Jövő héten Totalcart kell olvasni

  2010. december 05. - Csikós Zsolt Címkék: lada zsiguli

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve


Nem húzom a dolgot: az első Zsiguli idén negyven éve gördült le a futószalagról Togliattiban. A vasfüggyöny mögötti országok autósaira új nap virradt, ekkortól kezdve a béketábor átlépett a modern motorizáció korszakába, amikortól - elméletileg - mindenkinek juthatott autó. Az évforduló miatt a Veterán Zsiguli-klubbal karöltve úgy döntöttünk, méltón megünnepeljük a kerek évfordulót, és az internet közepében, a Sztálin-szobor helyén, közösen, egyesült erővel elhelyezünk egy óriási, megkerülhetetlen, ellophatatlan Zsiguli-tömböt.

A jövő hetet tehát a Vlagyimir Iljics után következő leghíresebb orosznak, a kereklámpás Zsigulinak szenteljük. Minden nap lesz egy Lada-vonatkozású cikk, köztük effélék: hat veterán Zsiga tesztje típustörténettel, a VAZ kacifántos története, házituningos óriási Zsiguli-bemutató videóval, a világ leghosszabb Zsigulija, amit a Winkler és a Vályi próbált ki, no meg ültünk Gruppe 2-es 1200-as Zsigában, aztán Balatonyi Árpi, a ralis isten vitt bennünket a káprázatos, félig alupaneles VFTS-sel.

Meg még egy rakás dolog történt velünk, heteken át készült ez a cikksorozat, minden pillanatát röfögve élveztük. Remélem, önök legalább ilyen jól szórakoznak majd a cikkeken, ebben a projektben az egész Totalcar-kollektíva szíve-lelke benne volt. Annyi anyag született, hogy egy hétbe el sem fér mind, ezért a fő vonulat levonulása után elszórtan  még bedobunk egy-egy cikket, nehogy depresszióba essenek a megvonás miatt.

Mivel a Zsigulival minden, ma minimum húszéves magyar kapcsolatba került már élete során, úgy gondoltuk: bemelegítésnek minden Totalcar-dolgozó elmeséli, milyen a viszonya a megkerülhetetlen orosz géppel. Hát akkor, kezdjük.

Andróczi Balázs Totalcar hírszerkesztő:

Két Ladában töltöttem a gyerekkoromat, így nekem szinte csak pozitív élmények jutottak.

Az első igazából még Zsiguli volt, cirill betűs felirattal, UB-s rendszámmal, törtfehér színben, az első, már kiforrottnak nevezhető, 1972-es szériából. Csak halványan emlékszem rá, mert úgy négyéves koromban TK-ra törte egy hullafáradt bolgár, aki az ezerötszázasával aznap már levezette a Szófia-Budapest etapot. Megcsináltattuk a biztosítós pénzből, és eladtuk, hisz' néhány hét múlva megjött a két évvel korábban befizetett, vadiúj kombi.


Balra az öcsém, jobbra én, középen az unokatestvérünk. Hátul pedig A Piros Szörnyeteg

Megmondtam édesapámnak, hogy kéket válasszon, erre hazajött egy pirossal, így először egy kicsit duzzogtam, mielőtt beszálltam volna. Az a 2102-es - már Lada felirattal - kilenc évet szolgált, gyakorlatilag az az autó jelentette nekem azt, amit a külföldön gyerekeskedő Csikósnak az állólámpás Mercedes. Családi kirándulások alkalmával ebben téptük egymás haját az öcsémmel, vagy aludtunk a zalai nagyszülő-látogatások negyedik órájában. Persze elképesztően rohadt a karosszéria, és időnként beázott az elektromos rendszer, a végén néhányszor meg is állt alattunk, de ennek ellenére szerettük a Zsigát. Édesapám vissza is sírta, főleg miután a hosszú várakozási idő miatt egy Dacia kombira cserélte, amely kétéves kora után gyakorlatilag minden alkalommal lerohadt, amikor valahová időre kellett volna odaérnünk.


Ez már nem a mi Ladánk, hanem a nagynénéméké. Előtte én

Máig emlékszem mindkét autó rendszámára, és jó szívvel gondolok rájuk - ehhez képest azóta valahogy elkerült a ladázás: én magam soha nem jutottam hozzá, hogy ilyen autót vezessek.

Asztalos Angéla pénzügyi asszisztens:


Zita barátnőmmel

Tízéves koromban volt egyszer egy piros Zsigulink körülbelül két hétig. Sajnos nincsenek róla túl jó emlékeim. Egy nyaraláshoz kértük kölcsön, mert épp valami volt az akkori Mazdánkkal. Szerelték, vagy akkor adta el az apám, már nem tudom. De a Mazdához képest nagyon nagy váltás volt. Emlékszem, annyira cikinek tartottam, hogy amikor indulás előtt összefutottunk Zita barátnőmékkel, én ki sem akartam szállni, nehogy meglássa, milyen kocsival járunk. A nyaralásból semmire nem emlékszem. Hát ennyi. Viszont ma már nagyon menőnek tartom a piros Zsigulit.

Kereszturi Tamás webszerkesztő:


Első fotóm járművel

Édesapám hivatásos gépkocsivezető volt. Úgy gondolta, inkább az oktató tanítson meg vezetni, így a jogsi megszerzése előtt csak egyszer adta át a családi Wartburg kormányát egy földúton. Viszont amint lehetett, elkezdhettem a tanfolyamot a miskolci ATI-ban, ami az akkori szabályok szerint 16 éves koromban, 1990-ben volt. Egy 1300-as Zsigával kezdtem a tanulást. Mivel úgy időzítettünk, hogy közvetlenül a 17-dik szülinapom után vizsgázhassak, így a téli vezetés örömeivel ismerkedhettem meg. Reggelente én voltam az első diák, az én dolgom volt a reggeli szertartás. Igaz az oktató már kívülről letakarította a kocsit, de a motor bemelegítése, az ablakok, tükrök jégtelenítése már az én feladatom volt. Egyik reggel nem találtam a telephelyen a megszokott kocsit. Szervizbe vitték, helyette egy lestrapált 1200-es Zsiguli várt. Ekkor tudtam meg, hogy idáig milyen jó dolgom volt. Harmatgyenge volt, a 3-dikat állandóan kivágta. Ennek ellenére sikerült elsőre levizsgáznom.

Otthon várt a 353-as Wartburg, de így sem maradtam ladás élmények nélkül. Szombat esténként haverommal diszkót csináltunk a hét kilométerre lévő faluban. Bepakoltuk a deckeket, erősítőket, keverőpultokat a haveromék zöldséges kombi 1300-asába, a hangfalakat pedig az utánfutóba, s irány Boldva. Minden adott volt a tipikus diszkóbalesethez, de megúsztuk.


Unokatestvérem diplomaosztója. Ez a kép maradt csak meg a 2107-esről

'92-ben lecseréltük a Wartburgot egy 2107-es parasztmercire. Sajna ezt már nem sokat vezettem, mert közben felvettek Pestre főiskolára, így nem sok alkalmam volt hajtani. Ezt '98-ban egy meg nem adott elsőbbség miatt totálkárra törték. A biztosító fizetett, ebből lett egy ezerkecske. 2003-ban adták el szüleim, mert már nem érte volna meg felújítani.

Balázs Viktor Totalcar főmunkatárs:

Vegyes – jutott leginkább eszembe, amikor Csikós a Zsiguli iránt táplált érzelmeimről és emlékeimről kérdezett. Vegyes, hiszen gyerekkorom jó részét egy okkersárga ezerkettes kombi műbőr hátsó ülésén töltöttem, otthon viszont az Autó-Motorból kivágott Volkswagen Golfok és Mercedesek képét ragasztottam vágyakozva egy kék fedeles spirálfüzetbe. A Zsiga megbízhatóan hordott le bennünket a Balatonra, tetején az előző Volkswagen 1600 TL-től örökölt „nyugati” tetőcsomagtartóval. Egyszer apámat rávettem, hogy nyomja fel százharmincig, emlékszem, tébolyítóan gyorsnak és nagyon hangosnak tűnt.

Persze az első sárvédő sarkában három év múltán kötelezően megjelenő rozsdahólyagokat sem felejtem, a mindig félrecsúszó kisipari kardánboxot és a jellegzetes, ruszki illatú szürke műbőr tokban, a csomagtartó alján sodródó óriás szerszámkészletet sem.

Aztán szünet, majd én is vezetni kezdtem, Renault-kban, elsőkerékhajtással. Jött a ralinavigátorkodás ezerhatosban, és a csapattársak (kíváncsiaknak: Lapkiadó, később Pallas SE) mindig cikiztek a fronthajtás miatt. Végül rávettek egy ezerkettesre – az is okkersárga volt – szürke forgalmijában bejegyzéssel: 1979. nov. 30-ig MSZMP tulajdonjog! Mit mondjak, a fürge és fordulékony Renault 5 után utáltam. Lusta volt, hangos, kényelmetlen és szomjas, kőkemény kormányzásával butábban fordult, mint egy pakuraszállító uszály. Egy hónap után vége is lett a viszonyunknak.

Nagykanizsára mentünk, gépátvételre. Elöl Jóska, a versenyautóval, mögötte én az asztmásan hörgő ezerkettessel. Galambok faluban van egy trükkös, hosszú kanyar, aminek a közepe kicsit dob. Amikor megúszott a kocsi, meghúztam a kormányt, amennyire a Renault-ban szoktam, de az okkersárga orr csak tompán moccant egy kicsit. A Zil elejét lapjával találta el a bal első ajtó, ami rögtön kiszakadt a helyéből, a kocsi orra befordult a plató alá, a homlokomat letépte a begyűrődő tető.

Az aznapi versenyen nem indultunk, de két hét múlva a következőn – még kötéssel a fejemen – már igen.

Az ezerhatossal nyertünk jó néhány serleget, de voltunk tetőn, árokban és villanyoszlopon is. Boldog, vad korszak volt, csikorgó Barum gumikkal, olajpiszkos körmökkel, önzetlen cimborákkal.

Hogy ezek után milyen a viszonyom a Zsigulival? Mondtam, vegyes, nagyon vegyes.

Ezt a videót azért nézzék még meg rólam: hamisítatlan nyolcvanas évekbeli ralihangulat, hózentrógeres mackónadrággal, makkos cipővel, fehér zoknikkal, üvöltő nézőkkel, lángra lobbanó Zsigulival. Bónusz: 2:26-nál repülő sisak.

 

Bende Tibor Totalcar ügyvezető igazgató:

Nekünk két Zsigánk is volt.

Az első, egy ezerhármas, okkersárga, a rendszáma ZK-s volt. Hátul, a lámpa közepén hordta a prizmáját, és babás volt a lökhárítója. Emlékeim szerint sose volt vele baj, de nem szerettem, mert büdös volt. Jellegzetes Lada-szagú.

A második sokkal rosszabb volt: azt újonnan vettük, dolgozási céllal, akkor amikor mindenki Astrával meg egyéb nyugati termékkel járt. Ez valamikor a kilencvenes évek elején volt, talán 92-93 környékén. Ugyan nem az autó tehet róla, de pár hónapos korában totálkárra törték a Murányi utcában, megcsináltattuk, onnantól sose volt jó. Négy nyomon járt, nyikorgott, csikorgott, négyszínű volt, nem szerettük. Egy ismerős vette meg, aki azóta is használja.

Csikós Zsolt Totalcar magazinrovat-vezető:

A családunkban legközelebb az unokanővéremnek volt Zsigulija, egy 1500-ös, korallpiros, valamikor '77-ben, abban alig ültem, de máig emlékszem, hogy mellbevágott az autónak a szoci kocsikhoz képesti végtelen igényessége. Először csak 1982-ben kerültem igazi testközelbe Zsigával, hiszen a nővérem barátjáéknak (később férje lett) volt egy vajsárga 1200-esük, abban sokszor utaztam. A Skoda 110L-jük után olyan nagy, orosz baromnak tűnt az autó, de a szagát, a jellegzetes hangjait imádtam a hátsó ülésről.


Széplak-felső, valamikor 1986 nyarán, balra Imi, középen a családi Zsiga

Gimis koromban persze a családi Zsigulik dömpingje következett. Imi barátomék okkersárga, ZG-s 1300-asában ültem a legtöbbet, később vezettem is jó párszor. A tipikus, nehéz kormányos, lent erős, fent döglött Lada volt, 127-et ment, de azt hegyen-völgyön bírta. Hogy döngölt felfelé az istenhegyin, te jó ég. Brutál erős autónak tűnt, a karaktert nyomatta ezerrel. Borzasztó sokáig volt a családjukban, egyszer én tolattam egy karcot a hátsó sárvédőjébe, egyszer az apámtól elcsórt családi autónkkal követtem, amikor Imi beleszállt egy Daciába a jeges Béla király úton (majdnem összetörtem a saját kocsinkat is, de az még épp megállt), aztán együtt ültünk benne, amikor Imi előzni kezdett, de lefékezett a sor, és lerombolta a jobb elejét.


Hátul Imiék ZG-s okkersárgája, már Polux-maszkkal, hol máshol, Széplak-felsőn.
Előtte a saját festésű 850-esem

A szemem láttára pusztult lassan el, hol itt egy küszöbcsere, hol ott egy első sárvédő, aztán került rá fekete műanyag Polux-maszk, majd jött a motorgenerál is. Azzal a kocsival hülyültünk a legtöbbet, miközben előztek bennünket az M7-esen, és az anyósülésről fogtam a kormányt, Imi meg édesded mosollyal kikönyökölt a bal egyes ablakon. Utaztunk abban a kocsiban vagy tízen is, azon próbáltuk ki, mennyit megy egyesben – 62-t. Szegény, azért tíz év alatt jól elpusztult, amíg ismertem. Vele ment egy darab az első szabad, szülők nélküli, haraphatóan zamatos balatoni nyarakból.

Győző barátoméknak is volt egy ZG-s 1300-asa, mély ultramarinkék. Az apja szigorú mérnökember volt, finoman használták, mindig melegítették beindítás után, Győző se jaszkarizott vele soha. Minden évben kétszer kiszedték a gumidugókat a karosszériából, átmosták, kiszárították az üregeket, kapott mindig védelmet is, samponnal mosták rendszeresen. Az az autó mindig tiszta volt, úgymond, patika, csak akkor nem, amikor a vidéki rokon beült a búcsú után a jobb egyre, és egy hosszabb kanyart követően végighányta az oldalát. Nyár volt, nyitva az összes ablak, az áramlástan nyolcvannál pont megoldotta a dolgot. Na, akkor kellett a kocsinak egy alapos külső-belső takarítás. Meg a hátsó utasoknak is.


Saját 850 Sport Coupémmal 1990 nyarán, Balatonlellén

Hiába óvták, hiába melegítették elindulás előtt, az az 1300-as is pont annyit bírt, mint Imi barátomék ridegtartásban tartott okkersárgája. Szintén nem futotta meg a 130-at, szintén küszöböt kellett rajta cserélni tizenegy-két évesen, szintén jött a motorgenerál 130 ezer kilcsi táján. Ez a széria, úgy látszik, mind ugyanannyit bírt.


Jobbról balra: Andi, az akkori barátnő, Győző, az ultramarinkék csoda, már küszöbcsere után meg a saját 850 Sport Coupém, amibe nem fértünk volna el. És nem is bírta volna ki az utat...

Azzal a kék ZG-ssel voltunk egy nagy túrán is, mondjuk így. Martinske Hole, azaz Turócszentmárton fölé mentünk síelni, nyári gumival, ahogy kell. Volt ám nagy mulatság… Hó nem volt ugyanis, jég viszont borzalmasan sok. Legalább autóval síeltünk, ha máshogy nem tudtunk. Aztán mikor másodszor is mállásnak indult a kék gép, Győzőék azt hiszem, eladták.

Volt még egy fehér 1200s is Tibi barátoméknak, akivel ugyanabban a házban laktunk születésünk óta. Azzal is sokat autóztunk, hülyéskedtünk is, soha nem éreztem kevesebbnek az 1300-asnál, sőt, azt talán vitte még a 140-et is. Azzal is voltunk Szlovákiában, lengyelországban, Csehországban - én a magam festette, piros, sárga csíkos, rettentő sportos kínézetű (gondoltam én) 850-es Fiatommal alig tudtam tartani. De az a Zsiga is a tipikus, tíz évig jó autó volt, hiszen kilencévesen csipázott már a sarkoknál. Le is cserélték a szülők egy Renault 11 dízelre, az akkor csodaautónak tűnt.


1985, Pálos utca, lent, jobbra, farral felénk a Sunny

Nekünk akkoriban egy Nissan Sunny-nk volt, ami az 1500-ös motorral sokkal finomabb, gyorsabb, takarékosabb autó volt bármilyen Ladánál, apám néha a Soroksárin, a nagyanyámtól hazafele belement egy-egy versenybe. Anyám sikoltozott, én hátul halkan drukkoltam, imponált a dolog. Később én sokkal többet csináltam ugyanezt a Renault R5 Alpine Turbómmal... Tudják, az atyai minta.


1982 nyarán nagy szó volt ám

Ennek ellenére a Zsiguli nekem is imponált, mert valahogy mindenki, akinek olyanja volt, beérkezett embernek tűnt. A kockáról pedig rövid ideig azt hittem, hogy most aztán tényleg nagyot durrantanak a ruszkik, a nagy, Lego-lámpáival annyira tetszett eleinte, hogy a másodikat, amit láttam, le is fotóztam valahol a második kerületi Bimbó út mellett. Ez már merkuros autó volt, piros, KB-s. Az elsőt a Budakeszi úton már hónapokkal előtte kiszúrtam a 22-es buszból, az egy fehér autó volt fekete műbőr tetővel, TV-s rendszámmal, jobb és bal hátulján kicsi „Nova” felirattal. Nyilván konsumexes kocsi volt, esetleg nyugati import, mert akkor még soká’ nem láttunk ilyet Magyarországon.


A gyönyörű 1976-os 124 Sport Coupé. Ma Szabó Jóska barátom udvarában rohad, ha jól tudom

A legközelebb 1994-ben, egy Fiat 124 Sport Coupé kapcsán kerültem ahhoz, hogy Zsigám legyen – valahol a lelke mélyén, mint tudjuk, a kettő ugyanaz az autó volt, akadt is egy csomó alkatrész, ami jó volt az enyémbe a Ladából. És ha megnézik, a műszerei szinte megegyeznek az 1500-öséivel, bár más elrendezésben.


Ugye, hogy Zsiguli?

Azért persze nem Zsiguli volt, hiszen kétvezértengelyes, 1800-as, 112 lóerős Lampredi-motor hajtotta, a váltója pedig ugyanolyan csodásan kattant, mint a mennyei Ladáé, de öt fokozatot kapcsolt benne az ember. Valahogy mégsem lettünk közeli barátok. Egy állólámpásért cseréltem magamnak, 180 ezer remélt forintért adtam el egy Juhász Attila nevű miskolci rádiósnak, aki – mivel zokogott, hogy nincs meg rá az egész pénze, de őrjöngött, hogy neki kell ez az autó – részletekben fizette ki. Nagy könyörgésre a 140 ezret, amit ő utólag jónak látott, merthogy bedöglött az önindító hazafelé, és levonta az árát. Azt a parasztot meg tudtam volna ölni akkor, többször telefonáltam neki, mindenféle szórakozóhelyekre utána mentem, amikor Budapesten járt. Ahhoz képest, hogy nekem nem tudott fizetni, elég gyakran történt ez, elég drága helyeken. Biztos meghívták. Aztán elmúlt.

Egyszer Miskolc-Tapolcán voltunk a leendő felségemmel, Katival. A nyaralójukban töltöttünk egy hetet a barátnőjével meg a leendő sógorommal. Előkerült ennek a miskolci ekének az esete, mire a két csaj egy este betelefonált rádióműsorba, a csávó meg jól elhívta őket ebédelni, gondolom, akart egy menetet. Ezek direkt drága helyre mentek vele, nagyot kajáltak, jót beszélgettek egymással, aztán kifizettették a cechet, és röhögve eljöttek. Enyhe bosszú volt, de jólesett.


Költözés a Gidófalvy utcából. Elöl Zoliék Bernie-je, utána a motor-pressés tartósteszt-Zsiga

Na meg még egy: nemcsak a Totalcarnak, de előző munkahelyemnek, az Autópiacot kiadó Motor-Pressének is volt céges Zsigulija, igaz, sokkal pocsékabb, mint a TC-s, viszont kombi. Hogy mi azt mennyit nyúztuk… Hogy hányan költöztek vele… Igazából akkor szerettem meg igazán a Zsigát, az az autó valahogy a szívemhez nőtt, komolyan sajnáltam, amikor eladta a cég. És milyen vicces volt a benzinkútnál a foltokkal tarkított, erősen roncs kinézetű Ladára hivatalos számlát kérni. Ufók voltunk vele, de egészen furcsa módon.


Szép nem volt, nagyon jó sem, de mindenki szerette

Sose tartottam finom, gyors, kényelmes autónak a Zsigát, de a váltóját, a zajait, a szagát, a karakterét nagyon szerettem. Azóta irgalmatlan sok, hatvanas évekbeli veteránautóban ültem, és most, sok idő után a Zsiguli-hét miatt ültem hatban egymás után. Megváltozott a véleményem - azt kell mondanom: az akkori kommersz kínálatban kifejezetten jó kocsi volt ez. Ma meg már végképp van bája.

Ender Gábor szakíró:

Totálisan lemaradtam a Zsiguli-hájpról, pedig anya elmondása szerint mindkét szülői ágon több Ladát is birtokba vettek nagyapáim. Persze ezek korszakilag mind megelőztek engem, vagy ha nem is, de azt az agyi fejlettségi szintet mindenképp, ami bármiféle információtárolásra alkalmassá tett volna.

Egyetlen autóra emlékszem, meg arra, hogy a hátsó üléssoron párnákból épített bunker vesz körül. Nagypapám utolsó, homokszínű ezerötöse volt ez. Papi már idejekorán tökélyre fejlesztette az ingóságok feletti védelmet, de az én szememben ő volt az újrahasznosítás legnagyobb mestere is. Mindent óvott mindentől, a használati tárgyakat leginkább a használattól, mivel abban koptak el a legjobban.


Ezek nagyon kemény állatok (bátyámmal, 1991, háttérben a Samara)

A Zsiguli természetesen már rég megkapta a teljes nejlon üléshuzatot, mielőtt bárki a családból mélyen beleszippanthatott volna az újautó szagba, az emlékeimben élő párnák pedig az eredeti kárpitokat védő huzatot védték. És ha lett volna egy még egy picivel rondább, még egy picivel kopottabb bármink, akkor azt is beletette volna, hogy a következő tulajdonosnak egy teljesen új, általunk ki nem élvezett autót adhasson át büszkén, hogy ő mennyire vigyázott rá. Imádtam. Rajongtam azért a szisztematikusságért, amivel Papi véghezvitte ezeket a kis módosításokat – mindig ott buzogtam körülötte, geometriailag megszerkesztettem azokat a helyeket, ahol az utasoknak ülniük kellett, és odahalmoztam a párnákat.

A sárga ezerötös szüzességét Teddy, anyukám nagy becsben tartott ír szettere vette el. Teddyt gleccserekbe nyúló hegyvonulatok választották el eredeti funkciójától, a vadászkutyaságtól, és ezt az éles demarkációs vonalat az alvókosarához vezető tizenkét lépcső jellemezte a legjobban, amit kizárólag tizenkét kockacukornyi útdíj fejében volt hajlandó megmászni.

Teddy nem tudta, hogy a Zsiguli tetejére vezető út seggberúgással van kikövezve. Egy szép nyári délután éppen fejjel lefelé nézte a naplementét az autó tetejéről, amikor Papi a szokásos bakelitpolírozásra indulva rajtakapta a gaztetten. A kutya egyből négy lábra pattant, a felé áradó szitoktól lemerevedett, majd széttárt karmokkal ujjai közé gyűrte a Lada fényezését.

Papi az incidens után még évekig használta a Zsigulit. A kilencvenes évek elején vette meg élete első, és egyben utolsó nyugati autóját, egy Opel Vectrát, amire soha egy rossz szava nem volt. A párnákat persze a Vectra is megörökölte, és mivel Papi mellett az újrahasznosításnak az egész család a mestere lett, ugyanezek a csúnya, lapos, négyzet alakú párnák fedik most a nyaraló bútorait.


Még nem volt jogosítványunk, de tudtuk, hogy lesz (1990)

Már iskolás voltam, amikor apa vett egy Lada Samarát. Na, az akkori szemünkkel az egy félelmetesen jó autó volt. Bejártuk vele az egész országot, sőt, Horvátországot is. Háromajtós volt, ha előre döntöttük az első üléseket, rádőlhettünk a háttámlára bátyámmal, akkor úgy éreztük, mintha hintaágyban ülnénk. A kesztyűtartó közepén volt egy hatalmas Szent Kristóf-jelvény, azt imádtam, órákig el tudtam vele játszani.

Mégis, a legfrenetikusabb Zsiguli-élmény évekkel később ért. Az apai ági nagypapám garázsában raktam rendet, amikor rátaláltam egy abszolút korhű Zsiguli használati útmutatóra. Már a fedőlapja is elég béna volt, de a belsejében elszabadult a pokol. Ez a kis könyv a szó legszorosabb értelmében merítette ki a használati utasítás fogalmát. Volt benne minden: szerkezeti felépítésről szóló passzusok, vezetéstechnika, problémamegoldás, hétköznapi autós tanácsok. Tele volt olyan részekkel, amiket szinte biztos, hogy csak a magyar nyelvű fordításba írtak bele. Ez a könyv nekünk szólt: nekünk, magyar, friss autótulajdonosoknak a magyar autósoktól. Azt hiszem, valahol a barkács fejezetnél, a hogyan csináljunk piaci karton tojástálcából pohártartót című résznél kaptam sokkot. Kizártnak tartom, hogy ezek a képes(!) útmutatók benne lehettek volna az eredeti kiadványban.

És bármikor visszagondolok erre az emberségből, jóakaratból megírt használati útmutatóra – amit mostanság még csak arra sem méltatunk, hogy a seggünket kitöröljük vele –, elfog valami rossz érzés: ilyenkor döbbenek rá, milyen mértékben személytelenedett el a világ, amiben élünk.

Fejér Petra Totalcar korrektor:

Nekünk is volt két darab. Női szemmel: egy tojáshéj színű (na jó, ezerkettes) és egy piros. Mikor utóbbitól megváltunk, ez az általam nagyon kedvelt, gyönyörű árnyalatú darab elindult a hírnév felé vezető úton. Talán egy ország előtt vált ismertté: Taki bácsi vezette a Szomszédok című teleregényben. Lehettem körülbelül tizenpár éves, de innentől egyetlen részt sem mulasztottam el megnézni, hátha felbukkan a családi - immár - csodaautó, amely nekem rengeteg kellemes programhoz, kiránduláshoz kapcsolódik.

Mekkora élmény volt, amikor "komoly" üldözéses jelenetben szerepelt... Szerettem, emlékezetem szerint sosem akadt vele gond. Szerintem remek kocsi, talán a későbbi nem kevés hazai raliversenyen, amelyen megfordultam, ezért vártam, hogy felbukkanjon egy-egy a kanyarban és szurkoltam mindig neki.

Göbölyös Zsolt Motordoktor:

PO 51-90 volt a rendszáma az első és egyetlen Ladánknak, egy okkersárga, belül sötétkék 1500-ösnek. Ma is itt van a jellegzetes orosz szaga az orromban és hallom az ajtó csukódásának hangját. Még nem volt jogosítványom, de már volt arról fogalmam, mi az autó, vezetni is tudtam.


Nem én vagyok, hanem a húgom. De az autó stimmel

Délutánonként álló helyzetben sokszor ültem benne a garázsban, bámulva a klasszikus műszereket, a furcsa végződésű mutatókat. Mintha egy fogyó hold lett volna a végükön. Ma is élesen él bennem a visszajelzők furcsa, gyémántszerű mintája és a kézi szívató propeller-piktogramja. Ma is imádom ezt a műszerfalat. Talán le is tudnám pontosan rajzolni, pedig vagy tíz éve nem ültem ezeröcsiben.


Engem a másik autó előtt fotóztak le a szüleim. Később ez lett a nagy szerelem

Apám mindig óvatosan vezette, csak néha nyitott rá a második torok, akkor megváltozott a hangja, máig imádom azt a jellegzetes hörgést. Sokáig használtuk, nem volt vele semmi bajunk. Azóta is szeretem a Ladákat, főleg a 2103-ast.

Gulyás Gusztáv szakíró:

Egyáltalán nem értettem, milyen sorszámokat kell nézni délutánonként az oviból hazafelé menet a Merkur kirakatában. Apám pirosat akart. Fossárga lett.

PN 35-85 az első autónk volt, és talán az öreg Freud a megmondhatója, miért láttam gyerekként a hátsó ülésről a váltórúd hosszú, vékony, alapjáraton diszkréten vibráló rúdját oly szépnek. Lada-szagú nyarak, izzadt testek a műbőrön.

Tizenöt évvel később, a Zaporozsecen is túl újra megcsapott a Lada-szag (ALK-298). Ekkor már az én kezemben volt a vékony, bakelit kormány, és az azóta is utánozhatatlan kapcsolási élményt adó váltórúd. Százezer kilométerenként motorgenerál gombokért. A klíma, a szervokormány, az ABS, a tempomat és a téli gumi gazdag sznoboknak való úri huncutság.

Viszont ez volt az ország első hengerenkénti befecskendezéses Ladája, AUDI-katalizátorral. Írtam is róla már itt, a Belsőségben.

Nekem felejthetetlen, számos osztrák és svájci állampolgárnak vérmérséklettől függően vidám vagy rémült perceket szerzett.

Hlács Zoltán Totalcar adatbázis-felelős:

Haveromnak volt egy gázos Zsigulija, kézzel festett zöld karosszériával. Hasznos extraként vonóhorgot is tartalmazott, így amikor ifjú üzletemberekként kilóra felvásároltuk az egyik bank leselejtezett számítógép-parkját, adott volt, hogy ezzel hozzuk el a körülbelül féltonnányi informatikai eszközt. Mire megpakoltuk az utánfutót, két és fél méter magasan tornyozódtak a monitorok, pc-k. Természetesen ez az Erzsébet híd budai lehajtója alatt dekkoló rendőröknek is feltűnt a guruló torony, így azonnal jelezték érdeklődésüket.

Ekkor derült ki, hogy a cucc ugyan teljesen legális, de a haverom sikeresen otthon hagyta a kocsi és a saját papírjait. Ment a sakkozás, hogy akkor mi legyen, amikor egy szemfüles rendőr kiszúrta, hogy van nálunk kajajegy. Így végül kábé 6000 forintnyi utalványunk bánta a feledékenységünket, de utána sikerült hazajuttatni az árut.

Életemben összesen ennyi közöm volt Ladákhoz, hogy vesztettem-e ezzel, vagy sem, sose fogom megtudni.

Koncz János szakíró:

Na, szóval:

A családban nagy Polszkik és Skodák cserélődtek, a Zsiguli valahogy elkerült bennünket. De azért nekem is sikerült felejthetetlen ismeretségbe kerülni az orosz csodával. Még gimis voltam, tán 1976-ot írtunk. Miután a zsebpénzemet az utolsó fillérig elköltöttem AC/DC lemezre (High Voltage), almaborra és Matchboxra, stoppal próbáltam Miskolcról hazajutni, hogy végre ehessek egy jót anyám főztjéből.


Koncz urunk, már egy későbbi korszakából, amikor nem a Matchboxok érdekelték

Egy ZIL elvitt Vattáig, ahol viszont két órán keresztül szobroztam a 3-as út kivezetőjénél, mire irdatlan gumicsikorgással lefékezett mellettem egy piros, tuningolt Zsiguli. A tuningot az akkor minden autósboltban kapható, fényre deformálódó és fakuló kis műanyag elemek jelentették, személyes kedvenceim az ablaktörlőkre pattintható, leszorítóerőt gerjesztő szárnyacskák voltak. Meg a földelővezeték, ami az autó hátuljáról lógott le az útig, és a sztatikus elektromosságot volt hivatott elvezetni. A Zsiga legfőbb ékessége két hatalmas, krómozott házú traktorlámpa volt - a hűtő elé szerelt világítótestek esztétikai értékéből semmit sem vont le, hogy szemlátomást nem voltak bedrótozva.

Egy grúzos karakterű, bajszos fiatalember ült az autóban, kilökte bentről az utasoldali ajtót, és rámkiabált:

- Ülj be gyorsan, nagyon sietek!

Én is nagyon siettem, bepattantam tehát. Ami ezután következett, az maga volt a rémálom. A csávó őrült módjára száguldozott a kétszer egy sávos úton, az előttünk haladók farától egy centire fékezett, a szembejövőket leszorította, satufékezésnél a kocsi fara össze-vissza imbolygott. Mindehhez a mára legendássá vált Videoton hangszórókból áradó P. Mobil koncert adta a zenei aláfestést, amit, mint megtudtam, a barátnője vett fel egy MK 23-as magnóval a perecesi művelődési házban, ahol tényleg állatjó gigek voltak, még ha a nyávogó felvételről ez akkor és ott nem is jött át.

Tiszta volt, hogy vagy most halok meg, vagy soha. Gondoltam, legalább megkérdezem, mire ez a nagy sietség.

- Kevés a benzin, el kell érni a következő kutat, mielőtt kifogy! - jött bal egyből a válasz.

Amennyire az idegállapotom engedte, bonyolult fejtegetésbe kezdtem arról, hogy nagyobb sebességnél az autó többet fogyaszt, tehát ha lassabban megyünk, nagyobb eséllyel jutunk el a benzinkútig, de a csávó leintett, hogy neki most nincs ideje rám figyelni. Úgyhogy a hátralévő hét percben megtettünk vagy ezer kilométert - legalábbis akkor úgy tűnt, ennek az útnak soha nem lesz vége - majd a mezőkövesdi benzinkútnál egy rendőrkanyarral befordította a Zsiga seggét a kútoszlophoz.

Hányingerrel küszködve mondtam köszönetet a gyors fuvarért. A hazáig még hátralevő tíz kilométert az út szélén bandukolva, gyalog tettem meg. Senki nem állt meg, hogy elvigyen, de valahogy nekem se volt kedvem többet autózni aznap.

