Robotpilótát ide, de azonnal?

  2011. március 01. - prokee Címkék: vélemény

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Úgy olvass, ahogy vezetsz!
2015-01-24 17:43:36

A hétvégén felszántotta a netet a Totalcar híre, miszerint a VW gyártásba veszi az új Trabantot. Pedig a

Ha nem érted a féltengelycsuklót, vagy a differenciálművet...
2014-11-22 14:15:51

...akkor most fogod. Ez a féltengelycsukló: forrás:  educationalgifs.com A differenciálművet pedig egy

A dolgok körbeérnek - a hazakerült Trabant szép története
2014-10-29 17:49:14

Említettem már, hogy nyáron Németországba, Freitalba költöztünk. Van tennivaló bőven a költözéssel

Rendszámokkal játszanak a gyerekek
2014-10-20 14:51:02

Úgy kezdődött, hogy valami hülye véletlen folytán minden alkalommal, amikor egy lelkét kilehelt autómat

robot-driver

Hamar túlfutunk azon a ponton, ahol még az emberre bízhatjuk a vezetést.

Vélemények az azonos című írásunkról.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr332700272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tocibacsi 2011.03.01. 07:02:39

"A sávelhagyásra figyelmeztető rendszer visszahúzott, mert a nagy koncentrációban nem indexeltem" - hol van a határ, és hány paraméter befolyásolja, amikor már vészhelyzet indukálta kikerülőmanővernek tekinti a mozdulatot a rendszer?!
És hol van az a pomt, mikor 350-el halál nyugodtan figyeljük a már csak 50 méterre előttünk cammogó seggét, mondván, hogy biztos jó ez így, különben már fékezett volna helyettünk...
Szerintem jó a tempomat, jó az adaptív is. Meg jó az automata ablaktörlő... és bizony jók tudnak lenni az ESP-k és nagyátlagban hasznos az ABS... no meg az automata váltó annak, aki szereti... de itt kábé vége a listának...

kafferbivalybalamber 2011.03.01. 07:16:57

"az autóipar egyszerűen átugrotta az emberi agy adatfeldolgozási képességének határát."

Izé.
Prokee, beszélj csak a magad nevében.

(Bocs, de ezt nem bírtam kihagyni. :)

indapass90210 2011.03.01. 07:17:39

"az irányítást képletesen és szó szerint is át kell adnunk a gépeknek. Gyorsabbak, pontosabbak, szabálytisztelőbbek, alkalmazkodóbbak, mint mi."

Éppen hogy nem alkalmazkodóbbak. Az embernél alkalmazkodóbb gépet csak akkor lehet építeni, ha lesz mesterséges intelligencia ami ölni is tud. Ilyet meg nem jó ötlet építeni, mert hamar kiszámolja, hogy 1 csillió ember élete sokkal kevesebbet ér, mintha őt magát kikapcsolják :)

Persze már ma is lehet olyan gépet gyártani, ami jobban fog vezetni az emberek 50%-ánál, de nem véletlenül nem bízzák a repülők le és felszállását sem robotpilótára.

Grifter 2011.03.01. 07:22:34

Teljesen természetes, hogy eljut egy olyan fejletségi szintre a sok kényelmi extra, hogy az ember már csak akkor avatkozik be, ha unatkozik.

Viszont ha már nem tudunk beavatkozni, azt nem autónak hívják. Az már (egy futurisztikus opció) a tömegközlekedés egy új szintje, amikor az egyén járműve egy amúgy teljesen kontrollált és szabályozott rendszerben mozog.
Vagyis mindenkinek lesz kis sínautója egy zárt rendszerben, csak ez nem egy film lesz, hogy lehessen versenyautózni. Valóban teljesen önálló eszköz ami az általunk megadott paraméterekhez lehetőleg igazodva juttat el minket A-ból B-be. Teljesen optimális mint energia, mind idő, mind forgalomszervezési szempontból. A lehető leggyorsabban juttat el minket a lehető legnagyobb biztonságban ahova szeretnénk, mindezt a saját kis ízlésünk szerint kialakított cellában.

Természetesen mivel emberek vagyunk, lehet majd kapni szükségtelenül nagy és giccses cellát... hiába no, van ami sose változik.

skyrangr 2011.03.01. 07:28:35

Repülőgépeken tudtommal a mai napig 2 repülésre kiképzett jóember ücsörög. Amellett, hogy robotpilóta is helyet kapott a gépen. Gondolom nem véletlen...
Mindenki csak gondoljon bele, hogy hányszor fagyott le az otthoni számítógépe...
De hogy tovább menjünk, zuhant le már űrrepülő is ilyen dolog miatt (ahogy sok más veszélyes dolog is történt).
Úgyhogy a számítógépnek egyelőre az asztal alatt a helye, ne irányítson, csak támogasson.
Másra meg használjuk az agyunkat! ;)

Grifter 2011.03.01. 07:28:53

@Dövan: Az embernek első sorban a többi ember által okozott helyzetekhez kell igazodnia. Ha az egész közlekedési rendszer egy nagy matematikai képlet a másodéves "forgalomszervező informatikusi szakon", nincs többé szükség alkalmaszkodásra. Nincs lámpa, nincs torlódás, nincs álldogálás, nincs semmi, ami a mai fogalmaink szerint alkalmazkodást igényelne.

Természetesen adódhatnak egyedi esetek (első sorban a rendszer esetleges meghibásodásakor, nah meg természetesen vki a gépnek is megadja az adatokat, hiszen csak valós információk és működő, optimalizált logika alapján tud egy gép jól működni - tehát ismételten a puhatestű a leggyengébb láncszem, persze ez oda-vissza igaz), de alapvetően az egész olyan lenne, mint mondjuk egy jól programozott gyártósor, vagy egy tökéletesen időzített vasúti terepasztal, sok szerelvénnyel. Mint a svájci óra, ami csak akkor nem tud teljesíteni, ha pistike a sínre rakja a matchboxát.

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2011.03.01. 07:32:21

"kockáknak: multitask működésre. Bár első ránézésre a legtöbb ember alkalmas egyszerre nézni és hallgatni, egy erre vonatkozó kísérletben brit tudósok kimutatták, hogy ilyenkor az agy audio- és vizuális ingereket feldolgozó központjai egymást gyorsan váltogatva dolgoznak, de sohasem egyszerre"

A multitasking működés a számítógépeknél sem egyszerre több feladatot jelent. Ott is vált a feladatok között, csak sokkal gyorsabban. Úgyhogy az emberi multitasking nem különbözik a számítógépestől, hiába gondolod. Legfeljebb a sebessége.

Grifter 2011.03.01. 07:32:54

@skyrangr: Robotorepülőgépek meg több ezer kilométert repülnek, kémkednek, célpontokat semmisítenek meg és stb.

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, hogy a technika többet fejlödött 100 év alatt, mint az ember 100000 év alatt és egy egy folyamatosan gyorsuló tendencia: Senki nem mondta, hogy mi vagyunk az utolsó láncszem az evolucióban ;]

Nah, ennyit a reggeli agymenésről.

Grifter 2011.03.01. 07:34:11

@bonifac: Azon gondolkodtál már, mire való a processzorban a több mag? Neked sose lesz kettő.

qwertzu 2011.03.01. 07:35:12

Na egy fontos tárgyi tévedés: a gépek nem alkalmazkodóbbak az embernél, ismeretlen helyzetre rosszul reagálnak. És én nagyon nem szíven vezetnék olyan gépet ami helyettem mozgatja a gépet. Bimbamoljon, rezgesse az ülést, de ne mozgassa a kormányt, mert ha valaki szemben hajt fel az autópályára, akkor lehet hogy index nélkül akarok kormányozni. Amúgy meg az automata parkolást ne keverjük ide, egészen más (egyszerűbb) probléma, mint a városi vezetés, ami a legbonyolultabb.

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2011.03.01. 07:37:05

@Grifter: Aha, szóval minden processzorban több mag van? Főképp az autók mikroszámítógépeiben ugye? Ott vigyorognak a Core Quadok, nem?

rekszem 2011.03.01. 07:52:55

Nem tudom, autópályán azért nem jönne rosszul a radar szerintem az autósok 99%-nak, mert ellenkező esetben nem lennének 3 km hosszú tömegbalesetek időnként.

Én a robotpilótát amúgy is autópályán tudnám elképzelni. Nőne az átlagsebesség, csökkenne a veszély, és ugye az ember sem kapna monotóniát.

skyrangr 2011.03.01. 07:58:00

@Grifter: hát... a hadseregek a mai napig fejlesztik az ember vezette hadirepülőket, meg a többi harceszközt. ez nem arra utal, hogy annyira tökély lenne a robotpilóta, hogy kiváltja az emberi tényezőt (legalábbis nem holnap. de asszem nem is holnap után).
ráadásul egy szárazdföldi, vagy vízfelszíni jármű irányítása relatív egyszerűbb, hisz csak 2dimenzióban mozog (a vízfelszíni tud 3ban is, de az általában nem szerencsés -persze kivétel ha tengeralattjáró :) ).
úgyhogy arra még várni kell, hogy "Pajti, vigyél haza" (by MájkülNájt, ha valaki nem vágná :D )

Apa-M-O 2011.03.01. 08:09:22

Abban a pillanatban, hogy olvastam az "utazás közben ..., szexelhetünk" mondatot, tudtam, hogy csak a "simán, nekem csak teher"-re kell kattintanom :)

Grifter 2011.03.01. 08:12:20

@bonifac: Az ember pedig nem mehet gyorsabban 30km/h-nál, mert belehalunk! Okos vagy, ülj vissza, egyes. (Nyisd ki egy picit a szemed a világra, nézd meg merre felé halad a technika, járj picit utána annak, miért lesz manapság minden több magos és nem nagyobb ghz-es és gondold ezt át újra.)

@skyrangr: Jelenleg a teljes rendszer úgy van felépítve, hogy az emberi irányításhoz igazodjon. (Lámpák, táblák, több sávos utak és stb.) Miközben a GPS a műszerfaladon lassan azt is tudja, merre nem kéne menned, mert 3 sarok múlva dugó lesz ott. Képzeld el azt, hogy csak egy sávos és egyirányú utcák vannak, amelyeken a körenyezetet figyelő szenzorok (egyrészt az úthoz igazodás miatt, másrészt hogy védjék ap uhatestűeket, mert az elé is le lehet lépni), egy a GPS-nél fejletebb rendszer és az összes járműből forgalmi adatokat küldő rendszerben mozognak a járművek. Nincs követési távolság, nincs sávváltás, nincs túl lassan és túl gyorsan haladú, nincs fáradt, noncs figyelmetlen, nincs semmi, ami bármileyn módon megakadályozná azt, hogy sok millió kis önálló szerelvény közlekedjen egy óriás hálózatban.
A mostani sgédeszközöket egy nem optimális környezethez próbálják optimalizálni. Egy optimális környezetben erre nincs szükség.
A és B pont, közte a leggyorsabb út (nem a legrövidebb) ami biztosan az lesz, mert a rendszer a te mozgádosat is visszacsatolásként kezeli, vagyis előre kiszámolható, mikor hol leszel és ennek fényében irányítja már a többieket is.

Futurisztikus? Hogyne.

Ahogy a mai világ is az egy idősebb szemével. 20 éve nem ment el nélküled az autód addig az autópályán, amíg ki nem fogy belőle a nafta, mindezt legalább annyira biztonságosan, mint egy átlag sofőr.

ifrance 2011.03.01. 08:25:36

@skyrangr: milyen űrrepülő zuhant le számítógépes hiba miatt? én két megsemmisült űrrepülőről tudok eddig, az egyiknél üzemanyag-tömítési hiba volt, a másik a sérült hővédő pajzs okozta túlmelegedés miatt robbant fel.
illetve volt egy harmadik űrrepülő is, ami megsemmisült: az oroszoké. az repült full-computer üzemmódban föld körüli pályán. sokkal később kigyulladt a hangár, ahol ki volt állítva, és rászakadt a tető...

Herman 2011.03.01. 08:26:25

Hát, én nem vagyok oda a sci-fi világáért.
Lehet, hogy oda haladunk, köszönöm, nem kérek belőle.
Az autó maradjon ember irányította gépezetnek. A SKYNET kora még remélem messze van, remélem, nem élem meg az emberiség totális elbutulását, és elkényelmesedését.
Sokszor elgondolkoztam, hogy el kéne rakni egy mai vasat, egy jó kis benzines turbos verdát, vagy egy bazi nagy V8-as amcsi dögöt, és majd a vízfejűség, a totális tech korában előveszem papapaként a fészerből, és fittyet hányva a zöldekre, és az agymosott, cyber társadalomra, mo meg a mindent behálózó NAGY TESTVÉR-re,krúzolok majd egy jót a sok zombiautós között....
No, majd meglátjuk. Az igazság odaát van..

Herman 2011.03.01. 08:28:40

Amúgy is, olyan messzi távlatokban egyenlőre nem is érdemes gondolkodni, mivel sajnos ahogy látom a világpolitikát, előbb lesz egy globális kataklizma, mint hogy az emberiség eljusson odáig...inkább lesz MAD-MAX korszak, mint cyber.

skyrangr 2011.03.01. 08:29:20

@Grifter: ezzel szerinten az a probléma, hogy ehhez a technikai háttér nem biztosított (robottechnikában dolgozok, látom hogy mi az hogy üzembiztos technika, és látom azt, hogy milyen számítási sebességre képesek... hát nem egy észvesztő, az tuti). szóval ahhoz, hogy üzembiztosan (márpedig ilyen esetben 101%-os megbízhatóság kell) üzemeljen, működjön egy ilyen komplex, akár több ezres-százezres-milliós közlekedési rendszer, gigantikus számítási kapacitás kell. nameg akkor nem beszéltünk arról, ha mi van akkor, ha elromlik valami. gondoljunk csak bele a Toyota/Lexus kálváriájára, a le nem álló-nemfékező-gyorsuló autóra!
de!
ezek még szerintem a probléma apróbb részletei.
hanem a probléma ott leledzik, hogy az emberi társadalom beállt erre az ütemre, erre a rendszerre. szerinted hány év alatt lenne képes átállni? el tudod képzelni, hogy egy Budapest szintű városban működjön? az ok, hogy egy mesterséges környezetben, amit e rendszer köré terveznek, működne. de ezért nem fognak átépíteni, átszervezni mindent.
legalábbis szerintem.
amúgy amit leírtál/tunk, az egy jól szervezett "egyéni tömegközlekedés". mindeki egy rendszer részeként utazik, központilag irányítva.
ha ennyire errefele fejlődne a technika, akkor szerintem egyszerűbb megoldani a dolgot egy fejlett, gyors, nagy kapacitású rendszerrel. ilyen lehetőséget kínál pl a mag-lev.
persze ez is csak egy teória, egyelőre én nem tudom konkrétan elképzelni hogy mi lesz 20-30-40 év múlva.
lehet hogy repülő Delorean-ok lesznek... csak 5 évet kell várni! :D

Donor 2011.03.01. 08:29:43

Egyszer biztosan bekövetkezik az, hogy robotpilótával megy mindenki, de egyenlőre, emberi környezetben elég bénák a gépek. A Darpa robotautó versenyét nem nézte senki? Ügyesek, meg nagy eredmény, de amíg a több millió dolláros számítógépekkel és szenzorokkal kitömött kocsik csak annyit tudnak mint egy tanulóvezető rutin vizsga elött...

Majd akkor megkapja a kormányt ha jobb lesz nálam, de egyenlőre ettől még távol állunk. Ezek a 3 betűs csodák meg aranyosak, de aki tud vezetni annak nincs szüksége rá.

Aki használja az szépen elhülyül, mert azt a kevés gondolkodást is elveszi tőle, hogy féktávot tartson, meg ne blokkoló kerékkel fékezzen, meg ne kipörgő kerékkel induljon, meg be tudjon tolatni a szűk helyre.

És az is hülyeség hogy az agy nem többprocesszoros. Több milliárd neuronból van, ami mindegyike felér egy RISC procival. Ezek egyszerre és párhuzamosan működnek, legfeljebb akkor van multitasking, amikor egy konkrét területre hárul több feladat.

Egy emberi agy teljesítményével felérő számítógép nem egy szobát, hanem egy egész háztömböt elfoglalna a mai technológiával. Szóval nem kell lenézni, mert lehet hogy régi, de elképesztő tanulási és alkalmazkodási képességei vannak. Lényegében a kívánt feladat szerint építi fel önmagát, szóval nem a 3 betüs szarokban kell bízni, hanem megtanulni vezetni. A 3 betűs szarok pedig maradjanak csak a háttérben amíg el nem alszok.

Amit elfogadnék egy adaptiv tempomat, és egy sávkövető az autópályára, ami mondjuk a cél előtt csipog hogy vegyem vissza a kormányt. Na ez az amit tudnék értékelni, de jelenleg amikor a külső sávban 70el füstöl az IFA, a belsőben 180-al villog a BMW-s ez sem igazán működne.

kafferbivalybalamber 2011.03.01. 08:35:35

@Apa-M-O: Utazás közben szex?
Hát azt ugyebár azzal kell kezdeni, hogy az ember felfújja a robotpilótát. :)

www.youtube.com/watch?v=qaXvFT_UyI8

skyrangr 2011.03.01. 08:39:46

@ifrance: űreszköz, elnézést. tudtommal annyira nem ment minden túl simán azok körül sem.
de amúgy a lényegre te is rávilágítottál, az űrrepülés sem robotizált. egyelőre kell oda 1-2 'majom' :)

Donor 2011.03.01. 08:39:46

@skyrangr: Egyet értek. A teljesen automatizált közlekedést nem a jelenlegi utakon és rendszerben kell megoldani, mert ez az emberre lett kitalálva. Számítógépekkel bonyolult és drága megoldani.
Lényegesen olcsóbb lenne megoldani a kötött pályás közlekedés teljes automatizálását.

Nem is kell nagy átalakítás. Lenne egy olyan sáv ahol csak automata autók közlekedhetnek, az aszfaltba pedig a robotok tájékozodását segítő és követhető vezetéket rakni. Ez technológiailag régen megvalósított és viszonylag olcsó átállást tesz lehetővé.

Kezdhetnék mondjuk az autópályákkal, mert az tényleg olyan mintha vonatra szállnék, csak nem aludhatok.

