Humortalanok kíméljenek!

  2009. november 25. - Csikós Zsolt

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve

 

vivalafrance tc

Olyat teszek, amiért Magyarországon akasztófa jár egy újságírónak – védelmembe veszem a francia autókat. Gondolom, ezzel rögvest sikerül is megnegyedelnem e cikk olvasóbázisát, hiszen a többség ezzel rögtön át is kattintott a kapcsolódó Belsőség-posztra. Anyázni, ahogy szokás.

Vélemények az azonos című írásunkról.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr81550798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Indy_ 2009.11.25. 09:19:18

"Aztán a Chrysler csak ült a babérjain, a Renault pedig egész termékpalettát épített lefelé a buszlimuzin-műfajra: Espace, Grand Espace, Scénic, Grand Scénic, Berlingo Multispace, Modus, Grand Modus, Twingo."

A Berlingo nem Renault. ;) Gratula a cikkhez, éljenek soká a francia autók! :)

Acmee 2009.11.25. 09:25:09

Jó cikk, gratulálok hozzá.

Amúgy végiggondolva tényleg a legnagyobb állat autókat a franciák hozták össze...

Dr. Robin Masters 2009.11.25. 09:29:13

Az utóbbi hónapok legérdekesebb francia autója: Citroën GTbyCitroën, amelyet a franciák a japán Polyphony Digital fejlesztőstúdióval (Gran Turismo játékok) közösen terveztek. Nagyon jó az a formaterv.

tomee-ka 2009.11.25. 09:30:00

A magyarok többsége mindenben "kicsit" szűklátókörű! Ezért is utálják sokan a francia kocsikat, pedig a legtöbbjük még nem ült/próbált egyet sem..

Amúgy Mr. Csík 4 PRESIDENT!

zeger 2009.11.25. 09:37:09

Szokás szerint jó a cikk. Egy kis bibi: Az SM linkje a Mátra Talbot-jára mutat!
Én már régóta szemezek a DS vagy (újabban) egy SM házhoz csalogatásán, annak ellenére, hogy olyan ronda motorteret ember még nem látott). Most épp az SM-ből is van egy a használtautón. Nem kéred kölcsön egy bemutatóra? tlajnak is jól jönne egy kis ingyenreklám. :)
Gratula!

Ejoy 2009.11.25. 09:37:58

Már látom, hogy mekkora vita lesz itt:)
az az igazság, hogy én japán autós vagyok/voltam, annak ellenére, hogy a családunkban csak francia autók vannak, SŐT: első autónk egy R4-es volt, azt az élményt át kell élni, a mai napig nincs olyan rugózású autó:), légszűrő betét nélkül vettük, mint kiderült évekig így jártak vele, de a motornak semmi baja nem volt soha. A korrózión kívül (71-es gyártású) semmi baja nem volt a maga szintjén tökéletes volt, volt benne fantázia, volt hangulata. Utána twingót hajtottunk, az tökéletes városi autó, igazi női kocsi, minden hibájával és előnyével együtt. Majd Lagunák is kerültek a családbam Meganok, 19-esek, és egy újabb clio is, és semelyikkel nem volt több gond, mint a környezetünkben bárki másnak a német/olasz autójával. az tény viszont, hogy a Japán autóktől elmaradnak/tak megbízhatóságban. Most vásároltam egy Vel Satis-t, ami maga az álom, Nissan motorral és váltóval, olyan minőség érzettel, ami csak többmilliós autóknál elképzelhető.
A Renaultok valóban nagy átlagban megbízhatatlanabbak mint a Japán autók (volt japán autóm), de a hasonló évjáratú hasonló kategóriás német/olasz/francia/amerikai autóknál nem rosszabbak, ugyanakkor sokkal jobban odafigyelnek a sofőrre, az utasokra, van bennük sokkal több fantázia, nem unalmasak. Jól emlékszünk még a koreai autókra 10 évvel ezelőtt milyeneket csináltak, és jól látjuk, hogy milyen kiváló minőséget csinálnak most.
A francia autóipar sokkal innovatívabb, sokkal nagyobb hagyományokkal rendelkezik, így számomra evidens, hogy fel fognak fejlődni, csak akarniuk kell.
Mindenkinek el kell dötenie mi áll hozzá a legközelebb, mindenből van rosszabb széria és jobb széria is, mindenre kell költeni ezt tudomásul kell venni...

Öngerjesztő Erg 2009.11.25. 09:38:00

'üt ab, 'ehh Csikossz! ahogy a művelt francia mondaná. :))

Kérünk szépen egy ugyanilyet a sz@r másik hazai szinonímájáról, az olasz autóról!

húsgombóc · http://husgomboc.blog.hu 2009.11.25. 09:45:07

18 hónapos dízel Kangoonk van, jóval túl a 20e km-en.
Kényelmes, kevesert fogyaszt, minden elfér benne (600 liter cefre :o))
biztonságos.
Kicsit lomhán indul, de ha akarom 150-et is megyek vele. De nem nagyon akarom.
Ideális fogyasztása 90-100 között 5,5 átlag.
Az, hogy nem kell belesüppedni az ülésbe, egy bizonyos kor felett már nagy előny. Nem kell kikecmeregni, és kicsit magasabbról látni a világot.
Szeretjük.

2009.11.25. 09:51:23

"Az utcán ezt látjuk, a cikkekhez tartozó kommentözönből ez ömlik kifele. Magamutogatás, zsugoriság, uralkodási kényszer, vásárlói autizmus, ízléstelenség – első blikkre nagyjából ebből áll össze a massza."

Remélem legalább ezúttal kellemesen csalódnod kell :)

ildottore 2009.11.25. 09:56:59

ismét egy jó cikk Csikós, már megszoktuk. csak azt nem értem hogy miért kezded majd' minden cikked magyarázkodással, a hőbörgő kommentelőktől és "újautó" fanatikusoktól való elzárkózással. egy ilyen bevezető utána az ember akaratlanul is úgy érzi hogy elnyomott kisebbség része, holott csak egy érdekes cikkre kíváncsi. szerintem ne foglalkozz annyit a negatív kommentekkel, ne hagyd hogy az agyadra menjenek!

KawaBazsy 2009.11.25. 09:58:59

A francia autók szerintem is ötletesek, jól meg vannak tervezve, nem is ezzel van a baj. A volt munkahelyemen csak Renault haszongépjárművek voltak (benzines és diesel Kangook ill. diesel Masterek), mind kényelmes, átgondolt kocsi, amit kellemes vezetni, de egyik sem tartós, sem megbízható, főleg 100-150 ezer kilométer után. Ha a franciák a gyártásban vhogy össze tudnának fogni mondjuk a japánokkal, ütős autók készülnének.

simon says: 2009.11.25. 10:02:23

biztos van valami alapja a francia autok minosegi megvetesenek, bar az erosen ront az igazsagtartalman, hogy ez meg a kommunizmus alatt indult, amikor kvazi senkinek nem volt nemhogy francia, de nyugati autoja sem. az emberek mantra szeruen ismetelgettek es adtak at egymasnak az iget ugy, hogy eletukben nem volt francia autojuk.
nekem volt 106-os, 405-os, 406-os, 407-es, a csaladban 206-os (a 407-en kivul mind hasznalt) es egyikkel sem volt semmi gond, de szo szerint semmi!
egyszer a 406-osom kormany szervoja elszallt, elfolyott az olaj, de ennyi.
szoval nem tudom alatamasztani a hiszteriat, ami a masik, erzelmi oldalt illeti, az elozo ceges autom egy jol felszerelt sport kivitelu 407-es volt, most egy legalabb dupla annyiba kerulo A6 van, de elarulom, azt jobban szerettem (mondjuk ez meg jobb, de nem lehet mindig az eszerv a szempont, nem vagyunk gepek).

atlbilbaoo 2009.11.25. 10:04:53

Szóval kedves Csikós Úr!
Azért azt illett volna elmondani, hogy az Espace nem Renault találmány, sőt at Avantime sem. Ugyanis létezik egy együttműködés a Matra és a Renault között, igaz a Matra nem gyárt saját néven autót. De a Renault felhasználja, példa rá az Espace.
idézet a marta történetéból: "A nyolcvanas évek elején Matra a Renault-val kezdett együttműködésbe, hozzájuk vitte a P17 / P18-as prototípusokat és három évvel később már neve is volt a gyermeknek: Espace. Az autót a Matra romorantini üzemében kezdték gyártani 1984 januárjában; azon a szalagon, melyről néhány nappal korábban az utolsó Murena is legördült. A Matra folyamatosan részt vett az Espace fejlesztésében, számos prototípust készítettek, amelyeknek részleteit a későbbi modellfrissítéseknél használtak fel. A kocsi legérdekesebb változata 1994-ben készült el. A Matra és a Renault Sport közös attrakciója volt az Espace F1; egy egyterű, amibe Forma-1- motor és technika került, és ami 300 km/h-s sebességgel repeszthetett.
Tisztelettel egy Matra Simca Talbot rajongó! A Chryisler éra nem jött be .

Taktaszada Bazsi 2009.11.25. 10:05:32

Bátor cikk!
Valaki felismerte, hogy az autózás nem csak arról szólhat, hogy eljutunk A-ból B-be, hanem arról is, hogy kényelmesen eljutunk A-ból B-be.
Benne van a kulcsszó. Ha kell, kicsit sûrûbben kell szervizbe járni. Van, akinek ez ér annyit, hogy kényelmesebb (extravagánsabb?) autóban ül, van akinek nem. És vannak, akik nem vallják be, hogy még sûrûbben kell a más országból származó csodát a szervizbe vinni, pedig új, pedig rendszeresen szervizelt.
Egy kint már leharcolt, 6-8-10 éves francia autónak kevesebb esélye volt túlélni itthon a '90-es évek elején, mint egy "ma megbízhatóbbnak tartott" gyártmánynak. Innen ered a sztereotípiák nagy része, mert a magyar nem akart tudomást venni arról, hogy ezeket is karban kell tartani, a "nyugati autók sokkal többet bírnak" felkiáltással (persze, rendszeres karbantartással - de ezt szinte mindenki elfelejtette). Van amelyik bírja, hogy csak motorolajat cserélnek benne 10-40ekm-en, van amelyik többet kér(t volna). Aztán ha bedöglött, vagy nem lett idõben kilakatolva, levédve, és emiatt elporlott, akkor rögtön bekerült a nagy "SZ@R" gyûjtõnév alá.
Nekem is hiányoznának, ha nem lennének! Örülök, hogy vannak, senkit nem akarok rábeszélni, hogy vegyen ilyet. Nem is kell, elég párszáz km-t vinni vele.
És még egy rövid aforizma: egyik barátomat vittem az egyik (francia, hidropneumatikus) autómmal, és kértem, hogy direkt rossz minõségû utat mutasson. Mikor már majdnem visszaértünk a kiindulási helyre, megkérdeztem, hogy miért nem a rossz úton vitt? A válasz csak ennyi volt: ez itt elvileg végig pocsék minõségû út volt...

kadibela 2009.11.25. 10:07:27

@KawaBazsy:
"Ha a franciák a gyártásban vhogy össze tudnának fogni mondjuk a japánokkal, ütős autók készülnének."
Csak néhány példa a teljesség igénye nélkül:

- Peugeot 107 - Citroen C1 (=Aygo)
- Peugeot 4007 - C-Crosser (=Outlander)
- Renault-Nissan együttműködés (Qashqai, Note)
- Renault Koleos - Samsung (bár ez koreai)
- Aisin (japán) automata váltók a PSA modellekben
Egyébként meg a Toyota Yaris-t is Franciaországban gyártják.
Egyébként az ilyen együttműködések célja az is hogy a franciák "ellessenek" némi minőségbiztosítást és gyártáskultúrát, ami szerintem meg is látszik az autóikon az utóbbi időben. Egyszóval: hajrá franciák!

szabi1983 2009.11.25. 10:10:56

Nagyon jó cikk. Bár német autóval járok pillanatnyilag de minden tiszteletem a franciáké. Ötletes dizájn és kényelem jellemzi autóikat. Volna azonban egy szerény megjegyzésem. Milyen alapon lehet a saját korában elképesztő műszaki tartalommal és formával rendelkező DS leszármazotjának tekinteni a műszakilag hulladék, formailag erősen vitatható Ford Scorpiót? Akkor már talán a Citroen C6-ot vagy Renault avantime mindekettő innovativ volt és sikertelen.

Carfan 2009.11.25. 10:11:59

Jó olvasni egy ilyen sztereotípiákkal szakító írást, de szerintem Csikós kicsit keveri a szezont a fazonnal. A francia autóiparnak tényleg voltak rendkívül előremutató és innovatív típusai, de ezeket szerintem nem kellene egy lapon említeni a Be Bop, Avantime és hasonló agyrémekkel. Azért az autóipari mérföldkövek és az öncélú "dizájnautók" között illene különbséget tenni. Elég csak megnézni a típusok piaci sikerét. Míg pl egy DS vagy R4 igencsak keresett típus volt, addig az Avantime, Be Bop stb súlyos bukást szenvedett el.
És így sajnos megint ott vagyunk ahol elindultunk, mivel csak tovább élnek a sztereotípiák, hogy a francia autók mennyire innovatívak. Hát sajnos a gyári illatosító vagy a fix közepű kormány minden csak nem innovatív, maximum egy új ötlet. Szóval fölösleges puffogtatni, hogy mennyire kényelmes és újszerű egy mai francia autó, mert ez is csak sztereotípia. Semmivel sem nyújtanak többet egy Astra, Focus stb-től a 308, C4, Megane trió ezen a területen. Inkább a "régi" innovatív, egyedi, de azért emészthető és pénzügyileg sikeres fejlesztési utat kellene eröltetni a francia gyáraknak.

Shadowbull 2009.11.25. 10:16:09

Nekem nem sok kozom volt a francia autokhoz, de amikor autot kerestem, kiprobaltam egy Lagunat. Egeszen odaig meg tetszett is, mig el nem indultam.

Aztan amikor kiszalltam, eldontottem, hogy ilyet a budos eletben nem veszek.

sb

ZON 2009.11.25. 10:19:10

Nem vagyok pszichológus, de arra gyanakszom, hogy az ember alapvetően nem szeret veszíteni és panaszkodni.Nyerni szeret, dicsekedni.Ha a francia autóval csalódik, megpróbálja megideologizálni (remélem, jól írtam le): "Igaz,hogy a trafó/önindító/váltó harmadszor adja meg magát, de nézd meg ezt a kárpitozást,kézifékkart,hidraulikát! Láttál már ilyet német/japán autóban? Ugye, tudnak ezek a csigazabálók valamit?"

Aki meg nem ilyen, az panaszkodik a Népítéletben.

Ja, az első saját autóm egy Citroen AX 1.4D volt, nagyon szerettem.

magas_makosbukta 2009.11.25. 10:20:25

A mi cégünknél 40-50 darab PUG-ot használunk folyamatosan. Döntően 307-308, van még 207, Partner és 407 is.
Sűrűn cseréljük őket, tehát legalább 300 autó megfordult a kezeim között az elmúlt 4,5 év alatt. Amit senki sem hisz el: egyetlenegy autónál sem volt visszatérő elektromos probléma, egyetlenegy autónál sem volt komoly motor vagy váltóprobléma, pedig volt bőven a problémásnak mondott 307-ből is. Egyetlen autó állt meg a közel 5 év alatt, az önindító hibájából, de fél óra múlva helyszínen volt az assistance. Nem mondom hogy hibamentesek, de a mi tapasztalataink szerint jóval több az előítélet mint a valós probléma.

szapcsika (törölt) 2009.11.25. 10:24:26

Csikós! Szerinted felesleges a beépített illatosító??? Tuti a Wunderbaum lobbi embere vagy! Megjegyeztelek!

Kacorka 2009.11.25. 10:24:54

Egy szép Murena, azt marhára elfogadnám.

Carfan 2009.11.25. 10:27:19

@ZON: Igen valami hasonló lehet a dologban. De ez valahogy átterjedt az autós újságírókra is, hiszen legtöbbször a cikkek is csak a kényelemről és az egyediségről ömlengenek, míg a gatya váltó, puha futómű stb részeket pár sorral elintézik.
Szerintem ha valaki teljesen előítéletektől mentesen, objektíve közelít egy autóhoz akkor a francia nem is olyan kényelmes, az olasz nem is annyira temperamentumos, a japán nem is annyira unalmas stb. Ideje lenne már levetkőzni ezeket a több évtizedes sztereotípiákat és objektíve megírni egy tesztet. A VW-nél is eljutottak már oda, hogy köszönő viszonyban sincsennek az új modellek a Bogár, Golf I-II egyszerűségével és megbízhatóságával. Na ugyanez van a francia kényelemmel és az olasz sportossággal is csak le kellene már írni ezt is...

Grafithuszar 2009.11.25. 10:35:34

Ha már az őrült franciáknál járunk:
Miután a Renault megnyerte az F1-et (asszem) a 1994 évadban, gondolták készítenek egy speciális F1 motoros autót erre az alkalomra. Vajon melyikbe rakták be? Laguna? Alpine? Nem az Espace-be!:

www.youtube.com/watch?v=fEDwfk8EYR0

kadibela 2009.11.25. 10:37:57

Azért a jópofa design megoldások mellett a franciák mást is letettek az asztalra.
Például a dízelmotorok terén. A francia dízelek ott vannak egy csomó autó orrában:
- DCi: Renault, Nissan
- HDi:Peugeot, Citroen, Ford, Mazda, Mini, Volvo,...

Csináltak népautókat (Kacsa, R4, R5, Clio, Peugeot 205-206) és mindent kibíró sivatagjárót (PUG 504), de ők találták fel (újra) a merev tetős kupé-kabriót és családi egyterűeket is. Érdekes hogy más országokban mennyivel több francia autót látni, mint nálunk.

Carfan 2009.11.25. 10:43:16

@ZON: Szerintem is valami hasonló folyamat lehet a dolog mögött, de az a szomorú, hogy ez átterjed az újságírókra is és a cikkek többségében az egyedi formán és kényelmen ömlengenek, míg a hibákat pár sorban elintézik.
Ha valaki objektíve, előítéletektől mentesen közelít egy autóhoz rájön, hogy a francia nem is annyira kényelmes, egy olasz nem is annyira temperamentumos, egy japán vagy német nem is annyira unalmas stb. Ideje lenne már levetkőzni ezeket az évtizedes sztereotípiákat. A VW esetében is eljutottak már oda, hogy a mai modellek köszönő viszonyban sincsennek a Bogár és a Golf I-II egyszerűségével és megbízhatóságával. És ugyanez érvényes a francia autók kényelmére és az olaszok sportosságára is...

anyahajókabinajtóhajtogató 2009.11.25. 10:47:06

Banyek, hogy milyen jókat ír ez a Csikós! Azért az "F" betűs szabályt ne feledjétek: "F" betűs autót soha! Fiatot Fordot Franciát:)
Inkább egy öreg kocka Volvo-t!

