Mit vársz tőle? Hiszen öreg…

Nem rossz az öreg, csak a szakértelem hiányzik

  2010. május 19. - Csikós Zsolt Címkék: vélemény veterán

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve

Ezt szokták mondani a himi-humi szakértők. A lustaság, a tapasztalathiány, a felületes ítélkezés miatt gondolják így. Az én szerepem kicsit megvédeni a veteránautókat, és még rémisztőbbé tenni magát a veteránozást.

Vélemények az azonos című írásunkról.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr882014560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amenta 2010.05.19. 08:04:00

Szívemből szóltál!

esef 2010.05.19. 08:04:18

"De a „hölgytulajdonostól” megjegyzés láttán szintén összeszorul a szívem. Elnézést a rasszizmusért, hiszen ..."

Ez nem rasszizmus, hanem hímsovinizmus. A rasszizmus az, hogy nem veszünk piros Zsigulit nem fehér tulajtól.

esef 2010.05.19. 08:06:47

Egyébként meg bevállalnék egy női autót, de csak egy feltétellel. A tulaj csakis Jutta Kleinschmidt vagy Michéle Mouton lehet. Más "női" autót soha, nagy többségük tényleg förtelem.

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2010.05.19. 08:07:02

Csatlakozom amentához.

Maximálisan egyetértek mindennel, amit leírtál.

Galpe 2010.05.19. 08:15:29

Vagy 15 éve vettem egy Audi 50-est. Sztem ebben az országban alig tudják néhányan,mi is az. Csak a tetőlemeze meg az első szélvédője volt jó.(Többé-kevésbé)Atomjai bontottam, lakatossal karosszériáztattam,azután s.k. felújítottam. Másidok autóként évekig szolgált. Imádtam, és azt hittem,csak én vagyok ilyen hülye, aki egy talicska pénz beleöl egy ezeréves kisautóba. De amikor már jól működött,olyan minőségű AUTÓ lett, hogy máig hiába keresem azt a fílinget.Azóta már visszavásároltam volna,de eltűnt.Teljesen egyetértek Csikóssal az irománya alapgondolatát illetően.

esef 2010.05.19. 08:17:16

@Galpe:
Lehet, hogy az új tulaj számára csak egy használati tárgy volt, elromlott, elbontatta. Sajnos.

Pajkos kisdömper 2010.05.19. 08:19:29

Én ma este megyek ausztria legtávolabbi felébe egy Bx 4wd-ért.Ez lesz a 6.-ik Bx-em.Nem egymás után.Mindegyik megvan.....Normális?:))

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2010.05.19. 08:23:48

>Amikor nekem volt egy 124-es Mercim, a Hans, amiben egy rakás hibától megőrültem, kipróbáltam vagy húsz, jónak mondott, imádott másikat. Mindben találtam majdnem annyi hibát, mint a sajátomban.

Ez inkább a hazai autóparkot és az általad a cikk elején leírt karbantartási folklórt minösíti, mint a 24-es kombit. Ha kipróbálnád az enyémet, meglepödnél, a bogárhoz hasonló élményben lenne részed.

dirige 2010.05.19. 08:28:52

Nagyjából egy véleményen vagyok a szerzővel. Megerősítésként - a hazai viszonyokról - egy rövid történet: vettem egy francia autót, amelyből Fr-országban is max 10-et hirdetnek. Javasoltak egy lakatost. Eljött az Ősz Mester, körbenézte: xar, xar, xar. Állítom, az egyik legjobb állapotú kasznis nemfelújított példány volt a típusból. A második xar-nál felment a pumpa. A harmadiknál megkértem, hagyjuk abba, menjen el békével, kifizetem a benzinköltségét Fót-Bp. Tudni kell, hogy a harmadik xar ismételten a második volt, mert nem talált önálló 3. xart. Ami egyébként egy horpadás volt a csomitetőn.
Az autó jelenleg egy jófej lakatosnál van, nagy munkát végez rajta, mert az igazi xar konstrukciósan el volt takarva. Megcsinálta, vágott, hajlított az ember. És ma már nyilvánvaló, hogy lesz belőle egy igazi, használós 40 éves autó. Egy olyan típusból, amely gyakorlatilag eltűnt, mert megette a rozsda.
Még egy: a tulaj soha, de soha nem hagyhatja, hogy a "mester" a józan ész ellenére bebeszéljen valamit.
Ps: azért mertem mindezt leírni, mert jelenleg 4 db 28 és 40 év közötti autót újíttatok fel és igen rövid idő alatt igen sok tapasztalatot szereztem.

yerico1 2010.05.19. 08:29:29

Női autó megjegyzésre azt szoktam mondani, hogy attól még lehet jó. Erre mindig kijavítanak, hogy biztos azt akartam mondani, hogy attól még lehet rossz. Nem, pont azt akartam mondani, hogy attól, hogy egy nőé volt az autó, még nem feltétlenül van szar műszaki állapotban.
Mostanában cseréltem le az autómat egy kicsivel fiatalabb, de bőven általános iskolás korú másikra. A megnézett autók közül a női tulajú kocsikban nem volt hűtővíz a kiegyenlítőtartályban. A női kereskedőnek (rendes használtkocsi-kereskedésben) ez fel sem tűnt. Csilli-villi, túlesett a kozmetikán, 28x átporszívózták, lemosták a motort, a kereket bekenték szilikonnal, de hűtővízre már nem futotta. Arra a kérdésre, hogy mivel egy tízessel volt a kocsi hivatalos futásmennyisége a szíjcserék tervezett ideje felett, ezek voltak-e cserélve, ez szép passz volt a válasz.
Végül megvettem egy ugyanolyat, amiben volt hűtőviz, az olaj szép barna, a szíjcseréről számla volt, a kasztnin van pár karc, és kőfelverődés, de amúgy nagyjából követhető az előélete. Nem nőé volt, szerencsére.
(Az első saját kocsim megvételekor sem volt abban sem hűtővíz, az is női kocsi volt. Ezt miért utálják a nők megnézni?)

lacza87 (törölt) 2010.05.19. 08:30:12

@esef: "Ez nem rasszizmus, hanem hímsovinizmus." Igaz, én is meglepődtem, Csikóstól nem szokásos. Én a szexizmusra gondoltam, mondjuk az két irányú fogalom.

Devil2 2010.05.19. 08:34:44

Csik! Értem hogy miről írsz, de most képzeld el, ha mindenki agyontutujgatná az autóját akkor nem létezne a veterános "szakma", mert minek, az utcákon tömegével lennének legszebb férfikorban lévő járgányok, a kutya nem foglalkozna az állólámpákkal, Jag E-typeokkal, cápa BMW-kkel. Jó lenne ez szerinted? Szerintem nem, mert a veteránozás elvesztené a lényege jó részét, vagyis az érdeklődő tekiteteket. Ma is járhatok olyan új autóval amiben jól érzem magam, szórakoztat, de a kutya sem nézi már meg mert annyi van belőle.

5.geza 2010.05.19. 08:35:06

Jó írás...
Sajnos vannak középkorúak ma Magyarországon, akik nem élvezetből (nosztalgiából) hajtanak öreg autót. Ezek javíttatása pedig valóban egyre nagyobb probléma.

s.p. 2010.05.19. 08:35:14

Sajnos már nincs meg az autóhirdetés, amit szerettem volna belinkelni. "F" Astra kombi, több mint 1millió km-rel. Az állapota pöpec, vezetett szervizkönyv, stb. Na, az ilyen autó lesz itthon olyan 150-200 ezret futott női tulajtól vagy az orvosé volt, de csak bevásárolni járt vele az asszony fajta. Az ember megveszi és nem visz el soha a hivatalos szerelőhöz, mer' a Jóska a 105-ös Skodát is hogy megcsinálta. Ha csak egyszer elvinnék, kiderülhetne a valós futás,(mert elhiszi, hogy egy tizenéves autó csak évi 5-10 ezer km-t megy) a valós állapot és ehhez mérten lehetne karbantartani, javitgatni. Sokkal kevesebb rom rohadna az utak szélén.

csongiaparaszt 2010.05.19. 08:50:13

Összefoglalom a hosszú cikk lényegét három szóban: régi autó = pénztemető. Pont.

Vienna 2010.05.19. 08:50:25

Dühből irt cikk, az érződik rendesen.

Máshol sincs kolbászból a kerítés, nyugaton ugyanúgy hulladékok az öreg autók többsége mint Magyarországon. Sőt a magasabb szerelési költségek miatt méginkább.

Egyrészt a többségük a használat első pár éve alatt sérül, ami 10+ év után egyértelműen elősegíti a korróziót.

Másrészt az autók többsége olyan futásteljesítménnyel és állapotban éri meg a joungtimer kort, hogy teljes restauráláson kellene már húsz éves korában átesnie ahhoz, hogy a továbbiakban autónak és nem máló romhalmaznak lehessen tekinteni. Ez az anyagi ráfordítás az autók 99,9%-ánál értelmetlen pénzkidobás.

A gyári és állami veterán autóparkokat leszámítva csak nagyon kevés autótipus éri meg a veteránkort, és ezek közül a típusok közül is csak a különleges példányok többnyire. A többi anyagilag nem rentábilis, és a veteránozás (ha jól csinálják) legalább annyira befektetés mint hobbi.

A joungtimerek között nagyon sok a hobbiautó, de ezek többsége soha nem éri meg a veteránkort. Ez nem is célja a tulajdonosnak. Nem véletlenül örömautónak hívják őket. Olcsók, bütykölgetni kell őket, csak második autónak jók, de ha túl nagy anyagi ráfordítás már a talpraállításuk akkor eladják/elbontják őket és keresnek más játékot a tulajdonosok.

A "megélhetési öregutós" megint egy másik kategória. Ez is megvan mindenhol. Ők a fillérekért megvásárolt, vizsgákon éppen átcsúszó, sufnikban bontós alkatrészekből tákolt autók tulajdonosai, akik a legolcsóbb biztosítónál kötnek ki.

Ők az autós társadalomban a hajléktalan megfelelője, akit az átlagautós nagy távolságot tartva előz, nehogy baj legyen míg elhajt a romhalmaz mellett.

Ez három teljesen különböző kategória. Az első a veteránfelvonulásokon kívül ismeretlen fogalom, ezért megbámulja mindenki, és nem is szólnak be hogy öreg autó. A második a szelíd őrült, aki egész nap az öreg vacka miatt telefonálgat, mert a hónap végén (ha jó idő lesz) elmegy vele egy körre, miközben minden nap a normál autójával jár be dolgozni. Ő megszállott, aki meg se halja a racionális érveket, és nem is kerül neki annyiba a hobbija, hogy le ne szarja az anyagi veszteséget.

A harmadik fajta viszont tényleg gáz. Nekik egyáltalán nem kellene autót fenntartani. Ennek ellenére ragaszkodik a fenntartásához, még ha nem is bírja. És élesen kikel magából ha valaki az öreg autósokat szídja, mert pontosan tudja hogy neki szól.

Én eddig Csikós Zsoltot mindig a második kategóriába tettem. Maradjon továbbra is csöndes őrült aki szórakoztató cikkeket ír a szeretett joungtimereiről.

A plebs önérzetét nem neki kell megvédenie ilyen cikkekkel, remélem a sajátját sem.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.05.19. 08:50:34

A női autós dolognál nem bizonytalanodok el, az itthon simán jelentheti azt is, hogy a tanyán élő nagymama nevén fut a biztosítás, de a család, vagy az unoka használja.

A korának megfelelő állapot az, amivel a tulajdonos próbál védekezni, ha a vevőjelölt elmegy megnézni az autót, és a hároméves fényképeken még jónak tűnő autó egy két éve nem mozduló csoffadék. Ilyenkor az eladó megvonja a vállát, és azt mondja, hogy uram, hát le volt írva a hirdetésben, hogy korának megfelelő állapotú. Öreg már, nincs mese. Szevasz.

sargarigo 2010.05.19. 08:54:45

196.000 km-el vettem a második alfámat,155 1.8 ts,tényleg szaréhugyé adták,a bele kilógott,93-as kiadása révén fiatalnak sem volt mondható,szemtelenül olcsó volt,és jó messzire kelett érte utaznom,de megérte.a kasztni és a motor kitűnő,mire lehámoztam róla az idióta vidéki matricákat,elég jópofa lett.Szinte mindent kicseréltem rajta,szépen felpofoztam és a mai napig is megbizhatóan ketyeg,minden reggel indul,és tudom,hogy eljutok vele mindenhová.De,tény,hogy oda kell figyelni,cserélni kell az olajat,szürőket,ami nyikorog engem idegesit,lecserélem.Ezt bármelyik autóval meg lehet tenni,persze amelyik nem akar szétrohadni.
Amugy vidéki idős munkásemberé volt,aki szerintem az életében egy forintot sem költött rá.Szinte semmi sem müködött rendesen,vagy sehogy sem.

JmOS 2010.05.19. 08:58:41

Értem amit írsz. Értem.
DE
szerencsés helyzetben vagy, talán nincs az életben ezer más gond ami maximálisan lekötne. Stabil a munkahelyed, a családod éppen nincs széthullóban (mondjuk tudtommal a házasságok fele válással végződik - különösen veterános körökben :-) )stb.
Ma Magyarországon az emberek jó részének igen komoly napi gondokkal kell megküzdenie - ez nem demagógia.

És emellett lehet, hogy szívesebben ülnek bele egy 25 éves Mercibe mint egy újautóba. Szakadt? Szakadt!
De ÉLVEZIK.

Az én E34-esem is szakadt. Ha Trabant lenne meg tudnám csinálni, de így se időm, se pénzem, se tudásom hozzá (majd lesz).
És akkor most mi legyen?
...cserélek olajat...
Amúgy meg pöccre indul, megáll és keveset fogyaszt. Ez van.

Lacc78 2010.05.19. 09:01:55

Egy időben nézegettem egy Fiat 850 kupét a neten, aztán úgy döntöttem, hogy nem fájdítom tovább a szívemet. Nincs garázsom, nálam csak szétrohadna. Veszek inkább motort, annak elég egy luk, ahova befér.

100%pure carfan 2010.05.19. 09:07:14

Na ez már nagyon kikívánkozott Zsolti báttya! De most megint elővetted a skizofrén énedet mert több realitás volt abban a minek megmenteni minden öreg romot monológodban. Mert akkor most képzeld magad a magyar paraszt helyébe aki folyton új kocsival akar villantani a suttyó szomszéd előtt, kapásból úgy agyal hogy inek burítsak egy rakat lóvét a szétült romba, mikor elpasszolom 1 év múlva aztán átülök egy újba amit megint leélek. Senki nem fog itt egy 500e ft-os kocsiba 150e-t feccölni csak mert itt ott már szétesőfélben van. Arról nem is beszélve ha szerelőhöz viszi az csak még jobban elbassza, lehúzza, drágán szart csinál, akkor meg minek vigye bárhova ha nincs normáis ember a műtétre? Például egy valag autó közlekedik még pierburg 2E karbival és talán pár ember van aki tényleg nagyon érti ezt a karbit, és észreveszi ha valahol kopott, és beállíthatatlan míg fel nem újítják.

Csak megjegyzem hogy a lassan 21 éves járgányomon az ÖSSZES hibát felhasználói és kókányolási okokra lehet visszavezetni.(már említettem egyszer)
A paraszt 10 évig nem cserélt vizet, eltömődött a HF vízjárata, tökéletlen lett a hűtés, pluszban valami barom nem húzta le nyomatékkal a tőcsavarokat, naná hogy átszivárgott a tömítés.
Aztán futóművet utoljára lehet h még Wolfsburgban állítottak rajta, szíjak gatya, valami fasz fordítva bikázta be, elszállt a diódahíd, állandó 16-17V fesszel használta fasz tudja meddig és csodálta hogy eszi az akkukat, és mellette csapágyas is volt a generátor, dehát az 20 év alatt sinte mind az lesz valamennyire, de ez nagyon az lett.
Akkor egy ismerős fazon vezérszíjat cserélt de túlhúzta, eredményeképp vízpumpa csapágy kipurcant. Most hogy körbeértem majd mindennel jönnek a korral előforduló bajok: konzolok itt ott elengedtek a vibrációtól és a festék alatt burjánzó rozsdától, valami idegesítő nyavaja mindig előjön amit össze kéne varrni.
Emellé ha olyan tulaj jön aki nem ért meg nem is érdekel az egész és különben se fogja összemocskolni magát minden régi retekkel akkor szépen kicsöngettek annak az autónak. Lehet hogy van valami balfasz szerelő ismerőse is, az pluszban ront a dolgon.

De azért azon hadd háborodjak már fel hogy valaki már ott tart hogy elég az első 5 év ahhoz hogy szétbasszon egy autót! Az ilyen gyökérnek nem való autó, vagy túl sok lóvéja van.

szs68 2010.05.19. 09:07:14

Először is enged meg, hogy tiszteletemet fejezzem ki a szakma szeretete iránt. Jó magam is a "furcsán " gondolkodó, másokat megdöbbentő véleménnyel bíró, talán az apámtól örökölt szakma szeretetével és tiszteletével vezérelt 40-es korosztályból való vagyok. Talán 2 éves lehettem, mikor az egész kezdődött! 408-as Moszkvics hátsó fék az első emlékem! Még most is jó érzéssel emlékszem az első olyan esetre, amikor piszkos lett a kezem! Azóta bolond vagyok, túl..., sok mindenen. Fiat 128 3P, 1 1/2 év munka, rengeteg pénz! De megcsináltam, a vizsgán a vizsgabiztos száján egyetlen kifejezés távozott! " Na b.... meg!" És hozzátette: " Figyelj egy féket azért mérünk!"
Sajnos az élet keménysége elvitte tőlem, de tavaly kaptam egy levelet, hogy Németországba kivitték és forgalomba helyezték. Fájt, hogy elveszítettem, de szakmailag jól esett. De, beszélhetnék a '67-es Skoda 1000 MB-ről! De ezt, azok az emberek nem értik, akiknek a mai "tömegfos" gyártmányok kellenek. Lassan nem tudom elmondani a gyerekemnek, hogy hogy kell autót vezetni. Mert a modern, mai autókat szinte már nem kell! De, ezt is csak "mi" értjük! Sajnos egyre csak hülyülünk! És ez valakiknek nagyon jó!
Bocs, hogy hosszúra sikerült!

mükkemakk 2010.05.19. 09:08:40

Veteránozni talán az öreg motor jobb megoldás...az országunkban nem divat a járművek kímélete. Egy öreg motort is úgyanúgy lehet szeretni.

Divat /autós/ taplónak lenni, kitolni a szemét, szétütni. Nem divat karbantartani, kímélni. A női autóktól isten menten. Egy közel 2 éves Fiat bravot néztem -komoly vételi szándékkal- de annyira kókány volt, hogy nem vettem meg. Pedig nagyon tetszett volna a gép, ha van kuplugholtjáték, nincs össze-vissza karcolva, nincs cigivel kiégetve a kárpit, nincsenek leütve a felnik. Női tulaj.

Barátnőm szerint az autó használati tárgy, mint egy fésű, semmi több. Szerintem nem.

crix 2010.05.19. 09:09:19

Megvettem álmaim 2. számú autóját. Szétcseszett blokköntvénnyel, rohadó kasznival, ócska váltóval, teljesen gatya futóval. Függőcsapszeg csere-> lengőkarcsere -> kasznihegesztés. 10k-> 90k. Cserés mind a 4 kerékcsapágy. Azóta vadászok egy 136-os nem favi/feli öntvényt. Szerencsére a klubélet segít. Megismertem egy profi lakatost, nála már vasig pucoltunk autót, ipari mennyiségű gittel. A fiatal (31) lelkes, autóját imádó, annak hibáit elnéző, de javító kategória. Küzdök vele. De sose kap metálfényt, lambóajtót... Egerig mentem oldalvédő gumicsík készletért, küszöbdíszlécért, és az eredeti rögzítő bolhákért. Alakul

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2010.05.19. 09:10:42

Sokan azt hiszik, hogy egy youngtimerböl anyagilag jól lehet kiszállni. Hát nem. Ha megkapja mindazt a törödést (vagyis karbantartást és ápolást), amitöl a huszonéves gép közel olyan lesz, mint új korában, akkor garantált az anyagi bukta. A hobbiautózás nem üzlet, hanem perverz élvezet, ami nem kevés pénzbe kerül. Aki pedig azt állítja, hogy ö kicsi pénzböl hobbiautózik, az rövid vagy középtávon módszeresen amortizálja le a szeretett (?) gépsárkányt. Csak komoly oldtimerekre, és ott is inkább az egzotikus vasakra lehet igaz, hogy pénzt lehet fogni rajta.

evil. 2010.05.19. 09:10:56

Ismét jó kis Csikós írás :) köszönjük :)

100%pure carfan 2010.05.19. 09:19:07

Ezzel a nőisofőrös baromsággal egyetértek, az ilyen romokat messziről kiszúrni a kívül belül retkes látványról, meg a 100 féle üzemi zajról ami javításra szorul.
Eleve ennél a baromi nagy öntudatára ébredt föld fölött 10 cm-re járó eszetlen kurváknál nincs hülyébb állatfajta, csak nem tudom a legtöbb mire van úgy oda magától, hogy jól szopott a szart se érő végzettségéért, vagy hogy 27 éves létére még nem kell az ajtófélfát kibővíteni hogy beférjen, vagy az őszerintük felülmúlhatatlan stílusán?!
Csak a tartástalanság jeleképp egyszer nézz meg egy ilyen önmagával is vigyorszünetben lévő komplexusos picsa kéglijét meg utána egy még meg nem állapodott középvezető faszi lakását. A mocsokfészek és káosz meg a viszonylagos rend kontrasztja lesz.

swt (törölt) 2010.05.19. 09:19:49

Latom a Csikosnak megint rohama volt, ez mindig jo flame-alap. Ilyenkor mindenki eloadhatja az elmeleteit a tervezett avultatasrol, valamint elenekelheti az "X gyartonak az Y modell volt az utolso autoszeru termeke" kezdetu csasztuskat :)

Azert valasszuk mar kulon a dilettans kendacsolasbol eredo szar allapotot, meg azt a tenyt, hogy ezek az autok az adott kor muszaki szinvonalat kepviselik. Maniakus karbantartastol meg nem lesz precizebb a kormanyzas, merevebb a karosszeria, vagy hosszabbak az olajcsere-periodusok, ebben a tekintetben ezek az autok tenyleg "ennyit tudnak".

sargarigo 2010.05.19. 09:22:04

Ja ez kimaradt-egyszer kaptam kölcsön egy suzukit,valóban hölgy tulajtól,igaz ő már nem használta rég óta,mert lebetegedett.
Na elmentünk átvenni,jó este volt már.
900 automata,fehér,törgetve,meghúzva,akksi kuka,rögtön vettem egy másikat.
Na de!!a belseje-komolyan mondom ilyet még nem láttam-a kormány ragadt a csokitól,rágó hegyek össze-vissza ragasztgatva,szinte minden ragadt,őskosz a müszerfalon.Mondom a hölgynek-ezt biztos te használtad??nem a csövesek aludtak benne.?-Nem ez női autó,és büszke volt!!
Egy kerek napig pucoltam csak belül azt a retket!!
A régi wartbim amivel anno zöldségeztem,és beledobáltam 40 láda karalábét,na az sem nézett igy ki!

