Autót vettem

  2011. január 22. - ommm Címkék: mercedes bmw audi mazda totalcar flotta lancia alfa omm tc flotta

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Négyhengeres BMW? Ugyan már...
2015-07-30 16:22:46

...mondták nekem sokan, miután lett egy 136 lóerős E30-am. Persze hülyeség, hiszen a könnyű bódéhoz elég

Hétvége a tóparton? Belsőség-találkozó 2015!
2015-07-29 12:04:49

Öregszünk, öregszünk , más nem is jut nagyon eszembe arról, hogy immáron tizenkettedik (!) alkalommal

A trollkirály V8-cal érkezik
2015-06-22 13:58:43

Leborulok, zokogok és megadom a trollkodás brilliánsokkal díszített aranyfokozatát. Hogyan piszkíts bele egy

Szétszórjuk a VIP-jegyeket! Akár a tiéd is lehet egy!
2015-06-08 15:31:58

Úgy, ahogy az AC/DC-nek is egy igazi énekese volt és ahogy a Black Sabbath is csak Bill Warddal az igazi , úgy

És itt akár véget is érhetne mai posztunk, ahogyan véget is fog, ezzel a két szóval, valamikor, több ezer karakterrel később. Valójában - ha egy szerencsésebb, kevésbé korrupt és gazdagabb, saját tulajdonukkal jobban törődő emberekkel teli országban játszódik a történet - akkor nem lett volna sztori, kaland, csak a száraz megállapítás és kész.

De nem, messze nem ilyen egyszerű, hiszen - bár nemzetiségem magyar - állampolgárságom azonban szlovák, ezért sokkal egyszerűbb Szlovákiában vennem autót, mint Magyarországon. Persze ha valaki egy emeltdíjas telefonszámon töviről-hegyire elmesélte volna mindazt, amin keresztülmegyek az utóbbi két hónap alatt, nem kizárt, hogy inkább körváltós Velorexszel indulok LeMans-ban, mintsem nekivágjak az ottani autóvásárlásnak.

Az, hogy a történetnek végül jó vége lett, csak a puszta szerencse műve, nem az akaraté, az megvolt az elejétől fogva.

Sneaking

Már jóval hűséges Mazdám eladása előtt eldöntött tény volt, hogy váltok. Először is öt és fél év után nem éreztem már magaménak a kicsi japán négyhengerest, és bár fejem lágya sosem nő be teljesen, azért bizonyos szinten már elvártam magamtól, hogy ennyi hajtás, gürizés, munkahelyváltás és éjjel-nappalozás után, családos emberként egy - saját mércém szerint (fontos!) - tisztességes autóm legyen. Elég volt a kompromisszumokból, egyszer élünk és ez esetben ne kelljen már egész életemben folyamatosan megalkudni pont abban, amit családom után a legjobban szeretek: az autóban. Elég van belőle az élet egyéb területén, de innen most száműzöm, pusztuljon

Nem, eddig igyekeztünk racionálisak lenni, most nem kell, különben is, spórolni a család 1.1-es Lancia Ypszilonjával fogunk - sosem érdekelt igazán ki mit gondol, ha a kicsi piros autóból történetesen én szállok ki az üzlet előtt - de az én autóm, a családi autó legyen olyan, amilyet elképzeltem. Városban futkosni, ide-oda elrohanni, ebben a kicsi olasz úgyis verhetetlen, mindig megy, amióta Petivel meggyógyítottuk, azóta olyan, mint a svájci óra, hibátlan kis pöcsköszörű, szeretjük is nagyon.

Fejben azért kijelöltem egy csapásirányt, pár kritériummal fűszerezve:
- Ne legyen öregebb, mint a Mazda volt. Ez amolyan családi megállapodás, elvégre a feleség-faktor elég komoly tényező tud lenni, hiszen bizonyos szinten el kell fogadtatni vele is, így valamikor régen megegyeztünk abban, hogy szépen, szakaszosan követjük az idő múlását ebben, új autót nem veszünk, hitelre nem veszünk, de azért ne legyen már öregebb mint az, amit eladtunk. Így legyen 97-es vagy újabb, ez fix.

- Legyen tágasabb. Na igen, szerencsére időközben megszületett fiam is - nem titkoltan - úgymond a kezemre játszott ebben, egy ilyen jó indokra pedig illik lecsapni: kell a nagyobb csomagtartó. Ráadásul csúsztatni sem kellett, hiszen a 323F csomagtartójába már a szétszedett babakocsi sem fért el, amikor megvettük, ráadásul a pereme magasan van, és akkor még nem pakoltuk be az utazótáskákat-koffereket, a laptopot, a kutyakaját (mert természetesen Karcsi is velünk utazik) és ezernyi apró kacatot. Szóval vagy Mazda (vagy nagyobb) méretű kombi, esetleg egy-két kategóriával nagyobb limuzin legyen, jókora csomagtartóval.

- Legalább két légzsák, klíma, elektromos ablakok és persze ABS a minimum, ebből nem engedek. A Patkány-Polskiban egyedül megőrülhetek, de a családomat szeretném minél nagyobb biztonságban tudni, azt sem érdekel, ha automata, csak legyen halk, kényelmes, tudja tartani a kellő utazótempót de legyen benne némi tartalék a nem várt helyzetekre való tekintettel. A többi extra csak bónusz.

- Legalább hat henger és két liter, nem japán. Ez volt egyben a legképlékenyebb feltétel, mert rögtön az elején egy rakás olyan típust is elmentettem a megnézendők közé, melyek ennek nem feleltek meg. Volt köztük 406 kombi kétezres benzinmotorral, V70-es Volvo 20 szelepes öthengeressel de a lassan dagadó listára felvettem egy szép Nissan Maximát is a nagyobbik V6-tal, pedig nem akartam már japán autót. Na nem mintha bármi bajom is lenne velük, mind remek termékek, csak lelkük mélyén egyformák. Az Avensis-Accord-626 - vonal egyszerűen nem mozgat meg. Egyszer majd, x év múlva lehet, hogy megint vágyom a japánságra, most nem. És azért csak kéne az a hat henger... A Maximát is gyorsan ejtettem, pedig a nekem jobban tetsző amerikai kivitel volt. Talán éppen ezért. Az egyetlen valamirevaló Lexus GS-t pedig gyorsan elvitték.

- Nem dízel. Ennek egyszerű oka van: nem engedek az elveimből. Az alacsonyabb fogyasztás jelen pillanatban nem érv számomra a dízel mellett, ráadásul ezen a szinten mindegyik visszatekert, borzalmasan sokat futott, nem, igazán nem akarok megsérteni senkit, racionális döntésnek kiváló is lehet, de mint említettem, ez nem volt szempont. Benzines, leginkább szívómotor, ennyit nekem megér a csend és a nyugalom, ahogy mondottam, keveset fogyasztani ott a Lancia, játszani a polák (majd egyszer).

Azzal számoltam, hogy a nagymotoros - pláne automata - autóktól mostanság szabadulni igyekszik mindenki, így akár le is csaphatok egy-egy értelmesebbre, lesz miből válogatni. A pénz persze meghatározó tényező, de a Mazdáért kapott 1600 euróhoz azért hozzá tudtam még tenni valamennyit, nem volt teljesen reménytelen a pénzügyi helyzet.

Mercedes, nagy, fekete, vedd meg, jó lesz, innen

Sajnos itt követtem el az első hibát, hiszen megfeledkeztem arról, hogy aki eladja az efféle autókat, az valószínűleg azért, mert nem tudja fenntartani ergo nem gondolkodott akkor, amikor megvette és kicsit túlvállalta magát. Ráadásul a szlovák használtautó-piac legalább egy évtizeddel kullog a magyar után is, pedig itt is sokszor balkáni-viszonyok uralkodnak. Ami azonban északi szomszédjainknál fogadott, azon még úgy is meglepődtem, hogy lényegében 10 éve folyamatosan térképezem a piacot.

A W140-es, szemre is szakadt Mercedes, amibe Magyarországon már bele sem rúgnának, az itt sokszor drágább, mint egy pár éves Toyota, a kötelezően visszatekert dízel Passatok előző generációja aranyáron megy még akkor is, ha már csíkokban foszlik az ajtókárpit, kivétel nélkül az összes hirdetés fotója homályos, csálé, félig kilógó autóval, 100-ból talán egy tisztával, többségük iszonyúan mocskos, ahogy az utcán ledobták, úgy telefonnal telibevakuzták (akár éjszaka is), beltéri fotó alig és persze olyan szintű, primitív kamuszöveg, amiért nem egy hazai, magyar kereskedő is elszégyellné magát, hiszen még azokon a szar fotókon is látszik, hogy a valóságnak köze nincs ahhoz, amit a hirdetés állít: a törésmentes autó lökhárítója és fényszórója között 3 centis rés az egyik oldalon, zéró a másikon, a nemdohányzó kocsi kitekert kormányos beltéri fotóján ott a telibehamuzott hamutartó, az elsőtulajos, idős házaspár verdáján pedig a leggagyibb alumíniumot imitáló padlószőnyeg és pedálsor, az ablakmosó tövében kék led... ne is folytassam, egyszerűen borzalmasan primitív és igénytelen egy milliő. Nem olvasták Papp Tibi remek útmutatását arról, hogyan fotózzunk autót, sőt, néhány esetben abban is kételkedtem, hogy tudnak olvasni...

A találati lista 98 százalékát így, már csak a fotók alapján is nyugodtan elfelejtettem, szerencsére azonban akadt pár arra érdemes hirdetés is.

Nem csúnya pedig, ez tetszett a leginkább mind közül

Autókereskedő és ügyintéző barátom bölcs szavai vezéreltek, ezért sem fókuszáltam kizárólag egy adott márkára vagy típusra: Pista, állapotot veszünk, nem típust! Nagyon igaza volt, hiszen mindent összevetve a szlovák használtautó-piac általam vizsgált rétege (a fent felsorolt követelményeknek megfelelően) négyrétegű, mint valami hűtőben rothadó szendvics:

1. Az alig pár éves/prémium/felkapott típusok drágán (vagy azért, mert tényleg 2-3 évesek, vagy szimplán túlárazottak).
2. Vannak a valaha szebb időket megélt, a törődés teljes hiányának köszönhetően azonban borzalmasan levedlett fospisztolyok
3. Aztán ugyanezek az autók azzal a kivétellel, hogy tulajdonosaik azért igyekeztek lelkiismeretesen gányolni őket az ismerős szerelővel, olcsón (nem vagyok benne biztos, hogy jobb megoldás, mint a 2. pont)
4. A friss importautók, illetve a nem is olyan régen importáltak. Tán a legésszerűbb csoport, de egyben itt legnagyobb a ták-esély, hiszen ki tudja, honnan, hogyan és mennyiért jöttek ezek, előéletük bizonytalan, bár állapotuk szemre akár szép is lehet.

Na mindegy, ennyit nagyjából az előkészületekről. A lényeg az, hogy a két hónap alatt keresztül-kasul körbeautóztam az országot, mindezt szabadidőmben, akkor, amikor éppen el tudtam szakadni otthonról. Nagyon nem szívesen tettem, alig pár héttel a gyerek születése után pláne, de a Mazda megy, ez már biztos, autó pedig kell. Csak az utolsó héten kicsivel több, mint kétezer kilométer jött össze, igaz, ebben benne volt egy 600 kilométeres családi kör is. Nem untatnék senkit minden apró részlettel, rohadt sárvédőívvel, sziloplaszttal taknyolt szélvédőkkel és megcserélt első ülésekel, de pár jellemző példát azért kiragadok, okuljanak belőle, ne járjanak feleslegesen annyit, mint én tettem.

Ej, egy hajszál választott el tőle, de inkább továbbeveztem, a turbómotor miatt

Mivel a szóbeszédre és az elfogadott sztereotípiákra nem sokat adok, így tulajdonképpen elég széles lett a spektrum. Persze a hiteles, gyakran előforduló típushibák mellett nem nézek el, de vallom, hogy az az autó, amelyikkel kellőképpen törődtek, bírja, gyártótól függetlenül. Rengeteg Toyota és Honda kerül éppen ezek miatt iszonyatos állapotba, hiszen a bunkó szerint azokba tényleg csak tankolni kell, ja, hogy ropog már a futómű, nem érdekes, hiszen megy, nem? Hogy a kipufogórendszert komplett a földön húzza? Na és, még így is csendes, nehogy már kelljen 500 forintért két gyári gumihorgot, ez sosem romlik el. Aztán, mikor végre-valahára szervizbe kerül az autó és egy állapotfelmérés után kap egy listát, akkor eladja és terjeszti a hibátlan autó nimbuszát. Elvégre alatta sosem állt meg, csak éppen menthetetlenül tönkrement.

Rossz gyártó nincs, csak sikertelen konstrukció, ez a másik igazság, amit gépészmérnök barátom, Hege, annak idején megosztott velem, amikor kék Ypszilonjában éppen a Tatra-gyár felé zúgtunk a hóesésben, valamikor a hőskorban. Ezen okból kifolyólag a futásteljesítmény, a kilométeróra-állás sem volt döntő, az állapot annál inkább.

