Majdnem feleannyit fogyaszt a Tehén…

  2012. június 19. - Motordoktor

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Megint béemvés lettem
2013-11-01 17:53:32

Az ember életét sok dolog befolyásolja. Lát egy égi jelenést, túlél egy katasztrófát, esetleg szerelmes

Megint a mennyországban
2013-10-01 10:51:57

A Volkswagen Bogárral versenyezést, pláne a gyorsulási versenyzést a kényszer szülte. Valamikor a 60-as

Ne vedd meg, ráfázol!
2013-06-23 06:05:02

Mindenki próbálkozott lebeszélni, de a szerelem nem a racionalitásról szól. Mindig vágytam egy W124-es kombira

Ezt sohasem hittem volna!
2013-02-06 17:26:44

Mostanában egyre jobban kezdem megérteni, hogy az élvezetes örömautózáshoz nem kell 200 lóerő. Mindenkinek

Miután a HHO generátor nem jött be a Tehén esetében, szegény állat étvágyát valami más módszerrel kellett mérsékelni. Arra, hogy benzinből egyen kevesebbet, hirtelen semmilyen módszer, csodaszer, tabletta vagy ráolvasás nem állt rendelkezésre, így egy régi módszert kellett bevetni. Ez persze kicsit csalás, mert nem fog kevesebbet fogyasztani, de remélhetőleg olcsóbb lesz az üzemeltetése, mert a tüzelőanyag sokkal kevesebbe fog kerülni. Igen, kitalálhatták már, ez a gázüzem lesz, azon belül is az LPG.

Tehén alsó ellenőrzése

Semmi nem mutatja jobban az utóbbi idők benzin ár ámokfutását, mint az, hogy Winkler a tehénbe gázt szereltet. Előtte azonban rendesen körbejárta a kérdést, telefonált, kérdezett, olvasott és kiválasztotta a Medic-car műhelyét. Kicsit úgy éreztem nem is annyira a költségek szorítása, mint az ismeretlen felfedezése vonzotta a prodzsektben. Legyen a Tehén gázos.

Az elektronika és a kábelkötege

A gáz, mint a belső égésű motor hajtóanyaga nem új keletű dolog, azonban az évek alatt a technika nagyon megváltozott. Valójába csak a gáz meg a tartály maradt a régi, reduktoros, a karbi szívócsövébe lógatott csöves rendszerből, a mai rendszerek teljesen mások. Az új, modern autógáz szekvenciális, a benzines befecskendező rendszerre nagyon hasonlító, elektronikusan vezérelt rendszer, amely az autó gyári jeleit használja fel a gáz pontos és megbízható adagolására. A gázmennyiség állítható, kalibrálható, azonban a terhelés és motorüzemi változásoknak megfelelő adaptivitást a gázrendszer agya már a gyári jeladókról, gyári helyekről, a gyári vezérlőből veszi. Ez nagy megbízhatóságot és pontosságot garantál, tehát ha valaki tudja, hogy mit és miért kell beállítani, akkor a végeredmény nagyon jó lehet.

Ez a való életben azt jelenti, hogy a literben kifejezett fogyasztás alig 6-10%-kal több, miközben a teljesítmény 10-15%-kal kevesebb. Nyilván a két érték között kapcsolat van, ha jelentősebben csökken a teljesítmény, akkor a fogyasztás is barátibb lesz.

A nem kevés csövezés még több lett, de rendezett és jól rögzített

Ha nagyvonalakban elsoroljuk, mit kell beépíteni és hová kell kötni az autó elektromos rendszerébe, akkor rájöhetünk, hogy nem lehetetlen küldetés. A leírás egyértelmű, nincs is túl sok komponens, tehát nem bonyolult. Igazunk is van, azonban a beszerelés bonyolultságát, illetve a későbbi üzembiztosságát és biztonságát meghatározó tényező nem ez, hanem a komponensek fizikai elhelyezése, és rögzítése, elvezetése. Ez pedig igen bonyolult, és tapasztalatot, ötletességet igénylő feladat. Ez volt az egyik ok, ami miatt ezt a szervizt választottuk, mert én már láttam a munkájukat és megfelelőnek találtatott. Hibátlan nincs egy ilyen utólag bekendácsolt rendszerben, hiszen nem gyári, de vannak fokozatok. Mindennél lehet eggyel jobbat csinálni, eggyel szebben elvezetni a kábeleket, de az itt végzett munka mindenképpen a jobban közül való.

Tartályrögzítő vasak lekezelve a sárvédőben

Elég sok elektromos vezetéket, víz és gázcsövet kell elvezetni, ezek vezetése, rögzítése nagyon fontos. Nem csak esztétikum, hanem biztonság és üzembiztosság kérdése ez. Ezen felül pedig a furatok lekezelése, lefestése, a későbbi korrózióvédelem szempontjából meghatározó jelentőségű. Nagyon nem mindegy, hogy egy tartályrögzítő cső furata pontos és korrózió ellen lekezelt, vagy megszaladt a pisztolyfúró, és 10 centi hosszan szántott bele a gyári alvázvédőbe, és úgy maradt nyersen. Nem mindegy, hogy a vezetékek bekötése egy csókafészket mintáz, vagy szépen összefogva, elvezetve megy a motortérben.

Különösen kényes kérdés ez a Tehén esetében, ahol már a HHO generátor cellájával is meggyűlt a bajunk Stump Bandival, amikor betettük. Nincs hely, minden kis terület be van építve, nehéz elvezetni a csöveket, vezetékeket. Amikor a gázos műhely szerelője nézegette, hogy hová lehetne tenni az egységeket, rámutatott a bödönre: ez az uszodatechnikai cucc kell még? Hangjában éreztem a maró gúnyt, de nem engem mart, hanem azt, aki a kartergáz lecsapató bödönt valami víztechnikai szűrőből ácsolta össze. Ez volt az egyetlen egy hely, ahová a gázrendszer vezérlőegysége elfért, a bödönnek menni kell. Nem dönthettem a főszerkesztő úr autója felett, gyors telefon, és a tulajdonos kimondta a bödönre a halálos ítéletet. A szerelők felszabadultan helyezték el a vezérlőegységet és a szelepvédő adalékot tartalmazó dobozt, kidobva a bödönt és csövezetét.

Előtérben a beszerelésre váró szelepvédő adalék tartálya. Biztos, hogy kell?

Aztán ezen a szelepvédő adalékon kicsit elkezdtünk szakmázgatni, hogy mire is jó, és hogyan fejti ki hatását. Az elmélet azt mondja, hogy a szelepeket hűti és a szelepfészkeket óvja, a dobozán és leírásában nem ismertetett módon. A hűtés, mint olyan azért merül fel szükségesként, mert a gázüzem melegebb, és ezt a szelepek esetleg nem tolerálják. Kérdés, miért kell ez egy nagy motorba, aminek a teljesítményét szinte soha nem használják ki? Aztán meg hogyan lehet hatásos a hathengeres motor szívócsövébe egyetlen ponton bevezetett adalékanyag, amely tartálya fél literes, és több ezer kilométerre elegendő? Mennyire egyenletesen oszlik ez el a hat henger között? Mit számít a szívószelepnek ez a nagyon kis térfogat? Erre a marketinganyag nem tér ki, én magam részéről azt mondom, nem kell, de azért berakattuk, biztos ami biztos alapon.

 

A rendszer egyébként úgy működik, hogy mindig benzinnel indít, azonban ha a motor hűtővize eléri a 40 fokot és a fordulat egyszer eléri, illetve meghaladja az 1200 1/min fordulatot, automatikusan gázüzemre áll, és ott is marad, ha csak nem kapcsolunk a beépített üzemmódváltóval állandó benzinüzemre. Menet közben semmit nem lehet észrevenni, nem torpan, nem rángat, szépen és egyenletesen húz. A kezelő diszkrét helyen van, könnyen kezelhető, mellesleg a gáztartály töltöttségét is jelzi. A tartály tankolónyílását a benzintank-ajtó mögé rejtették, ez nagyon jó, a rossz benne, hogy egy kis adaptert állandóan rá kell csavarni, ha ez otthon marad, aznap nem tankolunk.

Beszerelt 70 literes tartály

A rendszer teszt alatt van, a tapasztalatokról később beszámolunk. Egyelőre megy, és még nem kellett hengerfejet felújítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr144597153

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.06.19. 08:12:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Macséta 2012.06.19. 07:52:28

A gondos-pontos munka lehet annak is köszönhető, hogy a főszerkesztő úr tehenéről volt szó. Ha pl. én megyek oda, ránézésre tollas a hátam, nem is fotózgatok, netán bevallottan nem írok róla posztot a belsőségre, ki tudja, mekkora lenne a különbség? Szvsz. ha az embernek van ideje és ott bábáskodik szülés közben, azzal jelentősen növelheti az elvégzett munka minőségét...
Másik. A leadott teljesítménytől mennyiben függ a gáz égéshője? A szelepeket túlzottan nem hűti más, csak az áramló munkaközeg, szerintem nem véletlenül van ez így kitalálva. De ez csak laikus ötletelés, nem értek hozzá.
Szívócsőbe egy ponton bevezetett anyag, "fél liter több ezer kilométerre elegendő" - keverékkel üzemelő kétüteműeknél ez hasonlóan alakul az 1:40 arányban adalékolt kenőolajjal, ha jól tévedek. De lehet az is csak valami átverés :)

fghjk · http://sorry.google.com/sorry/?continue=x 2012.06.19. 07:56:22

így gondolom nyilván olcsóbb volt, h megjelent a cégről egy reklámcikk. egyébként meg mindenki olyan állatot vegyen, amit tud etetni.

Psziho 2012.06.19. 07:56:32

Robi azt kiszámoltad kb. mi lett volna ha megvételkor beteszed a gázt?
mennyit mentél azóta,lehet hogy már rég megtérült volna?

Tomchy 2012.06.19. 07:59:37

@Macséta: Öööö... Doki szerint azért mentek ide, mert más autóján korábban elvégzett beavatkozások alapján megfelelőnek találtatott a műhely munkájának minősége...

:O)

Nekem volt gázos autóm, szerettem, nem is igen ment LPG-ről rosszabbul, bár az még régebbi karburátoros motor volt. Csak akkor még parkolóházba nem lehetett menni, de szerencsére már ez a baj sincs.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.06.19. 08:00:17

Én inkább pótkerék helyére rakható tartályt szeretnék, bár nem tudom, Winkler mennyit cuccol az autóval. A fekete tartály hogyan viseli vajon a tűző napot?

Illetve gáz esetén nincs kartergáz, szóval felesleges a bödön :)

zutyi128 2012.06.19. 08:12:36

Jó dolog ez.Hamarabb kellett volna.

gobolyosg 2012.06.19. 08:14:18

Adódott valami probléma a 'vizesbödön hiányából? Vagy lett valami helyettesítő eljárás? Gondolom nem véletlenül volt az ott.

Szendwich 2012.06.19. 08:18:24

"karbi szívócsövébe lógatott csöves rendszerből"
Igen, voltak ilyenek is. Mar bocsanat, de a sok begyepesedett, oreg gazos szerelo minden karbit szetfurt es ma is szetakar furni. "Furjuk meg, csutora, aztan jo lesz", aztan eloadast tartanak az aramlastanrol, meg soha meg nem kapott doktori cimukrol.
Nekem is szetakartak furni a Dellorto-okat, hogy higyjem el gyors, egyszeru es a leheto legjobb megoldas. Nem engedtem, kerestem az olaszoknal kevero fejet hozza es lass csodat talaltam is. Sot! Idehaza vasaroltam bontatlan gyari csomagolasut! Mikor megmutattam a gazos embernek, akkor csak ennyit mondott: "ya ez... hat ilyen van annyi a polcon, mint a szar. Semmire nem jo." Jelentem azota is gond nelkul jar-kell az auto a szettel. Sot!

AUTÓNEPPER · http://autonepper.blog.hu 2012.06.19. 08:21:59

Nem rossz,nem rossz, de én inkább egy gyári CNG-s Multipla,Caddy,Zafírát vennék,azzal 5000ft-ból elmegyek 400km-t,itt vidéken veszik mint a cukrot.

CNG a jövő.

domeq 2012.06.19. 08:23:33

Még téli gumi van a Toyotán?

Winkler Róbert 2012.06.19. 08:24:25

@fghjk: Nem volt olcsóbb. Remélem, most már nem indul olyan rosszul a napod.

Winkler Róbert 2012.06.19. 08:25:55

@domeq: Igen. Nyáron olyan keveset megy, hogy felesleges átgumizni, bár megvan a garnitúra.

Majdénmegmondom 2012.06.19. 08:27:46

@Verő Béla: A hengerfej-felújítást a gázüzem követelheti meg, ha rossz állapotban van, nem lehet biztonságosan üzemeltetni gázzal. Talán rossz volt a fogalmazás, de Motordoktort lehülyegyerekezni eléggé hülyegyerek dolog.

DonDodek 2012.06.19. 08:28:55

Látom meg sokan félnek a gáztól. Nekem egy Punto MK2a ba van beszereleve mar 3 éve. Nincs vele semmi gond. A mühelyben megkérdeztek h hova szeretnem a kapcsolót, meg a tankoló csonkot. Én is a benzin töltö nyilás mellé kértem, nekem is kell vigyázzni az adapterre, h ne hagyjam ott a kúton.

Winkler Róbert 2012.06.19. 08:29:32

@ColT: Semennyit nem cuccolok. A pótkerék a 4Runneren alulról van az alvázra rögzítve, úgyhogy az nem jött szóba. A tűző napnál sokkal extrémebb terhelésre méretezték a tartályokat.

Majdénmegmondom 2012.06.19. 08:32:55

@AUTÓNEPPER: Kanadában a buszokon és taxikon fél méteres matrica hirdeti büszkén, hogy hazai CNG-vel üzemelnek, úgyhogy lehet benne valami.

Shadowbull 2012.06.19. 08:33:14

@ColT: "Illetve gáz esetén nincs kartergáz"

? miert ne lenne?

egyebkent az a bazi fekete tartaly a csomagterben tenyleg viccesen nez ki :)

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2012.06.19. 08:33:34

Akkor az olajleválasztó bödönnek nem volt poziítv hatása?

Winkler Róbert 2012.06.19. 08:35:32

@Shadowbull: Gondolkodom is rajta, hogy felkapok egy burnuszt, és odaparkolok az amerikai nagykövetség elé. Legalább nem kell többet stresszelnem a nyugdíjon.

Winkler Róbert 2012.06.19. 08:37:07

@Szárnyati Gézа: Volt, csak kevés, mert a Tehénnek alig van kartergáza. Ez kopottabb motoroknál hoz érezhető változást.

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2012.06.19. 08:40:35

Barna bőrözést annak a tartálynak! :)))

indapass90210 2012.06.19. 08:40:38

Nekem volt gázos autóm. Két hátránya volt. Az egyik, hogy műszaki előtt el kellett vinni a tartályt nyomáspróbára. A másik a csomagtartó elkúrása.

Olyan 30k km alatt soha sem volt vele más gond, csak tankolni kellett.

@ColT: jól viseli, ha meg fóliázottak az ablakok körülötte, akkor pláne. Szerintem tűzre lehetne dobni, legrosszabb esetben akkor is csak szabályozva eresztené el a nyomást. Itt van róla egy IRL teszt: www.youtube.com/watch?v=EAWseapS3HE

bbors 2012.06.19. 08:44:32

Gratulálok a nagyszeű döntésedhez, nagyon fogod élvezni a teletankolás utáni fizetést a kasszánál!
Milyen gyártmányú egységet raktak a tehénbe? Az sem mindegy! Én mindenhol a Prins-ről olvastam a legjobbakat, bár a legdrágább is. Most a 2. Autómban használom. Első Audi A6 1,8T volt, sajnos a vétel után 3 hónapra ellopták. Mostani egy Citroën C8 2.2 , ez sem a kis fogyasztásáról híres. A 160000 km alatt amit megtettem vele gázzal már nagyon rég megtérült a 2500€-s beruházás. Csak merni kell belevágni.
Ja és itt németországban is minden Toyotához ajánlják a "szelephűtést"!

indapass90210 2012.06.19. 08:45:10

@Winkler Róbert: Ukrajnában elég sok V8 land cruiser/cayenne/tuareg megy pótkerék helyére tett gázzal. Bár azt nem tudom, hogy szabályos vagy sem, de általában a pótkereket ilyenkor kiteszik egy konzottal a hátsó ajtóra, vagy oldalra kinyíló konzollal olyan modelleknél, amiknek felfele nyílik a csomagtere.

paperboy 2012.06.19. 08:48:59

Nem ertem en ezt a nagy fekete tartalyt. a szep nagy csomagtartot es az osszkepet is elcsufitja. Nem volt szebb megoldas?

Kand_Úr 2012.06.19. 08:51:34

Az LPG-t meg a CNG-t csak azok szidják akik nem értenek a dologhoz. Nagyon is jól működő rendszer mindkettő. Ami meg a legfontosabb: nem csak környezet, de pénztárca kímélőbb is. Aki sokat cuccol használja pótkeréktartállyal és akkor megmarad a csomagtartó, aki meg sokat megy, vagy ritkábban akar tankolni az csinálja így hengeressel.
Winkli jól döntöttél!!!

paveway 2012.06.19. 08:52:37

Most ez megint olyan szenvedős cikk, mint a kugár soha el nem készülése? Ha nem jön be a gáztartály, lehet egész gáztankert szerelni a kocsi tetejére. Ha az sem jó, át lehet alakítani E85-re. Ha az sem válik be, jön a hibrid. És ha az sem jó, akkor lovakat is lehet fogni a kocsi elé.

gic 2012.06.19. 08:52:38

A szelepvédő adalékhoz csak annyit, hogy 12 éve járok LPG-vel, és NINCS beszerelve ilyesmi okosság. Annak idején nem is volt erről szó, szerintem nem is létezett. Az autó természetesen hibátlanul megy azóta.

tlantos 2012.06.19. 08:54:06

@Winkler Róbert: oda is lehet potkerektartalyt tenni.
De hova tunt a reggeli nyito hozzaszolasom???

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.06.19. 09:01:39

En potkerek helyere rakattam be, a hatranya, hogy brutto 48 literes es 42liternel tobbet nem lehet belerakni az istennek sem. Taxisok csinaljak azt, hogy kicsit machinalnak igy tobb toltheto bele, de ilyen nyari melegben nem allnek meg ezekkel az autokkal a napon :) (alapesetben minden tartaly ~80% korul tankolhato)

Ha mar nem vettem dieselt, akkor a legjobb megoldas az olcso autozasra - azonkivul, hogy nem ulunk bele - a gazozas. Ma mar nem ciki, alig par eves X3 es X5-t is lattam mar gazkuton tankolni..

*azta* 2012.06.19. 09:01:42

@Winkler Róbert:
akkor ilyen esetben csak ez a szemkápráztató megoldás jöhet szóba?
...
hmmm
...
4 gyerek (igen, igen! és még mindig csak 4 kerék), peugeot 806 és a gázon agyaltam, de akkor így már nem téma!

voicespeed 2012.06.19. 09:02:29

Szerintem pótkerék helyére szerelhető tartályból 54 literes a legnagyobb, az a tehén fogyasztásával max 400 kilóméterre lenne elegendő. Nekem nem volt kérdés, hogy melyiket válasszam, mert a Zafirában 6-7-ik ülést is használni szerettem volna. Egyébbként azt mondták, mikor kérdeztem, hogy általában a nagyobb, nagy fogyasztású autókba szokták az akár 90 literes hengeres tartályokat szerelni.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.06.19. 09:03:58

Arra azert vigyazni kell, hogy bar a szabalyozas megengedi hogy melygarazsba allj LPG / CNG szerelt autoval, de szerintem sehol sem szereltek le a tablakat a bejaratoknal.

Ilyenkor mi a szabalykoveto magatartas? A tabla vagy a szabalyzat a nagyobb ereju? (a tablara tippelek, bar eddig meg sehol sem szoltak a matrica miatt)

nagyonnagyon 2012.06.19. 09:04:50

nekem szeptember óta van a kamaszkorú toyotámban, 185k volt és 8-10 Ft/km amit "hoz". Napi 50 körül megyünk, ekkora "befektetéstől" ilyen "hozam" nem sok van.
Szelepkenőt nekem nem ajánlották, helyette a rendszeres szelephézag ellenőrzést. Egyszer már megvolt gond nélkül. Kíváncsi leszek mikor vernek oda az LPG árnak..

Shadowbull 2012.06.19. 09:05:00

@Winkler Róbert: az a tartaly ranezesre is kurvanehez. Ha lekoccolsz valamit, akkor nem fog eloreszallni mint egy elszabadult hajoagyu?

vagy ne kerdezzek ilyet? :)

Balt 2012.06.19. 09:05:05

@bbors: Ott virít a vezérlőn, hogy LOVATO. :)

ChPh 2012.06.19. 09:06:14

@voicespeed: hát igen, de az a bazi nagy tartály jelentős helyet foglal el a csomagtartóból :(
Így is nehezen találok olyan autót amit formára/árra/megbízhatóságra/csomagtartóra okés lenne egyszerre, hát még a gáztartályt is

Öröm akinek befér :)

Balt 2012.06.19. 09:06:44

@Dövan: "Az egyik, hogy műszaki előtt el kellett vinni a tartályt nyomáspróbára. A másik a csomagtartó elkúrása."

Ennek mi a költsége? Műszaki vizsgával összemérhető? Nincs olyan (gázos mű)hely, ahol egy füst alatt megvan minden?

PITTA 2012.06.19. 09:06:59

@Macséta: Én már voltam náluk. Elég vastagon fog a ceruzájuk ha szervizelésről van szó, de annó a Skoda Duálokat ott szerelték át gázosra, szóval tudnak nagy mennyiségben minőségi munkát is végezni...

indapass90210 2012.06.19. 09:07:39

@gergo: én akkor is be szoktam hajtani, amikor még tilos volt, és sehol soha senki nem szólt egy szót sem. Az újabb típusú gázrendszereknél eleve nem volt indokolt a szabályozás, csak egy kalap alá vették az összes autót.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.06.19. 09:08:49

@voicespeed: ma mar mindenhol van autogaz 400km korzetben, Mo-n mindenkeppen. POI-ba berakod a gazkutakat, ha tudod hol nem lesz eleg belole, az utolso 50km-n keresel magadnak egy kutat, minden videki nagyobb varosban is van mar, minimum ketto. Bar teny, hogy a legdragabb kutak videken vannak, akar 15-20 forinttal is dragabb egy liter LPG, mint Budapesten.

Szoval a hatotav annyira fontos, mert ha kifogy a gaz, a rendszer automatikusan visszavalt benzinre.

PITTA 2012.06.19. 09:09:57

@nagyonnagyon: az a baj, hogy most megkapja itt a hírverést, már így is csak hetekre előre lehet beszerelést kérni mert teltház van mindenhol. Ha eléri az ingerküszöböt a gázos kocsik száma odavernek neki az biztos. Bár nekem már 5.5 éve mikor megvettem a gázos Fábiámat már akkor mondták, hogy áááá nem marad az ilyen olcsó, aztán mégiscsak fogtam már vele vagy kb. 700e forintot az üzemanyagon...

