Autót vettem

  2011. január 22. - ommm Címkék: mercedes bmw audi mazda totalcar flotta lancia alfa omm tc flotta

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Négyhengeres BMW? Ugyan már...
2015-07-30 16:22:46

...mondták nekem sokan, miután lett egy 136 lóerős E30-am. Persze hülyeség, hiszen a könnyű bódéhoz elég

Hétvége a tóparton? Belsőség-találkozó 2015!
2015-07-29 12:04:49

Öregszünk, öregszünk , más nem is jut nagyon eszembe arról, hogy immáron tizenkettedik (!) alkalommal

A trollkirály V8-cal érkezik
2015-06-22 13:58:43

Leborulok, zokogok és megadom a trollkodás brilliánsokkal díszített aranyfokozatát. Hogyan piszkíts bele egy

Szétszórjuk a VIP-jegyeket! Akár a tiéd is lehet egy!
2015-06-08 15:31:58

Úgy, ahogy az AC/DC-nek is egy igazi énekese volt és ahogy a Black Sabbath is csak Bill Warddal az igazi , úgy

És itt akár véget is érhetne mai posztunk, ahogyan véget is fog, ezzel a két szóval, valamikor, több ezer karakterrel később. Valójában - ha egy szerencsésebb, kevésbé korrupt és gazdagabb, saját tulajdonukkal jobban törődő emberekkel teli országban játszódik a történet - akkor nem lett volna sztori, kaland, csak a száraz megállapítás és kész.

De nem, messze nem ilyen egyszerű, hiszen - bár nemzetiségem magyar - állampolgárságom azonban szlovák, ezért sokkal egyszerűbb Szlovákiában vennem autót, mint Magyarországon. Persze ha valaki egy emeltdíjas telefonszámon töviről-hegyire elmesélte volna mindazt, amin keresztülmegyek az utóbbi két hónap alatt, nem kizárt, hogy inkább körváltós Velorexszel indulok LeMans-ban, mintsem nekivágjak az ottani autóvásárlásnak.

Az, hogy a történetnek végül jó vége lett, csak a puszta szerencse műve, nem az akaraté, az megvolt az elejétől fogva.

Sneaking

Már jóval hűséges Mazdám eladása előtt eldöntött tény volt, hogy váltok. Először is öt és fél év után nem éreztem már magaménak a kicsi japán négyhengerest, és bár fejem lágya sosem nő be teljesen, azért bizonyos szinten már elvártam magamtól, hogy ennyi hajtás, gürizés, munkahelyváltás és éjjel-nappalozás után, családos emberként egy - saját mércém szerint (fontos!) - tisztességes autóm legyen. Elég volt a kompromisszumokból, egyszer élünk és ez esetben ne kelljen már egész életemben folyamatosan megalkudni pont abban, amit családom után a legjobban szeretek: az autóban. Elég van belőle az élet egyéb területén, de innen most száműzöm, pusztuljon

Nem, eddig igyekeztünk racionálisak lenni, most nem kell, különben is, spórolni a család 1.1-es Lancia Ypszilonjával fogunk - sosem érdekelt igazán ki mit gondol, ha a kicsi piros autóból történetesen én szállok ki az üzlet előtt - de az én autóm, a családi autó legyen olyan, amilyet elképzeltem. Városban futkosni, ide-oda elrohanni, ebben a kicsi olasz úgyis verhetetlen, mindig megy, amióta Petivel meggyógyítottuk, azóta olyan, mint a svájci óra, hibátlan kis pöcsköszörű, szeretjük is nagyon.

Fejben azért kijelöltem egy csapásirányt, pár kritériummal fűszerezve:
- Ne legyen öregebb, mint a Mazda volt. Ez amolyan családi megállapodás, elvégre a feleség-faktor elég komoly tényező tud lenni, hiszen bizonyos szinten el kell fogadtatni vele is, így valamikor régen megegyeztünk abban, hogy szépen, szakaszosan követjük az idő múlását ebben, új autót nem veszünk, hitelre nem veszünk, de azért ne legyen már öregebb mint az, amit eladtunk. Így legyen 97-es vagy újabb, ez fix.

- Legyen tágasabb. Na igen, szerencsére időközben megszületett fiam is - nem titkoltan - úgymond a kezemre játszott ebben, egy ilyen jó indokra pedig illik lecsapni: kell a nagyobb csomagtartó. Ráadásul csúsztatni sem kellett, hiszen a 323F csomagtartójába már a szétszedett babakocsi sem fért el, amikor megvettük, ráadásul a pereme magasan van, és akkor még nem pakoltuk be az utazótáskákat-koffereket, a laptopot, a kutyakaját (mert természetesen Karcsi is velünk utazik) és ezernyi apró kacatot. Szóval vagy Mazda (vagy nagyobb) méretű kombi, esetleg egy-két kategóriával nagyobb limuzin legyen, jókora csomagtartóval.

- Legalább két légzsák, klíma, elektromos ablakok és persze ABS a minimum, ebből nem engedek. A Patkány-Polskiban egyedül megőrülhetek, de a családomat szeretném minél nagyobb biztonságban tudni, azt sem érdekel, ha automata, csak legyen halk, kényelmes, tudja tartani a kellő utazótempót de legyen benne némi tartalék a nem várt helyzetekre való tekintettel. A többi extra csak bónusz.

- Legalább hat henger és két liter, nem japán. Ez volt egyben a legképlékenyebb feltétel, mert rögtön az elején egy rakás olyan típust is elmentettem a megnézendők közé, melyek ennek nem feleltek meg. Volt köztük 406 kombi kétezres benzinmotorral, V70-es Volvo 20 szelepes öthengeressel de a lassan dagadó listára felvettem egy szép Nissan Maximát is a nagyobbik V6-tal, pedig nem akartam már japán autót. Na nem mintha bármi bajom is lenne velük, mind remek termékek, csak lelkük mélyén egyformák. Az Avensis-Accord-626 - vonal egyszerűen nem mozgat meg. Egyszer majd, x év múlva lehet, hogy megint vágyom a japánságra, most nem. És azért csak kéne az a hat henger... A Maximát is gyorsan ejtettem, pedig a nekem jobban tetsző amerikai kivitel volt. Talán éppen ezért. Az egyetlen valamirevaló Lexus GS-t pedig gyorsan elvitték.

- Nem dízel. Ennek egyszerű oka van: nem engedek az elveimből. Az alacsonyabb fogyasztás jelen pillanatban nem érv számomra a dízel mellett, ráadásul ezen a szinten mindegyik visszatekert, borzalmasan sokat futott, nem, igazán nem akarok megsérteni senkit, racionális döntésnek kiváló is lehet, de mint említettem, ez nem volt szempont. Benzines, leginkább szívómotor, ennyit nekem megér a csend és a nyugalom, ahogy mondottam, keveset fogyasztani ott a Lancia, játszani a polák (majd egyszer).

Azzal számoltam, hogy a nagymotoros - pláne automata - autóktól mostanság szabadulni igyekszik mindenki, így akár le is csaphatok egy-egy értelmesebbre, lesz miből válogatni. A pénz persze meghatározó tényező, de a Mazdáért kapott 1600 euróhoz azért hozzá tudtam még tenni valamennyit, nem volt teljesen reménytelen a pénzügyi helyzet.

Mercedes, nagy, fekete, vedd meg, jó lesz, innen

Sajnos itt követtem el az első hibát, hiszen megfeledkeztem arról, hogy aki eladja az efféle autókat, az valószínűleg azért, mert nem tudja fenntartani ergo nem gondolkodott akkor, amikor megvette és kicsit túlvállalta magát. Ráadásul a szlovák használtautó-piac legalább egy évtizeddel kullog a magyar után is, pedig itt is sokszor balkáni-viszonyok uralkodnak. Ami azonban északi szomszédjainknál fogadott, azon még úgy is meglepődtem, hogy lényegében 10 éve folyamatosan térképezem a piacot.

A W140-es, szemre is szakadt Mercedes, amibe Magyarországon már bele sem rúgnának, az itt sokszor drágább, mint egy pár éves Toyota, a kötelezően visszatekert dízel Passatok előző generációja aranyáron megy még akkor is, ha már csíkokban foszlik az ajtókárpit, kivétel nélkül az összes hirdetés fotója homályos, csálé, félig kilógó autóval, 100-ból talán egy tisztával, többségük iszonyúan mocskos, ahogy az utcán ledobták, úgy telefonnal telibevakuzták (akár éjszaka is), beltéri fotó alig és persze olyan szintű, primitív kamuszöveg, amiért nem egy hazai, magyar kereskedő is elszégyellné magát, hiszen még azokon a szar fotókon is látszik, hogy a valóságnak köze nincs ahhoz, amit a hirdetés állít: a törésmentes autó lökhárítója és fényszórója között 3 centis rés az egyik oldalon, zéró a másikon, a nemdohányzó kocsi kitekert kormányos beltéri fotóján ott a telibehamuzott hamutartó, az elsőtulajos, idős házaspár verdáján pedig a leggagyibb alumíniumot imitáló padlószőnyeg és pedálsor, az ablakmosó tövében kék led... ne is folytassam, egyszerűen borzalmasan primitív és igénytelen egy milliő. Nem olvasták Papp Tibi remek útmutatását arról, hogyan fotózzunk autót, sőt, néhány esetben abban is kételkedtem, hogy tudnak olvasni...

A találati lista 98 százalékát így, már csak a fotók alapján is nyugodtan elfelejtettem, szerencsére azonban akadt pár arra érdemes hirdetés is.

Nem csúnya pedig, ez tetszett a leginkább mind közül

Autókereskedő és ügyintéző barátom bölcs szavai vezéreltek, ezért sem fókuszáltam kizárólag egy adott márkára vagy típusra: Pista, állapotot veszünk, nem típust! Nagyon igaza volt, hiszen mindent összevetve a szlovák használtautó-piac általam vizsgált rétege (a fent felsorolt követelményeknek megfelelően) négyrétegű, mint valami hűtőben rothadó szendvics:

1. Az alig pár éves/prémium/felkapott típusok drágán (vagy azért, mert tényleg 2-3 évesek, vagy szimplán túlárazottak).
2. Vannak a valaha szebb időket megélt, a törődés teljes hiányának köszönhetően azonban borzalmasan levedlett fospisztolyok
3. Aztán ugyanezek az autók azzal a kivétellel, hogy tulajdonosaik azért igyekeztek lelkiismeretesen gányolni őket az ismerős szerelővel, olcsón (nem vagyok benne biztos, hogy jobb megoldás, mint a 2. pont)
4. A friss importautók, illetve a nem is olyan régen importáltak. Tán a legésszerűbb csoport, de egyben itt legnagyobb a ták-esély, hiszen ki tudja, honnan, hogyan és mennyiért jöttek ezek, előéletük bizonytalan, bár állapotuk szemre akár szép is lehet.

Na mindegy, ennyit nagyjából az előkészületekről. A lényeg az, hogy a két hónap alatt keresztül-kasul körbeautóztam az országot, mindezt szabadidőmben, akkor, amikor éppen el tudtam szakadni otthonról. Nagyon nem szívesen tettem, alig pár héttel a gyerek születése után pláne, de a Mazda megy, ez már biztos, autó pedig kell. Csak az utolsó héten kicsivel több, mint kétezer kilométer jött össze, igaz, ebben benne volt egy 600 kilométeres családi kör is. Nem untatnék senkit minden apró részlettel, rohadt sárvédőívvel, sziloplaszttal taknyolt szélvédőkkel és megcserélt első ülésekel, de pár jellemző példát azért kiragadok, okuljanak belőle, ne járjanak feleslegesen annyit, mint én tettem.

Ej, egy hajszál választott el tőle, de inkább továbbeveztem, a turbómotor miatt

Mivel a szóbeszédre és az elfogadott sztereotípiákra nem sokat adok, így tulajdonképpen elég széles lett a spektrum. Persze a hiteles, gyakran előforduló típushibák mellett nem nézek el, de vallom, hogy az az autó, amelyikkel kellőképpen törődtek, bírja, gyártótól függetlenül. Rengeteg Toyota és Honda kerül éppen ezek miatt iszonyatos állapotba, hiszen a bunkó szerint azokba tényleg csak tankolni kell, ja, hogy ropog már a futómű, nem érdekes, hiszen megy, nem? Hogy a kipufogórendszert komplett a földön húzza? Na és, még így is csendes, nehogy már kelljen 500 forintért két gyári gumihorgot, ez sosem romlik el. Aztán, mikor végre-valahára szervizbe kerül az autó és egy állapotfelmérés után kap egy listát, akkor eladja és terjeszti a hibátlan autó nimbuszát. Elvégre alatta sosem állt meg, csak éppen menthetetlenül tönkrement.

Rossz gyártó nincs, csak sikertelen konstrukció, ez a másik igazság, amit gépészmérnök barátom, Hege, annak idején megosztott velem, amikor kék Ypszilonjában éppen a Tatra-gyár felé zúgtunk a hóesésben, valamikor a hőskorban. Ezen okból kifolyólag a futásteljesítmény, a kilométeróra-állás sem volt döntő, az állapot annál inkább.

Eközben persze folyamatosan konzultáltam barátaimmal, ismerőseimmel, a kollégákkal olyan emberekkel, akikben megbízom és tudom, hogy nem csak könyvből ugatják az autót, mint olyat.

Ábécé sorrendben kezdve először - természetesen - Alfa Romeókat túrtam. A 156-os ugyan korának talán legszebb autója volt, ellenben a sedan már sem tűnt tágasabbnak, mint a Mazdám amikor annak idején beleültem. Volt belőle ugyan V6, de Csikós is megerősített abban, hogy leginkább a kétliteres Twin Spark passzolt hozzá, ilyennel pedig alig páran hirdették, ráadásul 99 százalékuk Selespeed-váltóval, amivel azért akad gond, nem beszélve arról, hogy sok importőr nem véletlenül felezte meg a vezérműszíj csereperiódusát. Az a két-három darab, amelyik úgy-ahogy kinézett belülről és kéziváltós is volt, pedig éppen az erős motor miatt jellemzően szét van hajtva, éppen vezérműszíjcsere előtt, de mindegy is, ez kicsi és a tán még szebb kombi csomagtere sem nagyobb semmivel.

Ellenben ott a 166-os, az igazi digólimó, imádnivaló formával, éppen annyi kreténséggel a kis lárvaarcban, amely miatt szerintem szebb, mint a 156-os. Itt azonban szigorúnak kell lennem: ha már 166, akkor csak szívó V6 (az említett kétezres, négyhengeres szerintem egyszerűen méltatlan hozzá), bőr és fa. Lelövöm a poént: egy sem volt olyan, amit érdemes lett volna megnézni. A gyönyörű, acélkék/szürke V6 turbó felett egy ideig elidőztem a kurzorral, mert végre nem fémbetétes műszerfala volt (hideg), hanem olyan, amilyet kerestem, kivételesen jó fotók is voltak hozzá, de nem, szívómotornak párja nincs és ennyi pénzért nem bízom benne. Nem lesz Alfánk, kész.

Babakosi, ez akár jó jel is lehetett volna

A konszolidált megjelenésű késői C4-es Audi, ami már akkor A6-típusjellel futott, akár jó is lehetne. Bár a következő generációs, gömbölyű A6 alja is belefért volna, azért abban már annyi az alumínium futóműalkatrész, amennyit már az én pénztárcám nem bírna el. Addig nyújtózkodunk, ameddig a takaró ér, maximum egy lábujjnyival tovább. A 2.6-os V6 ugyan nem éppen ficánkolós a maga 150 lóerejével, ellenben a kényelmes tempóhoz elég, ráadásul ott a nagyobbik, a 2.8-as, az már mutat is valamit talajon, nézzük csak. Feledhetetlen pillanatok következtek.

Először felhívtam az ezüstmetál 2.6 V6 quattro tulajdonosát. Bár a fotókon látszott, hogy a hátsó lökhárító már nem egészen áll vonalban, de a fotók szerint legalább azzal tisztában voltak, minek kell a képeken lennie: ajtók alja, küszöbök sarka, ez a karosszéria már teljes cinkfürdőt kapott, ha nem volt törve, nem rozsdál. Ez nem is tette, a bal hátsó íven ugyan volt egy apró pörsenés, de nem volt vészes. A tulajdonos egyetlen lányának vette, aki Svájcban dolgozik, de annak nem kellett a meglepetés, mert kombit akart.

Az időpocsékolást megspórolandó már a telefonos beszélgetések során is felhívom az eladó figyelmét arra, hogy ne szívjuk egymás vérét, mondja meg nyugodtan, mi baja az autónak, ne tagadjon le semmit, ezzel többet használ, mint árt. Egyrészt láttam már autót, szinte mindegyik típusnak alaposan utánaolvastam mielőtt tárcsázni kezdtem, barátaim is adtak pár jó tanácsot, ha valamit észreveszek, amit nem mondott el, akkor állja az útiköltségemet (utóbbit a Bendétől vettem át és remekül működik), főleg, ha messzebbre kell menni.

Burkolat teszi a mestert, ezt is elnézegettem volna szívesen

Így derült ki az ezüst autóról, hogy repedt a karter, szivárogtatja az olajat, egy picit, de egyre csak azt domborította, hogy rozsdamentes. Persze, hogy az, ha nem törték össze soha, de mire jó egy makulátlan karosszéria és beltér, ha az összkerekes hajtáslánc egy rakás ócskavas már csak alatta? Na jó, kérdem én:
- Uram, a hátulja volt törve valaha?
- Nem, soha, az autó hibátlan, nem rozsdál!
- Értem, látom, szereti a Dakar-ralit, ott a matricája a hátsó ablak sarkában...
- Ó, igen, azt a fiam ragasztotta oda, ő nagy rajongó (mintha az imént még csak egy lánya lett volna, nem?).
- Ó, az remek, és az osztóműben, a hátsó differenciálműben mikor cseréltek olajat?
Egy pillanatnyi csend.
- Ja, a motorban? Még tavaly ősszel, azóta alig ment 200 kilométert az autó, máshol nem kellett.
- Uram, köszönöm, de ugye azt tudja, hogy az autó összkerekes, oda van írva a hátuljára is: quattro. Nézze, maradjunk annyiban, hogy ha elviszem, akkor holnap visszahívom, ha nem, akkor nem.

Nem hívtam vissza.

Aztán ott volt a fekete, egész szép karosszériával, makulátlan beltérrel. Ezt el is mentem megnézni, alig 50 kilométer volt a táv oda-vissza. Már a telefonban elmondta az eladó, hogy szivárog az egyik szervócső és rosszul összevissza kapcsol a hűtőventillátor, ezt leszámítva hibátlan az autó. Adtam neki egy esélyt, mert élőben sem volt annyira rossz, mint amire számítottam. Arról persze nem szólt a fáma, hogy a zárhídban egy finom kifli lesz, a zavaros kiegyenlítőtartályra azért felhívtam a tulajdonos figyelmét, ahogy arra is, hogy valószínűleg a hibás termosztát miatt egy picit hengerfejes az autó, de köszönöm, ezt - és a hátsó lökhárító javított sarkát leszámítva - szép, biztos elkel majd.

Kezdett tele lenni a hócipőm, de a végére maradt még a bordó 2.8-as. Azért maradt utolsónak, mert ez volt a legtávolabb, 200 kilométer oda-vissza, az 400, minimum egy fél nap, ha nem több. Alaposan kifaggattam a hangja alapján huszonéves tulajdonost. Első kérdésem az volt, hogy miért van rajta pozsonyi rendszám, amikor ő meglehetősen messze lakik. A válasz nem volt megnyugtató: első tulajdonostól vette, aki vállalkozó volt, de még csak alig két hete van nála, és mivel pár nap múlva dolgozni kezd külföldön, így nem látta értelmét a nevére venni. Hmm, na jó, de biztos, hogy hibátlan? Persze, teljesen az, garantálja, mehetek nyugodtan, ő siet, pár nap múlva indul, azért adja el, kell neki a pénz...

Eltalálták, frissen iskolát végzett srác, munka nélkül, ellenben szilárd meggyőződéssel, hogy a féláron vett autót dupla annyiért rásózza valakire és elhúz Angliába krumplit pucolni. Elküldte a VIN-t én pedig megkértem Autódokinkat, nézzen utána, így pontosan tudtam, hogy a burgundy-vörös A6 milyen felszereltséggel került eladásra Szlovákiában. Legalább az első tulaj igaz volt.

Hajnalban keltem, korán vissza akartam érni, mert estére még be volt tervezve egy másik autó is. Sztrádamatrica-tankolás-kávé. Hamar odaértem, de nem szóltam mindjárt, legyen csak hideg az a motor, amikor beindítják. Lakótelep, panelsor, az Audi ott parkolt a járdán, a többi autó között, mindjárt kiszúrtam. Törve nem volt, ez tény, minden eleme ép. De a bal hátsó ajtó díszléce letépés útján távozott, pár rögzítőpatent még a helyén maradt, a többit vitte magával, az első lökhárítóban pedig csak mutatóban volt rács, a hűtőmaszkban dettó, ajaj. Telefonáltam.

Huszonéves fiú, már messziről nyitja a központizárat, na ja, ez nagy májerség, ellenben rendes, csak halkan bólogat, amikor sorolom a bajt. Beindítja a motort, melyben óra szerint is 300 ezer kilométer van, meglepően halkan jár, de ekkor még bent ülök és nézem az utólagos riasztó leszakadt, fityegő szenzorait, a fát, amelyik még így is szép és a váltókart, amelyik nem, ráadásul durván lötyög, amit nem kéne. Persze sokan szeretik a váltógombon pihentetni a kezüket vezetés közben, pedig ez nem tesz jót neki, de ez még ahhoz képest is tragikus volt. A kárpit iszonyatosan foltos, ez a képeken nem látszott, és a sofőrülés könyöklője kifelé hajlott, mintha minimum egy Yokozuna mászott volna rajta keresztül.

Közben bemelegedett a motor, nyissuk fel a géptetőt most már, hohó, barátom, hová tűnt innen az a csinos motorburkolat, ami olyan megkapóan technóssá teszi ezeket a V6-osokat?
- Az előző tulaj szerint a szerelők elhagyták, amikor cserélték a váltót és a kuplungot.
- Te, és az eredeti légszűrőházad megvan valahol?
- mutatok a helyére, ahol egy irdatlan nagy direktszűrő fityeg.
- Nincs, így vettem, de nagyon szép hangja van ezzel...

Hagyom. A motor tényleg finoman jár, semmi csörgés-morgás, de a generátorra a bal oldali hengersoron végig folyik az olaj a szelepfedél alól. Mutatom.

- Nézd, itt folyik le az olaj fentről, és belefolyik a generátorba, nem szokott büdös lenni az autóban?
- Volt ilyen, de azt mondták, hogy olyankor csak húzzam meg ezeket a csavarokat.
- és rámutat a szelepfedél kis csavarjaira. Ezek után érthető, hogy nem sok kedvem volt a próbakörhöz, de ha már eljöttem, akkor menjünk, legalább ennyi. Éppen indulnék, mikor jön az utolsó kenet:

- Van egy kis zaj a kipufogó felől, néha hozzáér a kasztnihoz, ettől ne ijedj meg.
- Oké, nem fogok.
- mondom, itt már igazán nincs min, teszem hozzá halkan magamban.

Alig mentünk kétszáz métert, amikor a kardán elkezdte verni a padlólemezt. Lassítottam, nem verte annyira, gyorsítottam, sűrűbb lett a csapkodás is. Kuka a kardán és valószínűleg az egész hajtáslánc, a futómű és egyáltalán minden ott alul. A motor hihetetlen gyenge, messze nem hozza a 174 lóerőt, az autó nem gyorsul semmit, csak bőg, borzalmasan kóvályog, a kopásjelző visít...

- Na, hallod, erről beszéltem, nem nagy gond, nem is csinálja mindig.
- Figyelj, menjünk vissza, leparkolunk, igazán láthatod, hogy eljöttem, megnéztem, tankoltam, de ne haragudj, ezt annyi pénz lenne lábraállítani, amennyit nem ér.

Úton hazafelé aztán eldöntöttem, hogy nem lesz A6-os C4-esem sem. Jegyezzük meg ezt a pontot és egy időhurokkal kerüljünk vissza valahová az ezüst A6-os idejébe.

Egész pofás volt szemből

A BMW nagy kedvencem, ráadásul Petinek nehéz újat mutatni ebben a témában, de minden hiába, bajor-szinten akkora a dízel-dömping, hogy alig akad mutatóba pár sorhatos benzines. Persze mindig a pénz szabja a határt, de nem is vártam csodát, így csak facelift előtti E39-esek, esetleg kései E36 Touringok (a kombi béemvéül) jöhettek szóba. Egy bordó 523i sokáig mozgatott, bár keveset alkudni kellett volna belőle, de nem tűnt lehetetlennek. Felhívtam és kértem egy képet a beltérről, mert a krémszínű bőrt ugyan el tudom képzelni, de szívesebben látom képen. 170 ezres futásteljesítményt állított az eladó magánszemély (kereskedésben nem is jártam), de olyan nincs, hogy annyi alatt ilyen hullámossá nyúljon a bőr egy BMW-ben. Rágtam, rágtam, menjünk, nézzük meg. Telefon, egyeztessünk időpontot, mi? Már eladta. Káromkodtam.

A belsőszervekre emlékeztető 320i Touring...öööö...bele

Szerencsére még mindig volt egy szép, sötétzöldmetál E36 Touring, 20i, 150 lóerő, combtámaszos sportülésekkel, szakadásmentes szövetbelsővel, digitklímával, tetőablakkal. Gyorsan tárcsáztam, el ne tűnjön, de nem vette fel senki. Írtam egy e-mailt hétfőn, aztán péntekig minden nap, különböző időpontokban hívtam, fülhöz gyógyult telefonnal, közben már elképzeltem, hogy de jó lesz ez nekünk, jaj, csak a hátsó bekötési pontokon ne rohadjon... Szombaton visszahívott, látta, hogy kerestem (anyád), most adta el az autót. Ááááá, üvöltöttem kínomban.

Itt a másik, a kurbliablakos importautó, kínomban már ezekre is rákerestem. Bár a beltér színéről valami egészségtelen gyomorváladék jut eszembe, azért egy próbát megért volna, a csomagtér ajtaját már azonban rágja valami, hiába olcsó, nem kell akkor sem, minden áron nem kell autó most, C Mercedest nem veszek, azt nem érezném magaménak, pedig volt vagy tucatnyi...

Na ott a hátsó ajtónál valami nincs rendben

L, mint Lancia, nézzünk csak gyorsan valami szép Kappát! Áruk úgysincs, mindenki fél tőlük, ráadásul tetszik a forma, súlyos, nehéz és elegáns úgy, hogy klasszikus limuzin. A sok JTD kilőve, V6-ot ide, selymesen forgót! Nincs, naná, hogy nem vette itt senki. Rászűrök 200 lóerő felettire és elcsodálkozom azon az egyetlen, kétliteres, még négyhengeres turbón, amit kiköp a gép magából.

Személy szerint a női tulajdonos-szóösszetételre összerándul a gyomrom (meglátásom szerint a nők ezerszer jobban képesek lelakni egy autót, mint a férfiak), de a képeken szépen áll az autó, gyári a felni rajta, vonalban van mindene, a fekete bőrbelső is jónak tűnik, a fa szép. Felhívom, majd a vonal túlsó végén jelentkező férfihangtól megtudom, hogy a felesége benzinkutasként dolgozik, a város másik felén. Nem, az autónak semmi baja, odamehetek, megnézhetem, persze. Megadja a felesége telefonszámát, hívjam fel, ha ottvagyok. Úgy is lett.

A középkorú hölgy kedvesen fogadott, kérdésemre, hogy hol az autó, csak annyit válaszolt, hogy egy ideje már a fia használja, mindjárt iderendeli. Azért volt az ő neve feltüntetve a hirdetésben, mert az övé az autó, de már el akarja adni, mert elege van abból, hogy tankolja a fia helyett. Ajaj.

Befut a fiú, kellemesen csalódom, mert bár nagyon fiatal, azért igen illedelmes, jól elbeszélgetünk és látszik rajta, hogy valójában nem akarja eladni az autót, de a szülői szigor lesújtott rá, muszáj lesz... Kicsit olyan, mintha magamat látnám húszévesen, ahogy az első autóim egyikét próbálom életben tartani, mert szeretem, pénzem persze nincs, de azért veszek olajat, igaz, olcsót és a haver apjának garázsában cseréljük. Az autó tiszta mindig, bár a motor füstöl. Na, valahogy ő is így szerette a Kappát, ami kívülről nézve akár hibátlanak is mondhattunk volna.

A kedves mama azonban - rácáfolva női mivoltára - vajmi keveset törődött a beltérrel. A zseniális és csodaszép Poltrona Frau bőrkárpit, amitől már a Thema 8.32 próbájakor beájultunk Csikóssal és Árpáddal, mattul feszül mindenütt, nem repedt még, de már mély árkok húzódnak rajta, kérdem is a srácot, hogy szokta-e ápolni, de a válasz csak annyi, hogy a műszerfalra való nedves törlőkendővel törli át néha. Kértem, hogy ne tegye többet, azzal többet árt, mint használ, ennek méhviasz kell.

A sebváltógomb romokban, szétszakadva anya gyűrűitől, a kormányból körömnyi darabok hiányoznak, az ülsépozíció pedig pontosan olyan, ahogy azt a Csikós megjósolta: majompóz, mindenhogyan, minden ülés-kormány konfiguráció mellett. A motor finoman jár ugyan, de az olajnyomás-kontrollámpa világít és a csomagtartóban is ott figyel két flakon 10W40.

- Sajnos, eszi az olajat. - mondja szomorúan a srác, - annak ellenére, hogy a gatyám ráment, mikor felújítattam a turbót.
- Mennyit? - kérdezek vissza, nagyon nem mindegy.
- Két litert olyan ötszáz kilométerenként.
- Ez nem eszi, ez inkább zabálja, - mondom neki és ekkorra már kicsit meg is sajnáltam. Az autót is és a fiút is, aki szereti.

Gyorsan izzítottam a vonalat, kiegyenlítő tiszta, kartergáz alig, ellenben a betöltő környékére ki van verve némi vizes olaj (mindig volt nálam papírzsebkendő), csúnya lutri, közlöm az izgatottan toporgó Martinnal is (így hívták), hogy ez lehet pár ezres szelepszár-szimmering, de bármi más is, kifelé nem folyik, az látszana, ez odabent eszi meg úgy, ahogy van. Megértetem vele, hogy ekkora lutrit nem vállalhatok be, megérti, bólogat és tán örül is, hogy nem kelt el az autó. Sajnálom mindkettőjüket, de erősnek kell lenni, sajnálatból nem veszünk autót.

Másnap felhívott és elkérte annak a hirdetésnek a linkjét, melyben ilyen autót árultak alkatrészként, jó motorral, elküldtem neki, hátha...

Közben múltak a napok, Peti elkészült a Mazdával, majd el is adtam, de autó még mindig nincs. A szűrők beállítva, három napig nem jelent meg új hirdetés. Aztán felbukkant egy E36 318i Touring, ami ugyan négyhengeres, de ha nagyon pöpec, akkor megnézem. Sötétkék autó, sötétben fényképezve, sokat nem látni belőle, amit igen, az viszont csillog a víztől, frissen mosták le, úgy fotózták, éjjel. Digitklíma, négy légzsák, a bele szép, midnen szegmens épnek tűnik a kijelzőn, akár a 167 ezres kilométeróra-állás is hihető lehet.

- Jó napot, érdeklődni szeretnék, aktuális-e még a hirdetés?
- Persze, természetesen, bármikor eljöhet megnézni az autót, teljesen hibátlan.
- Ó, ez remek, vezérlést, olajat, szűröket mikor cseréltek rajta?
- Uram, szerelő vagyok, az autó tökéletesen rendben van tartva.
- jött a kissé ingerült válasz.
- Értem, törve ugye nem volt, ne haragudjon, hogy akadékoskodom, csak azért kérdem, mert mintha az első lökhárító fényezetlen lenne...
- Igen, jól látja, az autó soha nem volt törve, bátran átnézheti, a lökhárítót azért kellett kicserélni, mert lecsúszott az emelőről, amikor az angel eyes-lámpákat raktuk bele...
- Az emelőről?
- Igen, onnan.
- Köszönöm, még jelentkezem....

Nem, ne mondjanak semmit, csak röhögjenek nyugodtan, a történetek nem kitaláltak, tényleg megtörténtek, az utolsó csepp a pohárban - és itt ugorjunk vissza az időhurokban az Audiig - a burgundy, taknyolt A6-os volt.

Este nyolcra, hullafáradtan értem haza, le voltam törve, mint Bálint gazda a jégeső után, nincs autó. Lehet, hogy túlontúl igényes vagyok? Hiszen alapvetően közel 3000 találatot jelenít meg a kereső ennyi pénzért, úgyhogy csak bennem lehet a hiba, hogy agyonszűröm őket, de mit tegyek, ha nem vagyok hajlandó Passatba ülni, szakadt A8-ast, hetest vagy S-Mercedest pedig nem veszek a nyakamba. Mindent végigtúrtam, amit lehetett, temérdek időm ráment, ami érdekelt és a kívánalmaimnak megfelelt, megnéztem. Sajnálom, várnom kell, bele kell törődnöm. Németországból ugyan lehetne hozni bármit, de az sok idő, annyit nem akarok távol lenni, ráadásul a papírmunka is - bár egyszerű - mégis sokáig tart, az utazás költségei pedig az autóvásárlásra szánt összeget csökkentik. Eh, mindegy, megírom a szerklistára, hogy jártam ma is...

Leültem a gép elé, a ruhámat bevágtam a szekrénybe, ilyenkor már inkább nem is szólnak hozzám, csak kapok egy bögre kávét, jól esett. Aztán megnyitottam az első e-mailt, amit az automatikus kereső küldött és egyetlen, aznapi hirdetés volt benne, majd félrenyeltem a kortyot.

Mindene megvan, aki ezek után kritizálja az olaszt, az nézze meg, hogyan árulnak mifelénk 11 éves autókat

166-os, 2.5 V6, automata, bőr és fa, 2000-es évjárat, négy lufi, klíma, telefon, navi, olasz import, szervizkönyvvel, minden kulcsával és tartozékával, törésmentes, hibátlan, AZOKKAL az ötlyukas, nyári felnikkel, plusz egy garnitúra télivel, alig 50 kilométerre? Mi van? Telefont! - üvöltöttem, - Gyorsan, mert elviszik! Összenéztünk Erikával: figyelj, ez mindkettőnknek tetszik, ha jó lesz, elhozom.

Ez volt este fél kilenckor. 23.00-ra enyém volt az autó.

Ez alatt két és fél óra alatt a következők történtek:
- Felöltöztem, autópálya matricát vettem, közben felhívtam Pista barátomat, volt ilyen autója, mondjon al gyorsan mindent, majd Torjay Lacit, az elismert olaszautó-szakértőt, majd Csikóst, majd ismét Lacit, akitől megtudtam a vezérmű csereperiódusát.
- Egy Nagyszombat (Trnava) melletti motorkereskedés tulajdonosáé az autó, ő hozta be magának, jelenleg a fiánál van, vele fogok találkozni a szalonnál. Kicsit meglepődött, mert alig pár órája hirdette meg az autót, de lélekben felírtam egy jó pontot neki: miután közöltem vele, hogy indulok megnézni az Alfát, nem kezdett el kavarni, hogy jaj, piszkos, későn van, és majd ő eljön, csak közölte, hogy a jobb első kerékcsapágy cserére szorul de persze, menjek csak nyugodtan, mire odaérek ott lesz ő is.

A motorszalonban rend és tisztaság. Sokat elárul a tulajdonosáról

Nem bántam, hogy a boltnál találkozunk, elvégre a hely sokat elmond gazdájáról. Egy bokáig tyúkszaros udvarból akkor sem hoznék autót, ha ingyen adnák sem, nézzük csak meg azt a boltot. Időre érkeztem, egyszerre Mirkóval, a tulajdonos fiával. Korombeli, halkszavú, de őszintének tűnő, nem kezdte el polírozni az autót, csak a kezembe adta a kulcsokat és hagyta, nézzem meg magam.

Először azonban megittunk egy kávét az üzletben, amit időközben kinyitott és ahol pedáns rend és tisztaság fogadott. Hátul, a raktárban polcokon az alkatrészek, a használtan behozott, egy-két éves motorok sorban, ponyva alatt, a műhelyben - ahonnan előhoztuk a felniket - polcokon a szerszámok, egyszóval nem csak az katonás, ami szem előtt van, hanem a vevők számára láthatatlan dolgok is.

Minden alkatrész elpucolva, polcon

Kávézás közben megtudtam, hogy apja hosszú évek óta foglalkozik motorkereskedéssel, főleg Olaszországból importál, havonta jár oda, fix, jól kipróbált helyekre. Minden - általuk eladott - motorra garanciát vállalnak, új akkumulátort kapnak és olajat cserélnek bennük, átnézik mindet tüzetesen, ha kell, javítják őket. Az autó is onnan került az országba, egyszerűen nem tudták otthagyni, elhozták és most ő használja. 223 000 kilométer van benne, ez a valós állás, 180 000-ig vezették a szervizkönyvét, első tulajdonosa adta be a kereskedésbe odakint.

