A vizsga olcsóbb, de megbukni rosszabb

  2010. január 08. - ommm Címkék: vizsga autósok nkh

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Négyhengeres BMW? Ugyan már...
2015-07-30 16:22:46

...mondták nekem sokan, miután lett egy 136 lóerős E30-am. Persze hülyeség, hiszen a könnyű bódéhoz elég

Hétvége a tóparton? Belsőség-találkozó 2015!
2015-07-29 12:04:49

Öregszünk, öregszünk , más nem is jut nagyon eszembe arról, hogy immáron tizenkettedik (!) alkalommal

A trollkirály V8-cal érkezik
2015-06-22 13:58:43

Leborulok, zokogok és megadom a trollkodás brilliánsokkal díszített aranyfokozatát. Hogyan piszkíts bele egy

Szétszórjuk a VIP-jegyeket! Akár a tiéd is lehet egy!
2015-06-08 15:31:58

Úgy, ahogy az AC/DC-nek is egy igazi énekese volt és ahogy a Black Sabbath is csak Bill Warddal az igazi , úgy

Egy dolog biztos. Ha az új vizsgarendszer a gyakorlatban beindul, valamivel kevesebb mozgástér marad a trükközésre. Már csak ezért is érdemes tényleg jól felkészített autóval vizsgára menni, mert az alkalmatlan minősítés összehasonlíthatatlanul rosszabb – és drágább – következményekkel jár, mint korábban. Úgy látszik, néhányan megfizetnek azért, hogy megszabadultunk a régi zöldkártyától, noha a többség valóban kevesebbet fog fizetni. Bízunk benne.

Időközben a KHEM (Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium) is válaszolt azokra a kérdésekre, amelyeket a január másodikán megjelent cikkünk elkészítéséhez tett fel Prokee. Kis késéssel, de további alapos infók a témával kapcsolatban:

A KHEM Kommunikációs Osztályának tájékoztatása:

- A környezetvédelmi igazoló plakett megszűnése és az időszakos műszaki vizsgába olvasztása valóban EU-s irányelv, vagy a magyar közigazgatás ötlete volt?

Nincs egységes uniós előírás a kérdésben, a tagállamok nemzeti hatáskörben dönthetnek erről. A 2009/40/EK irányelv rendelkezik a közúti járművek időszakos vizsgálatáról, amelynek része a környezetszennyezési tulajdonságok vizsgálata is. A külön hatósági eljárásban végzett környezetvédelmi felülvizsgálat rendszerét az azt alkalmazó európai országok – hazánkhoz hasonlóan – felülvizsgálták és az időszakos vizsgálatokba illesztik. A nemzeti szabályozásként működtetett „zöldkártyás” vizsgálat időszakos vizsgálatba történő beolvasztását szakmai szempontok indokolják, és a járműállomány konstrukciós összetételének változása teszi lehetővé.

- Látnak-e esélyt arra, hogy a csak környezetvédelmi mérést folytató műhelyek valóban realizálnak majd némi forgalmat ezután is, miközben az autós a vizsgával egy időben, egy helyen túleshet a mérésen?

A kizárólag környezetvédelmi vizsgálatot végző műhelyeknek valóban érezhető forgalomcsökkenésre kell számítaniuk, amely ellen - akár más szervizekkel együttműködve - tevékenységük bővítésével védekezhetnek.

- Miért sikerült annyira lassúra és döcögősre a tájékoztatás, hogy sok műhelyben fogalmuk sincs, miképp kezdjék január negyedikén az évet?

Az időszakos vizsgálat bevezetésére a költségvetést megalapozó, november elején elfogadott törvénymódosítások adtak felhatalmazást. Ezt követően kellett a kapcsolódó kormány- és miniszteri rendeletek módosításait elkészíteni, amelyek többsége tárcaközi egyeztetést igényelt. Így a kapcsolódó előírások teljes köre december végére véglegesedett.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság időközben többször tartott tájékoztató megbeszélést az érintett vállalkozások számára, így a szakmai terveket folyamatosan követő cégek értesülhettek a vizsgáztatási rendszer átalakításával kapcsolatos szándékokról. Mivel a változtatások miatti konkrét feladatokra való felkészülésre valóban kevés idő maradt, a törvényi szabályozás lehetővé teszi, hogy az eddig időszakos vizsgálatot végzők 2010. június 30-ig változatlan személyi és tárgyi feltételek mellett tevékenykedjenek.  

- Igaz, hogy a 2010 január elseje után műszaki vizsgára jelentkező autók közül hivatalból elrendelt eredetiségvizsgálatra számíthat minden olyan autó, amely 2006. január 1. előtt került forgalomba, és még nem végeztek rajta eredetiségvizsgálatot? Ha igen, miért kétséges egy 2005 augusztusában Magyarországon gyártott és a járműkísérő lap alapján forgalomba helyezett Suzuki Swift legalitása?

2006. január 1. előtt még nem létezett a járművek életútját követni képes zárt, központi, egységes nyilvántartó rendszer, így az autók adatainak elsődleges, hiteles adathordozója a forgalmi engedély volt, ami magában hordozta a manipuláció lehetőségét. Ezért kell a fenti időpontot megelőzően forgalomba helyezett, de előzetes eredetiségvizsgálaton vagy integrált vizsgálaton még át nem esett gépjárműveken a műszaki vizsgálat keretében eredetiségvizsgálatot is végezni.

- A tíz éven felüli személygépkocsik évenkénti műszaki vizsgáját és környezetvédelmi felülvizsgálatát véglegesen vetették el, vagy számíthatnak még az ilyen autók tulajdonosai szigorításra?

Mivel egyre később gyártott és így egyre korszerűbb, biztonságosabb, jobb környezetvédelmi mutatókkal rendelkező járművek haladják meg a tízéves korhatárt, szigorítás e téren nem várható. Az idős járművek éves gyakoriságú vizsgájának ismételt elrendelésére esetleg akkor lehet szükség, ha a műszaki hibás balesetek száma ezt indokolja, vagy az Európai Unió az e területen a tagállamokra kötelező irányelvében ezt előírja. Utóbbi szándékról azonban nincs tudomásunk. 

- A Magyarországon már igen elterjedt vegyes, benzin-LPG üzemű autók azonos körülmények között gázüzemben vitán felül környezetkímélőbbek, mint benzinnel hajtva. Miért nem kaphattak némi könnyítést az új plakettek kategorizálásáról szóló rendeletben, miközben ezen autók tulajdonosai szinte minden esetben az olcsóbb, ezzel együtt környezetkímélőbb LPG üzemet használják?

A benzin/gáz (LPG) kettős üzemű autók emissziós jellemzői valamelyest jobbak ugyan a hagyományos benzin üzeműekénél, a különbség mértéke azonban megítélésünk szerint nem ad elegendő szakmai alapot a magasabb környezetvédelmi kategóriába sorolásra.

Szíves érdeklődését és türelmét köszönjük!

Üdvözlettel:

Arzt Gergely
sajtóreferens
Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium
Kommunikációs Osztály

 

Mai cikkünk blogposztja.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr601656617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ocsisajt78 2010.01.08. 13:34:09

Erre en is kivancsi leszek, hogy fognak atmenni a "levelezo tagozatosok" :DDD

("sajnos" nem ertek hozza, ezert kerek "felvilagositast) :)

Videot kesobb nezem meg :)

tlantos 2010.01.08. 13:43:36

Meg fogjak oldani.
Inakbb arrol kernenk egy oknyomozo tenyfeltaro posztot, hogy miert kell majd a 2006 elott 0km-esen szalonbol vett auto elso tulajdonosanak eredetisegvizsgalatot csinaltatnia kozel 20000-ert.
Valahol azt olvastam, hogy szerintuk ez kb 300e autost erint. Szerintem lemaradt 1 nulla.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2010.01.08. 13:49:01

Ez is egy vizsga:
"Az autósiskolák többsége és a tanulók is értetlenül fogadták a hírt, miszerint a forgalmi vizsgadíj az eddigi 3.600 Ft helyett januártól 11.000 Ft-ra növekedett. Emellett a KRESZ vizsgadíj 3.760 Ft-ról 4.600 Ft-ra, a járműkezelési (rutin) díja pedig 3.080 Ft-ról 4.700 Ft-ra."

gnme 2010.01.08. 14:02:15

@tlantos:

A lényeg: akinek a Gyurcsányi elszegényedési időszak közben volt arra pénze hogy szalonból kocsit vegyen (és volt pofája a pénzét elkölteni új autóra) annak most bűnhődnie kell.

Akinek a Gyurcsányi elszegényedési időszak alatt nem volt pénze szalonautóra, az bizonyára a rezsit fizette inkább és hízlalta az államapparátust. Őnekik nem kell bűnhődni.

Csak Tschikosh-t tudnám itt idézni: ez egy kassza és idehallatszik pestről a pénzcsörgés.

tschikosh-t
gulash-t
brandy-t

a népnek.

R.T. · http://rendszergazda.eu 2010.01.08. 14:06:01

@tlantos:
Az általad felvetett kérdésre várom a választ én is, mert ez nem kis szintű kib@szás az emberekkel...

Carisma001 2010.01.08. 14:11:22

Aki(akik) kitalálta ezt az eredetvizsga dolgot, azokat kénsavfürdőre ítélném! Miért is kell?? Mi a logika benne?? Ja igen, több pénzt szedhetnek be rajtunk! Semmi más!

2004-es Carismám műszaki vizsgája 2006-ban 9.200 Ft volt, most az új rendszer miatt az eredetvizsgával kb 38-40.000 Ft!!! Máglyára az összes k@cs@g rendelethozót!

És majd megállapítják az eredetvizsgánál, hogy újonnan vettem, és nem loptam?? Vagy mégis mit??? ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

Ohh those Hungarians!

csak john 2010.01.08. 14:12:56

Egy biztos, a következő kocsimon nem lesz magyar rendszám!

Carfan2 2010.01.08. 14:13:36

De egy 2006 előtti első tulajdonosnál lévő autót mi a jó büdös francnak kell eredetiség vizsga alá vetni? Szalonból lopott autót vett a paraszt? Azon már fel sem húzom magam, hogy egy év zöldkártyám ugrott, hát istenem ennyit lehet megér a gyorsabb vizsga. De ez az eredetiségvizsga... Közösüljön a szülőanyjával, aki erre a szemétre igennel szavazott a fővárosinagycirkusban.

Carisma001 2010.01.08. 14:13:52

izé...2008- ban vizsgázott bocs!

gnme 2010.01.08. 14:13:57

@R.T.: a kormány a következőket várja az emberektől

1.) akinek van pénze az ne fogyasszon, rakja be a bankba, hadd élősködjön a bank a pénzzel (kamatot persze nem kap, csak egy nagy fityiszt az orrára)

1/a: ha el meri itthon költeni, kíméletlenül büntetjük 25% adóval, és ha nem tud céges számlát íratni és visszigényelni négy hónap után, akkor az az állam zsebében marad a pénz.

2.) akinek nincs pénze, az pont az a réteg amelyik eddig is fizetett mindenért, mert semmilyen trükköt nem tudott kihasználni

2/a: ha a kocsija hasraütésszerűen mondjuk .. izé.. legyen 170LE-s vagy erősebb.. NA AZ bűnhődjön

2/b: ha netán az a kocsi még új is, akkor pláne bűnhődnie kell a tulajnak, mert egy feltörekvő embert MEG KELL büntetni

2/c: akinek ingatlan szakad a nyakába (örököl, stb. ) az fizessen ingatlanadót, még ha egyébként sori oerátor is

2/d: akinek eleve van értékes ingatlanja, azt eleve megbüntetik

enjoy

esef 2010.01.08. 14:14:37

@ommm:
Mi 2009 nyarán vettük az autót, eredetvizsga volt, törzskönyv nincs, mert a Területi Háztartási Hivataltól kaptunk mozgáskorlátozotti utalványt. Amíg a 3 év elidegenítési tilalom nem jár le, addig nincs törzskönyv. Velem mi lesz a vizsgán???

Petro 2010.01.08. 14:14:52

Egy valamit nemértek.
A 95ös Bmw-men 2évig érvényes müszaki van és 1 évig érvényes zöldkártya.
Szval akkor 1 vagy 2 év múlva kell mennem erre az összevont valamire?

Carfan2 2010.01.08. 14:16:36

@Carisma001: Az a zöldkárty lesz, mivel egy műszaki 17e környékén volt. De akkor is több, mint 50%-os emelés. Vagy ez is az adó"csökkentés" része? Az egekbe emelték mindennek az árát, hogy párezer ember alacsonyabb adókulcsba kerüljön és lehessen kampányolni, hogy bezzeg csökkentettük az SZJA-t. Ezeknek a szarháziaknak a juttatását kéne csökkenteni 0-ra. Akkor is túlfizetettek lennének.

GÉP 2010.01.08. 14:17:25

@gnme:
Szerinted annak nem lesz rosszabb akinek nem volt pénze új autóra? Fogalmad sincs arról hogy egy öregebb autóra mennyit lehet (kell) költeni műszaki előtt. Természetesen mindig akad 1-2 apróság ami kimarad.És miután ráköltötted az összes elérhető pénzed még kivonják a forgalomból is majd egy kézifékkötél vagy más hülyeség miatt ami az autó biztonságos használatát semmiben sem befolyásolja....szerintem a szigorítás jó ,de ez a kivonom a forgalomból marhaság nem kicsit túlzás.

Gergow · http://gergow.wordpress.com/ 2010.01.08. 14:17:43

Hány bőrt lehet még lehúzni az autósokról?
Lehet az aki mondjuk 2005-ben vett autót soha nem adja el, mert mondjuk összetöri vagy addig használja míg roncstelepre nem érett, annak a büdös életbe nem kéne a nyamvadt eredetiség vizsgálat.

Kíváncsi leszek az enyémre, mert 2006 januári így 31.-ével lejár a műszaki, hogy kérni fogja-e az eredetiségvizsgát.
Törzskönyv van.
Ha igen megyek és rájuk gyújtom a parlamentet az tuti!

A stiklizést meg ezzel nem fogják kijátszani. Én ha akarnám holnap megkapnám az új forgalmit és még a garázsból is csak azért kéne kiállni, hogy elmenjek érte.

Vargnatt 2010.01.08. 14:17:48

Most akkor a 10 évnél idősebb autóknak évente kell, vagy kétévente, vagy hogy?

Nekem se tiszta még a kép, csak azt látom, hogy megint kopasztják a jónépet, és szokás szerint megint le kell nyelnünk a békát. Nem kezdek el politizálni, de nagyon nincs ez így rendjén.

Egyáltalán nem értem, hogy minek kell még ezzel a forgalomból kivonással is terrorizálni az embereket. Egyéb se hiányzik még, mint egy rakás pluszkiadás meg szopmányiroda-járás egy kiégett izzó miatt. Vagy ennyire azért nem eszik forrón azt a bizonyos kását?

geri1833 2010.01.08. 14:18:55

Szerintem az egész egy nagy lehúzás!Majd akinek rossz az autója még több kenőpénzt fog fizetni!Akinek meg van egy 5-éves autója az most kifizeti az elöző vizsgadíj kétszeresét.Akik ezeket a jogszabályokat hozzák könnyen vannak.(Beviszem a Mercit a szervízbe,amikor kész van elhozom.Semmi dolga vele.Amivel meg többe került majd valahol kicsit többet számláz és meg is oldotta.)Így könnyü azokkal kiszúrni akinek szüksége van autóra de épp,hogy csak fenn tudja tartani.Arról meg ne is beszéljünk,hogy nem a rossz müszaki állapot okozza a legtöbb balesetett.Ezt is úgy találták ki mint az adó rendszert.Csökentették de minden mást úgy felemeltek,hogy kevesebb maradjon a zsebünkbe. Zozo

ommm 2010.01.08. 14:19:33

@tlantos: Ott a válasz a videóban. Azzal érveltek, hogy előtte egy több helyen rögzített, decentralizált rendszerük volt, most egy kalap, egy központ és egy hely alá vonják az adatokat.
Az már más kérdés, hogy a sok apró szétszórt helyről nem mindig jutott el a központba az infó és az adat.

Gergow · http://gergow.wordpress.com/ 2010.01.08. 14:20:10

@Petro: Amikor a műszaki lejár akkor.
De addig még 80x úgyis változtatnak.

gnme 2010.01.08. 14:20:11

@GÉP: "forog csere, mozog csere, korrodál csere = FORD"

Képben vagyok az öregautókra költendő dolgok vonatkozásaiban :)

ommm 2010.01.08. 14:21:12

@esef: Ha van 2006 utáni eredetvizsgád, akkor - minden bizonnyal - semmi gond nem lesz.
Persze...

Joey AK 2010.01.08. 14:25:40

Az ODB-s kiolvasás miért váltja ki a zöldkártyát?? Honnan tudja a computer, hogy a lambda szonda jól mér? Vagy hogy nincs éppen kilógatva a fele a szabadba?

Látszik ezeken a szerencsétlen majmokon, hogy ész nélkül lefekszenek egy kis pénzért, hogy rohadjanak meg.

Egyszer beszéltem egy 'új autó lobbis' figurával, aki azzal dicsekedett, hogy 1,8M-Ft-tal olcsóbban vette meg az A8-at mint egy évvel ezelőtt kinézett, és hogy ez mekkora vívmány.
Mondanom se kell, nem ez a pénz baszta volna földhöz.
Egyre többet gondolok rá, és hogy milyen befolyással bír(nak).

Petro 2010.01.08. 14:27:48

ja és persze még egy kis luxusadó bónusznak

Carisma001 2010.01.08. 14:35:38

@Carfan2: Nem, pontosan tudom 9,200- Ft volt megyeszékhelyen lévő vizsgaállomáson, zöldkártyát azt megelőzőleg csináltattam, mert az nem 4 hanem csak 3 évre szólt. ( amíg le nem vették 2 évre )
A vizsga akkor több, ha maszek állomáson vizsgáztatott valaki, mert ott megfizette egyszer a felügyelet díját, másrészt pedig az adott állomás díját!!!

apamacko 2010.01.08. 14:39:15

Ha valaki hitelre vette a kocsiját 2005 előtt (de akár utána) és a törzskönyv még a bankban pihen akkor mi lesz vele?
Kiszegezik a négy legnagyobb vár fokára??
És még ha 170 lóerőnél erősebb a kocsija akkor előtte még forró olajban ki is sütik?
Csodálom hogy a zöldkártyások még nem mentek térkővel bekopogni az NKH-hoz!
De egy jó Youngtimer-es tiltakozó felvonuláshoz is csatlakoznék szívesen, a félmilliós értékű "luxusautó" tulajdonosokkal!

esef 2010.01.08. 14:43:43

@ommm:
Na de törzskönyvem nincs...
Nehéz dolog szlovák állampolgárságot szerezni magyarként?

Stock 2010.01.08. 14:44:23

"alkalmatlan minősítést kap és kivonják a forgalomból... a vizsgaállomás elhagyása után a bukott sofőrnek bíznia kell az esetlegesen igazoltató rendőr jóindulatában..."

a kötelező biztosításnak nem előfeltétele az érvényes műszaki?

repepe 2010.01.08. 14:50:51

Jól gondolom, hogy ha valóban kivonják a forgalomból a vizsgán bukott kocsit, akkor ezzel megoldható, hogy megtartsd a kocsit alkatrésznek anélkül, hogy leadnád a bontóba és az okmányirodába rohangálnál?

Gergow · http://gergow.wordpress.com/ 2010.01.08. 14:58:48

2009.01.11.-én járt le az elidegenítés a törzskönyvre de akkor nem kértük ki. most kérjem ki és ha esetleg mégis kérné majd a műszakin ezzel ki lehet védeni, vagy felesleges mert ha kéri az eredetiség vizsgát, akkor hiába van már meg akkor is meg kell csinálni?

Seca81 2010.01.08. 15:01:44

Kicsit off, de csak majdnem...

Adózásról...
Lehet h pár embernek ismerős:

1.rész
Mé' panaszkodsz Tiborc?

Azt hallom, megint az adó a téma. Hogy csökkentik. Majd. Valamennyivel. A minap kaptam ez ügyben egy érdekes levelet, az adatait egy kicsit felfrissítve most elolvashatják önök is. Arról szól, hogy mennyi is az annyi.
Vegyünk egy 300ezer Ft-os bruttó bért. Hogy a munkáltató ezt kifizethesse, utal nyugdíj-biztosítási, egészségbiztosítási és munkaadói járulékot, EHO-t és szakképzési hozzájárulást, ami esetünkben összesen 102450 Ft-ot jelent. (Vagyis neki a 300ezer Ft-os bér 402450 forintjába kerül.) A munkavállaló 300ezer forintjából az állam levon személyi jövedelem-adót, egészségbiztosítási, nyugdíj- és munkavállalói járulékot, ez összesen 133500 forintra rúg. (Ami azt jelenti, hogy neki meg a 300ezerből marad 166500 forintja.)
Mennyit kap az állam? Nos, az egyik helyről ugyebár 102450, a másikról 133500, összesen tehát 235950 forintot. Ami a 300 Ft-nak pontosan a 78,6 százaléka!

Seca81 2010.01.08. 15:03:02

2.rész

A helyzet ennél azonban még egy kicsit cifrább. Ugyanis a munkavállalónak jutó 166500 forintból az emberünk próbál megélni. Igen ám, de a megvásárolt termékeken és szolgáltatásokon 20 százalékos áfa is található, tehát a pénzéből valójában 166500 mínusz áfa, azaz 133200 forintnyi értéket vásárolhat - az állam ismét csak lecsípett 33300 forintot, amivel az eredeti 300ezerből immár 269250, a pénz 89,7 százaléka az övé!
Aki azt gondolná, ennyivel még ez a kedves állam is megelégszik, téved. Tessenek csak lakást, autót venni, s azonnal szembetalálják magukat a ténnyel: a kétszer, olykor háromszor adóztatott pénzünkből is lehet még újabb illetékeket és újabb különféle adókat fizetnünk. De ha a pénzedet a bankba teszed, az érte kapott néhány százaléknyi haszonból 20 százalék kamatadó újra csak az államnál marad, hogy a bevezetendő vagyonadó jövőbeni szépségeiről most ne is szóljunk...
Valamikor azt tanultuk - gyengébbek és fiatalabbak kedvéért -, hogy a kegyetlen sötét középkorban a gazdag földesúr kizsákmányolta a parasztokat, és 10 százalékát elvette a termelt javaknak. Aztán jöttek a rettenetes papok, akik elvittek még egyszer 10 százalékot.
Hogy én mennyire sajnáltam azokat a szegény parasztokat...

Gergow · http://gergow.wordpress.com/ 2010.01.08. 15:03:29

Nekem van törzskönyvem, vigyem magammal, mert ha esetleg a hibbant szoftver kéri az eredetiségvizsgát ezzel meg lehet úszni? Vagy felesleges, mert ha kéri akkor mindenképp csinálni kell.

Gergow · http://gergow.wordpress.com/ 2010.01.08. 15:04:35

@Gergow: Ez a szoftver is hóbortos mint a vizsgaszoftver? Az előzőt nem jelenítette meg eddig. :D

Seca81 2010.01.08. 15:07:58

@GÉP: Hát ezaz. Ezt nem vágom én sem, mi értelme kivonni az autót ha nem felel meg elsőre a viszgán? Kapjon mondjuk 10 nap haladékot a javítások elvégzésére és kész... Esélyt kellene adni, nem pedig ellehetetleníteni a kisebb pénztárcájú embereket az autózástól...

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2010.01.08. 15:08:23

kíváncsi leszek az új rendszerre... az enyémet meg sem kísérlem levizsgáztatni...

Seca81 2010.01.08. 15:10:04

javítás: "vizsgán?"

Seca81 2010.01.08. 15:15:10

Nekünk nagy mázlink volt. Most december végén vittük vizsgáztatni a kockát, épp az idióta "módszerváltás" előtt. Megkaptuk 2011 12. hó végéig, aztán lehet h ez volt az uccsó vizsgája szegénynek, ha nagyon drága lesz nézhetünk újabb kocsi után :S
Most pedig semmi baja sem volt...

cmyk 2010.01.08. 15:24:07

@Seca81: Kicsit hibás a számításod. Mert a 402450Ft-hoz képest kellett volna a százalékot számolnod. Mert ezt a pénzt fizeti "neked" a cég. Tehát a cég által a te munkádért fizetett pénz 67%-át veszi el az állam (úgy nagyjából, mert nem mindenre 25% az ÁFA, de persze fizetünk még mást is). Ezért nem lehet ebben az országban becsületesen megélni.
A másik dolog, hogy ne sírd vissza, azt az időt, amikor csak a 20%-ot vették el, mert ebben az időben sokan éhen haltak, akkoriban ez a sarc hatalmas volt.

Bocs az OFF-ért.

Szsrobert 2010.01.08. 15:31:11

Ne legyen semmid, adj oda mindent a népnyúzóknak.
Legyél közösségellenes, súgj be másokat.
Légy irígy.
Ne ismerd a nemzeted.
Ne ismerd a néped történelmét.
Dolgozz székletért-vizeletért három műszakban a szalag mellett.
Ne tanulj.
Fogyassz sok alkoholt.
Dohányozz.
Költsd el a pénzed az utolsó fillérig a plázákban a családoddal kirándulás helyett, és vegyél fel hiteleket.
Légy munkanélküli.A bank elviszi a házad.

Ez vár rád.

"A pokol eljöveteléhez elég annyi, hogy a jók ne csináljanak semmit."