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.06.19. 09:10:24

@Balt: annyi az egesz, hogy a kritikus reszeket szivargasjelzo spray-l korbefujkaljak, ha nincs gond, akkor kapsz egy pecsetes papirt. 3-5e forint, nem veszes es csak 2 evente kell ugyis.

A szurocsere az mar huzosabb, most csinaltattam, 14e volt es meg szamlat sem kaptam...

Dreamer_hu 2012.06.19. 09:11:54

Tisztelt Winkler úr!

Három autó LPG/Benzin átalakítása után, a következőket szeretném megosztani:
- a fogyasztás nagyban függ a motor méretétől (kis motor nagyobb túlfogyasztás, nagy motor kisebb túlfogyasztás)
- az, hogy a furatokat lekezelték "horganysprével" nem sok mindent tesz, ugyanis nem tömít. Részlegesen helyre állíthatja a furatok védelmét. Én úgy látom, hogy teljes védelem kizárólag alváz tömítővel és rücsis alvázvédővel érhető el. Sajnos a furatok mellett meg fog indulni a korrózió képződés. Igaz lehet, már nem az Ön tulajdonában lesz az autó. A beszerelőknek nem érdekük a megfelelő furatvédelem, mert a munkájuk "gyümölcsét" már nem ők fogják "leszüretelni". A furatok lekezelése pedig időigényes és macerás folyamat, erről meg szoktak feledkezni...
- a betöltő nyílás jelzését a vizsgakor a tankajtó külső részére kell ragasztani (legalábbis most vizsgakor így "követelték").
- ahogy írta, a fogyasztás nagyban függ a beállításokról, sajnos a blog nem sokat szólt arról, hogyan történt a beszabályozás. Nagyon fontos a tapasztalat, ám az is nagyon fontos, hogy ne csak álló helyzetben legyen beállítva, mert úgy csak saccoló üzemmód lehetséges.
- a cikk továbbá nem tért ki arra, hogy több fajta gázkomputer is létezik. Itt nem gyártóra gondolok, hanem adott gyártókon belül, létezik halál "buta" vezérlő (se hibatároló, se OBD kompatibilitás, se öntanulás), létezik a közép út ami esetleg öntanul, van hibatároló, de nincs OBD kapcsolat. Az utolsó kategória, ebben pedig minden földi jó van. Nem csak azért fontos, a drágább gázvezérlő, mert tudunk vele villogni, hanem azért mert öntanulás vagy OBD kapcsolat esetén leköveti az évszakok változását, az alkatrészek kopásából adódó tűrések változását.
- továbbá nem tért ki az írás arra, hogy a legtöbb gázvezérlő, megfelelően meleg motornál, tud egyből gázzal is indítani. Ez egyrészről anyagi megtakarítás, másfelől a motor élettartamát is pozitívan befolyásolja.
- szerencsére az index TotalCar fórumán nagyon jó kis topikok vannak, ott pedig jellemzően sokat látott emberektől lehet segítséget kérni!

További sikeres gázautózást kívánok!

Dreamer

indapass90210 2012.06.19. 09:12:25

@Balt: olyan 10.000 körüli összeg rémlik, és egész biztos vannak olyan helyek, kérdés, hogy mennyi kell miatta autózni.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.06.19. 09:12:48

@Dövan: Persze, ertelek, en is hallottam olyanrol, aki csinalta ;) De ha lett volna barmilyen gond-baj, akkor elovehettek volna... az a gond, hogy a legtobb helyen nincs/nem volt alternativa a gazos autoknak. Egyedul az Arena Plazaban es Veszpremben a Balaton plazaban lattam kiirva, hogy gazos autoknak elkulonitett parkolohelyek a felszinen, jo messze az epulettol.

gn 2012.06.19. 09:14:23

A pótkeréktartályok elég kicsik, de kiautózhatók 0-ra, a normál benzintank nagyobb, de ugye mindig előbb kell tankolni, minthogy kifogyna.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.06.19. 09:15:49

@Dreamer_hu: szabaly szerint csak a betoltonyillas kozeleben kell elhelyezni a matricat, nem? Vizsga alkalmaval en is kiraktam - biztos ami biztos - de azota nekemis a tankajto belso felen van. Legalabbis en igy ertelmeztem azt, hogy a kozeleben legyen.

Balt 2012.06.19. 09:16:36

@AUTÓNEPPER: Ez a CNG és házi kompresszoros dolog teljesen illegális? Erről nem lesz poszt? :) Egyáltalán, ahhoz létezik utólagosan beépíthető készlet és műszaki engedélyeztetés? (Úgy sejtem, CNG kút nagyon kevés van - még. De ha több lenne is, a kompresszoros nyilván költséghatékonyabb...)

Balt 2012.06.19. 09:18:22

@gergo: A szűrőcsere vizsgához kötött vagy futott km-arányos? Vagy valami jelzi/letilt, esetleg egyszerű TMK önérdek? :)

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.06.19. 09:24:49

@Balt: ajanlott 20ekm utan csereltetni, a sajat erdeked. Nem a gaz koszos, hanem a tartaly falarol valik le a finom reszelek (mikropor), azt fogja meg egy egyszeru papirszuro.

Ha nem csereled rendszeresen, akkor tonkremehet a reduktor, amit ilyen esetben fel kell ujjitani, szerintem olcsobb a rendszeres szurocsere.

En 2 eve gazozok, azota mentem vele 46ekm-t, probaltam kihuzni a szuro cserejet a masodik alkalommal - sokan 25-30ekm utan cserelik csak - de nalam egyik pillanatrol a masikra hibauzenet mellett visszavaltott benzinre, mert hibat erzekelt. Aznap delutan szurocsere utan minden flottul ment, azota is.

AndrewT 2012.06.19. 09:26:01

Aki azt állítja, hogy a gáz szar annak ajánlom az alábbi cikket:

www.caradvice.com.au/92351/toyota-landcruiser-clocks-1000000km/

A rossz hírek a hozzá nem értő, magukat profi szerelőnek valló gázszerelők hanyagságaiból adódik legtöbbször.

A kedvencem amikor ráhekkelik a hengerenkénti injektoros rendszerre a központi befecskendezős rendszert, ami persze szétküld mindent, ha visszarobban. Nem egy iylen van és persze a felelőséget nem vállalják.

Már várom, hogy a 2L turbó megkapja a gázszettet.:)

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.06.19. 09:29:12

A pótkerék kérdést hogyan oldjátok meg, ha gáztartály van a helyén?

Nekem nemrég szakadt ki a szelep a kerékből, ott aztán okoskodhattam volna a defektjavító folyadékkal. Bár nem ott történt, de történhetett volna éjjel az autópályán is.

Már régóta gondolkodok ezen, de a pótkerék kérdés mindig eltántorít (a csomagtartó meg kell a babakocsinak, az sem játszik.)

Van valami megoldás erre?

streetsta · http://managertoys.hu/ 2012.06.19. 09:29:18

@Shadowbull: A beépítéshez mellékelnek egy pakkot, ami a műszaki dokumentációt tartalmazza. Ha szerencséd van, a te autódra már volt korábban ilyen átépítés, annak az engedélye alapján készül a beépítés. Ha nem, akkor mérnök úr megrajzolja, számításokat végez, hogy hová, mekkora furattal, milyen szakítószilárdságú csavarral, mekkora alátéttel, hány helyen legyen lefogatva. Jóváhagyás, pecsét, és csak ezután kerülhet be hivatalosan a szett.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2012.06.19. 09:30:38

@Balt: Nem kell minden műszakinál nyomáspróbáztatni. A tömítettséget valóban ellenőrzik (gázbiztonsági szemle), ez párezres tétel.

PITTA 2012.06.19. 09:33:24

@Dövan: Nyomáspróbára csak 10 év után kell vinni a tartályt, műszaki előtt gázbiztonsági szemle kell párezer forintért...

indapass90210 2012.06.19. 09:34:19

@gergo: én jártam vele az Arénában is, a Balaton Plázánál meg ugyanúgy alatta van, csak az a rész jobban szellőznek látszik. Gond meg igazán nem tud miatta lenni, az utóbbi években eleve csak egy olyan hír volt, hogy valami szirszar autó miatt ki kellett üríteni valami bevásárlóközpontot, mert szivárgott a gáz.

Abfangjaeger 2012.06.19. 09:34:42

Tartály nyomáspróbája emlékeim szerint 5 vagy 10 év. Ha 2 évente vinni kell, ott valami büdös.
Winkler-féle Tehénhez is olyan pótkeréktartályt lehetne kapni, mint az enyémhez, 90 literes, alulról felfogatható. De akkor a pótkereket kellene valahová rakni. Más kérdés, hogy én ezt választanám. Csomagtartóban elférne egy szolid huzattal letakarva.

Captain Caveman 2012.06.19. 09:35:30

@Winkler Róbert: Nekem egy 1998-as Dodge Caravanom van, ahol szintén alul van a pótkerék, semilyen probléma nem vetődött fel a beszerelésnél.

indapass90210 2012.06.19. 09:36:07

@Kiszámoló: szerzel egy szükségpótkereket :) Az csak elfér a babakocsi mellett :)

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.06.19. 09:37:58

@Dövan: az van benne gyárilag, nem vagyok előrébb. :)

streetsta · http://managertoys.hu/ 2012.06.19. 09:38:14

@Kiszámoló: Nekem egy mankókerék került a csomagtartóba, mert én is parázós vagyok, nem szeretem, ha nincs pótkerekem. Igaz, az utóbbi 6-8 évben asszem egyszer volt rá szükség (padkáztam), egyébként meg feleslegesen cipelem a súlyt. Meg ugye mindenre nem lehet felkészülve az ember, mert mi van, ha a pótkerék is kilyukad?:)

PITTA 2012.06.19. 09:38:50

@gergo: Az Europark mögött van egy Penny Market, ott egy sima felszíni parkoló van, de oda is ki van írva hogy Gázüzeművel behajtani tilos :-D Én ezekkel nem szoktam foglalkozni. Max mélygarázsban átnyomom benzinre...

Rocko- 2012.06.19. 09:39:54

hajrá-hajrá!
adaptert egyszerűen a kocsiban kell hagyni mentőláda/pótkerék mellett, oszt csók. amúgy se kizárólagosan LPG üzemű, szóval legrosszabb esetben is benzinnel hazamegy érte Robi.

PITTA 2012.06.19. 09:41:18

@streetsta: Igen a mankókerék a megoldás, bár nekem a Fábiába nagy művészet volt szerezni, mert pár éve nem igazán volt 5x100-as kis méretű mankókerék sehol sem...

Gixef · http://lambdaszonda.blog.hu 2012.06.19. 09:41:32

@Winkler Róbert: Jól döntöttél. lassan 3 éve nyomom LPG-vel (Molnár autógáz, Páhi - Zavoli rendszer). Nagyon-nagyon elégedett leszel. Nekem úgy 10 hónap alatt visszahozta az árát, pedig nem Tehénnel nyomom (egyelőre), hanem sima személyautóval. :)

Nyenyec Sanyi 2012.06.19. 09:43:22

'89-es 4runnerem van (2.4-es motor, 22-RE, EFI befecskendezés), másfél éve gázosíottam el (pótkeréktartály, kívülről alul a pótkerék helyén, DT-szekvenciális gázrendszer)

tapasztalatok:
- a szerviz nem dolgozik szépen, de az autó sem az
- benzinből 11 liter, gázból 12 az átlag, a körülmények nem befolyásolják, a szélsőértékek: 11 és 13 liter. vagyis az autó fenntartása kb egy benzines kisautó költségeivel vetekszik
- az amúgyis gyenge motor még egy kicsit gyengébb lett (saccra 10 %), az emelkedők már komoly lassulást okoznak, a gyorsulás egy kicsit jobb csak a kispolszkinál. utazósebesség olyan 110, a 130-at csak lejtőn lehet elérni, de aztán megtartja a következő emelkedőig.
- a nagyon simán, egyenletesen húzó motor kissé darabosabb lett, padlógáznál sokáig semmi, majd megugrik, stb. de ez megszokható és finom gázpedál kezeléssel kikerülhető
- másfél év alatt 2-szer megjátszotta azt, hogy magától leállt, olyankor, amikor lassításnál, lejtőn lefelé kinyomtam a kuplungot. a szerelőknek nincs ötletük...
- töltésnél egy kicsit bejön a büdös

összességében azért inkább megérte, mint nem. a hátrányok megszokhatóak, a vezetési stílus meg hozzáidomult a csökkentett teljesítményhez.

Erdész 2012.06.19. 09:43:38

Aki fél a gázüzemű autótól, félhet mindentől.Négy Nívámban volt már, Daihatsu Teriosban is, 1000-es Swift-ben van, és egy 20 éves 30 ezer km-er futásteljesítményű Nívámban használom most is. 220,-Ft/l tankolok, a Níva 1600-os motorral 12 l/100km-t, a Swift 4,9-5,8 l/100 km fogyaszt, nagyapás stílusban (nem fizetek gyorshajtásért, 10 perces előnyért). Rendszeres ellenőrzés, szűrőcsere, egy-egy tanknyi benzines menet, (amikor véletlenül leviszik az árát), megéri és biztonságos. A Medic-Car kiváló döntés volt Winkler részéről, nekem már a harmadik autómat szerelték, megelégedésemre, kapcsolatunk azóta is kiváló.Rendszeres és - lassan már függő - olvasóként gratulálok,én már a 113,-Ft/l időben is gázzal jártam.
Tisztelettel: nyugdíjas erdész-vadász

Gixef · http://lambdaszonda.blog.hu 2012.06.19. 09:44:24

@PITTA: Kicsit el vannak tévedve (illetve el vannak avulva) a szabályok a mélygarázsos/parkolóházas tiltással.

Dreamer_hu 2012.06.19. 09:45:46

@gergo: Elhiszem, de épp két hete vizsgázott autón nem fogadták el :( Nekünk sem szép látvány egy metálbordó autón egy citrom sárga matrinca... :(

Nyenyec Sanyi 2012.06.19. 09:46:34

@Nyenyec Sanyi: ja igen, a gáztartályba kb 58 liter fér, ez volt a legnagyobb ami elfért alul az alvázkeretben

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.06.19. 09:46:49

@Winkler Róbert: Akkor neked jó :) Nekem csak 380l a csomagtér, és néha agyig pakoljuk, szóval ott lényeges kérdés, hogy mekkora a tartály :)

Gixef · http://lambdaszonda.blog.hu 2012.06.19. 09:47:43

Ja, és ha már reklámozzuk a Medic-cart, akkor én meg reklámozom a Molnár autógáz szervizt, Páhiban. Gyorsan, pontosan, profin, "szépen" és megbízhatóan dolgoznak, csak ajánlani tudom őket.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.06.19. 09:48:47

@Shadowbull: ? OK, csak gondolom nem olyan összetételű, és mennyiségű, mint full benzin üzemben.

A bödön amúgy is utólagos volt.

indapass90210 2012.06.19. 09:49:21

@Kiszámoló: akkor nem látok más megoldást, meg kell tanítani járni a gyerkőcöt! :D

M@tek@ · http://www.dusza.sk 2012.06.19. 09:51:44

Egy fél éve raktam a 3.0i V6 Audimbagázt. Soha jobb döntést.
Nekem komplett tartarini rendszer van. Adaptálódik, hibatárolós és OBD-s. En nem tettem szelephűtést, mert nem kell, de a japánokba ajánlott. Állítólag "papír" szelepeik vannak. A német vasak LPG barátabbak. Ezt nem én mondtam, hanem a szakik akik beszerelték.

PITTA 2012.06.19. 09:51:54

@Dreamer_hu: Ahol csináltattam a gázboztánsit, mondta a szaki hogy mint az autópályamatricát először a nadrágra kell tapasztani párszor hogy felvegye a koszt rendesen azán fel a kocsira, vizsga után meg le kell szedni és ha kérdik akkor levitte a magasnyomású mosó. Közúton szerintem nem foglalkoznak vele csak vizsgán. A piros matrica viszont az ablakban hasznosabb baleset esetén...

2012.06.19. 09:52:53

megszívod vinkler!

jack.carter 2012.06.19. 09:53:02

Gratulálok és üdvözöllek a gázos-tehenek és elefántok láthatatlan klubjában :) Biztos mondták a szervízben, de okoskodom kicsit, hogy rám is vetüljön némi figyelem: a gázszűrőt, olajcserénként érdemes cserélni mert koszos az LPG. Alapjáratod nem emelkedett kicsit? Nekem a Pajero-n 500-ról 800-ra kellett feltolni hogy ne fulladjon le szegény...

ne most 2012.06.19. 09:55:00

A magyar Myth Busters, nagyon helyes.
A "főszerkesztő úr autója" ? Miért nem rögtön kegyelmes úr?

maistro1 2012.06.19. 09:55:51

Gáztartályt lakótérbe nem teszünk !!
Sok helyet elvesz.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.06.19. 09:57:32

@Abfangjaeger: 10 ev a nyomasproba (nem a beszerelestol, hanem a tartaly gyartasi napjatol szamit) ami egy alkalommal, 5 evre meghosszabithato

En a gazbiztonsagi szemlere gondoltam, ami 2 evente kotelezo. Bocs, ha felreertheto voltam

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.06.19. 09:58:49

@PITTA: Ha atnyomod benzinre, attol meg a gaz a tartalyban marad es esetleg ereszthet ;)

balota 2012.06.19. 09:58:51

@PITTA: @streetsta: Hol lehet szerezni mankókereket? Megkérdeztem 3-4 gumist, de nem tudtak segíteni, ők ilyennel nem foglalkoznak. Az LPG tartályt meg a pótkerék helyére szereltettem be, a csomagtartó meg jól jön a babakocsi, utazóágy, egyéb cuccok miatt, úgyhogy mankókerék a megoldás. Tudtok segíteni, hogy mi ennek a forrása? (5x100-as kéne).

ne most 2012.06.19. 10:00:58

@streetsta: A mobiltelefon kisebb, mint a pótkerék.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.06.19. 10:02:44

@Dreamer_hu: metalszurken sem mutat(na) jol :)

Ahol berlunk irodat, van egy rakas dualos Skoda, hofeherek, ott virit rajtuk a sarga matrica a toltoajton kivul, viccesek. Gondolom cegeskent nem szedhetik le/tehetik at, eddig tolem rendor meg nem kerte szamon.

Ha megtenne es gond lenne, elvileg 30e forintos buntetes.

PITTA 2012.06.19. 10:03:28

@gergo: Én ezt pontosan tudom, de annyi elektromos gázszelep és egyéb biztonsági cucc van benne, hogy én nem félek :-) A műanyag benzintartály sokkal sérülékenyebb... Egyébként ha ki is szivárogna pár liter a merkaptántól mindenki sikoltozna kifelé, de begyulladáshoz elegendő keverék nem igen képződne akkora területen :-) Youtubeon érdemes rákeresni arra a videóra amikor felgyújtanak gázos kocsikat. Van a szakszerűen és a kókány módon átalakított. Van különbség. Valamint volt az ADAC-nak is egy tesztje ott egy gázos Astrát törtek össze majd gyújtottak fel, de semmi extra nem történt :-)

PITTA 2012.06.19. 10:05:27

@balota: Hát nekem szerencsém volt, mert vettem egy octaviára valót az egyik aukciós portálon, aztán megállapítottam hogy ez nagy a Fábiára. Később találtam egy fábiára valót ahol mint kiderült egy Octaviás keres nagyobbat, így végülis cseréltünk és kész. használt alkatrész és az aukciós oldalakon érdemes nézelődni. 4x100-as van dögivel, nekem mint írtam a kis méretű 5x100 adta a nehézséget.

Katana750 2012.06.19. 10:05:58

Jó döntés volt Robi. Anyagilag nagyon hosszú idő alatt térül meg de nem is ez a fontos. A környezetet sokkal kevésbé terheli a gázüzem. Szerintem ez is szempont. A kettős üzem pedig jelentősen kitolja a hatótávot.Gyengébb lpg ellátottságú országokban külön jó. Én Gr.-ben élveztem leginkább az előnyeit. Hibamentes használatot!

cson 2012.06.19. 10:06:11

Utolsó mondat második felére a válaszom:
Majd kell.

De kérjük annak is a bevallását ám!

ne most 2012.06.19. 10:08:15

Turbós autóba lehet gázrendszert szerelni? Nyilván lehet. Inkább úgy kérdezem, van aki vállalkozik erre?

streetsta · http://managertoys.hu/ 2012.06.19. 10:09:09

@balota: Nekem bontó volt a megoldás. 5x100 klasszikus VAG keréknek tűnik, szerintem nem lesz nagyon nehéz találni.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2012.06.19. 10:11:23

@ne most: És vannak dolgok, amik egy mobiltelefonnál is kisebbek.
Egyébként értem.

novothauto · http://novothauto.hu 2012.06.19. 10:11:25

@Macséta: Ha gázosítás, akkor Medic-Car. A tulaj maga is mérnökember, és elég komoly szakmai szemlélettel irányítja a cégét. A szerelőknek meg akkora rutinja van, hogy kétséget kizáróan az élvonalba tartozik a cég ezen a területen.

ÁlKormi 2012.06.19. 10:14:16

Nekem is V6-os autómban van LPG, de a 6-10% fogyasztásnövekedés mese. A 20% a reális érték.

novothauto · http://novothauto.hu 2012.06.19. 10:14:45

@Macséta: Ha gázosítás, akkor Medic Car. A tulaj maga is mérnökember, és nagyon komoly szakmai szemlélettel irányítja a cégét. A szerelők nagyon tapasztalt szakemberek, az egész szolgáltatásuk abszolút élvonalba tartozik ezen a területen.

bbors 2012.06.19. 10:15:21

@ne most: Lehet! Nekem az Audim turbós volt.

Balt 2012.06.19. 10:15:59

@balota: Vatera. :) Viccen kívül. Sokan kirakják, talán épp a gáztartály miatt. :)

Sákif za morro? 2012.06.19. 10:20:00

SZVSZ a horgany spray kb. annyit ér, mint halottnak az utolsó kenet. Csak késlelteti a rozsda kialakulását. Általában utólag fújják le, így pont a kifúrt lemezre nem jut egy csepp se. A víz mindenképp be fog szívárogni oda, csak idő kérdése és körberohad az egész. Jó, nyilván nem 1 év alatt.

ne most 2012.06.19. 10:20:47

Melyik volt az a legnagyobb teljesítményű motor, amibe jól működő gázrendszer került?

Balt 2012.06.19. 10:24:28

@ne most: Vállalkozni mindenre vállalkoznak, ma meg ugye "divat" a downsized turbós motor (a CO2-csökkentés és euroX előírások miatt), tehát a kettő nyilván valahol metszi egymást. :)

Csatlakoznék a kérdéshez annyiban, hogy hogy hat egy turbós motorra (menetteljesítmény, élettartam stb.) a gáz, illetve motorvezérlő-átprogramozással esetleg figyelembe vehető-e a turbó megléte, azaz rugalmasabban alakítható a "munkapont" a túlfogyasztás-teljesítménycsökkenés mentén...?