Megmutatta a papírjait, ott volt minden: az olasz megrendelőlap 1999 végéről, az ottani műszaki vizsga adatlapjai, az összes könyv, füzet és a három kódkártya is (kulcs, navi és a fedélzeti rendszer kódját tartalmazó), minden a gyári csomagolásban: az emelő, az izzókészlet és a szerszámok, a navigációs CD karton tokja és a gyári riasztó deaktiváló kulcsa is. Milánótól 300 kilométerre vették át az autót, és tekintettel arra, hogy már 2000-ben sem volt olcsó, tulajdonosa ráadásul átutalással fizetett, így jó eséllyel feltételezhető, hogy a szervizkönyv valódi, és annak is néz ki, volt pénze fenntartani és törődnie vele. Amióta itt van, azóta egyszer cseréltek benne olajat, és bár a váltóban sosem kellett volna, azért VIN-alapján megrendelték az ottani Alfa-kereskedéstől, ebből maradt is másfél liter, ott van a csomagtartóban, a pótkerék mellett. A jobb első futómű lóg, szerinte csak a kerékcsapágy morog, azt ki kell cserélni és persze 240 ezernél vagy ötévente a vezérlés is csereérett. Ezért nem is kér sokat érte, nem keresni akar rajta, de még így is voltak olyanok, akik 93-as TD-Jettát kínáltak érte cserébe némi ráfizetéssel, én vagyok az első, aki egyáltalán eljött megnézni. (Pedig aznap rakta fel.)

08012011192

Elbeszélgettünk még mindenféléről, húztam az időt, hogy kihűljön a motor, közben elmondta azt is, hogy persze, motorozik egy R1-essel (ennek örültem, motoros ember általában azon éli ki magát, az autóban csak pihen), jelenleg az apjával viszi a boltot és negyed órával zárás előtt beindítja az autót, hadd melegedjen. Megnéztem a fedélzeti számítógépet, az utóbbi 1630 kilométeren átlagban 12,3 litert fogyasztott, ez meglehetősen nyugodt tempót feltételez. Előhoztuk a felniket a műhelyből, öt egyforma van, egyik a pótkerék, kicsit karcosak, de alapjában véve szépek, hibájuk alig. Menjünk, nézzük meg az autót.

Elöször is a motortér, ami poros, de száraz, ez szimpatikus. A V6-os persze az egyik legszebb motor a világon, krómozott szívósorával, pöccre indul, a 223 ezer kilométer ellenére csodálatosan, finoman jár, csak a befecskendezősort hallani, semmi mást. Lecsavarom az olajbetöltőt, odatartom a papírzsepkendőt fölé: semmi. Hófehér maradt, kartergáz nuku. Pár nappal később Torjay Laci is megnézte és szerinte sem volt sosem avatatlanul megbontva, mivel midnenütt a gyári bilincsek vannak és sehol, semmi nem hiányzik.

Minden burkolat a helyén, semmi nem hiányzik

Oké, rendben, ez a motor azért nem újdonság, erősen kiforrott egy konstrukció, ha odafigyelnek rá, kutya baja nincs. Törve sosem volt, az egy Alfán látszik, bár karcok, apró horpadások itt-ott vannak rajta, de minden vonalban fut, egyforma illesztésekkel.

A MOMO-bőr hibátlan, a fája szép, hagyjuk is el a helyszínt, a lényeg az, hogy csak tisztességből lealkudtam belőle 50 eurót és elhoztam. Hogy miért? Mert messze ez volt a legszebb és legjobb állapotú az összes autó közül, amit végignéztem, a tulajdonosa nem hablatyolt, bár kétségtelen, hogy több baja van az autónak, mint amiről ő tudott, de készséges volt, korrekt és egyenes, az autónak annyi baja van csupán, amennyi az alatt a 43 000 kilométer alatt esett meg vele Szlovákiában.

Minden bilincs eredeti

Gondolom, ezen a ponton akadtak már olyanok, akik a fejükhöz kaptak és a borzalmas hírű Alfa-Romeo elektromossági parajelenségekre kíváncsiak, vagy arra, hogyan kezdem el szarozni a Bosch-elektronikát. Kiábrándítom őket. Egyrészt minden gyártó azt kapja, ami rendelt és azt úgy szereli be, ahogy akarta, másrészt semmiféle parajelenség nem létezik. És ezt leginkább a makulátlan előéletnek és a rendszeres karbantarásnak köszönheti. Persze messze nem hibátlan, de a kárörvendő tenyérdörzsölés is elmarad, hiszen az autó elektromos bajai a következők:

- A bal hátsó helyzetjelző izzó kiégett, kicseréltem, ez nettó fél perc idő.
- A műszeregységben kiégett két rizszsem-izzó mindkét oldalon, így éjjel az üzemanyagszint és a vízhőfokmérő kicsit halványabb.
- A beltéri világítás sofőr felőli oldalán szintén kiégett az izzó, pár perc és egy új izzó kérdése az egész.

A bal oldali nm működik, ez egy izzócsere lesz

- A sofőroldali ülésfűtés kapcsolójában meggyengült a rugó, nem tolja vissza a kapcsolót. Ezt onnan tudom, hogy Peti szétszedte, az új darab 30 euró, vagy bontunk egy működőt.
- A vezetőülés ülőlapjának hátsó része nem mozog, mivel a hajtómotor üresen teker csak, kiugrott a bovden a helyéről, ki kell szerelni az ülést és visszaakasztani. Az elejét hibátlanul emeli.
- A pótféklámpában kiégett pár izzó, szerencsére nem ledes, izzónként cserélhető, különösebb gond nélkül.

És ennyit az elektromosságal kapcsolatos hibákról. Egy 10 éves autónál nekem ennyi belefér. Ezeken kívül minden hibátlanul működik: mindkét ülés, az ICS (Integrated Control System) minden szegmense, a telefon, a navi és a klímavezérlő is, sőt, még a távirányítós csomagtérnyitás is.

Az elterjedt tévhittel szemben meg lehet találni az ideális üléspozíciót

Ahol nem múlt el nyomtalanul az itt eltöltött idő, az a futómű. Kétségetelenül ez van a legrosszabb állapotban. Az már a próbakörön kiderült, hogy a jobb eleje tényleg lóg és nem csak kerékcsapágy-csere, hanem minimum egy új, alsó lengőkar lesz belőle. Előbbit 25 ezer, utóbbit 40 ezer forintért kaptam meg, majd Érden a műhelyben Balázs és Peti ki is cserélték, míg én molyoltam a belével és hülyeségekkel tömtem a fejüket. Érezhetően jobb lett, a kiszedett lengőkarban már alaposan ki volt szopósodva a gömbfej és a szilent, de igazából csak méginkább rámutatott arra, hogy a lengéscsillapítók már nincsenek a helyzet magaslatán, és jobb hátul is csereérettek a dolgok. A kipufogódob ide-oda mozgott gumikampóin (ami nagyon lehangoló látvány), két új darab kellett, 240 forint/stück, most meg sem mozdul.

Kívülről nagyobb, mint odabentről, kis híján öt méter

Leginkább egy komplett futómű-felújítás lesz a vége, plusz a vezérműcsere vízpumpástól (itt mindenképpen fémlapátos kell majd) és a jobbos féltengelycsukló is kotyog. Akár soknak is tűnhet, sőt, más rámondaná bőven, hogy jó még az, de ezt az autót nem azért vettem, hogy túlélő üzemmódban működjön, ez pöpec lesz, mert tényleg megérdemli. Maguk az alkatrészek teljesen elfogadható áron vannak, persze némi kedvezménnyel, de a komplett vezérlés és a vízpumpa betakarható 80-85-ezer forintból. És többet nincs rá gond.

Némi karc és apró horpadás akad, főleg az alsóbb régiókban, de lényegében hibátlanul áll rajta minden

Először is azért, mert szép. Még így, ebben a hülye színben is. A lárvaarcnak köszönhetően oldalról nézve tökéletes az ékforma, ami a facelift után már nincs meg annyira a csúcsos orr hiánya miatt. Persze a kicsi lámpatestek alig adnak több fényt, mint a Mazdám anno, de nem számít. Csikós találóan megjegyezte, hogy a sima fenékbe ültetett két, vörös csíklámpa olyan, mintha késsel vágtak volna valami élőbe amiből kibuggyant a vér.

Másodsorban megérdemli, mert olyan sajátos, specifikus hangulata van, ami bevérzett szemű Alfássá teszi a tulajdonosok többségét. Talán azért, mert az olaszok mindig is jók voltak a szemnek szép dolgok gyártásában. Ennek a beltere is ilyen, egyszerűen jó ránézni, még jobb beleülni a gyönyörű, vastag, reccsenő bőrre, az iszonyatosan csúszós, tényleg csak a szemnek szép fakormányt markolni, na igen, kesztyű kell hozzá, de mit tegyünk, ha ennyire jól néz ki?

Mintha valami élőbe vágtak volna és kibuggyan a vér, - mondta Csikós.

És valahogy ez a mindent megbocsátás keríti hatalmába az embert benne, mert lett légyen bármennyi hibája, egyszerűen olyan erős ráhatással van egyéb receptorainkra, hogy a kritikus gondolatok teljességgel eltompulnak, kihunynak. Azért én igyekszem nem elhülyülni teljesen, így helyet adok a kritikának, pedig érzem én is, hogy csak megrántom a vállam akkor, ha leírom, hogy az autóban egyetlen pohártartó sincs, hogy a térképzsebek szűkek, kicsik és hogy a CD-cseréhez a csomagtartóban kell túrnunk, mert a beltéri fejegység kazettás. Ja, a csomagtartó 500 literes és jó mély, elfér benne minden, ami kell.

Ez így leírva és tapasztalva teljesen távolinak tűnik, fiam született, el vagyok telve érzelmekkel, talán valahol törvényszerű volt, hogy végül úgyis az Alfánál kötök ki, annak ellenére, hogy a BMW-t értékelem a legmagasabban.

Hátul van hely bőven, bár egyértelmű, hogy hány utasra gondoltak valójában

Mert semminek nincs olyan bája, mint a mindenkori nagy, véhatos Alfáknak, ez teljesen sajátságos és jellemző dolog már a kezdetektől fogva. Ráadásul ez az utolsó, utódja nincs és nem a GM-egyenmotor hajtja, igazi szíve van, nem implantátum.

A fája szép, a váltó lassú és komótos, kézi üzemmódban sem vált 1/10-másodpercnél gyorsabban

Persze túlzó lenne sűrűn emlegetni a Cuore Sportivót, hiszen a 190 lóerő manapság már nem a világ közepe, ráadásul a 24 szelepes motor egyértelműen pörgős, maximális nyomatéka valahol 225 newtonméter körüli, az autó önsúlya 1595 kiló, nem könnyű. Tán ezért is fogyasztják a rossz utak gyors ütemben a futóművét, ami a 156-oshoz képest is kényelmesebb, kevésbé virgonc. De nem baj, ez nem az az autó, a négysebességes, ősöreg ZF4HP20 - váltóval pláne nem.

A régivágású olajkavaró már az ezredfordulón sem volt hűdemodern, 1995-ben jelent meg a háromliteres 406-osban, hogy aztán döbbenetesen hosszú ideig, egészen 2010-ig kitartson. Az automataváltó szinten szögegyszerű szerkezetet Alfa-féle neve Sportronic, ebből a sport utal arrra, hogy ha kell, akkor kézzel is váltogathatunk le-fel, illetve Sport módban értelemszerűen bőven hagyja kipörögni a motort. Különösebben nem gyors, a későbbi, ötsebességes Aisin jobban kihasználta a motor erejét, de hát ez van, nem érdekes, amit kell, azt tudja. Idővel biztosan fel kell majd újítani, ahogy minden ilyen váltót, de bőven van vele tapasztalat, hiszen rengeteg márka típusában előfordult.

...a 95 Amperórás gyári akkumulátor.

Ha jól olvastam, akkor több, angol nyelvű fórumon is megemlítenek egy konstrukciós hibát, melynek következtében megbolondulhat és vészüzembe állhat, esetleg teljesen beáll. Értelmezésem szerint a fűtőradiátor szerencsétlen elhelyezése okozza a galibát, ugyanis ha picit is szivárog, akkor tartalmát az alatta fekvő váltóvezérlőre csorgatja, amelyik ugyan hermetikusan kéne, hogy zárjon, de sokszor nem teszi, aztán kész a baj. De majd az Alfások helyesbítenek, jelen pillanatban nincs ezzel gond.

Jelen pillanatban ugyanis érzem, hogy ezt kellett tennem, minden nehézség ellenére, hiszen a 166-os a tréleren is szép, tartja a mondás, de ettől nem félek igazán, ez is egy autó, egy gép, és mint olyan, szerelhető. Ha sikerül beszereznünk a vezérműtengelyt-rögzítő célszerszámot, akkor megoldhatatlan feladat nem lesz.

Pohártartó nincs. Oldd meg!

Szeretni kell és lehet is úgy, ahogy van, és amikor azon veszi észre magát az ember, hogy automatikusan lehalkítja a rádiót, amikor a fordulatszámmérő eléri a 4000-es beosztást, akkor tudatosul benne, hogy valójában milyen súlyosan indokolt helye van egy V6-os Alfa-motornak a mindenkori autóbuzériában, mindegy, milyen karosszéria van körülötte. Addig semmi hangja, onnantól azonban az egyre feljebb kúszó mutatóval párhuzamosan dagad a férfiember cippzárja, mert ez nem az olyan-mint-a-versenyautó-hang, hanem A versenyautóhang, a valami, amit Csikósnak csak fémes k.anyja-ként tudtam emlegetni, amiben nekem benne van a száz év, Nuvolari a kanyarban, GTA Junior a szerpentinen, Vittorio Jano és a bohém élet...

Egyáltalán nem baj, hogy ezt a hangot azonosítja majd a fiam magával az autózással.

És mivel mai árfolyamon 507 507,98 forintot fizettem érte, nekem bőven megér ennyit, még akkor is, ha a vételárát ráköltöm.

Köszönöm a figyelmet. Autót vettem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr752604220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-Dr. Úr, elmehetek? -Nem, elmebeteg! 2011.01.22. 08:34:38

Na, a Mazda után vettél egy problémakupacot, gratulálok.

-Dr. Úr, elmehetek? -Nem, elmebeteg! 2011.01.22. 08:35:50

Egy automataváltós sokéves olasz használt szedán egyébként a kompromisszumnak milyen jellegű leköpése?

prokee · http://blog.prokee.hu 2011.01.22. 08:40:15

Nincs nagy meglepetés, a Fiat és a Lancia után egyenes út vezetett az Alfához :)

jézuskristus 2011.01.22. 08:41:25

Gyönyörű ez az Alfa!!! :) Grat!

Negrogo 2011.01.22. 08:42:47

Hat ez meresz valasztas volt. Na meg mar ez is elol kapar. E39 hogy nem jott szoba?

malkolmcole 2011.01.22. 08:43:48

Nem kell az előítéletekkel foglalkozni, egyik autó sem jobb a másiknál. Ha ez úgy néz ki hibátlan, akkor semmi baj nem lesz vele. Nekem a szívem csücske egy ilyen autó. Én inkább irigykedek! Gratulálok, még annyit kérnénk, hogy néha ennek a szerelgetését is mutasd be.

Köszi, és további jó munkát!

robian 2011.01.22. 08:49:14

gratulálok, szívből.
egy ex-164 3.0 V6 , jelenleg mazda B2500 tulaj...

KAWAszaki 2011.01.22. 08:50:15

Látom, lesznek majd jó kis Alfaszerelős postok :)

GGG77 2011.01.22. 08:52:34

Nem autót vettél. Hanem AUTÓT. Gratula!

KadettGSiforever!!! 2011.01.22. 08:55:22

"És mivel mai árfolyamon 507 507,98 forintot fizettem érte, nekem bőven megér ennyit, még akkor is, ha a vételárát ráköltöm."

Na, itt kaptam agyfaszt, mert TE NEM a regadóra fogod költeni, mint én..... :D

Egyébként gratulálok hozzá!

KawaBazsy 2011.01.22. 08:55:59

"ennek örültem, motoros ember általában azon éli ki magát, az autóban csak pihen"

Ez mekkora igazság, én is pont így csinálom! :-) Itt van alattam a turbós autó, de mindenhol be vannak tartva a sebességhatárok, ezzel komótosan közlekedek. Amúgy szép autó ez, s sztem EZ a racionális választás, nem a recsegő, széthajtott diesel. Az csak kényszer..
Ezt a kálváriát elolvasva nekem nagy szerencsém volt a mostani kocsim megvásárlásakor. Csak azt néztem meg, kiderült h fiatalabb, mint hirdetik, télleg 93E van benne, s makulátlan - azóta is. Az előzővel nagyot szívtam, úgyhogy egy ilyen mák megjár, legalább eccer. :-)

Papp Sanyi 2011.01.22. 08:58:11

Nagy grat hozzá! Használjátok egészséggel. Ennyiért simán megérte. Jól néz ki kívül-belül.

intruderjani 2011.01.22. 08:59:55

Részvétenm szívből.
Egy ex-146 1.6 Boxer, jelenleg Honda Jazz tulaj...

Életed legrosszabb döntését hoztad, de ezt nem én, hanem az idő fogja bebizonyítani neked. Több szerencsét, mint nekem volt!

Tomchy 2011.01.22. 09:00:26

Szép ez, gratula hozzá, használjátok egészséggel!

Autopeti 2011.01.22. 09:01:23

Alfa 166- nem sokat látni belőle, a ráncfelvarrás utáni pedig egyszerűen nem létezik.

Ytse 2011.01.22. 09:02:20

Gratula, nagyon szép, bár nekem a facelift utáni jobban tecc. Jeremy Clarkson mondta egyszer, hogy minden autóbuzi életében kell birtokoljon egy Alfát :D

RoFä 2011.01.22. 09:03:35

gratula! sziip kocsi.

Trivador 2011.01.22. 09:04:28

Minden autó addig jó ameddig foglalkoznak vele. Ha rá sem bagózol akkor szívhatod a fogad a javítási tételek láttán. Gratulálok a kocsihoz, nagyon szép. Irigy vagyok! :) Én is szeretnék egy alfát, igaz nem ekkorát, és manuálisat, de alfa legyen.

iksz egy 2011.01.22. 09:06:15

minden bilincs eredeti...? pont nem jó fotót raktál be :-)

Tokle 2011.01.22. 09:07:46

vuhúúú rendes omm cikk, nem 30 éves videók. hát nekem ez az autó nem az esetem de ne a lényeg h te örülj neki. legalább lesznek omm szerelős cikkek is...

Autószerető 2011.01.22. 09:12:00

FORZA ITALIA!

Használd egészséggel.

benzinvérű · http://benzinveru.blog.hu 2011.01.22. 09:13:20

Grat Ommm a géphez, gyönyörű ez a kocsi!

Vhornet 2011.01.22. 09:15:02

12.3 literes fogyasztás kímélve? Mi lesz ha meghajtod?

littlerock 2011.01.22. 09:18:15

Hogy a francba lehet így megírni egy cikket??? Rohadtul nem érdekel, hogy honnan jött a cikk írója, mikor kelt, és mikor feküdt le aludni, mennyi ideje volt rá, stb. Írja már át az egészet, de legalább a Word-ben kapcsolja be a helyesírás ellenőrzést!

Az autó szép, de ilyen munkával annyi pénzt keresni, hogy a 13 literes fogyasztás ne okozzon gondot a családnak, az számomra több, mint elfogadhatatlan!!!!

mükkemakk 2011.01.22. 09:18:34

Nagyon szép autó, gratulálok. Lassan jönnek a szerelgetős írások...

Nigger bácsi 2011.01.22. 09:18:55

Hehe.. Te se tudod mit vettél.. De majd rájössz.. :))))

Stupid 2011.01.22. 09:23:32

Az ingyen reklámért biztos volt még kedvezmény is:-)))

yenoee 2011.01.22. 09:23:43

Nincs újabb Alfa, ami kéne. De ez, ezzel a motorral, kéziváltóval és bármilyen más színben: kéne...
Széles utat, sok örömteli km-t vele!

Agent Cooper 2011.01.22. 09:29:22

Jó lesz ez, ez a motor 500 ezer km-t simán elmegy, ha gondozva van. A váltó ZF, azzal sem lesz gond.
A futóműben mindig a szilentek döglenek meg, erre nem feltétlenül a lengőkarcsere a megoldás. Van olyan cég, ahol sajtolnak rá új, jobb szilenteket. Alternatívaként pl. az alfisti.net-ről lehet venni poliuretán csomagot.
Ami legtöbbször nyiszog, az nem maga a lengőkar, hanem a stabilizátorszilent, vagy a Z-kar szilent.
Más gondod nem lesz vele. Elektronikai problémái ennek a generációnak nincsenek, csak legenda.

djkoxi 2011.01.22. 09:30:22

Végre megtudtuk mi lett az utód. Sok-sok balesetmentes kilométert Nektek!

K.teknőc · http://www.homlokzatihoszigeteles.hu/ 2011.01.22. 09:32:45

500-ért nekem is kéne. Sajnos nem egy megbízható széria, de a design mindenért kárpótol.

balga76 2011.01.22. 09:33:19

Gratulálok hozzá!

Remélem a kétkedőkre rácáfolva sok örömet okoz majd Neked! Ez egy igazi szerethető autó. Vicces volt a vásárlási (tor)túrádat olvasni én is hasonlón mentem végig (szintén BMW rajongóként) egy Toyotánál kötöttem ki (a kompromisszumok ugye). Én is leírtam a "kalandjaimat" a népítéletben Jobbra fent! címmel az 1992-97 Corollák között, ha valaki akar még "hibátlan autós" sztorikat olvasni.

Fox888 2011.01.22. 09:34:08

Szép szép. De neked BMW kellett volna. Viszont úúúúúúgy örülök, hogy nem vettél valami Papp Tibi féle vér alvadás elősegítőt.
Grat!!!

loláb 2011.01.22. 09:34:09

Ezért a pénzért mindenképpen megérte a kocsi, bár a vételárának a bő felét tuti ráköltöd, hogyha a felsorolt dolgokat megcsináltatod.

De még akkor is megéri, mert lesz egy rendbe tett 2000-es 166-osod, ami itthon 8 kilótól indul, és (legalább) pont ugyanezeket kell rajta megcsináltatni.

Jó vétel volt.

alszik 2011.01.22. 09:35:56

Ez így nagyon rendben van. Használjátok egészséggel!

Uff 2011.01.22. 09:36:27

"mennyi? husz" kerdese jogos:
E39 miert nincs a listaban?
Gondolom akkor nem lenne annyi szerelos poszt a jovoben :D
Amugy szep darab, sok szep eggyuttoltott kilometert!

Gomulka Béla 2011.01.22. 09:39:40

Jó lesz reggelente ránézni, kevés a szép autó. Jó lesz benne korulnézni a piros lámpánál, ezt eblulrol is eltalálták. A tobbi másodrendu, az autós újságíró a tesztautón éli ki magát, a sajátjában csak pihen.

luigi Vercotti 2011.01.22. 09:49:53

Most adtam el a 156-osomat és azt mantrázom, hogy nem veszek 166-ost. Nem segítettél.
Még a borzalmas műfával is a legszebb belső. Imádni fogod.

pet77 2011.01.22. 09:50:43

Jó a sztori, csak kár, hogy megint a szívedre hallgattál, s már az eljén kizártad a lehetőségek közül a CAMRY V6-ot...
...persze tudom, hogy az nem olyan izgalmas...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.01.22. 09:51:00

Nincs benne pohártartó...
Vaze az én autómban sincs, mégis eljutok vele mindenhova...

Szép verda, óccóé', ha meggyógyítod, akkor jó lesz az. Olyan autó úgysincs, amivel nem kell foglalkozni, az már bőven jó, ha az ember tudja, mire számítson.

Sanyi. · http://www.sopianaedeluxe.blog.hu 2011.01.22. 09:51:10

"És mivel mai árfolyamon 507 507,98 forintot fizettem érte, nekem bőven megér ennyit, még akkor is, ha a vételárát ráköltöm."

Baszdmeg Pista! :)))

Kívülről nem tetszik, de gyönyörű a bele neki.
Majd megyünk V6-ozni, oszt mérünk egyet;)

streetsta · http://managertoys.hu/ 2011.01.22. 09:51:53

Tényleg szép, Pista! Azért az árát nem kellett volna leírnod, mert ha lenne hajam, tépkedném. Mindegy milyen autó, ha valóban ennyire jó állapotban van, simán jó vétel. Egy ilyen paraméterű kocsi meg...
Gratulálok hozzá, pedig tudod, Alfát csak kalandvágyból vennék:))

pet77 2011.01.22. 09:54:45

Belegondoltál egyébként Pista, hogy az árát 1 év alatt beletankolod majd????

spud74 2011.01.22. 09:55:51

Na bazzz... Pedig mérget vettem volna, hogy egy régebbi 5-ös kombi, bocsánat touring lesz az új verda.

P12_dCi 2011.01.22. 09:58:49

Király!

Ennyi pénzért ez ajándék! Egy szép, jó állapotú, nagymotoros, automata jól felszerelt limuzin.

A károgókkal ne törődj! Az zavarja őket, hogy ők 500-ért egy swiftet vettek varrógépmotorral.

Nagyon sok boldog és balesetmentes km-t kívánok!

dóm 2011.01.22. 10:00:23

Autopeti

Vajon miért nem látsz ráncfelvarrás utáni 166-ost? Mert ember nem volt, aki ezt újonnan kifizette bevállalva az értékvesztést. Nem csak JC otthonára igaz ez, hanem olaszo.-gon kívül bárhová. Olyan ez, mintha vett volna egy vel satist. Gyönyörű kocsi, eszméleti belsővel(véleményem szerint), de kéne a kutyának és itt nem csak a megbízhatóságra gondolok. Az én leganzám újonnan(99-ben) 5 és 6 millió!! Ft körül mozgott. Csoda, hogy van a hahu-n 25, vagy 30 db eladó egyáltalán.

OMMM

Neked külön gratula az autó miatt. Régi álmom egy gyönyörű állapotú 124-es púpos, de valahogy mindig elvettem a saját kedvemet a vásárlástól. Persze ész érveket hoztam fel ellene ( panel elé minek, + a sok tirpák nem az autó értékét, hanem a nevét nézi, szilveszterkor menekülni kell a környékről is, a két kisgyerkőcöm szépen leamortizálná a belét és hasonlók), de a szívem akkor is a 124-es Mercedesé. Te megvalósítottad a saját álmod, már ha lehet így mondani és ezért irigyellek nem is kicsit. Ha szívás is lesz a dologból, a javítási és egyéb költségek miatt, hát tojd le és gondolj az első közös kilométerekre. Felvidulsz, mint én a kiskunlacházi reptéren nyúzott kormányőr gyakorló Mercedes volánjánál ülve. Majd körbeért a gambám a fejemen az örömtől. Mikor előtted a csillag, mint valami célgömb, lehúzod D-be, majd eltűnik a jobb láb a padlóban és kiemeli komótosan az orrát, letérdel, fújtat, halk morajjal megindul és kezdődhet a csirkézés kb 110-120-al.....jobb, mint a szex. Más a sztori, de az öröm hasonló lehet.
sok sikert és még több örömteli km-t kívánok Neked őszintén...do vi denija(lehet, h nem helyesen írtam)

Bodzaszedő Manager (törölt) 2011.01.22. 10:02:24

Pont az este nézegettem hasonló szempontok alapján autót, mert a golfunk kifeküdni látszik, és nincs kedvem 2 gyerekkel tovább nyomorogni benne.
Én Mercedes w124 300E sedant néztem, 93-95 évjáratút, 6-8000 EUR-ért gyönyörűek vannak. A dízel nekem se kell, csak szopni lehet vele.

AtoszMester 2011.01.22. 10:02:35

Gratula a jó vételhez, ennyit igazán megért, nem tudok mit írni a meglepődöttségtől. :)

Ezzel együtt köszönjük a német és japán autó fanoknak, hogy sztereotípiáikkal így leszorítják eme kiváló olasz, és többek közt a francia autók árát. Nem vagyok elvakult, mélységesen bőven van szar olasz és francia autó, de a jó példányok ára a szarokéval együtt a béka segge alatt van, nekünk csak jól és ésszel kell választaunk.

Leadfoot 2011.01.22. 10:03:03

Nem névre szólóan írom, de mikor valaki a föld fölött röpköd két centivel, mert megvett egy olyan autót, amibe bele van zúgva, szerintem förtelmesen bunkó dolog leszólni, csak azért mert valaki szerint problémás szar.

Egyébként is: magának vette, nem másnak, hát akkor másnak miért fáj, ha esetleg probléma lesz vele? Egyesek olyan sértődötten írnak, mintha mostantól fogva nekik kéne fönntartaniuk ommm Alfáját...
És ha már itt tartunk, Pista, a Kelly hősei c. filmből kell kiindulni. Ne legyenek negatív hullámok. Bízz és higgy benne, hogy nem lesz baj, és akkor nem is lesz. :-)

Egyébként ahogy olvastam a posztot, végig szurkoltam, hogy ne valami lelakott Audi vagy gyenge+fapados BMW legyen. Igazából már akkor be akartam írni, hogy sajnálom a turbós 166-ot, mikor ott tartottam az olvasásban, de gondoltam, megvárom, mi lesz a vége.

A véleményem ugyanaz a kocsival kapcsolatban, mint neked: csak a facelift előtti az igazi, _azokkal_ a felnikkel, és tényleg kár, hogy ezüst.

Meg azt is akartam írni, hogy miért nem vettél Németországból, de hát egyrészt megválaszoltad, másrészt ennyiért tényleg nem érdemes azzal bumlizni.

kuki123 2011.01.22. 10:07:40

megbuggyantak az emberek?

12,5liter csigatempóban

nekem már a 7,5 liter is sok
Vagy tiéd a Mol?

nopánick (törölt) 2011.01.22. 10:09:49

nem kell a CD-ért a kesztyűtartóban matatni
CD-tár emulátor MP3 alapon... osztjóvan.
loudlink.eu

yenoee 2011.01.22. 10:10:10

@AtoszMester: pontosabban ésszel választani egy ész nélkül meghozott döntés után :)

AtoszMester 2011.01.22. 10:14:56

Használtautón egy ilyen felszereltségű, de valószínűleg szakadtabb gépezet egymilliókettőtől indul. Kemény :)

kokal 2011.01.22. 10:16:08

Szép ÓTÓ Pista! Gratula!
A napokban néztem egy 156-ost, ezzel a motorral. Nincs rá szükségem, na de az a hang!
Teljesen elbizonytalanodtam.
Költeni minden autóra kell, a propelleres és a sokkarikás is igényli a törődést. Volt részem mindkettőben.

vasember 2011.01.22. 10:17:46

Őszintén,te ezt a Méhviasz miatt vetted meg,embertelen jól néz ki a belseje,használd egészséggel!

A V6 az V6 én sem cserélek másra ha lehet majd egyszer,csak én maradok a márkánál,mert aki már vezetett 2.8 VR6 szerelt motort.....

Íme a legpuritánabb VR6:
www.hasznaltauto.hu/auto/volkswagen/golf_i/volkswagen_golf_i_gl_vr6-4450433

911 Turbo 2011.01.22. 10:18:21

Mit várunk 1 olyan országtól ami 22 nagykorú !

911 Turbo 2011.01.22. 10:20:15

Mit várunk 1 olyan országtól ami 22 napja nagykorú !

evil. 2011.01.22. 10:20:20

Nagyon szép, gratulálok! :)

prunoki 2011.01.22. 10:20:57

Hát, nekem két lányom van, 5 és 7 évesek, de én még mindig várok pár évet avval hogy ilyen szép belterű kocsit vegyek...... :-)

911 Turbo 2011.01.22. 10:21:25

Mit várunk 1 olyan országtól ami 22 napja nagykorú ?!

P12_dCi 2011.01.22. 10:26:35

@kokal: Persze, hogy igényli.
Az 530dA Touringomban most van 300 ezer km.
Tegnap hoztam el a szerelőtől, új kartertömítés, olajhűtő tömítés, olajszűrőház tömítés, két vízcső, karterszűrő, 9l olaj, olajszűrő, levegőszűrő, egy új 100AH-s aksi, plusz munkadíj fájt 147 ezerbe.

És ez egy olyan darab, ami a piacon lévő autók 90%-nál szebb állapotú!

Minden autóra kell költeni.

Cro166 2011.01.22. 10:26:45

Gratula a géphez!
Ha segítségre van szükséged az autóval kapcsolatban, az Amore-n biztos, hogy tudunk segíteni neked!

Leadfoot 2011.01.22. 10:27:38

Érdemes megnézni a hahu-t (ha valaki agyfaszt akar kapni).

600ezerig gyakorlatilag roncsok vannak. Vagy nagyobb hiba, vagy külföldi papír... Aztán 74-nél van a Csonti Car ajánlata.

Aztán 800-tól a legalább képen közepesnek kinéző darabok, és jó egy milkótól az olyan, amit el is mennék megnézni.

kispestipeti 2011.01.22. 10:29:47

Szórakoztató, tanulságos és hasznos volt végigolvasnom ezt a sztorit. Gratulálok az autóhoz, sok örömet és élményt kívánok hozzá.

aaabbbccc 2011.01.22. 10:30:03

Tatra 613-at lehet arrafele kapni ?
nekem az tetszene

Negrogo 2011.01.22. 10:30:14

@Leadfoot: E39 bol olyan nagyon fapadost nem is kapsz. 23i, 28i nagyon jo valasztas 10 literes atlagbol kijonnek. Boros szinte mind persze manualis nem motoros, 4 legzsak, tobbsege automata (a manualis a ritka) ASC, ABS, 4 elekt. ablak. dupla digit klima. Gyak. ez az alap. Nem eleg? :) Tempomat kell bele nem olyan es ennyi.

hubi' 2011.01.22. 10:30:39

Alfa.. szép is az, visszasírom a Giuliettánkat, közben szemezek egy 156-ossal :) :)

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2011.01.22. 10:32:23

Nekem mindig is tetszettek az Alfák. Ez is szép. A hibáiról meg csak annyi, legalább lesz miről rendszeresen posztolni... :-)

kultúrpesszimista 2011.01.22. 10:33:28

Nnna, erről van szó kéremszépen! Gratulálok ommm! :-) Már megijedtem, hogy holmi Skoda vagy más lélekvesztő lett a befutó... Ne hallgass a sok irigy, kibic senkiházira, Autót vettél! Sok-sok vigyorral teli ezerkilométereket, egészséget hozzá!

AciDuzzu 2011.01.22. 10:34:05

A 166-ost én is kinéztem, a másik befutó a Lybra a 2 literes öthengeressel, és a Kappa természetesen, de abból szigorúan a kupé. Ennyi pénzért ez ajándék volt, én a magam részéről inkább benyelem a regadót, a papírmunkát és a magasabb vételárat, mert vannak azért meseszép példányok is, mint ez itt (csak tovább kell gyűjtögetni a fene essen bele):

www.autoscout24.ch/AS24Web/Detail.aspx?from=list&wl=1&lng=ger&id=7032240&qs=from%3dDefault%26zipcountry%3dCH%26make%3d6%26modellike%3d166%26cur%3dCHF%26sort%3dprice%26total%3d122%26eftotal%3d122&page=5&row=17

Leadfoot 2011.01.22. 10:37:43

@mennyi?husz!: Nekem tényleg nincs bajom a BMW-kkel, és persze, E39-ből nincs nagyon fapados, egyetértek.
De pl. a képeken lévő E36 320 Touringnak a bele a kurblival a hátsó ajtón... szerintem nem prémium autóba való az ilyen.
És nálam a 320 lenne az alap, a 318 E36 szerintem már elég gyenge.

Persze itthon (meg gondolom a szlovák helyzet se nagyon különbözik ettől) a benzines hármasok 80%-a belépőmodell, csak a név kell, villantani a szomszédnak, a többi triviális.

donphobos 2011.01.22. 10:39:59

Ez az autó álomszép, a motor álomszép, van stílusa. Gratulálok és kitartást kívánok hozzá :-)

subtotal 2011.01.22. 10:42:27

Pista,

Gratulálok a vételhez. Érteni vélem, hogy miért nem E39. Abból az értelmes példányok 4000euróért vannak Németországban is és azok sem esznek sokkal kevesebbet ennél.

Pár komment:
- ha fontos a biztonság akkor nem értem, hogy a gyenge lámpák és a csúszós kormány miért nem zavarnak
- elautóztál csomó kilométert, biztos többet összességében, mint amennyi egy német túra lett volna, ugyanis nekem legutóbb 3e km volt oda-vissza (Debrecenből), legközelebbinél kezd ott az autóvásárlást, sok idegtől kíméled meg magad
- az örök dízel fikázás már nagyon fáraszt: több, mint 3,5 éve vettem meg egy fél évvel azelőtt Olaszországból importált CR 525d-t, azon túl hogy 100km-ként spórol mai árakon 1400Ft-ot, azaz 4 litert (ami szolíd 15ekm-es futásnál is 210eFt/év) még a hangja is szép (persze nem úgy, mint a benzines fémes hangja 4e-5e között, hogy aztán onnan turbinahangja legyen - mai napig imádom:), a hat henger az hat henger. A motorra költöttem eddig 180eFt-ot normál karbantartáson felül (szívótorok). Pontosan a te "autót veszünk benzinest" road movie-d mutatja, hogy a benzines sem a tuti, mellényúlás kizárva kategória.

ommm 2011.01.22. 10:42:32

@Stupid: ?

Tisztázzunk valamit: ez NEM a mindennap használatos autóm lesz, ezért nem érdekel a fogyasztása, ha nagyon drága lesz a benzin, majd ritkábban autózunk.

Az a tény, hogy ez egy - sokak szerint - problémakupac, pedig nem zavar. Felvállaltam, mindennel együtt, ilyen egyszerű, nem kényszerített rá senki.
És köszönöm, idővel majd látjuk, merre hány méter.

c 2011.01.22. 10:43:14

Ennyiért ingyen volt.