100%pure carfan 2010.05.19. 09:23:26

@Vienna:
Aztán te hogy jössz ahhoz hogy másnak az anyagi helyzetéből bekorlátolt autótartási szokásait kritizáld?! te is átülhetsz biciklire a többi nyomorult balek közé, ha nem tetszik hogy ennyien járnak rég kifutott romokkal. Mert nem telik 5 évente újra.

esef 2010.05.19. 09:25:56

@sargarigo:
Mi férfitől vettünk úgy autót, hogy a leves által hagyott foltot pucoltuk ki a tetőkárpitból... (Jelentem, maradéktalanul kijött!) Meg a belsőre ráment egy teljes napunk, de úgy nézett ki a 6 éves autó, mintha gyári lenne. Műszakilag is rendben van. Csak a belseje volt valami förtelmes.

pindroch 2010.05.19. 09:34:53

Birom azokat, akik szerint az öregautóra a gatyánkat is rá kell költeni. Az én vasam 27 éves, két éve vettem, 150ért, még 150ért rendbe lett rakva. Két év alatt cseréltem fékcsövet párban, meg egy pár stabilizátorrudat, összesen 18ezer ft.+olaj meg szűrők.

Egy új autónál szerintem egy olajcsere se jön ki ennyiből.

ja, van még két donorom a padláson, ha esetleg kell valami, sose lehet tudni alapon, de eddig nem kellett.

végülis két év alatt ráköltöttem egy félhavi lízingdíjnak megfelelő összeget, tényleg egy anyagi csőd... Ja, az éves biztosításom 9360 forint.

És szinte minden ismerősöm el van ájulva, hogy milyen jól megy, meg hogy 195 centivel milyen jót aludt a hátsóülésen.

Tiszta hülye aki öreg autóval jár, pláne, ha még szereti is...

swt (törölt) 2010.05.19. 09:37:44

@Vienna: "Dühből irt cikk, az érződik rendesen."

Neha elojon belole a primadonna, ilyenkor csapkod es hisztizik egy kicsit. Ez van.

"Máshol sincs kolbászból a kerítés, nyugaton ugyanúgy hulladékok az öreg autók többsége mint Magyarországon. Sőt a magasabb szerelési költségek miatt méginkább."

Ez tobb okbol sem igaz. Egyreszt, olcsobb szervizek ott is vannak, a fix arakon dolgozo szervizlancokrol nem beszelve (Unger, PitStop es tsai). Masreszt, a havi kereset es az atlagos javitasi koltsegek aranya kedvezobb. Harmadreszt, mas a mentalitas, ha valami azar, akkor azt "meg kell csinaltatni". Ha pedig nincs penzuk, inkabb letamasztjak az autot, minthogy tukorradial gumikon kozlekedjenek. Negyedreszt, penzt sporolni paradox modon csak penzzel lehet: vagyis ha egy hibat azonnal megjavittatsz (nem varod meg, mig hozza magaval a tobbit), es nemet mondasz az "okosban intezett", hulladek minosegu alkatreszekre, mert a kis sporolasbol is orbitalis szopas lehet a vegen.

Es vegul, de nem utolsosorban: az is rengeteget lendit az ottani autok allapotan, hogy nem akarnak okosabbak lenni azoknal, mint akik az autot terveztek. Ha NGK BKR5EP-t (es csak azt) irtak elo a motorhoz, akkor az kerul bele. Nem teszik fel az "ertek en ehhez, hulyek azok ott a gyarban, jo bele az is" c. hanglemezt, mert a nagy arccal valo okoskodasnak mindig anyagi es muszaki szopas a vege. Ok mar megtanultak.

gepataki 2010.05.19. 09:39:22

ez annyira betalålt, hogy kontrollce kontrollveztem imelben ismerösöknek, aki nem ismer elegge, az elolvassa, es közelebb kerul hozzåm. ars poeticåt csinåltål csik mester!

csak igy tovåbb, a fanatizmus kontra jozan esszel hasznålt tårgy meccsben nyeresre ållunk...

gigabursch 2010.05.19. 09:42:51

Így van Csík, jól beszélsz Fehér Testvér!

Öreg autó nem egyenlő a szar autóval
AKi azért vesz öreg autót, hogy a kölke megtanuljon rajta vezetni, az a kocsi két év alatt tönkre megy, de tönkremenne az új is két év alatt, csak az jóval drágább, és nem tanul belőle a kölök.

Aki emg azért vesz, mert újra nincs pénze, de még félújra sem, az nyilván sokévre vesz, felújít benne sokmindent, és a kocsi megtartja a közlekedési és szolgáltatási értékét. (anyagit nem, de ezt mindenki tudja)

Ott van. pl a saját esetem a SW Dedrámmal.
9,5 évesen vettem (700 eFt-ért), azóta eltelt 4 év, költöttem rá kötelezővel, teljesítmény adóval, megannyi szereléssel, stb. ~800 eFt-ot, némi költői túlzással hibátla, időnként elő-előkerül benne valami, ami a következő 10 ekm szervíznél kijavításra kerül. Még mindig 1,5 MFt-nél vagyok. Nem vagyok eladósodva, hozzuk-visszük a családot a nejemmel és jól érezzük magunkat.
Aki tudja, hogy egy Lancia mit tud nyújtani az tudja, a többi meg úgysem izgat, mert rájuk hagyom, hogy ez egy szar olasz. Ők tudják.

A kocsit eredendően 6-7 évre vettem, de nem rohad, egyben van, tervezem bele az LPG-t, mert még vagy 4-5 évre szükséges kell, hogy legyen, és a benzinár teljesen elborult manapság, más benzinforrásom meg már nincs [kár a jó kis Niváért, amiből Jimny lett :-( ].
Másra meg jelenleg nincs pénzem, lakás kérdés sokkal fontosabb, és ez emberi költségen belül van még mindig. Bőven.

Csak ugye a matek nem erős képessége manapság az embereknek.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.05.19. 09:43:06

"Mert dehogyis rossz az a szerencsétlen autó. Csak elfelejtették karbantartani, rendbe hozni, nem értenek hozzá. "
Hát igen... Én is csak nézek, hogy nincs egy olyan autóvillamosságis, aki képes lenne megfejteni a 19 éves autóm titkait. És akkor hány olyan gányolás lehet a dögben, amit nem tudok!

Így aztán persze hogy a használtautók mind szarok, szétesnek. De sajnos ez is ördögi kör, magától nem fog ez változni.

Egyébként nagyon jó lett a cikk!

lrs 2010.05.19. 09:44:36

Hát ez a cikk nem az a fülig é a szám a vigyortól olvasás közben, de nem is az volt a célja valószínűleg.
Szerintem sok minden a "jó lesz az így " mondatból adódik ami az egykor szeretett új autó lepusztulásával csak szaporodik.
Amikor lelopták az egyik dísztárcsáját a feleségem autójáról, gyárit vettem rá. Persze az 1 db árából 8 olcsóbbít vehettem volna.
Megengedhettem magamnak? Nem igazán.
De tudtam, hogy ha ránézek az autóra az nekem az egy jó érzés, hogy ugyanúgy néz ki 8 évesen mint 5 évesen vagy 2évesen.
Öreg autó. Van. Jelenleg áll. Sokan mondják használni kellene, úgy ahogy van.
Nem teszem, mert van rajta számos dolog ami nem jó. Az elvárásom pedig az, hogy egy bármilyen régi autónak műszakilag minimum 85-90% kell tudnia annak amit új korában kellett tudnia és mindig a műszaki tartalom az első az esztétika a második. Persze kételyeim is vannak, hiszen az idő meg elhalad mellettem.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.05.19. 09:44:41

@gigabursch: Én is ezt játszom a saját autómmal :) Csak én 2-2,5M-nál járok, ami egy Suzuki kezdőrészlete kb.

Na de egy Suzukiban nem fért volna el 2 ember + komplett kollégiumi hazaköltözés...

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2010.05.19. 09:49:17

@pindroch:
>Ja, az éves biztosításom 9360 forint.

Hm, ez vajon mire lehet elég, ha balesetet okozol?

yaffa · http://www.yaffa.blog.hu 2010.05.19. 09:49:56

Egy: bizotsítási okból rengeteg autó van a vidéki nagymama nevén. Múltkor a használtautón láttam egy Fiat motoros, becsövezett Ladát, hölgytulajdonostól. Besírtam :)

Kettő: Faterom is pont olyan, mint mindenki volt a cuculizmusban. Megvolt az autó, és onnantól kezdve semmi karbantartás, nuku gondozás. Van most egy kombi kocka Lada a családban, nálunk kezdte 88-ban, most van benne 65.000 km. Tökéletesen látszik, hogy milyen a gazdája. Vizsgára felkészíti, ha gond van vesz alkatrészt, megjavítja, stb. De ha valahol van egy horpadás, nem nyúl hozzá, amíg a rozsda el nem lepi az autót. Olajat nem cserélne, amíg ki nem dől a blokkból az összes...

MantaMann 2010.05.19. 09:51:44

Csikós Úr!
Nagyon szépen írt! :)

Ezt utálom legjobban (autószerelőtől):
'Erre ne költsél már, ez egy öreg autó. Add el, akár 100ért, tedd hozzá amennyid van és vegyél egy másikat.'
Anyád! Vegyek egy másik szart (szaros kenyeret)?
Anyám azt tanította, hogy amit elvettem a tányérról azt már ne tegyem vissza. Meg kell enni szépen...

Követelem, hogy Motordoki és Csikós nyisson egy szervizt! Nem kell, hogy ott az Ő kezük legyen olajos. Elég ha bent vannak és rácsapnak a szerelők kezére. Mondjuk egy 'Népszava'-val.

conmorientes 2010.05.19. 09:55:51

Csik !

ÖÖÖÖÖÖÖ végre egy olyan cikk amivl maradéktalanul egyet tudok veled érteni.

Csak ennyi.

Kérlek ne csak ilyet írj, mert ahogy látom ez sok kattingatást nem fog nektek hozni, akkor meg nyafogás lesz :))))))))))))))

ps: Milyen veterános gigabuli van most nem overseas amiről nem tudok ?????????

konti10 (törölt) 2010.05.19. 09:56:06

Konklúzió: csóró gyerek ne veteránozzon, mert szánalmas. Vegyen faszát, vagy építsen, ha tud. Mindkettő drága.

F040 2010.05.19. 09:58:43

Azért szerintem azok az autók, amiket itt restaurálnak "egész jók" lehetnek:

www.oldtimerpro.hu/hu/01.html

Az áruk is olyan.

Üdv,

F40

GyLovag 2010.05.19. 10:00:03

A romaverdákat melyik osztályba lehet sorolni?
Itt Nagykanizsán látok eleget. Nem az újonnan vett gépekre gondolok, hanem a régi roncsokra.
Láttam már olyat, ahol a tankfedele madzaggal volt rögzítve a karosszéria rozsdarágta lyukain keresztül. Egy megboldogult F Astrát amelyiknek a küszöbét láthatóan csak a festék tartotta. És még sorolhatnám, bár nem ártana fényképeznem is néha. Gyanítom ezeken műszaki sem nagyon van és semmit nem fizetnek rá.

mbw108 · http://mb-w108.atw.hu/ 2010.05.19. 10:00:14

Abszolút egyetértek, 100% -ig és tovább.

(A sajátjaimat ezért sem szívesen mutogatom másoknak, mivel egyik igazi "kétméteres" autó (két méterről jól néz ki), a másiknak pedig most a mechanikája nem olyan, mint kellene. Hosszú lesz az út, de végigjárom, mert a gyémánt esélye a lottóötösével egyenlő az egyiknél, a másiknál pedig szívemhez nőtt az autó.

Ráadásul ha a tulaj nem adja hozzá a mesterek által 90% -ra hozott autóhoz azt a plusz tízet, akkor más nem fogja. Helyére igazítani a kárpitot, kipótolnia patententet, berakni az új tömítést a lámpába a "még jó az" állapotú régi helyett, rendesen beállítani a karburátorokat...

radirpok123 2010.05.19. 10:02:51

Én férfiként vagyok női vezető:
"Mindenféle, a kárpitról lepattant, egyébként visszapattintható dolgok visszapattintatlanul hevernek szerte a padlóján, koszos az ablaka, ötvenezer óta nem volt olaj cserélve benne, és legalább egy éve harkályseregként kopog az összes gömbcsukló az első futóművében, mert a tulajdonosa nem hallja, ha hallja, nem érdekli, de ha érdekli, akkor sem érdekli."

Talán a legvége nem igaz, egyébként valóban: nem érdekel. De ami még rosszabb: honnan a búsból kellene nekem tudnom, milyen az, amikor "kopog a gömbcsukló"??? Az is csak úgy derült ki, hogy szétrohadt a flexibilis cső (amelynek a létezéséről sem nagyon tudtam addig), hogy a gumis, mikor beálltam a téligumit felrakatni, szólt, hogy hörgés van, nézzünk már alá, lehet, hogy kipufogó probléma. És tényleg.

Normális esetben úgy gondolom, a szervízeknek lenne ez alapvető dolguk, de tesznek rá magasról (a múltkor egy biztosítékot nem voltak képesek kicsérelni a márkaszervízben!).

Ugyanakkor meg ha van valami morgás, ami 5-ösben 110-nél hallatszik, egyébként nem, akkor azt a hajamra kenhetem, sosem fogok rájönni magamtól, mi az, a szervízes a vállát vonogatja, neki mindegy, a probléma nem érdekli, annyira sem, hogy munkát adjak neki, hiszen a biztosítós ügyfelekből kényelmesen megél.

Amúgy nincs az autókhoz értő ismerősöm. Na, ilyenkor mi a megoldás? Várom a konstruktív javaslatokat. Továbbá várom azon szakik jelentkezését, akiket elvihetek egy körre, hogy felsorolja, mi kopog, mi morog, mit kell megnézni vagy cserélni :-)

GUP 2010.05.19. 10:02:59

szó, betű szerint egyetértek mindennel, amit írtál! nem gondolhatod mindig mindenről ugyanazt, mint én! megtiltom! én is ennek a téveszmegyűjteménynek felszámolásán dolgozom most már 7 éve a honlapommal, a kocsijaimmal:)

Riasom 2010.05.19. 10:03:39

@ColT: így vagyok sajnos én is, egy hasonó korú Volvo 360-am van, ráadásul nagyon egyben is van az egész kocsi, végig ismert az előélete, kókányolva nem volt, de most mégis letérdelt valami Rejtélyes Elektromos Hibaegyüttessel, és mivel sikerült őszinte villamos-szakihoz vinnem, egyelőre ott tart, hogy nem tudja. Én meg ott, hogy öregautóból legközelebb csak ennél is öregebbet veszek, mert karburátorhoz értő embert húsz év múlva is találok, vagy akár meg is tanulhatom.

Alf (törölt) 2010.05.19. 10:04:46

Jó cikk, beékelném ide, hogy Citroen témába' Magyarországon (Érden) is van olyan idősebb mester, aki tudja, milyen volt egy DS újkorában (vagy akár Traction Avant majdnem újan), neki Traction volt az első autója huszonévesen, azóta megszállott citroenes / restaurátor.

És ami ennél is meglepőbb, függetlenül attól, hogy 50 éve ezt csinálja, ha valamit nem tud, leveszi a polcról az 50 éves könyvet és megnézi benne.

duddancs 2010.05.19. 10:05:28

Sussant! Lullant!!! Ááááhh, honnan szeded ezeket a szavakat? Kurva jó! A gumiharang kiváltképp, az tényleg olyan "lullanós" hangot ad, amikor az ember szerelés közben/előtt az anyag milyenségét ellenőrizendő, átfordítja, majd vissza. Ha van valakinek a szókicstárában hasonló gyémánt, ossza meg velünk!

Vienna 2010.05.19. 10:07:14

@swt: Saját tapasztalatom csak Londonra és Bécsre terjed ki ami az autóparkot illeti. Lehet hogy ezek rossz referenciák, bár kétlem.

A használtautópiac 3-5 év között megbízható, jól karbantartott autókból áll. 5-10 év között átlagosan elhasznált darabokból. 10 év fölött csak a helyi nepperek nyúlnak az autóhoz és a bevándorlókra meg exportőrökre (keleti nepperek) sózzák rá nagyobbrészt.

No innentől romok az autók. Persze perzsaszőnyeg van a lábtörlő helyett, de attól még a check-engine lámpa világít.

Viszont a teremgarázsokban szinte mindenhol látni eldugott sarkokban ponyvával letakart régi/érdekes autókat, amik már a joungtimer/oldtimer kategóriába tartoznak.

A szerelési költségek pedig addig elviselhetőek, amíg az utángyártott alkatrészt kell felcsavarozni. Egy motorgenerál már egy 10 éves A4-es audi esetében is többe kerül mint az autó használtpiaci értéke. Akkor karosszériamunkáról, szétszedés-összerakásról és egyebekről ne is beszéljünk.

bervas · http://mt10.blog.hu 2010.05.19. 10:12:19

"Szerencsére" motorokkal kezdtem, építettem/felújítottam néhányat. A harmadiknál tartok és most kezdem megérteni, mit, hogy, miért és hogyan, a futóműtől a motorblokkig.
Közben autóim vannak, a legfiatalabb 8 éves volt, nem szerettem, túl modern volt. Most egy 14 éves szörnybe csepegtetem a pénzt, lassan, kitartóan. Lassan elérem egy pár éves használt Swift árát, messze túl vagyok a piaci értéken, és nem érdekel. Hobbi, szerelem, fene tudja.
Lassan alakul a kocsi, olyan lesz, amilyennek lennie kell, és ez jó érzés.

Sabc 2010.05.19. 10:14:34

Szívemből szóltál Zsolt.

1kutya 2010.05.19. 10:21:53

ezzel a nőiautó dologgal akkor szembesültem először, mikor anno még a buzukit vittem mosóba és a szemem láttára töltött meg egy 40 l-es kukát a mosós srác egy brava-ból. körülnéztem, kié lehet, mert rajtam kívül csak egy kiskosztümös, konszolidált 40-es hölgy üldögélt ott. hát az övé volt.

azóta - mióta a zasszonynak is van/volt autója - rájöttem, hogy minden nőé ilyen. amikor két hete eladtam a twingot, két álló nap takarítottam, hogy ne egy szemeteskonténert vigyen el tőlem szégyenszemre a vevő.

swt (törölt) 2010.05.19. 10:27:55

@Vienna: A Becsben keringo jugo romok, mint referencia, oke, rendben. Nincs tobb kerdesem.

"Egy motorgenerál már egy 10 éves A4-es audi esetében is többe kerül mint az autó használtpiaci értéke."

Eleg sokfele motorral gyartottak az A4-est, talan pontositanod kene, hogy milyen Audi motort generaloztattal. Bar gyanitom, hogy semmilyet.

sporting1.6 2010.05.19. 10:39:45

radirpok123:
Részben értem amit írsz, DE: ha egy százezres-milliós értékű tárgynál nem hallod, nem érzed meg a megváltozott/helytelen működést, akkor ne használd. Balesetveszélyes, hogy mást ne mondjak...

A cikkhez: hatalmas nagy sara van a mai autópark állapotában a szerelőknek.
Már nem csak a márkaszervizben ötletelnek, a sima szakik is ötletelnek. Valamit kicserélnek, vagy jó lesz, vagy nem. Igen bőséges információval szoktam szolgálni a hibáról, mégse tudnak diagnosztizálni. Nekem egy 16 éves kocsim van. Imádom/imádnám, de sok mindenhez nem értek vagy megfelelő hely, szerszám hijján nem tudom megcsinálni. Amit meg tudok, az tartósnak bizonyul. Amit szerelőre bízok, érdekes módon vagy nem bizonyul annak, vagy vele összefüggésben romlik el valami később.
Állítom, az eddig kicserélt dolgok negyede-harmada felesleges csere volt.
És valóban nem mindig győzöm pénzzel, hogy hibátlan legyen, annak ellenére sem, hogy az elmúlt 1-1,5 évben az értéke elment javításra.
Most is van egy ötletelős problémám. 2 alkatrész már kicserélve (tanácsra, de én csináltam), nincs több ötlet. Jó alaposan utánaolvastam a neten, 99%, hogy tudom mi a probléma. No ezt viszont nem tudom megjavítani, megy a szerelőhöz úgy, hogy megmondom mit cseréljen ki. Saját kockázatra, mert szerinte az jó.

Vienna 2010.05.19. 10:43:55

@swt: Becsben es mashol keringo mindenfele romok. A csoro osztrak ugyanolyan lelakott romot tart mint a tobbi.

A4-es: 2001-es 2.0 20V benzines.

Audi ajanlata: motorcsere
"fuggetlen" szerelo: 4,000 EUR
Magyarorszagon: 1,500 EUR

De te mitol is vagy ilyen nagy nyugati autopark-szakerto?

sporting1.6 2010.05.19. 10:46:50

Ja, női autó: a párom oldalán feszt tele az ajtózseb szeméttel, mindig nekem kell kidobálni:-)
Mondjuk nálam meg állandó a kosz a pedáloknál:-)

esef 2010.05.19. 10:47:41

Jut eszembe, pár éve nekem kellett hordanom a főnökasszony kocsiját a mosóba, egyben belső takarításra is. A második alkalommal már szóltam, hogy ne nézzenek csúnyán rám, nem az enyém az autó...
Egy régebbi munkahelyen pedig a tulajdonos-főnökasszony egyszer bent hagyta a zsák szemetet a pickupban a vezetőülés mögött. Éreztük a büdöset, de arra senki nem gondolt, hogy a teljesen hátratolt vezetőülés és a raktér elválasztó fala között még aszalódik valami. Mígnem egyszer egy kolléga sikeresen megtalálta...

Liquid 79 2010.05.19. 10:49:15

Qrva yo írás sztem!Grat!Teljesen elérzékenyültem,miközben olvastam.Nem csoda,hisz szerelmes vagyok egy 1975-ös 244Dl típusú narancssárga volvóba,ami félig szétburítva várja,hogy a kasztnistól kiguruljon egy tip1-es,meg hogy visszakaphassam a jogsim.De az egy másik story,hogy a Saab99 hogy mentette meg az életemet.Szerintem a svéd vas a vas!:)

ashdown 2010.05.19. 10:55:50

Az a baj, hogy még egy egy olyan írás ami kiszámítható, unalmas... helyenként egy jó beszólás.... oszt ennyi. Pár sor után tudja az ember, hogy mi várható a következő bekezdésben... Nem jó. Kezdenek egy egyre kevésbé érdekelni a Csikós cikkek...

tükörfúró 2010.05.19. 10:58:27

@Vienna: MÉG megteheti a nyugat, hogy csak a "csórók járnak romokkal", bár idehaza a lakosság 80%-a (lehet már a válság után 90-95?) szerintem zokogva irigyeli még azokat a "csórókat" is..

Sőt a nyugaticsórók "csóró autói" is jobbak sokszor az idehaza patikának tartott itteni 3évesnél...