Rocko- 2012.06.19. 10:26:19

@Macséta: "A gondos-pontos munka lehet annak is köszönhető, hogy a főszerkesztő úr tehenéről volt szó."
valóban.
ezért hordja körbe a Cougarját minden szervizben.

@fghjk: nem cikk, hanem poszt.
és persze gondolom szerinted minden írás reklámírás, azért arra kíváncis lennék hogy te hogyan csinálnád, hogy ne legyen egyik cikk se reklám.
gondolom Autó típusú autó lenne, a sör márkája Sör, és a szerelő is csak Szerelő.
szép élet ez. a Barátok Közt világában.

@Szendwich: :) no igen, ezen múlik hogy ki lesz mester és ki lesz gányoló.

akos696 · www.focusauto.hu 2012.06.19. 10:27:43

@Captain Caveman:

Nekem is Dodge Grand Caravanom van, 3.0 V6 Mitsu motoros. Lassan 1 hónapja gázosítottam el Jánoshalmán a Bácsgépkernél. AC-Stag elektronika (állítólag az egyik legtöbb paraméter szerint beállítható), Tomaseto mechanika. Olyan hibátlanul üzemel, hogy le a kalappal! Ügyesek voltak a srácok, egy dolog kivételével:

A külső pótkeréktartályt úgy rakták fel, hogy a csomagtartónál megroggyant kicsit a lemez (gondolom túlhúzatta). Egy karosszériás ismerőssel majd visszaegyengettetem.

Fogyasztás nekem 10-13 helyett most 12-16, de teljesítményben gyakorlatilag nem érzek különbséget.

Erről a szelepkenő cuccról olvasgattam és arra jutottam, hogy a hidrotőkés motorokba nem kell, a lapkás vagy manuálisan hézagolós motorokban meg 30e km-ként szelep hézag ellenőrzés aztán kész, oda sem kell. Ezt egy 20 éve gázos autókat építő műhely tulaja mondta (Bácsnál természetesen rám akarták sózni, de nem hagytam magam, ugyanis hidrotőkés a motor):

MM. 2012.06.19. 10:27:58

6-10% az nem valós.. 20%al kell kalkulálni..

Mikor mész vele induláskor benzinnel 40 fokos motorhőig több km-t megteszel, aztán ezt nem vonod ki az átlagfogyasztásnál a gázzal megtett km-ekből és hopp kijön a 6-10%...

Az meg a másik hogy pont hidegüzembe zabál a motor a legjobban!

Nekem 8 hengeres autó van gázosítva, injektoros, 0 fokon is simán megy gázzal gond nélkül! Csak sok beállítás és kisérletezés kellett hozzá.. De a beszerelőlnek egyszerűbb belőni 40 fokra ilyenkor már van lambda szabályzás, és egy pongyolább programozással is simán megy a gép!

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2012.06.19. 10:27:59

@Dövan: nem azért tilos behajtani mert szólnak, hanem mert TILOS. Gondolom akkor mindenhová behajtasz mert nem szólnak. Amúgy meg a mélygarázs magánterület, és ha a tulaj kiteszi hogy piros kocsival tilos bemenni, akkor azzal is tilos.
Tehát ha kint van a tilos tábla, hiába engedheti a szabályzás, a tulaj a mérvadó, nyilván.

ne most 2012.06.19. 10:28:03

@novothauto: Mennyivel nő a kipufogó gáz hőmérséklete gázüzemnél? Mérte ezt már valaki?

kollabor 2012.06.19. 10:29:07

Nekem egy FX45-öm van gázzal szerelve. Két és fél év alatt csaknem 80 000km, és hibátlan. Csak gázzal járok, soha nem váltok benzinre. (persze az indulások...) A tankolás ma már nem probléma. Külföldön sem, sőt! Horváto. Olaszo. főleg működik, és még olcsóbb is!Azért érdemes a gáz minőségéről is beszélni, mert abban nagyok a különbségek. Nem is jó a minőség kifejezés, talán inkább a fűtőérték. Nem értek hozzá, de a tapasztalat: Horváto.-ban jó 10-15%-al többet ment el az autó egy tankkal, de az osztráktól is.
Még soha nem számoltam ki, hogy mennyit spóroltam eddig, de most megtettem. Jelenértéken több mint 2 milla (!!!) Jó, tudom ez annyit zabál mint 2 kompakt... Szóval nagyfogyasztású batárokba nem is kérdés a kifizetődés. Még ugyanennyi, és megvan a kocsi ára?!?!
Egyébként a lengyelek (STAKO) gyártanak akár 70l-es tartályokat is, de a kis kereslet miatt ilyenek nem kerülnek be hozzánk, pedig a bálnákba (tehenekbe) ezek valók.
Még egy: A benzin ár változik. 4xfel, 1xle. A gáz csak fel.

AUTÓNEPPER · http://autonepper.blog.hu 2012.06.19. 10:29:24

@Balt: Felesleges a házi kompresszor,mikor a kúton 5 perc alatt telefújják a CNG-tankot.
A házi kompresszor jó ha 8 óra alatt nyomja tele,ráadásul nem sokkal olcsóbb és a kompresszort is meg kell venni.

Létezik utólagos CNG beépítés is,de az inkább 500e ft környéke,akkor inkább egy gyári CNG-s autó.

Kedvencem a Caddy ecofuel 2.0i és nincs belőle motorhibás.
Csak drágább,mint a Multipla.

Multiplának egy nagy baja van,ha beszarik a gázvezérlő az 300e ft, nincs utángyártott, csak gyári.

parrre 2012.06.19. 10:30:26

Kíváncsi leszek a tapasztalatokra. Nekem Exploreren nem tudták JÓL beállítani. Alacsony fordulaton is fos, padlógázon is fos.

Bundee 2012.06.19. 10:30:59

Én februárban gázosítottam az 1.6-os A Vectrámat (C16NZ) Medic caréknál. A beszerelés minősége valóban korrekt, szépen rendezett, áttekinthető munka.
Azért jön néhány negatívum is: mégpedig hogy 10liter fölött fogyasztott az autó (gyárilag benzinből 6-ot) és állandóan világított a check engine, nameg lényegesen gyengébb is lett, továbbá motorfék mint olyan az nemvolt. Mindezeket megemlítettem nekik a 2000km-es kötelező ellenőrzésen és szerintük ez így van jól...
Ezekután átbújtam egy pár fórumot, meg LPG-s könyvet, nameg a beépített gázrendszer doksijait. Kiderült, hogy sem a TPS-t (gázpedál pozíció), sem a lambda emulációt nem kötötték be. Mikor kérdőre vontam őket, arra hivatkoztak, hogy "bezavar" a benzinvezérlőnek. Dafuq???
A Lovato oldaláról letölthető a szervíz program, gyorsba összedobtam egy soros porti illesztőt a gázvezérlőhöz, meg bekötöttem a hiányzó dolgokat. Rászántam egy délutánt meg pár liter gázt és beállítottam. Változás: az autó szépen húz, gyorsul, megszűntek a rángatások, nem veri ki a szemem a sárga lámpa éjszaka és a fogyasztás leesett 8literre.
Mindezzel nem lehúzni akarom őket, nyilván nemfognak minden egyes autóval órákat tökölni hogy a tulajdonos hülyeségeit hallgassák, de egy adott típusra csak egyszer kellene egy jó konfigot csinálni. Ennyi pénzért :)
Így 15ezer km után, csak ajánlani tudom az LPG üzemet!

ne most 2012.06.19. 10:32:18

@Balt: vicceske

LŐRINCI gázturbina
Típus: V94.2
Névleges teljesítmény: 170 MW
Fordulatszám: 3000 f/perc
Tüzelőanyag: gázturbina olaj
Névleges tüzelőanyag fogyasztás: 42 t/h
Gyártó: SIEMENS AG.

rekspeiler 2012.06.19. 10:33:44

@Balt: Hol van egyáltalán CNG-s kút? Még sehol nem láttam eddig.

Rocko- 2012.06.19. 10:33:53

@AUTÓNEPPER: hány CNG kút van? és hány LPG?

@Majdénmegmondom: fotelfizikus volt. :)

@Winkler Róbert: :)))))

@paveway: korántsem.

@Shadowbull: rögzítik, ne félj, ott is van képeken hogy előtte kezelték a felületet mielőtt hegesztették volna a konzolt. ez nem lakótelepi hülyegyerek mélyládája. ;)

AUTÓNEPPER · http://autonepper.blog.hu 2012.06.19. 10:36:24

@streetsta: Mátrában ért utol a végzet,mikor este 11-kor sietvén a szállásra kihasadt a fasza úton a jobb első kerekem,cserélném ki (közben szarvasok ugráltak át az úton a kocsi mögött) a pótkerékre az is full lapos volt,úgyhogy 1km-t kényszerültem lapos kerékkel megtenni,majd reggel kértem egy 12V-os kompresszort,azzal úgy ahogy felfújva leevickéltem Pásztóra.

Ott fogadtam meg,hogy MINDIG KELL egy pótkerék,és rendszeresen nézni a nyomását is.

PITTA 2012.06.19. 10:37:55

@rekspeiler: A kőbányai úton a Mázsa tér mellett, a MOL kúton.

AUTÓNEPPER · http://autonepper.blog.hu 2012.06.19. 10:38:14

@Rocko-: Per pillanat nem sok,de majd lesz

CNG:

Budapest Győr Szeged Pécs

400km-es hatótávhoz nekem elég.

Rocko- 2012.06.19. 10:40:01

@AUTÓNEPPER: ahham. nem tűnik soknak.
bár tény hogy szimpatikusabb, mint a hibridek meg villanyautók. ;)

ne most 2012.06.19. 10:40:07

@Winkler Róbert: Ettől kelet-európai a tehén, ha orosz lenne le sem mosnák, legfeljebb tavasszal egyszer.

kisgyerek9 · http://kisgyerek.blog.hu 2012.06.19. 10:40:41

@Winkler Róbert: a kis adapter most már a legtöbb kútnál rendelkezésre áll a kutasnál, ráadásul pl. azt hiszem a hollandoknál más a töltőfej kialakítása, így ahhoz másik adapter kell.
mondjuk az egész elfér a kesztyűtartóban kényelmesen.

a motortérről jó lenne egy 100%-ig kész képet készíteni, mert így nem túl meggyőző az összkép.

egyébként vannak már rendszerek amikhez nem kell külön ez a szelepvédő kit, hanem 10-15 ezrenként egy adalékot kell rátankolni az üres tartályra, ami aztán folyamatosan elegyedik a rátankolt gázzal.

novothauto · http://novothauto.hu 2012.06.19. 10:41:33

@ne most: Fogalmam sincs. Gázüzemű autókkal egyáltalán nem foglalkozok, de van róla könyvem. Ha nem felejtem el, megnézem.

Az biztos, hogy függ attól is, hogy hogyan programozzák. Mindenképpen törekedni kell a lambda 1 érték tartására, mert a szegény keverék túlzott égési hőmérsékletet eredményez. Érdemes néhányszor csinálni az átépítés után egy kipufogógáz-
emisszió vizsgálatot.

Szerintem.

ne most 2012.06.19. 10:42:44

@AUTÓNEPPER: A totalcar tehenén nem cserélnél kereket egyedül este 11-kor, van vagy 50 kg, inkább felvágnád az ereidet.

ne most 2012.06.19. 10:43:53

@novothauto: Van róla könyved? A csajokról is van?

AUTÓNEPPER · http://autonepper.blog.hu 2012.06.19. 10:45:28

@Rocko-: Persze hogy nem sok,de aki a nagyvárosok vonzáskörzetében lakik és él,annak már az is nagy segítség.
Gondold át,hogy akár 1-2 hónap alatt megmaradt annyi pénzem,amit oda tudok adni gond nélkül az alkalmazottamnak fizetés gyanánt.

Ja és CNG-ből szinte annyit eszik a kocsi,mint benzinből,csak éppen 220-ért tankolom.

kisgyerek9 · http://kisgyerek.blog.hu 2012.06.19. 10:46:22

a többletfogyasztásról meg csak annyit, hogy nyilván van, ez természetes. Szerintem 25% is még elfogadható, bár nekem 17-20%körül beállt.

Sok újdonsült LPG-s szerintem azt hiszi, hogy most aztán ingyé' tankol és elkezdi rúgni neki, ezért szerintem a legtöbbször nem objektív az összehasonlítás, mert almát néz a körtéhez (nyilván 450-es benzinár mellett tojáshéjazott mielőtt végképp elpattant és berakatta a gázt).

Az adott kocsihoz való egyedi hozzáigazítás pedig szerintem alapáron jár minden egyes beszereléshez. A házi berhelésről az a véleményem, mint a rootolt telefonról.

MM. 2012.06.19. 10:47:03

lambdaszondás kocsiknál, a gáz programozása minősége a benzin üzemet befolyásolja..

Ha silányul van progizva, a benzin ecu szépen átirja a korrekciós táblát ugy hogy mindenhol lambda 1 legyen..

Mi történik? Gáz üzembe jól megy a gép, de mikor visszaváltok benzinre elkezd szarakodni...

A gáz programozás lényege hogy minden tartományban olyan legyen a korrekciós tábla hogy a benzin ecunak a lambda visszacsatolás alapján ne kelljen semmit módosítania..

novothauto · http://novothauto.hu 2012.06.19. 10:49:04

@ne most: "A csajokról is van?"

Ezt hogy érted? A nőkre nem lehet oszcilloszkópot tenni, és nincs rajtuk triggerforrás sem.

AUTÓNEPPER · http://autonepper.blog.hu 2012.06.19. 10:49:14

@ne most: Hidd el, hogy ismeretlen helyen este 11-kor 2 éves gyerekkel inkább kicserélem a gyári emelővel is akár,csak tudjak továbbmenni.
Nem esik le az aranygyűrű az ujjamról ha szerelni kell egy kicsit.

Pláne,mióta streetsta jóvoltából van 12V-os kerékkulcsom. :)

Dreamer_hu 2012.06.19. 10:52:09

@novothauto: Sajnos nem sok mindent ér, ha hozzáértő a tulaj, ha a kollégái trehányak és az egyszerűbb, gyorsabb számukra könnyebb utat keresik... :(

Sajnos erre példa a barátom, autószerelő mérnök (gyakorló, saját vállalkozása) ennek ellenére az autómon az emberei hibát, hibára halmoztak... :(

Dreamer

PITTA 2012.06.19. 10:52:31

@novothauto: Ha rosszul van beállítva a gáz és nem jó a keverék a lambda szól a benzines computernek, az korrigál, a gázos meg a benzinest veszi alapul. Ördögi kör ez, bár nagyon ostoba beállításokat nem hiszem hogy tud korrigálni.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2012.06.19. 10:53:32

1999-es 1.3 EFi Fiestámban is ekkora tartály van keresztben... nincs is csomagtartóm, illetve pont befér két sorban 24 dobozos sör a tartály és a hátfal közé. :D De mivel csak munkába járok, ez nem volt szempont.
8000 km után naplózott átlagfogyasztásom 7,11 l/100km gázból és 0,77 l/100 km benzinből. ennyiből max csak robogóval járhatnék, mással nem.

ne most 2012.06.19. 10:54:23

@novothauto: A csajokról gondolom nem csak olvasol.

El kellene kérned a tehenet, lehetnél az első aki megméri és kiderülne van-e alapja a szeleptúlhevülésnek. Ráadásul ez egy baromi egyszerű mérés.

kisgyerek9 · http://kisgyerek.blog.hu 2012.06.19. 10:56:40

@MM.: meg a gyár eredetileg 40 fokra lövi be a rendszert, arra ad emissziós értékeket, arra minősítteti a settet, és nem utolsó sorban azért áll (részben) helyt, amikor szétforog a gyengébb kenésű hideg motor gázüzemben.

Alapvetően azt mondanám, hogy a kihegyezettebb motorok (hondának van egy-kettő, vagy lianák) egy kicsit érzékenyebbek a hidegen gázzal járasram, de a régebbi (akár nyolcszelepesek) simán veszik azt is.

(btw: van - berhelés nélküli - default lehetőség is a közvetlenül gázzal indításra minden esetben, csak azt nem mondják el a szervízben senkinek, értelemszereűen)

Az újabb autók motorjait meg annyira kihegyezik már az emissziós normák miatt, hogy nem mindig fér bele, hogy utólag beszereltess bármi mást...mondom ezt úgy, hogy szerintem mindenkinek gázzal kellene járnia.

Bundee 2012.06.19. 10:56:48

@MM.: Erre való az általam említett lambda emuláció a gázvezérlőben. LPG üzemben leválasztja a lambda szondát a benzin ecu-ról és egy tetszőlegesen beállított jelet küld neki, amit nem érzékel hibának és nem vált át vészfutásra.

ne most 2012.06.19. 10:59:39

@Bundee: Ennél egyszerűbb lenne egy rugóskivető szerkezetet tenni az ecu alá. Ugyanazt a funkciót valósítaná meg.

JmOS 2012.06.19. 11:01:58

Van még olyan hely, ahol tiszta gázüzeműre is lehet alakítani?
Régen volt ilyen autó a baráti körömben.
Én is most tervezek gázosítani, de benzint nem szeretnék.

Szendwich 2012.06.19. 11:02:15

@enpera: "A Belügyminiszter 28/2011. (IX.6.) BM rendelete az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról601. § (6) Az (5) bekezdés a) pontjában meghatározott terek bejáratánál, jól látható módon, a „Biztonsági szelep nélküli LPGüzemű jármű részére tilos a behajtás” feliratú táblát kell elhelyezni."

Balt 2012.06.19. 11:02:19

@ne most: De az nem dugattyús motor. (Mellesleg ott voltam az átadásán.)

ne most 2012.06.19. 11:03:42

@kisgyerek9: Inkább úgy helyes fogalmazni, hogy az emissziós normák miatt a motorokat egyáltalán nem hegyezik ki.

Rocko- 2012.06.19. 11:04:07

@Kiszámoló: nem tilos a pótkerék, csak annak a helyére megy be.
azaz attól mgé tarthatsz egy pótkereket a kocsiban, máshol.

MM. 2012.06.19. 11:04:28

Bundee: a tiéd keverős! Ott az a cél hogy az ecu azt higgye minden oké. ezért van az emulátor! Az injektorosoknál az a cél hogy annyira jó legyen a korrekció hogy észre se vegye a gázüzemet!

Kisgyerek: szétforog a motor?:D Ha lepadlózod biztosan, de azt benzinnel is megteheted...
A gázüzem kíméli hidegüzembe a motort mert a sok benzin higitja az olajat ám..

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2012.06.19. 11:04:50

@Szendwich:
ma már nem gyártanak biztonsági szelep nélküli szettet.

ne most 2012.06.19. 11:05:09

@Szendwich: "Biztonsági szelep nélküli LPGüzemű jármű" ilyen jármű márpedig nincs.

Balt 2012.06.19. 11:06:47

@rekspeiler: Passz, én is csak nézegetem a lehetőségeket.

"Magyarországon sajnos még nincs kiterjedt CNG kúthálózat. Győrben és Szegeden vételezhető ilyen üzemanyag, továbbá Budapesten a Fővárosi Gázművek a Köztársaság téri telephelyén üzemeltet egy nem nyilvános, saját használatú töltőállomást. Idén nyáron annyival javul a fővárosi helyzet, hogy a MOL a Kőbányai úton elkezdi a földgáz árusítását."
www.autonavigator.hu/hasznaltauto/piaci_korkep_foldgazos_autok-4383

Szendwich 2012.06.19. 11:08:25

@triumphator:
@ne most:
enpera hozzaszolasat olvassatok el. En arra reagaltam. Szerinte nem lehet LPG-s autoval melygarazsban parkolni, mert az magantulajdon es a tulajdonos kitilthatja az LPG autokat. Ilyen alapon a piros sport kocsikat is kitilthatna...

Nyiri 2012.06.19. 11:08:29

"Kicsit úgy éreztem nem is annyira a költségek szorítása, mint az ismeretlen felfedezése vonzotta a prodzsektben. Legyen a Tehén gázos." Ismeretlen felfedezésére rádob 300.000 Ft-t. Jó buli

xm95 2012.06.19. 11:12:06

Üdv a gázosok között, jó döntés volt!

Viszont mivel nem túl rég lett a h2o generátor kapcsán mérve mindenféle a Tehénen, érdemes lenne talán megismételni a méréssorozatot, csak az adatokkal alátámasztott örömmámor kedvéért. Én pl. mindíg vigyorogva tankolok, és nem érzek különbséget az autó viselkedésében, (Lexus GS 300)
További boldog környezetvédést!

Rocko- 2012.06.19. 11:12:26

@streetsta: vagy a gázon megspórolt pénzből hazataxizik az ember egy pótkerékért.

@Gixef: nem reklámozzák.

indapass90210 2012.06.19. 11:12:41

@enpera: "nem azért tilos behajtani mert szólnak, hanem mert TILOS. Gondolom akkor mindenhová behajtasz mert nem szólnak."

Nem, egy gondolkodó ember nem ilyen egybitesen oldja meg a dolgokat. De azért örülök neki, hogy vagy, elvégre szükség van olyan egyszerű emberekre, akik megfelelően elterelgetve válnak hasznos tagjává a társadalomnak.

bigwhite 2012.06.19. 11:13:15

Vegigolvasva a kommentek nagy reszet az auto
- felrobban a nyari napon
- felrobban a plazaparkoloban
- szivarog a gaz belole
- nem fog menni
- sokkal tobbet fog fogyasztani
- szana-szet rohad attol a 4 luktol amit belefurtak
- nem fer be a csomagatroba mar egy rekesz sor sem
- es ugy egyaltalan ezzel az atalakitassal teljesen hasznalhatatlan lesz

Azert felelmetes hogy mennyi hulyeseget tudnak itt olyanok osszeirkalni, akiknek annyi kozuk van a gazhoz, hogy harombol ketszer meg tudjak gyujtani az otthoni tuzhelyet a tegnapi gulyasleves alatt.

xm95 2012.06.19. 11:14:05

@streetsta: Nézz eggyel fentebbi hozzászólásomra, kérlek alássan...

ne most 2012.06.19. 11:15:09

@Szendwich: És mit tesz, ha bemész? Beperel?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.06.19. 11:18:53

@bigwhite: Kérdezni se szabad, hanem úgy kell születni, hogy tudni kell a gáztartály paramétereit?

indapass90210 2012.06.19. 11:24:10

@ne most: szerintem ki sem lehet tiltani mióta a jogszabály ezt konkrétan nem tiltja. Az más kérdés, hogy ha elereszti a szarul karbantartott kocsi a gázt, akkor az ezzel kapcsolatban keletkezett kár megtérítését követelheti az üzemeltető.

Balt 2012.06.19. 11:25:57

@rekspeiler: @Balt: Ja, ez másfél éves cikk a hazai CNG-helyzetről. De nézegetem itt:
cng-stations.bplaced.net/Europa.en.htm
www.cngprices.com

ne most 2012.06.19. 11:28:35

@Dövan: Ilyen alapon a benzin is kifolyhat.