Macskanátha 2011.01.22. 10:46:58

Én a helyedben egy kicsit lejjebb mentem volna az ABC betűinek sorrendjében. Biztos hogy a legjobb választás egy SAAB 9-5 Estate (kombi) lett volna neked, 3.0 V6 motorral. Abból nincs fapad, nagyon szép, kulturált belső, hatalmas csomagtér, erős motor, és hibátlan (!) működés. Három évig használtam én is egy ilyet, csak tankolni kellett bele, és mindenhova elment, mint a csiga a saját nyálán... :-))

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2011.01.22. 10:47:52

Szép ótó! Hasnyáld egészséggel Pistäm! :)

tlantos 2011.01.22. 10:48:08

Oszt mibe kerult ez a borzalom?

kultúrpesszimista 2011.01.22. 10:49:07

@Antikbox:

sztem??? miközben nem hogy egy napig nem volt ilyened, de még csak nem is ülhettél egy 166-osban?! Szerencsétlen irigy majom. :-)

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2011.01.22. 10:49:16

@ommm: Na mi? Csak veszel egy V8-as Range-et a mindennapok harcához? :)

cr500 2011.01.22. 10:50:33

Na ez tetszett!De ha én BMW-fan lennék,akkor E39 530i,vagy d már mindegy,de ha alfa,akkor 166,csak nem ezüstben,mondjuk én ilyen csillogó zongoralakk feketében tudnám elképzelni magamnak,de grat hozzá

P12_dCi 2011.01.22. 10:52:37

@Macskanátha: Én eddig kettő Saabban ültem, de mindkettő egy csörgő-zörgő belű, nyöszörgő szarkupac volt. Pedig megvigyázott autók voltak.

cr500 2011.01.22. 10:52:37

De később majd beszámolsz,hogy milyen a gép?köszi

davez 2011.01.22. 10:52:52

:)))) gratulálok! örülök örömödnek! :)

ps3peter 2011.01.22. 10:52:52

Szép autó, jó áron, gratulálok. A belseje meg egyenesen gyönyörü, mondom ezt egy E60-as BMW-böl...

Floyd · http://www.gazmegfek.hu 2011.01.22. 10:54:25

Nem olvastam minden sort, és már kezdtem volna oltani, hogy ma V6os automata? Vannak rokonok egy eldugott arab olajparadicsomban? De ahogy olvastam, nem mindennapi használatra, nos akkor csak gratulálni tudok, tényleg szép darab!

P12_dCi 2011.01.22. 10:55:43

@cr500: Hát csak ez sajna nem újautó vásárlás, ezért ilyen téren néha kompromisszumot kell kötni. Én is szívesen vennék a Nissan helyett egy pont ugyanolyan 530d Touringot, mint amilyen van, hogy egymás mellett álljanak a garázsban, csak sajna ilyen nincs még egy.

Avusblau szín, szürke bőr sportülésekkel, fabetéttel, tv-vel, navival, tetőablakkal, pdc-vel, ülésfűtéssel. Ilyet nem találsz. Viszont sok trágya autót igen. Ami meg szép, az messze van az elképzelésektől. Kompromisszumot kell kötni. Pistának sem tetszik ez a kályhaezüst szín, írta is. Én konkrétan rühellem az ilyen színű autókat, de ha nincs más, akkor kibékülnék vele.

Sword 2011.01.22. 10:56:13

Reménykedtem, hogy mégis csak valami Alfát veszel a végén ommm :D.
Nagy álmom egy 156-os, vagy egy ilyen 166-os Alfa, de be kell ismerni, hogy a fenntartási költség nem vetekedhet egy japánéval.
Sok-sok hibamentes kilométert kívánok hozzá! :D

Coupeboy 2011.01.22. 10:56:36

Gratula Omm az Alfához.Jó kocsit vettél.

Művészúrbravo07 2011.01.22. 10:58:37

Gratulálok!!! Tényleg csinálj egy blogot a kocsi szereléséről is... ( már ha kell egyáltalán egy Alfát szerelni.:.-D )
Nekem sok italianom volt, most egy új Bravo büszke tulaja vagyok, olasz autóban - persze megadva nekik a Seleniát - még soha sem csalódtam, szervizbe csak a kötelező olajcserékre jártam!!!!
Neked is ezt kívánom, és újra: üdv a Clubban:-))))

dealer_C_ 2011.01.22. 10:58:47

Kedves Ommm!

Csak gratulálni tudok a választáshoz, és remélem tudod melyik internetes közösségi oldalon várunk sok szeretettel! :)
Használd egészséggel a Nagyvadat!

Negrogo 2011.01.22. 11:00:21

@Leadfoot: Hat igen e36 nak gaz a belseje ahogy van a copue az mar mas teszta.

McK (törölt) 2011.01.22. 11:01:46

Vegyes érzelmeket váltott ki a vásárlásod, Pista!
De mindenképpen tisztellek azért,mert fel merted vállalni.
Ez olyan,mint a Nők.
A többség feleségnek egy megbízható,kiszámítható,takarost akar,aki nem követelőzik.
Persze nem is lesz egy csúcskurva az ágyban,de megteszi,amire képes..mit egy fócwagen,vagy egy toyota..

Kevesen vállalnak be feleségnek egy tüzes,vörös démont,aki állandan magassarkúban kavircol,scenic helyett Beetlevel,vagy GTV-vel akar járni,nagyon sokba van,de folyton ájultan heversz minden kefélés után.
Az Alfa ilyen autó.
Macerás..
De ha beleülsz,minden pillanat ajándék.
Sok pénzért.

Tudtad,bevállatad!
GRATULÁLOK!

AciDuzzu 2011.01.22. 11:02:59

@Macskanátha: ha 3 évig nem nyúltál az autóhoz csak tankoltál az elég szomorú és egyben azt is jelenti, hogy szeretett Saabodat valaki egyszer még nagyon fogja utálni, szóval igazából csak rontod a Saabok megitélésének statisztikáját :)
Amúgy kétségtelen, hogy egy 9-5-ös még sok évnyi nyüstölés után is műszakilag rendben van, nekem is volt szerencsém 400e-t futotthoz, amit nem hittem el mikor mondták, de annak olyan is volt a gazdája. A beltere és az összes inger ami vezetés közben ér viszont fényévekre van a 166-ostól.

Hz 2011.01.22. 11:03:00

2.6 V6 Audinak miért van TDI kipufogóvége?
Emiatt talán el sem kellett volna menni megnézni, elég rossz omen.
Legalábbis nekem az lett volna.

subtotal 2011.01.22. 11:06:27

@Leadfoot: nem mindegy melyik 318: 318i vagy is. Az egyik ebből nagyon is elég az E36-ba és a városi átlaga is megvan 10-ből.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2011.01.22. 11:06:59

Úgy vagyok ezekkel az Alfákkal, mint a parasztbácsi a zsiráffal. Szép, nagyon tetszik, de inkább csak messziről.

MajdazAlexmegcsináljahaelromlik, hajrá!.

In Motion 2011.01.22. 11:07:00

Volt egy ilyenem metalzoldben 2 literes TS motorral ceges autonak. Baromi jo volt vezetni. A futomuvet is imadtam, foleg kanyarban. Nekem csak az volt a bajom vele, hogy belulrol hullott szet az auto. Akkor dontottem el, hogy alfat sajatnak sose, mert az erzes ugyan tenyleg nagyon sportivo, csak a gyarban a munkasok ket ciabatta kozott nem eroltettek meg magukat az osszeszerelesnel...

Csabby 2011.01.22. 11:08:45

Gratulálok az autóhoz és balesetmentes sok-sok kilométert kívánok!!!
(én nem mernék ilyet bevállalni...)

Művészúrbravo07 2011.01.22. 11:08:54

@Agent Cooper: csak sajna a magyar agy ezekre a legendákra nagyon ad....Ezeket a sztereotípiákat kéne végre kiirtani a magyar agyból....:-)

oas 2011.01.22. 11:09:25

Gratula Ommm!
Menthetetlen, Igazi, Autóbuzi vagy.:))))
Komoly fejlődésen mentek át az írásaid is. (Clio RS ; CRZ stb.)
Ezekben van pár sor ami igencsak emlékezetes.
(pl. 4000 fölött a kardfogú tigris előbújuk barlangjából és a pofánkba üvölt....)

biker_kolee 2011.01.22. 11:10:41

@vasember: AAAAAAAAAAAAAAAAAA. Kéne. Ennyiért pláne.

@ommm: Károgókkal ne foglalkozz, ahogy mondták volt (nem tudom már, kicsoda), az autók ellensége maga a tulaj. :)
Gratula, ügyesen, okosan, balesetmentesen. :)

subtotal 2011.01.22. 11:13:43

@Művészúrbravo07: mert javítani már nem oda vitted, mi? :DDD - only kidding
@ps3peter: azt nem csodálom, hogy E60-ból ezt mondod, az egyetlen oka annak, hogy nem kéne E61, az a beltere.

zolihgt 2011.01.22. 11:14:43

Hát ez tetszett. Jó volt olvasni.

Ja és a cikk végén említett GTA Junior a szerpentinen --->>> www.youtube.com/watch?v=pQhN44CI3QQ

Bambulka 2011.01.22. 11:15:44

Legkirályabb, azért pirosban az igazi.

Macskanátha 2011.01.22. 11:16:24

@AciDuzzu:
Kötelező szervizeken mindig volt, az olajcseréket megkapta, mit csináljak, ha nem akart soha elromlani? Amikor végül eladtam a kocsit, úgy töröltem ki a SAAB Assistance számát a telefonomból, hogy soha nem kellett hívnom őket! :-)) Ami a design-t illeti, 2 különböző világ, de a SAAB repülős szimbólum rendszere sok embernek bejön, a reklámjuk szerint pl. a pilóták nagy része SAAB-ot vesz, mert abban érzi otthon magát az autójában is. A presztízsük pedig ég és föld, ha egy olasz vagy egy skandináv autóról van szó!

Cro166 2011.01.22. 11:18:09

@McK: Nagyjából igazad van, a sok pénz meg relatív.
Ha abból indulsz ki, hogy ezek 8-10 millás gépek voltak, és nem a kisautó kategória, akkor nem vészesek az alkatrész árak.
Ha nem egy agyonütött, lestrapált autó,(már pedig nem annak néz ki)akkor kb. futómű bajok lehetnek vele max, a xar utak miatt+mert már mégis csak 10éves,ezen kívül olajcsere+ tankolás..kb ennyi lesz a költség.

McK (törölt) 2011.01.22. 11:20:07

Kollégám nagy ALfa fan,most adta el szlovákiába a 166 2,4 JTD-jét..
2000 Euro volt,99-es évjárat..sztem az se szar,nem?
Nem vagyok egy ALfa fan,de a 159-estől minden szinten kész vagyok..de teljesen.
Ahogy kinéz,ahogy megy,ahogy fordul,ahogy fogyaszt..KÉNE,NA,bármilyen ciki egy BMW szerelmestől..
Jah..és csak kombi.

P12_dCi 2011.01.22. 11:20:50

@subtotal: Azért egy bézs belsős, fabetétes, panorámatetős E61-el én ellennék. Egyébként tényleg visszalépés az E39-hez képest.

szalai 2011.01.22. 11:21:16

Szép autó! Használd egészséggel!
A fél milla meg nem pénz manapság.
Kérjük a beszámolókat.

Művészúrbravo07 2011.01.22. 11:22:48

@subtotal: :-)))))) Tényleg nem kellett őket szervizelni:-) ha meg kellett volna valami, úgyis olasz autó alkatrészekkel foglalkozom www.alfafiatalkatresz.hupont.hu

Phrascarica 2011.01.22. 11:23:12

"Minden bilincs eredeti"
Szemmel láthatóan NEM, de miért ne lenne eredeti ha márkaszervizben javították? Meg aztán elég gáz ha valaki a néhány száz forintos bilincsen is spórol, mit tesz az ilyen a lényeges dolgoknál Pl: vezérmű?
Ergo: azért gányolták rendesen :)

kultúrpesszimista 2011.01.22. 11:23:59

@Macskanátha:

Azért nem ég és föld az. Beteg módon rajongója vagyok mind az olasz, mind a skandináv autóknak és bár tény, hogy a Volvok, Saabok "komolyabb" autók, azért egy Alfa vagy egy jobb Lancia nem szégyenkezhet mellettük. A Lancia és a Saab pl. több modellben is együtt dolgozott (Delta, Thema). Az Alfa patináját, a márka erényeit pedig szerintem csak a teljesen outsidereknek kell bizonygatni. Aki egy kicsit is közelebbi viszonyban van az autókkal, az képben van: ezek mind finom autók, akár hétköznapokra, akár örömködni, hobbyautónak.

McK (törölt) 2011.01.22. 11:24:40

@Cro166: Áhh rosszul fogalmaztam.
Nem olcsón,sok macerával..
Mert nem az az alázatos ,kiszolgáló típus..DE NEM IS TUCAT,SZŰRKE!

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2011.01.22. 11:27:09

Pista, ne figyelj oda senkire, aki köpköd! Az életet élvezni csak kevesen tudják. Sokan azt hiszik, az az élvezet, ha pl. vesznek valamilyen újszerű német kocsit. Pedig nem biztos. Amúgy meg mire költenéd el azt a lóvét? Nőkre, lóversenyre?

Ha bőrt viasszal kezeled, és ha majd egyszer festetni akarod, akkor ne csodálkozz, ha a bőrös önkéntelenül azt fogja mondani; ki volt az a fasz aki bekente a bőrt? Most hogy fog rá tapadni a festék? Szóval bőrtisztító és bőrápoló. :-)

Bár lehet, hogy már késő.

Művészúrbravo07 2011.01.22. 11:29:42

@kultúrpesszimista: valamint a SAAB összes diesel motorja az Alfa 1.9 JTD-je:-)) De a Suzuki, és az Opel is így van ezzel...Mind az 1.3-mas, mind az 1.9-es mocik a Fiat konszern motorjai!!! csak ezt sokan nem tudják:-)))

subtotal 2011.01.22. 11:30:22

@P12_dCi: bézs helyett legyen szürke, de csak a műszerfal alsó fele :). Sajnálom, nekem nem jön be a bézs belső, rühellem, de megértem ha valakinek az jön be, ezért jó a prémium márkáknál a sokféle kárpit. Legjobban az oxfordzöld külsővel kombinálva vagyok kiakadva a bézsre. Miért kell valakinek egy Jaguárnak kinéző BMW?

spal 2011.01.22. 11:31:34

Eddig csak sejtettem, de most már hiszem is, hogy csak rendes ember lehetsz te, Pista. Azért az elején jól vezetted az embert --legalábbis engem-- hogy nem lesz ebből Alfa, már vízionáltam a diesel "zőccséges" mercit xD

Használd egészséggel, és szégyenld el magad az automata váltó miatt!

S2000 2011.01.22. 11:32:37

500 ezerért jó vétel volt. Én is csak benzines szívómotoros autót vettem eddig, meg tudom érteni ezt a kitételt. :)

A kínálatot figyelembe véve szerintem jó választás volt, kívánom, használjátok sokáig egészséggel, problémamentesen!

subtotal 2011.01.22. 11:38:55

Ommm,

Még két kéretlen tanács:
- ha szereted azt az autót ne vidd gépi mosóba. soha. hidd el meghálálja. a kézi mosóban például a rendszám mellől és az index körül is lejön a kosz :)
- vegyél rá egy alap alufelnit télre, vizuális terror a fekete vasfelni. az enyémen gyári felnin van a téli és nem eszi a só

P12_dCi 2011.01.22. 11:40:32

@subtotal: Van a hahun egy zöld e39 530d touring, zöld bőr belsővel és zöld műanyagokkal! Odabasz!:D Annyira kretén, annyira stricis, hogy már kéne.

Leadfoot 2011.01.22. 11:41:33

@subtotal: Jogos, a 318i-re gondoltam. Bár azt zárójelben hozzáteszem, hogy az 1.8T-vel is eljárok városban tízből, és azért jobban megy, mint egy 318is.

Gomulka Béla 2011.01.22. 11:41:45

@ommm: No, álljon meg a menet, Pista úr! Ha a kocsit nem mindennapos használatra vette (tudom, tesztautó, pihenés), akkor miért vett olyat, ami tulajdonképpen mukodik? Miféle kozépútkeresés ez, kérdezem én?! Nézze meg, a Csikós mit csinál! Az a Mercedes Ponton valószínuleg éppúgy megenné a tizenkét litert, de mivel ezer sebbol vérez, sose lesz rá módja. Azaz: Csikós a nem-mindennapos használat (hétvégenként jár szerelni vidékre, hét kozben újságot ír, mert valakinek azt is kell) során de facto rengeteget spórol a benzinen. Így kell ezt csinálni.

don't 2011.01.22. 11:46:01

vegre 1 rendes auto...
"Cuore Spotivo"

subtotal 2011.01.22. 11:48:31

@Leadfoot: a 10 literes városi fogyasztást a 20i 12-13 literéhez képest mondtam. Az egyik 140LE, a másik 150LE. Turbót meg nem ér idehozni, a normál 125LE 1.8 20V vagy a 136LE 2.0 az összehasonlítási alap. :)

pickapu 2011.01.22. 11:49:17

Na végre! Egészben lefotózva is láthatom nem csak részleteiben. :)
Szép mint minden Alfa, igazi szerelemautó. A V6 pedig hanghatásban is gyönyörű lehet. Kívánom, hogy beváljon, ennyiért mindenképp megérte.

Antikbox 2011.01.22. 11:50:37

@kultúrpesszimista: 166 om nem, de újonnan egy 146 igen. biztos sokkal jobb és más is a 166 de azóta csak német. Bár van ismerősöm aki hasonlóval botladozik. (mindig barkácsol valamit rajta) Nekem soha többet. Irigy mitől lennék kis huszár? Mert újabb és jobb autóval járok?

pizsama 2011.01.22. 11:52:32

Na, ez egy tipikus esete annak, mikor az ember szerelemből vesz autót, nem racionális észérvektől vezérelve.
De hát már nem is lehet meglepődni itt a Totalcar-on ilyenen, ahol folyamatosan sulykolják belénk, hogy csak okosan válasszunk autót, erre ők a saját törvényeiket valamelyest betartva azért mindig utat engednek az érzelmeiknek, és aztán a saját kárukon tanulják meg, hogy lehet szeretni a kocsikat, meg lehet szeretni a problémamentességet. Úgy tűnik Vályi Pista is lassan beáll a medvéhez szopni járó vadászok táborába, de persze ne legyen igazam. Majd az idő eldönti. Mindenesetre problémamentes autóhasználatot kívánok. :D

nem kéne... 2011.01.22. 11:54:06

@scheerti:

személyes sértésnek venném, ha az alexnek kellene hozzányúlnia.

subtotal 2011.01.22. 11:54:11

@P12_dCi: az én E39-em kékes-lilás-szürkés (ToledoBlau a leánykori neve), belül világosszürke szövet elektronikus gerinctámasszal és masszázsfunkcióval, fabetéttel és M kormánnyal, navival, sajnos panorámatető nélkül, de van tempomat, xenon, sőőőt index is van benne :DDD.
Nekem ez a viszonyítási alap, innen nekem sem előrelépés az E61.

A zöld/zöld E39-ről van linked?

=Daniken= 2011.01.22. 11:54:48

Hááát, gratula.
Különben ennyiért tényleg kabaré, megérte. csak az autómatát tuti nem vállaltam volna be.bár pontosabb mint az Alfa manuális váltói:-DDDD

Hosszú utakra szerintem remek választás, mert normálisan használva sem fog sokkal többet enni, mint egy 4000-et pörgő 1.6, vagy egy dízel, ellenben csodásan csendes lesz és nagyon kényelmes.

Leadfoot 2011.01.22. 11:55:37

@subtotal: Persze, azért mondtam zárójelben. :-)

nem kéne... 2011.01.22. 11:59:24

@zolihgt:

tegnap pont ezt néztük a fiúkkal a műhelyben, hát elég lehangoló.
nézd meg, hogyan vált a faszi.
nem azért, mert balfasz, hanem mert ilyen az autó.
másik hibája még az a teherautósan sokat forduló kormány, ami a meglehetősen egyszerű módon megnövelt nyomtávval együtt azt eredményezi, hogy ezzel az autóval még azok is elég nehezen tudnak gyorsan menni, akik igazán jól vezetnek.

ne kezdjed el, hogy nem tudom, mert de.
tudom.

nem kéne... 2011.01.22. 12:01:06

@millesei:

meg még mindig, ha jól sejtem.
:)))

subtotal 2011.01.22. 12:02:31

@subtotal:
www.hasznaltauto.hu/auto/bmw/530/bmw_530_530d_touring_automata_nagy_navitv-3562574
Ez lenne az?
Hmmm, valahogy az a korai M-es kormány egy 2001-es évjáratúban nem tűnik originálnak, ahogy a 2002-től elérhető Edition szériák tükrei sem.. Biztos egyszerű lehet kárpitokat vadászni hozzá, ha kell. :))

127_sud 2011.01.22. 12:02:52

Tényleg szép az autó a korához és a futásteljesítményéhez képest, reméljük sok örömödet leled benne. A motornál meg úgy fogalmaznék, hogy szinte minden bilincs eredeti. Ami lényeges az nem volt cserélve illetve gányolva. Az Alfa V6 meg eleve egy alapmű, még sok olyan ismerősöm szerint is akik nincsenek oda az olasz autókért.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2011.01.22. 12:04:16

@nem kéne...: Sokan vagytok, majd valaki összehozza. De ne kelljen:D

P12_dCi 2011.01.22. 12:06:47

@subtotal: A tükröket nem is néztem.
A kormány szerintem okés lehet, faceliftesekben sem egyből volt újabb kormány, de pontos dátumot nem tudok.

Ehhez max. rendelésre kapsz szalonból bármilyen elemet, én még ilyen belsejű E39-et sosem láttam.

ocsisajt78 2011.01.22. 12:06:47

Gratula!

de kar, hogy nem hatulkaparos vagy osszos lett :(

P12_dCi 2011.01.22. 12:09:41

@P12_dCi: Utánanéztem, 2001/09-ig ezt a kormányt tették beléjük, utána az újabb fajtát. Szóval az okés.

subtotal 2011.01.22. 12:11:25

@P12_dCi: igen, a kormányban én sem vagyok biztos, azt tudom, hogy az én 2001/11-havimban már a másik van. Lehet, hogy 2001 ősztől volt ebben váltás, míg a facelift ugye 2000 ősz.

subtotal 2011.01.22. 12:13:26

@P12_dCi: akkor az itt @subtotal:, 1,5 perccel később írt válaszom megerősíttetett :)

nem kéne... 2011.01.22. 12:14:23

@scheerti:

nem valaki, hanem vagy én, vagy a sabc.
amikor ment a mazdás poszt, akkor ugye valaki a sud127 nevű felhasználó írta, hogy járt nála a pista.
na onnan a kerékcsapágyat hozta el, nálam a lengőkar volt és egy pár órás performansszal beépítettük ezeket meg átnéztük az autót.
jó autó ez.
lehet mondani, hogy szar helyen hajt, lehet mondani, hogy problémakupac, lehet ekézni bárhogyan, de nézd meg, mit kapsz itthon félmillió forintért: ami ekkora, az vagy öreg, vagy reménytelen állapotú, ami meg ilyen állapotú, az kb akkora, mint az Erika ypsilonja, olyanból meg kettő a családba fasság.
és akkor még a felszereltséget nem említettük.
tényleg szép autó és vállalható állapotban van, nekem egy kifogásom lenne ellene, amit a Pista is említett, hogy szarul világít.
azzal nem tudom, mit lehetne csinálni, de itt a dizájn kicsit a funkció kárára vált.

Верховина 2011.01.22. 12:15:34

Gratula a géphez:D Végre lesz rendes autó is a szerkesztőségi flottában:D
Amúgy szerintem csak a második legszebb felnit kaptad hozzá, nekem ő a kedvencem:

http://www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.alfaamore.hu/files/blog/0000021/0000021137.jpg&imgrefurl=http://alfaamore.hu/blog/37!4&usg=__yWRlVPXb-0Rh8oM-NstQYPRfkyQ=&h=480&w=640&sz=109&hl=hu&start=36&zoom=1&tbnid=gj2eIYt1iEkeIM:&tbnh=148&tbnw=193&ei=uLs6TYm5EZDHswaK49jzBg&prev=/images%3Fq%3Dalfa%2Bromeo%2Balufelni%26um%3D1%26hl%3Dhu%26sa%3DN%26biw%3D1024%26bih%3D638%26tbs%3Disch:10%2C1710&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=724&vpy=302&dur=1390&hovh=194&hovw=259&tx=180&ty=101&oei=rbs6TcekLc6Eswagupn1Bg&esq=4&page=4&ndsp=12&ved=1t:429,r:11,s:36&biw=1024&bih=638

:D

De az a fél millió forint... Bazmeg..:D

nem kéne... 2011.01.22. 12:15:42

@ocsisajt78:

mert?
melletted a családod te meg lapjával vered neki?
akkor meg nem mindegy?

subtotal 2011.01.22. 12:15:53

@P12_dCi: jobban megnézve csak a bal tükör az Edition szériáé, a jobboldali nem.

Ceptor 2011.01.22. 12:16:05

A gépháztető mintha kicsit csálén állna. Vagy legalábbis valami nem szimmetrizál. :) egyébként szép autó.

Phrascarica 2011.01.22. 12:18:15

@scheerti: "A motornál meg úgy fogalmaznék, hogy szinte minden bilincs eredeti."
szinte :) 8-ból 6 azaz 75%, de az a kettő olyan gusztustalan hogy viszi az összest.
Egyik barátomnak van ilyen 3.0 24V-ben. Az autót valóban -már- nem kell sokat szerelőhöz vinni, mivel évente max. 8000-10000km-et megy és ami vételkor rossz volt azt viszont azóta sem tudták 100%-osan megcsinálni.
Véleményem az autóról: a hangja szép, sőt gyönyörű, a váltó konkrétan szar (lassú és néha üt, valamint egyesben nem engedi rá a motor erejét, ezért 60-ig béna is) a fék jól fog (harapós) de -ennek ellenére- hosszú a fékút. A beltér az klassz, az extrák jók, a kiégett szegmensekről ne beszéljünk.
A futómű béna, zötyögős, álsportos, sajnos túl nehéz az autó.
A fogyasztás döbbenetes, nagyon óvatosan 13-15 liter, ha nyomod neki -amennyire a forgalom engedi- simán lemegy -városban 18!!!

subtotal 2011.01.22. 12:19:11

@nem kéne...: nem mindig ül majd ott a család, azért nem mindegy :))

voroseltolodas 2011.01.22. 12:20:38

Most biztos sokan pipák lesznek de tény,hogy Egy BMW sehol sincs belső tér terén otthonosságban,szépségben,dizájnban egy nagy alfához vagy lanciához képest. A gömbfej,szilent meg azokban is gömfej,szilent. Negyedmillió km-nél természetes,hogy cserés egy-két dolog.
Jó ez a 166-os de ennyiért Lancia Kappa is lehetett volna esetleg.Tágasabb elöl-hátul is és van 3.0 belőle.

Nincs még nicked 2011.01.22. 12:21:20

'negyed órával zárás előtt beindítja az autót, hadd melegedjen'
Majd erről kérdezzetek meg egy mérnököt...

nem kéne... 2011.01.22. 12:24:50

@subtotal:

ha se anyu, se a gyerek nem jön és baromkodni akar az ember, arra tökéletes lesz a polski.

2011.01.22. 12:28:16

Szép autó, gratulálok!

SC 2011.01.22. 12:28:28

Jó döntés volt, gratula! :)
Nekem is nagy álmom egy 166 v6 motorral, remélem a 146 után ilyenem lesz.
Aztán villogni az alfásoknak ;)

Kolombusz 2011.01.22. 12:30:01

Milyen gyönyörű benne a bőr! Szép kocsi, jó áron, grat és sok örömteli kilómétert!

ystuc 146ti 2011.01.22. 12:31:24

Kedves Ommm!

Gratulálok a vásárláshoz. A cikk nagyon jó, és örülök örömödnek. A károgókkal tényleg nem kell foglalkozni, itt a jürgenwagen a menő, ha valami nem német, az szar. Szóval gratulálok a "szarolasz"-hoz, nagyon sok boldog kilométert vele! És ezúton meg is hívlak az AlfaAmore.hu közösségbe, regisztrálj be, és ha esetleg mégis lenne szerelnivaló, akkor a tagok biztosan segítenek majd!

Aki meg a nagy szervizköltségekről beszél, biztos jobban tudja, hogy mekkora összegek vannak, mint pl én, aki immár a harmadik Alfánál tartok. 10 éve csak Alfám van, nem is kéne más. A mostani 156 SW-met (2,4 M-JTD 20V) sem adnám oda semmiért, mert azon felül, hogy nagyon megbízható, jól megy és keveset eszik, még szép is. Ja, és nincs nekem sem pohártartóm, de az én autóm nem is büfékocsi. Ja, és a gatyámat sem költöttem rá!
Még egyszer gratulálok!

csuvel 2011.01.22. 12:31:26

Sok örömöt kívánok az autóhoz.

""ennek örültem, motoros ember általában azon éli ki magát, az autóban csak pihen"

Ebben a mondatodban meg nagyon magamra ismertem, mert nálam is így műkxik :)

nem kéne... 2011.01.22. 12:32:18

@csúcsragi:

azért azt ne felejtsük el, hogy a bmw az más iskola.
az ízlés az szubjektív, arra kár kitérni, van akinek ez jön be, van akinek az.
nem jobb ilyen szempontból egyik sem, szimplán csak más.
az bmw technikai fölényét viszont kár lenne elvitatni.
NEM flémindító komment, csak legyünk már kicsit realisták.

csuvel 2011.01.22. 12:34:57

@Nincs még nicked:

Bizony, ez a legrosszabb egy autó motorjának.
Még a leghidegebb időben is elég fél percet várni és utána alsó nyomatékhatáron menni kell vele, hogy minél hamarabb elérje az üzemi hőfokot.
Csak így érhetjük el az optimális legkisebb motorkopást.

127_sud 2011.01.22. 12:41:07

@phrascarica: Csak a pontosítás kedvéért szerintem 11 db bilincs van a képen (és persze elég sok nem látszik most) és abból 1db nem eredeti. Nem mindenhová tették a Norma Cobra bilincset (illetve annak a megfelelőjét). Egy bilincs valóban nem oda való de a másik ami rozsdás az sok Alfában (és másban olaszban is) pont ilyen fajta gyárilag. Persze ettől függetlenül nagyon nem oda illő az a bilincs, ez nem vitás. A Norma Cobra bilincseket eleve sokan lecserélik mert kb. 30000Ft hozzá a fogó.
Nyilván nem fog 7l-t fogyasztani a gép de akinek ez nem tetszik az ne vegyen ilyet. Egyik ismerősömnek is van egy 166 3.0 V6 24V (kézi váltós), és Ő 11 literrel elmegy átlagban. Igaz nem nagyon jár városban de óra szerint is 450 ezer van az autóban.

kiskormiE46 2011.01.22. 12:44:33

@ommm: w140 w12 az isten!!!!De hálisten nem vagyunk egyformák:D Mert tulsok merci rohangálna mo-n!De grat.Nagyon szép!!!!

KuKori · http://ireland.blog.hu 2011.01.22. 12:45:44

És milyen vicces, hogy amikor elkezdtem elolvasni ezt a bejegyzést, épp 156 komment volt :)

Gratulálok, Pista, szépótó! Isten hozott a sokat szidott (akinek a szomszédja már látott olyan embert, aki hallott egy tulajdonosról...), alul árazott, de megkapó hangulatú autók tulajdonosi körében :)

A váltóban szűrőt és olajat AZONNAL cseréljetek, nem egy bűvészet, de kitolja az élettartamot és szebben is fog váltani.

domi0318 2011.01.22. 12:46:04

gratula, szép a vas, és ahogy írod, úgy tűnik jó is! én is egy ilyennek szemezek, vagy egy VelSatis-szal, ne adj isten egy Thesis-szel... aztán lehet szórni a savat az én fejemre is!
DE! ommm! az biztos, ha a kisfiad egy gyerekülésben, ennek az Alfának a hátsó ülésein a MOMO bőr világában szocializálódik, akkor viszonylag korán, de annál mélyebben be lesz oltva autóbuzériával!!! mert végeredményben felnőhetne egy kombi Astra hátsó ülésén is, de az lehet nem lenne ugyanaz! :))

Balu az Alfás 2011.01.22. 12:48:57

Jó választás Ommm! Tetszik a masina!

Örülök hogy nem álltál be egyik germán sorba sem. Pedig nagyon így indult a cikk...
Amikor anno vettem a 156-ost és is hallgattam a "jobbnál-jobb" tanácsokat és fikázásokat a Swiftes, Astrás, Thaliás kollégáimtól.
Aztán nem lett semmi. Elmaradt a beígért 20e km-es vezérműszíj szakadás, az éjszakai lerobbanás, az elektronikai problámák hada...
Ok, eszik rendesen az tény (főleg a Novitec cuccokkal, 18-as N5 felnik és Novitec direktszűrő) de nem is szürkül bele a tömegbe.
És ez már meg is érte Nekem. ;)

poa ogapo 2011.01.22. 12:49:50

Nem érdekel, ha csak havonta egyszer mész vele 20 kilométert, vagy minden nap ezzel jársz, de 400 forintos benzinár környékén 5 ezer ft/100km igazán nagy ökörség.

PRND2L 2011.01.22. 12:51:19

@pizsama:
Szerelemből kell kocsit venni, nem józan megfontolásból.
Tényleg olyan ,mint a nők.Ez egy tüzes, hisztis qrva lesz.Aki követelőzik, akit lehet imádni, lehet gyűlölni, néha a csillagot lehoznád neki, másnap meg megfojtanád.
Lesz itt még foganak csikorgatása és "tört volna el a kezem amikor felemeltem a telefont...." kezdetű mondat Pista szájából- két hét múlva pedig gusztustalan nyálas ömlengéssel :-)) fogja írni milyen jó volt valamerre a Felvidéken kocsikázni.
Vagy hatvan év múlva miután nyikorgó mű-izületekkel beszáll a bal eggybe a hiper halk fúziós motorral hajtott müanyagdobozba, párás szemmel gondol vissza az Alfára, erre az imádott-gyűlölt dögre, a többi autó emlékét pedig már a Cavinton sem segít a memóriájában tartani.

Ápuka 2011.01.22. 12:51:29

Gratula a szép autóhoz.

Váltóval kapcsolatban lassan készülhetsz egy felújításra, nekem is ez a váltó van a 406 V6 kombimban, 275000km-nél kellett hozzányúlni, olajpumpa szállt el....váltóhűtője is elég szar, kis hatásfokkal működik, nyáron, városi 40 fokban, dugóban képes akár 160 fok fölé menni az olaj a váltóban, ami nem egészséges, ilyenkor erős rántásokkal adja tudtodra, hogy épp kezd megfőni....javasolt a hűtőjét kicserélni klasszikus olajhűtőre amit a menetszél rendesen hűt, nem pedig a hűtővíz, mint most....
Ha ezt most megléped akkor jelentősen megnöveled a váltód élettartamát....

kultúrpesszimista 2011.01.22. 12:54:24

@Antikbox:

Vicces, ahogy önigazolsz... Új és újabb autók mindig lesznek. De hogy szebbek, jobbak is? Kétlem. Mutass egy autót a maiak közül, amik képesek azt az érzelmi áradatot kiváltani, amit egy Alfa! A 166-os volt az utolsó ilyen nagy Alfa! (Bár nekem egy hajszállal a 164-es szögletessége jobban tetszik, de ez tényleg mellékes.) A 159-es nekem már egy más korszak Alfája, akkor már inkább egy Lancia Thesis. De egy tény: egy német sem veheti fel a versenyt (főleg ebben az árkategóriában) egy Alfával. (Legfeljebb egy korabeli Volvot, Saabot, esetleg Rover 75-öt lehet imádni ennyire...)

doominogame · http://www.doominogame.com 2011.01.22. 12:56:57

Tyűha, mire végig olvastam! Örök hála az alsós tanítónénimnek!
Attól tartok, hogy majd a javítási és fenntartási lista is hasonló hosszú lesz.
Amúgy soha nem tudom, hogy a benzin fanoknak mi baja a késői dízelekkel. Nem büdösek, iszonyú a nyomatékuk, nem kell hülyegyerek módra visíttatni őket, hogy legyen erejük, és felét eszik egy benzinesnek. Ha nincsenek elhanyagolva, elmennek 400-500e km-t megbontás nélkül. Egy benzinesnek csak egy érzékelője menjen tönkre és azonnal felmegy a fogyasztás 1 literrel és észre sem veszed. Ha az egyik gyertyában van egy fél slussz, elég 10-20 LE elvesztéséhez. De észre sem veszed, csak kicsit jobban nyomod neki. A dízelnél ilyen nincs, ha reggel elindul, akkor egész nap hibátlan.
Ja hogy minden kocsit tönkre lehet tenni nem olajcserével meg hidegen kínzással? Buta gazdák mindig voltak és lesznek is.

sargarigo 2011.01.22. 13:00:47

SUPER!A VILÁG LEGSZEBB AUTÓJÁT VÁLASZTOTTAD!Üdv az alfások között!!!

don't 2011.01.22. 13:02:26

Grat.!
Nekem volt mar Giuliettam,156-om,szerettem oket,csak az utobbinal az elsohajtas...Lecsreltem Omega MV6 3.0-ra,ezt is szeretem,de nincs lelke...
1 TANACS:
-ha mododban all SELENIA /gyari/olajat hasznalj!oilcom.hu/spd/oilcom_225074/Selenia_20_K_Alfa_Romeo_2L

akos696 · www.focusauto.hu 2011.01.22. 13:04:06

@Leadfoot: Élményautónak gyenge, de praktikus, napi ingázós autónak nem. És végtelenül megbízhatóak az M43-as, láncos motorok ( a Pista hiába kérdezte a szerelőtől a vezérlés cserét :)). Igaz nekem 316i van és az is Compact. Ma már az asszony hajtja, de volt idő, hogy havi 5e km-t mentem vele 120-140 tempóval és + némi városi rohangászással 6,8-7,2L volt a fogyija, megfutja a 200-at, és igen jól szól a motorja, hiába "kicsi". Elférne benne több kraft, de azon a motoron az utolsó csavarig érezhető, hogy BMW.