Papp Tibor tesztrovat-vezető:

Amikor vezetni tanultam, a tanulók három kasztra oszlottak: Ladán tanulók, Skodán tanulók, illetve egyéb szórvány modelleken edzett elszántak: Dacia, Trabant, egyebek. Csikós például kispolszkin tanult. Én nála sokkal szerencsésebb voltam, mert ezerötös kockán, azaz Parasztmercin tanulhattam. A dolog egyetlen szépséghibája az volt, hogy 1300-as karbi volt rajta, takarékossági okokból. Az eco-program annyival kiegészült, hogy beidomítottak a 2200-as szigorú felkapcsolási határra is, mert úgymond, nyit a második torok. Ekkor szoktam meg, hogy nézzem a fordulatszámmérőt is.

Persze, voltak kalandok a Ladával, de imádtam: mivel kocka volt, jól lehetett vele rutinozni, a kormány tekergetéséhez szükséges nyers erő megvolt bennem. A kocka kellemes fékszervója után izgalmas volt az első trabantozásom is a ropogós jogsimmal, de az már egy másik poszt lesz. Mivel a családunkban nem volt Lada (sem), pár év múlva futottam bele életem következő ladás kalandjaiba. Endre barátommal, aki repülőmérnöknek tanult, rendszeresen járkáltam repülőnapokra, múzeumokba. Endrééknek volt egy ezerkecskéje, amit Béla bácsi, Endre papája nagy becsben tartott. Így például valódi, márkás nyugati nyári gumik voltak rajta, de barkácsolt bele lopásvédelmet is, egy testkapcsoló személyében.

Amikor Prága mellé mentünk az Aero Vodochody repülőgépgyárat meglátogatni (itt gyártották az L39 Albatrosz gyakorlógépet), megkaptuk Endréék Kék Villámját az útra, nyugati gumistól, testkapcsolóstól. A többiekkel az U Flekúba volt megbeszélve a találkozó, mi jó korán elindultunk. Az úton mindenféle stopposokat is felvettünk együttérzésből, elvégre Endre rengeteget stoppolt, egyszer még Egyiptomba is eljutott így. Felvettünk egy magyar srácot, aki életünk egyik legnagyobb bölcseletével ajándékozott meg minket.

- Hová mentek? – kérdezte, mielőtt kiszállt. Mondtuk, hogy hova. – Akkor egy dolgot jegyezzetek meg: fél berúgás – kidobott pénz.

Megjegyeztük.

Akkoriban futott a Skoda: IQ+szív kampánya, mi persze minden egyes plakátnál két pofára röhögtünk Endrével a Ladából, a megbízható tajgajárműből, a nyugati gumisból: höhö, Skoda, íkú plusz szívás! Gondolom, a szlovák stoppos pár is megjegyezte a Kék Villámot egy életre, amikor már Pozsonyon túl ők ültek hátul. Halkan dumáltak, közben szakadt az eső. És bár nyugati gumink volt, amire Béla bácsi büszke volt, igyekezett hát jó sokáig megtartani. Készült ugyan a cserére, mert mintázat már kevésbé volt a gumin. Úgyhogy a hegyes részen, ahol a kamionok nyomvályújában ömlött lefelé a víz, a slick gumikon felúszó autó gyakorlatilag átugrott a szomszéd sávba. Csend lett hátul. Nem tűnt viccesnek, vissza is adtam a kormányt Endrének. Később láthatóan megkönnyebbülten szálltak ki a fiatalok.

Béla bácsi nyugdíjba vonulása előtt mérnök katonatiszt volt, persze kiválóan értett a Scud rakétákhoz, és mellesleg a járművekhez is. Kötelességének érezte, hogy felkészítse a Ladát a nagy útra. Mindent átnézett, olajat cserélt, ilyesmi. Ezért nem is értettük, hogy miért gyullad fel egyre többször a töltéslámpa, valahol a cseh határ táján. Aztán elkezdett az ablaktörlő is belassulni, ami az özönvízszerű esőben több, mint kínos volt. Aztán már döntenünk kellett, hogy vagy felkapcsoljuk a lámpát, vagy ablakot törlünk, mert egyszerre nem ment a kettő. Szerencsénkre a vége felé enyhült, és elállt az eső, valahogy bevergődtünk a maradék pár amperszekundumnyi töltéssel Prágába.

Jött a javítás. Mivel én voltam az autógépész, megkaptam a csomagtartóba bekészített barna köpenyt, hogy szereljek. Igaz, még sosem csináltam ilyet élesben, de gondoltam, hogy a józan paraszti ész majd segít, pláne az egyetemi elméleti alapokkal a fejemben. Béla bácsi szerencsére egy fél Ladányi alkatrészt készített be a csomagtartóba, gyakorlatilag a karosszériaelemeken kívül minden volt ott, ami kellhetett. A hozzá tartozó szerszámokkal. Határozottan emlékszem, hogy még egy lyukas gumimatrac is volt bent, aláfekvőnek. (Egyszer, egy repülőnapon például szintén a Lada AWAB-bilincs készleteiből javítottuk meg Endre szétesett teleobjektívjét.)

Azt pár perc alatt kisakkoztuk, hogy a generátor környékén lehet a gond, nem kellett hozzá nagy ész. Pláne, hogy benéztünk a motortérbe, ahol a generátor látványosan előrefittyedt. Annyira, hogy lecsapkodta a hűtőventilátort, csinos, hegyes fazonra vágva a lapátok végét. A generátort tartó hosszú csavar kiesett. Az ékszíjfeszítés után talán Béla bácsi elfelejtette meghúzni.

Ez gond. Honnan a fenéből szerezzen az ember Prágában, szombat délután ilyesmit? Azért ekkor alig voltunk a rendszerváltás után, nem volt éjjel-nappali autósbolt, futárszolgálat, és hasonlók. Aztán addig nézegettük tanácstalanul az autót, míg észrevettük, hogy a Lada motorterének a jobb oldalán van alul egy burkolólemez, és a csavart – anyástul – felfogta. Nagy nehezen kihalásztuk. Hurrá! Már csak össze kell szerelni, nem volt könnyű hozzáférni, de szerszámok voltak, megcsináltam. Aztán majd a többiekkel betolatjuk a Ladát a sörözés után. Az alábbi fotót Endre csinálta rólam, akármilyen hihetetlen, ez a dús hajú, zörgő csontú csávó én voltam, a kilencvenes évek elején.

A csapattal összefutottunk, kupaktanácsot tartottunk, söröztünk, aztán irány a letámasztott Kék Villámhoz. Vidáman tologattuk egy darabig, de semmi, végül már a cseh rendőröknek kellett magyarázkodni, hogy miért lopjuk a Ladát. Már amennyire a mi cseh tudásunkból futotta. (Endre például kinézte valahonnan, hogy van csehül a kocsma szó, de a hol?- kérdést már nem tudtuk. Végül gondoltuk, hogy ezek is tanultak oroszul, és később a „ggye hoszpoda?” kérdéssel kutattunk kocsma után. Nehogy csak félig rúgjunk be.)

A rendőrök lerázása után a Béla bácsi-féle készletekből (drót+pótizzó) csináltam egy kis keresőlámpát, megtudni, hogy van-e áram. Az akkuban volt valamennyi, de sehol máshol. Ha jól emlékszem, még bebikázni sem tudtuk. Most akkor mi van?! Ekkor kezdtem el gyanakodni Béla bácsi testkapcsolójára, amelyet nem kis zsebreléként kell elképzelni. Szerintem atomrakéta begyújtását is kapcsolgathatta volna, akkora volt, és akkora csattanással működött. Már amikor tényleg működött. De most nem, mert valószínűleg beázott. Eltelt egy kis idő, amíg kisakkoztam, mi van, végül sikerült a biztonsági rendszert kiiktatnom, és a Lada beindult. Nem emlékszem, hány órát szenvedtünk vele, de sokat.

Béla bácsiéknak már rég nincs meg a Kék Villám. Ha jól emlékszem, a prágai kaland után gyorsan lecserélte a gumikat, és kiiktatta a testkapcsolót. Valójában jót röhögtünk az egészen, és azóta akárhányszor találkozunk, valahogy előkerül a Lada témája. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy többször is voltunk mindenfelé Endréék Ladájával, és soha semmi baj nem volt vele, igaz, mindig mondtuk előtte Béla bácsinak, hogy nehogy felkészítse. Igazából már Prágában is tudtuk, hogy Béla bácsi alapossága nélkül nem lett volna ennyi gondunk – de nélküle megoldani sem tudtuk volna. Ma már az unokái is elég jól értenek az autókhoz, a repülőkhöz, és kicsit talán a Scudokhoz is.

Prokop Gábor szakíró:

A családban nem volt Lada. Később nekem sem. Vezettem többet is, sokat, de szerencsére egyszer sem kényszerből. Így talán nagyobb társaságban is egyedüliként tudom tárgyilagosan szemlélni az agyonajnározott Ladák technikai elmaradottságát bármilyen tetszőleges korszak színvonalához képest, a kőbalta-egyszerűséget, a zabolázatlanságot és zabolázhatatlanságot.

Nyers, vas, üthető, hozza a kovácsüllő, vagy a satupad funkcionalitását meglepően kevés és egyszerű alkatrészből - megértem, miért lehet beleszerelmesedni.

Orosz hátsókerekes azért akad a múltamban. Az első családi autó egy 1966-os Moszkvics 408 (CM 88-66) volt, ráadásul szimpla lámpás, elég ritka darab. A családi legendárium szerint én vásároltam meg másfél háztartási kekszért Varga Marika nénitől. Nem is feltétlen kamu sztori, akkor, tizennyolcadik évében nagyjából ez volt a piaci értéke. A kutya sem akart ilyet, hiszen már volt, ugye, Lada is...

1985. május 11-én (szombaton) szüleim elindultak Szigethalomról Sényére (Zala megye) a hétvégi házba, de az autó nem jutott el odáig. Ha jól tévedek, hajtókar-törés, vagy hasonló volt a diagnózis, így vonattal jöttek haza. A szükséges alkatrészek akkor beszerezhetetlenek voltak. Moszkvicshoz rengeteg hasznos holmi kerengett akkoriban a hivatalos értékesítési csatornákon: dísztárcsa, kilincs, hűtőzsalu. Csak kopó, fogyó, kurrens cuccok nem voltak sehol, pedig a fater igen jó barátságba került a szigethalmi Pécsi Testvérekkel, a honi Moszkvics-alkatrészek legnagyobb tudoraival. Így a 408 feltámasztásával nem is kísérleteztek, az autó egyes darabjai a helyi tanácselnök pincéjéhez ingajáratban közlekedő csettegőbe olvadtak be.

Szüleim hazavonatoztak 12-én, vasárnap, hétfőn pedig a postaládában várta őket a levél, miszerint szerdán átvehető az előjegyzett AZLK 2140 típusú személygépjármű. Debrecenben. Volt színválaszték, édesanyám az égszínkékre szavazott. A másik ugyanis postászöld volt.


Igen, ilyen vérszimpatikus kisköcsög voltam, mögöttem a már piros Moszkvics

Én ezen tanultam vezetni, igaz, már nem égszínkék korában. Nővérem ugyanis egy csendes, zsúfolt vasárnap délutánon mintegy harminc centit tolt előre egy 2107 hátsó hídján, és ezt kissé a Moszkvics is megsínylette. Neoluxból azonban valami ismerős korlátlan mennyiséget tudott beszerezni térítésmentesen, de sajnos csak piros színben.

Szerencsére ez a forrás sokáig nem merült ki, oktatás közben ugyanis a hirtelen (mintegy 2-5 km/h óra sebességgel) közvetlenül elém (a fasor másik végébe) bekanyarodó bálaszedő traktortól kissé megriadtam, és az első útba eső fatörzsnek kormányoztam a verdát. Így az autó elejét, alig egy évvel az előző eset után ismét plasztikázni kellett.

Talán ez a korai kudarc az oka, hogy sosem szerelmesedtem bele az orosz seggriszálókba. Következő gyakorlóautóm ugyanis a szomszéd Trabantja lett, és azt sosem törtem össze.

Rézmányi Balázs szakíró:

Ugyan a gyerekkori "Apuval szereljük a Ladát" nekem kimaradt az életemből (nem lévén autónk), de ha nagy ritkán taxiba ültünk, az maga volt a Zsigulizmus Forradalmi Ünnepe. A család többi tagját annyira érdekelték az autók, mint székely lovászt a kvantumfizika, de néha mégis sikerült kihisztiznem, hogy menjünk vendégségbe taxival. Ladával! Pirossal! Pislogtak is bután a droszton, amikor anyukám az üvöltő kicsi ént próbálta túlkiabálni, hogy márpedig az ott várakozó féltucat taxinak bizony nem megfelelő a színe.

2004-re sikerült odáig eljutnom, hogy vegyek egy autót, szigorúan Ladát. Egy 1981-es Demszkykaró-zöld 2102-ről öt perccel csúsztam le, de pár napra rá kincsre leltem. Első tulajos, garázsban tartott 2103. Az idős tulaj (született 1923-ban) nagyon szerette, de látszott, hogy korából fakadóan a garázskaput már nem tudta csont nélkül bevenni. A fiától vettem meg, kemény százezer forintért. Természetesen nevet is kapott: VAZul, az öreg orosz csörgőkígyó. Mikor pár évre rá oda jutottam, hogy legyen egy nyugati, fiatal autóm, nem volt szívem itthon meghirdetni, féltem, hogy valami félkegyelmű takonypóc a szántásban csapatna vele. Végül egy német gyűjtő vette meg, aki a utána csavarjaira szedte, és felújította.

Stump András Totalcar újságíró:

A korallpiros UG 53-33 hátsó üléséről jól lehetett látni az útfelületet. Villogott alattunk a szaggatott vonal, szaladt hátrafelé az aszfalt, néha felbukkant egy-egy kátyú a kirohadt padlólemez tenyérnyi lyukán át - nem unatkoztunk a tesómmal hosszabb utakon sem. Gyerekülés, passzív biztonság, viccelsz? Sávelhagyásra néha figyelmeztettük a fatert, ha megláttuk a záróvonalat a lyukon át.

Úgy alakult, hogy ez lett az első autó, amit vezettem. Ölben ülve, bakelitkormányba kapaszkodva, szélesen vigyorogva tartottam az egyenest. A kanyart már nem tudtam bevenni segítség nélkül: ugye nem jár túl könnyen a Zsiga kormánya. Nekem akkor is csodálatos autónak tűnt, négyévesen.

Tíz évvel később síelni mentünk Szlovákiába a nagybátyámtól kölcsönkért fenyőzöld ezerhármassal. Nyugati autóból átülve akkor már viccesnek tűnt a bőgő, de erőtlen motor, a csörgő vezérműlánc, a műszőr üléshuzat, de a döbbenetes fűtőteljesítmény és az utánozhatatlan hangulat mindenért kárpótolt.

Legfrissebb zsigás élményem alig pár éves: negyvenezret futott fehér példányt vezethettem, lényegében olyan állapotban, ahogy a Merkurban átadták hetvenvalahányban. Gazdájának nem mertem bevallani, de mai szemmel elég vacak autó, még akkor is, ha újszerű.

Így devalválódott nálam a Zsiguli, korszakonként. Ez persze semmit nem von le érdemeiből, mindig örülök egy szembejövő Zsigának, de főleg annak, hogy nem az enyém.

Szőke Viktor szakíró:

Volt egy mustársárga, vagy lehet, hogy inkább narancssárga, szóval volt egy klasszikus kereklámpás ezerkettes Zsigulink, mindenki pontosan tudja, milyen színre gondolok (okkersárga volt az. A szerk.). Ekkor még nagyon kicsi voltam, és csak arra emlékszem, hogy amikor apu ölében ülve beállhattam vele a garázsba, rohadt nehéz volt tekerni a kormányát, ezért nem is szerettem igazán, anyu Kispolszkija volt a favorit.

Később vett apu egy piros kocka Ladát. Emlékszem, hogy örültünk neki, milyen modernnek tűnt a régi Zsigához képest, de közben azért kicsit irigykedtem a balatoni telekszomszédunkra, akinek ugyan régebbi volt a Ladája, de hát hol jött ami 1,2-esünk ahhoz az Ezeröcsihez!

Később aztán bizonyított a GA 53-99 - nem értem, miért jegyeztem meg a rendszámát, a többi kocsinkét már régen elfelejtettem. Egyszer elmentünk Olaszországba nyaralni. Óriási dolog volt ez még akkoriban, hónapokig készültünk rá, aztán, amikor eljött az idő, jól telepakoltuk a csomagtartót téliszalámival és nekivágtunk Európának.

A távolság reménytelenül hosszúnak tűnt, de kibírtuk mi is, és a kocsi is. A két másik család, aki velünk utazott, már nem járt ilyen jól, a Dacia és a Skoda is feladta, mindkettőt berhelni kellett, hogy valahogy hazajöjjenek a lábukon, ennek fényében szebben csillogott a mi kockánk.

Az igazi csúcs azonban a Samara volt, ráadásul apu vett hozzá vagány szpojlerszettet, majdnem úgy nézett ki, mint a nyugati autók. Ebben a jóleső érzésben addig fürödhettünk, amíg el nem mentünk egyszer Németországba, ahol a Samarát, ami büszkén, gond nélkül vitte a százharmincat, percenként öten előzték meg az Autobahnon.

Aztán kinyílt a világ, eladtuk a Samarát és jött helyette egy jó kis kettes Golf. Nosztalgia ide, tizeniksz év hűség oda, úgy örültünk neki, mint majom a farkának. Én azóta sem néztem vissza, és nem is fogok sohasem. Akkor jó volt, mert nem volt más, de a franc se vágyik vissza.

Vályi István Belsőség-rovatvezető:

Hohó, barátom, nem is tudod, mennyire belenyúltál. Természetesen tisztességes, kisvárosi gyerek lévén, autós mivoltom meghatározó eleme volt a Lada-Skoda tengely. A galeri legcsodálatosabb Ladája Ferdi barátomé volt, csendes, jól nevelt srác, egyedüli gyerek, sok mindent megkapott, amire mi csak vágytunk. Például a kapucsínó-barna 01-est, ami a korabeli telepi-extralista legigényesebb opcióival rendelkezett, úgymint négyküllős, Lada-logós sportkormány, fekete, kifordított lemezfelni és a hátsó ablakban a hengertestű, duplakazis JVC boombox, amely miatt a korabeli Euro NCAP-megfelelőjénél minden bizonnyal a hajukat tépték volna ki a mérnökök, ellenben Tornalján ez volt a korabeli HANS. Ja, és még valami: a kazettatartós középkonzol, amelyből kifordultak a Zaiks Biem-kazik.

Ezen kiegészítők az amúgy is férfias, kemény Zsiguliból vídiatömör verdát faragtak. A kormányt álló helyzetben két kézzel, erőből kellett forgatni, hátra kilátni nem lehetett a Boombox miatt, cserében a pillangóablakon kihamuzni kötelező volt, ezért az autó övvonalának hosszában korabeli dynamic line-ként húzódott a vizes hamu. Kegyetlen egy menő verda volt, kétszáz kilométeres körzetben az összes rockfesztivált végigjárta velünk, még azokban az időkben, amikor Rakamazon Konan (így) és Kisöcsi voltak a sztárok.


Ez talán a legkorábbi, elektronikus formában létező kép BÁRMILYEN autómról. Életem ötödik és egyben harmadik saját autója volt a borzalmas Ibiza Crono, melynek EGYETLEN pozitív tulajdonsága az volt, hogy nem hagyott ott soha, sehol. Még a frissen trágyázott domboldalból is kijött, ahogy az egy horgászautóhoz illik, hogy aztán (balról) Matyi barátommal és (akkor még) leendő sógorommal, Árpival egy remek halászlevet összeüthessünk

Makulátlan állapotának köszönhetően zokszó nélkül bírta a borzalmas kiképzést, az óra szerinti nyolcvanat első fokozatban, a százhatvanat negyedikben (a csodás műszer szerint) vitte. Az akkor szintén közös, fecskekormányos 100-as de Luxe Skoda után maga volt a megtestesült förgeteg, Mercedes és Ferrari egyben, de még a 120-as Skodri helyett is inkább elkértük az autót, általában Ferdistől, aki a "Bízz Istenben, de tartsd szárazon a puskaporod" - elvet követve inkább jött velünk. Ennek a Ladának köszönhetem életem legszebb 1/A-osztályú prémium pofonját is, amelyben kivételesen nem volt részem, ugyanis Zoli barátom kapta.


Nem idegen tollakkal ékeskedem, ez 3-4 óra fenekezés java
(a sűrűjének fogott apróhalat nem számítva). A keszeg oldala azért véres,
mert a szákban rárabolt a csuka

Náluk pakoltunk az autóba, éppen valamelyik agy- és májbomlasztó fesztiválra indultunk, azt hiszem. Mi négyen az utcán szívtuk a blázt Zoliék kertes háza előtt, a 01-es benn állt az udvaron, Zoli kazettát cserélt a Boomboxban. Zoli édesapja asztalosmester volt, hozzá tartozó, fül mögötti, bicskával faragott HB-s ceruzával, irgalmatlan melós szöveggel és akkora alkarral, hogy Popeye sírva fakadt volna, ha látja. Szóval az öreg szólt Zolinak, hogy álljon már ki az udvarról, mert a kivágott cseresznyefa után maradt sittet ki kéne vinni a telekre.

Zoli beugrott, indított (hátranézni értelmetlen lett volna a magnó miatt), majd - hogy meglegyen a kellő hatás - bő gázzal telibe verte a cseresznyefa után maradt félméteres tuskót a kapuban. A Boombox a nyakában landolt, a csomagtartó felvette a kötelező V-alakzatot, de más baj nem lett. Ekkor.

Zoli bácsi megszívta a bagót, majd odasétált az ajtóhoz és a kábán kitápászkodó fiának, csak annyit mondott: vedd le a szemüveget, fiam, mert le fog esni.

Aztán következett a hangrobbanás-szerű süvítés, majd minden idők legszebb, teliarcas pofonja, minek után Zoli szabályos szaltót dobott helyből, majd az arcán landolt.

- Ferdikém, ha visszajöttetek, majd megcsináltatom az autót - mondta, mert Zoli bácsi korrekt ember volt.

Winkler Róbert Totalcar főszerkesztő:

ZP 15-78 a második autónk volt, és a Zaporozsec után egyértelmű előrelépést jelentett. Már legalábbis presztízsben és műszakilag, hiszen én a hátsó ülésen csak annyit éreztem, hogy a Zaporozsecben sose volt bajom, a Ladában viszont igen gyakran volt hányingerem, dobtam is ki a taccsot jó párszor. Sztatikus elektromosság, vagy valami hülye vibráció? Tán már sose fogom megtudni.


Egy férfi autó

Tökéletesen megbízhatóan üzemelt, egyetlen érdekes kalandunk volt benne anyámmal: egyszer a hóesésben Kónyból hazafelé, talán Répcelak körül megelőzött egy autót, amelyik csak 40-nel ment, mi meg addig 50-nel toltuk. Akkor viszont kiderült, hogy az 50 még működött, a 60 már sok volt (akkor még nem voltak ilyen tudományos, téli gumik, nyárival nyomta mindenki). Anyámmal jól megijedtünk, de szerencsénk volt, megfogott egy műanyag hogyishívják, amin a prizma van.


Egy későbbi kép, az autó ugyanaz

Visszatolattunk, hazamentünk. Anyám megkért, hogy el ne mondjam apámnak, és legnagyobb csodálkozására tényleg hallgattam, mint a sír. Viszont anyám mintha sose szerette volna őszintén a Ladát, vagy csak unta, nem is tudom, de amikor apám már nem élt, egy 120-as Skodára fizetett be. Akkor jöttem rá, hogy létezik férfi és női autó.

Zirig Árpád Totalbike rovatvezető:

Hála Istennek nem volt Ladánk. Csak semmi szovjetség, tartotta az apám, meg akkoriban Csehszlovákiában elsősorban a politikailag csókosak kaptak újan – az öreg sosem volt párttag, hiába várt volna sorszámra. Nincs is gyerekkori emlékem róla, csak egy, és az is a második szomszéd autójához kötődik.

Egyik májusban erőszakkal elvettem kispajtásom kerékpárját. Szerintem 10-11 évesek lehettünk, szóval nem volt büntetőjogi súlya az ügynek, inkább csak megtorlás volt azért, mert nem akarta kölcsönadni egy körre a csodás, 18 sebességes versenybiciklit.

Ha nem kezdett volna kergetni, semmi baj nem történik, tekerek egyet a tömb körül, aztán visszaadom és felmászom a cseresznyefára én is. Ehelyett sprintelt utánam, én meg tekertem, mint az őrült. Ahol lehajtottam volna, ott hirtelen lett egy kispolszki, ahol meg fékeztem volna, ott lett egy fémrudakból hegesztett, kifejezetten hegyes kerítés.

Az első kerék összegyűrődött, mint egy taknyos papír zsebkendő, a villa pedig abnormális szögben állt hátrafelé. Amikor felálltam, vártam, hogy a kispajtásom arcon csap, ehelyett lassan, ijedt hangon kimondta: „Árpi, vérzik a nyakad.”

Odanyúltam, éreztem, hogy ujjam eltűnik a melegben és valami nedves folyadék veszi körül. Lenéztem, a kezem véres, a pólómon centinként nőtt nagyobbra a vérfolt. Mire úgy döntöttem, hogy ezt nem lehet elsumákolni, és muszáj hazamenni, már a hasam is véres lett, mire befordultam a sarkon, a derekam is. Kétszáz métert kellett megtennem, addigra a térdemen is folyt a vér.

Az előszoba tükrében megnéztem a nyakam, mint egy gyerekszáj, akkora volt a seb, amit a kerítés csúcsa vágott rajta. Nem fájt, így nyugodt voltam. Mielőtt benéztem volna a nappaliba, előre kiáltottam: „Ne félj anyu, nem az ütőerem!” Persze szegény nem bírta a sokkot, az apám sem volt otthon, így nővérem kezdett szervezkedni. Matektanárnőm férje, a második szomszédunk volt otthon, ő vállalta, hogy a sötétkék 1500-as Ladával bevisz az ügyeletre.

A doktor azt mondta, hogy néhány milliméterre az aortámtól állt meg a vas – ha tovább szúródik, nincs ember, aki a helyszínen megment. Kaptam nyolc öltést, és még akkor sem fájt. Azt hiszem, Csabának sokkal rosszabb lehetett a bicikli miatt, de soha, egy szóval sem tett szemrehányást. Itt az ideje bocsánatot kérni tőle, meg Sanyi bácsitól is, a véres műbőr kárpit miatt.

-----------

Ennyit a Totalcar-kollektíva privát Zsiguli-élményeiről, talán csak egy maradt ki, a saját, céges Ladánk, amit bő egy éve adtunk el, de az új tulajdonosnál már közeleg a restaurálás vége, reméljük, be tudjuk mutatni nem túl sokára. 


Ha eddig eljutottak, élvezni fogják azt is, ami most jön. Minden napra egy tojás, tudják.


Mert zsigulizni jó volt, jó van és jó lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr692455234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Unclerabbit (törölt) 2010.12.05. 07:50:50

Akkoriban mi is imádtuk az 1500-öst az ikerlámpáival és a krómjaival :)

esef 2010.12.05. 07:59:39

Kérdezhetek valamit? A korrektor mit csinál, mi a munkája?

esef 2010.12.05. 08:01:55

Amúgy jók a képek:
Csikós hajjal, kocka-Prokee, Koncz mikrofonfejjel :)

Muflonka 2010.12.05. 08:03:30

Apám első Zsigulija '71-ben IH-s rendszámú (világoskék 1200-es), a második '78-ban PA-s rendszámú (mohazöld 1200-es), a harmadik az enyém 84-ben TA-s rendszámú (korall színű 1500-ös) volt. Mindet nagyon szerettem.

biker_kolee 2010.12.05. 08:07:03

@esef: änäl ättäckert kezeli, ha rossz a cikk. :)

Balu az Alfás 2010.12.05. 08:14:50

Jó lesz a következő hét! ;)

esef 2010.12.05. 08:19:59

Fater '81-ben lecserélte a betegeskedő és porladó sötétkék Zsigát egy hófehér Skoda 120-ra. Ott fejeződött be a ladás pályafutásom, emlékeim nincsenek, mert 1 éves sem voltam még. Soha többé nem volt szovjet csodánk...
A telekszomszédnak volt egy vajszínű 2105, utána anyám munkahelyén volt a céges kocsi egy szintén vajszínű kocka kombi, ha jól emlékszem 1.5-ös motorral. Ritka nagy szar volt mindkettő. Lehet, hogy hétfői/pénteki darabok voltak.

!!!MegaStorm (törölt) · http://www.pbcomputer.hu/ 2010.12.05. 08:20:29

IK-47-72
Fehér 2101-es 1971-ből, még a sűrűn barázdált műszefalas, eredeti Fiat-motoros. 31 évesen adtuk el, 17 éves kora óta volt nálunk, sosem (!!!) hagyott ott sehol! Soha nem volt fúrva, igaz, alaposan meg volt már kopva, de nem ette az olajat, nagyon finoman járt, és ugyan már nagy erő nem volt benne, de a végsebessége óra szerint még így is 140 volt. A rendszeres karbantartást nagyon meghálálta.
Már bánom nagyon hogy el lett adva...

esef 2010.12.05. 08:21:10

@biker_kolee:
Akkor igazán átnézhetné a cikket még egyszer, helyesírási hibák tömkelegét tartalmazza...

esef 2010.12.05. 08:35:43

Ja, még egy ladás kapcsolat. Keletnémet ismerősöknek is volt egy-egy Zsigulijuk. A fehér ezerkettest egy részeg motoros törte össze, a piros ezerhármast meg megvette egy hazatérő szovjet katona és részegen feltekeredett vele egy fára. Meghalt a motoros is, a katona is, az autók meg kb. úgy néztek ki mint Balázs Viktor okkersárgája...

Papp Sanyi 2010.12.05. 08:48:44

Volt egy sárga 1200es, egy ugyancsak sárga 1500ös duplalámpás, és egy törtfehér 2107es. Utóbbit volt csak szerencsém vezetni. Imádtam. Az oktatómank is duplalámpás 1500öse volt, direkt azért mentem hozzá tanulni. Tervbe van véve, hogy veszek egyet, remélem összejön.

Solymika 2010.12.05. 08:56:33

várom a jövő hetet!

tiramiska 2010.12.05. 08:59:13

Nagyfater világoskék zsigájának rendszáma ZZ-29-61. Az volt az első autó amit vezettem..... igaz, csak a kormányt tekerhettem 7évesen! Karácsonykor mondom is mamámnak, hogy keresse elő az autó képeit! Soha nem felejtem el. :) :) :) :)

cork77 2010.12.05. 09:10:41

CFB-511 fehér Ezerkecske. Majd pirosra fényezés után az IFA méretű kapun való baállás közben akkori barátnő a kocsi oldalát végiggyalázta. Újrafestve. Két napra rá ellopták. Meglett. Kibelezve. Az autó. Szerettem.

Leadfoot 2010.12.05. 09:13:30

Andrócziékéhoz hasonló kocsink volt. 1972-es 1200 UC-44-05, a rendszámot nem kellett megnéznem, a mai napig fejből tudom. 1986-ban vették a szüleim (ha jól emlékszem, 55ezer forintért), az volt az első autónk.

Kehes egy dög volt, rohadó elektromos rendszerrel. A legemlékezetesebb talán az volt, mikor egy családi kirándulás alkalmával Orfűn menet közben eltörtek a hűtőventi csavarjai, és az egész hatalmas kolompolással kiesett az aszfaltra.

A 89-ben újonnan vásárolt négyütemű Warnyú minőségi ugrás volt.

Csikós Zsolt 2010.12.05. 09:16:20

@esef:

Korrektúrázza a szöveget. Nem mindet, a napi egy fő cikket, részmunkaidőben.

Csikós Zsolt 2010.12.05. 09:17:17

@!MegaStorm:

Majd erről az eredeti Fiat-motorról jövő héten (sőt, holnap) megtudod az igazat ;-)

Leadfoot 2010.12.05. 09:23:46

Az a fénykép a telepi parkolóról... hihetetlen. Azt hiszem, a cikk végigolvasása után előszedem az én hasonló képeimet a doboz mélyéről.

toncsi64 2010.12.05. 09:27:24

Bár nekem is voltak Ladáim, sokkal emlékezetesebb a Bratyóm IX-28-74-es 1200-s gépe. Minthogy Ő vendéglátós volt (akkori mércével) tele volt pénzzel, így nyomtuk a gépre a „tuningot”. Lesonal Grand Prix rot fényezés, színrefújt Kesjár spoiler, dupla Koppány (alapkövetelmény), 4 db (2 szúró-2 terítő) Csepel lámpa, 185-ös gumik 6,5 collos szélesített lemezfelnin (valahol a Farkasréti temető környékén volt egy gumis aki csinálta őket). Aztán egyszer raktunk rá dupla Webert is, de az a fogyit is duplázta így nem volt hosszúéletü. A legdurvább próbálkozás pedig a 125 Speciál 5-ös váltójának a befaragása volt, de sajna az is kikerült belőle mert az 1200-es moci gyengécske volt hozzá:(
Szép idők voltak, bár gyanítom nem annyira mint ma gondolom :)

Sajti - Audiklub 2010.12.05. 09:27:40

Felnőni a karburátor mellett ülve.
Még ma is szét tudnám szedni csukott szemmel azt az iszákos kéttorkost.
Régi megszépült és szép emlékek tömkelege jó lesz turkálni bennük. Lada 2107 és VAZ 2101 az álomgarázs biztos bérlői továbbra is.

lapomi (törölt) 2010.12.05. 09:32:09

@!MegaStorm: "még eredeti Fiat motoros": a Lada motorja a kezdet kezdetétől OHC volt, a Fiat 124 meg még nyomórudas, azt hiszem a furat és/vagy a löket is eltérő.

csiky944 2010.12.05. 09:33:51

@!MegaStorm: még jó hogy nem raktak ladába fiat motort :D

TheKoko 2010.12.05. 09:35:26

Nagyon köszönöm ezt a cikket. Már remkül indul a Vasárnap.

Remek Ladás emlékeim vannak nekem is. Arra emlékszem, hogy apámék vettek egy 1200-as piros (mimást) repedt hengeres zsigulit, majd hónapokon keresztül szerelgették valami haverral, és végül egy olyan auto lett belöle, ami pöccre indul, nagyon finom a járása, soha nem rohadt le, mondjuk apám esetén ez lehetetlen, ugyanis ő ha csak egy pici nem oda illő hangot is hall a kocsiban már az okát keresi/keresteti mind a mai napig (ez annyira belémivódott, hogy beteg tudok lenni ha valamilyen hang nincs a helyén a kocsiban). Aztán ezt az autot eladta valami szerencsés embernek, mert megjött a befizetett 120-as Skodánk, ami aztán apámat ott hagyta a második úton, tudnillik felforrt a víz. Hát jobban járt volna ha nem teszi, apám egy hétre rá elcserélte az új skodát egy 1500-as fehér 2 éves kockalámpás kombira.