Bambano 2009.11.25. 10:48:39

Érdekelne, hogy mit keres az espace egy francia autókról szóló cikkben...
Osztrák tervezés, osztrák gyártás, csak névleg renault.

szabi1983 2009.11.25. 10:54:33

@kadibela: Engem is sokat csesztettek a haverok, mikor Nissan Navarát vettem, hogy egy szar renault motor van benne de én biztam benne. Erre hazamegyek vele a szalonból és kiderül, hogy ez tulajdonképpen egy eredeti nissan motor. Na puff. Sok legenda él és virul valóságalap nélkül.

kadibela 2009.11.25. 10:57:20

Az előítélet valahogy tényleg a régi időkből származik. Anno a 80-as években akár egy szabványtól eltérő olajleeresztő csavar is gondot okozott a szakiknak, nemhogy egy hidropneumatikus rugózás. Az akkor közlekedő Zsigulik, Skodák, Trabantok tényleg nem voltak komplikáltak, a szerelők sokszor hozzá sem nyúltak a Renault-hoz (nekünk volt R16)pedig csak 1-2 célszerszám kellett volna, na meg egy kis hozzáértés. Sajnos ez utóbbiból ma is hiány van, pedig a francia autók már rég nem komplikáltabbak mint bármelyik német vagy japán típus. A drága szakik szerszáma sokszor "beletört" a francia megoldásokba így aztán könnyeb volt elintézni ezzel: "Legközelebb ne vegyen franciát!" Vagy a félrekezelt tizedszerre ugyanazt a problémát produkáló autóra: "Ez csak egy megbízhatatlan francia..."

GGG77 2009.11.25. 10:57:42

Abszolút drukkolok a franciáknak, nekem az utóbbi évek Renault-jai nagyon szimpatikusak (kivéve Clio kombi)!

Hozzászólás © 2009.11.25. 10:59:31

A második oldal tetején található képgyűjtemény kiütött. Majd felébredek. :)

Egyébként a francia autók között is van jó. Nekem a kedvencem egy Clio 1-es volt. Sosem hagyott cserben, pedig sosem kíméltem.

Bambano 2009.11.25. 10:59:51

@Grafithuszar: két apró pontosítás:
1994-ben egy Schumacher nevű pályakezdő nyerte az f1-et benetton Forddal (na jó, nem volt teljesen pályakezdő). Az autót pedig a francia f1-es futamra csinálták műszaki mentőkocsinak, hogy a sok belerakott cuccal is időben odaérjenek, ha baleset van. De nem vetették be soha.

ykcky · https://www.facebook.com/SilhouetteHistory 2009.11.25. 11:01:45

köszönöm a cikket... szokásos Csikós-csoda.

de elkezdtem végignézni a képgalériát, életem egyik leghorrorisztikusabb élménye lett, az általam mindig a megközelíthetetlenül legszebbnek tartott autó így: galeria.totalcar.hu/velemeny/2009/11/23/profrancia/?current_image_num=10&image_size=xl

Uram atyám, a hvtm.hu jelmondata szerint semmi sem szent, de az csak photoshop, ez a legcsúnyább istenkáromlás... üzenném a várfalról az angol kollégáknak: "Különös buzeránsok! Enyveskezű használtautó-nepperek!"

kadibela 2009.11.25. 11:04:49

@szabi1983: Ki mondta hogy a Te Navarádban Renault motor van??? Én csak annyit mondtam, hogy a Nissan is használja a Renault motorokat. Ez nem legenda, hanem valóság. Tesség utána nézni. A PSA pedig a Forddal közösen fejleszt dízeleket, a PSA 1.6 HDi motorja talán a legnagyobb darabszámban gyártott dízelmotor ma a világon. Ezek után talán az sem meglepő, ha a Peugeot-ban BMW benzinmotor van (1.6 VTi és THP). Azért legyél büszke a híres Nissan dízeledre, biztosan nagyon jó az is.

Renault 25 2009.11.25. 11:06:01

Gondolom mar a nevembol latszik mit fogok irni- a francia auto jo szep kenyelmes es onmagaghoz viszonyitva csodalatos. :)
KELL TESZT VEL SATIS es AVANTIMErol!!! ezekrol 1 becsuletes iras SINCS a TOTALCARon... REMELEM elolvassa vki majd ezt a kommentet es TESZ is vmit. ELORE KOSZONOM

Don ZOZI 2009.11.25. 11:06:58

Remek írás, klasszikus Csikós :)

Tudom, hogy nem csak ez teszi ki az életedet, de írhatnál többet :)

Mellesleg a régi Peugeot 206-osomat most édesapám használja, de még most is azzal szaladgálok otthon ha ritkán hozzá jutok :)

Csikós Zsolt 2009.11.25. 11:10:43

@atlbilbaoo:

Na ja, a Matra pedig a Talbot-Sunbeam-Chrysler vonalon a Chrysleré volt. A hírszerkesztőnkkel, Assurral éppen arról beszéltünk, hogy az ötlet valszeg a Matránál született, a Chrysler pedig, amikor kiszállt belőle, továbbreszelgette, abból lett a Voyager, a Matra pedig alig később a Renault beszállítója lett, s mint azt több helyen már leírták, az első Espace igazából nem Renault-, hanem Matra-autó volt. De a chrysleres leválásnál még szerintem csak ötlet, maximum piackutatás szintjén jártak, nem hinném, hogy bármi konkrétum lett volna bármelyik fél kezében.

Csikós Zsolt 2009.11.25. 11:11:47

@Don ZOZI:
Hát, ha a napi 12 órát úgy veszed, hogy nem az írás teszi ki, akkor igazad van :-)

Kámfor 2009.11.25. 11:11:47

a mai unalmas uniformizált autógyártásban egyedül a franciák mernek még néha valami érdekeset is gyártani, és ez a cikk nagyon szépen összefoglalta. gratulálok! nem vagyok francia autós, nem is rajongok értük, én más gyártók termékeiért rajongok, de le a kalappal!

yomsisi 2009.11.25. 11:11:56

Volt Berlingom 2.0 HDI, 2001-es.
Gyűlöletesen szar autó volt!

Van egy DS19 1971, imádni való.

Tudnak a Franciák, formatervezésben még az Olaszokat is leköröznék, de a lezserség!
Ami egyébként tetszik bennük, csak néhol félre kéne pakolni.

Bambano 2009.11.25. 11:11:58

@Indy_: ok, döntetlen. Azt tudtam, hogy az espace nem renault, hanem matra, de hogy miért gondoltam, hogy a matra osztrák, az kérdés:)

Csikós Zsolt 2009.11.25. 11:13:41

@Bambano:
Hogy, micsoda? Osztrák mi? A Matra ha jól tudom, francia...

Higany 2009.11.25. 11:15:18

Országomat egy Traction Avant-ért, vagy egy DS-ért!

Csikós Zsolt 2009.11.25. 11:15:25

@Shadowbull:

Látod, ezt mondom, én inkább nézem őket. De nagyon szeretek nézni.

szabi1983 2009.11.25. 11:15:58

@kadibela: Kissé rosszul fogalmaztam. Amit irtál az igaz pl. note, micra, X-trail ben is renault a motor. Én azt akartam mondani, hogy a közvélemény néha hülyeségekben hisz. Még a népitéletben is tényként kezelik, hogy a navarában renault a motor pedig ez nem igy van. Ugyanigy vehetnénk a biztonságos volvó vagy a szar francia autó fogalmát is. egyszer valami pletyka elterjed oszt ugy marad.

Csikós Zsolt 2009.11.25. 11:16:27

@Bambano:

Nem a Magnára gondoltál? Mert az osztrák, és szintén nagy autóipari beszállító.

Indy_ 2009.11.25. 11:16:32

@Bambano: Talán a Chrysler miatt, aki a Voyagert oszztrákiában gyártatta a Magnánál. :D

Csikós Zsolt 2009.11.25. 11:17:56

@Carfan:

Nem a műszaki, formai újdonságokra volt kihegyezve a cikk. Hanem a merészségre, amit becsülök.

Csikós Zsolt 2009.11.25. 11:19:38

@szabi1983:

Csak társadalom-meghökkentési alapon vettem őket egy lapra, mármint a DS-t és a Scorpiót. Mert a szalonon, ugye, elsősorban kinézet alapján ítél a nép, és a magas buciautók korában, a külső sárhányós Traction közvetlen utódjaként a DS bizony mellbevágta a publikumot.

Dr. Robin Masters 2009.11.25. 11:23:49

@kadibela: és sajna a commonrail hajlamos szétmenni, ami bizony drága dolog :-(

rognork 2009.11.25. 11:25:55

tegnap este ugyanezen a dolgon járt az eszem az utcán, hogy miért van az, hogy csak a franciák tesznek ki új formákat az asztalra. mindenki más az arany középszerűséget gyártja, ami nem baj, legalább nem csődölnek be. vicces, hogy egy scenic és egy picasso váltotta ki bennem ezt (egymás mellett álltak), meg előtte nézegettem az új kangoot.

kadibela 2009.11.25. 11:26:10

@Csikós Zsolt: Az ötlet valóban a Matra-é volt, a Renault nem is nagyon akart belevágni mert kockázatosnak találták. Aztán valami jól sikerült igazgatósági vacsora után végül rábólintottak. Lehet hogy rosszul emlékszem, de műanyagból volt a teteje, ami szintén forradalmi volt, de ezt a Chrysler már nem vette át.

Lord heckman 2009.11.25. 11:28:40

Az a Delahaye gyönyörű!

amúgy a franciák speciel kishaszon gépekben elég jók. C6 aos citroent meg kifejezetten vennék, ha lenne annyi zsém, nem azért mert nem jobb nála szerintem egy hasonló árú 5 ös BMW, hanem mert mindenki 5 ös BMW-t vesz ennyiért :) Meg 10 milla felett már a forma, a stílus, az extravagancia sokkal nagyobb súlyban van nálam, mint a technika, ár/érték arány, összeszerelési minőség stb.

@Csikós Zsolt:
Az itteni fikázásoknak szerintem minima a fele nem azért van/lesz, mert francia autót dicsérsz, hanem mert helyből beszólsz a fórumozóknak ;) Szerintem.

Amúgy erre a kis göncre: az ilyenekből lesznek a márkareklám autók, vicces felépítményekkel.. arra pölö biztos jó.
(amúgy van az a nagyon pici citroen dobozos... 2 milla alatt dízel motorral, ha jól rémlik... ha futárszolgálat lennék, biztos olyat vennék :) )

Renault 25 2009.11.25. 11:29:25

@Csikós Zsolt: Amit igazan megkoszonnek ha ossze tudnatok hozni 1 cikket 1 jo allapotu R25 osrol. A kar csak az h meg feher hollot is gyakrabban latni mostanaban:(

szabi1983 2009.11.25. 11:30:00

@Csikós Zsolt: Értem. Engem még most is hátbavág (jó értelemben). Múlt évben mezőkövesden volt alkalmam alaposabban megnézni egy nem éppen tökéletes állapotú DS-t és hát fenomenális bár furcsa lehetett akkoriban.

go!t 2009.11.25. 11:33:08

@atlbilbaoo: Látom valaki megelőzött a Renault Espace vs Matra kérdéskörrel. De a TE hozzászólásod sem teljesen pontos. A Matra ugyanis gyakorlatilag a fél autóipart végigházalta az Espace ötletével, többek között a PSA konszernt is (akikkel akkoriban valami egyéb együttműködésük volt), és mindenhonnan elhajtották őket a hülyeségükkel.

A Renault azonban felvállalta az Espace-t, és a sikertörténet megszületett.

Carfan 2009.11.25. 11:33:27

@Csikós Zsolt: Értem, hogy a merészség van a cikk középpontjában, de én csak azt szerettem volna mondani, hogy mennyivel jobb lenne, ha a francia gyártók merészsége nem csak az öncélú dizájn ámokfutásokban és pár bóvli apróságban merülne ki, hanem tényleg innovatív újdonságokat dobnának piacra, mint fénykorukban. Nem lehet mindig a múltból élni.

kadibela 2009.11.25. 11:34:23

@Dr. Robin Masters: Szerintem meg inkább a turbófeltöltő a gyenge pont, az meg ugye minden korszerű dízelben van. De ha ennyire sz@r a common rail akkor miért tér(t) át a VW csoprt is erre technológiára??? (Amit egyébként szintén a franciáknak köszönhetünk.) De tényleg, miért nem jár mindenki 2 literes 60 lóerős szívódízellel, ami okádja a kormot??? Az elmegy 300.000 Km-t is. Egyébként ez sem igaz, mert az adagoló sem bírja addig...

bervas · http://mt10.blog.hu 2009.11.25. 11:34:36

@Csikós Zsolt:

A Matra független fejlesztő cég volt, A Dassault leánya. A sportautóit maga legózta össze.

A Simca a 60-as években lett egyre nagyobb %-ban a Chrysler leánya. 74-76 körül a márkanév is lecserélődött egyes típusoknál Chryslerre.

A Matra két projekttel házalt akkoriban. Az egyiket, a Ranchot a Simca-Chrysler vette meg. Amikor a Chrysler majdnem becsődölt 78-79 táján, eladott mindent Európában. Ekkor lett az angol és francia Chryslerből Talbot, az új tulaj meg a Peugeot. A Rancho név maradt, a gyártósorok is a Matránál.
A másik projekt, az egyterű autó nem kellett a Peugeotnak, hát megvette a Renault. Az lett az Espace.

A Matra közben abbahagyta a saját nevű kocsigyártást. Pár éve csődölt be végleg.

Ejoy 2009.11.25. 11:35:44

@Csikós Zsolt: Ha érdekel titeket, van egy 3,5l-es Vel Satisom, felajánlom használt tesztre, talán hiánypótló lenne...

Üdv.

Csikós Zsolt 2009.11.25. 11:44:43

@Carfan:

Hát igen, van benne igazság. Én most egy kicsit reménykedek benne, hogy talpraállnak minőségben. Iszonyú csapás volt az elmúlt évek piacvesztése ezeknek a cégeknek, pláne, hogy a semmiből jött dél-koreaiak vették át az ő vevőiket. Nem rosszak ám a francia mérnökök, félek, hogy inkább a fillérbaszáson véreztek el ezek az autók. A régi Skodák sem azért voltak rosszak, mert a cseh mérnökök bénák voltak, hanem mert feleannyiból kellett pl. előállítani az 1000MB-t, mint a Renault R8-at. Úgy pedig már akkor sem lehetett. csodát persze lehet tenni egyszer, talán kétszer, de nézd meg a 100-ast, az más lefelé ment az 1000 MB-hez képest.

Shadowbull 2009.11.25. 11:45:41

@Csikós Zsolt: Jovan, de puszta nezessel en speciel nem tudok leutazni tobbszaz kilometert :)

sb

Csikós Zsolt 2009.11.25. 11:45:50

@bervas:

Ja, éppen azért, mert a Renault elvitte magához az Espace-t, meg az Avantime-ot, ezzel tönkre is tette.

conmorientes 2009.11.25. 11:50:34

Csik !

Engedd meg hogy gratuláljak a békítő, egységteremtő szándékodhoz a hülye kommentelők és méghülyébb autónyárspolgárok irányában, mert azzal ezerrel egyetértek.
Azzal már csak százzal tudok egyetérteni, hogy a francúz életfelfogás mekkora merészségre utal az autótervezés terén, mivel véleményem szerint ez inkább unalmas extrovertáltság, a mindeben bennerejlő francia művésziség kitüremkedése, hiszen ők adták az újkori művészeti és divatirányzatai javát, ami pontosan mutatja azt a különbséget melynek alapja az általad felmagasztalt eredmény.
Tízzel tudok csak döcögve egyetérteni azzal, hogy a franciák tervezték a legkülönlegesebb autókat, mert azt hiszem hogy mind formában, mind tartalomban akár a németek, akár az amerikaiak, akár a japánok, akár az olaszok, vagy az angolok ugyanezt tudják és tudták, talán néked nem is kell bizonygatnom.
Már csak eggyel, de egyetértek veled hogy mindenki vegye meg azt a motorizált vasdobozt ami a leginkább közel áll a szívéhez, függetlenül a kinézetétől, megbízhatóságától, de ez mit sem változtat ténykérdéseken, ami pl. a Jaguar XJ, a Porsche 911, a W126, vagy esetleg a Lexus általánosan elfogadott és a többség által kinyilvánított esztétikailag pozitívabb ítéletében jelenik meg, amely egydöntetűség mondjuk koránt sem jellemző a francia típusokra, az Art-Deco vonalat kivéve.

Fentiekhez képest engedd meg hogy a régi székelynek titulált mondást kiegészítve de tapasztalatból tamáskodjak.

A sör nem ital
A nő nem ember
A medve nem játék
A franciák még nem gyártottak autót :)

Üdvözlettel.

go!t 2009.11.25. 11:50:50

@Csikós Zsolt: mondjuk ilyen szempontból a renault-nissan házasság előbb utóbb valami elég jó párost eredményezhet. Japán váltók,benzinmotorok, és gyártástechnika francia karosszéria és ötletelés. Persze az sem két nap lesz, mire mindkét fél megtanulja elfogadni a másik hülyeségeit.

kipe · http://www.car-tarsak.blogspot.com/ 2009.11.25. 11:54:33

Napi "járós" autóm egy rizsrakéta de lassan 3 éve a garázsomban van egy DS is :)
Iszonyúan rohadós fajta, folyton csöpög és/vagy elfossa magát a hidraJulikája (egy 38 éves restauráláson vagy egyéb nagyjavításon még át nem esett autóról van szó), de imádom a csodálója,hódolója (rab)szolgája vagyok :)
Egy időben az volt a szlogenem, hogy ha ezt a két vasat (japó megbízhatósága a francia formába)egybe öntenék, nem is kellene soha semmi más autó...de beláttam jó ez így...egy francia legyen francia ! és a nyavajáit bőven feledteti az az élmény amit nyújtani tud az az autó (és most persze egy DS-ről beszélek nem a mai műanyag autókról)

AK76 2009.11.25. 11:56:20

Tudjátok miért van Magyarországon ez a Francia-Olasz autó fikázás?
Azért mert a szerelők,szervizek nem értenek a tipusokhoz,(tisztelet a kivételnek)szerelés,karbantartás helyett kókányolnak,gányolnak,plusz ehhez adódik még az occsó'magyar mentalitás,a mindegy csak menjen alapvetés.
Két citroen XM-et vettünk a múlt héten,mind a kettő kombi,automata váltó dízelmotor,ugyanaz az évjárat,az egyiket Magyarországon,a másikat a Németektől,a különbség megdöbbentő,a Németnek a szervízkönyve betelt,mivel VÉGIG szervizbe hordta a tulaj,a Magyarral alig bírtuk megtenni azt a nyomorult 130 km-t,mire haza értünk a váltó be is szart,a Német hibátlanul,lazán lecsavarta azt a potom 680 km-t,pedig egyforma mindkettő,és mégsem ugyanaz...

conmorientes 2009.11.25. 11:56:28

@go!t:

Mondjuk ezzel nem értenék egyet mert az eddigi tapasztalatok szerint pont fordtva sülhet el. Vagyis szar minőségű és fantáziátlan autók gyértódnak, mint pl. a Laguna...
Ez olyan mint amikor G.B. Shaw-t aki egy köztudomásulag visszataszító ember volt, egy igen dekoratív hölgy férjnek kérte azzal, hogy a gyermekeik olyan okosak lesznek mint az apa és olyan szépek mint az anya.
Az író visszautasító válasza csak egy kérdéssé aljasult:
És mi lesz ha fordítva történik ?