Eközben persze folyamatosan konzultáltam barátaimmal, ismerőseimmel, a kollégákkal olyan emberekkel, akikben megbízom és tudom, hogy nem csak könyvből ugatják az autót, mint olyat.

Ábécé sorrendben kezdve először - természetesen - Alfa Romeókat túrtam. A 156-os ugyan korának talán legszebb autója volt, ellenben a sedan már sem tűnt tágasabbnak, mint a Mazdám amikor annak idején beleültem. Volt belőle ugyan V6, de Csikós is megerősített abban, hogy leginkább a kétliteres Twin Spark passzolt hozzá, ilyennel pedig alig páran hirdették, ráadásul 99 százalékuk Selespeed-váltóval, amivel azért akad gond, nem beszélve arról, hogy sok importőr nem véletlenül felezte meg a vezérműszíj csereperiódusát. Az a két-három darab, amelyik úgy-ahogy kinézett belülről és kéziváltós is volt, pedig éppen az erős motor miatt jellemzően szét van hajtva, éppen vezérműszíjcsere előtt, de mindegy is, ez kicsi és a tán még szebb kombi csomagtere sem nagyobb semmivel.

Ellenben ott a 166-os, az igazi digólimó, imádnivaló formával, éppen annyi kreténséggel a kis lárvaarcban, amely miatt szerintem szebb, mint a 156-os. Itt azonban szigorúnak kell lennem: ha már 166, akkor csak szívó V6 (az említett kétezres, négyhengeres szerintem egyszerűen méltatlan hozzá), bőr és fa. Lelövöm a poént: egy sem volt olyan, amit érdemes lett volna megnézni. A gyönyörű, acélkék/szürke V6 turbó felett egy ideig elidőztem a kurzorral, mert végre nem fémbetétes műszerfala volt (hideg), hanem olyan, amilyet kerestem, kivételesen jó fotók is voltak hozzá, de nem, szívómotornak párja nincs és ennyi pénzért nem bízom benne. Nem lesz Alfánk, kész.

Babakosi, ez akár jó jel is lehetett volna

A konszolidált megjelenésű késői C4-es Audi, ami már akkor A6-típusjellel futott, akár jó is lehetne. Bár a következő generációs, gömbölyű A6 alja is belefért volna, azért abban már annyi az alumínium futóműalkatrész, amennyit már az én pénztárcám nem bírna el. Addig nyújtózkodunk, ameddig a takaró ér, maximum egy lábujjnyival tovább. A 2.6-os V6 ugyan nem éppen ficánkolós a maga 150 lóerejével, ellenben a kényelmes tempóhoz elég, ráadásul ott a nagyobbik, a 2.8-as, az már mutat is valamit talajon, nézzük csak. Feledhetetlen pillanatok következtek.

Először felhívtam az ezüstmetál 2.6 V6 quattro tulajdonosát. Bár a fotókon látszott, hogy a hátsó lökhárító már nem egészen áll vonalban, de a fotók szerint legalább azzal tisztában voltak, minek kell a képeken lennie: ajtók alja, küszöbök sarka, ez a karosszéria már teljes cinkfürdőt kapott, ha nem volt törve, nem rozsdál. Ez nem is tette, a bal hátsó íven ugyan volt egy apró pörsenés, de nem volt vészes. A tulajdonos egyetlen lányának vette, aki Svájcban dolgozik, de annak nem kellett a meglepetés, mert kombit akart.

Az időpocsékolást megspórolandó már a telefonos beszélgetések során is felhívom az eladó figyelmét arra, hogy ne szívjuk egymás vérét, mondja meg nyugodtan, mi baja az autónak, ne tagadjon le semmit, ezzel többet használ, mint árt. Egyrészt láttam már autót, szinte mindegyik típusnak alaposan utánaolvastam mielőtt tárcsázni kezdtem, barátaim is adtak pár jó tanácsot, ha valamit észreveszek, amit nem mondott el, akkor állja az útiköltségemet (utóbbit a Bendétől vettem át és remekül működik), főleg, ha messzebbre kell menni.

Burkolat teszi a mestert, ezt is elnézegettem volna szívesen

Így derült ki az ezüst autóról, hogy repedt a karter, szivárogtatja az olajat, egy picit, de egyre csak azt domborította, hogy rozsdamentes. Persze, hogy az, ha nem törték össze soha, de mire jó egy makulátlan karosszéria és beltér, ha az összkerekes hajtáslánc egy rakás ócskavas már csak alatta? Na jó, kérdem én:
- Uram, a hátulja volt törve valaha?
- Nem, soha, az autó hibátlan, nem rozsdál!
- Értem, látom, szereti a Dakar-ralit, ott a matricája a hátsó ablak sarkában...
- Ó, igen, azt a fiam ragasztotta oda, ő nagy rajongó (mintha az imént még csak egy lánya lett volna, nem?).
- Ó, az remek, és az osztóműben, a hátsó differenciálműben mikor cseréltek olajat?
Egy pillanatnyi csend.
- Ja, a motorban? Még tavaly ősszel, azóta alig ment 200 kilométert az autó, máshol nem kellett.
- Uram, köszönöm, de ugye azt tudja, hogy az autó összkerekes, oda van írva a hátuljára is: quattro. Nézze, maradjunk annyiban, hogy ha elviszem, akkor holnap visszahívom, ha nem, akkor nem.

Nem hívtam vissza.

Aztán ott volt a fekete, egész szép karosszériával, makulátlan beltérrel. Ezt el is mentem megnézni, alig 50 kilométer volt a táv oda-vissza. Már a telefonban elmondta az eladó, hogy szivárog az egyik szervócső és rosszul összevissza kapcsol a hűtőventillátor, ezt leszámítva hibátlan az autó. Adtam neki egy esélyt, mert élőben sem volt annyira rossz, mint amire számítottam. Arról persze nem szólt a fáma, hogy a zárhídban egy finom kifli lesz, a zavaros kiegyenlítőtartályra azért felhívtam a tulajdonos figyelmét, ahogy arra is, hogy valószínűleg a hibás termosztát miatt egy picit hengerfejes az autó, de köszönöm, ezt - és a hátsó lökhárító javított sarkát leszámítva - szép, biztos elkel majd.

Kezdett tele lenni a hócipőm, de a végére maradt még a bordó 2.8-as. Azért maradt utolsónak, mert ez volt a legtávolabb, 200 kilométer oda-vissza, az 400, minimum egy fél nap, ha nem több. Alaposan kifaggattam a hangja alapján huszonéves tulajdonost. Első kérdésem az volt, hogy miért van rajta pozsonyi rendszám, amikor ő meglehetősen messze lakik. A válasz nem volt megnyugtató: első tulajdonostól vette, aki vállalkozó volt, de még csak alig két hete van nála, és mivel pár nap múlva dolgozni kezd külföldön, így nem látta értelmét a nevére venni. Hmm, na jó, de biztos, hogy hibátlan? Persze, teljesen az, garantálja, mehetek nyugodtan, ő siet, pár nap múlva indul, azért adja el, kell neki a pénz...

Eltalálták, frissen iskolát végzett srác, munka nélkül, ellenben szilárd meggyőződéssel, hogy a féláron vett autót dupla annyiért rásózza valakire és elhúz Angliába krumplit pucolni. Elküldte a VIN-t én pedig megkértem Autódokinkat, nézzen utána, így pontosan tudtam, hogy a burgundy-vörös A6 milyen felszereltséggel került eladásra Szlovákiában. Legalább az első tulaj igaz volt.

Hajnalban keltem, korán vissza akartam érni, mert estére még be volt tervezve egy másik autó is. Sztrádamatrica-tankolás-kávé. Hamar odaértem, de nem szóltam mindjárt, legyen csak hideg az a motor, amikor beindítják. Lakótelep, panelsor, az Audi ott parkolt a járdán, a többi autó között, mindjárt kiszúrtam. Törve nem volt, ez tény, minden eleme ép. De a bal hátsó ajtó díszléce letépés útján távozott, pár rögzítőpatent még a helyén maradt, a többit vitte magával, az első lökhárítóban pedig csak mutatóban volt rács, a hűtőmaszkban dettó, ajaj. Telefonáltam.

Huszonéves fiú, már messziről nyitja a központizárat, na ja, ez nagy májerség, ellenben rendes, csak halkan bólogat, amikor sorolom a bajt. Beindítja a motort, melyben óra szerint is 300 ezer kilométer van, meglepően halkan jár, de ekkor még bent ülök és nézem az utólagos riasztó leszakadt, fityegő szenzorait, a fát, amelyik még így is szép és a váltókart, amelyik nem, ráadásul durván lötyög, amit nem kéne. Persze sokan szeretik a váltógombon pihentetni a kezüket vezetés közben, pedig ez nem tesz jót neki, de ez még ahhoz képest is tragikus volt. A kárpit iszonyatosan foltos, ez a képeken nem látszott, és a sofőrülés könyöklője kifelé hajlott, mintha minimum egy Yokozuna mászott volna rajta keresztül.

Közben bemelegedett a motor, nyissuk fel a géptetőt most már, hohó, barátom, hová tűnt innen az a csinos motorburkolat, ami olyan megkapóan technóssá teszi ezeket a V6-osokat?
- Az előző tulaj szerint a szerelők elhagyták, amikor cserélték a váltót és a kuplungot.
- Te, és az eredeti légszűrőházad megvan valahol?
- mutatok a helyére, ahol egy irdatlan nagy direktszűrő fityeg.
- Nincs, így vettem, de nagyon szép hangja van ezzel...

Hagyom. A motor tényleg finoman jár, semmi csörgés-morgás, de a generátorra a bal oldali hengersoron végig folyik az olaj a szelepfedél alól. Mutatom.

- Nézd, itt folyik le az olaj fentről, és belefolyik a generátorba, nem szokott büdös lenni az autóban?
- Volt ilyen, de azt mondták, hogy olyankor csak húzzam meg ezeket a csavarokat.
- és rámutat a szelepfedél kis csavarjaira. Ezek után érthető, hogy nem sok kedvem volt a próbakörhöz, de ha már eljöttem, akkor menjünk, legalább ennyi. Éppen indulnék, mikor jön az utolsó kenet:

- Van egy kis zaj a kipufogó felől, néha hozzáér a kasztnihoz, ettől ne ijedj meg.
- Oké, nem fogok.
- mondom, itt már igazán nincs min, teszem hozzá halkan magamban.

Alig mentünk kétszáz métert, amikor a kardán elkezdte verni a padlólemezt. Lassítottam, nem verte annyira, gyorsítottam, sűrűbb lett a csapkodás is. Kuka a kardán és valószínűleg az egész hajtáslánc, a futómű és egyáltalán minden ott alul. A motor hihetetlen gyenge, messze nem hozza a 174 lóerőt, az autó nem gyorsul semmit, csak bőg, borzalmasan kóvályog, a kopásjelző visít...

- Na, hallod, erről beszéltem, nem nagy gond, nem is csinálja mindig.
- Figyelj, menjünk vissza, leparkolunk, igazán láthatod, hogy eljöttem, megnéztem, tankoltam, de ne haragudj, ezt annyi pénz lenne lábraállítani, amennyit nem ér.

Úton hazafelé aztán eldöntöttem, hogy nem lesz A6-os C4-esem sem. Jegyezzük meg ezt a pontot és egy időhurokkal kerüljünk vissza valahová az ezüst A6-os idejébe.

Egész pofás volt szemből

A BMW nagy kedvencem, ráadásul Petinek nehéz újat mutatni ebben a témában, de minden hiába, bajor-szinten akkora a dízel-dömping, hogy alig akad mutatóba pár sorhatos benzines. Persze mindig a pénz szabja a határt, de nem is vártam csodát, így csak facelift előtti E39-esek, esetleg kései E36 Touringok (a kombi béemvéül) jöhettek szóba. Egy bordó 523i sokáig mozgatott, bár keveset alkudni kellett volna belőle, de nem tűnt lehetetlennek. Felhívtam és kértem egy képet a beltérről, mert a krémszínű bőrt ugyan el tudom képzelni, de szívesebben látom képen. 170 ezres futásteljesítményt állított az eladó magánszemély (kereskedésben nem is jártam), de olyan nincs, hogy annyi alatt ilyen hullámossá nyúljon a bőr egy BMW-ben. Rágtam, rágtam, menjünk, nézzük meg. Telefon, egyeztessünk időpontot, mi? Már eladta. Káromkodtam.

A belsőszervekre emlékeztető 320i Touring...öööö...bele

Szerencsére még mindig volt egy szép, sötétzöldmetál E36 Touring, 20i, 150 lóerő, combtámaszos sportülésekkel, szakadásmentes szövetbelsővel, digitklímával, tetőablakkal. Gyorsan tárcsáztam, el ne tűnjön, de nem vette fel senki. Írtam egy e-mailt hétfőn, aztán péntekig minden nap, különböző időpontokban hívtam, fülhöz gyógyult telefonnal, közben már elképzeltem, hogy de jó lesz ez nekünk, jaj, csak a hátsó bekötési pontokon ne rohadjon... Szombaton visszahívott, látta, hogy kerestem (anyád), most adta el az autót. Ááááá, üvöltöttem kínomban.

