnak mondott termékekben sem lehet megbízni.Kib@...tt egy világ van.Régen ami drága volt, az jó is volt.Manapság ha drága valami, akkor csak az biztos hogy a kereskedő, gyártó stb pofáján vastagabb a bőr.

ikke i drift 2013.09.23. 20:21:23

@geegee: jóvammá, engem tényleg de igazán nem zavar, ha itt vagy máshol PuMpának nevezed :)
süti beállítások módosítása