Indy_ 2009.11.25. 11:56:30

@go!t: Ez a szövetség már 10 éve tart. Szerintem kamatoztatták. A Clio III, a Laguna III és a Megane III sokkal jobban sikerültek!

Bambano 2009.11.25. 11:58:30

@kadibela: azért tért át a vw csoport is a cr-re, mert a pd-t egyedül csinálta, egyedül fejlesztette és minden költség rászakadt. így meg lehet nyúlni mások tapasztalataiból, ezért olcsóbb.

bervas · http://mt10.blog.hu 2009.11.25. 12:01:04

@kipe:

A hidraulikás autókkal járni kell, és nincs velük gond. Ha hétszámra állnak, kiszáradnak a tömítések, és elindul a csurgás itt-ott.
Ismerős céges Xantiájával 0 gond volt. Ütötte-verte nap mint nap. Az otthoni, ünneplős ugyanolyan viszont kéthavonta elcsöpögte magát magát, folyt, szivárgott.

lacza87 (törölt) 2009.11.25. 12:04:28

En csak azt tudom kivanni mindnyajunknak , hogy legyen valodi lehetosegunk sokfele autot jol megismerni, hasznalni, ha szeretnenk.

go!t 2009.11.25. 12:05:27

@conmorientes: ezért mondom, hogy id kell, amíg beér a dolog igazán

@Indy_: pontosan! 10 éve tart, és lassan elkezdjük látni az igazi eredményeket is. De még legalább 5-6-7-x év kell, amíg bizonyítanak is (hiába mondod egy kocsira, hogy az milyen frankó lesz, amíg nincs belőle egy darab 6-8-10 éves sem az utakon, addig nehéz elhinni, hogy ez majd 10-15 évesen 200ezerrel is jó lesz).

Rocko- 2009.11.25. 12:11:21

"szép, szép, de nem kéne."
ezt igen jól kifejtetted Zsolt!
ez lesz az irogopont, a referencia cikk, amire tudok majd hivatkozni.
kíváncsi vagyok, Pista mit szól majd ehhez az egészhez. :)

Shadowbull 2009.11.25. 12:11:31

@Bambano: Nem. Azert tert at a CR-re, mert a PD elerte a muszaki korlatait. De ezt lattak mar 10 eve is, amikor kijottek az elso PD motorokkal.

sb

totálkáros 2009.11.25. 12:11:49

@Csikós Zsolt: Párizsban divatos francia újságot akartam venni, mire az eladó magyarul megszólalt. A divat és a franciák?! Uram, Franciaországban nem a franciák csinálják a divatot, hanem minden más nép. És ez a dolog átjárja a franci hétköznapokat. Inkább az becsülhető bennük, ha már nekik nem megy átadják másoknak a lehetőséget, pl előszeretettel nekünk, magyaroknak.

Franciaországi francia tanárom mondta a hallgatóságnak: "Uraim, mi nem tudunk autót csinálni..."

Hát ennyi.

Imádom a franciákat, de olyan, hogy francia nem létezik, azt mások találták ki.

:)

a francia egy feeling, semmi több.

Alf (törölt) 2009.11.25. 12:20:44

A cikk mondanivalója: A francia autók szarok, de viccesek, nekem nem kellene, mert Rossz, de színesítse az utcát, mert vicces.

nem vártam mást a totalcartól...

Nem értem, a citroennek, peugeotnak, renaultnak nincs félretett pénze az újságírók számára, vagy mi van?

Totalcar statisztikaértelmezése az ADAC adatai alapján, ahol a c4 picasso a legmegbízhatóbb a kategóriájában:

"A franciák továbbra is rossz helyen, főleg a a Peugeot és Renault..."

floorwalker (törölt) · http://spacepetanque.blog.hu/ 2009.11.25. 12:24:44

:) csikós szétcsapott a kommentelők közt :D

az az avantime..sóhaj..szerintem mire odáig jutok hogy vehetnék egyet, már nem is marad belőle normális... :I

Lord heckman 2009.11.25. 12:27:21

azért a 90 es évek végei időszakhoz képest (saxo, Xsara) a mostani citroen felhozatal egészen jó, mi több, egészen franciás, citroenes. az új C5 pölö nagyon kéne. (mondjuk az új Pözsók meg nem tetszenek külsőre... speciel a pözsóból épp a leguncsibbnak tartott 406 os tetszik nekem nagyon :D)

kutyaütő 2009.11.25. 12:27:27

Szép vót megin, Koma!

Irhatnál eccer a Gabriel Voisin-ről is.
A hidropneumatikus váltó, az art deco karosszéria és enteriőr (jé, ez a szó is frania... :o), na meg a világ első, motor nélkül kiállított kamu-bemutatóautója...
Lehet, h ebbe a cikkbe is befért vón ez.

Lova 2009.11.25. 12:32:31

Csikós Úr, aranyba kellene önteni minden szavadat. Mondom ezt úgy, hogy a következő autóm egy Octavia RS lesz, (bár azt is inkább érzelemből mint racionális alapon választottam)

Volt két francia autóm sokáig céges pacinak, annyira megszerettem őket, hogy magamnak is azt vettem - aztán meg otthagytam az asszonynak :(
A francia autókat lehet szeretni vagy gyűlölni, de mindenképpen érzelemmel kell hozzájuk viszonyulni.

Ízlésen vitatkozni nehéz, ezért én csak annyit mondok, hogy imádom a franciásan lezser, életigenlő, mosdatlan és beszámíthatatlan francia autókat :D

Chocolate shitsandwich 2009.11.25. 12:32:59

Renault 25

Van egyálltalán az országban rendbe tartott példány?...
Am én is kértem már 25ös tesztet a TC től, egy pár szavas mailbe, de még egy nemleges válasz is nehezükre esett...

zl 2009.11.25. 12:33:28

Egyszer az mondtam egy ismerősömnek:
Ha már nem lesz mire költenem az életben, akkor veszek majd egy Citroen Kacsát. És tényleg!!!
Azt hiszem erről szólt a cikked.

A görcsölésre kitérnék még:
Igen, sokat görcsölünk autó témában. De azért ezen sokat csodálkozni sem lehet. Azok az országok amelyeket említettél nem csak autóvásárlás terén állnak máshogy mint a mi kis országunk. Majd ha nem lesz más gondunk akkor a vásárlási kultúránk is változik biztosan. Tény, hogy az általad említett extrém autók és újítások nem erre a piacra lettek tervezve.

De szükség van olyan dolgokra amik kilógnak a sorból.

"Én vagyok a hiba a számításban"- ha már Antoine de Saint-Exupéry lett emlegetve.

Lehet hogy én is korlátoltnak fogok tűnni a következők miatt:
De bármennyi pénzem lenne is, SOHA nem vennék és használnék itthon Bömöst (BMW) vagy ÓÓdit (Audi). Pedig biztosan nagyon jó autók. De sajnos nagyon le is járatták a nevüket itthon. Sose leszek bmw-s csávó...

Egyébként más helyeken megférnek egymás mellett a különféle autómárkák, vásárlási szokások, ízlések. De nem is látni cabrio Audit amint építési törmeléket vontatnak vele. Még jó hogy nem látja az a szerencsétlen, aki bele ölte a tudását és munkáját valahol Németországban... Biztos visszaadná a diplomáit bánatában.

Lehet szeretni a német autókat is, más dolgokért mint a franciákat, persze.
Volt egy öreg VW-m. Szerettem nagyon. De egy mókás Citroenre vágyok még az életben...(pl C Cactus)
-a különbség valahol itt lehet.

És ha az élmény és bosszankodás mérlege valahol kiegyenlítődik, netán az előző felé billen akkor megéri majd. Tény hogy borzasztó bosszantóak és drágák tudnak lenni a "franciás" hibák.

És még valami:
Lehet hogy igyekezni kell. ki tudja meddig lehet még merész autókat venni???
A Citroennek is voltak próbálkozásai kicsit visszafogottabb autók gyártására. Jó nagy bukta is lett. Mert eltűnt az plusz belőlük amit szeretni is lehetett, és marad a szr minőség.

De ezen már túl vannak állítólag.

Mindenki vegye amit szeret azt' legyen vele bódog !!!

Jó volt a cikk.
(Pedig szerintem az új VW Passat is szép)

Ciri 2009.11.25. 12:36:39

@Shadowbull:

...és még drága is a gyártása.

@AK76:

"Tudjátok miért van Magyarországon ez a Francia-Olasz autó fikázás?
Azért mert a szerelők,szervizek nem értenek a tipusokhoz,"

Ne haragudj de ez marhaság.

ZON 2009.11.25. 12:39:13

@Shadowbull: így igaz. A PD hajómotorba való, ahonnan kiemelték.Csak túl sokáig erőltette a VW.

Shadowbull 2009.11.25. 12:45:31

@ZON: Jo volt az anno. A CR valami 1400 barnal bohockodott, amikor a PD 2000 bart tudott.

De ma mar a CR is 2000 bar, es sokkal jobban szabalyozhato.

sb

Hagalex · http://www.youtube.com/user/Hagalex#g/f 2009.11.25. 12:45:55

@Shadowbull:
A VW-sek jó része mégis sikertörténetnek éli meg a PD-t. :)
Amikor azt mertem mondani, hogy a PD tulajdonképpen zsákutca volt, meg akartak verni! :)

Csikós Zsolt 2009.11.25. 12:47:54

@Bambano:

A common-railt, a PD-t és a nagynyomású hagyományos adagolót mind a Bosch fejlesztgette, és kínálta fel ezeknek a gyártóknak, a CR-t a Mercedes, a Fiat, ilyenek választották a külön pilotbefecskendezés miatt, a PD-re a VW szavazott az akkor nagyobb elérhető nyomás miatt, az extra nyomású hagyományos adagolót pedig a Ford használta az egyszerűség kedvéért - mindez valamikor az ezredforduló táján volt. Ők is csak egy beszállítói listáról válogattak, maguk nagyon keveset fejlesztettek ezeken a technikákon. Mondjuk úgy, hogy karöltve reszelgettek a beszállítókkal, visszacsatolásos üzemben.

kadibela 2009.11.25. 12:48:46

@Csikós Zsolt: Azért konszernszinten nem volt akkora piacvesztés ez inkább magyar jelenség. A PUG 207 pl. benne van az európai eladások élmezőnyében, nálunk meg alig látni belőle. A Renault is elég jól fogy, árban nagyon versenyképes Európa-szerte. A mérnökök nem rosszak, én inkább beszállítói problémákat látok, a gyártó nem képviseli elég erélyesen az érdekeit, végül a beszállító rásóz mindenféle sz@rt. Maga a gyártási minőség is javult, bár szerintem korábban sem ez volt a fő gond.

Shadowbull 2009.11.25. 12:50:07

@Hagalex: Egyertelmuen sikertortenet volt SZVSZ, kis szepseghibakkal. Azert tiz evig nyomtak, jopar millio motort epitettek vele, es oregbitettek a VW-dizelek hirnevet. Kulonutas marketingmegoldasnak is jo volt.

sb

sirT 2009.11.25. 12:52:26

a lényeg sztem az hogy, lefikázzuk a francia kocsikat, fôleg a minöség miatt,aztan a franciák lenn délen, vigan autoznak még ma is a meharikkal, kacsákkal, mindenfele szakadt autokkal amit mi lenézünk.mert az ö életstilusuk másról szól...
a renault pedig mar kb 8- 10 éve ráfeküdt a minöségre, és nem is rosszil, mert a 99-tol gyartott meganeok, es cliok mar igen csak ossze voltak rakva.

Bambano 2009.11.25. 12:52:36

@Hagalex: hogyne lenne zsákutca, hiszen dízel :))

Csikós Zsolt 2009.11.25. 12:54:36

@Chocolate shitsandwich:

Mert fejenként napi 200 levél jön mindenkinek. Egyszerűen nem tudunk 10%-nál több levélre válaszolni. Te ott ülsz kint, írsz egy darab mélt, mi viszont belefulladunk a sajátunkba, pláne ha kihagyunk 1-2 napot (szabadság, külföld, fotózás, bármi miatt) és egyszerre jön meg a 600. Olyankor, ne haragudj, nem futjuk meg az udvariassági köröket. Csak erre a posztra eddig 100 már a bejegyzés, a céges mélemen ott van már másik 100 mél, és van privát, otthonim is. Lehetetlent ne kérj számon rajtunk, valamikor dolgozni is kellene.

Én például 45000 karaktert írtam vasárnap este óta, kb. 50 internetes oldalt jegyzeteltem ki, és 100 képet túrtam különféle cikkekhez, plusz értekeztem egy fél napot. Ez a mennyiség egy normál nyomtatott sajtóban a havi adag, nálunk két nap. Minden nap éjjel fél kettőkor fekszem, reggel háromnegyed hétkor kelek, közben hermetikusan kitölt mindent a számítógépbillentyűzet, vacsorázni és reggelizni, sőt, mostanában ebédelni is a gép előtt szoktam. Ja, és fix a fizetés. Tehát nincs időnk válaszolgatni, bocs.

Ciri 2009.11.25. 12:54:36

@Chocolate shitsandwich:

"nem az"

Csendben jegyzem meg , hogy az említett típusok megítélése világszerte egyezik a magyarokéval.

@Hagalex:
"A VW-sek jó része mégis sikertörténetnek éli meg a PD-t. :)"

A mitsubishi is többek között...

Ha egy egész óriáskonszern (szinte) teljes dízelválasztékát lefedi tíz éven át... hááát nem tudom, bukás-e de te ezt biztosan jobban tudod, mint a gyártó.

gyussszi 2009.11.25. 12:58:19

Csikós for President!
Nálunk a családban van mindenféle autó:
francia (Citroen, Renault), olasz (Fiat), német (Opel), japán (Mazda, Honda), angol (Land Rover)
és mindegyiket kell szerelőhöz vinni, mindegyikbe kell tankolni és mindegyik teszi a dolgát, de hát ezért szeretjük őket!
És Csikós for President! Vagy ezt már mondtam??

Csikós Zsolt 2009.11.25. 13:01:03

@Alf:

Így már jó, látod :-)

De nem olvastad a cikket. Az új generációs autók megbízhatóságára is kitérek, csak azt mondom - jók-jók, ígéretesek, de idő kell, mire elhisszük, hiszen még nincsenek elég régen a piacon. Olvasd csak el újra :-)

totálkáros 2009.11.25. 13:01:39

@Alf: Igen, számomra sem világos, hogy miért nem valódi teszteket végeznek és valódi dolgokat boncolgatnak. Habár talán épp azért olyanok az anyagok, amilyenek, mert Magyarországon van egy széleskörű réteg, amelyik ezt igényli. Mindenesetre az biztos, hogy német-, francia felületen ilyet nem lehet olvasni. :)

Nagy kár, hogy az igényekhez igazodnak, nem pedig igényeket-, minőséget teremtenek. Ez sajnos a mai magyar média. Szarból nem lehet várat építeni, hiába a jó tollú szerkesztőség.

Hagalex · http://www.youtube.com/user/Hagalex#g/f 2009.11.25. 13:03:04

@Shadowbull:
Ha tíz év, és pár millió eladott autó elég a sikertörténethez akkor az volt.
De ha a Pd sikertörténet akkor a régi Tdi, vagy a common rail mi? :)

A Fauvé motorok hírnevét a TDi motorok örgbítették, a pd motorokat nagyon "letraktorozták", én sem szerettem, nem volt kultúrált.
Az új dízeleik megint jók...

AK76 2009.11.25. 13:05:50

@Ciri:
Ez saját tapasztalat.
Volt már a családban,baráti körben francia kocsi,(Xm,Xantia,Laguna)de az itteni szervizek hozzáértése,és/vagy probléma megoldási hajlandósága a béka segge alatt lehet,ugyanis nem tudok más magyarázatot találni arra a kérdésre,hogy Ausztriában,ugyanilyen márkaszervízben miért tudnak gyorsan,pontosan,udvariasan,és NEM LEHÚZVA megoldani olyan problémát,amit itthon több alkalom után sem ,bezzeg a számla az kiállítva,a kocsi lemosva,de ez minden,szerintem inkább bele sem nyúlnak,nehogy még jobban elbarmoljanak valamit...

Bambano 2009.11.25. 13:07:28

@Csikós Zsolt: hmm. pedig innen szoktam szerezni az autós infóimat... de ha nem haragszol, most nem kuglizom elő, hogy hol is olvastam a pd-cr dologról.

Mondjuk nekem mindegy is, a motor nekem szabadszívású, benzines és sok köbcenti:)

trixilw 2009.11.25. 13:10:30

Jó a cikk és most egy Citroen C2 büszke tulajdonosaként dagadok a büszkeségtől. Mert tényleg minden meg van benne, ami a cikkben van. Néha működik a váltó néha nem, néha úgy gyorsul, hogy öröm nézni néha nem és egyébként azt csinál amit akar. De szép, kényelmes, belül tágas, egyedi is picit és francia :)

Hagalex · http://www.youtube.com/user/Hagalex#g/f 2009.11.25. 13:14:33

@Ciri:

Nem bukást írtam, hanem zsákutcát!
Az nem ugyanaz.

Attól, hogy gyártottak motorokat PD-vel 10 évig nem jelenti azt, hogy jobb megoldás lett volna mint pl. a CR. Másrészt szinte nem találsz olyan tesztet, cikket, ahol ne tennék szóvá a PD traktorosságát.

Zsákutca volt gazdaságossági értelemben, fejleszthetőségben, és járáskultúrában.
Ettől még persze lehetett "jó", csakhát ugye ha akad jobb is...

Ciri 2009.11.25. 13:14:58

@AK76:

Éppen egy hasonló helyen dolgozok. Ha kizárólag azon ügyfeleim véleményére alapoznék, akik elégedetlenek, akkor érdekes képest festene az én álláspontom is.