Na annak az oldalára raktunk olyan fajin fekete csíkokat a kocsi teljes hosszában... Húúú Megjártuk vele Németországot, Olaszországot, a 160-at vitte... volt ott ereszd el a hajamat. Emlékszem anyám már sápítozott a jobb egyen, hogy túl sok lesz én meg hátulról kiabáltam, hogy "Apa nyomd a gázt anya ne majrézz". Egyszer egy téli napon Pesten nem akarattal de nyomtunk vele egy 360-at a Margit hídon, szerencsére senki nem járt arra. Én gyerekként rohadtul élveztem, azóta se tudom kihagyni a téli csúszkálás lehetőségét elhagyott parkolókban...
Végül ezt is eladták, amikor beleszerettek a négy ajtós metálszürke Lada Samarába...

Ja és mind a mai napig van egy Lada Nivajuk, ami meg hát... Nade aki vezetett már olyat az tudja... Ja és minden első hátsó vasráccsal ahogy kell, azzal még a kopaszmercis (mármint nem Csikós) is észrevesz, ugyanis két vaslap áll ki előrefelé a rácsból elől... (azt hiszem nem szabványos :) ha lehetne (lehet ?), gyalogos védelemre mínusz pontot kapna)

Na jó pofámat mostmár befogom, csak hát az emlékek... Pedig még csak 30 vagyok...

Na szép napot mindenkinek.

nyelv-ész 2010.12.05. 09:39:05

@Csikós Zsolt: Így van, nem volt az soha Fiat-motor, hiszen a ruszkik átalakították OHC-re a 124-esben hörgő nyomórudas Drakulát. Legfeljebb néhány csavaron volt Fiat felirat.

Viszont az első évjáratok egész jók voltak, nekünk is IH-s volt az első, 71-es évjáratú. Úgy látszik, akkor még a szerszámgépek újak voltak, és a ruszkik még vették a fáradságot, hogy összeválogassák a mozgó alkatrészeket.

A későbbi szar évjáratok motorjaival egy gépműhelyben csodát lehetett tenni. Némi szelepcsiszolás, dörzsárazás, szelepek és himbák grammos mérlegen összeválogatása, no meg egy precíz hengerfúrás után akár 90 lóerőt ki lehetett csalni egy 1300-as motorból. És akkor még a vezérműtengelyt nem is piszkálta az ember.

MT21013 2010.12.05. 09:42:31

@Csikós Zsolt: jaj Zsolt, szét akarod foszlatni a városi legendát? Ezt sosem lehet kiírtani, a Fiat motoros Zsiguli már mitológia. Hogy a Fiat 124 OHV vezérlésű, a Zsiga meg felülvezérelt OHC. Most komolyan ennyi év távlatából számít valamit? :-)))))))

brokesz 2010.12.05. 09:43:21

Ennyi erővel a T Fordot is ünnepelhetnétek hónapokon át, mert legalább annyira fontos, mint ez a kommunista hulladék.

Utálom a zsigulit és mindig is utáltam, a keleti blokk összes harmadosztályú tragacsával együtt. Azért mert valakinek csak ezek a szemétbevaló gagyi tragacsok jutottak, még nem kell nosztalgiából agyon isteníteni őket. A nyugati autókhoz képest sehol sem voltak soha.

Sinclair 2010.12.05. 09:45:05

a fenébe, az emlékek. Moszkva térről krisztina körútra kanyarodtunk, de leállt a motor. Péntek volt, még nyitva voltak az autós boltok. Minden második arra járó segíteni akart, hogy miért nem indul. Apu meg fél havi fizuját ott hagyta a Boltban, mert mindent megvett amit ajánlottak, csak éppen kismegszakítót nem, amit végül az autóklubos adott :) Annyira szerettem, hogy magamnak is hasonlót vettem, igaz, az már idősebb volt mint én magam.
És jövőre veszek egy ugyanolyan színűt, ha találok, de már nem adom el.

CsGergo 2010.12.05. 09:46:08

Vártam ezt a cikket mint a Messiást!!!:D A Lada élt, él és élni is fog!!Egy varnyú után lett egy 80as évjáratú 1200esünk, 7 évig!Most egy Samaránk van 7 éve, mind a kettő hajlamos az erős mállásra, de az ezerkecske sose hagyott ott, a csacsi csak 1x, akkor is a kapunk előtt!:DMegbízható autók ezek, ha foglalkoznak vele!Eljárt az idő felettük, az kétségtelen.szerintem megsiratnám a csacsit ha eladnánk!:)

MT21013 2010.12.05. 09:47:07

@brokesz: "Azért mert valakinek csak ezek a szemétbevaló gagyi tragacsok jutottak" - van ám arc rendesen. Mondta valaki, hogy jobb a BMW-nél, vagy másnál? Bocs de nem olvastam senkinél. További jó károgást.

Csikós Zsolt 2010.12.05. 09:48:13

@brokesz:

Kábé ötmillió ember emlékeit köpöd le. Én se szerettem soha, de eszembe nem jutna ezredekkora parasztnak sem lennem.

Persze nekem volt gyerekszobám, a lakásban pedig nálunk bent volt a vécé, mosdó, füdrőszoba, képzeld, bevezetett vízzel...

Csikós Zsolt 2010.12.05. 09:50:43

@esef:

Te esef, mondj már néhányat, én már a sok betűtől és javítástól vak vagyok. Mivel minden szöveg külön jött, ezért egyenesen mentek be a blogszerkesztőbe, nem tudtam átfuttatni rajtuk a helyesírás-ellenőrzőt.

Ha gyorsan visszaírsz, lesz időm javítani, aztán megyünk ki a gyerekekkel mászkálni.

MT21013 2010.12.05. 09:52:07

@Csikós Zsolt: kösz Zsolt! Miért van az, hogy ebben az országban egy kellemes vasárnapi nosztalgia posztot olvasva mindig megjelenik egy hungarotaiparaszt osztási célzattal?

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2010.12.05. 09:54:41

Koncz fejszerkezete odabasz!
Zsiguli helyett meg Trabink volt,abban indult a család... ;)

brokesz 2010.12.05. 09:57:07

@MT21013: Azért, mert nosztalgiázni a régi szép időkről illik. Na most így visszatekintve az átkosra, az egyáltalán nem volt szép idő. Inkább mélyen kussolni kéne róla, nem még egy hetes cikksorozatot indítani.

Szerintem legalább annyi olvasót buktok, mint amennyit nyertek ezzel. A legtöbb ember le se szarja a kommersz zsigákat. Minket a technikai jellegű írások, és az új autók érdekelnek. Vagy a régiek, csak nem a szemetek. Pl. egy jó Era poszt, vagy E28 poszt. Ja, és kevesebb talmácsis anyag.

Typ3 2010.12.05. 09:58:02

Nálunk 8 vagy 9 évig egy "tojáshéjszínű" (tisztán emlékszem erre a szóra) 1500s töltötte be a családi autó szerepét. Nem az eredeti Ezeröcsi volt, hanem az 1600-as karosszériájával gyártott, műanyagokkal a fényszórók körül. Sok családi nyaralásra elvitt bennünket, igazi élményeim mégsem fűződnek hozzá, talán azért, mert maga a család egy rakás szar volt. A 8-9 év alatt semmi komolyabb baj nem volt a kocsival. Aztán a rendszerváltás körül apám vett helyette egy használt 405-ös Peugeot-t, ami gyakorlatilag minden hónapban lerohadt. Emlékszem, egyszer egy őszi reggelen minden előjel nélkül elfolyt belőle a hűtővíz, így anyám kispolszkijával indultunk Szolnokról Szegedre, hárman. Odaértünk.

OFF Rendkívül boldog lennék, ha Balázs Viktor írna egyszer arról az "előző VW 1600TL"-ről. Nem véletlenül az a nickem, ami. ON

nyelv-ész 2010.12.05. 10:01:31

@brokesz: "Azért mert valakinek csak ezek a szemétbevaló gagyi tragacsok jutottak..."

Baszki, akkoriban mindenkinek ilyen volt. Nem lúzerségből ültünk ilyenben, okostojás. Keveseknek jutott konzumexes nyugati autó, vagy német rokonoktól levedlett bogárhátú.

Ne a 90-es évekből indulj ki, amikor minden sarkon volt egy murvával felszórt autótelep, ahol hegyekben álltak a "csodagépek".

közlekedési bűnöző (törölt) 2010.12.05. 10:02:06

Áhhh......

Ezerkettes kombim volt.
Ausztriában feketéztem és 1000 Schillingért (akkoriban 9600 HUF)sikerült egy generálozott ezerhatos motort szerezni. Bele is tettük, kiakasztotta a 160-as órát. Aztán fékbetétcsere után elfelejtettem lelégteleníteni a rendszert és persze 2 éves jogsival 120-nál teszteltem a féket.

Törött orral és töröttszívvel adtam el az ukránoknak... 95-ben.

99-ben tudtam újra autót venni- egy tízéves Opel Kadett 2.0 GSi-t. Az már egy másik szerelem volt, bár az is hatalmas.

MT21013 2010.12.05. 10:04:20

@brokesz: ahogy írtad a sok szerencsétlennek csak ezek jutottak. Feltételezem nektek akkor ennél jobb jutott (magatokat talán nem szerencsétlenezed le), tehát annyira nektek nem lehetett az az idő átkos. Biztosíthatlak róla, hogy ilyen ellenszenvet sokkal-sokkal kevesebben éreznek a régi szoci autók, mint gondolod. Hidd el benne vagyok a dologban, tapasztalatból beszélek. Szerintem elég megnézned a kommentek javát, ami így fog kezdődni: "emlékszem". Nem a kommunizmust sírja itt vissza senki, hanem a saját gyerekkoráról, első autós emlékeiről nosztalgiázik. Sajnálom ha ez neked nem jön át. Ettől függetlenül lehet véleményed, de ahogy Csíkós is írta azt lehet olyan módon is megfogalmazni, hogy feltételezzük volt gyerekszobád.

belagezabela 2010.12.05. 10:04:50

Olyan jó hogy a 80-s évek gazdagok gyerekei ömlenghetnek kiváltságos helyzetükről, hogy nekik /szüleiknek/ már akkor ladájuk volt 3-4 évente cserélve. A trógerek meg gyerekeik busszal jártak. Jöhet hogy irigy vagyok, pedig nem csak ez a belsőkőrúti fennhéjázás zavar engem.

qmatch 2010.12.05. 10:05:24

Közben tessék leto..ni és megnézni a Dögkeselyű c. mozit - gyönyörű "gyári" zsiguli hangok , meg még a film is jó.

nyelv-ész 2010.12.05. 10:05:56

@brokesz: "Inkább mélyen kussolni kéne róla"

Azért az a 45 év akkor is megtörtént, ha te esetleg közben végig börtönben voltál, vagy internálótáborban. Aki akkor nőtt fel, és ezeken a tragacsokon tanult vezetni, az akkor is nosztalgiázni fog, ha tudja, hogy eközben a te vesédet a Gulágon verte le a kápó.

közlekedési bűnöző (törölt) 2010.12.05. 10:06:46

@brokesz:

Akkoriban Wartburg, Dália, Trabant, meg ez volt. Csak néhány kiváltságos kommunista hozhatott be nyugatról Mercedest. Gondolom valamelyiknek a fia lehetsz, mert ekkora paraszt-butaság csak csinovnyikcsaládból származhat.

MP 2010.12.05. 10:12:51

Én egy kék kocka kombival jártam. Céges volt s a cég is rakatta össze 16 éves korában. A jobb hátsó sárvédőív egy centis hézaggal lett összerakva de azt csak akkor vettem észre amikor a jobb oldali része az utastérnek egy csík sárral lett díszítve. Úgy vettem át hogy a négy henger négy különféle gyertyát kapott. Hazahoztam összeraktam a karburátort lett alapjárat és kezdett menni is. Kapott négy normális gyertyát. Persze a sárvédőív is ki lett tömítve. Aztán kiderült eszi az olajat bár nem füstöl és nem is megy. Mivel a főnöknek nem nagyon lehetett elmondani a részleteket megoldást kerestem. Beleöntöttem az STP "méz" motorolajadalékát. Nem ette az olajat és menni is elkezdett. A fogyasztása nem számított a cég tankolta. Négyes váltó volt benne azzal a 130-at kényelmesen utazta. Szerettem. Egyetlen hibája az volt hogy a csomagtérajtót bármivel de szó szerint bármivel aminek volt annyi tartása hogy meg lehessen forgatni a zárat kinyílt. Amikor a főnöknél voltam mindig az enyémet használta mert az jobban ment mint az övé. Nem is csoda. :) Egyszer a fogadott fiammal felpolíroztuk a motorháztetőt és élveztük ahogy a fák visszatükröződnek benne. :) A hifi benne egy ősrégi mechanikusan programozható "kékpont" rádió volt de nagyon jól szólt. Szerettem. Köszi Robi!

Tommi 2010.12.05. 10:14:30

Nekünk sosem volt Zsigulink. Fater az első 100-as Skodáját egy Samarára cserélte le, amiből azóta volt még 2, most meg egy 110-es Lada.
Gyerekkoromban egyik osztálytársaméknak volt egy piros ezeröcsijük, másikéknak egy fehér 07-es, meg még valakinél volt egy zöld ezerkecske. Mivel akkor még nem volt jogsink, idáig várnom kellett arra, hogy egy Zsiguli kormánya mögött találjam magam. Nyáron vezettem életemben először ezerkettest. 86-os, első tulajos, 200000+ km, bontatlan motor. És tetszett.

GYUSZI BACSl · http://special.blog.hu 2010.12.05. 10:16:28

nekünk soha nem volt Ladánk, csak egyszer egy hétig egy nagy Polski amit nyert a papám

viszont azt olyan kényelmetlen volt vezetni (valahogy furcsán állt benne a gázpedál, a Wartburg után egy büntetés volt), hogy azonnal el is adtuk

viszont a forma egyre jobban tetszik, különösen a szögletesített elejű paraszt-merzsós változatok

itt van egy Lada Low Rider eegy orosz oldalról, nagyon ütős, na valami ilyennel azért manapság már tudnék kompromisszumot kötni:

special.blog.hu/2010/07/27/lada_vaz_2106_low_rider

jozsika31 2010.12.05. 10:16:41

Hol is kezdjem?...
Mondjuk ott hogy a legelső autóm egy 1300-as polák volt. Csörgött zörgött de ment mint az állat. Sajnos rohadt is, így újabb kocsi után kellett nézzek. IN- es lada merkúrból csere a polákra+egy kis ráfizetés. Már hazafelé gyanús volt hogy milyen harmat gyenge, és valahogy a stabilitásnak se volt az iskolapéldája. Szerencsémre a ház előtt összetörtek egy eredeti 124-es fiatot így lett bele normális motor+tárcsafékes hátsóhíd aprópénzből. Zsiga ment rendesen, de a rozsda ezt is kikezdte rendesen. Gyorsan eladtam, vettem egy 1500-ös még kormányváltós tsz-titkári nagypolákot és kitartóan röhögtem a zsigulisokon. Valahogy mindig csak távolodott tőlem az oroszok eme gyöngyszeme. Maradtam inkább a polák mellett, az ment-fűtött-meg lehetett vele állni-volt ereje bőségesen- és ami már akkor rendkívül költségtakarékossá tettem simán egy drasztikusan vastag hengerfejtömítés alkalmazásával a mosóbenzines üzemre. Volt még pár lada a polák mellett, de mindig a ladák mentek eladásra a polák maradt. Mindig röhögtem a csörgő-zörgő ladákon, valahogy a mai napig nem értem mit lehetett azokon szeretni. Nálam 1 hónapnál tovább egyik lada se húzta, mindig széthullottak. Rakhattam bele generálozott motortól kezdve bármit akkor is hangos volt. Szóval nekem ezek nem jöttek be így ma is csak röhögök az akkori tyuningolt zsiguli lada korszak alkotásain. Ma sincs másképp.

Leadfoot 2010.12.05. 10:18:25

Másik jópofa sztori az UC 44-05-tel:

Az öcsémet kellett elvinni az ügyeletre éppen. Anyám még csak tanult vezetni, engem nem akartak egyedül otthon hagyni, ment hát az egész család.

A visszaút már nem jött össze, ahogy a parkolóból kiállva fater rálépett a gázpedálra, az tőből kitörött.

nemnagyember 2010.12.05. 10:18:48

Érdekes, hogy senki sem írt a Zsiguli egy nagy előnyéről: az első ülések olyan kiképzésűek voltak, hogy a J1-be fektetett csak pont úgy volt benne, mintha párnát tettem volna a feneke alá.

qmatch 2010.12.05. 10:22:21

Sosem volt zsigulink - amikor apám a mérnöki fizetéséből végre összerakott 40 ezret - hihi - , kiment a használtpiacra, és benevezett egy (erősen le-)használt zsiga sorsolásába... bizony! sorsolás!
Még időben kiszúrta magának egy bizonyos Pásztor úr, aki szabályosan kivonszolta őt a telepről a nyílt utcára egy patika állapotú 6 éves S100 skodát "rátukmálva" eladásra. Pedig nagyon készültem otthon a zsigára, mert az volt "AZ ISTEN", a jólét egyik megnyílvánulása - mint manapság egy középkategóriás 2.0 tédécéíes akármiszar.
Így nem lett zsigulink, amit azóta azért sem bánok, mert egy csomó pénzt költhettünk benzinre javítás helyett - meg aztán baráti körömben volt bőven zsiguli, meg barkács, meg üveghang, meg gumiszag, meg kardánkereszt szakadás....

Zsolti9014 2010.12.05. 10:23:28

Köszönöm ezt az írást, és előre a többi következőt is.

Én most 20 éves vagyok, a Lada felhőtlen gyerekkorom egyik szimbóluma.
Kettőnk kapcsolata ott kezdődött, hogy amikor 1990-ben, egy hideg januári napon megláttam a napvilágot, nos azt követően rendőr nagypapám szolgálati 1500-asa repített haza. Azóta én Lada-bolond vagyok. Nekünk akkor még kétütemű Trabink volt, a legszebb a környéken. Majd jött a 120-as Skoda, amiről annyi emlékem van, hogy mindig megállt alattunk. Utána következett a fehér 1200-es, BNR-945-ös rendszámmal, hátul a kötelező Videoton hangfalpárral. Nem tudom, hány éves lehettem, talán 4-5 körül. 10 éves korom táján pedig már olykor vezethettem is földúton - nagypapa akkori Kispolszkija mellett ezt is.
2003/04 lehetett, amikor a Ladát eladtuk: először sajnálták érte a 70 ezret, majd más elvitte 90-ért. Mi Suzukira váltottunk, ami a luxust testesítette meg, de hangulatában nyomába sem ért a Ladának.
Nagy ugrás: 18 évesen első autóm kis híján egy Samara lett, de végül takarékossági okokból egy Fiat Uno 1.0-ra esett a választás. Ennek a gondjait 5 szerelő sem tudta megoldani, a legjobban az fájt, hogy ez a probléma épp a fogyasztást érintette kényesen...
Így esett hát, hogy nem lett ezerötös Samarám, majdnem gyári állapotban. Ráadásul a Szamarat láttam is azóta szinte naponta, mert ismerős vette meg. Nekem végül az Uno után Suzuki jutott, amivel semmi gondom nincs, leszámítva a biztonság iránti vágyamat - de majd egyszer valami nagy és szép és Volvo-szerű jön.
Eddigi utolsó találkozásom a Ladával idén ősszel volt: egy 1300-as kocka javítása kapcsán vezethettem, és nagyszerű élmény volt, bár nem kifogástalan állapotú autó - Lada-szinten sem.

A fősuli után biztos vagyok benne, hogy lesz Ladám, de azt ösztöndíjból nem tudnám tartani, tehát várnom kell vele. Hobbiautónak szánom majd. 2103 a favorit, de 2101 vagy 2107 is jöhet majd. :)

Ezek a visszaemlékezések számos fantasztikus emléket idéznek fel bennem, egy olyan világból, amikor még felénk, kisebb városban, az emberek köszöntek egymásnak, mindenkinek volt egy-két jó szava a másikhoz, és szívemnek kedves autótípusok szaladgáltak fel s alá.

Köszönöm, Totalcar, és várom a folytatást!

tlantos 2010.12.05. 10:24:04

120-as skodaink voltak. Egyszer talan tores vagy valami miatt szervizben volt, dehat munkasauto, kellett helyette berauto. Na az egy ezerkettes volt. kb. 10-15km utan rohadt le, hozhattak masikat :)
Szoval nem voltam nagy velemennyel a ruszki ipar szarjairol (foleg, miutan kesobb eltt egy moszkvics, postaszoldben :)

♥ Kitty ♥ (törölt) 2010.12.05. 10:25:08

@brokesz: Valami ujgazdag huszoneves lehetsz ilyen latasmoddal... :D

Typ3 2010.12.05. 10:28:41

@brokesz: Ja, a VW bogár meg egyenesen Hitler agyszüleménye volt. Most arról is kussolni kellene?

dennisthemenace 2010.12.05. 10:29:31

@Csikós Zsolt: Írtsad már ki ezt a szocreál legendát, légyszíves... Az a baj, higy a gugli mindig csak a DOHC képeit hozza ki, ha begépelem, hogy "Fiat 124 engine". Nekem megvan hozzá a Haynes, de nem tudom bescannelni.
Ezt az egy képet talaltam a neten, ezen is látszik, hogy a szelepfedelet le lehetne fedni a Ladáéval, annyival kisebb..

www.bing.com/images/search?q=fiat+124+engine&FORM=BIFD#focal=1dcd09c3b427a14481139218f8a92c63&furl=http%3A%2F%2Fbringatrailer.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2007%2F07%2F1972_Fiat_124_Sedan_Special_Engine_1.jpg

qmatch 2010.12.05. 10:30:07

...de jók ezek a "mérgeskimalac" típusú hozzászólások...
Azon gondolkodtam, hogy anno, gyerekkoromban, voltak-e ilyen típusú gyökerek, vagy ezek csak a "rencerváltás" óta alakultak ki a körülmények hatására létre jövő génmutáció által.

Hurri Kán 2010.12.05. 10:31:24

Nálunk volt egymás után négy a családban.

Plusz Samarán tanultam vezetni.

A képeken felsírtam!

lapomi (törölt) 2010.12.05. 10:32:07

@belagezabela: Képzeld a szocializmusban is, pláne a 80-as években működtek torzultan a kapitalizmus szabályai édesanyám 18 vagy 20-ik születésnapjára új Wartburgot kapott és apáméknak is a Record olympia után Zsigulijuk volt. Nem voltak párttagok, se csókosok, se túlélők a "régi rendszerből", se egyéb. Viszont nagyon sokat dolgoztak. Mindkét részről plusz munkával, önképzéssel érték el ezt, amit. (igen Csikós egyik részről parasztok voltak és a kertben volt a budi, ez a szöveged kb. hasonló okos barátunkéhoz és cirka 2,5 millió embert köptél szembe..-ha irónia volt akkor nem eléggé implicit) Tudod háztáji gazdálkodás, állatok, peremkerületi telken termelt gyümölcs piacra hordása, barkácsolás, mikor előbbre jutottak dédnagymamámnál "baráti országokból" albérlő stb.

Autopeti 2010.12.05. 10:32:19

Én 120-as Skodában, kispolszkiban és Moszkvicsokban utaztam gyerekként a 90-es évek elején, Ladában először 3 éve utaztam, az egyik tanárom vitt haza iskolából a 05-össel, a motor a hidegben végig rángatva járt, nem volt kényelmes, de legalább jól fűtött.
A családban azonban máig van két gázosított,de remek állapotú Lada: egy 2102-es és egy 2103-as. És nem kis távolságokat fut az utóbbi: Szlovákia legdélibb pontjából északra, mindezt gyakran.

joshua7 2010.12.05. 10:32:54

Tetszett a cikk! Én nem tudok a témában nyilatkozni, mert sosem volt kapcsolatom Ladával/Zsigulival (30 vagyok). Fateromék Trabit használtak '81 augusztusáig (engem, meg asszem öcsémet is abban hoztak el a kórházból anno), aztán egy citromsárga Wartburg 353W deluxe következett, amit Debrecenből hoztak el. Ez a családban volt 22 évig, 2003 nyarán hagytuk ott egy Suzuki szalonban, mikor az ősök elhozták a most is használt Ignis-t. Mit mondjak, faterom teljesen KO volt, h a szeretett Wartburg-tól meg kell válnia. :) Én ezen tanultam meg vezetni, ugyanakkor kétüteművel még sincs semmi tapasztalatom, mert '92 nyarán faterom beletetetett egy Dacia motort, így mikor én vezetni tanultam, már évek óta azzal ment. Ellenben gyermekkoromból a mai napig emlékszem a kétütemű hangjára, a jellegzetes szagra, az Arol 2T-re. A végén sok baja volt már a kocsinak (persze motorikusan), emlékszem egyszer egy romániai rokonlátogatásról (Mátraszele (Salgótarjánhoz közeli kis falu)-Pécska-Arad táv) 3 hengerrel jöttünk vissza. Így bármennyire is szerette mindenki, nem érte már meg fenntartani.Azután mintha egyszer láttam volna a kocsit Salgótarjánban, néha elngondolkodom, vajon mi lett a sorsa.

Süni25 · http://www.eakft.hu 2010.12.05. 10:34:06

@!MegaStorm: Még jó, hogy sosem volt FIAT motoros Zsiga...

brokesz 2010.12.05. 10:35:02

@qmatch: hogyne lettünk volna? Mi szívattuk szét a szerencsétleneket. Régi szép idők.

ezeröcsi 2010.12.05. 10:40:55

ÉN is gyerekkoromban döntöttem el, hogy egyszer Ladám lesz. Ezt még 5 évesen mondtam nagymamámnak, aki azt mondta erre, hogy "mire te nagy leszel, már nem is lesz ilyen az utcán... meg ha tudnád te, hogy ez mennyit fogyaszt..."

15 évvel később egy fehér 21053-assal megálltam nagymamámék háza előtt, becsöngettem és mondtam, hogy mostmár tudom, ermnnyit fogyaszt egy ilyen... Szegény, majdnem rosszul lett :D :D

Dr. Pornó Ottó 2010.12.05. 10:41:13

De hülyén néz ki a Csikós hajjal! :D :D

dennisthemenace 2010.12.05. 10:41:34

@lapomi: A Haynes szerint;
1197ccm /ohv
Furat; 73mm
Loket;71,5mm
60Bhp@5,600rpm
A Ladához még nincs Haynesem, de valaki biztosan tudja az adatait..

brokesz 2010.12.05. 10:41:47

Egyébként meg látszik nagyon jól, hogy egy rendes vasárnapi posztnál ilyenkorra már 200 hozzászólás is van, ennél meg még csak 60 bebüfögés volt és az se mind pozitív.

Sys 2010.12.05. 10:42:20

Anno tán 1985 környékén kötöttem el anyám ex pasijának ex taxis dinosárga 1200 as kombiját éjjel. Ráadásul télen. jókat csúszkáltam vele.
Aztán szünet. 1993 ban megszületett a nagyobbik fiam. Exem szüleitől megkaptuk a kockát 2103-at. kapott GY Aquatrade gumikat mert ugye a srácot fuvaroztuk vele meg stb.. Imádtam. pár szerszám és mindig helyre lehetett pofozni. A szokásos kasztni rohadás stb.. de mindent bírt :)
Néha mikor a másik gép beadta a kulcsot meózni is mentem vele. :)

ezeröcsi 2010.12.05. 10:45:28

Mellesleg szerintem hasonló jelenség fog lejátszódni 15-20 év múlva a kocka Swiftekkel is. Lenézett eleinte menő, később népautóból az egyik legkedveltebb veterán.

Annak is nagyon népes rajongói tábora lesz, ezt borítékolom.

dennisthemenace 2010.12.05. 10:46:28

@brokesz: Mondd, miért nem mész a Polidilire ezekkel primitív, "echte Ung-arjisch" beszólásaiddal? Vagy miért nem mész sétálni? Nincs ma FideSS rendezvény sehol?

Adam2101 2010.12.05. 10:48:11

Az első autóm egy okkersárga ezerkettes (ASC-447) Sosem adom el, mostis felbakolva áll a garázsban.
A rendőrök elvették a forgalmi,mert ugye olcsóbb egy bontott motor mint a generál. Válszték volt, ígyhát 2103 kódú 1500as ment bele. Még egy féligmeddig fekete műszakin is átment utána, aztán belefutottam egy ellenőrzésbe, ahol pont lopott zsigulit is kerestek...
Lett mellé egy Kadett DWK-404. Szerettem, jó volt két év alatt bő 100.000 km-t belevertem,elfogyott a karosszéria... és az alkatrészár ugye nem Zsiguli szintű.
Kadett elment, és két hete megvettem a következő ezerkecsót DGW-733. Szép, jó, idős bácsitól, egy-két cserélendő azért van...számomra örök a Lada:)

prokee · http://blog.prokee.hu 2010.12.05. 10:50:03

"A végén sok baja volt már a kocsinak (persze motorikusan), emlékszem egyszer egy romániai rokonlátogatásról (Mátraszele (Salgótarjánhoz közeli kis falu)-Pécska-Arad táv) 3 hengerrel jöttünk vissza."

Ez egy 2T Wartburg esetében teljesen normális :)

dennisthemenace 2010.12.05. 10:53:36

@lapomi: Hmm.. Motordoki majd kielemzi..)

galicius 2010.12.05. 10:54:12

Az 1500-ös volt a paraszt merci.Nekem is volt.Az önindítója nem volt rigófitty.Perceket kellett köszörülni vele,mire beindult.Előtte egy 1300-as bogaram volt,azt nagyon szerettem.Aztán a használat közben rájöttem,hogy inkább a Ladát kellett volna lecserélni a bogárra és nem fordítva.

jardel 2010.12.05. 10:56:52

A 80-as években több nagy európai körutat is tettünk vele, tisztességesen bírta, bár az olasz autópálya kicsit frusztráló élmény volt. Amikor Nápolyban elromlott, viszont ingyen megcsinálták a FIAT szervizben, annyira örültek, hogy ilyet látnak:-)Ausztriában meg a német gyerekek legalább annyira lelkesedtek érte, mint én az ő merdzsójukért. Amúgy meg belül elég büdös volt, én úgy emlékszem.

dennisthemenace 2010.12.05. 10:57:31

@Adam2101: Az alkatrész árakat inkább ne ragozzuk.. Két éve, otthon akartam vezérlés-kittet cseréltetni a Pug 406-ban; végignéztem a nagy magyar boltokat. A legolcsóbb cég (nem mondok nevet),DRÁGÁBBAN adott volna utángyártottat, mint amennyiért megrendeltem a gyárit kinn, egy Peugeot szervizben..

Csikós Zsolt 2010.12.05. 11:04:34

@brokesz:

El vagy te tájolva a rendes vasárnapi posztokkal. Sajnos ez van, ha valaki a partvonalon túlról kiabál be. Baromi rosszul emlékszel...

pink75 2010.12.05. 11:10:08

és megint ott egy ford granada kombájn

Dent1 2010.12.05. 11:10:27

@Csikós Zsolt:
a totalcar közreműködésével felújított pöttyös ezerkettesről is írhatnátok már....

MantaMann 2010.12.05. 11:13:26

ZD-93-59
Szép 'csontfehér' '76-os ezerkecske volt. Babás lökös. A króm dísztárcsa közepén piros karika matrica. Kipuffantón 2 db 6-os furat (akkor még Apu is tudta a frankót).
3 évesen indítottam be először egymagam. Futott is a család! :)
Azt hiszem '85 karácsonyán álltunk fejre vele. Aztán visszapattant a kerekeire. Nagyim erősen vérző fejsebével megúsztuk. Szegény Zsiga nem. Fájt nagyon, hogy nincs többé.

Allesmor Obranna 2010.12.05. 11:17:45

Kedves Emberek!

Most itt a legjobb alkalom, hogy megkérdezzem, miért berregett az összes Z-s rendszámú Lada? Mintha rendre az összesnek lyukas lett volna a dobja. Ezt anno más is megfigyelte?

Nekünk amúgy volt egy 1200-es Zsigánk 72-től 79-ig, meg egy 1300-as 79-től 98-ig, mikor is a házunk elől ellopták. A jellegzetes Lada-szag amúgy létezett és émelyítő hatása sokakat késztetett hányingerre. Engem csak émelyített. De közel húsz év az elég jó edzés volt.

Csari 2010.12.05. 11:20:17

Miért van, hogy a barátom ezerkettese full széria, 87-es és 170et megy, és mindenhol ennek szöges ellentétét látom?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.05. 11:21:21

Szerintem a 90 után születettek nagyrészének semmit nem mond az a név hogy Vlagyimir Iljics Uljanov...:-))

prokee · http://blog.prokee.hu 2010.12.05. 11:24:32

@Csari:
Valószínűleg más nem rakott fel annyira extrém módon eltérő méretű gumit, mint a barátod :)
Egy gömbegykettes nem megy 170-et, az teljesen biztos.
150-et is csak óra szerint.

Paó 2010.12.05. 11:24:48

"A doktor azt mondta, hogy néhány milliméterre az aortámtól állt meg a vas "
Artéria volt az,

kiváló reggeli olvasnivaló volt ez, !

min 2010.12.05. 11:26:47

Gulyás Gusztáv kölök korában milyen cipőt húz éppen a lábára?

Rajmond 2010.12.05. 11:27:53

Te jó ég,mekkorákat csapattunk a Luppán az ezerkettessel! :))))))))))))))

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.12.05. 11:29:21

Nah, ez az, amit vasárnapi megaposztnak hívok. :)

Egy jóféle rongykettes zsiguliért ölni tudnék, még ma is. :)

CsGergo 2010.12.05. 11:30:01

@ezeröcsi: Ez valóban így van, kábé annyi van a swiftekből, mint akkor a Ladákból,nem csoda ha ilyen kultusz autókká válnának.Elég rossz közérzetem van ha beülök egy régi swiftbe, annyira érezni hogy nincs benne sok anyag,de valamiért néha nézegetem a használtautón a felhozatalt.:$Lehet egyszer meg fog fertőzni a Swift őrület?Igyexek nem engedni neki,amíg a Csacsi ki nem leheli a lelkét, igyexem távol maradni eme újvilági fertőzésektől! xD

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.05. 11:32:29

az eredeti fiat motorhoz annyit hogy az olaszok direkt az oroszoknak terveztek bele egy motort.Ez a motor semilyen torinoi fiatban nem volt benne.