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2010.01.08. 15:32:02

@Seca81: 24 éves Sierra :) legutóbbi vizsgán megjelent, de csak felületesen nézték át, hogy embert azért ne öljek vele, de nem kötöttek bele. jelentős többletköltséggel ugyan, de átment.

tudni kell, hogy bár a vizsgakövetelményeknek nem felel meg, akkor (és utána is) teljesen jó állapotban volt, napi használatban, ha meg valami elromlott, meg lett csinálva.

cmyk 2010.01.08. 15:36:59

Ezzel a forgalomból kivonással azok szívták meg igazán, akik maguk intézték az autójuk vizsgáztatását (én is). Ezek után már sokan nem merik majd megkockáztatni, hogy elvigye és sikertelen legyen a vizsga. Kénytelen lesz oda adni egy autószerelőnek, aki elintézi a vizsgát. Persze valószínű ennek fel fogják ők emelni egy kicsit az árát, hiszen nőni fog rá a kereslet. Mondjuk az Autoklubnál be lehet fizetni előzetes vizsgára. Ugyan az mint a normál vizsga, a végén megmondják mi a hiba. Ezt kijavítod, vagy javíttatod és a második körben, az éles vizsgán már csak ezekre a hibákra szoktak koncentrálni. Persze a fék mérése és az alapok nem maradnak ki.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2010.01.08. 15:38:14

Azonnal bevezetni a Német vizsgáztatási rendszert. Amennyiben Európához akarunk tartozni(?) bá az illetékesek hozzállásáól ezt kétlem, akkor az Európai normákat vegyük át, ne az Észak Koreaiakét. Tele van a tököm a nálunk folyó folyamatos bürökrácia növeléssel,

Hagalex · http://www.youtube.com/user/Hagalex#g/f 2010.01.08. 15:40:43

@Seca81:
Bizonyos aspektusból igazad van, de azért középkorban sem volt minden cukorból. :)
Voltak akkoriban is mindenféle más adók, a kilencedek és a tizedek alapadók voltak.

De volt kémyényadó (füstadó), útadó, robot, meg egyebek is...és ha valamely uralkodó úgy döntött, hogy háborúzni van kedve és azt finanszírozni kell, akkor bizony egyedi adókat is kivetettek.
Tehát akkoriban sem volt mindig minden "hibátlan".

Másrészről ki az az Állam bácsi?

Az a baj, hogy a magyar közfelfogás szerint minden alanyi jogon jár az embereknek. Megszoktuk a gulyáskommunizmusban.
Sajnos így bevétel is kell.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az autóson kellene mindig a port elverni, főleg nem ilyen átgondolatlan, rossz szabályozással. :(

Hagalex · http://www.youtube.com/user/Hagalex#g/f 2010.01.08. 15:48:10

@cmyk:

Pontosan!

Akiknek viszonylag jó állapotú, fiatalabb autója van, és mint pl. én is elviszi a szerelőjéhez, hogy vizsgáztassa, azoknak nincs mitől félnie.

Azok akik öreg, kevésbé jó állapotú autót akarnak önmaguk vizsgáztatni azok megszívhatják.

Szerintem egy izzóért, vagy más, könnyen orvosolható problémáért ezután sem veszik majd le a táblát, ha meg nagyon tré az autó akkor jogos is!
A többi közlekedő érdekében.

Jól tudom, hogy régebben is kivonathatta a KPM az autót ideiglenesen, ha vizsgán az derült ki, hogy közlekedésbiztonságilag veszélyes?

papptibi 2010.01.08. 15:53:45

@Petro: "A 95ös Bmw-men 2évig érvényes müszaki van és 1 évig érvényes zöldkártya.
Szval akkor 1 vagy 2 év múlva kell mennem erre az összevont valamire?" Két év múlva, a ZK lejárásával nem kell foglalkozni.
@repepe: " Jól gondolom, hogy ha valóban kivonják a forgalomból a vizsgán bukott kocsit, akkor ezzel megoldható, hogy megtartsd a kocsit alkatrésznek anélkül, hogy leadnád a bontóba és az okmányirodába rohangálnál?" Egyrészt a kivonás elintézéséért is be kell menned. Másrészt ugyan megtarthatod, csak épp nem bonthatod el alkatrésznek, mert ugye az illegális bontásnak minősül.
@Gergow: "ha esetleg mégis kérné majd a műszakin ezzel ki lehet védeni, vagy felesleges mert ha kéri az eredetiség vizsgát, akkor hiába van már meg akkor is meg kell csinálni?" Igazából úgy is a nyilvántartás számít, ha a gép azt mondja, hogy kell eredetvizsga, akkor hiába lobogtatja az ember a törzskönyvét.

Haddel · http://zastava.gportal.hu 2010.01.08. 15:57:02

Kicsit off,de hátha tudja valaki..Van egy autóm ,ami kb 5 évet állt ,idén leakarom vizsgáztatni ,de sehol nem találom a forgalmiját.A törzskönyv megvan. Nagy szopókörre számíthatok ,ha nem lesz meg a forgalmim?

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2010.01.08. 15:58:12

@Hagalex: király, amikor azzal jönnek, hogy a középkorban bezzeg.

hát, meg lehet próbálni, Afrika és Ázsia egyes részei, illetve a szabolcsi és romániai telepek erős középkor-hangulatot árasztanak. adófizetési kötelezettség nélkül, ám a magántulajdon csupán felületes elismerésével, szabad párválasztással, mérsékelt tisztálkodási színvonallal és igényességgel.

nekem valahogy jobb így...

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2010.01.08. 15:59:12

@Haddel: fogalmam sincs az ügymenetre, de előjáróban: igen, mégpedig nem is csupán "elég nagyra", hanem valami orbitálisra.

Seca81 2010.01.08. 16:01:27

@Hagalex: Persze, értem én, természetesen nem a középkori paraszt "jólétére" volt kihegyezve a példa...
A lényegét azért lehet érteni egy kis számtanpéldával vegyítve.

Haddel · http://zastava.gportal.hu 2010.01.08. 16:03:55

@gio: Köszi most megnyugtattál!:S :DDD

Seca81 2010.01.08. 16:05:51

@gio: A mi kocsink is 24 éves, 30k volt a vizsga és szerelő vitte el. Az előző is 30 volt, 2 év múlva kiváncsi leszek!

Faby 2010.01.08. 16:05:53

2002. áprilisi az autóm, szalonból, null kilóméteresen kpra vettem, akciósan. Törzskönyv megvan, végig én használtam.
Idén áprilisban jár le a műszaki.
Most akkor kell eredetiségvizsgálat, vagy nem? A forgalmit ígyis-úgyis cseréltetni kell, nincs benne több hely érvényesítő címkének. Ha előtte kicseréltetem (az csak 6000 pénz), mondván elveszítettem, vagy simán az asszony kimossa a mosógépben, akkor is szopathatnak az eredetvizsgával? Vagy a cseréhez kérik az eredetvizsgát? Vagy mindenképpen jól megszoptam? "Szerencsére" csak 60 paci, így nincs luxus adó rá, bár úgy tűnik, egyesek úgy gondolják, az autózás ma Magyarországon luxus.

papptibi 2010.01.08. 16:09:52

@Hagalex: "Jól tudom, hogy régebben is kivonathatta a KPM az autót ideiglenesen, ha vizsgán az derült ki, hogy közlekedésbiztonságilag veszélyes?" persze. de nem tudom, vajon egy rossz emisszió elég ok erre?

papptibi 2010.01.08. 16:11:48

@Faby: "2002. áprilisi az autóm, szalonból, null kilóméteresen kpra vettem, akciósan. Törzskönyv megvan, végig én használtam.
Idén áprilisban jár le a műszaki.
Most akkor kell eredetiségvizsgálat, vagy nem?" Valószínűleg nem, de a gyakorlat azt mutatja, hogy nem kizárt. Semmi köze ennek a forgalmihoz, az elektronikus nyilvántartástól függ.

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2010.01.08. 16:14:35

@Seca81: ugyanígy ment át a Sierra is :)) az összegre már nem emlékszem, a 30 ezres nagyságrend stimmel.

más kérdés, hogy azt a 20 ezer forintot a következő héten már megkerestem a kocsival, amennyivel így többe került a vizsga a listaárnál.

elvitt Veronáig... :)

Mobilgumis 2010.01.08. 16:15:49

@Faby: Megismételném gio válaszát Haddel kérdésére.
más:
Eddig mexoktuk, h minden "jár". Most mexokjuk, hogy mindenért szopunk.

Abszurdisztán, szép hazám!
Vajh, mi lesz Veled kivándorolt gondolkodóid nélkül?
Önnön mocskodban vergődve múlsz el?

Hagalex · http://www.youtube.com/user/Hagalex#g/f 2010.01.08. 16:17:15

@gio:
Ja.
Mondjuk a középkorban nem volt államilag finanszírozott dialízis központ, de még finanszírozott egészségügy sem.

Nem volt szervezett közoktatás, tömegközlekedés, nem volt gázártámogatás, alanyi jogú családi pótlék, M0 -ás körgyűrű, sőt közvilágítás is csak maximum fáklyákkal...

Az autós társadalom szopatása valahogy minden eddigi kormánynak szívügye volt! :(

Én nagybüdös lobbizást látok inkább a háttérben. A zöldkártyázás jó biznisz, ki kellett túrni a maszek szerelőket, felülvizsgálókat.
Azért, hogy ne lógjon ki nagyon a lóláb, mellé tettek még egy-két passzust, hogy összetettebb, megalapozottabb szabályozásnak tűnjön amit csináltak.
Így elmondhatják, hogy az új rendelet nemcsak a környezetvédelmi felülvizsgálati jog megvonásáról szól.

Hagalex · http://www.youtube.com/user/Hagalex#g/f 2010.01.08. 16:23:41

@papptibi:
Van arról valami lista, vagy jogszabályi megfogalmazás, hogy milyen esetekben jár a műszaki nem megfelelés forgalomból történő kivonással is?

Egy rossz emissziós érték több okból is előfordulhat, röhejes lenne, ha egy egyébként jó állapotú autót a ZK miatt vonnának ki a forgalomból.
Nem is hiszem, hogy kivonják emiatt.
Azt gondolom (remélem), hogy a továbbiakban is a balesetveszélyes autók lesznek kivonva. Jó esetben persze.

...úgy értem jó esetben ki is KELL vonni a balesetveszélyest. :))

Stock 2010.01.08. 16:27:21

@Hagalex: "Azt gondolom (remélem), hogy a továbbiakban is a balesetveszélyes autók lesznek kivonva. Jó esetben persze."

miért eddig ki lettek vonva?? ez nekem új! :)
eddigi tapasztalatom szerint nem volt az a roncs, amit ne engedtek volna át (nem protekcióval, csak úgy simán)!

Stock 2010.01.08. 16:28:41

@papptibi: nem tudod, a kötelező biztosításnak nem előfeltétele az érvényes műszaki?

Hagalex · http://www.youtube.com/user/Hagalex#g/f 2010.01.08. 16:33:14

@Stock:
Hát ha jól vettem ki Tibi szavaiból akkor a kivonásra lehetősége volt a KPM-nek, nem pedig előírás volt a vizsgáztató személynek.

Azt nem tudom, hogy a gyakorlatban vontak -e ki autót valamikor is az állapota miatt kérem! :)
Amikor régi szar autóra tellett, én akkor is nagyon odafigyeltem arra, hogy legális körülmények között, a jó műszaki állapota miatt műszakizzon le az autóm.
(Rendszeresen "vagyonokat" költöttem az autóimra emiatt)

KarbatettKezűZoltán 2010.01.08. 16:33:17

17000 FT eredetiségvizsga??!?!?!
Okmányiroda nem fogadja el????
"törvényileg nem szabályozott"???!?!?!??
17000-ért tehát nem kapok semmit?!

MI A KURVAANYÁTOK VAN??
SZAR MOCSKOS PARASZTOK!!!

Mindet kivégezném a Hősök terén!!
Nyilvánosan!

gramercy 2010.01.08. 16:34:48

faszt az összes baromarcú seggébe

nekem egy teljesen szuper autóm van, ezért tulajdonképpen be fogok fizetni 50+ ezer forint ADÓT a nagy büdös semmiért

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.08. 16:35:46

nem-e lehetne hogy a km óra állását is rögzítsék, úgy, hogy az később szükség esetén visszakereshető legyen?

csak hogy valami értelmeset is csináljanak...

Káposztakukac 2010.01.08. 16:37:30

@Carisma001: megbocsáss, de új autót 4 év után kell vinni vizsgáztatni. te miért vitted 2 év után?

Mentaközpont 2010.01.08. 16:39:07

Negyedik napja próbálják levizsgáztatni az autómat Pözsó Gablíniék, eddig sikertelenül. Állítólag az NKH oldalán zárja ki őket mindig a számítógép, de szerintem ők sem állnak a helyzet magaslatán. Eredetiség vizsgálatról még nem esett szó, de nem lepne meg, ha holnap felhívnának, hogy még az is kell ezért további 2 napt csúszik a vizsga... Őrülök, hogy szerintük normális az, ha valaki naponta rihangál az autójával a szervízbe, majd a végén otthagy 50000 forintot.

kkn 2010.01.08. 16:41:21

Nem értem a kivonás miatti hisztit. Eddig is ott volt az előzetes intézménye.
Az előző autómat 4, és 6 éves korában is úgy vittem vizsgára, hogy előzetest csináltattam. Pedig csont nélkül átment, de így volt biztosabb. Szerintem ez mindenhol választható opció.
Ráadásul eddig ez úgy működött, hogy vizsgkor csak az előzetesen felírt tételeket nézték, kivéve a mostanában kötelező műszeres dolgokat.
Meg régen egy hónap volt az előzetes határa, amíg elfogadták, egy ideje 2 hétig lehet azzal visszamenni, hogy csak a felírtakat nézzék.

Meg jó helyet kell választani, mert egyes állomásokon lenyúlják az árával az embereket, de ahová én szoktam menni, ott levonják az előzetes árát a vizsgából, szóval nem kerül többe.

De ha ki is kell fizetni az előzetest külön, még lehet, hogy az is olcsóbb, mint egy gömcsukló miatt az okmányirodában bulizni.

A cikkírók is megtudakolhatták volna az előzetes jelenlegi rendszerét ( valószínűleg azon is módosítanak egy kicsit az állomások a szigorúbb feltételek miatt ), mert így nagyon hatásvadász a cikk, mintha csak a pánikkeltés lenne a célja.

váév építők (törölt) 2010.01.08. 16:43:39

az egész vizsgáztatás felesleges, legalábbis ilyen gyakorisággal...5 évenként esteleg...
amerikában egyáltalán nincs múszaki vizsga, mégis kiválóan elmászkálnak az emberek még a 15-20 éves szutykaikkal is...

papptibi 2010.01.08. 16:44:38

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA:
"nem-e lehetne hogy a km óra állását is rögzítsék, úgy, hogy az később szükség esetén visszakereshető legyen?
csak hogy valami értelmeset is csináljanak... "
Ezt már kérdeztem az NKH-tól. Ehhez törvény kéne, meg egyéb szabályozások, de úgy tűnik, ez senkinek sem érdeke... Momentán, ha jól tudom, ki sem kérhető ez az adat. De vigyázat, mert ők azért tudnak mindenki stiklijéről.

Rocky 2010.01.08. 16:44:47

Pápp Tibííí:

Miér kéll á hávéródnák míg ráténníé égy lápáttál áz ámúgy is borzálmás tájszólásárá???

bocs, nagyon nehéz elviselni!

tlantos 2010.01.08. 16:45:31

@papptibi: rogziteni rogzitik. mar csak a kereses kellene.

Carisma001 2010.01.08. 16:47:00

@Káposztakukac: 4 "sorral lejjebb javítottam 2008-ra! Elkerülte a figyelmed!

Hagalex · http://www.youtube.com/user/Hagalex#g/f 2010.01.08. 16:47:02

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA:

Ott a pont!
Például ez is egy okos dolog lehetne. Ahogy a teherautóknák a tachográf, úgy a magánjárműveknél a kilóméteróra lehetne már szent és sérthetetlen!

...apropó... fel van valahova írva a nicked valami füzetbe??? :)))

tlantos 2010.01.08. 16:47:29

@papptibi: hazifeladat.
0km-es auto szalonbol (2000-es evjarat). torzskonyv van.
muszaki ervenyes 2010.03, zk lejart 2009.10. Forgalmi a kozepes fajta, amiben 3 hely van. betelt 2 eve, de nem lett kcisereltetve, beraktak az utolso ala :)
Akkor most mi lesz? Vagy most meg el kene vinni zk-ra is?

tlantos 2010.01.08. 16:49:23

@ommm: (a videot hang nelkul megizelhetem :)
ok. akkor kerdezek: ha 0km-es, elso tulajos (megvan a szamlaja is), torzskonyves, es csak a nyilvantartassal van gond, akkor mi a lo peneszes f.szaert kell vizsgalni. kerjen max. egy ezrest, es irja be az adatbazisba.

Hagalex · http://www.youtube.com/user/Hagalex#g/f 2010.01.08. 16:50:30

@Rocky:
Me' mé' ne??
Há závár né hállgásd!

sággféj vágy! Tudód -é???

papptibi 2010.01.08. 16:53:44

@Stock: "nem tudod, a kötelező biztosításnak nem előfeltétele az érvényes műszaki?"
de bizony.

gnme 2010.01.08. 16:55:21

@Hagalex: ma kókemény vagy :)

Hagalex · http://www.youtube.com/user/Hagalex#g/f 2010.01.08. 16:57:21

@Seca81:
Értelek. Mint írtam igazad is van, csak a dolgok árnyaltabbak.

Le kellene már szép lassan szoknunk arról, hogy nekünk ingyen járnak dolgok.

Fabula:
Nagyapám egy egyszerű kőműves volt.
Mindig azt mondta az öreg.
-Kisfiam tanuld meg, ingyen az embernek még a szája sem ér össze!

mikor látta a kérdő tekintetem folytatta...

-Próbáld ki! Mondd ki, hogy ingyen!
Összeért a szád? Ugye, hogy nem!
Mondd ki azt, hogy pénz!
Nna ugye, most azonnal összeért a szád is!

Hát így van ez az életben is...

J.G. 2010.01.08. 16:57:37

@Faby: Pedig az autó luxus...

Amúgy pedig, nekem most is úgy csinálták a vizsgát, hogy odavittem a szervizbe, mondtam, hogy kéne rá vizsga.
Mondta az ember, hogy álljak be. Beálltam, megcsinált egy vizsgányi mérést, aztán megmutatta mi nem jó, megmondta mennyiért csinálja meg, megalkudtunk, megcsinálta, kocsi levizsgázott, fizettem.
Nem hiszem, hogy a gépeket nem lehet csak és kizárólag vizsgáztatásra használni. Magyarul, simán lehet csinálni egy kvázi elővizsgát, ahol lehet látni, hogy mi nem jó, vagy mit sikerült már megcsinálni. Ez a rendszer a szervizbe tereli az emberek nagy részét. Szerintem ezzel nincs nagy baj.
Az eredetvizsga, na az szemétség.

A videó pedig...
A csávó a kocsiban bézbólsapiban... Ő mindent tud... Legjobb, a 6000 ember munkája szűnik meg, mert a 3000 eredetvizsgálót is hozzávette, csak nem értem, hogy miért.

Bár mondjuk azt sem értem, hogy miért kell vizsgát tenni abból, hogy egy x típusú autón hol vannak a jelölések. Teljesen fölösleges. Tessék olyan szoftvert csinálni, ami megmutatja több kép, vagy videó segítségével, hogy adott típusú, adott évjáratú, adott kivitelű autónak hol vannak ezek az egyedi azonosítói.

Az összeesküvés-elméleteket meg hagyjuk, mert a földönkívűliek csinálják az egészet, és közben jókat röhögnek rajtunk.

Hagalex · http://www.youtube.com/user/Hagalex#g/f 2010.01.08. 16:58:24

@gnme:
Osztom őket! :))))

...jó ez a merló! :))

hun74 2010.01.08. 16:59:35

T. Hozzászólók!

A felvetésre a válasz elég egyszerű. VALAKINEK KELL A PÉNZ amit a Nemzeti Közlekedési Hatóságból akar kivenni vagy már ki is vett!!!
A gépjárművek adatait 1998. Január 1.-től
Elektronikusan nyilvántartják hiszen azóta van törzskönyv amit utólag állítanak ki ebből a nyilvántartásból! Nem hiszem hogy addig talicskán vitték át az egész országból papírokat a kártyagyártóhoz. Hanem elektronikusan ment ugyanúgy, ahogy a személyi + a jogsi is. tehát a 2006.-os bűvös szám nemigazán magyarázható. Két lehetőség van, vagy hazudnak a nagyobb lehúzás érdekében, vagy a jól felkent informatikai beszállítójuk azért a kb: 4-5 milliárd forintért amibe ez a rendszer került mert legalább ennyit kértek érte, még szét is barmolta az adatbázist amit most velünk akar kifizettetni.

PJoe 2010.01.08. 16:59:59

@Stock:
Józan paraszti ész: az érvényes müszaki vizsga feltétele a forgalomban való részvételnek,szóval ha bibi van,a biztosító törli kezeit,hisz ki biztosítani 1 szabálysértö jármüvet?

PJoe 2010.01.08. 17:02:05

@Stock:
Józan paraszti ész: az érvényes müszaki vizsga feltétele a forgalomban való részvételnek,szóval ha bibi van,a biztosító törli kezeit,hisz ki biztosítani 1 szabálysértö jármüvet?

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.08. 17:02:25

@Hagalex: bár ez a 2/4 év nem mindig elég, pl volt itt az okos superbes, első 3 év után 350-ről tekerte vissza 160-ra... kb...

R242 2010.01.08. 17:02:33

Az NKH-BM adatnyilvántartó mehet legelni, a legtöbb törzskönyvvel rendelkező autó ( azoknak is amelyeket be is vizsgáltak, nem csak kapott egy törzskönyvet a BM-től )eredetiség vizsgálatra kötelezik, ami 17500-20000Ft. plusz költség.
Ez a SZABADRABLÁS tipikus példája...abszurdisztánban élünk, és csak bégetünk.....
R.

gnme 2010.01.08. 17:03:32

@Hagalex: émmá megittam baszod. Megint menni kell "bevásárolni".

Nagyüzemi ivászat volt az ünnepek alatt. Spongyabob az kutyafüle.

Marcival buliztunk a garázsban (..illetve én). Ja a Marci az egy dojcse klájnspicc.

:)

papptibi 2010.01.08. 17:04:57

@Stock: "a kötelező biztosításnak nem előfeltétele az érvényes műszaki?"
De bizony, ez ki is maradt a cikkből, gyorsan oda is írom.

M13 2010.01.08. 17:05:16

Annyi igazság van a dologban, hogy az autók legalább 20%-át azonnal ki kellene vonni forgalomból, olyan borzalmas műszaki állapotban vannak. Műhelyben dolgozom, tudom miről beszélek. A poén az egészben az, hogy pont olyan jár hulladékkal aki megtehetné, hogy költsön rá. Aki elszív naponta 2 doboz cigarettát, az ne mondja nekem hogy azért jár tükörsima gumival télen mert nincs pénze. Egy havi cigipénz és mindjárt van két új gumi az elején. Következő hónapban megint kettő és láss csodát évekig nem kell gumit venni. Legalább fék meg normális gumi lenne az autón és mindjárt nem veszélyeztetné pl. a kétgyerekes családot aki szembejön vele az úton. Persze nem csak ennyiből áll az egész, mert ha jól olvasok a sorok között akkor egy kis fékerő eltérés esetén akár egy 20 milliós Audit is ki lehetne vonni a forgalomból. Az viszont nem reális.

ommm 2010.01.08. 17:05:34

@J.G.: Valóban. A gond csak az, hogy ezekhez az azonosítókhoz hozzá kell férni, le kell őket fotózni. Érzed már?
Ki fogja megbontani az autót? Milyen képesítéssel? Milyen szerszámmal? És ha elpattan egy motorburkolat-rögzítő patent, azt ki fizeti ki neked?
Dióhéjban az eredetvizsgálókról.

zolika78 2010.01.08. 17:05:50

Valamit rohadtul utálok ezekben a cikkeben: mindenki azért sír, hogy ha megbukik az autó a műszakin, akkor azonnal kivonják a forgalomból.
Könyörgöm, nem pont ez lenne a műszaki vizsga értelme??? Hogy ne engedje ki a forgalomba az alkalmatlan járműveket?
Nem azon kellene keseregni, hogy szegény tulaj, honnan lesz pénze megcsináltatni a járművét és aztán még intézheti a papírmunkát. Tessék rendben tartani az autót, akkor nincs gond a műszakin. A roncsokat meg igenis vonják ki a forgalomból!

csiszi 2010.01.08. 17:07:53

Nem tudom egy eredetvizsgálat hogyan működik, de az is sokat érhet. 2006-ban vettem használtautót márkakereskedésben. A 2009-es műszakin derült ki, hogy a forgalmiban ÉS a törzskönyvben hibásan szerepelt a motorszám. Gratulálok.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.08. 17:08:35

@zolika78: így röviden annyit tudok hozzátenni: hát ja...

J.G. 2010.01.08. 17:10:58

@ommm: Természetesem ők, mert hiszen ezért van nekik is biztosításuk.

Nem hiszem el, hogy van egy vizsgahely, ahol az összes olyan autóból van egy, ami ma Magyarországon előfordul, csak azért, hogy azon vizsgázzon az eredetvizsgáztató.

De ha tévedek, és van ilyen hely, akkor ott csináljatok egy videót, de ne rövidet.

soska71 2010.01.08. 17:11:52

2010. január 6. Baja, NKH Vizsgaközpont. Kollégám apjának 2005-ös Suzuki Swiftjének a vizsgája. Hibátlan az autó, azonban a visszapillantó tükörház törött, ragasztóval megragasztva, de maga a tartó és a tükörlap ép, működik, kvázi esztétikai hiba. A köcsög vizsgáztató meg akarta buktatni ezért (!) és csak úgy ment át, hogy a kocsi tulajának ott volt egy ismerőse az állomásról és ő átengedte. Szóval ezután is lesz szivatás és korrupció, csak egy helyen kell majd mindenzt megfizetnünk.

Minek kell az eredetvizsga? Nem tulajváltáshoz kötődik? Ez aztán szuper aljasság!

Én a zöldkártya mérősök helyében perközösséget alakítanék és fogadnék egy jó ügyvédet és beperelném az államot. Milyen dolog az, hogy lehúzták őket fejenként milliós tételekre, majd jót röhögnek rajtuk?