Egyetlen magyarországi szakszervizben sincs beépített mágnes, amely magához vonzaná az autókat, amik egyébként jól működnének. :)

kadibela 2009.11.25. 13:15:23

@Csikós Zsolt: Szerintem ez a PD-CR dolog nem ennyire egyszerű. Ez komoly befektetés az autógyár részéről is, annak minden kockázatával (megtérülés, megbízhatóság, gyártás). A franciák itt úgy tűnik hamarabb ébredtek és jobban döntöttek mint a többiek. Azért a befecskendező rendszer mellé motort is kell építeni és az sem mindegy milyet. Bár ma már nincsenek nagy különbségek, de anno a francia CR dízelek jóval kulturáltabbak voltak mint pl. az olaszok. Azt viszont ne sugalmazzuk, hogy gyakorlatilag a Bosch gyárt motort a PSA-nak vagy a VW-nek és a gyár csak választ egy katalógusból egy neki megfelelő technológiát.

Hagalex · http://www.youtube.com/user/Hagalex#g/f 2009.11.25. 13:17:20

@Bambano:
Nem rossz a dízel, csak arra kell használni amire való! :)

mercurius 2009.11.25. 13:19:24

Hahaha lassan 10 éve franciázok. Renault kreatőr dautomobíl.

R19-től Lagunáig jutottam. Sok más típus volt a családban. Sok francia is. MOdnok egy tippet, amit a saját tapasztalat, és még pár ismerős megerősített. Lehet, hogy nem általános, de biztosan pluszvariáns.

Mindenekelőtt: eddig csak használt autókat sikerült vennem.

Szóval a tapasztalatom az, hogy egy márka azonos típusain belül mindíg a legmagasabb felszereltségűeket kell keresni. ezek a kocsik, mintha nem is ugyanabból a gyárból származnának. Pl az 1-es és a kettes lagunánál is, az alaphoz képest az elég jó privilege-gel még a típushibák sem jönek elő. És ez már nem egyszeri eset.

Sőt, rokon Skoda Oktáviáéknál is megerősített ebben (neki más a 3. van)

Valszeg odafigyelnek a drágább autók minőségére. Tán picit jobban, mint a többiére.

Ahogy a dolgok állnak, Valszeg nem is lesz mostanában új kocsim, de lehet, hogy nem is tudnék venni. Avantime nem rendelhető. És összesen 4 eladó van itthon (hasnyáltautó.hű). Vel Satis már van sok, és ott van fincsi 3liter V6 dízel automatával. Ilyen ultrahasáb verdát ilyen pazar és kényeztető beltérrel szerintem laza 2,5 milláért már simán megéri vásárolni.

Szeretem a Renault-t. Noha az új lagunától a hányinger kerülget (eleje+hátulja) a kupé pazar. Sajnálom, hogy nem akarnak nagykocsit csinálni. Már úgy értem nem egyterű szuperpraktikusat, hanem ilyen különc semmirekellőt.

Nem is tudtam, hogy Karottának Avantime-ja van. Kellemes meglepetés.

De vajon a datsun sportkarosszériájával mi van? arról miért nem kapunk infót?

geleta 2009.11.25. 13:23:32

lagunám van
király vagyok
minden 15000 km után szerviz
majd büszkén nézünk szembe a következö 15000 km kihivásaival
és ez igy megy már 2005 nyarátol

Ciri 2009.11.25. 13:23:44

@Hagalex:

"Nem bukást írtam, hanem zsákutcát!"

Én saját utas megoldásnak nevezném.

"Attól, hogy gyártottak motorokat PD-vel 10 évig nem jelenti azt, hogy jobb megoldás lett volna mint pl. a CR."

A megjelenésekor mindenképpen jobb volt a CR-nél. Aztán már nem.

"Másrészt szinte nem találsz olyan tesztet, cikket, ahol ne tennék szóvá a PD traktorosságát."

Csak nyugodtan hallgasd meg az Insignia nagy dízelét, vagy bármely nagyobb köbcentis dízel Fiatot.
Ja és ezt úgy tedd, hogy lassan 2010-et írunk...

Reggelig rugózhatsz ezen de ettől függetlenül egy percig sem bánta meg (a számok tükrében sem) a VW.

Bambano 2009.11.25. 13:25:21

@Hagalex: ja, otthon van kombájnban is meg traktorban is. 8.1 literes turbódízel (nem tom, cr vagy pd, de nem is érdekel). egyszer ültem benne, akkor majdnem lef.stam a bokám:)

Shadowbull 2009.11.25. 13:28:48

@Hagalex: "Attól, hogy gyártottak motorokat PD-vel 10 évig nem jelenti azt, hogy jobb megoldás lett volna mint pl. a CR."

Az elejen bizonyos szempontbol jobb volt. aztan ez az elony szepen elkopott.

Lehet hogy klasszikus ertelemben zsakutca volt, de az elejen ez egyaltalan nem latszott.

Az arat meg visszahozta, uzletileg is sikeres volt. Mas nem kell.

Hogy nem volt kulturalt a jarasa? Melyik dizelnek az?

sb

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2009.11.25. 13:29:07

a legszebb francia kimaradt:
citroen xm :)

magas_makosbukta 2009.11.25. 13:29:34

Sajnos Csikós Úr cikke ugyanazokat a sztereotípiákat közvetíti, amelyek ellen felemeli a szavát. Látszik a megfeszített erőlködés, hogy tárgyilagos legyen, de ez kevésbé sikerül. Kérdés, hogy akkor miért erőlteti, miért nem írt egy egyszerű cikket a francia autógyártásról, mindenféle fennhangok és kommentárok nélkül. Ha az utóbbi időben használt volna tartósan francia autót és nem lenne ennyire elfogult, talán jobban sikerült volna ez a cikk is...

A teljesség igénye nélkül:

"A franciák kretének, de hoznak színt a világba.", "...eszembe se jutna ma francia kocsit venni. De másnak legyen csak ilyen, méghozzá minél több." "Nem tagadom, én is idegenkedek egyik-másiktól"

mercurius 2009.11.25. 13:35:13

@magas_makosbukta: én se vennék japó kocsit. De másnak legyen csak ilyen. Mert jó a Hondákat látni, meg a mazdákat is. Meg jó tudni, hogy a totoya üzembiztos.

Akár Csikós nélkül, akár Csikóssal, Európában a Franciák sokan vannak.Mármint a kocsik. És jók. Ha valaki utazik egy franciában, az már csak zötykölődni fog egy Olaszban, vagy pattogni egy németben.

aszteccikmondani 2009.11.25. 13:35:22

Mivel összetett dolgokról ír Zsolt, kisebb ellentmondásokat vélek felfedezni a cikkben. Sőt, távolabbról megközelítve, a Totalcar egészét tekintve, mivel sok és sokféle ember írja a cikkeket, számos esetben egy cikk szinte szöges ellentétben áll egy másikkal. Ez nem feltétlenül hiba. Hogy miért? A cikkek nem egysíkúak, hanem szubjektívek, és szórakoztatóak (nem kell rajtuk megsértődni, vegyünk már egy kis példát kultúremberktől – itt a Top Gear civilizált hallgatóira-nézőire célzok), így mindenki megtalálhatja azt a szerzőt/stílust, akivel valamilyen szinten azonosulni tud, ugyanakkor láthatja a megközelítések sokféleségét.

Ami véleményem szerint sántít ebben az írásban, a magyarok autós (anti)kultúrájáról szól:

„Mert ha arra az autóra vágyik, hát vegye meg, egyáltalán nem biztos, hogy baja lesz vele (…) Amit szeret, annak úgyis elnézi a hibáit, amit viszont hideg fejjel választ, annak a legapróbb bajától is megőrül majd.”

Ennek az üzenete egyértelmű: vedd azt az autót, amelyik tetszik. De szerencsétlen majomnak, akinek az egész fogyasztói társadalom és a magyar „kultúra” telíti a fejét, melyik autó fog tetszeni? Mikor nem lúzer? Hát a következő:

„csillió lóerős, malomkerekes, millió tonnás, orrtúrásrejtő ablaksötétítéssel ellátott, minden más kocsinál lehetőleg egy emelettel és húsz négyzetméterrel nagyobb, kötelezően fekete verda”

És ezt választva, „nem marad pénze a szinte garantáltan bekövetkező, méregdrága javításokra”

Na itt harap a lelektani kígyó a saját farkába, és felüvölt! 

Bár offtopic, mert nem franciáról szól, egy gondolat az autók szeretetéről: első autóm nem a gyorsulásról és a kényelemről szólt: Ford Fiesta, nyomórudas, szörnyű fékekkel, izzasztó plüssel, szilvalekvárban turkáló fakanálváltóval. Bár ezután száríthatom ki a billentyűzetet, leírom: ennyire szeretni egyik autómat sem fogom, attól tartok… ez ilyen.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2009.11.25. 13:38:37

"ha a francia gyártók merészsége nem csak az öncélú dizájn ámokfutásokban és pár bóvli apróságban merülne ki, hanem tényleg innovatív újdonságokat dobnának piacra, mint fénykorukban."

most nem azert, de ulj bele egyszer egy hidros citroenbe es menjel vele par napot.
AKARMIBE ulsz be utana, minden fapados szarnak fog tunni...

nagyvili 2009.11.25. 13:45:59

"Az is biztos, hogy a gyomorfekélyes humortalanok garantáltan gyűlölködni kezdenek egy efféle jármű láttán. Hiszen a merev, autista világképbe nem fér bele, hogy ilyen izék létezhetnek. Tilcsák be, tilcsák be... ordítja odabentről valaki az ilyen emberek fejében. Hát, látják, ezért jó a kretén francia autó. Elválasztja a humortalan hülyéket a nyitott gondolkodású normálisoktól. Aki köpköd egy ilyen kocsi láttán, az az első körbe tartozik – ha nem lenne világos. Mert nem kötelező megvenni az ilyet, nem is kötelező szeretni, de felháborodni azon, hogy létezik, ijesztő sötétségre vall."

Újdonsült Fiat Multiplásként teljes mértékben egyet tudok érteni ezzel a bevezetővel! :)

Csikós Zsolt 2009.11.25. 13:49:45

@Johnny83:

Fakanál a váltód a Fiestádban? Mikori kocsid van? Karbantartott? Azoknak olyan 91 után egész tűrhető váltójuk volt.

Hagalex · http://www.youtube.com/user/Hagalex#g/f 2009.11.25. 13:51:17

@Ciri:
Nevezd aminek akarod, a lényeg ugyanaz, át kellett állni CR-re.

Az Opel dízelénél van sokkal csendesebb CR is.
Pl. a Renault, vagy a D4D
Az Opel sosem tudott jó dízelt csinálni.

"Reggelig rugózhatsz ezen de ettől függetlenül egy percig sem bánta meg (a számok tükrében sem) a VW. "

Hogy a VW mit bánt meg az szóba sem került! Senki nem firtatta, hogy gazdaságilag mennyire érte meg a VW-nek.
Valamiért azonban mégis le kellett állni vele, az pedig köztudott, hogy PD-t magasabb költségek mellett lehet gyártani mint CR-t.
Természetesen neked is jogod van másként értékelni a PD-t mint nekem.

Nem az volt a szándékom az eredeti hozzászólásommal, hogy itt mindenkit meggyőzzek az "igazamról", csak felvetés volt, hogy ugyanazt meg lehet másként is ítélni.
Én továbbra sem látom be, hogy miért ne lett volna zsákutca, de ezt hagyjuk, mert ez a francia kocsikról szól
Melyik márka hálózatában is dolgozol?? :))

mercurius 2009.11.25. 13:54:28

Hehe az én első autómnak olyan peckes váltója volt hogy ccsak na. Semmi gatyaság, vagy lekvár és fuckanal. Meg volt 595 köbcentije és 26 lóereje, meg összebújós, kedves kis beltere.

és NAGYON SZERETTEM!!! Hiányzik, azóta megbántam, hogy eladtam. Meg kellett volna tartani

Hagalex · http://www.youtube.com/user/Hagalex#g/f 2009.11.25. 13:57:20

@Shadowbull:

"Lehet hogy klasszikus ertelemben zsakutca volt, de az elejen ez egyaltalan nem latszott. "

Én is azt gondolom, hogy ha látták volna a legelején, hogy hova futnak ki a PD-vel akkor nem álltak volna bele, ők is a CR mellett döntöttek volna.

"Hogy nem volt kulturalt a jarasa? Melyik dizelnek az?"

Naja. De azért van különbség dízel és dízel között is. :)

F-anatiX 2009.11.25. 13:58:58

Szerintem a Citroën Xantia minden idők legszebb autója... Hat éve vagyok boldog és elégedett tulajdonosa egy gyönyörű példánynak. Mostanában havi 5.000 km-t hajtok bele, gond nélkül (pedig 15 éves). Csak mosolygok egyes akut "tekercsrugus fapadus germanautitis"-ben szenvedő autóstársamon... főleg, ha még hittérítők is. Én köszönöm, maradok a hidro-nál.
Jah, és a családban van még Pug 306 (második), Xsara (Pug 106 után), meg egy Clio. Néha négyen egyszerre mosunk kocsit, és közben a Marseilles szól. :)

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2009.11.25. 14:00:07

Asterix szokta mondani mindig Obelixnek:

"Dilisek ezek a Rómaiak!"

Bagoly mondja... ;)))

mercurius 2009.11.25. 14:00:52

@Hagalex: és kinek hogy indul a dízele? én beülök a kocsiba, megnyomok egy gombot, és indulhatok.

És a többiek? kulcs? Stick? stb? Ide teszed, elfordítod.

Luxus

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2009.11.25. 14:05:10

Faternak van 2003-as 2.2dci laguna kombija:
vált.geom turbó csere
műanyag szívósor csere
FH jeladó csere
légtömegmérő csere
kéttömegű lendkerék csere
állandó keréknyomásszenzor hiba

Ennek ellenére szereti,mert kényelmes

Én már belöktem volna a Tiszába.
De egy R5 maxi Turbo nagyon fini volna! :)))

Alf (törölt) 2009.11.25. 14:05:18

@Csikós Zsolt:

De, olvastam.
Én is elfogult vagyok, de az nem mérhető ahhoz az elfogultsághoz, amely általában a francia autók ellen szól Magyarországon.

A népítélet jól szemlélteti, egy japán vagy német autónál a hibák említésénél tárgyilagosan megemlítik, hogy elromlott ez meg az.

A francia autóknál viszont azért romlik el ez meg az, mert franciák.

Igaz, hogy külföldön nincs ez az előítéletesség, (pl észtországban, ahol én élek rengeteg citroen van) de nem azért, mert itt gazdagok és szórakozottak az emberek, vagy lenne humoruk (nincs)hanem mert nincs semmilyen statisztika ami azt mutatná, hogy a francia autók megbízhatatlanabbak, mint a nem franciák. (nem 1-2 szériára, hanem egy nemzet 100 éves autógyártására gondolok)

Csak hiedelmek, autós újságírók által (is) gerjesztett sztereotípiák, félelmek.

Még a legjobb magyar autós újságíró is :) (najóvan) úgy kell megírja a franciaautós cikkét, ami elvileg szimpatizál a francia autókkal, hogy ezt a sztereotípiát erősíti.

(persze megemlítve, hogy az utóbbi időben azért jobbak, de ki tudja, tényleg jobbak-e?)

Nem hiszem, hogy humor tárgya volt a 2cv, ami egy háborúban legatyásodott ország alternatívája volt a lovakra, amiket addigra megettek.

Az egész nem humor kérdése, nem hiszem, hogy bárki is poénból venne autót.
Nem hiszem, hogy a praktikus gondolkodás kizárná a francia autók vásárlását.

ps.:
nekem 40 éves citroenem van, 25.000 km-t mentem vele keresztül-kasul európán az elmúlt évben, egyszer sem forrt fel a vize, vagy hagyott cserben, vagy produkált bármilyen említésre méltó hibát. csak ment, 2000méteren, -10 fokban, +40 fokban, autobahnon, földúton, 5 emberrel+ tele csomaggal, költözködve, málháslóként, stb. az impact-ját sem hasonlítanám én egy scorpio-hűtőrácshoz, de lehet, hogy ez valami poén volt(?)

és van egy japán autóm is, ami fele annyi idős, eddig 5x hagyott ott az úton 3 év alatt, mindig más okból kifolyólag.
viccnek is rossz.

mercurius 2009.11.25. 14:06:44

@BeeTm: keréknyomásszenzor hiba nekem is megvan. Most 6 éves a verda, és azt mondja a Renault, kb 5-6 évig tart a szenzor akksija. Hát nekem minden kerékcserére megérett egy... :)

droidvezérlő 2009.11.25. 14:22:17

Szerintem itt az a baj(?) hogy a magyarember többségéből hiányzik ez a franciás bohémság idétlenség.Minket a pontosság rend és fegyelem szellemében neveltek föl (mondjuk az nullás autóhitelek ennek némiképp ellentmond),ettől a franciás szemlélettől idegenkedünk.
Innen ered ez a francia-olasz utálat.

Rocko- 2009.11.25. 14:23:18

@Bambano: és elérték a pd technológia határát.

aszteccikmondani 2009.11.25. 14:23:55

@Csikós Zsolt:
Már sajnos nincs meg a Fiestám... annyira azért nem volt vészes, csak szokni kellett. A családi Kadetté egyujjas-lökdösős volt ehhez képest - valószínűleg a szétkopottsága miatt. A Fiestát egyesbe nehéz volt berakni, meg a hármast is célozni kellett. Ötösbe tolva meg mintha rágógumiba ment volna. Meg csak úgy lötyögött minden fokozatban. Igaz, a váltóhoz soha nem nyúltam (olajat sem cseréltem benne), de egyébként odafigyeltem a kocsira. '95-ös volt, egyik haveré '92 v '93-as, abba még rosszabb, de 70 e km alatt nem romlott:)

Van valami javalatod, mit kéne vele csinálni?

Az enyémben az eladás előtti estén (lol)viszont eltört közvetlenül a váltó alatt a rudazat, egy gyorsabb 2ből 3ba toláskor (aznap már nem találtam meg a 3ast - lassan járj, tovább érsz). Ahogy aláfeküdtem a Budafokin, látszott az elfáradás . 5k-ért megcsinálták. Amúgy minden alkatrész- és szervízár ebbe a nagyságrendbe esik, ezért sem lehet megharagudni az ilyen autókra.

Most Focus I-t hajtok, hát abban sem az az Audi feeling a váltó (csak azért ez a példám, mert a viszonylag kevés autó közül, amit vezettem, egy a4-ben volt szerintem a legjobb váltó). Hidegen az 1-2 kapcsoláshoz kimondottan erő kell, nem is kevés. Melegen már rendben van. Érdekes, hogy a Fiesta meg sokszor a városi dugóban, melegen vált nagyon nyúlóssá. Persze a két szerkezet merőben eltér egymástól.