Hurri Kán 2010.12.05. 11:32:49

@CsGergo: Nem vagyok benne biztos hogy a Swiftből is olyan nosztalgiaautó lesz mint a Ladából.
Ne felejtsük el, hogy a maga idejében egy Lada az autó-hierarchia tetején volt és birtokolni egyfajta státusz volt. Persze ma a Swiftet birtokolni az is egy státusz, csak kicsikét másfajta :DD

ezeröcsi 2010.12.05. 11:36:01

@CsGergo: Én addig rüheklltem őket, amíg anyám nővére nem vett egy 1999-es metál kéket. Tipikus 50 éves tanárnő, nagyon szépemn vigyáz rá, egyszer átültem a Ladából, és azért éérezni a külömbséget. Kicsit dodgem-szerűbb, de nagyon szerethető autó.

@gyvy: Az 1990-es évek elején a Swift is nagyon menő aunak számított. Pont ebben az időszakban a Lada viszont lenézett volt, kb. annyira, mint most a Swift, csak egy kicsit kevésbé, mint szegény a Trabicsek.

MT21013 2010.12.05. 11:36:53

@Allesmor Obranna: ez tényleg így volt, nekem is vannak ilyen emlékeim. Talán azok már öregebbek voltak és lyukadt a kipufi :-))) Aztán jöhetett a redná feeling!

majik 2010.12.05. 11:38:35

Nekünk sose volt, apám nem szerette. Talán ma megkérdezem, miért. Viszont a telepen parkolt a ZY-99-99 (ami után ugye a PA-00-01 jött), 1200-esen (meg Avián) tanultam vezetni, pár éve majdnem megnéztem/-vettem egy narancssárga kombit, Zsóti haveroméktól nagyon irigyeltem a fehér kockát DEP-088 frszámmal (ami a Depeche Mode 101 lemezére emlékeztetett 1988ból) és nekem is hányingerem volt a régi Zsiguli taxik hátsó ülésén, mint Winklernek. Én se tudom miért, de talán a szag, meg a taxisok vezetési stílusa plusz az üléspozíció kombója.

ezeröcsi 2010.12.05. 11:40:03

Még a 100.000-es generálokhoz vissza: az enyémben most 105.000 van, és a 10W-s olajat nem eszi, egyáltalán. EGy ideig fogyott ugyan belőle, de az a főttengely szimmeringnél folyt el. Még nem volt generálozva. Nem vagyok szakértő, csak "műkedvelő", de nagyon az a gyanúm, hogy a Ladák futásteljesítményét nagyban visszavette az, hogy régen sem az olajok, sem az olajszűrők nem voltak olyan jók, mint ma. Ez nyílvván fokozottab kopásnak tette ki a Zsigákat. Van ennek igazságalapja?

Hurri Kán 2010.12.05. 11:40:09

@ezeröcsi:
Azért ezzel vitatkoznék. Ne felejtsd el, hogy amikor itthon a Lada volt a menő, akkor nyugati kocsit venni, még ha volt is pénzed, akkor sem biztos hogy tudtál, vagy csak aránytalanul drágán.
Amikor a Swiftet kezdték árulni akkor már gyak. bármilyen autó elérhető volt.
ÉS akik A Swiftet vették, azok nagyrészt nem autót vettek hanem hitelt (lásd eladási statisztikák amióta nincs 0% beugrós hitel...).

Csari 2010.12.05. 11:40:55

@prokee: megértem a hitetlenkedésedet, de tévedsz, gyári kerékkel
a hallottak alapján én sem értem, de tapasztaltam is, kép is van róla

ezeröcsi 2010.12.05. 11:45:02

@gyvy: Ebben igazad van. Ha anno meg is tudta volna venni az ember a nyugati kocsit, karbantartani lehetetlenség lett volna.
De azt sem szabad elfelejteni, hogy régen azért nem volt akkora külömbség egy Lada és egy Trabi között, mint ma egy Swift és egy 7-es BMW között. HA nem voltál gazdag, de akartál, azért nagy nehezen össze tudtál spórolni egy ezeröcsire valót (nagyfaterom). Ma ez lehetetlen a BMW-vel :-)

A hiteles kitételed is igaz, bár a kocka-Swiftek korában még nem szálltak ennyire el az emberek. Viszont szerintem azért lesz kedvelt, mert rengeteg volt belőle, és sokaknak a gyerekkorát jelenti majd - ahogy a Lada ma.

MT21013 2010.12.05. 11:45:07

@gyvy: azért a 90-es évek elején még nem volt jellemző ez a 0 önerős 10 év nevű "a gondolkodni nem tudókat simán palira vevős pénzügyi konstrukció"...ez csak később lett a Swift vásárlás szinonímája, és várható is volt, hogy előbb-utóbb kipukkad ez a mesterségesen gerjesztett lufi...

MT21013 2010.12.05. 11:48:02

@ezeröcsi: bőven van igazság alapja, de szerintem egy 5. fokozat legalább 30-40 ezer km-rel kitolta volna a generálok időpontját, mert a legnagyobb bajuk az volt, hogy szétforgott a motor, főleg az ezerkecskék kisebb motorja szenvedte ezt meg.

ezeröcsi 2010.12.05. 11:52:32

@MT21013: Hehe, nekem 5-ös váltóm van ezerötös motorral :-) retrozsiguli.hu/Retro_Zsigulik/Bakondi_Tamas/Bakondi_Tamas.html - azóta már 20-at beleraktam :)

prokee · http://blog.prokee.hu 2010.12.05. 11:54:37

@Csari:
Van erre egy kiváló képlet, szakközépben remek hatásfokkal keserítette meg az életünket ennek segítségével a szerkezettan-tanár.

Benne van minden, áttételek, slipek, furat, löket, effektív hatásfok, szembeszél, cw-érték, üzemanyag és szerszámostáska súlya, stb...

Az alapján kiválóan ki lehet számolni, hogy hülyeség-e egy 1.2 Zsigulitól a 170, vagy sem.

Elárulom, az. Nem egyszer kellett végigszámolnom létező adatokkal, többek között Ladára is, és terheléstől-széltől-üzemállapottól-kopottság fokától függően olyan 120-150 közötti értékek jöttek ki.

Hurri Kán 2010.12.05. 11:56:54

@ezeröcsi:
Kocka-Swift alatt melyiket érted? A legelső Swift-generációt, vagy azt, amelyikkel itt Esztergomban kezdődött a gyártás?

Spórolás: ebben teljesen igazad van. Annyit hozzátennék, hogy közben az emberek mentalitása is sokat változott, mert (tisztelet a kivételnek) ma ha valakinek van 500.000-1.000.000 forintja, akkor szinte biztos hogy nem ebből vesz egy használt valamit, hanem betolja a bankhoz és beleül egy 3-4-5 milliós valamibe erején felül... Ez persze nem az autó hibája.

Szóval visszatérve az eredeti gondolathoz: a szoc. autó érában az emberek 95%-a reálisan választhatott kb.8-10 márkából/típusból, azóta meg több százból, kizárólag pénz és hitel kérdése...

MT21013 2010.12.05. 11:58:05

@ezeröcsi: üdv honlaptárs! Az én kecskémben nincs, mert veteránvizsgára szánom. Ettől függetlenül el lehet képzelni a motor igénybevételét 100-110-nél, amikor az enyém 50-nél már kényelmesen 4.-ben gurult. 90 ezer km-nél cserélni is kellett vezérműtengelyt, mert lekoptak a bütykök, pedig azért fater sem tolta ki a szemét.
www.veteranzsiguli.hu/Veteran_Zsigulik/Mayer_Tamas/Mayer_Tamas.html

Gazuzem 2010.12.05. 12:00:56

Kedves Árpi! Csehszlovákiában nem csak a komcsik kaphattak Ladát. Apám sosem volt párttag, mert nem vették be (ilyen is volt, ha valakit megláttak az éjféli misén elutassították a jelentkezését), és mégis volt 1974-től 2004-ig egy Zsigulink. Csak néhány hetet el kellett tölteni a Mototechna előtt, és kivárni a "poradovnyíkot". A "poradovnyík" az autósbolt előtt táborozó vásárlók által vezetett lista volt. Nyolc órás műszakokban kettesével őrizték a vásárlók. A lista elején levők pedig napokat töltöttek megszakítás nélkül az üzlet előtt az autójukra várva.

tiramiska 2010.12.05. 12:05:29

@gyvy: szerintem lesz, de nem azért mert a hierarchia tetjén, vagy alján van, hanem azért mert szinte mindenkinek van története vel, ahogyan a Ladával is!

ezeröcsi 2010.12.05. 12:08:14

@gyvy: Az ezstergomi változatot értem, elnézést, ha nem volt egyértelmű. Nekem még sosem volt 500.000-em egyben, de azt azért megjegyezném, hogy a mai használtautó piaci viszonyok mellett valahol érthető, hogy az ember nem kér ebből, és inkább irreális vállalások árán újat vesz. Nem azt mondom, hogy támogatandó, de érthető.

Beard 2010.12.05. 12:10:18

Az első zsigulim története:
Apám a Volán taxinál hajtotta 160,000 km-ig. Utána a taxitársaság leselejtezte, apám megvette, majd maszek taxisként még 100,000 km-t beletett. Én 260,000 km-rel átvettem tőle és még 70,000 km-t hajtottam mikor eladtam. Az autót imádtuk, a család kenyérkeresője volt, mindíg megbízhatóan működött. Igaz, hogy nagyon karbantartás igényes volt, sok hétvégém ráment az üzembiztonság fenntartása érdekében. A "tuninigok": Y mintás Stomil gumi, 37 cm-es kormánykerék,duplacsövü lapított Koppány kipufogó, 5 szólamu dallamkürt, később optoelektronikus gyújtás. Miután eladtam, jöttek az 1300, 1500, 1600 Ladák, kizárólag leadott taxik. Azok a csodálatos 80-as évek...

prokee · http://blog.prokee.hu 2010.12.05. 12:13:29

@Beard:
Zsolti ex-kollégám azzal őrjítette meg sz ügyfeleit, hogy az új Ceedekre babszemmintás Stomilt ajánlgatott télre... :))))

Hurri Kán 2010.12.05. 12:15:19

@tiramiska: sok embernek van, csak szerintem a Lada az valahogy már a maga korában is egy picit több volt egy autónál (sok embernek egy "álom" beteljesülése volt) a Suzukira meg szerintem sokan nem néznek másként mint egy használati tárgyra.
Célszerszám, semmi több.
De persze más lehet hogy nem így látja.

@ezeröcsi: Nem voltál félreérthető, csak a Swift amit nálunk kezdtek gyártani az már a típus 2. generációja volt, csak ezt akartam pontosítani.

zöld lada 2010.12.05. 12:15:46

fiatmotoros lada:
a lada motorja ohc, a 124-es fiatban ohv motor volt.
az oroszok a lada motorját egy olasz terepjáróban pillantották meg, és azzal vették át a licencet, tehát a ladákban ilyen ohc-s fiat motor kicsit sántít nekem, de isten tudja, esetleg kaphattak pár ilyet az olaszoktól az első pár autóhoz....
nem akarok bődületes hülyeséget írni, de apám elmondásából állítólag szerepelt az akkori ujságokban az első zsiguli motoros lada rendszáma UH-12-26 /vagy talán IH/, de ez csak rémlik
tudom, hogy ellentmondásos a dolog, de mindkettőre van aki esküszik...
:-)

finalNmbr 2010.12.05. 12:17:38

Hát majdnem elsírtam magam ezen, nagyon jó cikk lett (bár nekem a legjobban a képek tetszettek :)) )

szenon 2010.12.05. 12:19:54

Az első autóm a dupla körlámpás 1500-as Lada volt! Talán 1975-ös volt, US 10-12. Nagyon szerettem, igazán meg lehetett tanulni rajta vezetni. Abban az időben divat volt pl a rövid hajtókar, nagy vezérműtengely, amellyel nagyon jól mentek azok az autók, pörögtek rendesen, az akkori nyugatiakat sokszor megverték. Nekem a mai napig kellemes emlék, szép idők voltak:)))

finalNmbr 2010.12.05. 12:26:10

@szenon: Ilyenkor sajnálom, hogy én kimaradtam ezekből :)) (első kocsim egy 96os fiesta..:) ) Bár itthon volt ladánk is (meg polák).. imádtam benne ülni.. főleg nyáron mikor tűzforró volt az ülés :D

coord 2010.12.05. 12:26:35

A családban is volt jó pár, nekem az első kocsim szamara volt (szerettem), munkahelyen 2 nivát nyűttünk el, a harmadik szerető gazdára talált :-)
A Lada kötelező a férfi életében! Legalább egyszer.

Csari 2010.12.05. 12:30:06

@prokee: elhiszem én, nem is hülyének akarlak nézni, dehát így történt

butschq 2010.12.05. 12:31:13

gyaaa ez lesz a nekem való:P

!!!MegaStorm (törölt) · http://www.pbcomputer.hu/ 2010.12.05. 12:32:17

sorry, nekem a fater mindig azt mondta hogy Fiat motoros a gép, egy csomó csavaron ott is volt a Fiat felirat.
:P

pickapu 2010.12.05. 12:32:51

Na igen, aki vasárnap reggel azzal kezdi a napot, hogy kimegy fát vágni/hasogatni, az jó későn ér ide olvasgatni. :)
A mi családunk húsz éven át Skodázott, de a rokonaim között volt egy-két Lada. A legjobban arra a '84-es bordó kockára emlékszem, amit unokatesómék vettek, miután hazajöttek Líbiából.
Az volt akkor a sztár. A kelet nyugatja. A százas Skoda után valami frenetikus dolog volt benne utazni.
Érdekes mód húsz évvel később a típusra azonos melós autó hátsó ülésétől 100 km után már kapartam magam. Ettől függetlenül kitartok amellett, hogy szeretnék még egyszer az életben egy Zsigulit. :)

butschq 2010.12.05. 12:37:35

auto.indavideo.hu/video/Lada_2101_3

ennyi maradt meg a tinédzserkori autónkból:(
:)

Nekem NE,jó? 2010.12.05. 12:38:53

@coord: Az utolsó mondatodban benne van a lényeg!!! Köszönöm! És a Totalcar-nak is!

brokesz 2010.12.05. 12:40:51

@coord: Akkor a kommunizmust megúszó országokban alig vannak férfiak? A franc egye meg.......

Rocko- 2010.12.05. 12:44:45

@Csikós Zsolt: gyakrabban elővehetnétek, helyes hölgyemény. :)

butschq 2010.12.05. 12:46:17

@butschq: mármint ez a videó maradt fen róla. az autó meg azóta az örök sztyeppén ringatózik

Fischer 2010.12.05. 13:03:28

hm...
fiatalkorom szülői autói...

a legelső ugyan két trabant volt otthon egymás után, de mikorra nyiladozni kezdtem, lett egy bordó kocka(2105, 1,3), majd mikor a bordó csomagtartójába tolták a mögöttem álló autót, akkor egy kék(2107, 1,5, 5 sebességes) is.

máig tartó szerelem, a kék még meg is van anyuéknál.
valóban nyers, amit sokan nem viselnek jól, különösen mai autókkal való összehasonlításkor, de őszinte és hűséges...

kockafixált vagyok, ezekben éltem meg fiatalságom sok meghatározó élményét. :-)
a murván, vizes aszfalton, hóban keresztben úsztatott autóval közlekedés, a horgászni járás, az autóban szeretkezés, a családi kirándulások, a magányos cirkálások csak a vezetés élvezetéért örökre beívódtak...
az időnként előforduló nyűgök ellenére melegség önt el, mikor felidézem, vagy felidézik nekem, mint most... :-)

köszönet érte a díszes társaságnak!... ;-)

brain drain 2010.12.05. 13:04:56

@brokesz: Mi a célod ezzel persona non grata?

Hurri Kán 2010.12.05. 13:07:35

És bárki bármit is mond, a Ladák, ha az ember odafigyelt arra a pár dologra amire kellett (és ami azért akkoriban sem volt egy ökör ára...) igenis megbízható autók voltak!

Apámnak volt egymásután 4 (kereklámpás 1600, kereklámpás 1500s, két kocka 1500),

tíz év alatt ment velük összesen jó 400.000 kilométert (sokszor én is vele mentem) és nem volt olyan hogy otthagyjon az úton bármelyik is.

Musaic (törölt) · http://www.musaic.hu 2010.12.05. 13:10:00

Na, tekerjünk a lada(/zsiguli) markerekhez.. lássuk párat, a teljesség igénye nélkül, nem sorrendben:

csapó1:
Érkezem barátnőmhöz (1990), látom szüleinek sárga kombi zsigájának a hátsó ablaka nincs meg, kérdezem: "ezmeg"?
Volt egy menő kocsmájuk (Dabason?), hátul a kocsi tele volt ládákkal, most éppen eggyel többel, és rácsapta nagy lendülettel a kombiajtót. Ablak: ripityomra.

csapó2:
1990, parád felé stoppal:
Kék lada megáll, beülünk csővázasokkal, egy csajszi nyomja mezítláb a pedált, dombra fel-gáz, dombról le-gyújtás le, dombra fel-gáz, dombról le-gyújtás le.. nézünk értetlenül, megmagyarázza: "nincs elég benzin, a kútig tudlak vinni benneteket, onnan visszafordulok"

csapó3:
Ugyanez a stoppolásos túra:
Piros lada megáll (furcsa mód két autó is megállt, és a "nyertesbe", ebbe szálltunk be. Haverom később mondta, hogy a csajszi aki jobb oldalon ült, épp egy könnyet törölt le, valszeg egy vitát elvágandó vettek minket fel..: megyünk szépen tempósan, megelőz egy kocsi, egy másik lada.. A csaj nézi, majd megszólal: "te.. ez versenyezni akar.."
A srácnak se kellett több! Hol mi, hol a másik kocsi elöl, olyan 130-150 között száguldottunk a már dimbes-dombos falukban, közben "dübörgött" hátul az akkor divatos acid... Fantasztikusan éreztük magunkat, hol ide, hol oda dőltünk a "G" miatt :) Egyik alkalommal pont a másik kocsi volt elöl, egy U alakot kettévágó vasúti átkelőnél (ez olyan 130 körül lehetett), szabályosan átdobta a seggét az U ívének közepén.. Na mondom, ha mi is így megyünk át, az érdeke.. Már dobta is a kocsi a seggét.. :)
Több faluval továbbvittek mint ameddig mentek volna, vicces volt a 40-es tábla mellett elhúzni 140-nel, 1-1 kanyargós faluban..

csapó4:
Faterom szolgálati kocsija, szép kék csíkos, RA-76-88 (kvízkérdés: milyen autó volt ez?), minden délben a ház előtt, kajaszünet..

csapó5:
Faterom általam talán 1x látott homokszínű 1200-es szolgálati kocsija (még a kék csíkos előtt), állítólag 180-at is tudta, nem tudom hogy ez hogy lehet, de nem szokása lódítani..

csapó6:
Haveromék piros ladájukkal (1600-as, 130 fölött finoman lebegett jobbra-balra a kormánymozdulatokra) kb. 30-40-nel csattantak szembe egy másik kocsival, öv működött, fájdalom, de megúszás.

csapó tamás:
"a budafoki úton van, a számot nem tudom, de ott van az alkatrészbolt, ahol kiszélesedik a járda befelé.. egy ilyen benyíló rész" - számára ez volt a pontos célmeghatározása egy budai elektronikai alkatrész boltnak.. és nekünk Kecskemétről kellett odatalálnunk.. :)

brain drain 2010.12.05. 13:10:54

Balázs Viktor hogyan tudta túlélni azt a sárga-zsigás balesetet? Adhatna túlélési tanácsokat az ADAC-nál. :)

Rocko- 2010.12.05. 13:12:17

@Gyurma73: hatodik leninről mindenki tanult.

Rocko- 2010.12.05. 13:13:32

Balázs Viktorék Ladaját elnézve csoda h él még.

Nedudgi - Dörrög Zultán 2010.12.05. 13:14:43

@brokesz: Háát, ha csak téged elveszit az oldal mint olvasót az nem lesz kár, sőt!

Matte 2010.12.05. 13:20:24

Mi Zsiguli előtt egy '69-es ZF-es kék nagypolákkal kezdtük 1978-ban...Amiben keresztapám vízilabdás-olasz kapcsolataira való tekintettel egy gyári FIAT-125 blokk volt....Apám szerint simán vitte vele a 180-at.
Utána 1981-ben egy vadonatúj 2103-as homokszínű Zsiguli jött a sorban.Még a rendszáma is megvan fejben /TJ-33-14/, pedig eléggé porbafingó voltam, mikor eladtuk 4 év és 120ezer km után....Azóta is visszasírom, hiába volt már sokféle nyugati kocsi a családban...Azért csak az volt AZ AUTÓ....Jövő tavasszal lenne 30 éves.....Nem tettem le róla, áll még majd egyszer a garázsban egy!

Hurri Kán 2010.12.05. 13:26:30

@Rocko-: nekem nem volt Suzukim :)

Mondjuk saját Ladából se, de apám tanítgatott rajta vezetni, mert akkor még jogsim se volt, mire leraktam 93'-ban meg már fejlődött a családi autópark :)

De anyám Kispolszkiját még nyúztam jó pár évig.

yeti 2010.12.05. 13:27:14

Nekem el van téve egy 2101-es.71-es évjárat,IK-s rendszáma volt,és nagyapám vette újonnan.Megjárták vele Münchent,Kievet,Olaszországot és szinte az összes "baráti" országot.Sokkal jobb autó mint amilyen a 80-as TB-62-09 rendszámú ezerhármasunk volt.

Rocko- 2010.12.05. 13:30:29

@gyvy: hát akkor nem téged köt össze. :)
de a szitu ugyanaz mint Ladánál. ha jó volt, akkor azért emlékeznek rá szívesen, ha nem, akkor mert már nincs. :)

brain drain 2010.12.05. 13:30:34

@Nedudgi - Dörrög Zultán: mindig van egy, azaz egy ilyen arc, gyanús...

bulvárcsávó az rtlklub sztárja 2010.12.05. 13:33:12

Az a Juhász Attila nevű miskolci genyó még mindig itt rontja levegőt szeretett városunkban. Nálam akkor húzta ki a gyufát, amikor záróvonalon index nélkül előzött engem egy 2x2 sávos úton valami ótvar mx6-os lógóbelű Mazdával. Egyébként is ilyen nyálas kis sznob geci volt világ életében, minden diszkóban és egyéb szórakozóhelyen jelen volt/van/lesz, ahol a helyi majom réteg torzul. Szánalom. De legalább már öreg.

ommm 2010.12.05. 13:52:43

@Gazuzem: Pontosan. Nekünk is volt, nem voltunk éppen csókosok :)

McK (törölt) 2010.12.05. 13:53:20

Fojt a könnyem,de tényleg!

Kb 50 zsigulim volt,valamikor természetesen utcán is ezzel jártunk.
Mára megmaradt sporteszköznek.
Egy 6-8db-ot biztosan átküldtem a másvilágra,elféradtak a kezeim közt ,de a saját korában egy nagyon-nagyon jó autó volt.
Aki azt állítja,hogy akár csak egy csEpp kadettel is lehet egy lapon emlegetni,az beteg,de nem is ez volt a vonzó benne.
A versenyváltozatai mai napig legendák,azt kell mondanom,messze nem alaptalanul.

Mégvalami.
Tessék mondani nekem egy típust,ami akkortól mindmáig olyan népszerű maradt,hogy több száz példánnyal versenyeznek 35 ÉV ELTELTÉVEL IS!

pickapu 2010.12.05. 13:53:26

Basszus, csak most jut eszembe: Tizenhét éves koromban az akkori barátnőmnek is ezerkecskéje volt (igen, ő volt az idősebb :)), hú de szép idők is voltak... :)

Motordoktor 2010.12.05. 13:54:45

@prokee: Ne számolgass, hanem vedd tudomásul, az 1200-es Zsiguli 160-170-et tud, az 1500-ös pedig 170-180-at. Persze csak akkor, ha a motorháztetőn ott volt a légterelő, belül a Motorteszter, Akkuőr, az ezerkettesben pedig a lapos NDK fordszámmérő. Ördögbe a teljesítményadatokkal,ezek tudtak ennyit és kész. Turbo utánporlasztóval ( aux venturi csőre szerelhető, csepp alakú pörgő izé) pedig még sokkal többet is...és 6 litert fogyasztott.

McK (törölt) 2010.12.05. 13:58:56

Számoljátok ki azt is,hogy 4. 9500-nál mennyit megy..

Hurri Kán 2010.12.05. 13:59:56

@pickapu: De gondolom nem vezetést tanultál tőle ;)

Autopeti 2010.12.05. 14:00:12

Felvidéki cimboráim: na a ti sztorijaitokon röhögtem a legnagyobbat, iszonyú jó szófosók vagytok mindketten:))))))

50fillér 2010.12.05. 14:01:10

ahamm... szép dolgok, csak a miképp végett. 2005-ös dacia logan-el szaladgálok(céges autó) 335000km+ 35-év mulva mennyi kéne hogy benne legyen?

pickapu 2010.12.05. 14:01:38

@gyvy: Azt is, de nem elsősorban. :)
Amúgy sportosan küldte neki. :)

McK (törölt) 2010.12.05. 14:02:07

@Motordoktor: Már bocs,de az 1500-as 5-ös váltóval simán megy 180-at.
Minimális módosításokkal.
Nem a saját órája szerint,mert azt kifekteti.

Quattroman 2010.12.05. 14:05:21

@prokee:

A Stomil sosem volt babszemmintás, az egyik féle Barum volt (az OR 36), a másik pedig a "farkasfogas"
www.autogumi.com/barum/or36.jpg

Jamesblond 2010.12.05. 14:05:23

A Lada a legmostohább körülmények között rossz olajokkal, rossz üzemanyaggal is elgurult százezret. Komplett motorgenerál (fúrás, köszörülés+alkatrészek befűzve) ha magad bütykölöd kijön 40-ből. Ma! Hall-os gyújtással a Lada a mai napig is egy megbízható jövő-menő autó.
Mitől tud megállni?
Benzinpumpa: 2000Ft (ha csak membránt veszel 600)
Komplett új elosztó kb 14.000Ft ebben minden benne van.
Vízpumpa: 4000 az egyik legjobb, 2500-ért is van.
Komplett kuplung szett (német) 12.000 Körül.
Gömbtámasz 1200-3000-ig
Fékpofa: 990!
Szóval ha Ladát veszel a házhoz, esélyed sincs egy hatalmas ordas nagy szívásra ami anyagilag romba dönthet. Mint ami pl egy "elzsibbadt" bármilyen nyugati géppel megtörténhet.
Sok megy mai napig is, soha nem látok egyet sem lerohadva az út szélén. Pedig a felhasználói köre sem a legjobb a zsigának. Vasasok, dinnyések, stb...
A Ladához képest a Skoda egy vízfőző, a Dacos gyorsan elrohadó vízfőző, a Warnyú 2 ütem, a Moszkvának kaki volt a váltója, trabi, polski 126 kicsik, szóval annak idején a Lada volt a legjobb talán a szoci ipar remekei közül. Vakok között ő a félszemű. De a 90-es évek nyugati autós fellángolása után sokan váltottak vissza Ladára. Elég volt csak a dízel csodamasinériára venni egy hengerfejet egy Lada áráért, meg várni rá fél évet mire lett...
korán sem kell azt a Ladát temetni. '95-ben nálunk még abból fogyott a legtöbb.

hirtelendi 2010.12.05. 14:06:17

@nyelv-ész: Nem a ruszkik alakították át, valójában nem is átalakított motor, de sosem gyártották a motort a Fiatnál.

brokesz 2010.12.05. 14:10:05

Azért mekkora király autó, tényleg...
100-130 ezernél generálozni kellett őket. A nyugati autók akkorra koptak össze, fél millió km előtt tuti nem kellett a motorhoz nyúlni.

De tényleg, szuper jó kocsik!!!

tamáskodó 2010.12.05. 14:18:40

Nagyapámnak is van egy 30 éven túli ezerkecskéje, el akarja adni lassan, én nem szeretném. Múltkorában egy veterán mercis sasolta meg alaposan, árat nem ajánlott, azt mondta, majd tavasszal újra benéz.

Sajnálnám, abban a kocsiban tettem meg gyerekként sokezer kilométert nyaranta. Vezettem és meg is törtem egyszer, kedvelem a vén vasat, pedig kőkorszaki járgány.

butschq 2010.12.05. 14:19:11

@brokesz: azért kicsit többet mentek azok. és olyan 40 éve a nagy nyugati csodák sem maradtak tartósak ugyanannyi távnál. ne a mai autókhoz hasonlítgasd (ne is a 80-90 években fejlesztettekhez)

GGG77 2010.12.05. 14:22:33

Két darab 1200-es. Az első (okkersárga) pár hétig volt nálunk, az autóról mindent elmond, hogy apán inkább visszakérte a Trabit.
A második (fehér) jobb állapotban volt, viszont a 13-15 literes fogyasztást apám nem volt hajlandó fél évnél tovább benyelni.
Szóval nekem KC 50-74 és PE 20-45, az igaz emlék. Az előbbi piros, 120L-es Skodánk ('93-ban Golf II-es váltotta), a másik nagyapám kétütemű, mustárszínű Wartburgja ('92-ben Fiat Uno váltotta). Mindkettőt jobban szerettem, szerettük, mint bármilyen Ladát.

Motordoktor 2010.12.05. 14:23:17

@McK: Tudom, ezért mondtam Prokee-nak, hogy ne a földet nézze, 5-ös váltóval megy simán 180-at, hatossal 210-et, ha lenne hetes váltó, akkor meg a 250 is menne. Tudom én, jártam arrafelé. Csak az elvtársak szerénységből 150 km/h adnak meg végsebességnek, de ez nem a mi bajunk. :-)

bagirobi 2010.12.05. 14:23:22

40 éves kor előtt előtt 1 évvel remegő gyomorral és szívvel olvastam az egész előttem írodottakat. Nagyon bejött!! Azt hiszem egész héten gép előtt fogok ülni! Egyre gyakrabban nosztalgiázom, a régi szépre emlékezem a mai csúnya világban.
UK 23 20: 1974-ben 3 évesen érkezett a csepeli Merkur telepről a hófehér cirill betüs Zsiguli (értelemszerüen akkor még ezerkettes). Piros fekete csíkos ülés huzat, borostyén kisautós váltógomb, nagy fehér tolató lámpa középre szerelve, külön kürt karima. Rokonságban szürke IH-s ezerkettes, Anyu bordó ATI-s ezerkettesen tanult. 1979-ben, 70000 km után adta helyét át az akkor már Debrecenből érkezett PM 62 97-es Lada 1500-nak! Korall piros, fekete belső. Ez már kapott hátsó árnyékolót, ködlámpát (Hella!) előre, hátra, magnós rádiót, fehér müszörme üléshuzatot. Csak akkor kapott el az irígység, amikor 2 év múlva a szomszédba 1600-os Lada érkezett....
Ezt vezettem először kissrácként, Apu az országutak királya volt..:)1984-ig volt nálunk, 92000 km-t futott, 5 évesen új ára felett adtuk el. Ekkor érkezett egy bordó 1310-es Dacia, amit már hivatalosan is vezethettem (jogsival), a kamaszkoromat és fiatalságomat jelentette, imádtam. Valahogy elkerült a Daciak betegsége, a Ladához képest álomszerüen ment, csöndes volt, nem csúszkált télen, keveset fogyasztott, nagy és kényelmes volt. 19 évesen is megkönnyeztem, mikor 1990-ben az 5 éve Lada 1500-ként befizette, majd 1500 S-re, 1500 L-re módosult autó végül is egy 5 ajtós, éjfekete Lada Samara 1300 S-ként érkezett meg, sötétszürke belsővel, világos szürke mintás huzattal, fényszórómosóval. Számunkra ez már igazi nyugati autónak számított, nálunk kimaradt a II-es Golfos, Opel Kadettes öreg nyugati autózás, s ezt a Ladát használtuk gyakorlatilag hibamentesen 2002-ig. 12,5 évesen, 165000 km-rel adtuk el, s a Dacia iránti nosztalgiából( meg a legkedvezőbb ajánlat miatt) adta át életünk első nyugati új autójának, egy Renault-nak a helyét, melyet azóta is ezen márkák képsiselői követtek.
Egy ideje a használauto.hu Lada hirdetéseit nézegetem, s gondolkodom a garázsunk további bővítési lehetőseit, vagy párocskám autójának eladásáról fantáziálok helybiztosítás céljából....

VOGAben 2010.12.05. 14:29:12

A 77es kombink még mindig megvan.

Sajnos a szürke forgalmi már nem, de az első ZR-es rendszáma még igen. Tavasszal szeretném műszakira vinni. Kardán problémák adódtak, és az anyagiak is hátralökték a projektet sajnos.

becsületesnepper · www.becsuletesnepper.hu 2010.12.05. 14:30:36

Kedves @brokesz: Nektek milyen autóitok voltak a 80-as években, mesélnél nekünk azokról az évekről. Ha megtisztelnél.....

Bambano 2010.12.05. 14:31:39

Ugyan az első autónk egy régi moszkvics volt, azzal mentem még a kórházba, de nem sokkal később vettünk egy zsigulit, ha jól emlékszem, 1970-ben. Erre szokták azt mondani, hogy fiat motoros, mert egy-két csavarján még fiat név volt. Ezt még nem vezettem, de később apám lecserélte egy 1200-as ladára, azon tanulgattam privát vezetni (utcára nem menve). Majd egy vadiúj 2105-ös volt a hivatalos tanulóautóm, pár száz km-rel, recsegett benne minden, mire megtanultam kezelni. Később volt a családban még több 1200-as, meg egy a legelső sorozatú ezeröcsiből, ezeket sokat vezettem.

Imádtam a ladákkal vizes füvön, havon vagy kavicson driftelni, jókat lehetett forgolódni vele. Elvittek azok mindehova, kevés lerohadásra emlékszem. Az ezerötösök már egészen normális gépek voltak, volt bennük fék, valamennyi motorerő is, szinte más világ volt az 1200-eshez képest. Később apám vállalati autónak kapott egy 1500s-t, ami a korábbi 1.6-os kasztnija volt 1.5-ös motorral, azt nem sokat vezettem, de az nagyon ment. Lett a családban egy 2107-es meg egy szamár is, valahogy úgy alakult, hogy én már ezeket nem vezettem. A bátyám még mindig ezzel a 2107-tel jár, én már csak nosztalgiázok utána a vectrából.