Először nem inkább az egész NKH rendszerét kéne rendbe tenni, hogy korszerűen működjön? Volt már valaki a Mozaik utcában? A csókosok ki be járkálnak, bratyiznak, mi meg állunk a sorban és várunk. Tiszta 80-as évek. Pofátlan adminisztrátorok és dolgozók szivatják azokat, akik nem tejelnek.

papptibi 2010.01.08. 17:12:45

@tlantos: "0km-es auto szalonbol (2000-es evjarat). torzskonyv van.
muszaki ervenyes 2010.03, zk lejart 2009.10. Forgalmi a kozepes fajta, amiben 3 hely van. betelt 2 eve, de nem lett kcisereltetve, beraktak az utolso ala :)
Akkor most mi lesz? Vagy most meg el kene vinni zk-ra is?"
Már nem tudod elvinni ZK-ra, mert már nem adnak ki zk-t. Várni kell a vizsgáig, és imádkozni, hogy ne kekeckedjen a rendőr. Vagy előbb megcsináltatni. Azért vigyél pénzt bőven.

Stock 2010.01.08. 17:14:02

@papptibi: csak azért kérdezem mert ezt írtátok:
"alkalmatlan minősítést kap és kivonják a forgalomból... a vizsgaállomás elhagyása után a bukott sofőrnek bíznia kell az esetlegesen igazoltató rendőr jóindulatában..."

ezek szerint egy picit többről van szó mint a szimpla igazoltatástól való félelem!!
kicsit olyan, mintha a cikk azt sugallná, hogy a bukott kocsi sofőrje pattanjon be nyugodtan kocsiba.. és elég ha a rendőröket elkerüli... de mi van, ha balesetet okoz?!?!
sztem óvatosabban kellene fogalmazni ilyen horderejű témában..

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.08. 17:14:56

@papptibi: remélem a TC felkarolja a témát, és pár év múlva nemcsak mint újabb népnyúzó intézményként nézhetünk az NKH-ra.

Végül is miért lenne törvényszerű, hogy minden állami apparátus a normális adófizetői ellenében és kárára tevékenykedik? El lehetne kezdeni átesni a ló túlsó oldalára.

papptibi 2010.01.08. 17:16:29

@zolika78: "Valamit rohadtul utálok ezekben a cikkeben: mindenki azért sír, hogy ha megbukik az autó a műszakin, akkor azonnal kivonják a forgalomból."
majd ha olyan autód lesz, ami megbukhat az emisszión, és haza kell trélerezned, akkor majd megérted. Ez ugyanis erős túlzás. Amúgy, aki üzemmeleg motorral bejut a vizsgasorra a Mozaikban (ami alapfeltétele a környezetvédelmi mérésnek) annak gratulálok. Más kérdés, hogy ez a szondabedugós mérés sem teljesen egzakt, akár nullkilométeres autó pl, egy dízel is mutathat bukó értéket.

J.G. 2010.01.08. 17:16:49

Ja, és a kocsimat átengedték, pedig nem világított az egyik ködzárófény, de nem tudták megcsinálni egy egyszerű izzócserével, és inkább átment. (aztán én megcsináltam, nem volt nagy ügy, csak sokáig tartott, szerviznek nem éri meg)
Ez valószínűleg ezután is így lesz, mert nem hiszem, hogy erre a funkcióra komplett gép kellene. Tehát marad a beírom, hogy világít.

(Amennyiben van erre külön gép, akkor bocs.)

Lehet-e fellebbezni, ha ki akarják vonni a forgalomból?

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.08. 17:17:45

@soska71: ez tök jó lenne, ha az egyes személyek akik ezt kitalálják azok anyagi felelősséget vállalnának, de addig sajnos az "állam beperelését" azt ki szopja meg szerinted?

papptibi 2010.01.08. 17:18:16

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA:
"Végül is miért lenne törvényszerű, hogy minden állami apparátus a normális adófizetői ellenében és kárára tevékenykedik?"
Azértannyit hozzátennék, hogy a díjtételek megállapításában a Pénzügyminisztérium vastagon benne van. Minden lé a PM-be vezet...

J.G. 2010.01.08. 17:20:00

@papptibi: "Amúgy, aki üzemmeleg motorral bejut a vizsgasorra a Mozaikban (ami alapfeltétele a környezetvédelmi mérésnek) annak gratulálok. Más kérdés, hogy ez a szondabedugós mérés sem teljesen egzakt, akár nullkilométeres autó pl, egy dízel is mutathat bukó értéket."

Na ezért kérdeztem a fellebbezést.

gnme 2010.01.08. 17:24:03

@papptibi: a videón tetszett az a rész, ahol már fél egy volt és hogy sorszám is volt.

Annál csak azt szeretem jobban ha a helyi okmányirodában azt mondják: "arra" ne húzzon sorszámot, mert két hét múlva kerül sorra. Inkább adunk különidőpontot Önnek. == Ami három hét múlva volt esedékes.

Kérdés: ez meddig marad így? Merthogy nem kevés autónak jár le folyamatában a műszakija (...)

Kérdés: miért nem lehet megteremteni az "alapok"-at?

Kérdés: miért nem lehet a kétféle műszaki vizsgát egymás mellett futtatni mondjuk egy egész éven át és év közben meghozni az új azbályozást és azt mondani, a következő év jan. 1-től már ez lesz érvényben.

he?

kafferbivalybalamber 2010.01.08. 17:25:42

Ommm/papptibi, pótkérdést fel tudtok tenni a Hivatalnak?
Ugyanis konkrétan törvényt sértenek ezzel az eredetvizsgás balhéval.

A Közigazgatási Eljárásról szóló törvény (KET) ezt mondja:

"36. §
(2)
Az ügyfél azonosításához szükséges adatok kivételével az ügyféltől nem
kérhető olyan adat igazolása, amely nyilvános, vagy amelyet valamely
hatóság, bíróság vagy a Magyar Országos Közjegyzői Kamara jogszabállyal
rendszeresített nyilvántartásának tartalmaznia kell."

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=a0400140.tv

janisch 2010.01.08. 17:26:12

@papptibi:
"...az elektronikus nyilvántartástól függ"

Wazze, most vettem elő a 2003-ban újonnan vásárolt kocsim törzskönyvét.
"Kiállító hatóság: BM KÖZPONTI HIVATAL"
Milyen nyilvántartásba vezették be akkor 2003-ban? Egy sajtpapírra jegyezték fel, amit azóta a kukába dobtak?
Komolyan mondom, hogy ez tragédia; azt hinné az ember, hogy ennél lentebb már nem lehet; és mégis!!!???
A b.... q... a....t minden féleszű idiótának; nem találok szavakat erre az elképesztő dilettantizmusra és pofátlanságra!

gnme 2010.01.08. 17:30:38

@papptibi: nem baszogatni akarlak .. :)

Ma már a szar is ízetlen.

Reggel felkapcsolom a tévét azt mit látok?

Azt a "jószág"-ot, a BKV-sat. Elment az étvágyam egyből. Miért kell egy ilyen zsírfekát mutogatni? .. ennél csak az volt roszabb amikor drazséorkot mutatták este. Éccaka vámpírokkal álmodtam.

ehh.

snowman 2010.01.08. 17:35:27

Lássuk csak, miről is szól az eredetvizsga?
Valaki(k) azt feltételezi(k) az autómról, hogy nem frankó.
Mert én ugye tudom, hogy az.
Nos akkor az ártatlanság vélelme alapján bizonyítsa be róla, hogy lopott, átütött, összerakott, vagy bármi.
Ha bebizonyítja, állok elébe és a törvény elé.
Ha nem, akkor fizesse ki a költségeimet.

Magyarisztán vazze! :o(

Magyar[HUN] 2010.01.08. 17:35:37

@sipike78: "Az autósiskolák többsége és a tanulók is értetlenül fogadták a hírt, miszerint a forgalmi vizsgadíj az eddigi 3.600 Ft helyett januártól 11.000 Ft-ra növekedett. Emellett a KRESZ vizsgadíj 3.760 Ft-ról 4.600 Ft-ra, a járműkezelési (rutin) díja pedig 3.080 Ft-ról 4.700 Ft-ra."
Na erről én is szeretnék egy kis utánajárást. Nem kis szemétség még több pénzt lehúzni az emberekről. Mondjuk még megérteném HA normális lenne az oktatás, de borzalmas....

princodvd 2010.01.08. 17:38:14

Sziasztok!

Nekem olyan kérdésem volna, hogy az olyan autókkal, amik 2006.01.01 előtt lettek utoljára átírva, viszont rendelkeznek törzskönyvvel, azokkal mi a helyzet, azoknak is részt kell venniük eredetvizsgán?
Méltányossági alapon, pl. súlyos mozgáskorlátozottság, valamint rokkantnyugdíj esetén lehet-e ez aól felmentést kérni? Köszönöm előre is a választ! Üdv: Gergő

gnme 2010.01.08. 17:39:10

@Magyar[HUN]: hátt .. kérdezzük meg a kolombóra hajazó ballonkabátos manöken alkatú Szollár Domonkost, amint sál van a nyakában és manöken haját borzolja a szél minközben veszi a kamera, és megállás nélkül nyomja a hülyeséget mint süket a csengőt.

Majd ő megmondja, hogy mennyire jól jártak az emberek.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2010.01.08. 17:46:51

Én még mindig várom a magyarázatát annak, hogy első tulajdonos (annó 0 Km-es szalonautójának) minek kell az eredetiségvizsga? Lehet, hogy mondjuk valaki 10 évig lopott autóval járt, vagy mi?

ommm 2010.01.08. 17:51:28

@Kóser Malac: :D
Erre tán leginkább a "mer' nincs benne a rencerbe'" választ kapnád.

@princodvd: Szívesen segítenék, de midnen valószínűség szerint a (ha még eddig nem volt), akkor a műszaki vizsga alkalmával elvégzik azt is.

A lényeg, hogy minden összegyűjtött adat egy helyen legyen.

fpetyov6 2010.01.08. 17:52:08

Azt kérdezném, hogy a az EU-ban nem vizsgáztathatom akárhol a kocsimat?
Azaz ha gondolok egyet,vagy kint dolgozok pl Hollandiában és lejár a műszaki ott levizsgáztathatom?

Hagalex · http://www.youtube.com/user/Hagalex#g/f 2010.01.08. 17:53:22

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA:
Mondjuk addig is, amíg a vezetőink nem kezdenek el normális szabályokat kitalálni, a szervízkönyv, és a telefon sok kellemetlenségtől megmentheti a kevésbé hozzáértőket.
Tudom, hogy ez sem 100% garancia, de semminél sokkal több.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2010.01.08. 17:53:55

@ommm: Ott a törzskönyvem, szépen vigyék be a renccerbe. Minek fizetnék én azért??? ;)

b720 2010.01.08. 18:00:02

Ha kifizettem az egész évi kötelezőt ( mert ki kell ), és megbukik, akkor gondolom visszajár az időarányos kgfb.
Ha autószerelőnek adom levizsgáztatni, és ezek után a vizsgán meghuzzák, akkor gondolom az autószerelő felelőssége a további örténet.

princodvd 2010.01.08. 18:00:47

@ommm: Köszönöm a gyors válaszod! 2003.06.27-vel volt eredetetiség vizsgálata az autónak, és 2003.07.26. nappal a BM Központi Hivatal kiállította az autó törzskönyvét. Ez akkor mire elég a mostani helyzetben? Üdv: Gergő

Laci bácsi 64 2010.01.08. 18:01:38

@ommm: Nem köztudott, de elárulom, hogy lessz valakiből eredetiségvizsgáló. 3 hónap iskola,gyakorlati képzéssel, és több százezer forint tanfolyamdij, a végén eredetcéges vizsga vagy a BM-nél.
E helyett az NKH-nál láss csodát hétfőről-keddre a vizsgabiztosból egy rendelettel és egy nyilatkozattal(teljes magánvagyonával felel az általa okozott kárért mivel az NKH-nak nincs felelösség biztositása vélhetöen)eredetiségvizsgálót csináltak.
Ha van vagyona kártalanit, ha nincs igy jártál, egy állami hatóságnál, ilyen a világon sehol nincs!

gnme 2010.01.08. 18:02:36

:( az én kérdésemre már nem is válaszolnak.

4:37 - 4:46

www.youtube.com/watch?v=Cmj5DOT9HTA&feature=related

---------------------------------

A városomban a helyi okmányiroda színvonala amúgy simán megüti ezt a szintet (kezdve azzal hogy porta)

2:50

www.youtube.com/watch?v=Cmj5DOT9HTA&feature=related

ehh

..sürgős telefont kaptam, most a garázsba kell mennem

.. autót szerelni ugye?

..figyelj, te dobjál be valamit egy viszkit vagy a faszom tudja mit, csak ne lábatlankodjál itten

J.G. 2010.01.08. 18:03:16

@b720: Írjatok szerződést a szerelővel, amiben benne van az ár, meg a vállalás, és akkor azt sem mondhatja, hogy plusz kiadások, meg fizess még egy talicska pénz, stb.
Mert egyébként úgyis ezt fogja mondani.
+ azt, hogy a hülye NKH miatt van.

esef 2010.01.08. 18:03:34

@zolika78:
Baszki, de azért miért is kell kivonni
, mert kiégett egy izzó vagy meg van repedve az indexbúra...

@papptibi:
Én úgy tudom, hogy 2002. áprilisi, szalonból vett, első tulajos nullkilométeres autóra is kell eredetvizsga, hiába van törzskönyv, az autó eredete nem igazolt.

Vargnatt 2010.01.08. 18:04:15

Ha már megy a közérdekű válaszadás, akkor feltenném még egyszer a korábbi kérdésemet: a 10 évnél idősebb autókat akkor most milyen intervallumonként kell vinni?

Esetleg nincs valahol ez az egész jogszabály a Magyar Közlöny online változatában, hogy utána lehessen nézni a dolgoknak?

gnme 2010.01.08. 18:04:51

jah a jó linkek

www.youtube.com/watch?v=uHhwBY9clio

www.youtube.com/watch?v=Cmj5DOT9HTA

most pedig sürgős választ várok a kérdéseimre

fpetyov6 2010.01.08. 18:08:25

@Laci bácsi 64: Miért nem?
EU alapelve a szolgáltatások áruk szabad áramlása.
Haza kellene jöjjek 1300 km-t egy vizsga miatt???

prokee · http://blog.prokee.hu 2010.01.08. 18:10:12

princodvd:
Az általad leírtak alapján már volt eredetvizsga az autón. Ha jól került fel a rendszerbe, nem kell eredetvizsga a műszakin.
Kivéve persze, ha nem jól szerepel az eredetvizsgás nyilvántartásban, mert sajnos erre is volt számos példa.

Laci bácsi 64 2010.01.08. 18:11:22

Egyébként nem nehéz kitalálni, hogy mi a cél a mostani "korszerüsitéssel", készül a
Nemzeti Közlekedési Hatóság privatizációja!
Évek óta nem tudják eladni az alacsony bevétel miatt, most dagasztják a bevétal oldalt a mi pénzünkből. Meglátjátok hamar elfog kelni, mi meg csak fizetünk, és arréb "bégetünk", ahelyett, hogy megismételnénk a taxis blokádot(aki emlékszik még rá).Ugy látszik, hogy lehet még szoritani a porázon. Majd amikor 1 millió ember éhezik akkor fog csak történni valami? Vagy akkor se...

Laci bácsi 64 2010.01.08. 18:12:41

@Vargnatt: 2 évente a ma hatájos szerint.

Galileo__IMG 2010.01.08. 18:12:44

@Hagalex: a középkorban háborúkor kivetettek egyéb adókat, valóban így volt. Azonban nem csak akkoriban, most is így van ez. Sokan elfelejtik, hogy hiába nincs sorkatonai szolgálat, 18-40 (régebben 50-ig) éves kor között mindenki hadkötelezett, illetve ha van bármilyen járműve amire szükség van, akkor köteles azzal megjelenni és dolgozni ott és akkor amit mondanak neki, bár utóbb ezt megtérítik elvileg.

ommm 2010.01.08. 18:13:44

@Laci bácsi 64: Így van, de ugye ettől még a szakmai tudás nincs meg (tisztelet a kivételnek).

pet77 2010.01.08. 18:14:13

@Haddel: belügyminisztérium központi nyilvántartójához kell fordulnod (az autó eredeti rendszámát tudnod kell).ott adnak egy igazolást, hogy ez az autó ilyen meg ilyen rendszámmal...ekkor és ekkor magyarországi forgalomban részt vett...ezután okmányiroda...üzembehelyezési kérelem, eredetvizsga, müszaki vizsga adatlap...
...nagy szekatúra, de megoldható...

Hagalex · http://www.youtube.com/user/Hagalex#g/f 2010.01.08. 18:17:06

@J.G.:

"és akkor azt sem mondhatja, hogy plusz kiadások, meg fizess még egy talicska pénz, stb.
Mert egyébként úgyis ezt fogja mondani."

Azt nem lehet, hogy keresel egy korrekt, normális szerelőt?? Olyat aki nem akar lehúzni, aki kicsit hosszabb távon tervez, aki biztos, stabil ügyfélkört akar...

Vannak ám ilyenek is, csak utána kell járni.

ommm 2010.01.08. 18:18:43

@Laci bácsi 64: Konkrétan a szakmai gyakorlatra, arra, hogy tudja, mit és hogyan kell ESETLEGESEN lebontani egy adott típuson ahhoz, hogy hozzáférjen az azonosítóhoz.
+ technikai háttér

Laci bácsi 64 2010.01.08. 18:21:45

Napjainkban társadalmilag elvárt feladat, hogy ne csak a Magyarországon, hanem bárhol a schengeni határokon belül lopott és manipulált járművektől megvédjük a magyar piacot.
A 2009. szeptember 25. napján zárult 2. Nemzetközi Gépjármű Nyilvántartási és Eredetiségvizsgálati Konferencián (www.veroex.iris.sk) elhangzottak alapján Romániában a használt import járművek eredetiségvizsgálatakor felderített lopott járművek 9%-a Magyarországról származik. Szlovákiában az eredetiségvizsgálatot felügyelő IRIS cég képviselői elmondták, hogy a 2009. július 1. napja óta a bűnözők Magyarországot deponáló országként használják, mely értelmében egy EU tagállamban lopott jármű pár napra Magyarországon forgalomba kerül, majd magyar okmányokkal kerül tovább, jellemzően EU-n kívüli országba.

Laci bácsi 64 2010.01.08. 18:23:26

@ommm: Semilyen ilyen irányú gyakorlata nincs, de magán vagyonával felel, vagy levered rajta.

Hagalex · http://www.youtube.com/user/Hagalex#g/f 2010.01.08. 18:25:17

@Galileo__IMG:

Bizony ám!
Van erre külön törvényünk is, ami elég egyértelműen leírja.
Sokan nem tudják.

www.hm.gov.hu/files/9/3857/2004._evi_cv._torveny.pdf

Ez nem a katonáknak szól, hanem mindenkire vonatkozik.

Nancsi 2010.01.08. 18:28:06

Seca81 2010.01.08. 15:01:44
A számításod bibis, a szuper-bruttó 402450-ből kap 235950 Ft-ot az állam, ami 59%. Az AFAs részt én is ki szoktam emelni, a 25% korrekt érték, mert igaz hogy vannak alacsonyabb kulcsú termékek, de benzinre meg kb 60% adót, és én spec benzint többet veszek értékben mint mondjuk gyógyszert, vagy akár kenyeret. Így a vége 269250/402450=67% adó. Amivel még mindig nincs semmi baj, mert kb Svédországban is hasonló a helyzet. Ha kapnék a közösből mondjuk BKVs végkielégítést egy rossz szavam se volna. A gond az, hogy az évi 100 mila puszira elég keveseknek jár, vagyis rossz a visszaosztás aránya.

Laci bácsi 64 2010.01.08. 18:28:34

1 nap alatt nem lehet 3 hónap tananyagát, évek gyakorlatát megtanulni, de lehet, hogy az NKH kiosztatta a szakmai könyveket, hogy tegyék a párnájuk alá.
És ehhez társul még a mérhetetlen aroganciájuk (tisztelet a kivételnek)és az autósok lenézése. Csak a vizsgadijjat látják benned,(esetleg a +pénzt) nem az ügyfelet, mert mindeggyik be van betonozva az állásába.

kafferbivalybalamber 2010.01.08. 18:29:31

@ommm: De, bent van a rencerbe, és törvény van róla, hogy nem kérhetik tőled még egyszer. Ezt hágják meg.

Faby 2010.01.08. 18:34:22

@esef: Anno, ha jól emlékszem, amikor vettük az autót, 2002. április, arról volt szó, hogy azért nem kell a 0 kilométeres szalonból vett autóra eredetvizsga, mert a vámpapír igazolja az autó származását!
A papírok az eredeti számlával együtt megvannak, kíváncsi leszek, mit lépnek.

Vargnatt 2010.01.08. 18:37:07

@Laci bácsi 64: @prokee: Köszönöm az infót! Ez esetben talán egész elviselhető lesz a dolog. Legalább nem kell minden évben a ZK miatt izgulni. 26 éves zweitakt Trabi esetén ez már egy jó pont. Szerencsére műszakilag elég pöpec állapotban van, alig 43000 km-rel :)

Laci bácsi 64 2010.01.08. 18:40:46

@Faby: Fog rá csinálni egy "áll" eredetet.
Az igazi erdettel egy a közös, mindkettönél digitális fényképezőgépet használnak, semmi más.

esef 2010.01.08. 18:43:37

@Faby:
Ugyanebben a cipőben evezünk mi is. A tavaly vett használt az világos, azon volt eredetvizsgálat, de (fentebb már részletezett okból) nincs törzskönyv. A másik autó az '99 márciusi, törzskönyves, nullkilométeres, első tulajos, szintén megvan minden papírja, még a kereskedő által adott, kézzel felvázolt ajánlat is... De mivel 2006. január 1. előtti, kell rá az eredetvizsga, azt írják a jogszabályban az okosok...

becsületesnepper · www.becsuletesnepper.hu 2010.01.08. 18:49:05

A videjóban azt mondja az illetékes elvtárs, hogy különböző helyeken vannak az információk és majd most egy "eredetiségvizsgálat" alapján megállapítják a valódi tényállást. Állapítsák, de az ő hiányosságaikért miért kell fizetni a pógárnak? Foltozzák be a rendszeren lévő lyukakat, de a lyukakat is ők csinálták állami fizetésből. Mi lenne, ha most kijavítanák önszorgalomból ingyé? Fasom!

csupáncsak (törölt) 2010.01.08. 18:55:23

Segítsetek
1996-os Protonom van. Tavaly október 31-én lejárt a műszakija, azóta csak a falumban megyek-jövök vele.
Van még olyan hely, ahol a vizsgán át tudom tolni? Ha van, mondjátok meg, amúgy motorikusan jó, kivülről nem annyira

princodvd 2010.01.08. 19:02:59

@prokee: Én is úgy gondolom, hogy ezek után nem kérhetnék, hogy mégegyszer el legyen végezve az autón az eredetvizsga. szerencsére megvan a számla róla, amin tételesen jegyezve van az eredetvizsga, és a törzskönyv is megvan. De hát ez, mint sokan mondták már előtte, Magyarisztán, hó közepén úgyis kiderül, akkor megy az autó műszakira..., és köszönöm a válaszod.

csupati 2010.01.08. 19:08:44

2005 novemberi az autó, 1. tulaj vagyok, jövő héten vizsga. Most tényleg velem akarják megfizettetni azt, hogy a hatóság nyilvántartásba vegye a verdát?
Fordítva logikusabb lenne, fizessenek ők azért, hogy méltóztassak utólag hozzájárulni a nyilvántartásba vételhez. Nem nekem fontos, eddig is megvoltam nélküle...
Nekem a vásárláskor nem mondta senki, hogy egyszer majd fizetni kell egy ilyen-olyan díjat.
Ez tuti, hogy nem kóser, támadható és meg is fogják tenni.
Lehet, hoghy a jövő héten bekopognak, hogy nyilvántartásba veszik a kerékpáromat is, mert túl sok a biciklilopás. Fizessek 5.000-ret. Hát lehet ezt emberek?

Laci bácsi 64 2010.01.08. 19:15:53

@csupati: Látod nem? Itt úgylátszik már mindent.

metal · http://electric.blog.hu 2010.01.08. 19:23:18

"Szintén árfelhajtó tényező az eredetiség-vizsgálat megjelenése a műszaki vizsga étlapján. Elvileg azoknak az autóknak kell átesniük rajta, melyek 2006. január 1. előttiek, és nincs törzskönyvük, mivel még az első tulajdonosuknál vannak. A hivatalos álláspont szerint ezek a járművek nem szerepelnek az elektronikus nyilvántartásban, ezért van szükség az eredetiség-vizsgára.

Csakhogy az első vizsgák tapasztalatai azt mutatják, hogy teljesen kiszámíthatatlanul, egyes törzskönyves autóknál is kér eredetiség-vizsgálatot a számítógép, ami további 17-20 ezer forintos tétel."

Ezt nem értem, ha az van a törvényben, hogy azon az autón kell eredetvizsgát is csinálni, aminek nincs törzskönyve, akkor annak kell! És kurvára nem érdekel, hogy benne van-e a gépben, vagy nincs, ezt nekik kell megoldani, és nem nekem. Én biztosan nem fizetném ki a plusz pénzt. De engem nem is érint!

tocibacsi 2010.01.08. 19:31:57

@zolika78: ezzel ott van a probléma, hogy van a tételek közt pár elmebeteg dolog is... továbbá momentán rugalmatlannak látszik a rendszer. Mert oké. Ha szétette a rozsda, ha tükörradiál nyárigumija van télen, ha 0 a fékkhatás oké... azonnal kivonni. De pl egy kavicstól kicsorbult fényszóróüveg, és kivágnak a műszakiról... Mehetsz újra. Oké. REndjén is van. De hogy kivonják a forgalomból, ezzel egy rakat plussz papírmunkát generálva?! Persze, meg kell előtte nézetni... Hol ezzel a baj? Hát itt:
elviszem, átnézetem szerelővel, majd átnézik ők is, és adnak papírt. Magyarul 2x nézik át. Az pedig fölösleges. Tanítóbácsi kikérdezi a leckét... átnézetted, kisfiam?! LÓFASZ!
Odaviszem, megnézik, amivel gond van, felírják, azt megcsináltatom, lecsekkolják újra, hogy megcsináltattam, és kész.. Plussz pár ezer Ft eljárási díj és szevasz. Ha pedig nincs semmi baj, akkor annyival olcsóbb...
Igen, ez lenne az elővizsgáztatás, ami egyes helyeken eddig is működött. De ennek triviális módon, kötelezően, törvényileg így kéne lennie. És akkor lehet kivonogatni...