Devil2 2011.03.01. 08:40:23

Ökörség ez a sok elektronika, de a gyártók sok mindent lenyomnak a torkunkon "biztonság" címszó alatt. Pont az elekrtonika miatti hamis biztonságérzet tompítja el az emberi agyműködést, koncentrációt. Ma már nem kellenek emberek a vadászrepülőgépek irányításához (a fedélzeten) de a földi kötetlen pályás közlekedésben az ember az irányító.

indapass90210 2011.03.01. 08:40:42

@Grifter: na jó, ha kitalálják, hogy holnaptól márpedig csak önjárásra képes autókat lehet forgalomba hozni, akkor úgy kb. 30 év fog ahhoz kelleni, hogy ténylegesen megtörténjen az átállás :)
Mert addig rengeteg leggyengébb láncszem marad a rendszerben.

aboros 2011.03.01. 08:41:46

szeretem mikor az ilyen aktiv vagy passziv biztonsagi kutyus cikkekben igy elszaporodnak a szupersoforok. lehet azok is vagytok, csak szamoljatok mar ossze hany szazaleka vagytok az utakon kozlekedo tomegnek meg hany szazaleka idiota/pancser/vadallat vagy ezek kombinacioja...

"A 3 betűs szarok pedig maradjanak csak a háttérben amíg el nem alszok."

a mai allas szerint ha elalszik a marha, valaki meghal:
index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fbulvar%2F2011%2F02%2F28%2Fjarokelok_koze_rohant_egy_auto_a_soroksari_uton%2F
neha tobben is ugye... hudejo.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.03.01. 08:42:03

A mérhetetlen mennyiségű gépészkedés az autóban kényszermegoldás. Az autó köznapi értelme eljutni A-ból B-be. Minél kevesebb a technikai jellegű tennivaló, minél több dolgot el tud végezni a gép automatikusan, annál jobb. (Itt hívom föl a sok megrekedt kuplungpedál- és kéziváltófan figyelmét, hogy maga a váltó is egy kényszer, technikai fogyatékosság, a robbanómotor szar nyomatékgörbéjéből kifolyólag - villanyautóban végre nem lesz. Akinek meg ez a fontos a vezetésből, az gondolom ragaszkodik a kézi előgyújtásállításhoz, kézi szivatóhoz, meg minden egyéb az idők során remekül automatizált dologhoz, és felteszem a légzsákot is maga nyitja ki szükség esetén...)

Mármost az a kérdés, hogy a nem műszaki jellegű automatizálásokkal mi legyen. Mert az világos, hogy egy gép ha jól van automatizálva akkor takarékosabb, precízebb, hatékonyabb. Vagyis aza dilemma, hogy igazán "gondolkodni", közlekedési szituációkat érzékelni és értékelni, embert felülírni engedjük-e az autóinkat. Majd egyszer biztos, de ez ma még kizárt. És ha majd egyszer igen, akkor abban a rendszerben nem maradhat emberirányította jármű, mert azzal a gép nem tud majd kalkulálni. Tehát ez inkább egy sok kis önállóan mozgó elemből összeálló gépvezérelte közlekedési rendszer lesz, semmint sok önálló gép vezette autó.

Hogy addig mit tud részlegesen, az emberi irányítás prioritását feltétlenül elismerve gép irányítani az autóinkban, az majdhogynem lényegtelen. A sávelhagyásasszisztens, a radarvezérelt tempomat, az önjáró parking mindig csak egy opció, mindig fölülbírálható lesz, ekképpen kb. az esőérzékelős ablaktörlő szintjén maradó fícsör. Ami persze jó kis fícsör.

És az sem kérdéses, hogy ezek a fejlesztések fogják együtt adni a robotautót. Csak majd egy nagyon más világban, nagyon sokára. Mert egyelőre valahogy ez a soktízezeréve nem nagyon fejlődő izé, ez sokkal jobb, sokkal többet tud. És nem mellesleg mérhetetlenül individualista, ezért nem csak hogy nem szívesen rendelődik holmi nagy közösségi rendszer alá, de egyenesen mostanában szarik a közösségre, így aztán éppen a saját konkrét, és a közös távlati jövőt éli föl, rohamtempóban. Szóval majd egy következő nekifutásra talán elvergődhetik a civilizáció ahhoz a robotizált közlekedési rendszerhez, de ez a mostani biztosan nem. Így aztán jó ideig még az ember vezet. Amig van hol, meg honnan-hova, amíg van mit, amíg van mivel hajtani, gyártani, stb...

skyrangr 2011.03.01. 08:42:34

@Donor: igen. de ezek nem robotok. legalábbis nem úgy. önálló döntésre továbbra is képtelenek, csak egy felsőbb vezérlés utasításaira hajtják végre a feladatokat, korlátaikhoz képest.
de ez, a valódi, önálló helyzetmegoldástól ugyanolyan távol van, mint Fogarasi Árpád 'ojjektuma' és az atombunker! :)

indapass90210 2011.03.01. 08:49:34

Egyébként én mindig azt mondom, hogy a közúti közlekedési balesetekkel összefüggésbe hozható halálesetek száma az egyéb ártalmakban elhunytak számához képest marginális. Mégis mindig ezzel foglalkozik minden hatóság, másik oldalról meg olyan faszságokkal, mint a hamburgeradó. Nyilván egyénre lebontva borzasztó tragédia, amikor valakinél csönget a rendőr, hogy "özvegy kovácsné? - csak kovácsné kérem. na mibe fogaggyunk?", míg egy rák esetében fel lehet írni iszappakolást, mert segíteni ugyan nem segít, de legalább addig is szokja a delikvens a földet, tehát nincs meglepetés. Jó eséllyel pl a bagózás szórakozóhelyeken és buszmegállókban betiltása több ember életét menti meg, illetve többel növeli az össz élettartamot, mintha holnaptól minden kocsit csak soha nem hibázó számítógépek irányítanának vagy 10 lenne mindenhol a sebességkorlátozás.

Shadowbull 2011.03.01. 08:53:34

@Devil2: " Pont az elekrtonika miatti hamis biztonságérzet tompítja el az emberi agyműködést, koncentrációt."

Nem igaz.

sb

m.o.p. 2011.03.01. 08:56:00

Van, amire nincs orvosság. Ha elfelejted mit is kapcsoltál be, majd pánikba esel a működésük következményeitől... öööö, izé, biztos a technika hibája? Másrészt két hét alatt hozzá idomul mindenki és játéknak is jó.

Shadowbull 2011.03.01. 08:56:47

A valodi robotpilotak elterjedese a mesterseges intelligencia fejlodesevel van osszefuggesben.

Egyebkent meg abszolut tamogatom a valodi robotpilotakkal rendelkezo autok elterjedeset.

akar a fene tobbszaz kilometereket levezetni, semmi szorakoztato vagy "vezetesi elmeny" nincs benne, csak daralni kell a kilometereket.

Szivesebben olvasnek vagy aludnek vagy egyeb ertelmes dolgot csinalnek kozben.

(mielott valamelyik okos megjegyzi: nem, a vonat nem opcio)

Ugyhogy csak jojjenek a robotpilotak.

sb

indapass90210 2011.03.01. 08:59:29

@Shadowbull: dehogynem igaz! Az elektronika tompít! Csak nézz körül, mióta van számítógép, internet meg blog, azóta soha nem látott mennyiségű tompa emberrel lehet találkozni! :)

Herman 2011.03.01. 08:59:30

@Shadowbull:

de igaz. Mindenki elzombul a mai műanyag csodákban..

Donor 2011.03.01. 09:00:34

@aboros: Hülye vagy. Pont azt mondom, ha elalszok, akkor működjenek a 3 betüsök, mert arra jók hogy nagy elcseszéseket kivédjenek. De helyettem vezetni képtelenek, szóval ha nem képesek rá akkor ne is pofázzanak bele.

cso zsi 2011.03.01. 09:02:32

Imádok vezetni, és nem szívesen adom ki a kezemből.
De ha mindenkiéből kivennék, akkor talán nem fordulna elő olyan baleset, mint tegnap a Soroksárin. Mert lényegtelen, hogy a járműben utazó alszik, vagy kinéz az ablakon.
@qwertzu: "És én nagyon nem szíven vezetnék olyan gépet ami helyettem mozgatja a gépet. Bimbamoljon, rezgesse az ülést, de ne mozgassa a kormányt, mert ha valaki szemben hajt fel az autópályára,"
Ami elvileg elő sem fordulhat, hiszen az ő kezéből is kivették a vezetést, vagy az ő autója is bim-bammol, hogy "STOP - FALSCH" a nyitott tenyéren.

Valahogy így, még akkor is, ha kissé utópisztikus:
@Grifter: "Nincs követési távolság, nincs sávváltás, nincs túl lassan és túl gyorsan haladú, nincs fáradt, noncs figyelmetlen, nincs semmi, ami bármileyn módon megakadályozná azt, hogy sok millió kis önálló szerelvény közlekedjen egy óriás hálózatban.
A mostani sgédeszközöket egy nem optimális környezethez próbálják optimalizálni. Egy optimális környezetben erre nincs szükség."

Shadowbull 2011.03.01. 09:02:48

@Herman: akkor esetleg ala kene tamasztani egy statisztikaval, hogy a mai autokban a villanyos segedletek miatt tobb baleset tortenik.

sb

Herman 2011.03.01. 09:03:42

@Shadowbull:

mesterseges intelligencia, hm...

Remélem hogy belebukik az emberiség ezirányú kutatása
Remélem, hogy nem jutunk el az intelligens fegyverekig...mert a mesterséges intelligencia kutatása sajnos csak a nagyhatalmi fegyverlobbisták értékrendjét képviseli.

_alesi_ · http://alesi.tumblr.com 2011.03.01. 09:04:38

@Donor: "Több milliárd neuronból van, ami mindegyike felér egy RISC procival." - azért ez nagyon erős túlzás, max pár ezer neuron együttesen kitesz egy RISC procit.
Amúgy az utolsó DARPA Grand Challange négy éve volt, ami rengeteg idő az informatikában, azóta gondolom nem keveset fejlődtek.

Ugyanakkor azt sem árt elfelejteni, hogy a számítógép velünk ellentétben, nem fárad, nem fél, nem esik pánikba. Nem satuzik büntetésből és nem gondolja úgy, hogy "Úgyis beférek, majd a szembejövő fékez". Betartja a szabályokat és nem anyázik, ha a gyalogos lelép a járdáról.

Egyértelműen ez a jövő, mert bár az egyik oldalon a döntés és vezetés szabadsága van, de a serpenyő másik oldalán emberéletek. Nem kérdéses, hogy mi a fontosabb. Természetesen még várhatunk pár évtizedet, de húsz év múlva lehet nagyobb biztonságban tudom a gyermekem egy olyan világban, ahol az összes autó éberen figyel az épségére.

cso zsi 2011.03.01. 09:07:12

@Shadowbull: "nem, a vonat nem opcio"
Nem hát. De a vonattá "összekapcsolódó" autók, igen. Nem muszáj fizikai kapcsolatnak lenni közöttük, de kommunikáljanak egymással, mintha minden kocsit a sorelső vezetné.

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2011.03.01. 09:07:16

télleg jó ez, de csak úgy, ha mindenkinek ilyen van, és összahngolt rendszerben mozognak, mint sb mondta az előbb, h mesterséges intelligencia.
nade, azt kurvára nem tudom megérteni, h hogy gondolták ezt az aktív sávelhagyást gátló berendezést. ha nekem kilép egy kismama babkocsival, elrántom a kormányt, és nem engedi? :O hát mi a tököm? az emberi élet megóvása szempontja itt felülíródik az anyagi káréra?
jó, vágom, h ez mondjuk csak autópályatempó mellett kapcsolhasson be, és ott nincs babakocsi, dehát akármi is lehet, ezt baromságnak tartom. ja meg azt, hogy ugye már maga a kormányzás se a régi, mercikben, bmw-kben már változik a sebesség függvényében a kormányfordítással a kerekek szögelfordulása, ergo nagyobb temponál így se úgy se tudom lerántani az útról az autót. próbálgattuk már, nem csak úgy mondom. na mind1, nem kell ilyen kocsit venni, és kész.

Herman 2011.03.01. 09:07:25

@Shadowbull:

Murphy törvénye szerint ami elromolhat, az el is romlik....

Persze, hogy a statisztikák nagyon kedvezőek...MOST még, mivel ezek a technológiák pár évesek, még nincs arra tapasztalat, hogy egy 8-10-15 éves autóban mit tudnak majd.
Azért beláthatjuk, hogy pl. hazánkban a lakosság anyagi szintje nem a vatta új verdákra viszonyul...
Majd tele lesz az ország pár év múlva a németek leselejtezett, levetett, mai mindenféle csodaelektronizált verdáival, majd akkor meglesem azokat a statisztikákat...

Donor 2011.03.01. 09:07:46

@Dr. Zerge: Ez is demagóg szöveg.
Kézi váltó azért kell, mert az automata nem tud gondolatot olvasni, én meg azért mégiscsak tudom mik a szándékaim.
Egy jól megtervezett automata váltó jól működhet padlógázas gyorsításnál amikor a gyorsulás a cél, vagy amikor a fogyasztás, de az embert csak zavarja, hiszen számítok a nyomatékra, erre felkapcsolja mert úgy gondolja hogy most az az optimális.
A fokozat nélküli váltók pedig hamis visszajelzéseket adnak a soförnek.

Egy szőke agyú hétvégi autósnak nyilván kényelmes hogy nem kell figyelnie a váltóra és a kuplungra mert a kormány is épp elég bonyolult neki, de egy átlag mondom ÁTLAG vezetőnek már nem az agya dolgozik a váltáson, henem reflexből megy neki. Mint a járás, vagy a lélegzés, ami azért senkinek nem szokott problémát okozni, hogy melyik lábát hogy rakja a másik után, akkor sem ha nem figyelünk oda.

Herman 2011.03.01. 09:09:26

Amúgy nem vagyok a fejlődés ellen, de pl. a TOYOTA beragadós gázpedálja (ami ugye elektronyos :D) előrevetíti a technologiák ügyefogyottságát..

Az emberek nem bizhatnak egyenlőre vakon a gépekbe!

cso zsi 2011.03.01. 09:10:29

@Herman: Akkor ezzel elkéstél.
Vagy az intelligens fegyver az, amikor a kioldott rakéta becsapódás előtti képét "látva", a többi megtagadja az indítási parancsot?

Herman 2011.03.01. 09:11:02

@Donor:

Ja, csak a kézi váltó! Az automata maradjon meg a kocasofőröknek.

Donor 2011.03.01. 09:11:59

@Dövan: Ha soha nem hibázó számítógépek lennének, akkor nem lenne kifogásom az ellen, hogy azok irányítsák az autókat a forgalmasabb helyeken.
De egyenlőre ettől távol vagyunk. Addig az automata még csak ne is váltson helyettem, legfeljebb javaslatot tehet a műszerfalon egy diszkrét lámpa felvillantásával.

skyrangr 2011.03.01. 09:12:00

@_alesi_: Hasonmás c. film megvolt? :)
nem biztos hogy olyan jó lenne az a nagy biztonság...

Shadowbull 2011.03.01. 09:12:28

@Jean-Baptiste Emanuel Zorg: "ha nekem kilép egy kismama babkocsival, elrántom a kormányt, és nem engedi? "

Gondolod erre nem gondoltak?

nyilvan van ezer parameter, amit figyel a szamitogep.

az egyik valoszinuleg a kormanymozdulat sebessege.

Ahogy a padlogaz a sebessegkorlatozast is felulirta.

sb

Herman 2011.03.01. 09:12:38

@cso zsi:

Szép új világ, amikor egy szaros PC fogja az atomtölteteket irányítani...

Köszönöm, nem kérek belőle.

_alesi_ · http://alesi.tumblr.com 2011.03.01. 09:13:08

@Herman: most vegyük azt, hogy az emberek hányszor taposnak gázpedálra a fék helyett és okoznak balesetet? Mi emberek már most sokkal többet hibázunk.

Donor 2011.03.01. 09:13:12

@Shadowbull: De, sajnos igaz, csak ez nem lenne jó marketing. Egyénileg lehet hogy megment az ABS, de statisztikailag nem kimutatható hogy kevesebb baleset lenne.

Shadowbull 2011.03.01. 09:13:50

@Donor: Ugye nem vezettel meg automatat?

sb

Donor 2011.03.01. 09:14:28

@Shadowbull: Ezzel egyettértek, és az autópályás robotpilóta meg is valósítható a közeljövőben. Ezt az egyett én is várom :)

Shadowbull 2011.03.01. 09:15:11

@Herman: A Toyota beragados gazpedalja mechanikus jellegu hiba, semmi koze az elektronikahoz.

sb

Donor 2011.03.01. 09:16:03

@Shadowbull: De, és nagyon utáltam. Pedig még egy Audi fokozatmentes is volt közöttük. Egyenesen borzalom. Menni megy, de hogy minek??

cso zsi 2011.03.01. 09:16:52

@Herman: Milyen autót használsz? Mert a Toyotán kívül pár típusnak már elektromos a gázpedálja. A gázbowden, és a fékcső is elszakadhat.

indapass90210 2011.03.01. 09:17:11

@Donor: így van! Mondjuk az automata váltó nem rossz dolog.

nyelv-ész 2011.03.01. 09:20:48

@Donor: Két nap alatt meg lehet tanulni, hogyan vezéreld a gázzal az automatát úgy, hogy azt csinálja, amit te akarsz. Több, mint 15 éve vezetek automata váltós autókat. Szerintem a kézi váltó csak akadályoz a hirtelen manővereknél, mert fél kézzel még azt is rángatni kell.

A boy named Sue (törölt) 2011.03.01. 09:23:16

Mos komolyan. Valaki abból ír cikket, hogy képtelen uralni egy mezei sebességlimitert?

Donor 2011.03.01. 09:23:16

@Herman: emiatt nem aggódnék, addig még elfogy az olaj, és legfeljebb a kőbaltában lesz fejlesztés, hogy pattintot vagy csiszolt éllel kéred a balta szalonban :D

fda 2011.03.01. 09:23:50

Sok-sok gyorsléptű barom van az utakon, aki bárkit bárhol elkezd megelőzni, akkora nagy király, sokat dobna a közlekedés nyugalmán, ha az ilyen majmok helyett egy számítógép felügyelné a kocsi mozgását. Mindenki másnak is segíthet.

Úgyis idő kérdése: szüleink még az automata mosógéptől, mobiltelefontól, mosogatógéptől is idegenkedtek, hogy az meg mire kell

cso zsi 2011.03.01. 09:25:04

@Herman: "hány éves vagy, királyfi?"