Tervezek majd venni e39 touringot, vagy benzines lesz gázzal (23 vagy 28i), esetleg d, de attól azért tartok, sokkal több a hibalehetőség.

Igaz csak 170e van az e36omban de ilyen megbízható autóm sosem volt. Egy Marea kombival rohangálok, aminek mellesleg most akadt össze a motorja (ami mondjuk eddig hibátlan volt 250e km ig, pedig gázzal hajtom), viszont annál az autónál minden kapcsolónak, minden műanyagnak olyan az érzete, hogy bármikor széteshet. Nem lehet összehasonlítani a Bömössel semmilyen szinten, de azért ennek is szépen szól a motorja, de egész máshogy és nekem a 8 szelep jobban bejön, mint a 16.

Reménykedtem, hogy Pista is vesz egy fasza e39-et, de csalódtam. Tetszik az alfa, de ültem már olyan szar 166-ben, ami örökre elvette a kedvem tőle.

jerk-off (törölt) 2011.01.22. 13:04:46

Ommm. Gázos átalakítást tervezel vagy hasonló költségcsökkentő megoldást?
A fél milla nem rossz ár ha valóban annyi a km.
De ígérd meg hogyha esetleg szívnál vele , mittomén monnyuk az elektronika miatt azért leírod ugyi?

doominogame · http://www.doominogame.com 2011.01.22. 13:06:51

Aki azt írta az előbb, hogy a melegítés árt az autónak, az sürgősen forduljon orvoshoz. Nekem 460.000 van egy dizel Opelemben és nem volt megbontva és nem füstöl, pöccre indul, mert minden reggel MELEGÍTEM.
A dízelmozdonyok motorja nem is terhelhető, amíg a hűtővíz nincs 50 fokos. Ugyanez igaz a hajókra, buszokra, egy helyijáratos busz, amelyik szinte mindig meleg, elmegy 1-1.5 M kilométert símán.
Nincs annál felháborítóbb, amikor egy frissen beindult, még hidegen ketyegő motornak odalépnek. Nagyon vagány, csak a hengerfej hirtelen hőterhelésétől ilyenkor lesznek mikrorepedések a gátban, s amikor ténylegesen átreped, a gazda csak bámul.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2011.01.22. 13:07:24

Miért voltam abban a tudatban, hogy 124-es mercit vettél?

aron.t 2011.01.22. 13:07:38

"Egyáltalán nem baj, hogy ezt a hangot azonosítja majd a fiam magával az autózással."

Ezt nálunk is igy gondolták 92től 98-9ig ( 164 2.0, 164 3.0, gtv 3.0) aztán jöttek a v8 BMW-k ami szintén nagyonnemrossz erre most mi van? dieselkerregés.. 500ezer? elgondolkodtato;)

Grat az autóhoz NAGYON szép!!:)

mrzigi 2011.01.22. 13:09:10

Ha már 10 éves V6-ot kerestél, én mondjuk kapásból a Mondeo mellett döntöttem volna.
Sőt, ha igazán szépet akarsz, akkor '97-99-es ST24 vagy ST200 (pl ezüstszürke sedan, na úgy kell egy igazi autónak kinéznie).

Automata váltó 10 évesen ... hát, az tuti generáloztatni kell majd pár éven belül (majd a kocsi ára).
Persze láttam már (nem egy) 20+ éves automata skorpit is ... nem hűdejó a váltó, de azért még elviszi a verdát.

ommm 2011.01.22. 13:09:50

@jerk-off: Persze. Azért igyekszem objektív maradni. Meglátjuk, van-e alapjuk az elfogadott nézeteknek. Leginkább magamon próbálom ki :)

Szabi156 2011.01.22. 13:13:03

@ommm: Gratula a nagyvadhoz ;)
Objektivitást most azonnal felejtsd el... nincs rá esély :D

doominogame · http://www.doominogame.com 2011.01.22. 13:14:23

6-7 literes fogyi egy 140-es kinti és sok városi rohangálásnál?
Élvezettel figyelem, ahogy a BMW fanok mindenre képesek, hogy dicsőitsék a márkát. Nekem eddig akármilyen benzines kocsim volt, nem tudtam a városit 12L alá, az átlagot 8 alá vinni, pedig egyszer kisérletképpen egy hónapig 70-nel mentem városon kívül. Ebben volt Audi is, meg egy 520i is. Egy mai kicsi kocsi dízelje eszik 5-6 L-t vegyesben, nem egy öreg benzines.
Erre mondta egy öreg autós szaki, amikor megkérdezte valaki, mi az oka, hogy a szomszéd kocsija sokkal kevesebbet fogyaszt.
Válasz: hazudj te is kevesebbet. Ennyi.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2011.01.22. 13:16:39

@nem kéne...: Sose szólok bele abba, hogy ki milyen autót vett, nem fikázom, mert tudom, hogy a japán is lehet szarkupac, meg az olasz is megbízható, fasza gép. Én csak azt mondtam, hogy vagytok páran, akik hozzá tudnak nyúlni, ha kell.

Nem mondom azt se, hogy szar helyen hajt, az enyém is elsőkerekes, kicsi motorral, öreg, ráadásul francia. De nekem ez kellett(majdnem), nem okoz gondot elfogadni, hogy másnak nem. Nem vagyok Szviftes huszár, aki képtelen elfogadni, hogy valaki nem Suzukit vesz X-összegért:)

anyahajókabinajtóhajtogató 2011.01.22. 13:20:55

Ez már kijárt neked! Gratulálok, legyen sok örömöd benne!

sosperec 2011.01.22. 13:22:37

Nem szoktam kommentelni, csak gumiful vagyok, de most megesz az irigyseg. Ennyiert ingyen volt... Ha kell egy masik garnitura 17-es 5 lukas felni (potkerekkel), szolj. Sajnos nekem csak az maradt meg belole, meg egy csomagtarto padlo.

david

Giorgio™ 2011.01.22. 13:24:02

István, tavaly május 29-én rendesen benyelted azt a fránya alfa-vírust.
Üdv, a szakadár autós fertőben! :)
Boldog Alfázást!

Skodába születtem 2011.01.22. 13:26:24

Hát igen. A Bazsó is megmondta, amikor a spidert tesztelte, hogy ez a világ legszebb v6 - os motorja. Beszarás ahogy ez kinéz. Mindegy, én a felicia szelepfedelet is szeretem nézegetni :D /a francokat.../

AciDuzzu 2011.01.22. 13:27:36

@poa ogapo: "Nem érdekel, ha csak havonta egyszer mész vele 20 kilométert, vagy minden nap ezzel jársz, de 400 forintos benzinár környékén 5 ezer ft/100km igazán nagy ökörség."

Az 12,5 liter, szóval talán nem egy biciklihez kellene hasonlítani. És ha valaki egy autót ritkán használ, akkor az általában azt jelenti, hogy nem városban teszi, szóval messze nem olyan vészes az a fogyasztás. És szerencsére nem vagyunk egyformák sem, nem mindenki számolgatja kockás lapon a decilitereket tankolás után, van aki hajlandó pénzt áldozni az élményért amit egy Alfa V6 nyújtani tud. Én például néha elmegyek úgy autóval, hogy a garázsból indulok, oda is érkezem és közben nem állok meg sehol. Na az mekkora szívás a fogyasztás szempontjából :)

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2011.01.22. 13:29:10

Nézem azt a karcos küszöbdíszlécet, azt nagyjából egy óra alatt ki lehet polírozni tükörfényesre, nem nagy meló, és ha tényleg szereted Pista az ilyesmit, akkor neki köll állni, oszt örülni. :)

subtotal 2011.01.22. 13:29:48

@nem kéne...: ha meglesz a gyerek, nem lesz ideje mindig előhozni a Polskit, ha autózni akar egy jót. Arról nem is beszélve, hogy az egy örökös projektautó, azaz mindig félkész lesz.
Nem tudom elképzelni, hogy azért vett ommm egy 2.5 V6-ot, hogy mindig nagypapis tempóban családot hurcolásszon vele. KIZÁRT.
Most még ezt próbálja magának is elmagyarázni, de ez olyan, mintha egy dohányos ember, aki dohánygyárban dolgozik, a melós hétköznapokon nem gyújtana rá, csak minden második hétvégén otthon.

AciDuzzu 2011.01.22. 13:30:34

Revideálom magam :) Nyilván arra gondoltál, hogy ötezerért tankol 100km után, hülye vagyok, de attól még nem értek egyet azzal, hogy többet tankolni értelmetlen.

skyrangr 2011.01.22. 13:30:55

Végre, a cikk! :)
Grat, szép szerzemény!

GOMER 2011.01.22. 13:37:46

Wow, nagyon jo cikk, gratulalok hozza:-)

subtotal 2011.01.22. 13:43:23

@nem kéne...: igen, rájöttem, hogy már megérkezett :))

Co2 2011.01.22. 13:44:49

csak kíváncsiságból megnéztem itthon mennyiért adnak ilyet...10 év mínusz a szlovák autópiac hátránya a magyarral szemben, de jelen esetben ez kb 300.000Ft megtakarítást is ér alaphangon ;)

40EridaniA 2011.01.22. 13:45:10

Van az egyik embertípus, amelyik nem csak ütni-vágnivaló használati tárgyként tekint az autóra, hanem szívből, érzékszervei kielégítésére vesz meg egy-egy tetszetős példányt és áldoz a tisztességes karbantartására is. autóbuzéria, nem ártanak vele senkinek se.

És van a másik kaszt, amelyik saját sekélyes lelki kivetülése okán, mintegy önigazolásként harsogja világgá, hogy neki, a családjának azért elég a legfapadabb, legszürkébb, instant kómát okozó pléhdoboz, mert csak A-ból B-be eljutásra kell valami a BKV-MÁV-Volán szentháromság helyett. Persze a karbantartás - nem feltétlenül a pénzhiány, jellemzően inkább a nemtörődömség és az életüket amúgy is teljessé tevő trehányság miatt - rendszerint hiányos vagy elmarad. Sebaj, van másik, rogyásig van a piac hasonló, gazdájától szökni vágyó jobb sorsra érdemes rabszolgákkal. Ebben sincs semmi kivetnivaló, nekik így jó és kész.

Ezen felfogások egyikével sem lenne különösebb probléma, jól megvannak egymás mellet, egymás közt. De amint a két halmaz szerencsétlen módon metszi egymást az autópiac nevű össznépi átverősdi porondján, nos, súlyosan cifra dolgok sülnek ki belőle. Hol szórakoztató, könnyesre vonyítós, hol kevésbé vicces, palánkon átvert stílusban. Az egyik oldal a 10 éves, patika verda 200ezres futásteljesítménye és meghorzsolt lökhárítója miatt van felháborodva, a másiknak a szintén 10 éves, de ridegtartásban edződött, frissen vaxolt kocsi szanaszét kopott-szakadt beltere és széthullott váltója miatt szalad fel a jobb szemöldöke. Ez ilyen. Egy "kötelező" állomás az autótartók életében, ahol egy körülnézés erejéig pár percre le kell szállni a expresszről - szörnyülködni, vagy épp jóboltot csinálni :)

SolymosD 2011.01.22. 13:48:10

Hehe Pista Alfás lett:) Szerintem jól gondolkozol:)

pizsama 2011.01.22. 13:53:14

@PRND2L:
Én sosem ítélem el azokat, akik szerelemből vesznek autót. Lelkük rajta. Csak vállalni kell mindent, ami vele jár. Ahogy te is írod: lesz itt még fogaknak csikorgatása.
És még meg is értem Ommm döntését. Szépen le is vezeti a cikkben, hogyan jutott el a "nem lesz Alfánk"-tól mégis egy Alfáig. Ezt dobta a gép. Lehet, hogy ha Pista kicsit türelmesebb, nem csak Szlovákiában nézelődik, és nem visznek el előle más kiszemelteket, akkor végül egy sokkal kevésbé 'vitatható' kocsira talált volna. De ez lett. Kicsit kényszerhelyzetből, kicsit szerelemből, jó állapotban nem hagyhatta ott. Ez az ő 'guilty pleasure' márkája, hadd élvezze ki! :D

Jay350i 2011.01.22. 13:53:56

VÉGRE valaki aki ugy gondolkodik mint én! Kerregő szar olajkályhát elvből SOHA!! Inkább belerakom az LPG-t ha nagyon muszály, (bár eddig nem volt az)! Gratula az új szerzeményhez használd egészséggel!

Attis10 · http://auto-matchbox.blog.hu/ 2011.01.22. 14:04:00

A lényeg az, hogy a gyerek jó autóban fog cseperedni :) GRAT!

AciDuzzu 2011.01.22. 14:08:17

@McK: "Nem vagyok egy ALfa fan,de a 159-estől minden szinten kész vagyok... KÉNE,NA,bármilyen ciki egy BMW szerelmestől.. Jah..és csak kombi."

PIROSban? ;)

Krisi 2011.01.22. 14:09:18

E! végre Pista is maga mögött hagyta a megbízhatóautós mivoltját és hivatalosan is belépett a nemnormális benzinvérűek körébe, ez szívderítő. ráadásul egyből a mélyvízbe, egy automata Alfával :)

én már várom már azt az anyagi helyzet, hogy autóvásárlásnál ne az legyen a fő érvem hogy 7 liternél többet nem szabad fogyasztania, egyszer majd eljön ez is, még van időm rá. a motoros autótulaj pedig nagy igazság, én is motoron élem ki magam, még csak nem is kell hozzá ereggy, egy 20 lóerős vas is tökéletes erre a célra.

ja, és a legfontosabb: szerintem kegyetlenül kibaszott kurvajól néz ki ezekkel a fekete lemezfelnikkel! tökéletes kontrasztot ad az egész megjelenésnek, rendesen odabasz.
gratulálok hozzá, szerintem már megérte, legyen benne sok öröm é bódottá!

ocsisajt78 2011.01.22. 14:14:22

@nem kéne...: "Tisztázzunk valamit: ez NEM a mindennap használatos autóm lesz"

igy az fwd eleg lelketlen valasztas :)

mtk001 2011.01.22. 14:25:02

Gratula !!! Nagyon szép darab.
Mondjuk a V6+automata miatt jól tippeltem, hogy a MOL -kutasok már dörzsölik a kezüket a Pozsony-Budapest útvonalon. :-)

subtotal 2011.01.22. 14:25:40

@AciDuzzu: a 159 SW nekem is bejön, úgy látszik közel van a BMW-sek elvárásaihoz (dizájn terén mindenképp), de a pirost legfeljebb belül viselném rajta, kívül legyen visszafogottabb.

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2011.01.22. 14:27:06

Először jót röhögtem, amikor olvastam, h egy kereskedő nem akar rajta keresni :D de amikor olvastam a vételárat, meg h még alkudtál is belőle, tényleg hihető. Fasza "kis" kocsi ez, bár a váltóval én nem lennék kibékülve. meg a fogyasztás, dehát ezt te tudod.
Opelen, vagy fordon nem is gondolkodtál? jó, tudom te versenyző alkat vagy, de ha ott a patkány polski...

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2011.01.22. 14:28:24

drukkolok neked (:

én azért inkább egy E280 mellett döntöttem volna, de ez a motor kétségkívül izgalmasabb konstrukció

remélem szeretni fogod

Öngerjesztő Erg 2011.01.22. 14:31:08

Gratula és welcome to the Club (nekem 164 3.0 V6 van, úgyhogy lyuksógorok lettünk..) Szép ótó és 500k-ért majdhogynem lopás volt elhozni. :)
A bőrülés pedig a kisgyerekes üzemhez úgyszólván ideális. :)

yeti 2011.01.22. 14:34:33

Ez egy kurva szép autó.Használjátok egészséggel!

tomoo 2011.01.22. 14:38:31

Grat! Az előzmények ismeretében teljesen egyetértek a választással. Lehet kézi váltósan lenne az igazi, de ezt a példányt nagy kár lett volna nem megvenni!

betm3n 2011.01.22. 14:46:42

gratula!
ha itthon lennének ilyenek fél misiért, nekem is ilyenem lenne :)

Negrogo 2011.01.22. 14:47:05

@csúcsragi: Pipa nem is de azert ne irj hulyesegeket. 97-bol nehany E39 belso. Nem M-es nem is M5 csak sima alap szettek:

farm6.static.flickr.com/5044/5377358525_372f1817a9_b.jpg

farm6.static.flickr.com/5161/5377957552_2823875bfd_b.jpg

Mar bocs de ez meg ma is mutat. Persze elfogult vagyok nekem is E39 van de akkor is.

huong 2011.01.22. 14:49:57

Nekem nem tetszik ez az auto. Pedig vannak szep olasz formak. Es vannak olyan hobbik, amik miatt jobban karositjuk a kornyezetet, mint amennyire feltetlenul szukseges lenne. Csak a sajat, onzo oromunk miatt. Ez is az.

Don 166 2011.01.22. 14:57:39

@phrascarica: Azért létezik szerelő aki ért hozzá,és meg is tudja csinálni, csak meg kell keresni. A futóművet meg nem szidnám, mert ez az egyik legjobb multilinkes hátsó futómű és dupla lengőkaros első futómű. Ha találsz rendben lévő futóműves 166-ot azt próbáld ki, majd változik a véleményed.

Nincs még nicked 2011.01.22. 15:00:05

@www.doominogame.com:
'Aki azt írta az előbb, hogy a melegítés árt az autónak, az sürgősen forduljon orvoshoz.
...
Nincs annál felháborítóbb, amikor egy frissen beindult, még hidegen ketyegő motornak odalépnek.'
Aha. És rajtad kívül ki beszélt ilyenről? ):o
Azt mondtuk (és mondják a hozzáértők, meg a józan ész is), hogy nem állóhelyben, hanem KIS TERHELÉSEN kell melegíteni a motort.

Don 166 2011.01.22. 15:00:34

@phrascarica: Ez így azért nem igaz. :-)

TH 2011.01.22. 15:02:35

Kedves Ommm!
Szeretnék csatlakozni a gratulálók táborához, irigyellek, és remélem, nem lesz vele sok szívás!

Anti Anyag (törölt) 2011.01.22. 15:05:16

"Pohártartó nincs"

Az enyémben van, de soha nem használtam. Menet közben nem iszom, ha nagy ritkán, akkor flakonból, a kávét meg azonnal megiszom, nem viszem a kocsiba.

Ez legyen a legnagyobb baja.

plephyl 2011.01.22. 15:08:51

Ennyi pénzért jó vételnek tűnik!
De! Én már a 20-25 forintos kilométerköltségemet is sokallom, az 50Ft/km-be nem tudnék belenyugodni...
Nem megyek sokat évente (15e km), de így is kb. 350ezer forint az üa ktg évente.
egy ilyen vassal ugyanez éves szinten kb. 700 ezerbe kerülne.

CSÖRR-CSI££ 2011.01.22. 15:11:37

Csatlakozom az előttem pozitívan szólókhoz.

Naon tot öömet éb-bódottáot hoddá!

("A stílus maga az ember"; megint beigazolódott :)

huong 2011.01.22. 15:16:20

@nem kéne...: 125-os felautomata negyutemu ketkerekut hajtok. Autoban 2 literes, 8 szelepes vectra 1-esem volt. Szerettem. Szerintem a vectrahoz az 1,8-as es a ketliteres moci volt az optimalis.

kultúrpesszimista 2011.01.22. 15:24:07

@CSÖRR-CSI££:

Ha a stílus maga az ember, akkor hagyd abba ezt a jófejkedős-affektálós-sejpítős-nagyon nem vicces ovis stílust. Sokan csinálják, de nem poén. Kösz.

M@tek@ · http://www.dusza.sk 2011.01.22. 15:26:48

@ommm: Gratula a kocsihoz, szép példány...
Most már akkor csak tessék összeszedni egy teszthez még egy 6 hengeres Bömbit és Mercit, Audinak ott az enyém (Szivesen kölcsönadom...) és akkor lehet V6-os tesztet írni. Szerintem vannak még jó páran, akik ezen gondolkodnak, csak bizonytalanok.

Másik vonal, tessék lambda szondát ellenőrizni, mert a 12.5es átlag sok. Nekem ennyire jön ki a városi átlag. Nyugis hajtásos összátlag picivel tíz alatt, pedig én 4x4, automata és 3.0 V6.

Phrascarica 2011.01.22. 15:28:27

@127_sud: "(kézi váltós), és Ő 11 literrel elmegy átlagban. Igaz nem nagyon jár városban de óra szerint is 450 ezer van az autóban."
ez durva 11 liter kéziváltóval országúton.
Ugyanez dízelből kb 6-7 liter lenne.

vmaast 2011.01.22. 15:29:21

Gratula az ótóhoz, sok szép kilométert! Az meg, hogy mennyire macerás... Sokan okoskodnak a pálya széle mellől, inkább az Alfa-júzerek véleményére érdemes adni. A Cuore Sportivo pedig nem lóerő-függő...

29 Palms 2011.01.22. 15:37:49

@Ommm,

Először is egy fél gratuláció a gyermekhez. A másik felét majd akkor, ha priusz nélkül leérettségizett. :)

Az új géphez pedig minden jót, sok szerencsét és emlékezetes Alfa-találkozókat.

hoseman 2011.01.22. 15:38:04

"A W140-es, szemre is szakadt Mercedes, amibe Magyarországon már bele sem rúgnának,"

..ha már érzelmi alapú autóvásárlás a téma...szerintem vannak még akik belerúgnának egy bálnamercibe.....többek között én is...persze ki vagyok én?...

nem kéne... 2011.01.22. 15:39:30

@M@tek@:

az nehéz lesz, mert bmw soha nem épített v6ot.

Phrascarica 2011.01.22. 15:40:24

@127_sud: "Nem mindenhová tették a Norma Cobra bilincset (illetve annak a megfelelőjét)"
mondjuk azt sem igazán tudom hogy mitől lenne avatatlanul megbontva?
Mi az hogy avatatlanul? Akinek van egy ilyen néhány ezer forintos kínai fogója az már szakavatott?
""szerinte sem volt sosem avatatlanul megbontva, mivel midnenütt a gyári bilincsek vannak"
Aztán meg nehogy már az a két szutyok AWA bilincs a vízcsövön gyári legyen :) azzal a zöld slagtákolással? Annyi erő nem vettek hogy túrjanak egy rávaló bilincset. Lehet hogy amikor még az olasz márkaszervizbe hordta jó volt az autó, de az már rég elmúlt, átvette a helyét a gányolás-tákolás-varitykolás :S
Szerintem ebben is lesznek légtelenítő csavarok helyett M8-asok, és/vagy hasonló megoldások. Egy ilyen újonnan 12 millás 10 éves autót fenntartani horror úgyhogy nem kérdés a tákolás, csak az a kérdés hogy mikor szembesül vele Pista. Nem csoda hogy ennyibe került, ennyiért kapott volna itt is (vagy picit drágábban ti. regisztrációs adó is van)

nem kéne... 2011.01.22. 15:41:44

@huong:
biztosan átgondoltad ezt a nagyrobesz vs nagyautó témát, különösen a kisgyerek vonatkozásában.

Phrascarica 2011.01.22. 15:42:19

@M@tek@: "Másik vonal, tessék lambda szondát ellenőrizni, mert a 12.5es átlag sok. Nekem ennyire jön ki a városi átlag. Nyugis hajtásos összátlag picivel tíz alatt, pedig én 4x4, automata és 3.0 V6. "
Ez nem Audi, ez egy Alfa Cuore Sportivo, ez átalakítja a benzint szép motor hanggá :)

Magyar[HUN] 2011.01.22. 15:45:17

Nem vagyok nagy Alfa rajongó, de nem néz ki rosszul. Mondjuk pirosban még jobb lenne:) A V6 szívó benzin meg csak hab a tortán:)

Phrascarica 2011.01.22. 15:45:45

@ystuc 146ti: "Ja, és nincs nekem sem pohártartóm, de az én autóm nem is büfékocsi."
Miért, a büfékocsiban van pohártartó? :O

M@tek@ · http://www.dusza.sk 2011.01.22. 15:47:56

@phrascarica: nah, hat azert a ketott osszehasonlitanam, amikor 4ezer folott megnyilik az 3dik szívószelep az Audin, azéert az sem utolsó...de nincs összehasonlítási alap eddig csak japánnal, sajnos digó V6al még nem volt összehasonlítva.

kis csibe 2011.01.22. 15:50:59

Baszki, eladsz egy japan kocsit, meg rendben van, szerintem nem olyan jok mint amilyennek sztaroljak oket. Gondolkozol nemetekben (premiumokban) ez jooooo! Erre a vegen megveszel egy vegytiszta foshalmazt? Mostantol az autos eleted arrol fog szolni, hogy szopsz, es lapatolod a penzt ebbe a roncsba!

huong 2011.01.22. 15:51:45

@nem kéne...:
mindegy, nekem nem tetszik ez az auto, a gazdajanak legyen jo, es akkor rendben van.
A 125-os nem nagyrobesz, hanem az itten kozlekedes atlagmotorja. Na jo, sok 100-as gep is fut meg itt.

salis 2011.01.22. 15:52:40

Hát igen, vannak szép alfák, sőtt, a legtöbjük szép. Hogy megbízhatók-e, nem tudom, sose volt, de vallom, hogy a legtöbb rémtörténetnek az oka a balf*sz tulaj és a lehúzós dilettáns szerelők.
Nekem tetszik, és az ára....

salis 2011.01.22. 15:53:46

Atyám, most nézem, írtam ám szépen, helyesen.... bocs...

swenako 2011.01.22. 15:56:11

Én lehet, hogy egy két amerikai típust is megsasoltam volna. Lehet perverz vagyok....
Gratula szép a csalfa Rómeó

megint 2011.01.22. 16:03:15

Nem gondoltam volna, hogy az alfa még tett 4 sebességes automatát ebben az időben bármelyik autójába.
"vezérműszíj csereperiódusát", szomszéd erről nem tudott valószínűleg , mert neki is elszállt még bőven a csereperiódus előtt, "kisebb" kárt okozva. Ő is szerelemből vette, de aztán kiderült, hogy egy ribanc a "csaj" és eladta. Azért sok sikert hozzá, mert tényleg szép autó, gyönyörű hanggal, pesten óvatosan vele mert ahogy az említett típusú audi futóműve úgy ez sem bírja.

Garp 2011.01.22. 16:04:07

@ommm: ez annyira szép, h még a fekete lemez felni is jól áll neki! :) Gratula.

"Egyáltalán nem baj, hogy ezt a hangot azonosítja majd a fiam magával az autózással." ;) Ez _annyira_ igaz! Nekem mai napig feláll a szőr a karomon, ha vw boxert hallok. Kb az első 10 évemre az jutott.

M@tek@ · http://www.dusza.sk 2011.01.22. 16:08:11

@nem kéne...:
komolyan? Huu, ezt nem tudtam? Képzeld azért írtam 6hengerest és nem V6ot, mert sorosra gondoltam. A hengerek száma egyezik, az a lényeg....

zsici156 2011.01.22. 16:13:06

gratula jo vétel volt!ha eladó lesz bátran szóljál nekem...:))apropó...a mester hol érhető el a vezérműszíj csere miatt mert már az enyémbe is igen aktuális lenne...előre is köszi az infót!!
Alfa forever!!!

vmaast 2011.01.22. 16:16:36

@kis csibe: Csak egy kérdés... Van némi tapasztalatod az Alfákkal, vagy csak elméleti szakértő vagy?

megint 2011.01.22. 16:17:37

Matek, ezek az alfák tényleg ennyit esznek, sőt ennél 2 literrel többet sem nehéz lenyomni a torkán, úgy látszik a plusz literekből csinálnak ilyen szép motorhangot, az általad említett audi 10-10.5-el eljárt, a saját 2.0 ts-em is evett 12-őt ha kicsit is nyomtam neki.

csuvel 2011.01.22. 16:20:06

@M@tek@:
"és akkor lehet V6-os tesztet írni"

Ülj le fiam, egyes!

Ezt már szögletre sem mentheted.

okos vagyok 2011.01.22. 16:23:33

"ha valamit észreveszek, amit nem mondott el, akkor állja az útiköltségemet (utóbbit a Bendétől vettem át és remekül működik), főleg, ha messzebbre kell menni.

20-éves nepperkedésem alatt az ilyen "bende"féléket mindig tudtam jól kezelni az iróniával.
Persze,majd a vevő diktálja a feltételeket,kéri az üzemanyag,utazást,autópálya,stb diját?!
HAHAHAHAHA,faszkalapok!

M@tek@ · http://www.dusza.sk 2011.01.22. 16:26:17

@csuvel:
OKOK, tévedni emberi dolog, a sündisznó is megmondta és lemászott a fakeféről.:-)
Itt mindenki úgy csinál, mintha tévedhetetlen lenne...

okos vagyok 2011.01.22. 16:31:08

Ugy látom,Szlovákiába is hugyé/szaré akarnak törésmentes,kevés kilométeres,orvos gazditól autót venni!HAHAHAHA,ráadásúl egy fostalicska olaszt,NORMÁÁÁLISVAGY MAARGIT???:))

csuvel 2011.01.22. 16:33:49

@M@tek@: Látod, csak ennyit kellett volna hozzászólnod egyel előttem.

No problem.

McK (törölt) 2011.01.22. 16:36:32

@AciDuzzu: kikééééérem magamnak a pirosat..:D
ALFAVÖRÖS!
:D

lapomi (törölt) 2011.01.22. 16:39:11

@megint: Subaru Forestert még mindig vehetsz, sőt 2009-ig a Legacyba is az járt. 4 sebességes automata volt: 97-ig az E osztályban, szintén 97-ig a 850-es Volvoban, a Saab 9-3-ban 2002-ig. Annyira nem számított végletesen elavultnak.

Bambano 2011.01.22. 16:40:30

Téged ki fognak közösíteni a szerkesztőségből, hogy olyan autót vettél, amit a gyerek érettségije előtt rendbe lehet hozni:)

Kicsit sokallom a fogyasztást ahhoz a kis motorhoz, de ez van.

McK (törölt) 2011.01.22. 16:40:41

@AciDuzzu: Egyébként viccet félretéve az igazi Alfások nem nagyon szeretik a 159-est,de mindenki más nagyon!
Én is..
Pedíg azt hiszem,van összehasonlítási alapom arra,hogy milyen egy jó autó..
Egy 159 nagyon,de nagyon jó autó.
Mindegy ,milyen színben..
Nekem leginkább feketében.Pedíg rühellem a feketét..de a 159 olyan kutya benne,hogy beszarok neki..:D

Bambano 2011.01.22. 16:41:58

@okos vagyok: 20 év alatt megtanulhattad volna, hogy mindig az diktál, akinél a lé van.

McK (törölt) 2011.01.22. 16:42:39

@okos vagyok: te nem okos,vagy,hanem egy csicska kis troll..

nem kéne... 2011.01.22. 16:43:59

@M@tek@:

"és akkor lehet V6-os tesztet írni."

sorhatosból nehezen kanyarít az ember véhat tesztet talán.

Krisi 2011.01.22. 16:43:59

@okos vagyok: ezek a köcsög vevők már 20 éve nem szeretik ha átbasszák őket, ez egy ilyen világ.

M@tek@ · http://www.dusza.sk 2011.01.22. 16:47:58

@nem kéne...: Neked pedig vissza kéne olvasni.
Kössetek már másba...Elírtam, bocsánatot kértem, már hamut is szórtam a fejemre. Kell még más?

waffen55 2011.01.22. 16:49:11

@ommm: Gratulálok Te mázlista! Elsősorban azért mert olyan autót sikerült venned ami szerethető és nem túl drága bütykölni. Én is hasonló cipőben járok a négyéves corollámtól akarok megszabadulni egyszerűen azért mert nem bmw és nekem az kell - nem sznobéria ez 22 éves álom.....

Balu az Alfás 2011.01.22. 16:54:59

Arra azért kíváncsi lennék hogy a sok fikázónak milyen kocsija van...

Phrascarica 2011.01.22. 16:55:15

@Don 166: "ez az egyik legjobb multilinkes hátsó futómű és dupla lengőkaros első futómű."
Nem érdekel milyen rendszerű a futómű, ha nem jó akkor nem jó, vegyük például a Corvette kereszlaprugósát :) Egy futómű rendszertől függetlenül lehet jó vagy kevésbé jó, mint ahogy a fékrendszer is és minden más is. Van aki meg tudja csinálni hengerenként 2 szeleppel jóra és van akinek 5-el sem sikerül.

Phrascarica 2011.01.22. 16:58:11

@Don 166: ...és még a kormányzásról el is feledkeztem, na az olyan érzéketlen a 166-osban, hogy némely teherautóban jobb van :S

tizenot 2011.01.22. 17:02:16

Há' nemtom, szerintem ez egy nagyon hülye vétel volt.

Egy 10 éves alfa ugyanúgy nem kúl, mint egy régi mazda, viszont jókurvasokat fogyaszt, több rá a bizti, ami elvileg nem számít, de a gyakorlatban viszont rohadt idegesítő, még akkor is ha sokat (>500K nettó) keresel.

A pratikus megoldás 1 mondeo lett volna ha már nagy, kényelmes és megbízható verda kell, van belőle választék és van hozzá alkatrész is óccsón. A 2 literesnek országúton elég 8 liter, városban 10, de Van belőle v6-os is (vagy st :D), általában azokban már kivétel nélkül bőr van. Négy szép felni rá, oszt' jól van és még el is tudod adni, ha majd ha úgy alakul.

Ez így nekem egy "kis pénzből vagizni akarok" sztorinak hangzik, márcsak a megnézett autótípusok miatt is, bmw, mercedes, audi lol

Amúgy én megértem az indítóokot, a 166-os alfa egy nagyon szép autó, de én aszondom amíg nem tudsz felböfögni pár millát egy kocsira, addig kár a vagizó faktorra menni.

Waxolo 2011.01.22. 17:05:45

annyira sajnálom, de...
Ismeritek?
Ki az Alfás legjobb barátja?
A szerelője.
és ezt tényleg nem én találtam ki.

M@tek@ · http://www.dusza.sk 2011.01.22. 17:06:14

@PaOntan: A rendszám galántai. A képek fele AAAAuto-ból van. Szerintem vki beszopta, és hamar meg akar tőle szabadulni..:-D Vagy inkább nem tud...

Sanyi. · http://www.sopianaedeluxe.blog.hu 2011.01.22. 17:09:01

@tizenot: A felsorolt okokat félretéve, miért gáz az ha valaki kis pénzből akar kényelmes autót magának? A típus egyéni választás, a fenntartás meg majd úgyis elválik.
Miért bánt valakit, hogy MÁS mivel akarja szopatni magát:)

AciDuzzu 2011.01.22. 17:12:06

@McK: Olasz autó párti vagyok, Alfám még nem volt de biztosan lesz, mert van vagy 5 modell amit azonnal vennék ha lenne rá pénz, meg lenne neki hely (156SW, GTV, Alfasud, Spider, 8C :)
A 159 tényleg feketében a legütősebb, nekem csak a motorokkal van bajom, az egyedüli amire vágynék a 2.4JTD ami pazar, de hogy egyetlen kívánatos motor van az elég béna dolog tőlük. Ezzel együtt, mivel szerintem se idén sem jövőre nem lesz csere, addigra talán mérséklődik az ára és bevehetem a keresésbe. Bár az agyamban hátul egy hang mindig azt mondja "bömös, bömös, bömös", meglátjuk a megfelelő időben mit sodor majd elém a sors :)

Csikós Zsolt 2011.01.22. 17:16:23

Azt tudod, hogy ezek után évekig meg kell tartanod, hogy oszlasd (erősítsd) az új Alfák megbízhatatlanságába vetett hitet.

Nekem 3 Alfám volt.

A Sud Sprint Veloce csak rossz volt, mindene, főleg az elektromossága, de az igazából nem is, mert semmi nem működött rajta. De a motorja, a kasznija, a szigetelése is mind szar volt.

A 66-os Giulia egyszer produkált egy kontakthibát 33 évesen a biztosítéktáblánál, egyszer meg kevés olaj volt a váltójában, és emiatt fura zörejeket adott, egy öreg tömítésnél két csere között orvul eltűnt. Használtam kicsit kevesebb mint 15 ezret, 5 évig volt az enyém.

A 75-ösömmel semmi baj nem volt, azon kívül, hogy feltörte egy hajléktalan. Azaz igen, az utólag betett riasztó egyszer lemerítette az akksiját. Azt követően semmi, soha. Ment 8000-et egy év alatt.

Hát, hasonló szerencsét, mint nekem volt utóbbi kettővel, nekem a Sudot leszámítva csupa rózsás emlékem van az Alfáról. Ja, és az én 75-ösöm 15,2-t evett télen, kétliteres motorral.

ommm 2011.01.22. 17:25:54

@Csikós Zsolt: Együtt sírunk, együtt nevetünk Csik! :)

janper 2011.01.22. 17:26:34

@poa ogapo: A benzin az autozas legolcsobb resze, kiveve ha szuzukizol.

pernahajder Campbell 2011.01.22. 17:27:03

Pista, örülök, hogy te is cartárs lettél. Mielőbb lássalak az amorén!

TSiga · http://alfaamore.hu 2011.01.22. 17:27:28

Újjjjjé!!!
Gratula a szép autóhoz! Ha megkomolyodom, akkor én is ilyet veszek. Addig marad a 155.