FJPO 2010.01.08. 19:41:53

A lényeg: mit nyernek a közlekedés résztvevői (nem az ÁLLAM!) a sok vizsgával? Tudjátok mekkora a műszaki okok miatt bekövetkezett balesetek aránya? A statisztikai hibahatár alatt van!
Kell a kontroll, de nem ilyen érvénytelenítős, számítógéphálózatbuzerátoros rendszer, ami a programozók, ill. tervezők baromságaitól hemzseg!

Yahher 2010.01.08. 19:45:27

Az azonnali forgalomból kivonás nem jelenti automatikusan azt, hogy onnan sehová lábon. Olyan mint amikor a rendőr "elveszi" a forgalmit: "telephelyig" emehetsz vele. Nkh ezt mondta.

elvismail 2010.01.08. 19:48:24

Dejó h decemberben vizsgáztattam :D

Efekt 2010.01.08. 19:49:58

Csak annyit szeretnék mondani=hogy DÖGÖLJENEK MEG !!!A TUDJUK KIK!!

torró 2010.01.08. 20:06:02

Én sem értem a méltatlankodást, mert képzelje el bárki hogy egy átrugdosott hibás autónak épp mellette ugrik le a kormány rúdfej a helyéről/gömbcsap/ és telibe trafálja a féléves verdáját. Volt olyan is hogy ketten haltak meg ilyen szitu miatt! Én rendszeresen néztem át az autómat és rögtön ki is javítottam ha találtam valamit, nem vártam a műszaki idejét. Műszaki előtt pl, féket nem nagyon tanácsos javítani,főleg ha fékbetét és esetleg dob v tárcsa csere van, mert nincs összekopva és rossz eredményt produkál. Tehát nem csak műszaki előtt kell szerelőhöz rohanni mert ha be jelentette nem biztos hogy meg lehet időre bütykölni.Mivel saját műhelyem van,tudom milyen idegesítő mikor bezuhan a kuncsaft és azt mondja holnapra be van jelentve műszakira.Na volt amikor egy hét is majdnem kevés volt felkészíteni.
Egyébként meg nálunk tényleg mintha dilettánsok hoznák a törvényeket.És ez nem új keletű mert én a kádári korszakban is ugyan ezt tapasztaltam. Soha nem érdekelte őket hogy milyen zavarokat okoznak. Szar? Nem baj ,holnap majd hozunk egy másik törvényt. Nem kérdezünk meg senkit,Így azután az is szar lesz. BUÉK!

prokee · http://blog.prokee.hu 2010.01.08. 20:08:58

torró:
Nem arról van szó, hogy életveszélyes autók miatt sírna bárki.
A probléma éppen az, hogy tök jelentéktelen hibák is azt eredményezhetik, hogy az autódat kivonják a forgalomból.
Hogy erős legyen: vársz a sorra, motor kihűl, megmérnek, az automata hidegindító rendszer feltolja a CO-dat. A gép megdönt, hazazavarnak, és mehetsz okmányirodázni, meg újravizsgázni, sok pénzért.

dszj 2010.01.08. 20:09:17

Nagyjából végigolvastam a hozzászólásokat, remélem nem volt még a kérdés!
Van egy törzskönyv nélküli '96-os gépjármű. Műszaki évvége felé jár le. Az olvasottak alapján jobban járunk, ha előre megcsináljuk a törzskönyvet, mert az használható fel okmányirodában is. Tehát nem érdemes a műszakis eredetiségvizsgát "megvárni"?! Így már lesz eredetiségvizsga, és annyival előbbre leszünk. Vagy ez hülyeség?

Posztoló Péter 2010.01.08. 20:13:52

"zöldkártya" miatt kivonják, ha véletlenül szarakodik a lambdaszondám és nem tudnak pontos értéket mérni? Otthagyom a kocsit a "soron", be nem ülök olyan járműbe. Tolják ki ők, de ha valamelyik beleteszi a valagát, mindjárt rendőrt hívok!

MANszerelő 2010.01.08. 20:17:34

A cikk lényeges dolgot nem említ, a privát vizsgaállomásokat! Nem kell riogatni az embereket a forgalomból kivonással. Pl.: bejelentkezel a mi cégünkhöz vizsgára. Én átnézem az autót, felírom a hibákat. A munkafelvevő árajánlatot készít, pénztárcához igazítva (gyári alkatrész, vagy utángyártott stb). Ha ki van javítva, vagy ha az előzetes vizsgálaton jónak találtam az autót, "felütöm a KÖKIR"-re, és mehet Isten hírével. Ez plusz 8500 Ft-ba kerül a Mozaik utcai vizsgához képest, és nincs benne semmi tisztességtelen.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.08. 20:19:04

@papptibi:

Nagyon nem örülnék neki, ha vizsgán vagy bármikor bárki is lejegyezné a km számlálómat!!!!!!

Orwell ehhez képest kutya fasza!

Értem én, hogy a visszatekergetők ellen nem lenne rossz módszer, de úgy érzem, magánügyem, hogy mennyit megyek a kocsival. Én pl. aki nem szándékozom eladni a kocsimat sem most, sem a jövőben, miért legyek kitéve ennek a magánügyben vájkálásnak?
Megjegyzem, hogy nyáron hoztam olaszból egy új műszeregységet a kocsimban, amiben több műszer van, viszont egy százassal kevesebb km.
Ha ezt regisztrálná valaki, gondolom ballaghattam volna be a tokmányirodába bejelenteni a változást, meg utána fizethettem volna rá illetéket.

Eszetekbe ne jusson!!!!!!!!!!!!!!

Dervenkál Egon 2010.01.08. 20:19:25

Tehát ha jól értem. Ha éppen olyan a kocsim:

Műszaki vizsga van, és nem tetszik a kavicsfelverődött indexbúra. Megnyúzzák a forgalmit. De rendszám marad, és az okmányirodába kell mennem kivonatni a kocsit a forgalomból. Ezek után útvonalengedélyt kell kérnem, ha újra vizsgáztatni akarok.
Ha nem jó az emisszió szintén kivonathatják a forgalomból (lehet, hogy csak fel kellett volna melegíteni a motort). Ráadásul az én kocsimnál (Alfa 146) voltam már személyesen zöldkártyamérésen, és mindig eljátszották, hogy a műszer semmit sem mért, mert valami nem stimmelt (nem értek hozzá, de sosem találták, hogy hová kell dugni valamit, tőlem kérdezgették) hiszen a műszer 0-ás értéket mutatott. Most akkor emiatt bukom a forgalmit.
Eredetiségvizsga is kellhet, és ha mondjuk eltörik a motorburkolatot, akkor legyintenek egyet. Igaz kifizetek 20 ezret egy vizsgáért, amiről semmilyen papírt nem kapok.
Szerintem meg sem próbálom nem levelezőn lenyomni a dolgot.

primatus 2010.01.08. 20:22:41

Decemberben járt le a műszaki a kocsimról, ezért akkor megtörtént, így 2 évig rendben van a dolog. Ugyanakkor komolyan mondom megérné talán egy állampolgári engedetlenségi mozgalmat szervezni ezekre a dolgokra, mert olyan arcátlanok, hogy az már vérlázító. A saját állami cégüknél jó pénzért végzett eredetvizsgálat eredményét nem fogadják el, a saját állami okmányirodarendszerben.
Ez is csak egy állatorvosi ló arról, amilyen állapotok uralkodnak ebben az országban. Kikérem magamnak, hogy a saját országomban (államomban), mint állampolgárt vegzáljanak, csesztessenek, ellehetetlenítsenek a saját pénzemen. Én nem akarok elmenni innen. Egyáltalán... miért Én menjek el? Egyszerű és olcsó közigazgatást akarok! Élhető országot! Aki jogkövetően él, az már teljesen ki van zsigerelve. A zavarosban halászóknak soha sincs bajuk. Miután elinflálták a fizetésemet, szétemelték az árakat nem tudom lecserélni az öregecskedő 16 éves kocsimat. Az újakon is lehet találni problémát, ha úgy adódik (pl. városban használt korszerű dízel sem felel meg a zöldkártyán, amíg tisztító kúrát nem kap), de egy régebbi autón bármikor. Nem végzetest, de szivatni lehet vele. És azzal töltsem az életem, hogy megfeleljek a hatóságok, sóhivatalok packázásainak. Ez tényleg mindennek a teteje....

gnme 2010.01.08. 20:23:01

@MANszerelő: immár légzsák nélküli légzsákos autó átmegy?
Sem övfeszítők, sem vezérlő, se légzsák többé. Amúgy műszakilag kifogástalan.

Piit 2010.01.08. 20:23:51

"Elvileg azoknak az autóknak kell átesniük rajta, melyek 2006. január 1. előttiek, és nincs törzskönyvük, mivel még az első tulajdonosuknál vannak."

Ezek szerint, ha első tulajdonosa vagyok a 2005. szeptemberében forgalomba helyezett autómnak, kell hogy legyen törzskönyvem hozzá, és nincs szükség eredetiségvizsgálatra?
Pillanatnyilag a kérdés elméleti, mert augusztus végén vizsgázott az autó, 2 évig nem kell ezzel törődni.

AtoszMester 2010.01.08. 20:27:02

Kár volt ide blogposzt, jönnek a hiéna autószerelők sírni-ríni.

gnme 2010.01.08. 20:31:39

..ha van itt vizsgáztató, válaszolhatna. Szóval légzsák nélküli autó átmegy?

prokee · http://blog.prokee.hu 2010.01.08. 20:32:47

Piit:
Nem törzskönyvfüggő a dolog. Ha volt már eredetvizsga az autón valaha, akkor kimarad ez a lépcső. Ha nem volt, most csinálnak.
Akkor is, ha van törzskönyved, de azt eredetvizsga nélkül adták ki - például első tulajdonosa vagy egy 2005 szeptemberi autónak.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.08. 20:34:06

@gnme:
Gondolom.
Az enyémben nincs légzsák és 15 éve mindig átment.

prokee · http://blog.prokee.hu 2010.01.08. 20:34:46

@dszj:
A jelen ismereteink alapján nem jársz jobban, esetleg gördülékenyebb lesz a vizsgád. Az év vége viszont elég messze van, addig még bármi előfordulhat.

torró 2010.01.08. 20:35:41

Prokee, teljesen egyetértek, azért írtam hogy nem gondolják át a törvényeiket.Mindig átesnek a ló másik oldalára.Igen ez kurva idegesítő!.És hány műhellyel baszarintottak ki! Na! Nem idegesítem magam tovább.

prokee · http://blog.prokee.hu 2010.01.08. 20:36:01

Mk412:
Gondolom, gnme autójában VOLT, de most épp NINCS.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.08. 20:38:37

@prokee:

És?

Semmi törvény nem írja elő, hogy bármely autóban kötelező szerelvény lenne a légzsák.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.01.08. 20:43:19

@Stock: Hát engem megvágtak a 8 éves Mazdával, mert a kézifék a jobb oldalon kvázi nem fogott (tárcsafékes hátul és egy mechanikus kis plusz ketyere húzza rá a pofákat a tárcsára, kb. minden tárcsafékes autón befosik 5-6 éves kora után, ára 48.000, persze oldalanként...), szóval ez volt a kozmikus hiba. A kocsi ugyan nem gurult el, de ez nem hatott meg senkit. Az üzemi fék elöl 1 (!), hátul 3% eltérést mutatott, ismételt méréseknél is.

De ezek szerint én egy potenciális bombával járok és kivonnak a forgalomból jövőre...

Mert nem akarok több, mint 100 ezret elkölteni egy olyan hülyeségre, ami megint el fog romlani (ezt olvasom több fórumon).

Azt hiszem, az ír rendszámos kocsim jó lesz otthon is majd...

Dervenkál Egon 2010.01.08. 20:45:18

@Csumpi Hálidéj (Mk412): Ha eredetileg légzsákos kocsiban nincs légzsák az elvileg bukta. Gyakorlatilag 10 ezer forintos felár.

gnme 2010.01.08. 20:47:43

@Dervenkál Egon: akkor egyértelmű hogy levelező tagozatra viszem. :)

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.08. 20:48:39

@Dervenkál Egon:
És azt honnan tudják, hogy kell-e lennie légzsáknak?
Az én autómat gyártották azzal és anélkül is. Honnan lehet tudni, hogy eredetileg milyen volt?

Amúgy működnie is kell? Ki is próbálják?

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.08. 20:51:47

@KuKori:

Ne idegesíts már!

Kikérem magamnak, hogy bárki felírkálja a az óraállásomat.
Kicsit fentebb kifejtettem részletesebben.

Dervenkál Egon 2010.01.08. 20:53:06

@Csumpi Hálidéj (Mk412): Hát ha kódolvasóval dolgoznak, akkor tudhatják. Amúgy szerintem is faszság, sőt..a baj az, hogy tapasztalat szerint a vizsgasoron te nem lehetsz okos. Még akkor sem, ha jobban tudod.

MANszerelő 2010.01.08. 20:54:13

@gnme: Írtam elérhetőséget, ha gondolod... Nálunk nincs célozgatás a kenőpénzre, nincs stressz, kultúrált kiszolgálás.

gnme 2010.01.08. 20:54:59

@Csumpi Hálidéj (Mk412): igen, igen. Tulajdonképpen a légzsákteszteléshez is kell a "típus" spéci examinerje.
Akkor ezek szerint találtam egy rést a falon :)
Elvtársak, a vizsgaállomásokon ugye ott vannak a spéci számítógépek amivel bele lehet kukkantani a kocsik fedélzetébe?
...vagy nincs? Akkor milyen műszki az b+, ..illetve, nem-e csak a LÉ elszedése a CÉL?

Tán nem arról szól a dolog hogy adtak a szarnak egy olyan pofont ami visszanyalt?

:D

gnme 2010.01.08. 20:56:20

@MANszerelő: ingyen kávé van? Különben nem megyek. :)

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.08. 20:57:43

@gnme:

Amennyibe egy vizsga kerül, le is sz*phatnának.

prokee · http://blog.prokee.hu 2010.01.08. 20:57:44

@Csumpi Hálidéj (Mk412):
Ha a típusbizonyítványában benne van, akkor kötelező. Ha ugyanis enélkül viszed vizsgára, az engedély nélküli átalakítás.

gnme 2010.01.08. 20:59:35

@Csumpi Hálidéj (Mk412): ja télleg. Nemhogymár, odamegy az ember, se forralt bor, se lacikonyha, se vattacukor. Csak a nagy megbuktatás.

:)

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.08. 21:00:00

@prokee:

Minden felszereltségi szinthez külön típusbizonyítvány van?

prokee · http://blog.prokee.hu 2010.01.08. 21:08:03

Mk412:
Nem, de egy típbizben több verzió van benne. Épp nincs a kezemben Punto, sem olyan, amiben sorolná a légzsákos/nem légzsákos verziókat de ez mondjuk egy új Swifté:

www.prokee.hu/tipbiz.jpg

Itt pl nem mondhatod, hogy a te Swiftedben sosem volt kormánylégzsák.

(Tegyük hozzá, ha nem tűnik fel egyből, a kutyának nem jut eszébe utánanézni - de mi most itt a hivatalos verzióról beszélünk...)

dszj 2010.01.08. 21:11:20

@prokee: köszönöm a választ!
várom a fejleményeket.

SirJohn 2010.01.08. 21:14:18

Az új rendszer inkább hasonlít az európai szokásokhoz mint a régi. Nagy kapacitású, jól felszerelt, kényelmes várókkal ellátott vizsgaközpontok vagy a jelenlegi sufni vizsgák, utcán várakozással, zsebbe pénzzel? Mindenkinek érdeke, hogy az utakon megfelelő műszaki állapotú autók közlekedjenek. Mindenki keresse meg azokat a helyeket ahol nem a fent leírt rémtörténetek a jellemzőek, hanem szakmai munka zajlik.

gnme 2010.01.08. 21:19:56

oúúú' búbosvöcsök kancaréce mi lesz itt a pocimérce?

.. a kacsacomb. Megyek lepihenek.

Dervenkál Egon 2010.01.08. 21:22:23

@SirJohn: basszus, hol vannak a nagy, jól felszerelt várókkal ellátott vizsgaközpontok????

Az elmúlt két évben hány baleset következett be műszaki állapot miatt????

Nem. Nem hasonlít az európai szokásokhoz.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.01.08. 21:23:49

@Csumpi Hálidéj (Mk412): Jó, hát bocsi, de fejlettebb országokban ez nem okoz(na) problémát :) Mármint ha nem a 10 millió potenciális óratekerő országa lennénk :)

Benn hagytam melóhelyen az itteni NCT papírját egy 2005-ös Zafirának, érdekes lehetne. (NCT= National Car Test kvázi műszaki vizsga) Egy darab A4-es oldal és ennyi. Nem bonyolítják túl azt, amit felesleges. Kapsz időpontot, pontosan akkorra odamész és 20 perc múlva eljössz. Ha bibi van, akkor kilistázzák és van 30 napod megcsináltatni és bemutatni újra, ekkor már csak a kijavítást ellenőrzik. 30 napon túl már nem ingyenes...

Az "átiratás" is ismeretlen, meg a forgalmi is. Van egy félbehajtott A4-es lapod, amit OTTHON tartasz, ezen vannak az adatok. Ha eladod a kocsit, akkor kitöltitek a vevő adataira az üresen hagyott részeket és leadjátok a legközelebbi Garda (rendőrség) állomáson, vagy feladjátok postán. A letépett kis 5 * 20 cm-es csíkkal pedig addig használod a kocsit, amíg ki nem postázzák az új lapot. INGYEN.

Közúti ellenőrzés SINCS. Minden kocsin van a szélvédő jobb alsó sarkában egy háromfelé osztott kis nejlonzseb és ebbe kell beletenned az NCT, a biztosítás és a Road tax tárcsáját, mindegyik kb. 8 cm átmérőjű és a közepén van kurva nagy számokkal az érvényessége. A Garda autóval, vagy motorral elmegy melletted és átnéz a gardaí (menet közben!) és ennyi volt az ellenőrzés. Bár inkább a rendszámfelismerős Mondeo-kkal haladnak az úton és bejelzi nekik, ha a rendszám alapján valami hiányzik, ugyanis benne van minden a központi adatbázisukban.

Nagyon ritkán kiterelik a pálya forgalmát pihenőbe és ott pillantanak rá a három tárcsára, bár jó ideje ilyenről nem is hallottam manapság. Meg se kell állnod, csak lassan gurulni.

MANszerelő 2010.01.08. 21:27:21

A KÖKIR-ben minden típushoz elérhető a tip.biz. Ez jó, ha pl.egy vonóhorog felszerelés után meg kell állapítani a vontathatósági tömegeket. Azt viszont, ha egy autóban nem légzsákos a kormáy, senki nem fogja tudni leellenőrizni, milyen volt újkorában.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.01.08. 21:28:48

@KuKori: Ja, és működik a rendszer. Olyan nincs, hogy ne fogjanak meg pár napon belül lejárt tárcsával, kivéve ha két tanya közt járkálsz a harmadrendű utakon.

De ha nincs biztosításod...

Magyar srác vett egy kocsit és nem tudta, hogy attól a perctől kezdve biztosítva kell lennie, ahogyan átvette (vasárnap, telefonon is megkötheted!). Kicsit túllépte a megengedett sebességet főúton, az eredmény:

2000 euro büntetés,
2 év vezetéstől való eltiltás

MANszerelő 2010.01.08. 21:32:42

Ha jól tudom, Európában Magyarországon volt először időszakos műszaki vizsga. Tehát, mi ebben élenjárók vagyunk, mindenki minket követ.

tükörfúró 2010.01.08. 21:34:52

@Csumpi Hálidéj (Mk412): A légzsákot azért csunyán meg kell reszelni, hogy a vezérlője azt mondja, (a diaglámpa azt mutassa) minden rendben, aztán mégse nyisson.
A legtöbb tipusnál szabad szemmel is látható, ha valami mókolás van, vissza lehet a szakadt zsákot tömni, meg ilyenek, de kis rutinnal az ember azért látja, szüz-e még az a kormányzsák, vagy ott már valamit piszkáltak csúnyán..
nem mondom, hogy a vizsgás ember torx kulccsal bontogatja hátulról a kormányburkolatot, de elvileg MEGTEHETI!

Dervenkál Egon 2010.01.08. 21:35:22

@MANszerelő: És milyen előrehaladottak a viszonyaink.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.08. 21:36:56

@tükörfúró:
Vagy fel lehet rakni a légzsák nélküli kivitel kormánykerekét. (ha volt olyan)

MANszerelő 2010.01.08. 21:38:49

Jövőkép: minden autónak láthatóvá (megfelelő interfésszel kiolvashatóvá) akarják tenni az európai jogalkotók a biztonsági paramétereit is. CAN hálózaton keresztül némi szabványosítás után így tényleg része lesz a vizsgának a biztonsági berendezések informatikai ellenőrzése is. Reméljük eddigre a hazai átlagjövedelmek is európaiak lesznek, akkor talán senki nem akar szar autóval járni.

JoeMendoza 2010.01.08. 21:40:51

Hát az ilyen évente-félévente megújuló szívatások, eltúlzott büntetési tételek, valamint számomra vérlázító jogszabályok (pl autóátírás közel 100 ezer Ft nagyobb köbcentis autónál, akkor is ha 30 éves a kocsi) miatt járok külföldi rendszámmal...

tükörfúró 2010.01.08. 21:50:19

hja, csak aki nem "most lát először kocsit", az ilyesmit még mindíg nagyon könnyen kiszúrhatja
a műszercsoportban a kis piktogram helye, az ütközésszenzorok helye, a kiberhelést indokoló általában igen durva törés kókány "ahol a papok táncolnak jellegű" javítása, stb,stb,stb
:DDDD

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2010.01.08. 21:57:38

egy friss gyöngyszem az autók műszaki állapotával és a vizsgával kapcsolatban
(+ hazai újságírás színvonala)

www.szon.hu/hirek/Szabolcs-Szatmar-Bereg/cikk/helyreigazitas/cn/news-20100108-09405843

Az eredeti cikket már törölték.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.01.08. 22:05:28

@sipike78: Höhö, a levélíró enyhén fogyatékosnak tűnik, a helyesírása és mondatszerkesztése pedig botrányos. Mondjuk, miért is lepődök meg? SZABOLCS online...

Az eredeti cikkre kíváncsi lennék. Tudtommal ráadásul közterületen azt fotózok, amit csak akarok.

rcfan 2010.01.08. 22:43:44

Most valamit nem értek. Nekem 2010 őszén fog lejárni a zöldkártya, a műszaki 2012-ig érvényes. No akkor mikor kell vizsgára vinni a verdát?

bandika57 2010.01.08. 22:49:10

@SirJohn: Neveddel ellentetben nem lattal meg angol vizsgabazist :-)))
Itt olyan sufnikban vizsgaztatnak, amit otthon az osszes hatosag, hivatal stb azonnal bezarna.
A vizsganak maximalt ara van, szemelygk 54£.
Eredetvizsgalat, atirasi (vagyonszerzesi a hivatalos neve) illetek ismeretlen fogalom, a MOT 1 evig ervenyes.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.08. 22:59:27

@totálkáros:

Hát szerintem nekem magánügyem, hogy mennyit furikázok. Az is magánügyem, hogy mennyit internetezek és mennyi sört iszok.

prokee · http://blog.prokee.hu 2010.01.08. 23:07:07

@Csumpi Hálidéj (Mk412):
Bocs, már a helyén van a file.

@MANszerelő:
Azért egy 2002-es Mondeoban csak gyanút fognál, ha nincs légzsák a kormányon :)

@rcfan:
Ó. 2012-ben.

baysa 2010.01.08. 23:12:51

Üdv!

Ha valakinek van az új rendszerre "okos, levelezös" kapcsolata akkor kérem segítsen. muszakit kukac postafiok.hu -ra várom az infokat.
Elöre is köszi

chopper 2010.01.08. 23:25:58

Részemről így fél üveg Chivas után azt mondom hogy nyugodtan verhetik a Palmatexezés után kvarchomokkal vastagon megmártott, majd szögesdróttal betekert f.rkukat a fékpadon kézenállva két kézzel, szöges kesztyűvel, az Ezeréves Sólyom akkor is le fog műszakizni a tavasszal.
Ha mégsem akkor baj van :)

robertocrack 2010.01.08. 23:29:52

@MANszerelő: ez az amit sok balfasz nem akar megérteni:érdekes én 3.autót viszem mindig előzetes hibafelvételre a műszaki előtt....és mindig van valami rajta ami elkopik elromlik etc.DE. ha valakinek ezeröcsije van(mint nekem)akkor ezt házilag is ki lehet javítani és pénztárcához már nem is kell mérni az alkatrész árát(nem sok a különbség a gagyi szar és az elfogadható között)ennyit nektek baromarcúak....a sok új vackot meg úgyis kell szervízbe vinni(mert akkor elveszik a jótállás)ha valami meg közben szarik oda,akkor muszáj kicserélni(mert van már amire 5 év garancia van.....)