"Amikor elkezdték a BMG-109 Tomahawk robotrepülőgépet fejleszteni, még a nukleáris
fenyegetés árnyékában élt a világ. Azon folyt a verseny, hogy ki tudja az atombombáját minél
közelebb vinni a másikhoz. Tulajdonképpen erre találták ki, de az évek során olyan fejlődésen
ment keresztül, mint egyetlen más fegyvertípus sem. A nukleáris töltetet felváltotta a
hagyományos robbanófej és egyre kifinomultabbá vált a robotrepülőgép irányítása is."
"Már a repülés katonai alkalmazásának hajnalán születtek olyan ötletek, hogy hogyan lehetne
pilóta nélküli, irányítható bombát alkalmazni. 1914-ben Wilhelm von Siemens1 olyan,
léghajóról indított, robbanóanyagot hordozó siklórepülő építését javasolta, amelyet
legombolyodó elektromos kábelen át vezérelnek a célra"

hadmernok.hu/2010_1_berki.pdf

Shadowbull 2011.03.01. 09:25:18

@Donor: Nagyon rovid ido alatt megismered a valto "szokasait" es onnantol kezdve a gazpedallal ugy vezerled, ahogy akarod.

sb

fda 2011.03.01. 09:26:12

@Herman: szerinted a TOYOTA hibás gázpedálja okozott több balesetet az utóbbi 40 évben, vagy a mechanikusan jól működő pedált rosszul kezelő EMBEREK?

nyelv-ész 2011.03.01. 09:27:01

Prokee, eza tempomat limiteres történet pont olyan, mint amikor valaki a GPS-t átállítja gyalogos módba, aztán az autóval egész úton hazafele azon szitkozódik, hogy a rohadt GPS miért akarja őt bevinni a sétálóutcába.

Akinek nincs rutinja használni ezeket a technikai megoldásokat, az tanulja meg, és ne az emberi korlátokon siránkozzon. Egy 19. századi ember 5 perc alatt sikítófrászt kapna a nagyvárosi forgalomtól vagy egy tévétől, számítógéptől. Egyszerűen nincs felkészülve agyilag ennyi mindent feldolgozni, ami a 21. század emberének már teljesen természetes.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2011.03.01. 09:27:40

@cso zsi: Egy müszaki vizsgát teljesítö autón ne szakadjon már el se a gázbowden, se a fékcsö.

AciDuzzu 2011.03.01. 09:29:02

@Shadowbull: "akar a fene tobbszaz kilometereket levezetni, semmi szorakoztato vagy "vezetesi elmeny" nincs benne"

Kész szerencse, hogy nem a marketing részlegen dolgozol :))

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.01. 09:29:22

Szerintem nem az az igazi kérdés, hogy jók-e ezek a segédberendezések, mert sokszor biztos hasznosak; inkább az, hogy jól valósítják-e meg őket a gyártók? Ezt nagyon finomhangolni kéne, csak ugye a mai világban, a mesterségesen pörgetett gazdaság miatt erre nincs idő.

Na meg nem ártana az ilyen sávelhagyás-figyelő, meg vészfékező asszisztensek működésére valami szabvány. Nem mellesleg kiszelektálni a valóban hasznos dolgokat, visszajelzéseket.

Donor 2011.03.01. 09:32:36

@nyelv-ész: Ez egy nagyon jó példa arra, hogy fejlődik vissza az ember, ha rábizza magát a kütyükre.
Ha lett volna 120-as Skodád, neked sem okozna gondot a kézi váltás.
Tudod az az autó volt, aminél az egyik lábad a gázpedálon hogy ne fulladjon le, a másik a kuplungon, a harmadik a féken, miközben az egyik kezeddel tartod a váltót hogy ne dobja ki, és még a párásodó ablakot is törölgeted.

Egy sima kéziváltó ezek után egyáltalán nem akadályoz semmiben, ellenben a váratlan nyomaték váltás iszonyat bosszantó. Igen megtanulnám kezelni, hogy akkor váltson amikor én akarom, de minek, amikor már jelenleg is akkor váltok amikor én akarok? :D

Egy váltó nélküli Elektromos autóval nincs bajom, mivel a motor és a kerék kényszerkapcsolatban van, a sebesség összefügg a fordulatszámmal, és nem változik meg hirtelen a nyomaték, hiszen mindennél egyenletesebben adja le.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.01. 09:33:01

"Váltsunk vissza emberi nyelvre, mit jelent ez nekünk?"
Az ilyen mondatokat de utálom.sosem figyeltem oda pszichológia előadásokon, de ez még nekem is tök érthető volt. Ne tételezzük már fel, hogy embertársaink még ennyi műveltséggel sem rendelkeznek, hogy ennyit ne értsenek meg... Szóvordulatnak meg gagyi.

Amúgy a robotpilótás autókat itthon helyből be is tiltanák...
...mert megszűnne a szabálytalankodás, és a yard bevétele!!! :D

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2011.03.01. 09:33:15

@Shadowbull: hát nemtudom dude, lehetséges, h erre is gondoltak, de sok a "gondolom", meg a "biztos úgy van, hogy" . miért nem lehet ezeket a paramétereket elárulni? az autó egy gép, és az ember a felhasználó, és kezelőszemélyzet. nem kéne mindenről tudnia?

Donor 2011.03.01. 09:34:36

@Donor: Megjegyzem, feleségem is azon a szar skodán tanult vezetni. Azóta van jobb kocsink, de még mindig jobban vezet mint a legtöbb vezető, pedig nincs semmi ami gondolkodna helyette.

Shadowbull 2011.03.01. 09:38:03

@Donor: egyszeruen kenyelmesebb az automata. Minek valtogatni, ha megcsinalja a gep helyettem?

A kovetkezo autom valoszinuleg automata lesz.

sb

Martian (törölt) 2011.03.01. 09:38:28

Azért a cikk mond valamit... az utóbbi 70-80 évben nem gyorsult jelentősen az autózás sebessége, pedig egy '30-as években élő autós az addigi fejlődési görbéből következtethetett volna olyasmire, hogy - a számára futurisztikusan hangzó - 2010 tájékán a Budapest-Siófok távolság 10-15 percnyi út lesz autópályán (vagy légifolyosón :)).
A gyorsítás legnagyobb akadálya a vezető képességeiben van, ezt pedig csak gépi irányítással lehetne áthidalni. 4-500 km/órás tempónál nem is csak egy autó irányításáról van szó, hanem a teljes forgalom összehangolásáról.

Shadowbull 2011.03.01. 09:39:10

@Jean-Baptiste Emanuel Zorg: A hasznalati utasitasban sok minden le van irva, erdemes elolvasni.

sb

cso zsi 2011.03.01. 09:39:19

@malenykij polgar: Ne. Se a motor ne álljon, be, se a gyújtás ne hagyjon ki, és még sorolhatná az ember estig.
De, mint minden (ember által előállított) műszaki termék, nem megbízható, és nem mindenható.
Tehát előfordulhat.

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2011.03.01. 09:40:02

@guatrau: Azért azt megjegyezném, hogy a cikkben multitaskingot említenek, ami csak egyprocesszoros rendszerekben van. A többmagos/többprocisoknál ezt multiprocessingnek hívják már (és ide tartozik az SMP fogalma is).

zlaboncz (ZLC) 2011.03.01. 09:40:05

@Donor: "Ha soha nem hibázó számítógépek lennének, akkor nem lenne kifogásom az ellen, hogy azok irányítsák az autókat a forgalmasabb helyeken.
De egyenlőre ettől távol vagyunk. Addig az automata még csak ne is váltson helyettem, legfeljebb javaslatot tehet a műszerfalon egy diszkrét lámpa felvillantásával."

Hát, ha nem haragszol meg, akkor jobban örülnék neki, ha Te csak "javaslatot tennél" a vezetés körüli dolgokra, és nem vezetnél, mert kötve hiszem, hogy Te "soha nem hibázó" lennél...

Ez persze sarkítás, de azért ennyire nem fekete-fehér a dolog. Főleg a boncolgatott automata váltó témát tekintve, ugyanis erős túlzás az, hogy az átlag sofőr jobban tudna váltani, mint egy mai automata. Maga a váltási karakterisztika (az, hogy mikor váltson fel-le) is gondot okoz a legtöbb embernek, nemhogy az, hogy vészhelyzetben gyorsan és megfelelően visszaváltson! Egy mai rendes automata tizedmásodpercek alatt dönt és vált, ennyi idő alatt Átlagjóska a kuplungot nem találja meg...

Z.

Donor 2011.03.01. 09:42:36

@ColT: :))) az hagyján, de gondold el milyen nehéz lenne jogosítványt szereznie a robotpilótának, mert nem tud bemenni az okmányirodába és egyáltalán előbb magyar állampolgárságot kéne intézni neki :D

nyelv-ész 2011.03.01. 09:42:40

@Donor: Tíz évig Zsiguliztam, nekem ne rajzold le a kézi váltót. Van most is kéziváltós kocsim, de jobban szeretem az automatát.

És mint írtam, ha megtanulod gázpedállal vezérelni, akkor NINCS váratlan nyomatékváltás.

Ellenben előzéskor vagy a városban egy hirtelen manővernél gázadásra rögtön ott a teljesítmény, nem kell előtte gépészkedni, hogy most melyik lesz a helyes fokozat, amiben pont úgy húz a kocsi, ahogy kell.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.01. 09:43:38

@bonifac: Azért elég kevés esetben van annyi processzor, ahány szál... Ha a gépedben van 4 proci, és 6 szál fut, akkor valahány proci mégiscsak multitaskolni kényszerül - na ez lenne az operációs rendszer dolga, hogy elossza, hogy az a 3 szál kerüljön egy magra, amik külön nem foglalnak le egy egész magot.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.01. 09:46:03

@Donor: Amúgy ne abból induljunk már ki, hogy az asztali PC-den szar winnyóz van... Egy jobbféle szoftver, egy jobbféle (beágyazott) hardveren, nem fagy, és nem hibázik.

Az autód motorvezérlője- ha elektronikus gyújtása van - pl. nem szokott fagyni. Az enyémben sem, pedig az a 90-es évek elején készült, egy sima Atmel PIC van benne.

Csak a legtöbb embernek a számítógép az az asztali gagyi - hát a rendes számítógép nem az :D

zlaboncz (ZLC) 2011.03.01. 09:47:16

@Donor: "Tudod az az autó volt, aminél az egyik lábad a gázpedálon hogy ne fulladjon le, a másik a kuplungon, a harmadik a féken, miközben az egyik kezeddel tartod a váltót hogy ne dobja ki, és még a párásodó ablakot is törölgeted."

De ugye azzal is tisztában vagy, hogy egy ilyen autóval igen nehéz beilleszkedni egy mai forgalomba, ahol a sebesség nagyjából a megengedett maximumon van? (Lásd budapesti vagy autópályás közlekedés)

És nem okoz gondot a kézi váltás, de amikor vezetek, az idő nagyjából 99%-ban "közlekedek" nem pedig élvezetből vezetek. (Hát, sajnos, nem lehet mindenki autós újságíró...) A "közlekedésben" pedig csak teher a váltás, nem élvezet.

Z.

ati27 2011.03.01. 09:47:41

A cikk sok mindenben téved. Látszik, hogy olyan írta, aki nem igazán van otthon a mai rendszerekben. Persze nyomokban tartalmaz igazságot is! :) Nem baj, legalább hozzá lehet szólni, vitaindítónak jó alap. Tehát:sokkal több szál van itt mint elsőre tűnik. Automatizáció: Bizony több aspektusa van: Felmerült a robotpilóták témaköre. No egy robotpilóta nem egy "bonyolult" dolog(ezt most kvázi értettem" Mert ugye a levegőben 3 dimenziót lehet folyamatosan használni, nincsenek akadályok. A mai érzékelők pontosabban több szálon csatlakoznak egy központi számítógéphez, mivel nagyon sok paramétert figyelembe vesznak, ezért sokkal pontosabb, és gazdaságosabb pályát tud kiszámolni a robotpilóta mint az ember. De. Tedd ezt át egy városi forgalomra, ahol rengeteg esemény történik dinamikusan. Egyből meghal a "tudomány". Mivel a jelenlegi rendszerek alakfelismerő képessége messze az emberi agy mögött van. Egy egyszerű példa: az ember a másodperc tört része alatt el tudja dönteni, hogy egy képen van e macska. Még akkor is ha pl egy ajtó mögött van, és csak mondjuk farka látszik ki. Ugyanezt egy számítógép igencsak problémásan kezelné. Gondolj bele, hány féle macska fordul elő, és mennyi féle színben, mintázattal! Ezt a géppel meg kell tanítani! És ez csak egy macska képe volt, statikusan azaz egy időpillanatban. HA ezt a dolgot kiterjeszted időben, amikor a macska mozog, a feladat még hatványozottan bonyolultabb! És még mindig nem érkeztünk el arra a szintre, amikor "interaktívan" figyelni kell a környezetet! Azaz megjósolni a macska jövőbeni cselekvését: átmegy az úton? Merre indul el? pl van e egy kutya a környezetben? :) Az emberi agy ezeket a szitukat spontán pillanatok alatt kezeli, és nagy valószínűséggel jó "számításokat" kalkulál ki a jövőre vonatkozóan. Ráadásul pillanatok alatt ujraértelmezi a szitut. Pl a kutya hirtelen üldözőbe veszi a macskát, akkor ki tudja kalkulálni, hogy a merre fog szaladni :) esetleg ha van fa a környéken akkor tudja, hogy a macska fel fog mászni rá. (de lehet hogy nem). Egy szónak is 100 a vége. Ha összekötnénk az autókat, mármint az autóban lévő komputereket, az utakba pl beépítenénk egy vezetéket, amit egy érzékelő érzékel, és követ akkor mai technológiával igencsak hatékonyan lehetne ideális körülmények között ideális forgalomirányítást létrehozni. De ezeket az útvonalakat el kellene szeparálni az olyan "bizonytalan elemeket" mint az emberek, élőlények! Vagy pl az időjárás (szélsőséges esetben)! :). Egy másik példa tempomat esete. Ugye ma már van adaptív fajtája is, ami figyelembe veszi az előtted haladót. Mész az autópályán, beállítod 130-ra pl. Jön egy lejtő, a tempomat végig 130-on tartja a sebességet. Te meg felméred milyen mértékű lejtő jön, kilököd e üresbe a váltót? Esetleg látod már milyen mértékű emelkedő jön utána, és annak megfelelően veszel lendületet? Mennyire léped túl emiatt a korlátozást? Ha egyáltalán? Pillanatok alatt fel tudod mérni a forgalmi helyzetet is, hogy meg tudod e ezt csinálni? Nem ragozom tovább.. Ez csak egy példa volt egy olyan dologra, ami ma is létezik (tempomat) aminek elsődlegesen kényelmi szerepe van...

Grifter 2011.03.01. 09:47:44

@skyrangr: 1. Számítási kapacitás is csak technikai fejlettség kérdése. Pl. lsd legújabb torrent megoldás, ahol már nincs szükség szerverre, a kliensek megoldják önállóan. Ha van egy szabványosított rendszered, az autók szinte kész információkat közvetítenek egymásnak és minimális szükség van központi kapacitásra (mindenképpen van, több okból is, de annak közel sem kell mindent kiszámolnia)
Ne autóban gondolkozz, vonatban. Egy tehervonat átmegy úgy európán, hogy nem áll meg és ez nem azért lehetséges, mert a masiniszta bácsi kikerüli az akadályokat és ügyesen motorfékez ;)

2. Hogy adott társadalom mire és mennyire alaklamas ill. mit ismer fel és hogyan áll át másra, az egy teljesen más kérdés, ill. más megközelítés. (Lévén a társadalom a korábban említett alkalmatlan egyének tömege és mint tudjuk a tömeg nem okosabb, pont ellenkezőleg) Kishazánkban a működő rendszer sem működik, sőt.

Attól, mert van 300-al menő mágnesvasút, még járnak emberek szekéren. Nem lehet egy csetintéssel felzárkoztatni a világot.
Lesze hamarosan olyan (mondjuk holland, vagy japán) kisváros, ahol hasonló rendszer indul majd be? Szinte biztos. Átveszi-e valaha egy ilyen rendszer a teljes közlekedést bolygónkon? Biztos, hogy nem. Még a 10-20% is erős túlzás a közeljövőre nézve. (2050-ig)

Nagyon sok minden mást is baromi jól tudnánk csinálni, csak nem csináljuk - de ez már egy másik történet ;)

@Dövan: Ahhoz az autó/alternatíva gyártóknak, a biztosítóknak, a bankoknak (szóval úgy nagyjából mindenkinek, aki csak egy kis befolyással is bír jelen világunkban a gazdaságra) és még jó pár érdeknek lesz pár szava.
Fura mód a közös jó, szinte senkinek se jó, ha egy olyan világban élünk, ahol a növekedés és a haszon diktál.
Járművek, amiket nem kell lecserélni 3 évente, szinte sose sérülnek meg és ezért a finanszirozásuk sem jelent komolyabb problémát, ráadásul töredék annyi energiát használnak el? Ez bizony kurva jól hangzik, kivétel ha ahhoz a szűk réteghez tartozol, aki mindezeken keres és mellesleg MINDENRŐL dönt :]

Ahogy a népi mondás is tartja, biznisz iz biznisz.

nemegészenúgyvan 2011.03.01. 09:48:32

T. szerző
"A reflexeinket és tudatos cselekedeteinket irányító, igen változó teljesítőképességű szervünk borzasztóan régi konstrukció, és fejlődésének irama nagyságrendeket ugorva sem hasonlítható össze az autózásban használatos technológiával."
Ezt talán gondold át mégegyszer. Egyrészt egy átlagos emberi agy észlelési, ill. adatfeldolgozási képességéhez esetleg a legfejlettebb szuperszámítógépek ezen képességét lehet hasonlítani, hogy világos legyen, valószinüleg egy teljes évi Focus össze számítógépe sem rendelkezik akkora potenciállal mint az agy.
Másrészt, az agy nem az észlelési, ill. adatfeldolgozási képességének fejlesztésével - mive az éppen eléggé fejlett - hanem az ún. tanulási képességének kiaknázásával tud megfelelni a körülményeknek. Gondolj csak magadra, evolúciós mértékkel az életed nem is mérhető és mégis a szerinted fejlődésre nem képes agyad - remélhetőleg - a kezdeti információk, adatok sokszorosát hordozza és dolgozza fel. Úgyhogy szerintem pár nap "tanulás" egy új autóban és az agy a megoldhatatlannak látszó feladatokat is rutinszerűen fogja megoldani. Erre egyébként a cikkben is van egy remek példa..."ezért odaléptem az autónak, az meg megindult, mert a padlógáz felülírja a sebességlimitert." Ezt a megoldást valószínűleg az agyad dobta ki valamely elraktározott info alapján. Mi ez ha nem az agynak a felülmúlhatatlan képessége?

chabusch 2011.03.01. 09:49:07

Szvsz szerintem az lenne a legjobb megoldás, ha a vezetés illúzióját meghagyva venné át az irányítást a robotpilóta. Azaz amíg biztonságosan, szabályosan vezetek, nem szól bele abba, hogy mit csinálok, de a veszélyes utasításokat (pl. 200 km/h mellett kormány ütközésig jobbra) nem hajtja végre, illetve megfelelően korrigál.