Milyen módon bizonyitja, hogy az a gázmolekula ebből a kocsiból való?

indapass90210 2012.06.19. 11:31:53

@ne most: a gáz nem jár egyedül. Csak egy öngyújtó kell, aztán úgyis kiderül amikor felrobban az első autó :)

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.06.19. 11:33:04

@rekspeiler: Mazsa ter, Budapest, Mol.

tobb publikus nincs is Budapesten

Mérges 1234 2012.06.19. 11:34:14

Én is a Medi-carnál szereltettem, nagyjából korrektek, de a csavar ismeretlen fogalom számukra, szinte mindnet műanyag gyorskötözővel rögzítenek, ez pedig elég igénytelen dolog.

Láttam őket forrasaztani és vezetéket leszigetelni is, hát ez is hagy kivánnivalót maga útán.

De egyébként a rendszer tökéletesen működik.

Peetee 2012.06.19. 11:35:05

Ma is kurva meleg van. Mindenki menjen strandra bikins lányokhoz, vagy tópartra monokinis lányokhoz!
Ennyit szerettem volna elmondani; béke!

tlantos 2012.06.19. 11:35:49

@Balt: 10 evente kell nyomasproba.

tlantos 2012.06.19. 11:37:22

@gergo: jo lesz az 40-50ft-nak is. Bar vannak videkek, ahol meg olcsobb, mint pesten.

ne most 2012.06.19. 11:37:36

@Dövan: Ilyen alapon akár tüzet is rakhatna a mélygarázsban gumiabroncsokból.

tailor13 2012.06.19. 11:39:44

Winkler Úr! Jól döntött! :)

Lovato gázszettet használunk 1.6 os bigblock Swiftben, immáron a második autóban, ugyanazt a szettet.

Az első ilyen autónk szintén 1.6-os volt, benne a gáz, úgy vettük. Előzőleg a szettel úgy 200E km-t mehettek, mi is beletoltunk még vagy 120-130E-t, majd az autó így tartott kb 500E-nél, hajtókarcsapágyas lett, eladtuk. Vettünk egy másikat, gázt áttettük, azzal az autóval járunk a tisztán gázzal 90E-nél, hiba nélkül. Kipufogószelepek köszönik jól vannak, pedig semmi ilyen bűvös trutyi nem megy bele, csak gáz. Az előző autóban, amikor nálunk volt, úgy 100E után volt egy hengerfej csere, stb (elment a hűtővíz, sokfelé tört... :( ), akkor néztük a szelepeket, nem volt velük semmi baj. A mostani nem volt még szétszedve.

Sok sikert hozzá, a Tehén motorja szvsz még robosztusabb, mint a Stifté, nem lesz baj vele. :)

DeezL 2012.06.19. 11:44:23

@AUTÓNEPPER:
CNG-t nem ismerem,de nem lehet rossz,de Kaposvár és környékén nincs erre felé csak LPG van!
LPG meg valakinek bejött valakinek nem,szerelők is van aki szidja van aki ezzel foglalkozik...nekem egy 1500ös ladámban volt gáz anno,akkoriban a nagy gázpalack elfoglalta a csomagtartó nagyrészét..meg nem is ment úgy mint benzinből...volt egy E30asomban is ott pl érezhetően szarabbul ment gázból... de annak idején nem foglalkoztam túlzottan a gázzal,mert hosszútávú autóim mind dieselek voltak,akkoriban meg volt bőven kannás gázolaj,étolaj meg HTO is:)

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.06.19. 11:54:59

@tlantos: az a vicces, hogy a Mol Dunai finomitoja vagy az Ipari park mellett van egy A-betus kut, ott az egyik legdragabb az LPG az egesz orszagban. Biztos a szallitasi koltsegek miatt ;)

Atlagban 234 korul tankolok most, igy hirtelen ranezve a holtankoljakra, 20-30 forinttal dragabbat latok csak. Atlag budapesti ar is 245 szokott lenni.

Heves megye: 240-260
GyMS: 246-270
Bacs-Kiskun: 213(?)-240-260

Akkora szoras azert nincs

tlantos 2012.06.19. 12:04:15

@gergo: 20e utan ujszeru volt a gazfazisu szurom.

tlantos 2012.06.19. 12:07:50

@gergo: nincs a francokat.
Kiskunhalason 1 honapja 219.9 volt. Eszakpesten a legolcsobb most 225 (akkor 234 volt). De az M1-M7 bevezeton az agipnal 264. Taborfalvan a putripetrolnal meg megvolt a 280 is, annal kocsogebb kut nincs a vilagon.

Balt 2012.06.19. 12:09:22

@DeezL: Kaposvár (és a Dél-Dunántúl, de tágabban a Nyugat-Balkán) tényleg fehér folt a CNG-t tekintve, ahogy nézem:
www.metanoauto.com/modules.php?name=Distributori&op=Mappa

DeezL 2012.06.19. 12:20:27

@Balt: ja lehet,én nem néztem utána de felénk nincs ezt tudtam,ezért írtam amit írtam!

hosino 2012.06.19. 12:30:44

Én tavaly augusztus óta vagyok gázos. A debreceni fékcentrum szerelte, hát inkább csak fékhibák miatt vigyétek hozzájuk, mert ahhoz értenek, de az LPG-hez.... Na mindegy, végül a Medic-car oldotta meg a gondomat (nekik se ment könnyen azért).
Lényeg a lényeg, az LPG-leírásban szereplő szép kis marketingszöveg az mese. Mindenhol előszeretettel írják a 10%-os fogyasztásnövekedést, ami egyik ismerősömnek se jött még össze, inkább 30%-ról kell beszélnünk (normál vezetési stílust nézve), plusz főleg télen igencsak tankolgatni kell benzint, az én autóm kint áll, mire eléri a 40 fokot a vízhő sokszor már meg is érkezem városon belül az úticélhoz. A megtérülésben ez sincs benne, hogy a benzint se feledd el, sőt...
Még mindig megéri megcsináltatni, csak nem fog olyan hamar megtérülni, mint amivel a szervizesek ámítják az embert.
Az pedig felháborító, hogy milyen ütemben drágul a gáz, a benzint mindig indokolják (világpiaci ár bla bla), az LPG-t indokok nélkül lehet emelni.
Ami érdekes, hogy a keleti országrészben jó 30 Ft-tal is olcsóbb a gáz, mint máshol.

LAPoska 2012.06.19. 12:40:22

A raknak ilyen behemot auto... meg meg penzt olni bele... anyam... ennel mar csak az az integra type-r lpg-vel, ame csebe volt(talan meg van) elado...

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2012.06.19. 12:45:47

@Winkler Róbert: Attól még fel lehet szerelni az alvázban hordott pótkerék helyére, csak akkor a pótkereket kell máshová rakni. Mondjuk egy faja kis pótkeréktartóra az autó végére, az úgy vagány, terepjárós is.

Egyébként a röhej az, hogy ez így, ahogy az autódban van (meg a többi autó 95%-ában), így még szabálytalan is.

A gáztartály elhelyezéséről azt írja a jogszabály, hogy az autón kívül bárhol lehet, ahol nem csökkenti az autó szabad hasmagasságát (merevhidas autónál ez a difi legalsó pontja), és nem növeli az autó legnagyobb szélességét, a karosszérián belüli elhelyezésnek meg az az alapszabálya, hogy nem lehet az utastérrel egy légtérben elhelyezve a tartály. Tehát kombinál így berakva ez épp pont szabálytalan, de ezzel a kutya nem foglalkozik sehol, sose. :)

nagylord 2012.06.19. 12:47:03

Egy 27 éves autó, ami 15 éve gázos teljesen jól megy (csak tartályt kell cserélni), pedig a reduktoros fajta. A hideg motorról annyit, hogy nem kellett benzinnel indítani, csak ha sokat állt -5 fok alatti időben a gázos indítás előtt benzinen két fordulat, és utána (gázon) rögtön indul. Az egyetlen hátránya, hogy megevett két hátsó dobot, illetve bántja a leömlőt is. Itt mellesleg elővenném a koszos benzin kártyát is, mivel ha ritkán megy benzinen a kosz (a hordozó elpárolgásával) beáll mindenhova, így már nehezen lehet beállítani benzines használatra rendesen az ilyen öreg szerkezetet (tapasztalat, mellette gázon 900--1100-as alapjárattal ment). Sok használattal megtérül. és megéri azért is, mert az ember nem kap menten agyvérzést az árak láttán.

stofilol 2012.06.19. 12:51:49

Régi Fiat panda 900ccm, weber 34 icev furva, landi SE81 elektronic reduktor

Fúrt karburátor (fújtószelep és venturi közé), amiatt a szivató gázzal is müködik, ennek okán soha nem megy benzinnel. Reduktor második fokozata olajnyomásra nyit. 10 literes tartály csomagtartóban. (amikor rendeltem 2 szer visszahivtak hogy biztos-e, meg hogy milyen motorba lesz.)

1550 ft / 100km (cirka 6,5 liter), országútón egyharmaddal kevesebb.

Itt kicsit eltájolás van, gáz tökéletesen keveredik minuszokban is, a gond az hogy ha hideginditasz, a reduktor lefagyhat. Egyébként tökéletesen indul hidegen, semmivel nemkell több gáz neki. (benzinből azért kell több mert nem gázasodik hidegen.) Nekem is csak adig kell szivató hogy a gáz elérjen a reduktorból a hengerig gyorsabban, ne az önindítót terheljem, hidegen melegen egyformán.

Daró 2012.06.19. 12:54:55

Nekem 1,5 éve van benn,20e km 16 éves F-astra.
Tapasztalatok: fogyasztás 30% többlet, benzin minimális (az enyém vízhőfoktól függetlenül gázfröcsire vált)
megtakarítás: kb 1000 ft/100km konstans.
Hibák: visszadurrogás, már 2 légszűrőházat cseréltem, nem nagyon tudnak vele mit kezdeni.
ÉÉÉÉs ennyi. Az árát visszahozta, bajom a durrogáson kívül nincs vele.
Ha lesz egy újabb autóm, abba is betetetem, szerintem megére de!
Pl városban tötymörgésre nem való.

ne most 2012.06.19. 13:00:30

@Daró: Miért is nem jó a városban?

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2012.06.19. 13:08:13

@voicespeed: Léteznek 80-90-100 literes pótkeréktarályok@Dövan: is, csak azok akkorák, hogy személyautóba nem férnek be, még terepjárók pótkerekeinek helyére is csak egyik-másik típusba. Ismerősöm Explorerjén 90 literes pótkeréktartály van pl.

shake_ 2012.06.19. 13:08:28

Kedves minden gázüzemű tulajdonostárs.
Nem akarok flémet indítani és tisztában vagyok bejegyzésem végetelnül önző mivoltára, erre felesleges felhívni a figyelmem.
Én személyszerint elfogadom azt a tényt, hogy önmaga eszét ügyességét bizonyítandó, mindenki szereti leírni milyen jó a gázüzem és milyen jól tette hogy átállt stb stb.
DE mi lesz ha a sok bizonygatás hatására a zemberek (mert működik a józan paraszti ész) átállnak LPGre. Az államnak viszont kell a jövedéki adó bevétel mint egy falat kenyér.
A benzin eladás csökken (amin sok a jövedéki adó) a gáz nő (amin szinte 0 a jövedéki adó). Lásd E85 tipikus esete.
És igen megtehetik...
Részletezzem tovább????

terepjaro_jaroterep 2012.06.19. 13:19:03

RÓBERT! A fogyasztást akkor tudod reálisan nézni ha mindíg ugyanazon LPG-kúton tankolsz! Ugyanis kis maszek kút cc 8 atmoszférával nyomja a gázt,pl Agip kút BP-en 14-atmoszférával. /Így a különbség 70 lit tartálynál akár 3-6 liter is lehet!/

1 éve vagyok gázos.1.8 benzines 2 éves autó.
Fogyasztás normál tempóban-benzin 8,5 liter-gáz 11 liter,
sportosan 10 liter benzin - 13,5 lit gáz!!(na itt megugrik ám !)CC 25-30%-os-os fogyasztásnövekedés .
Megtérülés minden pluszköltséggel nézve cc 40.e km-nél-objektíve - ha nem emelik az LPG-árát! Ha igen akkor a távoli jövőben sok sok km után :-(
A következő autómnál -nem tudom rakok -e bele gázt.

TURBÉK 2012.06.19. 13:29:41

Egyértelmű tapasztalatom, hogy minimum 15% a plusszfogyasztás normál használatnál. De a növekvő fordulattal nem arányosan növekszik a gázfogyasztás a benzinfogyasztáshoz képest, hanem jóval többet kajázik gázból mint benzinből bizonyos fordulat felett, tehát hajtós előzgetős tempóban akár 30-40% is lehet simán, tehát érezhetően szétnyílik az olló.
Én egy évet és 32ekm-t jártam gázos 1.4 aex hármas golffal és a fogyasztásom benzinnel együtt 8,3 volt normál dinamikus gyorsításokkal 110 utazóval. Ebben egyenlő arányban volt tél és nyár is. A fogyasztási rekordot barátnőm állította be gázból 6,54 liter 80kmhs tempóval egyedül. Én kajáltattam vele 14litert is autópályán 130-140el, előzgetve 120km-en.
Most egy hónapja 2.5 v6 mondeot gázosítottam el, mondjuk abba is landi renzo szett lett szerelve a Pécsi Gázautónál, de az már a gáz hőmérsékletét érzékeli nem pedig a hűtővizét, vagyis nyáron akár fél perc alatt átkapcsol.
Tapasztalatom szerint a mondeót és a golfot is ugyanolyan erősre lőtték be mint benzinnel lenne, némi plussz dúsítással és így normálban kb 20%-al kajázik többet, de ha pörgetem azon nyomban 30% legalább. Írják is egyébként a katalógusokban, hogy minél nagyobb a köbcenti annál nagyobb lesz a túlfogyasztás gázból.

Rick4 2012.06.19. 13:35:56

Reméljük majd az is ki derül, melyik csapat a legkókányabb az országban, és melyik csapathoz kell visszamenni 5-6x, mert a medic car ennyit tud. Az egyik saját autómat is ott szerelték, én vettem a 3. alkalom után programozó elektronikát, és én csináltam meg, mert ők nem értenek hozzá, más 10x vitte vissza a kocsit, nem tudnak a problémákkal mit kezdeni....
Várjuk a cikk folytatását...

motor77sport 2012.06.19. 13:38:05

Miért nem pótkeréktartály?? A kereket ki lehet venni ha kell a hely, a tartályt nem.

Rick4 2012.06.19. 13:38:20

@shake_:
Részletezd, én 98 óta járok gázzal, most állok át CNG-re. Nektek meg kitartást a jövedéki adó emeléséhez. :-)))

Geronim0 2012.06.19. 13:40:57

Sziasztok!

Én egy kis 1 literes micra "elgázosításán" gondolkozom. Nem értek a dologhoz, megérné bő 200 ezerért beszereltetni, vagy ilyen kis autónál nincs értelme? Az lpg ára kompenzálná a fogyasztásnövekedést vajon?

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2012.06.19. 13:42:16

@TURBÉK: Hát, nekem a 4.3 V8 10-13%-kal eszik többet gázból, mint benzinből Zavoli Alisei N rendszerrel.

Rick4 2012.06.19. 13:52:02

@Geronim0:
1.2 60 lovas puntom is van, 5.2 helyett 6.5 körül eszik, jól megy, nem érzem hogy benzin vagy gáz. 5.2X415=2158Ft, 6.5X225=1460Ft, vagyis 100-on 700Ft, de én havi 6-8 ezret megyek, lehet számolni, havi 50 ezer. Egyébként akármibe rakod, csak akkor jön vissza ha mész is. havi 1-2 ezer km-re nincsen értelme.

Poita not Peter! 2012.06.19. 13:54:20

Gratula a gázosításhoz, jó ötlet volt. Mi Melbourne-ben élünk, feleségemnek egy 7MGE motorú Toyota Cressidája van , sorhat 3 liter automata, sima reduktoros gázszett, nekem egy Mitsubish Triton (L200) 2.4 4G64 motor sima reduktoros gáz és 61,9 centért tankoltam ma. Nekem a pótkerék helyére van a gáztartály felszerelve keresztbe az alváznyulványok közé és 70 litert bele tudok tankolni. Az enyémmel annyi gond volt, hogy a hengerfalon gombostű-fejnyi rozsda gödrök keletkeztek és ezért fúrni kellett a blokkot mert hónolással nem jöttek ki és ha bemelegedett akkor nagyon füstölt. Azt nem tudom, hogy mennyit állt az autó mert én pont úgy vettem, hogy az előző tulaj nem tudta beindítani. Arra gondolok, hogy a rövid távon használt autó hengerfalán kicsapódott a víz és ettől korrodált vagy csak egyszerűen sokat állt és elrohadt. Lehet, hogy nincs összefüggés a gázüzemmel.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2012.06.19. 13:57:17

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Van, ismerős megcsinálta magának, patika lett. Spórolni nem lehet vele, viszont bivaly lesz tőle a dízelmotor, és abbahagyja a füstölést padlógázon is. :)

Wolfram 2012.06.19. 14:00:43

az e85-ben volt "okosság", EU támogatás stb., de a gázbiznisz az oroszoké. nem hinném, hogy a hazai politika bele tudna vagy akarna piszkálni nagy arányban.

amúgy meg tényleg nem kellene reklámozni, mert
-felrobban
-szivárog
-tönkretesz
-legyengít
-beállíthatatlanná tesz
-és felfigyelnek rá...

jobb a békesség

Poita not Peter! 2012.06.19. 14:07:37

@Tie: én azt hallottam, hogy ha nem jól csinálják akkor hirtelen motorhalál lehet belőle

Wolfram 2012.06.19. 14:30:10

@ColT: kivéve, hogy a benzinre már felfigyeltek, erre meg még nem...

(lásd shake_ 2012.06.19. 13:08:28)
ha sok lesz a gázos autó, nagyobb lesz a kísértés a jövedéki adójára.
amúgy teljesen elégedett vagyok a gázzal, csak nem hangoztatom...

TURBÉK 2012.06.19. 14:30:42

@Tie: Oké-oké, lehet az én autóim is tudnák a szabványt, DE írtam, hogy a benzines teljesítményt gázzal is hozza mivel dúsabbra van véve. Nekem ez így járható út volt. V8-nál meg annyi a nyomaték, hogy lehet észre sem vennéd a kis különbséget :).
Szóval köthetnénk a fogadásokat Winkler Tehenének össz. fogyasztására, az első 5ezer km-re mondjuk pólóért :D. Úgy emlékszem 14,5 liter volt kb, javítsatok ki ha nem! Én tippelek egy 19 litert benzinnel együtt, ha tudja a benzines teljesítményét gázzal. A jövedéki adóról meg volt korábban egy nagyon fasza cikk, úgyhogy ne parázzatok 2020ig.

MGN 2012.06.19. 14:35:41

@TURBÉK: Sőt, 2023-ig, addig meghosszabbították :)

.com 2012.06.19. 15:01:12

@tailor13: Tisztelettel,
A 1.6 Swift es a Big Block kisse uti egymast...hagyjuk meg meg ezt 427 +++ kobhuvelyknek. Mindennel lehet viccelni, de van amivel nem illendo ;o)

streetsta · http://managertoys.hu/ 2012.06.19. 15:04:16

@ne most: Nem tudok róla. De LPG-s robogó létezik:))

tailor13 2012.06.19. 15:05:44

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): és @.com:
Humorérzék? M'ér', az mi?

Itt mindenkinek annyi humorérzéke van, mint egy négyzetméter aszfaltnak?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.06.19. 15:10:25

@Wolfram: Jah, csak akkor most senki más ne csináltasson gázosítást? :)

Kormányt kéne cserélni, na.

lwcolors 2012.06.19. 15:11:18

Egyik régebbi cégemnél megunva a dieselek nagy karbantartásigényét,költségeit és magas állásidejét, LPG-s benzines autókat állítottak be, újonnan szerelték beléjük a szetteket. Azóta is minden gond nélkül futnak, a megtakarítás meg milliókban mérhető.

Úgyhogy a gáz problémák is szerintem ugyanolyan dolgokra vezethetők vissza, mint pl az automata váltó problémák. Csak akkor van velük gond, ha nem hosszértő nyúl hozzájuk, ill hogy egyáltalán nem nyúl hozzájuk senki.

hdnctrl 2012.06.19. 15:23:51

@Wolfram: hogyhogy a hazai politika nem tud beleszólni? Ráraknak egy adót, elnevezik mondjuk környezetterhelési adónak (amit éppen kidob a gép, mindegy, mennyire logikátlan az elnevezés), oszt annyi. Még szerencse, hogy ilyet nem tudnak visszamenőleg is megvalósítani.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.06.19. 15:25:17

@scuynat: "Még szerencse, hogy ilyet nem tudnak visszamenőleg is megvalósítani. " Pszt... Elhallgass Te.. Még meghallják...

ata2k6 2012.06.19. 15:52:13

Érdekes, qube megint ki van tiltva?
Kiváncsi lettem volna, h a nagybátyja BMW-jében van-e gáz.....
Meg a másik a 426-os hemivel....

A valós kérdés - Golf 2 GL 1,8 digifart - ba (105 ló, katalizátor) be lehet szerelni a gázt?

Daró 2012.06.19. 16:00:58

@ne most: a hőfokra váltó rendszereknél, azaz az enyémen kívül mindegyiknél, rövid távokon mivel nem melegszik fel a masina, nem vált át gázra csak későn, sok km benzinnel, kevés km gázzal->kevés megtakarítás.
Aki városban kocsival jár az meg is érdemli, mondjuk én nem pösti vagyok, Debrecenben bárhová gyorsabban eljutok bicóval mint kocsival (persze ha a családot viszem én is kocsival megyek, és melózni sem két keréken járok)

hosino 2012.06.19. 16:05:19

@Daró: Úgy sejtem ECOTEC Astrád van, azaz hengerenkénti injektoros, ám a gázrendszered központi injektorra lett tervezve, ezért a visszadurranás, ami azért nem csak kellemetlen, hanem szerintem veszélyes is. Ugyanígy volt családban F astra, 1.6_16V központi injektoros gázzal és ugyanez volt, szerelők mondták, hogy ez így egy kalap f*s. Az autónak se fog jót tenni hosszútávon. Márha ez a párosítás áll fenn az autódnál.

tomnemtom 2012.06.19. 16:07:36

szeretnék avatart a hozzászólásaim mellé.

Daró 2012.06.19. 16:10:10

@hosino: nem, ez központis. Némiképp én is hibás vagyok, mert fillérbaszó kedvemben ha az ecu tú piros, néha lejjebb tekerem a naftát, az meg ugye a durrogásnak kedvez.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.06.19. 16:17:46

@hosino: Meg káros. Nem hiszem, hogy jót tesz neki.

telkoe 2012.06.19. 16:20:34

@Wolfram: Az LPG olajfinomitasi mellektermek, pont annyira tudnak beleszolni mint mas olajtermekek araba.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.06.19. 16:29:07

@telkoe: Annó a benzin is csak a petróleum gyártás mellékterméke volt... Pont azért kezdték használni a drágább alkohol helyett.

moszkvicssluszkulcs 2012.06.19. 16:29:51

Ősszel veszek egy Duster-t, én is gázosítással fogom kezdeni.