Itt a másik, a kurbliablakos importautó, kínomban már ezekre is rákerestem. Bár a beltér színéről valami egészségtelen gyomorváladék jut eszembe, azért egy próbát megért volna, a csomagtér ajtaját már azonban rágja valami, hiába olcsó, nem kell akkor sem, minden áron nem kell autó most, C Mercedest nem veszek, azt nem érezném magaménak, pedig volt vagy tucatnyi...

Na ott a hátsó ajtónál valami nincs rendben

L, mint Lancia, nézzünk csak gyorsan valami szép Kappát! Áruk úgysincs, mindenki fél tőlük, ráadásul tetszik a forma, súlyos, nehéz és elegáns úgy, hogy klasszikus limuzin. A sok JTD kilőve, V6-ot ide, selymesen forgót! Nincs, naná, hogy nem vette itt senki. Rászűrök 200 lóerő felettire és elcsodálkozom azon az egyetlen, kétliteres, még négyhengeres turbón, amit kiköp a gép magából.

Személy szerint a női tulajdonos-szóösszetételre összerándul a gyomrom (meglátásom szerint a nők ezerszer jobban képesek lelakni egy autót, mint a férfiak), de a képeken szépen áll az autó, gyári a felni rajta, vonalban van mindene, a fekete bőrbelső is jónak tűnik, a fa szép. Felhívom, majd a vonal túlsó végén jelentkező férfihangtól megtudom, hogy a felesége benzinkutasként dolgozik, a város másik felén. Nem, az autónak semmi baja, odamehetek, megnézhetem, persze. Megadja a felesége telefonszámát, hívjam fel, ha ottvagyok. Úgy is lett.

A középkorú hölgy kedvesen fogadott, kérdésemre, hogy hol az autó, csak annyit válaszolt, hogy egy ideje már a fia használja, mindjárt iderendeli. Azért volt az ő neve feltüntetve a hirdetésben, mert az övé az autó, de már el akarja adni, mert elege van abból, hogy tankolja a fia helyett. Ajaj.

Befut a fiú, kellemesen csalódom, mert bár nagyon fiatal, azért igen illedelmes, jól elbeszélgetünk és látszik rajta, hogy valójában nem akarja eladni az autót, de a szülői szigor lesújtott rá, muszáj lesz... Kicsit olyan, mintha magamat látnám húszévesen, ahogy az első autóim egyikét próbálom életben tartani, mert szeretem, pénzem persze nincs, de azért veszek olajat, igaz, olcsót és a haver apjának garázsában cseréljük. Az autó tiszta mindig, bár a motor füstöl. Na, valahogy ő is így szerette a Kappát, ami kívülről nézve akár hibátlanak is mondhattunk volna.

A kedves mama azonban - rácáfolva női mivoltára - vajmi keveset törődött a beltérrel. A zseniális és csodaszép Poltrona Frau bőrkárpit, amitől már a Thema 8.32 próbájakor beájultunk Csikóssal és Árpáddal, mattul feszül mindenütt, nem repedt még, de már mély árkok húzódnak rajta, kérdem is a srácot, hogy szokta-e ápolni, de a válasz csak annyi, hogy a műszerfalra való nedves törlőkendővel törli át néha. Kértem, hogy ne tegye többet, azzal többet árt, mint használ, ennek méhviasz kell.

A sebváltógomb romokban, szétszakadva anya gyűrűitől, a kormányból körömnyi darabok hiányoznak, az ülsépozíció pedig pontosan olyan, ahogy azt a Csikós megjósolta: majompóz, mindenhogyan, minden ülés-kormány konfiguráció mellett. A motor finoman jár ugyan, de az olajnyomás-kontrollámpa világít és a csomagtartóban is ott figyel két flakon 10W40.

- Sajnos, eszi az olajat. - mondja szomorúan a srác, - annak ellenére, hogy a gatyám ráment, mikor felújítattam a turbót.
- Mennyit? - kérdezek vissza, nagyon nem mindegy.
- Két litert olyan ötszáz kilométerenként.
- Ez nem eszi, ez inkább zabálja, - mondom neki és ekkorra már kicsit meg is sajnáltam. Az autót is és a fiút is, aki szereti.

Gyorsan izzítottam a vonalat, kiegyenlítő tiszta, kartergáz alig, ellenben a betöltő környékére ki van verve némi vizes olaj (mindig volt nálam papírzsebkendő), csúnya lutri, közlöm az izgatottan toporgó Martinnal is (így hívták), hogy ez lehet pár ezres szelepszár-szimmering, de bármi más is, kifelé nem folyik, az látszana, ez odabent eszi meg úgy, ahogy van. Megértetem vele, hogy ekkora lutrit nem vállalhatok be, megérti, bólogat és tán örül is, hogy nem kelt el az autó. Sajnálom mindkettőjüket, de erősnek kell lenni, sajnálatból nem veszünk autót.

Másnap felhívott és elkérte annak a hirdetésnek a linkjét, melyben ilyen autót árultak alkatrészként, jó motorral, elküldtem neki, hátha...

Közben múltak a napok, Peti elkészült a Mazdával, majd el is adtam, de autó még mindig nincs. A szűrők beállítva, három napig nem jelent meg új hirdetés. Aztán felbukkant egy E36 318i Touring, ami ugyan négyhengeres, de ha nagyon pöpec, akkor megnézem. Sötétkék autó, sötétben fényképezve, sokat nem látni belőle, amit igen, az viszont csillog a víztől, frissen mosták le, úgy fotózták, éjjel. Digitklíma, négy légzsák, a bele szép, midnen szegmens épnek tűnik a kijelzőn, akár a 167 ezres kilométeróra-állás is hihető lehet.

- Jó napot, érdeklődni szeretnék, aktuális-e még a hirdetés?
- Persze, természetesen, bármikor eljöhet megnézni az autót, teljesen hibátlan.
- Ó, ez remek, vezérlést, olajat, szűröket mikor cseréltek rajta?
- Uram, szerelő vagyok, az autó tökéletesen rendben van tartva.
- jött a kissé ingerült válasz.
- Értem, törve ugye nem volt, ne haragudjon, hogy akadékoskodom, csak azért kérdem, mert mintha az első lökhárító fényezetlen lenne...
- Igen, jól látja, az autó soha nem volt törve, bátran átnézheti, a lökhárítót azért kellett kicserélni, mert lecsúszott az emelőről, amikor az angel eyes-lámpákat raktuk bele...
- Az emelőről?
- Igen, onnan.
- Köszönöm, még jelentkezem....

Nem, ne mondjanak semmit, csak röhögjenek nyugodtan, a történetek nem kitaláltak, tényleg megtörténtek, az utolsó csepp a pohárban - és itt ugorjunk vissza az időhurokban az Audiig - a burgundy, taknyolt A6-os volt.

Este nyolcra, hullafáradtan értem haza, le voltam törve, mint Bálint gazda a jégeső után, nincs autó. Lehet, hogy túlontúl igényes vagyok? Hiszen alapvetően közel 3000 találatot jelenít meg a kereső ennyi pénzért, úgyhogy csak bennem lehet a hiba, hogy agyonszűröm őket, de mit tegyek, ha nem vagyok hajlandó Passatba ülni, szakadt A8-ast, hetest vagy S-Mercedest pedig nem veszek a nyakamba. Mindent végigtúrtam, amit lehetett, temérdek időm ráment, ami érdekelt és a kívánalmaimnak megfelelt, megnéztem. Sajnálom, várnom kell, bele kell törődnöm. Németországból ugyan lehetne hozni bármit, de az sok idő, annyit nem akarok távol lenni, ráadásul a papírmunka is - bár egyszerű - mégis sokáig tart, az utazás költségei pedig az autóvásárlásra szánt összeget csökkentik. Eh, mindegy, megírom a szerklistára, hogy jártam ma is...

Leültem a gép elé, a ruhámat bevágtam a szekrénybe, ilyenkor már inkább nem is szólnak hozzám, csak kapok egy bögre kávét, jól esett. Aztán megnyitottam az első e-mailt, amit az automatikus kereső küldött és egyetlen, aznapi hirdetés volt benne, majd félrenyeltem a kortyot.

Mindene megvan, aki ezek után kritizálja az olaszt, az nézze meg, hogyan árulnak mifelénk 11 éves autókat

166-os, 2.5 V6, automata, bőr és fa, 2000-es évjárat, négy lufi, klíma, telefon, navi, olasz import, szervizkönyvvel, minden kulcsával és tartozékával, törésmentes, hibátlan, AZOKKAL az ötlyukas, nyári felnikkel, plusz egy garnitúra télivel, alig 50 kilométerre? Mi van? Telefont! - üvöltöttem, - Gyorsan, mert elviszik! Összenéztünk Erikával: figyelj, ez mindkettőnknek tetszik, ha jó lesz, elhozom.

Ez volt este fél kilenckor. 23.00-ra enyém volt az autó.

Ez alatt két és fél óra alatt a következők történtek:
- Felöltöztem, autópálya matricát vettem, közben felhívtam Pista barátomat, volt ilyen autója, mondjon al gyorsan mindent, majd Torjay Lacit, az elismert olaszautó-szakértőt, majd Csikóst, majd ismét Lacit, akitől megtudtam a vezérmű csereperiódusát.
- Egy Nagyszombat (Trnava) melletti motorkereskedés tulajdonosáé az autó, ő hozta be magának, jelenleg a fiánál van, vele fogok találkozni a szalonnál. Kicsit meglepődött, mert alig pár órája hirdette meg az autót, de lélekben felírtam egy jó pontot neki: miután közöltem vele, hogy indulok megnézni az Alfát, nem kezdett el kavarni, hogy jaj, piszkos, későn van, és majd ő eljön, csak közölte, hogy a jobb első kerékcsapágy cserére szorul de persze, menjek csak nyugodtan, mire odaérek ott lesz ő is.

A motorszalonban rend és tisztaság. Sokat elárul a tulajdonosáról

Nem bántam, hogy a boltnál találkozunk, elvégre a hely sokat elmond gazdájáról. Egy bokáig tyúkszaros udvarból akkor sem hoznék autót, ha ingyen adnák sem, nézzük csak meg azt a boltot. Időre érkeztem, egyszerre Mirkóval, a tulajdonos fiával. Korombeli, halkszavú, de őszintének tűnő, nem kezdte el polírozni az autót, csak a kezembe adta a kulcsokat és hagyta, nézzem meg magam.

Először azonban megittunk egy kávét az üzletben, amit időközben kinyitott és ahol pedáns rend és tisztaság fogadott. Hátul, a raktárban polcokon az alkatrészek, a használtan behozott, egy-két éves motorok sorban, ponyva alatt, a műhelyben - ahonnan előhoztuk a felniket - polcokon a szerszámok, egyszóval nem csak az katonás, ami szem előtt van, hanem a vevők számára láthatatlan dolgok is.

Minden alkatrész elpucolva, polcon

Kávézás közben megtudtam, hogy apja hosszú évek óta foglalkozik motorkereskedéssel, főleg Olaszországból importál, havonta jár oda, fix, jól kipróbált helyekre. Minden - általuk eladott - motorra garanciát vállalnak, új akkumulátort kapnak és olajat cserélnek bennük, átnézik mindet tüzetesen, ha kell, javítják őket. Az autó is onnan került az országba, egyszerűen nem tudták otthagyni, elhozták és most ő használja. 223 000 kilométer van benne, ez a valós állás, 180 000-ig vezették a szervizkönyvét, első tulajdonosa adta be a kereskedésbe odakint.

Megmutatta a papírjait, ott volt minden: az olasz megrendelőlap 1999 végéről, az ottani műszaki vizsga adatlapjai, az összes könyv, füzet és a három kódkártya is (kulcs, navi és a fedélzeti rendszer kódját tartalmazó), minden a gyári csomagolásban: az emelő, az izzókészlet és a szerszámok, a navigációs CD karton tokja és a gyári riasztó deaktiváló kulcsa is. Milánótól 300 kilométerre vették át az autót, és tekintettel arra, hogy már 2000-ben sem volt olcsó, tulajdonosa ráadásul átutalással fizetett, így jó eséllyel feltételezhető, hogy a szervizkönyv valódi, és annak is néz ki, volt pénze fenntartani és törődnie vele. Amióta itt van, azóta egyszer cseréltek benne olajat, és bár a váltóban sosem kellett volna, azért VIN-alapján megrendelték az ottani Alfa-kereskedéstől, ebből maradt is másfél liter, ott van a csomagtartóban, a pótkerék mellett. A jobb első futómű lóg, szerinte csak a kerékcsapágy morog, azt ki kell cserélni és persze 240 ezernél vagy ötévente a vezérlés is csereérett. Ezért nem is kér sokat érte, nem keresni akar rajta, de még így is voltak olyanok, akik 93-as TD-Jettát kínáltak érte cserébe némi ráfizetéssel, én vagyok az első, aki egyáltalán eljött megnézni. (Pedig aznap rakta fel.)

