Öt motorból egy: maga az őrület

  2012. június 07. - Androczi Balázs Címkék: chrysler multibank különleges motorok

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Elmebetegségek a múltból
2015-05-06 17:59:08

Az ember húsz év hivatásos autóbuzulás után hajlamos azt képzelni, hogy mindent látott már, aztán előkerül

Ha vizes az út, lassíts!
2014-09-11 17:38:15

Meglehetősen unalmas dolog egy szerkesztőségben ülni egész nap, hisz mindenki a billentyűzetet üti – ilyenkor

Karácsonyi Hiéna 2013: Japán kombó
2013-12-21 09:00:00

A Kisautó blog egyik cikkében a minap egy japán zsákbamacskáról írtunk – csak a doboz kibontása után

Ésszerű autót a luxus helyett
2013-10-17 07:58:31

Nyolc éve vettem magamnak autót utoljára. Ezzel valószínűleg én vagyok a sereghajtó itt a szerkesztőségben.

A legőrültebb megoldások nem zsenik fejében születnek, hanem a szükség szüli őket – erre jutottam ennek a szörnyetegnek a láttán. Harminc henger dolgozik öt sorban, hogy összejöjjön az a háromszázegynéhány lóerő, ami a végén megmozdíthat sok tonna halálos vasat.

Az M3A4 Lee - ezt is az A57-es hajtotta

Elmebeteg motorkonstrukciókban azóta nincs hiány, mióta először épített valaki többhengeres dugattyús motort. A csúcspontot e tekintetben kétségtelenül az 1930-as és 1960-as évek közti időszak jelentette: ekkortájt készültek ellendugattyús 36 hengeres delta-motorok három főtengellyel hajókba és mozdonyokba, H és W motorok repülőgépekbe és versenyautókba, nem beszélve a négysoros csillagmotorokról. Olyan komplikált gépek, amelyekhez képest egy mai luxusautó tizenkét hengeres, duplaturbós motorja mechanikai szempontból egyszerű, mint a szög. Mindig érdekeltek a különleges motorok, így a legtöbb ilyen furcsasággal már találkoztam – nem gondoltam volna, hogy jöhet még szembe meglepetés. Jött.

Látványnak sem utolsó

Egy harckocsi-csatákat szimuláló játék kapcsán akadtam bele a II. világháborús amerikai harckocsik furcsa műszaki megoldásaiba. A Sherman, Lee és Grant harckocsikról nagyjából mindenki hallhatott már, akit érdekelt a téma, és az sem titok, hogy a legtöbbjüket kilenchengeres, repülőgépekből átvett csillagmotor, vagy hatalmas, feltöltött Ford V8-as hajtotta. (Ez utóbbi, a Ford GAA is megér egy misét, 60 fokos nyolchengeres, amelyet egy soha nem használt V12-es vadászgép-motorból alakítottak ki négy henger elhagyásával.) A motor hátul, a hajtott lánckerék elöl – ilyesmit sem látni gyakran, de akkoriban nem is volt olyan ritka a tankok között. Ám a késői modellekben változtattak a hajtáson: a Chrysler A57-es motorját építették a Sherman farába, amelyhez még hasonlót sem nagyon láttam soha. Harminc henger öt sorban, összesen 21 liter és 340-470 lóerő, kiviteltől függően.

Egy kis magyarázat - jól látszik az öt egybeépített, mégis különálló motor

Mint kiderült, szükségből hozták létre a Multibank fantázianevű szörnyszülöttet: lényegében öt, eredetileg autókba szánt hathengeres soros motort építettek össze egyetlen blokkba. Így adódott, hogy az A57-esnek öt forgattyúsháza és öt főtengelye van, az öt hengersor működését pedig fogaskerekekkel hozták össze a kihajtásnál. Bármilyen komplikáltan is hangzik, ez volt a legegyszerűbb módja, hogy a Chrysler harckocsi-motort építsen, hisz így a meglevő gyártósorokat használhatták, és az alkatrészellátás sem okozhatott gondot.

A Sherman M4A4, szintén Multibank motorral

Talán a kipróbált komponenseknek is köszönhető, hogy a motor végülis működött, ha nem is nagyon megbízhatóan, és a Chrysler szerint akkor is elvonszolta valahogy a tankot, ha tizenkét henger valamiért leállt. Arra tippelek, hogy Csodabogár tankjában is efféle motor lehetett a Kelly hősei című filmben - ezzel legalábbis magyarázhatjuk, hogy Moriarty, a harctéri szerelő csupa negatív kisugárzás volt.

A Multibank motort persze azonnal nyugdíjba küldték a háború végén, de így is kivette a részét a németek felett aratott győzelem kivívásában.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr274569785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2012.06.07. 18:46:52

A németeket inkább a nyersanyag hiány tette padlóra.10 Sherman jutott egy tigrisre.

perpeetum · http://higgins.blog.hu/ 2012.06.07. 18:51:28

Szuper írás! Jó lenne több ilyet olvasni, csak még részletesebben.

poa ogapo 2012.06.07. 18:56:19

Gyurma! Nem jól tudod a T-34-es tette tacsra őket. A nyugati front porfing volt a keletihez képest. Kis tájékozódás nem ártana.

Béza Dániel 2012.06.07. 19:03:37

Én a cikkben is említett 4 soros csillagmotorokon csodálkoztam mindig. Hogy merték azokat feltenni egy repülőre...

leganza 2012.06.07. 19:16:18

@poa ogapo:
Kis tájékozódás?????
Mint ahogy Gyurma73 is említette, a nyersanyaghiány tette. Ehhez képest "porfing" volt minden. Ha jól tájékozódtam töri órán és főleg azóta puszta szimpátiából, akkor Németo. Japánon kívül gyakorlatilag az egész világgal hadban állt(már aki számított akkoriban persze), ehhez képest egy nemzet 6 éven keresztül sakkban tartott mindenkit, ráadásul a mélyen tisztelt u s a javarészt a II. VH-ból húzott előnyének köszönheti a mai állítólagos világuralmát(lehet, hogy még kínának nem mondták ezt az infót, mert valószínűleg a hasukat fognák). Ha a német tengeralattjárók nem a szállított nyersanyag, hanem a partraszálláshoz szükséges haderő elpusztítására gyúrt volna, azt hiszem más véget ér a háború(lehet, hogy mi sem a ruszki f@sz rossz oldalára kerültünk volna a 40 év középkorral egyetemben). De ugye a "ha"-val kezdődő mondatokból sok van.
Mondj ma egy nemzetet, bármelyiket ezen a földön, aki utánuk csinálja töredéknyi sikerrel is. Nem tudsz.....
persze, csak ha jól tájékozódtam.....

leganza 2012.06.07. 19:23:51

Csak még néhány plussz
-V(fau...)sorozatú rakéták
-sugárhajtóműves repülők
-enigma
-birodalmi autópálya(ilyen nekünk soha nem lesz)
-hihetetlen minőségi különbség a haditechnikában
-tigris tank, illetve panzer IV fölött minden(a franciák még lovaskocsival húzták az ágyúikat, a lengyelek LOVASOKKAL!!!! mentek a harckocsit ellen, miközben ott tényleg dübörgött a gazdaság és a blitzkrieg)
-logisztikai előny
valamint....
MERCEDES
MERCEDES
MERCEDES
ennyi

k robert 2012.06.07. 19:25:21

@Gyurma73: És azt se felejtsük el, hogy ha egy tigrincset 5-6 sherman fogott közre az nem volt lejátszott játszma ha a tigris tudta védeni a seggét akkor leradírozta a shermanokat mert azok csak kopogtattak a vastag páncélon

Geeker 2012.06.07. 19:28:42

Az én kedvencem ilyen téren a Hawker Thempest a 3 motorváltozat közül kettő elég különlegesnek mondható, és mint bőven 2000 LE felett tudott
"a Rolls-Royce Vulture vízhűtéses 24 hengeres X-elrendezésű motorja (két egymásnak háttal fordított 12 hengeres V-elrendezésű motor), a 18 hengeres léghűtéses csúszószelepes Bristol Centaurus csillagmotor és a hasonlóan különleges konstrukciójú 24 szelepes vízhűtéses, H-elrendezésű csúszószelepes Napier Sabre soros motor."

lankiveil 2012.06.07. 19:32:42

@leganza: Közben pedig pár népet kijelöltek elpusztításra, és tervüknek nagy garral neki is láttak. Nem mellesleg a japánokon kívül azért volt szövetségesük, pl olaszok, magyarok, franciák fele, kiegyéb. Valamint néhány semleges állam, akik ellen szintén nem kellett harcolni, nem számítva azokat, akik ellen azért nem kellett, mert a japánok foglalkoztak velük.

Egyébiránt jellegzetes, ahogy egy érdekes motor műszaki jellegű leírásából a németek háborús teljesítményének dicsérete kerekedett.

Guszty 2012.06.07. 19:35:24

@leganza: lehet, hogy mi sem a ruszki f@sz rossz oldalára kerültünk volna a 40 év középkorral egyetemben
Nem, az esetben valószínűleg a német f@sz rossz oldalára kerültünk volna. Nézz utána, milyen szerepet szánt a magyaroknak, mint alárendelt népnek Hitler!

leganza 2012.06.07. 19:37:54

@lankiveil:
Pusztán a hév ragadott el, na nem a gödöllői....
Valahogy érdekesebb témának tartottam, de az olaszokra visszatérve, hozták a formájukat már akkor is. A görögöket kellett volna megregulázni a balkánon, de ugye még ez sem ment nekik. Mi volt a megoldás? Segítségül hívni a német hadsereget, amire sajna ráment egy csomó idő, ami a barbarossa hadműveletbe, rendeteg német halottba és a II VH elvesztésébe is került.
"Közben pedig pár népet kijelöltek elpusztításra"
Csak nem a 6 millió TÉNYLEG VALÓS SZÁMOKON alapuló áldozatra gondolsz?
viccelsz ugye?

lankiveil 2012.06.07. 19:40:47

@leganza: Tehát akkor így lesz a harminchengeres tankmotorból holokauszttagadás. Szagény Balázs, csak egy pár hengert akart megemlíteni...Gratulálok.

Bélabáttya (törölt) 2012.06.07. 19:44:26

@leganza: Oszt odament pár írástudatlan orosz, mongol, kazah, kalmük paraszt, és a gagyi dobtárasaikkal legyakták az egészet.

Egyetlen épeszű ország (nemzet, törzs, vallás, stb.) nem ugrik neki az egész világnak, nem háborúzik vele évekig, mert ezt nem technológia fejlettségnek, hanem valami teljesen másnak hívják.

Csináltak baromi fejlett, profi cuccot, többet is. Majd ezt nem vetették be, hanem félrerakták, és fejlesztgettek máikat, amit megintcsak nem, vagy csak alig használtak. Hát, rendkívül hatékony, profi megoldásnak tűnik.

Remek harckocsikat faragtak, megfelelő időben, helyszínen, a bolygók megfelelő együttállása esetén akár jók is lehettek egyszerre öt Sherman ellen. Időnként. És valahogy mindig volt öt Sherman (T-akármi, stb.) ellenük...

Az egyébként tényleg remek Tigris párkilométeres hatótávjára nem alkatrész, hanem robbanótöltet jutott az út végén. A fentebb említett idióta motort meg kicserélték, olcsó volt, akadt hozzá alkatrész is, szerelő is.

Úgy egyébként Mo. fennállás alatt a legtöbb háborút pont a németekkel vívtuk. Soha, egyetlen olyan időszak nem volt történelmünk alatt, amikor „barátként” lehetett volna tekinteni rájuk (szemben mondjuk a vívott háborúk száma alapján szintén „ősellenségnek” tekinthető lengyelekkel). A világháborúk alatt sem...

Jah, és vesztettek.

durbincs 2012.06.07. 19:47:59

@leganza:
valszeg nem 6 millió de ha csak 2 az is elég durva, nem beszélve a keleti fronton végrehajtott akciókról amikor még úgy tűnt megeszik a ruszkikat...csak én érzem úgy, hogy csodálattal írsz a fritzek 2. v.háborús dógairól?

Bélabáttya (törölt) 2012.06.07. 19:49:18

@lankiveil: Egyszer, nagyon régen egy Messer motorját szerettük volna rendberakni, és belerakni egy Trabi kombiba. Persze, nagyjából csak papírhéjat ráragasztani egy alvázra.
Sajnos, a remek szerelgetés meghiúsult, keresztbe verte a zsidó ármány. Eladták előlünk a kinézet motorkát. Pedig még a posztbelinél is randább jószágot tákoltuk volna össze belőle...

12 henger egy Trabiba? Remek lett volna, de ez a fenti darab is ütne benne.

leganza 2012.06.07. 19:53:12

@Guszty:
Milyen sors jutott nekünk a NAAAAGY szu. segítségével?
elmondom
A nagybátyám orosz fogságban volt 6 évig(45-51), szó szerint a saját szarukban voltak elhelyezve. Ünnepi menü volt náluk a csalánleves. Testi fenyítés ugye tabu volt.....valószínűleg. Ő sajnos '85-ben meghalt, de apu a módszerváltás utáni nagy rehabilitáció kellős közepén szeretett volna kárpótlást a testvérét ért megaláztatások után.
A válasz
-hol a testvére?
Meghalt
-akkor nem jár semmi....köszi
Tudod, van egy népcsoport, aki a világ legjobb reklámját csinálta ebből. Ha közéjük tartoznék(isten ne adja), akkor valószínűleg életem végéig luxusban élnék, mert hát ugye....
Volt egy jó kabaré is erről...az oroszokról
"megerőszakolják a bárányainkat, elhurcolják asszonyainkat" nem a legnevetségesebb, de igaz, mert akkora tulkok voltak. Megnézném, hogy az akkori kb: 15-35 éves lányok, asszonyok hányan estek teherbe és hoztak echte magyar gyerekeket a világra.
Több ismerősöm és a testvérem is dolgozott németo.-ban. Életük végéig auslanderek, bevándorlók lehetnek, de a lényeg, hogy megélnek
mert ott legalább hagynak élni
mert ők ugye elnyomók(nem mellékesen az egész eu-t, köztük minket is a hátukon cipelnek, mint valami koloncot
bocs, de kijött belőlem, többet nem írok ehhez a témához

MantaMann 2012.06.07. 19:57:36

Ajánlom a kedves tank fanatikusok figyelmébe Turcsányi Károly Nehéz Harckocsik című könyvét.
Olvasni, utána elmélkedni a leírtakon.

"V-2", nem a von Braun féle.

:)

szita szita péntek 2012.06.07. 20:02:51

@leganza: Eh fél információk, urban legendek... Na jó, én sem vagyok egy nagy tudora a témának, de akkor is!
- A V rakéták kétségkívül technikai történeti mérföldkövek, de a konkrét hadi hasznuk elenyésző volt. Marha sok energiát öltek a fejlesztésbe, üzemeltetésbe miközben a rakéták nagy része el sem érte a célt, ami meg elérte nem törte meg az ellenfél morálját. Marha nagy üzemanyag ínség volt, ehhez képest nekem úgy rémlik valahonnan (sajnos a forrást hirtelen nem találom), hogy a rendelkezésre álló üzemanyag kb felét pazarolták ezeknek a működtetésére.
- Sugárhajtómű. Az az ami egy angol ember találmánya csak a németek ismerték fel először a lehetőségeit? Mindenesetre nem csak a misztikus Me-262 létezett, hanem bizony vele egy időben a Gloster Meteor is, amit viszont titkossága miatt nem engedtek ki az angol légtérből.
- Enigma. Kétségkívül érdekes és értékes találmány, de messze nem vitte a haladást annyira előre, mint a megfejtéséhez felhasznált technológia.
- Lengyelek lovasrohama a tankok ellen - ilyen soha sem volt.
- Tankok minősége: Amikor a meg nem támadási szerződés aláírásakor az orosz katonai fejeseknek megmutatták a német tankokat, akkor azok azt hitték a németek kamuznak és titkolóznak, hisz ők ismerték az orosz tank fejlesztéseket és egyszerűen nem hitték el, hogy a németek csak ennyit tudnak. A tank minőségét egyébként meg nem csak a műszaki paraméterei adják meg, hanem a kezelhetősége, gyárthatósága, ára is. A tigris pld. ha jól emlékszem harci helyzeten kívül limitálva volt, hogy max 8 km/h-val (vagy valami hasonló) közlekedhetett és negyed óránként meg kellett állni és kötelezően átnézni a motor főbb elemeit.

áhh, hagyjuk... Gyurma73-al értek egyet.

johnclayborne 2012.06.07. 20:03:47

Javaslom mindenki figyelmébe a Leuchtner jelentés elolvasását, hogy egy kicsit objektívebben és érzelem mentesebben tudják a kérdést megközelíteni...
www.vho.org/aaargh/fran/livres6/Leuchter-jelentes.pdf

És ahogy annak idején Virág elvtárs mondta: " A tények igen makacs dolgok".

unclesam2 2012.06.07. 20:03:58

Ezeket a tankokat hívták a németek Tomy sütőnek (mármint a Sherman-t).
Szerencsétlen helyen volt a bemzintankja, könnyen eltalálható és már sült is a legénység.
Egyébként a francia invázió idején a Franciáknak számszerűleg több és korszerűbb tankja volt, mint a Németeknek.Csakhát a taktika.......