Ez ilyen játék, mindíg van "mihezképest".

toncsi64 2010.05.19. 11:01:17

Érdekes volt a cikk és egyet is értek a benne foglaltakkal. Azért azt megemlíteném, hogy a Csikós által viziónált öregautó drága mulatság és van egy dolog amire a legtöbb "talpraállító" nem készül fel. Ez pedig nem más, minthogy az autója/motorja csak számára képvisel értéket. Amint el szándékozik adni pont annyit ér (talán egy lehelletnyivel többet) mint a megegyező tipusú, ámde leharcolt márkatársai. Az ilyen "élmények" aztán odavezetnek, hogy a következő szerelem már nem fog tökéletes végterméket szülni és ha több ilyen kört fut az ember, jó eséllyel beleszürkül a hétköznapi autósok világába. Persze ez leginkább a youngtimer világban fordulhat elő, hiszen ott még talán nagyobb a kisértés (olcsóbbak mint a veteránok) egy cserére és talán még nincs meg az IGAZI sem.

S4mu3l 2010.05.19. 11:01:44

Hahhaha, a női résznél sírtam a röhögéstől.
Amúgy pont két hete jöttem rá, hogy Csikós 4 sarokra lakik tőlem a 14-ben, kicsi a világ. :)

Dzsafar 2010.05.19. 11:06:09

NA VÉGRE!!!!!!!
Istenem,ha mindenki így gondolkodna!
Nagyon tetszett az írás,szívemből szólt!
Jómagam is rengeteg "Öreg autót" használtam életemben,köztük olyat mint a kiskerekű Wartburg,bejárva vele Karintiát,Olaszországot,(ebből rendelkeztem cabrióval is,csak egy rossz döntés miatt eladtam,barom voltam!!!!)vagy F102.es DKW-t,ami maga volt a csoda!
Volt audi hegyekben,vagy 5-6 darab,a legjobb a tepsi 80-as cd változat,5 henger,gázzal!!!!!!!! 400000 km után adtam el,(mert megint barom voltam,azóta nyúzzák)
ÉS JÖTTEK A SZAROK,HEGYEKBEN!!!!
80-as buborék audi,b/4-es,két évig állt a garázsban,megvettem!Mert megint barom voltam!ebből az autóból épített a szerelő barátom még egy házat magának!
Eluntam,és lett egy opel g astra,1.6 16 szelep,50000!!!!km vettem,9 évesen.
Csodásan ment egy év alatt 35000km,aztán kezdte,egr szelep,kompjuter csere,és a barátom ismét építkezni fog???
Belőlem nem,opel el,2-es golf,újjáépítve,kb 1,1.2 milláig mehet,mi bajom lesz ismét húsz évig vele???
Ja,igen,mert öreg,ezért néznek majd furán.
Sebaj,viszont van olyan autóm,amivel EL MEREK MENNI BÁRHOVÁ!!!!!!
Ha most messze van dolgom,megyek a tíz éves suzukival,hogy tuti odaérjek.
Igen,vesztek kb.10-15 percet,pénzt viszont nem!
HAJRÁ ÖREG,JÓ ÉS SZÉP AUTÓK!!!

Spica · http://lucrezia.blog.hu 2010.05.19. 11:09:58

Zsolt, nagyon igazad van, és megint nagyon jó az irodalmi érték is :)
nekem most támadt az a dilim, hogy akarjak egy öreg, büdös, hangos valamit, ami attól válna oldtimerré, hogy - habár nem szakmám - amit lehet, magam csinálnék rajta, és amit kell a "normális" működéséhez, azt cserélnék rajta teketória nélkül, mert ha már egyszer nekikezdünk, akkor legyen olyan, hogy ne kelljen ráfogni az "ez a nyikorgás engem nem zavar"-mondatot. legfeljebb tovább tart majd.
köszi a czikket :)

Vienna 2010.05.19. 11:10:13

@tükörfúró: Összekevered az olcsó autót a lelakott öreg autóval.

Epp tegnap lattam egy öreg Sierrat, fustolt mint a dog, 4 fos csalad benne. Az adója 2 literes motorral 700 EUR évente. Ennyit ér az autó is. Tehát a 700 EUR-t kifizeti a tulaj, de megspórolja mondjuk a fékbetétcserén, vagy a karosszérián. Magyarul hagyja szétrohadni az autót. Egy 1,2-es kisautó adója ehhez képest 200 EUR. A különbségből el lehet végezni a kisebb karbantartásokat.

Ezért van, hogy a nagy és öreg autó pár év alatt rommá változik, mert nulla karbantartás mellett elhasználják őket a csóró tulajok. És műszakinlag közelében sincsenek egy pár éves, karbantartott kisautónak. De legalább "van bennük anyag"...

NGA 2010.05.19. 11:11:17

@sporting1.6: DETTO!!!!!!!! Az asszony oldalán tele van minden kacattal a zseb :-)

tükörfúró 2010.05.19. 11:11:48

@ashdown: Én is tudom ezt, és sokan tudjuk itt, de mégtöbben nem, tehát csík megírta, és milyen jól.

Gyakran keveredik a fejekben az esztétikai állapot, a műszaki tartalom és a használati érték, néha még a hangulat és a stílus is, stb!

Namost amit olvastam, egyedül Csikós cikkeiből jött le, mennyire másként is van a valóságban ez.

Egy szakadt, lukas, lepattant, kicsit
még műszakilag is khmm, barkácsolt öreg verda mennyire "jó" tud lenni, amíg a kipuccantott, szemre szépre lefújt, "csodálatos állapotú" autó lehet akár egy rom valójában, amivel 2 utcasarkot menni is kinszenvedés...
És akkor ezeknek a mindeféle változatai, a különböző tényezők egyvelegével...

Kb olyan alapvető közhelyes tévedés ez, mint a megjelenés, intelligencia, műveltség, személyiség, amit az embereknél is előszeretettel keverünk össze, vagy reflexből ítélünk meg egyetlen pillantással.

karlmann 2010.05.19. 11:19:38

"az emisszió még senkit nem zavart, hiszen azért volt a kipufogó, hogy füstöljön, az lett volna a furcsa, ha nem"

Bocs de ez pont az a kategória amiről írtál. Mert miért is füstöl? Azért mert nincs beállítva a karbi, javítószettet és tisztítást még nem sokat látott a vákuumcsövek meg olyanok mint a szita, az elosztófedél még gyári, meg a megszakítók is, a tengelyvégen lévő fogaskereket meg minek cserélni? Így lehet, hogy az E23 320-as benyal 25 litert is és inkább eladja az ostoba, mint két tank benzin áráért megcsinálja, vagy megcsináltassa.

A dolog másik fele az urban legend kategória, pl. hogy a Trabi-Wartburg mindig füstöl. Egy nagy lóf..szt! Csak több olajat önt bele a paraszt, mint benzint, a szívató télen-nyáron rajta van, meg ki van kopva a fojtószelep tengelye és falsot szív. Meg nem rendes Isolator gyertya van benne, hanem Pal, vagy más szar. De annak idején apám pl. szerzett a Trabiba Champion gyertyát, ami ha jól emlékszem valami enduróba való volt, és azzal úgy ment mint az állat, ja és országúton fogyasztott 5l benzint, városban meg 6,5-et.

V8 2010.05.19. 11:20:47

Kókányolás monnyonle. Az összes nem kopóalkatrész hiba az én autómál is a kókányolásra vezethető vissza, szerencsére a nagy része már megoldódott.

(Különben is milyen már az, hogy az egyik hengersor gyertyái nem egyeztek meg a másikéival, ráadásul nem is belevalóak voltak???)

tükörfúró 2010.05.19. 11:29:46

@Vienna: Naja, pont azért van ez az adó, hogy a régi rohadjon le mielőbb, üljél az uj kocsiba, persze életed végéig soha kinemnyögött hitelből, merthogy a beszerzési árrol és használati értékről nagyvonaluan megfeledkezel.

Pityou 2010.05.19. 11:29:56

Egyetértek, a cikkel és a kommentek nagy részével. Akik szerint egy erős felindulásból megírt cikkről van szó, szintén. Ne legyünk mi kommentelők is azok. Eleget szívunk nap, mint nap nyugi higgadtabban, ha lehet. Nagyon sok problémára rávilágítottatok, de mi a filozófia? Miért is?
Ahogy Zsolti bácsi írta még hozzá Henry Fordtól idézett: "új autó, a jó autó". Piacgazdaság van. Mióta is? Miről szól? Tőke és profit. Nem mai dolgok több évszázados, évezredes. Igaz? Egy kis közdaságtannal, marketinggel, PR-ral stb. megspékelve. Emberek vagyunk tudjuk, mégsem hisszük el. Nem az öröklétnek készülnek. Mi sem de hajlamosak vagyunk elhinni, hogy igen. A gépkocsi, akárcsak az emberi szervezet lassú halálra van ítélve. Olyan a járműparkunk állapota, mint az egészségi állapotunk. Ki hogy törődik vele, mennyire érdekli, lehetőségeihez képest úgy tesz érte. Lehet kategorizálni a felhasználókat, de annyiféle fajta alkategória van hogy két cikk is kevés lenne. Egy biztos, "nálunk" az emberek nagy része racionálisan próbál közelíteni, nagy adag érzelemmel a kiválasztáshoz. A probléma ott kezdődik ahol véget ér. Anyagi lehetőségek. A szerető érző szívű hozzáértő "veteránozó" is ebben megy tönkre lelkileg is, a hitelét fizető 10 év múlva leendő tulajdonos is. Az egyik azért nyugtatja magát, hogy jó lesz ha elkészül, csak még ez az kell és most már, de a meglepetések tárháza, folyamatosan varázsol elő újabbnál, újabb dolgokat, a másik "Új autó jó autó" fizetem, használom (vagy mégse, mert már arra nem "fussa"),karbantartás (? még új minek rá pénz, úgy sincs rá).
Értékesítés politika (marketing) adok-kapok játékából adódó visszásságok 2 pólusa következik. Csóró vevőknek (alacsonyabb vevői igények hmmm...): olcsó anyagból, olcsó megoldások, rövid élettartam, "pénzes/gazdag/sznob" vásárlóknak (magas igények/luxus): Elfogadható/jó minőségű anyagok, megoldások ergo, hosszabb élettartam garanciában is kifejezve. Következmény: Gondolkoztatok azon, hogy aki vesz egy luxus autót (átlag luxus is ideértendő VW, BMW, MErci stb.), szuper rozsdamentes horganyzott kasztnival 30 év átrozsdásodás elleni garanciával, hány évig is akarja használni napi szinten üzemszerűen? Vagy csak a veteránosoknak akarnak kedvezni a jövőben? A csóró fogyasztó pedig kapja az "occsót", mer' az jó neki úgy sem tudja fizetni, de rá kell kényszeríteni vegye meg vagy bezárhatunk. Állandó csapda. Az alkatrész árak kialakítása szintén üzletpolitika része, gondolom erre sokan rájöttetek. Ne érje meg, ésszerűen semmiképp sem.
Ezért ne idegeskedjetek, keresgessetek türelemmel, hozzáértéssel. A veteránozáshoz és a fiatalabb lepusztított masinák rendbetételéhez is türelem, idő, szaktudás kell. Kérdés: Ha elkészül a mű tudunk-e még boldogan örülni vagy akkor is maximalistán és elégedetlenül nézzük lehetne jobb is?
Hogyan lehetne jobb a helyzet?
Egy két dolgot jó lenne elérni, ami Németországban hosszú évek óta működik, hogy a hirdető feleljen a valóságtartalmáért a hirdetésének. Ami nagyon fontos lenne, hogy az eredetiségvizsgálat egy teljes körű vizsgálat legyen, sok százpontos akár megbontásos is (pl. fékek), teljesen nyilvános a benne leírtakért felelősséggel és garanciával tartozzon a vizsgálatot végző! Eladni, hirdetni csak ilyen bizonylattal lehessen. Ez lenne a jövő és a cél, legalábbis szerintem.
Mindenkinek további jó megszállottságot= erőt, egészséget, hitet, kitartást kívánok!

eweres 2010.05.19. 11:31:59

van egy 21 éves bajuszlámpás Lancerem, és egy négy éves céges Pólót használok.
A Lancernek a 3.tulaja vagyok, de csak egy éve. Vétel után ráköltöttem 150-et (meg vagy 100 óra munkát), de a lambda szondát kivéve a többit csak önszorgalomból. 6-szor voltam Franciaországban 130-as iramban pályán, és csak tankolni álltam meg, és semmi baja sem volt. Egy-két aprógág van, ami nem működik rajta, de ezeket sem kötelező rendbe rakni. Óra szerint 250ekm van benne, ki tudja... Szép állapotba vettem, minden működött rajta, karban tartották rendszeresen, és szerintem ez a lényeg!

Na a Polo-nak a szervíz költége horribilis. Az utóbbi egy évben, ami óta nálam van a cég több, mint fél milliót költött rá, miközben 30ezer km-t mentem vele csak. Pedig arra is vigyázok.
A Polo 130-nál sokkal zajosabb (1,6-os benzines), pedig még a motorház is szigetelt. Minenkori fogyasztása pedig 1 literrel több, pedig nem nyomom neki.

collins323i 2010.05.19. 11:33:19

Hibátlan iromány!
A jó az, hogy a kommentelők nagy része szövegértésre 1-est kapott az iskolában. Szó sincs arról a cikkben, hogy mindent meg kell menteni, és mindent patika állapotban meg kell tartani.

Wizuwu 2010.05.19. 11:40:30

Csikóst olvasni mindig jó! Szuper cikk, köszönjük!

tükörfúró 2010.05.19. 11:42:22

@Pityou: "Gondolkoztatok azon, hogy aki vesz egy luxus autót (átlag luxus is ideértendő VW, BMW, MErci stb.), szuper rozsdamentes horganyzott kasztnival 30 év átrozsdásodás elleni garanciával, hány évig is akarja használni napi szinten üzemszerűen?"

Ugyanakkor fog alatta idehaza szétrohadni, mint bármi, sőt lehet előbb, ld hazai biztosítók, közlekedési stílus (törik, húzzák, leverik, kitörik, letörik) és az unásig ismert szervizháttér..

Na és akkro ide jönne az indulat, komikum, tragikum, köznevettség, sötétközépkor, feketeafrika, felháborító, stb.

És jogosan, mert igaz. Idehaza az autózással kapcsolatban kb BÁRMIN csak felháborodni lehet...

(igaz minálunk lassan kevés olyan, bármiféle területe van az életnek, ahol a Normális Emberek szempontjai egyáltalán elképzelhetőek, szóbajönnek, nemhogy mérvadóak legyenek)

tompa 2010.05.19. 11:44:10

mélységesen egyetértek. Datsun 240z-t akaron venni , van is hozzá pénzem, de amig nem ismerek szakembert aki tudja és szereti is szerelni az ilyen Datsunt addig nem veszek . Ha tud valaki segiteni , hálásan megköszönném. Kóklert ismerek eleget én is.

ashdown 2010.05.19. 11:47:09

@tükörfúró: szerintem ezt nem nekem szántad...

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2010.05.19. 11:48:27

A fentiek szerint akkor én az autóim viszonylatában tekintve nő vagyok. :)

Havonta egyszer ganyézom ki az autót, olyankor általában egy 60-80 literes kukát töltök meg mindenféle hulladékkal, és időnként úgyhagyom, ha valami lekonyul. Persze aztán úgyis megjavítom, mert bassza a csőrömet, és ilyen szempontból meg marhára nem vagyok nő, mert minden zajt analizálok, és kiderítem, hogy mi nem jó épp, és amint jut rá anyagi érkezésem, meg is csináltatom, vagy még inkább saját magam javítom meg, de ha a hétköznapokban valaki ránéz az autómra, akkor könnyen lehet, hogy azt gondolja, valami hülye picsáé. :-DDD

(A Land Rover nem tartozik ide, az egész más kategória. A kizárólag terepre épített portálhidas szörnyetegnél abszolute nem mérvadó, és tökéletesen lénygetelen, ha a beltér le van pukkanva, sőt... előbb utóbb úgyis alu bordáslemezből lesz az egész műszerfal, meg a középkonzol, oszt jónapot.)

zündfolge 2010.05.19. 11:52:17

Megfordítanám: Mit vársz tőle? Hiszen új...

tükörfúró 2010.05.19. 11:54:09

@Pityou: "teljesen nyilvános a benne leírtakért felelősséggel és garanciával tartozzon a vizsgálatot végző! Eladni, hirdetni csak ilyen bizonylattal lehessen. Ez lenne a jövő és a cél, legalábbis szerintem. "

ÚÚúú.....:))) Itt, Felelősség? Ahol egy 30ezer forintos ügy bírósági pere 15év, és addigra csak alap dolgokból 300-500e forint költség rakódik rá alaphangon?

Ahol még MINDÍG van komplett műszaki vizsga, úgy, hogy az autó ott sincs?:)))

De pl lőfegyverek vizsgáztatása félig hivatalos(!) így, (tök nyiltan, stb!), hogy postán elküldik a papírt és nem is látták amit "vizsgáztattak"...

szerinted?:D

Hol élsz te királylány?:DD

Grifter 2010.05.19. 11:54:10

"Mit vársz tőle, hiszen öreg" = "Ennyiért ennyit tud, költeni nem fogok rá, megy amíg megy, de vagesz."

bervas · http://mt10.blog.hu 2010.05.19. 12:06:16

A szerelői hátteres megjegyzések teljesen ülnek.

Amíg márkaszervizben olyan a hozzáértés, amilyen, olyan a viszonyulás, amilyen, és olyan az elvégzett munka minősége, amilyen, nem lesz itt ép öreg autó.

A kis zajok, rezgések, rángatások, kontakthibák kiderítése a művészet. Kevés szerelő vállalja, és még kevesebb vevő hajlandó megfizetni. Ahogy a minőségi lakatos és fényező munkát is.

kultúrpesszimista 2010.05.19. 12:17:19

Tökéletesen, csont nélkül egyetértek. Ennyi.

Szsrobert 2010.05.19. 12:22:22

@karlmann: "A dolog másik fele az urban legend kategória, pl. hogy a Trabi-Wartburg mindig füstöl. Egy nagy lóf..szt! Csak több olajat önt bele a paraszt, mint benzint, a szívató télen-nyáron rajta van, meg ki van kopva a fojtószelep tengelye és falsot szív. Meg nem rendes Isolator gyertya van benne, hanem Pal, vagy más szar. De annak idején apám pl. szerzett a Trabiba Champion gyertyát, ami ha jól emlékszem valami enduróba való volt, és azzal úgy ment mint az állat, ja és országúton fogyasztott 5l benzint, városban meg 6,5-et."
Persze, hogy füstöl. Akkor nem füstöl, ha nincs benn elegendő olaj. Nem sok embert ismerek, aki 1:100-as keverési arányú szintetikus olajjal hajtja a gépét. Falsszívásnál szegényedik a keverék, így épp kevésbé füstöl.
5 liter milyen tempóban sikerült? Én a "beraktam a csodagyertyát, és kétharmadát ette a gép" dolgokban nem hiszek. Ismerősöm Trabija 40-es tempóban eszik legkevesebbet. Mz pedig 50km/h-nál.

Pityou 2010.05.19. 12:30:48

@tükörfúró: Kiemelted a szövegemből. írtál hozzá amiben igazad van. Én arra akartam rávilágítani, hogy aki olcsóbbat veszi az újból a gyártó "teszkó gazdaságos" vásárlóként kezeli. Az igaz, hogy "hazai" pályán nem kap több törődést a nagy kategóriás (tisztelet a kivételnek), mint egy mobiltelefon (töltöm/tankolom és használom). Ez is baj. Ahogyan írták sokan a "szocializmusban", meg most is. Miért is?
Egyik dolog, hogy nem érdeklik a műszaki vonatkozások (az emberi butaság/lustaság, a szerelő/szervizháttér hozzáállása. A gond a pénz! De nem csak úgy hogy nem "fussa". Hanem, megvettem, drága volt (sokat kellett robotolni érte), jónak kell lennie. Lefordítva: fizetsz az örömlánynak szolgáltatást kapsz és minden oké lesz. Ha fizetsz és még udvarolnod kellene virág vacsi mi egyéb, meghallgatnod a sirámait akkor nem is kellene. Tudat alatt így gondolkozik az átlag elhasználó. Fizettem, használom megy, szép, nekem jó. Fizessek továbbra is, kényeztessem? Azt mondták, hogy ez kimegy a világból, ilyen jó, olyan jó.
Hány veteránost, youngtimerest láttok sóba fagyba sárba, túlterhelve stb. használni az általa féltett csodát?
Miért is?
Magáénak érzi, törődik vele, olyan mintha a gyermeke lenne vagy a kutyája. A fajkutya jó példa. Meglátod beleszeretsz kell. Gazda mondja: Ennyi és tiéd lehet. Fizetsz érte és viszed de nem, mint tárgyra tekintesz rá, érzelmileg több neked. Ezért törődsz vele. Az emberek nagy része érzelmileg nem alakít ki kapcsolatot a gépcsodákkal "darab vas nincs lelke", "fizika/kémia" mindenre van magyarázat.
Ennek ellenére sajnos tudomásul kell venni, hogy ez csak egy eszköz az emberek nagy részének egy tárgy egy "k*rva". Azért szeretem, mert.... és már rosszul kezdődik. Mit mondanak amitől én is falra mászok: "olyan jó kis autó ez, soha semmi baj nem volt vele" Szervizben volt-e? "Nem nem soha, illetve hogyne, most cseréltem olajat". Gondolom nektek is van sok ilyen tapasztalatotok. Ez már csak ilyen. A szemléletet megváltoztatni nagyon nehéz. Egy érdekesség Néhai nagyapám, falusi gazdaember volt. Egyszerű kisparaszt a maga 6 elemijével. Szorgalmával két keze munkájával mindig egy kicsit előbbre vitte. A Tsz idők beköszöntéig voltak lovai. Majd később is egy ideig. Azok becsben tartott jószágok voltak. Minőségi takarmány (széna, zab), Szuper patkók (mindig időben cserélve), első osztályú lószerszámok (full bőr, szakadásmentes), mindennap átcsutakolva. 70-es évek közepén cserélt traktorra. Az embert mintha elvágták volna. Semmit sem költött, ha megállt az RS csak akkor nyúlt hozzá. Új traktor a jó traktor 80-ban vett egy T-25-öst. Az emberi butaság határtalan olajat nem cserélt 1000 üzemóra után beállt a motor, nem zsírzott a zsírzópontokon (inkább állítgatta a kerékösszetartást feleslegesen). A fékeket új korában leégette, mert behúzott kézifékkel ment nem értette miért nem megy a traktor. A többit le sem írom. Sajnos a szellem ma sem jobb. Sőt akkor ha akartál utána tudtál nézni adatoknak (sok típus nem volt, a modelleket sem cserélték 6 évente), sokszor a gyári kis kezelési útmutatóban részletezve a futott km/idő függvényében elvégzendő javítások. Mára az újabb típusoknál ez belső szerviz titokká lett. A régebbi "nyugati" típusokhoz pedig komoly katalógusokat javítási eljárásokról beállítási értékekről fellelni szinte maga a csoda aranyárban.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2010.05.19. 12:33:16

@Tie:
jééé, kicsiTie vagyok :)
Azért a 60-80 literes kukányi szemét lelombozó.
Nekem egy év alatt se jön össze benne annyi, pedig két gyereket rángatok benne ide-oda.