Jó volt az, nagyon szerettem mindet, de ma már nem kéne.

McK (törölt) 2010.12.05. 14:34:36

@Motordoktor: Némi iróniával átitatott maró gúnyt vélek felfedezni a mondandóban,pedíg egyáltalán nem viccelek.
Egyáltalán nem állítom,hogy ez a kategória élvonala,de tud ennyit,még úgy is,hogy nincsenek bőröndnyi pénztömegek beleinvesztálva.

KadettGSiforever!!! 2010.12.05. 14:35:20

Nekem van egy csontra felújított, gyári állapotúm, bibibííííí, garázsban is tartom és hatalmas riszpektje van ám bárhol jelenek is meg vele - kivéve télen, akkor "alszik" Ladykém.... :)

picasaweb.google.com/nyarivihogo/SheBecsuletesNeveLady#5516063005719603858

Bambano 2010.12.05. 14:35:22

Emlékszem, egyszer a frissen felújított 1200-essel jöttünk haza az m7-en, egy-két "keményebb" emelkedőn a 120-at se vitte melegedő hűtővíz nélkül...

Az ezeröcsi meg 6000-es fordulaton 150-et ment, sík úton stabilan, de szerintem nagyon sokkal többet aligha.

Gunga 2010.12.05. 14:35:35

Szinte beleszülettem apám '73-as szürke ezerkettesébe (UD-s rendszáma volt). Abban az autóban nőttem fel. 8 évesen vezettem először,apám ölében ülve. Még a kormányon keresztül néztem ki.
Huszonegy év és kb. 300.000km után adtuk el. Addigra a futómű és az elektromos rendszer gyakorlatilag alig működött, de a motor több hetes állás után is azonnal indult és egy csepp olaj sem volt alatta sosem. Majdnem megsirattam, amikor eladtuk.

hirtelendi 2010.12.05. 14:36:14

@Gyurma73: Nos nem egészen, a motort egy majdani, soha meg nem valósult Fiat terepjáróba tervezték, de aztán mégis inkább az oroszoknak adták a licencét az egész Fiat 124R-rel együtt.

McK (törölt) 2010.12.05. 14:36:56

@Asszeretnémondani: a 80 években Brokesz ugyanaz volt,ami most.
Egy ilyen kis ebihalszerű sejt egy ostorszerű farokkal.
Mostanra csak a tulajdonságai maradtak meg,illetve annyi különbség van,hogy azóta elhagyta a zacskót.

GGG77 2010.12.05. 14:37:24

@brokesz: Te se dugtál mostanában, az tuti.

McK (törölt) 2010.12.05. 14:38:32

@Rocko-: ammeg hogy jön ide?
Ha arról volt szó végig,én kérek elnézést,és hamut szórok a fejemre.

NYISZI 2010.12.05. 14:38:55

PN 93-17...
Első új autója volt édesapámnak.Azt hiszem 1979-es,vagy 1980-as évjáratú volt. Megtartottuk 1996-ig. Ő lett az én első autóm is. kb 250.000km lehetett benne mikor eladtuk.Szerettük mindketten.Leghosszabb útja München volt egyhuzamban.Nem emlékszem rá,hogy valaha is cserben hagyott volna bennünk. A szüzességem is benne vesztettem el:).
Rust in peace...

Rocko- 2010.12.05. 14:39:19

@McK: "Tessék mondani nekem egy típust,ami akkortól mindmáig olyan népszerű maradt,hogy több száz példánnyal versenyeznek 35 ÉV ELTELTÉVEL IS!"
népszerű az is. :)

hirtelendi 2010.12.05. 14:39:39

@Csari: A kmóra kihajtása lehet hibás:)) Kiszámoltad mennyit kéne neki negyedikben pörögni 170-hez? Wankel motoros 1200-es? :)

GGG77 2010.12.05. 14:41:09

@Jamesblond: "Skoda egy vízfőző"
Egészen addig, amíg bagó összegből be nem építesz egy kapcsolót a ventilátorhoz. 10 év Skodazás alatt egyszer sem forrt fel a vizünk, pedig a jó öreg 120-assal megmásztuk a Dolomitokat pl, araszoltunk órákat 45 fokban, júliusban Rómában.

McK (törölt) 2010.12.05. 14:42:22

@Rocko-: S vajh van több száz példány,amivel Magyarországon versenyeznek?

Kétlem..
Vagy csak akkor mennek,amikor mi nem..:D

hirtelendi 2010.12.05. 14:43:16

@MT21013: Mennyi honlaptárs! A tagdíjat befizettétek már? :))) (Tudom, még nincs hova)

hirtelendi 2010.12.05. 14:48:18

@zöld lada: IH volt, és nem az első Zsiguli motoros ladá, hanem az első haza Zsiguli rendszáma volt. Nem volt Fiat motoros Zsiguli, soha.

Rocko- 2010.12.05. 14:48:46

@McK: nem írtad, h itthon.
amúgy van itthon többszáz versenylada?
egyébként nem a ladát akarom csorbítani, csak arra célzok, hogy nem egyedülálló a mennyiségi tekintetben.
na de abab is hagyom, ez nem Bogárposzt. :)

hirtelendi 2010.12.05. 14:50:20

@!MegaStorm: Erre is meglesz a válasz hamarosan, csak olvasni kell a totalcart:)

Super aGyuri 2010.12.05. 14:54:59

Mikor lesz újra Autópiac? 20 évig vettem. Az utóbbi években ezért keltem fel kedd reggelente. Imádtam az exkluzív forgalombahelyezési adatokat, amelyek valós képet adtak az autós helyzetről (szemben a hivatalos egyesületi statisztikákkal, amikben benne van az exportra eladott rengeteg sosem látott Suzuki is).

Szerettem Busánszky visszafogott stílusát, és nagyon bejött Bill kevésbé visszafogott stílusa is, bár örömmel látom, hogy őt sikerült átmenteni a méregdrága Autó Magazinba.

Szóval, mikor lesz újra Autópiac nevű "leggyorsabb" hetilap???

Super aGyuri 2010.12.05. 15:00:56

Szenzációs összeállítás egyébként. Gratulálok hozzá, könnyeket csalt a szemembe.

Két fontos megállapítás:

Winkler nagyon helyes kislány volt, szerintem udvaroltam volna neki, és szerintem viszonozta volna, mert én is nagyon helyes kislány voltam a 80-as évek közepén, vállig érő Thomas Anders hajjal. Úgy látszik, a 80-as évek a feminin férfiak ideje volt.

A másik: mindenki sportcipőt vett az öltönynadrághoz a ballagására? Megnyugodtam, mert mostanáig nagyon cikinek éreztem a tépőzáras Pumát. Ezek szerint 1987-ben ez volt a trendi.

Kár, hogy ezek az idők sosem térnek vissza.

hirtelendi 2010.12.05. 15:02:06

@brokesz: Nem kell a motorhoz nyúlni előtte? Ja, csak 100-120 ezrenként kell két Lada áráért bennük vezérlést cseréni, csak a fékbetétek árából komplett Lada motort vehetsz.

jozsika31 2010.12.05. 15:06:11

Nekem a fiat-motorosak tetszenek. Igaz egy olasz mérnök se süllyedt volna odáig hogy ilyen tákolmányt tervezzen. Amikor ezeket elkezdték gyártani az olaszok már régen vezérműszíjat használtak. A csavarokon csak azért volt "fiat" felirat mert a ruszkik még a csavarokat is a megvett gépeken csinálták.

brokesz 2010.12.05. 15:06:13

@Asszeretnémondani: Dacia, de az is kalap szar volt......

hirtelendi 2010.12.05. 15:06:39

@KadettGSiforever!!!: Nem rossz, szépen fel van újítva, de visszatehetnéd rá a gyári lökösöket, ezek a 2101-esről valók nem illenek rá.

Fischer 2010.12.05. 15:07:27

@hirtelendi:

pszt...
kell hagyni madarat is, különben éhenhalnak a vonatkozó üzletágak... ;-) hehe... :-))))

hirtelendi 2010.12.05. 15:11:12

@jozsika31: Érdekes, a 2101-es Zsigulit az utolsó csavarig olasz mérnönök tervezték, akkro hogy is van ez a süllyedés?

KadettGSiforever!!! 2010.12.05. 15:11:33

@hirtelendi: megvannak - de ezekkel jobban tetszenek, tudod, mint a kisgyereknek - szép, fényes, kéne.... :)

WesT 2010.12.05. 15:13:39

Lada mindörökké!!! (L)(L)(L)

Köszönöm Totalcar, ez felér egy karácsonyi ajándékkal!

Ez a magyar 350Z. :D

McK (törölt) 2010.12.05. 15:15:33

@Rocko-: Itthon is van több száz,hidd el.

hirtelendi 2010.12.05. 15:16:07

@Fischer: :) Nekem már csak láncos autóm van, akár az újakat, akár régieket nézem, de azért nem szeretném, ha mondjuk a dízelen egy főtengely felső állás jelző szenzor hiba kijönne, de most már nyugodt vagyok, hiszen az 500e előtt nem következhet be, akkor meg úgyis jöhet a generál. Az utóbbi 10 évben újonnan vette autóimmal meg simán csak peches voltam, hogy mindegyiknek volt valami olyan baja, amiből most pár Ladával többem lehetne. Hiszen ezek már nem romlanak el. :)

Rocko- 2010.12.05. 15:16:23

@McK: rendben. Neked elhiszem.
(gúny nélkül.)

hirtelendi 2010.12.05. 15:17:16

@KadettGSiforever!!!: :)) Hát vegyél egy 2101-est és tedd arra. Egy lada nem lada, két lada fél lada, tudod... :))

MrSwinger · http://mrswinger.blog.hu/ 2010.12.05. 15:21:01

Az első autóm majdnem Lada lett, de beleszerettem egy ritka hátsókerekes Mazdába. Szerintem Ladával jobban jártam volna, mert a Mazda 4 év alatt 1000 km-t ha működött. Mindig irígykedve néztem az ezeröcsiket a két kereklámpával, a városban volt valakinek egy 1600-as műanyag maszkos, azt irigyeltem, és mindig bámultam a Mazdából. Mindig BMW-k jutottak eszembe róluk. Aztán vettem egy E30 325i-t. Azóta csak BMWim voltak, de az ezeröcsiket most is bámulom. Szerintem a Lada-szerelem miatt lettem béjemvés, és hátsókerék forever rajongó.

KadettGSiforever!!! 2010.12.05. 15:21:26

@hirtelendi: Most nézem a "Piros"-at....gyönyörű szép, nem is tudják sokan, mennyi élet van ezekben a gépekben.
ALF gyönyörű....gondolom, neve is van! ;)

KadettGSiforever!!! 2010.12.05. 15:23:53

@hirtelendi: Május elsején találkozunk a Felvonulási téren! :)
Ha már mellette lakom. :)
De addig csak a garázsban nézegetem a szépem.... :)

hirtelendi 2010.12.05. 15:24:50

@KadettGSiforever!!!: Alfréd a neve:)) De már OT3545 a rendszáma :) És a két és fél éves kisfiam szerint az az ő autója, és amikor megkérdem, hol van akkor az én Ladám, akkor a kezembe nyomja a kis 1/43-as modelljét, hogy az az enyém. Ez a mánia már öröklődni fog :)

hirtelendi 2010.12.05. 15:26:28

@KadettGSiforever!!!: Jönni kell, és lesz még lehetőség, jövőre szervezkedünk még.

!!!MegaStorm (törölt) · http://www.pbcomputer.hu/ 2010.12.05. 15:26:59

@hirtelendi: egy szó mint száz, a lényeg hogy az a fostaliga 31 évesen is többet ért, mint néhány 2107-es 10 éves korában.

Fischer 2010.12.05. 15:28:28

@hirtelendi:

a naiva az naiva, de ezt tudod te is... ;-) :-)))

édesapámékét 2 éve újítottuk a haverral, 60-ból komplett motorgenerál történt gépműhellyel, alkatrésszel, mindennel...
na jó, munkadíjjal nem számolva, mert a cimborával egymásnak segítünk, amiben tudunk...

primera w10D van mellette, az tényleg stabil, de abban sincs állásszög jeladó és egyéb hasonló hókuszpókuszok, az valóban lada kategória, csak ugyanaz a faék kifinomultabb a maga 25 évvel fiatalabb konstrukciójával... :-)
de gyanítom, kedves oooostobánk nem arra gondolt modern autócsodaként... :-)))

KadettGSiforever!!! 2010.12.05. 15:28:38

@hirtelendi: Idén cseréltem le a Kadett Cabriom a szépségemre, a Hermina út meg nincs messze a képek helyszínétől....itt lakom. ;
Megyek, hogy emeljem a színvonalat! :D

jozsika31 2010.12.05. 15:36:15

@hirtelendi: Szia
A 124-es fiatot tervezték az olaszok. Zsigulit egy darabot se. Amikor náluk kifutott a tipus eladták a komplett gyártócumót. Igy lett a 124-es ből zsiguli, a 125-ös ből nagypolszki, a 128-as ból zasztava. Ami szomorú hogy az oroszoknak még így is sikerült elcseszni egy valóban kiváló konstrukciót. Nézd meg a zasztit-nagypolákot. A jugók meg a lengyelek nem rondítottak bele az eredeti tervekbe így azok maradtak a kiváló színvonalon./a korhoz képest/

Tomchy 2010.12.05. 15:37:00

Én 353W-n kezdtem, nekem a Zsiga kimaradt. Csak a barátok autóit próbálgattam. Tetszett.

n. autónak játszani ma is szivesen elvállalnám.

Hurri Kán 2010.12.05. 15:39:03

Ha már így Ladázunk:
valaki tud linket/hivatkozást ahol lehet látni prototípusokat/kísérleti autókat amik nem kerültek gyártásba? Meg persze ha a Ladánál voltak ilyenek, de szerintem kellett legyenek.

zeddez 2010.12.05. 15:41:07

@Gyurma73: volt 1200-s Fiat124 is.

csiky944 2010.12.05. 15:42:25

@jozsika31: jártál volna a ruszkiknál a hetvenes évek elején megértenéd a miérteket...

hirtelendi 2010.12.05. 15:43:24

@jozsika31: Nem, abszolút rosszul tudod. A 124-es Fiatot 1966-74 között gyártották, az oroszok a Fiat 124R licenszét 1966-ban vásárolták meg, és 1970-ben kezdték gyártani Zsiguli néven, de nem akarom lelőni a sztorit, holnap úgyis az jön.

jozsika31 2010.12.05. 15:43:28

@csiky944: Én a 80-as évek végén jártam, köszi de többet arrafelé nem mennék....:):):)

jozsika31 2010.12.05. 15:47:51

@hirtelendi: Még a végén kiderül hogy az oroszok modernizálták-robusztusabb korszerűbb motorral látták el....hallottuk Kezdenek elfogyni a sztorik mert mindről kiderül hogy csak mese habbal. Csak a józan észnek mond ellent a sok mese.

hirtelendi 2010.12.05. 15:50:23

@zeddez: Volt, sőt a Fiat 124 1200-es volt eredendően, csak nem a zsiguli motorja volt benne, hanem egy másik motor.

Ratnet 2010.12.05. 15:50:47

@jozsika31: Ennyire nem lehetsz gyep. Itt az internet tájékozódjál kicsit. A két típus (Fiat 124 és Zsiguli) csak külsőleg hasonlít. És igen, a Lada motorja a modernebb, és futóműve robosztusabb. Ez tény, nem mese.

csiky944 2010.12.05. 15:55:47

@jozsika31: láthattad az állapotokat,még ma aszfaltozott út sok helyen,csak makadám
ott nem mentek volna sokra az eredeti 124-es hasmagasságával és futóművével

Ratnet 2010.12.05. 15:56:31

Nekem 1992-ben volt az első ezerkicsim, aztán sorban jöttek egészen a 'műanyaglámpakeretes'1600-ig. Meg még sok nyugati kacat, de leginkább a Ladákra szeretek emlékezni.
Ja, most is áll a kertemben egy épített, zsugor, 2101-3 versenyautó, meg egy széria 04-es is, ha netán a családi batár lehalna.
Aki úgy kezdi mondatot, hogy "nekem nem volt Ladám, de..." az előbb próbálja már ki. Megéri!:-)

szamarhegy 2010.12.05. 15:56:33

Lada (KGST autó) csúcsélmény, 1500-ös Ladát 90-nél harmadikba visszarakni, sort előzni, amíg a hármas bírja, kb. 130-ig.

hirtelendi 2010.12.05. 15:56:46

@jozsika31: Könyörgöm, mit nem lehet érteni amit leírtam, nem az oroszok modernizálták, hanem az olaszok, és eladták a modernizált változat licencét az oroszoknak. A gyártási időszakokat meg magad is ellenőrizheted, a gugli a te barátod is. Nem csak motorban különbözik az autó, lényeges és kevésbé lényeges változtatások százai vannak rajta, amik részben modernizálták, részben robusztusabbá, strapabíróbbá, a szovjet körülményekhez jobban alkalmazkodóvá tették az autót. Így lett benne modernebb motor, de mondjuk tárcsa helyett dobfék hátul.

csiky944 2010.12.05. 15:57:20

@csiky944: szóval még ma sincs sok helyen aszfaltozott út

hirtelendi 2010.12.05. 15:58:33

@szamarhegy: 90-nél hármasba...te gyilkos :))) Akkor már úgy ordít, mintha nyúznák :)

csiky944 2010.12.05. 15:59:09

@szamarhegy: 1500-öst 2-esbe 100-ig elforgatni,rakni a 3.-at és nyikkanik a gumi

MT21013 2010.12.05. 15:59:40

@jozsika31: ha szerinted a ruszkik elcseszték a Zsigát, akkor áruld már el nekem, hogy a hivatkozott típusokból miért csak hírmondó példányok maradtak? Ladát ellenben bőven látsz még napi használatban is (bár jobb lenne ha ők nem lennének, de ez más tészta) és a versenypályákon is nagy kedvenc. Hm? Másrészt az átalakítások a zordabb keleti viszonyok miatt történtek. A motorja pedig tetszik vagy sem, modernebb konstrukció. Oldalvezérelt nyomórudas OHV, kontra felülvezérelt felülszelepelt OHC...

jozsika31 2010.12.05. 16:03:17

@Ratnet: Modernebb-ja, nálatok a dobfék modernebb mint a tárcsafék. Köszi, jó tudni.
Modernizált futómű: vicc a köbön.
Azért legalább egyel mentetek volna mielőtt ilyeneket mondtok. Csináltak egy finom műszerből egy durung vasdarabot.

Majd szóljatok ha ezt kibírja egy nagyra tartott zsiguli: www.youtube.com/watch?v=HcMhm7X7BBA

MT21013 2010.12.05. 16:03:43

@hirtelendi: sőt még olyanra is vetemedtek, hogy a 124-es vízhőfokmérőjének temp felirata voda-ra változott, persze cirill betűvel :-)

szamarhegy 2010.12.05. 16:06:07

A nosztalgiát mellőzve is érdemes egy Ladát kipróbálni, kézzelfogható autótörténelem, még abból a korból, amikor a számítógép és a szervó nem váltotta ki a mechanikával való birkózást és ami miatt soha sem felejthetted el, hogy milyen erők, vasak dolgoznak alattad. Őszinte, mechanikus autós élmény, amikor nem fogyasztóként, hanem vezetőként kezeltek. Hölgyeknek ma sem ajánlanám, kormányszervó nélkül manőverezni vele a belvárosban még a satnya férfiakat is kirostálja :)

jozsika31 2010.12.05. 16:06:55

@MT21013: modern motor: csörgő-zörgő benzintemető!!!!
Az olasz meg szépen csendben tette a dolgát.
Miért nem maradt? Jó kérdés, mert csináltak szebbet jobbat és nem voltak rászorulva hogy 8 évenként körbelakatolják.

hirtelendi 2010.12.05. 16:07:50

@jozsika31: Neked valami olvasási problémád van?

jozsika31 2010.12.05. 16:08:30

@MT21013: csak szólok: az eredetibe nem volt vízhőfok óra, csak egy sima piros lámpa. Miért: talán mert bőségesen megfelelt a célnak:):):)

MT21013 2010.12.05. 16:09:32

@jozsika31: na akkor nyelvtanóra következik hirtelendi szövegelemzéssel:
"lényeges és kevésbé lényeges változtatások százai vannak rajta, amik részben modernizálták, részben robusztusabbá, strapabíróbbá, a szovjet körülményekhez jobban alkalmazkodóvá tették az autót. Így lett benne modernebb motor, de mondjuk tárcsa helyett dobfék hátul."
Nem modernebb a dobfék, de egyszerűbb, igénytelenebb, könnyebben javítható, ergo balkánkompatibilis. A visszalépés elismerésére utal honlaptársam "de" felirata. Azaz nem modernebb, igazad van, mi sem mondtuk.
Futómű modernizálás: szerintem nem kell ismételnem.
Senki nem mond hülyeségeket barátom, el is ismerjük az igazságot, te viszont kötekszel. Ennyi.

StirlitZ 2010.12.05. 16:10:20

Apám 1986 ban cserélte le a piros 100-as Skodát - amit mindnyájan szívből gyűlöltünk - 1200s-re. istenkirály ma is megvan garázsban áll kb 38 E km-el a háta mögött. Nagyon soxor meglovasítottam Tinédzser koromban, szerencsére semmi gond nem volt soha vele. Nagyon csíptem, de az 1500ös vadásgépnek tűnt hozzá képest. Nekem az volt a csúcsautó amihez a barakkban hozzá lehetett jutni, persze nagybátyámnak volt egy 124-es FIAT cabriója, a 70-es években, az más dimenzió.

hirtelendi 2010.12.05. 16:11:08

@jozsika31: Téged nem zavar, hogy a Zsiguli motorja is olasz? Csak egy modernebb olasz? Nem az oroszok tervezték a Zsigulit, fogd már fel, tehát az egész trollkodási koncepciód nem működik.

MT21013 2010.12.05. 16:11:28

@jozsika31: vazze beszkenneljem neked az eredeti Fiat 124 prospektusom műszerfal fotóját?

jozsika31 2010.12.05. 16:11:34

@hirtelendi: Nincsenek olvasási problémáim, de értsd meg az olaszok nem adták volna a nevüket egy zsiguli motorhoz. Ők már akkor motorokat csináltak, nem tákoltak. Közük nem volt hozzá.

Ratnet 2010.12.05. 16:12:01

@jozsika31: Ember, nem figyeltél? Mint írtam: motorja modernebb, futóműve robosztusabb. A hátsó dobfék az olcsóság és a robosztusság miatt lett.
Amit belinkeltél az egy film. A valóság az, hogy az ezerkettes utcán használt Ladámmal jártam anno szlalomversenyekre, aztán ugyanazzal az autóval kijártam külföldre aztán megint versenyre, stb. És bírta. Ami elkopott azt kicseréltem fillérekből. Ilyen a Lada. Tudom nehéz ezt megemészteni.:-)

ezeröcsi 2010.12.05. 16:12:10

@jozsika31: Pontosan erről is van szó.

hirtelendi 2010.12.05. 16:18:55

@MT21013: Mindegy ne etesd a trollt. Egyszerűen neki fixa ideája, hogy az oroszok elbasztak egy jó autót. Közben nem elbaszták, és nem az oroszok, és a Fiat 124 amúgy meg nem is volt igazán jó autó a maga korában (év autója díj ide vagy oda). Igaz a Zsiguli sem lett a műszaki élvonal, és onnan is gyorsan avult, de az adott körülmények között tartós konstrukciónak bizonyult. Az a baj, hogy sokan nem értik, hogy a Ladáért nem azért rajonganak mert orosz, hanem pont, hogy annak ellenére, vagy attól teljesen függetlenül. A bogárhátú VW a 30-as években képviselte a csúcstechnikát, az 50-es, 60-as évek népautója lett, amikor már messze túlhaladta a technika a megoldásait, de még talán a XXI. században is gyártották. nem azért mert modern volt, nyilván. És nem is azért van világszerte hatalmas rajongótábora.

MT21013 2010.12.05. 16:25:00

@hirtelendi: Én csak attól halok le, hogy reggel óta találkoztam már politizáló félőrülttel, egy szövegértelmezési gondokkal küszködővel stb. Megnyugtatásukra még egyszer: nem sírjuk vissza a kommunizmust és a pártállamot és a Zsiga soha nem is volt, nem is lesz a világ legjobb autója, és igen bizonyos műszaki szempontból visszalépés a Fiat 124-hez képest. De könyörgöm, állította valaki az ellenkezőjét a nosztalgia sztorik leírása közben? Béke please!

Magyar[HUN] 2010.12.05. 16:25:32

Zsiguli giga belsőség-poszt plusz egész jövőhéten tesztek, sztorik, videó, mi ez ha nem a mennyország?:D
Megfogadtam magamnak, hogy egyszer mindenképp lesz egy babalökösös, fehér műszerfalas első szériás Zsigulim, mert ugye Winkler szerint,egy magyar férfi Zsiguli nélkül nem férfi:D

hirtelendi 2010.12.05. 16:25:37

@jozsika31: Figyelj te mit nem értesz abból, hogy az egy Fiat által tervezett motor? Jóval modernebb, mint a 124-sekbe és 125-be akkoriban szerelt oldalt vezérelt motorok. A Fiat múzeumában ma is ott áll a Fiat 124R prototípus azzal a motorral, amihez szerinted az olaszok nem adták a nevüket. A Zsigulik fejlesztésben az olaszok 70-es évek végéig vettek részt. Mondtam már a gugli a te barátod is, olvass utána.

prokee · http://blog.prokee.hu 2010.12.05. 16:26:18

@Motordoktor:
...és baromi jó a fűtése :)))

@Quattroman:
Bocs, de gyártottak babszem-mintásat is, BMW-re :)

hirtelendi 2010.12.05. 16:28:30

@MT21013: Mindig bírtam azokat, akik egyszerűen magukkal vitatkoznak. Kitalálják, hogy mások állítottak valami nyilvánvalóan nem igazat, aztán foggal körömmel bizonygatják ez ellenkezőjét. És közben saját igazuk bizonyítására oltári baromságokat hordanak össze. De jól elvan magában.

szamarhegy 2010.12.05. 16:30:36

@hirtelendi: Ha jól tudom (ahogy a Dacia/Renault) a Fiat (félig privát, félig állami nagyvállalat, Agnelli, olasz-szovjet kommunisták szoros kapcsolata, szimpátia a szovjet féle szocializmussal) a technológia átadása és a gyártás beindítása után egy ideig erősen kontrollálta a gyártást, ami a minőségben is megmutatkozott, aztán ahogy kivonultak és a szocialista ipar minőségbiztosítási 'szabványai' érvényesültek óhatatlanul romlott a minőség. Tehát az avulás és a gyártási minőség romlása egyszerre jelentkezett, ezzel együtt a konstrukció tartósságát misem mutatja jobban, hogy a KGST autók közötti hiba/lerobbant szubjektív statisztikákban elég jól helytállt, az orosz tél és az orosz utak által támasztott igénybevételről már nem is beszélve.

Háta Más · http://www.artcharacter.hu 2010.12.05. 16:30:37

Azért emlékezzünk meg arról is, hogy Torrente is ilyennel csapatta, csak azt még a Seat gyártotta:
img.motorpasion.com/2007/07/seat_1430_torrente.jpg

:o)))

hg002 2010.12.05. 16:31:01

Jó kis cikksorozat lesz.

Saját sztorim (31 vagyok):

Családunkat 1974 és 1991 között két Zsiguli (1200 és 1200S) szolgálta, hűséggel.
Jóapámat (fiatal gépészmérnök, lelkes autóbolond) a hetvenes évek elején előléptették, és a plusz pénznek köszönhetően megérett a 600-as Trabi cseréje. Mivel nem volt türelme éveket várni az új autóra, elkezdte a használt gépek vadászatát. Pár hónapnyi keresés után a kör két autóra szűkült: 3 éves W114-es állólámpás Mercedes (egy öreg zsidó kereskedő árulta, 70.000 forintért, csodálatos állapotban) és 1 éves fehér Zsiguli. A vállalatnál a vezetőség tudomást szerzett fater autóvásárlási terveiről, és "erősen javasolták" a Zsiguli megvásárlását (vagyis ha a Mercedest vette volna, repült volna a cégtől).
Így került a családhoz (én még nem éltem) egy patent állapotú ezerkecske, még a legelső szériából (IR-xx-yy), krómgyűrűs kormánnyal, kerek króm tükörrel. Hűségesen szolgált 9 évig, legnagyobb útja (már velem is) 1981-ben Isztambulba vezetett, a közel 3000 km-es túrát gond nélkül abszolválta.
Apa a maga mérnöki precizitásával megadta neki a kellő karbantartást, és persze jött az elkerülhetetlen motorgenerál is.
1985-re aztán megérkezett a Merkur-telepre az időközben befizetett Lada 1200S (GB-70-12, apróság, hogy a rendelt piros helyett kanárisárga színben). Jóapám eleinte bosszankodott a hülye szín miatt, később inkább kedvelte az egyedisége miatt. Ezzel a kocsival élénkebb emlékeim vannak: jellegzetes Lada-szag, kardánbox, Hella ködfényszórók, GoodYear gumik hátul, és az első méterek a volán mögött (a garázsba beállás). A távolsági rekord itt a bulgár tengerpart volt, szintén gond nélkül.

Aztán 1991-ben megcsillant a lehetőség egy svájci autóvásárlásra, és a még alig 6 éves Zsigának mennie kellett - Apa egyik kollegája vette meg (aztán átfújatta bordóra, pár év múlva totálra törte :( ).
A köbcenti viszont sokáig maradt a családban: az utód egy Mitsubishi Lancer 1.2 lett.

Emlékszem, úgy 10 éves fejjel megkérdeztem fatert, nem gondolkodott-e más márkán. A válasz: a Wartburg büdös és lemezhangú, a Skoda lomha, a Nagypolák drága, a Dacia szétesik, a Moszkvics faragatlan, a Volga sokat zabál és alig kapható. A legjobb még mindig a Lada. Az olyan "férfias".

Azt hiszem, ekkor tanultam meg, mik azok a szereotípiák... :)

prokee · http://blog.prokee.hu 2010.12.05. 16:32:03

@prokee:
"BMW-re :)"
Jajjjajj, dehogy, ez csak Freud.
BMX-re.
Bocs.

MT21013 2010.12.05. 16:34:59

@hirtelendi: amikor a Zastava ellenében (elnézést mindenkitől akit érint) fikázta le a kolléga a Ladákat ott már nem tudtam, hogy sírjak, vagy nevessek...Gyerekkoromban Ladánk volt, most mennem kellene a Trabi fórumokra, hogy "figyeljetek Béláim mekkora szarra veritek magatokat, bezzeg a Lada"??? A módszerváltás után 20 évvel még ezen kell vitatkozni egy nosztalgia posztban? Na mindegy, örüljünk, hogy a többség felfogta a cikk lényegét.

Phrascarica 2010.12.05. 16:37:30

Fateromnak volt egy okkersárga 1980-as, nagyon fasza gép volt, később meg is vettem tőle és használtam vagy 1 évig, majd a bátyámtól vettem egyet ami előtte taxi volt, az viszont a világ legszarabb autója címet is kiérdemelhetné, mert ráköltöttem 80 ezret és eladtam 60 ezerért (ha jól emlékszem) úgy hogy a lakatos munka és a fényező teljesen ingyen dolgozott! Többek között cseréltem benne kormányművet, lengéscsillapítókat, motort generáloztattam, teljes futóművet felújíttattam (elől, még a bölcsőt is cserélni kellett) és utána még mindig szar volt a váltó, búgott a diffi, stb. Örülök hogy volt, és még jobban hogy már nincs. Fateromnak a 2107-ese ami svéd exportra?? (azt mondták) készült az nagyon finom kis gép volt az 5 sebességes váltójával és a plüss kárpitjaival, még kerékjárat védő dobja, és vonóhorga is volt, meg oda-vissza játszós magnója :)

loláb 2010.12.05. 16:40:01

Úristen, baszki, de hosszú cikk volt.

Zsolt, azokról a fiatokról nem akasz írni egy posztot? Mi volt, meddig, mennyire utáltad, ilyesmik. Érdekelne, főleg, mert láthatólag gazdag képanyaggal tudod illusztrálni.

Ha már Zsiguli hét lesz:
Apámnak volt ladája, 82-3 tájékán vette, amikor az addig használt 1800-as bmw-jét elsőbbség megnemadás végett tk-ra törték.
Sárga volt, asszem 1200-es, (de lehet, hogy 1300-as), én kifejezetten szerettem.
1990-ig volt meg, voltunk vele párizstól kezdve rómán keresztül münchenig, ezeket a külföldi utakat remekül bírta (és akkoriban még apám is le bírt vezetni egy seggel münchenig).
Aztán 90-re már annyira rohadt, hogy eladtuk, a faterom egyik egyetemi évfolyamtársa vette meg, aki akkor már vagy 15 éve épitkezett (pár éve készült el a háza), és krónikus pénzhiányba szenvedett, szóval még 2002-ben is azzal a kocsival járt. Addigra persze a felét átfestette sötétkékre, a másik felén pedig csak a fekete alapozó volt, szóval kevés szakadékabb autó volt annál a városban.

Aztán még vagy 97-8 tájékában apám beszált az autónepperségbe, vett egy haverjával valami lelakott ladát 40 ezerért, kicsit henköltek rajta, és eladták 130-körül, de annyira nem jött be a bolt, szóval újabb verda nem követte.