Sztavrosz_ (törölt) 2012.06.07. 20:06:44

@Bélabáttya: Dobj bele egy BMW M70-es blokkot már ha befér.

microbi 2012.06.07. 20:07:33

@k robert: Egy alap Sherman esetében igazad is lenne, tényleg nem tudták felvenni a versenyt sem a Tiger sem a Panther tankokkal, azonban a Sherman VC Firefly harckocsi (ami a képen rosszul van kiírva, ugyanis az nem Sherman M4A4 hanem pont egy Firefly) már igen. 17 fontos lövege 1000m-ről 100 mm-t simán átlőtt. A Tigrisek nem is igen támadtak azokra a harkocsi oszlopra, ahol Firefly-ok is voltak. Ezért az alap Sherman csövét fadarabokkal meghosszabbították, a Firefly-okét pedig álcázták (ahogy az a képen is látszik).

lankiveil 2012.06.07. 20:10:00

@Bélabáttya: Na ez már konstruktívabb dolog. Kár hogy nem jött össze, átok a zsidó ármányra. Viszont erről mindig a Darwin-prize film jut az eszembe, az az ember aki egy rakétahajtóművet kendácsolt az Oldsmobilja vagy mije hátuljára. Ez még jól hangzik, de sajnos ki is próbálta közúton. A hajtómű kiégése előtt közvetlenül szállt csak fel, majd felkenődött egy hegyre. Wile E Coyote.

agresszív hájfej, legalább mozgott aznap valamit 2012.06.07. 20:11:04

Ez igazából egy érdekes konstrukció, de semmi több egy egyszerű motorzsúfolásnál. Gyakorlatilag 5 motor összekapcsolva fogaskerekekkel. A "delta" elrendezésű, ellen-dugattyús, résvezérlésű, kétüteműek is faszák Junkersnek hála.
Jó lenne cikk azokról is, persze ez se kutya.

Hurri Kán 2012.06.07. 20:12:40

@unclesam2:
Meg a legendás francia morál és szervezettség.

Sztavrosz_ (törölt) 2012.06.07. 20:12:58

Eszembe jotottak a balatoni mentőmotorcsónakok amikben 2 waresz blokk volt sorbaheggesztve. Sorhat 2 ütem :)

GERI87 2012.06.07. 20:16:57

@leganza:

"lehet, hogy még kínának nem mondták ezt az infót, mert valószínűleg a hasukat fognák)"

Kína technikailag sehol nincs az USA-val szemben, Indiával pacsizhatna kb.

"Csak még néhány plussz....."

Ja, az USA szárazföldi ereje meg nem volt nagyobb mint a román, de inkább lettem volna USA állampolgár akkor mint német....sokra mentek a technikai csodákkal ha rombolni, ölni akarnak vele, egypártrendszer van, meg faji megkülönböztetés....de van tigrisünk, fasza...

"lehet, hogy mi sem a ruszki f@sz rossz oldalára kerültünk volna a 40 év középkorral egyetemben)"

Hát ja, nem lett volna 40 évünk se....megyünk a levesbe, Szibériába földet kapálni mint másodosztályba sorolt potenciálisan rabszolgasorba döntött majd likvidált "faj"...

Jók ezek a shermanek azért, sok kicsi sokra megy....a tigris meg egy "legenda" de ennyi kb, gyenge motor, kevés darabszám, túl nehéz és feleslegesen kidolgozott részletek (drága, lassú gyártás)

dieselrocket524 2012.06.07. 20:18:39

érdekes motor bár egy turbos V8 nem let volna elég ezekel ugy is lasan mentek akor meg minek enyi paci

amugy komojan csodálatos hogy egy motorból hogy is lesz töri vitanap de akor én is beszálok a németek zsenik voltak mai napig azok csak őket is legyürte a tulerő lehetet 150 fejlet német tank meg 1500 jól felszerelet német katona ha volt vele szembe 1500 orosz tank ami huladék volt de sokan voltak meg 15000 kiképzetlen orosz akik ha viszafordultak a tisztek lelőveték öket és aki az életért küzd az sokmindenre képes akár egy darab kővel :S

de a tehnikai tudásuk és zsenialitásuk az vitathatatlan !

Sztavrosz_ (törölt) 2012.06.07. 20:20:12

@GERI87: "Kína technikailag sehol nincs az USA-val szemben, Indiával pacsizhatna kb."

Ez mamár egyáltalán nem biztos hogy így van, arról nemis beszélve hogy ha kiegyenesített kaszákkal a kezükben indulnának meg akkoris elsöpörnének mindenkit...

Német precizitás ide vagy oda a precíz német technika csődöt miondott az orosz tében. A XX.-század fegyvere a Kalasnyikov. Tán ez se véletlen.

butschq 2012.06.07. 20:24:04

ehh 5 hengersor, 5 főtengely, meg összekötő fogaskerekek.. ilyeneket mi is szoktunk fantáziálni a rokiban 6x5 sör után..
de a gépelemek tanszék leültetne minket egyessel. Ebből látszik, hogy ma már ilyen csemegéket nem fognak tervezni.
aranyos szerkezet, kicsit a működésébe mélyebben is belenéznék :)

Xedos 2012.06.07. 20:24:20

A Tigris, Párduc és a király Tigris a kedvenc harckocsim, de:
A T34-es sokkal fejlettebb volt! Döntött páncélzat, aluminium motor és dízel üzemanyag...
A Tigris megfelelő karbantartás és profi személyzet mellett hatékony harckocsi volt, de drága és lassú volt a gyártás. Óriási karbantartási igény stb...
A motor gyenge volt az óriási súlyhoz, a futómű szintén stb...
A T34 és Sherman sorozatgyártásra lett kitalálva. Gyorsan, csekély hozzáértéssel lehetett gyártani. A személyzet is hasonló volt... Semelyik másik nemzetnél nem voltak olyan sikeres pilóták vagy harckocsizók, mint a németeknél.

unclesam2 2012.06.07. 20:25:55

@Sztavrosz_: AK-47 -et akartál mondani inkább. Nem?

Nigger bácsi 2012.06.07. 20:27:45

@unclesam2: Tommy kuktának és Ronson öngyújtónak gúnyolták őket a németek... nem véletlen...

kispilota 2012.06.07. 20:30:59

A 4 soros csillagmotorokat hatalmas tömegben építették. A B29 és orosz klónja is avval repült. A ruszkik máig használják. Nem volt piskóta a hátsó hengersorok hűtése. Egy csillagmotor kevesebb alkatrészből van, mit a soros. Bonyolult csak a turbó és kompresszorok sora volt rajtuk, hogy magasra tudjanak felkepeszkedni. Alacsony fordulat, hatalmas hengerűrtartalom.

GERI87 2012.06.07. 20:31:06

@leganza:

II.VH mániád van, majd kinövöd, vagy nem, és hülye jobbikos leszel...

"Több ismerősöm és a testvérem is dolgozott németo.-ban"

Tedd hozzá hogy egy olyan Németországban ami azért jöhetett létre szerencsére mert nem nyertek anno....

"Tudod, van egy népcsoport, aki a világ legjobb reklámját csinálta ebből. Ha közéjük tartoznék(isten ne adja), akkor valószínűleg életem végéig luxusban élnék, mert hát ugye...."

Igen, minden zsidó egy monopoli bácsi és pénzben fürdik mert meghalt a grószfater, miközben gonoszul kacag....hülye kis faszkalap.
Ezér szar a válság, ömlik a mentális fos...nagyon unom már.
Legyen amit akartok jó kis pálinkássírós népi diktatúra, rokkanjunk bele aztán az utolsó kapcsolja le a villanyt, ennek így nincs értelme...

unclesam2 2012.06.07. 20:32:18

Ha emlékeim nem csalnak, akkor az üzemanyagtank a motor felett volt elhelyezve, és egy találat során már be is lobbantotta a meleg motor a jó kis benyát.

butschq 2012.06.07. 20:33:25

@unclesam2: mi a különbség a Kalasnyikov meg az AK-47 közt?

mert tudtommal a K betű benne a Kalasnyikov, az A meg az automata, az egészet meg valami Kalasnyikov Miska tervezte

kispilota 2012.06.07. 20:34:12

Bonyolult pl. a Jumo diesel motorja volt, forgó hengerszelepekkel, kétütemű, ellendugattyús. No az egy mechanikus Bábel.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2012.06.07. 20:36:20

A német technikai fölény 43 ban már nem volt meg.Hitler nem fejlesztette kellőképp a légierőt!
Az meg ráadás hogy második világháborúban a németek vesztették a 2. Legtöbb embert kb 10 millió német veszett oda hála az elmebeteg nagyravágyó Hitlernek.
A sugárhajtású gépek nem voltak még használhatók.
Ma nálunk folyik egy hasonló öngyilkos politika ,szemben a világgal.

drazsé 2012.06.07. 20:36:31

@butschq:

és itt téved hatalmasat a gépelemek tanszék - meglévő szerszámokkal, beállt gyártósor minimális bolygatásával megfelelő teljesítményű motor nagy darabszámban, azonnal... kit érdekel, hogy kicsit faramuci megoldás? :)

kispilota 2012.06.07. 20:36:55

@butschq: Automat Kalasnyikov 1947. Ez a megfejtés.

GERI87 2012.06.07. 20:38:06

@Sztavrosz_:

"kaszákkal a kezükben indulnának meg akkoris elsöpörnének mindenkit..."

...majd éhenhalnának.
Vagy megszórnák őket napalmmal.

Ha már mindenképpen egy nagy, fejletlen, létminimum alatt élők tíz-százmillióival megáldott, környezetpusztító, a saját szarában fuldokló harmadik világbeli államot kell ajnározni, akkor én inkább Braziliára szavazok, ott meleg van meg karnevál....

unclesam2 2012.06.07. 20:39:33

@butschq:
A alapkonstrukció hasonló, ám vannak különbségek.
A kalasnyikov dobtáras volt, ha jól emlékszem kisebb kaliberű tölténye volt.

Hurri Kán 2012.06.07. 20:42:31

@GERI87:
"Ha már mindenképpen egy nagy, fejletlen, létminimum alatt élők tíz-százmillióival megáldott, környezetpusztító, a saját szarában fuldokló harmadik világbeli államot kell ajnározni, akkor én inkább Braziliára szavazok, ott meleg van meg karnevál...."
Mielőtt még nagyobb hülyét csinálsz magadból, esetleg nézz utána annak, amiről fingod sincs, mielőtt leírsz valamit.

bervas · http://mt10.blog.hu 2012.06.07. 20:42:37

A német harckocsikkal több baj volt. Pl. a gigantománia és a páncélvastagság fétis. Akkora dögöket terveztek és kiviteleztek, hogy egyszerűen nem volt hozzá megfelelően erős motor, vagy ha volt, a hajtáslánc dőlt szét pár perc teljes gáz után. A nagy motorok benzinesek voltak, a nagy fogyasztás miatt korlátos a hatótáv, a nagy benzintank jó célpont. A nagy méretek miatt korlátos a szállíthatóság (vasúti szállításhoz külön keskeny lánctalp, hehe), és a nagyobb gépeket a kisebb hidak sem bírták már el. Emellett erősen fogyott a szakképzett üzemeltető személyzet.

A tervezésbe becsúsztak kisebb konstrukciós hibák, pl az átlapolt görgőelrendezés, ami közé ha belefolyt az orosz hólé, reggelre odafagyasztotta a gépet télen.

Az orosz és amerikai tankok butábbak voltak, de olcsóbbak, és sokkal-sokkal több volt belőlük. Hiába lőtt ki egy Tigris 5-6 T34-et, közben a hetedik-nyolcadik a hátába került, és őt lőtte ki.

A T34 egyébként dízel volt, egy tankkal bírta az 500 km-t, elfért hidakon, vasúton. Tornya öntött volt, váza hegesztett. A tankja találatkor nem robbant fel, csak égett. Primitív és jó konstrukció, könnyű gyártani és karbantartani.

butschq 2012.06.07. 20:45:20

@drazsé: az öko meg a downsizing nevében ma már minden ami kicsit faramuci vétóasztalra kerül..
lásd az alfa két motor, két kardán megoldása, ezek a 26 millió féleképen kitalált hengerelrendeződések...
vagy talán azért haltak ki, mert tényleg csak technikai csemegék, és hatásfokban, teljesítményben nem mutatkoznak jobbnak, mint a ma használt "egyszerű" megoldások

áá abba is hagyom a filozofálást, inkább iszom egy sört :)

butschq 2012.06.07. 20:51:45

@unclesam2: akkor végülis mondhatjuk úgy is, hogy a Kalasnyikov egy gépfegyver család, az AK-47 meg egy típusa, amit mondhatunk Kalasnyikovnak. Ez a rovar bogár esete is lehet:)

azt hallottam, hogy a régi szofi cigi hüvelye megegyezett valamilyen fegyverhüvellyel. Ez mennyire lehet igaz?
Mint, hogy köztudott, hogy a nagyobb cégek nálunk képesek lettek volna átállni fegyvergyártásba, ha úgy adódik. Például a Hajdúsági Iparművek tudott volna fegyverhüvelyt gyártani.

GERI87 2012.06.07. 20:53:44

@gyvy:

Cáfold meg őket...

Biztos az jön le neked hogy Kína egy fejlett, jóléti állam, környezettudatos, jó átlagkeresetűek többszázmillióival megáldott állam ami nem öntözi el a saját folyóit és szarja tele szeméttel meg méreggel a vidéket...
Ez elég baj.

unclesam2 2012.06.07. 20:54:45

@butschq: Igen, mondhatjuk.
A 80-as években nekünk azt hintették, hogyha háború (3.?) törne ki, a Paksi atomerőművet állítanák át plutónium előállításra. :-)

Hurri Kán 2012.06.07. 20:55:21

@butschq:
Például ott van a Péti Nitrogénművek, vagyis lehet már csak volt, műtrágyát gyártottak, egy mozdulat lett volna átállítani a gyártást robbanószerre. A sörösüveg mérete (külső) harckocsi lőszerével egyezik meg, ahogy amíg gyártottak itthon női rúzst, az pedig a géppuska lőszer hüvelyével, legalábbis ezt hallottam. Mivel többen is mondták, ettől persze nem biztos, h igaz, de igaz lehet. HA van itt valaki, aki esetleg tud pontosabbat, nyilatkozhatna. :)

Hurri Kán 2012.06.07. 20:56:34

@GERI87:
Olvas, utána okoskodik, és szövegért. *okoskisdroidmennyélszépenhelyedre*

unclesam2 2012.06.07. 20:59:05

Ott volt még a FÉG. Fegyver És Gázkészülékgyár....

butschq 2012.06.07. 21:01:49

@unclesam2: még ha pletyka volt, akkor sem egy megnyugtató dolog :)

@gyvy: műtrágya-->robbanószer
sörösüveg, cigispapír, rúzs-->fegyverhüvely
de hogy a mosógépnek melyik alkatrésze hasonlít valamilyen fegyver alkatrészre?:D

hát ö, hogy a titkosszolgálat ne találjon meg engem, egy nagyon közeli rokonom dolgozott a titkos részlegben, mint titkárnő, ő mesélte, hogy voltak gépsorok, amiket fel lehetett volna állítani. De látni nem látta

butschq 2012.06.07. 21:03:28

@butschq: ja meg bojler, de hát az már kicsit durva fegyverkezésre :D:D

unclesam2 2012.06.07. 21:04:15

@butschq:
Egy atomháború esetén, mennyi esély lett volna itt átállni bármire is? Ezért volt egy vicc. Szerintem.

butschq 2012.06.07. 21:07:26

@unclesam2: ó hát mire felálltak volna a gyártósorok, már rég becsapódtak volna az első rakéták...
de a szomorú az, hogy az akkori vezetők komolyan gondolták ezeket..
na meg aki eddig pétisót, meg meg rúzst gyártott gyorsan megtanul hüvelyt gyártani
mint a Schindler listájában, ahol a megmentett zsidók selejt hüvelyket gyártanak

GERI87 2012.06.07. 21:10:48

@gyvy:

Ennyit sikerült kipréselni?
Pfff..

Hurri Kán 2012.06.07. 21:12:01

@GERI87:
Rád még ez is 3 kommenttel több, mint amennyi kellett volna.

Abfangjaeger 2012.06.07. 21:12:07

Sherman vs. Tigris: amerikai hadvezetés egy Tigrisre 10 Shermant küldött, abból 7 veszteséglistás volt.
Tigris fogyasztása: 850 liter üzemanyag 85 km-re. Viszont az oroszok leteszteltek egy elhagyott példányt, a 88-as löveg tudta ugyanazt, mint a Sztálin 122 mm-ese.

Állítólag a cigarettahüvely volt megegyező a 7.62 lőszer hüvelyével, tehát rögtön át lehetett volna állni lőszergyártásra.

A németek csináltak egy V6-os motort a wareszéból, 2-t egymás mellé raktak döntve. Itt volt a TC-n egy cikk egy versenywareszről, emlékeim szerint abban mutatták...

montecavallo (törölt) 2012.06.07. 21:14:00

@szita szita péntek: Rosszul emlekszel, a Tigris a gyengebbik, 550 lovas Maybach-motorral is tudta a 40-et. A gepkonyvben fel is hivjak ra a figyelmet, hogy a lanc dupla menetsebesseggel forog, 45 km/h-nal 90-nel, ezert a rendes meghuzasa kulonosen fontos. Megallni sem kellett negyedorankent, nem tudom, honnan veszed ezeket.

Solaren 2012.06.07. 21:15:38

@johnclayborne: Ez rendben van,de ennek mi köze a tankokhoz?