U.I.: Gyere regelni!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.01.22. 17:35:03

20 éves Omega 2,6 sor hat országuton 8 literes fogyasztás.
Ez már nem Alfa .Az igazi alfa hátul hajt.

Phrascarica 2011.01.22. 17:36:44

@Csikós Zsolt: a Sud sprintről nincs futási adat? Vagy az nem is ment csak volt?
A másik kettő pedig nem egészen 4eKm/év átlag xD
Hát persze hogy kevés baj volt velük, nekem igen sokszor előfordul hogy 8 hónap alatt megyek ennyit, és közben semmi nem romlik el.

TSiga · http://alfaamore.hu 2011.01.22. 17:39:18

@pernahajder Campbell: Miért nem talállak? Köszönj rám, akkor megleszel :-D

vmaast 2011.01.22. 17:42:29

@tizenot: 166 kontra Mondeo? Hát apám... ;-)

brikettforum 2011.01.22. 17:43:25

@Csikós Zsolt: LÁTOD CSAIKOS ÍGY KÖLL AUTÓTT VENNI
HEHEHEHEHEHEHEEEEE

siriuswhite 2011.01.22. 17:45:13

Gratula a szép autódhoz!
A sok okoskodó beszürkült irígy? kommentelőre meg ne is figyelj. Zavarja őket, hogy az övéjük hiába új, meg csili vili, észre sem venni egy parkolóban, elalszik vezetés közben az unalomtól, viszi kötelező szervizre és ott költi rá a gatyáját...
AUTÓT vettél, nem tömegterméket.
Nem lesz ennek semmi baja.
Az undorító mondeót, avensist,camryt meg dugjátok ahova akarjátok...

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.01.22. 17:45:42

szóval ennyiért lehet S80 at kapni akkor inkább a volvó mint az Alfa.Szerintem egy volvo jobban össze van rakva.

Fricibá' 2011.01.22. 17:47:14

Aki letesz egy teli poharat az autóban, az vagy hülye, vagy csak szeret takarítani.

ystuc 146ti 2011.01.22. 17:47:29

@Gyurma73: Ja, merkantilos 280K km-el. Biztos jó vétel lenne, hajrá!

Phrascarica 2011.01.22. 17:49:38

@Gyurma73: nem rossz, gondolom saját erőből eljut a szerelőig :)

Phrascarica 2011.01.22. 17:50:38

@ystuc 146ti: szerinted ebben a 166-osban lényegesen kevesebb van?

megint 2011.01.22. 17:51:49

Lapomi, attól még , hogy másban is volt lehetett elavult, sztem az volt

ystuc 146ti 2011.01.22. 17:54:31

@phrascarica: Nem, nem lényegesen kevesebb. Viszont nem banki visszavett autó. Gondolom, hogy a merkantilos kocsinak mennyire jó előélete lehet, ha visszavették. Ja, hogy általánosítok? Úgy nézem itt mindenki ezt csinálja, aki szerint az Alfa szar.

magyar_ellenállás 2011.01.22. 17:55:01

1. az autó szép
2. a cikk jó (mondjuk, mikor megláttam a mercisbmw-s felfuttatást, már görcsbe rándult a gyomrom...)

"de az én autóm, a családi autó legyen olyan, amilyet elképzeltem"

"Tisztázzunk valamit: ez NEM a mindennap használatos autóm lesz, ezért nem érdekel a fogyasztása, ha nagyon drága lesz a benzin, majd ritkábban autózunk."

Hát, esküszöm, mióta titeket olvaslak, egyre inkább tudatosul bennem, hogy nem vagyok ember... Egyszerűen nem tudom követni a logikátokat.

Családi autó, amit ritkán használnak? Rohadjak meg, akárhogy forgatom, ez nekem nem áll össze soha.

siriuswhite 2011.01.22. 17:55:24

olvasd el a posztot, 223ezer !
régi idejétmúlt sztereotípiák...

Csak tudnám, hogy Németországban mért nincs ilyen hírük az olasz autóknak!?

magyar_ellenállás 2011.01.22. 18:02:20

@siriuswhite:
1. "A sok okoskodó beszürkült irígy kommentelőre meg ne is figyelj."
irIgy

2. "Zavarja őket, hogy az övéjük hiába új, meg csili vili, észre sem venni egy parkolóban".
Nem tom, én magamnak vettem autót, nem másnak.

3. "elalszik vezetés közben az unalomtól"
Ez úgy hülyeség, ahogy van.

4. "viszi kötelező szervizre és ott költi rá a gatyáját..."
Ez is.

5. "AUTÓT vettél, nem tömegterméket."
Ja, ez az egyetlen a világon.

6. "Nem lesz ennek semmi baja."
:) Úgy legyen.

7. "Az undorító mondeót, avensist,camryt meg dugjátok ahova akarjátok..."

Ízlések és pofonok. Az 100%, hogy én kombit vagy egyterűt vettem volna. (És legutoljára Alfa Romeót.)

Phrascarica 2011.01.22. 18:09:11

@ystuc 146ti: ennek az autónak nem sokat tudni az előéletéről, a szervizkönyv jó valószínűséggel kamu, az a 6 db egyforma (erős) pecsét egyforma kézírás, talán még egy tollal is írva (de a képekől nehéz elolvasni), na meg aztán ha jól látom megvolt az első évben kb. 40eKm (ja aztán a többi 7 év alatt már csak évi 20e) javítási számlák meg sehol? Hát nem egy hihető (nekem) de ha én vettem volna meg én is elhinném hogy minden frankó 5 kilóért hahaha :D
Tudom, csak a kerékcsapágy lóg egy kicsit, ehhez képest 4 lengéscsillapító, lengőkar, szilentek és még ki tudja mi? Egy használt motorkereskedő miért lenne jobb mint egy autókereskedő? Majd meglátjuk, de szerintem azért bejön a papirforma, mint a pontonnál hogy occsóért szart, nincsenek csodák, egy kereskedő pontosan tudja mennyit ér a vas, annyiért is adta, de legalább 1 nap alatt megszabadult tőle. Végül win-win van a dologban mindenki örűl, én miért ne örülnék?
Lesznek jó szerelős posztok, nekem ez már garancia a jövőre nézve :)

ystuc 146ti 2011.01.22. 18:09:12

@magyar_ellenállás: Neked ezek szerint a praktikusság a fő szempont. Fura, ha másnak nem? Az Alfa merte feláldozni a praktikusságot a szépség oltárán. Nekem is Alfám van, családi autóként funkcionál, nincs másik járművünk. Rajtam kívül egy feleség, meg egy gyermek simán elfér. És bármilyen hihetetlen, azon kívül, hogy egy gyönyörű autó (tudom, szubjektív), tulajdonképpen nagyon jól használható. Én nagyon is örülök, hogy sokan fikázzák, mert így nem értéktartó. Ugyan ezzel a felszereltséggel, ennyi idősen egy bömös cirka 2 misivel lett volna drágább.

brikettforum 2011.01.22. 18:10:19

ALFA ROMEO = SZAR KUPAC

Phrascarica 2011.01.22. 18:11:53

@ystuc 146ti: "egy bömös cirka 2 misivel lett volna drágább. "
Ja, hülyék az emberek, hülye a piac :)

ystuc 146ti 2011.01.22. 18:16:11

@phrascarica: Tudod mit? Így van. 2 millát még akkor sem költök szervizelésre, ha tényleg minden beszarik (jelzem, hogy az elmúlt 2 évben a kötelező szervizen kívül egy darab turbocsövem szállt el, aminek szintén oka volt). Ezt egy 20-asból megúsztam, ezen kívül semmi gond. Mitől kell kevesebbet költeni egy BMW-re?

siriuswhite 2011.01.22. 18:16:57

Nem Neked írtam, hanem annak aki rá akarja beszélni arra ami szerinte megfelelő, neki tetsző.
Én így vélekedem egy német autó belsőről (BMW kivétel).

Egy Alfa Romeo elég exkluzívnak számít, a felsorolt alternatívákhoz képest jelentősen. (Toyota, Ford stb) én ezeket és a hozzájuk hasonlókat tekintem tömegterméknek!

Én meg egyterűeket keresgélnék utoljára. Két gyerek befér a hátsó ülésre, asszony a jobb 1-be csomagok a csomagtartóba.
Azért mert ma azt sugározzák, hogy egy családnak egyterű kell? Divatból?

magyar_ellenállás 2011.01.22. 18:18:00

@ystuc 146ti:

"Neked ezek szerint a praktikusság a fő szempont. Fura, ha másnak nem?"

Lassan mondom, hogy megértsd: a NEM PRAKTIKUS CSALÁDI AUTÓ az olyan, MINT A NEM SÖRÍZŰ SÖR.

Emlékeim szerint anno a daciás hosszútávú teszt volt az utolsó értelmes cikk ebben a témában, de tudjuk jól, annak is mi lett a vége...

Phrascarica 2011.01.22. 18:20:43

@ystuc 146ti: ez most így hogy? Egy BMW nem azért drágább 2 millával mert kevesebbet kell rákölteni a szervizre.

ystuc 146ti 2011.01.22. 18:21:54

@magyar_ellenállás: Hmm, én is felnőttem úgy, hogy a családi autó egy Skoda 100-as, majd később sok Dacia volt. Praktikusak voltak? Baromira. Elfértünk benne? El. Újra megkérdezem, hátha választ is kapok rá: Fura, ha másnak nem ez a FŐ szempont? Olyan hihetetlen, hogy vannak emberek, akiknek más a mérték?
Most az egyterű, meg a SUV a menő. Ha holnap azt szajkózza mindenki, hogy egy pótos IFÁnál nincs jobb dolog a világon, minden családnak erre van szüksége, akkor beállsz a sorba?

siriuswhite 2011.01.22. 18:21:58

kék fehér propeller+hype = +két millió

ystuc 146ti 2011.01.22. 18:23:26

@phrascarica: Tehát a saját példából kiindulva a 20ezer és a 2 misi között nincs különbség?

40EridaniA 2011.01.22. 18:23:56

@magyar_ellenállás:

Akkor a praktikus nő az a guminő, ugye? Nem hisztizik, nem fáj a feje, megad mindent, amire csak vágysz.

siriuswhite 2011.01.22. 18:24:30

Nekem még mai napig megvan a Skoda 100 , csak sajnos nincs idő felújítani

ystuc 146ti 2011.01.22. 18:24:49

@phrascarica: Bocs, rosszul értelmeztem. Szóval nem azért. Akkor miért is?

magyar_ellenállás 2011.01.22. 18:26:52

@siriuswhite: "Én meg egyterűeket keresgélnék utoljára. Két gyerek befér a hátsó ülésre, asszony a jobb 1-be csomagok a csomagtartóba.
Azért mert ma azt sugározzák, hogy egy családnak egyterű kell? Divatból? "

Ahogy a reklámban látod, az tényleg parasztvakítás. Én pakolós családba születtem, ismerőseim is mind igavonó öszvéreket tartanak fenn, olyanokat, amibe bátran betoszhatnak hátra bármit, nem kell sopánkát játszani minden kutyatápos zsák, deszka, láda stb. behajításakor.

Egyetlen ilyen defektes gyerek van, az egyszer jött kuncsorogva, hogy vigyem már az én kocsimmal a dzsuvás szarjait, hogy az övé ne legyen koszos. Mondtam neki, hogy nem buzi módjára kellett volna autót választania, és elhajtottam a picsába. Faluhelyen így mennek a dolgok. ;)

tizenot 2011.01.22. 18:27:45

@ystuc 146ti: Itt nem azzal van a baj hogy kinek mi a fő szempont. Itt azzal van a baj, hogy 500K-ért NEM tudsz a szempontjaidnak megfelelő autót venni. Van aki ezt látja, van aki meg nem és álmokat üldöz, közben meg nem jó döntéseket hoz.

Ha van a bankban 500 millió, meg van másik 500 milló ingatlanban, na akkor kezdhetsz el nyugodtan, a saját szempontjaid szerint autót nézni.

500K-ért NEM tudsz exkluzív autót venni, ez egy értelmetlen harc.
Nem az ujjamból szoptam ki, én is átéltem pár ilyet, nincs értelme harcolni.

magyar_ellenállás 2011.01.22. 18:29:58

@40EridaniA: "Akkor a praktikus nő az a guminő, ugye? Nem hisztizik, nem fáj a feje, megad mindent, amire csak vágysz."

Hát barátom, ha tudsz olyat, amelyik főzni is tud, és beszélGETni is lehet vele, majd szólj.

ystuc 146ti 2011.01.22. 18:30:29

@tizenot: De azért meg lehet próbálni, ugye? Ha ennyiért vett volna BMW-t, akkor tuti, hogy a világ legjobb vétele lett volna. Legalábbis az eddigi kommentekből nekem ez jött le.

Phrascarica 2011.01.22. 18:30:38

@ystuc 146ti: ezt a kérdést ne feszegessük, ha nem érted hát nem érted! Jó Alfázást!

magyar_ellenállás 2011.01.22. 18:31:14

@ystuc 146ti: "Hmm, én is felnőttem úgy, hogy a családi autó egy Skoda 100-as, majd később sok Dacia volt. Praktikusak voltak? Baromira. Elfértünk benne? El. "

Na, ebből is látszik, mennyire nem látsz messzebb a nózidnál. Ha nem sértődsz meg, nem fejteném ki... Úgysem jutna el a tudatodig a lényeg.

Bambano 2011.01.22. 18:31:23

@ystuc 146ti: van otthon pótos ifa, mindenre fel vagyunk készülve. traktor, kombájn, ifa, mtz, belarusz, még lehet, steiger is van otthon:)

nekünk mindig is ladánk volt, több is, én abban nőttem fel. szerintem egy rendes ezeröcsi a mostani hájpolt autók jelentős részét most is leverné, pl. 1.0 htp fóbia.

ystuc 146ti 2011.01.22. 18:32:05

@phrascarica: Nem az, hogy nem értem, hanem nem tudom. Gondoltam valaki végre felvilágosít.
Köszi, az alfázás nagyon jó, 10 éve teszem, imádom! :-)

magyar_ellenállás 2011.01.22. 18:32:45

@tizenot: Írtam a múltkor: lankadt fasszal nem lehet baszni, ha mást nem is, ezt fel kellene vésni a szerkesztőség bejárata fölé...

Mérges 1234 2011.01.22. 18:32:50

Én is állandóan ebben a dilemábban vagyok, kellene egy szép autó, ami igazán autó, és nem egy tömeg fos, mint Ford, Skoda, Seat, and so on....

De az elmúlt 2 évből tanulva, rájöttem ilyen nincs, nincs olyan autó, amivel elmász évi 30 ezret, gyönyörű erős, szép hangja van, a bő ülés masziroz, és közben évente mondjuk csak két olajcserére költesz.

Ilyen nincs, de pláne nem ebben az évjáratban.

Most megint autóvásárlás előtt állok, nagyon szeretnék, egy 2 literes benzines kis Volót, vagy valami hasonló szépet, mondjuk Saabot.

De egyre inkább gondolkodom egy fapados Toledon, vagy Skodán, mert rájöttem közlekedni akarok nem szopni.

És nincs időm minden hléten az autómmal baszodni, még akkor sem ha nem én magam csinálnám.

Közlekedni és autózni két külön dolog.

Majd tán évek múlva megengedhetem magamnak, hogy legyen egy mindenapokra alkalmas vasam, és hétvégére valmi igazán exklúziv durva benzintemető.

DE a családiautó és az élményautót egyben még nem találták fel.

Szép ez az alfa, de nem cdaládi autó, és nyilván haamr rámegy a vételár.

siriuswhite 2011.01.22. 18:33:01

Van a világon leszedhető vonóhorog és utánfutó is. Meg van oldva a "szemét" cipelése.
Én így látom

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.01.22. 18:34:44

@phrascarica: akkor is inkább volvo mint egy Alfa.

Phrascarica 2011.01.22. 18:35:05

@ystuc 146ti: ezt a kérdést ne feszegessük, ha nem érted hát nem érted! Jó Alfázást!
Meg aztán nem hiszem hogy 2 millió lenne a diffi egy 10 éves 166-os Alfa és egy 10 éves 5-ös BMW között. Egy BMW is szarkupac 1 millióért is!

Egyébként nem hallunk túl sokat Prokee 7-es BMWjéről azzal mi a stájsz?

SolymosD 2011.01.22. 18:36:16

MInden autót tönkre lehet tenni!

Legyen olasz, német vagy japán...

De amelyik 10 éves korára nem esett szét, az már elmegy még 10 évet... Alkatrész meg kell cserélni, ennyi.. és? Azért van, azért nem egybe öntötték:D:D Bár ma már kísérleteznek vele:D

lanciabacci 2011.01.22. 18:36:45

Én is gratulálok a nagy Alfához, legyen benne sok örömötök. Legyen olyan, hogy bármikor el lehessen vele indulni a tengerpartra gyerekestül.

tizenot 2011.01.22. 18:37:39

@ystuc 146ti: Meg lehet próbálni megvalósítani az álmokat, de tutkó szopás, ezt magyarázzuk páran.
Nem rosszindulatból mondom, csak tudom, mert én is megszoptam már párszor.

Sőt a cikkel se lenne semmi bajom, ha nem úgy írodott volna hogy "családi autót veszek", hanem úgy hogy "gyerekkori álom beteljesülése" és tudnám hogy 500K nem számít neki, hobbiautónak veszi, az ötödik lesz a garázsban. De így cumi lesz.

40EridaniA 2011.01.22. 18:38:52

@magyar_ellenállás: Ha mutatsz olyan *MEGFIZETHETŐ* igavonó állatot, amelyik az oly nagyon sztárolt praktikumon és tömegbe beszürkültségen túl képes birtoklási vágyat ébreszteni az egyszerű vásárlóban, úgy mint küllem-kellem-belbecs, bármilyen egyedi műszaki érdekesség, akkor folytathatjuk ezt a meddő vitát. Kinek mik az igényei és elvárásai egy autóval szemben.

Olyan 100 kommenttel ezelőtt már kifejtettem ezt, kár győzködni a másik táborban lakókat. Békésen is lehet egymás mellett létezni. Ez épp olyan, hogy a b*zikkal sincs addig semmi bajom, amíg nem az én s*ggemre pályáznak.

Phrascarica 2011.01.22. 18:40:27

@Gyurma73: nekem egyik sem, de ha már fegyverrel kényszerítenének választásra akkor a Volvo látatlanba :)
Alfát 166-ost már láttam, vezettem az nem annyira ütött szíven, Volvóból még csak régi 240-est 850-est és S70-est, de az S70 (2.0 Turbo) az kegyetlenül jobbnak tűnt mint az Alfa 166 :), sportszívás nem volt benne, de kb mindenben kellemesebb partner volt sokkal autószerűbb volt mint a 166 3.0-24.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.01.22. 18:41:13

Az biztos hogy az alfa jól tartja az árát:-))
10 évesen egy fillért nem ér:-))Az új árához képest.
mennyi most egy 159 es??10 milió??bruhaha

Phrascarica 2011.01.22. 18:41:33

@SolymosD: "De amelyik 10 éves korára nem esett szét, az már elmegy még 10 évet."
Az legritkábban az autó érdeme hogy lefutott 10 évet, sokkal inkább a gazdájáé!

siriuswhite 2011.01.22. 18:42:40

én azt a részét még mindig nem értem, hogy családi autónak mért ne válhatna be?

Kicsi a lábtér vagy a csomagtartó?
@ystuc 146ti is erre akart választ kapni szerintem. Ha neki nem számít a fogyasztás, mert fizeti akár mennyit is egyen. akkor az sem lehet felhozni ellene

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.01.22. 18:43:40

Én ennyi idősen inkább tömegterméket (opel,VW)veszek ahhoz legalább van alkatrész.

magyar_ellenállás 2011.01.22. 18:46:49

@40EridaniA: "Ha mutatsz olyan *MEGFIZETHETŐ* igavonó állatot, amelyik az oly nagyon sztárolt praktikumon és tömegbe beszürkültségen túl képes birtoklási vágyat ébreszteni az egyszerű vásárlóban, úgy mint küllem-kellem-belbecs, bármilyen egyedi műszaki érdekesség, akkor folytathatjuk ezt a meddő vitát."

Olyat csak örökölni lehet. :)

De most komolyan. Párom unokatesójának a férje olyan, hogy a kislányuknak csak és kizárólag olyan játékokat vesz, amit a kiscsaj rühell, de apuci egész jól eljátszik vele (kisautó, villanyvasút!). Eleinte vicces volt, de most már inkább szánalmas.

Tessenek megnézni az egész belsőség évek óta tartó (és a korábbi évek bevallott) küszködéseit, kókányolását, szenvedését a saját autóikkal... Nem tudom, melyik a könnyfakasztóbb.

Phrascarica 2011.01.22. 18:47:28

@Gyurma73: van ehhez is, annyira sok hogy még el is adnak belőle :)

magyar_ellenállás 2011.01.22. 18:48:48

@magyar_ellenállás: "Tessenek megnézni az egész belsőség évek óta tartó (és a korábbi évek bevallott) küszködéseit, kókányolását, szenvedését a saját autóikkal..."

Ja, és mielőtt sértődés lenne a vége: nekem nem fáj. Egészségükre.
Csak mikor ideológiákat kovácsolnak az egész mizéria köré, aztán legendák ködébe burkolják a valóságot, akkor már elkezd tikkelni a szemem.

Sanyi. · http://www.sopianaedeluxe.blog.hu 2011.01.22. 18:48:54

@40EridaniA: Én most cseréltem le az öreg kombit egy Xedos 6 2.0 V6-ra.
Belbecs megvan, pofásnak pofás, motor odabasz (7800 f/min). 144Le/1260kg
Ha a kasztni törik az gáz - ezt benyelem -, a többi alkatrész meg occsó. 9000 egy pár első tárcsa pl.
Évi 80.000 km-re számíthat. A 626-os relatív jól bírta. Karbantartás kérdése.

Phrascarica 2011.01.22. 18:49:12

@magyar_ellenállás: "Tessenek megnézni az egész belsőség évek óta tartó (és a korábbi évek bevallott) küszködéseit, kókányolását, szenvedését a saját autóikkal... Nem tudom, melyik a könnyfakasztóbb. "
Én élvezem, ilyenkor elmúlik a depim, látom hogy az életben vannak jó dolgok is, és hogy nem csak én szívok, más is, és ez így van rendjén :)

Phrascarica 2011.01.22. 18:50:41

@Sanyi.: "9000 egy pár első tárcsa pl."
bazz, ott valami gyanús, ennyiért vas árban sem jön ki :)

ystuc 146ti 2011.01.22. 18:51:15

@phrascarica: Én 4 évesen vettem az autómat, ott még megvan a 2 milla difi.

40EridaniA 2011.01.22. 18:51:42

@magyar_ellenállás: Ha úgy jött le, hogy a saját autókkal történő foglalkozás, kókányolás, bütykölés az egyenlő a szenvedéssel, akkor úgy vélem, súlyos fogalomzavar áll fenn. Javítsanak ki a megszólítottak, ha nem így van :)

Sanyi. · http://www.sopianaedeluxe.blog.hu 2011.01.22. 18:52:37

@phrascarica: 30% kedvesség volt a listaárhoz képest. Tényleg ennyi:)
Gátlók 25-től...ilyesmi

Phrascarica 2011.01.22. 18:53:53

@ystuc 146ti: Milyen autó az hogy 2 milla a diffi?

sajtkedvelő 2011.01.22. 18:56:45

"Második" autót az ember érzelmi alapon vesz. Aki megengedheti megának, már elsőt is. Nem minha szeretném az olasz autókat, de simán meg tudok érteni minden alfabuzit. Nekem Brerám van, ami kényelmetlen, nem lehet kilátni, sokat fogyaszt, szopok is vele néha, - az értékvesztéséről ne is beszéljünk - de valszeg mellém fogják temetni. Legalábbis nagyon remélem. :)

ystuc 146ti 2011.01.22. 18:57:16

@phrascarica: 156 SW 2,4 M-JTD 2004-es évjárat, majdnem full felszereltség, csak tolató radar nincs. 3,4 milláért vettem több, mint 2 éve, akkor az 5-ös bömös még 5 milla felett volt ugyan ebből az évjáratból hasonló felszereltséggel.

Phrascarica 2011.01.22. 18:58:10

@40EridaniA: pedig DE! Javitsa a szerviz, én hozzá nem nyúlok, jobb az autónak is, a szerviznek is, nekem is.
Max. kitakarítom, kereket cserélek, élvezem, nem bütykölök, nem kókányolok. Ezeket a Mai autókat könnyelműség hozzáértés -és szerszámok- nélkül varitykolni, a végén sokkal szarabbak lesznek és sokkal többe kerülnek.

Phrascarica 2011.01.22. 18:59:18

@ystuc 146ti: azért ezek nem egy ligában játszanak, újonnan sem!

SolymosD 2011.01.22. 18:59:42

Én ennyi idősen mint te inkább iskolába mennék:D:D:D

Az autó korát tekintve bejáratós:)

seniman 2011.01.22. 19:00:40

"Gyurma73 2011.01.22. 17:42:21
SOR HAT KERESZTBEN!!!
EZEK A SVÉDEK ŐRÜLTEK!!550ezer HUF"

Jó móka bármit javitani rajta:-)
Volt hozzá szerencsém egy vezérléscsere erejéig.A biturbó T6 meg méginkább.Ennek ellenére kéne.

Visszatérve a témához,jó kis autó ez elnövi a gyerekbetegségeit és szerethető autó lesz.Ezerszer egy ilyen,mint más gyarkan lenézett tipusok.Nem irok márkákat,mindenki izlése szerint helyettesitse be :-)

ystuc 146ti 2011.01.22. 19:00:48

@phrascarica: Nem tudom, az enyémnek az új ára 11milla volt. És bocsi, 3-as Bömöst akartam írni, nem 5-öst. Azzal egy kategória.

40EridaniA 2011.01.22. 19:02:13

@phrascarica: Úgy értettem, a Belsőség/Totalcar brigádnak nem szenvedés az ilyesmi. Egy "szimpla" autósnak már lehet kínlódás, ez nem vitás. De nem is erre a fogyasztói csoportra írtam azt, amit, mint ahogy a problémafelvetés is az expertekre vonatkozott.

magyar_ellenállás 2011.01.22. 19:04:34

@40EridaniA:
"Ha úgy jött le, hogy a saját autókkal történő foglalkozás, kókányolás, bütykölés az egyenlő a szenvedéssel, akkor úgy vélem, súlyos fogalomzavar áll fenn. Javítsanak ki a megszólítottak, ha nem így van :) "

Nem tudom, felétek mi a pálya, de itt Pusztakotkodácson a feleség meg a gyerek véleménye, érdeke, "szenvedése" is bekerül a "CSALÁDI" pakliba. Lehet, hogy mókás más reszelgetését olvasgatni, de az biztos, hogy pl. Csikós Zsolt feleségének a nevét nem aranyba, hanem a periódusos rendszer végén álló ritkaságok egyikébe kellene foglalni.
Nagyon szívesen megosztanám ezzel kapcsolatban a szerény véleményemet, de nem tartom szerencsésnek, hogy ország-világ színe előtt vájkáljak idegenek családi életében.

Nálunk az elmúlt 4-5 évben emlékeim szerint egyszer nem indult be az az autó, amivel időre mennünk kellett valahová. Soha kapkodva, sem éjt-nappallá téve kókányolni nem kellett, nem telefonálgattunk Simagöröngyöstől Timbuktuig alkatrészért, nem keresgéltünk, reszkető kézzel nagypapi lomjai között, hátha akad egy átalakítható kis bizbasz még az I. világháború előttről, ami fél napos reszelés után MAJDNEM pont beférne oda, ahonnan hiányzik a gyári kütyü... Stb.

Szóval, ne kövezzetek meg, én kérek elnézést, bennem van a hiba.

Kacorka 2011.01.22. 19:05:40

@ommm:

Üdv a klub-ban :-)

Amore-ra regisztrálni tessék (ha még nem)

Csík meg már megint jön a rom sprint-jével, tessék nézd meg az enyém mindjárt 30 éves és hogy néz ki :-)

Phrascarica 2011.01.22. 19:07:04

@ystuc 146ti: mára elolvadt kb 800 kilóra

ystuc 146ti 2011.01.22. 19:07:58

@phrascarica: Ennek azért majd nézz utána...

foolproof 2011.01.22. 19:10:19

Pista, ne haragudj, hogy kissé ünneprontó leszek , de ez nekem nem áll össze.

Alfa=családi ótó?

Na most, ez azt jelenti, hogy a pulyával, - akihez ezúton is gratula- mindenhová együtt mentek az első időkben, mert ugye szíp, nagy, biztonságos a 166-os. Eltelik pár év, és a gyerkőc(ök) bizony sokat utaznak majd az anyukájukkal ide-oda, nem kirándulási célból. Akkor majd te ütöd a kis Y-t, merthogy a család menjen inkább a nagyerős limóval(for safety & security, of course)? Felteszem neked a meló miatt majd másfele is rohangásznod kell majd akkor (is).

Úgyhogy szerintem ez a flotta (166+Y) egyelőre rövid távú megoldás, az igazi majd egy ótó méretű ótó (min. alsóközép NCAP 4*+) lesz a családnak rövidebb távra, a teljes pereputtynak hosszabb távra pedig az igazi céges ótó category, valami szigorúbb felső-közép, aminek te is odaléphecc, ha már nem szuszog ott a kiccsalád v. liheg a nyakadban a traffipax!

1ébként én is tervezem a családi flottát, egyik céges, alvázas diesel terepjáró(nem pick-up), Made in Japan, másik min. V6-os családi, petrol/gas, lehetőleg nem széthajtva, állapotot nézve, márkák made in GER/JAP. A durva az, hogy ügyesen keresve 4 M-ből a 2 ótó kijön, és még 10 évig azok is maradnak. Zsír fapad Octi/Ceed/Leon/et al.-nál azért vonzóbb opciók.

Harkov 2011.01.22. 19:12:06

Ugyanezt az utat jártam be én is kis kitérőktől eltekintve.Eladtam az unalmas szürke de végtelenül megbízható és keveset fogyasztó Golf3-at ,hogy vegyek egy nagyobb családinak csúfolt autót.Először beleszerettem egy 2.5 TDI Audi 100 Avantba.Németországi 1 tulaj valós 270 ezer kilométer bőrös,digit klíma stb.mire eladtam a kocsimat elvitték...Utána jött a nagy országjáró autóvadászat.Annyit mentem, hogy akár Grönlandról is megfordulhattam volna annyi nepperdumát hallgattam végig, hogy akár könyvet is írhatnék.A vége egy E36 1.8i Touring lett 149 ezer kilométerrel.:-)

40EridaniA 2011.01.22. 19:15:17

@magyar_ellenállás: A cikkírónak ilyen vészhelyzetek esetére ott van Y(psilon)-ja. Lehet hogy tévedek, de kétlem, hogy első és egyetlen autónak bevállalta volna a 166-ost.

Nálam is van két autó. NEM, nem vagyok burzsuj, csak tudok számolni. A pénzkérdésen túl a nem várt eseményeket és igényeket (meghibásodás, törés, lopás, 99,9% rendelkezésre állás, stb.) is belevettem az egyenletbe a második autó vásárlása előtt. Fejemet rá, hogy a szerző is így járt el.

Don 166 2011.01.22. 19:21:42

@phrascarica: Még annyit elmondanék erről az autóról, hogy ez egy 1490 kg-os autó. Inkább azt mondanám egy sportlimuzin. Ehhez a verdához egy kemény futómű dukál amely segítségével az ember a seggével érzékeli az utat. Ezért is szeretjük, ha nem szeretnénk akkor vennénk egy Citroen C5-öt. Hidd el ezzel ugyan úgy ha nem jobban be lehet venni egy kanyart nagy sebességgel mint bármelyik kategóriatársával. A kormánymű szintén jó, pont ezen viselkedése miatt nem egy agyon szervózott manager limbó hintó szervó. Ennek van visszajelzése, és a kevesebb kormányfordulat is csak káros lenne. Ezt a kormányt fogni kell nem olyan módon ahogy a kislányok a brét fogják, hanem keményen kell markolni, mert a hirtelen gázadáskor ébredő nyomaték kitépi egy kivályúsodott úton a kormányt a kezedből.Speer nincs. A fék pont ugyan ilyen, azt kapod amit nyomsz neki, nem a puhapöcs szervós bólintós fék ez sem. A négydugattyús Brembo fékek nagy jól teszik a dolgukat. Azért megjegyezném annak ellenére hogy kedvelem a BMW-ket, egy 6-os bömösön még mindig kúszófékes nyergek vannak.Ha valaki ezeket a negatívumokat mondta neked az nem autózott eleget, és nem törődött eleget egy ilyen verdával. Szerintem.

subtotal 2011.01.22. 19:24:50

@phrascarica:
@ystuc 146ti: Szóval az a helyzet, hogy összehasonlítható BMW-ket dupla ennyiért lehetne megvenni.
Az egyikért elég lett volna Bécsig elmenni :)
suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=139884022&origin=PARK
A másik jóval messzebb van:
suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=139884022&origin=PARK

Szóval Alfát meg ott is annyiért adnak, amennyiért Ommm vette és ezért biztos nem véletlen:
suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=116745873&origin=PARK

karlov 2011.01.22. 19:27:57

Hát az Alfa az az autó amit nagyon szeretek de vásárláskor az ész érvek győznek ...
De egyszer remélem egy találkozón ki lehet próbálni....

Phrascarica 2011.01.22. 19:29:10

@Don 166: szerintem meg közel sem, de hát a 166-ost is megveszi valaki (mondjuk elég kevesen)

ystuc 146ti 2011.01.22. 19:29:48

@subtotal: Ahogy később javítottam is, 3-as bömöshöz hasonlítottam a sajátomat.
És ahogy írtam, örülök, hogy olcsóbb, így könnyebben jutottam hozzá. És majd ha eladom egyszer (egyelőre nem tervezem), akkor ismét könnyebb lesz megvenni egy Alfát. Nekem ez így nagyon jó.

SolymosD 2011.01.22. 19:29:59

@foolproof: zerintem a nők nem szeretik a hosszú, nem látható fenekü autókat:)

Ismertem olyat aki vett magának egy GTV-t és folyton lenyúlta az asszony:D

De olyat is aki meg 166-al jár és Asszonynak meg van egy kombi 156, ez megoldható.

A kis autó meg városban ideális.

Phrascarica 2011.01.22. 19:39:37

@Don 166: nagyon más fogalmaink vannak a sportos autóról, egy ilyen Alfa nálam nem üti meg a "sportos" szintet, egy 4 ajtós 5 méter hosszú 1500 kg-s 190Le-s első kerék hajtású autó a 4 sebességes automata váltójával az minden csak nem sportos, inkább olyan kellemes túraautónak mondanám.

Don 166 2011.01.22. 19:42:01

@Csikós Zsolt: Gratulálok a verdához ! :-)
Nekem 8 éve van meg, az Alfa Amorén van pár de az enyém volt az első a tagok közül. Évi 65-70 ezret beleverek, de az együtt töltött 8 év után a mai napig szívesen ülök bele. Ez a cuore sportivo érzés. Persze ilyen futásteljesítmény mellett költeni kell rá de ha megkeresi az árát akkor megéri a feeling. Ez egy 2,0 V6 TB. Természetesen volt vele gond de a megtett kilométer alapján lehetett is. A motor egyszerű mint a faék, egy igazi remek, de ez az összes V6-ra értendő. Vannak hozzáértő jó szerelők, bár nem sok de aki ért hozzá abban megbízhatsz. Az Alfa Amorén kaphatsz hozzá segítséget, szívesen adunk jó tanácsokat. Érezzétek jól magatokat a kocsiban, nem bánjátok meg.

subtotal 2011.01.22. 19:42:29

@ystuc 146ti: én meg az azonos kategóriát néztem (166 vs 5er)

Egyébként egy ilyet én is bevállalnék Alfából:
suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=139526631&origin=PARK

Ez meg mégjobb:
suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=138267320&origin=PARK

Ez meg az összevethető BMW:
suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=139361230&origin=PARK

6-8ezer euró, vagy 40-50% plusz.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.01.22. 19:43:49

Az a jó hogy manapság filérekért lehet venni nagyköbcentis régi viszonylag gyenge autókat mert mindenki fél a nagyköbcentitől.
pedig Ma már abszolút nem lényeges a köbcenti ,mert minden TELJESÍTMÉNY ALAPON VAN!!!
TEHÁT EGY 2000köbcenti (2600 alatti) kocsikat fillérekért lehet kapni ,pedig lehet hogy egy 1999 köbcentis autó semmivel nem fogyaszt kevesebbet mint egy 2,3 as.

Phrascarica 2011.01.22. 19:45:15

@subtotal: "6-8ezer euró, vagy 40-50% plusz. "
Nah, vajon miért a felár? Hülyék ezek a németek, hogy megveszik a BMW-t sokkal drágábban is (és hamarabb).

karlov 2011.01.22. 19:45:16

Papír kutyák,megvette mert szerette....

subtotal 2011.01.22. 19:51:20

@phrascarica: azért ezt
suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=139361230&origin=PARK
én ennyiért bevállalnám, ha mostanában keresnék cserevasat. még akkor is, ha a HauptUntersuchung 1900/01-ig jó rá :DD és alapvetően egy faceliftes 3er Touring-ban gondolkodom, dízelben.

Phrascarica 2011.01.22. 19:53:45

@subtotal: azért ezt én is bevállalnám, de megvárom a következőt és keresek egy prémium szeleksönt.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.01.22. 20:03:26

neked még ez is jó lett volna,nekünk itthon sajna nem.Azért ez egy "kicsit" komoyabb autó:
www.hasznaltauto.hu/auto/audi/a6/audi_a6_avant_quattro_2.2_s6_6seb_kezi_s4_s6-4449964

Waxolo 2011.01.22. 20:04:29

@ommm: - Kéne
Bár, az "Egész pofás volt szemböl"-öm van 85%-ig.