08012011192

Elbeszélgettünk még mindenféléről, húztam az időt, hogy kihűljön a motor, közben elmondta azt is, hogy persze, motorozik egy R1-essel (ennek örültem, motoros ember általában azon éli ki magát, az autóban csak pihen), jelenleg az apjával viszi a boltot és negyed órával zárás előtt beindítja az autót, hadd melegedjen. Megnéztem a fedélzeti számítógépet, az utóbbi 1630 kilométeren átlagban 12,3 litert fogyasztott, ez meglehetősen nyugodt tempót feltételez. Előhoztuk a felniket a műhelyből, öt egyforma van, egyik a pótkerék, kicsit karcosak, de alapjában véve szépek, hibájuk alig. Menjünk, nézzük meg az autót.

Elöször is a motortér, ami poros, de száraz, ez szimpatikus. A V6-os persze az egyik legszebb motor a világon, krómozott szívósorával, pöccre indul, a 223 ezer kilométer ellenére csodálatosan, finoman jár, csak a befecskendezősort hallani, semmi mást. Lecsavarom az olajbetöltőt, odatartom a papírzsepkendőt fölé: semmi. Hófehér maradt, kartergáz nuku. Pár nappal később Torjay Laci is megnézte és szerinte sem volt sosem avatatlanul megbontva, mivel midnenütt a gyári bilincsek vannak és sehol, semmi nem hiányzik.

Minden burkolat a helyén, semmi nem hiányzik

Oké, rendben, ez a motor azért nem újdonság, erősen kiforrott egy konstrukció, ha odafigyelnek rá, kutya baja nincs. Törve sosem volt, az egy Alfán látszik, bár karcok, apró horpadások itt-ott vannak rajta, de minden vonalban fut, egyforma illesztésekkel.

A MOMO-bőr hibátlan, a fája szép, hagyjuk is el a helyszínt, a lényeg az, hogy csak tisztességből lealkudtam belőle 50 eurót és elhoztam. Hogy miért? Mert messze ez volt a legszebb és legjobb állapotú az összes autó közül, amit végignéztem, a tulajdonosa nem hablatyolt, bár kétségtelen, hogy több baja van az autónak, mint amiről ő tudott, de készséges volt, korrekt és egyenes, az autónak annyi baja van csupán, amennyi az alatt a 43 000 kilométer alatt esett meg vele Szlovákiában.

Minden bilincs eredeti

Gondolom, ezen a ponton akadtak már olyanok, akik a fejükhöz kaptak és a borzalmas hírű Alfa-Romeo elektromossági parajelenségekre kíváncsiak, vagy arra, hogyan kezdem el szarozni a Bosch-elektronikát. Kiábrándítom őket. Egyrészt minden gyártó azt kapja, ami rendelt és azt úgy szereli be, ahogy akarta, másrészt semmiféle parajelenség nem létezik. És ezt leginkább a makulátlan előéletnek és a rendszeres karbantarásnak köszönheti. Persze messze nem hibátlan, de a kárörvendő tenyérdörzsölés is elmarad, hiszen az autó elektromos bajai a következők:

- A bal hátsó helyzetjelző izzó kiégett, kicseréltem, ez nettó fél perc idő.
- A műszeregységben kiégett két rizszsem-izzó mindkét oldalon, így éjjel az üzemanyagszint és a vízhőfokmérő kicsit halványabb.
- A beltéri világítás sofőr felőli oldalán szintén kiégett az izzó, pár perc és egy új izzó kérdése az egész.

A bal oldali nm működik, ez egy izzócsere lesz

- A sofőroldali ülésfűtés kapcsolójában meggyengült a rugó, nem tolja vissza a kapcsolót. Ezt onnan tudom, hogy Peti szétszedte, az új darab 30 euró, vagy bontunk egy működőt.
- A vezetőülés ülőlapjának hátsó része nem mozog, mivel a hajtómotor üresen teker csak, kiugrott a bovden a helyéről, ki kell szerelni az ülést és visszaakasztani. Az elejét hibátlanul emeli.
- A pótféklámpában kiégett pár izzó, szerencsére nem ledes, izzónként cserélhető, különösebb gond nélkül.

És ennyit az elektromosságal kapcsolatos hibákról. Egy 10 éves autónál nekem ennyi belefér. Ezeken kívül minden hibátlanul működik: mindkét ülés, az ICS (Integrated Control System) minden szegmense, a telefon, a navi és a klímavezérlő is, sőt, még a távirányítós csomagtérnyitás is.

Az elterjedt tévhittel szemben meg lehet találni az ideális üléspozíciót

Ahol nem múlt el nyomtalanul az itt eltöltött idő, az a futómű. Kétségetelenül ez van a legrosszabb állapotban. Az már a próbakörön kiderült, hogy a jobb eleje tényleg lóg és nem csak kerékcsapágy-csere, hanem minimum egy új, alsó lengőkar lesz belőle. Előbbit 25 ezer, utóbbit 40 ezer forintért kaptam meg, majd Érden a műhelyben Balázs és Peti ki is cserélték, míg én molyoltam a belével és hülyeségekkel tömtem a fejüket. Érezhetően jobb lett, a kiszedett lengőkarban már alaposan ki volt szopósodva a gömbfej és a szilent, de igazából csak méginkább rámutatott arra, hogy a lengéscsillapítók már nincsenek a helyzet magaslatán, és jobb hátul is csereérettek a dolgok. A kipufogódob ide-oda mozgott gumikampóin (ami nagyon lehangoló látvány), két új darab kellett, 240 forint/stück, most meg sem mozdul.

Kívülről nagyobb, mint odabentről, kis híján öt méter

Leginkább egy komplett futómű-felújítás lesz a vége, plusz a vezérműcsere vízpumpástól (itt mindenképpen fémlapátos kell majd) és a jobbos féltengelycsukló is kotyog. Akár soknak is tűnhet, sőt, más rámondaná bőven, hogy jó még az, de ezt az autót nem azért vettem, hogy túlélő üzemmódban működjön, ez pöpec lesz, mert tényleg megérdemli. Maguk az alkatrészek teljesen elfogadható áron vannak, persze némi kedvezménnyel, de a komplett vezérlés és a vízpumpa betakarható 80-85-ezer forintból. És többet nincs rá gond.

Némi karc és apró horpadás akad, főleg az alsóbb régiókban, de lényegében hibátlanul áll rajta minden

Először is azért, mert szép. Még így, ebben a hülye színben is. A lárvaarcnak köszönhetően oldalról nézve tökéletes az ékforma, ami a facelift után már nincs meg annyira a csúcsos orr hiánya miatt. Persze a kicsi lámpatestek alig adnak több fényt, mint a Mazdám anno, de nem számít. Csikós találóan megjegyezte, hogy a sima fenékbe ültetett két, vörös csíklámpa olyan, mintha késsel vágtak volna valami élőbe amiből kibuggyant a vér.

Másodsorban megérdemli, mert olyan sajátos, specifikus hangulata van, ami bevérzett szemű Alfássá teszi a tulajdonosok többségét. Talán azért, mert az olaszok mindig is jók voltak a szemnek szép dolgok gyártásában. Ennek a beltere is ilyen, egyszerűen jó ránézni, még jobb beleülni a gyönyörű, vastag, reccsenő bőrre, az iszonyatosan csúszós, tényleg csak a szemnek szép fakormányt markolni, na igen, kesztyű kell hozzá, de mit tegyünk, ha ennyire jól néz ki?

Mintha valami élőbe vágtak volna és kibuggyan a vér, - mondta Csikós.

És valahogy ez a mindent megbocsátás keríti hatalmába az embert benne, mert lett légyen bármennyi hibája, egyszerűen olyan erős ráhatással van egyéb receptorainkra, hogy a kritikus gondolatok teljességgel eltompulnak, kihunynak. Azért én igyekszem nem elhülyülni teljesen, így helyet adok a kritikának, pedig érzem én is, hogy csak megrántom a vállam akkor, ha leírom, hogy az autóban egyetlen pohártartó sincs, hogy a térképzsebek szűkek, kicsik és hogy a CD-cseréhez a csomagtartóban kell túrnunk, mert a beltéri fejegység kazettás. Ja, a csomagtartó 500 literes és jó mély, elfér benne minden, ami kell.

Ez így leírva és tapasztalva teljesen távolinak tűnik, fiam született, el vagyok telve érzelmekkel, talán valahol törvényszerű volt, hogy végül úgyis az Alfánál kötök ki, annak ellenére, hogy a BMW-t értékelem a legmagasabban.

Hátul van hely bőven, bár egyértelmű, hogy hány utasra gondoltak valójában

Mert semminek nincs olyan bája, mint a mindenkori nagy, véhatos Alfáknak, ez teljesen sajátságos és jellemző dolog már a kezdetektől fogva. Ráadásul ez az utolsó, utódja nincs és nem a GM-egyenmotor hajtja, igazi szíve van, nem implantátum.

A fája szép, a váltó lassú és komótos, kézi üzemmódban sem vált 1/10-másodpercnél gyorsabban

Persze túlzó lenne sűrűn emlegetni a Cuore Sportivót, hiszen a 190 lóerő manapság már nem a világ közepe, ráadásul a 24 szelepes motor egyértelműen pörgős, maximális nyomatéka valahol 225 newtonméter körüli, az autó önsúlya 1595 kiló, nem könnyű. Tán ezért is fogyasztják a rossz utak gyors ütemben a futóművét, ami a 156-oshoz képest is kényelmesebb, kevésbé virgonc. De nem baj, ez nem az az autó, a négysebességes, ősöreg ZF4HP20 - váltóval pláne nem.

A régivágású olajkavaró már az ezredfordulón sem volt hűdemodern, 1995-ben jelent meg a háromliteres 406-osban, hogy aztán döbbenetesen hosszú ideig, egészen 2010-ig kitartson. Az automataváltó szinten szögegyszerű szerkezetet Alfa-féle neve Sportronic, ebből a sport utal arrra, hogy ha kell, akkor kézzel is váltogathatunk le-fel, illetve Sport módban értelemszerűen bőven hagyja kipörögni a motort. Különösebben nem gyors, a későbbi, ötsebességes Aisin jobban kihasználta a motor erejét, de hát ez van, nem érdekes, amit kell, azt tudja. Idővel biztosan fel kell majd újítani, ahogy minden ilyen váltót, de bőven van vele tapasztalat, hiszen rengeteg márka típusában előfordult.

...a 95 Amperórás gyári akkumulátor.

Ha jól olvastam, akkor több, angol nyelvű fórumon is megemlítenek egy konstrukciós hibát, melynek következtében megbolondulhat és vészüzembe állhat, esetleg teljesen beáll. Értelmezésem szerint a fűtőradiátor szerencsétlen elhelyezése okozza a galibát, ugyanis ha picit is szivárog, akkor tartalmát az alatta fekvő váltóvezérlőre csorgatja, amelyik ugyan hermetikusan kéne, hogy zárjon, de sokszor nem teszi, aztán kész a baj. De majd az Alfások helyesbítenek, jelen pillanatban nincs ezzel gond.

Jelen pillanatban ugyanis érzem, hogy ezt kellett tennem, minden nehézség ellenére, hiszen a 166-os a tréleren is szép, tartja a mondás, de ettől nem félek igazán, ez is egy autó, egy gép, és mint olyan, szerelhető. Ha sikerül beszereznünk a vezérműtengelyt-rögzítő célszerszámot, akkor megoldhatatlan feladat nem lesz.

Pohártartó nincs. Oldd meg!

Szeretni kell és lehet is úgy, ahogy van, és amikor azon veszi észre magát az ember, hogy automatikusan lehalkítja a rádiót, amikor a fordulatszámmérő eléri a 4000-es beosztást, akkor tudatosul benne, hogy valójában milyen súlyosan indokolt helye van egy V6-os Alfa-motornak a mindenkori autóbuzériában, mindegy, milyen karosszéria van körülötte. Addig semmi hangja, onnantól azonban az egyre feljebb kúszó mutatóval párhuzamosan dagad a férfiember cippzárja, mert ez nem az olyan-mint-a-versenyautó-hang, hanem A versenyautóhang, a valami, amit Csikósnak csak fémes k.anyja-ként tudtam emlegetni, amiben nekem benne van a száz év, Nuvolari a kanyarban, GTA Junior a szerpentinen, Vittorio Jano és a bohém élet...

Egyáltalán nem baj, hogy ezt a hangot azonosítja majd a fiam magával az autózással.

És mivel mai árfolyamon 507 507,98 forintot fizettem érte, nekem bőven megér ennyit, még akkor is, ha a vételárát ráköltöm.