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2009.11.25. 14:24:52

@mercurius : Na,ezt mi már leszarjuk... :)

Még az a köcsög, beszélő KITT-computer,azt kéne kihajítani.....

megszaLott · http://img23.imageshack.us/img23/6862/25ih.jpg 2009.11.25. 14:30:29

Nekem van 1310-es dácsiám, úgyhogy hozzájárulok a szép utcaképhez:P

Hagalex · http://www.youtube.com/user/Hagalex#g/f 2009.11.25. 14:40:10

@Bambano:

Persze, persze.
Az emberek túlnyomó részének teljesen fölösleges a dízel.
De pl. egy Zafira kaliberű egyterűbe már nem biztos, hogy nincs létjogosultsága.
A luxus terepjárókba mint az X5 szerintem ugyancsak indokoltabb a dízel.

Egy olyan családi kombiba, amivel rendszeresen hosszú utakat tesznek meg szintén jó lehet.

Azt kell mindösszesen tudomásul venni, hogy a dízel az NEM benzines autó, így nem is azt kell tőle várni amit egy dízeltől.

És hát.... kövezz meg, de az én álmom egy 530D Touring!!! Lakókocsi utánaköt, anyát beültet, és megy kempingezni szerte Európa! :))
Egy ilyen körutazáshoz sem a benzines a megfelelő választás.

Rocko- 2009.11.25. 14:41:03

@Hagalex: D4D, mint csendes, kultúrált dolog?
naponta hallom, 2,4 Hiluxban, de sose jutott ez eszembe róla.

kamionmentés · http://www.kamionmentes.hu/ 2009.11.25. 14:50:08

@totálkáros:
Én azért a győzikék, mónikák, joshik (direkt kisbetű) világában nem mondanám, hogy a média nem teremt "igényeket, "minőséget".

szabi1983 2009.11.25. 14:50:12

@Rocko-: Vettél volna navarát. Abban csend van

Hagalex · http://www.youtube.com/user/Hagalex#g/f 2009.11.25. 14:53:21

@Rocko-:

Mert nem egy PD-hez hasonlítottad. :))

Én meghallgattam együtt, ki is próbáltam 1 "tesztben" a 2,2 D4d-t, a Corolla 1,4 D4d-t, a saját 2.0 Di Astrám, és a SuperB 110 lovas PD-t.
A barátom 2,2 dízel Civic-je is "szép" hangú. :)

Chocolate shitsandwich 2009.11.25. 15:00:24

@Csikós Zsolt:

Megértem, de legalább most sikerült a figyelmedet felkelteni! :)
Szval azért ne feledd a 25ös tesztet, itt ketten már biztos nagyon várjuk!

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2009.11.25. 15:04:36

@szabi1983: Na a navara se szent,nemhiába hívják nyavalyának....

tomee-ka 2009.11.25. 15:05:42

@kadibela:
Az adagoló bőven bírja addig, a mi 309-es pug-k 0 km-es korátol 674e km-t ment..
és nem baxxxdott el az adagoló (ízzítógyertyát kellett cserélni, meg az egyéb kopó alkatrészeket).

ugyan ez a motor (1,9 D) egy 405-ös pug-ban, szintén családban 0 km-től 370e km, és vígan ment, míg el nem adta nagynéném..

diesel-szerelő szaki azt mondta, azért mentek ennyit, mert aut-ban tankoltuk
(határszél, családban van, aki kinnt dolgozik)

persze mai szemmel menni nem mentek (90-es évek eleji dinamika ma már lassú ugye - minden relatív :))

gnme 2009.11.25. 15:15:54

..elbaszták azt autóépítők és a beszállítók rég és nem csak a franciáknál ..

1.) "gentleman agreement"-eken keresztül tesztelés nélkül beszállított beépülő alkatrészek tömkelegével

2.) híreskedéssel, hogy hány hónap alatt lett kész az új stand (pl. a mi autónk bibibíí 18 hónap alatt lett kész) ..csaképp le nem lett tesztelve, mert papíron a tesztciklusok még évekig futottak alkatrész szintig == kocsik meg tönkrementek a vevőknél, akik nem győzték szervízbe hordani, és esetenként minden hónapban "más=áttervezett" alkatrész jött ugyanarra a funkcióra

Mindez "jelen" időben is igaz.

tomee-ka 2009.11.25. 15:26:36

@Shadowbull:
ezt remélem te sem gondolod komolyan..
valami konkrét ténnyel támaszd alá kérlek, mert (bár nekem csak itt-ott olvasott infoim vannak), de amikor elkezdték, akkor ők nem érezték olyan jónak a cr-t hogy azt használják, hanem megcsinálták a pd-t ami mostanra - hogy is mondjam - elavult..

karlmann 2009.11.25. 15:33:04

A lényeg az, szerintem, lehet bármilyen kocsid, új régi, német, olasz, francia bármilyen, ha rendesen szervizelik, valamint a tulaj is odafigyel rá, akkor nem lesz vele baj. Mert az, amit olyan sokszor hallok, " hirtelen megállt, nem tudom miért, nem volt semmi előzménye" az csak a mesében van. Mindig van valamilyen jele a rövidesen bekövetkező hibának, csak az a kérdés a tulaj észreveszi-e?

wal 2009.11.25. 15:35:06

Na megpróbálom röviden pontosítani a Voyager-Espace deathmatch-t. Az Espace eredetileg ANGOL tervezés, Fergus Pollock műve, aki Coventryben a korábbi Rootes központban tervezte meg az autó alapjait. Abban az időben a központot a Chrysler UK tulajdonolta. A tervezésbe bevonták a Matra/Simca csoportot, mivel a Chrysler elég komoly európai jelenlétet szeretett volna. A Simcát később fel is vásárolta, a tervezés Antonis Volanis vezetésével folytatódott. A piacra Talbot márka alatt szerették volna bevezetni, de a Chrysler pénzügyi problémái miatt eladta az európai vállalatait, mind a Simcát, mint a Chrysler UK-t a francia PSA csoportnak. Az Espace terveit megkapta a Matra, akik szépen elkezdtek házalni vele, mivel a PSA csoport túl drágának és kockázatosnak találta a típust. A Renault látott benne fantáziát és piacra dobta az autót, aminek az első két generációját a Matra gyártotta.
Azt hiszem itt nincs túl sok romantikus ipari kémkedés, csak szép globalizált világunk lenyomata. Van egy amerikai gyártó, akit egy hülyeségeket beszélő magyar megvádolt, hogy ellopott egy francia tervet, amit valójában egy angol talált ki és egy görög tökéletesített.

gnme 2009.11.25. 15:42:51

..én három hangot tudok otthon udvarban hasonlítgatni

1.3mjet - ütemesen, fémesen erősen "magasan-csettegősen" zakatolós hang

1.9 jtd - kulturált erőteljes, egyformán fémesen zakatoló hang végig

1.9pd - erőteljes combos fémes csettegős hang

most akor melyik dízel a rossz? hát egyik sem :)

Carfan 2009.11.25. 15:45:36

@éjszárny zöldi: Volt már szerencsém nem is egy hidrós Citroenhez, de őszintén szólva én nagyot csalódtam benne. Először egy barátommal próbáltunk ki egy előző szériás C5-öst, mert kíváncsiak voltunk milyen a híres "varázsszőnyeg" effektus. Mindketten úgy szálltunk ki, hogy semmi különbség egy kényelemre hangolt acélrugós futóműhöz képest. Utána volt szerencsém egy C5-ös modellel egy több száz km-es túrára, gondoltam most megtapasztalom milyen kényelmes. De ismét csalódnom kellett, ugyanis a puha ülésben fél óra múlva már csak fészkelődtem, hogy ez bizony sehogy sem kényelmes. Szóval részemről ennyit a kényelem legendáról.
Az érem másik oldala viszont, hogy 800 km alatt a Citroban elromlott a tempomat, jelzett egy légzsákhibát, a gyári CD és a központizár vacakolását már meg sem említem:) Nem nagy hibák, de azért néha idegesítő és kellemetlen lehet.
Összefoglalva ez teljesen szubjektív, de nekem kényelmetlen a francia autók többsége és engem idegesítenének az ilyen apró hibák. Úgyhogy én is csatlakozom Csikós Úrhoz, és azt mondom nézni szeretem a francia autókat, de saját hazsnálatra köszönöm nem kérem:)

totálkáros 2009.11.25. 15:52:28

@kamionmentes: Kinek mit jelent az igény és a minőség, hát jah.

De én azért kicsit ezen túl mennék. Pl. tudod miért nem adósodik el egy francia, vagy egy német? Nem csak azért mert nem olyan hülye, mint a magyarok nagyrésze, hanem mert meg lett neki mondva: figyelj öreg, ne vegyél fel hitelt egy bizonyos fizetés alatt, és csak akkor, ha az aktuális fizetésed mondjuk 10%-t nem haladja meg a törlesztő. Nem beszélve, hogy nyugaton főleg dieselt és nem vesznek, hanem bérelnek. Csak nálunk van ez a: bebebeeee nekem ilyen meg olyan csili-vili autóm van, te meg loser vagy, h nincs egy bohócterepjáród lehetőleg a lakótelep előtt, persze 500 hitelre. Amikor meg jönnek az éves kötelezők a marhája ott áll sírva, és adná el azonnal. Óriási probléma van az értékrenddel, az igényekkel Mo.-n. Miért ne lehetne pl egy 20 éves verdával nyomulni? Nyugaton ez teljesen természetes, nincs az a barom, aki a családja létbiztonságát kockáztatná egy szaros használati tágy miatt. Sőt. Inkább lemegy napi rendszerességgel egy Boulanger vagy, hogy megvegye az aktuális legfinomabb pékárút, vagy salátát és gyümölcsöt vesz inkább a gyerekéne, mint egy kicsit újjabb eldobható autót. (én ismerek olyan embert, aki budai kertesházban lakik, és váltogatja az autóit, két gyönyörű gyereke van és nem vesz téligumit, meg nem vesz zöldséget/gyümölcsöt, mert arra már nem fussa, hát milyen ország már ez?! és ez nem egyedi eset, azért merek általánosítani - mert egyébként utálok)

És itt jön a média és a politika szerepe. Mert igenis, az egyszerű embereket nevelni kell. Nem várható el a tömegektől, hogy tudják mit kell tenniük. Főleg a kelet-európaiakat, mivel túl sokáig éltek bezárva. Szóval kissé túlgondoltam ezt a storyt, de örülnék, ha a limonádészocilizmus árnyékában felnövő és feltörekvő fiatal álkonzervatívok barokkos amerikanizálódása befejeződne, és a média lenne az első, amelyik végre értelmes dolgokról szólna. A mónyika meg a jósi meg kapna egy kis atomot :). Azért úgy látom megkapták már azt, amit az élettől érdemelnek - Isten nem ver bottal.

Pl. milyen jó lenne, ha a totalcar is olyan szuper kis teszteket végezne, mint a németek, vagy a franciák, akkor sokkal komolyabb olvasóközönsége lenne. Eddig is jó volt, csak kicsit sok már ez az argó feeling.

Rocko- 2009.11.25. 15:53:05

@szabi1983: egy darab dízelem sincs, rühellem ôket. csak hallom, cégnél van.

@Hagalex: tök mindegy mihez hasonlítom, Shwdobull leírta már: a dízel alapvetôen kultúrálatlanul jár. 2009-ben is. tök mindegy ki gyártotta. van amikor némileg háttérbe kerül ,de alapvetôen kerreg.

totálkáros 2009.11.25. 15:59:05

@Rocko-: Jah, ha Sedóbúl megmondta, akkor teljesen rendben van. Nem is értem a németeket, franciákat, olaszokat, spanyolokat miért vesznek ilyen szarokat, biztos azért mert Sedóbúl nem beszélt velük. A belterjes marhák :)

gnme 2009.11.25. 16:08:32

b+ erről jut eszembe :)

.. a német öregasszonyok valami iszonyat rondák .. én nemtom mitől .. lehet álarcot húznak vénségükre vagy mi .. na az az igazi belterjesség b+ :)

fiatal korában szépszőke öreg korában meg a boronáló helyére lehet befogni, olyan ráncos

:)

Alf (törölt) 2009.11.25. 16:10:31

@Carfan: értem, szóval utaztál 800 kilómétert egy c5 -ösben, és

"Összefoglalva ez teljesen szubjektív, de nekem kényelmetlen a francia autók többsége és engem idegesítenének az ilyen apró hibák."

ez jó

totálkáros 2009.11.25. 16:10:41

@Rocko-: Nyugaton az autók kb 90%-a diesel, az újabbak főleg ilyen-olyan turbodieselek. Legalábbis hallásból :) Nincs jobb autó egy nyomatékos és takarékos TDI HDI stb.-nél.

Csikós Zsolt 2009.11.25. 16:10:50

@Johnny83:
Amit írsz, az rudazatprobléma, pontosabban a rudazat gumielemeivel, tartóelemeivel, a váltórudat rögzítő mechanikával kapcsolatos. Maga a váltó nem csinál ilyet, vagy csak csillagászati kilométerek után. A sok kis izébizét kellett volna karban tartani. Ha a váltóolaj rossz, vagy nincs, az a csapágyakat, a diffi fogaskerekeit teszi tönkre, sívítás, morgás, búgás az első jel, de akkor már általában drágább javítás néz ki.

RonJeremy 2009.11.25. 16:11:51

Idézetek egy korábbi blogposzthoz való bejegyzésből:

,,Marhaság. A PD egy kiváló különutas megoldás volt."

,,Bárki mást mond az marhaság"

Kik mondták ezeket?

Shadowbull meg Heckantrieb ( Hrzrasn és egyéb balf*sz álnevek)

F*ck your self, Idiot!

totálkáros 2009.11.25. 16:12:39

@Carfan: Minden tervező tudja, hogy a kemény ülés a kényelmes ülés, a többi városba való. :)

gnme 2009.11.25. 16:14:05

herezacsan' a kedvenc japán kamikáze fórumos :)

Csikós Zsolt 2009.11.25. 16:15:30

@totálkáros:

Ugyanannyi a teszt, mint régen, sőt darabra több. És nagy valószínűséggel a nyomtatott újságok jó részénél is több a teszt. Csak közte nagyon sok az anyag, napi 2 vezető a minimum hétköznap. Számolj utána, az 80 nagy cikk, plusz 8 a hétvégeket beleszámolva havonta. Szerinted hány nyomtatott újságban van 88 nagy cikk egy hónapban? 88 oldal hirdetésekkel együtt, az igen. Szóval ez egy hibás szubjektív vélemény, hogy kevés a teszt, számold meg, meg fogsz lepődni.

totálkáros 2009.11.25. 16:16:05

@RonJeremy: Jó a képed Ronny, jól nyomod még mindig, csak szegény csajt sajnálom, olyan képet vág mintha hármasikereket akarna megszülni - azt is egyszerre :D

Csikós Zsolt 2009.11.25. 16:18:32

@totálkáros:

Ja, és egy német nyomtatott újság kb. 50x annyi pénzzel gazdálkodik, mint mi. De lehet, hogy inkább 200x. Nekünk egy pályát kibérelni egy szem autónak elég súlyos kiadás, és sokszor leszavazódik, pedig nagyon ritkán kérünk ilyet, ők egész napra ki tudnak bérelni pályákat, csilliós mérőberendezést, profi, ilyen teszteléssel foglalkozó pilótákat, nem egyet, komplett mobil gumis műhelyeket. Tudom, dolgoztam 14 évet a motor-pressénél, jártam kint elégszer. Innen Magyarországról fel sem lehet fogni, mennyi pénzből készül ott egy autós lap.

mercurius 2009.11.25. 16:19:07

nemértem, hogy egy fransziakocsis cikkben miért téma, hogy melyik dízel a jobbik?

Egyértelmű, hogy a francia a jobb. Mert az és kész.
Csendes, nyomatékos, keveset fogyaszt, mert francia.

Pd zsákutca. Ezt aVW is elismerte tkp. anno még a TC-n is volt cikk róla. Nincs értelme tovább fejleszteni. De mit is számít ez?

Annó mindenki PD-t akart, mert nyomatékban jobb volt, és erősebbek voltak 5-10 Le-vel a többinél.

De ez az előny a CR rendszerek fejlődésével eltűnt.

Sztem a Francia dízel elég kultúrált ahhoz, hogy igényes személyeutóba is betehessék.

Csikós Zsolt 2009.11.25. 16:20:17

@wal:

Zseniális. Még ha le is hülyéztél :-)

Csikós Zsolt 2009.11.25. 16:22:02

@Chocolate shitsandwich:

Ha jön felajánlás, beillesztem a mostanra 50-autós listába :-) Volt Fuego, az is régi Renault, nem volt elég? :-)

totálkáros 2009.11.25. 16:25:50

@Csikós Zsolt: Értelek, de én az igazi tesztekről beszélek, nem a napi két BMW-s éssatöbbiről, amikben leírja az éppen aktuális újságíró tanonc, hogy miért nem trendi az új illatosító az autóban. Te is láttál már rendes, komoly és valódi értékmérő német teszteket. Abból legyen több, ne ebből az itt csipog, ott nem esik jól rajta napfény himi-hümiből. Meg, hogy ez húde fos, az meg a királyság és sírva vernéd szét egy baltával. Szerinem érted. Legyen széleskörű merítés, táblázatok, szakértők. Én a komolyságot hiányolom. Ez így kicsit keleties. Amúgy a vélemény szubjektív, habár lehet objektív is egyben. :)

Így is ti vagytok a legjobbak ma, csak meg ne álljatok a fejlődésben. Én drukkolok.

Hagalex · http://www.youtube.com/user/Hagalex#g/f 2009.11.25. 16:28:01

@Rocko-:
Persze. Egy benzineshez képest traktor, de éppen ezért írtam fentebb, hogy egy dízelt ne egy benzineshez hasonlítsunk.
Másra jó a dízel, és másra egy benzines.
Ettől még 2 dízel között lehet különbség, és 2 benzines között is.

....ha Sb nem írja le, akkor is van fogalmunk arról, hogy milyen egy dízel és milyen egy benzines. :)
Sb-nek még csak le sem kell írnia.:))

wal 2009.11.25. 16:28:06

@Csikós Zsolt:
Csak hülyeségeket beszéltél, amúgy meg peace :D

mercurius 2009.11.25. 16:29:16

De vajon mi is az alapvető probléma a francia kocsival?