Én egyébként fejet hajtok ezek előtt a mérnöki teljesítmények előtt.Szerintem a 3 turbós bömös motor elbújhat mögöttük.Szó szerint is.:D

Abfangjaeger 2012.06.07. 21:18:40

@montecavallo: a gyakori megállást a királytigrisnél kellett emlékeim szerint megejteni. És én is elírtam a fogyasztást eggyel feljebb, ugyanis az is a Királytigrisé.

unclesam2 2012.06.07. 21:23:42

@butschq: Na Jah.
Viszont az egy érdekes téma lenne, és a mai napig elhallgatott téma, hogy a Nagy Szovjet tesó mennyi, és milyen atomtölteteket tárolt hazánk területén.
Mert az ugye nyílt titok, hogy debreceni reptéren SU-24 bombázókat állomásoztattak, amit ugye atomtöltetek hordozására is alkalmas.Ott vannak még a rakétásoknál tárolt cuccok, etc.....

butschq 2012.06.07. 21:38:15

@unclesam2: egyszer a retek klub a 21. században "utánajárt" ennek a témának, de kb. semmi nem derült ki.
bár oroszék biztos nem mennek bele sosem, de én is kíváncsi lennék, hogy miket tároltak itt az ideiglenesen itt állomásozó katonák.

Allesmor Obranna 2012.06.07. 21:38:18

Pár érdekesség. A B-29-esben és annak orosz klónjában nem négy, hanem csak kétsoros, 18 hengeres motorok voltak, a B-29-es továbbfejlesztett változatában, a B-50-esben volt 4 soros, 28 hengeres motor. Ha már harckocsik, motorhang szempontjából, az ukrán T-64-es és T-64B öt illetve hathengeres, 10 illetve 12 dugattyús 5TDF illetve 6TDF ellendugattyús turbómotorjainak volt a legjobb hangja. Szerintem. Kissé sportkocsis.

www.youtube.com/watch?v=02Vq8h3nFq0&feature=related

Allesmor Obranna 2012.06.07. 21:40:57

@butschq: Ez a téma alaposan ki lett vesézve számos interjúban, tévéadásban amit Vándor Károllyal készítettek, aki a Légierő társbérletben című kétkötetes könyv szerzője, a téma hazai kutatója. Igen, voltak atomtöltetek, Kunmadarason, illetve Kiskunlacházán a "Gárnit"-nak nevezett tárolókban tároltak nukleáris tölteteket, többek között.

montecavallo (törölt) 2012.06.07. 21:42:26

@Abfangjaeger: A kiralytigrisek mind az erosebb, 700 lovas, kiforrottnak szamito Maybach motorokkal lettek szerelve, kozuton 42, terepen 30 km/h csucssegesseggel. A HL230 P30 eseteben csak arra hivjak fel a figyelmet, hogy a fordulatszamot 2600-on erdemes tartani az optimalis fogyasztas erdekeben, es tartosan ne legyen 3000 felett, mert tulmelegszik a motor.
Nem tudok rola, hogy meg kellett volna allni barmiert is, plane negyedorankent. Ugyhogy erre valami forrast, ha lehetne.

GERI87 2012.06.07. 21:46:01

@gyvy:

Persze hogy több, el se kellett volna kezdened érv nélkül fingani...

feketebarany666 2012.06.07. 21:46:41

Azert a nemetek inkabb csinaltak rendes motort a tankjaikba.

www.youtube.com/watch?v=S1sGzIX_mqo&feature=related

Ezt sztem most is megirigyelne par autogyar.....

Nick Leeson 2012.06.07. 21:49:00

@poa ogapo: Egy frászt a T34-es! Shermanból 5-6db kellett egy tigris elintézéséhez, a T34-ből 3-4 db. Egy rakás szar volt a T34, csak tudtak belőle iszonyatos mennyiséget gyártani, ami ellensúlyozta, hogy szarabb mint a németeké. Korabeli orosz és amcsi katonák mondása volt, hogy Tigrisben az a legjobb, hogy kevés van belőle...
Tehát akkor nem a németek nyersanyag hiánya miatt buktak?

d4w84 2012.06.07. 21:52:37

sztem a legdurvább tank a Maus volt :)

butschq 2012.06.07. 21:53:18

@Allesmor Obranna: ilyen mélyen nem merültem bele, mivel nem vagyok a téma kedvelője, de pótolom a hiányosságaimat, és megnézem ezeket az interjúkat :)

◄ ► 2012.06.07. 21:57:02

@montecavallo: A T és a KT is konstrukcióhibás sz*r volt, túlpörgetett, sokat zabáló motorokkal (a túlságosan nagy súly miatt) és a béna görgőelrendezést, gyenge felfüggesztést már ne is említsem.
A terepen 30km/h-t felejtsd el, a KT konkrétan megmozdulni alig bírt laza talajon. Legtöbbet maguk a németek hagytak hátra, mert egyszerűen csődöt mondtak harc közben.
De mint tudjuk Ferdinand és az akkor már zizi Hitler a bunker szerű tankokat preferálták, ez is lett a vesztük...

Bár az igaz, hogy a Sherman még hulladékabb volt, nem hiába kapta a Tomi sütő gúnynevet.

Valaki említette a T-43-at. Arra válaszul építették a Tigrist a németek. A Tigrisre pedg jött az IS-2, ami öntött toronnyal, parádés tűzerővel keresztül lőtte a Tigriseket.

Abfangjaeger 2012.06.07. 21:58:58

@montecavallo: na, idézem: "A taktikai szabályzat kimondta, hogy menet közben 10 km-ként meg kell állni és átvizsgálni a harckocsit." Egyébként az említett HL 230-ast szerelték bele, ami ugye 700 lovat tudott. Csak hát volt 68 tonna, amit mozgatni kellett. Az 1000 literes fogyasztás terepen tényleg annyi.

A szovjetek hozzájutottak a 102-eshez, üzemképessé varázsolták és letesztelték. Ük csekély hatótávolságot írnak és 20km/h-s átlagsebességet.

Forrás: Páncélosok akcióban.

Kegyetlen 2012.06.07. 21:59:01

@unclesam2: sokat. a szomszédom számolgatta katonai szolgálata alatt. már a magyar kezelésben adott harctérit.

Abfangjaeger 2012.06.07. 22:04:34

@d4w84: 188 tonna és 6 km/h-s sebesség. Tényleg király. :-) Inkább bunker volt, bár össz-vissz kettő komplett volt és egy géptest torony nélkül.

andorka 2012.06.07. 22:05:25

Csak nem a World of Tanks miatt kattant a cikkíró az M4A4 mocijára?

Rocko- 2012.06.07. 22:06:59

@bervas: Wolfhart Kugelmotor? :)

PeetC 2012.06.07. 22:11:57

@butschq: Az AK–47 (Avtomat Kalasnyikova obrazca 1947 goda ; oroszul: Автомат Калашникова образца 1947 года) – eredetileg szovjet gyártású – gépkarabélytípus, röviden gyakran csak Kalasnyikov-gépkarabélynak nevezik.

b-max 2012.06.07. 22:15:26

A Tigrisnek és általában a német tankoknak valóban voltak hibái, azonban, ha belegondolunk, a mai napig az amerikai hadseregben ez a koncepció érvényesül - nagy tömeg - nagy karbantartásigény - nagy fogyasztás, viszont erőfölény.
Én az tény, hogy 1 Tigrisre átlagban 7 db kilött T34 jutott...
Na és a vitával kapcsolatban csak annyit szeretnék kérdezni , hogy ki volt az a bácsi, aki a 60-as években a NASA második embere volt, és elötte valami W-betüs szervezetben szolgált? :)))) Ns és ő nem volt büdös, hogy elötte 6 millió zsidó kiirtásában vett részt ? Szóval ennyit erről az képmutató üzletágról....

GERI87 2012.06.07. 22:15:31

@gyvy:

Fasza, nő a GDP, szárnyal a gazdaság, de ugye tudod hogy attól még nem jóléti állam...nem sikerült felfogni hogy mi mit jelent....Luxemburg valahol a 100-dik környékén van messze a 6-tól, biztos szar nekik...

ez jobb:

translate.google.com/translate?hl=hu&sl=auto&tl=hu&u=http%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FPurchasing_power_parity

bervas · http://mt10.blog.hu 2012.06.07. 22:15:51

Jesszus: most nézem, ez oldalszelepelt :-D

unclesam2 2012.06.07. 22:17:19

Azért ha jól hunyorogva nézzük, a jelenleg a legjobb európai tanknak tartott Loepard 2 tanknak vannak tigris vonásai :-)

zum trucc 2012.06.07. 22:19:48

@k robert: A Tigris bizony szépen mutatott, nagyokat lőtt, de azért minden csatát elvesztett, pl. Kurszknál. De a modellboltban jól mutat.
@Nick Leeson: a németekre is igaz, hogy sokat akart a szarka, de nem bírta a farka...nyersanyag, ember, kiképzés, terület, légifölény elvesztése: kurvára elvesztették a háborút. Szerencséjükre. Mert az atombombát Berlinnek szánták. Ha nem késnek vele 5-6 hónapot, akkor bizony lekúrták volna az amik az Alexanderplatzra.
Úgyhogy ne is ábrándozz holmi tigrisekről.

PeetC 2012.06.07. 22:19:52

@butschq: Az AK 47-nek 7.62mm-es hüvelye van, és békeidőben cigarettát lehetett gyártani a gépsoron... vagy háborúban hüvelyt?

b-max 2012.06.07. 22:22:53

@butschq:
Voltak atomtöltetek, az index "elhagyott laktanyák, bunkerek" topikjában ki lett vesézve, hogy hol.

montecavallo (törölt) 2012.06.07. 22:29:16

@feketebarany666: De a tigrisben nem volt dizel. Es a kiralytigrisben sem. V12nek V12, dizelnek dizel, de tigris tankot sosem latott (a video leirasaval ellentetben).

unclesam2 2012.06.07. 22:31:33

Azért szerintem a legjobb motor amit a háború "kitermelt" az a V12 Rolls Royce Merlin motor volt.
www.youtube.com/watch?v=yprfH5ZsAHk

montecavallo (törölt) 2012.06.07. 22:34:30

@PeetC: Aki ezt a hulyeseget kitalalta, az sem cigarettagyarat, sem patrongyarat nem latott belulrol soha.

Quattroman 2012.06.07. 23:09:41

@PeetC:
Nem, az AK47-nek csak a lövedéke 7,62mm a hüvely lényegesen vastagabb, kb 12mm
a kaliber pedig azért 7,62 mert mert a rendszeresített NATO lőszer 7,6 tehát kilőhető az AK-ból, fordítva viszont nem...

Adamfark 2012.06.07. 23:11:39

@szita szita péntek:
Javasolnám, hogy 1-2 dolognak még nézz azért utána. :)
Volt lengyel lovasroham, csak nem olyan méretben, mint a krími utolsó nagy....
en.wikipedia.org/wiki/Charge_at_Krojanty
De továbbmegyek. Lengyelország megtámadásánál a német csapatoknak csak kevesebb mint az 1/4-e volt motorizált, a többi gyalogos, és lóvontatású. A páncélos erők felhasználása is elsősorban a PZ I-II könnyű típusokra korlátozódott (összesen 2000 db), míg a közepes PZ III (87db) és IV (192db) csak mutatóban volt.
A Blitzkrieg lényege elsősorban a páncélos erők önálló (nem a gyalogságba betagolt) egységekbe való szervezésén, a korszerű harctéri kommunikáción, ill. a fegyvernemek (légierő, szárazföldi csapatok) összehangolt alkalmazásán alapult.

ommm 2012.06.07. 23:13:30

@poa ogapo: ez sem igaz. számbeli fölény. az. a túlzottan igényes és bonyolult technika, a lépést tartani nem tudó termelés. a technikai fölényük - legalábbis a páncélosok terén - mindvégig megvolt. Ajánlom Michael Wittmann emlékiratait.

Adamfark 2012.06.07. 23:15:47

@butschq:
A békebeli magyaros/"löncs" húskonzerv mérete a nyeles kézigránát fejének méretével egyezik meg, mint ahogy a sólettes konzervdoboz a gyalogsági akna mérete.

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.06.07. 23:40:22

@GERI87:

Kína?

Könnyen lehet, hogy pár éven belülkomoly gondokkal küzd majd, mikor kipukkan a lufi, mert az európai válsá miatt keskenyedik az expotjuk.

A történelem folyamán Kína jó párszor volt már a világ legerősebb országa, de társadalmát mindig is erős gazdasági kettősség és megosztottág jellemzte. Ráadásul méretei miatt képtelen hatékonyan működni.
Most sincs ez másként, pláne, hogy a kommunista állam játszik Monopoly-t.

Igazad van, inkább Brazília. De ha már Dél-Amerika, akkor Chile!

India pedig? Biztosan erősödik, irtó olcsó (és tanulatlan) a munkaerő, de az az ország is nehezen változik, mert túl nagy.

******

Vannak itt páran, akiknek úgy látszik, nem szólt eddig még senki, miszerint intelligens ember nem kezd zsidózni. Akkor sem, ha úgy gondolná, túl van hype-olva a dolog.
Más népek nyomorúságán, tragédiáján ugyanis nem elegáns rugózni.

******

ON.
Banyek, irtó jól néz ki ez a motor és zseinális ötlet is.
Klassz kis blog....

Adamfark 2012.06.08. 00:04:05

@ommm: Pont ma hallgattam az Égéstérben az illesztésekről a vitát...
Na itt is voltak ezzel gondok. Állítólag a német tankokkal volt egy komoly probléma. Tél tábornok is beleszólt a harcokba, és a német technikát nem azokra a zergekefélő hidegekre tervezték, mint ami 42 telén az orosz sztyeppéken uralkodott.
Volt 1 nagy dilemma: Vagy leállították a motorokat és hideg hatására 15-20 perc alatt többé fagyott minden csapágy, vagy folyamatosan járatták őket....csak hát az meg zabálta az üzemanyagot, amiből különben sem volt sok.
Mellesleg a T34 megjelenésével már az oroszoknál volt a technikai fölény, mert nagyobb ágyúja volt, mint a PZ IV-nek, és a homlokpáncélja is sokkal komolyabb volt. Szemből döntött páncélja volt, ami megnöveli azt az távolságot, amit az ellenfél lövedékének át kellett égetnie. A T34-hez kitalált taktikával (tank közelharc, ahol nem érvényesült a németek optikai fölénye) könnyedén nyertek Kurszknál.
A T34-nek volt ezen kívül még egy nagy előnye. Irtózatos széles lánctalppal rendelkezett, ami a hóban és a tavasszal felolvadó latyakban és dzsuvában is sokkal hatékonyabb volt mint a PZ IV.
Ugyan a németek is próbálkoztak hasonló fejlesztésekkel, de a Tigris körkörös erős de merőleges páncélja, a 88-as lövege, és az ehhez kapcsolódó nagyobb lőszer terhelés, már a nehéz tankok kategóriájába emelte. És ez öngerjesztő, mert a nehezebb tanknak nagyobb motor kell, ami többet fogyaszt, de legalább ezért több üzemanyag is kell, ami miatt nehezebb a tank....nem folytatom.
Szóval a ruszkik a T34 ben megtalálták azt az ideális kompromisszumot, hogy megmaradnak közepes tank szintjén 85mm-es löveggel, széles lánctalpakkal, faék egyszerűségű (öntött, nyers páncél) rendszerekkel, amiket az Uralban az alacsonyan képzett ázsiaiakkal is össze tudtak rakni nagy mennyiségben. Amíg a németeknek Kurszknál csak kb. 300-400 olyan tankjuk volt (Tiger, Panther), amelyik versenyre kelhetett volna a T34-gyel, addig az oroszoknak a T34 volt a main battle tank. Az egész Kurszki csatában pedig 2:1, 3:1 volt a tankok mennyisége a ruszkik javára.
Ha meg technikai fölényben gondolkodsz, akkor érdemes közepes tankot (T34) a közepessel (PZIV) összehasonlítani, meg a nehezet (Tigris) a nehézzel (KV-1). Így meg már inkább az oroszoknak áll a zászló.

GERI87 2012.06.08. 00:07:17

@Elhárított királycsel (ex-Zébácsi):

Brazília legalább nem akar világuradalmasdit játszani.
Chile meg akár dél-Amerika Norvégiája is lehet...egyszer.

India, Kína....ezek soha nem fognak olyan életszinvonalat biztosítani a polgároknak mint a "nyugat".
És ez lényeg, mert nagy haderőt meg űrrepülést lehet egy széles szegény réteggel, áruhiánnyal, diktatúrával, bürökráciával a seggünkben is véghezvinni...ahogy anno a SZU is nekilátott....szóval bármi lehet....de kinek jó példa ez azt nem tudom.

BP80 2012.06.08. 00:10:39

Páran szerintem itt félre vannak informálva.

Stalin 2 keresztüllőtte a Tigriseket:

Nem, nem lőtte. A ruszkiknak volt egy nagyon jó páncéltörő ágyújuk, amit kukáztak, és helyette egy bunkerrombolót tettek az IS2-be. Teljesítményre kb mint a Tigris 1 lövege, tehát elmaradt a Királytigris ágyújától. Az osztott lőszert, amit egy percig kellett tekerni mielőtt beleraktad az ágyúba ne is említsük...

Sherman Firefly:

Szintén kb Tigris 1 kaliberű ágyú, de a régi gyúlékony vázon. Nem futottak előle a németek, sőt, kiemelt célpontok lettek. Ezért van lefestve a csövük, mert próbáltak elbújni a többiek közé, illetve később hátravonták, és második vonalból adtak tűztámogatást, így nem lőtték ki őket azonnal.