Köszönöm a figyelmet. Autót vettem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr952604220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGÉNYES RENDSZÁMKERET · http://www.rendszamkeret.eu 2011.01.23. 16:04:57

@kultúrpesszimista:

Ezt nézzétek meg:

www.rendszamkeret.eu

vagy

www.rendszamtartokeret.hu

Rendszám, rendszámtartó, rendszámkeret, rendszámtábla tartó, CarSign.

becsületesnepper · www.becsuletesnepper.hu 2011.01.23. 16:05:18

@phrascarica:
Tudod mit, igazad van! :-) Biztos azért raktak rá ilyen gumit, mert kipróbálták egy 275-össel is, ami tele volt szögekkel és az jobb volt. Én nem akarlak meggyőzni, csak beszélgetünk. Viszont ennek függvényében át kell gondolnom az egész téli csapatás dolgot. Asszem ledobom a bmwről a 165/70R14-es Nokiant és keresek egy 225-ös téli szettet.:)

stealthbomber 2011.01.23. 16:06:42

Legjobb barátom abban az anyagi helyzetben van, hogy megengedheti magának az Alfát...
145, 146,GT, Brera, 156 V6 és most egy 159-es JTDM...
Még nem kellett egyikhez sem tréler ráadásul heti, kétheti gyakorisággal Németország...
Ja és mindegyiket vezettem...
Ja és szerető gazdája az autónak...
És ha egyszer kimászom ebből az anyagi katyvaszból akkor lesz egy Alfám.... :-)))

ps3peter 2011.01.23. 16:08:51

A Continental gumigyár statement-je szerint elönyösebb a széles gumi télen is a legtöbb szituációban. Kivétel a mély latyak, vagy a friss mély porhó, amikor jobb ha belevág a kerék.
Forrás:
www.continental-reifen.de/generator/www/de/de/continental/reifen/themen/tuning/tuning_reifen/tuning_umruesttipps/warum_br_im_winter/breitreifen_im_winter_de.html

Phrascarica 2011.01.23. 16:15:07

@Asszeretnémondani: tovább gondolva a 16:00:36 kor írtakat lehet jobb egy keskeny gumi, HA 3 centis bütykökkel van tele és viszonylag viszonylag ritkán, de ki jár ilyen gumival közúton, amikor egy ilyen gumi más felületen nagyon előnytelen, pont ezért nem lehet összehasonlítani egy versenysportra egy felületre kifejlesztett gumit egy közutakra kifejlesztettel. A mai modern téli gumik nem ezen az elven működnek, ezeknél a tapadást a a gumi anyagán kívül nagyrészt a kapaszkodó lamellák száma és a mintázat határozza meg. (megfigyelhető a téli gumiknál hogy ha jön egy újabb modell akkor kiemelik hogy 20%-al több lamellával. Mivel bütykös mintázatot nem lehetne eladni ezért a speciális egy útfelületen -hóban- használható gumik kizárhatók a kérdésből.

Phrascarica 2011.01.23. 16:17:52

@ps3peter: Köszönöm! Erről ennyit :)
Én is ezt mondom, bizonyára van 1-2 különleges szituáció -amikor lejut a gumi az aszfaltig- de egyéb esetben általánosságban elmondhatjuk -immár teszttel bizonyítva - konklúzióként hogy TÉLEN IS JOBB A SZÉLESEBB!

becsületesnepper · www.becsuletesnepper.hu 2011.01.23. 16:26:39

@phrascarica: Mondtam, hogy igazad van! Sose volt még ennyire!!:-) "TÉLEN IS JOBB A SZÉLESEBB!" Nem erről kezdtünk beszélni, hanem arról, hogy HÓBAN!!! Nem hidegben, száraz és nedves felületen, latyakban, hanem HÓBAN! Természetesen ez mit sem változtat azon, hogy IGAZAD VAN!
:-DDDDDDDDDDDDDDDDD

becsületesnepper · www.becsuletesnepper.hu 2011.01.23. 16:27:38

Pista!
Fasza a kocsi, veled örülök!

Dennis01 2011.01.23. 16:45:13

Klassz autot vettel, sok problemamentes kilometert hozza!
A 166-rol mindig a Rex felugyelo jut eszembe, abban is ilyennel nyomtak. :)

Nem akarok szitani senkit, elismerem a nemet autok robosztussagat, kenyelmet, de azert azok se a tokeletesseg mintakepei. Hadd mondjak nehany peldat:
2004-es Volkswagen Passat TDI, 100.000 merfolddel az oraban, fekete fustot okad, teljsitmenynek nyoma sincs.
Diagnosztikai muszer kidobta az MAF szenzort, kicsereltuk, valami meg mindig nem okes. Szelesebb vizsgalattal megtalaltuk az okot, miert nem megy az auto es miert ment tonkre a szenzor: az egyik turbocso el volt repedve. Csak gyartotol lehet megrendelni, £85!!! font. Rablasnak tekintek ennyi penzt kiadni egy kb 30 centimeteres csoert..
Masik pelda: minden egyes IV-es Golf, ami bejon hozzank, ablakemelo gonddal kuszkodik. Valamelyik ablakemelo berendezes mindig el van torve, jo kis jatek kicserelni..
Amugy nincs gondom a Golfokkal, kellemes vezetni oket, bar en inkabb a regebbi generaciok (MkI, MkII) fele huzok.

Hurri Kán 2011.01.23. 16:48:21

Grat az autóhoz, Pista. De ha nálatok úgy sincs regadó, miért nem néztél körül a Németeknél, vagy Ausztriában?

Phrascarica 2011.01.23. 17:10:12

@Asszeretnémondani: "Nem erről kezdtünk beszélni, hanem arról, hogy HÓBAN"
Nem, nem, a kiindulási alap ez volt -legalábbis én végig erről írtam!
"Ott kezdünk,hogy a JÓ téligumi NEM széles..."
Ez volt a kiindulási alap, a végkövetkeztetés pedig az hogy:
A JÓ TÉLIGUMI SZÉLES! -persze ez közútra vonatkozik, nem speciális havas versenypályára, és általánosságban, de hát nem is volt szó semmiféle versenysportról, az csak később keveredett bele, talán azért mert úgy volt egy parányi igazságtartalma az idézett szövegnek!
Egyébként meg logikus hogy nem gyártanának 275mm széles gumit ha a 225-ös jobb lenne, főleg nem egy olyan autóra amit elbír fizikailag egy 225-ös gumi is. Nem tartom valószínűnek hogy sok olyan személyautó lenne amit nem bír el egy 225-ös téli gumi!

@McK: Akkor most sikerült meggyőzni? :)

Phrascarica 2011.01.23. 17:14:22

@Dennis01: "Rablasnak tekintek ennyi penzt kiadni egy kb 30 centimeteres csoert.."
Miért van olcsóbb megoldás? Senki nem erőlteti rá, nem muszály megvenni, lehet varitykolni rá tűzoltó tömlőből is egyet, vagy egyedileg legyártani, nem? Vagy ha mégsem akkor még se drága annyiért :)

40EridaniA 2011.01.23. 17:29:53

@phrascarica:

dervish.smugmug.com/photos/429443361_vBSJN-O.jpg

Le is fordítom, nehogy hápogás legyen. És már elnézést, de ennek a svéd (tudod: havas ország) tesztnek és a több tízezernyi google-s találatnak jobban hiszek, mint egy gumigyártó marketingdumájának. Nem furcsa az, hogy a gumis műhelyek és boltok is a keskenyebbet javasolják? Tetszik érteni? A keskenyebbet, amelyik olcsóbb. A saját bizniszük ellen beszélnek, ugye? Keményen az lenne az érdekük, hogy a drágább, szélesebbet adják el, mégsem ezt teszik. Hülyék az emberek, tudjuk.

Tehát a fordítás:

Kiemelve a Nokian 205mm és 225mm szélességű abroncsok összehasonlítását.

Gyorsulás jégen 0-24km/h:
205: 7,5s, 225: 8,4s

Fékút jégen 28-4km/h:
205: 17,7m, 225: 17,5m

Körpálya jégen 75-80km/h-val teljesítve:
205 és 225 között tizedmásodperces különbség,
utóbbi javára (mindkettő 41s körül)

Kezelhetőség vizsgálata jeges útszakaszon - az előző körpályás tesztben feldöntögetett szalmabálás vezetéstechnika ezúttal nem megengedett:
205: 82,0s, 225: 83,8s

Tapadás latyakban:
felfutás a latyak tetejére - aquaplanning kezdete:
205: 41km/h, 225: 40km/h
tapadás teljes megszűnése:
205: 55km/h, 225: 53km/h

Stabilitás (száraz aszfalton tesztelve):
205 és 225 egyaránt 3 pont az 5-ből (jó)

Zajszint:
205 és 225 egyaránt 2 pont az 5-ből (elfogadható)

Gyorsulás havon 0-40km/h:
205: 6,5s, 225: 6,7s

Fékút havon 38-4km/h:
205: 22,5m, 225: 26,0m

Körpálya emelkedővel kombinálva havon:
205: 58,0s, 225: 60,1s

Fékút vizes úton 60-4km/h:
205: 21,1m, 225: 22,0m

Fékút száraz úton 60-4km/h:
205: 17,5m, 225: 18,0m

Kezelhetőség havas úton, forszírozott tempóval, emelkedővel, fékezhetőségi tulajdonságok vizsgálatával:
205: 5 pont az 5-ből (kiváló)
225: 4 pont az 5-ből (nagyon jó)

Kezelhetőség vizes úton:
205 és 225 egyaránt 3 pont az 5-ből (jó)

becsületesnepper · www.becsuletesnepper.hu 2011.01.23. 17:30:53

@phrascarica:
Nekem is volt ilyen 166-osom csak 3.0, kézi hatos váltóval és imádtam. Amikor megvettem hülyének néztek, de amikor odaadtam a haveroknak mindenki átgondolta.

Phrascarica 2011.01.23. 17:56:33

@40EridaniA: namármost, ezmegmiez? Dervishsmugmug? Ne bassz?
Te csináltad otthon? Valahogy a Continentalnak jobban hiszek, egyébként meg elolvasni esélyem sincs, de az diagramokat nézve 3:3 ra áll, tehát nem mondanám hogy jobb a keskeny mint a széles, a Conti viszont egyértelműen mondja.
Meg mi az hogy fékezés 60-ról 4-re, ez milyen szabvány? Dervishsmugmug?

Phrascarica 2011.01.23. 18:01:54

@Asszeretnémondani: én is elvezetgetném, csak fenntartani ne kelljen (tankolni, javíttatni, biztosítást fizetni)
Nem ideális családi autónak (nekem), legfeljebb szerelemnek lenne jó, de nem esetem a 15 litert fogyasztó autó.

40EridaniA 2011.01.23. 18:09:13

@phrascarica: Hát te nagyon kész vagy, rendkívül szórakoztató :) Szabvány, kacagnom kell megint. Milyen szabvány? Ha egy autóra odaírja a marketinges, hogy a szabvány fogyasztása 5 liter, akkor azt te minden fenntartás nélkül el is hiszed? Hogy ezt a való életben tudod majd reprodukálni? Marketingduma vs valóság... Ám legyen, meggyőztél pármillió magyart, engem nem sikerült. Gyorsan be is állok a félrevezetett, tudatlan hülyék sorába és gurulok tovább a téli "virsliken", veszélyeztetve a közt. Igen, nekem így jó :)

Amúgy nem is értem, hogy jutott idáig a dolog egy finom 166-os vásárlásától...

Phrascarica 2011.01.23. 18:13:21

@40EridaniA: most nézem hogy 2 oldalas, de az sem derül hogy milyen típusú a Nokian 205 és milyen a Nokian 225-ös, maradjunk abba hogy ez egy részlet kiragadása egy slendrián tesztből. Olyasmi a teszt mint egy mosóport teszt a reklámban, minden tudományosságot és pontos megjelölést nélkülöz, mintha attól tartanának hogx később valaki ez alapján valamit számon kérhet tőlük. Ez attól tartok hogy ez a helyi Népszabadság autós rovata ;)

Phrascarica 2011.01.23. 18:21:37

@40EridaniA: "Amúgy nem is értem, hogy jutott idáig a dolog egy finom 166-os vásárlásától... "
innen @McK: :
"3 dolog lehetséges.
1. az általad,és az általam definicionált JÓ téligumi eltér egymástól..mégpedíg jelentősen.
Ott kezdünk,hogy a JÓ téligumi NEM széles..."
Ilyen tesztet -ezen kívűl- láttál már?
fékezés 28-ról 4-re meg 60-ról 4-re mi értelm van 4-re fékezni, miért nem 0-ra?
Mindenki 0-ra tesztel és sohasem 28-ról, ők miért, valami pont így adta ki a várt eredményt? Valami nagyon sánta ebben e "tesztben" Milyen újság ez? A helyi Kiskegyed, vagy Hekki? Nem tudom, de hogy köze nincs a teszteléshez ez látszik rögtön.
"gurulok tovább a téli "virsliken", veszélyeztetve a közt."
senki nem mondta ezt, ha csak nem Te magad ;)
Én csak utána akartam járni egy szerintem baromságnak egy -mint kiderült -hamis mítosznak.

becsületesnepper · www.becsuletesnepper.hu 2011.01.23. 18:27:10

@phrascarica: Húbaz, kemény vagy, mint Tarzan sarka! :-)

40EridaniA 2011.01.23. 18:29:07

@phrascarica: mondom, ne fáradj, nekem megfelel a 'hülye' státuszban maradni. De gondolj arra is, hogy többszáz-ezer ember olvassa ezt a Ki-Mit-Tud-ot, és dől a röhögéstől, ahogy két agysebész osztja egymást. Neked a szélesebb jött be télre, nekem a keskenyebb, gyári méret. Nyárra ott az úthenger... És most akkor mi van? Holnapután összedől a világ, mert van két merőben eltérő vélemény, talán némi tapasztalattal is megspékelve?