Rocko- 2012.06.19. 16:34:41

@MM.: kell venni programozható ecut, aztán tolsz bele szépen sok tábát.

Daró 2012.06.19. 16:35:03

@moszkvicssluszkulcs: A Dusterről a népítéleten jókat írnak, gázosítva is. Hajrá!

Wolfram 2012.06.19. 16:39:29

@telkoe: @scuynat: azért az e85 egy mezőgazdasági termék, hazai pálya, csomó pályázati, támogatási, fejlesztési lehetőséggel (föld, termelés, foglalkoztatás, feldolgozás stb.). gondolom elő volt készítve a projekt, a teljes termékpálya le lett fedve.

a gáz (kőolaj) meg mégiscsak nemzetközi játszótér, ha rátesznek egy adót max. az államnak lesz jobb. az is valami, csak nincs benne annyi "okosság". tehát periférikus. hacsak hirtelen nem nő akkorát a volumen, hogy valaki meglássa benne a fantáziát.

az a cikk viszont érdekes lenne, ami 2020-ig, pláne 2023-ig bebiztosítja, a jövedéki adómentességet!

Sixday 2012.06.19. 16:50:16

@tailor13: Ne haragudj és ne vedd támadásnak, de én ezen hangosan felröhögtem: :)
"Lovato gázszettet használunk 1.6 os bigblock Swiftben, immáron a második autóban, ugyanazt a szettet."
A bigblock kifejezést hangyányit más kategóriájú motorokra használják :)

Daró 2012.06.19. 16:51:34

Valaki írta itt hogy nem mindegy melyik kútnál tankolsz.
Én egy ideig tankoltam kicsike kútnál, aztán kicsike kút 2-nél.
Kicsikekút2-nél a tankomba kevesebb gáz fért mint kicsikútnál...vagy az egyik helyen basztak át engem, vagy a másik hely baszta át saját magát.
Majd átmentem a MOL-hoz, green kártyával 9 ft kedvezmény, így kb 10 forinttal drágább a gáz mint kk2-nél. Forintra ugyanannyiba jön ki 100km, ergo a molos gázból még kevesebbet fogyaszt... köv2: a kk2-nél is engem basztak át, csak kevésbé mint kk1-nél, vagy a MOL magának jobb LPG-t hagy mint a KKknak.
Egyébként megfigyelhető a minőség erős ingadozása a gáznál.

tailor13 2012.06.19. 16:57:39

@Sixday: Ez volt a cél :)
(annyira meg én sem vagyok hülye, hogy ne tudjam, mire használják... :) Humor akart lenni :) )

Rocko- 2012.06.19. 17:00:21

@Wolfram: "ha sok lesz a gázos autó, nagyobb lesz a kísértés a jövedéki adójára."
nem ezen fog múlni.

ne most 2012.06.19. 17:01:27

@Sixday: Szerintem aki nem V8, nem használhatja a bigblock szót.

ne most 2012.06.19. 17:04:53

@Rocko-: Ha megemelnék a jövedékit, hasonló helyzet állna elő, mint régen a HTO és dizel viszonylatában. Lenne hirtelen egy halom gázkereskedő.

Rocko- 2012.06.19. 17:08:34

@ne most: akkor lesz majd helyette más.
és nem azért fognak emelni, mert sok a gázos autó, hanem mert kínjukban nem tudnak mit kitalálni.
és akkor szerencsénk lesz, hogy LPG-adót vezetnek be, nem pótkerékadót.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2012.06.19. 17:37:01

@TURBÉK: Na ja, a gáz eleve jót tesz a kis fordulaton leadott nyomatéknak a lassabb lángterjedés miatt, ez az öreg OHV V8 meg nem az a típus, amit érdemes szétforgatni. Nyomatékcsúcs 3250-nél. :)

Valszeg emiatt nem fogyaszt számottevően többet mint benzinből, mert az a fordulatszámtartomány, ahol használjuk, ott még erősebb is gázon, mint benzinen, a nagyobb nyomaték miatt. Persze 5000 fölött már benzinen erősebb, de mi a fenének forgassam annyira, ha eleve 4700-nál van a teljesítménymaximum. :)

De mivel a 3 liter V6 se lehet egy túl pörgős motor, szerintem a tehén is hozni fogja ezt a sztorit.

Szóval ha már tippelni kéne a normálisan jól beállított üzemmel való fogyasztásra, akkor 14 liter benzinfogyasztás mellet mondjuk 15-16 közé tenném a tippemet.

TAS 2012.06.19. 17:39:02

Gecinek kell ekkora kocsit venni?!

wsx 2012.06.19. 17:46:42

Szerintem, amire a mérnökök kitalálták a motort, arra, azaz azzal kell használni.
A másik, hogy parkolóház akkor elfelejtve? Bár hallottam olyasmit, hogy a gázos autókat is be fogják engedni, amit nem igen értek, hiszen a gázos jármű nagyobb CO kibocsátással rendelkezik, mint a benzin/diesel, és ha valaki járt csúcsban az Aréna Pláza parkolójában, akkor biztosan hallotta már jelezni a CO veszélyt jelző szirénákat.
Egy ekkora autóban még csak-csak elfér a tartály, de egy kissebb autóban, max. kissebb tartály, de még az is annyi helyet foglal el, hogy élhetetlen lesz a csomagtartó. Vagy annyira kicsi lesz a tartály, hogy kényelmetlen lesz folyamatosan gázos töltőállomást keresgélni. Én azt mondom, hogy eredetiben kell hagyni, és ha nincs elég pénz rá, akkor kevesebbet kell közlekedni vele, vagy le kell cserélni, kissebb fogyasztású autóra. Ne vegye senki sértésnek! Nekem is volt 6 hengeres autóm, 18 literes fogysztással. Imádtam, szerettem, és csak a benzinár miatt nem adtam volna el. Inkább kevesebbet jártam volna vele.

ne most 2012.06.19. 18:25:26

@wsx: A gáz szettet mégis mire találták ki a mérnökök? Egyébként egyetértek, a benzines autóba ne töltsünk savanyú káposztát.

ne most 2012.06.19. 18:28:10

@Solberg: Budapesti utakra pont jó, nem zavar a járdasziget, kátyú.

wsx 2012.06.19. 18:40:11

@ne most: pontosan erre gondoltam. Van kimondottan olyan motor, amely pl. Cng gazra van tervezve, de a benzin motor benzinre van tervezve. Ettol meg mehet gazzal is, de alapvetoen azt gondolim, hogy nem tesz jot neki. Mindenkire ra van bizva a dontes. Ez az en velemenyem.

gabesz7004 2012.06.19. 19:01:14

Meg tudná valaki mondani, hogy Sussitát is lehet gázosítani? :D

ne most 2012.06.19. 19:54:13

@wsx: Kimondottan nem terveznek CNG-re, mert nem éri meg. Legfeljebb ezt azt módosítanak.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.06.19. 19:58:50

Talán ezt az ELgázosítás szót el kellene felejteni. Olyan rossz csengése van.
Értelme viszont nincs.

Wolfram 2012.06.19. 20:33:31

"amire a mérnökök kitalálták a motort, arra, azaz azzal kell használni."

a lovat arra teremtették, hogy szekeret húzzon. ez az egész hisztéria a pöfögő gépek körül... nem is értem!

@agresszív kismalac: igen, az elgázosítás olyan, mintha köddé válna...

Specialized78 2012.06.19. 20:45:42

Nekem másfél éve LPG-s az A Vectrám.Sajnos az LPg ára folyamatosan növekszik,jelenleg 254-ért tankolom,de pl Karcagon a MOL-nál már 264.Itt valamiért mindig drágább,mint szinte bárhol.Év elején Érd környékén még 212-ért tankoltam...
A Vectra motorja 1.6-os,C16NZ.LPG-ből fogyaszt 7,02 Litert 100 Km alatt vegyesben.Ez azt jelenti,hogy benzinből megállna 5.8-ból a fogyasztás.

Adam88 2012.06.19. 22:07:59

Nekem is nagyobb autóm van /3.5L/, de eszembe nem jutna gázt tenni bele. Akkor inkább eltankolom az árát. A gáz a konyhába való :D Valahogy nem tudnék nyugodtan ülni a kocsiba, majdnem a seggembe egy hatalmas gáztartállyal........kicsit aggódnék miatta, de kinek mi.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2012.06.19. 22:24:48

@Szendwich: Így van. Magántulajdonnál azt engedsz te is be, akit akarsz, nem?

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2012.06.19. 22:28:44

@Dövan: Semmi baj, a szabályok azért vannak hogy te megszegd őket. Gondolom nem okoz gondot a szlovák rendszámoddal mozgássérült helyen parkolnod sem, hiszen neked bármit szabad.

Rocko- 2012.06.19. 22:31:58

@wsx: böff-böff-böff.
nem tervezik, hanem már vagy egy éve nem tilos mélygarázbsa menni.
nem a co hanem a gáz miatt volt tilos. persze kiderült hogy baromság.

Rocko- 2012.06.19. 22:33:53

@wsx: "Ettol meg mehet gazzal is, de alapvetoen azt gondolim, hogy nem tesz jot neki."
ezt olyan tapasztalataidra, méreéseidre alapozod, hogy?

Unknownsoldier 2012.06.19. 22:39:01

@Specialized78: Lenne az 4,0 liter is nem? Csak aztán vége a lejtőnek, akkor meg már hoppá-hoppá... Szeretem az ilyen blogokat olvasni az ezeréves romokkal, csodás fogyasztási adatokkal... Persze...

monstertruck 2012.06.19. 22:46:59

Lehet hogy nyelvtannáciskodás, de nekem olyan parasztvakító szöveg ez a "visszahozza az árát"
Szerintem sosem hozza vissza, max kevesebbet visz el évek alatt az üza költség, de vissza nem hoz semennyit sem.

nagyonnagyon 2012.06.19. 22:56:28

@PITTA: na igen, egyébként nem hiszem hogy ilyen "hírverés" átütné az ingerküszöböt az már át van. Ez egyszerre bonyolultabb és egyszerűbb kérdés, néha azon gondolkodom hogy már vagyunk-e annyian gázosok hogy érdemes legyen elindítani a szivattyút vagy még ugorjanak be pár ezren, és akkor még a gázüzem felé billenő pár forintot is meglovagolva lehet sarcolni az "úri közönség"-et.
Már az elektronyos kocsik kommentelése után megfogadtam nem írok ide mostanában mert demagóg a szövegem.. hát nem eltévesztettem.

gumikigyo 2012.06.19. 23:08:10

@enpera: Mélygarázsba is behajthatunk a gázautókkal
Dátum 2011.10.13.
Október 6-án lépett életbe a Belügyminisztérium 28/2011. (IX. 6.) BM számú, az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló rendelete.A CNG-üzemű járművek számára teljesen nyitottá válnak ezek a parkolóhelyek, míg az autógázzal hajtott társaiktól elvárás lesz a biztonsági szelep.

fda 2012.06.19. 23:13:38

@Kiszámoló: Vagy a csomagterednek annyi, vagy a pótkeréknek.

Egyébként pótkerék-ügyben gondolj arra, hogy (nem tudom hány éves vagy) életedben hányszor volt rá szükséged. Ilyen erővel jópár más alkatrészt is lehetne hordani.

Nagyon sok új autóhoz nem is adnak pótkereket

Persze ha legközelebb épp kellene, akkor megszívtad, mert sokkal bonyolultabb és drágább lesz hazajutni.

fda 2012.06.19. 23:14:54

@Adam88: Veszélyesebb, mint a benzintartály?

xm95 2012.06.19. 23:15:47

@streetsta: arra, hogy az egész méréssorozatot (teljesítmény, nyomaték, kipufogógáz analízis) elvégezni újra gázüzemben, és megírni ugyanúgy, ahogy a csodagenerátor esetében. És mivel te hamarabb beszélsz Winklivel, meg ismered is személyesen, tán jobban hallgatna rád, mint egy hozzászólásra tőlem...

indapass90210 2012.06.19. 23:24:42

@enpera: mondom én, hogy hüje vagy! Nem tudsz disztingválni. Nyilván két rokkanthelyre-parkolás között meg szűz picsák vérét iszom.

indapass90210 2012.06.19. 23:35:14

@enpera: nem, mert onnantól, hogy nyilvános szolgáltatást végzel egészen más az alapállás. Nem megalapozott indokkal senkitől sem lehet megtagadni a kiszolgálást. Ha éppen egy parkolási szolgáltatásról van szó, akkor az, hogy neked valami gyakorlati szempontból irreleváns paraméter (itt a hajtóanyag, de lehetne a szín is) nem tetszik, az kurvára nem érdekel senkit.

Pepejoe 2012.06.20. 00:05:36

Tetszik ez a gáz-cucc, de inkább a mélyládámra szavazok még mindig...az is hengeres. :D
A kettő együtt nem fér.

bolhaf 2012.06.20. 00:59:44

Érdekes, hogy a Totalcar szakmához értő emberei is be tudnak dőlni egy egyszerű reklámszlogennek..."Féláron tankolhat!" No persze!
Én, aki szintén bedőltem a reklámnak, ma már másként látom a helyzetet....
Történet röviden: Pécsi Gázautónál egyeztetés autóról, minden ok, LR Omegas rendszer beszerelése 240.000 Ft-ért és most spórolok vele 300-400 Ft-ot/100 km-ént. Ami valljuk be, elég „gáz”!
A sikersztori lényege, hogy az autó eredetileg 7 L benzinfogyasztását sikerült 9-9.5 L gáz + 1L benzinre beállítaniuk 100km-ént, viszonylag hosszú távú autózásokkal, 110-es utazósebességgel(benzinből télen még többet kér 1.5-2.5). Hogy miért lesz belőle 30%-al magasabb valós gázfogyasztást és miért felejtik el megemlíteni a számottevő benzinfogyasztást a kalkulációnál?? Ezt mindenki döntse el saját maga….
Kb. tízszer vittem vissza az autót, hogy nem erről volt szó és mutattam az irodaház oldalán lévő óriási feliratot, hogy én arra fizettem elő és tényleg fél áron akarok autózni. Nagyon kedvesek voltak az elején, de most már csak egyszerűen hülyének néznek, amiért akadékoskodok. Hiába kértem tízszer új beállítást, nem tudták összehozni a tuti gázfogyit! Érdekes, hogy az irományok és 2 évvel ezelőtti tájékoztató adatok szerint csak tíz százalék körül volt a többletfogyasztás gázból, a mostani LR fórumon már hivatalosan is 15-20%-ot is említenek… amiből lassan a valós 30%-ig jutunk.
Az autó hibátlanul üzemel(t) benzinnel, de mindig volt valami kifogás, hogy azért nem jön ki a 10 % többlet gázból, mert ez meg az az alkatrészem nem jó, ezért plusz 100 rugó ráköltése után meguntam a dolgot és beláttam jól átb..ak! (lambda szondák, 4 trafó, gyertyák, ecu resetek márkaszervízben, stb.). Érdekesség: a fórumokon olyan gyors megtérülésekről hallani (talán maguk írják a hozzászólásokat), hogy öröm olvasni, csak úgy röpködnek a mihamarabbi százezrek!
Hogy 340.000-ért 300-400 Ft valós megtakarítás/100 km megérte-e???

Szerintem qr.ra nem, de maradt a tudat, hogy védem gyermekeim és a környezetem egészségét!

u.i.: gázos autóval kerüld az autópályákat, mert meg fogsz lepődni a %-os gázfogyasztás különbségen!

a kertész tömlővel 2012.06.20. 07:05:27

corolla 1.4 2003 pont két honapja lpg-vel.szerelve gyöngyös 5r gas, 1x kellett visszamenni mert szegényedett a keverék,azóta 8000km megtéve hibátlanul!benzinből fogyi 6.5-7-5 (7x430 :3010),gázból 7.2 -9 ,átlagban 8-8.3(8x260 : 2060 ,) .észrevehetően melegebb a motor müködése,többet megy a ventillator,,a szerelő azt mondta h ez nem baj,,én azért most találtam bele egy Motul cng/lpg specific olajat,kiprobálom,sajna haverom corolla 1.6ja 50ezer gaz km után szelepes lett...adalékban én sem hiszek

mudd 2012.06.20. 07:37:18

en egy hete jarok gazzal (10 eves fabia, 1.4 nyoccelepes) a fogyasztasrol meg nem merek nyilatkozni - az elso tankolas 6.6, de az inkabb meresi hiba, mert 7 lityi benyaval jartam. ugy szamolom, hogy a befektetes kb. 1 ev alatt megterul - csehorszagban a gaz 17-18 czk, a benya 37 korul

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2012.06.20. 07:57:06

Minél nagyobb fogyasztás, annál hamarabb térül meg az ára.
Nekem 27 litert fogyaszt gázból, 25-öt benzinből.
Lehet matekolni. :)

KPali 2012.06.20. 07:58:41

Emelték mostanában az LPG árat (+50-60FT?), de a benzint még jobban, kb 100Ft-tal az utóbbi időben...
A Pécsi/Pécsváradi CNG kútnak megírná valaki a címét? Köszi!

Kulmar 2012.06.20. 08:05:01

@hosino: ismerteim szerint a gáz ára talán fél év vagy 9 hónap csúszással az olaj árát követi. Tehát nem indokolatlan. Ill. van indoka a hülyeségnek :)

lomtengerkapitány 2012.06.20. 08:23:46

De hülyék vagytok! :) A parlamentet kellene gázosítani.

Ablakos 2012.06.20. 08:32:56

Nekem 4 hónapja van bent a gáz. Volvo S60, 2.4. Városi fogyasztás benzinből 13l, gázból 15l, autópálya benzinből 9l, gázból 10l, tehát nálam bejött a 10-15%. 4 hónap alatt a beszerelési költség 2/3-a már megtérült, a kocsinak eddig semmi baja.

PITTA 2012.06.20. 08:39:22

@nagyonnagyon: Ha azt nézed hogy nem minden kúton van gázcsonk és minden ilyen kúton 1 csak 1 kútfej van, innen látszik hogy sokszor a benzinesnél minden kútfejnél állnak ez átlagban 6-10 darab addig a gáznál sokszor nem is találkozol az előtted vagy utánad tankólóval, szóval amíg nem lesz sorállás az előtt az 1 szem kútoszlop előtt, addig még nem vagyunk olyan sokan. Bár mondjuk az is jellemző hogy a gázosok mindig teletankig nyomják így ők ritkábban járnak tankolni.

PITTA 2012.06.20. 08:45:58

@bolhaf: Látom Pécsen szereltettél. Ha pesti lennél mondanám hogy keress meg és állítunk rajta neked. Én vettem a saját LandiRenzos rendszeremhez kábelt így a szervíz állítgatását helyre tudtam hozni. (Nekem máshol barmolták el)
Az index autógáz forumán próbálj meg keresni pécsi landirenzóst akinek van kábele, hátha tud segíteni. Nekem sikerült a 100 lovas 1.4-es kombi fábiámat levinni 7,5-8,5 liter gáz + 0,5-1 liter benzinre budapesti használattal.

PITTA 2012.06.20. 08:48:29

@bolhaf: Ja még annyit, hogy a Skoda amikor a DUÁLokat elkezdte hirdetni, ők korrektek voltak és autózz 2/3-ad áron szlogent nyomták. és ez kábé így is van. Nekem benzinnel kb.30 forint, gázzal 20ft 1 km, robogóval meg 11ft :-)

Lezly 2012.06.20. 09:11:16

Ilyen mértékű üzemanyag megtakarítást (45%-ot)el tudtam érni Petrol-Spór üzemanyag fogyasztás csökkentő készülékkel is (benzines és gázolaj üzemű autómnál is), és csak 25 eFt-ba került egy autó vonatkozásában. Kb. két pec alatt be is tudtam szerelni, mert csak az üzemanyag csőre kell két kábelbilinccsel rászorítani, és kis helyen elfér a motortérben.
Ha valakit érdekel, tudok segíteni vagy tanácsot adni ezzel kapcsolatban, mert már több éve rajta vannak az autóimon és megbízhatóan jól üzemelnek, a motor is erősebb tőle, és télen is egy pöccre indul.
Telefonszámom: 20/285-9077; e-mailem: takacs.laszlo58@gmail.com

Wolfram 2012.06.20. 09:12:06

Opel Vectra B 1.8, nem szórakoztam a gáz beépítéssel, direkt gázost kerestem.
a fogyasztása valóban megnő autópályán, óra szerinti 160-nál (kb. 150 valós) felmegy 9.5 (L/100Km)-re is, ami a 8.5-ös városi átlagnál (Bp) is több. persze a gáz átlagfogyasztását nehéz számolni, ahány kút, annyi szokás (meg töltőnyomás).

a benzinfogyasztást pedig nehéz 100km-re vetíteni, mivel az nem a megtett úttal, hanem az indulások számával arányos. ha mindig csak 2km-t mész a kocsival, akkor értelemszerűen magas, mert szinte át sem vált gázra (bár nekem 2-400 m után átáll) ha egyszerre 200km-eket, akkor szinte nulla.

egyébként a gázautó sem termeli a pénzt, így pénz bevételről valóban nem érdemes beszélni (különben egész nap autóznék), hanem inkább megtakarításról (bár ha befektetésnek tekintjük, akár megtérülésről is). én az elmúlt 4000 km-en kb. 80.000 ft-al fizettem volna ki többet, ha benzinessel járok. persze apránként nem fáj annyira, csak ha utánaszámolunk. viszont ami jobban változott, az autóhasználati szokásaim... :)))

akinek meg nem jön be, az vagy elkezd trollkodni, hogy az elégedett hozzászólók hazudnak/beépített emberek, vagy beletörődik, hogy megszívta. új autó vásárlásoknál is hallottam már horror történeteket, kanosszajárást, vesszőfutást. persze sok ezerből mindig egy, akivel az megtörténik.

Wolfram 2012.06.20. 09:18:08

@Lezly:

én egyszer levittem az autóm átlagfogyasztását jó két literrel egy viszonylag olcsó módszerrel. egy 1.6-os Ford Sierra volt, karburátoros, bő 9 literes fogyasztással, amit sikerült olyan 7-7.5 literre levinni. ez tízen x éve még nagyon jó érték volt ám!!! és nem kellet méregdrága modern autót venni hozzá, meg semmi drága kütyüt!

a módszer a következő volt: két teli tank közt rátankoltam 2000 ft-ért, és nem számoltam bele. (persze az arányok azóta változtak). így viszonylag jól tervezhetően, egyszeri nagyobb kiadás nélkül jelentős átlagfogyasztás csökkenést értem el. szerintem megérte...

Netuddki. 2012.06.20. 09:28:21

@AUTÓNEPPER: "CNG a jövő."

Ja, addig amíg eléggé el nem terjed. Aztán erre is kivetnek valami új jövedéki adót aztán ugyanannyiba fog kerülni mint a benzin...