A lada után 90-ben egy négyütemű wartburgot vettünk (vajszinűt, offkorsz), amit a lada után annyira utáltam, hogy kezdetben bele se akartam ülni. Ezt a kocsit aztán a jogsi letétele után én használtam sokáig, pár éve hunyt el végelgyengülésben, a végére megszerettem nagyon.

hirtelendi 2010.12.05. 16:40:34

@szamarhegy: A Fiat magánvállalata volt, és nem egy Agnelli volt akkoriban az elnöke, de kétségtelen, hogy a szovjetek iránti szimpátia legalábbis marketingszinten bejátszott a licencelésbe. De valóság kőkemény üzlet volt, és biztosan lesz róla szó a zsiguli héten a totalcaron :)

Phrascarica 2010.12.05. 16:44:44

@prokee: "Egy gömbegykettes nem megy 170-et"
de megy, a fateromé is ment az érdi leejtőn, aztán rá egy hétre jött a motorgenerál :)
Az NDK-s lapos fordulatszámmérő kiakadt, mert csak 6ezerig mért, a km óra mutatója is eltűnt (onnan gondolom hogy volt vagy 170 óra szerint!) :)

Myko 2010.12.05. 16:50:09

@jozsika31: Azért azt érdemes megjegyezni,h az oroszok licensz alapján gyártották a Fiat 124 kissé átalakított verzióját,míg a szerbek gyártási-értékesítési ,tehát lényegében a 128ast gyártották tovább.
Nekünk 1 darab Zsigánk volt ,meg 1 Polski Fiat 1300 kormányváltós (na ez nem tom,h lehet inkább Fiat volt),meg egy Dacia 1300,az is asszem 2 hétig volt meg, csak Zastava-nk volt :) Valahogy azt finomabb autónak találta Apám anno. De mikor múltkor láttam egy "babás" lökhárítós" első szériás Zsiga maradványait egy bontóban,az nem volt szép látvány...

djkoxi 2010.12.05. 16:51:50

Jó volt olvasni a cikket, a többségnek csak a kellemes emlékek jutnak az eszükbe. Nekem is. 89-ben vettünk egy 7 éves 21061-es 1500s indigókék ladát. A család és életem első autója 21 évesen, és csak én vezettem. 6 évig volt meg és nagyon szerettem. Sportkormány, rövid váltókar, középbox, hátsó szélvédőrács, hengerfejből 1 mm lemarva, motor teljesen felujítva. 11-es rajzolása az aszfalton, mindig üzembiztos működés,és sok-sok felejthetetlen emlék!

hirtelendi 2010.12.05. 16:53:09

@MT21013: Persze, ez az emlékekzről szól, nem arról, hogy jó volt-e, vagy jobb lehetett volna máshogyan, hanem arról, hogy hogy volt, és mi volt jó vagy rossz, érdekes, vagy bosszantó benne. Nekem konkrétan onnan jön a Lada mánia, hogy kb 7 éves voltam, amikor megjött a 120-as Skodánk, keresztapáméknak meg az 1300-as Zsiguli. És persze az ember mindig jobbat akar, és 7 éves gyerek legvidámabb barakkbeli perspektívájából akkor az az 1500-ös Lada volt. Én akkor eldöntöttem, nekem lesz olyan. Én meg szavatartó ember vagyok, 30 év kellett hozzá, és lett olyan :) A többi meg már csak jött, ha van 1500-ös, legyen 1200-es is, stb...hamarosan hazahozom a 2107-est, amit 40000 km-rel vettem, és útban van egy 061-es is, ha minden jól megy, meglesz az is.

MT21013 2010.12.05. 17:00:12

@hirtelendi: nem semmi a lista. Nekem csak a fater-féle 1200-es van, ami még 4 évig hibernálva lesz, utána OT vizsga és visszakerülhet a forgalomba. Ha lesz rá anyagi lehetőségem, hogy esetleg bővítsem a hobbi autó parkot, akkor az egy 601-es Trabi lesz. Az volt a Zsiga előtt, azt is imádtam. Viszont nehéz dolgom lesz, ha egy normális 1980 körüli példányt akarok, mert gyakorlatilag nincs, ami pedig van nagyon kókány állapotú. Ellenben 1200-es Zsigákból elég komoly a felhozatal. A sztori alapján végre be tudtalak azonosítani, na megyek nézem is a képeket a honlapon :-)))

hirtelendi 2010.12.05. 17:03:37

Amúgy a posztban van egy-két emlék, ami biztosan megkopott már kicsit. Bende egy olyan 1200-re emlékszik, amin az 1200s hátsólámpája volt, vagy egy olyan 1200s-re amin az 1200-es lökösei. A diszkóba járós 1300-as kombi is vagy kocka volt, vagy 1200-es. A Csikós által próbált 1200-es versenyautó is inkább 1300-as volt :)

Dennis01 2010.12.05. 17:10:28

@McK: Itt Angliaban a Mini olyan, mint otthon a Zsiguli versenyzes-ugyileg.
mightyminis.co.uk/

Egyebkent azt szeretem ezekben az autokban, voltak csaladi, malhas autok fiatalkorukban, es most, 20-30 ev elteltevel verseny/veteranautokent meg mindig nagyon sok oromet okoznak hasznalojuknak.

Remelem, akik frocskolnek itt ezerrel, elszegyellik magukat, masok emlekeire kopkodni, ejnye...

A Ladaban modernebb volt a motor, a 124-ese viszont finomabban jart, kulso ugyanaz, a futomu, fekek pedig a balkan kaki utjaira at lettek tervezve, ennyi. Mit kell ezen ugralni ennyit??

hirtelendi 2010.12.05. 17:11:01

@MT21013: Hát ha az avatarból nem sikerült eddig rájönni:) De lesz ám tavaszra is nagy Zsigulis durranás, a hírekben olvashattad a honlapon.

MT21013 2010.12.05. 17:15:44

@hirtelendi: szánom-bánom tudatlanságomat, de az avatar képen nem látszik a rendszám, és 3-4 véleményes piros ezeröcsi volt akire gondolhattam. Ígérem nem fog többet előfordulni :-))))) Olvastam igen, elég jól hangzik!

szamarhegy 2010.12.05. 17:20:56

@hirtelendi: Igen tudom, hogy magán cég, de a Fiat helyzete Olaszországban nagyon speciális volt, egyrészt privát cég, másrészt olyan koncentrációt és részesedést ért el a 60-as, 70-es évek olasz iparában, hogy már szinte állami vállalatnak számított, a különféle érdekegyeztetési folyamatokban legalábbis biztosan. Már csak azért is mert Torino és a Fiat volt a rendkívül erős olasz szakszervezeti, kommunista és szocialista pártnak is a tömegbázisa. Mint meghatározó nagyvállalat a politikából sem maradhatott ki és Agnelli jó kapcsolatokat tartott fenn a szocialista párttal. Az OKP egészen 1968-ig kitartott az erős szovjet kapcsolat mellett, ezt a vonalat egyáltalán nem tartom mellékesnek.
"Az OKP kétmilliós tagságával és hatalmas szavazótáborával veszélyes versenytárs volt, és Togliattival az élén szoros kapcsolatokat ápolt a Szovjetunióval." "az olasz munkások körében egy ideálkép élt a Szovjetunióról és Sztálinról is, s ez a "rajongás" egészen a hatvanas évekig eltartott."

wiki "1963-1996 között az alapító unokája Gianni Agnelli irányította; aki 2003-ban bekövetkezett haláláig tiszteletbeli igazgató maradt." "1966-ban kötött egyezséget a Szovjetunióval és Togliatti-ban felépült a VAZ (manapság AvtoVAZ) üzem. Itt a Fiat 124 licencét a Zsigulit készítették."

hirtelendi 2010.12.05. 17:32:05

@MT21013: Az enyém nem egyszerűen piros, hanem korallpiros, az kb. a narancspiros kategóriába esik, csak úgy mondom :)

StirlitZ 2010.12.05. 17:33:15

Ja es meg 1.
NDK-s ismerőseinknek, volt 1 1200 kombijuk. Valami 15 evet kellett nekik rá várni (szerencsétlenek) szóval a keletnémeteknél igazi presztízsautó volt, a sok varnyú meg trabi között. Jó is volt, jöttek vele a Balatonra amikor csak lehetett (talán 3 évente vagy ilyesmi).

MT21013 2010.12.05. 17:34:22

@hirtelendi: hú ebből már sehogy sem jövök ki jól :-)

loláb 2010.12.05. 17:44:23

Ja, és a legkeményebb, Zsigulihoz köthető sztori: 86 tájékán, mikor még nyugatra kizárólag 3 évenként, vízummal, kék útlevéllel lehetett menni, apám valamelyik nyugatnémet ismerőse meghívott bennünket, családostúl két hétre, valami Köln melletti kisvárosba.

Namost akkoriban egy vízum elintézés körülbelül 3-4 hét volt, és anyámnak nem készült el időre, az indulás napján ott áltunk, egy darab, apám nevére szóló vízummal és a öt darab kék útlevéllel.
Mi gyerekek beültünk hátra, anyám a jobb1-ben, apám vezetett. Hegyeshalom előtt félreálltunk, a csomagtartóból kipakoltunk egy csomó mindent az anyósülésre, anyám a hátsó ülésre lefeküdt, ráterítettünk egy pokrócot, és ráültünk hárman gyerekek, így próbálkoztunk a határátlépéssel.

Átjutottunk, a vámos benézett a kocsiba, de mivel szemre az utastér tele volt pakolva cuccokkal, így nem tünt fel neki, hogy valami nem stimmel: apám odaadta neki a saját vízumát, meg a négy útlevelet, és már mentünk is ki.

Utólag értékelve persze barominagy bátorság kellett ehhez, akkoriban tiltott határátlépés kísérletéért is lehetett vagy 3-4 évet kapni, 86-ban még semmi a világon nem látszott a rendszer rothadásából.

hirtelendi 2010.12.05. 17:44:24

@szamarhegy: Észak-Olaszország volt a komcsik tömegbázisa, azon belül pedig Bologna volt a a legfontosabb központ, Torinóban a kommunisták nem voltak erősek, (ahogy a legfejlettebb régiókban általában nem) az a szocialisták bázisa volt, amely párt viszont klasszikus nyugat-európai szociáldemokrata vonalat képviselte, és mint a többi nem számolta a Szovjetuniót a barátai közé. És Agnelli bárkivel is tarthatott fenn jó kapcsolatokat, abban az időben nem ő vezette a Fiatot. Az általad talált forrás hibás. 100%, a Fiat vezetője Vittori Valetta volt 1966-ban. en.wikipedia.org/wiki/Vittorio_Valletta A híres képen, amin 1966-ban aláírják a licenc megállapodást Valetta fog kezet Taraszovval. www.rallyrus.spb.ru/news3/data/upimages/rallyrus/2101ussr-fiat.jpg Ezzel együtt mint mondtam bőven benne volt a politika a döntésben, ez nem vita tárgya, Togliatti, és minden más, de vége mégiscsak a kőkemény üzlet volt. Tényleg inkább a holnapi cikk után érdemes erről beszélni.

hirtelendi 2010.12.05. 17:46:39

Én nem vagyok sértődős, de ha mondjuk a marci 2101-ét bugyikéknek hívnád...hát... :)))

hirtelendi 2010.12.05. 17:49:08

@loláb: És ugyanezt előadtátok az osztrák-nyugat-német határon, majd hazafelé kétszer újra? Nem lehet, hogy neked is kalandosabbá teszi az idő az emlékeket, mint azok tényleg voltak?

MT21013 2010.12.05. 17:52:26

@hirtelendi: színekben sosem voltam erős, amikor elém tolták azt a színtévesztős könyvecskét kérdezte az eü-s madam mi ez? Mondom valami absztrakt, szürrealista, kortárs album...talán Vasarely? A sárga és a zöld egyes árnyalatainál nem is tudtam kiolvasni a számot :-) Még jó, hogy az enyém színbejegyzésében az szerepel: beige80 - a 80 értelmét a mai napig nem tudom...

nyulontul (törölt) 2010.12.05. 17:58:16

Nekünk egy piros ezerötösünk volt. A kocsit nagyapám bátyja, aki 80-as évek közepén 40 év után az USA-ból került elő (mint a mesében), vette fateromnak ropogós ámerikai dellárért (egy Polski 125p-vel egyetemben, ami végül nagyapámé lett). Nem is kellett rá várni, persze :) Bár a dicső cocilizmusban csak két és fél évet éltem, de a keleti autócsoda 2004-ig maradt a családi autó (nem retróból, csak szimplán anyagi megfontolásból), úgyhogy volt ideje a retinámba égnie. Apám gépjármű villamosság szerelő, úgyhogy prímán karban volt tartva a gép, ráadásul mindig garázsos autó volt. Ment is szépen, esztétikai hibája is csak annyi volt, hogy vezető oldalon a könyökléstől kikopott az ajtón az a szivacs-szerű borítás, az ablak alatt (a műszerfalon volt még egy kis repedés). Aztán jött az Astra G, a zsiga ment, az új tulaja pedig egy pár hónap múlva totálkárosra (vagy hogy stílszerű legyek totalcar-osra törte a verdát) Így múlik el a keleti autógyártás dicsősége.

Ha öreg koromra megzakkanok, akkor lehet, hogy a nosztalgia kedvéért feltámasztok egyet (persze ha még akkor is lesz mit beletankolni)

Egyébként megboldogult nagyapám Polski-ját (FSO1500) pár hónapja adtuk el gombokért. Patent járgány volt, kevesebb, mint 100 ezer futott kilométerrel, folyamatosan garázsban tartva. Ha előbb tudok Vályi Pista projektjéről, biztosan megkeresem vele.

Pityorka1 2010.12.05. 17:58:42

Tetszik ez a poszt, végre sokan egyetértésben kommentelnek, nincs szarozás, fröcsögés. (Egy-két kivételtől eltekintve.)
A miénk 1979-es fehér VAZ-2103 volt, és 1998-ig volt családunk tulajdonában. 120e km-rel adtuk el, azonnal meg is vették. Édesapám pedánsan karbantartotta, sajnos, lakótelepen állt parkolóban ami nem volt a legideálisabb tárolási körülmény.(Többször feltörték, minden alkalommal el akarták lopni.)Eredeti rendszáma PN-53-24 volt, majd a CAC-950 rendszámot kapta. Friss jogsisként ezt az autót vezettem először, (azért jogsi előtt is elhagyottabb utakon hajtottam már. :)))Egy 120-as Skodán tanultam autósiskolában, a Lada mellett valóságos kínzásnak tűnt vele haladni, lassú volt, és zajos. Viszont kormánya meg pedálja jóval könnyebb, mint a Ladáé. A Ladának komoly baja sosem volt,mindig hazavitt mindenhonnan, még akkor is, ha végig rángatott. (AC-pumpa, kondenzátor, megszakító, trafó sokszor ment gallyra.)Megállni egyszer állt meg, rossz benzintől.

Myko 2010.12.05. 17:59:52

@Gyurma73: Eléggé világ autó lett belőle, még a KIA is gyártotta :)

Myko 2010.12.05. 18:01:20

@Gyurma73: Eléggé világautó lett belőle ,még a KIA is gyártotta :)

Myko 2010.12.05. 18:02:45

Na...bocsi az ismétlésért :)

hirtelendi 2010.12.05. 18:02:53

@Gyurma73: Nem, nem voltak, hanem volt. 1 db. A kék, aminek a képét beteteted van nyitott és zárt tetővel a 77-es Liener könyvben, a 44-es alvázszámú Fiat 124-esből készült a Fiat megrendelésére a Carrozzeria Touringnál 1966-ban a Milanoi Autoshowra. Persze Gyuri bácsi a vasfüggöny mögött csak két fényképet talált az MTI archívumában, meg egy kis leírást, nem tudhatta, hogy a projektből nem lett semmi, sőt azt, hogy az autóból csak egy van. Egyébként ma is megvan az autó. Végül a 124 coupé teljesen máshogy nézett ki.

loláb 2010.12.05. 18:05:27

@hirtelendi: Az osztrák-nyugatnémet határon basztak arra, hogy te milyen vízummal hagytad el a kommunista tömböt.
A hazautazáshoz pedig szintén nem kellett vízum.

hirtelendi 2010.12.05. 18:07:25

@Myko: Lada 2101 és össze leszármazottja, Seat 124 (majd Fura, stb.), Tofas Murat 124, Kia 124. Az egyik legnagyobb példányszámban gyártott autó, ha beszámítjuk a licenceket is.

karlov 2010.12.05. 18:10:30

Hát minden bizonnyal nosztalgikus autó,bár erre azt szokták mondani ,hogy ne az autót hanem a fiatalságod sirasd....
Bizonyára nem volt annyira jó autó de az idő és az emlékek megszépítik ...
Nekem kimaradt az életemből de azért nem könnyezem.

hirtelendi 2010.12.05. 18:16:41

@loláb: De arra nemigen, hogy milyennel lépsz be Németországba, ugyanis a vízum nem kilépésre, hanem belépésre jogosított...és Magyarország és az NSZK között vízumkényszer volt. A vízumot az NSZK nagykövetsége adta ki, nem a magyar hatóságok, és mivel Ausztria és Magyarország között viszont nem volt vízumkényszer, így az osztrák határon a német vízum hiányáéban bizony nem kellett bujkálni. Volt ugyan egy kilépési engedély, amit az útlevélbe pecsételtek, de ha azt nem kaptátok meg, az az anyukád útlevele sem volt nálatok, ugyanis a kérvényhez be kellett adni. És a hazautazásnál az NSZK-ból való kilépéskor ellenőrizték, hogy vajon jogszerűen tartózkodtál-e azaz vlt-e vízumod, ahogy a magyar határon is kereste a határőrség, hogy hol van a kiléptető pecsét, ugyanis a kilépési engedély korlátozott időszakra szólt. De mindegy, nem kétlem, hogy te úgy emlékszel, de valami más lehet amire emlékszel, nem vízumhiány.

Myko 2010.12.05. 18:18:24

@hirtelendi: Múltkor találtam egy oldalt,ahol kis olasz karosszériagyártó üzemek voltak mindenféle Fiat-ot átalakítottak rengeteg verzió volt belőlük. na de ez itt már OFF :)

ladarevolution · http://www.ladarevolution.atw.hu 2010.12.05. 18:18:56

@hirtelendi: volt még pár verzió: Pirin-Fiat 124, Murat 124, Premier 118NE

Kolombusz 2010.12.05. 18:29:40

Nagyon hangulatos írás lett, nagy várakozással nézek a hét elébe.

Gomulka Béla 2010.12.05. 18:31:44

Lada-schmada! Apám sose vett volna, azt mondta: sokat fogyaszt. De csak azért, hogy ne járjon el a pofám: alapjában véve nem bízott semmiben, ami orosz. Vagy aki orosz. Trabanttal járt meg Wartburggal, azon az alapon, hogy ami nincs (szelep, víz), az nem romolhat el. (Ami volt, az el is romlott, mert ez a világ rendje.) Mióta megteheti, biciklivel jár. Jó neki.

hirtelendi 2010.12.05. 18:38:06

@ladarevolution: Pirin Fiat, 299 db, 124-as Fiat darabokból összeszerelve kit car szerűen, ennél az olasz carrozzeriák is többet gyártottak, a Tofast mondtam én is, viszont a Premierben igazad van, talán azért lóg Kia többi közül, mert annak nem Fiat hajtáslánca volt, hanem Nissan. Amúgy ha csak a Ladákat nézzük, a világ hét országában volt összeszerelő üzem, igaz ebből hatban a Nivát gyártották, ami gyakorlatilag az egyetlen valóban önálló, és egyben valóban előremutató darabja a keleti autógyártásnak, még ha az egész csak a kényszerek szülte véletlenek miatt lett olyan jó, amilyen jó lett. De mesélj inkább a te kocsidról, az se egy gyakori darab, sőt! :)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.05. 18:38:19

@Gomulka Béla: a gumija nem ereszt le?
vagy tömör gumisat vett?

jozsika31 2010.12.05. 18:43:01

@MT21013: Volt neked a tulajdonodba 124-es? Ültél benne? Vezetted 2 éven át árkon bokron? Nem ugye....
Látsz te ebben vízórát? images03.olx.com.ec/ui/5/87/79/1268791196_81087879_4-FIAT-124-DE-COLECCION-Motor.jpg

Hagyjuk a fenébe, majd a nagyokosok /kik életükben csak fényképről láttak 124-est/ majd elmagyarázzák hogy merről esik az eső. Fogalmuk sincs a menettulajdonságairól, el se tudják képzelni hogy nem birkózógép volt benne kormány gyanánt, és az egész alapjaiban egy finom műszer volt a Zsigulihoz képest. Alig fogyasztott, és ment mint a fene.

És nem kellett grammozni semmit a vezérművében a szakzseniknek.

Ha olyan okosok remélem elmondják hogy milyen jól törölt az ablaktörlő a szakaszos üzemmódban:):):)/megjegyzem ez volt az egyetlen erőlelépés a zsiguliban!!!!/

Háta Más · http://www.artcharacter.hu 2010.12.05. 18:45:17

Megjegyzem, egyszer valamikor `85-`86 tájékán apámnak váratlanul kijött egy ezer éve befizetett és elfelejtett ladáról az értesítő, hogy átvehetjük. Akkor már túl voltunk Jettán, 100-as Audin, Asconán, Santanán... Na, mindegy, ha kijött – legyen. Akkor már volt jogsim, kipróbáltam. Úgyis nekem volt zsigás tapasztalatom, mert azon tanultam. A világításkapcsoló a kapcsolás lendületével le is esett, az ablakemelő kurblit a centrifugális erő vitte le az első kanyarban. Lementünk a hugomhoz Agárdra, mert ott táborozott, először meg sem ismert minket... sztem utána is nehezen dolgozta fel az élményt.

Slavedriver 2010.12.05. 18:52:02

Nekunk soha nem volt Ladank, tobb Trabi elfogyasztasa utan (amikben alt. hosszaban aludtunk a tesommal hosszabb utakon, labterben melegvizes kannakkal telen) 93-ban Toyota Starlet 1.3S (ENH-224) volt az elso nyugati auto. Az elso Trabant `79-es volt, PS 45-59, en 4 evre ra szulettem :-DD. Az uccso Trabi `99-ig huzta nalunk, a vegen mar csak "muemlek" jelleggel, mert akkor mar megvolt a 3. kocsi. A csaladban sem volt soha ruszki auto, csak Waresz, meg Skoda, ennek ellenere a kotelezo Ladas elmenyek megvannak, igaz mar az ezredfordulo utanrol.
Es lam, itt is talaltam elado darabot, jobbkormannyal, nyilvan sokkal igenyesebben kivitelezve, ezeknek a "szemet" kapitalistaknak (ironikusan persze) :-))

www.autotrader.co.uk/classified/advert/201047374034426/sort/priceasc/usedcars/make/lada/postcode/bs320hd/page/1/radius/1500?logcode=p

MT21013 2010.12.05. 19:01:47

@jozsika31: nem volt a tulajdonomban, de ültem benne és van róla szakirodalmam. Beszkenneltem neked a műszerfal fotóját a prosiból, a sajátom képei mellett találod:
www.facebook.com/album.php?aid=22269&id=100000970876602&l=a90feb5d48
Akkor 2 év tulajdonlás után kell neked elmondanom, hogy a sebességmérőtől jobbra a temp felirat alatt az egy vízhőfok óra. Rendben nem számszerű értéket jelez (ha ez lenne a következő), csak optimális tartományt és a melegedést. Milyen piros jelzőfényről beszélünk?

ezeröcsi 2010.12.05. 19:05:56

@jozsika31: Miért csinálod ezt? Jó, nem szereted a Ladát. Jó, ellenállhatatlan vágyat éreztél, hogy mindezt a tudomásunkra juttasd. Jó, nem egyezik a véleményünk... És? Akkor mocskolódni kell?

Miért kell bosszantani a más embert? Én szeretem a Ladát, azzal is járok, te nem szereted... Akkor ez az oldal nekem szól, és nem neked.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.05. 19:12:39

@jozsika31: @ezeröcsi: egyikőtök Lűadáról ír a másik meg 124 es Fiatról:-))
még jó hogy nem egyformák.

ezeröcsi 2010.12.05. 19:15:33

@jozsika31: Mellesleg ez alapján a hozzászólásod alapján az is teljesen nyílvánvalóvbá vált, hogy sohasem volt még régi autód. Ami egyáltalán nem baj (könnyen lehet, hogy jobban jártál) , csak ezekutánérdekesnek tartom a hozzáállásodat.

ezeröcsi 2010.12.05. 19:17:27

@jozsika31: Mellesleg ez alapján a hozzászólásod alapján az is teljesen nyilvánvalóvá vált számomra, hogy nem volt még régi autód. Ami egyáltalán nem baj (sőt, lehet, hogy jobban is jártál), de akkor kérlek, fejezd be az okoskodást.

hirtelendi 2010.12.05. 19:31:10

@jozsika31: Kicsit hazudós vagy, már amennyiben arról regélsz mennyit vezetted, és nem emlékszel, hogy jobbra az integrált műszerben ott a vízhőmérséklet mérő óra, pont úgy, mint a Zsiguliban, a te képeden is egyébként, de hogy ne legyen kétség, itt van közelről, nagyobban:
www.ajovalo.net/Historia/images/Sisustus/S71Fiat124.jpg
És így már tudjuk, mennyit ér a többi amit mondasz. Légből kapott ostobaságok.

ezeröcsi 2010.12.05. 19:32:48

@Gyurma73: Én nem írtam a Ladáról egy ideje, csupán megkértem józsikát, ne rontsa el mások örömét.

hirtelendi 2010.12.05. 19:34:17

@MT21013: Direkt visszajár pofonért, kíváncsi leszek mi lesz a következő:) Most már szórakoztató a troll, így már jobb.

dennisthemenace 2010.12.05. 19:38:11

@hirtelendi: Annyival azért nem modernebb. Mert még mindig van benne himbatengely himbákkal, csak fenn van a vezérmutengely és nincs szelepnyomórúd.
Arról nem beszélve, hogy a 125-ben Dohc motor volt.

kisczako 2010.12.05. 19:39:07

Üdv !

www.autowp.ru/brands/manufacturer/

Itt vannak a gyárak, azon belül minden járműről sok fotó.
Ladában is van sok olyan kép, ami csak proto volt.

hirtelendi 2010.12.05. 19:39:53

@ezeröcsi: ÁÁÁ, hagyd, most már szórakoztató, most van abban a fázisban, amikor kamu bizonyítékokat gyárt a hagymázas teóriáihoz, és elfelejti, hogy másoknak ugyanúgy barátja a gugli, mint neki. Különösen, hogy ha minden jól megy lesz egy 124-1200-es összehasonlító teszt is a következő hetekben. Abban szubjektíven fel lehet dolgozni a dolgokat, a tényekben meg eddig még tökéletesen beégett.

dennisthemenace 2010.12.05. 19:41:54

@hirtelendi: Nem hazudik. A 124-esben csak egy téglalap alakú lámpa volt, nem mutató. Az csak a benzinóra volt, a bal oldalon.
Amit nem értek, az az, hogy írta, 124-es bontott hidat tett a Ladája alá; a 124-es lengéscsillapítói benn voltak a tekercsrugók kzt, nem úgy mint a Ladában. Benn nem egy lapos rugótányér volt a csomagtérben, hanem egy magas kúp, a lengéscsillapító csavarjával.

kisczako 2010.12.05. 19:43:59

Endre Gábor írásában olvastam ezt :

" Ez a kis könyv a szó legszorosabb értelmében merítette ki a használati utasítás fogalmát. Volt benne minden: szerkezeti felépítésről szóló passzusok, vezetéstechnika, problémamegoldás, hétköznapi autós tanácsok. Tele volt olyan részekkel, amiket szinte biztos, hogy csak a magyar nyelvű fordításba írtak bele. Ez a könyv nekünk szólt: nekünk, magyar, friss autótulajdonosoknak a magyar autósoktól. Azt hiszem, valahol a barkács fejezetnél, a hogyan csináljunk piaci karton tojástálcából pohártartót című résznél kaptam sokkot. "

Csak nem ez a könyv az ?

imgfrm.index.hu/imgfrm/8/8/9/6/BIG_0008378896.png

dennisthemenace 2010.12.05. 19:44:23

@hirtelendi: Én nem a guglit nyaggatom, az én elso, igazi autóm egy ex-taxi 124-es volt. A motor tropa volt, ezért vettem egy másikat, aminek a kasznija volt szar és építettem egyet. Kérdezz nyugodtan,minden porcikáját ismerem.

hirtelendi 2010.12.05. 19:45:45

@dennisthemenace: A 125-ös valóvan DOHC-t kapott, 1967-től, azaz már a Zsiguli proto kifejlesztése után, időben utána azért lehet modernebb nem? Egyébként pedig a Polski 1300 és 1500 OHV volt, és a Fiat sok típusa a 710-es évek közepéig OHV volt, de igazából hogy jön ez ide? :)

Gulyás G 2010.12.05. 19:47:08

@min: "Gulyás Gusztáv kölök korában milyen cipőt húz éppen a lábára?"

Fűzős sícipőt, valahol a (Cseh)szlovák tátrában, ´82 táján.

hirtelendi 2010.12.05. 19:48:27

@dennisthemenace: Be van linkelve a műszerfala, ez eldönti a kérdést. Akkor is ha esetleg ez későbbi típus, egyértelmű, hogy ez is a Fiat 124-ből származik.

Ratnet 2010.12.05. 19:50:12

@dennisthemenace: A 125-ös Polskiban viszont OHV motor volt, tehát az visszalépés volt az olasz verzióhoz képest.

hirtelendi 2010.12.05. 19:51:36

@dennisthemenace: Hogyne tett volna, és fog még mesélni érdekesebb dolgokat.

vaz2105 2010.12.05. 19:56:56

@jozsika31: szia 7,5 liter százon, köszi.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.05. 19:58:47

@hirtelendi:
konkrétan a 90 es években is volt OHV motor a fiatokban .Panda 900ie,cinque..

Dennis01 2010.12.05. 20:05:07

@Gyurma73: Semmi gond nincs egy jo OHV motorral. Remek pelda olasz frontrol az Autobianchi A112 Abarth, amit Csikos es Valyi tesztelt regebben. Gyonyoru hang, lehet huzatni, megy mint a golyo, mi kell meg?
A Miniben is ugyanez a felallas van, OHV+lancos vezerles, jo motorok ezek.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.05. 20:05:44

83 ig a főkocsink Zsiga,zsiga kombi volt.Akkor fater vett egy 77 es D rekord kombit 1,9 es volt.kb annyit evett mint a zsiga viszont sosem romlott el.
De mellette továbbra is voltak zsigáink:-))

MT21013 2010.12.05. 20:11:06

@Gyurma73: 1983-ban a D Rekord kombi elég komoly verdának számított, attól függetlenül, hogy ha jól emlékszem pont 77-ben jött ki az E Rekord.

min 2010.12.05. 20:13:39

@Gulyás G: Nagyon komoly!:-) A cipő orráról sejtettem de a fűző elbizonytalanított:-)

dennisthemenace 2010.12.05. 20:23:15

@hirtelendi: Nem tudtam megnézni, de az enyém 70-es évjárat volt, a másik 71-es, mindegyikben lámpa volt.A lámpák egyébként keskenyebbek voltak, mint a Ladában, a gyújtáson "Ign", az olajnyomáson "Press" felirattal.

loláb 2010.12.05. 20:25:29

@hirtelendi: Az útlevele megvolt, arra emlékszem, elő is volt készítve, hogyha lebuknánk, hátha valahogy ki tudjuk magyarázni a dolgot.

És az is fix, hogy ezt a trükköt csak a magyar-osztrák határon játszottuk el, és csak kilépéskor, a német határon, és visszafele simán bejöttünk.

Viszont, ha úgy van, ahogy mondod, akkor a kilépési engedély hiányozhatott, és (mivel az útlevél nálunk volt) valamiért meg se kértük.
Na, majd legközelebb megkérdezem.

dennisthemenace 2010.12.05. 20:28:29

@Ratnet: Azért, mert a lengyelek az 1500-as Fiat motorját tették bele a 125 kaszniba. Ezért volt eleinte a kormányváltó is a Polákban.Ez volt a Fiat 1500, ha valaki upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3a/Fiat_1500.jpgnem ismerné;

MT21013 2010.12.05. 20:33:05

@lasnagy: ez kegyetlen kép volt, még a könnyem is kicsordult a nevetéstől. Köszi! :-)

Ratnet 2010.12.05. 20:35:09

@dennisthemenace: Tudom. Szerbiában egyébként ennek az 1300/1500-asnak is megvan a megfelelője, szoktam is csodálni őket amikor kint járok. Csak józsika hülyesége miatt (hogy: csak az oroszok alakították át/b..szták el az olasz eredetit) érdemes volt megemlíteni.:-) A Zastava 750 sem 600-as Fiat.

hirtelendi 2010.12.05. 20:41:25

@dennisthemenace: Akkor egyszerűsítettek, a 66-osban még óra volt. De lényegtelen is, az itt elhangzott állítás az volt, hogy az nem a Fiatból jött. Pedig de, és kész.

hirtelendi 2010.12.05. 20:42:25

@loláb: Igen én is a kiutazási engedélyre tippelnék. csakhogy akkor visszafelé is el kellett volna ezt játszani.

dennisthemenace 2010.12.05. 20:44:37

@hirtelendi: Megnéztem egy prospektust,67-es,angol; azon is ugyanaz az óra van, mint az enyém..Amúgy emlékszem, meg egykoeroes volt a fékrendszere...)

dennisthemenace 2010.12.05. 20:47:17

@Ratnet: Azon kimondottan javítottak a szerbek. Már az egy jó dolog volt, hogy a behúzós inditót kulcsosra cserélték. Az utolsókban már 850-es motor volt.
A 128-ast viszont elkúrták.

Myko 2010.12.05. 20:54:37

@dennisthemenace: Miben rontották el? Nekünk volt belőle vagy 15 darab ,de 128ban sohasem ültem ,viszont egyszer az biztos élet,h lesz egy olyanom :)

Ratnet 2010.12.05. 20:55:25

@dennisthemenace: Volt 900-as moci is, azt nem tudom, hogy hivatalosan szerelték-e, vagy a Zastava kisbuszból túrták ki vagy honnan. Még egy érdekesség: az olasz Fiat 850-es motorja a másik irányba forog, mint a Zastava 750/850 motorok. Kevesen tudják, én is meglepődtem rajta anno.

Ratnet 2010.12.05. 20:58:21

Na, elszállt a kommentem?

Dennis01 2010.12.05. 21:05:01

Tudom, ez a poszt a Ladakrol szol, de ez is szoci verda, ez az elso amit talaltam ebay-en:
cgi.ebay.co.uk/SKODA-130-RAPID-GREY-/390265802097?pt=Automobiles_UK&hash=item5adda78d71

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.12.05. 21:13:42

@phrascarica: Bezonyám, volt svéd export (még Svájcba is jutott, ha jól emlékszem Nova néven, plusz egy rakat Niva is), nem városi legenda.