Shadowbull 2011.01.23. 18:51:41

@40EridaniA: "a egy autóra odaírja a marketinges, hogy a szabvány fogyasztása 5 liter, akkor azt te minden fenntartás nélkül el is hiszed?"

Kenytelen, mert nem a marketinges irja oda, hanem a vizsgalo es a tipusengedelyt kiado hatosag.

sb

Hurri Kán 2011.01.23. 18:57:20

@40EridaniA:
Bármilyen autó fogyasztása lehet öt liter.
Csak kérdés hogy hogyan: alapjáraton óránként, ötvenes tempónál, kétszázas tempónál 20 kilométeren, stb. :)

Phrascarica 2011.01.23. 18:58:14

@40EridaniA: "mondom, ne fáradj, nekem megfelel a 'hülye' státuszban maradni"
Ahogy gondolod ;)

gecófecó 2011.01.23. 18:59:51

Azért irigylésre méltó dolog, hogy valaki egy olyan kocsit vesz családi autónak ami gyengén hajtava 12,6-ot eszik átlagban, jelen pillanatban 370,- Ft-ba kerülő benzinből...... Hát olcsó utiköltséges nyaralás nem lesz a kocsival az tutti.

Phrascarica 2011.01.23. 19:03:16

@gyvy: esetleg szabvány szerint.
Nem tudom egyébiránt miért nem hihető a szabvány, én nagy átlagban alatta járok (városban). Az nem az én gondom hogy más antitalentum és 20-30%-al többel felzabáltat egy autóval, de leszögezném -szerintem- az legritkább esetben az autó hibája. Én is meg tudnék etetni az autómmal 50%-al többet is, de egy kis odafigyeléssel és mértékletességgel bármikor kihozom szabvány alatt (persze nem egy 2 órás dugóban bennragadva, hanem a saját útvonalaimon közlekedve) ami magában foglal minden esetben legalább 30%-nyi dugós belvárost, átlag 5-6 km-es utakon.

Dennis01 2011.01.23. 19:07:54

@phrascarica: Ez igaz, sajnos nincs mas megoldas, bar ezt mindenkepp lehuzasnak tekintem az autogyartok reszerol...
Kookanyolast nem turom, ez olyan, mint a te Smartod motorja szetmegy egy nap, de tegyunk bele mosogep motort oszt' az is elviszi valahogy.. :)

Hurri Kán 2011.01.23. 19:09:52

@phrascarica:
Azt én sem tudom. Amiről saját tapasztalatom van: Opel Vivaro Cdti 1,9. Budapesten városban 8-9 liter között (télen), országúton 100-110 közötti tempóig 7 liter környéke, fölötte több :)

Opel Omega C20NE Budapesten, város 11-12 között, országúton 8 liter környéke, autópályán 150-ig nem megy 10 fölé. Amikor az Omegával Németeknél voltam, ott városban kevesebbet evett 1-1,5 literrel, szóval nyilván a forgalomszervezésnek is van némi köze a dologhoz...

Ford S-Max 140 lovas dízel, Budapesten 8,5 körül, országúton 6-7 l között, autópályán 160-170 körülig 8-9 között megáll.

A f...m tudja melyikre mit mond a szabvány...

Phrascarica 2011.01.23. 19:13:13

@gecófecó:
2.5-24 norma szerint:
Kraftstoffverbr. kombiniert:
ca. 11,4 l/100km
Kraftstoffverbr. innerorts:
ca. 16,3 l/100km
Kraftstoffverbr. außerorts:
ca. 8,6 l/100km

Úgyhogy ez ilyen autósújságírós életcsászára stílusban szolidan 20 litert zabál városban :S

Hurri Kán 2011.01.23. 19:25:43

@phrascarica:
Szerintem ésszel hajtva, városon kívül (150 körüli tempóig) 10-12 l között elég kell hogy legyen ennek a vasnak.

Phrascarica 2011.01.23. 19:44:45

@gyvy: szerintem is, de néha azért be kell menni a városba is , és akkor 20! Szerencsére nem az én gondom, mostanában nem szeretnék ilyen autót, inkább egy agyhalott antiautó Prius 4-5 literes fogyasztással :O

Rocko- 2011.01.23. 19:59:25

tényleg Pista, konszern-fétisben jók vagytok. feleségnek Lancia, Neked egy Fiat, igaz, az Polski, és most jött Alfa Romeo. most már csak egy Ferrari és Maserati hiányzik. :)))

pickapu 2011.01.23. 20:06:21

@Rocko-: És a Countach hol marad? :)))

Rocko- 2011.01.23. 20:07:30

@pickapu: az sosem volt Fiat érdekeltség.

Rocko- 2011.01.23. 20:09:03

@nem kéne...: keszont bele, oszt csók. :)

pickapu 2011.01.23. 20:09:23

@Rocko-: Jogos, de Pista még egy olyan olaszt biztosan értékelne. :)

misinator 2011.01.23. 20:12:48

Szívből gratula! Gondtalan boldogságot kívánok hozzá!

Hilux94 2011.01.23. 21:07:14

Mazdából Alfa.
Emberből majom.
Részvétem.

Kifordított kacagány 2011.01.23. 21:09:23

gratulálok, sok boldog km-t benne neked és a családodnak

gobolyosg 2011.01.23. 21:15:39

Igaz, hogy LED-es a hátsó irányjelzője?

McK (törölt) 2011.01.23. 21:53:39

@phrascarica:
Szia!
Összefoglalnám neked néhány pontban..
Szeretném,ha megértenéd,hogy részemről ennyi lesz,és az,hogy valaki nem válaszol neked,az nem annak a jele,hogy meggyőzted,vagy igazat adna neked.

Tán csak nem ér rááá..

Amiről beszélünk,az az,hogy HÓBAN,JÉGEN melyik a jobb gumi.

Mégpedíg itt indult..:
"Sík terepen még nem kerültem bajba, de a 9-10%-os szerpentinen, néhány centi friss hó által takart tükörjégen bizony megállt a tudomány,"

Innen.
Nem máshonnan.
Ez HÓRÓL,JÉGRŐL BESZÉLT ,nem évszakokról,vagy hidegről.

A versenysportban NINCS OLYAN SZABÁLY,mely tiltaná a szélesebb gumi használatát,sőt van is ilyen gumi..
Egész egyszerűen minél mélyebb a hó,annál vékonyabb gumival érhető el a maximális tapadás..ezért ezt használják.

Az,hogy linket követelsz folyamatosan,majd amikor megkapod ,lesöpröd,hogy te nem ilyenre vágytál,kissé gyermeteg viselkedésre vall,egy magára valamit adó úriember ilyenkor azt mondja,amit illik.
Köszönöm,ezt nem tudtam,Uraim..

Ezzel még nőnél is a szememben.

Legvégül pedíg..
Nem ismersz engem,ami nyilván nem probléma,de mivel sokat jársz ide,nyilván megfigyelted,hogy van,amiben alkotok véleményt,van,amiben nem,de igyekszem abban állást foglalni,amiben VAN tapasztalatom.
Ezért nem a kézilabda.hu-n fórumozok..

Én tudnék felmutatni azonos típussal több féle gumikkal köridő különbségeket,de akkor meg azt mondanád,hogy nagyképű vagyok,-ami egyébként igaz,-de ez nem befolyásolja azt,hogy sajnos HÓBAN egy vékonyabb gumi nagyságrendekkel jobb,ugyanis a felületi nyomás úgy nő,ahogy a felület csökken...

Hogy értsd..ezért hegyezik ki a karót,ha földbe akarják verni..

A kevesebb szög jobb dumát azért megjegyeztem magamnak,ritka szép..
Jelzem értem az elvet,de van két apró kis különbség..
Egy.A szöges gumi nem áll,hanem forog,azaz mozgást végez..a másik pedíg az,hogy egy szöges gumin ritkán érik egymást a szögek..:D
Elég,ha arra gondolsz,melyik kefével tudsz gyorsabban egy lukat kaparni a földbe..egy 6 fogassal,vagy egy 26 fogassal..MOZGÁSRÓL BESZÉLÜNK,nem pedíg állásról..

Jogod van rá,hogy ne érts egyet.
Mint ahogy nekem is jogom van hozzá,hogy kikacagjalak.
No nem ezért,hanem azért,mert olyan dologban kardoskodsz igen vehemensen,amihez nem értessz.

Üdv:McK

ps3peter 2011.01.23. 22:12:08

@Gyurma73:
az Alfára is kell, nem? :))))

Phrascarica 2011.01.23. 22:14:40

@McK: aha, értem, a Continentalt
www.continental-reifen.de/generator/www/de/de/continental/reifen/themen/tuning/tuning_reifen/tuning_umruesttipps/warum_br_im_winter/breitreifen_im_winter_de.html
meg simán ignorálod mert nem fér a képbe, a ki tudja milyen újság ki tudja milyen gumival és ki tudja milyen körülmények között és mikor írt "Dervishsmugmug" tesztjét meg konkrétumként elfogadod :DDD
Azon kívül hogy ismeretlen nyelven íródott, senki nem tudja lefordítani sem, nincs a gumiknak típusuk sem és valaki megmagyarázza hogy miért így tesztelnek 4 km/h ig?
Ezenkívül ráadásként nem tudtak szignifikáns különbséget sem felmutatni a 205 és a 225-ös gumi között amelyekről csak azt tudjuk hogy mindkettő "Nokian". Olvasgasd a Contit, és barátkozzál meg a gondolattal hogy erről semmit sem tudsz, aztán járjál 1 mm-széles kerekekkel mert az a jó a hóban :P

becsületesnepper · www.becsuletesnepper.hu 2011.01.23. 22:31:34

@McK: Menthetetlen:-))) Már így marad! @phrascarica: Komolyan beszarok rajtad, nagyon kemény vagy!:-))))))))Az utolsó mondat, amit McK-nak írtál, na az volt a legszebb. :-)))))))

Phrascarica 2011.01.23. 22:32:19

@Gyurma73: McK ez nyilatkoztatta ki:
"1. az általad,és az általam definicionált JÓ téligumi eltér egymástól..mégpedíg jelentősen.
Ott kezdünk,hogy a JÓ téligumi NEM széles..."
Én erre mondtam hogy ezt honnan veszi?
Aztán hogy támassza már alá valami konkrétummal, amit nem láttam, csak egy ismeretlen eredetű ismeretlen nyelvű slendrián cikket ahol nem bizonyították szignifikánsan hogy a keskeny téli gumi a jó, hanem kb a tesztek 70%-ban jobb volt egy bizonyos Nokian 205 gumi egy bizonyos Nokian 225 gumitól, de ez eltérés akkor is max 1-2% volt, ami még ha feltételezzük hogy azonos típusú és mintájú és évjáratú gumiról is van szó nem mutatható ki az isteni kinyilatkoztatás miszerint a
"Ott kezdünk,hogy a JÓ téligumi NEM széles..."
dervish.smugmug.com/photos/429443361_vBSJN-O.jpg

Ezzel szemben a Continental oldalán szignifikánsan kimutatják hogy a szélesebb jobb! Miről is beszélünk?
Continental vs. dervish.smugmug.com XD

Már csak egy kérdésre várnék válasz McK-tól:
Minek gyártanak egyáltalán 225mm-nél szélesebb gumit szgk-ra? Ha a keskenyebb jobb, mivel négy 225-ös gumi simán elbír egy bármilyen személyautót. Minden gumigyárban idióták tervezik a gumikat?

ommm 2011.01.23. 22:36:22

@phrascarica: Azért erre ne vegyél mérget, nem az utcán élem ki magam. Eddig 15,1-ből mindig megállt városban, pályán 11,7-12,3 leginkább.

Phrascarica 2011.01.23. 22:38:29

@McK: "Egész egyszerűen minél mélyebb a hó,annál vékonyabb gumival érhető el a maximális tapadás..ezért ezt használják."
10 méter mély hóban milyen gumi kell? Bringagumi :D
A Toyotánál is mekkora idióták vannak:
www.nol.hu/auto/20110112-autoval_a_deli-sarkon
Bazz, a 2 km mély hóban pedig a 3 mm-es gumi lenne a nyerő :)

McK (törölt) 2011.01.23. 22:43:00

@phrascarica: Nagy vagy,haver.
Ne hagyd abba.

Ui:
Igazad van.

Ugorhatunk.
Pista alfáján úgyis szarul nézne ki a 155/80

ommm 2011.01.23. 22:43:48

@phrascarica: A felületi terhelés és a tapadási együttható azért nem egy és ugyanaz. Általában az optimális, kiegyensúlyozott arány a legjobb, de extrém esetekben, mint pl. az általad említett nagy, nehéz hójárók esetében vagy jeges ralikon extrém végletek is előfordulhatnak.
Nem szeretnék döntőbíró lenni a vitában, de általánosan elfogadott, hogy a téli guminál inkább előny, ha keskenyebb, hiszen a tapadást kisebb felületre összpontosítja, gondolj arra, hogy nem csak annyin tapad, hanem annyin is csúszik az adott abroncs. Az pedig télen nem jó.