Legjobb harckocsi, második világháború:

Szerintem kérdezzük meg azokat, akik ott voltak, és tényleg bármiből választhattak oks? :) Ez pedig Sztálin elit-harckocsigárdája, akiknek megvolt a lehetőségük, hogy azzal menjenek harcba, amivel akarnak. Kérem szépen, a teljes gárda zsákmányolt Párduc harckocsikkal nyomult! Ehhez vegyük hozzá, hogy kiemelt csapat volt, akik propaganda értéket is képviseltek, mégsem Sztálin atyuskáról elnevezett tankot, hanem csúnya nácit választottak maguknak. És ezt hagyták nekik.

Űrlény Lajos · http://urleny.blog.hu 2012.06.08. 00:15:27

Ja. A sör cigi- és rúzsgyártó gépsorok seccperc átállnak tölténygyártásra, mert az üveget, papírt és műanyagot ugyanolyan technológiával kell feldolgozni, mint a fémet, nem?

BP80 2012.06.08. 00:16:56

@Adamfark: Sehol sem volt a németeknek 300 Tigrisük meg Párducuk Kurszknál.

A zöm Panzer IV volt, kevés számú (pontos számot nem tudok de 30 alatti) Tigrissel, és a gyártósorról frissen érkezett hasonló számú Párduccal rendelkeztek. A ki nem próbált Párducok műszaki gondok miatt az első nap kiestek a Tigriseket széttagolva, nem egyszerre vetették be, és azok közül is sok veszteséglistára került.

A kurszki csata amúgy több napon át tartott, amire te gondolsz az csak az egyik napra eső prohorovkai páncéloscsata volt. Amit a németek megnyertek, az orosz harckocsik több, mint fele kiégett. A hadművelet a rákövetkező napokra kifulladt, majd Hitler visszarendelte a csapatokat.

Adamfark 2012.06.08. 00:19:01

@Elhárított királycsel (ex-Zébácsi):
Az ugye megvan, hogy Kína birtokolja a ritka fémek 80-90%-át? Nála gyártják a nyugati világ elektronikáinak 70-80%-át. A fejlesztések nekik semmibe nem kerülnek, mert ha próba darabra van szükségük, akkor a munkafelügyelő néha mellénéz...
Azzal is tisztában vagy, hogy jelenleg Kína azon dolgozik, hogy megszüntesse az export függőségét. Folyamatosan emelik az életszínvonalat, bár ezt a jelenlegi berendezkedés mellett csak lassan lehet levezényelni. Had ne mondjam, hogy mekkora 1,2 Milliárd kínai vásárlóereje. Nem véletlenül nyomul ott szinte minden európai márka. Éves szinten a Chevy tavaly 7%-ot erősödött Kínában. Ennek fejében még afelett is szemet hunynak néha, ha másolják Őket. Ilyenkor inkább csinálnak közös vállalatot, de kivonulni, azt NEM!
Kína egyedül energia hordozóban van lemaradva, de nem véletlen, hogy a folyamatos Irán elleni amerikai nyomást semlegesíti a BT-ben a vétójával. Mellesleg Belső Ázsiában annyi földgázt tudnak szerezni, amennyi a fülükön fog kijönni. A szibériai olajmezőknek meg Ők a leggazdaságosabb felvevői.
SZóval, csak arra szerettem volna célozni, hogy kezdj el tanulni Mandarinul, mert mostanában még szükséged lehet rá!

Adamfark 2012.06.08. 00:40:47

@BP80:
Idézném a wikipediát:
Von Manstein's troops in the south were better equipped than Model's in the north. The 4th Panzer Army and Army Group Kempf had 1,377 tanks and assault guns, while the 9th Army possessed 988 tanks and assault guns.[68] The 1,377 tanks included 102 Tiger I tanks and 200 Panthers.
link:en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Kursk#German

BP80 2012.06.08. 01:04:29

@Adamfark: Sikeresen beidézted mennyi tankjuk volt a németeknek az adott területen a Citadella hadművelet kezdetekor. Ami ugye nem ugyanaz, amennyivel a történelem legnagyobb tankcsatáját Prohorovkánál lejátszották. De akkor tegyük tisztába:

Olvass lejjebb pár mondatot, és már ott is lesz, mi történt a Párducokkal az első két napon. A nagy tankcsata később jött:

hu.wikipedia.org/wiki/Prohorovkai_p%C3%A1nc%C3%A9los%C3%BCtk%C3%B6zet

Ha már wikipedia, ami azért köztudottan nem a legpontosabb a témában. De akár maradhatsz az általad belinkelt oldalnál is, csak olvasd végig.

megint 2012.06.08. 01:05:36

Nem nagyon értek a tankokhoz, de valamelyik ismeretterjesztő csatornán egy veterán Sherman "pilóta" mondta, hogy ha összetalálkoztak egy tigrissel és ötnél kevesebben voltak akkor bizony jó eséllyel mind elpusztult, iszonyatosan féltek tőle. Viszont hiába volt nagyszerű ha a gyártása lassú volt és drága, a szovjetek inkább gyártottak rengeteg T-34-est és nekik volt igazuk, olcsó volt, gyors, mozgékony.

xenuka 2012.06.08. 01:13:06

Egy rendes mérnök nem írja alá egy ilyen motor tervét.

Adamfark 2012.06.08. 01:35:23

@BP80: Ki beszélt itt Prohorovkáról? Szerintem csak te.
A történelem könyvekben emlegetett Kurszki csatának a Pohorovkai ütközet csak 1 részét képezte.
A Kurszki csata összességében egy német támadásból, ennek megállításából, és az orosz ellentámadásból állt.
De nem értem, hogy miért kötözködsz.
Én ezt írtam:
"Amíg a németeknek Kurszknál csak kb. 300-400 olyan tankjuk volt (Tiger, Panther), amelyik versenyre kelhetett volna a T34-gyel, addig az oroszoknak a T34 volt a main battle tank."
Ezen mondat melyik részét szeretnéd megcáfolni, mert szerintem te is pontosan ezt bizonygattad:
"A zöm Panzer IV volt, kevés számú (pontos számot nem tudok de 30 alatti) Tigrissel, és a gyártósorról frissen érkezett hasonló számú Párduccal rendelkeztek."
Az hogy te ezt Prohorovkára értetted tök mindegy, mert a térségben és az egész keleti fronton kb. ugyan ez volt a helyzet.
Tehát megállja a helyét az az állításom, hogy NEM a Tiger I és a Panther volt a zömöt adó páncélos típus, mint ahogy az oroszoknál a T34 az volt. Slussz! Én csak ennyit állítottam ebben: @Adamfark:

Nem értem, hogy mit kötözködsz!

mehemed 2012.06.08. 01:36:23

A németeket nem a fostos ameriaki tankok győzték le és még csak nem is az ameriakiak, hanem az oroszok akik számolatlanul küldték a népet a darálóba. és az elmúlt 70 év fényében nyilvánvaló melyik oldal győzeme lett volna jobb nekünk.

mehemed 2012.06.08. 01:37:32

@megint: a t34 jobb volt mint az többi szövetséges tank.

Adamfark 2012.06.08. 01:43:30

@mehemed: ....és mint az azonos kategóriás német tankok.

Adamfark 2012.06.08. 01:59:56

@xenuka:
Háborús körülmények között, talán ez volt az ésszerűbb.
Bár én csak az itt publikált képek alapján mondanám, de szerintem az 5 külön gépkocsi motor külön is szerelhető volt. Tehát, ha valamelyik bedöglött, akkor egyszerűen lecserélték a rossz motort, és mehetett vissza a tankba. Ez a modularitás rövidíti a szerviz időket, és a logisztikát is egyszerűsíti.
Elég volt kis dobozokban lecsomagolt kis motorokat szállítani/tartani a karbantartóknak.
Ezen felül egy ilyen motorban kisebb nyomaték jut a hajtókarokra, és ezáltal kevésbé öregednek.
Ezen felül szerintem a motor karakterisztikája is inkább egy teherautóra és nem egy tankra emlékeztetett. Ezek a "kis" 6 hengeres motorok sokkal gyorsabban reagáltak a gyorsításra, mint ha ugyan ezt az űrtartalmat egyben építik bele.
A motor kialakítása meg azért is praktikus lehet, mert egy soros 10-12 hengeres nagy űrtartalmú motor sokkal nagyobb helyet foglal el, mélyen benyúlva a tank alá.
Különben meg mennyivel egyszerűbb az egész logisztika, ha ugyan ezekkel a moduláris motorokkal mennek a teherautók is, csak 5 helyett 1-el.

pappito · http://pappito.com 2012.06.08. 02:20:02

@Quattroman: "a kaliber pedig azért 7,62 mert mert a rendszeresített NATO lőszer 7,6 tehát kilőhető az AK-ból, fordítva viszont nem..."

nem. Az AK-47 lőszere az un. 7.62x39mm. (M43)

A NATO-ban korábban rendszerített 7.62-es kaliberű lőszer az a 7.62x51mm volt, amit anno a .308 Winchester puskalőszerből készítettek, annak a jellemzőit módosították. (amúgy is jellemző a lőszerekre, hogy korábban bevált és elterjedt lőszerektől öröklik a fizikai jellemzőik egy részét)

A későbbi NATO rendszeresített lőszer az 5.56x45mm (M193) lett, ez került az M16-ba pl. Ennek a felmenője a .223 Remington volt, de nem felcserélhetőek, ahogy az AK lőszere sem felcserélhető a korábbi NATO lőszerrel, hiába egyezik a kaliber, a töltényűr nem.

Reggie 2012.06.08. 05:03:17

@Adamfark: Haboru kozepen nem hinnem, hogy szempont lenne az oregedes.

mehemed 2012.06.08. 07:01:00

@Adamfark: nyilván, de igazából a számukkal győztek. ha lett volna 10x annyi tigris, meg bordencanon-os stuka akkor most moszkvában német feliratok lennének.

Adamfark 2012.06.08. 07:02:49

@Reggie: a mechanika öregedés/fáradás nem pont ugyan azt jelenti tankoknál, mint a civil motoroknál.

2012.06.08. 07:47:04

1. Szép a címsorban az eltérő típusú "Ő", de biztos van oka ennek.
2. Szép az is, hogy egy harkocsimotortól pillanatok alatt eljutni zsidózásig, "jobb-lett-volna-ha-a-németek-győznek" elméletekeig.
3. Magam eléggé kedvelem a német haditechnikát, de a harckocsiknál általában azt köll alapvetően nézni, hogy az ún. "tank-háromszög" (tűzerő-páncélvédettség-mozgékonyság) optimális arányú legyen. No persze ezen túl az is döntő, hogy mennyire megbízható, szervizigényes, gyártása mennyire egyszerű, milyen mennyiségben tudják előállítani, stb. (Az olasz fronton történt, hogy egy művelet során 12 elvesztett Tiger I.-ből csak három volt, ami ellenséges találat miatt semmisült meg, a "maradék" lánc-, váltóhiba miatt maradt hátra, kellett megsemmisíteni...)
Kétségtelen, hogy a kiforrott német technika csúcsterméke, a Panther G a II. VH legjobb harkocsija volt, azonban döntő, hogy míg a Panther összes változatából (A, D, G) összesen - ha jól emlékszem - kevesebb, mint 6000 készült, T-34-ből vagy 40.000.
Azután - mint bervas us utalt rá - a T-34 tornyát öntötték, a Panther tornynak páncéllemezeit vágni, hajlítani, hegezsteni kellett: vajon melyik volt egyszerűbb, gyorsabb, olcsóbb módszer, stb.
A kiforrott német harckocsit jól képzett személyzettel és gondos karbantartással általában fölényben voltak a szövetségesek harcjárműivel szemben.
Amúgy volt német harcjármű is, amit két motor hajtott: ha jól emlékszem az "Elefant" nevű (egyébként rossz) konstrukció.

250ce 2012.06.08. 08:20:28

@leganza: "A k...a a...t a németeknek! Miért vesztették el a háborút?" Ezt a feleségem nagyapja szokta mondani, aki a háború elvesztése után fogságban is volt néhány évet, szerencséjére franciaorszában. Ehhez egy kis történet: néhány éve amikor még magyarországon éltünk, kértük a feleségemnek is az állampolgárságot, visszahonositás cimén (max. 2-rendű felmenő magyar állampolgárságát kellett bizonyitani) Hiába vittük a papirokat, hogy magyarországért harcolt a magyar hadseregben, ezért esett fogságba... . A sors fintora, hogy attól az országtól amely ellen harcolt, attól veterán nyugdijjat kap, kedvezményeket stb.

m.o.p. 2012.06.08. 08:24:29

Azért az amcsik nagyban hasonlítanak az oroszokra :) Összedobáltak mindent amit a sufniban találtak, igazából nem voltak valók semmire, csak arra az egyre, amire épp kellett. Épp ettől nagyon érdekesek ezek a szörnyszülöttek. Mint pl a Jeep CJ, aminek a felépítéséért szerintem szabadalom bitorlási eljárást indíthatott volna a LEGO.
A tank témához meg annyit, hogy a tigrisek személyzete is nagyot nézett mikor a T34-re háromszor kellett rálőni, mire megállt, a Panzer III-as meg sem próbálta, inkább futott...

Abfangjaeger 2012.06.08. 09:25:15

@m.o.p.: már megbocsáss, de esetleg a PIV személyzetének kellett 3-szor rálőnia a T-34-re. Ugyanis a Tigrisnek biztos nem volt ellenfél.

Micky 2012.06.08. 09:41:55

Kedves Mindenki!
Amennyire emlékszem a katonaságból a méretvitába beszállva, a cigaretta mérete megegyezik a akkor még rendszeresített 7,62-es kaliberű, valamilyen Ak-47 módosított változatának kaliberével.A fegyver amit a kezünkbe nyomtak az már itthon készült verzió volt, de a lényeg ugyan az és főleg a méretek.
A másik ami szintén méretében megegyezett az az akkor rendszerben lévő löveg mérete a jelenleg is kapható nagyobb méretű konzervdoboz méretével.Gondolok itt a tipikusan készételeket tartalmazó konzervekre, pl.:sólet, amit már előttem is említettek.
Fontos tudni, hogy a nálunk rendszeresített fegyverzet még alig több mint tíz évvel ezelőtt is világháború és az az utáni időkből származó fegyverek, nyilván kicsit módosított verziói voltak.Magyarán kb 50-60 éves technikák, illetve kitalált dolgok.Én nem csodálkoznék azon, ha ez a világon mindenhol így lenne.Régóta.Mármint, hogy bizonyos tömegben készült fegyverek űrtartalmai megegyeznének valamilyen polgári cucc méreteivel.nem hinném, hogy országonként néhány fegyver és lőszergyártó képes lenne, ill.lett volna előállítani azt a mennyiséget amit kilövöldöztek anno.Adódik a feltételezés, hogy igenis átálltak lőszergyártásra.Vajon miért volt jegyre a kaja amerikában is?Nem hinném, hogy az összes gazda idejött pufogtatni.A gyár kapacitása megoszlik és máris hiány lesz.Nem?
A viszont látásra.
Jöhet a hideg, meleg.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.06.08. 09:55:51

@GERI87: "...majd éhenhalnának.
Vagy megszórnák őket napalmmal."

Mint vietnámban? :-P

BP80 2012.06.08. 09:56:18

@Adamfark: Kötözködésem oka az volt, hogy a legtöbb embernek Kurszk = 1 nagy páncéloscsata, ahol szerintük Tigrisek csaptak össze T34-esekkel. A hozzászólásodból hibásan arra következtettem, hogy te is ezt hiszed. Mivel nem így van, ezért megkövetlek, a többi hozzászólásoddal amúgy is kb egyetértek.

sealard 2012.06.08. 09:58:15

@leganza: a lengyel lovasroham a német páncélosok ellen csak városi legenda. Bármilyen kétségbeejtő is volt a helyzet, egyetlen épeszű parancsnok sem küldéné olyan vágóhídra az embereit, ammi semmi taktikai vagy stratégiai előnyt nem adna. Egyébként a német tüzérség is fogatolt volt, sőt, a gyalogság sem volt gépesített és még a franciáknak is jóval több volt a tankjuk, az más kérdés, hogy nem koncentráltan vetették be őket.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.06.08. 10:01:43

@Adamfark: "akkor egyszerűen lecserélték a rossz motort, és mehetett vissza a tankba."

És az a két hét, amíg az okmányirodában elmagyarázták? :-D :-D

Jamieson 2012.06.08. 10:04:35

Te jó ég , emiatt a Wermachtozás meg miértnemnyertekanémetekezés miatt utálják a németeket sokan ma is, ha a német barátaimnak ilyen szöveggel állnék elő nagyon furcsán néznének rám. A fasiszta Németország a szövetségeseinek sem szánt különb szerepet mint az ellenségeinek (sőt az ellenséges briteket sokkal többre becsülték mint a szövetséges alsóbbrendű fajokat) de ugyanennyit ártottak a német népnek is, amely rengeteget szenvedett. Ezért a szövegért, amit sokan itt tolnak Németországban lecsuknák, amely ma egy igazán demokratikus ország. Birodalmat tűzzel, vassal, népirtással építeni nehéz, fenntartani lehetetlen. Amiről nem esik szó az az, hogy az Oroszlánfóka hadművelet során a villámháborús sikersorozat megtört, az angliai légiháború során nem sikerült megtörni a felkészületlen, nyersanyagutánpótlásától elvágott Angliát, amely katonailag és morálisan helytállt, újraszervezte a termelést és számos technológiai újítást hajtott végre, először csak védekezett, majd folyamatosan átvette a felügyeletet a légtér felett, a német légierő igen nagy veszteségeket szenvedett és jórészt leforgácsolódott. Időközben a britek és amerikaiak egyre nagyobb erőket kötöttek le Afrikában. A keleti fronton a földi egységek nem kaptak elegendő légi támogatást ami szintén a villámháborús taktika része volt, nem volt utánpótlás és háborút ezzel elvesztették...azok a szövegek, hogy a németek simán nyertek volna, mert ugyanaz a motor volt a tankjukban mint az én mercimben "merazalegjobbautó" elég szánalmas.

montecavallo (törölt) 2012.06.08. 10:09:43

@Adamfark: "Az ugye megvan, hogy Kína birtokolja a ritka fémek 80-90%-át?"