De persze aki nem akar illúziót, az akár hátra is dőlhet, rábízva az egészet a robotra.

Shadowbull 2011.03.01. 09:49:11

@ColT: A Windows se fagy le normalis hardveren. Az autos szoftverek meg plane nem.

sb

Donor 2011.03.01. 09:53:44

@Shadowbull: Neked kényelmesebb, vegyél azt, te dolgod.
Engem csak bosszant. Nekem nem kényelmetlenebb kézzel váltani mert reflex. Többnyire azt sem tudom hanyadik fokozatban vagyok, mert annyire nem kell odafigyelni, annyire reflex szerűen történik, a mozdulat pedig nem fárasztó, nem akadályoz.

Persze a váltó kényszer megoldás a motorok nyomatékgörbéje miatt, de akkor is én akarom uralni, hogy és miként adom rá az útra a vonóerőt és ezzel sok vezetni szerető ember van így.

Én motorral versenyzek, ott megengedhetettlen az, hogy ne pontosan akkor váltson amikor én akarom, el is esnék ha kanyar közben egy tized másodperccel előbb vagy később kapcsolna fel, minthogy én akarom.

zlaboncz (ZLC) 2011.03.01. 09:54:25

@Martian: " az utóbbi 70-80 évben nem gyorsult jelentősen az autózás sebessége"

Ezt ugye viccnek szántad? Csak az elmúlt 30 évben, mióta Warbiból meg Skodából újabb autókba ültünk (vagy szerencsésebb országokban kettes Golfból ötösbe) számottevően gyorsult aforgalom átlegsebessége! És az, hogy ez számszerűen csak 20-30-40 km/h az nem jelenti azt, hogy nem igényelne nagyságrenddel nagyobb figyelmet és koncentrálást. (Elég csak a szülőket megnézni, akik anno nagyon jól vezettek, ma egy pesti vagy autópályás forgalomban félnek, nem szeretnek vezetni!)

Z.

hovarju 2011.03.01. 09:58:57

@ Shadowbull 2011.03.01. 09:25:18
Nagyon rovid ido alatt megismered a valto "szokasait" es onnantol kezdve a gazpedallal ugy vezerled, ahogy akarod.

Ezt hívják tehát mesterséges intelligenciának. A mesterséges automatika rákényszeríti a humán intelligenciát, hogy alkalmazkodjon az "ő" korlátolt képességeihez.

Nem ám fordítva, hogy az automata "értené meg" az ember szokásait, és adaptálná a jármű vezérlésében.

Ha ezt hívják technnikai fejlődésnek, akkor hajrá. Csak el lehet teljesen csökevényesíteni az emberi agyat pár tíz év alatt, amit a természet pár millió év alatt emelt a jelenlegi szintjére. Hurrá.

Donor 2011.03.01. 10:00:30

@zlaboncz (ZLC): Lehet hogy nem találom el olyan pontosan mikor kell váltani, az optimálishoz. DE az automata pedig nem tudja, hogy nekem mikor van szükségem váltásra és mikor esne rosszul, jobb ha nem szól bele.

Grifter 2011.03.01. 10:02:13

@Grifter: "Még a 10-20% is erős túlzás a közeljövőre nézve. (2050-ig)"

Ezt átfogalmaznám: Még az 1-2% is valószinűtlen a közeljövőben. Előbb kis zárt közösségekben fog megvalósulni, majd egy nagyvárosban és szép lassan elterjed. De max. lokálisan lesz domináns (bár a kőolajszármazékok drasztikus fogyása meglepő dolgokat eredményezhet) és nem feltétlenül lesz olyan univerzális, mint az autó.
Az nem kérdés, hogy egyre automatizáltabb lesz-e a közlekedés. A kérdés csak az, milyen alternatívák valósulnak majd meg világszerte.

A japánok már turboliftes fénykabinnal fognak munkába járni úgy, hogy ki se lépnek az utcára, amikor a magyar még mindig azzal lesz elfoglalva, hogy miért 5000 forint egy deci benzin, hány százalékát lopják ki egy autópályának és miért nincs parkolóhely a városban.
(Afrikában pedig még mindig olcsó lesz a homok.)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.01. 10:03:50

@Grifter: Na de egyetértek a második felével...
Meg akarta a minap magyarázni az egyik kollega, hogy a mesterségesen pörgetett gazdaság mindenkinek jó, és hülye vagyok, ha nem így gondolom.

Na persze rövid távon jó, hosszú távon meg lehet fenntarthatóságról pofázni, aztán majd elfogy az olaj, a víz, stb.

Donor 2011.03.01. 10:04:22

@nyelv-ész: Vegyél automatát, neked az való.

Géza 2011.03.01. 10:05:50

@chabusch: Ismerek valakit, aki nemreg vett egy ilyen "okos" autot, es nagyon boldog vele (mert nagyon sokba kerult). allitolag az sem zavarja, hogy pirosnal a rendszer magatol leallitja a motort, "mert az takarekos" es idonkent spontan felhivja a feleseget. na jo, biztos segit a savtartasban is.. :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.01. 10:05:59

@Shadowbull: Olyan hardver nincs, amin az a fosot még nem láttam fagyni :D
Nem is win alól írok most sem :D (Tapasztalatok a melóhelyen található, ezres nagyságrendű gép esetében vannak.)

Shadowbull 2011.03.01. 10:07:07

@Donor: "de akkor is én akarom uralni, hogy és miként adom rá az útra a vonóerőt és ezzel sok vezetni szerető ember van így."

Normalis hetkoznapi kozlekedesben ez teljesen irrelevans. Semmi szukseg vonoero adagolasra. Viszont egy varosi stop&go forgalomban rohadtul unalmas 5 meterenkent kikuplungolni, elindulni, egyes kettes, aztan megint megallni....

Sportos vezetesnel, sportos autoban meg egyszeruen a kezivalto es az ember a leggyengebb lancszem, egy dupplakupplungos valto manualis modban sokkal hatekonyabb.

sb

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.01. 10:08:11

@Shadowbull: Viszont a kéziváltó egy élményautóban me az élmény része ;) Ez már nagyon ízlés dolga, amiről nem érdemes vitatkozni.

Shadowbull 2011.03.01. 10:08:49

@hovarju: Figyi, miert beszelgetsz olyasmirol, amirol semmifele gyakorlati tapasztalatod nincs?

sb

Tigrisszív 2011.03.01. 10:10:36

Ugye azért mindenkinek megvan, hogy a cikkhez tartozó kép a Total Recall (Emlékmás) c. filmből van... :)

Engem amúgy nem zavar a teknika ilyen irányú fejlődése, hiszen úgysem tudom megfizetni. :D

zlaboncz (ZLC) 2011.03.01. 10:10:41

@Donor: Igen, de ahogy írtad, te alapvetően versenyzel, és ez meghatározza a gondolkodásodat. Rád nem érvényes a "99%-ban közlekedik" kitétel sem. (Na jó, nem csak az autós újságíróknak jó... :) )

Z.

Shadowbull 2011.03.01. 10:11:02

@ColT: en konkretan melohelyen legalabb 10 eve nem lattam lefagyott szamitogepet. Ugye itt normalis hardver van.

es otthon is csak akkor, ha a hardver vacakol.

sb

2011.03.01. 10:12:43

Képes az ember a kütyüvel is az autóvezetésre. Az öregek régen arra panaszkodtak, hogy ezek a mai vacak járgányok még az indexet is visszaveszik a kanyar végén, néha közben, "ezeket nem lehet vezetni". Lehet, csak meg kell ismerkedni az indexkar működési elvével. Cserébe nem kell tudni, mi a szívató, és hogyan tisztítsuk meg a gyertyákat olajos drótkefével hidegindítás előtt. Idővel a radart és társait is sikerül megszokni, ha szellemileg nem túl fáradt hozzá az ember:)

Shadowbull 2011.03.01. 10:13:11

@ColT: en is igy gondoltam korabban. Aztan elkezdtem vezetni komolyabb autokat, es elkezdett zavarni, hogy marhara nem vagyok eleg kihasznalni az auto kepessegeit. Igy aztan a sajat benasagi faktoraimbol igyekszem kiiktatni nehanyat, es ezek kozul az egyik a kezivaltas.

sb

rekszem 2011.03.01. 10:14:13

@Géza:

mondjuk nem tudom mekkor a élvezeti értéke van annak, hogy piros lámpánál ácsorgáskor a pénzed szó szerint füstbe megy

A városi közlekedés nagy forgalomban meg minden autóval csak kínszenvedés, a vezetés öröméből semmi sincsen. De még az individualitás is messze van akár egy bringáétól, ugyanis ha bedugul mondjuk a hungária, ahol se jobbra, se balra, akkor egyszerűen csak sodródsz a többiekkel, és kurvára nem tudsz mást csinálni.

ati27 2011.03.01. 10:15:55

@chabusch:

pl kigurul eléd egy pöttyös labda. Te már tudod, hogy azt autómatikusan követni fogja a gyerek. És ennek megfelelően cselekszel. Mert pl tényleg látod hogy jön a gyerek.. De a számítógép nem figyeli a környezeted! Ha nem jön a gyerek, és mögötted éppen jön egy kamion akkor le se szarod a labdát. Vagy ha jön mögötted a kamion és jön a gyerek is, akkor pillanatok alatt feldolgozod jó esetben, hogy merre rántod félre a kormányt! A szemközti sáv üres? Belátható? Vagy a padka felé? Ott van valami? Teherautó áll az út szélén? Vagy csak egy műanyag kuka? Mik a prioritások? Az emberi élet védelme? Esetleg anyagi? Nehogymá az új Mondeomnak nagy baja legyen? Inkább elütöm a kölköt? (szélsőséges eset, tudom) Szal ezt nehéz még leprogizni...

Martian (törölt) 2011.03.01. 10:17:53

@zlaboncz (ZLC):
"Csak az elmúlt 30 évben, mióta Warbiból meg Skodából újabb autókba ültünk (vagy szerencsésebb országokban kettes Golfból ötösbe) számottevően gyorsult a forgalom átlegsebessége!"

Én a "XXI. századi jellegű tempó" alatt az olyan régebbi, előrevetített becslésekre gondoltam, amelyekben a gyorsforgalmi átlagsebesség nem 100-ról 160-ra, hanem 3-400 km/ó sebességre nő.

"És az, hogy ez számszerűen csak 20-30-40 km/h az nem jelenti azt, hogy nem igényelne nagyságrenddel nagyobb figyelmet és koncentrálást."

Bizony... és ha ezt még fokozni akarjuk, akkor szükség lesz a gépi irányításra.

rekszem 2011.03.01. 10:18:00

Na meg a biztonsái elektronikának ott jut szerepe, ahol az emebri tudás elfogy. Persze tudom, itt mindenki napi szinten gyakolja a vészfékezést, mecsúszást, stb. és igen, mindenki tud úgy fékezni is, hogy a kocsi jobb és baloldali kerekei között változtatja a fékerőt, mondjuk mikor félig lent van az útpadkán. Azok is akik a fára tekerednek a vassal, meg a legyőzhetetlen tudásukkal.

rekszem 2011.03.01. 10:19:47

@ati27:

ez igaz, de szerintem autpályán jól működhet a dolog. Ott kevesebb ilyen esemény van, mint pl. a leállósávos baleset.

rekszem 2011.03.01. 10:22:25

@Martian:

A spanyolok éppen 110-re csökkentették a sebesséet a sztrádán az üzemanyag takarékosság miatt, és valszeg ők csak az első fecskék.

Szerintem itt semmiféle gyorsulás nem lesz, maximum a vasúti közlekedésben, de abban sem vagyok biztos.

Martian (törölt) 2011.03.01. 10:22:51

@ati27: az ilyen stresszhelyzetekben általában elég rosszul reagálnak az emberek, ugyanakkor a MI felmérni sem képes ilyen komplikált helyzeteket, amelyekben sok a szubjektív tényező.

Viszont zárt gyorsforgalmi úton jelentősen leegyszerűsödik mindez, mert a veszélyességi tényezők jobban behatárolhatók (nem gurul ki a labda).

beepee 2011.03.01. 10:23:03

Elektromos autókkal kapcsolatban kérdeznék.
Fejlesztenek lassú járású motorokat hozzá? Vagy léptetőmotorok lesznek? Mert szép ez a kényszerkapcsolatosdi, de ahhoz nagyon kis fordulatszámon nagyon nagy nyomaték kellene, nem?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.01. 10:23:57

@Shadowbull: Normális hardver akad nálunk is, de szopás az van vele rendesen. A nyilvántartás szerint most járunk 4500 körül, abból persze 1-2 ezer már régen selejtbe került.

Na persze, ennyi között már előfordulnak oprendszer hibák, de egy autó vezérlésében még ennél negyságrenddel jobb szoftverre van szükség.

És nyilván megvalósítható, mivel az utakon futó autók többsége jól működik, főleg a fontosabb cuccok, mint az ABS motorvezérlés szoftvere.

Dreamer_hu 2011.03.01. 10:28:19

Bár nem erről szól a post, de miért nem azzal foglalkoznak a gyártók, hogy egy átlagos 1.6-os 100 lovas autó fogyasszon 3 l üzemanyagot. Na ezen kellene rugzni, nem az autómata rendszereken.

Martian (törölt) 2011.03.01. 10:28:37

@rekszem: OK, de itt most nem az energetikai háttérről, hanem a tudat képességeiről megy a vita... és ha így nézzük, még Tesla bácsi ingyenenergiás csodaautójával sincs megoldva az emberi vezető, mint gyenge láncszem kérdése.

Lehet, hogy az autópályák hosszú távú összeköttetései helyett egyszerűbb megoldás lenne az autók gyorsvasúti szállítása 4-500 km/órás tempóval... ehhez képest a "hagyományos" autós közlekedés jó lenne helyi viszonyok között vagy túrázós bóklászásra...

rekszem 2011.03.01. 10:37:03

@Martian:

Persze, én csak azért írtam, mert arról volt szó, hogy a sebesség növekedéséve egyre nagyobb szerepe lehetne az automatikának.

Ha a sztrádán csak 80 lenne a megengedett, akkor annyival csökkenne a rizikófaktor (és a sebességet sem lehetne növelni ugyebár külső tényezők miatt), hogy nem biztos, hogy megérné ilyesmibe ölni a suskát.

Személy szerint zárt úthálózaton amúgy jó ötletnek tartom az automatikát, mert az úgyis a közlekedésről szól, nem arról, hogy autókázunk egy jót. Városban is segíthetne a dugók lekűzdésében, ha pl, a lámpánál mindenki autója egyszerre indulna el a jelzésre, vagy meggátolná a pirosnál beragadó autókat. Mondjuk ezek lehetnének félautomata rendszerek is, pl. figyelmeztet az indulásra pár másodperccel hamarabb, esetleg beindítja a start-stop rendszert, vagy ilyesmi.

zlaboncz (ZLC) 2011.03.01. 10:43:28

@Dreamer_hu: Azért, mert a robbanómotorral nagyjából elérték azt a határt, ahonnan továbblépni csak iszonyú befektetés és erőfeszítés árán lehet, és számottevő eredményt nem hoz. MOst már technológiai váltás lenne szükséges. Erről meg van elég összeesküvés-elmélet, hogy miért nem váltanak...

Z.

hovarju 2011.03.01. 10:44:04

@Shadowbull: Figyi, miert beszelgetsz olyasmirol, amirol semmifele gyakorlati tapasztalatod nincs?

* * *

Látom, tudod fokozni a sületlenségeidet. A válaszom a bárgyú beszólásodra:

figyi, miért próbálsz meg másokat megítélni, akiket nem is ismersz?

Lefordítva, hogy megértsd: mi alapján döntöd te el, hogy nekem miről van gyakorlati tapasztalatom?

Bár a kommented nyilvánvalóan csak terelés volt, mert érdemben nem tudtál válaszolni egy valós problémára.

A baj sajnos ott van, hogy a sok önjelölt zseni járműfejlesztő (ugye te nem az vagy, még mielőtt megsértődnél) kiválóan megold technikai problémákat, csak a humán interfészt felejtik ki a képletből.

Bizonyára a BMW automata váltója kiváló és hibátlan, de amíg az embernek kell alkalmazkodnia "a szokásaihoz", addig még van rajta mit finomítani.

''autónepper.'' 2011.03.01. 10:44:39

@BugFixed: na ezért nem használok indexet mert ilyen bonyolult kezelni!

egyébként én azt mondom ne döntsön már helyettem egy gép. most én vok a profi vagy a gép?

cso zsi 2011.03.01. 10:45:07

@ColT: Off:
A tapasztalat az, hogy normális hardveren semmi baja. Ellenben a mindenféle gány módon megírt programocska, beépülő, és fityfene az lerohasztja.

cso zsi 2011.03.01. 10:46:16

@''autónepper.'': A gép profi, te meg vok vagy. Mi a kérdés?

zlaboncz (ZLC) 2011.03.01. 10:46:37

@rekszem: A zártpályás rendszerek már meesze előrébb tartanak, ott nagyon sok helyen van teljesen automata rendszer, ahol valóban nincs vezetője a szerelvényeknek (pl. metrókban, nálunk is lehetett volna, ha nem baltázzák el...)

Szóval egyelőre az autók túlautomatizálása helyett jobb lenne a megfelelő tömegközlekedés kiépítése, kifejlesztése, utána lehetne az "egyéni tömegközlekedés" elvein gondolkodni.

Z.

rekszem 2011.03.01. 10:47:24

@''autónepper.'':

a langlovagok.hu -t átnézve, azt kell mondjam, inkább az autó

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.01. 10:48:39

@cso zsi: NA egy rendesen megírt oprendszer pont, hogy nem fagyhatna semmi gány progitól, mert meg kéne védeine a kernelt.

A Linuxom évek óta nem fagyott, akármit csináltam vele...

rekszem 2011.03.01. 10:56:32

@zlaboncz (ZLC):

a mi metrónk is félautomata, a sofőr gyorsít a kívánt sebesséi, de a metro normál esetben magától fékez (mentem egy kört a fülkében.