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.08. 23:48:38

@robertocrack:

Ha ezeröcsi alatt ladára gondolsz, akkor itt találhatsz frankó alkatrészeket:

www.ezerkecske.hu

Semmi utángyártott. Eredeti orosz cuccok.

azeredetisegvizsgalat.hu · http://budapesti.azeredetisegvizsgalat.hu 2010.01.08. 23:48:51

A legdurvább az, hogy jelenleg 2 teljesen eltérő technológiát hívnak ugyanúgy. Előzetes eredetiség ellenőrzés.
A jogszabály módosítás az integrált vizsgálatot átnevezte előzetes eredetiség ellenőrzésnek. Ennek következtében van mód arra, hogy a 7200 Ft-os integráltvizsgálat díja helyett az előzetes eredetiség ellenőrzés hatósági díj előírása szerint szedjék be a 17-20000 Ft-ot. Ez pont olyan, mint ha egy Matizra felragasztunk egy BMW, Mercedes, Audi matricát és innentől ebben az árban adnánk el. Az integrált vizsgálat legalapvetőbb hiányossága, hogy szemben a klasszikus eredetiségvizsgálattal, nem vizsgálja a járművek másodlagos azonosítóit, adatbázisa sincs hozzá. Manapság a nagyértékű autók alvázszámát, motorszámát gyári technológiával hamisítják, ezért az integrált vizsgálat alkalmatlan lesz az ilyen autók kiszűrűsére. Következetesen használom az inegrált vizsgálat kifejezést, hiszen mint írtam, csak a jogszabály nevezte át, nem pedig tényleges eredetiségvizsgálat szintű vizsgálatot kell vásárolni a múszaki vizsga mellé. No persze az sem lett valójában olcsóbb, hiszen az emissziós mérés ár eddig is benne volt a műszaki megvizsgálás technológiájában és árában. Ha nem teljesítette az előírt értékeket, lekorlátozták a zóldkártyát. Az egészben az a trükk, hogy azt a pénzt amit idáig kis, mikró, középvállakozások kerestek meg a környezetvédelmi igazolólap kiállításával, azt most az NKH, a költségvetés, no meg az Eclipse Informatikai Rendszerház Kft nyeli le. Így támogatják a kis, közép, mikró vállalkozásokat (csődbe menni). Évek óta csurgatják ki az Eclipse Kft-n kersztül a pénzt. Az eredetiségvizsgálatban konkrétan havi kb. 100 millió forint ment oda. Ez is megtalálható az oly sokat hivatkozott GVH tanulmányban, csak valahogy a médiát ez nem érdekelte...hogy miért?? Talán egyszer kiderül, hogy valójában mi is a szerepe az Eclpise-nek, és hogy miért pont ők nyernek meg szinte minden hasonló tendert.

Triznyak 2010.01.08. 23:49:29

Emberek! Kicsit tájékozódni kellene, mielőtt ezt a rengeteg szamárságot leírjátok. Persze maga a vitaindító cikk is tartalmaz néhány hibát, valótlanságot, így nem ezt kell alapul venni.
---------
A "forgalomból kivonás" valójában annyit jelent, hogy abban az esetben, ha még érvényes a vizsga xnapig, ezt érvénytelenítik bukás esetén, és aznap éjfélig lehet vele közlekedni. Akinek meg már amúgy is lejárt az marad ahogy van. Nem kell sehova menni és nem kell semmit sem fizetni. Azaz, a vizsgadíjat megint az új vizsgára, aminek a papírja egyben útvonalengedély is.
--------
A törzskönyv nem kötött eredetiség vizsgálathoz!!!! Tehát, attól, hogy valakinek van, nem következik automatikusan, hogy valaha is részt vett eredetiség vizsgálaton. ( nem eredet vizsga, mivel nem az autó eredetét, hanem az okmányok és a jármű azonosítójelzéseinek _eredetiségét_ vizsgálják)
Jelen esetben azokat az autókat fogják vizsgálni, amik 1998 és 2006 között lettek újként forgalomba helyezve és még az első tulajdonos tulajdonában vannak. Ezeket új korukban nem vizsgálták, 2006 után már az újakat is. Valamint azokat az 1998 előtti járműveket, amik
1998 óta nem váltottak tulajdonost és nem vettek részt _integrált_ műszaki vizsgán. ( ilyen gyakorlatilag elenyésző számban van)
--------
Az 1 éves vizsga nem lett bevezetve, nincs hozzá elegendő kapacitás.
--------
A zk érvényessége már nem számít, addig érvényes amíg a vizsga.
--------
A km állást a zk-n eddig is fel kellett jegyezni, de ettől szabadon lehet km órát cserélni.
--------
Az eddigi zk csalásokról. A hatóság szerint, ( meg ebből adódóan a közhangulat is ezt szajkózza) a zk-ok csalók, mert alacsony a "bukott" autók száma. Ennek egyszerű az oka, de persze a magyar inkább kombinál és a sumákolást szereti elképzelni. A zk-ok azokat az autókat nem vitték végig a vizsgálaton amik a mérésnél nem feletek meg, mert ha bekerül a gépbe, akkor fizetni is kell érte, ez meg az adott helytől "elriasztja" az ügyfelet. Így viszont a statisztika túl jó lett, ami a fenti következtetést vonta maga után. ( természetesen tudom, hogy voltak kamu mérések is, csak kicsit durva, hogy magát a szakmát bélyegezték meg egy ilyen demagóg magyarázattal) Viszont mostantól majd a statisztika szép lesz, buknak majd az autók a zk vizsgálaton, csak kérdés melyikek? Mert valószínűleg a nem a "lezsírozottak" lesznek ezek! A statisztikának meg hozni kell a számokat. Azt elárulom, az autók legalább 40%-ánál a mérés eredménye kizárólag a mérést végző jóindulatán múlik!!!!
--------
Lehűlt motor esetén nem fog autó megbukni, a vizsgálat szabályai ezt kizárják, az adott típusra lebontott ideig kondicionálni (melegíteni) kell a motort, még akkor is, ha az üzemmeleg.
--------
Amiről erősen hallgat a hatóság!!!!!!

Az 1996.01.01. után újként forgalomba helyezett szabályozott keverékképzésű katalizátoros benzines autókat 4-es környezetvédelmi osztályba kellett volna sorolni (euro2) de az okmányirodák fittyet hányva a jogszabálynak 2-es kv osztályt írtak egészen 2002-ig a forgalmikba.(innentől csak 6-ost lehetett, de ezt is elhibázták, sokáig ezek is 2-est kaptak) Így most ezek az autók piros matricát fognak kapni, kék helyett. Ha valaki ezt korrigáltatni szeretné, azt "készséggel" (értsd: küldözgetnek mindenhová) megteszik, természetesen fizetség ellenében. :-((((

Rocko- 2010.01.09. 00:05:08

háhá, az egyik meginterjúvoltat ismerem. kicsit a világ. :D

"2006. január 1. előtt még nem létezett a járművek életútját követni képes zárt, központi, egységes nyilvántartó rendszer, így az autók adatainak elsődleges, hiteles adathordozója a forgalmi engedély volt, ami magában hordozta a manipuláció lehetőségét. Ezért kell a fenti időpontot megelőzően forgalomba helyezett, de előzetes eredetiségvizsgálaton vagy integrált vizsgálaton még át nem esett gépjárműveken a műszaki vizsgálat keretében eredetiségvizsgálatot is végezni."
ez a saját problémátok, addig ameddig nem kerül eladásra az autó hol releváns dolog ez? sehol.
kifizetitek? nem. akkor meg húzzatok oda, ahol elég büdös van.

"A benzin/gáz (LPG) kettős üzemű autók emissziós jellemzői valamelyest jobbak ugyan a hagyományos benzin üzeműekénél, a különbség mértéke azonban megítélésünk szerint nem ad elegendő szakmai alapot a magasabb környezetvédelmi kategóriába sorolásra."
akkor bezony ti nem értetek szakmailag hozzá.

totálkáros 2010.01.09. 00:40:08

@Csumpi Hálidéj (Mk412): Deja vu. Agresszió a BKV-járatokon, de ne legyen kamera a BKV-n, mert magánügy a seggtúrás.

azeredetisegvizsgalat.hu · http://budapesti.azeredetisegvizsgalat.hu 2010.01.09. 00:47:20

@papptibi:
És a PM-ből hova vezet a lé?
Miért nem írtok cikket arról, hogy az Eclpise Informatikai Rendszerház Kft hány milliádot húzott be az elmúlt években informatikai szolgáltatás tenderek gyanús körülményű megnyerésével. A 2008-as GVH tanulmányból ez is kiolvasható. No meg az is, hogy valami véletlen folytán a kormány szándéka, az egyablakos rendszer kialakítása éppen ebben a tanulmányban van leírva. Bár azt nem értem hogy az eredetiségvizsgálat tanulmány miért foglalkozik azzal, hogy össze kéne vonni a zöldkártyát, műszakit, eredetiségvizsgálatot. Az is benne van, hogy az integrált vizsga kevésbé hatékony, mint az eredetiségvizsgálat. Mégis az integrált vizsga technológiáját viszi tovább az NKH, csak a számukra kedvezőbb díjtétel miatt előzetes eredetiség ellenőrzésre keresztelték át egy jogszabály módosítással. Magyrul a 7200 Ft-os technológiát 17-20 000 Ft-ért számlázzák- Ha van vér a pucátokban, ennek is utána járhattok.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.09. 01:01:18

@azeredetisegvizsgalat.hu:

Ennek az Eclipse kft tulajdonosi
hátterének is érdemes lenne utánajárni.
Sőt, ezzel kellene kezdeni, sokminden azonnal kiderülne.

@totálkáros:

Nekem ne tartsanak nyilván minden paraméteremet. Felháborít. Senki ne turkáljon mélyebbre, mint amit elviselek. Így is elég durva, hogy bárhova nézek, kamerába bámulok, mindent nyilvántarthatnak rólam, stb.
Hadd ne örüljek már neki.

Ciri 2010.01.09. 06:19:11

@Csumpi Hálidéj (Mk412):

"Nekem ne tartsanak nyilván minden paraméteremet. Felháborít."

Nem igazán életszerű napi gyakorlat az autóstársadalomban,hogy valakinek öreg autója van, nagyon régóta megvan és nem is akarja eladni soha, max majd egyszer a bontóba.

Ne ebből indulj ki.

Személy szerint én kr.vára örülnék annak, ha a kilométerállások a lehető legtöbbször és legtöbb helyen rögzítésre kerülnének.
Elméletileg minden (korábbiakon is) műszaki vizsgán már fényképezni kellett a kilométerállást, illetve eladás előtt az eredetvizsgákon is.

Egy eredetvizsgás még csak csak be tudta írni, hogy "lemerült akku" (digitális kijelző esetén természetesen) de ez már mondjuk a műszaki állomáson elég viccesen nézne ki.
Szerintem ameddig egy ország tekergeti ész nélkül az órát (messze messze nem csak a nepper, sőt), addig igen is fontos lenne minél több vizsgálat alkalmával rögzíteni és összevetni a korábbiakkal.

Légzsák:
Elég szomorú, hogy a légzsák legolcsóbban beszerezhető forrása helyett, ismét a kibúvókat és kerülőket keresitek...

Na. Ez Magyarország.

Ciri 2010.01.09. 06:26:14

@Csumpi Hálidéj (Mk412):

"Így is elég durva, hogy bárhova nézek, kamerába bámulok, mindent nyilvántarthatnak rólam, stb."

Ez csak a tolvajokat zavarja.
Nincs félnivalód. (?)

Ciri 2010.01.09. 06:38:09

@Ciri:

"Az integrált vizsgálat legalapvetőbb hiányossága, hogy szemben a klasszikus eredetiségvizsgálattal, nem vizsgálja a járművek másodlagos azonosítóit, adatbázisa sincs hozzá. Manapság a nagyértékű autók alvázszámát, motorszámát gyári technológiával hamisítják, ezért az integrált vizsgálat alkalmatlan lesz az ilyen autók kiszűrűsére."

Éppen tegnap kérdeztem az egyik vizsgaállomás vezetőjét erről.
Azt mondta, ugyan úgy eredetvizsgáztatnak ahogy korábban is tették.

Mindketten nevettünk.

Halvány lila fingjuk nincs az "igazi" eredetvizsgáról, szakképzett emberük, apparátusuk meg végképp.

Gabi_bácsi 2010.01.09. 08:45:40

Pár érdekesség attól, aki ilyen helyen dolgozik:
Nemhogy december végén, még január 4.-én sem tudták megmondani a NKH-nál elszámolásra sorban álló vizsgabiztosoknak a díjszabást, ami alapján dolgozniuk kell(ene).
Ráadásul jan.1-től 8 új jogszabály rendelkezik a vizsgáztatás menetéről, ebből 7-et ismerünk, a 8.-at még nem hozták nyilvánosságra. Ez ám az előkészülés...
Az elképzelés nem rossz, hogy az emberi tényezőt minél inkább ki akarják hagyni a rendszerből (lásd: fékpadi, rázópadi, füstölési mérések eredménye egyből a vizsgaprogramba fut, az adott járműre központilag megadott tartományban tovább engedi a vizsgálatot), de az, hogy különben a korábbival ellentétben nem lehet megszakítani a vizsgát, pláne, hogy forgalomból kivonás fenyeget, kicsit túlzás. SŐT: Ha egy vizsgaállomáson nem felel meg az autód, megbukik, akkor nem gurulhatsz át vele egy másik helyre, ugyanoda viheted csak vissza, ahol megbukott!!!
Eredetvizsgálat minden olyan járműre kötelező, amelyet 1998.dec.31. és 2006.jan.1. között helyeztek először forgalomba, és ilyen vizsgálaton még nem estek át. (Egyes járműkategóriák továbbra is felmentéssel bírnak, pl.: mg.-i vontató. Gondolom ennek eltörlése lesz a következő lépések egyike, hiszen a pénz nagy úr.) A törzskönyv megléte semmit sem jelent, a program vagy kéri a vizsgálatot, vagy nem.
Ja, még egy érdekesség: Ha a vizsgaprogram azt érzékeli, hogy az egymást követő vizsgák túl gyorsan követik egymást (gyanúsan rövid időt foglalkoznak egy autóval), akkor a NKH az ott vizsgázott járművek közül néhánynak a tulajdonosát levélben kiértesítve kötelezi, hogy jelenjen meg újabb felülvizsgálaton, és ha nem felel meg, akkor jajj a tulajnak és a vizsgaállomásnak is...
És a hab a tortán, ami már tavaly óta borzolja a kedélyeket: A vizsgaállomások a hatósági díjakat előre kell átutalják a NKH-nak. (Eddig oké.) Amennyiben a keret kiürül, nem lehet vizsgáztatni. (Ez is oké.) Na de az nem oké, hogy az NKH az átutalás napjától számított 5 munkanapig ülhet a pénzen, mondván: ennyi időbe is telhet, hogy a keretedet beállítsák (nyilván magas bérért ott lévő személyek, nem elektronikus rendszer). Mondjuk, hogy emiatt minden vizsgaállomás igyekszik az egyenlegén legalább 300.000.- Ft-ot tartani folyamatosan. Hány vizsgaállomás van az országban??? Szorozzunk csak egy kicsit...

gnme 2010.01.09. 09:01:38

@Gabi_bácsi: szervesen illeszkedik abba a képbe amit tegnap megénekeltem.

Az állam azt várja,hogy akinek pénze van az tőkésítse a bankokat belőle. Akár öt nap erejéig. De az a pénz SOHA ne legyen nálad, mindig vándoroljon virtuálisan a rendszerben és NEKIK hozza vándorlás közben a hasznot.

Te meg kapsz egy fityiszt az orrodra.

Pomrut 2010.01.09. 09:07:09

1. Eléggé paraszt dolog riportkészítés közben ásítozva kifigurázni az erről mit sem tudó embert.

2. Nem kell csodálkozni ha megbukik valaki a vizsgán. Ez nem lutri, adottak az értékelési szempontok. Igaz ehhez ELŐTTE el kell menni egy autójavítóhoz, vagy pl. autóklubhoz állapotfelmérésre.
Ha ettől a szigorítástól a füstölgő autók fele kihullik, ám legyen...

3. Az eredetiségvizsgálati mizéria tényleg f@szság. Remélhetőleg idővel javítják.

gnme 2010.01.09. 09:18:25

@tükörfúró: á, lófaszt kell ott reszelni. Ha csak egy kormánylégzsák volt annó, akkor egy új fedél, meg egy mech. biztiöv egy rokonból. Aztán meg ya kocsi tivább.
Egyébként .. egy komplett csere 300 pénzbe kerül ha odaállítasz a pulthoz alkatrészt rendelgetni.

Én csak (M)ünchnen (A)ugsburg (N)ürnberg szerelőt tudom ismételni.

a.) Amíg nem nyugat európai a fizu de az árak igen, addig az ÁLLAMNAK SEMMIT.

b.) Ha nincsenek egyértelmű szabályok, akkor megfizetjük azt, aki alkalmazza a NEM egyértelműeket.

c.) no stressz, udvarias kiszolgálás

Csak a yamaha 2010.01.09. 09:25:37

Ez tipikusan Magyar hozzáállás,átgondolatlan,idióta,kidolgozatlan,teszteletlen káosz ...igazi Magyarositott eus alkalmazás ami csak a lehuzásról szól.....

MANszerelő 2010.01.09. 09:28:15

Január 1-től kötelező fényképet készíteni a kilóméteróra állásáról.

gnme 2010.01.09. 09:29:20

..közbe eszembe jutott még itt valami.
Írták itt, hogy esetleges hogy melyik autónak írnak elő eredetvizsgát, mármint a program melyikre ír ki ilyet.

A "törvényalkotó" (= az meg a kiafasz? van neve is??) biztosan úgy gondolta, miután a vasárnapi ebéd után már jól kiböfögte a kacsacomb gázát, hogy amíg meg nem issza a félliter (= 1 icce) bort a kacsára, gyrosan dob a dobókockával és kitalálja a dátumot, amitől fogva az összes rohadéknak akinek autója van, fizetnie kell még egy extra eredetvizsgát.

Elvégre hogy veszi az ki magát, hogy régi autókkal jár a nép, amikre még tán eredet vizsgára sem tudták a LÉT beszedni. Járjanak új autóval!! ( ha nincs kenyér az ökrök egyenek kalácsot..)

Vegyék meg hitelre, hiszen az apparátusnak az a jó, ha mindenki tartozik és kamattal (!) .. mert abból nem lesz veszteség.

pippone 2010.01.09. 09:34:39

"..Csakhogy az első vizsgák tapasztalatai azt mutatják, hogy teljesen kiszámíthatatlanul, egyes törzskönyves autóknál is kér eredetiség-vizsgálatot a számítógép, ami további 17-20 ezer forintos tétel..." - ez egy vicc. Fizessek plusz 20ezret, mert a
"jól megírt" szoftver esetenként képtelen megtalálni/lekérni a létező törzskönyvet? Hol élünk, könyörgöm?
Eygébként meg elmondható, hogy ezzel az új rendszerrel is-mint általában minden más újítással-a kispénzű, öreg autóval járó emberek járnak rosszul. Bravó! :-(

gnme 2010.01.09. 09:40:28

@pippone: az a vicc, hogy vén szarházi ge*iládák hozzák ezeket a szabályokat, akik már 20 éve ott ülnek. megmozdíthatatlanul.

Váltsák fel őket tanult fiatal emberekkel.

(hehe csakhogy ezt nem merik...)

A nép tesztel (= mekkora királyok vagyunk, kifejlesztettük a kocsit 18 hónap alatt)

A nép fizet (= dehát nekem kell a kocsi, ez nem üzbegisztán, hát nem európához tartozunk mi?)

Ilyen ez a popszakma.

Csak a yamaha 2010.01.09. 09:41:59

@pippone: Nem ebben az a vicc hogy az ilyen hibákért nincs felelős.....(mint általában semmiért ebben a lehuzos országban...)

gnme 2010.01.09. 09:44:46

..várom hogy a Dekra berakja ide a lábát.

Azok nefélj megnézik az apparátust ..

"mit keres ez a vén *arházi itt, ez nem is beszél nyelveket, meg amúgy is nyugdíjas, nemzetközi tapasztalata nulla ..

nahúzzányugdíjba tata(!)..

Innentől kezdenek majd el változni a dolgok.

MANszerelő 2010.01.09. 09:56:39

Azért nevezték el az eddig "integrált vizsgálat"-nak nevezett műszaki vizsgához tartozó folyamatot "előzetes eredetiség vizsgálatnak", hogy ezért is ki lehessen számlázni a 17000 Ft-ot. A két technológia- mármint az adásvételhez szükséges és a műszaki vizsga folyamatában elvégzett- köszönőviszonyban sincs egymással, ezt az NKH el is ismeri.

gnme 2010.01.09. 10:00:05

@MANszerelő: a mai világban minden működő rendszer egyik meghatározó paramétere a rugalmasság, igényekhez való alkalmazkodás.

Namost .. elismerik. És változás mikor lesz? Ülnek rajta félévet és azután?

Konklúzió: a rendszer nem rugalmas, nem képes kiszolgálni a felmerült igényeket, tehát nem működőképes. Alkalmatlan.

Kell egy más rendszer.

csupáncsak (törölt) 2010.01.09. 10:00:58

Asszem szarok az egészre
Tavaly októberben lejárt a műszakim. Ha mindent az előírás szerint követnék, 200.000 lenne, hogy olyan állapotba hozzam a verdát.
Inkább eljárogatok vele, amig lehet. Ha meg elkapnak, a jard kezébe nyomom a kulcsot, hogy viheti, vagy elviszem Bp egy kies pontjára, leszedem a rendszámot, aztán otthagyom, kulcsostól. Vigye aki akarja.
Rohadjon meg az összes bürokrata az egész miskulanciájával.

MANszerelő 2010.01.09. 10:05:02

A törzskönyvet felejtsétek el. Az nem jelenti azt, hogy volt eredetvizsga. Ha volt, de 2001 előtt, az is szívás, mert a jelenlegi adatbázisban nam szerepel.
Január 1. előtt feltett a rendszer négy kérdést, ha egyet kipipáltam, nem kellett integrált vizsgálat. Most kitöltöm az adatokat, és nézek bután amíg lekéri az adatbázisból. Aztán ügyfél, magyarázkodás, néhány kellemes szó a napi politikáról, s mehet tovább minden...

csupáncsak (törölt) 2010.01.09. 10:08:08

@MANszerelő: Segíts
1996-os Protonom van. Tavaly október 31-én lejárt a műszakija, azóta csak a falumban megyek-jövök vele.
Van még olyan hely, ahol a vizsgán át tudom tolni? Ha van, mondjátok meg, amúgy motorikusan jó, kivülről nem annyira

Csak a yamaha 2010.01.09. 10:10:23

És a legjobb hogy azthiszik ettöl majd jobbak lesznek az utcán közlekedő járművek....Mert ugye max papiron lesz váltózás...Üdvözlöm azt a 4falközött ülö kockafejüt aki ezt kitalálta.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.09. 10:15:04

@gnme:
Vigyázz, mert nem tudhatod, hogy éppen ez a cél, hogy a kiszámíthatóan jelentős jövedelmet termelő iparágat külföldiek kezére játsszák. Mert az hogy néz már ki, hogy valamit hazai kisiparosok végeznek?
Az ötlet nem az enyém, csak figyelni kell a folyamatokat. Eddig minden így járt. Nem hiszem, hogy egyedül az lenne jó, ha egy Dekra beteszi a lábát.
Persze a mostani rendszer sem jó, de ne így javuljon már!

@Ciri:
Te miért nem jelentkeztél valami valóságsóba? Engem nem érdekel, hogy Téged nem zavar, hogy mindenhonnan kamerák pásztáznak, meg minden nyilván van tartva rólad, de én úgy érzem, maradt némi emlékem valami normálisabb világból, ezért ezt nem érzem természetesnek. Sőt, idegennek, ellenségesnek érzem.

Azt meg nem tudom, hogy képzelték egyszerű gondolataikkal, hogy a vizsgán felírt km-óra állás segíti a majdani vásárlót. Kiadják ezeket az adatokat? Nyilvánosak lesznek?

És ha kicserélem az órát, ahogy tettem is (hogy végre legyen már vízhőfokmérőm), akkor megbűntetnek? Vagy vásárolhatom az illetékbélyeget, hogy bejelentsem?
Vagy ha két műszaki között egy métert nem mentem, akkor reménykedhetek, hogy elhiszik? Talán meg is bűntetnek, mert nem mentem eleget?

Nekem senki ne jegyezgesse a számlálómat, mert a magánügyem, hogy mennyit furikázok. Lefényképezhetik, de csak a seggemmel együtt!

Ezt a durva vájkálást nem tudom elfogadni, pláne hogy az egész (elvileg) csak azért van, mert van pár dilettáns technikai analfabéta ember, aki szégyenszemre annyira hülye a műszaki dolgokhoz, hogy simán át lehet baszni őket valami visszatekergetett órával.

Legyen már eszetek!

gnme 2010.01.09. 10:16:25

@ellgéé: nézd meg az általános folyamatokat.

Igény az volt, hogy csökkenjen a munkára rakódó teher. Csökkent? .. noénnemtlátom a járulékteher utaláskor.

Rugalmas? .. persze, szóban. Kiállítják Szollárt hazudozni meg hülyeségeket beszélni. Az meg mivel megkapja a fizetését nyomja a sódert mint süket a csengőt. Roszabb esetben torna gyakorlatokat végez mint jobb konditermekben, tárogat. Mutogatja a csúnya körmeit.

Igény volt, hogy legyen több munkahely.
Megszüntették a kihirdetést követő pár héten belül azt a pályázati támogatási formát ami vidéken a kisvállalkozásokat és családok százainak az állását mentette volna meg, munkaerő megtartó támogatásként. Ők felmérték az igényt, büszkén példálóztak a számmal, tudják mennyi az igény. És? .. változott valami? Megszűntek a vállalkozások, a vidéki családokat romba döntve.

FrankyHun 2010.01.09. 10:16:34

Tisztelt Törvényalkotók!
Ha egy jármű megbukik a vizsgán (pl. zöldkártya)és kivonják a forgalomból akkor nektek kell rá vigyázni úgy hogy eredeti sértetlen állapotban találja a tulaj ha megy érte. Ha megsérül netán kedves kollégák elemelnek belőle valamit akkor a gatyátokat is leperelik rólatok . Az agyament törvényalkotási folyamatban erre is gondolni kellett volna , mert ha ti szívatjátok a népet visszafele is működni fog a dolog ti BARMOK!

gnme 2010.01.09. 10:22:52

@Csumpi Hálidéj (Mk412): igazad van.