The Good Boy 2011.01.22. 20:10:43

grat az autóhoz. és a poszthoz is.
Az elején az audi szopás, nekem is megvolt tízen x éve, amikor dízel szivar 100-as dízelt akartam venni. Egyszerűen nem volt olyan, aminek a torka ne lett volna véres. És mind aranyárba volt. Meg ment a duma az alukasztniról, ami nem rohad soha el, miközben majd mindegyiken már messziről látszott, hogy nem sérülésmentes. Végül egy lancia thema 2,5 TD.-nél kötöttem ki. Én is éjjel vettem (miután egy világvégi faluban majdnem felrobbantam dühömben egy hibátlannak mondott kb. 40 ló erejét bemutató sem tudó,amúgy kiváló kasznijú autó képében megszűnt a szerelem), a motornál az egyetlen támpont az volt, hogy elemlámpa fényénél néztem meg a kartelfüstöt (vagyis annak a hiányát). És nem is volt szinte semmi baja amíg nálam volt

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.01.22. 20:15:58

@The Good Boy:
"Meg ment a duma az alukasztniról, ami nem rohad soha el, miközben majd mindegyiken már messziről látszott, hogy nem sérülésmentes. "
és van aki el is hiszi:-))
csak két tipus van aluminiumból A8,a másik az A2:-))

Yaesu 2011.01.22. 20:19:22

ommm,

Gratula a géphez, főleg ennyiért. Ahhoz képest, hogy 10 éves a gép, így ahogy leírtad, nagyjából gánymentes, Mo.-n ilyen korú 166-ot ilyen állapotban lehetlenség találni. Én is vadászok faceliftes V6-os 166-ot, de a sok barom csak dízellel vette. :( Ha lenne szép állapotú régebbi V6 nálunk, alighanem elcsábulnék.

kultúrpesszimista 2011.01.22. 20:31:30

@tizenot:

Nettó baromság, amiket írsz... Írd inkább, hogy gyáva vagy, de ne ideologizáld már meg, hogy mit miért NEM csinálsz...

SolymosD 2011.01.22. 20:32:06

@Gyurma73: szerintem az alu akkor sem rohad ha törik:)

de ugye mivel nyilván való hogy a gyári korrózióvédő bevonatra gondolt, ami nem alu, ezért te sem tudod miről beszélsz, de trollkodni tudsz:)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.01.22. 20:40:28

@SolymosD: nem ,sokan próbálják rásütni mindegyik Audira hogy alu.
Amúgy ha törik borzasztó drága javítani,az országban kb ketten csinálják aranyárban.

1kutya 2011.01.22. 20:41:46

@ommm:

grat, balesetmentest közlekedést hozzá!

bár én az általad felsorolt kritériumok alapján egy 156 sw-re gondoltam volna, de ez sem rossz!

kultúrpesszimista 2011.01.22. 20:42:21

@Doubledecker:

Egyszerre szánalmas és vicces, amit művelsz. Másokat próbálsz meggyőzni, miközben szemlátomást magadat győzködöd. Felesleges, mert a megrögzött baromságaid nem mindenki veszi meg. Akkor tételesen.

"az elmúlt 2 évből tanulva, rájöttem ilyen nincs, nincs olyan autó, amivel elmász évi 30 ezret, gyönyörű erős, szép hangja van, a bő ülés masziroz, és közben évente mondjuk csak két olajcserére költesz."

De, van ilyen. Típusok később.

"Ilyen nincs, de pláne nem ebben az évjáratban."

De.

"Most megint autóvásárlás előtt állok, nagyon szeretnék, egy 2 literes benzines kis Volót, vagy valami hasonló szépet, mondjuk Saabot."

És majd a végén veszel egy Skodát vagy Opelt, figyeld csak meg! A magadfajta már csak ilyen: álmodozik, majd berezel. Fácánleves... á, inkább zöldborsóleves. Mindkettő finom, de ugye...

"De egyre inkább gondolkodom egy fapados Toledon, vagy Skodán, mert rájöttem közlekedni akarok nem szopni."

Hajrá!

"És nincs időm minden hléten az autómmal baszodni, még akkor sem ha nem én magam csinálnám."

Ó, persze. Kifogás No. 1.

"Közlekedni és autózni két külön dolog."

Hülyeség. Kifogás No. 2.

"Majd tán évek múlva megengedhetem magamnak, hogy legyen egy mindenapokra alkalmas vasam, és hétvégére valmi igazán exklúziv durva benzintemető."

Minden nap az utolsó nap. Akármikor vége lehet a bulinak. Évek? Mindig a 'majd'? Ahogyan Laár énekelte a KFT-ben:

"Ugye, fáj a szíved, hogy ez nem a tied.
S közben eltelik a hatvan-hetven év - amíg élsz.
Ugye, fáj a szíved, hogy ez nem a tied.
És eltelik a hatvan-hetven év.

A filmszínházak játsszák
legszebb álmaid,
és Concorde-szárnyon szállnak
Trabant-vágyaid..."

"DE a családiautó és az élményautót egyben még nem találták fel."

Akkor sorolom. Alfa Romeo 166, 164, 155, 156, 75. Lancia Thema, Kappa, Thesis. Saab 900, 9000 (Aero), 9-3 (Griffin), 9-5. Volvo 460, 850 (T5), S70(R). Rover 75, MG ZT. És ha még engedékenyebb vagyok, a mai autókhoz képest egyszerre lehet rajongás (élmény) és praktikum (családi autózás) tárgya egy '90-es évekbeli Honda Civic sedan, Mazda Xedos6, Honda Legend.

De te csak maradj a SEAT feliratú borsólevesnél. Végül is...

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.01.22. 20:49:41

@kultúrpesszimista:
azért egy M5 -öt is el tudnék képzelni élményautónak:-))
Csak egyenlőre nem állok úgy....

Krisi 2011.01.22. 20:51:37

@Sanyi.: öreglány azért jó kezekbe került?

kultúrpesszimista 2011.01.22. 20:53:03

@Gyurma73:

Igen, de az M5-öst - gondolom - Doubledecker sem vonta kétségbe, egy BMW mindig triviális választás, pláne Magyarországon. Gyors és élvezetes vezetni, de nem különösebben szép/egyedi. Legalábbis nekem.

2011.01.22. 20:54:27

Remek sztori, de tipikus példa arra hogy miért nem tartom semmire a tisztelt Totalcar legtöbb cikkírójának véleményét. Ugyan már, mit lehet adni annak a véleménye, aki csak ilyen szarokat tud megengedni saját pénzén? És ennyiért még tökéleteset is akar. Ugyan, komolytalan!
Karotta is az volt de legalább viccesen, ízesen!

kultúrpesszimista 2011.01.22. 20:55:30

@Én a blogger:

Szerintem te vagy komolytalan. Takarítsd össze a nyálad, irigy kutya!

fogash 2011.01.22. 20:56:09

"de én aszondom amíg nem tudsz felböfögni pár millát egy kocsira, addig kár a vagizó faktorra menni."

vagizó faktorra a te korosztályod megy. Ennyiért én is megvenném, azért hogy ÉN jól érezzem benne magamat. :)

Gratula a vételhez, igen szép darab, bár én lehet, hogy bontanék hozzá egy kézi váltót...

Bambano 2011.01.22. 20:56:20

@Én a blogger: inkább annak adnál a véleményére, akinek fussa 600sel-re a júdáspénzből?

Phrascarica 2011.01.22. 21:14:05

@Gyurma73: nem nagyon állnak érte sorba :)

Sandree80 2011.01.22. 21:14:34

Gratula a vashoz, remélem sokáig örömet szerez majd. A sok fikázót meg felejtsd el, olyanok szidják az ALFA-t, akiknek még nem is ültek ilyen gépben.
Megbízhatóság: Pár hónapja egy német lapra tévedtem, ahol megbízhatósági összehasonlításokat néztem, és csodák csodájára a 159-es ALFA, a Passat előtt volt...
Ez is azt bizonyítja, rossz márka nincs, csak rosszul sikerült típus.

kultúrpesszimista 2011.01.22. 21:14:56

@Gyurma73:

Ezt azért nem nevezném élményautónak.

Kombi. Automata. A Renault ehhez túl kommersz. Talán egy Safrane V6. De akkor már inkább egy Citroen XM (kimaradt a fenti felsorolásból).

kultúrpesszimista 2011.01.22. 21:18:38

@Sandree80:

"Ez is azt bizonyítja, rossz márka nincs, csak rosszul sikerült típus."

Meg még rosszabbul sikerült tulaj.

ommm 2011.01.22. 21:20:08

@fogash: A kéziváltósnak kéttőmegű a lendkereke, ennek nem. Ha pedig beadja a kulcsot, nos, lehet venni, felújítani, ez benne van, ennyi egyelőre nem riaszt el :)
De köszönöm.

siriuswhite 2011.01.22. 21:22:33

@subtotal:
kicsit túrj bele jobban, pont azokat találtad meg amik közel sem elfogadható állapotúak!

www.hasznaltauto.hu/auto/audi/a6/audi_a6_avant_quattro_2.2_s6_6seb_kezi_s4_s6-4449964

ez mitől komolyabb autó? ilyen formatervvel inkább a bóvli elnagyolt szavak jutnak eszembe!

Wick 2011.01.22. 21:26:02

@phrascarica: hát van némi rálátásom, hogy a SZAKszervízekben miket művelnek a melósok, maradjunk annyiban, hogy az ott dolgozók legalább negyedénél nem nagy mutatvány nagyobb agysebésznek lenni autószerelés témakörben. Szóval ha nem haragszol, én NEM vinném márkaszervizbe, csakis és kizárólag olyasmiért, amit ők tudnak megcsinálni (kulcs felkódolás pölö, vagy ECU-Immo összelövés).

tizenot 2011.01.22. 21:26:47

@kultúrpesszimista:

"és közben évente mondjuk csak két olajcserére költesz."

"rover 75"

Telitalálat tesvír :D

kultúrpesszimista 2011.01.22. 21:29:21

@tizenot:

Telitalálat, bizony. Persze tudom, neked a Zopel a Zigazi. Tesvírecsém.

Wick 2011.01.22. 21:31:25

@magyar_ellenállás: Nincs benned hiba. Csak ne hittéríts. (ezzel mint egy explicite elküldve a hülye tömeget az anyjába, amiért merészel olyasmit venni, amitől nem önti el reggelente instant hányinger).

Amúgy ettől a "hülye aki nem praktikus autót vesz" témakörtől feláll a szőr a hátamon, ha én meg tudok oldani mindent azzal amit vettem, akkor hadd legyek már vele boldog, ommm is majd szépen hazaviszi bármi mással az ikejásbútort, oszt pont nem fogja érdekelni a praktikum, mert az esetek 99.8%-ában az egyik létező legszebb hangú autóban fog csücsülni.

Vladislav úrfi 2011.01.22. 21:31:52

@Én a blogger: és mások: miért komolytalan? akkor lenne komoly ha 5 millióért vett volna 2 éveset? bármelyik 'prémium' autót nézed, rohamosan csökken az áruk az idő előrehaladtával. a 11 éves jó állapotú valaha 'prémium' (nem ez a lényeg) nem lehet komoly? ha Pista bebukja, el fogja ismerni ebben biztos vagyok.

subtotal 2011.01.22. 21:32:50

@siriuswhite: hmmm...melyik nem az? Az Alfa, a 7es vagy az 5ös?

Gondolom az S6-ot érintő kommentet nem nekem szántad, de annyit erről a típusról, hogy német rokonunknak volt egy ilyen vagy 6 évig és az egyetlen gondja az volt, hogy a digitklíma panelje kiment. Igaz, az övé törésmentes és tökéletesen gondozott volt.
Most egy A4 alapú S4-ese van.

galex82 2011.01.22. 21:33:50

Gratulalok Pista!
Szep auto, irigykedve olvastam beturol beture. Nekem 164-esem volt, imadtam, es megbocsajtottam minden hibajat:)
Egy alfas mindig alfas marad, akkor is, ha epp nem alfaja van:) (most itt a szigeten vauxhall-al nyomulok XD )

Wick 2011.01.22. 21:37:51

@Csikós Zsolt:

Aaaz munka! Én a gtv6-tal én a 2004/5-ös téli szezont kihúztam 1330 liter benzinnel (12.500 kilométerre). A legszebbet a b/g 3.0 12V 164-es zabálta, 300-330km-et ment el a (papíron) 48 literes pótkeréktartállyal színtiszta Budapest...

potyesz 2011.01.22. 21:39:18

Gratula Pista, nekem is tetszik a V6-osod. Szep az alfa nagyon.

subtotal 2011.01.22. 21:47:04

@Gyurma73: haverom főnökének volt ilyen, csak állandóan volt vele valami ami miatt a szerviz kezelgette.

@kultúrpesszimista:
"Akkor sorolom. Alfa Romeo 166, 164, 155, 156, 75. Lancia Thema, Kappa, Thesis. Saab 900, 9000 (Aero), 9-3 (Griffin), 9-5. Volvo 460, 850 (T5), S70(R). Rover 75, MG ZT. És ha még engedékenyebb vagyok, a mai autókhoz képest egyszerre lehet rajongás (élmény) és praktikum (családi autózás) tárgya egy '90-es évekbeli Honda Civic sedan, Mazda Xedos6, Honda Legend."
Azért van ebben a listában pár, khmm, szemöldökráncolásra okot adó típus:
Volvo 460? Szerintem egyik kategóriának sem felel meg, a Rover 75 is csak a családinak, az MG ZT inkább.
A Civic és a Xedos6 pedig a családinak nem felel meg, az élménynek is csak csúcsmotorral, egyébként csak úgy, ahogy Hugh Grant mondta: hihetetlen, de élmény :)

tizenot 2011.01.22. 21:55:25

@kultúrpesszimista: Nesze okostóni:

Ford mondeo 00-03:
www.reliabilityindex.com/reliability/search/69

Rover 75 99-04:
www.reliabilityindex.com/reliability/search/170

Meg a szeretett alfátok (sajna 166-os nem volt):
www.reliabilityindex.com/reliability/search/2
www.reliabilityindex.com/reliability/search/4

Oszt' ne felejtsd el megnézni az "average repair cost" mezőt se.

Rover 75 mi? Na kábé ennyire vagy képben...

kultúrpesszimista 2011.01.22. 21:56:47

@subtotal:

A Volvo 460 Turbo nagyon kellemes darab, élménykedni és családnak is. Érdemes kipróbálni, ha van rá mód. Több ismerőmnek van pont ilyen (440 is, ami nagyon hasonló.). A Xedos6 meg tökéletes egy családnak, finom a motora, futóműve is, ahogyan egy korabeli Hondának is, de szerintem ezt bizonygatni sem kell.

Hihetetlen, de tényleg. A 90-es években egy Daihatsu Applause is családi autónak számított, ahogyan az is volt. Nem hallottam panaszt, hogy hajjdekicsi autó...

Aki szerint nem családi autó egy Xedos 6, az vegyen valami öklendetes egyterűt vagy SUV-ot, meg is érdemli, már elnézést.

kultúrpesszimista 2011.01.22. 22:04:33

@tizenot:

Pont te vagy az okostóni, aki ebből indul ki (citálhattál volna akár ADAC statisztikákat is). Minimálisan sem érdekel. Számomra egy dolog a mérvadó: a személyes tapasztalat. Vagy szavahihető ismerősök, barátok tapasztalatai. A tagadhatatlan személyes szimpátián túlmenően az ismerősok tapasztalatait is beleszámítottam (amiben persze benne lehet némi elfogultság is... ...és?).

tizenot 2011.01.22. 22:07:48

@kultúrpesszimista: "Számomra egy dolog a mérvadó: a személyes tapasztalat"

Jó objektív véleményed lehet akkor.

siriuswhite 2011.01.22. 22:08:43

tizenot

tanulj meg angolul!

Szia

subtotal 2011.01.22. 22:09:39

@kultúrpesszimista: asszem definiálnunk kellene a családot és az élményt is. :)

195 centivel nekem max a Legend jöhetne a japók közül.
A 440/460 és a 850 is a kormányon ébredő hajtási befolyások miatt nem jöhet szóba.

ystuc 146ti 2011.01.22. 22:12:11

@tizenot: Te inkább a médiának, meg a "szakértőknek" hiszel? Neked inkább megmondják, hogy mit vegyél, és beállsz a sorba? Hmm, miért érzem azt, hogy nem akarok ilyen lenni?

kultúrpesszimista 2011.01.22. 22:14:03

@subtotal:

Hajtási befolyás a széria 440-460 turbonál nincsen, ez bizton állíthatom. A T5-nél már igen. Ha tuningolod a 4-eseket (+40-60 LE kb), akkor van hajtási befolyás, na de kérdezem, és akkor mi van? Nem kényes, nyafka homokos vagyok, hogy ez számítson. Sőt, ez élmény. (Ahogyan az is sajátos élmény, amikor egy hátsókerekes küzd télen...)

kultúrpesszimista 2011.01.22. 22:16:19

@ystuc 146ti:

Szerintem hagyjuk is, válaszra sem érdemes. Menthetetlen. És mennyi ilyen van sajnos! Megannyi önálló véleményalkotásra képtelen, a sztereotípiáknak felülő szürke egér... :-(

siriuswhite 2011.01.22. 22:17:43

Ha már statisztika, akkor házon belül népitélet.

Mondeo (2000-2006) 7.63
Alfa 156 7.64
Lybra 8.15
Avensis 8.08
Vectra 7.74
E46 7.78
C 7.05
A4 7.79

Az összes tipus egy korú, nem a legjobbakat/legrosszabakat halásztam ki!

kultúrpesszimista 2011.01.22. 22:18:46

@siriuswhite:

Ja igen, Lancia Lybra! Még egy típus a családi+élményautó kombóhoz! :-)

tizenot 2011.01.22. 22:21:23

@siriuswhite: Azért képben vagy ugye, hogy én az összesítést linkeltem, te meg egy egyedi reviewt?

Nyilván a legszarabból is van olyan ami soha nem fog tönkremenni, és a legjobból is lesz olyan ami szarrámegy.

tizenot 2011.01.22. 22:22:57

@siriuswhite: ok cicu, akkor most szedd ki a dízel mondeokat és hagyd benn a benzineseket, lássuk mi az eredmény úgy :D

tizenot 2011.01.22. 22:25:31

@siriuswhite: Na ja, csak ez SZUBJEKTÍV. Érted? Van aki 4 csillagot ad alfára, hiába költött rá 2.000.000-t, mert szereti. A másik statisztika meg az elköltött zsetont meg a meghibásodások számát méri.

Érted a különbséget? szubjektív vs objektív? Vágod?

siriuswhite 2011.01.22. 22:29:28

mondeo az is, ha dízel ha benzin.
Egy autó értékelése meg nem merül ki abban, hogy elindítom leállítom kettő között elfogyott 5 liter benzin. Számít az is, hogy elhányom e magam a láttán (Mondeo)
vagy fülig ér a szám (156)

Női példát lehetne felhozni...

subtotal 2011.01.22. 22:32:04

@kultúrpesszimista: engem kifejezetten zavar, lehet hozzászoktam a hátsókerékhajtás ezt nélkülöző pontos irányíthatóságához és ahhoz, hogy hátsó kerékkel is lehet kormányozni :)
A télen küzdő hátsókerékhajtás számomra ismeretlen, mondjuk az enyémeimen mindig jó téligumik voltak, sokat segít.

kultúrpesszimista 2011.01.22. 22:36:47

@subtotal:

Kerülhetsz még csúnya helyzetbe, hiába 100%-osak a téli gumik. Nem kívánom. BMW mániás barátom - szerintem még nálam is jobban, de legalábbis vakmerőbben vezet - szidja a hátsókerekes autókat, csúnyán megjárta párszor. Szóval nekem nem igazán kéne RWD, csak FWD vagy 4WD.

vitya25i 2011.01.22. 22:38:18

@ps3peter: Ne haragudj a véleményemért, én is bimmer fan vagyok, de az e60-nak egy gyalázat a belseje. A műszerfal, az óracsoport, az ajtókárpit... ez a bangle amit csak tudott, elb***ott. Mondom ezt egy e34-ből. Peace.

subtotal 2011.01.22. 22:43:43

@kultúrpesszimista: akkor én feltenném a kérdést, hogy biztos jó forrásból tájékozódsz-e. Egy BMW mániás, aki szidja a RWD-ot? Hmm-hmm...

subtotal 2011.01.22. 22:45:33

@kultúrpesszimista: akkor én feltenném a kérdést, hogy biztos jó forrásból tájékozódsz-e. Egy BMW mániás, aki szidja a RWD-ot? Hmm-hmm...
Ahol már a jó téli gumi és az elektronika sem segít, ott már szerintem az FWD sem sokat tud tenni...egy AWD még talán.

Super aGyuri 2011.01.22. 22:46:30

Hogy lehet évi 60-80 ezer kilométert utazni? Ezt már egy taxistól is kérdeztem, ő megmagyarázta. Gyerekek, évi 60 ezer km az néhány autómentes pihenőnapot is számolva napi 200 km!!!!!!

Én minden áldott nap kocsival járok dolgozni és haza, a hétvége mindkét napján megyünk valahova a családdal, de nem volt olyan kocsim, amelyikben eladáskor 30 ezernél több km volt (na jó, egy igen, de azon valamilyen oknál fogva több mint háromévesen adtam túl - btw. céges kocsikról beszélek)

Pontosan 1000 km-t megyek havonta, ebből kb. 900 km Bp-en.

Magyarországon hol vannak olyan távolságok, hogy 60-80 ezret be tudtok verni egy kocsiba? Vagy külföldre jártok dolgozni naponta? Vagy itt mindenki sales rep?

Hozzáteszem, ha vennék egy jó állapotú Xedos 6-ost (ami vágyam egyébként), az tuti, hogy csak havonta egyszer mennék vele egy kört. Vétek egy szépen megőrzött öreg csodát televerni kilométerrel...

31 ezer km-rel vettem hobbi célra egy II. generációs MX5-öst 3 éve, és még nincs benne 35. (Idén lesz 9 éves)

seniman 2011.01.22. 22:51:41

"De akkor már inkább egy Citroen XM (kimaradt a fenti felsorolásból). "

Mi benne az élmény?Amikor a hatszáz érdeklődőből a hatszázegyedik tudatlan megveszi végre bagóért fél év hirdetés után?A Citroennek talán egy élményautója van,a Saxo VTS.

(Meg a Xsara/C4 WRC)

Sanyi. · http://www.sopianaedeluxe.blog.hu 2011.01.22. 23:03:17

@Super aGyuri: Heti két nagyobb vidéki körrel (300 retur)simán összejön egy évben.
Üzletkötőnek, területi képviselőnek, stb.
Nekem műszaki ellenőrként is megvan.

kultúrpesszimista 2011.01.22. 23:14:03

@subtotal:

Pedig tényleg az. :) Audi, BMW. Idáig lát szegény... Hadd ne nevesítsem, így van. (Egyébként négykerekezik, most épp Range Rover, de előtte Quattro 1.8T)

Верховина 2011.01.22. 23:27:30

@Super aGyuri:

Elég könnyen összejöhet. Ismerősöm naponta járt Várpalotáról Pestre dolgozni. Az alaphangon napi 200 km.

A másik, amit nem értek. Illetve értem, de mégse. Szóval oké, hogy vigyázol az autóra, és alig használod, így valóban jó állapotban maradhat. Viszont akkor minek megvenni? Mert tényleg vétek televerni egy álomautót sok kilóméterrel, de ha én tehetem meg, az más tészta.:D

Z o z ó 2011.01.22. 23:35:47

Pista!

1)Gratula,nagyon szép
2)kevés 10éves autót találtál volna amire még évekig nem kell rákölteni
3)CD-s gondokra ott a Dension:)

McK (törölt) 2011.01.22. 23:50:53

@kultúrpesszimista: "Kerülhetsz még csúnya helyzetbe, hiába 100%-osak a téli gumik. Nem kívánom. BMW mániás barátom - szerintem még nálam is jobban, de legalábbis vakmerőbben vezet - szidja a hátsókerekes autókat, csúnyán megjárta párszor. Szóval nekem nem igazán kéne RWD, csak FWD vagy 4WD"

Az a BMW mániás barátod valószínüleg vagy poszteren,vagy csak elméletben birtokolt 30 évnél fiatalabb BMW-t..
Való igaz,hogy kell hozzá némi vezetési tudás,és mindenképpen JÓ téli gumi,de hagyjuk ezt a hülyeséget az elakadó BMW-kről,mert baromság.
Közel 50-50%-os a súlyelosztásuk..
Ahol az elakad,ott elakad más is..
Nem akadtam el az elmúlt 10 évben,pedíg én akkor megyek ki,ha más bemegy,mert sok hó esett.

McK (törölt) 2011.01.22. 23:54:24

@Super aGyuri: Miért Magyarországban gondolkodsz?
Európa normális országaiban az emberek eljárnak dolgozni 100-150km-re..
AUTÓPÁLYÁN ez egy óra..se..
Megy vele napi 300-at.
Simán..
200 ezer után úgy néz ki,mint egy új..
MITŐL KOPOTT VOLNA EL?
Megkíméltebb,mint egy magyar 70 ezres..

hauptrichter 2011.01.23. 00:03:59

@siriuswhite: Azért egy Mondeo-tól nehogy már elhányd magad.... hú de jó dolgod lehet neked...

Super aGyuri 2011.01.23. 00:15:21

@Верховина: Van benne logika.

Egyik barátom szokta mondani, hogy ne tévedjek, nem én vagyok az autóért, hanem az autó van értem...
(De én ezt nem értem :))

@McK: Ez is igaz!

Pláne, hogy a magyar 70 ezresben is simán lehet 200 ezer km, ugyebár.

De azért Édesanyám tartja a rekordot: 2001-ben vettünk neki egy Daihatsu Cuorét, 93 ezer km-rel (vagy ki tudja, mennyivel, de az órában annyi volt). Még nincs benne 100. (Mi nem tekerjük vissza, esküszöm, tehát a 9 év alatt 6 ezer km abszolút korrekt adat)

Jó, de mi dísztárgynak tartjuk az autókat és busszal-villamossal-metróval közlekedünk :)

Super aGyuri 2011.01.23. 00:23:17

@hauptrichter: Ízlés kérdése, ki mitől hányja el magát.

Nekem pl. tetszik a Walter de Silva-féle 156-os (amellett, hogy soha nem vennék ilyen autót, mert szerintem egy autónak megbízhatónak is kell lennie), viszont amit a Seatokból csinált az utóbbi években, azzal nem nagyon tudok mit kezdeni.

Chris Bangle bálnáitól kifejezetten kiráz a hideg, ugyanakkor nyilván sikeres, tehetséges tervező, hiszen sokan, ráadásul igényes és jómódú emberek (akik számomra szép autókat is vehetnének) csak megveszik az ormótlan torzszüleményeit.

Az egyik kedvenc autóm a "vagina" hűtőmaszkos második faceliftes Subaru Impreza, amiből volt is egy 2007-es évjáratú kombim, azóta is bánom, hogy eladtam (de kicsi volt a családnak a második gyerek után).

A Mondeo? Érdekes kérdés. Olyasmi, mint a jelenlegi autóm, a Golf Variant. A célnak megfelel, a minőségérzete közel tökéletes, de nem mozgatja meg az ember fantáziáját.

Azért amikor az I-es Mondeóra ráaggatták (valamikor a 90-es évek végén) a hatalmas ovális hűtőmaszkot, az elég diszharmonikus volt. A II-es Mondeo kifejezetten tetszett, a mostani kicsit csicsás az én ízlésemnek, de még mindig nem rossz.

Egyébként nálam az Audi 100 Coupé S (1970) minden idők legszebb autója.

szopcsecs 2011.01.23. 00:32:23

Grat az Alfához :)!
Ha érdekel, adok 2 db emblémát előre-hátra grátisz. 75mm-esek, előre tuti jó. Hátul a méret ugyanannak látszik, nem tudom a csomagtér zárja az alatt van-e?
Sprintre vettem, de inkább nem rakom rá, átépítem fém lökösre, arra meg nem kell.

Krisi 2011.01.23. 00:55:55

@Super aGyuri: már csak egyet nem értek: miért akarsz megbízható autót, ha úgysem használnád? ha havonta egyszer tolod csak ki, akkor nem mindegy, hogy mennyire megbízható?

:)

Jamesblond 2011.01.23. 00:57:48

Ennek a 166-os alfának a beltere engem teljesen levett a lábamról. Istenien gyönyörűségesen szép. Az alakja is kívülről az én szememben a kafa kategóriába tartozik. A blokkja is talán a legszebb a kategóriában. Persze ezek az erősen szubjektív tényezők. De nem beszéljünk már élményautóról első kerék hajtásnál meg 4 gangos automatánál... A 2.5 V6-ot az automata igen csak "megszelidíti". Egyébként nem akarok beleböfögni, de egy 525-i vagy 525-i touring 5-ös manuállal, meg hátul hajtással igen csak több élményt ad. Nem nagyon értem én ezt az Alfás "élményt". Ültem már párban, de nekem az átlagostól markánsabb szívóhangon kívül nem jön le semmi. Jópofa dolog, de ez elég, vagy van valami más is? A legnagyobb érdeklődéssel és tisztelettel (mivel hogy pont Alfás helyen vagyunk) kérlek benneteket írjatok már pár dolgot. Csak azért hogy megtudjam böszme lennék, vagy inkább a forma miatt van ez a nagy kompromisszum- és rajongás az emberekben. Egyik márka fanjának sem vallom magam, egyes típusokat kedvelek a suzukitól a Merciig. Mazda 626 2.5 V6 24V-t nyúztam éveken át... Finom gép volt. Sokan unalmasnak mondják, azt sem értem miért... Soha semmi baja nem volt, pedig volt olyan nap hogy 1200 km-t mentem... Azóta is álmodozom egy V6-ról... Vettem én is lakkdobozt 4 kis hengerrel. Ha nyomom neki 130-140-nél már annyit eszik mint a 2.5 V6. 1.2-es:)

Gordini 2011.01.23. 01:01:15

No,ez férfiautó. Nem egy steril műbráner.
Fogyaszt ? Igen,sőt,zabál. Cserébe ad is,sokat.
Nincs Alfám,de a baráti körben azért akad. A mindennapos használatban én is dízellel ketyegek,ám ha menni és élvezkedni kell,van egy francia. Fúj - tudom.
Azért vörösben vagy feketében az igazi,na :)
Grat,sok örömet !

a márk 2011.01.23. 01:53:46

édesapának egy 164 2.0 TS van. akkoriban mikor ez az autó új volt voltunk egy találkózón/bemutatón a hungaroringnél és mentünk vele egy próbakört közúton. szinte elfelejtettem mennyire lenyűgözött a beltere. még most is úgy tesz.
gratula és sok kellemes km-t kívánok!

Grifter 2011.01.23. 02:08:58

Bár nem tetszik, de a leírtakon átjött a dolog :)

vmaast 2011.01.23. 02:51:01

@Jamesblond: Valószínűleg mindenki mást ért élményautózáson, ennyi. Nekem sem feltétlen egyenlő az élményautó a lóerőhegyekkel, hátsókerékkel, üvöltő motorral. Annak is meg van a feeling-je, de inkább legye kényelmes, legyen élvezet beleülni, vezetni, ránézni, még lemosni is ;-)

Make Valamit · http://make.blog.hu 2011.01.23. 07:58:24

Úbazzeg, így hajnalok hajnalán a rengeteg irigy embert egy kávéra elolvasni, komolyan mondom én b*tam fel magam.
*12.5L/100km sok? - Ülj csak tovább az 1.4 dízel fosvágenedben/skodádban :)
*Na ezzel szopni fogsz? - Minden autóval lehet, tudnék mesélni három éves korára három motort látott Merciről, egy évesen váltócserés Audiról, háromévesen motorcserés SAAB-ról. Akármit szét lehet gyilkolni.
*Volt ilyenem csak dízel/2,0T/kombi és zöld volt hát az életben többet nem. (Ez a fentinek egy variációja) - OK, neki nem kell. Több marad.
*Elfogadhatatlan hogy egy újságíró senki fenn tudjon tartani egy ilyen sokat fogyasztó autót. - Magyar vagyok, más zsebében turkáló irigy g*ci? Még naná!

Mondjuk egy dologtól kicsit megrezzentem. Itt a kommentek között valamelyik Alfaamore-s tagnak a "...már vártunk" ijjjbaze mint valami szekta :) Szent őrültek, vagy nem is szentek :)

Plusz meg a rengeteg Saabos akik még megeszik ezt a 'born from jets' dolgot, ami utoljára az OG900-ra volt igaz, a többi már egy FoS VECTRA! :D Mondják már meg a kedves urak egy vadászrepülőben hány ezrenként kell kivasalni a központi kijelző szalagkábelét hogy mindent el lehessen olvasni? :DDD
ADOPTED by jets, esetleg.

No adjonisten.

Ciri 2011.01.23. 09:01:06

@kultúrpesszimista:

"Kerülhetsz még csúnya helyzetbe, hiába 100%-osak a téli gumik. Nem kívánom. BMW mániás barátom - szerintem még nálam is jobban, de legalábbis vakmerőbben vezet - szidja a hátsókerekes autókat, csúnyán megjárta párszor."

Ebből is látszik, hogy a te is és a cimborád is egy fasz. Főleg az autókhoz.
....bár igazából elég elolvasni a fenti feszüléseidet, abból is kitűnik.

Basszus, te tényleg egy igazi, gyári idióta vagy.

@ommm:

Gratulálok Pista, nagyon sok balesetmentes kilométert kívánok!

X14NZ 2011.01.23. 09:09:59

Szép hosszú írás, mintha Csikós babérjaira törne a szerző... Sok baleset- és lerohadásmentes kilométert kívánok az autóhoz.

Amúgy nem értem a fikázókat. Ommm félmillióért vett egy autót. Ennyiért általában családi autónak alkalmatlan méretűeket kapni (főleg itthon). Ez meg egy használható állapotúnak tűnő Alfa. Amit én sem vennék meg, mert mások a prioritásaim. De csak azért, mert valakinek nem ez az ízlése, minek okoskodni?

Persze biztos van az autóban kockázat. De ha rá is kell költenie másik fél milliót (amire, ha jól értettem, ommm készen áll), akkor az autó jelenlegi állapotából kiindulva valószínűleg mindenképpen jól használható autója lesz (Javasolnám az autó alapos átvizsgálását persze, de gondolom, ezzel nyitott kapukat döngetek...). Olyan, amilyet szeretne. Legfeljebb nem fél, hanem egymillióért. Lehet ízlelgetni.

Ha pedig megszívta, feltételezem, beismeri tévedését. És, gondolom, ha semmi baja nem lesz az autónak a következő időkben, így tesznek a fikázók is...

McK (törölt) 2011.01.23. 09:54:23

@X14NZ: Abban mindenképpen egyetértek,hogy ennyi pénzért EGYTERŰ nincs.
Valamire való kombi is alíg.
Amikor én kerestem valami rohangálóst versenyautót húzni,alkatrészt bedobálni,plusz legalább 6 személy,ABS KLÍMA,apróért,hogy ne sajnáljam, szaladgálni a hétköznapokra,én sem találtam.
Véletlenul akadtam bele egy egyterűbe,mert a Transit,Transporter,Hiace,h1 vonaltól hánytam..
Ulysse,806,Evasion lepusztulva csontig,Sharan ,galaxy dolgozni,szétcseszni drága..
Aztán 1450 euróért vettem valamit,amit amúgy sose vettem volna,de az állapota logikus vétellé tette.
Ha egy évet kibír,szétbontom,eldobom.
Gondoltam.
Egy éve megvan,és úgy megszerettem,hogy megtartom,s noha munkásautónak vettem,több más autóm is van,ezt használom a legtöbbet.40 ezret mentem vele.
BÁRMI lehet logikus vétel.
Kérdés kinek,mire kell..

Élményautó..
Egy ilyen Alfaigenis lehet élményautó.
Pláne,ha valakinek az az élmény,hogy elugrik kirándulni Pécsre a családdal.Csendben,gyorsan,gyönyörűen szóló hifiből szól a kedvenc zenéd...
Ez is élmény.
Csak másmilyen,és ez is szar lenne egy Polo classikkal..
Nem csak egy driftautó lehet élmény.
Egy e39 sem azért jó.Vagy egy Cabrió sem azért jó.
Pedíg mindegyik élményautó.
Csak más élmény..

McK (törölt) 2011.01.23. 10:03:14

Azt is megértem,miért vett Pista ilyen autót.
Ő a hétköznapokban megoldja a gondjait a tesztautókkal.
Ez az autó számára egy megvalósított álom.
Kicsiben.

Mert kétféle ember van.
Aki megvalósítja az álmait,és aki meg akarja magyarázni,hogy miért nem lehet megvalósítani,pedíg csak gyáva..

Egy egyterűnél praktikusabb autó nincs.
De sosem lesz egy klasszikus élményautó!