Egyreszt, azok ritkafoldfemek. Masreszt, a nyersanyaggal kitorolheted, a hatalmat a know-how adja (iskolapelda: Ororszorszag. Tengernyi munkaero es nyersanyag, de sajat kutfobol meg egy szaros szemelygepkocsit sem tudnak legyartani).

"Nála gyártják a nyugati világ elektronikáinak 70-80%-át."
Ja. Amit ket mozdulattal atvisznek Japanba, Indoneziaba, Thaifoldre, vagy a Fulop-Szigetekre, ha arrol van szo. Olcso munkaero szarasig van Azsiaban, ez nem kepvisel semmifele hatalmat.
(De Braziliaba is egyre tobben visznek gyartast pl, tobbek kozt maga a Foxconn is.)

"A fejlesztések nekik semmibe nem kerülnek, mert ha próba darabra van szükségük, akkor a munkafelügyelő néha mellénéz..."

Az a baj, hogy eletedben nem fejlesztettel semmit, ezert vannak ilyen teveszmek a fejedben. Segitek: a munkafelugyelo nem vesz reszt a folyamatban, es a szalag mellett allo melos sem. Nem lopott anyagbol tortenik, es elsosorban nem is penz kerdese.

"Azzal is tisztában vagy, hogy jelenleg Kína azon dolgozik, hogy megszüntesse az export függőségét."

LOL, ezen mar Albania is dolgozott. Lapozd mar fel a tortenelemkonyvet Enver Hodzsa elvtarsnal, legyszives. Egyebkent ilyen elmebetegek mindenhol vannak:
mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/oenellatas/609-oenellato-magyarorszag
Egyebkent azt tenyleg komolyan gondoltad, hogy ha te beszunteted az importot, a tobbiek majd puszta jofejsegbol tovabb vasaroljak az exporttermekeidet?

"Folyamatosan emelik az életszínvonalat"

...es pontosan ezert csokken a versenykepesseguk, mert az eletszinvonallal a berek es az arak is mennek felfele, sot, az elso szakszervezetek is kezdik felutni a fejuket. A kinai gyartok is erzik ezt, es az uj uzemeket mar nem a partvidekre, hanem az alacsonyabb berszinvonalu belso-kinai varosokba (Chengdu, Zhengzhou) telepiti. Abba mar ne menjunk bele, hogy milyen belso feszultsegekhez vezet a tarsadalmi ollo kinyilasa. Vagy hogy Kina 1.3 lakosa kozott azert vannak bizonyos etnikai feszultsegek:
viaterra.net/maps/china.jpg

"Had ne mondjam, hogy mekkora 1,2 Milliárd kínai vásárlóereje."

Ne is, mert fogalmad sincs, milyen korulmenyek kozott elnek a tomegek. A nyugati autogyarak rekord-eladasait nem 1.2 milliard ember produkalja, hanem egy szuk jomodu reteg.

"SZóval, csak arra szerettem volna célozni, hogy kezdj el tanulni Mandarinul, mert mostanában még szükséged lehet rá!"

LOL, ne legyel mar ennyire egyszeru. Lapozgasd neha az FT-t, nem fog megartani.

Paketa 2012.06.08. 10:09:58

Az említett ellendugattyús delta-motor! A hangja egyszerűen gyönyörű!
www.youtube.com/watch?v=CG91fYHcm-k

AciDuzzu 2012.06.08. 10:14:46

Egyszer volt szerencsém amerikai veterán tengerészekkel eltölteni egy napot és az nyújtott egy kis bepillantást az amerikai hadsereg és hadiipar második világháborús hozzáállásáról az ő szemükön keresztül. Egyáltalán nem keresték a kifinomult, tökéletesre csiszolt megoldásokat. Egyszerű legyen, mint egy szög, könnyen gyártható, pótolható, szerelhető. Döbbenet volt, hogy vén faszik sok-sok évtizeddel a háború után is hogy ócsárolták a német technikát, nem műszaki értelemben, hanem hogy ez milyen felesleges volt, az milyen felesleges volt, meg persze az övék mennyivel jobb, miközben végignézve a konkrét alkatrészeken/gépeken, olyan volt mintha egy napórát hasonlítanék egy miniatürizált mechanikus szerkezethez. De olyan példákat hozott fel, hogy pl. a németek baromi fejlesztések, áldozatok árán olyan dolgokat építettek be, ami az ő 30 évi szolgálati ideje alatt egyszer merült fel, hogy de jól jönne most. Ha megnézzük a muscle car, meg az európai finomra hangolt futómű fejlesztési vonalat, akkor nagyjából ugyanez a szemlélet él tovább, 65 mph-val menni egy szög egyenes úton, ahhoz nem kell multilink felfüggesztés.

skyrangr 2012.06.08. 10:22:26

ezen a cigarettahüvely-dolgon jót mosolyogtam...
a klasszikus 7,62*39-es lőszernek 10-11mm között van a hüvely vastagsága... azért a cigaretta-hüvely ennél vékonyabb.
olvastam már valahol, hogy nem a lőszer-hüvely, hanem a lőszer magjával megegyező a cigi-hüvely (7,62) átmérője... na azért erre is kíváncsi lennék hogy hozza össze az okos ember... egy papírból készült hengert gyártani azon a gépsoron, ami összetett (ugye manapság acélköpenyes lőszer használnak) fém lőszermagokat gyárt... :D

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.06.08. 10:24:11

@Adamfark:

Köszönöm válaszod, hidd el, tisztában vagyok mindazzal, amit írtál.
A megközelítésünk más csupán.

Orvos Orvosovics Orvosov 2012.06.08. 11:11:17

A kollégám katonakorában löncshúskonzervvel töltötte meg a harckocsit, amit ki is lőttek, ami rásült arra, amit eltalált.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2012.06.08. 11:16:31

cigihüvely vs lőszer.

szerintem ótvar nagy hülyeség.
cigi: megy a papír méretre vágják, feltekerik összeragasztják, megtöltik dohánnyal.

töltény: rég rossz lenne ha lemezlapból feltekernék a hengert, és oldalt "összeragasztanák" (forrasztanák, heggesztenék). egy töltényhüvely tök máshogy kell csinálni mint egy cigiset.

szóval nem olyan egyszerű szerintem. lehet hogy a cigigyárból lehetett lőszergyártósort csinálni. de az biztosan nem annyi volt, hogy a az elején papír helyett lemezt öntöttek a gépbe, és a dohánykonténert meg puskaporosra cserélték, és elfordítottak két kart.

Abfangjaeger 2012.06.08. 11:16:36

@skyrangr: szerintem arra gondoltak, hogy a dohány papírhüvelybe betöltését lehet helyettesíteni az ugyanakkora belső ármérőjű lőszerhüvely puskaporral töltését.

skyrangr 2012.06.08. 11:29:14

@Abfangjaeger: ezzel 2 baj van. Első hogy a papírhüvely és a lőszer acélhüvelye nem ugyanolyan átmérőjű. De ha ezt még meg is oldják, kíváncsi lennék hogy hogyan tud egy olyan gép lőport tölteni, ami alapesetben egy ártalmatlan anyagot töltöget...

ettől függetlenül, ez a legvalószínűbb magyarázat. a lőszert biztonságosabb külön-külön tárolni (külön a hüvely, külön a lövedék, és külön a lőpor), továbbá így az élettartama sem korlátozott. tehát a dohánygyár (de lehet ez akármilyen más gyár is), max az összeszerelésben vehet részt.

de még így is eléggé városi legenda a dolog...

@Hurrá Torpedó: így van. aki azt állítja, hogy egy gépsoron készül a dekk, meg a 7,62-es, az még nem látta hogy mi a különbség a papír, és a fémmegmunkálás között :)
(arról már ne is beszéljünk, hogy a lőpor alapesetben egy nem túl békés anyag, tehát nem úgy van, mint a dohány, hogy dobáljuk a bálákat, meg Tibi a betanított segédmunkás rakja villával az adagoló-garatba :P )

skyrangr 2012.06.08. 11:32:19

@Abfangjaeger: ezzel 2 baj van. Első hogy a papírhüvely és a lőszer acélhüvelye nem ugyanolyan átmérőjű. De ha ezt még meg is oldják, kíváncsi lennék hogy hogyan tud egy olyan gép lőport tölteni, ami alapesetben egy ártalmatlan anyagot töltöget...

ettől függetlenül, ez a legvalószínűbb magyarázat. a lőszert biztonságosabb külön-külön tárolni (külön a hüvely, külön a lövedék, és külön a lőpor), továbbá így az élettartama sem korlátozott. tehát a dohánygyár (de lehet ez akármilyen más gyár is), max az összeszerelésben vehet részt.

de még így is eléggé városi legenda a dolog...

@Hurrá Torpedó: így van. aki azt állítja, hogy egy gépsoron készül a dekk, meg a 7,62-es, az még nem látta hogy mi a különbség a papír, és a fémmegmunkálás között :)
(arról már ne is beszéljünk, hogy a lőpor alapesetben egy nem túl békés anyag, tehát nem úgy van, mint a dohány, hogy dobáljuk a bálákat, meg Tibi a betanított segédmunkás rakja villával az adagoló-garatba :P )

◄ ► 2012.06.08. 12:30:03

A T34 meg a T-34 nem ugyanaz a tank, tessék rendesen leírni a típust!

T34: US heavy tank, és nem hiszem, hogy örültek volna neki a németek egy tigrisben ülve, ha azzal találkoznak a harctéren.
johnsmilitaryhistory.com/t34a.jpg

T-34: Ruszki medium tank, amire válaszul építették a Tigrincset.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/42/Char_T-34.jpg/300px-Char_T-34.jpg

osze 2012.06.08. 12:38:25

Magyarországon szokás megfeledkezni arról, hogy az Ural hegységben az oroszok már a 17-18. században komoly - a korabeli világban élvonalbeli - szintre fejlesztették a vaskohászatot.
en.wikipedia.org/wiki/Ural_%28region%29

Tehát ott volt egy komoly kapacitás, képzett munkaerő, hagyomány: nem a semmiből kalapálták össze a T34-es tankokat.

Pepejoe 2012.06.08. 12:54:01

@zum trucc:
Halkan suttogva jegyzem meg, hogy Berlinre sosem dobtak volna atombombát, ugyanis a szövetségesek már akkor gondoltak a jövőre. Mint kezdenek egy olyan országgal (sőt, Európa tetemes részével) amit ők maguk fertőznek le saját maguk elött annak ellenére, hogy ígyis-úgyis elfoglalják...? Igen, valóban volt egy ilyen 5 percig tartó gondolat és Drezda bombázásával épp azt szimulálták: az a város iparilag kevésbé volt jelentős, sőt, már minden ki volt menekítve onnan. Viszont volt európai léptékben komoly lakossága létszámban és sűrűségben, így a terrorhatás elérésén kívül szimulálni lehetett a hetekig tartó hagyományos/foszfor/ egyéb gyújtóbombákkal (napalm, bár akkor még talán nem így hívták a vegyületet és a keverék is más volt) az atombomba hatását. Ellenben nem véletlenül ott és akkor vetették be Japánban, stratégiai jelentősége ott sem volt, viszont látványos lehetett az oroszok felé. ;)
Drezda stratégiai szempontól kiesett mindenhogyan. Összegezve: sok katonai vezető bizonyára felszántotta volna és sóval hinti be személyesen az egész germán földet, de a gazdasági oldal igen erős lobbi, elég jól működött már akkoriban is az USA-ban. Még nem is győztek, de már az újjáépítésen és biznicen járt az agyuk, ahogy egy jó kapitalizmusban kell.
Ja, és nem mintha német győzelem esetén jobban jártunk volna mint emígy jártunk, sőt, ki kellett volna maradni, de ha már így alakult, objektíven el kell ismerni a németek (létszámon és utánpótlási és kívüli) fölényét azzal, hogy megnézzük a sajnálatos veszteséglistát. A szovjetek egymaguk 2x annyi embert vesztettek mint a németek és akkor még hol vannak az angolok, amerikaiak, stb...

Dinsdale Piranha 2012.06.08. 13:06:09

Szerintem aki azzal érvel, hogy cigarettagyárban lehetett volna lőszert gyártani pusztán azért mert az átmérőjük megegyezik, az még nem látott sem cigarettagyárat, sem öntődét vagy présüzemet még fényképen sem. Gondoljátok, hogy ugyanazzal a technológiával és gépekkel kell hártyavékony papírt összeragasztani, mint amivel vörösrezet formára sajtolnak?

A motor amúgy zseniális. Olyan mintha egy álmodozó gyerek megvalósította volna az álmát.

skyrangr 2012.06.08. 13:14:53

@◄ ►: a Tigrist '37-től fejlesztették, csak amikor meglátták a nácik a T-34 és a KV harckocsikat'41-ben, akkor feldobtak egy nagyobb ágyút (a híres 88-ast), meg egy bazinagy tornyot az épp aktuális prototípusra, és gőzerővel elkezdték gyártani... hamar rájöttek hogy a tervezés elavult, ezért nekiálltak foltozgatni a hiányosságokat...
valamint az is kiderült, hogy a vastag, merőleges páncél nem nyerő, ugyan védeni véd, de bazi nehéz...
ezért is kapott a Tigris II és a Párduc már döntött páncélt (amit viszont pont a T-34-estől 'loptak' :) )

Abfangjaeger 2012.06.08. 13:16:27

@skyrangr: Lehet, hogy filmből vették az ötletet. Talán a Piszkos Harryben volt egy jelenet, hogy van az álló töltényhüvely, beleszórja a puskaport, ráteszi a magot és kézi préssel belenyomja.
@Dinsdale Piranha: mint már írták páran, állítólag tölteni lehetett. Nem réztömbből eljutni a kész lőszerig.

cr500 2012.06.08. 13:17:11

Na most akkor az összes kommentelőből kb kettő olvasta a cikket,a többi csak lehetőséget keresett okoskodásra trollkodásra!Mire ezt a sok szemetet elolvastam,kezdem elhinni :) Már csak az "atombombát a bojlergyárban,vagy hordógyárbant" vártam volna,így nem lesz happyend,a végén kiderül,hogy az amúgy hűtő-mosógép nyáklapgyárban komplett vadászgépvezérlőpaneleket,vagy radarrendszerek paneljeit gyárthatják secperc alatt! Na meg az acélköpenyes lőszer,az volt a hab a tortán,beszarok,mik vannak?!(Olyan,hogy acélköpenyes lőszer,olyan nincs!Acélköpenyes lövedék,olyan lehetne,de az sincs!Acéllövedék olyan volt,a vhba olyanok voltak,"manapság" teljes rézköpenyes ólomlövedékek vannak a hadiiparban,pl a vadászoknál pedig nem teljes rézköpeny is létezik a "nagyobb hatásfok" miatt!Hogy mi a különbség? az acéllövedék átcsúszott rajtad ha nem ért csontot szinte észre sem vetted,cserébe lehet szenvedtél napokig mire megdöglödtél + kaptál belőle hármat négyet,hogy tuti legyen,egy rézköpenyesből elég egy is,kinyílik benned,mint a tubarózsa,azt visz mindent,pusztán emberbaráti szeretetből,hogy ne szenvedj annyit!Visszatérve a 7.62-höz: az első "kalasnyikov" "hadi" "lőszere" amely még acélhüvelyes és acéllövedékes volt: 7.62mm-lövedék átmérője/hüvely szájának belső átmérője x 53mm-hüvely hossza!Énse tudom ám,csak vadásznak tanultam,meg végignéztem pár lőszerballisztikai előadást! :) Mi köze ennek a cikkhez?...semmi!És most énis troll lettem...

zum trucc 2012.06.08. 13:21:52

@Pepejoe: szerintem nem a megfelelő helyen vitázunk.
Ráadásul túl sok a "mi lett volna, ha..."jellegű érv. (Mindkettőnknél)
Mit tudunk biztosan?
Nem bizonyított, hogy akár elvileg is létrehozható lett volna olyan haditechnika, amellyel a németek megnyerhették volna a világháborút. A németek elképesztő hátrányban voltak az erőforrások terén, ehhez képest muszáj volt nekik pl. 1941. decemberében kényszerítő ok nélkül hadat üzenni az USÁ-nak. Tkp. ok nélkül.
Magyarán az alapvető globális stratégiából élből leszerepeltek.
Nem ismerték fel, hogy csatát nyerni lehet légifölény nélkül, ha mondjuk nagy a köd, de háborút nem. A légi háború olyan erőforrásvámpír, hogy a relatíve nyersanyagszegény Németországnak esélye sincs. Még akkor sem, ha aMesserschmidtek tényleg jók voltak. (Azok voltak a maguk idején.)
Nem ismerték fel a termonukleáris fegyverek időszerűségét.
Műszakilag "túlspilázott" fegyvereik csak szűk hőmérsékleti tartományban és aszfaltúton működtek. stb.

Szóval germán barátaink eszelős nagy pancserek voltak, a fától nem látták az erdő hiányát.

A jelenlegi németek, főleg a volt NSzK becsülettel leszámolt a náci örökséggel, javaslom, gondolkodj el ezen.