Carfan 2009.11.25. 16:29:40

@Alf: Ezzel mi a probléma? Ha vezetek 800 km-t akkor általában kiderül, hogy egy ülés kényelmes vagy nem. Nem azt írtam, hogy a sarki boltba szaladtam el vele és hu de kényelmetlen... Egyébként sok más francia autót is használtam már, csak most a hidros citroenekről volt szó. De a Pug 307 ülése is ugyanolyan puha, tartás nélküli vacak. Azt hosszú távon használtam nem "csak" 800 km-t. Ha így már hitelesebb a véleményem számodra... De ha neked sértő, hogy számomra megdőlt a kis sztereotípiád, hogy a te francia szekered a világ legkényelmesebb autója, sajnálom. NEKEM kényelmetlen. Éppen ezért nem vennék francia autót, de én nem fogok róla senkit sem lebeszélni, ha neki tetszik. Nem tudom ebben a hozzáállásban mi olyan sértő...

totálkáros 2009.11.25. 16:31:39

@Csikós Zsolt: Értelek, habár ti ma még monopoliszitkus helyzeten vagytok..., ez nem biztos, hogy mindig így lesz. Habár, ahogy az FHM-et elnézem, lehet, h még sokáig. Én a milyenségről is szóltam, bevallom darabszámot nem vizsgáltam, elsősorban a minőségre gondoltam.

Nem várom el, h válaszolj, tudom milyen szar belefulladni a e-mailekbe. :)

Csikós Zsolt 2009.11.25. 16:36:29

@totálkáros:

Nem tudod megcsinálni internetes lapon, maximum nyomokban. Sajnos marad még szubjektív. Pedig mi próbálunk, mérünk zajt pl., ahhoz vettünk műszert, de az akkora beruházás volt, hogy azóta se tudtunk mást. Kicsi pocsolya ez.

totálkáros 2009.11.25. 16:37:17

@Csikós Zsolt: Egyébként nem teljesen értek egyet. A román foci is majdnem olyan jó, mint a francia, pedig 100-ad annyi pénz mozog benne. Utálom az RTL-t, meg a valóság showkat, de Árpa Attila zseniálisan lopott (másolta) a nyugati csomagot, és 100-ad annyiból megcsinálta (szakmailag) az amúgy az ember anyagnak köszönhetően nézhetelen műsort.

Ok, leállok. :)

totálkáros 2009.11.25. 16:40:02

@Csikós Zsolt: Akkor le kell váltani a hirdetésszervezőt. :)

Vicc volt, sorry hirdetésszervező, sorry

Csikós Zsolt 2009.11.25. 16:41:11

@totálkáros:

Nem akarom polírozni magunkat nagyon, de szerintem szövegben nagy átlagban jobbak vagyunk, mint a német újságok, eleget olvastam németet. Persze az angolok messze vannak, de azt tényleg nagyon magas léc... Te nettó a mérberendezéseket, a mérőcsapat idejét (tudtad, hogy a német, olasz, angol nagy újságoknál van külön tesztcsapat, és külön szerkesztőség?) és a körülmények megteremtését (pálya, mert közúton nem lehet mérni) kéred számon, az egyszerűen lehetetlen.

Csikós Zsolt 2009.11.25. 16:42:40

@gnme:
Elfelejtettél inni a komment végén. Egri kannást, mer' az meglátszik... :-)

Roadkill 2009.11.25. 16:48:55

Chapeau bas! Tetszik az iras, annak ellenere, hogy nekem ronda az a Be Bop :)

A PD es a CR dizel annyi a kulonbseg van, mint a szifilisz es az AIDS kozt. Nekem egyik sem kene.

totálkáros 2009.11.25. 17:01:32

@Csikós Zsolt: Ok, de a keveset is lehet másként. Soha, de soha nem vártam el a német szintet, csak érted...

Nem akarom elvenni másoktól a lehetőséget, hagylak melózni, végül is nem erről és nem rólam szól az anyagod.

HI

w a s d 2009.11.25. 17:11:49

@Carfan:
"...addig az Avantime, Be Bop stb súlyos bukást szenvedett el. "

Azért jó, hogy egy pár hónapja megjelent, eleve rétegmodellnek szánt valamiről valaki így megmondja, hogy bukás.:D

w a s d 2009.11.25. 17:18:14

A legnagyobb baj a legtöbb nemzet autóival a német autókkal szemben, hogy nincs akkora választási lehetőség a motor és a hajtási módok között.
(Na meg valószínű, az sem véletlen, hogy több 30 éves Golf 1- esben van VR6, TDI, 1,8 20V T, vagy bármilyen "modern" motor, mint (kis túlzással) amennyi a többi európai gyártók autóin alapuló átépítés van.)

go!t 2009.11.25. 17:31:29

PD kérdéskörhöz. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a külön utas megoldások nem mindig csak azért buknak meg, mert technikailag tényleg rosszabbak mint a másik. Elég csak arra gondolni, hogy egy rakás műszaki szemmel zseniális megoldás sosem tud elterjedni, mert mondjuk egy haldex kuplungos 4x4 klasszisokkal olcsóbb, és egyszerűbb, mint valami bonyolult összkerékhajtás, így aztán a műszakilag jobb cucc megmarad a prémium szegmensben, vagy a réteg gyártóknál (vagy ott sem), míg a kommerszebb változat elterjed (ezzel nem azt akarom mondani, hogy a PD jobb, csak arra reagálnék, hogy egyesek szerint azért jobb a CR mert az maradt életben).

A másik gond a külön utas dolgokkal, hogy a fejlesztési költségek hogyan oszlanak meg. Ha 10 gyár nyomat A) technikát 1 pedig B) technikát, akkor gyakorlatilag nem nehéz kitalálni, hogy kiknek lesz könnyebb a fejlesztés, kiknek lesz egyszerűbb a szervizekben a szakértelmet mellérakni stb.
Az én szakmámban például gyakran előfordul, hogy feladunk egy álláshirdetést, hogy XY technikához értő embert keresünk. Jelentkeznek rá 5-en, ebből 4 kamu, még sosem látott ilyet, csak bepróbálkozott. Ha a másik technikánál jön 100 jelentkező a projekt elvégzésére, akkor papíron az első hiába ígéretesebb, ettől még nem fogunk embereket találni hozzá, akik meg is valósítják.

Szóval mindent egybevéve, önmagában az, hogy egy technika győztesen kerül ki a versenyből még nem jelenti, hogy jobb a másiknál, vagy azt, hogy fényévekkel jobb.

becsületesnepper · www.becsuletesnepper.hu 2009.11.25. 17:52:10

Apámnak volt egy BX-e, évente 200-300.000 forintot költött az autóra, amitől nem lett szebb, csak működött. Péntek délután öt órakor a Krisztina körúton elfosta magát, leült a földre és fel sem lehetett tolni a padkára. A fél város megállt miatta, csóri öreg minden volt csak naccságos asszony nem. A tréleres alig bírta felvenni a hátára, mert feküdt az aszfalton. 500.000-ért vette és amikor 50.000-t ért már csak, akkor hála istennek csapágyas lett, erőszakkal kivettük az öreg alól és eltoltuk a kukába. Apám még bontott motorokat nézegetett a bontókban, hogy feltámassza a szerelmét. Vettünk neki egy békalámpás corollát, amire három év alatt egy kupplung szettet és négy gyertyát vett, mégis visszasírja azt a fost, mert az jobban ment, mint a corolla(BX 1.9D szívó)!!!!!!:))

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2009.11.25. 18:02:12

@Asszeretnémondani:
ez NEM a bx hibája.

erdekes modon az ausztriabol vett td bx-em problemamentes volt hosszu ideig.

a magyar bx-ek pedig altalaban:
- karbantartva nincsenek
- hidro csovei helyett beleganyolva minden hulladek
- minden kikotve-atkotve-elbaszva

nem a hidro rendszer hibaja h a beleganyolt kertislag/benzincso/kutyafasza eldurranik es elfolyik az olaj.

de sztem ez ép ésszel bárkinek felfoghato.

ha pl apad talalt volna egy rendes szerelot, egyszer 150 ezerol rendberakta volna es akkor evekig auto lett volna, amit csak karbantartani kell, nem javitani.

Hagalex · http://www.youtube.com/user/Hagalex#g/f 2009.11.25. 18:03:17

@Asszeretnémondani:

Ilyen ez a szerelem! :))

@go!t:

"Szóval mindent egybevéve, önmagában az, hogy egy technika győztesen kerül ki a versenyből még nem jelenti, hogy jobb a másiknál, vagy azt, hogy fényévekkel jobb."

Nincs itt győztes meg vesztes. Arról sincs szó, hogy az olcsóbb szarabb nyert volna drágább jobb ellen.
Egyszerűen csak annyi, hogy 2 műszaki megoldásban nem egyformán volt tartalék.
A PD -ben nem volt fejlesztési lehetőség. A CR meg olcsóbban előállítható, ráadásul fejleszthetős is.
A VW jobbnak látta nem erőltetni a dolgot tovább.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2009.11.25. 18:05:04

@Carfan: alkalomadtan szivesen viszlek egy karikat a v6 xm-mel, aztan majd nyilatkozol utana :D

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2009.11.25. 18:06:22

@F-anatiX: az egyik legszebb szedanforma valoban.
de a legszebb (es nem szedan) az xm s1 :]

Hagalex · http://www.youtube.com/user/Hagalex#g/f 2009.11.25. 18:11:29

Azt tudja valaki, hogy a Pallas mi jelölt a CX-nél??
Engem anno olyannal vittek.
Nagyon tetszett. Asszem 1990-ben volt...

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2009.11.25. 18:13:23

@Alf: tudom ;)

a 4. citroenemet hajtom :D

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2009.11.25. 18:19:01

@Hagalex: tudja a franc mi volt a regi opeleknel :)
de a citroen szokott olyat h betukkel jelzi a felszereltsegi szintet es vannak ilyen kulonleges sorozatok pl pallas, image stb amiben mas a karpit etc.

Alf (törölt) 2009.11.25. 18:20:13

@Hagalex: a Pallas név a citroeneknél a DS nél jött be először, a luxusfelszereltséget jelöli.

DS-kiejtve Déesse franciául istennő
Pallas Athéné meg egy istennő, a keményebb fajtából :)

becsületesnepper · www.becsuletesnepper.hu 2009.11.25. 18:20:39

@éjszárny zöldi:
Volt rendes francia specialista szerelőnk, csak a magyar utak, a félmillió kilóméter, meg az idő vasfoga ellen nincs mit tenni. A Szugló utcai citroen boltosok már előre köszöntek az öregnek és mondták, hogy ő olyan alkatrészeket is megvett amit rajta kívül senki más, pedig kellett volna. XM V6-om nekem is volt, már a billenő tükrös és én is nagyon szerettem!:)

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2009.11.25. 18:22:13

@Asszeretnémondani: nem hiszem el h egyszeri 300e-bol nem lehet rendbetenni egy barmilyen bx-et, bocs...
volt 3 bx-em es egyutt a 3ra nem koltottem ennyit 5 ev alatt.

Alf (törölt) 2009.11.25. 18:32:08

@Asszeretnémondani:
szerintem kamu ez a 2-300 ezer évente, vagy valaki nagyon átvert valakit :/

Amúgy apám vett kb 9 éve egy opel astra classicot, megvolt 6 évig, és mikor eladta, kiszámolta, hogy mennyibe került neki havonta a törlesztőrészletekkel, értékcsökkenéssel, javításokkal (pl kipuff 3 év alatt szétrohadt)

Havi 38 ezer forintba került, az évi 456 ezer ft, összesen 2,7 millióba került a 6 év opelezés.

ha a te faterod évi 300ezrét meg a 450.000 értékcsökkenést összeszámoljuk, az 6 év alatt 2.2 milla.

És a faterod autója jóval kényelmesebb is, mint az enyémé.

szóval jobban megéri egy roncs bx hozzá nem értő szerelőkkel, mint egy zsír új opel :)

becsületesnepper · www.becsuletesnepper.hu 2009.11.25. 18:46:16

@Alf:
@éjszárny zöldi:
Drága Testvéreim!
Az általam leírt összeg nem pontos évenkénti könyvelés eredménye, de az autóra állandóan költeni kellett és tényleg rendes összegeket. Nem azt akartam mondani, hogy szar a BX vagy nem. A hozzászólásom lényege az lett volna, hogy az öreg tényleg sok szopás ellenére is imádta a kocsiját, mert kényelmes autó volt, keveset fogyasztott és neki minden probléma ellenére szép emlékei vannak az autóról, valamint a mai napig jó érzéssel gondol rá. :)

boldogito 2009.11.25. 19:10:19

@Csikós Zsolt:

Zsolt!

Kérlek írjatok 1 tesztet a Karotta Avantime-járól!!!
Nagy csodálója vagyok a kocsinak, de nem tudok róla eleget. Jó lenne egy TC cikkből ismeretet gyűjteni.
Éljenek a francia autók, noha még tollasodnom kell, hogy meglegyen a saját DS-em...

albert1 2009.11.25. 19:12:02

Szerintem amúgy a Peugeot 307-es volt az egyik első képviselője a mai Golf-méret- és kényelmi kategóriának. És mindez már 2001-ben kiadva nagy durranásnak számít. Itt ma is megállja a helyét méretben és kényelemben, minőségben persze lehagyták.

Mondom ezt úgy, hogy eredendően istenítem a német autókat.

A franciák autótörténelméről szerintem csak tisztelettel lehet beszélni.

Átlagosan több franciát bosszús és drága dolog használni a hibák miatt. Sajnos a többb tonna innováció, lazaság és kényelem mellett relatíve kevesebb jutott a tartósságból és megbízhatőságból. Ez a rossz hírnevet jogosan teszi megalapozottá.

Ezek kiváló, érdekes műszaki kütyük vagy kényelmes helyiségek, és csak mellékesen autók. Ez a francia filozófia. Ezt szeretni nem kell mindenkinek, de fel kell fogni, meg kell érteni. Azonosulva vele is lehet boldognak lenni.

Én a saját szememmel láttam 130 ezret cégnél futott, mégis hibátlan elsőszériás 307-est.

gnme 2009.11.25. 19:15:30

@Csikós Zsolt: :)

Folytatjuk a fertőtlenítést.

:)

w126sd 2009.11.25. 19:31:01

Jó cikk,mondjuk a humorérzékem akkor szállt el,mikor 1998-ban a 3éves 405gld kuplung bowdenjének MŰANYAG!!!!! fejrésze letört, -20fokban,bepárálva az akkor nagysokára befűzött lánytól,10km -re a várostól!!
Valahogy nem tudtam nevetni!Vagy MB W....bármi,vagy semmi!!!!!!!!!

Humphrey 2009.11.25. 19:51:18

nagyon örültem ennek a bevallotan elfogult cikknek, mert én is annyit bámulom a francia autókat. a régieket főleg, minél őrültebbek annák inkább.

a barátnőmnek twingoja volt: imádtam, a városban állandóan elkunyeráltam. amikor lecserélte komolyan gondolkoztam azon, hogy veszek magamnak egyet feketében, vászontetővel, spéci felnikkel munkábajárósnak... és ha pl micra szinvonalu technikája lett volna még lehet, hogy meg is teszem, hadd buzizzon le mindenki :)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.11.25. 19:56:54

Trianon óta Magyar! Ember! nem vesz a franciáktól semmit!!!!

Humphrey 2009.11.25. 19:58:08

@boldogito:
IGENIGEN - nem is értem, itt ez a különleges autó, itt a Karotta (jó nincs itt, de cégcsoporton belül) és sehol semmi.
Karotta többször ígérte pedig... :/

F-anatiX 2009.11.25. 20:11:55

@Gyurma73: de gondolom a német autók vásárlásától nem kell elriasszon semmi történelmi dolog, igaz? Gondolok itt 1944. március 19-re... Csak amiatt kérdezem, mert az tisztán német dolog volt, míg Trianon nem tisztán francia (még ha helyileg ott is van).

F-anatiX 2009.11.25. 20:18:06

@éjszárny zöldi: megegyeztünk! :) Nagyon szép kocsi az Xm - és az S1-ben is egyetértünk (Xantia dettó). Volt szerencsém néhány Xm-et vezetni is talikon, nyam-nyam... főleg egy 2.0TCT, nah, az igen szigorú fajta.
A maguk idejében az Xm (előtte meg a BX, DS, stb.) futurisztikus, ultramodern gépek voltak.

Rocko- 2009.11.25. 20:23:23

@totálkáros: "Jah, ha Sedóbúl megmondta, akkor teljesen rendben van."
nem megmondta, hanem leírta. van különbség.
nem tótum-faktum, csak nem akartam ismételni.
"Nyugaton az autók kb 90%-a diesel, az újabbak főleg ilyen-olyan turbodieselek"
és?
"Nincs jobb autó egy nyomatékos és takarékos TDI HDI stb.-nél"
mit értesz jobb alatt?
fogyasztás? persze, kisebb.
nyomatékos? persze, turboval.
javítása olcsóbb? halkabb? szebb a hangja? nem.

@Hagalex: nagyjából egyetértek, de ha nem benzineshez nézem, hanem önmagában, akkor se tetszetős.
szóval van különbség, persze. (mondjuk nekem igazából mindegy, h szalonnal vagy kristállyal cukrozzuk a "szart".)

@Roadkill: "A PD es a CR dizel annyi a kulonbseg van, mint a szifilisz es az AIDS kozt. Nekem egyik sem kene."
:DDDD@

Gyurma73: Auchanba se jársz, ugye? meg baguette-et se eszel.

F-anatiX 2009.11.25. 20:26:00

@Carfan: egyetértek Alf-al: 800 km után ítéletet mondani enyhén szólva is erős általánosítás.
És továbbmegyek: egy C5 alapján megítélni kompletten a hidrós technológiát, na, az még nagyobb bátorság szerintem.
Ülj be a C5 után egy Xantiába, aztán egy Xm-be, utána CX-be majd egy DS-be... egyre puhább és komfortosabb lesz, ahogy mész vissza az időben (ahogy írtam, visszafelé). Mind más... a C5 már teljesen más...

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2009.11.25. 20:32:03

@Gyurma73: akkor ki a fasztol veszel?
a japanok, nemetek, olaszok azok jobbak voltak, nem?
vagy az oroszok, romanok?

jarjal a jo magyar labadon, vagy ikarussal.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2009.11.25. 20:33:23

@F-anatiX: ha megnezed az xm-et, meg a mai vw-knél is modernebb :D

F-anatiX 2009.11.25. 20:37:59

@éjszárny zöldi: ez is igaz - bár ahhoz nem kell nagy erőlködés. :D

gnme 2009.11.25. 20:39:58

..nyugi, lazítsatok b+

www.youtube.com/watch?v=Gm_JjZQBB88

folytatjuk a fertőtlenítést

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2009.11.25. 20:40:34

amugy nem a hidro a baj a citroenekkel, hanem az a rohadt elsokerekhajtas :(

Hagalex · http://www.youtube.com/user/Hagalex#g/f 2009.11.25. 20:41:35

@Rocko-:

"(mondjuk nekem igazából mindegy, h szalonnal vagy kristállyal cukrozzuk a "szart".)"

:))))))

Nekem nem tetszik amit a dízelekkel manapság csinálnak.
Egy dízel legyen atombiztos!
Vigyen háromszor körbe a Földön, ha 3 hétig folyamatosan járatom akkor is működjön..... egyen keveset, és legyen nyomatéka. Utóbbi kettővel tulajdonképpen nincs baj, de a megbízhatóságot agyonütötték.
Sajnos a dízelből benzinest akarnak csinálni, és azt is várják tőle.