Nem lenne rossz a automatika az autóknál sem, főleg mert akkor lehetne úgy tervezni egy autót, hogy városban max. 50, gyorsforgalmin meg az automatika vezetné a kocsikat libasorban. Ezzel lehetne a kocsik biztonsági biztonságát 50-hez tervezni, csökkenne a fogyasztás, és gyengébb motor is elé lenne beléjük, ami megint csökkentené a fogyasztást, főleg, hogy ebben az esetben le lehetne venni a max sebességet 80-90-re, mivel ezt a tempót nagy forgalomban is jó eséllyes tudná tartani, nem lennének hullámzó szakaszok.

Vortex 2011.03.01. 10:56:49

@Dövan: "Persze már ma is lehet olyan gépet gyártani, ami jobban fog vezetni az emberek 50%-ánál, de nem véletlenül nem bízzák a repülők le és felszállását sem robotpilótára. "

A leszállást már két évtizede képes végrehajtani egy repülőgép 0 vízszintes és 0 függőleges látás mellett is.
A felszállás még valóban nem automatizált a mai napig.

cso zsi 2011.03.01. 10:58:54

@Martian: "Lehet, hogy az autópályák hosszú távú összeköttetései helyett egyszerűbb megoldás lenne az autók gyorsvasúti szállítása 4-500 km/órás tempóval... ehhez képest a "hagyományos" autós közlekedés jó lenne helyi viszonyok között vagy túrázós bóklászásra... "

Mekkora távról beszélünk?
100-500 km között biztos, hogy megfelelne az automata "vonatozás", nagyobb távolságra meg vagy vonat, vagy repülő lenne érdemes, a csomagok függvényében.
Gyorsvasúti szállítás? Olyan lenne, mint Prágáig repülőzni. 1 óra becsekkolás, egy óra repülőútért.
Anno az NDK és Budapest között járó vonatok mögé volt felcsatolva autószállító vagon is. Mennyi ideig tart 20-40 autót felpakolni egy állomáson?
Mennyi ideig tart egy BP-Amszterdam autósvonat összeállítása? Hogy "száll le" a Münchenig utazó?

Shadowbull 2011.03.01. 11:02:14

@hovarju:

"figyi, miért próbálsz meg másokat megítélni, akiket nem is ismersz?"

en csak azt itelem meg amit irtal. Konkretan marhasagot, aminek semmi koze nincs a gyakorlati tapasztalatokhoz.

"érdemben nem tudtál válaszolni egy valós problémára."

Amit te problemanak latsz, az konkretan nem igazan letezik:

"Nem ám fordítva, hogy az automata "értené meg" az ember szokásait, és adaptálná a jármű vezérlésében."

Az automata valtok az esetek 99%-aban tokeletesen "megertik" mit akar az ember, teljesen jol mukodo adaptiv rendszerek vannak mar evek ota. a maradek 1 %-ban, amikor a valto eppen nem azt csinalna, amit az ember akarna, akkor meg a gazpedallal siman ra lehet venni, amire akarod. Ami logikailag semmiben nem kulonbozik attol, ahogy a manualis valtot kezeled, mert az meg annyira sem talalja ki a gondolataidat, mint az automata. Racuppantal egy fel mondatra, es abbol levezettel egy elmeletet, aminek semmi valos alapja nincs.

"csak a humán interfészt felejtik ki a képletből."

dehogy felejtik.

"amíg az embernek kell alkalmazkodnia "a szokásaihoz", addig még van rajta mit finomítani."

Elarulok egy titkot: mindig az embernek kell alkalmazkodni. A kezivaltonal is, sot ott kell csak igazan, mert ott mindig neked kell mindent csinalnod.

sb

A boy named Sue (törölt) 2011.03.01. 11:03:54

@beepee: A villanymotor pontosan ezt tudja. Nulla fordulaton (induláskor) a legnagyobb a nyomatéka. Ezért nem kell kuplung a villanyautóba. (Meg a gőzmozdonyba sem.)

Más: Aki itt Windows-Linux vonaulaton rugózik mert látotmár PC-n Ubuntut, az kicsit mélyedjen el a beágyazott vezértlőrendszerek lekivilágában, tanuljon meg olyan fogalmakat, mint hard realtime, watchdog, failsafe, voter stb. Majd utánna jöjjön vissza osztani az észt.

zulululu 2011.03.01. 11:05:32

"Valasz simán, nekem csak teher"

Atyaeg...ennyi embernek?? Hat nemcsoda hogy ilyen a moral itthon... pfff
:\\\

Mathiask 2011.03.01. 11:06:05

@Shadowbull: Persze, pár perc alatt nem fogsz tudni jól váltani egy ismeretlen erős autóban kézzel. Hosszútávon nem vagyok benne biztos, hogy ez a helyzet. Mindenhez hozzá lehet szokni, fejlődni és akkor már nem is tűnik akkora nagy kalandnak.

ati27 2011.03.01. 11:06:35

Jelen pillanatban az autó az egyik fő közlekedési eszköz pont. Fejlődés van? nézzük kb 30 éves távon. Skoda-lada golf I.. Ja és persze nézzük azt hogy milyen mennyiségű autó volt akkor forgalomban. Tehát motorikusan: 1.2-1.6 motorok kb 40-60 lóerő teljesítménnyel, Fogyasztás: 8-10-12 liter. Káros-anyag kibocsátás minden bizonnyal elég rossz. Üzembiztonság 1 nagyságrenddel rosszabb. ABS, ESP légzsákok, kaszniban lévő biztonsági elemek 0, téli gumi (mi az)? Nézd meg a cikkbe belinkelt műszerfalakat, kormányt. kezelészerveket! Ergonomia, mi az? A mai világban a sebesség nem gyorsult olyan mértékben. (a szabályok által megengedettre gondolok) Viszont a forgalom majdnem exponenciálisan nőtt. Tehát ezek a fejlesztések ami a mai autóban vannak, elsősorban az ergonómiát, és az autóvezetést egyszerűsítik le, hogy az átlagvezetőnek minél több ideje legyen a forgalom figyelésére koncentrálni. Volt trabantom, tudom mi az amikor az embernek 3 lába, és 3 keze kellett volna lennie, pláne télen :) Szóval érzitek mit akarok mondani? :)

Martian (törölt) 2011.03.01. 11:06:55

@cso zsi: "Anno az NDK és Budapest között járó vonatok mögé volt felcsatolva autószállító vagon is. Mennyi ideig tart 20-40 autót felpakolni egy állomáson?"

Ennek minimalizálásához még mindig jobban megbízom a gépészek zsenialitásában, mint egy mindentudó autóirányító MI rendszerben. :))

Shadowbull 2011.03.01. 11:09:40

@Mathiask: Egy DSGvel akkor sem veszed fel a versenyt, akarmilyen jo vagy.

sb

ati27 2011.03.01. 11:09:47

@Martian: @Vortex:
pedig a leszállás bonyolultabb művelet :D

rekszem 2011.03.01. 11:15:38

@ati27:

Amúgy igen, egy modern autót sokkal könnyebb vezetni, mert nem kell gépészkedni ezerrel, és jobban lehet a forgalmat figyelni.

Persze az autózás sajnos nagyon elavult dolog, akármilyen fejlett is részleteiben a hardver.

Egyrészt mert túl nagy helyet foglal, ezzel a saját alkalmazását gátolja a városkban.

Másrészt iszonyú környezetszennyező, és olyan energiaforrást használ, ami éppen elfogyóban van, ezért az üzemeltetése belátható időn belül gazgdaságilag ellehetlenül, majd fizikailag is.

Az elektromos autó iscsak korlátozottan ad ezekre választ jelenleg.

rekszem 2011.03.01. 11:17:05

@ati27:

a felszálás a veszélyesebb, sőt, ha jól tudom az egész repülés alatt az a legveszélyesebb, ugyanis a hajtóművek csutkán vannak hajtva, és ha valami gebasz van, akkor nincs lehetőség korrigálásra.

h4z4rd 2011.03.01. 11:21:38

Két dolog:

-a TANULÁS a kulcs az új feladatok megoldására (mint ahogyan előttem ezt már páran leírták), és erre egy átlagos agynak kell, hogy legyen még bőven kapacitása. Pár nap elég megszokni.

-a valós veszélyt én azokban a szitukban látom, mint ami egy barátom családjában esett meg: a feleség átült a Suzukija javításának idejére (kb 2hét) a férj fullos Passatjába és megszokta a menetstabilizátor, valamint a többi kütyü előnyét. Ennyi idő kellett hozzá, hogy elkényelmesedjen.
Egy napra rá, hogy visszaült a fapados Suzukiba, szerintetek mi történ?
Elesett csúnyán...

ati27 2011.03.01. 11:21:46

@Shadowbull:
Ez így van! Ne feledjük a motorok teljesítménye igencsak megnőtt az utobbi időben. Ami a váltókra fokozott terhelést ró. Manuális váltásnál nem kevésszer becsúszik az, hogy nem a megfelelő ütembe választod. Autómatánál össze lehet hangolni, méretezni lehet pontosan az üzemmódokra. Ergo tömegcsökkenés, fogyasztás csökkenés, kevesebb nyersanyag ergó energia sporolás a gyártásnál.

h4z4rd 2011.03.01. 11:23:36

Ja, és ha már Jacko és mashup, akkor ezt:

www.youtube.com/watch?v=XnJQMReXzD8

rekszem 2011.03.01. 11:25:35

Shadowbull

nem annyira a témához kapcsolódik, de neked van némi ráltásod a témára

Az autóiparban miért nem terjedt el a
z elektromos autó benzinagregáttal működtetve?

Úgy értem az átalakítási veszteségeken kívül csak előnye lenne szerintem. Nem kéne sebváltó, kuplunk, agymotor esetén féltengelyek, kardán, bonyolult összkerékhajtások, difizár, stb. Az egyes menetdimanikai vezérlés is sokkal könnyebb lenne. Na jó, kéne bele agymotor a benzines mellé. Cserébe a benzines lehetne egyszerűbb, lehetne optimálisabb fogyasztásra hangolni, az aksik vagy kondenzátorok révén pedig egy-egy előzéshez tudna extra energiát is igénybe venni a rendszer (tehát kissebb benzinmotor is elég lenne, ami csak 130-as tempóhoz tud tartósan energiát biztosítani).

Mathiask 2011.03.01. 11:27:50

@Shadowbull: Élményben? Simán felveheti szerintem, ha esetleg sebességben nem is.

Amúgy linkelt már ide videót valaki, amikor Jason Plato jobb volt köridőben is a kézi váltós porscheval, mint a dsg-vel. A dsg alapból nehezebb vagy 40kg-al ugye.

indapass90210 2011.03.01. 11:30:13

@Vortex: te mikor repültél utoljára olyan géppel, amit aztán számítógép tett le?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.01. 11:30:51

@h4z4rd: Ez leginkább a hülyeség példája.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.01. 11:32:34

@Dövan: Viszont olyanon tuti, amit számítógép vezetett.

Az egy dolog, hogy nem használnak teljesen automatikus leszállítást.

Amúgy a felderítő robotrepülőgépek (UAV) is jórészt magukat vezetik.

rekszem 2011.03.01. 11:32:39

Mondjuk abból kell kiinídulni, hogy az autó minden formájában egy gép, amit nem az emberi erő hajt meg, hanem külső energiaforrás. Tehát lenyomjuk a gázpedált, az meg egy sor bonyolult eseményen keresztül, elvisz minket A-ból B-be.

Innentől kezdve már csak nagyon elméleti a vita, hogy az irányítás milyen mértékben van automatizálva. Hogy elég csak azt megadni neki, hogy hová szeretnék menni, vagy esetleg egy kormánnyal kell utasításokat adnom neki folyamatosan.

Vortex 2011.03.01. 11:36:44

Shadowbull 2011.03.01. 11:06:17
"@Vortex: ez speciel mindent magatol csinal.

en.wikipedia.org/wiki/Northrop_Grumman_RQ-4_Global_Hawk"

Én a kereskedelmi utas- és teherszállító gépekre írtam amit írtam.

ati27 2011.03.01. 11:09:47
@Martian: @Vortex:
pedig a leszállás bonyolultabb művelet :D

Csak bizonyos szempontból. A repülőgépek dinamikáját tekintve a felszállás nehezebb eset.

h4z4rd 2011.03.01. 11:38:38

@ColT: Bizonyos szempontból, igen.
Másrészt szerintem annyi történt, hogy a nő agya egyszerűen alkalmazkodott a körülményekhez, amelyek a modern, és asszisztenciával telepakolt kocsikban jól tolerálják az alacsonyabb szintű koncentrációt, hiszen jó esetben akkor is be tudod venni a kanyart, amit egy puritán kocsival nem.

Amúgy meg igazad van, az ember legyen annyira jelen (tudatos), hogy észleli, amikor visszaül a fapadosba... de lássuk be, ez általánosan nem jellemző.

Vortex 2011.03.01. 11:40:07

Dövan 2011.03.01. 11:30:13
@Vortex: te mikor repültél utoljára olyan géppel, amit aztán számítógép tett le?

2010. szeptemberben, akkor utaztam legutóbb utasszállítóval. Kisgépen pedig én is repülök, mint pilóta.

Te honnan tudod, hogy mikor vezet ember, és mikor gép? Elárulom: csak akkor tudod, ha bent ülsz a pilótafülkében...

Shadowbull 2011.03.01. 11:40:14

@h4z4rd: "megszokta a menetstabilizátor, valamint a többi kütyü előnyét. Ennyi idő kellett hozzá, hogy elkényelmesedjen."

Perszepersze.

az asszony beult a Passatba, es onnantol kezdve minden nap padlogazzal indult, csikorgo kerekekkel fordult, es a lampanal satufekkel allt meg.

Ugyan mar.

sb

Vortex 2011.03.01. 11:41:20

@ColT: ColT · kilatas.webuda.com/ 2011.03.01. 11:32:34
@Dövan: Viszont olyanon tuti, amit számítógép vezetett.

Az egy dolog, hogy nem használnak teljesen automatikus leszállítást.

De használnak, rendszeresen.

Shadowbull 2011.03.01. 11:42:59

@rekszem: "Úgy értem az átalakítási veszteségeken kívül csak előnye lenne szerintem."

szerintem itt van a kutya elasva.

sb

Medgar 2011.03.01. 11:44:09

@skyrangr: pont a repülés nem jó példa, az USA már rutinszerűen használja a robot repülőket:
www.airforce-technology.com/news/news80408.html

"USAF Predator Aircraft Completes 700,000 Flight Hours"

Shadowbull 2011.03.01. 11:44:39

@Mathiask: Biztos hogy PDK volt es nem a regi tiptronic?

egyebkent meg az F1ben sem veletlenul van robotizalt automata.

sb

Shadowbull 2011.03.01. 11:45:49

@h4z4rd: "Másrészt szerintem annyi történt, hogy a nő agya egyszerűen alkalmazkodott a körülményekhez, amelyek a modern, és asszisztenciával telepakolt kocsikban jól tolerálják az alacsonyabb szintű koncentrációt, hiszen jó esetben akkor is be tudod venni a kanyart, amit egy puritán kocsival nem."

ez igy ahogy van marhasag.

azt elhiszem, hogy anyu ezzel magyarazta apunak, hogy miert csukta ossze a Suzukit.

sb

rekszem 2011.03.01. 11:46:58

@Shadowbull:

És ezt nem ellensúlyozná az esetleges súlycsökkenés, illetve a motor optimálisabb üzeme?

Liquid_Night 2011.03.01. 11:47:25

Nem értek egyet a cikkíróval. Ne feledjük, hogy a populáris kultúrában már az 50es évektől benne volt ez a bizonyos robotok korának érzése, sőt, a 80as években már tényleg azt hitték, hogy ez az idő, amiről a cikk is szól, eljött. Lásd a kor filmjei és sorozatai.

Komolyan azt gondolták, nem csak a tömeg, hanem nagyon okos emberek is, hogy 2011-re holdbázisunk lesz, mesterséges intelligencia az otthonunkban, holografikus virtuális játszótársaink a szexiparban, stb stb. Lásd Vissza a Jövőbe 2015-ös jelenetei, olyannak képzelték a mi jelenünket.

Ha valaki emlékszik még a 90es évekből a "virtuális szemüveg" őrületre, akkor is úgy gondolták, hogy na most, pár éven belül lesz egy olyanunk, mint egy párhuzamos valóság...aztán kiderült, hogy mégse.

Ha azt nézzük, a 80as évek óta tulajdonképpen nem történt igazi fejlődés az informatikában, pusztán a számolási képesség növekedett és a méretek csökkentek.

Ami neked ma az asztalon és a kezedben van, annak a koncepcióját nem a Microsoft, nem az IBM, és nem is az Apple találta ki, hanem a Xerox, a 70-80as évek fordulóján, majd a többiek róla másolták, de ez már történelem. A Xerox elkövette azt a hibát, hogy a labort megmutatta néhány excentrikus, furcsa, tehetséges fiatalembernek, köztük egy bizonyos Steve Jobs-nak, és Paul Allen-nek. És amit ott láttak működés közben, a grafikus kezelőfelület, a helyi hálózat, a cloud computing, arra ők még gondolni se mertek volna.

Sőt, mehetünk ennél tovább, Tesla már 1940ben megjósolta, hogy az ezredfordulóra kézi eszközökkel fogunk egymással kommunikálni 5 kontinensen át úgy, hogy még a másik képét is látjuk az eszközön.

Szóval milyen "fejlődésről" beszélünk?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.01. 11:48:12

@Shadowbull: Nem feltétlen... Nagyon könnyű megszokni a jobbat, és ha megszokta, hoyg a Passat fekszi az utat, meg esetleg bejött egy kis hideg is, és nem tapadt olyan jól az út...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.01. 11:49:32

@Liquid_Night: "hogy 2011-re holdbázisunk lesz, mesterséges intelligencia az otthonunkban, holografikus virtuális játszótársaink a szexiparban, stb stb. Lásd Vissza a Jövőbe 2015-ös jelenetei"

Simán lehetne is, ha az elmúlt 50 évet nem háborúzással töltötte volna az emberiség.

Donor 2011.03.01. 11:51:04

@zlaboncz (ZLC): Ez nem a forgalom sebessége miatt van, hanem azért mert öregek lettek, és csökkent a felfogó képességük.

Shadowbull 2011.03.01. 11:52:08

@rekszem: nem biztos hogy ellensulyozna.