Lehet, hogy az oroszoknak több volt a veszteségük. A források zöme kb. fele-felére teszi. De a németek szándékosan éhen halasztották a szovjet hadifoglyokat, milliószám ölték a békés és kevésbé békés polgári lakosságot Kelet-Európában. Ezt már ne tekintsük a német technika mellett szóló érvnek.

skyrangr 2012.06.08. 13:24:14

@Abfangjaeger: jaja, lehet :D
de akkor ennyi erővel a suszter-műhely is gyárthat lőszert... hiszen prés ott is van :)

skyrangr 2012.06.08. 13:32:05

@cr500: természetesen nem acélköpenyes, hanem acél hüvelyes lőszerre gondoltam. acélköpeny jó móka lenne, csak hamar elkopna a fegyver csöve (nameg a kárba vesző energiák a céltárgyon... :) ) :P
nem vita, de a klasszikus AK47-et nem 7,62*39-re tervezték?

montecavallo (törölt) 2012.06.08. 13:32:15

Akit erdekel, hogyan el valojaban a kinai atlagember:
english.cntv.cn/program/rediscoveringchina/20111103/104950.shtml
3 reszes minisorozat, erdemes megnezni. A fizetesekrol es a munkakorulmenyekrol is szo esik.

Szoval az 1.3 milliard kinai vasarloerejevel varjunk meg egy picit. Ott a nouveau riche-nek van vasarloereje (nem is kicsi, es eleg sokan vannak), de a szeles tomegeknek mar egy auto is elerhetetlen alom.

montecavallo (törölt) 2012.06.08. 13:35:25

@skyrangr: A felso atmero lehet hogy egyezik, de alul szelesebb a huvely, eleve nem tudod betenni a gyartosorba. De ezen az elven tenyleg, a zongoragyar is gyarthat tranzisztort, mert az is fekete, es harom laba van :)

szita szita péntek 2012.06.08. 13:36:47

@montecavallo:
hu.wikipedia.org/wiki/Panzerkampfwagen_VI
"A Tigris nagy karbantartás-igényű volt, ezért a Merkblatten külön rendelkezik arról is, hogy az indulást követő 5 km megtétele után, majd minden 15 km megtétele után ismételten meg kell állni, és a páncélost átvizsgálni. A maximális 37 km/h sebességüket gyakorlatilag csak harc közben érhették el, mert a szabályzat szerint napi menetben sosem szabad 15 km/h sebesség fölé gyorsítani."

Adamfark 2012.06.08. 13:38:36

@Pepejoe: Hogyne lett volna stratégiai jelentősége az atombombának? Nézd meg, hogy milyen veszteségeket okoztak az amerikaiaknak a Iwo Jimán és Okinawán, és a kamikazékkal.
Ha megkezdik a Japán fő szigetek offenzíváját, akkor egy olyan véres háborúba kellett volna belemenni, amit nem viselt volna el az amerikai közvélemény. Igazság szerint Nagaszakit ért második atomcsapásnak volt kevesebb értelme, mert valószínűleg Japán már különben is megadta volna magát.
Truman szerintem mindenképpen jól döntött...(a saját szemszögükből)
Abban viszont egyetértünk, hogy a németekkel sem jártunk volna jobban. Bőven nem egyenrangú félként bántak velünk.

szita szita péntek 2012.06.08. 13:40:12

@Adamfark: Ha jól tudom ott a lovasság gyalogságra támadott, csak aztán meglepték őket a páncélozott egységek. Soha sehol nem volt olyan hülye aki lovasrohamot adott volna parancsba tankok ellen.

skyrangr 2012.06.08. 13:40:19

@montecavallo: LÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓL, felvisítottam a hasonlatodon! :D
amúgy igen, szűkül a hüvely a pereme felé.

szita szita péntek 2012.06.08. 13:44:02

@szita szita péntek: + ugyanonnan:
"A motor azonban sem túl kis (1600/min alatti), sem túl nagy (3000/min feletti) fordulatszámon nem garantált kielégítő teljesítményt. A visszakapcsolást 1700/min, a felkapcsolást 2300/min fordulatszámnál ajánlotta a felhasználási szabályzat. Az alig 600/min hasznos fordulatszám-tartomány betartása a sofőr számára minden körülmények között nehéz feladat volt, ezért a Tigris vezetéséhez meglehetősen nagy gyakorlat és odafigyelés kellett, a sebességfokozat megválasztása kritikus fontosságú"

cr500 2012.06.08. 13:56:20

@skyrangr: Így van,elnézésedet kérem,rossz hüvelyért nyúltam,ak 39mm, az említett lőszer (53)egy mauser puskáé,valamint a mosin nagant-é is majdnem ugyanez,egy.létezett 33-35 ösbe,de olyant még nem tudtam szerezni

metalex 2012.06.08. 13:58:27

@montecavallo: A váltó nem bírta a terhelést. A megnövekedett menetsúlyhoz motort még csináltqak valahogy- azt is csak ilyen irreális fogyasztási adatokkkal sikerült- de normális váltót nem tudtak már, nem maradt rá idő.
A tesztek és a próbák során az első váltóművek szó szerint elégtek, s a helyzet később sem lett sokkal jobb. A tank legfőbb hibája végig ez maradt.
(bár azt pontosan én sem tudom, hogy mennyi időnként kelett megállni vele )

szita szita péntek 2012.06.08. 14:12:49

@metalex: 6 commentel ezelőtt leírtam. Az első 5 km után, azt követően 15 km-enként.

teddybear01 2012.06.08. 14:13:35

Szóval néhány adat, hogy azért képbe kerüljenek a "szakértők":

Sherman, a különböző változataiból készült kb. 40 ezer példány, ez volt a legnehezebb amerikai tank.
T-34, a különböző változataiból készült kb. 60 ezer példány,
KV-sorozat, ebből hozzávetőleg 4 ezer példány készült el,
ISz-sorozat, ebből a háború végéig hozzávetőleg 2 és fél ezer, utána még kb. 5 ezer készült.

Tigris-I, '43-ig készült belőle 1354 példány,
Tigris-II ebből összesen 489 példány készült,
Párduc, a különböző verzióiból kb. 4000 példányt építettek,
Valamennyi egyéb harckocsiból összesen 8-10 ezer példányt készítettek a németek.

Ami a német tankokat illeti, főleg a tűzerejük volt komoly, a német lövegek átütőereje felülmúlta a hasonló kaliberű szövetséges ágyúkét.
Menetből azonban egyedül a Sherman tudott pontos tüzet leadni, mert csak ennek volt giroszkópikus lövegstabilizátora, az összes többinek a pontos célzáshoz le kellett állnia.

Adamfark 2012.06.08. 14:15:45

@cr500: Hogyne lenne acélköpenyes lőszer?
Amíg a lőszert nem lövöd ki, addig a lövedék is a lőszer részét képezi. Létezik acél hüvelyes, acél köpenyes, és acél magvas lőszer is. És ezek tetszőleges variációja is.
Az acélköpenyes lövedék/lőszer páncéltörő célokat szolgál.
Az SZVD "Dragunovhoz" rendszeresítve is van.

m.o.p. 2012.06.08. 14:41:12

@Abfangjaeger: Költői túlzás volt, amivel annyit akartam mondani, hogy a tigrisek parancsnokai sem vették félvállról a T-34 tankokat, mert a PIII-as sem fordult vissza a T-34-től. Szigorúan véve, a Tigrisnek csata sem kellett, hogy harcképtelen legyen, elég volt egy kis homok vagy sár.

Adamfark 2012.06.08. 15:13:14

@montecavallo:

"Egyreszt, azok ritkafoldfemek. Masreszt, a nyersanyaggal kitorolheted, a hatalmat a know-how adja (iskolapelda: Ororszorszag. Tengernyi munkaero es nyersanyag, de sajat kutfobol meg egy szaros szemelygepkocsit sem tudnak legyartani)."
Kína nem csak ritka földfémekben gazdag, de a színesfémekben is vezető szerepre tör.
A náluk található antimon a világ ismertté vált készletének 40 százalékát teszi ki, a kínai volfrámkészlet pedig a világ más országai tartalékának ötszörösét teszi ki.
Ezért hagytam ki a földfém szót a kifejezésből.
A know-how-val meg kitörölheted, ha a kínai hackerek a F35 dokumentációi között turkálnak naphosszat büntetlenül.
A know-how már rendelkezésükre áll egy jó ideje. Nem véletlen a saját fejlesztésű lopakodó, ami ugyan még nincsen az F35-ös szintjén, de ez csak idő kérdése.
Olyannyira nem fejlesztenek a Kínaiak, hogy annak idején, amikor a Eliica nevű inwheel hajtású 8 kerekű járművet fejlesztették a Tokiói (Keio) Egyetemen és amit felkarolt a Mitsubishi is, kínai fejlesztőkhöz/gyárakhoz kellett fordulniuk, mert olyan teljesítményű, terhelhető akkumulátorral senki nem rendelkezett, mint Ők.
Nesze neked Know-how:
www.youtube.com/watch?v=uPSxt5A23MI
www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=rwvmru5JmXk

"Az a baj, hogy eletedben nem fejlesztettel semmit, ezert vannak ilyen teveszmek a fejedben. Segitek: a munkafelugyelo nem vesz reszt a folyamatban, es a szalag mellett allo melos sem. Nem lopott anyagbol tortenik, es elsosorban nem is penz kerdese."
Segítek: a munkafelügyelő nem is a fejlesztésben vesz részt, hanem abban, hogy a saját technikusaik fogjanak egy munkadarabot a gyártósorról, és kivigyék a gyárkapun, majd a kis laborjukban ízekre szedjék.

"Azzal is tisztában vagy, hogy jelenleg Kína azon dolgozik, hogy megszüntesse az export függőségét."
GYK: az exportfüggőség itt azt jelenti, hogy a kínai gazdaság növekedése exportfüggő. Kína azon dolgozik, hogy a belső piacait fejlessze annyira, hogy a túlnőtt feldolgozóiparának termékeit a belső piacon is el tudja adni. Ehhez viszont a belső piacokat kell bővíteni, mi meg életszínvonal emelkedéssel jár. Gondolom sosem voltál még Kínában. Kérdezz meg egy olyan embert, aki mostanában odakint járt. Elképesztő fejlődésen ment keresztül az ország 1 évtized alatt.
Kína GDP-je 1993ban 440MRD dollár volt 2010-ben pedig 5926,6 MRD dollár. Ez több mint 10x-es fejlődés 17 év alatt.

""Had ne mondjam, hogy mekkora 1,2 Milliárd kínai vásárlóereje."

Ne is, mert fogalmad sincs, milyen korulmenyek kozott elnek a tomegek. A nyugati autogyarak rekord-eladasait nem 1.2 milliard ember produkalja, hanem egy szuk jomodu reteg."
A szűk jómódú réteg tudott csak tavaly 18,5 millió új autót megvenni? És ezek nagy része már Kínán belül készül.

Neked sem ártana néha FT-t olvasni.
Indeed, Apple’s Q2 2011 earnings report – quarterly net profit of US$7.31 billion on record quarterly revenue of $28.57 billion – is pertinent here. Those numbers were greatly bolstered by booming sales in China. COO Tim Cook said China was “key” to the company’s success, since China alone accounted for $6.33 billion of revenue in Q2.
Bár ez nem a FT-n volt, de azért elég érdekes nem?
Aki nem tud angolul: Az Apple vezérigazgatója kulcsfontosságú piacának nevezte a kínai piacot az Apple szempontjából. Csak onnan az Apple bevételei 6,33 MRD dollárt értek el, és mindezt 1 üzleti negyedévben. És ez egy 2011-es eredmény volt. Szerintem ezt 2012-re simán duplázták....

LucziI 2012.06.08. 15:17:45

@montecavallo: de meg kellett állni a Tigrisek és Királytigriseknek is, a harcászati rendelkezés szerint elindulás után 5 km megtétele majd 15 kilométerenként menetben. Persze a harctéren ez tarthatatlan volt.
A Tigris kb 56 tonna, a Királytigris 68 tonna volt felmálházva. Fogyasztásuk terepen elérte a kilométerenként 10 litert is.

Abfangjaeger 2012.06.08. 15:54:50

@zum trucc: öhöm, izé. Németország azért üzent hadat az USA-nak 1941 decemberében, mert szövetségese volt Japánnak, aki megtámadta Pearl Harbort. Nem nagyon hangoztatják, de Hitler gondolkozott is rajta sokáig, mivel a tervei között nem szerepelt, hogy az USA belép a háborúba. El is felejtették Tokióból értesíteni Berlint a tervezett támadásról. Végül döntött, mert ugye a szövetség kötelezte...
Termonukleáris fegyver gyártásán "rajta voltak", csak ők nem tudtak "tiszta" urániumot előállítani, csak "piszkosat".
Az összes haditechnikai fejlesztésük, amiket a háború vége felé bevetettek, nagy mértékben gyártva fordított volna a harcok menetén. Ironikus, hogy pont Hitler állította le 1940-ben azokat a fejlesztéseket, amik 1942 után fordultak volna termőre, mert úgy gondolta, hogy megnyerték a háborút.

@m.o.p.: Pontosan. Külön "irodalma" volt a Tigrisek hadi felhasználhatóságának.

zum trucc 2012.06.08. 16:31:58

@Abfangjaeger: "Hitler...gondolkodott"
Hagyjuk az abszurdot.
Hát, ugye, Japán nem üzent hadat 1941 decemberéig senkinek (több mint két éve folyt Európában a háború), meg a Szovjetuniónak sosem, meg a "szövetség" az nem jelenti azt, hogy a szövetségesemmel hadiállapotban állónak okvetlenül hadat üzenek.
Egy európai példa: az USA és a Vichy-i Franciaország 1943-ig, amíg utóbbit meg nem szállták a németek, diplomáciai kapcsolatban állt, pedig a vichy Franciaország a németek bábállama volt.
A németek kínosan alulmaradtak a II. világháborúban (is). Mondhatni, morzsalékos szarrá verték őket.
A náci cuccosok talán jól mutatnak a múzeumokban és különösen a modellboltokban, de a háborúban alkalmatlan ócskaságnak minősültek.
Tudod, mint a strand-Viagra:
szeretkezni nem tudsz tőle;
de a strandon jól mutat.

Dandie (törölt) 2012.06.08. 16:49:18

@leganza: aztakurva, a belsőégen, komolyan. Irigyellek.

- Szerzet - 2012.06.08. 18:01:08

@butschq: A dohánygyárak lőszerhüvelyt, a konzervgyárak nagyobb kalibereket tudtak volna gyártani, az átkosban mind hadiüzemek voltak.

skyrangr 2012.06.08. 19:00:02

@- Szerzet -:
attól hogy mind a cigaretta és a konzerv is hengeres, még nem jelenti azt hogy lőszert tudnak gyártani azok a gyárak.
ilyen erővel azt is mondhatnánk, hogy a pékséget meg szükség szerint át lehet állítani taposóakna készítésére... hiszen annak is pont úgy néz ki, mint a kakaós csigának...

mind a tüzérségi, mind a gyalogsági lőszerek hüvelyei préseléssel, sajtolással készülnek.
ehhez képest a konzervgyárban -ott ugyan fémből-, és a dohánygyárban is hengerelik az alapanyagot.

rokon páncélvadászoknál volt katona, és ők (is) ökörködtek azzal, hogy MT12-es ágyúból sóletkonzervet lődöztek ki, vaktölténnyel... gondolom valahonnan innen jött a lőszereket gyártó konzervgyár rémképe...

- Szerzet - 2012.06.08. 19:15:11

@skyrangr: Nem, nekem anno az átkosban a parancsnokaim mondták. Csak dezinformáció volt? :-)

skyrangr 2012.06.08. 19:22:18

@- Szerzet -: mondtak azok sokmindent, még sem volt minden igaz...

már fentebb is írtam, más kérdés, hogy hadiállapot esetén sok üzemet átállíthattak volna hadianyag gyártására. de ez nem azt jelenti, hogy a Sopiane dohánygyárat (most már ugye BAT), vagy épp a Kecskeméti Konzervgyárat átállították volna 7,62-es, vagy épp 152-es lőszer gyártására, csak max az épületeket és a munkaerőt használták volna fel.

Abfangjaeger 2012.06.08. 19:29:02

@zum trucc: Képzeld, kb 1941-ig még gondolkodott. Utána már kevésbé, a végén már sehogy.
A fejlesztésekkel kapcsolatban egy tény: egy dolog, hogy mit mondanak a németek. Más dolog, hogy mit mondanak az ellenfeleik. De mikor az ellenfele mondja azt, hogy ha egy repülőből több lett volna, akkor leradírozzák őket az égboltról, az talán hihető. Pl. az Ar 234 pont ilyen volt.

A szövetség általában azt jelenti, hogy egy ellen vonulnak. Egy dolog, hogy egy 10000 km-re lévő "szövetségesem" dolgába nem tudok segíteni. De mikor az hadat üzen egy olyannak, aki hozzám közel van, az ellen hadba vonulok. Ha ez nem így van, akkor mit keresett Németország Észak-Afrikában majd Dél-Európában? Olajbogyót szüreteltek?

Strand Viagráról eddig nem is hallottam, de ha már ekkora tapasztalatod van vele, hogy megosztod, hát elhiszem.

montecavallo (törölt) 2012.06.08. 19:35:56

@Adamfark: Bela, ez a nagy budos kinai valosag, a tobbi kiragadott peldad csak rizsa:
english.cntv.cn/program/rediscoveringchina/20111103/104950.shtml

Fejlesztokent uzenem, hogy masolasos elmeleted meg egyszeruen baromsag, ha ez ilyen egyszeru lenne, minden kinai autogyar Mercedest gyartana, azonos minosegben.