A maiakkal csak a gyomorgörcs van, hogy mikor kell 2-600 ezret ráköltenem...

Ha nekem egyterűm, terepjáróm, vagy olyan céllal kombim lenne mint amit fentebb is említettem, akkor nem kellene benzines. Továbbá hajóba, buszba, mozdonyba, kamionba tökéletes! :))

Normál hétköznapi használatra, ha nem drasztikusan sokat megy az ember egyszerűen nem éri meg a dízel.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.11.25. 20:55:30

@Rocko-:
"Gyurma73: Auchanba se jársz, ugye? meg baguette-et se eszel. "
így igaz.Én szeretem a pékségből a friss kenyeret.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.11.25. 21:01:04

@éjszárny zöldi:
"a japanok, nemetek, olaszok azok jobbak voltak, nem?
vagy az oroszok, romanok?"

Az olaszok vagy a japánok mit ártottak ?Mo.-nak??
Vagy a Spanyolok, svédek?

Csikós Zsolt 2009.11.25. 21:17:45

@F-anatiX:

Őrületesen igazad van, bár a C5 és a Xantia már elég közel van. De mész visszafele, XM - de finom, CX - ez elképesztő!, DS - hihetetlen! - kábé ez a sorrend. Most már elég sok mindenféle Citroenben ültem, a DS a nem létező döbbenet kategória. És nagyon jó minőségű, tényleg, a CX hozzá képest tiszta műanyag, nyekergés, zörgés. Csak hát a korrózió, de aki azt mondja, hogy a hatvanas évekbeli autók között volt rozsdaálló (Mercedes, Volvo beleértve), annak nem volt régi autója, nincs régiautós ismerőse, vagy az az egy szem öreg autó, amit ismer, nincs használatban és fűtött garázsban lakik. A T-Ford, az bírta az időt, meg a külső sárhányós vénségek, azok tényleg furán voltak ötvözve, meg mivel tök nyitott volt a vázszerkezet, ezért szellőzött.

Öreg autónak nem rójuk fel hibaként a rohadást. Ellenben elszántan küzdünk vele.

Csikós Zsolt 2009.11.25. 21:20:10

@Gyurma73:

Nem Magyarországnak. Kérdezd meg a koreaiakat, mandzsúriai kínaikat. A japánok állatok voltak. Úgy mondom, hogy most nagyon szeretem őket, éltem is kint 5 évet. De amit műveltek, olyan a horrorfilmekben sincs.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2009.11.25. 21:25:10

@Csikós Zsolt: Akkor tessék auto revue-t is olvasni. Segítek, német nyelvü, de nem német. Az az igazán jó szöveg. Hiteles, de egyúttal úgy humoros, hogy mellözi a nálatok szövegtöltelékként használt análfixált hasonlatokat és metaforákat.

Csikós Zsolt 2009.11.25. 21:25:13

@éjszárny zöldi:

A Citroenek hidrójával egy baj van, ha nem takarítják a BX-ben pél. a kalaptartó alatt lakó vezérlőrendszer szűrőjét, meg ott néha nem állítanak rajta keveset. Különben a gázgömb filléres tétel, átlagban nem megy gyakrabban tönkre, mint az acélrugó (nekem egy csomó Mercimben kellett cserélni már, mert törött volt, meg leült), a szivattyú is soká bírja. Tudták, hogy mindenki gyanakodni fog, ezért az a részt eléggé túlméretezték.

A franciában a segéddolgok pocsékok, zárak, ajtóhatárolók, visszajelzők, jeladók, vákuumcsövek. Meg a hanyattfordított motorok szerelhetősége. Nőgyógyásznak való munka.

De a hidrós autók közel sem olyan rosszak, mint a hírük. Mondjuk BX-ből volt az az 1,6-os automata széria millió vákuummal, na az pocsék. De a dízelek baromi sokat bírnak, sok ismerősöm járt olyannal.

gnme 2009.11.25. 21:29:34

@Csikós Zsolt: mostanában kezdek már rájönni, hogy nem fasza ha nem szellőzik pl. a küszöb.. ótvaros fordnál szondával befúvattam.. de a furgon maga mellé meg alá hányja a sarat és reggelre ki sincs száradva az első küszöb-sárvédő-ajtósarka sarok, tisztára berakódik.. slaggal viszont fajinul ki tudom fújatni a réseket, ilyenkor nagyon jó, hogy a víz szépen kihozza a szmötyit, vannak lukak, nincs betömítve pasztákkal minden

Carfan 2009.11.25. 21:34:45

@F-anatiX: Áruld már el nekem, hogy a kommentem melyik része nem érthető? Nem hosszú távú felhasználói tapasztalatokról osztottam az észt, hanem csak azt mondtam, hogy a 800 km alatt alig vártam, hogy kiszálljak a "szuperkényelmes" citroenből. Az hogy kényelmetlen csak kiderül 800 km alatt... Bár lehet a magadfajta ezt nehezebben fogja fel vagy nem tudom mi lehet a probléma. Lehet ez teljesen egyedi "fejlődési rendellenesség" de NEKEM kényelmetlen. Nem megbízhatatlan nem szar, hanem KÉNYELMETLEN. Étred? És ez kiderült 800 km alatt. Érted?:D

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2009.11.25. 21:36:12

@Csikós Zsolt: zarakban igazad van, xm elso zarjai most kezdik megadni magukat :( vagy elforog vagy szorul, de mostanaban nehezen nyit kulccsal.

amugy xm rugozasa szarabb picit bx-nel, szokni kellett, de ez lehet akar attol is h fel tonnaval nehezebb. vagy attol h enyem nem tokeletes meg :)

de egyebkent erdekes modon nekem hidroval nem volt bajom egyik bx-nel sem ha jol emlekszem.

a magassagallito cuccai voltak csak megpucolva a bx-eken is. :)

Carfan 2009.11.25. 21:40:38

@éjszárny zöldi: Köszönöm a felajánlást:) Az XM nekem is nagyon tetszik, talán az utolsó "furcsa" Citro,bár úgy vagyok vele, mint paraszt bácsi a zsiráffal:)

dennisthemenace 2009.11.25. 21:45:30

@Csikós Zsolt: Ne politizalj,vazze,mert teged is kitilt az Omm...
Gyurma73;keresse fel orvosat...

Shadowbull 2009.11.25. 21:59:14

@Gyurma73: A spanyoloktol kaptuk a spanyolnathat!

A svedek, öööö, a svedektol meg az ABBA-t. Az talan meg a spanyolnathanal is rosszabb!

sb

Garp 2009.11.25. 22:00:28

Ez egy hihhhetetlenül pofátlan komment-vadász írás. És az utolsó szóig igaz. Csatlakozom: Csikós4prez!:D

F-anatiX 2009.11.25. 22:04:58

@Carfan: egy C5-ös próba, majd egy C5-ös út (800 km) után azt írod: "nekem kényelmetlen a francia autók többsége".

Nah, szerintem ezt gondold végig.

ommm 2009.11.25. 22:24:56

Tudod Csik, hogy mennyire pocsék egy autó volt a Renault 15 GTL-em. Imádtam.

És most annyira kéne még egy. Csak nem is tudom, minek.

don39 2009.11.25. 22:49:59

Volt elsö szériáa lagunám.Amikor megvettem,imádtam,mert szép volt,kényelmes,és hatott az érzelmeimre.Aztán megutáltam,mert,mindig elromlott,sokat kellett költeni rá,.Amikor mazda626-ot vettem,na azt mindjárt az elején rűheltem.Unalmas közlekedési eszkőz volt,de megszerettem ,mert mindig lehetett rá számítani,és soha nem hagyott ott.Ha ezt a kettőt,tényleg tudnák ötvözni a franciák,az új autóikban,akkor bátran vennék tölük autót

don39 2009.11.25. 22:56:07

@Carfan: Ok.hiszünk neked.De hogy volt kényelmetlen,?ezt fejsd ki.Űlés? menetkomfort? Helyill.lábtér? stb

Unter Bahn (törölt) 2009.11.25. 23:03:17

Ez az egész tipus-gyűlölet a buta magyar mentalitás eredménye:

1. Volt egy BX-em, többnyire magam szerelgettem, mindig volt alatta tócsa, de kétszer hagyott cserben mindössze, végigcsinálta az építkezést és az elmaradt korábbi törődés bosszújaként eldurrant a főnyomócsöve (megelőző gányolást követően).

2. Most egy 90 %-ban megbízhatónak ítélt Volvom van, de nálam is begyűrűzött a válság, bizonyos ajánlott szerelgetések elmaradtak, az olajcserét még csak-csak megcsinálta az ember, de a gyertyát már nem... és most kezd egyre több probléma lenni a géppel, pedig két évig csak "beugrottunk 'oszt gyia!!!"...

Most akkor azt kellene mondanom, hogy a Volvo is szar???

Szerintem meg nem. Egyes gépek kevesebb, mások több törődést igényelnek, persze ezek inkább a tizen-huszonéves példányoknál jönnek ki, hiszen egy 2-3 éves tipusnál még későbbre várható a feketeleves:-(

Azt szoktam mondani - van egy rokon, aki állandóan b.szogat, hogy miért nem veszek már egy új autót, amit tényleg csak hajtani kell - hogy ha én évente rákölteném a használt gépemre azt a pénzt, amit új autó esetében a kötelező szervízre meg törlesztésekre fizetnék, akkor nem új, hanem az újabbnál is újabb autóm lenne. Csak hát legelőször az ember azért vesz használtat, mert arra futja... aztán meg azért nem szervizeli, mert arra már nem futja:-(((

A hiba 90 %-ban nem a gépben van... szerintem...

Don Blasius 2009.11.25. 23:11:48

Én is sokáig francia-szkeptikus voltam. De szerintem a 90-es évek végéig alapjába véve jó kocsikat fejlesztettek. Legutóbbi kellemes csalódásom volt barátnőmnek a 306-osa. Egy céges autót vett meg a karambolok kijavítása után. Szervizt is kevésszer látott. Mégis valahogy azt vezetve nem volt olyan érzésem, hogy meg akarna halni vagy szét akarna esni. Tette a dolgát és jó volt vezetni is.:) Bírta, hogy ütötték-vágták. Pesti használatra tökéletesnek találtam.:)

És akkor nem is beszéltünk az Észak-Afrikában többségben lévő francia autókról. Sokszor Európából levetett autók, de taxiként még mennek sok százezer kilométert. Tunézia déli része tele van 404, 504-esekkel és R12-esekkel. Mennek és mennek.:)

másik fa..fej 2009.11.26. 00:03:29

@mercurius : nincs velük probléma 5 dbfut a családban 3 éve 5 autó 0 hibaössz 300000km

decsabi72 2009.11.26. 00:57:48

nem beszélve a tunéziai pözsó babettákról (asszem talán 105-ös) az egész ország tele van velük és mennek. pedig ott aztán kapnak port rendesen. ha már itt tartunk. ez megvan?: www.intezdel.hu

pink75 2009.11.26. 01:11:03

"Egyáltalán, miért fáj bárkinek, hogy a szomszédjának, kollégájának,...milyen autója van, vagy milyen autóra vágyik? Fel nem foghatom."

Elmondom én: a csúnya tárgyak viszolyogtatóak, és az nem nem egy jó dolog a kedélyállapotot illetően. Miért volna jó mindennap látni pl. egy kalap-megane-t?

images.google.hu/imgres?imgurl=http://www.babez.de/renault/meganesportdci/renault-megane-sport-dci-titel.jpg&imgrefurl=http://www.babez.de/renault/renault-megane-sport-dci.php&usg=__T1sSNPzSz7QfPTN46NYLpUjMeNI=&h=300&w=448&sz=28&hl=hu&start=27&um=1&itbs=1&tbnid=71PeEC0rSLxV1M:&tbnh=85&tbnw=127&prev=/images%3Fq%3Dmegane%26ndsp%3D21%26hl%3Dhu%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:hu:official%26sa%3DN%26start%3D21%26um%3D1

hogy az mennyire ronda élőben! És hol van benne a humor?
Mert pl. a DS, SM, R4, még az XM is oké, de ezek a paraszt, na, jó, gyalog c2xc4, vel satis azért eléggé hónaljszagúak.

pink75 2009.11.26. 01:19:36

href nem megy
vagy volt már?

totálkáros 2009.11.26. 01:26:50

@Rocko-: Ember, mi az, hogy "ÉS"?! :D Szóval a nyugatiak ennyi, hogy és, hát igen, nem hallgatták meg Sedóbúlt, szerintem hülyén fognak meghalni, Il mio sem okosította ki őket, szerintem rohannak egy jókora kötél után és keresnek egy jó erős ágú fát. :D Jól van, mindjárt lemegyek az utcára és szólok nekik, hogy hülyék vagytok Sedóbúl leírta, hogy a diesel zörög, és a hülye turbo tehet mindenről, különben el sem tudnátok indulni, meg, hogy drága a service. Ne örüljetek a csodátoknak, mert az csak azért nyomatékosabb, jobban gyorsul és nyomatékból lehet vele (kényelmesen) autózni, ráadásul kevesebbet fogyaszt, mint a legkirályabb benzines, de nem baj, Sedóbúl az Sedóbúl. Az nem baj, hogy a nyugatiak többsége az autót, lakást bérli, mert kinek kell egy használati tárgy magántulajdonba, ami elromolhat, miegymás. Szóval ne vegyétek TD-t, kedves nyugati barátaim, mert hangos és Sedóbúl is szólt ám. Bizony. Majd ha visszajöttem az utcáról beszámolok neked és Sedóbúlnak, hányan akaszották fel magukat azon nyomban :) Addig is üdv :D

totálkáros 2009.11.26. 01:33:28

@Rocko-: Nálam egy komoly autó ott kezdődik, hogy kis fogyasztás, nagy nyomaték, sípoló turbó. Vagy Porsche, szárazon, nem keverve. :) és az is csak a 911-esből.

pink75 2009.11.26. 01:36:02

ja, és a rancho örök kedvenc, egyszer majdnem vettem is, de annyira megnyihálták a vadászok, akik jártak vele...nem volt egy ép eleme, agyon volt lyuggatva, gányolva-maszekolva vadtartókkal, refikkel stb
persze, képen húha volt

elyras 2009.11.26. 03:01:14

Ismet egy kivalo iras Zsolt!!
Azert nekem hianyzik minden idok egyik legszebb rallye autoja -szerintem- a Renalult Alpine A 110.(egy kep legelabb!!)
A turbo technikaban sem hatul kullogtak, a Renault is tudta az 1500LE-t az 1500ccm-es F1 motorral.
A Can-Am bajnoksagra keszult 2db R5T sem volt kutya, kar hogy az elso teszten a pilota bukott, (meghalt a szerencstelen) Igy a tortenet itt veget is ert.
Ferjancz Attila pedig egy R5Turbo II vel lett Rallye EB bronz ermes elso alkalommal. (masodszor egy Audi Quatro A1-el)

Rivi Ayala · http://riviayala.extra.hu 2009.11.26. 04:18:54

en.wikipedia.org/wiki/Ettore_Bugatti

"
In 1907, Bugatti went to work for the Deutz Gasmotoren Fabrik(<--Németország),
designing the Type 8/9.
While at Deutz, Bugatti built his Type 10 in the basement of his home.

In 1913, Bugatti designed a small car for Peugeot(<-- Francia kapcsolat),
the Type 19 "Bébé".

Although he was born in Italy(<-- Tehát, Ettore Bugatti olasz volt),

Bugatti set up his eponymous automobile company in Molsheim in the Alsace region,
now part of France(<-- De amikor a cégét alapította : Németország (Csak hát ugye a világháború;)).
"

Tehát, röviden összefoglalva:

Ettore Bugatti olasz volt,
a Németországi Molsheim-ben alapította a cégét,
amely város a háború után Franciaország része lett.

Ezért volt a Bugattikon az hogy Made in France.

//Ha nem tévedek; bár nem voltam ott, és szakértő sem vagyok.

Rivi Ayala · http://riviayala.extra.hu 2009.11.26. 05:33:00

www.supercars.net/cars/2688.html
"
Around 1910,
Bugatti formed his own company,
Ettore Bugatti Automobiles.

With the help of Ernest Frederich,
a factory was setup in Molsheim,
Alsace which was part of Germany.

After the First World War,
Alsace joined France
and most Bugattis thereafter were finished in
French Racing Blue.
"
Olasz, német, francia -> európai.

dennisthemenace 2009.11.26. 06:02:48

@totálkáros: "a nyugatiak tobbsege az autot,lakast berli.."
Hat,oreg,te tenyleg totalkaros lehetsz..
A lakast igen,bar egyre no a lakasvasarlok szama. De az autot?? Megveszi,telik ra. ///////reszletre veszi,mert tudja fizetni,persze,nem olyan hitelfeltetelekkel,mint a magyarok. Valamelyik kereskedonel lattam,hogy ha 20 szazalekot befizetsz a Mondeora,a tobbi kamatmentes(!!) hitel..Miert ne venne meg??

Rocko- 2009.11.26. 07:25:58

@totálkáros: öröm olvasni a saját kis begyöpösödésedet. részemről off.

Carfan 2009.11.26. 07:47:10

@F-anatiX: Most csak a C5-ről volt szó, mint hidros autó. De sok francia autót használtam már és nekem szinte mindegyik kényelmetlen volt. Egy sportüléses Pug 206 volt talán az egyetlen, amiben kényelmesen lehetett ülni és volt valami tartása.

Carfan 2009.11.26. 07:56:50

@don39: Pl a Citroenben elsősorban az ülés volt kényelmetlen. Annyira puha, hogy semmi tartása nincs és nekem borzasztóan fáj tőle a derekam és a farokcsontom. A futőműve, zajszigetelése az teljesen rendben van. Bár én hatalmas különbséget nem éreztem egy kényelemre hangolt acélrugós futómű és a hidros között. A Peugeotokban is rossz az ülés, de ott a futómű sem számít szerintem különösebben kényelmes darabnak. Összességében talán a Renault tűnt nekem a legkényelmesebbnek. De csak ismétlem, hogy kategóriatársaikhoz képest szerintem ma már semmivel sem kényelmesebbek.

Csikós Zsolt 2009.11.26. 08:18:12

@elyras:

De nem a szép autókra volt kihegyezve, hanem a merészekre, amik valamiért (főleg megjelenésben, esetleg fura megoldásaikkal, amiket nem fogadott be azonnal a nép) szokatlanok voltak :-)

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2009.11.26. 09:54:17

@Hagalex: >Utóbbi kettővel tulajdonképpen nincs baj, de a megbízhatóságot agyonütötték.