Lezly 2012.06.20. 09:47:07

Helló Wolfram!
A Petrol-Boosterrel és Turbo-Boosterrel 5-10%-os mértékű üzemanyag fogyasztás csökkenést érnek el, a Petrol-Spór viszont sokkal erősebb mágneses térerővel rendelkezik, ezért lehet vele a 45%-ot is elérni. Egyébként ilyen mértékű üzemanyag megtakarítást már mások is elértek vele, és nem érdekel ki hiszi el, vagy ki nem - ugyanis az egész a fizikai törvényeken alapszik, és annak helyes alkalmazásán, ami objektív kategória. Ha adsz egy e-mail címet, elküldöm a műszaki leírását - ha érdekel a működési elve.
Üdv: Lesly

mudd 2012.06.20. 09:51:39

es az elpeget nem lehetne valahogy meg petrol-sporolni? ;)

Luighi 2012.06.20. 09:53:03

Arra tudja valaki a választ, hogy az LPG (propán gáz) és a CNG (földgáz) rendszerek miért teljesen más technikával vannak az autókba szerelve? Hiszen gáz1 gáz2. Mi miatt kell? (Azt én is tudom hogy a fűtőértékük más, de az a más gázosítót, befecskendezőt nem indokolná!)

sabba 2012.06.20. 09:59:35

Én a az 1.6-os Fiat Stilonkba szereltettem , most már 1 éve (ca14 000 km használat) egy Landi Renzo rendszert. Benzinből 6,5-7 liter volt a fogyasztás ,most pedig ca 8-8,5 .
Egy ceglédi cég szerelte be és azóta gyakorlatilag nem volt hozzányúlva és megy gond nélkül.(1* állítottak alapjáratot,mert néha leállt minden előzmény nélkül)
Jellemzően nem városi autózásra használjuk,de szoktuk autópályán is,de én nem tapasztaltan jelentős fogyasztás növekedést ott sem.Persze ez függ a vezetési stílustól is,de senki ne gondolja ,hogy 70-el szoktunk autózni.
A mélygarázsokat illetően pedig az a helyzet ,hogy megváltozott a BM idevonatkozó rendelete. Ahol azt látjátok ,hogy LPG -vel behajtani tilos,oda most már be lehet hajtani a biztonsági szeleppel ellátott (!) mostani rendszerekkel felszerelt autókkal. Oda nem lehet behajatani továbbra sem ahová a következő szöveg van kiírva: Biztonsági szeleppel ellátott LPG -vel behajtani tilos.

Egyébként én befektetésnek tekintem ,mert ha kiszámolom,hogy a 220 e Ft -on mennyi a 'kamat' havonta,noshát az igencsak jónak mondható ,anélkül ,hogy elvakult lennék.
Egyetértek az előttem szólóval,hogy mindig vannak olyan esetek amikor nagyon belenyúlunk valamibe,s ez igaz egy gázos autóra is,de azért általánosítani veszélyes dolog.

Lezly 2012.06.20. 10:03:06

Mit jelent a "LOL"?

mudd 2012.06.20. 10:05:23

@Lezly: hu.wikipedia.org/wiki/LOL
(persze, mondhattam volna azt is, hogy guglizd ki ;))

Lezly 2012.06.20. 10:33:51

Addig szoktak csak így viccelődni, amíg rá nem teszik a Petrol-Spór készüléket a motorhoz vezető üzemanyagcsőre.
Aztán csodálkoznak, hogy addig álló helyzetből csak legfeljebb 3-as sebesség fokozattal tudtak elindulni, 1-2 perc múlva viszont már 4-esben is.
Egyébként ezt a módszert a németek használták először a II. világháborúban, a kor akkori technikai színvonalán, ami említve van némely régi háborús történelmi könyvben is, főleg a légi csatákról szólóakban, és már ők is elértek vele pár százalék üzemanyag megtakarítást.
"A puding próbája az evés" - távolról pedig nem lehet megmondani milyen az íze!

Shadowbull 2012.06.20. 10:36:34

@Lezly: "Egyébként ezt a módszert a németek használták először a II. világháborúban"

Biztos ezert vesztettek el a haborut, mert mindig 4.-ben indultak.

Shadowbull 2012.06.20. 10:38:24

@Lezly: Egyebkent meg tudnam mi a bubanatos lofaszert koltenek az autogyarak euromilliokat fejlesztesre, mindenfele befecskendezesre, surlodascsokkentesre, downsizingra, kiskutyafulere, amikor csak annyit kene tenni, hogy raraknak egy kurva nagy magnest az uzemanyagcsore, es maris 40%-kal esik a fogyasztas.
Biztos ok nem jottek meg ra.

zuulululu 2012.06.20. 10:39:40

Hollandia:
gaz: 0.69
95-os: 1.71

Azert igy mar jobban megeri.
Viszont akkora trogerek, hogy az eves "autoado" (mint MOn a sulyado) kb 2x tobb mint a benzinesre (520 vs 1120 euro). Igy csak akkor eri meg ha tenyleg sokat autozol.

Rocko- 2012.06.20. 10:51:17

@Luighi: "Hiszen gáz1 gáz2."
mert korántsem ennyire egyszerű a kérdés.
nem véletlenül hívják máshogyan.
pl. alapvetően más nyomáson tárolják.

Lezly 2012.06.20. 10:53:50

@Shadowbull: Alapvetően azért vesztették el a németek a II. világháborút, mert Hitler nem a képzett és tapasztalt tábornokainak tanácsaira hallgatott, hanem saját magára, és érzelmeire. Márpedig az nem volt rá éppen jellemző, ami katonai vezetőire.

Shadowbull 2012.06.20. 10:55:27

@Lezly: lehet hogy a kis bajszosra is kellett volna egy kurva nagy magnest szerelni.

Lezly 2012.06.20. 10:57:09

@Shadowbull: Az amerikai autógyárak a 70-es és 80-as években tettek rá mágnest némely típusra. De az egyszerű mágnesnél azért valamelyest bonyolultabb a műszaki konstrukciója.

Lezly 2012.06.20. 11:05:45

@Shadowbull: Hitler állítólag az elmegyógyászok szerint elmebeteg volt, ami utólag is diagnosztizálható volt viselkedése és cselekedetei alapján, a fennmaradt dokumentumok, filmek, rádió felvételek és vele kapcsolatban álló emberek elbeszélései alapján.
Neki inkább a gumiszoba lett volna a megfelelő gyógyszer....

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.06.20. 11:12:14

Valaki irta, hogy a gazos autok nagyon sok CO-t nyomnak ki magukbol es amiatt bejelez a CO-jelzo a melygarazsokban. Tavaly, amikor a Mozaik utcaban vizsgaztattam le az autot - beszereles utan nekem kotelezo volt NKH vizsgaallomasan vizsgaztatni, mert egyedi engedelyes az auto - nem hittem el a kinyomtatott ertekeket.

kepfeltoltes.hu/120620/kibocsajtas_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Amugy ma Fot felol jovet lattam, hogy a TSZ melletti gazkutnal 225 HUF/liter aron adjak a gazt. Multheten meg 234 forintos aron tankoltam :)

Wolfram 2012.06.20. 11:13:38

Hitler maga volt a mágnes, úgy vonzotta a tömegeket. a gázfogyasztása viszont megkérdőjelezhetetlen. törv. védve.

Wolfram 2012.06.20. 11:15:36

@gergo: Fóton merre van ez a gázkút?

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.06.20. 11:17:35

@Wolfram: ott nemtudom, de azt irtam, hogy onnan jottem :) A Szantofold utca - Regi Foti ut sarkan van a TSZ, ott a bejaratanal van egy Primagaz-tartalyos magankut (autokereskedok tole jobbra-balra, pont a varoshatarnal)

Holtankoljakon sincs fent, pedig mar tobbszor irtam nekik.

PITTA 2012.06.20. 11:19:30

@Lezly: És a föld banán alakú. :-)

Wolfram 2012.06.20. 11:21:38

@gergo: kösz, az nincs is messze a pályától!

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2012.06.20. 11:34:18

@Dövan: akkor erre a bullshitre egy linket kérek. Mert hogy te ezt így leírod, attól még faszság.

Lezly 2012.06.20. 11:40:13

@PITTA: Ezt mond el Felix Blocknak és Eduard Purcellnek, akik 1952-ben fizikai Nobel-díjat kaptak a magnetikus ionizáció kutatásáért, és annak hatásmechanizmusának elméleti megalapozásáért. A PETROL-SPÓR készülék is ezen eredményekre alapozva, valamint új „high-tech” anyagok és technológiák párosítása révén jött létre (amely anyagokat még Magyarországon nem tudnak gyártani). Jó lenne, ha egy kicsit utánaolvasnál a fizikában ennek a témakörnek, mielőtt neki állnál kötözködni velük. Szerintem egyébként nem ártana megajándékoznod magad egy ilyen könyvvel.....

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.06.20. 11:41:16

Igazából drága egy ilyen szerelés 200 ezerért.
100 ezeret tartok reálisnak, azért rengetegen belevágnának.

Lezly 2012.06.20. 11:41:41

@Wolfram: Van benne valami .....

mudd 2012.06.20. 11:41:50

magnessel sporolas? ugyan mar, gyikfing! a multkor olyat lattam a neten, hogy a nap kozepeben egy 3 meter atmeroju arany gomb van, ami raadasul magyar. na, az ma' valami!

nickmack 2012.06.20. 11:50:34

Bloch. Úgy hívják, hogy Bloch. A Nobel díjat pedig nem ilyesmiért kapták, hanem egy új mérési módszerért. Ami valóban mágneses alapú, sőt, a mai modern technológiákkal azt a teret már egészen kicsi méretű szerkezettel létre lehet hozni. Mondjuk egy nagyobb kombi csomagtartójában el is fér.

Luighi 2012.06.20. 11:56:49

@Rocko-: "mert korántsem ennyire egyszerű a kérdés.
nem véletlenül hívják máshogyan.
pl. alapvetően más nyomáson tárolják."

Ez a válasz!?????

EZT én is tudtam! DE nyomáscsökkentőről hallottál? Azon meg a (kis) nyomást olyanra lehet hangolni amilyenre kell. De a két technika mégis durván külömbözik. Ha erre nem tudod a KONKRÉT válasz akkor ne erőlködj a félrebeszéléssel. Fél/rész információja sokaknak van.

Azért köszi a nincsmit.

Adam88 2012.06.20. 11:58:12

@fda: Hát, van egy olyan érzésem hogy igen, főleg hogy az utastérben van.........:/

Rocko- 2012.06.20. 12:00:19

@Luighi: értem. a 200 bart lecsökkented 2,5 barra.
sok sikert.

PITTA 2012.06.20. 12:01:53

@Lezly: Én a gyakorlat híve vagyok. Nyilvánosan fel kell ajánlani a Totalcar-nak hogy a következő tesztautójukra fel lehessen szerelni. Tempomattal Budapest-Balaton-Budapest, majd másnap azonos napszakban ugyanezt a mágneses csodakütyüvel. Ha van minimum 10% eltérés a fogyasztásban megemelem a kalapom és önnek nagyon sok vásárlója lesz, ha meg nem akkor jön a LOL.

Egyébként vettem én már az euromagnetben olyan hokikorong méretű ritkaföldfém mágneseket, hogy amikor bénán vettem ki a dobozból összeugrottak és lecsípték az egyik ujjam végét. 3an feszültünk neki mire szét tudtuk nagy nehezen szedni, de azt is csak nagy kínkeservesen oldal irányú elcsúsztatással.

PITTA 2012.06.20. 12:03:24

@Luighi: Csak hogy tovább árnyaljam a képet, van már reduktor nélküli folyékony LPG befecskendezős rendszer is :-)

Shadowbull 2012.06.20. 12:03:38

@Lezly: Fogadjunk te arulod.

Annyira jo a marketingszoveg. Sajnos tele van a vilag hulyekkel, akiket be lehet ezzel szopatni.

humanoid40 2012.06.20. 12:10:59

A számtóföld-úti gázkutasok meg megpusztulnak a sok melótol! Aztmondták még soha nem volt ennyi vevő.Ott az országban a legolcsobb a lpg.Nekem Karbis kocsim van 1.3 as.Gázbol és benzinből is 7.5.Ha figyelek kb 5 liter benya elég egy évre(kb 40000 km), mert gázzal indítok -5 fokig.Pöccen hidegen melegen.Az egyik titok, hogy nagyobb előgyújtás kell.Majdnem "csörgéshatárra" van állítva.Másik titok a jó gyertya.Szelepvédő adalék=parasztvakítás.Többszázezer km.-s futásokról tudok hiba nélkül.Egyszerűen érthetetlen számomra, hogy miért van ilyen kevés gázos kocsi M.O.-n.(kb 7%)A fanyalgóknak mondom:a benzines kocsiknál is az a cél, hogy a benzin mint gáznemű anyag keveredjen a levegővel.Nem folyadékként kerül a motorba.NY.-i taxikat alakítják már át CNGre.LasVegasi buszok eleve olyanra épülnek.Buta, csóró amcsik....Mindenki sporol és ésszerűsít, persze mi a nagy Magyarok büszkén autózunk a dögnagy kocsiainkkal benzinnel.Végülis a be nem fizetett járulékból lehet tankolni....

Lezly 2012.06.20. 12:30:05

@PITTA: Hasonlóan szokták tesztelni a kocsikon a Petrol-Spór-t is, ahogyan leírtad - egy hosszabb, legalább 100 km-es távon.
Javaslom hívj fel egy ilyen illetőt aki tesztelte már saját kocsiján - ha érdekel - szerintem meg is mutatja Neked, ha megkéred rá, hogyan használja. Az illető neve: Vas Attila, telefonszáma:70/379-8955.
Mindenki a saját szemének és tapasztalatának higgyen. Nem várom el senkitől sem, hogy látatlanba elhiggyen bármit is.

dondanial 2012.06.20. 12:35:13

@Lezly: Szia Lezly. Engem érdekelne a kütyüd. Van 'pénzvisszatérítés', ha nem jön be? Ill beszerelésben tudnál segíteni? (Mitsu Lancer 1993, 1.6, 16V, 113Le)

Lezly 2012.06.20. 12:35:31

@Shadowbull: Hívd fel Te is Vas Attilát és kérdezd meg tőle, hogy kamu-e amit a Petrol-Spór-ról írtam le?
Egyébként pedig abszolut nem érdekel, hogy ki használja vagy ki nem!

Shadowbull 2012.06.20. 12:39:00

@Lezly: nem kell hozza senkit sem felhivnom hogy tudjam hogy kamu.

Lezly 2012.06.20. 12:39:54

@dondanial: Ha küldesz egy e-mail címet, akkor küldök egy műszaki leírást róla meg pár képet is.

dondanial 2012.06.20. 12:47:00

@Lezly: Küldtem emailt az általad megadott címre

mudd 2012.06.20. 12:50:02

@Lezly: es azt honnan tudjuk, hogy vas attila nem kamu? :D

Lezly 2012.06.20. 12:53:20

@dondanial: Még annyit, hogy a Petrol-Spór mindig hozza a 45%-os megtakarítást, csak az üzemanyag csőre tegyék fel, és ne másra pld.a visszafolyó csőre. Továbbá ne olyan csőre, ami mágnesezhető, mert az leárnyékolja mágneses erővonalait pld. jó a műanyag, gumi, réz, alumínium stb. Továbbá ne legyen az üzemanyag rendszerben más az üzemanyagot érő mágneses erőhatás pld. más hasonló készülék térereje. Ezen ellenhatások ronthatják a hatásfokát, de ha betartják az utasításokat, akkor tényleg hozza az elvárt megtakarítást. Én ezekért nem tudok felelősséget vállalni, ki hogyan tartja be, vagy nem tarja be az előírásokat ( mindenkinek a maga felelőssége). Hatásfoka egyébként nem változik meg évtizedek múlva sem.

Shadowbull 2012.06.20. 12:57:02

@Lezly: aham. felrakom az uzemanyagcsore, es a vezerloegyseg maris tudni fogja, hogy kevesebb uzemanyagot kell befecskendeznie ugyanannyi levegohoz. Mivel a "high-tech" anyagok felhasznalasaval epitett hangolt magneses mezo pont ugy befolyasolja a vezerloegyseget, hogy ilyet csinaljon.

pofonegyszeru.

Sixday 2012.06.20. 13:07:14

@tailor13: Akkor telitalálat volt :))

hosino 2012.06.20. 13:11:50

@sabba: Nem vagy vletlenül Stiloklub tag? Lenne pár kérdésem, nekem is Stilo-ban van a cucc, ugyanilyen motor.

Wolfram 2012.06.20. 13:12:59

most jöttem a szerelőtől, mert benzinnel nehezen indult a kocsi, főleg hidegen, és rángatott is. azt mondta, hogy a modern autók (euro III+) annyi érzékelővel vannak ellátva, ami méri a kül. paramétereket, hogy csak. ehhez képest a gáznak más minden paramétere, az égéshője, kipufogógáz összetétele stb., ami megzavarhatja az autó cpu-ját. summa summarum időnkét kell menni benzinnel is, hogy helyreálljon a rend és békesség.

amúgy a gáz égésterméke a co2 és h2o, ami utóbbi sokkal nagyobb mennyiségben csapódik le a kipufogórendszerben, ergo hamarabb elrohad.

ami érdekes, hogy most kipróbáltam benzinnel és alig megy a autó. gázadásra nem reagál, nem gyorsul, nyomok egy padlógázt és észre sem veszi. átváltok gázra és megtáltosodik.

Lezly 2012.06.20. 13:15:45

@Shadowbull: Rárakták már több fedélzeti komputerrel vezérelt autóra is. Pld. Nyékládházán egy V8-os benzines motorral ellátott BMW-nél két kilométer megtétele után vette észre a tulajdonosa, hogy az addigi 500-as alapjárati fordulatszáma 700-ra növekedett, és úgy is maradt - amikor rátette és járt vele. Ennyivel nőtt ugyanis a benzin hatásfoka az elégés során, mivel több oxigént tudott lekötni a mágneses ionizáció révén a levegőből, hasonlóan mint hegesztéskor, ha több oxigént adnak a dissous gázhoz és az nagyobb, erőteljesebb lánggal ég el. A komputer pedig már kevesebb üzemanyagot nem tudott befecskendezni, mert erre a minimális alapjárati mennyiség adagolására volt fixen beállítva.
Szerintem egyébként amit leírtál, az is alátámasztja amit idáig én is közöltem ezzel kapcsolatban.

Lezly 2012.06.20. 13:18:44

@mudd: Beszélj meg vele egy személyes találkozót, ahol meg is mutatja Neked a kütyüt.

2012.06.20. 13:23:13

@Wolfram: Én is így jártam vele. Nehezen indul benyával hidegen. Néha le is fullad és gyenge. Gázra vált a rendszer, akkor meg megy. Na jó, csak magához képest, mert ez egy dual-os Skoda Fabia. Én már így vettem használtan, bejárásra használom az Octavia RS mellé/helyett. Ahhoz képest 2 év alatt behozza az árát, és az RS-be sem megy be évi 40 ezer km. De hogy a fele üzemeltetés nem fog összejönni, ami a címben van az tuti. Fele az benyás 200LE-s Octaviához jön össze. Nem 10%-kal fogyaszt többet, az egy átbaszás. Senkinek sem. Inkább 20% és a gáz sem a fele árban van.

Luighi 2012.06.20. 13:26:26

@Rocko-: "értem. a 200 bart lecsökkented 2,5 barra."

Ezt csak szerinted nem lehetne megtenni! Az más kérdés hogy nem így működnek, hanem...

A (valószínű) választ @PITTA adta meg: "van már reduktor nélküli folyékony LPG befecskendezős rendszer is"

Ha jól bogozom ki, akkor a CNG(földgáz) rendszerek folyékonyan adagolják az üzemanyagot, az LPG (propán) rendszerek meg gázként. Legalábbis többnyire.

És a motortérben (is) emiatt markánsan külömböző a megjelenésük, ami az alapkérdésem volt.

Shadowbull 2012.06.20. 13:28:09

@Lezly: figyi, ezt probald meg olyannak beadni, aki nem hallott meg a lambdaszabalyzasrol.

Lezly 2012.06.20. 13:36:19

@Shadowbull: Oda tudlak vinni és meg tudom mutatni minden esetben, hogy igazat mondok!
Megfigyeltem, hogy az igazat nehezebbe hiszik el már az emberek, mint a hazugságot. Például a politikusoknak még mindig több mint 2/3-ad arányban hisznek, aztán idővel mindig kiderül, hogy hazugság amit mondanak, mert sosem bizonyítanak semmit sem be állításaikból (akármelyik táborból is jönnek).

PITTA 2012.06.20. 13:44:25

@Wolfram: Nincs jól beállítva a gázod emiatt a benzines computer eltanítja saját magát és ha átváltasz benzinre a gázra kalibrált benzines értékeket használja. Ha követhető vagyok... így gázzal nem érzel különbséget, de benzinnel nagyon rossz lesz. ha mész egy darabig benzinnel idővel meggyógyul, de akkor meg a gáz lesz egy ideig rossz. Szóval ott finomhangolásért kiált a cucc.

Korrózió. 198000 van a Fábiámban most lesz 9 éves. A gyári kipufogó van alatta, semmi baja.

PITTA 2012.06.20. 13:49:31

@C16SE: Hali! Nekem is Fábiám van és nálam nincs ilyen gond. Be kéne azt is állítani rendesen. Sajnos a szervizek az időspórolás és még ki tudja minek okán csak alapbeállítást csinál a kocsin, amivel minden lesz csak jó nem. Ha pesti vagy keress meg tudunk rajta kicsit állítani, hogy jó legyen. (feltéve hogy Landi Renzo Omegas rendszered van)

A spórolásról. A Skoda nem hazudik:
www.skoda.hu/skoda_vilaga/kettos_uezemu_lpg_modellek/

"A DUAL modellekkel az azonos motorizáltságú benzines változatokhoz képest, a használattól függően átlagosan 30% üzemanyagköltség-megtakarítás érhető el."

PITTA 2012.06.20. 13:56:22

@C16SE: Sőt még a Totalcaron is volt cikk a Duálokról. Ott a kocsi oldalán is: index.hu/cikkepek/totalcar/tesztek/octaviadual/.gdata/cikk/octaviadual_04.jpg

Wolfram 2012.06.20. 14:10:43

@PITTA: tehát...? állíttassam be a gázt?

PITTA 2012.06.20. 14:23:59

@Wolfram: Röviden igen, de próbautas/menet közbeni állítás legyen ne csak üresjáratban! Aztán ugyanezt klímával sok elektromos fogyasztóval. Landi Renzo omegasnál és más rendszereknél is a gázos befecskendezési időket a benzineshez képest kell beállítani 1 táblázatban.
obrazki.elektroda.net/36_1243510176.gif
Alapjáron a bal felső sarok él, 180-nál padlógázon pedig a jobb alsó. Közben pedig a benzines befecskendezési idő/ fordulatszám táblázatban össze vissza vándorol az a kis színes pötty. Így jó gázbeállítást csak mehet közben lehet megcsinálni, hacsak nem OBDs a computer ami magát tanítja menet közben, de ilyenhez még nem volt szerencsém.