Meg aztan az egesz hobelevanc sokkal dragabb lenne, mint egy hagyomanyos auto, es ha szimplan villanyos uzemet is akarnal, (lasd soros hibrid) akkor meg az akksik miatt plane jelentosen dragabb lenne.

sb

indapass90210 2011.03.01. 11:54:12

@ColT: ja, csak a légiközlekedésben ritkán van olyan, hogy balról a stoptáblánál nem áll meg a részeg :

Szerinte egy középiskolás tudna basicben olyan algoritmust írni, ami végigvisz egy gépet adott GPS pontokon.

Donor 2011.03.01. 11:55:59

@Shadowbull: Akkor úgy mondom, hogy nekem olyan automata váltóm van, ami be van építve az agyamba ;-)

Városi tötymörgésnél 2-esbe rakom, és csak a kuplungot engedem fel alapjáraton, a kocsi megindul. Te pedig a féken tartod a lábad, ennyi a különbség.

Ennél már csak a villanymotoros meghajtás lenne jobb.

indapass90210 2011.03.01. 11:56:04

a billentyűzetet meg kibaszom a szemétbe :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.01. 11:57:54

@Dövan: Az egy dolog, de ott működik :)

Na meg az autópályákon is elég jól kontrollálhatóan egy irányba megy a járműfolyam.

Az UAV-ok meg kicsit bonyolultabb dolgokat is csinálnak már.

Donor 2011.03.01. 11:58:58

@rekszem: Most kezdik még csak. Talán idén jönnek ki az első ilyen hibrid modellek.

Shadowbull 2011.03.01. 11:59:07

@ColT: 2 het alatt teljesen atallitotta a vezetesi stilusat ugy, hogy a Passattal elkezdett hatarhelyzet kozeleben autozni?

Megbocsass, de ezt nem tudom elhinni. Plane nem egy norol.

sb

Liquid_Night 2011.03.01. 11:59:27

@ColT:

"Simán lehetne is, ha az elmúlt 50 évet nem háborúzással töltötte volna az emberiség."

Sajnos pont fordítva működött a dolog, mind az űrutazás, mint az internet a hidegháború _mellék_termékei voltak csupán. Az egyik erőfitogtatás volt, a másik pedig biztos kommunikáció.

Az első komolyan vehető számítógépeket pedig tüzérségi számolásokra, kódfejtésre, no meg a Manhattan Projekt-re (atombomba) használták.

Kicsit furcsa preferenciái voltak a világnak akkoriban...

rekszem 2011.03.01. 12:00:21

@Shadowbull:

nem, csak akkor akku teljesítményt, ami egy -egy előzéshez vagy hegymenethez ad némi plusz energitá, mint az F1-ben

így nem kéne sok aku

de a váltó, meg a sok mechanikus hóbelevanc, az nem drágább mint mondjuk 2 agymotor?

Shadowbull 2011.03.01. 12:00:48

@Donor: DSGnel nem tartod a feken a labad, mert normalis DSG nem kuszik. Kiveve a Mitsu EVO X, ami igen, a hulye japcsik miatt.

Egy rendes tavolsagtarto tempomat meg stop&go forgalomban is mukodik, ott meg gazt sem kell adnod.

sb

indapass90210 2011.03.01. 12:01:52

@ColT: néha meg mindenki szembe megy :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.01. 12:02:53

@Shadowbull: Nem, hanem a passattal ami még lazán megy, az a Suzukival, már lehet, hogy nem olyan biztonságos.
És ha e mellé meg valami zavaró tényező is van, akkor lehet, hogy már azt sem tudja kontrollálni.

Na persze addig hiba messzemenő következtetéseket levonni, amíg nem tudjuk a részleteket.

@Liquid_Night: Az igaz, hogy a pörgés aháborúknak köszönhető, de az űrverseny magában is elhozta volna ezt. Ettől függetlenül, ha nem hadseregekbe öljük a kurva sok pénz, lehet, hogy nem lenne mindenkinek számítógépes, és nem írogatnánk faszságokat, de a világon egyenletesebb lenne az átlagos jólét, talán kisebb a környezetszennyezés, ami szerintem jobb lenne.

Mathiask 2011.03.01. 12:03:42

@Shadowbull: Azt mondták pdk:
www.youtube.com/watch?v=pffVyUrUlfY

Nem szerette és nem is volt vele gyorsabb.

Lord_M_ 2011.03.01. 12:03:52

@ColT: egyáltalán nem kötődik a témához, de nálam halt már le linux igen keményen. Az otthon kedvtelésből lévő Ubuntu is miként a cégnél hajtott webszerveren futó varázslat is. Az hogy ír valaki valami tré drivert, vagy épp programhibát hagy a rendszerben az nem windows sajátosság. Nem kevés nyűggel néznek szembe linux/unix fejlesztők is.

Másfelől ez előrevetíti azt is, hogy az egyre több beépített elektronikában egyre több ember által gyártott kód is lesz, ami bizony tartalmaz(hat) hibákat. Márpedig Ha az embert tekintjük a leggyengébb láncszemnek a rendszerben, akkor az megjelenik az elektronikánál is áttételesen. Az pedig nem old meg semmit, hogy visszahívnak időről időre autókat, van aki nem viszi vissza, nem is hall róla... márpedig ebben az esetben hiába a 'magára vessen' logika, ha épp a te autódba rongyol bele... elég csak a totalcaron is előcitált volvó(?) balesetelkerülő elektronikára gondolni, ami kérdés nélkül megtolta a teherautót... pedig biztos tesztelték előtte...

Szóval 'az elektronika tudja' kérdést talán javítsuk át, a 'program elvileg tudja kezelni' kifejezésre... a marsra (holdra?) becsapódó szonda elektronikája is tudta hogy milyen magasan van még a felszín felett... csak más mértékegységben mint a másik kódrészlet, így pedig menthetetlenül becsapódott... ezzel pedig nem is a nettó szintaktikai vagy szemantikai hibára lehet ráismerni, hanem arra is, hogy a kódokat más és más emberek írják, márpedig elég eltérő módon gondolkodunk ezzel a többezer éves poros izével a fejünkben... így pedig két teljesen hibátlan kód, hibátlan logikával is okozhat meglepetést...

lásd a cikket, a lassuló autóval nem tudott lehúzódni, mert a sávelhagyást megakadályozó elektronika közbeavatkozott... egy magányosan autózó 50-es éveiben járó embernél pedig akár egy szívroham első fájdalmas jeleire is elkezdhet az ember félreállni... gyógyszerei után kutatni... az elektronika pedig békésen visszatereli a pályára... márpedig ilyen biológiai vészhelyzetben az elme nem feltétlen képes higgadt és logikus lépésekkel szépen fékezgetni, kikapcsolni az elektronikát, lehúzódni... hanem zihál, izzad, halálfélelme van és mielőbb a gyógyszereihez akar jutni...

szóval, arra akartam kilukadni, hogy csak az elektronikában bízni, nem biztos hogy jó... azt is mi tervezzük buta törzsfejlődésen belassult agyunkkal...

rekszem 2011.03.01. 12:04:16

@Donor:

igen azt tudom, de itt inkább csak az elektromos autónak adnak egy hatótáv növelőt

én azon gondolkoztam, hogy az elmúlt 100 évben miért nem ment arrafelé a világ, hogy alapvetően benzinmotoros autók hajtását villanymotorokkal alakítsák át, pont mint a mozdonyoknál.

Nem benzintakarékosság, hanem a mechanikai egyszerűség miatt.

Shadowbull 2011.03.01. 12:04:36

@rekszem: nehez megmondani, elso blikkre azt mondanam, hogy a soros hibrid meg keves akksival is dragabb mint egy hagyomanyos auto.

Nezd meg a Priust, keves akksi, egy mechanikusan hotegyszeru hajtaslanc, 2 plusz villanymotor, primitiv benzinmotor, aztan megis evekig veszteseggel tudtak csak gyartani, most ertek el a japcsik, hogy keresnek is rajta.

sb

Donor 2011.03.01. 12:05:04

@Dövan: valahogy úgy, a GPS pontokat pedig ember táplálja be.
A légi forgalom szervezés amúgy elég bonyolult feladat. Nem számítógépek csinálják, azok csak figyelmeztetnek ha veszélyhelyzet van, illetve talán a gépeken a közvetlen ütközésveszály esetén kitérő manővert is csinálnak.

Ez itt Európa pillanatnyi légiforgalma:
www.flightradar24.com/

Donor 2011.03.01. 12:07:17

@rekszem: Mert nem egyszerűbb. Elég komoly elektronika és vezérlési háttér kell hozzá. A fejletségünk még csak most ért el arra a pontra hogy esetleg már megfizethető, és talán megéri.

A mozdonyok megoldásával nem lennél boldog egy autóban, főleg azért mert nehéz.

ati27 2011.03.01. 12:07:19

@Mathiask:

Aham de az ürgének ha jól sejtem ez a munkája azaz versenyző. És gondolom nem is a rosszabbak közül ugye?

Vortex 2011.03.01. 12:11:25

@Donor: A légi forgalom szervezés amúgy elég bonyolult feladat. Nem számítógépek csinálják, azok csak figyelmeztetnek ha veszélyhelyzet van, illetve talán a gépeken a közvetlen ütközésveszály esetén kitérő manővert is csinálnak.
-------------
A forgalám áramlásszervezését Európában (is) javarészt számítógépek végzik, lásd :
www.cfmu.eurocontrol.int/cfmu/public/subsite_homepage/homepage.html

Kitérő manőverek végrehajtását még nem végzik a repülőgépek repülésvezérlő egységei, csak javaslatot tesznek az irányára és intenzitására.

Donor 2011.03.01. 12:12:48

@Shadowbull: Jó a DARPA autók meg magukat vezetik, de azért nem ez az általános.

skyrangr 2011.03.01. 12:14:00

@Medx: és azt tudtad, hogy a Predator nem képes pilóta nélkül repülni? tehát nem több, mint egy távirányított repülő. ez semmi esetre sem robot. és főképp nem intelligens. csak annyira, amennyire a joystick mellett ülő katona.

Mathiask 2011.03.01. 12:14:51

@ati27: Így van. De nem is az volt a felvetés, hogy az átlagember gyorsabb-e a pdk-nál, hanem hogy senki nem olyan jó mint a pdk. Szerintem meg van aki jobban szereti a manuálist, mint a pdk-t és vannak akik gyorsabbak is tudnak lenni vele, mert jobb összhangban van a manuálissal, mint a gombokkal. Nem esik szét a köre, stb.
Szerintem sok tényezős a dolog. Függ az autótól, az embertől, a helyzettől. És akkor még ugye nem beszéltünk az élményről. Szerintem marha sok kombináció van ki mit szeret és mivel gyorsabb. Lehet más márkánál nála is más lett volna a konklúzió. Szóval én csak nem jelentenék ki ilyet, hogy a pdk/dsg jobb minden tekintetben, minden helyzetben. Gyanítom, hogyha plato jobban szereti a manuálist akkor léteznek még mások is akik így vannak vele.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.01. 12:17:17

@Lord_M_: Hm, azért egy drivert érdemes tisztességesen megírni, attól tényleg fagyhat is egy oprendszer. Meg én is láttam már persze, fagyni Linuxot, de arányítva tényleg sokkal kevesebbet, mint winnyózt.

Ha meg nem driver hiba, szóval egy Office-szerű akármi nem fagyaszthat(na) le egy jó szoprendszert.

Shadowbull 2011.03.01. 12:17:26

@skyrangr: A Global Hawk viszont igen.

Csak meg kell neki mondani, hova menjen, mit csinaljon, es felszall, elrepul, megcsinalja, visszajon, leszall magatol.

sb

Shadowbull 2011.03.01. 12:18:27

@Mathiask: akkor az F1 miert allt at robotizalt valtokra?

sb

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.01. 12:18:32

@skyrangr: :D:D:D:D:D:D Nézz már utána egy kicsit :D

De ha nem predator, hát Global Hawk.

Donor 2011.03.01. 12:18:51

@Vortex: Radaros vagyok, tudom hogy működik a légiforgalmi irányítás :)))

skyrangr 2011.03.01. 12:21:49

@Shadowbull:
@ColT:
Igen, az GlobalHawk, nem Predator.
De ha csak ennyit tud csinálni, akkor nem tud többet, mint egy ipari robot. Az is képes arra, hogy A-B között mozogjon, hegesszen egyenesen, cikkcakkban, akárhogy.
Viszont mindent csak a programja erejéig.
Ha valami fizikai akadály kerül A és B pont közé, akkor akár max sebességgel belerongyol. Ha rakunk oda egy szenzort hogy figyelje, nem teszi. De nevezhető ez intelligenciának!?

rekszem 2011.03.01. 12:21:50

@Shadowbull:

de a priusban minden mechanikai elem megvan, ami a benzinesben (váltó, ilyesmi), plusz egy viszonylag nagy akupakk, meg bolygóműves vezérlés

mondjuk az biztos, hogy se így, se úgy nem annyira egyszerű a dolog, de az elektronikus vezérlés miatt talán több a fejlesztési potenciál benne (aku fejlődése, menetstabilizálók, kényelmi cuccok). Persze ez 100 éve még nem volt benne a fejlesztési tervekben gondolom, aztán meg már mindegy volt.

magyar_ellenállás 2011.03.01. 12:22:40

Az ember agya még mindig nagyságrendekkel gyorsabb és nagyobb kapacitású, mint bármelyik sziuperszámítógép. Ezt szépen kifejtette valaki előttem.

Csakhogy:

1. rossz hatásfokkal működtetjük
2. érzékszerveinken keresztül nagyon sok zavaró információ áramlik be, ami a robotpilóta esetében könnyedén kiiktatható (ő pl. nem fogja stírölni a bögyös macákat az út szélén)

Kevesen gondolnak bele, hogy az agyunk minden másodpercben fényképez, rögzít, archivál. Ez irgalmatlan teljesítmény ám!!

Mathiask 2011.03.01. 12:24:09

@Shadowbull: Nem látom az ellentmondást, de mindegy. Mondom szerintem vannak helyzetek emberek, autók, ahol a manuális gyorsabb és nagyobb élményt ad, ezért vannak olyanok akik jobban szeretik és gyorsabbak vele, de nyilván nem mindenki.
Na az F1 nem ilyen. Mások a motorok(18e-es fordulat), mások a váltók(gyorsaság, súly), ott nyilván az a gyorsabb. Ennyi, de ebből nem tudom miért tudnánk következtetést levonni általában az utcai dsg-kre.

skyrangr 2011.03.01. 12:24:36

@magyar_ellenállás: és emlékszel, hogy mit láttál tegnap, 13.45 perckor?
egy számítógép képes erre, bármikor. persze megfelelő technikai háttérrel.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.01. 12:25:06

@skyrangr: Igen, ez egy elég jó kérdés, hogy mikor tekinthető valami intelligensnek.
De lényeges ez?
Ha képes a feladat megoldására, akkor mindegy, hogy intelligens-e vagy nem.

Amúgy G. H. meg elég komplex feladatokat is végez...

Vortex 2011.03.01. 12:26:00

@Donor: 2011.03.01. 12:18:51
@Vortex: Radaros vagyok, tudom hogy működik a légiforgalmi irányítás :)))
-----------------------------
:) Szegről-végről kollégák vagyunk.
Én kérek elnézést :)

Shadowbull 2011.03.01. 12:26:12

@skyrangr: Gyanitom, hogy a Global Hawk nem csak ennyit tud.

sb

Shadowbull 2011.03.01. 12:27:26

@rekszem: valto nincs benne, akksi is csak keves, a bolygomu meg hotegyszeru. Motor is.

sb

skyrangr 2011.03.01. 12:27:26

@ColT: akkor meg nincs szükség robotpilótára. mmint intelligens pilótára.
van egy adathalmaz, amit szenzorokból tölt fel, ezt egy tárolt program alapján kiértékeli, és végrehajtja a programozott utasításokat.
innen kezdve akár relékkel is meg lehetne valósítani. láttál régi, relé kapcsolócsoportos liftet? mindent tudott, amit egy mai Otis liftvezérlő... pedig csak relékből állt (igaz, abból volt benne jó sok :D )

rekszem 2011.03.01. 12:30:46

@Shadowbull:

én azt hittem, az valami überbrutál bonyolult szerkezet

a motor nem is tud mechanikuasan kapcsolódni a kerekekhez? Vagy az áttételt hogyan oldják meg? Valami CVT féleséggel?

magyar_ellenállás 2011.03.01. 12:32:01

@skyrangr: "és emlékszel, hogy mit láttál tegnap, 13.45 perckor?
egy számítógép képes erre, bármikor. persze megfelelő technikai háttérrel."

Igen, emlékszem, de nem írom be, mert lehet, a főnököm is olvassa a blogot. :)

Viccet félretéve:

1. emlékezésről nem volt szó, a robotpilóta sem fog rá emlékezni, csak, ha úgy programozod. Ha én tudom, hogy nekem tudatosan lekérdezhetővé kell tennem azt a percet, akkor hidd el, emlékezni is fogod rá másnap.

2. továbbá egy komoly előnye van még az agynak: előre programozott modulja, az ÖSZTÖN felül tud írni minden szar utasítást

magyar_ellenállás 2011.03.01. 12:35:14

egyébként nem az ember agyához kellene ezeket a gépeket hasonlítgatni és nem az alapján kell megtervezni őket, mert a mi agyunk és idegrendszerünk pont a rendkívüli bonyolultsága miatt nagyon sebezhető és könnyen lefagy (pl. sokk)

skyrangr 2011.03.01. 12:36:28

@magyar_ellenállás: így igaz. intelligenciát elvileg nem kell programozni. ha kész, fejlődik, tanul.
az ösztön és az érzések viszont más kérdés.
egy mesterséges intelligencia képes ezek nélkül racionális, objektív döntéseket hozni. amire az ember néha nem képes.
viszont kérdés, hogy ez jó-e, vagy sem.
az MI programozók amúgy ezt tartják a csúcsnak, ha a mesterséges intelligencia tudatra ébred, érzései, gondolatai lennének.
akkor kezdhetünk el rettegni, mert akkor jön Swarzi bácsi, és fémvázával agyoncsap mindenkikt :)

magyar_ellenállás 2011.03.01. 12:38:05

@skyrangr: ezért jó a porcelán váza

na, jó, ez nagyon gyenge volt... :))

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.01. 12:40:02

@skyrangr: Láttam :D De most őszintén, miben fejlődhetett volna még a liftvezérlés? Kitalálja, hova akarok menni? :D

Amúgy azért kicsit túlegyszerűsítetted ám a problémát, hallod-e.