Szerintem meg nem. Nálunk (két munkaadó) nem volt olyan céges dízel szekér az elmúlt tíz évben, amire horribilis összegeket költött volna a firma. Két év után 120 ezer kilométerrel lettek visszaadva. Passat dízelek, 530d-k. Most pedig egy 2005-ös A6 2,7 TDI-t adok vissza, szégyenszemre négy év kellett a 125 ezer kilométerhez. Soha semmi baja nem volt, talán a fékek koptak gyorsan, de az szerintem nem az autó hibája. A modern dízelek megbízhatatlansága szerintem egy nagy büdös kamu.

gnme 2009.11.26. 10:44:18

@malenykij polgar: nyóc tíz év elég is szokott lenni hogy kiküszöböljék a motorikus balfaszságokat, ha van rá pénz .. az opelok füstszelepfogysztását pl. annyi idő alatt sem sikerült :)

de a kiszolgáló személyzet .. futómű, kormánymű, felfüggesztés, váltó, elfogyó belső tér, letörő felöntések, lógó ajtók, kifingott csapágyak, megdöglött klímakompresszorok ..

megyek bedobok valamit, az meglátszik ..

www.youtube.com/watch?v=MY3KYJNrw04

antika13 2009.11.26. 11:18:42

@GGG77: Nekem pedig az tetszik.

antika13 2009.11.26. 11:41:57

@Ciri: Gondolom nem jártál még alapjárati/hideg indítási problémával Renault szervízben.

totálkáros 2009.11.26. 12:29:08

@dennisthemenace: Azért nem veszi meg kisbarátom, mert minek. Egyszerűen minek. A birtoklási vágy nincs úgy beléjük táplálva, mint az agymosott magyarokba. Azért az elég furcsa, hogy erre még nem jöttél rá, ahhoz képest, hogy külföldön élsz. De lesz ez még így se. :)

@Rocko-: Eddig is off voltál :)

@Shadowbull: Nyugi, veled egy percig nem foglalkoztam. Csak te voltál a határtalan alnya a bemutatott magyar agymenés című történetnek. Premier folyamatosan, a mozikban. :)

w a s d 2009.11.26. 12:31:57

@éjszárny zöldi:

Az nem csak a Citroënekkel baj, hanem lassan mindennel, hogy elöl van a hajtás. Persze Citroëneknél gyakran még emellé az elöl fogó kézifék is társul...
Mondjuk francia autó hátsókerékhajtással eléggé régen volt már.
Meg divat lett a hű de intelligens kézifék.
Meg kevés autóból van összkerekes változat. Franciából még kevesebből.

totálkáros 2009.11.26. 12:35:02

@dennisthemenace: Egyébként azért nem veszi meg, mert akkor nem neki kell szervizelni, nem kell kötelezőre vinni, ha összetörik nem neki kell megcsináltatni, nem ő adja el, ha totálkáros lesz stb stb., arra ott van a cég, amelyiktől bérli. Persze, vannak olyanok is akik megveszik: a gyári munkások, akik felvághatnak a munkás szomszéd előtt. A fiatalok, akik 20 éves verdákat pusztítanak, az arabok, fekák dettó. És a milliárdosok. Azonban a középosztálynak, értelmiségnek esze ágában nincs egy utcán álló sérülékeny használati tárgyat megvenni. Vannak annál fontosabb dolgok is, mint egy autó tulajdonjogi papírja. Hogy keleten ez divat, azt mondenki tudja ;)

totálkáros 2009.11.26. 13:08:07

@gnme: Ez kibaszott nagy snitt :D

Hagalex · http://www.youtube.com/user/Hagalex#g/f 2009.11.26. 13:38:25

@malenykij polgar:

Neked legyen igazad!

Idehaza azért elég sokat panaszkodnak a tulajok.
Nekem sem volt rossz tapasztalatom, az eladott dízelem a mostani tulajnál 400 ezer felé ballag, és összesen egy izzítórelét és egy üzacsövet cseréltünk..

Sokak szerint a magyar (orosz,ukrán,szerb)? gázolaj miatt van sok befecskendező hiba.
Ahogy én tudom a németeknél...és máshol is, már kénmentes az üza egy jóideje.

Az a baj, ha beszarik valami egy mostani dízelbe, az nagyon tud fájni! :)
Persze ez régen is igaz volt...

silurus 2009.11.26. 13:46:40

Don Quijote de la Csikós ! Igazad van, csak ez Magyarországon szélmalomharc.A magyar csávó a fapados malacorrú Passátot is többe nézte, mint egy fullos Xantia-t.Pedig technikailag talán nem így van a sorrend."A németek tudnak praktikus egy színű kabátokat gyártani, amik 50 évre szólnak, és mind egyforma, a franciák/olaszok kabátja meg pár év alatt szétesik, de divatosabb, vidámabb, több a zseb rajta, és jobb helyeken, szóval ötletes." Ja, és kihagytad a beszélő R25-öst!

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2009.11.26. 17:10:32

@Hagalex: Nem akarok belemenni a magyar autótulajdonosok karbantartási szokásaiba. Föleg nem a jótállási idö letelte után. Tulajdonképpen linkelhetném az alternatív wikipédia "Pató Pál" és "Fillérbaszás" címszavait.

Hagalex · http://www.youtube.com/user/Hagalex#g/f 2009.11.26. 17:37:08

@malenykij polgar:
Hát igen...

Nekem inkább amiatt vannak kétségeim, hogy nem tudhatom mennyire fillérbaszás esete áll fenn, és mennyire a valóság.
Ezt nehéz megítélnem, mert nem áll rendelkezésemre elég infó.

Szerelőm a Ford dízeleket "szidja"...
Persze egy szerelőnél sosem arról hallunk, hogy mennyi jó autó szalad az úton. :))

Seca81 2009.11.26. 17:57:44

Múlt év telén próbáltam egy Citroen LNA-t. Varázslatos kis kocsi, rögtön beleszerettem pedig ritka szar állapotban volt a karosszéria. Brutálisan rohadt mindenhol, markolni lehetett a rozsdát :) A világ másik végén volt, de elmentem megnézni! Mikor kipróbáltam leesett az állam... Ő az 1.1-es vízhűtéses mocis volt, nem a kis 650ccm léghűtéses.
Mindegy, ezzel a motorral úgy ment mint a mérgezett egér, váltója 4 gangos, kormánya brutálisan könnyű volt -pedig szervo nulla- , kicsit rázott, de nem gondoltam volna első ránézésre h akár beindul :)
No persze nem vettem meg, a kasznira egy vagyont kellett volna költeni, Műszaki sem volt rajta, és sajnos azóta egyetlen itthoni eladó példánnyal sem találkoztam, pedig bújom a netet rendesen :(

Nekem Ő testesíti meg a francia autógyártás csúcsát, más francia típusra rá sem nézek, de erre a nőszemélyre vadászni fogok amíg csak élek.
Szép Helénám sosem feledlek!

Seca81 2009.11.26. 17:59:49

javítás: "műszaki sem"

dennisthemenace 2009.11.26. 20:22:13

@totálkáros: Marhasag. Itt a fiatalok sem huszeves kocsikat hajtanak,ez az egyik,a masik,dragabb lenne berelni hosszutavon,mint megvenni.Fingom sincs,honnet vetted ezt a zoldseget.

totálkáros 2009.11.26. 20:55:54

@dennisthemenace: Még mindig nem értesz, amikor ezt írod:

"dragabb lenne berelni hosszutavon,mint megvenni"

Tudod, van akinek az idő pénz. És lehet, h papíron többe van a bérlés, de nincsenek javítások, és ha elromlik csereautó, és ha ellopják, hát ellopták.

"Itt a fiatalok sem huszeves kocsikat hajtanak"

Hol élsz? Londonban/Párizsban, vagy Genfben? Nah ott tényleg nem 20 éves verdákat hajtanak a fiatalok, de vidéken igen

totálkáros 2009.11.26. 20:58:38

@dennisthemenace: És még vmi. Ezeket 3-5 évente váltják, tehát mindig új autót bérelnek, amivel azért mégicsak jobb rohangálni. Szóval relatív ez a bérautó "drágasági mutató"

dennisthemenace 2009.11.26. 21:13:49

@totálkáros: Videken sem. Mas kerdes,hogy sokan kozuluk oreg Bogarakat,Miniket,R 5-ot hajtanak,szenvedelybol.
Lehet,hogy luxuskocsikrol beszelsz?? Nem azt tapasztalom,hogy berelt autokkal jarnanak itt az emberek.

Shadowbull 2009.11.26. 21:32:18

@totálkáros: En meg nem talalkoztam ilyenekkel,kiveve az autogyarak alkalmazottait, akik a sajat ceguk termekeit hasznaljak valamifele berleti konstrukcioban.

Es nyugaton, legalabbis Nemetorszagban ugyanugy vagynak a sajat ingatlanra is, mint otthon, csak eppen eleg nehez elerni.

De azert sok embernek van sajat.

sb

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2009.11.26. 21:41:43

Saját használatra (most) két német kocsink van, a nagyon drágábbikból, egyébként meg boldogan huppanok bele a Kangoo furgonunk plüss ülésébe, ami elképesztően kényelmes. Pedig nem motoros állítású, mint a német kocsiainkban. 11 Renaultom volt eddig, mind jól szolgált. Teljesen egyetértek a cikk mondanivalójával. Idióta az, aki lenézi, pocskondiázza a francia (vagy olasz) kocsikat.

a balfék 2009.11.26. 21:50:12

Valoban a cikk jo,de mivel nem vagyok humortalan leirom.A Franciákrol eddig három dolog jutott eszembe-trianon-kalap-parfüm-,ez most kiegészült egy negyedikkel CSIKOS ZSOLT.Ezért inkább legyen reugeotom/rezso/mint pugeotom/pözso.

dennisthemenace 2009.11.26. 22:39:09

@alibiman: A legtobbnek nem is volt..Csak hallotta a Pityutol,akinek a novere egyszer lefekudt a szomszed Afitos muvezetovel..))

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2009.11.26. 22:49:42

@dennisthemenace: Nagyjából ez lehet, amit mondasz. Még mindig megvan egy Laguna 1-es, faceliftes. Elképesztően jó állapotban 11 éves kora ellenére. Hibátlan, kívül-belül. Mint egy kb. 3-4 éves, úgy néz ki. A sógorom használja, imádja. Én is elérzékenyülök, ha néha napján beleülök. A mostani németeket is szeretem, de másképp, és nem hiszem, hogy el fogok érzékenyülni, ha 10 év múlva beleülök valamelyikbe. Ezek a német kocsik egyszerüen tökletesek, ennyi, semmi több. Semmi kedvesség, könnyedség, felesleges bohóság. Mint egy Pobjeda óra, ami a világ egyik legjobb órája volt - funcionalitását tekintve.

CSÖRR-CSI££ 2009.11.26. 22:51:30

Hejj, amikor egy ízig-vérig extravagáns, kényelmes és mégis abszolút MEGBÍZHATÓ francia autóval járom Nyugateurópát... az maga a boldogság!

De az is, amikor hátul a felirat nem ...ZUKIval végződik, hanem ...BARUval!

Szeretek időnként a valóság rideg talajától elrugaszkodva álmodozva elmerengni :-)

McK (törölt) 2009.11.26. 22:53:10

De fasza kis cikk vót' ez.
De tényleg.
Élvezettel olvastam.
És össze-vissza pisáltam a bokám a hasonlatoktól..:D

Ciri 2009.11.27. 05:05:04

@totálkáros:

"Tudod, van akinek az idő pénz. És lehet, h papíron többe van a bérlés, de nincsenek javítások, és ha elromlik csereautó, és ha ellopják, hát ellopták."

Ha nem vagy cég, akkor lényegesen szarabbul jársz a bérlettel minden tekintetben. (mert ugye az is hitel gyakorlatilag)

"Azonban a középosztálynak, értelmiségnek esze ágában nincs egy utcán álló sérülékeny használati tárgyat megvenni."

Jaj. Maradjunk annyiban, hogy nem tudod miről beszélsz.

"Egyébként azért nem veszi meg, mert akkor nem neki kell szervizelni, nem kell kötelezőre vinni, ha összetörik nem neki kell megcsináltatni, nem ő adja el, ha totálkáros lesz stb stb., arra ott van a cég, amelyiktől bérli."

A töréskár akkor is bele van építve a bérletbe, ha nem töröd a kocsit...
Hallottál már a cascorol?
"Ingyen" szerviz: ki van az fizetve...

@antika13:
"Gondolom nem jártál még alapjárati/hideg indítási problémával Renault szervízben."

És ennek mi a faszom köze van ahhoz, hogy ELŐTTE már ugye a kocsi elromlott?

Értelmező olvasás megyeget?

Ciri 2009.11.27. 05:14:12

@totálkáros:

"És még vmi. Ezeket 3-5 évente váltják, tehát mindig új autót bérelnek, amivel azért mégicsak jobb rohangálni. Szóval relatív ez a bérautó "drágasági mutató"

Egyáltalán nem relatív okoska. Kurva drága,óriási bukó, viszont gyakorlatilag egy fillér sem kell a beugróhoz és egy picit kevesebb a kötelezettséged. Ez kábé egy albérlettel egyenlő.
Akinek pénze van megveszi, akinek nincs az nem veszi meg.
Nem ciki, ha nincs meg rá a lé, de ezt a "középosztály direkt bérli" faszságot hanyagold. Látszik hová vezetett ez a zseniális életvitel...

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2009.11.27. 11:32:17

@Hagalex: >nem tudhatom mennyire fillérbaszás esete áll fenn, és mennyire a valóság.

Rendben, legyen a magyar gazdasági helyzet és a hiányzó jólét a slendrián karbantartás magyarázata.
Akkor viszont minimum unfair Magyarországról terjeszteni egy vagy több autómárka dízeljeinek a megbízhatatlanságát.

Egyetértünk, nem?

Hagalex · http://www.youtube.com/user/Hagalex#g/f 2009.11.27. 12:35:05

@malenykij polgar:

"Egyetértünk, nem? "

Tulajdonképpen igen, de azért ez nem ilyen egyszerű.

Biztosan van szerepe a magyar viszonyoknak is abban, hogy az érzékenyebb mai dízelek több meghibásodást produkálnak, de én nem fognám kizárólag erre.

Pontosan azt próbáltam magyarázni, hogy nem dönthető el még idehaza sem, hogy a hibák milyen okokra vezethető vissza.

Én általában 3-4 ember szavára adok a környezetemben.
Ezek közül 1 Opel képviseleten szervizes, egy másik Angliában egy országos autó kölcsönző (lízingelő) cégnél van flotta ügyintézői beosztásban, a harmadik meg a szerelőm.
Mindhárman azt a véleményt erősítik, hogy a dízelek felpumpálása nem feltétlen tett jót a megbízhatóságnak. A régiekkel kevésbé volt gond.
Ez persze nem feltétlen jelenti azt, hogy a mai CR -ek kimondottan problémásak lennének.

A prémium márkáknál lehet, hogy kevesebb a hiba, lehet, hogy jobban odafigyelnek a megbízhatóságra. Ezt nem tudom.

Unfair meg nem akartam én lenni! :))

dennisthemenace 2009.11.27. 21:48:12

@alibiman: En ismerek egy fazont,aki 94-ota jar egy Renault 20-assal Romaniaban...

_FoxiMaxi_ 2009.11.28. 15:04:28

Két rönyót is hajtottam már, mindkettőnek voltak apróbb nyúgjei, de mindkettőt imádtam.

ixpid7 2009.12.06. 17:33:46

Mi a helyzet dízelautó fronton?!
Ezek a sokszor és sokak által mélységesen gyűlölt, átkozott, porig alázott és szerelhetetlennek kikiáltott francia (és olasz) dízelmotorok "dobognak" a legtöbb modern kisebb lökettérfogatú Japán, Svéd, Angol és Amerikai csodadízel szíve helyén, ugyebár. Ha tényleg olyan rosszak ezek a francia HDI (valódi nevén DV6, DW10, DW12 és DT17) motorok, akkor hogyan fordulhat az elő, hogy a nagy amerikai Detroit-dízelbirodalom európai részlegén összerakott Ford Fiestákba Focusokba a PSA dízelmotorjait szerelik. Állítólag együtt fejlesztették ki, viszont érdekes módon kísértetiesen hasonlít a régi F9Q jelű Peugeot motorokra... na mindegy, azért biztos sok közük van hozzá az amerikaiaknak is. És a megbízhatóság japán mintaképe, a Mazda3 1399 köbcentiméteres 68Le/160Nm motorja nem véletlenül a PSA 1,4 HDI, hát persze, hogy az. A Suzuki képes 1,9 DDIS-nek nevezni a nem titkoltan F8Q motorkódon futó PSA dízelt egyik terepjárójában, érdekes, hogy nekik sem jutott jobb dízelmotor az eszükbe, mindamellett, hogy az 1,3 literes Fiat dízelmotort használják az összes többi modelljükben.
Kár is említeni a Nissanokat: Renault dízel az egész, de a Mitsubishinek is voltak egy ideig Renault dízeles változatai. És a Svédek a csodálatosan biztonságos és szuper megbízható Volvo S40-ben, S80-ban V50-ben szintén a PSA 1,6literes és 2,0 literes HDI dízelmotorjait alkalmazzák, többek közt, az 1,6-os 106 a 2.0-s 136 LE-t teljesít akárcsak bármelyik Peugeotban vagy Citroenben.
És az elpusztíthatatlan Land Rover terepjárók, csak nem ők is PSA dízellel ketyegnek? De igen: A Range Rover Sport TD6 fantázianevű modellje 2720 köbcentis V6-os 140KW 440 Nm-t teljesítő PSA dízelmotort használ, de ismerős lehet még a Freelander 2,2 literes160 Le-s aggregátja is néhány nagyobb Peugeotból.
Szóval akkor hogy is van ez, ezek a komoly márkák miért nem német beszállítókat választanak, hisz lenne ott is választék bőven? Vagy miért nem próbálkoznak saját ötletekkel, lehet, hogy nem értenek úgy hozzá mint a franciák?

datbenik 2013.01.30. 12:47:53

Eletemben nem volt francia autom. Eddig valahogy mindig odzkodtam toluk, rengeteg fikazast, remtortenetet hallottam roluk, ezert nem mertem belevagni, pedig meg probavezettem is egy parat - elso generacios C5 3.0 V6 Break, Peugeot 607 2.7TD stb stb. Most is ket Volvo van a csaladban, de most megindult bennem a "csakazertis". Egyszer lesz nekem is egy szep nagy francia vasam. Majd ha a Citroen C6 elerhetobb aru lesz hasznaltan, na majd akkor.

A sokszor nagyon meresz, korat megelozo, technikai ujitasokon kivul bizony kenyelemben is felulmuljak a nagy atlagot. Ezert is gyujtom a lovet ezerrel a C6-ra :D
süti beállítások módosítása