De nem gyartanak, papa. Sot, meg a motorokat is tulnyomoreszt levetett japan licencek alapjan gyartjak.

montecavallo (törölt) 2012.06.08. 19:37:30

@LucziI: Ezt annak idejen ugy tanitottak a katonaknak, hogy a Tigrissel 1 literrel 200 metert mesz (sik terepen persze). Lehet, hogy mar akkor is hazudott a NEFZ :)

zum trucc 2012.06.08. 21:10:57

@Abfangjaeger:
Nézd, ez nem egy világnézeti blog. Maradjunk abban, hogy nem értünk egyet. Te mentegeted a nácikat, én örömmel idézem fel, hogy szarrá verték őket.
Nem tudom, mit keresett Németország Észak-Afrikában. Csak azt tudom, mire jutott. Iszonyúan megverték. Ott is.
A fejlesztésekkel kapcsolatban a "végső szó", a megfellebezhetetlen ítélet a harcokban születik meg. A frontokon a németek leszerepeltek. Nézeges sztálingrádi videókat, könnyű találni.
Az Arado meg igen valószínűtlen, hogy elsővonalbeli vadászgépet tudott volna gyártani. Inkább gyors futárgépekre szakosodtak. De tökmindegy. A lényeg, hogy a rendelkezésükre álló erőforrásokat és a kitűzött célokat a német haditechnika egésze (mert az számít) nem tudta közös nevezőre hozni.
Ami meg a strandviagrát illeti, nem én próbálom kimagyarázni azt, amit nem lehet.
Mert ugye, sikerült volna a kefélés/a német győzelem, ha....
ugyan már. Nem véletlen, hogy szarrá verték a germánokat.

zum trucc 2012.06.08. 21:15:35

@skyrangr: Az ötvenes években a téglási Hajdúsági Iparműveket lőszergyárként építették. A fémhúzó technológia nemcsak a lövedékek hüvelyének gyártására alkalmas, hanem számtalan ipari termék esetében, a kipufogó-alkatrésztől a konzervdobozig.
De persze, minden esetben szerszámcserével.

Abfangjaeger 2012.06.08. 21:27:17

@zum trucc: "A történelmet mindig a győztesek írják."
Örömködj nyugodtan, én nem mentegetek senkit. Csak próbáltam fényt gyújtani, de kevés a tornádóban a gyufa.

Észak-Afrikában, ki nem találnád, a szövetséges olaszoknak segítettek a németek. Dél-Európában, na? Pontosan, a szövetséges olaszoknak segítettek.

Az Ar-234 meg pont, hogy szarrá lőtte volna a repülő erődöket.

A Viagra-témához továbbra sem tudok hozzászólni, marad a tapasztalt öreg róka oktatása...

14DIGIT 2012.06.08. 21:28:14

A II.világháború mennyiség gyözelme volt a minőség felett.Az a présgép amivel szódásszifont tudok préselni azzal présszerszám csere után bármilyen tüzérségi hüvelyt tudok gyártani.

Rocko- 2012.06.08. 21:29:37

@skyrangr: én úgy tudom hogy a konzervgyárat tengeralattjáró-üzemmé tudták alakítani, hiszen mindkettő hengeres. :-)

zum trucc 2012.06.08. 21:45:39

@Abfangjaeger: Ha jól értlek, szerinted tkp. a németek nyerték a második világháborút, egy csomó korai R8-cal a seggük alatt?
Neked valami kijózanító szer kellene, a Viagra az ilyennek kevés.
Ami a szövetségekről szóló gyermeteg okfejtésedet illeti, akkor nyilván Magyarországra is azért jöttek a németek 1944. március 19-én, hogy a szövetségesüknek segítsenek? Meg az olasz kiugrás után tiszta jószándékból támadták meg az olasz csapatokat Görögországban például.
Na cserélj lemezt, hiába véded, a harmadik birodalom megsemmisülés miatt már rég nem fogad rajongókat.
Te nem elfogóvadász vagy, hanem papírrepülő (vö. papírtigris).

BP80 2012.06.08. 21:55:26

@zum trucc: Örömködj jobban, ugyanis nem volt "iszonyúan megverték", meg " a frontokon leszerepeltek" öreg. Azon örülhetsz, hogy brutális áldozatok árán sikerült elkerülni a német győzelmet. Tudod kellett hozzá a legpotensebb államok összefogása meg jópár év.

Afrikában Rommel kb 6 angol tábornokot fogyasztott el, és többszörös túlerő ellen tartotta magát kvázi évekig. Szerencse, hogy Hitler nem kezelte kiemelt hadszíntérként. Mit kerestek ott? A Lebensraum okán eljutni az arabokhoz, azokkal együtt kikergetni az angolokat a térségből és megvannak az olajkészletek.

A leszerepelést inkább a dilettáns orosz tábornokokra mondanám, akikhez párszor betársultak az angolok meg az amcsik is. Ha majd egyszer megpróbálod "objektíven" elbírálni a hadi cselekményeket függetlenül attól, hogy ordas náci, vagy tömeggyilkos komcsi vitte véghez azokat rájössz, hogy a németeknél volt pár zseniális tábornok, akik lehetetlenből hozták sokszor a meccset. Az a diadalmenet Berlinbe többe került az oroszoknak mint a németeknek és évekig tartott. Ezt hívod te leszerepelésnek? És ezzel nem mentegetek senkit, még mielőtt...

A mi szerencsénk, hogy Hitler belepofázott a haditervekbe, hogy elutasította Sztálin többszöri ajánlatát a különbékére, illetve, hogy a szintén nagy szarházi Churchill mindent beáldozott azzal a céllal, hogy mindörökre tönkretegye a németeket. Ez mondjuk nem jött be, sőt.

Abfangjaeger 2012.06.08. 22:05:21

@zum trucc: Olvasással vagy a szövegértéssel van gond? Magyarország 1944 márciusában kb. annyira volt szövetséges, mint Ausztria az 1938-as Anschluss után. Az átállt olaszokat miért ne támadták volna meg? Esetleg szezonkeverés megy a fazonnal, mert a Barbarossa előtt még kisegítették őket Görögország környékén?

Ha már érvek híján személyeskedsz, amivel bebizonyítottad, hogy kőkemény TROLL vagy: nagyanyám a durcás kiskölyköknek mondogatta, hogy truccolnak. Tehát te a nevedhez híven a durcázáshoz menekülsz. Papírkutya vagy, még meg is énekeltek.

skyrangr 2012.06.08. 22:11:42

@zum trucc: ez így full elképzelhető, hogy valamit lőszergyárnak építenek, és ott később a haditermelés elmaradása miatt átállnak más termékre.
de az tuti hogy nem konzerves doboz lesz az.
a sajtolás-fémhúzás egy eléggé pazarló (mind anyagot, mind technikát tekintve), valamint eleve fölösleges ahhoz hogy egy bádogszalagból babkonzervet faragjon.
ha megnézed, a konzerves dobozok szinte kizárólag hengerelve készülnek, a palástjukon végighegesztve... nem pedig húzva-préselve, mint a lőszerhüvelyek.

zum trucc 2012.06.08. 22:35:17

@BP80: "a németeknél volt pár zseniális tábornok, akik lehetetlenből hozták sokszor a meccset"
Nem, a meccset bukták. A többi állításod is ócska mese.
@Abfangjaeger aus Altpapier:1944-ben végig a magyarok a németek szövetségesei voltak. Ezt józanul nem lehet tagadni.
@skyrangr:jaja, ritka a mélyhúzott konzervdoboz, de azért akad. De a lényeget tekintve egyetértünk. Szerszámcsere és mehet a haditermelés.

Kopasz Szuzukis 2012.06.08. 23:57:17

@leganza: Azért van némi tévedésed a franciákkal kapcsolatban. 1938-ban már volt a franciáknak olyan harckocsija, amelyik minden szempontból felülmúlta az 1942-ben hadrendbe állított Panzer IV-ot. A stupid francia hadvezetés viszont nem látta át a harckocsik jelentőségét a modernkori háborúkban.

BP80 2012.06.09. 00:02:53

@zum trucc: Ez most elég haloványra sikerült. De megértem, ha konkrétumok helyett nálad csak lózungok vannak a raktárban, akkor nincs mit tenni.

Adamfark 2012.06.09. 00:19:46

@montecavallo:
Ha már autós fórumban vagyunk, akkor benyomok autós/másolós linket:
www.origo.hu/auto/20110328-bmw-x1-kinai-masolat.html
www.origo.hu/auto/20101230-a-mercedes-b-osztaly-is-lemasoltak-a-kinaiak.html
De ami még szebb amikor a BMW és a Merci saját partneri nyomják piacra a koppintásait.
De ugye nem lehet koppintani a gépsor mellöl?
Ecsém, ha neked a GDP megtízszerezése kiragadott példa, akkor min is vitatkozunk?
Emlékszel még az Olimpiára? Mit építettek ott fel ezek a szerencsétlen kínaiak?
Mellesleg pont most volt a nagy botrány a Pentagonban, ahol kiderült, hogy a repülőikben felhasznált pót alkatrészek komoly százalékában voltak kínai hamisítványok.
ja és a vásárló erőről:
Kína évente 13%-kal akarja emelni a minimálbért:
www.reuters.com/article/2012/02/08/us-china-economy-jobs-idUSTRE8170DY20120208
A kínai vásárló erő 2006-tól 2010-ig évente 12,5 százalékkal nőt. Majd erre rátesznek egy 5 éves ciklusban évente 13 %-ot.
Emellett 3-4% környékén tartják az inlációt.
És ez csak a minimál bért érinti. Az ennél magasabb jövedelműek ennél többet kaptak.
A Reutersnak hiszel?

zum trucc 2012.06.09. 04:40:51

@BP80: Ugyan már, annál nincs konkrétabb és vitathatatlanabb tudás, mint hogy ki nyerte a háborút. Nemcsak a háborút, 1943-tól minden egyes nagyobb ütközetet. Erről a mellékes tényről szeretnél elfeledkezni. A te "zseniálisnak" vélt tábornokaid addigra szopóágra kerültek, erősen és következetesen. Rommelt például Hitler kivégeztette, nem is szólva '44. július 20-áról. Pancser puccs, ázsiai kegyetlenségű megtorlás.
Okos tábornok már rég feladta volna. A németek is kevesebbet szenvedtek volna.
Egyébként a legszebb, legtökéletesebb, a hadvezérek által leginkább kedvelt tank az, amelyik a győzelmi felvonulást vezeti.

Pepejoe 2012.06.09. 05:45:55

@Adamfark:
Igen, a hangsúly a saját szemszögükből című témán van. Én Európáról beszélek, az meg Japán...Nyilván volt ilyen megközelítése is, hogy utolsó lökés a japánoknak, de a lényeg az oroszok felé történő villantás volt. Persze volt benne megtorlás is Pearl miatt. Egyezzünk meg abban, hogy nem volt hadászati/stratégiai jelentősége.
Iwo Jimán az amcsik az utolsó lövedékeiket lőtték ki, ezt ne feledjük el mert ők maguk is elismerték. 1-2 hónappal tovább húzódik az "offenzíva" és max. koralldarabkákat dobálhattak a japánokra, ami nem gond, mert nekik is csak az maradna...azzal az előnnyel, hogy ők otthon voltak, tehát: UGYANÚGY JÁRTAK VOLNA AZ AMCSIK MINT VIETNAMBAN és a többi "kivéreztetős" helyen.

Pepejoe 2012.06.09. 06:20:32

@zum trucc:

Nincsenek források és nincsen semmi. Bocsi, de "hülye" vagy. Számok vannak és azok...számok, nincs mit finomítani, keményíteni rajtuk. A wehrmacht a világ egyik legprofesszionálisabb hadserege volt és mielött ismét elkezded: nincs min elgondolkoznom. Jó ez így, ahogy alakult, ez van és pont. Máshogy is lehetett volna, és a grísáékkal sem jártunk jól. Ne akarj engem beleerőszakolni egy általad kitalált skatulyába azzal, hogy "gondolkodj el ezen". Ezzel sugallsz valamit, amit nem kéne. Én számokat mondok, úgyhogy ne közelíts hátulról. Számok vannak és pont.
Nincs leszerepeltek stratégiából című dolog, az amerikaiak ugyanúgy tízezreket vezényeltek a halálba egy parancsszóra, mint bármelyik másik nemzet. Nem számított az ÉLET. Stratégia? Atombomba? Miről beszélsz, egy háborúban sem lesznek atombombák, max, pár négyzetkm.-en bevetett vegyifegyverek + egyéb, ember ember ellen dől el mindig minden. Bajonett, puskatus...
Milyen források zöméről beszélünk...?
Ja, és ha már itt tartunk: szerinted ki gondolkozott el komolyan azon, hogy a világ "szívében", Európában, és még azon belül is, N.O.-ban a "termonukleáris fegyverek időszerűségén gondolkozzon" el...? Hol vetik be? Cassinonál?

Kopasz Szuzukis 2012.06.09. 09:02:15

Mielőtt teljesen elszállna a sok internethuszár agya a wikipédiás ollócsattogtatásról, hadd szólaljon meg egy olyan ember is, aki egyrészt olyan gyárakban dolgozott, ahol készültek hadiipari cuccok, másrészt volt katona, és többször is sütött el AMD-65 géppisztolyt (ami az AK-47 hazai fejlesztésű változata).

A dohánygyárak háború esetén továbbra is cigarettát, pipadohányt gyártottak volna. Mert akkoriban a katonák cigarettával való ellátása legalább olyan fontos volt, mint az etetésük, ruházásuk. Fenntartotta a harci morált.

Hét évet dolgoztam az ELZETT Művek egyik gyárában. Ott még 1986-ban is gyártottak kézigránát fém alkatrészeket. Az egész gyár kb. 2 nap alatt volt átállítható hadiipari termelésre. Nem a gépeket cserélték volna ki, hanem csak a gépekben lévő formázó-alakító szerszámokat. Mint amikor a fúrógépben fúrószárat cserélsz.

A HIM-ben nemcsak lemezalkatrészeket gyártottak a mosógépekhez, boylerokhoz. Volt ott komoly forgácsolóműhely és fémöntöde is. A boylerek fedelét mélyhúzó 2500 tonnás sajtológépet sajtolószerszám cserével át lehetett állítani 1 nap alatt 155mm-es tarack lőszerhüvely gyártásra.

Ezek a "hadiüzemek" valójában tehát nem konkrét fegyvereket gyártottak, hanem muníciót. Amiből békeidőben ugyebár jóval kevesebb kellett, mint háborúban. A valódi fegyvergyárak békeidőben is megvoltak, és döntően fegyvereket gyártottak. Például az Egri Finomszerelvény Gyár az AMD-65 gépkarabélyt.

zum trucc 2012.06.09. 09:06:20

@Pepejoe: A kérdés ugye az, melyik volt a legszebb, legjobb, legértékesebb tank.
Erre van "földhözragadt" válasz. Mondjuk, hogy a Tigris. Erre kiderül, hogy az mekkora szar volt, csak jól nézett ki, meg az eredetileg légvédelmi ágyúnak (Flak) kifejlesztett 88-as löveg volt a legjobb része. Akkor a Párduc.
Ha meg az sem akkor az Ocelot, a Gavián, vagy az Arado.
Nagy az állatkert.
Akkor vegyük a stratégiai megközelítést. "Egyébként a legszebb, legtökéletesebb, a hadvezérek által leginkább kedvelt tank az, amelyik a győzelmi felvonulást vezeti."
Ezt én bírtam írni, még éjjel.
Megkíséreltem a mindenki által jól ismert tényekből levezetni a tételemet. Szerintem sikerült. Aki nem a nagy összefüggéseket keresi, hanem olyasmivel vigasztalja magát és menteget egy vesztes ügyet, hogy "de övék volt a legtökéletesebb szamurájkard", az még akkor is nagyon szerény intellektuális képességekről tesz tanúbizonyságot, ha a karddal kapcsolatban igaza is van. De a tankok kiválósága nem ilyen egyszerű.
A Panther gyártási és motorproblémái, szervizigénye, nehéz vezethetősége, túlsúlya stb. tehette volna a legerősebb tankká (ez sem bizonyos), de a T-34-es tömeges és könnyű gyárthatósága, öntött és ferde tornya, a Sherman menetközbeni tüzelési képessége és az, hogy kiképzés nélkül minden autót vezetni képes ember elvezette, eldöntötte a csatákat. És ez a lényeg. Ráadásul a Panther, és különösen a Királytigris már nehéztanknak minősült, nem közepes tankokkal kellene összevetni.
Mégegyszer: szarrá verték a nácikat, nem véletlenül és minden vélt kiválóságuk ellenére. A Wehrmacht úgy adta fel sorra és részben örökre a színnémet területeket, hogy öröm volt nézni. Mi volt ebben a kiválóságuk jele? Semmi.
Közben meg minden oldalon született néhány jópofa kütyü. Nem véletlen a német tankokat a háború után semmelyik szövetséges nem fejlesztette tovább, pedig hadizsákmány volt doszt.
Egyébként a T-34-es szándékosan volt kicsi, mert tonnaszám spórolták az acélt, meg kisebb célt mutatott. A 150 cm körüli katonákat meg páncélosnak sorozták. Csak 4 ilyen gyerekméretű katona mellé fért be elegendő lőszer.

Ha nked hhoz forrás kell, hogy ráj

skyrangr 2012.06.09. 09:30:24

@Kopasz Szuzukis: erről van nagyba' szó! :)
de tudod, a városi legenda, az városi legenda! ;)

BP80 2012.06.09. 09:52:24

@zum trucc: Te itt szándékosan csúsztatsz, gyanítom csak provokáció jelleggel.