Phrascarica 2011.01.23. 22:44:13

@ommm: Akkor nincs itt gond, a 15.1 az baráti :)
"pályán 11,7-12,3 leginkább." ezt mondtam én is.

Phrascarica 2011.01.23. 22:52:47

@ommm: semmi gond, utcai gumikról beszélünk biztos hogy van egy komoly teszt ahol összehasonlították őket, és emberi nyelven olvasható.
ezt kértem konkrétan:
"Jó lenne erről a témáról egy tesztet nézni mert nem láttam még ilyet. Ha tudsz ilyet linkeld be!"
Na így kezdődött, és még mindig meggyőzhető vagyok, de nem okoskodással hanem kizárólag adatokkal.
Ha elfogadnám az ismeretlen tesztet, abból sem derül ki egyértelműen hogy a keskenyebb szignifikánsan jobb, de egy ennyire pancser ismeretlen eredetű tesztet ne vegyünk már szentírásnak a Continentallal szembe!

Dennis01 2011.01.23. 22:56:13

@gyvy: Meg valamit elmondok, nem tudom, tankoltal-e az Omegaba kulfoldon, de:
ahanyszor hazamegyunk, mindenkepp kell tankolnunk vagy Belgiumban vagy Nemetorszagban. Utana csak Magyarorszagon kell, mikor otthon futkosunk-rokontlatogatunk. A magyar benzin minosege erezhetoen rosszabb a kulfoldon vett benzinnel. Egyreszt kicsit tobbet evett belole, mint a kulfoldibol masreszt kelletlenebbul is ment, mint nemet benzinnel.
Nem tudom, tapasztalta ezt valaki mas is rajtam kivul??

@McK: Hiaba beszelsz neki, olyan mintha falnak beszelnel.
Nemhiaba van a rally autokon vekonyabb gumi, itt van egy par 60-as evekbeli kep Monte Carlo Rally-rol:
www.linternaute.com/auto/berline/photo/tout-sur-la-citroen-ds/image/monte-carlo-293709.jpg
autoteszt.mandiner.hu/gallery/image/hirek/20100728_mini_regi.jpg

Azert az ilyen csapatok tudtak, mit csinalnak..

Phrascarica 2011.01.23. 22:57:06

@ommm: "nem csak annyin tapad, hanem annyin is csúszik az adott abroncs"
Ez meg mi? Ezt nem is értem.
Ha egy téli guminak -azonos típus- több lamellája van az a fizika törvényei szerint jobban tapad - szerintem.
És akkor a szokásos kérdés: minek gyártanak 275-ös téli gumit? Hogy jól mutasson?

Phrascarica 2011.01.23. 22:59:13

@Dennis01: nem lehet hogy szöges az a gumi? Meg aztán a versenysportot jó lenne kihagyni, mert pont nem arról volt szó!

Shadowbull 2011.01.23. 23:06:06

@ommm: "általánosan elfogadott, hogy a téli guminál inkább előny, ha keskenyebb, hiszen a tapadást kisebb felületre összpontosítja"

En mar sokat agyaltam ezen, es mindig arra jutottam, hogy valami nem koser, nem allt ossze a dolog. Mert ugye a teligumi a lamellakkal kapaszkodik a hoba, abbol meg szelesebb gumin tobb van. Aszfalton meg ugyanaz a szitu mint a nyarival.

En hajlok elfogadni azt, hogy a szelesebb teligumi a leggyakrabban elofordulo teli utviszonyok kozott nagyobb tapadast es vonoerot biztosit.

Fel meteres szuzhoval kapcsolatban bizonytalan vagyok.

sb

Phrascarica 2011.01.23. 23:09:02

@Shadowbull: "Fel meteres szuzhoval kapcsolatban bizonytalan vagyok."
Ez a Conti leírásában is ott van hogy latyakban és porhóban -nyilván mert ott eléri a gumi az aszfaltot- nem, egyébként pedig a szélesebb általában jobb. De egy félméteres szűzhóban nem hiszem hogy sok autó ellavírozik, főleg ha kissé vizes (úgy kb. 0 fokon).

ommm 2011.01.23. 23:09:53

@Shadowbull: Nézd, minden valószínűség szerint kell léteznie valamilyen xxxdienst vagy ADAC-tesztnek, TÜV-reportnak erről odaát. Most már én is kíváncsi lennék.

Phrascarica 2011.01.23. 23:10:18

@Shadowbull: "Fel meteres szuzhoval kapcsolatban bizonytalan vagyok."
Ez a Conti leírásában is ott van hogy latyakban és porhóban -nyilván mert ott eléri a gumi az aszfaltot- nem, egyébként pedig a szélesebb általában jobb. De egy félméteres szűzhóban nem hiszem hogy sok autó ellavírozik, főleg ha kissé vizes (úgy kb. 0 fokon).

Dennis01 2011.01.23. 23:10:55

@phrascarica: Nem lehet, hogy szoges. Jartam a nemzeti motormuzeumban, ahol ez a Mini ki van allitva. Sima 145 R10 teli gumik vannak rajta.
De nem erdekes ezen veszekedni, mert nagyon sok mindenen mulhat, hogy teljesit a kocsi havas-jeges korulmenyek kozt. Mulhat a gumik szelessegen, milyen nyomasra vannak fujva, milyen a mintazat rajtuk, milyen hajtas van a jarmuvon, mennyi tapasztalata van a benne ulo pilotanak...

Phrascarica 2011.01.23. 23:14:35

@ommm: abszolút elfogadom egy nevesebb teszt eredményét, -mint már fenn írtam- az okoskodást viszont nem bizonyíték nélkül, illetve ha a bizonyíték extrém versenysportból származik, ahol a szakaszon kimérik hogy melyik gumi a legesélyesebb és felraknak egy szakasznak -hó állapot, mélység, hőmérséklet, stb.nek.- optimálisat lehetőleg 156 titán szeggel.

ommm 2011.01.23. 23:18:16

@phrascarica: Azért azt hozzáteszem, hogy valahányszor kimentünk télen a hegyre, ott bizony mindenki keskenyebb abronccsal járt, egyszerűen jobban vágja a havat, mint a széles. Akár a 3-4 centist is már.

Phrascarica 2011.01.23. 23:20:09

@Dennis01: pontosan, lehet hogy 165-ös gumit használnak, de 1.2 bar nyomáson mint a Toyotáknál a sarkvidéken 1.4barral, és 15 km alatt széthullik a gumi, na meg kizárólag azon a szakaszon gyors, aszfalton meg csúszik kegyetlenül az extrém alacsony nyomás miatt Pont ezért nem jó példa a versenysport.
Például senki sem használ közúton olyan széles slick gumikat -egyáltalán slicket sem- mint az F1-ben, és olyan ballonosat sem, aztán ott pont az a nyerő, mert az út és a kocsi adottságai egészen mások mint amire a hétköznapokban szükség van.

McK (törölt) 2011.01.23. 23:20:30

@Shadowbull: Ott a hiba az agyalásodban,hogy a kerék kapar..
A vékonyabb egész egyszerűen hamarabb kipörgeti maga alúl a havat.
Csak gondold végig..
Mivel tudsz egy mozdulattal mélyebb gödröt vájni?
Egy szöggel,vagy egy lapáttal?
Természetesen azonos nyomás mellett..
Az is számít természetesen,hogy a vékony gumi könnyebben kidobja,szétnyomja maga alól a havat OLDALRA,míg a széles letapossa,és felül rajta..

Ne akarjuk feltalálni a spanyol viaszt.
Ha a széles jobb lenne,azt használnák sport célokra is..
Mint ahogy használják is.
Ha KEVÉS HÓ VAN az úton,vagy letaposott jég..

Dennis01 2011.01.23. 23:21:01

OFF: Latta valaki mas rajtam kivul a Top Gear legujabb reszet ma este?
James May teszteli a legujabb Ariel Atomot, amiben egy 3.0 literes V8 pumpal. Nem biztos, hogy bele mernek ulni...

McK (törölt) 2011.01.23. 23:27:25

@ommm: Valószínűleg azért,mert az ember már csak olyan,hogy KIPRÓBÁL VALAMIT,és ragaszkodik a rosszabbhoz..:D
Mondtam neki,de nem érti.
Próbáltuk.Megmértük.
Nem egyszer,nem egy ember,nem egy autóval.
Kivétel nélkül mindenki a vékony,magassal ért el jobb eredményt.
Mindenki.
Ha ez véletlen,akkor kurva nagy.

Pont az a bajom,hogy pl az e36-ra nem megy fel 15-nél kisebb.
15ben viszont pl hakkapelitta nincs 155-vagy 165 szélességben.
Ezért cseréltem le e30ra,de arra is a legkisebb méret a 14 coll..

Phrascarica 2011.01.23. 23:29:10

@McK: "A vékonyabb egész egyszerűen hamarabb kipörgeti maga alúl a havat."
Te mindig kipörgő kerékkel jársz?
"Mivel tudsz egy mozdulattal mélyebb gödröt vájni?" Gödröt szoktál vájni autózás közben?
"Az is számít természetesen,hogy a vékony gumi könnyebben kidobja,szétnyomja maga alól a havat OLDALRA,míg a széles letapossa,és felül rajta.."
Nyomhatod ám a 15 cm-s letaposott havat! Gondolkodjál már csak egy kicsit!
"Ha a széles jobb lenne,azt használnák sport célokra is.."
A sportot ne keverjük már ide, mert nem az volt az eredeti kérdés! Az téli guminak nem csak havon kell megállni a helyét!
Te slick gumikkal jársz nyáron? Pedig az a legjobb! A versenysportban már bizonyított :D
"Ha a széles jobb lenne,azt használnák sport célokra is.."
és most jön hogy naponta 2X cseréljünk gumit, mert amikor már volt a hókotró akkor szélesebbre kell váltani? Ezt azért ne keverjük már a versenysporttal.

Phrascarica 2011.01.23. 23:30:49

@ommm: pont az ilyen nem érdekel, hogy "kimentünk a hegyre", ez okoskodás kategória, de egy teszt az már nagyon!

McK (törölt) 2011.01.23. 23:32:58

@phrascarica:
Minden tiszteletem mellett.
Egyrészt nem neked írtam.
Másrészt..

Áhhh...Omm iránti tiszteletem jeléül a másrészt utáni részt lenyeltem.

Legközelebb kérlek akkor reagálj,ha látod a neved az írásom elején.
Én is ezt fogom tenni.
Köszönöm.

Phrascarica 2011.01.23. 23:38:45

@McK: ez nem egészen így működik, ez nem magánlevelezés ezért bizony benne van a pakliban hogy bárki hozzászólhat!

becsületesnepper · www.becsuletesnepper.hu 2011.01.24. 00:19:30

@phrascarica:
Ha egy autóversenyző (rally) elmondja neked a saját gyakorlati tapasztalatait a keskeny gumival, széles gumival hóban való autózásról, azt elfogadod?

Shadowbull 2011.01.24. 08:23:47

@McK: "A vékonyabb egész egyszerűen hamarabb kipörgeti maga alúl a havat."

A teli gumik mukodesi elve nem az, hogy kikaparjak maguk alol a havat es leernek az aszfaltig, hanem az, hogy a futofeluletbe vagott lamellak mint a karmocskak belekapaszkodnak a hoba. Gondolom ezt vehetjuk kiindulasi alapnak.

kemenyre taposott havat kozuti kozlekedesben szerintem nem kaparsz ki az aszfaltig. Legalabbis en nem szoktam letaposott havon mely vagatokak latni.

Namost ha nem kaparsz le az aszfaltig, akkor ismet ervenyesnek tunik a szelesebb gumi -tobb lamella - nagyobb vonoero.

A masik meg a fekezes es a kanyarodas. Fekezeskor szinten nem asol le, de kanyarodaskor biztosan nem.

"Ha a széles jobb lenne,azt használnák sport célokra is.."

Kozuti kozlekedes szempontjabol nem feltetlenul jo analogia a versenysport.

Ha az egyszeri ember teligumit akar hasznalni, azt mondjuk oktober vegetol marcius vegeig teszi. (en legalabbis)

Ebbem az idoszakban jellemzoen szaraz ill. nedves aszfalton kozlekedik, es nagy telben nagy szazalekban letaposott havon.

A vekony gumi aszfalton egyertelmuen rosszabb mint a szeles.

Nagy, friss hoban es mely latyakban meg esetleg a szeles a rosszabb.

Szerintem sik jegen is jobb a szeles teli.

a kerdes az, hogyan talaljuk meg az optimumot?

Szerintem ugy, hogy a nagyobb %-os aranyban elofordulo utviszonyokra keszulunk fel.

Inkabb ovatoskodok egy szezonban 3 napot mely hoban meg latyakban, mint forditva.