De el lehet valamit úgy is gyarmatosítani, hogy egy egészen más, rugalmas rendszer jöjjön belőle létre ami működik. Attól azt a rendszert fel lehet úgy építeni, hogy kispityu is tudja és csinálhassa megfelelő oktatások után.

..mert. Lehet várni éveket is a változásra, de az nem lesz.

MANszerelő 2010.01.09. 10:28:28

@ellgéé: Bejelentkezel vizsgára, adok egy igazolást amivel el tudsz jönni a szervizig. Átnézem az autót, felírom a hibákat. Van olyan hiba, amivel legálisan le lehet vizsgáztatni az autót, ezek ún.: "kishibák". Ezeket rögzítem a rendszerben pl.: nem főtartó elem korrodált, vagy egyéb esztétikai hibák. A Te érdeked is az, hogy a közlekedés biztonságot befolyásoló egyéb dolgok rendben legyenek az autódon, mert "nincs baj amíg nincs baj", amikor meg az van, már késő. Sok helyen át lehet tolni bármit, de én javaslom, hogy alaposan nézz szét pl.: internet, hogy hol kapsz olcsó, de elfogadható minőségű alkatrészt az autódhoz.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.09. 10:31:52

@gnme:
Sőt, szinte törvényszerű, hogy ha mi magunk nem tudunk egy élhető, működő társadalmat berendezni, akkor majd berendezik nekünk. Ez történik most.
Hát mit mondjak? Nem örülök.

gnme 2010.01.09. 10:35:36

@Csumpi Hálidéj (Mk412): figyelj, egyszerűen nem lehet mást csinálni. Látod hogy teljesen alkalmatlan emberek ülnek ezokon a helyeken. Ebből a büdöséletben nem lesz semmi az is biztos.
Átveszünk 100% egy működő rendszert. Nem lesz az olyan rossz. Fiatalabb gárda lesz fent. Ugyanúgy "fizethetőek", de rugalmasak.

Ha van igény, arra van válasz.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.09. 10:38:01

@gnme:
Azzal semmi bajom nem lenne, ha átvennénk egy jól működő rendszert. Még fizethetnénk is érte, megérné.
Azt viszont mindnyájan ismerjük, hogy milyen eredményt hoz, ha egy nemzetközi cég rátenyerel valamely piacunkra.

gnme 2010.01.09. 10:42:03

@Csumpi Hálidéj (Mk412): jobb, mint tönkremenni. Most családok ezrei vannak (áttételesen) létbizonytalanságban, mert megszűnt a zk.

Olyan ez b+ itt mint a Harry Potter. Potter suhint, aztán zk nincs többet.
A mi rendszerünk így működik.

Hát asszem ennél az is jobb, ha megiszok két pohár bort.

:)

UnvincibleUbul!:[I] 2010.01.09. 10:58:48

@chopper:
Na nálad van a Csikós-féle Mazda?
Akkor földik vagyunk, hacsak azóta nem történt újabb tulajváltás.

UnvincibleUbul!:[I] 2010.01.09. 11:05:43

@gnme:
hát örülj neki, ilyet is meg lehet tenni hogy egyszer volt hol nem volt egy felesleges klotyópapír ami zöld színű volt valaha.
Most mégis szerinted mi a pék faszáért csinálták ezt a szart 92-ben? hogy a sok balekkal kitoljanak aki még mindig szétkopott zsigával meg 2ütemmel járkált, mert hirtelen a nagy kapitalista jólétben büdös lett az elvtársaknak, hogy itt még vannak ilyenek is, aztán korábban örültek volna azok is ha ilyenbe tehették a valagukat.
Egy pofátlan kibaszás volt végig, csak a buzik még mindig nem tettek le róla, most a műszakiba tették át, mi a frászér nem lehet eltörölni mintha sose lett volna.
Épp csak az nem tudja megbundázni okosban aki nem akarja. Most ki a faszt izgat hogy melyik kocsinak mekkora az emissziója?
Egyedül ebben a kibaszott országban nem lehet úgy használni az emissziómérőt ahogy kéne: a karburátor meg az injektor beszabályozására. Arra való, nem arra hogy valami fecnire ráírkálják a kirulettezett méréseket.

ladybuksi 2010.01.09. 11:13:40

én ezt nem értem. A 2000- ben vásárolt suzukimn ak is volt törzskönyve, a 2002-ben vásároltnak is. Akkor hogy van ez, hogy a 2006 előtt forgalomba helyezettnek nincsen.

gnme 2010.01.09. 11:27:41

@UnvincibleUbul!:[I]: á, ez pont olyan mint a fórumozás. Önszabályozó folyamat.

Ha nem törődsz vele akkor is megy. Eldobták volna azokat a kocsikat 92 óta maguktól is. Fogyasztói társadalom volt/van.

Két indok

Túl sokba lett volna a rohadások lakatoltatása (autó értékével összemérhető)

Túl kellemetlen lett volna közlekedni vele olyan kocsik között amik játszva elérik a kétszázas határt még közúton is egy hoszab szakaszon. Kvázi a paraszt rájött volna magától, bazzeg .. veszek mán egy jobbat, szebbet, erősebbet.

:)

Rocko- 2010.01.09. 11:31:50

@esef: :DDDDDDD
ez a kérdés mellé ment asszem. :DDD

gnme 2010.01.09. 11:45:40

@gnme: jameg reagálva még a saját hülyeségemre..

most ugye értelmetlenségbe torkollott a zk intézménye

értelmetlenségbe torkollott az eredetiség vizsga intézménye

értelmetlenségbe torkollott a vizsgáztatási "folyamat" intézménye

..méé tudja valaki mit hogyan kell?? mé kell óráig sorba állni? he?

Fischer 2010.01.09. 12:11:31

hm...

egyre biztosabb, hogy lekerül a magyar rendszám az autóinkról...

ha így haladunk, a magyar útlevelem is így fog járni...

Rocko- 2010.01.09. 12:22:02

@Rocky: látom tolerancia szinted nulla.
franciákat nem akarod megverni mert azok a köcsögök franciául beszélnek?

Rocko- 2010.01.09. 12:23:20

@papptibi: oké, és az hol van előírva, h kötelező h működjön a km számláló? :)

BartiS2 2010.01.09. 12:24:29

akartam ide valami értelmest írni de nem tudok... lassan tényleg egy birkának érzem magam amivel a juhászok azt csinálnak mait akarnak.... , ja hogy elvileg én (is)választhatom meg a juhászt? jááájj nesze neked demokrácia

gnme 2010.01.09. 12:27:53

@Rocko-: :)

..meg hol van az előírva hogy az mmi rendszernek működnie kell és jól?

ablakok lemennek felmennek, bezár, kinyit, zenél, nemzenél, enged indítani, nem enged indítani, fújja a meleget,nem fújja a meleget, van navi nincs navi, néha elmegy a pilács, néha visszajön a delej

..és élő ember nincs aki meg tudná mondani mit kell rajta kicserélni hogy működjön, a kocsi pedig 25M volt

ilyenkor mivan? dobjad el mi?

:)

Rocko- 2010.01.09. 12:36:27

@gnme: konkrétan az én autómnak ez a típushibája. nem mér a km számláló. megcsináltuk, most működik, fogjuk rá. de hol van előírva ennek a kötelezősége? nem tgk, sima személyautó, így tachográf se kell.

"ablakok lemennek felmennek"
oszt minek? ez se kötelező. :)

gnme 2010.01.09. 12:41:15

@Rocko-: :)

aztán ha átmegy a verda, majd mondják a kocsinak az állomáson hogy ..

"..tudja Maga nagyon jó hogy micsinál.."

:)

Rocko- 2010.01.09. 12:45:05

@Laci bácsi 64: mocskos magyarok, még a 0 km-es autót is lopva veszik!

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.01.09. 12:48:25

@gnme: Na ez az. Miért nem adnak egzakt időpontot, mint itt kinn Írországban? Odamész pontosan, szépen megkávézol (ingyé!) amíg kész van (20 perc), beszélgetsz a vizsgáztatóval, majd a kezedbe nyomják a papírost és eljössz.

Tárááááámmm, ilyen egyszerűen is mehetne otthon.

De ezt kicsit feljebb egy hozzászólásomban leírtam.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.01.09. 12:58:55

@Laci bácsi 64: "elhangzottak alapján Romániában a használt import járművek eredetiségvizsgálatakor felderített lopott járművek 9%-a Magyarországról származik. Szlovákiában az eredetiségvizsgálatot felügyelő IRIS cég képviselői elmondták, hogy a 2009. július 1. napja óta"

Na, itt akkor be is fejezhetjük az idézetet. Pont ezek az antiszociális, magyargyűlölő tótok mondják be a tutit? Akik most az íreket is bekóstolták, a fél ország és az egész sajtó rajtuk röhög, telexet (!!!) küldenek egy tót repülőgépen elhelyezett robbanóanyagról a Servisairnek -ez a csomagkezelő cég a dublini reptéren :D- de ezt is két óra késéssel, ráadásul a Garda (rendőrség) az illetékes ugye és utána még ők vádaskodnak :D

Az újság is írja, hogy

"...röhejes (!!!), hogy egy, Európában a 80-as évek eleje óta nem használt technikával..."

"...bár Szlovákia már hivatalosan az EU része, mégis úgy tűnik, hogy a Sztálini kommunista rezsim hatása alatt ragadtak..."

Satöbbi.

Ezeknek hisz valaki?! Olyan hitelesek kb. mint ha Zambia állítaná ezt :D

gnme 2010.01.09. 13:00:08

@KuKori: ahhoz mi hiába tépjük a szánkat.

Teli az ország a Mónika só meg a Josi Barát embereivel... soha egy értelmes gondolatuk nem volt semmiről.

Ilyen ösztönlényeknek meg mindegy hogy mi átlátjuk odavissza mi a jó és hol a kiút ..vagy sem.

Azok azért is pénzt fogadnak el, hogy a szavazófülkében a jó helyre húzzák az ikszet.

..tudod, az óvodában kéne kezdeni azzal, hogy kisfiam rábaszok a seggedre ha a szemetet nem a kukába hajintod

..innen indul.

antimason (törölt) 2010.01.09. 13:02:17

6 milliárd! plusz bevétel a költségvetésnek a 300e autós, akinek kötelező lett az eredetiség vizsgálat.

a balfék 2010.01.09. 13:07:27

@Triznyak: Az én autom benzines ,környezetvédelmi osztálya 2-es itthon,mivel sokat járok németországban meg kellett csináltatni a környezetvédelmi zona jelzést/ott a 4.zöld a legjobb,3.sárga,2.piros,és nem adnak jelet az az 1.es/Az autom a 4-es zöld jelzést kapta az ottani márkaszervizben,itthon pedig a pirosat foják adni a 2-es besorolás miatt??

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.01.09. 13:15:04

@gnme: Ezért vagyok itt kinn. Szeretem a hazámat, de nem vagyok hajlandó kollaborálni a teljes elpusztításában. Nem vagyok hajlandó asszisztálni a magyarság teljes elbutításához (itt megbecsülnek minket, mert mindig kitalálunk valami megoldást itt reménytelennek tűnő helyzetekre) sem. Otthon már 3 éve nem néztem tévét, mert csak az agyérgörcs kapott el, kivéve a Natgeo-t, meg a Discovery-t.

Vissza fogok egyszer menni és ott költöm majd el az itt megkeresett pénzemet, csak nem ennek a szarházi ingyenélő bagázsnak fogom adni a rám eső áfa és egyéb adók részeit. Hogy magukra költsék. Hát a faszomat.

MANszerelő 2010.01.09. 13:18:58

@a balfék: A 96 utáni 2-es besorolású szabályozott katalizátoros benzines autókat műszaki vizsgán autómatikusan át lehet írni 4-es besorolásra (forgalmiban a V9 rovat). Ezután ki kell cseréltetni a forgalmit az okmányirodában.

gnme 2010.01.09. 13:21:42

@MANszerelő: és a csere mennyibe kerül?

MANszerelő 2010.01.09. 13:29:46

@gnme: Nem tudom, hogy mennyi most egy forgalmi, ezt az okmányirodában kell megkérdezni. A műszaki ettől nem lesz több, de csak adatlapra vizsgázik. Az sem árt, ha előtte szóltok, mert nem minden vizsgabiztos írja át, vagy mert nem tudja ezt, vagy mert szarik rá.

titoo 2010.01.09. 13:33:42

Nem működik a video, semmilyen böngészőben!

Rocko- 2010.01.09. 13:48:13

@azeredetisegvizsgalat.hu: azért az ism egérne egy misét, h az állam egy szakszerű, de nem gyári átalakítást (erősebb fékek, korszerűbb motor) nem engedélyeztet, így trükközni kell, lealacsonyodni az autótolvajok szintjére.

pszihoapu 2010.01.09. 14:05:09

@gnme:
"..és élő ember nincs aki meg tudná mondani mit kell rajta kicserélni hogy működjön, a kocsi pedig 25M volt"

Egy tipp:
Az erősítőt kell kicserélni!
Ha bejön, jössz egy sörrel.
:-D

MANszerelő 2010.01.09. 14:11:33

Ma jártam a Nagy Lajos Király út- Bosnyák Tér- Élessarok útvonalon, és rájöttem, hogy az előzetes eredetiségvizsgálatnak csúfolt valami-ből az államkasszába befolyt pénzből az ilyen, és ehhez hasonló minőségű utakat akarják felújítani.

Rocko- 2010.01.09. 14:14:44

@ellgéé: ettől még ugyanúgy meg fognak büntetni.

gnme 2010.01.09. 14:20:22

@pszihoapu: igen igen. Olvasok én is népítéletet.

:)

Rocko- 2010.01.09. 14:22:13

@Csumpi Hálidéj (Mk412): na hát ez az, felírja. és?

@MANszerelő: van vmi hivatkozási alapod?

MANszerelő 2010.01.09. 14:36:45

@Rocko-: Persze. Cunamiként fog végigsöpörni országunkon a "szolgáltatást az adófizetőknek" című program. Sőt, a tisztesség, mint alapvető emberi tulajdonság evidencia lesz a hivatalnokok, és politikusok között, miután visszafizették a tisztességtelen úton befolyt jövedelmüket az államkasszába (vagy szétosztják a szegények között). Bajnai még a libákat is visszaviszi a parasztoknak.

pszihoapu 2010.01.09. 14:39:10

@gnme:
francba ugrott a sör
:-(

MANszerelő 2010.01.09. 14:59:35

@Rocko-: Csak elképzeltem egy világot... Úgyis az ehhez hasonló mondatok fognak az elkövetkezendő hónapokban áradni a médiából, jön a választási szezon.

prokee · http://blog.prokee.hu 2010.01.09. 15:00:48

Rocko, itt most az 1996 után automatice átírható 4. környezetvédelmi osztályról folyik a vita? Mert akkor megerősítem, van erre vonatkozó hivatalos rendelkezés, mindjárt meg is keresem.
Van ám olyan, hogy valaki úgy kommentel, hogy ért is hozzá, nem kéne az élő fába is belekötnöd.

prokee · http://blog.prokee.hu 2010.01.09. 15:05:10

6/1990 KöHÉM rendelet.

Ennek 5. számú mellékletének II. fejezete szerint:
"Az 1996. január 1. napját követően az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes államban újként forgalomba helyezett katalizátoros, szabályozott keverékképzésű, Otto-motoros gépkocsit az ENSZ-EGB 83.02/B. jelű jóváhagyási jellel ellátottnak kell tekinteni és a forgalomba helyezés engedélyezésekor, illetőleg a gépkocsi üzemben tartójának kérelmére a 4. környezetvédelmi osztályba kell besorolni/átsorolni."

Rocko- 2010.01.09. 15:08:43

prokee · www.autofilia.hu 2010.01.09. 15:00:48
nem belekötés, nem vita, csak rákérdeztem a forrására. szimpla hitetlenkedés.

prokee · www.autofilia.hu 2010.01.09. 15:05:10
köszönöm szépen.

akkor itt már csak az értetlenkedés maradt, hogy miért nem alapból 4-est adnak ki egy 2002-es autónak.

MANszerelő 2010.01.09. 15:09:45

@prokee: Itt most bódottág van. Nils Holgerson, meg a szárnyasok...vagy mi?
Hú. Mindjárt jön a csajom, és megkérdezi, hogy: már megint azt a szart bámulod?

prokee · http://blog.prokee.hu 2010.01.09. 15:10:18

Egyébként itt a friss és update-elt teljes 6/1990 KöHÉM rendelet:
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99000006.koh

Azért nem adtak alapból 4. osztályt ezeknek az autóknak annak idején, mert nem teljesítik annak előírásait.

MANszerelő 2010.01.09. 15:14:25

@Rocko-: 2002 utáni az már elvileg 6-os. Akkor jött be az EOBD rendelet. Monitorszonda, meg minden. A monitorszonda az egy HD képernyős alkoholteszter.

MANszerelő 2010.01.09. 15:15:52

Mellényúltam a kólásüvegnek.

Rocko- 2010.01.09. 15:16:34

@MANszerelő: @prokee:

akkor valszeg sikerült belefutnom a hazai ügyintézés faszságába. :)

UnvincibleUbul!:[I] 2010.01.09. 15:22:16

@KuKori:
hidd el, kollega te már nem karsz onnan majd visszajönni később se. Aztán még szerintem örülhetsz ha egyszer bekövetkezik az az idő, ha a gyerekeidnek kedve támad egyszer visszajönni. De lehet hogy az is majd csak az unokáidnak lesz majd. 30 évesen, de azok meg már nem fogják semmi értelmét látni ennek hogy családfakutatás okán majd lezülesszék magukat egy évszázadok óta viszonylagos stabilitásban vegetáló unalmas országból a balkán közepére.
Asszem most előhozakodhatnék a sztorival amit sokan el tudnának mondani, hogy van nekem egy 56-os rokonom, aki a nagyfater egyik kuzinja volt, aztán kihúzott innen a jenkikhez anno, és azóta már csak töri magyart, és túl hülye ahhoz hogy lássa a hírekből, hogy mi folyik itt, erre kedvet kapott egy 10 éve hogy a maradék nyugdíjas éveit itt bohóckodja el, ha már egyszer megint felszabadított minket valaki, és azok nem az oroszok voltak, és akkor leesett neki a tantusz hogy hát itt még rosszabb mint volt, és egy hét után eljátszotta a meglepődött áldozatot és ugyanazzal a lendülettel húzta vissza a belét a jenkikhez.
Na kb ilyesmi fog lezajlani a te személyes hazatelepülési ambícióidnál is.

UnvincibleUbul!:[I] 2010.01.09. 15:27:15

@MANszerelő:
Valami ilyesmivel jött elő Martin Luther King is hogy I have a dream...
csak egyesek nem így gondolták, és szokás szerint épp azok voltak akiknek a kezében volt a gyeplő.

Majd mond pár szürreális baromságot a vikike is, pár elvakult ökör be is nyeli gyomorfenékig, a mittoménmilyen püspök majd misézik is megint a lelki üdvéért hogy legyen ereje végigvinni ezt a fenenagy küldetését, aztán 1 év múlva lehet megint csapatostul az utcára menni hőzöngni,(ha már egyszer meló úgysincs legalább nem unatkozunk addig se) hogy nem erről volt szó, vissza mindent megint.

MANszerelő 2010.01.09. 15:28:11

@Rocko-: Eddig nem volt jelentősége. A jövőben lesznek városrészek, ahol tiltva lesz egyes kv matrica színű autókkal a behajtás. Ellenkező esetben jön a közeg úr, és felteszi a kérdést: "autókázgatunk, autókázgatunk?"
Vagy csak nagysebességgel fog feléd haladni egy SÜN formáció. A lényeg, hogy mindenképpen BŰNÖS vagy, mert hogy képzeled azt, hogy a benzinár több mint felét fizeted be adóba, mikor az egészet is odaadhatnád!?

bp1331 2010.01.09. 15:28:30

Mi az, hogy kivonják a forgalomból?
Az ok, ha reménytelen a járgány. És mi van azzal ami véletlenül el lett felejtve, nem lett valami megcsinálva? De maga a probléma igen is 100%-osan megjavítható? Azokkal mi lesz ki lesz vonva és valahogy megjavítva??? és utána újra forgalomba helyezve?? De hogyan!!!! Aki megalkotta már megint "magyar" volt hogyan lehet betenni a másiknak. Miért nem egy adott hónap van a vizsgára azaz 1-től 28, 29, 30 vagy 31-ig tartó időszakban valamikor? És ha valami nem ok a járgányon akkor még az adott hónapban vissza megy és újból meg nézik de akkor már csak az ami hibázott és az már nem kerülne plusz forintba. Na ekkor elmondhatnánk Európában vagyunk addig sajnos a Balkánon. Szomorú. De ha még választ is kapnák na az jó lenne. Igaz lenne vagy 1000 kérdésem....

gnme 2010.01.09. 15:30:32

..émmikó ****-ben éltem, titkoltam hogy magyar vagyok. Sztá' errefel b+ eggyik este odajön egy öreg manusz aki egyébként gyanúsan sokat somfordált a bérelt német rencámú autó körül, csak akkor még nem értettem mért.. aszongya, pszt fiatalember, én tudodm ám hogy magam magyar, meséljen mi van otthon?

...56-os menekült, ősz hajjal tisztes öltözékben, hibátlan magyarsággal.

aszittem lesüllyedek.

gnme 2010.01.09. 15:40:00

Pista, erre a posztra most majd a hétvégén jó sokan rákattintanak.

Lehetne róla videó, hogy hétfőn ki kap "hosszantartó" tapsot?

:)

ommm 2010.01.09. 15:48:16

@gnme: Nem az a lényeg, hanem hogy kicsit talán segít tisztán látni a kialakult helyzetben. Ezért külön örülök, hogy olyanok is hozzászólnak, akiknek gyakorlati tapasztalatuk is van az eljárással. Kösz srácok, segítsünk egymásnak, ha lehet.

prokee · http://blog.prokee.hu 2010.01.09. 16:00:40

gnme:
Micsoda jó ötlet ! :D

pszihoapu 2010.01.09. 16:01:47

Ha valaki tudja rá a választ, írja már meg mi a helyzet a külföldről behozott autókkal?
Nekem lett egy 2005-ben, Hollandiából, erre is kelleni fog az eredetvizsga?
Forgalombahelyezés előtt csekkolják valami rendszerben őket, hogy nem lopott-e, nem?
Vagy ez is csak úgty kapott egy törzskönyvet?

prokee · http://blog.prokee.hu 2010.01.09. 16:04:58

pszichoapu:
Az eredetvizsga nélkül kiadott törzskönyveken ezt feltüntetik. Ha neked nincs rajta, akkor elvileg nem lesz eredetvizsgád a műszakin.
Elvileg, mert volt már szó arról is, hogy a rendszer nem tévedhetetlen.

pszihoapu 2010.01.09. 16:07:03

@prokee: csekkolom a tk-vet, mit kell rajta keresni?

NKH vizsgabiztos 2010.01.09. 16:12:11

Sajnos ez a "nem szerepel a rendszerben" szöveg nagyon csúnya ferdítés.
Amikor az idős házaspár 6 éves, 30 ezret futott Suzukiját eredetvizsgálom 17 ezerért, és elmentem az adatokat, kiírja a program, hogy a jármű azonosítók megegyeznek a nyilvántartásban találhatóakkal. Akkor mivel is hasonlítja össze? A 2006 meg azért 2006, mivel most jönnek vizsgára a 4 éves autók először, és nyilvánvaló lázadás lett volna egy 4 éves első tulajos autóstól 34 ezer forintot elvenni a vizsgáért.
De volt 1985-ös utánfutó első tulajjal, 26.000 ft. +forgalmi betelt 8.000 ft.

Az egész csak egy rablás + ezekből a díjakból ha külsős csinálja az eredetvizsgát,40%-a visszajár a külsősnek!

A 2-es, 4-es KVO osztályt, pedig kb.2007-ben szúrták el, amikor a jó kis regadó táblázatot úgy alakították át, hogy a 4-nél rosszabb megnevezést, mikor betették, nem gondoltak a 2-es osztályú szab.motorüzemű katalizátoros autókra. Azokat ha kintről hozták be 4-esnek kellett írni ha 96 utáni, vagy euro 2-es, előtte csak az euro 2-es dízelek kaptak 4-est. Az összes 1996-2001 közötti magyarországi autó forgalmijában 2-es van. Sajnos még a 2001-es euro 3-as autókat is 2-esnek írták. Nagy hülyeség ez az egész kódozás, be kellene írni szépen, hogy EURO1-2-3-4-5.... legalább mindenki értené, nem itt kódozgatni.

Az egész eredetvizsgálat ellen csak ellenállással, és panasszal lehet valamit elérni.

Javaslom minden első tulajdonos írjon egy szépen megfogalmazott panasz e-mailt az ombudsmannak. www.obh.hu

Eddig nem nagyon buktak autók zöldkártyával mert mindenki tudta, hogy úgyis simán megkapja. jan5 óta, 4nap alatt 4 autót buktattam magas CO és füstölés miatt. Azért nem ártana már egy kicsit katalizátorra, lambdaszondára, és a motorra is költeni egy keveset.

Üdv!

MANszerelő 2010.01.09. 16:13:15

@pszihoapu: Felejtsd el a törzskönyvet. Ha az autó benne van a KEKKH adatbázisban, akkor szerencséd van. Ha nincs, akkor 17000 Ft plusz, de nyugodj meg, és hidd el, hogy a pénzed jó helyre teszik (ezt fentebb megbeszéltük).

prokee · http://blog.prokee.hu 2010.01.09. 16:16:27

Úgy emléxem, az van ráírva, hogy "eredetvizsga nélkül kiadva", vagy hasonló.
Vagy nincs rajta ilyesmi, akkor jó.

Rocko- 2010.01.09. 16:19:16

@MANszerelő: igen, pontosan emiatt kérdeztem.