És nem, nem háborodok fel, mint női sofőr, hogy le lesz hulladékozva az autóm :) - pedig kínos pedantériával zaklatom a szerelőt az ótó akármikor felmerülő új és új hangjaival. Nyomorult, már amikor meghallja, hogy én hívom, idegsokkot kap :)

subtotal 2010.05.19. 12:35:18

Igen, sajnos én is borzadok mindig milyen igényességgel tartják karban az emberek a drágán vett vasaikat. A felvágós emberekből itthon pillanatok alatt szarrágók lesznek és ehhez megtalálják az ebben partner szerelőket is.
Én itthonról nem vennék 5-6 évesnél idősebb kocsit, csak ha pontosan ismerem az előéletét.
Ezért is vettem Németországból második autót. 318is kupé 1992-ből, bár a külseje nem tökély (kőfelverődések elöl, jópár karc és vagy 2 kisebb horpadás), a belseje viszont mint az új!!!, motortér gyári, gumik gyakorlatilag újak, első tulajtól (65 éves tanár) vettem szervízkönyvvel és számlákkal. Semmi átalakítás és kókányolás. És drága sem volt, bár mire minden papírj meglesz annyiba lesz mintha itthon vettem volna. De inkább jó autóm legyen mint "jól vett" autó. Az elsőnek kinézett autót ott is otthagytam, mert a képek alapján sokkal többet mutatott, mint a valóságban.

Szsrobert 2010.05.19. 12:37:28

Jelenleg E85-öt használok az MZ-be. Minimális a füst, és nem büdös. Kellemes alkoholszag terjed utánam. A sors fintora, hogy épp a BeszArol 2T oldódik legjobban E85-ben.
A műszakin a srác megkérdezte:
"-Fel van újítva? Nagyon kicsi az emissziója!
-E85-öt tankoltam, 1:40-1:50-es keverés."

GGerg · http://gergoblogja.blog.hu 2010.05.19. 12:42:09

Csikós, akár a fateromról írtál volna.

Ezzel kapcsolatban akartam is kérdezni. 99-ben vett egy 89-es Merci 309-es teherautót. A vételkor baromi jól ment az autó, kipörgette a kerekét kettesben simán még aszfalton is, biztos jó állapotban volt, alapjáraton elindult hármasban. Pár éve már nem is használta (pár hete adta el alkatrésznek, fáj a szívem érte, olyan jó hangja volt) és emlékeim szerint az autó már 2003-2004 körül a világ f@szán volt. Tehát négy, max. öt év alatt ment tönkre. Már egyesben (ami tényleg csak megmozdításra jó) sem indult el alapjáraton.

Létezik ilyen, hogy ilyen hamar meghaljon egy elméletileg jó állapotban lévő Merci? Mi lehetett az ok (azóta sem merem megkérdezni tőle)? Nem volt benne olaj? Mondjuk arra emlékszem, hogy hideg reggeleken indításkor nyomta neki, mint az állat, már akkor is sajnáltam.

A mostani autója egy 99-es F Atra kombi. Pár éve van nála. Igaz, az autó eleje és hátulja ezüst színű, a közepe pedig pezsgő (fater színtévesztő), a tetején a lakk meg van repedve (talán borult). Egy öregeket szállító cégé volt, tuti nem 100 000-rel adták el tízévesen. Namost, az autóra én vettem gumit (egyébként fillérekért sikerült Semperit gumikat venni), mert az egyik első keréken nem volt fél (!) mm minta, a másikon szintén, de az még fordítva is volt felszerelve (ja, a pótkerék olyan sima volt, mint az íróasztal, amelyről gépelek). Így ment télen. Ablaktörlőt is én vettem rá, mert az gyakorlatilag nem volt. Elég rossz volt így szakadó esőben egy 500 km-es utat megtenni a nyomvályús utakon. Az autónak esőben beragadnak a hátsó fékei (ötlet?), nem foglalkozik vele. Néha nem indul, akkor enyhén ráüt kalapáccsal az önindítóra.

Szintén Mercis érdekesség. Nemrég talált a neten egy 124-es Mercit, 87-es, állítólag egy tulajos (kereskedés hírdette:) 599-ért és Csikós akkori Pontonos sztoriját olvasgatva azt mondta, hogy az autót megőrzi még 25 évig és akkor az is 48 éves lesz. Nem is szóltam semmit.

Egyébként ő olyan, hogy mikor tavaly tudta, hogy majdnem 1500 km-t fog menni három nap alatt és csak ötezerért tankolt az autóba. Amikor minden héten járt Pestre (oda-vissza majd' 350 km), akkor mindig üres volt a tank, tankolt ötezerért és üresen érkezett vissza, nem tudta elfogadni, hogy a teletank mennyivel egyszerűbb lenne. Nem beszélve arról, hogy a kisvárosunkban a benzinkút oda-vissza legalább három km és ezt hidegen megtéve egy kétezerért tankoláshoz idő- és pénzelb@szás.

És ő nincs egyedül, nem különleges eset.

Tudnék még írni.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2010.05.19. 12:42:34

@Zsit (nyau és rémizé): Hozzáteszem, naponta minimum 120-150km-t megyek, és akkor ez a minimum, amikor bejövök melóba, meg hazamegyek. Ha közben kis jövésmenés ide-oda, akkor 250. Szóval elég sok időt töltök az autóban, néha kúton eszem-iszom menet közben, olyankor az üdítőspalackot csak hátradobom a hátsó ülés elé. Aztán egyszerre szórom ki a sok lomot. Csomagtartóban is ott a jövő hét is, pár szerszám, miegymás, apró baszások, most épp azok is szerteszét hömbörögnek, mert a műanyagládában, amiben tartom őket, abban a minap épp tüzifát hurcoltam... Szóval ha az ember napi 20km-nél többet jár dolgozni, meg ide-oda, akkor szerintem óhatatlanul elkezdi "belakni" az autót, és akkor lesz ilyen is bőven.

esef 2010.05.19. 12:45:56

@subtotal:
A héten vettem pár dolgot a kocsiba (szíjak, olaj, szűrők, görgők, gyertya, stb.) tervezett karbantartás végett. Többen nem értették, hogy miért a minőségi dolgokat kérem mindenből, miért nem a teszkógazdaságost. Tán azért, mert így biztosan elmegy az előírt időközönkénti következő cseréig és nem kell állandó rettegésben élnem, hogy vajon mikor mi megy tönkre. Az meg, hogy 75 vagy 70 ezret hagytam a kasszánál, nekem ilyenkor lényegtelen.

sporting1.6 2010.05.19. 12:49:51

Szerintem nem is olyan sok a beleszaró ember. Csak elviszi szervizbe, otthagy rengeteg pénzt, mégse jó. Több pénz nincs rá. Értsd ez alatt a márkaszervizes kötelező átvizsgálásokat, bármilyen szerelést, sőt, a műszaki vizsgát is. Máig nézegetem a szívócsőbe csatlakozó érzékelőn a krétával rárajzolt felkiáltójelet. Kérdeztem a szerelőmet (ő vizsgáztatta), fingja sincs miért rajzoltak rá.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2010.05.19. 13:02:43

@Tie:
hát ha abban él az ember, azért az más! Néha ki kell szállni :)
És nem ostorozni akarlak, de mi a pékért nem lehet kiszálláskor _rögtön_ kidobni az üccsisdobozt (sic!)? :)
A kis szertehömbölgések azért mások, azt én is elviselem :)
De az is tény, hogy nálam sem lehet enni az autó belsejéből, előbb megterítek inkább a motortérben :)

Psziho 2010.05.19. 13:09:51

épp 5 perce szálltam ki a 28 éves hétköznapi autómból,teljesen jól funkcionál

kenőanyag bőven minden kopó és rozsdásodásra hajlamos részre 3-4 évente-ennyi

RÁJEN · http://szirszarjaim.blog.hu 2010.05.19. 13:11:02

Én is nemrég vettem új öregautót, de azért remélem, egy darabig még jól fog szolgálni. Túl sokat mondjuk nem szeretnék költeni rá, annyira nem egy nagy kuriózum:
szirszarjaim.blog.hu/2010/05/01/das_auto

misi107 2010.05.19. 13:11:35

Hú,vazze szívemből szóltál Csikós!Én évek óta árulom az autómat (talán a héten elviszik) A legelső dolog mindig az volt,amikor megnézték,hogy ronda,Hát,egy 17 éves autó az utcán parkolástól nem fog szépülni.És kész,ezzel az előítélettel jópáran már bele se ültek.Ja,hogy kipuf,futómű,fékek,belső,motor,váltó meg minden egyéb tökéletesen működik?Hogy nem sajnáltam a zsét,hogy a gyerek ne hányja össze magát a bukkanókon,meg a kátyúk kerülgetése közben?Na,ezt a legtöbben leszarják.A kinézet a lényeg,ahogy írtad.Ja,amikor egy nőnek nézték meg (két férfirokonnal) jellemző volt a teljesen ellentétes hozzáállás.Férfiak egyből azt nézték,próbálták amit leírtam a hirdetésben (műszaki állapot...) a nő?háát,kopott...a képen szebb volt...jé,de a belseje szép (naná,hetente kipucolom...) és ezzel el is lett meszelve...aki most nézte meg?(rendőrgyerek...) Körbejár,átnézi (kerékív rohad hátul...mondeo átok...),elindul padlóval,satufék.Rendben,két-három nap és 90%,hogy elviszi...

subtotal 2010.05.19. 13:11:49

@esef: igen, ha ebből a hozzáállásból lenne a több, akkor nem kellene eleve elvetni, hogy Magyarországon keressen magának idős autót az ember.
Talán majd 20 év múlva lehet a kérdést újra elővenni, amikor már a mostani aktív generáció autói lesznek ennyi idősek. Talán hamarabb ha a regadó nem keseríti (legalább a jelenlegi formájában nem) az életünket.
Az én szüleim sem tudják a karbantartást úgy csinálni, ahogy az én igényszintem diktálná. Bár hozzáteszem, mutim autójában koránt sincs retek, viszont a külső kisebb sérülések javítása teljesen hidegen hagyja.

Jamesblond 2010.05.19. 13:12:33

Női sofőr: Hááááá:D Látnátok anyámat amikor megszorítja a kormányt és megy! Tök üres országúton 20 centivel kellene beljebb mennie hogy ne a kátyúkban menjen, de nem teszi. Szépen 70-80-nal pattogunk, csattogunk végig kilométereken át fél kerékkel a döcögőben. Kész csoda hogy nem szakadt még ki a kerék a kocsi alól. A tehénszart sem kerüli ki, legkisebb terepakadály a biciklis ami kedvéért hajlandó megmoccintani a kormányt. Persze nem szabad szólni. Ő is levizsgázott, mindenki kussolhat. Apám szerint nem ér annyit egy lengőkar mint egy egész estés "orrolok rád mert beleugattál a vezetésbe!" ügy.

tükörfúró 2010.05.19. 13:13:33

@sporting1.6: merhogy neki az a pénz rengeteg. Ugye megint a realtiv dolgok...
A kocsit eleve ugytervezték-gyártották, hogy a Nyugati Nemhitelből Megvennitudó Jókeresetű Első Tulaj pénztárcájűát apaszgassa egyre ütemesebben, 3-5 éves kora után, és később mégjobban...
tehát amit valójában KÉNE rákülteni egy mai (2000 körüli-utáni) kocsira, az nálunk a többségnek MEGFIZETHETETLEN.
Ennyiii :DD

karlmann 2010.05.19. 13:13:58

@Szsrobert:

Az 5l gyakran összejött a Debrecen-Pécs távon pl., de Erdélyben a Gyilkos-tó felé is elég volt 5,5l pedig arra komoly hegyek vannak. Most már akkor se tudnám megmondani a Champion gyertya kódját ha agyonvernek, mert akkor voltam vagy 7 éves és még kiejteni se tudtam rendesen. Nem volt az csodagyertya, csak apámnak olyan szerelője volt akkor, aki csak Trabi-Wartburg javítással foglalkozott. Kipróbált egy csomót és végül ez vált be, ennyi az egész. Nem volt mögötte semmi ezthasználdvazze nemfogyasztsemmit, de nagyonmegyagép típusú marketing szöveg. A '80-as években még nem ez ment. De a jó szerelő már akkor is és most még inkább aranyat ér.

Jamesblond 2010.05.19. 13:17:20

Szóval a női sofőr abszolút nem jó ómen!
A nő nem rántja vissza 70-nél kettesbe a gépet hogy had szóljon!
Nem szükséges, mert 70-nél még kettesben van:)
Oktatói beszólások nőknek:
1. Indulás előtt legközelebb győződjön meg róla, hogy bent

ülök-e a kocsiban.

2. A frontális ütközés nincs benne az anyagban.

3. Kérem, tolatásnál ne térdeljen fel az ülésre.

4. A bekanyarodási szándékát legközelebb ne a hátsó

ablaktörlővel jelezze!

5. Mivel KIT nem tudott eljönni, így ma is magának kell vezetnie.

6. Az előzésnek nem az a lényege, hogy kikerüli az Ön előtt

haladó autót, aztán a szembejövők őszinte megdöbbenésére hosszan

egymás mellett haladnak.

7. Nagyon jól látja, hogy a sebességváltó feladata az, hogy a

motor ne 12000-es fordulatszámon működjön, mint az elmúlt húsz

percben. De ezt jó lenne a gyakorlatban is bemutatni.
8. A STOP tábla nem javaslat, hanem parancs.

nem kéne... 2010.05.19. 13:19:23

@Tie:

azé bazmeg, én is vittem már döglött lovat is az autóban, de ez a havi egy kukányi cucc némiképp igénytelenségre vall.
az, hogy menet közben nem kifele szemetel az ember, hanem mondjuk a balegy elé, az még oké, de hát az nem ipari mennyiségű cucc, megállás után fél perc kiszórni a legelső kukába.
vagy pl tankolás közben az ottani szemetesbe, nem?

nem kéne... 2010.05.19. 13:21:51

@karlmann:

e23 30.
hát barátom, az egy ritka darab, ha nekem lenne egy eredeti ilyenem, akármit megbocsátanék neki.

tükörfúró 2010.05.19. 13:25:10

@karlmann: vicces, hogy mindezt a legendát egy természeténél fogva faék, tárcsás vezérlésű kétütemről...
:D
aminél szerintem is KELL hogy füstöljön,(nem okádja és nem ne láss mögötte 20centire se, de JÖN belőle, igen) méghozzá láthatóan, mert a forgattyúsházban a mindig friss keverékkel kenést végző anyag normálisan rögvest feljut az égéstérbe, és ott elég, az olaj pedig, ha csak ugy elég, akkor füstöl, jócakát.
:D

Akkori közlekedési tempóval a trabi elvan országúton 6literrel, ezt aláírom, viszont ehhez különösebb szuper szerelő nem kell, csak egy elfogadható állapotú gép, és némi józan ész.

Sajnos az van, még mindig ehhez értenek minálunk többen, egy 2ütemű kismocit, fűkaszát, akármit bármelyik falusi surmó összetesz.

Ugyanakkor a szerelők 90%-a íagy 2010ben meglát egy motorvezérlőt, és jön a homályos kábító fogalmamnincs szöveg.

Pedig az elektronikus motorvezérlés és alap cuccai is 30évesek(!) lassan, alapelvek szintjén nagy változás abba sincsen.

Pityou 2010.05.19. 13:28:54

Takarításról. Sokan írtátok, hogy egyes autók "kukás" kocsik is holott a hatóság ilyen jellegű szolgáltatást nem engedélyezett a tulajnak. Az egyéni igényesség nagyon különböző. de lehet kulturáltan is valamennyire. Inkább a kocsiban legyen a cucc, mint az utak mentén. De. Lehet kuturáltan szemetes zacsiba vagy "osonos szatyorba" gyűjteni a papírzsepit és a többit, ha egyedül vagy a gumiszőnyegre is mehet. A szomorú az, ha komposztálóvá válik a gép. Útközben orrot kell fújni oké (széna nátha, influenza stb), lesz pzs, szomjas vagy üccsis/vizes flaska. De miért kell elfogyasztani menet közben villásreggelit, svédasztalos ebédet, hatfogásos vacsorát? Nasizni? Kultúra és biztonság!
Tanulságos történet. Belföldön különjáratoztam egy kis békéscsabai cégnél anno 7-5 évvel ezelőtt. Szerencsém volt a kollégám és én is a tiszta, kulturált megjelenésben, jó műszaki állapotban láttuk a siker fél titkát. Volt is vitánk a tulajdonossal emiatt (sajnos!). Egyszer egy gimnáziumban egy tavaszi szünetben a német testvérvárosból egy csere diák csoport érkezett. Debreceni kirándulás busszal kiállok, 2 hazai nevelő kisérte őket. Hol volt "mocsok" a buszban (morzsa papírdarabok, ablak összefogdosva)? Rájöttetek? Ott ahol a 2 nevelőnő ült. Szégyen! Nyugodtan ültek nem ugráltak, nem mutogattak, verték az ablakot, nem zabáltak, nem zajongtak. Hihetetlen volt! Fegyelmezés nélkül. Ezt hozták otthonról az akkor 21 éves Ikarusban nyugodtan tisztelettel viselkedtek.
Önmagukat sem tisztelik sokan, hát még másokat.
Jó példákat irtatok arról is a blog elején milyenek egyes trendi emberek lakásai.
Honnan tudod, hogy valaki pedáns, felelős ember? Menj vele az úton ha egy darabka hulladék lesz előttetek figyeld mit tesz. Ha "észre sem veszi" inkább kikerüli a problémákkal az emberekkel is így bánik, ha észre veszi és szónokol, hogy milyen szörnyű ez és hogy ő soha, akkor ő is de szereti másra kenni, ha szó nélkül lehajol és elviszi a gyűjtőhelyig, akkor ő azaz ember aki cselekszik és felelősséggel gondolkozik.

1kutya 2010.05.19. 13:29:57

@Jamesblond: ez jó:-DDD

mentettem...

sporting1.6 2010.05.19. 13:33:14

@tükörfúró: igen, és sajnos később is (én már ide tartozom), a sima autószerelők is egyre bénábbak, hanyagabbak. Engem aktuálisan ez bosszant jobban. Az én autóm a ráköltött összegek ellenére ezért nincs olyan szinten, ami elvárható lenne, amit én magam is szeretnék. És amikor ezekhez a "maszek" szerelőkhöz 10-15 év múlva odakerülnek a mostani autócsodák, amelyek computerei felett a márkaszervizek is csak vakargatják a fejüket, akkor mi lesz? Sose lesz ezekből veterán, csak akkor, ha a tulajnak lesz pénze márkaszervizre, vagy megfelelő célhardverrel/szoftverrel rendelkező szakszervizre. És lesz? Nemigen...

lr 2010.05.19. 13:38:29

Hát Csikós Úr, ennek a cikknek már megint minden szava arany (így, jó modoroschan). A gumiharanglullanásnál már bekönnyeztem. :D
Annyit tennék hozzá, hogy a cikk szerintem pont arról szólt, hogy nálunk "a ...neki használati tárgy" mondat egyet jelent azzal, hogy "le se szarja karbantartani, megbecsülni csak (le)használja"-ahogy az a kommentekből is többször kitűnik.
Na pont ez az, amit sürgősen el kéne már felejteni, a nyelesfésűtől az űrhajóig. Könyörgöm, az, hogy valami használati tárgy, nem azt jelenti, h elpusztíthatatlan. Még a legjobb kés éle is kimegy néha, pedig az csak a legegyszerűbb gép.
Mindig mondom, hogy az első, "alapozó" év abszolválását a műszaki egyetemen kötelezővé tenném minden állampolgárnak - és akkor most megint, hadd terjedjen az ige. :P
Btw. messze nem vagyok egy _elvakult_ technikabuzi, ezért sem esik nehezemre belátni, hogy önjavító képessége csak az élő dolgoknak van.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2010.05.19. 13:39:04

@Zsit (nyau és rémizé): Mer állandóan futkosok fel-alá, és hacsak véletlenül nem épp egy kuka mellett parkolok le, akkor nem tudom hova kidobni a dolgokat.
Én, amikor autózom, akkor többnyire azért autózom, mer' nem érek rá. Sokfelé megyek egyszerre, a megállásokba nem fér bele, hogy ezzel tököljek, így marad az, hogy amikor eléri az ingerküszöböt (vagy az autó küszöbét) a lom, akkor nekiülök, és kidobálom. De akkor már rászánok egy délelőttöt, kiporszívózom az egészet, kirázom a port a szőnyegből, leápolom a bőrt és a fát, a műanyagokat is áttörlöm, satöbbi.

@nem kéne...:
Mondom, már ha van kuka. Tankolásnál meg vagy megint csak rohanok, és nem érek rá (Citroent állandóan a teherautópisztollyal tankolom, mer az gyorsabb), vagy nincs pofám a kúton azokat a komolytalan szemeteseket telegyömöszölni a dolgokkal.

Pityou 2010.05.19. 13:42:41

@tükörfúró: Nagyon jó az iskola példa! Gratulálok! Egy kis adalék hozzá.
Mit oktatnak az anyóülésből kiesett "jogosítványt szerezni akaró" jelölteknek? Mi a hatósági vizsga anyaga? Kis módosításokkal az ami 40 éve is volt még jobban lezüllesztve. Innentől fogva nem kell csodálkoznunk. Kb. olyan ez, mint a lyukkártyás és a Commodoros basic nyelv oktatása lenne informatika órán ezt kérnék számon vmilyen szinten de majd java-ban dolgozol ha levizsgáztál, mert ezt már nem alkalmazza senki. Jó példa erre: A karburátoros, adagolós, diagonál abroncs és társai típusú kérdések. Ma már nincs az életben veteránosok tudják nekik van. Alapja ezek voltak a mai technikának is, egy mérföld kő, de már túlhaladtuk.

Bambano 2010.05.19. 13:44:48

Elég gáz cikk... egy öreg autóból nem lesz azért jó autó, mert megcsináltattad... A kasztni már fárad, csavarodik, semmi merevség, a belerakott technika újszerű állapotban sem jó semmire...

Jobb lenne, ha nem közlekednének az utakon ilyenekkel...

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2010.05.19. 13:46:43

@nem kéne...: Balegy, meg jobbegy elé szemetelni? Muramista... Balegy elé eleve bazmeg, begurul a fékpedál alá, oszt megdögölsz.
Jobbegy elé meg... ha valaki jön velem, akkor oda ül. Nemá...

A Range-ben, mivel többnyire nincs bent a kalaptartó, hátradobom a csomagtartóba.

Pityou 2010.05.19. 13:48:17

@Tie: Na haragudj a személyeskedésért, de annyi időnek lennie kell. vagy kacsában végzed dolgod menet közben (magad alá szarsz?)? Oké hajtás-pajtás profit meg minden. Akkor egy "kukás" tasakot 80L-t összehúzó zsínorral a tetején. Abba gyűjtheted 1 hónapig. Ha be néz vki vagy a cégedtől vkit vinned kell az még sem annyira kellemetlen.

Pityou 2010.05.19. 13:55:31

@Bambano: Persze de normál használat odafigyelés mellett nem következik be annyira hamar a karosszéria fáradás. Illetve azt is nézd meg, hogy az új autók sem annyira haj de jaj de merevek jó példák közül egy íme: karpark.blog.hu/2009/01/03/elfenekelt_fabia

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2010.05.19. 13:56:10

@Pityou: Az jó, hogy te tudod, hogy nekem mennyi időm van egy tankolás közben.
Kacsa nincs, szarás-pisálás ráér hazáig, záróizmokkal azért nincs probléma.
De ha meg is állok egy kúton dolgomat végezni, akkor is csak addig vagyok ott, és utána megyek tovább. Ez van, én valahogy nem érek rá autózás közben takarítani. Ha autózok, akkor az időt arra próbálom fordítani, hogy haladjak, nem pedig bármi másra.
Kifejezetten rühellem pl. amikor egy Bp-Párizs vonalon 100kmenként meg kell állni dohányozni, enni, pisálni, nyújtózkodni, meg a kisfaszom. Akkor állok meg, amikor tankolok, akkor lehet bagózni (nem dohányzom), meg pisálni, aztán megyünk tovább. Lehet, hogy vannak, akik marhára ráérnek arra, hogy amikor autóba ülnek, akkor ne számítson, hogy mikor érnek oda, én nem érek rá. Próbálok minél kevesebb időt fordítani ugyanis rá.