Egyébként tanulásra intelligenca nélkül is sok program képes :)

"egy mesterséges intelligencia képes ezek nélkül racionális, objektív döntéseket hozni"
Vannak arra irányuló kutatások, hogy ne csak objektívre legyen képes, másrészt amúgy én is pont ezt szoktam felhozni, hogy az ember azért ember, mert nem mindig racionális. De ez roszkor rossz.

kéne egy nick 2011.03.01. 12:43:00

A repülőgépek robotpilótája nagyságrendekkel fejlettebb (és ezért nagyságrendekkel drágább is), mint az autók automatizált rendszerei, ennek ellenére vészhelyzetben bármikor átveheti a pilóta.

Az A-320-asnál csináltak olyat még a legelején, hogy a robot felülbírálhatta a pilótát.
Pár baleset után átgondolták a dolgot Toulouse-ban (pl. a gép futója beleakadt az erdősávba, a pilóta ugyan áthúzta volna fölötte gond nélkül - minden gép képes rövid akadályokat "átugrani" némi sebességvesztés árán, a magyar mezgazd. pilóták gyakorlatilag minden erdősávot vagy kisebb facsoportot így küzdöttek le permetezéskor -, de a robot úgy ítélte meg, hogy kis magasságon a hirtelen felhúzás veszélyes művelet, és letiltotta; veszteség a gép + a 2 pilóta, mivel bemutatórepülés volt, és nem volt más a gépen).

magyar_ellenállás 2011.03.01. 12:44:02

akinek volt már balesete, az tudja, hogy eszméletlen rövid idő alatt mennyi minden végigfut az ember agyán

kéne egy nick 2011.03.01. 12:44:04

(Illetve nemcsak vészhelyzetben persze, bármikor.)

skyrangr 2011.03.01. 12:48:01

@ColT: nem a liftvezérlés fejlődésére gondoltam. hanem hogy relékkel is meg lehet oldani dolgokat, amire ma PLC kell, meg programozás, miegymás.
tehát ilyen alapon egy vonatot is el tudnának vezérelni relével. ha van valami a sínen, megállítja a vonatot, ha nincs, megy.
már is megvan a robotpilóta a vonatra.
ha úgy vesszük, egyszerű tárolt programvezérlés.
ugyanígy működhet egy autó robotizálása.
googlemaps-on elnavigál A-B között, közben egy kamerarendszer figyeli a gyalogosokat, meg az autókat.
ha valami túl közel jön, megáll, vár, esetleg riaszt, hogy gond van.
ezután léphetne be az a dolog, hogy kikerülőt tesz. de erre képes az IGO is, ha a TMC alapján látja, hogy dugó van.
beszélhetünk intelligenciáról? sztem nem.
így érted?

kéne egy nick 2011.03.01. 12:48:53

@magyar_ellenállás:
Pl. a szerszámkészlet, ha kalaptartón hagyta?

Shadowbull 2011.03.01. 12:49:39

@rekszem: A bolygomu maga a valto.

itt lehet megnezni, hogyan mukodik, lehet tologatni a csuszkakat is.

Zsenialis egyebkent.

eahart.com/prius/psd/

sb

Shadowbull 2011.03.01. 12:50:45

@magyar_ellenállás: Nekem volt.

Lehet bennem van a hiba, de nekem csak annyi futott at az agyamon, hogy "baszki".

Aztan az egyik pillanatban meg a motoron ultem, a masikban meg mar a torott motor mellett alltam az utpadkan.

sb

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.01. 12:58:04

@skyrangr: Igen, pl. De akkor ugyebár nem is olyan fontos, hogy intelligens legyen.

@kéne egy nick: Banyek, amikor 2 éve összetörtem a kocsit, a jobb egyen volt egy laptop, az ülés elé támasztva meg egy ablaklehúzó, fanyelű.

A másfél centi vastag fanyelet kettétörte a laptop :D

Henry82 2011.03.01. 13:00:47

Én utálok ezekről még csak olvasni is, mindig az jut eszembe, ha robotizálják a járműveket, akkor miből fog az az x millió ember megélni aki a vezetéssel keresi a kenyerét?!

Taxisok, kamionosok, buszvezetők, házhozszállítók, masiniszták, hajókapitányok, pilóták, stb, mit fognak/fogunk csinálni?

Mert ne feledjétek, nem mindenki luxusból, persztizsből vagy lustaságból vezet járműveket!

Shadowbull 2011.03.01. 13:06:21

@Henry82: Gondolom nem lenne sok ertelme elkezdeni a modern geprombolast csak azert, mert nehany szakma megszunik. A fejlodes ezzel jar.

En szivesebben vennem ha pl. a kamionokat szamitogepek vezetnek.

akkor nem tortenne meg rendszeresen, hogy egy ilyen dog legyalulja az allo sort az autopalyan, mert bealudt a sofor.

sb

Lord_M_ 2011.03.01. 13:31:42

@skyrangr: Elő lehet kotorni az agyból, hogy mi történt tegnap 13.45-kor... én spec pontosan tudom :) akkor konstatáltam hogy aznap sem fogok ebédelni.. telefonon beszéltem cimborámmal, és mintegy 3 perc múlva kaptam egy emailt...

az archiválás nálunk eseményekre tagozódik, megjegyzett képek, hangok, illatok, érzések... van benne némi időkapocs is, de nyilván ésszerű rendezésben vagyunk...

erre mondok neked egy példát, ha fogod a számítógépet és logot rögzítesz, mondjuk 1980-tól... szép nagy lesz a log igaz e?

felteszek neked és a gépnek egy kérdést... de csak logból lehet előszedni az információt mert nem aktív tárban van az adat, lévén lényegtelen...

tehát mi volt a jeled az oviban ?
nyilván vágod is hogy elektrolitkondi...
mire a 30 évnyi logon visszarohansz... ööö... eltart egy ideig. És nyilván vannak olyan események amiket nem lehet mondjuk db-ben sem rögzíteni, hogy egy vacak select elődobja...
pl mit csináltál az első csók után...
mit csináltál hatodikban amikor a konyhásnéni haja belehullott a főzelékbe?

ezt mind előtudod kapni az agyadból...

másfelől pedig : a számítógép nem emlékszik és nem tud. Információkat tárol, de fogalma sincs hogy miért és mit. Az azt feldolgozó programnak jelent valamit...

de mint ahogy előttem is írták, te ha meglátsz négy kis tappancsot jönni a parkoló autó takarásában, azonnal vágod, hogy jön egy kutya vagy macska... és ehhez képest alakítod az egészet... utólag hiába van rajta a videón, hogy ja kérem látszik másodpercre pontosan hogy mikor lépett eléd a feleséged kedvenc kutyája... elcsaptad mint huzat, mert az elektronika nem feltétlenül képes felmérni hogy az a kis mozgás ott alul egy kutyáé és feléd közelít és ki fog lépni...

tehát az hogy a 'számítógép tudja, érti, képes rá, emlékszik'... ezt felejtsük már el... a gép 'buta' ahogy megboldogult tanárom mondta volt...

akármennyire is rá akarják húzni ezekre a rendszerekre, hogy intelligensek, ez ostobaság. Ezek előreprogramozott, legjobb esetben is lehetőségek kombinációjának a felmérése, minimális tanulási képességgel (azt is tessék úgy elképzelni, hogy megvizsgálja a feltételrendszert, megnézi hogy azonos feltételrendszer esetén történt e valami, vagy a felhasználó mit tett, és esetleg megpróbálja alkalmazni) - ugyanakkor ez túl nagy rizikó... mármint a tanulás, mert ezzel rossz dolgokat is meg lehet tanítani... alapesetben számtalan előre leképezhető modell alapján megvizsgálja hogy mi történhet most, majd végrehajtja azokat az utasításokat amiket a programozó belekalapált az adott eljárásba...
ez nem intelligencia, ez feladatvégrehajtás... pont olyan mint amit ez a blogmotor is csinál. HA rányomnak a küldés gombra ÉS van tartalom a textmezőben, akkor elmentem az adatbázisba a tartalmát. Oldalletöltéskor megnézzük az URL-t, a tartalmat, és a kommenteket... tádá...

vezetésnél : a kamera képe szerint X km/h-val közelít valami. A számítás eredménye szerint 2másodperc múlva a távolság 0-lesz. A fékpedált nem nyomják. A gázpedált nyomják. ciklusban ismételve, a beállított időeredménynél csökkenti a beadagolt üzemanyagot, és meghívja a fekezesMegkezdese(fekezesmerteke) eljárást...

ettől ez nem intelligencia

kéne egy nick 2011.03.01. 13:33:23

Ja, parkolás-asszisztens egyrészt parkolásasszisztens lenne kötőjel nélkül (egyrészt csak 6 szótag, de ha több lenne, akkor is csak 2 szó - legalább fejenként egyszer olvassátok már el azt a kurva szabályzatot, ha írásból akartok megélni).

Másrészt viszont pakolássegítő.

rekszem 2011.03.01. 13:34:27

@Shadowbull:

Elméletem szerint gazdasági válság idején a géprombolás lehet, hogy segítene.

ugyanis a gazdasági fejlődéshez jelenleg a termelékenységet fejlesztik (nem a humán erőforrás számát, mert az ugye európában nehéz lenne), ami minden évben fejlődik a gdp-vel arányosan kb. Aztán ha jön egy visszaesés, akkor a termelékenység über jó marad, csak nincs kinek termelni vele. Azt a keveset meg egy-két cég ellátja, a többi meg a levesbe. Na most géprombolás esetén a kapacitás igazodna a kereslethez, és így csökkenne a munkanélküliség.

Lord_M_ 2011.03.01. 13:35:04

@skyrangr: A fémvázába művirág való... :)

kéne egy nick 2011.03.01. 13:37:12

@ColT:
Azt nem csodálom, kézzel el lehet törni, másfél centi semmi.
De érdemes mindent inkább a csomagtartóba pakolni (az ablaklehúzót is), belül egy balesetnél nagy huncutságokat tudnak csinálni a tárgyak. Egy másfél centi átmérőjű fanyél pl., ha olyan irányból érkezik, simán átfúrja bármelyik testrészed.

ele-nor 2011.03.01. 13:54:51

A vezetés és a szex hol zárja ki egymást ? :P

Henry82 2011.03.01. 14:15:00

@Shadowbull:

"mert néhány szakma megszűnik"

hehh ez jó:))
persze könnyen beszél az akinek akkor is megmarad a melója, ha minden jármű robotizált lesz.

Nem beszélek én semmilyen modern géprombolásról, csak a fenenagy robotizálás közben nem ártana figyelembe venni, hogy nekünk is maradjon valami funkciónk a világban.

Úgy fejleszteni a továbbiakban, hogy egy pont biztos legyen, ember irányítsa, ezen kívül millió dolgon lehet még javítani.
De megint csak azt tudom mondani, ha mérnök lennék, vagy programozó, valószínűleg én is úgy látnám mint te, az optimalizálás első és legfontosabb lépése, hogy az egyetlen igazi hibaforrást, az embert ki kell vonni a folyamatból.

Egyébként egy számítógép racionáls döntéseire sem szívesen bíznám magam, számára minden és mindenki csak statisztika, ha megnézed az I robot című sci-fi "művészeti alkotást", ott felvázolják az ezzel kapcsolatos problémákat. A film bugyuta, de a probléma valós lehet.

waffen55 2011.03.01. 14:23:54

Jóval értelmesebb írás mint Hlács kolléga bmw tesztje - nem értem ezt az egészet ha ki nem akar értelmesen írni mért vállal ilyen dolgokat? Bocs az offért, de ugye csak azokhoz a cikkekhez lehet hozzászólni amit a tisztelt szerkesztők engedélyeznek!
Felháborító!!!!!!!!!!

magyar_ellenállás 2011.03.01. 14:35:19

@Shadowbull: a másodiknál először nekem is: b.meg!

aztán: fék!
és tisztán emlékszem, a szándék megfogalmazódott bennem, hogy mozdítani kellene a lábamat, de akkor már pukkantam

magyar_ellenállás 2011.03.01. 14:37:20

Csakhogy közben felmerült az is, hogy merre kellene kormányozni, jajmileszazautóval stb.. Csak azok kevésbé voltak hangsúlyosak.

magyar_ellenállás 2011.03.01. 14:38:37

a te autódban még fanyelű az ablaklehúzó? szekérrel jársz? :)

cso zsi 2011.03.01. 14:53:32

@Lord_M_: A fémvázra meg élő szövet. :D

Decsibácsi 2011.03.01. 14:58:43

Jöhet a robotpilóta, napi bő másfél órával többet aludhatnék :P
Visszakanyarnék egy korábbi témához, a lefagyós dologhoz.
Egy fix hardverre írt célszoftver normál körülmények között (tehát ha a takarítónő nem botlik el a tápkábelban a szerverszobában) egészen pontosan az idők végezetéig hiba nélkül fog működni.
A Windowsban sajnos magában is van egy rakás hiba, pláne, hogy milliárd különböző hardverkiépítésen is működnie kell. Még nagyobb probléma, hogy minden hülye fejleszt rá szarabbnál szarabb programokat, és szerencsétlen júzer azokat fel is telepíti bőszen. Na ezek a problémák egy gép (jelen esetben autó) vezérlőegységében nem fordulnak elő.
Dolgoztam már olyan géppel, amit 1992ben indítottak el, és azóta megy. Azaz azóta nem volt újraindítva, pedig nem csak a képernyőkímélő fut rajta.

Tokom 2011.03.01. 15:21:41

A Skynet-es részhez: Az sima befejezett jövőidő, nem folyamatos befejezett jövőidő, micsoda hülyeség, a visszaküldés az egyetlen pont az időben... :-)

martinov 2011.03.01. 16:05:47

Ebben a robotpilótában egyetlen jó dolgot látok: NEM VEZET ITTASAN!!!
Én ragaszkodom a kormányomhoz és a teljhatalmamhoz, ha már nem gyártanak irányítható autókat akkor majd veteránozok!

Mongoose 2011.03.01. 16:06:37

@Dövan: Pont,h a le és felszállás már teljesen automatizált. Persze, ott van a pilóta felügyeletnek, de az esetek nagyon nagy %-ban bele se nyúl. Van az a repülős vicc, hogy hányan vannak a pilótafülkében?
A pilóta, a másodpilóta és a kutya. A másodpilóta eteti a kutyát, a kutya meg megharapja a pilótát ha az bármihez is hozzáér. valahogy így van... :)

Magyar[HUN] 2011.03.01. 16:09:15

@Shadowbull: Dehogynem igaz! Pont emiatt,mert az ember(a hülyébbik) azt hiszi, hogy ő akkor most bármit megtehet,mert majd az elektronika megvédi.

ati27 2011.03.01. 16:56:09

@ColT:

Erre egy példa: Hétvégén kirándulni voltunk egy eldugott kis helyen. Itt már hónapok óta konstans minusz -5-10-15 fok van. Szóval leparkoltunk, majd vasárnap indultunk vissza. A parkoló egy domb aljában volt, és felfelé kellett menni kb 200 méter elég erős emelkedőn. Az út elég erőteljesen le volt taposva, szinte jeges, jégbordás volt. Itt kötelező a téligumi, ugye északi ország.. Szóval látom indulnak páran. Szinte mindenkinek vissza kellett tolatni, és lendületből felmenni. Kíváncsi voltam, mivel nekem új téli gumi volt a kocsin. Mindenféle megcsúszás, bizonytalankodás nélkül felment úgy, hogy lendületet sem gyűjtöttem! Tehát tanulság az, hogy nem csak az számít, hogy táli gumi van az autón, hanem az is hogy milyen idős a gumi. Ugyanis a téligumi idővel kikeményedik! Ezt eddig én is elméleti fejtegetésnek, marketing szövegnek véltem, de most már a saját szememmel láttam! Tehát igen, veszélyes dolog lehet visszaülni egy gyengébben felszerelt autóba! Ezzel tisztában kell lenni!

2011.03.01. 17:00:24

@Shadowbull: annyiban pl. igaz, hogy saját magamon látom, hogy amióta a saját autóm is tele van minden 3 betűssel, azóta tompultak az érzékeim. Hogy a legegyszerűbb példát mondjam: elindulás emelkedőn v elindulás hóban/jégen. Kb mindegy, hogy milyen gázpedálállással akarok indulni, az elektronika fogja adagolni a gázt. Amikor még tanultam egy régebbi autóban, addig sokkal jobban megszoktam hogy mik a tapadási határok. Most maximum annyit látok, hogy villog a dsc ikonja a műszerfalon, azt heló.
És már azt is annyira megszoktam, hogy bekapcsolt elektronikával nem esek le az útról, amikor már a kanyar kijárata előtt nyomok egy kövéret, mivel nem engedi kitörni a farát. Sajna be kell magamnak vallani, hogy ebből a megszokásból kiindulva lehet gyorsan összetörnék egy fele ilyen erős autót is, amiben nincs semmi kütyü...

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.03.01. 17:12:23

@rekszem: Ezt hívják diesel elektromos mozdonynak. A kerékagy villanymotor egy idős a benzinmotorral, a mai áramirányítók már rendkívül kicsik és megbízhatóak. Egy ilyen kerékagymotor szabályzott áramú rövidzárással mesterien motorfékez. Ha nincs teljesítmény igény a generátor hajtó motor alapjáraton pihen :)
Elmaradhat a váltó, a differenciálmű, a kardán rendszer - szóval sokaknak nem éri meg :)

nyelv-ész 2011.03.01. 17:26:08

Szerintem addig ilyen mesterséges intelligenciaizékről kár beszélni, amíg olyan látszólag tökegyszerű dolgot képtelenek vagyunk megoldani, hogy egy program lefordítson egy angol mondatot helyesen magyarra, felismerve a szövegösszefüggést, helyesen kiválasztva egyes angol szavak 32-féle jelentéséből az egyetlen odaillő helyeset, meg ilyesmi. Addig ne álmodjunk robotpilótáról.

Scott Kerti 2011.03.01. 18:19:51

@nyelv-ész:
Semmi köze a kettőnek egymáshoz. Robot pilótáról nem is kell álmodni, ugyanis kézzelfogható és létező dolog:

Pike's peak teljesítve
www.youtube.com/watch?v=Arx8qWx9CFk
225 ezer balesetmentes km Kalifornia útjain teljesítve:
singularityhub.com/2010/10/11/googles-new-robot-car-raises-hopes-reality-will-dash-them-soon/

Polly-pudli-pötty 2011.03.01. 18:37:33

"Egy DSGvel akkor sem veszed fel a versenyt, akarmilyen jo vagy."