Most találtam, befosok:

"A Turbo charged model Lada 2107 Turbo was sold in Finland"

Forrás: en.wikipedia.org/wiki/Lada_Riva

Meg ez:

"1980-ban mutatták be az első Wankel motorral szerelt 2101-es Ladát. Típusjele 21018-as lett. A motorja egy egy tárcsás 654 cm3-es wankel motor ami 70 lóerőt és 95 Nm-t teljesített. A motor rövid élettartama miatt nem sok készült belőle. De a fejlesztés nem állt le. 1982-ben megjelent a továbbfejlesztett változat, a már 2 tárcsás motor 1308 cm3-es volt, teljesítménye 120 Le és 160 Nm. Először a 21019-es kódjelű autóba szerelték be. A gyorsulása 10s volt és 180km/h-ás végsebességet ért el. Ezeket az autókat főleg rendőrségi használatra szánták."

forrás: hu.wikipedia.org/wiki/Lada

Bassza meg alássan, miket találok, el se hiszem.

ladarevolution · http://www.ladarevolution.atw.hu 2010.12.05. 21:17:45

@hirtelendi: :)
Itthon nem gyakori, inkább úgy fogalmaznék :)

Azon kívül h 21074-van a forgalmiban nincs azon semmi különös mesélni való, ránézésre olyan mint a többi :D

ladarevolution · http://www.ladarevolution.atw.hu 2010.12.05. 21:28:08

@KuKori: Angolok tudták mi a stájsz.
A széria autókon kívül, komoly felárért lehetett rendelni új, sport változatot Lada Riva 1600 SLX Sport néven.

Érdemes elolvasni a szöveget :) :)
users.atw.hu/nekemmind1/index_elemei/lada_riva_1600slx_sport.jpg

Motortér nagy képen:
nekemmind1.atw.hu/index_elemei/lada_riva_1600_sport.jpg

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.12.05. 21:32:53

@Dennis01: Nyomórúd a tutiság, méghozzá a lánc nélküli :) Abban nem szakad semmi :)

dennisthemenace 2010.12.05. 21:33:52

@ladarevolution: Ez egy angol cég bulija volt, a dealerek rendelték, nem a gyár. Asszem, "Richard Grant Motor Accessories" volt a cég neve..

ladarevolution · http://www.ladarevolution.atw.hu 2010.12.05. 21:35:39

@dennisthemenace: jaja, ez full angol, semmi köze a gyárhoz, csak annyi h a széria autót onnan vették :)

jozsika31 2010.12.05. 21:37:03

@ezeröcsi: Tényleg nem volt régi autóm? Ahhoz képest eddig vagy 40 kocsim volt igencsak furcsa lenne:):):)

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.12.05. 21:37:35

Nekünk sosem volt ladánk.
Fateromnak a trabant után moszkvicsa volt, abban töltöttem szinte az egész gyerekkoromat.

Meg is látszik rajtam.

CsGergo 2010.12.05. 21:39:07

@gyvy: ladarevolution.atw.hu/ Van itt minden,prototípusok,nyerges kocka stb!:D
Olyan jó olvasni ezt a cikket,rengeteg nosztalgiázás stb.Szerettem volna én is a 70es,80as évekbe élni.:)Ezek az autók hozzátartoztak az akkori Magyarország arculatához.Nem értem ezt a sok fikázó embert hogy, így szar meg úgy szar.Skoda,Wartburg,Trabi,Dacia?Legalább ennyi bütykölni való volt azokon is,ugyan úgy szétmállottak tizen-huszon éves korukra,ugyan úgy sokat zabáltak.A sok nemnormális az új autókhoz hasonlítja őket. Rengeteg futott belőlük,úgy mint a mai swiftekből.Csak hajlamos vagyok én is szidni a mai tömegautókat,(pl:swift) hogy annyit nem ér egy se amennyiért árulják,így szidják sokan a Ladát is,ma meg egy sokak által lenézett márka az országba!Én szeretem,tizen sok éve Ladával járunk,a sarki zöldségesnél is árulnak hozzá alkatrészt gombokért,elvisz A-tól B-ig,nem aggódok azon hogy mikor áll meg alattam.Rohad,tojok rá!Építek belőle patkány autót legfeljebb!;)

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.12.05. 21:39:11

@ladarevolution: Besírok, miket lehetett a mocskos imperialistáknak rendelgetni ott. Most néztem találtam is angol Ladát eladót :D

A múltkor meg ettől hasaltam le:

pistonheads.co.uk/doc.asp?c=162&i=20718

Skoda Estelle :)

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.12.05. 21:42:40

@ladarevolution:

"Hiba történt a komment elküldése során, kérjük, próbáld meg újra!"

Na nézzük. Szóval azt ecseteltem, hogy el vagyok képedve, miket lehetett a mocskos imperialista férgeknek rendelgetni :) Az Audi Quattro-s összehasonlítás kicsit merész a prospektuson, de legyen :) Egyébként találtam is jobbkormányos kockát eladót :D

A másik, amin lefordultam a székről pár hónapja, az ez volt:
pistonheads.co.uk/doc.asp?c=162&i=20718

Skoda Estelle :DDD

acsa77 2010.12.05. 21:44:08

Mi egyből három Ladával kezdtünk egymás után 84-ben, melyből a négylámpás ezerhatos volt a csúcs. De már akkor tiszta rozsda volt. Aztán kacsába és R11 GTX-be szálltunk át...

Nem gondoltam volna, hogy ismét ladázok, de nyár óta ölembe pottyant egy. Passzív biztonság nincs, de egy tesztgyőztes gumi csodát csinál az aktívval. Eléggé beválik így a kocsi ítéletidőben is. A gondtalansághoz hozzátartozik, hogy szembe lévő szomszédom Lada-rajongó autóvillamossági szerelő...

Hurri Kán 2010.12.05. 21:47:00

@CsGergo:
Köszi!

Belelestem, télleg jó! Egy pár típus az ismerős, de még több nem :D

jozsika31 2010.12.05. 21:50:16

@dennisthemenace: Hagyd, soha nem látott olyat. Mára meg elfogytak.

Dennis01 2010.12.05. 22:03:35

@KuKori: Kerdeztem errol fonokomet (mondtam mar, hogy a Mini szervizben dolgozok? :D), azt mondta, a lanchoz szinte soha nem kell hozzanyulni a Miniken, gond nelkul elfutnak sok-sok merfoldet.

@ladarevolution: A muhelyben ahol dolgozok az egyik kollegam azt mondta, a legjobb dolog a Ladaban az ara volt. Vettek egyet olcson, hajtottak mint a szamarat, mikor megallt, kidobtak es vettek egy ujat.

Dennis01 2010.12.05. 22:17:05

@brokesz: Latom, valamiert igen boki a csorodet a Lada. Ontsd ki a szivedet, mi bant? :D

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.12.05. 22:22:55

@Dennis01: A svéd fiatalok is ezért vették anno, ezt regélik ottani öreg forrásaim :)

Említetted :) Én csípem a nyomórudat, valahogy olyan jó kis gépészeti matuzsálem, amit még ma sem szégyellnek használni, mert agyonverhetetlen és igénytelen megoldás.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.12.05. 22:25:25

@brokesz: Igenis, Broki elvtárs! Azon fáradozunk, hogy Önnek jobb legyen, építjük a szocializmust! Sztahanovista jelvénye van-e, elvtárs?

Dennis01 2010.12.05. 22:26:59

@KuKori: Az enyem gond nelkul elporog 5000-ig is, ha kell, persze nem kinozom az oreget ilyennel. A haverom, akinek hajdanan Cosworth altal felpiszkalt Minije volt, ora szerint gond nelkul kiporogte a 7500-at is ha kellett. Azert eleg furcsa elkepzelni a kis nyomorudakat 7000-es fordulatnal.. :D

vancello · http://vancello.hu 2010.12.05. 22:31:18

@Dennis01: Mi bántaná? Irigy a kis troll. :D

CsGergo 2010.12.05. 22:34:45

@brokesz: Ejnye brokesz!Hallod olyan kíváncsivá tettél milyen műszaki csodád lehet neked, hogy a Lada mint fostalicska számodra a szocializmus egy átka?Le merem fogadni te is egy Ladában fogantál,mint anno a fél ország!:D Én nem is idegesítem magam az ilyen embereken,annyian leszóltak már engem is, hogy Ladánk van!Értem én, csak lesz@rom!

Dennis01 2010.12.05. 22:37:43

Meg sose vezettem Zsigulit, de nagyon szeretnek egyet kiprobalni. Ha egyszer vegre eljutok egy Belsoseg-talalkozora huseges Minim nyergeben, remelem, valakivel aki ott lesz egy Zsigaval cserelhetek autot egy korre.. :D

Верховина 2010.12.05. 22:51:26

A családban egy darab Zsiga volt, nagyapám vette '81-ben. (érdekesség, hogy pont apám szülinapján jött meg, mindig ezzel jövök neki, hogy ha ő kapott autót születésnapjára, akkor én miért nem?:D) Pár évvel később sort előzött egy osztrák kolega mögött, aki valamiért fékezett egy nagyot, és papám, hogy elkerülje az ütközést, árokba vitte a gépet. Zsiga tk., de papám megúszta. Utána lett egy-két évig négyütemű Wartburgjuk (amit én is "vezettem" két éves koromban), aztán jött két 2T Trabant.
Anyai ágon Moskvics volt a családi gép, amit 1300-as Dacia váltott. Emlékszem, marhán tetszett a színe (narancssárgáspirosas), az előre nyíló motorháztető, és a hátul lévő, krómozott tankbetöltő.
De nekem ilyesmi nem jutott, én ahhoz pici vagyok. Apámék kétütemű Trabival kezdték, aztán majdnem lett egy Samaránk, de végül Swift lett belőle. Emlékszem, nagy szó volt nekünk az 5 ajtó, meg a sárvédőn lévő index.:D

Don Quixote de la Ferko 2010.12.05. 23:02:23

"Az első, egy ezerhármas, okkersárga, a rendszáma ZK-s volt. Hátul, a lámpa közepén hordta a prizmáját, és babás volt a lökhárítója."

Aha. Az egyhármasnak nem volt babája. A lökhárító élén futott egy gumicsík.
A kockalámpás verzióra már nem emlékszem, ha esetleg arra gondolt a koma, de az meg nem igazán lehetett ZK-s. Okkersárga meg pláne nem, a kockalada főleg valami vajszínű verzióban futott.

a márk 2010.12.05. 23:07:54

őt kérném! www.autowp.ru/pictures/torgmash_vaz/lada_kalina_tms_4wd_turbo/autowp.ru_torgmash_lada_kalina_tms_4wd_turbo_2.jpg
imádom gyerekként a $-ért vett 07esel Krétáig mentünk és vissza egy 150-nél elszenvedett defekten kívűl semmi gond. nekem 3 éve van sajátom ebből 2 éve áll, de nem adom fel készülget...

Hurri Kán 2010.12.05. 23:11:46

@KuKori:
Szerintem az élet maga egy brokesz neki, csak a rosszabbik végén...
Nomen est omen :)

Hurri Kán 2010.12.05. 23:14:07

@Dennis01:
Sürgősen pótold eme hiányosságot! ;)

Én Ladán (na jó, Samarán) tanultam vezetni, de még jogsi nélkül ugyan, apám néha beültetett a 2107-esbe gyakorlatozni.

Nem véletlen mondják egyébként, hogy aki Ladán tanult vezetni az utána bármilyen kocsit elvezet.

Ecotrans 2010.12.05. 23:29:20

Én is ladán tanultam vezetni, a jogsi megszerzése után meg vettem magamnak egy ezerötöst.
Nála jobban csak a daciamat rühelltem.
Nem lehet mindenkinek pozitív benyomása a gépről.

Myta · http://www.stylebyme.blog.hu 2010.12.05. 23:40:10

Ez egy kegyetlen jó összeállítás!
Gratulálok :)

Krisi 2010.12.05. 23:40:34

kb 5 éves koromig volt piros kereklámpás Zsigulink, sajnos nem sok emlékem fűződik hozzá, egyedül annyi, hogy tankolások után órákig tömény ÁFOR szag volt, meg hogy esőben alulról beázott és tele volt emiatt pokrócokkal az alja. aztán apám kapott céges autót (Audi 80-ast) és eladtuk 15 000 Forintért. ZG-**** volt a rendszáma, ennyire emlékszek összesen.

majd ha eccer lesz elég felesleges pénzem akkor biztos veszek egyet, már csak a műszerfal miatt megéri azt a kb. százezer forintot, nomeg hogy hátul teker. friss jogsis koromban is ez volt az álmom, egyszer talán meg is valósul :)

Krisi 2010.12.05. 23:44:15

viszont hiányérzetem volt olvasás közben: Koncz kollegának semmi szekszuális élménye nem fűződik ehhez a típushoz?
:)

remek írás lett, kiváló vasárnapi gigaposzt, csak hogy a seggnyalás is meglegyen mára :)

TH 2010.12.05. 23:53:05

isteni poszt, de meddig fog tartani még a kommenteket is elolvasni? márpedig látom, hogy egy csomót érdemes lesz...:-)))

Rézmányi Balázs · http://totalcar.hu/ 2010.12.06. 00:08:29

@brokesz: Nagyon szépen kérlek ne rontsd el mások örömét!

Közbiztonság Szilárd? 2010.12.06. 00:27:15

Hehehe, jót röhögtem ezen a fennséges "szakíró" megnevezésen.

Gondolom, egyik sem tanult autós (vagy bármilyen gépész) szakmát, az írói színvonalról meg a Total Caron ne beszéljünk, írni ugyanis egyik sem tud (a magától nagyon elszállt Winklert is beleértve).
Se helyesírás, se stílus, szóval csupa író...

Muhaha. Szakíró! Muhaha!

brokesz 2010.12.06. 00:31:13

@Rézmányi Balázs: Oké, bocsánat mindenkitől, akit megbántottam. Teljesen jogos kérés, hiszen bármilyen szar korszak is volt, a múlton nem lehet változtatni, ebben nőttünk fel, erről vannak jobb-rosszabb emlékeink, amit az idő sok esetben megszépít, és örömmel gondolunk vissza rájuk.

Még egyszer bocs.

Dennis01 2010.12.06. 01:08:22

@gyvy: Megprobalom, de itt Angliaban ritka madar egy 1200-es vagy egy 1500-os, de meg egy kocka Lada is.. Amugy a kocka Lada annyira nem fog meg, az 1200-es, 1500-os annal inkabb. Szeretem a kromlokosoket, a mubor uleseket... :D

sosemkopel 2010.12.06. 01:33:59

Na, ez jó kis poszt.
Fura, hogy ezentúl Loganokat gyártanak Lada néven…
Családi Ladánk nekünk még most is van, egy piros, 1994-es 2107-es, katalizátoros szörnyeteg, 1600-as motorral és 5 sebességes váltóval szerelve.
Ez már a vég, a régebbiek mind-mind jobbak voltak, bár egyik se volt felszereltségében ennyire spéci.
Családunk az automobilizmust még a 60-as években kezdte, egy akkor pár éves Opel Olympia Rekord gépezettel. Én jelenleg ezt a hagyományt folytatom, miszerint első saját járművem egy Opel; mondjuk annyit változtak az idők, hogy én nem pár évesen vehettem meg, hanem kifejezetten öregen... :-D (Kadett, 1987-ből), mindegy, ez mellékszál.
Szóval, mikor a Rekord már nem annyira bírta (egyébként Németország fizetett a Hitler miatt károsult, később üldözött német származásúaknak valami jóvátételt, nagyszüleim ebből vették), mert már nagyon megvénült, hiába volt a kovácsmester által csinált új küszöb, satöbbi, akkor, kb. valamikor 1977-78 körül eladtuk, és lett egy kereklámpás valódi Zsiguli feliratos (akkor láttam először cirill betűket életemben) azt hiszem, 1200-as fehér kombink. Én így ebben voltam kisgyerek. Arra emlékszem, hogy igen gyakran távfuvar céljaira vetették be, mert a nagyszüleim tyúktojás bizniszben működtek, és megérte Békés megyéből Nyíregyháza környékére szállítani a tojást. Emiatt volt mindig egy kis kellemes nedvestojáskarton-buké benne. Tétova emlékeim közt rémlik, hogy egy nagyobb utat tettünk vele anyuval és apuval Romániában, és egy nagyobb fékezéskor jól a fejemre esett az a klasszikus, összehajtható kempingasztal, és én sírtam egy kicsit.
Valamikor akkortájt vezették be a kötelező biztonsági övhasználatot az első üléseken, és rémlik, hogy apukám szerelte be eme életmentő eszközöket a járgányba, miközben én is ott sertepertéltem körülötte. Ha valaki tudja ennek a pontos dátumát, segítsetek beazonosítani, pontosan mikor lehetett ez.
A következő kocsink is Lada volt, 1981-82 körül egy igazi szép korallpiros duplalámpás 2103-as ezerötszázas, emlékszem rá, hogy mennyivel jobban nézett ki a műszerfala a fehér kombi ódivatúbb hőmérő dizájnos mutatójánál. Ezzel is mentünk mindenfele, és ez is nagyszüleimé volt. Ők elmentek vele Romániába, Bulgáriába, többször Németországba is, mert a dédnagymamám ott lakott. Ezt a pirosat már vezettem kicsit én is kint a szántóföldön, bár a jogsitól még igen messze voltam. Egyszer nagyanyám nem adott elsőbbséget valami Zilnek, és megtörte a bal elejét, ettől eltekintve nem volt igazán baja sohasem, és nem is nagyon rohadt szét alattunk. Azt hiszem, ez volt a legmasszívabb Ladánk.
Az utána következő egy drapp konsumexes 2107-es volt 1987-ből, amire a dédi fizetett be a nagyapámnak, és úgy emlékszem, valami 8 ezer márka volt az ára. Azt hiszem, talán 180 ezer Ft lett volna, de márkáért persze nem kellett évekig várni rá. Elmentünk érte a csepeli Merkur telepre, én is ott voltam apukámmal és nagyanyámmal, de ott a vadi új kocsik nagy része eleve nagy rozsdás lyukakkal érkezett, így nem hoztunk el egyet sem (amúgy is valami randa világos zöld és galambszürke színekben pompáztak az elhozhatók emlékeim szerint), csak majd pár hónap múlva, Debrecenből hozták el, ha jól emlékszem.
Mivel a piros ikerlámpás még megvolt, ezt vagy másfél évig nem is használtuk, be volt tárolva egy baráti család pajtájába. A pirosat több autópiacon is árultuk, míg megvette egy békéscsabai autószerelő. Gyanítom, hogy jól tudta, ezzel nem fog szívni, mert utána jó sokáig használta még.
A drapp parasztmerci már nem volt annyira jó minőségű, mint a piros, de nem ment rosszul. Nagyon modernnek hatott a bazinagy szögletes műszerfala, meg a kagylóülések, meg fényszórómosó, mifene, viszont a modern ülések miatt lényegesen kisebb hely volt hátul, mint a piros 2103-ban. Ezt már aktívan vezettem, amikor lett jogsim 1991-ben. Németországba vitt vele az egyetlen olyan utunk, amikor a szüleimmel és két testvéremmel mindannyian elmentünk "nyaralni", egyébként egy rokon esküvőjére, még nyolcadikos koromban. Több német utat is lenyomtunk vele, mindig jól ment, de látszott az autópályán, hogy a legkisebb nyugati kocsik is simán előznek minket. Borzalmas volt megrakottan 60-nal tépni felfele a Wiener Waldon át. Alapvető hibája volt egyébként az ilyen utakon, hogy tartósan nagy sebességnél előbb-utóbb tuti defektet kapott a kerék, a belsőgumi kidörzsölődésétől.
A drappot talán 2000 körül adtuk el, egy cimbinek, akinek a családja aztán szégyen-nem szégyen, becserélte valami hitelre vett Skodába, elvileg roncsként... Aztán pár hónappal később öcsém találkozott vele, épen és egészben, tehát még eladták valakinek.
A mostani piros 2107-ünk egy legújabbkori, 1994-es kocka-Lada, már katalizátoros, öt sebességes, és 1600 köbcentis (ennek mi a száma vajon, 2107-2?), elöl-hátul automata biztonsági övekkel, ami aztán abszolut vagány... azért vettük, mert a drapp után nagyanyám kötötte az ebet a karóhoz, hogy neki igenis autóformájú autó kell. Használtan valami rém sok pénzért, talán 650 ezerért vette meg. Mivel van a családban számos modernebb autó, végül leginkább arra használta az édesapám, hogy a szántóföldekre kimenjen vele. Elég jól átmegy bármin, és ott ugye nem hátrány a lassúsága. Általában jellemző rá, hogy gyenge a minősége, így a vezetőülés olyan lágy anyagból volt, hogy többször eltört már, és menet közben hátraborult, ami nem tette túl biztonságossá. Vettem bele szegény papámnak (isten nyugtassa) egy pár bontott, iszonyat kényelmes Ford ülést, azóta olyan kényelmes epedás, mint egy hintó.
Apu halála óta a tesómé a gépezet, és még most is gazdasági járműnek használjuk. A fékjei mindig is erősen jobbra húztak, az ajtajait nem lehet kulturáltan becsukni, csak durván, és a műszerfal is olyan fos szétrepedt romhalmaz, hogy a kesztyűtartó minden döccenőn kinyílik. Viszont a motorja kiváló, bár fogalmam sincs, mennyit kajál. Egyszer azt is kibírta, hogy elpattant a vízpumpa tengelye, és apu jött vele hazafele két kilométert víz nélkül. Új pumpa beszerelés után minden rendben volt. Gyakorlatilag nem nagyon akar elromlani, ez az igazság…
Nemrég javították a Kadettomat, és pár hétig ezzel jártam, kérdezte is mindenki, hogy miért járok ILYEN Ladával. Hát, mondtam nekik, azért, mert ez egy JÓ kocsi! :-))

poa ogapo 2010.12.06. 03:49:37

Először rendőrautóban ültem Ladában. Jobb hátul és hátra voltam bilincselve, ami nagyon de nagyon kényelmetlen volt, az út olyan 10 perc volt (gimnázium 4 osztály szalagavató bál, vidék).
Még egyszer egyetemistaként ültem ilyen kocsiba (Budapest), de kényelmesen előre bilincselve itt viszont megkülönböztető jelzéssel mentem, de itt is csak jobb hátul ülhettem. Az előre bilincselés oka a vérző orrom volt, melyről úgy emlékszem azt nyilatkoztam, hogy előállításom előtt elesés következtében sérült meg.

Büntetlen előéletű vagyok, soha nem ítélt el bűncselekményért bíróság és soha nem emeltek ellenem vádat!

Nem szeretem a zsiguli, lada autókat, mivel testméretemhez képest bilincselt kézzel nagyon kényelmetlen jobb hátra beszállni.

tiramiska 2010.12.06. 06:18:50

Dakar Niva?
video.google.com/videoplay?docid=7081545354094013802#

Egyébként Franciaországban a mai napig nem idegen látvány a Niva. Jó és olcsó terepjáró.....

Csikós Zsolt 2010.12.06. 07:36:16

@Közbiztonság Szilárd?:

Fennséges - fenséges.
Total Car - Totalcar.

Öt és fél sorban két hiba. Nem rossz, ez már elég a ketteshez.

Csikós Zsolt 2010.12.06. 07:39:30

@hirtelendi:

Nem volt Fiat-motor a Zsigulié. Egy Fiat-terepjáró motor hasonlított a Zsiguli-motorra, de az sem volt az. Orosz megrendelésre készült, oroszoknak, egy meglevő motor alapján, megrendelésre, a Fiatnál. Fiatba sosem építették, a hengerfejet a nulladik perctől az oroszok készítették.

Gomulka Béla 2010.12.06. 08:24:15

@Csikós Zsolt: Most akkor autós szakíró, vagy nyelvtantanár? Nemcsak ontelt, szereptévesztett is! Ilyet!

jozsika31 2010.12.06. 08:34:03

@Csikós Zsolt: Ott a piros pont!!!!

"Fiatba sosem építették"

A szkeptikusok remélem a Csikós úrnak már elhiszik!!!!

Gomulka Béla 2010.12.06. 08:46:40

@Dennis01: Voltak is Lada-viccek. Hogy hívják a Ladát tolótetovel? Konténerkukának. Hogyan duplázod meg az értékét? Megtankolod. Mire való a kombi Ladán a hátsó-ablak-futoszál? Hogy meleg legyen a kezed, amikor tolod.

Csikós úr, az vajon igaz, hogy a 'Zsiguli' szóval nem is az volt az igazi baj, hogy nehéz volt kiejteni, hanem az, hogy hasonlóan hangzott, mint a dzsigoló? (Ami, ugye, az eredeti gigolo, azt lelenti: hímringyó.)

127_sud 2010.12.06. 09:03:33

@Csikós Zsolt: Tényleg nem volt soha Fiat-ban ez a motor. Egy régi olasz újságban még volt egy cikk róla, és a leírtak alapján Lampredi tervezte a motort de csak részben. Pontosabban segített a tervezésben. Majd megkeresem azt a régi újságomat.

Hurri Kán 2010.12.06. 09:08:06

@Dennis01:
Az a műbőr az valami rettenet volt. Emlékszem nyáron mindig kimustrált frottír-törülközőt terítettünk az ülésre mert kb. 30 másodperc alatt lehetett az ülésbe izzadni és hozzáragadni! :D

Az is igaz, hogy az elefántfül (ami a kockákban már nem volt) egész jól szellőztette klíma nélkül is az utasteret, csak ha ment előtted egy Ifa/ Kamaz stb. annak a szagát meg a füstjét is bevezette az utastérbe...

@Krisi: Ezt kizártnak tartom hogy ne lenne :DD

@Csikós Zsolt: :DDD

Nancsi 2010.12.06. 09:27:19

79-ben vették a szüleim az első ladát, 1200-es, fehér PK-80-59. Az egy igazán jó autó volt. Persze pár hónap után lett 20 forintosnyi rozsdafoltja hátul a LADA felirat sarkánál, de hibátlanul tette a dolgát. 11 éves korában csomó karosszéria elemet kellett rajta cserélni (és ekkor lett meggypiros, amit nagyon szerettem, mert ugye nem gyári szín, messziről meg lehetett ismerni). Ezen tanultam vezetni, kb 12 éves voltam amikor már leért a lábam a pedálokig, és ki is láttam a műszerfal mögül, onnan kezdve ha földútra értünk akkor apám jobb1, én meg bal1:-)
18 évesen adtuk el, 270ezer km volt benne. Apám sofőr volt, és mikor a céges autója elromlott általában a ladát vitte dolgozni. A 270ezer km-et a motorja megbontás nélkül teljesítette. Persze már gyenge volt, de ment mint az óra - legfeljebb kicsit "késett".
Utána vettek még 2 ladát a szüleim használtan (5-10 év közöttieket, első 1500-ös kocka, második 1300-as kocka), de azok egyik se voltak ennyire jók. A 2.ban most volt motorcsere annyiból mint amennyiért az enyémben a vezérlést nem cserélik ki (60eFt). Ráadásul valami vaddisznó motor került bele, mert 50-et nem tudom vele tartani 4-ben, picit megremeg a lábam és rögtön ugrik 70-re. De ettől még szar, lóg mindene. Ami félelmetes hogy lada, lada és lada között akkora különbség van, mintha 3 tök különböző típus lenne. Szerintem ezért is vegyesek itt az élmények, mert már új korukban sem voltak ugyanolyanok, és ahogy az idő telt ez a minőségbeli differencia szakadékká nőtt a egyes példányok között.

Nancsi 2010.12.06. 09:33:28

És aki szerinte szar autó volt, az azért gondolkozzon el azon, hogy mi volt a célja: elhitetni az emberekkel, hogy a cucilizmus nem úgy szar ahogy van. Mert pl itt is lehet az egyszerű munkásnak "menő" autója. És ezt a két feladatot kb 20 éven keresztül teljesítette. Olcsó is volt, jó is volt - persze a jó fogalmát akkoriban korlátozta az, amit láttunk. De a pár nyugati autót kivéve - amit ugye kapni nem lehetett, csak nyugati rokon/pártfunkció alapján - talán a legjobbnak, legmenőbbnek számított. Így a sokmilliós munkásosztály elhihette azt, hogy révbe ért ha ladát vett, mert ettől jobb autója már csak a párttitkárnak, meg a disszidensek rokonainak van.

Edigej 2010.12.06. 09:33:33

Nálunk a család Skodás volt, 100S, 105S, 120L, Favorit, minden volt a família valamelyik ágának. Így gyerekkoromból nincs Ladás sztori, annál inkább egyetemista koromból!

20 éves koromban három haverral kéthetes élménytúrára mentünk Ukrajnába, amihez természetesen Lada kellett így hát vettünk egy 83-mas gyártmányú égszínkék ezerkettes csodát 45 ezer forintért. További 35 volt kipofozni úgy, hogy kibírja a kb 5 ezer kilómétert. A keresztségben a Tatjána nevet kapta.
Felejthetetlen pillanatokat éltünk át vele, hiszen kb 2 hétig Tatjána nemcsak a kocsi volt, hanem kvázi lakás is.
90-nél többet nemigen tudtunk kihozni belőle (ezért ki is röhögtük az ukrán rendőrt, amikor megmutatta a trafipaxon hogy 120-szal mentünk), és általában véve nem volt olyan alkatrész az autón ami ne romlott volna el legalább egyszer. A biztonsági övre és az ajtózárra már nem is érdemes szót vesztegetni. Az is megszokottnak mondható, hogy a motorháztetőt félúttól egy gumipókkal rögzítettük, vagy hogy a hátsó helyzetjelzők és a hengerek közül egy soha nem működött. Ugyanígy tudtuk előre, hogy kb. 1:1 arányban fogyasztja a kocsi az olajat és a benzint, vagy hogy háromszor kellett gyertyát cserélni benne az út alatt. Az viszon mát minket is meglepett, mikor a Krím félsziget közepén kitört a bal első kerék, vagy mikor (akkor még) nulla orosztudással kipufogótömítést kellett vásárolni az autóhoz. Szerencsére sosem volt olyan alkalom, hogy ne termett volna ott 2 percen belül egy segítőkész önjelölt Lada-szerelő.
És azért legyünk őszinték: hazahozott minket a hölgy, bármilyen rozoga is volt. Legendás pillanatok a Kijevben araszolgatás nyitott motorházzal, vagy a galíciai szántóföldön való megfordulás mikor a jellegzetes Lada-visítás a környék összes falvának minden lakóját felverte, vagy éppen a Királyhágó megmászása (egy ember a kocsiban, hárman gyalog, nehogy lefulladjunk).

Az út végére sikerült megérteni a magyar Lada-klub jelmondatát ("állandósult értékek egy változó világban") :)

Ratnet 2010.12.06. 10:35:20

@Csikós Zsolt: Zsolti! Ott,'hirtelendi' kommentjében a műszeregység vízhőfokmérőjéről esik szó, nem a motorról. Azt szerintem ő nem írta sehol, hogy Fiat-ban volt az a bizonyos blokk, csupán a teljesen olasz tervezést bizonygatta, amiben én mondjuk kételkedem.

zsotyek 2010.12.06. 10:39:04

Üdv mindenkinek. Nem tudom figyeltétek e a másik képsorozatot? 1970? Na és a zsiguli már akkor fehér irányjelzőburával készült?
Milyen érdekes csak jó 25-30 évvel később vezették be a nyugati autógyárak.

b.f. 2010.12.06. 10:42:02

Nekünk is volt Ladánk még gyerekkoromban. Egy piros 2105. Kicsit hangos volt, és mindig volt ilyen-olyan apró baja, de mindig mindenhova elvitt bennünket megállás nélkül a célállomásig.

Ja, és jó olvasni, hogy ennyi totalcaros szerzőnek vannak kötődései Zala megyéhez :)

Winkler Robinak meg az üzenem, hogy nincs egyedül a Lada hátsó ülésén keletkező hányingerrel. A húgom is állandóan kitette a taccsot, ha hátul ül. A Daciában viszont soha.

Ratnet 2010.12.06. 10:42:52

@jozsika31: Te kivel vitatkozol? Írta valaki, hogy Fiatban volt a Lada motor?

Eeeez kééész:-))))

Ratnet 2010.12.06. 10:50:15

@b.f.: "Ja, és jó olvasni, hogy ennyi totalcaros szerzőnek vannak kötődései Zala megyéhez :)"

No igen, de a Ladákhoz viszont senkinek sincs valós kötődése a TC-nél. Ezt viszont nem igazán jó olvasni.:-)

hirtelendi 2010.12.06. 11:03:42

@zsotyek: Nem annyira, akkoriban az autók többsége fehér irányjelző búrával készült, és csak a 70-es években lett Európa szerte elfogadott szabvány a sárga búra. Pl. a Zsiguli elődje a Fiat 124 is fehér búrával készült gyárilag. Az első pár évben a Zsigulikban az irányjelző búrában még duplaszálas ajzat volt, benne a helyzetjelzővel. Egy idő után a Merkúrnál már cserélték a búrákat sárgára, és a helyzetjelző izzóját egyszerűen csak belógatták a lámpába, 74-ben változtatott a gyár is, és 76-ban az új KRESZ hatálybalépésével minden korábbi fehér búrát Magyarországon is sárgára kellett cserélni.

b.f. 2010.12.06. 11:07:13

@Ratnet: Azért közvetve vagy közvetlenül mindenkinek van köze hozzá. Akinek nincs, annak pedig javaslom, hogy életében legalább egyszer mindenképpen próbálja ki a Ladát, felejthetetlen élmény.
A mai puhán kezelhető autókhoz képest sportautós élményt nyújt. Na nem a gyorsasága, hanem az, ahogy váltani és kormányozni kell benne :)

tibsi 2010.12.06. 11:30:26

A faternak volt két 1500-öse, az első (sötétbarna) 1 hónaposan oldalra dőlt egy csúszós úton, a második (pezsgősárga) viszont sokáig szolgált nálunk. Én rajta tanultam vezetni kb. 22 éve. Emlékszem, egy kis pedálnyomásra már ugrott is, tehát volt benne kraft. A mostani 75 LE-s Opelem gyorsulása nudli hozzá képest, igaz, a fogyasztása sem 10-15 liter, hanem csak 5.
Aztán volt kocka 1300-as (csendesebb volt a vezérműszíj miatt), majd egy 2109-es Samara, aminek annyira "csendes" volt a motorja, hogy hazafelé sokáig 3-asban nyomtam neki a 80-at...

Julianus 2010.12.06. 11:52:26

@Csikós Zsolt:
Kedves Zsolt, kicsi gyerekként volt szerencsém évekig egy (nem ám lengyel, hanem igazi olasz, kockalámpás) 125-ös Fiatban utazni. Szüleim nyerték OTP nyeremény-betétkönyv sorsoláson (mik voltak!?). Elképesztően jó autónak számított akkor - 1972-ben, pláne Magyarországon.
De ez most csak mellékszál, a lényeg, hogy egyszer lezúgtunk a bolgár tengerpartra egy Zsigulis ismerőssel (IM-es rendszám, tehát valami első szériás lehetett. A Fiatot rendszeresen meghajtotta az apám 160-nal, de ott a Zsiguli is simán bírta ezt a tempót. Én csak néztem, hogy jön utánunk. Az akkori falusi legenda szerint azért, mert az még Fiat motor volt, de most kiderült, hogy csak egy jól összerakott orosz??