Benézni nem lehet, sötétített. :)
(ha meg tudom, hogy egynél több ember ül be hozzám, akkor előtte lévő nap este rászánok egy órát, és legalább leszemetelek - de ha nem kell, akkor nem borítom fel az életritmusomat azért, hogy másoknak tessen az autóm hátsó lábtere)

Dzsafar 2010.05.19. 14:01:07

Látom,van tapasztalat mindkét oldalon,így helyes!
Ami miatt ismét hozzászólok,keveredik egy cseppet az "elhanyagolt"és "karbantartott" fogalom!
Aki szereti az autóját,az a korától függetlenül gondoskodik róla,sőt,még ki is takarítja!Ami nehezen érthető a mai "jó"??? gépek futásteljesítmény-és-ráfordítási összeg aránya!
Való igaz,a mai járműveink messze modernebbek,sokkal bonyolultabbak,és itt érkeztünk el a dolog lényegéhez!
Semmivel sem nyújtanak többet,mint elődeik,viszont néhány alkatrészük JAVÍTHATATLAN,direkt így van kitalálva,csak csere!Ez a műtét horror számok harca,a márkaszervizek agyatlan szerelőinek rettenetes kihívás!
A számítógép világában hibakód olvasás után sem értik,mi a baj,cseréljünk,ezt,azt ja meg még ezt meg azt,és a számla:egy fél autó ára,s egy hónap múlva kezdődik előlröl!!Sajnos,a saját tapasztalatom mondatja ezt velem,modern autó,modern a"tököm tudja,mia a baja!"
Én még emlékszem arra az időre,a mikor az egyik német autó gyártó rettenetesen jól sikerült szériája után a szervízben a srácok legnagyobb munkája az elkopot fékbetét cseréje volt,ebből nem lehetett megélni.
ÉS JÖTT A TEGYÜK TÖNKRE,AMI JÓL MŰKÖDÖÖTT SZEMLÉLET!!!
A munkám során rengeteg nagy!!!!vas került a kezünk közé,volt is gond,nem kevés!A négy karikás olyan hibákat produkált a "legnagyobb" kategóriában,hogy hihetetlen.
Ár-érték-szervizköltség????Szép halál volt minden javítás!
Vagy az opel említett 1.6-os,16 szelepes ecotec motorja,amire a gyár 1000km-re 0.7dl és 1 liter olajfogyasztást ad meg!!!!
A HUSZADIK SZÁZADBAN?????
Szinte a kétüteműé az elégetett olajmennyiség.
MITŐL ECOTEC?????
Átverés,és ne tudd otthon piszkálni,mert még lehet,meg tudnád javítani!
Vissza a bevált,és már bizonyított gépekhez!

Bambano 2010.05.19. 14:02:12

@Pityou: kivégezném, aki egy olyan autót, mint az a fabia, helyreállít...

De nekem nem az ütközési merevség a mérvadó, azt nem szeretném tesztelni, hanem az, hogyha kerékcseréhez megemelem az egyik hátsó kereket, mi lesz az elsőkkel. Egy gagyi autó esetén (pl. vw bora), meg lehet emelni úgy a kasztni végét, hogy az első kerék a földön marad, mert semennyi torziós merevsége sincs a kocsinak. Egy vectrát nem tudsz így megemelni, hiába 920-940 kiló az első tengely terhelése, ha megemeled a végét, felemeli az első kereket is.

A g astra is elég jól szerepelt ilyen szempontból, de 10-11 év után annak is fárad a kasztnija, kezd nyüszögni, pedig soha nem volt szétbontva és megkapott minden szervizt rendesen, nem fillérszexualizáló módon.

atomgape 2010.05.19. 14:04:39

@Csikós: Tudom, nem a lényegre reagálok, de amit a "hölgytulaj"-okról írtál, az 100% igazság!

lr 2010.05.19. 14:05:30

@Balazs5: Hub+, ez kemény. Nem nagyon láttam még olyasmit, ami ennél tömörebben összefoglalná, hol tart a hazai műszaki kultúra a világ szerencsésebbik feléhez képest.
(Bár gondolom, ott sem ez az általános, de itthon még ilyen egyszerűen nincs. "F Astra újszerű állapotban, alig túl az 1millión" - ízlelgessük kicsit, hogy reagálnánk erre a hasznaltatuto-n)

bíp-bíp (törölt) 2010.05.19. 14:09:38

Kell a faszomnak 10 évnél öregebb autó, az már nem is autó, hanem életveszélyes pénztemető, zéró biztonsággal. Nyalogatni meg mást szoktam, nem másod/harmadik számú autókat... :)

bíp-bíp (törölt) 2010.05.19. 14:13:04

@lr: "hol tart a hazai műszaki kultúra a világ szerencsésebbik feléhez képest."

Akkor most elmondanám neked, hogy kurvára elől tart, és külföldön egy izzót nem tudnak kicserélni, mert fosnak rá, és technikailag zoknik. Csikós nem tudom mire gondolt, amikor beájult a nyugati "szakiktól", mert olyan már nem létezik, esetleg véletlenül 1000-ből egy, de alapvetően műszaki analfabéták. Úgyhogy egy nagy kalap faszság ez az egész. A legjobb műszaki emberek közép-kelet európaiak. Magyarok, csehek, szlovákok, lengyelek.

gnme 2010.05.19. 14:13:44

Nekem egy pörköltöt öt knédlivel!
Nekem hozz egy sört, de GYORSAN, mert szomjan döglök.
Őő, én már telezabáltam magam, Nekem csak egy sört.
Hogy készítik itt az őzet, vagy Maguknál nincs is őz?
Nekem egy pörköltet és sört.
Nekem is pörköltet ... meg SÖRT!
Egyőőő.. sört rummal.

kran72 2010.05.19. 14:17:07

Szeretnék egy olyan országot ahol a gépkocsi nem fokmérője az egyén anyagi helyzetének.Csak egy tartós? használati eszköz,semmi más.Persze ott ahol a nagy többség anyagilag túlvállalja magát a szomszéd előtt, nehéz változni.A világ legnagyobb butasága ezeknél a balkáni béreknél néhány évente autót cserélgetni,főleg ha meg vagy elégedve vele.Én is 10 éves autóval járok és nem azért mert nem tellene újabbra és nagyobbra.Hanem mert megbízhatóan teszi a dolgát és egyenlőre megfelel az igényeimnek.Soha ne nézzük le autós társainkat a "régi" kocsija miatt és persze soha ne irigykedjünk egy luxus autós társra.Nem látunk bele a pénztárcájába.Hej,ha banki haverom beszélni kezdene....

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2010.05.19. 14:21:27

@gnme: Pörkőttet, sörrel. :)

Épp tegnap meséltem a jányna, de nem látta, pedig alapmű. :-DDD

(én se láttam még a maga picsáját, mégis elhiszem, hogy van)

Phrascarica 2010.05.19. 14:29:52

@Bambano: "Egy vectrát nem tudsz így megemelni, hiába 920-940 kiló az első tengely terhelése, ha megemeled a végét, felemeli az első kereket is."
ezt azért némiképp befolyásolja a rugóút hossza is

karlmann 2010.05.19. 14:30:17

@nem kéne...:
Egyetértek, valóban az. De én nem tudok ilyen megbocsátó lenni, ennyire alap problémáknál. Mert legyünk őszinték ezek könnyen hozzáférhető egyszerűen javítható/cserélhető alkatrészek. Mert az, amit Csikós szívott Erával a dobálós kuplunggal egy másik sztori. Ahhoz akna kell vagy csápos emelő, komoly szerszámok, mert egy 30 éve nem mozgatott kardán és sebváltó nem ugrik le füttyszóra. Ha valaki ilyesmitől óvakodik megértem, de vákuumcsövet meg elosztófedelet cserélni, nem nagy halál. Egy karbival is el lehet boldogulni, csak megfelelő kotta kell hozzá. Csak ebben az országban igen kevés szerelő van akinek egyrészt megvan a megfelelő kotta, másrészt nem rest elolvasni a szükséges részt ha nem ismeri.

megint 2010.05.19. 14:30:43

Azért én mondanám, hogy a tulaj a rossz, simán lehet egy autó elbaszott konstrukció mindegy, hogy vigyáz rá a tulaj

Alf (törölt) 2010.05.19. 14:31:39

@Bambano: ezt most komolyan gondolod?

Phrascarica 2010.05.19. 14:33:37

@Bambano: a C Vectra meg az egyik legszánalmasabb új autó amiben valaha is ültem, minden benne töltött perc örökkévalóság volt, és még a ház elé sem álltam vele, mert a végén még azt hitték volna hogy az enyém, pedig mindössze 250km volt benne. (a biztosító fizette bérautóként)

Alf (törölt) 2010.05.19. 14:35:42

@Bambano: ezekszerint van olyan (gagyi) autó, amelyiknek az egyik sarkát megemeled és a többi a földön marad, a kasztni meg elcsavarodik?

akkor már csak azt nem értem, mi lesz az üvegekkel, és minek használnak egyes gyártók rugókat a felfüggesztésben.

esef 2010.05.19. 14:41:46

@Szsrobert:
Anno nekünk is Champion gyertya volt a Trabant kombiban. Nem is volt vele gond. Mármint a gyertyával. Füstölni meg füstölt. Pláne, amikor jó sok városi kilométer után kitévedtünk az országútra...

Bambano 2010.05.19. 14:44:10

@Alf: nem gondolom, láttam. azt meg látja az ember, hogy a rugók/telók dolgoznak vagy más.

@phrascarica: felszereltségi szint kérdése, egy alap vectra nekem sem jönne be.

Bambano 2010.05.19. 14:45:25

@esef: hehe, egyszer mentem 40 méteres trabanttal:) sokat ment előtte városban, meg kehes volt a gyújtása, mikor kivittem országútra és megkergettem kicsit, 40 méternél nem jött közelebb senki:)

karlmann 2010.05.19. 14:46:15

@tükörfúró:

Nem véletlenül hoztam fel a Trabit. Tény, hogy faék, de tény az is, hogy igen sok embert ismertem aki meglepődött azon is, hogy ha a tankoláskor a kipufogóra ömlött benzin begyulladt.
Amiről te beszélsz az az érdekes rész szerintem. Mert leszámítva a legmodernebb buszos rendszereket, amiknek itt komoly szószólói voltak a múltban, ezek nem olyan hú de bonyolult dolgok. Csak hát az van, amit az előbb "nem kéne..." cartársnak bontogattam, jelesül, hogy a hazai szerelők között nem divat a kottából szerelés és nincs igényük se arra, hogy tanuljanak képezzék magukat. Csak akkor ha muszáj, ha kirúgják, ha nem csinálja meg. Nekem egy ideje francia autóim vannak és a szerelőm olyan, hogy van a műhelyben egy Salgó polc tele francia kocsik leírásaival. Van ami magyar nyelvű, van ami nem. De ha gondjuk van leülnek a kis sámlira, bedőlnek a sarokba, ami vastagon van bevonva 10-es szivaccsal és elolvassák a szükséges részt, a megfelelő könyvben. Sok autó volt már a családban sok szerelőnél jártam már, de ilyen sarkot csak náluk láttam. De tudod mit? Csikósnak igaza van, mert azután vettem francia kocsit, hogy jártam náluk.

tükörfúró 2010.05.19. 14:48:49

@Bambano: Talán inkább az emelés billenési tengelyét támasztó felfüggesztés keménysége, és nem a kasztni 10-20 centis (!! LOLOLOL) csavarodása okozza ezt.. :DDD

Alf (törölt) 2010.05.19. 14:51:47

@Bambano: ez kizárt, ha ennyit csavarodna a kasztni, kitörnének az üvegek egy kerékcserénél.

amúgy tessék, 40 éves merevség:
www.youtube.com/watch?v=2cTNWbBOGmQ&

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.05.19. 14:52:27

@swt: Ede, már aszittem, valami baj van, hogy nem váltottál nevet! Szevasz!
Nem hiszem, hogy ez primadonnáskodás. Sajnos, amit leírt a Csikós, az mind áll. de nem csak autóra, bármire. A karbantartás, megbecsülés még nem nagyon megy nekünk. sokszor pénz, esetleg más objektív oka van, de sokszor egész egyszerűen az igénytelenség, beleszarás.
Azért én el tudom képzelni, hogy egy motorcsere ne legyen arányos az autó értékével, esetleg meg is haladja azt.
Mindenesetre egy biztos, a külföldi autók nagyságrendekkel tisztességesebben vannak tartva, mint az itteniek. Persze, sok tényezős a dolog, mert kezdődik avval, hogy az itteni autók futóműve, karosszériája a tetves út-állapotok miatt nagyságrendekkel hamarabb fárad, mint a németé, aztán az itteni szerelők trükköz(het)nek alkatrésszel, olajjal, satöbbi (amikor nem a gyári alkatrészt teszi be a márkaszerviz munkatársa, nem a drága olajat tölti be, csak mint alap példák), meg ugye a tulajok is máshogy állnak a dolgokhoz.

Bambano 2010.05.19. 14:52:38

@tükörfúró: mondhattam volna azt is a kerék emelés helyett, hogy felmegyek egy kerékkel a járdaszegélyre... teljesen mindegy, vannak autók, amiknek kicsi a torziós merevsége, vannak, amiknek nagyobb. A vectra kifejezetten kemény kasztnival rendelkezik, függetlenül attól, hogy más kérdésekben jogosan érheti kritika.

Bambano 2010.05.19. 15:01:49

@Alf: az a film nem a kasztniról szól, hanem a pneumatikus rugózásról.

mozigepesz 2010.05.19. 15:02:24

Köszi Csík, ezt jól megfogalmaztad! Ez a magyar valóság autófronton!
Az újautó=unalom. Nem én vezetem, hanem a beépített technika. Van egy 3 éves 3gyémántos kisautóm, de a 10 éves kort sem biztos, hogy megéri nálam. A-ból B-be tökéletesen elvisz, nem romlik el, de egy autótól mást is várnék: érezni a motorrezgéseket a gázpedálon, a kormányon, érezni a kerekek állását, a fogaskerekek hangját, a váltó duruzsolását, az utat, a benzinszagot, a kipufogógázt (ha már nem a mozdony füstje csapott meg). Ja és a kötelező szervizén (márkaszevizben) a légszűrő, fékolaj és hűtóvíz cserét nem végezték el. Amikor reklamáltam, jött a PR szöveg: ők azt szeretnék, ha elégedetten távoznék. Modtam, hogy csak akkor leszek elégedett, ha kihozza a kezembe azokat az anyagokat, melyeket most nem cseréltek ki. 2 perc múlva kezemben volt, alárni nem kellett. Szerintetek? Ilyen hozzáállással lesznek még szarabbak a fiatal autók is! Ja, meg így lesz nekik is munkájuk: rádolgoznak, hogy tönkremenjen.
Lehet, hogy rövidesen eladom, veszek egy 20-30 év körüli GÉPET és megbütykölöm, amikor igényli.
Hajrá Csík!

Ciri 2010.05.19. 15:10:33

@Bambano:

"A vectra kifejezetten kemény kasztnival rendelkezik, függetlenül attól, hogy más kérdésekben jogosan érheti kritika."

Ezt a marhaságot már vagy két éve elővetetted, akkor azt hiszem egy Borával kapcsolatban.

Akkor is butaság volt, most is az.

Garp 2010.05.19. 15:15:16

Zsolt ezt igy idegbol irtad, legalabb is az elejet? Olyan, mintha egy szobaban ulnenk es beszelnel. Tok jo :).
A tartalmaval is egyet tudok csak erteni. Azzal azert nem, hogy nyugaton az idos autok mind jo allapotuak. Nemeteknel es itt is iszonyat henkolt autokkal talakoztam. Igaz, hogy futnak, de szerintem eletveszelyesen. Minden esetre joval nagyobb szamban vannak azok, akiknek nem szegyen oreg autoval jarni, mert nem kell neki sokra, minek olje a penzt ujba?

OFF A karbantartashoz meg annyit, hogy hetek ota mondom a 128ezrer merfoldet (kb 200ezer km) Tranzit Connectrol a fonoknek, hogy egyre szarabb a valto, kene benne olajat cserelni, itt az ideje, meg meg kene nezetni.
Tegnap eltorott a stift (selector pin) a rudon, beleesett valahova a kulisszaba. Eloszor elment a 2-4-R, majd a 3-5 is, egyes maradt, kivehetetlenul. Mindez autopalyan, kicsi hijjan megdoglottem. Az olaj leeresztesekor kiderult, tele volt fem reszecskekkel. Csak a valto maga lesz €950. Most akkor mi van? Siman meg lehetett volna sporolni a 85%-at. ON

gnme 2010.05.19. 15:17:34

Mi az, hogy márkaszervíz? Ebben a kis szaros városban ahol lengeti a faszoma szél "mindenki dolgozott már mindehol" = aki autószerelő.

Ezért "szarok" a szarnak kikiáltott dízelmotorok. Merthogy a kuttya nem ért hozzájuk. A többszáz oldalas utasításhalmazt nem ismerik .. helyette álcsereberélésbe menekülnek és magyaráznak, hogy add el, mert ez egy fos.

Kettő, csipebokor vessző. Ha nincs kapcsolat, átvernek. Visszaadják a kocsit a kulcsával és képedbe röhögnek.

Ha van kapcsolat, akkor is átba*nak, mint szart a palánkon. Ez ilyen. Csak a pénz kell.

Mit lehet tenni? (a szomszéd telek alatt ásni tovább)

Te kitalálod mit kell a kocsin cserélni.

Te kitalálod mikor kell azt cserélni, ebben nagy segítség a gépkönyv.

Te keresel alkatrészes embert aki hozza az alkatrészt kedvezménnyel.

Te elmégy a maszekhoz a műhelyébe és végignézed.

Ha lejárt a garancia, Te vagy a felelős a kocsiért és ha nincs kapcsolat, nem lesz 30% kedvezménnyel alkatrész. Nem lesz semmi. Csak magyarázkodás, mi miért szar.

1kutya 2010.05.19. 15:21:43

@Bambano: hááát...

nemtudom miről beszélsz, meg láttál e már borát, de én évente minimum 2x mind a négy kereket cserélem (téli-nyári váltásoknál), de az a karosszéria egy millimétert se csavarodik.

ez megint valami urban legend lehet:)

Alf (törölt) 2010.05.19. 15:26:03

@Bambano: nyilván van, amelyiknek kisebb, van amelyiknek nagyobb, de ha olyan autóra vágysz, amivel felmész pl bal hátsó kerékkel a járdaszegélyre, és megemelkedik a bal első, akkor valami farmotorost ajánlok, hogy hátul legyen a súly, a rugók helyére meg be kell hegeszteni egy-egy zártszelvényt.

de miért is jó ez?

bervas · http://mt10.blog.hu 2010.05.19. 15:29:20

@gnme:
apropó gépkönyv

A legtöbb típushoz a neten van fenn gyári vagy egyéb szerelési könyv, amiből egy fagyálló csere, gyertyacsere, fékbetét csere simán kivitelezhető otthon.
Net ismerete, idegen nyelvtudás, minimális kézügyesség, pár szerszám, kis idő, és az ember csomó tapasztalattal, sikerélménnyel, tudással gazdagabb.

Lakótelepi Ladás hülyegyerek 2010.05.19. 15:33:50

@pindroch: Milyen kocsiról van szó, ha szabad kérdezni?

tükörfúró 2010.05.19. 15:48:35

@Bambano: Járdára állásnál is ugyanaz történik, akkor is a felfüggesztés keménysége játszik, nem a torziós merevség, amit szemmel láthatatlan miliméterekben(nagyon silány f@soknál), vagy töredék miliméterekben mérnek, maximum.

Kemény kaszni az hülyeség, először is attol még homokvárként elrohadhat, másfelől ütközésnél nem deformálódik megfelelően, és vagy megöl a lassulás, vagy gyűrődés helyett hirtelen elszakad "kettétörik" és kettévág.

Szeritnem egyik sem jó, az autónak tervezetten kell szilárdnak, rugalmasnak és deformálhatónak lenni, adott irányokban, adott erő hatására.

s.p. 2010.05.19. 15:49:20

@Balazs5: Én nem ezt láttam, az egy zöld kombi volt. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy itthon egyszerűen nem létezik 200ezernél többet futott autó.

karlmann 2010.05.19. 16:08:18

@gnme:

Ha van kapcsolat, akkor is átba*nak, mint szart a palánkon. Ez ilyen. Csak a pénz kell.

Erről annyit, hogy haver Mazda 6-os kocsija gtk-s lett februárban, helyette Audi A4 avant jött. Nincs vele semmi komolyabb gáz, csak a hátsó lökös egyik kis műanyag füle eltörött, emiatt a lökös lógott. Van közös szerelő ismerősünk egy Audi-VW márkaszervizben. A kis apróság cseréjére azt mondta az ismerős, hogy a csere fél nap, mert az egész hátulját le kell bontani, meg kb
25 lepedő a munkadíj. Srác begurult, hazament és minden segítség nélkül kb két óra alatt megoldotta az egészet úgy, hogy sose csinált még ilyet. Azóta nem ment a szerviz közelébe se.

@bervas:

100%-ig egyetértek. Annyit tennék hozzá, hogy az apró műveleteken való edződés után erősebb idegennyelv tudással, némi szerszámbeszerzés után, valamint a netről 60-70%-al olcsóbban beszerzett gyári, vagy jó minőségű után gyártott alkatrésszel komolyabb javítások is eszközölhetőek. Nem mondom, hogy motorcsre-váltócsere innetől ujjgyakorlat, de szűrőket, olajakat, kisebb alkatrészeket gond nélkül ki lehet cserélni.

gnme 2010.05.19. 16:20:20

@karlmann: hányingerem van az ilyentől.

Én azért kérdeztem omm-ot pl. hogy melyik nem magyar szervízbe vigyem a kocsit, mert ahol a kocsi egynél többször jár, és magyar szervíz -> ott átbasznak.