Tiltott Lally 2012.06.20. 14:28:06

@Lezly: Öregem, gyorsan ajánld fel Winkleréknek tesztelésre! Aztán ha nem is 45%-ot hanem csak 10%-ot csökkent a fogyasztáson, már milliomos is lettél a cuccból.
Kíváncsian várom a HITELES mérési eredményeket.

ne most 2012.06.20. 14:34:28

@Luighi: A LPG -ben az L = liquid vagyis gáz, szerinted.

ne most 2012.06.20. 14:39:31

@Lezly: Ez a mágneses dolog jó lehet, persze ha valaki hisz benne. Csak akkor működik jól, ha egy igazi sámán mágnest használunk, ami a napból származik és aranyból van.

ne most 2012.06.20. 14:41:22

@Tiltott Lally: Már Heisenberg is megmondta, a mérés megzavarja a rendszert. Mágneseket leginkább csillagközi utazáshoz érdemes használni.

mudd 2012.06.20. 14:44:06

@ne most: es 3 meteres. es gomb, es piros fenyu

mudd 2012.06.20. 14:49:14

@ne most: az kicsit kisebb (2.95m), kicsit sargabb es kevesbe magneses.

GERI87 2012.06.20. 14:51:19

@Wolfram:

"Én ezekért nem tudok felelősséget vállalni,"

Ja értem....ha nem működik és reklamálsz akkor "ezt meg azt nem úgy kellett volna", "meg nem oda", a lényeg hogy te basztad el nem a kütyü rossz....tipikus mentegetős duma..

Luighi 2012.06.20. 14:52:28

@ne most: Van ott egy G is fotelfizikus einsteinke! És az SZERINTED micsoda!?

LPG= Liquefied Petroleum Gas Cseppfolyósított(an tárolt) gáz, amit a motor szívócsőbe Gáz halmazállapotban jut be. Kivéve a PITTA által írott LPG befecskendezést. De többnyire nem az van!

Szerintem már hiányzol máshol! (Állatkert)(már láttam a többi "de minek" hozzászólásod is!)

GERI87 2012.06.20. 14:52:36

Természetesen ez Lezly-nek akart menni.

mudd 2012.06.20. 14:57:24

@Luighi: a cng-t folyekonyan adagolta, a lpg-meg gaz allapotban, szerintem ez volt a furcsasag.

Rocko- 2012.06.20. 15:03:24

@Shadowbull: azon az egyszerű apróságon túl, hogy a mágnesnek semmi hatása nincs az üzemanyagra.

ForEster 2012.06.20. 15:05:18

7 hónapja szereltettem be gázt egy bajai céggel. Korrektek, a beállítás tökéletes, menet közben számítógépen húzták rá az LPG jelleggörbéjét a benzinüzemére. Gyakorlatilag nem lehet észrevenni az átváltást benzinre, amikor kifogy a gáztank.
A benzinfogyasztás 10,5 l/100 km volt (összkerékhajtás, automata váltó, 2000 cm3). Most 11,5-12,0 l/100 km fogy el gázból + kb. háromhavonta egyszer tankolok benzint az autóba. (indításkor benzinnel kezd a motor, majd, amikor eléri a rendszer a 25-30 C üzemi hőfokot vált át LPG üzemre. Mindezt csak egy villógó zöld LED jelzi vizuálisan, a motor járásán nem érezni semmit. A gáztank töltöttségi szintjét is jelzi. 17.000 km alatt megtérült a 200eFt beszerelési költség a 25eFt-os műszaki vizsgadíjjal együtt. A SUBARU LPG üzemhez külön kifejlesztett gyertyákat, így természetes volt, hogy a gyertyákat is kicseréltük. Éves szinten 700000Ft-ot spórolok, ha beleszámítom az elhasznált benzin mennyiségét is 40000 km/év futásteljesítmény mellett. Ez nekem megéri. Egészen pontosan 1334 Ft a megtakarítás 100 km-en a benzinfogyasztást is számolva. Nekem nem csökkent az autó teljesítménye LPG üzemmel.
Valószínűleg sok múlik azon, hogy a beszerelést végző szervíz mennyire találja el a beállításokat...

aaaaaaah 2012.06.20. 15:13:48

motor/kipufogo kimelesre javasolt az elso es utolso par perc uzemelest benzinnel csinalni, hogy kifujja a vizet magabol (a gaz egyik egestermeke), ill. uzemi homersekletet hamarabb szokta elerni a motor benyaval...

ne most 2012.06.20. 15:13:59

@Luighi: " De többnyire nem az van! " Szerintem te tanultad a nyelvet.

ne most 2012.06.20. 15:15:50

@Rocko-: Már hogyna lenne, pld a mágnest nem kell feltölteni, soha nem fogy ki. Semennyi üzemanyagot nem használ.

Rocko- 2012.06.20. 15:22:45

@ne most: éó, és mennyit spórolna az emebr ha meg se veszi a mágnest! :)

vagy ez a Föld polaritását használja ki? észak felé vonz, dél felé taszít? :))))

Lezly 2012.06.20. 15:24:03

@GERI87: Az emberi hülyeségért Te felelősséget vállalsz? Vagy ki vállal?
Ha valaki nem a motorhoz vezető üzemanyag csőre teszi fel a készüléket, talán ugyanolyan lesz a hatása mintha arra tette volna fel? Vagy egyáltalán lesz valamilyen hatása szerinted az üzemanyagra?
Vagy egy mágnesezhető cső talán nem úgy viselkedik mint a Faraday-kalitka a mágnese hullámokkal - elvezeti azokat?
Vagy, ha már érte az üzemanyagot a vezetékben valamilyen mágneses erőtér, talán ugyanúgy tovább ionizálható, mint előtte, szerinted?
Ja, hogy nem tudod mi is az a mágneses ionizáció?
Sajnos az emberek nagy része ilyen, csak kritizálni tud és lehúzni a másikat - még ha fogalma sincs miről beszél - mert ez a könnyebb, és jobban is kézre áll. Nem baj ha a elbukik az akadékoskodásaiktól a másik, vagy elhallgat, aki jót akar - majd legfeljebb hazugnak tituláljuk!
Ami meg haladó jellegű, vagy előremutató és megoldást nyújthat valamilyen problémára, azt elgáncsolják és akadályozzák ahogyan csak tudják. "Káröröm a legszebb öröm" jelszóval!
A különbség közöttünk csak annyi, hogy én ismerem és megtapasztaltam azt amiről beszélek, Te pedig még csak nem is láttad és semmilyen tapasztalatod nincs vele kapcsolatban, és csak beszélsz légből kapott dolgokról, mintha az igaz lenne! A valós tudásod meg finoman szólva is hiányos!

Tiltott Lally 2012.06.20. 15:34:19

Még jó, hogy a mi iskolarendszerünkből viszonylag művelt fők kerülnek ki. Mekkorát tarolhatnak ezek a kuruzslók a hiszékenyek Amerikájában. Vagy nem?

Meglepő, hogy a Bödön, a HHO generátor posztjai, kommentjei után is van élettere ezeknek a csalóknak.

GERI87 2012.06.20. 15:34:30

@Lezly:

Úgysem fog működni és majd úgy is ki lesz találva vmi hogy miért nem és miért nem a készülék a hibás...erre akartam csak rámutatni.
felesleges ez a mű hiszti, te is tudod hogy így van.

Arról akarod meggyőzni az embereket hogy 2+2=5 és ha nem jön ki nekik akkor azt mondod a képlet jó, rosszul számoltak....

Ha működik miért egy blogon kell telószámmal ajánlgatni?

Keresd fel a TC-t add oda nekik a cuccot tesztre és bizonyíts!
Neked kell bizonyítani, nem nekem.

Olyan mintha azt mondanám a hold belsejében egy manó van és ha nem tudod cáfolni akkor nekem van igazam....ez a te szarodnak a marketingje.

Na akkor várjuk a tesztet, nem teló számot meg jóska pistát!

Lezly 2012.06.20. 15:46:50

@GERI87: Mondtam, hogy nem érdekel ki hiszi el, vagy ki nem! Én üzemanyag fogyasztás csökkentésre ajánlottam egy lehetőséget. Ha eljössz Miskolcra szívesen megmutatom, akár több kocsin is, hogy működik. Te is leellenőrizheted (vagy bárki), hogy amit leírtam ebben a témában az valós tényeken alapszik!
Tényleg megdöbbentő, de működik ez a kütyü, és hozza a leírt üzemanyag megtakarítást az autóknál!
Nem tudom másképp bebizonyítani, hogy igazat állítok!

GERI87 2012.06.20. 16:00:24

@Lezly:

Szóval arra hivatkozol hogy le van írva hogy 2+2=5 legyen ennyi elég. ráadásul nem tudod kiszámolni és még a ceruzád is kitörött...(pedig én mondtam hogy van ám faragó!)
gondoltam.

thisisnotsound 2012.06.20. 16:04:39

@Luighi:
LPG= Liquefied Petroleum Gas = cseppfolyósított petróleum gáz, folyadék van a tankban amit aztán elpárologtatsz, és gázként juttatsz a motorba
nincs nagy nyomáskülönbség
nagyrészt propán-bután keverék, ha tömöríted viszonylag könnyen cseppfolyóssá válik

CNG= Compressed Natural Gas = sűrített földgáz
metán-etán keverék, nem szeret cseppfolyósodni normál hőmérsékleten, ezért kell vastag falú, nagy térfogatú, tehát ku. nehéz és sok tartály, amibe alig fér nafta

Végül mindkettő gázként jut az égéstérbe, a különbség a tartályban uralkodó nyomás között van.
LPG: folyadék felett kis nyomás (4-14 bar)
CNG: nagy nyomású gáz (250 bar)
Ez a kb. 20-szoros nyomáskülönbség az, ami miatt nem kompatibilis a két rendszer nagynyomású része.

A rádiós beharangozás után azt vártam, hogy kapunk egy frankó, részletes, újdonságokat is bemutató cikket, ehhez képest... Egy-két ismertebb LPG műhely honlapján több infót találunk.

Beszállok a számháborúba én is:

Honda Accord 1994 2.2i (SOHC)
benzin: 8,5-10,5 / 100 km
Gáz: 8,6-11,4 / 100 km
195 volt a szett, 53 literes pótkerék tartály, rejtett töltőnyílás, hengerenkénti AG Compact (lengyel)
kicsit gyengébben húz, előzéshez vissza kell tenni benyára
eddig 1,5 hónap alatt 9000 km, 147 000 Ft spórolás
eddig hiba nincs, bár most jött el az olajcsere, hát, alánézve van gányolás rendesen, nulla alvázvédelem ahol szétvágták, megyek vissza, hogy fejezzék be rendesen a munkát...

2012.06.20. 16:11:28

@PITTA: Olyan rendszer van benne, megnéztem. Küldtem egy üzenetet. Remélem megkaptad.

sabba 2012.06.20. 16:23:00

@hosino: Szia .nem vagyok tag de írj nyugodtan a szabocsaba1971@gmail.com címre

Lezly 2012.06.20. 16:38:34

@GERI87: Úgy látom két malomba őrlünk. Én kézzel fogható és tapintható egzakt módszert javasoltam a bizonyításra, Te pedig elvonatkoztatott rébuszokkal próbálsz érvelni. Teljesen más felfogású világ a Tied, és az enyém is, ezért úgy gondolom itt hagyjuk is abba vitatkozást, mert úgy sem tudjuk egymást meggyőzni! Én mérnök vagyok és tudom miről beszélek.Ismerem az elméletét és gyakorlatát is, és ezért ami fehér, azt nem tudod bemesélni, hogy fekete.

GERI87 2012.06.20. 17:13:38

@Lezly:

Semmit nem nyújtasz...még mindig várjuk a tesztet, hiteles mérést, videót bármit...

"gyere el"

Jól néznénk ki anno nem publikáltak volna semmit csak annyit mondtak volna..."gyere el akkor meglátod, amúgy nyazsgem".

Röhej!

"én mérnök vagyok"

dehogy vagy.

Lezly 2012.06.20. 17:16:34

@GERI87: A stílusod minősít téged!

Lajos63 2012.06.20. 17:20:26

Minek ez??? Nem Úr aki nem pazal :D :D :D

GERI87 2012.06.20. 17:23:07

@Lezly:

Téged meg hogy egy szart árulsz/ajánlgatsz....és mérnöknek mered mondani magad.

Attól még hogy nem tetszik ahogy írok, még nem lesz igazad...ha nagyon besértődsz akkor se!

Lajos63 2012.06.20. 17:24:15

Lezly kitiltanálak innét a faszba!

humanoid40 2012.06.20. 17:34:03

LPG=Liquid Propan Gas.Sztem.Kőolajfinomítás egyik terméke.Már ugye nem mellékterméke...Régen elégették egy nagy kéményen.Ezek a fáklyák égtek az olajfinomítóknál.Amiről senki nem beszélt az az olajcsere kijjebb tolása.Nem terheli annyira az olajat mint a benzin és a diesel.Szakvélemények szerint akár lehet dupla periódust tartani.Én csak 1.5 szerest tartok.12000 után még szemmel láthatóan tiszta az olaj.Pedig 240000 km van a motorban.Mondjuk nulla az olajfogyasztás is....Gázzal csendesebb is a motor.Nekem bevállt módszer, hogy a kurrens helyeken a dobokra egy 2 -es furatot fúrok.Így nem áll meg a víz.

nickmack 2012.06.20. 18:05:39

@Lezly: Én végigmértem már lassan a világ összes csodakütyüjét és csodaadalékát. Az adalékok egy része javít dolgokon (mindig kérdés, hogy az árukhoz képest mennyit), a csodakütyük kb. annyit változtatnak, hogy amelyikhez áram kell, az jobban terheli a generátort. Eddig olyat nem nagyon kaptunk, ami jó lenne valamire.

Lezly 2012.06.20. 19:44:50

@GERI87: Itt csak te vagy megsértődve! Miért indulatoskodsz, és miért használsz trágár kifejezéseket? E helyett miért nem jössz el Miskolcra kipróbálni? Nem kerülne pénzedbe, és 5 perc alatt meggyőződhetsz róla, hogy mit tud!

Lezly 2012.06.20. 19:46:44

@uszilard: Ilyen alpári stílusban, és meggyőződéstelenül szövegelőket kellene kitiltani szerintem innét, mint amilyen te vagy!

Lezly 2012.06.20. 19:50:21

@nickmack: Nekem használt ez a kütyü! Egyébként pedig nem csoda kütyü! Nem kell hozzá áram sem!

magyar_ellenállás 2012.06.20. 20:02:56

Shadowfos, Rokkó, húzzatok már a halál véreres, náthás faszára. Megint kurva magas lóról brekegtek, de a szart is megennétek, csak nehogy bebizonyosodjon, hogy hülyék vagytok ahhoz, amiről beszéltek.

Hogy a búbánatos lófaszba ne lenne hatása az erős mágnese mezőnek az üzemanyagra baammeg? Mágnesterépiáról nem hallottatok még (szerencsére...)? A mágneses mező mindenre hatással van. A nem mágnesezhető anyagokra is.

Húzzatok el Miskocra, próbáljátok ki. Nem tudom, mit vártok még Lezlytől. Ajánljon fel egy pipát a bizbaza mellé?

Amúgy meg vegyetek egy pár mágnest, amiből gyűrűt tudtok kirakni, aztán próbáljátok ki. Ha nem működik, a hangyányi pöcsötökre még mindig feltehetitek, hogy ha a Belsőség éppen karvantartás alatt lesz, nehogy lelankadjon.

GERI87 2012.06.20. 20:07:30

@Lezly:

Annyi értelme van megnézni mint barlangban sárkányt keresni...

magyar_ellenállás 2012.06.20. 20:11:00

@GERI87: Húzz el kipróbálni, ne a pofád járjon neked se. Elméleti okoskodással baszhatnád a fizikát, öcsém. Még mindig a pattintott kőkorszakban élnénk, ha az ilyen gyepes agyú kis penészvirágokon múlt volna.

Habár agyilag kezd az emberiség afelé tendálni, ahogy elnézem a mai fiatalokat.

Lezly 2012.06.20. 20:11:49

@GERI87: Úgy látszik a mesét jobban szereted, mint a valóságot....

GERI87 2012.06.20. 20:13:58

@magyar_ellenállás:

Akkor menjél MRI-re, lehet segít beindítani az agyműködésedet, ha már a mágneses mező mindenre jó....a búbánatos lófaszt meg feldughatod a seggedbe mellé.

magyar_ellenállás 2012.06.20. 20:14:58

@Lezly: hagy el, b.meg, ezeknek attól rezdül meg a cerka, ha a béjemvénél Jürgen rábasz a hűtőrácsra húsklopfolóval, és kijön az új modell.

GERI87 2012.06.20. 20:16:24

@Lezly:

Ott a kurva link fent a levezetett mérésekkel....miszerint nem működik. De téged ez sem zavar.

magyar_ellenállás 2012.06.20. 20:16:40

@GERI87: Nem MRI-ről van szó, kiskancsó, kevesebb Dr. House-t kellene nézned. Nem fogom neked kifejteni, mert nem vagy rá érdemes.

magyar_ellenállás 2012.06.20. 20:18:30

@GERI87: Ó, dzsízöszkrájzler. Belinkelsz egy soha nem látott valakitől egy pdf-doksit a NETről (ez már külön vicc), és neki azonnal elhiszed, amit leírt, Lezly meg próbát kínál fel, de őt elhajtod a búsba.

Van egy kis izé a koponyádban, tudod, az agy. Be kéne indítani.

GERI87 2012.06.20. 20:26:50

@magyar_ellenállás:

szkeptikus.bme.hu

Olvasd el hogy mi a faszom ez...

Ők teszteket, méréseket végeznek el, (és nem épp hülye noname emberek) Lezly-ke erre nem hajlandó...

magyar_ellenállás 2012.06.20. 20:38:30

@GERI87: Ha a 87 a születési éved, megbocsátom a hülyeségedet, mert még tejfogú vagy.

Szerinted az illető úr, aki fogyasztáscsökkenést csak rácsapott a hasára, aztán bevállalja, hogy kurvára semmi nem fog történni, ha esetleg beesik hozzá egy érdeklődő (hacsak nem az a perverz szándéka, hogy lekoccolja valaki, ez esetben én kérek elvérzést).

Elolvasom azt az egy oldalt a kedvedért, hogy lásd, úriemberrel van dolgod.

Te meg addig nézz körül olyan cégeknél, akik ugyanilyen vagy hasonló technológiát nagyban gázkazánoknál használnak. De azok is biztosan fegyvert tartottak a megrendelők fejéhez, mikor aláíratták a referencianyilatkozatot...

magyar_ellenállás 2012.06.20. 20:39:33

@magyar_ellenállás: "fogyasztáscsökkenést ÍGÉR, csak rácsapott"

magyar_ellenállás 2012.06.20. 20:40:32

Sem online, sem gépre mentve nem tudom megnyitni a belinkelt szakdolgozatot. Egyéb forrás?

magyar_ellenállás 2012.06.20. 20:44:07

Ó, fákk, azt hittem, ebbe a témába nehéz lesz politikát belevinnem, nem is volt szándékomban, de most látom, hogy Pálinkással rajol a projekt. Kevés ilyen hiteltelen, senkiházi, szar embert lehetne az akadémikusok közt találni, mint amilyen ő.

OFF
Politikusként is tahó volt, 50 millióba kerülő nyomdahibára a diákhitel bevezetésekor azt mondta: "Nem tétel."

ON

GERI87 2012.06.20. 20:46:48

@magyar_ellenállás:

Olvasd csak el.

A gázos sem használ, fizikailag lehetetlen hogy működjön, bármit is állítsanak.

Ha nem működik és reklamálsz (már ha tudsz) úgy is a felhasználóra fogják hogy ő nem jól szerelte be, rossz helyre stb.
Vmi mindig lesz.

GERI87 2012.06.20. 20:50:36

@magyar_ellenállás:

acrobat reader...

Pálinkás:

Most nehogymár azért ne legyen hiteles mert ő is ott van....

magyar_ellenállás 2012.06.20. 20:55:13

@GERI87: Mondom, kicsi vagy még. Nem mind1, hogy egy ilyen dzsemborira csúsztat a kakadémia 10 rugót, és "ingyen" osztják a hülyeséget a pórnépnek, Lezly meg veri itt magát ingyen, és még úgy sem halad előre.

magyar_ellenállás 2012.06.20. 21:01:05

Acrobat Reader: köszi, végre egy értelmes gondolat. Kb. az ősrobbanás óta a 6-ost és a 7-est használtam, egyik sem tudta megnyitni. A 10-es már igen. Na, kb. ennyi a fejlesztés az autóiparban per pillanat.

Kurvára nem ad semmi többletet, ugyanúgy gurul a kocsi, csak a hülyék beveszik, hogy mekkora újdonság mááán...

bedo911017 2012.06.20. 21:07:03

Az első mítoszrombolónak aki leteszteli a csodamágnest ajándék balance karkötőt adok! :D

magyar_ellenállás 2012.06.20. 21:08:35

@bedo911017: Na, az tényleg mókusvakítás. Egyébként kórházakban működik a téma, persze, olyan erős elekromágnessel, hogy ha odatapasztanak hozzá, ott sorvadsz el, amíg van benne áram.

Lezly 2012.06.20. 21:08:36

@GERI87: Figyeljetek ide! Ne egymást szidjuk, mert ezzel semmire sem megyünk, és nincs semmi értelme sem!
Ugyanis amióta beléptünk az EU-ba, nem kell kötelezően semmilyen teszt mérés sem, mint az régen elő volt írva. Ez a kötelezettség megszűnt. A hasonló kütyüket forgalmazók sem csinálnak ilyet már, mert sok millió forintba kerül, hanem inkább a már említett hosszú távú menet teszteket, amelyeket az előzőekben is leírtunk.
Mi is általában így teszteltünk, vagyis szélcsendes időben állandó sebességgel oda felé úton nem volt rajta a kütyü, és kattanásig tankoltuk induláskor az üzemanyag tartályokat. Így lett egy fogyasztási eredmény az úti célt elérve (kütyü nélkül), és ekkor újra tankoltunk, majd rátettük az üzemanyag vezetékre visszafelé útra a kütyüt. Visszaérve megint teletankoltunk, és ekkor megkaptuk a fogyasztás csökkentővel elért üzemanyag felhasználást. A két eredmény különbsége már elég jól mutatja a megtakarítást, ami 100km-es távra is kiszámítható.
De elvégezhető ez úgy is, hogy oda-vissza úton nincs rajta, és a legközelebbi ilyen oda-vissza úton pedig rajta lesz a kütyü.
Azonban 2000-3000 km után kitisztítja a motor hengerét és dugattyúját a kormos-kokszos lerakódástól is, és ekkor adja le a legjobb eredményt. Ez eddig 45 % volt több esetben is!
Az átlag 25-30% szokott lenni.

bedo911017 2012.06.20. 21:22:38

Pontosan ez a baj...Hogy nem kötelező semmilyen mérés, a sok szélhámos meg kitalál egy tetszőleges százalékot amennyivel növel vagy csökkent az adott készülék és rásózza az emberekre... A múltkor rám akartak sózni egy matricát amit a telefon/laptop aljára lehet ragasztani és a káros sugárzásoktól véd... Kérdeztem hogy mik azok a káros sugarak és hol vannak a mérési adatok amik megmutatják ugyan mennyivel csökkenti a káros élettani hatásokat. Na ilyen nem volt... Most hogy fizessek ki erre 6000 Ft-ot? Őszintén? Autó gumit sem bemondásra veszek hanem megnézem az ADAC tesztet... Nyilván nincs tökéletes mérés de amit megközelítőleg lehet bizonyítani azt el is várom hogy megtegyék... Ja és a legszomorúbb, hogy a sok "tudatos vásárló" meg is veszi ezeket a baromságokat...