En a hatsokerekes BMWre se tennem a leheto legkeskenyebb teligumit, hanem felraknam ugyanazt a szelesseget, ami nyariban fenn van. Akkor lehet hogy felmenne a szerpentinen is.

Ezen gondolatmenet alapjan szerintem egyertelmuen hibas az az ajanlas, hogy a teligumi legyen keskenyebb mint a nyari.

sb

csongiaparaszt 2011.01.24. 08:50:47

Á, de irigylem!
Ennyiért a hülyének is megéri.
Én is szerettem volna egy ilyet családi limónak. Nálunk (Romániában), azonban van regadó (egy ilyen példányé kb. 10.000 euró - nem elírás!), plusz az éves adója olyan 1.200 euró (ez sem elírás, sajnos), és akkor még nem volt szó arról, hogy milyen borzalmas az átagfizetés/benziár arány.
Cserébe occsó a Logan.
Á, mégsem, inkább maradok az Agilánál(Wagon R+), gond csak akkor lesz, mikor nem fog beférni a harmadik gyerekülés.
Gratula, szép autó.

csongiaparaszt 2011.01.24. 08:51:50

átlagfizetés/benzinár, helyesírásból egyes, leül.

magyar_ellenállás 2011.01.24. 09:40:00

Téli gumi:

1. tessenek már megnézni, Magyarországon a téli szezon alatt hány napig havasak a közutak, és hány napig nem!

2. tessenek megnézni, mekkora is a közlekedésre használt jármű súlya

3. tessenek lemérni, mekkora a hasmagassága, illetve hány cm-re vannak a földtől a lökhárítók

Aztán ezen adatok ismeretében mindenki döntsön vezetési stílusa, szokásai, szükségletei és a leggyakrabban bejárt útvonal szerint, hogy neki a keskeny vagy a széles jön-e be.

magyar_ellenállás 2011.01.24. 09:48:26

azt kihagytam, hogy vannak, akik keskenyebb + magasabb oldalfalú gumit javasolnak télire, hogy emelkedjen egy picit az autó

Sopánka76 2011.01.24. 10:09:21

én is gratulálok!
nekem ugyan nem kéne automata, de a nejem örülne neki! :)
Ezért a pénzért ez ajándék.

Globetrotter2014 2011.01.24. 10:46:56

Gratula a verdához, legyen sok örömöd benne. Szerintem jól választottál.

Hurri Kán 2011.01.24. 11:28:18

@Dennis01:
Én ilyet nem tapasztaltam/éreztem, bár sok embertől hallottam. Az eltérő városi fogyasztás szerintem 90%-ban a forgalomszervezésnek tudható be. Mert azt is megpróbáltam, hogy egy tank benzinnel nagypapás stílusban nyomtam, egy másikkal pedig sportosan és városi fogyiban úgy sem volt különbség.
Igen, tankoltam kint is, autópályán nem mértem fogyasztáskülönbséget, (benzin miatt), téli-nyárigumi miatt igen.

McK (törölt) 2011.01.24. 11:30:26

@Shadowbull: Könnyen elképzelhető.

Egy viszont biztos. Nem arról beszélünk,hogy az év hány szakaszában jobb,vagy rosszabb.
Hanem arról,hogy HAVON,hegyre fel..mert ez volt az alap eset.
Hogy nem ment fel a hátsó kerekes.
Nem akarok meggyőzni senkit,különösebben az elmélete sem érdekel,mert a gyakorlatban vizsgáztattam,tudom,mi,hogy működött.

Mint ahogy a pudingban sem az érdekel,elméletben melyik a legfinomabb.
Csupán az,melyik ízlett.

Shadowbull 2011.01.24. 11:44:38

@McK: engem mondjuk szokott azert erdekelni, mi miert van ugy, ahogy.

sb

Phrascarica 2011.01.24. 12:45:21

@Asszeretnémondani: "Ha egy autóversenyző (rally) elmondja neked a saját gyakorlati tapasztalatait a keskeny gumival, széles gumival hóban való autózásról, azt elfogadod?
"
NEM! Pontosan ezért:

"Kozuti kozlekedes szempontjabol nem feltetlenul jo analogia a versenysport."

Meg azért mivel közúti közlekedésről volt szó.

Egy korrekt teszttel viszont meggyőzhető vagyok, addig pedig ameddig nincs teszt jobba hiszek a Continental gumigyár mérnökeinek -akik egyértelműen legalább ugyanolyan széles gumit ajánlanak mint nyáron- mint egy rally versenyző érzéseinek.

Phrascarica 2011.01.24. 12:47:33

@Asszeretnémondani:

Azzal együtt meghallgatnám a rallyest is, de ha már a második mondatban ellentmondásban van a fizikával és rossz párhuzamokat mond akkor inkább nem :)

McK (törölt) 2011.01.24. 14:54:47

@Shadowbull: Az előbb siettem,nem értem rá mindent kifejteni.
Visszatérve a kaparásra..
A kaparásnak pont akkor van jelentősége,mikor kezdessz elakadni,azaz kipörög a kerék.
Nyilván az a téligumi,aminek kimagaslóak a képességei nedves,és száraz aszfalton,nem lesz a legjobb jégen,és hőban.
Ugyanez fordítva.
Szóval ebben a helyzetben a lényeg az,hogy ki,melyik útviszonyra szeretne inkább.
Egy biztos,én 10 éve nem akadtam el hóban,pedíg lehetőségek szerint elhagyatott helyekre járok éjjel.
Az utcain viszonylag szélesebb van a hójárón extrém vékony.
Ég,és föld.
Hogy miért,az biztos megmagyarázható,valószínűleg nálam okosabb ember megteszi..

csunyadiszno 2011.01.24. 15:57:25

@McK: Azért az ugye nem komoly, hogy kipörgeti maga alól a havat a vékony vagy bármilyen gumi?

gobolyosg 2011.01.24. 17:47:14

@ommm: Régóta figyelem a villogását, és volt egy gyanúm, de akkor megerősítést nyert. Egy ideje azon gondolkodtam, hogy a többi fény (hátul legalább) miért nem.
www.coolpicturesofcars.info/images/wmwallpapers/2002-Alfa-Romeo-166-025-1.jpeg

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.01.24. 18:23:01

@McK: Vegyél Audit az fölmegy mindenhol:-)))

kultúrpesszimista 2011.01.24. 23:31:30

Szép autó? És német? Van ilyen. Még ha olasz is tervezte. (Nem vagyok benne biztos.)

Az idült autóbuziknak egy kis újabb csemege:

www.youtube.com/watch?v=j3qxDdfjg_s&feature=related

NA, EZ AZ ÉN STÍLUSOM!

megszaLott · http://img23.imageshack.us/img23/6862/25ih.jpg 2011.01.25. 19:42:55

Először is gratulálok, szép autó, főleg a belseje. De bátor választás volt:))
És gondolom rossz felől hajt...

streetsta · http://managertoys.hu/ 2011.01.26. 00:37:58

@Shadowbull: Kicsit késve kapcsolódva a témához: nektek azért minden bizonnyal van megfelelő kontaktotok gumis szakemberekhez. Minden bizonnyal nem csak a Continentalhoz. Ezektől nem tudnál érdeklődni, mégis hol van az igazság? A vita ugye arról szólt, mi a helyzet HAVON a széles gumival. Én is abba a táborba tartozom, akik még az oldszkúl megközelítést tanulták: téli kerék=kevésbé széles, mint a nyári. Bár nekem csak vén szarjaim vannak, azoknál mindegyiknél a gyári ajánlás 10-20 mm-el keskenyebb volt télre, mint nyárra. Én is azt látom minden autósportnál, hogy a havas, murvás, tehát laza talajú pályán keskenyebb abroncsokat használnak, Ugyanez igaz például ugye az Andros-trophyn is, láthatjuk, hogy a szöges gumik mind keskenyek, sok-sok szöggel.
A @phrascarica: által linkelt reklámszövegben a Conti arról beszél, hogy nedves és száraz viszonyok között a széles tél egyértelműen jobb, mint a keskeny téli. Kivéve, ha friss, vagy mély a hó, illetve latyak van, itt ugyanis a keskenyebb gumik működnek jobban (nem én mondom, hanem a szöveg). Ezek a konkrét állítások a szövegben. Eddig ezekkel a többiek(@McK: @Asszeretnémondani: @ommm: )sem vitatkoznak. Itt jön azonban egy nagy de:
"Durch die hohe Verkehrsdichte werden Autofahrer vor allem festgefahrene Schneedecken vorfinden. Bei diesen Fahrbahnverhältnissen haben breitere Reifen eindeutige Vorteile." Aszongya, hogy a nagy forgalom miatt az autósok letaposott hóval találkoznak leggyakrabban. És hogy ilyen körülmények között a szélesebb gumik egyértelmű előnyökkel bírnak. Két bajom van a két mondattal: én csak nagyon ritkán találkozom igazán letaposott hóval. Decemberben, mikor viszonylag sokáig megmaradt a nagy hidegben a hó, nálunk a környéken még a forgalmasabb kis utcákban is képlékeny volt a hó, a kerekek szétpréselték inkább, mint zömítették a cuccot. Ettől még persze sok helyen lehet letaposott a hó. Csak azt nem részletezték, hogy konkrétan mik azok az egyértelmű előnyök, amikkel ilyen felületnél bír a széles gumi. Mert a száraz és nedves utakra vonatkozóan németes precizitással listázzák, mikben lesz jobb a széles egy keskenyebbel szemben: "Mit zunehmender Reifenbreite verbessern sich Fahreigenschaften wie z.B. Lenkpräzision, Fahrspurwechsel, Lastwechsel und Sportlichkeit sowohl auf trockener als auch auf nasser Fahrbahn."
Vajon csak figyelmetlenség miatt nem írják le, mik azok a számos és egyértelmű előnyök, amiket letaposott havon lehet tapasztalni?
Én bizony úgy vagyok vele, hogy amit fizikaórán hallottam, meg az életben tapasztaltam, az azt támasztja alá, hogy mindegy, milyen havon, a szélesebb gumi gy viselkedik, mint a síléc: elosztja a nyomást egy nagyobb felületen, ezért kevésbé nyomódik a felületbe. Ez sok esetben jó (lásd a linkelt Toyota expedíciót, ahol pont ezért választották a nagy kerekeket -többek közt), de van, hogy pont nem jó. A keskenyebb gunómi meg arra hasonlítható, ahogy a síléc kanyarodáskor a léc élére támaszkodik, amit még kifejezetten élezni is szokta, pont azért, hogy a lehető legkisebb felületen felfeküdve a lehető legnagyobb nyomással fúrja bele a hóba magát,és ezzel biztosítsa a jobb stabilitást. Igaz, ez a hasonlat leginkább a kanyarodással kapcsolatos viselkedésre lehet magyarázat.
A vonóerő más dolog, ott nem tudnék hasonló példákat mondani, ami eszembe jut, azt meg én nem tudom belátni, vajon melyik esetben jobb a helyzet: ha két egyforma széles és magas, de különböző hosszúságú téglatestet azonos erővel a hóba nyomok, melyik, mennyivel fog mélyebbre nyomódni, és ezek után a hóba nyomódott felülethez képest melyiket lenne nehezebb a hosszú oldalukra merőleges erővel elmozdítani.
Én, mindenesetre hójárásra inkább keskenyebb gumit fogok még egy darabig használni. De meggyőzhető vagyok, csak mutassanak teszteket, ami az ellenkezőjét igazolja annak, amit a rally pályákon láthatunk:)) Nem, a Continentalos reklámszöveg nem teszt, az egy marketing iromány. Mondjuk ezt szerintem nem neked kell bizonygatni, hogy a tesztekben egzakt számokkal írják le a tapasztalatokat:))

streetsta · http://managertoys.hu/ 2011.01.26. 00:50:34

@phrascarica: Bocs, most jutottam el idáig. Ezt viccből írtad, ugye? De legalábbis semmiképpen sem az általad linkelt Continental termékismertetőt akartad összehasonlítani egy olyan teszttel, amit se te, se én nem értünk, mert olyan nyelven írták, amit nem beszélünk. Következésképpen mégy csak véletlenül sem jelenthetjük ki, hogy slendrián. Mer fogalmunk sincs.

Alonso1 2011.03.17. 10:14:45

Kedves OMM!

Gratulálok az autóhoz, és a cikkhez is, érdekes volt. De a végén nagyon fejbe vágot az autó ára, ha ennyi pénzt szántál a többire is akkor mit vártál, őszintén? 500e Ft-nyi pénzért hibátlan autót várni több mint hiú ábránd...legalább is itt Közép Európában.
Vagy vehettél volna egy 2000-es Opel Astra Classicot, vagy Daewoot, Kiát,Hyundait vagy stb. azzal nem szívnál soha, és a kínálat is óriási.Ahhoz hogy A-ból B-be menj tökéletes, és ebben az árban is találsz jó állapotut. De 100-as 2.8 quattro Audit, Alfát, BMW-t? Ez az Impossible Mission...
Nem a Te volt Autód a használtautón a 4 ik találat?A motor és a szín, évjárat is stimmel.
Válaszod várva,
süti beállítások módosítása