Ahol először jár (pláne nem a magyar hozzá nem állással), ott esetleg még tesznek valamit azért, hogy legközelebb is oda vigyed (=fityiszt viszem legközelebb is oda, hogy lemásolják a kulcsot... EZT -E .. most mutatok valami

:)

yeti 2010.05.19. 16:46:26

Ezt a már öreg,meg régen sem voltak ezek olyan motorok/autók dolgot ismerem.Nagyon sok olyan Pannóniát láttam már amin csillogott a drága pénzen vett utángyártott kipufogó és a mesteri fényezés,ellenben a gazdája enyhe lejtőn sem kísérelte meg átlépni a mágikus 80 km/órás sebességet mert:attól a múltkor is megszorult és nem voltak ezek olyan motorok annak idején sem.Persze.Meg meg kellett volna mérni azt a fránya főtengelyt mert kifli alakúra görbülve nem csak melegszik tőle a gép hanem szép lassan kinyír minden ép alkatrészt is maga körül. Ugyanezek az emberek műszaki hiba esetén sokszor mondják,hogy végül is 2 éve megy hiba nélkül,és ezekkel a régi motorokkal előfordul hogy elromlanak.Ja csak az elmúlt 2 évben nem tettek meg vele 300 km-t sem,így mondhatnánk azt is,hogy a gép teljesen megbízhatatlan.
Persze nem védem magam.Van egy koránt sem típustiszta motorom ami apránként ahogy megszerzem a tudást és alkatrészeket lesz műszakilag egyre vállalhatóbb.Azt már elértem,hogy melegedni nem melegszik,pedig öregnek öreg.Szép festésre,krómra meg majd lesz pénzem ha nagy leszek.

btprg 2010.05.19. 17:07:02

Nagyon tetszett a cikk, teljes mértékben egyet értek vele.

Itt nálunk tényleg annyi a barom, hogy az már több mint sok. A "Népítélet"-et szoktam olvasgatni a régebbi autókról, és tele van olyannal, hogy a húszéves hülyegyerek vesz egy régi autót, hajtja mint az állat, szétbarmolja ("tuning"), aztán meg csodálkozik hogy mi minden tönkremegy, és elkönyveli a típust vagy az egész márkát szarnak. A slusszpoén meg az, hogy a végén az "ide hordtam szervízbe" alatt ott figyel a "sajátmagamhoz XD". Hát így valóban nem meglepő, hogy nem szuperált jól szerencsétlen kocsi.

szuledenes 2010.05.19. 17:28:25

Magyarország ez idő szerint a fogyasztói társadalom halálos ölelésében fuldoklik.A médiák agymosása mindenütt jelen van. Ez pedig megakadályozza,hogy jelen témánk esetében ,az öreg és az új autók használói megértsék egymást.
Meg kellene végre értenie mindenkinek nem feltétlenül a társadalmi lecsuszottság jele,mikor valaki egy állólámpás Mercedessel,vagy egy 240-es Volvoval jön-megy a városban.
Ford Budaőrsnél harsányan röhögött ki az eladófiu,mikor 1979-es Escorthoz kerestem lámpaburát.Még jó,hogy ki nem vezettetett a biztonsági őrrel.Jó az irás,ha sokszor elővesszük ezt a témát,talán többen megbékélnek velünk.

Garp 2010.05.19. 17:57:40

@gnme: jol erzem a hsz-odbol, hogy te is abban a meloban hiszel, amit te vegeztel el? :)

Epercsibe 2010.05.19. 18:44:02

Hát én nem értek mindennel egyet a cikkben. Szóba kerültek a 10-15 éves autók és az old timerek.

A 10-15 éves autók elérik azt a futásteljesítményt, amikor a motor/váltó kopása miatt viheted felújítani, az összes gumi/műanyag alkatrész törik, málik. Egy ilyen autó általában erős pénztemető. Talán gonoszul felemlegetném Csikós út Mercivel szerelőnél töltött hétvégéit és ennek ellenére sosem 100%-os állapotot. Szerintem ha az ember autót akar venni napi használatra, akkor 6-10 év között keressen, ott még talál már olcsó, de még költségmenteseket.

Az OT-ek meg egy másik kategória, de nem is napi használatra valók.

Néhány példa ismerősi körből öreg autóra, bár ezek 15 évnél is idősebbek:

Cápa 7-es: 300eFt volt az ára, mert a volt tulaj megszorult. No nemsokára a blokk is, az új tulajnál, meg sok apróság amitől nem ment (váltó, ablak, benya pumpa, lengéscsill stb). A végszámla 2 év bosszankodásos használat mellett, vételi árral 1.800.000Ft.

Pug205 szívó dízel: 380eFt vételi ár, majd 1 év alatt +500eFt ráköltés sok tologatással. Pedig az az autó egy szívó dízel. 1 év után haverom eladta. Lehet az új tulaj jól járt, de nem vagyok benne biztos.

én sem vennék új autót, ne értsetek félre, de:

mennyit költhetsz egy 10-15 éves autóra akár 1 év alatt? Fék, lengéscsillapítók, motor szimmering, motor felújítás, váltó felújítás, minden ami gumi és víz ellen kellene hogy védjen, elektromos hibák, légzsákoknak vége 10 évesen, futómű gömbfejek, szilentek, hűtőrendszer elemei pl tágulási tartály,... ha meg dízel akkor még 1x ennyi, le sem írom. 15 év felett pedig jön a ROZSDA és a kontakthiba.

Érdemes ?

Szerintem olcsóbb 6 évesen jól megnézni és megvenni ahol már kicsi az amortizáció és 3-at használni problémamentesen, azután pedig szívjon vele aki szeret.

Mindezt úgy írom, hogy a saját autóimat én szoktam szerelni, szóval láttam már autót egész közelről. :)

Majdénmegmondom 2010.05.19. 19:04:48

A cikkhez szólva, fontosnak tartanám elmondani, hogy az nem Cicciolina volt, hanem Denise Dior.

McK (törölt) 2010.05.19. 19:10:51

Beszartam..:D
A női autós definícióján még mindíg röhögök..:D
Annnnnnnnyira találó!

Beszarás..
A többi részében is nagyon sok a valóságtartalom.
Egyetlen baj vele,hogy akinek szól,gyakorlatilag a cím után elvesztette a fonalat.
Nem érti,és nem is akarja érteni..

McK (törölt) 2010.05.19. 19:19:15

@Epercsibe:

"Cápa 7-es: 300eFt volt az ára, mert a volt tulaj megszorult. No nemsokára a blokk is, az új tulajnál, meg sok apróság amitől nem ment (váltó, ablak, benya pumpa, lengéscsill stb). A végszámla 2 év bosszankodásos használat mellett, vételi árral 1.800.000Ft.

Pug205 szívó dízel: 380eFt vételi ár, majd 1 év alatt +500eFt ráköltés sok tologatással. Pedig az az autó egy szívó dízel. 1 év után haverom eladta. Lehet az új tulaj jól járt, de nem vagyok benne biztos.+

Ne haragudj,de ez csak arra példa,hogy az ismerőseid analfabéták,-és egyben tök hülyék,- az autóhoz.

Mondok neked én is példát,van miből.
Vettem egy Golf Cabriót.
300 ezerért 86-os évjárat..olcsó volt szerintem,tekintve,hogy TDI-re van átépítve.
Rendbe raktam,ráment 150 ezer Ft.

Azóta mentem vele 30 ezret 3 év alatt-nyáron-és egy aksit vettem bele,semmi mást az olajcseréken kívül.

Üvereld ezt.
Bármivel.
Vagy..vettem egy 207d Merci kistehert.
250 ezer Ft.
100 ezret költöttem rá.
5 éve megvan...fékbetétet,és olajakat cseréltem,semmi baja nem volt,és nincs is.

Példa,és ellenpélda mindenre van..
Ezekből nem lehet levonni következtetéseket.

pali44 2010.05.19. 19:38:29

A cikk nagyon érdekes. Én azonban a hazai gondokat nem teljesen így látom.
Sok öreg autóm volt, melyeket egy bizonyos fejlettség felett magam már nem tudtam javítani, csak karbantartani. Kénytelen voltam szerelőhöz járni.
Sajnos a javítások legnagyobb része kizárólag csak a közvetlen hibára irányult amit vagy igen vagy nem megcsináltak. Senkiben fel nem merült, hogy a hibához kapcsolódó részeket is megnézzék, hogy ne ismétlődjön meg a hiba.
A karbantartásból azt vonták le, hogy azt kell megcsinálniuk amit a motor és a futómű produkál, de fel nem merült senkiben, hogy az egyéb nyiszorgó, zörgő gondokat feltárja, megcsinálja.
Ezt vagy magam csináltam meg, vagy célzott utasításra a szerelő de fintorogva és csak azt.
Egyáltalán nem csodáltam, hogy amikor nagyon kis időm volt foglalkozni a kocsikkal azok állaga rohamosan romlani kezdett.
Eléggé lekötelezett vagyok egy márka mellett, de évekbe telt, míg azt hiszem nyolcadik futásra találtam egy szervízt amely egy kicsit szélesebb körben hajlandó volt a kocsit átnézni és nemcsak a motor futómű környékén nézelődni.
Mivel a modern autót otthon már nem lehet javítani, így rájuk vagyok szorulva. Irigyelem a fiam aki egy 306cabriót hajt, mert azon szinte mindent otthon meglehet javítani.
Nekem ide kivánkozik az általam legaggályosabb részt az elektronikai javításokat.
Az általam preferált márkánál országosan sincs egyetlen igazi szakember. Vannak olyan hibák melyre már a hetedik szervízben mondják azt, hogy fogalmuk sincs mit csináljanak a hibával. (Ideértve több márkaszervízt és magát abszolút szakembernek kikiáltó kisműhelyt is) Sajnos ezirányú továbbképzés szinte nincs.
A cikk is a hozzászólók is említik, hogy öreg autóból csak a külföldön keveset futott folyamatosan szervizelt darabokat szabad megvenni. Egyetértek, de vajon az itthon szervizeltek miért nem tartottak ki. Mint írtam én folyamatosan szervizeltettem, gondoztam az autómat amely most már 200k felett van. Jó szívvel nem tudom megmondani ajánlanám-e bárkinek megvételre.
Azt hiszem teljesen érthető, hogy azon gondolkodom, hogy öreg, még az elektronizáció elötti kocsit vegyek. Azt többnyire magam is meg tudnám csinálni, javítani, karbantartani és még jó pár évig tudnám használni.
Szívesen olvasnék egy cikket a kérdés ezen oldaláról.
Nálunk úgy csinálnak veterán autót, hogy a teljesen lerohadtból építenek egy múzeumi darabot, holott mennyivel jobb lenne, ha jó gazda gondosságával dolgozó szerelők teljes körűen csinálnák a karbantartást akkor nem lenne törött kárpitszem, nem lenne zörgés, stb. nem lenne olajhiány, nem lenne alacsony nyomás, elállított szelephézag stb.

swt (törölt) 2010.05.19. 20:05:15

@Epercsibe: "légzsákoknak vége 10 évesen"

Ez speciel nem igaz.

Dzsafar 2010.05.19. 20:12:26

@Epercsibe:
Bocs,de muszáj hozzátennem egy apró észrevételt!
Anno,1995-ben vettem egy 1982-es évjáratú 80-as audit,cd változat,(5 henger),13 évesen az órában(s nem az autóban!!!!)125000km-el!Azonnal bele a gázszett,mert napi sok kilométer várt rá!
Érdekes módon,ami kopott,(fék,kuplung 2X,és más SEMMI!!!!!!)
Minden időben,olajcsere,szűrőkkel,(10000km),megjárta Monte Carlót,Svájcot,és tudnék még néhány országot,ahova szó nélkül elballagott,s nem is akármilyen tempóval!
400000!!!!km-el eladtam,bár ne tettem volna!
Utódja,egy b/4 es buborék audi,egy kalap kula,csak a pénzt vitte,minket alig!
Pedig megkímélt volt a lelkem,csak biztos azért,mert mindig szar volt,sosem ment!
Két évig állt egy hajós krapek garázsában,bánom,hogy ráakadtam!
S ezt most veri egy 2000-es évjáratú,opel g astra 1,6 16 szelepes agyon bonyolított rém!!
(Volt benne ismerős pap által belerakott 53000 km).Egy év alatt repült 35000km-t,és keze -lába remeg,mindene rémület,mint már írtam,egr szelep,kompjuter csere,s ki tudja,mi vár még,az 1000km/0.7 és 1 l olaj fogyasztás mellett!!
(Ez gyári leírás!)
Akkor ez a fejlődés??
Minek bele egr szelep,ha majdnem kétütemű,ennyi olajfogyasztással,új korában???
A szervizeknek ez egy éles kasza,mert ha jó autód van,sosem mész feléjük!
Ami öregen már bizonyított,azokkal no problem!
Vagy rosszul látom??

ne most 2010.05.19. 20:14:06

@swt: A gyártó ajánlása a légzsákok cseréje 10 év után.

Szsrobert 2010.05.19. 20:16:56

@karlmann: nekem Szilvásváradra menet kevesebbet evett a gép, mint sík úton. A lejtőkön gurultam. :-)

Szsrobert 2010.05.19. 20:29:14

Régi autót az vegyen, aki maga megszereli.
A szerelő drága, és sajnos gyakran trehány munkát végez.

Rocko- 2010.05.19. 20:44:53

jó írás, jó írás.

szpsz 2010.05.19. 20:49:30

És az egészet még meg lehet tetézni, hogyha nemcsak régi, hanem speciálisabb, ritkább autód van. A legtöbbször nálunk az anyagiak ölik meg a régi autókat. Ugyanis nem elég mevenni és tankolni bele, hanem bizony sokmindent ki kell(ene) cserélni bizonyos időközönként. Node erre mán nem fussa a legtöbbnek, így aztán az egykori nemes "vintage" vasak is elindulnak az enyészet irányába. Aztán tessék-lássék kipofozzák, a paraszt megveszi a csillogó fost és a pusztulat tovább folytatódik...

toddzsa 2010.05.19. 20:56:16

Nagyon jó cikk! Hasonló cipőben vagyok! :) Tavaly vettem egy 92-es Escort cabrio-t, ami külsőleg tényleg tip-topra lett felújítva! Rá ment még 180E - komplett kuplung csere, olajcserék, szervo; bajusz kapcsolók cseréje, valamint teljes elektromos visszaalakítás, mert az előző okostóni tulaj kéteres állólámpa vezetékkel kötötte be a ködfénylámpát... most tavasszal kapott két új lengőkart, és megy mint a schaffhausen! :) Szóval, kényelmesen tartja a tempót a sztrádán is, és még utána is néznek! ;) Viszont ezt én már nem tervezem eladni!

swt (törölt) 2010.05.19. 20:57:27

@ne most: Le vagy maradva 18 evvel, mar 1992 ota nincs ilyen megkotes es figyelmezteto felirat sem, mert a gyartok hosszutavu tapasztalatai alatamasztottak, hogy a legzsak gyakorlatilag az auto teljes elettartamat vegigszolgalja. Megint jottel osztani az eszt?

DP@i 2010.05.19. 21:02:25

@Szsrobert: '96 óta 200ekm-t tettem bele az "öreg" autóimba (most van a 2. kocsim). Izzócserén kívül nem szerel(t)em őket, pedig a garázsomban még akna is van.
A cikk nem írja, pedig a bizalom egy fontos dolog: szerelő azt mondja ez drága, de ki kell cserélni, mert kopik, lóg, meg fogja adni magát. Én azt, hogy cseréld, te értesz hozzá. Akinek ezt nem fáj kimondani és kifizetni, az simán tartson öreg autót.
Autópark siralmas állapota szerintem nem a szerelőn múlik... szerelő azt mondja ennyi lenne, tulaj meg szívéhez kap és rohan más megoldást találni. Ócsót, vagy sajátkezűt. Na az olyan is.

Rocko- 2010.05.19. 21:06:57

@malenykij polgar: ugyanarra, mint ha havi összeg lenne ez.
a biztosító így se, úgy se fizet.

Nszabi (törölt) 2010.05.19. 21:12:39

Nem tudom ki menyire ismeri a Triumph Acclaim-ot,de ugy vettem eszre hogy Magyarorszagon,ez egy nem letezo auto,masok szerint,marminthogy nem erdeklodnek utana,azt sem tudjak mi az.A Triumphrol,mindenkinek az angol 2 uleses sportkocsi jut eszebe(jo,4 uleses)de errol a tipusrol tudomast sem akarnak venni!Miert?Mert ez az az auto,ami veget jelentette az igazi Triumph-nak,es a kezdete volt a Rovernek(Honda egyuttmukodes).Pedig ez az auto meg izig verig angol,finom,sportos,negyajtos,ha ranezel,mintha egy Hondat latnal.Az,de megsem az,teljesen mas!!1981-et irunk,nem volt olyan regen,de szerintem eleg reg,hogy felfigyeljunk ra,mert ritkasag,meg Angliaban is es csak most kezdenek raebredni..Tehat az ara megy feljebb,mindig kovetem.Az enyem csak egy szar,ha ugy vesszuk,kert vegebol megmentett peldany,nagyon olcson,de mire hasznalatra alkalmassa valt,belekerult egy kis penzbe.Es most van egy mukodo,regi,majd"30 eves autom,ami meg sokba fog nekem kerulni ha azt akarom hogy tokeletes legyen.Nezzetek utana,ne legyek mar ennyire egyedul akinek Acclaim-ja van!!

Rocko- 2010.05.19. 21:12:49

@yaffa: "Fiat motoros, becsövezett Ladát, hölgytulajdonostól"
jelige: fő a biztonság!

swt (törölt) 2010.05.19. 21:23:50

@Nszabi: Az izig-verig angol, sportos jellegre valahogy arnyekot vet az Acclaimben talalhato Honda Civic motor :)

www.aronline.co.uk/index.htm?lc9storyf.htm
"Mechanically, the Acclaim was pure Civic/Ballade with the same 1335cc engine, end-on gearbox and independent suspension, front and rear by McPherson struts."

Viharkabát 2010.05.19. 21:35:58

Most mit mondhatnék? '81-es Jettám van, ahogy az elején írta valaki, az autóstársadalom hajléktalanjának számítok (életben tartani van pénzem, felújítani nincs). Ráadásul még szeretem is.

Nszabi (törölt) 2010.05.19. 21:38:24

@swt: Azert nem azt mondtam hogy izig-verig angol es sportos,pont erre szerettem volna kiterni.Angol,es valamennyire sportos,leven benne Honda motor!Csak azert azt is figyelembe kell venni,hogy mar 1981-ben volt olyan motorja a Hondanak,amivel nem vallottak szegyent egy kis csaladinak nevezett 4 ajtosban.Nekem van,es jol szuperal,a Suzuki 1.3 felett van azert,teljesitmenyre,ugy gondolom!NNyomatekra nem

Nszabi (törölt) 2010.05.19. 21:42:23

De nem hasznalom minden nap.Cak szerettem volna kiterni erre a tipusra mert nem ismerik es nem is foglalkoznak vele.1-es Golf-al tele van a padlas,meg 2-el is,gondoltam ez se oreg,de nem fiatal,hat beszeljunk rola!

Nszabi (törölt) 2010.05.19. 21:46:52

@Viharkabát: De jol Teszed!Tartsd csak eletben ha mukodik a valagad alatt,fasza kis auto az!Nem kell senkinek,csak neked,az a lenyeg!

ÁlKormi 2010.05.19. 22:27:26

hazajövök szicíliából, és mi vár itt, egy tipikusan magyar, nyavalygós cikk. egy új magyar mária siralom. unalmas.

DeezL 2010.05.19. 23:01:38

@McK:

jó de a pözsó 205ös egy nagy lapát szar:D már bocs
a mercedes-benz meg mercedes szal egy nagy különbség:D

sámuel 2010.05.19. 23:01:47

Jajjdenagyon így van a zavaró apró hibákkal. És még csak veteránnak sem kell lennie az autónak.

Akinek volt már legalább 6-8 éves Renault-ja, az például ismeri az érzést, ahogy a kuplung és gázpedálok szorulóssá válnak. Vagy ha használtan veszi az ember az autót, akkor nem válnak, hanem AZOK. Nem veszélyeztetik persze az üzembiztonságot, épp csak ahhoz elengendő a jelenség, hogy a mérhetetlenül zavaró és idegesítő legyen, hogy kényelmetlenné és évezhetetlenné tegye a vezetést.

Nem tudom, hogy volna-e az a karbantartás, amivel ez az állapot megelőzhető. Volt '92-es Clio-m, '99-es Twingo-m, és egy 2000-es Clio RS - még az utóbbi egyébként zseniális kis autó élvezhetőségét is megölte ez a gennyes probléma. Soha nem sikerült orvosolni: pillangószelep, gázbowden, kuplungbowden, teljes kuplungszett csere: semmi soha nem segített.

DeezL 2010.05.19. 23:06:10

@sámuel:
édesapámnak volt 94ben egy 7 éves 11ese és annak is nehézkesek voltak a pedáljai.....
meg sok baja is volt pedig 100ezter km-el vettük....
nem is szeretem a renaultot azóta sem.....

B.GY. 2010.05.19. 23:08:12

@Viharkabát:

Nekem 80-as Jettám volt,de semmi baja nem volt csak elkopott egy kicsit.Most 90-es Opelom van,egyszerű mint a raklap.

Beard 2010.05.19. 23:14:22

Zsolti!
Honnan ismered a szomszédunkban lakó fekete Yarisos csajt?
Ez nagyon betalált!

swt (törölt) 2010.05.19. 23:29:52

@Nszabi: "Azert nem azt mondtam hogy izig-verig angol es sportos"

vs.

"Pedig ez az auto meg izig verig angol,finom,sportos"

Megzavarodtal?

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.05.19. 23:44:16

Úgy gondolom, hogy minden régi autó-szerelmes tulaj egyben arra az időutazásra is vágyik, ami ezekkel jár.

Ez nem pusztán technikai kérdés. Az időutazás élménye valós!

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.05.20. 00:00:11

@pali44:
Ahhoz, hogy egy szerelő megéljen nem elégséges egyféle típussal foglalkoznia, mert nem élne meg egy ritkább típusból.
Az meg nehéz, hogy minden típushoz ott legyen nála a megfelelő mütyűr, ami nincs az alkatrészkiszállító nagy cégek kínálatában.
Következmény:
Macerás egy szerelőnek minden fisz-fasz patent után rohangálnia, nem úgy, mint a motor-futómű szerelés, amihez van háttér és minden alkatrész rendelhető hozzá.

Vagy ott áll a szerelőnél sokáig az autó és marha drága lesz a munkadíj,
vagy a nyájas tulajdonos maga hajtja fel az alkatrészt, ami sokszor utánajárást igényel, valamint szakértelmet a szereléshez.

Nagyjából ezért van annyi nyiszorgó autó. Senki nem törődik vele. Pedig egy zörgő kárpitelemet levenni, átnézni, visszarakni egy napos délután csupán. Csak mindenki baszik rá.

nikó 78 2010.05.20. 00:20:19

Érdekes!Jómagam is öreg autóval járok (1 híján 20)de ami igazán kiveri a biztosítékot nálam,az a megvásárolható alkatrészek minősége.Ez a mondat tettszett:"Aki tudja, hogy melyik utángyártótól szabad, és melyiktől tilos megvenni bele az alkatrészt."Én viszont úgy gondolom,hogyha beballagok,az adott márkára szakosodott alkatrészüzletbe(opel),és jó minőségűt kérek, elémrak egy gyári beszállítótól mondottat barátságos áron,és 1/20-ad annyit nem bír ki mint a kiszerelt gyári, akkor forr a vérem,és legszívesebben rágyújtanám a tetves bótját.Ebben alapvetően az a zavaró,és ez is a sok idióta spúúr miatt van,a paraszt nem gondol bele,hogy pl ha vesz egy kormánymű külső gömbfejet párezerért,beszerelteti,vagy beszereli futóműállítt stb,és a következő müszire ugyanezt a játékot el kell játszani, az sokkal többe kerül, mintha vett volna, egy 3x annyiba kerülőt.Az idézett mondatból nekem olybá tűnik,hogy a kedves autótulajdonos,csak jókora szopások árán jut el a megfelelő vonalhoz, miután már egy temérdek lóvét kifizetett.Létre kéne hozni egy fórumot márkánként, és mindenki leírhatná, hogy milyen gyárótól származó alkatrészekkel szopott be istenesen.Bár lehet ez csak utópia,és csak én vagyok naív,de úgy gondolom nem vagyok egyedül

subtotal 2010.05.20. 00:27:18

@nikó 78: jól beszélsz
Az is idegesítő, hogy még gyáriból sincs minden.
Volt, hogy az E34 Touringon szétporladt a hátsó ablak alatti műanyag patentokat tartó csavar. Be a márkakereskedésbe, válasz: menjek a csavarboltba. Ők meg az anyjukba!
Másik: ülést csak egyben lehet venni, de darabokban szállítják és ott szerelik össze (ami persze plusz munkadíj). Az, hogy neked csak a szövet és párnázás kellene, nem érdekes.