MANszerelő 2010.01.09. 16:21:12

@NKH vizsgabiztos:Én "külsős" vagyok, és azt nem értem, hogy ha én csinálom a vizsgálatot, tehát dolgozok, akkor miért az NKH teszi el a 60 százalékot, amikor ő nem tesz érte semmit?

pszihoapu 2010.01.09. 16:25:27

@MANszerelő:
Lenne mégegy kérdésem, nem láttam, hogy kérdezte volna valaki.
Mi van, ha megbukik egy autó a múszaki vizsga keretében az eredetvizsgán?
A tulajt lelövik, vagy ráhívják a zsarukat és majd neki kell bizonyítania, hogy nem bűnös?
Komolyan mi lesz?

NKH vizsgabiztos 2010.01.09. 16:29:39

@MANszerelő: Mert sajnos Téged is kirabolnak, nemcsak a tulajdonost.

MANszerelő 2010.01.09. 16:29:54

@pszihoapu: Ha nem hegesztett az alvázszámod, és egyeznek a járműazonosító adatok (motor-, alvázszám), akkor nem bukhat meg. Ezekről az esetekről csak tudnál? Gondolom.

NKH vizsgabiztos 2010.01.09. 16:35:48

Javaslat minden vizsga előtt álló autósnak.

Aki nem tudja milyen az autójának káros anyag kibocsájtása, guruljon el egy zöldkártyáshoz, szépen mérjék meg.
1 . Ha jó, a zöldkártyás is keresett pár ezer forintot, az autós is nyugodtan mehet vizsgára, emiatt nem fog 17 ezret bukni, és a vizsgabiztos is örül mert nem kell magyarázkodnia, hogy miért is bukik meg az autója emisszió problémával.
2. Ha rossz meg kell javítani!

MANszerelő 2010.01.09. 16:37:43

@pszihoapu: A műszaki vizsga előzetes eredetvizsgája nem tévesztendő össze a "rendes" eredetvizsgával. A technológiája is egyszerűbb, okmányellenőrzés (amúgy is kell) plusz néhány helyen festékréteg-vastagság mérés (alvázszámon, hordozón). Ha esetleg itt drasztikus eltérések vannak, mert pl.: át lett festve az egész autó, akkor kell alkalmazni az anyagfolytonosság vizsgálót. Ekkor kiderül, hogy hegesztés miatt volt-e festve. Ilyennel én még nem találkoztam, a bűnözőknek megvan a saját bejáratott helyük, ők biztosra mennek.

pszihoapu 2010.01.09. 16:44:50

@MANszerelő:
Nem tudok róla, hogy bármi baja lenne az azonosítóknak, csak valahogy nem bízom a rendszerben ...
2006 év elején adtam el egy kb 6 éves autót, asszem akkor is pont volt valami "onlájnosítás" az eredetiségvizsgálatnál.
Egy ismerősöm volt a vevő, aztán jött ev. után, hogy a vizsgát végző azt mondta, hogy a rendszer szerint ilyen felszereltség nem létezik.
Még akkor is lehetett kapni ezt a típust, azzal a felszereltséggel, elég volt csak egy árlistát megnézni.
Mostani egyik öreg autóm ev. szerint minden mérési ponton gyári festékvastagsággal rendelkezik.
Ehhez képest a szélvédők körül egyértelműen látszik, hogy legalább egyszer telibe lett fújva...

Tehát mégis érdekelne, hogy mi lenne a metódus ebben az esetben.

Jamesblond 2010.01.09. 16:50:01

...jobban járnak pár ezer forinttal azok akiknek új, vagy pár éves autójuk van. M.országon az autók átlagéletkora olyan 12 év körül alakul úgy tudom. Az enyém is annyi. Volt olyan vizsgakor, hogy szar volt a fékpadon a hátulja, kimentem, megvasaltam, visszavittem, átment. Vagy ha még aznap visszamentem, újra megnézték ingyen. Vagy bevihettem előzetes műszaki vizsgára, ha minden OK volt, befizettem a teljes vizsgadíjat és 2 évig elfelejthettem a vizsgáztatást. Volt az egészben helye az emberségnek és a jó indulatnak. De hogy legombolnak tőlem egy valag pénzt és nincs lehetőségem egy kalibrációt végez(tet)ni, vagy egy alkatrészt kicserélni...! A kisembert szívatják újból. Nem beszélve a sok kisiparosról és azok alkalmazottjairól. Összesen egy kisebb városnyi ember veszítette el január 1-től a munkáját. Egy csapásra ennyi embernél sikerült "leseperni a padlást". visszaállamosítanak, hogy aztán eladhassák kilóra az egész hóbelebancot. Azt hisszük nem értik mit csinálnak... Pedig ők nagyon és értik mit csinálnak, de ha mi azt tudnánk, rájuk gyújtanánk úgy a parlamentet, hogy a Dunát kellene bele vezetni!

pszihoapu 2010.01.09. 16:51:03

@MANszerelő:
megelőztél :-)

Hát meg is érkeztünk, ugyanis nekem amikor vettem ezt az autót, akkor kromofággal lemaratták az alvázszámról a festéket, mert valami kínjuk volt.
Aztán nem volt semmi különös, átirattam.
Igen ám, de az alvázszám csupaszon elkezdett rozsdásodni ezért lefestettem.
Na ez biztos, hogy fog tetszeni egy rétegvastagságmérőnek ...

MANszerelő 2010.01.09. 16:52:42

@NKH vizsgabiztos: Szerencsére engem nem rabolnak ki, jó munkahelyem van, viszonylag jól megfizetnek, de nem csak vizsgáztatok. A helyzet az, hogy nem is látok benne nagy jövőt, szerintem az elkövetkező időkben jelentősen fog hígulni a szakma.

NKH vizsgabiztos 2010.01.09. 17:03:05

@MANszerelő: A kirablást úgy értem, hogy Te dolgozol, és csak 40%-ot kapsz.

Már most is fel van hígulva.

Tudok olyan helyet tőlünk, 2 km-re, hogy 2009 őszén, úgy vizsgáznak az autók, hogy ott sincsenek. "Jobb" esetben felrak pár képet, amin olyan a háttér ami a közelben sincs. De az sem zavarja, ha nincs feltöltve fotó. Tudod, kötelező a fotó, de ha nem rakod fel akkor is továbbenged a program, "nem piros mező". Elfelejti, de naponta a felét elfelejteni........?, hiába, a főnöke jó kapcsolatot ápol az NKH-s vezetéssel!

MANszerelő 2010.01.09. 17:05:16

@pszihoapu: Bocs. Most jutott eszembe, hogy mégis. Egy frissen lakatolt autónak valamiért a kasznis leflekkelte az alvázszám utolsó négy karakterét. Elküldtem, de valahol levizsgázott. Nekem nem ér meg tízezret a biztos egzisztenciám, de van aki rizikózik ennyiért.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.09. 17:14:48

Eresetvisga:

Egy barátom vett régebben egy régi kabrió golfot.
Eredetvizsga megtörtént, megvette, átírták.
Használta 3 évig, el akarta adni. Jött egy ember, lefoglalózta, elvitték eredetvizsgálatra, erre kiderült, hogy két kocsiból van összevágva az autó. Reklamálni nem lehet, mert 3 évvel azelőtt vizsgálták, simán azt mondják, hogy azalatt bárki összevághatta, de nem így történt, ez biztos. Erről ennyit.

A magam részéről annyit tudok tenni, hogy ha már a kifizetést nem tudom bojkottálni, mindent megteszek azért, hogy legalább annyi időt dolgozzanak azért a pénzért, mint amennyi időmbe nekem került megkeresni.

Úgyhogy ha eredetvizsgálatra kerül sor (ami megtörtént, amikor megvettem), nemhogy le nem mosom, de olyan rászáradt olajsarat még senki nem látott, ami nekem a motorszámomon lesz. Meg fognak dolgozni a pénzért.

MANszerelő 2010.01.09. 17:16:28

@NKH vizsgabiztos: A minap mesélte egy NKH-s ellenőr, hogy kiment egy helyre, elkérte az ellenőrzési naplót, és három évvel ezelőtti volt a legutóbbi bejegyzés. Nem hitte el, betelefonált a központba, hogy ezek itt kidobálják a jegyzőkönyvet, vagy mivan? Mondák neki, hogy szó nincs róla, tényleg "kimaradt valahogy" az ellenőrzés...mindegy, ez már meleg téma.

György Juhasz 2010.01.09. 17:17:39

@gnme: Én csak (M)ünchnen (A)ugsburg (N)ürnberg szerelőt tudom ismételni.
LOL
Maschinenfabrik Augsburg Nürnberg!

MANszerelő 2010.01.09. 17:19:14

@Csumpi Hálidéj (Mk412): A számlán található plusz 3500 Ft-ot is kifizeted: "mosás alsó-felső".

pszihoapu 2010.01.09. 17:25:13

@Csumpi Hálidéj (Mk412):
Igen erre gondoltam.
Hallottam pár ilyen történetet én is.
És akkor most a három évvel azelőtti, vagy a friss evizsga a rossz?
És, ha a következő műszakidon történik ez, akkor ugrott az autód, amit akkor készítettél föl, stb. ?

Rocko- 2010.01.09. 17:30:29

@NKH vizsgabiztos: na de egy első tulajos autónál mit vizsgálnak? "ó igen, tényleg az az amit maga vett"?

totálisan értelmetlen.

gnme 2010.01.09. 18:16:08

@MANszerelő: a rétegvastagság mérésre a következőket tudom referálni.

Azért nincs légzsákom, mert a kocsit amit vettem, megbiztosítózták párszor, mielőtt eladták.

Szépen megvették hozzá a gyári panelokat, aztán kiváló minőségben újrafújták körben. Az elején.

Aztán eladták törött autóként nekem gombért.

Gobjaim vannak, pénzem sose vót.

Elvittem egy manuszhoz aki egy kereskedés feje és ezzel foglalkozott világéletében. Mondtam neki nézze már körbe az elejét, mert bevallottan újraépített.

Azt mondta: műszerrel nem mutatható ki a komplett utánfestés. (= magyarul értette hozzá aki megcsinálta)

:)

ja .. az áfa a gombokból visszajött.

= kapja be az állam.

Parajpuding 2010.01.09. 18:34:32

Mi fog változni? Ami eddig is átment a vizsgán, az ezután is át fog. Legfeljebb a többet kell pengetni "jattban". Ettől egy darabbal nem lesz kevesebb fostalicska az utakon. Hajrá Magyarisztán Banánköztársaság!

s.o.v.i.e.t 2010.01.09. 18:37:16

lázaggyunk e?? ;)

ki van e már tűzve a taxisblokád időpontja? lehet e csatlakozni nem taxisoknak is e? összevonva lesz e a dolog a benzinár újra kalkulációjával?

mocama 2010.01.09. 19:46:59

Más EU tagállamban vizsgáztathatom az autómat?

Cortina V6 2010.01.09. 19:58:04

@mocama: Igen.Ha annak az EU tagallamnak a rendszama van rajta..)

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.09. 20:17:17

@mocama:

Szerintem kizárt.

Az EU csak a tőke szabad áramlását (értsd: lerabolnak rólunk mindent) biztosítja.

gnme 2010.01.09. 20:29:15

@Csumpi Hálidéj (Mk412): a tőke pedig a következőképpen áramlik.

Akinek "kint" van pénze az tőzsdézik és óriásiakat szakít.

Ami tiszta "olyan" haszna van, hogy pénzben már kilóra nem eteti meg az ólban a disznóval meg a kecskékkel meg a nyuszikkal (a bankjegyeket), azt ideadja a magyar szabályoknak megfelelő 10% kamatra.

Magyarul: a gyarmatokon mindenki neki tartozik kamattal. Az Ő élete már biztosított. És az unokáié is.

Zorgo 2010.01.09. 20:38:12

Tudjátok,hogy miért szarom már le az itteni bürokráciát?Mert elhatároztam,hogy amint tudom itthagyom ezt az egész tetves országot!Majd évente egyszer "haza" jövök enni egy gulyást a 9 lyukú hídhoz,és ennyi elég is az egészből.Egyszerűen eltiport,agyon szabályozott,adóztatott és szivatott polgárok lettünk,és ezt magunknak köszönhetjük.

gnme 2010.01.09. 21:09:50

@MTFUN: :)

Egy pillanat alatt rendbe lehet hozni a folyamatokat. Ha olyanok irányítanak akik tudják hogy kell hozzányúlni a rendszerhez.

= akik eddig loptak fönn, azok megnyomorították az emberek életét.

hányOK kollégának üzenem: írjon cikket a helyi lacikonyhákról, mert mindig éhen jövök át hazafelé pesten. Jó lenne olvasni egy helyről ahol jó a kaja.

WindowsNT 2010.01.09. 21:13:24

@Laci bácsi 64: Ez érthető, de nem jó példa, mert nekem van egy 2000-s Skoda Felíciám ami természetesen 0 km-s szalonautó első tulaja vagyok kp-ra vettük anno és a törzskönyvét is kiküldték annak rendje módja szerint a BM központi kézbesítő hivatala (én csak így hívom a postát, ez igaz is) kézbesítette az értesítést és a postán kellett átvenni.

Akkor mi nem eredeti rajta? értem én, hogy a bűnözök akik pár napra helyeztetik forgalomba a lopott járgányukat, de ne rajtam verjék el a port, egyébként Te se hidd el, hogy ez az indok.

A lopott és ilyenformán üzem behelyezni kívánt járműveket igenis ki kell szűrni, de nem így, hogy engem és Téged vernek felesleges kiadásokba, ami a rendszerüket illeti, a számítógép üzeneteit felül lehet és kell is bírálni, tehát, ha van érvényes törzskártya akkor beviszi az adatokat és kész, az, hogy nem egységes a rendszerük az nem az én hibám.

A lopott autók kiszűrését oldják meg ahogy akarják és a bűnözőkkel fizettessék meg az árát a bűnüldözésnek, mivel annak is vannak költségei, de ne velünk, igenis be kell vezetni azt, hogy aki bűncselekményben részt vesz valamilyen módon azt ne csak sittre tegyék, de teljes vagyonelkobzásban is részesüljön azaz fizettessék meg vele a bűnüldözés árát, magyarul legyen a bilincselésnek is tarifája pl.: így

Üldözés járőrautóval: 200.000 HUF
Elfogás és bilincselés: 200.000 HUF
Előzetesben tartás: 500.000 HUF
(persze ezek csak példaösszegek, de valami hasonló számlát képzelnék el)

és stb. azaz tessék benyújtani nekik a számlát kőkeményen.

Ha gyalog jársz akkor is fizess lásd XII. kommunális adónak nevezett ú.n "gyalogos adó"
Ha biciklivel akkor is fizess
Ha nincs kocsid akkor is
Ha van akkor még többet.
Ha otthon ülsz akkor meg az ilyen "UPC" félék rabolnak ki
lényeg, hogy fizess ez az ország erről szól nem másról, csak a lenyúlásról.
Nem veszed meg Billy szoftvereit sebaj akkor is fizess majd megvesszük (lásd oktatás stb.)helyetted mi!

Lényeg, hogy szórják az adóforintjainkat, majd bégetünk tovább.

Zorgo 2010.01.09. 22:04:11

Nekem már elegem van belőle,hogy a századik adómból kell az ostoba gazdaságpolitikát korrigálni.A legújabb örület a "luxus adó" az öreg,nagyköbcentis kocsikra..Nincsen ilyen autóm,de akkor is minden részvétem azoké akiktől minden évben egy havi "átlagfizetést" behúznának,mert ilyennel járnak.Ha ennek a jogszabálynak van bármi értelme,azon kívül,hogy irritálják vele a polgárokat,hát kutya legyek!Sajnos ilyen badarságból annyi van már mint égen a csillag, a hivatalnokok a mi fizetett ellenségeink!Őrület ami itt történik..

BUBISBUBLEK 2010.01.09. 23:12:36

rá kell szarni a fejükre . hiszen az állam is leszar engem !
ahol lehet én is szarok a fejükre ;)

B@sszák meg ....

elnézést a nyers fogalmazásér ......

BUBISBUBLEK 2010.01.09. 23:16:31

@WindowsNT: "A lopott autók kiszűrését oldják meg ahogy akarják és a bűnözőkkel fizettessék meg az árát a bűnüldözésnek, mivel annak is vannak költségei, de ne velünk, igenis be kell vezetni azt, hogy aki bűncselekményben részt vesz valamilyen módon azt ne csak sittre tegyék, de teljes vagyonelkobzásban is részesüljön azaz fizettessék meg vele a bűnüldözés árát, magyarul legyen a bilincselésnek is tarifája "

legyen de attól tartok hogy a kedves jelenlegi vezérgárda kicsikeze megkékülne a sok sok bilincstől ! aztán rá is menne az összes nyersanyag a cellák bilincsek anyagára ... de szép is lenne ,,,,

BUBISBUBLEK 2010.01.09. 23:23:42

@MANszerelő: " a bűnözőknek megvan a saját bejáratott helyük, ők biztosra mennek."

na pont ezért tök felesleges az egész eresetiség vizsga .
a frankón megcsinált át is megy !

(sajnos...)

nikó 78 2010.01.10. 00:02:40

Semmin nem lehet és nem is kell csodálkozni.A zöldkártya is egy vicc volt,11 éve megvan az autóm 1 híján húsz éves.Az elején,még azon dühöngtem mi a repedt lófasznak a zökldkártya mikor,még a kétévenkénti rendszerben mindíg jók voltak az értékek soha nem kellet hozzányúlni.Aztán jöttek azzal,hogy 12 év felett évenként kell, a helyzet változatlan maradt,úgyanúgy megkapta,csont nélkül.Tavaly nem ment simán a történet de pillanatok alatt megoldódott most meg törlődött,gyakorlatilag esemény nélkül.Csak én fizettem ki összesen kb70000-et és az időt+utánajárást+a pénzromlást még nem is számoltam bele.Reálértéken most ez az összeg azt hiszem jól jönne.Kötéllel,villanyszékkel ,kellene őket jutalmazni, csak ezeket az eszközöket már réges régen személyre kellet volna szabni

Másik Nick 2010.01.10. 00:07:51

Hello mindenki, kérdésem lenne:
Van egy 2001-es Audim,a zöldkártyám lejár februárban, a műszaki júniusban. Mikor vizsgáztassam? Számíthatok eredetvizsgálatra is? Kijelölt vizsgaállomások vannak vagy a régiek maradtak?
köszi a válaszokat
üdv
Nick

pog ma thon 2010.01.10. 03:15:49

Miért van az ,hogy a kibaszott europai mintát hazudják a tetvek minden egyes alkalommal ? Egyszer az életben lenne már valami a nép érdekét szolgáló döntés ebben a kurva országban. Pl. az Ír köztársaságban : nincs müszaki vizsga motorkerékpára , nincs átirási díj( sem eredetvizsga ), a müszaki 50 euró és ha megbuksz a hibalistával amit adnak kijavitva az autót viszamész 30 euró a díj. Mért érzem aszt , hogy a 2002-es automért én keljen fizessek eredetvizsgát ha még nem akarom eladni csak azért ,hogy a rendszerbe legyen az adat. Baszák meg ez nekik kell akkor ingyen kéne csinálják . Rohadt tetves fitymanélküli banda. És még sok "magyar " hülyézi le az íreket ? Mi vagyunk europa pofozozsáka.Ébredni kéne már a mi érdekünkben.

pog ma thon 2010.01.10. 03:29:09

Nagyon fölcsesztem magam ezen az értelmetlen eredetvizsgán. Érdekes amikor megvettem az autot egy csomot kellet perkálni : regadó,első forgalombahelyezésí díj, törzskönyv, ez mind olyan szart sem érő dolog amire ráfogták annak idején ,hogy az autó eredetének az igazolását szolgálja. Akkor ez a kötelező eredetvizsga faszság nem egyéb csak a szó szerinti tetves genyes rablás, a tököm csurig tele van a magyar nép hülyitésével.

pog ma thon 2010.01.10. 04:22:03

És még haza akarunk menni tavaszal Írországból (ahol még viz díjat sem kell fizetni csak ipari cégeknek) ezek után is . Nem vagyunk 100%-ok. De a nagy csapda az ,hogy csak ott vagyunk igazán othon, ez van.

smone (törölt) 2010.01.10. 09:17:44

A történet a következő:
Eddig jó esetben megusztad a vizsgát 20-30ezerből. Most majd a hibátlan autóddal-ugyis találnak hibát-,ha nem akarod,hogy megbukjon, meguszod 80-100ezerből. Na ez mi,ha nem a korrupció gerjesztése? Ez volt a vizsga. Ehhez van a kötelező biztosítás. Aztán a gépjármű adó, pl., 2,0 tdi (170LE) cirka 43.000Ft, ehhez jön a vagyonadó 87.000Ft, aztán a parkolási díjak 3-500Ft/óra, autópályadíj, dugódíj,a benzin 320 Ft-értamiből 136Ft a benzin, 120Ft a jövedéki adó és 64Ft az áfa!
Apropó benzin ár!
Egy kis példa:
2008 július-a, 1USD=149Ft , 1hordó olaj ára 130USD, benzin ár: 330Ft . 2009 július-a, 1USD=191Ft, 1hordó olaj ára 60USD, benzin ár:292Ft. Egy aránypár alkalmazásával gyorsan kijön, hogy 2009 júliusában 194Ft-ba kellett volna kerüljön 1liter benzin! Ennyit az olaj árról, meg a dollár árfolyamokról!)

smone (törölt) 2010.01.10. 09:23:33

Ehhez képest a feudalizmus maga volt a kánaán!
Ez egy igazi kizsákmányoló rendszer. Itt a politika arról szól, hogyan lehet az általunk megtermelt minden 100 Ft-ból, 98-at lehúzni úgy, hogy egy fillért sem forgatnak vissza,mindent zsebre raknak,pontosabban külhoni bankszámlára és a kapzsiság olyan mértékű,hogy nincs olyan,hogy elég!
Sosem elég.

smone (törölt) 2010.01.10. 09:27:35

Behülyítették a népet,hogy rendszerváltozás kell,majd mikor kapitalizmus lesz,akkor majd szuper lesz minden!
Hát nem. Szuper lesz,lett egy szük rétegnek. Mert itt van a nép,akit gályarabokként hajtják a hajót és beérik, egy néha odavetett kenyérhéjjal!

pszihoapu 2010.01.10. 09:47:15

@smone: Hát ez eléggé OFF, de szerintem az a "baj", hogy mindent azon a néhány millió APEH által "látott", adót rendesen fizető álampolgáron akarnak behozni.
Ahelyett, hogy kőkeményen megkezdődnének a vagyonosodási vizsgálatok, aztán azok akik még életükben nem fizettek egy forint SZJA-t és mégis 100 millás házban 30 millás autóban feszítenek, kapnak 30 napot a számított adó befizetésére. Amennyiben ez nem teljesül, mindenüket elkobozni, eladni, államkasszába betenni!
Persze mindannyian tudjuk, hogy ez miért nem így van...

gnme 2010.01.10. 10:43:10

Kijózanító napra ébredtünk. (vagy csak mert tegnap sokat ittam)

Na megyek is és véleményt nyilvánítok. (csak legyen papír, ne kelljen ordítani..)

papptibi 2010.01.10. 14:54:27

@Rocko-: "oké, és az hol van előírva, h kötelező h működjön a km számláló? :) " Mondjuk már az is eredmény lenne, ha az autók számlálója nem kevesebbet mutatna évről évre, nem? :)
@pszihoapu: "Hát ez eléggé OFF, de szerintem az a "baj", hogy mindent azon a néhány millió APEH által "látott", adót rendesen fizető álampolgáron akarnak behozni."
Az a baj, hogy el kéne dönteni, mit adóztatnak, a jövedelmet, a fogyasztást, vagy a vagyont. Mert így az szívja meg, aki becsületes, nem? Elvégre: akinek a jövedelme legális, nem csalja vissza az áfát, amikor vagyont halmoz fel, az ugye háromszor szív. Aki az első kettőt megússza, az még a vagyonadóval is jól jár.

papptibi 2010.01.10. 14:56:26

@Másik Nick: Júniusban, a zk-val nem kell foglalkoznod. Eredetvizsgára passz, majd kiderül. Elvileg, ha van törzskönyve, nem kell, de ha a gép mást dob, akkor baj van. Például, ha első tulaj vagy.

papptibi 2010.01.10. 15:03:13

@NKH vizsgabiztos: "Azért nem ártana már egy kicsit katalizátorra, lambdaszondára, és a motorra is költeni egy keveset."
A vicc az, hogy a műszaki vizsga kapcsán egy téma már fel sem merül. Az autók műszaki állapota. Mert valahogy a pénzről szól, nem?
Vajon az az érdekünk, hogy az ember az államkasszába fizessen többet, vagy inkább az, hogy rávegyék a majmokat, hogy a saját érdekükből jobb állapotú legyen a kocsijuk - tehát amit pluszban költenek, az fékre, motorra, katalizátorra költsék, ne felelsleges eredetvizsgára?
Apropó, a megbuktatottak hogyan vitték el a kocsit?

mlt3 (törölt) 2010.01.10. 15:05:40

@gnme: "Tulajdonképpen a légzsákteszteléshez is kell a "típus" spéci examinerje."

De nem kell. A legzsakkodok OBD2n is latszanak, a leggagyibb interfesz is ki tudja olvasni.

www.obd-codes.com/body-codes

mlt3 (törölt) 2010.01.10. 15:12:19

@Rocko-: ESP nelkuli autoknal meg csak-csak, de ESPs auto fekrendszerebe belebuzeralni durva kontarmunka. Erosebb/korszerubb motornal meg a hajtaslanc es a kipufogorendszer is mas, nem tul eletszeru, hogy magyarorszagon barki is - a perciziotol es szakszerusegtol hajtva - a fel hajtaslancot is kicserelje.
Ezert talan nem olyan nagy csoda, hogy szigoru a szabanyozas.

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2010.01.10. 15:28:25

Remélem ez lesz a kúrcsány-rezsim egyik utolsó baromsága ami még bevezetésre került, és a következő kormány azonnal megszűnteti. Az ideális az lenne ha már most az új rendszeren dolgoznának.

Darazs1 2010.01.10. 16:02:57

@papptibi:
Ez a motorokra ugye nem vonatkozik, azaz marad a régi vizsgarendszer?!