Don 166 2011.01.23. 10:08:51

@Super aGyuri: Egyszerűen. Sokat kell menni ha olyan a munkád. Írok pár várost, de nem mindet. Szombathely, Győr, Pécs, Orosháza, Nyíregyháza. És ami ezek között van. Ezt futkározom általában, és ebből kettőt hármat leellenőrizve egy napon, még haza is megyek ha nincs kedvem szállodázni. Hamar meg van a napi 5-600 km. Persze nem 8 óra ilyenkor a munkaidőm. Volt nem egyszer 10-12 ezres hónapom is, de hála az égnek az már elmúlt. Sok céges területi képviselő és üzletkötő úgy ver bele a bérelt flottás kocsiba évi 100 ezret hogy észre sem veszi.

kultúrpesszimista 2011.01.23. 10:44:00

@Ciri:

Te igazán felfordulhatnál már. Nekem biztosan nem hiányoznál. Egy félrenevelt, bajkeverő, tipikus frusztrált magyar seggfej vagy. Jó étvágyat a vasárnapi ebédhez.

kultúrpesszimista 2011.01.23. 10:45:50

@McK:

Tökéletesen egyetértünk!

zöldi 2011.01.23. 10:54:47

Először is gratulálok, jó vételnek tűnik nagyon.
Másodszor egy világ omlott össze bennem, hogy nem BMW...

Danessz 2011.01.23. 11:05:50

Nem nagyon szokásom már kommenteket olvasnom, de éreztem, hogy ez a téma ki fogja csapni a biztosítékot :) Azt hiszem máris van néhány szép komment az év végi válogatáshoz :)

Ciri 2011.01.23. 11:16:13

@kultúrpesszimista:

Neked is a kurva anyádat. Köszi.
Úgy látom a mai önigazolás már megvolt. :))))

Volvót a népnek, lehetőleg 20 éveset! :)
(mer' aztat ösmerjük :D)

Szánalom.

McK (törölt) 2011.01.23. 11:36:16

@kultúrpesszimista: @Ciri:
Bocs fiúk,de erre semmi szükség.
Az,hogy nem értünk egyet,természetes,de anyáink esetleges szakmáinak felemlegetése nem visz sehová.
Vitázni lehet,érdemes,és kell is.
De ez nem vita,hanem személyeskedés.

kultúrpesszimista 2011.01.23. 11:38:08

@McK:

Totál igaz, de nem én kezdtem. Megint. Én ezzel a tetűvel az életben nem beszélek többet.

Phrascarica 2011.01.23. 11:44:11

@Super aGyuri: "Vétek egy szépen megőrzött öreg csodát televerni kilométerrel...

31 ezer km-rel vettem hobbi célra egy II. generációs MX5-öst 3 éve, és még nincs benne 35. (Idén lesz 9 éves)"
Nekem meg van a kocsim makettben is azt szoktam nézegetni van belőle 5 db (mindenféle színben nagyságban és gyártótól), de 3 év alatt 4ezer Km-et menni egy autóval? Ezt nem értem.
Ezt csak úgy tudom értelmezni hogy nem szeretsz vele járni, nagyon nem! Inkább azért vetted mert egy haverodnak is ilyen van és birtokolni szeretted volna (így elsőre szerintem)
Tényleg érdekel a motiváció hogy miért vesz valaki évi 1300 km-re egy élményautót?

Phrascarica 2011.01.23. 11:51:10

@Wick: én meg -szinte- bármikor elvittem szakszervizbe elégedetten távoztam, legfeljebb a számla miatt akadt el egy pillanatra a lélegzetem, de ezen hamar túl teszem magam, ha jól sikerült a műtét. Viszont néha ha elvittem akárcsak egy gumishoz tutti hogy elbaszott valamit, ha mást nem akkor behorpasztja a küszöböt, mert hiába szólsz neki, hogy nem emelési pont, Ő azt jobban tudja, mert napon 15 autón cserél kereket :(

Ciri 2011.01.23. 12:03:41

@McK:
Tudom tudom de hidd el, oka van.
Mert egy okoskodó hülye. Egy kretén. Mi felénk az ilyet használják gyújtósnak.

Egyébként igazad van, nem ide való.

Ciri 2011.01.23. 12:05:08

@kultúrpesszimista:

"Totál igaz, de nem én kezdtem. Megint. Én ezzel a tetűvel az életben nem beszélek többet."

...mi több, azt is megfogadtad, hogy eltakarodsz innen. Még sem tetted sajnos.

kultúrpesszimista 2011.01.23. 12:08:57

@Ciri:

Takarodj el te a büdös picsába! Tudod mit? Elmentem volna, ha TUDOM, hogy az számodra egy közömbös dolog lett volna. De mivel TUDOM, hogy a maradásom bosszant és (remélhetőleg) éveket vesz le az életedből, így maradok. Gyűlölöm a békétlen fajtád.

Ciri 2011.01.23. 12:12:50

@kultúrpesszimista:

"TUDOM, hogy az számodra egy közömbös dolog lett volna. De mivel TUDOM, hogy a maradásom bosszant"

Hát persze :)))))))
(csak ne lennél annyira pici pont az életemben -is-)

McK (törölt) 2011.01.23. 12:14:12

Legalább egyikőtök lenne okosabb..
Bödös picsa,mi?
Hirtelen azt hittem a velveten vagyok..

@phrascarica: Évi 1500km-re is lehet élményautót venni.
Még kevesebbre is.
Van egy trabantom.
10 ÉV MÚLVA,az lesz a legnagyobb élményautóm.
Vasárnap elmegyek vele fagyizni a kölökkel.
És élmény lesz.Mind az összes évi 100km-e..

don39 2011.01.23. 12:15:54

Gratula az autóhoz.Én most nyáron kényszerültem ,egy nagyobb használt autót venni,és el-el játszottam a gondolattal,hogy de jó is lenne,egy hasonszőrű autó .Aztán mégis csak egy használt oktavia lett a dologból,ami tökéletes közlekedési eszköz,de semmi több.Sokszor eszembe jut,hogy lehettem volna "merészebb",és egyszer vehetnék egy olyan gépet,amit szeretni is lehet,nem csak használni.Nem baj,talán legközelebb...

kultúrpesszimista 2011.01.23. 12:18:47

@Ciri:

Magadnak mondasz ellent, folyamatosan, vedd már észre. Ha tényleg olyan kicsi pont vagyok, akkor felmerül a kérdés:

1) miért foglalkozol velem - lassan - évek óta?

2) miért szólítasz meg most is? Nincs jobb dolgod?

Ne válaszolj, költőiek.

vmaast 2011.01.23. 12:23:06

@don39: Ha még jó ideig gondolkodsz, az Alfa 159-esek belépnek abba a korba, amikor emberi árért meg lehet venni. Na egy 1750tbi-től akkor majd leteszed a hajad ;-)
Én 13 éve olyan autót vezetek, amit szeretek. Öreg, mert fiatal már nincsen belőle, de kit érdekel?

McK (törölt) 2011.01.23. 12:29:06

Letenné egy 150Le-s JTDm-től is..
Én letettem.

becsületesnepper · www.becsuletesnepper.hu 2011.01.23. 12:36:06

@kultúrpesszimista: @Ciri: Disz iz bigining of bjutiful frencsip :) Lazuljatok srácok! :)

don39 2011.01.23. 12:36:31

@Én a blogger: Ilyen szarokat? Miért neked mid van? Te mennyire értesz az autókhoz? Írtál érdemben valamit a cikkhez? Nem.!Ez csak egy egy szimpla fikázás.amit itt művelsz,ami egy 6-éves gyerek szintjét viszi.Bár lehet hogy ,valójában is ehhez a korosztályhoz tartozol.Nem csodálkoznék rajta...

don39 2011.01.23. 12:37:57

@McK: Jé,magamra ismertem.

vmaast 2011.01.23. 12:56:59

@McK: :DD eszembe jutott az is, csak nem akartam nagyon nyomulós lenni.

ps3peter 2011.01.23. 13:00:59

A hátsókerékhajtás témához egy rövid kitétel: mint olvashattuk vannak istenek, akik szerint a hátsókerékhajtású autó jó téligumival ugyanott elmegy mint egy fronthajtású. Na ez a nem igaz... Sík terepen még nem kerültem bajba, de a 9-10%-os szerpentinen, néhány centi friss hó által takart tükörjégen bizony megállt a tudomány, pedig nem ma kezdtem. Az elsökerekesek is megszenvedtek erösen, de felmentek a hegyre. Ezzel csak annyit akarok mondani, hogy a hátsókerékhajtás - föleg automatával és széles kerekekkel kombinálva - nem a legjobb megoldás télen szerpentinen. Az elsö pár kanyaron még végig is driftelget az ember, de egyszer elfogy a lendület...
Ja és ezzel nem török pálcát a hátsókerékhajtás fölött, mert ennek ellenére szeretem, és az esetek 99%-ában elönyösebbnek tartom a fronthajtásnál 200 lóerö felett.

(hero) 2011.01.23. 13:02:37

@ommm: Engedd meg, hogy gratuláljunk, az autóhoz is.. Nem kezdek bele, hogy jó döntés volt e, vagy sem. Van akinek nem és van olyan férfiember akinek kell az életében egyszer, még ha néha a pokolba is kívánja. Nekem is volt(hasonló ívásból) egy és isten a tanúm imádtam. Minden nap, minden alkalommal amikor sétáltam felé a parkolókban vágytam a piros, ördögi masinériára, pedig akkor már eltelt egy év... Azóta se volt olyan autóm amihez így ragaszkodtam volna, de ólomnehéz szívvel meghirdettem. Jöttek is a kérők 7határból de mind csak látni akarták a hírhedt királykisasszonyt. Vagy csak okulni jöttek. Némelyek megerősítést nyerni, milyen jól döntöttek a swift mellett. Keserves nehezen vitték el... Akkor boldog voltam, mint a pünkösdi király, (de az se tart örökké) Aztán jött egy turbós-összkerekes (és nem terepes IFA) De lopva, ha senki sem látja még ma is megnézem a hirdetéseket, mert álmodozni mindig kell...

Phrascarica 2011.01.23. 13:05:10

@McK: "Évi 1500km-re is lehet élményautót venni. Még kevesebbre is."
Naná, csak a motivációt nem értem az MX-5-nél. A Trabantnál sem, de az érthetőbb számomra, de egy MX-5 az túl drága, és túl jó évi 1300km-hez. Egy Trabantnál egyik sem áll :D

McK (törölt) 2011.01.23. 13:31:32

@ps3peter: "A hátsókerékhajtás témához egy rövid kitétel: mint olvashattuk vannak istenek, akik szerint a hátsókerékhajtású autó jó téligumival ugyanott elmegy mint egy fronthajtású. Na ez a nem igaz... Sík terepen még nem kerültem bajba, de a 9-10%-os szerpentinen, néhány centi friss hó által takart tükörjégen bizony megállt a tudomány, pedig nem ma kezdtem. Az elsökerekesek is megszenvedtek erösen,de felmentek"

3 dolog lehetséges.
1. az általad,és az általam definicionált JÓ téligumi eltér egymástól..mégpedíg jelentősen.
Ott kezdünk,hogy a JÓ téligumi NEM széles...
2.a nem ma kezdtem szlogen sajnos kevés az üdvösséghez,apósom 30 évet volt sofőr a TSZ-ben,mégis minél közelebb áll az elakadáshoz annál nagyobb gázt nyom,bőgeti,mint a barom,pedíg semmit nem kéne csinálni,csak egyel feljebb váltani,és kis gázzal nyomatékkal felmenne...
3.kicsit füllentessz is..ugyanis ez csak fizika,ott,ahol egy elsőkerekes nem megy fel orral,simán feltolat..próbáld ki..
Nem ördöngösség.Márpedíg akkor hátsókerekes..

Egy percig nem állítanám azt,hogy MINDENKI elmegy ugyanott egy hátsókerekessel,ahol egy elsővel.
De JÓ TÉLIGUMIVAL, EGY AVATOTT KÉZBEN,a hátsókerekes is bárhol felmegy,ahol az elsőkerekes..

Van némi tapasztalatom ebben,azt gondolom.
A jó gumi NEM SZÉLES,nem 8 éves,és nem baj,ha Nokian a neve..
Ha azzal elakad,az nem azon múlt,hogy hol hajt..

Ciri 2011.01.23. 13:34:51

@McK:

"elsőkerekes nem megy fel orral,simán feltolat..próbáld ki..
Nem ördöngösség.Márpedíg akkor hátsókerekes.."

..és farmotoros :)

Ciri 2011.01.23. 13:39:27

@McK:

"elsőkerekes nem megy fel orral,simán feltolat..próbáld ki..
Nem ördöngösség.Márpedíg akkor hátsókerekes.."

..és farmotoros :)

ps3peter 2011.01.23. 13:45:11

@McK:
"A jó gumi NEM SZÉLES,nem 8 éves,és nem baj,ha Nokian a neve..
Ha azzal elakad,az nem azon múlt,hogy hol hajt.. "
Hidd el nekem, hogy az E60-on nem 8 éves Nokianokkal járok.
Bridgestone van rajta, egy éves gumi, és a megengedett legkisebb méret E60-ra. Arról már nem én tehetek hogy 225 a legkeskenyebb rávaló gumi.
Mint Ciri is írta, erösen a súly hiányzik a hátuljából. Egyébként tényleg 50-50 közeli a súlyeosztása, csak az a helyzet, hogy a 65-35-ös elsökerekesek ott abban az egy szituációban elönyben voltak. Nem tudom miért nehéz elhinni, és egyböl a másik képességet kell kétségbe vonni...

Phrascarica 2011.01.23. 14:19:46

@ps3peter: "A jó gumi NEM SZÉLES"
Miért is? Nekem a szélesebb téli gumi sokkal jobban megy a havon, stabilabb mint a keskeny, akkor mi van az elmélettel?
Jó lenne erről a témáról egy tesztet nézni mert nem láttam még ilyet. Ha tudsz ilyet linkeld be!

Phrascarica 2011.01.23. 14:21:07

@ps3peter: rossz helyre címeztem sorry!
@McK: "A jó gumi NEM SZÉLES"
Miért is? Nekem a szélesebb téli gumi sokkal jobban megy a havon, stabilabb mint a keskeny, akkor mi van az elmélettel?
Jó lenne erről a témáról egy tesztet nézni mert nem láttam még ilyet. Ha tudsz ilyet linkeld be!

McK (törölt) 2011.01.23. 14:28:10

@ps3peter: Milyen motoros az E60-ad,hogy nem megy rá 16-os felnin keskenyebb gumi?
225-ös gumin egy elsőkerekes se nagyon villog.
Az nem hóra való.
Discó elé fasza,csak egy izsel kikerülnek,ha esik a hó..

McK (törölt) 2011.01.23. 14:29:31

@phrascarica: A Rally VB elég jó teszt neked?
Majd nézd 3 hét múlva.
Ha széles kerék lesz rajta,igazad van.
Ha keskeny..

McK (törölt) 2011.01.23. 14:32:54

@ps3peter: Nem hiányzik abból semmennyi súly.
Ez a súlyelosztás,pláne hegyen,pontosan elegendő.
Ugyanis felfelé ugye hátrébb kerül a súlypont.
Hidd el,megvan az okom,az összehasonlítási alapom,hogy ezt mondjam.
Egyszer csinálhatunk egy tesztet is.
Egy elsőkerekest,meg egy hátsókerekest felzavarunk egy hegyre..

vmaast 2011.01.23. 14:33:07

@phrascarica: Ugye ezt nem gondolod komolyan?

Phrascarica 2011.01.23. 14:49:56

@vmaast: mit? Küldjetek egy linket, és elhiszem, de ameddig nekem más a tapasztalatom és a fizika és mellettem áll addig miről is beszélgetünk?
Szélesebb gumi, több kapaszkodó=lamella=nagyobb tapadás. Persze elképzelhető hogy bizonyos esetekben nem így van, de ha látnék erről egy tesztet akkor meg lennék győzve. Tehát mire alapozod a véleményedet?

ommm 2011.01.23. 14:51:16

Köszönöm mindenkinek. Kritikusnak, biztatónak egyaránt.
Egy másik, állandóan kéznél lévő autóval a családban azért jóval kevesebb aggodalom van az emberben és megadja a lehetőséget arra, hogy a 166-os akár romjaiból is feltámadjon szépen-lassan.
Ne zabáljátok egymást, kellemes vasárnapot!

Phrascarica 2011.01.23. 14:51:42

@McK: ez most komoly? Azok szöges gumik, meghatározott maximális szélességgel, vagy tévednék? Nem tudom? A rallyt sohasem szerettem, bár megpróbáltam, de nem jön be :)

Phrascarica 2011.01.23. 15:01:30

@McK: más... megvannak az északi sarkra küldött Toyota terepjárók?
www.automotor.hu/extra/a-toyota-hilux-az-egyeduli-vilagauto-351538
esetleg
www.nol.hu/auto/20110112-autoval_a_deli-sarkon
Nem éppen virsli gumik!
Nem tartom valószínűnek hogy aki odaküldte az teljesen hülye volt!

vmaast 2011.01.23. 15:04:35

@phrascarica: Igen, száraz úton ez így működik. Hóban viszont nem az a lényeg hogy mekkora felületen kapaszkodsz a hóba, ami ugye nem egy kemény felület, hanem hogy mekkora erővel teszed ezt. Ez az erő pedig a csökkenő felfekvő felülettel nő. Ezért bár érezheted hogy a széles gumi stabilabb, de az erő átvitele szempontjából szerencsésebb a keskenyebb cucc.

Phrascarica 2011.01.23. 15:09:42

@vmaast: és akkor a Toyotánál idióták készítették fel az autókat az északi sarkra, amikor a közvélekedés -szerintem helytelenül- a keskeny gumikat propagálja?
A versenysportban szabályok vannak azért a keskeny gumi, az északi sarknál nincsenek szabályok, ezért a legfontosabb az elakadás mentes közlekedés, nem kell kompromisszum, simán kilóghat az autó alól, nem számít hogy szórja a havat, egy cél van, eljutni a célhoz!
Olyasmi ez mint a téli gumi mindenhatósága 7C fok alatt, pedig az is nagyon nem úgy van, a gumi lobbi terjeszti az emberek meg megeszik!

40EridaniA 2011.01.23. 15:13:07

@phrascarica: kacagtató ez a mundér becsületét megvédendő igyekezet...

Phrascarica 2011.01.23. 15:15:18

@40EridaniA: linkelj be valamit ami bizonyít! Versenysportot csak szabályzattal együtt!

40EridaniA 2011.01.23. 15:18:25

@phrascarica: Nem én vonyítok marhaságokat, te kiabálsz itt éppen mindenkivel. Olvasgasd csak vissza az elmúlt pár hozzászólást. Ha hangosan mondod a magadét, attól még nem lesz tény és igazság... Google a barátod, keress rá és okulj, ha ennyire ráérsz.

Phrascarica 2011.01.23. 15:21:24

@40EridaniA: Hol vonyítok? Jó lenne ha nem személyeskednél, akkor én sem teszem!
Én már belinkeltem!
Ehun van ni: www.automotor.hu/extra/a-toyota-hilux-az-egyeduli-vilagauto-351538
Most Te jössz :) vagy csak Trollkodsz?

becsületesnepper · www.becsuletesnepper.hu 2011.01.23. 15:24:55

@phrascarica:
Ezeken a kocsikon azért van ilyen gumi, hogy ne süllyedjenek el, mert a kerék alatt van egy-két méter hó is esetenként, ami a hétköznapi közlekedésben ritkán fordul elő.

"Nekem a szélesebb téli gumi sokkal jobban megy a havon, stabilabb mint a keskeny"
"Szélesebb gumi, több kapaszkodó=lamella=nagyobb tapadás"

Nagy tisztelettel, ezt rosszul érzed és az általad vázolt egyenlettel igazolod magadat. Azonban a keskeny gumi nagyobb felületi nyomást eredményez, mélyebbre süllyed, jobban kapaszkodik, kanyarban nagyobb az oldaltartása. Az úton csak néhány centi hó van a gumi és az aszfalt között, itt nem kell hogy ússzon a havon az autó.

Phrascarica 2011.01.23. 15:27:03

@vmaast: "Igen, száraz úton ez így működik. Hóban viszont nem az a lényeg hogy mekkora felületen kapaszkodsz a hóba, ami ugye nem egy kemény felület, hanem hogy mekkora erővel teszed ezt."
indafoto.hu/kbukky/image/10326551-d7a3da34
Valahogy ez a link sem azt bizonyítja!

Phrascarica 2011.01.23. 15:32:31

@Asszeretnémondani: "itt nem kell hogy ússzon a havon az autó. "
Megnézném hogy lemegy a gumi a tömörített havon az aszfaltig! Még pár centis frissen esett havon sem jut le a kerék az aszfaltig!
Én csak annyit kértem hogy nem magyarázatot akarok hanem bizonyítékot, mondjuk egy tesztet, ide belinkelve.
"mélyebbre süllyed, jobban kapaszkodik"
Miért is? Nincs az oldalán minta, ott nem kapaszkodik. Egy 205-ös gumi kb 205mm szélesen kapaszkodik, egy 245-ös pedig 245mm szélesen. Akár milyen mélyre süllyed, kivétel ha az aszfaltig, de ilyen ritkán van.

Phrascarica 2011.01.23. 15:35:47

@Asszeretnémondani: "Az úton csak néhány centi hó van a gumi és az aszfalt között, itt nem kell hogy ússzon a havon az autó. "
Ez meg ellentmond mindennek.
Hát ott van a hó, "úszik is rajta"! Akkor ez most hogy?
Egy linket kérek! Én teszteltem, nekem a keskeny téli gumi alig mászott fel -nekifutásból- ugyanott ahol a széles simán nekifutás nélkül felmegy!

becsületesnepper · www.becsuletesnepper.hu 2011.01.23. 15:43:49

@phrascarica:
Belinkelsz egy hótömörítő gépet, amin van egy méter széles lánctalp. Azon ugyanazért van ilyen széles lánctalp, amiért a Toyotán a nagy gumi, hogy ne süllyedjen el az egy-két méteres hóban. Nem jó a logikád, ha megbocsátasz.

2.20-nál figyelj nagyon, ott a tuti

www.youtube.com/watch?v=ObdPVYAGCXo&feature=related

Phrascarica 2011.01.23. 15:55:26

@Asszeretnémondani: Hát hol az a tutti? Mert elmondom mit láttam: egy szöges gumis autót viszonylag keskeny gumikkal szerelve!
Láttad ugyanezt az autót szélesebb szöges gumikkal, hogy hogyan viselkedik?
NEM!
Akkor ez most mire bizonyíték? Arra hogy szöges gumikkal quattro hajtással felment egy autó a sáncra! Ez egy REKLÁMFILM!!! Semmi köze a valósághoz, a valóságban nem járunk szöges versenygumival sáncon Audi quattroval!
"hogy ne süllyedjen el az egy-két méteres hóban."
Ezt hol olvastad? Vagy csak gondoltad?
Nem jó a logikád, ha megbocsátasz. :)
Én egy összehasonlító tesztnek szeretném a linkjét, -száraz tényekkel- nem holmi okoskodást a logikáról!

CsGergo 2011.01.23. 15:56:12

Használd egészséggel az autót Pista,balesetmentes közlekedést kívánok!A nagyszájú szakértőkkel meg ne foglalkozz,az ért hozzá a legkevesebbet aki osztja itt az észt, hogy az Alfa így szar meg úgy szar!

Phrascarica 2011.01.23. 16:00:36

@Asszeretnémondani: ...még valami beugrott, a szöges gumiknál fontos hogy ne legyen túl sok szög a gumiban mert úgy jár mint a fakírok a szöges ággyal, ha túl sok a szög nem nyomódik a kemény hóba, -márpedig a sáncon olyan van, meg az Ezer-tó rallyn is- ezért csökken a tapadás!
Érthetőbben ugyanazon a felületen a szöggel a kevesebb több, tehát 1 vagy 10 szög 100 cm2 felületen jobban megszúrja a kezedet mint 100, ha ugyanakkora erővel nyomd!
Fizika 5. osztály!

IGÉNYES RENDSZÁMKERET · http://www.rendszamkeret.eu 2011.01.23. 16:04:57

@kultúrpesszimista:

Ezt nézzétek meg:

www.rendszamkeret.eu

vagy

www.rendszamtartokeret.hu

Rendszám, rendszámtartó, rendszámkeret, rendszámtábla tartó, CarSign.

becsületesnepper · www.becsuletesnepper.hu 2011.01.23. 16:05:18

@phrascarica:
Tudod mit, igazad van! :-) Biztos azért raktak rá ilyen gumit, mert kipróbálták egy 275-össel is, ami tele volt szögekkel és az jobb volt. Én nem akarlak meggyőzni, csak beszélgetünk. Viszont ennek függvényében át kell gondolnom az egész téli csapatás dolgot. Asszem ledobom a bmwről a 165/70R14-es Nokiant és keresek egy 225-ös téli szettet.:)

stealthbomber 2011.01.23. 16:06:42

Legjobb barátom abban az anyagi helyzetben van, hogy megengedheti magának az Alfát...
145, 146,GT, Brera, 156 V6 és most egy 159-es JTDM...
Még nem kellett egyikhez sem tréler ráadásul heti, kétheti gyakorisággal Németország...
Ja és mindegyiket vezettem...
Ja és szerető gazdája az autónak...
És ha egyszer kimászom ebből az anyagi katyvaszból akkor lesz egy Alfám.... :-)))

ps3peter 2011.01.23. 16:08:51

A Continental gumigyár statement-je szerint elönyösebb a széles gumi télen is a legtöbb szituációban. Kivétel a mély latyak, vagy a friss mély porhó, amikor jobb ha belevág a kerék.
Forrás:
www.continental-reifen.de/generator/www/de/de/continental/reifen/themen/tuning/tuning_reifen/tuning_umruesttipps/warum_br_im_winter/breitreifen_im_winter_de.html

Phrascarica 2011.01.23. 16:15:07

@Asszeretnémondani: tovább gondolva a 16:00:36 kor írtakat lehet jobb egy keskeny gumi, HA 3 centis bütykökkel van tele és viszonylag viszonylag ritkán, de ki jár ilyen gumival közúton, amikor egy ilyen gumi más felületen nagyon előnytelen, pont ezért nem lehet összehasonlítani egy versenysportra egy felületre kifejlesztett gumit egy közutakra kifejlesztettel. A mai modern téli gumik nem ezen az elven működnek, ezeknél a tapadást a a gumi anyagán kívül nagyrészt a kapaszkodó lamellák száma és a mintázat határozza meg. (megfigyelhető a téli gumiknál hogy ha jön egy újabb modell akkor kiemelik hogy 20%-al több lamellával. Mivel bütykös mintázatot nem lehetne eladni ezért a speciális egy útfelületen -hóban- használható gumik kizárhatók a kérdésből.

Phrascarica 2011.01.23. 16:17:52

@ps3peter: Köszönöm! Erről ennyit :)
Én is ezt mondom, bizonyára van 1-2 különleges szituáció -amikor lejut a gumi az aszfaltig- de egyéb esetben általánosságban elmondhatjuk -immár teszttel bizonyítva - konklúzióként hogy TÉLEN IS JOBB A SZÉLESEBB!

becsületesnepper · www.becsuletesnepper.hu 2011.01.23. 16:26:39

@phrascarica: Mondtam, hogy igazad van! Sose volt még ennyire!!:-) "TÉLEN IS JOBB A SZÉLESEBB!" Nem erről kezdtünk beszélni, hanem arról, hogy HÓBAN!!! Nem hidegben, száraz és nedves felületen, latyakban, hanem HÓBAN! Természetesen ez mit sem változtat azon, hogy IGAZAD VAN!
:-DDDDDDDDDDDDDDDDD

becsületesnepper · www.becsuletesnepper.hu 2011.01.23. 16:27:38

Pista!
Fasza a kocsi, veled örülök!

Dennis01 2011.01.23. 16:45:13

Klassz autot vettel, sok problemamentes kilometert hozza!
A 166-rol mindig a Rex felugyelo jut eszembe, abban is ilyennel nyomtak. :)

Nem akarok szitani senkit, elismerem a nemet autok robosztussagat, kenyelmet, de azert azok se a tokeletesseg mintakepei. Hadd mondjak nehany peldat:
2004-es Volkswagen Passat TDI, 100.000 merfolddel az oraban, fekete fustot okad, teljsitmenynek nyoma sincs.
Diagnosztikai muszer kidobta az MAF szenzort, kicsereltuk, valami meg mindig nem okes. Szelesebb vizsgalattal megtalaltuk az okot, miert nem megy az auto es miert ment tonkre a szenzor: az egyik turbocso el volt repedve. Csak gyartotol lehet megrendelni, £85!!! font. Rablasnak tekintek ennyi penzt kiadni egy kb 30 centimeteres csoert..
Masik pelda: minden egyes IV-es Golf, ami bejon hozzank, ablakemelo gonddal kuszkodik. Valamelyik ablakemelo berendezes mindig el van torve, jo kis jatek kicserelni..
Amugy nincs gondom a Golfokkal, kellemes vezetni oket, bar en inkabb a regebbi generaciok (MkI, MkII) fele huzok.

Hurri Kán 2011.01.23. 16:48:21

Grat az autóhoz, Pista. De ha nálatok úgy sincs regadó, miért nem néztél körül a Németeknél, vagy Ausztriában?

Phrascarica 2011.01.23. 17:10:12

@Asszeretnémondani: "Nem erről kezdtünk beszélni, hanem arról, hogy HÓBAN"
Nem, nem, a kiindulási alap ez volt -legalábbis én végig erről írtam!
"Ott kezdünk,hogy a JÓ téligumi NEM széles..."
Ez volt a kiindulási alap, a végkövetkeztetés pedig az hogy:
A JÓ TÉLIGUMI SZÉLES! -persze ez közútra vonatkozik, nem speciális havas versenypályára, és általánosságban, de hát nem is volt szó semmiféle versenysportról, az csak később keveredett bele, talán azért mert úgy volt egy parányi igazságtartalma az idézett szövegnek!
Egyébként meg logikus hogy nem gyártanának 275mm széles gumit ha a 225-ös jobb lenne, főleg nem egy olyan autóra amit elbír fizikailag egy 225-ös gumi is. Nem tartom valószínűnek hogy sok olyan személyautó lenne amit nem bír el egy 225-ös téli gumi!

@McK: Akkor most sikerült meggyőzni? :)

Phrascarica 2011.01.23. 17:14:22

@Dennis01: "Rablasnak tekintek ennyi penzt kiadni egy kb 30 centimeteres csoert.."
Miért van olcsóbb megoldás? Senki nem erőlteti rá, nem muszály megvenni, lehet varitykolni rá tűzoltó tömlőből is egyet, vagy egyedileg legyártani, nem? Vagy ha mégsem akkor még se drága annyiért :)

40EridaniA 2011.01.23. 17:29:53

@phrascarica:

dervish.smugmug.com/photos/429443361_vBSJN-O.jpg

Le is fordítom, nehogy hápogás legyen. És már elnézést, de ennek a svéd (tudod: havas ország) tesztnek és a több tízezernyi google-s találatnak jobban hiszek, mint egy gumigyártó marketingdumájának. Nem furcsa az, hogy a gumis műhelyek és boltok is a keskenyebbet javasolják? Tetszik érteni? A keskenyebbet, amelyik olcsóbb. A saját bizniszük ellen beszélnek, ugye? Keményen az lenne az érdekük, hogy a drágább, szélesebbet adják el, mégsem ezt teszik. Hülyék az emberek, tudjuk.

Tehát a fordítás:

Kiemelve a Nokian 205mm és 225mm szélességű abroncsok összehasonlítását.

Gyorsulás jégen 0-24km/h:
205: 7,5s, 225: 8,4s

Fékút jégen 28-4km/h:
205: 17,7m, 225: 17,5m

Körpálya jégen 75-80km/h-val teljesítve:
205 és 225 között tizedmásodperces különbség,
utóbbi javára (mindkettő 41s körül)

Kezelhetőség vizsgálata jeges útszakaszon - az előző körpályás tesztben feldöntögetett szalmabálás vezetéstechnika ezúttal nem megengedett:
205: 82,0s, 225: 83,8s

Tapadás latyakban:
felfutás a latyak tetejére - aquaplanning kezdete:
205: 41km/h, 225: 40km/h
tapadás teljes megszűnése:
205: 55km/h, 225: 53km/h

Stabilitás (száraz aszfalton tesztelve):
205 és 225 egyaránt 3 pont az 5-ből (jó)

Zajszint:
205 és 225 egyaránt 2 pont az 5-ből (elfogadható)

Gyorsulás havon 0-40km/h:
205: 6,5s, 225: 6,7s

Fékút havon 38-4km/h:
205: 22,5m, 225: 26,0m

Körpálya emelkedővel kombinálva havon:
205: 58,0s, 225: 60,1s

Fékút vizes úton 60-4km/h:
205: 21,1m, 225: 22,0m

Fékút száraz úton 60-4km/h:
205: 17,5m, 225: 18,0m

Kezelhetőség havas úton, forszírozott tempóval, emelkedővel, fékezhetőségi tulajdonságok vizsgálatával:
205: 5 pont az 5-ből (kiváló)
225: 4 pont az 5-ből (nagyon jó)

Kezelhetőség vizes úton:
205 és 225 egyaránt 3 pont az 5-ből (jó)

becsületesnepper · www.becsuletesnepper.hu 2011.01.23. 17:30:53

@phrascarica:
Nekem is volt ilyen 166-osom csak 3.0, kézi hatos váltóval és imádtam. Amikor megvettem hülyének néztek, de amikor odaadtam a haveroknak mindenki átgondolta.

Phrascarica 2011.01.23. 17:56:33

@40EridaniA: namármost, ezmegmiez? Dervishsmugmug? Ne bassz?
Te csináltad otthon? Valahogy a Continentalnak jobban hiszek, egyébként meg elolvasni esélyem sincs, de az diagramokat nézve 3:3 ra áll, tehát nem mondanám hogy jobb a keskeny mint a széles, a Conti viszont egyértelműen mondja.
Meg mi az hogy fékezés 60-ról 4-re, ez milyen szabvány? Dervishsmugmug?

Phrascarica 2011.01.23. 18:01:54

@Asszeretnémondani: én is elvezetgetném, csak fenntartani ne kelljen (tankolni, javíttatni, biztosítást fizetni)
Nem ideális családi autónak (nekem), legfeljebb szerelemnek lenne jó, de nem esetem a 15 litert fogyasztó autó.

40EridaniA 2011.01.23. 18:09:13

@phrascarica: Hát te nagyon kész vagy, rendkívül szórakoztató :) Szabvány, kacagnom kell megint. Milyen szabvány? Ha egy autóra odaírja a marketinges, hogy a szabvány fogyasztása 5 liter, akkor azt te minden fenntartás nélkül el is hiszed? Hogy ezt a való életben tudod majd reprodukálni? Marketingduma vs valóság... Ám legyen, meggyőztél pármillió magyart, engem nem sikerült. Gyorsan be is állok a félrevezetett, tudatlan hülyék sorába és gurulok tovább a téli "virsliken", veszélyeztetve a közt. Igen, nekem így jó :)

Amúgy nem is értem, hogy jutott idáig a dolog egy finom 166-os vásárlásától...

Phrascarica 2011.01.23. 18:13:21

@40EridaniA: most nézem hogy 2 oldalas, de az sem derül hogy milyen típusú a Nokian 205 és milyen a Nokian 225-ös, maradjunk abba hogy ez egy részlet kiragadása egy slendrián tesztből. Olyasmi a teszt mint egy mosóport teszt a reklámban, minden tudományosságot és pontos megjelölést nélkülöz, mintha attól tartanának hogx később valaki ez alapján valamit számon kérhet tőlük. Ez attól tartok hogy ez a helyi Népszabadság autós rovata ;)

Phrascarica 2011.01.23. 18:21:37

@40EridaniA: "Amúgy nem is értem, hogy jutott idáig a dolog egy finom 166-os vásárlásától... "
innen @McK: :
"3 dolog lehetséges.
1. az általad,és az általam definicionált JÓ téligumi eltér egymástól..mégpedíg jelentősen.
Ott kezdünk,hogy a JÓ téligumi NEM széles..."
Ilyen tesztet -ezen kívűl- láttál már?
fékezés 28-ról 4-re meg 60-ról 4-re mi értelm van 4-re fékezni, miért nem 0-ra?
Mindenki 0-ra tesztel és sohasem 28-ról, ők miért, valami pont így adta ki a várt eredményt? Valami nagyon sánta ebben e "tesztben" Milyen újság ez? A helyi Kiskegyed, vagy Hekki? Nem tudom, de hogy köze nincs a teszteléshez ez látszik rögtön.
"gurulok tovább a téli "virsliken", veszélyeztetve a közt."
senki nem mondta ezt, ha csak nem Te magad ;)
Én csak utána akartam járni egy szerintem baromságnak egy -mint kiderült -hamis mítosznak.

becsületesnepper · www.becsuletesnepper.hu 2011.01.23. 18:27:10

@phrascarica: Húbaz, kemény vagy, mint Tarzan sarka! :-)

40EridaniA 2011.01.23. 18:29:07

@phrascarica: mondom, ne fáradj, nekem megfelel a 'hülye' státuszban maradni. De gondolj arra is, hogy többszáz-ezer ember olvassa ezt a Ki-Mit-Tud-ot, és dől a röhögéstől, ahogy két agysebész osztja egymást. Neked a szélesebb jött be télre, nekem a keskenyebb, gyári méret. Nyárra ott az úthenger... És most akkor mi van? Holnapután összedől a világ, mert van két merőben eltérő vélemény, talán némi tapasztalattal is megspékelve?

Shadowbull 2011.01.23. 18:51:41

@40EridaniA: "a egy autóra odaírja a marketinges, hogy a szabvány fogyasztása 5 liter, akkor azt te minden fenntartás nélkül el is hiszed?"