Zsolt, kérjük a patentbolt elérhetőségét a nemzet autópark általános állapotának fellendítése érdekében! :)

szimpatikus nick 2010.05.20. 00:42:37

@csongiaparaszt: annyival egészíteném ki, hogy újautó=gigapénztemető

amúgy ez a cikk a "nővéremről lett megírva" :D

nikó 78 2010.05.20. 00:50:10

@subtotal: Nekem hál istennek eddig szinte csak a futóműre kellet költenem,de abból jópár esetben beszoptam kutyacsont, lengőkar-préselt szilent,stb.A legdurvább, a préselt szilent, talán ha mentem vele 8000-ret. a kutyacsont párban cserélve asszem elment 10-et.A kutyacsont nem annyira gáz,de a lengőkar ki-be az nem kis szopás,hál istennek hátsókerekes,de a szilent gyártójának ezúton is a kurva annnnnyyyyát.

nem kéne... 2010.05.20. 00:59:54

@Tie:

jobb, na.
de érted te azt.
egyszerűbb, mint a szárazelem.

nem kéne... 2010.05.20. 01:01:41

@Bambano:

"Egy gagyi autó esetén (pl. vw bora), meg lehet emelni úgy a kasztni végét, hogy az első kerék a földön marad, mert semennyi torziós merevsége sincs a kocsinak."

komolytalan vagy.

nem kéne... 2010.05.20. 01:03:40

@karlmann:

"Egyetértek, valóban az."

annyira, hogy nincs.
nem létezik.
soha nem volt.

Karpathy · http://artofmax.com/ 2010.05.20. 01:30:06

Jó poszt.

Jártam én újjal is, kisebb a meghibásodás gyakorisága, az tény. Ha van rá péz, meg kell venni.
Mindazonáltal amikor Thripio valami szar kis meghibásodás miatt - amivel egy régi autó gyakran még elköhögne hazáig - letiltja az egész szakramentumot, legszívesebben felgyújtanám a csába.

Ellenpontként: Gyári alkatrész elfut az autóban 29 évet és két hónapot. Elromlik. Csere. Utángyártott (már csak az van), kettőből a drágábbik cserealkatrész elfut ...két hónapot.
Miért is?
Nem, a környező alaktrészekkel nincs gond.
Igen, biztos :)
Na?

Karpathy · http://artofmax.com/ 2010.05.20. 01:36:43

niko78: csak most olvasom :)
szóval igen-igen

már rettegek bármit lecserélni... inkább felújítókészlet, bontott alkatrész
(érdekes, elsőre ide is alaktrészt írtam :))

_FoxiMaxi_ 2010.05.20. 01:39:42

subtotal: "Zsolt, kérjük a patentbolt elérhetőségét a nemzet autópark általános állapotának fellendítése érdekében! :) "

Kugli a te barátod!
www.google.hu/#hl=hu&source=hp&q=Patent+depo&aq=f&aqi=g1&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=82ca80701e99209b

Figyelj, meglepő lesz. :)
www.patentdepo.hu/

esef 2010.05.20. 07:51:48

Egy kolleginánk most mesélte pár perce, hogy a francia egyterűjére 125 ezer km alatt semmit nem költöttek karbantartásra, most cserélik benne 10 évesen a vezérműszíjat...

swt (törölt) 2010.05.20. 08:04:41

@Karpathy: "Gyári alkatrész elfut az autóban 29 évet és két hónapot. Elromlik. Csere. Utángyártott (már csak az van), kettőből a drágábbik cserealkatrész elfut ...két hónapot."

Veszelyes vizekre eveztel, ugy erzem. Mindjart eloadja nehany okostojas, hogy a gyari alkatreszben csak az autogyarto logojat es luxusprofitjat kell megfizetni, es hulye aki gyarit vesz. Amugy milyen komponens ez? Csak nem vettel egy olasz vizpumpat? :)

swt (törölt) 2010.05.20. 08:13:55

@subtotal: "Az is idegesítő, hogy még gyáriból sincs minden.
Volt, hogy az E34 Touringon szétporladt a hátsó ablak alatti műanyag patentokat tartó csavar."

Megnyugtatlak, hogy lehet kapni.

"Másik: ülést csak egyben lehet venni"

...mint ahogy uleshuzatot es parnazast is. Meghozza ulolapot es hattamlat kulon. Sot, a keszlet erejeig meg meteratukent is arulnak bor es szovet uleshuzatot.

swt (törölt) 2010.05.20. 08:19:19

@Csumpi Hálidéj: "Ahhoz, hogy egy szerelő megéljen nem elégséges egyféle típussal foglalkoznia, mert nem élne meg egy ritkább típusból."

Megdobbento dolgot fogok mondani, azok elnek csak meg igazan akik specializalodtak, mert a tudast meg kell fizetni. Aki pedig azt allitja magarol hogy mindenhez ert, az lofaszhoz sem ert (celszerszamokrol nem beszelve).

esef 2010.05.20. 08:21:35

@Karpathy:
Nekem volt olyan, amire a szerelő (márkaszervizes, amihez nem kell computer azt megcsinálja maszekban), hogy ne a gyárit vegyem, mert van jobb minőségű utángyártott. (pl. féktárcsák, fékbetétek, generátor szabadonfutó, gyújtótrafó) A legjobb ha megtudod, hogy ki az adott termék gyári beszállítója és aszerint keresed mint utángyártottat...

nem kéne... 2010.05.20. 08:27:26

@esef:

hát az így kicsit sánta, de ha te ebben akarsz hinni, akkor ebben hiszel.

swt (törölt) 2010.05.20. 08:27:39

@esef: "A legjobb ha megtudod, hogy ki az adott termék gyári beszállítója és aszerint keresed mint utángyártottat..."

Szomoru hirem van, egy es ugyanaz a ceg, egy es ugyanazon a gyartosoron tobbfele specifikacio alapjan tobbfele minosegu es teljestimenyu komponenst kepes eloallitani. Sokan vakartak mar a fejuket, hogy hogyan uthet egy Textar tarcsa az elso padlofek utan :)

nem kéne... 2010.05.20. 08:29:31

@swt:

ebben igensok igazság van.
pár éve még én is mentem ~150 kilométerrel odébb kollégát kisegíteni, mert ő megfeneklett a javítással.
neki is megérte, meg elkészült, nekem is, mert kifizettek.

önkéntes rendőr 2010.05.20. 08:57:32

"Öt év se kell, és zörgő, büdös, sarkain lehúzott, háromdísztárcsás budi válik mindből..."

Zseniális! :-)

És folytatódik még több tucat ilyen és hasonlóan szellemes megállapításokkal.

Gratulálok Csikós Kartárs! Az a probléma Veled, hogy magasan kiemelkedsz a TC átlagából. Remélem ez sokáig nem okoz még gondot a főnökeidnek, és élvezhetjük írásaidat!

esef 2010.05.20. 09:01:23

@nem kéne...:
Tipikus példa a "jobb, mint a gyári"-ra a pár éve gyártott Renault-ok gyárilag szar gyújtótrafója. A gyári Sagem trafónál -kis túlzással- bármelyik jobb...

esef 2010.05.20. 09:03:13

@swt:
@nem kéne...:
Félre ne értsetek, van amiből csak és kizárólag a gyári a jó és a megfelelő, de van ahol egy utángyártott alkatrész (persze nem a teszkógazdaságos) is lehet alternatíva. Csak nem minden esetben és minden autónál.

Dennis01 2010.05.20. 10:17:43

@esef: Ez igy van. Bar erdekes a helyzet pl egy Austin Mininel, mert a gyarat is ledozeroltak mar, nem kaphato semmi eredeti cucc. Utangyartott alkatreszbol viszont Dunat lehet rekeszteni, mindenfele arkategoriaban lehet talalni hozza cuccokat..

A haveromnak volt egy 97-es Renault Megane-ja, abban volt kethavonta gyujtotrafo csere, egyszer magas fordulaton dadogott, egyszer alacsonyon, de minden gyujtotrafo csere utan egy-ket honapig jo volt, aztan hirtelen szarakodni kezdett..

karlmann 2010.05.20. 10:32:15

@esef:

Ez igaz, csak ezzel megint visszakanyarodtunk oda, ahonnan Csikós elindult: vagyis nagyon kevesen tudják, hogy melyik típusnál milyen alkatrész az, amiből a csak a gyári a jó és melyik az ahol az utángyártott is megfelelő.

Ha visszaemlékszel arra, amikor Csikós itthon cseréltette a Pontonban a vezérmű láncot Karesszel, sok hozzászóló meglepődött azon, hogy IWIS láncot rakott bele. Hideget-meleget kapott érte, mert sokan nem tudták, hogy az való bele.

karlmann 2010.05.20. 10:47:05

@Dennis01:

Na az azért van, egyrészt mert azokat a trafókat (2db van belőle a blokk tetején) csak párban lehet cserélni, ellenkező esetben a másik is megdöglik előbb-utóbb. Másrészt meg azért, mert abból éppen a gyári Valeo-s az egyik leggyengébb.

bervas · http://mt10.blog.hu 2010.05.20. 10:49:52

@swt:
Nem a légzsákot magát kell cserélni, hanem a pirotechnikai patronokat.

Ezek olyasmik lehetnek, mint egy lőszer indító izéje. Robbanó por, aminek a kémiai stabilitása, robbanóképessége az idővel romlik.
Hallottam öt éves, hallottam tíz éves periódust rájuk. Típusfüggő, összetétel függő.

tükörfúró 2010.05.20. 11:07:03

@bervas: A légzsákok 98%ban NEM szétbonthatóak, egyetlen lehegesztett doboz, benne a patron és minden más, az ára pedig horror.

Különben,ha háború lenne, 9,%ban 1,-15 éves lőszerrel lőnének, szóval ez a 8év után cseréld, olyasmi, hogy a gyár levédje magát, pl az usaban, ahol egy nemnyíló légzsák után dollármillióra perelnék..

Ettől függetlenül nem véletlen nem ülök olyan kocsiban, ahol hol igy fut a szoftver, hol ugy, merthogy miért legyek benne biztos, hogyha egy lámpa felkapcsolást nem sikerült hibamentesen lekódolni, összehozni(!), akkor a légzsák majd elindul amikor kell..?

100%pure carfan 2010.05.20. 11:32:22

@swt:
Konkrétan mi bajod az olasz vízpumpákkal? Mert spec legutóbb csak azt tudtam szerezni a kocsihoz, még ha félek is ilyet belerakatni, de nem volt HEPU vagy FEBI csak ez az enzo nevű szar.
Mert a barmai csak azt tartanak ami olcsó és szar, mert egyszer adnának minőséget elmenne a paraszt 2 utcával arrább jobbat venni. Ha meg mindegyikből tartana akor meg rárohadna a drágább de jobb.

esef 2010.05.20. 11:39:22

@Dennis01:
Nem is tudom, ha párban cserélik a trafót, illetve a gyertyánál a hézag megfelelő, akkor elméletileg nem szabadna elszállnia évek alatt sem.

@karlmann:
Karesz pont egy olyan szaki, akinek a tudása elvész ha nem adja tovább idejében.

esef 2010.05.20. 11:42:23

@100%pure carfan:
A gugli sem segített valami jobb darabot találni? Mondjuk nem minden alkatrész szar ami olasz, lásd Brembo...

Dennis01 2010.05.20. 11:55:19

@karlmann: @esef: Mikor eloszor szarakodott, a haverom odavitte a kocsit abba a szervizbe, ahol a vallalati autokat "javitjak". Kesz lett, elhozta, ket hetig nem volt semmi gond. Aztan kezdodott elolrol, akkor mar elvittuk a varos francia-specialistajahoz. Ott derult ki, hogy nem is bele valo trafokat raktak bele. Ennyit a "hozzaerto" szerelokrol..

esef 2010.05.20. 12:02:20

@Dennis01:
Valószínűleg jól be lett palizva és kapott egy használt trafót új áron. (párban cserélik, abból az egyik még jó...) Én ezért csinálom azt, hogy összeírjuk, hogy mi kell, megveszem azt a márkát ami nekem tetszik, a mester meg beszereli.

MAGADAN 2010.05.20. 12:09:01

@malenykij polgar:Három 124-est használtam el kb.1.5 mill.km-en.A világ legjobb autoja az én számomra.A 210,211 után most megint a mobilét bujom,mint valami hithű muszlim a koránt,várom, hogy megtaláljam a MERCIT ami még igazi mercedes volt.Lehet,hogy Kovács úr megleli utolso autóját?

Dennis01 2010.05.20. 12:12:44

@esef: En is kb igy csinalom, annyi kulonbseggel, hogy altalaban magam szerelem be. Ha szervizbe viszem a kocsit (az oreg, akihez jarok, 40 eve foglalkozik Minikkel, egyebkent profi versenyzo, Mini versenyautokat is epit kulon keresre), mindig ott maradok, mig csinalja a kocsit. Hosszura nem szokott nyulni a dolog, amugy is jo dumcsizni az oreggel, multkor mutatott nekem egy 1959!-es gyari kiadasu szervizkonyvet Minihez, meg sose lattam ilyet..

Alf (törölt) 2010.05.20. 12:26:54

@Dennis01: az én szerelőm azt szokta mondani, hogy 3000/óra, a szerelés, és 6000/óra, ha én is segítek .

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.05.20. 12:34:59

@swt:
Tény, hogy egy specialista megél a munkájából.
De nem lehet mindenki az.
Pláne, ha olyan típussal foglakozik, amiből 3 db van a környéken.

Nem tudom, miért nem lehetett érteni, amit írtam.

Dennis01 2010.05.20. 12:39:08

@Alf: Nalam 12000/ora volt eloszor, aztan azota lement az ar valamennyit, miota sokat jarok oda.. :D
Azota nagyon csip az oreg, miota odaadtam neki a hatso gumijaimat, el voltak kopva. Mondta, hogy versenyen, minel kopottabb a gumi, annal kevesbe melegszik tul. Epp jo homersekleten marad, meselte is, hogy milyen draga egy szett elore lekopasztott gumi. Igy meg jol jar mindenki, en odavittem a tartalek gumikat, amiket kaptam a kerekekkel, ok lecsereltek a gumikat ingyen, en meg odaadtam a kopott gumit..

turbólyuk 2010.05.20. 12:39:52

Tizenéves Discoveryvel járok. Ellőtte volt újonnan vásárolt autóm is. Nem cserélném vissza, pedig vannak azért néha gondok.

nem kéne... 2010.05.20. 12:47:26

@esef:

renaultban nem csak sagem trafó volt gyári szerelésként.
ha jól emlékszem, denso gyártmányú is volt, de ha rosszul emlékezem, akkor elnézést.
mindenesetre valami japán alternatíva is volt első szerelésként, azzal nem volt gond.

nem kéne... 2010.05.20. 12:52:47

@esef:

azért a bremboban is van olcsó, ami olyan is és van drága, amit nem vesz meg senki, mert drága.
de az jó.
nekem pl a brembo fékdob volt valami háromezer forint darabja.
kellett, mert vagy kilenc évet állt az autó agyig behúzott kézifékkel oszt megtökösödött a dob és fékre rázott, mint az állat.
naná hogy az elejét cseréltem először, csere után fékhatásmérés, az eleje jó,a hátulján meg olyan hullámos a fékerődiagram, mint az állat.
na akkor azt is.
lebontottam, nézem, a pofa vadonatúj, a munkahenger vadonatúj, szóval valamit sejtett a német, de pont nem találta el a hibát.
:))))

nem kéne... 2010.05.20. 12:54:12

@Csumpi Hálidéj:

de ki az az állat, aki háromdarabos autóparkra akar specializálódni?

esef 2010.05.20. 13:21:43

@nem kéne...:
Emlékeim szerint Sagem és Valeo volt a gyári eredetileg, majd váltottak és lett Denso, illetve gariban már ez utóbbira cseréltek. Nekem Sagem volt a gyári, majd lett helyette Beru, azokkal nincs ilyen jellegű probléma. Azért tarcsiba van egy trafó a kocsiban, hátha...

Karpathy · http://artofmax.com/ 2010.05.20. 16:31:53

Egy olyan világban, ami a specializációra épül, nehéz is általánosan jónak lenni. Nem rendszerszerű.
Ezzel együtt hadd legyen a reneszánsz ember számomra szimpatikusabb, mint a szakbarbár. Még ha az előbbi esetleg olasz is ;)
Különben a szakbarbár is mindenhez ért. Sőt, ő ért aztán csak mindenhez.

Karpathy · http://artofmax.com/ 2010.05.20. 16:33:39

Ami pedig a cserealkatrészek töredék-élettartamát illeti, egyszerű tapasztalat.
Mint a fa, meg az alma.

dr.oid 2010.05.20. 17:15:57

A Nagy Reformátor Csikósmester bizony kiszögelte a TC virtuális várkapujára ha nem is pontokból de millió leütésből összeálló Nagy Csikósféle Veterán Hitvallást. Itt van hitetlen bugrisok, kutyaütők, kontárok, agyatlan szerelők, lelketlen gépgyilkolók itt világít feketén-fehéren a monitorokon az Igazság amely a (mű)egyetemi évek alatt kezdett testet ölteni és egy hosszú, egekig ívelő vérrel-verítékkel-sűrű káromkodással-olajjal és gépzsírral bőven átitatott életpályán keresztül kristályosodott ki. Nesze neked Nyálas Olvasó ezt emészd meg ne a felmelegített töltött káposztát amit vacsorára toltál a fejedbe:D)))

subtotal 2010.05.20. 17:21:45

@_FoxiMaxi_: hála és alázat :)
@swt: kösz, hogy megnyugtatsz, viszont amikor nekem kellett volna, az alkatrészes kolléga azt mondta: "Nem rendelhető". Nem megcáfolni akarlak, de én ezt az infót kaptam akkor (3-4 éve).
Üléssel kapcsolatos hozzászólásodat nem is értem:
"
"Másik: ülést csak egyben lehet venni"

...mint ahogy uleshuzatot es parnazast is. Meghozza ulolapot es hattamlat kulon. Sot, a keszlet erejeig meg meteratukent is arulnak bor es szovet uleshuzatot.
"
Most akkor szerinted lehet alkatrészenként venni ülést (mondjuk ülőlap huzatot) vagy sem BMW márkakereskedésben? Mert nekem erre is azt mondták, hogy nem.

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2010.05.20. 17:27:49

Ez a "hölgy tulajdonos" autó dolog nagyon igaz. A feleségek sokszor csak azért takarítják a kocsit, mert rájuk szól az ember.

Kicsit terjengős lett a cikk, Zsolti. Ideje lenne, hogy kiírd magad egy komolyabb regényben. A vénád megvan hozzá.

subtotal 2010.05.20. 17:32:12

@swt: ahogyan üthet (és ütött is) gyári féktárcsa gyári fékbetéttel 3ezer nem-ütöm-vágom kilométer után. Mire a szakszervíz azt mondta, hogy a kormányösszekötő rossz és attól lett hullámos a tárcsa!!! Jó, mi?
Volt vagy 2 hét mire gariban kicserélték, addigra rakattam bele mást, most itt figyel a garázsban a polcon 2 első tárcsa.
Arról nem is beszélve, hogy a kormányösszekötő ki-be szerelgetések közben egy persely csonktengely állványban megadta magát és azt is csak egyben lehet BMW-nél megvenni (persze lehet, hogy máshol nem, csak ebben a szakszervízben).

MANszerelő 2010.05.20. 17:50:30

Ez a márkaszervizzel való riogatás itt időről-időre felüti a fejét. Ahol átbasznak, oda nem kell menni többet. Valamiért nálunk mindig tele van a műhely. Korrektséggel lehet ügyfeleket toborozni, ki az a marha, aki visszamegy mégegyszer oda, ahol átbaszták. Az otthoni szerelésről, inkább barkácsolásról meg annyit, hogy aki nem ismeri az autóját, inkább ne nyúljon hozzá. Nem biztos, hogy mindenki vissza tud állítani otthon egy elektromos kéziféket, ha pl betéteket cserél, vagy reset-elni tudja a DPF-es autójának az olajminőség paramétereit.

MANszerelő 2010.05.20. 18:04:50

@MANszerelő: Mondjuk, az lehet, hogy nem kunszt, hogy egy Fiat műhely tele van. Ad elég melót a gyár.

swt (törölt) 2010.05.20. 18:43:56

@subtotal: "ahogyan üthet (és ütött is) gyári féktárcsa gyári fékbetéttel 3ezer nem-ütöm-vágom kilométer után."

Hibatlan, eredeti gyari tarcsa, ha betartottad a 300km-es bejaratast, nem uthet.

"Volt vagy 2 hét mire gariban kicserélték"

Viccbol nem ad ingyen senki uj tarcsat, ergo hibasat (ha gyarbol jott) vagy nem eredetit (ha utolag csereltek) kaptal elsore.

"addigra rakattam bele mást"

Egy nagy teljesitmenyu, DSCs autoba idegen tarcsat kokanyoltal bele? Kurva nagy baromsagot csinaltal.

swt (törölt) 2010.05.20. 18:55:03

@subtotal: "Most akkor szerinted lehet alkatrészenként venni ülést"

Mar hogyne lehetne. Meg huzatot is lehet, elemenkent. E60 bazisules:
uloparna 66 EUR
tamlaparna 60 EUR
ulolaphuzat fekete bor 427 EUR
tamlahuzat fekete bor 531 EUR
Keretet, motorokat, pumpakat, szelepeket, csoveket, futopanelokat (ahol nincs bevarrva), kapcsolokat, meg a legutolso szaros csavart is megkapod az ulesekhez, egyenkent.

swt (törölt) 2010.05.20. 18:57:55

@swt: "Kurva nagy baromsagot csinaltal."
-> (Vagy a szerelod, aki rabeszelt, nyilvan nem akarom a te nyakadba varrni.)

nikó 78 2010.05.20. 19:03:39

@MANszerelő: A márkaszervízzel való riogatás nem véletlenül üti fel a fejét folyamatosan.Kiváncsi lennék arra,hogy mi a nettó átlagbér a márkaszervizeknek nevezett műintézményekben.Nem olyan régen szervízvezetőnek hívták az egyik barátomat egy autóházba(több márkát is forgalmaz nem kicsi)80000-et ajánlottak neki, a srác konkrétan kiröhögte őket.Az én konklúzióm az,hogy az én autómat inkább javítom én, vagy a saját szerelőm, mint egy magasan kvalifikált szakember aki pl:havi 80-ért resetelget elektromos kézifékeket.