GERI87 2012.06.20. 21:42:39

@magyar_ellenállás:

Hát ilyen "kakadémia" féle degradálásra nem lehet már mit mondani....attól hogy vki ossza az észt baromságokról és neked még tetszik is, még nem lesz hiteles, pláne nem igaza.

A koromat meg hagyjuk, mi köze ehhez?
A tények meg a valóság meglátásához semmi köze...ha arra "vered" hogy idősebb vagy akkor tévúton jársz, mert semmit nem jelent mint látszik...

"Na, kb. ennyi a fejlesztés az autóiparban per pillanat."

Na ja, ez is egy gyakorta előbukkanó fasság.
Nyílván egy sufniban rég megoldották azt amire az autógyártók milliárdokkal sem képesek....ja bocs, csak nem akarják mert gonoszak vagy mi...

@Lezly:

....a mérés az mérés, bármilyen EU-s jogszabály is legyen....nem úgy megy hogy mondok vmit és igaz lesz mer nem kell bebizonyítani, tesztelni....ez ökörség. Ez az érved? Ezért lehetséges?
Jézusom.
45% meg lehetetlen, de úgy az egész egy alaptalan marhaság.

Ha nemzetközi kongresszus mondaná ki hogy NEM működhet akkor se hinnétek el.
ennyit erről.

GERI87 2012.06.20. 21:51:06

"sok millió forintba kerül,"

baszki, ráteszed a kurva mágnes megméred azzal meg megméred anélkül....mi ebben a milliós tétel?
semmi.

Az autóiparban a beszállítókat is biztos pofára választják ki meg az alkatrészeket is szemre mer' a műszeres mérés az pénz....pfff.

Oláh György-nek meg semmi köze a mágneses hülyeségekhez...

Ő EZÉRT kapta a Nobel díját:

www.kfki.hu/chemonet/hun/olvaso/histchem/szerves/olah.html

nickmack 2012.06.20. 22:01:30

@Lezly: Tudom. Mindenkinek használ, aki árulja, meg aki megveszi. Nézd, ha minden jól megy, még ebben az évben fékpadra tudom rakni felműszerezve az autódat. Miskolcon. Bár gyanítom, hogy nem azt az eredményt kapnád, amit szeretnél.

magyar_ellenállás 2012.06.20. 22:11:41

@GERI87: Figyelj, kisfiú, több tudóst, akadémikust ismerek (sajnos), mint ahány nőt (valószínűleg) te eddig megcsöcsörésztél. Sajnos, a többségükre malacot sem bíznék, nem hogy egy ilyen felelősségteljes beosztást. Majd alkalomadtán nézz utána, mire is hivatott jelenleg ez a gittegylet, amit, ha látna Széchenyi, nem lenne elég nyála a köpdöséshez a nap végére. Pálinkás lánya pl. pont egy régi barátnőmmel járt egy osztályba. Nem egy nagy koponya az örege, hidd el. Eladta a lelkét az ördögnek, ennyi. Történt már ilyen.

Igaz, nem természettudós, "csak" történész-filozófus barátom olyan elméletet látott beigazolódni hosszú évek kutatómunkája után, amiről az átlegember max. a Da Vinci kódban olvasott/látott. Az akadémia nem kívánt érdemben foglalkozni a dologgal, mondván: nem igazodik a tudomány jelenlegi álláspontjához. Érted a "logikájukat"? Neeeem? Akkor belőled még lehet jó ember.

Na, légy bátor, hívő és kitartó, aztán majd leesik neked is a tantusz.

ne most 2012.06.20. 22:14:54

@Lezly: Nekem ingyen sem kellene. Mi az ára?

magyar_ellenállás 2012.06.20. 22:35:55

GERI87: Zárásként, hogy tudd, merről fúj a keleti szellő: mi itt rugózunk pár tízezres sorsán, meg okoskodunk té és tova, közben meg a közel 300 fős MTA rendes tagság fejenként havi 500ezer ft tiszteletdíjban részesül (ennyi egyébként a titkárság vezetőinek a bére IS!).

Több, mint 2/3-uk kommunistaseggnyaló dromedár őskövület, akik még a megengedett hibaszázalékon belül sem képesek értelmes dolgokban valami épkézláb ötlettel előrukkolni vagy legalább néha odabaszni az asztalra a g.ci politikusokkal folytatott vitában. Pénz beszél, ugyabár.

Na, én csak ennyit szerettem volna mondani, kérem, kapcsojja ki.

GERI87 2012.06.20. 22:37:13

@magyar_ellenállás:

Gittegylet mi?

Na figyelj öreg, bármilyen tudományosan igazolt dokut mutatnék arról hogy ez amit ajnároztok nem működhet, akkor sem hinnétek el...

Hívő nem akarok lenni, maradok a realitásoknál, tényeknél...
majd ha megkeseredett hibbant vén hülye lesz belőlem lehet leesik vmi....de remélem csak a vérnyomásom.

De mondtam már.
Nyugodtan vigyétek el teszteltetni a cuccot nagy nyilvánosság előtt hogy mindenki lássa mekkora nagy cucc ez, 45% az már nem semmi és mindez egy mágnestől....ha tényleg működik akkor mi akadálya van?

GERI87 2012.06.20. 22:38:53

@magyar_ellenállás:

Ennek meg aztán végképp mi a franc köze van a fizikai törvényszerűségekhez????

Ennyi.

magyar_ellenállás 2012.06.20. 22:48:24

@GERI87: "Nyugodtan vigyétek el teszteltetni a cuccot nagy nyilvánosság előtt hogy mindenki lássa mekkora nagy cucc ez..."

Figyu, egy lakóhelyed-Miskolc oda-vissza. Lezly szerintem elégé világosan fogalmazott. Mondjuk, igazad van más farkincájával jobb verni a csalánt. De az általam belinkelt cég pl. pesti, ha oda való vagy, akár villamossal is elmehetsz, nem kell autóznod. :)

"Ennek meg aztán végképp mi a franc köze van a fizikai törvényszerűségekhez????"

Ha egy cingár gyerek kétszer gyorsan képen töröl, amíg te egyszer lassan nekiveselkedsz, ott is törpölhetsz fizikai törvényszerűségeken...

Csak arra akartam utalni, hogy addig "tudósoktól" ne várj korrekt, egzakt tanulmányokat meg "hiteles" méréseket, amíg betömik a szájukat.

Kimérték a kis nyomi bunzenégővel. Igen, hurrá. Fasza. Szerintem kb. ezer másik videót és mérést találnék pár órás kutatás után a neten, ami igazolja, hogy működik ez a mágneses szar. Engem nem a dolog tudományos része érdekel, hanem az, hogy habzó pofával megin t nekiálltatok valakinek, aki nyugodtan, korrekten, intelligensen felhívta a figyelmet valami olyanra, amivel csak segíteni akart másokon. Hogy ezzel pénzt is akar keresni? KI NEM? De próba nélkül se belőled, se a többi kockafejűből nem akart egy petákot sem kihúzni.

GERI87 2012.06.20. 23:08:41

@magyar_ellenállás:

Ez nem válasz!
Miért csak én tapasztaljam meg hogy működik e, ha pl egy TC tesztben vagy egy hitelesen rögzített akár youtube videóban tisztázni lehetne az egészet.....de ilyet nem kínáltok, nincs ilyen, csak a rizsa, e-mail cím, meg telószám.....hagyjuk már.

Nyilván Otto Benz meg Henry Ford is így adta ela világnak a találmányait....vicc az egész.

Úgy álltok hozzá ehhez mintha vmi beavatási szertartás kéne ahhoz hogy vki megtudja, mert különben jön a olajlobbi és nyoma vész....

Ködösítetek baszki.
"Menj el Miskolcra és megtudod"

Mondtam már: menj el a holdra és megtudod hogy ott a holdmanó....ha nem mész akkor az a te bajod és megmondtam.
kb ezen szinten vagytok.

GERI87 2012.06.20. 23:15:19

@magyar_ellenállás:

"ezer másik videót és mérést találnék pár órás kutatás után a neten, ami igazolja, hogy működik ez a mágneses szar."

Hitelesített méréssel, hitelt érdemlő intézményektől, megbízható szakértőktől biztosan NEM.

"Engem nem a dolog tudományos része érdekel,"

Hát ha neked elég a placebó hatás akkor érthető.....csak akkor ne állítsuk már hogy ez fizikailag lehetséges.

"habzó pofával megin t nekiálltatok valakinek, aki nyugodtan, korrekten, intelligensen felhívta a figyelmet valami olyanra, amivel csak segíteni akart másokon"

Értem, szóval azért legyen igaza mert csak segíteni akar mindenki más egy hülye túlfizetett vízfej, meg egy éretlen marha.
A fizika és a tudomány meg csak egy elvont konzervatív hókuszpókusz.

Wolfram 2012.06.20. 23:21:30

@Lezly: két lehetőséget látok
A./ nem működik, és akkor ez is egy szokásos mlm-es beetetés: itt mindenki egymilliót keres havonta, csak te (még) nem, mert nem nyomod elég keményen.

B./ valóban működik, akkor viszont nagyon szar a marketingje. már megbocsáss. ez egy tipikusan olyan termék, ami új kategóriát teremt, és nagyot ígér, tehát senki nem hiszi el. ergo, a hitelességét kell felépíteni. a másik hátránya, hogy az ígért termékelőnyökről csak vétel és kipróbálás után bizonyosodhatom meg. nem olyan, mint a bor, hogy odamegyek, megkóstolom, ha jó megveszem. vagy a cipő. ezt megveszem, használom, és aztán kiderül, hogy jó, vagy nem.
egy ilyen relatív kis kockázattal nagy hasznot ígérő terméknek szájreklám útján is el kellet volna terjednie, az ismerős (tapasztalata) a legbiztosabb hiteles info forrás.
tehát ahelyett, hogy itt bizonygatod az igazad, építs fel egy üzleti modellt és kezd el eladni a kütyüt,

1. erősíts rá a szájreklámra. ha valaki behoz valakit premizáld (bónusz rendszer, kicsi olyan, mint az mlm.) ha jó a tapasztalata vele, és még vissza is kap pénzt minden ismerősére rásózza.
2. használj hiteles embereket. hidd el, szarhoz nem adják a nevüket, többet ér nekik. ez egy kicsit nagyobb befektetés, de nagyobb körben hat. pl. vegyél meg egy tesztet a totalcaron, próbálják ki írjanak róla (PR) cikket. ha tényleg működik, hidd el megírják, utána viszik, mint a cukrot.

Wolfram 2012.06.20. 23:50:35

@PITTA: OK, ott a pont (a kis piros). annyi idegen szót írtál a hozzászólásodban, hogy elhiszem neked, hogy jól be tudod állítani :)))
telefonszám? weblap, mailcím?

Wolfram 2012.06.21. 00:13:18

@Lezly: "miért nem jössz el Miskolcra kipróbálni? Nem kerülne pénzedbe, és 5 perc alatt meggyőződhetsz róla, hogy mit tud!"

1. pontosan hogyan és mit tud Miskolcon kipróbálni valaki? kipróbálhatja milyen saját kezűleg felhelyezni a mágnest? vagy milyen menni egy autóval, amin mágnes van? (itt mihez méri majd a különbséget?)

2, "nem kerülne pénzedbe": hogyan lehet ingyen eljutni Miskolcra? asszem ezzel sokkal több pénzt keresnél, mit a mágnessel (vonzanád a pénzt, mint a mágnes:)

3. 5 perc alatt miről győződik meg? hogy 5 perc alatt 2,5 percnek megfelelő üzemanyag halad át a rendszeren? vagy 5 percen keresztül fog tudományos prezentációt hallgatni?

és szinte minden mondatodat szét lehetne szedni... :(
komolyan sajnállak, mert a mai gazdaság legfontosabb erőforrása az információ, ami pedig kommunikáció útján terjed, amely készséget nem igazán birtoklod. ha humbug, akkor sajna nem vagy elég jó, hogy az itteni közösséget megvezesd, ha azonban Miskolcon valóban csoda történt, akkor azt nem így kellene a világ tudomására hoznod....

Wolfram 2012.06.21. 00:42:12

egyébként jobban belegondolva nagyon sok mlm-es fordulat köszön vissza a csodamágnes kommunikációjában:
•tapints rá a fáj pontra (benzinár) és ne tágíts (sulykoldt)
•folyamatosan sulykold a kis befektetés (25eFt) nagy nyereség (46%) kedvező relációját
•építs fel egy hiteles személyt és hivatkozz rá
•hivatkozz a tudomány (orvostudomány, politika) korruptságára és ellenérdekeltségére
•forszírozd, a próbát, (ami már termékvásárlás is egyben), próbálja ki, győződjön meg róla.
•ha mégsem működik, akkor valamit rosszul csináltál, benned van a hiba
és ha valaki beszállt, ezen a ponton már nem is törődik az eredménnyel, csak szalad a befeccölt pénze után, próbál újabb áldozatokat bevonni, hogy visszajöjjön a pénze.

a legjobban összerakott humbug szöveg mostanában a noni reklámja a hír tv-n, műporzársás után. nagyon jó csengésű szavak folynak össze jól hangzó mondatokká, de ha odafigyel valaki a tartalomra, és azt elemzi mondatonként teljesen értelmetlen, összefüggéstelen kamu szöveg. a tökéletes nesze semmi fogd meg jól. egymással nem összefüggő dolgokat állít logikai kapcsolatba: "már az ókori görögök is hittek a természet gyógyító erejében, ez is bizonyítja a noni csodálatos hatásait" (csak szemléltetés, nem pont így hangzik el)

Shadowbull 2012.06.21. 06:46:58

@Lezly: "Én mérnök vagyok és tudom miről beszélek"

Perszepersze.

En meg a romai papa meg a dalai lama szerelemgyereke vagyok.

Konyorgom, LOVESED SINCS arrol amirol beszelsz. 30-40%os fogyasztascsokkenes? Kicsit gondolkodj mar el, hogy ez mekkora hatasfoknovekedest feltetelez. Meg azon gondolkodj mar el, hogy azt allitod, a motorban ennyi elegetlen benzin megy a kukaba, mert nem tud elegni a "tokeletlen" eges miatt, bezzeg a te kutyuddel.

Erre mondtam, hogy fogalmad sincs mi az a lambdaszabalyzas, nem tudod hogy mukodik egy belsoegesu motor, meg nagy vonalakban sem.

A kutyud egy hazugsag, egy humbug, egy atbaszas, aki ilyet arul, azt bortonbe kene csukni.

A menekuloutat mar latom megkerested, mar kezded lealkudni a fogyasztascsokkenesi potencialt. A vegen persze el fogunk jutni a 10%-hoz, amit meg mindenki meg tud sporolni, ha egy kicsit odafigyel.

Lezly 2012.06.21. 06:54:54

@magyar_ellenállás: Köszi a segítségedet, de most már elegem van a győzködésükből, meg a hülyeségeikből, ami arról szól,
hogyan toljuk hátrébb a világot! (Ez úgy látszik magyar átok.)
Én kiszálltam ebből a vitából!

Shadowbull 2012.06.21. 06:55:30

@magyar_ellenállás: Figyi, nekem van egy olyan csodaszerem, amivel ha bekenem a cipom aljat, fel tudok ugrani egy negy emeletes haz tetejere. Osi magyar samanrecept, a Pilisben eredo csodapatak iszapjabol (a Pilis ugye a Fold szivcsakraja, mint tudjuk) vontam ki egy olyan eljarassal, amiert 1955-ben Willis Lamb fizikai Nobel-dijat kapott.
Ha nem hiszed egy kis kocsog vagy. Gyere ide, megmutatom. Persze lehet hogy csak az utpadkara fogok tudni felugrani, mert neha a napszel okozta eros elektromagneses sugarzas megzavarja a csodaiszap hangolt hidrogenspektrumat.

De az utpadkara valo felugrast garantalni tudom neked!

10 ml. csodaiszap-kivonat ara 96.899 forint + AFA.

Csak neked, aki kibukott altalanos iskolaban fizikabol.

Hulye.

Shadowbull 2012.06.21. 06:57:24

@Lezly: Jaja, kezd forro lenni a szitu, mi? Kiderult hogy itt nem teleshop-fuggo anyokaknak kell eladni az ujabb varazskutyut.

Hat, ezt benezted.

Shadowbull 2012.06.21. 07:00:53

@Wolfram: Es ami a legfontosabb jelenseg amit ezek a szemetladak kihasznalnak: a kognitiv disszonancia redukcioja.

Az egyszeri ember, ha megvesz kurvadragan egy ilyet, akkor nehezen tudja maganak beismerni, hogy hulye volt, es marhasagot csinalt. Onkentelenul is kisebb gazt ad, jobban sporol, ami onmabagan is jelenthet 10-15%-ot siman, ezt felkerekiti 25%-re es boldogan ujsagolja mindenkinek mekkora uzletet csinalt, es milyen okos volt.

Aztan nehany honap mulva csendben kiszereli a faszba az egeszet.

Rocko- 2012.06.21. 07:04:15

@Shadowbull: :))))))

@GERI87: csodálom a kitátasod, ne add fel! :)

Lezly 2012.06.21. 07:33:04

@Shadowbull: Bárkinek meg tudom mutatni és bebizonyítani amit mondtam. A továbbiakban nem érdekel a meddő vitátok.

Shadowbull 2012.06.21. 07:37:24

@Lezly: rendben, kezdjuk azzal, hogy beszkenneled a mernokdiplomadat, es belinkeled.

nevedet kitakarhatod.

PITTA 2012.06.21. 07:45:38

@Wolfram: Én csak egy lelkes amatőr vagyok. Ezért nincs weblapom. A saját kocsimat hangolgatom ha szükséges. Csak a LandiRenzo Omegast ismerem közelről így csak annak az állítgatásában tudok segíteni. Mailcím pedig a nick mögött.

Wolfram 2012.06.21. 08:53:17

"Majdnem feleannyit fogyaszt a Tehén…"

zárásképp a régi vicc, amiben két horgász beszélget:
- képzeld, tegnap majdnem egy kilós halat fogtam!
- tényleg? hol van?
- mondom, hogy csak majdnem...

ne most 2012.06.21. 09:16:52

@Wolfram: Azért fogyaszt feleannyit, mert áll a műhelyben.

GERI87 2012.06.21. 10:52:46

@Rocko-:

'Dolgozzon' egy kicsit a hülyéje ha már arra állt rá hogy egy általa sem hitt baromságot ad el hiszékeny szerencsétleneknek....

Lajos63 2012.06.21. 11:17:50

Remélem eladja olyannak aki nem örül hogy rabolják az idejét :))

GERI87 2012.06.21. 11:27:46

Ezek a kuruzslók maguk sem hisznek ezekben a kamu szarokban, épp ezért ilyen 'suttyomban ajtó alatt becsúsztatott levél' stílusban árulják a vackaikat: néhány elszórt infó, telószám, gagyi honlap, tudományosnak hangzó kifejezések...az értelmesebbje tudja hogy fasság, leszarja...így elhiteti hogy ez "titkolt, elhallgattatott dolog", aki fogékony rá az felfigyel és elmegy a garázsába, lakásba, községházára stb....

Ez biztonságos: ott csak olyanok lesznek akik nem tesznek fel ciki kérdéseket, lövésük sincs hogy csak a hablaty megy és szeretnének hinni...

Nem véletlen hogy nem a szabadalmi iroda kapuját döngetik, nem az országos csatornákat zaklatják.

Pontosan tudják hogy szart árulnak masnival.

ne most 2012.06.21. 12:42:54

@GERI87: A bűnbocsátó cédula árusok munkanélkül maradtak a középkorban és új lehetőségeket keresnek, pld fogyasztáscsökkentő.

mudd 2012.06.21. 13:31:27

a nap kozepeben levo 3 meteres aranygombot mindnekinek!

engem inkabb az erdekelne, mikor viszik itatni a tehenet, es az mennyire lesz szomjas.

mof 2012.06.21. 16:38:55

huhh.. végigolvastam! vicces volt:)
többet bringázok, mint autózok. viszont van bennem szén, lévén szénalapú életforma vagyok magam is. ha a combomra rakom a mágnest, gyorsabban tekerek majd? mondjuk Miskolcra? juteszembe Miskolc.. ott van a Merényi, neki van acélcsöve. abban is van szén! ez nem lehet véletlen! és én mérnökdoktor vagyok!
jahajj..:D nyomjátok még!

gabist 2012.06.21. 23:07:08

Sok sikert és szerencsét kívánok a gázüzemhez. Ha jó a rendszer, és jól van beállítva akkor rendben lesz. Én egy "E" Carinába rakattam gázt, azóta is átkozom azt a napot. A 6,3-as benzines fogyasztásból lett 10 l-es gázfogyasztás, sehol nem tudták beállítani, már ahol volt program a Stag4 rendszerhez. Lehet, hogy a beszerelésnél toltak el valamit piszkosul, lehet, hogy ez a rendszer ilyen, de nekem egy életre elment a kedvem az autógáztól. Később az autót eladtam, mivel drágábban jártam szinte a gázzal mint a benzinnel.

xfile 2012.06.23. 00:22:42

Grat Winkler Robi, ennél jobb megoldást nem találtál volna a tehénre, hacsak nem cseréled le mondjuk eg olaszból behozott 2,4td-re(ott viszonylag sok van belőle),bár sztem. te nem vagy diesel párti.

xfile 2012.06.23. 00:26:29

@gabist: Tudni kell, hogy kihez vidd az autót, ugyanis a számítógép beállításait ugyanúgy "hekkelik", mint bármi mást, tehát minden számítógép vezérlést át lehet "hackelni"...
Vagy így,vagy úgy,de lehet...

juliusbond 2012.07.10. 16:37:55

www.napi.hu/ado/pofon_az_autosoknak_is_jovedeki_adot_emel_a_kormany.524977.html

Az LPG-t megemelik kb 60 forinttal. Így mennyi idő alatt lesz az átalakítás nyereséges?

terepjaro_jaroterep 2012.07.13. 11:28:49

@juliusbond: 7-8 literes benzin fogyasztású autónál sosem.
10 liter felettinél akkor ha az LPG-s túlfogyasztásod 25%-nál alacsonyabb lenne (amire senki!! sem ad írásos garanciát!) akkor cc 60.000 után. JÓL KI LETT EZ TALÁLVA, gratula Matolcsynak ! Nesze neked környezettudatosság, alacsony emisszió :-(

terepjaro_jaroterep 2012.07.13. 11:30:24

Róbert! Hogy áll a tehén projekt? Tapasztalatok?

Ajtony 2016.10.19. 08:03:06

@ne most: L=liquid=folyékony
P=propane=propán
G=gas=gáz
süti beállítások módosítása