Rocko- 2010.01.10. 16:11:58

@papptibi: "Mondjuk már az is eredmény lenne, ha az autók számlálója nem kevesebbet mutatna évről évre, nem? :)"
persze-persze, de nem tartom egy releváns adatnak.
pontos embereknek, intervallumérésre jó, de nem hiszem hogy egy tótumfaktumnak kell venni. az ember autóvételkor állapotot nézzen, ne ezt.
ha meg csak ennek hisz, akkor olyannak el lehet adni a Trabantot is Mercedesként. :)

@mlt3: "ESP nelkuli autoknal meg csak-csak"
nem állítottam, h örök érvényű, és persze nem is feltétlenül mai autókra értendő ez a dolog.
"fekrendszerebe belebuzeralni durva kontarmunka."
már miért lenne? ismétlem: szakképzett ember végzi, akkor hol a kontárság? ha gyárban dolgozik az ember akkor oké, ha műhelyben akkor nem? hogy is van ez?
"nem tul eletszeru, hogy magyarorszagon barki is - a perciziotol es szakszerusegtol hajtva - a fel hajtaslancot is kicserelje"
honnan tudod hogy nincs rá igény? ismerek pár embert aki meglépi az átépítést, persze papír nélkül, mert hogy a magyar kimondja, hogy nem.
"Ezert talan nem olyan nagy csoda, hogy szigoru a szabanyozas."
micsoda slendrián nép ez a német hogy az meg engedi.

NKH vizsgabiztos 2010.01.10. 16:22:35

@papptibi: A megbukottak, a vizsgahelyről haza vagy szervizbe lábon mehetnek.
Persze, ez az eredetvizsga hülyeség, abból már telik egy fél lambda szondára.

mlt3 (törölt) 2010.01.10. 18:23:52

@Rocko-: "már miért lenne? ismétlem: szakképzett ember végzi, akkor hol a kontárság? ha gyárban dolgozik az ember akkor oké, ha műhelyben akkor nem? hogy is van ez?"

Nem basztataskepp, de eleve a kerdesen latszik, hogy nem vagy kepben az ESP mukodeset illetoleg, ennek hianyaban pedig eleg nehez "szakszerusegrol" beszelni. Az ESP elore definialt jellegmezok alapjan epiti fel a nyomast az egyes fekkorokben, az adott nyomashoz mindig adott fekhatas tarsul. Csakis es kizarolag a gyarilag letezo fekszettekkel tudnak szamolni, mert csak ezekhez leteznek jellegmezok. Ha egy mezei fek helyere berak valaki egy jobbat, akkor az adott kereken/oldalon nagyobbat fog fekezni az ESP a kelletenel, ami destabilizalja az autot, ha pedig a hataron autoztal (itt van ugye csak igazan ertelme az ESPnek), szimplan elszallsz a faszba. Hat ezert.

Mar az is kurva nagy szam, ha egy szerelo tudja egyaltalan, hogy az ESP kodolas alapjan tudja, milyen fekek vannak raaggatva, es hogy csak az elore definialt jellegmezok kozul valaszthatsz - a legtobbjuk meg az alapokhoz is sikhulye. Amelyik pedig azt allitja, hogy majd o otthon a sufniban hazilag fogja adaptalni a nyomasprofil ertekeit az adott sportfekszettre, azt szimplan kirohogom.

"honnan tudod hogy nincs rá igény? ismerek pár embert"

Par ember kedveert a bolygo egyetlen orszagaban sem fognak torvenyt modositani. Hacsak nem te vagy a miniszterelnok.

Rocko- 2010.01.10. 19:19:52

@mlt3: amit írtam az átépítésről, értsd ESP nélküli autókra.

"Par ember kedveert a bolygo egyetlen orszagaban sem fognak torvenyt modositani. Hacsak nem te vagy a miniszterelnok."
tehát lehetőséget se adjunk arra, h az emberek javítsanak az autóik állapotán, inkább elzárunk mindent. nagy logika.

smone (törölt) 2010.01.10. 19:26:11

@pszihoapu: Vagyonadó
-Minden állampolgár anyagi helyzete, leellenőrizhető évekre, évtizedekre visszamenően statisztikai, APEH, TB, adatok, bevallások alapján. Így nyomon követhető, hogy milyen legális jövedelmek alapján tehetett szert az általa birtokolt ingatlanokra, ingóságra(műszaki cikk, lakberendezés, antikvitás, műtárgy, stb.), gépjárművekre. Ilyen módon az APEH megbízott ellenőrzési szervei, egyrészt a nyilvántartások alapján, másrészről a helyszíni felmérések alapján egy listát -értékfelméréssel egybekötve, vásárlási időpontokkal, melyhez köthetők a beszerzési árak- tudnának készíteni.
Így pontosan kiszabható vagyonadót lehetne kivetni, azon ingó és ingatlan vagyontárgyakra, amelyeknek fedezeti hátterével nem tudnak elszámolni a tulajdonosaik. (A 30milliós, mai értéken számolt ingatlan értékek, nem feltétlenül tükrözik a valóságot, hiszen ami a mai besorolás szerint, ilyen értéket képvisel, az lehet, hogy 20-25évvel ezelőtti bekerülésen, adózott, legális jövedelemből került felépítésre.)
Ez alól nem tud kibújni senki.
Bizonyos vagyok abban, hogy ilyen módon is több100 vagy 1000mrd Ft-al gyarapodhatna a költségvetés.

-Ide vonatkozó probléma (szerintem ez sem véletlen), hogy a jelenlegi modell palettákon szereplő középkategóriás autók, tehát nem a vagyonos személyek által vásárolt modellek többsége (1800-2200cm3-es diesel és 1600-2000cm3-es benzines), átlépi a 168LE-s határt.
Ezen modellekhez a gépjárműadó 2x összegét rendeli vagyonadóként!
Tehát, ha valakinek van 3db 168LE alatti teljesítményű autója, mondjuk 20milló Ft értékben, az nem fizet vagyonadót, akinek van 1db 170LE-s autója 5millió Ft-ért, annak vagyonadó címén évi 87.000-et fizetnie kell.
Ezt az adónemet, ebben a formában –vagyoni helyzettől függetlenül- nem alkalmaznám, hanem a fent (Vagyonadó) említett módon és személyekre vetném ki!

mlt3 (törölt) 2010.01.10. 19:39:42

@Rocko-: "amit írtam az átépítésről, értsd ESP nélküli autókra."

Az elobb meg azon rugoztal, hogy mar miert lenne kontarmunka belenyulni egy ESPs auto fekrendszerebe. Szerintem megkaptad a valaszt.

"tehát lehetőséget se adjunk arra, h az emberek javítsanak az autóik állapotán"

De kurvara nem tudnak *javitani* az autojuk allapotan, mert meg azt sem tudjak (csak *hiszik*), hogyan mukodik pontosan peldaul az ESP - mint ahogy azt itt is lathattuk. Es akkor egy olyan komplexebb muveletrol, mint a motorcsere, nem beszeltunk.

Regi modellekhez meg eddig is voltak tipusengedelyes fekszettek, a Zimmermann csinalt ilyeneket pl. Amugy meg aki marhara gyurni akarja az autojat, epitsen maganak palyaautot, ne a kozuton kiserletezzen.

MANszerelő 2010.01.10. 19:48:19

@mlt3: "De nem kell. A legzsakkodok OBD2n is latszanak, a leggagyibb interfesz is ki tudja olvasni."
Biztos ez? A szabvány EOBD közvetlenül az emissziócsökkentő rendszerek "láthatóságát" tette kötelezővé, sok RKFA műszernek ez is gondot jelentett mégis. Amúgy meg sokan még a Raidness számsort sem ismerik fel, nemhogy Flexray rendszerekben túrkáljanak. Nem is ez a dolga egy vizsgabiztosnak.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.01.10. 19:54:14

@smone: Gratulálok, adj még nekik ötleteket, hogyan túrjanak még mélyebben bele a zsebünkbe, a magánszféránkba.

Komcsi-e vagy?

MANszerelő 2010.01.10. 20:32:17

@mlt3: "Az ESP elore definialt jellegmezok alapjan epiti fel a nyomast az egyes fekkorokben, az adott nyomashoz mindig adott fekhatas tarsul."
És ha lehugyozta egy kutya az egyik féktárcsámat, amire az ráfagyott? Vannak ott visszacsatolt jelek is (indukciós, vagy hall jeladó, perdület érzékelő stb...)

Rocko- 2010.01.10. 21:25:59

@mlt3: "Az elobb meg azon rugoztal, hogy mar miert lenne kontarmunka belenyulni egy ESPs auto fekrendszerebe."
azt kérdőjeleztem meg, hogy féket javítani miért lenne kontármunka? az ESP-t te keverted a képbe.

"De kurvara nem tudnak *javitani* az autojuk allapotan, mert meg azt sem tudjak"
rákrédezek, Ede? mert akkor fejezzük be itt.
ha nem, akkor válaszolok: azzal indítottam, hogy szakemberek végzik el. egy szóval se mondtam, h tulaj/megrendelő = munkát végző ember.
"Es akkor egy olyan komplexebb muveletrol, mint a motorcsere, nem beszeltunk."
erre vannak szakemberek, tervezőmérnökök.
"Amugy meg aki marhara gyurni akarja az autojat, epitsen maganak palyaautot, ne a kozuton kiserletezzen."
kísérlezetés az ha bebaszol vmit az autó alá, aztán vagy működik vagy nem.
átépítés ha egy ember megtervezi és egy beépíti az új rendszert az autóba.
az autógyárak is így működnek.

mbenedek 2010.01.10. 23:06:53

Régen zöldkártyáztatni nem tudtam mindenhol a hibridemet. Most mindenhol vizsgáztathatom?

mlt3 (törölt) 2010.01.10. 23:18:03

@MANszerelő: "És ha lehugyozta egy kutya az egyik féktárcsámat, amire az ráfagyott?"

Az azonnal elparolog, amint hozzaernek a pofak. Esoben meg ott a szarazfekezo program. Ne tettesd hulyenek magad.

mlt3 (törölt) 2010.01.10. 23:24:55

@MANszerelő: "Biztos ez?"

Biztos. A legolcsobb eBay-es ELM alapu gagyiOBD is olvassa.

"A szabvány EOBD közvetlenül az emissziócsökkentő rendszerek "láthatóságát" tette kötelezővé"

Meg meg egy valag mas dolgot is:
www.obd-codes.com/trouble_codes/

"sok RKFA műszernek ez is gondot jelentett mégis."

Akkor nem implementaltak szoftveresen. Fizikailag latja a legzsakkodokat.

"Amúgy meg sokan még a Raidness számsort sem ismerik fel"

Helyett: readiness.

"nemhogy Flexray rendszerekben túrkáljanak."

Tokmindegy, hogy a gateway mogott Flexray, Byteflight, vagy egy mezei BSD van. Az OBD interfesz szamara ez transzparens, o csak a kodokat kapja.

Triznyak 2010.01.10. 23:27:13

@mlt3: "jellegmezok alapjan epiti fel a nyomast az egyes fekkorokben, az adott nyomashoz mindig adott fekhatas tarsul. Csakis es kizarolag a gyarilag letezo fekszettekkel tudnak szamolni, mert csak ezekhez leteznek jellegmezok."

Tudományosan hangzik, de ilyen formában potenciális bombák közlekednének az utakon, miután nem tudnának igazodni az útviszonyokhoz. Az elsődleges szenzorok alapján működik, mint hossz és keresztgyorsulás, kormányszögállás, kerékszögsebesség, valamint a jármű sebesség, motorterhelés. Ebből látható, a fék milyensége nem játszhat szerepet a működésben.

mlt3 (törölt) 2010.01.10. 23:29:30

@Rocko-: "erre vannak szakemberek, tervezőmérnökök."

Ajha! Na es melyik tervezomernok fog neked szerinted ESP-adaptaciot vallalni? Milyen oraberrel? Sorolj nehanyat - akik aztan felelosseget is vallalnak a beallitasokert. Hol a tokomben elsz te, a holdon?

Egyebkent van egy zsenialisan egyszeru megoldasom a szamodra: ha erosebb motor vagy fek kell, nemes egyszeruseggel olyan modellt veszel, amiben mar gyarilag benne van. Innentol az allam meg leszarja az extrakivansagaidat - piacon elerheto ami kell, ha van penzed megveszed, ha nincs akkor nem. Csokolom. Az elet nem kivansagmusor.

mlt3 (törölt) 2010.01.10. 23:33:03

@Triznyak: "Tudományosan hangzik"

Ez konkretan igy van. Veled ellentetben en mar programoztam at DSCt eltero fekrendszer miatt.

"de ilyen formában potenciális bombák közlekednének az utakon, miután nem tudnának igazodni az útviszonyokhoz."

Aruld mar el, hogy szerinted mi koze az *utviszonyoknak* a kivant feknyomas felepitesehez. A te ESPdben talan kamera van, ami figyeli a huplikat? Meglepne.

"Az elsődleges szenzorok alapján működik, mint hossz és keresztgyorsulás, kormányszögállás, kerékszögsebesség, valamint a jármű sebesség, motorterhelés."

Ezeket szinten figyelembe veszi. Egy pillanatig nem allitottam, hogy nem, itt most kizarolag a *fekcsererol* volt szo.

"Ebből látható, a fék milyensége nem játszhat szerepet a működésben."

Hulyeseg.

Triznyak 2010.01.10. 23:35:24

@mlt3: Biztos. A legolcsobb eBay-es ELM alapu gagyiOBD is olvassa.

Háááát, még a drágább ELM sem olvassa. Mondjuk nem az interfész a probléma, hanem, hogy nincs hozzá olyan szoftver. Az EODB szabványra épülő olvasok nem olvasnak gyártó specifikus adatokat.

Triznyak 2010.01.10. 23:37:31

@mlt3:
Orbitális szamárságokat állítasz!!!! Ha már ez a stílus szinted. :-(

mlt3 (törölt) 2010.01.11. 00:14:19

@Triznyak: Ezzel probalkozz:
www.wgsoft.de/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=46&Itemid=80&lang=en

Tehat megegyszer: harveresen kepes ra. Hogy a te szoftveredben ez nincs implementalva, az nem az OBD sara.

mlt3 (törölt) 2010.01.11. 00:19:22

@Triznyak: A Druckmodell hatarozza meg, hogy az adott fekfolyadeknyomashoz mekkora fekhatas tartozik. Egy uriember par eve pontosan errol irt szakdolgozatot, hogy a modell tekergetese milyen kihatassal van az ESPre:

www.maschinenbau.fh-wiesbaden.de/Fachbereich/Diplomarbeiten_2004.html

"Ermittlung der Bremseinflussgrößen auf das ESP Druckmodell und Untersuchung des quantitativen Anteils der einzelnen Parameter sowie objektive Erfassung der daraus resultierenden Auswirkung auf die ESP- Regelfunktion"

Ott van mellette a prof mailcime, kerd el ha nem hiszed. Az szinten teny, hogy a gyari, mubizonylatos fekkiteknel *kovetelmeny* a DSC atprogramozasa, errol alairasos, pecsetes tanusitvanyt kell adni az ugyfelnek. Hogy aztan innentol mit hiszel, azt en oszinten leszarom.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.01.11. 06:44:32

Ezekről az intézkedésekről már megint az Eszelős Szivatás c. film jut eszembe...

Nem lehetett volna tényleg EGYSZERŰBBÉ tenni a dolgokat...?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.01.11. 06:46:10

@ColT: Ja mert pl. tuti hogy a vizsgaállomások környékén letáborozznak majd a rendőrök, műszaki nélküli autókra vadászva...

MANszerelő 2010.01.11. 11:55:04

@mlt3: Tehát szerintem: ha pl. kanyar külsőíven jeges és száraz útburkolat váltakozik egymás után, akkor ehhez kell a szabályzásnak alkalmazkodni. Vagyis, az előre beállított fékkörnyomás állandó fékerőt eredményezne, ami pont a rendszer ellentéte. A másik, ami talán személyeskedés, az a stílusod. Szerintem akár egy szakmai vitát is le lehet folytatni kevésbé kioktató stílusban. Ide írkál pék, orvos tudjaatököm ki, és lehet, hogy 82-ben Wartburg fék volt a Trabantján, most meg a Pólójára is nagyobb féket akar. Azé' mer' az jó, és kész.

Rocko- 2010.01.11. 11:58:34

@mlt3: látom nem megy az ESP-től elszakadás.
ha sikerült, akor folytassuk. ha nem, akkor részemről befejeztem.

torma99 2010.01.11. 13:52:26

Nagyon tetszett a videó, több ilyen kéne :). Reisz András szinkronizált egyébként? Nagyon ütött :)

Tucsok84 2010.01.11. 14:05:06

lehet csak ti vagytok kicsit szőrös szívűek, de azt olvastam, hogy 3 minősítés lesz
alkalmas
korlátozva alkalmas
alkalmatlan ->forgalmi érvénytelenítés.
ergo ha nem balesetveszélyes a hiba pl nem ég az egyik fényszóró attól még nem lesz alkalmatlan a kocsi.

MANszerelő 2010.01.11. 18:15:30

@Tucsok84: A korlátozottan alkalmas tavaly nyáron a KÖKIR rendszer indulásával megszűnt.

MANszerelő 2010.01.11. 18:45:51

Utoljára ESP működés dióhéjban.
Szerintem: Megy az autó ezerrel a kanyarban bemenő információk a vezérlőegységbe: a fent már említettek pl.: kerékfordulatszám jel, perdület érzékelő, kormányelfordulás, és elfordítás sebessége, stb.(A nem digitális jelek az analóg/digitális jelátalakítóba.) Ez a rengeteg információ millisecundum alatt változhat. Itt jön képbe a tér-jelleggörbe, mert minden bejövő információ kombinációra egy algoritmus a válasza, amihez tartozik a konkrét féknyomás-fékerő.

MANszerelő 2010.01.11. 18:47:44

Ha ez se fasza keresek valami Kádár Lehel művet a polcon.

Triznyak 2010.01.11. 19:37:32

@mlt3:
"Tehat megegyszer: harveresen kepes ra. Hogy a te szoftveredben ez nincs implementalva, az nem az OBD sara."

Az miért jó neked, hogy megismételed amit mondtam????
Az ELM-hez nincs olyan program, ami olvasni tudná az EOBD _kötelezően nyílttá tett_ részein kívüli adatokat. Ennek elsősorban szerzői jogi akadályai vannak, a többi hozzáférésért pénzt kérnek a gyárak, ha egyáltalán hajlandóak kiadni.

Triznyak 2010.01.11. 19:57:50

@mlt3:

3 mondat a dolog megvilágítására!

"Veled ellentetben en mar programoztam at DSCt eltero fekrendszer miatt."

Ez megmutatja a jellemed és a gondolkodásmódod. Kíváncsi vagyok, mire alapozva tudtad ezt tévedhetetlenül eldönteni?

"....az adott nyomashoz mindig adott fekhatas tarsul...."

A fékhatáshoz semmi köze a féknyomásnak. Általános iskolai fizika, már ott tanítják, hogy a fékhatást a gumi és az útfelület közötti súrlódási erő határozza meg. Ezért van jelentősége az útviszonyoknak, amiről, mint a reakciódból kiderült, nem tudod, hogy az mi.

"Ezeket szinten figyelembe veszi"

Az az egy szó, hogy "szintén", erős kételyt ébreszt bennem, hogy valójában tudod-e miként működik a menetstabilizátor.

Triznyak 2010.01.11. 20:02:32

@MANszerelő:

"amihez tartozik a konkrét féknyomás-fékerő."

Így igen, ennek van értelme, de ugye itt szó sincs _fékhatásról_. :-))

Triznyak 2010.01.11. 20:07:57

@ColT:

"Ja mert pl. tuti hogy a vizsgaállomások környékén letáborozznak majd a rendőrök, műszaki nélküli autókra vadászva..."

Ezen már napokkal ezelőtt túljutottunk, a "megbukott" autók is _legálisan_ menetnek el a bázisról. Nem kellene ezt a rémhírt erőltetni.

miami DK 2010.01.11. 20:25:19

sztem azert a levelezos muszaki meg mukszik. :) es fog is csak nem lett olcsobb , de mi lesz?!

szimpatikus nick 2010.01.11. 23:03:20

ez mi a fax??? semmi csúnya szó v. linket nem írtam...

????

"Üzenetedben olyan kifejezést vagy linket használtál, ami tiltott. Fogalmazd át és küldd el újra!"

szimpatikus nick 2010.01.11. 23:07:37

@...az artza a baj az Artz a baj...:

talán most...

"A benzin/gáz (LPG) kettős üzemű autók emissziós jellemzői valamelyest jobbak ugyan a hagyományos benzin üzeműekénél, a különbség mértéke azonban megítélésünk szerint nem ad elegendő szakmai alapot a magasabb környezetvédelmi kategóriába sorolásra."

T. Artz Úr!

Ajánlok figyelmébe egy kis "szakirodalmat", a netről 2 perc keresés után:

"...Ezen kedvező emissziós tulajdonságok miatt az LPG hajtotta gépjárművek és targoncák – a földgáz üzeműek mellett — azon belsőégésű energiaforrással rendelkeznek, melyek még zárt térben is üzemeltethetők. Ezzel szemben például a dízeltargoncák korom- és nagy mennyiségű NOX kibocsátásuk miatt erre nem alkalmasak..."
forrás: wiki pedia

"...A CNG-vel működő járművek ugyanis 90%-kal csökkentik a szilárd részecskék kibocsátását, illetve 25%-kal a szén-dioxidét..." -LPG dettó
forrás: alternativenergia hu

Ugye emlékszünk még arra a bizonyos szmogriadóra a szálló por miatt.

szimpatikus nick 2010.01.11. 23:44:00

"...megítélésünk szerint..."

dilettánsok-e vagytok bazdmeg...

_FoxiMaxi_ 2010.01.12. 00:37:35

Akkor, hogy van ez?
Ha van törzskönyvem a 2006 előtti vasamhoz, de nem volt még vele eredetiség vizsga akkor nem kell most műszakin? Vagy de és akkor is, és mindenképp?
Tehát ez is csak egy adó, vagy csak én kiáltok oroszlánt? :)
Segítsen ki valaki!

_FoxiMaxi_ 2010.01.12. 00:47:21

@_FoxiMaxi_: Ja és első tulajos a gép.
Már most szeretem az NKH-t. Ajánlom nekik, hogy találják ki, hogy gratis beregisztrálják az autóm, mert én nem fizetek azért mert ők kitalálták, hogy jajj jajj jajj biztos buhera a forgalmim meg az adatbázisuk.
grrr

Másik Nick 2010.01.12. 09:12:20

@papptibi: köszi, nem vagyok első tulaj. Zsír, akkor talán júniusig normalizálódik a vizsgahelyzet. (jóvanna, álmodik a nyomor:) )

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2010.01.17. 01:02:00

Sokan mondják: Milyen szemétség az, ha a vizsgán megbukó autót kivonják a forgalomból. A másik oldal pedig feltehetően úgy áll a kérdéshez: Az autó veszélyes üzem, csak olyan ember üzemeltessen autót aki vállalja, hogy mindent megtesz a biztonságért.

Az autónak minden nap olyan állapotban kellene lennie, hogy átmenjen a vizsgán, neked pedig minden késznek kellene lenned arra, hogy magad is hibátlanra vizsgázz. Az a cél, hogy ne legyen műszaki hiba miatt emberi életet veszélyeztető baleset.

Ha itthon természetes lenne, hogy az autónak nem csak a vizsgán kell jó állapotban lenni, a veszélyes / környezetszennyező hibákat sürgősen és megfelelő minőségben elárítaná mindenki, akkor felesleges lenne a szigorú ellenőrzés.

Formaság lenne, ha elnéztél valamit, szakember ellenőrizné, segítene.

Ez lenne a cél, és ezzel egy német stílusú vizsga rendszer is jöhetne.

jurid 2010.01.24. 19:37:58

@NKH vizsgabiztos: végre egy hivatalos személy aki vállalja a véleményét.ez az új rendelet azt mondja,hogy a leírtaknak megfelelő környezetvédelmi mérést kell végrehajtani a műszakin ami végrehajtható az rkfa rendszerrel és tartalmazza alevegőszűrő szemrevételezését is.Hát ezt az ide vizsgáztatásaimnál egyszer se láttam.LÁTTAM ILLETVE TAPASZTALTAM A VETKEZŐKET KIA 1,5 ÖS HÁTSÓ HIDJÁNAK KŰLLÖS SZILENTJÉRE A KEDVES VIZSGABIZTOS MEGÁLLAPÍTOTTA HOGY HIÁNYZIK FELE KŐZBEN GYÁRILAG ILYEN EZ BUKTA VOLT.PEUGOT BOXER 2000HDI ADATBÁZIS SZERINT A LESZABÁLY ZÁSI FORDULATA 5250 A VALÓSÁGBAN FORGOTT 5150 ET BUKTA A FŰSTJE 08 VOLT.MITSUBISHI PAJÉRÓ FUSTJE GYORSITÁSKOR 09 GÁZ ELVÉTELKOR SZEMMEL ALIG LÁTHATÓ FŰSTPAMACS AMI SAJNOS 3 PONTOSAN 18 SZOR FORGATTÁK MEG 5200 AL ÉS SEHOGY NEMÉRTTEK,HOGY MÍÉRT NEM JÓ.MONDTAM HAGYJÁK ABBA MERT ITT MEGY TÖNKRE, VAGY A GÁZPEDÁLT LASSAN ENGEDJE VISSZA ÉS AKKOR NEM LESSZ PAMACS A VÁLASZ AZ VOLT HOGY NYOMJAM ÉN HA ANNYIRA TUDOM EZ NEM BUKOTT {10 ÉVIG ZKTAM } MI LESZ AZZAL A JÁRMŰVEL AMI ÉPPEN OTFOG TÖNKREMENNI HA EZ ÍGY FOG KÉSŐBBIEKBEN IS MÚKÖDNI NE, IS LESZ CSAK HÁTSZELES VIZSGA
süti beállítások módosítása