A szopóágra került tábornokok közül mondj párat, akik olyan hibákat vétett a harctéren amiért megérdemlik ezt a jelzőt. Az, hogy Rommel bele lett kényszerítve egy öngyilkosságba a Hitler elleni sikertelen merénylet okán, az hol minősíti őt, mint tábornokot? Ezt magyarázd már el kérlek!

Direkte nem akarod felfogni, hogy senki nem azt vitatta, hogy a németek vesztettek-e vagy sem. Csak az a nagy baromság, hogy "iszonyatosan leszerepeltek". Minden ütközetben több veszteséget okoztak, mint amennyit elszenvedtek, erről szeretsz megfeledkezni. Igen, akár Sztálingrádnál is. Nyugodtan nézz utána ki veszített több embert a háború alatt. Szerinted milyen leszerepelés az, hogy Normandiában az első 48 óra végére kitűzött célokat 1 hónap alatt tudták elérni az amcsik? De vehetjük akármelyik nagyobb csatát. Vesztettek igen, de amit te írsz, az akkor sem igaz. És ez nem mosdatás, pont te vagy az aki a németfóbiád miatt lekicsinyled a világtörténelem legnagyobb vérfürdőjét.

Tankok terén sincs igazad. Már írtam, az elit orosz harckocsigárda Párducokkal volt felszerelve.

A szerinted nagy rakás szar Tigris mire volt képes mondjuk itt:
hu.wikipedia.org/wiki/Michael_Wittmann

Villers Bocage rész az érdekes számodra. Ugye milyen szar volt? :)

A Sherman menet közbeni tüzelési képességét is alaposan túlbecsülöd. Na, az annyira szar volt, hogy a háború után kiszerelték a tankokból, és inkább megvárták az újabb generációt.

Miért ne kéne összevetni a Tigrist a T-34-el? Nem egymásra lőttek a harctéren?

Itt senki sem mentegeti a németeket, ezt te próbálod belemagyarázni. Csak ha minden ennyire szar volt náluk, akkor mégis mi tartott 39-től 45-ig? És miért jöttek ki a győztes oroszok a németekhez képest kétszeres veszteséggel a háborúból?

BP80 2012.06.09. 10:08:29

@zum trucc: Az, hogy miért nem az elfogott ellenséges tankokat fejlesztették tovább a szövetségesek, és ez igazolja, hogy nem voltak jók már a netto hülyeség kategória. Ilyet soha, egyetlen ország sem csinált. Az "ellopott" technológiát beleteszik a saját fejlesztéseikbe, ez a megszokott eljárás.

Ja, amúgy a Párducot hadrendbe állították a románok, lengyelek, franciák, de még a Panzer IV-et is használták az ötvenes években, majd eladták őket Szíriának.

montecavallo (törölt) 2012.06.09. 10:28:24

@Adamfark: "De ami még szebb amikor a BMW és a Merci saját partneri nyomják piacra a koppintásait.
De ugye nem lehet koppintani a gépsor mellöl?"

Jajj, pistike, uljel mar bele egyszer egy ilyen masolatba, hogy tudd, mit beszelsz.

zum trucc 2012.06.09. 11:48:18

@BP80: A Me-262 lett a MIG-13/15 és az USAF Sabre. Egymással harcoltak Koreában. Az U-Bootokat is fejlesztették, pl. az oroszok.
A recycling nem jelent semmit. 1973 után az amúgy elég gyenge T-55-t meg százszámra adták el az izraeliek. Igaz, Szíria nem vett tőlük.
Hát ugye minden csatát elveszteni, az egyértelmű szopás.
A gigantikus orosz és amerikai fasz rossz végén voltak az általad ki tudja miért kedvelt germán tábornokok.
A tankjaik meg jól mutattak, de nem voltak igazán hadrafoghatók. (v.ö. standviagra)
Hogy egy csapat zsákmányolt tankokat használ, az semmit sem jelent. Több oka lehet:
1. Van zsákmányolt tank, kezdjünk vele valamit
2.Hátha németnek néznek, és a csatában eleinte fedésben maradhatok.

Poita not Peter! 2012.06.09. 12:28:07

az F 35-ös piótafülkéjét olyan nagynyomású préstechnikával csinálják amit a náciktól loptak el. A többi részét ők fejlesztették ezért nem is működik...Az F22 is csak papíron van mert életveszélyes(a pilótára) és gyártása egy nagyobb ország GDP-jébe kerül. Amúgy békeidőben több civilt ölnek mint Hitler a háborúban...

LucziI 2012.06.09. 13:00:21

Megy itt az adok kapok látom. Csak abba nem gondol bele senki, hogy a kb 18milliós Németország ugrott neki a 180 milliós szovjeteknek, majd nyugatról ömlött a 240 milliós amerikai hadigépezet. Amihez a németeknek kellett 6 hét !!! Mármint a franciák lerohanása, az amcsi-angol hadaknak 6 hónap...
1941-ben amíg eljutottak a németek oroszországba azt visszafoglalni sokkal több időbe telt.
Egyértelmű, hogy az anyagcsatát nem nyerhették meg a németek. Nem volt elég kőolajuk, az amiknak, ruszkiknak igen. Azt, hogy a tér-távolság fogalma nem érdekelte Hitlert, az az ő hibája nem a katonái vagy a német haditechnikáé és bele is bukott végül.
A harckocsik összehasonlításába az elsődleges szempont, hogy szerepeltek a harctéren. Ott bevált a német technika, igaz karbantartás igénye magasabb volt.
Azt, hogy a háború után nem fejlesztették tovább a német harckocsikat annak az volt az oka, hogy a IS-3 látva leesett a pofájuk az angolszászoknak. Mivel a ruszkik egy kb 10-15 éves fejlesztési procedura után eljutottak oda. Míg a németek 1934-ben kezdtek saját fejlesztésbe.

LucziI 2012.06.09. 13:08:46

@BP80: Célzás. Pont ezért nem lövöldöztek a németek menetből. Hiába a kiváló optika a terepen sokkal könnyebb álló helyből célozni.De míg a Tigris-Párduc-KirályTigris akár 2000 méternél távolabbról is kilőtte az összes ismert ellenséges harckocsit. Addig a Sherman, T34 500méternél közelebbről tudta csak, sőt a Királytigrist csak az IS-2-es 122mmes lövege vagy a kési T34 85mme tudta átütni szemből.

LucziI 2012.06.09. 13:14:07

@zum trucc: Ja azért volt azokon a harckocsikon rohadt nagy vörös csillag és a németekétől elütő festés. Meg amúgy is jók voltak.
A ruszkik is azért használták az angol-amerikai land-lease cuccokat mert ténylegesen nem volt elég saját harceszközük. A németek is használtak rengeteg zsákmányolt harcjárművet, főleg T-34-eseket. Mivel abból volt bőven.

BP80 2012.06.09. 14:28:43

@zum trucc: Rosszul gondolod. A zsákmányolt német tankok száma a ruszkiknál csökkent a háború vége felé, mert a vörös csillag ellenére sok volt a baráti tűz. Tehát elrejtőzni nem nagyon tudsz vele.

Igen, a tábornokok a fasz rossz végén álltak, de a te analógiádnál maradva azért fogaztak rendesen. :)

A nem hadrafogható tankokról nézzük meg ezt:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_World_War_II_Panzer_aces_from_Germany

Majd lássuk ugyanezt orosz részről:

www.wio.ru/tank/ww2aces.htm

Amint látod a nem hadrafogható német tankok adják a top 30-at. Az utánuk jövő oroszok nagy része is T-34/76-ot használt ami egy korai verzió, és akkor még sehol nem volt a hosszú csövű Pz IV, a nehezebb vasakról nem is beszélve. Eredményeike tehát Pz 3, meg hasonló kaliber ellen érték el. A köv generációs T-34 azért nincs soknál odaírva, mert meghaltak, mire a szovjet kijött volna a fejlesztéssel.

Pepejoe 2012.06.09. 17:30:45

@zum trucc:
BP 80 mindent leírt, nem ismételném őt.
Nem képezi vita tárgyát, hogy ki vesztette el a háborút. Te konkrétan nem csinálsz mást, mint ferdíted a dolgokat és megmagyarázod a melegvizet. Erre semmi szükség.
A németek technikai fölénye vitathatatlan, a szövetségesek számbeli fölénye és egyesített gazdasági erejük úgyszintén, vesztett ügy ezeket cáfolnod. A háttérország teljesítőképességén és kitartásán múlik egy háború. Ezzel együtt, ahogy már írtam: az amerikaiak az utolsó centjüket lobbizgatták össze a háború végére, kicsivel késöbb már az üres tárakat dobálhatták volna és náluk jobban talán senki nem örült, hogy lezárult ez a 6 év.
Azt volt öröm nézni neked, hogy "színnémet" területeket hosszú harcok után vesztettek el, pár négyzetkm.-ért tizezrek haltak meg
mindkét oldalon? Ez neked öröm? Gratulálok.
Mindazzal együtt, hogy többszörös túlerőt kellett biztosítani és komoly utánpótlást a szövetségeseknek, pláne a ruszkiknak (főleg emberből), hogy tudjanak kezdeni valamit egy német hadosztállyal.
Szarrá verték? Hát...
Ahogy érzed.
Ja, a Wittmannos részt én is ajánlom figyelmedbe.

Pepejoe 2012.06.09. 17:33:26

@zum trucc:
Te nem nagyon voltál katona.

Abfangjaeger 2012.06.09. 20:25:07

@zum trucc: nagyon nem vagy tisztában kb. semmivel. Magyarországot megszállta Németország 1944. márciusban. Ezért írtam, hogy Ausztria és 1938, de a történelmi ismereteid kb. olyan szinten vannak, mint a tényszerű nézőpontod. Ezek után szerinted mennyire volt szövetséges a két ország?

Az a marha nagy büdös helyzet, hogy legalább hárman próbáljuk a tényeket elmagyarázni, de nálad megakadt a lemez a köcsög minden németnél meg a vesztettek és még köcsögebb az összesnél.

Nem baj, a kutyaugatás nem hallatszik az égig. Még az újrahasznosított papírból készült kutyáé sem.

MGZI 2012.06.09. 23:33:45

@pappito: Örülök, hogy rendet tettél kaliber ügyben, de azért ezt még hozzátenném:
"The Mini-14 non-target versions can fire both the .223 Remington cartridge and the similar military 5.56x45mm cartridge."
en.wikipedia.org/wiki/Ruger_Mini-14

Adamfark 2012.06.10. 02:22:03

@montecavallo:
Az ugye eszedbe sem jut, hogy szándékosan gyártják ilyenre?
Egyrészt kisebb eséllyel fog az eredeti jogtulaj fellépni ellene, másrészt sokkal olcsóbban jön ki 1 darab. Miért gondolod, hogy a Merci és a BMW a saját alkatrészeit rá meri bízni a szóban forgó gyártókra, és ennek ellenére csak silány minőségre képesek?
Ezt a fogást a nyugati fejlesztők is előadják rendszeresen.
Vegyük csak a ruhagyártókat. A magyarországi outletekben forgalmazott termékek egyáltalán nem szó szerint outlet-ek. A termékek több mint 70% már eredetileg is az outletnek lett legyártva. Sőt gyakran a világmárka olyan modellei is megtalálhatók az outletekben, amelyek hagyományos boltokba sosem kerültek.

visszakettopadlogaz (törölt) 2012.06.10. 04:46:14

Kopasz Szuzukis2012.06.09. 09:02:15

152mm est, nem 155-ost, de minden masban igazad van ;) a pecsi Zrinyi Miklos Loveszdandarnal en a sweet nyolcvanas evekben olyanokkal durrogtattam, Ural vontatta 152mm es agyutarackkal. :) legszebb a vizloveszet volt - feltolteni vizzel az agyucsovet es ugy toltet nelkul - az akkorat szolt hogy ha nem tatottad ki a szadat elotte akkor napokig suket lettel vagy hanytal.

a FEG ( Fegyver es Gazkeszulekgyar ) gyartott fegyvert bekeidoben - es gazkeszuleket is :)

zum trucc 2012.06.10. 16:43:47

@BP80: @Pepejoe: @Altpapier:
A sok baromságotokra hadd' válaszoljak egyetlen viccel:
A sivatag közepén egy óriási pálma. A tetején ül Kohn, biztatja Grünt, akit egy oroszlán kerget a növény körül:
-Fussál, gyorsabban, mindjárt utolér!!!
-Nem számít, két kör fórom van-válaszolja Grün.
Hát ilyen "fór"-okat keresgéltek ti a náciknak. Érdektelen, bár sejthető, hogy miért. Sok értelme nincs veletek szóbaállni.

BP80 2012.06.10. 18:00:42

@zum trucc: Nem egyszer nem kétszer írtuk le, hogy semmiféle "fór"-t nem keresünk a náciknak, de felfognod nem sikerült látom. Volt olyan hozzászólásom, hogy kétszer is leírtam benne, hátha megérted. Nem fogtad fel.

Az meg, hogy "örömmel nézed" milyen vérfürdők voltak a vége felé, mikor elértek a német határra, kiállít rólad egyfajta bizonyítványt.

Szerintem ne próbálj olyasmit belemagyarázni, amit nem csináltunk. Ha meg nem tetszenek a történelmi tények, akkor hanyagold a témát, és ne próbálj nulla ismeretekkel észt osztani róla.

A téveszméid sötét matériáját próbáltuk kicsit tisztába tenni, de reménytelen eset vagy. Óvodás szinten leírom, hogy megérts: pusztán haditechnikai eszközöket, illetve harci cselekményeket hasonlítottunk össze, én még linkeltem is neked dolgokat, hogy lásd, nem én találom ki.

Ezekre semmi érdemlegeset nem tudtál reagálni, max baromság/szarozás meg most már nácizás maradt neked. Ezzel mondjuk baromságnak titulálsz minden olyat is, amit belinkeltem, hiszen azok is nekünk adnak igazat. Tényszerű indoklásra, ne adj isten szakirodalom vagy bármi egyéb belinkelésére már nem futja, hiszen ilyen irányú ismeretekkel sem rendelkezel.

Köszönjük a gyengécske trollkodást, öblíthet.

zum trucc 2012.06.10. 18:20:42

@BP80: Eddig is tartózkodni próbáltam a szellemi képességeitek jellemzésétől, mert az nem a "Totálcar", hanem a "Totalbuta" bloggra illene, de azért valahol van egy határ.
Unalmasak vagytok, letagadjátok, amit korábban összeírtatok, meg vaktában személyeskedtek. Kilóg a lóláb az írásaitokból, de szerintem senkit nem érdekel a szánalmas igyekezetetek, úgyhogy ünnepélyesen elismerem, a V-2 nem volt semmi. Csak cserébe hagyjuk abba, annyira unlak titeket.

Abfangjaeger 2012.06.10. 22:04:08

@zum trucc: Hát papírkutyám, te egy igazi, jól bevált pártkatona vagy. Amelyik maszlagra rákapsz, azt életed árán sem ereszted. Úgy látom, neked minden német náci, a német autót vásárló egy neonáci, a fekete-vörös-arany az a szemedben olyan vörös, mint spanyol bikának a Tanácsköztársaságé, egy sporteseményen a németeknek szurkolni számodra felér egy holokauszt-tagadással. Hát legyen, ebben a kis világodban jól érezheted magadat, nem fog senki bántani. Csak nehogy nyissál belőle kifelé.

Még egy jó tanács végezetül: reménykedjél, hogy a szeretteid körében ne legyen senkinek köze a 88-as számhoz...

zum trucc 2012.06.10. 22:32:30

@Fingjaeger: Hülye vagy, hosszú évekig volt német kocsim, 4 német kocsit vettem eddig nullkilométerrel, most meg japán kocsim van, (igaz, olasz kocsit nem vennék soha, de oroszt sem) egész jól tudok németül, a fiam legjobb barátja német.
Csak a nácikat utálom, ennyit szellemesnek szánt numerikus utalásodra. Amúgy egy hangyafasznyit sem félek sem tőled, sem a "magadfajtáktól", inkább kinevetlek. Meg le is nézlek kicsit, elnézést.
Továbbiak csak a te számodra adekvát "Totálbuta" bloggon. De unlak, inkább hagyjuk abba. Vagyis függesszük fel, mint Szálasit a népbíróság.

Abfangjaeger 2012.06.10. 23:08:34

@zum trucc: Gratulálok, újabb szellemes megnyilvánulás. Majdnem mindenben igaza volt BP80-nak. Csak abban tévedett, hogy nem gyengécske, hanem kőkemény TROLL vagy. Mindig mindenről az erőszak jut eszedbe, ez tükrözi azt, hogy milyen alak vagy. Ha valahol egy vitában vesztésre állsz, személyeskedésbe fordulva támadsz. És képtelen vagy elviselni, ha nem a tied az utolsó szó.
Műszakilag analfabéta, de legalább mindenkin átgázolva törtetsz előre. Gondolom a japán autódat is így vezeted.
Nagy mellénnyel kiabálsz, hogy nem félsz senkitől. Persze, mert mindenki tőled retteg.
Nevetgélés helyett inkább olvassál el pár szakkönyvet műszaki témában. A tudatlanok veszélyesebbek, mint bárki más.
Alukáljál nyugodtan, álmodjál szépen akasztásokról és reggel rúgjál bele az első élőlénybe aki utadba kerül. Mert egy új élet kezdődött, lehet tovább terrorizálni a világot.

Gratulálok zum strucc, alias I. Hund von Papierkorb.
süti beállítások módosítása