Auto-Bild 100.000km passat tartósteszt megvan? Fagyban nem mindig kapcsolt üresbe a DSG.
Anyósom nem szokott vezetni hóban, hétvégén mégis megtette. 2006-os Polo-val,Abs-szel mégis keresztbe fordult az utcában. :) ESP-je nem volt persze...Egyik jóbarátomnak az is volt egy Focusban,egy sárfelhordásos kanyarban mégis becsúszott a szemből jövő teherautó elé,rendőrök szerint nem is ment gyorsan. Azt már soha nem tudja elmondani hogyan sikerült a technikai csodákat felülírni...

Shadowbull 2011.03.01. 20:00:20

@Polly-pudli-pötty: A fizika torvenyeit semmifele elektronikus segedrendszer nem birja felulirni.

sb

Shadowbull 2011.03.01. 20:01:30

@ruskyy: Kabe 10 perc alatt szoknal vissza egy regebbi autora.

sb

foolproof 2011.03.01. 20:28:26

Robotpilóta 1 dolog, passzív biztonság (értsd jó sok vas) meg egy másik. Mióta 2.4 t Patrol GR-el nyomom, sokkal nyugodtabb vagyok. Mások se' nagyon szívóznak, lehet ezér' is. Biztos nem 5* a NCAP, de nem is izgat, úgyse megy gyorsan, egy robotpilóta addig kéccer lefagyna, mire ez felgyorsul 100-ra. Amúgy érdekes kérdés, hogy 12 éves Patrol pl. nagyságrendekkel jobb fékkel bír, mint a '11 Navara, közbe még nehezebb is 400 kg-val, meg nem megy 200-al.

foolproof 2011.03.01. 20:34:37

@Shadowbull: Ez így van, néha naponta cserélgetek egy ridegtartott, többször rommátört 1.8 malacpassatot meg 1 éves CR-V 2.2-t. Ésszel elbogarászok mind2-vel, bár már régen nem racerkedek, lehet ezér is nyugisabb a váltás. A Passat legalább nem ráz, plusz 28 db kijött volna a Honda árából. Ami mondjuk nem is az enyém, céges:-)

Polly-pudli-pötty 2011.03.01. 20:40:37

@Shadowbull: "A fizika torvenyeit semmifele elektronikus segedrendszer nem birja felulirni."

Hát igen,erről van szó. Az én autómban nincs még ABS sem. Múltkor 90-nél kiugrott elém egy cicus,satufék,aztán visszaengedtem a féket annyira,hogy tudjak egy kikerülőmanővert csinálni.Cicus megúszta.Megoldottam.
Viszont múltkor leléptem a zebrára mikor zöldre váltott a lámpám,(most éppen nem néztem szét,mert beszélgettem) és csak annyit hallottam,hogy nyik-nyik-nyik-nyik. Néninek a D corsában ha nincs ABS-e akkor simán átmegy rajtam a blokkoló kerekeivel,mivel nem hiszem,hogy ijedtében többet tudott volna csinálni,minthogy áll a féken.

donphobos 2011.03.01. 20:54:30

Jó a cikk, bemutatja hogy a szerző zavarba jött egy modern tempomattól :-)

Komolyra fordítva a szót. Ha valaki sokat autópályázik, akkor a "robotpilóta" jó dolog. Ha egy nagyváros forgalmát akarnánk rotobosítani akkor homogén rendszert kell alkotni ami lekezeli az egészet és nincs renitens emberi szereplő benne.

Aki azt emlegeti fel hogy a mostani mesterséges intelligencia által vezérelt eszközök "suták" annak szerintem el kellene mélyednie a paraméterek dzsungelében. Egy adott rendszert fel kell paraméterezni, ezek alapján be lehet állítani sokféle viselkedési mintát. Ha agresszív minta kell akkor megoldható. De a biztonságot nem feltétlenül az szolgálja. Mindazonáltal egy ESP vagy ABS elég agresszív csak ebbe nem gondolunk bele esetleg.

Finn kollégám 2004-es BMW 530d-je tele van 3-betűssel. A vezetési élményt nem veszi el egyáltalán, de ha lankad a figyelem akkor jó szolgálatot tesz. Vizes úton a srácot már megfogta pár alkalommal a bajtól.

Üdv!

Virago_1000 2011.03.01. 22:06:57

@Donor: "Lényegesen olcsóbb lenne megoldani a kötött pályás közlekedés teljes automatizálását."

azt majd akkor lehet, ha a dzsippok nem lopjak el a kabeleket nap nap utan. Nem tudom, melyik nagyobb utopia.

A cikkhez pedig: A sok mernok ilyeneken tori az agyat (mert ezt adjak ki nekik) pedig olyan osregi, tobb (tizezer) milliardos kart okozo problemara kene megoldast talalni, mint pl a: ROZSDA.

laci nemeth 2011.03.01. 22:14:22

Viszont jó lenne egy robot amely nem enged előzni kanyarban.
Ma 640 km-t mentem. Kétszer mentem át a hírhedt szerpentinen a Donovaly-n.
Két esetben akart a szembejövő a kanyarban előzni. Az első eset az kurva kemény volt. Mindketten satufék, gumiszag mire vissza tudott sorolni az előzendő autó mögé. A feleségem már nyúlt a kilincsért, hogy ugrik.
A második eset az előzőhöz képest már smafu.
Szerintem az emberek agyával van baj, nem az autókkal.
Különben havonta 7000 km-t vezetek, de van egy rossz álmom: kanyarban egy kamiont előz egy faszi én meg megyek szembe nekik ... !
Miért vagyunk hülyék. Lehet gyorsan menni, de tudni kell hogy hol és mikor.
Én az autópályákon 160-170-re állítom a tempomatot de csak akkor, ha ezt a forgalom is megengedi.
Mindig csodáltam azokat a sofőröket akik városban is 80 km/ó de városon kívül is ugyanennyi. Bent is veszélyes meg városon kívül is.
Na mindegy, még két év nyugdíjig, remélem megúszom.

STi-2009 2011.03.01. 23:28:48

Ezektől a hiper-szuper autóktól undorodom. Az autó egy eszköz, az a dolga, hogy azt csinálja, amit én akarok és pont. Ne pofázzon már bele a vezetésbe, ha aludni akarok, nem ülök autóba, ha elutazom és pihenni akarok közben, IC-re ülök azt csá, ott lehet olvasni menet közben. Ezektől a nyivákoló, szuszogó, turbós 1.2-es meg 1.4-es szaroktól a faszom kivan, nekem az autó a 3.0 szívó V6-nál kezdődik, mindenféle egérmozi meg vezetési asszisztens nélkül.

nikó 78 2011.03.01. 23:47:32

Érdekes felvetéseket boncolgat a cikk.Pár napja,kollégákkal,pont ilyesmiről folyt az eszmecsere.Mi van olyankor pl: amikor egy mai high-tech autón,tanult, fiatal gazdag suttyónak,vagy szőkecicának, valamilyen kényszer folytán ki kell szállnia a DSG-s ESP-s luxusból,és be kell ülnie egy Ladába amivel el kell jutnia A-ból, B-be.Vajon mi történne?Sikerülne?
Valamint azon is el kellen gondolkodni,végre,hogy rengeteg a baleset mostanában.Valószínünek találom,jópár ember van közöttünk aki nincs tisztában azzal,mik is a határai a mai technikáknak,az elektronika úgyis mindent elintéz.

fezoGT 2011.03.01. 23:58:47

@STi-2009: ebben egyetértek, a kisköbcentis turbós az autógyártás megcsúfolása. Élettartamról már ne is beszéljünk.

De leginkább a szívó 1.6-os kategórián látszik ez a változás. A régebbiekből csuda jó dolgokat tudtak kihozni, erős motor könnyű doboz, ennek eredménye egy még ma is versenyképes menetteljesítmény. Ma meg nehezebb a vas 3-400 kilóval, motor maradt ugyanaz, ha nem gyengébb lett. Persze biztonságosabb, csak éppen menni nem akar.

Nekem szerencsére az előbbiből van, made in Japan. Megunhatatlan...

pudliho 2011.03.02. 00:47:24

Heringek között dugóban araszolni a tábla erdőben miközben a fakabát lassan már műholddal vadászik rád...V6 ?
Vezetési élmény nyugodj békében.
Jöjjön egy új kor ahol a gép bemondásra elvisz a célig, közben kártyázhatsz a haverokkal közben a meccset nézve berúghat még a sofőr is, na ez lesz az új vezetési élmény :-)

Kismacska nyárson 2011.03.02. 03:56:24

Ekkora baromságot hogy a technika lekörözi az emberi agyat, már rég hallottam.
Majd ha létezik A.I., akár csak olyan primitív is ami egy FPSbe kell, és nem EMBEREKNEK kell scriptelniük ELŐRE mindent ... na majd akkor már csak az alábbi két apróságot kell megoldaniuk az EMBEREKNEK akik fejlesztik a dolgot:
1. álmokat és vágyakat adni az A.I.nak.
2. érzelmeket adni neki
Majd ha a fentiek megvalósulnak, AKKOR elismerem hogy a technika túlhaladta az emberi agyat.
Amúgy a fentiekről szól az A.I. című film.
Na persze a nézők 99%-a úgyse fogja fel hogy erről szól :P

Amúgy meg: PCs Guitar Herohoz van bot. Hiba nélkül lejátssza a számokat experten. De simán kiszúrható a utubeos vidiken.
Hogyan? Hát sose használ duplázót. Mert az a "hangjegyek" színét egyformára változtatja.
Szegény bot pedig a színek szerint nyomogat.
Szal ennyi. Aki azt hiszi hogy az ember képes lesz önmagánál jobbat alkotni VALAHA az IDIÓTA.

Jah és a műveltebb biológusok már elismerik: az illuminati báb Darwin evolúcióelmélete iszonyatos BAROMSÁG.
A fajok NEM egymásból fejlődtek ki.
A DNS NEM önmagától alakult ki. Ennek az esélye kb akkora mintha a telibeszart homokozó a játszótéren egyszerre kvarcórává fejlesztené
magát. Swatch-á :P

De a sok konzumidióta inkább elhiszi a sok féligazságot és hazugságot amit az iskolában tanítanak neki, ahelyett hogy gondolkozna.

Akinek még van agya javaslom ismerkedjen meg Plato barlang elméletével.
The “Allegory of the Cave” by Plato - gugli a barátod.

Rocko- 2011.03.02. 07:11:01

@Shadowbull: erre való a tömköz, nem? :)
jóval egyszerűbb lenen sok embert egyszrre kontorlláltan szállítani, mint mindegyiküket külön. igaz, nem A-D vonalon közlekedik, hanem mondjuk A-B-C-D vonalon, de az A-B (kiidulási pont és tömegközlekedés kezdete) kivitelzhető mással, pl. taxival.

Rocko- 2011.03.02. 07:12:42

@Herman: "Remélem, hogy nem jutunk el az intelligens fegyverekig..."
... mert az jobb, mint most amikor buta emberek huzogatják a ravaszt?

Shadowbull 2011.03.02. 08:07:38

@Rocko-: te sem utaztal meg csaladdal, sok csomaggal :)

a tomegkozlekedes nagyon ritkan valodi alternativa.

sb

levőlétező 2011.03.02. 08:25:11

Szerintem azért vannak még tartalékok az agyban, és a te példádból is látszik, hogy a kütyük legnagyobb része csak azért van, hogy a proletárvakítás, valójában nem segít.
Szerintem a vezetésre valójában alkalmatlanokat kellene kiszűrni, és akkor csökkenne a balesetek száma!

Ha az emberi agy nem alkalmas a vezetésre, akkor itt ki vezet?

www.youtube.com/watch?v=-R7ws741KpE

Inter Face 2011.03.02. 08:31:05

Az ilyen automatikusan kormányzó fékező gázt adó autó felveti a gyártó felelősségét is egy adott balesetben.Mert mivan ,ha úgy járunk mint az a bizonyos önmagától fékező volvo a sajtóbemutatón ,ahol teljes gázzal telibeverte az akadályt? Egész biztos ,hogy ezerszer ellenőrizték előtte hiszen bemutatóra ment!És mégis.Ilyenkor fizetne a gyártó? Vagy meghülyül a sávtartó és nekikormányoz a szembejövőnek, mert lefagyott a windóza, vagy kiment egy tranzisztor a chipben a sokmillióból? Amikor egy többévtizedes fejlesztésű mezei abs úgy romlott el a kocsimban semmi előjel nélkül, hogy fékezésnél bekapcsolt! Teljesen száraz úton, kerékmegcsúszás nélkül ,és ezzel szinte elvette a fékhatást, majdnem árokba küldve engem, én egyáltalán nem bíznék ezekben a szerkezetekben.A toyota gázpedálja élő példa..Az otthoni pc is olyan dolgokat tud művelni ,olyan hibákat generál ami egy kocsiban életveszélyes lenne.És ez az asztalon áll aránylag állandó hőmérsékleten, nem rázzák folyamatosan hidegben melegben nedvességben ,mint egy autó kaszniban..Vagy ,ha hülye volt a vezető és elnéz valamit, szarrátöri a kocsiját és másét is ,de utólag azt mondja ,hogy bocs ,de meghülyült a kocsi és gázt adott magától? Ki bizonyítja be ,hogy nem így volt, a ronccsá tört elektronikából? Vagy ,ha ezek a kocsik használtak lesznek, csórómagyar megveszi ,persze szervizre nem telik neki ,az új kocsiban még jól működő rendszer már 10enév után javíthatatlanúl megbízhatatlan lesz, a csere meg felér két kocsi árával..

vasgyuszi 2011.03.02. 10:49:02

@Donor: hát ez hülyeség úgy, ahogy van. Én sem gondolkozom a váltáson, zsigerbol megy, mégis egetrvero különbség, hogy most egy automatás kocsit vezetek. Én olyan típusú vezeto vagyok/voltam, hogy mindig a legoptimálisabb fokozatba kapcsoltam, lekanyarodás elott szépen rakosgattam vissza, hogy lehetoség szerint a motorféket is használjam. A városban is mindig ide-oda váltogattam az éppen legmegfelelobb fokozatba és nem azt csináltam, hogy ha törik ha szakad vagy kettesben végig a városon, vagy 5-ben, mert az olyan kímélo... Szóval a tököm kivolt már a sok váltással, lassan én voltam a gépért és nem o értem. A kocsicserekor mindenféleképpen automatát akartam és bár "csak" egy hagyományos automata (nem CVT, nem DSG), de legalább 6 sebességes. Vannak hiányosságai, az én ízlésemnek/elvárásaimnak kissé lassú, DE ha akarom lehet vele rohanni, és halál nyugisan úszni a forgalommal. Megdöbbento a különbség és élvezem. Ha nyugisan vezetek hamarabb felkapcsol, ha dinamikusan, akkor hagyja kipörgetni a motort (az adottságaihoz képest - dízel). A gázpedállal jelzem, hogy kell-e visszakapcsolás, vagy csak egy roteljesebb gyorsulás kell, vagy éppencsak egy kis sebességnövelés.
Nem hiányzik a váltás, minek??? Nem a versenypályán vagyunk.

WhiteEagle 2011.03.02. 11:36:55

Isten mentesen attól, hogy gépek vezessenek helyettünk... Pl. arrébb teszik a stoptáblát két méterrel és nem veszi észre... Vagy lefagy a rendszer... Már az elektronikus gáz- és fékpedált is nagyon ellenzem.

Scott Kerti 2011.03.02. 13:56:17

@laci nemeth:
"Szerintem az emberek agyával van baj, nem az autókkal."

Így van! Ezért kell kiküszöbölni, az embert, mint a legnagyobb hibafaktort!

Gondolom mindenkinek ismerősek ezek a sztorik: velvet.hu/sztori/2011/03/02/gazolas_a_soroksari_uton/

varos.blogter.hu/448622/harman_haltak_meg_a_lagymanyosi_hidon

Ezért kell a robotpilóta.

Scott Kerti 2011.03.02. 14:04:15

@Alf: kb 2-3 évre? Ez volt az első próbálkozás, ahol nyilván először a biztonságos teljesítésre helyezték a hangsúlyt, de az érvényes közúti sebességkorlátok és szabályok között már ez is simán elég, ha nem akarsz versenyrekordot menni :)

Scott Kerti 2011.03.02. 14:17:41

@WhiteEagle: Nagyobb az esély arra, hogy az ember nem veszi észre a 2 méterrel odébbrakott stoptáblát ;)

Cappyka 2011.03.02. 14:24:46

@rekszem: "a felszálás a veszélyesebb, sőt, ha jól tudom az egész repülés alatt az a legveszélyesebb, ugyanis a hajtóművek csutkán vannak hajtva, és ha valami gebasz van, akkor nincs lehetőség korrigálásra. "

Nincs csutkan hajtva... Ahhoz ha jol tudom at kell szakitani a plombat a gazkar(okk)al. A nagyvasakon meg ott a toloero automatika ami megadja az optimalis toloerot a felszallashoz.
Mondjuk az is szep lenne, ha nem lenne lehetoseg a korrigalasra. Mindig van lehetoseg, csak mondjuk V2 utan mar bonyolultabb...

donphobos 2011.03.02. 19:07:07

Én szeretek váltani amikor autózok az élvezet kedvéért, de közlekedéshez az automata verhetetlen. Nem igazán tudsz hosszú távon megbízhatóan jobb fogyasztást hozni átlag sofőr esetén manuálissal, összevetve átlag sofőr esetén egy modern (!) automata jobb lesz. Az mindig jól vált. Az átlag sofőr fárad.

Ahol élek sok sebességkorlátozás van, még több fekvőrendőr. Állandóan váltogathat az ember, automatával nem kell.

Finn kollégám BMW 530d gépkocsiját évente pár alkalommal én használom 1 hétig kábé, nem tapasztalom hogy elvenne az élvezetből az automata. Sport programban manuálisan kapcsolgatva még motorfék is van.

Átlag sofőr munkából hazafelé vagy reggel egy komolyabb dugóban szét tudja égetni a kuplungot ha elég nagy a motor. 3 liter felett már olyan nyomaték van kis gázon is hogy rosszul csúsztatva dugóban szétcsiszolja a tárcsákat. Aki látott már reggeli dugót mondjuk M1/M7 közös szakaszon vagy akár Stockholm körül a 4-sávos pályán az érti.

Ha annyira vágyik az ember a régi olajos-füstös romantikára akkor persze lehet venni hétvégi autót, valami sorhat hátsókerekes mechanikus gépet. De a jövő nem arra van.

Üdv!

Rocko- 2011.03.02. 21:30:01

@Shadowbull: hát nem túl gyakran. :D

bár szubjektív nézőpontomból tekintve nem tartom lehetetlennek. (kiindulva abból a szolgáltatásból, ami Európa fejletebb rédzében van, illetve abból az időszakból, amikor már reális lenne a tömeges önjáró autó.)
süti beállítások módosítása