Ratnet 2010.12.06. 12:19:19

@Julianus: A Fiat motor csak városi legenda. Több dolog is szerepet játszhat viszont a dologban. Egyrészt azt hiszem más volt egy picit a hengerfej (vagy a furat/löket?) a régi 2101-ben (Zsiguli 1200) mint az újabb 2101-3-ban (Lada 1200s), másrészt az ős-ezerkettes teljesen mechanikus karburátorral és nagyobb fúvókákkal dolgozott, az elosztón pedig nem volt vákuumos előgyújtás-szabályzás. Kicsit a difi is más volt, de ez itt nem lényeges. Saját tapasztalatom (és másoké is) az, hogy a régi, első ezerkecsók sokkal jobban mentek, mint az újabbak.

Julianus 2010.12.06. 12:27:14

@Ratnet: Kösz a választ! Közben további emlékek is előbukkantak ugyanabból az időszakból - volt egy másik 1200-es, valami vállalati autó, amivel apám kipróbálta mennyit bír. Saját szememmel láttam (persze első ülésen ültem és nem voltam bekötve...), hogy kiment a mutató a műszerből, ami ugye 160-ig volt skálázva. Jó kis gépek voltak azok. Persze a 125-ös Fiat azért még jobb volt:-)

hirtelendi 2010.12.06. 12:34:19

@Ratnet: A furat/löket méret nem változott, de úgy hogy közben a hengerfej és a blokk is változott. A hengerfej változott 1977 végén (az 1300-asét kapta meg), és 78 végén hozzácsapták a vákuumos karbit is minden modellnél, nem csak a 2101-nél. De ez nem magyarázat a korai Zsigák jobb minőségére, szerintem sokkal inkább az olasz felügyelet a magyarázat a gyártásban, ami 73-tól kezdett fellazulni.

ladarevolution · http://www.ladarevolution.atw.hu 2010.12.06. 12:42:59

@Ratnet: "első ezerkecsók sokkal jobban mentek" Ez a módosított fúvókázás és a már említett hengerfejcsere miatti megváltozó kompresszió viszonynak tudható be legnagyobb mértékben.

Ratnet 2010.12.06. 12:48:14

@hirtelendi: Nem minőségről beszéltünk, hanem, hogy miért ment jobban az első szériás 1200-es. Fentebb leírtam, hogy miért. Minőségbeli látványos különbség inkább a kereklámpás és a kockalámpás típusok közt figyelhető meg. Illetve a még-szovjet vs. már-orosz gyártások közt.

Nekem többek közt volt régi 2101-esem is és volt több, (ill. most is van) 1200s-em. Ég és föld. Ha átpakolod a karbit és az elosztót egyikről a másikra, sok meglepetés érhet.:-)
Egyébként a '73-as Zsigulim 'akasztotta' az óráját ('92-'93 körül főleg azzal jártam Balcsira a jó kis 'kockás' M7-esen). Belső sávban 160-al repesztettünk. Az nagyon-nagyon csalós km. órát feltételezve is 140-150-es tempó. Ez nem legenda, hisz akinek volt ilyen autója, az alátámasztja. Vagy minden Zsigás hazudik.:-)

Balachyvp 2010.12.06. 12:48:41

Kicsit az is javított rajt hogy kezdetben 8.8:1-es sűrítési aránnyal lett készítve a motor és valóban elhagyták a 2101es típusjelű hengerfejet és utána az összes lada motorra a 21011es hengerfejet szerelték és így már csak 8.5:1 lett a kompresszióviszony. A két típus között csak annyi volt a különbség hogy a 2101esnek minimálisan kisebb volt az égéstere.A mechanikus szekunder torkos karburátorok is jobban teljesítményre valóak mint a vákumosak.A motorblokk annyiba változott hogy a motorszám kikerült oldalra és vékonyabb lett a hengerfala. Az ős 2101es motorok fúrhatók akár +5-6 mm el is így akár csinálhatunk belőle közel 1.4est is, "zsugormotorban" akár 1700 cm3 is kijön.A Difi meg a folyamatosan 10/43as 4.3:1 áttételű volt 2101/21011/21013asokban. A kombi kereklámpásnak (2102) van rövidebb 4.44:1 áttétele.

ladarevolution · http://www.ladarevolution.atw.hu 2010.12.06. 12:49:41

@tibsi: "fogyasztása sem 10-15 liter" ezeken a butaságokon szoktam jókat röhögni. Egy áltlagos viszonylag normálisan karbantartott Lada sosem evett ennyit.
Ilyen még a:
- télen nem lehet vele közlekedni... (normális téligumival lehet)
- nehéz kormány, érdekes én 195-ös gumival sem szakadok meg pedig nem vagyok egy izompacsirta
-stb...
Ezek a tévhitek általában a hozzá nemértő szerelők miatt, illetve az elhanyagolt karbantartás miatti elhasználódás okán alakultak ki az emberek fejében.

Ratnet 2010.12.06. 12:49:50

@ladarevolution: Ja, én is ezt írtam. Nem?

Ratnet 2010.12.06. 12:52:31

@Balachyvp: És gyanús, hogy a két széria közti 'fejlesztést' a fogyasztás csökkentése miatt csinálták.

Ratnet 2010.12.06. 12:54:57

@ladarevolution: Igen. És ezek mellé újabban már azt is hallani: "Nincs benne légzsák.":-)

Balachyvp 2010.12.06. 13:17:18

Pontosan, akkor is voltak nagyon sok "hozzáértő" emberek akik szemre állítottak megszakítóhézagot meg szelephézagot, az előgyújtást is csak úgy ész nélkül állítgatták aztán a szerencsétlen hozzánemértő felhasználó meg csodálkozva nézte hogy milyen professzor is javítja az autóját és hát gondolta magában ezt a tudást meg kell ám fizetni. Utána meg azt tapasztalta hogy szerencsétlen zsiguli rosszabbul megy mint előtte és 3 szor annyit eszik. A megnyúlt nem utánahúzott vezérműlánc is csak elviszi a helyéről a vezérlést, meg a sokak által hitt fogyasztáscsökkentések: "minnél kissebb fúvókák a karburátorba" aminek semmi értelme mert az ideális benzin-levegő keverékképzést csak felborítják ezzel és a hú de kicsi fúvókákkal is tud nagyon durván zabálni meg aztán menni meg egyáltalán nem akar. Tehát innen jött ez a sokak által tapasztalt dolog hogy alig megy 100 km/h-nál többet de eszik 15 litert.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.12.06. 13:39:03

Nekünk volt több Zsigánk is amúgy, 1200-es, 1300-as, 1500-ös (ezt imádtam a legjobban), meg kocka 1300-as.

Valahogy megvan a hangulata az egész Zsigulátorozásnak. Az 1500-ösnek iszonyat menő volt a műszerfala (fehér órák, hoppá!) azt hiszem ez export verzió volt, aztán a jellegzetes Zsigulátor illat, a diffi hangja - amin olyan jókat tudtam aludni, a láncos motor jellegzetes zümmögése. Szóval egy igazi mechanikai zajszimfónia :)

És a fűtés, baszki. Télen pólóban kellett ülni benne, elképesztő volt a fűtőteljesítmény.

Polly-pudli-pötty 2010.12.06. 13:44:18

86-ban születtem,90-ig volt zsigulink,piros ezerkettes.Utolsó emlékem róla,hogy 89-90táján fater öléből vezethettem a főnöke 190-es 2.0E mergáját.
Annyi maradt meg,hogy a merci egy másik dimenzió volt,semmi rezonancia,modern beltér,olyan biztos útfekvés,hogy ilyet elképzelni sem tudtam,jó illatok.Később egy 85körüli Fiat UNO-ban is utaztam és az mérfödekkel jobb autó volt.Erre emlékszem,meg kezdő kispályás nepper nagybátyám 72-es szétfingott Audi 80-asaira,sárga millió km-es w123-as taxijaira.Mind sokkal jobb volt. :D

Utána csak egyfolytában fater fülét rágtam,hogy vegyen valami normális autót. :D
93-ban vett egy e23-as 728i-t,nekem az az autó volt a boldog gyermekkor. :D
Szoci autók között viszont a Zsiguli volt a legjobb,vagy nem mert inkább a Nagypolák. :D :D

karlmann 2010.12.06. 13:51:19

Nem olvastam el az összes hozzászólást, de van valami, ami mellett nem mehetek el szó nélkül. Ez a Lada kontra 125P. Az emberek jórészt a nosztalgia okán szerintem erősen túlértékelik a Ladát. Nem akarom azt mondani, hogy a Lada sz..r volt, de aki vezetett már mind a kettőből jó műszaki állapotú példányt, annak nyilvánvaló, hogy a Lada jóval gyengébb a lengyel Fiat tesótól.

A külsőt hagyjuk, mert az szubjektív lehet, de belbecs mérhető is. Ott kezdjük, hogy a 125-ös ülése legalább olyan kényelmes, mint a Volgáé, csak kicsit keskenyebb, tudom mert nekünk volt az is. A Lada ülése sokkal fapadosabb, főleg hátul. A 125-ös futóműve egyrészt sokkal kényelmesebb, másrészt meglepő módon sokkal stabilabb is mint a Ladáé. Kanyarokban egyáltalán nem túlkormányzott, mint egy Lada, sőt inkább alul kormányozottság jellemzi. A Ladán hátul csak dobfékek vannak és a fékhatás is gyengébb, mint a 125-nél ahol egyrészt négy tárcsa van, másrészt a fék igen jól adagolható és nagyon finoman működik.

A 125-ös kormánya is jobb, pontosabb precízebb, bár tény, hogy a fordulóköre akkora, mint a Titanicnak. A menetteljesítmények gyakorlatilag azonosak, bár a 125-ről mindenki azt tartja, hogy benzinzabáló. Nos erről szerintem annyit, hogy a Lada sem az alacsony fogyasztásáról híres. Másrészt a 125-ös karburátora igen érzékeny gyakorlatilag mindenre. Viszont aki tud szerezni bármilyen más Fiat karbit, pl. az Argenta karbiját, azzal simán eljár 10L alatt még városban is.

A praktikusságban is jobb, a csomagtartóban be van süllyesztve a pótkerék, ráadásul a csomagtér ajtaját az utastérből is lehet nyitni. Ez nem azt jelenti, hogy oldja a zárat és nyisd ki magadnak, hanem egy egyszerű rugós mechanizmus fel is emeli a csomagtartó fedelét.

dekás dezső 2010.12.06. 13:55:22

öccsém, az utolsó kép az nagyon adja...
a zsiga meg rajság, dehát ezt régóta tudjuk.

hirtelendi 2010.12.06. 14:11:59

@Ratnet: Jó, én minőség alatt azt értettem, hogy jobban ment. Van három Zsigám nekem is. :)

tibsi 2010.12.06. 14:16:27

@ladarevolution, Balachyvp: Kispajtások, röhögjetek csak, attól még a tények azok tények maradnak. A mi példányunk 9-10 litert evett meg átlagban, pedig vigyáztunk rá rendesen, és semmit nem piszkáltunk. Ha meg nyomtad neki a gázpedált, akkor igenis zabálta a benzint.

hirtelendi 2010.12.06. 14:17:45

@Ratnet: Vazze biztonsági öv is alig és jelzésértékkel volt csak :)

Ratnet 2010.12.06. 14:17:57

@hirtelendi: Nekem most csak kettő van. Akkor jelenleg te vagy az élet császára.:-)

ladarevolution · http://www.ladarevolution.atw.hu 2010.12.06. 14:22:04

@tibsi: A tények azok tények. Akkor belenyúltál a tutiba. :D

hirtelendi 2010.12.06. 14:22:05

@Ratnet: Van több haverom, akiknek 5-6-7 db van :))

hirtelendi 2010.12.06. 14:24:46

@ladarevolution: Az 1500-söm eszik országúton 8-at, városban 10-et mechanikus karburátorral. De igaz ami igaz, ha kitolom a szemét akkor benyel 12-t vidáman.

Ratnet 2010.12.06. 14:27:55

@karlmann: A valóság azonban az, hogy a nagy Polski, bármilyen meggyőzően jól is nézett ki-, s ringatózott a felszínes felhasználók feneke alatt, minőségileg alulmúlta az átlagot, konstrukciója nem volt olyan kiforrott mint a Ladáé, gyenge minőségű, ráadásul vékony lemezekből szerelték össze (szerintem ez a forgalomból való szinte teljes eltűnésének egyik oka egyébként), fogyasztása valóban nagyon magas volt, és vezetési élménye elmaradt a Ladáétól.
Volt P125-öm, sőt anno vezettem sokat a kormányváltós, 'kétcsíklámpás', krómmaszkos, 1600-ost is. Ez utóbbi ment mint a barom, de ez volt minden amiben megfogott. A saját P125-ösöm pedig nem volt más mint a 'nagypolszkis előítéletek' forrásának egyik ékes bizonyítéka.:-) Akkor adtam el, amikor a csomagtérbe a korrózió folytán elkezdett bekandikálni a laprugóköteg (apropó: modern futómű, mi?) hátsó bekötési pontja.:-)

Ratnet 2010.12.06. 14:30:30

@hirtelendi: Aú. Az már beteges. De megértem!:-)

ladarevolution · http://www.ladarevolution.atw.hu 2010.12.06. 14:30:52

@hirtelendi: mechás karbi megdobja kicsit, de a 10-15liter az rengeteg. Mondhatni erős túlzás.
Második hozzászólásban már csak 9-10 átlag lett. Az már mindjárt máshogy hangzik. :)

07-es karbi rulez :) 7,5-es éves(!) átlag :)

Balachyvp 2010.12.06. 14:40:21

Egy "mai" átlagos hasonló teljesítményű benzines autóval is be lehet etetni 10-12 litert ha kap a pofájára. Talpalva egy 1000es swift is eszik ám 12l-t 100km-en.De átlagban egy zsiguli és mostani autó között rendeletésszerű használat mellett van kb 1-2l/100km különbség és mi az durván max. 700 Ft? Másrészt meg attól függ milyen Ladáról beszélgetünk, 1500as jó állapotú jól beállított motor 4.1:1 difi meg egy 5 sebességes váltóval lehet nagyon jól autózni gazdaságosan.

Ratnet 2010.12.06. 14:48:29

@Balachyvp: Ezerhármas 2104-esem, 4 sebességes váltóval, kb. 8 literből járja a vidéki távokat.

Balachyvp 2010.12.06. 14:58:36

én az 1.7es Havassy 296 os sportvezérműtengelyes motorral is eljárok 8-10 literrel és ha kell mellette van teljesítmény is.

Ratnet 2010.12.06. 15:04:07

@Balachyvp: Az fincsi.:-) Teljesítmény nekem a zsugor egypicimben van, de azzal nem járok utcán, és szerintem jóval 10 felett hamizik.:-)

mükkemakk 2010.12.06. 15:13:26

1980 az eddigi Trabi helyett téglavörös 1300-as érkezett a családba, famintás műszerfaldekor, fekete műszerfal, szóval zsír gép volt, sokáig szolgált aztán belépült egy házba (mármint az ára).

Szelepállítás, gumi ,gyertyacsere csodákat tett vele. Ha apám megint 32 éves lenne megint venne ladát a mostani civic helyett.

karlmann 2010.12.06. 15:59:23

@Ratnet:

Nem véletlenül írtam, hogy jó műszaki állapotú példányok esetében áll az, amit írtam. Mert a 125-nek szerintem egy baja volt. Nagyon nehéz volt hozzá alkatrészt kapni, még a fénykorában is, ezért a legtöbbet csak fércelték, soha nem javították ki rendesen.

a Ladához meg mindig volt minden dögivel. Amikor nekünk kellett valami a 125.höz, apám mindig előre telefonált.

hirtelendi 2010.12.06. 15:59:37

@Balachyvp: Igen, de a feleségem 260 LE-s turbóbenzinese is 12-13-at eszik ám. És nem 120-szal üvöltő motorral jársz vele, hanem valahol a legjobb Ladák végsebességénél és dorombol. Szóval van fejlődés a fogyasztásban, nem kell ezt tagadni, csak nem értem minek ezt az egészet a hobbihoz keverni. Ahogy Csík szokta írni, ez nem arról szól, hogy egy régi autó mennyire gazdaságos, vagy mennyire megéri.

hirtelendi 2010.12.06. 16:00:53

@Balachyvp: De azért, ha használod a telejsítményét, akkor nem 8-10-et eszik :)

Balachyvp 2010.12.06. 17:14:59

@hirtelendi: Persze az tény, csak hát az a különbség hogy ez a motor 3000 ford/p már kb.lead annyi teljesítményt mint egy széria 1500-ös lada 5600-nál.

Csari 2010.12.06. 19:50:09

@prokee: Feltöltöttem a képet, amit mondtam. Tehát minden széria az autón, a gumi ekkor 185/70 r14 Eurotec Snowwolf volt.
Állítólag 7300 körül pörög a Lada 160nál.
Az óra amúgy pontos.
img375.imageshack.us/i/ladar.jpg/

Krisi 2010.12.06. 20:44:23

@gyvy: pénz még lenne valahogy, de hely az már nem. arra meg sajnálnám hoyg szétorhadjon a hóban. majd ha elérem azt a szintet hogy cégautóm lesz akkor jöhet egy VAZ hobbinak, de hobbinak meg ott van a motor, szóval kituggya, majd még eldől :)

Dennis01 2010.12.07. 01:06:10

Ez olyan rohejes, de a Ladak muszerfalan a vizhofok-mero alatti orosz iras (Boaa) mindig a hanyasra emlekeztet.. :D

gig-big 2010.12.07. 10:45:49

Ezerkecske: Muter a névnapjára kapott bele egy "motortesztert" a fatertól. 88-ban meglett nekik az ország egyik első szamarája, rám maradt a kecske. Jó volt benne kefélni.

gig-big 2010.12.07. 10:48:43

CSajokat - plüss abban nem volt semmi, csak poliuretán mázsaszám.

akos696 · www.focusauto.hu 2010.12.07. 11:09:36

Apámnak volt 80 körül egy sötétkék ezeröcsije, elektromos antennával. Ez állítólag akkora szám volt, hogy a munkahelyén mindenki erről beszélt. Én ebbe az autóba születtem bele gyakorlatilag. Aztán 84 környékén egy vajszínű ezeröcsije lett, ebben már készült rólam is volántekergetős kép. Ezután már többet nem volt saját Zsigánk. A fater egyszer 86 táján hazajött egy zöld 1200 kombival. Kellett is, mert leestem a lépcsőn és törött kézzel vittek be a kórházba. Az valami céges féle volt. A nagyapámnak volt egy okkersárgája, azt én is vezettem ölben ülve. Az 89-ben lett eladva, amikor a papa becserélte egy zsír új 4ütemű Wareszra, ami mai napig megvan, igencsak jó állapotban 75e km-rel. Bár a Zsigának jobban örülnék....

Szóval volt nálunk is bőven Zsigulis élmény a családban.

alvarez 2010.12.07. 16:35:42

1985-ben vette át apám fehér 1200s-t, Győrbe kellett érte utazni, a GE-70-88 volt a rendszáma, később BBX-594. nagyon szerettük, megjártuk vele Németországot, Csehszlovákiát..és gondos karbantartás mellett hibátlanul üzemelt.Később az unokatestvéremhez került Szegedre, aztán utána nem ismert hogy mi lett vele..Jó lenne egyszer újra látni..ha még létezik és egyben van persze :)

Beard 2010.12.07. 16:58:51

@Dennis01: Az a felirat a Voda - víz szó cirill betűs irással.

Beard 2010.12.07. 17:04:07

"1978-tól tehéntőgy helyett rendes, dobozos lett az ablakmosó-tartály"
Pesten művesének hívtuk. Milyen változatos ez a magyar nyelv!

-Dr. Úr, elmehetek? -Nem, elmebeteg! 2010.12.07. 18:08:12

hála a jóistennek, hogy elmúltak azok az idők, amikor a zsiguli jó autónak számított!!!!négy!!44!

80e km után kuka az egész, és addig is szar, és addig is zabál, és addig is ráz.

Hurri Kán 2010.12.07. 18:09:53

@-Dr. Úr, elmehetek? -Nem, elmebeteg!:
A szutyukinak nyilván a nyomába se érhet ezt be kell látni minden, legalább átlagos képességekkel rendelkező embernek.

Nyilván rengeteg Ladád volt azért tudod ennyire jól.

Balachyvp 2010.12.07. 19:17:40

Régi swift is tud durván tizenakárhány évesen sz@rrárohadni, nem kell bemutatni. Az tény hogy strapabiróbb a motorját nehezebb megölni, (bár volt erre is példa).De a suzukinak nem lesz sose akkora rajongótábora,élménye, emléke mint a ladának, nézzünk csak bele a rally világába kicsit. Mi 24 éven keresztül használtunk egy 21011es 1.3as kereklámpást és több mint 300 ezer km került bele,A motorja 200.000km-nél lett újragyűrűzve, utána még ment egy darabig majd hajtókarcsapágyas lett és kapott egy másik totál felújított motort és a maradék 11 évet azzal ment. Apám mivel autószerelő ő rendbetartotta mindig műszakira fel lett készítve és semmi baj nem volt vele 2évig, néha volt egy két elöregedő gumicső,megszakító meg olajcserék időbe de azon kívűl nem volt nyitogatva közbe a motorháztető. Meg lehetett állítani hosszútávon nyugiba azt is 8 literből és ha kellett lefektette a kis 1.3as a 160as órát. Ennyi a különbség az "autószerelő" és autószerelő között.300.000 km után se búgott a difije a váltója is ugyanolyan finoman kapcsolható volt mint újkorában és sose volt egyik se szétszedve. Egyetlen nagy betegsége volt hogy a karosszériája az átlagosnál rohadósabb volt sűrűn kellett lakatolni.

Dennis01 2010.12.07. 20:01:16

Gyonyoruek a cikkben talalhato Zsigulik, a gazdajaiknak maxi respect!
Erdekes, minden Zsiganak van hozzatartozo becezoneve az 1300-ason kivul. 1200-Ezerkecske; 1500-ezerocsi; 1600-ezerharcsa. Vagy csak en nem ismerem az 1300-as becezeset??

Bujtor filmekben milyeneket uldoztek ezekkel a kocsikkal, uristen!

MT21013 2010.12.07. 21:03:53

@-Dr. Úr, elmehetek? -Nem, elmebeteg!: a 80 ezer km-nél kuka az egész...ezen jót röhögtem, látszik nem volt Ladád. Használat fv-ében 100-130 ezer km környékén befigyelt a gyűrűzés, főtengelyszimering, esetleg vezérműtengely csere aztán ketyegett tovább. Mindezt szinte annyiból megcsinálták, amennyiért egy mai modern autót a márkaszervizben rádugnak a számítógépre, mert az 50 ezret futott excéges autónk vezérlése teljesen összeomlott...

Balachyvp 2010.12.07. 21:06:59

nekem "ezerheteském" van :D

Hurri Kán 2010.12.07. 21:07:38

@Balachyvp:
Úgy ki van már kopva :DD?

MT21013 2010.12.07. 21:19:00

@gyvy: "há" az akkor Niva lesz tesó!

Hurri Kán 2010.12.07. 21:20:00

@MT21013: Mondom én hogy megnőtt :))

Balachyvp 2010.12.07. 21:30:53

Nem, az enyém öszvér:D 2107 kasztni 2105szíjjas system a blokk és a löketXfurat 80x82.

Balachyvp 2010.12.07. 21:34:20

De ezen kivűl van a fent emlitett 21011es ami jobb sorsra vágyik, egy sárga 2103as, egy sárga 2105,egy 21013as amiből egy régi Gr A s versenyautó születik ha minden jól megy, és egy 21053 meg egy 1.6os Niva szüleimnek.

tojjadnekii 2010.12.07. 21:49:36

:-D
Nagyon tetszett a cikk!!
Végigmosolyogtam az egészet, márpedig azért, mert volt egy '85-ös kocka Ladám, vaj(vajhoz hasonló...német taxis szín...kb....)színű, amiben a tompított fény magasságát is lehetett állítani...bovdenesen! :-D Műbőr huzat, vékony kormány, azóta is emlegetett váltó, nyikkanó 3-as, motorcsere, gyűrűzés....töménytelen gömbfej és gen. szabályzó csere, leeső ablakok és HÁTSÓ KERÉK HAJTÁS VORONYEZS GUMIVAL!!!
IMÁDTAM!
Ha egyszer megadatik, akkor veszek egyet játszani és versenyezni!

-Dr. Úr, elmehetek? -Nem, elmebeteg! 2010.12.07. 22:37:26

Már a rendszerváltáskor is égő volt a zsiguli, nemhogy most :)
A másik kedvencem ebből a témakörből még: rali bazdmeg, ja, hetvennel be akarjuk tenni az árokba. Nézzetek meg egy durrogó-csattogó négykerekes turbós valamit. Az igen..
Veteránozni meg cigányladával, háát. Inkább a mercik.:)

Balachyvp 2010.12.07. 22:54:59

Igen az egyenesbe elnyomják, a kanyart meg nagypapás módon beszedik. Látom te sokat ültél versenyautóban, ajánlok egy kis téli csapatást a bakonyban gyere el azt mutasd meg hogy mit tudsz.

Hurri Kán 2010.12.07. 23:09:58

@MT21013: hát nem lett igazunk ;)

A Lada-teszt szenzációs volt!!!

nomadpek 2010.12.07. 23:33:08

Hihetetlen, hogy berögzült a köztudatba a Ladát gyártó város nevének olaszos írásmódja, amitől aztán helytelenül tudjuk a valódi nevét. A valódi neve Toljatti (aki már látta cirill betűkkel leírva, az tudja), amit az olasz Togliatti-nak ír. Na most ha tudod hogy a -gl- összetételben az olasz nem mondja ki a g-t, az l az utána álló i-vel meg j-t ad ki, már vissza is jutottál az eredeti orosz formához. De szerintem az olaszos forma már rajtaragadt mindörökre, mármint nálunk.

MT21013 2010.12.08. 07:57:46

@-Dr. Úr, elmehetek? -Nem, elmebeteg!: akkor ha neked már a rendszerváltáskor égő volt a Lada (és mindez nem szájkarate), akkor ajánlom örülj a szerencsédnek meg a sok pénzednek és vonulj vissza a megfelelő sznobok társaságába, bár ezzel a stílussal ők is ki fognak nézni. Látszik, hogy közöd nincs a veteránozás életérzéshez. Ott soha nem az számít, hogy menő volt vagy sem. Nézd meg Csikós Autobianchiját, vagy azokat akik Zaporozseceket és Trabikat támasztanak fel. Soha eszembe nem jutna senkit sem leszólni bármilyen típus megmentésén fáradozik is. Ez kérlek alapvető intelligencia kérdése...Szívem szerint beraknálak Balázs Öcsi mellé a 2107-esbe egy mecseki gyorsaságin, azt hiszem legörbülne a szád a végére...Csak úgy mellékesen jegyzem meg, hogy a 20 éves technikával sorra verte el az apuci pénzén pr-versenyző összkerekes-turbós autókat is, de hiába is magyarázom...

he3tvx 2010.12.08. 09:26:17

Hali!

A Fiat-nem Fiat motor kapcsán lenne még egy kérdésem. régi, IK rendszámos Zsigulinak Fiat volt a vezérműtengelyébe írva. Ez hasonló módon volt, mint a csavarok esetén?

Balachyvp 2010.12.08. 12:07:02

Szerintem te vagy az az ember aki életében nem fogott meg egy 13as villáskulcsot vagy sose volt olajos a keze... Te csak azt tudod hogy hol a kormány meg a gázpedál meg minnél újabb és drágább legyen az autó.Ha téged vinnének egy jó versenyladával te összesz@rnád-f.snád magad ez biztos.

Never ending dead 2010.12.08. 13:29:04

VAZ 21011, 1300 cm3, kereklámpás, krémfehér14 színű, PO-s rendszám.

Világ életemben rühelltem a ladákat és ladásokat, de annyit szoptam a 120-as skodrival (TU-s rendszámú, jóval fiatalabb mint az említett zsiga), hogy végül kimentem az autópiacra eladni és ott ráfizetve még 20000 Ft-ot elcseréltem a ladára.

A lada nagyon szépen, finoman ment, de óvatlan gázpedálkezeléssel azonnal fel lehetett benne ébreszteni az állatot. Hamar megszerettük, elnyűhetetlen darab volt. Történt egy kis motorgenerál, ahol történtek "hibák", pl. a hengerek fúrása nem a megfelelő méretre történt, és annyival nagyobbat nem tudtak aztán fogni (nagyon kicsi méretkülönbség), így végül a célméretet "hónolással" érték el. Ennek az lett a vége, hogy orvosiműszer-tükörfényes lett belül. Persze az autószerelőm ettől vérszemet kapott és akkor már úgy rakták össze a motort, hogy ehhez igazodtak. Szóval az autó fékpadon mérve 90 ló körül muzsikált a bejáratás végén. Japán motoralkatrészekkel, olasz és japi futóműalkatrészekkel nagyon csendesen és könnyedén, de félelmetes vehemenciával ment. Az óra szerinti végsebességét nem sikerült megállapítani, mert 160-ig volt skálázva és autópályán onnan még elég durván gyorsult tovább, teljesen kifeküdt mutatóval. Akkor már semmi lada-hangja nem volt, már az üveghangon üvöltést is elhagyta, csak a szél ordított a kasztni körül. Jó gumikkal, száraz úton simán el lehetett forgatni elindulás után mind a 4 sebességfokozatban a kerekeket, szóval óvatosan kellett vele járni. Volt egy méretre gyártott acéllemez belepottyantva a csomagtartó aljába, javítandó az úttartását. Mindig mindent megkapott, sose "olcsóztam" el, de meg is hálálta. Mentem vele 10 év alatt több mint 250e Km-t, meló, építkezés, stb. A végén kinyiffant a váltó, dobálta kifelé a hármast, akkor vettem bele egy bontottat 5000 Ft-ért, azzal adtam el végül majd egy százassal később.

Korrekt stílusban közlekedve mindazonáltal 8 liter alatt elvolt. Hihetetlen autó, tényleg. Egyszer felhőszakadásban beázott az elosztó és megállt az autó egy nagy pocsolya közepén, ami egyben egy vasúti átjáró kellős közepe is volt. A vonat persze jött, a bakter messziről üvöltött hogy takarodjak onnan, engedné a sorompót le ... hát majd 20 métert mentem az indítómotorral...

Sajnos a rozsdásodási hajlam, megspékelve a kapható karosszéria-elemek minőségével gyakori vendéggé tettek a lakatosok háza táján, de ha ez nem lett volna, akkor csak a "gombokért veszek néha talpasokat és különben vigyorogva autózok" téma lett volna mindig vele.

Never ending dead 2010.12.08. 13:38:11

@MT21013: A 21011-est amikor vettem 93000 Km-t mutatott, a tulaj szerint is "csal az óra", tehát minimum 193000 volt az. Én mentem vele több mint 250000 Km-t. A vásárlás után kb 10000 Km-rel volt egy motorgenerál. Mondjuk az parádésan sikerült, annyira, hogy míg én jártam vele aztán soha többet nem volt vele munka (egyszer lánc-csere és egyszer szelepszár-simmeringek, de a motorral egyébként semmi). Mindez úgy, hogy mielőtt eladtam volna egy hónappal volt vizsgáztatva, mindenféle zsiványság vagy állítgatás nélkül simán átment a vizsgán (emisszió, stb).

Nem nagyon tudom elképzelni, hogy bármi, amit ma autónak árulnak tudja ezt.

Myko 2010.12.09. 21:00:36

kephost.hu/image-4941_4D0134D0.jpg
Ezzel én is hozzájárulok a héthez,most találtam a fiókomban :)

hirtelendi 2010.12.09. 22:59:30

@nomadpek: Eredeti orosz forma...ezt a várost Palmiro Togliattinak, az olasz kommunista párt egykori vezetőjének emlékére nevezték el, aki először fölvetette a Fiat és a szovjetek közti együttműködés gondolatát. Szóval nem eredeti orosz, hanem eredeti olasz formája van a város nevének, amit cirillre fonetikusan írnak át. Hogy onnan latin betűsre hogy írjuk vissza, érdekes kérdés, a normál szabály szerint Toljattinak kéne írni, csakhogy ezt sem a korabeli, sem a mai magyar sajtó nem követi, sőt, egyáltalán az európai nyelvek közül egyik se. Nem mindig írjuk át az idegen abc-vel írot városok nevét, nagyon sokszor a saját nyelvünkben meghonosodott nevet használjuk helyette.

Sidewinder 2010.12.10. 15:41:57

A régi Ladákról semmi tapasztalatom,sosem volt olyanunk. A Niva-ról viszont elmondható,hogy korszakalkotó volt(első önhordó karosszériájú terepjáró a világon) és ma magyarországon újonan legolcsóbban kapható IGAZI terepjáró( a Hungarolada megszűnésével a Ladák behozatala Magyarországra nem szűnt meg,nem vonult ki a típus,csak más az importőr,és a Niva olcsóbb is lett),amire nem csak rámondják mint egyes csilli villi,drága,"városálló" szarokra.Elég vicces amikor a külföldi vadász lejön a nagy magyar sártengerbe,és kint hagyja a 8-10 millás csoda "terepjáróját" a betonon a korábbi tapasztalatai hatására.Samaránk is van és a Samara strapabíró, jó gép,és lehet vele gyorsan is menni.

Sidewinder 2010.12.10. 15:50:57

És továbbá reménykedem,hogy a franciák nem tudják majd elcseszni ezt a kiváló terepjárót,és rohadt daciáát gyártani helyette.Szerintem sok múlik még azon,hogy Petrov maradhat-e a Renault F1-es csapatánál. Ha nem akkor "lesz még itt olyan csörte" lehet,hogy nem csinálnak majd oroszországi daciagyárat a Ladából a franiák. Mert eddig sajnos arra mennek a dolgok. Az ígéretes projectjeiket leállíttaták a franciák mint pl. az önállóan létrehozott 2116 Silhouette,ami 5 csillagos töréstesztet produkált.Helyette gyárthatnak Lada R90-néven kombi daciát mert a csigazabálók szerint az modern...
süti beállítások módosítása