Kenytelen, mert nem a marketinges irja oda, hanem a vizsgalo es a tipusengedelyt kiado hatosag.

sb

Hurri Kán 2011.01.23. 18:57:20

@40EridaniA:
Bármilyen autó fogyasztása lehet öt liter.
Csak kérdés hogy hogyan: alapjáraton óránként, ötvenes tempónál, kétszázas tempónál 20 kilométeren, stb. :)

Phrascarica 2011.01.23. 18:58:14

@40EridaniA: "mondom, ne fáradj, nekem megfelel a 'hülye' státuszban maradni"
Ahogy gondolod ;)

gecófecó 2011.01.23. 18:59:51

Azért irigylésre méltó dolog, hogy valaki egy olyan kocsit vesz családi autónak ami gyengén hajtava 12,6-ot eszik átlagban, jelen pillanatban 370,- Ft-ba kerülő benzinből...... Hát olcsó utiköltséges nyaralás nem lesz a kocsival az tutti.

Phrascarica 2011.01.23. 19:03:16

@gyvy: esetleg szabvány szerint.
Nem tudom egyébiránt miért nem hihető a szabvány, én nagy átlagban alatta járok (városban). Az nem az én gondom hogy más antitalentum és 20-30%-al többel felzabáltat egy autóval, de leszögezném -szerintem- az legritkább esetben az autó hibája. Én is meg tudnék etetni az autómmal 50%-al többet is, de egy kis odafigyeléssel és mértékletességgel bármikor kihozom szabvány alatt (persze nem egy 2 órás dugóban bennragadva, hanem a saját útvonalaimon közlekedve) ami magában foglal minden esetben legalább 30%-nyi dugós belvárost, átlag 5-6 km-es utakon.

Dennis01 2011.01.23. 19:07:54

@phrascarica: Ez igaz, sajnos nincs mas megoldas, bar ezt mindenkepp lehuzasnak tekintem az autogyartok reszerol...
Kookanyolast nem turom, ez olyan, mint a te Smartod motorja szetmegy egy nap, de tegyunk bele mosogep motort oszt' az is elviszi valahogy.. :)

Hurri Kán 2011.01.23. 19:09:52

@phrascarica:
Azt én sem tudom. Amiről saját tapasztalatom van: Opel Vivaro Cdti 1,9. Budapesten városban 8-9 liter között (télen), országúton 100-110 közötti tempóig 7 liter környéke, fölötte több :)

Opel Omega C20NE Budapesten, város 11-12 között, országúton 8 liter környéke, autópályán 150-ig nem megy 10 fölé. Amikor az Omegával Németeknél voltam, ott városban kevesebbet evett 1-1,5 literrel, szóval nyilván a forgalomszervezésnek is van némi köze a dologhoz...

Ford S-Max 140 lovas dízel, Budapesten 8,5 körül, országúton 6-7 l között, autópályán 160-170 körülig 8-9 között megáll.

A f...m tudja melyikre mit mond a szabvány...

Phrascarica 2011.01.23. 19:13:13

@gecófecó:
2.5-24 norma szerint:
Kraftstoffverbr. kombiniert:
ca. 11,4 l/100km
Kraftstoffverbr. innerorts:
ca. 16,3 l/100km
Kraftstoffverbr. außerorts:
ca. 8,6 l/100km

Úgyhogy ez ilyen autósújságírós életcsászára stílusban szolidan 20 litert zabál városban :S

Hurri Kán 2011.01.23. 19:25:43

@phrascarica:
Szerintem ésszel hajtva, városon kívül (150 körüli tempóig) 10-12 l között elég kell hogy legyen ennek a vasnak.

Phrascarica 2011.01.23. 19:44:45

@gyvy: szerintem is, de néha azért be kell menni a városba is , és akkor 20! Szerencsére nem az én gondom, mostanában nem szeretnék ilyen autót, inkább egy agyhalott antiautó Prius 4-5 literes fogyasztással :O

Rocko- 2011.01.23. 19:59:25

tényleg Pista, konszern-fétisben jók vagytok. feleségnek Lancia, Neked egy Fiat, igaz, az Polski, és most jött Alfa Romeo. most már csak egy Ferrari és Maserati hiányzik. :)))

pickapu 2011.01.23. 20:06:21

@Rocko-: És a Countach hol marad? :)))

Rocko- 2011.01.23. 20:07:30

@pickapu: az sosem volt Fiat érdekeltség.

Rocko- 2011.01.23. 20:09:03

@nem kéne...: keszont bele, oszt csók. :)

pickapu 2011.01.23. 20:09:23

@Rocko-: Jogos, de Pista még egy olyan olaszt biztosan értékelne. :)

misinator 2011.01.23. 20:12:48

Szívből gratula! Gondtalan boldogságot kívánok hozzá!

Hilux94 2011.01.23. 21:07:14

Mazdából Alfa.
Emberből majom.
Részvétem.

Kifordított kacagány 2011.01.23. 21:09:23

gratulálok, sok boldog km-t benne neked és a családodnak

gobolyosg 2011.01.23. 21:15:39

Igaz, hogy LED-es a hátsó irányjelzője?

McK (törölt) 2011.01.23. 21:53:39

@phrascarica:
Szia!
Összefoglalnám neked néhány pontban..
Szeretném,ha megértenéd,hogy részemről ennyi lesz,és az,hogy valaki nem válaszol neked,az nem annak a jele,hogy meggyőzted,vagy igazat adna neked.

Tán csak nem ér rááá..

Amiről beszélünk,az az,hogy HÓBAN,JÉGEN melyik a jobb gumi.

Mégpedíg itt indult..:
"Sík terepen még nem kerültem bajba, de a 9-10%-os szerpentinen, néhány centi friss hó által takart tükörjégen bizony megállt a tudomány,"

Innen.
Nem máshonnan.
Ez HÓRÓL,JÉGRŐL BESZÉLT ,nem évszakokról,vagy hidegről.

A versenysportban NINCS OLYAN SZABÁLY,mely tiltaná a szélesebb gumi használatát,sőt van is ilyen gumi..
Egész egyszerűen minél mélyebb a hó,annál vékonyabb gumival érhető el a maximális tapadás..ezért ezt használják.

Az,hogy linket követelsz folyamatosan,majd amikor megkapod ,lesöpröd,hogy te nem ilyenre vágytál,kissé gyermeteg viselkedésre vall,egy magára valamit adó úriember ilyenkor azt mondja,amit illik.
Köszönöm,ezt nem tudtam,Uraim..

Ezzel még nőnél is a szememben.

Legvégül pedíg..
Nem ismersz engem,ami nyilván nem probléma,de mivel sokat jársz ide,nyilván megfigyelted,hogy van,amiben alkotok véleményt,van,amiben nem,de igyekszem abban állást foglalni,amiben VAN tapasztalatom.
Ezért nem a kézilabda.hu-n fórumozok..

Én tudnék felmutatni azonos típussal több féle gumikkal köridő különbségeket,de akkor meg azt mondanád,hogy nagyképű vagyok,-ami egyébként igaz,-de ez nem befolyásolja azt,hogy sajnos HÓBAN egy vékonyabb gumi nagyságrendekkel jobb,ugyanis a felületi nyomás úgy nő,ahogy a felület csökken...

Hogy értsd..ezért hegyezik ki a karót,ha földbe akarják verni..

A kevesebb szög jobb dumát azért megjegyeztem magamnak,ritka szép..
Jelzem értem az elvet,de van két apró kis különbség..
Egy.A szöges gumi nem áll,hanem forog,azaz mozgást végez..a másik pedíg az,hogy egy szöges gumin ritkán érik egymást a szögek..:D
Elég,ha arra gondolsz,melyik kefével tudsz gyorsabban egy lukat kaparni a földbe..egy 6 fogassal,vagy egy 26 fogassal..MOZGÁSRÓL BESZÉLÜNK,nem pedíg állásról..

Jogod van rá,hogy ne érts egyet.
Mint ahogy nekem is jogom van hozzá,hogy kikacagjalak.
No nem ezért,hanem azért,mert olyan dologban kardoskodsz igen vehemensen,amihez nem értessz.

Üdv:McK

ps3peter 2011.01.23. 22:12:08

@Gyurma73:
az Alfára is kell, nem? :))))

Phrascarica 2011.01.23. 22:14:40

@McK: aha, értem, a Continentalt
www.continental-reifen.de/generator/www/de/de/continental/reifen/themen/tuning/tuning_reifen/tuning_umruesttipps/warum_br_im_winter/breitreifen_im_winter_de.html
meg simán ignorálod mert nem fér a képbe, a ki tudja milyen újság ki tudja milyen gumival és ki tudja milyen körülmények között és mikor írt "Dervishsmugmug" tesztjét meg konkrétumként elfogadod :DDD
Azon kívül hogy ismeretlen nyelven íródott, senki nem tudja lefordítani sem, nincs a gumiknak típusuk sem és valaki megmagyarázza hogy miért így tesztelnek 4 km/h ig?
Ezenkívül ráadásként nem tudtak szignifikáns különbséget sem felmutatni a 205 és a 225-ös gumi között amelyekről csak azt tudjuk hogy mindkettő "Nokian". Olvasgasd a Contit, és barátkozzál meg a gondolattal hogy erről semmit sem tudsz, aztán járjál 1 mm-széles kerekekkel mert az a jó a hóban :P

becsületesnepper · www.becsuletesnepper.hu 2011.01.23. 22:31:34

@McK: Menthetetlen:-))) Már így marad! @phrascarica: Komolyan beszarok rajtad, nagyon kemény vagy!:-))))))))Az utolsó mondat, amit McK-nak írtál, na az volt a legszebb. :-)))))))

Phrascarica 2011.01.23. 22:32:19

@Gyurma73: McK ez nyilatkoztatta ki:
"1. az általad,és az általam definicionált JÓ téligumi eltér egymástól..mégpedíg jelentősen.
Ott kezdünk,hogy a JÓ téligumi NEM széles..."
Én erre mondtam hogy ezt honnan veszi?
Aztán hogy támassza már alá valami konkrétummal, amit nem láttam, csak egy ismeretlen eredetű ismeretlen nyelvű slendrián cikket ahol nem bizonyították szignifikánsan hogy a keskeny téli gumi a jó, hanem kb a tesztek 70%-ban jobb volt egy bizonyos Nokian 205 gumi egy bizonyos Nokian 225 gumitól, de ez eltérés akkor is max 1-2% volt, ami még ha feltételezzük hogy azonos típusú és mintájú és évjáratú gumiról is van szó nem mutatható ki az isteni kinyilatkoztatás miszerint a
"Ott kezdünk,hogy a JÓ téligumi NEM széles..."
dervish.smugmug.com/photos/429443361_vBSJN-O.jpg

Ezzel szemben a Continental oldalán szignifikánsan kimutatják hogy a szélesebb jobb! Miről is beszélünk?
Continental vs. dervish.smugmug.com XD

Már csak egy kérdésre várnék válasz McK-tól:
Minek gyártanak egyáltalán 225mm-nél szélesebb gumit szgk-ra? Ha a keskenyebb jobb, mivel négy 225-ös gumi simán elbír egy bármilyen személyautót. Minden gumigyárban idióták tervezik a gumikat?

ommm 2011.01.23. 22:36:22

@phrascarica: Azért erre ne vegyél mérget, nem az utcán élem ki magam. Eddig 15,1-ből mindig megállt városban, pályán 11,7-12,3 leginkább.

Phrascarica 2011.01.23. 22:38:29

@McK: "Egész egyszerűen minél mélyebb a hó,annál vékonyabb gumival érhető el a maximális tapadás..ezért ezt használják."
10 méter mély hóban milyen gumi kell? Bringagumi :D
A Toyotánál is mekkora idióták vannak:
www.nol.hu/auto/20110112-autoval_a_deli-sarkon
Bazz, a 2 km mély hóban pedig a 3 mm-es gumi lenne a nyerő :)

McK (törölt) 2011.01.23. 22:43:00

@phrascarica: Nagy vagy,haver.
Ne hagyd abba.

Ui:
Igazad van.

Ugorhatunk.
Pista alfáján úgyis szarul nézne ki a 155/80

ommm 2011.01.23. 22:43:48

@phrascarica: A felületi terhelés és a tapadási együttható azért nem egy és ugyanaz. Általában az optimális, kiegyensúlyozott arány a legjobb, de extrém esetekben, mint pl. az általad említett nagy, nehéz hójárók esetében vagy jeges ralikon extrém végletek is előfordulhatnak.
Nem szeretnék döntőbíró lenni a vitában, de általánosan elfogadott, hogy a téli guminál inkább előny, ha keskenyebb, hiszen a tapadást kisebb felületre összpontosítja, gondolj arra, hogy nem csak annyin tapad, hanem annyin is csúszik az adott abroncs. Az pedig télen nem jó.

Phrascarica 2011.01.23. 22:44:13

@ommm: Akkor nincs itt gond, a 15.1 az baráti :)
"pályán 11,7-12,3 leginkább." ezt mondtam én is.

Phrascarica 2011.01.23. 22:52:47

@ommm: semmi gond, utcai gumikról beszélünk biztos hogy van egy komoly teszt ahol összehasonlították őket, és emberi nyelven olvasható.
ezt kértem konkrétan:
"Jó lenne erről a témáról egy tesztet nézni mert nem láttam még ilyet. Ha tudsz ilyet linkeld be!"
Na így kezdődött, és még mindig meggyőzhető vagyok, de nem okoskodással hanem kizárólag adatokkal.
Ha elfogadnám az ismeretlen tesztet, abból sem derül ki egyértelműen hogy a keskenyebb szignifikánsan jobb, de egy ennyire pancser ismeretlen eredetű tesztet ne vegyünk már szentírásnak a Continentallal szembe!

Dennis01 2011.01.23. 22:56:13

@gyvy: Meg valamit elmondok, nem tudom, tankoltal-e az Omegaba kulfoldon, de:
ahanyszor hazamegyunk, mindenkepp kell tankolnunk vagy Belgiumban vagy Nemetorszagban. Utana csak Magyarorszagon kell, mikor otthon futkosunk-rokontlatogatunk. A magyar benzin minosege erezhetoen rosszabb a kulfoldon vett benzinnel. Egyreszt kicsit tobbet evett belole, mint a kulfoldibol masreszt kelletlenebbul is ment, mint nemet benzinnel.
Nem tudom, tapasztalta ezt valaki mas is rajtam kivul??

@McK: Hiaba beszelsz neki, olyan mintha falnak beszelnel.
Nemhiaba van a rally autokon vekonyabb gumi, itt van egy par 60-as evekbeli kep Monte Carlo Rally-rol:
www.linternaute.com/auto/berline/photo/tout-sur-la-citroen-ds/image/monte-carlo-293709.jpg
autoteszt.mandiner.hu/gallery/image/hirek/20100728_mini_regi.jpg

Azert az ilyen csapatok tudtak, mit csinalnak..

Phrascarica 2011.01.23. 22:57:06

@ommm: "nem csak annyin tapad, hanem annyin is csúszik az adott abroncs"
Ez meg mi? Ezt nem is értem.
Ha egy téli guminak -azonos típus- több lamellája van az a fizika törvényei szerint jobban tapad - szerintem.
És akkor a szokásos kérdés: minek gyártanak 275-ös téli gumit? Hogy jól mutasson?

Phrascarica 2011.01.23. 22:59:13

@Dennis01: nem lehet hogy szöges az a gumi? Meg aztán a versenysportot jó lenne kihagyni, mert pont nem arról volt szó!

Shadowbull 2011.01.23. 23:06:06

@ommm: "általánosan elfogadott, hogy a téli guminál inkább előny, ha keskenyebb, hiszen a tapadást kisebb felületre összpontosítja"

En mar sokat agyaltam ezen, es mindig arra jutottam, hogy valami nem koser, nem allt ossze a dolog. Mert ugye a teligumi a lamellakkal kapaszkodik a hoba, abbol meg szelesebb gumin tobb van. Aszfalton meg ugyanaz a szitu mint a nyarival.

En hajlok elfogadni azt, hogy a szelesebb teligumi a leggyakrabban elofordulo teli utviszonyok kozott nagyobb tapadast es vonoerot biztosit.

Fel meteres szuzhoval kapcsolatban bizonytalan vagyok.

sb

Phrascarica 2011.01.23. 23:09:02

@Shadowbull: "Fel meteres szuzhoval kapcsolatban bizonytalan vagyok."
Ez a Conti leírásában is ott van hogy latyakban és porhóban -nyilván mert ott eléri a gumi az aszfaltot- nem, egyébként pedig a szélesebb általában jobb. De egy félméteres szűzhóban nem hiszem hogy sok autó ellavírozik, főleg ha kissé vizes (úgy kb. 0 fokon).

ommm 2011.01.23. 23:09:53

@Shadowbull: Nézd, minden valószínűség szerint kell léteznie valamilyen xxxdienst vagy ADAC-tesztnek, TÜV-reportnak erről odaát. Most már én is kíváncsi lennék.

Phrascarica 2011.01.23. 23:10:18

@Shadowbull: "Fel meteres szuzhoval kapcsolatban bizonytalan vagyok."
Ez a Conti leírásában is ott van hogy latyakban és porhóban -nyilván mert ott eléri a gumi az aszfaltot- nem, egyébként pedig a szélesebb általában jobb. De egy félméteres szűzhóban nem hiszem hogy sok autó ellavírozik, főleg ha kissé vizes (úgy kb. 0 fokon).

Dennis01 2011.01.23. 23:10:55

@phrascarica: Nem lehet, hogy szoges. Jartam a nemzeti motormuzeumban, ahol ez a Mini ki van allitva. Sima 145 R10 teli gumik vannak rajta.
De nem erdekes ezen veszekedni, mert nagyon sok mindenen mulhat, hogy teljesit a kocsi havas-jeges korulmenyek kozt. Mulhat a gumik szelessegen, milyen nyomasra vannak fujva, milyen a mintazat rajtuk, milyen hajtas van a jarmuvon, mennyi tapasztalata van a benne ulo pilotanak...

Phrascarica 2011.01.23. 23:14:35

@ommm: abszolút elfogadom egy nevesebb teszt eredményét, -mint már fenn írtam- az okoskodást viszont nem bizonyíték nélkül, illetve ha a bizonyíték extrém versenysportból származik, ahol a szakaszon kimérik hogy melyik gumi a legesélyesebb és felraknak egy szakasznak -hó állapot, mélység, hőmérséklet, stb.nek.- optimálisat lehetőleg 156 titán szeggel.

ommm 2011.01.23. 23:18:16

@phrascarica: Azért azt hozzáteszem, hogy valahányszor kimentünk télen a hegyre, ott bizony mindenki keskenyebb abronccsal járt, egyszerűen jobban vágja a havat, mint a széles. Akár a 3-4 centist is már.

Phrascarica 2011.01.23. 23:20:09

@Dennis01: pontosan, lehet hogy 165-ös gumit használnak, de 1.2 bar nyomáson mint a Toyotáknál a sarkvidéken 1.4barral, és 15 km alatt széthullik a gumi, na meg kizárólag azon a szakaszon gyors, aszfalton meg csúszik kegyetlenül az extrém alacsony nyomás miatt Pont ezért nem jó példa a versenysport.
Például senki sem használ közúton olyan széles slick gumikat -egyáltalán slicket sem- mint az F1-ben, és olyan ballonosat sem, aztán ott pont az a nyerő, mert az út és a kocsi adottságai egészen mások mint amire a hétköznapokban szükség van.

McK (törölt) 2011.01.23. 23:20:30

@Shadowbull: Ott a hiba az agyalásodban,hogy a kerék kapar..
A vékonyabb egész egyszerűen hamarabb kipörgeti maga alúl a havat.
Csak gondold végig..
Mivel tudsz egy mozdulattal mélyebb gödröt vájni?
Egy szöggel,vagy egy lapáttal?
Természetesen azonos nyomás mellett..
Az is számít természetesen,hogy a vékony gumi könnyebben kidobja,szétnyomja maga alól a havat OLDALRA,míg a széles letapossa,és felül rajta..

Ne akarjuk feltalálni a spanyol viaszt.
Ha a széles jobb lenne,azt használnák sport célokra is..
Mint ahogy használják is.
Ha KEVÉS HÓ VAN az úton,vagy letaposott jég..

Dennis01 2011.01.23. 23:21:01

OFF: Latta valaki mas rajtam kivul a Top Gear legujabb reszet ma este?
James May teszteli a legujabb Ariel Atomot, amiben egy 3.0 literes V8 pumpal. Nem biztos, hogy bele mernek ulni...

McK (törölt) 2011.01.23. 23:27:25

@ommm: Valószínűleg azért,mert az ember már csak olyan,hogy KIPRÓBÁL VALAMIT,és ragaszkodik a rosszabbhoz..:D
Mondtam neki,de nem érti.
Próbáltuk.Megmértük.
Nem egyszer,nem egy ember,nem egy autóval.
Kivétel nélkül mindenki a vékony,magassal ért el jobb eredményt.
Mindenki.
Ha ez véletlen,akkor kurva nagy.

Pont az a bajom,hogy pl az e36-ra nem megy fel 15-nél kisebb.
15ben viszont pl hakkapelitta nincs 155-vagy 165 szélességben.
Ezért cseréltem le e30ra,de arra is a legkisebb méret a 14 coll..

Phrascarica 2011.01.23. 23:29:10

@McK: "A vékonyabb egész egyszerűen hamarabb kipörgeti maga alúl a havat."
Te mindig kipörgő kerékkel jársz?
"Mivel tudsz egy mozdulattal mélyebb gödröt vájni?" Gödröt szoktál vájni autózás közben?
"Az is számít természetesen,hogy a vékony gumi könnyebben kidobja,szétnyomja maga alól a havat OLDALRA,míg a széles letapossa,és felül rajta.."
Nyomhatod ám a 15 cm-s letaposott havat! Gondolkodjál már csak egy kicsit!
"Ha a széles jobb lenne,azt használnák sport célokra is.."
A sportot ne keverjük már ide, mert nem az volt az eredeti kérdés! Az téli guminak nem csak havon kell megállni a helyét!
Te slick gumikkal jársz nyáron? Pedig az a legjobb! A versenysportban már bizonyított :D
"Ha a széles jobb lenne,azt használnák sport célokra is.."
és most jön hogy naponta 2X cseréljünk gumit, mert amikor már volt a hókotró akkor szélesebbre kell váltani? Ezt azért ne keverjük már a versenysporttal.

Phrascarica 2011.01.23. 23:30:49

@ommm: pont az ilyen nem érdekel, hogy "kimentünk a hegyre", ez okoskodás kategória, de egy teszt az már nagyon!

McK (törölt) 2011.01.23. 23:32:58

@phrascarica:
Minden tiszteletem mellett.
Egyrészt nem neked írtam.
Másrészt..

Áhhh...Omm iránti tiszteletem jeléül a másrészt utáni részt lenyeltem.

Legközelebb kérlek akkor reagálj,ha látod a neved az írásom elején.
Én is ezt fogom tenni.
Köszönöm.

Phrascarica 2011.01.23. 23:38:45

@McK: ez nem egészen így működik, ez nem magánlevelezés ezért bizony benne van a pakliban hogy bárki hozzászólhat!

becsületesnepper · www.becsuletesnepper.hu 2011.01.24. 00:19:30

@phrascarica:
Ha egy autóversenyző (rally) elmondja neked a saját gyakorlati tapasztalatait a keskeny gumival, széles gumival hóban való autózásról, azt elfogadod?

Shadowbull 2011.01.24. 08:23:47

@McK: "A vékonyabb egész egyszerűen hamarabb kipörgeti maga alúl a havat."

A teli gumik mukodesi elve nem az, hogy kikaparjak maguk alol a havat es leernek az aszfaltig, hanem az, hogy a futofeluletbe vagott lamellak mint a karmocskak belekapaszkodnak a hoba. Gondolom ezt vehetjuk kiindulasi alapnak.

kemenyre taposott havat kozuti kozlekedesben szerintem nem kaparsz ki az aszfaltig. Legalabbis en nem szoktam letaposott havon mely vagatokak latni.

Namost ha nem kaparsz le az aszfaltig, akkor ismet ervenyesnek tunik a szelesebb gumi -tobb lamella - nagyobb vonoero.

A masik meg a fekezes es a kanyarodas. Fekezeskor szinten nem asol le, de kanyarodaskor biztosan nem.

"Ha a széles jobb lenne,azt használnák sport célokra is.."

Kozuti kozlekedes szempontjabol nem feltetlenul jo analogia a versenysport.

Ha az egyszeri ember teligumit akar hasznalni, azt mondjuk oktober vegetol marcius vegeig teszi. (en legalabbis)

Ebbem az idoszakban jellemzoen szaraz ill. nedves aszfalton kozlekedik, es nagy telben nagy szazalekban letaposott havon.

A vekony gumi aszfalton egyertelmuen rosszabb mint a szeles.

Nagy, friss hoban es mely latyakban meg esetleg a szeles a rosszabb.

Szerintem sik jegen is jobb a szeles teli.

a kerdes az, hogyan talaljuk meg az optimumot?

Szerintem ugy, hogy a nagyobb %-os aranyban elofordulo utviszonyokra keszulunk fel.

Inkabb ovatoskodok egy szezonban 3 napot mely hoban meg latyakban, mint forditva.

En a hatsokerekes BMWre se tennem a leheto legkeskenyebb teligumit, hanem felraknam ugyanazt a szelesseget, ami nyariban fenn van. Akkor lehet hogy felmenne a szerpentinen is.

Ezen gondolatmenet alapjan szerintem egyertelmuen hibas az az ajanlas, hogy a teligumi legyen keskenyebb mint a nyari.

sb

csongiaparaszt 2011.01.24. 08:50:47

Á, de irigylem!
Ennyiért a hülyének is megéri.
Én is szerettem volna egy ilyet családi limónak. Nálunk (Romániában), azonban van regadó (egy ilyen példányé kb. 10.000 euró - nem elírás!), plusz az éves adója olyan 1.200 euró (ez sem elírás, sajnos), és akkor még nem volt szó arról, hogy milyen borzalmas az átagfizetés/benziár arány.
Cserébe occsó a Logan.
Á, mégsem, inkább maradok az Agilánál(Wagon R+), gond csak akkor lesz, mikor nem fog beférni a harmadik gyerekülés.
Gratula, szép autó.

csongiaparaszt 2011.01.24. 08:51:50

átlagfizetés/benzinár, helyesírásból egyes, leül.

magyar_ellenállás 2011.01.24. 09:40:00

Téli gumi:

1. tessenek már megnézni, Magyarországon a téli szezon alatt hány napig havasak a közutak, és hány napig nem!

2. tessenek megnézni, mekkora is a közlekedésre használt jármű súlya

3. tessenek lemérni, mekkora a hasmagassága, illetve hány cm-re vannak a földtől a lökhárítók

Aztán ezen adatok ismeretében mindenki döntsön vezetési stílusa, szokásai, szükségletei és a leggyakrabban bejárt útvonal szerint, hogy neki a keskeny vagy a széles jön-e be.

magyar_ellenállás 2011.01.24. 09:48:26

azt kihagytam, hogy vannak, akik keskenyebb + magasabb oldalfalú gumit javasolnak télire, hogy emelkedjen egy picit az autó

Sopánka76 2011.01.24. 10:09:21

én is gratulálok!
nekem ugyan nem kéne automata, de a nejem örülne neki! :)
Ezért a pénzért ez ajándék.

Globetrotter2014 2011.01.24. 10:46:56

Gratula a verdához, legyen sok örömöd benne. Szerintem jól választottál.

Hurri Kán 2011.01.24. 11:28:18

@Dennis01:
Én ilyet nem tapasztaltam/éreztem, bár sok embertől hallottam. Az eltérő városi fogyasztás szerintem 90%-ban a forgalomszervezésnek tudható be. Mert azt is megpróbáltam, hogy egy tank benzinnel nagypapás stílusban nyomtam, egy másikkal pedig sportosan és városi fogyiban úgy sem volt különbség.
Igen, tankoltam kint is, autópályán nem mértem fogyasztáskülönbséget, (benzin miatt), téli-nyárigumi miatt igen.

McK (törölt) 2011.01.24. 11:30:26

@Shadowbull: Könnyen elképzelhető.

Egy viszont biztos. Nem arról beszélünk,hogy az év hány szakaszában jobb,vagy rosszabb.
Hanem arról,hogy HAVON,hegyre fel..mert ez volt az alap eset.
Hogy nem ment fel a hátsó kerekes.
Nem akarok meggyőzni senkit,különösebben az elmélete sem érdekel,mert a gyakorlatban vizsgáztattam,tudom,mi,hogy működött.

Mint ahogy a pudingban sem az érdekel,elméletben melyik a legfinomabb.
Csupán az,melyik ízlett.

Shadowbull 2011.01.24. 11:44:38

@McK: engem mondjuk szokott azert erdekelni, mi miert van ugy, ahogy.

sb

Phrascarica 2011.01.24. 12:45:21

@Asszeretnémondani: "Ha egy autóversenyző (rally) elmondja neked a saját gyakorlati tapasztalatait a keskeny gumival, széles gumival hóban való autózásról, azt elfogadod?
"
NEM! Pontosan ezért:

"Kozuti kozlekedes szempontjabol nem feltetlenul jo analogia a versenysport."

Meg azért mivel közúti közlekedésről volt szó.

Egy korrekt teszttel viszont meggyőzhető vagyok, addig pedig ameddig nincs teszt jobba hiszek a Continental gumigyár mérnökeinek -akik egyértelműen legalább ugyanolyan széles gumit ajánlanak mint nyáron- mint egy rally versenyző érzéseinek.

Phrascarica 2011.01.24. 12:47:33

@Asszeretnémondani:

Azzal együtt meghallgatnám a rallyest is, de ha már a második mondatban ellentmondásban van a fizikával és rossz párhuzamokat mond akkor inkább nem :)

McK (törölt) 2011.01.24. 14:54:47

@Shadowbull: Az előbb siettem,nem értem rá mindent kifejteni.
Visszatérve a kaparásra..
A kaparásnak pont akkor van jelentősége,mikor kezdessz elakadni,azaz kipörög a kerék.
Nyilván az a téligumi,aminek kimagaslóak a képességei nedves,és száraz aszfalton,nem lesz a legjobb jégen,és hőban.
Ugyanez fordítva.
Szóval ebben a helyzetben a lényeg az,hogy ki,melyik útviszonyra szeretne inkább.
Egy biztos,én 10 éve nem akadtam el hóban,pedíg lehetőségek szerint elhagyatott helyekre járok éjjel.
Az utcain viszonylag szélesebb van a hójárón extrém vékony.
Ég,és föld.
Hogy miért,az biztos megmagyarázható,valószínűleg nálam okosabb ember megteszi..

csunyadiszno 2011.01.24. 15:57:25

@McK: Azért az ugye nem komoly, hogy kipörgeti maga alól a havat a vékony vagy bármilyen gumi?

gobolyosg 2011.01.24. 17:47:14

@ommm: Régóta figyelem a villogását, és volt egy gyanúm, de akkor megerősítést nyert. Egy ideje azon gondolkodtam, hogy a többi fény (hátul legalább) miért nem.
www.coolpicturesofcars.info/images/wmwallpapers/2002-Alfa-Romeo-166-025-1.jpeg

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.01.24. 18:23:01

@McK: Vegyél Audit az fölmegy mindenhol:-)))

kultúrpesszimista 2011.01.24. 23:31:30

Szép autó? És német? Van ilyen. Még ha olasz is tervezte. (Nem vagyok benne biztos.)

Az idült autóbuziknak egy kis újabb csemege:

www.youtube.com/watch?v=j3qxDdfjg_s&feature=related

NA, EZ AZ ÉN STÍLUSOM!

megszaLott · http://img23.imageshack.us/img23/6862/25ih.jpg 2011.01.25. 19:42:55

Először is gratulálok, szép autó, főleg a belseje. De bátor választás volt:))
És gondolom rossz felől hajt...

streetsta · http://managertoys.hu/ 2011.01.26. 00:37:58

@Shadowbull: Kicsit késve kapcsolódva a témához: nektek azért minden bizonnyal van megfelelő kontaktotok gumis szakemberekhez. Minden bizonnyal nem csak a Continentalhoz. Ezektől nem tudnál érdeklődni, mégis hol van az igazság? A vita ugye arról szólt, mi a helyzet HAVON a széles gumival. Én is abba a táborba tartozom, akik még az oldszkúl megközelítést tanulták: téli kerék=kevésbé széles, mint a nyári. Bár nekem csak vén szarjaim vannak, azoknál mindegyiknél a gyári ajánlás 10-20 mm-el keskenyebb volt télre, mint nyárra. Én is azt látom minden autósportnál, hogy a havas, murvás, tehát laza talajú pályán keskenyebb abroncsokat használnak, Ugyanez igaz például ugye az Andros-trophyn is, láthatjuk, hogy a szöges gumik mind keskenyek, sok-sok szöggel.
A @phrascarica: által linkelt reklámszövegben a Conti arról beszél, hogy nedves és száraz viszonyok között a széles tél egyértelműen jobb, mint a keskeny téli. Kivéve, ha friss, vagy mély a hó, illetve latyak van, itt ugyanis a keskenyebb gumik működnek jobban (nem én mondom, hanem a szöveg). Ezek a konkrét állítások a szövegben. Eddig ezekkel a többiek(@McK: @Asszeretnémondani: @ommm: )sem vitatkoznak. Itt jön azonban egy nagy de:
"Durch die hohe Verkehrsdichte werden Autofahrer vor allem festgefahrene Schneedecken vorfinden. Bei diesen Fahrbahnverhältnissen haben breitere Reifen eindeutige Vorteile." Aszongya, hogy a nagy forgalom miatt az autósok letaposott hóval találkoznak leggyakrabban. És hogy ilyen körülmények között a szélesebb gumik egyértelmű előnyökkel bírnak. Két bajom van a két mondattal: én csak nagyon ritkán találkozom igazán letaposott hóval. Decemberben, mikor viszonylag sokáig megmaradt a nagy hidegben a hó, nálunk a környéken még a forgalmasabb kis utcákban is képlékeny volt a hó, a kerekek szétpréselték inkább, mint zömítették a cuccot. Ettől még persze sok helyen lehet letaposott a hó. Csak azt nem részletezték, hogy konkrétan mik azok az egyértelmű előnyök, amikkel ilyen felületnél bír a széles gumi. Mert a száraz és nedves utakra vonatkozóan németes precizitással listázzák, mikben lesz jobb a széles egy keskenyebbel szemben: "Mit zunehmender Reifenbreite verbessern sich Fahreigenschaften wie z.B. Lenkpräzision, Fahrspurwechsel, Lastwechsel und Sportlichkeit sowohl auf trockener als auch auf nasser Fahrbahn."
Vajon csak figyelmetlenség miatt nem írják le, mik azok a számos és egyértelmű előnyök, amiket letaposott havon lehet tapasztalni?
Én bizony úgy vagyok vele, hogy amit fizikaórán hallottam, meg az életben tapasztaltam, az azt támasztja alá, hogy mindegy, milyen havon, a szélesebb gumi gy viselkedik, mint a síléc: elosztja a nyomást egy nagyobb felületen, ezért kevésbé nyomódik a felületbe. Ez sok esetben jó (lásd a linkelt Toyota expedíciót, ahol pont ezért választották a nagy kerekeket -többek közt), de van, hogy pont nem jó. A keskenyebb gunómi meg arra hasonlítható, ahogy a síléc kanyarodáskor a léc élére támaszkodik, amit még kifejezetten élezni is szokta, pont azért, hogy a lehető legkisebb felületen felfeküdve a lehető legnagyobb nyomással fúrja bele a hóba magát,és ezzel biztosítsa a jobb stabilitást. Igaz, ez a hasonlat leginkább a kanyarodással kapcsolatos viselkedésre lehet magyarázat.
A vonóerő más dolog, ott nem tudnék hasonló példákat mondani, ami eszembe jut, azt meg én nem tudom belátni, vajon melyik esetben jobb a helyzet: ha két egyforma széles és magas, de különböző hosszúságú téglatestet azonos erővel a hóba nyomok, melyik, mennyivel fog mélyebbre nyomódni, és ezek után a hóba nyomódott felülethez képest melyiket lenne nehezebb a hosszú oldalukra merőleges erővel elmozdítani.
Én, mindenesetre hójárásra inkább keskenyebb gumit fogok még egy darabig használni. De meggyőzhető vagyok, csak mutassanak teszteket, ami az ellenkezőjét igazolja annak, amit a rally pályákon láthatunk:)) Nem, a Continentalos reklámszöveg nem teszt, az egy marketing iromány. Mondjuk ezt szerintem nem neked kell bizonygatni, hogy a tesztekben egzakt számokkal írják le a tapasztalatokat:))

streetsta · http://managertoys.hu/ 2011.01.26. 00:50:34

@phrascarica: Bocs, most jutottam el idáig. Ezt viccből írtad, ugye? De legalábbis semmiképpen sem az általad linkelt Continental termékismertetőt akartad összehasonlítani egy olyan teszttel, amit se te, se én nem értünk, mert olyan nyelven írták, amit nem beszélünk. Következésképpen mégy csak véletlenül sem jelenthetjük ki, hogy slendrián. Mer fogalmunk sincs.

Alonso1 2011.03.17. 10:14:45

Kedves OMM!

Gratulálok az autóhoz, és a cikkhez is, érdekes volt. De a végén nagyon fejbe vágot az autó ára, ha ennyi pénzt szántál a többire is akkor mit vártál, őszintén? 500e Ft-nyi pénzért hibátlan autót várni több mint hiú ábránd...legalább is itt Közép Európában.
Vagy vehettél volna egy 2000-es Opel Astra Classicot, vagy Daewoot, Kiát,Hyundait vagy stb. azzal nem szívnál soha, és a kínálat is óriási.Ahhoz hogy A-ból B-be menj tökéletes, és ebben az árban is találsz jó állapotut. De 100-as 2.8 quattro Audit, Alfát, BMW-t? Ez az Impossible Mission...
Nem a Te volt Autód a használtautón a 4 ik találat?A motor és a szín, évjárat is stimmel.
Válaszod várva,
süti beállítások módosítása