Fiziqs (törölt) 2010.05.20. 19:11:01

" Amikor meghallom a fenti megállapítást bárkitől, komolyan mondom, ütni tudnék "

Értelmes ember lehetsz.

BTO11 2010.05.20. 19:32:54

T. Csikós!
a feleségedtől se venné női tulajos autót????

D:))))))

D:))))

MANszerelő 2010.05.20. 20:17:17

@nikó 78: Annyiért nem is szabad odamenni. Ez függ a vezetőség akaratától, és a cég anyagi helyzetétől is nyilván. Sokan mentek csődbe, és sok helyen gond a hóvégi fizetés. Nálunk szerencsés a helyzet, a szerelő fizetés 150-től indul. Ez közép érték, tudok olyat, ahol simán megkeres egy jó szerelő 220-230-at.

nikó 78 2010.05.20. 20:32:56

@MANszerelő: Ez azért már teljesen máshogy hangzik,és gondolom a derék tulajnak,téli-nyári-áttáláskor,nem 2 méteres colos csővel kell jobb belátásra bírnia,a kerékkulcsot,egy szervizes légkulcsos mutatvány után.Mert sajnos erre is volt már példa, csilli-villi szervizlátogatás után.

subtotal 2010.05.20. 20:39:04

@swt: akkor mond meg nekem E39-es masszázs funkciós világos szürke szövetre és alá párnákra is ezeket az árakat légyszi, illetve E34 fekete bázisra (bár ezt közben megoldottam bontott ülésből). Tényleg érdekelne, mert nekem a szervíz mást állított anno.

Phrascarica 2010.05.20. 20:44:33

@MAGADAN: itt vannak tutti W124-esek de nem ócó: w124.atw.hu

lacza87 (törölt) 2010.05.20. 20:53:49

@MANszerelő: Bizony neked is igazságod van. Pl. (egy szervízben szoktam néha tátani a szám), jön egy nő Pug 1.4 HDI, hogy furcsa,ciripelő hangot hall előlről kimegyünk a mesterrel alig bírtam felnyitni a motorháztetőt ("kisebb sérülés"), summa summarum 1740-es méretű ékszíj volt rajta 1710 (vagy 1705 nem emlékszem) helyett, feszítőgörgő nem volt cserélve. Szerinte ezt márkaszervízben alkották. Mondjuk, hogy akkor egy új szíj meg görgők. Válasz: a görgőket nem lehetne hagyni? Nyilván aki nem javíttatja meg a bazi horpadást az elején, a görgőkön "spórol" az márkaszervízbe viszi a kocsiját garancia idő után... De persze aki nem gondolkodik az felül az ilyen jellegű történeteknek, hogy egy szíjat nem tudnak kicserélni a márkaszervízben.

Phrascarica 2010.05.20. 20:55:17

@swt: "Hibatlan, eredeti gyari tarcsa, ha betartottad a 300km-es bejaratast, nem uthet."
Hogyan kell bejáratni a féktárcsát? Miért nincs benne a használati utasításban?
Már más is mondta, de egymással ellenkező dolgokat mondtak. Mi az igazság?

subtotal 2010.05.20. 21:21:49

@swt: "Hibatlan, eredeti gyari tarcsa, ha betartottad a 300km-es bejaratast, nem uthet."
Valóban, igazad van. Gondolom ezért is cserélték ki a végén.

"Egy nagy teljesitmenyu, DSCs autoba idegen tarcsat kokanyoltal bele? Kurva nagy baromsagot csinaltal."
Ne ítélj, hogy ne ítéltess. Egy típusspecifikus, nem gyári (tehát nem BMW márkakereskedésből vásárolt, hanem Brembo) tárcsa beszereltetése (tehát nem én raktam bele, hanem egy márkára specifikálódott szerelőműhely, ahogy az gyárit is) mióta kókányolás? Egyébként 22 ezer km óta hibátlanul teljesít.

subtotal 2010.05.20. 21:34:37

@lacza87: maradjunk annyiban hogy sajnos prémium márkaszervízben is tudnak olyan dolgot elkövetni, hogy ledobta az agyam az ékszíjat:
kisebb sérülés után a motorháztető is fényezve lett és a rajta lévő ablakmosó fúvókát törötten visszarakták. Mikor észrevettem (2 nap után az első esőkor), mondták, hogy elöregedett az anyag. Én meg mondtam nekik, hogy én elhiszem, hogy elöregedett, de hogy miért rakták vissza törötten, azt nagyon nem értem. Volt vagy 4eFt az alkatrész, tehát nem gondolhatták, hogy tétel egy kb 200eFt-os önrészű javításnál.

subtotal 2010.05.20. 21:37:40

@phrascarica: elméletileg óvatosan kell fékezni vele 2-300 km megtételéig, amíg össze nem kopik a tárcsa és a betét. Tehát satu és szerpentines hegyi betétfutam kerülendő :)

Phrascarica 2010.05.20. 22:03:33

@subtotal: szerintem inkább azért mondják a 2-300km-et mert addig nem tökéletes a fékhatás, nem?
Én még nem hallottam olyat hogy sérülne egy új féktárcsa mert erőset fékeztek vele, végül is, mi lenne a fizikai magyarázat rá?

MANszerelő 2010.05.20. 22:09:35

@lacza87: @subtotal: Szerintem az, hogy egy szerelő kókler-e, vagy sem, nem függ attól, hogy hol dolgozik. A legfontosabb, hogy felmérje a lehetőségeit, és ne nyúljon olyan dologhoz, amihez nincs műszerezettsége, tudása, adatbázisa. Ugyanakkor márkaszervizben is találkozhat kóklerrel az ember, ez is biztos. Megfelelő ismeret hiányában könnyen lehet párszázezres károkat okozni. Elég egy hibakeresésnél lehúzni egy vezérlőegység csatlakozót a power latch lejárta előtt, és repülhet 1-2 kiló ki az ablakon...

MANszerelő 2010.05.20. 22:17:48

@phrascarica: A raliversenyekre a csapatok ilyen "bejáratott" fékgarnitúrákat visznek magukkal, még arra is figyelnek, hogy minden fékbetét az eredeti helyére kerüljön a csere után.
Valamennyi feszültség marad a tárcsában a gyártás után, plusz meg kell, hogy tisztuljon tökéletesen a grafittól. Ez meg csak koptatással lehetséges.

swt (törölt) 2010.05.20. 22:23:02

@subtotal:
E39:
ulolapi szovet, szurke: 8251055, 177 EUR
hattamlaszovet, szurke: 8251090, 204 EUR
uloparna: 8238404, 66 EUR
tamlaparna: 8150029, 66 EUR
Remelem ennyibol is elhiszed, hogy evtizetek ota lehet autouleseket darabokban is kapni.

"Valóban, igazad van. Gondolom ezért is cserélték ki a végén."

Szerintem probald meg ertelmezni meg egyszer a mondatot:
HIBATLAN, EREDETI gyari tarcsa, HA betartottad a 300km-es bejaratast, nem uthet. -> A 3 feltetel kozott logikai "es" osszefugges van:
publib.boulder.ibm.com/infocenter/comphelp/v8v101/index.jsp?topic=/com.ibm.xlcpp8a.doc/language/ref/logore.htm

"Egy típusspecifikus, nem gyári tárcsa beszereltetése mióta kókányolás?"

Azota, amiota az autok a kerekeket onalloan es egyenkent is kepesek fekezni, es amiota a menetstabilizalo rendszerekben a kivant fekhatas eleresere a gyari komponensek parametereivel szamolnak.

"Egyébként 22 ezer km óta hibátlanul teljesít."

Fantasztikus erv. Csak ezt sajnos nem a napi hasznalat soran fogod megtapasztalni, hanem majd amikor a hataron autozol, es a pontosan osszehangolt, gyari ertekek alapjan, gyari kompenensekkel mukodo stabilizalo rendszer lenne az a hajszal, ami megmentene a seggedet. De tolem azt hiszel, es azt csinalsz, amit akarsz, en befejeztem.

MANszerelő 2010.05.20. 22:33:43

Mégegy dolog, amitől a hajam égnek áll, az a filctollazós vezérműcsere. Átviszi a tag a szomszéd garázsába az autóját, olcsón lecseréli az olajat, meg dob rá egy vezérműszíjat. Kész a tökéletes "járóbeteg" autó. Persze nem minden típus igényel különleges célszerszámot, de pl egy dupla állítóműves Ford motor, vagy egy Fiat, ahol bütyökprofilra illeszkedik a célszerszám, és mérőórával meg fokolótárcsával kell beállítani a forgattyústengely helyzetet, ahhoz már kell.

MANszerelő 2010.05.20. 22:38:57

@swt: A tárcsa-betét slip-jének nincs öntanulása? Csak konfigurálni lehet?
Azért kérdezem, mert nem tudom.

swt (törölt) 2010.05.20. 22:43:05

@phrascarica: "Én még nem hallottam olyat hogy sérülne egy új féktárcsa mert erőset fékeztek vele"

Szerintem ezt ne akard kiprobalni. Az uj fekkomponensek nincsenek osszekopva, tehat kisebb feluleten erintkeznek egymassal, aminek az az eredmenye hogy kisebb a fekhatas, de nagyobb illetve egyenetlen ho termelodik. Ettol pedig vetemedhet a tarcsa, es akkor jon az, hogy utni fog a zsir uj tarcsad. A betetek is uvegesre kophatnak helyenkent, ami a fekhatast rontja.

subtotal 2010.05.20. 22:49:14

@swt: "HIBATLAN, EREDETI gyari tarcsa, HA betartottad a 300km-es bejaratast, nem uthet."
Értettem elsőre is, nálam a HIBÁTLAN nem stimmelt, ezért is írtam, hogy gondolom ezért cserélték ki, hiába volt meg a két feltétel.

A gyár által elvárt speckónak megfelelő nem gyári BMW logós alkatrész nem kókányolás szerintem, ebben nem értünk egyet. Ezek szerint ha mondjuk a gyári Conti SportContact helyett 3 évvel később Dunlop SP Sport-ot rakok fel (ami közben lehet jobb tulajdonságokkal rendelkezik, mint a 3 évvel azelőtti eredeti), az már kókány???

A 22ezer km hibátlan teljesítését pedig a gyári, ugyanazzal a lábbal bejáratott, szerintem nem hibátlan tárcsa 3 ezer km-éhez képest írtam.

Az ülésekkel kapcsolatban: nem azt állítottam, hogy nem lehet kapni és nincs igazad, hanem hogy én ezt az infót kaptam a márkaszervízben az alkatrészestől. peace...nem vitatkozni, kötekedni akarok. véleményt cserélni szeretnék, szóval ne fejezd be pls.

swt (törölt) 2010.05.20. 22:53:05

@MANszerelő: Nem tudom neked sajnos fejbol megmondani, hogy milyen adaptacios folyamatok zajlanak le a fekrendszerben, es miert.

MAGADAN 2010.05.20. 23:51:13

@phrascarica: Oco merci nincs.3000 EURO alatt dojcslanba is csak gagyi van.Ha nem akarja az ember a Kárpát utcát tüzetesen felfedezni,érdemes dobni kicsit tőbbet a megvételre,inkább járni E-rendszámmal mig ősszejőn a regadosarcra való.

Andrew460T 2010.05.21. 01:45:52

Üdv mindekinek! Eléggé kiakadtam itt pár ember hozzászóláson, hogy szar meg hogy nem érdemes öreg autóval járni, mert sokat kell rá költeni stb. Hát akkor csak 1 példa a családunkból: Van 1 közel 20 éves, 460-as benzines turbos Volvonk, amibe jelenleg 362000km van!!! és az kisebb elektromos hibákat leszámítva (gondolok itt pl. az el.ablakokra amik már kissé nehezen járnak stb.)szinte tökéletesen üzemel. És hozzátenném hogy a kopó alkatrészeken rendszeres cseréjén kívül össz-vissz a jobb első lengőkar lett cserélve + a turbo lett felújítva kb. 5 éve. Tehát ezek a költségek havi szintre vetítve 1 új fapados kisautó havi törlesztőrészleténél is kevesebbek.(és ebbe nyugodtan beleszámolhatjuk a kényelmes autózás melletti 9-10literes fogyasztást) És ilyenkor mégis csak eszébe jut az embernek, hogy nem vmi új, műanyag kis "izé"-ben ül, hanem egy, a 90'-es évek elején készült, akkoriban full extrásnak számító, közepes családi autóban. És ez szerintem jópár embert boldogsággal tölt el. Tudom, hogy sokmindenki szeretne újat meg jobbat, de ha valaki vigyáz az autójára és megpróbálja rendszeresen karbantartani, annak még 1 jó ideig működő Vas lesz a keze alatt. És a mai világban ha nem találunk megfelelő embert aki kiderítse az autonk problémáját akkor mi van? Semmi, nem kell 1ből megijedni. Egyszerűen felpattanunk az internet szélsebes hátára és keresünk 1 megfelelő fórumot, ahol sok hasznos információt kaphatunk! :D Példának megint csak szerencsétlen Volvonkat hozom, hiszen már az elöbb említettem hogy van pár apró-cseprő elektromos hibája, amitől a szerelők nagyrésze megijed, mert hogy náluk eddig még ilyen autó nemvolt, ők nem piszkálnak bele nehogy még rosszab legyen. Azonban kis kutakodás után regisztráltam a volvo4xx.hu-ra, ahol rengeteg udvarias, segítőkész és nem utolsó sorban a típushoz hozzáértő emberre találtam, akik számtalan problémámra sokkal egyszerübb választ tudtak adni, mint 1-2 "nagy" szakember... Na mind1, ezzel nem reklámozni akartam, hanem megmutatni, hogy a mai modern világban a neten és a fórumokon rengeteg hasznos infora lelhetünk. Az már más kérdés, hogy az ötleteket/szerelést ki fogja véghez vinni... Bocsánat, ha kissé eltértem a témától vagy sokat írtam, de felháborító, hogy 1-2 ember úgy gondolja hogy az öreg autókkal(és itt most nem a veteránra értem) már nem kell foglalkozni, hagyni kell őket elrohadni.

tükörfúró 2010.05.21. 09:58:06

@MANszerelő: Mivel a szíj és a kerekek fogazottak, vagy egyik, vagy másik helyzetben lehet csak, tized meg századfokos szórakozások ilyenkor nincsenek.
A gyárak imándják a célszerszámokat és a varázslást, de tudjuk miért, nekik ez az érdekük, nekünk meg más.

Valamennyit a feszességgel lehet játszani, de azt meg nehogymár arra állítsuk, hogy 1szögpercet hova megy a vezérlés, közben meg lötyög vagy majd leszakad a szíj, merazúgynemleszjó...

Vannak fiatalabb és pár elborult régebbi idióta tipus, ahol a bonyolult szerkezetű dupla-feszítő egyben felvesz valamennyi szíjat és a feszességen túl tényleg szabadon lehet bárhogyan a vezérlés...

Lassú tüzön sütném meg az olyan gyárat, aki ilyet csinál, ugykülönben.

És nem okvetlen a dolog bonyolultsága, meg az otthon "szervizelhetetlensége" miatt csak, hanem majd ezek kezdenek 6-10 évesen elkopni, nemúgyfeszíteni, meglazulni, egyenetlen alapjáratokat, érthetetlen leállásokat, stb okozni, a hozzánemértő márkaszervizben a tulaj pénztárcáját kiüríteni, esetleg végül átugrani, stb

Tudni kell min lehet és min nem lehet "sufni" módszerekkel ezt vagy azt.

Én a falnak mentem és atombombát dobtam volna legszivesebben a szervizre, mikor fater megmutatta a 78ezres szíjcsere számlát (volt azon 3flakon(!) wd40től kezdve 8óra(!) munkadíjig minden) a 6éves kocsijára, merthogy ő márkaszerviz és semmi sufni..nocomment

Én meg előtte cseréltem két gyakorlatilag azonos mocin, fél délután, két sör, 12ezres gyári (!) szíj+0ft egyébköltség jellegggel, gyakorlatilag utcán..

dr.oid 2010.05.21. 10:24:39

CsikósMester meddő harca,
sok bunkónak nagy az arca,
ragad ezért kézbe pennát,
megvédve az Öreg Verdát.

-Hát ily csúfságot ki látott,
szarozzák a Veteránod?
Mérnökénje színre toppan,
géprajzon a feje koppan,
mikor határidőre kéne,
beadnia géptanszékre.

Elmélázik a szép múlton,
karbit mosva konyhapulton.
Hajtja őt műszaki vére,
sok dillettáns ellenébe.
Intelmeit összefogja,
de nem ám tömör pontokba,
egymillió karakterrel,
küzd meg majd a tahófejjel.
Ím elkészültek CsikósTanok,
a Belsőség fényárban ragyog.
-A sok kontár hiába gagyog,
Hitvallásban kemény vagyok!
Mert ne ugass hitetlen kutya,
mikor nem nyakig olajos a ruha,
füled nem gépzsírtól csöpög,
Brigéciol helyett rendre
vodka lötyög üvegedbe.
Hosszú Crovát sose láttál,
defekt mellett sírva álltál,
kipufogót nem kötöztél,
nagyfeszkábelt sem cseréltél.
Vezérműlánc kiszerelve,
nem csak akkor volt kezedbe,
mikor rendőrt ütni mentél Pestre,
s nem tudod hol a gyertya teste.

Morfondírozik magában,
kevesen vannak e hazában,
kik megértik és megosztják,
éljen a Veterán Igazság!

vladek 2010.05.21. 10:29:51

@dr.oid: mester, ez ismét hihetetlen!

Egyébként épp ma láttam Bazeget, a XVI.-ban lakik a Rákosi úton, sötétbarnára van fújva a teteje, szerintem nem sokat használhatják...

swt (törölt) 2010.05.21. 21:06:22

@tükörfúró: Es a 3 flakon WD40 olvasasa kozben meg halvanyan sem merult fel benned a gondolat, hogy ott valami kurvara nem akart kijonni a helyerol, es a magas munkadij talan nem veletlen? Tudnal esetleg mutatni egy olyan fuggetlen szervizt, ahol a berohadt csavarok kiszedesevel atszopott orakat puszta jofejsegbol nem szamlazzak ki?

Nszabi (törölt) 2010.05.22. 00:20:05

@swt: Tudod mit mondok?Vegyel egyet!:-)Sportos vagy nem,ezen ne vesszunk ossze,probald ki!Elnezest kerek utolag is a nem jol megirt,esetleg a sajat hibambol osszekevert tenyek miatt!Szoval jo auto,naa!De amint eszrevettem senkinek nincs,ugyhogy nem koptatom a szamat tovabb mert semmmi ertelme...

Nszabi (törölt) 2010.05.22. 00:34:05

Triumph Acclaim,ha valaki nem tudna...Szar auto,igaz?Meg csak beszelni sem erdemes rola,ugye?Nem Golf,nem Merci,de en szeretem,es picit bassza a bogyomet hoy senki,meg csak tudomast se akar venni rola!Hevizen ott voltam vele,ha valakinek szuksege van kepekre,akkor kuldok!Erdekes modon ott nem rohogtek korbe...

lacza87 (törölt) 2010.05.22. 07:10:17

@subtotal: Nem kételkedem benne, hogy a márkaszervízekban is vannak dilettánsok, csak azt próbáltam érzékeltetni hogy azért vannak kamu történetek is.

w a s d 2010.05.22. 16:27:25

@Nszabi:
Szép autó, de egy az egyben Honda.

swt (törölt) 2010.05.22. 18:59:38

@Nszabi: Senki nem mondta, hogy szar. Csak a brit autokhoz semmi koze. Abban az autoban a British Leyland csak a belteret csinalta, semmi mast.

dextercapo 2010.05.22. 20:36:06

jo cikk , bar nekem itt ott kicsit nagyvonalu a mindent cserelunk hozzaallas .
megdobbento amikor profinak mondott szerelok javitanak karburator hangolassal gyujtashibat , gyujtas komplett cserevel es tekergetessel alcaznak karbi kopast es igy tovabb .

motyo74 2010.05.22. 21:39:32

"olyat, amitől az utca népe elvágódik a földön, és a járdán fetrengve, bevérzett szemekkel hörög az élvezettől." Csodálatos kép! Az a baj, hogy túl vizuális vagyok, és ennél a mondatnál majdnem spontán incontinens tüneteket produkáltam a röhögéstől!
Mindamellett gratulálok, igazi, magas minőségű írás volt ez is, azok számára, akiknek "van fülük és hallanak is vele"!

Nszabi (törölt) 2010.05.23. 20:08:12

@swt: Igen,en ezt is tudom,de azert a kasztnin is kalapaltak egy picit,ha jol megnezed,ez nem egy Honda Ballade!Meg mint ahogy mondtad"a brit autokhoz semmi koze",vegeredmenyben igy van,de meg is egy kooperacio kezdete!A brit autogyartas,mint minoseg,mint tartossag szempontjabol ezekben az evekben fejezodott be!!!Ezert ez a legutolso British Leyland gyartmany,utana a Rover jott.Nem baj,csak az nyugtat,hogy 2 eve,miota autozok Angliaban,csak egyet lattam.Otthon meg meg nem jott velem szembe!

Nszabi (törölt) 2010.05.23. 20:29:15

De mar tenyleg kezdem ugy latni,hogy ez egy nem szeretem auto Magyarorszagon,hiaba probalkozok mindenfele,megcsak egy tarsat se talalok,akinek ilyen lenne!Azt hiszem feladom,maradok magamnak!:-)

rATdrAgOn 2010.05.24. 20:40:15

Csikós úr: Bele a 100-as kör közepébe. Én még mindig egy -most már húsz éves - fos franciát tartok életben, de úgy látszik sínen lesz a dolog. Az előző hat év maga volt a totális átverés, igaz műszaki és zöldkártya mindig került rá, de azért zavart, hogy rohad itt-ott, füstöl, már nem a hat évvel ezelőtti önmaga. Márkaszervíz szerint ezt már ki kellene dobni, nem márkaszervíz meg kendácsolt rajta mindig - idén viszont találtam egy elszánt szakit, aki rendberakta legalább a motorját, illetve a kasztni is hamarosan sorra kerül. Most friss műszaki, fekete matrica (:DDD) és álomszerű az élmény. A kiherélt gyújtást nem számítva. A többi még csak most jön. Egyéb mechanika rendbetétele (konkrétan: váltórudazat az széthullás határán van), aztán belső rendbetétele, aztán a külső rendbetétele. Rohadt sokba for kerülni, de meg fogja érni, hogy legalább egy fapad 1.4-es BX még rója az utakat. :D
(Ja, tegnapi mérés, vegyes üzemben 6.8l/100 km - nem taposva, elvégre bejáratós, de nem is tartottam fel vele a forgalmat annyira, szerintem nem is rossz egy karburátoros motortól :D)

... és én kérek elnézést! :D

Phxmike 2010.05.25. 18:10:50

sracok!

ezt nezzetek meg, de tenyleg csak eros idegzetuek aki kibirja:

www.hasznaltauto.hu/auto/mercedes-benz/280/mercedes-benz_280_se_116-3830299

szerintem aki kepes ilyesmire azt le kene loni... bar lehet az meg tul gyors es fajdalommenes lenne azok utan amilyen fajdalmat a kepek jelentenek...
süti beállítások módosítása